Военна информация

Архив - от 16 до 30 април
 

 
Военните разходи на една държава са цели 13,5% от БВП. И това не е САЩ
30.04.2016, 22:24

В началото на април Стокхолмският международен институт за мирни изследвания излезе с доклад, според който глобалните военни разходи са започнали да растат за първи път от началото на операциите на САЩ в Ирак и Афганистан.

Според данните в него бюджетите за отбрана на държавите са нараснали с 1% до общо 1,68 трилиона долара през 2015 г., като тази сума представлява 2,3% от световния брутен вътрешен продукт (БВП).
Най-голям бюджет за отбрана продължават да имат САЩ – общо 596 милиарда долара. И все пак други две държави изпреварват Щатите по отношение на тези разходи като процент от брутния вътрешен продукт.
В своя публикация, направена на база на доклада на Стокхолмския международен институт за мирни изследвания, от Световния икономически форум посочват, че първенец по този показател е Саудитска Арабия. Бюджетът на кралството представлява цели 13,7% от БВП.
За сравнение, делът на втората държава в класацията – Русия, е повече от два пъти по-малък или в рамките на 5,40%. На трето място се нареждат САЩ с дял на разходите към БВП в рамките на 3,30%. На следващите две места са съответно Южна Корея с 2,60 на сто и Индия с 2,30 на сто.
Източник: https://money.bg/

 
Порошенко уволни директора на външното разузнаване на Украйна
30.04.2016, 22:00
Виктор Гвозд,Украинският президент Петро Порошенко е подписал указ N-193/29.04.2016 за уволнението на 57-годишния директор на външното разузнаване генерал-лейтенант Виктор Гвозд, предаде РИА „Новости".
Причината за уволнението не е посочена. Гвозд е бил директор на външното разузнаване на Украйна от 27 февруари 2014 година.
По-рано Порошенко уволни командващия на военноморските сили вицеадмирал Сергей Гайдук, като обясни решението си с ниския авторитет и недостатъчно добрата служба на Гайдук.
 
Военен самолет се разби в Судан, екипажът е загинал
30.04.2016, 20:38
Ан-26Судански военен самолет се е разбил днес в щата Северен Курдуфан, целият петчленен екипаж на борда е загинал, съобщи армията. Построеният по съветско време самолет Антонов 26, обикновено използван при операции срещу бунтовниците, се е разбил при опит да се приземи на летището в Ал Убайид, столица на Северен Курдуфан, предаде AFP, позовавайки се на изявление на армията.
„Машината е унищожена и всичките петима членове на екипажа са загинали“, се казва в съобщението. На борда на самолета са се намирали трима офицери и двама войници. - Още за Ан-26
 
Отказаха влизане на американски самолетоносач в Хонг Конг
30.04.2016, 20:05
USS John C. StennisПекин е отказал да даде разрешение на американски самолетоносач да акостира на пристанището в Хонг Конг, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от "Саут Чайна морнинг пост".
От американското консулство заявиха, че отхвърлянето идва на фона на ескалиращото напрежение в Южнокитайско море.
Министерството на външните работи на Китай заяви в четвъртък вечерта, че няма да позволи посещението на американския самолетоносач "Джон С. Стенис" (USS John C. Stennis, CVN-74).
Преди две седмици американският министър на отбраната Аш Картър посети "Джон С. Стенис". Това най-вероятно е подразнило властите в Китай, тъй като Картър бе придружен от филипинския си колега, Волтер Газмин.
"Министерството трябва да одобри всеки кораб, пристигащ в Хонг Конг, а на самолетоносачът бе отказан достъп", заяви служител на китайското министерство, пожелал анонимност. Той добави, че причината за отказа не е ясна. - Още за CVN-74
Източник: http://fakti.bg/
 
Пилотите на руския хеликоптер загубили ориентация
30.04.2016, 19:58
Mi-28Причина за катастрофата на руския хеликоптер Ми-28Н в Сирия е загубата на пространствена ориентация от страна на пилотите, съобщи ТАСС, позовавайки се на източник от разследващата комисия.
През нощта на 12 април хеликоптерът от руската авиация се разби в региона на Хомс, а двамата пилоти загинаха.
Разследващите обявиха, че оборудването е работело безотказно, а причина за инцидента е човешкият фактор.
Пилотите, летящи през нощта над тежък терен, загубили пространствена ориентация, в резултат на което хеликоптерът е катастрофирал.
Източникът добави, че от екипажа не са постъпили сигнали за неизправност на техниката или обстрел по време на полета.
 
Русия скастри Пентагона: Или не летете до границите ни, или си включвайте транспондерите
30.04.2016, 16:57

генерал-майор Игор Конашенков От руското Министерство на отбраната отговориха на обвинението на Пентагона, че американският RC-135U, изпълняващ обичаен полет в международното въздушно пространство над Балтийско море, е бил прихванат от руски Су-27, който е действал опасно и непрофесионално.

„Всички полети на руски самолети се извършват в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство”, заяви официалният представител на отбранителното ведомство на Русия генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от „Интерфакс”.
„В същото време искаме да обърнем внимание, че самолетът-разузнавач RC-135U всеки път се опитва да се промъкне до руската граница с изключен транспондер. Дежурните сили на ПВО са принудени да вдигат във въздуха наш изтребител, за да може типът на самолета и бордовия му номер да бъдат идентифицирани визуално”, отбеляза той.
„Американските ВВС имат две решения на проблема: или да не летят близо до нашите граници, или да включват транспондерите”, подчерта Конашенков.
„Започваме да свикваме с обидите на представителите на Пентагона относно „непрофесионалните” маневри на нашите изтребители при прихващането на американски разузнавателни самолети край нашите граници”, отбеляза той.
„Между другото, друг самолет разузнавач Boeing OC-135B в рамките на международния договор „Открито небе” днес се приземи в Улан Уде и никой не е вдигал изтребители, за да го идентифицира”, добави той.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Панцерфауст - последната грешка на Вермахта
30.04.2016, 16:29
PanzerabwehrwaffeНа бойното поле едва ли има по-опасно място от няколко десетки метра разстояние от вражеските танкове. Въпреки че обсегът на оръдията им не достига това разстояние, практически всеки танк има една или две картечници. Обсегът на по-голямата част от противотанковите гранатомети „панцерфауст” е от 30 до 50 метра. С тяхна помощ през 1945 г. немските войници са планирали да се противопоставят на Червената армия. От 1943 г. са пуснати няколко милиона единици еднократни гранатомети, които били предоставени на отрядите от Вермахта.
През пролетта на 1945 г. те били последната лъжовна надежда са противовес над съветската танкова армада, които са стояли до река Одър в очакване на заповед за отправяне към Берлин. Във вестник Völkischer Beobachter са се печатали схеми за правилната експлоатация на „панцерфауст”. В последните броеве на списанието за кино Die deutsche Wochenschau министерството на пропагандата е публикувало обучение по използване на този вид оръжие........Прочети още
 
В Карлово се събра Съветът на командирите
30.04.2016, 14:11
По инициатива на Общинската организация на СОСЗР „ Васил Левски” –Карлово, и командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Груди Ангелов, в Карлово за втори път след 2015 г. се събра Съветът на командирите на поделения и началници на военни учреждения от гарнизона. Оперативното ръководство на Общинската организация на СОСЗР вложи много старание и усилие за перфектната организация на срещата.
На 23 април на портала на бригадата се дойдоха бивши командири на войскови формирования и началници на военни учреждения от Карловския гарнизон, много от които след това заемат високи длъжности в Българската армия, Въоръжените сили и Министерството на отбраната.
В срещата участваха бивши и настоящи командири на 11-а танкова бригада, като генерал-майор от запаса Димитър Кръстев, впоследствие началник на Военна академия „Георги Раковски”, на 61-а Стрямска механизирана бригада, като генерал-лейтенант от запаса Атанас Самандов, впоследствие командващ на Съвместното командване на силите и настоящ секретар по отбраната и  сигурността на президента, генерал-майор от запаса Йордан Йорданов - впоследствие заместник началник на отбраната, генерал-лейтенант от запаса Галимир Пехливанов –впоследствие военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз, бригаден  генерал от запаса  Тодор Вангелов - впоследствие  военно аташе в Москва, бригаден генерал от запаса Красимир Кънев - впоследствие заместник командир на Сухопътни войски, бригаден генерал от запаса Кольо Милев – впоследствие кмет на община Сливен  и бригаден генерал от запаса Димитър Шивиков, бивши и настоящи началници на Артилерийската база в Карлово, като полковник от запаса Антон Мерудийски и неговият син подполковник Димитър Мерудийски, на Автобронетанковата база в Карлово - полковник от запаса Никола Цанков, на Базата за съхранение на АБТИ в Калофер – подполковник от запаса  Гъчо Кортелев и подполковник от запаса Владимир Панайотов, на 129-та Подвижна ракетно-техническа база в Марино поле – полковник от запаса Веселин Димитров, на 2-ри строителен механизиран  полк в Сопот – полковник от запаса Ненко Чернооков, полковник от запаса Георги Папазов, впоследствие командир на строителната дивизия в Пловдив и последен началник на ГУСВ, полковник от запаса Петър Илиев впоследствие началник щаб на строителната дивизия в Пловдив, полковник от запаса  Иван Грозданов , бившият директор на ВМЗ Сопот инж. Ангел Писков, секретарят на Община Карлово, подполковник от запаса Стефан Стефанов, кметът на Калофер Румен Стоянов, главният експерт на Военен клуб Карлово, подполковник от запаса Веселин Ангелов, ръководството на МВР и Службата за аварийна и пожарна безопасност в Карлово и други.
Поради физическа невъзможност някои от поканените командири, като армейски генерал Любен Петров - бивш командир на 11-та танкова бригада и началник на Генералния щаб на Българската армия  и генерал-лейтенант Гиньо Тонев – впоследствие  командващ Сухопътни войски и първи заместник-началник  на Генералния щаб на Българската армия - не можаха да дойдат на тържеството, но изпратиха поздрави към участниците в срещата. За сметка на това дойде емблематичният началник на ГУСВ, генерал-лейтенант от запаса Радослав Пешлеевски.
По предложение на бригаден генерал Груди  Ангелов  гостите разгледаха Музея на бойната слава на 61-ва Стрямска механизирана  бригада, открит по повод 21 годишнина от създаването на най-мощното войсково формирование на Сухопътните войски в Българската армия, модерния фитнес център на бригадата, след което всички запалиха свещи в параклиса „Свети Мина”, положиха цветя и се поклониха пред Паметника за загиналите във войните за национално обединение чинове от полковете на Втора пехотна Тракийска дивизия. Участниците в срещата си направиха снимка за спомен пред паметника на бойната слава на полковете от Втора пехотна Тракийска дивизия, издигнат през 30-те години на миналия век в района на поделението .
По-късно в Гарнизонния военен стол се състоя тържествен обяд, на който началникът на гарнизона, бригаден генерал Груди Ангелов представи  гостите и ги приветства с добре дошли, а председателят на Общинската организация на СОСЗР „В. Левски” полковник от запаса Антон Мерудийски връчи поздравителен адрес. В дружеска атмосфера, бившите командира на поделенията и началници на военни учреждения разказваха помежду си спомени от своята армейска служба в града на Апостола на Свободата.
Така с наздравици и пожелания за нови срещи на карловска земя неусетно отмина времето на срещата, но споменът за нея, сигурен съм в това, ще остави белег в душите и ще топли сърцата на всички със своята искрена неподправеност и висок емоционален заряд до следващия сбор на командирите от гарнизона. Може би защото приятелството, родено в казармата остава завинаги и нищо не е в сила да го изтрие, въпреки всички превратности на времето, в което живеем.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Бригаден генерал Пламен Богданов оглави Българско астронавтическо дружество
30.04.2016, 12:08
Бригаден генерал Пламен БогдановНа събрание на Българското астронавтическо дружество, клуб Велико Търново за негов председател бе избран бригаден генерал Пламен Богданов, съобщават от НВУ. За втори път ректор на НВУ „Васил Левски” е избиран за председател на клуба. На събранието е присъствал и директорът на Института за космически изследвания и технологии на БАН, полковник от запаса чл. кор. проф. д-р Петър Гецов. Пред членовете на клуба проф. Гецов направил кратка ретроспекция на българските постижения в овладяването на космическото пространство.
Бригаден генерал Богданов представил доклад на тема „Въздушната мощ – настояще е бъдеще”. Като задачи за годината, членовете на клуба си поставили увеличаването на броя на членуващите и разширяване на дейността чрез създаване на ученическа и курсантско-студентска секция.
За заместник-председател е избран Веселин Ангеличев, директор на СОУ „Владимир Комаров”, а Нели Георгиева от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон” - за секретар.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Русия и Китай ще проведат съвместно компютърно учение за ПРО
30.04.2016, 10:15
През май 2016 г. Русия и Китай ще проведат първото компютърно командно-щабно учение "Въздушно-космическа безопасност 2016" по противоракетна отбрана, предаде „Лента.ру“ в петък (29 април), като се позова на съобщение на Министерството на отбраната на Русия.
„През май 2016 г., в резултат на решение на министрите на отбраната на Русия и Китай и на Централния институт за отбрана към Войските за военно-космическа отбрана на Русия, е планирано провеждането на първото съвместно руско-китайско компютърно-щабно учение по противоракетна отбрана“, съобщават от военното ведомство на Русия.
Целите на учението ще бъдат отработване на съвместни действия на противоракетните сили за отбрана, оперативно създаваеми за защита на териториите на Русия и Китай от случайни и провокативни пускове на балистични и крилати ракети.
От Министерството на отбраната на Русия подчертават, че учението не е насочено против трети страни.
По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че руско-китайските отношения са достигнали безпрецедентно ниво и президентът на Русия Владимир Путин ще направи визита в Пекин през лятото на тази година, съобщи ТАСС в петък (29 април).
 
САЩ, Германия и Великобритания се готвят да разположат 4 хиляди военни на границите на Русия
30.04.2016, 09:05
Robert WorkСАЩ, съвместно със своите съюзници от НАТО, се готвят да разположат в Полша и балтийските държави „четири батальона, наброяващи общо около 4000 войници“. Този ход се разглежда като контрамярка на проведените от Русия военни учения, съобщи вестник The Wall Street Journal ("NATO Allies Preparing to Put Four Battalions at Eastern Border With Russia").
Числеността на тези сили е потвърдена в Брюксел от заместник-министър на отбраната на САЩ Робърт Уорк.
„Руската страна провежда много внезапни военни учения с участието на многочислени войски непосредствено до границите (на Литва, Латвия и Естония). От наша гледна точка това е изключително провокативно поведение“, казал Уорк.
САЩ са готови да отпуснат за целите на отбраната два батальона, а Германия и Обединеното кралство – по един.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Военнослужещи от осем държави учиха у нас планиране на Специалните сили
30.04.2016, 08:58
За първи път Министерството на отбраната в лицето на 68-ма бригада Специални сили бе домакин на международен курс по планиране на Специалните операции, съобщават от елитното формирование. Курсът бе организиран съвместно с училището на НАТО по Специалните операции, което е част от щаба на Специалните операции на НАТО. От там бяха основните лектори и инструктори.
Обучението се проведе в рамките на две седмици, като в него участваха над 35 студенти – офицери и сержанти с опит в Специалните сили. Те са от 8  държави членки на НАТО и на инициативата „Партньорство за мир” – България, Германия, Турция, Румъния, САЩ, Италия, Украйна и Тунис. Заключителната част и кулминация на курса бе 40-часово компютърно подпомагано учение. Основната задача на курса да подготви военнослужещите за планиране на Специалните операции на ниво Компонентно командване на силите за Специални операции, бе изпълнена успешно.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Първи полет на новия руски вертолет Ка-62
30.04.2016, 08:50

Ка-62

Новият руски вертолет от среден клас Ка-62 изпълни своя първи полет на 28 април. Това e станало на заводското летище на самолетостроителната компания ААК „Прогресс“ в Арсениев в Далечния изток на Русия.
Машината е била управлявана от главния летец-изпитател компанията „Камов“ Виталий Лебедев, а втори пилот е Наиал Азин, също от „Камов“. Полетът е бил с продължителност около десет минути, само на висене, при което екипажът е проверил управляемостта и устойчивостта на машината по крен и тангаж.
Ка-62 е изцяло граждански модел, чиято разработка започва през 2011 г., с оригинални планове първият полет да стане факт още през 2013 г. Работите по създаването и наземните изпитания на машината обаче се оказват много по-бавни и продължителни от очакваното. Причината е използването на множество нови системи западно и руско производство, както и нов модел двигатели френско производство.
За разлика от традиционната съосна схема, по която са построени всички останали вертолети на конструкторското бюро „Камов“, Ка-62 е създаден по нормалнaта схема – с носещ петлопатен винт и опашен винт в тунел. Тази схема осигурява висока максимална и крейцерска скорост, ниски нива на вибрация и голям полезен обем на фюзелажа.
Силовата установка на Ка-62 се състои от два много модерни и икономични двигатели Turbomeca Ardiden 3G френско производство, всеки с максимална мощност 1,750 shp. Горивната система, устойчива при аварийно кацане, също се доставя от френска компания, която е една от водещите в света – Aerazur Zodiac. Основният и междинният редуктор са разработени и се доставят от австрийската компания Zoerkler.
Голямото забавяне в разработката и подготовката за първи полет е предизвикано от необходимостта за разработване на трансмисията и системата за управление на общовертолетното оборудване. Ако всичко оттук нататък върви нормално, сертифицирането на Ка-62 по руските правила за летателна годност АП-29 може да завърши към 2018 г., но е възможно да има и забавяния, както е при всички програми днес. Така първите доставки на клиенти ще бъдат възможни най-рано към 2020 г.
Изпитателната програма на Ка-62 ще включва общо 122 полета, а след това сертификацията ще отнеме по-малко от още 450 полета. Те ще бъдат изпълнени от три прототипа, един от които в момента е готов, а другите два се строят в завода ААК „Прогресс“ в Арсениев. Първите два варианта, които ще бъдат сертифицирани, са предназначени за пътнически и офшорни превози, с 15 и 12 места съответно. На по-късен етап ще бъдат създадени и варинти за ВИП-превози, общи авиационни работи (включително и транспортиране на товари на външно окачване и в кабината), търсене и спасяване и полицейски мисии.
Ка-62 е базиран на общата аеродинамична и конструктивно-силова схема на военния модел Ка-60, създаден през 90-те години на миналия век. Той се различава от военния си предшественик има изцяло новата силова установка, трансмисия, носещ винт с композитни лопати с усъвършенстван профил (за повишаване на подемната сила), променен фюзелаж за подобряване на удароустойчивостта при аварийно кацане, както и изцяло нова авионика руско производство.
Максималната излетна маса на Ка-62 е 6500 kg, а максималният товар на външно окачване достига 2500 kg. Пътническата кабина е с размери: дължина - 4,5 метра, височина- 1,3 метра и широчина - 1,75 метра. 15 души или 2000 kg товар може да се превозват на разстояние до 600 km. Максималната крейсерска скорост е 155 kt (278 km/h), а максималната е 170 kt (315 km/h). Максималната далечина на полета със стандартни резервоари е 750 km.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 
Руската армия прие на въоръжение БМД-4М и БТР-МДМ
29.04.2016, 22:04
BMD-4MБойните машини на десанта БМД-4М („Садовница“) и бронетранспортьорите БТР-МДМ („Ракушка“), произвеждани от концерна „Тракторные заводы“, са приети на въоръжение в руската армия.
Машините успешно са преминали изпитанията и добре са се представили по време на войсковата опитна експлоатация.
Верижната БМД-4М „Садовница“ се явява обновена версия на БМД-4 с нов корпус, двигател, ходова част и други възли. Тя е оборудвана с боен модул „Бахча-У“, в състава на който влизат оръдия калибър 100 мм (2А70) и 30 мм (2А72), а също и 7.62 мм картечница (ПКТ).
Бронетранспортьора БТР-МДМ „Ракушка“ също е създаден на базата на БМД-4 за замяна във ВДВ на БТР-Д, приети на въоръжение още през 1970-те години.
В рамките на действащия контракт военното ведомство на Русия в продължение на три години трябва да получи до 250 единици от тези нови бойни машини.
 
Нова руска фрегата „Адмирал Григорович“ пое към Черно море
29.04.2016, 22:36
Днес фрегатата „Адмирал Григорович“ 745 проект 11356 напусна порт Балтийск и започна преход към Севастопол, където тя ще бъде базирана.
Да напомним, че Андреевския флаг на фрегатата бе издигнат на 11 март в Прибалтийския корабостроителен завод „Янтарь“ в Калининград. Предвижда се след нея в състава на 30-та дивизия надводни кораби на ЧФ на Русия до края на 2016 година ще постъпят още двама „адмирали” – „Ессен” 751 и „Макаров”.  Това са универсални и сравнително добре въоръжени фрегати с водоизместимост 4000 тона, които дори по отделно могат да водят успешна кръгова отбрана даже извън „своята” акватория. А като „трио” те ще са съвсем „костелив орех” за всеки противник. „Адмирал Григорович” няма излишно празно пространство по палубите, всичко е заето от разнообразни оръжия. Зенитноракетният комплекс „Штиль” в случай на опасност автоматично се подготвя за бой и само чака задействане от бойния бутон.
За противодействие по близки въздушни цели (самолети и ракети) е предназначен Зенитният ракетноартилерийски комплекс „Палаш” – той единствен в света съвместява в единна куполна установка мощно артилерийско въоръжение, ефективно многорежимно ракетно въоръжение и вградена система за управление. Той може да посрещне и води стрелба по четири едновременно приближаващи се противокорабни ракети.
Външната зона в радиус 10 км се осигурява от двустепенни ракети „Сосна”, а близките подстъпи към фрегатата се прикриват от две шестцевни 30-мм оръдия с обща скорострелност 10 хиляди изстрела в минута.
Високата степен на автоматизация на новата фрегата се осигурява от бойната информационна управляваща система „Требование-М”, задействаща високопроизводителни изчислителни комплекси, които определят пеленга, далечината, курса и скоростта на целта.
Тази БИУС според възможностите си да обработва данни и да управлява корабното въоръжение се счита за една от най-добрите в света. Тя разпределя по степен на важност огромно количество процеси – от събирането, обработката и изобразяване на информацията за тактическата обстановка, до навигацията и управлението на цялото въоръжение на кораба.
И „тримата адмирали” обаче имат изключително важното предназначение да носят новите крилати ракети „Калибр-НК”, изпитани от акваторията на Каспийско море по цели в Сирия.
За артилерийска стрелба може да се използва 15-тонната артилерийска установка А-190, която притежава скорострелност 80 изстрела в минута.
Авиационен компонент – един вертолет Ка-27ПЛ. Максималната скорост на фрегатата е около 30 възла.
Трите „адмиралски” фрегати чувствително ще подмладят Черноморския флот и затова там ги очакват с нетърпение. - Още за проект 11356
 
Пентагонът наказа 16 военни за атака по болница в Афганистан
29.04.2016, 21:47
Пентагонът е наложил дисциплинарни наказания на около 16 военнослужещи, включително генерал, заради ролята им в погрешен въздушен удар срещу болница в Афганистан, при който миналата година загинаха 42-ма души, съобщава вестник USA Today, като се позовава на високопоставен служител на отбраната. - (видео)
Наказанията са административни и не включват военен съд, до който се стига при по-сериозни обвинения, обясни източникът, пожелал анонимност. Писмо с порицание или принудително преместване обаче може да направят трудно получаването на повишение и по този начин да сложат край на военната кариера, припомнят от редакцията. Генерал Джоузеф Вотел, ръководител на американското командване в Афганистан, се очаква днес да анонсира официално действията, предприети от Пентагона.
При инцидента от 3 октомври 2015 г. американски АС-130 нанесоха въздушни удари срещу болница, управлявана от международната организация "Лекари без граници, припомня агенция Фокус. Военните са объркали сградата с друг обект, който е служил като щаб на талибаните.
 
Германия има готовност да разположи войски в източната част на Европа
29.04.2016, 16:55
Урсула фон дер Лайен.Германия има готовност да се включи по-активно в мисиите на НАТО в Източна Европа и да разположи допълнителни войски на териториите на съюзниците от региона, съобщава изданието Focus. Информацията, която беше разпространена най-напред в медиите, беше потвърдена от министъра на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лайен.
„Решаваща за това ще е срещата на върха на НАТО във Варшава“, която ще се проведе на 8 и 9 юли, заяви военният министър на Берлин. Планираната мярка има за цел да покаже ясен сигнал на източните членки на Алианса, които се чувстват заплашени от Русия.
Бундесверът може да изпрати „компания“ на войските в Литва – група от около 150 до 200 германски военнослужещи. Предполага се, че темата е обсъдена между канцлера Ангела Меркел и държавния глава на САЩ Барак Обама при последното му посещение във ФРГ.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
В Армения пристигна призов танк Т-90С
29.04.2016, 14:42
Т-90Арменските СМИ съобщават, че вечерта на 27 април 2016 година в Армения тежък транспортен самолет Ан-124-100 е доставил от Русия танк Т-90С, който бе спечелен от арменските танкисти на международните състезания „Танков биатлон – 2014“. - (видео)
Машината е била произведена от "Уралвагонзавод" през декември 2015 година и ще постъпи на въоръжение във ВС на Армения, ставайки първата машина от типа Т-90 в техния състав.
През 2014 година на международните състезания по танков биатлон в Алабино (край Москва) Армения зае второ място и като най-добър чуждестранен отбор получи от организаторите на състезанието – Министерството на отбраната на Русия – един танк Т-90С.
В състезанието в Алабино (от 4 до 16 август 2014 г) участваха представители на 12 страни: Русия, Ангола, Армения, Беларус, Венецуела, Индия, Казахстан, Киргизия, Китай, Кувейт, Монголия и Сърбия. Над 20 държави изпратиха там свои наблюдатели.
Първо място в отборното класиране зае отбора на Русия с резултат от преминаването по трасето 1 час 15 минути и 13 секунди. На второ място – отбора на Армения с 1 час 20 минути и 3 секунди. Бронзови медалисти станаха танкистите на Китай с 1 час 30 минути и 56 секунди.
За разлика от всички други екипажи, в състава на арменския екипаж е имало и срочнослужещи танкисти. - Още за танковия биатлон
 
Ако Швеция влезе в НАТО, Русия ще разположи ракети на северната си граница
29.04.2016, 13:34
Депутатът от руския парламент и първи зам.-председател на Комисията по отбрана и безопасност на Русия Евгений Серебренников заяви, че Русия разработва ново поколение ракети, които са неуязвими за въоръжението на НАТО и ще ги разположи по северната си граница, ако Швеция влезе в алианса, съобщи „Взгляд“ в петък (29 април).
„В момента завършва разработката на ново, съвременно поколение ракети, за което досега не се съобщаваше. Ракетите ще бъдат неуязвими за оръжията на НАТО, в частност за системите ПРО“, каза Серебренников.
По думите на депутата, именно тези ракети на първо време ще бъдат разположени на северната граница на Русия, в случай на приемане на Швеция в НАТО.
Серебренников заяви още, че РФ ще увеличи числеността на въоръжените си сили, в случай че Швеция влезе в НАТО. „Става дума не само за военнотехнически, но и за числени мерки. Русия ще увеличи броя на своите Въоръжени сили на северната и северозападната граница, в това число и Северния флот, в случай че Швеция влезе в алианса“, каза депутатът.
По думите на руския депутат, това е неизбежен отговор не само към Швеция, но и на целия стремеж на НАТО да се разшири в непосредствена близост до руските граници. „И Швеция, и НАТО трябва да си направят изводи“, отбеляза Серебренников.
По-рано външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Русия ще отговори с военнотехнически средства на северната си граница, в случай че Швеция се присъедини към НАТО.
Представител на алианса коментира заявлението на Лавров като заяви, че Швеция не е подавала заявка за членство в НАТО, а това е решение, което трябва да бъде взето суверенно и свободно.
През януари Швеция подписа меморандум за взаимопомощ с члена на НАТО  Дания, който трябва да доведе до задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на отбраната и нарастване на практическото взаимодействие между двете държави.
През септември миналата година бяха оповестени данни от социологическо проучване, според което само за четири месеца броят на поддръжниците на идеята за влизане в НАТО, се е увеличил с 10 %.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
F-22 Raptor: Летящият демон на САЩ
29.04.2016, 12:34
F-22През последната седмица изтребители F-22 Raptor станаха едни от най-обсъжданите в Европа, Американските военновъздушни сили изпратиха няколко такива в европейски държави, за да се демонстрира подкрепа към европейските държави срещу засилващата се според западните страни руска агресия.
На 25-ти април два изтребителя пристигнаха в Румъния. Ден по-късно такива изтребители кацнаха в Литва. В момента те се очертават като най-добрия предвестник на американската мощ. И това въобще не е случайно.
F-22 е едноместен изтребител от пето поколение. Той е проектиран най-вече като абсолютен доминант във въздушен бой. В същото време обаче е способен да извършва и бомбардировки и има разузнавателни способности. „Локхийд Мартин“ произвежда корпусите и оръжейните системи на изтребителите, а от „Боинг“ доставя крилата, кърмата на фюзелажа и тренировъчните системи. Комбинацията между стелт система, аеродинамични характеристики и разузнавателни способности, правят изтребителя безпрецедентна въздушна бойна машина.
Голяма част от корпуса на F-22 е създаден от специални полимери, които намаляват триенето при летене със свръхзвукова скорост. Оборудван е с два двигателя, които развиват тяга от + 156 KN. Te развиват свръхзвукова скорост без нуждата от форсаж. Той може да се използва за радиоактивна борба и нощно разузнаване.
Първоначалните планове по производството са машината да замени F-15 Eagle и да е достоен съперник на руските Су-27. За конструкцията на F-22 са използвани анти-радарни материали, композитни материали и двигатели с намалено излъчване на топлина. Според американските сили това го прави почти невъзможен за засичане от радари. - Още за F-22
Източник: http://fakti.bg/
 
Заработи турската многофункционална военна база в Катар
29.04.2016, 09:34
 Давутоглу Турция построи многофункционална военна база за военновъздушните си сили и флота си в Катар. Базата ще стане дом на около 3000 войници. Наред със САЩ, Анкара сега има място за разполагане на военни сили в малката държава в Персийския залив.
Новата база ще позволи на турските войски да участват във военни операции в Червено море, Северна Африка и Персийския залив.
„Вчера бе подписано споразумение за военно сътрудничество, в съответствие, с което базата на турските въоръжени сили в Катар започна работа”, обяви Давутоглу, цитиран от руски медии.
В момента Давутоглу е на посещение в катарската столица Доха, за да обсъди перспективите за двустранно сътрудничество с ръководството на страната.
В Катар се помещава най-голямата военновъздушна база в Близкия изток  - Ал Удейд. Тя е с около 10 000 души персонал. Базата е щаб квартирата на американското централно командване.
Източник: https://news.bg/
 
Тялото на геройски загиналия в Сирия руски офицер ще бъде върнато в Русия през май
29.04.2016, 09:20
Тялото на геройски загиналия край Палмира руски офицер Александър Прохоренко ще бъде върнато в Русия в Оренбургска област през май, съобщи кореспондент на ТАСС в пресслужбата на регионалното правителство.
„Тялото на Александър Прохоренко ще бъде върнато в началото на май в родното му село Городки, където ще се извърши погребението. Точната дата засега не е известна“, уточниха от правителството.
По-рано френската редакция на RT, позовавайки се на AFP, съобщи, че тялото на руския офицер е открито от кюрдите, които по-късно ще го предадат на Русия.
Старши лейтенант Александър Прохоренко загина на 17 март в Сирия по време на изпълняването на специална задача по насочване на ударите на руските самолети в района на Тадмор (провинция Хомс). Попаднал под обкръжението на терористите от „Ислямска държава“, офицерът насочил огъня на колегите си върху себе си.
 

 
Пентагонът иска Конгресът да размрази $350 млн. за сирийската опозиция
28.04.2016, 22:42
КартърМинистърът на отбраната на САЩ Аштън Картър предложи днес на Конгреса да деблокира около 350 млн. долара от военния бюджет на страната, които са предвидени на подготовка на отрядите на сирийската опозиция, но са замразени по решение на законодателите, тъй като програмата се оказа неудачна, предаде ТАСС.
Говорейки пред сенатската комисия за въоръжените сили, Картър заяви, че американската стратегия по този въпрос се е изменила и новият подход трябва да се окаже по-ефективен. "Тази програма има много важно значение за провеждането на сухопътна операция срещу джихадистите от "Ислямска държава" (ИД), отбеляза шефът на Пентагона. Той посочи, че сега САЩ използват друг подход към подготовката и снабдяването на тези сирийски сили, които се решени да водят борба с тероризма. За да им окажем помощ обаче трябва да отпуснем 349 млн. долара, който понастоящем са блокирани от Конгреса, подчерта той.
Картър добави, че допълнително 250 командоси от американските сили със специално предназначение, изпратени в Сирия по решение на президента на САЩ, ще започнат "да подбират, обучават и снабдяват онези сирийски сили, включително араби сунити, които искат и могат да водят борба с ИД".
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Запасите от въоръжение на САЩ се топят, а разходите растат
28.04.2016, 22:38
AIM-120 AMRAAMОще преди понеделник, когато американският президент Барак Обама обяви военната експанзия в Сирия, мнозина анализатори бяха стигнали до извода, че за кампаниите на Пентагона срещу „Ислямска държава“ („Даеш“) в Ирак и Сирия са нужни допълнителни милиарди долари, за да се попълнят използваните запаси от въоръжение. Това пише руското онлайн-издание „Вести Икономика“.
„Почти свърши това, с което разполагахме“, казва Хауърд Рубел, анализатор на Jefferies & Co. „Войската трябва да бъде подготвена“, допълва той.
Компании като Raytheon, Lockheed Martin, Boeing, както и други ключови доставчици на военно оборудване, могат да извлекат огромни ползи през идната година, тъй като армията ще попълва запасите си от ракети, бомби, снаряди и други взривни вещества за продължаването на борбата срещу „Даеш“.
Тази седмица много водещи оръжейни компании се отчитат за първото тримесечие на текущата година и се очаква да представят обновените си прогнози за тенденциите в сектора.
Данните на Пентагона към 12 април показват, че почти двугодишната кампания срещу „Даеш“ включва 8 825 удара на САЩ в Ирак и Сирия, както и 2 714 атаки на съюзниците.
Общата стойност към днешна дата превишава 7 млрд. долара, или 11,6 милиона долара на ден. Приблизително 70% от ежедневните разходи се използват от въздушните сили.
Анализаторът Питър Армънт от Sterne Agee CRT посочва, че според прогнозата му разходите за снаряжение „ще останат високи, предвид изтощаването на запасите на арсенала от ракетно оръжие“. „ВВС бързо изчерпва запасите си – над 22 700 снаряда от август 2014 г. насам“, посочва той.
Пентагонът иска отпускането на 582,7 млрд. долара за 2017-та финансова година, което включва и около 7,5 млрд. долара разходи за военната операция Operation Inherent Resolve срещу „Даеш“ в Сирия.
Общият бюджет за 2017 г. включва 13,9 млрд. долара за ракети и снаряди, което е почти 17% повече от предишната година.
Съгласно бюджетната заявка на Министерството на отбраната, армията насочва средствата към най-различно оборудване – от комплекси JDAM на Boeing до ракети Hellfire на Lockheed или Tomahawk, произведени от Raytheon.
Министерството на отбраната иска да увеличи производството на JDAM до 26 500 бройки годишно към 4-тото тримесечие на 2017-та финансова година. Освен това министерството се надява да увеличи производството на Hellfire с над 20% към 2018-та финансова година.
В рамките на предложения бюджет ще бъде увеличено също производството на бомби от малък калибър и високопрецизна система въздух-земя, продукти на компании като Boeing и Raytheon.
Питър Артмънт отбелязва, че без значение от вида въоръжение компании като Boeing и Raytheon ги продават не само на армията на САЩ, но и на международни клиенти.
В Boeing производството на системите JDAM се е увеличило почти с 80% от юли миналата година насам, за да бъде удовлетворено търсенето както в страната, така и извън нея. От компанията отбелязват, че разполагат с мощности и за в бъдеще да увеличат производството, ако бъдат подписани съответните договори.
Производството на JDAM включва доставки на детайли и оборудване за компании като Honeywell, Rockwell Collins, Textron и Lockheed Martin.
„От Boeing сме готови да адаптираме обема на производството на всеки вид въоръжение и ракетна система по всяко време по молба на купувача, за да можем бързо да изпълним мисията си“, казват от компанията.
Военното подразделение на Boeing отчита ръст на общия обем на продажби през първото тримесечие на 2016 г., но се очаква компанията да отчете загуби в сектора за пътнически самолети.
Акциите на Lockheed са поскъпнали с 2%, а приходите са се увеличили с 16%, като най-висок ръст показва авиационният сектор. Подразделението Missiles and Fire Control е демонстрирало ръст от почти 4%.
Миналата седмица Lockheed сключи договор на стойност 117 млн. долара, включително и за високопрецизни крилати ракети JASSM за ВВС.
Тази седмица Northrop Grumman, друга водеща компания по производство на въоръжение, също отчита дейността си за първото тримесечие на годината. Прогнозира се, че доходите са се увеличили с почти 3% в сравнение с аналогичния период през миналата година, отбелязват анализатори, допитани от Thomson Reuters.
Raytheon ще отчете резултатите си в четвъртък и някои анализатори очакват компанията да разкрие подробности за разходите си в Близкия Изток, включително и за интереса от страна на държавите в Персийския залив.
Миналата седмица подкомисията по тактическа авиация и наземни сили към Комисията по въоръжените сили на Конгреса на САЩ спомена ситуацията с въоръжението в документа си за поправката на закона за санкционирането на разходите за отбрана през 2017 г. Освен това подкомисията намекна за възможност за възобновяване на производството на изтребителите F-22. Компанията Lockheed спря тяхното производство през 2009 г.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Нов екшън в небето! Руски Миг-31 заклещи шпионски самолет P-8A "Посейдон" на САЩ
28.04.2016, 21:13
MiG-31Руски изтребител МиГ-31 е прихванал разузнавателен самолет Boeing P-8A "Poseidon" на САЩ и е летял известно време на 15 метра от него, съобщава The Washington Free Beacon (”Russian Warplane Flies Within 50 Feet of U.S. Spy Plane in Asia“), позовавайки се на официални лица от Пентагона.
Инцидентът в небето е станал миналия четвъртък близо до Камчатка, но медиите са разбрали за него едва днес.
На 21 април разузнавателен морски самолет P-8А "Посейдон", който изпълняваше задача в международното въздушно пространство, беше прихванат от руския изтребител МиГ-31 в близост до полуостров Камчатка, заяви официалният представител на Тихоокеанското командване на САЩ капитан втори ранг Дейв Бенхем. Той посочи, че прихващането е било "безопасно и професионално."
Прихващания между САЩ и въоръжените сили на други държави се срещат често и в повечето случаи се извършват професионално, уточни Бенхем. По отношение на прихващания, които се считат за непрофесионални, САЩ ще предприемат необходимите действия по военните и дипломатическите канали.
Говорител на Пентагона, запознат детайлно със случая, потвърди, че МиГ-31 е придружавал P-8А "Посейдон" за известно време само на 15 метра. Инцидентът е станал близо до град Петропавловск Камчатски, където е разположена база "Рыбачий" на атомните подводници на ТОФ на Русия.
Това е третият инцидент с прихващане от руски ВКС на американски самолети и кораби през месец април.
 
45 български граждани положиха в Плевен военна клетва
28.04.2016, 20:48
Снимка: Иван ИвановВоенна клетва положиха днес 45 български граждани, от които 9 жени в Единния учебен център на Сухопътни войски в Плевен. Те завършиха първия курс „Начална военна подготовка“ за цивилни лица. Резултатите от изпитите им са отлични и добри. Мотивацията им е на завидно ниво.
На ритуала присъстваха началникът на щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Валери Цолов, бригаден генерал от резерва Валентин Буров, началникът на ЦВО полковник Георги Петков, полковник Иван Георгиев от дирекция «Управление на човешките ресурси» в МО и представители на местната власт.
Курсистите са от цялата страна и имат разнородни професии, като икономисти, охранители и др. По време на подготовката преминаха обучение по тактическа, строева, физическа, огнева, инженерна и военномедицинска подготовка, както и по ядрена, химическа, бактериологическа защита и екология. 30 на сто от общия брой проведени часове бяха използвани за практически занятия. По време на празничната церемония по полагане на военна клетва получиха удостоверения и значки за завършен курс „Начална военна подготовка“.
Съгласно заповедта на министъра на отбраната началникът на ЦВО трябва да организира завеждането и воденето на военен отчет на успешно завършилите курса на обучение и положили военна клетва. Ще последва министерската заповед за  присвояване на първо военно звание на завършилите курса обучаеми.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ предлага карти за почивка на свободна разпродажба
28.04.2016, 16:44
хотел "Адмирал"На 12.05.2016 г. от 09.00 часа в сградата на хотел “Шипка” – гр. София, бул. “Ген. Тотлебен” №34А, сградата на ВК Велико Търново – гр. Велико Търново, пл. “Майка България” № 1 и административната сграда на отдел “ВК Южен” – гр. Пловдив, бул. “Източен” № 10 стартира свободната продажба на неусвоените карти за почивка за страната за сезон “ЛЯТО 2016”. Резервации ще бъдат приемани на място и на следните телефони: 02/92 21 705, 92 21 757, 92 21 759.
На 13.05.2016 г. от 09.00 часа в сградата на хотел “Шипка” – гр. София, бул. “Ген. Тотлебен” №34А стартира свободната продажба на неусвоените карти за почивка за чужбина за сезон “ЛЯТО 2016” за военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, които не са били на почивка, организирана по линия на безвалутния обмен и в рамките на “СLIMS”, в качеството си на титуляр на правото на почивка или като член на неговото семейство през предходната година, включваща последните летен и зимен сезон. При останали незаети карти за чужбина, същите ще се предлагат на 25.05.2016 г. в сградата на хотел “Шипка” – гр. София, бул. “Ген. Тотлебен” №34А и на лица, които не отговарят на гореописаното условие. Резервации ще бъдат приемани на място и на следния телефон: 02/92 21 765.
Военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, и членовете на техните семейства могат да ползват почивка по социална програма за страната и чужбина, като общият брой на дните не трябва да надвишава 20 календарни дни в рамките на една календарна година. В общия брой не се включват ползваните дни за специализирания детски и младежки лагер в страната. Правото за ползване на почивка по социална програма в страната в рамките на една календарна година е до 10 дни за летния сезон и до 10 дни за зимния сезон.
В двете изнесени работни места в сградата на ВК Велико Търново – гр. Велико Търново, пл. “Майка България” № 1 и административната сграда на отдел “ВК Южен” – гр. Пловдив, бул. “Източен” № 10 резервации за карти за почивка за страната ще се приемат само на място на 12.05. и 13.05.2016 г.
Източник: http://armymedia.bg/
 
Започва тренировката „Тракийски орел 2016”
28.04.2016, 13:55
МиГ-29Днес, 28 април 2016 г., започна пребазирането на изтребители F-15C/D от състава на въоръжените сили на САЩ за участие в съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийски орел 2016”. Първите изтребители вече се приземиха в авиобаза Граф Игнатиево.
Първите четири изтребителя се приземиха малко след 13,00 часа, последвани от още четири половин час по-късно. В Граф Игнатиево се приземи и стратегически транспортен самолет C-17A.
Американските изтребители са от състава на 131-ва изтребителна ескадрила от Въздушната национална гвардия на Масачузетс и 194-та изтребителна ескадрила от състава на Въздушната национална гвардия на Калифорния.
Тренировката ще продължи до 30 юни 2016 г.
От българска страна ще се включат самолети МиГ-29, Су-25, L-39ZA, C-27J Spartan, вертолети AS 532AL Cougar, Ми-24, Ми-17 и формирования от Зенитно-ракетни войски.
Ръководител на летателната тренировка е бригаден генерал Иван Лалов, командир на авиобаза Граф Игнатиево.
Целта на „Тракийски орел 2016” е да се усъвършенства подготовката на личния състав от българските ВВС за изпълнение на съвременни тактики, техники и процедури и за работа в международна среда.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
За първи път! Изстреляха ракета "Союз" от космодрума "Восточний"
28.04.2016, 10:15
Ракета-носител "Союз" с три космически апарата беше изстреляна успешно от новия руски космодрум Восточний. Президентът на страната Владимир Путин пристигна на космодрума, за да наблюдава лично изстрелването. Първият старт от беше насрочен за вчера сутринта, но беше отложен след като в последния момент автоматичната система за изстрелване аварира. Ракетата изведе в орбита спътниците "Ломоносов", "Аист" и "СамСат". - (видео)
Строителството на новия космодрум започна през 2012 година. Москва се надява с него да намали зависимостта си от „Байконур" в Казахстан, тъй като мисиите и товарите, изстрелвани от него гълтат много финансови и човешки ресурси. Договорът на "Роскосмос" за използването на космодрума изтича през 2050 година.
Междувременно американската частна космическа компания "Спейс Екс" обяви план да изпрати непилотирана капсула до Марс след 2018 година, съобщава БНТ. Собственикът Илон Мъск заяви, че амбицията е да се установи колония на Червената планета. Капсулата, която от "Спейс Екс" планират да изпратят, е подобрена версия на разработената от тях "Дракон", която се използва основно за доставки на товари до Международната космическа станция.
Новият модел с кодово име "Червен дракон" е проектиран така, че да може да каца навсякъде в Слънчевата система и мисията до Марс ще е изпитателният му полет. Мъск посочи, че засега не предвижда в близко бъдеще изпращането на астронавти към Марс. - Още за "Восточний"
 
Шведските Gripen получават нова модернизация
28.04.2016, 10:02
JAS-39Шведските изтребители Gripen C/D започват да получават софтуерна и хардуерна модернизация, известна под индекса MS 20. В рамките ѝ изтребителите ще се снабдят с ново въоръжение и способности.
Основното подобрение при MS 20 е интеграцията на новата ракета за въздушен бой MBDA Meteor. Ракетата има правопоточен реактивен двигател, който ѝ позволява да запазва енергията си дори, когато обстрелва цели на предела на далекобойността си. Gripen става първият изтребител, който получава ракетата.
Другото ново оръжие, което получава изтребителя е управляемия боеприпас GBU-39 SDB. Тя тежи едва 129 kg и има GPS и инерциално насочване.
Gripen C/D получава и подобрени способности да оперира в среда с ядрено, химическо или бактериологично замърсяване, както и се подобряват процесите по обеззаразяване на изтребителя след задача.
Изтребителят получава и способността автоматично да избягва сблъсък със земята, ако пилотът изпадне в сложна ситуация във въздуха и не може да контролира машината.
До края на пролетта всички шведски изтребители Gripen C/D ще получат тази модернизация. - Още за Gripen
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Австралия иска да купи ракети AIM-120D
28.04.2016, 09:56
AIM-120 AMRAAMАвстралия може да стане първия експортен клиент на AIM-120D, след като страната официално подаде искане до САЩ за покупка на ракетата. Цената на потенциалната сделка ще надхвърли $1,1 млрд.
Австралия е поискала от САЩ да разреши експорта на 450 броя от тези ракети „въздух-въздух”. Ракетата ще се използва от австралийските бойни самолети Super Hornet и Growler, както и на F-35A в бъдеще.
AIM-120D е най-новата версия на AMRAAM, която използва сателитна навигация, нов двупосочен дейта линк и нов софтуер за насочване, който подобрява кинетичните характеристики на ракетата. В резултат AIM-120D има по-голяма далечина на стрелба и може да бъде изстрелвана при по-големи претоварвания.
От производителя Raytheon заявяват, че към момента има сериозен експортен интерес за AIM-120D, но в момента най-новия вариант, който е даден за експорт е AIM-120C7.
Ракетата AMRAAM е на въоръжение в 37 държави. ВМС на САЩ официално приеха AIM-120D на въоръжение през януари 2015 г. ВВС на САЩ ще ги последват този юли. - Още за AMRAAM
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Шефът на Пентагона: Необходимостта да купуваме ракетни двигатели от Русия е „неприятна“
28.04.2016, 09:44
КартърМинистърът на отбраната на САЩ Аштън Картър определи като „неприятна“ необходимостта от купуването на руски ракетни двигатели РД-180. Според него военните ще трябва да „стиснат носа си“ и да купят още 18 двигателя при липсата на приемлива алтернатива, предаде РИА Новости.
„Впоследствие искаме да получим двама или повече конкуриращи се доставчици, изцяло американски“, заяви Картър.
„Ние ще трябва да си стиснем носа, да купуваме РД-180 до тогава и да изстрелваме ракетите-носители „Атлас“ с тези двигатели. Нашата алтернатива е да изстрелваме сателитите с ракета-носител „Делта“, което е технически възможно, но много по-скъпо. Ние избрахме „Атлас“, признавайки този неприятен факт, който прави необходимо закупуването на 18 допълнителни двигатели РД-180“, заяви Картър.
Руските двигатели се използват от ракетата „Атлас 5“, която осъществява изстрелването на апарати за военновъздушните сили на САЩ, а също така и за научните мисии на НАСА.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Успешен старт на РН 'Съюз' от космодрума в Гвиана
28.04.2016, 09:33
На 26 април 2016 г в 00:02 наше време, от космодрума във Френска Гвиана, при съдействие на екипи от руски и европейски специалисти, бе реализиран старт на руската РН 'Съюз-СТ-А' с ускорител 'Фрегат-М' и спътника 'Sentinel-1B' и попътния товар - спътниците Microscope и FYS
9 минути след старта, челният блок се е отделил от третата степен. След това извеждането е за сметка на ускорителя 'Фрегат-М', който е включил четири пъти двигателната си установка. След първото включване се е отделил КА Sentinel-1B, а след другите включвания, попътния товар. - (видео)
Sentinel-1B е космически апарат предназначен за денонощно наблюдение при всякакви условия, на сушата и океана в радиодиапазон. КА влиза в състава на космическия сегмент на европейската система 'Коперник', за глобално наблюдение на околната среда и безопасността. Производител на КА е компанията Thales Alenia Space.
Microscope е космически научен апарат на Френското космическо агентство за изучаване на проблемите на гравитацията. Производител на КА е компанията Thales Alenia Space.
FYS (FLY your satellite) това са цели три малки космически апарата създадени при съдействието на ЕКА и студенти от Олборг (Дания) Турино(Италия ) и Льеже (Белгия). Спътниците са предназначени за отработване на нови космически технологии. - Още Космос
 
На този ден преди 71 г. загива ненадминатият германски танков ас Курт Книспел
28.04.2016, 09:20
Курт КниспелНа 28 април 1945 г. в бой със съветски войски загива в родната си Чехия край град Востиц танкистът на всички времена Курт Книспел.
В този бой той регистрира официално признатата му 168-а победа, като има и почти 30 оспорени. Заедно с Ото Кариус и Михаел Витман е един от най-успешните командири на танк в световната военна история.
Курт Книспел е роден на 20 септември 1921 г. в Салисов (Салисфелд), малко селце близо до град Злате Хори в Судетска област, Чехословакия. Прекарва безгрижно детство в Микуловиче, където баща му работи в автомобилен завод.
След като завършва чиракуването си в автомобилен завод, през 1940 г. Книспел постъпва в бронетанковите сили (панцервафе) на Вермахта........Прочети още
 
Изтребител FT-7 се е разбил в Иран, няма жертви
28.04.2016, 09:05
Ирански двуместен учебно-боен изтребител Chengdu FT-7 (р.н. 3-7718, китайско копие на съветския МиГ-21У), излетял от военновъздушната база Исфахан TFB8 за полет с бойно използване, се е разбил вчера в 09:58 местно време в близост до полигона Анарак.
Двамата пилота успешно са се катапултирали. Изтребителят е паднал в планински район, в близост до селището Каян, намиращо се на около 90 км източно от базата. Жертви и разрушения на земята няма.
По първоначална информация причината за аварията е техническа неизправност. - Още за FT-7
 

 
Военнослужещи от 30-ия контингент от българските въоръжени сили се завърнаха днес след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан
27.04.2016, 21:28
Близо 90 военнослужещи от тридесетия контингент от Въоръжените сили на Република България се завърнаха днес, 27 април, след успешно участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Контингентът е съставен от национален елемент, взвод за охрана и щабни офицери.
Самолетът с военнослужещите кацна в 11,30 часа на летище София. Те бяха посрещнати от командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров, който ги поздрави за достойно изпълнените задачи по време на мисията. - (видео)
Национален командир на 30-ия контингент е полковник Пламен Петров от Съвместното командване на силите, а командир на взвода за охрана е капитан Кристиян Шишков от военно формирование 52 590 - Ямбол.
Мисията „Решителна подкрепа“ е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Според китайски експерти руският ‘стелт’ изтребител Т-50 страда от ‘”непрекъснати технически проблеми”
27.04.2016, 20:37

T-50Китайски експерти са заявили, че програмата за създаване на перспективния руски самолет пето поколение Т-50 (ПАК ФА) страда от „непрекъснати технически проблеми", които забавят хода на летателните изпитания.
До сега опитните образци са налетели съвсем малко над 700 часа, което за един такъв мащабен проект е много малко. Болшинството от самолетите стоят в хангарите, подлагани на „непрекъснати доработки”. Един от изтребителите пострада от възникнал пожар и бе изцяло възстановен под обозначението Т-50-5Р, като ремонтът продължи 16 месеца.
Понастоящем има пет летателни опитни образци, а други шест се намират на различен стадий на производство. Но част от тях се използват за донори на запасни части на летящите машини.
През февруари 2015 г. Русия заяви, че през годината ще бъдат готови следващите три самолета, но не се появи нито един нов. Съгласно плановете, в периода 2016-2018 трябва да бъдат построени осем Т-50С („С” – сериен), но те едва ли ще бъдат осъществени.
Успоредно се разработва двигател, специално предназначен за Т-50 и обозначен като „изделие 30”. Тази година ще бъде сглобен опитния образец на прототипа на двигателя. В „идеалния случай” летателните изпитания на Т-50 с новия двигател ще започнат през 2017 г., което ще доведе до това, че първите серийни самолети ще са с ТРДДФ АЛ-41Ф.
По време на изпитанията е изяснено, че самолетът има недостатъчна структурна здравина”. Усилване на конструкцията неизменно ще доведе до увеличаване на масата на машината. В руската преса се съобщава, че в конструкцията на Т-50 се използват много композитни материали, но нивото на развитие на този отрасъл в Русия „изостава” и може да се наложи използването на „допълнителни металически усилващи материали”. Това неизбежно ще доведе до намаляване на тяговъоръжеността на самолета. До сега няма никакви съобщения и за изстрелване на ракети от вътрешните отсеци.
Още един проблем се явява програмното обезпечение и нивото на авиониката, където Русия не е световен лидер. А дори и САЩ изпитват големи проблеми със софтуера на F-35, опитвайки се да обединят цялата тактическа и полетна информация в една цифрова картина.
В допълнение към техническите проблеми се добавят и икономически и финансови. Даже ако се предположи, че бъдат решени всички технически проблеми с Т-50, то серийното му производство „няма да бъде гладко”, пише китайският източник.

***************

P.S. Днес стана известно, че в Комсомолск на Амур е извършил своя първи полет 6-ят опитен екземпляр на Т-50. Машината е произведена в авиационния завод „Гагарин“, явяващ се филиал на ПАО «Компания «Сухой».

Дати на първите полети: Т-50-1 (29.01.2010 г.), Т-50-2 (3.03.2011 г.), Т-50-3 (22.11.2011 г.), Т-50-4 (12.12.2012 г), Т-50-5 (27.10.2013 г), Т-50-5Р (16.10.2015 г) и Т-50-6-2 (27.04.2016 г). - Още за ПАК ФА
Източник: http://www.pan.bg/

 
График за провеждане на конкурс за приемане на военна служба
27.04.2016, 15:22

Публикуван е график за провеждане на конкурс за приемане на военна служба във Военноморските сили на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и чужбина по условията на МЗ № КВ-24/15.01.2016г.

 
Около 150 американски войници пристигнаха в сирийската провинция Хасака
27.04.2016, 15:13
Около 150 американски военни пристигнаха на летище Румейлан в североизточната сирийска провинция Хасака. Това съобщава днес на сайта си вестник "Рай ал яум", предаде ТАСС.
Изданието посочва, че американските военни са били транспортирани до Румейлан с хеликоптери на оглавяваната от САЩ международна коалиция.
Районът, в който са пристигнали, е под контрола на кюрдските Сили за самоотбрана. Преди около две седмици в този регион на Северна Сирия близо до селището Сарин международната коалиция започна да оборудва специален лагер за военна подготовка на отрядите на така наречената умерена опозиция срещу президента Башар Асад, отбелязва ТАСС. В началото на април там бе изпратена група офицери от западни армии, които инспектираха региона.
"Рай ал яум" не посочва дали пристигналите в Румейлан американски военни са от контингента на американската армия, за чието изпращане в Сирия неотдавна съобщи президентът на САЩ Барак Обама.
В понеделник той обяви, че Вашингтон ще разположи в Сирия още 250 военнослужещи. САЩ твърдят, че задачата им ще бъде да подготвят местните въоръжени формирования за борба с терористите.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Николай Ненчев се срещна с командира на Щаба на специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Маршал Уеб
27.04.2016, 12:50
НенчевМинистърът на отбраната Николай Ненчев проведе днес, 27 април, среща с командира на Щаба на специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Маршал Уеб, който е на двудневно посещение в България.
По време на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани с предстоящите промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и приемането на Закона за противодействие на тероризма, които ще дадат възможност за развитие на Силите за специални операции като самостоятелен елемент от Българската армия.
Генерал-лейтенант Маршал Уеб изрази пълната подкрепа на НАТО за визията за развитие на българските Сили за специални операции, в съответствие с Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г.
По време на срещата двете страни обсъдиха основните принципи за изграждане и развитие на Специалните сили, взаимодействието им с специализирани формирования от МВР като най-ефективен начин и средство за противодействие на съвременните рискове и заплахи. Бяха дискутирани съвместни инициативи за по-нататъшна интеграция на българските Сили за специални операции в системата на Специалните сили на НАТО, както и възможностите за подкрепа от страна на Алианса със специализирано оборудване, снаряжение и ресурси.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Шойгу: Заседанието на Съвета Русия-НАТО не добави оптимизъм
27.04.2016, 12:36
ЩойгуПроведеното на 20 април заседание на Съвета Русия-НАТО не добави оптимизъм в отношенията за размразяване на военното сътрудничество между РФ и алианса, заяви руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу по време на V-тата Московска конференция за международна сигурност, предаде ТАСС.
„Въпросите за европейската сигурност ще се обсъждат утре. Ситуацията в тази област е плачевна. Военното сътрудничество на Русия със страните от НАТО и ЕС е замразено не по наша вина. Провелото се на 20 април заседание на Съвета Русия-НАТО не добави оптимизъм“, заяви Шойгу.
По думите му старите схеми за контрол над въоръжението не работят, действащите механизми се използват от партньорите недобросъвестно, а нова архитектура за контрол над обикновените въоръжения ще бъде трудно да се създаде в условията на острата липса на доверие в Европа.
„Срещу Русия се води твърда и безкомпромисна информационна война. Звучат изказвания за заплаха за европейските държави от страна на Москва, за необходимост от военно сдържане на страната ни. В качеството на обоснование за подобни действия се тиражира абсурдната теза, че Русия се приближава към „прага на НАТО“. Като цяло, всичко е обърнато с главата надолу“, каза Шойгу.
Той припомни, че САЩ и НАТО са предприели разгръщане на военната си инфраструктура в близост до руските граници, реализират „противоракетни планове“ и увеличават военните си разходи. „Подобни действия ни принуждават да предприемаме адекватни ответни военни и военно-технически мерки. При това искам отговорно да заявя, че ние сме против надпреварата във въоръжаването“, заяви руският министър на отбраната.
„Ние не сме против възстановяването на отношенията с НАТО, но това може да се случи единствено на основата на взаимността, уважаването на националните интереси и при равната и неделима безопасност за всички. При това ние предпочитаме да общуваме с алианса на масата за преговори, а не през оръжейния мерник“, каза още Шойгу.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Разходите за провеждане на ритуали с участието на Българската армия ще са за сметка на МО
27.04.2016, 12:30
Правителството отмени част от решение от 1991 г., с което се определя редът за осигуряване провежданите в страната тържества с национално и местно значение. С промяната отпада задължението държавните институции и общинските съвети да поемат разходите за отдаване на военни почести при ритуали от национално и местно значение, които те организират. Тези разходи ще остават за сметка на Министерството на отбраната съгласно утвърждавания единен годишен план за участие на Националната гвардейска част и формированията на въоръжените сили в национални и местни тържества.
Възприетият до момента принцип за институционално възлагане на задълженията за поемане на разходи при отдаване на военни почести не отразява значимостта на отбелязваните събития като националния празник 3 март, Денят на Съединението, Денят на Независимостта, Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България 2 юни и др. Тези дати имат отредено място в националната ни история и решаващо значение за определяне на националната ни идентичност, което не следва да се обвързва с необходимостта от извършване на разходи. Отбелязването на подобни събития формира и поддържа патриотичния дух, утвърждава българската национална идентичност и държавност. Участието на представителни части на Българската армия в тях придава значимост на събитията и повишава националното самочувствие.
Провеждането на военни ритуали е регламентирано в Устава за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Пилот, летял на F-117, ще оглави ВВС на САЩ
27.04.2016, 12:02
генерал Дейвид Л. ГолдънфейнПрезидентът Обама е номинирал заместник началника на Щаба на ВВС на САЩ генерал Дейвид Л. Голдънфейн за 21-я Началник на Щаба на Военновъздушните сили на САЩ. Той ще замени генерал Марк А. Уелш III, който е на този пост от 2012 г.
Голдънфейн започва службата си във ВВС на САЩ през 1983 г., след като завършва Военно-въздушната академия. Заемал е многобройни оперативни, щабни и командни длъжности.
Генерал Голдънфейн има нальот от над 4200 часа, натрупан на T-37 Tweet, T-38 Talon, F-16C/D Fighting Falcon, F-117A Nighthawk, MQ-9 Reaper и MC-12W.
Има богат боен опит по време на участието си в операциите Desert Shield („Пустинен шит” – първата война в Залива), Desert Storm (Пустинна буря), Allied Force (войната срещу Югославия) и Enduring Freedom („Трайна свобода” - Афганистан).
Бъдещият нов командващ на американските ВВС е награждаван по време на службата си с много медали и отличия. Женен, с две дъщери, една от които също служи във ВВС.
*********
По време на един от бойните полети в Югославия изтребителят му F-16 с б.н. „555” е свален от югославската ПВО, няколко часа по-късно е спасен от вертолет на екипа за бойно търсене и спасяване. Останки на изтребителя са изложено в Авиационния музей в Белград. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg/
 
Русия ще получи първите 100 серийни танка Т-14 „Армата“ през 2018 година
27.04.2016, 09:55
T-14Концернът-производител също така планира да понижи стойността на бойните машини при увеличаване на поръчките.
Въоръжените сили на РФ ще получат първата партида от 100 танка Т-14 „Армата“ още през 2017-2018 година, заяви в ефира на радио „Ехото на Москва“ заместник-генералният директор на НПК „Уралвагонзавод“ Вячеслав Халитов.
Концернът-производител съобщи за възможността за понижаване стойността на най-съвременната машина „при добри партиди от 100-150 броя и серийно производство“. В момента заявената цена на танка Т-14 „Армата“ е приблизително 250 милиона рубли (около 3,8 милиона щатски долара – бел. ред.).
Танкът Т-14 може да изстрелва до десет снаряда в минута при далечина на поражение на целта на разстояние до седем километра. За сравнение, скорострелноста на американския „Абрамс“ е само три изстрела с далекобойност 4600 метра.
Руската машина също така разполага със система за РЛС, която дава предимства в  системата на прицелване и управление на огъня. Танкът Т-14 може да поразява летателни апарати и да прихваща ракети и снаряди на потенциален противник. - Още за Т-14
 
Какво оръжие продава Русия в Азия
27.04.2016, 09:50
Су-34Руските представители нееднократно са заявявали, че по отношение на военнотехническото сътрудничество (ВТС) страните от Азия, в частност, Китай и Индия, са първостепенни партньори. В момента с редица страни от региона са в сила договори за доставка на военни изтребители, системи за ПВО, подводници и други оръжия. Регионът е лидер по нарастване на разходите за отбрана и открива пред страните огромен пазар за износ на оръжия.
„Интересът от страна на азиатските държави може да се обясни с факта, че те са добре запознати с нашето въоръжение, а сирийската кампания показа успешната им употреба в бойни условия. Това се отнася, на първо място, за авиацията, подводниците с крилати ракети и системите за ПВО“, казва Игор Коротченко, главен редактор на списание „Национална отбрана“. Сред потенциалните партньори рязко се повиши интересът към руските изтребители Су-35С и други съвременни оръжия, а това означава разширяване обсега на старите договори и подписване на нови.
Китай
Поднебесната стана първата страна, поръчала четири дивизиона от зенитните ракетни комплекси С-400 „Триумф“.
„Един дивизион може да се състои от 4 до 8 пускови установки за С-400, плюс няколко транспортно-зареждащи машини, две радиолокационни станции, а също така няколко десетки спомагателни автомобила. Като цяло, количеството активна и допълнителна техника може да достигне до 300 единици“, уточни за „Руски дневник“ Коротченко.
Руски военни експерти казват, че тази отбранителна система е уникална по рода си и е без аналог в света. „Комплексът е в състояние да унищожава всички съществуващи и в процес на разработка системи за въздушно нападение. Това са както ракети „въздух-земя“ и „земя-земя“, така и всички съществуващи самолети на потенциалния противник“, разказва професорът от „Академията за военни науки“ Вадим Козюлин.
Освен това, след проточили се преговори, РФ и КНР подписаха договор за доставката на 24 многофункционални реактивни свръхманеврени изтребителя „4++“ поколение Су-35. Стойността на сделката се оценява на $2 милиарда.
По този начин Китай, както и в случая с доставките на С-400, става първата държава, с която Русия сключва договор за доставка на най-съвременни бойни самолети.
Индия
По действащи договори Русия изнася за своя най-голям партньор оръжия и военна техника на стойност над $4,5 милиарда.
По време на военното изложение „Дефекспо Индия 2016“ (Defexpo India 2016) Москва подготви проект за споразумение за доставката на зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф“ за Индия. Според медиите стойността на споразумението може да достигне $6 милиарда.
До този момент най-скъпата сделка между двете страни бе купеният от Индия през 2013 г. самолетоносач „Викрамадития“. Първоначално договорът бе за $974 милиона, но впоследствие сумата набъбна до $2,33 милиарда.
Освен това преди няколко години Индия сключи договор за доставката на 124 готови танка Т-90С и комплекти за лицензионното им сглобяване на стойност $1,24 милиарда. В края на 2013 г. правителството на Индия одобри закупуването на още 235 танка и оборудване.
Индонезия
През септември министърът на отбраната на Индонезия заяви намерение да бъде закупена ескадрила от изтребители Су-35 за подмяна на остарелите американски машини F-5 Tiger, които са на 40 години. В началото на април в Москва пристигна високопоставена делегация от Джакарта, която проведе преговори за доставката на новите самолети в интерес на въоръжените сили на страната.
По данни на агенция Bloomberg става дума за партида от осем до десет броя Су-35С. Също така, през последните години Индонезия закупи от Русия десет транспортни вертолета Ми-17, пет ударни хеликоптера Ми-35П и 20 бойни машини на пехотата БМП-3Ф.
Конкурентите на Русия в Азия
Помощникът на президента на РФ по въпросите на ВТС Владимир Кожин заяви в свое интервю пред „Интерфакс“, че основен конкурент на Русия в този бизнес са били и си остават Съединените щати.
Според думите му двете страни се движат успоредно по почти всички съвременни системи, които ще се използват „утре и вдругиден“. Освен това конкуренти по определени видове оръжие са и страните от Западна Европа: в авиацията – Франция, в тежкото въоръжение – Германия.
„Винаги трябва да се има предвид, че като си купува оръжие, дадена страна получава не само „желязото“, но и някои политически дивиденти“, подчертава професорът от Академията за Военни Науки Вадим Козюлин. Той подчертава, че някои от купувачите, колкото и да са заинтересовани от руското оръжие, никога няма да се обърнат към Москва, тъй като им е необходима подкрепата например на САЩ, по един или друг въпрос.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Ядрените мускули на Русия и САЩ
27.04.2016, 09:39
През последните две години руско-американските отношения (а също и отношенията на Русия с НАТО) стигнаха рекордно ниска точка. В резултат на това въпросът за ядреното оръжие отново излезе на преден план. В най-сериозни декларации не веднъж се говореше за това, че страните водят подготовка за нанасяне на ядрен удар една срещу друга. Например, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг неотдавна публикува своя годишен доклад, в който се твърди, че руските ВВС през 2013 г. извършили учебен полет, по време на който било отработено „нанасяне на ядрен удар срещу Швеция“. В доклада е отбелязано, че за изпълнение на това задание участвали свръхзвукови бомбардировачи с голям обсег Ту-22М3, действащи под прикритието на изтребители Су-27. Освен това членът на НАТО Турция се намира само на няколко крачки от война с Русия, което не опростява ситуацията. При такава обстановка не би било излишно да бъде оценено състоянието на ядрените сили на САЩ и Русия. Как тази ситуация влияе на стратегическия баланс, убеждавайки страните в неразумността от започване на конфликт? И какви са перспективите на развитие на ядрените сили на двете свръхдържави? И двете страни изпълняват Договора за стратегическите нападателни оръжия (СНВ-3) Договорът за мерките по по-нататъшното съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, подписан на 8 април 2010 г. от президентите Барак Обама и Дмитрий Медведев, задължава страните по него да съкратят количеството на ядрените си бойни глави до 1 550. Количеството на разгърнатите междуконтинентални балистични ракети (МБР) и тежки стратегически бомбардировачи се ограничава до 700 броя. Съгласно публикуваните на 1 април от Държавния департамент на САЩ данни, страните вече са достигнали или са близо до достигане на споменатите числа. Съединените щати разполагат със 741 установки за пуск на 1 481 ядрени бойни глави, а Русия има 521 носители с 1 735 бойни глави. Разликата е незначителна и не влияе на стратегическия баланс. Русия в момента разполага с по-малко пускови установки, но това неравенство се обяснява с това, че МБР с разделящи се бойни глави на части с индивидуално насочване имат по-широко поле за приложение – една МБР може да носи до десет бойни глави.
 На въоръжение САЩ имат МБР с наземно базиране само от един тип – LGM-30G Minuteman-3. Всяка ракета има по един заряд W87 с мощност до 300 килотона (но може да носи до три бойни глави). Последната ракета от този тип е била произведена през 1978 г. Това означава, че „най-младата“ от тях е вече на 38 г. Тези ракети нееднократно са модернизирани, срокът им за използване изтича през 2030 г. Новата система МБР с наименованието GBSD (средство за стратегическо сдържане с наземно базиране) като че замръзна на етапа на обсъждането. ВВС на САЩ поискаха 62,3 млрд. долара за разработването и производството на нови ракети и се надяват през 2017 г. да получат 113,9 млн. долара. Само че Белият дом не поддържа тази заявка. На практика много от хората там са против тази идея. Разработването е отложено с година, а сега перспективите на GBSD ще зависят от резултата на президентските избори през 2016 г. Трябва да се отбележи, че американското правителство има намерение да изразходва за ядрено оръжие огромна сума: около 348 млрд. долара до 2024 г., от които 26 млрд. ще отидат за МБР. Но за GBSD 26 милиарда не стигат. Реалните разходи могат да се окажат по-високи, отчитайки обстоятелството, че САЩ отдавна не произвеждат нови междуконтинентални ракети с наземно базиране. Последната такава ракета с името LGM-118А Peacekeeper, влезе на въоръжение през 1986 г. Но към 2005 г. САЩ едностранно свалиха от бойно дежурство всичките 50 ракети от този тип, макар че без преувеличение може да се каже, че LGM-118A Peacekeeper е по-добра в сравнение с LGM-30G Minuteman-3, тъй като можеше да носи до 10 бойни глави. Независимо от провала на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия СНВ-2, който забраняваше касетъчни бойни глави с индивидуално насочване, САЩ доброволно се отказаха от своите касетъчни бойни глави. Доверието в тях беше загубено поради голямата им себестойност, а също и поради скандала, по време на който се изясни, че тези ракети в продължение на четири години (1984-88 г.) не са имали система за насочване AIRS (усъвършенствана инерционна опорна сфера). Освен това компанията-производител на ракетите се опитала да прикрие забавянето на доставката – във времето, когато Студената война вървяла към своя край.
В настоящия момент Русия има голям спектър МБР с наземно базиране, в това число и на мобилни пускови установки. През 2015 г. ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия получиха 24 нови батареи РС-24 „Ярс“, както разположени в шахти, така и в мобилна версия. Тази ракета може да носи 3-4 касетъчни бойни глави с индивидуално насочване, които са в състояние да преодоляват системата за противоракетна отбрана. С голяма доза сигурност може да се предположи, че доставката на такива ракети през 2016 г. няма да е по-малка от тази през 2015 г. През 2020 г. Русия ще може да замени ракетите „Топол“ (всъщност това е еквивалента на Minuteman-3) с по-новите модификации, които са в състояние да преодоляват системата за ПРО на противника. Също така Русия притежава жежки МБР с течно гориво и наземно базиране. Добре известна е ракетата Р-36М2 „Воевода“, намираща се на въоръжение от 1988 г. Тя може да носи до 10 бойни глави, всяка от които с мощност до 750 килотона. Тази година ще бъдат извършени изпитания на най-новата ракета – РС-28 „Сармат“, която през 2020 г. трябва да замени „Воевода“ и ще притежава възможности за преодоляване на ПРО. Преди всичко се очаква тази ракета да извежда бойния заряд на суборбитална траектория (тя е малко по-къса от кръгова орбита, която е забранена от международни споразумения). Тази ракета може да нанася удари отвсякъде, даже от Южния полюс. Това принуждава противника да създаде интегрирана система за ПРО, която е крайно скъпа дори и за САЩ. Освен това бойните глави влизат в атмосферата със свръхзвукова скорост и се движат по по-удължена траектория, маневрирайки при скорост 7-7,5 км/сек. Времето на предстартова подготовка на тези ракети ще бъде сведено до минимум, и ще бъде около минута след получаването на заповед за пуск. Русия също така има тайнствена ракета – РС-26 „Рубеж“. Информацията за нея е оскъдна, но по-скоро този ракетен комплекс е по-напреднало развитие на проекта „Ярс“, имащ възможност да нанася удари с междуконтинентален и среден обсег. Минималният обсег на тази ракета е 2000 км., и това е достатъчно за пробиване на американската ПРО в Европа. Съединените щати възразяват срещу разгръщането на тази система на основание, че това ще бъде в нарушение на договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМД). Но тези твърдения не издържат на критика: максималният обсег на РС-26 надвишава 6 000 км., а това значи, че това оръжие е междуконтинентална балистична ракета, а не балистична ракета със среден обсег на действие. Имайки предвид казаното дотук става очевидно, че САЩ съществено изостават от Русия в разработването на МБР с наземно базиране. Съединените щати разполагат само с една, при това достатъчно стара междуконтинентална балистична ракета Minuteman-3, способна да носи само една бойна глава. А перспективите за разработването на нов образец за подмяната й са доста неопределени. Ситуацията в Русия е съвсем различна. МБР с наземно базиране се обновяват редовно – на практика процесът за разработка на нови ракети върви без прекъсване. Всяка нова МБР се разработва с цел пробив на противниковата ПРО, поради което европейската ПРО и наземната система за противоракетна отбрана в средната част от полета на нападателя (комплекс за противоракетна отбрана на САЩ, предназначен за прихващане на приближаващи се бойни единици) в обозримо бъдеще ще бъдат неефективни против руските ракети. - Още ПРО
Източник: http://www.bgnes.com/
 
Джон Маккейн: Проектът за изтребителя-бомбардировач F-35 е скандал и трагедия
27.04.2016, 08:49
Джон МаккейнАмериканският сенатор Джон Маккейн, който е и председател на сенатската комисия за въоръжените сили на страната, нарече проекта за изтребителите-бомбардировачи от пето поколение Lockheed Martin F-35 скандал и трагедия. "Показателите на програмата за F-35 са едновременно скандал и трагедия що се отнася до цената, сроковете и качеството на работа. Разработката на F-35 продължава вече над 15 години. Цената му се удвои в сравнение с първоначалните разчети", цитира РИА Новости думите на Маккейн пред сената.
Той изброява проблемите, възникнали и свързани със самолетите, като споменал сред тях нестабилността на радарите, недостатъците в работата на сензорите, ограниченията в системата за спасяване на екипажа и ненадеждността на двигателя.
Освен това планът по изработването на машините не се изпълнява. Така например към настоящата година е трябвало да бъдат изработени повече от хиляда F-35 в различни модификации, а всъщност са готови само 179 самолета.
Отбелязва се, че вече $1,5 трлн. са изразходени по програмата за Lockheed Martin F-35 Lightning II.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
Ръководителят на немското разузнаване подава оставка
26.04.2016, 23:28

Gerhard SchindlerНемските средства за масова информация съобщиха за подготвена оставка на шефа на Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) Герхард Шиндлер (Gerhard Schindler).
Неговото място ще заеме довереното лице на министъра на финансите Волфганг Шойбле (Wolfgang Schäuble), бившият ръководител на неговата лична канцелария и един от ръководните сътрудници на финансовото ведомство 53-годишния Бруно Кал  (Bruno Kahl).

За оставката на 63-годишния Шиндлер настоява германския канцлер Ангела Меркел. Шиндлер беше остро критикуван заради сътрудничеството на службата му с Агенцията за националната сигурност на Съединените щати.

 
Списъци на допуснатите и недопуснатите кандидати до конкурс за приемане на военна служба във ВМС и ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” по условията на МЗ № КВ-24/15.01.2016 г.
26.04.2016, 22:13

Публикувани са списъците на допуснатите и недопуснатите до по-нататъшно участие в конкурса за приемане на военна служба във ВМС и ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” по условията на МЗ №КВ-24/15.01.2016г.


СПИСЪК на ДОПУСНАТИТЕ кандидати до конкурс за приемане на военна служба във ВМС и ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” по условията на МЗ № КВ-24/15.01.2016 г.

СПИСЪК на НЕДОПУСНАТИТЕ кандидати до конкурс за приемане на военна служба във ВМС и ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” по условията на МЗ № КВ-24/15.01.2016 г.

 
Генерал-лейтенант Константин Попов се срещна с командира на Щаба на специалните операции на НАТО
26.04.2016, 22:03
ПоповНачалникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов проведе днес, 26 април, среща с командира на Щаба на специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Маршал Уеб, който е на двудневно посещение в България.
По време на разговорите бяха обсъдени текущото състояние и визията за бъдещото развитие и използване на 68-ма бригада „Специални сили“, процесът на трансформация на Силите за специални операции на НАТО и българското участие в тях, както и сътрудничеството им със структури на Алианса и със силите за специални операции на държавите-членки и партньорите.
Генерал-лейтенант Уеб проведе среща днес и с членовете на парламентарната Комисия по отбрана. В рамките на посещението си в България той ще срещне с министъра на отбраната Николай Ненчев.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Осветиха паметните плочи във Вуковар на загинали български воини
26.04.2016, 16:40
Със специално организиран церемониал днес бяха осветени паметните плочи във Вуковар, Хърватия, на загиналите български воини. Лично министърът на отбраната Николай Ненчев участва в събитието. Заедно с него бяха заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, посланикът ни в Загреб д-р Таня Димитрова, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, директорът на дирекция „Социална политика“ Иво Антонов, ветерани от Втората световна война и председатели на военно-патриотични съюзи. - (видео)
В костницата са изписани имената на 1027 български войници, офицери и доброволци. Освен това там са погребани още 325 неизвестни бойци. В словото си министър Ненчев подчерта приноса на нашата армия за разгрома на нацизма и призова никога да не забравяме тези, които далеч от Родината дадоха живота си, за да живеем днес в мир и демокрация. Преклонение пред героизма на българите изрази и помощник-министърът на отбраната на Хърватия Зоран Биличич. За издигнатия паметник от името на своите бойни другари благодарност отправи д-р Тодор Анастасов, ветерена от войната, който е водил бойни действия в този район. Посланик Димитрова подчерта приноса на местното ръководство за изграждането на паметните стени и съдействието на Министерството на отбраната, което е финансирало проекта.
Заупокойна молитва за загиналите бе отслужена от отец Константин Цанков. Бяха положени венци и цветя, както на българския паметник, така и на хърватското военно гробище.   
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Командирът на ВМС ще води военния парад на Гергьовден
26.04.2016, 14:04
ПетевКомандирът на ВМС контраадмирал Митко Петев ще командва тържествения военен парад на Гергьовден, когато отбелязваме Деня на храбростта и официалния празник на Българската армия. В демонстрациите ще вземе участие и военноморският хеликоптер "Пантер" от морската авиобаза "Чайка" във Варна. Ще има силно присъствие на Военноморските сили, коментира за "Труд" контраадмирал Петев.
С официални почести в щаба на ВМС във вторник командирът на военния флот посрещна началника на Щаба на ВМС на Румъния контраадмирал Александру Мършу. По време на тридневната визита - до 28 април, гостът ще посети базите във Варна и в Бургас, ВВМУ "Н.Й. Вапцаров", както и формированията на флота. Контраадмирал Митко Петев припомни, че през тази година бойните кораби на двете страни са участвали в противоминното учение "Посейдон". В него се е включила и постоянната противоминна група на НАТО.
Предстои провеждането на две сериозни учения в Черно море, в които ще участват българските и румънските Военноморски сили /ВМС/, каза още командирът на военния флот. С домакин българските ВМС ще се проведе "Бриз 2016", а веднага след това и съвместното учение с румънско домакинство "Морски щит 2016".
Източник: http://www.trud.bg/
 
Украйна разработва нов многоцелеви изтребител
26.04.2016, 13:47
Президентът на Украйна Петр Порошенко се е запознал с проекта за нов многоцелеви изтребител по време на посещението си в “Запорожское машиностроительное конструкторское бюро “Прогресс”, съобщава military-informant.com.
Украинските авиоконструктори са показали скици по проекта за създаване на украински изтребител, който е получил названието ЛБЛ (Легкий Бойовий Літак – Лек Боен Самолет). Новият самолет външно ще напомня на съветския изтребител МиГ-29, ще бъде с украински двигатели, разработени на база на АИ-322Ф и авионика западно и украинско производство.
Към момента разработката на новия изтребител е на етап ескизен проект. По своите характеристики и предназначение самолетът ще близо до руския МиГ-35, шведския JAS 39 Gripen и китайския FC-1 Xiaolong.
“В скоро време ние ще създадем собствен авиационен двигател за изтребителя. В света има само пет страни, които притежават собствен потенциал, за да могат напълно самостоятелно да конструират и произведат подобни авиодвигатели”, - това е заявил Петр Порошенко по време на визита си в предприятието.
Точни характеристики на перспективния изтребител и срок за реализация на проекта остават за сега неизвестни.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Над 10 млн. лева ще струва годишно ако друг охранява небето ни
26.04.2016, 09:57
РадевНад 10 млн. лева годишно ще струва охраната на въздушното ни пространство от съюзнически ВВС. Това съобщава вестник „Сега” позовавайки се свои източници в МО.
Вестникът съобщава и че тече подготовка на започване на съвместна охрана с Полша. АЕРО разполага със същата информация, като това ще става със заплащане от тази есен.
Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев изнесе информацията в петък, че се подготвя съвместна охрана на въздушното ни пространство срещу заплащане от наша страна. Вече имало страни, които проявяват сериозен интерес.
Генералът заяви още, че Румъния също кани страни от НАТО на съвместен „ер полисинг”, но без финансови ангажименти. В същото време българското МО се готви да дава по няколко милиона годишно на фона на хроничния недостиг на средства за родните въоръжени сили.
Съвместната охрана на въздушното ни пространство стана след промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили.
До момента няма коментар от страна на военния министър.
 
Русия започна изпитания на нова система за РЕБ
26.04.2016, 09:53
Концернът „Радиоелектронни технологии“ започна изпитания на съставните части на наземния комплекс за радиоелектронна борба, способен да защити граждански обекти и войските при въздушно-космическо нападение, съобщи ТАСС в понеделник (25 април).
„Концернът пристъпи към заводски изпитания на съставните части на наземния комплекс за защита при въздушно-космически нападения, които ще продължат до края на годината“, каза представител на концерна пред агенцията.
Комплексът е интегриран в системите и средствата за противовъздушна отбрана. „В реален мащаб във времето е организиран автоматизиран обмен на разузнавателна информация за действията на въздушно-космическите групировки в интерес на централизираното разпределение на целите“, поясниха производителите.
Комплексът се състои от отделни модули, които са способни да въздействат на системата за управление на противника на големи разстояния чрез мощни и сложни цифрови сигнали. Създадени са многоканални станции, които обезпечават едновременното радиоелектронно подавяне на различни системи.
Както отбеляза първият заместник-генерален директор на концерна Игор Насенков, модулите представляват елементи на йерархично построени многостепенни системи.
„Оптималният ефект се постига чрез разпределяне на енергийни, честотни и интелектуални ресурси. Всички модули на комплекса са снабдени с индивидуална защита, защото те самите представляват обекти на първоначалните удари на противника“, каза Насенков. - Още РЕБ
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Сръбски генерали удостоиха министъра на отбраната и наши военно-патриотични организации
26.04.2016, 09:43
На снимката: В Белград се срещнаха председателите на български и сръбски воeнно-патиротични организации. Снимка Димитър БебеновТова се случи в Белград на среща на председателите на военно-патриотичите съюзи с местни военни организации.  С книгата „Първата световна война – повод, уроци, поуки, последици и настояще“ бе удостоен министърът на отбраната Николай Ненчев. Изданието е дело на Клуба на генералите и адмиралите на Сърбия и на Министерството на отбраната, които неотдавна проведоха научна конференция във връзка със 100-годишнината от войната. Получиха го и наши вонно-патиртични организации.
От своя страна генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – председател на СОСЗР и полковник от запаса Станчо Станчев – председател на Военноисторическата комисия връчиха на  председателя на Клуба на генералите  и адмиралите на Сърбия генерал-полковник Видео Пантелич, на председателя на Сдружението на военните пенсионери  в Сърбия генерал-полковник Любомир Драганац и на други генерали книгите «Каймакчалан» и «България през Първата световна война» .
Втората новина от Белград е, че, както съобщи генерал-лейтенант Топалов, неговите колеги от Сърбия са приели предложението заедно да участват в церемонията на 28 август т.г. на връх Кайчакчалан. Били сме врагове преди 100 години, но днес и за в бъдеще ще бъдем приятели, заявиха генералите Топалов и Пантелич.
Това го правим, посочи генерал-лейтенант Топалов в името на паметта на хилядите загинали български и сръбски воини през Първата световна война в битката между 12 и 30 септември 1916 г. при Каймакчалан и за доброто сътрудничество и разбирателство между нашите неправителствени организации. Така, допълни той, подкрепяме идеята на началника на отбраната на Република България и началника на Генералния щаб на Република Сърбия.
Днес походът на ветерани, военноинвалиди, военнопострадали, запасни и резервисти, който тръгна вчера от София, продължава за Вуковар, където ще се поклонят на българското военно гробище. Там са погребани над 1200 наши воини от Първа Българска армия, загинали по време на боевете на Сремския фронт през Втората световна война. В церемонията ще участва и министърът на отбраната Николай Ненчев.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Der Spiegel: Мисията на Бундесвера срещу "Ислямска държава" ще бъде удължена
26.04.2016, 09:39
Федералното правителство в Берлин планира мисията на Бундесвера срещу близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" да бъде удължена. По данни на изданието Der Spiegel за тази цел в Турция ще бъде създадена отделна база за германските войници и самолетите "Юрофайтър Торнадо".
Вътрешни документи показват, че базата на Бундесвера, чието изграждане ще струва 65 млн. евро, ще се появи като част от "Инджирлик" в отделно крило, в което ще бъдат разположат единствено германски войници, а също и отделен команден пост. Изданието съобщава, че между Берлин и Анкара се водят преговори за споразумение за дългосрочно дислоциране на военнослужещи на ФРГ в страната. Към момента техният брой достига 200 души, но в следващите месеци се очаква той да бъде удвоен. Бюджетът вече е получил одобрението на правителството и строителството на базата може да започне веднага. Цялостното изпълнение на проекта обаче ще бъде завършено през лятото на 2017 г.
От редиците на опозицията в Берлин настояват за по-подробна информация около плановете, които управляващото правителство има за участието на Бундесвера във войната срещу "Ислямска държава". Критиците припомнят за германската мисия в Афганистан, която стартира през 2002 г., но се проточи, а накрая беше изменена до степен, в която изцяло загуби първоначалната си цел.
Източник: http://focus-news.net/
 
Виетнам може да купи 12 нови изтребителя Gripen или Rafale
26.04.2016, 09:29
В условията на растяща конфронтация в региона ВС на Виетнам разглеждат възможността да закупят 12 нови изтребителя, като стойността на перспективната сделка е няколко милиарда долара. Понастоящем се водят преговори с шведската компания СААБ за възможно закупуване на изтребители Gripen и с френския концерн Dassault за самолети Rafale.
Военният бюджет на Виетнам е държавна тайна, но според информация на Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI разходите за отбрана на Ханой през 2013 г. са били 3.4 милиарда долара (два пъти повече от колкото са били преди няколко години). Според експерти реалните средства за отбрана са значително повече, отчитайки стойността на въоръжението, придобито последно време.
ВВС на Виетнам са едни от най-мощните в Югоизточна Азия и те са изявили желание да придобият западни изтребители с цел да се противопоставят на нарастване на военното присъствието на Китай в региона. По-рано Виетнам закупи руски бойни самолети, сред които са и Су-30.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Франция ще строи новия подводен флот на Австралия
26.04.2016, 09:15

Collins-class submarineФренската държавна компания DCNS Group спечели търга в Австралия за изграждане на 12 подводници на стойност 50 милиарда австралийски долара (39 милиарда щатски долара), съобщи Bloomberg. Френската оферта беше предпочетена пред тези на японските компании Mitsubishi Heavy Industries и Kawasaki Heavy Industries, както и на германската Thyssenkrupp.
DCNS ще изгради флота в Аделаида, като проектът би трябвало да създаде около 2 800 работни места, заяви премиерът Малкълм Търнбъл, който отива на избори през юли.
Резултатът е двоен удар за Япония, която видя в потенциалната сделка възможност да отвори отбранителната си индустрия, две години след като властите в Токио вдигнаха десетилетната забрана за износ на оръжия. Премиерът Шиндзо Абе искаше да подсили отношенията си с Австралия – партньор на САЩ, докато Китай се фокусира върху по-стабилно военно присъствие в региона.
“Геополитическите предимства на подсилването на отношенията с Япония не бяха достатъчни, за да се преодолеят търговските и техническите предимства на френската оферта”, казва Марк Томсън, анализатор в Австралийския институт за стратегическа политика в Канбера. По думите му сега Австралия трябва да намери начин да поддържа конструктивна стратегическа връзка с Япония.
Като партньор на САЩ в сферата на отбраната и същевременно икономически партньор на Китай, Австралия трябваше да пази крехкия баланс между двете държави. Напрежението в Западния тихоокеански регион обаче се увеличава, тъй като Китай има претенции към над 80% от Южнокитайско море, където строи изкуствени острови и писти. Освен това Пекин има териториални претенции към острови в Източнокитайско море, за които Токио твърди, че са японски.
Тези териториални и акваториални спорове водят до засилване на отбранителния капаците в Азия, като по оценка на австралийските власти от февруари половината от подводниците в света ще бъдат базирани в Индийско-тихоокеанския регион до 2035 г. Тогава властите потвърдиха решимостта си да изградят 12 нови подводници в рамките на програмата SEA 1000, които ще могат да се използват в началото на 30-те години.
„Френската оферта имаше качествата, които най-добре пасват на уникалните нужди на Австралия“, каза премиерът Търнбъл. „В рамките на проекта австралийски работници ще изграждат австралийски подводници с австралийска стомана“, допълни той.
Франция се постара да спечели търга, като министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан прекара близо седмица в Австралия през февруари, а президентът Франсоа Оланд ще посрещне австралийски представители на държавна вечеря във вторник.
„Френската оферта включваше великолепно сензорно представяне и стелт характеристики, както и обхват и издържливост, близки до подводниците Collins Class“, каза министърът на отбраната на Австралия Марис Пейн. Collins Class са остарелите подводници в Австралия, а новите ще бъдат Shortfin Barracuda, посочва Bloomberg.
- Още подводници

Източник: http://www.investor.bg/

 
Украйна призна поражение на подводния фронт
26.04.2016, 09:08
Министерството на Украйна най-накрая призна очевидното: възстановяването на подводния флот е невъзможно, пише руският вестник „Взгляд“, цитиран от "Фокус". По този начин Киев постави кръст на неотдавна обявените оптимистични планове за придобиване на подводници. Тези намерения бяха обречени на провал от самото начало: Украйна не разполага нито със средствата, нито с кадрите за осъществяване на подобно сериозно начинание. Украинският министър на отбраната Степан Полторак заяви, че страната му се отказва от плановете за създаване на подводен флот. „Днес не можем да разчитаме на подводници“, призна в интервю за телевизионен канал. Вместо това усилията на Киев ще бъдат насочени към по-реалистични неща – като укрепване на силите за специални операции. „Придобиването на бойни способности“ в тази насока се предвижда до края на текущата 2016 г.
Изявленията на военния министър контрастират силно с тези на заемащия дo 15 април 2016 година поста командващ на ВМС вицеадмирал Сергей Гайдук, който през януари се закани Украйна не само да възроди подводния си флот, но и да го увеличи. „Подводните сили трябва да станат елита на флота и важен боен, морално-психологически и сдържащ фактор в региона“, тръбеше Гайдук.
 
На 26 април 1962 г. в БНА се сформира първият дивизион тактически ракети. Честит празник!
26.04.2016, 00:10
Още за 7 ордн
 

 
В навечерието на 6 май бяха почистени и освежени 11 войнишки паметници
25.04.2016, 22:16
На 22.04.2016 г. военнослужещите от военно формирование 26 400-Благоевград почистиха и освежиха зачислените на формированието войнишки паметници. В навечерието на Деня на храбростта и Празник на българската армия - 6 май инициативата бе организирана и реализирана в две направления: Рила, Кочериново, Бобошево и Сандански.
Първият лъч на почистването в Рила, Кочериново и Бобошево беше под ръководството на за началника на щаба на военно формирование 26 400  капитан Симеон Гаджев. Към военнослужещите, в благородната инициатива да се поддържат и предадат на идните поколения в добро състояние историческите паметниците, тази година се присъединиха служители от РД „ПБЗНС”- Благоевград, ръководени лично от директора на Регионалната дирекция- комисар Георги Пармаков.
Вторият лъч на почистването в Сандански беше под ръководството на заместник-командирът на военно формирование 26 400 майор Кирил Спаневиков. Към военнослужещите се присъединиха и служители от администрацията на община Сандански под ръководството на кмета на община Сандански Кирил Котев. След почистването на паметниците, военнослужещите се включиха като доброволчески отряд в инициираната от кмета на община Сандански акция „За един по-чист град” и почистиха отпадъците от силно замърсения район в зоната около входа на „Медика” до кв. „Крайречен”.
В двете направления, със съвместни усилия бяха почистени и освежени 11 войнишки паметници.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Министрите на отбраната на България и Хърватия се срещнаха в Загреб
25.04.2016, 22:06
НенчевВ рамките на двудневното си официално посещение в Република Хърватия министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна с хърватския си колега Йосип Бульевич днес, 25 април.
„Убеден съм, че проведените разговори ще дадат нов импулс за разширяване на контактите и задълбочаване на военното сътрудничество между нашите две страни, които са традиционно добри и се основават на дълбоки исторически традиции“, каза министър Ненчев. Той подчерта, че Хърватия е важен и перспективен партньор на България в Европейския съюз и НАТО и заяви, че страната ни държи на запазване на динамиката на политическия диалог и неговото обогатяване. - (видео)
Двамата министри на отбраната обсъдиха общите интереси и сходни позиции на България и Хърватия като членове на ЕС и Алианса, като акцентираха върху укрепването на регионалното и трансграничното сътрудничество, сигурността по границите на Съюза и справянето с увеличения бежански и миграционен натиск. Те се обединиха около позицията, че стабилността и сътрудничеството в Югоизточна Европа трябва да бъдат разглеждани в широк евроатлантически контекст, което изисква продължаване на процесите на интеграция и сътрудничество на страните от региона в европейските и евроатлантическите структури.
Министър Ненчев запозна министър Бульевич с актуалните проекти за модернизация на Българската армия и с възможностите на съвместните съоръжения на територията на страната ни. Двамата дискутираха и очакванията си за предстоящата Среща на Върха на НАТО във Варшава през месец юли.
Източник: http://www.mod.bg/
 
На този ден преди 71 г. руснаци и американци се срещат на река Елба
25.04.2016, 21:56
На 25 април 1945 г. недалеч от град Торгау на Елба войските се срещат подразделения от съветската 58-а стрелкова дивизия от 1-и Украински фронт с части 69-а пехотна дивизия от 1-а армия на САЩ. В резултат от срещата на съюзниците остатъците от въоръжените сили на Германия са разделени на две части – северна и южна.
В средата на април 1945 г. вече е очевидно, че войната в Европа е към края си и съюзниците най-напред ще се срещнат на река Елба. Американците внимателно следят движението на Червената армия и отлично разбират, че Берлин ще падне под нейните удари.
Главнокомандващият съюзните сили генерал Айзенхауер пресмята какво ще му струва да превземе с щурм Берлин и се отказва, като се успокоява, че американците, според договорките с руснаците, също ще влязат там..........Прочети още
 
”Комерсант”: САЩ запазват глобалното си военно господство благодарение на базите в чужбина
25.04.2016, 21:34
Съединените щати запазват глобалното си военно господство благодарение на военните си бази в чужбина, а основната им цел е да не допуснат една-единствена враждебна за тях страна да заема доминиращо положение в Евразия. Това се казва в поверителен доклад на руския неправителствен Център за изучаване на кризисното общество, цитиран в "Комерсант".
Според вестника документът е бил представен през февруари пред служители от органите на властта в Русия и специалисти от страната.
Военният бюджет на САЩ за 2016 г. е нараснал за пръв път от 5 години насам, отбелязват авторите и свързват това по-специално с кризата в Украйна. Заради досегашните бюджетни съкращения обаче бяха затворени ред американски перспективни програми в отбраната, припомнят експертите. Но подчертават, че това "не бива да заблуждава" никого, защото качествените предимства на въоръжените сили на САЩ пред тези на потенциалните им противници остават огромни.
Сухопътните сили на САЩ се преориентират от мащабна война към експедиционни действия, твърдят руските аналитици.
САЩ насочват повече усилия например към борбата с тероризма, затова залагат на леката и автомобилната техника. Което обаче намалява възможността им да упражняват военен натиск върху големи регионални сили. При все това с помощта на военните си бази в чужбина САЩ "могат да изпратят сили на практика във всеки световен регион, като вдъхват чувство за сигурност на съюзниците си и възпират потенциалните противници", пишат експертите.
Те изтъкват, че САЩ няма да намалят военното си присъствие извън пределите на страната - "засилва се вниманието към Източна Европа, Закавказието и Централна Азия", предприет е "последователен завой" към Азиатско-Тихоокеанския регион.
Наистина има тенденция към намаляване на бойната мощ на САЩ. В някои региони Вашингтон ще среща силни регионални играчи, като Китай например, и силовият баланс ще се променя, отбелязва пред "Комерсант" Максим Вилисов, генералният директор на Центъра за изучаване на кризисното общество.
Според авторите на доклада Вашингтон се стреми да не допусне в Евразия да се очертае като доминираща една-единствена сила, но в днешния ракетно-ядрен век тази задача "не може да бъде решена с чисто военни средства", уточнява "Комерсант".
Източник: http://www.fbr.bg/
 
САЩ прехвърлят в Румъния два F-22 Raptor
25.04.2016, 21:17
F-22В демонстрация на подкрепа за членовете от НАТО в Източна Европа, САЩ прехвърлят в румънската база „Михай Когълничану", близо до черноморското пристанище Констанца в югоизточната част на Румъния, изтребители от пето поколение F-22, съобщава Reuters.
Заради опасността от „руска агресия" след анексирането на Крим и помощта за сепаратисти в Източна Украйна президентът Барак Обама обеща да увеличи военната подкрепа за Източна Европа от НАТО.
Два F-22 Raptor заедно с т. нар. летяща цистерна KC-135 са потеглили от британската база „Лейкхийт" в Източна Англия. В базата са разположени 12 подобни изтребителя, които е почти невъзможно да бъдат засечени с радарни системи. - (видео)
В изявление на американските ВВС се уточнява, че машините притежават усъвършенствани сензори, които позволяват на пилота да проследява, идентифицира, стреля и убива цели въздух-въздух, преди да бъде засечен от противник. Изтребителите също така способности да атакуват наземни цели.
Посланикът на САЩ в Букурещ Ханс Клем заяви, че САЩ и Румъния се стремят да подобрят „отбраната на Европа, на Северноатлантическия алианс, на Югоизточна Европа...заради агресията на Русия, която донесе толкова нестабилност в тази част на света през последните две-три години". - Още за F-22
 
Руските летци изпробвали в Сирия самонасочващи се ядра против танкове със скорост 2 км/сек
25.04.2016, 16:47
Сирия наистина стана полигон за проверка на новото руско оръжие. Сега ВКС в край Алепо в Сирия използвали модернизирани РБК-500 с модернизирани бойни елементи СПБЭ-Д (самоприцелващи се противотанкови бойни елементи), съобщи вестник „Известия”. Тя атакува отгоре горещите моторни отделения на бронираните машини и пробива броня с дебелина до 70-80 мм. На въоръжение в ИД има много трофейни танкове Т-55 и БМП-1 – част са трофеи от правителствените войски, част е попаднала с дезертьори от армията. На въоръжение има и голям брой самоделна техника, направена въз основа на автомобили или трактори. Точно това са типични цели за СПБЭ-Д, защото е нецелесъобразно използването на скъпите КАБ-500Кр (коригируеми авиобомби) и ракети.
РБК-500 е планираща авиобомба с маса 500 кг, която може да се пусне на 50 км преди района за атакуване и на височини до 4000 м и до скорост 1900 км/час. След като излезе в зададения район, се отварят странични капаци и от основното тяло се отделят 15 броя СПБЭ-Д, всеки с тегло 15 кг. Всеки от тях е снабден с по три малки парашута, осигуряваща скорост на падане 15-17 м/сек. Бойните заряди бавно се въртят и сканират местността отдолу. - (видео)
Всеки боеприпас в долната си част има двурежимен инфрачервен координатор, работещ в диапазоните 3-5 µm и 8-14 µm. При откриване на подходяща цел (танк или БМП) парашутът се отделя обикновено на 150 м, а медната балванка (цилиндър) с маса 1 кг се ускорява с ракетен заряд до 2 км/сек – избрана е медта, защото не рикошира от бронята. - Още за РБК
Източник: http://www.blitz.bg/
 
War on the Rocks разказа в какво Русия превъзхожда НАТО
25.04.2016, 12:36
Американският портал War on the Rocks (“Outnumbered, Outranged, and Outgunned: How Russia Defeats NATO“) обяви превъзходството на руската армия над тази на НАТО, моделирайки хипотетичен военен конфликт в Прибалтика.
Според авторите на материала, анализаторите Дейвид Шлапак и Майкъл Джонсън от изследователския център Rand Corporation, въоръжените сили на Русия превъзхождат тези на САЩ и техните съюзници по редица признаци, включително далекобойност и численост на военната техника.
Журналистите са убедени, че Русия може за десет дни да разположи 27 батальона в пълна бойна готовност (около 30-50 хил. войници). При това руската войска ще разполага с мощна бронирана техника, докато САЩ и съюзниците от Северноатлантическия алианс могат да им противопоставят само слабозащитени сили.
Освен това, в хипотетичния конфликт Русия ще има предимство пред НАТО по далекобойността на оръжията и тяхната мощност. Също така при американските военни сили  могат да възникнат проблеми с използването на авиацията, понеже Русия притежава най-мощния арсенал от ракети от клас “земя-въздух”.
По този начин, според мнението на експертите, понастоящем Северноатлантическия алианс отстъпва на Русия по “численост на войската, по далекобойност и мощност на въоръжението и страда от редица комплексни проблеми, които влошават ситуацията за съюза”.
Източник: http://www.cross.bg/
 
„Белият лебед“: Новият „преходен“ стратегически бомбардировач
25.04.2016, 12:20
Ту-160Русия създава „преходен“ свръхзвуков стратегически бомбардировач на базата на Ту-160. Според военни експерти новият Ту-160М2 ще може да преодолява съществуващите противовъздушни и противоракетни отбранителни системи на потенциалния противник и ще даде на конструкторите допълнително време, за да разработят аналогичен клас самолет от ново поколение.
Заради удължаването на сроковете за разработка на Перспективния авиационен комплекс на далечната авиация (ПАК ДА – стратегическия бомбардировач-ракетоносец от ново поколение – бел. ред.) ръководството на руското военно министерство реши да създаде средносрочна замяна на самолета на базата на съветския Ту-160.
Източник на „Руски дневник“ разкри, че в отбранително-промишления комплекс този проект може да стане една от най-скъпо струващите програми на Министерството на отбраната през 20-те години на този век. Стойността на проекта може да се сравни със създаването на нови атомни ракетни подводници по проекта „Борей“ с ракети от клас „Булава“ („Боздуган“) – от порядъка на $5-7 млрд., отбеляза същият източник.
„Засега не се знае в каква степен модернизацията ще засегне самолета: дали ще бъде обновено само бордовото радиоелектронно оборудване или и двигателите, боеприпасите, системите за охлаждане, навигацията и т.н. Цената на проекта Ту-160М2 ще варира според тези аспекти и може да достигне $5-7 млрд.“, обясни експертът.
Какъв ще бъде новият Ту-160М2?
Ту-160, или както го наричат авиаторите „Белия лебед“, е най-мощният свръхзвуков бомбардировач-ракетоносец в историята на военната авиация.
Както разказа пред „Руски дневник“ заместник-генералният директор на ПАО „Туполев“ по проектирането, научно-изследователската работа и опитно-конструкторските разработки Валерий Солозобов, Ту-160М2 ще бъде принципно ново конструкторско решение, макар новият „лебед“ да си остане с предишния облик.
„По-специално новият самолет ще получи най-съвременната електроника, а също ще бъде оборудван с иновативни разработки за радиоелектронна борба и управление на огъня“, съобщи за „Руски дневник“ представител на компанията „Туполев“.
По думите му самолетът е усъвършенстван в съответствие с изискванията на времето и ще получи системи, които ще му позволят да стане неуязвим от съществуващите и разработваните днес системи на противовъздушна и противоракетна отбрана на потенциалния противник.
„Що се отнася до външния вид, „Белият лебед“ ще запази схемата на интегрален нископлан (крилото минава през долната част на фюзелажа на самолета – бел. ред.) с крило с променлива стреловидност. Той ще бъде оборудван с триопорно шаси и с пълнооборотен стабилизатор и кил“, съобщиха за „Руски дневник“.
Представител на опитно-конструкторското бюро „Туполев“ разказа, че цялата окомплектовка за Ту-160М2 се произвежда от руски предприятия и санкциите няма да се отразят на производството на новите самолети.
По думите на главнокомандващия на Въздушно-космическите сили на Руската федерация генерал-полковник Виктор Бондарев първият полет на бойната машина се планира за началото на 2019 г., а серийното му производство ще започне през 2023 година. Той отбеляза, че Министерството на отбраната планира да купи най-малко 50 самолета Ту-160М2.
Какво въоръжение може да носи новият Ту-160М2?
„Терминът „рекотоносец“ акцентира върху възможността на бомбардировача да използва и ядрени, и неядрени крилати ракети. Сред тях са крилатите ракети с далечен обсег от ново поколение Х-101 и Х-555“, разказа на „Руски дневник“ източник от отбранително-промишления комплекс.
Както отбеляза той, самолетът ще може да носи и крилати ракети Х-55СМ с предварително зададени координати за поразяване на цели. „Ту-160 може да бъде оборудван с всякакви ядрени и конвенционални бомби: бронебойни, бетонобойни, касетъчни, морски мини и т.н. Общото тегло на тези боеприпаси може да достигне 40 тона“, подчерта военният експерт.
Той допълни, че новият самолет ще бъде в състояние да нанася удари по обекти на потенциалния противник, които са извън зоната на обсег на съществуващите средства на противовъздушната и противоракетна отбрана.
По думите му Ту-160М2 ще стане един от самолетите, които са в състояние да обиколят земното кълбо с две дозареждания на гориво във въздуха.
Характеристики  на „базовия“  Ту-160:
Екипаж - 4 души, дължина на самолета - 54,1 м, височина на самолета - 3,1 м, размах на крилото - 35,6/55,7 м, собствено тегло - 110 000 кг, максимално тегло при излитане - 275 000 кг, тегло на горивото - 148 000 кг, максимална скорост - 2200 км/ч на височина 10 км и 1030 км/ч на височина до 3 км, максимална далечина на полета без дозареждане - 18 950 км, боен радиус - 6000 км, „въздушен“ таван - 22 000 м. - Още за Ту-160
Източник: http://bg.rbth.com/
 
В Рим почетоха паметта на загиналия в Сирия руски офицер
25.04.2016, 10:03
Протест срещу престъпленията на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) се проведе в Рим тази събота по инициатива на италианската опозиционна обществена организация „Младежки фронт“, предаде РИА Новости.
В акцията са участвали над 300 души, съобщиха организаторите. Те са почели паметта на героя на Русия Александър Прохоренко, загинал през март в хода на операцията на руските ВКС в Сирия. Италианските демонстранти извършили шествие по улиците на Рим, носейки голям портрет на руския офицер. - (видео)
„Месец след кървавите атентати в Брюксел, в деня на Св. Георги, ние излязохме по улиците и площадите на Рим, за да изразим протеста си срещу чудовището ИД“, заяви един от участниците в митинга Алфредо Иорио.
„По време на митинга ние решихме да отдадем почит на руския войник Александър Прохоренко, който пожертва живота си за спасяването на Палмира. Заедно с него ние отдаваме почит и на всички войници на Русия – единствената страна, която реално се бори срещу ислямския тероризъм. В същото време Европейският съюз финансира Турция, изпращаща миграционните потоци, които използва ИД. Днес руските военни отново защитават цивилизацията и свободата на Европа“, каза Иорио.
Участниците в митинга също така подлагат на остра критика и политиката на официалните власти в Италия, която по думите им, „унищожава младежта и я принуждава да емигрира от собствената й страна в търсенето на бъдеще“.
Източник: http://www.cross.bg/
 
САЩ прехвърлят военна техника в Полша за съвместни учения
25.04.2016, 09:48
Американската военна техника, съхранявана в Литва, ще бъде прехвърлена в Полша за провеждането на военни учения, съобщи  в събота (23 април) военното министерство на Литва, цитирано от „Независимия газета”.
„Превозването на техниката в Полша ще се извърши в неделя и понеделник”, се уточнява в съобщението. Предвижда се американското военно оборудване и техника да бъдат върнати в Литва в средата на лятото.
От транспортното депо в село Мумайчай, Шяулинска област, военните на САЩ ще прехвърлят в Полша танкове Abrams и БМП Bradley. Съюзническата техника ще бъде прехвърлена чрез железопътен превоз, а безопасността на колоната ще се осигурява от литовската полиция, съобщава изданието.
Сухопътните сили на САЩ в прибалтийските страни и Полша провеждат ротация от пролетта на 2014 г. в изпълнение на операцията на сухопътните сили на САЩ „Атлантическа решимост” (Operation Atantic Resolve). Министерството на отбраната на Литва съобщава, че с оглед изпълнението на решенията на НАТО за колективна отбрана, съюзниците от САЩ ще останат в Литва дотогава, докато ситуацията го налага.
Следващата седмица в Литва се очаква да пристигне новият, десети поред  военен контингент от САЩ.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
До края на 2018 руските ВКС ще получат 24 учебно-бойни Ми-28УБ и два транспортни Ми-26
25.04.2016, 09:33
Ми-28МО на РФ и АО "Вертолеты России" са подписали договор за доставка на Въздушно-космическите сили на учебно-бойни вертолети Ми-28УБ, както и транспортни хеликоптери Ми-26.
"В съответствието с условията на договора до края на 2018 г. на ВКС ще бъдат предадени два тежки транспортни вертолета Ми-26 и първата серийна партида от 24 най-нови учебно-бойни вертолета Ми-28УБ", съобщават от пресслужбата на МО.
"Ми-28УБ се отличава от своя предшественик по наличието на сдвоено управление, по-добри ергономически характеристики на кабините. Новата модификация ще подпомогне за ускорената подготовка на летците от армейската авиация с пълно съхранение на бойния потенциал”, съобщават от МО.
В прессъобщението се напомня, че транспортно-десантният Ми-26 си остава най-тежкотоварния в света серийно произвеждан вертолет. Хеликоптерът е предназначен за транспортиране на бойна техника и различни товари, както и за извършване на десант и за превоз на ранени. - Още руски вертолети
Източник: http://www.pan.bg/
 
Финландия включва и F-15 в конкурса за нов изтребител
25.04.2016, 09:18
Ф-18Финландското МО е започнало формална процедура за търсене на нов изтребител, който да замести сега намиращите се на въоръжение F-18 Hornet, изпращайки писма с искане за информация (Request for Information - RfI) до различни самолетостроителни компании. Хелзинки очаква да получи отговори до края на годината, но окончателното решение се очаква да бъде взето не по-рано от 2021 г.
Финландия иска повече информация за изтребителите F-15 Eagle и F/A-18 Super Hornet (Boeing), Rafale (Dassault), Typhoon (Eurofighter), F-16 и F-35 (Lockheed Martin) и новото поколение Gripen (Saab).
Странното е, че F-15 не фигурираше в предишния конкурс за нов изтребител за замяна на F-18 Hornet. Taка предстоящото първо съвместно учение между ВВС на САЩ и Финландия, в което от американска страна ще участват изтребители F-15, може да се разглежда вече в малко по-различна светлина.
Според Хелзинки изборът на нов изтребител е „много голям и сложен” процес, което ще отнеме време. Сравнението на характеристиките на всичките разглеждани изтребители се планира за 2018 г.
Сега намиращите се на въоръжение F-18 Hornet ще започнат да излизат от въоръжение през 2025 г., като последният ще бъде изваден от експлоатация през 2030 г. - Още за  F-15
Източник: http://www.pan.bg/
 
Обама ще увеличи военния контингент на САЩ в Сирия
25.04.2016, 09:13
ОбамаПрезидентът на САЩ Барак Обама е решил да увеличи броя ва американските военни в Сирия от 50 на 300 души. Очаква се, че той ще обяви официално това днес в Хановер, предаде УНИАН, цитирана от "Фокус".Решението е било предшествано от разговори с основните военни съветници на президента на САЩ. Те са уверили Обама, че изпращането на допълнителен персонал в Сирия ще улесни борбата с „Ислямска държава“.
Изпратените в Сирия военни няма да участват пряко в боевете, но ще се намират близо до фронтовата линия и ще оказват помощ при разузнаването и грижата за ранените. Предполага се, че това ще способства засилването на позициите на сирийските сунити и кюрди и ще им помогне да започнат настъпление срещу град Ракка, определян от ислямистите за тяхна столица.
„Мисля, че народът на САЩ ще разбере, че ние не разглеждаме нахлуване на Ирак или Сирия с батальони, които да се придвижват през пустинята“, заяви Барак Обама наскоро в свое интервю. Засега не е ясно от кой тип войска ще са новите 250 военнослужещи.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
На фокус: Специална подготовка на китайските стюардеси
24.04.2016, 22:17
 
Северна Корея е изстреляла балистична ракета от подводница
24.04.2016, 21:20
Северна Корея изглежда е изстреляла балистична ракета от подводница, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на южнокорейския Съвет на началник-щабовете, според който ракетата е била изстреляна вчера в 18,30 местно време от подводница, намирала се край източното крайбрежие на Северна Корея, в Японско море. Засега няма други подробности.
Напоследък се появиха опасения, че Северна Корея може да извърши ядрен опит или да изстреля ракета преди важен форум на управляваща партия, отбелязва Ройтерс.
Засега не е ясно дали изстрелването е било успешно, отбелязва ТАСС, съобщавайки новината, разпространена от агенция Йонхап.
В началото на януари КНДР публикува видеозапис на изстрелване на балистична ракета с морско базиране, извършено най-вероятно на 21 декември 2015 г., припомня ТАСС.
 
Американците нервничат от успеха на евтините индийски ракети-носители
24.04.2016, 20:40
PSLVУспехите на Индия в областта на космическите технологии предизвикват безпокойство сред американските частни компании, които се опасяват, че евтините индийски ракети-носители ще ги изтикат от пазара. С особена популярност се ползва индийската ракета-носител PSLV. С нея са изведени в орбита 40 спътника от 19 страни. Първите 4 американски спътника са изведени в космоса с PSLV през 2015 г., а в близките 2 години са планирани още 12 сателита.
Частните аерокосмически компании в САЩ твърдят, че индийските ракети-носители са субсидирани от държавата и затова притежават несправедливо ценово преимущество.
„Нашата федерация е против съдействието на чуждите производители на ракети-носители, които са субсидирани от правителства, включително Индийската организация за космически изследвания. Ние сме против тяхното присъствие на пазара наред с американските компании” - е категоричен президентът на Федерацията комерчески космически полети Ерик Столмър.
Индийските ракети-носители излизат 4 пъти по-евтини от своите американски аналози - 15 срещу 60 млн долара. Освен това в САЩ са произвеждани повече спътници, отколкото могат да бъдат изстреляни.
„Възможностите на Индия растат. Негативните протекционистки тенденции от страна на САЩ няма да ни спрат. Те ще загубят, ако прекратят сътрудничеството с Индия” - заявява експертът по международни отношения Шрирам Чаулия за RT.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Шефът на ЦРУ в Сараево по следите на терористи
24.04.2016, 19:43
Джон Бренън Директорът на ЦРУ Джон Бренън направи изненадваща визита в босненската столица Сараево. Той пристигна в нощта на четвъртък срещу петък и остана няколко дни в Босна и Херцеговина, където разговаря с ръководителите на местните спецслужби.
Бренън разговаря с босненските министри на вътрешните работи, на сигурността, с директорите на полицейските служби, както и със Спецгрупата за борба срещу тероризма. По време на визитата му в Сараево имаше засилено полицейско присъствие по улиците на града.
Според местните медии Бренън разговарял за "глобалната борба срещу тероризма, терористичните заплахи в Босна и Херцеговина и мерките, които се вземат от властите в Сараево по този проблем".
"Директорът на ЦРУ Джон Бренън пристигна в страната поради най-малко две причини - първата е свързана с мащабната операция на Интерпол за спиране на търговията с оръжие и втората е свързана с доставките на оръжие от Балканите към Европа", смята Джевад Галияшевич, който се представя като експерт по въпросите на тероризма. Според него в операцията на Интерпол са били ангажирани над 5000 полицаи и се отнасяла до изземване на оръжие, което е било предназначено за Западна Европа. Той припомня и писмото на Бренън от преди две години до президента на Босна и Херцеговина Младен Иванович, в което директорът на ЦРУ подчертава, че "на ръководния пост в разузнавателните служби и агенциите по сигурност трябва да се избират верни лица, но не и ислямисти".
В момента директор на една от службите е Осман Мехмедович Осмич, който бе на разузнавателно обучение в рамките на програмата на НАТО в Турция.
По време на визитата на директора на ЦРУ Джон Бренън в Сараево американският портал "Ветерънс тудей" публикува разследване, в което се твърди, че босненецът Езхер Беганович е основната връзка и ключова фигура при организацията на терористичните атаки в Париж и Брюксел. Изданието се позовава и на информация от "Уикилийкс", от която става ясно, че Беганович е член на "Бугоянската терористична група", която е участвала в няколко нападения срещу полицейски управления и срещу хървати, завърнали се по домовете си.
Според белгийската държавна телевизия РТБФ при обиските на жилищата на задържаните терористи, участвали в атентатите в Брюксел, са открити техни интернет-връзки с Беганович.
"Ветерънс тудей" твърди, че Езхер Беганович е основният администратор на босненския портал "Сафф" и чрез него пропагандира радикален ислям и набира привърженици. Освен "Сафф" в текста се споменават и следните босненски сайтове, които пропагандират краен ислям - "Бир", "Босна медия", "Исламска ТВ", Минбер", "Соупкичен Босния", както и техните профили във Фейсбук и Туитър.
"Сафф" реагира на тази публикация и я определи като "клеветническа и лъжлива".
Директорът на ЦРУ Джон Бренън в Сарево пристигна от столицата на Саудитска Арабия Рияд където проведе срещи с ръководителите на 6 спецслужби от арабски държави. Основна тема в разговорите е била "координацията им за техните акции в Ирак, Сирия и Йемен".
Източник: http://www.fbr.bg/
 
В Ростовска област на РФ се сформира нова мотострелкова дивизия
24.04.2016, 14:03
Според съобщение на ТАСС от 23 април 2016 година, новото мотострелково съединение, което се сформира в Южна Русия, ще се нарича 150-та Идрицко-Берлинска дивизия, войниците на която на 30 април 1945 година поставиха Знамето на Победата над Райхстага.
Числеността на новата дивизия ще бъде около 10 хиляди човека, като в състава й ще влизат шест полка – три мотострелкови, танков, зенитно-ракетен и самоходен-артилерийски, както и дивизионни части. Щаба на съединението ще се намира в Новочеркаск.
До края на годината в Ростовска област за дивизията ще бъдат построени три военни градчета.
Военното ведомство на Русия официално не е обявило за формирането на новото съединение, но независимо от това в края на април хода на строителството на инфраструктурата за новата дивизия бе проверен от първият заместник на министъра на отбраната на РФ Руслан Цаликов.
**********
Участвалата в щурма на Берлин 150-та стрелкова Идрицко-Берлинска дивизия (влиза в състава на 79 стрелкови корпус на 3-та ударна армия) е била разформирована през декември 1946 г., като досега нито едно съединение не е било обявявано за неин наследник.
 
Барак Обама отхвърли вероятността за разполагане на сухопътни сили в Сирия
24.04.2016, 12:32
ОбамаПрезидентът Барак Обама отхвърли вероятността за разполагане на американски сухопътни сили в Сирия и поясни, че само с военни усилия проблемите в страната няма да се разрешат.
„Би било грешка за САЩ, или Великобритания, да изпрати сухопътни войски и да свали режима на Асад“, каза той в интервю за BBC. Обама допълни, че не очаква „Ислямска държава“ да бъде победена в последните девет месеца от мандата му. „Ни можем само да свием средата, в която тя оперира“, каза той.
Сирия е „сърцераздирателна ситуация с огромна сложност. Не смятам, че има простички решения. За да разрешил дългосрочните проблеми в Сирия, военното решение – и разбира се изпращането на сухопътни сили – няма да ни помогне“, подчерта Обяма.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Военното ведомство на Русия ще изучава "цветните революции"
24.04.2016, 10:16
Анатолий АнтоновМинистерството на отбраната на РФ предлага да бъдат изучени „цветните революции” в Украйна и в Грузия, за да се направят правилни изводи, заяви руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов.
„Това, което виждаме в Близкия изток, печалният опит в Грузия, печалният опит в Украйна трябва да бъдат изучени и да бъдат направени правилните изводи за тези държави”, каза Антонов в интервю за телевизионния канал Russia Today.
Заместник-министърът заяви, че Русия е заинтересувана около нея да има стабилни и процъфтяващи държави. Той отбеляза положителния опит на Египет, където Въоръжените сили не са допуснали ситуацията да стигне до криза и са предотвратили разпадането на държавата, когато там започна „цветната революция”.
Анатолий Антонов напомни, че „цветните революции” ще бъдат една от темите на Петата Международна конференция по сигурността, която ще се състои на 27 и 28 април в Москва под егидата на военното ведомство.
 
Повече от 900 учения на над 100 полигона!
24.04.2016, 10:09
Руски военнослужещи са участвали в над 900 учения, които от началото на учебната година са преминали на повече от 100 полигона в различни региони на страната, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната. Ученията са били тактически, тактико-специални и команднощабни и са се провели на полигони на Западния, Южния, Централния, Източния военни окръзи и в Северния флот.
От военното ведомство уточниха, че в рамките на мероприятията по бойната подготовка екипажите на Въздушно-космическите сили и на Морската авиация са пролетели над 100 хил. часа и са участвали в 80 летателно-тактически учения. Екипажите на надводните кораби са плавали около 3 хил. денонощия, а на подводниците — повече от 600 денонощия.
При провеждане на мероприятията по бойна подготовка се отделя особено внимание на новите типове и образци въоръжения и военна техника, които постъпват във войските интензивно.
От Министерството на отбраната информираха, че през април в рамките на контролни проверки ще бъдат проверени и оценени повече от 500 съединения и войскови части.
 

 
Два съветски щурмовика са извадени от дъното на Керченския пролив
23.04.2016, 22:45
На 14 април от дъното на Керченския пролив са извадени два самолета Ил-2, свалени в началото на декември 1943 година при участие им в Керченско-Елтигенската десантна операция в Крим.
Машините са открити в района на строителството на моста през Керчинския пролив на дълбочина около 10 метра.
Единият от самолетите е изваден практически целия. Другият се е оказал силно силно разрушен, затова на повърхността е изваден само неговия двигател.
В близко време по номерата на двигателите ще се уточнят датите и обстоятелствата на гибелта на щурмовиците и имената на членовете на техните екипажи.
По предварителна информация, една от бойните машини е била на въоръжение в четвърта въздушна армия, взела участие в отбранителните операции в Донбас и Дон, в битката за Кавказ. Предполага се, че вторият самолет е принадлежал на авиацията на Черноморския флот.
На дъното на пролива в района на строителството на новия мост е открит и трети съветски щурмовик. Поради неблагоприятните метеорологични условия в района неговото изваждане е отложено за 2017 г. - (видео)
Продължение на историята ........
При оглед на двигателя на първият изваден Ил-2 е установен неговия номер: двигател М-38Ф № 251509, монтиран на Ил-2 № 1870571, произведен на 3.09.1943 г с завод № 18 в Куйбишев.
Бил е в състава на 210 щурмови авиополк на 230 щад. Загубен на  2.12.1943 година („свален от изтребителната авиация на противника“). Загиналите офицери (предварително) са: мл. лейтенант Едуш Валентин Петрович и мл. лейтенант Силин Владимир Яковлевич.
Извадения двигател (№ 451911) е на щурмовик Ил-2 (№ 187697), постъпил в състава на 4 въздушна армия на 14.10.1943 г. Свален е не по-късно от 5.12.1943 г.
Бил е включен в състава на 765 щурмови авиополк на 214 щад. Екипаж: мл. лейтенант Акиншин О. В., сержант Питиков А. И. - Още за Ил-2 
 
Първата ракета-носител от космодрума „Восточний” вече е на старта
23.04.2016, 20:21
Ракетата-носител "Союз-2.1а", която първа ще излети от новия космодрум „Восточний”, вече е инсталирана на стартовия комплекс, съобщи пресслужбата на „Роскосмос” в събота (23 април). Пускът на ракетата е предвиден за 27 април, предава РИА „Новости”.
Ракетата ще изведе в орбита спътниците „Ломоносов”, "Аист-2Д" и SamSat-218.
Космическият апарат "Ломоносов” е предназначен за извършването на научни експерименти, свързани с изследването на транзиентните светлинни явления, на радиоционните характеристики на земната магнитосфера и за фундаментални космологически изследвания.
"Аист-2Д" се използва за дистанционно сондиране на Земята.
Наноспътникът SamSat-218 е част от комплекса с научна апаратура „Контакт”, който има за задача да отработи технологии за управление на малки космически апарати. - Още за „Восточний”
 
По 300 лв. към заплатата на военнослужещ или цивилен служител за охрана на държавната граница
23.04.2016, 20:15
Военнослужещите и цивилните служители от системата на Министерството на отбраната ще получават по 300 лв. отгоре за охрана на държавната граница. Това става в резултат на допълнение към Наредба № Н-15 от 2010 г. за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за специфични условия на труд на цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
Новият регламент
„На военнослужещите и цивилните служители, отдадени в заповед за изпълнение на задачи на място по участие в охраната на държавната граница по чл. 57, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, се изплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 300 лв.”
Законът
Цитираните текстове от закона регламентират, че Въоръжените сили могат да изпълняват задачи по участие в охраната на държавната граница.
Плащането
Допълнителното възнаграждение се изплаща пропорционално на календарните дни от месеца, в които военнослужещият/цивилният служител изпълнява задачи на място по чл. 57, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, е записано в допълнението към наредбата.
От кога?
Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.
Това се случи в брой 31 от 19.4.2016 г., т. е. Допълнението на наредбата е в сила.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
DW: Русия против НАТО - стратегическите игри продължават
23.04.2016, 14:05
Заседанието на Съвета НАТО-Русия предсказуемо приключи без резултат, а не будеше у никого и особени надежди. Освен може би една - да намали напрежението в небето и по моретата на Европа, най-вече в Балтика. НАТО се страхува, че инциденти като прелитането на самолети от руските ВВС край американския ескадрен миноносец "Доналд Кук" може да предизвикат непреднамерен сблъсък с непредсказуеми последици. Посланикът на Русия в алианса Александър Грушко отхвърли тези опасения, а като виновник за ескалиралото напрежение посочи Брюксел.
Кремъл играе рисково, но без да минава известни граници. Руските самолети, имитирали атака срещу американския кораб, не бяха въоръжени. И както е договорено между Русия и САЩ още от студената война, дори само да ги бяха "прехванали" с радара на ракетен комплекс, това щеше да е враждебен акт. Посланието на Москва към НАТО обаче е съвсем недвусмислено: "НАТО е враг". И ако през 2017 г. пактът започне в балтийските страни и Полша обявената ротация на три бригади в пълна готовност, със сигурност ще последва обещаният от Русия "асиметричен отговор".
Какъв ще бъде той - остава само да гадаем. Може Кремъл да заяви, че разполага тактически ядрени оръжия в Калининградска област, може да признае официално за независима държава т. нар. Приднестровска молдовска република, може и да присъедини Южна Осетия към Руската федерация. Или отговорът ще е сирийските правителствени войски да минат в масирано настъпление срещу Алепо, подкрепени от руска бойна техника. Общо взето, в навечерието на натовската среща на върха във Варшава през юли лидерите на страните от алианса си представят доста мъгляво какво планира руското ръководство. Това създава нервна атмосфера.
В Братислава се състоя наскоро конференция за глобалната сигурност - GLOBSEC, и полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви пред участниците, че според него Русия е по-голяма заплаха за европейската сигурност, отколкото терористите от "Ислямска държава". Много силно сравнение, което накара някои в залата да се намръщят. Далеч не всички обаче. Сценарии, включващи примерно масирана руска кибернетична атака, която парализира държавните учреждения и военните комуникации на страните от НАТО, или ултиматум към Литва с искане за екстериториален коридор, през който да минават конвои за Калининградска област, се обсъждаха в словашката столица като съвсем реалистични.
Същевременно в Братислава отново чух от американски дипломати и от зам.-генералния секретар на НАТО Александър Вършбоу призивите, отправени за пръв път още на лидерската среща в Прага през 2001 г.: "Скъпи европейски съюзници! Америка няма да носи сама бремето на колективната отбрана! Ако обичате, увеличете военните си разходи на два процента от БВП, както бе договорено преди 15 години".
Но както и в началото на века, апелът остава чут само от малцинство. Два процента от своя БВП харчат за отбрана, освен САЩ, Франция, Естония, Полша и Великобритания. Специална комисия в Камарата на общините впрочем откри, че британското правителство е "изтълкувало творчески" понятието разходи за отбрана, та да стигне въпросния показател.
Днес обаче повечето страни в Европа са обсебени от миграционната криза и възможното излизане на Обединеното кралство от ЕС. Украйна, Централна Европа и Русия са периферни теми за тях.
При това положение Кремъл според мен силно желае да види единството в НАТО подкопано. За целта трябва да създаде ситуация, в която някои съюзници да приемат, че има застрашена членка на алианса, и да настоят за прилагане на член Пети от Северноатлантическия договор (според който нападение срещу един от участниците означава агресия срещу всички) - а други да откажат.
Всъщност донякъде непредсказуемата, мъглява заплаха се очертава дори като по-ефикасна. Преди месец-два например се предполагаше, че НАТО обсъжда за следващия форум на върха решителна стъпка в полза на Грузия, помолила отдавна за членство в алианса. Решително германско "не" обаче свали темата от дневния ред.
Също като на срещата на върха в Букурещ през 2008 г. алиансът и този път реши "да не провокира Москва". Мисля, че тук подейства заплахата на Владимир Путин да признае резултата от референдум в Южна Осетия за присъединяване към Русия, поискат ли местните власти такъв плебисцит. А "властите" на Южна Осетия ще поискат онова, което пожелае Кремъл.
Ако Русия включи в състава си земите, смятани от целия останал свят за грузински територии, неизбежно ще последва нов рунд в конфронтацията с Москва. Брюксел и Вашингтон могат да си представят такова нещо само в кошмарен сън. Затова пратиха Тбилиси пак да чака на опашката, и пак заедно с Киев.
Фактически Москва вече отбеляза точка: НАТО смята Украйна и Грузия за не съвсем суверенни страни, за част от сферата на притегляне и неоспоримо влияние на Русия.
Макар икономически да е слаба, Москва играе доста смело с НАТО и ЕС, все тъй непредсказуема, готова без страх да изостри обстановката. Очаквам до края на годината Кремъл да поднесе на света н
ови стратегически изненади.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Наследникът на Брийдлав продължава традицията на антируска реторика
23.04.2016, 13:54
ScaparrottiАмериканска бронетанкова бригада, която да е постоянно разположена в Европа, би била по-ефикасна в разубеждаването на евентуална руска агресия в региона от настоящото ротационно присъствие. Това заяви американският генерал Къртис Скапароти, който е номиниран от американския президент Барак Обама да оглави американското Европейско командване и да стане следващият върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО, предаде Ройтерс.
Скапароти заяви, че е съгласен с мнението на други военни лидери, че Русия представлява най-голямата заплаха за САЩ и че Вашингтон трябва да бъде твърд в отстояването на правата си.
Погледнато от военна перспектива, ние трябва да можем да плаваме и летим навсякъде, където ни позволява международното право и трябва да бъдем силни и последователни в нашето послание в региона, каза Скапароти по време на изслушване във връзка с номинацията му. Той говори в комисията по въоръжените сили на Сената.
Скапароти заяви, че Вашингтон трябва да достави на Украйна оръжия, от които се нуждае, за да се защити тя от подкрепяните от Русия сили, в това число и противотанкови ракети като Джавлин.
Скапароти каза, че е обезпокоен и от заплахата, която руски подводници представляват за американските морски пътища.
В същата комисия друг генерал от американските военновъздушни сили Лори Робинсън, който Обама номинира за следващ ръководител на американското Северно командване, подобно на Скапароти посочи Русия като водеща военна заплаха за САЩ. Робинсън обаче подчерта, че в близка перспектива Северна Корея също ще представлява заплаха за САЩ, и то по-голяма от Иран, допълва ТАСС.
САЩ започнаха да намаляват присъствието си в Европа преди няколко години заради орязването на разходите за отбраната и замениха постоянните звена с ротация на части, които пътуваха из Европа за учения. Но руските действия в Крим накараха САЩ да увеличат присъствието си отново. През март Вашингтон обяви, че ще разположи на ротационен принцип базирани в САЩ бронетанкови бригадни бойни групи из Европа. Групите ще бъдат на деветмесечни ротации, започващи от февруари 2017 г. и ще извършват военни учения в Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, България и Унгария.
Според Скапароти обаче постоянното присъствие би било по-добро, защото постоянна бригада установява отношения с поддържащите я елементи от всички сили от САЩ, както и по-постоянна връзка с всички американски съюзници.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Шпиономанията в САЩ като храна за тайните бюджети
23.04.2016, 13:36
Три години, след като Едуард Снудън дръпна завесата пред гигантската шпионска паяжина, оплетена от САЩ по света и вътре в страната, група конгресмени настояват да бъде разкрит броят на американците, чийто електронна поща и телефонни разговори са под постоянното наблюдение на ЦРУ, ФБР и другите тайни служби, предаде Ройтерс.
Осем демократи и шест републиканци изпратиха искане до директора на Националното разузнавателно бюро Джеймс Клапър, което отразява нарастващата загриженост на двете партии в САЩ от ескалиращите мащаби на шпиономанията в страната. Документът носи подписите на конгресмените от Демократическата партия Джерълд Нейдлър, Зои Лофгрен, Хенк Джонсън, Тед Дойч, Седрик Ричмънд, Сюзън Делбене, Дейвид Сисилайн и Джон Кониърс. От републиканска страна са разписали Джеймс Сенсенбренър, Дарил Айса, Джим Джордън, Тед Пои, Джейсън Чафец и Блейк Фарентхолд......Прочети още
 
Бригаден генерал Груди Ангелов бе на официално посещение в Щаба на командването на СВ на САЩ в Европа
23.04.2016, 09:12
От 19 до 21 април 2016 г. командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада-Карлово бригаден генерал Груди Ангелов с офицери от командването на бригадата бе на официално посещение в щаба на Командването на сухопътните войски на САЩ в Европа (USAREUR) - Висбаден, Германия по покана на полковник Лаура Потър – началник на отдел „Разузнаване” в Командването.
Групата бе посрещната с „Добре дошли” от полковник Катлийн Гавли – изпълняваща длъжността началник на отдел „Разузнаване” в USAREUR. Беше представена серия от брифинги свързани със съвместното обучение, както и с дейността на Многонационалния разузнавателен център (MN-IROC).
Бригаден генерал Ангелов се срещна и обсъди въпроси по двустранното сътрудничество и подготовката с генерал-лейтенант Бен Ходжис - командващ сухопътните войски на САЩ в Европа, бригаден генерал Маркус Лобентал – началник на щаба на командването, госпожа Катрин Хамак - помощник-секретар на отбраната на САЩ по съоръженията, използването на енергийните източници и околната среда, и полковник Дейвид Пендал - командир на 66-та разузнавателна бригада (US). Българската делегация взе участие в седмичния информационен брифинг на USAREUR, където беше предоставена информация за задачите и основните направления на дейност на Командването.
По време на визитата бригаден генерал Ангелов се срещна също и с генерал-майор Алмантас Лейка - командващ Сухопътните войски на Литва, генерал-майор Джон Гронски и с бригаден генерал Марк Спиндлър – заместник-директор на Центъра за издирване на военнопленници и изчезнали по време на мисия. В края на посещението бригаден генерал Груди Ангелов благодари за гостоприемството и изрази своето задоволство от ползотворното сътрудничество по време на посещението.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Самолети и вертолети на ВВС ще извършват тренировъчни полети над София
23.04.2016, 09:05
Във връзка с подготовката и провеждането на въздушната част от военния парад по случай Деня на Храбростта и празника на Българската армия - 6 май, самолети и вертолети на Военновъздушните сили на Република България ще изпълнят полети на малка височина над град София, площад “Александър Батемберг”, на следните дати:
На 3, 4 и 5 май
   - от 10:00 до 11:30 ч. - тренировъчни полети;
   - от 14:00 до 15:30 ч. – резервни часове за тренировъчни полети при необходимост.
На 6 май от 10:00 до 11:30 ч. самолети и вертолети на Военновъздушните сили ще вземат участие в парада по случай Деня на Храбростта и празник на Българската армия.
Източник: http://www.mod.bg/
 

 
Преди 112 г. е роден Робърт Опенхаймер – „бащата на атомната бомба”
22.04.2016, 23:55
Алберт Айнщайн и Робърт ОпенхаймерНа 22 април 1904 г. в Ню Йорк е роден Джулиъс Робърт Опенхаймер – американски физик-теоретик, професор по физика в Калифорнийския университет в Бъркли, член на Националната академия на науките. Широко известен е като ръководител на Манхатънския проект, поради което често го наричат „баща на атомната бомба”.
Джон Опенхаймер произхожда от заможно семейство. В жилището им имало оригинални картини от Пабло Пикасо и поне три платна на Винсент ван Гог. По-малкият му брат Френк също става физик.
От рано младежът се изявява като изключително талантлив и взема по два класа за една година. Проявява интерес към английската и френска литература.
Постъпва в Харвардския колеж и взема по шест дисциплини за семестър. Завършва за три години...........Прочети още
 
Ген. Румен Радев: Каним държави от НАТО да пазят небето ни срещу сериозно заплащане
22.04.2016, 22:48
РадевТова включва транспорт, настаняване в луксозен хотел, кетъринг, всичко, обясни командирът на ВВС на България
От миналата есен в Министерството на отбраната се работи по концепция за съвместно изпълнение на ерполисинг, след като законът стане факт. Това заяви в предаването "Денят на живо" на Канал 3 генерал-майор Румен Радев, командир на ВВС на България, относно поправките в Закона за отбраната и Въоръжените сили.
Той подчерта, че тази концепция има финансова част и той е отказал два пъти да я съгласува. В тази финансова част се казва, че България предлага на други държави от НАТО да дойдат тук за съвместен ерполисинг, в което няма нищо лошо. Това означава, че ще тренираме заедно с тези държави, но и че ние ги каним срещу едно сериозно заплащане - транспорт дотук, настаняване в луксозен хотел, кетъринг, пълно обслужване, всичко", посочи генерал Радев. Той допълни, че доста страни вече имат интерес, но подчерта, че все пак това не се е случило.
На въпрос дали премиерът е запознат ген. Радев отговори, че не може да каже и не комуникира с премиера.
"Ако това се случи, това ще бъде голям удар по мотивацията на нашите летци, ако тези хора дойдат да дежурят с нас. Те работят на предела на човешките възможности и работят в риск всеки ден при едни социални условия, които не са никак прекрасни. Те го правят и рискуват, защото виждат, че държавата е затруднена финансово", посочи той.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Сирийски МиГ-23 се разби край Дамаск
22.04.2016, 22:40
Изтребител МиГ-23 на сирийските военновъздушни сили се е разбил край летището на Дамаск. Причината за инцидента е техническа неизправност, съобщава kommersant.ru. Машината тъкмо била минала ремонт. По предварителни данни, самолетът е паднал заради пожар в двигателя.
Пилотът е успял да се катапултира. Той не е пострадал. Жертви и разрушения на земята няма. - (видео)
Междувременно в мрежата се появиха снимки, на които може би са запечатани отломки от падналия военен самолет.
Представител на руската авиобаза Хмеймим е заявил, че руски самолети не са извършвали полети в района на Данаск и всички машини на авиогрупата се намират в базата.
 
САЩ ни дават още 9 млн. лв. за базите, НАТО засилва присъствието си в региона
22.04.2016, 21:08
РубинОколо 7 млн. долара за инфраструктурни подобрения на полигона в Ново село и още 2 млн.лв. са планирани за авиобазата в Граф Игнатиево, които ще отпусне САЩ през 2017 г. Това съобщи посланикът на САЩ в България Ерик Рубин по време на конференция за сигурността в Черноморския регион в София. Тя бе организирана от Атлантическия клуб.
На нея бе и зам. генералният секретар на НАТО Алекзандър Вършбоу. Той обяви, че алиансът ще засили присъствието си в региона и няма да позволи Русия да отхвърля принципите, върху които е основана европейската система за сигурност. По думите му “комбинация от сила и диалог е най-добрият начин” Москва да бъде върната към принципите на международното право.
“НАТО трябва ясно да покаже, че пресичането на границите на страните членки на алианса - било с танкове или “малки зелени човечета”, е незаконно”, заяви Вършбоу.
Източник: http://www.trud.bg/
 
Русия тества успешно хиперзвукова бойна глава
22.04.2016, 20:24
Руските стратегически ракетни войски са провели успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета (МКБР), за да изпитат нова хиперзвукова бойна глава в рамките на проект 4202 (изделие 15Ю71), съобщи руската информационна агенция Интерфакс, позовавайки се на вътрешен източник.
Тестовият пуск е извършен във вторник, като е използвана стратегическата балистична ракета УР-100Н (РС-18A, название на НАТО SS-19 Stiletto) от ракетния полигон в Оренбургска област, твърди източникът, който добавя, че тестът е бил успешен.
От руското Министерство на отбраната не отрекоха, но и не потвърдиха информацията.
Всички модерни ядрени бойни глави достигат целта си по балистична траектория, която може да се изчисли - следователно такива бойни глави могат да бъдат прихванати. Хиперзвуковите бойни глави, които се разработват в момента, ще могат да маневрират, като се отклоняват от курса и променят височината си. По този начин прихващането им ще бъде невъзможно и всички системи за противоракетна отбрана днес и в бъдеще ще станат напълно безсилни срещу такава атака.
Новата бойна глава вероятно се подготвя за предстоящата супертежка твърдогоривна междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ (РС-28), която се очаква да влезе в тестова фаза по-късно тази година.
„Сармат" ще замени ракетата Р-36М „Воевода“ (по западната класификация „Сатана“).
Новите ракети се разработват от 2009 г. насам и трябва да започнат да влизат на въоръжение през 2018 г. „Сармат“ тежи най-малко 100 тона и ще може да носи до 10 тона по всякаква траектория. Това означава, че една цел може да бъде атакувана от всяка една посока. Една такава ракета може да бъде изстреляна от Русия в посока Антарктика, да направи обиколка около Земята и удари цели от другата страна на планетата от напълно неочаквана посока.
Руската армия планира да въведе „Сармат“ в експлоатация в края на 2018 г., а пълната подмяна на старите ракети „Сатана“ ще стане до 2020 г.
http://www.fbr.bg/
 
Министърът на отбраната Н. Ненчев заминава на официално посещение в Хърватия
22.04.2016, 16:52
Министърът на отбраната Николай Ненчев заминава на двудневно официално посещение в Република Хърватия на 25 април, съобщава пресцентърът на МО.
В рамките на визитата си той ще проведе срещи в Загреб с министъра на отбраната на Република Хърватия Йосип Булевич, с министъра на ветераните Томо Медвед и с председателя на Комисията за отбрана на хърватския парламент Игор Драгован. По време на разговорите ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с военното сътрудничеството между двете страни, както и актуални теми от дневния ред на сигурността и отбраната. Предвидена е и среща с българската общност.
По време на посещението в Република Хърватия министър Николай Ненчев ще открие паметник към мемориален комплекс в памет на загиналите български войници и офицери от Първа българска армия на Сремски фронт във Вуковар.
 
Френско семейство изпрати медали на загиналия в Сирия руски офицер
22.04.2016, 13:40
Двойка французи, чийто син е загинал в конфликт на Балканите, дават няколко военни отличия на семейството на руския старши лейтенант Александър Прохоренко, когото световните медии нарекоха „руския Рамбо”.
След като семейство Магю научават за смъртта на Прохоренко през март, те решават да дадат две семейни реликви на семейството на руснака – от Почетния легион и Военния кръст. Военните отличия са били да членове на семейството им, които са се сражавали във Втората световна война.
Мишлен Магю похвали Прохоренко за подвига му в Палмира, отбелязвайки, че „това, което той е направил, е впечатляващо”. И двете отличия са дадени в руското посолство във Франция, откъдето с дипломатическа поща са изпратени в Русия. - (видео)
25-годишният Александър Прохоренко беше убит в древния град Палмира, Сирия на 17 март, докато се сражава срещу джихадистите от „Ислямска държава”. Тогава той поиска от руското командване да бъдат осъществени въздушни удари върху позицията, на която се е намирал, след като джихадистите открили местонахождението му и започнали да го обграждат. Прохоренко получи посмъртно и отличието „Герой на Русия”.
 
Япония изпробва първия си изтребител с технологията ”стелт”
22.04.2016, 12:55

Японският технологичен демонстратор X-2 e извършил първия си полет днес, 22 април 2016 г. от заводското летище на Mitsubishi Heavy Industries в Нагоя.
Изпитателният полет, който е продължил 23 минути, е приключил във военната авиобаза Гифу, от където ще продължи тестовата програма.
Според съобщение на Mitsubishi Heavy Industries полетът е преминал нормално. В неговите рамки са тествани основните летателни характеристики в набор, снижаване и завои. Не се съобщава височинно-скоростния диапазон на полета.
X-2 (до скоро известен, като ATD-X) е двудвигателен изпитателен самолет с дължина 14,2 m, размах на крилото 9,1 m, маса празен от около 9 тона и едночленен екипаж. Самолетът се задвижва от два двигателя IHI XF5-1 с максимална тяга на форсаж 49 kN.
X-2 трябва да изпита различни технологии, които в последствие да се интегрират в създаването на пълномащабен изтребител от следващо поколение. Сред технологиите са ниска радарна забележимост, управляем вектор на тягата, дейта линкове, радар с активна електронна фазирана антенна решетка и други. - (видео)

 
Дроновете изпреварват самолетите по нанесени удари в Афганистан
22.04.2016, 12:41
MQ-9 ReaperПрез 2015 г. американските безпилотни самолети нанесли по позициите на талибаните в Афганистан повече удари, отколкото пилотираната авиация на САЩ, съобщи Guardian. ВВС на САЩ са разкрили данни за 2015 г., според които безпилотните летателни апарати (БЛА) са извършили повече полети и са нанесли повече ракетно-бомбени удари, отколкото пилотираната авиация. През миналата година частта на безпилотниците възлязла на 56% от пуснатите ракети и бомби. Това е първият прецедент в историята на военновъздушните операции. САЩ увеличават присъствието на безпилотниците в Афганистан абсолютно и относително спрямо пилотираните самолети, пише Guardian.
През 2016 г. са ползвани 61% дронове спрямо всичките летателни апарати в региона и те са нанесли повече удари.
През 2011 г. БЛА съставлявали едва 5% от летателните средства на ВВС на САЩ. Сега ситуацията сериозно се промени. Причината е, че безпилотни апарати като MQ-9 Reaper притежават сравнимо със самолетите въоръжение и са по-удобни за ръководство, тъй като изключват загуба на личен състав.
Американците не дават подробна информация за загубените БЛА. Известни са само общи цифри, но и те свидетелстват за достатъчно голям брой свалени и загубени по различни причини безпилотници. Например от 360 пускани MQ-1 Predator, по различни причини са загубени между 70 и 120 броя. - Още БЛА
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Грушко коментира идеята за черноморска флотилия на НАТО
22.04.2016, 09:47
ГрушкоНе трябва да има опити за увеличаване на военното присъствие в Черно море на извънрегионални държави, заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко, коментирайки идеята за създаване на черноморска флотилия на алианса, предаде РИА Новости.
Идеята за създаването на такава флотилия дойде в началото на годината от Румъния, като в Букурещ обясниха необходимостта й с увеличаването на позициите на Русия в черноморския регион. Към тази инициатива иска да се присъедини и Украйна. За намерението на НАТО да увеличи присъствието си в Източна Европа, включително и в Черно море, заяви също и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Москва неведнъж е изразявала недоволството си от увеличаването на военното присъствие на НАТО в близост до границите й, заявявайки готовност да даде адекватен отговор на действията на Запада.
По думите на Грушко опитите да се промени съществуващото положение могат да доведат до нестабилност в региона.
„Не ми е съвсем ясно за какво става дума, защото Черно море е постоянна величина, както и страните, които го окръжават. Знаем, че от черноморските държави България, Румъния и Турция са морски и имат флот, намиращ се в Черно море. Дали ще ги включват в групировката или не – това е работа на военните. Но което е принципно важно, това е, че режимът на конвенцията от Монтрьо трябва да остане ненарушим. Това е едно от ключовите международни споразумения, осигуряващо регионалната стабилност и сигурност“, каза Грушко в ефира на телевизия „Россия 24“.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Китай изнася в над 10 държави военни дронове за ”стотици милиони долари”
22.04.2016, 09:22
"Вин Лун"Китай е изнесъл в над 10 държави военни дронове за "стотици милиони долари" и Пекин се кани в бъдеще да продава дронове, способни да хвърлят бомби с лазерно насочване. Това съобщи днес китайско държавно издание, предаде Франс прес.
Китайските дронове "имат по-голям полезен товар, тъй че могат да носят повече боеприпаси" от конкурентните апарати, твърди Шъ Вън, оглавяващ разработването им за Китайската академия за космическа аеродинамика, действаща в рамките на държавната въздушнокосмическа програма.
В цитираното интервю за държавния в. "Чайна дейли" Шъ не уточнява кои страни са купили китайски дронове и колко броя. Само посочва, че най-големите сделки достигат "стотици милиони долари".
Става дума за военни дронове "Цай Хун" ("Небесна дъга"); моделът Си Ейч-3 примерно може да остане във въздуха 12 часа без прекъсване и да изстрелва ракети на 10 км разстояние. Според Шъ всеки дрон, купен от неназован африкански клиент, прекарвал в полет към 100 часа месечно.
В началото на 2015 г. китайският печат информира, че организацията на Шъ тогава е планирала доставки на над 200 такива апарата. Според Шъ Вън първият договор е бил сключен през 2003 г., когато модели Си Ейч-1 е купила "една страна от Югоизточна Азия".
В момента академията търси купувачи за модела Си Ейч-5, способен да прекарва по 30 часа в разузнавателен полет, да изстрелва ракети "въздух-земя" и да хвърля бомби с лазерно насочване. Тези дронове са изпробвани за пръв път през август м. г., добавя Шъ.
Китай се превърна в износител на оръжия и вече е на трета позиция сред оръжейните доставчици на планетата. През последния петгодишен период износът му в тази сфера е скочил с над 88 на сто спрямо предходните пет години, сочат данни на стокхолмския Международен институт за проучване на мира СИПРИ. - Още БЛА
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Украинска авиационна бригада е пребазирана на летище Луцкий
22.04.2016, 08:45
Су-24МНа военното летище Луцкий е пребазирана авиационна бригада от състава на тактическата авиация на ВВС на Украйна. Причината за предислокацията е извършването на ремонт на пистата за кацане и излитане на летището, където постоянно е базирана бригадата.
По данни на организация на украински радиолюбители на леттище Луцкий са кацнали общо 14 самолета – 12 Су-24 различни модификации (фронтови бомбардировач Су-24М) и фронтови разузнавач Су-24МР) и два учебно-бойни самолета Л-39 «Албатрос».
Авиационната бригада ще остане на летище Луцкий 2-3 месеца, където ще продължи да изпълнява учебни полети по курса за бойна подготовка на летателния състав на ВВС на Украйна.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Генерал-лейтенант Попов проведе поредица от срещи в Румъния
22.04.2016, 08:36
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов се срещна, с министъра на националната отбрана на Република Румъния Михнеа Моток и с началника на Генералния щаб генерал-лейтенант Николае Чука в Министерството на националната отбрана в Букурещ. Обсъдени бяха теми, свързани със съвременната среда на сигурност, двустранното сътрудничество в евроатлантически формат, както и подготовката за предстоящите пролетни заседания на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната и Срещата на върха на НАТО във Варшава, съобщава Пресцентърът на МО.
Акценти в разговорите на генерал-лейтенант Константин Попов и генерал-лейтенант Николае Чука бяха приносът на България и Румъния към изпълнението на задачите от Плана за готовност за действие на Алианса, както и съвместни инициативи за повишаване на регионалната сигурност и стабилност.
По-късно българската делегация се срещна с ръководния състав на Щаба на многонационална дивизия „Югоизток“ (HQ MND-SE), активиран през декември в Букурещ. Предвижда се общо 10 длъжности в Щаба да бъдат заети от български военнослужещи. И двете страни подчертаха важността на работещите в Румъния и България щабни елементи за интегриране на силите на НАТО (NFIUs).
********
Изграждането на Щаба на Многонационална дивизия „Югоизток” със страна домакин Румъния е една от мерките, залегнали в Плана за готовност за действие на НАТО, утвърден на Срещата в Уелс през 2014 г. Щабът ще предостави на Алианса способности за командване и управление на национални и съюзнически сили до ниво дивизия в югоизточната част от зоната на отговорност на Върховния командващ на силите на НАТО в Европа, както и постоянно командване и управление на щабните елементи за интегриране на сили на Алианса в България и Румъния.
 

 
Америка се стяга да изостави НАТО
21.04.2016, 21:51
Откъде-накъде Европа, произвеждаща над 40% от световния БВП и с по-голямо население от Америка, не може вече сама да се защитава?
Геостратегът Джордж Кенан много отдавна предупреди, че разширяването на пакта ще е най-фаталната грешка на американската външна политика в ерата след Студената война.
В последните две години няколко пъти предложих НАТО да се разпусне. В самите САЩ това предложение става все по-популярно, но в по-друга форма: време е Америка да напусне НАТО. По един или друг начин това предлагат и двамата лидери на мощните предизборни популистки вълни – Тръмп и Сандърс..........Прочети още
 
Правителството е против връщането на наборната служба
21.04.2016, 21:00
Мирновременният състав на въоръжените сили се комплектува на професионален принцип, като се доокомплектува с личен състав и техника чрез изграждане и поддържане на доброволен резерв. Това е записано в приетата от Министерския съвет актуализирана Национална отбранителна стратегия. Така кабинетът „Борисов” отговаря и на гласовете, включително и от средите на парламента, като Патриотичния фронт, за връщане на наборната военна служба.
Резервът от човешки ресурси на въоръжените сили, определя документът, се попълва от български граждани с военна подготовка с цел своевременно комплектуване на военните формирования за нарастване на техните способности и за изпълнение на възложените им мисии и задачи за мирно и за военно време.
Без териториални претенции
Република България няма претенции към територията на други държави и не признава претенции от други държави към териториалната си цялост, се посочва в стратегията.
Политика от позиция на силата
Според стратегията в политико-военната област дълготрайният ефект от украинската криза и влошаването на отношенията на Русия с НАТО съдържат потенциал за развитие на тенденцията на завръщане към „политика от позиция на силата“ в Европа.
Риск от екстремистки клетки
Най-същественият риск за общоевропейската сигурност, анализира документът, произтича от съществуващите регионални конфликти в близост до външните граници на Съюза, създаващи възможност за инфилтрация на отделни бойци и формиране на екстремистки клетки. И забележете „Това поставя изключително остро и на ново ниво въпроса за сигурността, като предизвиква мащабен дебат за преосмисляне на традиционните ценности на толерантността, възможностите за реална интеграция и баланса между мултикултурализма и сигурността.”
Диалогът и партньорството с Русия са важни
Важно значение по въпросите на борбата срещу тероризма, разпространението и контрола на въоръженията има поддържането на стратегическия диалог и партньорството на САЩ, НАТО и ЕС с Русия, се посочва в стратегията. Смята се, че балансираните отношения между тези важни международни фактори ще оказва трайно влияние върху развитието на стратегическата среда на сигурност.
Мисиите на въоръжените сили не се променят. Те остават отбрана; подкрепа на международния мир и сигурност и принос към националната сигурност в мирно време.
Въоръжените сили в мирно време
В мирно време въоръжените сили участват в операции в отговор на кризи, кризисни ситуации и инциденти на територията на Република България за охрана на въздушното пространство, контрол на корабоплаването и защита на критичната инфраструктура; участие в овладяване на миграционни кризи и участие в охраната на държавната граница; защита на населението при бедствия, овладяване и преодоляване на последствията от бедствия, аварии, катастрофи и терористични актове.
Участие във всички етапи на борбата с тероризма
Въоръжените сили участват в борбата с тероризма, като в страната оказват съдействие и подпомагат специализираните национални структури, а извън страната изпълняват съюзническите си задължения, регламентира стратегията. На територията на страната формированията от въоръжените сили могат да участват във всички етапи: предотвратяване на заплахите, овладяване на кризите вследствие на терористична дейност и ликвидиране на последствията от тези актове. За изпълнение на съюзническите си задължения те участват в контра- и антитерористични операции, ръководени от командните структури на НАТО, и в програми на Алианса за противодействие на тероризма.
Помагат за охраната на границата и контрола на миграционния поток
При оказване съдействие на националните органи за контрол на миграцията и приемане на чужденци, търсещи убежище на територията на Република България, въоръжените сили предоставят личен състав, необходим за развръщане на временни приемателни центрове. При необходимост подпомагат органите на Министерството на вътрешните работи при охраната на държавната граница и по контрола на миграционните потоци на територията на страната.
Времевият хоризонт на Националната отбранителна стратегия е до 2020 г., но заложените в нея стратегически цели надхвърлят тази рамка. В нея е посочено, че се предвижда бюджетът на Министерството на отбраната като процент от брутния вътрешен продукт да нарасне до 2% за десетгодишен период.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Батальонът в Ямбол отбеляза празника си
21.04.2016, 16:02
„Имаме сили и можем още! Да продължим с присъщата ни отговорност, с професионализъм, с решителност и чест да защитаваме името си в редовете на Българската армия!”. Това призова началникът на щаба на военно формирование 52590 – Ямбол майор Божидар Божилов, който е за командир, в словото си пред личния състав по повод празника на батальона. Офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители от 42-ри механизиран батальон отбелязаха тържествено празника си днес, съобщава КСВ.
Майор Божилов прие строя и изрази задоволството си от постигнатите през изминалите години резултати, като благодари на състава за желанието и усилията, положени при изпълнение на задачите. Той подчерта постигнатото през годината в рамките на подготовката и сертификацията на 6-та батальона бойна група, успехът при организиране и осигуряване на 30-ия контингент в Афганистан, както и участията в съвместни подготовки с международно участие.
По повод празника военнослужещите бяха наградени за постигнати високи резултати в служебната дейност. Бяха прочетени и поздравителни адреси от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, от командира на Втора Тунджанска механизирана бригада гаден генерал Костадин Кузмов, от началника на гарнизона, както и от командирите на формирования в страната.
„В динамичните делници на Ямболския батальон празничната проява и тази година преминава в духа на  добрата воля за още поводи за гордост и удовлетворение преди очаквания, също толкова обичан и бележит ден от армейския календар, какъвто е 6-ти май” – сподели в края на тържественото си слово майор Божилов.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Ужас и безумие! Американски „хамъри” падат на земята като круши
21.04.2016, 15:07
По време на учение във военната база Хоенфелдс в Бавария 173-а въздушно-десантна бригада на САЩ загубила при несполучливо десантно учение няколко бронирани автомобила HMMWV „Хъмви”. Десантирането е заснето на видео от участници в учението, чиято реакция от ставащото е бурно задоволство.
Буди истинско недоумение защо след първото сгромолясване и вдигане на облаци прах „херкулесите” (С-130) продължават да хвърлят машините. След второто и дори след третото падане без парашут десантът още продължава. Толкова тъпа упоритост не биха проявили дори българските шопи.
Това е същата 173-а бригада, чиито 200 войници взеха участие във военните учения Rapid Trident през септември 2014 г. край Лвов в Западна Украйна. През този април десантчици от бригадата пристигнаха в Украйна с мисия да подготвят войници от украинската армия.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
В Русия скоро започват тестовете на усъвършенствания Су-25
21.04.2016, 13:37
Су-25Изпитанията на усъвършенствания руски щурмовик Су-25СМ3 „Грач“ се планира за бъдат проведени през април, съобщи в. „Известия“, позовавайки се на изявление на представител на Въздушно-космическите сили (ВКС).
Съобщава се, че Въздушно-космическите сили на Русия ще получат първите модернизирани щурмови самолети до края на тази година. Всички те ще бъдат оборудвани с най-новите системи за насочване и отбранителни комплекси, които ще позволят на пилотите да унищожават вражески танкове, оставайки неуязвими за зенитните системи.
Представителят на ВКС e заявил, че до края на 2020 г. ще бъдат модернизирани над 40 щурмови самолета от този модел.
Су-25СМ3 са създадени да унищожаване при всякакви метеорологични условия на подвижни цели, които могат да бъдат танкове или бронирани автомобили от различен тип. - Още за Су-25
Източник: http://www.cross.bg/
 
За пръв път американски стратегически бомбардировач Б-52 атакува ИД в Ирак
21.04.2016, 13:29
Б-52За пръв път американски стратегически бомбардировач Б-52 нанесе удар по позиции на екстремистката групировка “Ислямска държава” в Ирак, предаде ТАСС, цитирайки Стив Уорън – говорителят на групата американски войски, участващи в контратерористичната операция в Ирак и Сирия.
„В понеделник легендарният самолет е извършил първата си въздушна атака, цел на която е станал склад за оръжие на джихадистите в Каяра, Северен Ирак”, обяви полковникът.
Тежкият бомбардировач е бил изпратен от военновъздушната база на САЩ в щата Луизиана към авиобазата “Ел Удейд” в столицата на Катар – Доха – на 9 април.
За първи път от 26 години този тип самолети се прехвърлят в зоната на отговорност на Централното командване на въоръжените сили на САЩ.
Досега във въздушните удари срещу “Ислямска държава” участваха главно щурмови изтребители Ф/А-18 “Супер хорнет”. - Още за B-52
Източник: http://www.cross.bg/
 
Артилеристите стреляха на «Корен»
21.04.2016, 12:25
От 11 до 20 април военнослужещи от военно формирование 24490 – Асеновград участваха в полево лагерно обучение на Учебен полигон „Корен”, съобщава КСВ. Това беше едно от най-важните мероприятия, стоящи за изпълнение, както пред командването и щаба на артилерийския полк, така и пред личния състав от формированията.
В полевото обучение взеха участие военнослужещи от всички дивизиони на 4-ти артилерийски полк. През първата половина от подготовката акцентът бе върху провеждането на тактическите учения с бойни стрелби на противотанковата, реактивните батареи и на артилерийския дивизион с командир подполковник Стоичко Белишки.
Бяха поразени цели, както със стрелба с право мерене, така и със стрелба от закрити огневи позиции. Въпреки трудностите, военнослужещите се справиха с натоварванията и достойно защитиха името на артилерийския дивизион.
През време на втората половина от лагерното обучение се проведоха управление на огъня на дивизионите с реални бойни стрелби.
Своеобразен финал на полевото обучение беше управлението на огъня на артилерийската група, което се проведе във вторник.
Източник: http://www.landforce.mod.bg/
 
Руснаци инспектираха военното ни формирование в Сливен
21.04.2016, 12:22
Вчера във във военно формирование 22220 – Сливен, се състоя инспекция по Виенски документ – 2011, съобщава КСВ. Придружавана от български военнослужещи, инспектиращата група от Руската федерация бе в състав полковник Дмитрий Линев, подполковник Олег Бобровников, подполковник Александър Спичаков и старши лейтенант Анна Щетина.
Представянето започна с брифинги на командира полковник Любомир Вачев и на началник щаба на военно формирование 26030 – Безмер  подполковник Пейо Дончев.
Инспектиращите от Руската федерация благодариха за представянето на формированията, поставиха въпроси към командирите, на които получиха конкретни отговори. В края на визитата гостите разгледаха музея на открито на с образци от бронираната техника, която е на въоръжение в Българската армия през различни етапи.
Източник: http://www.landforce.mod.bg/
 
ВВС на САЩ експериментира с уинглети за C-130
21.04.2016, 11:56
MC-130J Commando IIВВС на САЩ започнаха да експериментират с използването на уинглети на транспортните си самолети C-130 Hercules. Това съобщиха те на 19 април 2016 г.
Инженери от 413-та изпитателна ескадрила базирана в Еглин, Флорида са модифицирали самолет за специални операции MC-130J Commando II, като са му поставили уинглети собствена разработка.
Според ВВС на САЩ са били извършени осем изпитателни полета, но резултатите от тях не се съобщават.
Преди три години Lockheed Martin се отказа от проекта си да интегрира уинглети на C-130J, тъй като те не са дали очакваното намаляване на горивните разходи. Тогава от компанията се надяваха на 5 – 7% горивни икономии.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Грушко нарече проблем увеличаването на силите на НАТО край руските граници
21.04.2016, 09:22
Постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко заяви, че основният  проблем във взаимоотношенията между Русия и военно-политическия блок НАТО се състои не в липсата на канали за комуникация и механизми за контрол, а в увеличаването на военните възможности на северноатлантическия пакт край границите на Русия, предаде в сряда (20 април) агенция „Интерфакс“, цитирана от Газета.ru.
„Разполагаме с достатъчно мерки за доверие и контрол на военната дейност. Но проблемът не е в недостига на такива механизми, а в липсата на готовност от страна на НАТО да прекрати да развива военните си възможности в районите, граничещи с територията на Русия“, каза той.
Грушко отбеляза, че става дума за нови системи за комуникация и контрол, нови структури на командването, както и за създаване на нови складове и разполагане на бронирана техника.
Преди това Александър Грушко съобщи, че Русия ще предотвратява опитите на САЩ да употребяват сила.
 
Готови ли са САЩ за Трета световна война?
21.04.2016, 09:08
Ф-22Една от причините за миналите военни успехи на САЩ бе развития военнопромишлен комплекс, но в момента от него е останала малка част, пише Питър Наварро, професор от Калифорнийския университет в Ървайн в статията „One Big Reason America Isn't Ready for World War Three“ в National Interest.
Още в началото на Втората световна война САЩ притежаваха силна икономика. Обемът на икономиките на нацистка Германия и имперска Япония заедно съставяше само половината от американските икономически обеми.
Между икономическите и военните успехи съществуваше силна връзка: зад всеки американски войник стоеше военнопромишления комплекс на неговата родина Американските заводи можеха да доставят на армията оръжия, танкове и кораби в необходимото количество.
Днес обаче по-голямата част от тези стратегически заводи са затворени, а активното производство се развива в градове като Ченду, Чунцин и Шънджън.
Този обрат в събитията създаде огромен стратегически проблем за Вашингтон. В случай на мащабни военни действия, за които става дума в светлината на събитията в Южнокитайско море, на страната на САЩ вече няма да е производственото преимущество.
„И докато 60 от най-големите корабостроителници в Китай работят денонощно, за да създават огромни подводници и други части от ударни авионосни групи, много от корабостроителниците в САЩ или са прашасали, или вече са затворени”, отбелязва експертът.
В момента в Ченду масово се произвеждат изтребители от пето поколение, направени на базата на американските F-22 и F-35, отбелязва експертът. А в САЩ програмата за F-22 е преустановена, а разработването на изтребителя F-35 е изправено пред финансови и технологични трудности.
Космическата програма на САЩ все още си е на мястото, но междувременно Китай създава своя собствена система за глобално позициониране.
Ако икономистите и специалистите по национална сигурност не престанат да смятат, че интересите им не се пресичат и не се заемат с възстановяването на военния комплекс, в бъдещите войни въоръжените сили на САЩ няма да има с какво да отговорят на противника.
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
Как съветски пилот се „изпика” върху американски самолетоносач и върху разузнавателен самолет
20.04.2016, 23:22
Само преди три дни, на 17 април, гръмна скандал с американския разузнавателен самолет RC-135U, който приближи на 70 км руска територия в Балтийско небе, но бе изтласкан почти насила от Су-27. Кремъл и Белия дом си разменяха ноти, Кери и Лавров си говориха по телефона, но вече всичко е на път да се забрави. Пилотът на Су-то наруши мерките за сигурност, но към гражданските самолети, RC-135U пък искаше да добие информация в ущърб на сигурността на Русия.
Американците са силови играчи във всички сфери на световното битие, особено в армията и конкретно във военната авиация. Те уважават и ценят силата, дори когато е проявена срещу тях. Затова тя трябва по-често да им се демонстрира.......Прочети още
 
Washington Free Beacon: Китай изпитал ракета, от която във Вашингтон се боят
20.04.2016, 20:31
Китай изпита най-новата си междуконтинентална балистична ракета „Дунфен” (DF-41), съобщи Washington Free Beacon с позоваване на източник в Пентагона. Стартът е засечен от американската система за спътниково следене. Според спецслужбите на САЩ, най-новата китайска ракета с разделяща се главна част с индивидуално насочване може да носи от 6 до 10 бойни глави на разстояние над 10 хиляди километра. Това е достатъчно да бъде достигнато всяко ъгълче на САЩ в течение на 30 минути.
Новото изпитание на МБР съвпадна по време с визитата на високопоставен китайски генерал на един от спорните острови в Източнокитайско море.
Предишното изпитание на 5 декември 2015 г. беше извършено от китайски военни от транспортно-пусков контейнер на железопътна платформа.
Списание Kanwa Asian Defence публикува информация, че своята „ракета с най-голяма далечина в света” Китай може да приеме на въоръжение още през настоящата 2016 г.
За първи път за новата китайска МБР трето поколение се появи през юли 2014 г. когато САЩ публикуваха доклад за тенденциите за развитие на въоръжените сили и сферата на сигурността. В него се обръща внимание, че КНР подобрява равнището на своето въоръжение и усилва военната си подготовка, застрашавайки Америка.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
NI: Руският „невидим“ бомбардировач не отстъпва на американските разработки
20.04.2016, 20:12
Независимо от икономически трудности, причинени от ниските цени на петрола, Русия напредва по пътя към създаването на перспективен авиационен комплекс за далечни разстояния (ПАК ДА), пише изданието „Нешънъл Интерест“ (National Interest/NI) в статията „Russia to Build Lethal PAK-DA Stealth Bomber—with Hypersonic Weapons?“, цитирана от „Взгляд“ в сряда (20 април).
Наблюдателят Дейв Маджумдар отбелязва, че макар и програмата за създаване на бомбардировачите е отложена, за да се съсредоточат усилията върху работата над новата версия на знаменития „Бял лебед“ – Ту-160М2, Москва няма намерение да се отказва от нея.
ПАК ДА, над който работи компанията „Туполев“, ще е принципно нов самолет с прицелно-навигационен комплекс от нов тип. Този самолет трябва да бъде в състояние да използва всички съществуващи и бъдещи оръжия, да бъде снабден с най-новите комуникационни системи и апаратура за електронна война, да има намалена забележимост.
Летателната маса на машината ще бъде от 100 до 200 тона и ще може да лети на дозвукова скорост. Предвидено въоръжение: крилати ракети, в това число и противокорабни, също и бомби.
Доколкото е известно как ще изглежда тази машина, тя много ще напомня бойните „звездолети“ от филма „Междузвездни войни“ – копиевиден корпус, изграден на принципа летящо крило. Понякога това чудо на технологията ще бъде украсено с крила с променлива геометрия. „Летящото крило“ напомня американския образец В-2.
Според Маджумдар ПАК ДА ще има и известни сходства с В-3 – стратегически бомбардировач от ново поколение, който в момента се разработва за ВВС на САЩ.
Експертът смята че ниската забележимост ще е основното отличително качество на руския бомбардировач. Западните специалисти не разполагат с точни сведения, но Маджумдар предполага, че самолетът може да бъде въоръжен с далекобойни крилати ракети и боеприпаси с точно насочване и дори с хиперзвукови ракети.
През януари 2016 г. главнокомандващият на руските ВКС генерал-полковник Виктор Бондарев съобщи, че работата по ПАК ДА върви с добри темпове и опитният образец може да излети още през 2021 година.
На свой ред заместник-командващият на руската Далечна авиация генерал-майор Анатолий Коновалов съобщи, че серийното постъпване на ПАК ДА на въоръжение ще започне през 2024-2025 година. - Още за ПАК ДА
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Fiscal Times: Многомилиардният “мозък“ F-35 е със сериозни проблеми
20.04.2016, 14:33
Ф-35В новия американски изтребител-бомбардировач от пето поколение F-35 откриха още няколко сериозни проблема – този път в „мозъка“ на самолета, съобщи The Fiscal Times, цитиран от РИА Новости.
Под „мозък“ изданието има предвид Автономната логистична информационна система (ALIS) — софтуер на стойност 16.7 милиарда долара, на проблемите на който обърна внимание Сметната палата на САЩ.
„Този софтуер всъщност е мозъкът, благодарение на който този военен самолет от пето поколение може да работи, — пише изданието. — То проследява цялата информация: от продължителността на времето, в което самолетът се намира във въздуха, до необходимостта от настройка на двигателя“.
Според доклада на Сметната палата на САЩ, ALIS има два сериозни проблема. Единият от тях се заключава в това, че системата вероятно изобщо няма да може да бъде използвана.
Работата е там, че ALIS се нуждае от постоянна връзка със сървъра и е зависима от инфраструктура, която обезпечава нейното постоянно захранване. Предвид това, че новата версия на системата, въведена през 2015 година, не е преминала през тестове за пригодност, американското ведомство се съмнява, че тези условия ще бъдат изпълнени.
Вторият проблем, посочен в отчета, е свързан с липсата на „резервна инфраструктура“. Така, всички данни, които обработва ALIS, постъпват първоначално в „централния пункт за прием“, а след това в главното устройство на управлението. Никаква резервна система не е предвидена, пише The Fiscal Times.
„Ако нещо излезе от строя, целият флот излиза от строя“, се казва в отчета.
Сметната палата на САЩ призовава Пентагона да разработи „цялостен“ план, с помощта на който многобройните проблеми на F-35 да могат да се решат преди да стартира мащабното производство на новия изтребител-бомбардировач, което се планира за началото на 2020 година. - Още за F-35
Източник: http://rusofili.bg/
 
През 2016 г. руският ВМФ ще получи около 20 кораба
20.04.2016,, 13:27
РахмановОбединената корабостроителна корпорация (Объединенная судостроительная корпорация - ОСК) планира тази година да предаде на руския ВМФ около 20 бойни и спомагателни кораба, за това съобщава президентът на ОСК Алексей Рахманов.
"Само в ОСК се строят 42 бойни и спомагателни кораба, които се намират на различен етап на производство. Тази година планираме да сдадем на бойния флот около 20 кораба, от които няколко е трябвало да бъдат готови миналата година”, казва още Рахманов.
Седемте кораба, които е трябвало по план да бъдат готови през 2015 г. са следните: най-новата фрегата "Адмирал Горшков", две фрегати от „адмиралската“ серия (проект 11356), предназначени за Черноморския флот, големият десантен кораб "Иван Грен", корветата по проект 20380 и спомагателният кораб "Эльбрус".
Източник: http://www.pan.bg/
 
Военният ни музей откри изложба във Виена, посветена на Априлското въстание
20.04.2016, 13:15
В навечерието на 140-ата годишнина от Априлското въстание в галерията на Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“ вчера бе открита изложба на Националния военно-исторически музей, посветена на най-големият връх в националноосвободителното движение на България.
Априлското въстание има знаково присъствие в българската история не само заради това, че е сред основните причини за развоя на събитията, довели до Руско-турската война и Българското освобождение, но и заради волята на участниците да жертват себе си, знаейки, че няма да катурнат с действията си една вековна империя, но ще обърнат очите на демократичния свят към българския народ, страдащ от гнета на загиващата феодална османска държава. Това заяви директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. Тя подчерта, че случилото се преди 140 години е сред събитията, след които в Европа гласът на обществениците и интелектуалците започва да мери ръст с този на политиците, съобщават от културната институция.
Директорът на Българския културен институт във Виена проф. Румяна Конева допълни, че Априлското въстание е най-важното българско събитие във века, започнал от 1821 г. и завършил през 1921 г., в който народите на Османската империя поемат по пътя на своето свободно развитие.
На откриването на изложбата присъстваха представители на българското посолство във Виена и на българските културно-просветни дружества в Австрия, десетки граждани и гости на австрийската столица. Изложбата може да бъде разгледана в Българския културен институт във Виена до края на месец май 2016 г.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Замисленото превъоръжаване ще убие армията
20.04.2016, 13:00

Ноев

 

 

Интервю с бившия военен министър Бойко Ноев

 
САЩ усилват системите за ПВО в Европа
20.04.2016, 11:47
PatriotПентагонът започна разработването на мерки за развитие на системите за противовъздушна отбрана в Европа. Тази стъпка се прави на фона на поредицата взаимни многогодишни обвинения с Русия за нарушаване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (РСМО), който предполага планомерно съкращаване на техния брой.
Старши помощник-заместникът на министъра на отбраната на САЩ по политическите въпроси Брайън Маккен на 13 април, по време на обръщението си към комитета на Сената по въоръжените сили, заяви: „Във връзка с нарушенията от страна на Русия на договора за РСМО, ние разработваме и внедряваме стратегия в отговор на руските военни действия, която включва в себе си изменение и разширение на системата за ПВО, за да се противостои на настъпателните възможности на Русия“.
Военният наблюдател на ТАСС и бивш член на военнопромишлената комисия на РФ Виктор Литовкин е на мнение, че действията на САЩ са насочени към разрастване и „натрапване“ на своите военни системи в Европа. „Вашингтон продължава да плаши региона с някаква си руска заплаха и да разпространява в страните (от НАТО) своята техника. Това са пари от бюджета на Съединените Щати и допълнителни лостове за политически натиск“, отбеляза експертът.
Според думите на Литовкин американците се подготвят да доставят в Европа аналога на руския зенитно-ракетен комплекс С-300 – системата ЗРК Patriot PAC-3. „Този комплекс ще допълва изграждащата се в Полша и Румъния система за противоракетна отбрана“, подчерта специалистът.
Обвиненията на САЩ към Русия
Пентагонът посочи за възможността на крилатите ракети Р-500, които се доставят за оперативно-тактическия комплекс „Искандер-М“, да поразяват цели на разстояние над 500 км. Също така САЩ заявяват, че новата междуконтинентална балистична ракета РС-26 „Рубеж“ също попада под ограниченията на РСМО, защото може да се прилага за цели, отдалечени на по-малко от 5500 км. Такъв радиус на действие противоречи на нормите на РСМО.
Москва не е съгласна с тези обвинения и подчертава, че не е получила от Вашингтон никакви писмени доказателства за обвиненията. Според руските дипломати, тези обвинения са голословни.
- Казват така: „Вие нали направихте изпитания на ракетата, вие сами знаете за какво става дума“ – заяви министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров по време на пресконференция за медиите през юни 2015 г.
Както отбелязват в дипломатическото ведомство, висшето военно-политическо ръководство на Русия е открито за двустранна работа по въпросите на РСМО.
Въпреки това, в края на 2015 г. САЩ заявиха за вероятно прилагане на нови икономически санкции срещу Москва във връзка с нарушаването на това споразумение.
Обвиненията на Москва
Москва се опасява, че системата за ПРО в Източна Европа ще бъде преквалифицирана от отбранителна в настъпателна, отбелязва директорът на Института за политически и военни анализи Александър Храмчихин.
„Възможно е американският комплекс за ПРО да бъде доразвит и в шахтите на пусковите установки да бъдат разположени крилати ракети“, казва Храмчихин. В частност, пусковите установки за противоракетните Standard SM-3 могат да бъдат използвани за изстрелването на стратегическите крилати ракети „Томахоук“ (Tomahawk).
„Русия заявява, че текстовете от РСМО се отнасят и за създаваните от САЩ ракети-мишени за изпитания на системи за противоракетна отбрана. Фактически това са ракети-носители със среден обсег, на които просто не са поставени бойни глави. Но американците не си признават за това“, каза експертът.
Според думите на руските специалисти РСМО трябва да обхваща и американските ударни безпилотни самолети. Тактико-техническите характеристики на тези апарати съответстват на крилатите ракети с наземно базиране, които попадат под действието на РСМО.
За кошчето ли е споразумението?
Независимо от взаимните си разногласия, Москва и Вашингтон заявяват готовност за продължаване на съвместната работа върху РСМО.
„Ние сме открити за честен, но предметен, не голословен диалог, за да отпаднат всякакви притеснения“, заяви министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров по време на пресконференция за медиите през юни 2015 г. Белият дом също подкрепя идеята за необходимостта от запазването на това споразумение между страните.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Самолети, танкове и гаубици стреляха на Ново село
20.04.2016, 10:36
Български и американски военни демонстрираха най-доброто от уменията си по време на приключилото вчера тактическото учение "Ответен удар 16" на полигона в „Ново село” край Сливен. Съвършени действия на български и американски военнослужещи по време на многонационалното тактическо учение се развиха пред очите на държавния глава Росен Плевнелиев. Той наблюдава как бе отблъсната агресия от страна, наречена "Торион" към държавата "Арика", която е член на НАТО. На нейна територия се водят бойни действия, а правителството се обръща с молба към ООН и НАТО. Моторизираната пехотна батальонна група представи как се действа като противодесантен резерв. Всичко започна със сведения на войсковото разузнаване, което откри колони с противникова техника. Веднага бяха вдигнати изтребители Су 25-К. Те направиха два захода със скорост между 400 и 600 км/ч, извършвайки разузнаване на противника. Последва нещо, което си заслужава да се види. Самолетите набраха височина и пикирайки, нанесоха удар върху техниката на агресора. Стрелбата се извърши с неуправляем ракетен снаряд.
Всички цели бяха поразени, рапортуваха от командването на учението. Веднага след точната стрелба двата самолета за поддръжка на пехотата направиха нов заход, този път да видят какво са постигнали по време на атаката. Противникът от страната "Торион" обаче изненада с десантирането на специални части. Това принуди командира на батальонната група да задейства самоходната артилерийска батарея и да извърши марш от район за отбрана към района за стоварване на десанта. В ход бяха пуснати пехотинците и танкистите. Тук пролича отличното взаимодействие между българските танкисти от Сливен, които стреляха с Т-72, и американските им колеги, които бяха в танкове "Ейбрамс". Наложи се да се използват и минохвъргачки. Агресорът бе отблъснат, а по-голямата част от силите му унищожени.
Последната група успя да се скрие в района на водната вишка на полигона "Ново село". Тогава в действие бяха пуснати момчетата на бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада специални сили. Десантчиците успяха да атакуват вишката и да унищожат останалите агресори.
По време на учението бяха използвани хеликоптери "Кугър", а общо 740 бойци участваха в екшъна на най-големия български полигон. 35 от тях са рейнджъри от въоръжените сили на САЩ. Беше използвана и 190 броя бойна, транспортна и специална техника. "Показахте на всички - от войника до генерала, че заедно сте силни и заедно сме силни", заяви държавният глава Росен Плевнелиев, след като всички участници в учението се построиха заедно с техниката. Той изрази увереност, че след два дни моторизираната пехотна батальонна група ще бъде сертифицирана и ще може да изпълнява всички задачи, които й бъдат възложени.
Източник: http://www.sliveninfo.com/
 
Рогозин: Космодрумът „Восточный“ е готов
20.04.2016, 10:28
РогозинКосмодрумът „Восточный“ (Източен) е готов за първото изстрелване на ракета и ще бъде открит на 20 април, съобщи ТАСС, като се позова на изявление на вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин.
По график, първият старт беше планиран за 27 април, когато трябва да бъде изстреляна ракетата носител „Съюз-2.1а“ и да изведе в орбита космическите апарати „Аист-2Д“ и „М. Ломоносов“, както и спътника „СамСат-218“ (SamSat-218).
„Искам да ви съобщя, че утре ще бъдем готови за старт на нашата космическа ракета“, заяви Рогозин пред конгреса на Съюза на машиностроителите в Русия.
Космодрумът „Восточный“ се строи от 2010 г. в Амурска област. Общата му площ е 700 кв. км.
Байконур е първият и досега най-голям космодрум в света. Оттук в Космоса са излетели кучетата Белка и Стрелка; оттук е тръгнал и Юрий Гагарин - първият човек в Космоса. След разпадането на СССР Байконур попада на територията на друга страна - Казахстан. Русия продължава да използва космодрума вече като наемател. През 2004 г. президентите на двете страни подписват договор за ползването на космодрума под наем до 2050 година.
През 2007 г. Русия решава да си построи собствен космодрум. Новата площадката за реализацията на амбициозните планове е Източният космодрум в Амурска област, разположен в Далечния изток. - Още за  „Восточный“
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Съветът Русия-НАТО заседава в Брюксел
20.04.2016, 10:24
Съветът Русия-НАТО на ниво постоянни представители се събира в Брюксел в сряда (20 април), съобщи Интерфакс. Това е второто заседание на групата от едностранното замразяване от страна на алианса на практическото сътрудничество с Русия през април 2014 година. Предишното бе на 2 юни 2014 година.
Срещата бе обявена от генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг на 8 април, когато той подчерта, че тя не означава, че отношенията ще се върнат на предишното си ниво, докато Русия „не започне отново да уважава международното право“.
Столтенберг не изключи на срещата да бъдат разгледани инцидентът в Балтийско море неотдавна. Става въпрос за „непрофесионалното и небезопасно поведение (на екипажа – бел. ред.) на руските самолети, които се приближиха до американския кораб (миноносецът „Доналд Кук“) и към американски самолети“, отбеляза той.
На свой ред руският външен министър Сергей Лавров също даде да се разбере, че Русия няма намерение да работи с НАТО както преди, независимо от свикването на заседанието.
„Няма да има бизнес както обикновено“, каза Лавров в навечерието на срещата в Брюксел след преговори с френския си колега в Москва.
Говорителят на външното министерство Мария Захарова каза, че Русия има намерение да постави въпроса за подготовката на украински военни за водене на война в Донбас, което водят инструктори от алианса.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Терористите от ИД удариха турски танк в Ирак с руска ракета „Корнет”
20.04.2016, 09:55
ПТРК КорнетТерористите от ИД разпространиха в интернет видеозапис от удар по турски танк в Ирак от руски противотанков ракетен комплекс „Корнет”. Съдейки по описанието, случаят става североизточно от град Мосул, разположен недалеч от турската граница и на територия под контрола на ИД.
Турският танк М-60 стои на възвишение, когато в него попада ракета, пусната от ПТРК „Корнет”. Съдбата на танка и на екипажа не са известни.
ПТРК „Корнет” е приет на въоръжение в руската армия през 1998 г., след което е доставян в Сирия и в Турция. Има далечина на стрелбата от 100 до 5500 м. Бронепробиваемост – 1200-1300 мм за динамична защита.
Терористите в Сирия също използват активно ПТРК в боевете против правителствените сили. Доставките на американските комплекси TOW в определен момент помогнали на джихадистите да пречупят хода на противопоставянето в своя полза, само намесата на Русия възпрепятства тяхната победа. - Още за ПТРК „Корнет”
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Страшилище в небето: Новият руски изтребител Т-50 идва въоръжен до зъби!
20.04.2016, 09:50
Т-50Възможностите на най-новия руски изтребител пето поколение Т-50 са такива, че на него може да се възлагат „деликатни мисии” в дълбокия тил на противника, разказа за „Известия” генералният конструктор и президент на Раменското приборостроително конструкторско бюро Гиви Джанджгава. В това московско предприятие разработват бордово оборудване за авиация – военна и гражданска. Според Джанджгава, Т-50 е многофункционален самолет и може не само да получава преимущество над противника във въздуха, но и да решава тактически задачи на земята.
„Благодарение на своята малка забележимост той може да прониква дълбоко в територията на противника и да нанася точкови удари” - уточнил Джанджгава.
Авиационният експерт Андрей Фролов съобщил за „Известия”, че сега тече поредният етап от летателните изпитания на Т-50, за да бъдат потвърдени неговите аеродинамични характеристики в различните режими на пилотиране. Според него, ракетите и бомбите в изтребителя могат да се поместят във вътрешността на тялото и по такъв начин да се постигне неговата малка забележимост. На външните възли обаче може да се окачи допълнително въоръжение като високоточни крилати ракети, както и коректируеми авиобомби (КАБ) от досегашни и бъдещи поколения.
„КАБ-250 имат модулна конструкция и могат да бъдат снабдени с високоточни системи за насочване от различни типове – спътникова и лазерна. КАБ с лазерна глава за насочване и осколочно-фугасна бойна част е предназначена за поразяване на не бронирана техника, железопътни възли, складове и други обекти на противника” – обяснил Флоров.
„От една страна е глупаво „невидимият самолет” да „светне” на радарните екрани на противника. От друга страна големият въпрос е дали в интерес на малката забележимост да се жертва бойната мощ на самолета, тъй като за едни задачи е нужна невидимост, а за други трябва голямо полезно натоварване” – счита Гиви Джанджгава.
Към 2017 г. Т-50 ще получи шест принципно нови ракети, а към 2020 г. – още шест. Четири образци ракети с разполагане вътре в тялото вече са готови и преминават изпитания непосредствено на изтребителя.
Сред тях е ракетата Х-58УШК, която принципно се различава от своите предшественици с възможността да получи целеуказване и насочване още докато се намира в тялото на изтребителя. А „квадратното” сечение на корпуса позволява по-компактното разполагане в бомболюка.
Другата новост за Т-50 е ракетата-бомба „Гръм-2”, разработена на базата на +-38. Тя има инерциално-спътникова система за насочване, бойната й част е 250 кг, а това е почти половината от нейната обща маса. На нея може да й се сложи осколочно-фугасна или проникваща касетъчна част. - Още за Т-50
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Американският конгрес ще разгледа въпроса за възобновяване производството на F-22 Raptor
20.04.2016, 09:36
Ф-22Конгресът на САЩ ще разгледа възможностите за възобновяване производството на изтребителя пето поколение F-22 Raptor, се казва в законопроект за отбраната.
Производството на F-22 завършва през 2009, като са построени общо 187 машини, много по-малко от първоначално планираните 749 и от изискванията на Авиационното бойно командване за 381 самолета от този тип.
Според сенатска подкомисия разглеждането на идеята за възобновяване на производството се налага „в светлината на нарастващите заплахи за ВВС на САЩ да загубят превъзходството си във въздуха в резултат на нарастване на технологичното ниво на потенциалните противници, както и изискванията на съюзниците за нов съвременен многоцелеви изтребител, за да посрещнат възникващите нови заплахи за глобалната сигурност”. Допълнително Пентагонът и ВВС на САЩ също проявяват интерес към възобновяване на производството на F-22.
До 1 януари 2017 г. ръководството на ВВС трябва да уведоми Конгреса какви биха били необходимите средства за възобновяване на производството на F-22.
В проектозакона се предвижда отпускането на допълнителни финансови средства за закупуване на вертолети UH-60 Blackhawk, LUH-72 Lakota и AH-64E Apache, изтребители F-35 Joint Strike Fighter и F/A-18 и боеприпаси, както и за модернизация на танковете Abrams и бойните бронирани машини Bradley. - Още за F-22
Източник: http://www.pan.bg/
 
Кой е новият пистолет на руската милиция, който праща "Макаров" в пенсия!
20.04.2016, 09:19
ПЛ-14Концернът „Калашников” в момента провежда последни изпитания на пистолета „Лебедев”, а производството му ще започне през 2017 година. „Сега вървят изпитанията в рамките на техническото задание, което е спрямо интересите на Военното министерство. Те трябва да приключат до края на годината. Надяваме се, че през следващата година той ще се произвежда”, коментира пред ТАСС генералният директор на концерна „Калашников” Алексей Криворучко. Според него пистолетът се разработва по искане на военните, но също така се очаква да влезе на въоръжение и в милицията.
„Лебедев” (ПЛ-14) е създаден, за да замени остарелия "Макаров" (личното оръжие в съветските и постсъветските въоръжени сили и правоохранителни органи - б.р.).
Новият пистолет за първи път бе представен на международния военно-технически форум „Армия-2015”.
Отличителна черта на пистолета се явява неговата ергономика и баланс, които го правят много комфортен след изстрел, защото има малък откат и бързо стрелецът може да се върне на линията на прицелване.
Разработчиците са обърнали особено внимание на безопасността при боравенето с пистолета. Инженерите на „Калашников” изключват възможността за произволен изстрел в заредено състояние, ако оръжието бъде изпуснато или падне от голяма височина на твърдо покритие.
Също така спусъкът е направен с по-дълъг ход и с по-голямо усилие, за да се избегне случаен изстрел в стресова ситуация или при продължително задържане на палеца върху спусъка. - Още за ПЛ-14
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Дания изпраща седем F-16 в Близкия Изток
20.04.2016, 09:04
Ф-16Парламентът на Дания одобри решението на правителството да изпрати седем изтребителя F-16 и ВТС C-130J в Близкия Изток. Самолетите ще участват в операцията срещу ИД, като F-16 ще нанасят удари по позиции и обекти на ИД не само в Ирак, но и в Сирия. В датския контингент ще бъдат включени и специалните сили.
Дания участваше в коалиционните въздушни удари от октомври 2014 до октомври 2015. По всяка вероятност новата мисия на датските ВВС ще започне от средата на тази година.
Четири от седемте F-16 ще участват в бойните полети, а останалите три самолета ще са резервни. C-130J ще осигурява доставки на коалиционните войски и помощи за цивилното население по въздуха.
Групата от специалните сили ще е в състав от 60 командоси, които ще изпълняват широк кръг от задачи в Ирак и Сирия.
Подновяване участието на Дания в операциите срещу ИД идва след директни искания за помощ от страна на Франция и САЩ.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
РФ завърши доставките за Афганистан на вертолети Ми-17 и автомати Калашников
19.04.2016, 22:20
Замир Кабулов.Русия безвъзмездно е доставила на силите за безопасност на Афганистан 10 хиляди автомата Калашников и 2,1 милиона патроба за тях. Освен това, в рамките на контракт Кабул е получил 63 вертолета Ми-17, съобщи специалния представител на президента на РФ за Афганистан Замир Кабулов.
„В съответствие с контракта ние доставихме на афганистанското правителство 63 вертолета Ми-17, всички договорни задължения сме изпълнили. Последно доставихме на Кабул 10 хиляди АК и 2,1 милиона патрона – безвъзмездно“, заявява пред РИА Новости дипломата.
 
Успешно начало на съвместното българо-американско учение „Ответен удар 16“
19.04.2016, 19:45
В тактическото учение „Ответен удар 16“ участват повече от 700 военнослужещи от българските и американските Сухопътни войски. То е за сертифициране на Моторизирана пехотна батальонна група и се провежда от  11 до 21 април на Учебен полигон „Ново село“.
Офицер, планиращ учението е командрът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев. Командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, който направи брифинг пред гостите, е офицер, провеждащ учението, а директор – неговият заместник полковник Недялко Ников. Оценяването на действията на бойната група се извършва от комисия на Сухопътни войски и Силите на САЩ в Европа.
От българска страна военнослужещите са от състава на Моторизирана пехотна батальонна група на основата на 38-ми механизиран батальон с командир подполковник Тихомир Димчев от Втора механизирана бригада. Тя е усилена с  допълнителни пехотни формирования, Силите за специални операции, танков взвод от Център за подготовка за специалисти, взвод за ядрена, химическа и биологична защита, вертолети и самолети от на ВВС, военна полиция и др. Американските военнослужещи, които са 35, са от Първи батальон на 64-ти бронетанков полк на 3-та пехотна дивизия на Силите на САЩ в Европа. На полигона има около 190 единици бойна, транспортна и специална техника.
Изграждането на групата е започнало през 2015 г. Проведена е целенасочена индивидуална и колективна подготовка в разстояние на 60 дни. Заключителният етап започна днес пред президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев, заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, секретаря на президента по отбрана и сигурност генерал-лейтенант от запаса Атанас Самандов, заместник-началника на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командващия СКС генерал-майор Любчо Тодоров, заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов, командира на 68-ма бригада «Специални сили»  бригаден генерал Явор Матеев, офицери от МО, Щаба на отбраната и на Сухопътни войски, военни аташета, представители на местната власт и други гости.
Същинската част на учението е следващите два дни. Днес бе ден за високопоставени гости и медии. На него бяха демонстрирани способностите на Моторизираната пехотна батальонна група.
Динамиката започна с нанасяне на авиационни удари по проникнал противников рейдови отряд от екипажите на двойка щурмови самолети Су-25К на авиобаза «Безмер». След стоварването на тактически въздушен десант в зоната за отговорност на групата последва маньовър  и заемане на временни огневи позиции от самоходната артилерийска батарея, която със своя огън блокира десанта в зоната за десантиране. Формированията, които извършваха маньовъра се радваха на огневата поддръжка на самоходната минохвъргачна батарея. Използвайки нанасяне на дълбок разсичащ удар с последващо разчленяване, групата унищожи противниковия десант. Част от противника се бе укрепил във водната вишка, но групата съвместно със Силите за специални операции извърши операция по блокиране и го ликвидира. Медицинските специалисти се включиха, като извършиха евакуация на ранени военнослужещи. В рамките на учението десантът на противника и нашите специални сили бяха стоварени от двойка вертолети «Кугър» на авиобаза «Крумово.»
След края на демонстрацията на способности президентът Росен Плевнелиев благодари на военнослужещите от двете армии и изрази увереност, че сертификацията ще завърши успешно и неговата висока оценка ще бъде потвърдена. Той бе категоричен, че деветте приоритетни проекта за модернизация на Въоръжените сили, които са одобрени от парламента с приемането на Програмата за развитие на отбранителните способности до 2020 г., трябва да бъдат приети. И то без да се фаворизира един или друг вид въоръжена сила, стана ясно от неговите думи. Държавният глава отправи такъв апел към правителството, народните представители и всички политици.     
Своята професионална оценка за отлично изпълнение на замисъла на учението изрази и началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. На тази моторизирана пехотна батальонна група предстои да замине на мисия в Афганистан, каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, подчертавайки увереността си в нейните способности. В същото време той отбеляза необходимостта от стартиране на проекта за придобиване на нови бойни машини за Сухопътни войски, с оглед на остарялата техника и изпълнението на мисиите и задачите пред най-големия вид въоръжена сили у нас.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Катар скоро ще получи изтребители F-15
19.04.2016, 19:38
Ф-15Според Reuters Пентагонът и Държавният департамент са одобрили продажбата на 36 изтребителя 36 F-15 за Катар и 24 F/A-18 за Кувейт. Така ВВС на Катар ще станат най-новият оператор на F-15.
По всяка вероятност двете сделки ще бъдат обявени официално по време на посещението на американският президент Обама в тези страни тази седмица.
Стойността на сделките за Катар е около 4 милиарда долара, а тази за Кувейт – около три милиарда долара.
Така производствените линии на Boeing за изтребителите четвърто поколение F-15 и F/A-18 ще продължат да работят до идването на масово въоръжение на новите съвременни ‘стелт’ F-35. - Още за F-15
Източник: http://www.pan.bg/
 
Заводски изпитания на новопроизведени Су-34
19.04.2016, 17:05

Су-34В Новосибирск са извършени първите заводски летателни изпитания на новопроизведените за тази година Су-34.

Су-34 (изделие «Т-10В», по кодификацията на НАТО - Fullback) е руски многофункционален изтребител-бомбардировач или фронтови бомбардировач.
Първият полет е извършен преди 26 години на 13 април 1990 г. Събитието е отбелязано с изпитателни полета на три нови самолета. Към днешна дата са произведени общо 83 изтребителя от този тип (75 серийни и 8 опитни образци).
Су-34 е тежък самолет – максималната маса при излитане е 45 тона. Той може да носи до 8 тона различно въоръжение (а по данни от Ръководството за летателна експлоатация – над 12 тона). Максималната скорост е 1900 км/ч.
Изпитателните полети обхващат над 300 режима, на различни височини и скорости. При това строевият летец може никога в кариерата си да не лети на някои от тези режими, тъй като летците-изпитатели довеждат самолета до границите на някои от режимите, а и ги преминават, за да се определи максимално възможното ‘поведение’ на машината). Изпитва се самолета като цяло, както и работата на отделните системи и агрегати (двигатели, навигационно и радиолокационно оборудване, хидросистемите…).
Екипажът се състои от двама души – щурман и летец, седящи един до друг. Компановката на кабината позволява на летците да работят по-съгласувано и предлага по-големи удобства (летците могат да си разменят местата, да си отдъхнат, има кухня и тоалетна).
Су-34 е проектиран на база на един от най-добрите изтребители в света – Су-27, от който е ‘взел’ голямата маневреност и прекрасните летателни характеристики.
В краищата на крилото са блоковете на бордния комплекс за радиоелектронно противодействие «Хибины» (с тази система бе „ослепен” американския разрушител «Доналд Кук» в Черно море през 2014 г.
След успешния боен дебют по време на операцията на руските ВКС срещу терористите от ИД в Сирия, от придобиването на Су-24 са проявили интерес няколко държави. Руските ВКС ще получат на въоръжение общо до 200 самолета от този тип. - Още за Су-34
Източник: http://www.pan.bg/

 
Военно видео
19.04.2016, 13:45

 

 

„Смерч“ врагу - програма „Военная приёмка“ на руския телевизионен канал „Звезда“

 
Командирът на 68-ма бригада Специални сили откри първия в България международен курс за планиране на Специалните операции на НАТО
19.04.2016, 13:35
Днес, 19.04.2016 г., командирът на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев откри първия курс по планиране на Специалните операции на НАТО. За първи път Министерството на отбраната в лицето на 68 бригада Специални сили е домакин на подобна международна изява.
Курсът се организира съвместно с училището на НАТО по Специалните операции, което е част от щаба на Специалните операции на НАТО, откъдето са основните лектори и инструктори.
В рамките на две седмици в него ще участват над 35 студента – офицери и сержанти с опит като военнослужещи от Специалните сили. Те са от 8 държави-членки на НАТО и на инициативата Партньорство за мир – България, Германия, Турция, Румъния, САЩ, Италия, Украйна и Тунис. Заключителна част и кулминация на курса ще бъде 40-часово компютърно подпомагано учение.
Основната задача на курса е да подготви военнослужещите за планиране на Специалните операции на ниво Компонентно командване на силите за Специални операции на НАТО.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
България, Гърция и Румъния ще предприемат конкретни стъпки за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната
19.04.2016, 13:21
За засилване на сътрудничеството в областта на отбраната между България, Гърция и Румъния се обявиха министрите на отбраната на трите балкански страни-членки на Европейския съюз Николай Ненчев, Панос Каменос и Михнеа Моток. Тристранната среща, с която беше възстановен един необходим формат за регионално сътрудничество, се проведе по инициатива на министър Ненчев на 18 април в Люксембург, в рамките на заседанието на Съвета „Външни работи“.
По време на разговорите тримата министри се обединиха около необходимостта от засилване на сътрудничеството и комуникацията в областта на отбраната на всички нива. Обсъдени бяха въпроси, свързани с мигрантския натиск и силно влошената среда на сигурност. Различните нюанси в гледните точки на тримата министри бяха обединени от необходимостта за съвместни действия за справяне с бежанския поток. Всяка от страните изрази готовност да бъде по-съпричастна към проблемите на своите съседи. Беше договорено конкретните стъпки да бъдат обсъдени още през следващата седмица.
На тристранната среща министрите на отбраната на България, Гърция и Румъния съсредоточиха вниманието си и върху подготовката за срещата на върха на НАТО във Варшава.
Днес, 19 април, международният форум в Люксембург ще продължи със заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана и заседание на Съвета „Външни работи“ във формат министри на отбраната на страните-членки на ЕС.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Business Insider: Партньорството на САЩ с Европа в рамките на НАТО е илюзия
19.04.2016, 12:46
Много европейски страни считат НАТО за основа на своята национална сигурност. Т.е. те всъщност зависят от САЩ — единственият член на алианса, способен да води военни операции по целия свят.
„Сега европейците се безпокоят, че САЩ са изгубили увереността си в НАТО и алиансът вече не е гарант за сигурността, както това беше по-рано. Считам, че са прави“, пише анализаторът Джордж Фридман в статията си за изданието Business Insider.
Фридман отбелязва, че Европа се е превърнала в „меката сила“ на НАТО. От самото начало европейските страни искаха да задействат в алианса механизма за контрол над военните операции и искаха да имат решаващ глас при определянето как да използват въоръжените си сили, защото те, както и САЩ, са членове на НАТО.
Но силите на Европа бяха в болшинството случаи „нищожно малки в сравнение със силите на САЩ, а тяхното участие в операциите е по-скоро символично“, пише изданието.
Мнението на членовете на алианса все по-рядко се имат предвид от американските военни. Европа компенсира това чрез своите «изтънчени» методи — в сравнение с „каубойските“ методи на САЩ.
Тогава се появи концепцията за «меката сила», която бе призната да избегне използването на войската. Авторът счита, че това е било само начин да се избяга от реалността.
НАТО започна да изпълнява функции, които не са й вменени при създаването. След разпадането на СССР алиансът се превърна по-скоро в инструмент за европейска интеграция, а не за защита. Членството на ЕС в НАТО трябваше да превърне бившите съветски републики в западни страни.
„Но НАТО е военен алианс — там става дума за танкове, самолети и военни планове“,  продължава изданието.
Европейците винаги са считали, че силите на САЩ трябва да бъдат на тяхно разположение, благодарение на членството си в НАТО. Но в момента Америка дава да се разбере, че тя няма намерение да предоставя на Европа правото на глас, отчитайки, доколко несъразмерни са европейските разходи за алианса.
Тази асиметрия бе създадена от САЩ още преди разпада на СССР. След Втората световна война европейските страни не можеха да си позволят високи разходи за отбрана. В същото време интересите на САЩ бяха да не се допуска СССР да има влияние върху Западна Европа.
„САЩ предоставяха основната част от военната мощ, за да водят потенциалната война на европейска територия, а Европа поемаше върху себе си основната опасност“, пише изданието.
Но от онези времена ситуацията се промени рязко. СССР се разпадна, а сумарният БВП на ЕС с малко надвишава този на САЩ. В същото време европейските страни имат население над 200 милиона човека.
„По понятни причини през 1950 години Европа беше младши партньор, но нито икономическите, нито демографските показатели не показваха, че тази част от света трябва да остане тяхна и сега“, отбелязва Фридман.
Членовете на НАТО трябва да харчат не по-малко от 2 % от своя БВП за отбрана. Но към това правило се придържат само няколко страни от Европа. Болшинството го игнорират, а като цяло Европа дори не се приближава към този показател. За това говори и Доналд Тръмп.
Авторът на статията отбелязва, че само по себе си изявлението на Тръмп не трябва да предизвиква изненада.
От времето на Студената война задачата на НАТО е била проста и очевидна — да защити Западна Европа от нападение от страна на СССР.
„Военните алианси работят най-добре, когато пред тях стоят прости задачи. В дадения случай военната цел се е изпарила, но алиансът продължава съществуването си“, пише изданието.
Европа не може да поеме водещата роля. Тя няма нито войска, нито техника, нито мотивация, счита авторът на статията.
Затова те ще продължават да избират „меки решения“, за да избегнат необходимостта от приемането на болезнени мерки. Европейските политици знаят за съществуването на този проблем, но искат проблемът да изчезне сам, защото е трудно да се справят с него.
„Проблемът няма да изчезне, за разлика от САЩ, защото за тях партньорството с ЕС в голямата си част е само илюзия“, пише изданието.
Източник: http://bgr.news-front.info
 
Хиперзвуковата ракета „Циркон“ влиза в серийно производство през 2018
19.04.2016, 11:58
Хиперзвуковата ракета „Циркон“, която в момента преминава изпитания, ще бъде пусната в серийно производство през 2018 година. Това съобщи за ТАСС във вторник (19 април) източник от руския отбранително-промишлен комплекс.
Според договора тестовете на ракетата трябва да приключат през 2017 г., а през следващата година да започне серийното производство, сподели източникът на агенцията. По думите му най-големия в света крайцер по проект 1144 „Адмирал Нахимов“ ще бъде оборудван с „Циркон“. В средата на февруари друг източник от корабостроителния бранш разказа пред ТАСС, че със същите ракети ще бъде въоръжен и ракетния крайцер „Петър Велики“.
Параметрите на „Циркон“ засега остават в тайна. Според публични източници обсегът на новата ракета ще бъде до 400 км, а скоростта ѝ ще бъде 5-6 пъти по-висока от скоростта на звука.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Обвинение в престъпление по служба срещу директор от МО
19.04.2016, 09:57
ЦановОбвинение в престъпление по служба е повдигнато на директора на дирекция „Отбранителна аквизиция" в Министерството на отбраната Венислав Цанов. Той е обвинен, че с действията си е ощетил ведомството с 259 773,78 лв.
В качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и възложител на обществена поръчка с предмет "Сключване на рамково споразумение за доставка на облекло за военнослужещи", Цанов не изпълнил служебните си задължения и не издал решение за обявяване на класирането на участниците и не сключил споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата.
Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, МО е сключило договор с друго дружество, от което за министерството е настъпила вреда в размер на 259 773,78 лева. Цанов е с мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на 5000 лв.
BTV припомня, че името на Цанов е свързано и с доставката на негодни немски парашути за специалните части, която първоначално е спряна от министъра на отбраната заради очаквано дарение на екипировка от САЩ, но след това Цанов е разписал контракта. Стана ясно и, че Цанов е участвал в управлението на частна фирма, докато е бил държавен служител.
Източник: http://www.webcafe.bg/
 
МО на РФ публикува видео на изстрелване на крилата ракета от „Искандер-М“
19.04.2016, 08:53
Руското министерство на отбраната публикува в YouTube видео от изстрелване на ракета от комплекс „Искандер-М“ (SS-26 Stone) на полигона Капустин Яр, предаде РИА Новости.
92-ра ракетна бригада на Централния военен окръг (ЦВО) е извършила успешен пуск на бойната ракета на 15 април, като целта на удара е бил команден пункт на условен противник, разположен на разстояние около 200 километра.
От МО на Русия уточниха, че на мястото на условния противник е останала „само димяща дупка“. По думите на военните ракетата е създадена с използване на технология за намаляване на радиолокационната й забележимост.
9К720 „Искандер“ е от семейството на оперативно-тактическите ракетни комплекси, които са разработни през 1990-те години. На въоръжение в руската армия постъпва през 2006 г.  Предназначен е за поразяване на различни цели на противника на разстояние до 500 км. (експортната версия - до 280 км). Към февруари тази година с РК „Искандер“-и са въоръжени шест ракетни бригади. - Още за „Искандер-М“
 

 
Нова партида Су-25 е доставена на Ирак
18.04.2016, 22:01
Су-25Нова партида руски щурмови самолети производство на компанията „Сухой“ е доставена на 17 април в Ирак, заяви официалния представител на МО на арабската република Насир Нури Мухаммед ат-Тамими. На иракска територия са пристигнали три машини в съответствие с контракт, подписан с руската страна, като щурмовиците ще бъдат въведени в експлоатация в близко време. Това ще даде на иракската армия допълнително преимущество в борбата с терористичните групировки. - (видео)
Справка:
През месец юни 2014 година иракските ВВС започнаха да получават руски щурмови самолети Су-25, доставяни в рамките на извънредна помощ на иракските въоръжени сили в условията на настъплението на терористите на ИДИЛ.
Общо през 2014 г. на Ирак са били доставени пет руски ударни самолета Су-25 и седем ирански щурмовика Су-25, като през 2015 г. Иран е предал още една машина
. - Още за Су-25
 
Привличат младежи в армията с промени в закона
18.04.2016, 21:18
Повече права за военните, подмладяване на личния състав и допълнителни правомощия за военния министър предвиждат промени в закона за отбраната и въоръжените сили.
Един от текстовете, които са променени от стария закон, е свързан с употребата на оръжие. Военните ще могат да стрелят при въоръжено нападение или непосредствена заплаха с оръжие срещу тях, въоръжено нападение върху друг военнослужещ, въоръжено нападение върху охраняван обект или субект. Въпреки че не е посочено текстът би могъл да се приложи и по отношение охраната на границата. Към момента на военните не се позволява да стрелят по време на патрул с екипи на МВР. От промените обаче става ясно, че военнослужещите ще могат да отвърнат при въоръжено нападение на охраняван обект, какъвто се явява и охраната на границата.
Освен това на армията се възлагат допълнителни задачи в мирно време, сред които е и "наблюдение и ранно предупреждение за рискове и заплахи за националната и колективна сигурност и отбрана." Армията вече ще има и звено за киберотбрана, както и Интегрираната комуникационно-информационна система за управление на страната и въоръжените сили при извънредно положение, военно положение или положение на война.
Промените в закона дават допълнителни правомощия на министъра на отбраната. Той ще координира преминаването или настаняването на чужди военни формирования на територията на страната в мирно и военно време. Към мотивите на законопроекта е записано, че към момента съществува "законодателна празнота" в регламентацията на тази дейност при положение на война, военно положение или извънредно положение. По предложение на министъра правителството ще може да възлага задачи по отбраната на страната във военно време на държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация, както и на юридическите лица, предварително одобрени в списък. В закона е посочено, че в указа за обявяване на военно положение трябва да бъде съобразено преминаването или разполагането на съюзнически сили.
С новите текстове е направен опит за привличане на млади войници, като се сваля възрастта за кандидатстване в армията. В момента законът позволява за войници да се пробват българските граждани на възраст до 32 години. С промените се предвижда падане на границата до 18 години, което съответно позволява ранното им пенсиониране на 46 години. Сега пределната възраст за войниците е 50 години.
Тези условия обаче ще влязат в сила за новоприетите войници от 1 януари 2017 година.
В същото време се сержантите и младшите офицери ще могат да излизат в пенсия на 55 години, вместо на 52 както е сега. При майорите и подполковниците пенсионната възраст се вдига с една година - от 54 на 55.
Промените предвиждат и редица промени в социални пакет и заплащането. Очаква се заплатите на военните да бъдат повишени, а получаването на храна, вода и ободряващи напитки или левовата им равностойност няма да се облагат с данъци.
Вдига се и прагът на даренията, които военните ще могат да получават. Досега беше позволено те да получават подаръци на стойност до 100 лв. за цялата година, а сега се предвижда стойността на армаганите да е 50 процента от минималната работна заплата в страната, която е 420 лв.
Спорен текст е този, който позволява военен да участва в организации с нестопанска цел и в изпълнението на проекти, свързани пряко с военното министерство или негови подчинени структури.
Има облекчения и при дисциплинарната практика. Сега дисциплинарните наказания ще могат да се налагат не по-късно от два месеца от установяване на нарушението и не по-късно от 1 година от извършването им. В момента наказанието се налага в срок до 10 денонощия от установяване на нарушението и не по-късно от 3 месеца от извършването му.
От висшите офицерски звания отпада "комодор" и се заменя с „флотилен адмирал".
В закона е направен опит за решаване на казуси, като този с генерал Шивиков. Сега законът позволява при отнемането на допуск до класифицирана информация при водено разследване военнослужещите да са принудени да напуснат работа. Сега е предвидено военният временно да бъде отстранен от длъжност. Ако решението за отнемане на допуска бъде отменено, на военнослужещия му се изплаща възнаграждение за времето на отстраняването.
Източник: http://www.cross.bg/
 
САЩ обясниха защо не доставят оръжие на Киев
18:04.2016, 21:08
Саманта ПауърСАЩ смятат, че военното решение на конфликта в Донбас „би било катастрофа за всички“. Това заяви постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър, цитирана от „Взгляд“ в понеделник (18 април).
„Направихме извода, че военното решение би било катастрофа за всички. То би донесло много болка на украинците – ще пострадат много повече хора, отколкото досега вследствие на конфликта“, каза Пауър в интервю за „Гласът на Америка“ в отговор на въпрос защо САЩ още не са доставили смъртоносно оръжие на Украйна, независимо от молбите на Киев.
Тя заяви, че „разбира отчаянието на хората“, но американската страна вече е предоставила на Украйна помощ от $3 млрд., съобщи ТАСС.
„Предоставихме нелетална помощ – около $3 млрд. под формата на заеми и друг вид помощ; сега инвестираме много в областта на правосъдието и борбата с корупцията“,  заяви Пауър.
Представителката на САЩ в ООН подчерта, че санкциите срещу Русия няма да бъдат премахнати, „докато Крим не стане част от Украйна“. „Никога няма да признаем това, което направи Русия, дори и в момента това да изглежда като думи, норми и санкции“, допълни тя.
Пауър смята, че минските споразумения за Донбас „не работят ефективно“, макар че са помогнали конфликтът да не продължи да се разраства.
„Минските споразумения не са идеални, но ако ги бяха изпълнили, това би върнало на Украйна контрола над международно признатите граници. Това би предложило един вид децентрализация на хората, които в момента живеят на контролирани от сепаратистите (както САЩ наричат опълченците в Донбас – бел. автора) територии“, каза Пауър.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Със закон бригада „Специални сили” минава на пряко подчинение на началника на отбраната
18.04.2016, 20::28
На пряко подчинение на началника на отбраната се дава бригада „Специални сили“. Това ще стане, след като депутатите гласуват предложените от МО промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Поправките са публикувани за обсъждане на сайта на военното ведомство. В момента бригадата е на пряко подчинено на командира на Сухопътни войски.
След окончателното приемане на промените чл. 60а на Закона за отбраната и Въоръжените сили, който се отнася за Българската армия, ще придобие следния вид: „Чл. 60а. (1) Българската армия е национална военна институция, основа на българските въоръжени сили. (2) Българската армия включва: 1. Съвместно командване на силите и военни формирования на пряко подчинение на командващия на Съвместното командване на силите; 2. три вида въоръжени сили: а) Сухопътни войски; б) Военновъздушни сили; в) Военноморски сили; 3. Бригада „Специални сили”.
Промяната в статута на посоченото военно формирование се изразява в извеждането му като отделна структура от Българската армия със статут на самостоятелно юридическо лице. Преподчиняването цели създаване на възможност за оптимизиране на командната верига и по-бързо изпълнение на внезапно възникнали задачи от бригада „Специални сили“, се отбелязва в мотивите към проекта.
Това Народно събрание вече гласува веднъж подобна промяна в структурата на Българската армия, след като прие Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г., която е в сила от 1 декември 2025 г. Този документ, обаче предвиждаше извеждането на Силите за специални операции в самостоятелно военно формирование в състава на Българската армия, включено като структура на подчинение на командващия на Съвместното командване на силите.
Според приетия по-късно (на 30 десември 2015 г.) от правителството План за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. Българската армия  трябваше да включва Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Стационарната комуникационно-информационна система и бригада „Специални сили“.
Първоначалният вариант на промените в закона, който бе предоставен за обсъждане и мнения от парламентарните групи не предвиждаше преминаването на бригада „Специални сили” на пряко подчинение на началника отбраната. Темата, очевидно, е получила развитие, което стана ясно от думите на министъра на отбраната Николай Ненчев на заседание на Комисията по отбрана на 24 март, когато той отговори на въпрос на народния представител Ангел Найденов.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на заключителния етап на тактическото учение „Ответен удар 16“
18.04.2016, 17:15
ПлевнелиевНа 19 април президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще присъства на заключителния етап на тактическото учение „Ответен удар 16“ с участието на военнослужещи от българските и американските Сухопътни войски, което се провежда на полевия учебен полигон „Ново село“. Президентът ще бъде посрещнат с военна церемония. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Учението за сертифициране на Моторизирана пехотна батальонна група се провежда от 11 до 21 април.
Моторизираната пехотна батальонна група от състава на Сухопътни войски на Република България е сформирана и подготвена от 2-ра механизирана бригада, усилена с формирования за специални сили, танкови формирования, защита на силите, противовъздушни, психологически операции, разузнаване, гражданско-военно сътрудничество, логистично осигуряване, военна полиция, ВВС и ВМА.
 
Пентагонът готви подводни дронове за Южнокитайско море
18.04.2016, 12:36
КартърПентагонът се стреми усилено чрез използването на нова технология за разработване на дронове подводници да обуздае опитите на Китай за доминираща роля в Южнокитайско море, съобщават медии от Вашингтон.
През последните шест месеци американското военно ведомство започна да говори открито за секретната доскоро програма за разработване на подводни единици без екипаж – подводници дронове, които са част от плана за сдържане на амбициите на Китай.
Министърът на отбраната Аштън Картър специално подчерта безпилотните подводници в реч за американската военна стратегия в Азия и посочи възможността за потенциалното им използване в Южнокитайско море, в големи райони от което дълбочината не е голяма. Инвестициите на Пентагона в подводния флот "включва нови подводни безпилотни апарати в няколко размера, които могат да носят различни полезни товари, и, най-важното, които могат да действат в плитки води, където пилотирани подводници не могат", каза Картър, който в петък посети американски военен кораб в Южнокитайско море.
С разкриването на новите технологии, които ще използва във военната област, Вашингтон подава ясен знак към своите потенциални съперници в Москва и Пекин за стремежите си да запази своeто военно превъзходство над тях. Безпилотните апарати са част от навлизането на роботиката във военната област на Америка като опит да запази предимството си пред останалите държави в тази сфера. Някои от видовете американски подводни дронове ще бъдат готови за влизане на въоръжение до 2020 г.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
CNN: САЩ и Русия ще се срещнат, за да обсъдят киберсигурността
18.04.2016, 12:27
Високопоставени служители по киберсигурността от САЩ и Русия тази седмица ще проведат редица срещи, за да обсъдят възможностите да се възобновят усилията за предотвратяване на случайно навлизане на страните в кибервойна. Това обявиха американски служители, цитирани от Си Ен Ен (CNN) в понеделник (18 април).
В срещите в Женева ще вземат участие представители на Белия дом, Държавния департамент и ФБР и ще бъдат преразгледани споразумения по киберсигурността с Русия, подписани през 2013 година.
Срещите бяха предизвикани от кибератака, която засегна части от украинската енергийна мрежа през декември - нарушение, което американските следователи смятат за първата по рода си потвърдена кибератака на гражданска инфраструктура. Висши служители по сигурността на САЩ са на мнение, че зад атаката стои Русия, въпреки че администрацията на Обама се отказа от това подозрение.
Според събеседника на Си Ен Ен руските официални лица са предложили срещите тази седмица да бъдат възприети като завръщане към нормалните отношения, но американските представители са се опитали да омаловажат статута на заседанията в Женева.
„Тази среща не означава връщане към работната група на двустранната президентска комисия (прекратена през 2014 г. след събитията в Украйна), но е в наш интерес да обсъдим въпросите, свързани с киберсигурността с Русия, включително и да се преразгледа двустранното киберспоразумение между САЩ и Русия“, заяви високопоставен американски представител.
Една подобна мярка за изграждане на доверие между двете страни е създаването на гореща линия, за да се даде възможност на американски и руски представители да разговарят помежду си по време на криза с кибернетичната сигурност.
Опасенията са, че кибератака, която на пръв поглед изглежда, че идва от територията на другата страна, може погрешно да доведе до реална конфронтация между двете държави.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
На този ден през 1941 г. прототип на германския реактивен изтребител Ме 262 изпълнява първия си полет
18.04.2016, 10:12
Me-262На 18 април 1941 г. пилотът Фритц Вендел изпълнява първия полет на експерименталния прототип на Месершмит 262, станал впоследствие първият в света сериен реактивен самолет и първият в света реактивен самолет, участвал в бойни действия. В този полет обаче на машината (още с опашно колело!) е монтиран 12-цилиндров бутален двигател Jumo 210 G с мощност 750 к.с., заради задръжки с разработването на реактивните двигатели.
През 1938 г. по поръчка на Райхсминистерство на авиацията на Германия, фирмата на Вилхелм Месершмит започва по Проект 1065 за разработването на експерименталния самолет Me 262 Schwalbe (Лястовичка) за полетни изпитания на турбореактивни двигатели BMW 003 с теглителна сила 600 кг. BMW е трябвало да достави тези двигатели до края на 1939 г., но това не става......Прочети още
 
Тайните и възможностите на свръхманеврения руски изтребител Су-30СМ
18.04.2016, 09:42
Су-30Преди броени дни руският заместник военен министър Юрий Борисов и президентът на Корпорация „Иркут” Олег Демченко подписали договор за поредната партида Су-30. Те ще бъдат произвеждани в авиационния завод в Иркутск край езерото Байкал, от където излизат учебно-бойните Як-130 и самолетите амфибии Бе-200. Су-30 (Flanker-C по класификацията на НАТО) е доста нестандартен самолет, американският му еквивалент е F-15E. Официално се води тежък изтребител (нормална полетна маса – 25 тона, максимална – 34 тона) за завоюване господство във въздуха, обаче това не изчерпва възможностите му. За разчистване небето от противника е предназначен Су-27, а „трийсетицата” има други задачи.
Историята за създаване на Су-30 е свързана с измененията на концепцията за въздушния бой. Стремителното развитие на технологията за активната фазирана антенна решетка (АФАР) доведе до възможността част от функциите на самолетите за далечно радиолокационно откриване да бъдат предадени на компактните радари на тежките изтребители. В частност поставената на Су-30 РЛС „Барс” не само намира целите и насочва към тях ракетите на своя самолет, но и осигурява „осветяване” на целите за другите изтребители, които не включват излъчването своите радари и не се демаскират.
Само един Flanker кардинално усилва звеното леки изтребители (4-6 броя), тъй като с неговата помощ могат да пускат ракети на принципа „стреляй и забрави” – до целта ще ги доведе „Барс”.
И самият Су-30 обаче е страшно оръжие за съперника, особено в близкия бой, където неговото основно преимущество е свръхманевреността. На самолета са поставени двигатели с автоматично управляем вектор на тягата, което му позволява да завива практически „около опашката си”. Твърде съвършената електродинамическа система за управление (ЕДСУ) избавя летеца от по-голямата част от грижите по пилотиране на самолета, позволявайки му да се съсредоточи върху изпълнението на полетната задача. В частност ЕДСУ е способна да изпълнява такъв сложен маньовър като „Кобрата на Пугачов”, който срива атаките по него.
Активната работа на мощния радар не позволява Су-30 да остане незабелязан в боя, затова в неговата конструкция не се прилага стелт-технология. Заради скритостта на изтребителите от пето поколение - F-22 Raptor или F-35 Lighting II – атакуват с изключено излъчване на радарите, тъй като „осветяването” се извършва от самолета за далечно радиолокационно откриване. Щом обаче се изведе от строя ДРЛО – ЗРС С-400 има за целта специална ракета с голям радиус на действие – и модерните „невидимки” ще се окажат слепи и беззащитни.
Су-30 е лишен от този недостатък – руските изтребители еднакво ефективно воюват както в състав на група, така и по единично, насочвайки ракетите на водените или свалят вражеските самолети самостоятелно.
В учебните боеве и при компютърното моделиране Су-30 в съвременната модификация СМ доказва значително превъзходство над американските F-15 и F-16, а също и над британските Eurofighter Typhoon. Су-30СМ осигури спокойната работа на руските ударни самолети в Сирия. Не случайно след това заваляха поръчки за закупуване от Алжир, Индия, Китай и други страни. - Още за Су-30
Източник: http://www.blitz.bg/
 
При евентуална война между НАТО и Русия, ние сме фронтова държава
18.04.2016, 09:25

Полковник от запаса доц. д-р Гергин ГергиновСтраната ни предостави на САЩ/НАТО три военни бази на наша територия, което има:
 - отрицателна страна, тъй като базите стават важни цели за поразяване от Русия в случай на война със САЩ/НАТО,
- положително значение, защото базите на САЩ на наша територия стават важни за тях поради непресказуемостта на Турция като съюзник по НАТО.

В този аспект базите на САЩ на наша територия стават фактор за недопускане дестабилизация на страната ни........Прочети още

 
Русия ще извърши наблюдателни полети над България и САЩ
18.04.2016, 09:17
Ту-154Руски инспектори планират тази седмица да извършат наблюдателни полети над територии над България и САШ, съобщават от руския Център за намаляване на ядрената опасност.
"В рамките на реализация на Договора по открито море група руски инспектори планират да изпълнят наблюдателен полет с Ту-154М Лк-1 над САЩ, който ще се изпълни в периода от 18 до 23 април от летище Трвис (Калифорния). Максималната далечина на полета е 4299 км”, се казва в съобщението.
Също така от 18 до 21 април друга руска група инспектори планира полет над територия на България. „Целта е да се определят мащабите на осъществяваната в границите на указания район на предварително съобщена военна дейност или потвърждаване на отсъствието на военна дейност, подлежаща на предварително уведомление. Полетът ще се извърши над район с площ около 14000 квадратни километри”, съобщава ръководителят на руския Център за намаляване на ядрената опасност.
Руските инспектори ще посетят учебните райони и полигони, ще получат информация за извършваната в района военна дейност и за намиращите се там формирования и части ма българските ВС. Ще бъдат посетени и провеждащите се в периода 19-21 април планирани военни учения.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Руските ВКС ще получат съвсем скоро първите убийци на хиперзвукови ракети С-500
18.04.2016, 09:06

Въздушнокосмическите сили на Русия в най-близко време ще получат първите зенитноракетни системи (ЗРС) С-500 „Прометей“ (55Р6М „Триумфатор-М“), заявил заместник-главнокомандващият генерал-лейтенант Виктор Гуменний по телевизия "Россия 24".

Сега завършва монтажът на пробните образци на системата. ЗРС „земя-въздух” от ново поколение С-500 е универсален комплекс с далечно действие и височинен прехват с повишен потенциал за противоракетна отбрана. Перспективната ЗРС ще е способна да поразява не само балистични, но и аеродинамични цели (самолети и вертолети), както и крилати ракети.
С-500 има заложен радиус за поражение до 600 км и ще бъде способна да открива и едновременно да поразява до 10 балистични свръхзвукови цели, летящи с до 7 км/секунда. Ще може да поразява и бойни блокове на хиперзвукови ракети.
По своите характеристики С-500 значително ще превъзхожда ЗРК С-400 и неговия американски конкурент Patriot Advanced Capability-3. - Още за С-500
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Изтребителят МиГ-29К влиза в акция през тази есен
18.04.2016, 08:40
МиГ-29КРуският крайцер „Адмирал Кузнецов“ през есента трябва да пристигне в източната част на Средиземно море. Според военно-дипломатически източници на своя борд той ще превозва смесена група от изтребителите, в която ще присъстват Су-33, Су-25 UTG и МиГ – 29К. Това ще е първи тест в оперативни условия на новия модел Fulcrum. МиГ-29К e тестван на „Адмирал Кузнецов“ през 2009 г., но никога не е бил използван оперативно от руските сили. По тази причина и The National Interest, цитиран от Факти бг предлага интересен поглед към новата машина.
В индийския флот оперират общо 17 МиГ-29К. От Ню Делхи са поръчали общо 45 такива изтребители. Повечето от тях ще служат на борда на самолетоносача „INS Vikramaditya“.
МиГ-29К е един далеч по-подобрен модел на оригиналния Фулкрум. Той разполага с подсилени корпуси и ходова част, за да се справя с ефекта на на носещите площадки.
Изтребителят разполага с по-мощния и икономичен двигател Климов РД-33MK, който разполага с независим дигитален контрол. Новият модел трябва да е далеч по-надежден и лесен за поддръжка от стария двигател RD-33K.
За разлика от оригиналните МиГ-29, новият модел разполага с нови цифрови системи за управление. Моделът е базиран около радара „Жук-МЕ”, който може да съпровожда едновременно 10 цели и да обстрелва с ракети едновременно 4 от тях, като в същото време продължава да сканира въздушното пространство. При работа с повърхностни цели далечината на откриване е 250 km на цел тип „разрушител” и 150 km на ПУ за ПВО или тактическа ракета.
Русия е поръчала 24 от новите изтребители. Те трябва да заменят класическите Су-33. Тяхната доставка трябва да стане факт до края на годината. - Още за МиГ-29К
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
Полигона за пилотите от морската авиация в Крим ще бъде обновен до края на годината
17.04.2016, 21:45
Наземния изпитателно-тренировъчен комплекс на корабната авиация (НИТКА) в кримския град Саки ще бъде напълно възстановен до края на 2016 година.
ГЩ на ВС на Русия е взел решение за продължаване на строителството на обектите на НИТКА в град Ейск (Краснодарски край). В същото време, за да не се допусне срив в подготовката на летците от корабната авиация, е взето решение да се възстанови техническата готовност на комплекса НИТКА на Черноморския флот до края на текущата година.
Комплекса НИТКА в Саки е построен през 1977-1984 г за извършване на изпитания с палубната авиация на ВМФ. Тук са провеждани изпитания на самолети Су-25УТГ, Су-27К (бъдещ Су-33) и МиГ-29К. През април 1992 година комплекса бе предаден на Украйна. След завръщането на Крим в състава на РФ, в края на лятото на 2014 година, бойната подготовка на руските летци в Саки бе възобновено. - Още за НИТКА.
 
САЩ възнамеряват значително да активизират борбата с ИД в Ирак
17.04.2016, 20:07
AH-64САЩ планират значително да усилят борбата против ИД в Сирия и Ирак, съобщава The New York Times. В частност американските власти искат да задействат ударни вертолети Apache за освобождаване на Мосул, както и да увеличат броя на военните инструктори в Сирия.Както отбелязва вестникът, сега в Ирак вече се намират такива вертолети, обаче те се използват за защита на американски военен персонал. По сведения на NYT, в Пентагона искат да активизират консултациите и обучението на иракските сили за освобождение на Мосул, който е втори по големина град в Ирак и главна опора на ИД в страната.
Планът на ведомството предвиждал прехвърляне на инструктори, които вече са в Ирак, на позиции по-близо до Мосул. Крайните решения щели да бъдат взети съвместно от Вашингтон и Багдад. За сега по въпроса се пазело мълчание, защото представлявал „деликатен политически въпрос”. - Още за AH-64
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Военният университет подновява униформи с над 770 хиляди лв.
17.04.2016, 19:57
Националният военен университет "Васил Левски" търси доставчици и шивачи на нови униформи, обувки и одеала за курсантите и ръководния състав. Обявена е обществена поръчка за 11 позиции, а прогнозната стойност на "вещевото доволствие" е 770 660 лв. без ДДС.
"Всяка година подновяваме униформите от първокурсниците до завършващите. Доставя се всичко - от ризи, полеви пуловери, барети, зимни шуби, пагони и колани до парадните униформи, ботите и кубинките за дамския и мъжкия състав на Военния университет", поясни майор Иванка Георгиева, говорител на НВУ.
Почти половината от парите са предвидени за всекидневно облекло от камуфлажен плат и отличителни знаци за него - 302 119 лв. Предмет на поръчката са също парадни ризи и якета тип „общовойскови“ и „ВВС“, кубинки, зимни и летни парадни обувки, полеви пуловери, фланелки, колани. Има и опция за ушиване на униформи с плат на възложителя за 62 606 лв. С него ще се правят фуражки, барети, панталони, поли, някои от които са с характерните знаци за различните родове войски, чиито кадри се обучават във Велико Търново и факултетите в Шумен и Долна Митрополия. Търсят се и доставчици на 1400 завивки, половината от които са вълнените родопски одеяла, а прогнозната стойност на тази позиция е 37 500 лв. без ДДС.
Критерий за оценка на офертите е най-ниската цена. Няколко от позициите са запазени за предприятията на хората с увреждания, които са с предимство. Като източник на финансиране е посочен НВУ. Ценовите оферти на кандидатите за апетитната поръчка ще бъдат отворени на 30 май във Велико Търново.
Военният университет търси и доставчици на канцеларски материали и тонер касети за 50 000 лв. без ДДС.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Генерал Уесли Кларк: Руските танкове са толкова усъвършенствани, че са неуязвими за противотанковите ракети
17.04.2016, 13:42
General Wesley ClarkУсилването на руската армия завари изненадани военните в САЩ, коментират за Politico военни експерти
Армията на САЩ се оказа неподготвена за бързата и успешна модернизация на руските въоръжени сили. Сега техни водещи военни говорят за необходимостта от спешно разработен план за противопоставяне на военната мощ на Русия. И ако по-рано задачите на американските военни бяха глобални, например борба с тероризма в Афганистан и Ирак, то сега тяхната цел е по-конкретна и това е Москва, пише брюкселското списание Politico. Главният въпрос сега е в „адаптацията към пробуждането на руската военна сила”, заявил генерал Хербърт Реймънд Макмастер, един от главните военни-интелектуалци в американската армия. Според Politico, именно на него принадлежи авторството за бойните действия на САЩ в Близкия Изток. Сега той е един от ония, които разработват стратегия за противопоставяне на Москва.
„Очевидно, докато нашата армия воюваше в Афганистан и Ирак, Русия изучи възможностите и уязвимите места на САЩ и започна изпълнението на амбициозна и в голямата си част успешна мобилизация на своята армия” – заявил Макмастър по време на изказване в Сената на САЩ миналата седмица.
Макмастър добавил, че „Русия притежава различни ракети и оръдейни артилерийски системи, които са по-смъртоносни от артилерийските системи на САЩ.
В САЩ военните и служителите в разузнаването се опасяват, че сега Москва има преимущества в ключови сфери. Американските бронирани транспортни средства са крайно уязвими пред руската техника, а танкът Т-90, който дълго време е считан за остарял, и до сега може да оказва решително въздействие върху хода на бойните действия, пише Politico.
Руските танкове са толкова усъвършенствани, че са „практически неуязвими пред противотанковите ракети”, твърди за изданието генералът в оставка Уесли Кларк. Той, както и президентът на Potomac Foundation Филип Карбър добавят, че „смъртоносността на новото руско оръжие поразяват въображението”.
„Дойде време за всеобщо преосмисляне и дори за възможни изменения в структурата на Армията на САЩ за в случай на открита конфронтация с Русия на границите в Източна Европа. Очевидно решаващо значение ще има как ще изглежда Армията на САЩ в близките години, какво оръжие ще придобие и как ще бъдат организирани нейните тренировки” – се казва в публикацията.
Politico обобщава, че след завършване на „Студената война” американското правителство се „отвлякло” от Русия за твърде дълъг период от време, през който Москва успяла дотолкова да усили своите възможности, че осъзнаването на това събитие заварило неподготвени американските военни. - Още руски танкове
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Иран показа на военен парад руските С-300
17.04.2016, 12:18
Иранските власти за първи път показаха днес на военен парад показали част от оборудването на зенитно-ракетните комплекси С-300, които страната трябва да получи от Русия, предадоха РИА Новости и АФП. Кадри от преминаването на автомобилите със зенитно ракетните системи бяха публикувани в иранските агенции Mehr и Tasnim. На парада присъства президентът на Иран Хасан Роухани, който откри празника с приветствено слово.
Новото отбранително въоръжение е било показано по случай деня на иранската армия. - (видео)
Миналата седмица говорителят на външното министерство на Иран обяви, че Русия е изпълнила „първата част“ от договора за доставката на противоракетните системи С-300. - (райони за потенциално развръщане на дивизионите С-300).
 
Руските ВКС ще получат 30 самолета Як-130 до края на 2018 година
17.04.2016, 11:50
Як-130Въздушно-космическите войски (ВКС) на Русия ще получат на въоръжение 30 учебно-тренировъчни самолета Як-130 до края на 2018 година, съобщават от МО на РФ.
"Държавният договор за доставката на тези самолети са подписали заместник министърът на отбраната на РФ Юрий Борисов и президентът на ПАО "Корпорация "Иркут" Олег Демченко", се казва в съобщението.
Програмата за приемане на въоръжение на още 30 УТС Як-130 се реализира в рамките на държавната поръчка на отбранителна продукция 2016-2018 година.
Як-130 е предназначен за обучение на курсанти-летци на различни режими на полета и бойно използване, характерни за изтребителите 4-то и 5-то поколения. Як-130 може да се използва и за лек щурмовик. - Още за Як-130
Източник: http://www.pan.bg/
 
72 години от "Черният Великден"
17.04.2016, 11:40
На 17 април 1944 г. в 11.45 ч. минути е последният масиран дневно-нощен удар на съюзническата авиация срещу България. През деня навлизат 350 Б-24Н „Либерейтър“, прикривани от новите и по-съвършени П-51Б „Мустанг“ и П-47Д „Тъндърболт“. Първи излита 2/6 изтребителен орляк от Враждебна с 16 Ме-109Г2 и 2 Девоатин Д.520, а към тях се присъединява и 3/6 изтребителен орляк с 14 Ме-109Г6 от Божурище. Пилотите от 3/6 орляк, след като не откриват обичайните изтребители – двигателните П-38 „Лайтнинг“, се насочват към бомбардировачите. Поручик Николай Йорданов, водещ 672-ро ято подпалва един от тях. Повреди на противника нанасят и подпоручик Борис Дамев и фелдфебел Дако Даков. Капитан Николай Бошнаков от 2/6 орляк унищожава един В-24Н. С таранен удар поручик Неделчо Бончев сваля втори и четиримоторната машина се взривява над с.Крапец. Българският пилот се спасява, като скача с парашут.
В този бой авиацията ни понася най-тежката си загуба. Поради голямата прилика между Месершмит и американския изтребител П-51 „Мустанг” българските самолети не разпознават врага и се приближават в опасна близост. Двата орляка приемат захождащите в атака американски изтребители за свои подкрепления. Загиват шестима пилоти – командирът на 692-ро ято капитан Любен Кондаков, подпоручик Христо Арнаудов, подофицер Атанас Кръстев, поручик Димитър Попов, подпоручик Веселин Рачев, подпоручик Иван Стефанов, унищожени са девет български самолета, три са повредени. Във въздушния бой е свален и първият американски „Мустанг” край село Дуган. Зенитната артилерия засяга 9 неприятелски самолета, като част от тях не достигат базите си.
17 април 1944 г. влиза в историята на българската авиация като „Черния Великден“. Музеят на авиацията – филиал на НВИМ, съхранява снимки и документи на подпоручик Христо Арнаудов и поручик Димитър Попов, както и части от самолет Месершмит на поручик Неделчо Бончев, с който той извършва успешен таран на 17 април 1944 г.
Източник: Музей на авиацията - Крумово
 
Москва е съгласна само на равноправен диалог с НАТО
17.04.2016, 10:03
Представители на Североатлантическия пакт сами са предложили възобновяване на работата на Съвета Русия - НАТО, заседанието на който ще бъде проведено на 20 април в Брюксел на ниво посланици, заяви в събота (16 април) пред ТАСС високопоставен източник от МВнР на Русия.
„Инициативата за подновяване на диалога във формата Съвета на Русия - НАТО (СРН) бе повдигната от страна на НАТО, каза той. Това е логично, тъй като Русия не е прекратявала работата си в този формат и регулярно подчертаваше, че именно в кризисни ситуации този механизъм трябва да помага за решаването на трудни въпроси“.
По думите на високопоставения източник от МВнР на РФ, НАТО в буквален смисъл се е обърнал към руските представители за възобновяване на формата Съвет на Русия - НАТО.
„Пактът едностранно замрази взаимодействието с Русия по всички направления, включително и по въпросите за противодействие на тероризма, отбелязва събеседникът на агенцията. Събитията показаха, че подобна политика на пакта не се оправдала. Вместо решаване на проблема тя доведе до задълбочаването му“.
„Явно колегите от НАТО осъзнаха това и директно се обърнаха към руските представители“, каза дипломатът.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Адмиралите са ни скъпи
17.04.2016, 09:12
корвета „Решителни” 13Военноморските сили, които никога не се били любимият род войски на Българската армия, изведнъж се оказаха приоритет почти наравно с авиацията, която е заплашена от приземяване и пред сухопътните сили, които носят основната тежест на коалиционните военни операции.
Изненадващият обрат в стратегията на военното ведомство тази седмица се материализира под формата на работна версия на мегапроекта за придобиване на два модулни патрулни кораба на стойност поне 820 млн. лв., който трябваше да бъде обсъден в бюджетната комисия на парламента. Цената се доближава до очакваната стойност на превъоръжаването на изтребителната авиация, въпреки че от документа изглежда така, сякаш България до голяма степен изпълнява съюзническите си задължения и със сега наличните две фрегати белгийско производство.
Тогава защо строежът на нови кораби изведнъж става толкова важен?.......Прочети още
 
Руски изтребител е извършил прехващане на американски разузнавателен самолет над Балтийско море
17.04.2016, 08:45
Su-27Руски изтребител Су-27 е извърши прехващане на американски разузнавателен самолет RC-135 в небето над Балтийско море, предаде CNN. Това е станало в четвъртък, 14 април. Руският самолет е преминал на само около 15 метра от RC-135.
Представителят на Въоръжените сили на САЩ в Европа Дани Ернандес съобщава, че американският самолет е бил над международни води и не е навлизал във въздушното пространство на Русия.
„Опасните и непрофесионални действия на един пилот може да доведат до нежелана ескалация на напрежението между страните“, подчертава той.
 

 
„Безсмъртният полк“ отново ще премине по Червения площад в Деня на победата
16.04.2016, 21:35
„Безсмъртният полк“ ще премине отново по Червения площад в Деня на победата 9 май, съобщи ТАСС в събота (16 април) като се позова на съпредседателя на Общоруското обществено гражданско-патриотично движение „Безсмъртния полк на Русия“ Николай Земцов.
„Безсмъртният полк“ е обществена акция-марш, по време на която хората носят снимки на свои родственици, участвали във Втората световна война. Той се провежда в Деня на победата в Русия и други страни. Тази година шествието на „Безсмъртния полк“ ще се състои веднага след Парада на победата.
„Обръщам внимание на всички наши съратници, които са взели решение за себе си да излязат заедно с „Безсмъртния полк“ на 9 май по улиците на Москва: тази година народната част от Парада на Победата отново ще бъде на Червения площад“, съобщи Земцов.
Миналата година, в деня на 70-тата годишнина от победата във Великата Отечествена война шествието на „Безсмъртния полк“ събра в Москва над 500 000 души. Президентът на Русия Владимир Путин също премина по площада с портрет на своя баща, воювал по бойните полета на ВСВ под Ленинград. Из цяла Русия с портрети на свои родственици излязоха повече от 12 милиона души. Шествието се превърна в народната част от парада.
„Безсмъртния полк“ се роди през 2007 г. в Тюмен, където в началото получи названието „Парад на победителите“. Името „Безсмъртния полк“ се роди през 2012 г. в Томск и през следващата година се разпространи с новото си име в 120 града на Русия. През 2014 г. на улиците с портрети на фронтоваци излязоха жителите на 500 града в различни страни.
От 2015 г. акцията официално стана общоруска. По данни на Руския център за изследване на общественото мнение, идеята за „Безсмъртния полк“ е одобрявана от 96 % от жителите на Русия, сред които и много млади хора.
Гражданската инициатива се провежда още в Абхазия, Австрия, Армения, България, Великобритания, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Монголия, Норвегия, Панама, Молдова, Азербейджан, Беларус, Казахстан, Киргизия, САЩ, Узбекистан, Украйна и Естония.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Посещение на командващия Бреговата охрана на Република Турция контраадмирал Хакан Юстем
16.04.2016, 20:46
Вчера, 15.04.2016 г, в сградата на Министерството на отбраната беше проведена среща между командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров и командващия Бреговата охрана на Република Турция контраадмирал Хакан Юстем.
На срещата бяха обсъдени въпроси по отношение на миграционния натиск и взаимодействието с НАТО и Постоянна военноморска група №2 в Егейско море, в която България е участник. Контрадамирал Юстем посочи усилията предприети от Бреговата охрана на Република Турция по пресичане на нелегалния трафик на хора в акваторията на Егейско море, като основен път за емигрантската вълна влизаща в Европа, в който Бреговата охрана участва с 94 плавателни съда. Той сподели, че от началото на годината до момента са задържани над 20 000 лица при опит за нелегално пресичане на морската граница с Гърция в зоната на Егейско море, а за 2015 г. са спасени 920 000 лица.
Разгледани бяха потенциалните възможности за прехвърляне на миграционния натиск от Егейско море в акваторията на Черно море, както и обмена на информация по въпроса с останалите страни от Черноморския регион.
Контраадмирал Юстем разясни някой въпроси относно взаимодействието между бреговата охрана и военноморските сили на Турция по отношение на миграционния натиск и решаването на общи задачи.
Бяха дискутирани какви са възможностите за евентуално взаимодействие между Бреговата охрана на Република Турция и ВМС на Република България в открито море, извън 12 милната зона.
В срещата участваха полковник Ортомаров – директор на Дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната, офицери от СКС и ЩО.
Източник: http://jfc.mod.bg/
 
Генерал-лейтенант Константин Попов: България има нужда от модерна, но и високо духовна армия
16.04.2016, 20:42
Когато говорим за славните дела и победи, ние мислим за днес, но и мислим за бъдещето. България има нужда от своята армия – модерна, но и високо духовна, благородна армия. С тези думи началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов се обърна към стотиците, събрали се днес, 16 април 2016 г., на честването на 100 години от освещаването на Дрангова чешма. Военният паметник – чешма се намира в граничното петричко село Дрангово и е посветен на загиналите войни от 5-ти пехотен Македонски полк по време на Първата световна война (1914 - 1918). „Българската армия е армия, която гради. Армия, която е обърната към живота. Около тази чешма, когато тук е нямало нищо, вече имаме едно китно селище. Това е Българската армия. Българската армия е полковник Дрангов. Идеалист, вярващ в България, готов да даде живота си в името на този идеал. Човек, който се себераздава; човек, който обича. Дрангов е любов – това е любов към Родината, любов към справедливостта, любов към смелостта, любов към жертвоготовността“, каза още генерал-лейтенант Константин Попов.
С почетен караул от военнослужещи от военно формирование 26 400 – Благоевград и поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на героите. Негово Високо Преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи панихида за загиналите войни на 5-ти пехотен Македонски полк.
Сред присъстващите гости бяха още заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, началник-щаб на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново бригаден генерал Пламен Богданов, представители на военнопатриотични и родолюбиви организации, сред които СОСЗР, Общобългарски комитет „Васил Левски“, Български червен кръст, представители на местната власт, ученици от Петрич и региона, много граждани. Бюст-паметникът на командира на 5-ти пехотен Македонски полк полк. Борис Дрангов (1872 - 1917) и военният паметник-чешма са възстановени, а районът около тях - облагороден по инициатива на Община Петрич и кмета Димитър Бръчков.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Жена ще командва американския щит срещу руските ракети
16.04.2016, 15:59
Lori RobinsonЗа пръв път в САЩ жена е предложена начело на оперативно командване на въоръжените сили, съобщи прес-службата на Пентагона. Президентът Барак Обама е реши да повери на генерал Лори Робинсон ръководството на Северното командване, чиято задача е защита на континенталната част на американската територия. Ако кандидатурата й бъде одобрена от Конгреса, тя ще оглави едновременно и Обединеното командване на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка (НОРАД), предава ТАСС, цитирана от БГНЕС.
В армията на САЩ действат 9 командвания - Северното, Южното, Централното, Европейското, Тихоокеанското, Африканското, а също три функционални - Стратегическото, Транспортното и командването за Специални операции.
Генерал Лори Робинсън, 57 г., е в авиацията от 1982 година. Служила е в бойни подразделения, щабове, учебни центрове и в самия Пентагон. В момента тя е една от трите жени с 4-звезден генералски пагони.
До момента тя отговаряше за военно-въздушните операции в Тихоокеанското командване, което обхваща територия с 36 държави и население от 3,5 милиарда души. Зоната на оперативна отговорност на това командване покрива 52% от територията на Земята.
Зад гърба си представителката на слабия пол има 900 полети в самолети, оборудвани със системи за радиоелектронно разузнаване и радиолокационно откриване и управление. В същото време тя не е пилот, нейната военна специалност е управление на въздушния бой. Нейният мъж Дейвид Робинсън също е служил в американските ВВС и наскоро излезе в оставка с чин генерал-майор.
Източник: http://www.bgnes.com/
 
Катастрофата с американския ВТС C-130J е причинена от поставената от пилота кутия за очила за нощно виждане пред щурвала
16.04.2016, 15:49
C-130JНа 2 октомври 2015 г. американски военно-транспортен самолет (ВТС) C-130J (р.н.08-3174) катастрофира в Афганистан, при което загиват всичките 11 военнослужещи, намиращи се на борда, както и трима афганистански войници на земята.
На тази дата екипажът успешно прелита от летище Баграм до летище Джалалабад. По време на разтоварно-товарните работи при работещи двигатели, пилотът повдига вертикалните кормила, придърпвайки щурвала към себе си. Така се осигурява допълнително свободно пространство при качване на високи товари. След като в продължение на няколко минути пилотът държи в това положение щурвала, той поставя кутията за очилата за нощно виждане пред щурвала, за да държи кормилата в горно положение.
Тъй като пилотите действат в нощни условия и използват очила за нощно виждане, никой от тях не забелязва и не премества кутията след качването на товара или при излитането. След излитане, самолетът набира височина с постоянно увеличаващ се ъгъл на тангаж, по-голям от разчетния. Вторият пилот прави грешна преценка, че проблемът с управляемостта на самолета е вследствие на отказ на тримера и предприема погрешни действия. Бързото нарастване на ъгъла на тангажа води до загуба на скорост и попадане в свредел, от който екипажът не може да изведе самолета. С-130J пада 28 секунди след излитане и се разбива в рамките на летището, засягайки предпазната ограда и охранителна кула. В резултат всички намиращи се на борда на самолета загиват, както и трима афганистански войници, намиращи се на пост на кулата.
Екипажът се е състоял от командир, втори пилот и двама лоудмастери oт 39-та военно-транспортна ескадрила от военновъздушната база Дайес, Тексас. На борда е имало и двама военнослужещи от 66-та охранителна ескадрила и петима цивилни контрактори.
Самолетът C-130J е бил от състава на 317-та военно-транспортна ескадрила също от военновъздушната база Дайес, Тексас
Източник: http://www.pan.bg/
 
Новите руски подводници усложняват задачата на флота на САЩ и Алианса
16.04.2016, 15:36

Admiral Mark E. Ferguson IIIМосква разполага подводници, които ВМС на САЩ все по-трудно открива и проследява, тъй като те стават все по-тихи, по-добре въоръжени и техният диапазон на действие е по-широк, заявил по CNN командващият Обединеното командване на НАТО в Неапол и на ВМС на САЩ в Европа и Африка адмирал Марк Фергюсън (admiral Mark E. Ferguson III).

„Подводниците, които наблюдаваме, стават все по-малко забележими. Ние виждаме, че руснаците разполагат с по-развити системи от въоръжения, с ракетни комплекси, които могат да нанасят удари по земни цели от големи разстояния. Ние забелязваме, че равнището на тяхната подготовка се повишава с разполагането в райони все по-отдалечени от своите териториални води” – заявил Фергюсън.
Той отбелязал, че Москва вижда заплаха в разширяването на НАТО на изток и се стремят да не дадат на САЩ и на НАТО възможност да действат в региона на така нареченото „близко задграничие” на Русия.
Във връзка с безпокойството от действията на руските подводници, САЩ и техните съюзници стартират нова програма с учения по отработване на противоподводни операции и разполагат нови въоръжения, в това число патрулни противолодъчни самолети P-8 Poseidon, добавил Фергюсън.
Сега НАТО има на въоръжение 53 подводници, но тъй като част от тях подлежат на бракуване, техния брой към 2020 г. ще намалее до 41 броя. - Още руски подводници
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Русия строи тренировъчни центрове за обучаване на военнослужещи за РЕБ
16.04.2016, 12:32
генерал-майор Юрий Ласточкин.До 2018 г. в Русия ще бъдат създадени специални тренировъчни центрове за обучение на военнослужещи от подразделенията за радиоелектронна борба, заяви началникът на войските за РЕВ на ВС на Русия генерал-майор Юрий Ласточкин.
„Ще бъдат създадени специални центрове и полигони за обучение на ново поколение военнослужещи. Това ще стане до 2018 г.“, заяви Ласточкин пред руските медии.
Според началника, това ще позволи подготвянето на войските за РЕБ в кратки срокове за изпълнение на учебно-бойни и специални задачи.
Създаването на такива центрове ще намали драстично и разходите по логистика, подчерта още той.
Ласточкин разкри, че един от комплексите вече е готов, и че „ще премине поредица изпитания в най-близко бъдеще“.
През февруари ръководителят на отдела на американските въоръжени сили по електронната война – полк. Джефри Чърч – заяви, че САЩ е на път да изостане от Русия по отношение на електронната война, припомня руското онлайн издание „Спутник“. - Още за РЕБ
 
Повече от половината авиация на корпуса на морската пехота на САЩ е повредена
16.04.2016, 11:42
F/A-18Корпусът на морската пехота на САЩ изпитва остър недостиг на боеспособни хеликоптери и самолети, предаде Fox News.
Според редица високопоставени офицери голяма част от авиопарка на корпуса изобщо не може да излети. Техниката е амортизирана, а пари за ремонт не се отделят. Самолетите и хеликоптерите на корпуса са били активно използвани по време на военните операции в Ирак и Афганистан. След съкращаването на военния бюджет на САЩ пари за ремонт не са били отделяни.
От 276 изтребители F/А-18 „Хорнет“ да летят могат само по-малко от една трета. От 147 хеликоптери CH-53Е, да летят могат само 42 машини. Заради това пилотите от корпуса не могат да проведат необходимото количество летателни часове и губят опит.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Край на сагата: Индия купува 36 изтребителя Rafale за 8.8 милиарда долара
16.04.2016, 09:12
RafaleПървите изтребители ще бъдат доставени след 18 месеца.
Дългоразискваната сделка с Франция за придобиване на 36 изтребителя е пред завършване – Индия ще закупи 36 самолета Rafale за 8.8 милиарда долара, това бе споделено от източници на NDTV. Споразумението ще бъде подписано до три седмици.
Първоначално Франция е искала 12 милиарда долара за 36-те изтребителя в комплект с въоръжението, но индийската страна е успяла да намали цената с над 3 милиарда долара. Изтребителите Rafale се произвеждат от компанията Dassault Aviation, но сделката се сключва между двете правителства.
Изтребителите Rafale ще се произвеждат във Франция, но френски компании, включително и Dassault ще инвестират три милиарда долара в Индия за развитие на ‘стелт’ и други съвременни технологии в областта на самолетостроението. Франция се е съгласила общият офсет да е 50% от стойността на сделката, отстъпвайки от исканите първоначално 30%. - Още за Rafale
Източник: http://www.pan.bg/
 
Пентагонът създава биологично оръжие в Грузия
16.04.2016, 09:03
Американското министерство на отбраната е построило в Грузия лаборатория за биологично оръжие, алармира руското Министерство на външните работи. Лабораторията се намира в село Алексеевка край столицата Тбилиси. За параван бе заявено, че обектът се предава на Грузия, а сформираното там медицинско изследователско подразделение на сухопътните войски на САЩ се явявало един вид "арендатор". Военно-биологичната инфраструктура на САЩ се разширява и опасната микробиологична дейност на Пентагона предизвиква особена загриженост на международната общност, коментира министерството. Там обърнаха внимание върху „непрекъснатото разширяване на военно-биологичната инфраструктура на Министерството на отбраната на САЩ в чужбина“.
„Съответните обекти се появиха в много държави, през последните години те се създават все по-близко до руските граници, посочва се в коментара. За "хуманитарната насоченост“ в дейността на такива микробиолози лекари в пагони, които работят върху причинители на особено опасни инфекции, едва ли може да се говори, а за реалното съдържание на тяхната дейност може само да се досещаме, защото тя е напълно засекретена“.
Руското ведомство припомня също за дългогодишното използване на живи образци от сибирска язва от страна на Пентагона. "...използването бе осъществено 195 пъти в 12 държави. В резултат не само нищо неподозиращи граждани на САЩ, но и населението на други страни се оказали застрашени от опасността за смъртоносно заразяване“, изтъква се още в коментара. - Още биологическо оръжие
Източник: БГНЕС
 
Предаваме президентството на СИОР на чехите
16.04.2016, 00:30
Българското президентство на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от НАТО – СИОР, приключва през август т.г. Щафетата ще поемат резервистите от Чешката република. Парламентът в Прага е приел специална декларация и решение, с които се урежда статутът  на президентството. Това стана ясно на днешното заседание на ЦС на СОСЗР, ръководено от неговия председател генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Форумът изслуша и одобри доклада на вицепрезидента на СИОР за България полковник от резерва Атанас Стефанов за зимната конференция на Конфедерацията, която се проведе в началото на февруари в Белгия.  
Поляците са номинирали тяхната кандидатура за следващото президентство след Чехия. Испания окончателно потвърдила домакинството на летния конгрес през тази година, когато ще стане и смяната на президентството. Намерено е решение и за домакинството на Езиковата академия. Тя ще се проведе в Естония
Като цяло всички основни проблеми, които тежаха на СИОР през последните години намериха решение и заслугата за това в определена степен принадлежи на българското президентство, подчертава полковник от резерва Стефанов. Неговият основен извод е, че Конфедерацията започва да излиза от кризата, в която бе изпаднала, което безспорно ще се отрази положително и на работата на националните асоциации на офицерите от резерва.
На пленарната сесия на конференцията е изнесена лекция за новите предизвикателства пред Алианса от председателя на Военния комитет на НАТО генерал Петер Павел. Той представил позициите на Алианса по основните проблеми на международната сигурност. Представени са били и плановете за промени в структурата и задачите на НАТО. В презентацията си френският бригаден генерал Жак Лук Жакмен, началник на Мобилизационното управление на Френската армия подчертал, че след терористичните актове в Париж военното ведомство започнало цялостно преразглеждане на концепцията за развитието на резерва. Предвижда се близо двойно увеличаване на активния резерв, като той следва да стане по-самостоятелен. Т.е. формированията му да са окомплектовани напълно, да са сглобени и подготвени за самостоятелни действия. В тази светлина на резерва вече се отделя по-важна и отговорна роля за повишаване на вътрешната сигурност на страната. Заедно с решението за нарастване числеността на резерва се предвижда и двойно увеличаване на финансовите средства за неговото развитие и издръжка.
Най -много време участниците в конференцията отделили на проекта за нова стратегия на Конфедерацията. Тя е озаглавена „Стратегия на СИОР-2020 и след това“. Подзаглавието е „ Ние знаем, ние сме загрижени“. В нея се разглеждат четири сценария за бъдещото развитие на Конфедерацията. Първият - Конфедерацията да продължи да се развива и работи както и досега. Вторият - постепенно СИОР да се превърне в международен център за високи постижения в областта на военния резерв с цел да събира, управлява и осигурява стратегически и оперативни знания на своите членове, за да могат те по-активно да участват в обсъждането и развитието на военната сфера в рамките на НАТО  и на отделните държави. За целта се предлага да се създват специални организации и комитети, които да функционират в рамките на Конфедерацията, но да бъдат относително самостоятелни. Третият – СИОР да се развива като социална организация на индивидуални членове и национални асоциации, т.е. като военен бизнес клуб, който провежда различни интеркултурни мероприятия, подготовка, обмяна на опит, експертизи и сътрудничество. Идеята е ударението да се постави върху защита на интересите на индивидуалните членове на конфедерацията. Четвъртият – СИОР да се превърне в чисто военна организация. Дейността да се фокусира върху офицерите, включени във активния резерв с основна цел подкрепа на военните задачи на НАТО  и на националните министерства. Социалните функции да се ограничат и да се осъществяват на местно ниво.
В хода на досегашните дискусии повечето делегации се изказват в полза на втория сценарии, но комбиниран с третия, посочва вицепрезидентът на СИОР за България, т.е. 80 на сто за  Център за високи постижения и 20 на сто за социална мрежа. С други думи да се създадат центрове – комитети, комисии  и др. от високо подготвени специалисти, които да разработват идеи, стратегии, концепции, да ги разпространяват сред членовете на Конфедерацията, а те чрез своите социални мрежи и връзки да ги популяризират и внедряват в обществения живот. Разбира се, отбелязва полковник от запаса Стефанов, това ще се дискутира още дълго време,  след което ще се изготви план за постепенно изпълнение.
Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов даде висока оценка на работата на полковник от резерва Атанас Стефанов, като вицепрезидент на СИОР за България, която бе подкрепена от членовете на ЦС на СОСЗР.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
National Interest: Съюзът между „пандата и полярната мечка” застрашава САЩ
16.04.2016, 00:27
Сътрудничеството в областта на военноморските операции е сред най-бързоразвиващите се аспекти на руско-китайските отношения. Сериозността, с която Пекин подхожда към съвместните учения, показва, че отношенията между „пандата и полярната мечка” могат да се окажат много по-тесни, отколкото очакват САЩ, пише в анализ по темата американското издание The National Interest в петък (15 април).
Независимо от многобройните признаци на сближаване  между Русия и Китай, скептиците са на мнение, че Москва и Пекин едва ли ще постигнат нещо повече от „топло сътрудничество”. По тяхно мнение историята на двустранните отношения от времето на Студената война, геополитическата конкуренция и ред други причини няма да позволят на Русия и Китай да намерят изцяло общ език, пише изданието, цитирано от RT.
Според автора на поблукацията, обаче, тази гледна точка изглежда все по-невярна на фона на протичащите промени в баланса на силите в западната част на Тихоокеанския регион. В подкрепа на тезата си за все по-близките отношения между Русия и Китай, той обръща внимание на начина и тона, с който китайските медии отразяват съвместните военноморски учения. Според изданието в момента двете страни риализират амбициозната си програма за военно сътрудничество и свидетелство за това са провелите се през 2014 и 2015 г. невиждани по мащаба си военноморски учения.
През 2014 г. основен акцент в ученията беше поставен върху „нетрадиционните заплахи за сигурността”. Специално внимание бе отделено на тактиката зо водене на бой „отвъд пределите на пряката видимост”, която руската страна счита за най- ефективна в борбата срещу американските самолетоносачи, отбелязва изданието.
През 2015 г. пък бяха проведени най-мащабните руско-китайски учения в Средиземно море, а китайските медии отбелязаха все по-тясното сътрудничество и условията, максимално близки до бойните. Използваните от китайска страна относително нови универсални десантни кораби „Цинченшан” и самолети KJ-200 от типа ауакс показаха колко сериозно се отнася Пекин към съвместните действия във военната сфера, подчертава авторът.
Но най-вече Тhe National Interest отбелязва възхищението, с което китайските издания се отзовават за руската дипломация и в частност за военната дипломация на Владимир Путин. Официозът на военноморските сили на Китай „ВМС Днес”се отзовава положително за Русия като за „воeнна нация”, а по мнението на китайските автори успехът на Русия в Крим се обяснява с непреклонния руски характер и „скритата мъдрост и щателно планиране” от страна на Кремъл.  
„Изглежда, че днес сътрудничеството на военноморските сили от двете страни се превръща във все по-динамичен аспект на развиващите се отношения между пандата и полярната мечка”, пише The National Interest. Авторът отбелязва, че САЩ не трябва да поддържат курс, който тласка двата „евразийски гиганта” към сближаване и създаването на военен алианс. Това съвсем не е в интерес на самите Съединени щати, заключава изданието.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
МО обяви поръчка за покупка на десет двигателя за МиГ-29
16.04.2016, 00:10
Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за доставка на десет двигателя за самолети МиГ-29, съобщи пресцентъра на ведомството. Те могат да бъдат нови или ремонтирани и ще гарантират летателната годност на пет изтребителя.
Документацията към обществената поръчка уточнява, че може да не бъдат купени всички двигатели, а само толкова, за колкото има средства. Става ясно също, че ще бъде предпочетена икономически най-изгодната оферта. Предварителните очаквания бяха за двигателите да бъдат платени 50-60 млн. лв, но в документацията на поръчката е посочен таван от 30 млн.
Едно от изискванията към участниците е да могат да доставят двигателите до година след заявката, като гарантират срок на служба на агрегатите от поне 6 години. България вече подписа и договор с Полша на стойност около 12 млн. лева за ремонт на шест самолетни двигателя за МиГ-29. Първите два вече бяха монтирани от специалисти в авиобазата Граф Игнатиево и в началото на година военният министър Николай Ненчев обяви, че бойната авиация разполага със седем изправни изтребителя.
При лансирането на идеята за покупка на нови двигатели в началото на годината министърът уточни, че ако се изберат нови агрегати те ще са руски, но няма да се вземат от Русия. Очакванията са оферти да дойдат от страни от ЕС и членки на НАТО, които имат на склад подобни резерви части.
Както е известно България планира да купи 16 нови или основно ремонтирани бойни самолети от нов тип. Правителството вече одобри този разход, макар да не е ясно от къде ще се вземат парите. Така или иначе, дори процедурата да тръгне до края на годината, новите машини могат да поемат охраната на българското небе през 2020 година. Това е и причината да се удължава ресурса на руските МиГ-29, който ще се използват до тогава.
Източник: http://www.segabg.com/
 

 

 

На 18 април се открива 15–тото международно оръжейно изложение DSA 2016, Куала Лумпур, Малайзия (18-21 април 2016 г)

 
На финалната права: Танкът Т-14 „Армата” преминава последни полигонни изпитания
16.04.2016, 00:05
Т-14В руската армия преминават изпитания на полигоните около 20 танка Т-14 „Армата”, съобщил за вестник „Известия” представител на производителя „Уралвагонзавод”. Очаква се серийните доставки да започнат през следващата 2017 година.
„Изпитанията на „Армата” преминават според графика, засега няма проблеми. Серийните доставки ще започнат щом поиска възложителят” – заявил зам.-директорът на завода Алексей Жарич.
Част от изпитанията на Т-14 основно преминават в краймосковското селище Кубинка в базата на научноизследователски център, а част са в други райони, съобщава военният експерт Алексей Рам. Според него е нормално разкарването на танковете из цялата страна и изпитанията им в различни географски и климатични условия.
Съобщава се, че Т-14 ще бъде отново представен на парада на Победата на 9 май. Този път не се предвиждат технически неизправности, тъй като водачите са тренирали почти цяла година и са усвоили работата с машината и системите.
Най-впечатляващата особеност на „Армата”, според американското издание The National Interest, е комплексът за активна защита „Афганит”. В тази система се използва РЛС за кръгов обзор с активна решетка и електронно сканиране, а също така мощна система за РЕБ, нарушаваща насочването на приближаващите снаряди на противника. Предвидена е и система за блокиране на средствата за лазерно насочване. - Още за Т-14
Източник: http://www.blitz.bg/
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}