Военна информация

Архив - от 16 до 30 април
 

 
Руските специалисти обучиха около 250 сапьори от сирийската армия
30.04.2017, 22;24
Международният противоминен център на руските въоръжени сили в сирийския град Хомс обучи и оборудва около 250 сирийски сапьори, съобщи началникът на инженерните войски на руските ВС генерал-лейтенант Юрий Ставицкий в неделя (30 април), цитиран от РИА "Новости".
"Ние подготвихме около 250 сапьори, като включително ги подсигурихме наши съвременни средства за разузнаване и защита на сирийските сапьори", каза Ставицкий.
Той сподели, че, след като руските специалисти са показали високи резултати в Сирия, много други държави са изявили желание да пратят свой отряд в Международния противоминен център.
В събота сирийският сателитен канал съобщи за завършил випуск от създадената Военна академия по инженерство в Хомс, филиал на Международния противоминен център на руските ВС, в който сирийски военнослужещи бяха обучени по сапьорство. Курсовете, които са предвидени за един месец, се провеждат от руски специалисти. Обучават се както офицери, така и редови, но най-вече онези, които имат някакъв сапьорски опит. За отработване на всички действия има тренировъчни терени, както съобщи сирийската медия.
Филиалът на Международния противоминен център на ВС на РФ в Хомс беше открит в началото на април. Там едновременно могат да се обучават 70 души от различни части на сирийската армия.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Другарите на офицерски кандидат Преслав Стоянов почетоха паметта му
30.04.2017, 22:04
Днес в град Силистра се проведе панихида на офицерски кандидат Преслав Стоянов 3 май 2005 г. в  Ирак. Да отдадат почит на гроба му бяха бригаден генерал Явор Матеев, ротният му командир капитан Стоян Асенов и бойните му другари от 68-ма бригада Специални сили - Пловдив.
Слово пред присъстващите произнесе командира на 68 бригада Специални сили-Пловдив, който посочи: ' На тези, които не са се върнали от там, сме длъжни да отдаваме заслуженото. Където и да се намираме по света, преди всичко трябва да сме човеци, трябва да сме българи."
Венци и цветя бяха поднесени от министъра на отбраната, началника на отбраната и от 68 бригада Специални сили и от приятели и роднини.
 
В Латвия завършват международните военни учения на НАТО „Летен щит“, в които участва и България
30.04.2017, 20:16
В неделя в едно от най-големите латвийски селища - Адажи - завършват международните военни учения на НАТО „Летен щит“ („SUMMER SHIELD XIV – 2017”), в които взеха участие над 1,2 хил. военнослужещи, съобщава агенция Интерфакс, като се позовава на информация от Министерство на отбраната на Латвия.
В ученията, които започнаха на 17 април, участваха войници на Съединените американски щати, Канада, Великобритания, Германия, България, Румъния, Словакия, Швеция, Латвия, Естония, Литва и Люксембург.
В тазгодишните учения бяха усъвършенствани уменията за бойна подкрепа в широк спектър - артилерийско взаимодействие, противоракетна отбрана, разузнаване, защита от оръжия за масово поразяване, противотанкови системи. Тренирани бяха и способностите на военните инженери, военните лекари и транспортните подразделения.
Ученията „Летен щит“ се провеждат в Латвия от 2004 г.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
НАТО изсипва военна мощ в Афганистан
30.04.2017, 19:17
НАТО обмисля да увеличи числеността на войниците си в Афганистан, където те помагат на местните сили в борбата им срещу ислямистките бунтовници, заяви за германския вестник "Велт ам зонтаг" генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.
Поради влошаването на положението със сигурността НАТО проучва увеличаване на числеността на мисията си "Решителна подкрепа", каза Столтенберг. Алиансът ще вземе решение до края на юни за евентуално увеличение на числеността на мисията си и удължаване на мандата й, който сега се подновява всяка година, уточни той.
 
Русия и Китай предложиха "двойно преустановяване" на действията край Корея
30.04.2017, 12:17
Русия подкрепи предложението на Китай за прекратяване на изпитанията в Северна Корея чрез отказ на САЩ от провеждането на съвместните с Южна Корея учения в близост до Корейския полуостров, съобщиха от руското МВнР в събота (29 април), след заседанието на Съвета за сигурност на ООН от предния ден, предаде "Взгляд".
"Руската федерация подкрепя предложението на Китай за "двойно преустановяване" (прекратяването на ракетните и ядрени изпитания от Пхенян в замяна на отказ от провеждането на американо-южнокорейски военни учения в близост до КНДР) като отправна точка в политическите преговори", беше съобщено на сайта на руското МВнР.
По време на дискусията, според информацията от министерството, членовете на СБ призовали КНДР да се откаже от ракетните и ядрените изпитания и да спази резолюцията на СС на ООН.
На 28 април в Ню Йорк се състоя открито заседание на Съвета за сигурност на ООН по проблемите с КНДР. В хода на дискусията страните-членки единодушно призоваха Северна Корея да прекрати изпитанията. КНДР направи трети неуспешен опит за изстрелване на балистична ракета на 28 срещу 29 април, а самолетоносачът на Съединените щати "Карл Винсън" влезе във водите на Японско море.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Полетя двуместен JF-17
30.04.2017, 09:55
Двуместната учебно-бойна версия на пакистано-китайския изтребител JF-17 изпълни дебютен полет на 27 април 2017 г. от заводското летище на CAC в Ченду, Китай. Версията е известна като JF-17B Thunder. - (видео)
Двуместният JF-17 се показва под форма на макет на много изложения в последните години, но първият прототип се появи едва преди няколко дни, когато бе фотографиран по време на наземни тестове в Ченду.
JF-17B има малко по-голяма дължина (14,5 срещу 14,2 m при едноместния), малко по-голям вертикален стабилизатор и гаргрот, който вероятно съдържа горивен резервоар за компенсация на втората кабина. Освен това машината има по-голям размах на крилото (9,47 m срещу 8,5 m). Има индикация и за използване на друга електродистанционна система за управление.
Пакистан ще използва самолета не само в учебна роля, но и вероятно като ударна машина, а втората кабина ще се използва от оръжеен оператор. Не е известно колко такива самолети ще се използват от пакистанските ВВС.
JF-17 (китайското му означение е FC-1) е създаден в Китай по пакистанска поръчка. Изтребителят се сглобява в Пакистан от местната компания PAC с използване на комплекти произведени в Китай и с руски двигатели РД-93. Пакистанските ВВС смятат да придобият 150 от тези машини, като до момента са получени около 80. JF-17 е поръчан и от Миянмар и Нигерия. - Още за JF-17
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Доналд Тръмп: Ще заставим останалите в НАТО да си платят за сигурността
30.04.2017, 09:40
Всички страни от НАТО ще дадат финансов принос за засилване на сигурността на блока. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на снощния си митинг в Харисбърг, Пенсилвания, по случай своите първи 100 дни на поста, съобщават световните агенции.
„Ще заставим страните от НАТО, най-накрая, да платят справедливия си дял. Те започнаха да увеличават влаганите от тях средства с милиарди долари, но ние няма да се успокоим, докато всички не платят полагаемото се", каза той.
Тръмп заяви също, че за последните осем години САЩ са удвоили разходите си за отбрана, колкото са платили всички страни от алианса взети заедно. Американският президент определи това като "нечестно". Той каза, че въоръжените сили на САЩ ще се модернизират и преустройват.
Американският президент разкритикува международните споразумения, сключвани по времето на Барак Обама, като намекна, че САЩ може да напуснат парижката спогодба за климата.
По време на митинга Доналд Тръмп за пореден път атакува медиите като използва организираната по същото време ежегодна Вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом.
"Внушителна група актьори от Холивуд и вашингтонски медии в момента се утешават в хотелска бална зала в столицата", заяви президентът и добави, че „медии като Си Ен Ен и Ем Ес Ен Би Си, това са фалшиви новини", а в."Ню Йорк Таймс" е „тотално западнал".
Американският президент заяви, че ако работата на медиите е да бъдат честни и да казват истината, те заслужават доста лоша оценка. По думите му за разлика от тях неговото правителство ежедневно работи в полза на американския народ. "И нищо не може да ме радва повече от това да съм тук (в Пенсилвания), на повече от 100 мили от вашингтонското блато и да прекарам вечерта с всички вас", каза той.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Загиналите в Куба са 8 военнослужещи
30.04.2017, 08:54
„Сутринта в събота, на 29 април, се случи тъжен инцидент, при който самолет Ан-26 на Революционните въоръжени сили, излетял в 6:38 ч. сутринта от летище Плая Баракоа, община Баута (близо до столицата Хавана), се вряза в земята в района на Лома де ла Пимиента, община Канделария в провинция Артемиса“, гласи изявлението на министерството.
При катастрофата са загинали всичките осем военнослужещи на борда на самолета, включително екипажът, отбелязва ведомството. „В момента комисия на Министерството на Революционните въоръжени сили разследва причините за произшествието“ се казва още в изявлението. По-рано се съобщаваше за кубински пътнически самолет, който се е разбил в западната част на страната. В последствие се оказа, че става дума за самолет на кубинските военни.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
На полигон в Астраханска област са проведени бойни стрелби със ЗРК С-300 и С-400
30.04.2017, 08:40
Бойни стрелби със зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-300 и С-400, а също и стрелби със зенитния ракетно-артилерийски комплекс „Панцир-С“ по аеродинамични, балистични и наземни цели бяха проведени на полигон „Ашулук“ в Астраханската област на Русия, съобщиха от пресслужбата на руското министерство на отбраната, предава ТАСС.
Стрелбите са извършени в рамките на общоармейския етап на конкурса за зенитчици „Ключове за небето“.
„Бяха изразходвани общо над 50 управляеми зенитни ракети по 25 мишени“, се казва в съобщението.
Освен бойна стрелба, зенитчиците са отработили и прихващане на самолети Су-34, Су-24 и МиГ-29 на условен противник.
 

 
МО на РФ  ще демонстрира нощен танков бой за посетителите на форума "Армия-2017"
29.04.2017, 20:27
Руското Министерство на отбраната ще покаже реална танкова стрелба над мишени в нощни условия. Демонстрацията ще се проведе пред посетители на международния военно-технически форум "Армия-2017", съобщи заместник-началникът на Главното управление на научноизследователската дейност към МО на РФ генерал-майор Роман Кордюков в събота (29 април), предаде ТАСС.
"Тази година на форума "Армия-2017" в рамките на наземен динамичен показ ние планираме да включим нощна демонстрация на военна техника", каза Кордюков, като допълни, че експозицията ще включва и нощна стрелба. "Ще извършим демонстрация на реално поражение на цели, ще бъдат създадени всички необходими за публиката условия", каза той в ефира на "Эхо Москвы".
В рамките на изложбата на езерото Комсомольское ще се проведе широка дневна демонстрация на новата морска роботика, добави генералът. Кордюков също съобщи, че пилотни групи от Русия, Китай, Турция, Индия и Швейцария ще прелетят над московското небе в рамките на форума.
Международният военно-технически форум "Армия-2017" ще се проведе в периода 22 – 27 август в крайградския парк "Патриот".
Източник: http://bg.rbth.com/
 
100 години Българска военноморска авиация и Морска вертолетна авиобаза „Чайка“
29.04.2017, 19:40
„Хората, които са част от Българската военноморска авиация работят в интерес на отбраната и Българските военноморски сили, оказват помощ на бедстващи хора на море, това са хората, на които могат да разчитат всички варненци, всички любители на морето и най-вече Военноморските сили“, това каза днес министърът на отбраната Стефан Янев на откриването на изложбата „Българската морска авиация в полет между две стихии“ и валидирането на пощенска марка по повод 100 години от създаването на Военноморската авиация и Морската вертолетна авиобаза „Чайка“ в град Варна, съобщава Пресцентърът на МО. - (видео)
Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили също поздрави морските авиатори за 100-годишнината и изтъкна, че те винаги са били и ще бъдат елитен род сили от Военноморските сили.
В рамките на организираните по повод годишнината на военноморската ни авиация мероприятия, министърът на отбраната наблюдава въздушните демонстрации, проведени на Централния плаж – Варна, в които участваха трите военни вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“ и посети Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.
В отговор на въпрос на журналисти по повод изпълнението на инвестиционния проект за придобиването на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили министърът на отбраната Стефан Янев подчерта, че това, което е направено в рамките на мандата на служебното правителство е придвижването на проекта до степен, в която да се вземе решение за неговото бъдещо развитие. „В момента предстои следващата стъпка – сформирането на работна група, която ще направи оценка на офертите и ще започне подготовка за изготвяне на т. нар. документ за предложение“, допълни министър Янев.
 „Никога не сме изоставали, за да изостанем и сега в реализирането на проекта за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби, напротив, всички дейности се изпълняват в срок. Убеден съм, че до края на тази година ще имаме договор, след като е гарантирана финансовата подкрепа и има политическа воля за изпълнението“, поясни командирът на Военноморските сили на въпрос дали има забавяне в развитието на инвестиционния проект за Военноморските сили.
Заместник-министърът на отбраната Стефан Петров и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, по-късно днес, ще присъстват на тържественото събрание-концерт във Фестивалния и конгресен център – Варна, където със заповеди на министъра на отбраната и на началника на отбраната ще бъдат наградени военнослужещи по повод годишнината на военноморската ни авиация и на Морската вертолетна авиобаза „Чайка“. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Поклон пред паметта на загинали в Ирак наши воини
29.04.2017, 19:38
Прекланяме се пред живота и трагичната гибел в Ирак на офицерски кандидат Валентин Донев. Това каза за бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“ за Фокус във връзка с почитането на паметта на загиналия в Ирак по време на мисия Валентин Донев.
„На 3 май загиват двама наши другари - офицерски кандидат Валентин Донев и офицерски кандидат Преслав Стоянов. Днес ние отдаваме заслужена почит на офицерски кандидат Донев, а утре ще бъдем в Силистра и ще отдадем заслуженото и на Преслав Стоянов“, посочи бригаден генерал Явор Матеев. Той подчерта, че не се забравят воини, които са загинали далеч от пределите на страната, но са загинали под флага на Република България. Според него важното е и Българската армия и специалните сили да са извлекли нужните поуки както от грешките си, така и от успехите по време на участие в мисии и операции зад граница. Той изрази убедеността си, че това е направено. По думите му военната професия е рискова, особено на специалните сили.
„Ние живеем с това разбиране и естествено трудим се много повече да успяваме в трудните моменти. Няма как да си забравим момчетата, макар и преди толкова много години. Това е част от нашата история. Една малка частица от историята на Българската армия и по-голяма частица от историята на силите за специални операции. Така че няма как да ги забравим, а и който не знае историята си, няма как уверено да стъпва в настоящето. Да не говорим да гледа още по-устремено в бъдещето“, каза бригаден генерал Матеев. Той обясни, че на възпоменателната церемония в Русе са присъствали 15 военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“, семейството на офицерски кандидат Донев, негови приятели, съученици и роднини. „Ние поднесохме венци от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, от мое име като командир и от личния състав на 68-ма бригада „Специални сили“. Беше поднесен венец от името на СОСЗР.
Всички близки, роднини и приятели поднесоха цветя на гроба на офицерски кандидат Донев“, допълни бригаден генерал Явор Матеев. Той коментира, че представители на армията са поставили цветя и са запалили свещи и на гроба на друг военнослужещ - Антон Петров, загинал на 23 декември 2003 година при атентата срещу Българската база "Индия" в Кербала.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Без политическа стабилност няма изтребители
29.04.2017, 19:28
Изборът на нов боен самолет за авиацията ни за трети път се свързва с края на поредното българско правителство. В сряда служебният кабинет на проф. Огнян Герджиков се запозна с протокола на експертната комисия на Министерството на отбраната и не каза почти нищо. Може и да е правилно, след като животът на това управление почти свършва. На власт идва коалицията ГЕРБ-“Обединени патриоти”, която ще трябва да даде практическия старт на сделката.
Бяхме на ръба да подпишем тристранен договор между САЩ, Португалия и България в началото на 2013 г. за доставката на F-16 MLU, които според тогавашния министър на отбраната ген. Аню Ангелов са много ефективни и изпитани в редица случаи. Машините отидоха в Румъния, защото българското правителство с премиер Бойко Борисов подаде оставка. В края на юли 2014 г. военният министър Ангел Найденов в правителството на Пламен Орешарски заяви, че подобен мащабен модернизационен план не може да бъде реализиран в рамките на 14 месеца. Министерството, посочи той, има пълна готовност да стартира проекта, но решението за това трябва да бъде взето окончателно от следващото правителство. Според него беше напълно неприемливо в края на мандата на което и да е управление да се взема подобно решение, което след това трябва да се изпълнява от поне две следващи правителства, т.е. различни управления от това, което е взело решение. По този начин се носи и съответната отговорност за избора на различните варианти. Тогава кабинетът „Орешарски” си отиваше.
Тази неприятна цикличност на реализирането на проекта продължи и при второто правителство на Бойко Борисов. На едно от първите си заседания то отхвърли идеята на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов да купим нови изтребители с държавен заем. Ставаше дума за 800 млн. лв., но финансовият министър Владислав Горанов, верен последовател на Симеон Дянков, спусна още една бариера пред превъоръжаването на родните Военновъздушни сили. Военният Николай Ненчев си премълчал на това заседание. След година и нещо се появи т.нар. кърваво писмо до министъра на отбраната. Бойната ни авиация е в колапс и на практика е приземена, пишеше тогавашният командир на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев. В началото на 2016 г. военен пилот №1 категорично заявяваше, че през лятото на същата година спираме да охраняваме небето си поради липса на изправни самолети. Според него причината за аварийното състояние на изтребителната авиация е бездействието на военния министър и неговото обкръжение. Не са взети никакви мерки, поискани от командването на ВВС в куп докладни записки и рапорти, предупреждаваше той. Посочваше се, че министър Николай Ненчев умишлено не внася готовия проект за нов изтребител в Министерския съвет. Самият ген. Радев подаде рапорт за уволнение, след като изпълни задълженията си като ръководител на групата по проекта за придобиване на нов боен самолет.
Все пак през юни 2016 г. Народното събрание одобри проект за инвестиционен разход, с което се даде мандат на Министерството на отбраната за стартиране на процеса. Той предвижда придобиване на 16 броя самолети на два етапа с цел преодоляване на зависимостта от страни производители, които не са членове на НАТО, и осъвременяване на авиационния парк на българските Военновъздушни сили. Предвижда се проектът да бъде реализиран чрез сключване на междуправителствено споразумение. Само няколко месеца по-късно, които бяха сериозно закъснение на процеса, през октомври м.г., се разигра сагата със скандалната промяна на критериите за избор на нов изтребител. Породиха се съмнения за лобиране, които така и не са разсеяни. Депутатите от комисията по отбрана питаха министър Ненчев, но той не беше в състояние да отговори.
Така нероденото още от 44-тото народно събрание правителство е четвъртото, което ще трябва да осигури доставката на многоцелеви изтребители. Дали ще се довери на избора на сегашното, или ще поиска нова експертиза от военните, предстои да видим. Важното е, че коалиционните партньори се зарекоха и записаха да управляват четири години, което дава достатъчен хоризонт за работа. Така ще покрият първия етап за доставката на осем самолета от 2018 до 2021 г. в рамките на 1,5 млрд. лв. Инвестиционният проект казва, че ако има достатъчно финансови средства, може и повече от осем. До 2023 г. трябва да долетят останалите до 16.
Хубавото е, че бюджет 2017 дава шанс на превъоръжаването на родните ВВС. 231 млн. лв. са заделени от хазната само за тази година. Финансовата прогноза за новите изтребители, които трябва да заменят сегашните руски МиГ-29, е по още 226 млн. лв. за 2018 и 2019 година, или общо за трите години 683 млн. лв. С тези средства ще се осигури достатъчно количество самолети, което ще гарантира изпълнението на поставените задачи по осигуряване на въздушния суверенитет на Република България и носенето на дежурството по Air Policing, необходимата изправна авиационна техника, както и изпълнението на мисията по оказването на помощ на населението при бедствия и аварии, бяха мотивите при приемането на държавния бюджет. Добре е да се уточни, че става дума за целеви пари, които вдъхват оптимизъм, но могат да бъдат неусвоени, ако сериозното забавяне продължи.
Тревожното е, че все още у нас не можем да разчитаме на политическа стабилност. И на приемственост между различните управления.
Военните си казаха мнението
Изтребителите не вдигат пенсиите и не носят повече гласове на изборите. Винаги може да се намери някой политик, който да каже, че държавата дава грешни пари за модернизация на армията. Което, впрочем, сме го чували. Остава да чуят и военните. Те си казаха мнението, класирайки на първо място „Грипен”, а на второ – американските F-16.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Американският атомен самолетоносач Carl Vinson влезе в акваторията на Японско море
29.04.2017, 15:42
Американският атомен самолетоносач Carl Vinson CVN-70 заедно с есминците на японските Сили на самообрана, с които ВМС на САЩ ще проведат съвместни учения, влезе в акваторията на Японско море.
Това съобщи телевизия NHK, позовавайки се на източници от министерството на отбраната на Япония.
Както се очаква, в близко време ще се проведат съвместни учения между американския самолетоносач и ВМС на Южна Корея.
Според наблюдатели, разполагането на американския самолетоносач в района на Корейския полуостров трябва да окаже натиск върху Пхенян.
 
Ту-160 ще оглави Парада на Победата
29.04.2017, 15:37
За първи път тази година по време на въздушната част от парада на Победата над Червения площад ще прелети ударната група от пет самолети от Далечната авиация на Русия.
Както съобщи за журналисти Министерството на отбраната на Русия, групата ще бъде оглавена от стратегическия бомбардировач Ту-160 «Белия лебед».
В състава влизат «екипажите на пилотажната група «Руските Витязи», които за първи път ще полетят с новите изтребители Су-30СМ.
Полетите на вертолетите ще се извършат на височина 150 метра и със скорост 200 км в час. Височината на самолетите от Далечната авиация и военно-транспортната такава ще е от 300 до 500 метра, а скоростта им около 500 км в час.
Въздушната част на парада ще бъде открита от вертолетите  Ми-26 и Ми-8, в групата на парада ще участват екипажите на далечната авиация на Ил-78 и Ту-160, които ще извършат имитация на зареждане във въздуха, пилотите от Липецкия авиоцентър ще полетят на 10 самолета  Су-35С, Су-34 и Су-27.
Общо във военния парад ще участват 72 самолета и вертолета. Екипажите вече завършиха тренировките си над Алабино и ще проведат още две репетиции над Москва на 4 и 7 май.
 
Руската ПВО е в повишена боеготовност след ракетния изстрел на КНДР
29.04.2017, 12:19
Руската противовъздушна отбрана в Далечния Изток е в състояние на повишена боеготовност във връзка новия опит за изстрелване на балистична ракета от Северна Корея, съобщи председателят на Комисията по отбрана и безопасност на Съвета на федерацията Виктор Озеров за РИА "Новости".
"Русия изключително внимателно следи какво се случва в КНДР. Противовъздушната отбрана на РФ в Далечния Изток е в състояние на повишена бойна готовност. Ние контролираме въздушното пространство в зоната на отговорност на руските военновъздушни сили", каза сенаторът.
По негови думи Русия е наясно, че не е цел на севернокорейските ракети. "Но от друга страна, техниката си е техника, и нашите военни правят всичко по силите си, в случай на извънредна ситуация, за да не допуснат случаен ракетен удар на територията на Русия", заяви Озеров.
В събота (29 април) севернокорейски военни съобщиха, че КНДР е извършила нов (трети в рамките на месец) ракетен пуск североизточно от района Пукчхан, провинция Пхенян-Намдо. Японските власти съобщиха, че ракетата се е взривила непосредствено след изстрела и е паднала на територията на Северна Корея.  Според японския канал NHK, който се позовава на източници от дипломатическите кръгове, действията на Северна Корея са "в чест" на 100-те дни от управлението на Тръмп, цитират от агенцията.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter, че изстрелването на ракетата е неуважително към Китай. Освен това, както съобщиха американски медии, Вашингтон може да усили санкциите против Пхенян.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
България тръгва по "Пътищата на победата"
29.04.2017, 09:18
Мотоклуб „Нощни вълци”- София ще се включи в предстоящия международен мото марш под наслов „По пътищата на победата”.
Българските мотоциклетисти започват пътуването, дълго около 5000 км, на 1 май в 11:30 ч. от Паметника на Съветската армия в столицата.
Общо пет групи мотористи от Русия, България, Германия, Полша и Словакия ще се включат в мото марша.
Всички групи ще се срещнат на 9 май в Берлин, където ще участват в тържествата по повод 72-рата годишнина от победата над хитлеристка Германия и края на Втората световна война.
„Целта ни е да посетим паметни места и да ги почетем, като поднесем цветя на всяко едно от тях”, каза вчера президентът на мотоклуб „Нощни вълци”-София Денчо Златанов по време на пресконференция в БТА. По думите му с Русия имаме един културно-исторически код и не бива да позволяваме да ни разделят.
Мотомаршът ще премине през Будапеща, Бърно, Прага, Дрезден и Берлин. Мотопробегът на българските мотористи ще продължи около 12 дни.
Мотоциклетистите призоваха и за повече усилия за опазване на паметниците у нас. „Издирваме паметници, които не са стопанисвани добре. Те трябва да бъдат съхранени”, заяви Златанов и добави, че народ без памет няма бъдеще. На пресконференцията стана ясно още, че има сформиран национален организационен комитет за честванията по случай 9 май-Деня на победата.
”В него са включени всички русофилски организации, Съюзът на ветераните от войните на България и Фондация „Васил Левски”, съобщи председателят на Форум „България-Русия” и издател на вестниците „Земя” и „Русия днес - Россия сегодня” проф. Светлана Шаренкова.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Т-34 - страшният руски танк, съкрушил Хитлер
29.04.2017, 09:00
На 22 юни 1941 г. фашистка Германия започна операция „Барбароса”, нанасяйки масиран удар по Съветския съюз. Това беше най-голямото нахлуване за цялата история на човечеството.
Над три милиона немски войници, 150 дивизии и три хиляди танка бяха обединени в гигантски групи армии, които създадоха фронт с обща дължина над 2900 километра.
Немците разчитаха на сблъсък с по-слаб от тях противник. Опиянени от победите в Полша и Франция, Хитлер и повечето негови военачалници смятаха, че от самата съдба е предопределено Германия да нападне Русия. „Краят на еврейското господство в Русия ще стане и край на Русия като държава”, обяви Хитлер в своя манифест Mein Kampf.
Няколко месеци подред немците удържаха гръмки победи една след друга. Но изведнъж настъплението забуксува, а появата на фронта на нов съветски танк паникьоса вермахта.
Това беше танкът Т-34. Новата бронирана машина се отличаваше със 76-​милиметровото си оръдие и дебелата наклонена броня. Той развиваше скорост от над 55 км/​ч. Т-34 притежаваше многобройни конструктивни предимства за онова време и успяваше да изпраща немските танкове направо в ада.
Т-34 имаше своите проблеми, въпреки легендарната си репутация. Към недостатъците му се отнасяха ограниченият обзор на екипажа и ниското производствено качество.
„Те бяха много добри танкове, но не бяха някакво чудо оръжие, имаха своите недостатъци — пише Филип Каплан в книгата си „Поразяващият гръм: съветските танкови войни”. — Но въпреки всички пропуски, танковите специалисти и историците днес често наричат Т-34 „най-добрият танк на войната.”
Немският фелдмаршал от времето на Втората световна война Евалд фон Клайст се изразява още по-кратко, като нарича Т-34 „най-добрият танк в света”.
Произходът на Т-34 е доста обикновен. Червената армия трябваше да намери замяна на своя лек танк БТ-7, който притежаваше висока скорост и лека броня и беше предназначен за водене на маневрена война. В хода на войната с Япония 1938 – 1939 г. обаче този танк не се представи по най-добрия начин. Японските танкове дори с по-слабото си оръдие унищожаваха лесно БТ-7. Бойците от противотанковите подразделения също подпалваха БТ-7 с бутилки със запалителна течност, като ги превръщаха във факли, тъй като бензинът проникваше през цепките на лошо заварената броня и попадаше в двигателния отсек.
Проблемът беше решен с Т-34. Бензиновият двигател беше заменен с дизелната 12-​цилиндрова силова установка В-2 – 34. Тя позволяваше на Т-34 да развива скорост с 16 км/​ч по-висока от тази на немските машини „Пантера ІІІ” и „Пантера-ІV”. Освен това оръдието с висока начална скорост можеше да поразява всеки танк по онова време.
„Когато през 1941 г. Хитлер започна „Барбароса”, Т-34 беше безспорно най-добрият танк в света — разказва за изданието War Is Boring ветеранът от американската армия танкистът Джейсън Белкорт. — Съчетанието на наклонената броня, мощното оръдие, добрата скорост и маневреността му превъзхождаха всичко онова, което по това време имаха немците.”
Към средата на 1941 г. СССР имаше над 22 хиляди танка — повече от колкото имаха всички армии в света, взети заедно и четири пъти повече, отколкото имаше в немския арсенал.
Към края на войната Съветският съюз произведе почти 60 хиляди танка Т-34, като доказа, че количеството само по себе си се превръща в качество.
Първоначално немците бяха объркани, когато им се налагаше да се сблъскат в бой с танковете Т-34. Намиращите се на въоръжение в тяхната армия оръдия Kwk 36 с калибър 37 милиметра и 50-​милиметровите Kwk 38 не можеха да пробият челната броня на съветската машина.
Оставаха малко вариантите за тактически дйствия за немците. Техните танкисти можеха да стрелят в страничната броня на Т-34. Вермахтът поставяше минни полета. Войниците му рискуваха живота си, използвайки подривните заряди и бутилките със запалителна смес.
Своеобразен акт на отчаяние стана фактът, че немците модифицираха своите 88-​милиметрови зенитни оръдия, за да се опитат да спрат атакуващите Т-34 с огън с право мерене.
На руснаците обаче не винаги достигаха добре обучени екипажи за танковете, които приемаше на въоръжение Червената армия. Съветите губеха Т-34 и техните екипажи в големи размери.
По времето, когато Съветският съюз обучи достатъчно екипажи за окомплектуване на своите танкове, у немците се появиха мощни оръдия и усъвършенствани противотанкови средства от типа на гранатомета „Панцерфауст” с комулативна бойна част.
Руснаците обаче винаги имаха повече Т-34, отколкото немците „Пантери” и „Тигри”. „Решаващо тук беше производственото сражение — казва Белкорт. — От юни 1941 г. до края на войната Съветите неизменно произвеждаха танкове, които бяха добри и винаги отговаряха на изискванията.”
Окончателната присъда за танка Т-34 не е толкова славна като легендата, създадена от Съветите. Въпреки това обаче отзивите за него за превъзходни. Т-34 промени съотношението на силите в полза на СССР, когато се стигна до танковите сражение, а с масовото си производство руснаците изпревариха с много Германия.
Изпълнените с решителност съветски танкисти със своите Т-34 разгромиха немците край Курск. Това беше най-великото танково сражение за цялата история на света.
„Т-34 несъмнено беше революция, но той не беше пръв в нито един от показателите с изключение на факта, че в него намериха своето съчетание наклонената броня, дизеловият двигател, широките вериги и доста мощното голямокалибрено оръдие — казва Белкорт. — Всичко това е правено и по-рано, но никога в съвкупност.” - Още за T-34
 
Какво оръжие ще получи Русия до 2025 година
29.04.2017, 08:45
През 2020 г. Русия ще завърши програмата си за превъоръжаване на армията на стойност 22 трилиона рубли ($392 милиарда). След като тя приключи, делът на съвременното оръжие в армията ще достигне до 70%.
Новият проект за инвестиции ще бъде приет в близките месеци и, съгласно доклад на Центъра за анализ на стратегии и технологии, в него се акцентира върху закупуването на високоточно оръжие и на средства за ядрено възпиране. За следващите седем години военните са поискали 30 трилиона рубли ($536 милиарда). Но експертите имат съмнения дали правителството ще успее да осигури такава сума по време на криза.
Какво ще получи авиацията
Част от оръжието просто ще мигрира от старата програма в новата, смята главният редактор на списание "Експорт вооружений" Андрей Фролов. На първо място това се отнася за изтребителите от пето поколение Т-50.
"Ще бъде поръчана малка серия, в момента няма пари за закупуването на 50 машини, както се планираше преди кризата. Освен с Т-50, фронтовата авиация ще бъде попълнена със Су-34 и Су-30СМ".
Освен това във военните летища ще бъдат доставени стратегически бомбардировачи Ту-160М2 и 30 далечни бомбардировача Ту-22М3, модернизирани до версия Ту-22М3М.
"Също така военните ще финансират създаването на стратегическия бомбардировач от ново поколение ПАК ДА, но той ще влезе в строй в най-добрия случай едва в края на следващото десетилетие". (линк към последния текст за бомбардировача).
Какво ще получат танкистите
Експертите са на мнение, че за сухопътните войски ще бъдат закупени основно машини на базата на универсалната платформа "Армата" – на първо място танкът от ново поколение Т-14. При това броят на машините все още не е определен.
Заявената цена на Т-14 е 250 милиона рубли ($4,5 милиона). Планира се базовият вариант на Т-14 да бъде със 125-мм оръдие. Според оръжейните производители обаче бойната машина може да бъде модернизирана и с калибър 152-мм.
Танкът Т-14 може да произвежда до 10 изстрела в минута и да поразява цели на дистанция до 7 километра. За сравнение скорострелността на американския "Ейбрамс" е едва три изстрела в минута при далекобойност от 4600 метра.
Какви ракети да се очакват
Ракетните войски със стратегическо предназначение ще получат новите серийни междуконтинентални балистични ракети "Сармат". Първите от тях, според главния редактор на списание "Арсенал Отечества" Виктор Мураховски, ще постъпят в армията още в началото на следващото десетилетие. Очаква се да бъдат закупени най-малко 46 такива ракети.
Освен "Сармат", около 2020 г. ще бъде завършен и бойният железопътен ракетен комплекс (БЖРК) "Баргузин" (линк към нашия миналогодишен текст за "Баргузин"). Тази система ще се придвижва по железопътните линии на страната, натоварена с шест междуконтинентални балистични ракети "Ярс" във вагоните.
Какво няма да получи флота
Кризата се отрази най-силно върху закупуването на нови кораби и подводници. По думите на военния анализатор на вестник "Известия" Дмитрий Литовкин в момента е наложително да се акцентира върху най-важните неща и изграждането на нови кораби в близките години не се предвижда.
"Най-вероятно ще ни се наложи да се откажем от новия ескадрен миноносец по проект 23560 "Лидер" и да се отложи за 2030-е години изграждането на самолетоносача "Щорм", който може да носи от порядъка на 90 изтребителя, сред които ще има и морска версия на самолет от пето поколение", казва той.
Както отбелязва анализаторът, през това време Русия ще се сдобие със заложените по-рано подводници по проект 955 "Борей" и кораби.
Хиперзвуковото оръжие
Министерството на отбраната косвено потвърди, че се работи над създаването на хиперзвукови ракети и планира да се въоръжи с такива през близките години.
Както се казва на сайта на Министерството на отбраната на РФ, в рамките на програмата за превъоръжаване 2018-2025 гг. се предвижда "приключване на разработката и доставка за армията на принципно нови образци хиперзвуково оръжие, интелигентни робототехнически комплекси, оръжия, работещи на нови физически принципи, а също така и на редица традиционни модели оръжия от следващо поколение".
Вече се проведоха изпитанията на най-новата противокорабна ракета "Циркон", в хода на които тя разви скорост до 9000 км/ч, но нито от агенция ТАСС, която първа в Русия изнесе информация за "Циркон", нито от Министерството на отбраната разкриват подробности за новата руска ракета. И достоверността на съобщението, което размъти цялото руско медийно пространство, засега не е потвърдена от нито едно официално лице в страната.
По думите на експертите, ако информацията бъде потвърдена, това ще бъде първата ракета, достигнала показателите за хиперзвуково оръжие. Както казва Литовкин, хиперзвуковите технологии са основният пункт в негласната военна надпревара между Русия и САЩ.
Той отбелязва: "Първият, чиито ракети прескочат прага на скоростта на звука 8-10 пъти, ще получи оръжие, което съвременните средства за радиолокация не могат да засекат. Не съществува, а и не се предвижда създаването на средство за борба с подобни ракети".
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Москва и Анкара се разбраха за ракетите С-400
29.04.2017, 08:33

Русия и Турция достигнаха до принципни договорености по въпроса за покупката на системите С-400 и продължават преговорите относно цената и съвместното производство, заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС в петък (28 април).
"Ние продължаваме преговорите по всички теми, свързани със С-400, включително и по съвместното производство и цената. Принципно се договорихме, но по техническите въпроси не мога нищо да кажа", цитираха от турския вестник Milliyet.
Чавушоглу също добави, че Турция ще купи руски зенитно-ракетни системи (ЗРК), тя "трябва да подсили възможностите си за противовъздушна отбрана". Относно варианта за закупуване на въпросните системи от НАТО, министърът каза, че от турска страна има такова желание, но не среща подобна инициатива в страните от Алианса.
Турският министър по националната сигурност Фикри Ишик по-рано заяви, че "работата по С-400 е достигнала крайната фаза, но това не значи, че утре ще бъде подписано споразумение".
За преговорите между Русия и Турция относно закупуването на С-400 стана известно през ноември 2016 година, а през март 2017 ръководителят на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов съобщи, че Турция е изразила желание да получи кредит за въоръжение от Русия, в това число ЗРК С-400. - Още за С-400

 
„Невидими“ изтребители вдигат градусите в Близкия изток
29.04.2017, 08:26
Израел получи три стелт изтребителя Ф-35 от САЩ преди дни. Самолетите, които са „почти невидими“, притесниха съседките и повишиха градусите в региона, пише „Ал Джазира“.
Израел е първата страна, която притежава тези „мълнии“ освен производителя им САЩ. Как обаче това ще се отрази на Близкия изток?
Съседите се опасяват, че израелските военновъздушни сили ще нанасят въздушни удари с тях по цели на чужди територии и ще извършват разузнавателни мисии. Основното преимущество на Ф-35 е възможността да лети незабелязано от чуждите радарни системи.
Производителят „Локхийд Мартин“ описва творението си като „невидимо“, въпреки че има сериозни съмнения за достоверността му. Израелски официални лица твърдят, че изтребителите Ф-35 могат да излъжат руските зенитно-ракетни системи С-300, разположени в Сирия и Иран. През последните години Израел осъществи бомбардировки в Сирия, а премиерът Бенямин Нетаняху намекна и за атаки в Иран.
„Израел никога не би била способна да изгради тези способности без САЩ. Сега има дори по-голяма свобода да поразява в региона“, заяви Мустафа Баргути от палестинската партия Палестинска национална инициатива.
В същото време има отправени критики и към американците за военното сътрудничество и помощ към Израел. Аштън Картър, министър на отбраната в администрацията на Барак Обама, приветства положително покупката на изтребители Ф-35. Преди месеци той заяви: „Заедно ще доминираме в небето“.
Според военни анализатори първите мисии на Ф-35 ще бъдат в Сирия, където Израел е особено активна напоследък. Израел нанася удари, за да спре военните доставки към „Хизбула“. Нетаняху заяви, че може да нападне Техеран – или сама, или с помощта на САЩ – заради ядрените им разработки.
Освен че е първата страна извън САЩ с Ф-35, Израел е и единствената, която може да модифицира софтуера на самолетите и да го интегрира към собствените бойни системи. Военни експерти посочват, че рискът от ескалиране на напрежението в без това конфликтния регион е огромен.
Израел вече разполага с три изтребителя Ф-35, а амбицията на военновъздушните сили е до края на годината да е в бойна готовност и първата ескадрила с многоцелеви изтребители от пето поколение Ф-35 „Мълния“. - Още за Ф-35
Източник: https://fakti.bg/
 

 
Авиобаза Граф Игнатиево бе домакин на демонстрация на най-модерния многоцелеви изтребител на САЩ
28.04.2017, 23:35
„За първи път в рамките на съвместната българо-американска подготовка в авиобаза Граф Игнатиево посрещаме многоцелевия изтребител от най-ново поколение на въоръжение в САЩ F-35А, който е изработен по стелт технология“. Това каза командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков след демонстрациите на способностите на най-новия изтребител на въоръжение в САЩ днес, съобщава Пресцентърът на МО. Атрактивните полети на американските пилоти наблюдаваха президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-посланикът на САЩ в България Мартина Стронг, аташето по отбраната на САЩ полковник Шанън Джонсън, народни представители от 44-то Народно събрание.
Генерал-майор Цанко Стойков припомни, че съвместното сътрудничество между ВВС на България и САЩ води началото си от 2001 г. Тогава за първи път в авиобаза Граф Игнатиево кацна ескадрила А-10 и се проведе първото учение по програмата „Партньорство за мир“. От тогава почти всяка година се провежда поне едно съвместно мероприятие като тренировка, подготовка или учение – посочи той. „Тези съвместни подготовки помогнаха на българските ВВС да бъдат приети като достоен партньор сред военновъздушните сили на страните-членки на НАТО“, заяви командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.
„През 2004 г., когато България беше приета в организацията на Северноатлантическия договор, българските ВВС буквално от първия ден на членството ни бяха включени в интегрираната система на противовъздушната отбрана и започнаха да носят бойно дежурство по „Еър Полисинг“. Съвместните тренировки помогнаха българските ВВС да надградят бойните си способности и да разработят изцяло нов модел за летателна подготовка“, каза генерал-майор Цанко Стойков.
„Първото дислоциране на F-35А в Европа е планирано, за да повиши тренировъчните възможности и да укрепи НАТО като съюз“. Това заяви генерал-лейтенант Ричард Кларк, командващият на 3-то командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия. По думите му – България и САЩ имат силни и ползотворни отношения и непрекъснато повишават своята подготовка чрез съвместни инициативи като операция „Атлантическа решимост“, учения на военновъздушните сили като „Тракийски орел“, „Тракийско лято“ и „Тракийска звезда“.
Приемането на най-модерния многоцелеви изтребител от пето поколение F-35A доказва за пореден път възможностите на Трета изтребителна авиобаза Граф Игнатиево да приема и обслужва всички типове бойни и транспортни самолети от съюзните държави.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
31-ва гвардейска десантно-щурмова бригада получи първия батальонен комплект БМД-4М
28.04.2017, 22:45
Днес в Уляновск командващия на руските ВДВ генерал-полковник Андрей Сердюков на официална церемония предаде на 31-ва отделна дщбр около 50 нови бойни машини БМД-4М и бронетранспортьори  "Ракушка". - (видео)
Сердюков е съобщил, че ВДВ до 2020 година ще получат над 300 бойни машини БМД-4М и БТР-МДМ "Ракушка". - Още за БМД-4
 
Численост и боеготовност на ВВС на САЩ
28.04.2017, 22:18
В новия брой на списанието на американските ВВС "Air Force Magazine" е поместена кратка информация за състоянието и готовността на основните типове самолети. В графите на таблицата са  показани числеността на самолетите, стандарта на готовност, показатели за края на 2016 година и среден показател за десет години. - Още за ВВС на САЩ
 
Завод за бронежилетки в Костинброд вложи 25 млн. лв. в разширение на дейността си
28.04.2017, 21:14
Компанията за индивидуална балистична защита "Марс Армор" е инвестирала 25 млн. лв. в разширяване на производството си в Костинброд.
"Разширението и новата сграда дават възможност капацитетът на производство да бъде вдигнат на 120 000 бронежилетки, 250 000 плочи и 100 000 каски на година", заяви Пламен Ташков, един от собствениците на компанията при откриването на новите мощности.
Заводът на "Марс Армор" се намира в индустриалната зона на Костинброд и е разположен на площ от 16 дка. След разширението разгърната застроена площ на предприятието е 6040 кв. м, построен е и склад за защитните балистични средства.
Внедрена е нова технологична линия за производство на бойни каски и противокуршумни щитове, както и допълнителна технологична линия за производство на балистични плочи, каза доц. Ташков. По думите му част от инвестициите в предприятието, около 5 млн. лв., идват от изпълнението на европроекти.
Четири проекта по "Конкурентоспособност"
"Марс Армор" е изпълнила успешно три европейски проекта на обща стойност 5 млн. лв., от които 3.5 млн. лв. са безвъзмездната помощ. Те са изпълнени през изминалия програмен период в периода 2012 – 2014 г. Финансирани са от оперативна програма "Конкурентоспосоност", показва справка в информационната система за еврофондовете ИСУН.
В началото на тази година компанията е спечелила и четвърти европроект за 2.85 млн. лв. по програма "Иновации и конкурентоспособност". От тях безвъзмездната помощ е близо 1 млн. лв. Проектът е за внедряване на иновативен продукт, в който ще бъдат използвани композитни материали на базата на арамидни влакна, стъкло-влакна и карбонови влакна, импрегнирани с термопластични или фенолни смоли.
За 15 години компанията е лидер в производството на бронежилетки
За 15 години "Марс Армор" се превърна във водещ производител у нас на бронежилетки с високо качество за нуждите на армията, полицията, охранителни компании и банки, така и за ловни дружинки, екстремни спортове, спортна стрелби и др.
Предприятието е изцяло експортно ориентирано, като над 96% от продукцията му се изнася.
Приходите на дружеството от дейността му възлизат на близо 45 млн. лв., показва последният публикуван финансов отчет на "Марс Армор" за 2015 г. в Търговския регистър. Това е спад с около 20 на сто в сравнение с 2014 г. и идва от по-малките приходи от продажби на стоки.
В предприятието работят около 160 души, на които са изплатени над 2.8 млн. лв. през 2015 г., сочи още финансовият отчет на дружеството. Това прави средна работна заплата от около 1500 лв. месечно.
"Успехът на компанията се дължи и на труда, уменията и личния принос на тези над 160 висококвалифицирани служители и последователно провежданата фирмена политика за привличане на млади и талантливи хора като една перспективна инвестиция за бъдещето", каза зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той допълни, че ангажимент на Министерство на икономиката е да насърчи и подпомогне социално отговорния бизнес.
През 2016 г. "Марс Армор" е теглило 23 млн. долара заем по револвираща кредитна линия от Първа инвестиционна банка.
Компанията е основана през 2002 г. с капитал от 5000 лв. Собственост е на Пламен и Гергана Ташкови. - Още бронежилетки
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Министър Стефан Янев ще присъства на мероприятията за 100-годишнината на Българската военноморска авиация
28.04.2017, 20:25
Министърът на отбраната Стефан Янев ще присъства утре, 29 април, в град Варна, на мероприятията, с които ще се отбележат 100 години от създаването на Българската военноморска авиация и на Морската вертолетна авиобаза „Чайка“.
По повод годишнината на военноморската ни авиация и на Морската вертолетна авиобаза „Чайка“ на 29 април ще се проведат редица събития. Стартът ще бъде поставен в 11:00 ч., на Централния плаж на Варна с въздушни демонстрации, в които ще участват трите военни вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“. Откриването на изложбата „Българската морска авиация в полет между две стихии“ и валидирането на пощенска марка по повод 100-годишнината на Военноморската авиация ще започнат съответно в 12:15 ч. и в 12:45 ч. във Военноморския музей.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Парламентът на Черна гора одобри членството на страната в НАТО
28.04.2017, 20:21
Скупщината (парламентът) на Черна гора одобри след гласуване присъединяването на страната към НАТО, предава ТАСС.
В полза на приемането на закона за ратифициране на Северноатлантическия договор и протокола към него за присъединяване на Гърция и Турция гласуваха 46 от 81 депутати.
Опозицията, която през последните месеци бойкотира работата на черногорския парламент, не взе участие в гласуването и проведе протестна акция в близост до сградата на законодателния орган.
 
Румен Радев: Стриктно се следват приетите стъпки за избор на изтребител
28.04.2017, 16:41
Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев наблюдава в авиобаза „Граф Игнатиево” демонстрация на военновъздушни способности, представени от  екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ, съобщават от прессекретариaта на държавния глава.
„Когато се комбинират къса памет с невежество, се получават нелепи коментари. Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход, който бе приет с решение на парламента от 2 юни миналата година“, припомни президентът и добави, че министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставяне на офертата, в която ясно е описана методиката за избор – критерии, показатели и срокове.
Румен Радев обясни, че в момента стриктно се следват приетите стъпки. „Спазват се всички принципи за обективност, прозрачност, равнопоставеност. Добре е хората да помнят какво са гласували, приемали и подписвали“, каза още той.
Според президента Радев, решение на следващото правителство е дали ще приеме оценката и класирането на междуведомствената комисия, която е изготвила военнотехническата експертиза въз основа на три основни групи критерии – оперативни, финансови и времеви.
„Ако ще има друго политическо решение, то ще прегази военнотехническата експертиза. В такъв случай да излязат и да го обосноват“, категоричен беше президентът Радев.
„Вярвам, че партиите в Република Македония ще намерят правилния път – повече диалог, отколкото противопоставяне“. Това заяви пред журналисти президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който посети днес авиобаза „Граф Игнатиево“. Според него, обстановката в Република Македония е притеснителна за всички. „Това не е начинът да се управлява една държава. Недопустимо е парламентът да се превръща в бойна арена“, заяви президентът.
Държавният глава подчерта, че след проведеното снощи спешно заседание под ръководството на вицепремиера Стефан Янев, е получил уверение, че ситуацията в югозападната ни съседка не крие непосредствени заплахи и рискове за страната ни.
Според президента, решенията за Република Македония трябва да се търсят в рамките на ЕС и НАТО. „Предполагам, че по време на срещата на Европейския съвет утре, обстановката в нашата съседка ще бъде сред обсъжданите теми“, посочи още Румен Радев и добави, че България ще настоява ЕС да се ангажира повече с Република Македония, както и с бъдещето на всички държави от Западните Балкани, за да имат ясна перспектива за тяхното евентуално членство.
Сред гостите, които наблюдаваха демонстрацията бяха министърът на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващият на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, командващият на 3-то командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия, генерал-лейтенант Ричард Кларк, народни представители от 44-ото Народно събрание, заместник-посланикът на САЩ в България Мартина Стронг, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Новата руска ЗРС С-500
28.04.2017, 14:44
В Русия се провеждат изпитания на най-новата зенитно-ракетна система (ЗРС), способна да поразява цели на височина до 100 км. над земята. Военният наблюдател Виктор Баранец разказва за уникалните възможности на системата пред радио Sputnik. Според генералният конструктор на концерна Въздушно-космическа отбрана "Алмаз-Антей" Павел Созинов С-500 (55Р6М Триумфатор-М, комплекс 98Ж6М1 - SA-X-26) трябва да умее да се бори с тези средства, които ще се появят в близките 25 години.
„Става дума за поразяване в неплътните слоеве на атмосферата, включително и в най-горния слой – на стотина километра над Земята. С-500 е от новото поколение зенитно-ракетни системи „земя-въздух”. Планирано е през близките години тя да постъпи на въоръжение в руските Въздушно-космически сили. Според военния наблюдател Виктор Баранец възможностите на новия ЗРК са действително уникални.
"С-500 може да поразява цели на височина до 100 километра, което всъщност е височината на близкия космос. Системата се дорабатва и финалните изпити ще се проведат на един от крупните казахстански полигони. Тук ракетата има място за маневри – само радиусът ѝ и на поражение е около 600 км. В света няма друга подобна ЗРС, която да има такава далекобойност. По време на изпитанията тя показа способност едновременно да отрива и поразява до 10 балистични свръхзвукови цели, летящи със скорост 7 км. в секунда. Сега нашите конструктори обучават системата да поразява и бойните глави на хиперзвуковите ракети", обяснява Виктор Баранец. Той посочва, че по своите характеристики С-500 значително ще превъзхожда сегашната руска система ЗРК С-400 и неговия американски конкурент Patriot Advanced Capability 3. "С-400 поразява цели на далечина 400 км., по височина – 60 километра, а при С-500 далечината е 600 км, височината 100 км. А летящите по-ниско от 100 км. аеродинамични цели: самолети, вертолети, крилати ракети, които летят на по-ниско от 100 км, С-500 ги сваля като сънливи мухи от тавата. Що се отнася до главния неин конкурент – ЗРК Patriot PAC-3, то неговият главен минус е малката далечина на поражение, която е едва 20 км.", – отбелязва военният експерт.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Шефът на НАТО предупреди Турция да спазва върховенството на закона
28.04.2017, 13:44
Генералният секрета на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Анкара да уважава върховенството на закона. При пристигането си в Малта за участие в срещата на военните министри на страните от ЕС Столтенберг коментира последните масови арести на полицаи в Турция.
"Турция има право да се защитава и да разследва хората, които стоят зад проваления опит за преврат, но това трябва да става при пълно съответствие с върховенството на закона. Самият аз отдавам голямо значение на тези ценности и сме обсъждали тези въпроси с турското държавно ръководство", каза Столтенберг.
В сряда над 1000 полицаи в Турция бяха арестувани в поредната масова акция срещу заподозрени гюленисти. В сряда, по време на дебат в ЕП с комисаря по европейската политика за разширяване Йоханес Хан, и председателят на ЕП Антонио Таяни призова Турция да зачита основните права, върху които е изградена Европа. Евродепутатите пък посочиха, че Европа не затваря вратата за Турция, но последните промени подтикват да се търсят алтернативи на присъединяването на Турция към ЕС. Много евродепутати изразиха загриженост за начина, по който Турция проведе референдума, разширяващ правомощията на президента, и го обявиха за нечестен. Те заявиха, че е време за преосмисляне на отношенията ЕС - Турция. Някои евродепутати отхвърлиха изобщо възможността Турция да се превърне в пълноправен член на ЕС.
Комисията на Европейския парламент по външни работи ще обсъди традиционната годишна резолюция за напредъка на Турция на 2 май 2017 г. Проектът на резолюцията за 2016 г., изготвен от докладчика Кати Пири (С&Д, Холандия), също призова ЕС да прекрати преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако конституционният пакет се приложи без промени, съобщиха от пресслужбата на ЕП.
Източник: http://www.segabg.com/
 
Сеул трябва да плати един милиард долара за разполагането на системата THAAD, заяви Доналд Тръмп
28.04.2017, 09:57
В интервю за агенция Reuters държавният глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп увери, че или ще предоговори, или ще прекрати онова, което нарича "ужасна" сделка за свободна търговия с Южна Корея, допълвайки, че Сеул трябва да плати на Вашингтон сумата от един милиард долара за разполагането на системата за противоракетна отбрана THAAD.
Тръмп определи сключения преди повече от пет години търговски пакт с Южна Корея като „неприемлив“ и заяви, че ще се работи за предоговарянето му – по същия начин, по който администрацията му завърши преработването на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Канада и Мексико.
За търговското споразумение между САЩ и Корея (КОРУС), Тръмп хвърли вината на неговата противничка на президентските избори през 2016 г. Хилари Клинтън, която като държавен секретар представи окончателния вариант на търговския пакт.
"Това е неприемлива, ужасна сделка, направена от Хилъри. Или ще я предоговорим, или ще я прекратим“, категоричен бе републиканецът. Тръмп.
По отношение на THAAD, която е в процес на разгръщане в Южна Корея с защита от потенциална ракетна атака от страна на Северна Корея, ще струва около милиард долара.
"Информирах Южна Корея, че би било целесъобразно да плащат. Това е система за милиарди долари", припомни Тръмп.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Русия доставя бойни хеликоптери на Индия за над милиард долара
28.04.2017, 09:34
Стойността на руско-индийския договор за доставката на 200 леки вертолета Ка-226Т надвишава 1 милиард долара, съобщи директорът на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов, цитиран от ТАСС.
Чемезов информира при лична среща руския президент Владимир Путин за договора и на въпрос на Путин за стойността му отговори: "Над милиард (долара)".
По време на срещата бе съобщено, че Русия е изпълнила договора за доставка на ЗРК С-300 на Иран.
Чемезов докладвал и за обема на печалбата на държавната корпорация "Ростех". През миналата година тя е била увеличена с 11% и е достигнала над 1,2 трилиона рубли".
 
Циркон: руската ракета, която може да "пенсионира" самолетоносачите на САЩ
28.04.2017, 08:43
Този месец руската хиперзвукова противокорабна ракета "Циркон" достигна най-високата скорост, развивана някога от която и да е крилата ракета в историята. Според източници на агенция ТАСС, близки до военните изпитания, ракетата е достигнала скорост 8 пъти над скоростта на звука или приблизително 9800 км/ч.
С възможен обсег от около 400 км тя ще може да изминава това разстояние само за 2,5 минути. Западните медии се боят, че това ще направи голяма част от военноморския потенциал на НАТО безполезен.
Според британското издание "Индипендънт" (The Independent) системата за противовъздушна отбрана на Кралските военноморски сили "Сий Септър" (Sea Ceptor) може да спира само ракети, движещи се със скорост до 3700 км/ч.
Тим Рипли, който пише по отбранителни теми за списание "Джейнс Дифенс Уикли" (Jane's Defence Weekly) каза пред "Дойче Веле" (Deutsche Welle), че въвеждането на "Циркон" в експлоатация "доста ще ограничи времето за реакция, което те [западните военни] имат, за да разгърнат собствените си отбрани и контрамерки".
Бившият командващ на Руският военноморски флот Виктор Чирков каза пред руските медии, че до 2020 г. се планира да се създаде "група стратегически неядрени възпиращи средства", снабдени с високоточни оръжия с далечен обсег. Според Дмитрий Корнев, редактор на сайта Militaryrussia.ru, който разполага с най-пълния профил на ракетата, това означава, че след 3 години "Циркон" може вече да е влязъл в употреба.
Военният експерт Константин Сивков е на мнение, че с въвеждането на "Циркон" ролята на самолетоносачите на САЩ ще бъде отслабена сериозно в полза на руските ядрени крайцери, които ще бъдат съоръжени с тези ракети.
Какво се знае за "Циркон"
Всичко, което се знае за "Циркон", се базира на редките коментари от руски официални лица, изтекла информация в медиите, неопровергана от военните, и анализи на експерти, основани на новини от военното министерство в Москва.
Говори се, че ракетата ще бъде въведена в експлоатация през 2018 г., като с нея ще бъдат въоръжени няколко подводници и големи кораби, осъвременени за целите на "Циркон". С нея след реконструкцията ще бъде снабден и единственият самолетоносач в Русия "Адмирал Кузнецов", както и разрушителите клас "Лидер" и подводниците "Хъски" пето поколение.
Разрушителите клас "Лидер" и подводниците "Хъски" са в процес на разработка, но фактът, че "Циркон" ще се изстрелва от универсална платформа "Агат 3С14", която се използва и за крилатите ракети "Клуб", означава, че тя може да бъде разположена буквално на всяка платформа, способна да поеме размерите ѝ.
Според руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, който първи от официалните лица потвърди факта, че ракетата преминава изпитания, тя принадлежи на "едно абсолютно ново поколение оръжия" и "гарантирано ще премине през противоракетните отбранителни системи".  
Дмитрий Корнев каза, че според него ракетите вече са изстрелвани от атакуващата подводница "Северодвинск" от проекта "Ясен".
Според Корнев това означава, че инженерите са съвсем близо до успешното разполагане на ракетата в подводници, кораби и на земя.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
От ГЕРБ питат защо служебното правителство решава за новия изтребител
28.04.2017, 08:18
“Не знам защо служебното правителство обяви като фаворит за преговори за новия изтребител шведската компания. През 2012 г. в Министерството на отбраната заедно с екипа на сегашния президент Румен Радев избрахме изтребителите F-16”, това каза в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ Валентин Радев, бивш заместник-министър на отбраната от първия кабинет „Борисов”.
“Сега избират Gripen - не знам защо го правят, какво са дискутирали на закритото заседание на Министерски съвет. Въпросът не е какъв тип изтребител ще изберем, а ние с тези 1,5 млрд. лв. какво искаме да си купим – една платформа или сигурност. Ако е второто, не е ясно защо въпросът се решава от едно служебно правителство. Просто не можем да повярваме, че го правят. Бяха сменени възлови шефове в Министерството на отбраната. Тези промени ни карат да си мислим, че това се прави с цел да се избере друга платформа. Не знаем защо го правят и чакаме отговори в парламента”, обяви Радев в сутрешния блок на bTV.
Думите на Радев, обаче търпят сериозна критика от гледна точка на тяхната фактология. Кабинетът „Борисов 1” на свое заседание от 19 декември 2012 г. даде мандат на тогавашния военен министър Аню Ангелов за водене на преговори с потенциалните доставчици на нов боен самолет за ВВС. Според тогава обявения план до 1 март 2013 г. трябваше да има резултат от тези преговори и правителството да предложи инвестиционен проект за покупка на нов изтребител.
За отбелязване е и изказването на тогавашния, а и бъдещ премиер Бойко Борисов след взимането на това решение:
„Изрично тук трябва да се каже, че даваме мандат, за да може министър Ангелов, когато някога, не случайно не е посочена нито сума, нито срок, изрично го подчертавам, но рано или късно България трябва да подмени своите изтребители или бойни самолети. И не тогава, като предишните да тръгнат и да купуват на калпак откъдето и каквото дадат, а да може тогава правителството, което и да е то, да има и да вземе информирано решение. До тогава да знае къде, колко, как, защо, разлики и всичко останало. Фактически, с това решение ние не отпускаме пари и не казваме срок кога, а даваме мандат Министерство на отбраната да може да разговаря и да имаме информация по тази тема.”
Така твърдението, че през 2012 г. е бил избран F-16 е невярно. Твърдението не би било вярно и ако се разгледа целия мандат на „Борисов 1”, който изтече на 13 март 2013 г. Румен Радев, тогава бригаден генерал и заместник-командир на ВВС, през пролетта на 2013 г. даде няколко интервюта, включително и за АЕРО, в които става ясно, че все още текат преговори с потенциалните доставчици и все още няма решение. Много е вероятно президентът Радев да даде изказване по твърденията на Валентин Радев.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Русия достави на Азербайджан нова партида модерно въоръжение и военна техника
27.04.2017, 21:41
Съгласно подписано споразумение за военно-техническо сътрудничество с Азербайджан, Руската федерация достави на страната по море поредната партида боеприпаси и най-нова военна техника за различни цели, включително БТР-82А, съобщава Azeri Press Agency.
Според информация на Министерство на отбраната в Баку, пратките са приети с участие на експерти и ще бъдат предадени на съответните военни части. - (видео)
 
Представиха бронираната бойна машина  Piranha 5
27.04.2017, 21:04
Военният полигон „Тюлбето“ в Казанлък бе домакин на демонстрацията, на която присъстваха представители на държавната администрация, Министерство на отбраната, Института по отбрана, Сухопътни войски, политици, журналисти и дипломати. Машината демонстрира движение по пресечен терен, преодоляване на препятствия, завой с минимален радиус - всичко необходимо за висока мобилност. Това се постига и чрез управление освен на първите 2 оси, и на ос №4.
На 27 април 2017 г. бронирана машина Piranha 5 бе официално представена на военен полигон „Тюлбето“, Казанлък. General Dynamics European Land Systems (GDELS), заедно с партньорите си от General Dynamics Mission Systems (Канада), Rafael Advanced Defense Systems (Израел) и Rheinmetall Air Defence (Швейцария) демонстрираха PIRANHA 5, оборудвана с купол с дистанционно управление Samson Mk II RWS (от Rafeal) с 30 милиметрово оръдие Mk 44 Bushmaster (от Orbital ATK). На куполът може да се монтират противотанкови управляеми ракети от типа Spike. - (видео)
Впечатление направи напълно интегрирана комуникационнo-информационна система. Представител на компанията демонстрира как от работно място в Оперативен център на батальон задава на машината район на патрулиране чрез системата, без да се използва радиокомуникация. Командирът на машината и механик-водачът виждат на своите тактически екрани същото което вижда оперативния офицер. Така се избягва объркване на координатите на зоната, което според офицер с опит от армията на Канада е 50:50 при предаване по радиостанция. Местоположението на машината се обновява на всеки 5 секунди на екрана в Оперативния център. След това на машина бе зададено местоположението на съмнителен автомобил, натъпкан с взрив, подготвен за самоубийствен атентат. Машината се придвижи до зоната за откриване на огъня и от дистанция 1200 метра порази целта с огън от оръдието. Със сдвоената с него 7,62 mm картечница бяха поразени мишени на пехота. Piranha 5 демонстрира огън от място и в движение.
Piranha 5 е сред кандидатите по проекта за нова бойна машина на Сухопътни войски, част от „Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020“.
GDELS и партньори на компанията успешно изпълниха 3-дневната демонстрация, включваща демонстрация на мобилност, реални стрелби от място и в движение, в присъствието на представители на държавната администрация, Министерство на отбраната, командването на Българската армия и дипломати.
Българската армия е чест за екипа на General Dynamics European Land Systems. Убедени сме, че можем да предоставим работещо решение за нуждите на Българската армия благодарение на нашата утвърдена технология и постоянно развиващи се системни възможности“ сподели д-р Томас Кауфман, вицепрезидент на GDELS.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Двама американски военни са убити в Афганистан
27.04.2017, 20:49
Двама американски военни са били убити в Афганистан. Трети е бил ранен. Това потвърдиха от Пентагона, цитирани от New York Times.
Те са загинали при операция срещу групировката "Ислямска държава" в южната провинция Нангархар.
Това е станало тази нощ. Случва се дни, след като американският военен министър Джеймс Матис е пристигнал на необявено посещение в Афганистан.
Шефът на Пентагона пристигна, докато афганистанските сили за сигурност са изправени пред хаос заради оставките на военния министър Абдула Хабиби и началника на армията Кадам Шах Шахийм.
Оставките, обявени в изявление от президентския дворец, дойдоха на фона на гняв заради нападението на талибаните срещу военна база край северния град Мазар-и-Шариф в петък.
Нападението подчертава нарастващата сила на талибаните повече от 15 години след като бяха свалени от власт и докато се подготвят за сезона на пролетните сражения.
Посещението на Матис дойде също така след хвърлянето на "майката на всички бомби" от САЩ, при което загинаха близо 100 терористи, според непроверени данни на афганистанските власти.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Пентагонът разследва Майкъл Флин заради плащания от чужбина
27.04.2017, 20:44
Пентагонът започна разследване на Майкъл Флин - бившия съветник по националната сигурност на президента Доналд Тръмп, заради получени плащания от чуждестранни юридически лица без необходимото разрешение.
Това се казва в писмо с дата 11 април, разпространено днес от демократите в Камарата на представителите и цитирано от Ройтерс. Писмото е получено от комисията за надзор и правителствени реформи на камарата и в него се казва, че главният инспектор на Пентагона разследва дали Флин е имал разрешение, преди да получи възнаграждение от чуждестранно правителство.
Конгресменът Илайджа Къмингс, водещият демократ в комисията по надзор и правителствени реформи, разпространи и други документи от Пентагона, съобщи БТА.
Според тях при проверка на агенция към ведомството не са открити доказателства Флин да е искал разрешение да получи пари от чужбина, въпреки че през 2014 г. е бил предупреден за това изискване.
Източник: http://www.webcafe.bg/
 
Руското министерство на отбраната обяви, че ще модернизира наличните на въоръжение бомбардировачи Ту-160
27.04.2017, 20:29
Заместник-министърът на отбраната на Русия армейски генерал Юрий Борисов заяви, че всички стратегически бомбардировачи Ту-160, които се намират в състава на авиацията на страната, ще бъдат подложени на стопроцентова модернизация, предаде Интерфакс.
„Всичките 16 самолета Ту-160, които са на въоръжение, ще преминат през стопроцентова коренна модернизация“, заяви Борисов. Според него „това означава, че всичките кабели, цялото бордово оборудване ще бъде демонтирано“. „Освен това ще бъдат модернизирани и самолетите Ту-22М3“, добави той.
Заместник-министърът подчерта, че ресурсът на съществуващите Ту-160 стига напълно до влизането в строя на новите модели Ту-160М2, производството на които ще започне в Русия. - Още за Ту-160
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Срам и позор! Паметникът на Граничаря във Варна изглежда така само дни преди 6 май!
27.04.2017, 19:35
Паметникът на Граничаря в Морската градина на Варна е в ужасно състояние и е грозно поруган от неприлични драсканици! Това установи проверка на Петел.бг само дни преди 6 май, Ден на храбростта и Празник на Българската армия.
Монументът, който е изграден през 1918-а и е посветен на в памет на загиналите офицери, сержанти и войници от 15-та Погранична дружина на варненския „Осми пехотен Приморски полк“, е нашарен със всевъзможни надписи. Гърбът на паметника, както и терасата около него се е превърнала в място за „послания“, оставени в продължение на месеци от огромен брой вандали.
Свидетели коментират, че въпреки осветлението на мястото и полицейските патрули в Морската градина, там се събират групи младежи, които най-често пушат марихуана и пият алкохол. Явно мнозина от тях се чувстват горди от това си поведение и оставят грозни знаци за присъствието си. Дали те си дават сметка, че поругават национална светиня, или не, в случая няма особено значение.
Странното в случая е, че районът около паметника е почистен и поддържан. Очевидно общинското дружество, което поддържа Морската градина е запознато със състоянието му. Не е ясно обаче защо никой не е засилил мерките за да се спре това продължаващо посегателство, както и срамните надписи да бъдат заличени. Паметникът на Граничаря във Варна беше изцяло реставриран само преди 2 години. Ако не се вземат спешни мерки, скоро това действие ще трябва да се повтори.
 
Британски боен кораб на визита във Варна
27.04.2017, 19:27
От 27 до 29 април на неофициално посещение във варненското пристанище ще бъде ескадреният миноносец HMS "Daring” D32 (Type 45) от състава на Военноморските сили на Кралство Великобритания, съобщиха от родните ВМС, предаде Дарик.
Британският боен кораб е дълъг 154 метра. Задвижва се от две газови турбини  Ролс-Ройс. Може да развива скорост от 30 възла (56 км/ч).
По време на посещението на 28 април са предвидени протоколно-представителни и спортни мероприятия, включващи среща на командира на „Daring” капитан II ранг Маркус Хембър с командира на Пункт за базиране Варна капитан I ранг  Георги Георгиев, срещи между офицери от „Daring” и представители на българските военноморски сили, посещение на курсанти от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров” на борда на кораба и съответно посещение на млади офицери от кораба в училището, посещение на кораба от деца от морски клуб „Приятели на морето”, футболна и волейболна среща между отборите на българските морски военни и британските им гости.
На 29 април ескадреният миноносец „Daring” ще напусне пристанище Варна. - Още за Type 45
 
Руски военен кораб потъна след сблъсък край Босфора
27.04.2017, 17:00
Корабът за електронно разузнаване "Лиман" проект 861М от Черноморския флот на Русия потъна в Черно море след сблъсък с товарен кораб на около 40 км от Босфора, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на турската брегова охрана. Малко преди това агентът на регистрирания в Того кораб също каза, че руският потъва.
Информациите за съдбата на моряците е противоречива, като едни източници съобщават, че всички 78 души са в безопасност, но други твърдят, че 15 руски матроси са в неизвестност. Турската брегова охрана обяви, че е спасила всички 78, и не е ясно дали става дума и за хора от екипажа на превозващият добитък кораб.
Според официалната страница на Черноморския флот екипажът на "Лиман" може да бъде до 85 души. - (видео)
Противоречиви са и съобщенията за това кой е товарният кораб - руски медии пишат за "Ашот-7", а турските власти съобщават за "Юзарсиф Х". Турската телевизия NTV казва, че инцидентът е станал днес около 13:45 край село Кумкьой (Килиос) едва на няколко километра на запад от входа на пролива. "Ройтерс" посочва, че селото е на 29 км от Истанбул, докато в действителност то вече се води като едно от далечните предградия на огромния мегаполис.
Двата кораба са се блъснали при ниска видимост заради мъгла и "Лиман" е получил пробойна на десния борд под ватерлинията.
За инцидента потвърди и Министерството на отбраната на Русия, което уточнява, че това се е случило северозападно от входа на пролива. Ведомството твърди, че никой от моряците не е застрашен и екипажът води борба за спасяване на кораба. Към района са изпратени кораби са Черноморския флот и спасителен отряд на борда на самолет Ан-26.
"Лиман" (водоизместимост - 1560 т) е на въоръжение в Черноморския флот от 43 години и последно през февруари "Интерфакс" съобщи за него, че е наблюдавал ученията на НАТО "Морски щит" в Черно море.
На борда му има монтирани радиолокационна система "Дон", хидроакустична система "Бронз", апаратура за радиоразузнаване "Ротор-Н", "Вахта-М", "Вахта-10", "Вахта-12" и други. Корабът е с максимална скорост 17 възела и е въоръжен единствено с преносими зенитни системи "Игла".
След като през 1989 г. е преоборудван от хидрографски в разузнавателен кораб, "Лиман" плава поне 13 пъти до Сирия и Тунис, а през 1999 г. е в Адриатика да следи ударите на НАТО срещу Югославия, които се нанасяха от авиацията, излитаща основно от Италия.
След загубата на "Лиман" Черноморският флот на Русия остава с модернизирания през 2013г. "Екватор", "Килдин" и преоборудваниятапрез 2006 г. "Приазовие", като първите два кораба са от същата група, произведена в Гданск в края на 60-те и началото на 70-те години.
Източник: http://www.dnevnik.bg/
 
Министър Янев, генералите и депутати ще гледат самолет, който няма да купуваме
27.04.2017, 14:06
Най-модерният многоцелеви изтребител от пето поколение F-35A ще кацне за първи път в България утре в авиобаза Граф Игнатиево, съобщават от Пресцентъра на МО. Министърът на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще наблюдават демонстрацията на военновъздушни способности от екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ. Изявления за медиите ще направят командващият на 3-то командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия, генерал-лейтенант Ричард Кларк и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.
Депутати от 44-то Народно събрание, заместник-посланикът на САЩ в България Мартина Стронг и представители на посолството на САЩ в България са поканени да наблюдават демонстрациите в авиобаза Граф Игнатиево.
********
Вчера авиобаза Граф Игнатиево посрещна 12 самолета  F-15 от 122 авиационна ескадрила от състава на 159 Авиационно крило на Националната гвардия на щата Луизиана и 52 Авиационно крило на ВВС на САЩ в Европа, Шпангдалем.
Съвместната летателна тренировка  “Тракийски орел 2017” ще се проведе съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина за 2017 г. Общ ръководител на съвместната тренировка е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, а ръководител на летателната тренировка – бригаден генерал Иван Лалов, командир на авиобаза Граф Игнатиево.
Тренировъчните полети ще се изпълняват в периода от 26.04.2017 г. до средата на месец юни 2017 г.
От българска страна участват самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, L-39ZA от учебната авиационна група в Долна Митрополия, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, вертолети AS-532 AL, Ми-24 и Ми-17 от авиобаза Крумово, както и формирования от Зенитно-ракетни войски.
Основните цели на съвместната тренировка са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските Военновъздушни сили за участие в операции под егидата на НАТО.  
********
В изпълнение на Програма за техническа оценка – TECHEVAL на декларираните радиолокационни системи в Интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО, от 25 до 26 април 2017 г. комисия от Съюзното командване по операциите на НАТО, SHAPE, Монс, Белгия, извършиха техническа оценка на в.ф. 42520 – Щръклево от състава на База за командване, управление и наблюдение, съобщава Командването на ВВС.
Техническата оценка представлява активна форма на контрол на техническото състояние, бойните възможности и оперативната готовност на формированието, и е обективен показател за степента на оперативна съвместимост и способност за радиолокационно осигуряване в рамките на Интегрираната система за ПВО и ПРО на Алианса.
Благодарение на отличната предварителна подготовка и демонстрираните способности, формированието с командир майор Васил Йорданов за трети пореден път премина техническата оценка и получи сертификат за съответствие със стандартите на Алианса.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Китай планира съкращаване на армиите от 18 на 13
27.04.2017, 13:40
Въоръжените сили на Китай планират съкращаване на броя на общовойсковите армии от 18 на 13. Това съобщи говорителят на Министерството на отбраната на брифинг, предава информационната агенция TACC.
„Подобни преструктурирания са ключова стъпка към създаването на модернизирана армия от нов тип в нашата страна. В резултат Въоръжените сили на Китай ще бъдат формирани на принципа качество, а не количество, което има важно значение за повишаването на ефективността им“, подчерта говорителят.
През ноември 2015 г. президентът Си Дзинпин анонсира мащабни реформи в армията. Освен съкращаването на 300 хил. души (до два милиона военнослужещи), преобразуването ще засегне и щатната структура. Промените трябва да бъдат финализирани до 2020 г. - Още за ВС на Китай
 
Вертолет на йорданските ВВС изгоря при твърдо кацане, няма жертви
27.04.2017, 12:06
Вертолет Bell AH-1 Cobra бе принуден вчера да извърши твърдо кацане поради технически проблеми при тренировъчен полет в района на Al Ghabawi, източно от столицата Аман, съобщава Jordan News Agency (Petra).
При удара в земята машината се е запалила, но екипажа е успял своевременно да я напусне. Пилотите са с леки наранявания и без опасност за живота.
Започнало е разследване на инцидента.
 
Най-мащабните военни учения на НАТО за 2017 г. ще се проведат на територията на България, Унгария и Румъния
27.04.2017, 10:30
В периода 8-22 юли НАТО ще проведе многонационалните учения Saber Guardian 2017 – най-мащабните, които военната организация на Запада подготвя за настоящата година, пише вестник The Slovenia Times.
Конвой от няколко хиляди войници и превозни средства ще потегли от Германия през Чешката република и Словакия, за да достигне територията на България и Румъния, където ще се проведат маневрите. Той ще бъде разделен на няколко по-малки единици, включващи между 20 и 40 превозни средства, сред които танкове, бронетранспортьори и други колесни машини. Точният маршрут и датата, на която ще започне трансферът им, ще бъдат съобщени по-късно през пролетта.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Хеликоптер на американските военноморски сили се разби близо до Гуам, няма жертви
27.04.2017, 08;57

Двама пилоти и член на екипажа бяха спасени, след като хеликоптер MH-60R Sea Hawk на американските военноморски сили при планов рутинен полет падна във водата на 24 мили източно от остров Гуам, Тихия океан, съобщава Fox News.

Вертолетът е от състава на 78-ма ударна ескадрила на МП и е базиран на есминеца USS Dewey (DDG-105).

Започнало е разследване на инцидента.

 
ВВМУ: „Интегрирана информационна система за поддръжка управлението на бреговата зона”
27.04.2017, 08:40
На 28 април 2017 г. (петък) от 14.00 ч. в зала 11 на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще се състои заключителна конференция за представяне на резултатите по проект „Интегрирана информационна система за поддръжка управлението на бреговата зона” (Integrated Informational System in Support of Coastal Zone Management), финансиран от министерството на околната среда и водите чрез програма БГ02 „Интегрирано управление на морските и вътрешните води” на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 в Р. България.
По проекта в Морско училище е изграден „Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона”, уникален по своята функционалност в европейски и регионален мащаб за борба с нефтените разливи и управление на силите, участващи в преодоляването на последствията от тях.
 
Русия намали наполовина самолетите си в Сирия
27.04.2017, 08:23
Русия е намалила наполовина своите самолети, разположени в Сирия, съобщиха от армията.
Относителното стабилизиране на конфликта в страната „ни позволи да преместим почти половината от въздушния отряд, който беше базиран в Хмеймим обратно в Русия“, заяви генерал-полковник Сергей Рудской, началник на ГОУ на ГЩ на ВС на РФ, по време на конференция в Москва, цитиран от министерството на отбраната.
По думите на Рудской в периода между ноември миналата година и януари, когато Русия изпрати единствения си самолетоносач да участва в операции в Сирия, броят на самолетите в базата Хмеймим не е надвишавал 35 броя. Според него, макар и Русия да разполага само с част от самолетите, които има водената от САЩ коалиция, страната е осъществила три пъти повече излитания (над 23 000) и е извършила четири пъти повече въздушни удари – около 77 000.
По-рано вчера министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу заяви, че военновъздушните сили на Русия продължават да оказват подкрепа на сирийските сили срещу групировки като „Ислямска държава“ и свързаният с „Ал Кайда“ Фронт „Ал Нусра“. Той също така предупреди, че американските удари в Сирия „създадоха заплаха за живота на нашите военни, които се сражават с тероризма в Сирия“ и посочи, че това е принудило Москва да предприеме „извънредни мерки, за да гарантира сигурността на нашия персонал“.
Източник: http://pogled.info/
 

 
Спускат пореден противодиверсионен катер "Грачонок" на вода
26.04.2017, 23:38
Най-новият катер "Грачонок" на руския Военноморски флот (ВМФ) ще бъде пуснат на вода от Рибинската корабостроителна фирма "Вимпел" в четвъртък (27 април), съобщи говорителят на Департамента за информация и масова комуникация на руското военно министерство, капитан от Първи ранг Игор Дигало, цитиран от РИА "Новости" във вторник (25 април).
"На 27 април в корабостроителното предприятие "Вимпел" в Рибинск за руския ВМФ ще бъде тържествено спуснат на вода противодиверсионният катер "Грачонок" (проект 21980)", каза Дигало.
Според заместник-началника по въоръжението на ВМФ вицеадмирал Виктор Бурсук противодиверсионният катер по проект 21980 е построен по нареждането на Върховното командване на Военноморските сили "да се обнови съставът на надводните сили, на който са възложени важните задачи да водят антидиверсионна дейност на местата за локализация на силите на флота, във водите, съседни на базовите пунктове и в отделни морски зони".
"Това е ново поколение катери, чието въоръжение позволява ефективно да се разрешават проблеми в рамките на противодиверсионната отбрана", добави той.
"Грачонок" – третият катер, който създадоха рибинските корабостроители за ВМФ на Русия. Бордовото му въоръжение включва 14,5мм. картечна установка, противодиверсионни гранатомети ДП-64 и ДП-65А, както и преносимия зенитно-ракетен комплекс "Игла-1". - (видео)
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Над 95 % от световните запаси на химически оръжия са унищожени
26.04.2017, 21:23
Над 95 % от декларираните в света запаси на химически оръжия към настоящия момент са унищожени. Това заяви в сряда генералният директор на Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) Ахмет Узюмджю, говорейки на тържествена церемония по случай 20-годишнината от създаването на организацията, предава TACC цитирана от Фокус.
„Нашите съвместни усилия по пътя към пълното унищожаване и постоянната забрана на химически оръжия доведоха до важни резултати. Изпълнението на Конвенцията за забрана на химически оръжия започна през 1997 г. и бе насочено към ликвидиране на оръжията за масово унищожение. В продължение на 20 г. държавите, участващи в Конвенцията, дадоха живот на вписаните в документа положения и благодарение на това в настоящия момент в целия свят са унищожени 95 % от химическите оръжия“, увери генералният директор на ОЗХО. Същевременно Узюмджю призова страните, които остават извън Конвенцията, да я подпишат. Сред тях са Северна Корея, Южен Судан, Египет и Израел. - Още химическо оръжие
 
Коя модификация на изтребителите „Грипен“ предлагат на България от „Сааб“
26.04.2017, 20:52
Служебният кабинет е одобрил протокол на междуведомствената група за избор на нов многоцелеви изтребител, в който шведският „Грипен“ е класиран на първо място, гласи неофициална засега информация. Все още няма никакви конкретни данни какво точно включва офертата на компанията производител „Сааб“.
Светлина върху това хвърля статия в специализирания портал за военни технологии Jane’s. От „Сааб“ са предложили да подновят изработването на модификацията на „Грипен“ C/D за евентуалната доставка за България, пише в материала, публикуван в средата на март.
„Грипен“ C/D е спрян от производство в началото на 2015 г., когато компанията преминава към към най-новото поколение Е.
Въпреки че ресурсите на компанията в момента са насочени към производството на 60 „Грипен“ Е за шведските ВВС и 28 „Грипен“ Е за бразилските, „Сааб“ държи да подчертае, че продължава да се ангажира и с изработката на Грипен C/D. „Нова ескадрила „Грипен“ може да бъде доставена в кратък срок след подписване на договор“, са уверили от компанията пред Jane’s.
“Моделът C/D е много добър самолет и не всички държави се нуждаят от по-големия обхват или подобрения пакет сензори на E/F. За C/D ще бъде подготвена продължителна програма на развитие“, обясняват от „Сааб“. - Още за JAS-39
Източник: https://trud.bg/
 
Изтребител МиГ-31 се разби в Русия, пилотът е катапултирал
26.04.2017, 20:26

В Бурятия, един от субектите на Руската федерация, днес се разби изтребител МиГ-31, предава РИА Новости.
В съобщение от Министерството на отбраната се отбелязва, че инцидентът се е случил при провеждането на планиран полет на полигон, в безлюден район. - (видео)

По предварителни данни пилотите са катапултирали успешно и няма опасност за живота им. - Още за МиГ-31

 
Полша въвежда военно обучение за учениците
26.04.2017, 20:16
Полша иска въвеждането на военно обучение за учениците, пише германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, предаде "Фокус".
В интервю за вестник Rzeczpospolita заместник-министърът на отбраната Михал Дворчик заяви, че в дългосрочен план във всеки един от 300-те окръзи в страната трябва да бъде създадена по поне една „ученическа армия".
Съгласно думите му, пилотен проект с участието на 50 училища ще бъде стартиран още в началото на следващата учебна година - през месец септември. Децата ще получават теоретични знания най-малко по два часа седмично, преди да пристъпят към същинско военно обучение, включващо и практически учения на терен.
 
Започна съвместната българо-американска летателна подготовка “Тракийски орел -2017 г.”
26.04.2017, 16:55
Днес по обяд дванадесет американски изтребителя F-15 C кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево. Те ще участват в съвместното българско-американско учение „Тракийски орел 2017”. Екипажите са от 122-ра ескадрила от състава на 159-то авиационно крило на Националната въздушна гвардия на щата Луизиана. Предвижда се съвместните полети на екипажи от военновъздушните сили на България и на САЩ да се проведат в периода април - юни 2017 г. Изтребителите прелетяха в стройни формации - 2х4 и 2х2.
От българска страна в полетите ще участват самолети МиГ-29 от авиобаза „Граф Игнатиево“, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер,L-39ZA от Учебната авиационна група в Долна Митрополия, вертолети AS-532 AL, Ми-24 и Ми-17 от авиобаза „Крумово“, както и формирования от Зенитно-ракетни войски.
Основните цели на съвместната летателна подготовка са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските Военновъздушни сили за участие в операции под егидата на НАТО, повишаване на летателната и тактическа подготовка на личния състав, както и усъвършенстване на процедурите по логистично осигуряване и поддръжка на гостуващи формирования.
По време на летателната тренировка ще се изпълняват задачи в пълния спектър на подготовките, водени от родовете войски от Военновъздушните сили.
 
САЩ започват тестови изпитания на междуконтитентална балистична ракета
26.04.2017, 12:00
Днес Военновъздушните сили на САЩ ще извършват тестово изстрелване на междуконтитенталната балистична ракета „Минътмен III“, съобщава изданието The Washington Examiner, цитирано от "Фокус".
Изстрелването, което ще бъде извършено от военновъздушна база „Ванденберг“ в щата Калифорния, цели да демонстрира американския ядрен капацитет, подчертаха представители на ВВС на САЩ.
Изпитанията ще бъдат проведени на фона на напрежението между Пхенян и Вашингтон. Независимо от това говорител на американските ВВС подчерта, че изстрелването на ракетата е планирано още преди година и няма нищо общо с провокациите на режима на Ким Чен Ун.
Последният тест на „Минътмен III“ е проведен през февруари, но такива се провеждат около четири пъти годишно, отбелязват от редакцията. - Още за МБР „Minuteman“
 
Преди празниците почистиха военни паметници в кв. Илиянци
26.04.2017, 11:54
Благородна инициатива на председателя на клуба майор от запаса Иван Омайски по повод наближаващия празник на Българската армия - 6 май, провокира десетина самоотвержени членове на Дружество „Илиянци” да почистят и облагородят със свои средства паметници в района на кв.Илиянци.
Единият от тях е паметник на Кирил Благоев, загинал на 2 ноември 1944 година в боевете за Страцин. Улицата на която се намира ДП „Транспортно строителство и възстановяване” носи неговото име.   
Добре почистени и освежени бяха и двата сборни паметника на загиналите във войните за национално обединение на България в кв.Требич и кв.Илиянци.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Първи американски изтребители Ф-35 в Източна Европа
26.04.2017, 10:16
Два американски изтребителя F-35A (с номера 14-5094/AF-95 и 14-5102/AF-103) от състава на 34-та изтребителна ескадрила и самолет-цистерна Boeing KC-135R вчера пристигнаха в Естония за учения на НАТО. Това е първото оперативно разполагане на този тип самолети в континентална Европа.
В информацията, цитирана от БТА, Асошиейтед прес припомня, че Ф-35 са с технология "стелт", която ги прави "невидими" за радарите.
Вчера машините кацнаха във военновъздушната база Амари, излитайки от база на британските ВВС.
Представител на Обединеното военновъздушно командване на НАТО заяви, че Ф-35 ще са от "основно" значение за способността на блока да брани въздушното пространство на страните членки.
Самолетите са част от най-скъпата оръжейна програма на Пентагона, която се смята, че струва около 400 милиарда долара.
Този месец САЩ разположиха във Великобритания флотилия от Ф-35, най-новите си и мощни изтребители, за да вдъхнат увереност на съюзниците си. - Още за F-35
 
Компоненти на американската противоракетна система пристигнаха в Южна Корея
26.04.2017, 10:08
Шест ремаркета, превозващи компоненти от американската противоракетна система THAAD пристигнаха на мястото на разгръщане на територията на голф игрище в Сонгджу, Южна Корея в ранните часове на сряда, предава Yohnap News Agency.
Пристигането на оборудването предизвика сблъсъци между местните хора и полицията, съобщава още агенцията.
 
Путин: Руският ВМФ трябва да присъства във всички зони на Световния океан
26.04.2017, 10:00
Един от приоритетите в развитието на Военноморския флот на Русия е присъствието във всички важни стратегически райони на Световния океан и укрепването на морските стратегически ядрени сили, заяви президентът Владимир Путин на заседание на Военно-промишлената комисия, цитиран от Взгляд във вторник (25 април).
"До 2025 година е необходимо да се създаде балансиран корабен състав на ВМС, който ще бъде в състояние да разреши всички сложни проблеми в мирно и военно положение – в близки и далечни морски зони, да подсигури военноморско присъствие на Русия във всички стратегически области на Световния океан", каза президентът, цитиран от ТАСС.
Путин също заяви, че сред приоритетите в развитието на ВМФ е и укрепването на военноморските стратегически ядрени сили, цитира "Интерфакс".
Според Взгляд неотдавнашното решение на Министерството на отбраната да направи фрегатата основен кораб на ВМФ фактически означава признаването на ограничения капацитет на руския флот. Според експерти отказът от голямо производство на разрушители, крайцери или авионосци – значително големи кораби, доказва, че не се планират мащабни морски битки. Фрегатите са снабдени с оръжия като "Калибр" – подходящи най-вече за удари по земни цели.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Китай вече има собствен самолетоносач
26.04.2017, 09:03
Днес Китай пуска на вода своя собствен самолетоносач "Shandong" тип 001А, съобщи Синхуа. Това стана в сухия док на корабостроителницата в Далиян (Dalian Shipbuilding Industry Company). - (видео)
Пекин вече има един самолетоносач - "Ляонин" - бивш руски кораб, построен през 80-те години на миналия век (по съветско време) в Украйна под името "Варяг" проект 1143.6. Сега той се използва за тренировъчни цели. Той е копие на прословутия руски авионосещ крайцер "Адмирал Кузнецов". Очаква се новия кораб да влезе в състава на Северния флот на ВМС на НОАК до края на 2020 година.
От двайсет години Китай инвестира масирано във въоръжените си сили, за да е в състояние да печели кратки регионални конфликти. Строежът на новия плавателен съд е поредна стъпка към това модернизиране.
Китай разполага с най-големите като численост въоръжени сили в света. В тях служат 2,8 милиона души, а при необходимост могат да бъдат мобилизирани и 3,8 милиона резервисти.
 

 
Защо Gripen е правилният избор за България
25.04.2017, 22:38

В началото трябва да направим няколко уговорки.

Първо, изборът на нов боен самолет се прави по изисквания, които българските ВВС и МО са разработили съобразно тяхната визия за това, кое е важно за отбранителните ни способности. Съответно качествата на всеки кандидат се оценят в числова форма, а общата оценка зависи от сбора на тези оценки, като не всички тежат еднакво накрая. Например е възможно цената да има много по-голяма тежест от чисто техническите характеристики, което би минимизирало всякакви технически предимства.

В нашия скромен анализ няма как да вземем предвид такива нюанси, защото България реши да не обявява публично своите изисквания и методика за оценяване (за разлика от Белгия, която публикува в открит достъп пълното си Запитване за предоставяне на оферта).......Прочети още

 
Най-големият оръжеен концерн в Германия ще произвежда танкове за Турция
25.04.2017, 21:24
Най-големият германски оръжеен концерн – „Райнметал“ - подготвя сделка за производство и доставка на танкове за Турция, пише националният ежедневник Die Zeit, цитиран от Фокус.
С оглед на това, че Турция е страна, в която политическите опоненти са преследвани, журналистите – вкарвани в затвора, а режимът все повече добива авторитарни белези, споразумението вече предизвика остра критика – най-вече срещу канцлера Ангела Меркел, която не е предотвратила сделката с Анкара. Все още обаче не е ясно за производството на какъв брой танкове става въпрос.
Германският оръжеен експорт за Турция има дълга традиция. В продължение на десетилетия сътрудничеството между двете страни по въпросите на отбраната е изключително тясно. През 2015 г. федералното правителство одобри износ на оръжия за Турция на стойност близо 39 млн. евро, и през първата половина на 2016 г. Анкара бе сред десетте най-големи получатели на германски оръжия и военно оборудване – от танковете „Леопард-2“, до фрегати, автомати и други малки оръжия, та дори и подводници.
Въпреки това, политическото напрежение между Анкара и Берлин доведе до отхвърлянето на 11 сделки за доставки на германски оръжия за Турция. „Райнметал“ обаче изглежда няма да бъде засегнат от ограниченията.
„Турция е член на НАТО“, припомня федералното правителството. Заради отделни случаи на нарушаване на човешките права не е оправдано ограничаването на износа на оръжия за страна, която в основата си не представлява заплаха за други страни, твърдят в Берлин.
Източник: http://www.segabg.com/
 
Москва поднови руско-американското сътрудничество в сирийското небе
25.04.2017, 21:05
САЩ помолиха Русия за връщане към сътрудничеството в сирийското небе, съобщава в заглавие руският вестник "Известия".
Според три източника на вестника в руското външно министерство Москва е подновила още на 13 април действието на механизма за предотвратяване на инцидентите между руската и американската авиация във въздушното пространство над Сирия, блокиран от Кремъл на 7 април след внезапния ракетен удар на САЩ по военното летище "Шайрат" в сирийската провинция Хомс.
Молба за това е отправил при неотдавнашното си посещение в Русия държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Според Москва тази стъпка на Вашингтон се дължи главно на факта, че координацията в сирийското небе е на първо място в интерес на самите САЩ, посочва изданието.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
В Центъра за подготовка на специалисти - Сливен започна обучение за придобиване на военноотчетна специалност и квалификация
25.04.2017, 20:43
Днес, 25.04.2017 г., в Центъра за подготовка на специалисти, с командир полковник Любомир Вачев, започнаха първите учебни часове за новата група обучаеми военнослужещи от Сухопътните войски по втори модул – „Специална военна подготовка” за придобиване на военноотчетна специалност и квалификация. Те бяха посрещнати, настанени и запознати с учебно-материалната база, получиха начален инструктаж за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, извършено бе организационно-строево сглобяване, зачислено им бе оръжие.
Обучението е за командири на механизирани отделения и за командири на танкови екипажи. То ще бъде съпроводено от текущо оценяване и ще приключи на 02.06.2017 г. след полагане на изпити пред комисия.
Военнослужещите са от формирования на Сухопътните войски в градовете Благоевград, Казанлък, Карлово, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Министърът на отбраната Стефан Янев награди аташето по отбрана на САЩ полковник Джеймс Кроухърст
25.04.2017, 20:37
България отдава стратегическа важност на връзките си със Съединените щати. Дълбоко ценим сътрудничеството както с Посолството на САЩ в София, така и с екипа на военния аташе. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев днес, 25 април 2017 г., на церемонията по награждаване на полковник Джеймс Кроухърст, аташе по отбраната на САЩ в Република България, с награден знак „За принос към Министерството на отбраната“. По думите на министър Стефан Янев - полковник Кроухърст е бил за пример с неговата отдаденост към работата и ангажименти към всички съвместни проекти и наградата е признание за неговите високи постижения. Министър Стефан Янев поздрави и пожела успешна работа и на новия аташе по отбраната на САЩ – полковник Шанън Джонсън.
„Благодаря лично на министър Янев и на всички български колеги, с които съм работил, за ползотворната съвместна дейност през годините“, каза в отговор полковник Джеймс Кроухърст. Той подчерта, че българските военнослужещи са ценни и достойни хора, които заслужават уважение.
Заместник-посланикът на САЩ в България Мартина Стронг също благодари на досегашния аташе по отбраната на САЩ за усилията му в изграждането на отлични партньорски взаимоотношения с България.
По-рано днес началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев се срещна с полковник Джеймс Кроухърст и изказа благодарност за личния му принос в развитието на двустранното военно сътрудничество. Генерал-лейтенант Боцев подчерта ангажимента на Щаба на отбраната към повишаване мотивацията на личния състав на Българската армия и издигането на престижа на военната професия. Полковник Кроухърст поздрави началника на отбраната на Република България за неговата амбиция в подкрепа развитието на българските военнослужещи, доказана във военната му кариера.
На срещата бе представен новият аташе по отбраната на САЩ в България – полковник Шанън Джонсън. Началникът на отбраната го запозна с основните проекти за модернизация на Българската армия и с бъдещата дейност по развитието на Въоръжените сили. Той акцентира върху съвместните подготовки и учения с участието на български военнослужещи през 2017 г. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/
 
National Interest: Турция плаши НАТО с покупката на руски С-400
25.04.2017, 16:19

Турция, макар да е член на НАТО, е във финален етап да сключи сделка с Русия за закупуването на ЗРК С-400, съобщи The National Interest. Това става в момент, когато напрежението между Алианса и Кремъл достигна крайна степен. Очаква се Владимир Путин и Реджеп Ердоган да обсъдят доставката по време на планираната среща на 3 май в Сочи, пише изданието с позоваване на турския военен министър Фикри Йъшък.
Той съобщил, че финалният стадий на сделката обаче не означава, че тя ще се състои утре. Както пише The National Interest, решението на Анкара в полза на С-400 е прието, защото НАТО не успяла да предложи на турските власти „финансово ефективна” алтернатива. Споразумението за ЗРК С-400 крие в себе си „потенциални предизвикателства” за НАТО, тъй като страните от Алианса обикновено използват унифицирана западна техника, отбелязва американското издание.

Освен това сделката създава „геополитическа дилема”, ако се отчете важната роля на Анкара в борбата с ИД и наличието на обща граница със Сирия. Ако споразумението по С-400 бъде сключено, то ще стане крачка към по-тесни отношения между Русия и Турция. При това в последно време ситуацията се подобри и през октомври миналата година страните дори подписаха голяма сделка в областта на енергетиката. Според някои анализатори обаче дори сделката да бъде сключена, това няма да подобри чувствително връзките между Москва и Анкара, се казва в публикацията. - Още за С-400
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Новият изтребител на българските ВВС е шведският ”Грипен”
25.04.2017, 12:30
Решено е за българските ВВС да бъдат купени нови изтребители ”Грипен” (JAS 39 Gripen), пише днес ”Сега”, като се позовва на неофициална информация. Решението било взето след получени оферти от Португалия и САЩ, Швеция и Италия. В сряда то ще бъде гледано от Министерския съвет, а след това - от парламента.
Военното министерство избира между три възможности - изтребители втора ръка Ф-16 (F-16) от Португалия и САЩ, също втора ръка "Юрофайтър" (Eurofighter) от Италия и новите шведски "Грипен".
От МО отказаха вчера да обявят какво е класирането, преди да бъде взето решение от правителството. По-късно сделката трябва да мине през парламента, тъй като става дума за междудържавен договор за над 100 милиона лева.
Служебният кабинет продължи работата по проекта за изтребителите, която беше започната по време на правителството на ГЕРБ. Ако в сряда бъде взето решение, преговорите по договора и сключването му ще са работа на кабинета "Борисов 3".
Върху избора на нов изтребител освен факта, че става дума за машина от последно поколение, е повлиял срокът на доставка.
Едното предложение е било за 3 години, а спечелилото - 18 месеца от подписването на договора. Натежала е и схемата на разплащане. Една от компаниите например е искала 100% авансово плащане, което е напълно невъзможно.
Покупката на 8 изтребителя, наземно оборудване, въоръжение и тренажори се очаква да струва около 1,5 млрд. лева и няма как да бъдат платени накуп.
Предишното Народно събрание беше решило всяка година да се отпуска определена сума пари, за да се покрият плащанията по проекта до 2020 г. Евентуално след това - до 2023 г., ще се купят още 8 изтребителя.
Вторият етап обаче е несигурен, защото МО готви и други два проекта - купуване на патрулни кораби за над 800 млн. лв. и нови бронирани машини за над милиард лева. - Още за JAS 39 Gripen
 
За доработването на F-35 трябват още година и доста над 1 млрд долара
25.04.2017, 12:00
На Пентагона ще са му нужни допълнително над 1 млрд долара за завършване на програмата по разработване на базова версия на изтребителя F-35, се твърди в доклад на Сметната палата на САЩ (F-35 JOINT STRIKE FIGHTER: DOD Needs to Complete Developmental Testing Before Making Significant New Investments). Задръжки при отстраняването на неизправности с програмното осигуряване, известен като Block 3F, могат да доведат до там, че за провеждането на довършителни изпитания ще са необходими значително повече време и средства, се казва в доклада. Анализаторите на Сметната палата наричат твърде оптимистична оценката на Пентагона, който планира проблемът да бъде отстранен за пет месеца с привличане на допълнително 532 млн долара. Връщайки се към историята за разработване на F-35, експертите в Сметната палата дошли до извода, че реализацията на програмата ще отнеме поне година, а необходимото допълнително финансиране ще възлезе на не по-малко от 1,7 млрд, от които около 1,3 млрд долара ще потрябват през 2018 бюджетна година. Американските медии не веднъж публикуваха материали за различни технически проблеми при F-35, експертите също отбелязваха конструктивни недостатъци, особено малката маневреност и неизправности в програмното осигуряване. Програмата по създаване на F-35 Lightning II струваше на САЩ около 1,5 трлн долара. - Още за F-35
Източник: http://www.blitz.bg/
 
На този ден преди 72 г. руснаци и американци се срещат на река Елба
25.04.2017, 09:30
На 25 април 1945 г. недалеч от град Торгау на Елба войските се срещат подразделения от съветската 58-а стрелкова дивизия от 1-и Украински фронт с части 69-а пехотна дивизия от 1-а армия на САЩ. В резултат от срещата на съюзниците остатъците от въоръжените сили на Германия са разделени на две части – северна и южна.
В средата на април 1945 г. вече е очевидно, че войната в Европа е към края си и съюзниците най-напред ще се срещнат на река Елба. Американците внимателно следят движението на Червената армия и отлично разбират, че Берлин ще падне под нейните удари.
Главнокомандващият съюзните сили генерал Айзенхауер пресмята какво ще му струва да превземе с щурм Берлин и се отказва, като се успокоява, че американците, според договорките с руснаците, също ще влязат там..........Прочети още
 
Напрежението се покачва, американска подводница пристигна в Южна Корея
25.04.2017, 08:37
Американска подводница е пристигнала в южнокорейското пристанище Пусан на фона притесненията за нови изпитания на ракети и ядрени опити от страна на Северна Корея.
Въоръжената с ракети ядрена подводница "Мичиган" (USS Michigan, SSGN-727) клас Охайо ще се присъедини към пристигащата група бойни кораби, водени от самолетоносача CVN-70 "Карл Винсън", съобщава „Би Би Си". - (видео)
Северна Корея отбелязва 85-ата годишнина от създаването на армията си днес. Преди комунистическата държава отбелязваше подобни събития с изпитания на ракети. Напрежението нарасна на Корейския полуостров през последните седмици, след като САЩ и Северна Корея размениха остри реплики.
Подводницата "Мичиган" е въоръжена със 154 крилати ракети "Томахоук", има четири 533-мм торпедни апарата. Освен това тя може да пренася до 60 бойни плувци от специалните части, използващи специалните модули ASDS (Advanced SEAL Delivery System) и DDS (Dry Deck Shelter).
Очаква се субмарината да вземе участие във военни учения с групата бойни кораби, водена от самолетоносача "Карл Винсън", изпратена от САЩ с цел показване на "мускули" на Северна Корея.
Пхенян по-рано реагира гневно на изпращането на американските бойни морски съдове към Корейския полуостров, заплашвайки, че ще потопи самолетоносача и ще извърши "супер мощен превантивен удар" срещу американската агресия. - Още за клас Охайо
Източник: http://www.cross.bg/
 
На 29 април ще наблюдаваме най-грандиозното морско авиационно шоу у нас
25.04.2017, 08:22
На 29 април (събота) т.г. пред Централния плаж на Варна ще наблюдаваме най-грандиозното морско авиационно шоу у нас. Организаторите от Военноморската авиобаза „Чайка” усилено се подготвят да отбележат по подобаващ начин 100-годишнината на Българската морска авиация. Планираните въздушни демонстрации над морето ще покажат невероятните възможности на вертолетите AS565 MB Panther и високия професионализъм на нашите морски авиатори. Техни партньори ще бъдат надводни военни кораби и катери, и разбира се - българските морски командоси.
Въздушните демонстрации над морето са планирани за времето от 11.00 до 12.00 ч. на 29 април. Те ще се състоят в акваторията от Варненския залив, която е пред Централния плаж на Варна и ще могат да бъдат наблюдавани от околните части на Морската градина.
Източник: http://morskivestnik.com/
 
Американци превърнаха T-72 в управляема мишена
25.04.2017, 07:37
Американската компания Kratos успя да превърне руския танк T-72 в лесно управляема мишена.
Оборудван с допълнителна електроника, T-72 може да се управлява дистанционно, без хора в него, от големи разстояния, споделят от американската компания, цитирани от technews.bg.
Т-72 е превърнат в автономна машина, която ще се използва от американските военни за подготовка на личния състав, както и за тестване на нови видове оръжия.
В частност, модернизираният танк ще играе ролята на движеща се мишена, съобщиха от Kratos, която е реализирала проекта чрез своето бизнес подразделение Micro Systems.
Усъвършенстваната бойна машина се управлява от система AGATCS, която се използва също при дистанционно управление на редица други движещи се мишени – наземни, летящи и дори плаващи. Адаптирането на тази система за Т-72 е било по-сериозно предизвикателно, отколкото за други машини, тъй като танкът, датиращ от 1973 г., има доста сложно управление.
Т-72 е най-разпространеният боен танк от второ поколение и основна машина за армията на някогашния СССР. Разработката на модела стартира през 1967 г., а шест години по-късно започва серийното производство на T-72. Скоро след това танкът влиза на въоръжение и в българската армия.
През 2005 г. производството на Т-72 е прекратено официално, след като от конвейера са слезли 30 хиляди машини. Модификациите на танка превишават 50 – в България, например, са доставени както оригинални руски, така и чешки T-72 машини, направени по лиценз.
Най-новата модификация на Т-72 се появява преди няколко години. Тя се нарича Т-72Б4 или Т-72Б3М. Подобренията по танка са много и на практика го изравняват по възможности с Т-90.
Т-72Б4 разполага с ново 125-милиметрово оръдие, нова електроника за управление на огъня, най-новата композитна броня "Реликт", нов по-мощен двигател с 1130 к.с. (старият бе със 780 к.с.), нова автоматична трансмисия и камера за задно виждане. При създаването на модификацията са отчетени резултатите на Т-72 от конфликта в Сирия. Русия планира да ъпдейтне 150 бройки от Т-72БС до новия стандарт, като подобрението ще струва по 234 000 долара на танк или общо около 35 милиона долара. - Още за Т-72
Източник: http://it.dir.bg/
 

 
Британския есминец HMS Daring навлезе в акваторията на Черно море
24.04.2017, 22:14
Еминецът на ВМС на Великобритания тип 45 HMS Daring (Дръзкият) (D32) днес, 24 април, премина през турските проливи и навлезе в акваторията на Черно море, съобщава турския информационен портал Bosphorus Observer.  Планирано е корабът да извърши няколко тренировъчни учения в Черно море с румънската фрегата F221 „Крал Фердинанд“.
След това британският боен кораб ще направи двудневен престой в Констанца. В този период командирът му капитан Маркус Хембър ще посети военноморското командване на Румъния и местните власти. Междувременно румънски и британски войници ще извършат общи учения, целящи развитието на специфичните процедури за действие при инспектиране на съдове, заподозрени, че извършват контрабанда.
До сега общо са построени шест кораба от този тип, като последния влезе в състава на флота на 26 септември 2013 година. Те заменят есминците тип 42, приети на въоръжение през 1970-те години.
Техническите характеристика на есминците тип 45 са: дължина - 152,4 м, ширина - 18 м, водоизместимост - 7350 тона, максимална скорост - 27 възла, далечина на плаване - 7000 мили, екипаж - 190 човека. Корабът е въоръжен със зентно-ракетни установки "PAAMS", 6 пускови установи "Sylver VLS", 16 ракети "Aster 15" и 32 ракети  "Aster-30", артилерийски установки 114 мм и 30 мм, 4 торпедни апарата, един вертолет "EH101 Merlin". - Още за тип 45
 
Войвода, генерал и полковник в бой за военен министър
24.04.2017, 21:08
На финалната права само трима са останали в боя за министър на отбраната в коалиционното правителство на ГЕРБ и Обединените патриоти. Войводата Каракачанов се спряга и като четвърти вицепремиер, но и като военен министър. ГЕРБ не се отказва от фаворита си ген. Константин Попов, бивш офицер №1.
Рулетката на избора включва и бившият зам. министър на Аню Ньоиски - Валентин Радев. Има и четвърти?..........Прочети още
 
САЩ ще трябва да се противопоставят на Русия
24.04.2017, 20:36
Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис намекна за засилващи се притеснения за дейността на Русия в Афганистан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
"Ще разговаряме с Русия дипломатично", подчерта Матис. "Ще правим това където е възможно, но ще се наложи да се противопоставим на Русия, когато това, което те правят противоречи на международния закон или нарушава суверенитета на други страни", добави той.
"Например, изпращането на каквито и да било оръжия от друга страна би било нарушение на международните закони", заяви Матис.
По време на пресконференцията с министъра на отбраната, най-високопоставеният американски офицер в Кабул генерал Джон Никълсън пък намекна, че Русия въоръжава талибаните. Генералът не съобщи конкретни данни за руското участие в конфликта в Афганистан, но заяви, че няма да оспори, че Москва осигурява оръжие на талибаните.
Други представители на САЩ вече са обвинявали Русия, че оказва подкрепа на талибаните. Генерал Никълсън обаче е първият, намекнал публично, че тази подкрепа може да включва и оръжия, отбелязва АП.
Генералът допусна още, че предвид "майсторското" планиране на убийството на над 140 афганистански войници във военна база, е възможно за него да е отговорна базираната в Пакистан мрежа Хакани. Талибанското движение пое отговорност за нападението, припомня АП.
Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис се срещна с президента Ашраф Гани и други високопоставени лица само часове, след като министърът на националната отбрана на Афганистан Абдула Хан Хабиби и началникът на генералния щаб на въоръжените сили Кадам Шах Шахим подадоха оставки заради масовото убийство в базата.
По-рано днес високопоставен военен от САЩ, пожелал анонимност, заяви пред медиите в Кабул, че Русия осигурява картечници и други оръжия, които талибаните използват в провинциите Хелманд, Кандахар и Урузган. Москва отрича да осигурява подобна подкрепа на талибаните и заявява, че контактите с талибаните са ограничени до опазване на сигурността и подтикване на религиозните фундаменталисти да се помирят с правителството. Русия предлага и да се облекчат глобалните санкции срещу талибански лидери, които покажат склонност към сътрудничество, отбелязва АП.
Неотдавна ген. Джон Никълсън, най-високопоставеният американски военен в Кабул, заяви пред Конгреса, че се нуждае от още няколко хиляди войници, които да подкрепят афганистанските сили за сигурност в стремежа им евентуално да се борят самостоятелно срещу талибанските бунтовници.
Матис предрече, че 2017 г. ще е още една трудна година за афганистанските сили, които се борят с талибаните.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Наградиха офицери от Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища
24.04.2017, 19:50
Снимка Димитър БебеновНачалникът на отдел ”Военни паметници и военнопатриотично възпитание” в МО Иво Антонов приветства днес членовете на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ на тържеството за отбелязване на 25 години от възстановяването на организацията и 100 години от рождението на нейния първи председател капитан от запаса Любомир Банковски. Той връчи награди от името на министъра на отбраната ген. Стефан Янев.
С почетен знак на МО „Св. Георги” – трета степен за офицери, бе награден майор от запаса Владимир Матев; с бинокъл – капитан от запаса Димитър Ландринов; със сувенирен щик-нож „Манлихер” на поставка – майор от запаса Димитър Колев; с грамота Максим Максимов,  Галин Крумов, Анелия Зиновиева и Симеонка Петкова.
Приветствия и пожелания за успешна по-нататъшна работа бяха поднесени още от доц. д-р Иван Сечанов – председател на Съюза на ветераните от войните, младши лейтенант от запаса Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, генерал-майор от запаса Ангел Златилов – председател на СОР „Атлантик”, полковник от резерва Ангел Георгиев – председател на Българската авиационна асоциация, генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков – председател на Асоциацията на Сухопътните войски и Обществения съвет по въпросите на отбраната, капитан I от запаса Георги Методиев – председател на клуб „Военни моряци” към СОСЗР, капитан I ранг от запаса Румен Тотев – секретар на Столичния съвет на СОСЗР и генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – председател на СОСЗР. От името на началника на академията генерал-майор Груди Ангелов бе връчена на съюза почетна грамота на Военна академия „Георги С. Раковски”.   За живота и делото на капитан Банковски говори д-р Иван Обрешков.
Председателят на съюза капитан далечно плаване Атанас Илев припомни, че на 20 март 1992 г. в ЦВК е възроден съюзът. Началото сложили 547 бивши офицери. За 25 години организацията е имала шест председатели – Любомир Банковски, Дянко Марков, Николай Предов, Александър Узунов, Николай Рухчев и Атанас Илев. Днес, каза председателят, в нашите редици има 66 офицери, завършили Военните на Негово Величество училища и 12 – ШЗО. Перспектива пред съюза има, защото в него членуват потомци и съмишленици.
Капитан далечно плаване Илев благодари на Министерството на отбраната в лицето на Иво Антонов и подполковник от резерва Манол Тенчев от дирекция „Социална политика” за помощта при реализиране на цялостната дейност на съюза. Подчертана бе и добрата съвместна дейност с ИА „Военни клубове и военно-патриотично възпитание”.  Когато сме заедно ще вървим напред, както и досега, каза капитан далечно плаване Илев, отдавайки значимото на ползотворното сътрудничество с останалите военно-патриотични съюзи. - (видео) 
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
DCNS и Thales с договор за новата френска фрегата
24.04.2017, 19:43
Френското министерство на отбраната обяви на 21 април 2017 г., че е възложило на DCNS договор за разработване и изграждане на 5 фрегати с междинен размер (FTI), предназначени за френския флот. За целта DCNS ще предложи френска версия на новата си фрегата BELH@RRA®. Първата от петте фрегати по проекта ръководен от френската Генерална дирекция за въоръжение и техника (DGA) трябва да бъде доставена през 2023 г., и трябва да е оперативно готова през 2025 г.
Новата фрегата BELH@RRA ще бъде проектирана и разработена от DCNS, като съвместно с THALES ще бъде разработена ново поколение радари, с които ще бъде оборудвана тя.
Стартирането на програмата FTI ще бъде от полза за работните места на групата DCNS, най-важните от които са тези в корабостроителницата DCNS Лориент, и на нейните подизпълнители. Дизайнът на фрегатите BELH@RRA ще отнеме около 2 милиона часа работа за дизайнерските офиси на DCNS. За цялата група DCNS изграждането на фрегата BELH@RRA означава 2 милиона часа заетост, от които 300 000 часа за дизайнерските екипи.
Ерве Жиру, председател и главен изпълнителен директор на DCNS, заяви: „DCNS е горд да допринесе, заедно с THALES, за обновяването на френските ВМС с нов плавателен съд, отговарящ на нуждите на флота, който е от световна класа. Новата фрегата е ключов елемент от нашата гама от военни кораби и възлагането на този договор ни позволява да разработим фрегата, която отговаря на очакванията на динамичния международен пазар“.
Фрегатата е с водоизместване от 4000 тона, предназначена е за борба с подводен противник. Френската версия на BELH@RRA е предназначена да отговори на различните национални нужди на френските ВМС. Фрегатата ще има разширени способност за самозащита и за действия на специалните сили. Не на последно място, фрегата ще бъде оборудвана с новия радар с 4 плоски антени THALES SEA FIRE и ще бъде снабдена с ракети Aster 30 от европейския ракетен концерн MBDA.
Първата фрегата за дигиталните ВМС
Разработена за екипажи, които ще поемат ръководна роля около 2020 г., фрегатите BELH@RRA ще се възползват от най-новите цифрови технологии. Те ще бъдат оборудвани с най-новата генерация бойни системи. Това ще доведе до по-голяма бързина на тактическия анализ, вземането на решения и използването на оръжия.
Интегрирането на най-новите цифрови технологии ще гарантира, че корабът ще може да се развива в продължение на почти 40 години. Системите за обработка на информация ще бъдат модернизирани постепенно, за да бъдат адаптирани към промените в оперативния контекст, появата на бъдещи заплахи и кратките цикли на обновяване на новите технологии.
С фрегатата BELH@RRA DCNS възнамерява да продължи успеха, с който се ползват фрегатите тип La Fayette, с първокласна референция на пазара на военноморски съдове с над 12 бройки продадени навсякъде по света.
DCNS завършва продуктовата си линия, като позиционира новата фрегата BELH@RRA между 6000-тонната многофункционална фрегата FREMM и корветите Gowind с водоизместване от 2500 до 3000 тона.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Сърбия купува автоматични пушки "SKAR-L" за нуждите на армията
24.04.2017, 19:30
Сърбия купува автоматични винтовки "SKAR-L" от Белгия за нуждите на армията, като част от реализацията на "Проект 1500" за превъоръжаването на 1500 военнослужещи от специалните части, предава сръбското издание на "Sputnik".
Автоматичните винтовки "SKAR-L", произведени от фирмата "Fabrique Nationale d'Herstal", се изпълняват в два варианта - с калибър 5,56 мм. и 7,62 мм. и са приети на въоръжение в САЩ, Мексико, Полша, Грузия, Италия, Португалия и др.
Според "Sputnik" сръбското министерство на отбраната все още не е уточнило кои части ще получат новото въоръжение.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Министерството на отбраната приключи обобщаването на постъпилите предложения от участниците в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет
24.04.2017, 14:11
В Министерството на отбраната приключи анализирането, оценката и обобщаването на постъпилите предложения от участниците в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет - Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия. Работата на междуведомствената работна група, назначена със заповед на министър-председателя и с председател командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, завърши в указания срок, като бяха спазени всички изисквания и процедури, които са необходими за финализирането на този процес.
В рамките на правомощията си работната група обобщи постъпилите предложения и изготви протокол, който ще бъде представен на правителството за вземане на решение за продължаване на процедурата.
Окончателното оповестяване на резултатите от конкурса ще стане след приемането им от Министерски съвет, който ще даде мандат за водене на преговори.
С цел осигуряване на необходимата прозрачност и приемственост в сферата на отбраната служебното правителство е готово да предостави резултатите от работата на междуведомствената група на парламентарните сили в 44-тото Народно събрание.
Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден с Решение на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и предвижда на първия етап от неговата реализация да бъде сключен междуправителствен договор за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 2020 г.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Джеймс Матис пристигна на изненадваща визита в Афганистан
24.04.2017, 12:50
Министърът на отбраната на Съединените американски щати Джеймс Матис пристига в понеделник на изненадваща визита в Кабул, часове след оставката на афганистанския му колега, предава AFP.
Това е първа визита на Матис в качеството му на военен министър на Вашингтон. В Кабул той ще проведе среща с държавния глава Ашраф Гани – по-малко от две седмици, след САЩ хвърлиха „майката на всички бомби“ над източната част на Афганистан.
 
Летяха пилотите за новия изтребител
24.04.2017, 12:44
Невероятни летци! Всеки от тях идва със съкратен заход за кацане. Това е изключително трудно. Някои го нарекоха екшън. Той се разигра в небето над летище Долна Митрополия. Героите бяха българи. Сред тях са първокласните пилоти майор Петко Димитров с нальот над 1000 часа и майор Пламен Иванов, награден от президента с орден „За военни заслуги“, трета степен, за проявен изключителен професионализъм по време на авиационен инцидент.
Поводът за шоуто е 75 години от началото на летателната подготовка на легендарното летище Долна Митрополия. На празничната церемония се срещнаха млади пилоти и стари асове. Началото бе поставено със слово на командира на Учебна авиационна база „Георги Бенковски” полковник Петър Банков. Същият, който като майор успя да преодолее екстремална ситуация във въздуха с МиГ-21 и да стартира отново спрелия двигател на височина 15 хил. метра. Днес той учи бъдещите пилоти. И те показаха майсторство, независимо дали имат 200 или 1200 часа във въздуха. Демонстрираха по безспорен начин завидни техники на пилотиране със самолетите Л-39 и Пилатус РС-9М.
Малко преди това подполковник Ангел Николов, заедно с капитан Асен Райков, получи от командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков нагръдния знак „Летец-пилот 1-ви клас“. Какво означава това? „Като ниво на подготовка това е постигане на пълните способности, които учебната авиация дава – способност за работа денем и нощем в прости и сложни метеорологични условия.“
Признанието за тези, които служат на летището, дойде от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. Държавният глава удостои Учебната авиационна група с почетния знак на президента. Славната история на летището показва, че сме силни, когато има приемственост, посочи генерал-майор Цанко Стойков. Изразявам, подчерта той, искрената си надежда, че ще се увенчаят с успех нашите усилия за възраждане на Висшето военновъздушно училище. Това, отбеляза генералът, ще бъде адекватен отговор на очертаващата се необходимост от единна образователна институция. То, продължи командирът на ВВС, ще се превърне в този интегриращ център, който ще дава необходимото авиационно образование от курсанта и войника до сержанта, офицера и студента. (От 15 години курсантите се обучават във факултет „Авиационен“ към НВУ „Васил Левски“.)
Ще се върне ли старото училище с нова физиономия и мисия? Като генерали и командири на ВВС за тази перспектива работиха днешният президент Румен Радев и Константин Попов, който от няколко дни е депутат в 44-тото народно събрание. По наша информация е даден ход на проекта. За резултата предстои да разберем.
Засега важното е, че знак на гърдите си за класна специалност „Летец-пилот 3-ти клас” сложиха един старши лейтенант и седем лейтенанти. Това бяха Валентин Леков, Тодор Христов, Тодор Тодоров, Денислав Танков, Георги Йорданов, Методи Иванов, Симеон Георгиев и Валентин Митев. Техните знаци бяха връчени от пилоти ветерани на ВВС. На практика това е връщане към старата практика, която беше във висшето военно училище, казва подполковник Николов. Тоест в годината на завършване или като лейтенанти да придобиват тази класна специалност. Те са продукт от интензивната летателна подготовка, чийто замисъл и реализация започна по времето, когато командир на ВВС бе ген. Румен Радев. Това е, прогнозира заместник-командирът, гръбнакът на групата, която ще се приучва на новия боен самолет, чийто инвестиционен проект бе утвърден от миналото Народно събрание.
През годините от летище Долна Митрополия тръгнаха офицери, които по-късно изкачиха различни върхове не само във военната йерархия. Тук се научиха да пилотират двамата наши космонавти генералите Георги Иванов и Александър Александров. В кабинетите и по пистата направиха първите крачки във военната професия бъдещите началници на Генералния щаб и на отбраната генералите Михо Михов, Симеон Симеонов, Никола Колев и Константин Попов, които след уволнението си влязоха в политиката. Както и министрите на отбраната Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов. Точно преди 30 години днешният президент и върховен главнокомандващ Въоръжените сили генерал-майор от запаса Румен Радев завърши Висшето военновъздушно училище.
Историята показва, че през 1948 г., когато Народното военновъздушно училище се премества от летище Враждебна в Долна Митрополия, са приети за обучение 250 курсанти летци, които обаче се оказват недостатъчни. На следващата година броят на приетите, включително и обучените в аероклубовете, стига 400. Две години по-късно завършват два випуска девойки. За тазгодишния прием са заявени по пет места за специализации „Летец-пилот” и „Летателни апарати и авиационни двигатели”. Коментарът е излишен.
И още интересни факти, но от миналото. През зимата на 1963 г. пристигат от Алжир група курсанти, които се обучават на Як-11 и МиГ-17. През 1984 г. завършват обучението си кадри за ВВС на Алжир, Виетнам, Мозамбик, Никарагуа, Йемен и Сирия. Днес чуждестранни курсанти няма. Няма и самостоятелно Военновъздушно училище. След драстичното съкращаване на обучаемите в училището се разкрива нова структура за подготовка на авиационни специалисти, наречена Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”. От 2012 г. тя е Учебна авиационна група в състава на авиобаза „Граф Игнатиево”. По план от 1 юли трябва да стане самостоятелна.
Съчетаването на минало, настояще и бъдеще в името на чисто и неприкосновено българско небе са сред основните ни предизвикателства и приоритети, е категоричен командирът полковник Петър Банков. Както се видя на летището, този метод работи добре. Пилотите са със самочувствие на знаещи и можещи!
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
БГ командоси на съвместно учение с морските „тюлени“ на САЩ в Германия
24.04.2017, 12:40
Тактическа група за специални операции от състава на базираната в Пловдив 68-ма бригада Специални сили замина за Германия за участие в учението „Saber Junction-2017“, което ще се проведе от 24 април до 20 май в тренировъчните центрове Хохенфелс и Графенвьор. Там българските командоси ще изпълняват съвместни задачи заедно с морските „тюлени“ на САЩ и силите за специални операции на Албания и Естония. Командването на многонационалната тактическа група е поверено на подполковник Божидар Бойков, командир на Първи батальон в 68-ма бригада Специални сили.
По време на учението ще се извършва специално разузнаване в голяма дълбочина на противникови групировки; военно подпомагане, включващо съветване, обучение и използване на местни сили на паравоенни формирования; освобождаване на пленени собствени военнослужещи; директни акции – засади, диверсии и неутрализиране на местни терористични лидери, и контра снайперови действия и задачи, свързани с неконвенционални бойни действия. След завършване на учението тактическата група ще продължи подготовката си с водене на реални стрелби в сгради и населени места в най-големия стрелкови комплекс в Германия, намираще се в Графенвьор.
От 1 януари до 31 декември 2017 година тактическата група за специални операции от състава на 68-ма бригада Специални сили е в дежурство като част от Компонентното командване за специални операции на Силите за незабавен отговор на НАТО, допълниха от военното подразделение в Пловдив.
Източник: https://trud.bg/
 
СИПРИ: Ръст на военните разходи в световен мащаб, САЩ са лидери
24.04.2017, 09:41
За втора поредна година военните разходи се увеличават в световен мащаб - през 2016 г. за военни цели са похарчени 1,69 трлн. долара. Това се казва в публикувания в понеделник доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), пише австрийският вестник Der Kurier.
Индия и Русия са сред петте най-големи нации, които са отделили най-много средства за въоръжаване. В Европа първенецът е Латвия. Петнадесет страни с най-големите военни разходи (общо 1.36 трлн. долара) са отговорни за 81 % от средствата, изразходвани от всички държави.
Лидер във военните разходи все още са САЩ, които през предходната година са отделили 611 млрд. долара за целите на армията. Сумата е по-малка, отколкото тази, похарчена през 2010 г., но СИПРИ припомня, че разходите за отбрана са увеличени с 1,7 % - значително по-скромно в сравнение с другите световни сили. Това може да се дължи отчасти на изтеглянето на част от американските войски от Афганистан и Ирак.
За сметка на това през 2016 г. Китай е похарчил 5,4 % повече за военни цели, увеличавайки бюджета до 215 млрд. долара. Сред водещите причини вероятно са напрежението на Корейския полуостров и спорът за островите в Южнокитайско море.
Разходите на Русия са се повишили с 5,9 % до 69,2 млрд. долара. По този начин страната изпреварва Саудитска Арабия, чиито военен бюджет се е свил с внушителните 30 % до 63,7 млрд. долара. Подобна съдба имат и други държави, в които петролът е основно перо в приходите, като Венецуела (-56 %), Южен Судан (-54 %), Азербайджан и Ирак (-36 % всяка).
Източник: http://focus-news.bg/
 
Русия може да направи приоритетни доставки на средства за ПВО в Сирия
24.04.2017, 08:25
Русия може да приоритетно да разположи системи за противовъздушна отбрана (ПВО) в Сирия, ако не бъде постигнато споразумение, заяви пред РИА "Новости" в събота (22 април) председателят на Комисията по отбрана и безопасност на Съвета на федерацията Виктор Озеров.
Парламентаристът допълни, че това няма да представлява допълнителна тежест за отбранителната промишленост на страната.
По-рано сирийският президент Башар Асад каза в интервю за агенцията, че Дамаск се интересува от най-новото поколение системи за противовъздушна отбрана, а преговорите по тези въпроси между министерствата на отбраната на двете страни нарече "част от ежедневните отношения". Той допълни, че терористите са унищожили повече от половината ПВО система на страната и тя трябва да ги възстанови.
По думите на Озеров, ако бъде взето решение за такива доставки, в тях "няма нищо необикновено, като се има предвид, че Сирия се намира във война с терористите и че Русия ѝ помага в изпълнението на задачите за борба с тероризма".
 

 
ВМС на Турция получиха нов десантен кораб
23.04.2017, 21:34
Вчера в Истанбул се е състояла церемония по приемането на въоръжение в турските ВМС на десантния кораб национална разработка Bayraktar L-402, построен в рамките на проекта LST (Landing Ship Tank), съобщава агенция Anadolu.
През 2011 година Секретариатът на отбранителната промишленост на Турция подписа договор с турската компания HAVELSAN за постройката на два танкодесантни кораба LST за ВМС на страната. Bayraktar, първият от тях, бе спуснат на вода през 2015 година. - (видео)
Вторият кораб Sancaktar L-403 бе спуснат на вода през юли 2016 г. и в момента се достроява. - (видео)
Танкодесантните кораби LST при дължина 138,75 метра и ширина 19,6 метра имат водоизместимост от 7125 тона. Максимална скорост - 18 възла. Товароподемност – 1200 тона. Може да приеме на борда си до 20 танка. Има оборудвана вертолетна площадка. Корабът е оборудван със системата за бойно управление Genesis.
 
Ръст в експорта на израелско оръжие през 2016 година
23.04.2017, 19:27
Според публикацията „Europe et Afrique, cibles des industries israeliennes de defense“ във френското издание „Intelligence online“, шефа на израелската агенция за износ на въоръжения SIBAT Мишел Бен-Барух на 29 март 2017 година е обявил, че през 2016 година експорта на израелско въоръжение е нараснал с 12% и е достигнал  6,5 млрд долара (според обема на сключените контракти).
Отбранителната промишленост на Израел е достигнала тези добри показатели, работейки в две основни направления. От една страна, израелските компании са били много активни в Африка, особено в Нигерия. От друга страна, вълната от терористични атаки в Европа, извършени от ислямисти, направи доста привлекателен експорта на технологии против такива заплахи, разработени през последните години от израелски компании.
Министерството на отбраната на Израел наскоро съобщи, че то е дало еспортни лицензи за доставка на оръжие в 160 страни по света, включително и в 10 арабски държави.
 
Екипаж на индонезийски Су-30МК успешно приземява изтребителя след удар с птица
23.04.2017, 18:20
Вчера след излитане на височина около 250 метра птица попада в десния въздухозаборника на индонезийски Су-30МК, причинявайки пет експлозии в двигателя.
Екипажът изключва двигателя и кръжи над летището за изразходване на част от горивото, след което успешно каца с един работещ на режим „максимал” двигател.
Пилотите подполковник Anton Pallaguna и лейтенант Ahmad Finandika са наградени от командването на ВВС на Индонезия за професионалните си действия и спасяването на изтребителя. - Още за Су-35
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
В Крим откриха паметник на бивш американски президент
23.04.2017, 12:20
Паметник на 32-я президент на САЩ Франклин Делано Рузвелт беше открит в Ялта, съобщи РИА "Новости" в събота (22 април).
Събитието стана част от традиционните чествания на улица "Рузвелт". "Паметникът е създаден с оглед на заслугите на Франклин Рузвелд в съхранението на мира през ХХ век", каза за агенцията кметът на града Андрей Ростенко.
Бюстът на участника в историческата Ялтенска конференция през 1945 година е изготвен в средата на миналия век от севастополски скулптор и е съхраняван в музейния архив.
Кметът подчерта, че инициативата за поставянето на паметника идва от гражданите на Ялта. "Аз поддържам тази идея и подкрепям задачата за пълно възстановяване на ул. "Рузвелд" – една от най-уютните и желани за разходка улици", каза Ростенко. - (видео)
Кримската (Ялтенска) конференция на ръководителите на трите съюзнически антихитлеристки сили – СССР, САЩ и Великобритания, се провежда между 4 и 11 февруари 1945 година в бившата царска резиденция – в двореца Ливадия. Там те обсъждат въпроси около следвоенното устройство на света.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
АУГ на ВМС на САЩ, оглавена от самолетоносача „Карл Винсън“, ще проведе съвместни учения заедно с японските сили за самоотбрана
23.04.2017, 08:34

Авионосната ударна група (АУГ) на американските ВМС, водена от атомния самолетоносач CVN-70 „Карл Винсън“, ще проведе съвместни учения с ракетните есминци DDG 178 „Ашигара“ и DD 106 „Самидаре“ на японските сили за самоотбрана на юг от Корейския полуостров. Това съобщава агенция ТАСС, позовавайки се на местната Kyodo.
В състава на АУГ освен CVN-70 влизат палубното авиокрило CVW-2 (Carrier Air Wing), ракетните есминци Michael Murphy и Wayne E. Meyer, въоръжени с бойната унформационно-управляваща система Aegis, и ракетния крайцер Lake Champlain.

Ученията започват днес и ще продължат между три и пет дни. През това време двете страни ще отработят маневри в състава на тактически групи и ще проведат обучение по комуникация. Също така не е изключено, корабите на Вашингтон и Токио да се придвижат на североизток и да продължат съвместните учения в Японско море.

Японската агенция отбелязва, че по този начин САЩ и Япония искат да окажат сдържащо въздействие на Северна Корея, която е възможно да проведе поредно ядрено изпитание или изстрелване на балистични ракети по случай предстоящата на 25 април годишнина от основаването на Корейската народна армия.

 

 
В състава на обединеното стратегическо командване "Север" е сформиран 14-ти армейски корпус
22.04.2017, 20:22
На 21 април 2017 година в Москва под ръководството на министъра на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу се проведе поредното заседание на Колегията на военното ведомство.
Единият от въпросите, който се обсъждаше от ръководния състав на ВС на РФ, бе реализацията на Плана за дейността на Северния флот през периода 2016-2020 година.
Министър Шойгу съобщи, че във връзка с неговото изпълнение през миналата година са изпълнени 20 организационни мероприятия , а през април т.г е сформиран 14-ти армейски корпус.
Според сведения в руските СМИ, в състава на новосформираното обединение са включени двете дислоцирани на Колския полуостров отделни арктически мотострелкови бригади - 80-та (Алакуртти) и 200-та (Печенга). По всяка вероятност, „14-й" номер на новия армейски корпус е даден в чест на действащата в Заполярието в периода на Великата Отечествена война 14-та армия.
 
Удостоиха Учебната авиационна група „Георги Бенковски“ с почетния знак на президента
22.04.2017, 19:45
Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев удостои Учебната авиационна група „Георги Бенковски“  с почетния знак на държавния глава. Отличието връчи неговият съветник по отбрана и сигурност полковник от запаса Илия Милушев на днешната церемония във връзка с отбелязването на 75 години от началото на летателната дейност на  летище Долна Митрополия. На празника се срещнаха млади пилоти и стари асове, както и стотици  фенове на бойната ни авиация.
Славната история на летището показва, че сме силни, когато има приемственост, посочи в приветствието си командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Изразявам, подчерта той, искрената си надежда, че ще се увенчаят с успех нашите усилия за възраждане на Висшето военновъздушно училище. Това, отбеляза генералът, ще бъде адекватен отговор на очертаващата се необходимост от единна образователна институция. То, продължи командирът на ВВС, ще се превърне в този интегриращ център, който ще дава необходимото авиационно образование от курсанта и войника, до сержанта, офицера и студента.
Съчетаването на минало, настояще и бъдеще в името на чисто и неприкосновено българско небе са сред основните предизвикателства и приоритети в дейността на факултет „Авиационен“ и Учебната авиационна група, заяви в празничното си слово командирът полковник Петър Банков.
Със заповеди на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и командира на авиобаа Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов бяха наградени военнослужещи и цивилни служители.  Генерал-майор Стойков връчи нагръдни знаци за първокласни пилоти на подполковник Ангел Николов и капитан Асен Райков. Знак на гърдите си за класна специалност „Летец – пилот 3-ти клас” сложиха един старши лейтенант и седем лейтенанти. Това бяха Валентин Леков, Тодор Христов, Тодор Тодоров, Денислав Танков, Георги Йорданов, Методи Иванов, Симеон Георгиев и Валентин Митев. Техните знаци бяха връени от пилоти ветерани на ВВС. Кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска връчи годишната академична награда „Най-добър курсант” съпроводена с 1200 лв. на старшина Иван Стефанов – четвърти курс „Радиоелектронно оборудване на летателния апарат”.  Тя също изрази надежда, че ще бъде възстановено Висшето военновъздушно училище. Поздравление отправи и кметът на Община Плевен Георг Спартански. Министърът на отбраната ген. Стефан Янев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев бяха изпратили поздравителни адреси.
Днешните пилоти демонстрираха завидни техники на пилотиране със самолетите Л-39 и Пилатус РС-9М. Аплодисментите събраха майорите Петко Димитров, Пламен Иванов, Пламен Ковачев, Валентин Иванов, капитаните Янчо Христов и Тихомир Тодоров и старши лейтенантите Светослав Пентиев, Александър Иванов, Валентин Митев и Красимир Цолов. Кулминацията бе прелитането на смесена група от три Л-39 и два РС-9М във формация „Клин”.  
На празника дойдоха още заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, командирите на авиобаза бригаден генерал Иван Лалов, бригаден генерал Димитър Иванов и полковник Валентин Иванов, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Боданов, командири на формирования, офицери и сержанти. Командването на ВВС не беше забравило ветераните. Тяхната група се ръководеше от председателя на Българската авиационна асоциация полковник от резерва Ангел Георгиев.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
През 2016 г. изтребители на НАТО са вдигани по тревога 780 пъти заради руски самолети
22.04.2017, 15:54
През 2016 г. изтребители на НАТО са били вдигнати около 780 пъти по тревога от базите си в Европа, за да идентифицират и наблюдават руски самолети. Този брой мисии е по-голям отвсякога след края на Студената война, съобщи ДПА, като се позова на представител на алианса в германската военновъздушна база Рамщайн.
За сравнение, през 2015 г. изтребители на НАТО в Европа са излетели по тревога 410 пъти.
Задачата на пилотите в такива случаи е да се убедят, че приближаващият се самолет не създава опасност.
Базирани в Европа самолети на Алианса са излетели миналата година по тревога общо 870 пъти, но само в 90 от случаите причината са били самолети на други страни, а не руски, предава БТА.
ДПА цитира експерти, според които маневрите на руските самолети по правило са напълно законни и не нарушават международните правила. Понякога се случвало и самолети на НАТО да летят без включени транспондери.
Понастоящем с участието на Международната организация на гражданската авиация (ИКАО) се обсъжда възможността за въвеждане на по-строги международни правила за поведение в небето, посочва ТАСС.
Свеждането до минимум на рисковете от инциденти с участието на руски самолети и самолети на Алианса е в интерес на всички страни, каза за ДПА представител НАТО. Според него темата се обсъжда и в рамките на Съвета Русия - НАТО.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Превъоръжават крайцера „Адмирал Нахимов” с хиперзвукови ракети „Циркон”
22.04.2017, 15:38
Руският тежък атомен ракетен крайцер „Адмирал Нахимов” проект 1144 ще влезе в строя през 2020 г. след пълното му обновление, съобщил главнокомандващият ВМФ адмирал Владимир Корольов, цитиран от RG.RU.
Крайцерът ще стане първият носител на хиперзвуковите ракети „Циркон”, след като договорът за тяхното създаване и инсталиране на пусковите установки беше сключен още през 2015 г. На кораба ще са разположени 10 универсални установки за вертикално изстрелване на 80 ракети „Калибр”, „Оникс” и „Циркон”. Така „Адмирал Нахимов” четворно ще увеличи ударната си мощ и ще измести флагмана на Северния флот „Пьотр Велики”. Главна особеност на противокорабната ракета „Циркон” е нейната неунищожимост – на скорости 8М системите за ПВО не успяват да реагират и да обработват постъпващите сигнали. Главна цел на „Цирконите” си остават самолетоносачите. Далечината на полета на ракетата е 1000 км ( максимално 7,5 мин). Автомат зарежда пусковите установки с „Калибр”, „Оникс” или „Циркон” според конкретната задача. - Още за проект 1144
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Модернизацията на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ може да струва 40 млрд. рубли и да отнеме три години
22.04.2017, 15:16
Ремонтът и модернизацията на тежкия крайцер-самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ 063 проект 1143.5 на въоръжение в руския флот (СФ) ще струва 40 млрд. рубли (1,3 млрд. лева), предаде Regnum.
Ремонтът и модернизацията ще започнат през септември тази година в кораборемонтния завод „Звездочка“ град Мурманск и се очаква да приключат в края на 2020 г. Ще бъдат ремонтирани цялата електро-механическата част и главната двигателна установка. Ще бъде модернизиран комплекса за излитане и кацане, а въоръжението ще бъде подменено.
Министерството на отбраната на Русия засега не е потвърдило информацията официално. - Още за „Кузнецов“
 
Британски разрушител ще извърши тренировъчна мисия в Черно море заедно с румънската фрегата „Крал Фердинанд“
22.04.2017, 13:25
Британският разрушител HMS „Даринг“ 032 (Тype 45, Daring Class) на 25 април ще извърши няколко тренировъчни учения в Черно море с румънската фрегата F221 „Крал Фердинанд“, предаде Romania-Insider.
След това британският боен кораб ще направи двудневен престой в Констанца. В този период командирът му капитан Маркус Хембър ще посети военноморското командване на Румъния и местните власти. Междувременно румънски и британски войници ще извършат общи учения, целящи развитието на специфичните процедури за действие при инспектиране на съдове, заподозрени, че извършват контрабанда.
Според официално заявление на румънските ВМС двама румънски офицери ще прекарат седмица на борда на британския разрушител и ще участват в мисиите му в Черно и в Средиземно море.
„Даринг“ е на служба от 2009 г. насам. Дълъг е 151 метра и може да достигне скорост от 30 възела. Екипиран е с ракетни системи кораб-въздух, кораб-кораб, както и с артилерия и торпеда.
 
Руските сапьори използваха нови комплекси при разминирането на Палмира
22.04.2017, 12:41
Сапьорите от сборния отряд на Международния противоминен център на руските Въоръжени сили продължават търсенето и унищожаването на взривни устройства на територията на историческата част на Палмира, съобщиха за ТАСС от руското Министерство на отбраната.
Наред с вече добре представилия се робот „Уран-6″ сапьорите използват за първи път нови инженерни средства, позволяващи да се води разузнаване в труднодостъпни места - в кладенци и подземни тунели.
Сред най-новите инженерни средства, използвани от руските сапьори, е управляемият разузнавателен роботехнически комплекс „Скарабей”. Това е радиоуправляема подвижна колесна база, върху която са установени видеокамери с високо разрешение, микрофон и топловизор, управляема по радиоканал от пулта за видеонаблюдение.
Дистанцията на получаване на изображение и надеждно управление на робота дори в сложни условия на разпространение на радиосигнала достига 250 метра, при това той се придвижва лесно и по пресечена местност. Височината на робота е всичко на всичко 15 см, което го прави почти незабележим за странично око, а електродвигателите му гарантират безшумна работа. - (видео)
При разминиране на особено труднодостъпни места и разрушени здания руските сапьори използват устройствата „Сфера”, представляващо малка топка, снабдена с четири видеокамери, както и микрофон и предаватели.
„Сфера” позволява да се предава изображение едновременно от четирите камери, осигурявайки на своя оператор обзор от 360 градуса. Високата здравина на устройството му позволяват да издържа многократни хвърляния и падания от височина до 5 метра, а встроената система за позициониране - автоматично да приема вертикално положение след хвърлянето. - (видео)
По време на работа сапьорите са екипирани с най-новите защитни костюми - общовойскови комплекти за разминиране ОВР-2 - 02. Тези комплекти гарантират максимално висока степен на защита, снабдени са със системи за телекомуникации и за охлаждане.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Темповете на превъоръжаване на армията и флота на РФ се запазват
22.04.2017, 12:34
Руският президент Владимир Путин постави задачата да се запазят темповете на превъоръжаване на руската армия и флот, а също така да се осигури реализирането на държавната програма за въоръжаване в набелязаните срокове, заяви министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу на заседание на Колегията на ведомството. - (видео)
„Провежданата от нас работа получи положителна оценка от президента на Руската федерация”, каза той.
Шойгу отбеляза, че основните задачи в държавната програма за въоръжаване до 2020 г. се изпълняват в установения обем.
„Като цяло осигуреността на Въоръжените сили със съвременно въоръжение и техника в частите с постоянна бойна готовност съставлява 58,3%, а изправността — 94%”, заяви Шойгу. Според него на ново качествено равнище са изведени силите с общо предназначение. Така осигуреността на Сухопътните войски със съвременно въоръжение съставлява 42%, на Въздушно-космическите сили — 66%, на Военноморския флот — 47%.
 
"Бастион" изпълни първа успешна стрелба в полярни условия
22.04.2017, 09:18
Русия за първи път изпълни успешна стрелба от бреговия ракетен комплекс "Бастион" в Далечния Север, заяви министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу за "Интерфакс", цитиран от Лента.ru в петък (21 април).
Подвижният брегови ракетен комплекс К-300П "Бастион-П" е приет от крайбрежните брегови войски на Военноморския флот (ВМФ) през 2010 година. Комплексът е въоръжен със свръхзвукови противокорабни ракети П-800 "Оникс" с обхват на действие до 300 километра.
Ракетите от този тип, заедно с ракетния комплекс "Калибър", са част от бойния състав от кораби на руския ВМФ.
През последните години се наблюдава интензивно превъоръжение на този комплекс в бреговия ракетен флот. В допълнение към Черно море, където "Бастион" се появяват още през 2009-2011г., те са разполагат и на п-в Камчатка, Курилските о-ви, както и в областта на Северния флот през 2015-2016г.
Според неофициални източници ракетни дивизии "Бастион" са разположени и в Калининградската област. Освен това, през октомври 2016 година дивизиона от Крим бяше прехвърлен в Сирия, а на неговото място на полуострова беше разположено ново подразделение. - Още за БРК „Бастион“
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Днес се провежда открит летателен ден в Долна Митрополия
22.04.2017, 09:10
Днес, 22 април 2017 г. Учебна авиационна група „Георги Бенковски” кани всички, свързали живота си с дейността на летището, любители и приятели на авиацията да присъстват на открит летателен ден по случай 75-ата годишнина на летище Долна Митрополия.
Вратите за посетители ще бъдат отворени в 09,30 ч. Входът е свободен, уточняват от учебната група.
Тържествената церемония ще започне в 11,00 ч. и ще включва слово на полковник Петър Банков - командир на Учебна авиационна група, в което ще направи кратка историческа ретроспекция на миналото и настоящето на Летище Долна Митрополия като център за подготовка на летци и авиационни специалисти за нуждите на ВВС. Слово ще има и Командира на ВВС - генерал-майор Цанко Стойков.
Тържествената част ще продължи с връчване на нагръдни знаци за придобита степен за класна специалност „летец – пилот 1-ви клас” на подполковник Ангел Димитров Николов и капитан Асен Валентинов Райков и връчване на нагръдни знаци за придобита степен за класна специалност „летец – пилот 3-ти клас” на пилотите от втория курс за интензивна летателна подготовка по профила на изтребителната авиация. Това са лейтенантите Теодор Христов, Тодор Тодоров, Денислав Танков, Георги Йорданов, Методи Иванов, Симеон Георгиев, Валентин Митев и старши лейтенант Валентин Леков.
Ще се връчи и годишна академична награда „Най-добър курсант” от Факултет „Авиационен” от Кмета на Община Долна Митрополия Поля Цоновска. Наградата се връчва на курсант старшина Иван Стефанов, 4-ти курс от специалност „Радиоелектронно оборудване на летателния апарат”.
Летателната програма започва в 11,40 часа. Представяне на пилотажните умения и способности на летците – инструктори от състава на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и техните обучаеми. Полетите ще се изпълняват със самолети L-39ZA и Pilatus РС-9М.
Пилотите, които ще летят със самолет на L-39ZA са: майор Петко Димитров, майор Пламен Иванов, майор Пламен Ковачев, капитан Янчо Христов, ст. лейт. Светослав Пентиев и ст. лейт. Александър Иванов.
Пилотите, които ще летят със самолет РС-9М са: майор Валентин Иванов, капитан Тихомир Тодоров, ст. лейт. Валентин Митев, ст. лейт. Красимир Цолов.
Ще бъдат демонстрирани техники на пилотиране в зона сложен пилотаж на малка височина, полет на двойка самолети в зона прост пилотаж на малка височина, прелитане над летището в състав на смесена група от три L-39 и два РС-9М във формация „КЛИН”.
Ще се проведе и демонстрационни полети на леката авиация. Пилотите Антон Георгиев и Валери Илиев от Учебен летателен център „Олимпия Еър” –Плевен, ще изпълнят полети на малка височина с учебно-тренировъчни самолети.
На статичен показ ще бъде изложена авиационна и самолетообслужваща техника.
http://aeropress-bg.com/
 
НАТО ще проведе военновъздушно учение в Балтийското въздушно пространство
22.04.2017, 08:55
Съюзниците в НАТО ще проведат учение на военновъздушните сили в Балтийското въздушно пространство другата седмица, информира литовското Министерство на отбраната.
Четвъртото издание на учението "Ramstein alloy" ще бъде проведено на 25 и 26 април и ще е основно над Литва.
Упражнението ще има за цел провеждане на мисии за охраняване на въздушното пространство в региона и подобряване на оперативната съвместимост между съюзническите въздушни сили, като в него участие ще вземат самолети от Холандия, Германия, Полша, Норвегия, транспортен самолет от Литва, американски танкер и самолети Е-3А AWACS на НАТО.
 

 
Почетни отличия за екипа на българското президентство на СИОР
21.04.2017, 22:17
Със заповед на председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов членовете на екипа на българското президентство на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО (СИОР) през 2014-2016 г. бяха удостоени с високи отличия. Генералът връчи грамотите за почетни членове на СОСЗР на подполковник от резерва Димитър Попов – президент на СИОР, и на полковник от резерва Асен Пейчев, лейтенант от резерва Пламен Лазаров, лейтенант от резерва Антоан Пейчев и старшина I степен от резерва Юлиян Хазан. Той изрази своето удовлетворение от успешното президентство на най-голямата неправителствена организация в света, в която членуват представители на страни от НАТО и „Партньорство за мир”.
Ние бяхме силни, защото зад нас стоеше СОСЗР, посочи подполковник от резерва Димитър Попов. Никога не сме забравяли, каза той, че сме преди всичко българи и нашият успех е успех на България. По време на двегодишното президентство е натрупан много опит и е добре изпълнителната и законодателната власт у нас да го използват при законовото уреждане на материята за резерва на Въоръжените сили и реализирането му на практика.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Вертолетчици заминават за тренировка в Германия
21.04.2017, 20:23
На 21 април 2017 г. в 24-та авиобаза Крумово с тържествен строй и църковен ритуал бяха изпратени военнослужещите, на които предстои да заминат за ротационна подготовка в Германия. Това съобщиха от базата.
От 24 април до 20 май личен състав и вертолет AS 532 AL Cougar ще вземат участие в съвместната Ротационна подготовка SABER JUNCTION 17 в Тренировъчните центрове на Силите на САЩ – Joint Multinational Readiness Center (JMRC), Хохенфелс и Графенвьор, Германия.
По време на съвместната подготовка ще се изпълнява широк спектър от задачи, сред които евакуация денем и нощем с прибори за нощно виждане, евакуация на ранени от бойното поле (CASEVAC), планиране и действия за възстановяване на принудително кацнал или повреден вертолет (DART) и въздушно разузнаване.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Изтребител Ф-18 от самолетоносача „Карл Винсън” се разби в морето
21.04.2017, 19:43

Палубен изтребител-бомбардировач F/A-18E Super Hornet на самолетоносача „Карл Винсън” CVN-70 се разби днес в 18:55 (местно време) в морето Сулавеси в Югоизточна Азия, съобщиха от пресцентъра на 7-ми флот на ВМС на САЩ.
„Инцидентът е станал, когато F/A-18E (VFA-137), влизащ в състава на 2-а палубна ескадрила, се е приближил към „Карл Винсън”. Започнало е разследване”, се казва в съобщението. По данни на военните, пилотите благополучно е успял да се катапултира в морето, след което е бил спасен с хеликоптер. Той не е пострадал.

Отбелязва се, че самолетът е изпълнявал „обичаен полет”, докато самолетоносачът е преминавал през морето Сулавеси. В момента самолетоносачът се движи към Корейския полуостров.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Нови фрегати ще повишат бойния потенциал на руските ВМФ с 30%
21.04.2017, 19:26
В близко бъдеще многоцелевите фрегати от проекта 22350, снабдени с високоточно оръжие с голям обсег на действие, ще станат основните бойни кораби на руския ВМФ, съобщи в петък (21 април) руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от "Российская газета".
Приемането им на въоръжение ще позволи да се осигури плановото обновяване на надводните сили на флота и ще повиши бойния им потенциал с 30%.
В момента в Северния флот завършват изпитанията на главната фрегата по този проект – "Адмирал Горшков" 417. Очаква се тя да бъде предадена на ВМФ в края на юли. Вторият кораб – "Адмирал Касатонов", бе пуснат на вода през 2014 година. В Санкт Петербург се строят още две нови фрегати – "Адмирал Головко" и "Адмирал Исаков". По-рано Шойгу каза, че ще те бъдат въоръжени със съвременните ударни комплекси "Калибър" и "Оникс".  Противовъздушната отбрана на фрегатите пък ще бъде обезпечена с нова зенитна ракетно-артилерийска система с няколко вида управляеми ракети. - Още за проект 22350
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Матис сигурен, че Сирия има химически оръжия
21.04.2017, 13:35
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис изрази увереност, че Сирия притежава химически оръжия. По думите му това е в нарушение на споразумението за неизползване на газови оръжия.
Няма съмнение в международната общност, че Сирия е запазила химически оръжия в нарушение на споразумението си и на съобщенията си, че са предадени. Няма никакво съмнение, поясни Матис пред журналисти по време на посещение в Тел Авив.
Матис допълни, че е вярна информацията, че сирийските сили разпръскват самолетите си в страната.
 
Кюрдската пешмерга получава американска артилерия
21.04.2017, 12:48
Агенцията на Пентагона по военно сътрудничество (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) на 18 април 2017 г. изпратила в Конгреса на САЩ уведомление за планирана доставка в Ирак на въоръжение и военно имущество са стъкмяване на две пехотни бригади и два артилерийски дивизиона за кюрдските въоръжени сили в Северен Ирак (Пешмерга). Съобщението може да се прочете на сайта www.dsca.mil.
Доставката вече е одобрена от Държавния департамент на САЩ. Предполагаемата стойност на сделката възлиза на 295,6 млн долара. В доставката влизат: 36 ремонтирани буксируеми гаубици М119А2 от наличните количества; 4400 автоматични карабини М16А4 кал. 5,56 мм; 186 картечници М240В кал. 7,62 мм; 46 картечници М2 кал. 12,7 мм; 113 автомобила M1151 HMMWV (Humvee); Неуказано количество автомобили M1142 HMMWV, товарни камиони, минохвъргачки и друго спомагателно оборудване.
Гаубиците М119А2 ще станат първите системи за полева артилерия, официално доставени за „Пешмерга”. Доставката включва производители като AM General, Oshkosh Defense, Navistar Defense, Harris Radio и Colt Corporation. Не са известни компенсационни споразумения, предложени във връзка с тази потенциална продажба, но най-вероятно ще бъде за сметка на американско финансиране.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Русия ще демонстрира оръжия за Арктика, макар че там никой не воюва
21.04.2017, 12:17
На военния парад по случай Деня на победата руските военни, освен вече известните танкове "Армата" и ЗРК С-300, ще покажат нова специализирана военна техника, предназначена за водене на бой в условията на Крайния Север.
"Широката публика за първи път ще може да види новата техника за противовъздушна отбрана – зенитнитно-ракетния комплекс "Тор-М2ДТ" и зенитния ракетно-оръдеен комплекс "Панцир-СА", машини за поддръжка", заяви пред журналисти в началото на април главнокомандващия на Сухопътните войски генерал-полковник Олег Салюков. По думите му тази техника ще може да защитава Русия в сложните метеорологични условия на Арктика при пълно отсъствие на пътища и отдалечени бази за поддръжка. Досега Арктика никога не е ставала театър на бойни действия, но потенциалните сражения сред ледниците и в тундрата могат да бъдат свързани с редица трудности, обусловени от специфичния климат на тези територии.
Най-големите проблеми в Арктика са проходимостта на техниката и нейната издържливост на ниски температури.
Първо, през зимата температурите в региона могат да паднат до -60° С. При такъв студ техниката просто се разпада: смазващите елементи се сгъстяват, гумата става чуплива като стъкло, електрониката излиза извън строя.
Второ, оказва влияние и релефът. Под снега могат да се намират огромни канари и цели незамръзнали блата.
"Витязът" на заснежените блата
В руските конструкторски бюра са създадени и е усвоено серийното производство на специализирани армейски всъдеходи, адаптирани към условията на Крайния Север. Един от най-интересните модели е машината ДТ-10 "Витяз". - (видео)
Проектираният още преди 30 години "Витяз" постоянно се усъвършенства. Верижната машина се състои от два съчленени модула. Това от една страна увеличава нейната товароносимост до 10 тона, а от друга позволява да се развие скорост до 40 км/ч, което, за условията на Арктика, е доста висок показател. Последното нововъведение от създателите на "Витяз" е, че той фактически вече представлява бойна бронирана платформа, пригодена за носител на бойни поразяващи средства.
Другата иновация на руските конструктори са всъдеходите с огромни колела от по 2 метра. Специалните гуми значително намаляват налягането върху почвата, което позволява на машината с лекота да преодолява дълбок сняг, блата и замръзнали речни корита. От принципно значение за подобна техника е високото ниво на автономност. Всички модели са така проектирани, че да могат да са в движение най-малко три денонощия. Именно този показател бе демонстриран в хода на няколко учения на руските въоръжени сили в Арктика.
Къде са разположени руските арктически бази
През последните години се очертава, не на шега, борба за Арктика. Страните, които имат излаз на бреговете на Северния Ледовит океан, открито изказват претенции за нейните богати природни ресурси. В тази ситуация Русия постоянно укрепва позициите си в Крайния Север. На мястото на старите съветски военни бази се създават нови, оборудвани по последна дума на техниката. Най-големите от тях се намират на Новосибирските острови и на Земята на Франц Йосиф. Базите "Северна детелина" и "Арктически трилистник" са най-северните в света капитални постройки, изградени по специален проект. На тях постоянно са на служба няколкостотин военнослужещи, осигурени с всичко необходимо за година и половина живот в изолация от "голямата земя".
Именно тези бази са изходните пунктове за северните експедиции на руските военни. В тях са концентрирани десетки единици техника, големи запаси от гориво и продоволствия. Но основното предназначение на базите е радиоелектронното разузнаване и контакт с бойната авиация, контролираща небето над руска Арктика. В перспектива предстои изграждане на базови летища, разполагане на бази с противокорабни и противовъздушни системи, настройка на системи за комуникация с подводници. Ако стане така, че на всичко това му бъде вдъхнат живот, то руският Краен Север ще бъде защитен с надежден щит по въздух, суша и вода.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Ешелон със САУ на пристанище Бургас
21.04.2017, 10:38
В пристанище Бургас се товари дивизион САУ "Гвоздика" (минимум една батарея + машини за управление). На снимките се вижда и друга техника, скрита под тентите. Получателят на въоръжението за сега не е известен.
 
Как оръжие от България стига до терористите в Сирия
21.04.2017, 09:18

6 април, Джеда, Саудитска Арабия. Корабът „Марианне Даника“, плаващ под флага на Дания, акостира на най-голямото пристанище в саудитското кралство. 10 дни по-рано (на 28 март) същият кораб е отплавал от пристанище Бургас, натоварен с тонове оръжие, показа проверка на „Труд“ в сайта за сателитно проследяване Marinetraffic.com.

Корабът декларира, че пренася много опасен товар – Hazard A (Major), което според международната класификация за карго превози означава експлозиви и оръжие. Опасният товар бива разтоварен и след 8 часа престой на пристанището в Джеда „Марианне Даника“ отплава обратно към Бургас. Пратката с българско оръжие не е предназначена за Саудитска Арабия, която не може да го използва, тъй като армията й е оборудвана само със западно оръжие.........Прочети още

 
Чехия планира да участва във военни мисии в Ирак, Мали, Литва и Латвия
21.04.2017, 08:33
Чешката армия планира в края на 2017 г. и в течение на 2018 г. нейни военнослужещи да вземат участие в международните мисии в Ирак, Мали, Литва и Латвия, заяви в четвъртък началникът на генералният щаб генерал Йозеф Бечвар по време на заседание на комисията по отбрана на долната камара на парламента, предава РИА Новости, позовавайки се на местна медия.
„По думите на Бечвар, в течение на годината във военните мисии са участвали около 850 чешки военнослужещи. Тъй като в последните години армията успява успешно да попълва своите редици, се планира постепенно разширяване на участието на чешки военни в международни мисии“, се казва в съобщение на местен новинарски портал.
Отбелязва се, че в Мали чешките военни отново ще вземат участие в подготовката на местните си колеги, а за първи път там ще действат и десет сапьори. В Ирак ще приключи работа бригадата хирурзи, но там ще продължат да действат авиоинструктури, които обучават местните летци и техници да работят със закупените чешки самолети L-159. В страната остават и военните полицаи, чиито редици ще бъдат попълнени от сътрудници на гражданската полиция, в чийто опит властите на Ирак също са заинтересовани.
Началникът на генералния щаб отбелязва, че чешката армия планира да вземе участие и в усилването на източния фланг на НАТО в Европа. За тази цел през 2018 г. в Литва под немско командване ще бъде изпратена механизирана рота, а по-късно под канадско командване в Латвия ще бъде изпратен минометен взвод.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
България посреща най-голямото натовско учение за годината
21.04.2017, 08:27
България се готви да посрещне най-голямото натовско учение за годината. То ще се проведе на територията на три държави - у нас, в Румъния и в Унгария, през юли, съобщава БТВ.
Миналата година се проведоха серия от подобни учения, в който държави от Алианса се включват в отбраната на Балтийските държави и Полша. Сега акцентът е върху югоизточните граници на пакта.
„Сценарият не е насочен към определен противник от регионален или от всякакъв характер. Просто се отработват различни видове тактически прийоми", каза вицеадмирал Емил Евтимов.
У нас през юли на полигоните Ново село и Корен, и летищата Граф Игнатиево и Безмер ще има близо 4000 военни. Само в Ново село ще има близо 2000.
Силите на НАТО няма да надвишават бройката, за която е нужно разрешение на парламента.
"Районът на Черно море е стратегически важен и България осигурява стабилността в него. Най-важното е да се придържаме заедно и да демонстрираме ниво на готовност", заяви Ген. Бен Ходжис.
На оглед вчера бяха водещите американски офицери, които се занимават с планирането на учението в Ново село.
 

 
Руски майор убит в Сирия
20.04.2017, 23:30
Руски майор е бил убит в Сирия, потвърди министерството на отбраната, цитирано от БТА. В същото време то отрече двама руски военни да са загинали в близкоизточната страна.
По-рано днес Ройтерс съобщи за гибелта на офицера от руския Черноморски флот, като се позова на негови колеги. Британската агенция предаде за общо двама руски военни, убити в Сирия.
"В Сирия в резултат на нападение на бойци срещу военен гарнизон на правителствените войски загина руският военен съветник майор Сергей Бордов. Военнослужещият е бил в състава на група руски военни съветници, изпълняващи задачи по подготовката на едно от подразделенията на сирийската армия", съобщи руското министерство на отбраната в комюнике.
Руският офицер е организирал отбраната на сирийските военни и не е допуснал навлизането на терористи в жилищен комплекс. Той обаче е бил ранен смъртоносно в боя. - (видео)
Бордов ще бъде награден посмъртно.
В същото време руското министерство на отбраната отрече информацията, че въоръжените сили на страната са дали две жертви в Сирия.
"Разпространените от британската агенция Ройтерс слухове за предполагаемата гибел в Сирия на двама руски военнослужещи са поредната дезинформация, която не отговаря на действителността", се подчертава в комюникето.
Според руското министерство на отбраната около 30 руски военнослужещи са били убити в Сирия от началото на руската военна операция там през септември 2015 г.
По данни на Ройтерс руските военни загуби в близкоизточната държава са по-големи.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Румъния възнамерява да купи ракети Пейтриът
20.04.2017, 23:01
Началникът на генералния щаб на румънската армия генерал Николае Чука съобщи на пресконференция, че Румъния възнамерява да купи американски ракети Пейтриът.
Генералът не уточни какъв брой ракети предстои да бъдат купени, нито даде повече подробности за покупката, отбелязва "Адевърул", цитиран от БТА.
Аджерпрес цитира държавния секретар в министерството на отбраната Флорин Лазар Владика, който казва, че тази година ще бъде стартирана процедурата за покупка на батареи ракети Пейтриът, както и ракетни системи HIMARS и бронирани бойни машини 8x8.
Същевременно министерството на отбраната съобщи, че в периода юни-август тази година в района на Черно море ще се състоят 18 международни военни учения, в които ще участват 40 000 военни от над 20 страни.
Сред предстоящите учения министерството споменава "Noble Jump", което ще се състои през юни и ще тества способността за прилагане на плана за действие за осигуряване на оперативния капацитет на НАТО в Румъния и България.
А учението "Saber Guardian" 2017, едно от най-големите учения в този регион, ще се проведе през юли в Румъния, България и Унгария с участието на над 25 000 военни и 3000 технически средства от над 20 страни съюзнички и партньорки под ръководството на сухопътните сили на САЩ в Европа.
В. "Ромъния либера" цитира изявление на командващия сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис, който казва в интервю за сайта Нюз.ро, че Румъния е "чудесен съюзник" и "лидер в рамките на НАТО", но е необходимо да продължи усилията за модернизация на армията си.
"Румъния е лидер в алианса, намира се в една толкова важна от стратегическа гледна точка зона, на западния бряг на Черно море. Румъния предлага разузнавателни възможности, военноморските сили на Румъния, военновъздушните й сили са важни елементи на алианса и мисля, че останалите 27 страни членки признават това", посочи американският военен.
В. "Адевърул" отбеляза, позовавайки се на специализираното издание "Противовъздушна и противоракетна отбрана в Европа" ("Air and Missile Defense in Europe"), че тази година за първи път разходите за отбрана на Румъния ще превишат прага от 3 милиарда долара, повече от бюджетите за отбрана на Унгария и Чехия взети заедно.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Далавери за милиони: За 10 години военното министерство продало имоти колкото цял град
20.04.2017, 22:49
Министерството на отбраната е разпродало през последните 10 години изоставени казарми и други пустеещи имоти с площ поне колкото град като Мелник. Това става ясно от справка на ведомството, цитирана от в. „Монитор“. От 2008 година насам са били реализирани на пазара 132 освободени войскови терена с площ близо 5400 дка, което се равнява на 5,4 кв. км и почти достига размера на най-малкия град у нас. В допълнение са били намерени купувачи на още 391 имота с отпаднала необходимост, които представляват подблокови пространства и части от жилищния фонд на МО. Приходите от продажбата на всички общо 523 имота за посочения период са надхвърлили 73,3 млн. лв., като средствата са отишли в държавния бюджет. Най-голяма сума е била прибрана за апетитен терен до морето – в местността Кокалу в Несебър. Търгът за него е бил проведен в края на 2014 година, като купувачът е броил 4 980 500 лв. за малко над 114 дка със сграда от 27 кв. м. Най-евтино пък е бил продаден малък терен от 206 кв. м в радомирското село Жедна - за 505 лв. „Трябва да се има предвид, че достигнатата цена зависи от местонахождението на имота степен на изграденост, година на построяване и други, което от своя страна определя интереса към имота“, посочиха от ведомството. Наред с продадените армейски терени с отпаднала необходимост има и такива, които са били предоставени безвъзмездно на ведомства и общини след решение на МС. От 2000 година до момента по тази процедура са били отнети на МО 454 имота, като 196 от тях са били предоставени на общини, 174 - на ведомства, и 84 - на областни управители. Прехвърлянето на такива терени към общините става под условие – нямат право да ги продават, заменят или даряват, както и да учредяват право на строеж, освен за обекти от обществена значимост и за приоритетни инвеститорски проекти. При нереализиране на предвидените дейности, за които са получили имота в срок до 5 години пък, той се връща на държавата. Въпреки големия брой терени, от които армията се е отървала през годините повече от половината войскови имоти продължават да пустеят и към момента – 56% от общия фонд, като от МО се оплакват, че охраняването им коства на бюджета на ведомството твърде голям финансов ресурс. Само за миналата година са били похарчени близо 14 млн. лв., за да бъдат опазени 340 имота с отпаднала необходимост. В същото време родната армия е припечелила близо 120 млн. лв. от продажбата на грохнала бойна техника. Това става ясно от справка на Министерството на отбраната, като приходите са реализирани в периода от 2009 година до момента. Продадени са били около 1000 броя бойна техника, от които най-много са артилерийските системи – 600. Още 245 танка Т-55 и Т-72 също са намерили купувачи през годините, както и над 130 бронетранспортьори, разузнавателни машини, многоцелеви транспортьори, бойни машини за пехотата. От последния тип техника сега МО се опитва да набави нови машини, но процедурата все още не е задвижена, като проектът не е минал одобрението на Министерския съвет и на Народното събрание. Очаква се обаче с назначаването на новия началник на отбраната – бившия командир на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев, проектът за модернизация да се отпуши. Той предвижда да бъдат закупени около 240 машини за 1,2 млрд. лв. От 2009 година досега са били продадени и 3830 броя стара и излишна автомобилна техника, като приходите от това са били над 12 млн. лв. Леките коли, от които МО и армията са се отървали, са с марки ВАЗ, УАЗ, „Ниса”, „Фолксваген”, „Рено” и „Шевролет”. Продадени са били и автобуси „Чавдар”, „Преслав”, ПАЗ и „Латвия”. Купувачи са намерени и за товарни и специализирани автомобили, сред които ЗИЛ, ГАЗ, МАЗ, КАМАЗ, „Урал”. 202 автомата с отпаднала необходимост за армията и структурите й също са били извадени на тезгяха и са реализирани през този период.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
В Санкт Петербург заложиха противоминен кораб (миночистач) проект 12700 „Владимир Емельянов“
20.04.2017, 22:00
В Средно-Невския корабостроителен завод бе заложен миночистача „Владимир Емельянов“ - четвъртия кораб по проект 12700. Договорът за строителството е бил подписан с МО на Русия през април 2014 г. Името е на бивш директор на Средно-Невския завод.
"Със залагането на четвъртия миночистач от проекта се постига пълноценно серийно производство на този тип кораби. Лидерния кораб, "Александър Обухов" 507 вече изпълнява задачи за руския ВМФ", заяви началникът на Управлението за корабостроене в руския ВМФ Владимир Тряпичников.
„Александр Обухов“ бе предаден на ВМФ през декември 2016 г. Вторият и третият миночистачи („Георгий Курбатов“ и „Иван Антонов“) в момента са в различни степени на строителство.
По действащия договор на МО на Русия с Обединената корабостроителна компания трябва да бъдат построени 8 миночистача от този тип. По плановете на ВМФ до 2050 г. общия им брой трябва да достигне 30 единици.
Корабите за противоминна отбрана (базови тралщици) от проект 12700 „Александрит“ са ново поколение специализирани миночистачни кораби за руския ВМФ. Тяхна особеност е корпусът от стъклопласти, излят във вакумна форма чрез дифузия. Пълното водоизместване на миночистача е 890 тона, а максималната скорост - около 16 възла.
Разминирането се осъществява чрез хидроакустични средства монтирани на самия миночистач, както и чрез телеуправляеми и автономни подводни апарати. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
В учението Max Thunder на ВВС на Южна Корея и САЩ участват около 100 самолета
20.04.2017, 16:47
В Република Корея започва активната фаза на южнокорейско-американското учение на ВВС Max Thunder. В него участват „около 100 самолета от 7-а Въздушна армия на САЩ и корейските ВВС – изтребители, щурмовици, бомбардировачи, транспортни и разузнавателни самолети”, се казва в съобщение на МО на РК. „В хода на маневрите, които ще завършат на 28 април, ще се отработват действия в случай на провокации от страна на КНДР, бомбопускане и стрелби с високоточни оръжия, както и преодоляване на ПВО на противника”, подчертават от МО.
Max Thunder се провеждат ежегодно от 2009 г. Обстановката на Корейския полуостров се изостря от 2016 г., когато Пхенян извършва ядрен опит и по-късно изстрелва ракета-носител с изкуствен спътник на Земята. През септември 2016 КНДР извършва още един ядрен опит, а след това и над 20 изстрелвания на балистични ракети.
В началото на март 2017 САЩ разполагат в Южна Корея противоракетна система THAAD, въпреки възраженията от страна на Русия и Китай. През април Пентагонът изпраща към бреговете на Корея авионосна ударна група и атомна ракетоносна подводница.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Първата подводница проект 209/1400Mod за ВМС на Египет пристигна в Александрия
20.04.2017, 15:14
Вчера, 19 април 2017 година, в пристанище Александрия пристигната първата построена за египетските ВМС от корабостроителната компания Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW), влизаща в състава на германското обединение ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), дизелова подводница S 41 проект 209/1400Mod (египетски бордови номер "861"). - (видео)
Междуправителственото съглашение с Германия за строителството за Египет на субмарини проект 209/1400Mod беше подписано през 2011 г., като сделката се финансира за сметка на отпуснати от германското правителство кредитни гаранции на стойност 700 млн евро. Практическата реализация на съглашението обаче се забави заради политическите събития в Египет през последните години. През 2014 година беше сключено ново съглашение за строителството на още две подводни лодки от този тип. Всичките четири подводници се строят от HDW в корабостроителницата в Кил.
През 2016 година се появи информация, че се водят преговори между правителствата на Германия и Египет за възможна поръчка от Египет за още две или даже четири подводни лодки от този тип.
Строящите се за Египет субмарини проект 209/1400Mod са снабдени с традиционна дизел-електрическа енергийна установка. Главната египетска подводна лодка S 41 беше спусната на вода в Кил на 10 декември 2015 година и излезе на заводски ходови изпитания на 25 юли 2016 година. Тя е 64-тата поред подводница от проект 209, построени в света от 1970 година насам.
Втората субмарина S 42 трябва да бъде сдадена на Египет до края на 2017 година.
Основното въоръжение на египетските подводни лодки са 533-мм торпеда DM2A4/SeaHake mod 4 на германската компания Atlas Elektronik и американски противокорабни ракети Boeing UGM-84 Harpoon Block II. - Още за проект 209
 
За състоянието на армията ни президентът Румен Радев обвини политическата недалновидност
20.04.2017, 14:32
Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност.
Това, съобщава БГНЕС, заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово при отбелязването на 105 години от създаването на Военна академия "Г. С. Раковски".
Според оценката на държавния глава последният отчет на Министерство на отбраната за състоянието на отбраната и въоръжените сили е ясен и безпристрастен.
Вие знаете много добре какво се констатира там, че въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната", припомни Радев.
По думите му причините са "до болка познати", а това са липса на съвременна техника и оборудване, липса на средства за пълноценна военна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав.
Според президента Радев обаче за преодоляване на тези негативни тенденции държавното ръководство предприема мерки. "Вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Още повече - като членове на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката на постигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20% от които за инвестиции", допълни още държавният глава.
Той се обърна към слушателите и студентите в академията с думите: "На вас се пада огромната отговорност и привилегия, в следващите години, да превърнете тези средства в бойни способности".
В края на словото си той поздрави всички, които по някакъв начин са свързани с Военната академия и им пожела успех в развитието на военната наука. -(видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Подготвят шествието „Безсмъртен полк – България” на 9 май
20.04.2017, 14:24
Поредната координационна среща на организаторите на инициативата „Безсмъртен полк – България” уточни днес конкретната програма. Проявата е в рамките на отбелязването на 9 май – Денят на победата над фашизма.
Както и през миналата година, началото ще бъде пред Паметника на Незнайния воин с полагане на венци и цветя. Шествието ще продължи по определен вече маршрут до паметника на Съветската армия, където след официалната церемония ще има концерт. По предложение на Васил Василев – председател на Общонародния комитет „Васил Левски”, участниците в инициативата ще продължат маршрута си до парк „Заимов”, където ще се поклонят пред паметника на загиналите български воини през Втората световна война.  
Сред организаторите са Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, Българският антифашистки съюз, Отечественият съюз, НД „Русофили”, форум „България- Русия”, Сдружение „Руски клуб – София”, Съюзът на рускоезичните писатели в България и др. Те бяха единодушни, че ще отправят специална покана до президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.   
Инициативата „Безсмъртен полк” е родена в гр. Томск – Русия. Днес тя шества по целия свят. През миналата година в София участваха около 3 000 души. Както тогава, така и сега, е създадена организация за провеждането й в цялата страна.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Die Zeit: Провалената сила: Бундесверът може да използва едва 30 % от оръжейните си системи
20.04.2017, 13:05
Германската армия може да използва между 30 % до 70 % от своите оръжейни системи. Останалите са дефектни или се нуждаят от ремонт, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
Бундесверът разполага с много танкове, самолети, хеликоптери и кораби. Но само една малка част от тях са в действие. Повече от дузина чуждестранни мисии поглъщат оръжейните ресурси. Заводите за производството им страдат от хронична липса на персонал и материали, за да се стигне до ситуации като тази с „Юрофайтър“ – изтребителите са в наличност, но не и необходимите консумативи за поддръжката им. Ето защо огромна част от ресурса на германската армия е неизползваема.
Главоболията обаче не спират дотук. Независимо дали става въпрос за транспортните самолети А400М или танковете „Пума“ – Бундесверът все по-често се изправя пред проблема на дефектното производство. През 2014 г. Министерството на отбраната обеща пред Бундестага в бъдеще да бъде редовно информиран за "ясния статут" на оръжията, които действително може да бъдат разполагани и използвани за обучение. Веднъж годишно сега главният инспектор на Бундесвера съобщава за "готовността на системите за основни оръжия". Но в останалото време данните се прикриват. А годишно 3,2 млрд. евро от парите на германските данъкоплатци се харчат именно за ремонтите, от които се нуждае войската.
Източник: http://focus-news.net/
 
Американец и руснак излетяха със "Союз МС-04“ към МКС
20.04.2017, 12:54

Космическият кораб "Союз МС-04“ с двама космонавти – един руснак и един американец – бе изстрелян от космодрума „Байконур“ днес в 10.13 часа и пое курс към Международната космическа станция (МКС), предава TACC. - (видео)
От корпорация "Роскосмос" обявиха, че вече се е отделила третата степен на ракетата-носител "Союз-ФГ". Мисията е първа за Джак Дейвид Фишер, астронавт от НАСА. Русия изпрати ветеранът Фьодор Юрчихин. Полетът към МКС ще е по уникална съкратена шестчасова схема. Това ще позволи на космонавтите да пристигнат до стиковъчния възел на модула "Поиск" още в 16:22 московско време днес.

Предходните три полета на корабите от серията "Союз МС" бяха изпитателни и осъществени по схема за две денонощия полет. Новото при сегашния старт е, че за първи път вместо трети космонавт на свободното място има 70-килограмов товарен контейнер. - Още Космос

 
Focus: САЩ, Русия и Китай отново оглавиха Глобалния рейтинг по военна мощ
20.04.2017, 12:06
В оповестения от експертите на портала Global Firepower Глобален индекс за военна мощ са включени 126 страни. При изчисляването му са отчетени над 40 различни фактора (много от тях не са чисто военни), като наличието на ядрено оръжие не е взето под внимание, съобщи Focus.
На първо място очаквано отново се нареждат САЩ, следвани от Русия и Китай. В списъка следват Индия, Франция, Великобритания, Япония, Турция, Германия и Италия. Армиите на Мадагаскар, Габон, ДР Конго, Босна и Херцеговина са най-слабите в света. Тяхна конкуренция представляват Литва (121), Естония (123) и Латвия (абсолютно последна на 126). САЩ оглавява класацията с 8848 танка, неоспорим лидер с 13 444 самолета и вертолета, както и с военен бюджет от $581 млрд (12 пъти по-голям от на РФ). По военни разходи американците изпреварват най-близкия си опонент Китай с $400 млрд. Русия се нарежда на второ място сред най-силните държави във военно отношение. В значителна това се определя от изключително добре подготвената й сухопътна армия с неоспоримото лидерство в танковете – 15 398. Китай разполага с 2,3 млн войници, 9150 танка и над 700 кораба, но останалите й показатели са далеч по-слаби. Великобритания заема 6-то място, КНДР – на 7-мо, Франция – 8-мо, Германия – 9-то.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Ще изядат ли новите пенсии увеличението на военните заплати?
20.04.2017, 10:18
По всичко личи, че раздел „Отбрана” от огласените Приоритети за управление на „ГЕРБ-Обединени патриоти“ до 2021 г. е резултат от уникален компромис. Така са пострадали предизборните програми и на двете политически сили. Ако има губещ, то ще бъдат най-вече въоръжените сили.
Няма спор, че приоритетите са на основата на програмата на ГЕРБ за отбраната, която обаче е сериозно пипната от патриотите. Стигнало до отпадане на цял раздел, наречен „Най-ценният капитал в отбраната са хората”. В него формацията на Бойко Борисов обещаваше на избирателите да повиши заплатите и социалния статут на военнослужещите. Залогът за създаване на управляващо мнозинство обаче – вдигането на минималната пенсия, без значение на 300, 200 или 180 лв., най-вероятно ще изяде замисленото увеличаване на военните възнаграждения чрез изравняване на базата за формиране на минимално възнаграждение на военнослужещите с минималната работна заплата за страната. Не само подобен, но никакъв социален елемент няма в приоритетите за управление на отбраната през следващите четири години.
Интересен е резултатът и от сблъсъка на силното желание на обединените патриоти за въвеждане на наборна военна служба с категоричното несъгласие на ГЕРБ с такова решение. В приоритетите се е родил следният текст: „Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба”. Тоест отпадат ония пет учебни часа в девети и десети клас, в които се получават само знания за отбрана на страната, оцеляване и действия при кризи от военен характер, както и се запознават с мисиите и задачите на въоръжените сили. Преминава се към познатото отпреди повече от две десетилетия военно обучение, за което има достатъчно мотиви в днешната рискова среда за сигурност. Ако това може да се приеме като победа, донякъде за патриотите, то втората част на този приоритет говори за сериозно отстъпление от тяхна страна. Вярно е, че за доброволна военна служба те апелираха в предишния парламент с внесените от тях промени на законите за отбраната и въоръжените сили и за резерва. Това обаче не беше съкровеното им желание. На първо място, и то много упорито и емоционално, те настояваха за въвеждане на задължителна наборна военна служба. Дори бяха определили сроковете – 6 месеца за деца от мъжки пол. А за тези, които имат причини да не влязат в казармата, 12 месеца алтернативна гражданска служба. В името на коалиционната стабилност са се задоволили с военното обучение в училищата, което при нашата образователна система едва ли ще се случи до края на мандата, дори той да бъде и четири години.
Много сериозна е темата с подготовката на армията. Всъщност липсата на такава. Непроведените учения се разпределят така: две летателно-тактически учения поради недостиг на изправни летателни средства; две учения с формирования с ранг на батальон поради недостатъчна наличност на гориво-смазочни материали и стремеж за съхраняване на ресурса на специалната бойна техника; 10 тактически учения с кораби поради невъзможност за възстановяване на техническото състояние на материалната част; 12 учения с формирования с ранг на рота, като две от тях не са проведени поради недостатъчно осигурени гориво-смазочни материали, а 10 поради ангажименти на формированията по оказване на съдействие на МВР за охрана на държавната граница. Всичко това води до нарушаване на бойната подготовка.
Доста срамежливо в приоритетите стои въпросът за изпълнение на инвестиционните проекти за превъоръжаване на армията. Тук патриотите са се намесили много сериозно. По-паметливите помнят позицията на един от лидерите им, че „тръгваме да правим едни проекти в армията, които, честно казано, харчат едни немалко пари без необходимия ефект”. Депутатският огън беше насочен срещу проекта за двата кораба за Военноморските сили.
Не по-малък интерес представлява споразумението между ГЕРБ и обединените патриоти да направят преглед на организацията и дислокацията на въоръжените сили, включително и с оглед на охраната на държавната граница. Това е стара идея на патриотите. Те обаче я свързваха с наборната служба като втори начин за попълване на армията, което да даде възможност за пропорционално разпределение на въоръжените сили на територията на страната, в т.ч. и заради функциите им в борбата с тероризма. Разбира се, това е победа, но малка, на обединените патриоти. На избирателите си те обещаваха „Незабавно възстановяване на ракетните бази в Южна България”. Без да уточнят откъде ще вземат ракетите и комплексите за тяхното изстрелване.
Очевидно е, че с тези приоритети, които са по-скоро странен хибрид между две различни виждания за отбраната на страната, нещата няма да стигнат до добър край. Остава ни да разчитаме на по-мъдри решения.
От политиката в реалността
През миналата година са планирани 284, а са реализирани 258 учения. Не са проведени 26 (9,19%) от планираните учения с формирования от родовете и специални войски, става ясно от Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г., който предстои да бъде обсъден и приет от новоизбраните народни представители.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Заседна флагман на НАТО в Средиземно море
20.04.2017, 09:45
Немската фрегата FGS Brandenburg (F215) заседна в пристанище Пирея, съобщиха местни медии.
Инцидентът е станал преди три дни при излизане на кораба от пристанището.
Фрегатата Brandenburg е флагмански кораб на Втора постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2), която оперира в Средиземно море.
При инцидента са нанесени сериозни поражения по винтово-рулевия комплекс на фрегата. След като е снесен от плитчината съдът е бил провлачен до рейда на пристанището, където е извършен оглед.
Корабът по-късно е провлачен до гръцка военна корабостроителница.
Фрегатата Brandenburg, флагман на SNMG2, е изпълнявала рутинни задачи във водите на Средиземно и Егейско море. Осъществявала е патрулиране за установяване наличието на лодки с мигранти.
Това е втори инцидент с немски военен кораб в рамките на месец. Германският спомагателен кораб EGV Frankfurt am Main (А 1412) се вряза в шлюз при маневриране за влизане в базата Вилхелмсхафен.
При инцидента с флагмана на постоянната военноморска група на НАТО в пристанище Пирея не е допуснато замърсяване и няма пострадали. Няма яснота за причините, довели до засядането.
 
Планирани стрелби се провеждат на Огневи комплекс „Батмиш“
20.04.2017, 09:20
Планирани стрелби се провеждат днес на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Стрелбите са с максимална височина на траекторията 2 000 м и ще продължат до 14.00. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Сливен инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи“ в Община Сливен.
Учението се изпълнява от Военно формирование 22 220. За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си. Планирани учения ще има от 8.00 часа до 14.00 часа на 27 и 28 април.
 
ПАК ДА ще атакува противника, без да напуска руска територия
20.04.2017, 09:02
Първият опитен образец на самолета ПАК ДА ще се вдигне във въздуха в началото на следващото десетилетие. Машината ще бъде направена по схемата "летящо крило" (без опашка и отделен от крилата фюзелаж) и ще може да лети на дозвукови скорости (до 1190 км/ч). Това е значително по-малко от скоростта на Ту-160, самолета, който в момента е основен за руската далечна авиация и който трябва да бъде заменен от новия стратегически бомбардировач.
По-евтин, по-сигурен и по-неуловим
"Ту-160 е правен с идеята, че трябва да преодолява противовъздушната отбрана на противника. Затова благодарение на свръхзвуковата си скорост и летателните си характеристики той може да се издигне в стратосферата, за да избегне изтребителите-прехващачи и зенитните ракети на противника, а след това спокойно да "изсипе" бомбите си на вражеска територия", каза за "Руски дневник" професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.
В наши дни обаче авиацията разполага с мощните далекобойни ракети Х-555 и Х-101 с далечина на полета 5000 км, затова необходимостта от тези качества на бомбардировача отпада. Сега стратегическият бомбардировач ще може да изпълнява функциите си фактически без да излиза извън границите на Русия и ще остане под прикритието на ПВО.
При тази ситуация оръжието ще бъде разположено във вътрешността на самолета, а корпусът ще бъде изграден от радиопоглъщащи материали по технологията "стелт" (stealth).
"За изтребителя Т-50 за първи път бяха създадени ракети, които не само са разположени вътре в самолета, но и се целенасочват оттам. Досега това бе невъзможно – ракетата трябваше да виси на външно окачване, оттам получаваше целеуказване, насочваше се и летеше към целта", допълва експертът.
Той подчертава, че това ще позволи да се намали забележимостта на самолета на радарите на противника.
При това експертите смятат, че ПАК ДА няма да носи повече боеприпаси, отколкото Ту-160 и другите самолети на стратегическата авиация на Русия (до 40 тона боеприпаси).
"ПАК ДА ще може да бъде въоръжен с всички видове ядрени и обикновени бомби: бронебойни, бетонобойни, касетъчни и така нататък", каза за "Руски дневник" ръководителят на международната лаборатория по механика и енергийни системи към Университета за информационни технологии Павел Булат.
Защо създаването се проточи
Дейностите по създаването на новия стратегически бомбардировач започнаха през 2009 година. Договорът за разработката му бе спечелен от корпорация "Туполев", чиито самолети са в основата на далечната авиация на Русия.
Първоначално Министерството на отбраната на Русия планираше новият самолет да постъпи на въоръжение още през 2025 г., а изпитателните полети да са приключили през 2020 г. По-късно обаче се разбра, че проектът се отлага и от фирмата възобновяват серийното производство на вече модернизираната версия на Ту-160.
"Американците също вече 20 или 30 години правят бомбардировач от ново поколение, но всичко толкова се проточва, защото нито те, нито ние имаме реална необходимост от такъв самолет. Старичките В-52, както и нашите Ту-160, решават всички задачи на ядрената триада. Затова никой за никъде не бърза със създаването на новия стратегически бомбардировач, докато не бъде постигнат истински технологичен пробив при създаването на самолета", смята Булат.
Експертите са на мнение, че в близко бъдеще не се очакват военни конфликти, при които ще е наложителна употребата на далечна авиация.
"Имаме пролука във времето, която ще ни позволи да създадем самолет, който ще е радикално различен от другите. Затова ние, както и американците, спокойно работим върху новия самолет", заключава Булат.
Източник: http://bg.rbth.com/
 

 
В Санкт Петербург бе заложен патрулния кораб „Иван Папанин“
19.04.2017, 21:18
Днес в руската корабостроителница „Адмиралтейские верфи“ бе заложен многофункционалния патрулен кораб (ледоразбивач) тип „Иван Папанин“ проект 23550 за ВМФ на страната.
Проекта на новия кораб е разработен от компанията „Алмаз“ на основата на концепцията на ледоразбивача на бреговата охрана на Норвегия „Свалбард“ W303 и съчетава качествата на боен кораб, ледоразбивач, товарен и спасителен кораб. Предназначен е за носене на патрулна служба в суровите условия на Арктика и е способен самостоятелно да преодолява лед с дебелина до 1.5 метр, до превозва товари в контейнери нас горната палуба, а също и да оказва помощ на търпящи бедствия морски съдове.
В съответствие с подписания през 2016 година контракт ще бъдат построени два патрулни кораба от този тип - „Иван Папанин“ и „Николай Зубов“, като строителството на един кораб ще продължи не по-малко от три години.
Технически характеристики: Водоизместимост - около 8500 т., дължина - 110 м, ширина - 20 м, газене - 6 м., максимална скорост - около 16 възла, автономност – 60 денонощия,  60 суток.
Екипаж: 60 човека + 50 допълнително. Въоръжението включва една 76-мм артилерийска установка АК-176МА, две 14.5-мм картечни установки МТПУ. - (видео)
На кораба има площадка и хангар за противолодъчен вертолет Ка-27, а също и възможност за разполагане на ракетен комплекс „Калибър“ в контейнерно изпълнение. Освен това на кораба се базират и два скоростни бойни катера „Раптор“ проект 03160.
 
Военната академия „Г. С. Раковски“ чества 105-ата годишнина от създаването си
19.04.2017, 19:40
Служебният министър на отбраната Стефан Янев ще присъства утре, 20 април, на церемонията по тържественото честване на 105-ата годишнина от създаването на Военната академия „Г. С. Раковски“. Най-старото висше военно училище в България е основната образователна институция в страната в сферата на сигурността и отбраната, гражданско-военните отношения, военното изкуство и оперативната съвместимост със съюзническите армии от НАТО.
Ритуалът ще започне в 9.00 ч. с отслужване на молебен за здраве и успехи, на който ще присъства и негово светейшество българският патриарх Неофит. На честването ще присъстват още началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командири на видовете въоръжени сили и на военни формирования от Българската армия, ректори на висши учебни заведения, бивши началници и преподаватели от Военната академия. Празникът ще завърши с тържествено събрание-концерт.
Представителите на акредитираните медии, желаещи да отразят събитието, ще бъдат допускани на територията на Академията след предоставяне на лична и журналистическа карта. - Още за ВА
Източник: https://www.mod.bg/
 
Бригаден генерал Михаил Попов е предложен за командир на Сухопътните войски със звание генерал-майор
19.04.2017, 19:35
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за назначаването на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов за командир на СВ. Той е предложен и за удостояване със звание генерал-майор.
Бригаден генерал Попов изпълняваше временно длъжността командир на СВ след определянето на генерал-лейтенант Андрей Боцев за началник на отбраната.
За заместник-командир на СВ е предложен бригаден генерал Валери Цолов, досегашен началник на щаба на СВ.
За удостояване с висшето офицерско звание „генерал-майор” е предложен бригаден генерал Данчо Дяков, съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.
 
Военният музей връчва изработеното копие на знаме на Бенковски
19.04.2017, 16:25
На 20 април (четвъртък) от 11.00 часа пред читалището на село Черни Вит, община Тетевен, ще бъде връчено изработеното копие на знаме № 9 от Априлското въстание на жителите на селото, които през 2016 г. дариха оригинала на Националния военноисторически музей.      
Знамето е едно от 12-те знамена, поръчани от Георги Бенковски за IV революционен окръг, и е пазено близо 140 години в селото.
В деня, в който отбелязваме годишнината от Априлското въстание, музеят ще изпълни обещанието си копие на реликвата, която пази спомена за събитията преди 141 години, да стане част от музея към читалище „Христо Смирненски – 1925 г.“ и да напомня за делото на априлци и чувството на историзъм на черновитчани, съобщават от НВИМ.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Гръцки военен хеликоптер се разби днес, има жертви
19.04.2017, 13:04

Четирима офицери от армията са загинали, а друг е бил ранен при катастрофа на хеликоптер Bell UH-1H Huey (EС625, 12162) за граничната полиция в централната част на Гърция, предава електронното издание DefensePoint.
Инцидентът се е случил днес, 19 април, в 07:50 местно време, северно от град Еласона, разположен на около 450 км северозападно от столицата Атина, при изпълняването на рутинен полет. - (видео)
Гръцките военни потвърдиха произшествието при условие на анонимност в очакване на официалното съобщение.
Мащабна операция в района е била стартирана, след като армията е загубила контакт с хеликоптера, излетял от централния гръцки град Лариса.

По-късно бе съобщено, че са загинали генерал-майор Ioannis Tzanidakis, полковник Thomas Adamou, майор Demosthenis Goula и лейтенант Konstantinos Hatzis. Единствено е оцеляла старши сержант Vasiliki Plexida, която е със сериозни наранявания, но без опасност за живота.
Гръцкият премиер е обявил тридневен траур в страната.

 
Самолети на НАТО разузнават руските граници на три морета
19.04.2017, 12:28
Два американски военни самолета и самолет на НАТО във вторник изпълнили разузнавателни полети край руските граници в Черно и Баренцово море, а така също в района на Балтика. Това оповести rusvesna.su с позоваване на западни медии.
Патрулният противолодъчен самолет на ВМС на САЩ P-8A Poseidon излетял от авиобазата Сигонела и извършил разузнаване югозападно от Севастопол. Вторият е стратегически разузнавателен самолет от ВВС на САЩ RC-135U. Той е излетял от британската авиобаза Милденхол и разузнавал в района на морските граници на Мурманска област. В същото време натовски самолет за далечно радиолокационно откриване и управление AWACS е водел наблюдение за Калининградска област, намирайки се във въздушното пространство на Литва и Полша. В понеделник патрулен противолодъчен самолет от ВМС на САЩ Р-8А Poseidon е извършил пореден разузнавателен полет близо до южното крайбрежие на Крим. През последната година рязко нарасна интензивността на американските разузнавателни самолети край руските граници, в частност край Балтика, а също така край бреговете на Крим, руските бази в Сирия и районите на дислокация на бойните кораби на ВМФ на Русия в източното Средиземноморие. Практически всекидневно се отбелязват до 2-3 и повече такива полети.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Мисията на Бундесвера в Мали – провал заради екстремните климатични условия
19.04.2017, 10:27
Мисията на войниците от Бундесвера, дислоцирани в Мали, се проваля заради екстремните климатични условия в африканската страна, пише изданието Focus.
Половината от военните превозни средства на германската армия в момента не функционират. След технически преглед те са били временно изведени от експлоатация, заради повреди, нанесени от достигащите до 50 градуса по Целзий температури, прахта и движението им по скалисти склонове. Ситуацията се влошава допълнително от мудната доставка на резервни части от Германия и половинчатите ремонти, извършвани в лагера Кастор в Гао.
Проблеми вероятно има и с хеликоптерите „Тигър“, които трябва да бъдат докладвани на 1 май. В момента се прилага ограничение за използването им при температури, които не надвишават 43,26 градуса по Целзий. Над тези стойности машината не може да работи, уточняват от редакцията.
Бундесверът участва в мисията на ООН Minusma – една от най-опасните в света. Тя има за цел стабилизирането на Мали, заплашена от етнически конфликти и тероризъм.
Източник: http://www.focus-news.bg/
 
Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков ще командва парада на 6 май
19.04.2017, 09:30
Със заповед на министъра на отбраната Стефан Янев за командващ парада на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, е определен командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.
Няма нещо ново в основните мероприятия за тазгодишния празник, стана ясно на проведената координираща работна среща на институциите по организиране, осигуряване и провеждане на проявите. Променено е мястото на празничния концерт на 5 май. Началото ще бъде от 18 ч. пред Народния театър „Иван Вазов” с музикално-артистична програма на младежки духов оркестър и мажоретен състав. Концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили ще започне от 19 ч. в самия театър.
След водосвета на 6 май пред Паметника на незнайния воин, ще започне военният парад на площад "Княз Александър I Батенберг". Предвидено е  след него президентът, министърът на отбраната и началникът на отбраната да поздравят ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, офицерите и сержантите от запаса и резерва на специално организирано тържество в ЦВК. По традиция в резиденция „Лозенец” ще бъдат връчени награди на военнослужещи.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Руски стратегически бомбардировачи са провели успешно патрулиране над Тихия океан
19.04.2017, 08:31
Стратегическите бомбардировачи Ту-95 МС на руските въздушно-космически сили са провели успешно въздушно патрулиране над акваторията на Тихия океан покрай Алеутските острови, предава Интерфакс.
„На 17 април 2017 г. два стратегически бомбардировача Ту-95 МС на авиобаза „Украинка“ успешно са изпълнили задачи по плана за въздушно патрулиране. Маршрутът на полетите преминаваше през неутрални води над акваторията на Тихия океан, край Алеутските острови“, отбелязаха в сряда от Министерството на отбраната на Русия.
Самолетите са прелетели около пет хиляди километра на скорост до 850 км/ч и на височина до 10 хил. м. Продължителността на полета е била над седем часа. - Още за Ту-95
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Министърът на отбраната на САЩ ще посети Египет на 19 април
19.04.2017, 08:13
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис ще посети Египет днес, 19 април, за да обсъди въпросите, свързани с регионалната сигурност и тероризма, както и да положи цветя пред Паметника на незнайния войн в Кайро, пише Ahram.
„Посещението на Матис е част от неговата обиколка на страните от Близкия изток и Северна Африка, целяща да потвърди ключовите военни съюзи на САЩ, да задълбочи стратегическите партньорства в региона и да блокира опустошителната дейност на терористичните организации“, пише в официално заявление на Пентагона.
По-рано този месец президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси посети Вашингтон. Тогава президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е „изцяло зад“ правителството на Египет – „голям приятел и съюзник на САЩ“.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Ракетата Atlas V с кораба Cygnus отлетя към МКС
18.04.2017, 22:19
От космодрума в Кейп Канаверал бе изстреляна ракетата-носител Atlas V с кораба  Cygnus ОА-7 на борда, който ще достави товари на Международната космическа станция. Стартът бе излъчен от сайта на NASA.
Ракетата успешно се отдели от земята в 11:11 часа местно време. Четири минути след старта се отдели първата степен на ракетата, снабдена с руския двигател РД-180. - (видео)
Това е седмата мисия на Cygnus до МКС. Корабът ще достави на станцията 3.8 тона товари, включително хранителни продукти и материали за научни изследвания. - Още Космос
 
В източна Турция катастрофира полицейски вертолет, няма оцелели
18.04.2017, 21:45
Днес в 12:00 местно време вертолет Sikorsky S-70A Black Hawk, превозващ 12 души, сред които седем полицаи, съдия, един сержант и   тричленен екипаж, се е разбил в източната турска провинция Тунджели.
Спасителните екипи не са открили оцелели от катастрофата.
Започнало е разследване, като лошите метеорологични условия се разглеждат като възможната причина за инцидента, съобщава Daily Sabah Turkey.
 
При катастрофа на саудитски хеликоптер в Йемен са загинали 12 военослужещи
18.04.2017, 21:25
По време на катастрофа на хеликоптер в Йемен са загинали 12 саудитски военнослужещи, включително четирима офицери, предаде AFP.
Саудитският хеликоптер UH-60L „Блек Хоук“ е паднал днес по време на операция в провинция Мариб, източно от Сана, пише в официално заявление на арабската коалиция, бореща се срещу йеменските бунтовници хути. От там не уточняват причината за катастрофата.
 
Военната академия представиха филм за бойните маршове
18.04.2017, 21:12
Документалният филм „Бойните маршове на България” бе представен днес във Военна академия „Георги С. Раковски”. Режисьор на лентата е проф. д.н. Любомир Халачев, сценаристи са той и офицера от запаса Красимир Узунов, а оператор – Емил Пеев. Проявата бе в рамките на програмата за отбелязване на 105 години от създаването на академията.
Във филма участват Красимир Узунов, академик Георги Марков, капитан далечно плаване Атанас Илев – председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, майор Ради Радев – главен диригент на Представителния духов оркестър на Националната гвардейска част, Христина Кирилова от РИМ във Видин, Радослав Симеонов от РИМ в Добрич и др.
Прожекцията изгледаха и приветстваха авторите заместник-министърът на отбраната ген. Стефан Петров, президентът Георги Първанов, бившият външен министър Ивайло Калфин, началникът на академията генерал-майор Груди Ангелов, началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, директоръ на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов, началникът на ЦВО полковник Георги Петков, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, ветерани от войните, военнослужещи от кадъра и запаса.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Победител в общоармейския шампионат по дуелна и щафетна стрелба е 68-ма бригада „Специални сили”
18.04.2017, 21:10
През миналата седмица 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, бе домакин на проведения на УЦ „Анево” общоармейския шампионат по дуелна и щафетна стрелба със 7,62 мм АК, съобщават от КСВ. Участие взеха представителните отбори на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, 61 механизирана бригада - Карлово, 2 механизирана бригада – Стара Загора, 68 бригада „Специални сили“ – Пловдив, бригада „Логистика” – София, ВА „Г. С. Раковски” – София, ВВМУ „Н. Вапцаров” – Варна и НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново. Командирът на бригадата бригаден генерал Пламен Йорданов откри турнира и приветства отборите.
Най-високи резултати в щафетната стрелба със 7,62 мм АК показа отборът на 61-ва Стрямска механизирана бригада, 68-ма бригада Специални сили завоюва второ място, а на третото се класира 2-ра Тунджанска механизирана бригада.
В дуелната стрелба със 7,62 мм АК бараж победител е отборът на 68-ма бригада „Специални сили“, следван от отбора на домакините от 61 Стрямска механизирана бригада, а третото място отново бе за отбора на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.
След обобщаване на постигнатите резултати комплексен първенец е отборът на 68-ма бригада „Специални сили“, на второ място се класираха домакините от 61-ва Стрямска механизирана бригада, а на трето тимът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.
Полковник Венелин Дерибеев - главен ръководител на общоармейския шампионат, изрази задоволство от създадената организация и добри условия за провеждане на шампионата и поздрави участниците за проявения спортсменски дух в съревнованието.
Първенците бяха наградени от бригаден генерал Пламен Йорданов, който поздрави всички отбори за показаните резултати и достойното представяне.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Министрите на отбраната и на и спорта ще наградят медалистите от III Световни зимни военни игри
18.04.2017, 21:06
Министрите на отбраната и на младежта и спорта Стефан Янев и Даниела Дашева ще присъстват на тържествената церемония за награждаване на медалистите и участниците от представителния отбор на Въоръжените сили на Република България в III Световни зимни военни игри. Награждаването ще се проведе на 19 април 2017 г. (сряда) от 15.30 ч в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната. На събитието ще присъства и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, съобщава Пресцентърът на МО.
*********
III Световни зимни военни игри, организирани по линия на Международния съвет за военен спорт (CISM), се проведоха в град Сочи, Руска федерация, от 22 до 28 февруари 2017 г. Събитието е най-висшият зимен военен спортен форум и се провежда веднъж на четири години. Участие взеха отбори от 26 страни с над 400 състезатели. Българските представители се състезаваха в дисциплините биатлон, ски бягане, ски ориентиране и ски алпийски дисциплини – слалом и завоюваха 5 медала (3 сребърни и 2 бронзови).
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Индия заиграва със САЩ, но предпочита руското оръжие
18.04.2017, 20:54
Както съобщава Foreign Policy, индийският финансов министър (и по съвместителство министър на отбраната) Арун Джетли ще посети срещите на Световната банка и МВФ в САЩ, планирани за 21.23 април, а след това веднага ще направи двудневна визита в Москва с цел укрепване на взаимните връзки. „Заиграва ли Индия едновременно и с Русия, и със САЩ, които се оплакват на най-лошите отношения за всички времена?” – пита американското издание. И отговаря: „Не съвсем. Индия преди всичко цени свободата във външната политика.” Изданието припомня, че в края на 60-те години, когато САЩ предпочетоха партньорството с Китай и с Пакистан, Русия предложи открито подкрепата си, организирайки канал за доставка за Индия на военна техника. Според експерти, САЩ отново станаха главен партньор на Индия, но тази визита е нещо различно от визитите по време на Студената война, когато посещенията в САЩ бях съпровождани от „утешителни” визити в Москва. „Военните отношения с Русия остават едно от най-здравите остатъци от съветските времена” – отбелязва Foreign Policy. „Има обаче само няколко страни с мечтаната от Индия развита военна техника, които са готови да я споделят.” Макар Пентагонът обеща да сподели с Индия по-съвременно оборудване за авионосците от ново поколение, Русия „продължава да бъде основен доставчик на оръжие за Индия”, отбелязва Foreign Policy. Макар в Индия стана модна програмата „Направи в Индия” засяга всички отрасли на местното производство, то ракетите от клас „земя-въздух” и стелт-фрегатите за индийския ВМФ ще бъдат произвеждани с помощта на Русия. Причината е, че военната помощ от страна на Русия, за разлика от САЩ, е подложена на по-малко ограничения: Москва изобщо не се интересува против кого Индия ще употреби оръжието. „Стратегическата независимост е това, което Индия поставя най-високо в своята външна политика” – обобщава Foreign Policy. Правителството на Нарендра Моди би предпочело сближаване с Русия и със САЩ съпротива на САЩ спрямо китайската агресия. Индия обаче може да живее както в условия на хладни отношения на Русия и САЩ, така и при зараждащо се приятелство на Тръмп с президента на Китай, докато Вашингтон не поиска от Индия да прекрати тясното сътрудничество с Русия.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Иран демонстрира бойната си мощ
18.04.2017, 19:37
Близо до столицата Техеран иранската армия демонстрира бойната си мощ на военен парад, отбелязващ деня на армията, предадоха световните агенции.
Президентът Хасан Рухани присъства на демонстрацията на военна мощ, както и високопоставени военнослужещи и генерали.
Иранският държавен глава заяви, че въоръжените сили на страната не представляват заплаха за другите, а искат да бранят отечеството и да защитят целия регион.
Рухани заяви, че другите страни могат да са сигурни в едно – военната мощ на Иран е отбранителна, а не офанзивна. Той все пак добави, че армията ще отговори решително при потенциална агресия отвън.
На парада маршируваха военни от различни подразделения, като бяха показани и различни бойни системи, включително руската зенитно-ракетна система С-300. Световните агенции посочват, че през последните години Иран е направил важни стъпки по отношение на отбраната и военното производство. - (видео)
Източник: https://fakti.bg/
 
32-ма военнослужещи от Сухопътните войски участват в многонационално учение в Латвия
18.04.2017, 16:22
32-ма военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски участват в многонационалното учение „SUMMER SHIELD XIV – 2017”. То се провежда до 29 април 2017 г. на полигон „Адажи” в Република Латвия с участието на военнослужещи от Латвия, Германия, САЩ, Канада, Словакия, Литва, Естония и Люксембург. Българските военнослужещи са от Командването на Сухопътните войски и военните формирования 28 880 – Белене и 42 600 – Мусачево. Техен ръководител е подполковник Георги Малинов от отдел „Подготовка на войските” в Командването на Сухопътните войски. Участието им в учението „SUMMER SHIELD XIV – 2017” е в изпълнение на „План за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина за 2017 г.”.
Сред целите на учението „SUMMER SHIELD XIV – 2017” са повишаване на оперативната съвместимост от многонационалните сили и обучение в условия на многонационална среда за осигуряване на маневрени формирования при провеждане на отбранителна операция. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/
 
Открит летателен ден за 75-годишнина на летище Долна Митрополия
18.04.2017, 16:10
Учебна авиационна група „Георги Бенковски” гр. Долна Митрополия ще бъде домакин на ОТКРИТ ЛЕТАТЕЛЕН ДЕН, който ще се проведе на 22.04.2017 год. (събота).
Авиационният празник се организира по случай честване на 75 години от началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия.
Вратите за посетители ще бъдат отворени в 09,30 часа. Пропускателният режим ще се осъществи през Контролно–пропускателния пункт от източната страна на летището.
ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!
Тържествената церемония ще започне в 11,00 часа.
Летателната програма е с начален час 11,40 ч. В нея са включени полети със самолети L-39 ZA и Pilatus РС-9М.
В разкритите центрове за наземен показ ще бъдат изложени самолети L-39 ZA, „Пилатус” РС-9М, МиГ 21, МиГ 23, Су 22, L-29, самолетообслужващата и специална техника. За първи път ще бъде представена музейна експозиция с архивни документи и снимки, свързани с историята на летището. Представители на Клуб „Традиция” ще направят демонстрация на униформите на Въздушните войски в периода 1942-1944 год.
ВАЖНО! Хора в нетрезво състояние и такива, пренасящи обемист багаж няма да бъдат допускани в района на военното формирование!
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Два вертолета Ка-29 са ремонтирани в Севастопол
18.04.2017, 13:45
Два транспортно-бойни вертолета Ка-29 от Морската авиация на ВМФ на РФ са преминали КВР (капитално-възстановителен ремонт) и са получили нова камуфлажна окраска, информира aviaforum.ru.
Хеликоптерите са с жълти бордни номера "69" (р.н. RF-19441) и "70" (р.н. RF-19442) и най-вероятно ще бъдат предадени на морската авиация на Черноморския флот.
На 21 декември 2016 г. руският ВМФ е получил шест вертолета Ка-29, преминали КВР в АО "Кумертауское авиационное производственное предприятие" (АО „КАПП”).
Към ноември 2016 г. ВМФ на Русия е разполагал само с четири вертолета Ка-29 – две машини с бордни номера "38 " (р.н. RF-34194) и "39" (р.н. RF-34188), експлоатирани в Центъра на Морската авиация в Ейск, както и два вертолета с червени номера "23" и "75" от състава на Северния флот.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Защо Русия създава най-големия самолетоносач в света
18.04.2017, 13:13
Новият самолетоносач "Щорм" проект 23000 ще бъде заложен в следващата програма за модернизация на армията в периода 2019-2025 година. Планира се корабът да влезе в строя на военноморския флот до 2030 година. Експертите смятат, че той евентуално ще бъде дислоциран в базата в Североморск (1880 км северно от Москва).
Необходимостта от такъв кораб за Москва стана очевидна по време на сирийската кампания. Русия успя да изпрати в Средиземно море група, начело със самолетоносача "Адмирал Кузнецов", но той е на 30 години, отработил е ресурса си и е морално остарял.
"На палубата на "руснака" се побират от порядъка на 30 самолета, а при американците те са към 90. Освен това излитането от "Адмирал Кузнецов" се изчислява в минути, а от американските излитат по 3 в минута. Има и много задачи, които руският кораб в момента не може да изпълнява. Съответно, наложително е създаването на нов, съвременен самолетоносач", каза за "Руски дневник" източник от военно-промишления комплекс.
Присъствието на Русия в световния океан с цел защита на страната от потенциални агресори при съвременните геополитически условия е просто необходимост, смятат експертите. "Самолетоносачът е силова точка, която може да се премества по света и да диктува условия на другите. Разбира се, за американците един наш самолетоносач е нищо, защото те притежават 19 такива кораба. Ние ще имаме един, максимум – два. Но при всички положения, това е сила, с която трябва да се съобразяваш", подчерта източникът на "Руски дневник".
Какво представлява "Щорм"
По параметри руският кораб прилича на американския суперсамолетоносач "Джералд Форд", смята професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.
Както и при "американеца", по проект "Щорм" е с напълно чиста палуба, тя не е защитена от ракетно-артилерийски системи, както например е при съветско-руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов".
"Това ще бъде плаващо летище, съпровождано от цяла ескадра кораби", каза Козюлин.
 Ще има четири полоси за излитане с различна дължина за ускоряване на самолетите, а ще бъде инсталирана и смесена система за изстрелване – трамплинна и трамплинно-катапултна.
Както подчерта Козюлин, поради липсата на оръжейни системи на борда на самолетоносача "Щорм" ще бъде охраняван от около 10 кораба – фрегати, миноносци, крайцери, а също и от подводници.
Освен това двата атомни реактора РИТМ-200 ще позволят на "Щорм" да развива скорост до 30 възела (55 км/ч). Общата водоизместимост на кораба ще бъде 100 хиляди тона, а газенето – 11 метра. Екипажът на кораба ще наброява от порядъка на 4000 души.
Но при цялата красота и амбициозност на проекта на руските военни конструктори им предстои да решат още редица задачи, преди корабът да се появи на бял свят.
Какво не му достига на самолетоносача
Палубната авиация на "Щорм" ще се състои основно от изтребители МиГ-29К и морска версия на самолета пето поколение Т-50, смята Козюлин. И ако в първия случай морската авиация вече е въоръжена с палубни изтребители от фамилията МиГ, които дори бяха проверени в Сирия, то машината от ново поколение Т-50 все още се разработва. И нейният корабен вариант засега е само на хартия.
"Освен това за самолетоносача ще трябва да се изгради и съответната инфраструктура: за такъв кораб трябва да се построи специален кей, а също така, по време на стоянка на рейд, да се осигури неговата безопасност по всички направления – въздух, вода и суша. А това означава, че на мястото на неговото базиране могат да се появят допълнителни съединения за ПВО и брегова охрана", каза за "Руски дневник" военният експерт и заместник директор на Института за страните от ОНД Владимир Евсеев.
При това според експертите новият самолетоносач "Щорм" ще струва на бюджета от 350 милиарда до 1 трилион рубли ($6,15-$17,5 милиарда) в зависимост от комплектацията на кораба.
"А ако се вземе предвид и направата на 90 палубни изтребителя и необходимата инфраструктура за "Щорм", разходите за самолетоносача ще се увеличат двойно", допълва Евсеев.
Заради тази висока цена и икономическите санкции редица експерти, включително и един от създателите на първия модел Владимир Пепеляев, се отнасят скептично към реализацията на проекта в първоначалния му вариант. Във връзка с това конструкторите вече започнаха да разработват аналог на "Щорм", който ще бъде с по-малки габарити, но няма да му отстъпва по бойни възможности.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
САЩ преглежда ядрената си мощ
18.04.2017, 12:35

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е поръчал да започне процес за провеждане на оценка на ядрения потенциал на страната, който да съответства на съвременните заплахи. Това заяви официалният представител на военното ведомство Дана Уайт, цитирана от ТАСС.

Говорителят поясни, че министърът е поръчал да започне изготвянето на доклад, който ще бъде представен на президента Доналд Тръмп в края на годината. Последният доклад с оценката на ядрения потенциал на страната беше подготвен по време на първия мандат на президента Барак Обама през 2010 г.

Според американски представители в доклада се очаква да бъде обърнато особено внимание на Русия, Китай, Северна Корея и Иран. Демократи отбелязаха, че оценката на ядрения потенциал на САЩ може да позволи да се избегне надпревара във въоръжаването.

 
На 20 април в ЦВК отбелязваме 141 години от Априлското въстание
18.04.2017, 11:54
С тържествено събрание – концерт в Централния военен клуб на 20 април от 18 ч. ще бъде отбелязана 141-годишнина от избухването на Априлското въстание. Родолюбивата проява се организира от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и кметовете на Копривщица, Панагюрище и Стрелча.
Словото ще бъде на популярния български военен историк полковник от запаса доц. д-р Петър Ненков. Концертът ще бъде дело на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и други художествени колективи.
Заповядайте в ЦВК на 20 април, от 18 ч.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Тайван инвестира в програма за превъоръжаване
18.04.2017, 09:37
Пекин запази отворена възможността да подчини остров Тайван с военна сила. Тайпе опита да намери рамо пред лицето на заплахата, но задачата се оказа трудна за международно изолирана страна. Сега тя трябва да се снабди със самолети и кораби, и това ще стане чрез инвестиции в програма за превъоръжаване на страната, пише швейцарският вестник Die Neue Zuercher Zeitung.
Какво точно предвижда програмата все още не е много ясно – държавният глава Цай Инг-вен е пестелива в информацията, която представя пред обществото. Наскоро обаче тя обяви изграждането на осем нови подводници за страната. Подводният флот на Тайван, базиран в южния пристанищен град Гаосюн, е на повече от 30 г. и определено не дава повод за гордост.
В отделния дивизион подводници на ВМС на страната са включени две боеготови дизелови подводници тип "Chien Lung" (SS-793 и SS-794,  строени през 1982 г) получени от Холандия и две американски субмарини тип "Guppi-2А" (намират се в резерв) от времето на Втората световна война.
Срещу тях обаче Пекин може да изпрати около 50 модерни подводници. Повечето от тях са с дизелово-електрическо задвижване, но в употреба са вече и първите китайски подводници с ядрени реактори.
 
Армията провежда по-малко учения заради липса на материални ресурси
18.04.2017, 09:12
През 2016 г. проведените учения са били с шест по-малко (2,27 %) спрямо предхождащата я 2015 г. Това става ясно от Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за миналата година, който бе одобрен от правителството и предстои да бъде обсъден и гласуван в Народното събрание. Във връзка с ограничените финансови средства и материални ресурси, на командирите е била предоставена възможност да прецизират броя на ученията, в зависимост от нивото на подготовката и наличните ресурси.
През миналата година са планирани 284, а са реализирани 258 учения. Не са проведени 26 (9,19%) от планираните учения с формирования от родовете и специални войски.  Те се разпределят така: две летателно-тактически учения, поради недостиг на изправни летателни средства; две учения с формирования с ранг на батальон - поради недостатъчна наличност на гориво-смазочни материали и стремеж за съхраняване на ресурса на специалната бойна техника; 10 тактически учения с кораби, поради невъзможност за възстановяване на техническото състояние на материалната част;   12 учения с формирования с ранг на рота, като две от тях не са проведени поради недостатъчно осигурени гориво-смазочни материали, а 10 - поради ангажименти на формированията по оказване на съдействие на МВР за охрана на държавната граница.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Един загинал при катастрофата с UH-60 Black Hawk в САЩ
18.04.2017, 08:46

При катастрофата вчера (13:30 местно време) с американския военен хеликоптер UH-60 Black Hawk е загинал единият член на екипажа, вторият е с опасност за живота, а третият е получил сериозни наранявания. - (видео)
Вертолетът е от състава на 12-ти авиационен батальон, базиран на летище Дейвисън, Форт Белвоар, щат Вирджиния. Батальонът обслужва висшия команден състав от американските СВ и Пентагона.

Често хеликоптери от тази част кацат на площадките до Пентагона и участват в прелитания над Националното Арлингтонско гробище при траурни церемонии.
Източник: http://www.pan.bg/

 

 
Самолетоносачът „Джералд Форд“ се завърна от ходовите изпитания
17.04.2017, 20:47
Перспективния американски тежък самолетоносач CVN 78 Gerald R. Ford успешно завърши заводските ходови изпитания, започнали на 8 април. Според информация на Military.com, корабът е бил в открито море седем дена и на 15 април се завърнал в пункта за базиране в Норфолк във Вирджиния. - (видео)
Подробностите за ходовите изпитания не се съобщават. Известно е само, че всички проведени проверки са приснати от военните за успешни.
Строителството на главния американски авионосец от ново поколение  беше започнато в Newport News Shipbuilding на 11 август 2005 година, церемонията по официалното залагане на кораба се състоя на 13 ноември 2009 година, а церемонията по кръщаването в чест на 38-ят президент на САЩ Джералд Форд (служил по време на Втората световна война като офицер на лекия самолетоносач CVL 26 Montеrey) се състоя на 9 ноември 2013 година. Същия ден кораба бе изведен от строителния док.
До момента CVN 78 изостава с около две години от плановите строителни срокове. Предаването на кораба на ВМС за извършване на държавните изпитания сега се очаква да стане през септември 2017 година. По всяка вероятност, оперативна готовност самолетоносача ще достигне не по-рано от 2020 г.
В състава на американските ВМС Gerald R. Ford трябва да замени първият американски атомен самолетоносач CVN 65 Enterprise, изведен от бойния състав на ВМС на 1 декември 2012 година и изключен от състава на флота на 3 февруари 2017 година.
Общата стойност на строителството на Gerald R. Ford сега се оценява на 12,9 млрд долара, като още минимум 4,7 млрд долара са изразходвани за проектирането на кораба и съпътстващи научно-изследователски и конструкторски работи.
През декември 2010 година в Newport News Shipbuilding започна строителството на вторият атомен самолетоносач от този тип CVN 79 John F. Kennedy, като предаването му на американските ВМС е планирано да стане през 2022 година, Очаква се той да замени в състава на американския флот атомния авионосец CVN 68 Nimitz. Общата стойност на строителството на CVN 79 се оценява на 11,35 млрд долара.
Третият кораб от този тип трябва да стане самолетоносачът CVN 80 Enterprise, като официално строителството му в Newport News Shipbuilding трябва да започне през 2018 год, а предаването му на флота – през 2025 година.
Пълната водоизместимост на CVN-78 е над 100 000 тона. Отличава се от предшествениците си по по-здрави въжета на аерофонишьора, електро-магнитни катапулти, нови радари, нов тип двигателна установка, конструкцията на надстройката е изменена, както и конфигурацията на полетната палуба. На борда му може да има максимално 90 летателни апарата.
Предполага се, че авиокрилото на борда ще се състои от вече наличните във ВМС на САЩ изтребители F/A-18E/F Super Hornet, самолети за РЕБ EA-18G Growler, «летящи радари» E-2 Hawkeye и Advanced Hawkeye, вертолети SH-60, както и от перспективни образци като изтребители F-35C и БЛА Х-47B. – Още за CVN 78 Gerald R. Ford
 
Руското МО за първи път показа военната база "Арктически трилистник"
17.04.2017, 16:00
Руското министерство на отбраната за първи път показа уникалната военна база "Арктически трилистник", изградена за военните на остров Александър от архипелага Земята на Франц Йосиф в Арктика, съобщи gazeta.ru, като цитира съобщение от пресслужбата на ведомството в понеделник (17 април).
На сайта на министерството вече функционира интерактивен проект – виртуална екскурзия из базата, чиято военна инфраструктура се състои от множество съоръжения със специално предназначение, пунктове за управление, гаражи за военна и специална техника, автономен енергоблок, специализирани складове и хранилища.
"3D екскурзията из виртуалната военна база нагледно показва как са устроени и оборудвани стаите, в които живеят военните, офицерската столова, фитнес залата и киносалона, библиотеката, оранжерията, медицинският център", се посочва в съобщението. - Още за базата на СФ
 
Русия и Китай следят самолетоносача на САЩ край Северна Корея
17.04.2017, 15:37
Москва и Пекин са изпратили разузнавателни кораби, които да следят американския самолетоносач "Карл Винсън" CVN-70, пътуващ към Корейския полуостров. Това съобщи в понеделник (17 април) Асошиейтед Прес, като цитира "многобройни източници" в японското правителство, предаде "Взгляд".
Според източниците Русия и Китай имат намерение да следят маневрите на САЩ, които не изключват военни действия по отношение на Северна Корея. Възможно е и ходът да е предупредителен сигнал по адрес на Вашингтон, пише "Дойче Веле" (Deutsche Welle).
По-рано в понеделник вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс пристигна в Република Корея и посети Демилитаризираната зона на границата между Южна и Северна Корея, като направи изявление в подкрепа на съюзника си. Пенс заяви, че "стратегическото търпение дойде до своя край". Според него КНДР не бива да се съмнява "в решимостта на САЩ да бъде заедно със съюзниците си".
Ситуацията около Северна Корея се обостри, след като САЩ изпратиха ударна група военни кораби начело със самолетоносача "Карл Винсън". Този ход Съединените щати предприеха след нападението с крилати ракети в Сирия, а в медиите започна активно да се разисква въпроса за подобна атака над КНДР.
Американският президент Доналд Тръмп неотдавна заяви, че не изключва никакви варианти за решаването на ядрения и ракетен проблем около Северна Корея. В допълнение по време на гостуването на китайския президент Си Дзинпин в Америка лидерът на САЩ каза, че, дори Пекин да не помогне, за да се сложи край на ядрената и ракетна програма на Северна Корея, Вашингтон ще намери начин да го направи и сам.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Катар поръча 1500 турски бронирани машини Amazon
17.04.2017, 13:44
Според информация на турски СМИ, правителството на Катар е сключило безпрецедентен за турската отбранителна промишленост контракт за покупка за въоръжените сили, силите за безопасност и полицията на страната на 1500 бронирани машини Amazon клас MRAP, разработка на турската компания BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. Машините трябва да бъдат доставени в продължение на две години. Общата стойност на договора не се съобщава, но според различни оценки, стойността на една машина Amazon в експортен вариант струва от 525 до 600 хиляди евро (без стойността на въоръжението).
12-тонната бронемашина Amazon клас MRAP с колесна формула 4х4 беше представена за първи път от турската компания ВМС на наколко отбранителни изложения през 2016 година. Може да се предположи, че Amazon се явява преработен вариант на по-рано предлаганата от ВМС в няколко модификации 10-тонна машина Vuran, която пък от своя страна е била разработена под името Hurricane от неголямата израелска компания Hatehof (сега Carmor), от която ВМС е купила правата за производства.
В сегашното си изпълнение Amazon тежи 12 тона и може да превозва седем човека (включително двучленен екипаж). Машината се задвижва от дизелов двигател Cummins ISB с мощност 360 к.с. и шестскоростна автоматична трансмисия Allison 3200 SP. Скорост по шосе - 110 км/ч, запас на хода – до 600 км. - (видео)
Поръчаните от Катар автомобили трябва да бъдат оборудвани с дистанционно управляеми стабилизирани бойни модули SAPR на турската компания Aselsan, с 12,7 мм или 7,62 мм картечница.
Фактическото производство на машините Amazon за Катар ще се извършва от създаденото през август 2016 година в Турция съвместно предприятие RBSS, в което участват BMC (49% участие), германската група Rheinmetall (10%) и малайзийската компания Etika Strategi (41%). В рамките на това СП под егидата на ВМС се създава нова производствена линия в град Карасу (провинция Сакария), на която, освен производството на бронираните машини, компанията ВМС предлага да се организира и сглобяването на турския основен танк Altay.
Трябва да се отбележи, че компанията ВМС от 2014 година се контролира от групата ES Mali Yatirim ve Danismanlik A.S.. През 2015 година 49% от акциите на ВМС са били продадени за 1 млрд турски лири (около 300 млн долара) на катарски държавен инвестиционен фонд.
През 2016 година ВМС получила контракт на стойност 17,5 млн долара за първата партида от 35 бронирани машини Amazon за търските силови структури. Компанията съобщи, че освен Катар, интерес към машините Amazon са проявили Пакистан и Туркмения.
 
САЩ и Южна Корея се разбраха за разполагане на противоракетна система
17.04.2017, 12:48
САЩ и Южна Корея се споразумяха за по-ранно разполагане в региона на противоракетната система THAAD. Това анонсира изпълняващият длъжността държавен глава на Реп. Корея Хуан Кио-Ан след срещата си с американския вицепрезидент Майк Пенс, предава „Франс прес".
"Ние се договорихме за по-нататъшно укрепване на съюза между Реп. Корея и САЩ, който съответства на заплахите от КНДР, чрез бързо разгръщане на THAAD", заяви Хуанг Кио-Ан по време на съвместна пресконференция с Пенс в Сеул.
ТНААD e американска система, която има за цел да унищожава всякакъв тип балистични ракети. Скорошното разполагане на системата несъмнено е в отговор на продължаващите изпитания на Сев. Корея на балистични ракети в последните месеци.
Източник: http://www.cross.bg/
 
73 години от "Черният Великден"
17.04.2017, 11:45

На 17 април 1944 г. в 11.45 ч. минути е последният масиран дневно-нощен удар на съюзническата авиация срещу България. През деня навлизат 350 Б-24Н „Либерейтър“, прикривани от новите и по-съвършени П-51Б „Мустанг“ и П-47Д „Тъндърболт“. Първи излита 2/6 изтребителен орляк от Враждебна с 16 Ме-109Г2 и 2 Девоатин Д.520, а към тях се присъединява и 3/6 изтребителен орляк с 14 Ме-109Г6 от Божурище. Пилотите от 3/6 орляк, след като не откриват обичайните изтребители – двигателните П-38 „Лайтнинг“, се насочват към бомбардировачите. Поручик Николай Йорданов, водещ 672-ро ято подпалва един от тях. Повреди на противника нанасят и подпоручик Борис Дамев и фелдфебел Дако Даков. Капитан Николай Бошнаков от 2/6 орляк унищожава един В-24Н. С таранен удар поручик Неделчо Бончев сваля втори и четиримоторната машина се взривява над с.Крапец. Българският пилот се спасява, като скача с парашут.
В този бой авиацията ни понася най-тежката си загуба. Поради голямата прилика между Месершмит и американския изтребител П-51 „Мустанг” българските самолети не разпознават врага и се приближават в опасна близост. Двата орляка приемат захождащите в атака американски изтребители за свои подкрепления. Загиват шестима пилоти – командирът на 692-ро ято капитан Любен Кондаков, подпоручик Христо Арнаудов, подофицер Атанас Кръстев, поручик Димитър Попов, подпоручик Веселин Рачев, подпоручик Иван Стефанов, унищожени са девет български самолета, три са повредени. Във въздушния бой е свален и първият американски „Мустанг” край село Дуган. Зенитната артилерия засяга 9 неприятелски самолета, като част от тях не достигат базите си.
17 април 1944 г. влиза в историята на българската авиация като „Черния Великден“. - (видео)

Музеят на авиацията – филиал на НВИМ, съхранява снимки и документи на подпоручик Христо Арнаудов и поручик Димитър Попов, както и части от самолет Месершмит на поручик Неделчо Бончев, с който той извършва успешен таран на 17 април 1944 г.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 
Български военни дрънкат оръжие в маневри на НАТО в Латвия
17.04.2017, 09:25

Български военни ще участват в маневри на НАТО в Латвия, гласи съобщение на Министерството на отбраната в Рига.

Учението е от днес до 30 април. В балтийската бивша съветска република са над 500 военнослужещи от 10 страни­членки на НАТО, както и шведски военни. Маневрите са на латвийските сухопътни войски, военновъздушните сили, опълчението "Земесардзе" и обединения щаб на националните въоръжени сили,с цел повишаване на стабилността и сигурността в региона, както и за подобряване на сътрудничеството между въоръжените сили на НАТО и участничките в програмата "Партньорство за мир", пишат местните медии.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
САЩ към Северна Корея: Търпението ни приключи!
17.04.2017, 09:04
Ерата на стратегическото търпение приключи. Такова предупреждение отправи американският вицепрезидент Майк Пенс към Северна Корея. Той говори пред репортери в демилитаризираната зона, която разделя Северна и Южна Корея, предаде „Гардиън“.
Пенс изрази надежда, че Китай ще използва своите инструменти за натиск, за да накара Пхенян да се откаже от разработка на ядрени оръжия.
Вицепрезидентът обяви, че ангажиментът на Вашингтон към южнокорейците остава „непоклатим“ и американците ще направят всичко, за да защитят своите съюзници.
„През годините имаше период на търпение, но ерата на стратегическо търпение е приключила. Президентът Тръмп ясно заяви, че търпението на САЩ се изчерпва и ние искаме да видим промяна. Искаме Северна Корея да се откаже от безразсъдните си действия“, заяви Майк Пенс.
Думите му идват на фона на неуспешния ракетен тест на Пхенян. През последните месеци значително се увеличи напрежението в региона, което доведе до взаимни обвинения и предупреждения.
Администрацията на Доналд Тръмп се надява, че САЩ и техните съюзници ще постигнат целите си с „мирни средства или в крайна сметка с каквото е нужно“.
По думите на Майк Пенс „всички опции са на масата“ по отношение оказване натиск върху Северна Корея да се откаже от ядрените си опити и разработването на ракети.
Източник: https://fakti.bg/
 
Как катастрофите накараха руските военни да се замислят за нов авиопарк
17.04.2017, 08:50
За последните шест години руските ВВС са обновили над половината от авиотехниката в армията. В момента делът на самолетите, току-що слезли от конвейера, е 55% от общия им брой, а до 2020 г. се очаква този показател да достигне 70%. Данните обяви в интервю за Интерфакс главнокомандващият на ВКС генерал полковник Виктор Бондарев.
Експерти твърдят, че това е много висок показател в сравнение с чуждестранните партньори на Русия. "90% от американските самолети са купени през 1980-те години. През последните години те доставиха на въоръжение само машини от пето поколение F-22 и F-35, а цялата останала техника бе просто ремонтирана и модернизирана", каза пред "Руски дневник" военният анализатор на в. "Известия" Алексей Рам.
По думите му, за разлика от американците, в Русия е имало период, когато в армията не е постъпвала никаква техника, а старите самолети просто са ръждясвали в хангарите. "Днешните показатели са резултат на радикалното решение от 2010 г. армията да бъде превъоръжена напълно", допълва анализаторът.
Така, в рамките на програмата за превъоръжаване до 2020 година на армията руските ВКС ще получат над 600 съвременни самолета, включително изтребители от пето поколение, както и над 1000 хеликоптера.
Всяка година военният авиопарк на Русия се попълва средно с по 150 самолета и хеликоптера. През 2016 г. например ВКС на Русия получиха 139 единици техника, включително 59 изтребителя: МиГ-29СМТ, Су-30М2, Су-30СМ, Су-34 и Су-35С.
"Черешката на тортата" станаха два стратегически бомбардировача Ту-160 и Ту-95.
Военно-гражданска авиация
На 25 декември 2016 г. в Черно море, 70 секунди след излитането си, се разби военен самолет Ту-154. В онзи момент на борда му имаше 92 души.
Тази трагедия се превърна в най-голямата авиокатастрофа за миналата година. Заради нея ръководството на руското Министерство на отбраната се замисли за варианта напълно застарелият парк от ТУ-154 да бъде подменен напълно с нови съвременни машини. Подобно мнение сподели пред "Руски дневник" и ръководителят на международната лаборатория по механика и енергийни системи към Университета за информационни технологии Павел Булат.
"Плановете са 30-40-годишните машини да бъдат подменени с нови средномагистрални Ан-148. Но проблемът е, че ще се наложи да бъдат купени около 50 самолета, а цената на всеки Ан-148 е около $30 млн. За тази цел трябва да бъде преразгледан бюджетът и да бъдат коригирани плановете за покупка на въздушна техника. Ето защо в краткосрочен план руското Министерство на отбраната няма да може да реши тази задача", смята експертът.
По думите му има и алтернативен вариант – 40-годишните Ту-154 да се подменят с аналогични самолети от началото на 1990-те години, които имат минимални часове във въздуха и в момента стоят без работа в хангарите на руските авиокомпании.
"Тези машини днес струват копейки – около $500 000 за самолет. Те могат временно да решат проблема с военно-гражданските превози, докато военните намерят пари за новите скъпи машини", допълва анализаторът.
Той отбелязва, че ако плановете не се променят, в идните години Ан-148 и турбовинтовите Ил-112 ще бъдат гръбнака на средномагистралните превози на Министерството на отбраната. В същото време далечните полети на военните ще се извършват с Ту-204 и Ту-214.
Финансиране
Последните няколко години донесоха редица промени в програмата за превъоръжаване на Русия. Обемът на финансирането остана непроменен, но се наложи да се отложи закупуването на някои видове техника.
"Преди шест години ръководството на руското Министерство на отбраната заложи бюджет от 7,5 трлн. рубли (около $127 млрд.) за обновяването на авиопарка до 2022 г. и дори планираше дотогава да закупи около 50 изтребителя от пето поколение Т-50", каза пред "Руски дневник" директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов. Според него обаче кризата, санкциите и рецесията в икономиката са отложили както момента на появата на новите самолети, така и количеството им.
Освен да удължи срока за доставката на редица видове въздушна техника, командването на военното министерство в Москва реши и да купи само 12 изтребителя Т-50, обясни Пухов. Самите доставки на самолетите от пето поколение могат да влязат в следващата държавна програма за развитие на въоръжаването за периода 2018-2025 година.
Санкции и заместване на вноса
През 2014 г., след като Крим се присъедини към Русия, срещу Москва и в частност срещу нейната военна промишленост бяха въведени икономически и промишлени санкции. Поради това на Русия ѝ се наложи да развали икономическите си отношения с редица чуждестранни предприятия.
За руската авиопромишленост отказът от западните и най-вече от украинските резервни части доведе до загуба на двигателите за военно-транспортните системи, загуба на технически доставки и загуба на електронно-компонентната база за някои видове въздушна техника.
В тази връзка на правителството му се наложи спешно да изготви програма за заместване на вноса – да бъде създаден пълноценен цикъл на производство на експортни компоненти и агрегати в родните предприятия. За решаването на този проблем от бюджета бяха отделени около 50 млрд. рубли ($842 млн.).
Според главния редактор на списание "Национална отбрана" Игор Коротченко първите резултати се появяват само година след стартирането на програмата.
"Нашите предприятия вече усвоиха пълната производствена верига за части за двигателите на учебно-бойните самолети ЯК-130; разработена е и нова система за целеуказание за самолетите Су-27СМ3, Су-30СМ, Су-35С, което позволи да бъдат заменени украинските системи "Сура", отбеляза експертът.
Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин заяви, че Русия ще може напълно да произвежда аналози на украинските части още през 2018 г., а на западните – до 2021 година.
Експертите обаче прогнозират, че тези срокове са прекалено амбициозни и Русия ще може да да произвежда от нулата отделни резервни части и навигационни системи едва към средата на 2020-те години.
Източник: http://bg.rbth.com/
 

 
Български военачалници – генерали и офицери, загинали при атентата в църквата „Св. Неделя” на 16 април 1925 г.
16.04.2017, 22:00
Навършват се 92 години от атентата в църквата „Св. Неделя”, организиран и извършен от комунисти-терористи, при който загива голяма част от елита на Българската армия, изнесъл войните за национално освобождение и обединение от 1912- 1913 г. и 1915-1918 г.
При нападението загиват 12 генерали - повече, отколкото Българската армия губи водените от нея войни. Да си спомним за тях и да почетем делото и живота им. Вечна памет.
Генерал от пехотата Стефан Михайлов Нерезов. Роден на 12 ноември 1867 г. в Севлиево. Участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885 г.), след което завършва Военната академия в Торино. През Балканската война (1912-1913 г.) е началник на Оперативния отдел в Щаба на Действащата армия, а през Междусъюзническата война (1913 г.) – Началник-щаб на Действащата армия. През Първата световна война командва 9-та пехотна Плевенска дивизия, която води боеве на Косово поле и на Дойранския фронт. В края на Първата световна война е командващ Първа отделна армия на Вардаро-дойранския фронт. От 1920 г. до 1921 г. е Началник-щаб на Българската армия. През 1921 г. е пенсиониран с чин генерал от пехотата. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал – лейтенант Калин Георгиев Найденов. Роден в Широка лъка. През 1885 г. завършва Военното училище в София и през 1891 г. Артилерийска военна академия в Торино. През Балканската война (1912-1913 г.) е Помощник-началник на артилерията в Щаба на Действащата армия. Има изключителен принос за широкото използване на артилерията във войната. Инспектор на артилерията (1913-1915 г.), генерал-майор (1914 г.). От 21.09.1915 г. до 21 .06.1918 г. е министър на войната. След войната е професор във Военното училище. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал- лейтенант Кръстьо Златарев. Роден на 23 февруари 1864 г. в Охрид. Завършва Военното училище през 1884 г. Участва в Сръбско-българската война като командир на рота. По време на Балканската война командва 29-ти пехотен Ямболски полк в сраженията при Лозенград, Чаталджа и Одрин. През 1913 г. се сражава срещу сърбите в района на Злетовска река, Щип и Брегалница. По време на Първата световна война организира и командва 11-та пехотна Македонска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Григор Георгиев Кюркчиев. Роден на 24 октомври 1864 г. в Прилеп. През 1885 г. завършва Военното училище в София. Взема участие в Сръбско-българската (1885 г.), в Балканската и Междусъюзническата войни (1913 г.). През Първата световна война като командир на 2-ра бригада от 11-а пехотна Македонска дивизия на 1 ноември 1915 г. е ранен в боя при Долно Чичено и кракът му е ампутиран. След оздравяването си се връща в частта си и я командва до края на войната. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Великов Стойков - освободителят на Охрид. Роден в село Гайтанино, Неврокопско. През 1887 г. завършва Военното училище в София и Военна академия в Торино, Италия. Служи в конницата. През Балканската война (1912-1913 г.) е началник-щаб на 9-та пехотна Плевенска дивизия. През Първата световна война (1915-1918 г.) е командир на Първа конна бригада и воюва при Трън и Прищина. От ноември 1915 г. е командир на Конната дивизия, която освобождава Охрид. От май 1916 г. командва новосформираната Втора конна дивизия. Началник на Девета дивизионна област (1917 г.). Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Стоян Петков Пушкаров. Роден на 1 март 1866 г. в Пирдоп. През 1887 г. завършва Военното училище в София и служи в артилерията. През Балканската война (1912-1913 г.) е командир на 4-ти Артилерийски полк, с който воюва на Тракийски фронт. По време на I световна война (1915-1918 г.) е командир на 7-ма Артилерийска бригада, по-късно е началник на артилерията на Втора армия, която воюва на Македонки фронт. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Петър Лолов. Роден на 21 ноември 1864 г. в село Медвен. Доброволец в Сръбско-българската война. По време на Балканските войни и първата Световна война командир на 11-ти пехотен сливенски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Рачев Шкойнов. Роден в Габрово. Учи в Априловската гимназия. Завършва Военното училище в София (1895 г.) и Николаевската академия на Генералния щаб в С. Петербург (1904 г.). През 1909 – 1912 г. служи в артилерията, преподавател по тактика във Военното училище . През Балканска война е Началник на Разузнавателна секция в щаба на Втора армия и участва в боевете за Одрин. По време на Втората балканска война (1913 г.) е началник щаб на 11-та пехотна дивизия. По-късно е началник на секция в Щаба на армията (1913-1914 г.). По време на Първата световна война е Началник- щаб на 4-та пехотна Плевенска дивизия (1915-1916 г.), командир на 26-ти пехотен Пернишки полк (1916 г.). През 1917 г. е Началник на Оперативен отдел в щаба на Първа армия . Помощник на директора на прехраната в Дирекцията за стопански грижи и обществена предвидливост. Преминава в запаса в края на 1919 г. Председател е на Съюза на запасните офицери. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Павел Павлов. По време на Първата световна война командир на 20-ти пехотен Добруджански полк. Воюва на Македонския фронт. Командир на 2-ра бригада от 2-ра пехотна Тракийска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Станчо Радойков. По време на Първата световна война командир на 36-ти пехотен Козлодуйски полк. Воюва на Македонския фронт. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Табаков. Роден на 16 юни 1868 г. в Калофер. Завършва Военното училище в София (1887 г.) и служи в конницата. През Балканските войни (1912-1913 г.) е командир на 3-ти Конен полк; воюва с гърците при Нигрита и Суха баня. През Първата световна война (1915-1918 г.) е командир на 5-ти Конен полк на Македонски фронт, а по-късно като Командир на бригада в състава на Първа конна дивизия воюва на Добруджанския фронт (1916 г.). От 1917 г. командва Втора конна дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Александър Давидов. Роден в Кюстендил на 20 май 1878 г. Завършва Военното училище през 1900 г. Командир на 33-ти пехотен Свищовски полк по време на Първата световна война. Кавалер на ордена „За храброст”.
Генерал-майор Иван Попов. Роден на 16 февруари 1857 г. в Свищов. Четник в четата на войводата Филип Тотю. През 1879 г. завършва първия випуск на Военното училище.Участва в Сръбско-българската война като командир на дружина във 2-ри пехотен Струмски полк.По време на Балканските войни командир на 1-ви пехотен Софийски полк, командир на 1-ва бригада от 1-ва пехотна Софийска дивизия. През Междусъюзническата война е командир на 1-ва пехотна Софийска дивизия. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Стефан Нойков. Роден на 25 октомври 1876 г. в Сливен. Завършва Военното училище през 1897 г. Воюва в Балканските войни като командир на дружина в 12-ти пехотен Балкански полк. През Първата световна война е началник-щаб на 4-та пехотна Преславска дивизия. Началник на Оперативния отдел на Щаба на Действащата армия. Автора на редица книги.
Полковник Спиридон Михайлов. Роден през 1878 г. в Щип. Герой от Балканските войни и Първата световна война. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Спас Жостов. Роден в село Гайтанино, Неврокопско през 1881 г. Брат на генерал Константин Жостов. По време на Първата световна война представител на Българската армия в Главната квартира на германската армия.
Полковник Ангел Сребров. Роден в Силистра. По време на Балканските войни екомандир на дружина в 31-ви пехотен Варненски полк. През Първата световна война е командир на 31-ви пехотен Варненски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Полковник Атанас Сарайдаров. Герой от Балканските войни и Първата световна война. Командир на Артилерийско отделение в 6-ти Артилерийски полк в Сливен. По време на Първата световна война е командир на 16-ти Артилерийски полк. Кавалер на ордена „За храброст”.
Майор Никола Рачев. Секретар на Военния съюз, народен представител
И още повече от 120 убити и ранени боеви командири на Българската армия.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Афганистан моли Русия за помощ в обучението на армията и полицията си
16.04.2017, 20:11
Афганистан се обърна към Русия с молба за съдействие по поддръжката, въоръжението и обучението на афганистанската армия и полиция, съобщи директорът на отдела за политика и стратегическо планиране на Министерството на външните работи на Афганистан Мухаммед Ашраф Хайдари, съобщи "Взгляд" в неделя (16 април), като се позова на информация от ТАСС.
"Ние обсъдихме този въпрос с МВнР на Русия с искането да се разгледа възможността за предоставяне на сервизна поддръжка в Афганистан, както и снабдяване с материали и обучение на афганистанската армия и полиция", каза Хайдари, като допълни, че Афганистан все още чака отговор на молбата.
Министърът каза също, че Афганистан възнамерява да покани представители на САЩ и ЕС заедно с тези от Москва на следващите регионални консултации в Кабул.
През март Кабул се обърна към Москва с молба за помощ по възстановяването на 124 обекта от афганистанската икономика. В Москва на 14 април се проведе конференция, посветена на Афганистан, в която бяха поканени и представители на САЩ.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Сърбия възнамерява да закупи руски С-300
16.04.2017, 17:04
Сърбия се нуждае от две подразделения на зенитно-ракетните системи С-300 и един полкови команден пункт. В момента с Русия и Беларус се обсъжда евентуалното им закупуване, каза сръбския премиер Александър Вучич, предаде РИА "Новости" в неделя (16 април).
"Нямаме съгласие относно С-300. Споменах за това по време на преговори с президента Путин и го обсъдихме. Разговарях за това и с президента Лукашенко", каза Вучич.
Ръководителят на сръбското Министерство на отбраната Зоран Джорджевич през януари 2017 каза, че са планирани преговори с Беларус относно С-300. По отношение на преговорите с Русия, няма официална информация. Последната визита на Вучич в Минск е през януари тази година, а в Москва – през март.
"Нямаме никакво споразумение по този въпрос. Но за нас е важно да имаме две дивизии и един полкови команден пункт. За нас това е решение за дълги години напред", каза Вучич.
В отговор на въпрос относно материалите на хърватски медии относно продажбата на Хърватия на руски С-300 през 1990 година, премиерът отговори, че няма такава информация, като подчерта, че Русия официално отрече тези доклади.
"Нямаме информация, че Хърватия разполага със С-300. Като цяло това не може да се скрие, това не е игла", отговори Вучич. Той добави, че не иска да се намесва в това "кой с кого е търгувал". - Още за С-300
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Военноморските сили на САЩ в понеделник възобновяват тренировъчни полети с изтребители T-45
16.04.2017, 14:58
Военноморските сили на Съединените американски щати в понеделник ще възобновят свои тренировъчни полети на палубните изтребители T-45, пише Washington Examiner.
Полетите с тези машини бяха преустановени, заради протест на пилоти относно проблеми с кислородните системи.
Въпреки възобновяването на тренировките, засега не е открита основната причина и решение за проблемите с кислородната система на изтребителите, довела до недоволство сред стотици пилоти-инструктори.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Немският министър на отбраната: Службите ни отбиват по 4500 кибератаки на ден
16.04.2017, 10:59
Бундесверът (въоръжените сили на Германия) отчита по 4500 кибератаки на ден. Това заяви в публикувано днес интервю за вестник "Велт ам зонтаг" германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, предава БТА.
"В киберпространството често изобщо не знаем кой е престъпникът. Само Бундесверът отбива всеки ден по 4500 кибератаки", каза тя.
Фон дер Лайен заяви също, че с времето "Ислямска държава" ще използва все по-често киберпространството. "Нужни са им само три неща - компютър, достъп до интернет и специално обучен човек. Ислямска държава, която постепенно побеждаваме физически, ще предприема все повече опити да пренесе дейността си във виртуалното пространство", каза тя.
 
Руски анализатор е уверен: Нападнат ли американците, Ким ще отговори с ядрено оръжие!
16.04.2017, 10:39
Военният анализатор и главен редактор на списание "Национална отбрана" Игор Коротченко твърди, че в случай на американско нападение над Северна Корея, Пхенян няма да има възможност да се защитава. Според него за една такава атака американците биха могли да използват над 700 крилати ракети "Томахоук", а в такъв случай Пхенян просто няма да има силата да се отбранява. Според анализатора срещу толкова голям брой "Томахоук" не може да се справи никоя отбранителна система на света, камо ли севернокорейската. "Ако се случи нападение над Северна Корея, Ким Чен-ун може да отговори като използва ядрено оръжие. Засега е невъзможно да се предугади как би изглеждал точно отговорът му, но най-вероятно първата му цел ще бъде Южна Корея, където има дислоцирани американски войници."
Според Коротченко севернокорейският режим е далеч от стандартите на западната демокрация, но и той си имал своя логика, която трябва да се взима предвид. "Това не са някакви лунатици, просто искат да не им се мешат. Но, когато САЩ изпраща самолетоносачи до техните граници, невъзможно е да се предвиди каква ще бъде реакцията на Пхенян. Това би могло да бъде много голяма криза и Тръмп е добре да има едно наум, че последиците могат да бъдат катастрофални," предупреждава руският анализатор.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Нови 80 оръжия ще изпита Русия
16.04.2017, 10:16
80 нови образци оръжия ще изпита Русия през 2017 г. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на отбраната.
Изпитанията ще се проведат на полигона Капустин Яр в Астраханска област, където действат четири основни научно-изпитателни подразделения за въоръжение и техника на РВСН, ПВО на ВВС, ПВО на СВ и Ракетни войски и артилерия. В момента не се разкриват повече подробности.
През последните години Русия изпитва нови оръжия и системи за въоръжение.
Подозренията са, че Кремъл изпитва нова крилата ракета.
 
Шефът на ЦРУ уличи WikiLeaks, че обслужва Москва
16.04.2017, 10:06
WikiLeaks е враждебна към САЩ разузнавателна служба, която се използва от страни като Русия.
Това заяви директорът на ЦРУ Майк Помпео при първата си публична изява като шеф на Централното разузнавателно управление на САЩ.
Той коментира, че става дума за недържавна структура, която обаче често бива направлявана от "държавни актьори" като Русия.
Директорът на ЦРУ се позовава на януарския отчет на американското разузнаване, в който се посочва, че генералният щаб на руската армия е използвал сайта WikiLeaks, за да разпространява похитените при хакерски атаки документи и мейли на Демократическата партия, с цел да повлияе на американските президентски избори в полза на Доналд Тръмп.
Създателят на сайта - Джулиан Асанж, и колегите му се представят за кръстоносци, но в действителност работят в полза на враговете на САЩ и контактуват с диктатори, посочва Помпео, цитиран от информационните агенции.
"WikiLeaks действа като враждебна разузнавателна служба и води преговори като враждебна разузнавателна служба. Поощрява привържениците си да си намират работа в ЦРУ, за да снабдяват сайта с разузнавателна информация." - коментира той.
По думите му, в огромната част от случаите сайтът извършва антиамериканска дейност в угода на антидемократични държави и организации.
"Франс прес" посочва, че сегашната позиция на Помпео влиза в противоречие с позицията на Доналд Тръмп по време на изборната кампания, който приветства публикациите на Асанж срещу Демократическата партия.
Източник: https://news.bg/
 
ВМЗ-Сопот "краде" войници от карловската бригада
16.04.2017, 09:52
Елитната Стрямска механизирана бригада в Карлово напоследък страда от хроничен недостиг на войници, съобщиха от МО.
Оказва се, че системното недофинансиране на армията е ударило и по доскоро най-боеспособното войсково формирование. Въпреки че няколко поредни правителства направиха там сериозни капиталови разходи, отливът на войници е съществен. Основната причина за това професионалните военни да напускат службата е ниското заплащане. Стартовата заплата на войник е около 650 лв. и въпреки добавките за храна и дрехи, парите не успяват да привлекат млади мъже и жени.
Напоследък десетки бойци от карловската бригада свалиха униформите и преминаха във военните заводи в съседния Сопот, където им предлагат минимум 1000 лв. Хем няма наряди, полеви занятия и ненормиран работен ден, хем парите са повече. Работата в Сопот има и бъдеще, защото се знае, че заводите са сключили договори за производство на боеприпаси за 2-3 години напред. В момента дори се работи на 3 смени, за да се изпълнят поръчките.
Елитни командоси от смолянския 101-и алпийски батальон пък напуснали в посока Сомалия, твърдят военни. Пътека към Аденския залив прокарали неколцина бойци, които след уволнението се хванали да охраняват кораби от сомалийски пирати. Собствениците на съдовете останали толкова доволни от българите, че ги помолили да доведа още колеги от батальона. Новаците ги приемали без стандартните интервюта, особено ако са служили като снайперисти.
Системното недофинансиране на армията, започнало в първите години на демокрацията, се задълбочи в първия кабинет на ГЕРБ, когато военният бюджет бе орязан с близо 40%.
Преди дни служебният военен министър Стефан Янев за първи път призна, че българските въоръжени сили могат само частично да изпълнят конституционните си задължения по гарантиране на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната, както и да се включат пълноценно в системата за колективна отбрана на НАТО.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Иран е демонстрирал нов тренировъчен реактивен самолет, както и противокорабни ракети
16.04.2017, 08:48

В навечерието на празника на армията на Иран министерството на отбраната проведе демонстрация пред президента на страната Хасан Роухани, на която са били представени новите постижения на оръжейната индустрия, информира иранската медия AhlulBayt.
Показани са първият произведен изцяло в страната тренировъчен реактивен самолет за армията
Kosar-88,  - (видео), тактическият безпилотен летателен апарат Mohajer-6 - (видео), противокорабната ракета „Насир“, както и противовъздушната ракета Fakour-90 - (видео). На пистата се появи и известния демонстратор на лекия боен самолет Ghaher-313 (Qaher-313), явно иранците продължават да работят по тозиу проект - (видео). По време на церемонията на иранските въоръжени сили са били предадени 20 модернизирани бойни хеликоптери.
През последните години Иран е постигнал напредък в отбранителния сектор и е постигнал самодостатъчност в производството на военно оборудване.

 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}