Военна информация

Архив - от 1 до 15 април

 

 
 

Тактическо учение „Зенит 21” в 61 механизирана бригада

15.04.2021, 20:34

За времето от 13 до 15 април  2021 г., в района на Карловската долина, беше проведено тактическото учение „Зенит 21”, с участието на зенитно-ракетен дивизион „Оса” на 61 Стрямска механизирана бригадата.
Учението премина при много добра организация, като поставените от ръководството цели бяха постигнати напълно.
За осигуряване провеждането на учението участваха и военнослужещи от 1 механизиран батальон, батальон за логистично осигуряване, щабен батальон, батальон за защита на силите и рота „Военна полиция” на бригадата.
По време на учението военнослужещите показаха висока мотивация и демонстрираха способностите си за изпълнение на поставените им задачи  в условия близки до реалните.
Източник: 61-ва Стрямска механизирана бригада

 
 

САЩ ще продължат да укрепват отбранителния потенциал на Украйна

15.04.2021, 20:14

САЩ ще продължат да укрепват дългосрочните отбранителни способности на Украйна. Това заяви Лора Купър (на снимката), заместник-помощник на министъра на отбраната на САЩ по въпросите за Русия, Украйна и Евразия, говорейки в рамките на изслушване в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите.
„САЩ са все по-загрижени от натрупването на руски сили на границата с Украйна и в Крим. Русия извършва най-сериозната концентрация на сили на границата от 2014 г. насам“, увери Купър, като допълни, че Вашингтон е непоклатим „в подкрепа на украинския суверенитет, териториална цялост и евроатлантически стремежи“.
„Ние също така ще продължим да поддържаме дългосрочните отбранителни способности на Украйна и ще предоставяме помощ за сигурността й, за да помогнем на украинската страна да се защити срещу руската агресия“, добави представителят на Пентагона. Според нея Вашингтон, в контакти с Москва, е заявил, че „Русия трябва да се въздържа от ескалация на границата“.
Както по-рано заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, движението на руските войски през територията на Руската федерация не бива да притеснява други държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва. Той също така подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са участвали
Ситуацията в Донбас ескалира в края на февруари; почти всеки ден се регистрират престрелки в региона, включително с използване на миномети и гранатомети. Страните се обвиняват взаимно за изострянето на ситуацията. На 30 март руският президент проведе видеоконференция с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Наред с други неща, той изрази загриженост от дестабилизацията на ситуацията в Донбас от страна на Киев.
Източник: https://trud.bg/

 

69 години от първия полет на В-52 Stratofortress

15.04.2021, 17:16

На 15 април 1952 г. се е състоял първият полет на американския реактивен стратегически бомбардировач В-52 Stratofortress.
Разработването на първия опитен образец ХВ-52 сее осъществявало в условия на пълна секретност. Работите по него завършват на 29 ноември 1951 г.,но поради необходимост от внасяне на конструктивни изменения, първи на 15 април 1952 г. към полетни изпитания пристъпва вторият опитен образец YB-52.
Първият полет е осъществен по маршрута от летище Рентон (штат Вашингтон) до авиобаза Ларсон. Продължителността на полета е била 2 часа 21 минути. Самолетът е пилотиран от летец-изпитателят на Бойнг Alvin M. Johnston и подполковник от ВВС на САЩ Guy M. Townsend.
Произведени са общо 744 бомбардировача различни модификации. На въоръжение (след модернизация и подмяна на двигателите се планира да останат до 2050!) са 58 В-52Н, 18 са в резерв и 12 на продължително съхранение. - Още за В-52

 

„Стрела“ e новата бързоходна лодка на Морското училище във Варна

15.04.2021, 16:43

Ритуал по присвояване на име на бързоходна лодка „Стрела“ от състава ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се проведе днес в Пункта за базиране във Варна, съобщават от учебното заведение.
Кръстница на плавателния съд стана началникът на „Личен състав“ в Морско училище – капитан III ранг Димана Славова.
Иконом Живко Георгиев от Варненска и Великопреславска света Митрополия извърши тържествен водосвет и освещаване на именуваната лодка, а началникът на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, отправи приветствие по повод новата придобивка. - (видео)
Бързоходната лодка е придобита през 2020 г. Въведена е в експлоатация през 2021 г. Тя е с габаритни размери: дължина – 5,98 м, широчина – 2,47 м, и газене – 0,30 м. Произведена е във Франция. Максималният брой лица, които могат да се превозват, е 12 души. Снабдена е с извънбордов двигател с мощност 115 к.с.
Ще бъде използвана за обучение на курсанти, студенти, специализанти и кадети от Морско училище на Полигона за спасителни средства. Плавателният съд ще осигурява и различни операции на море, като регати, морски лагери, гребно-ветроходни походи и др.

 

Полша взима употребявани C-130H от САЩ

15.04.2021, 16:13

Полша е подписала със САЩ договор за доставката на пет употребявани военно-транспортни самолета C-130H Hercules. За договорът е съобщил полският военен министър Мариуш Блашчак.
Договорът е по механизма FMS (Foreign Military Sales), но петте самолета се даряват по линия на програмата за предоставяне на излишно военно оборудване EDA (Excess Defense Articles). Стойността на машините е $60 млн., но полската страна трябва да плати $14,3 млн. за разконсервирането, ремонта, дооборудването и транспорта на самолетите до страната.
Петте C-130H са произведени от 1985 г. и са експлоатирани от ВВС на САЩ до 2017 г., когато са свалени от въоръжение и консервирани в базата за дългосрочно съхранение Дейвис-Монтан, Аризона. Полската страна сама е избрала петте машини от наличните около 20 броя C-130H.
Първият C-130H ще бъде получен в Полша в края на 2021 г., а последният в средата на 2024 г. Тя ще влязат в състава на 14-та транспортна ескадрила към 33-та транспортна авиобаза. Там ще заменят петте налични C-130E.
В периода 2009 – 2011 г. Полша получи седем C-130E, отново на минимална цена, от САЩ. Една машина, обаче бе повредена при тежко кацане в Афганистан и след това бракувана, а друга е използвана за учебно пособие. Тези самолети са произведени в началото на 70-те години на миналия век.
В Полша петте нови C-130H ще преминат през програма за модернизация, която ще се извърши от местното държавно авиоремонтно предприятие WZL-2. Обемът на тази модернизация е неизвестен, но се предполага, че ще е подобен на обновяването, което се прилага на наличните C-130H във ВВС на САЩ – нова цифрова авионика и осемлопатни винтове на двигателите. Стойността на тази работа не е известна.
Полша поиска доставката на употребявани C-130H през септември 2019 г., като това бе одобрено в началото на 2020 г. - Още за С-130
Източник: https://aero-bg.com/

 

Турция: САЩ оттеглиха своето решение

15.04.2021, 15:50

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу потвърди решението на САЩ да не изпраща свои кораби в Черно море, съобщи агенция Анадола.
Днес това беше обявено от американското посолство в Турция. Корабите трябваше да преминат през Босфора.
Турската страна е била уведомена, че решението се оттегля. Чавушоглу обяви, че е бил уведомен устно.
Решението за преминаването на корабите е отменено. Планът беше те да престоят в региона до началото на следващия месец..
САЩ все още може да изпратят свои кораби през региона през следващите три дни. След изтичането на този срок, те ще трябва да подадат ново запитване.
Продължавa да се държи диалог по въпроса.

 

На този ден през 1904 г. при отбраната на Порт Артур се раждат руските войски за РЕБ

15.04.2021, 15:40

На 15 април 1904 г. в Порт Артур руският флот за първи път в света провежда бойна операция в ефир. По заповед на контраадмирал Павел Ухтомски радиостанцията на броненосеца "Победа" и бреговата радиостанция на планината Золотая дезорганизират работата на японските артилеристи, които по радиовръзка коригират артилерийския огън на своите крайцери.
Впрочем концепцията за радиоелектронна борба е разработена в руската армия още преди Руско-японската война, отбелязва "Российская газета".
През януари 1902 г. Морският технически комитет пуска доклад, според който "безжичното телеграфиране притежава такива недостатъци, че телеграмата може да бъде уловена от всяка чуждестранна станция и, следователно, прочетена, прекъсната и объркана от външни източници на електричество".
Работата е там, че в началото на XX в. се използват т. нар. "искрови" предаватели – неточни, а и много мощни. Искровият предавател дава силен широколентов сигнал, в резултат на което две близкоразположени радиостанции не могат да работят едновременно – те се заглушават една друга. С началото на кампанията военните получават възможността да реализират своите идеи на практика.
В руските държавни архиви се съхраняват 350 прихванати шифровани телеграми от Япония за Европа, САЩ и Китай. Първият документ от "колекцията“ е телеграма на бившия посланик в Русия – Курино – до френския посланик Мотоно от 22 април 1904 година. Прихващането на кореспонденцията е осигурено от свързочниците в Шанхай, които пренасочват на руското аташе японските телеграми. Документите са превеждани на руски и изпращани нагоре по инстанциите.
Командирът на Тихоокеанската ескадра в Порт Артур вицеадмирал Степан Макаров на 7 март 1904 г. издава Заповед №27, с която се одобрява процедурата по прихващане на вражеските преговори по безжичен телеграф. За превод на "заловените" телеграми се прилага и японската телеграфна азбука. Заповедта също указва младите и способни минни офицери да извършват всякакви експерименти. Няколко дни по-късно военните радиотелеграфисти успяват на практика да защитят своите кораби.
Рано сутринта на 15 април 1904 г. японците откриват огън от голяма дистанция и безнаказано разстрелват корабите на Тихоокеанската ескадра в залива Порт Артур. В операцията участват шест ескадрени броненосеца и два нови крайцера – "Нисин" и "Касуга". За коректировка на артилерийския огън се използват два леки крайцера, които маневрират при пряка видимост на нападението. Радиопредаването им е нарушено от радистите на броненосеца "Победа" и бреговата станция на сушата.
В резултат на обстрела японските кораби изстрелват 190 снаряда от голям калибър. Заради отсъствие на корекции никой от тях не попада в руските кораби. Ранени са само двама войници от батареите на п-в Тигрова опашка. И така в този ден се ражда радиоелектронната борба, а от 15 април 2006 г. в Русия се отбелязва и Деня на специалистите по РЕБ. - Още РЕБ
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Подкрепяме изтеглянето на контингентите от Афганистан

15.04.2021, 15:35

Министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО проведоха извънредна видеоконферентна среща на 14 април 2021 г., съобщава Пресцентърът на МО. Форумът бе посветен на перспективите пред присъствието на НАТО в Афганистан и обстановката в и около Украйна. В срещата участваха намиращите се в Брюксел държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретар по отбрана Лойд Остин.
Министрите взеха решение за започване на постепенно и контролирано изтегляне на мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ от 1 май 2021 г. Процесът ще е планиран и координиран и ще приключи в рамките на няколко месеца. Независимо от предстоящото прекратяване на мисията, министрите препотвърдиха ангажимента си към дългосрочната сигурност в Афганистан, мирния процес и стабилността в страната.
От страна на България беше изразена подкрепа за координираното и постепенно изтегляне на „Решителна подкрепа“. Подчертахме необходимостта от внимателно планиране на процеса и единен подход в консултациите и дейностите на съюзниците, с цел гарантиране на максимална сигурност на силите. Изтъкнат бе трайният ни ангажимент към общите усилия за постигане на дългосрочен мир в Афганистан.
Към момента Въоръжените сили на Република България участват в мисия „Решителна подкрепа“ с контингент с общ състав до 120 военнослужещи, разположени в база „Летище Баграм“ и в щаба на мисията в Кабул. Българските военнослужещи изпълняват задачи по охрана на базите за разполагане и по подпомагане работата на щаба в областите специални операции, личен състав и логистика.
На срещата бяха обсъдени и продължаващата ескалация на напрежението в и около Украйна, вследствие на продължаващото струпване на руски войски и въоръжение в близост до границите на страната. Съюзниците единодушно осъдиха руските действия и потвърдиха твърдата си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Пловдив чества 200 години от рождението на Раковски

14.04.2021, 17:03

С почетен караул от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и комитет „Родолюбие“, днес се отбеляза 200-та годишнина от рождението на българския революционер, писател,  публицист, журналист, историк и етнограф Георги Стойков Раковски пред паметника му в Цар-Симеоновата градина в Пловдив.
Присъстваха кметът на община Пловдив г-н Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет г-н Александър Държиков, заместник-областният управител на област Пловдив г-н Петър Петров, началникът на гарнизон Пловдив и командир на СКСО генерал-майор Явор Матеев, представители на областната и общинската администрация, граждански и военно-патриотични съюзи, граждани и гости на града.
В словото си г-н Здравко Димитров описа живота на Георги Раковски и отбеляза какъв достоен пример е той за българите и днес. Завърши с мисъл на революционера, която е съпътствала историческото развитие на българския народ десетилетия напред: „Когато българският народ се освободи от гръцкото духовенство и турското иго, той ще бъде свободен политически, а когато се освободи от своята простота и незнание, от своите стари суеверия и допотопни нрави, то той ще бъде свободен и духовно.“
В тържеството участваха още девическа хорова формация "Евмолпея" с диригент Алия Хансе и представителен гвардейски блок към ДГ "Мая" с ръководител и директор Стоил Семерджиев, които заслужено спечелиха със своите изпълнения овациите на присъстващите, съобщават от СКСО. В памет на великия българин бяха поднесени венци и цветя.
Източник: http://otbrana.com/

 

Руски военни кораби започнаха артилерийски стрелби в Черно море

14.04.2021, 16:42

Отряд кораби от Черноморския флот на (ЧФ) Русия са излезли в морето, за да проведат артилерийски стрелби по надводни и въздушни цели. В ученията ще участват самолети и вертолети от морската авиация и ПВО на ЧФ, предава EA Daily, съобщават от отдела за информационно обезпечение на флота
Според информацията от военното ведомство, отряд кораби в състав фрегатата „Адмирал Макаров“ проект 11356, малките ракетни кораби проект 21631  „Грайворон“ и „Вишний Вплочек“, ракетния кораб на въздушна възглавница „Самум“ проект 1239, миночистача „Иван Голубец“ проект 266-М, както и големи десантни кораби са излязли от пунктовете на базиране и са провели тренировка за преодоляване на условно минно заграждение в подкрепа на миночистачните сили на Черноморския флот.
Отбелязва се, че екипажите на бойните кораби ще провеждат единични и съвместни тестови артилерийски залпове по наземни и въздушни цели в морето като част от контролна проверка през зимния период на обучение.
На 13 април заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че за американските военни кораби „е по-добре да стоят настрана от Крим и Черноморското крайбрежие, иначе рискът от инциденти е много голям“. По негово мнение САЩ, които изпращат своите военни кораби в Черноморския регион, „изпитват силата на Русия и играят на нервите й“. - Още за ЧФ на РФ
Източник: https://trud.bg/

 

Военната академия отбелязва 200 години от рождението на своя патрон Георги С. Раковски

14.04.2021, 11:40

Двеста години от рождението на Георги Стойков Раковски и патронният празник на Военната академия ще бъдат отбелязани тържествено днес. Проявите ще започнат с преждеосвещена литургия в храм „Св. Архангели“ в района на Академията. С тържествен ритуал пред паметника на Раковски ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на почит и преклонение. Официално ще бъде открит и барелеф на видния възрожденец и революционер. Събитието ще се проведе при спазване на предписаните от здравните власти противоепидемични мерки.
На 5 март 1946 г. с регентски Указ № 6 на Военната академия се дава името на патриарха на българското националноосвободително движение Георги Стойков Раковски, а през 1952 г. получава и първото си бойно знаме.
Военна академия „Г. С. Раковски“ е най-старото военно висше училище в България. Създадена е със Закон на 1 март 1912 г., приет от 15-то Народно събрание. Тя има принос не само за оформянето на офицерския корпус, но и за изграждането на новата българска държава в духа на европейските ценности. Военна академия „Г. С. Раковски“ е водеща национална образователна институция с дългогодишни традиции във висшето образование за подготовка и обучение на офицери и студенти в различни магистърски специалности. - Още за ВА

 

И Великобритания се изтегля от Афганистан

14.04.2021, 09:40

Британските власти планират да изтеглят почти целия си контингент от територията на Афганистан. Това разкри "Таймс".
Британският контингент в Афганистан е 750 войници. Без подкрепата от американските военни, на чиито бази и инфраструктури разчитат на британците, ще им е трудно.
Събеседникът на агенцията добави, че Великобритания може да реши да прехвърли контрола върху академията в Кабул, където се намират учебната база в Афганистан.
По-рано Белият дом обяви времето за изтегляне на американските войски от Афганистан.
Очаква се това да стане до 11 септември 2021 година, когато се навършват 20 години от нападението на "Ал Кайда" в САЩ.
През февруари 2020 г. администрацията на Доналд Тръмп сключи споразумение с талибаните. Според договореностите до май 2021 г. всички чуждестранни сили трябва да напуснат Афганистан.
В момента има 2500 американски войници в Афганистан.
Източник: https://news.bg/

 

НАТО отрече: Не прехвърляме войски близо до Русия!

14.04.2021, 08:40

От НАТО отхвърлиха твърденията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че Алиансът прехвърля войски близо до границата с Русия.
"Всякакви внушения, че струпването на руски в и около Украйна е в отговор на разгръщането на такива от НАТО са абсурдни", категорични са от щаб-квартирата на Алианса.
Оттам отхвърлят и твърденията, че има струпване на военни части на НАТО в Балтийския регион. Предстоящите военни учения, които са планирани и оповестени отдавна не са насочени срещу Русия или други страни", допълват от Алианса и припомнят, че в Балтийските страни и Полша има 4 многонационални бойни групи от 5000 души още от 2017-та година и те са в отговор на руските агресивни действия срещу Украйна.
От НАТО напомнят още, че има еър полисинг в региона от 2004-та година, който определят като дълготрайно и рутинно присъствие.

 

На този ден

14.04.2021, 07:57

Любен Захариев Кондаков е роден в град Сливен на 14 април 1915 г. На 3 октомври 1937 г. завършва Военно на Негово Величество училище в 56-и випуск, произведен е в чин подпоручик и зачислен в Учебния орляк. От 1938 г. служи във 2-ри армейски орляк, от 1939 във Въздушните школи, от 1940 в Изтребителния полк.[1] Обучаван е на висш пилотаж в Изтребителна школа №1 (Jagdfliegerschule 1) край градчето Вернойхен (Werneuchen), източно от Берлин. След завръщането си в България е инструктор в българската изтребителната школа за висш пилотаж. Служи в Трети орляк на 6-и изтребителен авиополк и е един от най-добрите български пилоти по това време.
През 1943 – 1944 г. участва активно в защитата на София и линията Перник-­Брезник от бомбардировките на англо-американската авиация. Сваля или поврежда летящи крепости и води успешни въздушни боеве с ескортиращите изтребители. На 17 април 1944 г., „Черния Великден“ с големи загуби за София, софиянци и българските летци-изтребители, Кондаков излита от Божурище, начело на един от орляците от 18 самолета с мисията да пресрещнат врага далеч от столицата. Срещу тях се появяват 350 тежки бомбардировача, ескортирани от 100 изтребителя. В боя загиват шестима български пилоти: четирима пилоти от 2/6 орляк: подпоручик Веселин Рачев, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов и подофицер Атанас Кръстев и двама пилоти от 3/6 орляк: поручик Любен Кондаков и подпоручик Иван Стефанов.
Кондаков попада в клещи под кръстосания огън на две четворки вражески самолети. Въпреки че дълго им се изплъзва с майсторски маневри, бива улучен, свидетелстват участници в сражението. Използва релефа – лети по долината на река Струма, но близо до с. Дренково го разкриват и го прострелват.
Останалите летци от двата орляка все пак успяват със стрелбата си да повредят 5 летящи крепости и да свалят един „Мустанг“. В това сражение се проявява и втората българска „жива торпила“ Неделчо Бончев, който със самолета си се врязва във вражески бомбардировач.
В село Дренково, в местността Поповци, има паметник на лобното място на летеца капитан Кондаков. В София улица носи името „Капитан Любен Кондаков“.[2]
Военни звания: подпоручик (3 октомври 1937), поручик (3 октомври 1940), капитан (16 април 1944).

 

 

Преди 80 години българските войски навлизат в Македония

13.04.2021, 23:00

Венец пред Паметника на революционерите от Македония и Тракия в София на бул. "Стефан Стамболов" № 2 днес бе поднесен от представителна група на Българската национална комисия по военна история (БНКВИ). Преди 80 години, припомни председателят на комисията полковник от запаса проф. Димитър Минчев, „на 13 април 1941 г. в Скопие е учреден Български Централен Акционен Комитет (БЦАК), като ръководен орган на широка мрежа от местни акционни комитети в други градове на Македония. Създадени от  македонски българи с активно участие в легалния или нелегалния отпор срещу сръбското владичество, те изразяват волята на мнозинството от жителите на областта за присъединяване към България. Само седмица по-късно те организират посрещането на Българската армия в Македония като освободителка от чуждо потисничество.“
Пред паметника бе прочетена декларацията, с която БЦАК обявява присъединяването към България. По този повод проф. Минчев има книга „Българските акционни комитети в Македония – 1941 г.“, която  е преведена и на английски език. Съобщено бе, че на 19 април, понеделник, в ЦВК ще бъде отбелязана от комисията 80-годишнина от навлизането на българските войски в Скопие и други градове.
Научният секретар на БНКВИ проф. Светлозар Елдъров подчерта следното: „13 април 1941 г. е Цветница, само една седмица преди Великден, когато българската войска навлиза в Македония и е посрещната, като освободителка. Символичното на тази дата е още, че българите на 13 април 1941 г. сами обявяват освобождението си от сръбското потисничество и сами завявяват желанието си да се присъединят към българската държава. България няма как да отклони тази молба на българите от Македония, след като десетилетия наред се е борила за това. Така че България не е окупатор, не е агресор, тя е повикана от собствения си народ да въведе държавността в една бивша държава, която се разпада. Само три дни преди това, на 10 април, в Загреб е обявена независимостта на Хърватската държава. Кралство Югославия се разпада. Българите  в Македония пожелават да се присъединят към българската държава. Затова тази дата е историческа.“
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ВВС на САЩ трябва радикално да се променят, за да се противопоставят на Китай

13.04.2021, 22:55

ВВС на САЩ успешно са се противопоставили на китайско нападение над Тайван. Това е станало в рамките на мащабна симулирана военна игра (командно-щабно учение), която се е разиграла през миналата есен, но голяма част от средствата използвани за това, все още не съществуват. За това пишат от Defense News.
Изданието съобщава, че в рамките на симулацията ВВС на САЩ са постигнали пирова победа, като след сериозна загуба на хора и оборудване, са успели да изолират китайските сили в малък плацдарм на остров Тайван.

Симулацията се е разигравала в близкото бъдеще (около 2030 – 2035 г., като в текстът на Defense News, не се дава точна дата – бел. ред.)........Прочети още

 

Министър Каракачанов раздаде награди за ремонта на Су-25

13.04.2021, 20:08

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди представители на завода в Република Беларус, изпълнил ремонтно-възстановителните дейности и модернизацията на щурмовите самолети Су-25, както и военнослужещи и цивилни служители за проявения професионализъм при сътрудничеството с беларуската страна по този проект.
„За тези четири години свършихме някои добри неща за българската авиация, но това, което успяхме да изпълним на сто процента, е ремонтът и възстановяването на самолетите Су-25“, отбеляза министър Каракачанов
Церемонията по награждаването се състоя вчера, 13 април 2021 г. в Министерство на отбраната.
„Въпреки че имаше много скептици, въпреки че имаше много противници извън министерството, хора с догматично мислене, немислещи за българската авиация) ние успяхме да завършим този проект. Радвам се, че с нашите приятели от Беларус се разбрахме и те изпълниха една чудесна работа, както ме уверяват и командирът на ВВС и офицерите в авиобазата в Безмер). Оставяме на разположение на нашите ВВС един самолет, който е изключително важен“, допълни Каракачанов.
Министър Красимир Каракачанов изрази увереност, че доверието и сътрудничеството с беларуската страна ще продължат.
Награден знак „За принос към Министерството на отбраната“ получиха Павел Пинигин, директор на „558 Авиационен ремонтен завод“ – Република Беларус и Олег Мухачов, първи заместник-директор на завода. Те бяха отличени за доказан професионализъм и принос в развитието на военнотехническото сътрудничество с Република Беларус във връзка с успешното изпълнение на договора за възстановяване и ремонт на самолетите Су-25.
От българска страна с награден знак „За вярна служба под знамената“, първа степен бяха наградени полковник Милен Димитров, командир на авиобаза Безмер и о.з. полковник Валентин Иванов, предишният командир на базата. С наградни знаци и предметни награди бяха отличени още военнослужещи от авиобазата, както и експерти от Министерството на отбраната. На церемонията присъстваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров и други представители на министерството. - (видео)
Повече за ремонта, модернизацията и удължаване на живота на българските Су-25, както и за първите впечатления от новите способности на самолетите, може да прочетете тук.
Източник: https://aero-bg.com/

 

САЩ напускат Афганистан на 11 септември

13.04.2021, 19:51

Президентът на САЩ Джо Байдън ще изтегли всички американски войници от Афганистан през септември, пропускайки крайния срок 1 май, който бе договорен между талибаните и американците, информират "Вашингтон пост" и "Ройтерс", които се позовават на източници.
Очаква се Байдън да обяви плана.
Оттеглянето на американските сили ще съвпадне с 20 г. от терористичните атаки на 11 септември 2001 г., които предизвикаха най-дълго водената от САЩ война в историята на страната.
Държавният секретар Антъни Блинкън и военният министър Лойд Остин ще се срещнат с партньорите си от НАТО в Брюксел да ги информират.
Февруари 2020 г. администрацията на Доналд Тръмп сключи споразумение с талибаните. Според договореностите до май 2021 г. всички чуждестранни сили трябва да напуснат Афганистан.
В момента има 2500 американски войници в Афганистан.
Байдън заяви на първата си пресконференция миналия месец, че трудно могат да изпълнят крайния срок 1 май.
Войните в Афганистан, Ирак и Сирия струват на американските данъкоплатци повече от 1,57 трилиона долара от 11 септември 2001 г., според доклад на Министерството на отбраната.
Източник: https://news.bg/

 

Бомбардировките над София – един терористичен акт и черно петно в лицето на съюзниците

13.04.2021, 19:38

В една война няма победители, само жертви, а ако вярваме на философите, когато един живот приключва с насилие и няма възможност да направи света малко по-добър, тогава забелязваме загубите. На 13 април 1941 г. британски и американски самолети ще прелетят над София и за първи път ще ударят столицата. Резултатът от всичко това е разруха и поставянето на един особен край на така наречения мирен оазис на Балканите. Мнозина трябва да знаят, че България демонстрира една съвършена политика и дълго време се опитва да пази колкото се може повече своите поданици.
В това отношение Борис III не само може да се слави като перфектен лидер, но ни показва и нещо още по-впечатляващо – това е единствената страна, която дълго време може да лавира между едните и другите сили. През 1941 г. първите бомбардировки минават без жертви, но със сигурност няма да са последни. Необходими са около 2 години, за да може съюзниците да възобновят своите действия, причината е срещата между тримата „велики“ на Техеранската конференция, в която дори Сталин изразява желание да се започнат масови бомбардировки над Източна Европа с цел отслабване на врага. Това решение пропуска завинаги факта какво точно е фронт, тил и мирно население и до днес има силата на военно престъпление, но историята се пише от победителите, а не от победените.........Прочети още

 

Обрат: САЩ няма да се изтеглят от Германия и дори ще разположат още 500 войници

13,04.2021, 16:54

САЩ ще разположат допълнителни 500 войници в Германия, съобщи министърът на отбраната Лойд Остин на посещение в Берлин, цитиран от световните агенции.
Това бележи обрат в плановете на бившия президент Доналд Тръмп за изтегляне на около 12 000 американски войници от тази страна.
"Спряхме плановете" за изтегляне на войски, каза Остин на пресконференция с германската си колега Анегрет Крамп-Каренбауер.
"Информирах министъра за намерението ни да разположим за постоянно още около 500 войници в района на Висбаден от есента. Мисля, че това наше изпращане на още 500 войници говори за равнището на партньорството ни и за ангажимента ни към НАТО", добави той.
"Чудесна новина е, че не само президентът Байдън обяви, че плановете за изтегляне отпадат, а и че напротив, тези войски в Германия ще бъдат увеличени", заяви Крамп-Каренбауер, която определи решението като "много силен знак за единство".
В момента в Германия са разположени 34 500 американски военни.
Остин обеща, че Германия ще продължи да е важен партньор на САЩ в сигурността и икономиката в следващите години.
"Ето защо укрепването на отношенията ни с Германия е абсолютен приоритет на администрацията Байдън-Харис", каза той.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Ринг за бойни изкуства е най-новото спортно съоръжение в НВУ

13.04.2021, 16:35

Ринг за бойни изкуства е най-новото спортно съоръжение за курсантите в Националния военен университет „Васил Левски“. Всички момчета и момичета, които обичат бокса и смесените бойни изкуства, могат да тренират безопасно и да поддържат формата си, съобщават от елитното висше учебно заведение..
„Рингът е нов и е първото спортно съоръжение, което получихме по проекта за възстановяване на спортния комплекс. Монтиран е в битовия корпус, където имаме и фитнес зала, и зала за тенис на маса“, казва курсант старшина Никола Мерджанов, който е бил национален състезател по киокушинкай.
„Оказа се, че има много наши колеги, които имат желание да тренират бокс, въпреки че до този момент не са опитвали, не са поставяли ръкавици дори. Но боксът, а и бойните изкуства, са спортове, които носят самочувствие, тялото става тренирано и силно, така че е обясним интересът“, допълва и курсант мл. сержант Васил Спасов, който тренира MMA любителски.
Двамата курсанти са категорични, че бойните спортове осигуряват по-добра физическа издръжливост от тренировките във фитнеса, учат на концентрация, защото изискват състезателите да взимат бързи решения.
„Освен това в ринга можеш да изгориш в пъти повече мазнини, отколкото, ако само спортуваш във фитнес залата. Бойните спортове ти дават усещане за дистанция и здравословни граници“, казва още Васил Спасов.
Идея за организирането на вътрешен турнир по бокс и смесени бойни изкуства, се посочва още в съобщението, обсъждат курсантите и техните командири и момчетата не крият, че се надяват това състезание да стане факт много скоро.
Източник: http://otbrana.com/

 

Канада забрани да се изнасят безпилотни технологии за Турция

13.04.2021, 13:30

Канада забрани износа на свои безпилотни технологии за Турция, съобщи външният министър на страната Марк Гарно, цитиран от Ройтерс.
До решението се стигна след потвърждаването на информацията, че тези технологии са използвани от азербайджанските военни при боевете с Армения за Нагорни Карабах в края на миналата година, предаде БНР.
Отава преустанови разрешителните за износ на канадски безпилотни технологии за Турция миналия октомври. Тогава започна разследване на информацията, че в боевете с арменците азербайджански дронове са били екипирани с канадски технологии за наблюдение и прицелване, които са им били предоставени от Турция.
От турското посолство в Отава заявиха, че Анкара очаква от съюзниците си в НАТО да се въздържат от „неконструктивни стъпки, които ще се отразят негативно на двустранните отношения и които подкопават солидарността в страните-членки на НАТО“.
Източник: https://www.dnes.bg/

 

Турция освободи арестуваните адмирали, защитили Конвенцията от Монтрьо

13.04.2021, 12:08

Съдът в Анкара освободи срещу подписка 14-те адмирали в оставка, които бяха арестувани след публикувано от тях писмо в защита на Конвенцията от Монтрьо и срещу промените в конституцията на Турция, предава ТАСС.
По информация на телевизия CNN Türk, адмиралите продължават да бъдат част от съдебното производство, водено от прокуратурата на Анкара. Наложена им е забрана да напускат пределите на провинция Анкара и да пътуват в чужбина.
Властите настояха в ареста да остане адмирал Енгун Менге по обвинение в сговор с цел подкопаване на конституционния ред, но съдът реши все пак да освободи и него срещу подписка.
На 4 април в социалните мрежи се появи писмо, подписано от 104 адмирала в оставка, в което заявяват, че са обезпокоени от обсъждането на темата за създаване на канал „Истанбул” успоредно с Босфора и Конвенцията от Монтрьо за режима на проливите Босфора и Дарданелите заради опасността международният акт да бъде отменен. Те призоваха да бъдат прекратени всякакви дискусии относно възможността страната да излезе от конвенцията. Военните подчертаха, че трябва да се запази и действащата в момента конституция на Турция на фона на инициативата на президента Реджеп Тайип Ердоган да бъде разработена нова.
Последваха няколко ареста, като в заявлението си до съда прокуратурата подчерта, че безпокойството заради Конвенцията от Монтрьо е използвана само като претекст за изразяване на недоволство от плановете за промяна на конституцията. В това властите съзряха опит за разколебаване на общественото мнение и уронване на позициите на ръководството на страната.
Позицията на адмиралите в оставка предизвика остра реакция от страна на редица високопоставени политици и на президентската администрация.
Източник: https://www.actualno.com/

 

 

Русия предупреди Турция и света

12.04.2021, 23:00

На фона на изостряне на конфликта в Източна Украйна Москва предупреди страните по света да не доставят оръжие на Киев, предаде ДПА, съобщи БТА.
"Приканваме всички отговорни страни, с които комуникираме - и Турция е една от тях - настоятелно им препоръчваме да анализират ситуацията и постоянните войнствени изявления на режима в Киев и също така ги предупреждаваме да не поощряват тези милитаристични аспирации", каза в Египет руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.
Става дума за доставката от Турция на бойни дронове "Байрактар", за които Украйна е сключила договор през 2019 г. Лавров разкритикува и разполагането на американски военни кораби в Черно море. Той заяви, че остава без отговор въпросът какво търсят САЩ на хиляди километри от своята територия.

 

Пловдив отбeляза Международния ден на авиацията и космонавтиката

12.04.2021, 21:48

По случай Международния ден на авиацията и космонавтиката днес се проведе ритуал по отдаване на почести с полагане на венци и цветя на барелефа на Юрий Гагарин до Международен панаир - Пловдив. Строят на почетния караул и оркестъра от състава на Съвместното командване на специалните операции, беше приет от началника на гарнизона Пловдив и командир на СКСО генерал-майор Явор Матеев.
На тържеството присъстваха още заместник-кметът  на гр.Пловдив г-н Тодор Чонов, почетният консул на Руската Федерация в Пловдив г-н Георги Гергов, кметове на райони, общински съветници, военно-патриотични съюзи, граждани и гости на града.
Отбелязването на годишнината завърши с поднасянето на венци и цветя в памет на първия човек, полетял в космоса.
Източник: http://otbrana.com/

 

Започна командно-щабното учение на Военноморските сили „Морски щит - 2021“

12.04.2021, 20:52

От 12 до 16 април командването на Военноморските сили провежда двустепенно командно-щабното учение „Морски щит - 2021“. Целта е да се усъвършенства взаимодействието между щабовете на военните формирования на ВМС при планиране, подготовка и провеждане на самостоятелна морска операция по мисия „Отбрана“. Офицер, планиращ учението е командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.
Командно-щабното учение „Морски щит – 2021“ се провежда при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, свързани с неразпространението на COVID-19. Част от участниците в учението действат от пунктовете за постоянна дислокация.
В рамките на учението ще се провери приложимостта на стандартните оперативни процедури на командването на ВМС за планиране и провеждане на операции.
Източник: https://www.mod.bg/bg/

 

Военната академия даде началото на честванията по повод 200 години от рождението на своя патрон Георги С. Раковски

12.04.2021, 20:48

Военната академия даде началото на честванията по повод 200 години от рождението на своя патрон Георги Стойков Раковски, които се навършват на 14 април. Първото събитие, посветено на делото на българския революционер и възрожденец, бе научна конференция на тема „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“, която ще продължи и през утрешния ден. Събитието е под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и на министъра на културата Боил Банов. В откриването на форума участваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на обраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, началникът на Военна академия генерал-майор Груди Ангелов, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов и др.
Работата на научния форум протича в три тематични кръга: „Георги Раковски – патриархът на българското националноосвободително движение“, „Георги Раковски – ученият и творецът“ и „Личността на Георги Раковски в международен план“. Целта е да бъде отдадено признание към паметта и подвига на великия патриот, възрожденец и основател на двете Легии, предхождащи съвременната Българска армия.
Началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов заяви, че Раковски е един от пазителите на държавността в онези тъмни времена. По думите му българската държавност оцелява, за да се превърне във фундамента, върху който се възстановява новата българска държава. Според ген.-майор Ангелов по времето на Раковски изграждането на независима българска държава е абсолютно невъзможно без организиран процес на отделяне на българската държавност от господството на управленската система в Османската империя. „Политическото освобождаване не е единствената трудност. Необходимо и отърсване от религиозното и духовното потисничество в нея. Цялата активна дейност на Георги Раковски може да бъде подведена под един общ знаменател – усилие за съхраняване и укрепване на българската държавност“, допълни той. Според него липсата на свобода обрича индивида на пълно обезличаване и скотско съществуване. Ген.-майор Ангелов подчерта, че за Раковски освобождаването на българската народност от османския деспотизъм е невъзможно по мирен начин и затова той призовава българите да не си въобразяват, че свободата се придобива без кръв и без скъпоценна жертва. „Посвещавайки живота си на добруването на българската държавност, Георги С. Раковски дава съществен принос за полагането на устоите на независимата българска държава“, каза още Груди Ангелов.
Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов отбеляза, че приносите на Георги Раковски са неизмерими. „Раковски се издига до нивото на теоретик. Едва на 5 март 1946 г. Георги Раковски е определен за патрон на Военната академия. Защо именно Георги Раковски? Той е идеологът и стратегът на българското национално движение“, заяви Запрянов. По думите му още през 50-те години на 20 в. Военна академия започва обучението на първите докторанти. „Военна академия нито за миг не се отклонява от своята мисия, следвайки идеите на своя патрон. Военната академия разполага със солидна основа“, отбеляза още Запрянов.
Зам.-министърът на културата Амелия Гешева допълни, че Военната академия носи с чест и достойнство името на Георги Раковски и носи заветите му. „Със своята пламенна публицистика, с личния си пример, Раковски успява да възпитава няколко поколения свои последователи. Вярвам, че и днес имаме необходимост от неговите напътствия. Вярвам, че сме способни и можем. За Министерството на културата е огромна чест да участва в тържественото отбелязване на юбилея“, каза още Амелия Гешева.
Зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов подчерта, че Раковски е учител не само на цяло поколение възрожденски дейци, но е и най-значимият идеолог за Национално освобождение. „От името на кмета на Столична община и от свое име искам да приветствам всички вас. Тази конференция е много важна стъпка за това огромната личност на Раковски да получи това признание, което дължим в 21 в. Раковски е учител не само на цяло поколение възрожденски дейци, но е и най-значимият идеолог за Национално освобождение“, заяви Чобанов. По думите му Раковски е радетел със свободно и независимо българско образование. „Наша мисия е непрекъснато да укрепваме паметта му и да преосмисляме огромното му значение. Нека в следващите дни да предадем завета на Раковски на младото поколение и да прегърнем със сърцето и душата си неговите идеи, които са актуални и днес“, каза още Тодор Чобанов.
Създадената преди 109 години Военна академия получава името „Георги Стойков Раковски“ с регентски указ от 5 март 1946 г. От тогава Академията, като институция с национален и международен престиж, с гордост носи неговото име. - (видео)
Източник: http://www.focus-news.net/

 

България иска да вкара свои хора в космическия център на НАТО

12.04.2021, 17:05

България ще се опита да има представители в новия космически центъра на НАТО. Вече тече подбор на кандидати, които да преминат специализирана подготовка, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Според плановете на НАТО космическият център трябва да бъде изграден във военната база Рамщайн в Германия. Центърът ще изпълнява предимно координиращи функции в наблюдението на Космоса. Наблюдатели не изключват на по-късен етап Рамщайн да се превърне в команден център за отбранителни действия. Той се приема като отговор на разработваните от Русия и Китай антиспътникови системи, които могат да заглушават и дори свалят спътници.
"В НАТО космосът е приет като оперативен домейн. В момента тази концепция се операционализира, предстои изграждането на космически център на Алианса. Нашата амбиция е да имаме свои представители в него", каза адмирал Ефтимов, който посети Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката и отбелязването на 60 години от полета на първия космонавт в Космоса.
"Мисля и съм убеден, че има с какво да се гордеем като нация, която е с традиции в авиацията и впоследствие допринася много в развитието на космонавтиката", добави той.
Адмирал Ефтимов припомни, че за Военновъздушните сили (ВВС) приоритет е успешното приемане и усвояване на изтребителите F-16 Block 70, с което авиацията ни стъпва в 21-ви век.
Сред ключовите проекти са също придобиването на нови трикоординатни радари, дистанционно управляемите системи за далечно и близко наблюдение, за командване, управление и целеуказване, за съвременна противовъздушна отбрана. - (видео)

 

Шведското разузнаване предупреждава за натрупване на "усъвършенстван защитен щит" в Калининград

12.04.2021, 16:40

Швеция се опасява, че в случай на въоръжен конфликт, Русия, поне на първия етап, ще се окаже по-силна поради постоянното натрупване на военен потенциал близо до границите.
В продължение на цялата 2020 г. военната дейност на руските сили на сушата и в морето става все по-интензивна, заяви в интервю за Svenska Dagbladet шефът на шведското военно разузнаване. В същото време Калининград е важен елемент от руския „усъвършенстван отбранителен щит“, подчертава статията.
Изпълняващият длъжността ръководител на военното разузнаване (MUST) Даниел Олсон преди няколко дни присъства на закрито заседание на шведския парламент и разказа на членовете на комисията по отбрана и външни работи как се отнася военното разузнаване към това, че съседните на Швеция региони стават "по-малко сигурни", съобщава Svenska Dagbladet.......Прочети още

 

Подбираме кадри за космическия център на НАТО

12.04.2021, 16:25

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави личния състав на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски и на Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката днес, 12 април. “Командно-преподавателският състав и курсантите влагат усилия, умения, енергия и жар да възстановят традициите, заедно да надградим и създадем условия за устойчиво бъдеще“, заяви адмирал Ефтимов в словото си във ВВВУ „Георги Бенковски“. Той изрази задоволство, че идеята за възстановяване на ВВВУ се е оказала работеща, съобщава Пресцентърът на МО.
„Пред очите ви расте нещо стойностно, за което поколения са отдали сили и енергия, превърнали са го в своя кауза. Вие имате своето предизвикателство да го възстановите и да го поставите в съвременните реалности. С признание към вашите предшественици, отправяме днес своя поглед напред и нагоре“, посочи адмирал Ефтимов. Той изрази убеденост, че има с какво да се гордеем като нация с традиции в авиацията и принос за развитието на космонавтиката.
„Светът се променя с бързи темпове и се развива високотехнологично, a нашата задача е да отговорим реципрочно, да бъдем адекватни и да можем да реагираме на предизвикателствата пред системите за сигурност. В основата на това до голяма степен стоят подготовката и образованието“, категоричен бе началникът на отбраната. Той посочи, че модернизацията и технологичното развитие на армията са основни цели, залегнали в Стратегическия преглед на отбраната, Програмата за развитие на Въоръжените сили 2032 и в Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. Адмирал Ефтимов подчерта, че за Военновъздушните сили (ВВС) приоритет е успешното приемане и усвояване на изтребителите F-16 Block 70, с което авиацията ни стъпва в 21-ви век. Сред ключовите проекти са също придобиването на нови трикоординатни радари, дистанционно управляемите системи за далечно и близко наблюдение, за командване, управление и целеуказване, за съвременна Противовъздушна отбрана.
„В НАТО космосът е приет като оперативен домейн. В момента тази концепция се операционализира, предстои изграждането на космически център на Алианса. Нашата амбиция е да имаме свои представители в него, изработва се национална позиция и се залагат доктринални и концептуални документи, които трябва да намерят своето практическо приложение и в учебните програми“, заяви адмирал Ефтимов. Той допълни, че България има кадри за този център, като се осъществява подбор на кандидати за специализирана подготовка, за да имаме своето национално представителство при откриването на този център.
Началникът на ВВВУ „Г. Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски отбеляза, че в утвърждаването на България като държава, която развива авиационна наука и участва в космическите изследвания, винаги активно са се включвали възпитаниците на висшето военно авиационно училище. „Няма нито една страна с нашите мащаби и население, която да е с двама космонавти и да е извела на орбита повече от 150 апаратури, прибори и системи, с които са проведени около 300 експеримента на борда на различни спътници и орбитални станции. Страната ни е 18-ата в света според класацията на ООН за държави, изпратили собствена научна апаратура в Космоса, шеста със собствен космонавт, трета, която произвежда специална космическа храна и е изпратила втори космонавт, само след СССР и САЩ“, припомни бригаден генерал Радойски в словото си пред курсанти и преподаватели.
В отговор на журналистически въпрос за поддръжката на учебната авиация, адмирал Ефтимов поясни, че тя е в обхвата на Закона за обществените поръчки, съгласно който има множество процедури и възможности за обжалване, в резултат се срещат определени затруднения. „Те са незначителни и не влияят пряко на подготовката на курсантите и на пилотите от ВВС. Надявам се към средата на годината да бъдат преодолени и да имаме такава бройка учебни самолети, която позволява нарастване на летателните часове“, категоричен бе началникът на отбраната.
За отбелязване на 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса адмирал Ефтимов награди отличили се курсанти с книгата на изобретателя, инженера и авиатора Асен Йорданов „Вашите криле“. „Имате ли крилете на младостта, на дръзновението, на вашата амбиция – хоризонтите са отворени пред вас“, призова ги той.
В рамките на своето посещение във ВВВУ „Георги Бенковски“ началникът на отбраната разгледа битовия корпус, изцяло ремонтиран през последната година. Той проведе среща с командването на Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия по въпросите на учебната авиация.
Източник: http://otbrana.com/

 

Във Военновъздушната учебна база стажът на курсантите-летци минава на нов етап

12.04.2021, 13:11

Във Военновъздушната учебна база – Долна Митрополия, летателният стаж на курсантите-летци Випуск 2021 г. набира все по-високи темпове. Бъдещите пилоти завършиха в срок още един етап от подготовка си и на 9 април бяха допуснати до изпълнение на самостоятелни полети, съобщават от ВВС-формированието.
Съгласно регламентиращите документи стажът на курсантите започна с теоретична подготовка, след което преминаха към етап за възстановяване на летателната подготовка. Обучението им се провежда на самолет “Pilatus” РС-9М с паралелно използване на тренажора. С бързи и стабилни темпове курсантите възстановиха подготовката и летателните си умения, придобити по време на предходния стаж. След като достигнаха до готовност за изпълнение на самостоятелни полети, бяха реализирани контролни полети за установяване нивото на подготовка. Контролите бяха изпълнени от майор Тихомир Тодоров – летец-инструктор в авиобазата с богат методически опит и дългогодишен стаж. Той сподели: „ елементите на полета бяха изпълнени на отлично ниво и завършиха със самостоятелни кацания. Курсантите са възстановили техниката на пилотиране по кръга. След като изпълних контролите ги допуснах до изпълнение на самостоятелни полети.“
Първите курсанти, които полетяха самостоятелно са старши сержант курсант Александър Недялков и старши сержант курсант Янул Димитров. Те изпълниха по два полета по кръга. Заключението на инструкторския състав бе, че полетите и кацанията са изпълнени за оценка „Отличен“.
Младите пилоти доказват своите качества и ентусиазъм не само в небето, а и в учебните кабинети. Само преди месец старши сержант курсант Александър Недялков бе удостоен от Националното представителство на студентските съвети с престижната награда „Студент на годината“ за 2020 год., в направление „Сигурност и отбрана". Старши сержант Янул Димитров стана подгласник в конкурса за наградата „Студент на годината“ в направление „Сигурност и отбрана“.
През настоящата седмица и останалите курсанти-пилоти от випуска ще извършат самостоятелни полети. От тук нататък пред тях стоят нови предизвикателства. Стажът продължава с усъвършенстване на подготовката – полет в зона прост пилотаж, зона сложен пилотаж, полет по маршрут. В средата на месец юни ще се проведат семестриални и държавни изпити.
Източник: http://otbrana.com/

 

Конфликтът Русия - САЩ обръща Черно море в полигон

12.04.2021, 08:04

До няколко дни разрушителите “Доналд Кук” (DDG-75) и “Рузвелт” (DDG-80) на американския флот ще влязат в Черно море през Босфора. Турция изпрати съобщение на страните участнички в Конвенцията от Монтрьо за преминаване на американските бойни кораби от Средиземно в Черно море между 14 и 15 април. “Те ще останат в Черно море до 4 и 5 май”, обяви Анкара.
Това се случва на фона на изостряне на ситуацията в югозападната част на Украйна. Присъствието на два ескадрени миноносеца в региона “би предоставило допълнителни възможности за проследяване на активността на Русия и способност по-добре да се реагира на непредвидени обстоятелства, ако внезапно възникнат”, пише американското издание “Драйв”.
През последните седмици украински служители и представители на Запада изразяват тревога от все по-честите нарушения на примирието в Донбас и трупането на руски войски по границата с Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.
САЩ посочват, че Русия струпва повече войски по източната граница на Украйна, отколкото когато и да било от 2014 г., когато анексира Крим и подкрепи проруските сепаратисти в Донбас. Москва обвини некрайбрежните сили от НАТО, че увеличават военноморската си активност в Черно море.
“Заслужава да се отбележи, че всеки голям конфликт с участието на Русия и САЩ в този регион ще превърне Черно море в полигон за противокорабни ракети, където руските войски ще имат значително предимство, поне на началния етап”, пише “Драйв”.
През март военни издания посочиха, че Русия има възможности да потапя кораби на НАТО в Черно море, по-специално на американския флот. През същия месец “Драйв” съобщи, че щатските миноносци тип Arleigh Burke, базирани в Испания, разполагат със системи за радиоелектронна борба AN/SLQ-62 Transportable Electronic Warfare Module-Speed To Fleet (TEWM-STF), способни да подавят руските противокорабни ракети П-800 “Оникс”.
Междувременно Турция обеща подкрепа на Украйна в конфликта с Русия. Президентът Володимир Зеленски се оплака на Реджеп Ердоган в Истанбул за милитаризацията на Крим и заяви, че позициите на Киев и Анкара по заплахите в Черноморския регион, както и по отговора на тези заплахи съвпадат, предаде Ройтерс. Турция поддържа териториалната цялост и суверенитет на Украйна и не признава анексията на Крим.
На съвместна пресконференция Ердоган призова да се сложи край на “тревожните” развития в Донбас и допълни, че Турция е готова да окаже всякаква необходима подкрепа.
Украйна изпробва за пръв път турския дрон “Байрактар”, който е на въоръжение в армията на Киев, над зоната за силови операции в Донбас.
В Крим реагираха, че подкрепата на Турция прилича на сцена от поемата на Вергилий “Енеида”, когато след троянския жрец човек иска да възкликне: “Бойте се от данайците, които носят подаръци”. На полуострова твърдят, че с такъв съюзник като Турция Зеленски няма нужда от врагове, пише “Лента.ру”.
Ситуацията е многопластова, изглежда като напрежение между САЩ-НАТО и Русия около Украйна. Но турският бригаден генерал от запаса д-р Наим Бабюроглу, преподавател от университета в Истанбул “Айдън”, коментира така темата, цитиран от БГНЕС:
“Подсилвайки и провокирайки напрежение в Украйна, САЩ искат да привлекат на своя страна страните от ЕС, предимно Германия, която има обширни търговски връзки с Русия. Също САЩ се стремят да отделят Турция от Русия.
Друга цел на САЩ е, че като засилят своите военноморски сили и военно присъствие в Черно море под предлог за украинската криза и с цел намаляване на влиянието на Русия тук, така да превърнат и Черно море в зона на конфликт. По такъв начин ще направят от Русия страна, която непрекъснато е заета с кризи в региона. За целта обаче САЩ трябва да използват Дарданелите, Мраморно море и Босфора.
С други думи трябва да се заобиколи Конвенцията за проливите от Монтрьо. По време на грузинската криза през 2008 г., когато САЩ искаха да нахлуят в Черно море, Турция отказа да пропусне американските кораби през проливите. Следователно САЩ сега смятат, че с нарастването на напрежението между Турция и Русия заради Украйна Анкара ще смекчи режима на Монтрьо и ще им позволи да навлязат в Черно море.
По този начин, с получаването на такова разрешение от Турция, САЩ се надяват да осигурят превъзходство в борбата за влияние срещу Русия и да формират фронт заедно с крайбрежни държави като Румъния, България и Грузия. Поради тази причина САЩ искат да прекроят Конвенцията за проливите от Монтрьо в своя полза. И това е капан за Турция и капан за конвенцията от Монтрьо. Турция трябва да види този капан и да не споделя ключа към този документ с никоя държава.”
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

На 12 април цял свят отбелязва Денят на авиацията и космонавтиката

12.04.2021, 07:44

На този ден през 1961 г. с легендарните си думи “Поехали”, съветският космонавт, военният летец Юрий Алексеевич Гагарин поема към Космоса и извършва първият в историята пилотиран космически полет с кораба "Восток".
На 12 април 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, в поле в Саратовска област.
Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути и остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света. - (видео)
Космонавтиката е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати. Термина „космонавтика“ въвежда Г. Е. Лангемак.
Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз.
Едно от най-голямото достижение в областта на космонавтиката е стъпването на човек на Луната на 21 юли 1969 г.: американският астронавт Нийл Армстронг прави първата крачка по повърхността на естествения спътник на Земята с думите: „Това е малка крачка за човек, но огромен скок за цялото човечество“.
Ето няколко важни събития в усвояването на космоса:
   - 4 октомври 1957 г. - първият изстрелян изкуствен спътник на Земята (СССР).
   - 12 април 1961г. - първият полет на човек в космоса (Юрий Гагарин, СССР).
   - 18 март 1965 г. - първо излизане на човек в откритият космос (Алексей Леонов, СССР).
   - 21 юли 1969 г. - първото стъпване на човек на Луната (Нийл Армстронг, САЩ).
   - 19 април 1971 г. - започва работа първата орбитална станция (СССР), по-късно - съвместно със САЩ, създаване на международната станция.
   - 3 март 1972 г. - старт на първият апарат, напуснал пределите на Слънчевата система (Пионер-10, САЩ).
   - 12 април 1981 г. - извеждане на орбита на първият кораб за многократно използване (Колумбия, САЩ).
В специална страница и американската космическа агенция НАСА отбелязва днешния Ден на авиацията и космонавтиката.
“12 април е голям ден в историята на космоса – преди двадесет години стартира първата мисия на совалка. На този ден през 1961 г., руският космонавт Юрий Гагарин стана първият човек в космоса, като прави 108-минутен полет в орбита на космическия кораб “Восток 1″. Вестници като The Huntsville Times приветстваха постижението на Гагарин.”- казват от сайта на НАСА. - Още Космос

 

 

Откриха паметна плоча на граничаря Цветослав Симеонов

11.04.2021, 23:06

На 10 април в с. Галиче бе открита паметна плоча на загиналия граничар Цветослав Иванов Симеонов, съобщава vratzadnes.com. Поводът бе 35 години от героичната му гибел на 13 април 1986 г. при изпълнение на воинския си дълг при охраната на държавната граница.
Десетки членове на дружествата „Граничар“ към СОСЗР пристигаха с развети знамена за церемонията.  Черната мраморна плоча е поставена на родния му дом  в Галче, където се състоя кратка церемония. На нея бе припомнена биографията на достойния син на България. Той е роден на 3 ноември 1966 г. в Галиче. Тук заавършва основно и средно образование. Постъпва в армията и е разпределен в 18 гранична застава „Анибал“ в с. Дълги дел под връх Сребърна. Там оставя отлични впечатления, като скромен, дисциплиниран, трудолюбив, спретнат и винаги засмян. Става уважаван боец, готов да се притече на помощ.
На 13 април 1986 г.  получава бойна заповед за наряд, заедно с младши сержант Красимир Кръстев да проверят района на връх Сребърна до 340 гранична пирамида. Времето рязко се влошава, разразява се гръмотевична буря  изпълнявайки дъга си  по опазване на границата, редник Симонов загива от мълния.  Остава завинаги там, където малък паметник напомня за смелостта му. Делото му, обаче не е забравено, той остава завинаги в спомените на служилите с него.
В началото на тази година публикация напомня за гибелта на Симеонов. Веднага се подема инициатива за поставяне на паметна плоча, която да напомня за редник Симеонов. Тя е направена с дарения на бивши граничари. Панахида в памет на Цветослав Симеонов отслужи отец Галин. Главният секретар на СОСЗР полковник от запаса Павел Станев връчи възпоменателен адрес на майката Йорданка Симеонова, на сестра му Мария Маркова   на племенниците Сашо и Павел. Те получиха плакети с лобното място  и книги, разказващи за тежката мисия на граничарите. С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетна паметта на героя. На паметната плоча и гроба му бяха поставени цветя. Сред участниците бе кметът на Галиче Страхил Стоянов, председателите на дружествата във Враца Иван Петков, в Козлодуй Младен Ушатски и представители на Видин, Монтана, Плевен, Ловеч и други градове. Всички се снимаха за спомен пред паметника на загиналите във войните в центъра на Галиче и похвалиха кмета за обновяването на кметството, училището и на други обществени сгради. Събитието завърши с почерпка в дома на своеобразния домакин Иван Петков, който бе издигнал специална гранична пирамида  в двора си по повод на събитието.
Източник: http://otbrana.com/

 

Британски генерали плашат Лондон с ЧВК “Вагнер” до памперси за да увеличат бюджета за отбрана

11.04.2021, 20:40

Британският министър на отбраната Бен Уолъс (на снимката) в интервю за “Телеграф” реши да вдъхне нов живот на старите партенки за руската ЧВК “Вагнер”, за да оправдае увеличението на разходната част на бюджета за отбрана. Именно за тази цел митичната „руска заплаха“ е измислена от чуждите правителства и генерали.
В края на миналата година британският премиер Борис Джонсън обяви увеличение на непланираните военни разходи на страната с 21,83 млрд. долара. Това не се е случвало от края на Студената война. Решили са да сплашат народа за да не задава излишни въпроси. Използвани бяха гръмки антируски изявления, ретушираха сателитни изображения, произведени в САЩ, както и напълниха медиите с лъжи.
Естествено, вагнеровците, чиято смелост и доблест са като кост в гърлото на колективния Запад, също не избегнаха атаките. Лондон не крие опасения, че ЧВК “Вагнер” ще му обърка всичките геополитически карти. САЩ отдавна беснеят заради своите неуспехи в Сирия и Либия.
Британците в ЦАР и Северноафриканските страни са свикнали да действат зад гърба на американците, но тези страни не могат да задоволят апетита им. Потомците на колониалистите искат да грабнат колкото е възможно повече, но тук се изпречват вагнеровците, защитават мирните хора, смазват терористите, не им позволяват да унищожават суверенни държави.
В допълнение към рекордното увеличение на бюджета за отбрана, британските власти насочиха усилията си към формирането на нова разузнавателна служба, чиито задачи ще включват противодействие на руските разузнавачи и вагнеровци. За тези цели се планира да бъдат изразходвани три милиарда лири.
Междувременно Уолъс продължава да храни сънародниците си с истории за присъствието на ЧВК “Вагнер” в Африка, а доказателствената база е изградена върху фалшиви материали в медиите и партенки от Африканското командване на САЩ. Момчета, обвиненията трябва да се основават на факти, а мокрите фантазии да си останат в спалнята, в които вероятно всички редовно се мотаете.
Журналистите безброй пъти са разкривали лъжите на Африканското командване. Само че англосаксонците не могат да вдянат това по никакъв начин. Не е изненадващо, че вестник “Телеграф” включи в своя русофобски материал фалшификат от американския генерал Брадфорд Геринг, който твърди, че руснаците уж са пребоядисали изтребителите, прехвърлени в Сирия и след това са ги доставили в Либия. Журналистите разобличиха фалшификата, установявайки, че янките просто са снимали руски изтребители в сирийската авиобаза “Хмеймим” и са дорисували идентификационните знаци на самите руски ВКС. Е, не са ли идиоти?
Не е изненадващо, че британските генерали използват авторитета на ЧВК “Вагнер”, за да оправдаят увеличението на разходите за отбрана в страната.
Според главния редактор на списание “Архонт” Антон Бредихин, „Лондон трябва по някакъв начин да оправдае инфлацията на бюджета за отбрана, така че трябваше да признаят несъвършенството на своите разузнавателни стратегии и методи. Това означава, че ако основното ударение в обяснението на разширяването на бюджета за отбрана е направено към “руската заплаха”, то става очевидно, че Русия е далеч пред британците, на недосегаемо разстояние”.
Лондон и Вашингтон атакуват Русия, когато се опитват да оправдаят собствената си агресия на територията на други суверенни държави.
Експертът е убеден, че британците „следват тенденцията”. “Ако в САЩ говорят за ЧВК Вагнер", то и във Великобритания ще го направят. От друга страна е много странно да се бориш с тези, които побеждават тероризма. Подобни изявления, като това във вестника, говорят за успеха и авторитета на „вежливите хора“ от ЧВК “Вагнер”, смята той.
Трябва да се признае, че истеричните викове на представители на колективния Запад срещу ЧВК “Вагнер“ за пореден път потвърждават, че руснаците успешно защитават и прокарват руските интереси в света. Между другото, сирийците смятат вагнеровците за смели воини, които са завърнали мира на тяхна земя. В Сирия вече е издигнат паметник на ЧВК “Вагнер” в знак на благодарност за спасяването на сирийския народ от ужасите на международния тероризъм. Арабската република не беше унищожена като държава, разкъсана на парчета, за да заграбят нейните природни ресурси, както мечтаха американските мултинационални компании.
Не е изненадващо, че Лондон се бои, че плановете му ще бъдат осуетени от руснаците. Не трябва да се страхува. Просто така ще стане.
Източник: https://pogled.info/

 

САЩ ще разположат ударно въоръжение в космоса под предлог за борба срещу хиперзвука

11.04.2021, 19:38

Изпълнителният директор на американската отбранителна корпорация “Рейтиън” Грег Хейс (на снимката), говорейки във Вашингтонския икономически клуб, заяви, че бъдещата отбрана на САЩ срещу маневрени хиперзвукови ракети, разработени от Русия и Китай, вероятно ще разчита на мощни микровълнови оръжия, които могат да унищожат електрониката на ракетата.
Хейс добави, че енергийните оръжия с микровълнова излъчвател са едно от „нещата, по които работим днес”. “Като вземем мощен микровълнов импулс и унищожим електрониката в ракетите, вероятно можем да разрешим този проблем“. Заслужава да се отбележи, че технологията на микровълните, която е способна да деактивира електрониката на големи разстояния, представлява сериозна заплаха за човешкото здраве и повдига въпроси от присъстващите в залата. „Това оправдано ли е? Абсолютно”, отговори Хейс на Вашингтонския икономически клуб.
Сред многото варианти за разполагане на електромагнитни оръжия, разработени от “Рейтиън”, се открояват няколко основни. Първо, това е разположение на наземни неподвижни обекти, второ, на кораби, по аналогия със системата за противоракетна отбрана “Иджис”, а третият, най-вероятният вариант е разположението на борда на космически кораби.
В първия случай Пентагонът може да срещне значителни трудности в лицето на местното население, тъй като електромагнитното оръдие не е обикновен радар, а няколко пъти по-мощен. Това почти сигурно ще предизвика протести от местното население и няма смисъл да се поставят неподвижни обекти в необитаеми райони поради ограничения радиус на поразяване.
Във втория случай пак ще има отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Ако бъде разположено на кораб, Министерството на отбраната на САЩ ще трябва да мисли за смяна на екипажа след всяка бойна употреба или изпитване на оръжията си, а старият екипаж с голяма степен на вероятност ще трябва да бъде изпратен в пенсия за инвалидност . И кой войник би се съгласил да отиде да служи на кораб, който буквално го убива. Всеки с елементарни знания е наясно, че EMP не работи както в известния блокбъстър „Матрицата“ и може да доведе до сериозни последици за тялото.
Третият вариант остава - в космоса. Всички изисквания за оръжията са изпълнени: липса на хора, мобилност, идеални условия на околната среда, но има едно „НО“. Договорът от 1967 г. за неразполагане на оръжия в космическото пространство забранява инсталирането на този тип оръжия на космически кораби. Ако има сателит, оборудван с EMP, Съединените щати ще могат лесно да се отърват от космическите обекти на своите геополитически конкуренти, приписвайки това на техническа повреда в случай на претенции.
Разглеждайки как САЩ се оттеглят от основните международни споразумения за сигурност, не е трудно да се предвиди начинът на действие на Вашингтон. Освен това САЩ вече изпитват технология за насочено електромагнитно излъчване в космоса, както обявиха още през май 2020 г., изпращайки космическия кораб X-37B в космоса.
Въз основа на това можем да предвидим два сценария: САЩ просто ще игнорират всички обвинения в нарушения на Договора за космическото пространство или просто ще се оттеглят от споразумението, обвинявайки всички останали, че го нарушават.
Източник: https://pogled.info/

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще посети Висшето военновъздушно училище

11.04.2021, 13:30

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще посети утре, Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов той ще поздрави командно-преподавателския състав и курсантите по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката, съобщава Пресцентърът на МО. (За тези, които не са информирани припомняме, че семинарът, посветен на 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса, който трябваше да се проведе по същото време във ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия под патронажа и с участието на президента Румен Радев, се отлага, заради противоепидемиологичните мерки.)
ВВВУ „Георги Бенковски“ е неразривно  свързано с овладяването на Космоса. Негови възпитаници са учени, които участваха в създаването на апаратури за изследване на космическото пространство, както и двамата ни космонавти, които наредиха България сред космическите страни.
За отбелязване на 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса министър Каракачанов ще подари на курсантите книгата на изобретателя, инженера и авиатора Асен Йорданов „Вашите криле“.
Във Висшето военновъздушно училище министър Каракачанов и адмирал Ефтимов ще разгледат  битовия корпус, изцяло ремонтиран през последната година.
Същия ден началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще проведе среща с командването на Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия по въпросите на учебната авиация.
Източник: http://otbrana.com/

 

Турция се отказа от покупка на хеликоптери от Италия на фона на дипломатически скандал

11.04.2021, 12:25

Турските власти прекратиха сделка за закупуване на учебни хеликоптери за техните ВВС от италианския военно-промишлен консорциум „Леонардо“ . Както вестник La Repubblica пише в неделя, съответният договор на стойност 70 милиона евро е трябвало да бъде подписан в понеделник, но турската страна е обявила преждевременно отлагане на фона на изявленията на италианския премиер Марио Драги за турския президент Реджеп Тайип Ердоган от последната седмица, предава TACC.
Според вестника цялата сделка, в резултат на която машините AW169 е трябвало да заменят старите Agusta-Bell 206, може да доведе до загуба за италианската страна в размер на 150 млн. евро. La Repubblica твърди, че други обсъждани икономически договори, включително в енергийния сектор, също са били застрашени. Според изданието по този начин Анкара се опитва да окаже натиск върху Рим, за да получи официално извинение.
По време на пресконференция в четвъртък Драги разкритикува турския президент за инцидента с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и в този контекст го нарече "диктатор". Това веднага бе последвано от извикване на италианския посланик в Анкара. Няколко турски министри осъдиха изявленията на Драги. По-специално, според италианските медии, турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк посочи, че „Италия, където е роден фашизмът, не може да дава уроци по демокрация“.
Обемът на търговията между Италия и Турция преди пандемията достигна 17 млрд. евро. В Турция работят почти 1500 хиляди италиански компании.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Германският министър на отбраната призова Русия да обясни придвижването на войски към Украйна

11.04.2021, 08:27

Министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер призова Москва да обясни придвижването на руски въоръжени сили в териториите, граничещи с Украйна, съобщи РИА Новости. Това стана с публикация в "Туитър“.
"Ако Русия няма какво да крие, тогава тя би могла лесно да обясни кои войски се придвижват, къде и с каква цел", пише Крамп-Каренбауер.
По-рано френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан призова Русия чрез механизмите на ОССЕ да обясни мотивите за движението на руските войски към източната граница на Украйна и Крим.
Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че Украйна се превръща в потенциално взривоопасна територия. Според него, всяка държава, граничеща с нестабилен регион ще предприеме необходимите мерки за собствената си сигурност. Той също така подчерта, че Русия не е заплашвала и не заплашва никоя държава в света.
Песков също отбеляза, че Русия премества войски в рамките на своята територия и по свое усмотрение.
Говорителят на външното министерство Мария Захарова от своя страна заяви, че е безсмислено да се наблюдава движението на руските войски на руска територия.
През април 2014 г. украинските власти започнаха военна операция срещу самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР, които обявиха независимост след преврата в Украйна през февруари 2014 г. Всеобхватно примирие за прекратяване на огъня влезе в сила през юли миналата година.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Днес се навършват 143 години от учредяването на Георгиевската лента

11.04.2021, 07:49

Руско-турската освободителна за българите война от 1877-1878 г. има непреходно значение и за самите руснаци. Неслучайно тогава e учредена Георгиевската лента като висш отличителен знак за героизъм.
Учредяването на отличието е много любопитно. Когато руският император Александър II заповядал главнокомандващите на Дунавската и Кавказката армия да представят списък на отличилите се, се оказало, че онези, които са извършили най-блестящите подвизи – Нижегородски и Северски драгунски полк, вече са получили всички установени награди.
Тогава с указ от 11 април 1878 г. императорът създава нова военна награда – Георгиевската лента. Тя се поставя на знамето на полка „и не се сваля при никакви обстоятелства“.
Георгиевската лента е част от Георгиевския орден за военни заслуги и е сред най-почетните военни отличия на руската армия.
Символът на победата представлява 30-сантиметрова панделка с три черни и две оранжеви линии, която руснаците завързват на ръцете си, в петлиците на саката, по чантите, на антените на автомобилите. Черно-оранжевите цветове на Георгиевската лента в Русия се тачат като символ на военна доблест и слава. В дните около Девети май в страната тези ленти са навсякъде. Акцията ”георгиевска лентичка” преминава под лозунга “Помня и се гордея”, посветена е на подвига на участниците във войната и е израз на признателност към ветераните. - (видео)

 

 

Единственият депутат в новия парламент генерал от армията е Кольо Милев

10.04.2021, 19:54

ЦИК обяви снощи списъка с избраните кандидати за народни представители. От избирателния район в Търговище в парламента влиза бригаден генерал от запаса Кольо Милев (на снимката). Той е от „БСП за България“. Беше депутат и член на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание. Прегледът на имената в списъка на ЦИК навежда на мисълта, че този път генералитетът отстъпи сериозно в надпреварата за представителство на българския народ. В 44-ото Народно събрание имаше четирима депутати с висши офицерски звания от запаса – генерал Константин Попов, генерал Симеон Симеонов, вицеадмирал Пламен Манушев и бригаден генерал Кольо Милев, а в 43-ото Народно събрание бяха генерал Михо Михов и вицеадмирал Пламен Манушев.
От познатите имена в досегашната Комисия по отбрана в списъка на ЦИК виждаме Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС и Джейхан Ибрямов от ДПС.    
От „Демократична България – обединение“ в парламента влиза офицерът от запаса Велизар Шаламанов, завършил ВВВУ „Георги Бенковски“. Има опит като заместник-министър на отбраната, министър на отбраната и директор в структурите на НАТО.
Съвсем новото лице е полковник от запаса Александър (Сашо) Александров (на снимката в дясно). Той влиза в парламента от партия „Има такъв народ“, като втори в плевенската листа. Иначе е отлично запознат с работата в Народното събрание и особено в Комисията по отбрана, където беше главен експертен сътрудник през последните четири години. Бил е началник на отдела по интеграцията и оперативната съвместимост в Генералния щаб, Заместник-военен представител на България в НАТО (2004-2006), началник на отдел в МО за укрепване на мерките за укрепване на доверието във военната област (ДОВСЕ, ВД и Открито небе) и началник на Офиса на НАТО в Скопие (2012-2014 г.)
Завършил е Висшето военно училище "В. Левски", Велико Търново –през 1980 г., Военна академия в Москва - 1990 г., Висш колеж по отбраната на НАТО в Рим - 2001 г., краткосрочни (30 дневни) курсове в Командната академия на Бундсвера в Хамбург - 1996 г.; Училището на НАТО в Оберамергау, ФРГ - 2003 г. Центъра на ООН по операции по поддържане на мира в Райхенау, Австрия - 1994 г. Има участия в редица операции и учения на НАТО.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Южнокитайско море не е сцена за хегемонията на САЩ

10.04.2021, 17:17

На 7 април военноморският флот на САЩ приключи ученията си в Южнокитайско море, които бяха водени от самолетоносача „Теодор Рузвелт“ (CVN-71). За тази година самолетоносачът за трети път навлиза в този район, което още веднъж доказва, че САЩ са се превърнали в най-голямата заплаха за мира. Въпреки това обаче опитите на Вашингтон са обречени на провал, пише Радио Китай.
Според статистиките, през 2020 г. американски военни кораби са прекосили Виетнамско море 10 пъти, а самолетоносачът е навлязъл три пъти в територията над Южнокитайско море след като Джо Байдън пое президентския пост.
Припомняме, че тази година се навършват 30 години от диалога между Китай и членките на АСЕАН, а двустранното сътрудничество показва голяма сила и жизненост, особено в сътрудничеството за овладяването на пандемията през миналата година и успешното подписване на Споразумението за всеобхватно регионално икономическо партньорство, което ще даде силен тласък за изграждането на общността на споделената съдба между двете страни.
Неотдавнашните интензивни посещения на външните министри на четири страни-членки на АСЕАН в Китай са силен знак, че съседните държави се надяват да насърчат добрите отношения и мира, вместо да се превърнат в инструмент за хегемонията на САЩ.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Пожар при кацане на американски ВТС C-17A Globemaster III

10.04.2021, 13:30

При кацане на ВТС на ВВС на САЩ C-17A Globemaster III възниква пожар в нишата на лявата основна стойка, който се разпространява и по фюзелажа. Пожарът бързо е изгасен от летищната противопожарна служба. - (видео)
За сега няма информация колко големи са нанесените щети. Но от снимките може да се предположи, че едва ли скоро самолетът ще полети.
Авиационното произшествие е станало вчера, 9 април 2021 на летището на авиобаза Чарлестън, щат Южна Каролина. Екипажът е изпълнявал полет от Европа.
Вероятна причина за пожара е прегряване на спирачките на колелата на лявата основна стойка.
Самолетът С-17А (р.н. 10-0223) е от състава на 437-мо военно-транспортно авиокрило.
Последният известен инцидент с ВТС С-17А е от 20 октомври 2020 г., когато екипажът успява да кацне на летище Кандахар (Афганистан) с отказ на предната стойка.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

На днешния ден през 1979 година полетя първият ни космонавт Георги Иванов

10.04.2021, 08:00

На 10 април 1979 г. в 20.35 ч. московско време от космодрума Байконур, СССР в орбита около Земята е изведен космическият кораб „Союз-33“ с екипаж: командир на кораба Николай Рукавишников и космонавт изследовател българският гражданин майор Георги Иванов.
Полетът се изпълнява в съответствие с програмата „Интеркосмос 1300“. На височина 330 км са изпълнени 31 пълни обиколки около Земята. Задачата на полета предвижда скачване с орбиталната станция „Солют-6“ и провеждане на космически изследвания в продължение на 7 денонощия.
Поради отказ в работата на основния двигател на системата за управление на космическия кораб скачване с орбиталната станция „Салют-6“ не се осъществява. Центърът за управление взима решение за прекратяване на полета и завръщане на космонавтите на Земята.
При започване на снижението двигателят за намаляване на скоростта на космическия кораб работи повече от разчетното време. Налага се изключването му от космонавтите. Траекторията на снижение става по-стръмна и космонавтите са подложени на претоварване по-голямо от предвиденото. Благодарение на тяхното хладнокръвието и точни действия полетът завършва нормално. Приземяват се успешно в 19.35 ч. на 12 април 1979 г. на 320 км югоизточно от град Джесказган, Казахстан, СССР.
Продължителността на полета в Космоса е 1 ден, 23 часа и 1 минута. - Завръщането на Сатурните (видео)
**********
Полетът на Союз-33
През април 1979 г. Георги Иванов става първият български гражданин напуска пределите на родната ни планета. Мисията на съветския космически кораб „Союз-33“ до орбиталната станция „Салют-6“, обаче за малко не се превръща в трагедия.
Какво се е случило тогава?
Програмата „Интеркосмос” стартира в началото на 1967 г. и предвижда тясно сътрудничество между СССР и близките му съюзници по отношение на изучаването на космическото пространство. Първоначално в нея влизат България, Румъния, Унгария, Чехословакия, Полша, Източна Германия, Монголия и Куба, но впоследствие сътрудничеството е разширено до страни като Виетнам, Афганистан, Сирия, Индия и дори Франция.........Прочети още

 

 

Союз МС-18 успешно достигна до МКС

09.04.2021, 23:40

Космическият кораб Союз МС-18 успешно достигна до Международната космическа станция (МКС), след като бе изстрелян по-рано днес, 9 април 2021 г. от космодрума Байконур.
Корабът носи личното име „Ю. А. Гагарин” в чест на 60-годишнината от първия полет на човек в космоса. Командир на кораба е Олег Новицкий, а на борда oще е и Пьотър Дубров и астронавта Марк Ванде Хей. Първите двама са от „Роскосмос”, а Марк Ванде Хей е от NASA.
Стартът стана в 12,42 часа местно време време (10,42 часа в България) от 31-ва площадка на космодрума в Байконур, Казахстан. Космическият кораб бе изстрелян с ракета-носител Союз-2.
1а. - (видео)
Стартът премина абсолютно нормално, а самият полет стана по т.нар. „свръхбърза” траектория за скачване с МКС. Това се случи след само две орбити около земята и точно три часа и 22 минути след старта, корабът „Ю. А. Гагарин” се скачи с МКС. Люковете бяха отворени няколко часа по-късно и екипажът на Союз МС-18 се присъедини към седемте космонавти и астронавти, намиращи се в момента на станцията. - (видео)
Марк Ванде Хей се присъедини официално към екипажа на Союз МС-18 само месец преди старта, макар и той да тренираше за това още от началото на 2021 г. Първоначално, екипажът на кораба щеше да е изцяло руски, но NASA се договори за място чрез частната американска компания Axiom Space. Тя купи мястото от „Роскосмос”, а в замяна, NASA ще ѝ даде едно място на свой космически кораб през 2023 г.
Няма яснота колко ще продължи мисията на двамата руски космонавта и американецът. През октомври тази година с МКС ще се скачи Союз МС-19, но се предполага, че на борда му ще има един професионален космонавт, плюс актриса и режисьор, които ще заснемат кратък филм на борда на станцията. Седмица по-късно, Олег Новицкий ще върне филмовия екип на земята с Союз МС-18, а Пьотър Дубров и Марк Ванде Хей ще останат още на борда на станцията, като е възможно двамата да се върнат едва през следващата пролет.
Тези планове, обаче все още са полуофициални и официалната информация от „Роскосмос” е че полетът на Союз МС-19 ще е с изцяло руски професионален екипаж. Преди полета Ванде Хей потвърди, че няма твърда дата за завръщането му и то може да се проточи, но ветеранът астронавт заяви, че се вълнува от продължителния космически полет, който му предстои.
NASA се опитва да се презастрахова, като осигурява непрекъснатото присъствие на астронавт на борда на МКС. Официалната концепция на агенцията включва полети на разменни начала – руски космонавти да летят на американски космически кораби, а американски астронавти да летят на Союз. Това ще става на основата на бартер, но официална договорка за това няма.
На 17 април се очаква на земята да се върне тричленния екипаж на Союз МС-17, а на 22 април със станцията да се скачи екипажът на мисията Crew-2. Четиримата астронавта от Crew-1, които в момента са на МКС, ще се върне на 27 април. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Научна конференция, посветена на Георги С. Раковски, ще се проведе във Военна академия

09.04.2021, 23:28

Предвидената двудневна научна конференция с международно участие на тема: „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“ ще се състои, съобщават от Министерството на отбраната. Тя се организира от Военна академия за достойно отбелязване на 200 години от рождението на патриарха на българското националноосвободително движение, които се навършват на 14 април. Откриването ще бъде на 12 април, понеделник, от 10 ч. По-рано бе съобщено, че семинарът, посветен на 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса, който трябваше да се проведе по същото време във ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия под патронажа и с участието на президента Румен Радев, се отлага, заради противоепидемиологичните мерки.
Конференцията във Военна академия се провежда под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на културата Боил Банов. В откриването на форума ще участват заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на обраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и началникът на Военна академия генерал-майор Груди Ангелов.
Работата на научния форум ще протече в три тематични кръга: „Георги Раковски – патриархът на българското националноосвободително движение“, „Георги Раковски – ученият и творецът“ и „Личността на Георги Раковски в международен план“. Целта е да бъде отдадено признание към паметта и подвига на великия патриот, възрожденец и основател на двете Легии, предхождащи съвременната Българска армия.
Създадената преди 109 години Военна академия получава името „Георги Стойков Раковски“ с регентски указ от 5 март 1946 г. От тогава Академията, като институция с национален и международен престиж, с гордост носи неговото име.
Източник: http://otbrana.com/

 

Южна Корея показа първия прототип на KF-X

09.04.2021, 22:27

Южнокорейската аерокосмическа компания KAI официално показа първият прототип на многоцелеви изтребител създаден в рамките на проекта KF-X (Korean Fighter eXperimental). Церемонията се състоя на 9 април 2021 г., в завода на компанията в Сачон. - (видео)
По време на церемонията бе обявено, че изтребителят ще носи означението KF-21 и името Boramae (보라매), което на корейски означава млад ястреб. Сред гостите бяха южнокорейския президент Мун Дже-Ин и министърът на отбраната на Индонезия Прабоуо Субианто.
Първият прототип се очаква да полети в началото на 2022 г., като преди това с него ще се извършат серия от наземни тестове. Общо в изпитателната програма ще бъдат задействани шест прототипа. Вторият и третият вече се строят и ще са готови тази година, а последните три догодина. Два от прототипите ще са двуместни.
Очаква се през 2026 г. да започне серийното производство, а до 2028 г. да са готови първите 40 изтребителя. До 2032 г. южнокорейските ВВС трябва да разполагат със 120 машини от този тип, които да заменят сега използваните изтребители F-4E и F-5E/F.
Първоначалната версия на изтребителя ще се казва Block 1 и ще е предназначена само за операции „въздух – въздух”. Block 2 ще има многоцелеви способности, като в момента не е ясно, кога ще се появи тя.
Разходите по проекта KF-X се оценяват на около $7,9 млрд., като 20% от тях трябва да поеме Индонезия, която иска да придобие 48 машини. В последните години има множество индикации, че страната не участва, така както трябва, във финансирането на проекта, но фактът, че на церемонията присъства военният министър на страната, а на прототипа имаше и индонезийския флаг, показват, че Индонезия все още е част от проекта.
KF-21 е трудно влиза в традиционната класификация на поколенията – при него ще бъдат взети сериозни мерки за намаляване на радарната и инфрачервена сигнатура, но той няма вътрешни отсеци за носене на оръжие. От KAI понякога го определят, като поколение 4,5 и обясняват, че ще бъде много по-боеспособен от F-16, но значително по-евтин за придобиване и експлоатация от F-35. Програмата стартира през далечната 2001 г., но бе съпроводена с множество отлагания, технически трудности и липса на бюджет.
KF-21 ще има максимална излетна маса от 25,4 тона, свърхзвукова скорост, полезен товар от около 7,7 тона и далечина на полет от 2900 km. Самолетът ще се задвижва от два F414-GE-400K. Под всяко полукрило ще има три точки за окачване на боен товар, плюс четири точки за окачване на ракети „въздух – въздух” под фюзелажа. Отделно ще има точки за окачване на целеуказващ контейнер отстрани на корпуса.
65% от компонентите, системите и агрегатите на KF-21 са създадени и ще се произвеждат в Южна Корея, включително AESA радара, бордния компютър и системата за управление.
KAI се надява да експортира 350 броя от KF-X в рамките на жизнения цикъл на програмата.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Турция е уведомила Русия за преминаването на американски военни кораби към Черно море

09.04.2021, 17:38

Турция е уведомила Русия за преминаването на американски военни кораби към Черно море в съответствие с Конвенцията от Монтрьо. Това потвърдиха за TACC от руското посолство в страната.
По-рано стана ясно, че САЩ са информирали Турция, че два от техните военни кораби ще преминат през Проливите на 14 и 15 април, за да бъдат разположени в Черно море, където ще останат до 4 и 5 май съответно.
Движението им е на фона на екскалиращото напрежение в Донбас и съобщенията за прехвърлянето на руски войски по границата с Украйна. Германия поиска Русия да изтегли войските си, докато Москва обвини Киев в провокации.
„Преди 15 дни ни беше изпратено известие по дипломатически канал, че два американски военни кораба ще преминат към Черно море в съответствие с Конвенцията от Монтрьо“, заявиха от турското външно министерство.

 
 

Шефът на Пентагона тръгва на обиколка в Израел и Европа

09.04.2021, 13:25

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще посети в идните дни Израел, Германия, Обединеното кралство и централата на НАТО в Брюксел, за да разговаря с правителствени и военни лидери, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Пентагона.
Остин ще отпътува от САЩ утре, но точната му програма още не е съобщена.
В Израел той ще се срещне с премиера Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Бени Ганц, за да обсъди общи приоритети и да потвърди ангажимента на Вашингтон към запазването на военното превъзходство на Израел над съседите си.
В Европа шефът на Пентагона ще разговаря с германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британския министър на отбраната Бен Уолас.
С германския си колега Остин ще обсъди въпроса за американските военни в Германия, а със Столтенберг как алиансът да противодейства на дестабилизиращото поведение на Русия, на все по-силния Китай, на тероризма и глобалните предизвикателства, като климатичните промени и коронавируса.

 
 

Румъния започна да използва S-100 за гранична охрана

09.04.2021, 08:45

Румънската гранична полиция започна да оперира с безпилотния вертолет Camcopter S-100. Това съобщиха от производителя австрийската компания Schiebel.
Апаратите S-100 са базирани в румънското пристанище Мангалия, като те се използват за регулярни операции по наблюдение над корабния трафик, охрана на пристанищните комплекси в Румъния и евентуално участие в операции по търсене и спасяване, ако такова е нужно.
Услугата се предоставя на румънската Гранична полиция от Европейската агенция по морска безопасност (EMSA) в рамките на договор, който агенцията има с Schiebel за предоставяне на подобни услуги. Той е сключен през ноември 2018 г.
Според прессъобщението на Schiebel, в услугата се включва не само Румъния, но и България. Преди това EMSA е разполагала безпилотните вертолети и във Франция, Дания, Финландия и Хърватия.
Ханс Георг Шибел, председател на борда на Schiebel Group е заявил, че експлоатацията на S-100 в интерес на EMSA е потвърдила високите му характеристики.
Camcopter S-100 e безпилотен вертолет, който широко се използва за военни, парацивилни и цивилни операции по света. Максималната му излетна маса е около 200 kg, a задвижването е от ванкелов двигател. Може да бъде опериран денем и нощем, както и в сложни метеорологични условия. Далечината на която може да бъде управляван е 200 km, продължителността на полет е до 10 часа, има таван от 5500 km и може да носи полезен товар от 34 kg.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Defense News: Нарастващото военно сътрудничество между Русия и Китай предвещава нови проблеми за НАТО

09.04.2021, 08:05

На последната среща на външните министри на НАТО темата за Китай излезе на преден план, пише в своята статия "NATO’s focus on China is too narrow" за Defense News почетният сътрудник на Американския център "Атлантически съвет" и бивш старши директор в Съвета за национална сигурност на САЩ по въпросите на отбраната и контрола на въоръженията Ханс Бинендик.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че алиансът не смята Пекин за свой враг, но възходът на КНР гарантира "директни последици" за сигурността на блока. Изброявайки силните държави, които представляват заплаха за други страни, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на първо място посочи Китай.
Очевидно НАТО разбира, че с Китай трябва да се съобразява, но в същото време, както отбелязва авторът на статията, „много от американските партньори в трансатлантическия блок все още възприемат твърде тясно китайското военно влияние върху алианса“.
По отношение на Пекин съюзниците се съсредоточават върху заплахата от китайските инвестиции в европейска инфраструктура, уязвимостта на веригите за отбранителни доставки, които използват китайски стоки, зависимостта от китайските технологии и твърде голямото политическо влияние на КНР в Източна и Югоизточна Европа.
ЕС предприема стъпки за разрешаване на проблемите си, но Бинендик твърди, че мирогледът на НАТО трябва да надхвърли рамките на Европа и да види "по-голямото предизвикателство", което Китай създава в сферата на сигурността.
Както изтъкнаха колегите-анализатори на Атлантическия съвет в неотдавнашния си доклад „The China Plan: A Transatlantic Blueprint for Strategic Competition“ /Китайският план: Трансатлантически план за стратегическа конкуренция:/“, в настоящият „евроцентричен“ подход на алианса се пропускат четири взаимосвързани фактора за Китай, които биха могли да окажат силно влияние върху блока.
Първо, САЩ ще обръщат все повече внимание на Китай, като адаптират към него скоростта на своята военна модернизация. Бюджетът за отбрана на КНР нараства бързо и нарастващата му армия е все по-сериозен проблем в индийско-тихоокеанския регион за Америка, която в момента няма средства за допълнителни военни разходи.
При такива обстоятелства „европейският театър на действието може да получи по-малко внимание, отколкото когато Русия се смяташе за голяма сила, представляваща основната заплаха“.
На второ място, активно развиващите се военни отношения между Китай и Русия също могат да се превърнат в сериозен проблем за НАТО. Въпреки че досега партньорите отхвърляха идеята за официален военен съюз, и двете страни не са против да спекулират за такава перспектива. Например миналата година руският президент Владимир Путин коментира темата за потенциалния съюз: „Като цяло нямаме нужда от това, но теоретично е напълно възможно да си представим подобно нещо“.
Както авторът на статията обръща внимание, двете страни често провеждат съвместни учения и си сътрудничат тясно във военно-индустриалния комплекс.
Това сътрудничество с руския индустриален потенциал и китайските технологии, каза Бинандик, може да осигури на страните по-модерни оръжейни системи, с които те могат да се противопоставят на съюзниците на Америка. Освен това подкрепата на Китай може да „даде на Русия увереност във военната й активност в Европа“, смята експертът.
Третият фактор, който не бива да се пренебрегва от съюзниците в НАТО, са амбициозните глобални проекти на Китай като „Пояс и път“, „Полярен път на коприната“ или „Цифров път на коприната“.
Независимо дали по този начин Пекин се опитва да ограничи свободата на корабоплаването, да извърши машинации в киберпространството или да вкара по-бедните страни в "дългови капани", заплахите от такова поведение са от значение за всички членове на НАТО, настоява Бинендик.
Последният фактор, според автора, се крие в перспективата за „нежелан“, но все пак възможен конфликт между САЩ и Китай поради твърде агресивното териториално разширяване на последния. В такава ситуация Европа няма да може да остане настрана. Потенциалната война между Пекин и Вашингтон едва ли ще бъде ограничена до един регион, какъвто беше случаят с американските войни в Корея и Виетнам.
Европа поне ще почувства финансовите затруднения от конфронтацията с Китай. Освен това Америка може да използва член 5 от споразумението за взаимна отбрана на НАТО. „А САЩ вероятно ще се сблъскат с необходимостта да пренасочат значителна част от своята армия към Азия, оставяйки Европа по-уязвима към руския авантюризъм“, добавя анализаторът.
Като се имат предвид тези фактори, Бинендик препоръчва ЕС да работи за укрепване на собствените си отбранителни способности, да изпълни своята част от работата, за да ограничи Китай в Азия, като уведоми Пекин, че съюзниците на САЩ са готови поне да подкрепят Америка икономически и политически.
НАТО трябва да бъде предпазлив и по-активен в изграждането на отношения със съюзниците на САЩ в Азия.
„Тези стъпки са в интерес на Европа.
Не бива да ги възприемате като войнствено отношение - по-скоро начин за избягване на грешни сметки в отношенията с Китай и продължаване на сдържането на Русия “, настоява авторът на статията. Всичко това може да се комбинира със сътрудничество с КНР в области като изменението на климата, борбата с пандемиите и неразпространението на ядрените оръжия.
Източник: https://blitz.bg/

 
 

На този ден

09.04.2021, 07:41

На 9 април 1919 г. в Стара Загора в семейството на учители е роден Христо Василев Костакев. Завършва през 1937 г. гимназия в Стара Загора, а две години по-късно след успешно издържан конкурсен изпит е приет за летец във ВНВУ София. През 1941 г. е изпратен на специализация в Кралската въздухоплавателна академия в гр. Казерта, Италия. На 3 януари 1942 г. е произведен в чин подпоручик. Разпределен е на летище Божурище в Първи разузнавателен орляк. В края на 1943 г. завършва Изтребителната школа в Долна Митрополия. В началото на 1944 г. е приведен в 6-и изтребителен полк в Карлово. Лети на изтребител „Девоатин“ 520 и „Месершмит“-109. Христо Костакев участва активно в отбраната на страната по време на англо-американските бомбардировки в 3/6 орляк. На 30 март 1944 г. във въздушен бой прострелва Б-17 „Фортрес“, самолетът се взривява и поразява втори Б-17. Така в една атака сваля две „летящи крепости“. Самолетът на Костакиев също попада под ударите на осколките, но успява да кацне . Общо участва в 11 въздушни боя, както и във втората фаза на войната срещу Германия. След 9 септември лети на съветския изтребител „Як“-9 в Балчик и Божурище. През 1946 г. е уволнен като „царски офицер“.
От 1956 г. до пенсионирането си лети в селскостопанския авиоотряд в Стара Загора. Умира на 19 юни 1994 г. в Стара Загора.

**********

На 9 април 1925 г. е роден Симеон Стефанов Симеонов в с. Шейново, Казанлъшко. След завършване на основното си образование през 1939 г. постъпва в габровското електротехническо училище. Става член на РМС, командир на бойна група. През 1944 г. се включва в Габровския партизански отряд.

През 1946 г. завършва Школата за запасни офицери-летци в Казанлък, Народно военновъздушното училище „Георги Бенковски“, 1947 г., Военна академия „Г.С. Раковски“ 1958 г., Генералщабна академия „К. Е. Ворошилов“ в Москва 1961 г., Командир на 19-и изтребителен полк 1951г., Командир на 10-а изтребителна дивизия 1951 г., Командващ ВВС, Командир на 10 Смесен авиационен корпус 1961 г., Кандидат на военните науки 1971 г., Командващ ПВО и ВВС от 1973 до 1975 г., Заслужил летец на България, 1974 г.

Лети на 10 типа витлови и 12 типа реактивни самолета. Генерал-полковник Симеон Ст. Симеонов е свързан с едни от най-важните моменти в развитието на българската авиация след 1945 г., когато се извършва превъоръжаване с реактивна материална част, подготовка на летателния състав за полети нощем в сложни метеорологически условия 1953 г, организационно развитие на военновъздушните сили (ВВС). Създава се Фронтова авиация в лицето на Смесения авиационен корпус – най- голямото въздушно съединение, на което той е и първият командир, въвеждат се нови способи за бойни действия, нови видове подготовки.

Под негово ръководство през 1974 г. се подготвят три проекта за създаване на Музей на авиацията в Пловдив, задача, която той с особена жар се опитва да осъществи.  Умира на 24 май 1975 г.

 
 

 

Проведе се Oсновната планираща конференция за учението „Бриз 2021”

08.04.2021, 23:05

На 8 април 2021 година, в Щаба на Военноморските сили в град Варна, се проведе Oсновната планираща конференция за националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2021”, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Успоредно с представителите от ВМС на Република България,  по видеоконферентна връзка активно участие взеха и военнослужещи от останалите видове въоръжените сили на Република  България, както и чуждестранни представители от 12 страни – членки на НАТО и партньори. От море в мероприятието се включиха и щабовете на постоянните корабни военноморски групи на НАТО, които са традиционни участници в учението.
Конференцията бе открита от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев. Бяха обсъдени основните дейности, касаещи подготовката и провеждането на предстоящото учение.
В рамките на мероприятието, съвместно с представители на участващите правителствени и неправителствени организации, бяха дискутирани и сериалите по междуведомствено сътрудничество, които ще бъдат изпълнени по време на учението „Бриз 2021“.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Музеят на авиацията отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката

08.04.2021, 22:32

От 10 до 12 април 2021 г. Музеят на авиацията в Крумово ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката, 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и 60 години от първия полет на човек в Космоса. Това съобщиха оттам.
По случай празника посетителите на Музея ще имат възможност да разгледат фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“. Тя представя част от снимките, направени от Георги Иванов по време на полета на космическия кораб „Союз-33“, които са дарени на Музея от самия него.
И в трите дни любителите на историята ще имат възможност да се запознаят с презентацията „Юрий Гагарин в България“. Тя разказва за посещението на първия човек, летял в Космоса, осъществено само 40 дни след като той прави 108 минутната обиколка на Земята с космическия кораб „Восток 1“. В презентацията са използвани архивни снимки от фонда на Музея, съхранили еуфорията по време на посещението на Гагарин в София, Пловдив, Казанлък, Плевен, Варна.
И в трите дни – 10, 11 и 12 април 2021 г., Музеят ще посреща посетители от 9.00 до 17.00 часа с обичайните си входни такси.

 

Наградиха с юбилейни медали офицери от запаса, членове на Съюза на ветераните от войните

08.04.2021, 16:59

Снимка Димитър БебеновСъс заповед на министъра на отбраната за активна военно-патриотична дейност с юбилейни медали „75 години от Втората световна война“ са удостоени полковник от запаса проф. Марин Калонкин – дългогодишен заместник-председател на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) и капитан I ранг от запаса Марин Петков – дългогодишен главен секретар на СВВБ. Отличията връчи полковник от запаса Диян Валянов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО. Той поздрави наградените от името на директора на дирекцията Иво Антонов, благодари за съвместната работа със СВВБ и пожела успех в по-нататъшната дейност.  От своя страна председателят на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов връчи юбилейни медали „75 години от Победата над фашизма“ на полк. Валянов, полк. Калонкин и кап. Петков.
Преди това се проведе заседание на Изпълнителното бюро на Централния управителен съвет на СВВБ, на което бе отчетена дейността през първото тримесечие на годината. Констатирано бе, че независимо от тежката обстановка във връзка с пандемията от COVID-19 са изпълнени редица задачи в социалното и здравното осигуряване, както и във военно-родолюбивата дейност. СВВБ е подкрепил финансово четирима ветерани, които са в тежко здравословно състояние. На 30 ветерани от страната са преведени парични средства от МО по линия на материалното подпомагане. На централно ниво, както и в областите и общините продължава реализирането на инициативите във връзка със 75 години от края на Втората световна война и участието на Българската армия в нейния заключителен етап. Обсъдено бе участието, в зависимост от обстановката, в проявите на Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май и Деня на Победата – 9 май. Разпространена бе информация от президентството на Световната федерация на ветераните от войните във връзка с мерките в условията на пандемия.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Руски МиГ-31 прихвана норвежки шпионски самолет

08.04.2021, 16:20

Руски изтребител МиГ-31 прихвана разузнавателния самолет на кралските норвежки военновъздушни сили, приближаващ се до руската граница над Баренцово море, който в крайна сметка се върна обратно, съобщи в сряда Националният център за контрол на отбраната на руското министерство на отбраната, цитиран от СМИ.
"На 7 април руският контрол на въздушното пространство откри въздушна цел над територията на Норвегия, приближаваща се до руската граница", казаха от руското Министерство на отбраната.
"За да се идентифицира въздушната цел и да се предотвратят нарушения на границата, беше вдигнат изтребител МиГ-31 от силите за противовъздушна отбрана на Северния флот", добавиха те.
Руският екипаж идентифицира целта като самолет за радиотехническо разузнаване и електронна война Falcon-20 на Кралските норвежки военновъздушни сили и го придружи над Баренцово море.
След като чуждестранният самолет промени курса и се отдалечи от руското въздушно пространство, МиГ-31 се върна безопасно на летището за базиране. Полетът на руския изтребител е извършен в строго съответствие с международните правила.

 

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

08.04.2021, 13:18

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение „Белгород“ К-329. Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със своите 184 метра, както и първата в състава на руския флот от проект 09852, на борда на която ще има нов отсек за подводни безпилотни апарати „Посейдон“.
Официалната информация е изключително малко – известно е, че K-329 е спусната на вода през април 2019 година. На церемонията витлата ѝ бяха внимателно покрити – според данни от открити източници тяхната необичайна конструкция прави „Белгород“ толкова тиха. Тя ще бъде въоръжена с атомни торпеда от междуконтиненталния клас „Посейдон“.
20-метровият „Посейдон“ е способен да се потапя на дълбочина 1000 м и да се движи със скорост над 100 мили. Тази скорост се постига благодарение на „въздушна смазка“: част от парата от турбините под формата на мехурчета заобикаля корпуса, като така намалява съпротивлението. Според специалисти реакторът на „Посейдон“ използва за охлаждане течен метал.
Атомната подводница „Белгород“ ще може да носи шест „Посейдона“. В хода на държавните изпитания тя ще бъде тествана заедно с торпедото, предаде РБ.Вторият носител  се строи в "Севмаш" - атомната подводница по проект 09851 "Хабаровск". - Още подводници

 

Байдън затяга мерките за притежание на оръжие

08.04.2021, 12:54

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че ще разработи мерки за затягане на регулациите на притежаването на оръжия, съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирана от агенция БГНЕС.
"Президентът се ангажира да предприеме стъпки за намаляване на всички форми на насилие с огнестрелно оръжие", се казва в документа. В него се подчертава, че Байдън няма да чака, докато Конгресът на САЩ одобри съответните законопроекти, а самият той ще предприеме мерки в съответствие с правомощията на президента. В тази връзка администрацията обяви редица мерки в процес на разработване.
Така в рамките на 30 дни Министерството на правосъдието ще разработи предложението си, насочено към борбата със самоделните пистолети, които могат да бъдат закупени като комплект от части за сглобяване и сглобени у дома „за по-малко от 30 минути“, отбелязва Белият дом. Както се подчертава в пресслужбата, такива пистолети се използват от престъпниците, така че по-късно те не могат да бъдат идентифицирани, тъй като на оръжието няма сериен номер. Освен това, в рамките на 60 дни, същият отдел ще разработи предложение, насочено към затягане на правилата за продажба на някои видове приклади, които „по същество превръщат пистолета в късоцевна пушка“. Както бе отбелязано в Белия дом, точно такъв приклад най-вероятно е използвал заподозреният при стрелбата в американския град Боулдър (Колорадо), при която загинаха 10 души.
Предложени са и редица други мерки за подпомагане на предотвратяването на случаи на насилие, включващи огнестрелни оръжия. По-конкретно, говорим за предоставяне на разширени правомощия на съдилищата и местните правоприлагащи органи, целящи конфискация на оръжия от тези граждани, които от тяхна гледна точка представляват опасност за останалите жители. По-рано американският президент Джо Байдън обяви, че възнамерява да обяви нови мерки за контрол на циркулацията на огнестрелни оръжия в страната. На свой ред прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че американският президент ще говори по тази тема в четвъртък.
В края на март Байдън обяви, че правителството на САЩ ще настоява за забрана на продажбата и закупуването на огнестрелни оръжия в страната в светлината на трагедията с Боулдър. Правото да придобиват и носят оръжия на американците е гарантирано от Втората поправка на Конституцията на САЩ. Поради многобройните случаи на масови екзекуции на граждани в страната през последните години, дебатът се засили за това какви мерки трябва да бъдат предприети за затягане на контрола върху циркулацията на оръжия. През последните години американските федерални власти са направили няколко такива опита, но все още не са увенчани с успех.
Източник: https://fakti.bg, Денис Джамбазов

 

Вашингтон изтегля бойните си части от Ирак

08.04.2021, 09:06

Вашингтон и Багдад проведоха днес успешни преговори за изтегляне на последните американски бойни части от Ирак, които бяха разположени там с цел борба с екстремистите от групировката Ислямска държава, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Двете страни "потвърдиха, че мисията на САЩ и силите на коалицията вече се е трансформирала в мисия за обучение и консултации, което позволява преразполагането на всички оставащи в Ирак бойни части.

Графикът ще бъде определен по време на предстоящите технически дискусии", заявиха двете страни в съвместно изявление след края на проведената онлайн стратегическа дискусия.

 

На този ден преди  71 години съветски Ла-11 сваля американски разузнавателен самолет над Латвия

08.04.2021, 08:25

На 8 април 1950 г. две двойки изтребители Ла-11 свалят американски шпионски самолет PB4Y Privateer в района на съветската военноморска база в Лиепая. Загива 10-членният екипаж.
Останките на машината с бордови номер 59645 все още не са открити и лежат на дъното на Балтийско море. Въпреки че самолетът е издирван усилено от водолази и четири миночистача от ВМС на СССР, пише "Российская газета".
Инцидентът над Балтийско море е предшестван от безнаказани полети на американската авиация, която от 1946 г. води активно радиоелектронно разузнаване. Често американските пилоти организират провокации и нарушават границата на СССР. Американците игнорират дипломатическите предупреждения.
Ситуацията се променя, когато в полковете за ПВО започват да пристигат стратегически изтребители Ла-11. Двигателят им дава възможност на самолета да ускорява до 674 км в час, обхватът на полета му е 2235 км, а надморската височина, на която оперира - 10 000 метра. Оръдията им позволяват успешно да се справят с повечето изтребители и бомбардировачи на САЩ и НАТО, което по-късно е успешно демонстрирано и в небето над Китай и Северна Корея.
Развръзката настъпва вечерта на 8 април. Докладът на водещата група от прехващачи Ла-11 със старши лейтенант Борис Докин гласи, че групата изтребители е излита в 17:22 ч. Около десет минути по-късно на височина от 4000 м южно от град Лиепая е засечен самолет с идентификационните знаци на ВМС на САЩ.
Пилотите на Privateer отказват да се съобразят с изискванията на съветските пилоти, обръщат курса и се насочват към морето. Американците разчитат на близостта на границата, до която има само около 20 километра. При скорост от 460 км в час те са щели да бъдат в безопасност след няколко минути.
"Тогава стрелях предупредително - 12 снаряда. Нарушителят започна да стреля по мен. Водещият лейтенант Тезяев, виждайки това, стреля по натрапника, който загуби височина и слезе в облаците на височина от 500 метра. Вероятно самолетът е паднал на 5-10 км от брега", гласи докладът на Докин.
Два часа след инцидента друг пилот, подполковник Филонович, съобщава, че американските кораби активно търсят между Готланд и Борнхолм, което предполага "наличието на важни класифицирани документи и ценно класифицирано оборудване в самолета".
В крайна сметка Пентагонът признава, че шпионският самолет е извършвал разузнавателен полет. През 2010 г. в Лиепае до паметника на загиналите моряци, се появява паметна плоча с имената на загиналите пилоти на американския флот. След известно време върху него се появява ръчен надпис "Слава на ПВО на СССР".
В небето над Балтийско море съветската противовъздушна отбрана сваля не само американски самолети. На 13 юни 1952 г. МиГ-15 унищожава шпионския самолет DC-3A-360 Skytrain на шведските ВВС. Всичките осем членове на екипажа загиват. Когато шведският самолет PBY-5, опитвайки се да намери пилота в морето, нарушава съветската граница, той е нападнат от съветските изтребители. Самолетът е свален, но успява да се приводни и екипажът му е прибран от немски кораб.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

"Огромното небе": как съветски пилоти спасяват берлинчани през 1966 година

08.04.2021, 08:13

Точно преди 55 години, в началото на април 1966 г., съветските пилоти капитан Борис Капустин и старши лейтенант Юрий Янов извършват подвиг в небето над Берлин. С цената на живота си те извеждат от жилищен квартал прехващача Як-28П, на който изведнъж отказват и двата двигателя.
В този ден военните трябва да извършат обикновена рутинна операция: да прехвърлят най-новия Як-28П от авиобаза "Финов" в Германската демократична република (ГДР), където се намира 668-и бомбардировъчен авиационен полк, на запад до базата на 35-и изтребителен авиационен полк в Цербст. Целта е укрепване на Западната група сили с най-новите свръхзвукови самолети, способни да работят на ниска височина. Други характеристики на самолета са високото съотношение тяга/тегло (самолетът може да излита от къса писта почти вертикално) и най-новото електронно оборудване, разказва "Российская газета".
В същото време, очевидно поради бързо развиващата се ситуация в условията на Студената война, самолетът има и много недостатъци в конструкцията, които довеждат до една или друга повреда.
Преди да полети за Цербст, Як-28П вече е преминал ремонт. Изглежда, че всички недостатъци са отстранени, машината се издига във въздуха. След известно време Капустин, водещият пилот на самолета, уведомява капитан Подберезкин, че се връща, и получава нареждане да следва определен курс.
Оказва се, че и двата двигателя са се повредили изведнъж. Предвид факта, че силовите установки са независими, случаят е почти невероятен. В резултат прехващачът завива рязко вдясно и започва да губи височина. Цялата трагедия на ситуацията става ясна, след като самолетът пробива долния слой облаци - Берлин се показва под него! Резервоарите за гориво са пълни, само капка от тях ще доведе до експлозия и огромен брой жертви, ако това се случи в жилищен квартал: катапултирането не е опция.
От дешифрираните по-късно разговори между Борис Капустин и Юрий Янов се разбира, че капитанът многократно е заповядвал на партньора си да се катапултира без него, но той отказал. Факт е, че при такива обстоятелства аеродинамиката на самолета ще бъде нарушена и той напълно ще загуби контрол.
Пилотите се опитват да стартират двигателите, но напразно, и в същото време търсят подходящо място за аварийно кацане. Отначало една малка гора изглежда като възможен вариант (и все още имат шанс да се катапултират), но когато се приближават, се оказва, че това е гробище, където през този ден има много хора - германците се подготвят за Великден. Тогава изборът остава езерото Штесензе. През него обаче минава язовирна стена и, за да не падне върху минаващите по нея автомобили, Капустин дърпа ръчката към себе си, препятствието е преодоляно, но в резултат на това самолетът губи контрол и пада във водата.
Машината се разбива в британския сектор на Западен Берлин, на мястото веднага пристигат военни, които започват да вадят самолета. Новостите на съветската авиационна индустрия, по онова време секретни, се оказват ценна плячка. Останките са внимателно проучени, британците проявяват особен интерес към радиолокационната станция "Орел-Д". Поради това прехвърлянето на телата на пилотите под различни предлози непрекъснато се забавя и в резултат това се случва едва на 8 април, два дни след инцидента.
Месец по-късно героичните пилоти са посмъртно наградени с ордена "Червеното знаме" и са увековечени в паметта на хората благодарение на песента "Голямото небе", която се появява скоро след това. Тя е много популярна в Съветския съюз дълги години.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

 

Изпращаме в Ирак до 15 военнослужещи

07.04.2021, 19;54

Министерският съвет днес прие решение, с което разрешава участието на до 15 военнослужещи от състава на Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на EIATO в Мисията на НАТО в Ирак (NMI) за период от 7 месеца, считано след 01.07.2021 г.
Ръководството на Министерството на отбраната счита NMI за един от ключовите фактори в цялостния процес за постигане на сигурност в региона и като трайно решение за подобряване на сигурността и предотвратяване на възстановяването на Ислямска държава (ИД).
Комуникационно-информационните специалисти от националния модул ще осъществяват комуникационната и информационна поддръжка на щаба на мисията в Ирак.
Източник: http://otbrana.com/

 

Изтребител падна в Турция, пилотът загина

07.04.2021, 17:50

Министерството на отбраната на Турция потвърди, че изтребител Northrop NF-5 се е разбил в провинция Коня в южната централна част на Турция, и че пилотът на самолета е загинал.
Министерството уточни, че инцидентът се е случил днес в 14:15 ч. местно време и че причината не е известна и че е започнало разследване. - (видео)
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган използва мрежата за съобщения Telegram, за да изкаже своите съболезнования за инцидента, молейки Бог за милост за душите на турските мъченици. "Изразявам съболезнования на семейството му, роднини, турските въоръжени сили и нацията", пише той.
Катастрофиралият самолет е принадлежал на пилотажната група на военновъздушните сили "Турски звезди", разположен в третата главна изтребителна база в Коня. Местните медии твърдят, че инцидентът е станал по време на рутинен тренировъчен полет. По-ранни (впоследствие отхвърлени) информации предполагаха, че самолетът може да е бил F-16.
Кметът на Коня Угюр Ибрахим Алтай потвърди съобщенията за катастрофата и че на мястото пристигат звена за издирване и спасяване. "Нашата молитва е да няма загуба на живот", написа той в "Туитър" преди съобщението на Министерството на отбраната, че пилотът е загинал.
Northrop F-5 е свръхзвуков лек самолет, произвеждан от американския военнопромишлен гигант Northrop Corporation (сега Northrop Grumman) между 1959 и 1987 г. Турция е закупила над 200 от тези самолети в техните конфигурации F-FA/B и NF-5A-B от САЩ и други страни по време на Студената война. Около 50 от самолетите са били модернизирани през 2000-те години, сред които 10 F-5A и два F-5B, използвани от аеробатичния екип на "Турски звезди".
Авиобаза Коня служи като основна оперативна база на военновъздушните сили и също така е известно, че съдържа въздушни средства за ранно предупреждение и самолети F-16. Базата редовно е домакин на турски и други сили на НАТО за ученията "Анатолийски орел".
Източник: https://news.bg/

 

Германската армия стартира нова доброволческа програма

07.04.2021, 16:05

Първите 325 новобранци от новата доброволческа програма на германската армия започнаха вчера обучението си, предаде ДПА.
Едногодишната програма “Защита на родината” се фокусира върху защитата на обществени сгради, оказването на подкрепа при природни бедствия и на медицинска помощ в Германия, съобщи Бундесверът.
Около 9000 души са кандидатствали за програмата, което е много над очакваното. “Изненадани сме колко голям е интересът”, каза министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.
През първата година 1000 души ще преминат през 7-месечна военна подготовка, след което ще бъдат зачислени като резервисти за срок от шест години.
Източник: bta.bg/

 

Парашутна подготовка се проведе на летище Долна Митрополия

07.04.2021, 15:54

На 06.04.2021 год. във Военновъздушна учебна база гр. Долна Митрополия се проведе парашутна подготовка, организирана от Военновъздушните сили. В нея взеха участие курсантите-летци 1-ви курс на ВВВУ „Георги Бенковски”, парашутисти – спасители от военно формирование 32040 – Крумово, самолети и летателни екипажи от военно формирование 24900 – Враждебна, а осигуряването и организацията бяха поверени на Военновъздушната учебна база.
Задачата на това съвместно обучение е курсантите да изпълнят два парашутни скока с парашути с кръгъл купол МС-6 от височина 600 м, както и да придобият умения за управление на парашута във въздуха и при приземяване. Съгласно регламентиращите документи парашутната подготовка е задължително условие, през което трябва да преминат курсантите преди да бъдат допуснати до първи летателен стаж.
Под ръководството на подполковник Георги Мянков – началник на отделение „Търсене и спасяване” във в.ф. 32040 – Крумово курсантите преминаха през теоретична подготовка и тренаж за отработване на елементите на парашутния скок.
Със самолет Spartan C-27J бе транспортирано необходимото парашутно оборудване. След като курсантите бяха екипирани, техните инструкторите лично провериха всеки един детайл от парашутите, дадоха последни наставления на бъдещите пилоти и се отправиха към самолета.
Скоковете бяха изпълнени от борда на самолет L-410UVP E3 от състава на 16-а транспортна авиационна група – Враждебна, с командир на екипажа майор Цветан Калайджиев.
Парашутистите-спасители от военно формирование 32040 – Крумово изпълниха скокове с парашути тип „крило” TW7-315 от височина 1200 и 3000 м.
При отлична организация парашутната подготовка завърши безаварийно и успешно.
Източник: http://airforce.mod.bg/

 

Rafael отбелязва 10 години от първото прехващане, извършено от “Железен купол”

07.04.2021, 15:46

“Възможностите на ПРО системата сега са на светлинни години в сравнение с първоначалния й дизайн ”, казва президентът на компанията Йоав Хар-Евен С повече от 2500 бойни прихващания, с над 90% успешно изпълнени задачи и множество спасени животи, днес се навършват 10 години от първото бойно прехващане, осъществено от системата за противовъздушна отбрана “Железен купол” (Iron Dome) на израелската държавна компания Rafael, съобщава  Alfa Communications.
Разработката на “Железен купол” започва през декември 2007 г. и е завършена за по-малко от 3 години. На 7 април 2011 г. вечерта или по-малко от месец след разполагането й в Израел, системата е изправена пред първото си бойно предизвикателство. Ракета, изстреляна от Ивицата Газа, е засечена от радара на “Железен купол”. За секунди са обработени данните, предадени на Центъра за управление на бойните действия (BMC), и операторите на батареята трябва да решат дали да задействат прехващач срещу заплахата. BMC дава точното местоположение на атаката – южния израелски град Ашкелон, където живеят повече от 130 000 цивилни, и военните решават да изстрелят прехващач. В този момент те отварят нова страница във военната история, като прехващат ракетата и предотвратяват раняването на цивилни и значителни щети върху собствеността им.
Първото по-значимо и драматично представяне на “Железен купол” е по време на операция “Стълб на отбраната” през 2012 г., когато системата прехваща над 500 различни ракети, изстреляни от Ивицата Газа срещу различни части на Израел, включително големи ракетни баражи.
“Железен купол” напълно промени играта и спечели Israel Security Award през 2012 г.
Оттогава “Железен купол” играе важна роля във всеки конфликт, като защитава Израел от удар от хиляди ракети, а също така обхваща малки и големи минохвъргачки, ракети с различен обсег на действие и бойни глави.
“Железен купол” действа като мобилна система с двойна мисия, предназначени да унищожат ПВО системи с много малък обсег (VSHORAD), а също заплахи от ракети, артилерия и мини (C-RAM), самолети, хеликоптери, безпилотни летателни апарати, високоточни управляеми боеприпаси и крилати ракети.
“Железен купол” осигурява голяма, но селективна защита. Способността на системата да прави разлика между заплахи, насочени към населено място, и такива, които ще попаднат в морето или на открити полета, намалява разходите и ограничава излишните изстрелвания на прехващачи. Една батарея може да защити средно голям град.
Усъвършенстването на “Железен купол” продължава през годините и възможностите на системата днес включват по-голямо покритие, осигуряване на защита срещу по-широк спектър от заплахи, способност за справяне с едновременни заплахи, много големи оръдейни залпове и други.
През август 2019 г. Министерствата на отбраната на Израел и на САЩ подписаха споразумение за закупуването на две батареи “Железен купол” за американската армия. Двете батареи вече са доставени в САЩ.
През май 2020 г. Rafael и Raytheon Technologies Corporation подписаха споразумение за съвместно предприятие за производство на прехващачи за “Железен купол” и пускови устройства в предприятие в САЩ. Партньорството се нарича Raytheon Rafael Area Protection Systems (R2S).
Rafael разработи допълнителни варианти на системата “Железен купол”, за да формира семейство, което се състои от военноморския вариант C-Dome, осигуряващ защита на стратегически морски и сухопътни активи срещу усъвършенствани балистични, въздушни и наземни заплахи, включително при интензивни атаки. Израелският флот разполага със системата C-Dome. “Железен купол” се предлага и като интегрирана система за цялостна противовъздушна отбрана (I-Dome) за маневриране на тактически сили на бойното поле с едно превозно средство.
Президентът и главен изпълнителен директор на Rafael, ген.майор (о.з.) Йоав Хар-Евен, заяви: “Железен купол” се превърна в синоним на върхови постижения. Гордеем се с нашите екипи от учени и инженери, разработили тази изключителна система и продължаващи ежедневно да я развиват. Благодарение на тях, възможностите на “Железен купол” сега са на светлинни години в сравнение с първоначалния й дизайн. Видяхме как от една скица системата се превърна в сериозен играч, който променя напълно играта, спасява човешки животи, предотвратява ескалация на напрежението, дава възможност на военните и политиците да вземат спокойни и колективни решения. Това позволява на Израел да продължи с обичайния си начин на живот, дори и когато е на прицел на врага. Благодарим на нашите екипи, на израелското Министерство на отбраната и на Израелските отбранителни сили, на нашия индустриален партньор ELTA, на дъщерното ни дружество mPrest и други. Изказваме специална благодарност на сегашната и на предишните американски власти за оказаната подкрепа за производството на системата.” - Още ПРО на Израел
Източник: http://otbrana.com/

 

Наградиха полк. Тодор Тодоров, национален командир на 41-ия военен контингент в Афганистан

07.04.2021, 15:42

„За мен е чест и удоволствие от името на министъра на отбраната да наградя полковник Тодор Тодоров - национален командир на 41-ия военен контингент, участвал в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, с почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ - II степен. Благодаря ви за високото чувство на дълг и за отговорността, проявени под ваше командване в изпълнението на една от най-сложните и тежки задачи по време на мисията, а именно предислоцирането на българския военен контингент от база „Далке“ до база „Летище Баграм“. Заслужена е високата оценка не само за вашия професионализъм и подготовка, но и за целия контингент за успешното изпълнение на задачите в мисията“, подчерта командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, съобщава Пресцентърът на МО.
Полковник Тодор Тодоров изпълнява задълженията на национален командир на 41-ия военен контингент в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан от октомври 2020 до април 2021 г. По време на мисията военнослужещите от контингента изпълняваха задачи по охрана на вътрешния периметър на три бази на територията на Афганистан – летище „Кандахар“, база „Далке“ и „Летище Баграм“, в щаба на мисията и в командния и в базовия оперативен център.

 

Япония реши да преразгледа плана за преоборудване на F-15 с нови американски ракети

07.04.2021, 13:22

Япония реши да преразгледа изцяло плана си за преоборудване на F-15 на Силите за самоотбрана с нови американски ракети. Това разказаха местни журналисти от изданието Asahi. Според източници, правителството планира да преанализира необходимостта от използването на JASSM и LRASM с обхват на полета около 900 км заради цената на оръжията.
Длъжностни лица забелязаха, че разходите, необходими за преоборудване на изтребителите, са повече от първоначално планираните. Японският министър на отбраната Нобуо Киши (на снимката) подписа заповед за промяна на настоящия план за модернизация на американските бойни самолети. По-рано Токио искаше да отдели около 21,3 милиарда йени (204 милиона долара) за модернизация на авиацията. Стойността за работата обаче, след преговори с американската страна, се увеличи почти пет пъти.
Кабинетът се надяваше да отпусне средства тази година, но в резултат на ремонт на 20 самолета беше отложено до 2027 г. Припомняме, че ракетите JASSM и LRASM трябва да помогнат на страната да защити държавната територия на отделни острови.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Успешен мандат на младежкия посланик на НАТО курсант главен старшина Венилин Нешев от Морско училище

07.04.2021, 12:47

Младежкият посланик на НАТО от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – курсант главен старшина Венилин Нешев, тази година завършва своя мандат. Той определя като успешна дейността си, от която е научил много за Алианса. През 2020 г. курсант Нешев бе сред 16-те избрани младежки посланици на НАТО, съобщават от ВВМУ.
Програмата е инициатива на НАТО и Младежкото евро-атлантическо дружество в България. Тя е насочена към млади лидери и иноватори с интерес към дипломацията, международната политика и сигурността. Мандатът на посланиците продължи 12 месеца. Те участваха в обучения, семинари и дискусии, свързани с настоящите и бъдещите планове и проекти за развитие на НАТО.
Като най-актуални теми по време на своя мандат възпитаникът на Морско училище определи киберсигурността и подобряването на взаимодействието между различните видове войски. През изтеклата година е била активна и темата за биотероризма.
16-те младежки посланици на НАТО бяха и медиатори в представянето на същността и дейността на Алианса. „Ходихме по училищата и разяснявахме на учениците от горен клас с какво се занимава организацията, какви са нейните цели и важността ѝ за глобалното мироопазване“, посочи Венилин Нешев.
За себе си добавя, че като младежки посланик, в рамките на тази година е разширил познанията си за структурите, задачите и мисията на НАТО.
За работата си като посланик, курсант главен старшина Венилин Нешев получи и наградата на „Отворено общество“ в направление „Образование“.

 

Провали се тест на хиперзвукова ракета на US Air Force

07.04.2021, 09:23

Тест на новата хиперзвукова ракета на US Air Force пропадна и доведе до нежелателно забавяне на програмата за разработване не тези оръжия. Ракетата не се е отделила успешно от изстрелващия я бомбардировач B-52H Stratofortress, излетял от база „Едуардс“ в Калифорния, предава bg-voice.com
„B-52H Stratofortress се издигна над морския полигон Пойнт Мугу, за да проведе тест на ускорителя на AGM-183A Air-launched Rapid Response Weapon (ARRW). Тестовата ракета обаче не успя да завърши последователността за изстрелване и бе безопасно прибрана на самолета, който се върна в базата“ – гласи съобщение от Военновъздушните сили.
Провалът на теста и забавяне за САЩ, които са в надпревара за развиване на хиперзвукови оръжия с Русия и Китай, се случва във време на нарастващо глобално напрежение. Такива ракети са предназначени да летят с хиперзвукова скорост и да проникват до целите си дори през най-силната ПВО. Те се смятат за много трудни за сваляне .
„Програмата ARRW работи под напрежение на границата на допустимото и поема изчислени рискове за придвижване напред на работата по тази нова важна способност на армията. Въпреки че неизстрелването е разочарование, то също донесе ценни данни. Затова правим тестове“- каза бригаден генерал Хийт Колинс, изпълнителен офицер на директора по въоръженията.
Новата ракета ARRW се очаква да бъде завършена в следваните няколко години. Тестът бе предназначен специално да провери способността й да достигне хиперзвукова скорост.
Пентагонът цели да разработи средства, които се движат 20 и повече пъти по-бързо от звука в реална обстановка. Това е почти скоростта, с която космическите совалки навлизат в атмосферата на връщани от мисия. Вече има някои компоненти, които успешно бяха тествани при такива скорости.
Русия и Китай също разработват хиперзвукови ракети и Русия твърде, че успешно е тествала такава. САЩ са фокусирали усилията си върху конвенционалните хиперзвукови оръжия, базирани на кораби, въздушни и наземни платформи.
Пентагонът е издал изисквания за хиперзвукови изследователски разработки на стойност 3,2 милиарда долара – повече, отколкото 2,6-те милиарда миналата година.
Целта е да има хиперзвуково оръжие до няколко години, а още няколко по-късно – и защитни средства срещу хиперзвуково оръжие.
Китай първи тества хиперзвукова ракета през 2014 година, а Русия – през 2016. Руският хиперзвуков глайдер „Авангард“, екипиран с ядрени бойни глави, се изстрелва от междуконтинентални ракети SS-19. Москва проведе успешни тестове на „Авангард“ през 2016 и 2018 година и през декември 2019 обяви, че е произвела две SS-19, окомплектовани с това средство.
Китай е направил поне 9 теста на хирперзвуковия си глайдер DF-ZF и го развива като средство за летене на висока скорост и ниска височина, затруднявайки и засичането му.
Някои експерти смятат, че хиперзвуковите оръжия, макар и неупотребявани в битка, вече са променили характера на съвременния бой така драстично, както появата на атомната бомба миналия век.
Източник: https://blitz.bg/

 

24 украински войници са били убити тази година в източните региони

07.04.2021, 08:30

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че 24 украински войници са били убити от началото на годината в източните региони, където нарушенията на режима на спиране на огъня се увеличиха през последните седмици, предаде Асошиейтед прес.Конфликтът с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна избухна малко след като Русия анексира през 2014 г. Кримския полуостров от Украйна. Жертвите на конфликта до момента са над 14 000.
Зеленски каза вчера в телефонен разговор с канадския премиер Джъстин Трюдо, че след последното примирие, сключено през юли миналата година, Украйна е загубила 28 военни в Изтока, в това число 24 тази година.
Киев и Западът изразиха притеснения заради данните за струпване на войски по границата на Русия с Украйна. Миналата седмица Зеленски обвини Русия, че прави демонстраця на сила под формата на военни учения и изрази опасения от провокации по границата. Русия отрича тези обвинения.

 

Как британската авиация воюва в СССР по време на Втората световна война

07.04.2021, 07:50

До голяма степен благодарение на британските пилоти, съветска Арктика се превръща в единствения сектор на Източния фронт, където Луфтвафе не успяват да спечелят абсолютно въздушно надмощие.
Въпреки факта, че Великобритания и Съветския Союз са съюзници във войната срещу нацистска Германия, техните войници рядко се бият рамо до рамо на бойното поле. Те воюват далеч един от друг и изпълняват различни бойни мисии.
Въпреки това, съвместни операции се случват. Съветски военни кораби посрещат и придружават британски арктически конвои до пристанищата на СССР, войските на двете държави заедно окупират дружески настроения към Третия Райх Иран. Един от най-ярките, но забравени епизоди от бойното съветско-британско сътрудничество, е участието на пилотите на Кралските военновъздушни сили във военни операции срещу немци и финландци в съветска Арктика......Прочети още

 

32 години от трагедията с подводницата К-278 „Комсомолец“

07.04.2021, 07:37

На 7 април 1989 г. в Норвежко море потъва съветската атомна подводница К-278 „Комсомолец”, проект 685. При инцидента загиват 42 моряци от 69-членния екипаж. Подводницата потъва на дълбочина 380 м. в неутралните води.
На 7 април избухва пожар в 7-ми отсек, където се намира главният вал и руля, истинската причина все още е неизвестна, смята се, че е електрическа повреда. В 11.12 ч. подводницата обявява сигнал за аварийна ситуация и започва да се подготвя да излезе на повърхността.
В 11.37 ч. е пуснат и първият SOS сигнал. Съобщението е получено на брега и след 8 „разшифровки” едва в 12.19 ч. започва спасителната операция.
На мястото пристигат военни самолети, а екипажът се бори с овладяването на ситуацията. В 16.35 ч., пилотите забелязват, че кърмата започва да потъва. В 16.44 ч. водата влиза в командното отделение, три минути по-късно - цялото е залято; 16.50 ч. - командирът на подводницата, съобщава „Започва евакуация на 69 човека”.
В 17.00 ч. на повърхността изплуват аварийно - спасителни платформи за по 20 души. В 18.20 ч. на място идва „Алексей Хлобистов”, който започва спасителна акция за екипажа. Прибрани са телата на 16 души, които умират от измръзване и удавяне и едва 30 моряка, които оцеляват. Трима от тях умират по пътя към Североморск, от 69-членен екипаж на К-278 живи остават 27 души. - (видео)

 

 

Заключителна координираща конференция за компютърно подпомаганото тактико-специално учение „Преслав 2021“ се проведе в Съвместното командване на силите

06.04.2021, 22:45

Заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите полковник Христо Христов откри заключителната планираща конференция за предстоящото компютърно подпомаганото тактико-специално учение „Преслав 2021“. В събитието участваха представители от видовете Въоръжени сили, Съвместното командване на  специалните операции и представители от военно формирование 52210 – Банкя и военно формирование 18270 – Чаралица. Учението е планирано да се проведе в периода от 17 до 21 май 2021 г., като офицер планиращ учението е началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, а офицер провеждащ учението командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.
„За мен е приятно задължение и чест да открия конференцията и от името на командващия на Съвместното командване на силите и лично от свое име най-топло да приветствам участниците в нея. Надявам се, че по време на дискусиите ще намерят своето решение всички въпроси, които ще спомогнат за постигане на по-голяма ефективност, при планиране на учението „Преслав 2021“, каза в словото си полковник Христов.
Под ръководството на началника на сектор „Съвместна поддръжка“ в отдел „Операции“ полковник Божидар Чолаков,  участниците в конференцията дискутираха детайлно въпросите свързани с организацията и провеждането на учението.
По време на конференцията бяха подчертани основните целите на учението, които са повишаване на способностите на Автоматизираната информационна система (АИС) „Преслав”, като система за предупреждаване и докладване при опасност от използване на ОМУ, аварии в обекти на ядрената енергетика и предприятия на химическата промишленост, както повишаване на подготовката на формированията за ядрено, химическо, биологическо и радиологическо разузнаване (ЯХБР).
Източник: https://armymedia.bg/

 

Екипажът на минен ловец „Цибър“ доказа способностите си в гръцкото противоминно учение „Ариадне - 2021”

06.04.2021, 22:37

Втората постоянна противоминна група на НАТО в състава на която е българският противоминен кораб – минен ловец „Цибър” 32, участва от 28 март до 4 април 2021 г. в противоминното учение на ВМС на Република Гърция „Ариадне - 2021”.
В рамките на учението в района на залива Патра беше проведена съвместна противоминна операция за гарантиране на свободата и безопасността на корабоплаването. Корабите от групата проведоха и тренировки за отразяване на асиметрични заплахи от бързоходни лодки и нисколетящи цели, както и за отразяване на атаките на въздушен противник.
Резултатът от проведената противоминна операция беше повече от отличен – бяха открити всичките предварително поставени 22 учебни дънни мини от различен тип. Екипажът на българския кораб откри седем от поставените учебни мини. С това той си подели първото място за брой открити мини с екипажа на италианския минен ловец „Термоли“. Останалите учебни мини бяха открити от екипажите на френския минен ловец „Орион“, турския минен ловец „Айвалък“ и гръцките „Европи“ и „Калипсо“. Испанският минен ловец „Тахо“ със своята водолазна група активно подпомагаше останалите кораби при извличането на учебните дънни мини.
На 5 април минен ловец „Цибър“ излезе от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО. Предстои след извършване на преход на 8 април "Цибър" да се завърне в нашата страна и да акостира в пункта за базиране във Варна.
Източник: https://www.mod.bg/

 

НВУ вече има Фестивален военен духов оркестър „Маестро Николай Косев”

06.04.2021, 22:32

Фестивален военен духов оркестър „Маестро Николай Косев” ще представя Националния военен университет „Васил Левски” във всички официални събития, празнични концерти и фестивали, съобщават от учебното завеедение. Новата формация обединява Военния духов оркестър на НВУ и Военния духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Фестивалният оркестър ще носи името на майор Николай Косев, който дълги години беше диригент на Военния оркестър на НВУ и председател на фондация „Международен фестивал на военните оркестри”. Сърцатият диригент почина преди по-малко от два месеца.
Предложението оркестърът да носи името „Маестро Николай Косев” е на началника на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов и вече е утвърдено от министъра на отбраната.
От 2006 г. Националният военен университет „Васил Левски”, съвместно с Община Велико Търново и фондация „Международен фестивал на военните оркестри” е съорганизатор на Международния фестивал на военните оркестри. Фестивалният военен духов оркестър участва всяка година в този форум и предизвиква искрените аплодисменти и емоции на гражданите и гостите на Велико Търново. Музикалните им изпълнения са част и от празничната атмосфера в Деня на Независимостта на България – 22 септември.
Източник: http://otbrana.com/

 

Върхът в шпионажа са двойните агенти

06.04.2021, 21:36

Краят на Втората световна война бележи ново начало в разузнавателните дейности. След прегрупирането на двете враждуващи суперсили – САЩ и СССР, и съюзниците около тях започва нов етап в шпионажа. През студената война отсъстват директните нападения между държави от двата лагера, тъй като никой не иска да повтаря касапницата от войните.
Но всеки от лагерите смята, че отвъд Берлинската стена готвят изпреварващ удар и са нужни шпиони, които да разберат дали е така. Някои от тези шпиони обаче се изкушават да прекрачат всякакви граници и на практика много високопоставени служители на КГБ се оказват къртици на ЦРУ, както и обратното. Мотивите на тези двойни агенти варират – от финансови до политически и идеологически......... Прочети още

 

Русия заяви, че води преговори да произвежда още военно оборудване в Индия

06.04.2021, 16:07

Русия и Индия обсъждат възможността за "допълнително" производство на руско военно оборудване в Индия, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.
"Ние потвърдихме нашата решимост да развиваме военно-техническото сътрудничество", каза Лавров на съвместна пресконференция с индийския външен министър Субрахманям Джайшанкар в Делхи, като добави, че има междуправителствена комисия, която се занимава с въпроса.
Той не уточни какво оборудване може да бъде произвеждано в Индия. Според руски и индийски служители обаче двете страни обсъждат от няколко години възможността за производство на руски военни хеликоптери в Индия.
Лавров заяви, че САЩ се опитват да убеждават различни държави да не купуват руски оръжия, но американските възражения не бяха засегнати в разговорите му с Джайшанкар, които се съсредоточиха върху засилването на военните връзки.
САЩ заплашват Индия, че може да понесе санкции, ако осъществи покупката на руски зенитно-ракетни комплекси "С-400" съгласно сделка, сключена през 2018 г., макар че не са отправяли подобни заплахи за други индийски покупки на оръжия от Русия, отбелязва Ройтерс.
Лавров каза, че Русия се надява споразумението между САЩ и талибаните, сключено при предишното американско правителство, да се изпълнява, тъй като то е дало възможност за постигане на съгласие между всички страни в конфликта в Афганистан, посочва ТАСС.
По думите му талибаните са част от афганистанското общество и в уреждането на конфликта е необходимо да участват всички политически и етнорелигиозни групи в Афганистан, защото в противен случай то няма да бъде трайно.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Ген. Кирил Цветков бе преизбран за председател на Асоциацията на Сухопътните войски

06.04.2021, 15:51

„Работи се активно по въпроса за единението на запасното войнство. Нови организации никнат като гъби и имам чувството, че нарочно се създават, за да се пречи на обединението. Горе на ниво централи на организации се работи усилено за обединение, готов е проект на Закон за запасното войнство, в чието разработване участвахме и ние. Но надолу и встрани разединението остава“. Това подчерта председателят на Асоциацията на Сухопътните войски на България (АСВБ) генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков. Днес в централата на СОСЗР се проведе отчетно-изборно събрание на организацията. Заради пандемията то премина по смесения принцип  - присъствено и дистанционно с участие на председатели на структури и координатори от страната.  Като почетни председатели на АСВБ участваха генерал от запаса Златан Стойков – председател на СОСЗР и генерал-майор Михаил Попов – командир на Сухопътните войски.
С промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, продължи ген. Цветков, намалява притокът на резервисти и запасни, защото продължителността на военната служба се увеличава и фактически още при уволнението си военнослужещите ще бъдат направо изхвърлени извън обществото. В този смисъл, смята той, единственото им спасение е закон за запасното войнство, който може да ги защити.  Неговото и на асоциацията категорично мнение е, че „Обединението на организациите на запасното войнство е без алтернатива, защото разединението вече е катастрофално и ще доведе функционирането им до колапс.“  С тези мотиви Общото събрание на неправителствената организация взе решение за участие в Обединителния конгрес на запасното войнство през ноември 2021 г., както и да стане учредител и член на Съюза на запасното войнство.
Това, което се иска от Координационния съвет на запасното войнство по подготовката на Обединителния конгрес, е направено, каза ген. Стойков. Налице е, съобщи той,  развитие и на въпроса със закон за запасното войнство, като се предвижда в МО да се създаде работна група с участието по един или друг начин на представители на СОСЗР. Във връзка с това ген. Стойков благодари на ген. Цветков и асоциацията за принципната позиция и активното участие в обединителния процес и като колективен член на СОСЗР.
В отчетния доклад бе отбелязано, че пандемията от COVID – 19 е попречила чувствително на цялостната дейност на асоциацията. Поради това се разчита много на сайта и страницата на АСВБ във Фейсбук, където се забелязва чувствителен интерес. Цялостната организационна дейност е обединена в програмата „Повишаване на административния капацитет на Асоциацията“.  Работи се и по няколко дългосрочни програми и проекти. АСВБ е изразявала и изпращала до МО свои становища по редица стратегически и концептуални документи, като приемането на бюджетите за отбрана, Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г., плановете им за развитие, модернизационните проекти и др. С помощта на Министерството на отбраната, Командването на Сухопътни войски и Военна академия е отпечатано представително издание „Сухопътните войски – вчера и днес“. В момента се работи по пета книга на Алманах на Сухопътните войски на България за артилерийските полкове.  Шестата книга, чиято подготовка е стартирала, е за българската кавалерия.  С тревога бе поставен въпросът за реализиране на инициативата „Да наречем една улица в града на нашия полк и дивизия“. За сега само четири общини са се включили реално в нея. Само в Карлово има наречена улица на Стремския полк.   
В заключение ген. Цветков обобщи: „Асоциацията на Сухопътните войски на България не съществува формално в общественото пространство. Продължава да е инициатор на идеи, като една от военно-родолюбивите организации у нас. Всичко това стана, независимо от бездушието и негативното отношение на някои органи на централната и местната власт и на апатията на нейни членове“.
Приета бе Стратегия за развитие на асоциацията през следващите четири години. Нов момент е решението клонове на АСВБ да се изграждат там, където има формирования на Сухопътните войски. В хода на обсъждането й бе изяснено, че в асоциацията могат да членуват и действащи военнослужещи с лично решение и на доброволен принцип, което не противоречи на закона за отбраната и Въоръжените сили.
Избран бе Управителен съвет в състав бригаден генерал от запаса Валентин Цанков, генерал-майор от запаса Георги Георгиев, старши лейтенант от запаса Захари Бисеров, генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков и Людмил Богданов. Що се отнася до избора на председател,  ген. Цветков бе заявил предварително желание за промяна и предложи генералите Георгиев или Цанков за тази длъжност. Общо бе мнението, обаче, че той има основен принос за утвърждаването на организацията през последните 15 години. Отчетена бе и неговата активна дейност в процеса на обединяване на запасното войнство и подготовката на Закон за запасното войнство. Без нито един глас „против“ или „въздържал се“ бе преизбран за председател на Управителния съвет на АСВБ.
Източник http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Контингентът ни от Афганистан с отрицателни тестове за COVID-19

06.04.2021, 09:10

Военнослужещите от 41-вия български военен контингент, изпълнявал задачи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, преминаха медицински прегледи във Военномедицинска академия (ВМА).
Континентът, който се прибра у дома след успешно приключилото участие, включва национален елемент, група за охрана, екип от съветници и щабни офицери.
Всички военнослужещи са с негативни PCR-тестове за COVID-19, съобщават от ВМА. Вчера те преминаха и задължителни медицински прегледи в Централната военномедицинска комисия на ВМА, които да покажат общото им състояние след престоя зад граница. Крайното заключение се прави след посещение в няколко кабинета - вътрешни болести, хирург, невролог, УНГ, очен, стоматолог, психиатър, АГ и инфекционист.

 

Атина настоява Берлин да изплати репарации за Втората световна война

06.04.2021, 08:05

Гръцкото правителство повтори призива си Германия да изплати обезщетение за Втората световна война, съобщи германското издание ''Тагесшау''.
Министерството на външните работи в Атина заяви, че въпросът за репарациите все още е отворен от гръцка гледна точка. През последните две години Гърция няколко пъти се обърна към Германия за преговори по този въпрос, но Берлин отказа да участва в тях. За федералното правителство темата е юридически и политически затворена с договора ''Две плюс четири'' за външнополитическите последици от обединението на Германия през 1990 г.
За първи път призив за обсъждане на този въпрос беше отправен от правителството на Алексис Ципрас през юни 2019 г. Тогава парламентът на Гърция одобри с голямо мнозинство резолюция, която задължи правителството да изиска изпълнение на гръцките претенции ''с помощта на всички необходими дипломатически и юридически средства''.
Ципрас обеща да настоява за репарации още по време на изборите през 2015 г., припомня ''Дойче веле''. Парламентарна експертна комисия през 2018 г. оцени сумата на нанесените от Германия по време на Първата и на Втората световни войни щети на Гърция в размер на 289 милиарда евро.
Според говорителя на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас, ''проблемът остава неразрешен, докато не бъдат изпълнени нашите искания''. Той допълни, че такива преговори ще се отразят ''много положително на по-нататъшното развитие на гръцко-германските отношения''.
Източник: https://www.segabg.com/

 

 

382-ри батальон морска пехота на Черноморския флот получи 40 нови бронетранспортьора БТР-82А

05.04.2021, 22:09

382-ри отделен батальон (войскова част № 45765) от състава на 810-та отделна бригада морска пехота на Черноморския флот на РФ, дислоциран в град Темрюк (азовско крайбрежие) в Краснодарския край, прие в състава си 40 нови бронетранспортьори БТР-82А.
Бронирани машини бяха получени в рамките на програмата за превъоръжаването на Въоръжените сили на Руската федерация с нови образци военна техника.
Бронетранспортьорите бяха доставени до ППД с влаков ешелон директно от завода-производител. След разтоварването на железопътната гара механик-водачите на машините, на собствен ход, в колона, закараха техниката в района на войсковата част. - (видео)
Скоро бойните машини ще бъдат технически обслужени и подготвени за летния сезон на експлоатация, след което всичките 40 БТР-82А ще бъдат включени в занятията по бойната подготовка на морските пехотинци. - Още за БТР-82А
Източник: https://function.mil.ru/

 

Как немците използват най-добрия съветски танк

05.04.2021, 20:29

Знаменитият Т-34 служи на Третия райх не само като танк. Той е преправян в трактори и самоходни зенитни оръдия, както и в компонентни за въоръжение на бронирани танкове.
Т-34 е най-добрият съветски танк през Втората световна война. Добре въоръжен и защитен, маневрен и бърз, той няма равен на бойното поле до 1942 година.
"Танкът Т-34 беше безотказен навсякъде, във всяка местност", спомня си командирът на групата от армии "Южна Украйна" генерал-полковник Йоханес Фриснер. "Руските танкове можеха да действат там, където, по нашите стандарти, се смяташе за невъзможно. Въоръжението на Т-34 също беше изключително ефективно. За съветската пехота той беше великолепен инструмент за прокарване на път и безотказно средство за поддръжка"........Прочети още

 

Акредитация на журналисти за медийните дни на многонационалните военни учения, които ще се проведат в нашата страна

05.04.2021, 16:55

България ще бъде домакин на серия от многонационални военни учения за усъвършенстване на оперативните способности на въоръжените сили на национално и съюзническо ниво при изпълнението на задачи, характерни за отбранителни операции. Те ще се проведат в периода май-юни 2021 г. при спазване на принципите за прозрачност и откритост. Планирани са и дни за медии на ученията „Trojan Footprint – South - 21“, „Balkan Sentinel - 21“, „Strike Back - 21“ и „Шабла - 21“, на които журналистите ще имат възможност да наблюдават действията на военнослужещите. Тези учения ще се проведат в рамките на многонационалното учение „Saber Guardian - 21“, което е част от „Defender Europe - 21“, и в него ще участват над 13 000 военнослужещи от 17 държави.
„Trojan Footprint – South - 21“ ще се проведе от 1 до 16 май и в него ще участват до 120 военнослужещи, техника и екипировка от Съвместното командване на специалните операции, както и военнослужещи от Великобритания, Испания, Република Северна Македония и САЩ. В учението ще участват над 230 военнослужещи от армиите на страните-участнички. Денят за медии е планиран на 13 май 2021 г. на Учебен център „Црънча“.
„Balkan Sentinel - 21“ е тактическо учение с бойни стрелби и ще се проведе от 21 май до 4 юни 2021 г. на учебен полигон „Ново село“. В него ще участват до 1000 военнослужещи от сухопътните войски на България, Грузия и САЩ с бойни бронирани машини, танкове, самоходни артилерийски установки, минохвъргачки и друга техника. В различните етапи на учението непосредствената авиационна поддръжка ще се изпълнява от сили и средства на българските Военновъздушни сили, включително самолет Су-25 и вертолети Ми-24 и „Кугар“. Денят за медии е планиран на 31 май 2021 г. на Учебен полигон „Ново село“.
„Strike Back-21“ е тактическо учение с бойни стрелби и ще се проведе от 24 май до 7 юни на учебен полигон „Корен“. В него ще участват до 1000 военнослужещи от сухопътните войски България, Румъния и Гърция. В различните етапи на учението ще бъдат използвани бойни бронирани машини, самоходни артилерийски установки, танкове, 120-мм минохвъргачки, а непосредствената авиационна поддръжка ще се извършва със самолети и вертолети на българските и гръцките военновъздушни сили.
Денят за медии е планиран на 4 юни 2021 г. на Учебен полигон „Корен“.
„Шабла - 21“ е национално тактическо учение с експериментални и съвместни бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана на Българската армия с международно участие. То ще се проведе от 25 май до 16 юни 2021 г. на Зенитен полигон „Шабла“. В него ще участват до 1 500 военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции на България, както и формирования от САЩ и Сърбия. Денят за медии е планиран на 10 юни 2021 г. на Зенитен полигон „Шабла“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Повишаването на социалния статус на военнослужещите до 2023 г. е под съмнение

05.04.2021, 14;13

В приетия от правителството Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2020 г. има един доста тревожен извод: “Независимо от увеличените разходи за персонал в системата на отбраната, същите не могат да компенсират натрупания инфлационен индекс през годините. Направените анализи сочат, че дори при планиране на предвидените средства, само за индексиране на заплатите до 2023 г. вкл., няма да доведат до търсения ефект за повишаване на социалния статус на военнослужещите и конкурентоспособност на пазара на труда. Това ще доведе до изпълнение на задачите от Въоръжените сили в хронична неокомплектованост от 15 до 20%, при запазване на сегашната определена щатна численост.“ От тук произтича една от големите задачи на новоизбраните депутати и новото правителство.
Сравнителният анализ на окомплектоването с военнослужещи в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия през 2020 г. спрямо предходните две години, се подчертава в доклада, показва тенденция за запазване на нивата на неокомплектованост на военните формирования. Като основни причини за тези резултати, посочва правителството,  са демографските фактори на страната, недостигът на работна ръка, конкуренцията на пазара на труда и социалния статус на военнослужещите.
Тези изводи са на фона на взетите мерки за преодоляване на ниското ниво на окомплектоване на Въоръжените сили и създаване на условия за по-висока мотивация, включително на увеличаването на възнагражденията средно с 10 процента за трета година по ред, както и в бюджета за 2021 г. Констатацията е, че е преустановена негативната тенденция на отлив на военнослужещи. А данните са следните: „Към 31.12.2020 г. длъжностите за военнослужещи в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия бяха окомплектовани на 80,2 % от щатния състав, както следва: СКС 79,8%, СВ 75,2%, ВВС 89,5%, ВМС 85,3%, СКСО 64,8%. По-ниският процент в СКСО се дължи на формиране на нова структура в състава му.“
Окомплектоването на доброволния резерв е приблизително 14,5%, което е крайно недостатъчно. По тази причина бе променен Законът за резерва на въоръжените си. Предстои да видим как ще проработи  въведената възможност за срочна служба в доброволния резерв.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещите от 41-ия контингент се завърнаха от Афганистан

05.04.2021, 13:03

„Добре дошли на родна земя. Изключително съм щастлив да ви посрещна в пълен състав. 41-ият контингент изпълни една от най-предизвикателните мисии в Афганистан. Вие показахте, че можете да бъдете гъвкави, адаптивни, че на терен можете да препланирате мисията, да се предислоцирате не един, а два пъти, да поемате различни задачи, да проявите отговорност и дисциплина, да покажете на коалиционните ни партньори колко отговорен и стойностен е българският войник“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който посрещна военнослужещите от 41-ия контингент на родна земя. Контингентът се завърна от участие в мисията на НАТО в Афганистан на 4 април късно вечерта на летище „София“, съобщава Пресцентърът на МО.
Началникът на отбраната поздрави военнослужещите от името на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната.  „Голямо воинско „благодаря“ за това, което направихте. Надявам се, че опитът, който натрупахте в тези трудни условия, ще ви позволи да изпълнявате още по-добре задълженията си. Чакат ви нови предизвикателства, както в мисии и операции зад граница, така и в развитието на способности на Българската армия на родна земя“, каза още адмирал Ефтимов.
Българските военнослужещи бяха посрещнати и от командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.
„Най-трудното по време на мисията беше, че нямаше традиционното приемане на отговорностите между контингентите. Два пъти се наложи да започнем от нула изпълнението на задачите, да създаваме съответната организация, да разработваме инструкции и задължения. Но основното чувство в момента е на удовлетворение, че успешно завършихме мисията и се прибрахме всички в Родината“, каза командирът на контингента полковник Тодоров.
Четиридесет и първият военен контингент изпълнява задачи в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан от октомври 2020 до април 2021 г. Контингентът е в състав до 120 военнослужещи, със структура: национален елемент, рота за охрана и щабни офицери в щаба на мисията в Кабул. По време на мисията българските военнослужещи изпълняваха задачи по охрана на вътрешния периметър на 3 бази на територията на Афганистан – летище „Кандахар“, база „Далке“ и летище „Баграм“. Те изпълняваха и щабни задачи в щаба на мисията и носеха дежурства в командния и в базовия оперативен център.
Национален командир на контингента е полковник Тодор Тодоров, старши национален представител на формированията за Кабул - подполковник Момчил Александров, помощник-национален командир на контингента е капитан III ранг Живко Йорданов и командир на ротата за охрана – майор Иван Иванов - военно формирование 52590 – гр. Ямбол.
Преди да се завърнат у дома военнослужещите от контингента ще преминат медицински прегледи във Военномедицинската академия в София. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

10 пенсионирани адмирали са задържани в Турция заради декларация

05.04.2021, 12:42

Анкарската прокуратура издаде заповеди за арест за 14 пенсионирани адмирали, подписали декларация за проливите Босфор и Дарданели, която разбуни духовете в Турция, предаде турската частна телевизия НТВ.
Десет от пенсионираните военни, за които са издадени заповеди за арест, вече са задържани, а четирима са привикани на разпит, предаде БТА.
Вчера прокуратурата в Анкара започна разследване във връзка с декларацията, с която адмиралите предупредиха правителството срещу евентуални изказвания или действия за изтегляне на Турция от Конвенцията от Монтрьо, регулираща преминаването през проливите. Адмиралите откроиха важността и на принципи, заложени в турската конституция, като секуларизма, които, както те посочват, турските въоръжени сили трябва да отстояват.
НТВ посочва, че обвиненията в разследването се отнасят до опит за промяна на конституционния ред чрез използване на сила.
Реакциите на декларацията на над сто пенсионирани адмирали, с която те предупредиха правителството срещу евентуални изказвания или действия за изтегляне на Турция от Конвенцията от Монтрьо, са в центъра на турския печат тази сутрин. Адмиралите откроиха важността и на принципи като секуларизма, заложени в турската конституция, които, както те посочват, турските въоръжени сили трябва да отстояват.
"Демократичен отговор на адмиралската декларация", пише в заглавие по темата днес в. "Хюриет". Според изданието реакции са дошли от всички сегменти на турското общество. Адмиралите бяха обвинени, че с декларацията си предизвикват асоциации с меморандуми при военни намеси в политиката, отбелязва вестникът.
/През 1971 г. турската армия изпрати ултиматум на президента за смяната на правителството на Сюлейман Демирел, който остана в историята на страната като "преврата с меморандум". През 2007 г. пък Генералният щаб публикува на сайта си съобщение, станало известно като е-меморандум, в което отправи предупреждение във връзка с президентските избори и кандидата с най-големи шансове да спечели - Абдуллах Гюл, чиято съпруга носи ислямска забрадка. Генералите напомниха, че армията е гарант на светския режим в Турция и може да се замеси в защита на светското управление./
"Хюриет" помества реакциите на политически лидери по повод декларацията на пенсионираните адмирали. Лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че трябва да бъдат отнети званията на подписалите декларацията адмирали и те трябва да бъдат лишени от пенсионните си права. Като "глупост" окачестви действията на адмиралите лидерката на "Добра партия" Мерал Акшенер, но добави, че "Турция много е патила от такива глупости".
Лидерът на водещата опозиционна сила в страната - Кемал Кълъчдароглу от Народнорепубликанската партия /НРП/ - обаче коментира, като каза, че "този фалшив дневен ред няма да издържи. Единственият реален дневен ред на нашия народ е /какво има на/ масата", добави Кълъчдароглу, цитиран от "Хюриет".
"Реакции като лавина" са затрупали според в. "Тюркийе" "подражателите на хунтата". Вестникът цитира и реакциите на министрите на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и на правосъдието Абдулхамит Гюл. "Оставаме докрай предани на своята държава, народ, демокрация и правителство. Да не изпитват нашето търпение", заяви Сойлу. "Желаещите преврат, които размахват пръст към законно избраните, трябва добре да знаят: Защитата на съществуването на страната преминава през зачитане на демокрацията и спазване на закона", подчерта и Гюл.
"Сабах" цитира и коментарите на други правителствени представители, сред които министърът на отбраната Хулуси Акар. "Няма да позволим на никой предател да носи славната униформа на турските въоръжени сили", подчерта той. Мустафа Шентоп, председателят на турския парламент, предупреди пенсионираните адмирали да не забравят 15 юли /датата на осуетения преврат през 2016 г./, а вицепрезидентът Фуат Октай заяви, че ще бъде даден най-ясно нужният отговор на "любителите на преврати" във всяка една платформа, посочва още вестникът.
"Адмирали на чий флот сте вие", пита в заглавие в. "Йени шафак" и добавя, обръщайки се към подписалите декларацията: "не може да сте турски моряци". Според изданието "декларацията на хунтата, пълна със заплахи и внушения за преврат", е вдигнала на крак Турция.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Батальонът за защита на силите – гр. Стара Загора, стана на 21 години

05.04.2021, 12:25

На 1 април 2021 г. се навършиха 21 години от създаването на  Батальон за защита на силите – гр. Стара Загора, от състава на  2 механизирана бригада. По този повод в тържествена обстановка на строевия плац, военнослужещите и цивилните от батальона отбелязаха своя празник, съобщават от бригадата.
На събитието присъстваха командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов и военния духов оркестър на бригадата с диригент капитан Цветомир Василев.
В словото си към личния състав, командира на бригадата изрази своята благодарност за положения неуморен воински труд, за професионално изпълнените задачи, които с цената на много лишения и усилия изпълняват, и им пожела здраве, лично и семейно щастие, силна воля и енергия за да продължават и занапред да се справят с бъдещите предизвикателства.
По случай празника  бригаден генерал Шопов връчи поздравителен адрес на заместник-командира на батальона майор Пламен Кирилов и грамота на заместник-командира по логистичното осигуряване на батальона майор Веселин Кисьов.
Със заповеди на командира на батальона за защита на силите подполковник Иван Иванов, за постигнати високи резултати в служебната дейност и проявен професионализъм, военнослужещи и цивилни служители от състава на формированието бяха наградени с грамоти и обявяване на благодарност, а един военнослужещ беше повишен в звание сержант.
Източник: http://otbrana.com/

 

The National Interest (САЩ): Защо Русия е толкова ужасен проблем

05.04.2021, 09:46

През 1812 г., когато руската степ смазва и изтощава армията му, докато наблюдава как жителите на Москва си тръгват и изгарят родния си град, за да не падне на врага, Наполеон възкликва в отчаяние: „Какви хора? Това са скити! " Наполеон говори за древен номадски народ, който никой не може да завладее, с когото е невъзможно да се споразумеят за нещо и който е невъзможно да принуди към нещо. Всъщност до началото на ХХ век историкът Хенри Адамс пише, че неразрешимият руски въпрос винаги е бил ключов за съвременна Европа и че „последният и най-големият триумф на историята ще бъде участието на Русия в атлантическата общност“.
С други думи, борбите, разочарованията, неуспехите и мечтите на Запада за Русия са част от стара история - история, която ще продължи да се развива в бъдеще. Способността на Русия да влияе на нашия геополитически свят не е нещо ново. Поражението на Русия от Германия на Вилхелм послужи като предпоставка за началото на Руската революция, която от своя страна коренно промени целия ХХ век. Съветската победа при Сталинград през 1943 г. е преломен момент, който предвещава поражението на Хитлер и разделението на Европа по време на Студената война. Що се отнася до жертвите, Съветският съюз изиграва решаваща роля в резултата от Втората световна война - роля, на която САЩ не могат да се справят. Разпадът на Съветския съюз под натиска на вътрешните противоречия сложи край на Студената война, завършила с триумфална победа на Запада. И именно неспособността на Запада да преработи агресивно смазаната Русия по свой образ и подобие в икономически и политически смисъл е провал, сравним по мащаб с поражението на Наполеон - води до появата на реваншисткия авторитарния режим на Владимир Путин.......Прочети още

 

 

Русия: НАТО провокира глобално състезание по въоръжаване

04.04.2021, 21:23

Разходите за отбрана на страните от НАТО се увеличават със 7,4 на сто и с тази политика Алианскът провокира глобално състезание по въоръжаването, коментира руското Министерство на външните работи в своя акаунт в Twitter. Изявлението е във връзка с 72-та годишнина от създаването на Северноатлантическия блок.
Според публикацията през миналата година страните от НАТО са похарчили 1,09 трилиона долара. За сравнение Русия е похарчила 0,05 трилиона долара, става ясно още от публикуваната в социалната мрежа графика.
Останалите държави по света са похарчили 0,79 трилиона долара.
НАТО е създадена с подписването на Северноатлантическия договор на 4 април 1949 година от 12 държави, сред които Белгия, Великобритания, САЩ и Франция. Седалището на организацията е в Брюксел. Към момента в пакта членуват 30 държави, включително и България (от 2004 година).
Последният член е Северна Македония, която влезе в организацията през 2020 година. Дълги години членството на Скопие беше блокирано от спора за името с Гърция.
НАТО се ангажира с мирното разрешаване на спорове, коментират целите си от организацията.
Ако дипломатическите усилия се провалят, пактът има военната сила да предприеме операции за управление на кризи.
Те се извършват съгласно клаузата за колективна отбрана от учредителния договор на НАТО - член 5 от Договора от Вашингтон или по мандат на ООН, самостоятелно или в сътрудничество с други държави и международни организации. - Още за НАТО
Източник: https://www.investor.bg/

 

За годишнината на НАТО, Румъния е готова да реагира ефективно

04.04.2021, 20:37

Министерството на външните работи на Румъния приветства отбелязването на Деня на НАТО в Румъния и подчертава, че през последните 17 години след присъединяването "нашата страна положи постоянни усилия и демонстрира волята и способността да допринесе конкретно и по същество за консолидацията на НАТО, най-успешният политико-военен съюз в историята, гарант за евроатлантическата сигурност", съобщават медиите в Румъния.
Според съобщение, изпратено в неделя от Министерството на външните работи, Румъния участва в съюзнически мисии и операции, в мерки за засилване на възпирането и отбраната на Източния фланг, включително в Черноморския регион, и е домакин на своята територия на съюзнически многонационални структури. По този начин чрез своите действия Румъния допринася активно за защитата на териториите и гражданите на всички държави-членки на НАТО.
Също така значителният и траен принос на Румъния за усилията за повишаване на устойчивостта и за увеличаване на отбранителния капацитет на партньорите, особено тези от Източното съседство, са допълнителни доказателства, че Румъния изпълнява последователно своите ангажименти, без колебание, ангажиментите на отговорния съюзник, пише в прессъобщението.
"По повод честването на Деня на НАТО в Румъния искам да потвърдя твърдия ангажимент на страната ни за колективна отбрана и съюзническа солидарност, както и за силни трансатлантически отношения, включително за широко сътрудничество между НАТО и Европейския съюз в областта на сигурността и отбраната. Румъния последователно подкрепя усилията за колективна отбрана на всички членове на Алианса и участва активно в процеса на укрепване на капацитета на НАТО да реагира ефективно на настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността, включително чрез приноса си към усилията за устойчивост, чрез инициатива за създаване и домакин на Евроатлантически център за устойчивост."
"Румъния също така активно подкрепя процеса на стратегическо отразяване на НАТО 2030, координиран от генералния секретар на НАТО, процес, целящ консолидиране на политическото измерение на Алианса, насочен към кристализиране на визия Бъдещето на НАТО и в крайна сметка водещо до изготвяне на нова стратегическа концепция", коментира министърът на външните работи, Богдан Ауреску.
НАТО укрепва уникалната и дълбока връзка на Европа със Северна Америка и двата континента, обединени от демократични ценности и общи интереси за сигурност, гласи съобщение, изпратено в неделя от президента Клаус Йоханис.
"Отбелязваме 72-ата годишнина от основаването на Организацията на Северноатлантическия договор, основен политико-военен съюз за международен мир, международна сигурност и просперитет, най-успешният алианс за колективна отбрана в историята НАТО укрепва уникалната и дълбока връзка на Европа със Северна Америка и двата континента, обединени от демократични ценности и общи интереси за сигурността. Текущите събития на международно ниво остават динамични и непредсказуеми, а предизвикателствата пред сигурността се умножават и диверсифицират. Справянето с този контекст се основава на солидарността на държавите-членки при осъществяването на колективна отбрана", подчертава президентът.
Той заявява, че Румъния е дълбоко привързана към евроатлантическите ценности и действа решително в духа на консолидиране на трансатлантическите отношения и насърчаване на профила и ролята на НАТО.
"НАТО непрекъснато се адаптира, за да се превърне в по-силна и по-ефективна организация. По този начин процесът НАТО 2030, стартиран през 2020 г. от генералния секретар Йенс Столтенберг, създава предпоставки за по-амбициозна роля на Алианса в следващата фаза, включително от гледна точка на изготвянето на нова стратегическа концепция - инициатива, която Румъния напълно подкрепя. Румъния е силно привързана към евроатлантическите ценности и действа решително в духа на укрепване на трансатлантическите отношения и насърчаване на профила и ролята на НАТО. Значително участие на няколко нива в съюзнически операции и мисии, включително усилия за укрепване на възпиращата и отбранителна позиция на НАТО".
"За да отговорим на новите предизвикателства пред сигурността и заплахите, повишаването на устойчивостта става приоритет. В същото време вярвам, че е много важно да продължим по пътя на укрепване на стратегическото партньорство между НАТО и ЕС, така че да се рационализира координацията, за да се използва изключителният потенциал, който тези две основни организации предлагат на държавите-членки и техните граждани, като гарантират сигурността и просперитета. Само обединени ще бъдем по-силни", заяви Клаус Йоханис. - Още за НАТО
Източник: https://news.bg/

 

В ситуацията с шпионския скандал не е необходимо самохвалство

04.04.2021, 13:58

„Ако българският съд потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната ни сигурност, но и тази на съюзниците и злепоставя тежко България“, посочи президентът, след като гласува, в отговор на въпрос за шпионския скандал от последните седмици.
По думите на държавния глава в тази ситуация е необходимо не самохвалство, а отговор на тежки въпроси: „Защо високопоставени служители в Народното събрание и Министерството на отбраната, чиито проверки и допуск се издават от службите, пряко подчинени на министър-председателя, предават националната ни сигурност? Защо се пренебрегва фактът, че организацията и контролът на политиката за защита на класифицираната информация се осъществява от Министерски съвет?“
Президентът беше категоричен, че очаква задълбочен анализ на причините, които водят до такова състояние на националната сигурност, и най-вече ефективни мерки за нейното укрепване. „Следващото правителство го очаква много работа, за да възстанови държавността след управлението на сегашния премиер“, подчерта още Румен Радев.

 

Полк., д-р Петър Ганчев (о.р.): Подводничарите сме братство

04.04.2021, 09:18

Предопределеност ли е, не знам, но исках да стана акушер-гинеколог, а се озовах в дивизион подводници. В края на последния семестър на следването си вече бях започнал да ходя на нощни дежурства в АГ болницата, когато прочетох едно съобщение в института, че съм сред посочените за военни лекари. Никога не бях и помислял за такова нещо и твърдо реших да откажа. Приятели ме укоряваха, пък и сам размислих – защо да не опитам? Военните не канят всеки, а аз се дърпам! Впрочем, неизвестното винаги силно ме е привличало.

Бях изпуснал срока, но още стоеше свободно мястото в дивизион подводници. Никой от кандидатите не го пожелал. И постъпих като лекар в дивизиона и подводничарството, без да бях виждал подводна лодка (освен на картинка), определи курса на целия ми живот – така започва своята моряшка история известният не само сред военните моряци-подводничари и водолази, специалист по водолазна медицина, полк., д-р Петър Ганчев (о.р.)........Прочети още

 

Честит празник на психолозите във Въоръжените сили!

04.04.2021, 09:00

На 4 април психолозите в България отбелязват своя професионален празник. Денят на психолога се чества от 1995.  Военна Академия честити професионалния празник на психолозите - преподавателите от катедра „Психология и лидерство“ с началник полковник проф. д.пс.н. Георги Карастоянов и на студентите от магистърската програма „Психология в сигурността и отбраната“ във Факултет „Национална сигурност и отбрана“, научаваме от учебното заведение. В тези месеци на изпитание за нацията ни, психолозите със слово и сърце откликват на потребността на обществото от подкрепа, от вяра и надежда за живот, от разум и мъдрост, от утеха, се посочва в поздравлението. И пожеланията към психолоите в академията са:  „Бъдете здрави, все така устойчиви срещу житейските несгоди, всеотдайни и сплотени в името на човека!Благодарим Ви за всичко, което правите за хората!“
Вземайки пример от Военна академия, си позволяваме да честитим празника на всички психолози във Въоръжените сили и да им пожелаем да се радват на съществен принос в работата с хората с пагони.
Източник: http://otbrana.com/

 

В Китай е проведено успешно изпитание на прототип на ракета за многократно използване

04.04.2021, 08:50

Компанията Beijing Zhongke Aerospace Exploration Technology Co., също така известна като CAS Space, е провела успешни демонстрационни изпитания на умален прототип на първа степен на ракетата за многократно използване "Чжункей" предназначена за морски стартови площадки.
Прототипът на ракетата, разработен от Zhongke Aerospace има дължина 0.45 м, ширина 0.45 м, височина 0,6 м, маса 23 кг, като съответно разходите за изследването и разработката са в размер на 300 000 юана. В рамките на изпитанието са проверени функциите на първата степен за хоризонтално движение и вертикално излитане и кацане на бъдещата ракета.
CAS Space – е дъщерна компания на компанията CAS Chinese Academy of Sciences. Била е създадена през декември 2018  г и има за цел създаването на ракети, способни да извеждат полезни товари с маса 1.5 т на ниска околоземна орбита.
Компанията разработва цяло семейство ракети за многократно използване. На тях се планира да бъдат използвани решетъчни кормила и опори за кацане при връщане на първата степен. Тези ракети ще може да извеждат на ниска околоземна орбита от 1 до 15 т полезни товари.
CAS Space се приближава към своя първи реален старт на РН, приключва изпитанията на ракетните двигатели, изпитанията в аеродинамическа тръба, тестването на механизма за разделяне на степените. Стартът на РН ZK-1A е запланиран за 4 тримесечие на 2021 г. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/

 

Епидемии по време на война

04.04.2021, 08:07

Големите епидемии, които засягат българските земи, обикновено са по време на войни. Най-смъртоносната пандемия в човешката история застига воюваща България през май 1918 г., т.е. в края на Първата световна война. И тогава т.нар. испански грип идва от Китай. По различни оценки жертвите в света са между 50 и 100 милиона. В България, според някои източници, от заразата загиват около 80 хиляди души. (Жертвите от Първата световна война – убитите и изчезнали български войници, са 101 224 души; ранените са 156 026, от които половината остават военноинвалиди, заболелите са 61 144 души, от които 24 000 души умират.)
Налага се България да води борба и на други фронтове, освен бойните. Тя е срещу честите епидемии по това време от холера и тиф, например. Има сведения, че във връзка с холерата военните лекари дори с физическа сила са карали  войниците в окопите да си преваряват водата. Известно е, че полза имало и от плесенясалия хляб, който масово се консумирал на фронта. По-късно плесените са в основата на производството на пеницилина.
Интересен факт има в излезлите напоследък публикации по повод мерките, които се вземат срещу заразата от коронавируса. Припомня се, че България не е била в състояние преди повече от 100 години да вземе сериозни мерки срещу испанския грип. Едно от обясненията е и фактът, че Медицинският факултет към Софийския университет е създаден през ноември 1917 г. На помощ, обаче дошли отлично подготвени руски лекари. Те пристигнали у нас, бягайки от руската революция. Освен това, белогвардейските военно-полеви болници във Велико Търново и Стара Загора също имали принос за ограничаване на заразата.
Холерата не е непозната гостенка за българската войска. Тя е невидимият враг и през Балканската война. “Нашият полк беше в силното сражение при Бунар Хисар и оттам се спасихме живи и здрави. Оттам ходихме при с. Тарфа, което е на най-предната боева позиция и гдето претърпяхме нещо по-лошо от войната – холерата. Във войната и при атака смъртта иде ненадейно и без да я виждат и затова не е страшно, но холерата е нещо, което Вие там не можете да си въобразите. Здрав си и се радваш, че и след сражението си излязъл запазен и току виж, че след 2-3 часа падат на земята и свършват. Пред час време си говорил с някого си и току чуваш, че той бере душа или е вече умрял. А най-лошото е да гледаш, че другарите край тебе мрат и да трепериш от страх, че може би е дошъл и твоя ред. Хиляди оставиха костите си не от куршум, а от холерата. Няма защо да се казва, че в такова време всеки пази себе си и дума не може да става за фелдшерска или докторска помощ. Хората мрат като добитък. И сега си спомням как умиращи викат: „Умирам, дайте ми водичка!“ Но кой смее да отиде на помощ, когато такава помощ е явна смърт. И всичките вестници, които пишат за българските победи не казват ни дума за истината, за ужасите, които придружават войната. Всичко това ние преживяхме и се надявахме, че то няма да се повтори, но днес тази надежда почва да се губи, 18, 20 и 5 полкове се връщат на позициите, утре може би, ще заминем и ние и много е вероятно, че войната ще се поднови и не ще дума, че не винаги щастието ще ни запазва. Ако не куршум, то холерата ще почне своята работа. А като се вземе предвид, че спим в дупки, кочини, гладуваме и имаме въшки, то човек започва да губи всяка надежда.“ Това е част от пространното писмо на Ганчо Иванов, учител от с. Дъскот (Велико Търновско), писано на 19 януари 1913 г., ден преди подновяването на бойните действия след военното примирие (от ноември 1912 г.), което не носи „дълго чакания на фронта мир“. То е цитирано в портала за култура, изкуство и общество от Снежана Димитрова в „За другата история на Балканските войни“.
Сдружението „Българска история“ преиздаде спомените на  българския офицер от полски произход Отон Барбар. Той разказва за трудните моменти на фронта, предизвикани не от вражеския огън, ами от холерата и смъртта, която тя сее след себе си. „Бойните действия сега се състояха само в рядка пушечна, а понякога и оръдейна стрелба от наша и турска страна. Наблюдавахме как турските патрули тършуваха в напуснатите наши окопи. А далеч в тила на турските линии се наблюдаваше как пристигаха откъм Цариград тренове и стоварваха нови войски.
В това време войниците, пък и голяма част от офицерите, бяха потънали в нечистотии. Непрекъснатите походи и боевете не бяха оставили свободно време за изпиране и почистване и затова у войниците и у мнозина офицери се завъдиха въшки. Но такива грамадни бяха те у някои, че за спомен ги нарекохме „чаталджанки“.
Навръх Архангеловден времето беше прекрасно. Аз и Савата отидохме зад дружинната палатка, за да се пощим, като сред бял ден се съблякохме съвсем голи под лъчите на ноемврийското слънце.
Тъкмо в това време сред войниците и офицерите от полка се появи холерата. Имахме вече няколко смъртни случаи. В полка не се взеха никакви особени мерки за лекуване на заболелите от холера. Заразените просто се изолираха, т.е. оставяха се настрани, никой не се доближаваше до тях и те умираха, без някой да се погрижи за подобрение на съдбата им.
Интересен беше случаят със заболяването на поручик Г. от картечната рота. Простудил се, поручик Г. страдаше от корем. Отива при полковия лазарет и се свива на едно място. Дохожда старшият полкови лекар, санитарният майор, и като вижда Г., че се свива от болки, веднага разбира, че е заразен от холера и му казва, без да се доближава до него: „Полегни си, ще ти дам чай и то ще ти мине“.
Но след малко го пита: „Имаш ли температура?“. „Имам си, имам си температура“, отговаря дяволът Г. с тон, като че иска да каже „сигурен съм“. Тогава докторът Р. вика: „А, така ли! Здравей, бе, Г.“, и се ръкуват с Г. Температурата се счита като сигурен признак, че болният не е холерен.
В предписанията, които се издаваха от щаба на дивизията за предпазване от заразата, старателно се избягваше употребяването на израза „холера“, а се казваше, че се е явила болестта „коремоболие с диария“. Сред общата мизерия и безпомощност да се борим с болестта това обстоятелства вливаше и хумористична нота. Но когато войниците почнаха да умират, и то само 4-5 часа след заболяването си, тогава чак „коремоболието с диария“ бе наречено и официално холера.
Отначало водата за пиене не се преваряваше. Чак на 13 ноември излезе заповед до полка: да се дава на войниците често чай, но понеже нямаше захар, споменатата заповед остана дълго време неизпълнена. Чак след като се появиха смъртни случаи, тогава почнахме да преваряваме водата за пиене.
**********
Когато се настанихме на бивак на около 100 крачки от бивака на дружината от 1-и пехотен полк, видяхме, че един войник беше оставен. Той лежеше на носилка на корема си и беше си подпрял брадата с ръцете. Лицето му беше изпито синкаво, до него лежеше пушката му. Един войник, санитар, седеше малко настрани и го пазеше. Когато го запитах защо не са го вдигнали, санитарят ми отговори, че войникът вече щял да умира, та затова бил оставен. Умиращият беше едно еврейче от София, казаха ми, че бил годеник. И наистина, след два часа холерният умря. Вечерта погребахме умрелия, аз бях назначен да наблюдавам погребението. Назначената команда изкопа гроб и погребахме умрелия заедно с пушката му – такава беше заповедта.
На следния ден в нашата дружина почнаха да се явяват случаи от холерни заболявания. Тук, на този бивак, дружината се командваше от стария ротен командир капитан Б., защото дружинният ни командир подполковник Мурджев заместваше заболелия след последните боеве командир на полка.
Борба с холерата почти не съществуваше: лекарите не разполагаха даже с необходимото количество йод, нито с някое друго дезинфекционно средство да си измиват ръцете след прегледа на болните. Даже сапун нямахме достатъчно. Войниците бяха нечисти, храната не беше добра и водата за пиене сега чак почнахме редовно да преваряваме.
Мнозина офицери не се бръснеха и си бяха пуснали бради, а някои – и дълги коси. Това се правеше, разбира се, не заради липса на бръсначи и ножици, а просто защото такава беше модата. Мнозина войници подражаваха на тази мода, а това още повече увеличаваше нечистотията им.“
По време на Балканската война (1912-1913 г.) холерата се разпространява от фронта във вътрешността на страната. Сведенията сочат, че през 1913 г. са регистрирани 19 205 болни, от които 9 548 умират.
Малкият микроб Rickettsia prowazekii причинява едно от най-опустошителните инфекциозни заболявания в света: тиф. Човечеството страда от болестта от векове, като хиляди хора стават жертви, четем в luna-anapa.ru. Предвид факта, че болестта често удря военните, тя се нарича "лагерна треска" или "военна треска". По време на 30-годишната война в Европа (1618-1648 г.), коремен тиф, чума и глад са отнели живота на 10 милиона души. Понякога огнищата на коремен тиф диктуваха изхода от цялата война. Например, когато испански войски обсадиха крепостта на мавританска Гранада през 1489 г., огнище на тиф незабавно отне живота на 17 000 войници в рамките на месец, оставяйки армия от 8 000 души. Поради разрушителните ефекти на коремен тиф мина още един век, преди испанците да успеят да изгонят маврите от своята държава. Също по време на Първата световна война това заболяване отне няколко милиона живота в Русия, Полша и Румъния. Симптомите на епидемията от коремен тиф обикновено включват главоболие, загуба на апетит, неразположение и бърза треска. Бързо се развива в треска, придружена от втрисане и гадене. Ако не се лекува, болестта засяга кръвообращението, което води до гангрена, пневмония и бъбречна недостатъчност. Подобряването на методите за лечение и санирането значително намали вероятността от епидемия от коремен тиф в съвременната епоха. Появата на ваксината срещу коремен тиф по време на Втората световна война помогна за изкореняването на болестта в развитите страни. Въпреки това, огнища все още има в някои части на Южна Америка, Африка и Азия.
Спирането на заразата е много по-ефективно, когато хората вярват на мерките, взети от властта. Но за да се подчинят на разпоредбите на властта, те трябва да бъдат добре информирани за заплахата и да имат доверие на властта.  Една от причините грипът от 1918 г. да стане известен с името "испански", е, че Испания е била неутрална в Първата световна война и не е подлагала печата си на цензура. Още един урок от исторята за днешното поведение на човечеството.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Гърция и Тунис провеждат съвместни военноморски учения

03.04.2021, 22:16

Тунис и Гърция са започнали съвместни военни учения тази седмица в Средиземно море, за да засилят координацията си срещу нелегалната морска дейност, включително контрабанда и нелегална миграция. Това съобщиха от министерството на отбраната на Тунис, цитирани от "Франс прес".
"Това учение има за цел да развие сътрудничеството между Тунис и Гърция в борбата срещу всички опасности в морето, включително незаконната миграция и контрабанда", отбеляза говорителят на военното ведомство Мохамед Зекри.
Друга цел е да се разработи морско наблюдение и операции за издирване и спасяване, допълни той и уточни, че ученията се провеждат в международни води близо до тунизийското крайбрежие.
Тунис участва в учението със специални военноморски сили и патрулен катер PR HASDRUBAL (509), докато гръцките военноморски сили изпратиха фрегатата HS SALAMIS (F455), се уточнява в изявление на министерството, без да се предоставят допълнителни подробности.
Тунис, който е обхванат от политически и икономически кризи, регистрира всеки ден мигранти да напускат крайбрежието му в отчаяни опити да стигнат до Европа.
Броят на мигрантите, опитващи пътуването, достигна своя връх през миналата година, като беше на най-високото си ниво от 2011 г. насам, когато въстание свали автократичния владетел на северноафриканската държава Зин Ел Абидин Бен Али.
Тунизийските власти многократно призоваваха за по-голямо сътрудничество между средиземноморските държави за борба с незаконната миграция.
Източник: https://news.bg/

 

Русия удължи споразумението за сътрудничество със САЩ в космическата сфера

03.04.2021, 20:14

Руското правителство одобри удължаването на споразумението за сътрудничество със САЩ в космическата сфера до декември 2030 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета, цитирана от Reuters.
Връзките на Москва с Вашингтон са на най-ниското ниво след Студената война. „Споразумението за сътрудничество в изследването и използването на космическото пространство за мирни цели ще бъде в сила до 31 декември 2030 г.", се казва в изявление на кабинета, предадено от световните агенции.
Миналият месец министерството на търговията на САЩ заяви, че затяга санкциите върху част от износа за Русия, но частично изключва някои елементи като тези, свързани с космическите програми.

 

В Германия обясниха високите военни разходи с действията на Русия

03.04.2021, 20:00

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в интервю за медийната група Redaktionsnetzwerk Deutschland заяви, че необходимостта Германия да инвестира в сигурност се дължи, наред с други неща, на действията на Русия.
Тя отбеляза, че високите разходи за въоръжение са важни за самата Германия и никога не е ставало въпрос например за "предоставяне на услуга на САЩ".
"Трябва да се погрижим за собствената си сигурност. Предизвикателствата нарастват - с нови технологии, под формата на хибридни заплахи, но също и на регионално ниво, като се вземе предвид поведението на Русия", отбеляза германският министър на отбраната.
По думите ѝ хибридната заплаха е най-голяма. Германия, подчерта Крамп-Каренбауер, особено често "се намира в центъра на атаките, които могат да бъдат свързани с Русия".
По-рано НАТО обвини Русия в агресивно поведение и декларира необходимостта от ограничаване на действията на Москва.
Западът многократно е обвинявал Москва в намеса във вътрешните работи и кибератаки.
Източник: https://news.bg/

 

ЕС и САЩ оказват помощ на Тайван за изграждането на подводници

03.04.2021, 13:10

Тайпе. Европейските държави и САЩ помагат на Тайван за изпълнението на проект за строителството на подводници, съобщава Reuters, като се позовава на информация от военните на острова.
В изявление, публикувано в петък вечерта, тайванските власти отрекоха данните от публикацията на американското издание The National Interest, според които през 2019 г. Северна Корея е предложила своята помощ при изграждането на подводниците. „По време на разработването на нашите подводници никога не е имало контакт с КНДР и никога няма да има; помощ се предоставя от важни страни в Европа и САЩ“, се казва в изявлението без допълнителни подробности.
Агенцията отбелязва, че две от четирите подводници на Тайван са построени в Нидерландия през 80-те години, въпреки че впоследствие страната отказва да продава други на острова.
Програмата на Тайван за изграждане на собствен подводен флот стартира през ноември миналата година. Инженерите от корабостроителната корпорация CSBC бяха натоварени сами да построят осем подводници. Първият прототип на стойност 1,7 милиарда долара трябва да бъде представен през лятото на 2024 година.
От 2001 г. Тайван търси възможността да закупи осем подводници от САЩ - от основния си доставчик на военна техника. Американската страна обаче не включи подводниците в списъка с оръжия, одобрени за доставка на острова. На това се противопоставя Китай, която смята Тайван за една от своите „временно отцепени“ провинции.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Морските пехотинци от Тихоокеанския флот на РФ бяха въоръжени със съвременни бойни машини на пехота БМП-3Ф

03.04.2021. 08:27

В съответствие с плана за превъоръжаване със съвременни образци военна техника, съединението на морската пехота на Тихоокеанския флот, дислоцирано в Приморския край, получи бойни машини на пехота БМП-3Ф.
Едновременно около 40 нови бойни машини бяха доставени до Владивосток с железопътен транспорт, разтоварени и транспортирани със специална техника до мястото на постоянна дислокация. - (видео)
Пристигащите бойни машини планово ще заменят техниката от предишното поколение - БМП-2.
По-рано съединения на МП на тихоокеанския флот в Приморие и Камчатка бяха напълно превъоръжени със съвременни бронетранспортьори БТР-82A и подсилени танкови подразделения с T-80БВ. - Още за БМП-3Ф
Източник: Отдел за информационно осигуряване на Приморския регион (гр. Владивосток)

 
 

112 години от рождението на военния летец Димитър Маказчиев

03.04.2021, 07:34

На 3 април 1909 г. в Казанлък е роден Димитър Иванов Маказчиев. Завършва Военното на Н.В училище през 1931 г. Става последователно подпоручик на 6.09.1931 г., поручик на 3.10.1934 г., капитан 6.05.1940 г., майор от 9.09.1945 г., подполковник от 9.09.1947 г.
Служи във въздухоплавателния полк 1931 г., смесения орляк 1934 г., армейски орляк 1934 г., 3-ти учебен орляк 1939 г.
Бил е командир на учебна рота от 1940 г., началник на Наблюдателното училище в Казанлък от 1941 г., началник на разузнавателна секция въздушни ескадри от 1942 г., комендант на летище Д. Митрополия от 1945 г., както и временен заместник- командир на 2-ра пехотна дивизия от 1948 г.
Лети на самолети ДАР-1, ДАР-1А, КБ-2УТ, ДАР -3 „Гарван“ 1, ДАР- 8 „Славей”, „Фоке Вулф“ ФВ-44 „Врабче“, ДАР- 8 „Славей“ и др.
Музей на авиацията - Крумово

 

 

Кой какво обещава?

02.04.2021, 22:35

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието на военната ни авиация, то ще остане в историята с решенията си около избора на нов изтребител в периода 2017 – 2019 г. Събранието ще остане в историята и с факта, че в състава си имаше не един, а цели двама бивши командири на ВВС – Константин Попов (2009 – 2014 г.), депутат от ГЕРБ и Симеон Симеонов (2005 – 2009 г.), народен представител от ДПС.
Какъвто и да е състава на следващото Народно събрание, ясно е отсега, че нито Попов, нито Симеонов ще бъдат в състава му, защото те не намериха място в листите на своите партии, по една или друга причина, която остане скрита за обществото. И ако Симеонов бе очаквано максимално безличен в депутатското си амплоа, то Попов се оказа на важното място – шеф на комисията по отбрана и често озвучаваше позициите на партията си по отношение на отбранителната политика.

Включително и на неговите плещи легна признанието, че изборът на F-16 не е бил плод на конкурсна процедура, а е бил чисто политическо решение.......Прочети още

 

Съобщение от Министерството на отбраната за изборния ден

02.04.2021, 14:08

Създадена е необходимата организация военнослужещите и цивилните служители от военните формирования в страната, които изпълняват своите професионални задължения в изборния ден, да могат да упражнят правото си на глас без да се нарушава изпълнението на войсковите задължения. Командирите на военните формирования в страната ще организират ротация на дежурните длъжностни лица, за да могат желаещите да упражнят правото си на глас на 4 април (неделя) в съответната изборна секция.
Ще бъде осигурена възможност да гласуват и военнослужещите от екипажа на минен ловец „Цибър“, които изпълняват задачи в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2) извън страната. Желаещите военнослужещи от екипажа ще могат да упражнят правото си на глас в разкритата избирателна секция в гр. Патра, Република Гърция.
Съгласно решенията на Централната избирателна комисия за разкриване на секции в чужбина военнослужещите, които изпълняват задължения в мисии и операции извън страната, ще имат възможност да упражнят правото си на глас.

 

Кремъл: Предислокацията на войски в Русия не бива да тревожи други страни

02.04.2021, 08:22

Предислокацията на войски из територията Русия не бива да тревожи други страни, защото изобщо не е заплаха за тях. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод твърденията на украински военни, че Русия съсредоточава войски по границата с Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
По думите на Песков Русия премества въоръжените си сили "на своя територия по свое усмотрение" и така "предприема необходимите мерки за гарантиране на сигурността на своите граници". Той обясни, че покрай руските граници има повишена активност на въоръжените сили на страни от НАТО, други обединения и отделни страни, което задължава Москва да бъде нащрек
Пред журналисти Дмитрий Песков заяви, че руски войски никога не са участвали и не участват във въоръжения конфликт на територията на Украйна. Той подчерта, че това е вътрешен украински конфликт и изрази надежда, че тази гражданска война няма да се разгори отново в резултат от провокации и провокационни действия на въоръжените сили на Украйна.
Източник: https://24chasa.bg/

 

На този ден

02.04.2021, 08:00

На 2 април 1917 г. за първи път в българската авиационна история страната губи двама летци в резултат на проведен въздушен бой. Загиват поручик Никола Божков (пилот) и поручик Димитър Петров (наблюдател).

По време на Първата световна война двамата служат към 2-ро аеропланно отделение, дислоцирано на летище Удово. В този ден поручик Божков и поручик Петров се завръщат от изпълние на разузнавателна задача, когато в района на с. Тушин техният „Албатрос“ Ц-III е нападнат от френски изтребител „Нюпорт“.

В завързалия се въздушен бой пилотът поручик Божков е убит. При снижаването наблюдателят изхвръкнал от кабината. Самолетът пада между двете бойни линии и през целия ден бил под постоянен обстрел. Вечерта под прикритието на нощта, българските войници от 45-ти пехотен полк успяват да приберат тялото на пилота и да го погребат в участъка си. Тялото на наблюдателя е открито след седем дни и е погребано до пилота.

На 2 април 1920 г. в гр. Фере, Дедеагачко, е роден Христо Панайотов Лазаров . Произхожда от учителско семейство. Средното си образование получава в Стара Загора. През 1941 г. завършва Военното на Н.В. Училище в София. На 16 юни 1941 г. е произведен в чин подпоручик. Заминава за Германия, за да усъвършенства летателните си умения.

След завръщането си в България заема длъжността командир на крило в 5-ти бомбардировъчен полк на летище Пловдив. Участва във Втората световна война като командир на 2/5 бомбардировъчно ято. След 9 септември 1944 г. до края на войната извършва 32 бойни полета със самолет „Дорниер“-17. Командир на ескадрила. От 1951г.става командир на 25-и минноторпеден полк. През 1953 г. завършва курс за командир във Военно-техническата академия – София. Последно войнско звание полковник. След преминаване в запаса от 15 май 1955 г. работи в областта на търговията, нещатен сътрудник в ДОСО Пловдив.

 

3-те най-лоши съветски военни самолета от Втората световна война

02.04.2021, 07:45

Как съветските пилоти успяват да свалят немски асове с тези технически и морално остарели самолети?
И-153 "Чайка"
"Чайката", както често се нарича изтребителят "Поликарпов" И-153, се присъединява към съветските военновъздушни сили (ВВС) в навечерието на Втората световна война през 1939 година. Представя се успешно по време на биткита срещу японците при Халхин Гол, но при започването на германската инвазия той не може да се сравнява със самолетите на Луфтвафе.
Съветският изтребител губи от основния си конкурент - Messerschmitt Bf 109 по повечето технически характеристики, особено по отношение на скоростта (514 км/ч срещу 434к/ч). "Чайката" е абсолютно неспособна да преследва и хваща немски бомбардировачи като Ju-88 (466 км/ч).
"Не можеш да се измъкнеш [от борбата], не можеш да го догониш [Bf 109]; можеш само да се опиташ да маневрираш и да се защитаваш", спомня си пилотът Александър Рязанов от 10-ти гвардейски изтребителен авиационен полк, който започва боя си на И-153.
Над 1300 И-153 се сблъскват с Луфтвафе на съветската западна граница през лятото на 1941 година. Докато понякога умелите съветски пилоти използват маневрените "Чайки", за да изненадат противника в небето, целта на самолетите по-късно е променена и те се използват главно за нападение на наземни цели, както и за ескортиране на бомбардировачи при нощни полети.
През 1944 г. бавните и остарели И-153 не могат да участват в бързите настъпателни операции на Червената армия. Изтеглени от битка, те се използват за патрули и за защита на морски конвои.
"Туполев СБ"
Един от най-добрите съветски бомбардировачи през 1930-те години, "Туполев СБ" (AНТ-40) е истински цар на небето по време на Гражданската война в Испания. Със скорост от 450 км/ч, той е извън обсега на вражеските изтребители като италианския Fiat CR.32 (220 м/ч) и немския Heinkel He 51 (210 м/ч).
Тази скорост позволява на СБ да продължи дневните бомбардировъчни мисии без съпровод от други самолети. Неговото господство приключва през пролетта на 1937 г., когато в испанското небе се появява свръхбързият Messerschmitt Bf 109 (514 км/ч).
Въпреки факта, че до 1941 г. самолетът е напълно остарял, той остава основният бомбардировач в съветските ВВС. По време на германската инвазия СБ претърпява огромни загуби, когато среща своите "стари приятели" - Bf 109.
Последният голям ангажимент на СБ е по време на битката при Сталинград. След 1943 г. тези бомбардировачи се използват главно като доставчици, както и като транспортни и товарни самолети за снабдяване на партизански групи и за пренасяне на саботажни отряди зад вражеската линия.
Когато германците анексират Чехословакия през 1939 г., те получават 32 такива бомбардировача, произведени по лиценз от чехите като Avia B.71. По време на Втората световна война тези самолети са доставени от Третия райх на неговите български съюзници. Над две дузини СБ са използвани срещу Съветския съюз от финландците, но са възвърнати по време на Зимната война.
И-16 "Ишак"
"Ако се научиш да летиш на И-16, можеш да летиш на всичко, дори на пръчка! Това е много "строг" самолет, но много маневрен", спомня си пилотът Владимир Тихомиров от 12-ти изтребителен авиационен полк. Този съветски изтребител не прощава и изисква превъзходна квалификация от пилотите.
Той ​​успешно се доказва по време на Испанската гражданска война и в битката срещу японците в Далечния изток. До 1941 г. обаче е остарял, въпреки факта, че има няколко големи модернизации.
Преди мощните самолети "Як" и "Ла" да се издигнат в небето в цялата си слава, И-16 трябва да възпира масирани немски удари. Над 1700 "магарета" (каквото е прозвището на И-16) са позиционирани в съветските западни райони, когато стартира операция "Барбароса". Техният дял от всички съветски изтребители в региона е над 40%.
По-маневрен от основния си конкурент Bf 109, И-16 значително изостава по скорост и огнева мощ. "Магаретата" могат само да се опитват да маневрират и да се прикриват един друг. Единствено факторът на изненадата би могъл да им донесе предимството. Така на 16 януари 1943 г. известният немски ас Алфред Гриславски е свален от И-16, който неочаквано се появява от облаците.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Преди 28 години загиват трима български военослужещи от мисията в Камбоджа

02.04.2021, 07:41

Асоциация на българските ветерани миротворци
На днешна дата, в нощта на 2-ри срещу 3-ти април 1993 в кантон Пум Прек - Камбоджа - преди 28 години - при внезапна и коварна атака на червените кхмери загинаха Цветомир Петков, Петър Байчев и Атанас Радев (от 4-та рота), от състава на мисията на Българската Армия към ООН в Камбоджа (UNTAC).
Възползвайки се от миролюбивото и приятелско отношение на българските миротворци отряд на Червените Кхмери провежда коварна и провокативна атака срещу силите на ООН с цел дискредитиране на мисията. Сред другите цели на тази подла акция е доказването на лоялността на местния командващ пред неговите висшестоящи ръководители.
Кантон Пум Прек - охраняван от българските военнослужещи е единствения в мисията на ООН който е изцяло и навътре в територии контролирани от Червените Кхмери и като такъв е сериозна пречка на техните намерения да саботират мирния процес.
Въпреки множеството провокации и сигнали българския войник не отстъпва до последно от поста си. След трагичния инцидент ООН взема решение за закриването му, а българския контингент се оттегля с достойнство.
Винаги ще помним загиналите за мир наши другари!
Вечна им памет!

 

Най-успешният дивизион

02.04.2021, 07:35

На 24 март 1999 г. САЩ и НАТО започнаха въздушна кампания срещу тогавашната държава Югославия. Един от най-важните моменти в този конфликт от югославска страна включва действията на системата за противовъздушна отбрана на столицата Белград и нейните околности. Поради подавящото числено и технологично превъзходство на въздушната мощ на САЩ и НАТО, задействана в операцията, военновъздушните сили на Югославия „излизат от играта” на втория или третия ден от военните действия (реално югославските МиГ-29 действат масово на 24 и 25 март 1999 г., при което са загубени пет самолета, като в началото на април има отделни излитания без влизане в бой – бел. ред.) и така единствената защита на небето на страната се осигурява от ракетните и артилерийските части. По онова време зенитно-ракетните войски са представени от 250-а зенитно ракетна бригада (зрбр), базирана в Белград, в чийто състав влизат осем дивизиона със зенитно-ракетни комплекси С-125 „Нева-М”. Друга част – 450-и зенитно ракетен полк (зрп), се базира в Кралево и има в своя състав четири дивизиона С-125 „Нева-М”. 240-и самоходен зрп, базиран в Нови Сад, има четири батареи 2К12М „Куб-М”, 230-и зпр в Ниш също има четири батареи „Куб-М”. Също четири батареи имат 311-и зрп, базиран в Прищина, 310-и зрп, базиран в Крагуевац, и 60-и зрп в Подгорица. В допълнение към тези 12 дивизиона „Нева-М” и 20 батареи „Куб-М” югославската система за ПВО (в състава на ВВС и ПВО на страната) разполага и с преносими зенитно-ракетни комплекси 9К32М „Стрела-2М” и 9К39 „Игла”.......Прочети още

 

Въоръжените сили на Руската федерация през тази седмица

02.04.2021, 07:20
 

 

Защо американците са толкова притеснени от руските ракети С-400?

01.04.2021, 22:30

Иран и Китай са сред групата държави, за които е известно, че са въоръжени с руските системи за противовъздушна отбрана С-400 и това, разбира се, привлича вниманието и предизвиква безпокойство на САЩ, особено предвид възможността за модернизиране на тези системи. На тази тема е посветена информацията на The National Interest (Why America Is So Worried About Russia's S-400 Air Defense System).
Но какво да кажем за Индия и Турция? Те също са част от групата клиенти на С-400, но са съюзници на САЩ и поради това обстоятелство неколцина репортери попитаха американския министър на отбраната Лойд Остин дали се страхува, че тези страни може да се опитат да купят повече от тия комплекси? Ще има ли санкции срещу тях?
По време на неотдавнашното си пътуване до Индия Остин коментира съобщения, че Индия вероятно обмисля нова покупка на руски зенитно-ракетни системи. Говорейки за възможни съображения относно закупуването на системата за противовъздушна отбрана С-400 в бъдеще, Остин призова страните, обмислящи такава възможност, „да се откажат от това и наистина да избегнат всякакъв вид поръчки, които биха могли да доведат до налагането на санкции". Остин не изключи възможността Индия все пак да се опита да се сдобие с тази система и каза, че поне засега „няма снабдяване (продаване) на системата за ПВО С-400“. Той добави, че той и индийският министър на отбраната са повдигнали проблем, който тревожи САЩ. Ситуацията с Индия е почти същата като тази с Турция, която е съюзник на САЩ и обмисля да закупи руски С-400. В отговор на въпрос за Турция изказванията на Остин бяха подобни на позицията му по отношение на Индия. Той каза, че няма да има нужда от санкции, при условие че всъщност все още не са закупени С-400.
Остин добави, че някои страни, които наскоро са станали съюзници на Съединените щати, могат просто поради факта, че е минало малко време, да имат в експлоатация някои руски оръжейни системи и оборудване. И това не може да послужи като сериозна пречка за продължаване на сътрудничеството със САЩ. Например, дори Индия, според многобройни съобщения в медиите, е сключила споразумение за закупуване на руски системи за ПВО С-400 още през 2018 година. „Имаме държави, с които си сътрудничим понякога и които са въоръжени със съветски или, извинете, руски оръжейни системи и оборудване. Купуват ги от години. И ние, разбира се, призоваваме всички наши съюзници и партньори да изоставят съветските или, извинете, руските технологии. В някои случаи това беше съветска технология, защото я купиха отдавна“ - каза Остин.
Докато Остин не посочи конкретни държави, които отговарят на тези критерии, доклад за турската държавна информационна агенция Anadolu за 2019 г. посочва, че три страни членки на НАТО са въоръжени с руски С-300, включително България, Гърция и Словакия. Колко сериозна е загрижеността на САЩ относно международната продажба и глобалното разпространение на усъвършенствани руски системи С-400, като се има предвид, че САЩ разполагат с изтребители F-22 и F-35 и бомбардировачи B-2, способни да „заобикалят" тези системи за ПВО? Всяко безпокойство по този въпрос, което според Остин в някои случаи може да доведе до налагане на санкции от Вашингтон, вероятно е двойно по-силно, тъй като може да има както геополитически, така и военен характер.
Естествено, всяка страна, която укрепва връзките с Русия, в каквото и да е качество, и особено в контекста на снабдяването с оръжейни системи, вероятно ще предизвика известна загриженост у Съединените щати, но има очевидни военни проблеми, които могат да бъдат още по-спешни, когато става въпрос за противодействие на Русия или Китай. Известно е, че системите за противовъздушна отбрана С-400, които, както понякога твърдят руските медии, могат да проследяват и удрят дори фини платформи, технически са станали много по-усъвършенствани. Тези системи са не само мобилни, но все повече се свързват в мрежа с помощта на високоскоростни технологии за цифрова обработка на данни, които позволяват бърз обмен на данни за проследяване на целите.
Това е много важно, като се има предвид, че особено в случая с изтребителите F-22 и F-35, самата скорост, която се проявява незабавно при промяна на местоположението в небето и маневриране извън ефективния обхват, е необходима тактика, когато дойде за избягване на откриване, отлитане или „напускане“ на зоната за радарна видимост. Но ако една радарна апаратура на S-400 или зоната за откриване работи с възможност за бърз обмен на данни за проследяване на целта с друга системата за противовъздушна отбрана на противника, то може да се създадат повече възможности за създаване на непрекъсната „система за проследяване". - Още за С-400
Източник: https://fakti.bg/

 

Втората световна война през погледа на легендарния Евгений Халдей

01.04.2021, 20:48

Как главният съветски фотокореспондент вижда войната, войниците и трагичната разруха.
Най-известният военен фотокореспондент на СССР Евгений Халдей (1917-1997) снима летци, десантчици, пехотинци и подводничари – той прекарва с тях цялата Втора световна война. Посещава Северния флот, документира боевете на Черно море. Със съветските войски стига до самия Берлин и заснема кадъра, известен по цял свят, – атаката над Райхстага.

Събрахме най-доброто от военния период в творчеството на фотографа (кликни за 40+ снимки).

 

САЩ изтеглят военни активи от Саудитска Арабия?

01.04.2021, 20:18

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил изтегляне на някои елементи от американското военно присъствие в Саудитска Арабия. Това е първата от няколко стъпки за пренасочване на вниманието на САЩ от Близкия изток към други региони.
Информацията разпространява "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на военни източници.
Според изданието САЩ са "изтеглили най-малко 3 противоракетни батареи "Пейтриът" от Персийския залив, включително една от военновъздушна база "Принц Султан" в Саудитска Арабия, която бе разположена преди няколко години да защитава американските сили".
"Някои способности, включително самолетоносач и системите за наблюдение, са прехвърлени от Близкия изток, за да се отговори на военните нужди другаде по света", пише вестникът и допълва, че се обмисля и друго редуциране на американските сили в региона.
Действията означават, че хиляди американски войници евентуално могат да напуснат региона.
Източник: https://news.bg/

 

На този ден преди 70 години е създаден 26 орап

01.04.2021, 17:43

На 1 април 1951 г. със секретно писмо N 1-А-3014/30.03.1951 е сформиран 26-ти отделен разузнавателен авиационен полк (орап) с командир поручик Йордан Йорданов Стефанов. Неговата история започва още по време на втората фаза на Втората световна война (12 септември – 26 декември 1944 г.), когато 5-ти авиационен бомбардировъчен полк е базиран на летище Враждебна и активно участва в бойните действия с 15 самолета До-17 „Ураган“, 10 - В-71 „Жерав“, и по един Fi-156 „Дрозд“ и Fw-58 „Гълъб“. Изпълнени са 356 полета и са хвърлени 190 тона бомби.
След войната 5-и авиационен бомбардировъчен полк е разположен на летище Граф Игнатиево и на неговата база се формира и организационно изгражда 26-ти орап. През периода май – септември 1951 г. полкът е пребазиран на летище Крумово, по-късно на летище Горна Оряховица, а от 23 септември 1955 г. – на летище Толбухин (Добрич). С указ № 298 / 26 август 1953 г. на Народното събрание 26-ти орап получава и бойното си знаме.
След като на 13 април 1955 г. 3-та бомбардировъчна дивизия в Балчик е разформирована, първите самолети Ту-2 и Ил-28, които могат да бъдат разгледани днес в Музея на авиацията, пристигат в 26-ти орап. След 1959 г. 26-ти орап е превъоръжен с МиГ-15, а първите пилоти, летели на този самолет, са Янаки Янакиев и Кирил Стоянов. През 1963 г. майор Димитър Глушков прелита с първия самолет МиГ-17 на летище Добрич, а 5 години по-късно група летци преминават обучение за приучаване към самолет МиГ-21. На 3 ноември 1982 г. на летище Добрич кацат самолетите МиГ-25, а полк. Влаю Генов е първият български пилот летял на тази машина (2 декември 1982 г.). Сформира се звено от 4 броя МиГ-25, които оперират до 1992 г. Същевременно в периода 29 февруари – 1 юни 1984 г. летците и техниците от поделението преминават обучение в Краснодар за приучаване на самолет Су-22М4. Първите, летели на тази машина, са полк. Фотев и майор Щетинин (18 септември).
На 1 септември 1994 г. със заповед от министъра на отбраната на основата на 26-ти орап е сформирана 26-та разузнавателна авиационна база (раб) с тилов и свързочен батальон и радиолокационен пост. През 1995 г. на 26-та раб започва експлоатацията на Л-39, а от 1 септември 1998 г. и на самолети МиГ-21 бис от закриващата се 6-а авиобаза Балчик. През април 2001 г. самолетите Су-22М4 са прехвърлени в авиобаза Безмер, а 26-та раб е преобразувана в авиотехническа база. На 16 юни 2002 г. със заповед на министъра на отбраната базата е закрита.
Командири:
1. поручик Йордан Йорданов Стефанов (1951 – 1952)
2. майор Йордан Върбанов Песаров (1952 – 1955)
3. генерал-майор Щерьо Александров Щерев (1955 – 1958)
4. полк. Георги Иванов Стоев (1958 – 1959)
5. полк. Серафим Митев Колчев (1959 – 1966)
6. полк. Дельо Иванов Колев (1966 – 1968)
7. полк. Христо Иванов Костадинов (1968 – 1971)
8. полк. Тодор Маринов Плачков (1971 – 1974)
9. полк. Христо Димитров Костов (1974 – 1978)
10. полк. Влаю Христов Генов (1978 – 1981)
11. полк. Димитър Петров Фотев (1981 – 1985)
12. генерал-майор Иван Николов Парапунов (1985 – 1987)
13. полк. Марин Стоянов Христов (1987 – 1990)
14. подполк. Руси Вълчев Русев (1990 – 1993)
15. полк. Иван Георгиев Пейчев (1993 – 1995)
16. полк. Альоша Петров Стоянов (1995 – 2000)
17. полк. Валентин Георгиев Милев (2000 – 2002)

 

Конкуренция на оръжейния пазар: Су-35 срещу F-22 и F-35

01.04.2021. 16:44

Реална конкуренция за руския изтребител Су-35 от поколение 4 ++ на международния оръжеен пазар от чуждестранни бойни самолети днес може да бъдат само изтребители от пето поколение, произведени от САЩ - F-22 и F-35. Това заявиха пред РИА Новости от Федералната служба за военно-техническото сътрудничество, коментирайки публикации в медиите за качествата на руския боен самолет.
"Въпреки факта, че според класификацията руският изтребител Су-35 принадлежи към поколението 4 ++, по своите общи полетни и бойни характеристики този самолет се доближава до изтребителите от пето поколение. "Фактически само американските F-35 и F-22 могат да се отнесат към преките конкуренти на руския изтребител", - каза прессекретарят на ведомството Валерия Решетникова, отговаряйки на съответния въпрос.
Тя добави още, че Федералната служба за военно-техническото сътрудничество на Руската федерация "е оптимист по отношение на износа на тази машина, тъй като тя привлича все по-голям интерес, въпреки нарастващата нелоялна конкуренция и известни опити за дискредитиране на нашето оборудване".
Както англоезичното военно списание Military Watch писа по-рано, руският изтребител Су-35 превъзхожда американския F-22 Raptor от пето поколение в своята много функционалност. Тъй като Су-35, в допълнение към широките си възможности за борба с въздушните цели, получи значително подобрени характеристики за поразяване сухопътни и морски цели.
Публикацията на Military Watch отбелязва, че Су-35 е способен да носи до шест свръхзвукови ракети Х-31 въздух-земя, които могат да се използват за нанасяне на удари по наземни и надводни цели, както и по вражески радари. Според изданието това оръжие, съчетано с възможностите на бордовото електронно оборудване, прави Су-35 ефективен срещу системите за противовъздушна отбрана.
Свръхманевреният изтребител Су-35 е проектиран да придобие въздушно превъзходство, както и да осигури авиационна за войски, да нанася удари по наземни и морски цели. Руските въоръжени сили вече получават модификацията на самолета Су-35С . Такива бойни машини са били използвани по време на антитерористичната операция в Сирия.
Изтребителят Су-35 се търси на международния пазар - по-специално Китай купи партида от такива самолети. Редица други държави обмислят да го купят, включително Турция, пише още ria.ru. - Още за Су-35
Източник: https://money.bg/

 

91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив чества 21 години от своето създаване

01.04.2021, 16:30

Днес, 1 април, командирът на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка, от състава на 55-ти инжетерен полк, подполковник Петко Петков приветства личния състав по повод празника и изказа своята благодарност за положения труд и добре изпълнените задачи. Той пожела на всички здраве, нестихваща енергия и оптимизъм, спорна и успешна професионална дейност и призова своите подчинени да бъдат силни и да обичат отечеството си.
Бяха прочетени получените поздравителни адреси и заповед за награждаване на военнослужещи за проявени отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.

Източник: landforce.armf.bg/

 

Пентагонът отново разреши на трансджендъри да служат в армията

01.04.2021, 08:45

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви в сряда, че Пентагонът е „обърнал“ политиките от епохата на Доналд Тръмп, позволявайки на трансджендърите да служат открито в американската армия, предава новинарският канал FOX News.
След указа, издаден от президента на САЩ Джо Байдън малко след встъпването му длъжност през януари, Пентагонът официално премахна ограниченията за транссексуалните лица, като им позволи да служат по избраната от тях полова идентичност. Освен това военното ръководство гарантира, че на тези хора ще се предоставя необходимата медицинска помощ.
„Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е твърдо убеден, че всички американци, които отговарят на високи стандарти за военна служба, ще бъдат само от полза [за въоръжените сили], а придържането към приобщаването укрепва нашата позиция в сигурността“, обяви на брифинг говорителят на Пентагона Джон Кирби. Съгласно думите му, промените са насочени към „възстановяване на политиката, приета от Пентагона през 2016 г. по отношение на трансджендърите“.
През 2016 г. 44-ият президент на САЩ Барак Обама (2009-2017) позволи на трансджендърите да се включат открито във въоръжените сили и да получат необходимата медицинска помощ. Неговият наследник Доналд Тръмп отмени набирането на трансджендъри в армията, но позволи на онези, които вече бяха на служба, да продължат да я изпълняват. През януари тази година настоящият президент на САЩ Джо Байдън подписа указ за отмяна на ограниченията, наложени от предишната администрация.
Източник: http://m.focus-news.net/

 

Варна в писмата на лейтенант Анри Вюйлемот от времето на Кримската война

01.04.2021, 07:10

Кой е лейтенант Анри Вюйлемот?
Анри-Шарл-Жан-Батист Вюйлемот (Henri-Charles-Jean-Baptiste Vuillemot) е роден през 1829 г.. Завършва Кралския военен колеж в Ла Флеш (College Royal Militaire de la Fleche) и Специалното военно училище „Сен-Сир“ (Ecole speciale militaire de Saint-Cyr) (1847-1849) (31-ви випуск). Военната си кариера започва на 1 октомври 1849 г. като втори лейтенант (sous-lieutenant) в 7-и пехотен полк (7e regiment d'infanterie de ligne). На 6 февруари 1853 г. е повишен в чин лейтенант.
Лейтенант Анри Вюйлемот участва с полка си в Кримската война (1853-1856 г.) като командир на взвод . 7-и пехотен полк, с командир полковник Дьо Пикне дьо Лаваранд (colonel de Pecqueult de La Varande), е в състава на Първа бригада на Първа пехотна дивизия с командир дивизионен генерал Франсоа Канробер. От 21 юли до 20 август 1854 г. Първа пехотна дивизия, тогава под командването на бригаден генерал Еспинас, заедно с 3-хиляден корпус „източни спахии“ (Spahis d’Orient), под командването на бригаден генерал Юсуф, участва в експедицията в Добруджа срещу руската 7-а пехотна дивизия, под командването на генерал-лейтенант Александър Клеонакович Ушаков.......Прочети още

 

101 години от рождението на полковник Розев, един от въздушните защитници на София

01.04.2021, 07:00

На 1 април 1920 г. в София е роден Тодор Николов Розев. След завършване на средното си образование следва Славянска филология. През 1940 г. напуска студентската скамейка и постъпва в Школата за запасни офицери-летци в Казанлък. Първенец на випуска за 1942 г. Разпределен е да служи на летище Божурище.
През 1943 г. продължава подготовката си в Изтребителната школа в Долна Митрополия за подготовка като летец- изтребител. Включен е в състава на 4/6 изтребителен орляк в Карлово, лети на самолет Девоатин D.520.
На 10 януари 1944 г. изпълнява първия си боен полет. Преминава подготовка на самолет Месершмит 109Г и е включен в състава на 3/6 изтребителен орляк, базиран на летище Божурище.
На 11 юни във въздушен бой със самолет Месершмит Ме-109Г6 сваля четиримоторен бомбардировач „Либърейтър“ Б-24. В поредната битка на 24 юни 1944 г. е прострелян от превъзхождащия противник. Самолетът се взривява, пилотът успява да отвори спасителния парашут и благополучно се приземява.
Участва активно във втората фаза на войната срещу хитлеристка Германия. В периода 1943 – 1944 г. поручик Тодор Розев изпълнява 30 бойни полета и участва във 14 въздушни боя.
След края на войната продължава службата си във военновъздушните сили на България. Усвоява съветския изтребител Як-9 и става пилот инструктор. В учебен полет при полет в група самолетът му е повреден и Тодор Розев за втори път прибягва до парашута, за да се спаси. През 1956 г. е уволнен със звание полковник.
След напускане на армията работи в Държавната въздухоплавателна инспекция към Министерството на транспорта. Автор на книгата „Спомени на летеца“.
Умира на 7 октомври 1990 г

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}