Оперативна информация

 

 Вашите телефони
 
0292/22122 и 0292/22126 - това са горещите телефони на управление "Личен състав" на Генералния щаб. Те са отворени за вас всеки работен ден от 9.00 до 17,30 ч.
 На 0292/22122 можете да поставяте своите въпроси във връзка с професионализацията на Българската армия.
 На 0292/22126 ще получавате информация за повикването на наборните войници в Българската армия.
На 0292/21199 - горещ телефон на Служба "Сигурност - ВП и ВКР". Звънете по всяко време за нередности и нарушения в поделенията и гарнизоните на БА.

 

 Архив - април 2007 г.

 __________________________________________________________________________________________________________________

  

30.04.2007, 16:00
The image “http://images16.snimka.bg/002734260-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Гърция подготвя съвместни военни учения с България, Кипър и Румъния

Гърция се подготвя да бъде домакин на военни учения от 7 до 9 май в рамките на нова военна организация, която включва България, Кипър и Румъния, предаде днес АФП.

    Според информацията 1200 войници и полицаи ще вземат участие в маневрите в северната част на Гърция, които ще имат за цел отработване на действия при хуманитарни операции, включително и евакуация на цивилно население.
    Организацията “Хелброк”, в която влизат страните, е създадена по инициатива на Европейския съюз. /Агенция "Фокус"/

___________________________________________________________________________________________________________________ 

   28.04.2007, 09:00
 The image “http://images16.snimka.bg/002714979-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

НАТО се бои от детски играчки

НАТО е обезпокоено от разпространението по света на технологиите за безпилотните самолети, в частност, тези използвани в радиоуправляемите играчки. Това е заявил заместникът на ген. секретар на алианса по въпросите на политиката в сферата на оръжията за масово поразяване Ги Робертс (Guy Roberts).
    "Преди половин година например баща и син от американския щат Вермонт са изработили неголям безпилотен самолет, който е преодолял разстоянието от Ню-Хемпшир до Великобритания без кацане с петкилограмов полезен товар. Самолетът се е приземил на 10 метра от целта", - заявил Робертс.
    "Това е било осъществено с използването на открити комерчески технологии", - е подчертал той. Според думите на представителя на НАТО, тази технология е "извънредно опасна" и има двойно предназначение.
    "Представете си, че хиляди такива безпилотни самолети, дори не е необходимо да са въоръжени с ОМП, а с обикновени фугасни заряди, бъдат насочи към определена цел", - казва Робертс.
    Той съобщил също, че преди няколко години в рамките на НАТО е бил проведен експеримент – чрез Интернет са успели да закупят за 300 хиляди долара всичко необходимо за лаборатория, в която реално е имало възможност да се произвежда оръжие за масово поразяване.

__________________________________________________________________________________________________________________ 

   27.04.2007, 13:30
The image “http://images16.snimka.bg/002710400-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Нов началник на НСО

Новият началник на Националната служба за охрана Димитър Димитров ще навърши 46 години на 23 юли. За 16 години от старши лейтенант Димитров се изкачва по йерархичната стълбичка до бригаден генерал. В това звание той беше произведен от президента Георги Първанов на 2 май миналата година. До назначаването си като зам.-шеф на НСО през на 25 юни 2004 г. Димитров е началник на сектор 02 към Първи отдел на службата. Гардът отговаря пряко за безопасността на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски.

    Известен е със сдържаността и дискретността си, предпочита да избягва медийните изяви

Автобиография:

    -дата на раждане: 23.07.1961 година
    -място на раждане: гр.Етрополе
    -националност: Българин
    -семейно положение: семеен с две деца
    -образование: през 1985 г. завършва висше образование във ВИФ"Г.Димитров", с квалификация "учител по физическо възпитание" и "треньор по борба" .  

Завършил е следните специализирани курсове:

    1. Курс в "Дипоматик секюрити сървиз" - САЩ;
    2. Квалификационни курсове във ВИПОНД-МВР;
    3.Стратегически курс във факултет "Национална сигурност и отбрана" към военна академия "Г.С. Раковски".   
 
кариера: Назначен на кадрова военна служба от 04.06.1987г. със заповед на министъра на вътрешните работи.
Последователно заема длъжностите разузнавач, инспектор, старши инспектор, главен инспектор, началник група II-ра степен, началник на сектор.
    Със заповеди на министъра на вътрешните работи, министъра на отбраната и началника на НСО е повишаван в поредно офицерско звание, както следва:
    1990г. - повишен в звание "старши лейтенант"
    1994г. - повишен в звание "капитан"
    1997г. - повишен в звание "майор"
    2000г. - повишен в звание "подполковник"
    2003г. - повишен в звание "полковник"
    С указ No233/25.06.2004г. на Президента на РБългария е назначен за зам.-началник на Национална служба за охрана.
    С указ No190/02.05.2006г. на Президента на РБългария е удостоен с висше военно звание "бригаден генерал".
    Има издаден сертификат за достъп до натовска класифицирана информация.
_________________________________________________________________________________________________________________ 
   27.04.2007, 07:30
The image “http://images16.snimka.bg/002708874-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

САЩ са провели успешни изпитания на система за ПРО с морско базиране

Вчера САЩ са провели поредното успешно изпитание на системата за противоракетна отбрана с морско базиране Aegis, съобщава AP.

    В официалното заявление на американското военно командване се отбелязва, че изпитанията на ПРО Aegis, като се отчитат проведените в четвъртък, са се увенчали с успех в 8 от 10 случая.

    Съгласно сценария на изпитанията, есминецът "Лейк Ейри", оборудван с ПРО Aegis, получава съобщение за удар с балистична ракета с малък обсег на действие по „приятелска държава". Едновременно се изяснява, че по кораба условния противник е изстрелял крилата ракета. Ракетите - прехващачи, изстреляни от борда на кораба, намиращ се около хавайският остров Кауаи, са успели едновременно да порази две мишени, имитиращи балистични ракети с близък обсег на действие.

    Прехватът на двете мишени се е увенчал с успех за първи път. Предните изпитания на такава възможност на комплекта, проведени през декември 2006 година, завършиха неудачно. Една от ракетите тогава не успя да стартира. По време на разследването на причините за неудачните изпитания тогава се изясни, че причините са в програмното обезпечаване.
________________________________________________________________________________________________________________ 
   26.04.2007, 21:00
The image “http://images16.snimka.bg/002707008-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Трима нови генерали и адмирали в армията

Правителството предлага на президента да бъдат повишени в звание бригаден генерал полковник Пламен Торлаков, командир на 68-а бригада "Специални сили", и полковник Румен Радев, командир на 3-а изтребителна авиационна база в "Граф Игнатиево", а в звание бригаден адмирал - капитан I ранг Румен Николов, командир на Военноморска база - Варна.

    Министрите предлагат също президентът да издаде укази за повишаване в звание генерал-лейтенант генерал-майор Галимир Пехливанов, заместник-началник на ГЩ на БА по операциите и подготовката, генерал-майор Румен Цоков, заместник-началник на ГЩ на БА по ресурсите, генерал-майор Иван Добрев, командващ Сухопътни войски, и генерал-майор Симеон Симеонов, командващ Военновъздушните сили. Командващият Военноморските сили контраадмирал Минко Кавалджиев ще получи звание вицеадмирал, а началникът на ВМА бригаден генерал Стоян Тонев - генерал-майор.

    Контраадмирал ще стане бригаден адмирал Георги Георгиев, помощник-началник на щаба на ВМС по подготовката Той ще бъде назначен за началник на щаба на ВМС и ще наследи на поста контраадмирал Симеон Цеков, който е предложен за заместник-командващ на ВМС. Помощник-началник на Щаба на ВМС по подготовката става капитан I ранг Георги Фиданов. Бригаден генерал Йордан Йорданов ще бъде предложен за началник на управление "Операции" в ГЩ на БА, а капитан I ранг Валентин Гагашев - за началник на управление "Стратегическо планиране" в ГЩ на БА. Правителството предлага от длъжност да бъдат освободени бригаден генерал Никола Славев, началник на управление "Операции", и полковник Иван Андреев, командир на 2-ра зенитно-ракетна бригада.

    Бригаден адмирал Николай Николов, началник на управление "Стратегическо планиране" в ГЩ на БА, ще бъде освободен от длъжност, за да стане съветник на Върховния главнокомандващ Въоръжените сили по военната сигурност. Предложението е да бъде удостоен със званието контраадмирал. Генерал-майор Веселин Пенгезов, председател - административен ръководител на Военноапелативния съд, е предложен от правителството за повишаване в звание генерал-лейтенант.

    За началник на Националната служба за охрана е предложен нейният досегашен заместник бригаден генерал Димитър Димитров, който ще бъде удостоен и със званието генерал-майор. Досегашният началник генерал-лейтенант Румен Миланов ще бъде освободен от длъжност и от кадрова военна служба поради навършване на пределна възраст за притежаваното звание. Полковник Стоян Томчев, заместник-началник на НСО - ще получи званието бригаден генерал. След издаването на указите от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов по традиция новите пагони ще бъдат връчени от него в навечерието на 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия./БА/

_________________________________________________________________________________________________________________ 

   26.04.2007, 19:30
The image “http://images16.snimka.bg/002706569-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Румъния подготвя модернизация на въоръжените си сили

Румъния възнамерява да пристъпи към модернизация на въоръжените си сили. Това заяви днес министърът на отбраната Теодор Мелескану, който подчерта, че в момента се обсъжда отделянето на допълнително средства за тази цел от държавния бюджет, предаде АФП.
    “Стартирахме три програми за модернизация на армията ни”, каза министърът на среща по повод втората годишнина от подписване на споразумението за присъединяването на България и Румъния към ЕС.
    Основната цел на предстоящата модернизация е оборудването на три пехотни полка с модерна екипировка, транспортни и комуникационни средства.
    В плановете на военното ведомство се включва подмяна на руските изтребители Миг-21 с многоцелеви самолети, модернизация на морските фрегати на страната и закупуване на осем бойни кораба.
    Предстоящият търг за замяна на остарелите руски Миг-21 ще се проведе в края на годината, каза Мелескану.
Според него в момента румънската армия проявява още интерес и към бронирани автомобили, произведени в Румъния или от швейцарската компания “Моваг”.
    По думите на министъра на отбраната военният бюджет на страната има капацитет да покрие основните разходи по програмата за модернизация, въпреки че ще са необходими и допълнително средства, отпускането на които трябва да бъдат договорени с министерството на финансите.
/Агенция "Фокус"/

_______________________________________________________________________________________________________________ 

   26.04.2007, 18:30
 The image “http://images16.snimka.bg/002706450-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Испания е купила израелски безпилотни самолети

Испанската армия е купила от авиационния концерн на Израел (IAI) четири нови безпилотни самолета на обща стойност около 17 млн долара. Според съобщение на сайта NRG-Maariv концерна IAI спечелил конкурса.

    По думите на източник от канцеларията на министъра на отбраната  Амир Перец, в конкурса са участвали няколко водещи световни производители на безпилотни самолети (в това число и израелската фирма Elbit).

    Самолетите, които е получила армията на Испания, могат да се намират продължително време в небето, като на тях са монтирани най-съвременните оптикоелектронни системи за наблюдение, способни ефективно да работят денем и нощем. Машините са снабдени със системи за спътникова навигация и автоматика за излитане и кацане. В доставения комплект влизат и станции за наземно управление на летателните апарати.

    В миналото IAI вече е сътрудничел с испанската армия – израелците модернизираха изтребителите F-5 на испанските ВВС. Източник от израелските силови структури е отбелязал, че сегашната сделка има голямо значение още и затова, че Испания е член на НАТО.

__________________________________________________________________________________________________________________ 
   26.04.2007, 17:30
The image “http://images16.snimka.bg/002706050-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Завършиха изпитанията на модернизирания "Руслан"

В Русия е завършило сертификационните изпитания на новият вариант на транспортния самолет "Руслан", който е получил обозначението  Ан-124-100М-150, съобщава ИТАР-ТАСС. 

    Модернизирания "Руслан" се отличава с повишената си товароподемност – до 150 тона, по-голямата далечина на полета и усилената си конструкция.

    Самолетът е оборудван с усъвършенствана навигационна система, обезпечаваща полет по определена траектория с отклонение от курса не повече от 600 метра. Екипажът е съкратен от шест на четири човека.

    През миналата година Русия и Украйна достигнаха договореност за възобновяване на серийното производство на самолетите "Руслан". Модификацията Ан-124-100М-150 е предназначена, преди всичко за граждански превози, но всички Ан-124 принадлежащи на руски компании са зачислени като резерв на ВВС на Русия. С началото на производството на новата модификация на "Руслан" е възможна и модернизация на строевите самолети от този тип на ВВС на Русия.

________________________________________________________________________________________________________________

   26.04.2007, 16:00
The image “http://images16.snimka.bg/002705679-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В САЩ са проведени изпитания на нов тип управляем снаряд за реактивни системи

Корпорацията Lockheed Martin е провела успешни изпитания на управляемия снаряд за реактивните системи за залпов огън MLRS (Multiple Launch Rocket System), съобщава Defencetalk.

    Ракетата GMLRS (Guided MLRS) UP II е снабдена с унитарна бойна глава с тегло 90 килограма и може да поразява цели с висока точност на разстояние до 70 километра. По време на изпитанията новия снаряд е бил изстрелван на близка, средна и далечна дистанция с цел проверка на системата за насочване и твърдогоривния ракетен двигател.

    Новите снаряди могат да се използват за въоръжаване на стандартните реактивни установки MLRS и HIMARS. В сравнение с неуправляемите снаряди, количеството боеприпаси от новото поколение, необходимо за поразяване на определена цел, се е съкратило пет пъти.

    227-милиметрови реактивни системи за залпов огън МLRS и нейните разновидности се явяват основните РСЗО на САЩ и страните от НАТО. В стандартно снаряжение установката MLRS може да носи 12 реактивни снаряда, включително управляеми ракети с бойни глави от различен тип.

_______________________________________________________________________________________________________________ 
    26.04.2007, 12:30
 The image “http://images16.snimka.bg/002704648-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Владимир Путин наложи мораториум над изпълнението на Договора за въоръжените сили в Европа

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е ограничена в разполагането на въоръжени сили на своя територия, тъй като още през 1991 г. е сключила договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа, съобщиха световните агенции.
“Фактически ние сме единствената страна, която има т. нар. флангови ограничения на юг и на север”, заяви Путин.
Руският държавен глава упрекна “партньорите на Русия”, че те дори не са ратифицирали този договор, Според Путин, “партньорите” се държат некоректно, при това планират разполагане на компоненти на система за противоракетна отбрана в Чехия и Полша.
    Путин обяви мораториум над изпълнението на договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа. /Агенция "Фокус"/

______________________________________________________________________________________________________________ 

    25.04.2007, 22:00
 The image “http://images16.snimka.bg/002702207-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

САЩ изпитаха "Томахоук" със спътниково насочване

САЩ проведоха изпитания на крилата ракета Tomahawk модернизирана по стандарта Block III, съобщава Defense-Aerospace.

    Ракета е била изстреляна от торпеден апарат на атомната подводница SSN-22 "Кентъки" тип "Си Вулф" намираща се в Мексиканския залив. Ракетата, снабдена с навигационна апаратура на основата на GPS, е преодоляла дистанция от 1100 километра и точно е поразила целта.

    Оборудването на крилатите ракети "Томахоук" с GPS системи позволява значително да се подобри тяхната точност в сравнение с традиционните инерционни системи за насочване. Кръговото вероятно отклонение се приближава до 10 метра.  

    "Томахавките" в различна модификация активно се използват от ВМС на САЩ за поразяване на наземни цели. Диаметъра на ракетата е 533 мм. и позволява да се изстрелва от стандартни торпедни апарати. Максималната далечина на полета на "Томахоук" в зависимост от модификацията е от 450 до 2500 километра, а теглото на бойната част е от 227 до 454 килограма.

_______________________________________________________________________________________________________________ 
   25.04.2007, 18:30
 The image “http://images16.snimka.bg/002701193-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Армия на САЩ ще изхарчи $1,5 млрд за нов разузнавателен самолет

    Около 1,5 млрд. долара планира да изразходва армията на САЩ за създаване на нов разузнавателен самолет, работите по конструирането на който трябва да започнат през 2009 г., съобщава ИТАР ТАСС.

    Изпитателните образци (3-5 бр.) на машината, която ще носи името Aerial Common Sensor (ACS), се планира да бъдат изготвени до 2013-2014 г. Още преди няколко години армията на САЩ започна разработка на ACS съвместно с американските ВМС, които също искаха да модернизират своите разузнавателни летателни апарати.

    Нов разузнавателен самолет на базата на самолета Embraer, който често се използва от бизнесмени, за двата вида въоръжени сили се опита да създаде корпорацията Lockheed Martin. Изяснило се е обаче, че електронното оборудване, необходимо за „армейците", и "моряците", във фюзелажа на самолета просто не може да се събере.

    В резултат на това през миналата година контрактът с Lockheed Martin на стойност от 867 млн. долара е бил изтеглен от Пентагона и „замразен” за неопределено време. През миналият месец програмата е била възобновена след като и ВМС и армията на САЩ са стигнали до извода, че не могат да използват един и същ разузнавателен самолет.

    В резултат на това армията ще може да се заеме с разработката по свой график на по-малък по размери самолет.

    Предполага се, че модификацията на ACS за армията на САЩ ще бъде или с винтови или реактивни двигатели. Машината ще се управлява от екипаж с разширени възможности да му се придават безпилотни разузнавателни апарати. Основните задачи, които армията се надява да реши с помощта на новият разузнавателен самолет са контрол на преместване на войски, водене на радиоразузнаване, откриване на радари на противника и обмен на информация в реално време с други самолети.

_______________________________________________________________________________________________________________ 

   25.04.2007, 09:30
The image “http://images16.snimka.bg/002697588-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Старозагорската бригада търси около 200 войници

Сухопътните войска на Българската армия набират през месец май още 911 кадрови войници, информираха от МО вчера. Старозагорската бригада стои на първо място в списъка с обявените свободни места за пехотинци, тъй като в състава й се сформират две нови формирования от 1 юни 2007 г. Само за едното от тях -Зенитно-ракетен артилерийски дивизион, който ще бъде дислоциран в Хасково, се търсят 118 души, а още около 80 са свободните места за кадрови войници в поделенията на Старозагорската бригада, съобщи командирът й бригаден генерал Цветан Харизанов.

    Конкурсите за прием на пехотинците ще се проведат от 20 до 22 май включително. 911 свободни места са в гарнизоните Стара Загора, Ямбол, Хасково, Плевен, Шумен, Карлово, София - в 9-а Бронетанкова бригада, Банско, Сливен, Асеновград, Мусачево, Пловдив и войсковия район край с.Свобода, община Чирпан. Всеки български гражданин, който отговаря на условията за кандидатстване в БА, може да участва в конкурсите за свободните места, без значение къде живее, посочиха от МО. Най-много са обявените места в бригадата в Горна Баня, където се търсят 133 кадрови войници,както и в пловдивското поделение за ядрена, химическа и биологическа защита и екология /ЯХБЗЕ/ - Мусачево -120. Интересуващите се от начина и реда на кандидатстване могат да намерят информация в Гарнизонния военен клуб в Стара Загора, във военните окръжия по местоживеене, както и да ползват безплатния телефон на БА - 080016700. Специалистите отговарят и на въпроси, свързани със заплащането и редицата социални предимства на кадровата служба - заплащане на квартира, храна, дрехи, почивки и екскурзии, възможности за израстване във военната кариера и продължаване на образованието.

    Към настоящия момент около 80 процента от войнишкия състав на Сухопътните войски на БА е вече професионален. Затова и от военното ведомство са оптимисти, че с това темпо до края на 2007 г. пехотата ни ще бъде професионализирана напълно. В подкрепа на това оптимистично очакване бил и фактът, че броят на кандидатите за кадрови войници щял да нарасне през следващия и по-следващия месец - след дипломирането на зрелостници от средния курс.

_______________________________________________________________________________________________________________  

   25.04.2007, 08:00
The image “http://images15.snimka.bg/002512567-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Пентагона пусна спътник от системата за противоракетна отбрана

Пентагона пусна спътник в рамките на системата за противоракетна отбрана на САЩ, предаде агенция ИТАР-ТАСС. Ръководителят на американската агенция за противоракетна отбрана на САЩ Хенри Оберинг каза, че става въпрос за ракета-носител “Минотавър”, която e извела успешно в орбита датчик на система за проследяване. Оберинг заяви, че по всяка вероятност този датчик ще бъде използван за двигателите на междуконтинетални балистични ракети.Спътникът разполага с лазерен терминал за връзка, създаден от немски специалисти в съответствие със споразумението за сътрудничество между Берлин и Вашингтон в областта на противоракетната отбрана. /Агенция "Фокус"/

Още за ПРО
_________________________________________________________________________________________________________________ 

   24.04.2007, 17:00
The image “http://images16.snimka.bg/002693610-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Американските снайперисти получиха нова самозарядна винтовка

Американските снайперисти в Афганистан изпитван ново оръжие, съобщава Defencetalk.

    Самозарядната винтовка XM-110 е постъпила на въоръжение в бойната група Fury ("Ярост"). Според мнението на щаб-сержанта Джонсон Терри, инструктор в снайперска школа в армията на САЩ, новата винтовка има редица преимущества пред другите модели.  Тя осигурява по-висока вероятност на поражение на движещи се цели в сравнение с класическите магазинни винтовки. Оръжието е оптимизирано за скрити действия. Цевта на винтовката е снабдена с допълнителен пламегасител, напълно ликвидиращ пламъка при изстрел и значително намалява облака от прах, което е особено важно при използване на винтовката в пустинни условия.

    XM-110 използва патрон 7,62х51 NATO. Ресурсът на цевта е пет хиляди изстрела. За стрелба се използват пълнители с вместимост от 5, 10 или 20 патрона.

________________________________________________________________________________________________________________ 

    24.04.2007, 07:00
 The image “http://images16.snimka.bg/002690046-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Вашингтон предложи военно сътрудничество на Москва

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, който вчера посети Москва, предложи на руското ръководство партньорска програма по създаването на елементи на противоракетната отбрана на територията на Източна Европа, съобщи ИТАР-ТАСС.

    По време на срещата си с Гейтс руският президент Владимир Путин заяви, че преди това е провел телефонен разговор с американския си колега Джордж Буш. Прес-службата на Кремъл подчерта, че разговорът се е състоял по инициатива на американската страна. Двамата държавни ръководители са обсъдили именно хода на преговорите с участието на шефа на Пентагона. Буш и Путин са изразили удовлетворение от разширяващите се руско-американски контакти по различни линии в светлината на планираната в рамките на срещата на върха на Г-8 в Германия двустранна среща на високо равнище.
    Наред с международните политически проблеми двамата президенти обсъдили и въпроси на практическото взаимодействие в хуманитарната сфера.
По-късно, по време на разговорите с Гейтс, Владимир Путин обърна внимание, че на Москва й предстоят редица руско-американски контакти. Скоро предстои визита на държавния секретар Кондълиза Райс в Русия, след което Путин и Буш ще се срещнат в рамките на срещата на върха на Г-8 в Германия.
    "Времето на "студената война" е отминало и нищо не предполага възможност за връщане към него. Ние каним Русия да се присъедини към нашата отбранителна инициатива в качеството на равноправен участник", заяви от своя страна Робърт Гейтс. Той добави, че от сътрудничеството в тази област ще спечелят и САЩ, и Русия.
    Шефът на Пентагона направи конкретно предложение двете страни да обменят противоракетни технологии и данни от системите за ранно предупреждение.
    Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков от своя страна повтори позицията на Москва, че разполагането на ракети-прихващачи в Европа ще дестабилизира ситуацията в региона и ще доведе до нова надпревара във въоръжаването.
Според плановете на Пентагона, на територията на Полша и Чехия ще бъдат разположени 10 пускови установки за ракети-прихващачи. Общата стойност на програмата е над 3,5 милиарда долара./Монитор/

________________________________________________________________________________________________________________ 

  23.04.2007, 15:30
The image “http://images16.snimka.bg/002685674-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Проведено е успешно изпитание на ракета "БраМос" с наземно базиране

Успешно изпитание на индийско – руска свръхзвукова крилата ракета "БраМос"  с наземно базиране е било проведено на 22 април на крайбрежието на Бенгалският залив в индийския щат Орисса, съобщава АРМС-ТАСС.

    Както е заявил пред журналисти главата на съвместното предприятие (СП) "Брамос аероспейс лимитед" Сиватхан Пиллаи, запускът е бил "сто процента успешен".

    Изпитанията са преминали в присъствие на група индийски и руски експерти на полигона Чандипур, разположен на индийското крайбрежие. Като стартова площадка е използвана мобилна ПУ, изготвена в Индия на базата на шаси на "Татра" с колесна формула  12х12. Траекторията на полета е следен с тестираща радиолокационна апаратура.

    "Полетът беше много добър, велоколепен”, - подчертал Пиллаи.  Според него ракетата е потвърдила своята висока надеждност и нови оперативни възможности и още през тази година ще започнат доставките за индийската армия на наземната версия на "БраМос". Преди време започна да се доставят ракети "БраМос" с морско базиране за корабите на ВМС на страната.

    СП "Брамос аероспейс лимитед", произвеждащо ракетите "БраМос", беше създадено на основата на двустранно съглашение, подписано от Русия и Индия през 1998 година. Двустепенната твърдогоривна ракета, имаща дължина 9 метра и тегло 3,8 тона, притежава разчетен обсег на действие 290 км при скорост на полета, превишаващ три пъти скоростта на звука. "БраМос" е способна да носи бойна част с тегло 200-300 кг.

    На основата на първоначалния морски противокорабен вариант се водят активни разработки и на други версии. Според заявлението на Сиватхан Пиллаи, в края на 2007 година се планира да се проведат изпитания на ракети с подводно базиране. Същевременно се водят работи и над въздушната версия на "БраМос", с която се планира да бъдат въоръжени многоцелевите изтребители Су- 30МКИ, доставени от Русия на Индия, а също и на самолети, произвеждани в тази страна по руски лиценз.

________________________________________________________________________________________________________________
   23.04.2007, 14:00
The image “http://images16.snimka.bg/002685676-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В Русия разработват бомбардировач от ново поколение

В Русия започват да разработват бомбардировач - ракетоносец за стратегическата авиация, съобщава РИА Новости.

    Бомбардировачът от пето поколение трябва да носи разнообразно ядрено и неядрено оръжие, включително и широка номенклатура от високоточни боеприпаси. Той ще трябва да може да излита както от стационарни летища, така и от обикновени полеви аеродруми. Освен това, перспективния самолет ще бъде изработен по технологията стелт.

    Първият полет на новата машина, според думите на заместника на командващия на 37-ма въздушна армия със стратегическо назначение генерал Анатолий Жихарев, се очаква до 10 години след началото на работите.

    В момента основа на стратегическата авиация на Русия са бомбардировачите Ту-95МС, Ту-22М3 и Ту-160. Машините от всичките три типа ще преминат през дълбока модернизация, което ще позволи същите да останат на въоръжение до средата на текущото столетие.

Още за бомбардировачите

________________________________________________________________________________________________________________ 

   23.04.2007, 08:00
 The image “http://images16.snimka.bg/002683111-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Иракските военни заменят АК-47 с М-16

Иракските сили за безопасност смятат да заменят автоматите Калашников с американски винтовки М-16 и М-4, предаде в неделя агенция Reuters.

    Според думите на генерал – лейтенант Мартин Демпси (Martin Dempsey), който отговаря за подготовката на иракските военни и полицаи, "много трудно" се проследява движението на нелегалното оръжие.

    Сега, както се предполага, всяка американска винтовка ще бъде заведена в база данни, в която по номер, отпечатъци на палци и даже фотографии ще може да се определи собственика. Сдадените АК-47 също ще бъдат заведени в базата с данни и ще се раздават на новосъздадените подразделения след като, правителството на Ирак вземе силите за безопасност под свой контрол.

    Демпси не уточнява, кога именно ще бъде извършена замяната на автоматите Калашников с американско оръжие, и не е указал стойността на проекта. Преди време стана известно, че за военни цели правителството на Ирак е заделило 20 процента от бюджета за 2007 година, т.е. 7,3 милиарда долара, а в близката година и половина е планирано да се изхарчат около 9 милиарда долара.

Още  за  стрелковото оръжие

________________________________________________________________________________________________________________ 

   22.04.2007, 08:00
The image “http://images16.snimka.bg/002675288-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Въпреки катастрофата, шоуто ще продължи

Авиационното шоу край американският град Бофорт в щата Южна Каролина ще продължи днес независимо от станалата катастрофа, съобщава CNN.

    Там вчера, при демонстрации на елитната пилотажна група на ВМС на САЩ "Сините Ангели" (Blue Angels) при изпълнение на заключителни маневри се разби изтребител F/A-18 "Хорнет".

    Самолетът се е намирал в група с пет други изтребителя и летейки на ниска височина се е сблъскал с дърво, след което е паднал в жилищен квартал близко до авиобазата на корпуса на морската пехота на САЩ. Отломките на машината са повредили няколко къщи. В резултат на катастрофата на земята са пострадали осем човека.

    Пилотът на машината е загинал. Името на загиналия за сега не се съобщава. Известно е само, че семейството на пилота е видяло крушението на самолета. Точните причини на катастрофата се уточняват.

    Днес шоуто продължава без участието на "Сините Ангели".

Още за пилотажните групи

_______________________________________________________________________________________________________________ 

   21.04.2007, 21:00
The image “http://images16.snimka.bg/002673077-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс ще обсъди в Русия противоракетната отбрана на САЩ

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс ще се опита да убеди руския си колега Анатолий Сердюков в това, че системите за противоракетна отбрана на САЩ в Европа няма да представляват опасност за Русия. Това ще стане по време на визитата му в Москва, която започва на 23 април, предаде РИА Новости. Като потвърждение на това Гейтс възнамерява да предложи на руските експерти да проведат инспекции на обектите в стадий на строителство, дори да покани Русия към сътрудничество в обмена на информация.
    Според установената в Пентагона практика, предстоящите визити на военния министъра не се обявяват предварително, не се коментира и съдържанието на предстоящите преговори.
За визитата на Гейтс в Русия следващата седмица вече съобщи секретарят на Съвета за национална сигурност на Русия Игор Иванов. Стана ясно още, че през май на посещение ще пристигне и държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс.
    “Възнамеряваме да изложим нашето виждане във връзка с тези планове по противоракетната отбрана на САЩ от гледна точка на сигурността на Русия и международната сигурност,” каза Иванов.
    Източник, близък до американското военно ведомство съобщи, че Гейтс ще направи по-конкретни и развити предложения на Русия по време на посещението си.
/Агенция "Фокус"/

_______________________________________________________________________________________________________________ 

   21.04.2007, 09:15
The image “http://images16.snimka.bg/002669983-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Япония може да закупи от САЩ изтребители F-22A

Япония планира закупуването от САЩ на изтребители F-22A"Раптор" (Raptor), съобщи РИА Новости, като се позова на изказване на японския министър на отбраната Фумио Кюма.
    Окончателното решение на японската страна по въпроса ще стане известно през лятото на 2008 г., като преди това САЩ ще предоставят на Япония данни за техническите характеристики и възможности на изтребителите. Закупуването на военната техника ще бъде обсъдено на срещата между Фумио Кюма и американския му колега Робърт Гейтс на 30 април във Вашингтон, допълва агенцията. Покупката на изтребители се осъществява в съответствие със средносрочния план за осигуряване отбранителната способност на Япония. Предполага се, че новите машини ще заменят старите американски изтребители F-4. До момента Япония е разгледала шест варианта, в т.ч. американските  F-18 "Супер Хорнет" (Super Hornet) и европейските "Еврофайтер" (Eurofighter). Сега към числото на кандидатите се добавя и F-22A. Това е най-скъпият изтребител в света – стойността на една машина е около 250 милиарда йени (повече от $200 милиона).

    В същото време АП, позовавайки се на  изказване на японския премиер Шиндзо Абе, преде, че Япония няма да увеличи разходите си за отбраната. Премиерът е заявил, че Япония няма да се съревновава с Китай във въоръжаването и разходите по националната отбрана. Агенцията припомня, че Китай увеличава финансирането на армията си два пъти годишно от 1990 г. насам. Това накара японското министерство на отбраната да определи Китай като най-голямата заплаха за сигурността в региона. По време на срещата си с китайския си колега Вън Дзябао японският премиер призова Китай да внесе яснота около изразходването на средствата за национална отбрана. /Агенция "Фокус"/

Още бойни самолети

_______________________________________________________________________________________________________________ 

    20.04.2007, 19:30
The image “http://images15.snimka.bg/002569443-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Корабите, участвали в ученията “Блексифор” в Черно море, пристигнаха в Истанбул

Корабите на оперативната група за военноморско сътрудничество "Блексифор" в Черно море на 20 април, след приключването на военноморски учения, пристигнаха в Истанбул, предаде РИА Новости, позовавайки се на информация на пресцентъра на Черноморския флот на Русия.
    “Корабите на международното обединение пристигнаха в Истанбул. Пристигането на корабите в Истанбул е заключителната фаза от пролетното активизиране на “Блексифор”. По време на престоя на корабите в пристанището, щаба на международната група ще направи оценка на резултатите на проведените учения и опита, получен по време на съвместните действия”, се казва в съобщение на пресцентъра на Черноморския флот на Русия.
    Споразумението за създаване на черноморската оперативна група за военноморско сътрудничество "Блексифор" бе подписано в Истанбул на 2 април 2001 г. от шест страни - България, Русия, Грузия, Румъния, Турция и Украйна. /Aгенция "Фокус”/

______________________________________________________________________________________________________________ 

    20.04.2007, 19:00
 The image “http://images16.snimka.bg/002667495-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Във Великобритания се разби военен самолет

Учебно-тренировъчен самолет на Кралските военновъздушни сили на Великобритания днес претърпя катастрофа близо до град Енглси (Anglesey). Както съобщава Sky News цитирайки разказ на очевидец, пилотът е успял да катапултира успешно.

    Според думите на 68-годишният Деннис Моррис, живеещ близо до мястото на катастрофата, отначало е чул силен шум, след това като погледнал през прозореца е видял разрушения самолет, лежащия наблизо пилот, „очевидно ранен”, и висящото на дървото катапултно кресло.

    Подробностите за произшествието се уточняват. Започнало е разследване на инцидента.

_______________________________________________________________________________________________________________ 

   20.04.2007, 16:30
 The image “http://images16.snimka.bg/002666672-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Русия завърши втория етап от унищожаване на химическите си оръжия

Русия завърши втория етап от унищожаване на химическите оръжия, съобщава ПРАЙМ-ТАСС.

    На полигона Камбарка в Удмуртия са били ликвидирани последните запаси от люизит - 28 килограма. На полигона Мардыково в Кировска област пък бе извършена детоксикация на последните химически бомби. Тези боеприпаси влизат в числото на 8000 тона бойни отровни вещества, които Русия се е задължила да унищожи до 29 април 2007 година.

    Досега на полигона Камбарке са унищожени повече от 3300 тона химическо оръжие, а на полигона Мардыково – повече от 4000 тона. Това е около 20 процента от запасите с бойни отровни вещества в Русия.

Още за бойните отровни вещества

_______________________________________________________________________________________________________________ 

 Изложба на военни технологии LAAD-2007, 17-20 април, Бразилия

The image “http://images16.snimka.bg/002621063-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

__________________________________________________________________________________________________________________________ 

   19.04.2007, 23:30
 The image “http://images16.snimka.bg/002663423-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

САЩ спускат на вода нова подводница

В събота, 21 април, в строя на ВМС на САЩ ще бъде въведена четвъртата подводница от клас "Вирджиния" по проект SSN 777 "Северна Каролина".

    Според съобщения на Пентагона, тържествената церемония ще започне преди обяд в доковете на Ньюпорт Ньюс на Northrop Grumman в щата Вирджиния.

    Традиционната в такива случаи, бутилката с шампанско ще разбие в борда на подводницата жената на пенсионирания адмирал Франк Боуман. Тържествена реч ще произнесе командващият на подводните сили на САЩ Джон Доннели.

    "Ударнатите подводници от поколението на "Вирджиния" предоставят на ВМС на САЩ възможност да поддържат превъзходство под вода в съответствие със стандартите на 21 век. "Северна Каролина" е снабдена с подобрени технологии за скритост, водене на наблюдение и специални разширени възможности по водене на боя, които съответстват на многозначните потребности на ВМС", - се казва в съобщението на пресслужбата на военното ведомство.

    Според данни на Пентагона, подводниците от клас "Вирджиния" са способни да унищожават цели на брега с помощта на восокоточни ракети "Томахоук", а също да водят продължително скрито наблюдение на обекти, намиращи се на брега. Други задачи които  подводниците от този клас изпълняват са противолодъчна и противокорабна борба, доставка и поддръжка на отряди със специално назначение, а също и миниране на морска зона.

    Водоизместимостта на "Северна Каролина" е 7800 тона, дължината и е - 104,47 метра, а ширината - 10,54 метра. Подводницата може да развива скорост до 25 възела в подводно положение.

_______________________________________________________________________________________________________________________ 

   19.04.2007, 13:00
 The image “http://images16.snimka.bg/002658931-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Среща на експерти от военните разузнавания на страните от НАТО и от Средиземноморския диалог

Двудневна среща на експерти от военните разузнавания на страните от НАТО и от Средиземноморския диалог започна днес в София, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Домакин на срещата, организирана съвместно с Международния военен секретариат на НАТО, е служба „Военна информация” към Министерството на отбраната. Форумът се председателства от директора на Разузнавателното управление към Международния военен секретариат на НАТО контраадмирал Крис Клейтън (Великобритания) и от директора на служба „Военна информация” генерал-майор Пламен Студенков. На заседанията ще бъдат обменени оценки за обстановката в някои от кризисните райони с главно внимание на асиметричните рискове и заплахи.
    Срещи в този формат са инициирани преди две години от Военния комитет на НАТО. Те са важен елемент на партньорството в областта на сигурността.
/Агенция "Фокус"/

Още за военното разузнаване

_______________________________________________________________________________________________________________________ 

   19.04.2007, 08:00
The image “http://images16.snimka.bg/002656719-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Индия ще получи РСЗО "Смерч" в близко време

Доставката на реактивни системи за залпов огън "Смерч-М" в Индия ще започне в близко време, съобщава АРМС-ТАСС.

    300-милиметровите РСЗО се доставят в рамките на контракта, сключен преди две години. Сделката, която е на стойност 450 милиона долара, предвижда покупката на 38 системи, запасни части и боеприпаси за тях, а също и обучение на екипажите.

    Наскоро компанията "Рособоронэкспорт" сключи допълнителен контракт за доставката на Индия на системи "Смерч-М" на обща стойност 300 милиона долара, предвиждаща доставката на 24 установки 9А52-2. По този начин до 2012 година Индия ще получи 62 бойни машини от този тип.

    Реактивните системи за залпов огън "Смерч-М" в момента са най-мощното оръжие в този клас. Теглото на снарядите е около 300 килограма, а далечината на стрелба превишава 90 километра. За тези установки има разработени също и касетни и управляеми боеприпаси.

______________________________________________________________________________________________________________________ 
  18.04.2007, 20:30
The image “http://images16.snimka.bg/002654634-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В небето над Москва ще се проведе антитерористично учение

От 23 до 26 април военновъздушните сили на Русия ще проведат учение по предотвратяване на терористични актове във въздуха, съобщава пресслужбата на министерството на отбраната на Русия.

    В ученията ще бъдат задействани сили и средства на командването със специално назначение, отговарящо за противовъздушната отбрана на руската столица. В хода на маневрите ще се отработват въпроси по принуждаване на завлядан от терористи самолет към кацане, а също и отразяване на атаки на терористи над стратегически обекти.

    В ученията са привлечени подразделения на ВВС и ПВО, въоръжени със самолети МиГ-29, МиГ-31, Су-27, ЗРК С-300, вертолети Ми-8 и Ми-24.

    Освен сили на министерството на отбраната, участие в командно-щабните игри ще вземат и оперативни групи от МВР, министерство на извънредните ситуации, ФСБ и други министерства и ведомства.
_______________________________________________________________________________________________________________________ 
   18.04.2007, 16:00
 The image “http://images16.snimka.bg/002652941-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

САЩ и Франция проведоха учение в арабско море

В Арабско море се проведоха съвместни американо – френски учения, съобщава Defense-Aerospace.

    В маневрите от американска страна е било задействано авионосно ударно съединение начело със самолетоносача "Джон Стеннис". Френският флот също е бил представен от авионосна групировка, оглавявана от "Шарл де Голл", единственият френски самолетоносач.

    В хода на ученията френските и американските кораби и самолети са отработвали въпроси по взаимодействието в различни условия, съвместно маневриране и охрана на воден район. Следва да се отбележи, че двете съединения се използват за поддръжка на военната операция в Афганистан.

    За отработване на взаимодействието двете страни са сменяли летателните машини. Така например, изтребителите F/A-18 от борда на "Джон Стеннис" са извършвали кацания на френския кораб, а "летящите радари" Е-2С, изтребителите "Рафал" и "Супер Етандар" от "Шарл де Голл" са кацали на палубата на американския самолетоносач.

Още за самолетоносачите
_______________________________________________________________________________________________________________________ 

18.04.2007, 13:00
The image “http://images16.snimka.bg/002651631-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

За една година от терористични актове и бойни действия в Израел са загинали 233 човека

Министерството  на отбраната на Израел е публикувало нови данни за количеството военнослужещи, загинали във войните, а също и жертвите на терористичните актове. До момента жертвите възлизат на 22305 човека, с 233 повече от миналата година.

    Данните се публикуват в навечерието на Денят на памет към загиналите войници и жертви на терора. От загиналите 223 – 119 са жертвите от Втората Ливанска война. Лятната кампания стана причина за относително многото жертви в сравнение с предните години.

    Агенция Ynet съобщава, че статистиката се води от 1860 година, когато евреите за първи път са се заселили в пределите на стария Иерусалим.

    Денят в памет на загиналите войници и жертви на терора ща бъде отбелязан в неделя, 22 април. В 20:00 ще прозвучи траурна сирена, след което ще започне траурната церемония.
_______________________________________________________________________________________________________________________ 
   18.04.2007, 09:30 
The image “http://images16.snimka.bg/002650204-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Турските бойни самолети са готови да летят без оръжие на борда над Егейско море

Началникът на Генералния щаб на Турция армейски генерал Яшар Бююканът заяви, че има готовност турските бойни самолети да летят без оръжие на борда над Егейско море, предава Анадолската агенция. Началникът на турския Генерален щаб поясни, че за това е достатъчно и гръцката страна да направи същото, още повече на фона на печалния опит от миналото. Бююканът заяви това в Солун, където е за предстоящата среща на началниците на Генералните щабове на страните от балканските страни. Изявленията му веднага бяха цитирани от гръцките телевизионни канали, отбелязва агенцията.
    Утре в Солун за първи път ще се състои среща на началниците на Генералните щабове на страните от балканските страни, на която ще се обсъждат стабилността и мерките за увеличаване на доверието в района. /Агенция "Фокус"/
_______________________________________________________________________________________________________________________ 
   17.04.2007, 18:30
The image “http://images16.snimka.bg/002646319-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Естонски генерал предложил на Балтийските страни да обединят своите ВВС

Командващия на естонската армия генерал-майор Антс Лаанеотс е предложил да се сформира единно подразделение на военновъздушните сили на Балтийските страни, съобщава "Телеграф".

    Както отбелязва изданието, Латвия, Литва и Естония могат да последват този призив главно заради икономически съображения. От 2004 година въздушното пространство на тези страни, не разполагащи с необходимата за това техника, се охранява от съюзниците в НАТО.

Тази мисия на НАТО трябва да завърши през 2007 година, но въпреки това прибалтийските републики вече се обърнаха към ръководството на алианса за удължаване на този срок до 2018 година, когато техните бюджети, както се очаква, ще бъдат разчетени за притежаването и поддържането на съответната техника.

    Разходите на Литва за отбрана през тази година са 436 милиона долара, но това, според "Телеграф", е недостатъчно за покупката на изтребители, след като се има в предвид, че стойността на американски изтребител F-16 или аналогичния по клас руски МиГ-29 струват от 22-28 милиона американски долара. Още толкова ще е необходимо и за обучението на пилот със средна квалификация.

    Самолетите от балтийското звено могат да се базират в литовската база Зокняй, където сега са разположени изтребителите на НАТО, или в латвийското военно летище в Лиелварде или в естонския  Тарту.

_______________________________________________________________________________________________________________________ 

   17.04.2007, 08:30
The image “http://images16.snimka.bg/002642416-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В САЩ провеждат изпитания на модернизиран „летящ радар”

Корпорацията Boeing е започнала изпитания на модернизиран самолет за далечно радиолокационно откриване E-3C Block 40/45, съобщава Defencetalk.

    Модернизираният AWACS (Airborne Warning and Control System) е снабден с нова изчислителна техника, програмно осигуряване, комуникационна и навигационна апаратура. Самолетът е получил и нов усъвършенстван радар. По своите характеристики на оборудването, Е-3С примерно е аналогичен със самолетите Е-767, създадени по поръчка на Япония. В близките месеци E-3C от серия 40/45 трябва да извърши повече от 60 полета. Според резултатите от изпитанията ще бъде взето решение за модернизация по новия проект на самолетите Е-3 на ВВС на САЩ.

    Самолетите Е-3 Sentry са създадени на базата на лайнера Boeing B-707 в началото на 70-те години, последната модификация Е-3С – през 1978 година. E-3 е способен да патрулира на отдалечение до 1600 километра от базата си в продължение на 6 часа и може да открива въздушни цели на разстояние до 500 километра.

_______________________________________________________________________________________________________________________ 

    16.04.2007, 19:00
 The image “http://images14.snimka.bg/002409055-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Коригирана е стойността на осем основни програми на Пентагона за модернизация и производство на въоръжения

Стойността на осем основни програми на Пентагона за разработка, модернизация и производство на въоръжение и военна техника е коригирана с 15 и повече процента. По-малки изменения има в още петнадесет програми. Такива данни са поместени в отчета за покупките, подготвен от министерството на отбраната за конгреса на САЩ. По този начин, част от програмите, са превишили така нареченият  "предел на Нанна-МакКерди", т.е. тяхната стойност се е изменила с повече от 15% в сравнение с текущите разходи, или с повече от 30% в сравнение с началната оценка. В подобни случаи въпросът за целесъобразността за продължение на реализацията на програмата трябва да се съгласува с американския конгрес. В отчета Пентагона разглежда изменението на цената, графика и хода на изпълнение на отбранителните програми за периода от септември до декември 2006 година.

    Превишение на лимита Нанна-МакКерди, съгласно отчета, се наблюдава в следните програми:

- модернизация на авиониката на самолетите С-130 (стойността е нараснала с 1 млрд - до 5,9 млрд долара);

- експедиционна бойна машина (стойността е нараснала с 3,8 млрд - до 11,9 млрд долара);

- програма "Армия на 21 век: бойно управление на бригадно ниво и надолу" (стойността е нараснала със 100 млн - до 2,6 млрд долара);

- реактивна система за залпов огън с управляеми ракети  (стойността се е съкратила с 9,2 млрд - до 6,7 млрд долара);

- авиационна ракета JASSM (стойността е нараснала с 882 млн - до 5,7 млрд долара);

- учебно-тренировъчен самолет за начална летателна подготовка (стойността е нараснала с 600 млн - до 5,5 млрд долара);

- бойна информационна мрежа на тактическо ниво (стойността е нараснала с 2,1 млрд - до 16,3 млрд долара);

- програма за разработка на екипировка за пехотинеца "Ленд Уорриор" (стойността е съкратена с 3,3 млрд долара поради съкращаване на програмата.

Всичко горепосочени програми с изключение на последната трябва да бъдат съгласувани със секретариата на министъра на отбраната и конгреса на САЩ до 5 юни 2007 година.

Сред програмите с по-малки съществени изменения лидира програмата за разработка и производство на изтребителя от пето поколение F-35 (JSF), стойността на която е нараснала с 23,3 млрд - до 299 млрд долара. Създаването на национална система за ПРО ще струва 103 млрд долара, т.е. със 17,3 млрд долара повече. Според мнението на аналитици, ако разходите по програмата JSF продължават да растат изтребителят може да загуби политическата поддръжка, понеже голяма част от решаваните задачите могат да се изпълнят от изтребителите F-16, безпилотните летателни апарати и крилатите ракети. Не е изключена и дискусия по проекта за създаване на национална ПРО.

Програмите на сухопътните войски са с най – голямо увеличение на стойностите;

- боен разузнавателен вертолет (увеличение с 1,7 млрд - до 5,3 млрд долара);

- бойна машина "Страйкер" (увеличение с 1,7 млрд - до 13,1 млрд долара);

- вертолет "Апач Лонгбоу" (увеличение с 1,6 млрд - до 11,4 млрд долара);

- средна тактическа машина (увеличение с 3,3 млрд - до 20,8 млрд долара).

Сред армейските програми най-съществени съкращения на стойностите са отбелязани по проекта за бойните системи на бъдещето FCS – намаление с 2,6 млрд - до 161,9 млрд долара.

При програмите на ВМС с най-голямо увеличение на стойността са:

- самолет V-22 "Оспри" (увеличение с 4,1 млрд - до 54,6 млрд долара);

- изтребител F/A-18E/F "Супер Хорнет" (увеличение с 2,3 млрд - до 46,3 млрд дол);

- самолет ДРЛО E-2D "Едвансд Хоукай" (увеличение с 1,7 млрд - до 17,4 млрд долара).

Стойността на програмата за подводниците по проект  "Вирджиния" SSN 774 е съкратена с 2,8 млрд - до 93 млрд долара.

При програмите на ВВС с най-голямо увеличение на стойностите са:

- усъвършенстване на еднократните средства за извеждане в орбита (увеличение с 3,8 млрд - до 35,7 млрд долара);

    - изтребител F-22A "Раптор" (увеличение с 2,6 млрд - до 65,2 млрд долара);

    - транспортен самолет C-17A "Глоубмастер-III" (увеличение с 2,9 млрд - до 62,4 млрд долара).

    Програмата на ВВС за създаване на национална спътникова система за наблюдение на оперативната обстановка ще струва 11,1 млрд долара, т.е. на 2,6 млрд долара по-малко. Стойността на програмата бе съкратена след разглеждане на въпроса в конгреса на САЩ във връзка с по-рано превишаване на лимита на Нанна-МакКерди.

________________________________________________________________________________________________________________________ 

   16.04.2007, 12:30
The image “http://images14.snimka.bg/002457337-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В Русия започна мащабно учение на военновъздушните сили

В руската военновъздушна база в Липецк започна мащабно стратегическо учени в което участват всички видове военновъздушни сили. Това съобщи полковник Александър Дробишевски, помощник на главнокомандващия ВВС на Русия, цитиран от ИТАР-ТАСС.
    “По време на учението самолети Су-27, МиГ-29 и МиГ-31 ще отработят прихващане и унищожаване на въздушна цел, съпровождане и прикриване на самолети Ту-95МС и Ту-160. Самолетите-цистерни Ил-78 ще зареждат с гориво изтребителите във въздуха”, каза Дробишевски. По думите му, интересното при тези маневри е отработването на взаимодействието между всички родове авиационни войски по изпълнение на бойни задачи. Ученията ще продължат до 18 април. /Агенция "Фокус"/

_______________________________________________________________________________________________________________________ 

   15.04.2007, 07:30
The image “http://images16.snimka.bg/002626351-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Десантен кораб Foudre

Френският десантен кораб-док Foudre може да транспортира мотопехотен полк заедно с цялото му снаряжение, както и да се използва за тилово осигуряване. Доковата му камера е с размери 122х14,2х7,7 м и може да побере кораб с водоизместване 400 тона. Foudre се отличава с къс бак с висока изнесена далече напред надстройка, висок надводен борд, дълга полетна палуба в кърмовата част на надстройката и голям подемен кран в кърмовата част на долната палуба. Въоръжението му се състои от две сдвоени ПУ за ЗУР Matra Simbad Mistral, две ПУ за ПКР Simbad/Mistral, едно 40-мм оръдие Bofors и две 20-мм оръдия Giat. Foudre разполага с най-съвременна комуникационна апаратура, включително спътникова, екипиран е с два радара за откриване на въздушни и надводни цели, с два навигационни радара и носи на борда си четири хеликоптера AS 332F Super Puma или два SA 321G Super Frelon.

    Основни технически данни: водоизместване при пълен товар 12 400 тона, дължина 168 м, ширина 23,5 м, скорост 21 възела, далечина на действие 11 000 м.мили при скорост 15 възела./БВ/

Още за военноморските сили

_______________________________________________________________________________________________________________________ 

   14.04.2007, 15:30
The image “http://images16.snimka.bg/002622741-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Успешно изстрелване на един нов навигационен спътник "Бейдоу"

По съобщение на агенция Синхуа, на 14 т.м. сутринта от китайския център за изстрелване на спътници Сичан, успешно бе изстрелян в Космоса един навигационен спътник "Бейдоу" с помощта на ракета-носител "Ченджън 3-А". Данните показват, че спътникът е изведен точно в орбита.

    Представител на съответното ведомство посочи, че успешното изстрелване на спътника показва, че самостоятелното изследване и изработване на навигационните спътници "Бейдоу"вече е навлязло в нов етап за развитие. Пред следващите няколко години, Китай последователно ще изстрелва серия навигационни спътници "Бейдоу" и с това ще задоволи нуждите на съседните райони за такива спътници.

    През февруари тази година, Китай успешно изстреля научноексперименталния спътник от тази серия.

______________________________________________________________________________________________________________________
    14.04.2007, 08:20
The image “http://images16.snimka.bg/002621107-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Щурмови самолет Tornado GR4

 

Щурмовият самолет Tornado GR4 на Panavia Aircraft е модернизиран вариант на модела GR1 и е предназначен за непосредствена въздушна поддръжка. Той е с изменяема стреловидност на крилете, действа при всякакви метеорологични условия, денем и нощем, може да лети на пределно малка височина, следвайки релефа на местността, и да се презарежда по време на полет. Снабден е с два турбореактивни двигателя, екипирани с устройства за реверсиране на тягата с цел намаляване пробега при кацане. GR4 разполага с най-съвременна авионика, която включва системи за навигация (GPS), за управление на оръжията, за цифрово картографиране на терена и за обзор в предната полусфера (FLIR); с лазерен целеуказател, апаратура за електронни смущения, устройство за разпръскване на диполни отражатели и на ракетни капани и др. Въоръжение: 2х27-мм оръдия Mauser по едно от всяка страна на фюзелажа, УР “въздух-повърхност” включително най-новата Brimstone, УР “въздух-въэдух”, управляеми бомби с лазерно насочване (най-новата Рaveway III) и др. Основни ТТД: екипаж 2 души, дължина 16,7 м, височина 6,04 м, разпереност от 8,6 до 13,9 м, маса 28 000 кг, боен товар 9000 кг, максимална скорост 2,2М, таван 21 000 м и обхват 3885 км. /БВ/

_______________________________________________________________________________________________________________________ 

   14.04.2007, 07:30
The image “http://images16.snimka.bg/002621068-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Модернизиран Global Hawk извърши първият си полет

Първият тежък безпилотен разузнавателен самолет от модификацията Global Hawk RQ-4 Block 20 на компанията Northrop Grumman извърши първият си полет.

    Както съобщава пресслужбата на компанията Northrop Grumman, Global Hawk RQ-4 Block 20 е полетял за първи път на 1 март 2007 година. По време на изпитателния полет той е прелетял от летището на завода на Northrop Grumman в град Палмсдейл, до авиобазата на ВВС на САЩ Едвардс. Полетът е преминал на височина 11000 метра и е продължил 1 час 33 минути. Машината е била съпровождана от два F-16.

    Новият вариант на Global Hawk могат да носят до 1,5 т полезен товар, има усилена конструкция и увеличен с 5 метра размах на крилата. Самолетът има таван на полета 20ооо метра и може продължително време да води разузнаване над определен район.

    От предната модификация са били произведени девет Global Hawk  Block 10. Те се използват активно от ВВС, като общото количество работни часове надвишава вече 9000 часа.

    Първият Global Hawk RQ-4 Block 20, получил обозначението AF-8, ще бъде предаден на 9-то разузнавателно авиокрило на ВВС на САЩ, дислоцирано в авиобазата Бил край Сакраменто, Калифорния.

Още за безпилотната авиация
______________________________________________________________________________________________________________ 

   13.04.2007, 10:00
The image “http://images16.snimka.bg/002620331-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В Швейцария се разби самолет "Торнадо" на германските ВВС

Един пилот е загинал, втори е бил ранен, в резултат на катастрофа на 12 април на германски изтребител бомбардировач „Торнадо" в Швейцария. За това съобщи представител на министерството на отбраната в Берлин.

    Според неговите думи, самолетът е летял за Германия от италианския остров Корсика през територията на Швейцария. Около 16:00 б.вр. по неизвестни причини е изгубил управлението и е паднал в планинска местност близо до град Штехелберг, в района на планината Юнгфрау.

    Официален представител на ВВС на Швейцария е уточнил, че „Торнадо-то” е изпълнявало тренировъчен полет със задача „отработване на въпроси по ориентиране в планинска местност”. Преди аварията машината е била дозаредена на летището Еммен (швейцарски кантон Люцерн).

    Двамата пилоти са успели да катапултират. Единият е бил открит жив, като е откаран в болница със сериозни травми. По-късно е било намерено тялото и на втория член на екипажа. Причините за катастрофата се разследват.

    По предварителна информация катастрофиралата машина не влиза в състава на 51-ви авиополк на ВВС на ФРГ, откъдето са шестте самолета предназначени за водене на разузнаване в Афганистан.
_______________________________________________________________________________________________________
   10.04.2007, 10:00
 The image “http://images16.snimka.bg/002619513-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

ВМС на САЩ започнаха изпитания на нов самолет за радиоелектронна борба

Първият самолет за радиоелектронна борба EA-18G Growler, пристигна в тихоокеанската авиационна база Уидби Айленд (Whidbey Island), за войскови изпитания, съобщава Defencetalk.

    EA-18G е построен на базата на изтребителя F/A-18E "Супер Хорнет" и обединява в себе си летателните характеристики на свръхзвуковата многоцелева машина и възможността за радиоелектронно подавяне, аналогични на последния вариант на самолета EA-6B Prowler.

    Летателните характеристики на EA-18 му позволяват да съпровожда бойните изтребители при полет на максимални скорости, което трябва да повиши бойната устойчивост на изтребителните ескадрили при пробив на ПВО.

    Серийните машини от този тип ще започнат да постъпват на въоръжение през 2009 година, като през следващото десетилетие ще заменят EA-6B, които са конструкция от 60-те години на миналия век.

    Главен изпълнител на програмата по производството на EA-18G е корпорацията Boeing. В програмата участват още и компаниите  Northrop Grumman (отговарят за разработка на апаратурата за РЕБ), General Electric (отговарят за двигателите) и Raytheon (ще произвеждат отделни възли от радиоелектронното въоръжение).

__________________________________________________________________________________________________________ 

   09.04.2007, 19:00
The image “http://images15.snimka.bg/002599939-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Мобилен комплекс за ПРО на САЩ свали ракета с пряко попадение

В САЩ се проведоха успешни изпитания на комплекса за противоракетна отбрана THAAD, съобщава Spacewar.

    Комплексът, разположен на остров Кауаи (Хавайските острови), успешно прехвана балистична мишена, имитираща ракета със среден обсег на действие с неотделяема бойна глава. Прехватът е извършен в средните слоеве на земната атмосфера, като точната височина и дистанция не се съобщават.

    По време на изпитанията системата за управление на огъня на ЗРК е обменяла информация в режим на реално време с корабната система за ПРО AEGIS, монтирана в щаба на морските и космически бойни системи на ВМС на САЩ в Сан Диего.

    Мобилният комплекс THAAD е предназначен за противоракетна отбрана на съединенията на въоръжените сили на САЩ и техните съюзници на отдалечени театри на военни действия, не прикрити от националната система за ПРО.
_______________________________________________________________________________________________________ 
   09.04.2007, 16:00
The image “http://images15.snimka.bg/002598732-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Ядрената подводница "Юрий Долгорукий" ще бъде спусната на вода на 15 април

Новата руска подводница от проект 955 „Борей”  "Юрий Долгорукий" ще бъде спусната на вода на 15 април в Северодвинск, съобщи днес на съвещание при президента Путин първият вицепремиер  Сергей Иванов, съиощава АРМС-ТАСС.

    "За първи път за последните 17 години се строи такава подводница, - отбелязал Иванов. Още една година ще е необходима за техническото дооборудването на вода и монтаж на въоръжението".

    Иванов е напомнил, че на стапелите се намират още две подводници от този проект - "Александр Невский" и "Владимир Мономах. По проект 955 трябва да бъдат изработени четири такива подводници”.

    Строителството на "Юрий Долгорукий" започна на 2 ноември 1996 г. в Северодвинск. Това е първата подводница от четвърто поколение, както в Русия, така и в света.

    В печата се отбелязва, че това ще най-малошумната атомна подводница в света. В нейната конструкция са използвани редица нови решения, водещи до намаляване на демаскиращите полета на кораба.

    Съобщава се, че подводния крайцер ще бъде снабден с изплаваща спасителна камера, способна да събере целият екипаж (повече от 100 човека).

    Предполагаемите характеристики на подводницата са: дължина – 170 м; - ширина – 13,5 м; газене - около 10 м; - енергетична установка – 2 реактора ВВР; дълбочина на потапяне  - 450 м; подводна скорост – 26 възела; Екипаж – около130 човека.

    Въоръжението включва 12 балистични ракети и 6 - 533 мм. торпедни апарата.

_________________________________________________________________________________________________ 

 

    09.04.2007, 14:30
The image “http://images15.snimka.bg/002598441-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Индия възобновява изпитанията на ракети с голям обсег на действие

В близките Индия смята да проведе изпитания на балистичната ракета "Агни-III" с увеличен обсег на действие, съобщава Defencetalk.

    Изпитанията на най-далекобойната за момента индийска ракета ще се извършат девет месеца след неудачния първи пуск на "Агни-III".

    Обсегът на действие на "Агни-III" достига до 3500 километра, а теглото и превишава 30 тона. Ракетата е двустепенна, снабдена с твърдогоривни двигатели, може да носи отделяема бойна част. Вероятното кръгово отклонение на ракетата не се съобщава.

    "Агни-III" е една от четирите переспективни ракети, разработвани от Индия. На базата на семейството "Агни" се извършват разработки на редица „изделия” с междуконтинентален обсег на действие.

____________________________________________________________________________________________________________ 
   09.04.2007, 09:00
The image “http://images15.snimka.bg/002594959-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Боен хеликоптер AH-64А Apache

АН-64А е предназначен за огнева поддръжка на пехотата и за борба против бронирани машини независимо от околната среда, денем и нощем. Счита се, че той е най-добрият щурмови хеликоптер в света и неслучайно след войната в Ирак бе наречен “убиец на танкове”. Кабината на екипажа е двуместна с тандемно разположение на седалките като на предната е вторият пилот-стрелец, а на задната пилотът. Бронята, защитаваща кабината отдолу и от двете є страни и бронираната прозрачна преграда между седалките, са изработени от кевлар и полиакрил и издържат на 12,7-мм куршуми и на 23-мм снаряди. От 2005 г. на въоръжение в американската армия е усъвършенстваният вариант на базовия модел ­ AH-64D Apache Longbow, който е екипиран с нова авионика; с модернизирани системи за прехващане, целеуказване и за нощно виждане. Под носовата част на апарата е монтирано 30-мм автоматично оръдие, а под крилата четири пилона, на които могат да бъдат инсталирани 76 НУР Hydra-70 или 16 ПТУР Hellfire или четири ракети “въздух-въздух” AIM-9 или комбинация между тях. Основни характеристики: екипаж 2, максимална скорост 362 км/час, таван 4360 м, обхват 464 км, стартова маса 10 116 кг, боен товар 770 кг диаметър на ротора 14,63 м, дължина 14,68 м, височина 4,97 м и двигатели 2 бр. /БВ/

________________________________________________________________________________________________________ 

   08.04.2007, 20:30
The image “http://images15.snimka.bg/002592787-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Британската МИ-5 е с нов генерален директор

От 8 април на длъжността генерален директор на британската служба за безопасност МИ-5 формално застъпва Джонатан Еванс, назначен на този пост през март 2007 г., съобщава РИА Новости.  

    Миналата зима бе обявена оставката на Елизабет Буллер, ръководила службата за безопасност през последните пет години.

    49-годишния Еванс до скоро беше заместник на генералния директор на МИ-5. Той оглавяваше разследването на дейността на "Ал-Кайда" на територията на Великобритания. В резултат на това на 20 години затвор бе осъден задържаният през февруари 2002 г. Мойнул Абедин, емигрант от Бангладеш, признал се за виновен в подготовката на терористичен акт.

    Опитът на Еванс в борбата срещу тероризма, в това число и с дейността на терористични групи вътре в страната, са станали основни критерии за избора му за нов ръководител на МИ-5.

    Както и Елизабет Буллер, Еванс е започнал своята служба в МИ-5 в годините на Студената война, когато службата се е занимавала основно с контраразузнаване.

    В началото на XXI век дейността на МИ-5 се насочи към борбата с новата заплаха – международния тероризъм.

Още за специалните сили

__________________________________________________________________________________________________________ 

   08.04.2007, 09:30
 The image “http://images15.snimka.bg/002589211-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Десантна система за огнева поддръжка

САЩ изпитват система за огнева поддръжка при десантни операции, състояща се от базова бойна кола, на която могат да бъдат монтирани различни оръжия. Колата е дълга 4,16 м, широка ­ 1,52 м, висока ­ 1,52 м и е достатъчно малка, за да бъде натоварена за 3 мин. в хибридния самолет МV-22 и разтоварена за по-малко от една минута. Празна тя тежи 1,4 тона, има полезен товар 907 кг, оборудвана е с лебедка и може да тегли ремарке с товароносимост 907 кг. Шасито е тръбно и при необходимост може да бъде покрито с панели от кевлар, които осигуряват балистична защита на екипажа (трима души) съгласно Ниво 1. Колата се задвижва с турбодизел, чиято мощност е 150 к.с., оборудвана е със шестстепенна автоматична трансмисия, развива максимална скорост по шосе 110 км/час и има пробег 482 км. Във варианта на снимката колата е оборудвана с 120-мм минохвъргачка Soltam M120 в конфигурация QuickStow, при която опорната плоча на минохвъргачката, двуногата и тръбата са прибрани в монтирано положение, така че в бойни условия оръжието може да бъде бързо повдигнато с лебедката, отделено от задната част на колата и свалено на земята за по-малко от 30 секунди. Насочването може да се извършва ръчно или автоматично. /БВ/

____________________________________________________________________________________________________________ 

   08.04.2007, 08:00
The image “http://images15.snimka.bg/002589077-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Първата Piranha V ще бъде готова за производство през 2008 година

Компанията General Dynamics UK съвместно с General Dynamics Land Systems and Mowag of Switzerland ще завършат през първата половина на 2008 г. сглобяването на първия образец на БТР от ново поколение Piranha V с колесна форпула 8х8.

    Бронетранспортьора се създава на основата на машините от по-ранно поколение, от което са били поръчани и изработени повече от  9200 единици.

    БТР Piranha V се отличава с повишената си товароподемност, защита и мобилност в сравнение със старите модели.

    Единната архитектура на електрониката позволява да се извършва модернизация в съкратени срокове и с по-малки разходи.

    Бойното тегло на Piranha V се движи в границите на 26 – 28 тона, като зависи от предназначението и комплекта на броневата защита на машината.

    Стандартното оборудване включва централизирана система за помпене на гумите, съвременно окачване, нова трансмисия и дизелов двигател с мощност 600 к.с. (с възможност за последващо увеличаване на мощността).

    Модулният броневи комплект позволява да се извършва модернизация в бъдеще. В момента се разработва корпус от композитни материали и други средства повишаващи здравината на машината, като различни системи за активна защита.

Още за бронетранспортьорите

_______________________________________________________________________________________________________________ 

   07.04.2007, 17:30
The image “http://images15.snimka.bg/002585908-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Бронирана инженерна машина Trojan

Trojan e предназначена за ефективно разрушаване на естествени или изкуствени препятствия, за подготвяне на позиции, за копаене на окопи, за зариване на противотанкови ровове, за чистене на мини и др. Тя е първата британска инженерна машина, базирана на специално конструирано шаси, в което са интегрирани силов възел, предавателен механизъм и други ходови компоненти от най-новия британски танк Challenger 2. Тъй като е предназначена да действа в директна огнева зона, тя има много високо ниво на защита не само срещу директна стрелба от различни оръжия, но и срещу противотанкови мини. За самоотбрана Trojan е въоръжена с 7,62-мм картечница, като стрелецът се намира вътре в машината. Оборудвана е с ПУ за димни гранати и може да образува собствен димен щит чрез впръскване на дизелово гориво в една от двете изпускателни тръби. Trojan има в предната си част монтирана хидравлична стрела с екскаваторна лопата, освен това в полеви условия много бързо могат да бъдат монтирани “плуг” за чистене на мини или други приспособления. Тя разполага с най-съвременни комуникационни и навигационни системи и може да тегли две ремаркета (4х4), натоварени с разнообразно инженерно оборудване./БВ/

Още инженерно оборудване
_________________________________________________________________________________________________________________  

    07.04.2007, 09:35
 The image “http://images15.snimka.bg/002583211-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

САЩ ще изстрелят спътник в орбита, който ще следи за провеждане на ядрени опити

В следващите месеци САЩ се изстрелят в орбита спътник ДСП-23, оборудван със специална апаратура, позволяваща засичането на ядрени опити в космоса, които биха могли да бъдат извършени от други страни, предаде РИА Новости. Според специализираното издание “Авиейшън уик енд спейс технолоджи” на борда на спътника ще бъде разположена апаратура, разработена в Националната ядрена лаборатория в Лос Аламос, щата Ню Мексико, способна да регистрира провеждането на всякакви, дори и най-малките ядрени опити.
    Администрацията на Джордж Буш се опасява, че Иран или Северна Корея могат тайно да осъществят ядрени опити в орбита, съобщава изданието, като подчертава, че специалната апаратура ще бъде разположена в космоса в съответствие с директива на Белия дом и Съвета за национална сигурност, подписана от американския президент през 1993 г. Очаква се изстрелването на спътника да се осъществи през лятото на тази година. /Агенция "Фокус"/

__________________________________________________________________________________________________________ 

   07.04.2007, 08:00
 The image “http://images15.snimka.bg/002582943-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Литовец застана начело на военното разузнаване на ЕС

Началник на разузнаването на ГЩ на ЕС бе назначен григаден генерал от Литва. До сега Гинтарас Багдонас оглавяваше един от департаментите в Министерството за охрана, съобщава РИА Новости цитирайки пресслужбата на литовското министерство.

    Представител на Литва за първи път заема такава висока длъжност в структурите на Евросъюза. Багдонас стана също и един от шестте заместници на началника на ГЩ на ЕС.

    По специалност Багдонасе енергетик. Завършил е Каунаският технологичен университет. През 1994 година той е участвал в миротворческа мисия на ООН в Хърватска, а след това е бил военно аташе в Латвия и Естония. Багдонас е завършил военния колеж на НАТО в Рим, а след това се е обучавал в курсове за разузнаване и борба с тероризма в САЩ, Великобритания и Германия.

    Името на Багдонас е свързано с първият в историята на Европа импичмънт на президент. През есента на 2003 година тогавашния държавен глава Роландас Паксас издигна кандидатурата на Багдонас за шеф на Департамента за държавна безопасност. След това литовските специални служби обявиха президента в нарушение на конституцията и корупция, а литовския парламент изпрати Паксас в оставка.

Още за военното разузнаване

___________________________________________________________________________________________________________ 

   06.04.2007, 16:00
The image “http://images15.snimka.bg/002580912-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Армията на САЩ е подписала контракти за инфрачервени прицели

Фирмата BAE Systems е получила два контракта за доставката на инфрачервени прицели на армията на САЩ, общата сума на двата контракта е 80 милиона долара.

    Проектът попада в петгодишна програма на стойност 375 млн. долара. В рамките на тази програма през март 2004 г. с фирмите  BAE Systems и DRS са били сключени договори за доставката на 29 000 леки, средни и тежки инфрачервени прицели TWS II.

    Сделката предвижда сключване на контракт за 35 млн. долара за ускорена доставка на системите TWS II в отговор на промяна в изискванията към работните характеристики с отчитане на глобалната война с тероризма. Втория сделка за 45 млн. долара е за изпълнение на поръчката за останалото количество основни и специални варианти на инфрачервените прицели по петгодишния договор.

    Инфрачервените прицели могат да се използват в армията, в корпуса морска пехота и ВВС на САЩ, а също и във войските със специално назначение.

    TWS II могат да се монтират на щурмовите винтовки М4 и М16, картечниците М249 и М240В, системите М2, М107, М19 и М24, а също и на противотанковите ракетни комплекси М136 АТ-4.

    За сега контракт на стойност 285 млн. долара са сключени с фирмите BAE Systems и DRS както част от програмата TWS II, по която фирмата BAE вече е доставила 4500 системи AN/PAS-13C.

_______________________________________________________________________________________________________________ 
   06.04.2007, 09:00
The image “http://images15.snimka.bg/002578142-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

САЩ успешно проведоха поредното изпитание на ПРО

Според публикувано в сайта на Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ заявление на нейния шеф, генерал – лейтенант Хенри Оберинг, на 29 март 2007 година са проведени успешни изпитания на системата за управление на ракетите с морско базиране SM-3.

    Изпитанията са проведени в град Елктон, щат Мериленд. По време на тестовете е била проверена системата за управление SDACS в "пулсиращ" режим ("pulse mode").

    Генералът е отбелязал, че това е вече четвъртото успешно наземно изпитание в този режим, който помага за допълнителната маневреност при захващане на целта. Според думите на Оберинг, след пет успешни тестове резултатите ще се използват за усъвършенстване на базовата система SDACS.

______________________________________________________________________________________________________________ 

   06.04.2007, 08:00
 The image “http://images15.snimka.bg/002577993-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Владимир Путин подписа указ за създаването на нова система за космическа отбрана

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за създаването на нова система за космическа отбрана, пише “Коммерсант”. По данни на изданието, указът бил подписан “преди дни”. В състава на концерна “Алмаз Антей” влизат още 11 предприятия. Тяхното включване в концерна е с цел разработването на перспективна единна система за зенитно ракетно оръжие за противовъздушна, противоракетна и противокосмическа отбрана от пето поколение. Новата система се разработва като единна система за национално-космическа отбрана за цялата страна. По думите на източник от военно-промишлената комисия, “новата система ще стане асиметричен отговор на създадената от САЩ национала система за противоракетна отбрана, при това руската система ще предпазва цялата страна не само от самолети и ракети на потенциални противници, но ще може да унищожава всеки един космически апарат”. /Агенция "Фокус"/

_________________________________________________________________________________________________________________ 

   05.04.2007, 23:00
The image “http://images15.snimka.bg/002576348-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Нов военен министър има северната ни съседка

Новият министър на отбраната на Румъния стана Теодор Мелешкану (роден на 10 март 1941 година), представител на Национал-либералната партия (НЛП), която се оглавява от премиер – министъра на страната.

   

Новият състав на правителството бе утвърден на 3 април от парламента на Румъния на съвместно заседание на двете палати.

 

___________________________________________________________________________________________________________ 

   05.04.2007, 15:00
The image “http://images15.snimka.bg/002572881-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

България се готви да подпише с Русия договор за лицензно производство на автомат Калашников

    България се готви да подпише с Русия договор за лицензно производство на различно въоръжение, в това число и на производство в България на автомат Калашников, съобщава днес АРМС-ТАСС. Срокът на действие на документа, който ще влезе в сила в момента на подписване, ще бъде с продължителност пет години.

    Пакетът от документи за дългосрочното сътрудничество между България и Русия в областта на въоръжението и отбранителните технологии трябва да бъде подготвен за планираната в началото на май визита в Русия на премиера Сергей Станишев.

    Информационната служба на българското правителство днес е съобщила, че проекта за договора с правителството на РФ за взаимна защита на правата на резултатите на интелектуалната дейност, използвани и получени в хода на двустранното ВТС, като основа за предстоящите преговори, вече е одобрен от министерския съвет.

    Подготовката и последващото подписване на документа става в съответствие с политиката на страната на активизация на диалога с Русия, отбелязва агенцията.

Още стрелково оръжие

___________________________________________________________________________________________________________________ 

 05.04.2007, 13:30
The image “http://images15.snimka.bg/002571958-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

 

Солун ще е домакин на среща на началниците на Генералните щабове на балканските държави

Солун ще е домакин на среща на началниците на Генералните щабове на балканските държави, съобщава в електронното си издание гръцкият вестник “Катимерини”. Срещата ще се проведе на 18 април. Участие ще вземат началниците на Генералните щабове на армиите на Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Черна гора, Македония, Румъния, Сърбия, Турция. Те са поканени от началника на Генералния щаб на гръцката армия ген. Панайотис Хинофотис. На форума ще присъства председателят на военния комитет на Европейския съюз. Срещата ще бъде открита от министъра на отбраната на Гърция Евангелос Меймаракис.      

    Тема на срещата ще бъде подобряване на стабилността и сигурността в региона. Според съобщението участниците ще обсъдят начините за действие за постигане на стабилно и резултатно сътрудничество в района на Югоизточна Европа. /Агенция "Фокус"/

_______________________________________________________________________________________________________ 

   05.04.2007, 13:00
 The image “http://images15.snimka.bg/002571810-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Великобритания готви нов удар срещу тероризма

Великобритания създаде нова антитерористична служба (CTU), като първите учения на спезподразделенията се проведоха в Манчестър.

    Подразделенията CTU ще се занимават с пресичане на терористични актове в страната и зад нейните предели, а също и с откриване на хора, замесени в терористична дейност.

   В своята дейност CTU ще използва достиженията на високите технологии за скрито наблюдение на терористите. Ще бъде решен проблема с дешифровката и разкодиране на информацията иззета при обиск от компютрите на подозреваемите. Обикновено тази информация се намира в засекретен вид, или просто е на чужд език. Специално обучени сътрудници на CTU ще се занимават с подробна обработка и анализ на тези данни за последващо  използване при разкриване на терористични мрежи.

    Числеността на сътрудниците на CTU ще достигне 350 човека, като те ще влязат в общата структура за борба с тероризма. /Братишка/

Още за специалните сили

________________________________________________________________________________________________________ 

   05.04.2007, 08:30
The image “http://images15.snimka.bg/002569443-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Българската корвета "Бодри" ще отплава за Румъния, където ще се включи в BLACKSEAFOR

Българската корвета "Бодри" с командир капитан - лейтенант Боньо Щрегарски от състава на Военноморска база - Варна ще отплава днес за Румъния, където ще се включи във второто развръщане на шестата активация на оперативното военноморско съединение на черноморските държави BLACKSEAFOR. Това съобщиха от "Връзки с обществеността" в Щаба на ВМС за радио “Фокус” – Варна. Ръководството на съединението беше поето на 4 август 2006 година от представители на Военноморския флот на Руската федерация. Заместник-началникът на Щаба на Черноморския флот на Русия контраадмирал Виталий Михайлов е оперативен командващ (OPBLACKSEAFOR), а капитан I ранг Михаил Шуквал командва силите на море (COMBLACKSEAFOR). От българските ВМС във второто развръщане на шестата активация на BLACKSEAFOR, освен екипажа на корветата "Бодри", в бреговия и походния щаб на съединението ще участват капитан II ранг Огнян Колев от Щаба на ВМС и капитан - лейтенант Божидар Иванов от Военноморска база - Варна. Церемонията по активацията на съединението ще се състои на 6 април в пристанище Констанца – Румъния, и до 24 април т.г., когато в Истанбул то ще бъде разформировано, корабите ще изпълняват на брега и на море съвместни учения по операции по поддържане на мира, по търсене и спасяване и по защита на силите.
    На 13 април /петък/ се очаква корабите от съединението да пристигнат в пристанище Бургас, където до 17 април екипажите ще проведат обмяна на опит с българските си колеги от Военноморска база Бургас. Командването на съединението и командирите на кораби ще осъществят протоколни визити при кмета на град Бургас и при командира на Военноморска база - Бургас./Агенция "Фокус"/

Още за военноморските сили

_________________________________________________________________________________________________________________ 

     04.04.2007, 21:10
 The image “http://images15.snimka.bg/002567186-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Гърция ще получи нови и модернизирани самолети Mirage

Гръцките ВВС (Hellenic Air Force-HAF) очакват да започнат получаването на модернизирани самолети за ПВО Mirage 2000EG, след като новият многоцелеви Mirage 2000-5 Mk2 беше одобрен за бойни действия. През април ВВС ще започнат и получаването на нови самолети от същия стандарт, от които бяха поръчани 15 броя по отделен договор. Те ще получат два нови апарата през април, последвани от други два през май, а останалите 11 ще бъдат доставяни по един на месец.

    Същевременно компанията Hellenic Aerospace Industries, която започна модернизацията на 10 Mirage 2000EG по стандарта 2000-5 Мк 2, ще достави незабавно шест от тях. Самолетите са стояли на склад след тяхната модернизация, докато свързаните с нея резултати бъдат одобрени. Договорът за новите 15 апарата Mirage 2000-5 Mk2, който бе подписан през август 2000, възлиза на 1.6 млрд. евро. Около 400 млн. евро от тях бяха предназначени за оръжия, включително 200 ракети "въздух-въздух" MIKA и 56 крилати ракети SCALP-EG, производство на компанията MBDA.

    Първият полет на нов Mirage 2000-5 Mk 2 на гръцките ВВС бе извършен в средата на 2004 година, но тогава те не приеха самолета, твърдейки, че комплектът апаратура за радиоелектронна борба ICMS Mk3 не отговаря на спецификацията. По-късно работата на системата бе последвана от изпитателни полети през октомври 2005 година и от окончателното приемане на самолета./БА/

_______________________________________________________________________________________________________ 

   04.04.2007, 20:00
The image “http://images15.snimka.bg/002566760-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Великобритания попълва парка на транспортните си вертолети 

Министерството на отбраната на Великобритания смята да закупи шест вертолета EH-101 Merlin и да модернизира осем вертолета Chinook, съобщава Defencetalk.

    Средните транспортни вертолети "Чинук" и "Мерлин" активно се използват за прехвърляне на войски и товари в Ирак и Афганистан. В тежките условия за експлоатация транспортните вертолети преждевременно се износват и често излизат от строя.

    Вертолетите Merlin ще бъдат закупени от Дания, която смята да поръча на компанията Augusta-Westland още шест аналогични машини.

    Партия CH-47 Chinook е била поръчана от Великобритания за специални операции. Вертолетите са били доставени през 2001 година, но не са използвани заради технически проблеми.

    Общата стойност на програмата за попълване на вертолетния парк ще е 230 милиона фунта (повече от 400 милиона долара).

____________________________________________________________________________________________________ 

   04.04.2007, 16:00
 The image “http://images15.snimka.bg/002565777-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Руските ВВС ще получат няколко десетки „Черни акули” и „Алигатори” 

    До 2015 година ВВС на Русия ще получат няколко десетки вертолети Ка-50 "Черна акула" и Ка-52 "Алигатор" за поддръжка на операциите на своите подразделения спецназ, съобщава "ИТАР-ТАСС".

    Серийното производство на вертолетите Ка-50/52 бе възстановено в завод Арсеньев през 2006 година след продължително прекъсване. Машините на ОКБ Камов загубиха тендера за основен вертолет в армейската авиация от изделието на ОКБ Мил - Ми-28Н, но се наложиха като вертолет за непосредствена огнева поддръжка за подразделенията със специално назначение.

    Ка-50 и Ка-52 се различават по числеността на екипажа и оборудването. Екипажът на Ка-50 се състои от един пилот, докато в екипажа на Ка-52 влизат двама човека. Този вертолет е предназначен да се използва основно като командирски.

    Теглото на вертолетите Ка-50 и 52 е около 11 тона, максималната им скорост достига до 300 км/час. Бойният им товар е два тона, а радиусът на действие 260 километра.

Още за бойните вертолети
_______________________________________________________________________________________________________ 

   04.04.2007, 09:00
The image “http://images15.snimka.bg/002562661-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В САЩ разработват нови бронирани амфибии

Компанията Gibbs в сътрудничество с корпорацията Lockheed Martin разработва серия скоростни бронирани автомобили – амфибии, съобщава Gizmag.

    Новите бронеавтомобили ще бъдат използвани за изпълнение на разузнавателни задачи, като ще постъпят на въоръжение в специалните подразделения, морската пехота и въздушнодесантните войски. Прототипи на бойните машини ще станат вече създадени от фирмата Gibbs образци, такива като гражданската амфибия "Аквада", спортните плаващи автомобили "Хумдинга" и аквабайка-амфибия "Квадски".

    Технологията на Gibbs позволява да осигури на автомобилите – амфибии скорост до 80 км/час на вода и 160 км/час на суша. Подготовката за форсиране на водната преграда или за излизане от водата на сушата отнема не-повече от 5 секунди.

    В момента консорциума Gibbs и Lockheed Martin разработват три вида амфибии - ACC-E, предназначена за стоварване на десанти на морско крайбрежие, ACC-R, предназначена за използване в реки и езера и Terraquad, предназначена за използване като брониран диверсионен автомобил.

_____________________________________________________________________________________________________ 

   04.04.2007, 08:00
The image “http://images15.snimka.bg/002562616-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

САЩ искат да сътрудничат с Русия в областта на ПРО

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Ерик Еделман заяви, че Вашингтон иска да сътрудничи с Москва в областта на противоракетната отбрана (ПРО), съобщава ИТАР-ТАСС. По думите му Пентагонът и държавният департамент се подготвят за интензивни консултации с Русия във връзка с ПРО, в това число плановете за разполагането на десет системи за ПРО в Полша и радар в Чехия. Ерик Еделман отбеляза, че на 19 април проблематиката ще бъде обсъдена в Брюксел на заседанието на Северноатлантическия съвет и Съвета Русия-НАТО. След това се планират “серия от срещи и дискусии” между представителите на САЩ и Русия на “различни нива” и “от различни ведомства”.
    На въпроса, няма ли намерение САЩ да предложат на Русия да прикрият и част от нейната територия с помощта на своя противоракетен “щит” и дали този въпрос ще се обсъжда с Москва, Еделман заяви:” Напълно е възможно”. /Агенция "Фокус"/

_________________________________________________________________________________________________

   03.04.2007, 21:00
The image “http://images15.snimka.bg/002560932-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

                                  Войните

Към 3 април 2007 година във военната операция в Ирак са загинали 3517 военнослужещи, от които 3258 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.com

    Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военното командване на Великобритания е съобщило за гибелта на 135 свои войника и офицера, Италия е загубила 32 военнослужещи, Полша -19, Украйна – 18,  България – 13, Испания – 11, Дания – 6, Салвадор -5, Словакия – 4, Латвия – 3, Австралия, Румъния, Естония, Тайланд и Холандия – по двама, Казахстан, Фиджи и Унгария – по един.
    Американските военни съобщават и за 24476 ранени американски военнослужещи.
    В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 3 април 2007 година, са загинали 540 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 371, австралийци - 1, англичани – 52, канадци – 45, датчани – 3, холандци -3, французи – 9, германци – 18, италианци – 9, норвежци – 1, португалци – 1, румънци – 4, испанци – 20, южно корейци - 1 и шведи – 2.
    За периода 1148 американски военнослужещи са били ранени.

______________________________________________________________________________________________________ 

   03.04.2007, 18:00
The image “http://images15.snimka.bg/002560195-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Руската ГЛОНАСС бе попълнена с два спътника

Числеността на действащите спътници в спътниковата групировка  ГЛОНАСС достигна 11 единици, съобщава ИТАР-ТАСС.

    Общото количество на групировката е 19 апарата, но до вчера действащи бяха само девет спътника. Днес два спътника бяха изведени за техническо обслужване, а в групата на действащите бяха въведени два апарата преминали техническо обслужване.

    До края на 2007 година числеността на активните спътници ще бъде доведена до 18, за сметка на изведените през есента на 2006 година шест нови апарата. Групировка с такава численост ще обезпечи точната навигация на цялата територия на Русия и по-голямата част на земната повърхност. За осигуряване работата на системата на цялата територия на Земята, в състава на групировката трябва да има 24 действащи спътника.

    Развръщането на ГЛОНАСС ще позволи снабдяването на въоръжените сили на Русия с високоточно оръжие, подобни на авиобомбите JDAM и снарядите Excalibur, а също ще се повиши тактическата и оперативната мобилност на частите и подразделенията практически на всички видове въоръжени сили.

_________________________________________________________________________________________________________ 

    02.04.2007, 14:00
 The image “http://images15.snimka.bg/002549671-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

ВВС на Франция получиха нов лек учебен самолет „Гроб”

ВВС на Франция получиха първия тренировъчен самолет Grob-120A, направен от композитни материали, съобщава Defencetalk.

    Cамолетът е постъпил в летателната школа на ВВС, дислоцирана в базата Коняк.

    До края на годината военновъздушните сили планират да получат 18 машини от този тип, предназначени за първоначално обучение на летците.

    Теглото на машината при излитане на леката двуместна машина е 1440 килограма, а максималния товар достига 360 килограма. Самолетът е снабден с бутален двигател с мощност 260 конски сили и трилопатен винт с постоянна стъпка.

    Максималната скорост на Grob-120A е 320 километра, далечината на полата - 1535 километра. Самолетът е в състояние да издържа претоварване до шест G, което позволява да се отработват фигури на висшия пилотаж.
________________________________________________________________________________________________________ 

   02.04.2007, 09:30
The image “http://images15.snimka.bg/002547948-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Tурските въоръжени сили избраха А 129

В Турция се проведе търг за доставката на щурмови вертолети за турската армия, който бе спечелен от италианската фирма Аугуста/Уестланд, която произвежда щурмовите машини А 129, информира днес електронното издание на вестник “Заман”. Решението за продължилия повече от 12 години търг е взето от изпълнителния комитет на Съветничеството по отбранителната промишленост на заседание, председателствано от министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган и с участието на началника на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът и министъра на националната отбрана Веджди Гьонюл. Търгът е на стойност 2,7 милиарда долара и на първия етап ще бъдат доставени 50 вертолета, които ще бъдат произведени съвместно в Турция.

    A129 е въоръжен с 20-мм тристволно оръдие, монтирано на носа на вертолета с боен комплект от 500 боеприпаса. Може да бъде въоръжен с 4 ракети "въздух-въздух" Stinger или 8 ракети Mistral. За неутрализиране на неземни цели се използват 8 ракети Hellfire или TOW 2. Предвидено е и едновременното въоръжаване с Hellfire или TOW 2, което дава възможност за селективно подбиране на подходящ тип ракета в зависимост от целта.

    Вертолетът има възможност за водене на огън със 70-мм и 81-мм неуправляеми ракетни снаряди, като броят, който може да носи, е съответно 76 за 70-мм и 38 за 81-мм ракети. Защитата му се осигурява от системи за предупреждение при засичане от радар - ELT-156, и лазер - RALM-101. Машината разполага още с уреди за смущение на радари - ELT-554, и инфрачервени прибори - AN/ALQ-144A.

    Другото решение от заседанието е да бъде предоставено изпълнението на проекта за производство на национален танк на турската фирма Отокар, която е свързана с Коч холдинг. Проектът за производство на турски танк се оценява като революция в турската отбранителна промишленост и е на стойност 500 милиона долара.

________________________________________________________________________________________________________ 

  01.04.2007, 23:10
 The image “http://images15.snimka.bg/002546253-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

 Десет изтребители “Торнадо” ще бъдат изпратени в Афганистан

Десет изтребители “Торнадо” ще бъдат изпратени в Афганистан в понеделник, предаде днес агенция Ройтерс. Говорител на германското министерство на отбраната потвърди броя на самолетите, но не взе отношение по публикуваната в списание “Шпигел” информация, според която способностите на разузнавателните самолети се поставят под въпрос.

    Според говорителя на министерството изтребителите “Торнадо” са надеждни. /Агенция "Фокус"/

 

Още за бойната авиация

________________________________________________________________________________________________________

 

  01.04.2007, 09:00
 The image “http://images15.snimka.bg/002541029-big.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

 В Македония бе сменен командващият Частта за бързо реагиране

Македонското МВР уволни Горан Георгиевски, досегашния командваш Частта за бързо реагиране ("Лъвове") и го премести на друг пост в министерството, предаде македонската телевизия А1. От македонското МВР потвърдиха новината за уволнението на Георгиевски. Като причина за смяната му се посочват незадоволителните резултати, свързани с нахлуването на служители на специалните части в дискотека “Процес” през декември миналата година.

    На мястото на Георгиевски е назначен Антонио Станковски, който не идва от МВР, а е досегашен началник на Военната полиция, твърдят източници от МВР.

    Смяната е извършена в петък, три месеца след инцидента в “Процес”, когато десетина полицаи от специалните части нахлуха в дискотеката и пребиха четирима гости и охранители. Прокуратурата все още разследва случая, отбелязва медията./Фокус/

Още за специалните сили
________________________________________________________________________________________________________ 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет
{START_COUNTER}