Военна информация

Архив - месец април 2009 година

 
30.04.2009, 22:45

Изтребител Су-30МКИ на индийските ВВС се разби в щата Раджастхан

Изтребител Су-30МКИ на ВВС на Индия се разби днес в западния щат Раджастхан, основната част на който се заема от пустинята Тар. Според предварителни данни на министерството на отбраната, катастрофата, в резултат на което единият пилот е загинал, е станала по време на обикновен тренировъчен полет. Машината, излетяла от авиобазата Пуна, е паднала в окрайнините на село намиращо се на 70 км от град Джайсалмер, разположен близо до границата с Пакистан. Единият от пилотите е катапултирал успешно.

Командването на ВВС е назначило щателно разследване на обстоятелствата с катастрофата. Това е първата катастрофа на Су-30МКИ в Индия.

 

Въздушна тренировка за парада на 6 май, проведена на 29 април - видео

 
30.04.2009, 15:54

Украйна ще модернизира танковете си

Министерството на отбраната на Украйна е подписало със завод „Малышев” контракт за модернизацията на 29 танка Т-64 до версията Т-64БМ "Булат", съобщава lenta.ru.

Контракта е разчетен за две години. Неговата стойност е 200 милиона гривни (около 25 милиона американски долара). Танковете ще бъдат модернизирани за нуждите на украинската армия в рамките на решението на правителството за възраждане на отбранителното предприятие.

Завода „Малышев” е основния производител на бронетехника в Украйна. Предприятието се занимава с модернизацията на танковете Т-64Б от 2004 година.

Още танкове Т-64

 
30.04.2009, 15:38

Великобритания спира бойните си операции в Ирак

От днес Великобритания прекъсва всички бойни операции в Ирак, съобщи премиерът Гордън Браун. „Бойният етап” на пребиваването на британските войски в Ирак приключи един месец по-рано от необходимия срок, и през близките седмици ще започне тяхното изтегляне, каза той на пресконференция по резултатите от среща с иракския си колега Нури ал-Малики.

 
30.04.2009, 14:52

Финландия ще заменя руските ЗРК с норвежко-американски аналози

Руските зенитно-ракетни комплекси "Бук-М1", намиращи се на въоръжение във финландската армия, ще бъдат заменени с норвежко-американски аналози, съобщава Associated Press.

Замяната на "Бук-М1" с комплексите NASAMS, производство на компаниите Kongsberg (Норвегия) и Raytheon (САЩ), ще бъде извършена в периода 2013-2014 г. Стойността на контракта е 346 милиона евро.

Освен това, Финландия ще изхарчи 176 милиона евро за радиолокационни системи и 120 милиона евро за друго оборудване.

ЗРК "Бук-М1" в момента носят бойно дежурство по охраната на Хелзинки. 18 руски пускови установки бяха получени за сметка на частичното погасяване на държавния дълг на СССР. Първоначално се предполагаше, че остарелите системи ще бъдат модернизирани, но после Финландия взе решение да се откаже напълно от тях.

Още ЗРК
 
30.04.2009, 09:32

Руският платноход „Седов” отплава на учебен рейс

Най-големият в света руски платноход „Седов” напусна град Светлый /Калининградска област/ за първия си за тази година учебен рейс. На борда му се намират повече от 100 курсанти от морски училища на Русия, които в продължение на повече от два месеца ще преминат морска практика. По време на плаването платноходът ще посети Кил, Хамбург, Бремерхафен и Гданск.

Още учебни ветроходи
 
 
 
29.04.2009, 23:36

AgustaWestland построи деветият президентски вертолет VH-71

Италианската компания AgustaWestland е завършила сглобяването на последният, девети вертолет VH-71 за президента на САЩ, съобщават от пресслужбата на компанията.

Тази седмица вертолета ще бъде изпратен с военнотранспортен самолет С-17 в САЩ, в завод на компанията Lockheed Martin, където ще му бъде поставено необходимото оборудване. Машината ще влезе в експлоатация в края на 2010 година.

Договора за доставката на четири опитни (Test Vehicles, TV) и пет серийни (Pilot Production, PP) вертолета бе подписан през януари 2005 година.

В съответствие с програмата Increment 1 компанията AgustaWestland ще извършва следпродажната поддръжка на президентските вертолети VH-71 в САЩ. Освен това, компанията е готова да започне и програмата Increment 2, която предвижда по-нататъшно усъвършенстване на вертолета.

Вертолетът VH-71 е създаден на базата на многоцелевата машина AW101, който се експлоатира в седем страни по света. Общия нальот на тези вертолети е около 180 хиляди часа, в т.ч. и в бойни условия в Ирак и Косово.

Още вертолети

 
29.04.2009, 15:03

Армията вече с Щаб на отбраната, а не с Генерален щаб

Депутатите приеха на второ четене Закона за отбрана и въоръжените сили.

С него се въвежда така нареченият интегриран модел на управление на Министерството на отбраната, при който структури от Генералния щаб на Българската армия се вливат във военното министерство като единна структура.

Новите текстове въвеждат структурата Щаб на отбраната, която ще замества досегашния Генерален щаб.

 
29.04.2009, 13:25

Страните от ШОС през 2010 г. ще проведат антитерористични учения на територията на Казахстан

Страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) през 2010 г. ще проведат антитерористичните учения “Мирна мисия 2010” на територията на Казахстан. Това съобщи руският министър на отбраната Анатолий Сердюков, предаде РБК.

По думите на председателя на комитета на началник щабовете на Министерството на Казахстан Мухтар Алтинбаев, ученията ще се проведат в южната част на Казахстан в района на селището Гвардейски. Той отбеляза, че по въпросите на организирането и провеждането на ученията вече са се състояли редица консултации, като предстои да бъдат проведени още два кръга консултации, на които ще бъдат определени съставите на участниците и обемите на силите и средствата, които ще бъдат задействани в ученията.

 
29.04.2009, 08:39

„Адмирал Пантелеев” задържа пиратски кораб

Големият противолодъчен кораб „Адмирал Пантелеев” задържа пирати край бреговете на Сомалия. При прегледа на пиратския кораб са открити оръжия, гориво, абордажно и навигационно оборудване. Арестувани са 29 души. В министерството на отбраната на Русия предполагат, че именно този пиратски кораб вчера се беше опитвал да отвлече танкер с руски екипаж, пътувал за Сингапур под либерийско знаме.

 
29.04.2009, 08:11

Австралия ще увеличи броя на военнослужещите си в Афганистан с 450 души, заяви премиерът на страната

Австралия ще изпрати 450 свои военнослужещи, които няма да изпълняват бойни задачи, в Афганистан, съобщи днес премиерът на страната Кевин Ръд, предаде АФП. С това военният ангажимент на Австралия в Афганистан ще нарасне с около 20 %.

„За да намалим опасността от терористични нападения срещу австралийски граждани в бъдеще, правителството на Австралия реши да увеличи ангажимента ни в Афганистан”, заяви Ръд пред репортери.

По молба от страна на САЩ за увеличаване на броя на военнослужещите във все по-размирната страна, Ръд заяви, че Австралия ще изпрати свои военнослужещи, които да обучават афганистанските военни подразделения, за организиране на военно строителство и служащи за извършване на логистични операции. /ИА "Фокус"/

 
 
 
28.04.2009, 23:10

F-35 пристигна във Великобритания за статически изпитания

Изтребител F-35 Lightning II вчера, 27 април, бе доставен във Великобритания, съобщава пресслужбата на компанията Lockheed Martin.

Този екземпляр с обикновено излитане и кацане - AG-1 – трябва да премине през статически изпитания на стенд на компанията BAE Systems в Бро.

AG-1 е един от шестте произведени самолета, предназначени за статически изпитания. Още 13 опитни самолета се планира пък да се използват в хода на летателните изпитания.

На изпитателния стенд в Бро ще бъдат имитирани натоварвания върху самолета в различни условия. Стендовите изпитания трябва да започнат през юли тази година. Те ще продължат 15 месеца, след което AG-1 отново по море ще бъде върнат в САЩ. В Бро ще се проведат и изпитанията на палубния вариант на F-35. Статистическите изпитания на самолета с вертикално излитане и кацане ще се извършат на стенд на компанията Lockheed Martin във Форт Уърт.

Още за F-35

 
28.04.2009, 22:22

Пентагона одобри системата COBRA

Министерството на отбраната на САЩ е одобрило разузнавателната система COBRA (Coastal Battlefield Reconnaissance and Analysis), съобщават от корпорацията Northrop Grumman.

Следващият етап ще включва производство на системата в малка серия.

COBRA е една от четирите системи на корпорацията Northrop Grumman, предназначени за откриване на минни полета и други препятствия в крайбрежната полоса. Тази система се планира да бъде монтирана на корабите на Корпуса морска пехота на САЩ, вертолети и безпилотните летателни апарати MQ-8B Fire Scout.

 
28.04.2009, 22:10

P-8A Poseidon извърши първият си полет

Опитен екземпляр на патрулния самолет P-8A Poseidon на 25 април извърши първият си полет, съобщава пресслужбата на американската компания Boeing.

Първият опитен самолет е с обозначението Т-1. Той е излетял от летището Рентон (Renton) в 10 ч 43 мин. и се е приземил на летището на компанията Boeing в Сиатъл в 14 ч 14 мин. Полетът е бил извършен на височина 7600 м., като пилотите са проверили редица системи на самолета и работата на двигателите.

Летателните изпитания на самолета ще започнат през третото тримесечие на текущата година. Изпитанията ще се провеждат от общ екип на компанията Boeing и ВМС на САЩ. До началото на изпитанията Boeing трябва да монтира необходимата контролно-записваща апаратура, да извърши редица наземни изпитания и да боядиса самолета.

Патрулния самолет P-8A е разработен на базата на пасажерския лайнер Boeing 737-800NG. В програмата за разработка на машината участват компаниите CFM International, Northrop Grumman, Raytheon, Spirit AeroSystems и GE Aviation. В момента е започнато производството на пет самолета.

P-8A ще трябва да замени патрулните самолети P-3C. Засега американските военноморски сили планират да закупят 108 такива машини. Първоначалната боеготовност се планира да бъде достигната през 2013 година.

Още P-8A

 
28.04.2009, 14:07

Законопроект за откупуване на военната служба в Турция

Депутатът от Партията на националистическото действие /ПНД/ Хасан Чалъш и още 4 други депутати са внесли законопроект за откупуване от задължителната военна служба в Турция, пише днес вестник “Хюриет”. Законопроектът предвижда родените преди 1 януари 1983 г. да могат да откупуват военната си служба, при положение, че платят 7 500 долара и преминат основно военно обучение в определени от Генералния щаб части и командвания. Навършилите 40 години към 1 март 2009 г. няма да подлежат и на основно военно обучение, ако заплатят 15 000 долара. Законопроектът предвижда събраните средства от откупуването на военната служба да бъдат използвани за покриване на спешните нужди на турските въоръжени сили и за финансиране на всякакви други наложителни разходи, предизвикани от икономическата криза. /ИА „Фокус”/

 
28.04.2009, 13:43

Министерствата на отбраната на Русия и Китай ще проведат през 2009 година около 25 съвместни мероприятия

Министерствата на отбраната на Русия и Китай ще проведат през 2009 година около 25 съвместни мероприятия, предаде АРМС-ТАСС.

Това заяви днес руският министър на отбраната Анатолий Сердюков на среща с китайския му колега генерал-полковник Лян Гуанле, който се намира на официална визита в страната.

„През тази година ние имаме планирани около 25 съвместни мероприятия. Това показва високо равнище на взаимодействие между министерствата на отбраната на двете страни”, заяви Сердюков.

 
28.04.2009, 10:15

Полковник “разкрива” за изстреляна погрешка ракета

За погрешно изстреляна ракета от бившето зенитно поделение в Кранево разказа Петьо Колев. Той е член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, а също е и един от създателите на секретното военно поделение. Случката, която той разказа, е част от историята на поделение, която Колев смята да издаде в книга. Книгата вече е написана от Колев и други негови колеги, служили в секретната част. При учение през 1969 г. в поделението ракета бива изстреляна погрешно и се забива в баира срещу Кранево. За да открият снаряда си, военните хукват из селото "невинно" да разпитват населението дали не е забелязало наоколо да прелита самолет, разказа Колев. Той уточни, че войниците се надявали, че ще успеят да намерят ракетата, без жителите на Кранево да разберат какво се търси. "Хората обаче ни казаха - самолет не сме видели, но онези от секретното поделение изтърваха ракета, която се заби отсреща", припомни си със смях Колев. /varna24.bg/

 
28.04.2009, 00:05

AgustaWestland преименува проекта за вертолета Future Lynx в AW159

Италианската компания AgustaWestland на 24 април обяви, че проекта за новия вертолет, условно наречен Future Lynx, ще се нарича AW159, съобщава пресслужбата на компанията.

Проекта за вертолета AW159 се базира на опита в разработката и експлоатацията на семейството вертолети Lynx, но той ще бъде съвършено нов вертолет, осигуряващ голяма бойна ефективност.

Новата машина трябва да извърши първият си полет през ноември тази година. Контракт с министерството на отбраната на Великобритания за разработката на вертолета бе подписан през юни 2006 година. През декември 2008 година бе достигната договореност за началото на серийното производство на новите вертолети. Предвижда се да бъдат изработени 62 вертолета AW159, в т.ч. 28 вертолета за ВМС на Великобритания и 34 – за армията на тази страна. Двата варианта на вертолета ще бъдат максимално унифицирани.

AgustaWestland е подписала договори с редица доставчици по тази програма, в т.ч. с компаниите Selex Galileo, Finmeccanica, GKN Aerospace, LHTEC, Rolls-Royce, Honeywell, General Dynamics UK, Thales UK и GE Aviation.

Доставките на серийните вертолети трябва да започнат през 2011 година, като бойна готовност подразделенията на армията, въоръжени с вертолетите AW159 трябва да достигнат през 2014 г, а подразделенията на флота – през 2015 г.

Още вертолети

 
 
 
27.04.2009, 23:22

Виетнам купува подводници “Кило”

Русия ще строи шест подводници клас “Кило” (тип 636) за виетнамските военноморски сили, съобщи руският в. “Комерсант”. Договорът, който предстои да бъде сключен между руския корабостроител “Адмиралтейские верфи” (Санкт Петербург) и Виетнам, е за около 1,8 милиарда долара, посочват източници, близки до руската агенция за износ на оръжие “Рособоронекспорт”.

Още подводници

 
27.04.2009, 20:56

ОАЕ са третият по големина вносител на оръжия в целия свят

Обединените арабски емирства са третият по големина вносител на оръжия на световния пазар с увеличение на дяла им с 21% за последните 5 години, предаде АФП, позовавайки се на доклад на Международния изследователски институт за мир.

Това придвижване на ОАЕ сред първите 5 вносители на оръжия в света е най-голямата промяна на оръжейния пазар между 2004г. и 2008 г. Пред ОАЕ са само Китай и Индия с респективно 11% и 7% от вноса в световен мащаб.

Начело на класацията на оръжейните износителите са САЩ (31%) и Русия (25%), която е отбелязала повишаване на продажбите с 14% в сравнение с периода 1999-2003г. /ИА "Фокус"/

 
27.04.2009, 18:30

Турция ще закупи от Русия ракетни комплекси “С-400”

Турция изрази намерение да закупи от Русия ракетни комплекси “С-400”, съобщава РИА Новости, позовавайки се на изявление на Анатолий Аксенов, ръководител на делегацията на “Рособоронекспорт” по време на откриване в Истанбул на международна изложба по отбрана и промишленост “АИДЕФ-2009”.

“Турция изрази настойчивото си желание да закупи от Русия ракетни комплекси “С-400”, каза той. По неговите думи този въпрос се е обсъждал между него и турския заместник-министър на отбраната Мурат Баяр.

Още ЗРК С-400

 
27.04.2009, 18:10

Пакистан и НАТО започнаха съвместни военноморски учения

Военноморските сили на Пакистан и НАТО започнаха двудневни съвместни военни учения. Основната задача на ученията е отработване на взаимодействие в борбата с тероризма и морското пиратство, предаде агенция Интерфакс.

Още военноморски сили

 
27.04.2009, 14:50

Сърбия няма да участва в ученията на НАТО в Грузия

Сърбия няма да участва в ученията на НАТО на грузинска територия. Това решение, прието от МВнР на страната, е подкрепено от министерството на отбраната на Сърбия. По-рано от ученията в Грузия се отказаха Казахстан, Естония и Латвия.

 
27.04.2009, 10:25

Началникът на главния щаб на ВВС на Гърция ще участва в натовска среща в Италия

Началникът на главния щаб на ВВС на Гърция ген. лейтенант Йоанис Якос ще участва в среща в Италия, съобщават медиите. Заседанието на началниците на натовската военна авиация в Южна Европа се провежда в Милано. То започна на 26 април и ще продължи до 28 април. Ще бъдат обсъдени теми, засягащи приобщаването на новите страни-членки на Алианса. /ИА "Фокус"/

Още за ВВС на Гърция

 
 
 
26.04.2009, 21:55

Великобритания ще увеличи разходите за специалните служби за борба с тероризма

Британският министър на отбраната Джон Хътън заяви, че Лондон ще увеличи разходите за специалните служби за борба с тероризма, съобщава Ройтерс.

По неговите думи финансирането на службите, като например на авиационната специална служба, трябва да бъде увеличено, за да се помогне на агентите “да проникнат зад линията на врага и да разрушат терористичните мрежи, заплашващи сигурността на страната”. /ИА "Фокус"/

 
 
 
25.04.2009, 18:10

Китайският военен министър ще пристигне днес в Русия

Китайският министър на отбраната генерал-полковник Лян Гуанле днес ще пристигне в Москва на официално посещение, предаде РИА Новости.

На преговорите, които ще се проведат на 28 април, китайският министър и руският му колега Анатолий Сердюков планират да обсъдят въпроси от двустранното сътрудничество във военната сфера.

В съответствие с програмата на визитата главата на китайското военно ведомство ще се срещне с командването на Северо-Кавказкия военен окръг, ще посети 20 отделна мотострелкова бригада и историческия комплекс „Сталинград” в град Волгоград. Визитата приключва на 28 април.

 
25.04.2009, 15:06

Засилен американски интерес към оръжейни програми се очаква при срещите на гръцкия министър на отбраната във Вашингтон

Засилен американски интерес към гръцките оръжейни програми се очаква да бъде проявен по време на официалното посещение на гръцкия министър на отбраната Евангелос Меймаракис, пише днес гръцкият вестник “Та неа”. Визита на Меймаракис започна на 23 април и за понеделник – 27 април е насрочена срещата с американския му колега Робърт Гейтс. От страна на САЩ се очаква да бъдат поставени въпросите за договори за оръжие на стойност 5,5 млрд.евро и по-сериозно гръцко присъствие в Афганистан.

Може в момента да се говори предимно за битка за поръчки за хеликоптери и самолети, но в списъка на гръцката оръжейна “баница” на стойност 11-15 млрд.евро има и други програми. Като пример изданието посочва, че само за поддържане на наличните изтребители F-16 с резервни части се предвиждат 250 млн.евро за следващите пет години. Особено голям интерес показват САЩ и за други програми на сухопътните войски, военния флот и военната авиация, към които се стремят европейски компании. /ИА „Фокус”/

 
 
 
24.04.2009, 23:30

Словения уволни шефа на генщаба си за корупция

Словенското правителство уволни началника на генералния щаб - мярка, която може да е провокирана от аферата "Патриа". Аферата е свързана с подозрения за получаването на огромни подкупи от финландската военна компания "Патриа" в замяна на поръчки за бронетранспортьори за словенската армия, със забавяне на доставките и с проблеми с качеството.

Ген. Албин Гутман бе сменен от заместника си ген. Алоиз Стейнер, съобщи министърът на отбраната Любица Йелушич.

 
24.04.2009, 21:40

Lockheed Martin е пристъпила към стендови изпитания на изтребителя F-35B

Американската компания Lockheed Martin е започнала стендовите изпитания на изтребителя F-35B, съобщават от пресслужбата на компанията.

Самолетът е поставен на стенд за проверка на работата на силовата установка в режим на вертикално излитане.

Първият запуск на двигателя в режим на вертикално излитане се е състоял на 23 април. По време на изпитанията е била получена вертикална сила 18660 кгс, което е с 260 кгс повече от разчетните величини. На този стенд се отработват въпроси по управление на самолета в режими на вертикално излитане и кацане.

F-35B се оборудват с двигатели Pratt & Whitney F135 и вентилатори на компанията Rolls-Royce.

F-35B ще стане първият в света самолет с ниска радиолокационна контрастност, който съчетава способността за вертикално излитане и полет със свръхзвукова скорост, се споменава в съобщението.

Още за F-35

 
24.04.2009, 15:55

Германия иска САЩ да изтеглят ядреното си оръжие

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер се изказа за изтегляне на американското ядрено оръжие от страната му. „Ако искаме Европа да стане безядрена зона, това се отнася и към разположеното в Германия американско ядрено оръжие”, каза министърът. Сега там се намират близо 20 ядрени бойни глави. /RUVR/

 
24.04.2009, 14:00

Рокади в руското главно разузнавателно управление

Началникът на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия армейски генерал Валентин Корабелников е освободен от заеманата длъжност и е уволнен от военна служба, с указ на руския президент Дмитрий Медведев. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предаде агенция Интерфакс.

Президента на РФ е подписал същевременно указ за назначаването за началник на ГРУ на генерал-лейтенант Александър Шляхтуров, досегашен първи заместник на шефа на управлението.

 
24.04.2009, 13:27

Началото на края на военния университет във Велико Търново

Националният военен университет "Васил Левски" остана с два факултета. Това стана след като вчера народните представители приеха поправките в Закона за отбраната и въоръжените сили, информира в-к "Янтра ДНЕС".

НВУ "В. Левски" беше създаден с решение на парламента през 2002 г. В неговия състав влизаха три факултета - Общовойскови във Велико Търново, Артилерийски в Шумен и Военновъздушен в Долна Митрополия. С поправката, която депутатите приеха вчера, ВВС факултета става самостоятелно военно училище и излиза от състава на НВУ.

Според бригаден генерал Цветан Харизанов, началник на Военния университет, засега статутът и авторитетът на НВУ не са застрашени, но ако процесът продължи, това може да е началото на края за най-големия военен университет на Балканите.

Тъй като НВУ е създаден с решение на парламента, е необходимо решение на депутатите, което да му даде статут на юридическо лице. Не е известно кога и как ще се реши въпросът с акредитацията на отделните специалности във факултета, където в момента се обучават 40 души - по десет във випуск.

 
24.04.2009, 10:06

Команден център на НАТО във Варшава ще предава разузнавателни данни на Русия

Нов команден център на НАТО ще бъде създаден в полската столица Варшава, предаде ИТАР-ТАСС. Това съобщи полският министър на отбраната Богдан Клих. По неговите думи, командният център ще обобщава разузнавателната информация за състоянието на въздушното пространство около източите граници на НАТО, получавана от радари в Норвегия, Полша и Турция, и ще я предава на Русия. Очаква се от своя страна, Русия да снабдява НАТО с информация за потенциални заплахи, насочени срещу страни-членки на алианса.

„Такъв център действително ще бъде създаден и ние се отнасяме към него, като към важен елемент от картата за сътрудничество с нашите източни партньори”, заяви Клих. /ИА "Фокус"/

Още за военното разузнаване

 
24.04.2009, 10:00

Министърът на отбраната на Гърция е на официално посещение в САЩ

Министърът на отбраната на Гърция Евангелос Меймаракис е на официално посещение в САЩ по покана на американския си колега Робърт Гейтс, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Първата спирка на гръцкия министър е Ню Йорк, където днес ще се срещне с архиепископа на Америка Димитриос, а утре - с представители на гръцката диаспора в САЩ. Меймаракис и Гейтс ще се срещнат на 27 април и ще обсъдят както въпроси от двустранен интерес, така и стратегически въпроси, свързани с Балканите, Източното Средиземноморие и Близкия изток. На 28 април Меймаракис ще говори на конгрес на Института за анализи на тема отбрана на тема НАТО. /ИА "Фокус"/

 
 
 

ПРОГРАМА на юбилейната „Среща на поколенията” от системата за РЕБ

Място: Военна академия „Георги Стойков Раковски” – град София

Дата:   23 април 2009 година

Време: 11:00 – 17:00 часа

Ред за провеждане:

     11:00 часа – Посрещане и настаняване

     12:00 часа – Откриване на тържественото събрание

     12:15 часа – Доклад „50 години борба за превъзходство в ефира”

     12:45 часа – Съдоклад

     13:00 часа – Изказвания: 1.преподавател; 2.конструктор; 3.производител; 4.информационно осигуряване; 5.гост; 6. домакин

     14:00 часа – Снимки

     14:45 часа - Коктейл

     17:00 часа - Закриване

Организационен комитет!

 
22.04.2009, 20:26

Турция може да иска компенсации от Boeing заради забавяне на доставките на самолетите AWACS

Турция може да иска компенсации от американската авиационна корпорация Boeing заради забавянето на доставката на четирите самолета за далечно радиолокационно откриване AWACS, съобщава местната преса.

Договора за покупката на разузнавателни самолети за 1,5 милиарда долара, които денонощно ще патрулират във въздушното пространство на Турция, беше сключен през юни 2002 година в рамките на проекта "Мирен орел". Доставките на машините Boeing трябваше да извърши до 2008 година.

Според данни на изданията, причината за забавяне на изпълнението на контракта са проблеми на американската компания с новата версия на програмното осигуряване на разузнавателните самолети.

Турция ще стане петата страна, използваща за нуждите на своята отбрана самолети AWACS. Най-много такива самолети има във въоръжените сили на САЩ – 33, седем самолета има Великобритания, пет Саудитска Арабия и четири – Франция.

Още AWACS

 
22.04.2009, 19:23

Серийното производство на РПГ-32 започва тази есен

В Йордания завършва организацията за серийно производство на руско-йорданските ръчни гранатомети РПГ-32 "Хашим". Според генералния директор на фирмата „Базальт" Владимир Кореньков производството трябва да започне през есента на 2009, като технически и технологически неговата фирма е готова да достави комплектуващите за тези гранатомети.

Кореньков отбелязва, че за РПГ-32 вече има голямо количество поръчки, както от Йордания, така и от други страни и в момента те преминават предконтрактна подготовка.

За първи път РПГ-32 бе демонстриран по време на изложението в Нижни Тагил през юли 2008 година. "Хашим" стана първият в света гранатомет с който може да се води огън със 105 и 72-милиметрови боеприпаси.

РПГ-32 тежи 3 килограма, а в снаряжено положение от 6 до 10 килограма. Дължината на гранатомета е около 90 сантиметра и 120 сантиметра с контейнера. Прицелното разстояние може да достигне до 700 метра.

За първи път в историята на руската военна промишленост на въоръжение в руската и чужда армии РПГ-32 ще се приема по единен стандарт. По-рано експортните образци се различаваха от тези произвеждани за въоръжените сили на РФ.

Още РПГ
 
22.04.2009, 17:09

Най-малкият разузнавателен вертолет

Норвежката компания Prox Dynamics е разработила най-малкия в света безпилотен разузнавателен вертолет. Теглото на машинката PD-100 Black Hornet е само 15 грама. Особеното на вертолета е това, че той практически не се чува на разстояние около 3 метра.

Робота е напълно управляем. Благодарение на миниатюрните си размери той може да се носи в джоба и да се пуска при необходимост. PD-100 Black Hornet е оборудван с камера, която предава изображение в реално време. Вертолета може да работи както в помещения, така и извън тях. Максималната му скорост е 30 км/час.

Още безпилотни апарати

 
22.04.2009, 13:15

Началникът на Генералния щаб е на инспекция в Югоизточната Турция

Началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг е на инспекция в провинция Шърнак, Югоизточен Анадол, съобщи електронното издание на вестник “Заман”. Башбуг се придружава от командващия сухопътните войски армейски генерал Ъшък Кошанер, командващия ВВС армейски генерал Айдоган Бабаоглу, командващия жандармерийските войски армейски генерал Атила Ъшък и командващия Втора турска армия армейски генерал Недждет Йозел. Армейските генерали посетиха валията на Шърнак Али Йерликая. /ИА "Фокус"/

Още за турските Сухопътни войски

 
22.04.2009, 09:34

Пекин показва ядрени подводници

Китай ще покаже своите ядрени подводници на голямо международно изложение тази седмица, предаде АП. Така страната за първи път ще покаже публично някои от своите най-мощни морски въоръжения. Китайската армия по принцип пази своите оръжия в дълбока тайна, но през последните години се отваря все повече. /Стандарт/

 
22.04.2009, 09:33

Китайци откраднаха US суперизтребител

Хакери проникнаха в компютри на Пентагона и откраднаха свръхсекретен проект за изтребител от пето поколение F-35 Lightning II. Бивши сътрудници на американското разузнаване подозират, че зад кибер атаката най-вероятно стои Китай, писа в. "Уолстрийт джърнъл". Изтребителят е най-скъпата разработка на Пентагона, като общата му стойност се равнява на 300 млрд. долара. Хакерите са успели да копират чертежите и моделите на машината. Разработката на многоцелевия изтребител е на концерна "Локхийд Мартин" с участието на компаниите на "Нортроп Гръман" и "БАЕ системс". Проектът се финансира от САЩ и отчасти от Великобритания. Самолетът е разработен в три варианта - с излитане от суша, от самолетоносач и с вертикално излитане и кацане. Официално Пентагонът отказа да коментира информацията за кибер атаката, а китайското посолство във Вашингтон нарече обвиненията срещу Пекин "отживелици от студената война". /Стандарт/

Още за Ф-35
 
22.04.2009, 09:18

Военноморска база Бургас: Корабите от BLACKSEAFOR отплаваха

Корабите от BLACKSEAFOR, които бяха на посещение в Бургас за времето от 17 до 21 април т.г., напуснаха пристанище Бургас.

На борда на флагманския кораб „Славутич” бригаден адмирал Мотев връчи на командира на оперативното съединение контраадмирал Виктор Носенко от Република Украйна грамота и знак на Военноморска база Бургас. От името на командването на корабите се изказа благодарност към домакините за радушния прием и осигурените условия за корабите и гостуващите екипажи.

Корабите от BLACKSEAFOR, които отплаваха от пристанище Бургас, бяха фрегатата “Смели” от Военноморска база Варна, кораба за управление "Славутич" от Република Украйна;  фрегатата “Фатих”  от Република Турция; десантния кораб “Азов” от Руската федерация; корветата “Контраадмирал Еустатиу Себастиан” от Република Румъния. Началник-щаб на оперативното съединение бе капитан І ранг Георги Русев – началник щаб на Военноморска база Бургас. /Морски вестник/

 
 
 
21.04.2009, 23:47

Украйна и Русия проведоха съвместно военновъздушно учение

Украйна и Русия проведоха съвместно военно учение на органите на управление на дежурните сили за противовъздушна отбрана на Украйна и военновъздушните сили на Руската Федерация, предаде украинската осведомителна агенция УНИАН.

Целта на учението е била усъвършенстване на взаимодействието между дежурните сили на противовъздушната отбрана на двете страни и изпълнение на задачите на бойно дежурство. От украинска страна са участвали седем бойни самолета – пет многоцелеви изтребителя Су-27, бомбардировач Су-24м и изтребител Миг-29. От Русия в мероприятието се включили три самолета – два Су-27 и един Миг-29. /ИА "Фокус"/

 
21.04.2009, 17:00

В САЩ са проведени първите изпитания на безпилотния апарат Avenger

От пресслужбата на компанията General Atomics съобщават, че са проведени първите летателни изпитания на новата модификация на американския безпилотен летателен апарат Predator. Безпилотния летателен апарат, получил наименованието Predator C Avenger, е извършил първият полет на 4 април, а на 13 и 14 април са проведени още две успешни изпитания.

За разлика от известните безпилотни апарати на General Atomics - MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper (Predator B) – при новата модификация е използван стелт-технология, монтиран е и по-мощния двигател PW500. От фирмата утвърждават, че новата машина съчетава в себе си всички важни преимущества на по-старите модели Predator.

 
21.04.2009, 13:37

BAe Systems ще достави системи за радиоелектронно подавяне за изтребителите F/A-18E/F Super Hornet на САЩ и Австралия

Компанията BAe Systems е сключила петият си контракт (Lot V) с фиксирана стойност от 33,677 млн долара за производството на малка серия интегрирани системи за радиоелектронно подавяне AN/ALE-55(V), предназначени за изтребителите F/A-18E/F Super Hornet на ВМС на САЩ и ВВС на Австралия. Финансирането на покупката се осъществява от американските военноморски сили (27,47 млн дол; 81,57%) и правителството на Австралия (6,207 млн дол; 18,43%) в рамките на програмата "Чуждестранни военни продажби".

Системата AN/ALE-55(V) се състои от електронен преобразувател на честотата (EFC) и буксируема по оптичен кабел лъжлива цел (FOTD). Договора предвижда доставката на 70 EFC (58 – за ВМС на САЩ и 12 – за ВВС на Австралия) и 323 FOTD (251 – за ВМС на САЩ и 72 – за ВВС Австралия). Освен това BAe Systems се ангажира и с материално-техническата им поддръжка.

Контракта трябва да бъде изпълнен до месец август 2011 година, като контрола за реализиране на договора е възложен на  Командването на авиационните системи на ВМС на САЩ.

 
21.04.2009, 12:45

60 години от създаването на военноморските сили на КНОА

Вчера в гр. Циндао, на източното крайбрежие на Китай, официално започнаха юбилейни мероприятия, посветени на 60 годишнината от създаването на военноморските сили на Китайската народоосвободителна армия.

Настоящите мероприятия на военноморските сили са под мотото „Хармонично море" и имат за цел засилване на сътрудничеството между различните морски държави и съвместно създаване на хармонични условия в морето. Главнокомандващият на руските военноморски сили и началникът на отдел „Операции" на военноморските сили на САЩ, както и делегациите на военноморските сили на още 29 страни ще участват в тържествата. /CRI/

 
21.04.2009, 11:10

Пентагонът е увеличил поръчките на италианските военно-транспортни самолети C-27J Спартан

Пентагонът е поръчал седем допълнителни военно-транспортни самолета C-27J Спартан, разработка на италианската компания “Аления Аеронавтика”, съобщава “Дифенс нюз”. Тяхната стойност е 203 млн. долара. По-този начин, общият брой на поръчаните от американските военни C-27J достига 13 единици.

Първите два военно-транспортни самолета, които ще се използват в интересите на ВВС и авиацията на американската армия бяха доставени на поръчителя през 2008 г. Още четири трябва да бъдат предадени на американците през 2010 г. Общо Пентагонът възнамерява да придобие 78 самолета италианска разработка, общата стойност на които е около 2 млрд. долара.

В перспектива американската армия трябва да стане най-големият “ползвател” на италианския военно-транспортен самолет. В момента сред поръчителите на C-27J са армиите на Италия, Гърция, България, Литва, Мароко, Румъния и Словакия. /ИА "Фокус"/

Още за C-27J

 
21.04.2009, 09:42

Руската армия получи на въоръжение най-новите вертолети

Първата партида вертолети Ми-28Н, предназначени за бойни действия в нощни условия, снабдени със суперсъвременна електронна техника, беше доставена в Северен Кавказ, съобщава вестник „Коммерсанть”. Бойните машини ще се използват и за борба с терористите. Сега летци на 487-ми вертолетен полк преминават теоретична и практическа подготовка по управление на тези машини.

Още за Ми-28

 
21.04.2009, 00:41

Минск иска от Русия ракети “Искандер”

Беларус е поискала от Русия да є предостави безвъзмездно или на ниски цени най-нови системи за противовъздушна отбрана (ПВО), включително ракети "Искандер" с обсег 290 км, съобщи в. "Комерсант". Минск иска нови оръжия в рамките на приетия през февруари план за създаване на единна система за ПВО с Русия. Тя настоява да получи също модерните тактически ракети "Тор-М2", системи "С-400" и нови руски бойни самолети.

Разговори на тази тема президентът Александър Лукашенко е водил със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Според "Комерсант" руската оръжейна централа "Рособоронекспорт" е потвърдила, че такъв интерес има, а също, че за Беларус като партньор на Русия действа режим на доставки при облекчени финансови условия. /Монитор/

 
 
 
20.04.2009, 15:54

Чехия ще купи от EADS четири транспортни самолета

Правителството на Чехия одобри закупуването на четири военни транспортни самолета Casa C-295M на европейската компания EADS, предаде агенция CTK.

Министерството на отбраната ще плати около 130 млн. евро за машините, които трябва да бъдат доставени през 2009-2011 г.

Самолетите ще заменят четирите остарели съветски машини Ан-26. /ИА „Фокус”/

Още транспортни самолети

 
20.04.2009, 14:49

Спътник на НАТО на руско-украинска ракета

Успешно стартира италианско-френски военен комуникационен спътник SICRAL 1B, предвиден за изпълнение на задачи в интерес на НАТО. Изстреля го руско-украинската ракета „Зенит” от плаващата платформа в Тихия океан, съобщава компанията Sea Launch. Изстрелването на ракети от екватора изисква по-малко енергия, отколкото от други ширини.

 
20.04.2009, 10:25

Индия изведе в орбита разузнавателен спътник

Индия изведе в орбита спътник за разузнавателни цели, който е в състояние непрекъснато при всякакви метеорологични условия да предава детайлни изображения на земната повърхност, предаде ИТАР-ТАСС.

Спътникът „Рисат” с тегло 300 кг е снабден с модерно оборудване, в това число радар, създаден с помощта на Израел. /ИА „Фокус”/

 
 http://www.auvsi.org/use/img/USE_logo.jpg

AUVSI'S UNMANNED SYSTEMS EUROPE 2009

Ла Специя, Италия

20 – 22 април 2009 г.

Unmanned Systems Europe 2009. Conference and Exhibition.

 
 
 
 
19.04.2009, 16:34

Белгия изпраща фрегата за борба със сомалийските пирати

Белгийската фрегата F931 Louise-Marie ще вземе участие в европейската военноморска операция за борба със сомалийските пирати, съобщи ЕвроНюз. Преди да замине за бреговете на Сомалия, екипажът от 150 души е преминал специална подготовка във Великобритания.

„Ние сме оборудвани със специални въоръжения, ракети и 76-милиметрови оръдия, както и с леки огнестрелни оръжия. По време на подготовката във Великобритания бяхме обучени да боравим с тези въоръжения”, заяви капитанът на белгийския кораб Ян де Берме. По неговите думи, най-трудното в подобен род операции е да бъде разпознат пиратския съд и да не бъде сбъркан с други кораби.

Още фрегати

 
19.04.2009, 09:44

В Азербайджан започнаха международни военни учения с българско участие

Вчера в Баку започнаха международните военни учения “Регионален удар – 2009” в рамките на програмата на НАТО “Партньорство за мир”, съобщава агенция АПА, позовавайки се на комюнике на пресслужбата на азербайджанското министерство на отбраната.

“Ученията, които ще продължат до 26 април, целят да допринесат за мероприятията, планирани в рамките на плана за дейността на индивидуалното партньорство между Азербайджан и НАТО”, се казва в документа на ведомството.

В ученията участие ще вземат представители на въоръжените сили на САЩ, България, Грузия, Естония, Латвия, Литва, Казахстан, Полша, Румъния, Русия, Турция и Украйна. /ИА "Фокус"/

 
 
 
18.04.2009, 21:05

Командващият ВВС на Китай е на посещение в Турция

Продължава официалното посещение в Турция на командващия ВВС на Китай армейски генерал Кюилианг Ксу, съобщават медиите. Визитата е по покана на командващия ВВС на Турция армейски генерал Айдоган Бабаоглу. Програмата на едноседмичната визита на китайския генерал включва посещения на различни съоръжения и обекти на турските ВВС. Той ще бъде информиран за дейността на отделни командвания на турските ВВС, ще се водят разговори за евентуално сътрудничество между командванията на ВВС на двете страни. /ИА „Фокус”/

 
18.04.2009, 13:40

BLACKSEАFOR: Корабите са в Бургас

Сутринта на 17 април т.г. в Пристанище Бургас последователно застанаха военните кораби, участващи в  поредната активация на  оперативната група за военноморско сътрудничество в Черноморския регион BLACKSEАFOR: „Славутич” (Украйна), Fatih (Турция), „Азов” (Руска федерация), „Смели” (България) и Sebastian (Румъния). На флагманския кораб „Славутич” се състоя пресконференция на командира на BLACKSEAFOR контраадмирал Виктор Носенко – заместник-командващ ВМС на Украйна по подготовката на силите. След това той, заедно с началникът на щаба на корабното съединение капитан І ранг Георги Русев – началник-щаб на Военноморска база Бургас, поведе командирите на кораби за визита на кмета на община Бургас Димитър Николов. По-късно представителната група посети пункта за базиране Атия, където бе приета от командира на Военноморска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев.

Гражданите и гостите на Бургас ще имат възможност да посетят корабите в неделя (19 април) от 14.00 до 17.00 ч. Разборът на поредната активация на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черноморския регион BLACKSEАFOR ще се състои на 20 април (понеделник), след което от 17.00 ч. корабите последователно ще отплават към пунктовете за постоянното си базиране. /Морски вестник/

Още за BLACKSEАFOR

 
18.04.2009, 10:39

Завършиха изпитанията на руския „Борд N-1”

Завършиха изпитанията на Ил-96-300 (бордови номер RA96019). Последните проверки са изпълнени успешно на 16 април по време на шестчасов полет. Предаването на новата машина е планирано за края на този месец.

Борт RА96019 ще стане четвъртият самолет тип Ил-96-300 в състава на президентския отряд на Русия (по-рано са били доставени RA96012, RA96016 и RA96018). Новите машини ще заменят напълно морално остарелите Ил-62.

 
 
 
17.04.2009, 22:00

Военноморските сили на САЩ получиха осмия вертолетоносач тип Wasp

Корпорацията Northrop Grumman е предала на ВМС на САЩ новия универсален десантен кораб LHD 8 Makin Island, съобщава пресслужбата на производителя. Тържествената церемония по приемането на вертолетоносача в състава на американския флот се състоя на 16 април на полетната палуба на кораба.

Makin Island стана осмия вертолетоносач Wasp, предаден на американските военни от 1989 г., като строителството му е започнало през 2004 година. Планирано е кораба да бъде въведен в експлоатация през месец октомври 2009 г. Корабите от този тип се смятат за най-големите в своя клас и се използват са стоварване на десанти на морската пехота на неподготвено крайбрежие. На кораба могат да бъдат базирани самолети и вертолети и до 1900 морски пехотинеца..

Вертолетоносачите Wasp са комплектувани със съвременно въоръжение, включително зенитно-ракетни комплекси RIM-116, артилерийски системи с малък обсег Phalanx CIWS, управляеми ракети AIM-7 Sparrow, а също и картечници от различен калибър.

Водоизместимостта на корабите от типа Wasp е 41000 тона, дължината е 257 метра, а дължината 34 метра. Те могат да развиват скорост до 20 възла. Екипажа е повече от 1100 човека.

Още десантни кораби

 
17.04.2009, 18:02

Американската армия е поръчала крупно количество прибори за нощно виждане

Корпорацията ITT Industries е получила крупна поръчка за доставка на сухопътните войски на САЩ на прибори за нощно виждане  на обща стойност 121 милиона долара, съобщава пресслужбата на ITT. В рамките на контракта компанията ще достави на военните повече от триста хиляди комплекта монокуляри AN/PVS-14, три хиляди очила AN/PVS-7, а сто хиляди приставки за усилване на яркостта на изображението.

Приборите AN/PVS-14 и AN/PVS-7 се отнасят към трето поколение устройства за нощно виждане и фактически се смятат за най-добрите в света в сравнение с аналогична продукция на други фирми. С тяхна помощ в безоблачно време в нощни условия може да се разглеждат обекти на разстояние до 1400 метра. Те запазват своята работоспособност при експлоатация от -50 до +50 градуса, по време на дъжд и сняг.

Още прибори за нощно виждане

 
17.04.2009, 13:27

Расмусен поема НАТО на 1 август

Андрес фог Расмусен, новият генерален секретар на НАТО, ще заеме поста на ръководител на Алианса на 1 август.

Това съобщават световните агенции, припомняйки, че бившият датски премиер бе избран по време на юбилейната среща на Северноатлантическия алианс в началото на април.

Той ще встъпи в длъжност веднага след като изтекат правомощията на холандеца Яп де хоп Схефер, който ръководи организацията в момента.

Още за НАТО

 
17.04.2009, 13:09

Системата ГЛОНАСС ще се използва в Латинска Америка

Във Федералната космическа агенция на Русия не изключват възможността от производство на радиоапарати за глобалната навигационна спътникова система ГЛОНАСС в страните на Латинска Америка. За това заявил заместник ръководителят на агенцията Виктор Ремишевски на изложбата за отбранителна техника „ЛААД-2009” в Рио де Жанейро. По-рано се съобщаваше, че вече се водят преговори за използване на руската спътникова система ГЛОНАСС във Венецуела, Куба, Никарагуа, Перу, Чили и Бразилия.

Още за ГЛОНАСС

 
17.04.2009, 09:26

Израелската армия може да се откаже от самолетите F-35 заради високата им цена

Израелското министерство на отбраната преразглежда покупката на американските изтребители F-35 заради изненадващо високата им цена и недоразумения с производителя заради поставянето на израелски системи на машините, съобщава вестник „Аарец”.

„Това несъмнено е идеалният изтребител и много искаме да го притежаваме, но не на всяка цена”, коментира високопоставен служител от ведомството.

Според анализ на експерти израелските ВВС могат да съхранят технологичното си господство в региона и без изтребителя от последно поколение, като подобрят наличните самолети F-15 и F-16, както и чрез закупуването на по-късните им версии.

Изтребителят F-35 на Lockheed Martin е едноместен, едномоторен военен изтребител от пето поколение, способен да избягва радарна локация и системи за противовъздушна отбрана. Някои от високопоставените офицери в армията настояват за закупуването на самолета с цел справяне с бъдещи заплахи за сигурността. /ИА „Фокус”/

Още за F-35

 
17.04.2009, 09:13

Китай ще увеличи своята военноморска мощ, заяви китайски адмирал

Китай планира да увеличи размера и да усъвършенства своята военноморска мощ, заяви главнокомандващият китайските ВМС, цитиран от Синхуа.

В рядко интервю, адмирал Ву Шенгли (Wu Shengli) заяви, че ръководството на комунистическата партия са дали приоритет на модернизацията на флота, но се въздържа от конкретни детайли.

Миналия месец Китай заяви, че ще увеличи своите военноморски патрули, за да защитава своите интереси в спорните морски територии. ВМС на Китай също така бяха замесени в конфронтация с американски военен разузнавателен кораб през март месец.

 
 
 
16.04.2009, 22:25

В деня на въоръжените сили Иран ще демонстрира нови самолети

На военния парад, който ще се проведе в Иран в чест на деня на Въоръжените сили на 18 април, ще бъдат демонстрирани нови самолети, съобщава иранската информационна агенция IRINN.

"На въздушния парад на 18 април ще бъдат демонстрирани новите самолети "Летящ радар" и "Морска разходка", - заявява командващия на иранските ВВС генерал Саид Мухаммед Алави.

Очаква се в демонстрациите да вземат участие 140 военни самолета, включително и четири произведени в Иран изтребителя „Сайга”. В парада участие ще вземат пилоти от всички региони на страната.

 
16.04.2009, 22:08

Вертолет Ми-24 на украинските ВВС се вдигна на 5 километра за 9 минути

Вертолет Ми-24 ВВС на Украйна оборудван с модернизирани двигатели ТВ3-117ВМА-СБМ1В се е вдигнал на височина 5000 метра за 9 минути, съобщи директора на фирмата "Мотор Сич" Вячеслав Богуслаев.
"Изпитанията на Ми-24 с двигатели ТВ3-117ВМА-СБМ1В се извършва по програма на военното ведомство на Украйна, достигнато е почни 2,5 кратно увеличение на скороподемността", - заявява В. Богуслаев.
Отличителна особеност на ТВ3-117ВМА-СБМ1В е неговата способност да работи при температура +55 градуса без загуба на мощността. "При това ТВ3-117ВМА-СБМ1В може да работи в режим на излитане 30 минути, което се явява уникален показател", - отбелязва той.

В съответствие с програмата "Хеликоптер" на министерството на отбраната на Украйна се извършват работи по модернизация на вертолетите Ми-24. В рамките на тази програма "Мотор Сич" участва в работите по модернизация на силовата обстановка на вертолета, предвиждащо замяна на двигателите с ТВЗ-117ВМА-СБМ1В.

Още вертолети Ми-24

 
16.04.2009, 21:40

Естония няма да вземе участие в ученията на НАТО в Грузия

Въоръжените сили на Естония няма да вземат участие в ученията на НАТО в Грузия “Cooperative Longbow 2009”, които ще се проведат между 6 май и 1 юни, съобщава агенция Интерфакс.

„Въоръжените сили няма да могат да участват в ученията, тъй като получиха поканата твърде късно и не разполагат с достатъчно време за подготовка”, съобщават от пресслужбата на министерството на отбраната на Естония.

В съобщението се посочва още, че за отказа от участие в ученията е оказала влияние и сложната икономическа ситуация в страната. /ИА „Фокус”/

 
16.04.2009, 20:57

Embraer модернизира палубните щурмовици на бразилските ВМС

Военното ведомство на Бразилия е подписало контракт с най-голямата авиостроителна компания в страната Embraer за модернизация на палубните щурмови самолети AF-1 и AF-1A, явяващи се модификации на A-4 Skyhawk. Според информация на DefPro, договора е сключен по време на отбранителното изложение LAAD-2009, което се откри на 14 април в Рио де Жанейро.

Модернизацията ще включва възстановяване на структурни елементи на самолетите, монтиране на ново бордово радиоелектронно оборудване, многорежимна радиолокационна станция, силова установка и др. Преоборудвани ще бъдат девет едноместни самолета AF-1, а също и три двуместни AF-1A. По-рано компанията получи контракт за модернизация на изтребители F-5 и щурмови самолети AMX на националните военновъздушни сили.

Леките палубни щурмовици A-4 Skyhawk е бил разработен от американската компания McDonnell Douglas през 1950-те години, като серийното им производство продължи до 1979 година. Самолетите са били използване във войната във Виетнам, операцията "Буря в пустинята", арабо-израелската война и други конфликти.

Общо от конвейерите са слезли около 3 хиляди щурмовика A-4 Skyhawk. В момента те са останали на въоръжение само в няколко страни, включително и Бразилия. През 2008 година Израел обяви намерението си да снеме от въоръжение последните Skyhawk. Това решение е свързано със зачестилите катастрофи с тези остарели самолети.

Още палубна авиация

 
16.04.2009, 17:57

В Таджикистан ще се проведат военни учения на страните от ШОС

Подразделение на руската военна база в Таджикистан ще вземе участие в антитерористичните учения на страните от Шанхайската за сътрудничество, което ще се състои на 17-19 април на полигона “Фахрабат”, предаде агенция Интерфакс.

“Общо от руска страна в ученията ще бъдат задействани около 40 военнослужещи и четири единици бронирана и автомобилна техника”, съобщи помощник главнокомандващият Сухопътните войски на Русия Игор Конашенков. По неговите думи, активната фаза на антитерористичното учение на ШОС ще се проведе на полигона “Фахрабат” на 40 км южно от Душанбе. /ИА „Фокус”/

 
16.04.2009, 13:45

Русия приключи операциите в Чечня

Русия приключи антитерористичната си операция в южната република Чечня. Това съобщават руските медии, цитирани от БиБиСи.

Националния антитерористичен комитет е прекратил операция точно в 00:00 часа тази нощ.

Комитетът е заявил, че решението цели да създаде „условия за нормализиране на ситуацията в региона."

Руските военни сили водеха две основни кампании срещу сепаратистките бунтовници в доминираната от мюсюлмани република.

Миналия месец руският президент Дмитрий Медведев поиска от службите за сигурност да прекратят операцията, която е в сила от десетилетия.

„Трябва да създадем нови възможности за инвестиции и работа., заяви Медведев. /news.bg/

 
 
 
15.04.2009, 23:55

В руската армия ще бъде създаден нов род войски – войски за радиоелектронна борба

В съответствие с президентската програма за развитие в руската армия на системите за радиоелектронна борба, приоритетна задача на Въоръжените сили в близко бъдеще е създаването на самостоятелен род войски за РЕБ, съобщава АРМС-ТАСС.

Въоръжените сили на Русия в момента се състоят от три вида – Сухопътни войски, ВВС, ВМФ и три рода войски – Космически, Военновъздушни и Ракетни войски със стратегическо назначение.

Още РЕБ

 
15.04.2009, 22:37

Втория спътник A-EHF премина стендовите изпитания

Според информация на пресслужбата на компанията Lockheed Martin, вторият свързочен спътник Advanced Extremely High Frequency (А-EHF) е преминал успешно стендовите термовакумни изпитания. Разчетната продължителност на активно функциониране на спътника е 14 години.

Пропускателната способност на един спътник A-EHF е повече, отколкото всички работещи в момента военни свързочни спътници Milstar, взети заедно. Скоростта на предаване на данни на отделен кореспондент нараства петкратно.

Предаването на спътника на ВВС на САЩ е планирано да стане през 2011 година.

 
15.04.2009, 22:20

Учебния самолет T-38 Talon ще остане на въоръжение до 2020 година

Свръхзвуковия учебен самолет T-38 Talon, който се използва от американските военни за подготовка на пилотите, ще остане на въоръжение до 2020 година, съобщава The Air Force Times. През април ще се навършат 50 години от момента на първият полет на прототипа на тази машина YT-38. От 1959 до 1972 година са били построени 1187 самолета, които се намират на въоръжение в американските ВВС и ВМС, НАСА, а също и в армиите на още няколко държави. T-38 се смята за един от най-разпространените самолети в своя клас.

Още учебни самолети

 
15.04.2009, 21:58

Ръководителят на канадското разузнаване напуска поста си

Ръководителят на канадското разузнаване Jim Judd неочаквано взе решение да напусне своя пост, предаде агенция Ройтерс. Канадската служба за сигурност и разузнаване (CSIS) съобщи, че 61-годишният Judd ще излезе в пенсия през юни, след 36 години държавна служба. Официално неговия петгодишен мандат приключва през ноември. Анонимен източник от ведомството заяви, че вероятно това решение е следствие на противоречия в ръководството на службата.

Още специални служби

 
15.04.2009, 17:45

Ирак планира да закупи оръжие от седем страни след извеждането на американските войски

Ирак планира да закупи оръжие от седем страни, след извеждането на американските войски в края на 2011 година, предаде агенция ЕФЕ. Член на комисията за отбрана и сигурност на иракския парламент заяви, че целта на тази стъпка е „повишаване на отбранителната способност на въоръжените сили на страната и на службите за сигурност”, след извеждането на войските на САЩ от Ирак. По думите на депутата Хасан Дикан, Ирак ще подпише споразумения за закупуване на въоръжения с Русия, САЩ, Франция, Сърбия, Бразилия, Южна Корея и Италия. /ИА „Фокус”/

 
15.04.2009, 10:15

Индия е провела успешни тестове с балистичната ракета „Притхви 2”

Индийското министерство на отбраната съобщи, че е провело успешни тестове с ракетата „Притхви (Земя) 2”, предаде агенция Синхуа. Тестовете са проведени в източния индийски щат Ориса.

Тактическата ракета земя-змея „Притхви 2” е балистично оръжие с обсег на действие около 250 км. /ИА „Фокус”/

Още индийски ракети

 
15.04.2009, 09:30

Военен самолет се разби в Западна Турция

Инцидент с военен самолет е станал вчера в Западна Турция, провинция Балъкесир, съобщи АП.

Самолетът, на борда на който са се намирали двама пилоти, е паднал близо до военна база, информира губернаторът на провинцията. Спасителни екипи са изпртаени на мястото на инцидента. По предварителна информация самолетът е изпълнявал планов тренировъчен полет. Не е известна съдбата на пилотите.

Според телевизия Sky Turk става дума за реактивен изтребител F-4 Phantom. На въоръжение във ВВС на Турция има 30 подобни самолета, чието производство започва в САЩ в края на 50-те години.

На 17 март 2009 г. изтребител F-4 от ВВС на Турция претърпя катастрофа по време на тренировъчен полет в провинция Коня. Тогава пилотът успя да катапултира. /news.bg/

Още за F-4

 
 
 
14.04.2009, 21:20

Русия може да достави на Бразилия допълнителна партия Ми-35М

Русия може да достави в Бразилия допълнителна партия от транспортно-бойни вертолети Ми-35М, съобщава Интерфакс, позовавайки се на заместник-директора на “Рособоронекспорт” Виктор Комардин.

“Първите машите ще бъдат доставени за Бразилия през 2010 година. Разполагаме с информация, че ще бъде предложена и допълнителна партия”, каза той на пресконференция днес в Рио де Жанейро.

Още вертолети Ми

 
14.04.2009, 20:10

Италия е увеличила доставките на оръжие с 222 процента

Според данни публикувани в доклад на съвета на министрите за износ, внос и транзит на въоръжения, които публикува La Stampa, през 2008 година обема на сделките с оръжие в сравнение с предната година се е увеличил с 222% и е почти 4,3 милиарда долара.

Според La Stampa, основен купувач на италианско оръжие е Турция, която изпълнява редица междуправителствени програми. С Анкара са били сключени 11 договора на стойност 1,092 млрд евро (1,44 млрд долара), което представлява 35,86% от всички оръжейни сделки на Италия.

Турция купува бойни вертолети Augusta, които се използват в борбата с кюрдските бунтовници. Сред другите „клиенти” на Италия са Китай, Индия, Пакистан, Израел, Сирия и други страни.

 
14.04.2009, 17:08

Започнаха съвместните българо-американски полети на екипажи на военновъздушните сили на двете страни

В района на летище „Безмер” и полигон „Ново село” започнаха съвместните българо-американски полети с наименование „Среща през пролетта - 09” („REUNION APRIL 09”). Те се провеждат в съответствие със Споразумението между правителствата на Република България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и ще продължат до 30 април 2009 г., съобщиха от Министерството на отбраната.

В съвместното обучение участват военнослужещи от 81-ва авиационна ескадрила на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и български военнослужещи от авиобази Безмер, Граф Игнатиево и Крумово. Ще бъдат изпълнени полети със самолети А-10, Су-25, МиГ-29, С-17 и с вертолети „Кугар”.

Целта на съвместните полети е да се повиши подготовката на формированията от военновъздушните сили на двете страни и да се придобие опит при планиране и изпълнение на съвместни задачи.

Общ ръководител на съвместните полети е полковник Марин Начев – заместник-началник на Щаба на ВВС по подготовката. /ИА "Фокус"/

 
14.04.2009, 14:32

Турската армия не е враг на демокрацията...

Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг отбеляза, че има две изпълнени с предразсъдъци позиции, целящи накърняването на авторитета на турските въоръжени сили пред турската общественост. Той каза, че това са кампаниите целящи да представят турските въоръжени сили като враг на религията и злостната опозиция срещу турската армия водеща се под прикритието на термина за демокрация.

В словото, което произнесе в командването на Военните Академии генерал Башбуг подчерта, че злостните кампании с демократично прикритие, целящи накърняване на авторитета на турската армия, всъщност поставят пречки пред развитието на демокрацията в Турция и отбеляза, че тези дейности не може да бъдат обяснени посредством принципа за плурализъм.

Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг каза, че е погрешно също така, турските въоръжени сили да се представят като препятствие пред развитието на плуралистичната демократична система. Той каза, че е радващо това, че гражданите с по-консервативни религиозни чувства не отдават значение на пропагандата целяща да представи турската армия като враг на религията и при всяка възможност изразяват обичта и уважението си към турските въоръжени сили, тъй като всеки турски войник е представител на народа и турската армия е народна армия. /TRT/

 
14.04.2009, 13:35

300 чешки войници се завърнаха от Афганистан

От тримесечната си мисия в афганистанската провинция Уругзан се завърнаха войниците от втория контингент на чешката армия, предаде радио “Прага”.

На смяна на чешката мисия, в която имаше и две жени, дойдоха словашки войници. От Афганистан след едногодишно пребиваване се завърнаха също така и чешки пилоти, които обучаваха афганистанските си колеги да управляват хеликоптери “Ми-17” и “Ми-24”. Но преди да се завърнат по домовете си военнослужещите са длъжни да прекарат известен период на карантина. /ИА „Фокус”/

 
14.04.2009, 10:33

Планираща конференция за тактическото учение “АТИЯ-2009”

Във Военноморска база Бургас се проведе основната планираща конференция за организиране на взаимодействието на силите на съединението със силите и средствата на правителствените и неправителствени организации и ведомства, при решаване на съвместни задачи по време на тактическото учение “Атия 2009”. По време на учението от 11 до 21 май 2009 г., освен въпросите, свързани с бойната подготовка на корабите (плавания с бойни стрелби), ще се проведат епизоди по търсене и спасяване, потушаване на пожар на кораб, приемане на бежанци и оказване на помощ на населението.

Още български ВМС

 
 
 
14.04.2009, 09:11

САЩ и Израел ще проведат мащабни военни учения

Специални части на армиите на САЩ и Израел ще проведат скоро мащабни съвместни военни учения, с цел изготвяне на защитна стратегия при евентуално нападение, предаде палестинската информационна агенция Маан. В рамките на маневрите ще бъдат тествани възможните варианти за действие при евентуално нападение от страна на Иран или друга държава в региона. Все още не се съобщават подробности за мястото на ученията, уточнява агенцията. /ИА „Фокус”/

 

LAAD

Рио де Жанейро, Бразилия

14 – 17 април 2009 година

7-мa  Латиноамериканска изложба на авиокосмически и отбранителни технологии

 
 
 
13.04.2009, 21:53

КАПО е предало на ВВС на Русия ремонтиран Ту-160

ОАО "Казанское авиационное производственное объединение им. С.П.Горбунова" (КАПО) в петък е предало на руските военновъздушни сили ремонтирания стратегическия бомбардировач Ту-160 "Алексей Плохов", съобщава пресслужбата на компанията.

"След извършване на различни ремонтни работи Ту-160 успешно е преминал през всички наземно-летателни изпитания. „Изпитите” са се провеждали в условия максимално приближени до реалните за използване на самолета, Ту-160 е бил проверяван в различни режими, в т.ч и далечина на полета”, - се говори в съобщението.

Ту-160 е свръхзвуков стратегически ракетоносен бомбардировач с изменяема стреловидност на крилата, разработен в бюрото на Туполев и е най-големия в света свръхзвуков самолет.

Още Ту-160

 
13.04.2009, 20:29

Две китайски военноморски формирования се срещнаха в Аденския залив

Днес в 11:00 пекинско време в източната част на Аденския залив, втората патрулираща група на китайския военноморски флот се срещна с първата патрулираща група, съобщава CRI.

Според плана двете групи съвместно ще изпълнят задачи по патрулиране и конвоиране в западната част на Аденския залив.

 
13.04.2009, 13:10

Завършен е първият етап от изпитанията на радар за перспективните есминци и самолетоносачи на САЩ

Компанията Raytheon напълно е завършила първият етап от изпитанията на новия радар Dual Band Radar за военноморските сили на САЩ. В рамките на този етап радара е бил изпитван без да бъде включван на режим „излъчване”.

Двудиапазонния радар Dual Band Radar представлява интегрирана система на базата на многодункционалния радар AN/SPY-3 работещ в Х-диапазон и радар от S-диапазона. Той е предназначен за перспективния есминец клас Zumwalt (DDG1000) и самолетоносача клас Ford (CVN78).

 
13.04.2009, 12:57

Балистиката на GPS-снарядите Excalibur Ib е потвърдена при стрелби

Според съобщение на пресслужбата на компанията Raytheon, изпитателните стрелби с прототипи на GPS-снаряди Excalibur, проведени още на 27 февруари 2009 година в присъствието на официални лица на американската армия, са потвърдили безопасността на излизане на снарядите от дулото на оръдието, а също аеродинамичната стабилност по време на полет. В рамките на изпитанията са били изстреляни осем високотехнологични снаряда.

 
13.04.2009, 12:25

Решават съдбата на подводница „Надежда“

Съдбата на извадената от въоръжение подводница на Военноморския флот „Надежда“ ще бъде обсъдена днес на среща между министъра на отбраната Николай Цонев с кмета на града Кирил Йорданов и председателя на местния парламент Борислав Гуцанов, научи „Народно дело“. Припомняме, че предложението на варненските управници е неизползваемата подводница да бъде превърната в музей. За целта собствеността на плавателния съд трябва да бъде прехвърлена от държавата на община Варна. Идеята бе лансирана от Гуцанов, а самата подводница-музей трябва да бъде разположена някъде в района на сегашното товарно пристанище, което в недалечно бъдеще ще бъде превърнато в атрактивна градска зона с модерен аквариум, яхтен пристан, хотели, ресторанти, крайбрежен парк със зони за отдх, разходки и места за детски игри. /Народно дело/

Още подводници

 
13.04.2009, 09:15

Подготовка на руската армия за парада на 9-ти май в Москварепортаж на военния телевизионен канал

 
 
 
12.04.2009, 17:18

Нова бойна машина на фирмата Iveco ще бъде представена на LAAD 2009

На 7 април 2009 г фирмата IVECO представи макета на нов бронетранспортьор, предлаган на Бразилия, с колесна формула 6x6 (VBTP-MR на португалски) и който ще бъде показан на започващото след два дни изложение LAAD (Latin America Aero & Defense).

Изготвянето на макета е част от контракт, подписан през декември 2007 г между фирмата IVECO L.A. и военното ведомство на Бразилия. Договора предвижда съвместна разработка на проект под названието „Среден колесен БТР – Базова платформа” (или съкратено VBTP-MR), като от италианска страна това ще бъде специализираната в разработката и производство на военни машини фирма IVECO Defence Vehicles.

С помощта на тази фирма ще бъде организирано и производството БТР VBTP-MR в завод на фирмата в гр. Минас Хераис (Бразилия).

Опитния образец на БТР VBTP-MR ще бъде готов до края на 2009 г и изпитван в бразилската армия от началото на месец април 2010 г.

Освен това, 16 допълнителни машини ще бъдат изготвени и доставени до 2011 г. Едва след това Бразилия ще вземе решение за обема на поръчаните бойни машини.

Новите БТР ще трябва да заменят старите машини Urutu EE-11, намиращи се в момента на въоръжение в бразилската армия.

БТР VBTP-MR на фирмата IVECO ще има тегло от 18 тона, може да плава и да се транспортира със самолет С-130 Hercules. Задвижването става с дизелов двигател с автоматична скоростна кутия, може да превозва до 10 десантника плюс водача на машината. Външните габаритни размери са: дължина – 6,9 метра, ширина – 2,7 метра и височина – 2,34 метра. БТР може да бъде въоръжен с различни бойни модули с дистанционно управление.

Още колесни БТР

 
12.04.2009, 15:01

Фрегата от военноморските сили на Италия е пристигнала в Аденския залив

Фрегатата от военноморските сили на Италия „Maesrtrale” F 570” е пристигнала днес в Аденския залив, където вчера беше отвлечен от сомалийски пирати влекача „Буканеер”, плаващ под италиански флаг, предаде РИА Новости.

По данни на информирани източници, командването на фрегатата (командир Angelo Virdis) е готово за всякакво развитие на събитията и ще действа в съответствие с поставените задачи. По данни на министерството на външните работи на Италия, от 16 членове на екипажа на влекача, десет души са италиански граждани. Освен тях на борда на кораба се намират петима румънци и един хърватин.

Още фрегати

 
12.04.2009, 14:40

Министерството на отбраната на Унгария купува MRAP на фирмата Force Protection

Фирмата Force Protection, Inc. е обявила, че военното ведомство на Унгария е поръчало три машини Cougar. Според контракта, който е за 1,3 милиона долара, доставката на машините, резервните части и подготовката на екипажите трябва да завърши до края на месец юни 2009 година.

Главния мениджър на фирмата Force Protection е заявил, че машините се ползват със заслужена добра репутация на бойното поле. MRAP Cougar осигуряват високо ниво на защита на екипажа и войниците, а също се признава и високата им живучест.

Още MRAP

 
12.04.2009, 00:34

Военен вестник на Израелномер 20 (на руски език) – формат PDF (2,10MB)

 
 
 
11.04.2009, 14:29

Турски военен кораб акостира на грузинското пристанище Поти

Турският военен кораб “Кемал Рей” акостира на грузинското пристанище Поти с годишната мисия “Морска звезда”, предаде агенция Интерфакс.

Корабът на военноморските сили на Турция в рамките на договора за двустранно сътрудничество ще остане в Поти до 13 април. Основната цел на визитата е обмен на опит в охраната на морските граници и провеждане на съвместни морски учения.

 
 
 
10.04.2009, 22:14

Повреда на самолет с военнослужещи на ООН  

Вестник Йени Шафак съобщава, че вчера самолет превозващ военнослужещи на ООН е кацнал принудително на летището в Трабзон. В новината се отбелязва, че самолета пътуващ от Норвегия за афганската столица Кабул се е приземил на летището в Трабзон за да зареди с гориво, след което е отлетял. Кратко време след това самолета поради техническа неизправност отново се е върнал на летището в Трабзон. Вестникът предава, че военнослужещите на ООН намиращи са на борда на самолета са се настанили в хотел в Трабзон и че след като повредата бъде отстранена самолета ще отлети за Кабул.

 
10.04.2009, 17:16

Турция унищожи половината от пехотните си мини

Турция е унищожила половината от своя арсенал с пехотни мини в съответствие с изискванията на Отавската конвенция, към която Истанбул се присъедини през 2004 година, съобщава The Associated Press.

Турския генерал-лейтенант Зафер Акалин, който оглавява структурата, занимаваща се с унищожаването на това въоръжение, не е съобщил точно с какво количество мини разполага турската армия. Според неговите думи, от 2007 година в завода в Кириккале в централната част на страната са били унищожени половината от тях.

Към Отавската конвенция за забрана на пехотните мини до сега са се присъединили повече от 150 държави. Сред тях не са обаче страните с най-големите арсенали от това оръжие, включително Русия, САЩ, Китай, Индия, Пакистан и Израел. През януари 2008 година Русия заяви, че няма намерение да се отказва от тези мини, понеже военните планират използването им в отбранителни бойни действия.

Още мини

 
10.04.2009, 09:45

Износът на руско оръжие поставя рекорди, въпреки финансовата криза

Сред световните износители на въоръжение и военна техника Русия заема второ място, значително изпреварвайки водещите европейски държави, съобщава “Российская газета”, позовавайки се на изявление на генералния директор на “Рособоронекспорт” Анатолий Исайкин. Той отбеляза, че ведомството е доставило през 2008 година продукция за 6,725 милиарда долара, а обемът на поръчки се е увеличил до 27 милиарда долара.

Исайкин каза още, че ако по-рано основна част от сделките са се осъществявали с Индия и с Китай – до 80 %, то през миналата година “Рособоронекспорт” по-активно е усвоявал и други пазари, преди всичко южноамериканския.

По неговите думи са били подписани договори с Венецуела, Мексико, Перу, Колумбия и Бразилия. “Има добри предпоставки за износ на оръжие за Боливия, Уругвай, Еквадор. Продължаваме работа и с Югоизточна Азия – Виетнам, Индонезия, Малайзия, както и със страните от Близкия и Среден Изток. Приличен обем на поръчки се изпълнява за Алжир”, каза Исайкин. /ИА „Фокус”/

Още руски военнопромишлен комплекс

 
10.04.2009, 09:38

Полша одобри изпращането на още 400 войници в Афганистан

Полският президент Лех Качински одобри изпращането на допълнително 400 войници в Афганистан, като по този начин увеличи броя на полските войници в размирната страна на 2 000 души, предаде АФП.

Страната-членка на НАТО, Полша заяви миналия месец, че ще изпрати допълнителни части в Афганистан, но решението трябваше да бъде окончателно одобрено от президента.

400-те войници ще бъдат част от водените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).

 
 
 
09.04.2009, 23:49

Повишени мерки за сигурност на турско-иракската граница

Турция усилва мерките за сигурност на иракската граница срещу евентуално проникване на терористи. От най- близките населени места до границата бяха прехвърлени голям брой бронирани автомобили и допълнителни подразделения.

Съобщено бе за възникнали сражения в околностите на Диарбакър и Хакяри. Изпратени са подразделения от командоси в районите на Габбар, окръг Ширнак и планината Джуди, местността Бестлер Дерелер. Поделенията са усилени с военни хеликоптери. Построени си нови наблюдателни пунктове по високите хълмове на иракската граница.

Взетите мерки блокираха действията на терористите. Двама терористи избягали от лагерите на терористичната организация в Северен Ирак се предадоха на силите за сигурност в община Силопи окръг Хакяри.

 
09.04.2009, 20:20

Навигационните системи на Sagem са избрани за италианските фрегати FREMM

Инерциалната навигационна система SIGMA 40, разработена и произведена от Sagem (група компании SAFRAN), е избрана сред международните конкуренти за оборудване на новите европейски многоцелеви фрегати FREMM за военноморските сили на Италия, съобщава пресслужбата на SAFRAN. Компаниите Sagem и SELEX Sistemi Integrati (Група Finmeccanica), основен изпълнител на бойните системи на кораба, са подписали контракт, включващ услуги по материално-техническото осигуряване.

Характерни особености на инерциалната система SIGMA 40 са простотата на експлоатация и техническо обслужване, компактна конструкция и възможност за модернизация на апаратното и програмно осигуряване. Системата вече бе избрана от френския военноморски концерн DCNS за оборудване на фрегатите FREMM, които се намират в състава на френския ВМФ. Sagem също доставя и системите за радиоелектронно подавяне NGDS и системите за управление на огъня NAJIR на тези кораби.

Инерциалните навигационни системи Sagem в момента се използват в повече от 300 надводни кораби и подводници, влизащи в състава на 31 армии по света.

Още фрегати

 
09.04.2009, 18:11

Сръбските ВВС демонстрираха новия си самолет „Ласта-95”

Новия сръбски учебно-боен "Ласта-95" има висок експортен потенциал, заяви министъра на отбраната на републиката Драган Шутановац. За нуждите на националните ВВС се планира да бъдат закупени 15 такива самолета, още 20 сръбски самолета са поръчани от Ирак. Демонстрационни полети на сръбските „лястовици” са се състояли днес на военното летище Батайница край Белград в присъствието на представители на Министерството на отбраната и ГЩ.

"Ласта-95" е едномоторен моноплан-спарка, оборудван с прибиращо се шаси с възможност да излита и каза и на полеви летища. Максималната скорост на полета е 340 км/ч, височината достига до 5200 м, а далечината - 1060 км в учебен вариант и 400 км с пълно бойно натоварване. На външни подвески машината може да носи доста сериозно за този тип летателни апарати въоръжение. Това са два подкрилни картечни контейнера с пълен боекомплект, или два контейнера с ракети клас „въздух-повърхност”, или две 100 килограмови авиобомби.

Още учебни самолети

 
09.04.2009, 17:43

Безпилотния летателен апарат Predator C извърши първият си полет

БЛА Predator C в началото на април е извършил своя първи полет, съобщава Flight International.

Компанията General Atomics Aeronautical Systems е започнала разработката на разузнавателно-ударния БЛА Predator C през 2005 година по собствена инициатива, не дочаквайки ВВС на САЩ да формулират изискванията към такъв вид апарати. Първият полет бе планират за третото тримесечие на 2006 г., но заради технически проблеми той бе отложен.

Predator C за разлика от своите предшественици е снабден с реактивен двигател, което трябва да повиши неговите бойни възможности.

Конгресмени са поели ангажимента да искат от правителството средства за финансиране на програмата Predator C, съобщава Flight International.

Още безпилотни апарати

 
09.04.2009, 13:40

Boeing ще демонстрира тренажор на изтребителя Super Hornet на LAAD-2009

Американската компания Boeing ще демонстрира тренажор на изтребителя F/A-18E/F Super Hornet Block II на изложението Latin America Aerospace and Defence (LAAD-2009), което ще се проведе от 14 до 17 април в Рио де Жанейро (Бразилия), съобщават от компанията.

Тренажора на самолета ще бъде „ядрото” на експозицията на компанията Boeing там. Той ще позволи на бразилските военни да се запознаят по-отблизо както с едноместния (F/A-18E), така и с двуместния (F/A-18F) вариант на самолета. Това съвсем не е случайно, защото F/A-18E/F участва в тендера на бразилските ВВС F-X2 за доставка на нови изтребители.

Самолетите Super Hornet се намират на въоръжение в американските ВМС, като такива машини вече са поръчани и от ВВС на Австралия. Освен това, самолетите вземат участие и в няколко международни тендера: в Дания, в Гърция и в Индия. През февруари тази година Super Hornet стана един от претендентите за бъдещ изтребител на ВВС на Бразилия.

Още за F/A-18E/F Super Hornet

 
09.04.2009, 12:16

Предложиха капитан І ранг Валентин Гагашев за началник на щаба на НАТО „Скопие”

Със свое решение правителството предлага на президента да издаде указ, с който да назначи капитан I ранг Валентин Любомиров Гагашев на длъжността „Началник на щаба на НАТО„Скопие”.

Със същото решение се предлага капитан І ранг Гагашев да бъде освободен от длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране” в Генералния щаб на българската армия, както и да бъде удостоен с висше военно звание „Бригаден адмирал”. Капитан І ранг Гагашев е преминал последователно през командни длъжности до заместник-командир на Военноморска база и щабни длъжности във военноморските сили до началник-щаб на Военноморска база. В продължение на две години е заемал длъжност „Началник отдел” в Щаба на военноморския команден компонент на НАТО в Неапол. Притежава много добра езикова подготовка, богат професионален опит и отлично познава структурите и функциите на Командванията и щабовете на НАТО. Притежава необходимите разрешения за достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС. С друго свое решение правителството предлага на президента да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Стоян Станков Генков от длъжността „Началник на щаба на НАТО„Скопие”. Правителството предлага на президента да издаде и указ за освобождаване на бригаден генерал Румен Андреев Андреев от длъжност „Заместник-началник” на Военната академия „Г.С.Раковски”. Със същото решение се предлага бригаден генерал Андреев да бъде освободен от кадрова военна служба. /БГНЕС/

 
09.04.2009, 10:02

САЩ възобновяват разработката на ново поколение разузнавателни спътници

Пентагона и офиса на директора на националното разузнаване (DNI) са разработили програма за създаване на ново поколение разузнавателни спътници, съобщават от офиса на DNI..

Според думите на директора на националното разузнаване Dennis C. Blair, оглавяваното от него ведомство е стигнало до извода за необходимостта от създаване на „ново поколение оптикоелектронни разузнавателни спътници”.

"Спътниковото разузнаване е ключов елемент на нашата безопасност", - подчертава Blair.

По предварителна информация, членовете на комитета за безопасност на Конгреса на САЩ смятат да започнат до края на април обсъждането на план за модернизация на спътниковата групировка на страната.

През 2005 г САЩ закриха програмата за създаване на разузнавателните спътници от ново поколение Future Imagery Architecture (FIA). За шестгодишното си съществуване стойността на тази програма нарасна от 5 на 10 милиарда долара.

През 2008 г американските законодатели отказаха да отделят средства за програмата за развитие на средствата за космическо разузнаване BASIC (Broad Area Surveillance Intelligence Capability), която трябваше частично да замени FIA. BASIC, в рамките на която Пентагона планираше да закупи два комерчески спътника за наблюдение на земната повърхност, се оценяваше на 1 милиард долара.

Стойността на програмата за създаване на разузнавателни спътници от ново поколение за сега не се съобщава, но според неофициални източници става въпрос за сума над 10 милиарда долара.

Още спътници

 
 
 
08.04.2009, 23:10

Американската армия се бори с епидемия от самоубийства

По данни на армията през януари предполагаемите самоубийства във войската достигнаха най-големия си месечен връх досега (24), като цифрата е два пъти, колкото бойните жертви в Ирак и Афганистан, взети заедно. Често на военните следователи им отнема месеци, за да потвърдят, че именно самоубийството е причина за смъртта на боеца. Броят на предполагаемите самоубийства през февруари е осемнадесет. По-голямата част от самоубийствата стават, след като бойците се завърнат в САЩ, но според Хърт и други лекари проблемът се заражда, докато военните са още на бойното поле….Прочети

 
08.04.2009, 22:24

Пентагона предлага да се закрие програмата F-22

Министърът на отбраната на САЩ Роберт Гейтс предложи най-радикалното изменение на приоритетите в разходите на Пентагона от края на Студената война, включвайки ограничаване на производството на изтребителя F-22, съобщава flightglobal.com.

Освен спиране на производството на изтребителите F-22 до края на 2011 година, Гейтс е предложил още ВВС да бракуват през 2010 година 250 от най-старите изтребители. Вместо производството на скъпите самолети F-22, Гейтс е предложил ускоряване на покупката на изтребителите F-35, отделяйки през 2010 година $11,2 млрд за покупката на първите 30 самолета. Според тази програма военното ведомство на САЩ трябва да закупи през следващите пет години 513 изтребителя F-35.

Освен това, министъра е предложил в бюджета за 2010 година да бъдат анулирани и разходи за нови видове въоръжения, такива като вертолета CSAR-X и спътниковата система TSAT, възобновява се конкурса за нов самолет-цистерна, ще се преразгледа програмата за покупки на президентски вертолети Lockheed/AgustaWestland VH-71A и програмата за разработка на бомбардировач от ново поколение.

Санкциите засягат и лазерното оръжие с въздушно базиране. Първият опитен самолет Boeing YAL-1 Airborne Laser е предложен да бъде съхранен за продължаване на експериментите, а работите по вторият екземпляр ще бъдат „преразгледани”. Гейтс не споменава нищо за производството на военнотранспортния самолет С-17, който също иска финансова поддръжка през 2010 и 2011 година.

Реализацията на програмата за създаване на изтребителя F-22 започна през 1983 година. Първият полет на опитна машина бе извършен през 1990 г. Серийното производство стартира през 2001 година. Себестойността на производството на един самолет се оценява на $137,5 млн (2008 г). През 2006 г. нови изтребители получи 27-а ескадрила, дислоцирана в авиобазата Ленгли.

Пентагона общо поръча 187 самолета, като до юли 2008 г. са произведени 127 машини. Гейтс заявява, че производството ще се ограничи до 186 самолета. До месец март 2009 година при летателни произшествия са загубени два серийни F-22: първият самолет се разби при излитане от базата Неллис на 20 декември 2004 г., а вторият падна на 25 март 2009 г. в пустинята в щата Калифорния, близо до авиобазата Едвардс, по време на изпитателен полет.

Още за F-22

 
08.04.2009, 15:47

Бронетранспортьори „Буцефал” ще се сглобяват в Македония

Американската компания „Defence Solutions”, чийто изпълнителен директор Тим Ринголд преди две седмици бе на работно посещение в Македония, обяви официално, че бронетранспортьорът „Буцефал” ще се сглобява в Македония, пише днес македонският вестник „Време”, позовавайки се на американските медии. БТР-4 ще се произвежда в Украйна, а ще се сглобява в Македония, каза Рейнголд. По думите му военната машина прави възможно военните сили да комуникират, да се обучават и да бъдат подкрепяни от НАТО в световни мироопазващи мисии. Проектът „Буцефал” все още не е одобрен от македонското правителство. В него, освен „Defence Solutions” участват и „Специално оборудване Скопие” и украинската „Укрсспецекспорт - Укринмаш”. /ИА „Фокус”/

Още за БТР-4

 
08.04.2009, 13:30

Boeing демонстрира управление на БЛА ScanEagle от самолета Wedgetail

Американската компания Boeing на 16 март е демонстрирала успешно управление на три безпилотни летателни апарата ScanEagle от самолет за ранно предупреждение и управление Wedgetail, съобщава пресслужбата на компанията.

Управлението на БЛА се е извършвало от оператори в самолета с помощта на стандартно оборудване и програмно осигуряване, разработено от компанията Boeing.

Целта на мероприятието е да се демонстрира интеграцията на съществуващите системи за управление на БЛА на НАТО и системите за управление на бойните действия.

Три БЛА ScanEagles са били запуснати от полигона Boardman (източната част на щата Орегон), на разстояние 190 км. от самолета Wedgetail. Операторите от борда на самолета са дали на апаратите задание за поиск, разузнаване, наблюдение на цел и целеуказване. БЛА са предавали на борда на самолета видеоизображение в реално време.

В началото на май т.г. компанията Boeing планира да демонстрира тези възможности на правителството на Австралия, което е поръчало самолети Wedgetail. Демонстрациите ще се извършат в австралийската  военновъздушна база Williamtown в New South Wales. Планира се апаратите ScanEagle да бъдат запуснати от полигона Woomera, на разстояние 1730 км от базата.

БЛА ScanEagle е създаден от подразделението Insitu Inc на компанията Boeing. Това е напълно автономен апарат, снабден с електронно-оптически и инфрачервени камери, позволяващи на оператора да следи както неподвижни, така и подвижни цели. Апаратът е способен да се намира на височина над 4800 метра повече от 24 часа.

Самолета Wedgetail (737 AEW&C) е създаден на базата на пасажерския лайнер Boeing Next-Generation 737-700 и е предназначен за управление на войските на бойното поле. На борда му се намират 10 оператора.

Още безпилотни апарати

 
08.04.2009, 10:14

Специализирана литература от мрежата:

Архив 123   190 МБ  

Архив 124   153 МБ  

Архив 125   158 МБ  

Архив 126   156 МБ  

Архив 127   149 МБ 

Архив 128   152 МБ  

Архив 129   142 МБ  

Съдържание на архивите (руски език)

 
08.04.20009, 09:44

Трудова борса във военноморски клуб

Изпълнителната агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната” чрез териториалната си дирекция – Варна, организира армейска трудова борса „Военен талант – гражданска професия”, която ще се проведе на 9 април т.г. (четвъртък) от 10.00 ч. в Концертната зала на Военноморски клуб, Варна, бул. „Владислав Варненчик” № 2.

Свободни работни места ще предложат редица фирми от Варна.

На трудовата борса са поканени да участват военнослужещи освободени от кадрова военна служба, членове на семействата на военнослужещи и граждански лица от Министерството на отбраната и Българската армия.

 
 
 
07.04.2009, 23:40

Raytheon ще достави комплекси за панорамно наблюдение за БМП Bradley

Според съобщение на пресслужбата на Raytheon, компанията е получила контракт на стойност 163,5 млн., предвиждащ доставянето на 822 комплекта за панорамно наблюдение Independent Viewer Block 1 units за БМП Bradley A3.

Комплекта представлява система за инфрачервено наблюдение от второ поколение, осигуряваща кръгов обзор и откриване на потенциални цели и заплахи от всяко направление на по-големи разстояния в сравнение с предните модели.

В момента американската армия е получила повече от 1800 комплекта CIV.

Още БМП Bradley
 
07.04.2009, 23:14

Норвегия подкрепи Русия за войските в Арктика

Намеренията на Русия да разположи войски в Арктика, които да охраняват петролните и газовите залежи, както и други полезни изкопаеми, изненадващо срещнаха подкрепата на Норвегия, предадоха осведомителните агенции.

"Това не е крачка по пътя на военния конфликт, а напротив - ще допринесе за международното сътрудничество в региона", каза Еспен Барт Ейде, държавен секретар по отбраната на Норвегия. По думите на Ейде Норвегия не е разтревожена от руските намерения, доколкото инвестициите за отбрана в региона ще помогнат за разработването на нефтените и газовите полета и за съкращаване на "транспортната активност".

Освен Русия и Норвегия, основните играчи в надпреварата за ресурсите на Арктика са САЩ, Канада и Дания. Претенциите на Русия върху подводния арктически шелф неотдавна стресна НАТО, свидетелство за което е искането на генералния секретар Яп де Хоп Схефер алиансът "да започне да наблюдава Арктика с повишено внимание".

Руски експерти оценяват петролните залежи в арктическия шелф на 9 до 10 млрд. т. Официален Кремъл планира в периода 2016-2020 г. да "трансформира арктическата зона в главна стратегическа ресурсна база на Руската федерация". /Монитор/

 
07.04.2009, 21:00

Русия и Бразилия съвместно ще разработват изтребител от пето поколение

Русия продължава търсенето на партньори за развитие на програмата за изтребител от пето поколение. Освен Индия, която вече се съгласи да сътрудничи с Русия в разработката и производството на перспективния изтребител, към програмата може да бъде привлечена и Бразилия, съобщава РИА Новости.

Заместник-директорът на руската федерална служба за военнотехническо сътрудничество Александър Фомин посочи, че Русия води преговори с Бразилия за обмен на технологии и за евентуалното създаване в тази страна на лицензирано производство на новите изтребители. Самолетът, който се създава по тази програма, трябва през следващото десетилетие да замени изтребителите от четвърто поколение в състава на руските ВВС. /ИА „Фокус”/

 
07.04.2009, 17:20

В Индия е открит център за подготовка на пилотите на МиГ-29К

В индийския щат Гоа, на територията на базата на ВМС Hansa, на 6 април се е състояла церемония по откриването на център за подготовка на пилоти и техници на палубни изтребители МиГ-29К/КУБ, съобщава The Hindu.

В момента пилотите и техническия персонал на перспективните палубни изтребители на ВМС на Индия се извършва в Русия, но с откриването на този център те ще могат да се обучават на територията на своята страна. Първите бойни самолети МиГ-29К/КУБ, поръчани в Русия, индийската страна планира да получи в средата на 2009 година.

През 2004 година Индия поръча 12 едноместни палубни изтребителя МиГ-29К и 4 двуместни МиГ-29КУБ в рамките на комплексен контракт свързан с доставката на тежкия крайцер "Адмирал Горшков". Общата стойност на сделката е 1,6 милиарда долара. По-късно индийската страна оповести плана си за покупка на допълнителна партия от 29 самолета МиГ-29К. С тези изтребители се планира да бъде комплектувана авиогрупата на перспективния индийски самолетоносач, строителството на който започна през февруари 2009 година.

Още за МиГ-29К

 
07.04.2009, 13:40

Израелската армия е провела изпитания на противоракетата "Хец-2”

Израелската армия днес е провела поредното изпитания на противоракетата "Хец-2" (Стрела-2), разработена заедно със САЩ. Министерството на отбраната съобщава, че тестът „като цяло е преминал успешно, резултатите се обработват”, предаде ИТАР-ТАСС.

Ракетата "Хец-2" е подобрен вариант за системата за ПРО „Хец” и е предназначена за сваляне на балистични ракети на голямо разстояние, преди да са достигнали територията на Израел. Това е вече 16-ти пуск на ракетата, 90 процента от които са успешни. За изпитанията е била създадена мишена, имитираща характеристиките на иранската ракета „Шабах-3”

Още ракети

 
07.04.2009, 10"04

Русия ще достави на палестинските служби за сигурност 50 бронетранспортьора

Лидерът на Палестинската автономия Махмуд Аббас, който е на посещение в Русия и в понеделник вечерта се срещна с руския президент Дмитрий Медведев, съобщи, че скоро руски бронетранспортьори и хеликоптери ще бъдат доставени в автономията.

„Скоро тези бронетранспортьори ще дойдат в Палестина”, каза Аббас в интервю за вестник “Время новостей” .

Русия отдавна се опитва да окаже помощ на палестинските служби за сигурност, предоставяйки им петдесет бронетранспортьора, но до момента Израел не допускаха машините до палестинските територии. Сега съгласието е дадени при условие, че машините бъдат доставени без съответното въоръжение. /ИА „Фокус”/

 
 
 
06.04.2009, 23:18

Bell Helicopter получиха поръчка от ВМС на САЩ

Американската компания Bell Helicopter и американските военноморски сили на 27 март са сключили контракт на стойност $288 милиона за производството на шестата партия вертолети по програмата за модернизация H-1, съобщават от пресслужбата на компанията.

Шестата партия включва 5 вертолета AH-1Z и 11 вертолета UH-1Y. Всичките вертолети ще бъдат построени в завода на компанията Bell в Амарилло (щат Тексас). Доставката на вертолетите ще започне през 2011 година.

Компанията Bell ще произведе за ВМС на САЩ по програмата H-1 общо 65 вертолета: 17 ударни вертолети AH-1Z и 48 вертолета с общо предназначение UH-1Y. За сега компанията е произвела 6 вертолета AH-1Z и 17 вертолета UH-1Y.

 
06.04.2009, 20:38

НАТО ще проведе учения в небето над Естония, Латвия и Литва

Във вторник, 7 април, във въздушното пространство на Естония, Латвия и Литва ще се проведат учения на военновъздушните сили на НАТО, съобщи пресслужбата на генералния щаб на естонските въоръжени сили, цитирана от агенция Постимеес.

Целта на ученията е отработване на взаимодействието между военновъздушните сили на страните от НАТО и развитие на връзките на балтийските страни с интегрираната система на противовъздушната отбрана на НАТО. /ИА "Фокус"/

 
06.04.2009, 14:25

На остров Ява се разби самолет на индонезийските ВВС

Разби се самолет Fokker 27, принадлежащ на военновъздушните сили на Индонезия, съобщава агенция DPA. Инцидента е станал днес около 12:30 часа местно време в Бандунг (Bandung) – административен център на индонезийската провинция Западна Ява.

Според информация на Sky News, в резултат на произшествието са загинали 24 човека: 6 члена на екипажа, 17 преминаващи специална подготовка командоси и един инструктор.  

Не е установена причината за катастрофата. Машината Fokker 27 е изпълнявала учебен полет. Провежда се спасителна операция и разследване на място.

Още военнотранспортни самолети

 
06.04.2009, 14"02

Шведите модернизират свои корвети за борба с пиратите

Военноморските сили на Швеция са завършили работите по преоборудване на няколко бойни кораба за борба с пирати, съобщава DefPro. През модернизация са минали корветите "Мальме" (HMS Malmö K12) и "Стокхолм" (HMS Stockholm K11), а също и кораба за съпровождане "Троссе". Решението за преоборудване е било взето през декември 2008 година във връзка с намеренията на правителството на Швеция да участва в операциите край бреговете на Сомалия заедно с други европейски държави. Екипажите на ВМС на Швеция ще изпълняват задачи в района на Аденския залив и ще се базират в едно от пристанищата на Джибути.

Модернизацията е включвала монтирането на ново оборудване за извършване на поискови и спасителни операции, вентилационни системи за експлоатация в тропически условия и апаратура за спътникови комуникации. Освен това на корабите е поставено и допълнително въоръжение.

"Мальме" и "Стокхолм" са корвети от клас Stockholm. Те са влезли в състава на шведските ВМС през 1986 година. Водоизместимостта на корабите е около 380 тона, а дължината - 50 метра. Те са способни да развиват скорост до 30 възла. Екипажът се състои от 35 човека, включително 21 офицера. Корветите са въоръжени с противокорабни ракети, торпеда и картечници. През 1999-2000 година вече бяха модернизирани, като им бяха поставени нови двигатели, навигационни системи и други елементи.

Още корвети

 
06.04.2009, 10:47

Русия ще достави на Бразилия 12 бойни хеликоптера Ми-35М

Доставките на руски бойни хеликоптери Ми-35М за Бразилия ще започнат в края на годината или началото на 2010 г., съобщи пред РИА Новости първия заместник-ръководител на федералната служба за военнотехническо сътрудничество Александър Фомин.

„Наскоро бе подписан договор за доставката за Бразилия на 12 хеликоптера Ми-35М. Договорът вече е в сила и промишлеността ни вече започна изготвянето на съответната техника. Първите доставки ще започнат в края на годината или началото на следващата”, каза Фомин. Той допълни, че стойността на договора е 150 млн. долара.

Още за Ми-24/35

 
 
 
05.04.2009, 19:17

САЩ купуват хърватски „Калашников”, пишат загребски медии

Хърватия е постигнала споразумение със САЩ да закупят 19 хиляди броя „Калашников”, пишат загребски медии, цитирани от Макфакс. Не се съобщава на каква стойност е покупката, но се смята, че може да възлезе на най-малко два милиона евро. Според публикации американците решили да закупят точно това оръжие заради относително ниската цена. То било предназначено за афганистанските сили.

Хърватия от друга страна е взела решение да премине към калибъра на НАТО от 5,56 мм и скоро може да се очаква решение за доставяне на нови пушки. Затова този договор може да се отрази добре на Хърватия като решение на въпроса за излишъка от въоръжение, пише агенцията.

Според хърватски медии Хърватия вече е подготвила договори за продажба и на леко артилерийско оръжие и пистолети различен калибър. /ИА "Фокус"/

Още за АК

 
 
 
04.04.2009, 20:52

Китай се подготвя за 60-та годишнина на ВМС на КНР

Китай е поканил над 30 държави, включително САЩ, Русия, Индия, Пакистан и Австралия, да изпратят кораби и делегати за внушителния преглед на военни плавателни съдове на 23 април, пише вестник “Шанхай Дейл” .

Събитието, което ще се състои край бреговете на Киндао, провинция Шандун, ще съвпадне с 60-та годишнина на ВМС на Народната освободителна армия на Китай и е част от празненствата за 60-та годишнина от основаването на КНР, като националният празник на страната ще бъде отбелязан на 1 октомври.

Двадесет и осем държави са потвърдили участието си, а над 40 кораба от 15 държави са потвърдили участието си в прегледа на военноморските кораби. /ИА "Фокус"/

 
04.04.2009, 17:29

Детският премиер - новият шеф на НАТО

Датският премиер Андрес Фог Расмусен ще бъде следващият генерален секретар на НАТО.

Това заяви настоящият шеф на Алианса Яп де Хоп Схефер, след като лидерите на НАТО са успели да убедят Турция да не оказва правото си на вето за номинацията.

Андерс Фог Расмусен е настоящият премиер на Дания, както и парламентарен лидер на Либералната партия. Роден е на 26 януари 1953 г. в гр. Гинеруп, Дания. Женен, с три деца. Завършил е икономика в Университета в Архус през 1978 г. Автор е на редица книги на икономическа тематика. Още като ученик става основател и председател на организацията на Младите Либерали. Бил е министър на търговията в периода септември 1987 - ноември 1992; министър на икономиката (декември 1990-ниември 1992). През 2001 г. става премиер на Дания. Преизбран е през 2005 г. Въвлечен е в спора за карикатурите на пророка Мохамед, излезли в датски вестник. През 2003-та Расмусен, за разлика от повечето европейски лидери, подкрепя плановете на американския президент Джордж Буш за инвазия в Ирак. Дания дори изпраща свой контингент в страната. Известен е със здравословния начин на живот, който води. Тича всяка сутрин, като твърди, че това избистря главата му за предстоящата работа.

Още за НАТО

 
 
 
03.04.2009, 22:52

Изтребител Ф-18 на испанските военновъздушни сили катастрофира

В пустинна местност в автономната област Наварра в северна Испания днес се разби изтребител Ф-18 на националните ВВС, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според информация на министерството на отбраната, самолетът по време на планов полет по неизвестни причини е паднал на земята. Пилота е катапултирал успешно.

Специална комисия на военното ведомство е започнала разследване на причините за катастрофата.

Още за Ф-18
 
03.04.2009, 17:29

Австрия ще унищожи касетъчните си бомби до края на 2009 година

Австрия е “шестата страна в света”, която е потвърдила пред ООН официалното ратифициране на договора за забрана на касетъчните бомби, предаде АФП.

Договорът е бил ратифициран от австрийския парламент на 12 март и до края на годината ще бъде изцяло изпълнен, като запасите с касетъчни бомби на австрийската армия ще бъдат унищожени. /ИА "Фокус"/

 
03.04.2009, 13:43

Китай е започнал разработката на изтребители FC-20 за ВВС на Пакистан

Китайската компания Chengdu Aircraft Industrial Corporation (CAC) е започнала да произвежда двуместен вариант на изтребителя J-10B, който е известен под обозначението J-10BS. За износ самолетите ще бъдат доставяни с обозначението FC-20, съобщава пакистанския сайт defence.pk.

Планирано е пакистанските военновъздушни сили да получат от 36 до 100 машини FC-20.

Основното отличие в новия вариант ще бъдат горивните баки, направени по подобие тези в F-16 Block 60, и двигателя с управляем вектор на тягата. За разлика от опитния екземпляр J-10B на самолета ще бъде монтирано ново радиоелектронно оборудване, за което свидетелстват допълнителните антени по борда на фюзелажа. Предполага се, че самолетът ще бъде оборудван с нова РЛС с активна фазирана решетка. Освен това е увеличено и числото на външните подвески под крилата и фюзелажа, предвидена е възможност за поставянето на контейнер за целеуказване.

Техническа поддръжка на проекта осигуряват специалисти от РСК "МиГ".

Още китайски изтребители 
 
03.04.2009, 10:15

Фрегатата „Смели” се присъедини към формированието

На 2 април т. г. от Военноморска база Варна отплава фрегатата “Смели” с командир капитан II ранг Ваньо Мусински за участие във втората част на осмата активация на Черноморската оперативна група за военноморско сътрудничество BLACKSEAFOR, която преминава в периода от 2 до 22 април т. г. Корабът бе изпратен от командира на Военноморска база Варна бригаден адмирал Румен Николов и изпълняващият длъжността командир на дивизион патрулни кораби капитан II ранг Георги Пенев.

Освен фрегатата “Смели” от българска страна ще участват и двама офицери.  Капитан I ранг Георги Русев -  началник на щаба на Военноморска база Бургас, е началник на щаба на BLACKSEAFOR, а в оперативния щаб на активацията е капитан II ранг Огнян Колев от Щаба на ВМС. От Република Румъния се включва корветата “Еустатиу Себастиан”, от Украйна - корабът за управление “Славутич”, Русия участва с десантния кораб “Азов”, а Република Турция - с фрегатата “Фатих”. Ще бъдат отработени следните епизоди на море: тактическо маневриране, контрол на корабоплаването, извършване на проверки на кораб (бординг-операции), търсене и спасяване, провеждане на кораб зад трал, търсене и спасяване на паднал зад борда човек, оказване на помощ на бедстващ кораб.

В програмата е планирано корабите да се посетят Военноморска база Ерегли - Турция (3-7 април), пристанище Констанца - Румъния  (10-14 април) и Военноморска база Бургас (17-21 април). Фрегатата „Смели” ще се завърне във Варна на 22 април.

BLACKSEAFOR има за цел да укрепи мира и да повиши стабилността в Черно море и да съдейства за развитието на регионалното военноморско сътрудничество. Дейността на Оперативната група е в унисон с целите и принципите на Хартата на ООН и не е насочена срещу някоя държава или група държави. BLACKSEAFOR е регионална самостоятелна и същевременно прозрачна договореност, която не засяга правата и задълженията на страните, произтичащи от други международни споразумения. Оперативната група се събира при повикване и като правило се активира поне веднъж годишно. /Морски вестник/

Още български ВМС

 
03.04.2009, 01:00

Бюрокрация в US разузнаването

За 5 г. от съществуването на Офиса на директора на националното разузнаване на САЩ (ODNI) неговата главна задача не бе изпълнена, съобщи  в. „Ню Йорк таймс". Изданието цитира доклад на Едуард Магуайър - генерален инспектор при директора на националното разузнаване. Според документа офисът е затънал в бюрокрация, безстопанственост,  безкрайни разпри и борбата за територии между ЦРУ и 15-те други спецслужби,обединени в националното разузнаване. През последните години това е довело до значителни разузнавателни провали. От доклада следва също, че мнозина служители от офиса не са имали ясно разбиране за ситуациите и задачите в тяхното ведомство.

Докладът е завършен през ноември, преди Барак Обама да заеме президентския пост и да назначи за нов директор на разузнаването адмирала от резерва Денис Блеър.

Представяйки доклада си  в Конгреса, Магуайър съобщи, че оттогава в работата на ODNI има известен прогрес. Установени са нови правила за обмен на информация между спецслужбите и за координиране на работата. Магуайър изрази надежда, че новият шеф хаби по-малко време за доклади за Белия дом и  има повече време, за да надзирава разузнавателната общност. /Монитор/

Още американски специални служби

 
 
 
02.04.2009, 22:30

Путин разреши използването на военни комплекси за изстрелване на чуждестранни спътници

Премиер-министъра на Руската Федерация Владимир Путин е разрешил на министерството на отбраната да използва на договорна основа военни космически системи и комплекси и да се привлича личен състав на войсковите части за извършване по установен ред на пускове от космодрума Байконур на ракети-носители "Протон-М" с космически апарати с телекомуникационно назначение "W2A" и "W7" (Франция), "Нимик-5" (Канада) и "Протостар-2" (Индонезия)". Това съобщава пресслужбата на правителството на Русия.

 
02.04.2009, 15:56

В Китай е сформиран първият женски авиополк

Днес в Китай е сформиран първият женски авиополк, в състава на който са влезли 16 летци-изтребители от слабия пол, съобщава информационната служба Sina.

Жените – пилоти са усвоявали професията си в продължение на 44 месеца, като през това време всяка е налетяла по 135 часа.

Очаква се, че именно от състава на женския авиополк ще бъде избрана първата жена-космонавт на Китай.

 
02.04.2009, 15:26

Опитен пуск с ракета AMRAAM

Изтребител Typhoon е извършил опитен пуск с ракета AMRAAM, съобщава пресслужбата на компанията Eurofighter.
Изпитанията са проведени на 31 март в авиобазата Морон в южна Испания. В тях участие са взели изтребители Typhoon IPA4 и IPA5 на испанските и британските ВВС. Целта на изпитанията е била пуск на ракета от изтребител при пасивен режим на бордовата РЛС, която остава „невидима” за противниковата система за РЕБ. Такъв сценарий е особено важен за въздушен бой със силен противник зад пределите на пряката видимост.

Испанската машина IPA4 е извършила пуска на ракетата, а британския изтребител IPA5 е „подсветвал” целта със своята РЛС. Подготовката за изпитанията са продължили няколко месеца, като в нея са участвали всички европейски членове на програмата Typhoon и САЩ.

Още самолети Typhoon

 
02.04.2009, 13:47

Финландските военновъздушни сили ще купуват нови крилати ракети

ВВС на Финландия обявиха, че смятат да закупят от САЩ ново въоръжение за изтребителите си F-18C Hornet, съобщава YLE. Според източника, става въпрос за крилати ракети "въздух-земя" AGM-158 JASSM, макар финландските военни да разглеждат и възможността за покупка на германо-шведски ракети Taurus.

Преоборудването на финландските бойни самолети се извършва в рамките на дългосрочна програма, разчетена за 17 години и оценена на около милиард евро. Според плановете на военното ведомство, парка от самолети F-18C Hornet ще бъде напълно обновен до 2016 година. Решението за покупка на американски самолети бе взето през 1992 година, но според оценка на финландците още тогава машините са се нуждаели от модернизация.

По-рано военното ведомство на Финландия води преговори с американската страна за покупката на ракети AGM-158 JASSM, но през 2007 година Вашингтон отказа да продава на Хелзинки. Според някои данни причините са отказа са били политическите разногласия между двете страни.

Крилатата ракета AGM-158 JASSM е разработка на американската корпорация Lockheed Martin от втората половина на 1990-те години и трябва да замени AGM-137 TSSAM. Изпитанията и започват през 1999 г. Ракета може да се използва от различни видове бойни самолети като F-15E, F-16, F/A-18, F-35, B-1B, B-2 и B-52.

Еднотонната ракета може да носи бойна глава с тегло до 450 килограма, а обсегът и на действие е 370 километра. Според информация в печата, усъвършенстваната модификация JASSM-ER може да поразява цели на разстояние до 980 километра.

Още авиационни ракети

 
02.04.2009, 10:28

САЩ разглеждат като възможност доставката на осем използвани изтребители F-16 за българските ВВС

САЩ разглеждат като възможност доставката на осем преоборудвани използвани изтребители F-16 за нуждите на българските ВВС, съобщиха за Агенция „Фокус” от посолството на САЩ в София. Два от самолетите са учебни, с две места в пилотската кабина. Всеки изтребител ще бъде оборудван с най-модерни пилотски кабини, радарни, комуникационни, целеуказващи, навигационни и само-отбранителни системи. Изтребителите ще разполагат със системи, които ще позволяват използването на всички видове въоръжения, стандартни за НАТО. Този тип самолети зна ително ще подсили териториалната защита на България, позициите и в НАТО и ще позволи на българските ВВС да влязат в 21 век с несравними, доказани и изпитани в реални бойни условия системи на въоръжение. Този тип самолети ще заменят остарелите изтребители МиГ.

Процесът по съставяне на цената на целия пакет в офертата все още не е приключил, като се разглеждан най-ниските възможни цени, се казва още в съобщението на американското посолство. Разходите по обучението, логистиката и поддръжката на изтребителите ще бъдат разпределени през целия експлотационен живот на самолетите.

Предложената оферта е в отговор на запитване от страна на българското правителство за доставка на осем многоцелеви изтребители F-16.

Миналата седмица от шведската компания „Сааб”, която предлага модерните изтребители „Грипен” обяви, че също има готовност да предостави изтребители втора ръка. За сега обаче от представителството на „Грипен” за България съобщиха за „Фокус”, че не е имало запитване от българска страна за осъществяването на тази възможност.

Още F-16

 
02.04.2009, 00:33

Войните

Към 1 април 2009 година във военната операция в Ирак са загинали 4582 военнослужещи, от които 4265 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 179, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 31135 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г –  1 април 2009 година, са загинали 1112 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 669, австралийци - 10, англичани – 152, канадци – 116, чехи – 3, датчани – 21, холандци - 18, естонци – 3, финландци – 1, французи – 25, германци – 26, унгарци – 2;  италианци – 13, латвийци – 1, литовци – 1, норвежци – 3, поляци – 9, португалци – 2, румънци – 9, южно корейци – 1, испанци – 25 и шведи – 2.

За периода 2737 американски военнослужещи са били ранени.

 
 
 
01.04.22:10

Перу заделя средства за покупката на ПТРК и модернизацията на изтребители МиГ-29

Правителството на Перу е взело решение да задели 51 милиона долара за покупката на ПТРК и извършване на ремонт на изтребители МиГ-29, съобщава АРМС-ТАСС.

От посочената сума 36,6 милиона долара ще бъдат дадени на ВВС на Перу за поддръжка и ремонт на изтребителите МиГ-29.

Министерството на отбраната на Перу и корпорацията "МиГ" на 12 август 2008 година подписаха съглашение за извършване на модернизация на изтребителите МиГ-29, намиращи се на въоръжение в 6-та авиационна група на перуанските ВВС. Очаква се, че изтребителите ще бъдат доведени до версията МиГ-29СМР (P - перуански). Общата стойност на контракта е 106 милиона долара.

Според условията на контракта, на модернизация подлежат 19 перуански изтребителя МиГ-29. 16 едноместни МиГ-29С и 2 двуместни МиГ-29УБ бяха закупени през 1996 година от Белорусия. През 1998 година от Русия бяха допълнително получени три МиГ-29С.

Останалите 14,4 милиона долара са предназначени за закупуването противотанкови ракетни комплекси, като според наличната информация става въпрос за руски комплекси "Корнет" и израелски "Спайк".

Още за МиГ-29

 
01.04.2009, 21:05

Русия потвърди доставката на вертолети Ми-17 за Ирак

Пресслужбата на производственото обединение "Вертолеты России" потвърди, че са планирани доставки на вертолети Ми-17 за Ирак. Съгласно указания на федералните власти, холдинга вече е започнал реализацията на контракт за доставката на 22 вертолета. Контракта е сключен с компанията Airfreight Aviation Ltd от Обединените Арабски Емирства.

Информация за покупката на руски вертолети бе публикувана миналата седмица от американското военно ведомство. За реализация на проекта Пентагона е заделил 80 милиона долара за компанията Aeronautical Radio Incorporated, която ще управлява сделката. Строителството на машините ще се извърши в Улан-Уденския авиационен завод, а модификацията на Ми-17 е възложена на едно военновъздушно поделение в щата Джорджия. Стойността на един вертолет е около 2,4 милиона долара, като се отчита и преоборудването. Подробности за тези допълнителни работи за сега не се съобщават.

Още за Ми-17

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

Още военна информация - архив




{START_COUNTER}