Военна информация

Архив - от 16 до 30 април

 

 

За празника на армията: Военен парад, музикален парад, тържествен концерт, илюминации

30.04.2023, 21:47

С музикален парад на военните духови оркестри ще започнат празничните прояви по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия, съобщава Пресцентърът на МО. На 6 май  от 10:00 ч.  са тържественият водосвет на бойните знамена и военният парад на пл. „Княз Александър I“. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков ще командва военния парад.
Знамената светини обаче отново ще са в челото на парадната колона, която ще се води от Гвардейския представителен духов оркестър (ГПДО) и оркестрите на видовете въоръжени сили, СКСО, НВУ и в. ф. 24150. Седем представителни блока, водени от бойните и представителните си знамена – от НГЧ, НВУ „В. Левски”, в. ф. 24150 – Стара Загора (със знамето на СВ), в. ф. 22160 – Плевен, ВВС, ВМС и СКСО, ще минат по площада. В парадния строй ще има бойна и специална техника от Сухопътните войски: машини „Командо Селект” и „Гардиън”, бронетранспортьори, 152-мм гаубици Д 20, реактивни системи за залпов огън „Град”, МТЛБ „Тунджа”, самоходна гаубица „2С-1”, бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, танкове Т-72, ракетни комплекси „Точка” и „Оса”. От ВВС ще дефилират машини от ракетните комплекси С-125 и С-200, както и пускова установка от С-300. Присъстващите ще видят също бронирани мерцедеси, тойоти и фордове на СКСО, бронирани автомобили „Пустинна котка” на Служба „Военна полиция”. В колоната ще се движи и седлови влекач с трайлерно полуремарке, натоварено с МТЛБ на Командването за логистична поддръжка. При заявено желание и готовност от Италианската република в парадния строй може да се включат и три машини от бойната група на територията на България, се посочва в заповедта.
От ВВС над площада ще прелетят вертолет Ми-17, носещ националния флаг, хеликоптери Ми-24В и „Кугар”, самолети L-410, „Спартан”, L-39Z, „Пилатус”, Су-25, както и три изтребителя МиГ-29. ВМС ще бъдат представени от хеликоптер „Пантер”.
Музикалният парад ще се състои на 3 май 2023 г. от 18.00 ч. в градината пред Националния дворец на културата. 174 музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34 750-Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет „Васил Левски“ и военно формирование 24 150 – Стара Загора ще участват в музикалния парад с произведения от български автори. В концертната програма ще участват и танцьори от Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“- гр. Плевен. Военните оркестри ще представят индивидуални шоу програми.
По традиция в навечерието на празника на Българската армия, на 5 май от 18.00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата ще се състои тържествен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и военните духови оркестри. Входът е свободен.
Разнообразната програма на концерта включва изпълнения на квартет „Армейска песен“, фолклорен квартет „Ладена“, танцова формация „Алгара“, Таня Дупаринова, Ива и Велислава Костадинови, Вили Станева, Веселин Вачев, Съни, Гергана Николаева, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Роси Кирилова, Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Надя Казакова, а също така и на военните духови оркестри. Водещ на спектакъла е Галя Димитрова.
Концертът ще завърши с празнична илюминация в 21.00 ч., произведена от Борисовата градина.
Програмата
По случай 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, в град София ще бъдат проведени следните тържествени мероприятия:
- на 3 май 2023 г. от 18:00 ч. на 100 метра северно от Националния дворец на културата – музикален парад на военните духови оркестри;
- на 5 май 2023 г. от 18:00 ч.  в зала 1 на Националния дворец на културата – тържествен концерт с участието на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и военните духови оркестри. ВХОД СВОБОДЕН!
- на 5 май 2023 г. от 21:00 ч.  – празнична илюминация от огнева позиция в Борисовата градина;
- на 6 май 2023 г. от 10:00 ч.  – тържествен водосвет и военен парад на пл. „Княз Александър I“;
- на 6 май 2023 г. от 12:00 ч.  – тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на Президента на Република България.
*******
Във връзка с подготовката за военния парад в Деня на Храбростта и празник на Българската армия от вчера и днес св предислоцирана военна техника на въоръжение в Българската армия от военните формирования в страната до летище Доброславци край София.
Военната техника се придвижва по националната пътна инфраструктура от градовете Асеновград, Благоевград, Плевен, Пловдив и Стара Загора. За транспортирането на техниката, която ще участва в парада, с използва и железопътен транспорт.
На 3 май военновъздушна техника – самолети и вертолети, ще бъде предислоцирана от авиобазите в Крумово и Безмер до авиобаза Враждебна.

 

“Ситуацията е много лоша”: Полски генерал в шок

30,04,2023, 21:27

„Създала се е много лоша ситуация за Украйна и за сигурността на Полша“, заяви генерал Раймунд Анджейчак, началник на Генералния щаб на полската армия, според Do Rzeczy.

Повечето западни лидери все още не разбират, че Киев е много далеч от победата в конфликта с Москва, добави полският военен.
„Гледам на конфликта в Украйна предимно през тази политическата призма и ситуацията, за съжаление, не изглежда много добра“, каза генералът.
Той поясни, че в краткосрочното планиране, което е 1-2 години, «няма признаци, че Русия няма достатъчно пари за провеждане на военна операция».
„Финансовите инструменти, които тя притежаваше преди войната, динамиката на нейните разходи и ефективността на санкциите на фона на цялата трудна икономическа ситуация показват, че Русия има и ще има парите да продължи да участва в конфликта“, добави Анджейчак.
Източник: https://bgr.news-front.info/

 

FT: нито едно от 20-те самоходни оръдия M109L, които Италия прехвърли на Украйна, не се оказа готово за бой.

30.04.2023, 09:44

Италия предаде на Украйна 20 самоходни артилерийски установки M109L, които не са готови за бой, пишат чуждите агенции.
Според Financial Times нито една от 20-те САУ M109L, които Италия е прехвърлила на Украйна като част от военна помощ, не е била готова за използване.
Информацията породи опасения сред въоръжените сили на Украйна за качеството и състоянието на военното оборудване, предоставено на украинската армия от съюзниците.
Самоходните артилерийски установки M109L са модернизирани версии на американските 155 mm самоходни оръдия M109 и са разработени от италианската компания Leonardo. Очакваше се те да укрепят артилерийския потенциал на украинските въоръжени сили в борбата с противника.
Въпреки това, както отбелязва Financial Times, стана известно, че всичките 100% от прехвърлените в Италия самоходни артилерийски установки не могат да бъдат използвани поради установени неизправности.
В момента не е ясно какви проблеми пречат на използването на самоходни оръдия M109L в бойни условия и какви мерки се предприемат за отстраняването им. Това оръжие обаче не може да бъде използвано, поне в близко бъдеще - очевидно е, че поради тази причина италианските самоходни оръдия все още не са виждани в бойна употреба.
Източник: https://blitz.bg/

 

Готова е програмата на МО за развитие на отбранителните способности на страната до 2032 година

30.04.2023, 08:25

Министерството на отбраната публикуваха доклад, който показва програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България до 2032 година.
Тя осигурява приемственост и надгражда започналия с приетата от Народното събрание през 2015 г. "Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020" процес на стратегическо преосмисляне на отбранителната политика и изграждане на адекватни на предизвикателствата на стратегическата среда отбранителни способности.
Целта на настоящата Програма е да определи стратегическата рамка и основните параметри на отбранителната политика, като осигури изграждането и поддържането на адекватни на рисковете и заплахите отбранителни способности на Въоръжените сили до 2032 г., а в някои направления и отвъд този хоризонт.
Този стратегически документ на отбраната определя минимално необходимите отбранителни способности на Въоръжените сили за изпълнение на приетото ниво на политическа амбиция за тяхното използване. Той задава параметрите за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г., чрез ангажиране на политическите, икономическите, технологичните, информационните, военните и гражданските ресурси на страната. Отчетени са и протичащите процеси на стратегическо преосмисляне в НАТО и ЕС.
Програма 2032 ще послужи за основа при разработването на "План за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г.“, последващ План за развитие на Въоръжените сили за периода от 2027 до 2032 г. и за дългосрочен "Инвестиционен планпрограма до 2032 г.“
Цялата програма: https://www.mod.bg/

 

Бразилските БТР Urutu

30.04.2023, 07:47

Разработката на бронетранспортьора EE-11 Urutu за бразилската армия започва през далечната 1970 г. Първият прототип е построен през същата година, производството е стартирано през 1974 година. Първоначално той е произведен за бразилските въоръжени сили, но скоро EE-11 Urutu е изнесен за Боливия, Чили, Колумбия, Кипър, Еквадор, Габон, Ирак, Либия, Мароко, Уругвай и Венецуела. Произведени са около 1500 бронирани машини от този тип.
Бронетранспортьорът има необичайна двуслойна броня. Външният слой е изработен от твърда стомана, а вътрешната повърхност има повишен вискозитет. Предното разположение на двигателя също увеличава пасивната защита на екипажа и десанта. Предната част на корпуса осигурява защита от бронебойни куршуми и кръгова защита от куршуми от стрелкови оръжия, осколки от мини и снаряди. EE-11 Urutu е оборудван с автоматична система за гасене на пожари, но система за защита от химическо, ядрено и биологично оръжия се монтира само по избор.
EE-11 Urutu е въоръжен с една 12,7-mm картечница на покрива. Има няколко варианта на бронетранспортьори, оборудвани с различни оръжия, монтирани на куполата. Бронетранспортьорът EE-11 има един човек в екипажа си и може да превозва 12-14 напълно оборудвани войници, които влизат и излизат от машината през страничните или задните врати или люковете на покрива. Има няколко амбразури за стрелковите оръжия.
Машината е оборудвана с дизелов двигател Detroit Diesel 6V-53T с мощност от 260 к.с. Някои бронетранспортьори са оборудвани с дизеловия двигател Mercedes-Benz OM-32A с мощност 190 к.с. БТР има много унифицирани компоненти с бронирания автомобил Engensa EE-9 Cascavel. EE-11 Urutu се предлага с необичайното задно окачване тип бумеранг, разработено от компанията Engensa и монтирано на някои други автомобили. Това окачване осигурява отлична способност за преминаване по пресечена местност. Машината е оборудвана и с централна система за напомпване на гумите. EE-11 Urutu може да преодолее водни препятствия без подготовка (има два водометни движителя).
Произвежда се в следните варианти: бронирана линейка; командна машина: противотанкова машина с оръдие с калибър 90 mm, монтирано на EE-9 Cascavel; носител на минохвъргачка с калибър 81 mm; носител 60-mm минохвъргачка, монтирана в куполата; ЗСУ с две 20-mm оръдия; спасително превозно средство; логистична машина с товароподемност до 2 t, която е в състояние да поддържа своите амфибийни качества дори при пълно натоварване; полицейска машина, оборудвана с трал за изчистване на препятствия и 7,62-mm картечница. - Още бронетехника
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Великобритания прехвърли цялата отговорност за снарядите с обеднен уран на Украйна

29.04.2023, 22:24

Британският депутат Кени Макаскил (на снимката) от шотландската партия Алба попита британския заместник-министър на отбраната Джеймс Хипи за съдбата на снарядите с обеднен уран, прехвърлени на украинската армия.
„Изпратихме в Украйна хиляди комплекти снаряди за танковете Challenger 2, включително бронебойни снаряди с обеднен уран. От съображения за оперативна сигурност няма да коментираме показателите за използване на доставените комплекти. Обединеното кралство няма задължение да ликвидира последствията от използването им на територията на Украйна. Великобритания не следи съдбата на прехвърлените в Украйна снаряди, сега Киев е отговорен за тях“, даде писмен отговор заместник-министърът.
Във Великобритания използването на бронебойни снаряди с обеднен уран се оправдава с факта, че «обикновените» снаряди на танка Challenger 2 не могат да пробият руски танкове Т-72.
Фактът, че районът, където ще се водят танковите битки, ще остане замърсен, изобщо не притеснява Лондон.
Припомняме, че Великобритания прехвърли на Украйна 14 танка Challenger 2 от наличните в британската армия боеприпаси на тези танкове включват бронебойни снаряди с обеднен уран. Снаряди от този тип са използвани от американците по време на нахлуването в Ирак и по време на бомбардировките на Югославия. Известно е, че след края на войната на територията на бивша Югославия беше регистриран рязък скок на онкологичните заболявания в онези места, където се водиха боеве. В резултат на това обикновените украинци ще плащат за използването на снаряди с обеднен уран от въоръжените сили на Украйна — и не толкова със здравето си, колкото със здравето на децата си.
САЩ и НАТО обаче не обръщат внимание на това, като продължават да твърдят, че няма последствия от използването на снаряди с обеднен уран.
Посолството на Руската Федерация в Лондон в сряда, 26 април, излезе с изявление относно признаването от британското министерство на отбраната на факта, че оръжия с обеднен уран са прехвърлени в Киев.
„Заместник-министърът на отбраната на Великобритания Дж. Хипи цинично заяви, че Лондон не наблюдава използването на тези оръжия и няма задължение да отстранява последствията от използването им след края на конфликта, което демонстрира безмилостната усмивка на англо- Саксонците са на линия за тоталната ескалация на „конфликта чрез прокси“, отприщен от тях в Украйна. Вече е напълно ясно, че Западът е отредил на тази страна ролята не само на антируски военен полигон, но и на радиоактивно „гробище“.
Призоваваме британските власти да не се отдават на илюзорни надежди, че чрез „преместване на стрелките“ към въоръжените сили на Украйна, които сега разполагат с токсични боеприпаси, те ще успеят да излязат сухи от водата“, посочва руското посолство в Великобритания в изявление.
Украинските медии веднага застанаха в защита на „западните партньори“, надпреварвайки се помежду си кой ще публикува повече статии за това колко безопасни са всъщност снарядите с обеднен уран, а самият обеднен уран е почти полезен за здравето.
Някои припомниха, че „боеприпасите с обеднен уран не са класифицирани като ядрени или химически оръжия и използването им не е забранено от международните конвенции, така че те са на въоръжение в някои армии по света и преди всичко в държави от „ядрения клуб“. По този начин урановите боеприпаси са съвсем обикновени, а не някакво екзотично оръжие.
Други признаха, че без такива снаряди въоръжените сили на Украйна нямат шанс да се справят с руските танкове, тъй като само боеприпаси с обеднен уран могат да пробият най-здравата броня на съвременната бронирана техника и бетонни укрепления.
Трети разказаха подробно за устройството и историята на тяхното създаване.
А «Гласът на Америка»* (медия, призната за чуждестранен агент) публикува огромна статия на своя уебсайт в опит да докаже, че тези снаряди не представляват никаква опасност.
„Уран 238 е почти нерадиоактивен поради невероятно дългия си полуживот, напълно се спира от парче хартия или повърхностния слой на епитела на човешката кожа. По този начин е опасно само да се вдишва или яде обеднен уран — същото обаче може да се каже за много други вещества в природата около нас “, уверява статията.
Източник: https://bgr.news-front.info/

 

Defense 24: Дания и Холандия са готови да закупят 14 “Леопарда” за Украйна, но няма кой да им ги продаде

29.04.2023, 22:07

В момента има големи проблеми с наличието на тези танкове и тяхната работоспособност. По-рано правителството на Холандия подписа споразумение с Германия за предоставянето на около 100 «Леопарда» 1А5 на Украйна. Един от най-вероятните продавачи на “Леопард” 2A4 може да бъде Испания. Друг вариант е тези машини да се закупят от заводските излишъци. Киев вече получи танкове от този тип от Полша (14 единици). Доставки обявиха още Испания (10), Канада и Норвегия (по 8 танка).
Доставката на 14 танка Leopard 2A4 се очаква през първото тримесечие на 2024 г. Приблизителната им стойност е 165 милиона евро, или около 180 милиона долара. Това е много висока сума за 14 машини. Приблизителната цена на един танк е почти 13 милиона долара. За сравнение, Полша плати 3,43 милиарда долара за 180 танка K2, както и за логистични пакети и боеприпаси, т.е. средно един танк струва около 19 милиона долара.
Това означава, че “Леопарадите”, закупени за Украйна, най-вероятно ще изискват не само основен ремонт, но и ограничена модернизация, за да заменят онези компоненти, които не са произвеждани от десетилетия, пише изданието Defense 24.
Източник: https://bgr.news-front.info/

 

Полските доброволци спечелиха войната, но изгубиха мира

29.04.2023, 21:42

Разкъсването на Полша от Германия и СССР в началото на октомври 1939 г. ще доведе до разпад и на армията. Остават само 3 бойни кораба и две подводници, които успяват да се доберат до английските брегове. Унищожението и безмилостната агресия над страната ще накара всеки поляк да търси реванш за своята родина. Войници и цивилни ще стигнат до Сирия и Франция, използвайки Румъния и Унгария, както и Балтийските страни. През май 1940 г. около 84.5 хиляди поляци ще бъдат въоръжени от домакините.
Изпратена е пехота, която да подпомогне сраженията в Норвегия, две дивизи и организирани доброволци, както и бронирана кавалерия, попълват позициите на Франция и нейната защита. В лицето на втория голям Блицкриг ще стане ясна и ефективността на всички стратегии. Европа трябва да се евакуира по спешност през Франция и само 24 хиляди поляци успяват да стигнат до Великобритания и да се присъединят към още стотици други свои сънародници, готови да се сражават на страната на Великобритания........Прочети още

 

Пръв поглед към новия турски боен хеликоптер

29.04.2023, 20:54

Турция много скоро ще се превърне в една от страните с най-голяма и независима военна индустрия. Южната ни съседка разработва собствени дронове, стелт самолет, танк и дори има самолетоносач. Анкара напредва и в създаването на собствен боен хеликоптер.
Това става ясно от публикувано ново видео, показващо тестове на двигателя за турския атакуващ хеликоптер T929. Прототип на вертолета е в интензивни тестове, като Анкара трябва да започне да се въоръжава с машината от 2025 година.
Проектът се ръководи от проф. д-р Темел Котил (на снимката), главен изпълнителен директор на Turkish Aerospace Industries.
T929 се разработва по програмата ATAK-2 и е продължение на предишния план ATAK на TAI. Той доведе до създаването на лекия щурмови хеликоптер T129.
Дизайнът на T129 произлиза от произведения в Италия Leonardo A129 Mangusta. За разлика от него T929 е много по-амбициозен по размер и обхват. Той се базира на части и концепции, създадени в Турция. Това прави потенциала му за износ по-висок.
T929 се задвижва от двойка турбовални двигатели TV3-117VMA-SBM1V-01T, всеки от които развива около 2500 конски сили и се произвежда от украинската компания Motor Sich.
Първоначалната партида от 14 от тези двигатели е поръчана, въпреки че натискът от войната в Украйна според съобщенията е довел до четиримесечно забавяне на доставката за Турция. Бройките обаче са пристигнали. Това показва, че Русия не може да затрудни особено военната индустрия на Украйна.
На базата на украинския двигател Турция ще разработи собствен агрегат.
Туския хеликоптер Т929 е в един клас с американския AH-64 Apache и руския Ка-52.
Той има максимална скорост от 318 км/ч и може да носи до 6 ракети с общо тегло от 1500 килограма. Те са с прецизно насочване и могат да поразяват наземни и въздушни цели. Освен това вертолетът има 30-милиметрово автоматично оръдие.
Авиониката ще бъде доставяна и интегрирана на местно ниво, което вече е отличителна черта на всички нови турските аерокосмически проекти във военната сфера.
Турция също така е разработила радар за управление на огъня с милиметрична дължина на вълната, наречен MilDaR. Той ще е част от новия хеликоптер.
Вертолетът ще има система за защита от изстреляни по него преносими ракети, като американската Stinger или руската "Игла".
Експортните продажби на T929 няма да изискват одобрение от САЩ; тъй като няма да съдържа компоненти, контролирани от правилата на САЩ за международен трафик на оръжия.
Източник: https://it.dir.bg/

 
 

Турската компания Байкар планира да започне производството на нов боен дрон през следващата година

29.04.2023, 20:25

Турската отбранителна компания Байкар (Baykar) планира да започне следващата година производството на нов боен безпилотен летателен апарат, който вече провлича международен интерес, заяви ръководителят на компанията Селчук Байрактар (на снимката), цитиран от Ройтерс.
Байкар придоби международна известност през последните години заради лекия дрон TB-2 на компанията, който беше използван в Украйна, Азербайджан и Северна Африка и се превърна в голям експортен успех, превръщайки фирмата в един от най-големите турски износители на отбранителна продукция.
Новият дрон, наречен Къзълелма, разширява продуктовия диапазон на компанията от бавни дронове за наземна атака към бързи и маневрени автономни летателни апарати, които работят паралелно с изтребителите.
“Той е проектиран като високоавтономна бойна машина въздух-въздух, разбира се, под човешки контрол”, заяви Байрактар, който ръководи проектирането на 15-метровия реактивен безпилотен летателен апарат. “В този смисъл Къзълелма изразява цялото ново бъдеще на бойната авиация”, допълни той.
Байкар планира да започне производството на малко количество от тези дронове следващата година. Къзълелма направи първия си полет през декември и започна тестови полети във формации с други дронове на Байкар този месец.
Вече има и търсене от чужбина за новия дрон, въпреки че специализираните му способности означават, че може да бъде пласиран на по-малко експортни пазари, отбелязва агенцията.
Селчук Байрактар, който е женен за една от дъщерите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, говори в кулоарите на фестивал за космически и авиационни технологии, организиран от неговата фондация.
Източник: bta.bg

 
 

Има ли друг турдки кораб, освен „Хамидие“, поразен от българските военни моряци през Балканската война?

29.04.2023, 12:10

Участието на нашия военен флот в Балканската война (1912-1913 г.) е обект на множество изследвания в българската историография. В по-ново време сред тях се открояват книгата на доц. д-р Владимир Павлов „Развитие на българския Военноморски флот 1897-1913“ (С., ДВИ, 1970) и статията на капитан І ранг доц. д-р Георги Антонов „Отново по въпроса за състоянието на военния флот и за участието му в Балканската война 1912-1913 година“ (Военноисторически сборник, 1/1985).
И двамата, (светла им памет!), бяха мои преподаватели във Военноморското училище и аз не само се отнасям с уважение към техните публикации, но и често правя необходимите ми справки именно от тези източници.

Затова, когато „по диагонала“ преглеждах тази публикация в „Морски преглед“, бр. 4, Варна, 15 ноември 1934 г., не очаквах да открия нищо ново.......Прочети още

 
 

Преди 71 години е връчено бойното знаме на Артилерийското училище в Шумен

29.04.2023, 08:36

С Указ на Президиума на Народното събрание № 213 от 29.04.1952 г. е връчено бойното знаме на ВНВАУ „Георги Димитров“ в гр. Шумен. Така че днес е своеобразен празник за всички негови възпитаници.
Днес в град Шумен, като съставна част на Националния военен университет „Васил Левски”, функционира административно-академична част на Университета, включваща Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ и Департамент „Чуждоезиково обучение“.
Бележити дати и събития:
- Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) се формира на основание Указ № 1657 на Президиума на Великото народно събрание от 27.11.1948 г.
- На 01.05.1949 г. НВАУ „Георги Димитров“ произвежда своя първи випуск артилерийски командири.
- През есента на 1951 г. училището се пребазира от град София в град Шумен.
- С Указ на Президиума на Народното събрание № 213 от 29.04.1952 г. е връчено бойното знаме на училището.
- 1958 г. - начало на петгодишно обучение с висше образование и преименуване на НВАУ във Висше народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“.
- През 1969 г. към ВНВАУ е създадено Средно сержантско военно училище (ССВАУ).
- През 1972 г. се разкрива нова специалност – „Изчислителна техника и АСУВ“.
- С Указ на Президента на Република България № 248 от 15.08.1991 г. е извършена замяна на старото име на училището с ново – Висше военно училище по артилерия и противовъздушна отбрана (ВВУАПВО) „Панайот Волов“
- През септември 2002 г. училището се трансформира във Факултет “Артилерия, противовъз-душна отбрана и комуникационни информационни системи” (А, ПВО и КИС), на Националния военен университет „Васил Левски“.
- През месец октомври 2007 се открива Център за езиково, компютърно обучение и информа-ционни технологии (ЦЕКОИТ) като структура на НВУ „Васил Левски”.
- През 2009 г. е реновирана спортната база и е изграден Спортен център.
Мисията на Факултета е да работи активно за развитието на военното образование в Република България, подготвяйки офицери за Българската армия, притежаващи отлична професионална подготовка, морална, физическа и психическа устойчивост, лидери в армейските колективи и обществото, способни да се реализират във всички сфери на армейския живот.

 

 

Не бива да се намаляват средствата за армията

28.04.2023, 22:15

„Заложените финансови средства в бюджета на Министерството на отбраната са в рамките на Националния план за достигане на 2% от БВП през 2024 г. , т.е. за тази година са планирани 1.85% от БВП.“ Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 28 април, в публицистичното предаване „Лице в лице“ на БТВ. Той отбеляза, че в бюджета са предвидени достатъчно средства за капиталови разходи. Ако те бъдат намалени, това ще бламира модернизацията на Българската армия, категоричен беше министърът на отбраната. „Моето желание е да не се намаляват капиталовите разходи и да се търсят други резерви в бюджета, ако ще бъде променян от народните представители“, каза той, съобщава Пресцентърът на МО.
Министър Стоянов поясни, че ако финансовите средства за капиталови разходи бъдат отпуснати, има реална възможност през тази година да бъдат сключени поне три договора, свързани с модернизацията на Българската армия. Това са договорите за придобиване на бойна машина на пехотата, 155 мм гаубици и 3D радари. „Надявам се тази година да бъде годината на Сухопътните войски и наистина да имаме два договора за модернизация за тях“, посочи той.
„Българската армия охранява въздушното ни пространство или съвместно с други съюзнически държави, според Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Никъде не е записано, че други ще охраняват нашите въздушни граници. България има ангажименти и по чл. 3 от Вашингтонския договор, където е записано, че нашата държава поддържа необходимия отбранителен потенциал. Ако предоставим самолети и зенитно-ракетни системи, как ще продължим да изпълняваме конституционните и съюзните си задължения?“, заяви министър Димитър Стоянов. „Самолетите ни МиГ-29 ще продължат да охраняват въздушното пространство и през тази, а и през следващата година, защото успяхме да намерим някакви решения. Правим всичко възможно, работим по две обществени поръчки – за придобиване на ремонтирани двигатели или на нови двигатели и за ремонт на двигатели на самолети МиГ-29. Има очаквания, че тези обществени поръчки ще бъдат реализирани“, изтъкна той.
„Към момента не виждам възможност какво допълнително може да се предостави на украинската страна“, каза министър Стоянов. „Ние трябва да съхраняваме определен процент запас боеприпаси и бойна техника за попълване на загубите, а се появява и необходимостта от техника, която да използваме като резервни части“, посочи той. „Техниката е руска, защото не е заменена навреме със западна. Този процес изостана прекалено дълго във времето. Цинизъм е да се остави Българската армия в такова състояние, в което е в момента“, заяви министърът на отбраната.
Министър Стоянов отново посочи, че служебният кабинет е изпълнил решението на Народното събрание и е предоставил на Украйна това, което е необходимо на страната. „Изпълнихме и решението на Народното събрание за сключване на договор с публично предприятие за замяна на боеприпаси, чиито срок на годност изтича през следващите три години. Направили сме всичко, което е възложено като дейности“, заяви той.
„Има рискове за националната сигурност, но пряка заплаха за въвличането на България в конфликт аз лично не виждам“, каза в отговор на въпрос министър Стоянов. „Възпиращият ефект, който има чл. 5 от Вашингтонския договор е съществен и едва ли би позволил на която и да е страна да атакува България“, поясни той.
Министър Стоянов отбеляза, че е време да има редовен кабинет със солидна политическа подкрепа в парламента. „Необходима е приемственост, особено за модернизацията на Българската армия и за предоставянето на социални придобивки на военнослужещите“, заяви той.
Димитър Стоянов посочи две основни направления в бъдещата работа – социални придобивки за военнослужещите и проектите за модернизация. „Бих бил щастлив да видя договор за бойна машина на пехотата“, каза в заключение министър Стоянов.

 
 
 
 
 

Започва придвижване на военна техника за военния парад на 6 май

28.04.2023, 17:14

Във връзка с подготовката за военния парад в Деня на Храбростта и празник на Българската армия от днес, 28 април, до неделя, 30 април, ще бъде предислоцирана военна техника на въоръжение в Българската армия от военните формирования в страната до летище Доброславци край София, съобщиха от Министерството на отбраната.
Военната техника ще се придвижва по националната пътна инфраструктура от градовете Асеновград, Благоевград, Плевен, Пловдив и Стара Загора. За транспортирането на техниката, която ще участва в парада, ще бъде използван и железопътен транспорт.
На 3 май военновъздушна техника – самолети и вертолети, ще бъде предислоцирана от авиобазите в Крумово и Безмер до авиобаза Враждебна.
Молим гражданите да спазват мерките за безопасност на органите на Служба „Военна полиция“, които ще ескортират колоните.

 
 

САЩ ще предоставят на Гърция самолети C-130 и изтребители F-35

28.04.2023, 17:00

Държавният департамент на САЩ е одобрил доставката на два военно-транспортни самолета C-130 за Гърция и работи по снабдяването и с изтребители F-35 за южната ни съседка, съобщава в електронното си издание в. "Катимерини“.
Двата самолета C-130 ще бъдат осигурени от излишъка на американски военни материали.
Предстои също така Гърция да се сдобие с изтребители от пето поколение F-35.
Очаква се Конгресът на САЩ да приключи с документацията по този въпрос след изборите в Турция на 14 май и преди изборите в Гърция на 21 май.
Друго събитие, което се очаква да бъде обявено скоро, е, че Гърция ще получи допълнителен пакет финансова помощ под формата на заем или гаранции по заеми от правителството на САЩ за закупуване на американски оръжейни системи.
Тази помощ е част от одобрения от Конгреса пакет за съюзниците от НАТО, които искат да обновят военната си техника, след като са изпратили военно въоръжение в Украйна.
Това означава, че САЩ ще подновят преговорите с Гърция относно изпращането на съветски ракетни системи С-300 на Украйна, които към момента се намират на остров Крит, в замяна на системи "Пейтриът“ от САЩ.
Общата сума, одобрена от Конгреса на САЩ, е осем милиарда долара. Гърция и Полша ще получат голяма част от тези средства.
Подобна процедура по изплащане на средства в аналогични случаи е прилагана само веднъж досега – в случая с Ирак преди десетилетие, пише в. "Катимерини“, цитиран от БТА.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 
 

Saab преговаря за евентуално удължаване на лизинга на Gripen в Чехия и Унгария

28.04.2023, 12:27

Шведската компания Saab преговарята за удължаване на лизинговия период на изтребителите Gripen C/D, които в момента се експлоатират от Чехия и Унгария. За това пише Flightglobal, цитирайки Микаел Йохансон, изпълнителен директор на компанията.
„В момента дискутираме за евентуално удължаване на програмата Gripen с Чешката република. Разговаряме на същата тема и с Унгария, като там сред темите е доставка и на допълнителни изтребители”, заявява Йохансон, по време на отчета на компанията за първото тримесечие на 2023 г.
Чехия и Унгария експлоатират по 12 едноместни Gripen C и по две спарки Gripen D. При Чехия лизингът е оперативен, докато при Унгария той е финансов.
Унгария, която получи своите самолети през 2006 – 2007 г. В началото на 2022 г. стана ясно, че на експертно ниво в унгарското МО се мисли за втора ескадрила многоцелеви изтребители, но липсват официално оповестени планове за това как ще се избира самолета, който да изгради втората ескадрила.
През януари миналата година бе подписан договор за модернизация на унгарските Gripen до стандарта MS20 Block 2, което подобрява сензорите с поставяне на радара PS-05/A Mk 4 и комуникацията на самолета, както и интегрира ракетите „въздух – въздух” Meteor и IRIS-T и управляемата бомба GBU-49. Работата ще приключи през 2026 г.
През миналото лято Чехия обяви, че стартира преговори за придобиването на 24 броя F-35A, като дори поиска информация за цените и сроковете за доставка. В началото на годината, обаче чешки медии излязоха с информация, че бързо придобиване на F-35 най-вероятно няма да има, а първоначално планираните 100 млрд. чешки крони (около €4,3 млрд.) вероятно няма да са достатъчни.
В тази връзка се разглеждала опцията лизинговият договор за 14-те Gripen да бъде продължен до 2035 г. В момента договорът е валиден до 2027 г. и има опция за удължаване с още две години.
Думите на Йохансон добре кореспондират с въпросната информация.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Инцидент с американски военни вертолети, трима са загинали

28.04.2023, 09:12

Два бойни вертолета на американската армия се разбиха по време на тренировъчен полет в Аляска в четвъртък, съобщиха военните, което е вторият подобен инцидент за по-малко от месец.
Вертолетите Boeing AH-64D Apache Longbow
“се разбиха днес близо до Хийли, Аляска, връщайки се от тренировъчен полет. Инцидентът се разследва и повече информация за ще бъде публикувана, когато стане налична”, каза в свое изявление 11-та въздушнодесантна дивизия на САЩ. Трима за загинали.
В края на март два вертолета Blackhawk на американската армия се разбиха по време на тренировъчен полет в Кентъки, убивайки всичките девет войници на борда.
През последните години имаше множество други катастрофи в американската военна авиацията, включително още една с Black Hawk, която уби двама Национални гвардейци на щата Тенеси по време на тренировъчен полет в щата Алабама през февруари. Четирима американски морски пехотинци загинаха на учения на НАТО в Норвегия миналата година, когато техният самолет V-22B Osprey падна, вероятно след удар в планина, казаха разследващи.
Отделно двама пилоти от ВМС на САЩ бяха спасени, след като техният самолет се разби по време на тренировка в жилищен квартал близо до Форт Уърт, щата Тексас през 2021 г. Пилотите катапултираха преди самолетът да падне.
Източник: БГНЕС

 

 
 

Водолази от ВМС проведоха самостоятелни спускания в реални морски условия

27.04.2023, 20:33

Спасителен кораб „Протео“ от състава на дивизион кораби със спомагателно назначение извършва плаване по проект „Повишаване на способностите на ВМС за подводни интервенции“.
Като част от процеса по валидиране на нови декомпресионни таблици и процедури и изграждане на дълбоководни водолазни способности, за първи път в историята на нашите Военноморски сили бяха проведени самостоятелни спускания до дълбочина 72 метра, в реални морски условия, с използване на изкуствени хелиево-кислородни дихателни смеси.

Спусканията са част и от провеждащия се, съвместно с експерименталните спускания, пилотен курс за водолази-дълбоководници.
Освен водолази от дивизион кораби със спомагателно назначение, в спусканията участват и водолази от дивизион противоминни кораби и морската вертолетна авиобаза.
В осигуряването на спусканията участват водолази от Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители от ВМС и лекари от Военномедицинска академия.
Спусканията в реални морски условия бяха предшествани от множество дълбоководни спускания в имитационни хипербарни условия, в барокамерата на спасителен кораб “Протео”, включително до пределната дълбочина от 100 метра.

 

И през тази седмица кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения на море

27.04.2023, 20:30
Фрегата „Верни“ и корвета „Бодри“ от състава на дивизион патрулни кораби плават за провеждане на поредните си тактически учения на единичния кораб. По време на ученията се отработват дейности по организиране на видовете отбрани и защити на кораба при прехода му на море и на котвена стоянка, стрелба по морска и въздушна цел, отклонение от атаките на въздушен, надводен и подводен противник, защита на кораба от ядрено, химическо и биологично оръжие, борба за живучест на кораба и други.
Рейдови миночистач „Капитан I ранг Димитър Паскалев“ от дивизион противоминни кораби, танкер-бункеровчик „Акин“ и противопожарен кораб „Ахелой“ от отряд кораби със спомагателно назначение плават за провеждане на поредните си тактически учения на единичния кораб.
Основният спектър от задачи, които се изпълняват са свързани с отработване на мероприятия по управление на кораба при самостоятелно плаване и използване на оръжието и техническите средства в интерес на видовете отбрани и защити и повишаване на подготовката на екипажите за изпълнение на задачи на море. Отработват се тренировки и учения по стрелба по морска и въздушна цел, постановка на корабни контактни и неконтактни тралове, оказване на помощ на кораб, търпящ бедствие, буксировка на повреден кораб, предаване и приемане на течни товари на море и други.
На борда на корабите плават и курсанти от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ за провеждане на плавателна практика.
Източник: http://www.navy.mod.bg
 

Военната академия организира конференция на тема „Доктрини и стратегии в сигурността и отбраната“

27.04.2023, 14:52

Във връзка със завършването на едногодишния период от реализирането на Националната научна програма „Сигурност и отбрана“ във Военна академия „Георги С. Раковски“ на 25 май ще се проведе научна конференция. Темата на проявата е „Доктрини и стратегии в сигурността и отбраната“. Председател на Организационния комитет е полковник проф. д-р Георги Димов, декан на факултет „Национална сигурност и отбрана“.
В конференцията ще участват преподаватели, докторанти, слушатели, студенти и специализанти от Военна академия „Георги Стойков Раковски“, гости от Институт по отбрана „Професор Цветан Лазаров“, Център за изследвания по национална сигурност и отбрана – БАН, Университет за национално и световно стопанство, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Академия на МВР, Националния военен университет „Васил Левски“, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“, участващи в Националната научна програма „Сигурност и отбрана“.
Основният доклад е на тема  „Научните изследвания в системата за национална сигурност“. Конференцията ще се проведе в две научни секции „Доктрини и стратегии за сигурност“ и „Планиране и управление на сигурността на обществото и отбраната на държавата.“ Срокът за заявките за участие с анотация на доклада (съдоклада, научното съобщение) изтича на 15 май 2023 г., съобщават от академията.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Обсъдиха надеждното възпиране и отбрана по Източния фланг на НАТО

27.04.2023, 14:48

Изпълнението на решенията от Мадрид и пътят до срещата на върха на НАТО във Вилнюс, засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, укрепването на Източния фланг и оказваната помощ от НАТО и ЕС за изграждане на отбранителен капацитет на най-уязвимите страни-партньори - Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина. Тези въпроси заедно с усилията на НАТО и ЕС за подпомагане на Украйна бяха част от дискусиите на срещата на министрите на отбраната на държавите от формата „Букурещ 9“ (Б-9) във Варшава. В срещата участваха министърът на отбраната Димитър Стоянов и заместник-министърът Теодора Генчовска, съобщава Пресцентърът на МО.
„Колективна отговорност е да се приложат общите решения бързо и в пълен аспект, да се изгради по-високо ниво на регионално и междуинституционално сътрудничество в подкрепа на колективната сигурност и бъдещето на нашите нации“, заяви министърът на отбраната в изказването си. Той акцентира върху необходимостта от адаптиране към новата реалност и осигуряване на надеждно възпиране и отбрана по Източния фланг, гарантирано от боеготови многонационални бойни групи. В началото на изказването си българският министър на отбраната поздрави Финландия за присъединяването й към НАТО и посочи, че е от значителна важност в Балтийския регион и по Източния фланг на Алианса да има още един силен и надежден съюзник.
„Нашата сигурност е неизменно свързана със сигурността на регионалните съседи, и в частност на Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина. България остава ангажирана с подкрепата на тези страни както на двустранна основа, така и чрез съществуващите инструменти на ЕС и НАТО“, каза още министър Стоянов.
Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни-членки от Източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Във форума във Варшава днес участваха още представители от НАТО и държавният секретар по отбраната на Великобритания Бен Уолъс.
След проведената среща, министрите на отбраната приеха обща позиция, в която изразиха подкрепата си за Украйна и подчертаха необходимостта от пълно и навременно прилагане на решенията от срещата на върха в Мадрид по отношение на предната отбрана.
Източник: https://otbrana.com/

 

Британската преса: Започна "канибализацията" на самолетоносача Prince of Wales

27.04.2023, 12:47

От август 2022 г. най-новият самолетоносач от британския флот HMS Prince of Wales (R09) се намира в сух док в Портсмут след сериозни технически проблеми, които обездвижиха кораба.
Повреденият самолетоносач HMS Prince of Wales, струващ 3,2 милиарда паунда, се превръща в скрап на фона на несигурно бъдеще, за да бъде съхранен друг подобен кораб - Queen Elizabeth, посочва "Дейли мейл".
Prince of Wales е обездвижен в резултат на проблеми както с дясното, така и с лявото витло. Замяната на всеки от тях в момента ще струва 30 милиона паунда, но цената на работата продължава да расте. В момента се очаква, че самолетоносачът ще може да напусне дока не по-рано от една година.
"Един след слуг следват проблемите. Загубата на двете витла малко след началото на експлоатацията на кораба е пълен абсурд. Тъй като корабът е извън строя, най-добрите му части започнаха да бъдат премахвани зареди нуждите на HMS Queen Elizabeth. Всъщност Prince of Wales е законсервиран", казва източникът на изданието от ВМС.
Става дума за демонтажа на подемни механизми за поставяне на крилото на палубата, редица системи за електрозахранване и отделни секции на газовите турбини.
От командването на флота обясниха ситуацията като заявиха, че не е необичайно оборудването да се прехвърля от един кораб на друг, за да се осигури оперативна готовност и да се избегнат забавяния.
От командването също така обещават, че Prince of Wales ще започне да изпълнява своята бойна програма през август 2023 г., "както е планирано".
Пресата във Великобритания обаче се съмнява в това, като пояснява, че висшето ръководство на ВМС е започнало разглобяването на самолетоносача и този процес, известен като "канибализация", би направил кораба неработещ за много по-дълъг период.
На фона на неясните перспективи за най-новия самолетоносач се разгърнаха съдебни спорове срещу изпълнители, отговорни за строителството на кораба - френската компания Thales и норвежката Kongsberg. Правителството се опитва да ги направи отговорни за повредите и да търси обезщетение от тях.
В тази връзка The Times нарече историята с най-новите самолетоносачи на британския флот „национален позор“, смятайки, че настоящите проблеми с тях са само началото на епопея. - Още Queen Elizabeth class

Източник: https://blitz.bg/

 

Румъния сваля МиГ-21 от въоръжение в средата на май

27.04.2023, 09:15

Церемонията по свалянето от въоръжение на румънските МиГ-21 LanceR  ще се проведе на 15 май 2023 г. За това пише румънското авиационно издание Aviatia Magazin.
Според изданието, на тази дата в авиобаза Бакъу ще се състои церемонията по извеждането на МиГ-21 от активна служба в румънските ВВС. Базата се използва за съхранение на десетки пенсионирани МиГ-21 и по всичко личи, че там ще бъдат прехвърлени и в момента експлоатираните МиГ-21 LanceR C.
Aviatia Magazin пише, че използваните днес МиГ-21 ще бъдат прехвърлени в Бакъу в дните след 15 май. В момента румънските ВВС експлоатират две ескадрили МиГ-21 – едната базирана в Къмпия-Турзи, а другата в Борчеа.
Между 2017 и 2022 г. румънските ВВС загубиха при инциденти общо четири МиГ-21. Последната катастрофа стана факт на 2 март 2022 г., когато при нощно вдигане по тревога изтребител от този тип катастрофира край Констанца. Няколко седмици по-късно румънското МО обяви, че спира полетите с МиГ-21 за неопределено време, като паралелно с това стартира анализ на възможността полетите с него да продължат.
През май 2022 г. бе обявено, че наличните МиГ-21 ще продължат да се експлоатират още една година, като основната им задача ще бъде осигуряването на мисията „ер полисинг”.
Румънските МиГ-21 LanceR C са произведени оригинално, като МиГ-21МФ в първата половина на 70-те години на миналия век. Освен тях, в експлоатация са и няколко МиГ-21 LanceR B (оригинално МиГ-21УМ).
Междувременно през ноември миналата година Румъния подписа договор с Норвегия за покупка на 32 употребявани изтребителя F-16A/B MLU. Първият от тези самолети ще бъде получен в края на 2023 г. Планира се тези машини да се ползват около 10 години.
Освен МиГ-21 LanceR, румънските ВВС използват и 17 броя F-16 MLU, които бяха купени от Португалия. Те бяха придобити в рамките на две сделки – първата от 2013 г., когато бяха купени 12 самолета, които бяха получени през 2016 – 2017 г. През 2020 г. бяха договорени още пет броя, които пристигнаха в Румъния през 2020 – 2021 г.
Бившите португалски F-16 има значително повече остатъчен ресурс и румънските ВВС се надяват да изстискат 20 години служба от тях.
Източник: https://aero-bg.com/

 

71 години от първия полет на Ту-16

27.04.2023, 08:54

Точно преди седемдесет и една години, на 27 април 1952 г., полита първия прототип на знаменития реактивен бомбардировач Ту-16.
Историята на самолета започва през 1949 г. , когато съветският лидер Йосиф Сталин може да се поздрави с това, че разполага с атомна бомба и с тежък бомбардировач, който може да я доставя в дълбочина на противниковата територия.
И двете, обаче са копия – Ту-4 на B-29, а атомната бомба РДС-1 е практически вариация на Fat Man, пусната над Нагасаки.
На Сталин е ясно, че трябва да се търси ядрен паритет със САЩ, а това минава през създаването на нов и модерен тежък бомбардировач.........Прочети още

 

 

Руската промишленост расте за първи път от началото на войната в Украйна

26.04.2023, 20:30

Руската индустрия неочаквано се възстановява за първи път от една година насам, тъй като секторите, свързани с военното производство, постигнаха силни резултати на фона на нарастващите разходи около инвазията в Украйна, съобщава Bloomberg.
Индустриалното производство е нараснало с 1,2% през март спрямо година по-рано, според Федералната статистическа служба, което е доста над спада от 1,4%, очакван от анкетирани от Bloomberg икономисти. Минното дело и добивът на ресурси са намалели с 3,6%,  като статистическата агенция не публикува данни за производството на петрол.
Производството е нараснало с повече от 6%, водено от 30-процентния ръст в „завършените метални изделия“, което включва оръжия и боеприпаси. Компютрите, електронните и оптичните продукти, които според икономистите вероятно включват части за самолетни и ракетни двигатели, както и оптически мерници и други системи, отчитат повишение от 23%.
Производството на „друг вид транспорт“, което включва бойни превозни средства, самолети и кораби, е нараснало с повече от 10% за втори пореден месец.
Ръстът на военното производство започна през февруари и следва бума на държавните разходи в началото на годината, който според длъжностните лица е свързан с неуточнени договори.
Данните за военното производство са държавна тайна, но според икономисти секторът е бил един от най-издръжливите от началото на войната преди повече от година. Президентът на страната Владимир Путин многократно заявяваше, че оръжейните заводи работят денонощно, за да отговорят на търсенето. - Още руски ВПК
Източник: https://www.investor.bg/

 

Словения тайно е прехвърлила 20 бронетранспортьора в Украйна

26.04.2023, 20:53

Словенското правителство е доставило на Украйна 20 бронетранспортьора Valuk при условия на пълна секретност,  пише Украинская правда, като се позовава на словенският портал 24UR.
Според изданието транспортирането до Украйна е приключило тази седмица. Самата операция е продължила няколко месеца, като бронираните машини трябвало да бъдат подготвени, обслужени и транспортирани. Те са транспортирани до една от съседните страни със самолет C17.
Словенските БТР-и Valuk са въоръжени с 40 мм автоматични гранатомети или 12,7 мм картечници, в словенската армия е имала 85. Предназначени са за транспортиране на пехотата и защитата й от противопехотни мини и пехотни оръжия с калибър до 12,7 мм.
Бронетранспортьорът може да измине около 600 километра по шосе и от 200 до 300 километра извън пътя.
Словения е подписала споразумение с Европейската агенция по отбрана (EDA) за присъединяване към проекта за съвместна доставка на артилерийски боеприпаси за Украйна.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 

Правителството прие наредбата за обучението на българските граждани за защита на Отечеството

26.04.2023, 19:56

В изпълнение на изискване на чл. 58, ал. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, приет през 2020 година, Министерският съвет одобри Наредба за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството.
С наредбата се регламентира обучението на учениците от 10-и и 11-и клас на средното образование, както и подготовката на военнослужещите и цивилните служители за провеждане на обучение на ученици. В отделен раздел е определена и процедурата по кандидатстване и обучение на български граждани, отговарящи на условията на разпоредба от Закона за резерва във въоръжените сили на Република България, касаеща придобиването на квалификация „Офицер от резерва“ във висшите военни училища.
Изпълнението на постановлението ще допринесе за по-добро и съобразено с интересите на учениците и учебната програма обучение за защита на Отечеството. Ще се даде възможност на българските граждани да получат военна подготовка и да придобият квалификация „Офицер от резерва“, като по този начин въоръжените сили ще разполагат с обучени запасни.

 

Румъния купува турски дронове за 321 млн. долара

26.04.2023, 13:30

Румънското министерство на отбраната е възложило на турската отбранителна фирма “Байкар” договор на стойност 321 млн. долара за закупуване на безпилотни летателни апарати TB2, според наскоро публикувани документи.
Стъпката идва, след като през август миналата година румънското МО обяви намерението си да закупи три пакета безпилотни самолети TB2 от “Байкар Макина” за приблизително 300 млн. долара, в очакване на одобрение от парламента.
“Системите за безпилотни летателни апарати, които ще бъдат закупени, ще бъдат предназначени за румънските сухопътни войски. Всяка система включва шест въздушни платформи с възможности за поразяване на цели (общо 18 безпилотни летателни апарата). Програмата включва и закупуването на първоначален пакет за логистична поддръжка, необходимото обучение и оборудване”, се казва в тогавашното изявление на министерството.
БГНЕС припомня, че дроновете “Байрактар TB2” станаха изключително популярни след  успешното им използване от страна на украинските военни срещу руските сили. “Байрактар” беше една от причините за успешната защита на Киев в ранните етапи на войната.
Тази седмица на уебсайта Tenders Electronic Daily – онлайн версия на приложението към Официален вестник на Европейския съюз, посветена на проектите за обществени поръчки – беше публикувано официалното обявление за възлагане на поръчка на турския производител за производството на тези системи.
Безпилотните летателни апарати трябва да бъдат доставени в Тимишоара, където румънските ВВС използваха 93-та авиобаза, в която се намираха МиГ-23, преди да бъдат свалени от въоръжение. След като ги получи, Румъния ще стане втората страна от ЕС след Полша, която ще използва TB2, и третият европейски член на НАТО, който ще ги поръча.
Тези стъпки трябва да допринесат за амбициите, заложени като част от трансформацията на румънската армия до 2040 г., която има за цел да осигури на силите ново военно оборудване и оръжейни системи, гарантиращи гъвкавост, разширена ситуационна осведоменост и повишена огнева мощ.
Румъния възнамерява да увеличи бюджета си за отбрана до 2,5 % от БВП през 2023 г., съобщи “Блумбърг”. Миналата година страната е отделила около 6 млрд. долара за разходи за отбрана.
По-рано този месец в изявление, публикувано на уебсайта на румънския президент Клаус Йоханис, се казваше, че Букурещ разглежда и възможността за закупуване на F-35 в усилията си да модернизира военновъздушните си сили.
Източник: bnr.bg

 

Китай напредва с най-голямото увеличение на ядрения си арсенал

26.04.2023, 12:40

Китай напредва с най-голямото досега увеличение на ядрения си арсенал, модернизирайки атомното възпиране с оглед на евентуални бъдещи конфликти със САЩ, казват експерти, цитирани от АФП
Мозъчният тръст SIPRI (Стокхолмски международен институт за изследване на мира) изчислява, че Китай има около 350 ядрени бойни глави – незначителен брой в сравнение със САЩ и Русия. Но арсеналът се разраства бързо и може да достигне 1500 бойни глави до 2035 г., според оценка на Пентагона, публикувана през ноември.
“Китай изглежда вече не се задоволява само с няколкостотин ядрени оръжия, за да гарантира сигурността си”, заяви пред АФП Мат Корда от Федерацията на американските учени.
След първия си ядрен опит през 1964 г. Китай се задоволяваше да поддържа сравнително скромен арсенал и твърдеше, че никога няма първи да използва ядрено оръжие в конфликт.
Но през последните години, при президента Си Цзинпин, страната започна мащабна военна модернизация, включваща и модернизиране на ядрените оръжия, за да може не само да възпира враговете, но и да контраатакува, ако възпирането се провали.
“Китай предприема най-значителното разширяване и модернизация на ядрените си сили в историята на страната”, заяви пред АФП Дейвид Логан, асистент във Военноморския колеж на САЩ.
Това включва не само увеличаване на производството на бойни глави, но и подобряване на способността за доставянето им с ядрена триада – ракети, самолети и подводници.
“Промените, които се случват или са в ход, са много значителни” и “ще превърнат Китай от държава, която има ядрени ответни способности, в държава, която е третата по големина ядрена сила в света”, заяви пред АФП Ерик Хегинботъм, главен научен сътрудник в Центъра за международни изследвания на Масачузетския технологичен институт.
“Така за първи път в историята големите ядрени сили ще трябва да обмислят не един потенциален ядрен конкурент, а двама, което ще има последици за ядреното планиране и стабилност навсякъде.”
Китай “бързо” изгражда съоръжения за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети с общо над 300 силози, според оценка на Пентагона от миналата година.
“Най-ниското необходимо ниво”
Китай подчерта, че поддържа “ядрените си сили на най-ниското ниво, необходимо за националната сигурност”.
А Си заяви в съвместно изявление с руския лидер Владимир Путин миналия месец, че ядрената война “никога не трябва да започва”.
Няма публично достъпни данни, но Международната кампания за премахване на ядрените оръжия изчисли, че Китай е похарчил 11,7 милиарда долара за ядрената си програма през 2021 г. – по-малко от една трета от това, което се смята, че са похарчили САЩ.
Освен това експертите казват, че има пречки за бързото увеличение на ядрените запаси на Китай – предимно заради ограничените му средства за производство на радиоактивни материали, необходими за бойните глави.
Помощ може да дойде от Русия. Пекин и Москва обещаха да засилят ядреното сътрудничество на неотдавнашната среща на върха между Си и Путин.
Високопоставени представители на атомната енергия от Русия се съгласиха да помогнат на Китай в завършването на “бързи реактори”, които могат да произведат ядрен материал с много по-бързи темпове, отколкото го изразходват.
Пекин настоява, че споразумението е за неговата гражданска ядрена програма, но експерти твърдят, че то може да се използва и за създаване на запаси от ядрени материали за бойни глави.
“Технически би било възможно Китай да увеличи значително запасите си от плутоний с новите си развойни граждански реактори, използващи гориво, доставено от Русия”, каза Корда. “Въпреки това, няма публично достъпни индикации, че Китай възнамерява да направи това.”
Китай има “много ограничени резерви, които биха възпрепятствали бързото натрупване”, заяви пред АФП Грегъри Кулацки, ръководител на проекта за Китай в Съюза на загрижените учени.
“Според публична информация за темпото на развитие на програмата за бързи реактори… За Китай ще бъде трудно да произведе бързо плутония, от който се нуждае”.
Безпокойство заради САЩ
Има много причини противниците на Китай да смятат, че ядрените му способности са по-големи от реалните, а Пентагонът в миналото ги е преувеличавал.
Но Пекин има основателна причина да увеличи способностите си.
“Китайските стратези са обезпокоени от възможността САЩ да нанесат разоръжаващ първи удар срещу ядрените сили на Пекин”, каза Логан от Военноморския колеж.
“Натрупването на ядрени оръжия вероятно отчасти ще гарантира, че САЩ не могат да елиминират ядреното възпиране на Китай”.
Оценката на Китай за това какво представлява надеждно ядрено възпиране също може да се промени, казват експертите, а значителни подобрения на ядрените му сили ще подсилят амбициите му – особено по отношение на самоуправляващия се Тайван или в спорното Южнокитайско море.
Пекин засили натиска върху Тайван и наскоро проведе две големи военни учения около острова – който твърди, че е негова територия, която един ден ще бъде върната.
“Основен фактор вероятно е оценката, че е необходима по-голяма ядрена сила, за да бъдат разубедени САЩ от участие в бъдещ потенциален конфликт в Тайванския проток”, заяви Анкит Панда от Фонда “Карнеги” за международен мир пред АФП.
“Китай може и да вярва, че по-голяма ядрена сила ще смекчи размера на риска, който САЩ са готови да толерират в ограничен, конвенционален конфликт.”
Източник: bnr.bg

 

Още за 7 ордн

 

Най-добрите картечници в света

26.04.2023, 08:19

Oпитът нa двe cвeтoвни вoйни пoĸaзa, чe нaй-cмъpтoнocнoтo opъжиe нa бoйнoтo пoлe нe ca тaнĸoвeтe и apтилepиятa, a пexoтните ĸapтeчници. Πpeз 20-тe вeĸ тoвa лeĸo cтpeлĸoвo opъжиe cepиoзнo eвoлюиpa, пpeвpъщaйĸи cв нeзaмeнимo и eфeĸтивнo cpeдcтвo зa oгнeвa пoддpъжĸa нa бoйнитe oпepaции. C вpeмeтo вcичĸи мoдepни apмии пpeминaxa ĸъм cтaндapт нa eдиннa ĸapтeчницa, c ĸoятo мoжe дa ce cтpeля yдoбнo и eфeĸтивнo и oт pъĸa и oт тpaнcпopтнa мaшинa c пoмoщтa нa oпopни cтoйĸи.
Eтo нaй-дoбpитe cвeтoвни oбpaзци нa тoвa opъжиe.
Haй-дaлeĸoбoйнaтa
Pycĸaтa cтaндapтнa 7,62-миллимeтpoвa "Πeчeнeг" (индекс 6П41) e cъвpeмeннa мoдифиĸaция нa шиpoĸopaзпpocтpaнeнaтa в cвeтa ĸapтeчницa "Kaлaшниĸoв" (ΠK), пpиeтa нa въopъжeниe пpeз дaлeчнaтa 1961 гoдинa.
Maĸap дa e в гoлямa cтeпeн нacлeдниĸ нa cтapaтa ĸapтeчницa, "Πeчeнeг" e cъщecтвeнo пoдoбpeнa. Удвoeн дo 600 e бpoят нa eфeĸтивния ĸapтeчeн oтĸoc бeз дa пocтpaдa дaлeĸoбoйнocттa и тoчнocттa нa cтpeлбaтa.
Цeлeвaтa дaлeчинa нa cтpeлбaтa oт "Πeчeнeг" e 1500 мeтpa, c ĸoeтo знaчитeлнo пpeвъзxoждa чyждecтpaннитe aнaлoзи пo тoзи пoĸaзaтeл. Kaĸтo и пo мaĸcимaлнaтa дaлeĸoбoйнocт - 3800 мeтpa.
Дpyги нeйни дocтoйнcтвa ca виcoĸa нaдeжднocт, oтнocитeлнo лeĸo тeглo - 8,2 ĸг. и мoщни, нo мacoви пaтpoни 7,62x54 милимeтpa. - Още за ПКП "Печенег"

Haй-cĸopocтнocтpeлнaтa
Гepмaнcĸaтa МG3, пpиeтa нa въopъжeниe пpeз 1960 г. e мoдepнизиpaнa вepcия нa знaмeнитaтa ĸapтeчницa МG 42, c ĸoятo нeмcĸaтa пexoтa e вoювaлa пpeз Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa. Ocнoвнoтo oтличиe нa cъвpeмeнния вapиaнт e нaтoвcĸият пaтpoн 7,62x51 мм, cмeнил гepмaнcĸия ĸaлибъp 7,92x57 милимeтpa. МG3 e нa въopъжeниe в Бyндecвepa и шиpoĸo ce изнacя, a тaĸa cъщo ce пpoизвeждa пo лицeнз и в Aвcтpия, Гъpция, Иpaн, Πaĸиcтaн, Meĸcиĸo, Cyдaн, Иcпaния и Typция.
Глaвнoтo дocтoйнcтвo нa МG 3 e cĸopocттa нa cтpeлбaтa - oт 1200 дo 1500 изcтpeлa в минyтa в зaвиcимocт oт peжимa нa cтpeлбa. Πo тoзи пapaмeтъp знaчитeлнo пpeвъзxoждa aнaлoзитe в cвeтa , ĸoитo имaт cĸopocт нa cтpeлбaтa 600 - 900 изcтpeлa в минyтa. Teмпът нa oтĸocитe зaвиcи oт мacaтa нa зaтвopa, ĸoeтo пoзвoлявa бyĸвaлнo нa xoд дa ce пpoмeня ĸoнcтpyĸциятa нa opъжиeтo в зaвиcимocт oт бoйнaтa зaдaчa. Toвa, зaeднo c нeйнaтa пpocтoтa и нaдeжднocт, пpaви МG 3 eднa oт нaй-пoпyляpнитe ĸapтeчници в cвeтa. - Oще за MG-3

Haй-yнивepcaлнaтa
Cтaндapтнaтa ĸapтeчницa М240, пpиeтa нa въopъжeни в apмиятa нa CAЩ пpeз 1977 гoдинa, e въплъщeниe нa aмepиĸaнcĸия пoдxoд ĸъм пpoизвoдcтвoтo нa cтpeлĸoвo opъжиe.
Kapтeчницaтa e мaĸcимaлнo yнивepcaлнa и e пoдxoдящa зa вcичĸи видoвe и poдoвe вoйcĸи. Opъжиeтo c тeглo пoчти 13 ĸг ce пpoизвeждa в дeceтĸи мoдифиĸaции зa paзлични cпeцифични цeли. Ha cтoйĸa, тpинoжниĸ и peмъĸ зa пexoтaтa, зa бoйни мaшини, caмoлeти и вepтoлeти - в пo-лeĸ или пo-yтeжнeн вapиaнт - тoвa opъжиe пpeминa ycпeшнo вoйнитe в Πepcийcĸия зaлив, Иpaĸ, Aфгaниcтaн. C нeгo вoювaт нaд дeceтĸи cтpaни в cвeтa.
Taĸтиĸo-тexничecĸитe xapaĸтepиcтиĸи нa М240 нe ce oтличaвaт ocoбeнo тo пoдoбнитe aнaлoзи: Πpицeлнa дaлeчинa - 1000 мeтpa; oт 650 дo 950 изcтpeлa в минyтa. Ho дългoгoдишният oпит в гopeщитe тoчĸи, e пoзвoлил дa ce дoвeдe нeйнaтa ĸoнcтpyĸция пoчти дo cъвъpшeнcтвo, дa ce oтpaбoтят вcичĸи миcлими и нeмиcлими cлyчaй зa пpилoжeниe. - Още за М240

Haй-лeĸaтa
Изpaeлcĸaтa ĸapтeчницa "Nеgеv" cъc cмeняeмa цeв и ĸaлибъp пaтpoни cъoтвeтнo 5,56x45 и 7,62x51 милимeтpa cъщo e нa въopъжeниe в дeceтĸи cтpaни пo cвeтa.
Зaxpaнвaнeтo e ceлeĸтивнo, дoпycĸa ce c пaтpoндaш нa мeтaлнa лeнтa cъc 150 или 200 пaтpoнa или c aвтoмaтeн пълнитeл (oт M16). Πo тoзи нaчин "Heгeв" мoжe дa ce изпoлзвa и ĸaтo лeĸo пexoтнo cтpeлĸoвo opъжиe зa бoй нa близĸи и cpeдни диcтaнции.
Зa тoвa cпoмaгa и cpaвнитeлнo мaлĸoтo тeглo - 7,5 ĸилoгpaмa. Cъщecтвyвaт и няĸoлĸo мoдифиĸaции нa opъжиeтo, в тoвa чиcлo c дocтa cĸъceнa цeв зa пoлицeйcĸи oпepaции в гpaдcĸa cpeдa.
Eĸcпepтитe пocoчвaт ĸaтo дocтoйнcтвa нa тaзи ĸapтeчницa тoчнocттa и мoщнocттa нa изcтpeлитe, a ĸaтo нeдocтaтъци нeйнaтa нaдeжднocт и виcoĸитe изиcĸaния ĸъм cтpeлeцa. - Още за Negev

 

Т-34 - страшният руски танк, съкрушил Хитлер

26.04.2023, 08:15

На 22 юни 1941 г. фашистка Германия започна операция „Барбароса”, нанасяйки масиран удар по Съветския съюз. Това беше най-голямото нахлуване за цялата история на човечеството.
Над три милиона немски войници, 150 дивизии и три хиляди танка бяха обединени в гигантски групи армии, които създадоха фронт с обща дължина над 2900 километра.
Немците разчитаха на сблъсък с по-слаб от тях противник. Опиянени от победите в Полша и Франция, Хитлер и повечето негови военачалници смятаха, че от самата съдба е предопределено Германия да нападне Русия. „Краят на еврейското господство в Русия ще стане и край на Русия като държава”, обяви Хитлер в своя манифест Mein Kampf.
Няколко месеци подред немците удържаха гръмки победи една след друга. Но изведнъж настъплението забуксува, а появата на фронта на нов съветски танк паникьоса вермахта.
Това беше танкът Т-34. Новата бронирана машина се отличаваше със 76-​милиметровото си оръдие и дебелата наклонена броня. Той развиваше скорост от над 55 км/​ч. Т-34 притежаваше многобройни конструктивни предимства за онова време и успяваше да изпраща немските танкове направо в ада.
Т-34 имаше своите проблеми, въпреки легендарната си репутация. Към недостатъците му се отнасяха ограниченият обзор на екипажа и ниското производствено качество.
„Те бяха много добри танкове, но не бяха някакво чудо оръжие, имаха своите недостатъци — пише Филип Каплан в книгата си „Поразяващият гръм: съветските танкови войни”. — Но въпреки всички пропуски, танковите специалисти и историците днес често наричат Т-34 „най-добрият танк на войната.”
Немският фелдмаршал от времето на Втората световна война Евалд фон Клайст се изразява още по-кратко, като нарича Т-34 „най-добрият танк в света”.
Произходът на Т-34 е доста обикновен. Червената армия трябваше да намери замяна на своя лек танк БТ-7, който притежаваше висока скорост и лека броня и беше предназначен за водене на маневрена война. В хода на войната с Япония 1938 – 1939 г. обаче този танк не се представи по най-добрия начин. Японските танкове дори с по-слабото си оръдие унищожаваха лесно БТ-7. Бойците от противотанковите подразделения също подпалваха БТ-7 с бутилки със запалителна течност, като ги превръщаха във факли, тъй като бензинът проникваше през цепките на лошо заварената броня и попадаше в двигателния отсек.
Проблемът беше решен с Т-34. Бензиновият двигател беше заменен с дизелната 12-​цилиндрова силова установка В-2 – 34. Тя позволяваше на Т-34 да развива скорост с 16 км/​ч по-висока от тази на немските машини „Пантера ІІІ” и „Пантера-ІV”. Освен това оръдието с висока начална скорост можеше да поразява всеки танк по онова време.
„Когато през 1941 г. Хитлер започна „Барбароса”, Т-34 беше безспорно най-добрият танк в света — разказва за изданието War Is Boring ветеранът от американската армия танкистът Джейсън Белкорт. — Съчетанието на наклонената броня, мощното оръдие, добрата скорост и маневреността му превъзхождаха всичко онова, което по това време имаха немците.”
Към средата на 1941 г. СССР имаше над 22 хиляди танка — повече от колкото имаха всички армии в света, взети заедно и четири пъти повече, отколкото имаше в немския арсенал.
Към края на войната Съветският съюз произведе почти 60 хиляди танка Т-34, като доказа, че количеството само по себе си се превръща в качество.
Първоначално немците бяха объркани, когато им се налагаше да се сблъскат в бой с танковете Т-34. Намиращите се на въоръжение в тяхната армия оръдия Kwk 36 с калибър 37 милиметра и 50-​милиметровите Kwk 38 не можеха да пробият челната броня на съветската машина.
Оставаха малко вариантите за тактически дйствия за немците. Техните танкисти можеха да стрелят в страничната броня на Т-34. Вермахтът поставяше минни полета. Войниците му рискуваха живота си, използвайки подривните заряди и бутилките със запалителна смес.
Своеобразен акт на отчаяние стана фактът, че немците модифицираха своите 88-​милиметрови зенитни оръдия, за да се опитат да спрат атакуващите Т-34 с огън с право мерене.
На руснаците обаче не винаги достигаха добре обучени екипажи за танковете, които приемаше на въоръжение Червената армия. Съветите губеха Т-34 и техните екипажи в големи размери.
По времето, когато Съветският съюз обучи достатъчно екипажи за окомплектуване на своите танкове, у немците се появиха мощни оръдия и усъвършенствани противотанкови средства от типа на гранатомета „Панцерфауст” с комулативна бойна част.
Руснаците обаче винаги имаха повече Т-34, отколкото немците „Пантери” и „Тигри”. „Решаващо тук беше производственото сражение — казва Белкорт. — От юни 1941 г. до края на войната Съветите неизменно произвеждаха танкове, които бяха добри и винаги отговаряха на изискванията.”
Окончателната присъда за танка Т-34 не е толкова славна като легендата, създадена от Съветите. Въпреки това обаче отзивите за него за превъзходни. Т-34 промени съотношението на силите в полза на СССР, когато се стигна до танковите сражение, а с масовото си производство руснаците изпревариха с много Германия.
Изпълнените с решителност съветски танкисти със своите Т-34 разгромиха немците край Курск. Това беше най-великото танково сражение за цялата история на света.
„Т-34 несъмнено беше революция, но той не беше пръв в нито един от показателите с изключение на факта, че в него намериха своето съчетание наклонената броня, дизеловият двигател, широките вериги и доста мощното голямокалибрено оръдие — казва Белкорт. — Всичко това е правено и по-рано, но никога в съвкупност.” - Още за T-34

 

 

Hürjet изпълни първия си полет

25.04.2023, 23:30

Новият турски свръхзвуков учебен самолет TAI Hürjet изпълни своя дебютен полет днес, 25 април 2023 г. Тестът е преминал без сериозни забележки.
Първият прототип на Hurjet е излетял в 07,35 часа местно време от летището Мюртед, намиращо се до столицата Анкара. Полетът е продължил 26 минути, като са била достигната височина на полет от 4267 m и максимална скорост от 463 km/h. - (видео)
Разработката на Hürjet стартира през 2017 г. Първоначално тя се осъществяваше само със средства на TAI, но след това турската държава започна да финансира проекта.
В момента Hürjet се предвижда да влезе в ролята на учебно-тренировъчен самолет от висок клас, който да се използва за преходно към изтребител обучение. Турските ВВС сега използват за тези задачи T-38. През септември 2022 г. турското правителство поръча още четири машини, които ще се използват за изпитания и си запази 12 опции за серийни самолети.
Серийните самолети трябва да започнат да постъпват на служба през 2025 г. Необходимостта от свръхзвукови учебни самолети в турските ВВС, както и нуждата от замяна на F-5, използвани в акробатичната група „Türk Yıldızları”, се оценява на около 70 машини.
Турските ВВС имат интерес и към въоръжена версия на Hürjet, което да постъпи на въоръжение след 2027 г. Тя трябва да има радар и да може да изпълнява задачи „въздух – въздух” и „въздух – земя”.
Hürjet е двуместен. Има максимална излетна маса от 6500 kg., дължина от 13 m, размах на крилото от 9,8 m и височина от 5,1 m. Задвижва се от един реактивен двигател F404-GE-102 с тяга на форсаж от  78 kN. Максималната му скорост е M 1,4.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военнослужещи от ВМС реагираха на сигнал за съмнителен предмет, плаващ в териториални води

25.04.2023, 23:00

Специализиран екип от Военноморските сили извърши оглед на предмет, наподобяващ морска мина, забелязан на 24 април 2023 г. във водите на Черно море, на около 700 метра от брега срещу местност „Дълбока“ до село Българево.

Веднага след сигнала, получен в Щаба на ВМС, към посочения район се отправят военнослужещи на борда на лодка тип „Зодиак”, със задача да класифицират плаващия обект и при необходимост да го обезвредят. При огледа на място те установяват, че предметът не представлява минна и навигационна опасност.
Специализираният екип изпълни задачата по искане на областния управител на област Добрич и заповед на началника на отбраната.
Военноморските сили на Република България поддържат готовност за противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в териториални води.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

„Св. св. Кирил и Методий“ пристигна в Пирея

25.04.2023, 20:35

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ пристигна в гръцкото пристанище Пирея, което е неговата последната междинна спирка, преди да се прибере във Варна и да завърши напълно участието си в 31-вата родна антарктическа мисия до остров Ливингстън. Подпомогнат от местен пилот, корабът застана на пирс край пасажерския терминал в 09:45 часа сутринта на 25 април.
НИК 421 беше посрещнат лично от началника на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна – флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Посещението на адм. Медникаров и престоя на „Св. св. Кирил и Методий“ в Пирея са по повод обсъждането на бъдещи възможности за взаимно сътрудничество между ВВМУ и гръцката военноморска академия.
Във връзка с официалната визита корабът ще остане в Гърция от 25 до 29 април. Очаква се НИК 421 да приключи изцяло плаването си на 2 май, когато ще застане на морската гара във Варна.
Източник: bta.bg

 

Курсанти от НВУ участваха във възстановката на Мурската операция

25.04.2023, 17:06

Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ участваха в зрелищна военноисторическа възстановка, която се проведе в Музея на бойната слава в Ямбол, съобщават от учебното заведение. Бъдещите лейтенанти, заедно с повече от 100 възстановчици от цялата страна, както и техни колеги от Румъния, пресъздадоха Мурската настъпателна операция на Първа българска армия срещу войските на Третия райх по време на Втората световна война.
Мурската операция е проведена в периода 29 март до 13 май 1945 г. Целта на настъплението е да се прекрати използването от Вермахта на петролните извори в района на град Нагканижа. Бойните действия започват на 28 март 1945 след като на 27 март 1-ва армейска моторизирана дружина част от основните сили на Първа българска армия поема в направление Ногбайон, за да премине в настъпление. От другата страна на фронта са разположени германски военни части на 46-и моторизиран корпус на Вермахта, окопали се за отбрана. Трети украински фронт, Съветското командване и Българската армия настъпват успяват да отблъснат хитлеристките части. Бойните действия са подновени на 7 май, когато германците са доразгромени и пленени.
Музеят беше отворен през целия ден и посетителите имаха възможност да разгледат запазената военна техника от периода на Втората световна война и да хапнат войнишка боб чорба, сготвена в полевата кухня на авиобаза „Безмер“.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Австрийски медии коментират информациите за транспортиране на военна техника за Украйна през Австрия

25.04.2023, 12:20

От началото на войната в Украйна през Австрия са преминали 1650 единици военна техника, а седем американски военни самолета са прелетели без разрешение над Австрия, пише австрийското издание „Експрес“.
Вестникът цитира генералния секретар на Австрийската партия на свободата (АПС) Кристиан Хафенекер, който е отправил запитване до австрийското министерство на отбраната.
„Отговорът на министърката на отбраната Клаудия Танер (на снимката) на нашето запитване даде потресаваща представа за количеството военна техника, преминаваща през Австрия. През 2022 г. се наблюдава рязко увеличение на транспорта през Австрия на военна техника от държави от НАТО, най-вече от САЩ“, заявява за „Експрес“ генералният секретар на АПС.
"Това е още едно доказателство за нарушаване на нашия неутралитет. Ето защо АПС отново призовава за незабавно спиране на подобни военни превози през Австрия и за затягане на съществуващото законодателство", продължава Хафенекер. „И през 2023 година през Австрия усърдно се транспортира военна техника. Министерството на отбраната открито признава, че много от тези транспортни средства служат за "подсилване на контингентите на НАТО в Източна Европа, така че вероятно те се озовават в Украйна."
По същия начин броят на прелитанията на самолети на НАТО над Австрия е изненадващ: само през последните 12 месеца 7400 самолета на военновъздушните сили на НАТО са прелетели през австрийското въздушно пространство, т.е. повече от 20 на ден.
Само за една година над австрийска територия са прелетели 1973 американски изтребителя и американски транспортни самолета с разрешението на правителството, което е средно по пет на ден. Понякога обаче Върховното командване на САЩ дори не се интересува от въздушния суверенитет на неутрална Австрия: миналата година например седем американски самолета са прелетели над Австрия без никакво разрешение. Дали австрийските военновъздушни сили са се опитали да ги прихванат, не се съобщава, пише „Експрес“.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Военен календар

25.04.2023, 08:37

На 25 април 1893 година в с. Лютиброд, Врачанско, е роден генерал-полковник Иван Кинов (1893 – 1967).
Завършва Школата за запасни офицери в Скопие (1916), Военната академия „М. В. Фрунзе“ в Москва (1929) и Академията на Генералния щаб „К. Е. Ворошилов“ в същия град (1938).
В Първата балканска война (1912 – 1913) е редник от 15-а пионерна дружина и се сражава при щурма на Одринската крепост (24 – 26 март 1913).
По време на Първата световна война (1915 – 1918) воюва на Южния фронт. През ноември 1925 г. емигрира в СССР и служи в Червената армия като началник-щаб на полк и дивизия, командир на полк, старши преподавател по история на военното изкуство във Военната академия „М. В. Фрунзе“. Участва в отбраната на Москва (1941).
На 8 септември 1944 г. се завръща в България и заема длъжностите началник на Щаба на войската (1944 – 1947), заместник-министър на войната и началник на Генералния щаб (1947 – 1949), началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ (1951 – 1954), заместник-министър на народната отбрана (1954 – 1956).
Преминава в запаса на 21 април 1960 г. Автор на „Кратка история на военното изкуство“ Т. 1 – 2 (1960), „Коалиционни войни“ (1970) и др. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас.

 

Как по "Пътя на плъховете" нацистките главорези избягаха в Аржентина

25.04.2023, 08:35

Хиляди нацистки главорези се спасяват след Втората световна война по т.нар. "Път на плъховете" през Италия към Южна Америка. В много случаи - с помощта на църквата. На 2 март м.г. Ватикана разсекретява архиви от онова време.
Втората световна война приключва официално през 1945 година. Три години по-късно един от най-големите нацистки военни престъпници - Франц Щангл - успява да избяга от затвора в Линц. Бившият есесовец и комендант на концентрационните лагери „Собибор" и „Треблинка" е отговорен за смъртта на близо един милион евреи. Щангл прекосява Австрия и стига до Италия. Целта му е Рим, където е разположен Ватикана, пише Дойче веле.
„Вие трябва да сте Франц Щангл, вече Ви очаквах", посреща го римският епископ Алоис Худал, който го снабдява и с фалшиви документи. С тях Щангл заминава за Сирия, където изчаква семейството си. През 1951 отпътува от Дамаск за Бразилия. Мъжът, отговорен за едни от най-зловещите лагери на смъртта, години наред работи за „Фолксваген" край Сао Пауло.......Прочети още

 

На този ден преди 78 г. руснаци и американци се срещат на река Елба

25.04.2023, 08:31

Преди 78 години, на 25 април 1945 г., недалеч от град Торгау на река Елба, се срещат за първи път части на Съветската и американската армии, припомня ТАСС.
Срещата е между подразделения от съветската 58-а стрелкова дивизия от 1-и Украински фронт с части 69-а пехотна дивизия от 1-а армия на САЩ.
В резултат от срещата на съюзниците остатъците от въоръжените сили на Германия са разделени на две части – северна и южна.
В средата на април 1945 г. вече е очевидно, че Втората световна война в Европа е към края си и съюзниците най-напред ще се срещнат на река Елба. Американците внимателно следят движението на Червената армия и отлично разбират, че Берлин ще падне под нейните удари.
Срещата на двете армии е много важна. На първо място от психологична гледна точка – мечтата, която до не чак толкова отдавна изглежда безкрайно далеч, предстои да стане реалност. Второ, не трябва да се допуска стихийност. Тя може да доведе до непредсказуеми последствия и за американците, и за руснаците – стълкновението на американските и на руските части е напълно възможно, ако те не са се разпознали.
Когато съюзните армии съвсем се сближават, възникват недоразумения и на земята, като често те са предизвикани от използване на лъжливи сигнали от страна на немците. За избягване на стълкновения между двете армии, на най-високо равнище са съгласувани мерки по взаимното разпознаване и на бойното поле. Общ сигнал за съветската страна стават две червени сигнални ракети, а за съюзниците – две зелени. Освен това всички са запознати с опознавателните знаци на съюзниците.
Към средата на април американците излизат на река Елба до границата на своята зона на окупация, уточнена в съюзните споразумения, и спират в очакване на съветските войски. Американците се отнасят с голяма симпатия към руснаците и очакват с вълнение срещата с тях.
Първата среща става на 25 април малко преди обед, когато американски патрул от 273-и полк под командването на лейтенант Алберт Коцебу пресича Елба. Разузнавачите са се придвижили на изток от условната разграничителна линия на зоните за окупация в района на междуречието на реките Мюлде и Елба.
В селцето Леквиц групата на Коцебу се натъква на съветски войник на кон. Лейтенантът е с усет към историята и педантично отбелязва часа – 11:30 ч.
Обаче съюзнически контакт не се получава: конникът се отнася към обкръжилите го американци с подозрение, шибва коня и препуска назад. Естествено не долага на командирите си, вероятно за да си спести неприятните обяснения с комисарите и контраразузнавачите от СМЕРШ. След два часа американските разузнавачи правят вече „нормална” среща с руснаците. За целта те трябва да преминат на другия бряг на реката, където се вижда група съветски войници. Бойците на Коцебу откриват лодка, вързана с верига за брега. Лейтенантът решава проблема кардинално, като къса веригата с ръчна граната. На източния бряг срещат съветски войници под командването на подполковник Александър Гардиев. Пак същия ден още един американски патрул под командването на лейтенант Уилям Робъртсън се среща с войниците на лейтенант Александър Силвашко на разрушен мост през Елба близо до Торгау.
Ветеранът Силвашко след десетилетия свидетелства, че историческата среща се е състояла в 15:30 часа. „Само няколко часа по-късно фотографията, на която стискам ръката на американеца, обиколи света” – добавя той.
На 26 април в Торгау се срещат командирът на американската 69-а дивизия генерал Райнгхарт и командирът на 58-а гвардейска стрелкова дивизия генерал-майор В.Русаков. На срещата освен военните присъстват няколко киноснимачни групи и почти 70 кореспонденти от съветски, американски, френски и английски вестници.
На 27 април съюзниците официално обявяват за историческата среща на Елба.

 

 

Първи полет на хеликоптер Gökbey с двигатели национално производство

24.04.2023, 22:44

На 22 април 2023 г. на летището на Turkish Aerospace Industries (TAI) в Анкара, прототип на турския многоцелеви хеликоптер T625 Gökbey, за първи път оборудван с два турбо-валови двигателя TS1400, извърши първия си полет  Двигателят е с мощност 1400 к.с. разработен от подразделението за двигатели на TAI - TAI Engine Industries (TEI).
Както хеликоптерът, така и двигателят са първите подобни конструкции, проектирани и построени от турската индустрия. И двете са създадени под контрола на Агенцията за отбранителна промишленост (Savunma Sanayii Başkanlığı - SSB). Хеликоптерът TUSAŞ T625 GÖKBEY е разрабо-тен във варианти за изпълнение на следните задачи: транспортни, VIP, товарни, въздушна линейка, мисии за търсене и спасяване и морски транспорт. Серийното производство вече е в ход. Първите 3 бройки трябва да бъдат доставени на Главното командване на жандармерията през 2023 г. Те ще заменят американските UH-1. С общо излетно тегло от 6000 kg GÖKBEY трябва да превозва до 12 пътници. Хеликоптерът е планирано да има максимална скорост от 306 km/h, практически таван на полета от 6 km и да има продължителност на полет от над 3,8 h. С външен резервоар за гориво GÖKBEY трябва да остане във въздуха над 5 h и да има максимална обхват 948 km.
Източник: https://pan.bg/

 

Българските Военноморски сили са домакин на второто издание на Черноморския форум

24.04.2023, 22:16

Второто издание на Черноморския форум ще се проведе в София в периода 24-26 април. Събитието се провежда под егидата на министъра на отбраната Димитър Стоянов и на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, а организатори са командирът на Военноморските сили (ВМС) на Република България контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC) адмирал Стюарт Мънч.
Форумът ще бъде открит от заместник-министъра на отбраната Теодора Генчовска, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, контраадмирал Кирил Михайлов и адмирал Стюарт Мънч.
Основната тема на форума – „Морската сигурност в Черно море в епоха на конфликт“, е продиктувана от променената ситуация в черноморския регион вследствие на военния конфликт в Украйна. Участие в отделните панели ще вземат представители на ВМС на България, Гърция, Румъния, Турция, Украйна и други европейски държави, на основите командни структури на НАТО и на съюзни държави в Европа и Средиземноморието, както и на неправителствени организации и дипломатически мисии на участващите държави.
Източник: mod.bg

 

Войната в Украйна поставя фокус върху огромните запаси от снаряди на Корейския полуостров

24.04.2023, 20:45

На половин свят разстояние от фронтовата линия на войната на Русия в Украйна има запас от над 1 милион артилерийски снаряда на Корейския полуостров - съкровище, което привлича вниманието, когато лидерът на Южна Корея се отправя към Вашингтон, пише Bloomberg.
Президентът Юн Сук-йол посочи, че неговото правителство може да е готово да промени политиката си за предоставяне на помощ на Украйна при определени условия. Това би било добре дошла новина за президента на САЩ Джо Байдън, който търси помощ от партньори, за да облекчи вечния недостиг на боеприпаси в Киев.
Офисът на Юн казва, че всяко решение за изпращане на помощ зависи от това доколко Русия ще стигне в засилване на атаките срещу цивилни. Юн трябва да се срещне с Байдън за държавно посещение в сряда, като сигурността и икономическото сътрудничество са на първо място в дневния ред........Прочети още

 

Австралия планира големи промени в отбраната си заради нарастващата военна мощ на Китай

24.04.2023, 20:35

Австралия трябва отделя повече пари за отбрана, да произвежда сама боеприпасите си и да развие капацитет за нанасяне на удари срещу по-отдалечени мишени с оглед на все по-големите предизвикателства пред сигурността в региона, създавани от Китай, се казва в поръчан от правителството доклад, предаде Асошиейтед прес.
Стратегическият преглед на отбраната подкрепя споразумението за партньорство между Австралия, САЩ и Великобритания в рамките на формата АУКУС. Пактът предвижда изграждането на австралийски флот от осем подводници, задвижвани с атомни двигатели, които ще са произведени по американска технология.
“Подкрепяме стратегическата посока и ключовите констатации в доклада, които ще подсилят националната ни сигурност и ще гарантират готовността ни пред бъдещите предизвикателства“, заяви премиерът Антъни Албанезе.
Той подчерта, че това е най-значителният и обширен доклад за австралийската отбрана от Втората световна война насам.
Публичната версия на класифицирания текст препоръчва на правителството да отдели повече средства за отбрана от предвидените към момента 2% от БВП.
Друга препоръка е да се подобри капацитетът на армията да провежда операции от северните си бази и да задълбочи връзките си с ключови партньори в Индо-тихоокеанския регион, сред които и Индия и Япония.
Китай увеличава военната си мощ “по най-амбициозния начин, проявяван от която и да е било страна в света след Втората световна война”. Това “се случва без прозрачност или усилия за разсейване на опасенията около намеренията на Китай в Индо-тихоокеанския регион”, се посочва в текста.
Правителството планира незабавно да отмени или забави военни сделки на стойност 7,8 милиарда австралийски долара (5,2 милиарда щатски долара), за да пренасочи средствата към военни проекти, които са съобразени с новите приоритети.
Източник: bta.bg

 

Вдигат допълнителните възнаграждения в армията

24.04.2023, 13:55

Промени на наредбата за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия на военна служба и труд е подготвило Министерството на отбраната. С тях се търси  повишаване на мотивацията на военнослужещите за изпълнение на военната служба, преодоляване на негативните последствия от некомплекта във въоръжените сили и изпълнение на поетите ангажименти по отношение на задълженията ни, в контекста на въведените от НАТО усилени мерки за бдителност.
С 15 процента, например, се повишава допълнителното заплащане за работа във височинни и отдалечени райони, подземни защитни обекти, за носене на бойно и оперативно дежурство, както и  други видове дежурства, определени в уставите на въоръжените сили или заповеди на министъра на отбраната.
Актуализират се с около 50 процента допълнителните възнаграждения за носене на  бойно дежурство на летците по "Air Polising" в системата за ПВО на НАТО и за дежурство на екипажите от летателния състав за аварийно-спасително осигуряване в съответното военно формирование, както и за поддържане на заповядана готовност за изпълнение на задачи за аварийно-спасително осигуряване, за всеки проплаван час и за работа под вода.
С около 100 процента ще нараснат допълнителните възнаграждения за участие в мероприятия по непосредствената защита на населението при бедствия на територията на България,  във военни учения и мероприятия в полеви условия на територията на страната и извън нея с непрекъсната продължителност повече от 24 часа и за изпълнение на военна служба на длъжности в многонационалното формирование на територията на страната „Бойна група за изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса.“.
Нов момент в наредбата е допълнителното възнаграждание за носене на бойно дежурство от авиационния инженерно-техническия състав по „Air Poliсing“ в системата за ПВО на НАТО“ в размер на 36 лв. Прецизират се и някои допълнителни разпоредби. Към видовете „сложна летателна подготовка“  се добавят „полет за търсене и спасяване“ и „полет за медицинска евакуация“. Права по наредбата ще имат и длъжностите за медицински персонал – борден.
Във връзка с необходимостта от предстоящата ротация и своевременното окомплектоване на Бойната група за изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса и достигането на пълна оперативна готовност се предвижда наредбата да влезе в сила от 1 юни т.г., се посочва в мотивите към проекта.
Подборности на https://www.mod.bg/
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Първокурсниците пилоти разпериха криле

24.04.2023, 11:48

В учебната програма на първокурсниците от специализация „Летец-пилот“ на ВВВУ „Георги Бенковски“ има дисциплини, които ги повеждат към ятото на летящите хора. Една от тях е парашутната подготовка! Курсантите, под ръководството на екип инструктори от в.ф. 32040- Крумово се подготвяха за изпълнение на опознавателни и тренировъчни скокове с парашутна система с кръгъл купол МС-6 с незабавно разтваряне на парашута, съобщават от учебното заведение.
Екипът от Крумово в състав: подполковник Георги Мянков-Началник отделение „Търсене и спасяване“, старшина Петко Кирков –старши специалист I степен по парашутизъм, старшина  Георги Славов-старши спасител парашутист, редник III клас Петър Деянов и редник III клас Марио Иванов осъществиха непосредствената подготовка и ръководство на скоковете. Благодарение на отличната организация – от управлението на полетите , техническите служби до медицинското осигуряване обезпечени от в.ф. 52090  в два дни бяха осъществени планираните  парашутни скокове.
Материалната част бе транспортирана от С-275 „Spartan“, а скоковете реализирани с  L-410.
Бъдещите пилоти трябва да придобият умения за управление на парашута във въздуха и при приземяване. Да усвоят правилата за напускане на летателния апарат, действия при особени случаи, преодоляване на препятствия и безопасно приземяване.
Височината, от която се извършват скоковете е от 400 до 4000 м. Курсантите изпълниха скоковете от 600 м. Силата на приземния вятър за парашут с кръгъл купол не би трябвало да бъде повече от 6 м/s. През първия ден силата на вятъра се е доближавала до граничната стойност.
При подготовката и провеждането на парашутните скокове стриктно се спазват изискванията от „Наставление по парашутна подготовка и десантиране“ ТП 7-7 , включително подготовката на личното облекло /обувки, каски, висотомери/.
Екипажът на L- 410 с командир капитан Анатоли Емилов, който през първия ден бе с втори пилот старши лейтенант Стилиян Гавраилов и борден техник старшина Васил Василев, а през втория- с втори пилот старши лейтенант Николета Нацкова и борден техник старши лейтенант Преслав Димитров  съдействаха атмосферата в самолета да предразполага за отлично изпълнение на планираните скокове.
Първият курсант повел колоната от начинаещи парашутисти бе Анатолий Луканов. Най- добър резултат от двата скока постигна курсант Митко Асенов.
Много добре се справиха с парашутните скокове и петте девойки от летателното класно.
Ръководителят на подготовката и скоковете подполковник Георги Мянков изрази задоволството си от сериозното и отговорно отношение на момчетата и момичетата от най-многобройното през последните години класно отделение ,специализация „Летец-пилот“ по време на теоретичната подготовка, проявеният интерес към знания и придобиване на умения в областта на парашутизма. За умело прикриваните силни емоции, характерни особено при първите скокове.
Да, младите възпитаници на ВВВУ „Георги Бенковски“ уверено разпериха криле  пред своите ментори и в присъствието на заместник-началника на училището по административната част и логистиката полковник Данаил Диков и координатора подполковник Станимир Кръстев – старши инструктор в Центъра за професионално обучение!
Успехът на проведената теоретична подготовка и реализираните предвидени в план-графика 2 парашутни скока е заслуга и на стиковката в разностранните дейности на командванията и екипите от ВВВУ „Георги Бенковски“, 24-а Авиационна база-Крумово, 12-а Авиационна база- Долна Митрополия и 16-а Авиационна база–Враждебна.
Източник: https://otbrana.com/

 

НИК 421 пресича Йонийско море

24.04.2023, 09:00

Във вечерните часове на 23 април българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ прекосява Йонийско море по южната му граница със Средиземно, плавайки на изток. НИК 421 следва маршрута си към Пирея, Гърция – последното пристанище, в което ще се отбие преди да се прибере във Варна и да завърши напълно участието си в 31-вата родна антарктическа мисия до остров Ливингстън.
„Св. св. Кирил и Методий“ държи курс 88° със средна скорост от 9.5 – 10 възла при добри метеорологични условия. След около 150 морски мили корабът ще направи лек поворот, за да заобиколи полуостров Пелопонес от юг, преминавайки между континенталната част на Гърция и остров Китира.
По време на престоя на НИК 421 в Пирея ще бъдат обсъдени възможности за взаимно сътрудничество между Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна и гръцката военноморска академия. Корабът ще остане в Гърция от 25 до 29 април. Очаква се „Св. св. Кирил и Методий“ да приключи изцяло плаването си на 2 май, когато ще застане на морската гара във Варна.
Източник: bta.bg

 

Войната в Украйна е тласнала глобалните военни разходи до рекордно равнище

24.04.2023, 08:54

Глобалните военни разходи са нараснали рекордно миналата година заради войната на Русия срещу Украйна. Годишните военни разходи в Европа са на най-високото си равнище от края на Студената война преди три десетилетия. Това обяви в изявление днес Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI), цитиран от Ройтерс.
Глобалните военни разходи са нараснали с 3,7 процента в реално изражение през 2022 г. до 2,24 трилиона долара, информира Стоклохмският международен институт за изследване на мира.
Войната, която Русия започна срещу Украйна миналата година, накара европейските държави да се втурнат да подсилват отбранителните си способности, отбелязва Ройтерс.
Москва казва, че “специалната военна операция” в Украйна е била необходима, за да я предпази от враждебния и агресивен Запад. Украйна и западните й съюзници казват, че Русия води непровокирана война с цел да заграби територии.
Европейските военни разходи са скочили с 13 процента миналата година, главно заради увеличенията в Русия и Украйна, но много други европейски държави също подсилиха военните си бюджети и планират още увеличения на фона на нарастващото напрежение.
Изследователят от института Диего Лопес да Силва каза, че няколко правителства имат многогодишни планове за увеличаване на разходите за армията, което означава, че може да се очаква по-нататъшно нарастване на военните разходи в Централна и Западна Европа.
Военните разходи на Украйна са нараснали с 640 процента през 2022 г. Това е най-голямото годишно увеличение, според данните, с които разполага Стокхолмският международен институт за изследване на мира от 1949 г. В тези разходи не е включена военната финансова помощ, която западните държави са осигурили на Украйна.
Според института военната помощ за Украйна от САЩ възлиза на 2,3 процента от общите американски военни разходи за 2022 г. Въпреки че САЩ имат най-високите в света военни разходи, в реално изражение те са нараснали малко.
Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира военните разходи на Русия са нараснали с 9,2 процента. Институтът уточнява обаче, че тези данни не са много сигурни, тъй като руските финансови власти са станали много непрозрачни след началото на войната.
Според директорката на програмата на института за военните разходи и производството на оръжие Луси Буро-Сюдро разликата между бюджетните планове на Русия и военните й разходи през 2022 г. показва, че инвазията в Украйна струва на Москва далеч над очакваното.
Източник: bta.bg

 
 

Военен календар

24.04.2023, 08:33

На 24 април 1941 година в София е сключено Тайно споразумение между България и Германия.
Спогодбата, подписана от българския министър на външните работи Иван Попов и германския пратеник Карл Клодиус, заместник-началник на Отдел за икономическа политика към Министерството на външните работи на Райха, урежда правата на Германия в присъединените към България територии – Вардарска Македония и Беломорието.
Германия получава неограничено право да експлоатира природните суровини в заетите от България територии, запазва извършените конфискации, превръща в своя собственост залежите от хром край Скопие, има право да изнася за Райха руди и др. материали.
България от своя страна се задължава да поеме разходите за германските военни съоръжения във Вардарска Македония и Беломорието, да изплаща финансовите задължения на Югославия спрямо Германия в присъединените земи, а германските интереси да се ползват с предимство при отдаването на концесии.
Спогодбата налага редица ограничения върху българската власт в администрираните от България територии и засилва още повече икономическата зависимост на страната спрямо Третия райх.

Навършват се 146 години от началото на Руско-турската освободителна война
На днешна дата през 1877 г. император Александър II подписва в Кишинев манифест за обявяване на Руско-турската освободителна война, завършила през следващата година с подписването на Санстефанския мирен договор, който дава независимост на Румъния, Черна гора и Сърбия, както и автономия на създаденото след Берлинския конгрес Княжество България.
В същия ден ръководството на БЦБО отправя Възвание към българския народ, в което призовава всички българи да окажат подкрепа на руската армия. “Всички ние трябва да станем като един человек да посрещнем братски нашите освободители и да съдействаме с всичките си сили на руската армия”.
Възванието е съставено в Букурещ и е подписано от Владимир Йонин, Кириак Цанков, Олимпи Панов, Стефан Стамболов, Петър Енчев, Димитър Иванов, Павел Висковски, Иван Кавалджиев и Иван Вазов.
Българското централно благотворително общество (БЦБО)
Българското централно благотворително общество (БЦБО) е политическа организация на българските емигранти в Румъния. Основана е на 10 юли 1876 г. в Букурещ като продължение на Българското человеколюбиво настоятелство. За неговото създаване голяма роля изиграва Вл. Йонин - пратеник на славянските благотворителни комитети в Санкт Петербург и Москва, които поемат финансирането на БЦБО. Той е избран и за негов почетен председател.
Кой е император Александър II
Александър II е руски император от 19 февруари 1855 г. Той е роден на 29 април 1818 г. от дин. Романови. Най-големият син на Николай I Павлович и Александра Фьодоровна. Политическото положение в Русия след неуспешната Кримска война (1853 г.-1856 г.) създава условия за реформи и Александър II е принуден да ги започне. На 19 февруари 1861 г. отменя крепостното право, поради което е наречен Цар Освободител. Александър II отменя също телесните наказания и въвежда нов университетски устав (1863 г.), земска и съдебна реформи. Започва подготовката на военна реформа. От 1862 г. обявява публично държавния бюджет. След 1866 г. се извършват няколко опита за атентат срещу Александър II. Това довежда до засилване на ролята на органите за вътрешна сигурност и репресиите срещу радикалните течения, организации и движения. Създава върховна разпоредителна комисия (1880 г.) начело с граф Лорис-Меликов. Създава условия за либерализация на обществения живот и проявяване на радикални идеи в публицистиката, литературата и др. области на обществения живот. Приема закон за градско самоуправление (1870 г.) и закон за всеобща военна повинност (1874 г.).
В областта на външната политика Александър II обръща особено внимание на т. нар. източен въпрос и за отменяне условията на Парижкия мирен договор (1856 г.). Продава на САЩ Аляска (1866 г.), присъединява Туркестан (1864 г.), Хива (1873 г.) и Кокандското ханство (1876 г.). За да засили руското влияние на Балканите, започва война с Турция (1877 г.-1878 г.). Войната завършва с успешния за Русия Санстефански мирен договор (1878 г.). Берлинският конгрес (1878 г.) затвърждава политическото положение на Русия в Европа като велика сила. Александър II става жертва на атентат, организиран от радикалната организация "Народна воля".

 

 

До 140 военнослужещи от Сърбия ще дойдат за съвместните стрелби на Шабла

23.04.2023, 20:52

Традиционно е вече участието на военнослужещи от Република Сърбия на съвместни бойни стрелби на Зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла”. По този повод Министерският съвет даде разрешение за пребиваването им у нас със съответната техника от 28 май до 16 юни.
В тренировките на брега на Черно море ще се включат до 140 военнослужещи от западните ни съседи. Те имат разрешение да изпълняват задачи с до 6 въздухоплавателни средства (три МиГ-29,  един  Ан-26 и/или три Ми-17) с техните екипажи. Сръбите ще пристигнат със зенитни управляеми ракети в контейнери до 12 броя 5В27У/Д, до 8 броя 3М9М(3)Е, до 11 броя авиационни управляеми ракети Р-60/Р-73 и до 4 броя авиационни управляеми ракети Р-27ЕR в контейнери. Те имат разрешение още за радарна система за контрол и верификация на летателните балистични характеристики на ракети „WIEBEL”.
Правителството възложи на министъра на отбраната или на оправомощено от него лице да сключи необходимите договорености по провеждане на съвместни бойни стрелби с формирования за ПВО на Република Сърбия на територията на Република България.
От 2010 г. до сега в съвместните бойни стрелби за седми път ще участват формирования за противовъздушна отбрана от Въоръжените сили на Република Сърбия, базирани на зенитния полигон на ВВС в Шабла, и за четвърти път – с авиационни формирования. Последният път бе през септември 2021 г., когато военнослужещите от Въоръжените сили на Република Сърбия изпълняваха планираните задачи със самолети МиГ-29 и зенитно-ракетни комплекси С-125 „Нева” и 2К12 „Куб”.
През 2023 г. се навършват 32 години, откакто формирования за противовъздушна отбрана и авиационните бази от състава на Българската армия провеждат стрелби на полигон „Шабла“. До 1991 г. тази изключително сложна подготовка се е водила само в чужбина. Зенитният полигон на ВВС създава много добри условия за тренировка. Дълбочината му е 100 км, което осигурява възможност за изграждане на разнообразна мишенна обстановка и пълно използване на възможностите на различни типове бойна техника и въоръжение. Има предложение от МО за коригиране границите на полигана с цел осигуряване на условия за понижаване на рисковете при провеждане на стрелби със съвременни образци военна техника и по-голяма ефективност в използването на въздушното пространство на България.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Откриха възпоменателна плоча на граничаря Георги Стоименов

23.04.2023, 12:40

Над 100 граничари от Кюстендил, София, Радомир и Симитли почетоха паметта на младши лейтенант Георги Стоименов в с. Стефаново, Радомирско. Младият граничар загива на 31 март 1952 г. в изпъл­нение на своя дълг по охрана и отб­рана на дър­жав­ната граница на Бъл­гария в района на връх Сарабурун, при престрелка с бандитско-шпионска група. До чешмата в махала „Егреците” бе открита възпоменателна плоча с лика на героя. В близост е монтиран и пилон с българския трибагреник.
Пред събралите се резервисти и жители на с. Стефаново слово изнесе полковник от запаса Павел Станев, главен секретар на СОСЗР-София и председател на клуб „Граничари“ в София. „Това е прекрасно военно-патриотично мероприятие и всички сме тук за да отдадем почит на младия герой”, заяви той.
Най-развалнуван на събитието бе 90-годишният Кръстю Христов, който със сълзи на очи си спомни за своя загинал другар и разказа спомени от границата. Тук бяха и Петър Шутев, съученик на загиналия граничар, и неговата племенница Антоанета Карадачка.
С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя бе почетена паметта на героя Георги Стоименов. Много горд със зелената барета на главата бе 7-годишният Игор Илиев от Кюстендил. На събитието още присъстваха почетният председател на Областната организация на СОСЗР-Кюстендил полковник от запаса Йордан Шишков, сегашният председател капитан от запас аинж. Ясен Ангелов и председателят на Общинската организация Боби Милушев.
Инициативата за поставянето на възпоменателната плоча е на клуб „Граничар – младши лейтенант Вергил Ваклинов” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Кюстендил.
„Изпълнихме една важна задача и сме доволни от направеното”, сподели председателят на клуб „Граничар” подполковник от запаса Александър Кръстев. „Паметната плоча е факт, благодарение на доброволни финансови средства и сръчните ръце на майстора Стоян Петров от Радомир. Съдействие ни оказаха община Радомир и кметствата в с. Стефаново и с. Друган”. В края на тържеството той връчи благодарствени грамоти на хората, които са помогнали за реализацията на идеята.
Източник: https://otbrana.com, Даниела Стоименова

 
 

Военен календар

23.04.2023, 07:42

На 23 април 1884 година в Ловеч е роден художникът Яким Банчев (1884 – 1967).
Учи живопис в Държавното рисувално училище при Иван Мърквичка (1903) и в Дрезденската художествена академия (1904), след което завършва Академията за изящни изкуства „Албертина“ в Торино, Италия, (1909).
По време на войните за национално обединение 1912 – 1918 г. е мобилизиран в 17-и пехотен доростолски полк (Балкански войни) и в 57-и пехотен полк от 9-а пехотна плевенска дивизия (Първа световна война).
Създава десетки живописни композиции, отличаващи се с психологически рисунък, изпълнени с хуманност и със съчувствие към трудностите и неволите на обикновения войник („Панорама на Чаталджанските позиции“, „Пред гроба на другаря“, „Писмо за дома“, „Войник при огъня“, „Поход в дъжд“, „Отбиване нощната атака на англичаните“ и др.). Негови произведения са включени в голямата Берлинска художествена изложба (1916, 1917), както и във военните изложби в страната. От 1923 до 1935 г. живее в САЩ (Манхатън), където твори в областта на портрета и фигуралната композиция и урежда първата си самостоятелна изложба. След 1944 г. попада в групата на творците с „буржоазно минало“ и носители на „лошо западно влияние“, като произведенията му рядко се допускат до изложби. Днес те са част от колекциите на големи галерии и музеи в чужбина и в страната. Националният военноисторически музей притежава 20 негови графики и акварели от войните 1912 – 1918 г. и 10 живописни платна.

 

 
 

Полк. Гергинов обясни защо БГ атлантиците и НАТО застрашават националната ни сигурност

22.04.2023, 20:26

"Кой има вина за днешното състояние на страната? Русия или нашите управляващи през последните три десетилетия? Или те, заедно с ръководството на ЕС, който все повече се стреми да обезличи националните държави и да ги постави в услуга на чужди геополитически интереси.
Това също е фактор, който поражда безразличието на народа към състоянието на държавата, което личи и от огромния процент неявили се гласоподаватели на последните няколко парламентарни избори". Това пише в свой анализ о.з. полковник, доц., д-р Гергин Гергинов за "Гласове".
Полк. Гергинов в завършил ВА "Г.С.Раковски", има издадени десетки научни трудове и над 120 други публикации. Зам. председател е на клуб "Ракетни войски и артилерия" в Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва......Прочети още

 

Кой е Васил Коцев – легендата на българското външнополитическо разузнаване

22.04.2023, 08:20

На 15 април се изпълниха 101 години от рождението на генерал Васил Коцев, или ВИК, както го наричат съвременниците, по абревиатурата на имената му (роден е през 1922 г. в село Скравена).
Разузнавач – легенда, професионалист от най-висока класа, обективен, смел, действащ без страх, но и без илюзии – такъв е останал в спомените на колегите си генерал Васил Коцев.
На фона на изтеклото столетие неговата разузнавателна дейност е сравнително кратка, но в историята на българското разузнаване генерал Васил Коцев е човекът, който най-дълго - почти 13 години, е начело на Службата (Първо главно управление на ДС). При това единствено заради своя професионализъм, той дори не е активен борец против фашизма и капитализма, каквито са колегите му от този ранг по онова време в МВР.
Роден е в софийското село Скравена, в бедно семейство и постъпва в РМС още в детските си години – през 1933, а в БКП е приет през 1948 г. Завършва Първа мъжка гимназия в София и „право” в Софийския университет......Прочети още

 

Създателят на руските снаряди е българин

22.04.2023, 08:12

Десетки и стотици са българите, отдали себе си на изграждането на Русия и Съветския съюз. Не по-малко са и руснаците, които посвещават живота си на България. Ако се предадем пред манията да направим класация, първото място безапелационно ще заеме българинът, руският генерал професор Симеон Ванков (1858-1937). Ако някому приляга в пълна мяра определението гений, това е той.
Според признанията на видни специалисти в металодобива и производството на снаряди, начело на които застава ген. Ванков, на него се дължи спасението на руската армия от поражение в Първата световна война. В основите на победата й във Втората световна война лежи неговата дейност, защото ген. Ванков започва индустриализацията на съветска Русия, развива от нулата черната и цветната металургия и миннодобивната промишленост в тази страна, строи и ръководи металургични и военни заводи, електростанции, водопроводи и какво ли още не. В Хабаровск по едно и също време той заема двадесетина ръководни длъжности, една от друга по-отговорни.
В изпълнение на възложените му задачи контактува както с император Николай II чрез великия княз Сергей Михайлович в Русия, така и с Ленин в СССР. Не срещнах сведения за негови контакти със Сталин, но като се има предвид, че в края на 30-те години съветската индустриализация се развива толкова бързо, че догонва американската, може да се предположи, че без най-дейното участие на Вожда в съдбата му това едва ли е било възможно да се случи. Има и някои спорове около изданията на спомените на проф. Ванков, но това не поставя под съмнение подвига му......Прочети още

 

На този ден

22.04.2023, 08:06

На 22 април 1951 г. Васил Стоичков Величков извършва първи полет с реактивен самолет Як-23. С това се поставя началото на реактивната авиация в България. Полетът е изпълнен на на летище Граф Игнатиево.
От март до септември 1951 г. са получени 30 изтребителя Як-23 и 4 учебно-бойни Як-17. Първата група пилоти завършва подготовката си в края на март в СССР и след завръщането си в България се подготвя за облитането им. При излитането отказва двигателят на самолета, но Величков успява да кацне по „корем”.
Въпреки възникналия инцидент събитието е знаменателен факт в историята на българската военна авиация.
Самолетите Як-23, макар и с право крило са отлични изтребители. Тяхната скороподемност и маневреност, както и двете мощни оръдия им дават възможност, ако се наложи, напълно успешно да се борят с американските Lockheed F-80 „Shooting star", британските DН „Vampire" и Gloster „Meteor", както и с витловите супербомбардировачи Воеing В-29 и В-50. Българските ВВС имат пет полка, въоръжени с този самолет. Последни летците от 43-ти ИАП в Доброславци преминават от Як-23 на стреловидните МиГ-15/15бис. Изтребителят Як-23 остава в строя до края на 1958 г.
За България общо са доставени 16 броя Як-17УТИ и 105 броя Як-23.

Преди 119 г. е роден Робърт Опенхаймер – „бащата на атомната бомба”
На 22 април 1904 г. в Ню Йорк е роден Джулиъс Робърт Опенхаймер – американски физик-теоретик, професор по физика в Калифорнийския университет в Бъркли, член на Националната академия на науките. Широко известен е като ръководител на Манхатънския проект, поради което често го наричат „баща на атомната бомба”.
Джон Опенхаймер произхожда от заможно семейство. В жилището им имало оригинални картини от Пабло Пикасо и поне три платна на Винсент ван Гог. По-малкият му брат Френк също става физик.
От рано младежът се изявява като изключително талантлив и взема по два класа за една година. Проявява интерес към английската и френска литература.
Постъпва в Харвардския колеж и взема по шест дисциплини за семестър. Завършва за три години...........Прочети още

 

Испания ще изпрати на Украйна до дни шест танка "Леопард"

22.04.2023, 07:48

Испания ще предостави на Украйна до дни шест от десетте обещани танка "Леопард 2", съобщи външният министър Хосе Мануел Албарес, цитиран от ДПА.
"След това ще има втора партида от още четири танка", каза Албарес в публикувано днес интервю за изданията от германската медийна група "Функе".
"Ще подкрепяме Украйна, колкото е необходимо", заяви той. "Това включва хуманитарна помощ, прием на бежанци и доставка на въоръжение за отбрана."
През последните седмици 55 украинци се обучаваха в Испания да работят с танковете "Леопард" като екипажи и механици.
Мадрид изпраща "леопарди" от по-стария модел 2А4.
Испания разполага с общо 347 танка "Леопард". От тях 108 са от модела 2А4, а 239 са от по-новия 2А6. От Мадрид не обещаха да предоставят на Украйна от по-новия модел, който е и по-мощен, защото заявиха, че Испания се нуждае от тях за отбраната си.
Украинските въоръжени сили преди това получиха танкове "Леопард 2" от Германия, Канада и Полша.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Проектобюджетът за 2023 г.: Разходите за отбрана да са 1,85 на сто от БВП

22.04.2023, 07;38

Осигурени са средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия. Това е записано в публикувания от служебното правителство Законопроект за държавния бюджет за 2023 г. и актуализираната средносрочната бюджетна прогноза до 2025 г. По-конкретно, средства са предвидени за придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС, нов тип боен  самолет - II-ри етап, включително и за съпътстващи разходи по двата етапа (MIDS  терминали, транспорт, ДДС и мита) и основна бойна техника за изграждане на  батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Допълнително е осигурено финансирането за придобиване на боеприпаси и горива за бойна подготовка, както  и за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и  техника, и за ремонт и изграждане на инфраструктура.
В разходите за отбрана, съгласно класификацията на НАТО, са включени и тези за  пенсии за пенсионираните военнослужещи, намалени с отчисленията за  военнослужещите към пенсионните фондове, на военните съдилища и военни  прокуратури, за издръжка на Постоянната ни делегация в НАТО, вноската към гражданския бюджет на НАТО и към Европейския механизъм за подкрепа на мира, изплащани от бюджета на Министерството  на външните работи (МВнР) и вноската към фонда на НАТО за  иновации, изплащана от бюджета на Министерството на иновациите и растежа (МИР). (Разходите за пенсии на военнослужещите (по данни на  НОИ), намалени с отчисленията за военнослужещи към пенсионните фондове (по данни на МО) са 233,6 млн. лв.)
По този начин планирани, разходите за отбрана в общ размер възлизат на 1,85 на сто  от БВП за 2023 г. Спазено е изискването на Националния план за повишаването им на 2 на сто от БВП до 2024 г. Така, съгласно класификацията на НАТО,  за тази година те ще бъдат 3, 413 млрд. лв. От тях  2,  282 167 млрд. лв. са по бюджета на Министерството на отбраната.  Относителният дял на капиталовите разходи към общите разходи за отбрана е над 20-процентния критерий на НАТО.
Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите остава 380 лв. Тя не е променяна от 2009 г. и изостава чувствително от минималната работна заплата. Запазва се и размерът от 340 лв. на обезщетенията, които се полагат на  съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място и поради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения. Както и на безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии, се изплаща обезщетение в размер.
За изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на  въоръжените сили на Република България до 2032 г. и на Плана за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г. са предвидени 63 млн. лв., в които са включени и разходите за дължимите обезщетения  при освобождаване от военна служба.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

От понеделник започва „Тракийска звезда 2023“

21.04.2023, 22:30

Съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда 2023“ с участие на сили и средства от Военновъздушните сили (ВВС) на Република България и ВВС на Република Гърция ще се проведе от 24 до 28 април.
Сред целите на тренировката са постигането на по-висока оперативна съвместимост на ВВС за участие в операции под егидата на НАТО; повишаването на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав; усъвършенстването на работата в международна среда.
По време на съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда 2023“ ще се изпълняват следните задачи: въздушен бой с изтребители на средна височина, отбранителни и настъпателни въздушни операции, тактически прехвати, визуално въздушно разузнаване, полети по маршрут на малка и пределно малка височина, непосредствена авиационна поддръжка, търсене и нанасяне на условни удари по земни (морски) обекти.
От българска страна ще участва личен състав и авиационна, самолетообслужваща и специална техника, осигуряващи и обслужващи средства от военни формирования 28000 – Граф Игнатиево, 26030 – Безмер, 32040 – Крумово, 44510 - София и 22320 – Божурище. Гръцките ВВС ще изпълняват полети със самолети F-16 без кацане на българско летище.
Общ ръководител на съвместната летателна тренировка ще бъде командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.
********
Ежегодната международна летателна тренировка „Тракийска звезда“ се провежда от 2010 г. Участниците в нея имат възможност да развиват своите умения и да усъвършенстват опита си за координация и взаимодействие.

 
 

Продължава подготовката на корабите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби

21.04.2023, 22:23

На 21 април завършиха тактическите учения на кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби на море.
Фрегата „Дръзки“ от състава на дивизион патрулни кораби плава за провеждане на тактическо учение на единичния кораб. По време на учението бяха отработени дейности по организиране на видовете отбрани и защити на кораба при прехода му на море, контрол на корабоплаването, стрелба по морска и въздушна цел, отклонение от атаките на въздушен и надводен противник, защита от ядрено, химическо и биологично оръжие и борба за живучест на кораба.
Рейдови миночистач „Евстати Винаров“ от дивизион противоминни кораби и минен заградител „Сириус“ от отряд кораби със спомагателно назначение  проведоха  поредните си тактически учения на единичния кораб. Основният спектър от задачи, които се изпълниха са свързани с отработване на мероприятия по управление на кораба при самостоятелно плаване и използване на оръжието и техническите средства в интерес на видовете отбрани и защити и повишаване на подготовката на екипажите за изпълнение на задачи на море. Бяха проведени тренировки и учения по стрелба по морска и въздушна цел, постановка на корабни и вертолетни контактни и неконтактни тралове, приемане и товарене на минен боезапас, поставяне на морски мини от единичен кораб, тренировка по стоварване на техника на необорудван бряг.
Освен щатния екипаж, на борда на корабите плаваха и курсанти от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ за провеждане на плавателна практика.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 
 

САЩ са отделили повече от 35 милиарда долара за военна помощ за Украйна

21.04.2023, 21:02

САЩ са снабдили Украйна с военна помощ на стойност повече от 35 милиарда долара от началото на войната, заяви днес американският министър на отбраната Лойд Остин цитиран от ДПА. Той направи изявлението си по време на срещата в американската военна база "Рамщайн" в Германия.
Партньорите на Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна се срещнаха, за да разговарят по теми като въздушна отбрана и боеприпаси, каза Остин.
"Украйна спешно се нуждае от помощта ни, за да защити гражданите си, инфраструктурата и силите си от ракетната заплаха на Русия", заяви той и допълни, че Украйна ще бъде подкрепяна толкова дълго, колкото е необходимо.
Остин каза, че усилията на партньорите са подпомогнали до голяма степен Украйна на бойното поле и уточни, че Кремъл направил твърде лоша преценка на ситуацията.
Досега групата се е срещала три пъти в "Рамщайн". На четвъртата среща се очакват и представители на страни, които не са членки на НАТО.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Германия обяви сделка за ремонт на танкове за Украйна в ремонтна база в Полша

21.04.2023, 20:56

Германия, Полша и Украйна подписаха днес споразумение за създаване на ремонтна база за ремонт на танкове "Леопард", използвани от украинските въоръжени сили, съобщи германският министър на отбраната Борис Писториус на среща на съюзниците на Киев във военновъздушната база "Рамщайн", предаде Ройтерс.
Трите страни са се договорили как да финансират подобна ремонтна база, чието функциониране ще струва близо 150-200 млн. евро (384 млн. долара) на година, а самата база може да започне да работи в края на май, каза пред журналисти Писториус.
В отговор на въпрос за перспективите на Украйна за присъединяване към НАТО Писториус каза, че всички страни членки са съгласни, че Украйна трябва в бъдеще да бъде приета в Алианса, но добави, че "това сега не е приоритет", а вниманието трябва да бъде насочено към подкрепата за Киев на бойното поле.
Германският министър на отбраната е отменил планираната си за неделя визита в САЩ, която трябваше да стане първото му посещение там откакто е на поста, съобщи неговата канцелария, цитирана от ДПА.
Министерството на отбраната на Германия заяви, че проблеми с графика на Писториус са причина за отмяна на визитата.
Решението съвпада с конфликта в Судан, който принуди германското правителство да подготвя евакуацията на германски граждани от обхванатата от боеве суданска столица Хартум, посочва ДПА.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Германия ще изтегли своите батареи "Пейтриът" от Полша през юни

21.04.2023, 12:16

Германската армия планира да прекрати разполагането на своите системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в Полша и Словакия през тази година, съобщи говорител на министерството на отбраната пред медийната група Функе.
Батареите от Полша ще бъдат изтеглени през юни, а от Словакия до края на 2023 г.
Говорителят каза, че двете държави са били информирани за намеренията на Берлин."Разбира се, ние сме в тесен контакт с нашите партньори и  НАТО, за да реагираме на всички необходими промени в ситуацията."
В началото на годината Германия премести в Полша батареи за противоракетна отбрана "Пейтриът" след ракетния удар по полска територия през ноември. Берлин заяви, че помага на Варшава да защити въздушното си пространство.
Двама фермери загинаха, когато ракета удари район на Полша близо до границата с Украйна, която от февруари 2022 г. се бори с пълномащабна руска инвазия.  Западните сили, включително НАТО, впоследствие стигнаха до заключението, че става въпрос за украинска противовъздушна ракета, използвана за защита от атаки на руската армия.
В Словакия, която също граничи с Украйна, Бундесверът разположи свои ракети "Пейтриът" през март 2022 г. Разполагането беше следствие на това, че Словакия предаде на Украйна собствената си зенитно-ракетна система С-300 скоро след началото на войната.
Още в края на миналата година беше известно, че германското оборудване, разположено в Словакия, ще трябва да бъде върнато в края на 2023 г. за техническо обслужване.
Германия планира да предаде на Словакия две системи за противовъздушна отбрана "Мантис" до октомври, посочва ДПА.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

Празник на българските военни контраразузнавачи

21.04.2023, 08:27

21 април е празникът на Военното контраразузнаване. Със заповед на началник-щаба на Българската войска от 21 април 1915 г. Военното контраразузнаване (ВКР) се обособява като самостоятелно звено.
Същевременно е създадена и специализирана структура за военно контраразузнаване. То е сформирано с Указ № 94 от 09.09.1915 г. на цар Фердинанд, който утвърждава “Правилник за службата по безопасността на народната отбрана”. Празникът е обявен през 1996 г. В края на 1999 г. управление “ВКР” в МО става част от служба “Сигурност – Военна полиция и Военно контраразузнаване” към министъра на отбраната. В резултат на реформа в системата на националната сигурност от 1 април 2008 г. ВКР премина към ново сформираната Държавна агенция “Национална сигурност”.
Контролът над структурите за сигурност от страна на Народното събрание е под формата на питания към министъра на вътрешните работи и при гласуването на бюджета на министерството.
През 1924 г. започва процес на целенасочено законодателно регламентиране на структурите за сигурност и постепенното им разграничаване от Министерството на вътрешните работи. Контраразузнаването е част от обща структура заедно с разузнаването, наречена Държавна сигурност (ДС). Първият нормативен акт за дейността й е Законът за защита на държавата (1924 г.). През следващата година е приет Закон за администрацията и полицията, който урежда правната рамка за действие на ДС и определя нейните основни задачи. През периода 1944–1946 г. на ДС са възложени и следствени функции.
През 50-те години на XX век се взимат организационни мерки за укрепване на специализираното звено за контраразузнаване чрез обединяването на оперативно-техническите отдели при Министерството на народната отбрана (МНО) и Министерството на вътрешните работи (МВР) в единна структура в рамките на ДС.
В началото на 60-те години ДС се утвърждава като структура, съставена от управления и самостоятелни отдели в рамките на МВР.
През 1963 г. с Указ на Президиума на Народното събрание се създава Комитет за държавна сигурност (КДС) към Министерския съвет. През същата година е приет документ за структурата и функциите на военното контраразузнаване, който дефинира същността и характера на изпълняваните от него задачи.
След приемането на нов Наказателен кодекс през 1968 г. Президиумът на Народното събрание приема Указ № 1156 за промени в структурата на Министерския съвет и централните ведомства. С указа се постановява обединението на МВР и Комитета за държавна сигурност.
През 90-те години на XX век започва процес на реформиране на специалните служби на България. Управление “Военно контраразузнаване” е извадено от системата на ДС и прехвърлено на подчинение на МНО. През 1991 г. е приет нов Закон за МВР, който поставя нови рамки в системата за национална сигурност.
С влизането от 1 януари 2008 г. на Закона за Държавна агенция “Национална сигурност” (ЗДАНС) е създаден модерен специализиран орган към Министерския съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност. Агенцията е конституирана в отговор на високите обществени очаквания за ефективност в борбата с корупцията и организираната престъпност и в съответствие с опита на съюзниците от НАТО и Европейския съюз.
Източник: dans.bg

 
 

Военен календар

21.04.2023, 08:20

На 21 април 1851 година в Горна Джумая (дн. Благоевград) е роден Георги Измирлиев – Македончето (1851 – 1876).
Деец на националнореволюционното движение. Постъпва в Пехотното юнкерско училище в Одеса (1873), но през 1875 г. го напуска и се включва в подготовката на Априлското въстание (1876) като военен ръководител и помощник-апостол на Първи (Търновски) революционен окръг. Развива активна организаторска дейност и прилага на практика познанията си във военното дело.
В разгара на подготовката революционната мрежа в Търновско и Горнооряховско е разкрита, а Георги Измирлиев – заловен от турските власти. Окован във вериги е откаран в Търновския затвор, където извънреден съд го осъжда на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена на 28 май 1876 г. в Горна Оряховица.

От 21 април до 1 май 1876 година се водят се боевете на връх Еледжик.

На 21 и 22 април населението на осем въстанали села от поречието на р. Тополница и околността – Церово, Лесичово, Мухово, Съртхарман (дн. Горно Вършило), Девехарман (дн. Долно Вършило), Карамусал (дн. Виноградец), Калугерово, Славовица се изтегля с покъщнината си към района на връх Еледжик в Ихтиманска Средна гора.
Там около 700 въстаници създават укрепен лагер, чиято отбрана се ръководи от 11-членен военен съвет начело с Гене Телийски от с. Церово. Повечето от укрепленията са дълговременни, изработени от турците. Те се състоят от редут с два външни рова, а на югоизток има и останки от средновековна крепост, които също се използват от отбраняващите се.
Въстаниците заемат укрепленията, изпращат охрана на подстъпите към лагера и построяват колиби за хората, оръжейна работилница и складове за продоволствия. В дните до 30 април те успешно отбиват няколко нападения на черкези и башибозуци, но на 1 май са атакувани и от редовна турска войска, пристигнала от гр. Ниш, под командването на Хасан паша.
Противникът (около 7000 души) настъпва срещу укрепения лагер от три страни. Защитниците оказват упорита съпротива, въпреки, че по-голямата част от оръжието им (предимно кремъчни пушки) е негодно от падналите проливни дъждове. На 1 май лагерът на Еледжик е разгромен, а стеклите се в него българи, включително жени и деца – избити. С поражението на укрепения лагер настъпва края на въстанието в Средногорието.

От 21 април до 7 май се води отбраната на Брацигово.
На 21 април Васил Петлешков обявява началото на Априлското въстание в Брацигово. Под негово ръководство селото е превърнато в укрепен пункт, опасано от ровове и двойна висока дървена ограда. В масивните стени на крайните къщи са подготвени амбразури (бойници) за водене на пушечен огън, а по околните височини – позиции с два реда окопи. В първия ред се разполагат въоръжените с пушки, във втория – с друго разнородно оръжие, а зад тях – разнасящите боеприпаси, хляб, вода и др. Въстаническият пункт разполага с 1333 бойци (от които 80 конници), 867 пушки, 1419 кремъчни пищови и 6 черешови и брястови топа. Назначените топчии (мерачи) са под командването на Георги Шаров, бивш доброволец в румънската армия, познаващ артилерийското дело. Отбраната е разделена на четири сектора, като бойните единици се ръководят от десетници, стотници и хилядници. В съответствие с плана, предвиждащ съчетаване на отбранителни с настъпателни действия за нанасяне на изпреварващ удар, няколко въстанически чети атакуват идващи от Пазарджик и Кричим противникови части (25 април), а на 30 април правят опит да превземат с. Чанакчиево (Розово). Същия ден Брацигово е обсадено от почти 3000 башибозуци, които на 4 май го нападат неуспешно едновременно от три страни. С пристигането на редовни турски войски и артилерия (5 – 6 май), командвани от пашите Хасан и Решид, обсаждащите постигат над десетократно превъзходство в жива сила и въоръжение. Като проявяват изключителен героизъм, хладнокръвие и мъжество защитниците издържат напора на противника до 7 май. Овладяването на последната крепост в ІV революционен окръг слага край на най-активната и най-продължителната акция през Априлското въстание, в която загиват над 50 въстаници, а други 250 са съдени и заточени в Мала Азия.

На 21 април 1916 година е проведен е първият въздушен бой в историята на българската военна авиация.
През пролетта на 1916 г. българските летци на Южния фронт водят въздушно разузнаване и активизират действията си за нанасяне на удари по обекти и войски на противника. Авиацията на Антантата също увеличава изпълняваните бойни задачи, което създава условия за реален сблъсък във въздуха.
На 21 април 1916 г. самолет „Farman F. 40“ пресича фронтовата линия и се насочва към София. За да възпрепятстват действията на противниковия екипаж, излитат пилотът капитан Продан Таракчиев и наблюдателят поручик Стефан Зарзанов от 1-во аеропланно отделение, дислоцирано на летище Белица. Тежката и бавна разузнавателна машина „L.V.G. C-II“ не успява да догони неприятеля и летците се насочват към Петрич, където над българските позиции край града забелязват четири други противникови самолета. Наблюдателят Зарзанов ги обстрелва с бордовата си картечница и те се отдалечават към гръцка територия.
С първия въздушен бой се поставя началото на нов етап от бойната дейност на българската авиация като до края на 1916 г. аеропланните отделения провеждат още няколко боя с реално използване на бордово въоръжение.

 
 

 

"Мъжете също плачат": как руските граничари отбиват терористична атака през 1993 г.

20.04.2023, 23:00

"Застава, равнис! Застава, мирно! Личният състав на 12-а застава, останал жив, е пред вас". С тези думи на 13 юли 1993 г., 11 часа след нападението от терористите, е посрещнато закъснялото подкрепление на лейтенант Андрей Мерзликин. Неговото подразделение като по чудо остава живо под обстрела на муджахидините. - (видео)
Преди 30 години руските военни на границата с Таджикистан се оказват в епицентъра на бойни действия. В съседната страна кипи гражданска война, а военно-политическата обстановка е влошена още повече от свалянето на режима на Наджибула в съседен Афганистан. Русия е обвинена за всички беди на народа, а от пролетта на 1993 г. бойците от таджикската опозиция с подкрепата на муджахидините многократно се опитват да пробият границата......Прочети още

 

42-ри механизиран батальон – Ямбол отбеляза своя празник

20.04.2023, 14:31

С Ден на отворени врати започна  вчера празникът на 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада, съобщават от КСВ. В района на формированието дъждовното време не разколеба желаещите граждани на областния град, както и ученици от ямболски училища, дошли да се включат в инициативата на домакините. Празникът започна с тържествено приемане на строя от командира на  батальона подполковник Велин Кехайов, след което военнослужещите представиха кратка демонстрация по специализиран ръкопашен бой. Най-ентусиазирани и любознателни бяха възпитаниците на емблематичното ямболско училище „Любен Каравелов”, които за поредна година  изненадаха за празника личния състав на формированието с поздрав – изпълнение на песента „От векове за векове”.       
В рамките на организирания Ден на отворени врати, посетителите имаха възможността да се запознаят с основни правила за стрелба, а желаещите стреляха  с автомат и картечница „Калашников” (с халосни патрони). Немалко подрастващи изучиха правилата за поставяне на противогаз, действия за оказване на първа медицинска помощ, облякоха бронежилетка и се запознаха с основни образци въоръжение и техника на военното формирование. И на тази среща най-сладкодумни бяха представителите на местните родолюбиви организации, които разпалено споделяха с военнослужещите забавни спомени от  службата си в армията.
Емблематичната войнишка боб чорба, приготвена на развърната полева кухня, можеше да дегустира всеки желаещ, а атмосферата на априлската празнична проява на формированието се допълни от прекрасните изпълнения на военния оркестър на 2-ра механизирана бригада под диригентството на капитан Цветомир Василев.
По повод празника петнадесет военнослужещи бяха повишени в звание, като пагоните им бяха връчени от подполковник Велин Кехайов, а други бяха наградени с „Обявяване на благодарност” и грамоти за постигнати високи резултати в служебната дейност.
На последвалото тържествено приемане на строя, в присъствието на официални гости, личният състав на батальона бе поздравен лично от бригаден генерал Станимир Христов – командир на Втора Тунджанска механизирана бригада, след което на отличилите се военнослужещи бяха връчени предметни награди от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков и грамоти от бригаден генерал Христов за отлични резултати в бойната подготовка, носенето на войсковата служба и добросъвестно изпълнение на функционалните задължения. Бяха връчени и награди на първенците от проведените в навечерието на празника спортни турнири и състезания.
Сред официалните гости на празника на 42-ри механизиран батальон бе полковник Фратичели – командир на многонационална бойна група.

 

В Шумен обсъдиха използването на артилерията в съвременни условия

20.04.2023, 12:00

Кръгла маса за използването на артилерията в съвременни условия се проведе днес в Шумен във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“. Тя бе организирана от Областния съвет на СОСЗР  и катедра „Артилерия и геодезия“. За необходимите решения при модернизацията на артилерията говори полковник от запаса доц. Радослав Узунов. За особеностите в използването на артилерията в съвременни условия бе докладът на началника на катедрата полковник доц. д-р Станчо Станчев. Анализ на нормите за разход на бойни припаси за поразяване на отделни цели направи капитан  д-р Ивелин Кацев. За използването на безпилотните летателни средства бе изказването на майор Ивайло Бозов.
Направени бяха няколко основни извода. Очертава се тенденция на използването на все по-малки артилерийски формирования задно с дронове за нанасяне на прецизни удари. За ефективна борба с дроновете се използват преносими ракети за противовъздушна отбрана. Артилерийският двубой може да се спечели при лишаване на артилерията от боеприпаси. Тук се намесват системите РСЗО и HIMAPS за стрелба по складове и пунктове за снабдяване на артилерията с бойни припаси. За въвеждане на противника в заблуда ще продължава да се използва пасивната защита чрез камуфлаж и повредена техника.
По втората тема от кръглата маса полк. Узунов представи Модел за подготовка на резерва и запаса. Началникът на Военното окръжие подполковник Георги Георгиев призова членовете на СОСЗР за съдействие при набирането на кандидати за срочна служба в доброволния резерв.
В обмяната на мнения се включиха генерал от запаса Златан Стойков, председател на СОСЗР, полковник от запаса Павел Станев, главен секретар на Съюза, както и офицери от запаса, доскорошни командири и преподаватели в артилерийското училище и в сегашния факултет. Направени бяха конкретни предложения в интерес на по-нататъшното развитие на използването на артилерийските системи, които ще бъдат предоставени на вниманието на войските.  
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военен календар

20.04.2023, 08:34

На 20 април 1846 година в Сливен е роден Георги Икономов (1846 – 1876).

Деец на националнореволюционното движение. Включва се активно в работата на Русенския революционен комитет и става един от главните организатори на Старозагорското въстание (1875). Начело на въстаническа чета води сражения с османските потери. След поражението на въстанието емигрира в Румъния и влиза в състава на Гюргевския революционен комитет, който го определя за помощник-апостол на Втори (Сливенски) революционен окръг.
В началото на 1876 г. преминава р. Дунав и организира подготовката на населението от поверения му окръг за предстоящото въстание. Изправен пред опасността да бъде разкрит, се прехвърля в Четвърти революционен окръг с център Панагюрище и участва в подготовката и провеждането на Априлското въстание (1876) в Карловския край.
След разгрома на въстанието заедно с група въстаници, предвождани от Панайот Волов, се отправя на север с намерение отново да се прехвърли в Румъния. На 26 май 1876 г. при Бяла, Русенско, е ранен и се удавя в придошлата р. Янтра.

На 20 април 1857 година в Калофер е роден генерал-лейтенант Кирил Ботев (1857 – 1944).

Брат на поета и революционер Христо Ботев. Участва в Априлското въстание (1876) като въстаник в четата на брат си, но е заловен и заточен в Мала Азия (1876 – 1878). Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879), Офицерската кавалерийска школа в Сомюр, Франция (1883) и Академията на Генералния щаб в Брюксел, Белгия (1890). Служи в Източнорумелийската милиция.
По време на Сръбско-българската война е началник-щаб на Конната бригада в състава на Източния корпус и воюва при Сливница, Драгоман, Гургулят и Пирот. Последователно заема длъжностите командир на 3-ти конен полк (1885 – 1891), началник на Военното училище (1891 – 1897; 1910 – 1912), командир на 3-та пехотна балканска (1897 – 1900) и на 6-а пехотна бдинска дивизия (1901 – 1904), генерал за поръчки (1904 – 1907), офицер в свитата на цар Фердинанд І (1907), заместник-министър на войната (1913) и началник на Военноучебните заведения (1913 – 1914). През 1914 г. преминава в запаса. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен.

На 20 април 1858 година в Пирот е роден полковник Георги Мечконев (1858 – 1930).

Участва в националноосвободителното движение като член на местния таен революционен комитет и съратник на Тодор Каблешков.
В навечерието на Руско-турската война (1877 – 1878) емигрира в Румъния и се записва доброволец в Българското опълчение. Зачислен в 3-та рота на 4-та опълченска дружина и за проявена храброст в боевете на Шипченския проход (9 – 12 август 1877) е произведен унтерофицер.

След Освобождението завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия, (1884). Служи в 20-а пловдивска и 12-а бургаска пехотна дружина на Източнорумелийската милиция.
През Сръбско-българската война (1885) е включен в състава на Главното командване и заема длъжностите адютант по домакинската част, помощник на началник-щаба на Действащата армия и помощник на началник-щаба на Западния корпус. Участва в избирането на Сливнишката позиция, в разузнаването и отблъскването на противника през първите дни на бойните действия (2 – 4 ноември 1885). След войната служи като командир на 5-и пехотен дунавски полк (1888), командир на 11-и пехотен сливенски полк (1891), началник-щаб и командир на 6-а пехотна бдинска дивизия, инспектор на пехотата във Военното министерство. На 3 юни 1899 г. преминава в запаса на армията. Награден с военен орден „За храброст“ IV степен.

На 20 април 1868 година в Ловеч е роден капитан Тома Давидов (1863 – 1903).

Участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885). Завършва Военното училище в София (1889) и служи в 6-и пехотен, 9-и резервен и 5-и пехотен полк.
По време на Мелнишката акция (1895) е войвода на чета в 3-та серска дружина.

През 1897 г. се включва в дейността на Тайните македоно-одрински офицерски братства, а по-късно напуска армията (1899) и се посвещава изцяло на Македонското освободително дело. Избран е за подпредседател на Върховния македоно-одрински комитет (1900). В хода на подготовката за Илинденско-Преображенското въстание (1903) ревизира четите в Битолския революционен окръг и провежда военно обучение на населението в Охридско, Битолско и Демирхисарско.

Загива на 15 март 1903 г. в сражение с турска войска край с. Оздолени, Охридско. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен.

На 20 април 1906 г. с Височайши указ № 28 на княз Фердинанд се създава Въздухоплавателно отделение в състава на Техническия парк на Железопътната дружина от Инженерните войски.
За командир е назначен капитан Васил Златаров, дипломирал се в Санктпетербургската въздухоплавателна школа.
Отделението е с щатен състав от 37 души и разполага с един френски сферичен балон La Shambre (Ла Шамбр) с обем 360 куб.м, с който може да се извършва въздушно наблюдение от височина 400 – 500 м.
С този акт се поставя началото на военновъздушните сили на българската държава.

 

147 години от избухването на Априлското въстание

20.04.2023, 08:29

На тази дата през 1876 г. избухва Априлското въстание - масово въоръжено въстание на българите в Османската империя. То избухва на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен пик на българското националноосвободително движение. Днешните оценки, които българските историци дават на върховния бунтовен акт на българския народ, е, че той, макар и незавършил с военен успех, постига друга своя основна цел - политическата, т.е. народният бунт срещу репресиите и лишението от свобода намират силен и небивал отзвук в Западна Европа и Русия.
Въстанието е подготвено в разстояние на едва 1 - 2 месеца, с което се обясняват неуспехите в организацията и хода му. Решението за въстание е взето от отделни активисти на Български революционен централен комитет, то не е подкрепено от нито една външна сила и в крайна сметка е резултат от усилията на неколцина апостоли. Показателен е фактът че опитите да бъде организиран внос на оръжие от Русия са били възпрепятствани от императорското руско правителство, нежелаещо самостоятелно надигане на българите. По-сериозна подготовка за бунт била извършена само в IV и I окръзи. Единствено в IV окръг под ръководството на Георги Бенковски била създадена постоянно действаща въстаническа милиция, контролираща подготовката за въстание. Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и на османските власти. Сигурна информация за "предприятието" обаче те получили едва след Оборище от участник в събранието - Ненко Терзийски от Балдово. От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на "мирната рая". При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие полицията. Мюдюринът бил убит, а в градчето била установена революционна власт. Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото "Кърваво писмо". Писмото е пренесено от 19 годишният Георги Салчев, който изминал 5 часовия път от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа. Точно преди Панагюрище, конят на приносителя на кървавото писмо издъхва от натоварването. Още следобеда на същия ден (20 април 1876 г.), съобразно с решението от Оборище за избягване на провал, Георги Бенковски преждевременно обявил началото на българското въстание. Това избързване с десетина дни изненадало комитетите и повлияло негативно на цялата революционна акция. То обаче било наложено от самите обстоятелства. Предателството заплашвало с провал грижливо изградената организация, както и психологическата подготовка на народа за отчаяни и решителни действия. Избухването на въстанието в IV окръг довело до масови арести на комитетски дейци в другите окръзи, светкавично мобилизиране на нередовни турски части (башибозук) и дислокация на военни подразделения във всички по-големи български градове.
Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. Заловени са редица комитетски дейци като Никола Славков, а Георги Икономов е поставен под наблюдение. Нанесен е изпреварващ удар в Горна Оряховица. Прави се опит за изпреварващ удар в Копривщица и Панагюрище. Започва прехвърляне на войски от Шумен в Търново, от Одрин в Пловдив и Пазарджик и др.
През 1876 г. на териториите на днешна България има 30 турски гарнизона /низам/. Турция се готви за война със Сърбия и за целта мобилизира част от редифа. Части от низама и редифа пътуват към Сърбия и се намират фактически в района на въстанието, или много близо до него.
Наличието на войски в много градове оказва силно влияние върху подготовката и развоя на въстанието. Именно турските гарнизони налагат преместването на центровете на I революционен окръг от Търново в Г. Оряховица и на IV революционен окръг от Пловдив в Панагюрище. Наличието на големи гарнизони в Шумен, Русе, Разград, Варна, Сливен, Видин, Пловдив и Пазарджик, не позволяват там въстанието да избухне. Избухването на Априлското въстание предизвиква такъв ужас в турското военно командване, че то вдига армията, запасните и башибозука на свещена война.
Още в първия ден на въстанието (20 април) Високата порта и турското военно министерство дават заповед за мобилизация на запаса. За потушаване на въстанието е създаден щаб в състав: Митхад паша, военния министър, Хюсеин Авни паша и главнокомандващия Абдул Керим паша. ,,Душа” на екипа е Мидхат паша – дотогавашен русенски валия, хитър, ловък и заклет враг на българите, председател на комитета ,,Сюлерге” (метла), основан за изтребване на християните. Негови са думите, че ,,Русия може да дойде да освободи българите, но дотогава няма да остави нито един жив българин.” Военните операции се водят от висшите военачалници като Акир паша – валия на Русе, командира на II корпус Фазлъ паша, началника на Цариградския гарнизон Адил паша, коменданта на Одрин Хафъз паша, на София Хасан паша и др.
Още на 21 април започва прехвърляне с влак на 1 табур (800 души) от Одрин и 2 табора (1600 души) от Цариград за Пазарджик. На 22 тръгват още 4 табора. Всички те са от низама. На 23 април от София за Златица потегля полкът на полковник Хасан бей. На 24-ти от Чирпан в Пазарджик пристига конен полк, който заварва местните ,редифи вече въоръжени. На 27 април в района на въстанието пристига артилерия от Одрин. Числото само на действащата армия в района на Пловдив и Пазарджик е 18 000 души плюс хиляди редифи и башибозук. Отделно срещу Дряновския Манастир и в Габровско действа 10 – хилядната армия на Фазлъ паша Издава се заповед за привличане на войска от Трапезунд и Кайро. Първа е атакувана Клисура от войски на Софийския гарнизон и редифи мобилизирани в Казанлък под командването на Хасан бей. След това те нападат Копривщица. Перущица успява да отблъсне черкезите и читаците – около 4000 души срещу 600 въстаници. На 27 април срещу градчето са изпратени 2 табора (1600 души) войска и 2 оръдия. Въстаниците удържат атаката до 31 май.
Срещу въстаниците в Средногорието е съсредоточен 10 000 редовна армия с артилерия и около 3000 башибозук и черкези. Панагюрище е атакувано по всички правила на военното изкуство, защото Хафъз паша очаква сериозна съпротива от ,,Сърби” и ,,Московци”. След погрома пашата заповядва да се избива населението и да се взема всичко ценно. Къщите са ограбени и запалени. Жените са изнасилвани. Лагерът на Еледжик е атакуван от софийската дивизия начело с Хасан паша в две колони. Защитниците и цивилното население там са избити. Още по-трагична е съдбата на Батак, където се посичат или изгарят живи повече от 3000 души. На 4 май в Брацигово от Еледжик пристига Хасан паша. На 5 май идва и Рашид паша от Пловдив. Едва на 7 май след силен артилерийски обстрел Брацигово пада. За потушаването на въстанието в Новосело и Кръвеник са привлечени войски от Плевен, Никопол и Русе. За мотивация на войниците са дадени пари. В Сливенски окръг четата на Стоил войвода е атакувана от 6 роти низам и 500 души редиф. Турски войски разоряват и с. Бояджик, Ямболско.
Ботевата чета е шпионирана още на територията на Румъния. Дори има описание на войводата. Военните части са в готовност. При слизането в Козлодуй на 17 Май, чрез телеграма е заповядано да се отправят части от Видин и Русе. Подхождат войски от Берковица и Ниш. През Русе с кораб са прехвърлени и войски от Шумен. На 25 Май в Лом пристига и Фазлъ паша. Общата численост е към 2 дивизии срещу 200 четници. Времето ни ограничава да дадем още примери, но анализът на сведенията и документите са красноречиви. Въстанието предизвиква паника сред управниците на Турция. Те мобилизират огромна част от наличните войски, привличат части от Мала Азия и Африка.
От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обяваване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край. За отбелязване е, че Априлското въстание е изцяло българско дело, неговата подготовка и избухване не са подкрепени от нито една външна сила.
Според исторически сведения жертвите на турската армия са около 70 000 души.
Още преди края на въстанието руският консул в Одрин Алексей Церетелев смята, че са разрушени около 200 села с общо население повече от 75 000 души. Според археолога Николай Овчаров, загиналите са повече от 30 000 души.
Жестокото потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Решенията на Цариградската конференция са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници ,очертани вече от борбата за църковна независимост, санкционирано от всички Велики сили. Така Априлското въстание, макар и военен провал, непосредствено води до най-големия политически успех на българската нация дотогава. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България. Въпреки че Априлското въстание не променя военната обстановка в България то до голяма степен дава световен отзвук на проблема с България разрешен с Руско-Турската война. - (видео)

 

САЩ изпращат военна помощ за Украйна на стойност 325 млн. долара

20.04.2023, 08:21

САЩ съобщиха, че изпращат на Украйна допълнителна военна помощ за 325 милиона долара, включително огромно количество артилерийски снаряди и боеприпаси.
От Москва заявиха, че Русия разглежда като враждебен акт всякакви доставки на въоръжение за Киев.
Това е 36-ият пакет с боеприпаси за Украйна, отпуснат от администрацията на президента Джо Байдън от август 2021-а. Подобен е на предишни доставки, които включваха ракети за системите HIMARS и гаубици, както и противотанкови боеприпаси. Всичко това ще бъде изтеглено от запасите на Пентагона, за да може бързо да стигне до фронтовата линия.
Съединените щати ще продължат да работят със своите съюзници за удовлетворяване на спешните нужди на Украйна на бойното поле и дългосрочните потребности в сферата на сигурността, се казва в съобщението от Пентагона.
От Киев по-рано съобщиха за пристигането на противовъздушните ракетни системи “Пейтриът”, изпратени от Съединените щати, Германия и Нидерландия. На фронта вече са разположени френски леки бойни машини.
Официални представители в Киев неведнъж са заявявали, че е само въпрос на време Украйна да е готова във военно отношение да започне контранастъпление срещу руските сили и доставките на бронирани машини и боеприпаси са от ключово значение за началото.
От Москва предупредиха, че оръжейните доставки за Киев ще се отразят негативно на отношенията на Русия със съответните страни. Така говорителят на руското външно министерство Мария Захарова реагира на изявленията от Южна Корея за възможност да изпрати оръжия на Украйна.
“Русия води отбранителни действия срещу колективния Запад, избрал марионетния режим в Киев за оръдие на своята хибридна прокси война срещу нас. В тази ситуация всякакви доставки на оръжие са враждебни действия”, подчерта Захарова, като допълни, че руските удари в Украйна са високоточни и само по военни цели.
От Киев поставиха под съмнение съобщенията на Кремъл, че президентът Владимир Путин е посетил по-рано тази седмица анексирани райони в Украйна. Секретарят на Съвета по национална сигурност Олексий Данилов твърди, че на визитата е бил двойник.
Междувременно въшният министър Сергей Лавров пристигна в Куба – последната страна от латиноамериканската му обиколка. По-рано той посети Бразилия, Венецуела и Никарагуа.
Източник: bnr.bg

 

Москва разглежда всякакви доставки на оръжие за Украйна като антируски акт, заяви руското министерство на външните работи

20.04.2023, 08:15

Русия води отбранителни военни действия срещу Запада и разглежда всякакви оръжейни доставки за Украйна като открито враждебен антируски акт, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, в отговор на изявлението на корейския президент Юн Сук-йол относно евентуалното предоставяне на военна помощ на Украйна, предаде ТАСС.
"Русия води отбранителни военни действия срещу колективния Запад, който е избрал марионетния режим в Киев за оръжие на своята хибридна марионетна война срещу нас. В тази ситуация всякакви оръжейни доставки за Украйна - независимо откъде идват - се разглеждат като откровено враждебен антируски акт", подчерта говорителката.
"Подобни стъпки биха имали изключително негативно въздействие върху двустранните отношения с държавите, които ги предприемат, и биха били взети предвид при формирането на руските позиции по въпроси, които засягат основните интереси на съответните държави в областта на сигурността. В случая с Република Корея може да става дума за подходи към разрешаването на ситуацията на Корейския полуостров", посочи Захарова.
Източник: https://www.bta.bg/

 

 

Министър Димитър Стоянов и посланикът на САЩ Н.Пр. Кенет Мертен обсъдиха сътрудничеството в областта на отбраната

19.04.2023, 23:01

Министър Димитър Стоянов и посланикът на САЩ Н.Пр. Кенет Мертен обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на отбраната. В срещата участваха заместник-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на политическия кабинет на министъра Владко Владов, както и заместник-ръководителят на посолството на САЩ Андреа Брулет-Родригес, аташето по отбрана полковник Пол Сиболд и вторият секретар Патриша Вендъруол.
„България и САЩ са съюзници в НАТО и развиват стратегическо партньорство, обединени от общи ценности и приоритети. Ние работим непрекъснато за надграждане на това партньорство във всяка една сфера в областта на отбраната“, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов.
„За мен е чест да бъда посланик в държава като България, която е ценен съюзник, партньор и приятел на САЩ. Ние наистина споделяме важни общи ценности“, каза посланик Мертен.
Министър Стоянов представи някои от основните проекти за модернизация на Българската армия: придобиването на самолетите F-16, проекта за бойна машина за пехотата, за 3D радарите и зенитно-ракетните комплекси. „Основната задача пред нас като служебен кабинет е работата по модернизацията на Българската армия. Заедно с военната експертиза постигнахме доста в последните девет месеца“, каза министърът на отбраната. Министър Стоянов представи и усилията на неговия екип да гарантира охраната на въздушното пространство от българските Военновъздушни сили до средата на 2025 г., когато се очаква да пристигнат първите самолети F-16.
На срещата бяха обсъдени още индустриалното сътрудничество между двете държави, бойната група на НАТО, на която България е страна-домакин, участието в общи учения. Обсъдена беше хуманитарната, военно-техническа и военна помощ, която България предостави на Украйна в изпълнение на трите решения на Народното събрание от 2022 година. Посланик Мертен заяви, че САЩ оценяват високо помощта, която страната ни е оказала на Украйна.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Анализ от доц. д-р Марков: Военно-технически анализ на военните действия в Украйна (част 2)

19.04.2023, 21:50

Втората част на анализа на войната в Украйна е с акцент върху чисто военните въпроси на тази война. Някои от елементите бяха вече разгледани накратко в първата част. Тук вече ще се дискутират въпросите на човешкия фактор, техническата страна, развитието на военните действия, резултатите от тях, както и основни изводи.
1. Изменения в съотношение на силите през първата година от войната.
Както вече се посочи в първата част сравняването на общата численост и въоръжение на двете воюващи страни не дава ясна картина на участващите формирования в началото на военните действия. Затруднение произтича и от това, че и двете страни старателно крият тези данни. Направено бе логическото предположение, че най-вероятно в първите дни на войната са включени част от силите и съотношението, поне в личен състав е приблизително 1:1.

В голяма степен това се потвърждава и от други анализатори. Според тях, по различни оценки, в началото на военните действия числеността на формированията от руските въоръжени сили заедно с въоръжените формирования на Донецка и Луганска област са били около 150 000 - 200 000 души.

Числеността на въоръжените сили на Украйна се посочва, че е била около 261 000 души от редовната армия. Вероятно към редовната армия на Украйна ще трябва да се прибавят и сили на териториалната отбрана, около 100 000, според този източник. ........Прочети още

 

Модерна война! НАТО провежда в Естония най-мащабното учение в областта на киберсигурността

19.04.2023, 20:50

Най-мащабното учение на НАТО в областта на киберсигурността започна днес в Естония, съобщи ДПА. В четиридневното учение ще участват представители на редица членове от НАТО, както и партньорски държави, информира БТА.
Екипи от 38 държави ще защитават компютърни системи от атаки в реално време и ще отработват вземане на тактически и стратегически решения в критични ситуации, съобщиха от Центъра за върхови постижения на НАТО за съвместна киберотбрана в естонската столица Талин.
Очаква се броят на участници да надхвърли 3000 души.
"Кибервойната може да не е толкова видима, колкото активните военни действия, но тя е изцяло интегрирана в тях", заяви министърът на отбраната на Естония Хано Певкур (на снимката), визирайки войната на Русия срещу Украйна. Случилото се през изминалата година показва колко е важна силната киберзащита, добави той.
Този вид учения се провеждат ежегодно от 2010 г. насам, отбелязва ДПА.
От 2008 г. в Естония е разположен Центърът за върхови постижения на НАТО за съвместна киберотбрана , който е своебразен мозъчн тръст извън командната структура на алианса. Центърът е създаден през 2007 г. след мощна кибератака срещу Естония.

 

Германия потвърди, че е предоставила на Украйна системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът"

19.04.2023, 20:18

Германия е предоставила на Украйна системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да помогне на страната да се защитава от честите руски ракетни атаки, обяви днес германското правителство на сайта си за военната помощ за Киев, предаде ДПА.
Германските въоръжени сили, Бундесверът, са организирали и ускорена програма за обучение на украински войници за използване на системите.
Според информация, предоставена от Украйна, цели системи "Пейтриът" са били изпратени на Киев и от САЩ, а Нидерландия е предоставила компоненти за тях.
Мобилните батареи "Пейтриът" са едни от най-модерните противовъздушни системи в света. Те могат да бъдат използвани срещу бойни самолети, балистични и крилати ракети.
"Радостен съм, че нашите системи "Пейтриът" в Украйна защитават цивилното население срещу бруталните въздушни удари на Русия. Заедно със съюзниците ни доставяме на Украйна това, от което тя най-силно се нуждае", каза днес германският министър на отбраната Борис Писториус (на снимката).
Силно мотивираните украинци са завършили тежкото обучение в силите за противовъздушна отбрана за много кратко време, каза Писториус и добави: "Сега те се завръщат на бойното поле и помагат небето над Украйна отново да принадлежи на украинците".
"Днес нашето прекрасно украинско небе става по-сигурно заради пристигналите в Украйна отбранителни системи "Пейтриът", написа в Туитър украинският министър на отбраната Олексий Резников.
"Защитниците на нашето небе усвоиха използването им по най-бързия начин. Нашите партньори удържаха на думата си", добави министърът.
"Това е резултат от упоритата работа на нашия президент (Володимир Зеленски)", заяви в заключение Резников.
Източник: https://www.bta.bg/

 

ПАП: Полша планира да открие "Академия Хаймарс"

19.04.2023, 13:45

Полша иска да открие "Академия Хаймарс", в която ще се провежда обучение за използване на ракетната артилерия, каза министърът на националната отбрана на страната Мариуш Блашчак чрез пост в социалната мрежа Туитър, цитиран от полската новинарска агенция ПАП.
Полското правителство е поръчало няколко пускови установки „Хаймарс“ (HIMARS) от САЩ. Системата си спечели слава във войната в Украйна, където ѝ се призна, че е помогнала на украинските въоръжени сили първо да спрат настъплението на руската армия, а след това да я отблъснат.
"Първите ракетни системи „Хаймарс“, произведени в САЩ, ще пристигнат в Полша тази година", каза днес Блашчак.
"Искаме да създадем „Академия Хаймарс", където ще се провежда обучение по боравене с този тип реактивна система за залпов огън", каза още министърът.
Той добави, че проектът за академията ще бъде обсъден по време на Европейската среща на високо равнище за ракетната артилерия, която в момента се провежда в полския град Торун.
През 2019 г. Полша поръча 20 „Хаймарс“, включително 18 бойни и две учебни пускови установки, на стойност 414 млн. щатски долара. През май миналата година полското министерство на отбраната поиска от Вашингтон да подготви оферта за още 500 подобни артилерийски ракетни комплексa.
През февруари администрацията на САЩ одобри продажбата на 484 ракетни установки на Полша, включително 18 базирани на американски шасита, а останалата бройка - на шасита полско производство. Максималната стойност на договора е 10 млрд. щатски долара.
M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) е лека многоцелева ракетна установка, която може да носи до шест ракети. Пусковите установки HIMARS се произвеждат от американската оръжейна компания „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin).
Източник: https://www.bta.bg/

 

Исландия за първи път допуска американски атомни подводници да попълват запасите си край бреговете й

19.04.2023, 09:23

Исландия разрешава за първи път на американски ядрени подводници да навлизат в крайбрежието й, за да попълват запасите си, с което улеснява засилването на наблюдението в Северния Атлантически океан – зона на контакт с руски подводници, предаде Франс прес.
Въпреки че е член на НАТО, малката островна държава досега отказваше подобен достъп, тъй като е против ядрената енергия и оръжия.
“Това решение на министерството на външните работи е част от политиката на исландското правителство в подкрепа на наблюдението и способността за реагиране на съюзниците в Северния Атлантик”, отбелязва в изявление правителството.
Попълването на запасите обаче няма да се извършва в пристанищата, а “на няколко километра от брега”. Друго условие, което поставя Рейкявик, е подводниците да не носят ядрени оръжия.
“Първата подводница ще пристигне в близко бъдеще”, заяви исландското правителство.
Районът на Атлантическия океан около Исландия е известен като стратегическа зона за подводниците – руските, идващи от Баренцово море, и западните, които идват от Северно море или от САЩ.
Исландия, която има население от около 370 000 души, е една от страните, основали НАТО през 1949 г. Тя обаче няма армия, а само подразделение за брегова охрана.
Източник: bta.bg

 

Военен календар

19.04.2023, 08:20

На 19 април 1941 година българската армия навлиза в присъединените територии. Въпреки неучастието на България във военните действия на Балканите, на 18 април 1941 г. Германия дава съгласието си български части да заемат Вардарска Македония, Западните покрайнини и Западна Тракия.
За смяната на германските войски и за установяването на българска власт в определените територии, Главното командване формира 5-а армия, съставена от дислоцираните до западната граница съединения. На 19 април 1941 г., срещу Великден, 6-а пехотна бдинска, 7-а пехотна рилска и 1-ва бърза дивизия навлизат във Вардарска Македония и Западните покрайнини. Люляк обсипва пътя на войските, посрещани навсякъде с нестихващо „Ура“ и празничен звън на камбани. В Скопие архимандрит Стефан отслужва молебен и поздравява българите с националното им освобождение.
От 20 април до 9 май 1941 г. 2-ра армия (10-а и 11-а пехотна дивизия, 2-ра гранична бригада, 2-ри армейски артилерийски полк) заема Беломорска Тракия до линията Серес – Драма – Ксанти – Гюмюрджина – Дедеагач, както и островите Тасос и Самотраки. През юли 1941 г. е формиран мирновременен състав на 5-а армия (32 000 души), който включва 14-а и 15-а пехотна дивизия, 1-ва конна бригада, 113-о ято на летище Скопие и др. части. Функциите на войската във възвърнатите български територии се свеждат до носене на гарнизонна служба, осигуряване дейността на гражданската администрация, оказване на съдействие за възстановяване на инфраструктурата и др.

 

Президентът на Швейцария потвърди отказа на страната да разреши реекспорт на швейцарски оръжия

19.04.2023, 08:00

Президентът на Швейцария Ален Берсе отново потвърди отказа на страната да позволи на купувачи на швейцарско въоръжение и боеприпаси да ги предоставят на Украйна – позиция, която предизвиква критики от страна на Германия и други западни държави, предаде ДПА.
След среща с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин вчера Берсе обоснова позиция си с неутралитета на своята страна, която не е членка на Европейския съюз или НАТО. "Не можете да искате от нас да нарушим собствените си закони", заяви той.
Законите за швейцарския неутралитет постановяват, че правителството няма право да предоставя военна подкрепа на която и да било страна в конфликт, обясни той. Всяка страна, купила военни материали в Швейцария, поема задължение да не ги прехвърля на воюващи страни.
Дискусиите по въпроса обаче са жизненоважни и те в момента текат и в Швейцария, каза още Берсе. "Важно е да следваме правилата и да ги адаптираме, ако се наложи", добави швейцарският президент.
Както правителството, така и парламентът отказват да променят позицията си относно реекспорта на швейцарски оръжия и наскоро отхвърлиха искане на Берлин да позволят да бъдат предоставени на Украйна боеприпаси за танкове "Гепард", закупени в Швейцария.
Швейцарското правителство досега е отказало искания да разреши реекспорт, отправени от Германия, Дания и Испания, и заяви, че няма да отмени закона.
Шолц каза, че германското правителство следи "изключително оживения дебат" в Швейцария много внимателно.
Източник: https://www.bta.bg/

 

 
 

Артилерио, чест ти се пада…

18.04.2023, 21:27

Под този наслов на 27 април от 11 ч. ще бъде открита фотоизложба в Областната администрация на гр. Ямбол. Поводът е 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия и 16 години от създаването на 20 самоходен артилерийски дивизион, съобщават от формированието.
Със заповед на МО № ОХ – 010/27.03.2007 г. в гр. Ямбол е сформиран 20 садн (в.ф.54100)! 20 самоходен артилерийски дивизион е наследник на 6-ти артилерийски полк и благодарение на своята висока подготовка и професионализъм се ползва със заслужен авторитет сред артилеристите в цялата Българска армия.
Източник: https://otbrana.com/

 

НАТО търси споразумение с Китай за „отговорното използване“ на военен AI

18.04.2023, 20:37

НАТО иска да сключи сделка с Китай относно правилата, очертаващи отговорното използване на изкуствения интелект и други разрушителни технологии във военната сфера, заяви във вторник шефът на алианса Йенс Столтенберг.
Организацията на Северноатлантическия пакт настоява да се разработят споделени универсални стандарти за нови технологии, като следва стратегията за AI, договорена между членовете на алианса, която очертава принципи за отговорно използване.
„Следващата стъпка би била да се ангажираме с Китай, както относно тези ценности и принципи, но също така може би да се споразумеем за някои правила за отговорно използване“, каза Столтенберг на конференция на НАТО за контрол на въоръженията и разоръжаване чрез видеовръзка. Той добави, че неговият персонал е в редовен контакт със своите колеги в столици, включително Пекин.
Лидерите на 31-членния военен съюз се съгласиха миналия юни, че Китай е „системно предизвикателство“, тъй като съюзниците осъзнават все повече заплахата за сигурността, която Пекин представлява на различни арени, особено в дългосрочен план. Ръководителят на НАТО повтори предупреждения за усилията на Китай да изгради своите военни и ядрени оръжия, както и за това, което той описа като тормоз над своите съседи и усилия за контролиране на критична инфраструктура, докато разпространява дезинформация за алианса.
„Ние не разглеждаме и не оценяваме Китай като противник, но Китай поставя някои предизвикателства пред нашите интереси, ценностите на НАТО и нашата сигурност“, каза Столтенберг във вторник. „Това прави още по-важно да се ангажираме с Китай, защото виждаме, че те инвестират в нови модерни способности, ракети с голям обсег, повече от утрояване на броя на ядрените бойни глави за няколко години.“
Столтенберг каза, че би било в интерес на Китай да осигури повече прозрачност относно своя ядрен арсенал, включително с проверими ограничения. „Китай трябва да има желание да седне на масата и да се включи в повече споразумения за контрол на оръжията, включително ограничения върху техния брой ядрени бойни глави“, каза той.
Длъжностни лица от повече от 60 правителства, включително САЩ, Китай и Южна Корея, се срещнаха през февруари в Хага, за да обсъдят етичните и правни последици от използването на изкуствен интелект в армията. Два дни на широкообхватни дискусии доведоха до подписването на „призив за действие“ от десетки правителства, който признава отговорността, която хората имат при внедряването на AI в армията.
Източник: https://www.bloombergtv.bg/

 

САЩ продават на Турция софтуер за модернизиране на нейните Ф-16

18.04.2023, 09:37

САЩ се съгласиха да продадат на Турция софтуер на стойност 259 млн. долара, който тя отдавна иска, за да модернизира флотилията си от американски изтребители Ф-16, съобщи Асошиейтед прес.
Одобрението на Държавния департамент за продажбата идва около две седмици след като Турция се отказа от възраженията си срещу присъединяването на Финландия към НАТО.
Анкара продължава да отказва да одобри присъединяването на Швеция към военния съюз. НАТО изисква единодушно одобрение за приемане на нови членове.
Турция също така все още иска да закупи 40 нови Ф-16 от САЩ, но някои членове на Конгреса се противопоставят на продажбата.
Турция изпадна в немилост пред САЩ по отношение на покупките на високотехнологични военни самолети, след като през 2017 г. реши да придобие руски ракети за противовъздушна отбрана, припомня АП.
Анкара беше изхвърлена от американската програма за разработване на изтребителя от следващо поколение Ф-35, а на турските служители в областта на отбраната бяха наложени санкции. САЩ заявиха, че руските ракети представляват заплаха за Ф-35 и категорично се противопоставиха на използването им в рамките на НАТО.
Одобрената вчера продажба на софтуер ще позволи на Турция да обнови авиониката на съществуващия си флот от Ф-16. Държавният департамент заяви, че модернизацията включва подобрения в комуникациите и програмите за сигурност, като например системата за избягване на наземни атаки. Дипломатическото ведомство на САЩ нарече  това “въпрос на оперативна съвместимост и основна безопасност на полетите” за Турция и нейните съюзници.
Източник: bta.bg

 

Тайван ще купи 400 американски противокорабни ракети поради заплахата от Китай

18.04.2023, 09:31

Тайван ще закупи до 400 американски противокорабни ракети с наземно базиране “Харпун” пред лицето на нарастващата заплаха от страна на Китай, съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на хора, запознати с въпроса, предаде Ройтерс.
Пентагонът обяви договор на стойност 1,17 млрд. долара за 400 противокорабни ракети на 7 април, без да назове името на купувача, като заяви, че се очаква производството да приключи до март 2029 г.
Агенция Блумбърг съобщава, че купувачът е Тайван.
Пентагонът отказа да коментира пряко сделката, но заяви: “Съединените щати предоставят на Тайван отбранителни артикули и услуги, необходими за поддържането на достатъчна способност за самозащита.”
През 2020 г. Тайван заяви, че планира да закупи наземно базирани произведени от “Боинг” противокорабни ракети “Харпун” като част от усилията за модернизиране на въоръжените си сили.
Този месец председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти беше домакин на тайванската президентка Цай Ингвен в Калифорния и подчерта необходимостта от ускоряване на доставките на оръжие за Тайван в условията на нарастващите заплахи от страна на Китай, припомня Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Порционни, пари за представително облекло и за път при отпуск – само при основно правоотношение

18.04.2023, 09:07

Три наредби предстоят да се променят, става ясно от проектите на Министерството на отбраната, които са предоставени за обществено обсъждане.  С тях се регламентира изплащането на финансови средства. Въвежда се определение за основно правоотношение (трудово или служебно).
За порционните пари на цивилните служители
Създава се изрична регламентация, съгласно която се определя пропорционалност при получаването на порционните пари, спрямо продължителността на работното време, определена в индивидуалния трудов договор/в заповедта за назначаване. Предвижда се порционните пари да се полагат само по основното правоотношение. Когато основното правоотношение е извън МО, Структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната (СППМО) и БА парите ще се изплащат по допълнителното правоотношение. В случаите, когато допълнителните правоотношения в МО, СППМО и БА са повече от едно, порционните пари ще се изплащат по първото по време съществуващо допълнително правоотношение.
За представителното облекло на цивилните служители
В проекта е записано, че парите за представително облекло на цивилните служители ще се заплащат само по основното правоотношение. При непълно работно време – по всяко отделно правоотношение, до допълването им до съответната месечна продължителност на работното време. Определя  се ред за удостоверяване на работа по второ или следващо трудово/служебно правоотношение в МО, СППМО и БА (с подаване на нарочна декларация).
За пътните пари при отпуск
Пътните пари за цивилните служители ще се полагат само по основното правоотношение. Когато основното правоотношение е извън МО, СППМО и БА пътните пари ще се изплащат по допълнителното правоотношение При положение, че допълнителните правоотношения в МО, СППМО и БА са повече от едно, пътните пари ще се изплащат по първото по време съществуващо допълнително правоотношение.
Уточнението
В проектите за изменение на наредбите се определя, че основно правоотношение е всяко правоотношение (трудово или служебно), което независимо от основанието, на което е възникнало, е съществувало преди сключването на следващото правоотношение.
Предвижда се измененията да влязат в сила от 1 юни т.г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

За армейски генерал Добри Джуров: Да знаем, че е живял и така! Тъга и радостни мигове е имало

18.04.2023, 08:57

Сигурно има, които ще кажат: познаваме много добре армейски генерал Добри Джуров. Тогава бяхме млади офицери, той ни връчи отличията, пагоните… Полковникът ще изригне: „Сто пъти ме е вдигал по тревога, на учения и стрелби, на командирски проверки и занятия. Тъй мина животът ми.“ Випускниците на висшите военни училища и Военната академия пък ще се похвалят, че е бил заедно с тях, или пък близо до тяхната походна колона на випуск „Шипченски“, Вапцаровски“, „Сливнишки“, на онези  не леки преходи до паметното тържество.
Ще се постарая да споделя най-близо, образно и точно само няколко факта, които не са от министерската и командирската му служба. Не спомени. Изживяни. От мен и приятели. Някои най- трогателно човешки.
Дъщеря му Аксиния Джурова преди няколко години с болка изрече: „Баща ми се срина, когато видя бивши офицери да ровят в кофите за боклук. Не можем да си позволим да оставим точно такъв свят на поколенията след нас.“ .........Прочети още

 

Кои чуждестранни войски са се сражавали за Руската империя

18.04.2023, 08:52

Френският емигрантски роялистки корпус на принц Дьо Конде
Заради Великата френска революция от 1789 г. хиляди французи, които не са признали новата власт, са принудени да напуснат родината си. Само че не всички са били готови да приемат, че ще прекарат остатъка от живота си в чужбина.
Привържениците на връщането на монархията във Франция – роялистите – са били готови с оръжие в ръце да върнат трона на свалената династия на Бурбоните. Техни отряди са се вливали в армиите на воюващи срещу французите революционери от европейски държави.

Най-боеспособното от тези подразделения става емигрантският роялистки корпус на принц Луи-Жозеф дьо Бурбон-Конде......Прочети още

 

Преди 30 години загина български войник в Камбоджа

18.04.2023, 08:47

Днес се навършват 30 години от трагичния инцидент в Нови Орал, Камбоджа, в района на действие на българския ОПБ „Сини каски” в мисията на ООН (UNTAC) при който  загина редник Венцислав Ангелов Мирчев, от с. Горна Росица, Габровско, а останалия личен състав от екипажа бяха ранени.
На 18.04.1993 г. от групата български военнослужещи охраняващи дистрикта (административна единица, използвана по време на изборния процес в Камбоджа)  Нови Орал е подадена информация, че в селото има сериозна престрелка, която се води със стрелково оръжие и минохвъргачки. В дистрикта са двама български войници, двама цивилни полицай и двама цивилни служители от администрацията на ООН. Селото се намира на около 400 метра от охранявания дистрикт.
При тази обстановка войниците заемат позиции за кръгова отбрана.
В 00:10 часа се получава сигнал за изстреляна зелена сигнална ракета, при което командирът на 2 пехотна рота к-н Йорданов издава заповед при приближаване на огъня да се осъществи изтегляне на безопасни позиции на българските военнослужещи и персонала на ООН с помощта на превозните средства на цивилната полиция.
До 02:30 часа на 19.04.1993 г. не се забелязва движение на въоръжени групи.
В 02:35 часа е докладвано на командира на ротата, че по дистрикта се стреля от всички страни с минохвъргачен огън и автоматично стрелково оръжие. Командира на ротата незабавно изпраща група за бързо реагиране в състав от едно мотострелково отделение с БТР в помощ на състава от дистрикта. Групата е командвана от кап. Кръстев при подхода към дистрикта, като същия е оставил незаключени люковете на БТР-а с цел за по-бързи следващи действия на земя. Междувременно стрелбата около дистрикта се засилва. Частите на НАДК („червените кхмери“) навлизат до 1.5 км в територията на КПАФ (про-правителствени войски), палят къщи, ограбват имущество, включително. и на канцелариите на администрацията на ООН в дистрикта.
В 02:55 часа, при приближаване на около 1500 метра от дистрикта, от засада и от непосредствена близост БТР-а на групата за бързо реагиране е прострелян в десния борд с кумулативен снаряд изстрелян от РПГ при което групата губи връзка с ротата и щаба на батальона.
В 03:20 часа е поставена задача на командира на трета рота, майор Зарков да окаже помощ и съдействие на личния състав на 2-ра рота в района на нападнатия дистрикт.
В 04:00 часа майор Зарков докладва, че огънят се е отдалечил от нападнатия дистрикт. На място пристигат два медицински екипа с линейки, а в последствие и медицински екип от базовия лагер, които оказват помощ на ранените.
В 5:15 часа на мястото на инцидента пристига командването на батальона и групата от ГЩ на БА, която е в Камбоджа заради инцидента в Пум Прек.
След огледа на поразения БТР се установява, че кумулативния снаряд е улучил десантната ръкохватка на десния борд, което предизвиква взривяването му преди бронята и кумулативната струя не успява да влезе във вътрешната част на БТР-а, а разкъсва заварката между четирите бронирани листа.  През разкъсаната заварка част от огнената струя преминава като нож и причинява смъртта на редник Мирчев, а осколките от разтопения метал поразяват останалите от екипажа в различни степени. Решението на к-н Кръстев да остави люковете на БТР-а незаключени и полуотворени предотвратява взривяването на увеличения боекомплект от кумулативната струя, което би било фатално за екипажа.
Сред ранените са редник Атанас Пейчев, мл. сержант Марин Вучев, редник Ангел Бойков, старшина Марин Баджалов и старшина Дончо Донев

 

На този ден

18.04.2023, 08:44

На 18 април 1929 г. в Белица е роден Георги Димитров Разсолков.

През 1951 г. завършва НВВУ „Г. Бенковски“, а през 1965 г. ВА „Г. С. Раковски“.
Бил е старши пилот, командир на изтребителна ескадрила, командир на ИАП, старши експерт по техниката на пилотиране в ПВО и ВВС, заместник главен щурман на ПВО и ВВС, заместник-председател на Организацията на съдействие на отбраната по въздушна подготовка.
Зад него стоят 33 години служба, полети с 21 типа самолети, над 3200 часа във въздуха.
Първият българин летял на свръхзвуковия самолет МиГ-19 и преминал звуковата бариера на 12 септември 1957г., летец първи клас.

 

 

Как адмирал Сенявин бие турците и отказва да се подчини на Наполеон

17.04.2023, 22:00

Точно преди 192 години, на 17 април 1831 г., умира Дмитрий Николаевич Сенявин. Този човек остава в историята на Русия не само като велик морски командир, но и като политик и сръчен дипломат. Именно той в много отношения поставя основите на руското влияние на Русия на Балканите. Защо адмиралът прекарва много години в позор, недоимък и бедност?
Фактът, че десетгодишният Митя Сенявин е бил записан във Военноморския кадетски корпус през 1773 г., може да се каже, е предопределен предварително от съдбата. Момчето произхожда от семейството, което дава на Русия вицеадмирал Наум Акимович Сенявин, победителят от шведите при Езел през 1719 г., и сина му адмирал Алексей Наумович Сенявин, който многократно бие турците в Азовско море през войната между 1768 и 1774 година. Алексей Наумович е прачичото на Митя........Прочети още

 

Русия започна планово учение и с Балтийския флот

17.04.2023, 21:41

Повече от 1500 души, над 50 единици техника и около 10 кораба и плавателни съдове са привлечени в планова проверка на подготовката през зимния период на обучение на флотското обединение в Балтийската военноморска база в Калининградска област, предава РИА Новости, като се позовава на прессъобщение на флота.
"В Калининградска област започна учение с участието на силите на Балтийската военноморска база на Балтийския флот. Бойните учебни дейности се провеждат в съответствие с планираната проверка на военноморското обединение след зимния учебен период“, се отбелязва в изявлението.
Според пресслужбата на флота, общо екипажите на около 10 надводни кораба, катери и спомагателни кораби, повече от 1500 военнослужещи, над 50 единици военна и специална техника, както и самолети и хеликоптери на военноморската авиация от Балтийския флот участват в ученията.
На първия етап във висока степен на бойна готовност бяха приведени органите за военно командване и управление на Балтийската база, редица военноморски съединения, както и отделни войскови части на флота. Освен това военноморските тактически групи ще напуснат своите бази и ще разположат силите си в определените райони на Балтика.
"В Балтийско море екипажите на малки ракетни кораби и катери, малки противоподводни кораби, базови и рейдови миночистачи ще отработят широк спектър от задачи по предназначение – противоминна поддръжка за разгръщането на силите и противоподводна и диверсионна защита на кораби и катери, когато са на стоянка на рейда“, уточняват от флота.
Освен това екипажите на корабите ще трябва да отработят съвместна навигация в единен походен ред, да отблъснат въздушна атака на условен противник, да стрелят по въздушни цели, а също така да проведат тренировъчен морски бой. В рамките на ученията корабни групи от балтийската база ще извършат и практически ракетни и артилерийски стрелби по кораби и самолети на условен противник.
На свой ред, плувците от звеното за противолодъчни диверсионни сили и средства ще отработят защита на корабите и подводниците на флота и техните бази от вражески диверсанти, а екипажите на бреговите ракетни системи "Бастион“ и "Бал“ ще нанесат удари по морски цели. - Още за БФ на РФ
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Технически проблеми отложиха старта на Starship на Илън Мъск

17.04.2023, 20:05

Първият тестови полет на цялата ракетна система Starship на компанията SpaceX бе отменен около 9 минути преди насроченото време заради проблем с първата степен.
Екипът продължи с предстартовото броене до 10 секунди преди излитането, но само за да събира данни за протичането на процедурите по зареждане с гориво.
Засега не е ясно какъв е проблемът, но втори опит може да се направи не по-рано от 48 часа. Причината е, че трябва от резервоарите да се изпразнят течният метан и кислород, използвани за гориво.
Полетът е планирано да бъде без пилот и нито първата степен Super Heavy, нито космическият кораб Starship (на него е кръстена цялата система) не е предвидено да се спуснат бавно на земята. Малко след изстрелването Super Heavy трябваше да се приводни - вероятно с по-голяма скорост от нужната, за да оцелее - в Мексиканския залив, а след непълна обиколка на планетата на суборбитална позиция ракетата трябваше да се разбие в Тихия океан до Хавай.
В неделната вечер Илън Мъск каза на тесен кръг хора: "Утре вероятно няма да успеем. Всичко е просто фундаментално много трудно." След това той допълни, че в най-добрия случай екипът ще събере данни как високата 120 м ракетна система се издига и как двете ѝ части ще се завърнат с маневриране обратно на планетата.
Starship е проектирана да бъде най-мощната подобна система в историята и почти два пъти по-мощна от Space Launch System (SLS) на НАСА, с която през ноември на полет около Луната и обратно бе изпратен корабът Orion. - Още Космос
Източник: https://duma.bg/

 

Владимир Путин и Сергей Шойгу обсъдиха военни учения на руския Тихоокеански флот

17.04.2023, 17:04

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу днес осведоми президента Владимир Путин за военни учения, провеждани от Тихоокеанския флот, предаде Ройтерс.
Руската държавна телевизия излъчи кадри, на които Шойгу казва на Путин, че тренировките включват търсене и унищожаване на подводници и военноморски формирования, както и практическа артилерийска стрелба по въздушни и военноморски цели. - (видео)
“Първият етап на внезапната проверка наистина беше извършен на много високо ниво. Бих искал да изкажа благодарността си на всички, които участваха в организирането на ученията”, казва в отговор държавният глава.
“За нас е очевидно, че днес имаме ясни приоритети за използването на въоръжените сили и това се отнася най-вече за украинското направление и за всичко, свързано със защитата на нашия народ в Донбас, в другите нови територии”, казва още Путин. “Но никой не е отменил задачите по развитието на флота, включително и на тихоокеанския театър, така че Ви моля да продължите тази работа”, подчертава руският президент.
Ученията се провеждат в момент, в който китайският министър на отбраната Ли Шанфу е на посещение в Москва, отбелязва Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

Започна най-голямото за последните 25 години военно учение

17.04.2023, 15:06

Днес, 17 април, в Швеция започнаха най-големите международни военни учения от 25 години насам "Аврора 23". Те ще продължат до 11 май, в маневрите участват още САЩ, Великобритания, Финландия, Полша, Норвегия, Естония, Латвия, Литва, Украйна, Дания, Австрия, Германия и Франция, съобщават от Министерството на отбраната на страната.
Целта на ученията е "повишаване на боеспособността на Въоръжените сили" при евентуално въоръжено нападение срещу Швеция. „Един от основните инструменти за усъвършенстване, тестване и демонстриране на бойна способност са ученията, отбелязват от МО, „Заедно с военни подразделения от страните партньори укрепваме сигурността, като същевременно повишаваме оперативния потенциал на Швеция.
Ученията ще се провеждат по суша, въздух и вода. В тях ще участват около 26 000 войници от всички дивизии, но главно в южната част на Швеция, както и на остров Готланд. Изтребители, хеликоптери, транспортни и специални полети ще бъдат от няколко различни бази и граждански летища, като основната зона за летателно обучение в южна и централна Швеция ще работи денонощно от 24 април до 11 май.
Както Маркус Хед, майор от полка Скараборг, обясни в интервю за Шведското радио, една от основните части на учението ще бъде отработването на „получаване на помощ от страната домакин, както и подкрепа от чуждестранни единици".
Източник: https://fakti.bg/

 

Япония протестира срещу руско учение

17.04.2023, 14:56

Японското правителство протестира пред Русия във връзка с плановете за провеждане на ракетни учения от 18 до 22 април в южната част на Курилските острови. Хирокадзу Мацуно, генерален секретар на кабинета на министрите, съобщи това в понеделник на пресконференция в Токио.
„Според уведомлението, изпратено от руските власти до нашата брегова охрана, от 18 до 22 април се планира да се проведат учения с ракетни стрелби близо до остров Итуруп“, каза той. Периметърът на учението включва района, който Япония счита за свои териториални води. „Протестирахме, защото засилването на руското военно присъствие в северните територии (както в Япония наричат ​​южната част на Курилите) противоречи на позицията на страната ни“, добави Мацуно.
Руската страна многократно е наричала неуместни опитите на Токио да протестира във връзка с военни учения в района на Курилските острови. Руското външно министерство подчерта, че южните Курилски острови са неразделна част от територията на Руската федерация и тяхната руска идентичност е извън съмнение.
Москва и Токио водят преговори от средата на миналия век за изработване на мирно споразумение след резултатите от Втората световна война. Основната пречка за това остават разногласията относно правата върху южната част на Курилите. След края на войната целият архипелаг е включен в Съветския съюз, но Япония оспорва собствеността върху Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови. В същото време руското външно министерство многократно е подчертавало, че суверенитетът на Москва върху тези територии, която разполага със съответната международна правна рамка, не подлежи на съмнение.
Източник: https://fakti.bg/

 

САЩ призна, че боен кораб "Милиъс" е преминал през Тайванския проток

17.04.2023, 09:45

Американския есминец USS Milius (DDG-69, Arleigh Burke-class) от състава на 7-ми оперативен флот е преминал вчера през Тайванския проток, предаде Ройтерс, цитирайки американските военни. От там са уточнили, че преминаването е рутинно.
Преминаването на "Милиъс" цели да демонстрира ангажираността на САЩ със свободата на Индийско-тихоокеанския регион.
Китай, който възприема Тайван като своя територия, обяви миналия понеделник, че прекратява ученията си, които бяха проведени във връзка със срещата на тайванската президентка Цай Ингвен с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти.
Американският кораб преминава през Тайванския проток броен дни, след като Китай сложи край на свои мащабни военни учения около Тайван.
От командването на Източния военен окръг на Китай посочват, че китайските военни са го проследили и наблюдавали.

 

Китай е готов за тесни стратегически отношения с Русия в сферата на отбраната, заяви китайски министър

17.04.2023, 08:38

Връзките на Пекин с Москва са здрави, заяви вчера китайският министър на отбраната Ли Шанфу на срещата си в Москва с руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес.
“Отношенията ни са много здрави, те са нещо повече от военно-политическите съюзи от времената на Студената войната” и са “много стабилни”, изтъкна Ли, като поясни, че отношенията между Русия и Китай са “влезли в нова ера”.
“Това е първата ми визита в чужбина, откакто станах министър на отбраната. Избрах Русия, за да подчертая специалния характер и стратегическата важност на нашите двустранни отношения”, изтъкна Ли Шанфу.
Освен това китайският министър предаде на Владимир Путин “сърдечните поздрави” на китайския лидер Си Цзинпин, се казва в изявление на китайското министерство на отбраната, публикувано днес.
Ли Шанфу каза още, че страната му е готова да си сътрудничи с Русия в името на тесните стратегически отношения в сферата на отбраната, предаде Ройтерс, като се позова на китайски медии.
На срещата си с Путин Ли подчерта, че Китай иска да засили всестранното си координиране и сътрудничество с Русия, съобщава китайската държавна телевизия.
“Китай е готов да си сътрудничи с Русия, за да допринесе за съхраняването на световната и регионалната сигурност и стабилност”, заяви китайският министър. - (видео)
Източник: bta.bg

 

8 войни, които СAЩ никога не трябваше да водят

17.04.2023, 08:25

Изследването на изхода от големите войни, водени през последните 125 години, категорично води до това, че военното участие на САЩ в тези конфликти е довело до трагични и непредвидени последствия.
Намесата на САЩ не само доведе до милиони ненужни смъртни случаи, но също така послужи за създаването на нови врагове, като по този начин направи самите САЩ много по-малко безопасни и сигурни.
Ето списъка с големите войни, които в ретроспекция САЩ никога не трябваше да водят, за да попучат много по-успешен резултат от гледна точка на националната сигурност на САЩ.....Прочети още

 

Орден за храброст

17.04.2023, 08:22

На 17 април 1880 година княз Александър І извършва първото награждаване с военния орден „За храброст“. В деня на първата годишнина от избирането си за княз на България Александър І издава специален указ, с който обявява своята благодарност и „дълбока признателност“ към бившите участници в Българското опълчение, които „с примерна храброст“ и „несравнимо самопожертвование“ се бият „за честта на отечеството“.
За своите героични подвизи по време на Руско-турската война (1877 – 1878) с различни степени на офицерския и войнишкия орден „За храброст“ са наградени 33 души българи и руси – бивши офицери, унтерофицери и войници от Българското опълчение, които в момента служат в Българската армия.
Между тях са подполковниците Павел Попов и Константин Куртянов, капитаните Тимофей Розанов и Николай Попов, поручик Стефан Кисов, подпоручиците Олимпий Панов, Никола Генев и Атанас Узунов, а също и юнкерите Андрей Парлапанов, Константин Кисов и др.
Със специален княжески патент от 17 април 1880 г. с третата степен на ордена „За храброст“ е удостоен и щабскапитан Данаил Николаев – първият българин, носител на тази степен на отличието, който по това време служи в милицията на Източна Румелия.

 

79 години от "Черният Великден"

17.04.2023, 08:14

На 17 април 1944 г. в 11.45 ч. минути е последният масиран дневно-нощен удар на съюзническата авиация срещу България. През деня навлизат 350 Б-24Н „Либърейтър“, прикривани от новите и по-съвършени П-51Б „Мустанг“ и П-47Д „Тъндърболт“. Първи излита 2/6 изтребителен орляк от Враждебна с 16 Ме-109Г2 и 2 Девоатин Д.520, а към тях се присъединява и 3/6 изтребителен орляк с 14 Ме-109Г6 от Божурище. Пилотите от 3/6 орляк, след като не откриват обичайните изтребители – двудвигателните П-38 „Лайтнинг“, се насочват към бомбардировачите. Поручик Николай Йорданов, водещ 672-ро ято подпалва един от тях. Повреди на противника нанасят и подпоручик Борис Дамев и фелдфебел Дако Даков. Капитан Николай Бошнаков от 2/6 орляк унищожава един В-24Н. С таранен удар поручик Неделчо Бончев сваля втори и четиримоторната машина се взривява над с. Крапец. Българският пилот се спасява, като скача с парашут.
В този бой авиацията ни понася най-тежката си загуба. Поради голямата прилика между Месершмит и американския изтребител П-51 „Мустанг” българските самолети не разпознават врага и се приближават в опасна близост. Двата орляка приемат захождащите в атака американски изтребители за свои подкрепления. Загиват шестима пилоти – командирът на 692-ро ято капитан Любен Кондаков, подпоручик Христо Арнаудов, подофицер Атанас Кръстев, поручик Димитър Попов, подпоручик Веселин Рачев, подпоручик Иван Стефанов, унищожени са девет български самолета, три са повредени. Във въздушния бой е свален и първият американски „Мустанг” край село Дуган. Зенитната артилерия засяга 9 неприятелски самолета, като част от тях не достигат базите си.
17 април 1944 г. влиза в историята на българската авиация като „Черния Великден“. - (видео)
****************
Музеят на авиацията – филиал на НВИМ, съхранява снимки и документи на подпоручик Христо Арнаудов и поручик Димитър Попов, както и части от самолет Месершмит на поручик Неделчо Бончев, с който той извършва успешен таран на 17 април 1944 г.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 

 

„Пантер“ извърши оглед на плаващ предмет

16.04.2023, 20:24

Дежурен екипаж на вертолет „Пантер“ от авиобаза „Чайка“ получи днес, 16 април, задача да извърши оглед на плаващ предмет във водите на Черно море, на север от устието на река Камчия. Сигналът за съмнения за плаваща мина е подаден от гражданин на телефон 112, съобщават от Пресцентъра на МО.
Екипажът изпълни полет с вертолета от 14.37 ч. до 15.11 ч. за обследване на района. Военнослужещите са установили, че плаващите предмети са туби за рибарски принадлежности
(обикновено обозначаващи начало и край на рибарска мрежа).
Военноморските сили поддържат постоянна готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.

 
 

Министърът на отбраната на Китай пристига на посещение в Русия

16.04.2023, 14:05

Министърът на отбраната на Китай Ли Шанфу пристига на посещение в Русия, което ще продължи до 19 април, припомня ТАСС.
"По покана на руския министър на отбраната Сергей Шойгу Ли Шанфу ще бъде на официално посещение в Руската федерация от 16 до 19 април", стана ясно от съобщение, публикувано от министерството в Пекин в WeChat по-рано през седмицата от говорителя на ведомството.
Уточнява се, че в рамките на визитата си Ли Шанфу ще проведе разговори с руското военно командване. Освен това той планира да посети учебно заведение за подготовка на руски военнослужещи.
Според говорителя на китайското МО през последните години под ръководството на лидерите на двете страни Пекин и Москва поддържат високо ниво на двустранни междуармейски отношения. "Китай и Руската федерация поддържат стратегически диалог и провеждат съвместни учения", припомни той.
Страните успешно напредват в хода на прагматичното сътрудничество във военната сфера, изрази още увереност говорителят. Според него по този начин Пекин и Москва "непрекъснато помагат китайско-руското всеобхватно стратегическо партньорство да става все по-смислено".
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Изтеклите документи: Тайванските ВВС са зле подготвени

16.04.2023, 07:40

Военновъздушните сили на Тайван биха били уязвими, ако Китай реши да нападне острова, се казва в публикация във "Вашингтон пост" от вчера, която се позовава на изтичане на информация от американското разузнаване.  
Вестникът твърди, че е проучил изтичането на поверителна информация в интернет и от нея става ясно, че тайвански служители се съмняват, че военновъздушните сили на страната могат прецизно да откриват летящи към острова ракети, съобщи ДПА.  
Само малко повече от половината от тайванските самолети са готови за участие в конфликти, допълва "Вашингтон пост", което означава, че Китай би имал много по-големи шансове да установи въздушно превъзходство, отколкото се смяташе досега.
В изтеклите документи се казва още, че анализаторите на Пентагона смятат ученията на Тайван за предупреждение за ракетни нападения за недостатъчни, допълва вестникът.
Напоследък напрежението между Тайван и Китай се увеличи на фона на китайските военни маневри. Пекин твърди, че демократичната държава е част от неговата територия, но Тайван има независимо правителство от повече от 70 години, припомня ДПА.
Десетки изтичания на информация от американското разузнаване се разпространяват в интернет от седмици. 21-годишният  Джак Тейшейра от американската Национална гвардия на военно-въздушните сили е заподозрян, че е пуснал информацията в чат, която след това е била копирана. Той беше арестуван в четвъртък.
Правителството на САЩ предупреди, че документите може да са били манипулирани и не даде коментар, когато "Вашингтон пост" поиска коментар.
Министерството на отбраната на Тайван заяви, че уважава външните мнения за неговата армия, но че системите му са "внимателно конструирани въз основа на враждебни заплахи".
Източник: https://www.dnes.bg/

 

Български военачалници – генерали и офицери, загинали при атентата в църквата „Св. Неделя” на 16 април 1925 г.

16.04.2023, 07:15

Навършват се 98 години от атентата в църквата „Св. Неделя”, организиран и извършен от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия, при който загива голяма част от елита на Българската армия, изнесъл войните за национално освобождение и обединение от 1912- 1913 г. и 1915-1918 г.
При нападението загиват 12 генерали - повече, отколкото Българската армия губи водените от нея войни. Да си спомним за тях и да почетем делото и живота им. Вечна памет.
Генерал от пехотата Стефан Михайлов Нерезов. Роден на 12 ноември 1867 г. в Севлиево. Участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885 г.), след което завършва Военната академия в Торино. През Балканската война (1912-1913 г.) е началник на Оперативния отдел в Щаба на Действащата армия, а през Междусъюзническата война (1913 г.) – Началник-щаб на Действащата армия. През Първата световна война командва 9-та пехотна Плевенска дивизия, която води боеве на Косово поле и на Дойранския фронт. В края на Първата световна война е командващ Първа отделна армия на Вардаро-дойранския фронт. От 1920 г. до 1921 г. е Началник-щаб на Българската армия. През 1921 г. е пенсиониран с чин генерал от пехотата. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал – лейтенант Калин Георгиев Найденов. Роден в Широка лъка. През 1885 г. завършва Военното училище в София и през 1891 г. Артилерийска военна академия в Торино. През Балканската война (1912-1913 г.) е Помощник-началник на артилерията в Щаба на Действащата армия. Има изключителен принос за широкото използване на артилерията във войната. Инспектор на артилерията (1913-1915 г.), генерал-майор (1914 г.). От 21.09.1915 г. до 21 .06.1918 г. е министър на войната. След войната е професор във Военното училище. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал- лейтенант Кръстьо Златарев. Роден на 23 февруари 1864 г. в Охрид. Завършва Военното училище през 1884 г. Участва в Сръбско-българската война като командир на рота. По време на Балканската война командва 29-ти пехотен Ямболски полк в сраженията при Лозенград, Чаталджа и Одрин. През 1913 г. се сражава срещу сърбите в района на Злетовска река, Щип и Брегалница. По време на Първата световна война организира и командва 11-та пехотна Македонска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Григор Георгиев Кюркчиев. Роден на 24 октомври 1864 г. в Прилеп. През 1885 г. завършва Военното училище в София. Взема участие в Сръбско-българската (1885 г.), в Балканската и Междусъюзническата войни (1913 г.). През Първата световна война като командир на 2-ра бригада от 11-а пехотна Македонска дивизия на 1 ноември 1915 г. е ранен в боя при Долно Чичено и кракът му е ампутиран. След оздравяването си се връща в частта си и я командва до края на войната. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Великов Стойков - освободителят на Охрид. Роден в село Гайтанино, Неврокопско. През 1887 г. завършва Военното училище в София и Военна академия в Торино, Италия. Служи в конницата. През Балканската война (1912-1913 г.) е началник-щаб на 9-та пехотна Плевенска дивизия. През Първата световна война (1915-1918 г.) е командир на Първа конна бригада и воюва при Трън и Прищина. От ноември 1915 г. е командир на Конната дивизия, която освобождава Охрид. От май 1916 г. командва новосформираната Втора конна дивизия. Началник на Девета дивизионна област (1917 г.). Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Стоян Петков Пушкаров. Роден на 1 март 1866 г. в Пирдоп. През 1887 г. завършва Военното училище в София и служи в артилерията. През Балканската война (1912-1913 г.) е командир на 4-ти Артилерийски полк, с който воюва на Тракийски фронт. По време на I световна война (1915-1918 г.) е командир на 7-ма Артилерийска бригада, по-късно е началник на артилерията на Втора армия, която воюва на Македонки фронт. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Петър Лолов. Роден на 21 ноември 1864 г. в село Медвен. Доброволец в Сръбско-българската война. По време на Балканските войни и първата Световна война командир на 11-ти пехотен сливенски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Рачев Шкойнов. Роден в Габрово. Учи в Априловската гимназия. Завършва Военното училище в София (1895 г.) и Николаевската академия на Генералния щаб в С. Петербург (1904 г.). През 1909 – 1912 г. служи в артилерията, преподавател по тактика във Военното училище . През Балканска война е Началник на Разузнавателна секция в щаба на Втора армия и участва в боевете за Одрин. По време на Втората балканска война (1913 г.) е началник щаб на 11-та пехотна дивизия. По-късно е началник на секция в Щаба на армията (1913-1914 г.). По време на Първата световна война е Началник- щаб на 4-та пехотна Плевенска дивизия (1915-1916 г.), командир на 26-ти пехотен Пернишки полк (1916 г.). През 1917 г. е Началник на Оперативен отдел в щаба на Първа армия . Помощник на директора на прехраната в Дирекцията за стопански грижи и обществена предвидливост. Преминава в запаса в края на 1919 г. Председател е на Съюза на запасните офицери. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Павел Павлов. По време на Първата световна война командир на 20-ти пехотен Добруджански полк. Воюва на Македонския фронт. Командир на 2-ра бригада от 2-ра пехотна Тракийска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Станчо Радойков. По време на Първата световна война командир на 36-ти пехотен Козлодуйски полк. Воюва на Македонския фронт. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Табаков. Роден на 16 юни 1868 г. в Калофер. Завършва Военното училище в София (1887 г.) и служи в конницата. През Балканските войни (1912-1913 г.) е командир на 3-ти Конен полк; воюва с гърците при Нигрита и Суха баня. През Първата световна война (1915-1918 г.) е командир на 5-ти Конен полк на Македонски фронт, а по-късно като Командир на бригада в състава на Първа конна дивизия воюва на Добруджанския фронт (1916 г.). От 1917 г. командва Втора конна дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Александър Давидов. Роден в Кюстендил на 20 май 1878 г. Завършва Военното училище през 1900 г. Командир на 33-ти пехотен Свищовски полк по време на Първата световна война. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Попов. Роден на 16 февруари 1857 г. в Свищов. Четник в четата на войводата Филип Тотю. През 1879 г. завършва първия випуск на Военното училище.Участва в Сръбско-българската война като командир на дружина във 2-ри пехотен Струмски полк. По време на Балканските войни командир на 1-ви пехотен Софийски полк, командир на 1-ва бригада от 1-ва пехотна Софийска дивизия. През Междусъюзническата война е командир на 1-ва пехотна Софийска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Стефан Нойков. Роден на 25 октомври 1876 г. в Сливен. Завършва Военното училище през 1897 г. Воюва в Балканските войни като командир на дружина в 12-ти пехотен Балкански полк. През Първата световна война е началник-щаб на 4-та пехотна Преславска дивизия. Началник на Оперативния отдел на Щаба на Действащата армия. Автора на редица книги.
Полковник Спиридон Михайлов. Роден през 1878 г. в Щип. Герой от Балканските войни и Първата световна война. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Спас Жостов. Роден в село Гайтанино, Неврокопско през 1881 г. Брат на генерал Константин Жостов. По време на Първата световна война представител на Българската армия в Главната квартира на германската армия.
Полковник Ангел Сребров. Роден в Силистра. По време на Балканските войни екомандир на дружина в 31-ви пехотен Варненски полк. През Първата световна война е командир на 31-ви пехотен Варненски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Атанас Сарайдаров. Герой от Балканските войни и Първата световна война. Командир на Артилерийско отделение в 6-ти Артилерийски полк в Сливен. По време на Първата световна война е командир на 16-ти Артилерийски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Майор Никола Рачев. Секретар на Военния съюз, народен представител и още повече от 120 убити и ранени боеви командири на Българската армия.

 

Военен календар

16,04.2023, 07:00

На 16 април 1945 година при с. Зашевци, Хърватия, загива майор Любомир Ноев (1909 – 1945).
Завършва Военното училище в София (1930) и Военното парашутно училище в Брауншвайг, Германия (1943). Служи в конно-артилерийско отделение (1930) и в 3-ти дивизионен артилерийски полк (1935). Заема длъжностите командир на батарея в 8-и дивизионен артилерийски полк (1939), командир на отделна батарея в Ксанти, Беломорска Тракия (1941) и ръководител на служба „Противовъздушна и химическа защита“ в 44-то полково военно окръжие (1942).
През март 1943 г. поема командването на Парашутната дружина, с която воюва в първия период на войната срещу Германия при Стражин, Страцин и Куманово (октомври – ноември 1944). От януари 1945 г. е офицер за свръзка към щаба на 1-ва българска армия.
Загива по време на бойни действия срещу отстъпващия противник. Произведен посмъртно в звание подполковник. Награден с военен орден „За храброст“ IV степен 1 клас.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}