Военна информация

Архив - от 1 до 15 април

 

 

ОСТАНЕТЕ СИ В КЪЩИ!

 
 
 

 

НАТО предупреждава съюзниците да не допускат съперници да придобиват критична инфраструктура и производства

15.04.2020, 21:05

НАТО призова днес съюзниците, изправени пред икономическите трудности, породени от епидемията от Ковид-19, да не се изкушават да продават критична инфраструктура и производства на съперници. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг отбеляза, че дългосрочните геополитически последици от епидемията може да бъдат значителни.
Някои може да използва новите икономически трудности, за да се опита да инвестира в инфраструктура и производства, това може да доведе до заплаха за нашата сигурност, посочи той. По неговите думи епидемията отваря вратите пред възможни врагове, които преследват свои цели.
Столтенберг добави, че епидемията нанася исторически удар на международната система и създава невиждани предизвикателства с възможни дълготрайни последици. По неговите думи в социалните мрежи се наблюдава значителен поток от дезинформация и пропаганда, които целят разединение в НАТО и са насочени срещу демократичните държави. Най-добрият отговор на дезинформацията и пропагандата са свободните и независими медии, допълни генералният секретар.
Той съобщи, че досега силите на НАТО са извършили над сто полета в подкрепа на цивилните действия срещу разпространяването на епидемията. Били са осигурени 25 полеви болници с около 25 хиляди легла, превозени са били над 4000 здравни работници. Столтенберг призова всички държави от пакта да съобщят с какви възможности разполагат, за да се включат в тези усилия.
Генералният секретар потвърди, че сред заразените с Ковид-19 бойци от алианса има войници, изпратени в Афганистан. Столтенберг говори на пресконференция след извънредното виртуално заседание на министрите на отбраната от пакта.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Мелита Норууд: Баба, градинарка и най-дълго служилата шпионка на КГБ

15.04.2020, 20:17

През 1999 година една 87-годишна британка свиква пресконференция пред дома си. Какво ли толкова е имала да каже една мила старица, която се занимава често с градината си?
Мелита Норууд застава пред дома си и открито казва: В продължение на четири десетилетия е работила като шпионин за Съветския съюз.
Не само това, но Мелита е била най-дълго служилия британски шпионин на СССР. От края на Втората световна война, през Студената война, тя е докладвала на Москва тайни от ядрената програма на Великобритания.
Нито един от жителите на югоизточния лондонски квартал Бекслихийт не е можел да предположи, че милата стара Мелита е всъщност един от най-успешните съветски шпиони в родната им Англия.
Смята се, че благодарение на нея Сталин е бил по-добре информиран за британската ядрена програма от повечето членове на кабинета на кралицата.
В продължение на 35 години Мелита Норууд е копирала и изпращала стотици секретни документи към СССР.....Прочети още

 

Министърът на отбраната определи 15 април за празник на танкистите

15.04.2020, 19:37

Министърът на отбраната определи 15 април за празник на танкистите. Това става на основание чл. 31, ал. 1 и във връзка с чл. 121 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България.
Министър Каракачанов посочва, че създаването на празник на бронетанковите войски от състава на Сухопътни войски ще покаже значимостта и престижа на този род войски. Това ще помогне за сплотяване на професионалната общност и ще обедини военнослужещите избрали за себе си трудна, но изключително значима професия, посочва военният министър. 
Преди 85 години на 15.04.1935 г. на плаца на Инженерния полк в София е тържественото събитие, при което е прочетена заповед „№ 73а” на министъра на войната, с която е обявено създаването на „Една рота бойни коли – подчинена на Инспектора на пехотата“. Така е поставено началото на българските бронетанкови войски.

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в извънредна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

15.04.2020, 19:30

Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов участва днес, 15 април 2020 г., в извънредна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Срещата се проведе чрез видеоконферентна връзка, осъществена от служба „Военна информация“.
Министрите на отбраната на Алианса обсъдиха взетите мерки за справяне с COVID-19 и планирането на по-нататъшни действия на НАТО в подкрепа на съюзници и партньори. Бяха разгледани и ефектът от кризата в средносрочен и дългосрочен план, както и поддържането и засилването на капацитета за възпиране и отбрана на Алианса. Дискусията обхвана също противодействието на дезинформацията и пропагандата, свързани с пандемията от COVID-19.
В изказването си министър Каракачанов изтъкна, че всеки работещ механизъм в Алианса за по-добра координация на усилията на съюзниците, както и рационалното използване на съюзните способности, са особено важни за крайния успех. Той изрази увереност, че засилената координация и сътрудничество между НАТО и Европейския съюз значително ще допринесат за справянето с евентуални бъдещи кризи от подобен характер.
Министърът на отбраната подчерта, че настоящата криза не бива да се превърне в криза на сигурността и отбраната и основният фокус на НАТО следва да остане изпълнението на вече взетите решения относно възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса.
Министър Каракачанов препотвърди ангажиментите на България както по участието в мисиите и операциите на НАТО, така и по отношение на целите за способности, което е постижимо чрез ефективно изразходване на финансовите ресурси, както и чрез споделянето на знание и опит и коопериране между индустриите на съюзниците. В този контекст той отбеляза, че настоящата криза показва изключителната важност на повишаването на взаимодействието и взаимното допълване между военните и гражданските способности.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Австралия отмени международното учение Pitch Black 2020

15.04.2020, 16:58

На 14 април МО на Австралия обяви, че отменя провеждането на международното учение Exercise Pitch Black 2020.
Най-голямото многостранно авиационно учение на кралските ВВС на Австралия бе планирано да се проведе от военновъздушната база Дарвин в периода от 24 юли до 14 август 2020. Учението, в което участват ВВС на Франция, Индонезия, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Тайланд и САЩ, се отменя разбираемо заради пандемия от коронавирус.
Тъй като учението се провежда през година, се разглежда възможността да се планира за 2021. Но и тази опция може да не се осъществи поради натоварения график на учения през следващата година.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Какво реши правителството днес?

15.04.2020, 12:17

Одобри Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 година
Правителството одобри „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г.“. Докладът отразява динамичните и сложни процеси в отбраната и израждането на българските въоръжени сили през изминалата 2019 г. и е израз на осъществяваната от Министерството на отбраната политика на прозрачност и отчетност.
Докладът отчита както постигнатите успехи, така и предизвикателствата пред въоръжените сили, свързани с попълването на вакантните длъжности и модернизацията. Отбелязва се, че основните усилия са били фокусирани върху идентифицирането и прилагането на оптимални управленски решения за нарастване на разходите за отбрана и справянето с дефицита от отбранителни способности.
В доклада се представят и обосновани изводи и насоки за съсредоточаване на усилията през следващия отчетен период, които са в съответствие с приоритетите в сектор „Отбрана“ на Програмата за управление на Правителството на Република България за периода 2017-2021 г.
Отлага се провеждането на международната изложба на отбранителна техника „ХЕМУС“
Министерският съвет прие решение, с което се отлага провеждането на Международна изложба на отбранителна техника „ХЕМУС“ през 2020 година във връзка с обявеното извънредно положение от Народното събрание.
С оглед нормалното протичане на организационните действия се предлага провеждането на Специализирана международна изложба на отбранителна техника „ХЕМУС“ през 2020 г. в рамките на една седмица през месеците септември и октомври, като изборът на конкретния период се възлага на организационния комитет, натоварен с организацията и провеждането на изложбата.

 

Грижи за хората и в извънредно положение

15.04.2020, 11:09

Военното окръжие в Шумен не прекъсва контактите си с ветераните от Втората световна война и в ситуацията на извънредно положение, съобщава БНР. Въпреки, че не могат да ги посещават, с тях два пъти седмично се провеждат телефонни разговори. При възникване на някаква необходимост се оказва съдействие.
На всеки ветеран е предоставен телефонния номер на общинските служби за доставка на храна и лекарства за възрастни, самотни и болни. За мъжете, живеещи в селата Стан, Златна нива и Маломир, се грижат и кметовете на съответните населени места.
На територията на Шуменска област има 11 ветерани от Втората световна война.
Източник: http://otbrana.com/

 

Силите на САЩ и НАТО са готови за отбрана въпреки пандемията

15.04.2020, 08:01

Силите на САЩ и страните от НАТО са готови за възпиране на потенциални противници и всякаква военна криза въпреки ситуацията с пандемията от коронавирус.
Това заяви вчера постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хатчисън на брифинг в навечерието на видеоконференцията на министрите на отбраната на алианса, предадоха ТАСС и БТА.
"Противниците ни наблюдават. Нашите военни са в готовност навсякъде, с изключение на Ирак, където мисията е временно преустановена. Но ние сме готови, ние продължаваме да осъществяваме нашите възможности за възпиране и отбрана", заяви Хатчисън.
"Нашите противници трябва да са наясно, че ние можем да отговорим на всякакви агресивни действия, които могат да бъдат предприети", добави тя.
Американският представител в алианса увери, че способностите на НАТО за сдържане не са засегнати от пандемията и алиансът е готов да отговори на всяка военна криза, с която може да се сблъска.

 

Народното събрание даде право на военнослужещите да служат три години повече

15.04.2020, 07:51

Повече от месец след първото гласуване, в условия на пандемия от коронавирус и извънредно положение, депутатите приеха окончателно поредните промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили.  Новите членове на Съвета по отбрана към министъра на отбраната са командирът на Съвместното командване на специалните операции, директорът на Служба „Военна информация“ и началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“.
Както бе заявено вече, целта на промените е да се намали или преодолее некомплектът от личен състав във Въоръжените сили, който надвишава 5 000 души. Според управляващото мнозинство и част от опозицията това ще се случи с увеличаване с три години (за академичните длъжности – 5 години) пределната възраст за военна служба, според военното звание и определяне на максималната възраст за прием на всички веннослужещи на 40 години. Три години повече ще могат да служат и упражнилите право на пенсия, но след мотивирано предложение в интерес на службата. Законът даде право на министъра на отбраната да получава безвъзмездно в 14-дневен срок информация от НОИ за военнослужещите, упражнили правото си на пенсия.
Военнослужещите, придобили образователно-квалификационна степен на висшето образование или повишили професионалната си квалификация за сметка на Министерството на отбраната, може да се преназначават в интерес на службата, на длъжност в по-високо длъжностно ниво, в съответствие с придобитата квалификация.
Другият нов момент е, че военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ (капитан I ранг), които заемат длъжност повече от 4 години и откажат преназначаване на друга предложена им длъжност в същото или в по-високо длъжностно ниво, продължават да заемат длъжността за срок от 1 година. След това се уволняват.
Народните представители Таско Ерменков и Кольо Милев защитиха тезата си Законът за военното разузнаване да се промени така, че за директор на Служба „Военна полиция“ да бъде назначаван само военнослужещ. Аргументите им, обаче не бяха подкрепени от мнозинството. Гласувано бе, че длъжността „Директор на службата“ може да бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или за цивилен служител, който има всички права по трудово правоотношние, освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение.
Промените в закона влизат в деня на обнародването им в Държавен вестник.
За уточнение
На този етап не се предвижда промяна на режима за предоставяне право на пенсия на военнослужещите, регламентиран в чл. 69 на КСО.     Лицата по чл. 69 от КСО (военнослужещите, държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи и др.) придобиват право на пенсия при навършване на възраст 53 години и 6 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети (18 години) действително изслужени по съответните специални закони.  От 1 януари на всяка следваща година възрастта се увеличава с по два месеца до достигане на 55-годишна възраст. Това ще се случи през 2029 г. Тези, които са прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав, придобиват  тази година право на пенсия при навършване на възраст 42 години и 10 месеца. При тях възрастта също ще се увеличава, докато стигне 45 г. през 2029 г.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

COVID-19 няма да попречи на Норвегия да получи 155-mm K9 Thunder

15.04.2020, 07:27

Според вестник The Korea Times, компанията Hanwha Defense продължава да произвежда отбранителни продукти без прекъсване. Ритмичната работа на компанията се улеснява от предприетите от правителството на Република Корея мерки за смекчаване на последиците от пандемията COVID-19. Изпълнението на програмата за доставка на 155-mm самоходни гаубици K9 Thunder на въоръжените сили на Норвегия беше посочено като пример за ритмична работа. Договорът, подписан през 2017 г., предвижда доставката на 24 гаубици K9 и шест транспортно-зареждащи машини K10 до края на 2020 г.
В момента разположеното в Чхангвон (провинция Кенсан-Намдо), предприятие Hanwha Defense работи нормално, без да забавя доставките. Първата партида гаубици е предвидена да бъде изпратена до Норвегия през май. Известно е, че през декември 2013 г. норвежкото Министерство на отбраната реши да се откаже от съвместната разработка и закупуване на 155-mm самоходни оръдия Archer с шведските въоръжени сили и да се сдобие с гаубици самостоятелно.
Въз основа на резултатите от оценката на предложенията на няколко компании, Hanwha Land Systems с K9 Tander беше избрана за победител в обявения през 2016 г. търг. На 20 декември 2017 г. Агенцията за покупки за отбраната на Министерството на отбраната на Норвегия DMA (Defence Materiel Agency/Forsvarsmateriell) подписа договор с южнокорейската компания за доставка на 24 единици 155-mm самоходни гаубици K9 Thunder и 6 транспортно-зареждащи машини K10. Стойността на продажбата е 1,8 милиарда норвежки крони (245,2 милиарда вона/226,6 милиона долара). Споразумението съдържа опция за доставка на 24 допълнителни самоходни гаубици.
В същото време страните подписаха договор за материална поддръжка на доставеното оборудване през експлоатационния му период и споразумение за създаване на Център за перспективни технологии на базата на Центъра за техническо обслужване в Бьорквик. Според споразумението Hanwha ще осигури предаването на тестово оборудване, учебни материали и ноу-хау за центъра, както и обучението на персонала за поддръжката на системите по време на техния живот. Центърът също ще може да предоставя услуги за обслужване на южнокорейските гаубици, доставени в съседни държави. Според Hanwha Defense от ноември 2019 г. в Норвегия са тествани две самоходни гаубици K9 и една транспортно-зареждаща машина К10. Основната партида от поръчаното оборудване трябва да бъде предадена на норвежките въоръжени сили от май до октомври 2020 г.
Понастоящем в Норвегия се намира група специалисти от Hanwha, която осигурява обучението на личния състав на въоръжените сили на страната за използването и експлоатацията на тези системи. - Още артилерия
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

На този ден през 1904 г. при отбраната на Порт Артур се раждат руските войски за РЕБ

15.04.2020, 07:02

На 15 април 1904 г. в Порт Артур руският флот за първи път в света провежда бойна операция в ефир. По заповед на контраадмирал Павел Ухтомски радиостанцията на броненосеца "Победа" и бреговата радиостанция на планината Золотая дезорганизират работата на японските артилеристи, които по радиовръзка коригират артилерийския огън на своите крайцери.
Впрочем концепцията за радиоелектронна борба е разработена в руската армия още преди Руско-японската война, отбелязва "Российская газета".
През януари 1902 г. Морският технически комитет пуска доклад, според който "безжичното телеграфиране притежава такива недостатъци, че телеграмата може да бъде уловена от всяка чуждестранна станция и, следователно, прочетена, прекъсната и объркана от външни източници на електричество".
Работата е там, че в началото на XX в. се използват т. нар. "искрови" предаватели – неточни, а и много мощни. Искровият предавател дава силен широколентов сигнал, в резултат на което две близкоразположени радиостанции не могат да работят едновременно – те се заглушават една друга. С началото на кампанията военните получават възможността да реализират своите идеи на практика.
В руските държавни архиви се съхраняват 350 прихванати шифровани телеграми от Япония за Европа, САЩ и Китай. Първият документ от "колекцията“ е телеграма на бившия посланик в Русия – Курино – до френския посланик Мотоно от 22 април 1904 година. Прихващането на кореспонденцията е осигурено от свързочниците в Шанхай, които пренасочват на руското аташе японските телеграми. Документите са превеждани на руски и изпращани нагоре по инстанциите.
Командирът на Тихоокеанската ескадра в Порт Артур вицеадмирал Степан Макаров на 7 март 1904 г. издава Заповед №27, с която се одобрява процедурата по прихващане на вражеските преговори по безжичен телеграф. За превод на "заловените" телеграми се прилага и японската телеграфна азбука. Заповедта също указва младите и способни минни офицери да извършват всякакви експерименти. Няколко дни по-късно военните радиотелеграфисти успяват на практика да защитят своите кораби.
Рано сутринта на 15 април 1904 г. японците откриват огън от голяма дистанция и безнаказано разстрелват корабите на Тихоокеанската ескадра в залива Порт Артур. В операцията участват шест ескадрени броненосеца и два нови крайцера – "Нисин" и "Касуга". За коректировка на артилерийския огън се използват два леки крайцера, които маневрират при пряка видимост на нападението. Радиопредаването им е нарушено от радистите на броненосеца "Победа" и бреговата станция на сушата.
В резултат на обстрела японските кораби изстрелват 190 снаряда от голям калибър. Заради отсъствие на корекции никой от тях не попада в руските кораби. Ранени са само двама войници от батареите на п-в Тигрова опашка. И така в този ден се ражда радиоелектронната борба, а от 15 април 2006 г. в Русия се отбелязва и Деня на специалистите по РЕБ. - Още РЕБ
Източник: https://bg.rbth.com/

 

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха открит невзривен боеприпас в кюстендилско

14.04.2020, 21:44

Специализиран екип извърши разузнаване и унищожаване на снаряд от Първата световна война, открит в кюстендилско село на 13 април. Формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия бе от състава на Бригадно командване - Благоевград под ръководството на капитан Димитър Димитров.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в частен имот в село Злогош, Община Трекляно, област Кюстендил, и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

F-16 – 40 години на служба в кралските ВВС на Норвегия

14.04.2020, 21:12

От месец март 2020 г. изтребител F-16AM Fighting Falcon (борд „664“) от кралските ВВС на Норвегия (Luftforsvaret) е със специална маркировка "F-16 RNoAF-40 years in service" на вертикалния стабилизатор, отбелязваща 40-та годишнина откакто F-16 е на въоръжение в бойната авиация на страната.
Изтребителят F-16AM (з.н. 6К-36) със специалната окраска е доставен на Норвегия на 2 декември 1982 г. и е приет на въоръжение в 334-та иае (skvadron).
Понастоящем всички боеготови изтребители F-16 са в 33-ва иае, дислоцирана в Бодо. Базата данни на Scramble Magazine показва, че норвежките ВВС имат по списъчен състав все още общо 53 F-16, от които 33 са в 331-ва иае.
Почти всички норвежки F-16 са сглобени в завода на Fokker в Amsterdam-Schiphol (Нидерландия).
Първият F-16 е доставен на Норвегия на 12 декември 1979 г.. Това е F-16B борд “301“ (з.н. 6L-01), за нещастие той се разбива на 13 ноември 1984 г. (по информация от други източници при проба на двигателя на земята се откъсва лопатка, която преминава през централния горивен резервоар и при възникналия пожар изтребителят изгаря напълно).
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Разкриха възможностите на системата за ПВО С-500 "Прометей"

14.04.2020, 20:34

Бившият началник на зенитните ракетни войски към Командването със специално назначение (ПВО на Москва), полковник от запаса Сергей Хатилев (на снимката), разказа подробно за ролята на новата система за ПВО С-500 в противоракетната и противовъздушната отбрана на Русия.
Заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко заяви, че "Прометей" ще бъде готов за доставки към войските през 2020 година. Извършват се изпитания на компонентите на системата: пусковата установка, многофункционалния радар, локаторите за системите за ПРО и ранното предупреждение. Една от характеристиките на С-500 ще бъде специализацията на средствата за откриване и насочване. Някои радари ще работят с конвенционални аеродинамични цели: самолети и крилати ракети, докато други ще се справят с обекти извън атмосферата.
"С-500 вече е противокосмическо оръжие. Комплексът може да неутрализира цели на над 200 км надморска височина и разстояние до 600 км", каза Хатилев, цитиран от "Российская газета".
Възможностите на С-500 позволяват да се прехващат балистични ракети във всеки участък от траекторията - включително в най-сложния - космическият, където целта лети със скорост от няколко километра в секунда. Според полковника с появата на "Прометей" ще може да се говори за противоракетна отбрана на цели територии. А с увеличаването на производството и подобряването на системата - за противоракетната отбрана на страната като цяло.
В системата за ПВО на Русия "Прометей" ще заеме нишата между С-400 и стратегическите A-135. "Триумф" ще поемат обикновените цели, а  С-500 ще помогнат на далекобойния "Амур" бързо да се ориентира в ситуацията.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Парламентът разреши в армията да се влиза и на 40 години

14.04.2020, 19:47

Парламентът окончателно одобри днес законови промени, с които се увеличава пределната възраст за влизане в армията - от 28 на 40 години.
Измененията са в Закона за отбраната и въоръжените сили и целят намаляване и преодоляване на недостига на хора в армията, т.нар. некомплект. Към днешна дата около 5000 места в армията остават незаети.
Според приетите промени след придобиване на правото на пенсия военните ще могат да останат в системата до три години, а хабилитираните - до пет. Така войниците и матросите ще могат да служат, докато навършат 49 години, а генералите и адмиралите - до 65 години.
Предложенията бяха гласувани без дебати на извънредно заседание на парламента днес. Повечето от текстовете се приеха анблок.
Предложението на БСП служба "Военна информация" да не може да се оглавява от цивилен, каквато възможност има в момента, не бе подкрепено от мнозинството.

******

Партия "Воля" поиска налагането на мораториум върху сделките за придобиване на бронирани машини за Сухопътни войски и на нови патрулни кораби за Военноморските сили. Предложението вече е внесено в деловодството на Народното събрание. Двете сделки са на обща стойност близо 2.5 млрд. лева с ДДС.
Финансовият министър Владислав Горанов допусна възможност да бъдат отложени двата проекта, но военният министър Красимир Каракачанов се обяви категорично против подобен вариант. От БСП също поискаха отлагане на проектите.

 

На фрегатата „Верни“ няма коронавирус

14.04.2020, 10:07

На 12 и 13 април 2020 г. целият екипаж на фрегата „Верни” от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, бе подложен на изследвания за наличието на коронавирус от екип на ВМА, след завръщането си от участие в международна мисия, съобщават от ВМС.
Резултатите от тестовете за COVID-19 са отрицателни.
На 14 и 15 април 2020 г. екипажът на кораба ще премине през рутинни медицински прегледи и изследвания във МБАЛ-Варна към ВМА, като всеки друг военнослужещ от Българската армия завърнал се от мисия в чужбина.
На 16 април 2020 г. корабът ще се завърне на мястото си за постоянно дислоциране в Пункт за базиране Бургас

 

Макрон иска да създаде нещо невъзможно от европейското разузнаване

14.04.2020, 09:05

Докато човечеството се бори с коронавируса, ЕС тихо създаде още една разузнавателна структура. Както бе посочено, “Разузнавателна колегия на Европа” (Intelligence College of Europe, ICE) ще бъде платформа за обмен на информация между разузнавателните структури на страните от ЕС. Означава ли това, че в ЕС се появява обща разузнавателна служба и как Русия трябва да реагира на случващото се?
Инициативата за създаване на ICE дойде от френския президент Еманюел Макрон, който изрази „свежата“ идея за създаване на поредната платформа за координиран анализ на информацията през 2017 г. на лекция в Сорбоната. Минаха две пълни години, докато идеята на Макрон не се въплъти в някакъв фантом. И докато всички се борят със заразата, в Загреб 21 държави от ЕС плюс Норвегия и Великобритания тържествено подписаха акта за създаване на РКЕ . Фокусната точка на новата организация ще бъде разположена в Париж, но срещите и конференциите обещават да се проведат във всички страни-основатели.
Полша, България, Словакия, Гърция и Люксембург не бяха включени в новата европейска разузнавателна общност. Тези страни присъстваха на церемонията в Загреб като наблюдатели. Повечето българи се възмутиха. Техният представител говори в духа, че процесът на интеграция на България в Европейския съюз е в ход, който включва получаване на много класифицирана информация и създаване на протоколи за това. И е грешно, че не са допуснати на такива площадки. Но този проблем е решен.
Но конфликтът с Полша е сериозен. Знае се, че Макрон силно не харесва настоящото полско ръководство и демонстрира това при всяка възможност. Всичко започна през 2016 г., когато Варшава внезапно скъса сделката за закупуване на бойни вертолети “Еърбъс”. Франция в отговор оттегли поканата на полската делегация на индустриалното изложение “Еуронавал” в Париж. И всичко щеше да е наред, щеше да мине малко време и всички щяха да сключат мир. Но поляците не могат да мълчат. Тогава заместник-министърът на отбраната Бартош Ковнацки каза: „Тези, които сега ни учат как да се държим, ние някога ги научихме да ядат с нож и вилица.“ И стана тя.
От този момент франко-полският конфликт премина в продължителна фаза. Силите на противниците не са равни. Варшава упорито критикува всички френски инициативи в рамките на т. нар. Коалиция на желанията. Поляците казват, че всички инициативи на Франция, за които тя твърди, че са „общоевропейски“, в действителност са „хегемонични“. Париж в отговор просто изключва Полша от всички свои инициативи. Сега в Загреб полските представители заявиха, че въпреки това са получили покана да се присъединят изцяло към РКЕ, като британците и норвежците. Но нито французите, нито хърватските домакини не потвърдиха това.
Всъщност новата структура за обмен на информация за разузнавателни данни под егидата на Франция не се различава от няколкото съществуващи аналози. Тя няма да се занимава с никакво разузнаване, тъй като няма властта да прави това, нито щат, нито бюджет. Тя дори няма собствена сграда. Всъщност това е академичен дискусионен клуб, поредният мозъчен тръст, само че с нотка мистерия.
Представители на повече от 30 различни национални разузнавателни организации официално ще влязат в нея, но заедно те ще обсъждат проблеми като цяло, а не конкретната оперативна ситуация. Вече е обявен традиционният набор от модни теми: киберсигурност и борба с фалшивите новини. Предполага се, че комуникацията ще бъде три пъти годишно в свободен конферентен формат, без значение какво означава това.
Не съществува никакво „обединено европейско разузнаване“. И има две противоположни мнения по тази тема.
Не без причина поляците подозират Франция за „хегемония“, само че тя има малко по-различно свойство, отколкото казват във Варшава. Макрон наистина се стреми да засили ролята на европейските институции във всичко, включително във военната и разузнавателната сфера. Той основателно посочва засилващата се роля на САЩ, Китай и Русия, пред които Европа вече не прилича на прародител на цивилизацията. „Старица“, „куп музеи“, но не и независим център на силата. Това е обидно, трябва да се направи нещо с това, аргументират се в Париж, а защо да не се възползват от момента да увеличат ролята на Франция в разрастваща се Европа. И без това „хуни и тевтонци“ станаха много. И не е нужно да се казва в отговор, че това е логиката на Първата световна война.
В рамките на подобни разсъждения Париж упорито се опитва да създаде ако не действаща наистина „общоевропейска” армия и разузнаване, то поне техните фантоми. Прототипи.
Противоположната позиция има англосаксонски корени. Лондон е искрено убеден, че разузнаването е толкова интимно, че всички тези „общоевропейски асоциации“, „платформи за обмен на информация“ са опасно и вредно отклонение на чужденците. Корените на тази позиция навлизат дълбоко в Студената война и като цяло и в особеностите на отношенията между островитяните и другите нерезиденти. Лондон на континента има група спътници - Холандия, Дания и Норвегия, с които британците са исторически свързани и с които понякога споделят някои тайни. Не всички, не винаги, но с други „европейски партньори“ обикновено не споделят нищо, освен общи разсъждения.
И въз основа на факта, че европейците по дефиниция са ненадеждни и че сребърните съдове за хранене трябва да бъдат скрити от тях, британците саботират всички опити за създаване на наднационална общоевропейска разузнавателна структура. Без свободен обмен на оперативна информация не е възможна наднационална структура.
Има я и позицията на няколко „проблемни“ европейски държави: Унгария, Австрия, Гърция, Словакия. Във връзка с експлозивния растеж на националната идентичност те категорично не са готови да участват в някои наднационални структури, макар и фантомни, и да бъдат приети в собствените разузнавателни структури. Учебникарски пример: „набегът“ на инспекторите от така наречения Бернски клуб в австрийското разузнавателно бюро във Виена.
Бернският клуб е неформален форум за лидерите на европейското разузнаване, където те общуват, обменят опит, клюки, пият и закусват. Това е типичен продукт от Студената война, той е създаден през 1969 г. в неутрална Швейцария, която тогава, заедно със Швеция, е Мека за шпионина . Тази структура няма секретариат, няма апарат, няма харта, няма статут. Бернският клуб дори няма нищо общо с Европейския съюз. Просто уважавани господа прекарват времето заедно.
Такива клубове и „комисии“ понякога се създават ситуационно, за конкретен проблем за година или две, а понякога живеят така десетилетия наред от навика на традицията и комфорта.
Но миналата година изведнъж се оказа, че Бернският клуб мисли за себе си като за нещо реално. Хората на клуба се появиха в централата на австрийското разузнаване и поискаха да направят обиколка, за да установят дупки в системата за сигурност. Зашеметените австрийци първо се съгласиха и едва след това, като се окопитиха, попитаха: „А кой точно сте вие?“ Скандалът е огромен, възмущението на австрийците е безгранично. И сега във Виена са готови от европейската солидарност да влязат в новата „профренска” платформа, но никога да не създават наднационални структури.
В този контекст всички „общоевропейски“ или официално свързани със структурите на Европейския съюз, от името на които се появява думата „разузнаване“, нямат пряко отношение към разузнавателните дейности. Това са аналитични платформи, мозъчни тръстове - всичко, което искате, но не и разузнаване. Националното разузнаване обаче никога не им предоставя навременна информация, а само аналитични бележки по модни теми, от които внимателно се извличат всякакви специфики. Отчасти, разбира се, въпросът тук е в доверието. Но отчасти и във факта, че малко хора се интересуват от съществуването на наднационална структура.
И колкото по-навътре в гората, толкова по-дебели са партизаните. Разузнаването отговаря за националните интереси, а ЕС не успя да формулира никакви „общоевропейски“ интереси. А след коронавируса всичко става още по-объркващо. Някои национални разузнавателни агенции сериозно проследяват движението на вагоните с маски и респиратори, за да организират нападение върху тях, както през Средновековието. С други думи, в действителност няма обща основа, върху която да се изгради общоевропейска разузнавателна организация в реалния живот.
Така президентът Макрон трябва да се хаби, да измисля още една „платформа за свободен обмен на мнения“, да издържа неконтролираната от разум полска реч и български оплаквания и да говори в Сорбоната. И за какво? В името на поредния фантом, който с течение на времето ще се превърне в още едно престижно място за представяне на академични доклади.
Човек не може да не се радва. Така или иначе ще има хора, които все пак ще имат достъп до реална информация, която представлява интерес. Да, и докладите са интересни за четене. Така че и от там все нещо нека изтича. Колкото повече такива площадки, толкова повече работа. Ще има с какво да се занимават.
Източник: https://pogled.info/

 

Защо Министерство на отбраната е ощетило бюджета си с над четвърт милион лева?

14.04.2020, 08:42

Преди малко повече от месец от ФАКТИ Ви запознахме с едни определено не добри практики в провеждането на обществени поръчки в България. В днешния ден се връщаме на случая, но в един негов малко по-различен аспект.
Както вероятно най-паметливите читатели на медията ни си спомнят, спечелилата обществената поръчка за доставка на 9 броя тролейбуси за нуждите на гражданите на Враца фирма, а именно ''Авто Инженеринг Холдинг Груп'' ЕООД, не биваше изобщо да бъде допусната до участие в конкурса. Или пък да бъде, макар и постфактум, отстранена от него. Причината за това е, че тя има неизпълнен на 100% договор, също за обществена поръчка, с Министерство на отбраната на Република България.....Прочети още

 

Безпилотният разузнавателен комплекс A1-СM "Фурия"е приет на въоръжение в Украйна

14.04.2020, 07:45

Въоръжените сили на Украйна официално приеха безпилотния авиационен комплекс (БПАК) за разузнаване и корегиране на артилерийския огън А1-СМ "Фурия". Това съобщиха от пресслужбата на НПП „Атлон Авиа“, която е разработчик на дрона.
„Със заповед на Министерството на отбраната на Украйна № 115 от 09.04.2020 г. въз основа на успешните държавни тестове безпилотния авиационен комплекс за разузнаване и коригиране на артилерийския огън А1-СМ "Фурия" е официално приет от въоръжените сили на Украйна“, се казва на уебсайта на компанията. Съобщава се, че А1-СМ "Фурия" е първата украинска безпилотна въздушна система, разработена от частна компания, която е приета от украинската армия. - (видео)
Украинските медии съобщиха за разработката на комплекса "Фурия" още през 2014 г., а впоследствие пет комплекта от базовата версия A1-C бяха закупени за използване в Донбас. Както бе съобщено, през 2016 г. цената на един комплекс е била 2,5 милиона гривни. През 2016 г. беше представена и обновената версия A1-СM.
Комплексът включва наземна станция за управление и три дрона. В прессъобщението на компанията се посочва, че БПАК A1-C/A1-СM "Фурия" е многоцелева безпилотна въздушна система, проектирана да провежда въздушна разузнавателна дейност денем и нощем, да определя координати на целите, да коригира артилерийски огън и за конвоиране. Нейните характеристики са: Тип: летящо крило, материали - фибростъкло, карбон, кевлар, максимално тегло при излитане - 5,5 кг, размери: дължина - 900 mm, размах на крилата - 2050 mm, силовата установка е електрическа, захранвана от Li-Po / Li- ion батерии до 42000 mAh. Оперативният радиус е до 50 km, времето, прекарвано във въздуха е до 3 h, крейсерската скорост е 65 km/h, максималната е 130 km/h, а далечината на полета е до 200 km. Режим на полет - ръчен, полуавтоматичен, автономен, изстрелване от катапулт, кацане като самолет или с парашут. Използването й е разрешено при скорост на вятъра, която не надвишава 15 m / s. Практическият таван е 2500 m. - Още БЛА
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Руската армия се сдоби с първата партида танкове Т-90М "Прорив"

13.04.2020, 21:45

Модернизираните танкове Т-90М "Прорив" постъпиха в редиците на руските Въоръжени сили, съобщиха от Западния военен окръг.
"Първите доставки на модернизирани танкове Т-90М "Прорив" в гвардейската танкова армия на Западния военен окръг, разположен на територията на 5 руски региона, започнаха през април тази година", заяви командващият армията генерал-лейтенант Сергей Кисел, цитиран от пресслужбата на окръга.
Командващият уточни, че няколко Т-90М са постъпили в 2-ра гвардейска Таманска мотострелкова дивизия. Генералът добави, че в 1-ва гвардейска танкова армия на ЗВО в момента е приключило обучението по управление, стрелба и водене на бой на новите машини. "В танковата армия се използват няколко десетки разновидности на тренажори: за обучение на екипажите на танкове Т-80, Т-72Б3, Т-90", поясни Кисел, цитиран от ТАСС. - (видео)
Планира се бойната стрелба от новите танкове да се проведе в хода на контролната проверка за зимния период на обучение.
Танкът Т-90М "Прорив" получи принципно нов купол, който се отличава от серийния, както и по-мощен двигател. "Прорив" е снабден с нов многоканален прицел, който подсигурява употребата на въоръжението във всяко време на денонощието. Освен това една от главните особености на модернизирания танк е възможността в режим на реално време да обменя данни с други машини. Бронята на Т-90М е снабдена със специално покритие, което защитава от плъзгане – аналогично на това на новия Т-14 "Армата", отбелязва ТАСС. - Още за Т-90
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Четиридесетият български контингент официално започна участието си в мисията на НАТО в Афганистан

13.04.2020, 20:23

Тържествена церемония по предаване на отговорностите по изпълнение на задачите на 39-ия и 40-ия национален контингент от мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, се проведе днес в района на летището в Кандахар, Афганистан.
В присъствието на председателя на комисията по ротацията на контингентите полковник Тодор Тодоров, началник на сектор в отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите (СКС), бе извършено предаване на бойното знаме от командира на 39-ия контингент полковник Красимир Горанов на командира на 40-ия контингент полковник Светлозар Стефанов. Подписан бе и акт за сдаване и приемане на длъжността „национален командир на контингента“, съобщава Пресцентърът на МО.
Полковник Тодор Тодоров изказа благодарността на командването на СКС към личния състав от 39-ия контингент за отличното изпълнение на задачите. Той изрази увереност, че военнослужещите от 40-ия контингент ще проявят висок воински дух и достойно ще продължат да представят българските Въоръжени сили в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“.
Официални гости на церемонията бяха полковник Тревор Бреденкамп - командир на командване „Юг“, полковник Джеймс Мъри - заместник-командир на командването, подполковник Ерик Шнайдер - командир на батальон за защита на силите, полковник Флорин-Каталин Георгиу - национален командир на румънския контингент, главните сержанти на командване „Юг“ и румънския контингент, военнослужещи от контингентите на страните-коалиционни партньори, с които си сътрудничи и взаимодейства българският военен контингент при изпълнение на задачите.
От името на министъра на отбраната националният командир на 39-ия контингент полковник Горанов връчи „Знак за участие в мисията” на полковник Тревор Бреденкамп и полковник Джеймс Мъри и плакет на СКС на националния командир на румънския контингент полковник Флорин-Каталин Георгиу.
Полковник Бреденкамп поздрави контингента и благодари за отлично изпълнените задачи, пожела на всички успешно завръщане в България и бъдещи професионални успех. Той връчи медали за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” на националния елемент, екипа съветници и ротата за охрана. Националният командир полковник Горанов и главният сержант на контингента старши сержант Живка Попова бяха наградени от полковник Бреденкамп с картина и монета на командване „Юг“.
*********
Четиридесетият военен контингент е с общ състав до 160 военнослужещи със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. В мисията на НАТО в Афганистан в продължение на 6 месеца българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния трафик на летището в Кандахар.
Екип от съветници ще изпълнява задачи по съветване на Афганистанската армия в областта на разузнаването, гражданско-военното сътрудничество, инженерното и логистичното осигуряване и КИС.
Национален командир на контингента е полковник Светлозар Стефанов от дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната. Командир на ротата е капитан Христо Върбанов от военно формирование 42800 – гр. Плевен.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военен учебен самолет AC MFI-17 Mushshak се е разбил в Пакистан

13.04.2020, 16:44

Учебен самолет C MFI-17 Mushshak (р.н. 85-5120) се е разбил в близост до град Гуджрат, Пакистан. Двамата пилоти са загинали. Това са майор Умер (от Гуджрат) и лейтенант Фейзан (от Калкахар). - (видео)
Екипажът е изпълнявал рутинен тренировъчен полет.
Назначена е комисия за разследване на причините за катастрофата.
Това е поредното авиационно произшествие в пакистанските ВВС. На 23 март по време на тренировка за парад в близост до Исламабад се разби изтребител Ф-16, пилотът загина.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Безпрецедентно плаване на фрегатата „Верни“

13.04.2020, 16:00

Фрегата „Верни” от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС се завърна вчера в Република България. За времето от 23 март до 12 април фрегатата участва в Постоянната военноморска група на НАТО 2 (SNMG 2). Заедно с фрегата "Верни" в групата участваха италианския разрушител "Вергинио Фасан", канадската фрегата "Фредериктън", турската фрегата "Салирейс" и румънската фрегата "Реджина Мария". Командир на съединението беше флотилен адмирал Паоло Фантони, който управлява съединението от борда на италианския разрушител, съобщават от ВМС.
Целта на плаването бе повишаване на нивото на оперативната съвместимост с ВМС на съюзническите страни, усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на кораба за участие в провеждането на учения в съюзнически формат и усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване със страни членки на НАТО.
По време на двадесетдневното си плаване групата прoведе съвместни учения от типа PASSEX последователно с кораби и подводница от ВМС на Република Турция, с кораби от ВМС на Република Румъния, както и с катери от бреговата охрана на Република Грузия. Проведени бяха множество учения по водене на борба с подводен, въздушен и надводен противник; тренировки и учения по тактическо маневриране; приемане и предаване на товари на море; осветяване на надводната и въздушната обстановка.
Командирът на фрегата "Верни" капитан II ранг Теодор Кабаков заедно с 135 членният екипаж на кораба получиха висока оценка от командира на съединението флотилен адмирал Фантони за приносът им към усъвършенстване на подготовката и боеспособността на групата.
Участието на кораба в групата ще бъде запомнено с безпрецедентните мерки срещу разпространението на COVID-19 и успешната доставка на резервни части на море с участието на вертолет от състава на ВМС на Република България. По отношение на мерките срещу разпространението на COVID-19, всички екипажи спазваха пълна забрана за слизане на брега, както и качване на други кораби от състава на съединението. С цел безопасност всички срещи на командира на съединението с местната власт в Република Румъния и Република Грузия бяха проведени онлайн (по Скайп).
Равносметката е 3120 проплавани мили за 350 часа и участие в повече от 200 различни учения и тренировки.
Поради повишените противоепидемиологични мерки в държавата корабът бе временно дислоциран в град Варна, където членовете на екипажа ще преминат през медицински прегледи, след което фрегата „Верни“ ще се завърне на мястото си за постоянно дислоциране в Пункт за базиране Бургас.
Източник: http://otbrana.com/

 

Чехия оряза военния си бюджет, заради разходи за борбата с пандемията

13.04.2020, 12:24

Поради необходимостта правителството да отдели допълнителни средства за борба с коронавируса, чешкото министерство на отбраната ще намали бюджета си за 2020 г. с 2,9 милиарда крони (около 126 милиона долара). Това съобщава РИА Новости с позоваване на министъра на отбраната на Чехия  Любомир Метнар (на снимката).
"Министерството на отбраната има бюджет за тази година от 75,5 милиарда крони (около 3,3 милиарда долара), но поради пандемията на коронавируса той ще бъде намален с 2,9 милиарда крони. Това е максималната възможна подкрепа за държавата от Министерството на отбраната. Икономията няма да засягне ключови задачи за модернизация. Превъоръжаването на армията трябва да продължи", каза Метнар.
Освен това, той не изключва и възможността за съкращаване на количеството на набираните нови военнослужещи.
През последните пет години бюджета на военното ведомство на Чехия с решение на правителството непрекъснато се повишаваше с цел достигане до 2024 година до необходимото за страните-членки на НАТО ниво от 2% от БВП. В момента бюджета на чешката армия е около 1,3% от БВП.

 

НОИ ускорено се освобождава от военни пенсионери

13.04.2020, 09:50

Новоотпуснатите пенсии по чл. 69 от КСО през 2019 г. са 869, показват данните на института. Прекратените обаче са три пъти повече – 2785. Става въпрос за пенсионери от Въоръжените сили, полицията и службите за сигурност. Средният брой пенсионери по чл. 69 през миналата година е бил 93 995, а средната месечна пенсия – 677, 90 лв.
Разходите за пенсии по чл. 69 на КСО през 2019 г. е 781, 389 125 млн. лв.
Големият бум на новоотпуснати пенсии на служители в тази сфера е през 2016 г. – 6693, през 2017 г. те са 1861, а през 2018 г. – 81
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия ще изпробва "Циркон" по мишени и в море, и на суша

13.04.2020, 09:20

Най-новата руска хиперзвукова ракета "Циркон" ще бъде изпробвана през тази година по мишени, разположени и във вода, и на брега, предава БГНЕС.
През 2020 г. ще приключат тестовете на „Циркон“ от ракетната фрегата „Адмирал Горшков“. Корабът ще атакува с хиперзвукови ракети както разположени на брега цели, така и морските мишени, имитиращи вражески кораби, съобщил източник от ВПК.
През 2021 г ще се проведе изпитателна стрелба с „Циркон“ от борда на многоцелевата подводница "Северородвинск". "Първото изстрелване на ракетата от подводницата се планира да се извърши от повърхността, второто - под водата", допълни източникът.
Според плана корабният комплекс с ракета" Циркон "трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2022 г..
За плановете за създаване на хиперзвуковото оръжие се заговори през 2011 г. Според информации в руските медии изпитанията на „Циркон“ започнаха през 2015 г.
Тази ракета е в състояние да развие скорост до 9 пъти скоростта на звука и може да унищожава мишените си на разстояние 1000 км.
"Калибър" и "Циркон" в Калининград  и Крим могат да станат чудесни отговори на по-нататъшното разширяване на мрежата от американски военни бази в Източна Европа и да намалят желанието на полските и балтийските политици да разположат военното присъствие на НАТО на своите територии, коментира само преди време руският специализиран портал „Военное оброзрение“.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Covid-19 : Ще купи ли Полша изтребители F-35 или ще редуцира бройката

13.04.2020, 08:27

Полша ще анализира необходимостта от закупуване на американски изтребители от пето поколение F-35 ,във връзка с предстоящата икономическа криза, причинена от коронавирусната епидемия. Това заяви финансовия министърът на Полша Яцек Сасин в ефира на радиостанцията RMF FM.
"В момента няма решение да откажем тази покупка. Ще видим. Днес все още не знаем много неща. Днес знаем, че ще има криза, но не знаем колко дълбока ще бъде или колко дълго ще продължи", цитира Яцек Сасин РИА Новости.
"Вероятно ще анализираме този договор. Сега не мога да кажа какво ще стане, защото няма решение", добави той.
През януари Полша подписа договор за закупуване на 32 изтребителя F-35 от САЩ. Стойността на договора възлиза на около 4,6 милиарда долара.
Според сегашните планове полските ВВС ще започнат да получават изтребители F-35 през 2026 година. Междувременно демонстрационен екземпляр F-35 кацна на летището на въздушната база в Деблин.
Сега полските ВВС разполагат с 27 изтребителя МиГ-29, 48 американски F-16 и 18 съветски Су-22 .
Източник: https://www.pan.bg/

 

Хърватската армия отложи модернизацията - у нас това се приема на нож

13.04.2020, 08:16

Хърватското министерство на отбраната възнамеряваше да придобие нови изтребители, които да заменят остарелите МиГ-21 в експлоатация и до днес. През 2017 г. комисията на МО въз основа на търга огласи най-доброто предложение- това на Израел - доставката на 12 модернизирани F-16C/D.
Сделката беше оценена на 500 милиона долара. След продължителни , почти двегодишни преговори обаче , държавният департамент на САЩ блокира продажбата и през януари 2019 г. Израел официално уведоми Хърватия за невъзможността да продаде тези самолети.
Комитетът по отбрана на хърватския парламент на 3 юли 2019 г. се съгласи да възобнови търга на изтребители. На 4 юли 2019 г. правителството реши да създаде междуведомствена комисия за закупуване на многоцелеви боен самолет, състояща се от 16 души.
Покани за доставка на 12 изтребителя, които трябва да бъдат експлоатирани най-малко 25 години, бяха изпратени до 26 държави. Освен това бяха проведени директни преговори със САЩ, Франция, Италия и Швеция.
През март министърът на отбраната на Хърватия Дамир Кръстичевич каза, че процедурата продължава, Министерството ще получи и анализира предложенията.
По-рано Министерството на отбраната възнамеряваше да получи всички предложения до 7 май.
Преди две седмици обаче, в Хърватия бе поставен въпроса за преразглеждане на бюджета на МО , поради продължаващата пандемия на коронавирусната инфекция
Процесът за възлагане на поръчки за нови изтребители за хърватските ВВС бе спрян.
"Всички страни, участващи в търга, ще бъдат уведомени писмено за промяна в сроковете на провеждането му", казва хърватския премиер Андрей Пленкович.
Явно, че до 7 май няма да се случи нищо и крайният срок ще бъде отложен.
Освен това международното въздушно шоу CROIMAS-2020, което трябваше да се проведе на 30 май в град Задар, беше отложено за година, поради ограниченията заради COVID-19.
Понастоящем не е известно как въздушното пространство на страната ще бъде патрулирано след изтичането на ресурса на МиГ-21 през 2023-2024 г.
Хърватия ще отпусне средства за закупуване на изтребители, като вземе предвид необходимостта от финансиране на мерки за защита на населението от пандемията на коронавируса COVID-19, особено в условията на икономическа криза.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Емил Ефтимов – Адмирал с четири звезди

13.04.2020, 07:57

В началото на април адмирал Емил Ефтимов застана начело на българската армия. С указ на президента от 30 март, досегашният заместник-началник на отбраната бе назначен добави още една звезда на пагоните си и застана на върха на военната пирамида. По неписано правило, след генерали от ВВС и Сухопътни войски, наред бе морски вълк да застане начело на войската. Неочаквано обаче първата битка на новия военноначалник не бе нито по суша, нито по вода, нито във въздуха, а срещу един микроскопичен враг – пандемията.
„Поемам командването на Българската армия в обстановка на извънредно положение в страната ни поради световната пандемия с COVID-19. В настоящата ситуация да се имат за изпълнение следните два основни приоритета: запазването на здравето и живота на военнослужещите и цивилните служители и поддържането на заповяданата бойна готовност”, заяви адмиралът в първото си обръщение към войската.
Да, здравето е най-важната задача днес. Бойната готовност е другият проблем, в битката с който армията трябва да получи антитела през мандата на Ефтимов. Успешната към този момент кампания „Бъди войник” на Министерство на отбраната вдигна авторитета на униформените, но все още редиците на войската са рехави. Вероятно кризата и безработицата ще принудят стотици млади хора да се строят пред военните окръжия, но за да облекат униформите, ще са нужни реформи в министерство на отбраната, където цивилните доминират. Позицията и на началника на отбраната също не е завидна – щета, постигната от безумния „интегриран модел”, какъвто няма в нормална натовска държава, особено в този вид. В момента има нещо феодално в модела.
Може би в парламента е крайно време да преосмислят структурата на военното ведомство, което означава ясно разграничение между армия и цивилно управление, гражданска и военна експертиза.
Коронавирусната епидемия постави под съмнение и два от проектите за превъоръжаване – нови кораби, подводници и бойни машини. Изобщо няма да му е лесно на новия четиризвезден адмирал.
Емил Ефтимов е роден на 16 август 1961 г. в гр. Варна. Завършва Висшето военноморско училище през 1984 г., а през 1994 г. Военноморската академия на Руската Федерация в гр. Санкт Петербург, Русия. Обучава се във военната академия на Република Унгария, а впоследствие завършва Военноморския колеж на САЩ през 2005 г. Повишава квалификацията си с курсове за висши офицери в Училището на Главната квартира на НАТО в Оберамергау, Германия и в Колежа по отбраната на Алианса в гр. Рим, Италия.
Започва военната си кариера като командир на щурманска бойна част на фрегата и преминава всички корабни длъжности до командир на фрегата. Командва дивизион патрулни кораби и Военноморска база Варна.
През годините поетапно бива произвеждан във военни звания – от лейтенант през 1984 г. до вицеадмирал през 2016 г., когато е назначен за заместник-началник на отбраната. От 19 януари 2017 г. до 8 март същата година е временно изпълняващ длъжността „началник на отбраната”. От 28 февруари 2020 г. до назначаването му като титуляр на длъжността временно поема ръководството на Българската армия.
За отличната служба и високите професионални резултати през военната си кариера адмирал Ефтимов е награждаван с едни от най-високите отличия в наградната система на Министерството на отбраната. Сред тях са награден знак „За вярна служба под знамената” и почетен знак „Свети Георги”.
Адмирал Емил Ефтимов владее английски и руски език. Женен е, с две деца.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов

 

 

Аварийно кацане по корем на украински МиГ-29, няма жертви

12.04.2020, 16:14

На 10 април изтребител МиГ-29 борд “47“ (р.н. 2960728195) на ВВС на Украйна е извършил аварийно кацане на военното летище в Мелитопол. Пилотът не е получил наранявания
По първоначална информация причина за авиационното произшествие е ГТП - пилотът е нарушил правилата за полет по време на планираното кацане на MиГ-29, което е довело до щети на самолета.
Машината е от състава на 204-та Севастополска бригада тактическа авиация, базирана в Луцк.
Самолетът е построен през март 1990 г., а от март 1992 г. е състава на от ВВС на ВСУ. По-рано той е бил с р.н. 36 (жълт), а до 2001 г. е бил в състава на 168-ми летателно-изпитателен център „Кировски“ в Крим. След закриване на центъра, изтребителят е бил на съхранение.
През 2014 г. е върнат на украинските ВВС и през 2016 е постъпил за ремонт в Лвовския АРЗ. След излизане от завода изтребителят е предаден обратно на украинските ВВС с р.н. „“47" (син) и постъпва на въоръжение в 204-та БрТА.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Пентагонът отпуска 133 млн. долара за производство на маски

12.04.2020, 09:50

Пентагонът планира да отпусне 133 милиона долара на компании за увеличаване на вътрешното производство на повече от 39 милиона маски N95 за лице, съобщава Ройтерс.
Маските трябва да бъдат произведени в рамките на следващите 90 дни.
Компаниите, с които Пентагонът работи за производството на маските, все още не се уточняват. Те ще са ясни в следващите дни, когато договорът бъде възложен.
Президентът Доналд Тръмп заяви по-рано, че администрацията му препоръчва американците да носят лицеви покрития с "немедицински плат".
САЩ отбелязаха повече от 20 600 смъртни случая от коронавирус. Около 530 000 са заболелите.

 

Фрегата "Верни" се завръща днес във Варна, утре изследват екипажа за COVID-19

12.04.2020, 09:25

Екипажът на участвалата във втората постоянна военноморска група на НАТО (Standing NATO Maritime Group 2 - SNMG2) фрегата ще бъде изследван за коронавирус при пристигането си на Морска гара, съобщиха от ВМС за Moreto.net.
В периода от 23 март до 12 април 2020 г. фрегатата с бордови номер 42 взе участие в групата, а днес по разчет - около 09.00 ч., корабът ще застане на Морска гара - Варна, на 1-во пасажерско корабно място.
Във връзка с изпълнение на дейностите по „План на командващия на Съвместното командване на силите за осигуряване и медицински контрол в условия на карантина на личния състав от контингентите, завърнали се в Р България след участие в мисии и операции зад граница“, след заставане на кораба, личният състав ще бъде тестван за COVID-19.
На 13 и 14 април ще бъдат извършени медицински прегледи на екипажа на кораба. Личният състав по разчет, по дни и групи, съобразно организацията на корабната служба ще бъде извозен със служебен транспорт от кораба до МБАЛ - Варна и обратно.
При отрицателни резултати на всички членове на екипажа на 15 април 2020 г. корабът ще бъде пребазиран в ПБ Бургас.

 

Броят на заразените с коронавирус на самолетоносача "Теодор Рузвелт" се увеличи до 550

12.04.2020, 09:00

Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция сред членовете на екипажа на американския самолетоносач Теодор Рузвелт се е увеличил до 550, съобщи пресслужбата на американския флот.
„92% от членовете на екипажа на Теодор Рузвелт са били тествани за COVID-19, регистрирани са 550 положителни резултата и 3 673 отрицателни резултати, 3 696 моряци са напуснали кораба“, съобщава ТАСС .
Припомняме, че откриването на коронавируса на борда на самолетоносача на ВМС на САЩ Теодор Рузвелт стана известно през втората половина на март. Поради увеличаването на броя на заразените, командирът на кораба Брет Крозиер апелира към командването на ВМС на САЩ да спасят живота на моряците, като отстраняват повече от 4 хиляди военни от самолетоносача и ги изолират. Началникът на Пентагона обаче не видя необходимостта от пълна евакуация на екипажа от самолетоносача. Самият Крозиер също беше диагностициран с коронавирус.
Източник: https://pogled.info/

 

На 12 април цял свят отбелязва Денят на авиацията и космонавтиката

12.04.2020, 07:40

На този ден през 1961 г. с легендарните си думи “Поехали”, съветският космонавт, военният летец Юрий Алексеевич Гагарин поема към Космоса и извършва първият в историята пилотиран космически полет с кораба "Восток".
На 12 април 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, в поле в Саратовска област.
Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути и остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света. - (видео)
Космонавтиката е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати. Термина „космонавтика“ въвежда Г. Е. Лангемак.
Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз.
Едно от най-голямото достижение в областта на космонавтиката е стъпването на човек на Луната на 21 юли 1969 г.: американският астронавт Нийл Армстронг прави първата крачка по повърхността на естествения спътник на Земята с думите: „Това е малка крачка за човек, но огромен скок за цялото човечество“.
Ето няколко важни събития в усвояването на космоса:
   - 4 октомври 1957 г. - първият изстрелян изкуствен спътник на Земята (СССР).
   - 12 април 1961г. - първият полет на човек в космоса (Юрий Гагарин, СССР).
   - 18 март 1965 г. - първо излизане на човек в откритият космос (Алексей Леонов, СССР).
   - 21 юли 1969 г. - първото стъпване на човек на Луната (Нийл Армстронг, САЩ).
   - 19 април 1971 г. - започва работа първата орбитална станция (СССР), по-късно - съвместно със САЩ, създаване на международната станция.
   - 3 март 1972 г. - старт на първият апарат, напуснал пределите на Слънчевата система (Пионер-10, САЩ).
   - 12 април 1981 г. - извеждане на орбита на първият кораб за многократно използване (Колумбия, САЩ).
В специална страница и американската космическа агенция НАСА отбелязва днешния Ден на авиацията и космонавтиката.
“12 април е голям ден в историята на космоса – преди двадесет години стартира първата мисия на совалка. На този ден през 1961 г., руският космонавт Юрий Гагарин стана първият човек в космоса, като прави 108-минутен полет в орбита на космическия кораб “Восток 1″. Вестници като The Huntsville Times приветстваха постижението на Гагарин.”- казват от сайта на НАСА. - Още Космос

 

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Несериозно е да се взимат пари от армията

11.04.2020, 22:47

Несериозно е да се взимат пари от армията. Това каза в интервю за предаването „Тази събота” по бТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на призивите на лидера на БСП Корнелия Нинова за замразяване на военните проекти и пренасочване на средства към други сектори, засегнати от ограниченията заради коронавируса.
В интервюто си по бТВ министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви още:
"Парите по проектите за модернизация не се плащат еднократно, а разсрочено, във времето напред. Проектът за новите бойни кораби ще се изплаща в продължение на 6 години, за бронираните машини - за 9 години. И тези пари започват да се изплащат след като има договори; в момента няма договори за тези проекти. Заради пандемията от коронавируса, те на практика са замразени в момента. Дори и да бъдат сключени договори за проектите към края на годината, парите за тях ще се изплащат занапред, както и са насрочени".
"Нека хората, които се изказват по тема сигурност; дали полиция, дали армия най-напред малко да се ограмотят. Много е удобно да се казва - дайте да вземем отнякъде, да вземем от армията... 30 години армията беше рязана и съкращавана..."
"...Няма милиард и половина за бронирани машини. Сумата е милиард и 200 милиона. Проектите за корабите и бронираните машини са гласувани в Народно събрание, няма как да се замразят от кабинета".
"След две, три години, цената на тези проекти няма да е същата... И не на последно място - по двата проекта - и за кораба и за бронираните машини - ще бъдат ангажирани български предприятия..."
„Винаги след големите кризи в света, идват напрежение и конфликти, и милионите нелегални мигранти... Сега тя иска да вземем от полицията и армията, които защитават българите”.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Чехия продължава доставките на BVP-1 за Украйна

11.04.2020, 22:20

Подразделението на концерна "Укроборонпром" (група "Укрспецэкспорт") продължи снабдяването на украинските въоръжени сили с 37 чешки бойни машини на пехотата BVP-1. Машините са преминали необходимите проверки и монтирането на необходимите компоненти. Както подчертават от "Укрспецэкспорт", доставката на техниката е била трудна поради транспортните ограничения, причинени от пандемията на коронавирус, но въпреки това всички машини са пристигнали дори предсрочно.
Машините доставени в Украйна, са лицензирана версия на съветската БМП-1, произведени в Чехия под кода BVP-1. Според информация на украинския посредник, транспортните средства са получени от складово съхранение.
Машините са оборудвани със 73-mm оръдие и сдоена с него картечница, но няма пускови установки за ПТУР 9M14 "Малютка". Това е архаичен тип въоръжение, ефективността на което е незначителна.
В допълнение към техническите прегледи и проверките за изправност, "Укрспецэкспорт" най-вероятно е заменил оригиналните съветски радиостанции с такива украинско производство или широко използваните западни устройства, например на компаниите Harris, Aselsan или Kenwood.
По всяка вероятност на 2 април 2020 г. е получена партида от 37 BVP-1, като пратката е направена от компанията Excalibur Army, собственост на Czechoslovak Group, която работи активно в Украйна. От 2018 г. този чешки концерн снабдява украинските въоръжени сили с неназовано количество 122-mm самоходни оръдия 2С1 "Гвоздика", както и първата партида от BVP-1 в количество от поне 50 бройки.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Предсрочно завърши доставката на новите автомати АК-12 за 2020 година

11,04.2020, 20:09

На 9 април 2020 година руската компания „Калашников“ информира, че в рамките на държавната отбранителна поръчка тя предсрочно е изпълнила своите задължение по новия автомат АК-12 за тази година. Продукцията е предназначена изцяло за Министерството на отбраната на Русия.
През април 2019 година се появи информация, че военното ведомство на РФ и "Калашников" са сключили тригодишен контракт за доставка на ВС на 150 хиляди АК-12 и АК-15. Армията трябваше да получава по 50 хиляди автомата през 2019, 2020 и 2021 г.  - Още за АК-12

Военнослужещ от 16-та отделна гвардейска бригада със специално назначение на Западния военен окръг (Тамбов) с автомат АК-12

 

Карловските запасни събраха в книга вековната си история

11.04.2020, 18:52

Да оставиш за поколенията нещо написано, винаги заслужава адмирации. С такава нагласа разлиствам  книгата „История на запасното войнство от Карлово и региона 1907-2018 г., част Първа и част Втора“. Неин автор е секретарят на Общинската организация на СОСЗР „Васил Левски“ майор от запаса Стефан Груев. Изрично се посочва, обаче, че тя е дело на Общинския съвет на СОСЗР-Карлово, защото текстовете са обсъждани, одобрени и приети за печат с негово изрично решение. Прави впечатление огромният труд по издирването и документалното установяване на данни и факти за създаването, формирането и развитието на структурите на запасните офицери и запасните подофицери от региона през последните малко повече от 110 години. 
Настоящата книга съдържа  текста на издадената през 2012 г. „История на запасното войнство“ от Карлово и региона 1907-2011 г., новооткрити дани и факти, както и  подробна хронология и анализ на дейността на Общинската организация на СОСЗР в периода 2012-2018 г. От обръщението на съставителите към читателите става ясно, че можем да очакваме по-нататъшно развитие на този труд. 
********
За съжаление днес, 11 април, се разделихме с дългогодишния председател на Общинската организация на СОСЗР полковник от запаса Антон Мерудийски. От 2005 г. до днес историята на запасното войнство в Карловския регион се свързва с неговата дейност, като председател. Няма съмнение, че в следващото издание на книгата ще прочетем повече за неговата роля в оздравяването, организационното укрепване и развитие на Общинската организация на СОСЗР.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ВМС на Австралия тестваха ракетно оръжие от модернизираната фрегата клас Anzac

11.04.2020, 16:50

Австралийските ВМС проведоха първите огневи изпитания на ракетното оръжие на наскоро модернизираната фрегата клас Anzac (германски проект Meko A-200), която беше обслужена и ремонтирана в средата на срока си на експлоатация в корабостроителницата BAE Systems Australia.
Според прессъобщение на австралийския флот, ракета Sea Sparrow (ESSM) клас "повърхност-въздух" е била изстреляна край бреговете на Западна Австралия от борда на първата модернизирана фрегата Arunta, която е преминала през 20-месечна програма за модернизиране. Тези тестове са проведени за потвърждаване на ефективността на програмата за модернизация на лидерния кораб и продължаването й върху останалите седем фрегати от този клас на австралийския флот.
Както стана известно австралийският флот е провел церемонията по приемане на фрегатата Arunta 151 от клас Anzac, която премина поддръжка и ремонт в корабостроителницата BAE Systems Australia, на 18 юни 2019 г. Поддръжката и тестването на модернизираните корабни системи по програмата AMCAP (Anzac Mid Life Capability Assurance Program) са се провели в продължение на 20 месеца. Сроковете за експлоатация на всичките осем съществуващи фрегати от клас Anzac във ВМС на Австралия ще бъдат удължени, докато те не бъдат заменени с новите фрегати по програмата Hunter, търгът за изграждането на който наскоро приключи (британският проект Typ-26 е победител в този търг). AMCAP е част от правителствената програма за осигуряване на бойната готовност на фрегатите Anzac на обща стойност около 1,2 милиарда австр. долара. Тя се изпълнява от отбранителната индустрия на Австралия съвместно с предприятия на западни компании.
Arunta е първият кораб, подложен на възстановителен ремонт. В момента корабостроителницата BAE Systems в Хендерсън (Западна Австралия) приключва с поддръжката и ремонта на две фрегата от клас Anzac - Anzac и Perth. Наскоро започна работа по модернизацията и на фрегата Warramunga. Корабите ще получат пълен комплекс от подобрения в средата на експлоатационния си живот, включително модернизация на вентилационните системи, инсталиране на нови канализационни системи, подобряване на дизеловите двигатели за повишаване на мощността и ефективността им, подмяна на съществуващите радари и на системите за управление на огъня на компанията CEA Technologies и пълна подмяна на комплекта на комуникационната система. Модификацията и ремонтът в сухия док ще продължи 12 месеца. BAE Systems Australia обяви приключването на операциите по поддръжка и ремонт на фрегата Arunta на 30 ноември 2018г. След това корабът премина през морски ходови изпитания, а сега започна тестването на бойните системи. Останалите седем фрегати ще бъдат връщани в състава на австралийския флот на етапи до 2023 година.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

„Своевременна подкрепа“ е операцията, за която се подготвя армията в условия на пандемия

11.04.2020, 09:01

В обстановката на пандемия имам два основни приоритета, каза адмирал Ефтимов в интервю за ВТК. Първият е за запазване здравето и живота на военнослужещите, а вторият – поддържане на готовност за изпълнение на традиционните задачи, произтичащи от Конституцията, както и за оказване помощ на държавните институции за справяне с коронавируса.
На базата на текстовете в закона за извънредното положение, които регламентират ролята на армията, започнахме конкретно планиране, посочи началникът на отбраната. Операцията се казва „Своевременна подкрепа“. Планирането на стратегическо ниво е завършено. Министърът на отбраната е утвърдил плана. Предстои утвърждаване плана на Съвместното командване на силите и поддържащите планове на видовете въоръжени сили.
Във връзка със снабдяването на армията с дезинфектанти и други предпазни средства за дооборудването на военнослужещите в Националния логистичен център участва началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев. Там на национално ниво се обработват заявките на армията. Тези, които бъдат призовани да окажат съдействие на органите на МВР, ще бъдат дооборудвани, заяви адмирал Ефтимов. Командирите по места са били упълномощени да закупуват съответните средства и от търговската мрежа.
Прецизирана е и бойната подготовка, без да се нарушават носенето на бойно дежурство и поддържане на бойната готовност. Наложило се да се да се отложи сборът на артилерийските формирования от Сухопътни войски и сертификацията на 2 батальон от 61 механизирана бригада. Началникът на отбраната се надява  с отпадането на ограниченията да има бързо наваксване.
Пикът на динамиката на бойната подготовка през 2020 г. е през лятото и есента. Ще и има препланиране на занятия. На дневен ред стоят експерименталните стрелби на полигон „Шабла“ през юни, предстоят още експериментална стрелба от ВМС, традиционното учение на ВМС „Бриз“ и бригадното учение на 61 механизирана бригада. Що се отнася до проектите за модернизация, началникът на отбраната е категоричен, че работата по тях трябва да продължи.  
Денят на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май, адмирал Ефтимов възприема, като конкретна възможност за подчертаване на връзката между армията и народа. В този аспект са били разгледани няколко варианта за отбелязване на празника в зависимост от развитието на ситуацията със заразата от коронавируса. Заповядал съм да се готвят няколко варианта, каза началникът на отбраната. „Хората ще видят армията и ще имат възможност да се запознаят с нейните способности“, смята адмирал Ефтимов.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Днес се навършват 142 години от учредяването на Георгиевската лента

11.04.2020, 08:04

Руско-турската освободителна за българите война от 1877-1878 г. има непреходно значение и за самите руснаци. Неслучайно тогава e учредена Георгиевската лента като висш отличителен знак за героизъм.
Учредяването на отличието е много любопитно. Когато руският император Александър II заповядал главнокомандващите на Дунавската и Кавказката армия да представят списък на отличилите се, се оказало, че онези, които са извършили най-блестящите подвизи – Нижегородски и Северски драгунски полк, вече са получили всички установени награди.
Тогава с указ от 11 април 1878 г. императорът създава нова военна награда – Георгиевската лента. Тя се поставя на знамето на полка „и не се сваля при никакви обстоятелства“.
Георгиевската лента е част от Георгиевския орден за военни заслуги и е сред най-почетните военни отличия на руската армия.

Символът на победата представлява 30-сантиметрова панделка с три черни и две оранжеви линии, която руснаците завързват на ръцете си, в петлиците на саката, по чантите, на антените на автомобилите. Черно-оранжевите цветове на Георгиевската лента в Русия се тачат като символ на военна доблест и слава. В дните около Девети май в страната тези ленти са навсякъде. Акцията ”георгиевска лентичка” преминава под лозунга “Помня и се гордея”, посветена е на подвига на участниците във войната и е израз на признателност към ветераните. - (видео)

 

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит край с. Марково, област Шумен

10.04.2020, 21:42

Специализиран екип от 29-и механизиран батальон - Шумен беше задействан в 16.40 ч. днес, 10 април, за обезвреждане на боеприпас, открит в тревиста местност на около петдесет метра от асфалтов път край с. Марково, област Шумен. Под ръководството на капитан Ангел Иванов военнослужещите извършиха разузнаване, при което установиха, че това е невзривен 152 мм корозирал артилерийски снаряд. При стриктно спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше унищожен на място.
Специализираният екип действа на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

Тестват екипажа на „Верни“ за коронавирус

10.04.2020, 17:10

135 военни моряци и офицери от фрегатата „Верни“ 42 ще бъдат тествани за коронавирус, когато военният кораб се завърне във Варна от учение на НАТО, съобщиха от ВМС.
От 23 март „Верни“ участваше в състава на втората постоянна военноморска група на пакта. По план фрегатата трябва да акостира на Морска гара – Варна точно на Цветница.
Въпреки че екипажът не е слизал в чужди пристанища, моряците няма да могат да се видят с близките си или да слязат на брега.
В понеделник и вторник поетапно те ще бъдат откарани със служебен транспорт от кораба до транспортна болница, за да минат тестове за COVID-19. Ако пробите на всички се окажат отрицателни, в сряда „Верни“ ще бъде пребазиран в Бургас, допълниха от ВМС.

 

Военнослужещи и цивилни служители от формированието в Сливен се включиха в кампания „Заедно за теб"

10.04.2020, 16:12

Военнослужещите и цивилните служители от Център за подготовка на специалисти се включиха в обявената от Община Сливен кампания „Заедно за теб!“ за създаването на Общинска хранителна банка, която ще е в помощ на хората в тежко социално положение заради извънредната ситуация, съобщава КСВ.
По този повод командирът на формированието полковник Любомир Вачев отправи своя призив: „Уважаеми колеги, предлагам да се включим като военнослужещи и достойни граждани в този труден за някои хора момент и проявим състрадание и отзивчивост, като всеки подготви по един пакет и го дари на човек в нужда. Организацията възлагам на командирите на формирования и главните сержанти. Споделяйте мнения и предложения.”
В отговор вече е в ход едно добро дело. Военнослужещите и цивилните служители от Център за подготовка на специалисти събраха над 232 пакета, включващи основно  бутилка олио, пакети брашно, ориз, леща, боб, захар, макарони, спагети. В много от торбите са добавени консерви и други хранителни продукти, които са пакетирани, трайни и в срок на годност. Те бяха доставени на 10 април в събирателния пункт, който е в зала „Васил Левски“ и е отворен всеки делничен ден от 9 до 16 часа.
От Община Сливен информираха, че служители на Общината ще проверяват срока на годност, екип от доброволци ще доставя продуктите на адрес при спазване на всички санитарно-хигиенни мерки, а продуктите ще бъдат дарявани приоритетно на хората, поставени под карантина и на останалите без работа заради епидемията.
Източник: http://otbrana.com/

 

ВМС на Египет получих трета подводница по проекта 209/1400Mod

10.04.2020, 15:57

На 9 април 2020 г. в германската корабостроителница Тhyssenkrupp Marine Systems (TKMS, преди Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH/HDW, влизаща в състава на концерна Тhyssenkrupp) в Кил се състоя церемония по предаването на египетските ВМС на третата дизел-електрическа подводница по проекта 209/1400Mod. Новата подводница е с обозначението S 43.
Подводниците от клас 209/1400 имат водоизместимост 1586 t с дължина на корпуса 61 m. Скоростта на подводниците под вода достига 22 възла. Работната дълбочина е 200 m, максималната е 280 m. Подводниците са въоръжени с осем 533-mm торпедни тръби и 14 торпеда, както и с ПКР Harpoon. - Още за проект 209
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 
 

Съюзници от НАТО се надпреварват да помагат на Република Северна Македония

10.04.2020, 15:33

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт приветства подкрепата на няколко съюзници в НАТО за най-новия ни член на Алианса Ребулкита Северна Македония. Това, каза той, е съюзната солидарност в действие.
Унгария е предоставила 100 000 защитни маски и 5000 защитни костюма на Северна Македония, а Словения - 100 000 хирургически маски и 100 000 защитни маски, става ясно от публикация в сайта на Алианса. Чрез международно дарение от Холандия на Международната агенция за атомна енергия Северна Македония ще получи допълнителни тестови комплекти COVID-19. Правителството на САЩ поело ангажимент от 1,1 милиона долара за смекчаване на разпространението на огнището на COVID-19 в Северна Македония. Чрез тази помощ то ще подкрепи няколко инициативи, включително мащабно тестване на COVID-19 и превенция и контрол на инфекцията.
Норвегия също дарила медицински доставки за Северна Македония (на стойност 180 000 евро), които ще бъдат доставени от Агенцията за подкрепа и доставки на НАТО (NSPA). В момента Северна Македония използва полева болница, дарена от Норвегия, което й позволява да удвои капацитета в Клиниката по инфекциозни болести в най-голямата болница в Скопие в битката срещу Covid-19.
На 30 март Северна Македония е поискала помощ чрез Евроатлантическия координационен център за реагиране при бедствия (EADRCC) за хирургически маски, защитни костюми и друго оборудване. Центърът на НАТО предадал исканията на съюзниците и партньорите от НАТО, които предоставят помощ на двустранна основа. EADRCC е основният механизъм на НАТО за реагиране при бедствия. Той работи 24 часа в денонощието, като координира исканията на съюзниците и партньорите от НАТО, както и предложения за съдействие за справяне с последиците от големи кризи като пандемията COVID-19.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Из архивите на ЦРУ за България

10.04.2020, 12:36

Горянството у нас не е народна съпротива, а е мащабна акция, организирана и финансирана от американското правителство:

- част 1;

- част 2.

 
 

Военните за F-16 отиват в САЩ без конкурс

10.04.2020, 09:25

Хората, които ще бъдат дългосрочно командировани в САЩ във връзка с бъдещите 8 български изтребители F-16, няма да бъдат подбирани с конкурс, а ще бъдат определяни с "мотивирано предложение". Това става ясно от приети спешно от българското правителство промени в правилника за прилагане на закона за отбраната и въоръжените сили.
Към момента военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната и Българската армия, определени да заемат длъжности извън територията на страната, се командироват при условията и по реда на Наредбата за дългосрочните командировки в чужбина. Правилата са, че определянето да става чрез конкурси. Именно това променя сега правителството по предложение на военния министър. Измененията са аргументирани с дейностите, свързани с изпълнението на всички проекти по модернизация  на въоръжение, техника и оборудване за нуждите на въоръжените сили, но в мотивите те са пряко обвързани именно с този, по който бяха придобити от САЩ 8 изтребители F-16.
Точно с този проект е обяснена и спешността, с която се приемат промените. "Поради необходимостта в спешен порядък да се определят подходящите военнослужещи за дългосрочното им командироване, свързано с приучването на личен състав за осигуряване на правилното усвояване и безопасна експлоатация от българските въоръжени сили на новите самолети" е бил определен и най-кратък срок на обществено обслужване, обясняват вносителите.
Според правителството и министъра на отбраната хората, които ще бъдат командировани в САЩ заради F-16, ще изпълняват строго специфични дейности и те "в значителна степен се различавали от рутинните дейности, изпълнявани в международните щабове и организации". "Поради тази причина, прилагането на конкурсния модел за подбор за заемане на длъжности, свързани с изпълнение на програма и/или проекти за инвестиционни разходи за придобиване и/или модернизация не винаги позволява да се избере най-подходящият кандидат за заемане на съответната длъжност", пише в мотивите си вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Пак той твърди, че тези проекти се реализират чрез международни договори и инициативи, в рамките на които възниквали "определени изисквания, налагащи да се създаде по-голяма оперативност гъвкавост при подбора на експертите, които да участват от българска страна". Каракачанов посочва точно като такъв, случаят с реализацията на проекта за придобиване на многоцелеви самолет за нуждите на българските въоръжени сили.
Следва много объркващо обяснение. "Изпълнението на някои от изискванията/критериите, предвидени в настоящата нормативна уредба, може да доведе до избор на служители, които не притежават необходимите потенциал за развитие и мотивация, което от своя страна е предпоставка за неизпълнение на поставените цели при заемане на длъжността и загуба на инвестираните от държавата средства", аргументира промените военният министър. От тези мотиви обаче не става ясно нито как на тези конкурси биха могли да се явят хора без мотивация, нито как точно ще се загубят инвестирани от държавата средства.
С това обяснение обаче се прави и предложението за промяната, според която кандидатите ще се определят само чрез "мотивирано предложение". И именно тя е приета от правителството.
Не става ясно за кого точно ще важат въпросните изменения, но от опорни точки в мотивите може да се предположи, че кръга ще е широк и ще може да става още по-щирок чрез по-свободно тълкуване. В САЩ ще изкарат дълго време, както бъдещите обучители, така и пилотите, техниците, хората от логистиката.
Всички те са част от договор BU-D-SAB “F-16 Block 70, сключен през лятото на м.г. между България и САЩ. Това пък стана в изпълнение на Решение на Народното събрание от 8.06.2018 г. за приемане на проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет.“ Във въпросният договор е включено и обучението на пилотите, техниците и инженерите, което е предвидено да продължи около две години.
България купи от САЩ и "Локхийд Мартин" 8 F-16 и плати за тях 2,2 млрд.лв. Според договора сумата трябваше задължително да бъде платена наведнъж. Само преди дни САЩ обявиха официално, че ако България купи нова партида американски самолети или друга военна техника, ще може да плаща вече разсрочено.
Пак преди дни Пентагонът обяви, че ВВС на САЩ вече са възложили на Lockheed Martin договора за производство на самолетите F-16 Block 70. Срокът за изпълнение е януари 2027 г., което съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 г., а последните два през първото тримесечие на 2024 г. След доставката започва да тече тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 г. Според договора трябва да бъдат произведени осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета).
Източник: https://www.segabg.com, Людмил Илиев

 
 

На днешния ден през 1979 година полетя първият ни космонавт Георги Иванов

10.04.2020, 07:34

На 10 април 1979 г. в 20.35 ч. московско време от космодрума Байконур, СССР в орбита около Земята е изведен космическият кораб „Союз-33“ с екипаж: командир на кораба Николай Рукавишников и космонавт изследовател българският гражданин майор Георги Иванов.
Полетът се изпълнява в съответствие с програмата „Интеркосмос 1300“. На височина 330 км са изпълнени 31 пълни обиколки около Земята. Задачата на полета предвижда скачване с орбиталната станция „Солют-6“ и провеждане на космически изследвания в продължение на 7 денонощия.
Поради отказ в работата на основния двигател на системата за управление на космическия кораб скачване с орбиталната станция „Салют-6“ не се осъществява. Центърът за управление взима решение за прекратяване на полета и завръщане на космонавтите на Земята.
При започване на снижението двигателят за намаляване на скоростта на космическия кораб работи повече от разчетното време. Налага се изключването му от космонавтите. Траекторията на снижение става по-стръмна и космонавтите са подложени на претоварване по-голямо от предвиденото. Благодарение на тяхното хладнокръвието и точни действия полетът завършва нормално. Приземяват се успешно в 19.35 ч. на 12 април 1979 г. на 320 км югоизточно от град Джесказган, Казахстан, СССР.
Продължителността на полета в Космоса е 1 ден, 23 часа и 1 минута. - Завръщането на Сатурните (видео)

**********

Полетът на Союз-33
През април 1979 г. Георги Иванов става първият български гражданин напуска пределите на родната ни планета. Мисията на съветския космически кораб „Союз-33“ до орбиталната станция „Салют-6“, обаче за малко не се превръща в трагедия.
Какво се е случило тогава?
Програмата „Интеркосмос” стартира в началото на 1967 г. и предвижда тясно сътрудничество между СССР и близките му съюзници по отношение на изучаването на космическото пространство. Първоначално в нея влизат България, Румъния, Унгария, Чехословакия, Полша, Източна Германия, Монголия и Куба, но впоследствие сътрудничеството е разширено до страни като Виетнам, Афганистан, Сирия, Индия и дори Франция.........Прочети още

 

 

Пентагонът очаква дългосрочен проблем с коронавируса и се адаптира

09.04.2020, 21:37

Лидерите на Пентагона очакват, че коронавирусът може да удари повече кораби на ВМС в морето, след като огнище на борда на самолетоносач в Тихия океан зарази повече от 400 моряци, заяви в четвъртък високопоставен генерал, цитиран от АП.
Генерал Джон Хитън, командир на стратегическото командване на САЩ коментира, че един член на екипажа на USS "Теодор Рузвелт" е хоспитализиран в четвъртък за интензивно лечение в Гуам, където самолетоносачът е повече от седмица. Той каза, че 416 членове на екипажа са заразени и че очакват 1164 резултати от тестове.
"Не е добра идея да мислите, че Теди Рузвелт е единствен по рода си въпрос", каза Хитън на пресконференция в Пентагона. "Имаме твърде много кораби в морето. ... Да мислим, че това никога повече няма да се повтори, не е добър начин за планиране."
Той каза, че USS "Нимиц", самолетоносач в пристанище в Бремертон, Вашингтон, подготвящ се за разполагане в Тихия океан, има неуточнен брой членове на екипажа, които са заразени с вируса.
"Имаше много малък брой пробиви в Нимиц и наблюдаваме това много внимателно, преди Нимиц да замине", каза той. "Но това не е голям пробив, не е голям скок в този момент."
Относно "Теодор Рузвелт" Хитън добави, че в допълнение към 416 моряци, които са тествани положително досега, 3 190 са тествани отрицателно. Предстои резултатите от тестове на останалата част от екипажа. 2700 членове на екипажа са слезли от кораба и са настанени "по целия остров", който е територия на САЩ. Тези, които са тествани положително, се проверяват от медици два пъти на ден.
Огнището на борда на Рузвелт е илюстрация, към която военните трябва да се адаптират. "Това ще бъде нов начин на работа, върху който трябва да се съсредоточим", каза той, като се позова на предизвикателството за набиране, обучение, разгръщане и потенциално водене на битка на фона на пандемията. "Ние се приспособяваме към този нов свят, още докато си говорим днес."
Заразата на борда на Рузвелт започна в края на март и вкара ВМС в криза на лидерството. Томас Модли, който подаде оставка във вторник като изпълняващ длъжността секретар на ВМС, уволни капитана на Рузвелт, капитан Брет Крозиер, защото разпространи писмо с призив за по-бързи действия от страна на ВМС, за да спаси екипажа си.
По-късно, генерал Марк Мили коментира, че въпреки огнището на борда на Рузвелт, той може да бъде върнат в морето и да се върне към активна служба сравнително бързо, ако това се изисква спрямо световни събития.
Говорейки заедно с Хитън в Пентагона, Дейвид Норкист, заместник-министърът на отбраната обясни, че лидерите на отбраната осъзнават, че коронавирусът няма да бъде краткосрочен проблем за военните.
"Ще трябва да се променяме и адаптираме, защото дори през следващите месеци вирусът няма да изчезне. Ще трябва да можем да работим в COVID среда."
Източник: http://www.dnesplus.bg/

 

РН "Съюз-2.1а" с КК "Съюз МС-16" успешно стартира от Байконур

09.04.2020, 19:42

Руската ракета носител 'Съюз-2.1а' с пилотираният КК 'Съюз МС-16' успешно стартира днес от космодрума Байконур. Това е първият пилотиран полет за тази година. - (видео)

Ракетата излетя от 31 площадка на космодрума в 11:05 (наше време). Към МКС полетяха космонавтите на Роскосмос Анатолой Иванишин и Иван Вагнер, а също така астронавта на НАСА Крис Касиди.
Девет минути след старта 'Съюз МС-16' се е отделил от третата степен. Корабът ще лети до станцията по 6 часовата схема - 4 завъртания около Земята. Скачването с МКС е запланирано за 9 април 17:15. Командир на новата експедиция ще бъде Касиди, за когото това е трети полет. Иванишин лети също за трети път, а Вагнер за първи път. - (видео)
Стартът е проведен от стартовия комплекс 'Восток'. Досега космонавтите летяха от първа стартова площадка (Гагарински старт), но тя бе предназначена за РН 'Съюз ФГ' (които вече няма да се използват). За стартове на 'Съюз-2.1а' площадката трябва да бъде мащабно реконструирана (което и запланирано да се направи).
Първоначално екипажа бе с друг състав - към станцията трябваше да летят Николай Тихонов и Андрей Бабкин и американеца Крис Касиди. Но през февруари стана известно, че руската част от екипажа, по медицински показания, ще бъде заменена с дублиращия екипаж - Анатолий Иванишин и Иван Вагнер. По късно комисията утвърди това изменение.
Новият екипаж ще проведе на станцията 196 денонощия, като експедиция ще проведе над 50 научни изследвания и експерименти. Три от изследванията ще бъдат в автоматичен режим - без участие на екипажа. Космонавтите и астронавтите ще приемат/изпращат и транспортни товарни кораби. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/

 

Не оставя шанс за Европа и САЩ: Небето под контрола на A-100 "Премиер"

09.04.2020, 16:28

През последното десетилетие въоръжените сили на Руската федерация добавиха значително нови елементи във въоръжението си и техниката си. Голям пробив е направен в областта на радиолокационните системи за откриване и управление. Представяме на вашето внимание най-новия самолет (ДРЛОиУ) А-100 "Премиер".
Този модел може лесно да се използва, като въздушен команден пункт. Комплексът осигурява стабилна връзка между различни групировки от войски. Основните постижения са, че може да получава данни директно от космически спътници.
Първият тестов полет е направен през 2017 година. Всички аеродинамични характеристики на самолета бяха проверени. Първият успешен полет даде намек за големи перспективи, които могат да се отворят пред А-100.
Възможностите му включват откриване и проследяване на до 300 цели едновременно (въздух, море, земя). Благодарение на най-новите технологии военните могат да управляват БПЛА от самолета.
Първата доставка на този модел във ВКС РФ е планирана за 2024 г., съобщава РИА Новости. Сега се провеждат интензивни изпитания и краш тестове, които трябва да помогнат за идентифициране на всички положителни и отрицателни качества на многофункционалния комплекс "Премиер".
Единственото неразбираемо за страничния наблюдател, остава неговата безопасност. При летене той може лесно да бъде свален, няма маневреност. Единственото сигурно е, че ще бъде предупреден своевременно за атаката, но (!) Какво ще го спаси от директно попадение? Може би той ще бъде постоянно съпровождан.
A-100 отваря нови възможности за военнослужещите на Руската федерация! Преминават към нов етап в сферата на радиолокационното откриване. Русия отново доказва, че умее и е в състояние да произведе висококачествена военна техника, а също така запазва своята уверена лидерска позиция.
Източник: https://www.pan.bg

 

Ракетен обстрел срещу най-голямата американска база в Афганистан

09.04.2020, 16:00

Пет ракети бяха изстреляни днес по най-голямата американска военна база в Афганистан, съобщи вътрешното министерство, цитирано от ДПА и БТА.
Предвожданата от САЩ мисия "Решителна подкрепа" потвърди в "Туитър" за нападението срещу базата в Баграм в северната афганистанска провинция Парван и добави, че няма пострадали.
Афганистанските сили за национална сигурност и отбрана разследват атаката, за която пое отговорност групировката "Ислямска държава", предаде Ройтерс.
В съобщение в мобилното приложение "Уотсап" говорител на талибаните отрече те да са замесени.
Губернаторът на окръг Баграм Абдул Кудоси каза пред ДПА, че две ракети са паднали в жилищна зона и са нанесли щети на сграда, а три са паднали на летището в базата.
САЩ и талибаните сключиха в края на февруари споразумение за постепенно изтегляне на чуждестранните сили от Афганистан в замяна на гаранции за сигурност от талибаните.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Отлагат обявен конкурс за войнишки длъжности в Сухопътни войски

09.04.2020, 11:45

Преустановени са мероприятията по провеждане на конкурс за войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина във военни формирования на Сухопътните войски, дислоцирани в гарнизоните София, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен, Карлово, Казанлък, Благоевград, Враца, Асеновград, Белене, Пловдив, Смолян, Свобода, Мусачево.
Става дума за 165 длъжности. Конкурсът трябваше да се проведе от 7 май до 3 юни. Отлагането е във връзка с влизането в сила на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, приет с решение на Народното събрание на 13.03.2020г. (публикуван в ДВ бр. 28 от 24.03.2020г.), заповед на министъра на отбраната № ОХ-254/18.03.2020г., указания № УНО-3/18.03.2020г. на началника на отбраната, прекратяването на медицинските и психиатрични изследвания във ВМА от 24.03.2020г. и с цел вземане на превантивни мерки за недопускане разпространението на коронавирус COVID - 19 във военните формирования от състава на Сухопътните войски, се посоча в съобщението на КСВ. След отмяна на обявеното извънредно положение в страната и прекратяване на епидемиологичната обстановка, ще бъдат обявени актуални срокове за продължаване на мероприятията по провеждане на конкурса.
Източник: http://otbrana.com
/

 

Четвъртата британска многоцелева АПЛ клас Astute за първи път излезе в морето

09.04.2020, 09:26

HMS Audacious, четвъртата многоцелева атомна подводна лодка от клас Astute за Кралския флот, напусна корабостроителницата на BAE Systems в Barrow-in-Furness и се отправи към военноморската база Клайд.
Според изданието Naval News са направени корекции в подготовката на подводницата за нейното първо излизане в открито море поради ограниченията, наложени от пандемията на коронавирус. В последните работи в корабостроителницата се е включила минимална група специалисти, спазвайки всички предписани предпазни мерки. "Това бяха наистина невероятно трудни дни за нашите служители, за техните семейства и за цялото британско общество, но, както често се случва в трудни времена, по-важни са нашите постижения, насочени към бързата доставка на тази подводница", заяви Клиф Робсън, управляващ директор на производството на подводници в BAE Systems.
Известно е, че общо британският флот е поръчал седем подводници от клас Astute за подмяна на подводниците от клас Trafalgar (три от тези подводници бяха пуснати в експлоатация от 1989 до 1991 г.).
Лидерната подводница е в експлоатация от ноември 2010 г., втората - Ambush, бе пусната в експлоатация през пролетта на 2013 г., а третата - Artfal - през пролетта на 2016 г. Audacious бе заложена през март 2009 г., а бе спусната на вода през април 2017 г. Планираше се флотът да получи подводницата през 2018 г., но впоследствие графикът беше преразгледан.
В сравнение с предишните поколения ядрени подводници, тези от клас Astute са по-трудно забележими и техните възможности за операции в плитката крайбрежна зона са подобрени. Водоизместването на подводниците от клас Astute е 7400 t, дължината на корпуса им е 97 m, скоростта под вода - до 29 възела, а работната дълбочина - 300 m. Въоръжението се състои от шест 533- mm торпедни апарата, както и крилати ракети Tomahawk и противокорабни ракети Harpoon. - Още за клас Astute
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

На този ден преди  70 години съветски Ла-11 сваля американски разузнавателен самолет над Латвия

08.04.2020, 20:32

На 8 април 1950 г. две двойки изтребители Ла-11 свалят американски шпионски самолет PB4Y Privateer в района на съветската военноморска база в Лиепая. Загива 10-членният екипаж.
Останките на машината с бордови номер 59645 все още не са открити и лежат на дъното на Балтийско море. Въпреки че самолетът е издирван усилено от водолази и четири миночистача от ВМС на СССР, пише "Российская газета".
Инцидентът над Балтийско море е предшестван от безнаказани полети на американската авиация, която от 1946 г. води активно радиоелектронно разузнаване. Често американските пилоти организират провокации и нарушават границата на СССР. Американците игнорират дипломатическите предупреждения.
Ситуацията се променя, когато в полковете за ПВО започват да пристигат стратегически изтребители Ла-11. Двигателят им дава възможност на самолета да ускорява до 674 км в час, обхватът на полета му е 2235 км, а надморската височина, на която оперира - 10 000 метра. Оръдията им позволяват успешно да се справят с повечето изтребители и бомбардировачи на САЩ и НАТО, което по-късно е успешно демонстрирано и в небето над Китай и Северна Корея.
Развръзката настъпва вечерта на 8 април. Докладът на водещата група от прехващачи Ла-11 със старши лейтенант Борис Докин гласи, че групата изтребители е излита в 17:22 ч. Около десет минути по-късно на височина от 4000 м южно от град Лиепая е засечен самолет с идентификационните знаци на ВМС на САЩ.
Пилотите на Privateer отказват да се съобразят с изискванията на съветските пилоти, обръщат курса и се насочват към морето. Американците разчитат на близостта на границата, до която има само около 20 километра. При скорост от 460 км в час те са щели да бъдат в безопасност след няколко минути.
"Тогава стрелях предупредително - 12 снаряда. Нарушителят започна да стреля по мен. Водещият лейтенант Тезяев, виждайки това, стреля по натрапника, който загуби височина и слезе в облаците на височина от 500 метра. Вероятно самолетът е паднал на 5-10 км от брега", гласи докладът на Докин.
Два часа след инцидента друг пилот, подполковник Филонович, съобщава, че американските кораби активно търсят между Готланд и Борнхолм, което предполага "наличието на важни класифицирани документи и ценно класифицирано оборудване в самолета".
В крайна сметка Пентагонът признава, че шпионският самолет е извършвал разузнавателен полет. През 2010 г. в Лиепае до паметника на загиналите моряци, се появява паметна плоча с имената на загиналите пилоти на американския флот. След известно време върху него се появява ръчен надпис "Слава на ПВО на СССР".
В небето над Балтийско море съветската противовъздушна отбрана сваля не само американски самолети. На 13 юни 1952 г. МиГ-15 унищожава шпионския самолет DC-3A-360 Skytrain на шведските ВВС. Всичките осем членове на екипажа загиват. Когато шведският самолет PBY-5, опитвайки се да намери пилота в морето, нарушава съветската граница, той е нападнат от съветските изтребители. Самолетът е свален, но успява да се приводни и екипажът му е прибран от немски кораб.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

САЩ подготвят нова пехота за война с Китай

08.04.2020, 19:10

Дoкaтo цeлият cвят e рaздирaн oт пaндeмия, в aмeрикaнcкaтa мoрcкa пeхoтa ce прaви eднa oт нaй-рaдикaлнитe рeфoрми зa пocлeднитe 30 гoдини. В кaквo ce cъcтoи рeфoрмaтa нa лeгeндaрнитe пoдрaздeлeния нa aмeрикaнcкитe въoръжeни cили, зaщo тя изглeждa тoлкoвa рeвoлюциoннa и кaк e cвързaнo тoвa c плaнoвeтe нa CAЩ дa вoювaт c Китaй, пишe руcкoтo издaниe „Взгляд“ в мaтeриaл, прeдcтaвeн бeз рeдaктoрcкa нaмeca oт "Фoкуc".
Cтрoгo пoглeднaтo в CAЩ мoрcкaтa пeхoтa нe e кaтo нoрмaлнa пeхoтa. Тoвa, кoeтo ниe нaзoвaвaмe c тeзи думи, вcъщнocт ce нaричa Unitеd Stаtеs Mаrinе Соrps (USMС) – „Мoрcки кoрпуc нa Cъeдинeнитe щaти“ и прeдcтaвлявa cвoeгo рoдa eкcпедициoнни cили нa Вoeннoмoрcкитe cили зa прoвeждaнe нa oпeрaции пo зeмя.
Рaзбирa ce, ocнoвнaтa зaдaчa нa тaзи oргaнизaция e дa ocъщecтви дecaнт нa брeгa, нo тя дaлeч нe e eдинcтвeнaтa. Кoрпуcът рaзпoлaгa и cъc cвoя coбcтвeнa изтрeбитeлнo-щурмoвa aвиaция (зa бaзирaнeтo нa кoятo флoтът прeдocтaвя cвoитe caмoлeтoнocaчи), имa щурмoвици c къco излитaнe и вeртикaлнo кaцaнe, излитaщи oт гoлeми унивeрcaлни дecaнтни кoрaби, мнoжecтвo бoйни и трaнcпoртни вeртoлeти и кoнвeртoплaни, cвoя coбcтвeнa бригaдa cпeциaлни cили c пaрaшутнa пoдгoтoвкa (Mаrinе rаidеrs). Нo в ocнoвaтa ca, рaзбирa ce, мeхaнизирaнитe пeхoтни чacти, oбучeни зa мoрcки дecaнти, инжeнeрни и тилoви пoдрaздeлeния, кaктo и тaнкoвe.......Прочети още

 

България е сред страните, които ще могат да плащат разсрочено отбранителни продукти и услуги, придобити по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ

08.04.2020, 16:25

В резултат на подписаните до момента договори по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ (FMS) за придобиване на самолети F-16 и други отбранителни продукти в Министерството на отбраната е получено писмо от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на Департамента по отбрана на САЩ (DSCA), че Република България е включена в списъка на страните, които могат да заплащат разсрочено (на вноски по тримесечия) дължимите суми при сключване на нови договори по FMS.
Следва да се отчита, че DSCA ще прилага възможността за разсрочено плащане в зависимост от продължителността на договора и обема на доставяните отбранителни продукти.
Това ще позволи на Министерството на отбраната да прилага гъвкава схема за финансиране при придобиване на отбранителни продукти и услуги и да намали ресурсното натоварване на бюджета за отбрана през следващите години.
Източник: https://www.mod.bg/

 

В МО обмислят как да отбележат Деня на Българската армия

08.04.2020, 16:23

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан на 6 май, както всяка година. Това съобщиха от Министерството на отбраната по повод публикации за евентуален парад на 6 май в условията на извънредно положение.
Честването ще бъде направено в съответствие с епидемиологичната обстановка в страната към тази дата, категорични са от ведомството на вицепремиера по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов. От там съобщават, че когато уточнят как ще бъде отбелязан празника, ще информират обществото.
Традиционното отбелязване на този празник в страната е с Ден на отворените врати на поделенията и свободен вход на военните музеи.
Обикновено за 6 май се извършват и рокадите в ръководството на армията и се раздават повишенията в звание.
Припомняме, заради дълго забавяната реформа в армията в последните години имаше случаи, когато почти не бе показвана военна техника на традиционния Гергьовденски парад в София. Понякога заради лоши метеорологични условия самолетите ни можеха да покажат високия професионализъм на българските военни пилоти. На парада през 2019 г. бе извадена почти цялата налична техника на армията ни.
Източник: https://news.bg/

 

Индия възнамерява да достави първата подводница на Мианмар

08.04.2020, 16:03

Ню Делхи се готви да достави дизел-електрическа подводница проект 877EKM (НАТО Kilo), която е в момента е на въоръжение във ВМС на Индия като INS Sindhuvir (S58). През 2020 г. тя трябва да бъде предоставена на ВМС на Мианмар.
Прехвърлянето ще включва също оперативно и техническо обучение за военнослужещи от ВМС на Мианмар, които за първи път в своята история ще експлоатират подводница. Не е ясно обаче дали това е лизинг или постоянен трансфер.
INS Sindhuvir е приета в експлоатация в Индийския флот през 1988 г., доставена от СССР. Тя е в състава на 11-та флотилия подводници, която е базирана във Вишахапатнам. Подводницата премина ремонт в държавната корабостроителница Hindustan Ltd. от август 2017 г. до февруари 2020 г.
Източник: https://www.pan.bg, Васил Димитров

 

Започна командно-щабно учение във Втора механизирана бригада

08.04.2020, 15:34

Започна командно-щабното учение (КЩУ) „КАБИЛЕ 20”, което се провежда от 7 до 9 април 2020 г. във войскови район Кабиле-Ямбол, съобщават от КСВ.
В него участват над 220 военнослужещи  от 2-ра механизирана бригада  (42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион). Военнослужещите отработват  задачи, свързани с участие в отбранителна операция. Темите на ученията са: „Отбрана на усилен механизиран батальон в първи ешелон на механизираната бригада в началото на войната” и „Дивизионът при непосредствена огнева поддръжка на механизираната бригада в отбрана”.
Целите на командно-щабното учение са свързани с усъвършенстване на уменията на командирите и щабовете за планиране и участие в отбранителна операция, поставяне на задачи на подчинените и управлението в хода на боя, както и повишаване взаимодействието им при провеждане на отбранителния бой. Офицер планиращ учението е командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов. Офицер провеждащ учението е началникът на щаба на бригадата полковник Емил Симеонов.
„Кабиле 20“ беше открито от бригаден генерал Стоян Шопов, който акцентира на важността на планираното мероприятие и изрази увереност в постигането на заложените цели. Като благодари на военнослужещите за тяхната мотивация в условия на извънредно положение в страната, той подчерта, че задачите се изпълняват при спазване на строгите санитарно-хигиенни и противоепидемични мерки. 

 

"Огромното небе": как съветски пилоти спасяват берлинчани през 1966 година

08.04.2020, 12:24

Точно преди 54 години, в началото на април 1966 г., съветските пилоти капитан Борис Капустин и старши лейтенант Юрий Янов извършват подвиг в небето над Берлин. С цената на живота си те извеждат от жилищен квартал прехващача Як-28П, на който изведнъж отказват и двата двигателя.
В този ден военните трябва да извършат обикновена рутинна операция: да прехвърлят най-новия Як-28П от авиобаза "Финов" в Германската демократична република (ГДР), където се намира 668-и бомбардировъчен авиационен полк, на запад до базата на 35-и изтребителен авиационен полк в Цербст. Целта е укрепване на Западната група сили с най-новите свръхзвукови самолети, способни да работят на ниска височина. Други характеристики на самолета са високото съотношение тяга/тегло (самолетът може да излита от къса писта почти вертикално) и най-новото електронно оборудване, разказва "Российская газета".
В същото време, очевидно поради бързо развиващата се ситуация в условията на Студената война, самолетът има и много недостатъци в конструкцията, които довеждат до една или друга повреда.
Преди да полети за Цербст, Як-28П вече е преминал ремонт. Изглежда, че всички недостатъци са отстранени, машината се издига във въздуха. След известно време Капустин, водещият пилот на самолета, уведомява капитан Подберезкин, че се връща, и получава нареждане да следва определен курс.
Оказва се, че и двата двигателя са се повредили изведнъж. Предвид факта, че силовите установки са независими, случаят е почти невероятен. В резултат прехващачът завива рязко вдясно и започва да губи височина. Цялата трагедия на ситуацията става ясна, след като самолетът пробива долния слой облаци - Берлин се показва под него! Резервоарите за гориво са пълни, само капка от тях ще доведе до експлозия и огромен брой жертви, ако това се случи в жилищен квартал: катапултирането не е опция.
От дешифрираните по-късно разговори между Борис Капустин и Юрий Янов се разбира, че капитанът многократно е заповядвал на партньора си да се катапултира без него, но той отказал. Факт е, че при такива обстоятелства аеродинамиката на самолета ще бъде нарушена и той напълно ще загуби контрол.
Пилотите се опитват да стартират двигателите, но напразно, и в същото време търсят подходящо място за аварийно кацане. Отначало една малка гора изглежда като възможен вариант (и все още имат шанс да се катапултират), но когато се приближават, се оказва, че това е гробище, където през този ден има много хора - германците се подготвят за Великден. Тогава изборът остава езерото Штесензе. През него обаче минава язовирна стена и, за да не падне върху минаващите по нея автомобили, Капустин дърпа ръчката към себе си, препятствието е преодоляно, но в резултат на това самолетът губи контрол и пада във водата.
Машината се разбива в британския сектор на Западен Берлин, на мястото веднага пристигат военни, които започват да вадят самолета. Новостите на съветската авиационна индустрия, по онова време секретни, се оказват ценна плячка. Останките са внимателно проучени, британците проявяват особен интерес към радиолокационната станция "Орел-Д". Поради това прехвърлянето на телата на пилотите под различни предлози непрекъснато се забавя и в резултат това се случва едва на 8 април, два дни след инцидента.
Месец по-късно героичните пилоти са посмъртно наградени с ордена "Червеното знаме" и са увековечени в паметта на хората благодарение на песента "Голямото небе", която се появява скоро след това. Тя е много популярна в Съветския съюз дълги години.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Какво реши правителството днес?

08.04.2020, 12:00

Изменя се Правилникът за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили
Министерският съвет прие Постановление на за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет с Постановление на Министерския съвет № 46 от 2010 г.
Правят се изменения и допълнения в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, позволяващи чрез мотивирано предложение да се определят кандидати за назначаване на длъжности, свързани с изпълнение на най-важните програми и/или проекти за инвестиционни разходи за придобиване и/или модернизация на въоръжение, техника и оборудване за нуждите на въоръжените сили, а именно приетите от Народното събрание по чл. 16, т.7а от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България или от Министерския съвет по чл. 22, ал.2, т.11а от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
Целта е да се осигури прецизен подбор на кандидатите за заемане на тези длъжности, изискващи специфични познания и опит. Както и да се гарантира в максимална степен изпълнението на поставените цели при заемане на длъжността и да се предотврати загуба на инвестираните от държавата средства, свързани с реализацията на програмите и/или проектите за инвестиционни разходи за придобиване и/или модернизация на въоръжение, техника и оборудване за нуждите на въоръжените сили.
В Устройствения правилник на Министерството на отбраната /УПМО/, приет с ПМС № 5 от 2014 г., се прецизират разпоредби, свързани с наименованието на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“, коригира се числеността на дирекциите в специализираната администрация на министерството и числеността на две от дирекциите в специализираната администрация – дирекция „Обществени поръчки в отбраната“ и дирекция „Политика по въоръженията“ без с това да се увеличава общата численост на ведомството, както и текстовете, свързани със създадената със ЗОВСРБ /обн. в ДВ бр. 42 от 2019 г./ нова структура в Българската армия – Съвместното командване на специалните операции.

 

В условията на пандемия трябва да се обръща внимание и на националната сигурност

08.04.2020, 11:47

Какво е отражението на пандемията върху състоянието на националната сигурност и какви мерки се вземат? Това е въпрос, върху който наистина трябва да се работи, да обърнем по -голямо внимание и народните представители - да се надяваме, че те ще продължат под някаква форма да работят, също да изпълняват своите контролни функции, да потърсят информация ако трябва на закрито заседание на комисии, посочва бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в интервю за Радио Фокус.
Защото, посочва той, още преди 2 седмици се появи информация, че целият екипаж на стратегическа подводница на Руската федерация е поставен под карантина заради заразен човек от коронавирус. И продължава по-нататък: „В последните дни стана ясно, че има американски самолетоносач с около 150 или повече даже души от екипажа, които са заразени от коронавируса. Това определено е влияние върху бойните способности на всяка армия. И добре би било народните представители да знаят, пак казвам, не е задължително това да бъде изцяло публична информация, какви мерки се взимат, за да може Българската армия да запази в достатъчна степен своята боеспособност.
По отношение на съюзните формати, в които участваме, НАТО вече взима много сериозни мерки да координира помощта, която съюзниците и партньори на НАТО оказват един на друг. Хората трябва да знаят, че НАТО ако си го представят като някои централни органи, които да седят в Брюксел, Белгия или някъде другаде, няма кой знае какви способности. С тези, с които разполага, вече изгради полева болница в Люксембург. Но основният принос в това отношение е на съюзниците и съдействието, което се оказва, и чрез Евроатлантическия координационен център за отговори при кризи НАТО вече координира такава помощ. Турция достави помощ за Испания и Италия, медицински средства, които бяха пренесени там, Чехия се възползва от тази възможност, Германия оказва помощ. Има и други съюзни способности, които са и във формат на няколко държави, в които и ние участваме, стратегически транспорт по въздуха, които се използват за пренос за така необходимите медицински средства. И това мисля, че е добър сигнал, и страните -членки ще решат доколко и дали е необходимо той да бъде засилен още повече. Към момента изглежда, че той е задействан и може и на нивото, в който е задействан, ще сработи достатъчно добре и ще има видими ефекти.
Проф. Тагарев не мисли, че трябваше да бъде активиран чл. 5 на Вашингтонския договор, каквито гласове се чуваха напоследък. Когато човек го прочете, вижда, че третира случай на военна атака срещу една или повече държави -членки на Съюза, а не за пандемия, казва той. Все пак, отбелязва бившият министър на отбраната, не сме свидетели на въоръжена атака, независимо, че някои политически лидери се изкушават да използват военна терминология, когато описват сегашната ситуация.
На въпроса: „Можем ли да говорим, че тази пандемия е вид биологична войн а или поне епидемиологична, и готов ли беше Алиансът за нея? Проф. Тодор Тагарев отговаря така: „Не, не бих казал, че е война. Аз не съм привърженик на конспиративните теории. Между впрочем въоръжените сили на НАТО, пък и на други страни, имат подготовка за действие в случай на химически, биологични и други атаки. Дали някой си е представил точно такъв тип сценарии в подготовката на въоръжените сили, със сигурност има страни, които са го направили. САЩ имат национален план за действие при кризи, бедствия с 10 мащабни сценария, единият от които е точно такъв – пандемия, и как действат всички структури в държавата. Така че готовност имат. Но едно е да има някакви тежки зарази за кратко време в определен регион, за което се готви едно военно поделение, примерно, и би трябвало да може да действа, а друг е случаят, когато говорим за пандемия, която обхваща глобално света, и то без да има никакви военни напрежения, да не говоря з а военни действия, когато хората от една страна продължават да преминават в други страни. Това са случаи, които не са точно случаи с военен характер, и по отношение на които НАТО има доста малко отговорности.“
Източник: http://otbrana.com/

 

Министърът на ВМС на САЩ Томас Модли подаде оставка, шефът на Пентагона Марк Еспър я прие

08.04.2020, 08:20

Американският министър на отбраната Марк Еспър съобщи, че изпълняващият длъжността министър на военноморските сили на САЩ Томас Модли (на снимката) е подал оставка, и той я е приел, предаде Ройтерс.
Модли беше остро критикуван за реакцията на кризата, възникнала, след като на ядрения самолетоносач "Теодор Рузвелт" беше установена зараза с коронавируса, посочва Франс прес.
Еспър съобщи в Туитър, че е приел оставката на Модли и с одобрението на президента Доналд Тръмп е назначил за и.д. министър на ВМС заместник-министърът на сухопътните сили Джим Макферсън (67 г.).

Министърът на отбраната окачестви Маферсън като умен, способен лидер и професионалист, който ще възстанови доверието и стабилността на военноморските сили в това време на изпитания.
Модли предизвика остра полемика, след като уволни миналата седмица командира на "Рузвелт" капитан Брет Крозиър с аргумента, че е проявил "изключително слаба преценка", разпращайки с имейл писмо, в което призовава за спешна помощ за справяне с избухналата на самолетоносача зараза с Ковид-19, припомня Асошиейтед прес.
В неделя Модли пристигна на кораба, който се намираше в пристанище на остров Гуам, и държа реч пред екипажа, в която разкритикува Крозиър, заявявайки, че той е "твърде наивен или твърде тъп" да командва самолетоносач. Според висш представител на министерството на отбраната Еспър е разговарял в понеделник вечерта с Модли и го е посъветвал да се извини за изказването си за Крозиър, което той впоследствие официално направил.
Според източника шефът на Пентагона не е искал оставката на Модли. Той сам я подал. Висши служители казват, че за Модли би било трудно да възстанови отношенията си с моряците, както и репутацията си сред висшите военни ръководители, според които с изказването си той е преминал границата на допустимото.
Военноморският флот съобщи, че до вчера тестове за коронавирус са направени на 79 процента от екипажа на самолетоносача "Рузвелт" и при 230 души той е бил положителен. До момента от кораба са евакуирани около 2000 от общо 4865 членове на екипажа.

 

 

Как британската авиация воюва в СССР по време на Втората световна война

07.04.2020, 21:59

До голяма степен благодарение на британските пилоти, съветска Арктика се превръща в единствения сектор на Източния фронт, където Луфтвафе не успяват да спечелят абсолютно въздушно надмощие.
Въпреки факта, че Великобритания и Съветския Союз са съюзници във войната срещу нацистска Германия, техните войници рядко се бият рамо до рамо на бойното поле. Те воюват далеч един от друг и изпълняват различни бойни мисии.
Въпреки това, съвместни операции се случват. Съветски военни кораби посрещат и придружават британски арктически конвои до пристанищата на СССР, войските на двете държави заедно окупират дружески настроения към Третия Райх Иран. Един от най-ярките, но забравени епизоди от бойното съветско-британско сътрудничество, е участието на пилотите на Кралските военновъздушни сили във военни операции срещу немци и финландци в съветска Арктика......Прочети още

 

ВКС на РФ ще получат още два модернизирани Ан-124 "Руслан"

07.04.2020, 21:34

Въздушно-космическите сили на Русия получиха два модернизирани военно-транспортни самолета Ан-124 "Руслан". Очаква се още два свръх тежки ВТС Ан-124-100 да минат програмата за модернизация, съобщава РИА Новости по информация на източник от ВПК.
Проектът за модернизация на Ан-124 се подготвя от 2017 г. и предвижда да се извърши с руски компоненти. Подменя се бордното оборудване и част от самолетните системи. Също така се удължава и ресурса на Ан-124 до края на 2040-те години.
През 2019 г. на три самолета е извършена модернизация, като работите се извършват в завода в Уляновск.
Ан-124 "Руслан" е съветски тежък ВТС, като първият полет е извършен на 24 декември 1982 г.
В момента в състава на ВКС на РФ има 24 самолета Ан-124 (влизат в състава на 566-полк и 224-го ЛО), от които в летателно състояние, отчитайки и последните възстановени, се намират 13 "Руслана". - Още за Ан-124
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Руската космическа агенция обвини Тръмп, че се стреми към завладяване на други планети

07.04.2020, 20:37

Руската космическа агенция (Роскосмос) обвини днес президента на САЩ Доналд Тръмп, че полага основите на програма за завладяване на други планети, предаде Ройтерс.
Обвинението е по повод подписан вчера от Тръмп указ, в който се очертава политиката на САЩ за минно-геоложки проучвания в Космоса с търговска цел. Според Роскосмос указът вреди на международното сътрудничество в Космоса. САЩ трябва да се стремят към договарянето на "съвместни изявление и многостранни споразумения с други държави относно безопасните и устойчиви операции за публично и частно откриване и използване на космическите ресурси", се казва в изявлението на Роскосмос. В него се посочва, че "космическото пространство юридически и физически е сфера на човешка дейност" и че указът влиза в противоречие с възгледа, че Космосът принадлежи на цялото човечество.
"Опитите да се експроприира космическото пространство и агресивните планове за фактическо завладяване на територии от други планети едва ли настройва държавите към плодотворно сътрудничество", заяви руската космическа агенция. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че "всеки опит за приватизиране на Космоса в една или друга форма [. . .] би бил неприемлив". Той отбеляза, че за момента му е трудно да установи дали в случая става дума за "опит за приватизиране на Космоса", предаде Ройтерс. - Още Космос

Източник: БТА

 

След COVID-19: Китай ще опита да подкопае надмощието на САЩ по море

07.04.2020, 18:44

Веднага щом коронавирусът отслабне, Пекин ще се опита да подрони надмощието на САЩ по море. Под удар ще се озоват базите на Хаваите и по съседните острови, твърдят американски военни. Те настояват Конгресът да отпусне допълнителни средства за противодействие срещу КНР. Искането ще бъде удовлетворено, защото законодателите са убедени, че договорката на двамата държавни лидери да се откажат от взаимните обвинения кой е виновен за разпространението на заразата не означава нищо, пише Владимир Скосирев, "Независимая газета".
Индийско-тихоокеанското командване на САЩ изпрати на Капитолийския хълм доклад, според който Щатите трябва да засилят военния си юмрук в региона. Иначе статуквото ще се промени в полза на Китай. Което налага през периода 2021-2026 г. да се изразходват 20,1 милиарда долара допълнително освен сумите, предвидени по-рано в бюджета.
С парите трябва да бъдат покрити разноските за покупка на нови радари и крилати ракети, разполагане на допълнителни войскови контингенти, създаване на нови центрове за събиране на разузнавателни данни и за повече съвместни маневри със съюзните държави. Всичко това - за да се подобри способността на въоръжените сили на САЩ да отразят удар, нанесен от Народноосвободителната армия на Китай, се казва в документа.
Както пише "Ню Йорк таймс", Пентагонът смята, че по време на пандемията напрежението между Китай и САЩ ще расте. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на КНР Си Цзинпин договориха в края на март един колеблив мир в полемиката кой е предизвикал пандемията. Разузнавачи от САЩ обаче заявиха, че пак ще пламнат раздори и Китай ще се помъчи да се оневини, разпространявайки дезинформация, според която Америка има пръст в раждането на патогена.
Американски служители по сигурността изтъкват, че искането на военните е спешно. Китай със сигурност ще използва последиците от вирусната криза, за да засили хватката си в пространството на Тихия океан.
В унисон с представителите на "дълбоката държава" се изказват и законодатели. "Китай схваща, че глобалната епидемия е повратен пункт. Той се опитва да я използва за своя изгода. Не се заблуждавайте: китайците все още прокарват амбициозните си стратегически планове. Щом надвием пандемията, ще трябва не по-слабо, а по-силно да фокусираме вниманието си върху икономическите и военните амбиции на Китай", твърди Джош Хоули, сенатор републиканец.
Конгресмени и служители от Пентагона доказват, че трябва да се подсигурят средства за "отбранителна инициатива, аналогична на мерките, взети в Европа, след като Русия анексира Крим и започна война с Украйна. Европейците плащат за провеждането на военни учения и разполагането на войски в балтийските държави и Полша".
В доклада се предлага да бъдат изградени нови центрове за събиране на разузнавателна информация. Сътрудничеството с шпионските служби на Австралия и Нова Зеландия се развива добре, но взаимодействието със съюзниците на САЩ в Югоизточна Азия нещо куца.
Планът предвижда освен това да бъде създадена противоракетна отбрана на Гуам и другите компоненти от т. нар. втора островна верига, разположена по-далеч от бреговете на Китай, отколкото първата - в Южнокитайско и Източнокитайско море. Ще трябва да бъдат построени радарни станции на Хавайските острови и архипелага Палау, за да се проследяват по-добре траекториите на хиперзвукови ракети. Според конгресмени ракетната опасност откъм Китай е толкова голяма, че Америка трябва да разсредоточи военните си сили в Азия. Днес те са разположени най-вече в Япония и Южна Корея.
Василий Кашин, водещ научен сътрудник от Института за Далечния изток към РАН, посочи пред "Независимая газета": "Американците няма защо да се страхуват, че в обозримо бъдеще Китай ще поеме контрола над Тихия океан. Има защо обаче да реагират на промените в силовото съотношение. Проблемът на САЩ е, че те не могат да съберат всичките си сили в Тихия океан. А Китай постепенно строи флот, преразпределя ресурсите си в рамките на военния бюджет в полза на военноморските сили. Така китайците добиват предимство в някои насоки в сравнение със силите, които САЩ държат постоянно в региона, дори ако сложим в сметката силите на съюзниците им. Става дума за броя на корабите, въоръжени с противокорабни ракети, за някои видове авиация".
По думите на експерта засега не бива да се твърди, че китайците могат да поемат контрола върху западната част от Тихия океан. От гледище на САЩ обаче се развива негативна тенденция.
Източник: https://www.dnes.bg, БТА

 

Флотилен адмирал Велков пое командването на Флотилия бойни и спомагателни кораби

07.04.2020, 16:48

От ВМС съобщават, че с Указ № 76 от 30 март 2020 г. на Президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, капитан I ранг Велко Велков, изпълняващ длъжността „Началник на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС“ е назначен на длъжността „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби“  и е удостоен с висше офицерско звание „Флотилен адмирал“.
Флотилен адмирал Велко Велков завършва Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“ през 1990 г. по специалността „Корабоводене“ за Военноморските сили. Същата година е назначен на длъжност „Командир на минно-артилерийска бойна част“ на базов миночистач в дивизион противоминни кораби от състава на  военноморска база Бургас.
От 1993 г. до 1998 г. заема длъжностите „Командир на базов миночистач”, „Командир на отряд рейдови миночистачи“, „Дивизионен щурман“ в щаба на дивизион противоминни кораби.
През 2004 година завършва ВА Г.С.Раковски, гр.София и е назначен на длъжност „Флагмански щурман, той и специалист по морската подготовка“ в щаба на военноморска база Бургас.
От 2006 до 2014 година флотилен адмирал Велков заема  длъжностите „Началник на щаба на дивизион кораби със спомагателно назначение“, „Командир на дивизион противоминни кораби“ и „Командир на дивизион патрулни кораби“ от състава на  военноморска база Бургас.
През 2015 година завършва Военноморския колеж на ВМС на САЩ и е назначен на длъжност „Заместник-командир на Пункт за базиране – Варна“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС.

От 2016 до 2020 г. изпълнява длъжността „Началник на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС“. От 30 март 2020 г. е „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби“.
Източник: http://otbrana.com/

 

Южна Корея планира да модернизира ОБТ K1A2

07.04.2020, 13:26

Министерството на националната отбрана на Южна Корея (MND) планира да подобри цялостното представяне на основните бойни танкове (ОБТ) K1A2 на армията на Република Корея (RoKA) като част от програма за модернизация.
Агенцията за отбрана, технологии и качество (DATQ) обяви през март, че ще проведе "напреднали изследвания" между юни и октомври 2020 г., за да определи как най-добре да подобри работата на платформата в редица области.
Сред модернизациите, които агенцията разглежда, е инсталирането на ситуационна система за осведомяване, която да позволи на екипажа да има по-добре ситуационна информираност без да излиза от танка. Освен това се очаква да бъде инсталиран термовизионен перископ за механик-водача.
Агенцията също така търси да увеличи защитата на платформата срещу противотанкови ракети, като премахне съществуващата броня и инсталира нова високоспециализирана специална броня. Освен това DATQ обмисля да снабди танка с активна отбранителна система, способна да прехваща такива ракети.
За да се подобри маневреността, съществуващото хидропневматично окачване вероятно ще бъде заменено с единично окачване (ISU), подобно на използваното от K2 MBT на RoKA. Освен това ще бъде инсталиран допълнителен генератор и се очаква мощността на двигателя да бъде увеличена, въпреки че не е решено дали това ще се случи чрез надграждане на съществуващия двигател или инсталиране на по-мощен.
Защитата на екипажа срещу ЯХБЗ се предвижда да се подобри чрез комбинирана климатична система, която ще намали температурата в танка.
DATQ също изследва приложимостта на дистанционно управляема оръжейна станция. Ако се интегрира в полезрението на командира, това не само ще подобри информираността за ситуацията, но също така ще даде възможност на командира да ангажира някои цели независимо от мерача.
Източник: https://www.pan.bg, Васил Димитров

 

Отвъд икономическите последици или как пандемията се отразява на армиите в Европа

07.04.2020, 22:27

Наред с овладяването на пандемията от Ковид-19, разпространяването на коронавируса се оказа и предизвикателство пред въоръжените сили на отделните държави в Европа. В опит да ограничат заболяването военните са  принудени да отменят учения, да ограничат операциите си и налагат строги правила върху личния си състав. Ето как се отразява кризата върху хората, които гарантират нашата сигурност.
И те са на първа линия. Все повече държави в Европа мобилизират въоръжените сили в борбата срещу невидимия враг  -Ковид-19. Хиляди военнослужещи в половин дузина страни подпомагат усилията на полицаите в гарантирането на обществения ред, налагането на задължителните ограничения или активно участват в дезинфекцията на болници. Това обаче си има цена. Все повече държави, сред които Франция, Италия и Испания обявиха, че са ограничили военни си операции, а някои или временно са прекратени.
Испания изпитва проблем при ротациите на военните в операцията на ЕС „Аталанта“, край бреговете на Африканския рог. Германия обяви, че част от военните разположени в Латвия, които участват в мисията на НАТО Засилено предно присъствие в Източна Европа са дали положителни тестове на Ковид-19. Пандемията засегна и участието на страната в мисията на Алианса в Афганистан, след като контингентът, който трябваше да бъде изпратен в страната, беше поставен под 14 дневна карантина.
Франция също ограничи военните си действия срещу ислямистите в Мали, а  Турция още неделя обяви, че  прекратява повечето си операции в Сирия.
Ограничаването на разпространяването на заразата сред  военните трябва да е сред приоритетите на отделните правителства, защото само така тези, които са призвани да ни пазят, ще мога да си изпълняват задълженията, категоричните са експертите.
Източник: https://armymedia.bg
/

 

Коронавирусът спира експорта на изтребители FA-50 на KAI за Аржентина

07.04.2020, 11:18

Самолетостроителната компания Korea Aerospace Industries (KAI) съобщи в понеделник, че плановете за продажба на леки изтребители FA-50 за Аржентина са замразени за неопределено време поради нанесения от пандемията с коронавирус удар по икономиката на страната.
„Сигурно е много трудно Аржентина да отдели финанси за закупуване на изтребители, когато изпитва затруднения вследствие разпространението на COVID-19“, споделя висш служител от KAI.
Що се касае за публикации в медиите, че FA-50 е предпочитаната опция за ВВС на Аржентина, от KAI са заявили, че не коментират договори, които не са финализирани.
От правителството на Аржентина, което се стреми да модернизира Въоръжените сили на страната, за сега няма официално изявление.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Коронавирусът не пречи на държавните изпити на курсантите във Военноморското училище

07.04.2020, 11:09

Вчера във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ започнаха държавните изпити на курсантите от випуск 2020, специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. Обучаемите са разпределени в три специализации – „Корабоводене за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС“.
Първият проведен изпит беше по физическа подготовка. Дисциплините, в които бяха оценявани курсантите, са: 1000 метра крос, сoвалка 10х10, изпълнение на лицеви опори и коремни преси за 90 секунди. Изпитът се проведе пред комисия в състав: проф. д.п.н. Златко Златев (председател на комисията), доц. Огнян Кънчев от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, доцент Илко Илиев от Икономически университет – Варна, старши преподавател Динко Тенев и старши преподавател Росица Александрова, съобщават от ВВМУ.
През петте години на обучението си курсантите придобиват знания и умения, по които ще бъдат оценявани на следващите три държавни изпита. След успешното полагане на държавните изпити, на випускниците им предстои разпределение във военни формирования на Военноморските сили на Република България.
След успешното полагане на всички държавни изпити, курсантите ще бъдат произведени в първо офицерско звание „лейтенант“.
Източник: http://otbrana.com/

 

31 години от трагедията с подводницата К-278 „Комсомолец“

07.04.2020, 08:51

На 7 април 1989 г. в Норвежко море потъва съветската атомна подводница К-278 „Комсомолец”, проект 685. При инцидента загиват 42 моряци от 69-членния екипаж. Подводницата потъва на дълбочина 380 м. в неутралните води.
На 7 април избухва пожар в 7-ми отсек, където се намира главният вал и руля, истинската причина все още е неизвестна, смята се, че е електрическа повреда. В 11.12 ч. подводницата обявява сигнал за аварийна ситуация и започва да се подготвя да излезе на повърхността.
В 11.37 ч. е пуснат и първият SOS сигнал. Съобщението е получено на брега и след 8 „разшифровки” едва в 12.19 ч. започва спасителната операция.
На мястото пристигат военни самолети, а екипажът се бори с овладяването на ситуацията. В 16.35 ч., пилотите забелязват, че кърмата започва да потъва. В 16.44 ч. водата влиза в командното отделение, три минути по-късно - цялото е залято; 16.50 ч. - командирът на подводницата, съобщава „Започва евакуация на 69 човека”.
В 17.00 ч. на повърхността изплуват аварийно - спасителни платформи за по 20 души. В 18.20 ч. на място идва „Алексей Хлобистов”, който започва спасителна акция за екипажа. Прибрани са телата на 16 души, които умират от измръзване и удавяне и едва 30 моряка, които оцеляват. Трима от тях умират по пътя към Североморск, от 69-членен екипаж на К-278 живи остават 27 души. - (видео)

 

 

Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха и унищожиха невзривени боеприпаси

06.04.2020, 16:49

Днес формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ)   от батальона за защита на силите  – Стара Загора, от състава на Втора механизирана бригада, беше задействано за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити в местността Кривия път край село Шейново, община Казанлък, съобщава КСВ
Специализираният екип под ръководството на капитан Йордан Йорданов, извърши разузнаване на два броя 152 мм артилерийски снаряди и три броя 82 мм мини с взриватели, силно корозирали, без видима маркировка.
При спазване на мерките за безопасност, боеприпасите бяха унищожени на място.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военни на САЩ в Япония бяха поставени под режим на извънредно положение

06.04.2020, 16:10

Командващият военния контингент на САЩ в Япония генерал-лейтенант Кевин Шнайдър (на снимката) обяви режим на извънредно положение за подчинените си войници в региона Канто, предаде ТАСС.
В съобщение, поместено днес на официалния уебсайт на контингента, се подчертава, че "безопасността на всички, свързани с въоръжените сили на САЩ, е наш приоритет".
Регионът Канто обхваща столицата Токио и няколко околни японски префектури. В него са разположени няколко американски военни обекта, включително военновъздушната база "Йокота", отбелязва ТАСС.
По-рано японската агенция Киодо съобщи, че вероятно утре правителството на премиера Шиндзо Абе ще наложи извънредно положение в Токио и Осага, предава БТА.
През последното денонощие в Япония са били регистрирани над 300 нови случая на заразяване с коронавирус. От тях 143 са в Токио, а Осака е втора по брой.
Досега в Япония са установени над 4500 заразени, включително сред пътниците и екипажа на круизния кораб "Даймънд принсес". В страната са починали общо 104 човека, десетима от които през последните 24 часа. Над 70 пациенти са в интензивно отделение в тежко състояние.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Първи полети на ВВС на Армения със Су-30СМ

06.04.2020, 13:10

За първи полети на ВВС на Армения с изтребители Су-30СМ информира вестникът на МО на страната Нayzinvor.
Командирът на ВВС полковник Gagik Aslanyan казва в интервю, че през месец март арменски пилоти са преминали обучение в Русия и уточнява, че полетите са извършени в РФ. Изтребителите ще бъдат прехвърлени в Армения през първата половина на 2020 г.
Това е малко странно, защото през декември по националната ТВ бе излъчено кацането на Су-30СМ на летището в Ереван. Вероятно това е ило с пропагандна цел и след това изтребителите са били върнати обратно в Русия.
Към момента арменските ВВС са получили четири Су-30 СМ (бордове 30, 31, 32 и 33 и съответно з.н. от 10MK5 1611 до 10MK5 1614). Очаква се, че втора партида също от четири Су-30СМ ще бъде доставена през 2020-2021 г. За сега няма официална информация колко самолета от този тип ще бъдат закупени, но според Scramble Magazine бройката ще бъде 12.
Арменските ВВС имат на въоръжение около 15 щурмовика Су-25 и нямаха до сега изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха. ПВО се осигурява в рамките на военно споразумение с Москва от руски изтребители МиГ-29, дислоцирани на летище Ереван-Еребуни.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Летният конгрес на СИОР се отлага за есента

06.04.2020, 11:15

Поради кризата с коронавируса летният конгрес на Международната конфедерация на офицерите от резерва към НАТО (СИОР), който бе насрочен за август в Лиеж, Белгия, се отлага. Предложението е той да се проведе в края на септември или през октомври. Това става ясно от писмо на президента на конфедерацията полковник от резерва Крис Арджент до членовеете на Съвета на СИОР. Тепърва ще се определя и новият домакин на конгреса. (От България в СИОР членува Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва.)
Проблемно е Международното военно спортно състезание (MILCOMP), което се провежда в рамките на конгреса, защото, както се посочва в писмото, за толкова кратко време трудно може да се организира такава проява на ново място.  Ако все пак някоя от организациите на офицерите от резерва желае да бъде домакин на конгреса или на състезанието, от председателството очакват в най-скоро време предложение.
Президентът на СИОР пожелава на членовете на конфедерацията бързо излизане от кризата и ги призовава да спазват предприетите предпазни мерки от правителствата на отделните страни. В тези условия, посочва той, най-лесно е да затворим нашите офиси и да чакаме добри времена. В същото време дава пример за адаптиране на дейността към условията и препоръка офицерите от резерва да дадат своя принос на основата знанията и уменията, които са придобили в своя професионален път.    
Източник: http://otbrana.com/

 

Президентът на FMAC призовава ветераните от войните да спазват предпретите мерки от правителствата

06.04.2020, 11:12

От Световната федерация на ветераните от войните (FMAC) призовават своите членове да спазват предприетите от правителствата предпазни мерки във връзка с пандемията COVID-19. Това става ясно от писмо, получено в централата на Съюза на ветераните от войните на България, подписано от президента на FMAC Дан-Виго Бергтун. Адмиинистрацията на Световната организация ще ограничи своята дейност до края на април, без да прекъсва връзките си със своите членове от страните.
В писмото се посочва още, че насроченият форум на Европейската асоциация на ветеранските организации за юни в Загреб се отлага. Г-н Дан-Виго Бергтун пожелава на всички ветерани от войните и техните семейства успешно излизане от трудния период на пандемията.
Източник: http://otbrana.com/

 

Бреговата охрана на Япония поръча два допълнителни хеликоптери Airbus Helicopters H225

06.04.2020, 10:09

Двата нови вертолети ще доведат флота на Бреговата охрана на Япония до 15 машини, информираха от Airbus Helicopters.
„Благодарим на Бреговата охрана на Япония (JCG) за нейното непрекъснато доверие в H225. Този модел се счита за еталон при операции за търсене и спасяване и правоприлагане и със сигурност сме щастливи да видим, че тези вертолети ефективно се използват в Япония през годините. През последните месеци, в рамките на графика, доставихме три нови H225 на JCG и се ангажираме изцяло да поддържаме съществуващия й флот, както и предстоящите си доставки, осигурявайки висока оперативна готовност“ заяви Гийом Лепринс, управляващ директор на Airbus Helicopters в Япония.
Данните за флотите на Cirium сочат, че бреговата охрана на Япония управлява 78 авиационни активи, от които 49 са хеликоптери, а 29 са самолети. Вертолетният парк включва още 18 вертолета Leonardo AW139 и 14 вертолета Sikorsky S-76.
Източник: https://www.pan.bg, Васил Димитров,

 

 

На Филипините отмениха международен военноморски парад

05.04.2020, 17:33

Властите на Филипините отмениха Международния военен парад и военноморския симпозиум на страните от Западния Тихи океан, планирани за май, поради пандемията на коронавирус, съобщава днес Inquirer.net.
Симпозиумът се провежда веднъж на две години и сега за първи път трябваше да се проведе на Филипините и да завърши с парад. Според съобщения в медиите, тази година събитията съвпадат със 122-ата годишнина на Филипинския флот.
"Сега изпращаме известия до флотите на различни страни, за това, че възнамеряваме да отложим за неопределен период 17-ия Симпозиум на Военноморските сили на Западния Тихи океан (WPNS) и Международния морски парад на по-късна дата ... Това е необходимо, за да се гарантира здравето и безопасността на участващите флоти " - цитираха командира на ВМС на Филипините, вицеадмирал Джовани Карло Бакордо.
Според изданието флотите от 17 страни, включително САЩ, Китай, Русия и Япония, трябвало да участват във военноморския парад, организиран за първи път от Филипините.
Източник: https://www.pan.bg, РИА Новости

 

Денят на храбростта и Празник на Българската армия – 6-и май, е под въпрос

05.04.2020, 13:52

„Ролята на българската армия във форсмажорните обстоятелства е ясна. Извършваме предварително планиране. Имаме натрупан опит с органите на МВР. Логиката е да бъдем в помощ на МВР, те са на първа линия. Може да отидем на границата, да помогнем за ограничаване на придвижване – това са част от опциите, в които можем да помогнем“. Това каза пред БНР новият началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Той поясни, че има два положителни резултата за Covid-19 на военнослужещи, единият е зад граница, в Букурещ, предстои да бъде изписан, а другият случай е от Карлово, лекува се в Пловдив и е стабилизиран.
„Приоритет е здравето на военнослужещите. Но трябва да предприемем мерки в съответствие с обстановката. Бяхме пред дилема дали да започнем мисиите, дежурствата не могат да спрат, плаването на корабите и летенето на самолетите, също“, допълни адмирал Ефтимов в предаването „Неделя 150“.
По думите му в актуалната ситуация проектите за армията ще останат приоритет, „възможно е разсрочване на плащането им, но модернизацията върви по план“.
Адмирал Емил Ефтимов подчерта, че Денят на храбростта и Българската армия – 6-и май, е под въпрос.
„Ще излезем с предложение под какъв формат да направим тази среща на гражданите с Българската армия. Ще намерим най-добрата форма, но при всички положения ще отбележим празника“.
Адмирал Евтимов посочи сложното време на геополитически предизвикателства:  
„Опитът ми в НАТО ми дава обективен поглед върху процесите... Искам хората да ме запомнят с инициативността във всички длъжностни нива, искам да виждам инициативни военнослужещи за вземане на ефикасни решения“.

********

Новият началник на отбраната е твъро убеден, че проектите за модернизация на армията няма да станат жертва на икономиите и актуализацията на държавния бюджет в резултат на заразата от коронавируса.
Адмирал Емил Ефтимов има уверението на държавното ръководство, че модернизационните проекти на армията ще бъдат и занапред приоритет, стана ясно от неговите думи пред БНР. Той допусна разсрочване на плащанията в годините, но изрази увереност, че подготовката им върви по план. Според него, времето за доставки няма да бъде разсрочено. Става дума за придобиването на двата бойни кораба за ВМС и бойните машини на пехотата. Що се отнася до договора със САЩ за изтребителите Ф-16, бе посочено, е процесът върви по план. Определни са първите четирима пилоти, които през юни трябва да заминат на подготовка в САЩ. С оглед на недофинансирането на армията през последните години не бива да се отстъпва от модернизационните проекти, смята началникът на отбраната. Още повече, че и в тази тежка обстановка трябва да се разчита на армията.
Доходите имат пряко отражение върху процента на окомплектоване на Българската армия, подчерта адмирал Ефтимов. Той се надява на мъдростта на държавното ръководство ситуацията с коронавируса да не се отрази негативно върху военните заплати.
В 90 процента от армиите на НАТО възрастта за военна служба е по-голяма от нашата, уточни началникът на отбраната. Т.е. старшите офицери и генералите служат минимум до 60 години. Това бе кзаано по повод гласуваната от парламента на първо четене промяна на ЗОВС за вдигане пределната възраст за военна служба, според военното звание, с три години. Още повече, че е инвестирано много във военнослужещия при неговото кариерно развитие. Другият аспект на промяната е, че ще бъде  намален натискът върху пенсионната система, което е адекватно на днешната ситуация, отбеляза началникът на отбраната.
Източник: http://otbrana.com/

 

САЩ : Първият сериен ударен БПЛА MQ-9B SkyGuardian на полетни тестове

05.04.2020, 12:06

В Съединените щати започнаха полетни тестове на първата производствена версия на сертифициран безпилотен летателен апарат (UAV) MQ-9B SkyGuardian. Първият полет се извърши на 30 март 2020 г. на летището на предприятието в Ел Мираж в Калифорния и беше признат за напълно успешен.
Дронът е разработен от американската компания General Atomics Aeronautical Systems, компанията възнамерява да сертифицира първата производствена версия на MQ-9B SkyGuardian и да започне своите полетни тестове. Крайната задача на програмата за изпитване е да приведе ударния дрон до регистрация от въздушните власти на Съединените щати и някои европейски страни, след което ще бъде разрешено да лети като цяло с пилотирани въздушни превозни средства във въздушното пространство.
Дронът MQ-9B със средна височина е разработен на базата на дрона MQ-9 Reaper, първият му полет е извършен в края на 2016 година. За разлика от основната версия на MQ-9 Reaper, дронът SkyGuradian е оборудван със система против заледяване и система за предотвратяване на сблъсъци във въздуха с авиационния стандарт TCAS. В допълнение, устройството е оборудвано с усъвършенствана система за автоматично излитане и кацане и разузнавателна оптоелектронна и инфрачервена видео система с висока разделителна способност.
Устройството е способно да лети със скорост до 388 километра в час и на височина до 14 хиляди метра. Продължителността на полета е до 35 часа. Устройството е оборудвано с модулна система за управление на оръжия, която позволява на операторите да изстрелват ракети от него.
Предполага се, че техният първи оператор, заедно със САЩ, ще бъде Великобритания. Военните отдели на Италия, Франция, Белгия, Холандия, Дания, Норвегия и Австралия също проявиха интерес към придобиване на БПЛА.
Източник: https://www.pan.bg, www.topwar.ru

 

Епидемии по време на война

05.04.2020, 08:10

Големите епидемии, които засягат българските земи, обикновено са по време на войни. Най-смъртоносната пандемия в човешката история застига воюваща България през май 1918 г., т.е. в края на Първата световна война. И тогава т.нар. испански грип идва от Китай. По различни оценки жертвите в света са между 50 и 100 милиона. В България, според някои източници, от заразата загиват около 80 хиляди души. (Жертвите от Първата световна война – убитите и изчезнали български войници, са 101 224 души; ранените са 156 026, от които половината остават военноинвалиди, заболелите са 61 144 души, от които 24 000 души умират.)
Налага се България да води борба и на други фронтове, освен бойните. Тя е срещу честите епидемии по това време от холера и тиф, например. Има сведения, че във връзка с холерата военните лекари дори с физическа сила са карали  войниците в окопите да си преваряват водата. Известно е, че полза имало и от плесенясалия хляб, който масово се консумирал на фронта. По-късно плесените са в основата на производството на пеницилина.
Интересен факт има в излезлите напоследък публикации по повод мерките, които се вземат срещу заразата от коронавируса. Припомня се, че България не е била в състояние преди повече от 100 години да вземе сериозни мерки срещу испанския грип. Едно от обясненията е и фактът, че Медицинският факултет към Софийския университет е създаден през ноември 1917 г. На помощ, обаче дошли отлично подготвени руски лекари. Те пристигнали у нас, бягайки от руската революция. Освен това, белогвардейските военно-полеви болници във Велико Търново и Стара Загора също имали принос за ограничаване на заразата.
Холерата не е непозната гостенка за българската войска. Тя е невидимият враг и през Балканската война. “Нашият полк беше в силното сражение при Бунар Хисар и оттам се спасихме живи и здрави. Оттам ходихме при с. Тарфа, което е на най-предната боева позиция и гдето претърпяхме нещо по-лошо от войната – холерата. Във войната и при атака смъртта иде ненадейно и без да я виждат и затова не е страшно, но холерата е нещо, което Вие там не можете да си въобразите. Здрав си и се радваш, че и след сражението си излязъл запазен и току виж, че след 2-3 часа падат на земята и свършват. Пред час време си говорил с някого си и току чуваш, че той бере душа или е вече умрял. А най-лошото е да гледаш, че другарите край тебе мрат и да трепериш от страх, че може би е дошъл и твоя ред. Хиляди оставиха костите си не от куршум, а от холерата. Няма защо да се казва, че в такова време всеки пази себе си и дума не може да става за фелдшерска или докторска помощ. Хората мрат като добитък. И сега си спомням как умиращи викат: „Умирам, дайте ми водичка!“ Но кой смее да отиде на помощ, когато такава помощ е явна смърт. И всичките вестници, които пишат за българските победи не казват ни дума за истината, за ужасите, които придружават войната. Всичко това ние преживяхме и се надявахме, че то няма да се повтори, но днес тази надежда почва да се губи, 18, 20 и 5 полкове се връщат на позициите, утре може би, ще заминем и ние и много е вероятно, че войната ще се поднови и не ще дума, че не винаги щастието ще ни запазва. Ако не куршум, то холерата ще почне своята работа. А като се вземе предвид, че спим в дупки, кочини, гладуваме и имаме въшки, то човек започва да губи всяка надежда.“ Това е част от пространното писмо на Ганчо Иванов, учител от с. Дъскот (Велико Търновско), писано на 19 януари 1913 г., ден преди подновяването на бойните действия след военното примирие (от ноември 1912 г.), което не носи „дълго чакания на фронта мир“. То е цитирано в портала за култура, изкуство и общество от Снежана Димитрова в „За другата история на Балканските войни“.
Наскоро сдружение „Българска история“ преиздаде спомените на  българския офицер от полски произход Отон Барбар. Той разказва за трудните моменти на фронта, предизвикани не от вражеския огън, ами от холерата и смъртта, която тя сее след себе си. „Бойните действия сега се състояха само в рядка пушечна, а понякога и оръдейна стрелба от наша и турска страна. Наблюдавахме как турските патрули тършуваха в напуснатите наши окопи. А далеч в тила на турските линии се наблюдаваше как пристигаха откъм Цариград тренове и стоварваха нови войски.
В това време войниците, пък и голяма част от офицерите, бяха потънали в нечистотии. Непрекъснатите походи и боевете не бяха оставили свободно време за изпиране и почистване и затова у войниците и у мнозина офицери се завъдиха въшки. Но такива грамадни бяха те у някои, че за спомен ги нарекохме „чаталджанки“.
Навръх Архангеловден времето беше прекрасно. Аз и Савата отидохме зад дружинната палатка, за да се пощим, като сред бял ден се съблякохме съвсем голи под лъчите на ноемврийското слънце.
Тъкмо в това време сред войниците и офицерите от полка се появи холерата. Имахме вече няколко смъртни случаи. В полка не се взеха никакви особени мерки за лекуване на заболелите от холера. Заразените просто се изолираха, т.е. оставяха се настрани, никой не се доближаваше до тях и те умираха, без някой да се погрижи за подобрение на съдбата им.
Интересен беше случаят със заболяването на поручик Г. от картечната рота. Простудил се, поручик Г. страдаше от корем. Отива при полковия лазарет и се свива на едно място. Дохожда старшият полкови лекар, санитарният майор, и като вижда Г., че се свива от болки, веднага разбира, че е заразен от холера и му казва, без да се доближава до него: „Полегни си, ще ти дам чай и то ще ти мине“.
Но след малко го пита: „Имаш ли температура?“. „Имам си, имам си температура“, отговаря дяволът Г. с тон, като че иска да каже „сигурен съм“. Тогава докторът Р. вика: „А, така ли! Здравей, бе, Г.“, и се ръкуват с Г. Температурата се счита като сигурен признак, че болният не е холерен.
В предписанията, които се издаваха от щаба на дивизията за предпазване от заразата, старателно се избягваше употребяването на израза „холера“, а се казваше, че се е явила болестта „коремоболие с диария“. Сред общата мизерия и безпомощност да се борим с болестта това обстоятелства вливаше и хумористична нота. Но когато войниците почнаха да умират, и то само 4-5 часа след заболяването си, тогава чак „коремоболието с диария“ бе наречено и официално холера.
Отначало водата за пиене не се преваряваше. Чак на 13 ноември излезе заповед до полка: да се дава на войниците често чай, но понеже нямаше захар, споменатата заповед остана дълго време неизпълнена. Чак след като се появиха смъртни случаи, тогава почнахме да преваряваме водата за пиене.
**********
Когато се настанихме на бивак на около 100 крачки от бивака на дружината от 1-и пехотен полк, видяхме, че един войник беше оставен. Той лежеше на носилка на корема си и беше си подпрял брадата с ръцете. Лицето му беше изпито синкаво, до него лежеше пушката му. Един войник, санитар, седеше малко настрани и го пазеше. Когато го запитах защо не са го вдигнали, санитарят ми отговори, че войникът вече щял да умира, та затова бил оставен. Умиращият беше едно еврейче от София, казаха ми, че бил годеник. И наистина, след два часа холерният умря. Вечерта погребахме умрелия, аз бях назначен да наблюдавам погребението. Назначената команда изкопа гроб и погребахме умрелия заедно с пушката му – такава беше заповедта.
На следния ден в нашата дружина почнаха да се явяват случаи от холерни заболявания. Тук, на този бивак, дружината се командваше от стария ротен командир капитан Б., защото дружинният ни командир подполковник Мурджев заместваше заболелия след последните боеве командир на полка.
Борба с холерата почти не съществуваше: лекарите не разполагаха даже с необходимото количество йод, нито с някое друго дезинфекционно средство да си измиват ръцете след прегледа на болните. Даже сапун нямахме достатъчно. Войниците бяха нечисти, храната не беше добра и водата за пиене сега чак почнахме редовно да преваряваме.
Мнозина офицери не се бръснеха и си бяха пуснали бради, а някои – и дълги коси. Това се правеше, разбира се, не заради липса на бръсначи и ножици, а просто защото такава беше модата. Мнозина войници подражаваха на тази мода, а това още повече увеличаваше нечистотията им.“
По време на Балканската война (1912-1913 г.) холерата се разпространява от фронта във вътрешността на страната. Сведенията сочат, че през 1913 г. са регистрирани 19 205 болни, от които 9 548 умират.
Малкият микроб Rickettsia prowazekii причинява едно от най-опустошителните инфекциозни заболявания в света: тиф. Човечеството страда от болестта от векове, като хиляди хора стават жертви, четем в luna-anapa.ru. Предвид факта, че болестта често удря военните, тя се нарича "лагерна треска" или "военна треска". По време на 30-годишната война в Европа (1618-1648 г.), коремен тиф, чума и глад са отнели живота на 10 милиона души. Понякога огнищата на коремен тиф диктуваха изхода от цялата война. Например, когато испански войски обсадиха крепостта на мавританска Гранада през 1489 г., огнище на тиф незабавно отне живота на 17 000 войници в рамките на месец, оставяйки армия от 8 000 души. Поради разрушителните ефекти на коремен тиф мина още един век, преди испанците да успеят да изгонят маврите от своята държава. Също по време на Първата световна война това заболяване отне няколко милиона живота в Русия, Полша и Румъния. Симптомите на епидемията от коремен тиф обикновено включват главоболие, загуба на апетит, неразположение и бърза треска. Бързо се развива в треска, придружена от втрисане и гадене. Ако не се лекува, болестта засяга кръвообращението, което води до гангрена, пневмония и бъбречна недостатъчност. Подобряването на методите за лечение и санирането значително намали вероятността от епидемия от коремен тиф в съвременната епоха. Появата на ваксината срещу коремен тиф по време на Втората световна война помогна за изкореняването на болестта в развитите страни. Въпреки това, огнища все още има в някои части на Южна Америка, Африка и Азия.
Спирането на заразата е много по-ефективно, когато хората вярват на мерките, взети от властта. Но за да се подчинят на разпоредбите на властта, те трябва да бъдат добре информирани за заплахата и да имат доверие на властта.  Една от причините грипът от 1918 г. да стане известен с името "испански", е, че Испания е била неутрална в Първата световна война и не е подлагала печата си на цензура. Още един урок от исторята за днешното поведение на човечеството.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Канада изтегля военните си инструктори от Украйна и Ирак

04.04.2020, 19:43

Канада започва да изтегля военнослужещите си от Ирак и Украйна. Разпореждането за изтегляне на някои военни инструктори, участващи в различни мисии в Близкия Изток и Европа, беше оповестено от Министерството на националната отбрана на страната.
Според заповедта на военното ведомство на Канада повечето военни инструктори, разположени в Западна Украйна, се изтеглят. Те ще се върнат в Канада. От своя страна канадските инструктори, разположени в Ирак, ще бъдат изтеглени в съседен Кувейт, където се намира канадска военна база. Точните данни за броя на изтеглените военнослужещи не са публикувани, като според високопоставен канадски военен служител, извеждането е свързано със световната пандемия от коронавирус.
Според наличните данни от 2015 г. насам в Западна Украйна са дислоцират около 200 канадски инструктори, които в условията на ротация, заедно с британски и американски инструктори, осигуряват обучението за украинската армия на полигона Яворски. Около 800 канадски военни се намират в Близкия Изток, 500 от които са в Ирак като част от мисията на военните инструктори на НАТО, чието командване е поверено на Канада до ноември 2020 г.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Тръмп уволни генералния инспектор от разузнавателните служби

04.04.2020, 16:35

Доналд Тръмп съобщи, че е уволнил Майкъл Аткинсън, генералния инспектор от разузнавателните служби, който се оказа е уведомил Конгреса за жалбата, която доведе до процедурата по импийчмънт срещу президента на САЩ, предаде ДПА.
"Важно е да имам пълно доверие в хората, назначени за генерални инспектори", написа Тръмп в писмо до Комисията по разузнаването към Камарата на представителите. "Не така стоят нещата с този генерален инспектор", добави президентът.
Той поясни, че уволнението ще влезе в сила след 30 дни и че ще бъде предложен нов кандидат за поста на Сената.
Аткинсън бе първият човек, който информира Конгреса за подадения анонимен сигнал, че Тръмп е оказал натиск върху Украйна да разследва демократа Джо Байдън и неговия син. Жалбата предизвика разследване в Камарата на представителите и до последвалата процедура по импийчмънт срещу Тръмп, отбеляза Асошиейтед прес.
Аткинсън казва в писма, изпратени през август и септември, до конгресмените, че смята жалбата за "спешна" и "правдоподобна".
Адам Шиф, председател на разузнавателната комисия към долната камара описа уволнението като "явен опит за потъпкване на независимостта на разузнавателната общност и отмъщение за тези, които дръзнат да уличат президента в нередни действия".
Източник: https://www.dnes.bg/

 

71 години от създаването на НАТО

04.04.2020, 12:50

Организацията на Северноатлантическия договор, НАТО е международна организация за военно сътрудничество, основана с подписването на Северноатлантическия договор на 4 април 1949 г. Седалището на организацията е в Брюксел.
Основополагащ е член 5 от Вашингтонския договор, който гласи: Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област.
Първоначално идеята на договора е, че евентуална атака от страна на Съветския съюз срещу някоя от европейските страни членки или САЩ ще се третира като атака срещу самите САЩ, които имат най-голямата армия и могат да окажат най-ефективна военна намеса. До такава атака обаче никога не се стига. Вместо това за първи път в историята на договора САЩ се позовават на член 5 на 12 септември 2001, в отговор на терористичните атаки на 11 септември 2001.
Договорът се позовава на чл. 51 от Устава на ООН, според който страните имат право на отбрана. Тази отбрана може да се осъществява както самостоятелно, така и колективно (с подкрепа от съюзни държави). - Още за НАТО

 

ВМС на САЩ уволниха смелия капитан на самолетоносача USS Theodore Roosevelt

04.04.2020, 11:56

Временно изпълнящият длъжността министър на ВМС на САЩ Томас Модли е заповядал командирът на самолетоносача USS Theodore Roosevelt (CVN-71) капитан Брет Крозиер да бъде уволнен „поради загуба на доверие в неговите способности да ръководи своя екипаж“.
Капитан Crozier изпрати писмо до своите началници с молба екипажът на самолетоносача да бъде предпазен по най-бързия начин от разпространената епидемия от коронавирус на борда.
Писмото стана достояние на пресата и според Модли това е довело до паника в близките и семействата на моряците от самолетоносача.
Временно командването е поето от НЩ на самолетоносача капитан Дан Кийлер до пристигането на контраадмирал Карлос Сардиело, който вече е бил капитан на кораба.
Заб.ред. Към момента самолетоносачът е акостирал в пристанището на военноморската база Гуам. Установени са 93 случая на заразени от коронавирус, 1000 моряка са евакуирани от кораба, предстои още на 2000 моряка да бъдат изолирани в хотелите на острова.
Появи се видео, на което се вижда как капитанът на CVN-71 си тръгва от кораба.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Швеция отложи едномесечно военно учение заради коронавируса

04.04.2020, 09:03

Шведската армия съобщи вчера, че едномесечно международно военно учение с участието на около 25 000 войници се отлага заради пандемията от новия коронавирус, предаде военното ведомство на страната, цитирана от БТА.
Учението "Аврора'20" се планираше да започне на 11 май и да продължи до 4 юни. Шведската армия посочи, че то няма да се състои тази година, но нова дата не е определена.
В маневрите се предвиждаше да участват около 22 000 шведски военни плюс още към 3000 от около десет страни, включително Великобритания, Канада, Дания, Финландия, Германия, Норвегия и САЩ.
Планирането на учението започна преди няколко години. Йохан Свенсон, шведският офицер, отговарящ за плановете, съобщи, че сега шведската армия се фокусира върху това да подпомага други сектори в Швеция с оглед на коронавирусната пандемия.
Миналия месец съседна Норвегия отмени учение в далечния си север с участието на около 15 000 войници, включително 6000 от други страни, заради епидемията от коронавируса.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Нидерландия получи първия от най-последната версия вертолет CH-47F Chinook

04.04.2020, 08:40

Нидерландия получи първия от общо поръчани 14 машини тежък вертолет CH-47F Chinook, последна версия на легендарния хеликоптер. Останалите вертолети ще бъдат доставени през 2021 г., съобщава Jane's Defence Weekly.
Към момента холандските ВС имат на въоръжение 11 CH-47D, получени през 1995 г. и 6 CH-47F, които постъпват от 2012 г. (Нидерландия е първият чуждестранен оператор на тази модификация).
През 2016 г. Нидерландия поръчва 12 CH-47F Chinook чрез Програмата за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales programme) и още два са добавени през следващата година. - Още за CH-47F Chinook
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

 

Първият Ил-76 с руски помощи кацна на военното летище "Батайница" в Сърбия

03.04.2020, 20:33

Първият руски военнотранспортен самолет Ил-76МД с руска помощ е кацнал на военното летище в Батайница, а днес се очакват още четири руски самолета да кацнат в Сърбия, информира РИА Новости.
Пет самолета общо ще кацнат днес в Сърбия, а утре се очакват още шест. В страната пристигат руски военни вирусолози и лекари (87 души), специално оборудване и техника, включително предпазни средства и 16 единици военна техника. - (видео)

 

Пентагонът обяви договора за 8-те български F-16

03.04.2020, 19:10

Пентагонът обяви договора между Lockheed Martin и ВВС на САЩ за производство на самолетите F-16 Block 70 за българските ВВС.
Обявяването на договора между Lockheed Martin и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70 е очаквано, предава БНТ.
Обявеният срок за изпълнение на договора – януари 2027 г., съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 г.
След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 година.

 
 

Хърватия отлага конкурса за нов изтребител заради пандемията от коронавирус

03.04.2020, 18:57

В изказване пред парламента хърватският премиер Андрей Пленкович е съобщил, че правителството е решило в сегашната обстановка на пандемия с коронавирус да отложи конкурса за придобиване на нов изтребител.
„Ние писмено ще уведомим всички участващи в конкурса страни за нашето решение и че ще бъдат уведомени за новите дати, когато бъдат определени“, казва още премиерът.
През месец януари 2020 г. хърватското правителство изпрати искания за предложения за доставка на нов изтребител до САЩ (F-16) и Швеция (JAS Gripen), както и за изтребител втора ръка до Франция (Rafale), Италия (Eurofighter) и до Норвегия, Гърция и Израел (F-16). Срокът за получаване на оферти бе месец май 2020, а процесът за избор да завърши през август.
През януари 2019 г. сключената сделка на стойност 500 милиона долара за придобиване на 12 многоцелеви изтребители F-16 Barak бе провалена, тъй като САЩ наложи забрана за осъществяването й.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 
 

Променят наредбата за безплатната храна в армията заради карантината

03.04.2020, 12:04

От Министерството на отбраната са подготвили спешна промяна на Наредба № Н-5 от 2015 г. за условията, реда и нормите за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки в министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия в мирно време. В мотивите на дирекция „Логистика“ бригаден генерал Митко Григоров се посочва: „Осигуряването на безплатна храна или левовата й равностойност на военнослужещите и цивилните служители е задължение на работодателя /министъра на отбраната/.
Във връзка с възникналата и разрастваща пандемия на новия коронавирус COVID-19, е възможно предвид международната практика в това отношение болните да бъдат поставени под строга карантина в определени за целта места.“
Поради тази причина в спешен порядък се налага да се извършат изменение и допълнение на вътрешно-нормативния акт /Наредба № Н-5/, определящ условията, реда и нормите за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки на военнослужещите и цивилните служители, а именно на лицата поставени под строга карантина да се осигурява безплатна храна.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

От 30 март адмирал Емил Ефтимов е началник на отбраната

03.04.2020, 09:27

В днешния брой на Държавен вестник е публикуван  Указ № 75 за освобождаване на вицеадмирал Емил Василев Ефтимов от длъжността заместник-началник на отбраната, назначаването му на длъжността началник на отбраната и удостояването му с висше офицерско звание „адмирал“. Той е издаден от 30 март 2020 г. Публикуван е и Указ № 76 за назначаване на капитан I ранг Велко Петров Велков на длъжността командир на флотилия бойни и спомагателни кораби и удостояването му с висше офицерско звание „флотилен адмирал“, който също влиза в сила от 30 март 2020 г.
*******
УКАЗ № 75
На основание чл. 100, ал. 2 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 19, т. 4, чл. 146, т. 1 и чл. 83, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България
ПОСТАНОВЯВАМ:
1. Освобождавам вицеадмирал Емил Василев Ефтимов от длъжността заместник-началник на отбраната.
2. Назначавам вицеадмирал Емил Василев Ефтимов на длъжността началник на отбраната.
3. Удостоявам вицеадмирал Емил Василев Ефтимов с висше офицерско звание „адмирал“.
Изпълнението на указа възлагам на министъра на отбраната.
Издаден в София на 30 март 2020 г.
Източник:  http://otbrana.com/

 
 

111 години от рождението на военния летец Димитър Маказчиев

03.04.2020, 09:15

На 3 април 1909 г. в Казанлък е роден Димитър Иванов Маказчиев. Завършва Военното на Н.В училище през 1931 г. Става последователно подпоручик на 6.09.1931 г., поручик на 3.10.1934 г., капитан 6.05.1940 г., майор от 9.09.1945 г., подполковник от 9.09.1947 г.
Служи във въздухоплавателния полк 1931 г., смесения орляк 1934 г., армейски орляк 1934 г., 3-ти учебен орляк 1939 г.

Бил е командир на учебна рота от 1940 г., началник на Наблюдателното училище в Казанлък от 1941 г., началник на разузнавателна секция въздушни ескадри от 1942 г., комендант на летище Д. Митрополия от 1945 г., както и временен заместник- командир на 2-ра пехотна дивизия от 1948 г.

Лети на самолети ДАР-1, ДАР-1А, КБ-2УТ, ДАР -3 „Гарван“ 1, ДАР- 8 „Славей”, „Фоке Вулф“ ФВ-44 „Врабче“, ДАР- 8 „Славей“ и др.
Музей на авиацията - Крумово

 

 

3-те най-лоши съветски военни самолета от Втората световна война

02.04.2020, 21:55

Как съветските пилоти успяват да свалят немски асове с тези технически и морално остарели самолети?
И-153 "Чайка"
"Чайката", както често се нарича изтребителят "Поликарпов" И-153, се присъединява към съветските военновъздушни сили (ВВС) в навечерието на Втората световна война през 1939 година. Представя се успешно по време на биткита срещу японците при Халхин Гол, но при започването на германската инвазия той не може да се сравнява със самолетите на Луфтвафе.
Съветският изтребител губи от основния си конкурент - Messerschmitt Bf 109 по повечето технически характеристики, особено по отношение на скоростта (514 км/ч срещу 434к/ч). "Чайката" е абсолютно неспособна да преследва и хваща немски бомбардировачи като Ju-88 (466 км/ч).
"Не можеш да се измъкнеш [от борбата], не можеш да го догониш [Bf 109]; можеш само да се опиташ да маневрираш и да се защитаваш", спомня си пилотът Александър Рязанов от 10-ти гвардейски изтребителен авиационен полк, който започва боя си на И-153.
Над 1300 И-153 се сблъскват с Луфтвафе на съветската западна граница през лятото на 1941 година. Докато понякога умелите съветски пилоти използват маневрените "Чайки", за да изненадат противника в небето, целта на самолетите по-късно е променена и те се използват главно за нападение на наземни цели, както и за ескортиране на бомбардировачи при нощни полети.
През 1944 г. бавните и остарели И-153 не могат да участват в бързите настъпателни операции на Червената армия. Изтеглени от битка, те се използват за патрули и за защита на морски конвои.
"Туполев СБ"
Един от най-добрите съветски бомбардировачи през 1930-те години, "Туполев СБ" (AНТ-40) е истински цар на небето по време на Гражданската война в Испания. Със скорост от 450 км/ч, той е извън обсега на вражеските изтребители като италианския Fiat CR.32 (220 м/ч) и немския Heinkel He 51 (210 м/ч).

Тази скорост позволява на СБ да продължи дневните бомбардировъчни мисии без съпровод от други самолети. Неговото господство приключва през пролетта на 1937 г., когато в испанското небе се появява свръхбързият Messerschmitt Bf 109 (514 км/ч).
Въпреки факта, че до 1941 г. самолетът е напълно остарял, той остава основният бомбардировач в съветските ВВС. По време на германската инвазия СБ претърпява огромни загуби, когато среща своите "стари приятели" - Bf 109.
Последният голям ангажимент на СБ е по време на битката при Сталинград. След 1943 г. тези бомбардировачи се използват главно като доставчици, както и като транспортни и товарни самолети за снабдяване на партизански групи и за пренасяне на саботажни отряди зад вражеската линия.
Когато германците анексират Чехословакия през 1939 г., те получават 32 такива бомбардировача, произведени по лиценз от чехите като Avia B.71. По време на Втората световна война тези самолети са доставени от Третия райх на неговите български съюзници. Над две дузини СБ са използвани срещу Съветския съюз от финландците, но са възвърнати по време на Зимната война.
И-16 "Ишак"
"Ако се научиш да летиш на И-16, можеш да летиш на всичко, дори на пръчка! Това е много "строг" самолет, но много маневрен", спомня си пилотът Владимир Тихомиров от 12-ти изтребителен авиационен полк. Този съветски изтребител не прощава и изисква превъзходна квалификация от пилотите.
Той ​​успешно се доказва по време на Испанската гражданска война и в битката срещу японците в Далечния изток. До 1941 г. обаче е остарял, въпреки факта, че има няколко големи модернизации.
Преди мощните самолети "Як" и "Ла" да се издигнат в небето в цялата си слава, И-16 трябва да възпира масирани немски удари. Над 1700 "магарета" (каквото е прозвището на И-16) са позиционирани в съветските западни райони, когато стартира операция "Барбароса". Техният дял от всички съветски изтребители в региона е над 40%.
По-маневрен от основния си конкурент Bf 109, И-16 значително изостава по скорост и огнева мощ. "Магаретата" могат само да се опитват да маневрират и да се прикриват един друг. Единствено факторът на изненадата би могъл да им донесе предимството. Така на 16 януари 1943 г. известният немски ас Алфред Гриславски е свален от И-16, който неочаквано се появява от облаците.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Защо кръстиха руския изтребител от пето поколение Су-57

02.04.2020, 21:48

В корпоративното списание на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) "Хоризонти" се казва, че в началото самолетът е бил кръстен Т-50. Буквата "T", според традицията на ОАК, се дава на проекти с триъгълно крило. На шега дизайнерите неофициално го наричали "полтинник" (монета от 50 копейки - бел.ред.).
През август 2017 г. главнокомандващият на руските ВКС официално даде на самолета името Су-57.
"Су" е взето, естествено, от разработчика и производителя - компанията "Сухой". Числото 57 също има своето скрито значение: 5 е за пето поколение руски изтребители, а числото 7, щастливо за "сухевците", показва връзка с най-добрия руски изтребител от предишното, четвърто поколение - Су-27", се казва в публикацията, цитирана от "Российская газета".
Договорът за доставка на 76 изтребителя Су-57 за руските Въздушно-космически сили беше подписан в рамките на военнотехническия форум "Армия-2019". Самолетът вече е тестван в небето над Сирия и сега се проверяват режимите на работа на двигателя от втори етап. - Още за Су-57
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Военното командване на НАТО в Европа се включва в усилията срещу епидемията от Ковид-19

02.04.2020, 20:46

Военното командване на НАТО в Европа ще се присъедини към усилията за пресичане на епидемията от Ковид-19. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след днешното заседание с видеовръзка на министрите на външните работи от алианса.
Той уточни, че командването в Монс ще съгласува преразпределението на защитни средства. Столтенберг поясни, че епидемията достига до различните страни от пакта по различно време, затова прехвърлянето на оборудване е възможно. Предвижда се военното командване да приема и обработва искания за съдействие, като засега се очаква основно да помогне с осигуряване на превоза на здравни пособия. Самолетите на НАТО ще използват позивна, която ще им дава предимство в обслужването от ръководствата на въздушното движение.
Бойната готовност на НАТО не е застрашена от епидемията, заяви Столтенберг. Той уточни, че в редиците на алианса има заболели от Ковид-19.
Генералният секретар съобщи, че в средата на април извънредно ще заседават министрите на отбраната от пакта, за да се прецени дали предприетите действия срещу епидемията дават търсения резултат. Той добави, че НАТО започва оценка на средносрочното и дългосрочното влияние на епидемията.
Министрите днес са утвърдили днес решението НАТО да поеме от международната коалиция срещу "Ислямска държава" обучението на иракските сили за сигурност. Столтенберг уточни, че тази стъпка се предприема съгласувано с правителството в Багдад.
На днешното заседание е било потвърдено и решението до лятото силите на пакта в Афганистан да бъдат намалени до 12 000 военни. По думите на Столтенберг по-нататъшно ограничаване на присъствието на алианса в ислямската република ще бъде постепенно и ще зависи от хода на преговорите с талибаните.
В отговор на въпроси на пресконференция генералният секретар призова Русия да прекрати подкрепата си за въоръжените действия срещу украински войници в източните части на Украйна и за всяка дейност в нарушение на договореното прекратяване на огъня. Той добави, че мерките срещу епидемията са направили невъзможна работата на място на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
Столтенберг заяви, че при необходимост НАТО е в готовност да разшири присъствието си в Прибалтика. Той добави, че се предвиждат съвместни учения с Грузия в Черно море. Столтенберг отбеляза, че в днешното заседание за първи път Северна Македония е участвала като пълноправен член на алианса.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Су-35 ще получи свръхзвукови ракети клас „въздух-въздух“

02.04.2020, 16:54

Изпитателните полети на изтребителя с новата ракета вече са започнати.
Руският многоцелеви свръхманеврен изтребител с двигатели с управляем вектор на тягата Су-35 ще получи хиперзвукови ракети "въздух-въздух" Р-37М (РВВ-БД). Това ще позволи да се поразяват цели на разстояние до 200 км, което превишава два пъти далечината на действие на съвременните ракети Р-77, с които сега е въоръжен Су-35.
Както съобщава "Известия", позовавайки се на свои източници от ВПК, изпитателни полети на Су-35 с новите ракети вече са започнати. Сега се извършват работи по интеграция на Р-37М с бордни комплекс за управление на въоръжението и проверка на електромагнитната съвместимост на новата ракета с оборудването на самолета.
Очаква се първите стрелби от Су-35 с новата ракета да се състоят до края на 2020 г..
Ракетата Р-37М лети със скорост шест пъти по-голяма скорост от тази на звука и е високочувствителна активна глава за самонасочване.
Р-37М ще стане също част от комплекса въоръжение на изтребителя пето поколение Су-57, на МиГ-31 и вероятно също на Су-30СМ.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

САЩ ще произвеждат нови и ще модернизират стари Tomahawk

02.04.2020, 09:15

Министерството на отбраната на САЩ няма да откаже модернизацията на крилатите ракети Tomahawk. Според портала upi.com американските военни възнамеряват да модернизират ракетите Tomahawk Block IV до новото пето поколение и да произведат нови Block V,
Американските военни подписаха нов договор с Raytheon за производството и модернизацията на крилатите ракети Tomahawk. Споразумението за $ 641,3 милиона включва производството на нови ракети Tomahawk Block V, както и модернизацията на предишното поколение ракети Block IV. 147,9 милиона долара са отпуснати за
производството на 90 нови ракети, останалите средства ще бъдат изразходвани за модернизация.
Разработката на ракети Block IV бе спряна поради високата цена на програмата и дори се появиха слухове за нейното затваряне. През 2018 г. обаче бе прието ново поколение ракети. Ключовата разлика между модификацията Block IV и предишните разработки е способността да се проследява движението на целта в реално време и да се променя целта след изстрелването на ракетата. Ракетите Tomahawk от модификацията Block IV се различават от своите предшественици с по-ефективен двигател, който увеличи обхвата на полета до 1850 км. В допълнение, "четвъртото поколение", за разлика от своите предшественици, има по-мощна бойна глава с тегло 454 кг.
Съставът на комбинираната система за насочване включва инерционно навигационно оборудване, коригирано с GPS , обзорно-сравнителна корелационна система за насочване по картата (работи в средната част на траекторията) и цифрова корелационна система за насочване (работи в последната част от траекторията).
Почти няма информация за новата ракета Tomahawk Block V, известно е само, че ракетите са с подобрена навигация и комуникация.
Към днешна дата Raytheon (в Аризона) е произвела общо над 4 хиляди Tomahawk от различни модификации. От тях 2300 са били използвани в различни военни конфликти от 1991 до 2018 година.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Преди 27 години загиват трима български военослужещи от мисията в Камбоджа

02.04.2020, 08:06

Асоциация на българските ветерани миротворци
На днешна дата, в нощта на 2-ри срещу 3-ти април 1993 в кантон Пум Прек - Камбоджа - преди 27 години - при внезапна и коварна атака на червените кхмери загинаха Цветомир Петков, Петър Байчев и Атанас Радев (от 4-та рота), от състава на мисията на Българската Армия към ООН в Камбоджа (UNTAC).
Възползвайки се от миролюбивото и приятелско отношение на българските миротворци отряд на Червените Кхмери провежда коварна и провокативна атака срещу силите на ООН с цел дискредитиране на мисията. Сред другите цели на тази подла акция е доказването на лоялността на местния командващ пред неговите висшестоящи ръководители.
Кантон Пум Прек - охраняван от българските военнослужещи е единствения в мисията на ООН който е изцяло и навътре в територии контролирани от Червените Кхмери и като такъв е сериозна пречка на техните намерения да саботират мирния процес.
Въпреки множеството провокации и сигнали българския войник не отстъпва до последно от поста си. След трагичния инцидент ООН взема решение за закриването му, а българския контингент се оттегля с достойнство.
Винаги ще помним загиналите за мир наши другари!
Вечна им памет!

 

Най-успешният дивизион

02.04.2020, 08:04

На 24 март 1999 г. САЩ и НАТО започнаха въздушна кампания срещу тогавашната държава Югославия. Един от най-важните моменти в този конфликт от югославска страна включва действията на системата за противовъздушна отбрана на столицата Белград и нейните околности. Поради подавящото числено и технологично превъзходство на въздушната мощ на САЩ и НАТО, задействана в операцията, военновъздушните сили на Югославия „излизат от играта” на втория или третия ден от военните действия (реално югославските МиГ-29 действат масово на 24 и 25 март 1999 г., при което са загубени пет самолета, като в началото на април има отделни излитания без влизане в бой – бел. ред.) и така единствената защита на небето на страната се осигурява от ракетните и артилерийските части. По онова време зенитно-ракетните войски са представени от 250-а зенитно ракетна бригада (зрбр), базирана в Белград, в чийто състав влизат осем дивизиона със зенитно-ракетни комплекси С-125 „Нева-М”. Друга част – 450-и зенитно ракетен полк (зрп), се базира в Кралево и има в своя състав четири дивизиона С-125 „Нева-М”. 240-и самоходен зрп, базиран в Нови Сад, има четири батареи 2К12М „Куб-М”, 230-и зпр в Ниш също има четири батареи „Куб-М”. Също четири батареи имат 311-и зрп, базиран в Прищина, 310-и зрп, базиран в Крагуевац, и 60-и зрп в Подгорица. В допълнение към тези 12 дивизиона „Нева-М” и 20 батареи „Куб-М” югославската система за ПВО (в състава на ВВС и ПВО на страната) разполага и с преносими зенитно-ракетни комплекси 9К32М „Стрела-2М” и 9К39 „Игла”.......Прочети още

 

 

Транспортният батальон в Бургас стана на 20 години

01.04.2020, 22:35

Личният състав на транспортния батальон в Бургас, с командир подполковник Любомир Люцканов, от състава на бригада „Логистика“ на Съвместното командване на силите, със самочувствие и заслужена гордост посреща своя 20-годишен юбилей.
Формированието е създадено на 01.04.2000 г. в град Варна, като част от състава на Командването на материално – техническото осигуряване” под наименованието „Втори полк за придвижване и транспортиране”.
До края на м. ноември 2001 година полкът е предислоциран в гарнизон Бургас, където се намира и в момента.
Със заповед на министъра на отбраната от 01.06.2006 г. военното формирование е реорганизирано в транспортен батальон и е включено в състава на бригада „Логистика”.
В състава на батальона има формирования за железопътни превози, за подвоз на ГСМ,  транспортна рота и рота за снабдяване. Същите са декларирани формирования за участие в колективната отбрана на Алианса.
Военното формирование, участва в логистичното осигуряване на военните формирования от състава на Българската армия в мирно време и при провеждане на военни операции по отбраната на Република България. Подготвя и поддържа в готовност логистични военни формирования за участие в международни операции в отговор на кризи извън територията на страната и за оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, съобщават от СКС.
Източник: http://otbrana.com/

 

Четиридесети български военен контингент се включи в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“

01.04.2020, 19:21

Тържествен ритуал по изпращането на 40-ия контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан се проведе на 30 март на летище Пловдив. В него участваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. - (видео)
„Отчитам като успех осъществяването на ротацията по план, тъй като успяхме да опазим контингента здрав в тази сложна епидемиологична обстановка“, отбеляза в изказването си вицеадмирал Емил Ефтимов. Той обяви, че в началото на епидемията е извършен анализ както в Българската армия, така и по линия на командната структура на НАТО и в съответните органи, отговорни за мисията. „Военнослужещите бяха отделени във военно-почивната база в с. Рибарица и прекараха 14 дни в строга карантина“, припомни вицеадмирал Ефтимов и поясни, че благодарение на предприетите мерки за опазване на здравето и за недопускане на потенциално разпространение на COVID-19, контингентът заминава в пълен състав и в добро здраве след преминаване на съответните тестове. Заместник-началникът на отбраната бе категоричен, че към момента обстановката в Афганистан по отношение на разпространението на коронавируса е спокойна, но контингентът е снабден с необходимите предпазни средства. Мерки се вземат и от командването на мисията на НАТО „Решителна подкрепа“.
„В Афганистан текат вътрешно-политически процеси. Всички възможни сценарии, които могат да имат влияние върху мисията, са отчетени“, заяви вицеадмирал Ефтимов. Той изрази надежда, че обстановката в страната ще бъде нормална, ще спазим ротацията и след 20 април ще посрещнем успешно у нас 39-ия български контингент.
В мисията на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.
От името на ръководството на Министерството на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов подари на контингента икона на Свети Георги Победоносец.
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров връчи сертификати за участие в мисията на националния командир на контингента и на командира на екипа от съветници. Той пожела здраве и успех на военнослужещите при изпълнение на отговорните им задачи в международна среда.
Четиридесетият български военен контингент е със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. В състава му са включени до 160 военнослужещи. Национален командир на контингента е полковник Светлозар Стефанов от дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната, старши национален представител за формированията в Кабул е майор Симеон Симеонов от Съвместното командване на силите, помощник-национален командир е подполковник Светослав Някшолов от командването на Сухопътни войски, а командир на ротата за охрана е Христо Върбанов от военно формирование 42 800 – гр. Плевен.
Сертификацията на контингента за участие в операцията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ се проведе в Единния център за начална подготовка - Плевен.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Руски системи С-400 поразиха хиперзвукови ракети

01.04.2020, 19:03

Русия използва зенитно-ракетния комплекс С-400 „Триумф“ за прехващане на хиперзвукови ракети по време на учения в Източен Сибир, пише турският вестник Star Gazetesi, цитиран от агенция "Фокус".
Изявление по този въпрос гласи: „По време на бойните стрелби бяха унищожени повече от дузина цели, симулирани от ракети тип „Армавир“ и интелигентни хиперзвукови ракети тип „Фаворит“. Всички цели бяха поразени".
С-400 „Триумф“ е най-новата ракетна система с далечен и среден обсег, която е приета на въоръжение от руската армия през 2007 г., създадена за унищожаване на самолети, крилати и балистични ракети. Тя може да се използва и срещу наземни цели. С-400 може да порази цели на разстояние до 400 километра и на височина до 30 километра при интензивен вражески огън, в условия на активна РЕБ.
Днес, когато потенциалните заплахи са достигнали хиперзвукова скорост, има нужда от ново обучение и доктрина. В тази връзка Русия, ръководена от мотото „най-доброто обучение се провежда възможно най-близо до реалните условия“, оцени наличните възможности и създаде „Фаворит-РМ“.
C4Defence е изучил интелигентната хиперзвукова ракета-мишена. Хиперзвуковата интелигентна целева система „Фаворит-РМ“ е разработена на базата на ракети 5В55, които се използват в противоракетните ракетни системи С-300. Премахната е бойната глава и системата за насочване, използвайки метода за проследяване на ракетите, и вместо тях е инсталирано допълнително оборудване за симулиране на целта, както и телеметрично и контролно оборудване.
Според C4Defence новата система, която се състои от пускови установки С-300PS, позволява едновременно изстрелване на 16 цели. С това се постига плътността и интензивността на атаката, което създава най-надеждната симулация на въздушни цели. Благодарение на ракетния двигател, мишените „Фаворит-РМ“могат да представляват голямо разнообразие от цели, като хеликоптери, балистични ракети, изтребители, безпилотни летателни апарати, крилати ракети, в доста широк диапазон от височини и скорости.
В резултат на трансформациите „Фаворит-РМ“ може да достигне скорост от над седем хиляди километра в час за кратко полетно време. Благодарение на това системата може да имитира хиперзвукови заплахи от ново поколение. Системата гарантира пълно обучение, като осигурява дори прилагане на възможни маневри за избягване на цели от атаки. Благодарение на електронното оборудване в своята структура „Фаворит-РМ“може да предава всички параметри до момента на въздействие чрез канала за предаване на данни към наземната станция за управление и да извършва анализ на данните.
Източник: https://fakti.bg, Мария Атанасова

 

Американски самолетоносач с 5000 души на борда със случаи на COVID-19

01.04.2020, 16:15

Капитанът на американския самолетоносач USS Theodore Roosevelt (Nimitz-class, CVN-71) е потърсил помощ от флота в открито писмо с думите: "Не сме във война, няма нужда моряците да умират", предава Daily Mail Online.
Писмо от четири страници, написано от капитана на кораба Брет Коузиър, описва мрачна ситуация на борда на огромния кораб, задвижван с ядрена енергия. Според него, изолацията на заразените моряци не може да бъде удържана повече и предлага 4000 души да бъдат спешно евакуирани и изолирани на суша. Самият остров Гуам, изключително важна стратегическа точка за САЩ, също има смъртни случаи от коронавирус и страда от липса на тестове.
Първи писмото получава "Сан Франциско Кроникъл" в понеделник, 30 март, и след публикацията властите потвърждават новината за "Ройтерс". Говори се за поне 80 случая със заразени с коронавирус, чийто брой нараства.
На борда на съоръжението има екипаж, колкото е един малък град - 5000 души.
Действащият секретар на Военния флот на САЩ, Томас Модли, заяви, че флотът работи от няколко дни, за да изведе моряците от кораба в Гуам. Моди казва още, че на Гуам няма достатъчно легла, но текат преговори с местната власт за използване на хотели и поставяне на палатки.
Адмирал Джон Аквилино, ръководител на Тихоокеанския флот на ВМС на САЩ, е заявил пред репортери, че планът, по който се действа, е да се свалят някои моряци от кораба, да се изследват и поставят под карантина, да се дезинфекцира кораба и след това да се сменят с друга група от самолетоносача.
Не е известно до този момент дали има и други военни плавателни средства под американски флаг с потвърдени случаи на коронавирус. От няколко дни Флотът на САЩ спря да споделя информация за заразени военнослужещи на корабите си. - Още за CVN-71

 

ВВВУ „Гeорги Бенковски“ получава осем имота

01.04.2020, 15:19

Министерският съвет прие  решение за безвъзмездно предоставяне на осем имота - публична държавна собственост, за управление на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски".

Те се намират в гр. Долна Митрополия и са необходими за дейността и за изпълнение на функциите на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски", се посочва в съобщението на правителствената информационна службa.

 

Пентагонът купува 78 изтребителя Ф-35 за близо 5 млрд. долара

01.04.2020, 14:10

Министерството на отбраната на САЩ сключи договор с „Локхийд Мартин“ за доставка на 78 многоцелеви изтребители от пето поколение Ф-35 Lightning II на обща стойност около 5 милиарда долара. Това се казва в съобщение от пресслужбата на ведомството, предава ТАСС.
„Сключено е допълнително споразумение към основния договор с „Локхийд Мартин“, което предвижда производството на 78 изтребители от семейството на Ф-35, включително 48 Ф-35A за военновъздушните сили (ВВС), 14 изтребителя за късо излитане и кацане Ф-35B за морската пехота и 16 палубни изтребителя Ф-35C за Военноморските сили“, отбелязват от пресслужбата.
Очаква се споразумението да бъде завършено до март 2023 г. „Стойността му възлиза на 4,7 милиарда долара“, посочва Пентагонът.
Горепосочената партида беше най-голямата покупка на изтребители от пето поколение Ф-35 от началото на годината.
В началото на март 2020 г. Министерството на отбраната на САЩ планира да закупи общо 2,456 Ф-35. Американската армия е въоръжена с 354 изтребителя Ф-35 от всички видове, общият обем на доставките на тези самолети за всички клиенти е 500 самолета.
Горепосочената партида беше най-голямата покупка на изтребители от пето поколение Ф-35 от началото на годината.
В началото на март 2020 г. Министерството на отбраната на САЩ планира да закупи общо 2,456 Ф-35. Американската армия е въоръжена с 354 изтребителя Ф-35 от всички видове, общият обем на доставките на тези самолети за всички клиенти е 500 самолета. - Още за F-35
Източник: https://trud.bg/

 

Варна в писмата на лейтенант Анри Вюйлемот от времето на Кримската война

01.04.2020, 12:20

Кой е лейтенант Анри Вюйлемот?
Анри-Шарл-Жан-Батист Вюйлемот (Henri-Charles-Jean-Baptiste Vuillemot) е роден през 1829 г.. Завършва Кралския военен колеж в Ла Флеш (College Royal Militaire de la Fleche) и Специалното военно училище „Сен-Сир“ (Ecole speciale militaire de Saint-Cyr) (1847-1849) (31-ви випуск). Военната си кариера започва на 1 октомври 1849 г. като втори лейтенант (sous-lieutenant) в 7-и пехотен полк (7e regiment d'infanterie de ligne). На 6 февруари 1853 г. е повишен в чин лейтенант.
Лейтенант Анри Вюйлемот участва с полка си в Кримската война (1853-1856 г.) като командир на взвод . 7-и пехотен полк, с командир полковник Дьо Пикне дьо Лаваранд (colonel de Pecqueult de La Varande), е в състава на Първа бригада на Първа пехотна дивизия с командир дивизионен генерал Франсоа Канробер. От 21 юли до 20 август 1854 г. Първа пехотна дивизия, тогава под командването на бригаден генерал Еспинас, заедно с 3-хиляден корпус „източни спахии“ (Spahis d’Orient), под командването на бригаден генерал Юсуф, участва в експедицията в Добруджа срещу руската 7-а пехотна дивизия, под командването на генерал-лейтенант Александър Клеонакович Ушаков.......Прочети още

 

Русия остро осъди членството на Македония в НАТО

01.04.2020, 11:40

Руското министерство на външните работи публикува изключително остро съобщение срещу членството на РС Македония в НАТО. Според Москва "присъединяването на Скопие към Северноатлантическия пакт ще създаде нови разделителни линии в момент, когато светът има нужда от единство в борбата срещу коронавируса".
"Очевидно членството на Скопие към Алианса няма никаква добавена стойност, нито европейска, нито регионална, нито пък в полза на националната сигурност. Това няма да бъде в интерес и на съвместните усилия в борбата срещу общите предизвикателства и заплахи, включително и срещу пандемията от коронавирус. Това ще доведе само до допълнителни разделителни линии", се казва в комюникето на руското МВнР.
Опитите да се представи това събитие по един помпозен и шумен начин се провалиха поради влошаването на положението от предизвикателствата на пандемията с коронавирус, пише още в съобщението. Според руското МВнР останал е незабележим и фактът, че "членството на Македония в НАТО почти е съвпаднало с датата от началото на бомбардировките на пакта срещу Югославия".
"Насред извънредно положение "лидерите на РС Македония не пропуснаха възможността помпозно да определят като исторически момент членството в НАТО, което гарантирало стабилността и сигурността на Скопие". Министърът на външните работи Никола Димитров нарече дори членството в организацията изпълнение на "заветите на бащите и дядовците", се казва още в документа.
"Интеграцията на РС Македония в НАТО - самопровъзгласилият се алианс на демократите - от самото подписване на Преспанския договор с Гърция през юни 2018 г. е съпътствано от множество процедурни и законови нарушения. Припомняме, че съгласно националното законодателство, избирателната активност по време на референдума за присъединяване към ЕС и НАТО от 30 септември 2018 г. не бе достатъчна за неговата валидност. Обществото научи за различни вмешателства във вътрешните работи на страната, включително закани и заплахи. Всичко това мина незабележимо за нашите западни партньори, които обикновено с голяма чувствителност наблюдават спазването на законите", пише още руското МВнР.
"До днес няма нито едно оправдание за нуждата РС Македония да влезе в НАТО. На местното население обещават икономически ръст, увеличаване на инвестициите и правова държава. Но, за подобно нещо въобще не е нужно присъединяването към военен съюз. Напротив, сега от Скопие ще се иска увеличаване на разходите за отбрана и за доставка на западни, предимно американски, оръжия и оборудване. Това е цената, която македонският народ ще трябва да плати за отказа си от суверенитета във военнополитически аспект и не само там ", пише още МВнР.
"По отношение на обещаното увеличаване на нивото на сигурност Алиансът не само, че е далеч от възможността винаги да гарантира защита на всички старни-членки, а напротив той не може дори да спре дългогодишните спорове помежду им, а там където има успешно усвои практиката да замита проблемите под килима", се казва още в съобщението на Москва.
В края на документа се подчертава, че от Македония се очаква потвърждение, съгласно установената практика, да се спазват споразуменията подписани от Русия и НАТО през 1997 и Римския договор от 2002 година.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Deutschlandfunk: НАТО си отива от Афганистан, признавайки своето поражение

01.04.2020, 09:57

Изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан всъщност е признание за поражение, пише Deutschlandfunk: „Талибан“ така и не беше победен, а самият Афганистан остава нестабилна държава с много проблеми. Според изданието прекратяването на мисията на НАТО в Афганистан може да има директни последици за Европа, тъй като сега потокът от бежанци може да се увеличи, а хипотетичната победа на талибаните ще засили ислямските радикали по целия свят.
Намаляването на контингента на немските войски в Афганистан бележи началото на края на най-дългата и най-голяма задгранична мисия на Бундесвера, пише Deutschlandfunk. В същото време Бундестагът удължи мандата на мисията в средата на март, но немците вече не се интересуват от нея, посочва изданието.
До средата на следващата година САЩ планират да изтеглят всички свои войски от Афганистан: без американско ръководство операцията на НАТО в Афганистан няма смисъл, отбелязва Deutschlandfunk. От сега присъствието на немски войски на афганистанска територия е реверанс към съюзническите ангажименти: съветниците от Бундесвера по никакъв начин не повишават боеспособността на афганистанската армия.
В тази ситуация пълното изтегляне на Бундесвера от Афганистан изглежда неизбежно, се казва в публикацията. САЩ и техните съюзници напускат страната без почти никакви гаранции от „Талибан“: според Deutschlandfunk по този начин Западът признава поражението си.
Първоначалните цели на операцията на НАТО в Афганистан бяха унищожаването на тероризма и изграждането на ново, модерно, мирно афганистанско общество, припомня изданието. Днес талибаните все още контролират големи територии, Афганистан все още е световният лидер в производството на наркотици, бедността и корупцията така и не са изкоренени. Религиозното и етническо насилие бе дълбоко вкоренено в страната, а демокрацията беше дискредитирана от нееднократни фалшификации на изборите.
Изтеглянето на войските на НАТО заплашва последните остатъци от стабилността в Афганистан, а също ще има последствия за Германия и Европа като цяло, пише Deutschlandfunk. Хипотетичният колапс на Афганистан ще увеличи притока на бежанци, а победата на „Талибан“ ще стимулира възхода на ислямските радикали по целия свят.
Източник:https://pogled.info/

 

Турска корвета ще води групата на НАТО в Средиземно море

01.04.2020, 09:05

На 21 март турската корвета TCG Büyükada (F-512) от тип Аda напусна базата Аксаз като флагман при провеждането на операцията на НАТО Sea Guardian. Под командването на турския капитан Гохан Темизоз, звеното на НАТО в Източното Средиземноморие е поддържано от група подводници от италианския, гръцкия и турския флот и няколко морски патрулни самолета. Преди да излезе от Аксаз, екипажът на корветата е преминал тестове за коронавирус. При работа в морето или на сушата, здравето и безопасността на персонала на НАТО е приоритет. При тази пандемия военноморските сили на НАТО и техните съюзници следват установените медицински протоколи и препоръки на Световната здравна организация (СЗО). "Морската сигурност е критичен фактор, като се има предвид, че глобалната търговия използва морски пътища, включително и Средиземноморието. По този начин операцията Sea Guardian е важен инструмент, който страните и партньорите на НАТО имат на разположение.
Нашето присъствие е знак за решителност в подкрепата на борбата срещу незаконните дейности, които могат да бъдат в ущърб на морската сигурност в региона", казва капитан Ричард Плател, началник на отдела за текущи операции на военноморското командване на НАТО. Морските патрули за сигурност помагат за проследяване на подозрителни дейности в морето, за да могат операторите да разберат по-добре околната среда и да осигурят безопасност в близост до морските маршрути. Поддръжката и сътрудничеството, осигурени от подводниците и морските патрулни самолети са ключови фактори за ефективен контрол на зоните на патрулиране.
"Целенасочените операции Sea Guardian също помагат на НАТО да изясни точната морска картина на ежедневните дейности в Средиземноморието и е чудесна възможност за засилване на сътрудничеството и оперативната съвместимост между Съюзните военноморски сили под егидата на Съюзното командване на НАТО. Турският флот се гордее с това, че е един от основните участници в тази операция на НАТО, като осигурява поддръжката със свои средства", казва капитан Гохан Темизоз, командир на оперативната група на НАТО Sea Guardian Focused Operation 20/2.
Операция Sea Guardian е ангажимент на НАТО за морска сигурност извън член 5, чиято цел е да се ангажира със средиземноморските заинтересовани страни за поддържане на морската информираност, сдържане и борба с тероризма.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов


100 години от рождението на полковник Розев, един от въздушните защитници на София

01.04.2020, 07:30

На 1 април 1920 г. в София е роден Тодор Николов Розев. След завършване на средното си образование следва Славянска филология. През 1940 г. напуска студентската скамейка и постъпва в Школата за запасни офицери-летци в Казанлък. Първенец на випуска за 1942 г. Разпределен е да служи на летище Божурище.
През 1943 г. продължава подготовката си в Изтребителната школа в Долна Митрополия за подготовка като летец- изтребител. Включен е в състава на 4/6 изтребителен орляк в Карлово, лети на самолет Девоатин D.520.
На 10 януари 1944 г. изпълнява първия си боен полет. Преминава подготовка на самолет Месершмит 109Г и е включен в състава на 3/6 изтребителен орляк, базиран на летище Божурище.
На 11 юни във въздушен бой със самолет Месершмит Ме-109Г6 сваля четиримоторен бомбардировач „Либърейтър“ Б-24. В поредната битка на 24 юни 1944 г. е прострелян от превъзхождащия противник. Самолетът се взривява, пилотът успява да отвори спасителния парашут и благополучно се приземява.
Участва активно във втората фаза на войната срещу хитлеристка Германия. В периода 1943 – 1944 г. поручик Тодор Розев изпълнява 30 бойни полета и участва във 14 въздушни боя.
След края на войната продължава службата си във военновъздушните сили на България. Усвоява съветския изтребител Як-9 и става пилот инструктор. В учебен полет при полет в група самолетът му е повреден и Тодор Розев за втори път прибягва до парашута, за да се спаси. През 1956 г. е уволнен със звание полковник.
След напускане на армията работи в Държавната въздухоплавателна инспекция към Министерството на транспорта. Автор на книгата „Спомени на летеца“.
Умира на 7 октомври 1990 г

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}