Информация от СМИ

Архив - април 2006 г.


  29.04.2006, 14:00

Пакистан проведе поредни изпитания на нова балистична ракетаПакистан проведе поредни изпитания на нова балистична ракета

Днес в Пакистан бяха проведени изпитания на балистична ракета клас”земя-земя” "Хатф-VI" ("Шахин-II") с радиус на действие 2000 километра, способна да носи ядрени бойни глави, съобщава агенция Ройтер. Целта е била да се проверят техническите параметри на ракетата. Предния пуск на тази ракета беше през март 2005 година.
    "Хатф-VI" е двустепенна ракета с твърдо гориво, способна да носи ядрени и обикновени високоточни бойни глави. Специалисти предполагат, че след модернизация бойният радиус на ракетата може да достигне до 2500 км.     На изпитанията е присъствал премиер-министъра на Пакистан Шаукат Азиз.
    Пакистан се стреми да съхрани военен  паритет с Индия, която притежава ядрено оръжие. Властите в Пакистан са разтревожени от обещанията на САЩ за оказване на Индия на помощ в сферата на високите технологии, което може значително да укрепи отбранителния потенциал на Индия. Индия вече притежава крилати ракети, собствено производство, които могат да бъдат изстрелвани от подводници.


   29.04.2006, 09:30

BMD-4БМД - 4 ще бъде показа на летните учения на ВДВ

Новата бойна машина на десанта БМД-4 за първи път ще бъде показана през юни тази година в Резан на учения на ВДВ, съобщи командващия на ВДВ на Русия  генерал – полковник Александър Колмаков.
    "Ние ще демонстрираме машината в полеви услови, - съобщи той. – Ще трябват 1-2 години, за да се отстранят някои технически недостатъци, това е обичайна практика при въвеждане на нова техника във войската".

    По своите огневи възможности, ниво на защита и мобилност БМД-4 няма световни аналози в класа бойни машини с тегло 12,5-18 т. Тя е въоръжена с две оръдия с калибър 30 и 100 мм, способна е да води огън и с управляеми ракети. Конструкцията на машината позволява екипажа да извършва десантиране от самолет, намирайки се вътре в нея.


   28.04.2006, 18:00

Китай произведе нов лек изтребителКитай произведе нов лек изтребител

Китай проведе изпитания на нов едномоторен лек изтребител  "Сяолун-4" (FC-4), съобщава "Синхуа".
Самолетът напълно е проектиран и построен в Китай от корпорацията China Aviation Industry Corporation I, която се явява съвместно предприятие с Chengdu Aircraft Group Corp. и China Aero Technology Import and Export Corp. Изпитанията са се провеждали в провинция Съчуан. Първият полет е продължил 16 минути и е завършил успешно. Според китайските военни, този самолет е снабден с съвременна електроника и притежава високи тактико-технически характеристики. Той е създаден на базата на FC-1 и FC-3.
    Самолета е бил създаден за последваща продажба в чужбина. Освен високите (според конструкторите) ТТХ, той притежава и още едно достойнство – ниска цена, което може да го направи привлекателен за някои страни от азиатския регион.
    В момента Китай активно участва на авиационния пазар. Съвместно с Пакистан Китай разработва проект по създаването на изтребителя JF-17. Първите самолети от този тип пакистанските ВВС ще получат в началото на 2007 година.
    Наскоро стана известно, че Китай смята да продава изтребители и на Бангладеш.


   28.04.2006, 09:00

Инцидент с БПЛА Eagle EyeИнцидент с БПЛА Eagle Eye

Опитен образец на безпилотния летателен апарат (БПЛА) TR918 Eagle Eye претърпя авария. Инцидента е станал на 5 април на територията на изпитателния център във Форт Уорт, щата Тексас, и както се съобщава е бил предизвикан от появили се проблеми в двигателите. Апаратът, на който е монтирана силова установка на фирмата Pratt & Whitney е получил значителни повреди и по всяка вероятност, не подлежи на възстановяване.
    В момента се провежда разследване на причините за отказа на двигателите. Пълноразмерният прототип на БПЛА Eagle Eye за първи път полетя през януари тази година като извърши полет в режим вертолет. Първия полет на безпилотника продължи 9 минути при което са били изпълнявани различни маневри.
    БПЛА Eagle Eye представлява конвертоплан. Винтовете на апарата могат да заемат както хоризонтално положение (за вертикално излитане), така и да се наклоняват напред и да преминава в хоризонтален продължителен полет като самолет.


  27.04.2006, 15:30 

Незаконно производство на фирмата "Арсенал"Незаконно производство на фирмата "Арсенал"

Руската корпорация "Рособоронэкспорт" счита за незаконни действията на българската фирма "Арсенал" свързани с производството и експорта на различни модификации на автомата  Калашников. Съгласно полученият лиценз България е имала право по време на действието му да произведе такова оръжие, само за своята армия. Независимо от това, след изтичане на срока на действие на лиценза тази фирма продължава да произвежда и незаконно да експортира АК. За това пред кореспондент на АРМС-ТАСС на 10-та Международна изложба за въоръжение и техника ДСА-2006 в Куала Лумпур, Малайзия са съобщили представители на "Рособоронэкспорт".
    Според данни на експерти, българските автомати значително отстъпват на автоматите Калашников произведени в завода "Ижмаш" по ред параметри, в това число по скорострелност, износоустойчивост на цевта и безопасност при боравене с оръжието. Не са редки случаите на самопроизволен взрив на гранати при тяхното поставяне в българските подстволни гранатомети, докато гранатометите за руските автомати бяха значително усъвършенствани през последните години.
    Дефектите на българската продукция, запълнила черния и сивия пазар на оръжие, дискредитира автоматите руско производство. Във връзка с това "Рособоронэкспорт" счита за необходимо да доведе до знанието на всички потребители на български автомати от типа АК, че продукцията е нелицензирана и няма никакво отношение с производството на завода "Ижмаш".


  DSA 2006 
Kuala Lumpur, Malaysia

Международна изложба за въоръжение и техника ДСА 2006
Куала Лумпур, Малайзия

24 - 27 април


 

 27.04.2006, 08:30

В Йордания е разработен нов РПГВ Йордания е разработен нов РПГ

Компанията Jordan Russian Electronics Systems Co (JRESCO) e разработила нов 105 mm ръчен противотанков гранатомет RPG-32 Hashim. JRESCO е съвместно предприятие създадено наскоро от Конструкторското бюро Абдула 2 и руската фирма  Росборонэкспорт.
    Гранатомета има дължина от 1,2 метра и тегло 10 кг. (пускова установка с прицел – 3 кг, ракета – 7 кг). Hashim е снабден със сменяем оптически прицел, радиусът му на действие е от 160 до 700 м. Ракетата може да използва  термобаричена (обемен взрив) или тандемна бойна глава и да поразява броня с дебелина до 650 мм.
    RPG-32 ще се произвежда от компанията JRESCO в Йордания за потенциални клиенти от Близкия Изток и региона на северна Африка. Както е съобщил представител на JRESCO, за доставки, преговори ще се водят само с правителствени структури.
    Ракетната система Hashim е била конструирана на основата на разработените от руската компания Базальт ракетни системи  RPG-26 и RPG-27. Работите по създаването на Hashim са били ускорени от потребността в този района от усъвършенствана лека, компактна и икономически изгодна бойна система. Едно пусково устройство може да бъде използвано до 200 пъти.
    Компанията JRESCO вече е провела изпитания в Русия, в скоро време ще се проведат изпитания и от въоръжените сили на Йордания.
    Към производството на Hashim RPG-32 трябва да се пристъпи в края на 2006 година. За учебни цели JRESCO разработва малокалибрен вариант (на основата на 72,5 мм RPG, също производство на компанията Базальт).

 

 


   26.04.2006, 14:00

Виетнам модернизира своите противотанкови комплексиВиетнам модернизира своите противотанкови комплекси

Армейска делегация от Виетнам този месец посети Сърбия и Македония за да изучи възможността за усъвършенстване на намиращите се в арсеналите противотанкови управляеми ракети, (ПТУР) „”Малютка” 9К11 (АТ-3 по класификацията на НАТО), съобщава ежеседмичника „Джейнс дифенс уикли”.
    Тези ПТУР са разработка на Коломенското КБ за машиностроене. Бивша Югославия дълго време ги произвеждаше по руски лиценз за вътрешния пазар и за износ. В момента с маркетинга на ПТУР се занимава компанията за търговия с оръжие „Югоимпорт”. В самите ракети са направени много местни усъвършенствания.

    Сега за продажба се предлагат няколко варианта на ПТУР, като стандартната ПТУР 9М14Р1 може да бъде доставена с различни БЧ. Варианта 9P14P1M е с кумулативна БЧ и може да пробие до 580 мм хомогенна броня RHA (Rolled Homogenous Armour). За сравнение: изходния вариант пробива 460 мм.
    Варианта 9P14P12M е с кумулативна БЧ е с повишени възможности за пробиване на броня RHA с дебелина повече от 800 мм.

    Варианта 9P1412T е с кумулативна БЧ тандемен тип и може да пробие броня RHA с дебелина 800 мм, усилена с панели за реактивна защита.
    Варианта 9P141P12F е снабден с термобарична БЧ – маса на заряда 6 кг (в тротилов еквивалент).

    Дали виетнамската делегация е проявила интерес към усъвършенстваните ПТУР или ще търси други доставчици не се съобщава.


   26.04.2006, 09:00

 

Бойни изпитания на Land WarriorБойни изпитания на системата Land Warrior

През 2007 година в Ирак ще бъде изпратен 1-ви ескадрон на втори кавалерийски полк от армията на САЩ, който ще е оборудван с персоналната бойна система Land Warrior.
    Това ще бъдат първите изпитания на „бойната система на бъдещето” в реални бойни условия, съобщава Washington ProFile. Според данни на списанието National Defense, в момента Land Warrior представлява принципно нова система за компютърна навигация (дисплея е монтиран на каската) и карабина, снабдена с видеокамера. Войник, имащ системата Land Warrior, може да „вижда” другите войници поглеждайки просто в дисплея, а също и да се да се свързва с тях с помощта на текстови съобщения. От своя страна, съответния командир може да следи за местоположението на своите подчинени и да им изпраща команди, които ще се показват на дисплея. Бойците ще са в състояние да селекционират „своите” и „чуждите” даже намирайки се в многоетажни здания.
    Една от причините, поради която изпитанията на Land Warrior ще се извършат именно от този батальон, се заключава в това, че той е въоръжен с новите бойни машини на пехотата Stryker – тези машини вече са оборудвани с необходимото компютърно оборудване, а и войниците ще могат да презареждат акумулаторите с тяхна помощ (сега Land Warrior може да работи без дозареждане в продължение на 24 часа – през 2001 година този период бе само 150 минути). Проекта Land Warrior стартира през 1991 година, когато след войната с Ирак изследователска група на армията на САЩ препоръча коренно да се промени състоянието на войника. Войната показа, че заповедите и разпорежданията до пехотинеца пристигат със закъснение, и често, и с неточности.
    Проекта Land Warrior си поставя за задача да създаде екипировка за пехотинеца и войниците от подразделенията, които действат в непосредствен контакт с тях. Разработват се пет базови модела, предназначени за използване от спец подразделенията, десантно-щурмови групи, мотопехота и т.н., а също и комплект за командира на подразделението(в състава на комплекта влиза лаптоп и спътникова станция за свръзка). Предполага се, че войника на бъдещето ще може мигновено да получава команди и оперативна информация от бойното поле, от щаба ще му свеждат подробна карта на местността, ще може да търси помощ с „натискане на един бутон”. Първите изпитания на системата преминаха през 2000 година в базата на  82-ра ВДД. Тестовете тогава бяха несполучливи.  През 2001 година е разработен нов образец на Land Warrior, който е с 12 килограма по-лек и с 80 хиляди долара по-евтин.


   25.04.2006, 14:00

Втора катастрофа с гръцки изтребител за този месецВтора катастрофа с гръцки изтребител за този месец

Днес сутринта, самолет RF-4 „Фантом” на гръцките военновъздушни сили падна малко преди да се приземи на летището в Лариса, съобщава министерството на отбраната на Гърция. Екипажа по време на планов полет е извършвал топографски измервания. Двамата пилоти са успели да катапултират успешно и са добре. Намират се в болница за допълнителни изследвания.
    Според първоначалната информация е имало повреда в хидравличната система на самолета. В момента се извършва детайлно разследване от главния щаб на гръцките ВВС.


   24.04.2006, 19:00

4300 изтребителя F-16 по света4300 изтребителя F-16 по света

Самолетостроителната корпорация Lockheed Martin е произвела  юбилейният, 4300-ен изтребител F-16, съобщава Defence Talk.
Юбилейният самолет (номер 02-2120) слезе от конвейера на завода във  Форт Уорте (Fort Worth) тези дни. Той е предназначен за ВВС на Оман.
    Както е заявил вице-президента на компанията Джун Шрусбери (June Shrewsbury), изказвайки се на тържествената церемония по случая, за цялата история на тези самолети, те са се появили във 24 страни, като 14 от тях са купували машината по няколко пъти.
    Както съобщава F-16.net, Оман е закупил 12 самолета от една от последните модификации - "блок 50". В момента Lockheed Martin изработва изтребители F-16 в рамките на шест експортни програми. Освен Оман тези самолети ще получат и Чили, Израел, Полша и Обединените Арабски Емирства. От 2009 г ще започнат доставки на изтребители и за Гърция.
    Въоръжените сили на САЩ получиха последния изтребител F-16 през март 2005 година. За 20-годишната история на производство във Форт Уорте за нуждите на американските ВВС са били произведени 2231 самолета.
    Първият самолет е бил приет от Пентагона през 1978 г. На въоръжение във ВВС на САЩ тези машини ще бъдат, минимум, до 2025 година.


   24.04.2006, 08:30

Принц Хари иска да ходи на фронтаПринц Хари иска да ходи на фронта

Британският принц Хари обяви, че ще напусне армията, ако не бъде изпратен с бойните си другари в зона, където се води война, съобщава France Presse.
    21-годишният син на престолонаследника на Великобритания принц Чарлз и на покойната принцеса Даяна завърши този месец военната академия Сандхърст
със звание втори лейтенант.  Като офицер той ще служи в кавалерийско  подразделение на Blues and Royals и ще командва 11 души и 4 леки танка, които могат да се насочат към Ирак или Афганистан в близко време.                 Началниците му обаче се опасяват, че принцът ще се превърне в предпочитана цел за бунтовниците. Това поставя под въпрос участието му в бойна мисия.


   23.04.2006, 22:00

Разбилият се в Камерун Ан-72 е принадлежал на УкрайнаРазбилият се в Камерун Ан-74К-200 е принадлежал на Украйна

Военен товарен самолет Ан-74К-200(UR 74038) се разби днес сутринта, в 3,56 UTC (4.56 местно време) край камерунския град Кусери, на границата между Камерун и Чад. Шестимата членове на екипажа - граждани на Украйна, са загинали. Самолета е бил зафрахтован от Либия от украинска фирма. Това съобщава австралийския вестник The Daily Telegraph.
    Самолетът е пренасял хуманитарна помощ от либийския град Себха за столицата на Чад. Машината е паднала в квартал на Кусери, след като по неустановени засега причини не успяла да се приземи на близкото международно летище на столицата на Чад Нджамена. При падането си самолета е избухнал в пламъци и е напълно изгорял. Няма жертви сред камерунското население.

Екипаж на самолета: командир Александър Викторов Доброродни, роден през1969 г, летец-зпитател 3 клас; втори пилот Александър  Анатолиев  Чеснюк, роден през 1977 г, летец-изпитател 3 клас; щурман Владислав Едуардов Попов, роден през 1964 г, щурман 1 клас; бординженер Сергей Николаев Белокон, роден през 1960 г, борд-инженер-изпитател 1 клас; авиотехник Вячислав Алексеев Клищенко, роден през 1960 г; Авиотехник Олег Станиславов Чередниченко, роден през 1968 г;

 


  23.04.2006, 08:00

 

Далечината на стрелба на гаубицата PzH 2000 е увеличена с 40%Далечината на стрелба на гаубицата PzH 2000 е увеличена с 40%

В ЮАР бяха проведени изпитания на разработения от компанията  Denel боеприпас V-LAP с повишена далечина на стрелба. Използвана е гаубицата PzH 2000, като далечината на стрелба с използване на шест заряден модул DM72 е достигнала 56 км. Този резултат представлява повече от 40-процентно увеличение на максималната далечина на стрелба на PzH 2000 в сравнение с предишният „рекорд” – 40 км (с използване на активно-реактивни артилерийски снаряди). Федералното управление за отбранителни технологии и покупки (BWB) е издало на името на компанията Krauss-Maffei Wegmann съответния сертификат.
    Технологията V-LAP, която намира приложение в активно-реактивните снаряди се използва в разработените от компанията  Denel 155-мм артилерийски снаряди от типа Assegai и ERFB. Външният интерфейс на снаряда V-LAP е аналогичен на всички други снаряди от указаните типове (използват се идентични взриватели, заряди, опаковки и смазочни материали).
    Снаряда Assegai V-LAP има готови поразяващи елементи и може да се използва от повечето артилерийски системи с дължина на цевта 39, 45 и 52 калибър.

    Гаубицата PzH 2000 е производство на компанията Кrauss-Maffei Wegmann и е една от най-съвременните артилерийски системи в света. Тя се намира на въоръжение в армиите на Германия, Гърция, Италия и Холандия (затова понякога я наричат ”еврогаубица”). Тя има уникална конструкция и се характеризира с пълната си автоматизация в навигацията и управлението на огъня, висока скорострелност и голяма далечина на стрелбата. Високоточната система за насочване и устойчивата платформа за стрелба осигуряват високи огневи характеристики.


   22.04.2006, 22:00

 

РВСН осъществи успешен пуск на ракетата-носител К65М-РРВСН осъществи успешен пуск на ракетата-носител К65М-Р

От държавния централен полигон “Капустин Яр” в Астраханска област днес бе осъществено успешно изстрелване на ракетата-носител К65М-Р, съобщи пресцентърът на руските Ракетни войски със стратегическо назначение, предаде РИА Новости.
    В хода на изстрелването са получени експериментални данни за параметрите на целевата обстановка в процеса на преодоляване на противоракетната отбрана, се казва в съобщението.
    Изстрелването е преминало успешно, поставените изпитателни задачи са изпълнени.


   22.04.2006, 08:00

 

Шефа на американското разузнаване разкри данни за количеството на своите подчинениШефа на американското разузнаване разкри данни за количеството на своите подчинени

Почти 100 хиляди американци работят в разузнаването на САЩ, както зад граница, така и на територията на страната. Тази цифра за първи път съобщи вчера директора на Националната разузнавателна служба на САЩ Джон Негропонте, пише на своите страници Washington Post.
    "Щата на разузнаването на Съединените Щати се състои от почти 100 хиляди патриотични, талантливи и трудолюбиви американци, заети в 16 федерални департамента и агенции", - е заявил главата на американското разузнаване.
    По-рано правителството скриваше информацията за щата и бюджета на своите разузнавателни организации, в които влизат  ЦРУ, Агенцията за национална безопасност, някои подразделения на ФБР, а също и други малко известни формирования като Националната агенция за геополитическо разузнаване.
    Негропонте е казал също, че САЩ действително смята, че Иран е способен да произведе ядрено оръжие в обозримо бъдеще.  "Важното е да се помни за този проблем е перспектива", - е подчертал Негропонте.
    На въпроса за възможното сътрудничество на руското правителство с Ирак преди началото на американо-иракската война, главата на разузнаването е казал: "Аз, не считам, че участието на руското правителство в подобни действия е било доказано".

    Негропонте е разказал за измененията в работата на разузнавателните агенции, отбелязвайки, че САЩ са започнали да отделят по-голямо внимание на обработката и анализа на получената разузнавателна информация. Според неговите думи, това ще помогне в бъдеще да се избегнат грешки, подобни на тези, които принудиха властите в САЩ да повярват на твърденията, че в Ирак има оръжия за масово поразяване.


   21.04.2006, 15:00

Великобритания създава нов СПЕЦНАЗВеликобритания създава нов СПЕЦНАЗ

В състава на британските въоръжени сили се появи нов Спецназ – Група за поддръжка на подразделенията със специално назначение (Special Forces Support Group - SFSG), съобщава сайта на Министерството на отбраната на Великобритания.
За създаването на новото подразделение е съобщил пред парламента министъра на отбраната на Великобритания Джон Рид.
Според думите на Рид, главната задача на SFSG ще бъде поддръжката на другите отряди със специално назначение при изпълнение на специални операции зад граница.
    Военнослужещите от тази част ще се занимават с диверсии, блокиране на вражески сили, огнева поддръжка, и други операции, за провеждането на които обикновено се заделят сили от действащите специални отряди.
    В състава на подразделението влизат военнослужещи от въздушно-десантния полк, морската пехота, ВВС. SFSG ще бъде подчинен на Командването със специално назначение и ще влезе в състава на британската група сили със специално назначение.
    Новото подразделение ще действа в условията на пълномащабна, противопартизанска или антитерористична война.

    Всеки военнослужещ преминава стандартния курс за обучение на Спецназ "Коммандо" на морската пехота и курс за парашутна  подготовка в полка на ВДВ. Те ще носят формата на войската от която са дошли, но към нея ще бъде добавена специална емблема и нашивка.


   21.04.2006, 09:00

Турция подготвя операцияТурция подготвя мащабна военна операция в Северен Ирак

В югоизточна Турция се разполага 240 хилядна армейска групировка, там временно е изнесен и главния щаб на сухопътните войски, съобщи вчера телевизията "Хабертюрк" (Haberturk). Допълнителни войскови формирования от сухопътните войски(СВ), включително и подразделения със специално назначение  "командос", се прехвърлят в региона за подготовка и участие в провеждането на крупна операция против сепаратистката Работническа партия на Кюрдистан (РПК), която в последно време рязко активизира своята дейност в Турция, отбелязва телекомпанията.
    Щаба на Сухопътните войски от Анкара временно е изнесен в провинция Ширнак, близо до границата с Ирак и Сирия. Ръководството се осъществява непосредствено от командващия и началника на щаба на СВ на Турция армейските генерали Яшар Буюканит (Yasar Buyukanit) и Ергун Сайгун (Ergun Saygun), отбелязва Haberturk.                 Действията на сухопътната групировка ще бъде поддържана от авиация, дислоцирана в главната база на тактическото авиокомандване в провинция Диярбакър. За повишената военна активност в тази част на страната вчера съобщи и телекомпанията CNN-Turk. Според нейни данни подразделения на турската армия, бронетехника и артилерия се прехвърлят към границата на Турция с Ирак и Иран за недопускане проникване в страната на кюрдски бунтовници.
    Генералния щаб на турската армия за сега не коментира съобщенията в местните СМИ.
    Според информация на различни източници, основните формирования на РПК се базират на територията на съседния с Турция Северен Ирак. Там се намират повече от 3 хиляди кюрдски бунтовника. Само в иракския лагер Зап, по данни на турските СМИ, са базирани до 1,5 хиляди сепаратисти, в това число и 250 терористки-смъртници. Там се съхраняват и около 3 тона пластичен взрив  С-4 и 21 ПЗРК.
    През октомври миналата година премиер-министъра на Турция Тайип Ердоган (Tayyip Erdogan) предупреди за възможно навлизане на турската армия в Северен Ирак за провеждане на операция по ликвидиране на базите на РПК. По данни на CNN-Turk, през последните три години борба с РПК са унищожени 410 кюрдски бунтовници, 385 са пленени и 600 са се предали доброволно. В операциите против кюрдските бунтовници са загинали 260 турски военнослужещи, а 160 са били ранени.
    От началото на конфликта с РПК през 1984, започнат от РПК и стремяща се да създаде независим Кюрдистан са загинали 37 хиляди човека.


   20.04.2006, 14:00

Катастрофа с изтребител „Мираж”Катастрофа с изтребител „Мираж”

    В Пакистан по време на тренировъчен полет се е разбил самолет “Мираж” на пакистанските военновъздушни сили, предаде РИА Новости. Изтребителят френско производство се е разбил край град Карачи, пилотът е катапултирал. Причините за инцидента все още не са ясни. Провежда се разследване.
    В началото на април в Пакистан край град Атток се разби изтребител
F-7 (китайска модификация на съветския изтребител МиГ-21), пилота загина.


   20.04.2006, 11:00

Чешките бронетранспортьори с американски оръдияЧешките бронетранспортьори с американски оръдия

Министерството на отбраната на Чехия е сключило контракт с американската компания Alliant Techsystems за доставката на артилерийски системи за бронетранспортьорите Pandur II, които са поръчани на австрийската компания Steyr-Daimler-Puch, съобщава Defense Industry Daily.
    Стойността на контракта е 20 милиона долара. 30 мм оръдия Mk44 ще се монтират на дистанционно управляемите бойни модули RCWS-30 произведени от израелската фирма Rafael Armament Development Authority Ltd.
    Комплекта въоръжения, монтирани на RCWS-30, включва в себе си, освен оръдието, две пускови установки за ракети Rafael Spike и  7,62 мм картечница. Тази система вече премина успешни изпитания в Чехия.
    Контракта с Steyr-Daimler-Puch предвижда доставката на 199 машини и опция за още 35. Стойността на контракта е за 23 милиарда крони (около милиард долара). Доставката на Pandur-2 ще започнат през тази година и ще продължат до 2012 година.
    В конкурса за доставка на БТР отначало взеха участие повече от 40 западни фирми - производители на бронетехника, но до финала достигнаха четири компании – финландската Patria Vehicles Oy, британската BAE Land Systems & Armament, немската Rheinmetall Landsysteme GmbH., и австрийската Steyr-Daimler-Puch.
    В момента на въоръжение в чешката армия се намират остарели съветски БТР-60 и чешки OT-64 SKOT.


   20.04.2006, 10:00

Украйна ще подарява на Ирак 121 хиляди боеприпасаУкрайна подарява на Ирак 121 хиляди боеприпаса

Правителството на Украйна е взело решение да предаде безплатно на Ирак 121,2 хиляди единици боеприпаси за танкове и БМП, е съобщил изпълняващия длъжността министър на отбраната Анатолий Гриценко.
    „Тези боеприпаси са нужни на Ирак, за да могат силовите структури там да осигурят стабилност в страната”, - е казал Гриценко. Той е отбелязал, че тези боеприпаси са от излишното количество което в момента се съхранява в арсеналите на Украйна, и което в последните 5 години не може да се реализира на външния пазар.
    Стойността на боеприпасите, които се предават на Ирак е около 73,6 милиона гривни.


   19.04.2006, 18:00

Безпилотни вертолети ще се сглобяват на брега на МисисипиБезпилотни вертолети ще се сглобяват на брега на Мисисипи

Тази седмица компанията Northrop Grumman откри нов завод край Мисисипи. В завода ще се извършва сглобяване на безпилотни летателни апарати (БЛА) с вертикално излитане и кацане Fire Scout.
    Създаването на центъра за безпилотни системи край международното летище Трент Лотт е струвало на компанията 13 млн. долара. Площта на центъра е 101000 кв. фута. Очаква се, че в края на текущата година в производството ще бъдат ангажирани 60 сътрудника. В бъдеще се предполага общото количество на работещите да достигне 250 човека.
    До края на 2006 година завода трябва да произведе 12 БЛА Fire Scout за ВМС и Армията на САЩ. През близките пет години от цеховете на завода трябва да излязат 320 безпилотни вертолета. В момента Армията и ВМС са инвестирали повече от 470,5 млн. долара за разработка и производство на тези системи.

    Местните икономически лидери считат безпилотния проект на компанията Northrop Grumman като огромна стъпка напред в икономическото развитие на региона.


   19.04.2006, 11:30

Франция купува руски високоточни боеприпасиФранция купува руски високоточни боеприпаси

Генералната делегация по въоръжаването (Delegation generale pour l'armament) на министерството на отбраната на Франция, която отговаря за разработките и доставките за армията на нови военни системи, е сключила контракт с компанията CILAS за оценка на характеристиките на руския високоточен снаряд „Краснополь-М" и неговата доставка за националните въоръжени сили, съобщава Defence Talk.  
    Руският управляем снаряд е разработен от Тулското конструкторско бюро за приборостроене. Там е бил създаден 152-мм снаряд  УАС 3ОФ39 с лазерна полуактивна глава за насочване. На неговата база през 90-те години е разработен и комплекса 2К25 "Краснополь". В последствие са били разработени модификации на снаряда за 155 мм оръдия - КМ-1 "Краснополь-155" и КМ-2 "Краснополь-М". За "Краснополь-М" френската компания CILAS е разработила системата за лазерно целеуказване DHY 307.DHY-307-Viking1
    През 1997 г лиценз за производството на "Краснополь-М" е закупен от Китай, а през 2000 г е било усвоено серийното производство и изработена първата партия от 100 снаряда.
    През 2000 г са проведени изпитания на снарядите "Краснополь-М" в Индия. В време на изпитанията са се използвали шведски гаубици "Бофорс" калибър 155-милиметра. Тогава се е използвал и целеуказателят DHY 307.
    Във Франция изпитания на снаряда с целеуказател DHY 307 се проведоха през 2001 година, съобщава Strategy Page. В хода на тестовите стрелби е било установено, че снаряда напълно съответства на всички натовски стандарти. В резултат на пет произведени изстрела са били поразени пет цели – три танка, бетонна стена и бункер.


     18.04.2006, 13:00

Калашников опровергава версията на американската пресаКалашников опровергава версията на американската преса

Руският оръжеен конструктор Михаил Калашников окачестви като "глупава измислица" твърденията на американски вестник, че Русия планира да продаде на Венецуела партида залежали автомати АК-47, предаде ИТАР-ТАСС. Създателят на автоматите, носещи неговото име, каза снощи в Хавана, че статията във "Вашингтон таймс", съдържаща тези твърдения, е опит да се хвърли сянка върху доброто му име.
    Калашников, който е консултант на търговската фирма "Рособоронекспорт", подчерта, че венецуелската делегация, пребивавала наскоро в Русия, е разгледала оръжейни мостри и му е връчила благодарствена грамота. Гостуващият в Хавана по покана на кубинското правителство Михаил Калашников заяви, че с удоволствие ще посети завода в Куба, който на времето е станал първият в Латинска Америка лицензиран производител на автоматите Калашников.


   18.04.2006, 12:00

Нови вертолети за армейската авиация на РусияНови вертолети за армейската авиация на Русия

Пет вертолета Ми-24ПН ще постъпят на въоръжение до края на годината в частите на армейската авиация. Планира се до 2015 година да бъдат закупени 40 нови вертолета от типа Ми-28, Ми-24ПН и  Ми-8ТВ-5, заяви началника на армейската авиация на руските ВВС генерал-майор Виктор Иванов. Новите Ми-24ПН ще бъдат изпратени в Северо-Кавказкия военен окръг.
    Модернизираният десантно-боен вертолет Ми-24ПН (оръдеен, нощен) е оборудван с обзорно-прицелна система „Радуга-Ш", съвместена с топловизор "Зарево".
    В състава на прицелната система влизат телевизионен канал и лазерен далекомер, оптико-механически блок на пеленгатора и система за стабилизация. Това оборудване осигурява откриване и разпознаване на целите нощем, стрелба както с управляеми ракети, така и с неуправляеми средства за поражение.


   17.04.2006, 13:00

Вертолета MH-60R в серийно производствоВертолетът MH-60R в серийно производство

ВМС на САЩ одобриха пускането в серийно производство на новия противолодъчен вертолет MH-60R Seahawk, създаден от компанията Sikorsky Aircraft Corporation. ВМС имат намерение да закупят 254 вертолета MH-60R, 144 от които ще бъдат купени в рамките на съвместен с ВВС контракт. Първите машини MH-60R започнаха да постъпват на въоръжение през месец декември миналата година. Покупката на вертолетите, отчитайки и цялата инфраструктура ще е на стойност 10 милиарда долара. Модификацията MH-60R е построена на базата на MH-60S. Двата вертолета имат унифицирани кабини, разработени от фирмата  Lockheed Martin.
    Новият вертолет е предназначен за борба с подводници на противника, надводни кораби и наземни цели. Във ВМС той ще замени вертолетите SH-60B и SH-60F. MH-60R може да бъде базиран на борда на фрегати, есминци, крайцери и самолетоносачи.


   17.04.2006, 12:30

Руския Спецназ се въоръжава с „Арбалет-2”Руския Спецназ се въоръжава с „Арбалет-2”

Руските въздушно-десантни войски завършиха изпитанията на парашутната система със специално назначение „Арбалет-2", съобщава Страна.Ру.
Заместника на командващия на ВДВ генерал-майор Вячеслав Борисов е заявил, че новия парашут ще бъде приет на въоръжение в подразделенията за специално назначение на ВДВ.
    "Арбалет-2" ще е новият боен парашут за разузнавачите и спецназа в руската армия. По – рано той е преминал изпитания във военно-въздушните сили. Този парашут е влязъл в аварийно-спасителното оборудване на пилотите. Комплекта на това оборудване е с тегло само 25 кг, и затова  всеки негов компонент изпълнява по няколко функции. "Арбалет" едновременно се използва и като парашут и като палатка. Както отбелязват експертите, този парашут се управлява много по-лесно от другите модели.

 


   16.04.2006, 20:00
Arotech MDT получи рекордна поръчка за 22 милиона долараArotech MDT получи рекордна поръчка за 22 милиона долара

Arotech Corporation обявиха, че тяхно бронетанково подразделение е подписало договор за 22 милиона долара за доставката на бойни бронирани машини David  на израелската армия. Машината е създадена в Израел от Arotechs MDT Protective Industries заедно с IDF и ще се произвежда в заводите в Алабама. Отчитайки този договор портфейла с поръчките на  Arotech става 39 милиона долара.
    БМ David е специално предназначена за водене на бойни действия в градски условия и се явява резултат от многогодишна работа в областта на конструирането на бронирани машини.
    David е свръхлек бронетранспортьор с малки размери и се явява идеален за градски условия и гъсто населени райони. Дизайна му позволява да се произвежда в различни варианти на брониране, с различно разположение на местата за сядане и  различно оборудване. Той може да побира 4, 5 или 6 войника в пълно бойно снаряжение. Четирите бойници, разположени във всички страни на машината, позволяват да се води прицелен огън, тъй като войниците имат добър обзор през бронираните
a
на БМ.


  15.04.2006, 19:00

Нелицензирано производство на АК Нелицензирано производство на АК

В света годишно се произвеждат около един милион автомата, копирани в една или друга степен от автоматите Калашников, заяви на пресконференция в Москва генералният директор на концерна Ижмаш Владимир Гродецкий.
    Делът на Русия в производството на тези автомати е 10-12%. Останалото е продукция менте, посочи Гродецкий. През съветската епоха Русия прехвърли лицензи за производство на автомата в двайсетина съюзнически страни, сред които България, Полша, Румъния и др., но никой от тези лицензи не е валиден според нормите на международното право за защита на интелектуалната собственост, твърди Гродецкий. Било срокът на лицензите е изтекъл, било че се касае до чисто пиратство, подчерта той. Според Дмитрий Шугаев, началник в Рособоронекспорт, фирмата, която се занимава с износ на руски оръжия, пазарът на нелицензни стрелкови оръжия в света е $ 2 млрд. годишно и автоматите Калашников представляват лъвският пай. Преговорите със страните, които по съветско време са имали лиценз, се влачат. Междувременно те продължават да произвеждат и да участват в търгове, като предлагат по-ниски цени от руския производител, добави той. Представителят на Рособоронекспорт посочи като пример търгът, организиран през 2003 г. от американците за снабдяване на иракската армия с 40 000 пушки Калашников. Той бе спечелен от българските заводи "Арсенал", които предложиха цена от $ 65 броя, цитира АФП думите на Шугаев.

    Същевременно бе съобщено, че първата партида автомати АК-103, които Русия ще доставя на Венецуела, през март са били приети от венецуелска делегация. Автоматите имат специално клеймо с националните символи на Венецуела и надписи на испански език. След като Русия достави 100 хиляди автомата, Венецуела ще започне да ги сглобява сама по руски лиценз.


   15.04.2006, 11:00

САЩ закъсняват с две години при разработката на нови оръжияСАЩ закъсняват с две години при разработката на нови оръжия

Програмите за създаване на нови оръжия в САЩ се оказаха доста по-скъпи и изискващи значителни повече време  от това което бе планирано, съобщава агенция AFP.
    Проверка на 23 такива програми е показала, че работата при тях се бави средно с две години, а преразхода на средства е около 23 милиарда долара. Стойността на 10 програми е превишила  разчетната с повече от 30%, а прехода им към стадий на производство се отлага минимум с по една година.
    Работата над най-амбициозния проект на Пентагона Future Combat Systems – модел на бъдещата армия, ключова роля в който ще играят безпилотните въздушни и наземни апарати – закъснява с четири години и вече превишава с 48% предвидените за нея средства.
    Програмата за създаване на изтребител от пето поколение F-35 Joint Strike Fighter изостава от графика с 23 месеца и с 30% превишава отпуснатия бюджет. Разработчиците на проекта Aerial Common Sensor, в рамките на който се разработва нов разузнавателен самолет, са поискали две години допълнително време и 45% повече средства, от това което е били планирано.
    През периода 2005 до 2009 година Пентагона е решил да изхарчи за създаване на нови оръжия 1,3 трилиона долара. Както се казва в доклад на Конгреса на САЩ, ако министерството на отбраната продължава да работи със същите грешни разчети, „финансовите последствия могат да бъдат ужасни”.


   14.04.2006, 16:00

Mirage-2000CАвария с гръцки изтребител
Днес в 09.02 часа, местно време, гръцки изтребител Мираж 2000 с един пилот на борда е изчезнал от екраните на радарите малко след като е излетял от военновъздушната база Танагра, съобщава сайта на МО на Гърция.  Изтребителят, който е извършвал рутинен тренировъчен полет, е изчезнал около пет минути, след като е излетял от района на Галаксидиу, западно от Атина, в Коринтския залив.
    Съдбата на пилота за сега не е известна. Представители на  отбранителното ведомство са посочили, че пилотът има опит с близо 1000 летателни часа досега. Спасителни екипи оглеждат внимателно морския район и планините за следи от самолета.


   14.04.2006, 15:00

Първа поръчка за чужбина на артилерийските системи CaesarПърва поръчка от чужбина на артилерийски системи Caesar

Giat Industries получи първия контракт за доставка на армията на Тайланд на 6 системи Caesar, заедно с необходимата структура. Caesar се явява иновационно 155 мм/52 калибър оръжие на базата на влекач 6х6 с бронирана кабина, система за управление на огъня  и голям по количество боекомплект.
    Мобилност, огнева мощ и простота в управлението се явяват основните характеристики на новата система. Caesar е артилерийска гаубица, която може да се транспортира с транспортния самолет С-130. В сравнение с буксируемите оръдия, времето за развръщане и готовност за стрелба съществено е съкратено: за по-малко от две минути Caesar може да извърши шест изстрела и да излезе от боя или да извърши маньовър. Далечината на стрелба достига до 40 километра.
    Универсалността на бойното използване на Caesar го прави пригоден при осигуряване на огневата поддръжка на общовойсковите подразделения, особено на тези от силите за бързо реагиране.
    Задачата, стояща пред Giat Industries, е удовлетворяване на нуждите на френската армия, както и на други армии по света. Giat са придобили голям опит при изработване на компоненти от съвременни въздушно - наземни системи. В момента Giat Industries взема участие в следните проекти: ОБТ Leclerc, бронирани бойни машини VBCI, артилерийски системи Caesar, боеприпаси Bonus, система за управление на боя SIT V1, а също и иновационни услуги в повече от 100 страни.


   14.04.2006, 14:00

Изпитания на индийската крилатата ракета "БраМос"Изпитания на индийската крилатата ракета "БраМос"

Първите изпитания на крилатата ракета "БраМос" с авиационно базиране ще бъдат проведени до края на 2007 година, е казал  главата на компанията "БраМос" С. Пиллаи, информира изданието  "Индиа дифенс".
    "Съгласно поръчка на ВВС на Индия, ние разработваме вариант на ракетата "БраМос" за изтребителите Су-30МКИ", - е заявил Пиллаи.
    Решението за разработка на модификация на свръхзвуковата крилата ракета "БраМос" за въоръжаване на изтребителите Су-30МКИ на ВВС на Индия бе взето в края на 2005 година. Предполага се, че всеки изтребител Су-30МКИ ще носи по две ракети "БраМос".


   13.04.2006, 12:30

Стратегическия морски комплекс „Булава” ще бъде приет на въоръжение през 2008 годинаСтратегическия морски комплекс „Булава” ще бъде приет на въоръжение през 2008 година

През 2006-2008 г предстои да бъдат извършени не по-малко от десет пуска на стратегическата морска ракета "Булава", след което в 2008 г тя ще бъде приета на въоръжение във ВМФ на Русия и инсталирана на ракетния подводен крайцер от проекта 955 ("Борей") "Юрий Долгорукий", съобщи пред журналисти, генералния конструктор на московския институт по топлотехника Юрий Соломонов.
    Той е потвърдил, че разработвания ракетен комплекс "Булава" може да се използва както от морските, така и от наземните Стратегически ядрени сили.
    Според неговите думи, "Булава" се създава като корабен ракетен комплекс, унифициран за два типа стратегически подводници – проекта 941 ("Акула") "Дмитрий Донской" и проекта 955 ("Борей") "Юрий Долгорукий".
    Соломонов е подчертал също, че създаването на унифицирани ракети „Тополь-М" със стационарно и мобилно базиране, е довело до грамаден икономически ефект и е позволило да бъдат икономисани не по-малко от 12-15 милиарда рубли.
    Тази година, на бойно дежурство в състава на ракетните войски със стратегическо назначение ще застъпи първия полк, въоръжен с подвижните комплекси "Тополь-М".
    Ракетните комплекси с наземно и морско базиране ’’Тополь-М" и "Булава" ще бъдат основа на перспективната групировка на Стратегическите ядрени сили на Русия до 2040 - 2045 г.


   13.04.2006, 10:00

Moдернизация на турските танкове М60А1Moдернизация на турските танкове М60А1

Появиха се първите фотографии на прототипа на модернизирания турски основен боен танк М60А1 от израелската компания Israel Military Industries (IMI).
    Прототипа е бил доставен в Турция в края на 2005 година и сега преминава изпитания. Няколко други образци в момента се изпитват в Израел в рамките на контракт на стойност от 700 милиона долара за модернизацията на 170 турски танка М60А1. Израелки специалисти в областта на бронетанковата техника описват конфигурацията на модернизирания турски танк М60А1, известен под името Sabra Mk III, като „абсолютно нов танк”, а един от тях утвърждава, че „в някои области той даже превъзхожда израелския  танк Merkava Mk 4”.
    Основните направления за модернизация включват монтирането на  120 мм гладкоцевно оръдие, системи за стабилизиране на куполата и оръдието, разработени от Elbit Systems, и освен това, нова система за управление на огъня и нов пакет допълнителни брони разработени от IMI. Израелската компания се надява, че след изпълнението на този контракт ще последва нов договор за модернизацията на 900 танка М60, намиращи се на въоръжение в Турция.


   12.04.2006, 18:00

StoikovНов началник на ГЩ

Генерал-лейтенант Златан Стойков е новият началник на ГЩ на Българската армия, това обяви президента и върховен главнокомандващ на Българската армия Георги Първанов. Генерал-лейтенант Златан Стойков е роден на 17.03.1951 г. в с. Църварица, област Кюстендилска
    Образование:

1969 г. - завършва Техникум по електропромишленост, гр. Кюстендил.

1969 - 1973 г. - Висше военно общовойсково училище "Васил Левски".
1978 - 1980 г. - Военна академия „Г.С. Раковски”;
1993 - 1995 г. – Академия на ГЩ, Москва.

1999 г. - Езиков институт по отбраната, Сан Антонио, Тексас, САЩ.
    Военна кариера:
1973 - 1974 г. - командир на взвод в 19 мотострелкови полк.
1974 - 1978 г. - командир на комендантско-домакинска рота в щаба на 1 мотострелкова дивизия.
1980 - 1981 г. - командир на батальон за обслужване и охрана, той и комендант на щаба на 1 Армия.
1981 - 1982 г. - помощник-началник на оперативен отдел в щаба на 1 Армия.
1982 - 1983 г. - старши помощник-началник на оперативен отдел в щаба на 1 Армия.
1983 - 1984 г. - помощник-началник на оперативен отдел - направленец в Оперативно управление на Командване на Сухопътни войски.
1984 - 1987 г. - старши помощник-началник на оперативен отдел - началник направление в Оперативно управление на Командване на Сухопътни войски.
1987 - 1988 г. - заместник-началник на Оперативен отдел в Оперативно управление на Командване на Сухопътни войски.
1988 - 1992 г. - началник на оперативен отдел на щаба на 1 Армия.
1992 - 1993 г. - заместник началник на щаба на 1 Армия
1995 - 1998 г. - командир на 3 мотострелкова дивизия.
1998 - 2000 г. – началник на щаба на Силите за бързо реагиране.
2000 - 2002 г. - командир на 2 Армейски корпус.
2002 – заместник на началника на Генералния щаб по ресурсите.
    Произвеждане в звания:
1973 г. - лейтенант.
1976 г. - старши лейтенант.
1980 г. - капитан.
1985 г. - майор.
1989 г. - подполковник.
1992 г. - полковник.
1997 г. - генерал-майор
2002 г. - генерал-лейтенант.

    Ордени и награди: 4 медала и специални награди от Министъра на отбраната - пистолет, ловджийски нож и плакет.
    Семейно положение: Женен, с две дъщери.


   12.04.2006, 16:00

ВВС на САЩ изпитват самолет-цистерна на бъдещетоВВС на САЩ изпитват самолет-цистерна на бъдещето

Научно - изследователската лаборатория на ВВС на САЩ заедно с компанията Lockheed Martin разработват самолет-цистерна, съобщава Spacewar.com.
    В изпитателния център на Lockheed Martin инженерите извършиха изпитания, продължили повече от 200 часа, на модела в аеродинамична тръба. В продължение на две седмици конструкторите моделираха различни условия, в които ще действа самолета.
    Както бе съобщено по-рано, вече е взето принципно решение за смяна на въздушните цистерни Кс-135 Stratotanker. Според думите на представител на Министерството на отбраната, програмата за закупуването на новия самолет, които трябва да смени "Стратотанкера", трябва да бъде, преди всичко, комерчески по изгодна от една модернизация на Кс-135.
    Вече са известни основните изисквания към машината: тя трябва да осъществява два основни вида дозареждания във въздуха – със зареждаща стрела и шланг, оборудван със специална стиковъчна „кошница”.
    Освен това, танкера на бъдещето трябва да има и възможност да превозва и хора и товари.


   12.04.2006, 10:00

Ден на космонавтиката Ден на космонавтиката

На този ден, 12 април 1961 година от Байконур се отправи в полет първият космонавт на Земята Юрий Гагарин.
От тогава повече от 430 човека са били в космоса.
    Поредния кораб на 1 април достави в МКС руснака Павел Виноградов, американеца Джеффри Уилямс и първия бразилски космонавт Маркус Понтес.
    За тези години пилотирано усвояване на космоса, са реализирани повече от 240 космически програми, включващи в себе си многократно излизане в открития космос, стиковки, кацания и др. Космическото пространство успя да стане международно. След руснаците и американците и европейците започнаха да покоряват Вселената. По късно в това семейство се включиха представители на Азия и Латинска Америка. В близките две години списъка на страните, изпратили свои представители в космоса, трябва да се попълни от Малайзия и Южна Корея.


   12.04.2006, 09:00

Англия разработва безпилотен летателен апаратАнглия разработва безпилотен летателен апарат
В Европа бе демонстриран първия прототип на безпилотен летателен апарат(БПЛА), разработен по проекта Flaviir. В рамките на тази програма се конструира БПЛА без движещи се управляващи повърхности. Окончателния вариант на апарата трябва да бъде представен през 2009 година. Капковидния корпус на машината е боядисан в черен цвят и, според замисъла на конструкторите, ще притежава превъзходна защита от електромагнитни атаки, било то от удар на мълния или електромагнитен импулс на ядрено оръжие.
    Височината на полета се изменя чрез изменение на направлението на реактивната струя от основния двигател. За маневри във въздуха ще се използват сопла, разположени в края на крилата, които ще увеличават или намалят подемната им сила.
    За програмата Flaviir са заделени 7,4 милиона долара. Първата фаза на проекта включва три годишен изследователски цикъл, а втората фаза – две годишни изпитания. Изследванията се провеждат паралелно по няколко направления: аеродинамика, системи за управление, електромагнитни системи, материали, сглобяване и др. Работата е била започната от компанията BAE Systems и Съвета за инженерни и физически научни изследвания на Великобритания. Прототипа е бил изготвен в изследователската лаборатория на Манчестърският университет. Разработката на програмното осигуряване се извършва от Лестерският университет.


   11.04.2006, 16:30

Руската армия ще получи екологични автомобилиРуската армия ще получи екологични автомобили

Товарните автомобили "Урал", предназначени за въоръжените сили на Русия, ще бъдат окомплектовани с двигатели, отговарящи на екологическите стандарти Евро-2. Такива автомобили отдавна се предлагат на руския пазар, но до сега такива не е имало в руската армия.
    На „армейските” камиони "Урал-4320-48" с колесна формула 6х6 и "Урал-532301-10" с колесна формула 8х8 ще бъдат монтирани шест цилиндрови дизелови двигатели ЯМЗ-236НЕ2 и ЯМЗ-7601.10 с мощност 230 к.с. и 300 к.с. съответно. Освен с покриване на екологичните норми Евро-2, тези двигатели се отличават с намален разход на горивото и голям ресурс.
    От 21 април тази година нормите за токсичност по Евро-2 стават задължителни за всички продаваеми на територията на Русия нови автомобили. Това не само ще позволи да се намали количеството на вредните вещества в атмосферата, но и ще стимулира производството на нови двигатели.


   11.04.2006, 12:30

Корекция на графика за доставката на самолетите F-15K за Южна КореяКорекция в графика за доставка на самолетите F-15K за ВВС на Южна Корея

През тази година корпорацията "Боинг" ще достави на южнокорейските ВВС не осем изтребителя-бомбардировача F-15K, както бе планирано по-рано, а 14 машини, съобщава вестник "Тона илбо" цитирайки информация, получена от висшето военно командване на страната.
    В първоначалните планове за доставка на американски самолети, закупени от Южна Корея в рамките на програмата за превъоръжаване на своите ВВС, бе  предвиден друг график: четири  F-15K бяха доставени през 2005 г., осем единици се планираше да постъпят през текущата година, 16 самолета – през 2007 г. и останалите 12 бойни машини – през 2008 година.
    ВВС на Южна Корея са заинтересовани графика за доставката на новите машини да бъде ускорен.


   10.04.2006, 13:00

UH-1-HКатастрофа с турски военен вертолет

Днес в Турция се разби транспортен вертолет на командването на Сухопътните войски UH-1H Iroquois(Huey). Четиримата офицери,  трима лейтенанта и един капитан  намиращи се на борда му са загинали, съобщават местните власти.
        Вертолета, принадлежащ на Първа полева армия, в състава на група от седем вертолета днес сутринта е излетял от Анкара за военна база близо до Истанбул. При подход към град Измит на 80 км от Истанбул той, по неизвестни за сега причини, се е взривил във въздуха.
        Корпуса на вертолета е паднал на територията на завод за производството на метални въжета, от което са пострадали двама работника, а опашката е паднала в река Байрактар.
    За разследване на причините за катастрофата е създадена специална военна комисия.


    10.04.2006, 10:30

Бойни стрелби на стратегическата авиация на РусияБойни стрелби на стратегическата авиация на Русия

В района на Далечния Изток днес започнаха учения на стратегическата авиация, съобщава РИА Новости.
    Командно-щабните учения, които ще продължат до 15 април, се ръководят от командващия на 37-ма въздушна армия със специално назначение на върховния главнокомандващ генерал - лейтенант Игор Хворов.
    Ученията ще се проведат в гарнизоните Украинка в Амурска област, Белая в Иркутска област и Воздвиженка в Приморския  край. В хода на ученията ще бъдат изпълнени полети със самолетите Ту-95 МС, Ту-22 М3 и самолети – цистерни Ил-78. По време на полетите екипажите ще отработват зареждане във въздуха над Северния ледовит и Тихия океани, ще изпълнят практически пускове на крилати ракети в районите на северните полигони.
    Самолетите Ту-22М3 ще извършат бомбомятане на полигони в Иркутска, Амурска области  и Приморския край.


   10.04.2006, 10:00

Информация за Air Force One публикувана в интернетИнформация за Air Force One публикувана в интернет

Секретна информация, касаеща системите за противоракетна защита, монтирани в самолета на президента на САЩ, се оказа в интернет с открит достъп, съобщава в своя сайт вестник San Francisco Chronicle.
    Кореспонденти на изданието преди няколко дни откриват  в сайта на една от базите на ВВС на САЩ информация, касаеща системите за противоракетна отбрана, монтирани в  двата президентски самолета.
    Освен тези данни, смятани за секретни с особена важност, в сайта са били качени и подробни планове на разположението на салоните в самите самолети, включващи и разположението по време на полет на  първите лица и съпровождащия президента персонал.
    Редакцията на изданието е информирала за своята находка секретната служба на САЩ (U.S. Secret Service). До сега официалните представители на службата не са коментирали публикуването на секретните сведения.


   09.05.2006, 17:20

Още руски вертолети за МексикоОще руски вертолети за Мексико

Русия е сключила контракт за доставката на нови пет военни вертолета  Ми-17. Първите машини от тази серия се появиха в тази страна преди няколко години. Веднага те са били взети на въоръжение в спасителните служби и работят без проблеми в екстремални условия.
    В момента във военно-морските сили на страната има вече 60 руски вертолета. Именно на ВМС се пада основната роля при спасяването на хора, оказали се в беда.
    "Това беше една от най-добрите придобивки на нашето ведомство през последните години. Ние експлоатираме руски вертолети вече 10 години, и за този период не се е случила нито една авария", - заявява министъра на ВМФ на Мексико Марко Антонио Гонзалес.
    Според рамките на контракта в Мексико ще бъде построен руски учебен център с тренажор на вертолета Ми-17 за обучение на пилотите.


   09.04.2006, 18:00

Свален разузнавателен самолет в ИранСвален разузнавателен самолет в Иран

Иранските военни са свалили безпилотен разузнавателен самолет в южната част на страната, съобщава агенция AFP.
    Според иранския вестник Jumhuri Eslami, самолетът, влетял от територията на Ирак, е снимал приграничните райони на страната. Снетите материали са попаднали в ръцете на иранските власти. Принадлежността на самолета не се уточнява.
    В пресата нееднократно се съобщава, че въздушно разузнаване на територията на Иран се извършва от американската армия. Безпилотната техника основно се използва за търсене и получаване на доказателства за съществуването военна ядрена програма  в Иран.


   09.04.2006, 12:00

MiG-25Индия се прощава с МиГ-25

Индийските ВВС свалят от въоръжение разузнавателните си самолети    МиГ-25, съветско производство, съобщава днес BBC News.
    Според думите на представител на командването на ВВС на тази страна, в момента в Индия са останали четири от десетте самолета, закупени от СССР през 1981 година. Последната  машина  ще бъде снета от въоръжение на 1 май тази година.
    По този случай ще бъде проведен въздушен парад с участието на тези самолети, а също така те ще бъдат показани и на няколко експозиции на авиационна техника.
    Всякаква информация за тези самолети до момента се криеше старателно от индийските военни. Даже сега, когато срока на служба на МиГ-овете е вече към края си, мястото на тяхното базиране не се съобщава.
    Разузнавателните самолети МиГ-25 в Индия получиха прозвището Гаруда (митично същество сред древните индуси). Този самолет, способен да развива скорост, три пъти по-висока от скоростта на звука, е бил разработен в края на 60-те години в две модификации: като разузнавателен самолет и изтребител-прехващач. Той се е предвиждал като средство за борба с американския свръхзвуков бомбардировач XB-70, който се е разработвал по поръчка на Пентагона, но така и не е успял да постъпи на служба във ВВС на САЩ.
    МиГ-25 е един от най-бързите бойни самолети, отстъпващ по скорост само на американския разузнавателен самолет Lockheed - SR-71.
Серийното производство на МиГ-25 е продължило до 1985 година.   
    Този тип самолети се е намирал на въоръжение и във ВВС на  България (разузнавателен вариант).


   09.04.2006, 09:00

Американски удари по ядрените обекти на ИранАмерикански удари по ядрените обекти на Иран

Администрацията на президента  Джордж Буш планира да нанесе на Иран удар с ядрени оръжия, за да предотврати създаването на такова в страната, съобщи вчера електронната версия на списанието The New Yorker. В печатен вид изданието ще излезе на 17 април.
    До този извод, на основание получена от военните информация е стигнал журналиста от изданието Сеймур Херш (Seymour Hersh), известен с началото на скандала за извращенията в иракския затвор Абу-Граиб.
    Някои високопоставени военни безуспешно са се мъчили да убедят Белия дом да се откаже от плановете за унищожаване на ядрените обекти на Иран с ядрено оръжие.
    Според журналиста, бункерите, в които се намират ядрените обекти, се планира да бъдат разрушени с тактическо ядрено оръжие от типа B61-11. Една от първите цели по всяка вероятност ще бъде завода за обогатяване на уран в Натанз, на около 320 км южно от Техеран.
    Джорд Буш и други високопоставени лица от Белия дом гледат на иранския президент Махмут Ахмадинеджад като потенциален Адолф Хитлер. "Това е името, което те използват", пише журналистът Хърш, позовавайки се на бивш
високопоставен служител от разузнаването.
    Както казва Херш, в Пентагона се опасяват, че с обикновени видове оръжия няма да могат да нанесат значителни щети на иранските подземни укрития.
    Според източника, специална група за въздушно разузнаване „вече съставя списъка с вероятните цели”.

    Администрацията на САЩ за сега не коментира твърденията на журналиста.


  08.04.2006, 12:00

Пентагона строи есминци от ново поколениеПентагона строи есминци от ново поколение

САЩ планира да построи два есминеца от ново поколение DDG 1000 до 2012 година. За това са съобщили от прес-службата на военното министерство.
    "Миналата година Конгреса напълно одобри бюджетните разходи по този проект, сега ние сме готови да започнем строителството на двата главни кораба. Те ще бъдат спуснати на вода до 2012 година”, - съобщават от прес-службата на Пентагона.
    Първият главен кораб ще получи името "Замвалт" (Zumwalt) – на името на бившият командващ на морските операции Елмо Зумвалт младши (Elmo Zumwalt, Jr).
    Според данни на Пентагона, новият есминец "Зумвалт" е многофункционален боен надводен кораб за наземни удари и превъзходство в крайбрежната зона.
    "В сравнение със съвременните американски есминци, корабите от клас "Зумвалт" ще имат три пъти по-голяма огнева мощ и възможност за защита от противокорабни крилати ракети, ще разполагат и с усъвършенствана радиолокационна система", - съобщава прес-службата.
    Както отбелязват от Пентагона, есминците ще имат десет пъти по-добри възможности за маневри в плитки води и противодействие на минни заграждения.
    "Корабите от този клас ще запълнят критическа празнина във ВМС и ще предоставят на морската пехота необходимата огнева поддръжка", - отбелязва прес-службата на военното ведомство.


   08.04.2006, 08:00

Доставки на Boeing през първото тримесечие на 2006 г.

Доставки на Boeing през първото тримесечие на 2006 г.

Компанията Boeing е обявила за своите граждански и военни доставки през първите три месеца на тази година.
По долу са дадени доставките по основни програми, включително и по оперативен лизинг (цифрите в скоби).


  Основни програми за първото тримесечие на 2006 година.

 Интегрирани отбранителни системи:
AH-64D - (New Builds) 9
C-17 - 4
C-40 - 0
Delta II - 0
Delta IV - 0
F-15 - 0
F/A-18E/F -10
Satellites (Government & Commercial) - 0
T-45TS - 4
  Граждански  самолети:

  717 - 2 (2)
  737 Next Generation - 72
  747 - 4
  757 - 0
  767 - 3
  777 - 17

  Всичко - 98

 

 


   07.04.2006, 15:00

РД-180САЩ продължават да купуват руски ракетни двигатели РД-180

Властите в САЩ са готови да продължат да купуват двигатели РД-180 от Русия. Според информация поместена в държавният вестник   "Федерал реджистер" правителството на САЩ е „готово да лицензира” сделка, свързана с производството в Русия и САЩ на двукамерни двигатели РД-180 за американските ракети-носители  "Атлас", в това число и в интерес на ВВС на САЩ. Стойността на сделката е за около 50 милиона долара.
    През февруари генералния директор на фирмата „Енергомаш" Николай Пирогов по време на заседание на московския медия-клуб "Авиакосмос" е потвърдил, че неговата фирма е заинтересована от продължаването на доставките на своята продукция в САЩ.
    Преди десет години  "Енергомаш" заедно с американската "Пратт енд Уитни" спечелиха тендер за производството на двигатели за ракетата-носител  "Атлас". До момента съгласно договора на американският партньор са доставени 34 от планираните 50 двигателя  РД-180. От тях 13 успешно вече са извели в космоса ракети "Атлас" с различни космически апарати. Неотдавна с такава ракета бе изпратена автоматичната мисия към Плутон.


   07.04.2006, 12:30

Естония купува нови кораби от ВеликобританияЕстония купува нови кораби от Великобритания

Естония ще закупи от Великобритания три минoчистача клас "Сендаун", съобщава Defense News.
    Стойността на сделката е 800 милиона крони (51,3 милиона евро). Правителството е одобрило тази сделка преди няколко дена.
    Новите кораби трябва да постъпят на въоръжение във ВМС на Естония до 2010 година. Те ще сменят миночистачите от съветско време, които в момента са на въоръжение във ВМС на страната.
    Както съобщава сайта на ВМС на Естония, борбата с морските мини се явява приоритетна задача на флота. Флагмански кораб на естонските ВМС е също миночистач, кораба "Адмирал Питка".
    Според данни на естонското Министерство на отбраната, по време на първата и втората световни войни в Балтийско море са били поставени 80 хиляди мини, много от които и до сега не са извадени. Естонските ВМС провеждат противоминни операции от 1995 година.


   06.04.2006, 16:00

В Черно море започва учение на "BLACKSEAFOR"В Черно море започва учение на "BLACKSEAFOR"

Утре, 7 април в акваторията на Черно море започва учение на Черноморската военно-морска група за оперативно взаимодействие на черноморските държави: България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна.
    Развръщането на силите ще продължи 22 дни, до 28 април, като 7 дни корабната групировка ще бъде в морето, а 15 дни – в пристанища. 
    Оперативната група ще бъде активирана от украинския град Новоозерне, след което ще бъдат посетени пристанищата Донузлав в Украйна, Батуми в Грузия и Новоросийск в Русия. Домакини на априлската активация са румънските ВМС.
    Очаква се през месец август командването на ВLACKSEEAFOR да се прехвърли на руския черноморски флот.
    От българска страна участие ще вземе базовият миночистач "Шквал" от състава на Военноморска база - Бургас, намираща се в Атия. Командирът на кораба капитан 3 ранг Павлин Щерев и екипажът ще отработват задачи на море съвместно с кораби от останалите черноморски държави - експериментиране на подконцепцията по операции за поддържане на мира, ядрена, химическа и биологическа защита, правила за използване на силите, контрол на корабоплаването, комуникации и подобряване на оперативната съвместимост между корабите.

    Останалите кораби участващи в учението са руския голям десантен кораб "Ямал", патрулен катер "Кутаиси" (ВМС на Грузия), фрегата "Marasesti" (ВМС на Румъния), фрегата "Fatih" (ВМС на Турция) и кораба за управление  "Славутич" (ВМС на Украйна).


   06.04.2006, 13:30

Изтребител F-16 падна в океанаИзтребител F-16 падна в океана

Край бреговете на щата Южна Каролина в океана падна изтребител  F-16 на Военно-въздушните сили на САЩ. За това са съобщили представители на местната власт. Според тях самолета е изпълнявал тренировъчен полет.
    Пилота на изтребителя е успял да катапултира и след два часа и взет от спасителния екип и хоспитализиран. Състоянието му се оценява като стабилно.
    Комисия провежда разследване за изясняване на причините за инцидента.


   06.04.2006, 12:00

В Китай се разби изтребител J-8 с ракети на бордаВ Китай се разби изтребител J-8 с ракети на борда

В провинция Хайнань в южен Китай по време на учебен полет се разби изтребител J-8 II, принадлежащ на ВМС на народно - освободителната армия на Китай, предаде агенция Kyodo News.
    На борда на самолета е имало четири ракети и боекомплект за бордовото оръдие. Според думите на местни жители, въоръжението на изтребителя се е самовзривило при удара му в земята. За съдбата на пилотите нищо не се съобщава.
    Бойният изтребител J-8 (F-8) е един от първите военни самолети китайско производство, които са създадени от конструкторското бюро на авиационния завод в град Шеньян.
    При неговото създаване е бил използван опита, получен в процеса на производството в Китай на съветските самолети МиГ-21. Изтребителя J-8 е приет на въоръжение през март 1980 година. Първия полет на J-8 II – прехващач с подобрени характеристики се състоя преди четири години.
    Въоръжението на J-8-II включва  сдвоено оръдие 23-2 (калибър 23 мм и боекомплект от 200 снаряда), седем точки за окачване на управляеми и неуправляеми ракети и бомби.
    Армията на Китай в момента разполага с 50 изтребителя от модификацията J-8-II.


   05.05.2006, 18:00

САЩ превъзхожда Русия по количеството на бойни главиСАЩ превъзхожда Русия по количеството на ядрени бойни глави

Държавния департамент на САЩ публикуваха официална справка са съотношението на ядрените потенциали между Русия и САЩ, съобщава изданието Washington Profile. Тези данни са публикувани в рамките на договора "За съкращение на стратегическите настъпателни оръжия".
    Kъм първи януари 2006 година на въоръжение в руската ядрена триада - РВСН, ВМФ и ВВС се намират 4399 ядрени бойни глави (ЯБГ), а в САЩ тази цифра достига 5966 единици, т.е. американските стратегически сили превъзхождат руските с 1567 ЯБГ.
    Балистичните ракети на Русия, обаче имат преимущество в теглото на бойните глави с ядрени заряди. Тука цифрите са 2547,7 метрически тона против 1797,9 метрически тона.
    САЩ, според данни от доклада, превъзхождат Русия и по количеството на пусковите установки: 1225 срещу 1033.
    САЩ разполага с 500 пускови установки за балистични ракети с наземно базиране Minutemen - 3 (общо количество на ракетите 1200 единици) и 50 пускови установки за ракетите Peacekeeper (500 ракети). Стратегическите подводници имат 432 пускови шахти за ракети Trident-1 и Trident-2 и 3168 бойни глави за тях. Стратегическата авиация е представена от 81 бомбардировача B-1, 20 - B-2 и 142 - B-52, на въоръжение на които се намират 1098 ЯБГ.
    В Русия на бойно дежурство се намират 663 пускови установки за балистични ракети с наземно базиране (СС-18, СС-19, СС-25, РС-12М), който носят 2183 ЯБГ.
    Морската съставляваща на ядрените сили осигуряват подводници с 292 пускови шахти и 1592 бойни глави.  Военно-въздушните сили в състав 78 стратегически бомбардировача (14 самолета Ту-160 и 64 - Ту-95) са способни да доставят до целите 624 ЯБГ.Булава
    Според данни на сайта "Стратегическое ядерное вооружение России", ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) към 1 януари 2006 година са разполагали с 512 ракетни комплекса  (74 тежки ракети Р-36МУТТХ и Р-36М2 (SS-18), 126 ракети УР-100НУТТХ (SS-19), 270 подвижни комплекса Тополь (SS-25) и 42 Тополь-М със стационарно базиране (SS-27)), способни да носят  1808 ЯБГ.
    В бойния състав на ВМФ на Русия в четирите флота се намират 12 стратегически подводници (проекти 667БДР (Delta III), 667БДРМ (Delta IV), които са въоръжени с 639 ЯБГ.
    Бомбардировачите на стратегическата авиация са въоръжени с 872 крилати ракети с голям обсег на действия Х-55 в различните и модификации.


   05.05.2006, 16:00

До края на 2007 година САЩ ще имат 20 противоракети от системата за ПРОДо края на 2007 година САЩ ще имат 20 противоракети от системата за ПРО

До края на текущата година САЩ ще разполагат с 16 ракети-прехващачи в рамките на изграждащата се система за ПРО. За това е съобщил главата на агенцията за ПРО генерал-лейтенант Хенри Оберинг.
Пред сенатския комитет за въоръжените сили на Конгреса на САЩ, той е заявил, че неотдавна в Аляска са били поставени в шахтите си още три противоракети – допълнително към намиращите се вече там шест. Освен това още две противоракети са разположени в Калифорния.
    Според Оберинг, в края на 2007 г. общото количество на прехващачите ще достигне 20.
    Генерала е признал, че развръщането на тези компоненти от системата за ПРО става със съществено изоставане  от графика. Предвиждаше се 20 ракети да бъдат инсталирани още в 2005 г.
    Причините – проблеми при изпитанията. До сега не е проведен нито един пуск непосредствено от шахтите. Двата опита – през декември  2004 г. и февруари 2005 г. – се провалиха заради проблеми в програмното осигуряване.
    Оберинг е информирал сенаторите, че тази година са планирани пускове от калифорнийската база Ванденберг.
    За създаването на ПРО от момента, в който Роналд Рейган за първи път излезе с такава инициатива през 1983 г., вече  са изразходвани около 92 млрд. долара.


logo
 Международна аерокосмическа изложба

Aerospace Testing Expo

Хамбург, Германия
04.04 - 06.04


   04.04.2006, 20:00

Американски военни провериха ПВО на МоскваАмерикански военни провериха ПВО на Москва

Представители на командването на американските въоръжени сили се запознаха с ПВО на руската столица, съобщава ИТАР-ТАСС.
    Това е първата визита на подобна делегация в Москва в историята на отношенията между Русия (СССР) и САЩ.
Начело на делегацията на Пентагона е командващият на Стратегическото командване на САЩ генерал  Джеймс Картрайт.
    Американските офицери са посетили щаба на Космическите войски. „На командния пункт на генерал Картрайт и съпровождащите го лица са разказали за състава, задачите, въоръжението и техниката на Космическите войски, демонстрирали са работата на някои от елементите на ракетно-космическата отбрана на столицата”, - съобщи началника на прес-службата на КВ полковник Алексей Кузнецов.
    В началото на март командващият на руските Космически войски генерал-полковник Владимир Поповкин посети военно-космически обекти на територията на САЩ. Поповкин посети авиобазите "Вандерберг" и "Патрик", космодрума на нос Канаверал. На космодрума той е посетил обекти за подготовка, контрол и управление на ракетите-носители  Atlas и Titan. В авиобазите "Петерсон" и "Шривер" на Обединеното космическо командване на САЩ руския генерал се е запознал с работата на командването и центъра за контрол на космическото пространство.


   04.04.2006, 19:00

Първите две самоходни минохвъргачки AMOS-AMV постъпиха във финландските сили за самоотбранаПървите две самоходни минохвъргачки AMOS-AMV постъпиха във финландските сили за самоотбрана

Завършването на сглобяването на първите две самоходни минохвъргачки  AMOS-AMV беше отбелязано с тържествена церемония във Ваммала, Финландия в цеховете на фирмата Patria Weapon Systems.
    Patria Weapon Systems е разработила въоръжението и системата за зареждане, BAE Systems Hagglunds са създали бронираната купола и комплексната система за управление на огъня. Окончателната интеграция на куполата към бронираната колесна машина 8х8 Patria е била извършена от компанията Patria Weapon Systems.


   04.04.2006, 15:30

WinchesterПенсионират легендарните американски пушки

Производството на винтовките Winchester е прекратено. Легендарното оръжие, „покорило Запада” повече няма да се произвежда в САЩ. До там се стигна след четвърт век размисъл, от 1981 година насам. Количеството на работниците в предприятията постепенно се съкращават, отначало от деветнадесет на пет хиляди, а накрая остават само двеста работника. Могъщата някога корпорация не успя да издържи на силната конкуренция на страните от третия свят, преди всичко на съседно Мексико.
    Сега на мястото на завода на Winchester в град Нью-Хейвен, щат  Кеннектикът, се планира да се организира  био-технологическо производство.


   04.04.2006, 09:00

ВойнатаВойната

Към 3 април  във военната операция в Ирак са загинали 2549 военнослужещи, от които 2342 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.com
    Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военното командване на Великобритания е съобщило за гибелта на 103 свои войника и офицера, Италия е загубила 26 военнослужещи, Украйна – 18, Полша – 17, България – 13, Испания – 11, Словакия и Дания – 3, Салвадор, Естония, Тайланд и Холандия – по двама, Казахстан, Фиджи, Латвия и Унгария – по един.
    В Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 31 март, 2006 г загиналите американски военнослужещи са 279.
   


   03.04.2006, 18:00

UkrainaВоенно-морските сили на Украйна вече са без подводници

Купувач на последната украйнска подводница „Запоріжжя” (проекта 641 - по класификациите на  НАТО Foxtrot) вече е намерен. За предстоящата продажба вече  заяви на 28 март министъра на отбраната на Украйна Анатолий Гриценко.
    След ремонт подводницата по всяка вероятност ще бъде продадена на Либия, която има на въоръжение в своите ВМС машини от този проект. Тази информация се потвърждава и от експерти от Центъра за изследване на армията, конверсията и разоръжаването. Според тях сумата на сделката възлиза на $50-70 милиона
.


   03.04.2006, 15:00

Катастрофа с военен транспортен самолет на ВВС на САЩКатастрофа с военен транспортен самолет на ВВС на САЩ

Днес, в 06.45 часа местно време, американски военен транспортен самолет C-5 Galaxy,  с екипаж от 17 души се разби близо до военновъздушната база в Доувър (където е  дислоцирано 436 авиокрило), щата Делауер, съобщава Associated Press.
    Според очевидци, С-5 е паднал веднага след излитането си. След удар в земята самолета се е разпаднал на три части.
    Няколко човека са откарани в болница, но все още не са известни видът и степента на получените наранявания.
    Започнало е разследване на инцидента.


   02.04.2006, 15:30

Британските военни ще обсъдят последствията от нападение срещу ИранБританските военни ще обсъдят последствията от нападение срещу Иран

Утре ръководители на министерството на отбраната и външните работи на Великобритания ще проведат секретно съвещание, на което ще бъдат обсъдени последствията от вероятен удар срещу ядрени обекти на Иран, пише вестник Sunday Telegraph.
    Според изданието, военните и дипломатите смятат, че ако Иран не прекрати обогатяването на уран, нападението срещу тази страна е „неизбежно”.
    Чиновник от МВнР е казал: „ В понеделник ще се проведе обсъждане на това, как може да се отрази евентуално нападение срещу Иран на британските интереси в региона и ще вземат ли в него участие нашите войски, дислоцирани в момента в Ирак и Афганистан. Премиер-министъра и членовете на кабинета в близките дни ще информират за резултатите от съвещанието”.


   01.04.2006, 22:00

AH-64 Край Багдад се разби американски вертолет

Днес юго-западно от Багдад се разби американски военен вертолет, предава агенция Associated Press.
    В съобщението на американското командване не се съобщава, за съдбата на екипажа, нито за типа на машината. Не се привеждат данни и за количеството хора на борда и точния район където е станала катастрофата.
    Известно е само, че вертолета е извършвал „бойно патрулиране от въздуха”. Другата информация се уточнява.
    Провежда се разследване за причините за инцидента.

PS. Според последни данни от 2 април, причината за катастрофата на АH-64 е станал обстрел от земята. Двамата пилоти са загинали.
От началото на бойните действия в Ирак американците са загубили седем вертолета "Black Hawk", четири AH-64 "Apache", седем "Kiowa Warrior" и един CH-53 "Sea Stallion".


   01.04.2006, 11:00

Northrop Grumman завърши модернизирането на B-2 Northrop Grumman завърши модернизацията на B-2

Американската корпорация Northrop Grumman завършила десетгодишна програма за модернизиране на невидимите бомбардировачи B-2, съобщава Defence Talk. В резултат на модернизацията бойните възможности на самолета са се увеличили пет пъти.
    В рамките на тази програма "блок 30" на самолета е била монтирана системата “smart bomb rack assembly”
, която позволява на самолета да се товарят до 80 петстотин фунтови(около 225 килограмови) високоточни бомби със самостоятелно GPS насочване. До модернизацията, машината имаше възможност да качи само 16 такива боеприпаса.
    Стойността на програмата за разработка и внедряване на SBRA е 131 милиона долара.  Northrop Grumman е получил сумата през 2001 година. Бомбардировачите B-2 се намират в състава на 509-то авиокрило, което е дислоцирано в авиобаза "Вайтмен". В момента на въоръжение във ВВС на САЩ се намират 21 машини. От тях 16 са строеви, четири се използват като тренировъчни и една се използва като летяща лаборатория.
    Средната цена на един бомбардировач В-2 е 1,3 милиарда долара.     Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

{START_COUNTER}