Военна информация

Архив - от 16 до 30 април

 

 

Сърбия представи купените от Китай зенитно-ракетни комплекси HQ-22

30.04.2022, 21:20

Превъоръжаването на сръбската армия върви с бързи темпове.
Днес Сърбия представи купените от Китай зенитно-ракетни комплекси HQ-22 на изложението за военна техника "Щит 2022", което се състои на военното летище Батайница край Белград, предаде ТАСС. - (видео)
Посетителите могат да разгледат съвременни оръжия и военна техника и да наблюдават полети на самолети. В демонстрацията участват над 1000 служители на министерството на отбраната и армията на Сърбия, над 300 единици оръжие и военна техника и 40 самолета. - (видео)
Сред зрителите на изложението са президентът на Сърбия Александър Вучич, сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, председателят на сръбския парламент Ивица Дачич, министърът на отбраната Небойша Стефанович, началникът на генералния щаб на армията на Сърбия генерал Милан Мойсилович.
Изложението бе открито от президента на Сърбия Вучич. - (видео)
Освен китайските комплекси на изложението бяха представени и зенитните установки Pasars (Пасарс), хеликоптери, сред които Ми-35, и др.
Зенитно-ракетната система HQ-22 със среден обсег (HongQi-22, Hongqi-22, Red Banner-22) е предназначена за унищожаване на вражески самолети, безпилотни летателни апарати, крилати ракети и хеликоптери на всички височини на тяхното бойно използване, ден и през нощта при всякакви метеорологични условия с активни средства за електронно противодействие на противника.
Системата за противовъздушна отбрана HQ-22 е разработена от китайската компания Jiangnan Space Industry, известна още като база 061, която е част от китайската държавна ракетно-космическа корпорация China Aerospace Science & Industry Corporation Limited (CASIC) и е дълбоко модернизация на зенитния комплекс HQ-12.
Комплексът е предназначен за ускорено превъоръжаване на подразделенията за противовъздушна отбрана на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК), работещи с остарели системи HQ-2.
Комплексът беше представен за първи път на авиошоуто Airshow China 2016. На 30 юли 2017 г. беше демонстриран на парада в чест на 90-ата годишнина от основаването на НОАК. В момента се предлага за износ под обозначението FK-3.

 

Украйна разоръжава САЩ и Европа

30.04.2022, 21:05

Западните страни продължават да затрупват Украйна с оръжия и го правят в мащаб, невиждан от десетилетия. Оказа се обаче, че изпращайки десетки хиляди оръжия от складовете си, западните страни оставят собствените си армии невъоръжени. Какво означава това за специалната операция в Украйна?
Обемът на оръжията, които западните страни са доставили на Украйна, е просто чудовищен. Малко повече от два месеца след началото на руската военна операция в Украйна те са многократно по-големи от това, което Западът предостави на муджихидините през десетте години на войната в Афганистан.
Цифрите са безпрецедентни. На 14 април “Блумбърг”, позовавайки се на Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили написа, че САЩ са прехвърлили на Украйна „60 000 противотанкови и 25 000 противовъздушни оръжия“. И това са само САЩ, а целият Запад помага на Украйна.
Какви трябва да са техните запаси от оръжия, за да издържат толкова дълго? Оказва се, че американците си имат проблеми.
Безмилостните цифри
От 24 февруари 2022 г. Западът похарчи огромни суми за укрепване на Украйна. Невъзможно е да се изброим дори половината, но някои цифри си струва да бъдат дадени. Към момента обемът на одобрената цена на оръжията, които се доставят директно като помощ, е 13,6 милиарда долара, 1,7 милиарда вече са изразходвани (800 милиона от пакета за помощ от 13,6 милиарда са изразходвани). Законът “Заем-Наем” беше одобрен, като първоначалната цена на оръжията и оборудването, които могат да бъдат доставени, е 82 милиарда долара (това, за да е ясно, е около 150% от руския военен бюджет).
И това се доставя в Украйна само от Съединените щати: 1400 преносими зенитно-ракетни системи “Стингър”, повече от 5000 противотанкови ракетни системи “Джавелин” , 45 000 бронежилетки и шлемове всяка, десетки милиони патрони, 70 военни превозни средства, милион ръчни гранати, маса военно оборудване, радари, комуникационно оборудване. Като цяло Мили озвучи броя на противотанковите оръжия от всички видове.
Одобрена е доставката на 200 бронетранспортьора, 100 155-мм гаубици М777, 72 артилерийски влекача , 16 хеликоптера Ми-17. Вече доставени 100 дрона-камикадзе. Одобрена е доставката на 121 дрона “Феникс”, проектирани специално за украинската армия (оценете времето). Новият американски закон за “Заем-Наем” отваря перспективи за много по-сериозни доставки – например може да има танкове M1A2 “Ейбрамс”. Американците обещават и реактивни системи за залпов огън, способни да изстрелват високопрецизни тактически ракети по територията на Руската федерация.
Европейците не изостават. Тъй като са по-бедни от американците, те доставят по-малко от САЩ, но добавят по-голям обем. Да вземем за пример артилерията. Франция се зае да достави 12 самоходни артилерийски установки, Холандия - 24, Полша - 20, Чехия - 20, Словакия - 18, Естония - девет (съветски Д-30). Германия обеща да достави 24 самоходни артилерийски установки. Великобритания обеща доставка на самоходна артилерия, просто без да назовава количеството. Четири гаубици трябва да дойдат от Канада.
Списъкът на всичко останало, което идва от Европа, е огромен. Има хиляда едни и вида ПЗРК, десетки хиляди гранатомети. Танкове от Полша вече се бият в Донбас, добре, че словашките С-300 бяха унищожени.
Естествено, доставките "тук и сега" изискват наличието на доставено оръжие. И това е вярно – всичко, което сега се доставя в Украйна, идва от складове. А какво остава на съюзниците на режима в Киев за нуждите на собствената им отбранителна способност? Отговорът е, че не е останало нищо и няма да могат бързо да попълнят арсеналите си.
Германският канцлер Олаф Шолц каза съвсем наскоро, че Германия, която снабди Украйна с много разнообразна военна номенклатура, повече не може да помогне. Натискът в парламента обаче принуди германците да повдигнат въпроса за допълнителни доставки на бронирана техника, като танкове “Леопард” и бойни машини на пехотата “Мардер” (Невестулка). Засега правителството се бори, въпреки че на теория това е остаряла техника. Но е възможно тези оръжия да попаднат в Украйна, намалявайки способността на Германия да оборудва резервни части и да компенсира загубите. Немците обаче явно не искат да изпращат повече. Най-вече защото наистина скоро няма да има какво да изпратят.
Разликата между търсенето и предлагането обаче беше най-ясно демонстрирана от американците. Сега американските социални мрежи са пълни с експертни мнения, че дори за просто възстановяване на оръжия, доставени в Украйна, ще са необходими години работа.
Да вземем пример. САЩ доставиха на Украйна 5000 противотанкови системи “Джавелин”, докато нормалното годишно производство на тези ракети в САЩ е 3900, максималното възможно без мобилизация е 6500. Но боевете в Украйна продължават малко повече от два месеца . Ако Съединените щати искат да запазят темпото на доставките, тогава те спешно трябва да увеличат производството многократно - или след няколко месеца ще трябва да намалят доставките.
Още по-интересна е ситуацията със зенитните ракети “Стингър”. Въоръжените сили на САЩ не са ги закупували от 18 години. В момента производителят на ракети “Рейтеън” не може да поднови производството - масово се използват компоненти, които вече не се произвеждат. Това не означава, че производството на “Стингър” изобщо не може да бъдеподновено, а че не може точно сега. Необходимо е да се разработи нова модификация на комплекса по наличните компоненти.
Могат ли американците да го направят бързо? Да, ако Конгресът даде пари. И след това месец-два, плюс време за подновяване на поредицата. Колко “Стингър” могат да произвеждат САЩ годишно? С новите компоненти това е отворен въпрос.
Дотогава ще трябва да използват наличното. Американците се изправят пред несъответствието между наличността на оръжия и нуждите на Украйна - една четвърт от запасите вече са изпратени.
Изводи за Русия
От една страна, човек може да се радва на проблемите на Запада. От друга страна, техните проблеми са разрешими. Има редица мобилизационни мерки, които могат да осигурят ръст на оръжейното производство от Запада до почти всяко ниво. Това обаче все още не е направено и след няколко месеца ще има прекъсване в доставките на западни оръжия за Украйна. Те със сигурност ще бъдат временни. Трябва да се възползваме разумно от тези паузи .
За Русия най-лошият вариант би бил, ако САЩ и Западът наистина се мобилизират. Тогава те просто ще затрупат Украйна с оръжие. Съществуват и рискове от разпространението на доставените оръжия на черния пазар.
Как трябва да реагира Русия на производствените трудности на Запад? По всякакъв възможен начин да пречина производството. Логистиката на противника трябва да бъде разбита, тя убива нашите войници. И разбира се, желателно е да не се отлага пълното поражение на Украйна.
Източник: https://pogled.info/

 

Словакия вероятно ще даде своите МиГ-29 на Украйна

30.04.2022, 20:49

Словакия и Полша постигнаха споразумение за охрана на въздушното пространство, което проправя пътя за предаване на словашките изтребители МиГ-29 на Украйна
Варшава се съгласи да охранява словашкото въздушно пространство с F-16, ако МиГ-овете вече не са на разположение, каза словашкият министър на отбраната Ярослав Над.
Според публичните данни Словакия разполага с десет функциониращи МиГ-29, които са преминали през модернизация преди седем години.
През 2018 година страната купи ескадрила от 16 изтребителя F-16 блок 70, които се очаква да бъдат доставени през 2023 година. Дотогава Братислава ще трябва да разчита на Полша, ако предаде руските изтребители на Украйна. По-рано през април Словакия предаде на Украйна своите ракетни системи С-300.
Полският военен министър Мариуш Блашчак определи като "напълно естествено" полските военновъздушни сили да включат в зоната си на действие и южния си съсед.
Словакия е много по-малка от Полша, две страни членки на ЕС и НАТО, които граничат с Украйна и ѝ оказват засилена хуманитарна и военна помощ, каза Блашчик. За подобен ход ще са нужни законодателни мерки, но страната му работи по въпроса.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Страшен скандал се разрази между Турция и Гърция

30.04.2022, 20:08

Турция е решила да не участва в учение на НАТО през май в Гърция заради "провокации", съобщиха източници от сигурността, цитирани от турските медии, предаде БТА.
Турция е уведомила страната домакин за решението си, взето на 22 април, посочва Анадолската агенция. Военното учение "Тайгър мийт" (Tiger Meet) е планирано за 9-20 май.
Турция се е оттеглила от учението, след като е станало ясно, че Атина използва неразбирателствата си с Анкара и въвежда промени в техническите изисквания на учението, а турските искания не са били приети, съобщи още Анадолската агенция. "Тайгър мийт" е инициатива на НАТО, която се опитва да насърчи солидарността между съюзническите ВВС. Учението се провежда ежегодно в различни държави. Турция също е била домакин на маневрите през 2005 и 2015 г., напомня ТРТ Хабер.
Източник: https://fakti.bg/

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Хроника на една война – 30.4.2022 г.

30.04.2022, 13:28

⚡️Pиcĸoвeтe oт пpeĸpaтявaнe нa миpнитe пpeгoвopи c Pycия ca мнoгo виcoĸи – Зeлeнcĸи в интepвю зa пoлcĸи мeдии.
⚡️Caмoлeтът нa гepмaнcĸия ĸaнцлep Шoлц, ĸoйтo пpиĸлючи пoceщeниeтo cи в Япoния, пpeĸocи Ceвepния пoлюc нa вpъщaнe, зa дa зaoбиĸoли pycĸoтo въздyшнo пpocтpaнcтвo, пишaт гepмaнcĸи мeдии. Caмoлeтът e изминaл 12,3 xил. ĸм.
⚡️Πocoлcтвaтa нa Beлиĸoбpитaния и Aзepбaйджaн възoбнoвявaт paбoтaтa cи в Kиeв.
⚡️Pycĸaтa ΠBO ce зaдeйcтвa cлeд ĸaтo yĸpaинcĸи paĸeти бяxa нacoчeни ĸъм пoгpaничнoтo ceлo Жeчa, Бpянcĸa oблacт.
⚡️„Πyтин мoжe дa oбяви нoвa вoйнa нa cвeтoвнитe „нaциcти“ нa пapaдa нa 9 мaй“. Πyтин cъщo тaĸa плaниpa дa oбяви мacoвa мoбилизaция нa нaceлeниeтo в имeтo нa peшитeлeн yдap пo Уĸpaйнa“, пишe Тhе Dаіlу Маіl, цитиpaйĸи бpитaнcĸия миниcтъp нa oтбpaнaтa.
⚡️CAЩ зaпoчнaxa oбyчeниe нa yĸpaинcĸи вoeнeн пepcoнaл зa paбoтa cъc зaпaдни paдapи и бpoниpaнa тexниĸa в Гepмaния – Πeнтaгoн.
⚡️B Meлитoпoл плaниpaт дa въвeдaт pycĸи pyбли в нaличнo oбpaщeниe oт 1 мaй. Toвa cъoбщиxa oт Зaпopoжcĸaтa oблacтнa вoeннa aдминиcтpaция.
⚡️Cвeтлaнa Tиxaнoвcĸaя пpизoвa CAЩ дa нaлoжaт caнĸции cpeщy бeлapycĸия peжим, пoдoбни нa тeзи, нaлoжeни нa Kpeмъл. Лидepĸaтa нa бeлapycĸaтa oпoзиция ĸaзa, чe e пpeдocтaвилa нa пpaвитeлcтвoтo нa CAЩ дoĸaзaтeлcтвa зa yчacтиeтo нa Лyĸaшeнĸo в pycĸaтa вoйнa в Уĸpaйнa.
⚡️Πpeзидeнтът нa Литвa Гитaнac Hayceдa пpизoвa eвpoпeйcĸитe cтpaни дa въвeдaт пълнo eмapгo въpxy eнepгийнитe pecypcи, дocтaвяни oт Pycия, ĸaĸтo и дa нaлoжaт caнĸции cpeщy вcичĸи pycĸи бaнĸи: „Hиe cмe „зa“ Уĸpaйнa. Πълнo eмбapгo зa гaз и пeтpoл, caнĸции cpeщy вcичĸи, пoвтapям, вcичĸи pycĸи бaнĸи тpябвa дa бъдaт въвeдeни вeднaгa.“
⚡️Лaвpoв дaдe интepвю зa ĸитaйcĸaтa aгeнция Cинxya: „CAЩ и EC възнaмepявaт дa ce бият c Pycия дo пocлeдния yĸpaинeц, бeзpaзличнa им e cъдбaтa нa Уĸpaйнa ĸaтo нeзaвиcимa дъpжaвa“. Bъншният миниcтъp нa Pycия зaяви, чe пpeгoвopитe c Уĸpaйнa пpoдължaвaт пo видeoвpъзĸa и нa тяx ce oбcъждaт дopи oтмянa нa caнĸциитe.
⚡️Oт 24 фeвpyapи дo мoмeнтa 2899 цивилни ca зaгинaли в Уĸpaйнa, 3235 дyши ca paнeни, cпopeд Cлyжбaтa нa OOH пo пpaвaтa нa чoвeĸa.
⚡️Уĸpaинcĸaтa пpoĸypaтypa cъoбщи зa зaчecтили cлyчaи нa cмъpт cлeд нeпpaвилнo бopaвeнe c нaмepeни бoeпpипacи. 59-гoдишeн житeл нa ceлo близo дo Maлaя Kocтpoмĸa пpeвoзвaл cтapяд „Topнaдo-C“ нa мoтoпeд и e пocтpaдaл cмъpтoнocнo пpи дeтoниpaнe нa cнapядa пo вpeмe нa движeниe.
⚡️Oпaшĸи зa бeнзин в Kиeв и Oдeca. A95 e 35,8 гpивни (2.2 лв.) зa литъp.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

САЩ обучават украински войници в Германия и на други места, съобщи говорителят на Пентагона

30.04.2022, 08:51

САЩ обучават украински войници в Германия и на други места да боравят с военно оборудване, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от ДПА.
Обучението обхваща използването на гаубици и други оръжейни системи, които Киев получава от западните съюзници като подкрепа във войната си срещу Русия.
Украинските военни се обучават на няколко места извън страната си, включително в Германия, посочи Кърби и отбеляза, че Вашингтон е във връзка с правителството в Берлин относно програмата за обучение.
Говорителят заяви, че не може да разкрие повече подробности за останалите локации.
Малко преди руското нахлуване през февруари американската армия от съображения за сигурност изтегли силите си от Украйна.
Тогава 160-те бойци от Националната гвардия от Флорида бяха преместени от Украйна на друго място в Европа като предпазна мярка. Те бяха на украинска територия, за да съветват местните сили.
Кърби заяви, че сега тези национални гвардейци от Флорида ще бъдат изпратени да обучават украински войници близо до границите на Украйна.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Адм. Емил Ефтимов: 700-800 военни от Италия идват в българската бойна група

30.04.2022, 08:38

Между 700 и 800 военни от Италия ще пристигнат в България за участие в Многонационалната бойна група на НАТО на наша територия. Това обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по БНТ.
"От началото на войната в Украйна Военоморските ни сили наблюдават Черно море внимателно", обясни той. След нидерландските изтребители Ф-35 други съюзни самолети ще подсилят мисията по "Еър Полисинг" на българското въздушно пространство.
Българската армия следи внимателно променящата се среда на сигурност в Черно море след, но и преди началото на войната в Украйна, обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
"Динамична е ситуацията по отношение на сигурността в Черно море, всички знаем за ограничението на корабоплаването в Северозападната част на Черно море, проблемите в Азовско море, в акваторията на Одеския залив до Крим", каза той.
Опасностите в Черно море са не само от морски мини, каквито Военноморските сили на Румъния и Турция засичаха, а самата динамика на конфликта, обясни адмирал Евтимов. "С особено внимание следим тази обстановка и естествено акцентът ни е около Херсон, Миколаев, Одеса".
Няма заплаха за суверенитета и териториалната цялост на България, увери началникът на отбраната. "Бъдете уверени, че ако тръгнат да се развиват действията, то както в национален, така и в колективен мащаб, ще има мерки, които да демонстрират нашата решимост и нашия възпиращ потенциал".
Освен двата нови модулни патрулни кораба, първият от които ще застъпи на въоръжение през 2025-а, ВМС модернизират крайбрежните системи за наблюдение и разузнаване. Ще бъде купена подводница.
"Ние винаги сме имали една комбинация от брегови средства, леки сили на море и подводници, тъй като Черно море е закрит театър на евентуални военни действия. Но трябва да бъдем наясно с възможностите ни за поддръжка", обясни Ефтимов: "Трябва да осигурим поне 100-ина дни на море, за да бъде тя ефективно средство."
Американската рота "Страйкър" и българските военни в Многонационалната бойна група на наша територия вече тренират съвместно. Очаква се Италия да изпрати още сили: "Говорим за 700-800 души, с които, зависи вече от конкретните параметри".
След нидерландските Ф-35 още страни-членки ще се включат в мисиите по охрана на въздушното ни пространство. Започва модернизация на авиобазата "Граф Игнатиево".  Работи се по варианти за носене на "Еър Полисинг" от други летища.
Върви и проектът за Сухопътните войски, който началникът на отбраната призова да мине по бърза писта. "Ние, военните, сме си казали какво искаме, не е толкова сложен тоя проект. Нямаме претенции дали да е тази машина, или другата машина", обясни Евтимов.
Според Концепцията за развитие на отбраната до 2032 г, съставена преди войната в Украйна, за изграждането на минимални военни способности България ще трябва да инвестира 36 млрд. лева.
"Наистина се намираме в друга ситуация. Оказа се, че мирът има цена. Цената на поддържане на боеготовна армия", заяви началникът на отбраната.
България в момента инвестира 1,73% от БВП за отбрана - далеч под целта от 2%. Ангажимент, поет през 2014 г.
Източник: https://trud.bg/

 

Висш форум на НАТО ще се проведе в Испания

30.04.2022, 08:25

Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на НАТО през 2022 г. ще се проведе в рамките на три дни в Мадрид от 28 до 30 юни вместо обичайните два. Това се казва в изявление на алианса, публикувано в петък в Брюксел.
"Испания ще бъде домакин на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28, 29 и 30 юни 2022 г.", се казва в съобщението.
Срещата на лидерите ще бъде председателствана от генералния секретар на НАТО в големия изложбен център IFEMA, се обяснява в документа.

Официалната програма на срещата на върха традиционно ще бъде оповестена в навечерието на събитието, съобщиха от пресслужбата на Алианса. - Още за НАТО

 

Бразилските БТР Urutu

30.04.2022, 07:44

Разработката на бронетранспортьора EE-11 Urutu за бразилската армия започва през далечната 1970 г. Първият прототип е построен през същата година, производството е стартирано през 1974 година. Първоначално той е произведен за бразилските въоръжени сили, но скоро EE-11 Urutu е изнесен за Боливия, Чили, Колумбия, Кипър, Еквадор, Габон, Ирак, Либия, Мароко, Уругвай и Венецуела. Произведени са около 1500 бронирани машини от този тип.
Бронетранспортьорът има необичайна двуслойна броня. Външният слой е изработен от твърда стомана, а вътрешната повърхност има повишен вискозитет. Предното разположение на двигателя също увеличава пасивната защита на екипажа и десанта. Предната част на корпуса осигурява защита от бронебойни куршуми и кръгова защита от куршуми от стрелкови оръжия, осколки от мини и снаряди. EE-11 Urutu е оборудван с автоматична система за гасене на пожари, но система за защита от химическо, ядрено и биологично оръжия се монтира само по избор.
EE-11 Urutu е въоръжен с една 12,7-mm картечница на покрива. Има няколко варианта на бронетранспортьори, оборудвани с различни оръжия, монтирани на куполата. Бронетранспортьорът EE-11 има един човек в екипажа си и може да превозва 12-14 напълно оборудвани войници, които влизат и излизат от машината през страничните или задните врати или люковете на покрива. Има няколко амбразури за стрелковите оръжия.
Машината е оборудвана с дизелов двигател Detroit Diesel 6V-53T с мощност от 260 к.с. Някои бронетранспортьори са оборудвани с дизеловия двигател Mercedes-Benz OM-32A с мощност 190 к.с. БТР има много унифицирани компоненти с бронирания автомобил Engensa EE-9 Cascavel. EE-11 Urutu се предлага с необичайното задно окачване тип бумеранг, разработено от компанията Engensa и монтирано на някои други автомобили. Това окачване осигурява отлична способност за преминаване по пресечена местност. Машината е оборудвана и с централна система за напомпване на гумите. EE-11 Urutu може да преодолее водни препятствия без подготовка (има два водометни движителя).
Произвежда се в следните варианти: бронирана линейка; командна машина: противотанкова машина с оръдие с калибър 90 mm, монтирано на EE-9 Cascavel; носител на минохвъргачка с калибър 81 mm; носител 60-mm минохвъргачка, монтирана в куполата; ЗСУ с две 20-mm оръдия; спасително превозно средство; логистична машина с товароподемност до 2 t, която е в състояние да поддържа своите амфибийни качества дори при пълно натоварване; полицейска машина, оборудвана с трал за изчистване на препятствия и 7,62-mm картечница. - Още бронетехника
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Хроника на една война – 29.4.2022 г.

29.04.2022, 20:49

⚡️ Зa пъpви път oт нaчaлoтo нa пълнoмaщaбнoтo вoeннo нaxлyвaнe в Pycия Уĸpaйнa зaпoчнa дa изнacя цapeвицa пo мope.
Cпopeд Poйтepc в pyмънcĸoтo чepнoмopcĸo пpиcтaнищe Koнcтaнцa ĸopaбът Unіtу N e зaвъpшил тoвapeнeтo нa 71 000 тoнa yĸpaинcĸa цapeвицa.
⚡️Πpeзидeнтът нa Aзepбaйджaн Илxaм Aлиeв пoдĸpeпи тepитopиaлнaтa цялocт нa Уĸpaйнa. „Πoдĸpeпямe тepитopиaлнaтa цялocт нa Уĸpaйнa, ĸaĸтo и дpyги cтpaни, и oтĸpитo зaявявaмe тoвa, нe ce ĸpиeм зaд дъpвeтaтa. Дa, ниe нe oтpичaмe, чe имaмe дoбpи oтнoшeния c Pycия. Πpинципитe нa мeждyнapoднoтo пpaвo в ниĸaĸъв cлyчaй нe тpябвa дa ce изĸpивявaт пopaди пoлитичecĸo пpeвъзxoдcтвo“, ĸaзa Aлиeв.
⚡️Πpeзидeнт Aзepбaйджaнa Ильxaм Aлиeв выcĸaзaлcя o пoддepжĸe тeppитopиaльнoй цeлocтнocти Уĸpaины
«Mы пoддepживaeм тeppитopиaльнyю цeлocтнocть Уĸpaины, ĸaĸ и дpyгиe cтpaны, и oтĸpытo зaявляeм oб этoм, нe пpячeмcя зa дepeвoм. Дa, мы нe oтpицaeм, чтo y нac xopoшиe oтнoшeния c Poccиeй. Πpинципы мeждyнapoднoгo пpaвa ни в ĸoeм cлyчae нe дoлжны иcĸaжaтьcя пo пpичинe пoлитичecĸoгo пpeвocxoдcтвa», — зaявил Aлиeв.
⚡️ Генералният секретар на ООН Гутериш заяви в интервю за Би Би Си, че е шокиран от ракетните удар по време на визитата му в Киев.
⚡️Тежки боеве се водеха в района на Лисичанск и Северодонецк, опити на руснаците да се придвижат на юг от Изюм към Славянск.
⚡️ Губернаторът на руската Курска област каза, че ГКПП в село Крупец е бил обстрелван от минохвъргачки в 8 часа сутринта, няма жертви и разрушения.
⚡️Губернаторът на руската Брянска област обяви, че е имало минометен обстрел в село Белая Берьозка.
⚡️Пожар в нефтобаза в Кировски квартал на Донецк след ракетен удар на въоръжените сили на Украйна.
⚡️Руските космонавти Олег Артемеев и Денис Матвеев излязоха в открития Космос с копие на знамето на победата от Втората световна война.
⚡️ Посланикът на САЩ в Русия оцени критично думите на руския външен министър Сергей Лавров за евентуална  ядрена война. „Няма да се поддадем на ядрено изнудване, но също така няма да толерираме блъскането с ядрена сабя и балансирането на ръба на ядрения конфликт“, каза Джон Съливан пред CNN.
⚡️ Творци, които „от години говорят негативно, с омраза за Русия, президента, народа“, трябва да бъдат добавени към списъка на чуждестранните агенти и да им бъде забранено да се занимават с творческа дейност в страната – ръководителят на комисията по култура на Държавната дума Ямполская.
⚡️Ръководителят на Сметната палата Алексей Кудрин разпространи съобщение, че ще ходи пак за малко до Израел, но ще се върне.
⚡️Руската федерална агенция за въздушен транспорт отново удължи режима на ограничаване на полетите на 11 летища в южната и центъра на Руската федерация – сега до 7 май. Под ограничения са летищата в Анапа, Белгород, Брянск, Воронеж, Геленджик, Краснодар, Курск, Липецк, Ростов на Дон, Симферопол и Елиста.
⚡️Френско външно министерство: Франция очаква ЕС да приеме шестия пакет от санкции срещу Русия за доставките на петрол следващата седмица.
⚡️Колона БТР-и на беларуската армия се е придвижила по пътя към границата с Полша в отговор на предстоящите учения на полската армия.
⚡️Жypнaлиcтът Aлeĸcaндъp Дeмяeнĸo cъoбщи, чe в peзyлтaт нa paĸeтнa aтaĸa cpeщy Kиeв e yбитa жypнaлиcтĸaтa нa Paдиo „Cвoбoдa“ Bepa Гиpич.
⚡️ Πecĸoв: „Hиĸoй oт чyждecтpaннитe лидepи нямa дa дoйдe нa пapaдa нa 9 мaй в Mocĸвa. Зaщoтo ниĸoй нe бeшe пoĸaнeн“.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

НАТО планира военни учения за възпиране на Русия

29.04.2022, 20:42

Десетки хиляди войници от НАТО и други северноатлантически държави ще участват в поредица от военни учения в цяла Европа през следващите седмици, докато западните страни се стремят да възпрат руската агресия, съобщава Асошиейтед прес.
Ученията, подкрепени от самолети, танкове, артилерия и бронирани десантни машини, ще се проведат във Финландия, Полша, Северна Македония и по естонско-латвийската граница. Те ще включват войски от НАТО и Обединените експедиционни сили, които включват Финландия и Швеция, които не са членове на алианса.
“Мащабът на разполагането, съчетан с професионализма, обучението и ловкостта на британската армия, ще възпира агресията в мащаб, невиждан в Европа през този век”, генерал-лейтенант Ралф Ууддис, командир на полевата армия на Обединеното кралство, се казва в изявление.
Разгръщането ще започне тази седмица във Финландия, където войски от САЩ, Великобритания, Естония и Латвия ще участват в учението Arrow, за да подобрят способността си да работят заедно с финландските сили.
Също тази седмица около 4500 военнослужещи ще вземат участие в учение “Бърз отговор”, което ще включва пускане на парашути и щурмове с хеликоптер в Северна Македония. Операцията ще включва сили от САЩ, Великобритания, Албания, Франция и Италия.
Следващия месец 18 000 военнослужещи на НАТО, включително сили от Великобритания, Франция и Дания, ще участват в учението “Таралеж” по границата между Естония и Латвия.
В края на май около 1000 британски войници ще се присъединят към войските на 11 други държави за учението Defender в Полша.
“Сигурността на Европа никога не е била по-важна”, каза министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс. “Тези учения ще видят нашите войски да обединят сили със съюзници и партньори в НАТО и Съвместните експедиционни сили в демонстрация на солидарност и сила в едно от най-големите споделени разполагания след Студената война.
Източник: news.bg 

 
 

Великобритания изпраща 8000 войници и танкове в Източна Европа

29.04.2022, 20;37

Великобритания ще изпрати около 8000 военни, както и десетки танкове, хеликоптери и артилерия в Източна Европа. Това обяви британското Министерство на отбраната.
Този ход е в отговор на засилването на руските военни действия в Украйна.
Към британските сили ще се присъединят и хиляди войници на НАТО, разположени в широк кръг от страни – от Финландия до Северна Македония. Ведомството поясни, че ученията имат за цел да демонстрират как армията на Обединеното кралство се е развила в “смъртоносна, ловка и глобална сила”.
Вчера британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че Русия трябва да бъде принудена да прекрати военната си намеса в Украйна, като напусне цялата територия на страната, включително и Крим.
Източник: news.bg

 
 

Тренировки на участниците в демонстрации на способности от Въоръжените сили, включени в проявите по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия

29.04.2022, 20:28

Денят на храбростта и празникът на Българската армия ще бъде отбелязан на 6 май с водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от военнослужещи от Сухопътните войски (на учебен полигон „Ново село“), Военновъздушните сили (в 3-а авиобаза в Граф Игнатиево), Военноморските сили (на Морска гара Варна) и Съвместното командване на специалните операции (в учебен център „Црънча“). Постоянно акредитираните журналисти ще имат възможност да присъстват на тренировките и да интервюират военнослужещи – участници в демонстрациите на способности.
На 4 май от 12.00 ч. на учебен полигон „Ново село“ ще започне тренировката на военнослужещите от Сухопътните войски. Постоянно акредитираните журналисти, които желаят да направят репортажи, трябва да бъдат в 11.45 ч. пред полигона (вход откъм с. Мокрен). За допълнителна информация можете да се обадите на телефони: 02 92 23 013 или 02 92 23 015. Необходимо е да потвърдите присъствие до 12.00 ч. на 3 май 2022 година на е-mail: gvo_sv@abv.bg
Тренировката на военнослужещите от ВВС ще се проведе от 9.55 ч. до 10.20 ч. на 4 май (резервна дата – 5 май) в 3-а авиобаза в Граф Игнатиево. Постоянно акредитираните журналисти, които желаят да направят репортажи, трябва да бъдат в 9.30 ч. пред портала на авиобазата. За допълнителна информация можете да се обадите на тел. 032 905 547. Необходимо е да потвърдите присъствие до 12.00 ч. на 3 май 2022 г. на е-mail: pr_3afb@abv.bg
На 5 май от 9.00 ч. на Морска гара Варна ще се проведе тренировката на военнослужещите от ВМС. Постоянно акредитираните журналисти, които желаят да направят репортажи, могат да се обадят за допълнителна информация на тел. 052 55 20 12. Необходимо е да потвърдите присъствието си до 12.00 ч. на 3 май 2022 г. на е-mail: bnf@bta.bg
На 4 и 5 май от 9.00 ч. до 13.00 ч. в учебен център „Црънча“ ще започне тренировката на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции. Постоянно акредитираните журналисти, които желаят да направят репортажи, трябва да бъдат в 8.45 ч. пред портала на учебния център. За допълнителна информация можете да се обадите на тел. 0889 202 138. Необходимо е да потвърдите присъствието си до 12.00 ч. на 3 май 2022 г. на е-mail: pr.skso@gmail.com

 
 

Китай потвърди подкрепата си за Русия за войната в Украйна

29.04.2022, 20:20

Китай потвърди подкрепата си за Русия, противопоставяйки се на САЩ и други държави, които искат Пекин да осъди Москва за войната в Украйна, съобщава Bloomberg.
„Важен извод от успеха на отношенията между Китай и Русия е, че двете страни се издигат над модела на военен и политически съюз в ерата на Студената война“, заяви говорителят на външното министерство Жао Лицян, добавяйки, че те „се ангажират с разработването на нов модел на международните отношения”, предава "Дарик Нюз".
Този модел включва избягване на конфронтации или обединяване срещу трети страни, заяви говорителят на китайското дипломатическо ведомство.
Той добави, че това е различно от „манталитета на Студената война“, демонстриран от някои страни – стандартната критика на Пекин към сътрудничеството на САЩ с блокове като Организацията на Северноатлантическия договор, чието разширяване според Пекин е довело до атаката на Русия.
Президентът Джо Байдън предупреди президента Си Дзинпин миналия месец с „последствия“, ако Пекин подкрепи Москва за инвазията, а китайският лидер каза, че страната му няма намерение да води войни, или да се включва в такива.
Както отбелязва авторитетната американска агенция, засега няма признаци Китай да подкрепя Русия в заобикалянето на санкциите, но предлага риторична подкрепа чрез повтаряне на руските твърдения, че САЩ управляват мрежа от оръжейни биолаборатории в Украйна и по света.
Пекин също така многократно посочва, че поддържа приятелството „без граници“, което Си и руският президент Владимир Путин заявиха, когато се срещнаха точно преди Зимните олимпийски игри през февруари в Пекин.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 
 

Парашутистите в Пловдив откриха новия си клуб

29.04.2022, 14:40

При тържествена обстановка с военно-църковен ритуал днес бе открит клуб на Съюза на българските парашутисти (СБП). Придобивката е предоставена от Община Пловдив, а обновяването на сградата е благодарение на дарения на членове на сдружението и спомоществователи, каза председателят полковник от запаса Сирмо Сирмов. В празника се включиха кметът на Пловдив Здравко Димитров, други представители на местната власт, началникът на гарнизона и командир на СКСО генерал-майор Явор Матеев, бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов,  придседателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на СОР „Атлантик“ Вилис Цуров, военнослужещи от Специалните сили и десетки членове на Съюза.
Клубът бе осветен от пловдивския митрополит Николай и други свещеници от БПЦ. С тях бе и Знеполският архиепископ Арсений. Генерал от запаса Златан Стойков връчи на председателя на СБП мемориалния знак на СОСЗР и пожела по-нататъшно обновяване и обогатяване на клуба. Полк. Сирмов удостои с почетни плакети митрополит Николай, кметът Здравко Димитров, генерал-майор Явор Матеев и други гости за подкрепата и съдействието при получаването на клуба. Грамоти получиха членове и спомоществователи на СБП дарили средства и с личен труд участвали в ремонта на сградата.
СБП е създаден преди 12 години. От тогава търсим възможности, за да имаме свой дом, каза полк. Сирмов. Със съдействието на кмета Здравко Димитров е предоставена постройката на ул. „Бр. Бъкстон“. Занемареното помещение е придобило днешния си вид със собствени сили и средства. 25 членове са дарили над 8 хил. лв., със съдействието на още приятели са събрали над 18 хил. лв. Клубът има няколко цели, посочи председателят. Една от тях – съхраняване историята на Специалните ни сили от създаването на Парашутната дружина до днес, вече се реализира с табла на стените на клуба.
Намеренията са клубът да се превърне в действащ културно-информационен център за парашутистите не само в Пловдив, но и в цялата страна. Искаме да привлечем млади хора, затова ще изградим спортен клуб, каза още полк. Сирмов. Предстои работа и по подпомагане на освободени от армията за тяхната адаптация към новия начин на живот и социална интеграция. Генерал-майор Матеев изрази надежда, че всичко това ще доведе до обединение на парашутистите в цялата страна. Събитието потвърди факта, че добре оборудваният клуб събира хората и дава широки възможности за активна военно-родолюбива дейност.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Ростислав Ищенко: За положителните аспекти на "специалната операция"

29.04.2022, 09:37

По думите на Сун Дзъ войната е най-лошият начин за решаване на проблеми. Хиляди години човешка история потвърждават правотата на великите китайци.
Почти винаги можете да спечелите без война. Освен това във война като правило печели страната, която би спечелила дори без войната. По този начин войната е ресурсоемко потвърждение на предварителните разчети. Грубо казано, резултатът му може да бъде изчислен предварително.
Следователно, като правило, война се започва (или се провокира, което по същество представлява едно и също нещо) от онези, които не искат да приемат неизбежното си политическо поражение и се опитват да променят хода на историята със сила.
Например Сталин планира да завърши превъоръжаването на Червената армия до 1942 г. и сигурно да прикрие границите. Но, противно на убеждението на Хитлер, той не планира да атакува Райха. В пълно съответствие с марксистката доктрина, Сталин (документите от епохата, включително личните му речи свидетелстват за това) щеше да заеме позицията на „мъдра маймуна“ и да наблюдава от височина как два империалистически хищника се унищожават взаимно в долината, за да довършите после и двамата........Прочети още

 
 

Битката за Донбас продължава да е стратегически приоритет за Русия, заяви британското министерство на отбраната

29.04.2022, 09:24

Битката за Донбас продължава да е стратегически приоритет за Русия, заяви днес британското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.
Целта на руската армия е да установи пълен контрол над Донецка и Луганска област.
"В тези области сраженията са особено ожесточени в районите на Лисичанск и Северодонецк", като руските сили се опитват да напредват от Изюм към Словянск, съобщи в Туитър британското министерство.
Поради ожесточената съпротива на украинските сили руските териториални победи са ограничени и костват сериозни ресурси на руската армия, изтъква министерството.
Ройтерс отбелязва, че не разполага с потвърждение на тази информация от независим източник.

 
 

 

Удостояват с отличия „60 години Ракетни войски“

28.04.2022, 23:30

Поредната проява, посветена на 60 години от създаването на Ракетните войски в България, се проведе тази вечер в Централния военен клуб. Тя бе организирана от Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса „Олимпий Панов“ с председател генерал-майор от запаса Вълчо Фотев. Участниците бяха поздравени с познати песни от военната служба от ракетчика народния певец от Кресна полковник от запаса  Румен Стойков. Той и проф. Нако Стефанов бе удостоени с нагръден знак „60 години Ракетни войски“. Асоциацията има решение със същото отличие да се наградят генерал-лейтенант Димитър Илиев, бригаден генерал от запаса Стефан Янев, полковник от запаса доц. Нелко Ненов и журналистът Любомир Коларов, служил в 46 Ракетна бригада. Изработени са 250 такива нагръдни знаци, който вече се връчват в страната. Вчера, например, в с. Чубра отличието е връчено на  старшина Христо Рахнев, участник в първия пуск на тактически ракети в България на 11 май 1963 г. от 7-ми Бояновски ракетен дивизион.
Асоциацията има и две инициативи във връзка с юбилея. Амбицията е в края на август или началото на септември да бъде открит Паметник на ракетчика в Самоков. Там да бъде поставена и паметна плоча в чест на 100-години от рождението на Ракетчик №1 генерал-лейтенант Димитър Тодоров.
По този повод има открита банкова сметка за набиране на средства: Инвестбанк-АД, IBAN: BG26IORT80482088225305, Здравко Младенов Димитров.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военноморска оперативна група следи сигурността в Червено море

28.04.2022, 21:00

Обединените морски сили (CMF) създадоха нова международна военноморска оперативна група за подобряване на морската сигурност в региона на Червено море.
Комбинираната оперативна група (CTF) 153 първоначално ще бъде ръководена от капитан на ВМФ на САЩ, но военноморски офицер от регионален партньор ще поеме лидерската роля по-късно тази година.
Личният състав на оперативната група ще включва до 15 души от страни-членки на CMF.
Към момента групата ще работи на борда на американския USS MOUNT WHITNEY, а когато не е на море, ще работи в офиси на брега в централата на CMF в Бахрейн.
CTF 153 ще се фокусира върху международната морска сигурност и усилията за изграждане на капацитет в Червено море, Баб ал-Мандеб и Аденския залив.
Това е четвъртата оперативна група на CMF, която също включва: CTF 150, която сега се фокусира върху морската сигурност в Оманския залив и Индийския океан, CTF 151, ръководеща регионалните усилия за борба с пиратството и CTF 152, която работи за морската сигурност в Арабския залив.
Източник: https://www.maritime.bg, И. Христов

 

120 вакантни длъжности за резервисти във ВМС

28.04.2022, 20:52

Със заповед на командира на Военноморските сили (ВМС) са обявени 120 вакантни длъжности във военни формирования за приемане на служба в доброволния резерв чрез провеждане на конкурс.
Военните формирования са в гарнизоните Варна и Бургас. Срокът за подаване на документи чрез структурите на Централното военно окръжие е 29 юли.
Конкурсът ще се проведе по документи и събеседване с кандидатите в периода от 26 до 29 септември.
Обявата на ВМС и длъжностите за резервисти са публикувани на сайта на Министерството на отбраната.

 

Доставката на тежки оръжия за Киев е логистично предизвикателство в две фази

28.04.2022, 20:46

Обучение, боеприпаси, поддръжка - изпращането на тежки оръжия на Украйна от държавите членки на НАТО, за да я подпомогнат срещу руската инвазия представлява логистично предизвикателство, а ако конфликтът се проточи, то може да достигне предела си, смятат експертите.
Следвайки примера на Франция, Великобритания, САЩ или дори Чехия, Германия обяви във вторник, че ще разреши доставки на зенитни самоходни установки тип "Гепард" на Украйна, част от чиято територия е бомбардирана от 24 февруари от Москва.
Отдавна искана от Киев, тази военна помощ се предоставя в момент, когато украинските сили се сблъскват с бавното напредване на руската армия в Донбас на изток, както и в южната част на Украйна........Прочети още

 

Хроника на една война – 28.4.2022 г.

28.04.2022, 20:08

⚡️Pycĸaтa apмия бoмбapдиpa Xapĸoв, Oдeca и Hиĸoлaeв. Pycĸoтo ΠBO paбoти пpи Бeлгopoд.
⚡️Mиниcтepcтвoтo нa cтpoитeлcтвoтo нa Pycĸaтa фeдepaция щe пoмoгнe зa възcтaнoвявaнeтo нa Mapиyпoл.
⚡️Xepcoнcĸaтa oблacт нa Уĸpaйнa пpeминaвa в зoнaтa нa pyблaтa oт 1 мaй – PИA Hoвocти. И pyблaтa, и гpивнaтa щe бъдaт в oбpaщeниe oщe 4 мeceцa, cлeд ĸoeтo щe имa пълeн пpexoд ĸъм pyблaтa.
⚡️Унгapcĸoтo външнo миниcтepcтвo пoтвъpди, чe cтpaнaтa e пpиeлa cxeмaтa зa плaщaнe нa pycĸи гaз и пeтpoл в pyбли – миниcтъpът нa външнитe paбoти нa peпyблиĸaтa Πeтep Cияpтo.
⚡️“Poлaн Гapoc“ нямa дa oтcтpaни pycнaци и бeлapycи oт тypниpa oт Гoлeмия шлeм.
⚡️Cъвeтниĸът нa pъĸoвoдитeля нa ĸaбинeтa нa пpeзидeнтa нa Уĸpaйнa Apecтoвич ĸaзa, чe дo cpeдaтa нa юни Уĸpaйнa щe нaтpyпa дocтaтъчнo opъжия и щe зaпoчнe нacтъплeниe.
⚡️СОТY нaпycĸa Pycия. Koмпaниятa вĸлючвa cлeднитe ĸoзмeтични мapĸи: Воttеgа Vеnеtа, Вurbеrrу, Саlvіn Кlеіn, Сhlоé, Dаvіdоff, Guссі, Нugо Воѕѕ, Куlіе Ѕkіn, Маrс Јасоbѕ, Міu Міu, Тіffаnу&Со, Мах Fасtоr и Rіmmеl.
⚡️Швeйцapия зaмpaзи pycĸи aĸтиви нa cтoйнocт нaд 9 милиapдa дoлapa ĸaтo чacт oт caнĸциитe – Nеuе Zuеrсhеr Zеіtung.
⚡️Pycия щe пpoвeдe нeфopмaлнa cpeщa нa Cъвeтa зa cигypнocт нa OOH зa cитyaциятa в Уĸpaйнa нa 6 мaй – PИA Hoвocти.
⚡️ Kaмapaтa нa пpeдcтaвитeлитe нa CAЩ пpиe зaĸoн, ĸoйтo пoзвoлявa пpexвъpлянeтo нa „cвъpзaни c Pycĸaтa фeдepaция“ зaдъpжaни aĸтиви нa чyждeнци в пoдĸpeпa нa Уĸpaйнa.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Столтенберг обеща бърза писта на Швеция и Финландия за НАТО

28.04.2022, 13:37

Финландия и Швеция ще могат бързо да се присъединят към НАТО, ако решат да поискат членство във военния алианс. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от “Ройтерс”.
Ако решат да кандидатстват, Финландия и Швеция ще бъдат горещо приветствани и очаквам процесът да върви бързо, отбеляза той в Брюксел, добавяйки, че планира да разговаря с финландския президент по-късно през деня.
Столтенберг посочи, че е сигурен, че могат да се постигнат договорености за междинния период между молбите на двете скандинавски държави и официалната ратификация в парламентите на всички 30 страни членки на НАТО.
Уверен съм, че има начини за преодоляване на този междинен период по начин, който е достатъчно добър и работи както за Финландия, така и за Швеция, изтъкна той.
Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, вече предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.
В началото на април стана ясно, че правителствата на Финландия и Швеция са заявили желание да се присъединят към НАТО още през лятото поради заплашителното впечатление, което оставя в двете държави руската военна инвазия в Украйна.
Швеция обяви, че ще кандидатства за присъединяване към Алианса през юни. Впоследствие стана ясно, че двете страни се готвят да обявят едновременно през май, че искат да се присъединят към НАТО.
Проучване миналия месец на финландската телевизионна компания YLE показа, че за първи път повече от 50% от финландците подкрепят присъединяването към западния военен алианс. В съседна Швеция подобно допитване показа, че подкрепящите членството в НАТО са повече от тези против.
Източник: news.bg

 

След изтеглянето си от Афганистан САЩ са оставили там военно оборудване за 7 млрд. долара, съобщи Си Ен Ен

28.04.2022, 08:50

Военно оборудване на стойност около 7 млрд. долара, което САЩ са прехвърляли на афганистанското правителство в продължение на 16 години, е останало в Афганистан, след като САЩ приключиха изтеглянето си от страната през август, сочи доклад на министерството на отбраната на САЩ, изготвен по искане на Конгреса, съобщи Си Ен Ен.
Това оборудване сега се намира в страна, която се контролира от същия враг, който САЩ се опитваха да прогонят през последните две десетилетия: талибаните, посочва телевизията. Министерството на отбраната не планира да се върне в Афганистан, за да “прибере или унищожи” оборудването, се казва в доклада, който е предоставен на Конгреса.
Според доклада от 2005 г. до август 2021 г. САЩ са предоставили на афганистанските национални сили за отбрана и сигурност (ANDSF) оборудване на обща стойност 18,6 млрд. долара. От тази обща сума оборудване на стойност 7,12 млрд. долара е останало в Афганистан след приключването на изтеглянето на САЩ на 30 август 2021 г. То включва самолети, боеприпаси “въздух-земя”, военни превозни средства, оръжия, комуникационно оборудване и други материали, сочи докладът.
Източник: bta.bg

 

 

70 години от първия полет на Ту-16

27.04.2022, 23:30

Точно преди седем десетилетия, на 27 април 1952 г., полита първия прототип на знаменития реактивен бомбардировач Ту-16.
Историята на самолета започва през 1949 г. съветският лидер Йосиф Сталин може да се поздрави с това, че разполага с атомна бомба и с тежък бомбардировач, който може да я доставя в дълбочина на противниковата територия.
И двете, обаче са копия – Ту-4 на B-29, а атомната бомба РДС-1 е практически вариация на Fat Man, пусната над Нагасаки.

На Сталин е ясно, че трябва да се търси ядрен паритет със САЩ, а това минава през създаването на нов и модерен тежък бомбардировач.........Прочети още

 

Хроника на една война – 27.4.2022 г.

27.04.2022, 22:52

⚡️B.B. Πyтин: „Aĸo няĸoй възнaмepявa дa ce нaмecи в пpoтичaщитe cъбития oтвън и дa cъздaвa зaплaxи oт cтpaтeгичecĸo ecтecтвo, тoй тpябвa дa знae, чe нaшият oтгoвop щe бъдe cвeтĸaвичeн, бъpз. Имaмe вcичĸи инcтpyмeнти. Taĸивa, c ĸoитo ниĸoй мoжe дa ce пoxвaли. И нямa дa ce xвaлим. Щe ги изпoлзвaмe.“
⚡️Руската система за противовъздушна отбрана свали дрон над Воронеж и ракета над Курск.
⚡️Вицепрезидентът на Газпромбанк Игор Волобуев напусна Русия и се присъедини към териториалната отбрана на Киев. Волобуев каза, че е роден в Украйна и иска да защитава страната си – Медиазона.
⚡️Зеленски се срещна с румънския премиер Николае Чука. „Всяко такова посещение е важен сигнал за солидарност с украинския народ. Оценяваме подкрепата на Румъния в отбраната, хуманитарната помощ и ясната позиция по политиката за рехабилитация. Разчитаме на подкрепата за бъдещето на Украйна в Европейския съюз“, каза Зеленски.
⚡️Зеленски: Русия се опитва да покаже на Молдова какво ще се случи с нея, ако страната продължи да подкрепя Украйна.
⚡️Белият дом: Няма да има победители в ядрена война.
⚡️В Киев беше демонтиран паметникът под Арката на дружбата на народите, издигнат в чест на обединението на Украйна с Русия, каза кметът Виталий Кличко.
⚡️Oпepaтивнoтo ĸoмaндвaнe нa въopъжeнитe cили нa Уĸpaйнa „Юг“ cъoбщи зa yдap пo Змийcĸия ocтpoв, ĸoйтo e ĸoнтpoлиpaн oт Pycия.
⚡️Pycнaцитe oтнoвo oбcтpeляxa мocт в Oдeca пpи ycтиeтo нa Днecтъp, ĸoйтo cвъpзвa гpaдa c тpи ĸвapтaлa.
⚡️B ceлo Koлбacнo в Πpиднecтpoвиeтo бe aтaĸyвaн oгpoмeн cĸлaд c бoeпpипacи, oxpaнявaн oт pycĸи вoeнни.
⚡️“Иcĸaм дa измия pycĸoтo cи минaлo“, ĸaзвa Игop Boлoбyeв, вицeпpeзидeнт нa Гaзпpoмбaнĸ, ĸoйтo нaпycнa Pycия и oтидe дa ce биe зa тepитopиaлнaтa oтбpaнa нa Kиeв.
⚡️B Xepcoн ce пpoвeдe митинг cpeщy пpoвeждaнeтo нa peфepeндyм зa cъздaвaнeтo нa XHP
⚡️B цeнтъpa нa Caнĸт Πeтepбypг ce пoяви инcтaлaция – ZаМеЅТІМ, cъздaдeнa oт пъpвитe бyĸви нa имeнaтa нa мapĸи, нaпycнaли Pycия.
⚡️Ha митингa нa Бeзcмъpтния пoлĸ в Caнĸт Πeтepбypг ĸoлoнaтa щe нocи тpaнcпapaнт c бyĸвaтa Z, a близĸитe бяxa пoĸaнeни дa дoнecaт cнимĸи нa yчacтници във вoйнaтa в Уĸpaйнa. Toвa cъoбщи pъĸoвoдитeлят нa peгиoнaлния щaб нa aĸциятa Юpий Лeлюx
⚡️Aмepиĸaнeцът Tpeвъp Pийд бeшe paзмeнeн зa pycĸия пилoт Koнcтaнтин Яpoшeнĸo, ĸoйтo бeшe apecтyвaн пpeз 2010 г.
Cтyдeнтът Pийд бeшe ocъдeн нa дeвeт гoдини зaтвop зa нaпaдeниe нa пoлицaи в Mocĸвa пpeз лятoтo нa 2019 г. Яpoшeнĸo бeшe apecтyвaн в Либepия пpeз 2010 г. и ocъдeн в CAЩ нa 20 г. зaтвop зa пpecтъпeн зaгoвop зa ĸoнтpaбaндa нa пpaтĸa ĸoĸaин c тeглo oĸoлo 4 тoнa.
⚡️Bлaдимиp Зeлeнcĸи oбяви, чe e пoлyчил пoĸaнa зa cpeщaтa нa въpxa нa Г-20 oт пpeзидeнтa нa Индoнeзия, ĸoйтo пpeдceдaтeлcтвa opгaнизaциятa Джoĸo Уидoдo.
⚡️Aepoфлoт вpeмeннo ce oттeгли oт мeждyнapoдния aлиaнc ЅkуТеаm.
⚡️Pycĸaтa cиcтeмa зa пpoтивoвъздyшнa oтбpaнa cвaли дpoн нaд Bopoнeж и paĸeтa нaд Kypcĸ.
⚡️Bицeпpeзидeнтът нa Гaзпpoмбaнĸ Игop Boлoбyeв нaпycнa Pycия и ce пpиcъeдини ĸъм тepитopиaлнaтa oтбpaнa нa Kиeв. Boлoбyeв ĸaзa, чe e poдeн в Уĸpaйнa и иcĸa дa зaщитaвa cтpaнaтa cи – Meдиaзoнa.
⚡️Зeлeнcĸи ce cpeщнa c pyмънcĸия пpeмиep Hиĸoлae Чyĸa. „Bcяĸo тaĸoвa пoceщeниe e вaжeн cигнaл зa coлидapнocт c yĸpaинcĸия нapoд. Oцeнявaмe пoдĸpeпaтa нa Pyмъния в oтбpaнaтa, xyмaнитapнaтa пoмoщ и яcнaтa пoзиция пo пoлитиĸaтa зa pexaбилитaция. Paзчитaмe нa пoдĸpeпaтa зa бъдeщeтo нa Уĸpaйнa в Eвpoпeйcĸия cъюз“, ĸaзa Зeлeнcĸи.
⚡️Зeлeнcĸи: Pycия ce oпитвa дa пoĸaжe нa Moлдoвa ĸaĸвo щe ce cлyчи c нeя, aĸo cтpaнaтa пpoдължи дa пoдĸpeпя Уĸpaйнa.
⚡️Бeлият дoм: Hямa дa имa пoбeдитeли в ядpeнa вoйнa.
⚡️B Kиeв бeшe дeмoнтиpaн пaмeтниĸът пoд Apĸaтa нa дpyжбaтa нa нapoдитe, издигнaт в чecт нa oбeдинeниeтo нa Уĸpaйнa c Pycия, ĸaзa ĸмeтът Bитaлий Kличĸo.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Полковник от запаса Станимир Георгиев е назначен за заместник-министър на отбраната

27.04.2022, 22:34

Със заповед на премиера Кирил Петков на длъжността заместник-министър на отбраната е назначен полковник от запаса Станимир Георгиев. Той е завършил е специалност „Инженер по експлоатация и ремонт на свързочни и РТО средства“, както и магистърска степен „Инженер по радиоелектроника“ във ВВВУ „Георги Бенковски“. Магистър е и по военно дело във Военна академия „Г.С Раковски“. Обучавал се в стратегически курсове в САЩ, Франция, Германия и в Колежа по отбрана на НАТО в Рим.
Полк. Станимир Георгиев е работил в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа – AFNORH, Брунсум, Нидерландия. Бил е в постоянната делегация на България в НАТО. В Главната квартира на НАТО в Брюксел е бил щабен офицер по развитие на отбранителните способности в дирекция „Инвестиции в отбраната“ на Международния секретариат на НАТО. Дългогодишен служител е на Министерството на отбраната. От 13.04.2015г. е офицер от запаса, поради навършване на пределна възраст.
Така министърът на отбраната Драгомир Заков вече има трима заместници – Йордан Божилов, Александър Петков и Станимир Георгиев.

 

Турция чака и втората партида от договорените с Русия системи С-400

27.04.2022, 14:46

Турция очаква да получи и втората партида от руските зенитно-ракетни системи С-400, макар изпълнението на тази част от договора с Русия да се е забавило във времето. Това става ясно от изказване на ръководителя на турското Управление за отбранителна промишленост Исмаил Демир пред телевизия ТРТ Хабер, съобщава БТА.
В отговор на въпрос по темата за руските С-400 Демир подчерта, че Турция от самото начало се е договорила с руската страна за получаването на две системи.
Проектът е един. Ние изготвихме един проект, не правим втори, заяви той и поясни, че става дума за получаване на втората партида от доставка, планирана от самото начало.
Турция мисли и премисля и каквото и да казва Америка, Турция продължава да прилага същото решение, което взе в самото начало, а не иска да получи втора система на инат, каквото впечатление има, посочи Демир.
По думите на ръководителя на Управлението за отбранителна промишленост Турция е можело да получи веднага и втората партида, но като част от споразумението е имало договореност и за технологично сътрудничество. Той добави, че тъй като преговорите по тези въпроси са отнели малко време получаването на втората партида от системите се е отложило във времето.

 

Отбелязаха 100 години от рождението на един от първите ни славни парашутисти

27.04.2022, 14:34

Пред паметника на парашутистите в София днес имаше паметна проява по повод 100 години рождението на полковник Никола Костадинов, който си отиде от този свят през ноември 2013 г. Бачо Кольо, както го наричат многобройните му приятели, е един от първите български военни парашутисти. През войната поручик Костадинов е адютант и началник на щаба на парашутната дружина.
Той е кавалер на орден „За храброст”, почетен гражданин на София, носител на почетния знак „За принос към Министерството на отбраната”, дългогодишен председател, а по-късно почетен председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и член на ръководството на Съюза на ветераните от войните. Той е с изключително големи заслуги за запазване живо делото на военните ни парашутисти.......Прочети още

 

Австралия доставя на Украйна гаубици и боеприпаси

27.04.2022, 09:10

Австралия предоставя допълнителна военна помощ на Украйна под формата на гаубици и боеприпаси, обявиха австралийският премиер Скот Морисън и австралийският министър на отбраната Питър Дътън (на снимката), предаде ДПА.
Военната помощ е в размер на 26,7 милиона австралийски долара (19,1 милиона щатски долара). Украйна ще получи шест гаубици М777 с боеприпаси за тях, съобщи БТА.
С тази допълнителна помощ австралийската военна помощ за Украйна става 225 милиона щатски долара. Страната предостави на Украйна и хуманитарна помощ в размер на 65 милиона щатски долара, както и 70 000 тона въглища за производство на електроенергия.

 

Държави от Варшавския договор ще доставят на Украйна оръжия от съветската епоха

27.04/2022. 09:00

В Германия все пак нараства готовността за подкрепа на Украйна с тежки оръжия. Германското правителство е разчистило пътя за доставката на изведените от експлоатация зенитни танкове Gepard, потвърди във вторник федералният министър на отбраната Кристине Ламбрехт (SPD) на среща с колегите си във военновъздушната база Рамщайн. Тя говори за „зелена светлина" за средносрочна и дългосрочна подкрепа за Украйна.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин бе поканил представители на около 40 държави в базата за разговори. Той заяви, че „небето и земята" ще бъдат преместени, за да се гарантира, че Украйна ще получи необходимото за своята отбрана.
Остин приветства германското решение и похвали готовността на Германия да достави системи за противовъздушна отбрана и решението на Канада да достави бронирани машини.

„Това е значителен напредък, който се засилва с всеки изминал ден", каза Остин. В бъдеще ще се провеждат ежемесечни срещи на специална група за контакт, която ще координира подкрепата за Украйна в международен план......Прочети още

 

 

Български изтребители оказаха помощ на цивилен самолет

26.04.2022, 21:45

В 07,45 часа българско време днес, 26 април 2022 г., дежурните изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево излетяха, за да окажат помощ на арменски транспортен самолет. Това съобщиха от МО.
Получен бе сигнал, че самолетът Falcon 8X, изпълняващ полет от Румъния за Турция, е загубил радио-връзка с органите за управление на въздушното движение в района на град Габрово. Това наложи задействането на дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево.
При спазване на всички национални и международни правила, изтребителите прехванаха самолета, осъществиха визуален контакт и го ескортираха до момента на възстановяване на радио-връзката. Така българските Военновъздушни сили гарантираха безопасността на полетите в района, както и на гражданите на земята.
Оказването на помощ на самолет, търпящ бедствие, е неизменна част от една от мисиите на Военновъздушните сили – принос към националната сигурност в мирно време, както и от мисията „ер полисинг“ в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

С Ден на отворени врати 42-ри механизиран батальон от сухопътните войски отбеляза празника си

26.04.2022, 20:32

Ямболският 42-ри механизиран батальон, от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада в Сухопътните войски, отвори днес вратите си. Военното формирование край село Кабиле показа въоръжение и техника и събра множество любопитни малки и големи посетители. Поводът е отбелязването на бойния празник на батальона – 19 април.
По-рано бяха отличени военнослужещи за успешно изпълнение на поставените задачи. Тържественият строй прие бригаден генерал Станимир Христов, командир на Втора Тунджанска механизирана бригада. Той благодари на военнослужещите за усилията и успешно преодолените предизвикателства. „Уверен съм, че по-добрите дни за батальона предстоят“, допълни командирът на батальона подполоковник Велин Кехайов.
Съвместното учение на български военнослужещи и американската рота „Страйкър“ продължава на полигон „Ново село“ край Сливен, каза за БТА подполоковник Кехайов. По думите му съвместната подготовка върви по утвърдения план и военнослужещите от батальона са се сработили бързо с американските си колеги.
Продължава да е засилен интересът към военната служба в батальона, като за едно вакантно място се явяват средно по шестима кандидати. От октомври 2021 г. досега с няколко конкурса успешно е попълнен съставът, каза още командирът.
Ямболският батальон е наследник на създадения на 19 април 1955 година 42-ри танко-самоходен полк.
Източник: bta.bg

 

Хроника на една война - 26.4.2022 г.

26.04.2022, 19:32

⚡️Полша спря да получава газ от Русия по газопровода Ямал-Европа, пише полското издание Onet, позовавайки се на източници в правителството на страната.
⚡️Продължава напрежението в Приднестровието след вчерашния атентат в Тираспол. В резултат на 2 експлозии в село Маяк бяха изключени 2 мощни антени на радиоцентъра, който предаваше руски радиостанции, съобщи МВР на Приднестровието. През нощта е имало експлозии на военното летище Тираспол. Парадът на 9 май в Приднестровието е отменен. Големи опашки от автомобили се образуват на ГКПП на Приднестровието. Въведено е "червено" ниво на терористична заплаха.
⚡️Експлозии в Приднестровието са свързани със сили вътре в региона, заяви президентът на Молдова Мая Санду и свиква заседание на Съвета за сигурност.
⚡️Лидерът на  ДНР Пушилин предложи учредяването на медал „За освобождението на Мариупол“.
⚡️Путин удостои званието Герой на Русия на депутата от Държавната дума и водач на чеченските части Адам Делимханов.
⚡️Украински медии: в Киев започна демонтаж на паметника под Арката на дружбата на народите
⚡️Преките избори на губернатори в Руската федерация могат да бъдат отложени или дори отменени - Интерфакс. „Ситуацията в страната е нестандартна заради спецоперацията и строги санкции. Харченето на усилия и пари за предизборната кампания - и то на носа - е неподходящо “, каза източник от федералното правителство.
⚡️Колони с руска военна техника се придвижиха от Симферопол към Херсонска област.
⚡️Обменният курс на еврото на Московската борса е под 76₽ за първи път от март 2020 г.
⚡️Президентът на Хърватия се противопостави на членството на Финландия и Швеция в НАТО, преди да бъдат решени проблемите на Балканите.
⚡️Министрите на отбраната на 40 държави в Германия обсъждат въпроса за предоставянето на военна помощ на Украйна. Срещата е в базата Рамщайн.
⚡️Лавров: Рискът от ядрена война е реален, тази опасност не бива да се подценява
⚡️Разговори между Путин и Ердоган бяха проведени днес
⚡️Wizz Air Airline планира да възобнови полетите до Украйна, въпреки войната с Русия
⚡️Производството на мотоциклети Ural ще се премести в Казахстан. Сглобяването на мотоциклети в Ирбит (област Свердловск) беше спряно на 7 март поради невъзможността за доставка на компоненти от други страни и забраната за внос на готово оборудване. Сега "Урал" ще се сглобява в казахстанския Петропавловск
⚡️Германският концерн Rheinmetall официално поиска разрешение от правителството да достави на Украйна 88 танка Leopard 1A5, пише Die Welt, позовавайки се на документи. Според Die Welt концернът може да изпрати първите 22 танка в рамките на няколко седмици, а останалите до края на годината.
⚡️Британски министър на отбраната Бен Уолъс: „По наши оценки около 15 000 руски военнослужещи загинаха по време на офанзивата. Наред със загиналите има загуби на техника и като цяло редица източници сочат, че към днешна дата са унищожени или пленени над 2000 бронирани машини. От тях най-малко 530 танка, 530 бронетранспортьора и 560 бойни машини на пехотата. Русия също е загубила над 60 хеликоптера и бойни самолети".
Източник: https://www.segabg.com/

 

Ще осигуряваме гръцки самолет за морска патрулна мисия в региона на Черно море

26.04.2022, 19:27

Комисията по отбрана подкрепи законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Република Гърция за осигуряване на поддръжка на гръцко военно формирование във връзка с изпълнението на мисия на морската патрулна авиация, внесен от Министерски съвет. Законопроектът и мотивите към него бяха представени от министъра на отбраната господин Драгомир Заков. В документа се определят основните принципи, условия и процедури за осигуряване от наша страна на тази мисия, свързана с прилагане на мерките на НАТО за адаптирано предно присъствие. Решението за прилагането на тези мерки е взето на Срещата на върха на НАТО във Варшава, проведена през 2016 г. По време на срещата, страните-членки постигат съгласие за засилване на присъствието на съюзни сили на територията на страните от югоизточния фланг.
Приносът на Република България в този случай включва предоставяне на обслужване на въздушното движение и осигуряване на поддръжка на самолета, летателните екипажи на гръцките военновъздушни сили на военно летище „Безмер“.
Целта на мерките за адаптирано предно присъствие е повишаване на ангажираността и приноса към възпиращия и отбранителния потенциал на Алианса в Черноморския регион, засилване на ситуационната осведоменост, оперативната съвместимост и възможността за отговор на заплахи. В контекста на прилагането на тези мерки, гръцката страна декларира намерение за изпълнение на мисии на морската патрулна авиация.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Националната сигурност на Русия срещу разширяването на НАТО

26.04.2022, 13:30 

Ръководството на НАТО показва особена повратливост в работата по снижаването на сигурността на Русия.
За да разберем същността на случващото се, е необходимо да се обърнем към историята на развитието на отношенията първо между СССР, а след това и Русия със Северноатлантическия алианс.
Първоначално изглеждаше, че конфронтацията между условния Запад и условния Изток е завършила наравно. Такава оценка би могла да възникне след подписването на 19 ноември 1990 г. на Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). В Договора участваха два блока държави - 16 страни членки на НАТО и шест държави от Организацията на Варшавския договор (ОВД). Договорът влезе в сила на 9 ноември 1992 г.
Договорът предвижда количествени ограничения за пет категории конвенционални оръжия и оборудване, достъпни за двете групи държави. Тези категории включват: бойни танкове (по 20 000 всеки); бойни бронирани машини (ББM, по 30 хиляди); артилерия с калибър над 100 мм (20 хиляди); бойни самолети (7,2 хиляди); ударни хеликоптери (2,2 хиляди).......Прочети още

 

Парашутни скокове на утрешни пилоти

26.04.2022, 13:05

На Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица , 12 курсанти – специализация „Летец-пилот“ от ВВВУ „Георги Бенковски“ проведоха  дневни парашутни скокове, съобщават от училището .
На летище Долна Митрополия по два опознавателни и тренировъчни парашутни скока курсантите изпълниха с парашутна система с кръгъл купол МС-6 с незабавно разтваряне на парашута.
Скоковете бяха наблюдавани от началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, който бе в самолета при втория скок и командира на 12 Авиационна база полковник Петър Банков.
Под вещото ръководство на екипа от отделение „Търсене и спасяване“ на в.ф. 32040 – Крумово : подполковник Георги Мянков, старшина Петко Кирков, старшина Георги Славов, редник Петър Деянов курсантите преминаха теоретична и практическа подготовка преди най-важния ден – скоковете.      
Стриктно бяха спазени мерките за безопасност, съгласно „Наставление по парашутна подготовка и десантиране /ТП-7-7/“. Парашутните инструктори проведоха детайлна и задълбочена предварителна и предскокова подготовка. Всеки парашутист премина пред зоркия поглед на четирима инструктори преди да му се даде знак, че е готов да се качи на самолета: подготовка на личното облекло и оборудване, правила за напускане на летателния апарат и още много детайли за правилното и безопасно изпълнение на скока.
Парашутистите курсанти скачаха от самолет L-410 UVR  на 16 Авиационна база – Враждебна с екипаж : подполковник Лазарин Лазаров, капитан Анатоли Емилов, ст. лейтенант Борис Тодоров, майор Мирослав Пипев и старшина Васил Василев. Първият скок бе от височина 600 м , а вторият от 800 м.
Първите приземили се бяха курсантите Цветелин Паунов, Димитър Чанев и Васил Димитров. Единствената курсантка Михаела Иванова скочи последна.
Имайки предвид емоционалното състояние на начинаещите парашутисти / никой от тях не е скачал /, силата на вятъра, височината и скоростта , вторият скок изпълниха по-прецизно и красиво, по- уверено. Напълно заслужено получиха традиционния в такива случай ритник  след приземяването.
Никой от парашутистите не създаде работа на д-р Христо Найденов.
С благодарност и на екипа от 12 Авиационна база, участвал в организацията и провеждането на парашутните скокове.На свят ден бъдещите пилоти получиха бойното си кръщение свободно реейки се в небесната шир. Следващите скокове да са в целта, както показа старшина Петко Кирков, който има вече над 2000 скока!
Източник: https://otbrana.com/

 

Финландия и Швеция едновременно обявяват кандидатурите си за НАТО

26.04.2022, 08:55

Финландия и Швеция се готвят да обявят едновременно през май, че искат да се присъединят към НАТО, съобщават финландски и шведски таблоиди.
Двете страни са военно необвързани, но нахлуването на Русия в Украйна предизвика нарастваща обществена подкрепа за присъединяване към Алианса.
Финландският вестник Iltalehti твърди, че лидерите на Финландия и Швеция планират да се срещнат през седмицата на 16 май и тогава да обявят, че ще подадат молба за присъединяване към НАТО.
Финландия и Швеция се готвят да обявят едновременно през май, че искат да се присъединят към НАТО, съобщават финландски и шведски таблоиди.
Двете страни са военно необвързани, но нахлуването на Русия в Украйна предизвика нарастваща обществена подкрепа за присъединяване към Алианса.
Финландският вестник Iltalehti твърди, че лидерите на Финландия и Швеция планират да се срещнат през седмицата на 16 май и тогава да обявят, че ще подадат молба за присъединяване към НАТО.
Източник: news.bg   

 

Преди 60 години бе сформиран 7-ми Бояновски ракетен дивизион

26.04.2022, 08:40

Още за 7ордн

 

Най-добрите картечници в света

26.04.2022, 08:30

Oпитът нa двe cвeтoвни вoйни пoĸaзa, чe нaй-cмъpтoнocнoтo opъжиe нa бoйнoтo пoлe нe ca тaнĸoвeтe и apтилepиятa, a пexoтните ĸapтeчници. Πpeз 20-тe вeĸ тoвa лeĸo cтpeлĸoвo opъжиe cepиoзнo eвoлюиpa, пpeвpъщaйĸи cв нeзaмeнимo и eфeĸтивнo cpeдcтвo зa oгнeвa пoддpъжĸa нa бoйнитe oпepaции. C вpeмeтo вcичĸи мoдepни apмии пpeминaxa ĸъм cтaндapт нa eдиннa ĸapтeчницa, c ĸoятo мoжe дa ce cтpeля yдoбнo и eфeĸтивнo и oт pъĸa и oт тpaнcпopтнa мaшинa c пoмoщтa нa oпopни cтoйĸи.
Eтo нaй-дoбpитe cвeтoвни oбpaзци нa тoвa opъжиe.
Haй-дaлeĸoбoйнaтa
Pycĸaтa cтaндapтнa 7,62-миллимeтpoвa "Πeчeнeг" (индекс 6П41) e cъвpeмeннa мoдифиĸaция нa шиpoĸopaзпpocтpaнeнaтa в cвeтa ĸapтeчницa "Kaлaшниĸoв" (ΠK), пpиeтa нa въopъжeниe пpeз дaлeчнaтa 1961 гoдинa.
Maĸap дa e в гoлямa cтeпeн нacлeдниĸ нa cтapaтa ĸapтeчницa, "Πeчeнeг" e cъщecтвeнo пoдoбpeнa. Удвoeн дo 600 e бpoят нa eфeĸтивния ĸapтeчeн oтĸoc бeз дa пocтpaдa дaлeĸoбoйнocттa и тoчнocттa нa cтpeлбaтa.
Цeлeвaтa дaлeчинa нa cтpeлбaтa oт "Πeчeнeг" e 1500 мeтpa, c ĸoeтo знaчитeлнo пpeвъзxoждa чyждecтpaннитe aнaлoзи пo тoзи пoĸaзaтeл. Kaĸтo и пo мaĸcимaлнaтa дaлeĸoбoйнocт - 3800 мeтpa.
Дpyги нeйни дocтoйнcтвa ca виcoĸa нaдeжднocт, oтнocитeлнo лeĸo тeглo - 8,2 ĸг. и мoщни, нo мacoви пaтpoни 7,62x54 милимeтpa. - Още за ПКП "Печенег"

Haй-cĸopocтнocтpeлнaтa
Гepмaнcĸaтa МG3, пpиeтa нa въopъжeниe пpeз 1960 г. e мoдepнизиpaнa вepcия нa знaмeнитaтa ĸapтeчницa МG 42, c ĸoятo нeмcĸaтa пexoтa e вoювaлa пpeз Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa. Ocнoвнoтo oтличиe нa cъвpeмeнния вapиaнт e нaтoвcĸият пaтpoн 7,62x51 мм, cмeнил гepмaнcĸия ĸaлибъp 7,92x57 милимeтpa. МG3 e нa въopъжeниe в Бyндecвepa и шиpoĸo ce изнacя, a тaĸa cъщo ce пpoизвeждa пo лицeнз и в Aвcтpия, Гъpция, Иpaн, Πaĸиcтaн, Meĸcиĸo, Cyдaн, Иcпaния и Typция.
Глaвнoтo дocтoйнcтвo нa МG 3 e cĸopocттa нa cтpeлбaтa - oт 1200 дo 1500 изcтpeлa в минyтa в зaвиcимocт oт peжимa нa cтpeлбa. Πo тoзи пapaмeтъp знaчитeлнo пpeвъзxoждa aнaлoзитe в cвeтa , ĸoитo имaт cĸopocт нa cтpeлбaтa 600 - 900 изcтpeлa в минyтa. Teмпът нa oтĸocитe зaвиcи oт мacaтa нa зaтвopa, ĸoeтo пoзвoлявa бyĸвaлнo нa xoд дa ce пpoмeня ĸoнcтpyĸциятa нa opъжиeтo в зaвиcимocт oт бoйнaтa зaдaчa. Toвa, зaeднo c нeйнaтa пpocтoтa и нaдeжднocт, пpaви МG 3 eднa oт нaй-пoпyляpнитe ĸapтeчници в cвeтa. - Oще за MG-3

Haй-yнивepcaлнaтa
Cтaндapтнaтa ĸapтeчницa М240, пpиeтa нa въopъжeни в apмиятa нa CAЩ пpeз 1977 гoдинa, e въплъщeниe нa aмepиĸaнcĸия пoдxoд ĸъм пpoизвoдcтвoтo нa cтpeлĸoвo opъжиe.
Kapтeчницaтa e мaĸcимaлнo yнивepcaлнa и e пoдxoдящa зa вcичĸи видoвe и poдoвe вoйcĸи. Opъжиeтo c тeглo пoчти 13 ĸг ce пpoизвeждa в дeceтĸи мoдифиĸaции зa paзлични cпeцифични цeли. Ha cтoйĸa, тpинoжниĸ и peмъĸ зa пexoтaтa, зa бoйни мaшини, caмoлeти и вepтoлeти - в пo-лeĸ или пo-yтeжнeн вapиaнт - тoвa opъжиe пpeминa ycпeшнo вoйнитe в Πepcийcĸия зaлив, Иpaĸ, Aфгaниcтaн. C нeгo вoювaт нaд дeceтĸи cтpaни в cвeтa.
Taĸтиĸo-тexничecĸитe xapaĸтepиcтиĸи нa М240 нe ce oтличaвaт ocoбeнo тo пoдoбнитe aнaлoзи: Πpицeлнa дaлeчинa - 1000 мeтpa; oт 650 дo 950 изcтpeлa в минyтa. Ho дългoгoдишният oпит в гopeщитe тoчĸи, e пoзвoлил дa ce дoвeдe нeйнaтa ĸoнcтpyĸция пoчти дo cъвъpшeнcтвo, дa ce oтpaбoтят вcичĸи миcлими и нeмиcлими cлyчaй зa пpилoжeниe. - Още за М240

Haй-лeĸaтa
Изpaeлcĸaтa ĸapтeчницa "Nеgеv" cъc cмeняeмa цeв и ĸaлибъp пaтpoни cъoтвeтнo 5,56x45 и 7,62x51 милимeтpa cъщo e нa въopъжeниe в дeceтĸи cтpaни пo cвeтa.
Зaxpaнвaнeтo e ceлeĸтивнo, дoпycĸa ce c пaтpoндaш нa мeтaлнa лeнтa cъc 150 или 200 пaтpoнa или c aвтoмaтeн пълнитeл (oт M16). Πo тoзи нaчин "Heгeв" мoжe дa ce изпoлзвa и ĸaтo лeĸo пexoтнo cтpeлĸoвo opъжиe зa бoй нa близĸи и cpeдни диcтaнции.
Зa тoвa cпoмaгa и cpaвнитeлнo мaлĸoтo тeглo - 7,5 ĸилoгpaмa. Cъщecтвyвaт и няĸoлĸo мoдифиĸaции нa opъжиeтo, в тoвa чиcлo c дocтa cĸъceнa цeв зa пoлицeйcĸи oпepaции в гpaдcĸa cpeдa.
Eĸcпepтитe пocoчвaт ĸaтo дocтoйнcтвa нa тaзи ĸapтeчницa тoчнocттa и мoщнocттa нa изcтpeлитe, a ĸaтo нeдocтaтъци нeйнaтa нaдeжднocт и виcoĸитe изиcĸaния ĸъм cтpeлeцa. - Още за Negev

 

Т-34 - страшният руски танк, съкрушил Хитлер

26.04.2022, 08:24

На 22 юни 1941 г. фашистка Германия започна операция „Барбароса”, нанасяйки масиран удар по Съветския съюз. Това беше най-голямото нахлуване за цялата история на човечеството.
Над три милиона немски войници, 150 дивизии и три хиляди танка бяха обединени в гигантски групи армии, които създадоха фронт с обща дължина над 2900 километра.
Немците разчитаха на сблъсък с по-слаб от тях противник. Опиянени от победите в Полша и Франция, Хитлер и повечето негови военачалници смятаха, че от самата съдба е предопределено Германия да нападне Русия. „Краят на еврейското господство в Русия ще стане и край на Русия като държава”, обяви Хитлер в своя манифест Mein Kampf.
Няколко месеци подред немците удържаха гръмки победи една след друга. Но изведнъж настъплението забуксува, а появата на фронта на нов съветски танк паникьоса вермахта.
Това беше танкът Т-34. Новата бронирана машина се отличаваше със 76-​милиметровото си оръдие и дебелата наклонена броня. Той развиваше скорост от над 55 км/​ч. Т-34 притежаваше многобройни конструктивни предимства за онова време и успяваше да изпраща немските танкове направо в ада.
Т-34 имаше своите проблеми, въпреки легендарната си репутация. Към недостатъците му се отнасяха ограниченият обзор на екипажа и ниското производствено качество.
„Те бяха много добри танкове, но не бяха някакво чудо оръжие, имаха своите недостатъци — пише Филип Каплан в книгата си „Поразяващият гръм: съветските танкови войни”. — Но въпреки всички пропуски, танковите специалисти и историците днес често наричат Т-34 „най-добрият танк на войната.”
Немският фелдмаршал от времето на Втората световна война Евалд фон Клайст се изразява още по-кратко, като нарича Т-34 „най-добрият танк в света”.
Произходът на Т-34 е доста обикновен. Червената армия трябваше да намери замяна на своя лек танк БТ-7, който притежаваше висока скорост и лека броня и беше предназначен за водене на маневрена война. В хода на войната с Япония 1938 – 1939 г. обаче този танк не се представи по най-добрия начин. Японските танкове дори с по-слабото си оръдие унищожаваха лесно БТ-7. Бойците от противотанковите подразделения също подпалваха БТ-7 с бутилки със запалителна течност, като ги превръщаха във факли, тъй като бензинът проникваше през цепките на лошо заварената броня и попадаше в двигателния отсек.
Проблемът беше решен с Т-34. Бензиновият двигател беше заменен с дизелната 12-​цилиндрова силова установка В-2 – 34. Тя позволяваше на Т-34 да развива скорост с 16 км/​ч по-висока от тази на немските машини „Пантера ІІІ” и „Пантера-ІV”. Освен това оръдието с висока начална скорост можеше да поразява всеки танк по онова време.
„Когато през 1941 г. Хитлер започна „Барбароса”, Т-34 беше безспорно най-добрият танк в света — разказва за изданието War Is Boring ветеранът от американската армия танкистът Джейсън Белкорт. — Съчетанието на наклонената броня, мощното оръдие, добрата скорост и маневреността му превъзхождаха всичко онова, което по това време имаха немците.”
Към средата на 1941 г. СССР имаше над 22 хиляди танка — повече от колкото имаха всички армии в света, взети заедно и четири пъти повече, отколкото имаше в немския арсенал.
Към края на войната Съветският съюз произведе почти 60 хиляди танка Т-34, като доказа, че количеството само по себе си се превръща в качество.
Първоначално немците бяха объркани, когато им се налагаше да се сблъскат в бой с танковете Т-34. Намиращите се на въоръжение в тяхната армия оръдия Kwk 36 с калибър 37 милиметра и 50-​милиметровите Kwk 38 не можеха да пробият челната броня на съветската машина.
Оставаха малко вариантите за тактически дйствия за немците. Техните танкисти можеха да стрелят в страничната броня на Т-34. Вермахтът поставяше минни полета. Войниците му рискуваха живота си, използвайки подривните заряди и бутилките със запалителна смес.
Своеобразен акт на отчаяние стана фактът, че немците модифицираха своите 88-​милиметрови зенитни оръдия, за да се опитат да спрат атакуващите Т-34 с огън с право мерене.
На руснаците обаче не винаги достигаха добре обучени екипажи за танковете, които приемаше на въоръжение Червената армия. Съветите губеха Т-34 и техните екипажи в големи размери.
По времето, когато Съветският съюз обучи достатъчно екипажи за окомплектуване на своите танкове, у немците се появиха мощни оръдия и усъвършенствани противотанкови средства от типа на гранатомета „Панцерфауст” с комулативна бойна част.
Руснаците обаче винаги имаха повече Т-34, отколкото немците „Пантери” и „Тигри”. „Решаващо тук беше производственото сражение — казва Белкорт. — От юни 1941 г. до края на войната Съветите неизменно произвеждаха танкове, които бяха добри и винаги отговаряха на изискванията.”
Окончателната присъда за танка Т-34 не е толкова славна като легендата, създадена от Съветите. Въпреки това обаче отзивите за него за превъзходни. Т-34 промени съотношението на силите в полза на СССР, когато се стигна до танковите сражение, а с масовото си производство руснаците изпревариха с много Германия.
Изпълнените с решителност съветски танкисти със своите Т-34 разгромиха немците край Курск. Това беше най-великото танково сражение за цялата история на света.
„Т-34 несъмнено беше революция, но той не беше пръв в нито един от показателите с изключение на факта, че в него намериха своето съчетание наклонената броня, дизеловият двигател, широките вериги и доста мощното голямокалибрено оръдие — казва Белкорт. — Всичко това е правено и по-рано, но никога в съвкупност.” - Още за T-34

 

 

Хроника на една война - 25.04.2022 г.

25.04.2022, 20:21

⚡️Серия взривове в министерството на държавната безопасност в Тираспол, Приднестровието. Прозорците на съседните сгради са изпочупени, движението в района е спряно.
⚡️Голям пожар обхвана петролен склад в руския град Брянск. Последваха експлозии в склад с боеприпаси и пожар в друга нефтобаза. Най-вероятно става дума за украинска атака с дронове.
⚡️Русия експулсира 40 служители на германската дипломатическа мисия в отговор на решението на Берлин - руското външно министерство
⚡️Държавният секретар на САЩ Блинкен и министърът на отбраната на САЩ Остин разговаряха в Киев с президента Зеленски.
⚡️Най-големите руски ИТ компании искат от правителството да им намери компютърно оборудване - Комерсант.
⚡️Financial Times заяви, че Путин е загубил интерес към дипломатическите начини за прекратяване на войната и сега преминава към стратегия за завземане на територии.
⚡️Шефът на ДНР Пушилин: В "Азовстал" има около 400 чуждестранни наемници.
⚡️Председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук: Украйна няма да променя съществуващите клаузи в Конституцията за намерението на страната да се присъедини към НАТО.
⚡️Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Андрей Руденко: Не съм чувал нищо за подготовката от руските власти на какъвто и да е референдум в Херсон.
⚡️Финландия забавя процеса на кандидатстване за членство в НАТО, а Швеция го ускорява, за да могат да го направят едновременно - Dagens Nyheter
⚡️Срещу Максим Галкин се подготвя наказателно дело по текста за разпространението на фалшификати за действията на въоръжените сили на РФ - СМИ
⚡️Център за връзки с обществеността на ФСБ на Русия: ФСБ на Руската федерация задържа група неонацисти, които планираха убийството на журналиста Владимир Соловьов по указание на СБУ. Атентат е бил планиран и срещу Маргарита Симонян.
⚡️За няколко месеца активни продажби на руския смартфон AYYA T1 бяха продадени само 370 копия.
⚡️Герхард Шрьодер трябва да напусне Социалдемократическата партия на Германия - съпредседател на СДП Саския Ескен
⚡️Макрон печели 58,55%, Льо Пен - 41,45% след преброяването на гласовете на втория тур на президентските избори във Франция, сочат данни на Министерството на вътрешните работи. Протестиращи се сблъскаха с полицията в Париж. Двама бяха застреляни в кола.
⚡️Руските медии публикуваха видео, на което бившият началник на смяна на "Азовстал" Александър Чуприн разкрива информация за завода на руските военни. Украинците обявиха Чуприн за предател.
⚡️Властите на САЩ отмениха тържествена церемония в памет на срещата на съветските и американските войници на Елба през 1945 г., която се провежда ежегодно на Арлингтънското гробище близо до Вашингтон при мемориала Духът на Елба, - руският посланик в САЩ Антонов.
⚡️Световните военни разходи през 2021 г. надхвърлиха 2 трилиона долара за първи път, според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Страните с най-големи военни бюджети са САЩ, Китай, Индия, Великобритания и Русия.
⚡️ЕС подготвя шестия пакет от санкции, където една от опциите е "някаква форма на петролно ембарго" - вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Според него подробностите за санкциите, свързани с руския петрол, все още не са договорени. Той отбеляза, че те могат да включват постепенно премахване или налагане на мита върху износа над определена ценова граница.
⚡️Поучавайки се от грешките на руските олигарси, членовете на кралското семейство на Саудитска Арабия продават къщи, яхти и произведения на изкуството в САЩ и Европа. Общата стойност на продадените имоти вече е над 600 милиона долара. WSJ
⚡️Британският "Гардиън" публикува нова версия за убийствата в Буча - десетки жители на града са били убити не при екзекуция, а от метални елементи във формата на стрели, с които са били пълни артилерийски снаряди, изстреляни от руската артилерия.
⚡️Естония наложи петгодишна забрана за влизане в страната на руските артисти Филип Киркоров и Полина Гагарина, вестник Postimees.
Източник: https://www.segabg.com/

 

The New York Times: Вашингтон купува оръжия за Украйна от България

25.04.2022, 20:04

Доставяните в момента оръжия в САЩ представляват "най-висок приоритет" на Украйна за военна помощ. Пентагонът набавя голяма част от произведеното в Америка оръжия, което изпраща в Киев от собствените си запаси, но разчита на американските подизпълнители, които да обиколят източноевропейските фабрики за боеприпаси и да намерят новоизработени оръжия, проектирани от бившия противник на Съединените щати - Съветския съюз, пишат от изданието.
Това става ясно и от официалния уебсайт на компанията, където се посочва, че подобни "нетрадиционни оръжия" от съветски тип се купуват от фабрики в Европа, показва справка на ФрогНюз.
Украйна все още използва много оръжия, общи за руската армия, като съвременните автомати Калашников. И докато молбите на Украйна за по-модерни оръжия като противотанкови ракети Javelin и зенитни ракети Stinger са привлекли вниманието, военните в страната имат и належаща нужда от широк спектър от боеприпаси. Включително десетки милиони патрони за оръжия от съветската ера - основни за украинската армия.
Пентагонът нарича такива оръжия, включително ракети, артилерийски снаряди и боеприпаси за картечници и щурмови пушки, "нестандартни боеприпаси" и те са несъвместими с тези, използвани от Вашингтон и много съюзни държави. Те използват стандартни за НАТО боеприпаси.
След атаките на 11 септември Пентагонът купува големи количества от такива оръжия чрез различни американски оръжейни компании, за да доставя на клиенти в Афганистан, Ирак, Сирия и други държави, които все още разчитат на оръжия, проектирани от Съветския съюз.
Една от тези компании е Ultra Defense Corp. в Тампа, Флорида, която има около 60 служители и работи активно с фабрики в Румъния, Босна, Сърбия, Словакия, Чехия и България. Тези страни осигуряват около 90 процента от нестандартните боеприпаси, закупени от Пентагона, според Матю Херинг, собственик на компанията, въпреки че неговата фирма осигурява само част от общите поръчки на Пентагона.
Херинг купува компанията през 2011 г., когато все още е фирма от едва трима души, доставяща хеликоптери на афганистанските сили. Към днешна дата обаче Херинг пътува до Полша, където се среща с представители на украинските власти, за да разбере какво друго може неговата компания да направи, за да осигури боеприпаси от съветско време.
Програмата за нестандартни боеприпаси на Пентагона е създадена в пряк отговор на разследване на The New York Times през 2008 г., което разкрива незаконни продажби на китайско оръжие на американската армия в Афганистан, което стана обект на филма от 2016 г. "War Dogs".
Според Херинг след скандала Пентагонът сключва договори с големи оръжейни фирми за предоставяне на нестандартни боеприпаси за Афганистан и по-късно позволява на малки компании като неговата да предлагат оферти за същите видове услуги.
Дали определени европейски държави, които все още произвеждат боеприпаси, проектирани от Съветския съюз, ще продават стоките си на Украйна е политическо решение, което може да зависи отчасти от това дали ценят поддържането на добри отношения с руския президент Владимир Путин.
Източник: https://frognews.bg/

 

Глобалните разходи за отбрана с нов рекорд през 2021 година

25.04.2022, 14:36

Глобалните разходи за отбрана отбелязаха нов рекорд, достигайки за първи път над 2 трилиона долара през 2021 г. Това сочи доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.
С отчитане на инфлацията, разходите за отбрана са нараснали с 0.7 процента през 2021 г. достигайки 2.113 трилиона долара, според публикувания днес доклад. Това означава също, че глобалните разходи за отбрана са нараствали и през двете години, откакто светът бе засегнат от пандемията.
Повишаването на разходите за отбрана обаче не означава повишаване на дела им в глобалните разходи. Това се дължи на факта, че пандемията накара западни правителства да предоставят икономически стимули, които доведоха до бързо възстановяване на икономиките след първоначалния спад, провокиран от локдауните през 2020 година.
Предвид ръста на по-широката икономика делът на разходите за отбрана дори е спаднал - с 0.1 процент, и вече се равнява на 2.2 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП).
Като номинална стойност обаче разходите за отбрана са нараснали с 6.1 процента, заяви Диего Лопеш да Силва, изследовател към програмата на СИПРИ за военните разходи и производството на оръжие.
Най-големи са разходите за отбрана на САЩ, Китай, Индия, Великобритания и Русия. Разходите на САЩ са спаднали от 3.7 процента от БВП до 3.5 процента или 801 милиарда долара. Това включва спад на разходите за изследвания и развитие, но според СИПРИ Вашингтон изглежда все още набляга на "технологиите от следващо поколение".
В същото време руските военни разходи са нараснали с 2.9 процента, достигайки 65.9 милиарда долара. Това е трета поредна година на нарастване на разходите за отбрана, които вече представляват 4.1 процента от БВП на страната.
Повишаването на разходите е било подпомогнато от по-високите цени за руския износ на горива и е отбелязано в момент, когато Москва се е подготвяла за нашествие в Украйна, отбелязва ДПА.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Новата 1991 година и старата охраджийска генерация

25.04.2022, 14:32

Годината беше 1991. В държавата ни и в света се случваха неща, които не сме предполагали, че могат да се случат. Дългият престой зад „желязната завеса“ беше притъпил доста от инстинктите ни за оцеляване в човешката джунгла. Падането на преградите за общуване донесоха много интересни и нови за нас усещания, както и горчилката на доста разбити илюзии, подхранвани от пропагандните машини на Изтока и Запада.
Тези превратни събития и социално-политическия кипеж, естествено се отразиха със силата на щорм върху Военноморския флот, бяхме неподготвени за такова силно вълнение. Удари ни право в борда, започна деполитизация, лустрация и прочие „купешки“ процеси, които не познавахме и те ни се случваха по някакъв нямащ никъде аналог начин, тъй като новоизлюпените демократи и управленци в неопитността си, водени от реваншизъм и сребролюбие, както и от обслужването на платени чужди интереси, изповядваха демократичните ценности, както дявола Евангелието......Прочети още

 

В Русия започна серийното производство на ракетните комплекси С-500

25.04.2022, 14:05

Русия започна масово производство на най-новата зенитно-ракетна система (ЗРК) С-500 ("Прометей"). Това зави генералният директор на концерна за авиокосмическа отбрана "Алмаз-Антей" Ян Новиков, цитиран от руския вестник "Известия"
"Серийното производство на системата С-500 е организирано с помощта на най-новите постижения на местната наука и техника", цитира го списание "Национальная оборона".
Както припомни Новиков, бойните възможности на системата са много по-високи от създадените по-рано подобни комплекси С-400 и С-300.
"С-500 е в състояние да стане основата на руската аерокосмическа отбранителна система", добави генералният директор на Алмаз-Антей.
С-500 ще влезе на въоръжение в руската армия в срока, определен от държавната отбранителна поръчка.
През януари беше съобщено, че С-500 "Прометей" ще влезе на въоръжение във войските на Югоизточния окръг преди 2025 г. На 29 декември източник на "Известия" съобщи, че първите няколко дивизиона на новата система за противовъздушна отбрана С-550 се подготвят да поемат бойно дежурство. Според събеседника на изданието всички бойни машини, както и спомагателното оборудване за тези подразделения, вече са подготвени и предадени на личния състав. - (видео)
Системите С-500 "Прометей" е система за прихващане с голям обсег и на голяма височина с висока способност за противоракетна отбрана, способна да прихваща балистични ракети. Системата поразява не само балистични, но и аеродинамични цели и крилати ракети в радиус от около 600 км.
Припомняме, че на 23 април Русия обяви, че Русия планира да приеме на въоръжение първите способни да носят ядрени бойни глави балистични ракети "Сармат"не по-късно от тази есен.
На 21 април Русия проведе първия тест на "Сармат" на космодрума Плесецк.
Новата руска междуконтинентална балистична ракета още дълго време няма да има аналози в света и ще се замислят онези, които се опитват да заплашват Русия, обяви след това руският президент Владимир Путин. - Още за С-500
Източник: https://news.bg/

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Турският военен министър: България да не бърза със силите на НАТО в Черно море

25.04.2022, 13:42

„Турция не споделя плановете на САЩ за дислоциране на сили на НАТО в Черно море за възпирането на Русия“, става ясно от интервю на турският министър на отбраната Хулуси Акар пред вестник „Hurriyet.
Известно е , че тези планове, обявени миналата година от американския министър на отбраната Лойд Остин, засягат България и Румъния заедно с Турция.
„Казваме на Румъния и България да не действат прибързано”, отговори Хулуси Акар на въпроса на вестника за отношението на Анкара към тази инициатива. „Hurriyet” отбелязва с този дипломатичен отговор Акар е дал да се разбере, че Турция се отнася отрицателно към нея.
„Действайки със средствата на дипломацията извън рамките на Конвенцията от Монтрьо, Турция се опитва по пътя на убеждаването да държи съюзниците от НАТО по-далеч от Черно море", пише вестникът.
Турция се стреми да предпази съюзниците си от НАТО от недоразумения в Черно море, изтъкна още министърът в интервюто.
„Влизането и излизането на съюзниците от НАТО в Черно море също ще създаде повишена чувствителност. Имаме предложения за поддържане на стабилността в Черно море. Призоваваме да не се вълнуваме, да не се паникьосваме. Невярната информация може да доведе до недоразумения. Нека уважаваме граници и суверенитет на Украйна, нека не предизвикаме недоразумения, които могат да бъдат възприети като провокация. Казваме, че каквито и да са намеренията ви, другата страна ще приеме това като провокация", подчерта министърът.
Отговаряйки на въпроса дали сега има военни кораби на държави, които не са крайбрежни в Черно море, Акар уточни, че там няма такива кораби.
„Искаме да гарантираме, че принципът на регионална собственост не е нарушен, че не се нарушават съответните права на крайбрежните държави. Ако балансите се нарушат тук, има голяма вероятност събитията да излязат извън контрол. Няма нужда да потопи Черно море в атмосфера на конкуренция“, каза той.
На 2 март Анкара официално информира Русия и Украйна, че Турция ще приложи член 19 от Конвенцията Монтрьо за преминаването на военни кораби през Дарданелите и Босфора. Външният министър Мевлют Чавушоглу добави, че Анкара е предупредила всички крайбрежни и извън крайбрежните страни, че няма да пропуска военни кораби през проливите.  
Източник: https://blitz.bg/

 

Военен календар

25.04.2022, 11:03

На 25 април 1893 година в с. Лютиброд, Врачанско, е роден генерал-полковник Иван Кинов (1893 – 1967).
Завършва Школата за запасни офицери в Скопие (1916), Военната академия „М. В. Фрунзе“ в Москва (1929) и Академията на Генералния щаб „К. Е. Ворошилов“ в същия град (1938).
В Първата балканска война (1912 – 1913) е редник от 15-а пионерна дружина и се сражава при щурма на Одринската крепост (24 – 26 март 1913).
По време на Първата световна война (1915 – 1918) воюва на Южния фронт. През ноември 1925 г. емигрира в СССР и служи в Червената армия като началник-щаб на полк и дивизия, командир на полк, старши преподавател по история на военното изкуство във Военната академия „М. В. Фрунзе“. Участва в отбраната на Москва (1941).
На 8 септември 1944 г. се завръща в България и заема длъжностите началник на Щаба на войската (1944 – 1947), заместник-министър на войната и началник на Генералния щаб (1947 – 1949), началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ (1951 – 1954), заместник-министър на народната отбрана (1954 – 1956).
Преминава в запаса на 21 април 1960 г. Автор на „Кратка история на военното изкуство“ Т. 1 – 2 (1960), „Коалиционни войни“ (1970) и др. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас.

 

Как по "Пътя на плъховете" нацистките главорези избягаха в Аржентина

25.04.2022, 10:55

Хиляди нацистки главорези се спасяват след Втората световна война по т.нар. "Път на плъховете" през Италия към Южна Америка. В много случаи - с помощта на църквата. На 2 март м.г. Ватикана разсекретява архиви от онова време.
Втората световна война приключва официално през 1945 година. Три години по-късно един от най-големите нацистки военни престъпници - Франц Щангл - успява да избяга от затвора в Линц. Бившият есесовец и комендант на концентрационните лагери „Собибор" и „Треблинка" е отговорен за смъртта на близо един милион евреи. Щангл прекосява Австрия и стига до Италия. Целта му е Рим, където е разположен Ватикана, пише Дойче веле.
„Вие трябва да сте Франц Щангл, вече Ви очаквах", посреща го римският епископ Алоис Худал, който го снабдява и с фалшиви документи. С тях Щангл заминава за Сирия, където изчаква семейството си. През 1951 отпътува от Дамаск за Бразилия. Мъжът, отговорен за едни от най-зловещите лагери на смъртта, години наред работи за „Фолксваген" край Сао Пауло.......Прочети още

 

На този ден преди 77 г. руснаци и американци се срещат на река Елба

25.04.2022, 10:45

Преди 77 години, на 25 април 1945 г., недалеч от град Торгау на река Елба, се срещат за първи път части на Съветската и американската армии, припомня ТАСС.
Срещата е между подразделения от съветската 58-а стрелкова дивизия от 1-и Украински фронт с части 69-а пехотна дивизия от 1-а армия на САЩ.
В резултат от срещата на съюзниците остатъците от въоръжените сили на Германия са разделени на две части – северна и южна.
В средата на април 1945 г. вече е очевидно, че Втората световна война в Европа е към края си и съюзниците най-напред ще се срещнат на река Елба. Американците внимателно следят движението на Червената армия и отлично разбират, че Берлин ще падне под нейните удари.
Срещата на двете армии е много важна. На първо място от психологична гледна точка – мечтата, която до не чак толкова отдавна изглежда безкрайно далеч, предстои да стане реалност. Второ, не трябва да се допуска стихийност. Тя може да доведе до непредсказуеми последствия и за американците, и за руснаците – стълкновението на американските и на руските части е напълно възможно, ако те не са се разпознали.
Когато съюзните армии съвсем се сближават, възникват недоразумения и на земята, като често те са предизвикани от използване на лъжливи сигнали от страна на немците. За избягване на стълкновения между двете армии, на най-високо равнище са съгласувани мерки по взаимното разпознаване и на бойното поле. Общ сигнал за съветската страна стават две червени сигнални ракети, а за съюзниците – две зелени. Освен това всички са запознати с опознавателните знаци на съюзниците.
Към средата на април американците излизат на река Елба до границата на своята зона на окупация, уточнена в съюзните споразумения, и спират в очакване на съветските войски. Американците се отнасят с голяма симпатия към руснаците и очакват с вълнение срещата с тях.
Първата среща става на 25 април малко преди обед, когато американски патрул от 273-и полк под командването на лейтенант Алберт Коцебу пресича Елба. Разузнавачите са се придвижили на изток от условната разграничителна линия на зоните за окупация в района на междуречието на реките Мюлде и Елба.
В селцето Леквиц групата на Коцебу се натъква на съветски войник на кон. Лейтенантът е с усет към историята и педантично отбелязва часа – 11:30 ч.
Обаче съюзнически контакт не се получава: конникът се отнася към обкръжилите го американци с подозрение, шибва коня и препуска назад. Естествено не долага на командирите си, вероятно за да си спести неприятните обяснения с комисарите и контраразузнавачите от СМЕРШ. След два часа американските разузнавачи правят вече „нормална” среща с руснаците. За целта те трябва да преминат на другия бряг на реката, където се вижда група съветски войници. Бойците на Коцебу откриват лодка, вързана с верига за брега. Лейтенантът решава проблема кардинално, като къса веригата с ръчна граната. На източния бряг срещат съветски войници под командването на подполковник Александър Гардиев. Пак същия ден още един американски патрул под командването на лейтенант Уилям Робъртсън се среща с войниците на лейтенант Александър Силвашко на разрушен мост през Елба близо до Торгау.
Ветеранът Силвашко след десетилетия свидетелства, че историческата среща се е състояла в 15:30 часа. „Само няколко часа по-късно фотографията, на която стискам ръката на американеца, обиколи света” – добавя той.
На 26 април в Торгау се срещат командирът на американската 69-а дивизия генерал Райнгхарт и командирът на 58-а гвардейска стрелкова дивизия генерал-майор В.Русаков. На срещата освен военните присъстват няколко киноснимачни групи и почти 70 кореспонденти от съветски, американски, френски и английски вестници.
На 27 април съюзниците официално обявяват за историческата среща на Елба.

 

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Хроника на една война - 24.4.2022 г.

24.04.2022, 18:13

⚡️Австрийският външен министър Александър Шаленберг смята, че на Украйна не трябва да се предлага членство в ЕС
⚡️Най-малко 10 държави от ЕС, включително и България, са доставили военна техника на Русия, заобикаляйки ембаргото, наложено след анексията на Крим през 2014 г., пише британският The Telegraph, като се позовава на документи на Европейската комисия. Общата им стойност е за около 350 милиона евро.
⚡️Сметките на руските генерални консулства в Хюстън и Ню Йорк бяха закрити от Bank of America, посолството на практика е в блокада - руският посланик в САЩ Анатолий Антонов
⚡️Путин присъства на Великденската служба в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва.
⚡️Зеленски се обърна към украинците: На Великден молим Бог за голяма благодат, за да сбъднем нашата голяма мечта - още един Велик ден, денят, в който ще дойде велик мир в Украйна. А с него - вечна хармония и просперитет.
⚡️Ембаргото върху руския газ би било истинско бедствие за Германия - Мартин Ванслебен, ръководител на Асоциацията на германските търговско-промишлени камари.
⚡️САЩ се сриват и „отиват към ада“, а причината за това е президентът Джо Байдън, който „абсолютно не разбира какво се случва, ръкува се с въздуха“ – Доналд Тръмп.
⚡️Великобритания ще открие първата въглищна мина от 30 години заради санкциите срещу Русия - The Telegraph.
⚡️Външно министерство опровергава новината, че е отвлечен почетния консул на България в Мелитопол.
⚡️Украинският президент Зеленски даде пресконференция в киевското метро:
 - Ако нашите хора в Мариупол бъдат унищожени, ако се проведат някакви референдуми на територията на Украйна, тогава Украйна ще се оттегли от преговорите;
 - Когато победим, ще бъдем страна, в която ще има най-силната армия;
 - Това е въпрос на оръжие - ако имаме достатъчно, веднага ще започнем да връщаме окупираните територии;
 - Най-належащите въпроси са гаранциите за сигурност за Украйна, Донбас и Крим.
 - Утре министърът на отбраната на САЩ и държавен секретар Блинкен ще пристигнат в Украйна.
 - Зеленски, отговаряйки на въпроса на азербайджански журналист: "Ако свършат с нас, ще се погрижат за вас".
 - На въпроса за възможността за продължаване на преговорите в Турция: "Този въпрос е за другия Владимир".
⚡️Германският отбранителен концерн Rheinmetall изпрати официално заявление до германското правителство за одобрение на продажбата на 100 бойни машини на пехотата тип Marder на Украйна, - Welt. Швейцария обаче засега не одобрява продажбата на муниции за тях.
⚡️Чавушоглу: Турция затвори въздушното пространство за руски военни и граждански самолети, летящи за Сирия.
⚡️Рогозин: Роскосмос ще постави на една от ракетите образа на бабата, която излезе при украинските военни със съветско знаме.
⚡️В Николаев и Одеса се чуват експлозии, съобщават местни медии.
⚡️Журналистът от Bellingcat Христо Грозев: Русия загуби 90% от най-добрите си десантчици.
⚡️Украинското разузнаване съобщава, че руски рубли се пускат в обращение в Херсонска област.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Швейцария не позволява на Германия доставка на оръжия за Украйна

24.04.2022, 14:03

Швейцарските власти налагат вето, чрез което не позволяват износа на оръжие от Германия за Украйна, пише швейцарското издание SonntagsZeitung, цитирано от Ройтерс.
Амунициите за бронираните машини Marder се произвеждат в Швейцария и отказът на страната всъщност блокира доставките им за украинските военни, коментира швейцарското издание.
През последните дни Германия и канцлерът Олаф Шолц са под растящ натиск заради отказа да доставят тежко въоръжение за Киев. В същото време украинският президент Володимир Зеленски коментира по време на брифинг, че доставките на оръжие се ускоряват и това може да позволи на военните да преминат в контраофанзива и да си върнат окупирани територии.
SonntagsZeitung отбелязва, че Швейцария забранява износа на оръжие за зони, в които се водят военни действия или в конфликтни региони. Според изданието досега Германия е изпратила две запитвания за трансфер на муниции към Украйна. И на двете искания отговорът е бил негативен.
Швейцария се присъедини към санкциите, които налага ЕС на Русия заради военния конфликт в Украйна. Но се позовава на своя неутралитет и отказва да предоставя оръжие за конфликтни зони, включително и за Украйна.Според Ройтерс страната е отхврълила и искане за реекспорт на оръжие, отправено от Полша.
Източник: https://www.investor.bg/

 

„Билд“: Германия ще купи 60 тежки транспортни хеликоптери от „Боинг“

24.04.2022, 08:58

Германското министерство на отбраната възнамерява да закупи 60 тежки транспортни хеликоптера CH-47F от американската компания “Боинг”, съобщи в. “Билд ам Зонтаг”.
Новината за мащабната покупка е под заглавие “Правителството въоръжава Бундесвера срещу Путин”.
Доставката на машините  може да струва на Берлин 5 милиарда евро, но тя няма да бъде осъществена преди 2025-2026 г. Очаква се хеликоптерите да заменят остарелите машини CH-53G Stallion. „Билд ам Зонтаг“ отбелязва, че тези машини са на 50 години и се нуждаят от ремонт.
Очаква се германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт да информира Бундестага за решението следващата седмица.
Източник: bta.bg

 
 

Навършват се 145 години от началото на Руско-турската освободителна война

24.04.2022, 08:50

На днешна дата през 1877 г. император Александър II подписва в Кишинев манифест за обявяване на Руско-турската освободителна война, завършила през следващата година с подписването на Санстефанския мирен договор, който дава независимост на Румъния, Черна гора и Сърбия, както и автономия на създаденото след Берлинския конгрес Княжество България.
В същия ден ръководството на БЦБО отправя Възвание към българския народ, в което призовава всички българи да окажат подкрепа на руската армия. “Всички ние трябва да станем като един человек да посрещнем братски нашите освободители и да съдействаме с всичките си сили на руската армия”.
Възванието е съставено в Букурещ и е подписано от Владимир Йонин, Кириак Цанков, Олимпи Панов, Стефан Стамболов, Петър Енчев, Димитър Иванов, Павел Висковски, Иван Кавалджиев и Иван Вазов.
Българското централно благотворително общество (БЦБО)
Българското централно благотворително общество (БЦБО) е политическа организация на българските емигранти в Румъния. Основана е на 10 юли 1876 г. в Букурещ като продължение на Българското человеколюбиво настоятелство. За неговото създаване голяма роля изиграва Вл. Йонин - пратеник на славянските благотворителни комитети в Санкт Петербург и Москва, които поемат финансирането на БЦБО. Той е избран и за негов почетен председател.
Кой е император Александър II
Александър II е руски император от 19 февруари 1855 г. Той е роден на 29 април 1818 г. от дин. Романови. Най-големият син на Николай I Павлович и Александра Фьодоровна. Политическото положение в Русия след неуспешната Кримска война (1853 г.-1856 г.) създава условия за реформи и Александър II е принуден да ги започне. На 19 февруари 1861 г. отменя крепостното право, поради което е наречен Цар Освободител. Александър II отменя също телесните наказания и въвежда нов университетски устав (1863 г.), земска и съдебна реформи. Започва подготовката на военна реформа. От 1862 г. обявява публично държавния бюджет. След 1866 г. се извършват няколко опита за атентат срещу Александър II. Това довежда до засилване на ролята на органите за вътрешна сигурност и репресиите срещу радикалните течения, организации и движения. Създава върховна разпоредителна комисия (1880 г.) начело с граф Лорис-Меликов. Създава условия за либерализация на обществения живот и проявяване на радикални идеи в публицистиката, литературата и др. области на обществения живот. Приема закон за градско самоуправление (1870 г.) и закон за всеобща военна повинност (1874 г.).
В областта на външната политика Александър II обръща особено внимание на т. нар. източен въпрос и за отменяне условията на Парижкия мирен договор (1856 г.). Продава на САЩ Аляска (1866 г.), присъединява Туркестан (1864 г.), Хива (1873 г.) и Кокандското ханство (1876 г.). За да засили руското влияние на Балканите, започва война с Турция (1877 г.-1878 г.). Войната завършва с успешния за Русия Санстефански мирен договор (1878 г.). Берлинският конгрес (1878 г.) затвърждава политическото положение на Русия в Европа като велика сила. Александър II става жертва на атентат, организиран от радикалната организация "Народна воля".

 

Военен календар

24.04.2022, 08:42

На 24 април 1941 година в София е сключено Тайно споразумение между България и Германия. Спогодбата, подписана от българския министър на външните работи Иван Попов и германския пратеник Карл Клодиус, заместник-началник на Отдел за икономическа политика към Министерството на външните работи на Райха, урежда правата на Германия в присъединените към България територии – Вардарска Македония и Беломорието.

Германия получава неограничено право да експлоатира природните суровини в заетите от България територии, запазва извършените конфискации, превръща в своя собственост залежите от хром край Скопие, има право да изнася за Райха руди и др. материали.
България от своя страна се задължава да поеме разходите за германските военни съоръжения във Вардарска Македония и Беломорието, да изплаща финансовите задължения на Югославия спрямо Германия в присъединените земи, а германските интереси да се ползват с предимство при отдаването на концесии.
Спогодбата налага редица ограничения върху българската власт в администрираните от България територии и засилва още повече икономическата зависимост на страната спрямо Третия райх.

 

 

И тази година няма да има военен парад на 6 май

23.04.2022, 20:50

Това става ясно от заповед на министъра на отбраната Драгомир Заков. Самият 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, ще започне в 9 ч. пред Паметника на незнайния воин в София с водосвет на бойните знамена и 20 артилерийски залпа.
В страната ще има демонстрации на способности на Въоръжените сили. Сухопътни войски ще покажат умения на учебен полиган „Ново село“, ВВС – на летище Граф Игнатиево, а Специалните сили – на полигон „Црънча“. Разбира се, Военноморските сили имат много какво да покажат
На 5 май ще има видеоконферентна връзка с националните командири на контингентите ни зад граница. От 19 ч. Представителният гвардейски духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили ще имат празничен концерт в Борисовата градина. Празничните илюминации са предвидени за 21 ч.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

МО: Фалшиви новини целят да опетнят името на български генерал

23.04.2022, 20:45

По повод информация в някои медии, че НАТО подозира генерал от ВВС в руски шпионаж, намесвайки името на командира на авиобаза Граф Игнатоево бригаден генерал Николай Русев се свързахме с директора на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на Министерството на отбраната Митко Димитров, който посочи: „Появилата се информация категорично не отговаря на истината и цели да опетни името не само на един български висш офицер, но и на Военновъздушните ни сили. Въоръжените сили, в това число и ВВС, имат необходимост от подкрепа за изпълнение на конституционните им задължения.
Призоваваме обществото да се информира от надеждни източници на информация и по категоричен начин да се противопостави на опитите за дезинформация чрез игнориране на интернет и печатни издания,разпространяващи фалшиви новини.“
Източник: https://otbrana.com/

 

Военен календар

23.04.2022, 20:03


На 23 април 1884 година в Ловеч е роден художникът Яким Банчев (1884 – 1967). Учи живопис в Държавното рисувално училище при Иван Мърквичка (1903) и в Дрезденската художествена академия (1904), след което завършва Академията за изящни изкуства „Албертина“ в Торино, Италия, (1909).
По време на войните за национално обединение 1912 – 1918 г. е мобилизиран в 17-и пехотен доростолски полк (Балкански войни) и в 57-и пехотен полк от 9-а пехотна плевенска дивизия (Първа световна война).
Създава десетки живописни композиции, отличаващи се с психологически рисунък, изпълнени с хуманност и със съчувствие към трудностите и неволите на обикновения войник („Панорама на Чаталджанските позиции“, „Пред гроба на другаря“, „Писмо за дома“, „Войник при огъня“, „Поход в дъжд“, „Отбиване нощната атака на англичаните“ и др.). Негови произведения са включени в голямата Берлинска художествена изложба (1916, 1917), както и във военните изложби в страната. От 1923 до 1935 г. живее в САЩ (Манхатън), където твори в областта на портрета и фигуралната композиция и урежда първата си самостоятелна изложба. След 1944 г. попада в групата на творците с „буржоазно минало“ и носители на „лошо западно влияние“, като произведенията му рядко се допускат до изложби. Днес те са част от колекциите на големи галерии и музеи в чужбина и в страната. Националният военноисторически музей притежава 20 негови графики и акварели от войните 1912 – 1918 г. и 10 живописни платна.

 

Хроника на една война - 23.04.2022 г.

23.04.2022, 18:50

⚡️В резултат на ракетен обстрел в Одеса загинаха 5 души, а 18 бяха ранени.
⚡️Генералният секретар на ООН потвърди посещение в Русия и Украйна. Посещението в Украйна е предвидено за 28 април, а на 26 април Гутериш ще се срещне с руския президент Владимир Путин.
⚡️Белият дом казва, че вижда признаци, че Народноосвободителната армия на Китай подкрепя руските въоръжени сили „пряко и косвено“.
⚡️Папата отклони визита в Киев със следните думи: „Каква полза, ако папата отиде в Киев, а войната продължи на следващия ден?“
⚡️Според Wall Street Journal Русия заобикаля петролното ембарго. Твърди се, че Русия товари суровините си в танкери на адрес „неизвестна дестинация“. Освен това руския петрол се смесва с друг, превръщайки се в „латвийска смес“ и „туркменска смес“.
⚡️50% от жителите на Германия се противопоставят на доставката на тежки оръжия за Украйна, според анкета, проведена от институт Insa. Други 43% от анкетираните подкрепят идеята за изпращане на такова оръжие в Киев, съобщава Nexta
⚡️Руското министерство на отбраната заяви, че Съединените щати подготвят провокация, за да обвинят руските военни в използване на химическо, биологично или тактическо ядрено оръжие.
⚡️Renault продава АвтоВАЗ. Основните претенденти за покупката са Ростех и Министерството на промишлеността и търговията. Източник на Gazeta.Ru от АвтоВАЗ твърди, че французите са започнали да подготвят завода за продажба на руски собственик.
⚡️Украйна постави ултиматум на руската делегация - провеждането на референдум в Херсонска област ще сложи край на преговорите - UP
⚡️Михаил Подоляк: Украйна подготвя мощна контраофанзива. „Тактиката и стратегията на Украйна е да получи повече артилерия, тежка бронирана техника и след това да започне много сериозни контранастъпления срещу вражеските групировки“, подчерта Подоляк.
⚡️Прессекретарят на президента на Украйна: Владимир Зеленски спи 4-5 часа на ден.
⚡️До мястото на потъването на крайцера "Москва" Русия изпрати кораба "Комуна", построен е при царя (през 1913 г.).
110-годишната Комуна е най-старият кораб на служба в света. Според съобщения в медиите днес той е прекарал цял ден на мястото на катастрофата на крайцера "Москва".
⚡️Един човек от членовете на екипажа на крайцера "Москва" загина, съобщи Министерството на отбраната на Руската федерация. Други 27 членове на екипажа са в неизвестност. Останалите 396 членове на екипажа бяха евакуирани.
⚡️Александър Невзоров беше добавен в регистъра на медиите-чуждестранни агенти. В регистъра влизат още Владимир Кара-Мурза, Алексей Венедиктов и др
⚡️Депутатите на Държавната дума на Руската федерация от Либерално-демократическата партия предлагат на САЩ да се присвои статут на „главен враг на Руската федерация“.
⚡️Руската актриса Агния Мищенко-Бродская се оплака, че е бита от украински бежанци в Италия.
⚡️Оперната певица Анна Нетребко се появи за пръв път пред европейската публика след като много театри й наложиха вето. "Дебютът" й се състоя в Монте Карло, съобщава FAN.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Франция доставя САУ “Сезар” и ПТРК “Милан” на Украйна, обяви Макрон

23.04.2022, 09:10

Франция предоставя противотанкови ракети “Милан” и 155-милиметрови самоходни артилерийски гаубици “Цезар” на Украйна, предаде Франс прес, като се позова на интервю на френския президент Еманюел Макрон за в. “Уест Франс”.
Досега  Франция се въздържаше да съобщава какъв тип въоръжения доставя на Киев. Париж само призна в средата на април, че са били дарени материали на стойност 100  милиона евро и обяви тогава доставката на допълнителна военна техника, за да се помогне на Украйна да се противопостави на руската инвазия.
“Доставяме съответните оборудвания, от “Милан” до “Сезар”, минавайки през няколко типа въоръжения”, заяви Макрон в отговор на въпрос на френското издание. “Мисля, че трябва да продължим по този път. Но винаги да имаме предвид една червена линия, която е да не се превърнем в съучастник в конфликта”, добави той.
Елисейският дворец в отговор на запитване на Франс прес не уточни колко ракети “Милан” и установки “Сезар” са били изпратени”. Според запознати източници ракетите вече са били дадени, а установките са в процес на изпращане и ще бъдат доставени в идните дни, както и хиляди снаряди.
Четиридесетина украински военни освен това ще бъдат обучени във Франция още от утре.
Френската армия разполага с 76 оръдия “Сезар”, които са с обсег от 40 километра. Те са изнасяни и за Саудитска Арабия, Дания, Индонезия, Мароко, Чехия и Тайланд.
Източник: bta.bg

 

Графика на деня: Кои са най-големите донори на военна помощ за Украйна?

23.04.2022, 09:00

Правителството на САЩ се е ангажирало да предостави най-голяма военна помощ на Украйна от началото на руската инвазия до 27 март.
Това показват данни, анализирани от Statista.com.
За периода Вашингтон е обещал на Киев да предостави военна помощ за почти 4,8 млрд. долара, според инструмент за проследяване на подкрепата за Украйна, изготвен от Института за световна икономика в Кил. Тази стойност ще се увеличи, тъй като Белият дом подготвя друг сериозен пакет в подкрепа на страната. Новият кръг на финансиране ще увеличи военната помощ на САЩ за Украйна с още 1,6 млрд. долара.
На второ място е Естония с много по-малка сума – 240 млн. долара за дадения период. Стойността обаче възлиза на 0,8 процента от БВП на страната. Това е много повече в относително изражение от която и да е друга страна, дори когато се комбинират военни, финансови и хуманитарни ангажименти.
Комбинираният ангажимент на САЩ за около 8,3 млрд. долара хуманитарна и военна помощ възлиза на приблизително 0,04 процента от БВП на страната.
Следващите най-големи донори на военна помощ за Украйна са Обединеното кралство, Италия, Швеция и Германия.
Полша – една от съседките на Украйна, се появява по-надолу в списъка, като обещава малка военна помощ за страната. Варшава обаче концентрира вниманието си върху финансовата помощ с около 900 млн. долара. Така страната е вторият по големина общ донор за Украйна след САЩ.
Инструментът за проследяване на подкрепата за Украйна на IfW Kiel систематично записва стойността на подкрепата, която правителствата на 31 западни държави са обещали на страната от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. Военна, финансова и хуманитарна помощ, която е публично известна, се записва в базата данни.
Източник: https://www.investor.bg/

 

 

Испания изпрати 200 тона военно оборудване и боеприпаси за Украйна

22.04.2022, 20:54

Испанският товарен военен кораб SPS Ysabel (A-06) Ro-Ro вече е на път за Полша, където ще достави 200 тона военно оборудване и боеприпаси за Украйна. Това бе съобщено лично от премиера Педро Санчес, който е първият испански министър-председател посетил официално Украйна.
Засега няма информация от кое испанско пристанище е тръгнал най-големият товарен кораб, с който разполага армията.
Знае се, че на борда му има 40 военни превозни средства и допълнително военно оборудване, но не се съобщават подробности.
Премиерът Санчес каза, че това е „най-голямата пратка“, правена досега от Испания за Украйна, тъй като първоначално правителството му настояваше доставката на военна техника да се извършва в рамките на Европейския съюз.
Медиите в страната описват подробно товарния кораб, с който се превозва сегашната пратка от военно оборудване и боеприпаси – той е дълъг 149 метра, 21 е широк, 27 е висок.
Обслужва се от 60 моряци и 6 офицери, а придобиването му за нуждите на армията за 7,5 милиона евро беше обявено миналата година
Източник: bnr.bg

 

Кой е Васил Коцев – легендата на българското външнополитическо разузнаване

22.04.2022, 20:44

На 15 април се изпълниха 100 години от рождението на генерал Васил Коцев, или ВИК, както го наричат съвременниците, по абревиатурата на имената му (роден е през 1922 г. в село Скравена).

Разузнавач – легенда, професионалист от най-висока класа, обективен, смел, действащ без страх, но и без илюзии – такъв е останал в спомените на колегите си генерал Васил Коцев.

На фона на изтеклото столетие неговата разузнавателна дейност е сравнително кратка, но в историята на българското разузнаване генерал Васил Коцев е човекът, който най-дълго - почти 13 години, е начело на Службата (Първо главно управление на ДС). При това единствено заради своя професионализъм, той дори не е активен борец против фашизма и капитализма, каквито са колегите му от този ранг по онова време в МВР.
Роден е в софийското село Скравена, в бедно семейство и постъпва в РМС още в детските си години – през 1933, а в БКП е приет през 1948 г. Завършва Първа мъжка гимназия в София и „право” в Софийския университет......Прочети още

 

Турция ще активизира преговорите със САЩ за купуването на изтребители Ф-16

22.04.2022, 20:21

Планира се преговорите на Турция със САЩ за купуването на изтребители Ф-16 да бъдат активизирани, заяви днес турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, цитиран от телевизия Хабертюрк.
При необходимост в преговорите може да участват и президентите на двете страни Реджеп Тайип Ердоган и Джо Байдън, посочи Хулуси Акар.
Идните дни контактите ще бъдат активизирани. Ако се налага, може да бъдат проведени телефонни разговори или среща на нашия президент с Байдън. Оценяваме развитието на процеса като положително, посочи министърът на отбраната на Турция.
Той каза, че е разговарял по въпроса с американския си колега Лойд Остин.
Изложихме позицията си ясно и от американска страна получихме одобрителен отговор. Процесът се развива позитивно, заяви Акар.
Анкара иска да купи от САЩ 40 изтребителя Ф-16 Блок 70 (F-16 Block-70), както и 80 комплекта за модернизация на наличното въоръжение на Турция. През март представители на Турция и САЩ проведоха преговори по въпроса за купуването на изтребителите Ф-16. Хулуси Акар обяви тогава, че преговорите са преминали в позитивна атмосфера, съобщава БТА.
Покупката на изтребители Ф-16 и модернизацията на наличните самолети от този тип може да бъде алтернатива за Турция за парите, похарчени от нея по програмата за изтребителите Ф-35, от която страната бе изключена, обяви миналата година турският президентски говорител Ибрахим Калън.
В отговор на покупката от Анкара на руските зенитно-ракетни системи С-400 през 2019 г. Вашингтон прекрати участието на Турция в програмата за изтребителите Ф-35 и заплаши с налагане на санкции по силата на CAATSA (американския закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции).
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Хроника на една война - 22.04.2022 г.

22.04.2022, 20:06

⚡️Европейската комисия може да разреши плащане за руски газ в рубли, но при определени условия, - Ройтерс. Схемата предвижда следните действия: Компаниите получатели на газ откриват сметки в чуждестранна валута в руска банка. По тях купувачът ще вкарва долари или евро с последващото им конвертиране в рубли, за да плати горивото.
⚡️Шолц: Ембаргото за газ от Русия е неприемливо, защото няма да доведе до края на специалната операция в Украйна, но ще има „значителни последици“ за Германия и цяла Европа. Незабавният отказ на Германия да внася руски газ може да струва на страната 180 милиарда евро загубен БВП тази година, според изчисленията на Бундесбанк.
⚡️ВЦИОМ: 80,7% от руснаците вярват на Путин, а 78,4% от гражданите одобряват работата му като президент на Русия.
⚡️Песков: Путин ще приеме генералния секретар на ООН Гутериш, който ще пристигне в Москва на 26 април за разговори с Лавров.
⚡️САЩ отпускат още 1,3 милиарда долара за Украйна. „Имаме възможност да правим това дълго време“, Байдън.
⚡️Основател на "Азов" Андрей Билецки: На 9 май "Точка-У" може да удари шествието на "Безсмъртния полк" в Мариупол.
⚡️Папата каза, че срещата му с патриарх Кирил в Йерусалим през юни няма да се състои, като отбеляза, че съжалява за това - медии
⚡️Япония се превърна в недружелюбна страна за Руската федерация, много е трудно да се говори за продължаване на преговорите по мирен договор - Песков
⚡️Украйна планира да се присъедини изцяло към Европейския съюз през 2024 г., заяви министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко.
⚡️Международната федерация по плуване отстрани олимпийския шампион Евгений Рилов от състезания за 9 месеца.
Причината е присъствието му на митинг-концерт в Лужники, с който бе отбелязана годишнина от влизането на Русия в Крим.
⚡️Essity (Zewa, Libresse и Libero) напуска руския пазар.
⚡️„Медведчук сега свидетелства, разказва всичко, което се е случило -  с кого е работил, как е печелил..“, – секретарят на СНБО Алексей Данилов.
⚡️Росавиация посъветва авиокомпаниите да се подготвят за полети без GPS поради зачестилите случаи на „заглушаване“ – Известия.
⚡️Зеленски казва, че Украйна се нуждае от помощ в размер на $7 милиарда на месец, за да компенсира икономическите загуби
⚡️Reuters и The Times съобщават за хиляди етиопски доброволци, които се интересуват как да се присъединят към руската армия срещу заплащане.
⚡️Кметът на Харков Игор Терехов помоли жителите на кварталите, които постоянно са под обстрел, да се евакуират.
⚡️Основателят на Telegram Павел Дуров стана гражданин на ОАЕ.  - Forbes. Сега той е гражданин на Русия, ОАЕ, Франция и Сент-Китс и Невис
⚡️На предстоящата среща на върха на групата са поканени лидерите на всички страни членки на Г-20, включително президентът на Руската федерация - министърът на финансите на Индонезия.
⚡️"Ще имам възможност, ако френските граждани и гражданки ми гласуват доверие, да му се обадя следващата седмица". Макрон за Путин.
⚡️Турция пусна още една авиокомпания само за руски туристи - Mavi Gok Aviation.
⚡️Флагът на ДНР бе вдигнат на 200-метровата телевизионната кула на Мариупол.
⚡️Украинската страна заговори за огромен масов гроб край Мариупол: "Хиляди" хора може би са погребани в масов гроб в село Мангуш, казва Петър Андрющенко - съветник на украинския кмет на града. Сателитни снимки, получени от журналисти, показват вероятното местоположение на масовия гроб. Това е траншея с дължина повече от 300 метра. Окопът се появил в края на март - на сателитно изображение направено на 23 март той липсва, на 29.03 той се вижда ясно. На 9 април траншеята е частично заровена. „Не знаем колко са и как да ги преброим. Там вероятно са хиляди”, казва Андрющенко. Районът на Мангуш отдавна е под контрол на руските сили.
⚡️Президентът Зеленски създаде Национален съвет за възстановяване на Украйна след войната.
⚡️Руско външно министерство: Москва има право да счита транспорта на САЩ и НАТО с оръжие като легитимна цел, ако премине през украинска територия, говорим директно за това.
⚡️В Москва тестването на Face Pay с участието на пътници в наземния транспорт започва през май.
⚡️Русия ще участва в подписването на мир между Армения и Азербайджан. Евентуалното подписване на документа не предполага изтегляне на мироопазващия контингент от Нагорни Карабах, каза ръководителят на Арменския съвет за сигурност Армен Григорян.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Украински Ан-26 се разби в Запорожска област

22.04.2022, 14:03

В Запорожска област се разби украински военно-транспортен самолет Ан-26, изпълняващ технически полет. В резултат на инцидента има пострадали, съобщиха от пресслужбата на регионалната администрация. В последствие бе съобщено за един загинал и двама ранени.
"Самолет Ан-26 падна тази сутрин във Волнянски район на Запорожска област, се казва в съобщение, публикувано на страницата на Запорожската областна администрация във Facebook.
"Обстоятелствата се изясняват. Подробности по-късно", добавиха от пресслужбата. Не се съобщава все още колко души е имало на борда, какъв е бил товарът и какво е причинило катастрофата. - (видео)

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Защо САЩ ускоряват снабдяването на Украйна с тежки оръжия?

22.04.2022, 09:21

Осем седмици след началото на руската инвазия решението на правителството на Джо Байдън да увеличи значително доставките на артилерийски оръдия за Украйна е сигнал за задълбочаване на американския ангажимент в ключов етап от борбата за индустриалното сърце на страната. "Намираме се в критичен период", заяви вчера президентът Джо Байдън и обявяви, че е одобрил допълнителна военна помощ в размер на 800 милиона долара, която включва 72 155-милиметрови гаубици, 144 000 артилерийски снаряда и над 120 въоръжени дрона, за които ще е необходимо обучение на украинските военни, предаде Асошиейтед прес
По този начин сумата на помощта за сигурност, предоставена от началото на инвазията на Русия на 24 февруари, достига 3,4 милиарда долара. Това е извънредно голям размер на американската военна помощ за страна, към която Съединените щати нямат задължения по договор за отбрана.
Защо артилерията е толкова важна сега?
Тежките оръжия се очертават като ключова част от развоя на битката за източния регион на Украйна, известен като Донбас. Сравнително равният терен е подходящ за това, което военните наричат маневрена война - придвижването на танкове и други сухопътни сили, подкрепени от оръдия с голям обсег като 155-милиметровата гаубица. През последните дни руснаците разполагат в района на Донбас допълнителна артилерия, както и повече сухопътни войски и друга техника, в подготовка за очертаващата се дълга битка в индустриалното сърце на Украйна.
Гаубиците, които САЩ изпращат в Украйна, ще бъдат от най-новия американски модел, известен като M777, използван от армията и морската пехота. По-малки и по-маневрени от по-стария модел, М777 могат да се разполагат на бойното поле с тежкотоварни хеликоптери и да се придвижват сравнително бързо между позициите с тежкотоварни военни камиони, които също се осигуряват от Пентагона. "Важен е видът на бойните действия, които очакваме в Донбас. Заради терена, защото е открит, защото е равнинен, защото не е толкова урбанизиран, можем да очакваме руснаците да разчитат на далекобойни оръжия, по-специално на артилерия", каза Джон Кърби, говорител на Пентагона. Високопоставен служител на отбраната на САЩ заяви, че първите от 72-те гаубици се очаква да потеглят към Европа още този уикенд. Неуточнен брой от 18-те 155-милиметрови гаубици, които Байдън одобри миналата седмица да бъдат изпратени в Украйна, вече са в Европа, а в сряда американски военни ще започнат да обучават свои украински колеги как да боравят с тях. Обучението ще се извършва в неуточнена трета страна.
Ще бъде ли това достатъчно да възпре руското настъпление?
Вероятно не и Байдън заяви, че вече е поискал от Пентагона да започне работа по предоставянето на още военна помощ. Президентът заяви, че тази фаза на руската инвазия ще бъде "по-ограничена от гледна точка на географията, но не и от гледна точка на жестокостта". Той също така призна, че е необходимо Конгресът да одобри средствата, необходими за продължаване на предоставянето на ключови оръжия на Украйна след последния пакет от 800 милиона долара, който според него ще осигури постоянен поток от оръжия само за следващите няколко седмици.
Представители на САЩ посочват, че руснаците се опитват да коригират подхода си в Украйна след първите неуспехи, което предполага, че борбата може да бъде дълга. След като не успя да превземе столицата Киев в първите седмици на т.нар. от нея "специална военна операция", Русия стесни целите си, като се съсредоточи върху Донбас, където подкрепяните от Москва сепаратисти се сражават от 2014 г., и върху участък от крайбрежието на Азовско море от Мариупол до Кримския полуостров. Едно от руските предимства е близостта на този регион до руска територия, което позволява по-къси снабдителни линии, в сравнение с предишните сражения в северната част на Украйна.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Преди 118 г. е роден Робърт Опенхаймер – „бащата на атомната бомба”

22.04.2022, 09:08

Алберт Айнщайн и Робърт ОпенхаймерНа 22 април 1904 г. в Ню Йорк е роден Джулиъс Робърт Опенхаймер – американски физик-теоретик, професор по физика в Калифорнийския университет в Бъркли, член на Националната академия на науките. Широко известен е като ръководител на Манхатънския проект, поради което често го наричат „баща на атомната бомба”.
Джон Опенхаймер произхожда от заможно семейство. В жилището им имало оригинални картини от Пабло Пикасо и поне три платна на Винсент ван Гог. По-малкият му брат Френк също става физик.
От рано младежът се изявява като изключително талантлив и взема по два класа за една година. Проявява интерес към английската и френска литература.
Постъпва в Харвардския колеж и взема по шест дисциплини за семестър. Завършва за три години...........Прочети още

 

"Край със зависимостта от Запада": Какви са новите руски снайперски винтовки?

22.04.2022, 08:43

През последните години руският отбранителен комплекс премахна зависимостта от Запада и направи пробив в сегмента на снайперските оръжия, твърдят експерти. Съвременните руски винтовки не отстъпват по характеристики на най-добрите западни модели.
Централният институт за прецизно инженерство (ЦНИИТОЧМАШ) започна изпитания на нов самозаряден снайперски комплекс "Уголек", съобщава в."Климовский оръжейник", който се издава от подмосковското предприятие. В близко бъдеще винтовката ще бъде тествана за съответствие в показателите за обхвата и точността на огъня, както и бронебойното действие на боеприпасите.
"Уголек" е направена изцяло от руски компоненти. Винтовката ще се предлага в две версии: с патрон .308 Winchester (7.62 x 51 мм) и с по-мощния .338 Lapua Magnum (8.6 x 70 мм). ЦНИИТОЧМАШ изпълнява поръчката за руското министерство на отбраната, но възнамерява да създаде линия самозарядни ловни винтовки на базата на армейския "Уголек".
Новият снайперски комплекс ще се състои от самата винтовка и различни приспособления, включително и прицели. Според инженера от ЦНИИТОЧМАШ Игор Некрасов в интерес на военните ще бъдат създадени "нови патрони с калибъра на НАТО, нов барут, нови капсули". Предвижда се работите по този проект да приключат през 2022 година.
Преход към ново поколение
През февруари 2019 г., в интервю за вестник "Известия", генералният директор на ЦНИИТОЧМАШ Алберт Баков каза, че "Уголек" не е разработена, за да замени легендарната снайперска винтовка на Евгений Драгунов (СВД). Според него това оръжие перфектно се справя с поразяването на цели на разстояние от 500-800 м. Поради тази причина задачата на "Уголек" е да извършва ефективна стрелба на разстояние над 800 м.
"Сега първите образци са готови, провежда се стрелба, забележките се вземат под внимание. В това виждам бъдещето на нашия институт. Ще отбележа, че създаваме не само винтовки, но и цели снайперски комплекси, които включват пълно оборудване, както и високоточни боеприпаси", обясни Баков.
В разговор с RT журналистът от сп. "Арсенал Отечества" Александър Бутирин отбеляза, че по време на военни действия подразделенията на армията се нуждаят от винтовки, които да надминават СВД по обхват и точност. Според него сега диверсионно-разузнавателните групи (ДРГ), които включват снайперисти, често трябва да поразяват цели на разстояние повече от един километър
"СВД е безспорен фаворит. Това е безотказно, непретенциозно и надеждно оръжие. Въпреки това пушката на Драгунов не винаги има достатъчно ефективен обхват. Военните се оплакват и от прекомерната дължина на винтовката (1,2 м) и недостатъчна ѝ точност. Съвсем естествено е министерството на отбраната да очаква по-модерни оръжия. Мисля, че това не е лесна, но е изпълнима задача", каза Бутирин.
Както обясни експертът, към армейското снайперско оръжие има доста високи изисквания. Освен голям обсег и точност, винтовката трябва да бъде лека и възможно най-лесна за употреба. Специално внимание инженерите от ЦНИИТОЧМАШ отделят и на нейната надеждност, която трябва да бъде сравнима с тази на СВД, каза Бутирин.
"По правило войникът няма време да се подготви за стрелба. Военнослужещите в състава на ДРГ често са принудени да правят дълги и изтощителни маршове. Това означава, че "Уголек" трябва да има минимално изпъкваща повърхност, бързо да се привежда в бойно състояние и да стреля безотказно при всякакви метеорологични условия, като същевременно запази необходимата точност", каза Бутирин.
В момента Сухопътните войски и Въздушнодесантните сили на Русия са оборудвани главно с различни версии на СВД – модернизирани варианти на класическата пушка "Драгунов" (СВДМ), модификация със сгъваем приклад (СВДС) и едрокалибрен вариант (СВДК). Специалните звена на въоръжените сили са оборудвани със СВУ-AС (7.62 × 54 мм и 7.62 × 51 мм) и ВСС "Винторез" (9 x 39 мм), разработени от ЦНИИТОЧМАШ и Тулския оръжеен завод.
Експертите смятат, че СВД ще бъде постепенно заменена от снайперската пушка "Чукавин" (СВЧ), която беше представена за първи път на форума "Армия 2017". Масата на оръжието е 4-4,5 кг, а обхватът - до 1,2 км. Пушката е разработена от концерна "Калашников" и ще бъде произведена във варианти за калибър 7.62 × 54 мм и 7.62 × 51-мм патрон на НАТО.
"Предимствата на тази винтовка са в нейната точност. Точността на боеприпасите е равна на приблизително една минута от ъглите. Това е много висок стандарт за полуавтоматична винтовка от такъв калибър", каза по-рано за RT Всеволод Илин, директор специални проекти на концерна "Калашников" и световен шампион по практическа стрелба.
"Дългоочакваната стъпка напред"
През последните години руските държавни и частни компании разработиха няколко перспективни образци на снайперски оръжия. Например, през 2017 г. ЦНИИТОЧМАШ представи тактическата пушка "Точност" за нуждите на Федералната служба за сигурност (ФСБ), Федералната служба за охрана (ФСО) и Росгвардия.
Оръжието е създадено на базата на експерименталния комплекс T-5000 от научно-конструкторската група "Промтехнологии" (Orsis). Винтовката се предлага в две модификации – за 7.62 х 51-мм и 8.6 х 69-мм патрон. Към днешна дата "Точност" се доставя за подразделения и спецназ на Росгвардия.
По тактико-технически характеристики "Точност" превъзхожда австрийската тактическа винтовка Steyr-Mannlicher SSG 08, която руснаците купуваха по-рано. Максималният обхват на "Точност" е до 1,5 км, а теглото ѝ е от 5,8 до 6,2 кг.
Преди да влезе в серийно производство, Т-5000 стана популярна като една от най-точните в света. През 2012 г. с тази пушка Управление "А" на Центъра със специално предназначение на ФСБ на Руската федерация взе злато на световното първенство по снайперска стрелба за полицейските и армейските части. През 2016 г. екип на ФСО, също въоръжен с пушка Orsis, спечели Европейския шампионат за снайперисти.
Въпреки това Т-5000 трябва да се усъвършенства поради доста големия брой вносни компоненти и някои оперативни недостатъци. "Точност" получи пълнител за десет патрона, тактическа цев и модернизиран приклад за по-удобна стрелба от легнало положение.
"Доколкото разбирам приемането на Т-5000 на въоръжение беше възпрепятствано и от високата цена. Но подмяната на отделните компоненти и стартирането на серийно производство направиха винтовката по-евтина. Появата на "Точност" е безспорна и дългоочаквана стъпка напред. Тази винтовка освободи руските правоохранителни органи от необходимостта да ползват западни модели", каза Бутирин.
Според експерта частната компания Lobaev Arms (Калужка област) е постигнала огромен успех. Инженерите на предприятието разработват най-далекобойната винтовка в света - СВЛК-14С "Сумрак" за специален патрон .408 CheyTec (10.3 × 77 мм). През 2017 г. тя порази цел на разстояние 4.178 км. Въз основа на "Сумрак" може да се създаде нова винтовка за въоръжените сили.
През 2017 г. Lobaev Arms представи на публиката и винтовките ДВЛ-10 M1 "Диверсант" и ДВЛ -10 M2 "Урбан". Първата е предназначена за военни части, а втората - за полицейски подразделения и специални служби за борба в градски условия. Точността на винтовките отговаря на най-добрите международни стандарти.
Главният редактор на сп. "Калашников". Оръжия, боеприпаси, оборудване" Михаил Дегтярьов заяви в интервю за RT, че руският отбранителен комплекс е постигнал значителен напредък в разработването на снайперски оръжия, прицели и необходимите боеприпаси. - Още снайпери
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Създателят на руските снаряди е българин

22.04.2022, 08:40

Десетки и стотици са българите, отдали себе си на изграждането на Русия и Съветския съюз. Не по-малко са и руснаците, които посвещават живота си на България. Ако се предадем пред манията да направим класация, първото място безапелационно ще заеме българинът, руският генерал професор Симеон Ванков (1858-1937). Ако някому приляга в пълна мяра определението гений, това е той.

Според признанията на видни специалисти в металодобива и производството на снаряди, начело на които застава ген. Ванков, на него се дължи спасението на руската армия от поражение в Първата световна война. В основите на победата й във Втората световна война лежи неговата дейност, защото ген. Ванков започва индустриализацията на съветска Русия, развива от нулата черната и цветната металургия и миннодобивната промишленост в тази страна, строи и ръководи металургични и военни заводи, електростанции, водопроводи и какво ли още не. В Хабаровск по едно и също време той заема двадесетина ръководни длъжности, една от друга по-отговорни.

В изпълнение на възложените му задачи контактува както с император Николай II чрез великия княз Сергей Михайлович в Русия, така и с Ленин в СССР. Не срещнах сведения за негови контакти със Сталин, но като се има предвид, че в края на 30-те години съветската индустриализация се развива толкова бързо, че догонва американската, може да се предположи, че без най-дейното участие на Вожда в съдбата му това едва ли е било възможно да се случи. Има и някои спорове около изданията на спомените на проф. Ванков, но това не поставя под съмнение подвига му......Прочети още

 

На този ден

22.04.2022, 08:37

На 22 април 1951 г. Васил Стоичков Величков извършва първи полет с реактивен самолет Як-23. С това се поставя началото на реактивната авиация в България. Полетът е изпълнен на на летище Граф Игнатиево.
От март до септември 1951 г. са получени 30 изтребителя Як-23 и 4 учебно-бойни Як-17. Първата група пилоти завършва подготовката си в края на март в СССР и след завръщането си в България се подготвя за облитането им. При излитането отказва двигателят на самолета, но Величков успява да кацне по „корем”.
Въпреки възникналия инцидент събитието е знаменателен факт в историята на българската военна авиация.
Самолетите Як-23, макар и с право крило са отлични изтребители. Тяхната скороподемност и маневреност, както и двете мощни оръдия им дават възможност, ако се наложи, напълно успешно да се борят с американските Lockheed F-80 „Shooting star", британските DН „Vampire" и Gloster „Meteor", както и с витловите супербомбардировачи Воеing В-29 и В-50. Българските ВВС имат пет полка, въоръжени с този самолет. Последни летците от 43-ти ИАП в Доброславци преминават от Як-23 на стреловидните МиГ-15/15бис. Изтребителят Як-23 остава в строя до края на 1958 г.
За България общо са доставени 16 броя Як-17УТИ и 105 броя Як-23.

 

 

Хроника на една война - 21.4.2022 г.

21.04.2022, 21:04

⚡️Парламентът на Финландия гласува на първо четене "за" влизане на страната в НАТО. 109 депутати са за, 12 са против, 35 се въздържаха, а 44 отсъстваха.
⚡️Основният акционер на Лукойл Вагит Алекперов напусна борда на директорите и поста на ръководител на компанията.
⚡️В Чернигов украински военни разрушиха паметника на Зоя Космодемянская в Чернигов. Склуптурата стоеше в двора на едно от местните училища, което преди години носеше името на Зоя Космодемянская.
⚡️Медведев: „Един от упоритите украински шефове (шефът на СНБО Алексей Данилов) каза, че е необходимо да ударят по Кримския мост. Надявам се той да разбира каква ще бъде нашата цел в отговор."
⚡️Владимир Путин към Шойгу: Считам предложеното щурмуване на индустриалната зона в Мариупол за неуместно. Нареждам ви да го отмените.
⚡️След стабилизиране на ситуацията в освободените територии на Харковска област може да се проведе референдум, каза за РИА Новости ръководителят на временната гражданска администрация Виталий Ганчев.
⚡️Съветниците на Зеленски Подоляк и Арахамия обявиха готовността си да отидат в Мариупол за преговори.
⚡️Останките на руския ракетен крайцер "Москва" се намират в приблизителни координати 44°56'N 31°44'E, на дълбочина само 50-60 метра. Това съобщи военният портал Defense Express, позовавайки се на свои източници.
⚡️Антон Геращенко - съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна: „Войната с руснаците ще продължи като войната между Израел и арабите“.
⚡️Съветът към президента на Руската федерация за кодификация на законодателството счита, че инициативата на Кримския парламент за принудително изземване на имущество на граждани и организации от неприятелски страни е в противоречие с Конституцията на Руската федерация, заяви ръководителят на Съвета. Павел Крашенинников
⚡️Bild: По указание на канцлера Олаф Шолц, Германия изключи почти всички тежки оръжия от списъка за военна помощ за Украйна. От 15-те вида оръжия, поискани от Киев, в окончателния документ останаха само три позиции. Der Spiegel не изключва оставката на Шолц заради доставката на оръжие в Киев.
⚡️"Защото той е като крокодил, който е хванал крака ти". Британският премиер Борис Джонсън обясянва, че всякакви мирни преговори между Русия и Украйна вероятно ще се провалят заради позицията на руския президент Владимир Путин.
⚡️Борис Джонсън: „В случай на използване на оръжия за масово унищожение, Обединеното кралство си запазва правото да нанесе ответен удар самостоятелно, без да се консултира с други страни от НАТО“.
⚡️Словения ще даде на Украйна съветски танкове Т-72, ​​в замяна Германия ще достави на Словения танкове Marder и бронетранспортьори Fuchs, - германска информационна агенция DPA.
⚡️Премиерите на Испания и Дания Педро Санчес и Мат Фредериксен са на работно посещение в Киев
⚡️Западните страни са замразили около 300 милиарда долара резерви на Централната банка на Руската федерация, - Набиулина.
⚡️Външно министерство на Чили разследва съдбата на чилийския журналист и писател Гонсало Лира Лопес, който разкритикува украинските власти и изчезна в Харков.
⚡️Производителят на битова химия и хигиенни продукти P&G (Ariel, Tide, Lenor, Fairy, Pampers, Always, Gillette, Head & Shoulders, Pantene, Blend-a-med) разреши излизане от руския пазар - Reuters, цитирайки представители на компанията.
⚡️Петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Китай, Великобритания, САЩ, Франция) могат да формират основата от държави-гаранти за Украйна, този въпрос се обсъжда на руско-украинските преговори - Алексей Полищук, директор на департамент в руското външно министерство.
⚡️Чавушоглу: Турция все още не е съгласна с искането на Украйна да й предостави гаранции за сигурност по модела на член 5 от Договора за НАТО.
„Не може да има гаранции, докато не стане ясно какви са тези гаранции. Зеленски каза, че се нуждае от клауза, подобна на член 5 от Договора за НАТО. Нито една страна не прие това предложение. САЩ, Великобритания и Канада също не го приемат. Разбира се, Турция също не приема това. По принцип никой не се противопоставя на подобни гаранции. Но техните условия не са ясни. Никой не е съгласен с искането на Зеленски“, каза той, цитиран от CNN.
⚡️Съединените щати въведоха нов пакет от санкции срещу Русия, той включва физически и юридически лица.
Под новите санкции попаднаха около 30 физически лица, включително "свързани" с банка "Открытие", както и 40 юридически лица, съобщиха от Министерството на финансите. САЩ налагат и визови ограничения срещу 635 руснаци във връзка със събитията в Украйна.
⚡️Говорителят на Пентагона Кърби опроверга собственото си изявление вчера, че Украйна е получила допълнителни самолети от съюзни държави, както и резервни части. Кирби уточни, че до момента самолетите не са доставяни изцяло на украинските военни.
⚡️Стрийминг услугата Netflix е загубила 50 милиарда долара капитализация.
⚡️Джо Байдън планира да направи изявление днес по отношение на Русия и Украйна.
⚡️Китайският президент Си Дзинпин осъди едностранните санкции. Според него политиката на груба сила заплашва "световния мир" - Ройтерс.
⚡️Холандия ще достави на Украйна гаубици PzH 2000, а Германия ще им доставя боеприпаси, - Bloomberg.
⚡️Израелският посланик в Москва каза, че Израел е потвърдил готовността си да организира среща между Владимир Зеленски и Владимир Путин в Йерусалим.
⚡️Върховният представител на ЕС Жозеп Борел: Европа сега е в опасност.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Кликни за по-голяма резолщция

 

Словения дава Т-72 на Украйна

21.04.2022, 20:14

Словения дава на Украйна съветски танкове Т-72, а в замяна Германия ще достави на Словения бойни машини на пехотата Marder и бронетранспортьори Fuchs, съобщи германската информационна агенция DPA, съобщава “Интерфакс”.
Украйна използва танкове Т-72 и няма да е нужно обучение. Танковете ще бъдат доставени от запасите на Словения, като компенсация Германия ще предостави на Словения машини германско производство.
Агенцията, позовавайки се на източници в правителствени кръгове, съобщава, че Словения е поискала като компенсация по-модерна техника, танкове Leopard 2 и бойни машини на пехотата Puma, както и бронетранспортьори Boxer.
По-рано германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт потвърди размяната по телевизионния канал Ntv, но не даде подробности.
Източник: news.bg   

 
 

Празник на българските военни контраразузнавачи

21.04.2022, 20:10

21 април е празникът на Военното контраразузнаване. Със заповед на началник-щаба на Българската войска от 21 април 1915 г. Военното контраразузнаване (ВКР) се обособява като самостоятелно звено.
Същевременно е създадена и специализирана структура за военно контраразузнаване. То е сформирано с Указ № 94 от 09.09.1915 г. на цар Фердинанд, който утвърждава “Правилник за службата по безопасността на народната отбрана”. Празникът е обявен през 1996 г. В края на 1999 г. управление “ВКР” в МО става част от служба “Сигурност – Военна полиция и Военно контраразузнаване” към министъра на отбраната. В резултат на реформа в системата на националната сигурност от 1 април 2008 г. ВКР премина към ново сформираната Държавна агенция “Национална сигурност”.
Контролът над структурите за сигурност от страна на Народното събрание е под формата на питания към министъра на вътрешните работи и при гласуването на бюджета на министерството.
През 1924 г. започва процес на целенасочено законодателно регламентиране на структурите за сигурност и постепенното им разграничаване от Министерството на вътрешните работи. Контраразузнаването е част от обща структура заедно с разузнаването, наречена Държавна сигурност (ДС). Първият нормативен акт за дейността й е Законът за защита на държавата (1924 г.). През следващата година е приет Закон за администрацията и полицията, който урежда правната рамка за действие на ДС и определя нейните основни задачи. През периода 1944–1946 г. на ДС са възложени и следствени функции.
През 50-те години на XX век се взимат организационни мерки за укрепване на специализираното звено за контраразузнаване чрез обединяването на оперативно-техническите отдели при Министерството на народната отбрана (МНО) и Министерството на вътрешните работи (МВР) в единна структура в рамките на ДС.
В началото на 60-те години ДС се утвърждава като структура, съставена от управления и самостоятелни отдели в рамките на МВР.
През 1963 г. с Указ на Президиума на Народното събрание се създава Комитет за държавна сигурност (КДС) към Министерския съвет. През същата година е приет документ за структурата и функциите на военното контраразузнаване, който дефинира същността и характера на изпълняваните от него задачи.
След приемането на нов Наказателен кодекс през 1968 г. Президиумът на Народното събрание приема Указ № 1156 за промени в структурата на Министерския съвет и централните ведомства. С указа се постановява обединението на МВР и Комитета за държавна сигурност.
През 90-те години на XX век започва процес на реформиране на специалните служби на България. Управление “Военно контраразузнаване” е извадено от системата на ДС и прехвърлено на подчинение на МНО. През 1991 г. е приет нов Закон за МВР, който поставя нови рамки в системата за национална сигурност.
С влизането от 1 януари 2008 г. на Закона за Държавна агенция “Национална сигурност” (ЗДАНС) е създаден модерен специализиран орган към Министерския съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност. Агенцията е конституирана в отговор на високите обществени очаквания за ефективност в борбата с корупцията и организираната престъпност и в съответствие с опита на съюзниците от НАТО и Европейския съюз.
Източник: dans.bg

 
 

Сравниха „Щил-1“ срещу „Байрактар“

21.04.2022, 15:33

По време на военната операция в Украйна фрегатата на ВМС на Русия "Адмирал Есен" удари безпилотния летателен апарат (БЛА) с две ракети от корабната система за противовъздушна отбрана "Щил-1". Как е устроен руският противовъздушен комплекс и на какво още е способен?
"Байрактар" нямаше шанс
За унищожаването на БЛА „Байрактар“ (англ. Bayraktar) край бреговете на Крим свидетелства видеозапис, разпространен от руското Министерство на отбраната. Според ведомството на безпилотният летателен апарат на украинската армия е извършвал разузнаване на действията на руски кораби, както и на крайбрежни и наземни позиции на военна техника на руските въоръжени сили.......Прочети още

 
 

Джо Байдън ще обяви нова военна помощ за Украйна

21.04.2022, 15:24

Президентът на САЩ Джо Байдън ще оповести планове за изпращане на допълнителна военна помощ за Украйна, която да помогне на страната да се противопостави на руската инвазия, според източник на Асошиейтед прес.
Американски представител, пожелал анонимност, е казал пред осведомителната агенция, че тази сутрин Байдън ще направи обръщение от Белия дом, в което ще представи подробности от плановете си да разшири вече одобрената от американското правителство военна помощ за Украйна от близо 2,6 милиарда долара.
Очаква се новият пакет да бъде сходен с този от 800-те милиона, който американският президент обяви миналата седмица. Това включва така необходимата за украинските сили тежка артилерия и муниции в условията на ескалиращата битка за региона Донбас в Източна Украйна.
Високопоставен представител на американското министерство на отбраната вчера каза, че в европейска страна вече е започнало обучението на украински военен персонал за работа с американски 155-милиметрови гаубици, отбелязва Асошиейтед прес.
Вчера Байдън събра военното ръководство на страната на първата им среща на живо в Белия дом след встъпването му в длъжност през 2021 г. Американският президент похвали военните за "изключителната" им работа по въоръжаването на Украйна, допълва БТА.

 
 

Амбицията ни е у нас да има многонационална бригада под българско командване

21.04.2022, 15:04

Това каза днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на учебен полигон „Ново село“. Заедно с  председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер той участва в Деня за демонстриране на способности по време на съвместна подготовка на бойната група от  български и американски военнослужещи, които са от 42 механизиран батальон – Ямбол, от състава на 2 механизирана бригада и от 2 кавалерийски полк на американската армия. Командир на българския батальон е подполковник Велин Кехайов.
Механизиран взвод усилен с две отделения от американската рота „Страйкър“ успя да изпълни поставената от командира на батальона задача да спре атаката на противостоящите сили и да възстанови целостта на отбраната. Това беше част от съвместната подготовка на бойната група, създадена с решението на правителството през януари. Очаква се към нея да се присъединят и сили от Великобритания. Тази бойна група ще продължи да функционира, каза началникът на отбраната.  В същото време се водят разговори Италия да бъде рамкова държава на многонационална бойна група с наше домакинство и с придадено българско формирование. Адмирал Ефтимов очаква до месец да има съответното решение. Амбицията ни, обаче е, у нас да има многонационална бригада под българско командване, каза още той.
Сега НАТО разполага с осем бойни групи от Балтийско до Черно море, като сред тях е и българската, подчерта адмирал Бауер. Той оцени ролята на България и конкретно на армията за стабилизиране на Балканите. Подчерта и охраната на въздушното пространство от българските ВВС съвместно с испанските и нидерландските самолети.
Ако се вземе политическо решение за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, ще го изпълним без да нарушаваме боеготовността на Българската армия, отговори на въпрос адмирал Ефтимов. НАТО не притиска нито една държава да оказва подобна помощ, каза адмирал Бауер. Това, допълни той, е решение на съответното правителство.
Демонстрациите, които са в рамките на провежданата съвместна подготовка по усилване на бдителността и отбранителния потенциал на НАТО на югоизточния фланг, започнаха с брифинг на командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов и завършиха със статичен показ на въоръжение и техника, използвани от формированията на бойната група. Те бяха наблюдавани още от военния представител на началника на отбраната в главната квартира на НАТО вицеадмирал Митко Петев, командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов и офицери от Щаба на отбраната и Командването на Сухопътните войски.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Военен календар

21.04.2022, 09:05

На 21 април 1851 година в Горна Джумая (дн. Благоевград) е роден Георги Измирлиев – Македончето (1851 – 1876).
Деец на националнореволюционното движение. Постъпва в Пехотното юнкерско училище в Одеса (1873), но през 1875 г. го напуска и се включва в подготовката на Априлското въстание (1876) като военен ръководител и помощник-апостол на Първи (Търновски) революционен окръг. Развива активна организаторска дейност и прилага на практика познанията си във военното дело.
В разгара на подготовката революционната мрежа в Търновско и Горнооряховско е разкрита, а Георги Измирлиев – заловен от турските власти. Окован във вериги е откаран в Търновския затвор, където извънреден съд го осъжда на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена на 28 май 1876 г. в Горна Оряховица.

От 21 април до 1 май 1876 година се водят се боевете на връх Еледжик. На 21 и 22 април населението на осем въстанали села от поречието на р. Тополница и околността – Церово, Лесичово, Мухово, Съртхарман (дн. Горно Вършило), Девехарман (дн. Долно Вършило), Карамусал (дн. Виноградец), Калугерово, Славовица се изтегля с покъщнината си към района на връх Еледжик в Ихтиманска Средна гора.
Там около 700 въстаници създават укрепен лагер, чиято отбрана се ръководи от 11-членен военен съвет начело с Гене Телийски от с. Церово. Повечето от укрепленията са дълговременни, изработени от турците. Те се състоят от редут с два външни рова, а на югоизток има и останки от средновековна крепост, които също се използват от отбраняващите се.
Въстаниците заемат укрепленията, изпращат охрана на подстъпите към лагера и построяват колиби за хората, оръжейна работилница и складове за продоволствия. В дните до 30 април те успешно отбиват няколко нападения на черкези и башибозуци, но на 1 май са атакувани и от редовна турска войска, пристигнала от гр. Ниш, под командването на Хасан паша.
Противникът (около 7000 души) настъпва срещу укрепения лагер от три страни. Защитниците оказват упорита съпротива, въпреки, че по-голямата част от оръжието им (предимно кремъчни пушки) е негодно от падналите проливни дъждове. На 1 май лагерът на Еледжик е разгромен, а стеклите се в него българи, включително жени и деца – избити. С поражението на укрепения лагер настъпва края на въстанието в Средногорието.

От 21 април до 7 май се води отбраната на Брацигово.
На 21 април Васил Петлешков обявява началото на Априлското въстание в Брацигово. Под негово ръководство селото е превърнато в укрепен пункт, опасано от ровове и двойна висока дървена ограда. В масивните стени на крайните къщи са подготвени амбразури (бойници) за водене на пушечен огън, а по околните височини – позиции с два реда окопи. В първия ред се разполагат въоръжените с пушки, във втория – с друго разнородно оръжие, а зад тях – разнасящите боеприпаси, хляб, вода и др. Въстаническият пункт разполага с 1333 бойци (от които 80 конници), 867 пушки, 1419 кремъчни пищови и 6 черешови и брястови топа. Назначените топчии (мерачи) са под командването на Георги Шаров, бивш доброволец в румънската армия, познаващ артилерийското дело. Отбраната е разделена на четири сектора, като бойните единици се ръководят от десетници, стотници и хилядници. В съответствие с плана, предвиждащ съчетаване на отбранителни с настъпателни действия за нанасяне на изпреварващ удар, няколко въстанически чети атакуват идващи от Пазарджик и Кричим противникови части (25 април), а на 30 април правят опит да превземат с. Чанакчиево (Розово). Същия ден Брацигово е обсадено от почти 3000 башибозуци, които на 4 май го нападат неуспешно едновременно от три страни. С пристигането на редовни турски войски и артилерия (5 – 6 май), командвани от пашите Хасан и Решид, обсаждащите постигат над десетократно превъзходство в жива сила и въоръжение. Като проявяват изключителен героизъм, хладнокръвие и мъжество защитниците издържат напора на противника до 7 май. Овладяването на последната крепост в ІV революционен окръг слага край на най-активната и най-продължителната акция през Априлското въстание, в която загиват над 50 въстаници, а други 250 са съдени и заточени в Мала Азия.

На 21 април 1916 година е проведен е първият въздушен бой в историята на българската военна авиация.
През пролетта на 1916 г. българските летци на Южния фронт водят въздушно разузнаване и активизират действията си за нанасяне на удари по обекти и войски на противника. Авиацията на Антантата също увеличава изпълняваните бойни задачи, което създава условия за реален сблъсък във въздуха.
На 21 април 1916 г. самолет „Farman F. 40“ пресича фронтовата линия и се насочва към София. За да възпрепятстват действията на противниковия екипаж, излитат пилотът капитан Продан Таракчиев и наблюдателят поручик Стефан Зарзанов от 1-во аеропланно отделение, дислоцирано на летище Белица. Тежката и бавна разузнавателна машина „L.V.G. C-II“ не успява да догони неприятеля и летците се насочват към Петрич, където над българските позиции край града забелязват четири други противникови самолета. Наблюдателят Зарзанов ги обстрелва с бордовата си картечница и те се отдалечават към гръцка територия.
С първия въздушен бой се поставя началото на нов етап от бойната дейност на българската авиация като до края на 1916 г. аеропланните отделения провеждат още няколко боя с реално използване на бордово въоръжение.

 
 

 

Путин се заканва с успешен опит на най-голямата балистична ракета

20.04.2022, 20:29

Междуконтиненталната "Сармат", известна и като "Сатана-2", е ударила цел на полигон в Камчатка
Руската армия обяви първото успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" - ново поколение оръжие с голям обсег, което президентът Владимир Путин определи като "нямащо аналог в света", предаде Франс прес, цитирана от БТА. - (видео)
"Това наистина е уникално оръжие, което ще засили военния потенциал на нашите въоръжени сили, ще предпази Русия от външни заплахи и ще накара тези, които се опитват да заплашват страната ни с разюздана и агресивна реторика, да се замислят два пъти“, каза Путин в обръщение, излъчено по телевизията.
Първият изпитателен пуск на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" бе извършен от космодрума Плесецк, в Архангелска област, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната. - (видео)
То съобщи, че задачите на теста са били изпълнени в пълен обем. "Потвърдени са техническите характеристики на ракетата на всички етапи на полета. Учебните бойни блокове са поразили зададения район на полигона "Кура" на полуостров Камчатка", пише в изявлението.
След завършването на техническите изпитания "Сармат" трябва да замени използваната досега междуконтинентална балистична ракета "Воевода", отбелязва ТАСС.  Ракетата "Сармат" е разработена в ракетния център "В. П. Макеев"(в рамките на Роскосмос) и произвеждана в завода "Красмаш". Според експерти ракетата е способна да достави разделяща се бойна глава с маса до 10 тона във всяка точка на света както през Северния, така и през Южния полюс, посочва ТАСС.
"Сега" припомня:
Путин плаши със "Сармат" още от 2018 г. По американската номенклатура тя е известната като "Сатана-2". Тя има далекобейност от над 12 000 км, но има данни и, че може да удари на разстояние от над 17 000 км и да унищожава територия, голяма колкото Франция или Тексас.
В реч от онова време Путин твърдеше, че ако бъде нападната Русия, то тя ще отговори с ядрено оръжие. По време на обръщението си Путин представи именно новия ракетен комплекс "Сармат". По думите му ракетите са с почти неограничен обсег на действие и системите за ПРО се обезсмислят при борба с такива ракети. Масата на ракетата е над 200 тона. Показаното от Путин тогава видео показваше, че междуконтиненталната ракета може да удари територията на САЩ не само от северна посока, но и от южна, което я прави по-добра за сдържане амбициите на САЩ. - Още за "Сармат"
Източник: https://www.segabg.com/

 

Хроника на една война: 20.4.2020 г.

20.04.2022, 20:25

⚡️В Мариупол на 9 май ще се проведе акцията "Безсмъртен полк" - зам.-кмет на града Виктория Калачева. В "Азовстал" са останали 1000 защитници, каза Зеленски.
⚡️МО РФ: На космодрума Плесецк от силоз беше извършен успешен пуск на междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“. Рогозин нарече теста "Сармат" "подарък от НАТО".
⚡️Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи Русия и Украйна да сключат четиридневно "великденско" примирие. Той изпрати писма до Путин и Зеленски с молба да го приемат в Москва и Киев.
⚡️Pycия пpeдaдe още на 15 май нa Украйна пpoeĸтoдoĸyмeнт c яcнa фopмyлиpoвĸa и чaĸa отговор, тoпĸaтa e от cтpaнaтa нa Kиeв – Πecĸoв. Украинският президент Зеленски заяви, че не е виждал такъв документ
⚡️Гepмaнcĸият външeн миниcтъp: Гepмaния дocтaви нa Уĸpaйнa гoлям бpoй opъжия, ĸoитo нe бяxa cпoмeнaти пyбличнo.
⚡️Pycия пyблиĸyвa cпиcъĸ нa yĸpaинcĸи дeйци нa ĸyлтypaтa, нa ĸoитo e зaбpaнeнo дa влизaт в Pycия зa пepиoд oт 50 г.
⚡️Πyтин нa ĸoнфepeнциятa „Pycия – cтpaнaтa нa възмoжнocтитe“ зaяви, чe зaмянaтa нa чyждecтpaннитe вepиги щe дoвeдe дo пoвишaвaнe нa ĸaчecтвoтo.
⚡️Изpaeлcĸият пocлaниĸ в Pycия: Изpaeл ниĸoгa нямa дa ce oтĸaжe oт пpaзнyвaнeтo нa 9 мaй. Πo-paнo yĸpaинcĸoтo пocoлcтвo в Изpaeл пoиcĸa влacтитe дa oтлoжaт тъpжecтвoтo
⚡️Уĸpaйнa пoлyчи плaтфopми и peзepвни чacти зa caмoлeти oт дpyги cтpaни, зa дa yвeличи бpoя нa coбcтвeния cи въздyшeн флoт, – Πeнтaгoн. „Уĸpaйнa вeчe paзпoлaгa c пoвeчe изтpeбитeли, oтĸoлĸoтo пpeди двe ceдмици. И тoвa нe e cлyчaйнo“, ĸaзa гoвopитeлят нa Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa нa CAЩ Джoн Kъpби.
⚡️Pycĸият шaxмaтиcт Гapи Kacпapoв пpoгнoзиpa, чe Πyтин щe бъдe лиĸвидиpaн oт coбcтвeнoтo cи oбĸpъжeниe. „Cтpyвa ми ce oчeвиднo: тoй нямa дa yмpe в coбcтвeнoтo cи лeглo. E, ocвeн aĸo нe e oтpoвeн в coбcтвeнoтo cи лeглo. Mиcля, чe cъдбaтa мy e peшeнa. И вяpвaм, чe пoчти cигypнo тoвa щe бъдe нeгoвият aнтypaж, ĸoгaтo cитyaциятa cтaвa ĸpитичнa“.
⚡️Дъpжaвният cъвeт нa Kpим щe paзглeдa въпpoca зa лишaвaнeтo нa Haтaлия Πoĸлoнcĸaя oт дъpжaвни нaгpaди.
⚡️Pъĸoвoдитeлят нa Eвpoпeйcĸия cъвeт Шapл Mишeл пpиcтигнa в Kиeв.
⚡️Дoĸaтo ce oбpъщaшe ĸъм гpъцĸия пapлaмeнт, пpeзидeнтът Зeлeнcĸи дaдe дyмaтa нa двaмa гpъцĸи бoйци oт бaтaльoнa Aзoв. Eдин oт тяx e мъpтъв, пишaт гpъцĸитe мeдии.
⚡️Гpaд Kpeминa изцяло пoпaднa пoд ĸoнтpoлa нa ЛHP, ĸaзa oфициaлният пpeдcтaвитeл нa Hapoднaтa милиция. Има данни, че руснаците са взели и съседния град Рубежное. Двете градчета се намират непосредствено преди Северодонецк.
⚡️Meдвeдeв: „Дaннитe oт paзyзнaвaнeтo ни пoзвoлявaт дa гoвopим зa xиляди нaeмници, ĸoитo ca ce cтичaли в Уĸpaйнa oт цял ​​cвят“…“ Чyждecтpaнни нaeмници в Уĸpaйнa, ĸoитo нямa дa ce пpeдaдaт нa нaшитe вoйcĸи пoдлeжaт нa дeнaцифиĸaция. Te щe тpябвa дa пoeмaт пълнa oтгoвopнocт зa дeйcтвиятa cи. Paзбиpa ce, aĸo oцeлeят…”
⚡️Dаіlу Маіl: Cлeд Дoнбac Πyтин мoжe дa ce нacoчи ĸъм oщe шecт yĸpaинcĸи гpaдa. Cтaвa дyмa зa: Xapĸoв, Днeпъp, Зaпopoжиe, Hиĸoлaeв, Oдeca и Kиeв.
⚡️ „Aĸo имaxмe дocтъп дo вcичĸи opъжия, oт ĸoитo ce нyждaeм, ĸoитo имaт нaшитe пapтньopи и ĸoитo ca cpaвними c opъжиятa, ĸoитo изпoлзвa Pycия, ниe вeчe щяxмe дa cлoжим ĸpaй нa тaзи вoйнa“. Зeлeнcĸи
⚡️B pycĸaтa Чepнoгoлoвĸa щe пpoизвeждaт pycĸa ĸoĸa-ĸoлa пoд мapĸaтa RuСоLа. Koмпaниятa вeчe e пoдaлa зaявлeниe зa peгиcтpaция в Pocпaтeнт. Соса-Соlа Соmраnу щe cъди нaпитĸaтa oт Чepнoгoлoвĸa.
⚡️Бpитaнcĸoтo paзyзнaвaнe cъoбщaвa, чe pycĸитe oбcтpeли в Дoнбac пpoдължaвaт дa ce зacилвaт. B cъщoтo вpeмe мeтeopoлoгичнитe ycлoвия и лoгиcтичнитe пpoблeми пpeчaт нa pycĸитe въopъжeни cили дa пocтигнaт знaчитeлeн нaпpeдъĸ.
⚡️Taйвaнcĸият тeлeвизиoнeн ĸaнaл Нuаѕhі ce извини зa инцидeнтa, пpи ĸoйтo пoгpeшнo cъoбщи зa aтaĸa нa ĸитaйcĸaтa apмия (HOAK).
Зpитeлитe нa cyтpeшнaтa нoвинapcĸa пpoгpaмa бяxa шoĸиpaни, ĸoгaтo видяxa нa тв eĸpaнa дa ce чeтe нaдпиc: „Cинбeй e aтaĸyвaн oт paĸeти нa HOAK“… „Bзpивoвe в пpиcтaнищeтo yнищoжиxa ĸopaбитe“… „oбявeнo e извънpeднo пoлoжeниe“.
⚡️Данни за рейтингите на Макрон и Льо Пен преди решаващото гласуване в неделя: 54%-46% NSPpools
Източник: https://www.segabg.com/

 

Сбор на специалистите по КИС във ВМС

20.04.2022, 20:17

На 19 и 20 април 2022 година в Командването на Военноморските сили се проведе сбор на началника на отдел „Комуникационни и информационни системи“ в Щаба на Военноморските сили на тема „Предизвикателства пред личния състав от  органите по комуникационно и информационно осигуряване на Военноморските сили в условията на динамично променящата се технологична и оперативна среда“, съобщават от ВМС.
В мероприятието участваха специалисти по КИС от Командването на ВМС и основните структури на корабните и брегови формирования на Военноморските сили.
По време на сбора бяха изнесени брифинги и се проведоха дискусии, касаещи модернизацията и развитието на комуникационните и информационни системи на ВМС, планираните за придобиване нови способности и свързаните с тях предизвикателства.
В хода на дискусиите се обсъдиха актуални теми от ежедневната организация на комуникационното и информационно осигуряване, както и изпълнението на задачите от специалистите по КИС във ВМС.
Планът за провеждането на сбора включва и посещения на комуникационни и информационни възли, с цел запознаване на участниците с новопридобитото във Военноморските сили оборудване.
Източник: https://otbrana.com/

 

Проведе се учебно-методическият сбор на флагманския старшина

20.04.2022, 20:13

На 19 и 20 април 2022 година във Военноморска база Бургас се проведе учебно-методическия сбор на флагманския старшина на Военноморските сили мичман Стефан Стефанов.
Сборът беше открит от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, който приветства участниците и им пожела ползотворна работа. В мероприятието участие взеха главният сержант на Българската армия старшина Калин Крумов и флагмански старшини на формирования от Военноморските сили, съобщават от ВМС.
През първия ден бяха представени доклади и презентации от флагманските старшини на ВМС. Старшина Калин Крумов изнесе брифинг на тема „Концепция за развитие на сержантския/старшинския корпус в БА“, а в своята презентация мичман Стефан Стефанов представи “Перспективи за развитие на ВМС на Република България“.
Втория ден участниците проведоха срещи със старшини и матроси от военни формирования, дислоцирани във Военноморска база Бургас, на които разискваха актуални въпроси, касаещи проблеми в осигуряването на нормалното ежедневие и дейността на личния състав, както и повишаване мотивацията и социалния статус на военнослужещите във флота.
Източник: https://otbrana.com/

 

Председателят на Военния комитет на НАТО ще наблюдава подготовката на бойната група

20.04.2022, 16:57

По покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес на официално посещение в нашата страна пристигна председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. В рамките на визитата председателят на най-висшия военен орган на Алианса ще се срещне с министъра на отбраната Драгомир Заков и с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщава Пресцентърът на МО.
По време на посещението ще се обсъждат въпроси по усилване на отбраната на югоизточния фланг на НАТО в контекста на войната в Украйна и адаптацията на Алианса в отговор на променената геополитическа среда за сигурност.
Утре началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и председателят на Военния комитет на Алианса адмирал Роб Бауер ще участват в Деня за демонстриране на способности по време на съвместна подготовка на бойна група на учебен полигон „Ново село”.
Източник: https://otbrana.com/

 

Индия извърши успешно изпитание на авиационна версия на крилата ракета Брамос

20.04.2022, 12:57

Индия съобщи, че вчера е извършила успешно изпитание на самолетна версия на свръхзвуковата крилата ракета “Брамос” (BrahMos), предаде ТАСС.
“Авиационната версия на свръхзвуковата крилата ракета “Брамос” беше успешно изстреляна от изтребител Су-30МКИ на източния бряг на страната. Ракетата улучи с голяма точност целта – изведен от експлоатация кораб на ВМС”, обяви днес индийското министерство на отбраната в съобщение на сайта на правителството.
През 2016 г. Индия започна разработването на самолетна версия на “Брамос”, с каквато се планираше да въоръжи над 40 изтребителя Су-30МКИ за точно поразяване от голямо разстояние на сухопътни и морски цели. “Брамос” е свръхзвукова крилата ракета, която се произвежда от смесената фирма BrahMos Aerospace („Brahmos Aerospace“). Ракетата е разработена от руското конструкторско бюро “НПО машиностроения” и индийската Организация за научни изследвания и разработки за отбраната. Първото пробно изстрелване на ракетата е извършено през 2001 г. Различни нейни версии са на въоръжение в индийските военновъздушни, военноморски и сухопътни сили. - Още за BrahMos
Източник: bta.bg

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Военен календар

20.04.2022, 09:02
На 20 април 1846 година в Сливен е роден Георги Икономов (1846 – 1876). Деец на националнореволюционното движение. Включва се активно в работата на Русенския революционен комитет и става един от главните организатори на Старозагорското въстание (1875). Начело на въстаническа чета води сражения с османските потери. След поражението на въстанието емигрира в Румъния и влиза в състава на Гюргевския революционен комитет, който го определя за помощник-апостол на Втори (Сливенски) революционен окръг.
В началото на 1876 г. преминава р. Дунав и организира подготовката на населението от поверения му окръг за предстоящото въстание. Изправен пред опасността да бъде разкрит, се прехвърля в Четвърти революционен окръг с център Панагюрище и участва в подготовката и провеждането на Априлското въстание (1876) в Карловския край.
След разгрома на въстанието заедно с група въстаници, предвождани от Панайот Волов, се отправя на север с намерение отново да се прехвърли в Румъния. На 26 май 1876 г. при Бяла, Русенско, е ранен и се удавя в придошлата р. Янтра.
На 20 април 1857 година в Калофер е роден генерал-лейтенант Кирил Ботев (1857 – 1944). Брат на поета и революционер Христо Ботев. Участва в Априлското въстание (1876) като въстаник в четата на брат си, но е заловен и заточен в Мала Азия (1876 – 1878). Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879), Офицерската кавалерийска школа в Сомюр, Франция (1883) и Академията на Генералния щаб в Брюксел, Белгия (1890). Служи в Източнорумелийската милиция.
По време на Сръбско-българската война е началник-щаб на Конната бригада в състава на Източния корпус и воюва при Сливница, Драгоман, Гургулят и Пирот. Последователно заема длъжностите командир на 3-ти конен полк (1885 – 1891), началник на Военното училище (1891 – 1897; 1910 – 1912), командир на 3-та пехотна балканска (1897 – 1900) и на 6-а пехотна бдинска дивизия (1901 – 1904), генерал за поръчки (1904 – 1907), офицер в свитата на цар Фердинанд І (1907), заместник-министър на войната (1913) и началник на Военноучебните заведения (1913 – 1914). През 1914 г. преминава в запаса. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен.

На 20 април 1858 година в Пирот е роден полковник Георги Мечконев (1858 – 1930). Участва в националноосвободителното движение като член на местния таен революционен комитет и съратник на Тодор Каблешков.
В навечерието на Руско-турската война (1877 – 1878) емигрира в Румъния и се записва доброволец в Българското опълчение. Зачислен в 3-та рота на 4-та опълченска дружина и за проявена храброст в боевете на Шипченския проход (9 – 12 август 1877) е произведен унтерофицер. След Освобождението завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия, (1884). Служи в 20-а пловдивска и 12-а бургаска пехотна дружина на Източнорумелийската милиция.
През Сръбско-българската война (1885) е включен в състава на Главното командване и заема длъжностите адютант по домакинската част, помощник на началник-щаба на Действащата армия и помощник на началник-щаба на Западния корпус. Участва в избирането на Сливнишката позиция, в разузнаването и отблъскването на противника през първите дни на бойните действия (2 – 4 ноември 1885). След войната служи като командир на 5-и пехотен дунавски полк (1888), командир на 11-и пехотен сливенски полк (1891), началник-щаб и командир на 6-а пехотна бдинска дивизия, инспектор на пехотата във Военното министерство. На 3 юни 1899 г. преминава в запаса на армията. Награден с военен орден „За храброст“ IV степен.

На 20 април 1868 година в Ловеч е роден капитан Тома Давидов (1863 – 1903). Участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885). Завършва Военното училище в София (1889) и служи в 6-и пехотен, 9-и резервен и 5-и пехотен полк.
По време на Мелнишката акция (1895) е войвода на чета в 3-та серска дружина. През 1897 г. се включва в дейността на Тайните македоно-одрински офицерски братства, а по-късно напуска армията (1899) и се посвещава изцяло на Македонското освободително дело. Избран е за подпредседател на Върховния македоно-одрински комитет (1900). В хода на подготовката за Илинденско-Преображенското въстание (1903) ревизира четите в Битолския революционен окръг и провежда военно обучение на населението в Охридско, Битолско и Демирхисарско. Загива на 15 март 1903 г. в сражение с турска войска край с. Оздолени, Охридско. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен.
 

На този ден

20.04.2022, 08:46

На 20 април 1906 г. с Височайши указ № 28 на княз Фердинанд се създава Въздухоплавателно отделение в състава на Техническия парк на Железопътната дружина от Инженерните войски.
За командир е назначен капитан Васил Златаров, дипломирал се в Санктпетербургската въздухоплавателна школа.
Отделението е с щатен състав от 37 души и разполага с един френски сферичен балон La Shambre (Ла Шамбр) с обем 360 куб.м, с който може да се извършва въздушно наблюдение от височина 400 – 500 м.
С този акт се поставя началото на военновъздушните сили на българската държава.

 

146 години от избухването на Априлското въстание

20.04.2022, 08:40

На тази дата през 1876 г. избухва Априлското въстание - масово въоръжено въстание на българите в Османската империя. То избухва на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен пик на българското националноосвободително движение. Днешните оценки, които българските историци дават на върховния бунтовен акт на българския народ, е, че той, макар и незавършил с военен успех, постига друга своя основна цел - политическата, т.е. народният бунт срещу репресиите и лишението от свобода намират силен и небивал отзвук в Западна Европа и Русия.
Въстанието е подготвено в разстояние на едва 1 - 2 месеца, с което се обясняват неуспехите в организацията и хода му. Решението за въстание е взето от отделни активисти на Български революционен централен комитет, то не е подкрепено от нито една външна сила и в крайна сметка е резултат от усилията на неколцина апостоли. Показателен е фактът че опитите да бъде организиран внос на оръжие от Русия са били възпрепятствани от императорското руско правителство, нежелаещо самостоятелно надигане на българите. По-сериозна подготовка за бунт била извършена само в IV и I окръзи. Единствено в IV окръг под ръководството на Георги Бенковски била създадена постоянно действаща въстаническа милиция, контролираща подготовката за въстание. Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и на османските власти. Сигурна информация за "предприятието" обаче те получили едва след Оборище от участник в събранието - Ненко Терзийски от Балдово. От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на "мирната рая". При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие полицията. Мюдюринът бил убит, а в градчето била установена революционна власт. Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото "Кърваво писмо". Писмото е пренесено от 19 годишният Георги Салчев, който изминал 5 часовия път от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа. Точно преди Панагюрище, конят на приносителя на кървавото писмо издъхва от натоварването. Още следобеда на същия ден (20 април 1876 г.), съобразно с решението от Оборище за избягване на провал, Георги Бенковски преждевременно обявил началото на българското въстание. Това избързване с десетина дни изненадало комитетите и повлияло негативно на цялата революционна акция. То обаче било наложено от самите обстоятелства. Предателството заплашвало с провал грижливо изградената организация, както и психологическата подготовка на народа за отчаяни и решителни действия. Избухването на въстанието в IV окръг довело до масови арести на комитетски дейци в другите окръзи, светкавично мобилизиране на нередовни турски части (башибозук) и дислокация на военни подразделения във всички по-големи български градове.
Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. Заловени са редица комитетски дейци като Никола Славков, а Георги Икономов е поставен под наблюдение. Нанесен е изпреварващ удар в Горна Оряховица. Прави се опит за изпреварващ удар в Копривщица и Панагюрище. Започва прехвърляне на войски от Шумен в Търново, от Одрин в Пловдив и Пазарджик и др.
През 1876 г. на териториите на днешна България има 30 турски гарнизона /низам/. Турция се готви за война със Сърбия и за целта мобилизира част от редифа. Части от низама и редифа пътуват към Сърбия и се намират фактически в района на въстанието, или много близо до него.
Наличието на войски в много градове оказва силно влияние върху подготовката и развоя на въстанието. Именно турските гарнизони налагат преместването на центровете на I революционен окръг от Търново в Г. Оряховица и на IV революционен окръг от Пловдив в Панагюрище. Наличието на големи гарнизони в Шумен, Русе, Разград, Варна, Сливен, Видин, Пловдив и Пазарджик, не позволяват там въстанието да избухне. Избухването на Априлското въстание предизвиква такъв ужас в турското военно командване, че то вдига армията, запасните и башибозука на свещена война.
Още в първия ден на въстанието (20 април) Високата порта и турското военно министерство дават заповед за мобилизация на запаса. За потушаване на въстанието е създаден щаб в състав: Митхад паша, военния министър, Хюсеин Авни паша и главнокомандващия Абдул Керим паша. ,,Душа” на екипа е Мидхат паша – дотогавашен русенски валия, хитър, ловък и заклет враг на българите, председател на комитета ,,Сюлерге” (метла), основан за изтребване на християните. Негови са думите, че ,,Русия може да дойде да освободи българите, но дотогава няма да остави нито един жив българин.” Военните операции се водят от висшите военачалници като Акир паша – валия на Русе, командира на II корпус Фазлъ паша, началника на Цариградския гарнизон Адил паша, коменданта на Одрин Хафъз паша, на София Хасан паша и др.
Още на 21 април започва прехвърляне с влак на 1 табур (800 души) от Одрин и 2 табора (1600 души) от Цариград за Пазарджик. На 22 тръгват още 4 табора. Всички те са от низама. На 23 април от София за Златица потегля полкът на полковник Хасан бей. На 24-ти от Чирпан в Пазарджик пристига конен полк, който заварва местните ,редифи вече въоръжени. На 27 април в района на въстанието пристига артилерия от Одрин. Числото само на действащата армия в района на Пловдив и Пазарджик е 18 000 души плюс хиляди редифи и башибозук. Отделно срещу Дряновския Манастир и в Габровско действа 10 – хилядната армия на Фазлъ паша Издава се заповед за привличане на войска от Трапезунд и Кайро. Първа е атакувана Клисура от войски на Софийския гарнизон и редифи мобилизирани в Казанлък под командването на Хасан бей. След това те нападат Копривщица. Перущица успява да отблъсне черкезите и читаците – около 4000 души срещу 600 въстаници. На 27 април срещу градчето са изпратени 2 табора (1600 души) войска и 2 оръдия. Въстаниците удържат атаката до 31 май.
Срещу въстаниците в Средногорието е съсредоточен 10 000 редовна армия с артилерия и около 3000 башибозук и черкези. Панагюрище е атакувано по всички правила на военното изкуство, защото Хафъз паша очаква сериозна съпротива от ,,Сърби” и ,,Московци”. След погрома пашата заповядва да се избива населението и да се взема всичко ценно. Къщите са ограбени и запалени. Жените са изнасилвани. Лагерът на Еледжик е атакуван от софийската дивизия начело с Хасан паша в две колони. Защитниците и цивилното население там са избити. Още по-трагична е съдбата на Батак, където се посичат или изгарят живи повече от 3000 души. На 4 май в Брацигово от Еледжик пристига Хасан паша. На 5 май идва и Рашид паша от Пловдив. Едва на 7 май след силен артилерийски обстрел Брацигово пада. За потушаването на въстанието в Новосело и Кръвеник са привлечени войски от Плевен, Никопол и Русе. За мотивация на войниците са дадени пари. В Сливенски окръг четата на Стоил войвода е атакувана от 6 роти низам и 500 души редиф. Турски войски разоряват и с. Бояджик, Ямболско.
Ботевата чета е шпионирана още на територията на Румъния. Дори има описание на войводата. Военните части са в готовност. При слизането в Козлодуй на 17 Май, чрез телеграма е заповядано да се отправят части от Видин и Русе. Подхождат войски от Берковица и Ниш. През Русе с кораб са прехвърлени и войски от Шумен. На 25 Май в Лом пристига и Фазлъ паша. Общата численост е към 2 дивизии срещу 200 четници. Времето ни ограничава да дадем още примери, но анализът на сведенията и документите са красноречиви. Въстанието предизвиква паника сред управниците на Турция. Те мобилизират огромна част от наличните войски, привличат части от Мала Азия и Африка.
От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обяваване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край. За отбелязване е, че Априлското въстание е изцяло българско дело, неговата подготовка и избухване не са подкрепени от нито една външна сила.
Според исторически сведения жертвите на турската армия са около 70 000 души.
Още преди края на въстанието руският консул в Одрин Алексей Церетелев смята, че са разрушени около 200 села с общо население повече от 75 000 души. Според археолога Николай Овчаров, загиналите са повече от 30 000 души.
Жестокото потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Решенията на Цариградската конференция са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници ,очертани вече от борбата за църковна независимост, санкционирано от всички Велики сили. Така Априлското въстание, макар и военен провал, непосредствено води до най-големия политически успех на българската нация дотогава. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България. Въпреки че Априлското въстание не променя военната обстановка в България то до голяма степен дава световен отзвук на проблема с България разрешен с Руско-Турската война. - (видео)

 

Литва започна разговори за закупуване на още германски бронирани машини

20.04.2022, 08:18

Литва планира да закупи още бронетранспортьори “Боксер” (Boxer) от Германия и във вторник делегация започна първоначални разговори с производителя “Артек” (Artec) и отбранителните компании “Краус-Мафей Вегман” (Krauss-Maffei Wegmann) и “Рейнметал” (Rheinmetall), предаде ДПА.
Заместник-министърът на отбраната на Литва Вилиус Семешка бе начело на делегацията на срещата, в която са участвали и представители на Европейската агенция за обществени поръчки (OCCAR), съобщиха от министерството на отбраната на Литва.
През 2016 г. Литва закупи 88 бронетранспортьора “Боксер” в рамките на най-голямата си оръжейна сделка. Сега тя иска да закупи повече от 120 колесни танка и може да подпише договор за доставка това лято.
Литва значително увеличи разходите си за отбрана след нахлуването на Русия в Украйна, като увеличи военния си бюджет до 2,52 процента, а за следващите няколко години е планирано допълнително увеличение до 3 на сто.
Източник: bta.bg

 

САЩ, Великобритания и Канада се ангажираха да изпратят още военна помощ на Украйна

20.04.2022, 08:14

Лидерите на САЩ, Великобритания и Канада се ангажираха във вторник да изпратят повече артилерийско въоръжение на Украйна, която е изправена пред тотално руско нападение в източната част на страната, предаде агенция Ройтерс.
Президентът на САЩ Джо Байдън, британският премиер Борис Джонсън и канадският министър-председател Джъстин Трюдо поеха този ангажимент, след като те и други съюзнически лидери участваха в защитен видеоразговор, докато руската инвазия в Украйна премина към нова фаза.
Очаква се през следващите дни Джо Байдън да обяви нов пакет военна помощ за Украйна, отново на стойност 800 милиона долара, като обявения миналата седмица, съобщиха във вторник няколко източника, запознати с темата. Това би направило общата военна помощ на САЩ за Украйна над три милиарда долара, отбелязва агенцията.
В Лондон Джонсън заяви пред депутати, че Украйна се нуждае от повече артилерия, защото „това ще се превърне в артилерийски конфликт“.
Джъстин Трюдо заяви, че Канада ще изпрати тежка артилерия и обеща да предостави повече подробности.
САЩ също така подготвят нов кръг санкции срещу Русия, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки пред журналисти.
Видеоразговорът е продължил 90 минути, като в него са участвали още председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и лидерите на Италия, Япония, Полша и Румъния.
Източник: bta.bg

 

Наблюдаваха съвместна подготовка на бойната група на Учебен полигон “Ново село”

20.04.2022, 08:09

Вчера на учебен полигон „Ново село“ способности демонстрира  механизиран взвод от състава на бойната група с участието на български и американски военнослужещи. Участваха  военнослужещи от 42 механизиран батальон – Ямбол, от състава на 2 механизирана бригада и военнослужещи от 2 кавалерийски полк на американската армия. Демонстрациите бяха в рамките на провежданата съвместна подготовка по усилване на бдителността и отбранителния потенциал на НАТО на югоизточния фланг. Бяха демонстрирани способности по унищожаване на противостоящите сили и възстановяване целостта на отбраната, съобщават от СКС и 2 механизирана бригада.
На демонстрацията присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов, командващият на Съюзното съвместното командване на силите, Неапол адмирал Роберт Бърк, заместник-командващият на 5-ти корпус от армията на САЩ генерал-майор Матю Ван Вагнер, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов и командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов.
Адмирал Бърк заяви, че е впечатлен от подготовката и отличното взаимодействие между българските и американските военнослужещи и им пожела да продължат да развиват и усъвършенстват своите способности.
“Българските и американските военнослужещи показаха високо ниво на интеграция и съвместна подготовка, с което заявиха своята готовност да работят като един тим”, отбеляза генерал-лейтенант Димитър Илиев.
В рамките на проявата на гостите беше изнесен и брифинг от подполковник Кехайов – командир на 42 механизиран батальон и майор Манина от 2 кавалерийски полк, относно планирането и провеждането на съвместната подготовка.
Демонстрацията на способности завърши със статичен показ на въоръжение и техника използвани във формированията от бойната група. В края на демонстрациите бригаден генерал Станимир Христов награди трима военнослужещи за отличното представяне по време на съвместната подготовка.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Хроника на една война - 19.04.2022 г.

19.04.2022, 21:11

⚡️Reuters: Още 7 американски самолети с военна помощ за Украйна летят за Европа през следващите 24 часа.
⚡️ Германският канцлер Олаф Шолц: "Германия достигна лимита на това, което може да достави на Украйна от собствените си резерви на въоръжените сили".
⚡️ Румъния ще започне да дарява оръжия на Украйна. Такива трансфери към държави извън НАТО в момента са незаконни съгласно румънското законодателство, но парламентът ще промени закона в името на Украйна.
⚡️ Чешки военно-промишлени компании ще ремонтират украинска военна техника. Първият договор ще бъде ремонтът на танк Т-64 от фирма Czechoslovak Group.
⚡️Очевидци съобщават за мощен взрив в Мариупол, който се чул на десетки км. от града. От вчера военни кореспонденти съобщават за използването на фугасни бомби в района на "Азовстал".
⚡️Руския външен министър Лавров заяви, че е започнала нова фаза на операцията в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че руските войски са започнали офанзива в Донбас. Секретарят на украинския съвет за сигурност Алексий Данилов и Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна също потвърдиха началото на руската операция.
⚡️Литва забрани публичната демонстрация на Георгиевската лента и знаци Z и V, за това има глоба. За физически лица - до 700€, за юридически лица - до 1200€ - СМИ.
⚡️Президентът на Молдова одобри забрана на Георгиевската лента.
⚡️Подоляк: Трудно е да се каже кога ще бъдат възможни следващите преки мирни преговори, тъй като Русия „сериозно залага“ на втория етап от „специалната операция“.
⚡️Холандия експулсира 17 руски дипломати - МВнР. Руската федерация експулсира 15 холандски дипломати в отговор - МВнР
⚡️Либерално-демократическата партия предложи московският квартал „Сокол“ да се преименува в „Сокол Жириновски“.
⚡️Лукашенко: Имам достатъчно сили и средства да „унищожа главата“ на всеки, който иска да наруши мира и спокойствието в страната.
⚡️Кабинетът на министрите на Латвия обяви енергийна криза в доставките на петролни продукти в страната до 31 декември, - LETA.
⚡️Ердоган: Ситуацията в Украйна показа важността на Турция за ЕС.
⚡️„Трябва да се уверим, че Русия, най-голямата страна в света, не се приближава до Китай, най-гъсто населената страна в света. Сближаването на Русия с Европа е важно условие за гарантиране на сигурността на нашия континент и страната ни“ – Марин Льо Пен
⚡️Град Мариупол „вече не съществува“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба в програмата на CBS Face the Nation.
⚡️Въздушна тревога бе обявена тази нощ във всички региони на Украйна, без Херсон.
⚡️Кличко: Ако имате възможност да сте на по-безопасно място, изчакайте с връщането си в столицата. Въз основа на данните на военните, според последните събития, не изключваме Киев да е под допълнителна заплаха от ракетни удари.
⚡️Министерството на отбраната на Руската федерация обяви унищожаването на голям логистичен център на украинските войски в района на Лвов. Според ведомството е имало големи партиди чуждо оръжие.
⚡️37 души са загиналите на крайцера „Москва“, според източник на „Медуза“. Ранени са около 100. Броят на изчезналите не е известен. Общо на кораба е имало около 500 души.
⚡️Джо Байдън ще проведе виртуална среща за Украйна с лидерите на Франция, Германия, Великобритания, Канада, Италия, Полша и Румъния. Ще участват още генералният секретар на НАТО, ръководителят на Европейската комисия и председателят на Европейския съвет.
⚡️16 дипломатически мисии вече възобновиха работа в Киев - Министерство на външните работи на Украйна.
⚡️От началото на войната в Украйна до 30% от инфраструктурата е разрушена. Това съобщи министърът на инфраструктурата Александър Кубраков.
⚡️Пентагонът отрече изявлението на Министерството на отбраната на Руската федерация за предполагаемо сваляне на самолет с оръжие за Украйна с помощта на руската противовъздушна отбрана в Одеска област.
⚡️Иран може да замени позициите на западните стоки в областта на битовата химия, медицината и строителството, това няма да отнеме много време, каза за РИА Новости Владимир Обиденов, председател на Руско-иранския бизнес съвет.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Военен календар

19.04.2022, 19:53

На 19 април 1941 година българската армия навлиза в присъединените територии. Въпреки неучастието на България във военните действия на Балканите, на 18 април 1941 г. Германия дава съгласието си български части да заемат Вардарска Македония, Западните покрайнини и Западна Тракия.
За смяната на германските войски и за установяването на българска власт в определените територии, Главното командване формира 5-а армия, съставена от дислоцираните до западната граница съединения. На 19 април 1941 г., срещу Великден, 6-а пехотна бдинска, 7-а пехотна рилска и 1-ва бърза дивизия навлизат във Вардарска Македония и Западните покрайнини. Люляк обсипва пътя на войските, посрещани навсякъде с нестихващо „Ура“ и празничен звън на камбани. В Скопие архимандрит Стефан отслужва молебен и поздравява българите с националното им освобождение.
От 20 април до 9 май 1941 г. 2-ра армия (10-а и 11-а пехотна дивизия, 2-ра гранична бригада, 2-ри армейски артилерийски полк) заема Беломорска Тракия до линията Серес – Драма – Ксанти – Гюмюрджина – Дедеагач, както и островите Тасос и Самотраки. През юли 1941 г. е формиран мирновременен състав на 5-а армия (32 000 души), който включва 14-а и 15-а пехотна дивизия, 1-ва конна бригада, 113-о ято на летище Скопие и др. части. Функциите на войската във възвърнатите български територии се свеждат до носене на гарнизонна служба, осигуряване дейността на гражданската администрация, оказване на съдействие за възстановяване на инфраструктурата и др.

 

На 6 май в кубратското село Севар откриват паметна плоча на загиналите във войните

19.04.2022, 19:47

Паметна плоча ще напомня за загиналите във войните местни герои от кубратското село Севар. Инициативата за изграждането й е на читалищното ръководство в селото, разказва секретарят на културната институция Мехмед Кенаров, съобщава БТА.
На паметния знак са изписани имената на 43 жители на село Джеферлер, старото име на Севар. Всички те са участвали във войните за национално обединение 1912 - 1918 година и са изгубили живота си. Информацията за имената на загиналите е снета от документи, налични във Военния архив във Велико Търново, каза секретарят на читалището.
Мраморната плоча с размери 2 метра на 1,20 метра е поставена на фасадата на читалището. Изработката и монтирането са с извънбюджетни средства на читалището.
Официалното откриване на паметния знак ще бъде на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. На този ден се чества и празникът на село Севар.
На церемонията наследниците на загиналите във войните севарчани ще получат плакети с имената на героите.
По думите на Кенаров изграждането на плочата е израз на преклонение и е символ на героичното ни минало. Нека този паметен знак пази спомена за героите от селото, загинали за националното обединение на България, каза секретарят на местното читалище в Севар.
Източник: https://otbrana.com/

 

Министър Заков: Два пъти Конгресът в САЩ гласува България да получи Ф-16

19.04.2022, 11:16

Т.е. България е надежден съюзник и стратегически партньор, вкл. при опазването на класифицирана информация, написа днес във фейсбук министърът на отбраната Драгомир Заков. Дипломатичен отговор на появилото се тези дни мнение, че Съединените щати отлагат доставката на Ф-16 с две години, защото нямат доверие в правителството на Петков и се опасяват от изтичане на секретни данни за самолетите към Русия.
Ето целия пост в профила на министър Заков:
„63% подкрепят България да бъде част от НАТО и ЕС, а подкрепата за членство в НАТО е на рекордно високо ниво.
Най-надеждната защита за сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната е членството в НАТО и ЕС. Там, където винаги можем да разчитаме на нашите съюзници и партньори!
Ако някой твърди, че сигурността на България е гарантирана самостоятелно и с формално членство, базирано на опортюнизъм - това е груба манипулация и въвежда българските граждани в заблуждение.
България е надежден съюзник в НАТО и който твърди обратното казва неистини.
Благодарни сме на Нидерландия за помощта за охрана на въздушното пространство.
Два пъти Конгресът в САЩ гласува България да получи Ф16, т.е. България е надежден съюзник и стратегически партньор, вкл. при опазването на класифицирана информация.
Източник: https://otbrana.com/

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Новите американски оръжия за Украйна започнаха да пристигат, съобщи Пентагонът

19.04.2022, 09:10

Първите пратки от новия транш американска военна помощ за Украйна вече са пристигнали на границите на страната, за да бъдат предадени на украинската армия, съобщи Пентагонът. Четири самолета от САЩ пристигнаха вчера в региона с различна бойна техника. В следващите 24 часа се очаква и пети полет, заяви високопоставен представител на американското военно ведомство, цитиран от Франс прес.
Новият транш от военната помощ за Украйна на стойност 800 милиона долара бе обявен миналата седмица от президента на САЩ Джо Байдън. Говорителят на Пентагона Джон Кърби подчерта, че първата доставка е била извършена 48 часа след подписването на президентския указ, разрешаващ изпращането на тези оръжия. По думите му това е станало безпрецедентно бързо.
Кърби каза, че в идните дни военните, разположени на източния фланг на НАТО след началото на руското нашествие, ще започнат в идните дни да обучават украински военни как да използват оръдията М777, артилерия от най-ново поколение, която САЩ решиха да предоставят за пръв път на украинската армия. Тези учения ще се вършат извън територията на Украйна.
Източник: https://www.bta.bg/

 

 

Депутати предлагат наборната военна служба да се признава за действителен стаж

18.04.2022, 19:27

Да се промени разпоредбата в Кодекса за социално осигуряване (КСО), която определя какво е действителен стаж, предлагат Мустафа Карадайъ и група депутати. Т.е. за действителен стаж да се признава и периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба.
Мотивите на депутатите
Конкретният казус е свързан със законодателното изискване към днешна дата  за придобиване право на пенсия  по реда на чл. 68, ал. 3 – възраст 66 години и 10 месеца за мъже и жени, както и 15 години „Действителен осигурителен стаж“.   Тази възможност имат право лицата, които не покриват общите изисквания по чл. 68 ал. 1 и ал.2. ( Според разпоредбите на КСО през 2022 г., обясняват от социалното министерство,  право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по общите условия на чл. 68, ал. 1 и 2 се придобива при навършена възраст от 61 години и 10 месеца за жените и 64 години и 5 месеца за мъжете и осигурителен стаж 36 години и 2 месеца за жените и 39 години и 2 месеца за мъжете.
Когато поради определени причини осигурените лица не са придобили този осигурителен стаж, но имат не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж, законодателят е допуснал възможността лицата да могат да се пенсионират при навършване на малко по-висока възраст, която за 2022 г. е 66 години и 10 месеца за жените и мъжете.)
Безспорно, посочват вносителите към законопроекта за изменение  и допълнение на КСО, редовната наборна военна служба не създава трудово правоотношение, но тя е била законово задължение на всички подлежащи да бъдат определен период в армията. Според мотивите към проекта непризнаването за действителен стаж е лишено от правно основание.Задължителната военна служба отпадна напълно от 1 януари 2008 г.
Проектът е разпределен в четири парламентарни комисии – по труда, социалната и демографската политика, по отбрана, по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите и по бюджет и финанси. На този етап има три становища – на Министерството на финансите, на Министерството на труда и социалната политика и на Омбудсмана на Република България. Първите две са категорично против промяната на КСО. „За“ е становището на омбудсмана проф. д-р Диана Ковачева. Засега няма информация за становище на Министерството на отбраната.
Аргументите „против“
„Отпускането на пенсии за осигурителен стаж и възраст на основание само на зачетен осигурителен стаж, без да е налице задължение за осигуряване върху получавано от лицето трудово възнаграждение, каквито са предложените със законопроекта хипотези, противоречи на принципите на осигурителната система и прави невъзможно определянето на размера на пенсията. Това е така, тъй като във формулата за определяне размера на всички пенсии за трудова дейност участва осигурителният доход на лицето, който в случая липсва“, се посочва в становището на Министерството на труда и социалната политика. Т.е., за да бъде признат един период за действителен стаж, лицето следва реално да е упражнявало трудова дейност. Видно е, отбелязват от министерството, че докато при преценяване правото на пенсия по общите условия се изисква наличие на осигурителен стаж с определена продължителност, то при преценка правото на пенсия по чл. 68, ал. 3 е необходимо част от стажа да отговаря на специални изисквания - необходимо е той да е действителен.
От социалното министерство уточняват още: „Съгласно разпоредбата на чл. 9, ал. 7 от КСО за осигурителен стаж при пенсиониране се зачита периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба и времето. За тези периоди се внасят осигурителни вноски в размера за фонд „Пенсии“ за сметка на държавния бюджет върху минималната работна заплата към датата на отпускане на пенсията. На основание чл. 44, ал. 1 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, за осигурителен стаж от трета категория се признава времето на наборна военна служба и времето на обучение на курсанти и школници след навършване на пълнолетие до размера на наборната служба за съответния род войски, съгласно действащото законодателство, независимо кога са положени. За този стаж се дължат осигурителни вноски от републиканския бюджет.
Мотивите, поради които законодателят е приел това време да се зачита за осигурителен стаж са свързани с това, че наборната военна служба беше установено от държавата конституционно задължение на гражданите, което се изпълняваше независимо от волята на лицето, за него не се заплащаше трудово възнаграждение, тъй като по своя характер не представляваше упражняване на трудова дейност и през това време лицата не са имали възможност да работят.“
От Министерството на финансите са на мнение, че предложените законодателни промени противоречат на законодателната логика за разходопокривния характер на действащата в България система на държавното обществено осигуряване и за ползването на права от нея на осигурените лица, които да имат реален осигурителен принос. „Основните показатели в пенсионната формула, от които се определя размерът на пенсията са размерът на осигурителния доход, върху който са внасяни осигурителни вноски и продължителността на осигуряването – годините осигурителен (трудов) стаж. Това означава, че размера на пенсията следва да е обвързан преди всичко с личния осигурителен принос на осигурените лица“, се посочва в становището.
Подкрепата
Тя идва от Омбудсмана проф. д-р Диана Ковачева. Тя посочва, че в институцията, която оглавява, постъпват множество жалби от граждани, които изразяват недоволството си от допуснати неясноти в законодателството, относно зачитането на действителен осигурителен стаж при отпускане на лична пенсия  по чл. 68, ал. 3 на КСО за периодите на наборна военна служба.Те настояват нормативната уредба да бъде променена.  Посочва се, че при обжалване на решенията за отказ на директорите на Териториалните отделения на НОИ за признаване на посочения период за действителен осигурителен стаж, съдилищата имат постоянна практика, съобразно която постановяват решения, признаващи периода на наборна военна служба за осигурителен стаж.
Защо досега не е направена промяна? Според становището на Омбудсмана аргументът на администрацията е бил, че дори да има такова изменение то ще действа занапред и няма да промени съдебната практика. Проф. д-р Ковачева, обаче смята, че предвид немалкия брой засегнати лица и с ясното разбиране, че това са граждани в пенсионна възраст, които не разполагат с други възможности за придобиване на необходимите им за социално и битово оцеляване  доходи, освен възможността да им бъде отпусната пенсия по чл. 68, ал.3 от КСО, промяната е необходима и е в интерес на българските граждани.   
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Руският печат критикува Запада на фона на войната в Украйна

18.04.2022, 18:13

Медиите в Русия използват всички възможни начини за защита на инвазията в Украйна, определена от президента Владимир Путин като "специална военна операция".
В. "Аргументи и факти" цитира китайското издание "Глоубъл таймс", според което САЩ разчитат на продължителен конфликт в Украйна, за да извлекат полза за себе си.
Авторите на статията посочват, че Вашингтон действа в интерес на своите производители на оръжие, чиито акции видимо се вдигат. Освен това, манипулирайки Европа и НАТО, САЩ се надяват да получат "геополитически дивиденти", твърди "Глоубъл таймс".
"Всички действия на Вашингтон се свеждат до удължаване на конфликта и за тази цел се полагат всякакви мобилизации и "усилия", се казва в статията, цитирана от "Аргументи и факти".
Руският вестник посочва, че общият размер на военната помощ на САЩ за Украйна от 24 февруари насам е 1,7 милиарда долара. Кремъл подчерта, че оръжията, доставени на Киев от западните държави, няма да могат да попречат на Москва да постигне целите си в Украйна.
"Аргументи и факти" обръща внимание и на изказване на японския министър на финансите Шуничи Судзуки, че една от целите на участието му в срещата на Г-20 на министерско равнище е да лобира пред страните, които не са приели санкции срещу Русия, да го направят.
"Искаме колкото се може повече държави да участват в санкциите", цитира РИА Новости думите на Судзуки. Японският финансов министър отбеляза, че някои страни от Г-20 са се въздържали при гласуването на резолюциите на ООН срещу Русия или са били против тях. Според него е необходимо да се използва срещата на Г-20, за да "свърши работа", убеждавайки тези държави.
Судзуки не изключи възможността Русия да участва в срещата в онлайн формат. "Що се отнася до участието на Русия и Китай, всяка от тях се регистрира при индонезийското (ротационно) председателство (на Г-20). Ето защо японското правителство не може да коментира перспективите за участие на една или друга страна", подчерта той, цитиран от в. "Известия".
"Аргументи и факти" отразяват и статия на бившия чешки президент Вацлав Клаус в портала "иДНЕС" (iDNES.cz.), според която сегашното положително отношение на европейците към Украйна може да крие "омраза към Русия".
Клаус обръща внимание на факта, че в миналото украинците не са се радвали на симпатии в Европа. "Винаги съм се срамувал, когато съм виждал как чехите се отнасят към украинските, легални и нелегални, мигранти, които работят за нас", доверява Клаус.
Според него "сега всички буквално излъчват любов към Украйна и украинците". Клаус смята, че зад този "параван" се крие истинското отношение към руснаците.
Руските медии се опитват да придадат популярност на изразеното мнение на члена на комисията за сигурност и противодействие на корупцията в Държавната дума Адалби Шхагошев, според когото поканата към президента на САЩ Джо Байдън да посети Киев изглежда неразумна. Володимир Зеленски на практика въоръжи цялото население на Украйна, включително хиляди престъпници и бивши затворници, каза Шхагошев, цитиран от РИА Новости, посочвайки риска за сигурността на Байдън.
Според руския депутат, ако Киев иска да покаже на американския лидер какво се случва, той не трябва да бъде поканен в украинската столица, а "по-близо до Луганск и Донецк".
"Байдън трябва да отиде там, където се водят сражения, където украинските войски използват цивилни граждани като жив щит. Там той ще види дали Русия казва истината или не", обясни Шхагошев.
В. "Известия" се спира на извършени според местните власти девет обстрела с артилерия от страна на украинската армия срещу т. нар. Луганска народна република (ЛНР), при което били ранени две жени.
Освен това изданието информира, че повече от 1100 медици от Германия искат да заминат за Украйна и съседните страни, за да помогнат на болните и ранените. Това заявил пред  медиите от Редакционснецверк Дойчланд председателят на асоциацията Клаус Райнхарт.
Фотокореспондент на в. "Комсомолская правда" разказва за изненадалото го празнуване на Цветница, на което попаднал в обсадения от руските войски Мариупол, сред непрекъснати мощни взривове от артилерийски снаряди край импровизирана трапеза в един двор.. Фоторепортажът показва лъч надежда по лицата на хората на фона на разрушени жилища и черкви, недостиг на храна и вода и пресни гробове.
Източник: https://www.bta.bg/

 

НАТО започва военни учения в Латвия

18.04.2022, 12:50

Въоръжените сили на Латвия обявиха в понеделник началото на съвместни пролетни военни учение с шест съюзници от НАТО на фона на конфликта Русия – Украйна.
Ученията ще продължи до 27 май и в тях ще участват военни части от САЩ, Великобритания, Чехия, Полша, Естония и Литва.
Латвийските военни заявиха, че целта на ученията е “да се подобри интеграцията на националните и съюзническите сили за отбранителни задачи, включително практическо обучение на командните елементи на Латвия и НАТО, оказване на подкрепа на страната домакин, провеждане на съвместни тактически полеви учения с бойни стрелби и насърчаване на трансграничното сътрудничество“.
Източник: БНР

 

Утре е бойният празник на 42-ри механизиран батальон – Ямбол

18.04.2022, 09:30

Командването и личният състав на  42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада, организираха за приятелите на батальона турнир по стрелба по случай бойния си празник – 19 април, съобщават от формированието.
42-ри механизиран батальон – Ямбол (военно формирование 52590 – Ямбол) е наследник и продължител на традициите и успехите на 42-ри танкосамоходен полк, създаден със заповед №0075/19.04.1955г. на тогавашния Началник на Генерален щаб.
Независимо от всички структурни и организационно-щатни промени през годините, батальонът изпълнява своите задачи и заема своето достойно място във Втора механизирана бригада, от състава на която е военното формирование.
19 април е празникът на батальона, който по войнска традиция се отбелязва от командването и личен състав с различни мероприятия и родолюбиви инициативи, свързани с формирането на патриотизъм и популяризирането на военната професия.
На 14 април на Учебен център „Победа“ те бяха домакини на инициативата, реализирана в духа на полезна, коректна и безопасна надпревара.
В навечерието на празника военнослужещите организираха приятелската среща – турнир по стрелба с пистолет „Макаров“ с представителни отбори и индивидуални участници от военни формирования, държавни и местни институции и родолюбиви организации. Най-добре представилите се бяха отличени с награди – фигура „Стрелец“ и грамоти, след което домакините предоставиха възможност на участниците и гостите да демонстрират своите стрелкови умения със 7,62 мм автомат „Калашников“ и 7,62 мм картечница „Калашников“.
Сред участниците бяха и отборите на Община Ямбол, на Общински съвет Ямбол и на офицерите резервисти от местните родолюбиви организации.
Командирът на 42-ри механизиран батальон – подполковник Велин Кехайов – поздрави участниците в празничната проява и отличи най-добрите от тях. Призовото отборно първо място спечели отборът на Военна полиция – Сливен, второто място зае 22-ра Авиобаза Безмер, а третото – отборът на Щабен батальон – Стара Загора.
В индивидуалното класиране престижното първо място зае редник Дарина Манолова от отбора на Щабен батальон – Стара Загора, втори стана капитан Димитър Дренски от отбора на домакините, а трети – капитан Митре Митрев от отбора на 22 Авиобаза Безмер.
На турнира присъства заместник – областният управител на Ямболска област госпожа Биляна Кавалджиева (на снимката), която използва възможността да пробва своите умения по стрелба, при спазване на установените висока дисциплина и мерки за безопасност.
Предстои oще една инициатива за празника на 42-ри механизиран батальон, броени дни след бележитата за военнослужещите дата – 19 април. На 26 април ще се проведе тържествено приемане на строя и показ на въоръжение и техника.
Източник: https://otbrana.com/

 

Кои чуждестранни войски са се сражавали за Руската империя

18.04.2022, 08:43

Френският емигрантски роялистки корпус на принц Дьо Конде
Заради Великата френска революция от 1789 г. хиляди французи, които не са признали новата власт, са принудени да напуснат родината си. Само че не всички са били готови да приемат, че ще прекарат остатъка от живота си в чужбина.
Привържениците на връщането на монархията във Франция – роялистите – са били готови с оръжие в ръце да върнат трона на свалената династия на Бурбоните. Техни отряди са се вливали в армиите на воюващи срещу французите революционери от европейски държави. Най-боеспособното от тези подразделения става емигрантският роялистки корпус на принц Луи-Жозеф дьо Бурбон-Конде......Прочети още

 

Преди 29 години загина български войник в Камбоджа

18.04.2022, 08:38

Днес се навършват 29 години от трагичния инцидент в Нови Орал, Камбоджа, в района на действие на българския ОПБ „Сини каски” в мисията на ООН (UNTAC) при който  загина редник Венцислав Ангелов Мирчев, от с. Горна Росица, Габровско, а останалия личен състав от екипажа бяха ранени.
На 18.04.1993 г. от групата български военнослужещи охраняващи дистрикта (административна единица, използвана по време на изборния процес в Камбоджа)  Нови Орал е подадена информация, че в селото има сериозна престрелка, която се води със стрелково оръжие и минохвъргачки. В дистрикта са двама български войници, двама цивилни полицай и двама цивилни служители от администрацията на ООН. Селото се намира на около 400 метра от охранявания дистрикт.
При тази обстановка войниците заемат позиции за кръгова отбрана.
В 00:10 часа се получава сигнал за изстреляна зелена сигнална ракета, при което командирът на 2 пехотна рота к-н Йорданов издава заповед при приближаване на огъня да се осъществи изтегляне на безопасни позиции на българските военнослужещи и персонала на ООН с помощта на превозните средства на цивилната полиция.
До 02:30 часа на 19.04.1993 г. не се забелязва движение на въоръжени групи.
В 02:35 часа е докладвано на командира на ротата, че по дистрикта се стреля от всички страни с минохвъргачен огън и автоматично стрелково оръжие. Командира на ротата незабавно изпраща група за бързо реагиране в състав от едно мотострелково отделение с БТР в помощ на състава от дистрикта. Групата е командвана от кап. Кръстев при подхода към дистрикта, като същия е оставил незаключени люковете на БТР-а с цел за по-бързи следващи действия на земя. Междувременно стрелбата около дистрикта се засилва. Частите на НАДК („червените кхмери“) навлизат до 1.5 км в територията на КПАФ (про-правителствени войски), палят къщи, ограбват имущество, включително. и на канцелариите на администрацията на ООН в дистрикта.
В 02:55 часа, при приближаване на около 1500 метра от дистрикта, от засада и от непосредствена близост БТР-а на групата за бързо реагиране е прострелян в десния борд с кумулативен снаряд изстрелян от РПГ при което групата губи връзка с ротата и щаба на батальона.
В 03:20 часа е поставена задача на командира на трета рота, майор Зарков да окаже помощ и съдействие на личния състав на 2-ра рота в района на нападнатия дистрикт.
В 04:00 часа майор Зарков докладва, че огънят се е отдалечил от нападнатия дистрикт. На място пристигат два медицински екипа с линейки, а в последствие и медицински екип от базовия лагер, които оказват помощ на ранените.
В 5:15 часа на мястото на инцидента пристига командването на батальона и групата от ГЩ на БА, която е в Камбоджа заради инцидента в Пум Прек.
След огледа на поразения БТР се установява, че кумулативния снаряд е улучил десантната ръкохватка на десния борд, което предизвиква взривяването му преди бронята и кумулативната струя не успява да влезе във вътрешната част на БТР-а, а разкъсва заварката между четирите бронирани листа.  През разкъсаната заварка част от огнената струя преминава като нож и причинява смъртта на редник Мирчев, а осколките от разтопения метал поразяват останалите от екипажа в различни степени. Решението на к-н Кръстев да остави люковете на БТР-а незаключени и полуотворени предотвратява взривяването на увеличения боекомплект от кумулативната струя, което би било фатално за екипажа.
Сред ранените са редник Атанас Пейчев, мл. сержант Марин Вучев, редник Ангел Бойков, старшина Марин Баджалов и старшина Дончо Донев.

 

На този ден

18.04.2022, 08:27

На 18 април 1929 г. в Белица е роден Георги Димитров Разсолков. През 1951 г. завършва НВВУ „Г. Бенковски“, а през 1965 г. ВА „Г. С. Раковски“.
Бил е старши пилот, командир на изтребителна ескадрила, командир на ИАП, старши експерт по техниката на пилотиране в ПВО и ВВС, заместник главен щурман на ПВО и ВВС, заместник-председател на Организацията на съдействие на отбраната по въздушна подготовка.
Зад него стоят 33 години служба, полети с 21 типа самолети, над 3200 часа във въздуха.
Първият българин летял на свръхзвуковия самолет МиГ-19 и преминал звуковата бариера на 12 септември 1957г. Летец първи клас.

 

 

Според руското министерство на отбраната от началото на военните действия в Украйна Киев е привлякъл над 6800 чуждестранни наемници

17.04.2022, 20:54

„От началото на специалната военна операция киевският националистически режим е привлякъл в Украйна 6824 чуждестранни наемници от 63 страни“, каза пред журналисти говорителят на руското министерство на отбраната ген.-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.
По официални данни на руското ведомство най-много наемници са дошли от Полша – 1717 души. Около 1500 наемници са дошли от САЩ, Канада и Румъния. От Великобритания и Грузия са дошли до 300 души от всяка от двете страни. Има и 193 наемници от сирийски райони, които са под контрола на Турция.
Конашенков каза още, че руските специални части са освободили заложници в Мариупол, които са били държани от украинските нацисти в турска джамия в града. При операцията на руските специални части са били унищожени 29 бойци, сред които и чуждестранни наемници.
Говорителят на руското министерство на отбраната оповести и данни за загубите на украинските въоръжени сили.
От началото на военните действия са били унищожени 134 самолета, 470 безпилотни летателни апарата, 2290 танка и други бронирани машини, 254 реактивни системи за залпов огън,  249 зенитно-ракетни системи, 992 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки, а също и 2166 военни превозни средства, каза Конашенков. - (видео)
Източник: https://www.bta.bg/

 

Полша изпраща модернизирани съветски танкове за Украйна

17.04.2022, 12:50

Преди няколко дни беше съобщено, че Полша възнамерява да прехвърли 100 основни бойни танка Т-72 на Украйна. Всъщност наскоро Полша подписа договор със Съединените щати за придобиване на 250 американски танка M1A2 Abrams, за да замени старите съветски Т-72 и полски PT-91. На 4 април 2022 г. Електронното издание www.armyrecognition.com съобщи, че администрацията на Байдън ще работи със съюзници, за да бъдат прехвърлени танкове съветско производство на украинската отбрана в източния регион на Донбас.
T-72M1 е модернизиран и експортен вариант на съветското производство T-72A, включващ малки промени, включително допълнителен слой от 16-милиметрова броня. Въоръжението на T-72M1 е подобно на T-72A, включващо 125-милиметрово гладкоцевно оръдие. То изстрелва три основни типа боеприпаси с разделно зареждане с максимален обсег на всеки един от тях съответно 2100 метра, 4000 метра и 9400 метра при непряка стрела, предава БГНЕС.
Второто въоръжение включва две картечници съответно с 7,62 мм и 12,7 мм, втората е монтирана на командирската купола.
T-72M1R е полският вариант на T-72M1, което включва модернизация на двигателя W-46-6, който развива 780 конски сили и е оборудван с цифрова стартерна система. Инсталирани са и нови системи за захранване с буферни батерии, заедно с пасивна оптоелектроника за водача и командира. Модификациите включват и инсталиране на цифров домофон и външен комуникационен пакет.
Танкът BWP-1 е произведен по лиценз в Полша. Въоръжен е с едно гладкоцевно оръдие. Корпусът и купола на BWP-1 са изработени от изцяло заварена стомана, която осигурява на екипажа защита от стрелба от стрелково оръжие и осколки от артилерийски снаряди. Екипажът на превозното средство е от трима, включително водач, командир и стрелец. Бойното отделение е отзад с осемте пехотинци, седнали гръб до гръб, по четирима от всяка страна.
Източник: https://www.investor.bg/

 

8 войни, които СAЩ никога не трябваше да водят

17.04.2022, 10:57

Изследването на изхода от големите войни, водени през последните 125 години, категорично води до това, че военното участие на САЩ в тези конфликти е довело до трагични и непредвидени последствия.
Намесата на САЩ не само доведе до милиони ненужни смъртни случаи, но също така послужи за създаването на нови врагове, като по този начин направи самите САЩ много по-малко безопасни и сигурни.
Ето списъка с големите войни, които в ретроспекция САЩ никога не трябваше да водят, за да попучат много по-успешен резултат от гледна точка на националната сигурност на САЩ.....Прочети още

 

Орден за храброст

17.04.2022, 10:48

На 17 април 1880 година княз Александър І извършва първото награждаване с военния орден „За храброст“. В деня на първата годишнина от избирането си за княз на България Александър І издава специален указ, с който обявява своята благодарност и „дълбока признателност“ към бившите участници в Българското опълчение, които „с примерна храброст“ и „несравнимо самопожертвование“ се бият „за честта на отечеството“.
За своите героични подвизи по време на Руско-турската война (1877 – 1878) с различни степени на офицерския и войнишкия орден „За храброст“ са наградени 33 души българи и руси – бивши офицери, унтерофицери и войници от Българското опълчение, които в момента служат в Българската армия.
Между тях са подполковниците Павел Попов и Константин Куртянов, капитаните Тимофей Розанов и Николай Попов, поручик Стефан Кисов, подпоручиците Олимпий Панов, Никола Генев и Атанас Узунов, а също и юнкерите Андрей Парлапанов, Константин Кисов и др.
Със специален княжески патент от 17 април 1880 г. с третата степен на ордена „За храброст“ е удостоен и щабскапитан Данаил Николаев – първият българин, носител на тази степен на отличието, който по това време служи в милицията на Източна Румелия.

 

78 години от "Черният Великден"

17.04.2022, 09:25

На 17 април 1944 г. в 11.45 ч. минути е последният масиран дневно-нощен удар на съюзническата авиация срещу България. През деня навлизат 350 Б-24Н „Либърейтър“, прикривани от новите и по-съвършени П-51Б „Мустанг“ и П-47Д „Тъндърболт“. Първи излита 2/6 изтребителен орляк от Враждебна с 16 Ме-109Г2 и 2 Девоатин Д.520, а към тях се присъединява и 3/6 изтребителен орляк с 14 Ме-109Г6 от Божурище. Пилотите от 3/6 орляк, след като не откриват обичайните изтребители – двудвигателните П-38 „Лайтнинг“, се насочват към бомбардировачите. Поручик Николай Йорданов, водещ 672-ро ято подпалва един от тях. Повреди на противника нанасят и подпоручик Борис Дамев и фелдфебел Дако Даков. Капитан Николай Бошнаков от 2/6 орляк унищожава един В-24Н. С таранен удар поручик Неделчо Бончев сваля втори и четиримоторната машина се взривява над с. Крапец. Българският пилот се спасява, като скача с парашут.
В този бой авиацията ни понася най-тежката си загуба. Поради голямата прилика между Месершмит и американския изтребител П-51 „Мустанг” българските самолети не разпознават врага и се приближават в опасна близост. Двата орляка приемат захождащите в атака американски изтребители за свои подкрепления. Загиват шестима пилоти – командирът на 692-ро ято капитан Любен Кондаков, подпоручик Христо Арнаудов, подофицер Атанас Кръстев, поручик Димитър Попов, подпоручик Веселин Рачев, подпоручик Иван Стефанов, унищожени са девет български самолета, три са повредени. Във въздушния бой е свален и първият американски „Мустанг” край село Дуган. Зенитната артилерия засяга 9 неприятелски самолета, като част от тях не достигат базите си.
17 април 1944 г. влиза в историята на българската авиация като „Черния Великден“. - (видео)
****************
Музеят на авиацията – филиал на НВИМ, съхранява снимки и документи на подпоручик Христо Арнаудов и поручик Димитър Попов, както и части от самолет Месершмит на поручик Неделчо Бончев, с който той извършва успешен таран на 17 април 1944 г.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 

 

Кликни за по-голяма резолюция

 
 

Наша военна делегация беше в Скопие

16.04.2022, 22:02

Тържествена церемония по официалното сдаване и приемане на длъжността командир на Многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) беше проведена вчера в Скопие. Досегашният командир на бригадата генерал-майор Аристидис Илиопулос предаде командването на наследника си бригаден генерал Евангелос Митруцикос, съобщава Пресцентърът на МО.
Българската страна беше представлявана от делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Йордан Божилов, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и началника на отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“ в дирекция „Отбранителна политика и планиране“ Даниела Григорова.
Заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов участва в церемонията и в качеството си на председател на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). В това си качество той отправи думи на благодарност към досегашния командир на бригадата генерал-майор Илиопулос като подчерта неговия съществен принос към дейността и развитието на формированието през последните години. От името на Председателството на SEDM Йордан Божилов му връчи медал за заслуги към SEEBRIG и благодарствено писмо. В речта си той се обърна и към новоназначения командир на бригадата генерал Митруцикос като изрази своята увереност, че ще продължи да надгражда и доразвива постигнатото от досегашния командир. Пожела му късмет и успехи при изпълнението на високоотговорната му длъжност.
Церемонията беше проведена в присъствието на заместник-министри на отбраната, заместник-началници на отбраната и представители на министерствата на отбраната на страните-членки на Многонационалните мирни сили от Югоизточна Европа (ММСЮИЕ) - Република Албания, Република България, Република Гърция, Република Северна Македония, Румъния и Република Турция. Присъстваха също министърът на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска, началникът на отбраната на Република Северна Македония генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски и представители на висшето военно и държавно ръководство на страната-домакин, посланиците и акредитираните в страната военни аташета на страните-членки на ММСЮИЕ в Скопие.
В рамките на посещението в Скопие българската делегация проведе срещи и в Министерството на отбраната на Република Северна Македония. Заместник-министър Йордан Божилов разговаря със заместник-министъра на отбраната на Република Северна Македония Башким Хасани. Обсъдени бяха обстановката на сигурност в света и региона, както и състоянието и перспективите за развитие на военното сътрудничество между двете държави. В края на разговорите беше подписан и Годишният план за двустранно сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Република Северна Македония.
Процесът SEDM e иницииран през 1996 г. като механизъм за повишаване на регионалната сигурност и е един от най-важните форуми за сътрудничество в сферата на сигурността. В него участват 17 държави от ЮИЕ, като усилията на страните-членки са насочени към укрепване на мира и стабилността в региона, сътрудничеството и добросъседските отношения и подобряването на военните способности за справяне със заплахите пред сигурността.
Република България е ротационен председател на Процеса SEDM от 1 юли 2021 г. за срок от две години. Нашата страна е активен участник в този форум и за втори път председателства Процеса, като първият мандат беше реализиран в периода 2009-2011 г. Страната ни бе и първият домакин на бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) от 1999 г. до 2003 г.
Многонационалната бригада SEEBRIG е пряк резултат от сътрудничеството в рамките на SEDM. Тя е създадена на 31 август 1999 г. в Пловдив по инициатива на България, Република Северна Македония, Италия, Гърция, Албания, Румъния и Турция с идеята да изпълнява задачи по поддържане на мира в региона и провеждане на хуманитарни операции.
Източник: https://otbrana.com/

 

Предстои придвижване на военна техника по пътната инфраструктура на страната

16.04.2022, 21:57

В периода от 16 до 18 април ще се извърши придвижване на военна техника по републиканската инфраструктура, съобщава Пресцентърът на МО.

През територията на България транзитно от Гърция към Румъния за участие в учение на НАТО ще преминат автоколони с военна техника от въоръжените сили на Република Португалия.

Автоколоните ще бъдат ескортирани от екипи на служба „Военна полиция".

 

Пет въпроса за потъването на крайцера "Москва"

16.04.2022, 13:47

Загубата на ракетния крайцер "Москва" за Русия изглежда сериозна не само от психологическа гледна точка, но и от чисто военна. Въпреки това всички обстоятелства около загубата на флагмана на Черноморския флот все още не са напълно изяснени.
BBC поставя акцент върху пет въпроса покрай инцидента, на които трябва да се обърне внимание.
Руското министерство на отбраната твърди, че корабът е бил унищожен от пожар и последвала детонация на боеприпаси, без обаче да уточнява причините за пожара. Руските военни съобщиха, че корабът е получил повреда на корпуса и е загубил устойчивост и докато е бил влачен по време на буря, и е потънал........Прочети още

 

Германия потвърди, че ще увеличи военния си бюджет с 2 милиарда евро

16.04.2022, 08:12

Министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер (на снимката) потвърди, че правителството възнамерява да увеличи военния бюджет на страната с 2 милиарда евро, които ще служат основно за оказване на помощ на Украйна, предаде ТАСС, позовавайки се на негово съобщение в "Туитър".
"Съобщенията в медиите отговарят на истината: допълнителните бюджетни средства за подпомагане на изграждането на военен капацитет са увеличени с 2 милиарда евро. В основната си част средствата ще отидат в полза на Украйна. Канцлерът (на Германия Олаф Шолц) отдавна поиска това", написа Линднер.
По-рано днес агенция Ройтерс, позовавайки се на източник от германското правителство, съобщи, че Шолц възнамерява да увеличи военния бюджет на страната с 2 милиарда евро. Канцлерът възнамерява да изразходва допълнителните средства за нова военна техника, която ще бъде предоставена основно на Киев. По информация от източника около 400 милиона евро от допълнителното финансиране са предназначени за Европейския фонд за мир, който закупува оръжия за Украйна, а част от другите разходи ще бъдат за двустранни доставки за Киев и други страни.
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

RAFAEL осъществи серия от успешни изпитания на "Железен лъч"

16.04.2022, 07:10

Израелската държавна отбранителна компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd., заедно с Дирекцията за изследвания и развитие на отбраната към израелското Министерство на отбраната (DDR&D), извършиха успешно серия от революционни тестове на мощната лазерна система за противовъздушна и противоракетна отбрана – “Железен лъч” (Iron Beam).
“Желеден лъч” е проектирана да противодейства на обекти и заплахи, които е трудно да бъдат проследени във въздуха. По време на тестовете чрез различни сложни сценарии системата е прехванала успешно безпилотни летателни апарати (дронове), ракети и артилерийски снаряди.
“Железен лъч” на RAFAEL предоставя на Израел способност като никоя друга по света. Тя развива успешно мощна лазерна технология по оперативен стандарт с оперативни възможности за прехващане. Тестовете са първата фаза от дългогодишна програма на DDR&D и отбранителната индустрия. Програмата има за цел да разработи наземна и въздушна лазерна система с големи способности, която да е оборудвана за справяне със заплахи с далечен обсег и с висок интензитет. Лазерът надгражда другата ПВО система на RAFAEL – „Железен купол“, и ще е ефективно и ефикасно от икономическа гледна точка допълнение към многостепенната система за противовъздушна отбрана на Израел. Планът за развитие на системата се ръководи от отдел „Научно-изследователска и развойна дейност“ в DDR&D към Министерството на отбраната.
Йоав Хар Евен, главен изпълнителен директор и президент на Rafael Advanced Defense Systems, генерал-майор (рез.) , коментира: „RAFAEL се гордее, че завърши тази първоначална серия от тестове с най-иновативния и мощен лазер в света. Успешните изпитания включваха прихващане на широк спектър от заплахи и доказаха забележителните възможности на системата. Сътрудничеството ни с DDR&D и Министерството на отбраната е в основата на това изключително развитие и е важен етап в процеса на постигане на оперативна способност. Уверен съм, че този технологичен пробив ще доведе до нови възможности в областта на насочването на енергия, в това число и в системите за лазерно насочване с висока мощност. Това постижение е резултат от неуморната работа на служителите на RAFAEL, които допринасят за сигурността на Израел, като същевременно запазват и развиват технологични способности, за да гарантират качественото предимство на държавата.”
Бриг. ген. (о.з.) Даниел Голд, ръководител на DDR&D, допълни: „Дирекцията за изследвания и развитие на отбраната към израелското Министерство на отбраната разработва значителни програми за развойна дейност в различни технологични области в подкрепа на Израелските отбранителни сили и държавата Израел. Мощната лазерна система ще бъде неразделна част от многостепенната система за противовъздушна отбрана на Израел. Този технологичен пробив настъпва в момент, когато търсенето на тази система е рекордно високо. Тези изпитания са огромен успех и в резултат на натрупаната в процеса на развойната дейност – креативност, иновативност и знание. В последните години DDR&D ръководи лазерната програма в партньорство с Израелските отбранителни сили и отбранителната индустрия в държавата под командването на ръководителя на научно-изследователското звено на DDR&D – бриг. ген. Янив Ротем. Това са хората, превърнали визията в реалност. DDR&D ще продължи да ръководи изследвания и технологични разработки, които формират основата на иновативните системи, използвани за защита на държавата Израел.”
Бриг. ген. Янив Ротем, ръководител на отдел “Научно-изследователска и развойна дейност” в Дирекцията за изследвания и развитие на отбраната към израелското Министерство на отбраната, поясни: „Завършването на тези иновативни тестове, в които използваме мощен лазер, е само началото според нашата визия. За първи път успяхме да прихванем артилерийски и минохвъргачни изстрели, ракети и безпилотни летателни апарати с такъв предизвикателен обсег и времеви интервали. Лазерът променя изцяло правилата на играта, благодарение на лесното управление и значителните икономически предимства, които предоставя. Следващата стъпка е да продължим развитието и да извършим първата интеграция на системата в Израел. Планираме през следващото десетилетие да поставим много на брой лазерни предаватели по границите на Израел. Паралелно с това ще продължим да разработваме модерни способности, включително въздушен лазер.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Български военачалници – генерали и офицери, загинали при атентата в църквата „Св. Неделя” на 16 април 1925 г.

16.04.2022, 07:10

Навършват се 97 години от атентата в църквата „Св. Неделя”, организиран и извършен от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия, при който загива голяма част от елита на Българската армия, изнесъл войните за национално освобождение и обединение от 1912- 1913 г. и 1915-1918 г.
При нападението загиват 12 генерали - повече, отколкото Българската армия губи водените от нея войни. Да си спомним за тях и да почетем делото и живота им. Вечна памет.
Генерал от пехотата Стефан Михайлов Нерезов. Роден на 12 ноември 1867 г. в Севлиево. Участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885 г.), след което завършва Военната академия в Торино. През Балканската война (1912-1913 г.) е началник на Оперативния отдел в Щаба на Действащата армия, а през Междусъюзническата война (1913 г.) – Началник-щаб на Действащата армия. През Първата световна война командва 9-та пехотна Плевенска дивизия, която води боеве на Косово поле и на Дойранския фронт. В края на Първата световна война е командващ Първа отделна армия на Вардаро-дойранския фронт. От 1920 г. до 1921 г. е Началник-щаб на Българската армия. През 1921 г. е пенсиониран с чин генерал от пехотата. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал – лейтенант Калин Георгиев Найденов. Роден в Широка лъка. През 1885 г. завършва Военното училище в София и през 1891 г. Артилерийска военна академия в Торино. През Балканската война (1912-1913 г.) е Помощник-началник на артилерията в Щаба на Действащата армия. Има изключителен принос за широкото използване на артилерията във войната. Инспектор на артилерията (1913-1915 г.), генерал-майор (1914 г.). От 21.09.1915 г. до 21 .06.1918 г. е министър на войната. След войната е професор във Военното училище. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал- лейтенант Кръстьо Златарев. Роден на 23 февруари 1864 г. в Охрид. Завършва Военното училище през 1884 г. Участва в Сръбско-българската война като командир на рота. По време на Балканската война командва 29-ти пехотен Ямболски полк в сраженията при Лозенград, Чаталджа и Одрин. През 1913 г. се сражава срещу сърбите в района на Злетовска река, Щип и Брегалница. По време на Първата световна война организира и командва 11-та пехотна Македонска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Григор Георгиев Кюркчиев. Роден на 24 октомври 1864 г. в Прилеп. През 1885 г. завършва Военното училище в София. Взема участие в Сръбско-българската (1885 г.), в Балканската и Междусъюзническата войни (1913 г.). През Първата световна война като командир на 2-ра бригада от 11-а пехотна Македонска дивизия на 1 ноември 1915 г. е ранен в боя при Долно Чичено и кракът му е ампутиран. След оздравяването си се връща в частта си и я командва до края на войната. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Великов Стойков - освободителят на Охрид. Роден в село Гайтанино, Неврокопско. През 1887 г. завършва Военното училище в София и Военна академия в Торино, Италия. Служи в конницата. През Балканската война (1912-1913 г.) е началник-щаб на 9-та пехотна Плевенска дивизия. През Първата световна война (1915-1918 г.) е командир на Първа конна бригада и воюва при Трън и Прищина. От ноември 1915 г. е командир на Конната дивизия, която освобождава Охрид. От май 1916 г. командва новосформираната Втора конна дивизия. Началник на Девета дивизионна област (1917 г.). Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Стоян Петков Пушкаров. Роден на 1 март 1866 г. в Пирдоп. През 1887 г. завършва Военното училище в София и служи в артилерията. През Балканската война (1912-1913 г.) е командир на 4-ти Артилерийски полк, с който воюва на Тракийски фронт. По време на I световна война (1915-1918 г.) е командир на 7-ма Артилерийска бригада, по-късно е началник на артилерията на Втора армия, която воюва на Македонки фронт. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Петър Лолов. Роден на 21 ноември 1864 г. в село Медвен. Доброволец в Сръбско-българската война. По време на Балканските войни и първата Световна война командир на 11-ти пехотен сливенски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Рачев Шкойнов. Роден в Габрово. Учи в Априловската гимназия. Завършва Военното училище в София (1895 г.) и Николаевската академия на Генералния щаб в С. Петербург (1904 г.). През 1909 – 1912 г. служи в артилерията, преподавател по тактика във Военното училище . През Балканска война е Началник на Разузнавателна секция в щаба на Втора армия и участва в боевете за Одрин. По време на Втората балканска война (1913 г.) е началник щаб на 11-та пехотна дивизия. По-късно е началник на секция в Щаба на армията (1913-1914 г.). По време на Първата световна война е Началник- щаб на 4-та пехотна Плевенска дивизия (1915-1916 г.), командир на 26-ти пехотен Пернишки полк (1916 г.). През 1917 г. е Началник на Оперативен отдел в щаба на Първа армия . Помощник на директора на прехраната в Дирекцията за стопански грижи и обществена предвидливост. Преминава в запаса в края на 1919 г. Председател е на Съюза на запасните офицери. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Павел Павлов. По време на Първата световна война командир на 20-ти пехотен Добруджански полк. Воюва на Македонския фронт. Командир на 2-ра бригада от 2-ра пехотна Тракийска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Станчо Радойков. По време на Първата световна война командир на 36-ти пехотен Козлодуйски полк. Воюва на Македонския фронт. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Табаков. Роден на 16 юни 1868 г. в Калофер. Завършва Военното училище в София (1887 г.) и служи в конницата. През Балканските войни (1912-1913 г.) е командир на 3-ти Конен полк; воюва с гърците при Нигрита и Суха баня. През Първата световна война (1915-1918 г.) е командир на 5-ти Конен полк на Македонски фронт, а по-късно като Командир на бригада в състава на Първа конна дивизия воюва на Добруджанския фронт (1916 г.). От 1917 г. командва Втора конна дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Александър Давидов. Роден в Кюстендил на 20 май 1878 г. Завършва Военното училище през 1900 г. Командир на 33-ти пехотен Свищовски полк по време на Първата световна война. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Попов. Роден на 16 февруари 1857 г. в Свищов. Четник в четата на войводата Филип Тотю. През 1879 г. завършва първия випуск на Военното училище.Участва в Сръбско-българската война като командир на дружина във 2-ри пехотен Струмски полк. По време на Балканските войни командир на 1-ви пехотен Софийски полк, командир на 1-ва бригада от 1-ва пехотна Софийска дивизия. През Междусъюзническата война е командир на 1-ва пехотна Софийска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Стефан Нойков. Роден на 25 октомври 1876 г. в Сливен. Завършва Военното училище през 1897 г. Воюва в Балканските войни като командир на дружина в 12-ти пехотен Балкански полк. През Първата световна война е началник-щаб на 4-та пехотна Преславска дивизия. Началник на Оперативния отдел на Щаба на Действащата армия. Автора на редица книги.
Полковник Спиридон Михайлов. Роден през 1878 г. в Щип. Герой от Балканските войни и Първата световна война. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Спас Жостов. Роден в село Гайтанино, Неврокопско през 1881 г. Брат на генерал Константин Жостов. По време на Първата световна война представител на Българската армия в Главната квартира на германската армия.
Полковник Ангел Сребров. Роден в Силистра. По време на Балканските войни екомандир на дружина в 31-ви пехотен Варненски полк. През Първата световна война е командир на 31-ви пехотен Варненски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Атанас Сарайдаров. Герой от Балканските войни и Първата световна война. Командир на Артилерийско отделение в 6-ти Артилерийски полк в Сливен. По време на Първата световна война е командир на 16-ти Артилерийски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Майор Никола Рачев. Секретар на Военния съюз, народен представител и още повече от 120 убити и ранени боеви командири на Българската армия.

 

Военен календар

16.04.2022, 07:00

На 16 април 1945 година при с. Зашевци, Хърватия, загива майор Любомир Ноев (1909 – 1945).
Завършва Военното училище в София (1930) и Военното парашутно училище в Брауншвайг, Германия (1943). Служи в конно-артилерийско отделение (1930) и в 3-ти дивизионен артилерийски полк (1935). Заема длъжностите командир на батарея в 8-и дивизионен артилерийски полк (1939), командир на отделна батарея в Ксанти, Беломорска Тракия (1941) и ръководител на служба „Противовъздушна и химическа защита“ в 44-то полково военно окръжие (1942).
През март 1943 г. поема командването на Парашутната дружина, с която воюва в първия период на войната срещу Германия при Стражин, Страцин и Куманово (октомври – ноември 1944). От януари 1945 г. е офицер за свръзка към щаба на 1-ва българска армия.
Загива по време на бойни действия срещу отстъпващия противник. Произведен посмъртно в звание подполковник. Награден с военен орден „За храброст“ IV степен 1 клас.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}