Военна информация

Архив - от 1 до 15 април
 

 
Наша делегация е в Унгария за споделяне на опита от Gripen
15.04.2014, 22:06

jas39Делегация от българските ВВС, водена от зам.-командира бриг. ген. Румен Радев, вчера е заминала на работно посещение в унгарските ВВС с посещение на авиобаза Кечкемет, където са базирани унгарските изтребители JAS39 Gripen C/D. За това вчера спомена и министър Ангел Найденов, а информацията е и в унгарски форуми.

Целта на посещението е запознаване отблизо с опита на унгарските ВВС по придобиването, поддръжката и експлоатацията на самолет Gripen. Като е известно ВВС на Унгария експлоатират 14 изтребителя от този тип - 12 едноместни Gripen C и 2 „спарки” Gripen D.

Миналата година екипът за работа по бъдещия изтребител, начело с бриг. ген. Румен Радев, извърши задълбочени анализи и обоснова финансовите и оперативни предимства на придобиването на новопроизведен изтребител пред модернизацията и експлоатацията на МиГ-29. Екипът е внесъл обосновани предложения по този въпрос пред ръководството на МО.

http://pan.bg/

 
Нови тенденции на световния оръжеен пазар
15.04.2014, 21:17

Сериозни промени стават на световния оръжеен пазар. Съгласно доклад на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (SIPRI) за световните военни разходи през 2013 година, в лидиращата група стремително са навлезли две страни, стремящи се към геополитическа роля в евразийския регион – Саудитска Арабия и Турция.

В течение на една година Анкара се премести от 16-о на 14-о място в списъка страни с най-високи военни разходи, като измести дори Канада. А Саудитска Арабия през 2013 увеличи военните си разходи, като се вдигна от 7-о на 4-о място. И двете тенденции крият опасност от засилване на нестабилността на едно голямо пространство непосредствено до Русия. Още повече, че всичко това става на фона на увеличаващата се пасивност на Европа, която, въпреки гръмките заявления, така и не успя да създаде собствени, без участието на САЩ, форми за военно сътрудничество.

Ако се говори за световните военни разходи, през 2013 година те се съкратиха с 1,9% в сравнение с 2012. Най-много разходите се съкратиха в САЩ, Западна Европа и Централна Европа. Но експерти от SIPRI обясняват съкращаването на американските разходи със 7,8% с приключването на войната в Ирак и началото на изтеглянето на войските от Афганистан – а не с верността на администрацията на Барак Обама на идеалите на разоръжаването. С Европа работата е още по-проста. В условията на днешната криза членките на Европейския съюз и НАТО просто не са способни да увеличават военните си разходи или поне да ги поддържат на необходимото равнище.

По този начин, в структурата на глобалните военни разходи нови и по-мобилни играчи започват да изместват европейците. Сред тях за отбелязване е Турция, която през последните години стремително се активизира на Балканите, в района на Черно море, Кавказ, Средна Азия и другаде, в това число в близката руска чужбина. Днешната й политика в региона може да се окачестви, като стремеж, от една страна, да продължи ролята си на съюзник на САЩ, а от друга – да създава и увеличава политически капитал, критикувайки американците.

Ръководителят на една от програмите на SIPRI Сем Перло-Фримън предупреждава за опасността на „регионални надпревари във въоръженията”. Не е за учудване, че през последно време Русия отделя повишено внимание на военните въпроси. Това не беше подминато и от експерти на SIPRI и бе посрещнато от тях с разбиране. В сегашния им доклад се говори за увеличаване на военните разходи в Русия през 2013 с 4,8% в сравнение с предишния период. Но авторите на документа изрично изтъкват, че става дума не толкова за нарастване на военната мощ, а за реализиране на програма за модернизиране на оръжията, без което нито една държава не може да се бори с днешните, в това число регионални заплахи.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Катастрофа на руски военен самолет Як-130
15.04.2014, 20:45

Днес в 17:25 московско време в Астраханска област на Русия при заход за кацане катастрофира учебно-тренировъчен самолет на Военновъздушните сили, един пилот загина, вторият е пострадал без опасност за живота.

Военните съобщават, че оцелелият пилот ст.лейт Алексей Шиповалов е успял да се катапултира, за разлика от командира на самолета подп. Сергей Серегин, който е загинал. Самолетът Як-130 е изпълнявал тренировъчен полет от Ахтубинск. Органите на реда съобщават, че на земята жертви или разрушения няма. Води се разследване, като засега една от вероятните причини е отказ на двигателя.

Това е трети поред инцидент със самолет от този тип. Първият е през 2006 г при изпитателен полет, а вторият инцидент е с Як-130 - 93 червен, който стана на 29.05.2010 година в района на базата в Липецк, като пилотите и при двата инцидена се катапултираха успешно..   

Полетите с Як-130 временно са преустановено до изясняване на причините за инцидента.

 
Руските ВВС ще получат 16 изтребители МиГ-29СМТ
15.04.2014, 15:26

МО на Русия е сключило споразумение с РСК „МиГ” за доставка на 16 изтребители МиГ-29СМТ. Подробности за сделката на този етап липсват. Договорът е подписан Юрий Борисов и генералният директор на РСК „МиГ” Сергей Коротков.

Предварителните разговори за закупуване на МиГ-29СМТ са водени през август миналата година, като стойността на договора тогава е оценена на 16 милиарда долара. Решението за закупуване на МиГ-29СМТ идва заедно с отлагането на придобиването на МиГ-35 с три години – от 2013 за след 2016 година.

http://www.pan.bg/

 
Стойност на летателен час и процент на боеготовите самолети на някои типове летателни апарати във ВВС на САЩ
15.04.2014, 14:58

Ф-15СВ априлското издание на списанието "Air International" е публикувана информация за стойността на един летателен час и нивото на боеготовност на някои типове американски самолети.

Тип на ЛА / Стойност на летателен час в долари / Процент на боеготовите самолети:

- Разузнавателен самолет U-2 / 30813 / 80;

- БЛА RQ-4B / 49089 / 74 (Block 30);

- F-22A / 68363 / 69;

- F-15C / 41921 / 73;

- F-16C / 22514 / 74;

- Средно за ВВС на САЩ  - 73 %

 
Президентът удостои с ордени „За военна заслуга” български пилоти
15.04.2014, 14:11

Наградените пилоти с президента, министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на ВВС. Снимка Димитър БебеновПри тържествена обстановка президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев връчи орден „За военна заслуга” – първа степен на генерал-майор от запаса Тодор Трифонов. Същият орден, но втора степен, получиха полковниците от запаса Филип Цеков и Тома Ковачев.

Посмъртно с орден „За военна заслуга” – първа степен, бе удостоен генерал-полковник Симеон Симеонов, а с втора степен – полковниците Атанас Атанасов, Атанас Димитров, Георги Божилов и Димов Димов. Отличията получиха техни близки.

Тези осем достойни и смели български летци от изтребителната авиация през есента на 1952 г., припомни президентът, започват подготовка за усвояване на умения в сложни метеорологично условия. Една година по-късно обучанието завършва успешно и те са първите, удостоени с най-високото професионално звание „Военен пилот пърив клас”.

Въпреки трудностите българските ВВС и днес изпълняват поставените им задачи, каза още в словото си върховният главнокомандващ. Те, подчерта той, са едновременно сигурен гарант на въздушния суверенитет на страната и надежден партньор по отношение на съюзническите ни ангажименти.

Благодаря за високата оценка на нашия труд в усвояването на полетите в сложни условия – денем и нощем, и бойното използване, каза от името на наградените полковник от запаса Ковачев. Преди повече от 60 години, посочи той, имаше влитания на чужди самолети в нашето въздушно пространство. С подготовката на тези пилоти и техните последователи въздушното пространство на България вече беше надеждно защитено. Престанаха влитанията, уточни полковник Ковачев, особено, когато бе свален един от нарушителите.

В церемонията участваха министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов, бившият началник на ГЩ на БА и командващ ВВС генерал от резерва Михо Михов, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на КООСО Лазар Мурджев, председателят на Българската авиационна асоциация полковник от запаса Ангел Георгиев, българските космонавти генералите от резерва Георги Иванов и Александър Александров, както и чуждестранните им колеги, които са у нас във връзка с честването на 35-годишнина от първия полет на българин в Космоса.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Ден на отворени врати в Учебната авиационна група Долна Митрополия
15.04.2014, 12:50

На 16.04.2014 год. в Учебна авиационна група „Георги Бенковски” гр. Долна Митрополия ще се проведе „ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ” по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката и тържествено честване на 35 години от първия полет на българин в Космоса.

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ ЩЕ БЪДЕ ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТ ГЕНЕРАЛ–ЛЕЙТЕНАНТ ГЕОРГИ ИВАНОВ.

Генерал–лейтенант Георги Иванов е възпитаник на Военновъздушното училище „Георги Бенковски” гр. Долна Митрополия, Випуск 1964 със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас. На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. Обучението му преминава в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин” в Москва. На 10 април 1979 г. в 20.34 ч. московско време е изстрелян космическият кораб „Съюз-33” с международен екипаж. Командир на полета е летецът – космонавт Николай Рукавишников и българинът майор Георги Иванов. Поради възникналите драматични обстоятелства екипажът използва автоматично балистично спускане при завръщането на Земята. Това се случва за пръв път в историята на космонавтиката. Този полет дава изключително ценен принос на човечеството за по-нататъшното овладяване на Космоса.

Инициативата е част от поредицата събития за честване на 35-та годишнина от първия полет на българин в Космоса, под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов. Официални гости на деня ще бъдат и космонавти от Русия, Унгария, Румъния и Полша.

Основни акценти от планираните мероприятия за деня са:

09,45 ч. – Общ строй на личния състав на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и факултет „Авиационен”;

10,00 ч. – Тържествено посрещане на първия български космонавт Георги Иванов и придружаващите го официални гости;

10,30 ч. – Посещение на музея на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”;

10,40 ч. – Провеждане на среща – беседа с първия български космонавт Георги Иванов (в Аулата на факултет „Авиационен”);

11,10 ч. – Разглеждане на статичен показ на авиационна, самолетoобслужваща и специална техника. Наблюдение на полети със самолети L-39ZA и РС-9М.

http://airforce.mod.bg/

 
В Сливен се провежда двудневна практико-приложна конференция с полигонните специалисти от СВ
15.04.2014, 12:38

На 15 и 16 април 2014 г. в гр. Сливен се провежда практико-приложна конференция с полигонните специалисти от Сухопътните войски. Целите са да се повиши теоретичната подготовка при провеждане на стрелби, тактически занятия и тактически занятия с бойни стрелби, да се повиши и практическа подготовка на полигонните специалисти по подготовката и поддържането на учебните полигони.

Обобщава се и се популяризира положителният опит, който може да бъде полезен. Многобройните практическите занятия, придружаващи конференцията, се провеждат на огневи комплекс „Батмиш”.

 
Украйна завърши държавните изпитания на Ан-70
15.04.2014, 10:42

An-70В Украйна завършиха държавните изпитания на широкофюзелажния военно-транспортен самолет Ан-70, съобщават от държавната компания "Антонов". Изпитанията са потвърдили зададените параметри на работа и надеждност на системите и оборудването, както и възможностите за кратко излитане и кацане (600-800 м.) и транспортиране на различни по тегло и габарити товари. След завършената през септември 2012 г. модернизация самолетът е извършил 122 полета с нальот 220 ч. Общо Ан-70 е налетял 930 ч. при изпълнени 753 полета.

Изпитанията са извършени от летателен и ИТС от Държавния научно-изпитателен център на ВС на Украйна, съвместно със специалисти от "Антонов". На основа на получените резултати Ан-70 се препоръчва да бъде приет на въоръжение и да започне серийното му производство. – Още за Ан-70

http://www.pan.bg/

 
Русия ще достави на Бангладеш хеликоптери Ми-171Ш и самолети Як-130
15.04.2014, 10:13

Як-130Руската компания „Рособоронекспорт” ще достави на Бангладеш пет транспортно-бойни хеликоптери Ми-171Ш и 16 учебно-бойни самолети Як-130, съобщил директорът на компанията по особени поръчения Николай Димидюк.

Съответното заявление Димидюк, който оглавява делегацията на компанията, направил по време на международната изложба на оръжия и военна техника DSA 2014, която бе открита в Малайзия на 14 април. Контрактите за доставка на хеликоптери и самолети вече са подписани, уточнил Димидюк.

Бойните машини ще бъдат доставени в Бангладеш в рамките на кредит за купуване на военна техника на сума 1 млрд. долара, предоставен от Русия.

 
Два парада ще има за празника на Българската армия
15.04.2014, 10:07

Тази година в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, няма да има наложилото се в последно време тържествено събрание-концерт в НДК. За сметка на това на 5 май от 19 ч. в Многофункционална спортна зала „Арена Армеец София“ ще се проведе т.нар. музикален парад  на духовите оркестри. Празничните илюминации ще следват след него, става ясно от заповедта на министъра на отбраната.

На следващия ден от 10 ч. на столичния площад „Княз Александър I“ ще се проведе военен парад под командването на контраадмирал Георги Мотев – заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

Вчера в изпълнение на заповед на министъра на отбраната на Република България № ОХ-247/28.03.2014г. в Съвместното командване на силите се проведе съвещание по организиране честването на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Съвещанието премина под ръководството на заместник-командващия на СКС контраадмирал Георги Мотев,  който е определен и за  командващ на тазгодишния парад, съобщават от командването.

Целта е била да се съгласуват дейностите на институциите и ведомствата във връзка с провеждането на военния парад и останалите съпътстващи мероприятия посветени на празника. В хода на съвещанието командирът на Националната гвардейска част полковник Боян Ставрев запознал участниците с организацията за провеждане на мероприятията. Обсъдени са били и въпроси, отнасящи се до предислокацията и пребазирането на представителните блокове и техниката, участващи в парада, организацията на войсковата служба и логистичното осигуряване на мероприятието.

В съвещанието участвали представители на Националната гвардейска част, Столична община, Главна дирекция “Охранителна полиция”, Главна дирекция„ Пожарна безопасност и спасяване”, Столична дирекция на Вътрешните работи, Българска национална телевизия, Българско национално радио и военнослужещи от министерството на отбраната, СКС и видовете въоръжени сили.

В първия парад – музикалния, ще участват представителните духови оркестри на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, НВУ „Васил Левски“ и фестивалният оркестър на механизираната бригада в Стара Загора. Очаква се в проявата да се включат и два чуждестранни военни духови оркестъра от Гърция и Сърбия.

Във втория парад – военния, ще участват 12 блока. В празничния строй ще влязат знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената светини, гвардейският представителен духов оркестър, представителните блокове на Военна академия „Георги С. Раковски“ с бойното знаме, на НГЧ с бойното знаме, на Сухопътни войски – участници в операции по поддържане на мира с представителното знаме на войските, на Сухопътни войски с бойно знаме, на ВВС с представително знаме, на ВМС с представително знаме, на Съвместното командване на силите с бойното знаме на мобилната КИС, на служба „Военна полиция“ с представително знаме на службата, блок от военнослужещи от запаса и резерва и ученически блок.

Във военния парад се предвижда да участват още два вертолета „Кугър“ и по един Ми-17 и Бел-206, както и 9 самолета – един МиГ-29, два МиГ-21, един Су-25, два Л-39, един РС-12 и два РС-9. От бронираните автомобили по жълтите павета ще минат шест „Пустинни котки“ и един „Мерцедес G 280“.

Преди военния парад на 6 май от 9 ч. пред Паметника на незнайния воин ще се състои традиционният водосвет на бойните знамена.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Трябва ни западен изтребител, но не и още НАТО у нас
15.05.2014, 09:44

МиГ-29България трябва да закупи нов тип боен самолет. А за старите изтребители- най-вече МиГ-29 - не си заслужава да се хабят пари за модернизация. Просто трябва да се поддържат до влизането на новите в експлоатация. Като пилот бих казал, че тези стари самолети, които ние притежаваме, са от първата модификация - МиГ-29 "А", произведени и получени от нас през 1988 година.

Като направим една равносметка, ще видим, че вече 26 години служат. За страна като нашата не е рентабилно да правим модернизация. Словакия преди 11-12 години модернизира своите МиГ-29 и сега вече мисли за снемането им от въоръжение и купуване на нов изтребител. Полша ще запази МиГ-29 и СУ-22М4, но знаем, че те закупиха чисто нови F-16 и сега тези модернизирани МиГ-ове ще ги използва най-вече за подготовка на своите летци и за носене на дежурство в страната. А на F-16 летят само годни летци и в съвместни учения с други страни членки...........Прочети още

 
Най-големият футуристичен американски разрушител
15.04.2014, 08:49

DDG 1000На 12 април на церемония в корабостроителницата Bath Iron Works (BIW) бе именуван най-новият боен кораб на американския Военноморски флот – USS ZUMWALT (DDG 1000)(видео).

Корабът се строи в завода от 2009 година. Съдът е първи от трите нови разрушителя от клас Zumwalt, които трябва да влязат в състава на флота. Съдовете от този тип се строят по иновативна технология и се отличават със «стелт» възможности.

Zumwalt са предназначени за борба в плитки води и десантни операции. Корабът е най-големият съд строен в корабостроителниците BIW и ще бъде най-големият разрушител в американския флот.

Съдът има уникален корпус, нова – изключително модерна електросистема, и много напреднали оръжейни установки.

Формата на кораба го прави трудно откриваем за съвременните радарни системи, информират от пресслужбата на флота.

Първоначално ВМС на САЩ планираха да се построят 32 кораба от този тип, но по-късно, поради различни причини, основната от които е високата цена (около 3 милиарда долара за кораб), тяхното количество бе сведено до 3 единици. Следващите два разрушителя (DDG-1001, Michael Monsoor и DDG-1002, Lyndon B. Johnson) трябва да бъдат въведени в строя през 2016 и 2018 година съответно.

Бъдещият най-голям американски разрушител ще има 130-членнен екипажи и 28-членен авиационен екип, който ще отговаря за кърмовата хеликоптерна площадка.

Корабът носи името на известния американски адмирал Елмо Зумвалт, ръководил флота в периода 1970 – 1974 г. – Още за DDG 1000.

 
Обществена поръчка за поддръжка на Ми-17
15.04.2014, 08:27

Mi-17Министерство на отбраната пусна обществена поръчка за сключване на рамков договор с предмет „Възстановяване на летателната годност и осигуряване на експлоатацията на вертолети Ми-17”.  Процедурата е пусната на 14 април 2014 г.

Поръчката включва възстановяването на летателната годност на вертолети Ми-17 и осигуряване на тяхната експлоатация. Това включва планови доставки на оборудване, необходимо за изпълнение на капитално-възстановителен ремонт (КВР) на вертолети Ми-17. Непланови доставки на оборудване и консумативи за вертолети Ми-17. Извършване на планови ремонти: Изпълнение на КВР на вертолети Ми-17 с увеличаване на общият им (назначен) календарен срок на експлоатация, изпълнение на КВР на двигатели тип ТВ3-117МТ, изпълнение на КВР на редуктори тип ВР-14, изпълнение на КВР на пускови двигатели тип АИ-9В, изпълнение на КВР на оборудване от комплектацията на вертолети Ми-17, ремонт на агрегати от снемаемото авиационно въоръжение на вертолети Ми-17. Извършване на непланови ремонти на оборудване от комплектацията на вертолети Ми-17.

Срокът на действие на рамковото споразумение е 84 месеца (7 години) и максималната му стойност е 20 млн. лева. Срокът за подаване на заявления за участие е 19 май 2014 г.

Рамковото споразумение е за четири Ми-17, които имат бордни номера 417, 418, 419 и 421. Първите два вертолета са произведени през 1989, а вторите два през 1990 г. Всички имат 25 години общ технически ресурс или 7000 часа нальот. Предстои изчерпване на техническият ресурс по години, но по часове четирите машини имат между 4633 и 5453 часа остатъчен ресурс. В изискването на обществената поръчка е записано, че удължаването на ресурса по години трябва да гарантира използване на ресурса след КВР, който е седем години или 1500 часа (за вертолета и двигателите му).

http://aeropress-bg.com/

 

 
Ветераните към управляващите: Спрете набезите на неофашизма
14.04.2014, 23:54

Бъдете и търсете отговорност от онези световни лидери, които не само подкрепят неофашизма, но го стимулират материално и военно подкрепят. Онези, които правят всичко възможно да му дадат държавната власт в Украйна.

Това се посочва в писмо на Съюза на ветеранитe от войните към парламента и правителството.......Прочети още

 
Дания стартира изтребителен конкурс
14.04.2014, 23:22

GripenНа 10 април 2014 г. датското Министерство на информацията е изпратило запитване за даване на оферти до четирима производители на бойни самолети. Страната ще проведе конкурс за замяна на 30-годишните изтребители F-16AM/BM.

Запитване за даване на оферта е изпратено до Eurofighter (Eurofighter Typhoon), Boeing (Super Hornet), Lockheed Martin (F-35A) и Saab (Gripen E). Дания в момента експлоатира 30 броя F-16, като бъдещият конкурс ще бъде за 24 – 30 машини.

Кандидатите трябва да дадат информация по около 950 въпроса, разпределени в четири области – стратегическа, военно-техническа, икономическа и транфер на технологии.

Отговорите трябва да бъдат предадени през юли 2014 г. След това ще започне процес на анализ, валидиране, оценка и изискване на допълнителна информация. Заключенията ще бъдат оформени, като доклад до министъра на отбраната, който до средата на 2015 г. трябва да предложи на датския парламент вариант, който да бъде одобрен.

Дания е участник в проекта F-35 JSF от ниво 3, като първоначално страната планираше да закупи 48 броя F-35A. Сега този вариант се подлага на съревнование в конкурс с други предложения.

http://aeropress-bg.com/

 
Руските ВВС се готвят за парада на 9 май
14.04.2014, 22:55

Определени за участие в парада по повод 69 годишнината от победата над фашистка Германия самолети и вертолети се пребазират в Подмосковието за участие в съвместни тренировки, съобщава МО на РФ.

В Центъра за показ на авиационна техника (град Кубинка) са прелетели 18 вертолета от Торжокския авиоцентър (Ми-8, МИ-26, Ми-28, Ка-52), 6 щурмовика Су-25БМ от Липецкия авиоцентър и 6 учебно-бойни самолета ново поколение Як-130 от учебната авиобаза край град Борисоглебск. На летището до Липецк са прелетели 5 фронтови бомбардировача от Мончегорск, а на летище Мигалово 4 военно-транспорти самолета Ил-76 и един Ан-214-100 от летище Сеща.

На 9 май 2014 над Червения площад в Москва ще прелетят 69 самолета и вертолета. Количеството авиационна техника символизира 69 годишнината от Победата във Великата отечествена война, поясняват от руското МО.

„В единен въздушен строй на височина 200 метра ще бъдат представени самолетите Су-24, Су-25, Су-27, Су-34, МиГ-29, МиГ-31, Ан-22, Ан-124-100, Ил-76, Ил-78, А-50, Ту-22М3, Ту-95, Ту-160, Як-130 и вертолетитеМи-8, Ми-26, Ми-28, Ка-52. Над Червения площад пилотажните групи «Русские витязи» и «Стрижи» ще демонстрират „Кубински диамант” в състав от 9 самолета Су-27 и МиГ-29. Летците от Липецкия център ще демонстрират „Тактическо Крило” в състав 10 самолета Су-34, Су-27 и МиГ-29”, съобщават от МО. – Още за ВВС на Русия

http://www.pan.bg/

 
Как поредният "Хитлер" мобилизира за нова война
14.04.2014, 22:15

Събитията в Украйна се развиват все по-бързо и по-бързо. Опасностите от икономическа парализа на страната и от ескалация на конфликта с Русия са напълно реални. Всички ние трябва да си дадем сметка за историческите ни пристрастия, когато тълкуваме, правилно или не, дадени събития. Собствената ми позиция е против войната. Настоящият момент, в исторически план, не е за геополитическите силови ходове и военни съюзи.  Аз съм професор по социална психология в Университета в Тромсьо в арктическата част на Норвегия близо до руската граница. Нямам специални познания за Русия, различни от тези на конвенционални източници (Google, Wikipedia, JSTOR). Моята фамилия е литовска, през 1897 г. дядо ми емигрира в Норвегия, когато Литва е под контрол на Русия.

Прочутото изявление на Джеймс Джойс, че "историята е кошмар", от който трябва да се събудим, много точно описва текущите събития в Украйна. Нациите, участващи в тях, имат своите пристрастия поради верни или неверни спомени, пропуски и митологизирана история, запечатани в съзнанието им. Хаос на площада Майдан, неофашисти на власт в Киев, Русия анексира Крим - образи от теста на Роршах, който всеки интерпретира по различен начин в зависимост от историческите си пристрастия, които владеят съзнанието............Прочети още

 
Военните разходи в световен мащаб са намалели през 2013 г. с 1,9%
14.04.2014, 21:12

Военните разходи са намалели в световен мащаб през миналата година, най-вече в резултат на свиването на бюджетите за отбрана на западните държави и особено на Съединените щати.

Въпреки това обаче САЩ обаче остават начело, показва годишното изследване на шведския Международен институт за изследване на мира (СИПРИ), публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

През предходната 2012 г., глобалните военни разходи намаляха за първи път от 1998 г., с 0,4 процента. През 2013 г. техният спад се е ускорил до 1,9 процента, посочва базираният в Стокхолм авторитетен институт.

Съединените щати, чийто бюджет за отбрана остава убедително на първо място, са го свили с цели 7,8 процента до 640 милиарда долара, с края на военна операция в Ирак, започналото изтегляне на американските войски от Афганистан и автоматичните съкращения на разходите за отбрана в съответствие с решение на Конгреса от 2011 г. Американските военни разходи обаче се равняват на тези на следващите девет страни в класацията взети заедно.

Светът е похарчил миналата година за военни цели колосалната сума от 1750 милиарда долара (над 1250 милиарда евро).

„Нововъзникващите пазарни икономики и развиващите се страни... продължават да увеличават неумолими военните си бюджети", подчерта СИПРИ в комюнике. В текста се посочва, че "макар в някои случаи (нарастването на разходите за отбрана) да е естествена последица от икономическия растеж или отговор на реални нужди в областта на сигурността, то в други случаи то представлява разхищаване на приходите, получени от природни  ресурси, (и е) дело на авторитарни режими или (последица от)  появата на регионални надпревари във въоръжаването".

Показателно е, че трите държави, които следват Съединените щати в класацията (Китай, Русия и Саудитска Арабия) са сред 23-те страни, които са увеличили повече от два пъти бюджета си за отбрана от 2004 г. За всички държави от тази група са характерни няколко общи черти: висок икономически растеж, големи приходи от петрол или газ и наличие на вътрешен или регионален конфликт.

Китай е похарчил през 2013 г. за отбрана със 7,4 процента повече средства в сравнение с предходната 2012 г., или 188 милиарда долара, на фона на териториалните спорове със свои съседи в Източно- и Южнокитайско море.

Съгласно ефекта на доминото безпокойствата на Япония по повод нарастващата китайска военна мощ, в комбинация с националистическата политика на правителството в Токио, са  сложили край на дългогодишното и прогресивно намаляване на японските разходи за отбрана.

Русия е увеличила своите военни разходи с близо 5 процента до 87,8 млрд. долара.

В Азия и Океания е отчетен ръст на военните бюджети с 3,6  процента. Афганистан е на първо място, с цели 77 процента, предвид предстоящото изтегляне на по-голямата част от  чуждестранните войски в страната до края на тази година.

В Близкия изток военните разходи са нараснали с 4 процента. СИПРИ обаче не разполага с никакви данни за страни като Обединените арабски емирства, Иран, Катар и Сирия.

Саудитска Арабия е увеличила разходите си с цели 14 процента до 67 милиарда долара, като се е придвижила от седмо до четвърто място в глобален мащаб, изпреварвайки държави като  Франция (на 5-о място) и Великобритания (на 6-о).  СИПРИ обяснява този скок с напрежението с Иран и опасенията на режима от бунт. Десетката допълват Германия, Япония, Индия и Южна Корея.

На фона на намаляването на бюджетите за отбрана в Европа в  условията на икономическа криза Франция прави изключение.

Нейните военни разходи през 2013 г. са били едва с 4 процента по-ниски в сравнение с 2008 г., въпреки слабия икономически растеж, но на фона на военните операции, които страната предприе в Мали и Централноафриканската република.

В Африка бюджетите за отбрана са нараснали сериозно, с 8,3 процента, до голяма степен благодарение на петролните приходи на страни като Алжир и Ангола.

В обобщение СИПРИ отчита запазване на регионалната тенденция на намаляване на военните разходи в Северна Африка, Западна и Централна Европа и Австралия, най-вече в резултат на строгите мерки за икономии. За сметка на това продължава  нарастването на бюджетите за отбрана в Африка, Азия, Източна Европа, Латинска Америка и Близкия изток.

http://www.investor.bg/

 
Расмусен даде съвет за старт на проекта за нов тип изтребители
14.04.2014, 20:12

Ангел Найденов

 

 

Интервю с Ангел Найденов, министър на отбраната

 
НАСА смекчи забраната за сътрудничество с Русия
14.04.2014, 18:08

Отмяната на съвместната работа на НАСА с „Роскосмос” няма да се състои. Едва обявила прекратяването на сътрудничеството в космическата сфера по всички проекти, освен МКС, американската космическа агенция променя позицията си.

Сега решението за всяка от съвместните програми ще се взема „индивидуално”, казаха от агенцията.

САЩ в пълна степен продължават да работят с Русия по четири междупланетни мисии, на които има руски научни уреди, обясни представителят на агенцията Алард Бейтел. Никакви ограничения няма да има с проектите за измерване на Земята от космоса, а американските учени ще бъдат пуснати на 40-та конференция на Комисията по космически изследвания (COSPAR), която ще се проведе през август в Москва, каза Бейтел.

Както пише онлайн-изданието „The Verge”, не НАСА е решила да „накаже” „Роскосмос” - съответната директива е дошла от Белия дом. „Намаляването на сътрудничеството с Русия е контрапродуктивно и нанася щети на националната сигурност на САЩ’, - заяви съветникът на НАСА Сюзън Айзенхауер. Говорейки пред комисията на Сената, тя изрази съмнение, че съществуват ясни граници между „разрешеното” сътрудничество по МКС и всички останали. В космоса са възможни ситуации, изискващи усилията на широк спектър от специалисти на двете страни, каза Сюзън Айзенхауер.

От 2002 г. в САЩ са осъществени повече от 40 космически старта в интересите на НАСА и Пентагона с ракетата „Атлас 5” с руски двигател „РД-180”. Стартовете на ракетите „Атлас” ще продължат. А санкциите? Тези ракети се сглобяват от частно предприятие, въз основа на преки договори с Русия, а забраните не важат за частниците. От другите големи сфери остава само МКС. Затова, когато американците обявиха въвеждането на санкции и изключване на МКС от тях, това изглеждаше странно, казва експертът Александър Илин:

   - Ние нямаме такива големи съвместни проекти, в които могат да ни накажат със санкции. Тоест, оказва се, че те наказват самите себе си. Според работниците в космическия отрасъл е станало по-трудно, от гледна точка на това, че на американските експерти е било забранено да влизат в Русия. Тоест всичко е доста глупаво: съвместна работа все едно продължава, а те са създали проблеми на собствените си специалисти.

Някои програми все пак ще бъдат спряни. По-специално, това са проучването на възможностите за съвместна автоматична мисия за изследване на Венера и изпитанията на модела на американския самолет в руската аеродинамична тръба.

„Роскосмос” заяви, че ответни санкции от негова страна няма да има.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Руската ПВО е една от най-добрите в света
14.04.2014, 17:56

Руската противовъздушна отбрана оправдава репутацията си на една от най-добрите в света, заяви генерал-майор Андрей Демин командващ на руското ПВО в предверието на професионалния празник на този вид войски, съобщи РИА Новости.

Дежурните сили на Войските за въздушно-космическата отбрана (ВВКО) проследяват денонощно до 800 самолета, от които 90 са под непрекъснат радиолокационен контрол с предаване на информация на командния пост на ВВКО, заяви представителят на пресслужбата на руското Министерство на отбраната полковник Алексей Золотухин.

По-рано заместителят на началника на щаба на авиационното разузнаване на американското ВВС генерал-лейтенант Дейвид Дептула заяви, че «руснаците имат една от най-добрите системи на ПВО в целия свят». – Още ПВО

http://www.cross.bg/

 
Още един натовски кораб влиза в Черно море, руски кораби пък пътуват за Сирия
14.04.2014, 17:18

 "Дюплеи" D641НАТО засилва военното си присъствие в Черно море, като в понеделник се очаква и френската фрегата за борба с подводници "Дюплеи" D641 да премине през Босфора.

Корабът ще се присъедини към френския разузнавателен кораб "Дюпюи де Лом" и американския крайцер "Доналд Кук", които влязоха в Черно море миналата седмица.

Освен за борба с подводници, френската фрегата може да се използва и за отбрана на стратегически позиции.

На 28-и март френски спасителен кораб влезе в Черно море за участие в учения във Варна и засега остава в района.

Същевременно стана известно, че на 11 и 12 април през проливната зона в направление Източното Средиземноморие са преминали два кораба на Черноморския флот на Русия – плаващата работилница ПМ-138 (проект 304), която се предполага, че ще замени намиращата се в базата в Тартус работилница ПМ-56 и морския буксир МБ-304 (проект 745).

 
Американският военен кораб „Доналд Кук” пристигна в Румъния
14.04.2014, 16:35

DDG-75Американският военен кораб „Доналд Кук” DDG-75 е пристигнал днес в румънското пристанище Констанца, предаде Интерфакс.

Корабът ще остане там до 17 април. Планира се плавателният съд да вземе участие в съвместни военни учения, които ще се проведат в акваторията на Румъния и в международни води.

„Donald Cook” е вторият американски ескадрен миноносец, които навлиза в Черно море в последно време. По-рано говорителят на Белия дом Джош Ърнест съобщи, че САЩ са удължили престоя на вече намиращия се в Черно море кораб „Truxton” DDG-103 и планират да изпратят там допълнителни сили.

 
Ангел Найденов поиска големи учения на НАТО в Черно море
14.04.2014, 14:20

Министърът на отбраната Ангел Найденов се застъпи за широкомащабни учения с участието на личен състав и техника на НАТО в словото си по случай празника на Военната академия в София, съобщава БНР.

Морската сигурност, контролът, наблюдението и охраната на териториалните води и въздушното пространство придобиват особено важно място за страната ни и за региона. Страните - членки на НАТО в Черноморската зона, включително България, предприемат редица стъпки на двустранна основа в това отношение. Тези усилия обаче в светлината на днешната криза следва да бъдат част от цялостната политика на НАТО по въпроса, или провеждане на широкомащабни учения с видимо присъствие на личен състав и техника на партньорите от НАТО, заяви министър Найденов.

С тържествен ритуал Военната академия "Георги Стойков Раковски" отбеляза 102-рата година от създаването си. На тържеството бяха връчени награди на военни и цивилни преподаватели.

http://pik.bg/

 
Успешно тестване на ракетата „Ярс”
14.04.2014, 13:17

РС-24Ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия проведоха тестово изстрелване на новата междуконтинентална балистична ракета РС-24 „Ярс” (SS-29), информира военното ведомство на страната. - (видео).

Това беше осъществено днес в 10:40 по московско време от космодрума „Плесецк” от мобилна пускова установка на РС-24. Експерименталните бойни блокове на разделящата се бойна част паднаха в планирания район на полигон „Кура” на Камчатка. Поставените изпитателни цели са изпълнени в пълен обем.

Ракетите РС-24 ще заменят остаряващите РС-12М "Тополь" и РС-18 "Стилет" и се предвижда да станат "гръбнакът" на мобилна ракетна групировка от войските в състава на руските стратегически ядрени сили. – Още за РС-24

 
САЩ и Чехия ще инспектират Русия
14.04.2014, 08:44

самолет ОС-135BВ рамките на реализирането на международния „Договор за открито небе”, през периода от 14 до 19 април съвместна мисия на САЩ и Чехия ще осъществи наблюдателни полети над територията на Руската Федерация.

Както съобщи началникът на националния център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков, полетът ще се извърши с американския наблюдателен самолет Boeing B-707 ОС-135B. Рижков каза, че този самолет спада към апаратите, не предназначени за носене на оръжия. Монтираната на него апаратура е издържала необходимото международно регистриране, в което са участвали и руски специалисти.

 
Двустранно учение „Dacian Viper 2014”
14.04.2014, 09:34

Ф-16Шест американски изтребители F-16 от авиобаза Авиано участват в съвместно учение с ВВС на Румъния „Dacian Viper 2014”.

От румънска страна участват модернизирани изтребители МиГ-21 Лансер от 71 изтребителна авиоескадрила. Учението се провежда от военновъздушната база Campia Turzii и цели повишаване на оперативната съвместимост между ВВС на двете страни, както и запознаване на румънската страна с използването на F-16.

Миналата година Румъния подписа договор за придобиване на 12 поддържани изтребители F-16 от португалските ВВС.

http://www.pan.bg/

 
САЩ изведоха в космоса нов секретен разузнавателен спътник
14.04.2014, 08:24

На 10 април ВВС на САЩ изведоха в космоса нов американски разузнавателен спътник от космодрума Кейп Канаверал Флорида. РН Атлас-5 е извела в космоса КА NROL-67, който според неофициални данни е предназначен за провеждане на космическо радиоелектронно разузнаване и прихващане на данни - (видео).

Следва да се отбележи, че този старт бе причината за отлагането на стартът на товарният кораб на SpaceX Dragon, който трябваше да стартира преди почти месец. Първоначално стартът на Dragon, бе отложен по технически причини, след което без разяснения SpaceX, отложиха стартът за 30 март. Както стана известно, било е дадено предпочитание на NROL-67 да използва стартовия прозорец.

Следва също да се отбележи, че и NROL-67 трябваше да полети преди две седмици, но специалистите са открили повреда на наземното радарно оборудване. Повредата е била предизвикана от късо съединение.

Спътниците от серията NROL са апарати, за които публично не се съобщава, но е известно, че военните спътници шпиони от тази серия са най-големите и тежки апарати на орбита.

По мнение на независими експерти, изведеният на орбита апарат ще събира данни за разузнаването на САЩ, работейки на геосинхронна орбита. Преди САЩ също извеждаха на орбита обекти от подобен клас и всичките бяха тежки спътници, разположени на орбита с височина 35900 км .

Също така независимите експерти казват, че с голяма вероятност, след въвеждането в експлоатация на новият спътник, апаратът ще се занимава с „глобално радио прехващане”. – Още Космос

http://www.spacenewsbg.com/

 

 
52% от швейцарците са против покупката на Gripen
13.04.2014, 22:45

52% от швейцарците ще гласуват против на референдума за покупката на 22 броя изтребителя Gripen E, който ще бъде проведен на 18 май 2014 г. Това показва социологическо проучване цитирано от Reuters.

43% от швейцарците твърдо подкрепят покупката, а други 6% нямат мнение по въпроса. Резултатът от референдума е със задължителен характер и въпреки, че двете камери на швейцарския парламент одобриха сделката на стойност $3,4 млрд. ако референдумът отхвърли покупката това ще е край на надеждите на Saab да продаде машината си в алпийската страна.

Все пак последното социологическо проучване показва, че процентът на противниците на сделката намалява. Публикувано в средата на март проучване е показало, че 62% са против и едва 32% са за.

Основните противници на Gripen в Швейцария изтъкват, че финансирането на сделката ще наложи съкращения в други публични сектори.

http://aeropress-bg.com/

 
Хърватско най-накрая получи първия ремонтиран МиГ-21
13.04.2014, 22:40

МиГ-21Хърватското министерство на отбраната съобщи, че първият ремонтиран и модернизиран в Украйна МиГ-21 е пристигнал в страната на 12 април. Машината е вече в авиобаза Плесо до Загреб.

Самолетът е бил разглобен и пренесен по земята през Унгария. На 15 април се очаква бригада от ГП "Одессавиаремсервис" заедно с хърватски инженери да сглобят самолетите и да извършат изпитателни полети.

Вторият ремонтиран и модернизиран МиГ-21бис е бил натоварен на камиони на 11 април и трябва да пристигне в Хърватска към средата на следващата седмица. В готовност за изпращане са още три МиГ-21бис, очаква се скоро и подготовката за пращане на първия МиГ-21УМ.

През юли 2013 г. хърватското правителство сключи договор с ГК „Укрспецэкспорт” за капитално-възстановителен ремонт и адаптация на авиониката за седем хърватски МиГ-21 и покупката на пет други МиГ-21, които са били собственост на предприятието ГП „Одесавиаремсервис”. Машините са от неизпълнен договор с Йемен. Страната бе поръчала 28 изтребителя МиГ-21, но успя да плати само 20 от тях, а останалите останаха на съхранение в Украйна. Целият договор с Хърватска е на стойност от $13,7 млн., но поради неустойките, които украинската страна дължи за забавянето с няколко месеца, сумата вероятно ще намалее.

http://aeropress-bg.com/

 
Военна академия „Георги Стойков Раковски“ отбелязва своя патронен празник
13.04.2014, 16:50

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва утре, 14 април, в тържественото честване на 102 години от създаването на Военна академия „Г. С. Раковски“ и отбелязването на патронния празник на академията.

Тържеството ще започне с церемония по поднасяне на венци и цветя на паметника на Георги Раковски.

В зала „Тържествена“ на академията ще се проведе тържествено събрание и ще бъдат отличени с награди на министъра на отбраната, на началника на отбраната и на началника на военната академия комодор Димитър Ангелов слушатели, преподаватели и военни служители.

http://www.mod.bg/

 
В Турция ме мъчиха, но не мразя никого
13.04.2014, 16:30

Той е една от малкото останали живи легенди на Военното ни разузнаване. Животът му е подвиг, достоен за филмова екранизация. Тази седмица се навършиха 50 години от щастливия финал на неговата невероятна драма, която е оставила отпечатък върху психиката му сега. В скромното си жилище на столичния бул. „Александър Стамболийски“ той се съгласи да говори пред репортер на „Преса“ за случилото се.

За него сегашният шеф на Военното разузнаване о.р. полковник Веселин Иванов каза: „Неговият житейски път е показателен за професионализма на тези, които са служили и служат при нас. Щом турското разузнаване тогава го е оценило, че струва колкото техни девет агенти, коментарът е излишен. Младите ни офицери сега изучават опита му в нашата школа.“.........Прочети още

 
Детски рисунки във Военен клуб- Казанлък
13.04.2014, 12:55

Във Военен клуб- Казанлък, се проведе XVІІ - тият Национален конкурс за весела детска рисунка "Малките нашенци", както и конкурсът за детска хумористична литературна творба „Присмехулници".

За „Малките нашенци" бяха получени 1422 рисунки и приложни творби. Спазвайки критериите за идея, настроение и талантлива реализация на въображението и на веселите моменти от детството и юношеството, се присъдиха 103 награди, от които 30 специални и 73 класирани на първо, второ и трето място по възрастови групи и категории.

За „Присмехулници" бяха получени 142 литературни творби, присъдени бяха 23 награди на младите писатели. Големият интересът към конкурсите и многото участници в тях са ги утвърдили като едни от най-престижните в страната, което доказва, че Казанлък се е наложил като културен център на България .

„Малките нашенци" и „Присмехулници" съхраняват духа на големия майстор на писалката и четката - Чудомир, като същевременно дават възможност да се изяви и усъвършенства талантът на неговите наследници – бъдещото поколение .

Организатори на конкурсите са Министерството на образованието, Националният дворец на децата, Община Казанлък, Фондация „Чудомир", Общински детски комплекс „Св. Ив. Рилски" гр. Казанлък и Военен клуб -Казанлък.

http://www.otbrana.com/

 

 

 

Утре се открива 14–тото международно оръжейно изложение DSA 2014, Куала Лумпур, Малайзия, 14-17 април 2014

 
Британски изтребители „Тайфун” ще патрулират небето над Балтийските държави
13.04.2014, 08:23

TyphoonЧетири напълно въоръжени изтребителя „Тайфун” на Кралските ВВС ще патрулират небето над Балтийските държави в драматичен показ на сила, имащ за цел да предупреди руския президент Владимир Путин срещу разрастване на инвазията. Полетите ще започнат следващия месец, като британските пилоти имат заповеди да реагират остро на всяко нарушаване на въздушното пространство на Естония, Литва и Латвия. Четирите „Тайфун”-а ще бъдат базирани в Литва заедно с четири полски МиГ-29.

Говорителят на НАТО подполковник Джей Джанзен каза пред вестник The Mail on Sunday : „Ние подкрепяме нашите балтийски съюзници. Руските войски все още стоят по границата с Украйна и нашите източни съюзници, Балтийските държави, Полша, Румъния и България, изразяват реални опасения. Ние трябва да изпратим послание на Русия, че подобни действия са неприемливи”. – Още за „Тайфун”

http://www.focus-news.net/

 

 
Ген.- майор Константин Попов: Модернизацията е основен приоритет пред ВВС
12.04.2014, 18:57

Модернизацията на техниката и на инфраструктурата е основен приоритет пред Военновъздушните сили (ВВС), това каза в интервю за Агенция "Фокус" генерал-майор Константин Попов, командир на ВВС. "Работим по тези проекти. „Безмер”, което ще бъде едно прекрасно военно летище, с модернизацията чрез използване на пари от НАТО. Продължава модернизацията на „Граф Игнатиево”. Когато говорим за модернизация, основната тема е придобиване на нов тип боен самолет. Изключително важно е това за нас, без този основен камък, има опасност системата да се срути", коментира ген.-майор Константин Попов.

ВВС е една високотехнологична система, която изисква много ресурси - подчерта той. "Очевидно е, че кризата се отразява сериозно и на нас. Авиационната техника в момента е на нива, на каквито беше преди 7 - 8 години, и то благодарение на работата на много хора. Това не го казвам, само за да се похвалим с едно такова постижение, но наистина трябва да се отдаде заслуженото на тези хора, които работят в тежки условия. В момента ВВС има сериозни постижения", добави ген.-майор Попов.

"ВВС са технологии. ВВС е начин на мислене, това е наш цивилизован избор. В един въоръжен конфликт, може да се използват и други способи за постигане на успех и на победа. Очевидно е, че сме част от цивилизация, която разчита на технологиите и на уважението към човешкия живот. Именно за това и към ВВС, и към хората, които работят във ВВС, трябва едно специално отношение, уважение към всичко това, което работят, и бюджет. Бюджет, отговарящ на изискванията на една високо-технологична система, каквато е ВВС", коментира ген.-майор Константин Попов.

http://www.focus-news.net/

 
Аржентина се стресна от британски военни учения във Фолкленд
12.04.2014, 13:55

Аржентина обвини Великобритания в „провокативно поведение", след като стана ясно, че Лондон планира провеждането на военни учения в района на Фолклендските острови през следващата седмица.

Заместник-министърът на външните работи на Аржентина Едуардо Зуаин обяви, че е привикал посланика на Обединеното кралство за обяснения и е изразил негодуванието срещу маневрите, които са нова демонстрация на военна сила.

Това е най-новият дипломатически сблъсък между двете страни по отношение на морската територия, откакто президентът Кристина Кирхнер пое властта през 2007 г.

Посланикът на Буенос Айрес в английската столица потвърди, че е бил уведомен за „провеждането на военни учения в окупираните аржентински острови между 14 и 27 април, по време на които ще има и изстрелвания на ракети".

Териториалните претенции на Аржентина към британската задморска територия, която латиноамериканците наричат още Малвински острови датират от над век.

През 1982 г. военната хунта, взела властта в страната, окупира архипелага, което доведе до фактическа война, при която аржентинската армия бе разгромена.

http://news.ibox.bg/

 
Химическата атака в Източна Гута: САЩ искат да излязат сухи от водата
12.04.2014, 13:08

Вашингтон бил подведен за ситуацията с използването на химическо оръжие в Сирия за да бъде провокирана военна операция. За това заявил в интервю за РИА „Новости” американският ексконгресмен Денис Кусинич.

„Когато президентът на САЩ Барак Обама установил „червена линия”, всеки провокатор, желаещ американска намеса, получил стимул за по-нататъшни действия. Без съмнение, САЩ били подведени и мисля, че в крайна сметка президентът Обама осъзнал това. За това той не се решил да действа. А ние не знаем, откъде всичко тръгнало”, заявил Кусинич.

Ето какво заяви по този повод ливанският политолог Фейсал Абдел Сатер:

   - В една от последните си статии известният американски публицист Сеймур Хърш засяга темата за химическата атака в Източна Гута. Той цитира думи на свои източници в ЦРУ, които му заявили, че зад онези събития били екстремистки групировки, а също турските специални служби. Струва ми се, че статията на американския журналист трябва да укроти онези, които все още имат намерение да възложат отговорността за химическата атака на властите в Дамаск. Освен това, многобройните анализи потвърдили, че химическите заряди по своя състав не отговарят на онези, които се намират в сирийските складове и сега се извозват от страната и се унищожават.

Експертът напомня, че навремето под егидата на ООН било проведено разследване на инцидента в Източна Гута. Тогава комисията потвърдила, че действително е била извършена атака. Но всичко приключило само с тази констатация, кой знае защо, отговорните за тези действия не били потърсени. Русия представи свои свидетелства за съпричастността към онези събития на бойци от опозицията, но те не получиха ход в ООН.

В същото време, сега американците отново засягат вече забравената тема и явно се опитват да прехвърлят отговорността върху други, казва руският ориенталист Семьон Багдасаров, който лично се познава с Денис Кусинич:

   - Не съм съгласен с Кусинич, че Вашингтон бил заблуден. Разбира се, зад организацията на тази атака стоят специалните служби на Турция и Саудитска Арабия. Но според мен, всичко това се извършвало под прикритието на ЦРУ. И президентът Барак Обама е знаел със сигурност за това. Т.е., американците специално действали за провокация, подтиквайки събитията към онази „червена линия”, за която навремето толкова много говориха. Резултат трябваше да стане военна намеса. А това, че сега се опитват да представят ситуацията, в която Вашингтон уж се оказал жертва на онези събития, е несериозно.

Както отбелязват експерти, навремето американците много сполучливо стовариха цялата вина за създаването на „Ал Кайда” на Саудитска Арабия. Без всякакво съмнение, именно в Саудитска Арабия се провеждала основната работа по организацията, спонсорирането и координацията на дейността на терористите в Афганистан във времената на съветското присъствие. Но когато на един от международните форуми саудитските представители били обвинени за това, те отговорили, че действали по заповед от Вашингтон. Що се отнася до химическата атака край Дамаск, то явно скоро на някого ще се наложи да се оправдава точно по същия начин. – Още химическо оръжие

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Руски десантчици тренират в екстремални условия
12.04.2014, 12:58

Военнослужещи от въздушнодесантните войски на Русия по време на учебна издирвателно-спасителна операция в условията на Северния полюс се обучават на управление и пътуване с шейни, теглени от кучета, съобщи пресслужбата на министерството на отбраната на РФ.

„С личния състав на подразделението под ръководството на специалисти от Експедиционния център на Руското географско дружество и руската полярна станция „Барнео” са били проведени практически занятия по овладяване на пътуване и управление на шейни, теглени от кучета”, се посочва в съобщението - (видео).

С такива шейни десантчиците успешно превозили своето имущество и оборудване от полевия лагер в базата.

 
Към 2020 година армията и флотът на Русия на 70% ще бъдат оборудвани с най-съвременно оръжие
12.04.2014, 12:50

Русия ще вложи 20 трилиона рубли (повече от 400 млрд. евро) в програмата за превъоръжаване на армията и флота, за да може към 2020 година армията да получи интелектуално оръжие, съобщи днес вицепремиерът на правителството на Русия Дмитрий Рогозин.

Това означава 30% обновление на целия армейски потенциал към 2015 година, а към 2020 година армията и флотът на Русия ще бъдат на 70% оборудвани с най-съвременно оръжие, заяви Рогозин.

Според него, допълнително ще бъдат вложени още 3 трилиона рубли (повече от 60 млрд. евро) за техническото превъоръжаване на предприятията от ВПК.

 
Прехват на малки скорости
12.04.2014, 12:13

Разработваният от Textron, дъщерна компания на Cessna, самолет Scorpion е евтина авиационна платформа за изпълнение на разузнаване, наблюдение и нанасяне на удари по земни цели. Крейсерската скорост на разработвания от две години самолет е 833 км/ч., максималната далечина на полета 4444 км и може да носи полезен товар от около 1500 кг във вътрешни отсеци и на подкрилни точки за окачване.

Необходимостта от подобен самолет се появи по време на конфликта с Либия, както и във война с Афганистан, страни със слаби ли почти липсващи средства за ПВО.

Стабилността и управляемостта на реактивния Scorpion са впечатляващи, доказани и при изпитателно прехващане на лек самолет Cessna 182, летящ със скорост 120 КCAS (222 км/ч). - (видео).

http://www.pan.bg/

 
Делегация от американски офицери посети Сливен
12.04.2014, 09:38

Кметът Кольо Милев посрещна делегация от американски офицери от сухопътните войски на САЩ – Корпус за гражданско-военно сътрудничество. Делегацията бе водена от капитан Джефри Канан. Целта на посещението им в община Сливен е да извършат оценка на осъществените проекти в рамките на сътрудничеството между България и САЩ в рамките на НАТО със средоточие в полигон „Ново село”.

Чрез взаимоотношенията между двете страни, с американско финансиране бяха изградени и ремонтирани детска градина в кв. „Речица”, спортен салон в 7 ОУ „Панайот Хитов”  - Сливен, детска градина в с. Трапоклово и читалище в с. Горно Александрово.

Кметът Милев изрази задоволство от качественото изпълнение на обектите като подчерта, че е направен добър избор с тези публични сгради, които сега се ползват активно от жителите на община Сливен. От своя страна Милев увери американските партньори, че вече е поел ангажимент за подобряването на водоснабдяването и електроснабдяването в обекти на базата в Ново село, за които са констатирани подобни проблеми. 

http://www.sliveninfo.com/

 
Кметът на Сливен награди най-добрите военни спортисти
12.04.2014, 09:32

На церемония по награждаване на стадион „Хаджи Димитър”, кметът на Сливен Кольо Милев, който е бр. генерал от резерва награди първенците в дисциплината щафета 4х400 метра за мъже. Победители са спортистите от ВСК „Стрямци-61” от Карлово. Втори са лекоатлетите от Военен спортен клуб - Шумен, а трети са отборът на НВУ „Васил Левски” от Велико Търново. В останалите дисциплини наградите връчи заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев.

В крайното комплексно класиране на Държавното военно първенство първенци са лекоатлетите от НВУ „Васил Левски” във Велико Търново с 945 точки, втори е ВСК „Стрямци – 61” от Карлово с 858 точки, трето място заемат спортистите от ВСК - Шумен с 838 точки.

В дните на първенството спортистите се състезаваха в дисциплините бягане на 100 м, 200 м, 400 м, 800 м, 1500 м, 3000 м., щафета 4х100 м., тласкане на гюле, скок дължина и планинско бягане в местността „Хамам Баир”.

Спортната надпреварата бе закрита от заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев, който е председател на организационния комитет на държавното първенство.

Състезанието е част от спортния календар на Националната военна спортна федерация, с председател заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, и с почетен председател заместник-министъра на отбраната Иван Иванов.

 
Отбелязваме Деня на космонавтиката и авиацията
12.04.2014, 08:12

12 април е Международният ден на космонавтиката и авиацията. На този ден през 1961 г. е станал първият в историята пилотиран космически полет на космонавта Юрий Гагарин с кораба "Восток". На 12 април 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи с кораба "Восток" една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област.

Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

Космонавтиката е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати. Термина „космонавтика“ въвежда Г. Е. Лангемак.

Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз.

Най-голямото достижение в областта на космонавтиката е стъпването на човек на Луната на 21 юли 1969 г.: американският астронавт Нийл Армстронг прави първата крачка по повърхността на естествения спътник на Земята с думите: „Това е малка крачка за човек, но огромен скок за цялото човечество“.

Ето няколко важни събития в усвояването на космоса:

- 4 октомври 1957 г. - първият изстрелян изкуствен спътник на Земята (СССР).

- 12 април 1961г.  - първият полет на човек в космоса (Юрий Гагарин, СССР).

- 18 март 1965 г. - първо излизане на човек в откритият космос (Алексей Леонов, СССР).

- 21 юли 1969 г. - първото стъпване на човек на Луната (Нийл Армстронг, САЩ).

- 19 април 1971 г. - започва работа първата орбитална станция (СССР), по-късно — съвместно със САЩ, създаване на международната станция.

- 3 март 1972 г. - старт на първият апарат, напуснал пределите на Слънчевата система (Пионер-10, САЩ).

- 12 април 1981 г. - извеждане на орбита на първият кораб за многократно използване (Колумбия, САЩ).

 

 
И МиГ-29М2 на масата
11.04.2014, 21:24

МиГ-29М2За да не остане по-назад от рязко възобновения публичен дебат за необходимостта от нов изтребител за ВВС, особено на фона на тежкото състояние с поддръжката на съществуващите МиГ-29 и зачестилите вдигания по тревога на дежурните сили за опознаване на руски разузнавателни самолети над Черно море, и РСК МиГ  направи (скромен) опит да заговори на тази вълна.

Според дописка във вестник "Труд“ от 11 април, представителят на компанията, Александър Александров , космонавт и бригаден генерал от резерва РСК МиГ предлага на България нови изтребители, като изкупи съществуващите – така цената от €35 млн. на бройка може да падне на €29 млн. Освен това Александров е заявил, че продължава да се работи по поддръжката, ремонтите и модернизацията на сега експлоатираните МиГ-29, както и, че РСК "МиГ" има готовност и за създаване на регионален сервизен технически център в България при закупуване на новите МиГ-29М2, който да обслужва не само нашите, а и самолетите от европейски и арабски страни. Това не е нещо ново, защото още през октомври миналата година от РСК МиГ са предложили на МО варианта с нови самолети и са назовали цени. В чисто технологичен план обаче никой не се е ангажирал да обещае, че новите самолети ще отговарят на изискванията за оперативна съвместимост и логистика с НАТО, които за ВВС са задължителни – в частта за комуникация, навигация и опознаване, системи за самозащита и въоръжение.  

Също така Александров повтори и вече озвучената преди месец теза (в официално писмо до МО), че РСК МиГ е производител на изтребителите МиГ-29 и единствено има право да ремонтира, модернизира и удължава ресурса на машините.

По повод на коментарите, че разузнавателните полети на руската авиация над Черно море изтощават и без това малкия остатъчен ресурс на българските МиГ-29, Александров твърди, че е несериозно да се говори, че Русия иска да "изтощи" бойната авиация на България и да приземи изтребителите ни".

Военният министър Ангел Найденов спомена в няколко поредни медийни изяви, че до края на този юни правителството трябва да вземе окончателно решение за купуването на нов боен самолет. Все още няма официално становище за възможността за модернизиране на МиГ-29, особено след посещенията на ВВС в Словакия и Полша.

Вече има индикации, че във военното министерство има оформено отрицателно становище за влагане на на големи средства модернизиране на МиГ-29. Първо – поради безбожно високата цена - необходимите финанси са от порядъка на 10 млн. лв. на самолет, без да се повишават бойните способности. Второ – поради организационни проблеми, свързани с участието на РСК МиГ (невъзможност за доставка и интеграция на модерно оборудване за комуникация, опознаване и навигация по стандартите на НАТО, като от компанията Rockwell Collinsвече има изрично писмо за това). Трето – цената на самата логистична поддръжка ще скочи непосилно високо след  2016 г. – 2018 г. (най-вече поради необходимост от доставка на чисто нови двигатели и КСА, където цените са много сериозно). Четвърто - политически събития около Украйна и Крим, рефлектиращи върху отношенията на Запада с Русия поставиха много въпроси за надеждността на руската поддръжка на военна техника в близко и средносрочен план, правейки бъдещето на МиГ-29 заложник на тези отношения.

Или ако трябва да го кажем  друг начин, обвързването с МиГ-29М2 или модернизация на съществуващите самолети все повече се доближава по смисъл до купуването в България на завод на 10 септември 1944 г. Офицери от военната авиация, запознати с подробностите около руските оферти за модернизация и нови продажби коментираха последната медийна изява на Александров с думите: „МиГ-29М2 – да, съгласни сме, но нека първо се възстанови Варшавския договор“.

http://aeropress-bg.com/

 
Почина легендарният конструктор на съветски ракети Сергей Непобедими
11.04.2014, 20:35

Легендарният конструктор на съветски ракетни системи Сергей Непобедими, чиято личност се пазеше в дълбока секретност, е починал в четвъртък на 92-годишна възраст, съобщава „РИА Новости”.

Непобедими е главен конструктор на противотанковите ракетни комплекси „Малютка”, „Шмель” и Штурм”, на ПЗРК „Игла”, „Игла-1”, „Стрела-2”, „Стрела-2М”, „Стрела-3” и на тактическите ракетни комплекси „Точка”, „Ока”, „Ока-У”, „Волга”, „Волна” и „Искандер”.

Непобедими е роден на 13 септември 1921 г. в Рязан, южно от Москва. Той бил много способен в математиката. Още в началото на Втората световна война поискал да замине да се бие на фронта, но властите не го допуснали, тъй като искали да запазят най-добрите си ученици.

Непобедими завършва престижното инженерно училище „Бауман”, по това време евакуирано в Ижевск - ключов за руската военна промишленост град, където се намират и заводите „Калашников”.

Автор е на над 350 научни работи, изобретения и едно откритие.

 
Руската авиация започва мащабни учения
11.04.2014, 18:20

MiG-29Военновъздушните сили на Западния военен окръг на ВС на РФ се готвят за участие в мащабни учения, предаде „Интерфакс", позовавайки се на изявление от щаба на окръга. В маневрите, които започват на 18 април и ще продължат една седмица, ще участват над 30 екипажа от изтребителната и транспортна авиация на ЗВО.

Самолети МиГ-29 СМТ от Курския авиополк ще летят до военно летище в Астраханска област, от където ще изпълнят всички възможни задачи от спектъра на изтребителната авиация на пологона Ашулук. Екипажите ще отработват въпроси за преодоляване на системата за противовъздушна отбрана на вероятния противник, противоракетен маньовър и полети на пределно малки височини. Пилотите ще се упражняват още в прехващане и поразяване на въздушни цели, имитиращи изтребители и крилати ракети.

В ученията ще участват и самолети Су-27 от Тверския авиополк, които за първи път ще се предислоцират до летището в Халино, Курска област. Там машините ще се включат в носенето на бойно дежурство по охрана на въздушното пространство в Западна Русия.

 
Малка и модерна армия - планът е изпълнен 50%
11.04.2014, 17:15

МиГ-29Десетгодишнината от членството ни в НАТО безспорно е добър повод за равносметка. да видим откъде сме тръгнали, каква армия сме имали и каква е тя сега. Но преди да теглим чертата, не е зле да си зададем въпроса: готова ли беше България да я приемат в пакта?

И преди да дадем отговор, е добре да поясним, че НАТО първо е политическа и след това военна организация - обстоятелство, което навярно малцина осмислят. Когато някой изрече сакралната абревиатура, веднага я свързват с войски, армии и т.н. А това не е така. В този смисъл приемането в най-големия политико-военен съюз е свързано с изискването дадена страна да отговаря на определени политически, икономически и накрая военни критерии. Пактът не е съюз, в който можеш да влезеш, когато поискаш..............Прочети още

 
Военновъздушните сили отново оказаха навременна помощ
11.04.2014, 13:36

самолет С-27J “Спартан” По искане на Министерството на вътрешните работи тази нощ дежурните сили и средства за аварийно-спасително осигуряване на Военновъздушните сили бяха приведени в готовност за изпълнение на транспортно-санитарна задача.

Транспортен самолет С-27J “Спартан” с екипаж капитан Иван Иванов, майор Лазарин Лазаров и старши лейтенант Пламен Пенчев и екип от звеното за аварийна евакуация от ВМА изпълни полет от летище София до летище Варна.

На място, във взаимодействие с цивилни представители на здравните органи, медицинския екип направи оценка на състоянието на болния и взе решение за транспортирането му до София.

В 04:39 часа тази сутрин самолетът кацна отново на летище София, откъдето с линейка болният беше транспортиран до Военномедицинска академия.

Военновъздушните сили поддържат непрекъснато дежурство за аварийно-спасително осигуряване в съответствие със задачите, които са поставени по Мисия 3 – „Принос към националната сигурност в мирно време”.

http://airforce.mod.bg/

 
Как системата за национална сигурност да стане по-интелигентна?
11.04.2014, 11:59

Отговор на този и други подобни въпроси дава в книгата си „Интелигентна система за национална сигурност” полковник доцент д-р Валери Иванов от факултета „Национална сигурност и отбрана” на Военна академия „Георги Раковски”. За представянето в академията дойдоха заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев, началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев, директорът на дирекция „Социална политика” – МО полковник Атанас Милин, бившият началник на академията генерал-майор от резерва Георги Георгиев, представители преподавателския, слушателския и студентския състав.

Според професор д-р Стефан Мичев българското присъствие в тази тематика си има още един свой представител, което бе достатъчно висока оценка за книгата и изследванията в нея.

Действително се оказа, че сигурността е едно от най-древните, изначални измерения на човешкото общество, прави един от своите изводи полковник Иванов. Днес, продължава той, не е логично да питаме кое не е сигурност, защото всичко е сигурност, т.е. не само танкове, самолети и кораби.

Сега, казва авторът, един референдум може да промени средата за сигурност. Или една оставка, или една група недоволни ранобудни студенти. В книгата се описва именно тази промяна в разбирането за сигурност и нейното осигуряване. Интелигентната система за сигурност изключва дребни пробиви, подчертава полковник Иванов. Защото прави така, че те да не се случват, т.е. дава много по-добри решения.

По-интелигентната система за национална сигурност, смята авторът, е тази, която не включва само армия и полиция, а се разглежда като продукт, който се ползва от цялото общество, от всички слоеве и от отделния гражданин. Това е система, която изисква координация на усилията, невероятно синхронизиране на действията и висш политически мениджмънт.

Изключително важно е обаче, заяви полковник Иванов, да имаме повече подготвени хора да работят в интелигентната система за сигурност. Иначе казано, допълни той, интелигентна система за сигурност е невъзможна без образование и квалификация на експерти, мениджъри и висши мениджъри. И попита: „Кой обучава нашите областни управители, шефове на дирекции и агенции, министри и заместник-министри, включително и депутати? В този смисъл, каза авторът, е необходимо да изградим система за образование и квалификация, която да бъде аранжирана по нива - стратегическо, оперативно и тактическо и да бъде специализирана по области. Всичко това, прогнозира полковник Иванов, няма как да стане, ако на тези длъжности няма образовани кадри или ако се назначават хора по други причини, например политически.

http://www.otbrana.com/

 
„10 години в НАТО“: Да слезем на земята
11.04.2014, 11:53

Десетата годишнина от влизането ни в НАТО се превърна повече в празнично честване, отколкото в реален анализ на състоянието на нашата отбрана. От видни представители на държавата и на атлантическата идея прозвучаха призиви към Брюксел за съюзнически войски у нас, включително въоръжение и бойна техника. Както и за ескадрили от изтребители. Върнахме се към края на март и началото на април 2004 г., когато под звуците на духовите оркестри се издигаха знамена и се ронеха сълзи с награждаване на най-активните деятели.

Колкото по-бързо обаче излезем от еуфорията и от изтъкване на заслугите си, толкова по-добре. Още по-хубаво ще бъде, ако се разделим с нихилизма и чувството от времето на Варшавския договор, че каквото и да става някой ще дойде от някъде, ще стовари тука едни войски, ще разположи едни ракети и врагът да му мисли. Само че руските разузнавателни самолети си летят до въздушната ни граница. Брюксел и Вашингтон много добре знаят, че през същите тези десет години продължава мъчителният процес на придобиване на нови изтребители за българските Военновъздушни сили, но не дават и знак, че могат да ни помогнат........Прочети още

 
Натовски кораби в Черно море
11.04.2014, 08:52

DDG-75На фона на изострящата се криза в Украйна в акваторията на Черно море се отправят и френски кораби.

Единият от тях е разузнавателният FS "Дюпюи-де-Лом" A759, съобщават местните медии, които в четвъртък пуснаха видео на преминаването му през турските проливи. В момента той се намира в Мраморно море на път за Истанбул. Дългият 100 м кораб, чиято водоизместимост е 3600 т, е предназначен за водене на радиоелектронно разузнаване в интерес на френското военно разузнаване и НАТО. Въоръжението му включва 2 навигационни релейни станции, станции на спътниковите системи за връзка "Сиракуза" и "Инмарсат", станция за предупреждение от радиолокационно облъчване и идентифициране на РЛС, комплекси за радио и радиотехническо разузнаване. Екипажът му е съставен от 30 моряци, включително 8 офицери от ВМС на Франция. Планира се той да остане в акваторията на Черно море до 30 април. След него - на 14 април, ще пристигне и френският ескадрен миноносец "Дюплекс". Той ще остане там до 1 май.

Турските медии съобщават, че преди френския разузнавателен кораб в Черно море вече е и американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" (DDG-75), който вчера преминa през Босфора. Той е оборудван със система за противоракетна отбрана "Иджис" и крилати ракети "Томахоук". Корабът ще остане в Черно море до 24 април, където ще посети пристанища и ще проведе учения със съюзници от НАТО.

В същото време Естония побърза да заяви готовност да приеме изтребители на НАТО за 8 месеца. "Това, че през май в Естония ще пристигнат четири датски изтребителя на НАТО, е добра новина. Това ще намали съблазънта да се провери здравината на границите и сигурността на страната ни", заяви естонският министър на отбраната Свен Миксер, цитиран от "Интерфакс".

http://paper.standartnews.com/

 
С един изтребител да ударим два заека
11.04.2014, 08:46

В много от документите и разработките в управленските структури се отбелязва като приоритет придобиването на нов боен самолет. И така от 15 години. Говори се, пише се и нищо не се случва. Всъщност случва се - от над 700 военни самолета и още толкова мобилизационно пригодни граждански за действия в отговор на кризи от всякакъв характер през 1990 г. сегашната ни военноавиационна система води борба за оцеляването си. Оцелява благодарение на ентусиазма на хората в нея. Те "изтичат" постепенно и безвъзвратно в разни посоки, включително и извън страната. Благодарение на нелепата ни политика в областта на гражданската и военната авиация загубихме десетки милиарди. Нарязахме нова авиационна техника, "Балкан" бе бастисан, Божурище бе продадено като пуста нива. Извършиха го родни "мъдреци", подобни, които сега ни обясняват как с няколко бойни самолета може да се отстоява суверенитетът над територия и акватория с площ от около 140 хил. кв. км. Не без външни внушения цяла кохорта млади и стари "подготвени" експерти формират и тези, че военна авиация не ни е необходима. Много е скъпа и не е по силите на малката ни държава - демек не можем да си го позволим. Сякаш преди век сме били по-голяма държава, а самолетите са продавали по два за лев. Всъщност първият български самолет е бил един от най-скъпите в света (съизмерен с Ф-35 сега), а България е била населена с 4,5 млн. жители. Това не ни е попречило да учим другите как се лети............Прочети още

 
Три МиГ-21 за Мозамбик са задържани в Германия
11.04.2014, 07:45

МиГ-21Германските митнически власти са задържали три изтребители МиГ-21, които са били превозвани от Румъния за Мозамбик. Причината за задържането са неуредени документи.

Трите изтребителя са били превозвани в шест контейнера, които са били натоварени в Букурещ и е трябвало да пристигнат в германското пристанище Бремерхафен, от където да се натоварят на кораб за африканската страна.

Според германските митници самолетите не са придружавани с необходимите документи за експорт на оръжие, което е наложило стартиране на разследване от германската прокуратура.

През 2013 г. румънската компания Aerostar получи за ремонт шест МиГ-21бис и два МиГ-21УМ, които са собственост на ВВС на Мозамбик. Първите три ремонтирани машини са били изпратени още миналата година. – Още за МиГ-21

http://aeropress-bg.com/

 

 
Проектирането на ПАК ДА е приключило
10.04.2014, 22:58:

Конструкторското бюро Туполев е приключило с проектантската работа по новия руски стратегически бомбардировач, извстен като ПАК ДА (Перспективный авиационный комплекс дальней авиации). Това съобщава HIS Jane’s позовавайки се на източник в руският военно-промишлен комплекс.

След края на проектантската работа се очаква стартиране на строителството на първия прототип. В момента по проекта работят Туполев и КАПО. Ръководството на проекта се осъществява от ОАК.

Договорът за работата по ПАК ДА между руското МО и Туполев бе сключен през 2013 г. Очаква се първия полет на ПАК ДА да стане факт през 2019 г., а постъпването на въоръжение се планира за 2025 г. Машината ще замести остарелите Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3. – Още за ПАК ДА

http://aeropress-bg.com/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще се срещне с Генералния секретар на НАТО Андeрс Фог Расмусен
10.04.2014, 22:14

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще се срещне утре,11 април, с Генералния секретар на НАТО, който ще бъде на посещение в България. Визитата на Андeрс Фог Расмусен е в контекста на подготовката на Срещата на върха на Алианса през есента и отбелязването на годишнините от разширяването на Организацията на Северноатлантическия договор.

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще награди генералния секретар Андeрс Фог Расмусен с почетния знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – I степен.

В рамките на визитата си у нас Генералният секретар на НАТО ще има срещи с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Пламен Орешарски и с министъра на външните работи Кристиан Вигенин.

http://www.mod.bg/

 
ВМС на САЩ изпитват робот-пожарникар
10.04.2014, 20:25

Научноизследователското управление на ВМС на САЩ ще проведе изпитания на новия робот-пожарникар SAFFiR (Shipboard Autonomous Firefighting Robot, палубен автономен робот за пожарогасене) през  лятото, съобщава BBC News.

Изпитанията на робота ще преминат на борда на изведения от състава на ВМС десантен кораб-док «Шедуел» от типа «Каса Гранде». Този кораб редовно се използва при изпитания на ново противопожарно оборудване. В изпитанията ще бъдат задействани две версии на робота-пожарникар, разработени от специалисти от Политехническия университет във Вирджиния, а също и от университети в Калифорния, Лос Анджелис и Пенсилвания. Височината на единия от роботите е 1,52 м. Другият е немного по-голям и способен да решава по-голям кръг от задачи.

В хода на изпитанията роботите трябва да на-мерят пожарния кран, да го отворят, да изтеглят шланга до огнището на пожара и да потушат огъня със струята вода. Отличителна черта на тези роботи е способността да издържат продължително на въздействието на високите температури. Те са снабдени с различни сензори, които позволят на роботите да се ориентират на палубата. Автономните апарати са снабдени също и със система за балансирани, която им позволява да запазят равновесия по време на силно вълнение. В перспектива такива роботи ще работят за потушаване на пожари заедно с пожарните бригади. Други подробности относно перспективните роботи не се уточняват. Описваният кръг от задачи, които те трябва да решават, прилича на тези, които трябва да изпълняват и роботите, създавани за нуждите на DARPA - те трябва свободно да се придвижват по неравна повърхност и обломки от разрушения, да използват обикновени и електрически инструменти, да управляват транспортни средства и да преместват неголеми товари.

 
Ангел Найденов се срещна с първия български космонавт
10.04.2014, 15:32

Министърът на отбраната Ангел Найденов се среща днес с първия български космонавт о.р. генерал–лейтенант Георги Иванов. На срещата присъства и Божана Димитрова, автор на книгата „Разговор с първия български космонавт на България”.

Министър Найденов заяви, че не е имал никакви колебания да бъде патрон на честването на 35-та годишнина от първия полет на българин в Космоса. Той подчерта, че това е дължимо признание и уважение към приноса, конкретните резултати и постижения на о.р. генерал–лейтенант Георги Иванов.“Изпитвам респект към всичко онова, което човек може да прочете, да види, да чуе или да си спомни за полета от преди 35 години“, каза още министърът на отбраната.

По време на срещата бяха обсъдени и събитията, свързани с честването на 35-та годишнина от първия полет на българин в Космоса. „Искам в рамките на тези дни, около 20 април и след това, да се чуе какво е направила досега България в областта на космонавтиката“, каза о.р. генерал–лейтенант Георги Иванов като подчерта, че тази година се отбелязват и 45 години от създаването на Института за космически изследвания.

http://www.otbrana.com/

 
В Сливен се провежда държавното военно първенство по лека атлетика
10.04.2014, 15:28

От 9 до 11 април 2014 г. в Сливен се провежда държавното военно лично-отборно първенство по лека атлетика. На 10.04.2014 г. от 9 ч. на стадиона в Сливен с пожеланието да победят най-добрите, първенството откри заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев, който е председател на организационния комитет на настоящото първенство. Към това пожелание, отправено към участниците, се присъедини и кметът на града инж. Кольо Милев.

В церемонията по откриването участваха представители на Център за подготовка на специалисти – Сливен, с командир полковник Христо Стаматов. Военният духов оркестър на формированието съпътства спортните изяви, внасяйки и мобилизиращи, и тържествени нотки в състезанията.

През първия ден на първенството се състоя дисциплината „планинско бягане” в местността „Хамам Баир”. През останалите дни участниците мерят сили и в дисциплините тласкане на гюле, скок дължина, бягане на 100 м, 200 м, 400 м, 800 м, 1500 м, 3000 м и 4х100 м.

Проявата е част от спортния календар на Националната военна спортна федерация, с председател генерал-лейтенант Стефан Василев, заместник-началник на отбраната и с почетен председател господин Иван Иванов, заместник-министър на отбраната.

 
САЩ предадоха на Хърватия 30 бронирани машини
10.04.2014, 15:20

MaxxPro Министерството на отбраната на САЩ е предало безвъзмездно на Хърватия 30 бронирани машини Navistar MaxxPro с противоминна защита тип MRAP, съобщава Jane's.

Доставката на бронетехниката се извършва по програмата за излишно военно имущество (EDA) на Пентагона. Като цяло американските военни планират да подарят на хърватското военно ведомство 212 бронирани автомобила, включително 162 Oshkosh M-ATV.

В състава на сухопътните войски на Хърватия американските бронемашини ще заменят остарелите камиони TAM-130 и TAM-150, които са без балистична и противоминна защита. Тези машини са били на въоръжение на страната над 30 години. Доставката на всички бронирани машини ще завърши до края на октомври 2014 година, след което хърватските военни ще трябва да извършат тяхното техническо обслужване и ремонт.

Споразумение за доставката на техниката беше достигнато между Пентагона и МО на Хърватия през януари 2013 година. Цялата техника се получава безплатно в състояние „такова, каквото е”, като Хърватия заплаща транспортирането и ремонта на машините.

 
Москва предпазва Киев от разпространяването на тайните на "Воевода"
10.04.2014, 14:25

МВнР на Русия изрази загриженост относно съобщенията в медиите, които гласят за предполагаемата предстояща продажба от украинската компания "Pivdenmash" за производство на междуконтинентални балистични ракети Р-36М2 "Воевода", се съобщава на сайта на дипломатическото ведомство.

Тези ракети са били преустановени от производство, но все още се намират в наличност на руските Въоръжени Сили, във връзка с което руското МВнР отправи напътствия към Киев.

«Бихме искали да отбележим, че Украйна, която е член на Режима по контрола за ракетни технологии (РКРТ) и Хагския кодекс на поведение (ХКП) за предотвратяване на разпространението на балистични ракети, носи сериозен политически ангажимент. По-специално, да проявява особена сдържаност при разглеждането на въпроса за трансфера на технологиите за производство на ракетите, способни да носят полезен товар от 500 кг на разстояние над 300 км. При това, съгласно Ръководните принципи, най-вероятен изход от разглеждането на такъв въпрос би трябвало да бъде отказ от подобни трансфери. Освен това, участниците на Хагският кодекс за поведение се задължават да не съдействат, да не подкрепят и помагат на други страни в разработването на програми за балистични ракети с характеристики на оръжие за масово унищожение, а ракети Р-36М2 "Воевода" без съмнение имат тези характеристики».

В заключение руското МВнР изрази надежда, че «Въпреки сложната вътрешнополитическа обстановка в Украйна, отсъствието на легитимната власт, сегашните управляващи на страната ще проявят необходимата отговорност, ще се съобразят напълно с РКРТ и ХКП, и ще се въздържат от стъпките, подриващи съществуващите режими на неразпространение на ОМУ (оръжия за масово унищожение) и средствата за неговите доставки».

Експертите по различен начин оценяват зависимостта от украинския военно-промишлен комплекс в обслужването на "Воевода". От една страна, ако отношенията с Украйна бъдат прекратени, то ще се наложи или сами да се ангажират с обслужването на най-мощните руски междуконтинентални балистични ракети (МБР), или да търсят замяна на тези ракети. От друга страна, сътрудничеството с украинците по този договор е пред изтичане, тъй като срокът на служба на тези ракети е пред приключване и за тяхна подмяна се подготвят руски МБР. – Още за Р-36M2

http://www.cross.bg/

 
Русия ще разположи бойна авиация в Крим
10.04.2014, 14:17

Ту-22М3Навлизането на ескадрен миноносец на ВМС на САЩ в акваторията на Черно море може да стане повод за това, Русия да разположи бойни самолети, в това число и бомбардировачи Ту-22М3, както и да ускори създаването на нови подводници и фрегати, съобщи главния редактор на списание "Национальная оборона" Игор Коротченко.

«От практическа гледна точка, това е повод Русия да укрепи своята военно-морска инфраструктура в Черно море за сметка на допълнително разгръщане на брегови противокорабни мобилни комплекси «Бастион» с противокорабни ракети «Яхонт», отбеляза пред РИА Новости Коротченко.

Освен това, по негово мнение на кримските военни летища е необходимо да бъдат разположени бомбардировачите Су-34 и Ту-22М3. «Русия е длъжна активно да проследява действията на САЩ в акваторията на Черно море, за което е необходимо да се подсили контрола и разузнаването, както и морската авиация. Русия разполага с подобни възможности и ги използва при проследяването на военната активност в различните райони на Световния океан», каза той.

По мнение на Коротченко, е необходимо да се ускори въвеждането на 6 нови фрегати и 6 нови дизелни подводни лодки в бойния състав на руския Черноморски флот. Съответното укрепване е заложено в държавната програма за въоръжение до 2020 г., но обединената корабостроителна корпорация има потенциал да ускори работата по изграждането на нови единици за флота, смята експерта.

«Тези мерки позволяват да се неутрализират както текущите, така и потенциалните заплахи, които могат да бъдат актуални за Русия в дадения регион в резултат на действията на САЩ спрямо ескалацията на напрежението, в това число и въвеждане в Черно море на ескадрени миноносци, представляващи непосредствена заплаха за функционирането на стратегическите ядрени сили на Русия», смята Коротченко.

http://www.cross.bg/

 
Руски военни кораби са преминали Дарданелите
10.04.2014, 13:14

Вчера двата големи десантни кораба от състава на Черноморския флот на РФ „Саратов-150” (проект 1171, клас „Алигатор”) и „Ямал-156” (проект 775, клас „Ропуша”) са преминали Дарданелите в направление Източното Средиземноморие, съобщава Bosphorus Naval News.

 
Броим 4,4 млн. за новия дом на НАТО
10.04.2014, 08:56

България ще плати 4.419 млн. лв. за изграждането на новата главна квартира на НАТО в Брюксел. Сумата бе гласувана вчера от кабинета и ще бъде изплатена чрез външното ни министерство. Това е дължимата годишна вноска на България за новостроящия се комплекс, който ще струва около 1 млрд. евро. Решението на кабинета съвпада с визитата на шефа на пакта Андерс Фог Расмусен у нас, която ще бъде на 11 април.

Междувременно стана ясно, че той ще бъде удостоен с орден "Стара планина" I степен от държавния глава Росен Плевнелиев. Расмусен ще проведе и разговор с президента, премиера Пламен Орешарски, както и с министрите на отбраната и външните работи Ангел Найденов и Кристиан Вигенин. Вчера стана ясно още, че генералният секретар на НАТО няма да чете лекция във Военната академия "Г. С. Раковски", както бе предварително обявено.

Други 28 млн. лв. допълнителни разходи бяха одобрени за изплащане на обезщетения на пенсионирани и съкратени служители на МВР.

Не е ясно за колко души е предвидената сума, но по данни на синдикатите ще бъдат засегнати около 5000 души.

МВР шефът Цветлин Йовчев обяви, че ще свие наполовина щата на служителите, заемащи несвойствени за МВР функции

http://paper.standartnews.com/

 
35 години от полета на Георги Иванов
10.04.2014, 08:47

На 10 април 1979 г., в  в 20 ч. и 34 мин. московско време от космодрума в Байконур е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33". На борда му летят трима космонавти, между които и нашият космонавт-изследовател Георги Иванов, който става първият българин, напуснал пределите на Земята.

Иванов прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута, след което капсулата се приземява на 320 км югоизточно от Джезказган. За краткия си престой в орбита Иванов прави 31 пълни обиколки около нашата планета.

Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. в семейството на Анастасия Какалова и Иван Иванов Какалов. Като ученик се занимава с парашутизъм. Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков" Ловеч (1958).

Постъпва в Българската армия през 1958 г. Завършва Военното училище в Долна митрополия (1964) със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас. Служи в БНА като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. През 1984 г. защитава дисертация и получава научна степен кандидат на физическите науки.

 
„Прогрес” се скачи с МКС
10.04.2014, 08:20

Руският товарен кораб „Прогрес М-23М”, който беше изстрелян на 9 април от космодрума „Байконур” с помощта на ракета-носител „Союз-У”, днес успешно се скачи с Международната космическа станция, съобщиха в краймосковския Център за управление на полетите.

Корабът се скачил с МКС по съкратената, шестчасова схема. Той е доставил в станцията почти 2,5 тона различни товари за осигуряване на жизнената дейност на станцията и екипажа, в това число гориво и научно оборудване, кислород, вода, продукти, дрехи, а също подаръци от семействата на космонавтите. – Още Космос

 
Израел изстреля нов шпионски сателит
10.04.2014, 08:12

Военното министерство на Израел и самолетната индустрия на страната изстреляха шпионски сателит в орбита от базата „Палмахим", съобщава „Джерусалим пост".

Сателитът, наречен Офек-10, използва радарни системи за наблюдение. Той е изведен с ракета-носител „Шавит" (Комета). Сателитът има способност да прави снимки денем и нощ, както и ще работи при всякакви метеорологични условия, обявиха от военното ведомство.

Израел влага милиони долари в програма за създаване шпионски сателити. Според военното ведомство програмата значително подобрява способностите на страната за отбрана.

Първият израелски военен сателит Офек-1 бе изпратен в космоса през 1988 година.

Страната е една от 12-те държави в света, които могат да произвеждат и изстрелват сателити в орбита. Средно по 8 години са нужни на Израел да създаде нов сателит.

 

 
САЩ ще намалят числеността на дежурните ядрени средства
09.04.2014, 23:32

САЩ ще намалят числеността на ядрените си ракети, намиращи се в готовност за изстрелване от суша на 400 единици, съобщава TRT.

Пентагонът съобщи, че в съответствие с договора подписан с Русия, до февруари 2015 година 50 ракети ще бъдат извадени от подземните ракетни пускови шахти. В изявлението бе подчертано, че тези ракети няма да се унищожават, а ще бъдат консервирани.

Американските военноморски сили също планират да намалят балистичните ракети, базирани на подводници с 40 бройки.

Подписаният на 5 февруари 2011 година нов договор СТАРТ предвижда Русия и САЩ да имат най-много по 700 ядрени ракети.

 
НАТО отрече да планира разполагането на значителни сили на Алианса по границите с Русия
09.04.2014, 23:05

Заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вершбоу отрече Алиансът да планира разполагането на значителни сили по границите с Русия, предаде ИТАР-ТАСС. „Категорично отричам изявлението на зам.-министъра на отбраната (на Русия) Анатолий Антонов за това, че НАТО планира да разположи значителни контингенти по границите на Русия”, каза Вершбоу.

По-рано Антонов отбеляза, че някои страни-членки на НАТО планират да разположат на своя територия в близост до руските граници голям военен потенциал на Северноатлантическия блок, което по думите му, напълно противоречи на договореностите с НАТО.

http://www.focus-news.net/

 
Модернизирани МиГ-31БН застъпват в бойно дежурство в Западна Русия
09.04.2014, 22:11

МиГ-31Модернизирани МиГ-31БН застъпват в бойно дежурство във военновъздушна база до Твер, Западна Русия. До края на годината цялата ескадрила ще бъде въоръжена с новите модификации. Първите модернизирани изтребители са приети в базата в края на миналата година.

МиГ-31БМ свръхзвуков изтребител с голям радиус на действие. РЛС може да открива до 24 цели на разстояние 320 км и да направо захват на 280 км. и да изстреля ракети по шест цели едновременно. – Още за МиГ-31

http://www.pan.bg/

 
Израелските ВВС получиха първия C-130J Super Hercules
09.04.2014, 22:06

Израелските ВВС получиха първия от общо четири C-130J Super Hercules (“Samson”). Останалите три самолета ще бъдат доставени до края на тази година и в началото на 2015 г. C-130J “Samson” кацна на летището на военновъздушната база Неватим, където първоначално ще се експлоатира от 103-та авиотранспортна ескадрила “Elephants”.

Израелските C-130J са с по-дълъг фюзелаж и може да транспортира до 92 парашутисти с тяхното оборудване или 128 войници или четири бойни машини.

Във въздуха най-новият израелски транспортен самолет бе съпроводен от С -130H “Karnaf”, разузнавателния G-V Nachshon Shavit и въздушния танкер KC-707.

http://www.pan.bg/

 
Още един боен кораб на САЩ навлиза в Черно море
09.04.2014, 20:50

Разрушителят USS Donald Cook (DDG-75) на американските военноморски сили ще влезе в Черно море най-късно до четвъртък, 10 април. Това съобщи Си Ен Ен като се позова на неназовани източници от Пентагона, тъй като те са дали информация при условие за анонимност. Мисията на разрушителя от състава на американските ВМС е да демонстрира подкрепата на Вашингтон за източноевропейските си партньори в НАТО на фона на активизирането на руските сили по границата на Руската федерация с Украйна.

Разрушителят с управляеми ракети Donald Cook, който е базиран в Испания, е част от противоракетния щит на НАТО. Той е от класа „Арли Бърк” и е оборудван със система за противовъздушна отбрана „Иджис”, както и с крилати ракети „Томахоук”.

Друг американски разрушител, USS Truxtun (DDG-103), беше изпратен в Черно море миналия месец, когато избухна кризата между Русия и Украйна, но се изтегли от региона на 21 март.

 
Руската корабна групировка в Източното Средиземноморие
09.04.2014, 20:13

Испаноезичния блог "charly015.blogspot.ru" публикува актуализирания състав на руската военноморска групировка в Източното Средиземноморие към 3 април 2014 година:

- ТАВКР проект 11435 "Адмирал флота Советского Союза Кузнецов"

- ТАРКР проект 11442 "Петр Великий"

- БПК проект 1155 "Адмирал Левченко"

- БДК проект 775/II "Минск" и "Георгий Победоносец"

- Среден разузнавателен кораб проект 864 "Адмирал Федор Головин"

- Голям морски танкер 1559-В "Сергей Осипов"

- Малък морски танкер проект 1541 "Кама"

- Спасителен кораб проект 527 "Алтай"

- Плаваща работилница проект 304 "ПМ-56"

 
Венецуела ще купи нова партида руски изтребители
09.04.2014, 19:53

адмирал Кармен Мелендес РивасВенецуела обмисля възможността за покупка на нова партида руски изтребители „Сухой” за повишаване на боеспособността на своите ВВС, съобщи в сряда испанският интернет-портал „Infodefensa”, позовавайки се на министъра на отбраната на Венецуела адмирал Кармен Мелендес Ривас.

Тя не разкрива схемата за покупката, която засега е в процес на обсъждане, и не споменава типовете изтребители, от които се интересува Венецуела. На въоръжение в страната в момента се намират 24 изтребителя Су-30.

 
Делегация от Военноморските сили на Катар на посещение в Република България
09.04.2014, 17:09

От 07 април до 10 април 2014 година на посещение в Република България е делегация от Военноморските сили на Емирство Катар, водена от генерал – майор Мохамед Насер Ал Моханнади – командира на ВМС на Катар.

На 08 април 2014 г. в Щаба на Военноморските сили катарската делегация бе приета от заместник – командира на ВМС комодор Димитър Денев.

След ритуала по посрещането се проведе среща на която бяха обсъдени въпроси отнасящи се до задълбочаване на сътрудничеството между военните флотове на двете държави. Генерал – майор Мохамед Насер Ал Моханнади се разписа в почетната книга на флота. Бяха разменени плакети на Военноморските сили на Емирство Катар и Република България.

По рано същият ден делегацията посети Военноморския музей.

 
Военноморските сили на САЩ ще тестват ново лазерно оръжие идващото лято
09.04.2014, 13:42

Военноморските сили на САЩ обявиха, че инженерите им приключват подготовката на прототипа на ново лазерно оръжие за изпитанията му на вода през идващото лято, съобщава PC Magazine. Прототипът е нова и подобрена версия на Laser Weapon System (LaWS), която е на въоръжение от години. Той ще бъде инсталиран на кораба Ponce и ще бъде тестван в Персийския залив. Технологията ще даде възможност на военните да се прицелват в обекти, представляващи заплаха, без да използват амуниции и експлозиви. Това ще е първото оръжие от подобен вид, разположено на борда на кораб. От армията на САЩ посочват, че оръжието предлага “революционни способности”.

През последните няколко месеца екип от военноморски инженери и учени работят по обновяването на системата. Те са успели да обединят управлението в една конзола, така че само един офицер може да контролира всички функции на лазера и да стреля, ако има такава команда. “Използвайки контролер, подобен на контролерите за видео игри, моряците ще могат да управляват мощността на лазера, за да изпълнят редица действия срещу опасност - от обезвреждане до пълно унищожение”, посочват от армията.

http://www.focus-news.net/

 
Съзвездие от космонавти пристига в България
09.04.2014, 13:38

Под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов ще се проведе честването на 35-та годишнина от първия полет на българин в Космоса

Честването на 35-та годишнина от първия полет на българин в Космоса, под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов ще се проведе от 9-ти до 17-ти април т.г. Инициативата за отбелязване на събитието е на организационен комитет, в който съпредседатели са заместник-министърът на отбраната Иван Иванов и заместник-министърът на културата Васко Василев, съобщи Пресцентърът на МО.

Серията от събития, посветени на годишнината ще започне от днес, 9 април, с премиерата на документалния филм „Длъжен да оцелееш“ от 18.00 часа в кино „Одеон“.

За отбелязването на Международния ден на авиацията и космонавтиката в София се очаква да пристигнат космонавтите Мирослав Хермашевски от Полша, Димитру Прунару от Румъния, Берталан Фаркаш от Унгария, от Русия - Юрий Годзенко, Павел Виноградов, Виктор Савиних и съпругата на първия лекар-космонавт Борис Егоров госпожа Таня Егорова.

Програма за честването на 35-та годишнина от първия полет на българин в Космоса

9 април, сряда:

18,00 ч.: Премиера на документалния филм „Длъжен да оцелееш“, кино „Одеон“.

10 април, четвъртък:

18,30 ч.: Тържествено събрание в Руския културно-информационен център, ул. „Шипка“ 34 - Международен ден на авиацията и космонавтиката, премиера на филма „Гагарин - първият в космоса“.

11 април, петък:

11,00 ч.: Ден на отворени врати в Музея на авиацията на летище Крумово - Пловдив. Среща със студенти от Техническия университет.

14 април, понеделник:

 9,30 ч.: Откриване на изложба в БАН „35 години от полета на първия българин в Космоса“.

10,00 ч.:   Научна конференция в големия салон на БАН.

12,00 ч.: Пресконференция в БАН, зала 207.

13,00 ч.: Полагане на цветя пред паметника на Незнайния воин и посещение на църквата „Света София“.

14,00 ч.: Среща на чуждестранните гости с кмета на град София.

18,00 ч.: Тържествено събрание в големия салон на Централния военен клуб, водещ генерал Михо Михов. Професор Андрей Пантев представя книгата на Божана Димитрова „Разговор с първия космонавт на България“, премиера на филма „Първият“, режисьор Петко Горанов.

15 април, вторник:

9,30 ч.: Среща със студенти от транспортния факултет на Техническия университет в София.

12,00 ч.: Среща на чуждестранните гости с Президента на Република България  г-н Росен Плевнелиев.

18,00 ч.: Тържествена вечер в Руския културно-информационен център.

16 април, сряда:

10,00 ч.: Посещение в авиационния факултет на НВУ-Долна Митрополия, гостуване в родния град на Георги  Иванов - Ловеч.

17 април, четвъртък: Посещение в Санаториално-оздравителния комплекс „Камчия“.

http://www.otbrana.com/

 
Девет нови генерали за Великден
09.04.2014, 09:00

Девет полковници вероятно ще сложат генералски пагони за празника на войската 6 май, съобщава „Преса”. Двама от тях са началникът на ВМА полк. доц. Крум Кацаров и шефът на служба „Военна полиция” на МО полк. Борислав Сертов. Нов началник-щаб на пехотата, чиято длъжност също е генералска, може би ще стане полк. Пламен Атанасов.

Командирът на Старозагорската механизирана бригада ген. Любчо Тодоров е предвиден за командир на Сухопътните войски, тъй като ген. Нейко Ненов може би ще замине за Солун като заместник-командир на корпус.

За началник на бригадата в Стара Загора се предвижда полковник Димитър Илиев, който сега ръководи артилерийския полк в Асеновград.

Двама нови генерали ще има и във ВВС. Полковник Анатоли Кръстев ще сложи сини лампази, ако заеме мястото на генерал Румен Радев като заместник-командир на ВВС.

Радев ще застане начело на авиацията, защото ген. Константин Попов се издига като заместник-началник на отбраната. В най-висшия военен щаб ще се отворят две вакантни места за началници на дирекции, които трябва да са генерали. Сегашният командир на авиобазата в Граф Игнатиево ген. Цанко Стойков отива военен аташе във Вашингтон и така освобождава едно място. Крайната равносметка показва, че тази година ще се пенсионират 11 генерали, а новите ще са по-малко.

 
НАТО изпраща три пъти повече изтребители в Прибалтика за следващата ротация
09.04.2014, 08:50

Ф-15СНАТО ще утрои обичайния брой на изтребителите, които участват в следващата мисия за охрана на въздушното пространство на Латвия, Литва и Естония.

Обикновено четири изтребители от ВВС на НАТО поемат дежурството на ротационен принцип всеки четири месеца. Но с възникване на кризата в Украйна САЩ увеличиха броя до десет, изпращайки допълнително още шест F-15C. За следващата ротация, която започва от 1 май, НАТО изпраща 12 изтребителя. Официално ВВС на Полша поема мисията от тази дата с четири МиГ-29. Великобритания изпраща също четири самолета Typhoon, а Дания четири F-16 и други два в готовност в страната при поискване за усилване на контингента.

До сега за контролиране на въздушното пространство на Прибалтика самолетите на НАТО използваха само една авиобаза в Литва, но Естония предложи също своята база Амари, на която най-вероятно ще бъдат разположени датските изтребители.

Франция също предлага четири изтребители (предстои да се уточни дали ще са Rafale or Mirage 2000) за периода, но те най-вероятно ще действат от Полша и няма директно да са включени „еър полисинг”-а над Прибалтика, а ще участват в съвместни учения с полските ВВС.

Германия предлага шест Eurofighter, но вероятно те ще бъдат използвани за ротацията, започваща през септември, когато отговорност ще поемат португалските ВВС.

Франция е завила готовност да участва с едн самолет за ДРЛОиУ в полетите над Полша и Румъния, от където се следи ситуацията в Украйна. САЩ и Холандия подпомагат полетите на самолетите AWACS на НАТо с два въздушни танкера, като скоро се очаква и Турция да се присъедини в изпълнението на тази роля.

http://www.pan.bg/

 
САЩ изпраща в Румъния изтребители F-16 за учение
09.04.2014, 08:45

Ф-16САЩ изпраща в Румъния изтребители F-16 за участие в планирано съвместно учение, съобщава румънският министър на отбраната. Това става по време на нарастващото напрежение в съседна Украйна след анексирането на Крим.

Миналият месец американски ракетен разрушител участва във учение на ВМС на Румъния и България, само на няколкостотин мили от Крим.

„Американските изтребители F-16 ще бъдат в Румъния…тъй като сме планирали съвместни учения в румънското въздушно пространство и те ще останат за доста дълъг период от време”, заявява министърът на отбраната Mircea Dusa, цитиран от агенцията Mediafax.

Миналата седмица Пентагонът съобщи, че изпраща още 175 военнослужещи в базата, разположена на летище „Михаил Когалницеану” до Констанца, като част от усилването на силите в Европа за реагиране при криза в Африка.

Dusa заявява също, че Букурещ „е заявил и други искания към САЩ и НАТО за изпращане на ескадрили в Румъния” до приемането през 2017 г. на въоръжение във ВВС на страната на закупените от Португалия поддържани F-16.

Румъния и съседна България се присъединяват в НАТО през 2004 г. и участват във военните операции на Вашингтон в Ирак и Афганистан.

http://www.pan.bg/

 

 
Индонезия разполага изтребители Су-27 и Су-30 на острови в Южнокитайско море
08.04.2014, 23:23

Според информация на Ridzwan Rahmat в статията "Indonesia to station Su-27, Su-30s on South China Sea islands", публикувана в списанието Jane's Navy International, индонезийските ВВС разработват планове за модернизация на авиобазата Ранаи с цел възможно използване на Су-27 и Су-30.

Според думите на командира на авиобазата подполковник Андри Ганди (Andri Gandy), на авиабазата е била монтирана светлинна сигнализацията на пистата и рульожките, както и интегрирана РЛС. ВВС на страната планират да увеличат дължината на пистата до 2,5 км.

Новите обекти от инфраструктурата включват още хангари в западната част на базата, което ще позволи разполагането на постоянна основа на ескадрила изтребители марка Су на островите Натуна.

Индонезийските ВВС експлоатират смесен парк от изтребители Су-27 и Су-30.

Страната увеличава своето присъствие в региона с цел противопоставяне на нестабилността в Южнокитайско море.

 
Музеят на авиацията отбелязва 12 април
08.04.2014, 22:07

На 11 април 2014 г., петък, Музеят на авиацията - филиал на НВИМ ще отбележи  Международния ден на авиацията и космонавтиката с Ден на отворени врати. Това съобщават от музея.

От 11,00 часа гостите на музея ще могат да участват  в среща-разговор  с първия български космонавт генерал–лейтенант Георги Иванов, който ще сподели своите спомени от онзи паметен за България, ден, когато страната ни стана шестата, която има собствен космонавт.  Ще бъде представена и книгата на Божана Димитрова  „Разговор с първия български космонавт на България” – разговор, който известната ни журналистка започва  на 10 април 1979 г. и продължава 35 години по-късно.

Посетителите  ще могат да разгледат и кабините на самолетите Ан-2 и МиГ-21 бис, а в салона на Ан-24 ще бъдат излъчени документални кадри от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

В 13,30 часа ще бъдат показани демонстрации на радиоуправляеми самолети от членове на Модел  клуб– Пловдив - Радослав Радков, Никола Радков  и Стоян Пулевски и от военнослужещите от 24 авиобаза – Крумово  Веселин и Тихомир Петрови.

 
Колко струват ножиците за тел в Одрин ?!
08.04.2014, 21:40

"Комшу, вдигнахте цената на ножиците за тел в Одрин" - шегата е на поредния турски патрул, минаващ на оглед край строящата се ограда на границата между България и Турция. Макар и турският граничар да се шегува приятелски, на него и колегите му въобще не им е до смях. 30-километровото съоръжение все още не е готово, но и петте му километра вече дават очакван резултат - слагат край на един доходоносен бизнес за турските граничари.

Само допреди няколко месеца те взимаха по 100 долара на човек, за да прекарат сирийски, афганистански и африкански бежанци към мечтания Европейски съюз. Сега това вече е невъзможно или поне трудно за реализиране.

От 3 седмици един от най-използваните маршрути от нелегалните имигранти - покрай Вълча поляна, е затворен. Първите километри от оградата минават именно през пътя, по който миналото лято трафикантите прекараха стотици чужденци. Може би е случайно, но същият се използва и за обходен маршрут на турските граничари.

Днес вече пътят на турските войници минава успоредно на оградата, която издигат българските им колеги от Сухопътни войски............Прочети още

 
Министърът на отбраната отличи военния разузнавач о.з. полк. Пеньо Пенев с награден знак „За принос към Министерството на отбраната”
08.04.2014, 16:52

Министърът на отбраната Ангел Найденов отличи днес, 8 април, военния разузнавач о.з. полк. Пеньо Пенев за висок патриотизъм и родолюбие, и за особени заслуги към националната сигурност на Република България и към Министерството на отбраната с награден знак „За принос към Министерството на отбраната”. Наградата връчи съветникът на министъра на отбраната о.р. бригаден генерал Валентин Цанков. - (видео)

На церемонията присъстваха директорът на служба „Военна информация” Веселин Иванов и военни разузнавачи от запаса.

Днес се навършват 50 години от освобождаването на военния разузнавач полк. о.з. Пеньо Пенев от турския затвор и замяната му с 9 агенти на турското разузнаване. О.з. полк. Пенев е арестуван на 29.06.1955 г. по време на изпълнение на служебна задача в Истанбул, където работи под прикритието на вицеконсул в българското дипломатическо представителство. Осъден е на 24 години и лежи в турските затвори от 1955 до 1964 г., където е подложен на жестоки инквизиции и унижения. Той се държи достойно и не се признава за виновен, не издава нито личния състав на резидентурата и задачите й, нито ръководената агентура. След 9 изключително тежки години в различни турски затвори на 08.04.1964 г. на граничния пункт Капъкуле, на турска територия, се извършва размяната на полк. Пенев срещу 9 турски агенти /десетият е пожелал да остане в България/, заловени и обвинени в шпионаж срещу Народна Република България.

След завръщането си в България продължава службата си в Разузнавателното управление на Генералния щаб /РУ-ГЩ/. О.з. полк. Пеньо Пенев се превръща в легенда сред колегите си и пример за младите офицери.

Понастоящем полковник Пеньо Пенев живее в София и здравето му не е стабилно.

http://dis.mod.bg/

 
„VIKING 14” дава знания и опит за действия в реална криза
08.04.2014, 16:43

На учения, като „VIKING 14”, трупаме безценен опит, който се предава на обучаемите. Това каза началникът на ВА „Георги С. Раковски“ комодор Димитър Ангелов в началото на Деня за високопоставени гости. От 31 март в академията тече разпределеното компютърно подпомагано командно-щабно учение (КЩУ) „VIKING 14”. То  се планира, провежда и оценява от въоръжените сили на Кралство Швеция, съвместно с Академия „Фолке Бернадот“, в духа на инициативата „Партньорство за мир“.

Главната цел е участниците от граждански, военни и полицейски организации да подобрят своето взаимодействие и да повишат подготовката си за справяне с бъдещите предизвикателства при операции в отговор на кризи, както и тези, които са свързани с опазването и поддържането на мира, стана ясно от думите на директора на учението полковник доц. д-р Мирослав Димитров, заместник-началник на академията по учебната и научната част. Някои от играещите току-що бяха приключили с другото голямо международно учение у нас „Саблен страж 2014“, което бе под егидата на Командването на Сухопътните войски.

Продължавайки с впечатленията си, комодор Ангелов, бе категоричен, че и занапред академията трябва да участва в такива учения. Благодарност за усилията и постигнатите резултати към представителите на военните и цивилни организации от името на директора на дирекция „Операции и подготовка“ на Щаба на отбраната бригаден генерал Стефан Петров изрази неговият заместник полковник Валентин Цветанов. Той определи като много показателен фактът, че от всички държави домакини на  „VIKING 14” само България е член на НАТО. Другите са Грузия, Сърбия, и Ирландия. Според председателя на Държавната агенция за бежанците полковник от резерва д-р Николай Чирпанлиев подобни учения са изключително важни за трупане на знания, които са необходими в реална ситуация. В момента, посочи той, в агенцията работят офицери от резерва, преминали подготовка във Военна академия, което позволява да се решават успешно задачите с посрещането на бежанската вълна.

Учението наблюдаваха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев, директорът на дирекция „Логистика“ в Щаба на отбраната бригаден генерал Живко Михайлов, директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси“ в МО Антон Ластарджиев, директорът на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия полковник Васил Русинов и други представители на Министерството на отбраната и академията.

От българска страна в учението участват представители от Министерството на отбраната и Военна академия „Г. С. Раковски“, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Българския Червен кръст, Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, Офиса на върховния комисар на ООН за бежанците.

Гостите разгледаха развърнатото в академията разпределено място за дистанционно провеждане, със следните елементи: изнесен център за ръководство на учението; група за техническа поддръжка на разпределеното място за дистанционно провеждане на учението; група за управление на информационния поток; Щаб на многонационална бригада; учебен регионален офис на ООН; учебен локален офис на щаба на мисията на ООН и офиси на други международни, правителствени и неправителствени организации.

Сценарият на учението, което ще бъде закрито утре, описва измислена историческа, политическа, военна и хуманитарна обстановка с характерни елементи за ситуацията в Северна Африка и Близкия изток.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
ВМС на САЩ са завършили изпитанията на Advanced Super Hornet
08.04.2014, 16:22

F/A-18E/F Super HornetВМС на САщ са провели изпитания на модернизирана версия на изтребител F/A-18E/F Super Hornet, съобщава Flightglobal. Самолетът, разработен от американския Boeing, е получил названието Advanced Super Hornet (ASH). Според ръководителят на проекта капитан Франк Морли, получените положителни резултати ще допринесе за евентуалното решение на Конгреса за допълнителни поръчки на изтребители от новата серия на F/A-18E/F.

В момента в Конреса и Сената на САЩ се разглеждат възможностите за увеличаване на поръчките на изтребители Super Hornet и самолети за РЕБ E/A-18G Growler в рамките на военния бюджет за финансовата 2015 (започва от 1 октомври 2014).

По данни на Boeing най-съществените елементи на модернизацията на F/A-18E/F са конформните резервоари и подтелните контейнери. Mодификациите ASH ще са с усъвършенствани двигатели, топлопелингатор, РЛС с АФАР и нова авионика. – Още за F-18

http://www.pan.bg/

 
Еволюцията на НАТО
08.04.2014, 16:04

Вижте по какъв начин се развива организацията от създаването си преди точно 65 години до днес в тази инфографика

http://temadaily.bg/

 
Руските ВМС ще получат 32 палубни вертолета Ка-52К
08.04.2014, 15:03

Ka-52KМинистерството на отбраната на Русия е сключило договор за доставка на 32 перспективни палубни вертолета Ка-52К, съобщава ИТАР-ТАСС по информация от източник от ВПК.

Новите хеликоптери ще влязат в състава на авиогрупите, формирани на база на двата строящи се във Франция десантни вертолетоносача тип „Мистрал”.

На всеки от корабите ще се базират по 16 вертолета Ка-52К. По-рано се предполагаше, че на вертолетоносачите ще има по осем Ка-52К и осем транспортно-бойни Ка-29ТБ, но до сега с холдинга «Вертолеты России» не е сключван договор за производството им. - Още за Ка-52

http://www.pan.bg/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов участва в церемония за отдаване на почит към загиналите в Първата световна война на военните гробища на страните от Британската общност
08.04.2014, 14:17

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов присъства днес, 8 април, на церемония за отдаване на почит към загиналите в Първата световна война на военните гробища на страните от Британската общност. Церемонията се проведе в Софийските централни гробища. На нея присъства гостуващият на официално посещение у нас Негово Кралство Височество принц Едуард, дук на Кент. По време на церемонията бяха поднесени венци от името на президента на Република България Росен Плевнелиев, Н.К.В.Принц Едуард и министъра на отбраната Ангел Найденов.

В церемонията участваха Президентът на Република България Росен Плевнелиев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев.

Представителният гвардейски духов оркестър изпълни химните на двете страни.

 
Забиха ли поредния пирон в “ковчега” на българското разузнаване?
08.04.2014, 13:30

По повод започналия процес срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) генерал Кирчо Киров отново се развихри поредната словесна вакханалия над най-държавната институция на Република България – външното разузнаване.

Самият генерал беше принуден (или сам се е съгласил) да се обяснява (всъщност да се унижава) пред журналисти за предявените му обвинения, без да са доказани в съда и без да е доказана в съда неговата вина. Неприятно беше да се усеща неистовото злорадо желание на журналисти да искат да “вадят на бял свят” уж извършени злоупотреби с финансови средства, при това за оперативна работа – за заплащане на информация, светая светих в разузнаването. И то от журналисти, които под формата на “фирмена тайна” упорито, и сигурно справедливо и отговорно, не разкриват своите възнаграждения (според публикувани и споделени по някакъв повод четирицифрени суми за едночасов труд и 5-6 цифрени – за месечни възнаграждения). Но, според тях, разходите на разузнаването могат да бъдат оповестявани. Оставаше да поискат и ведомости, и разписки, подписани от агенти!?..........Прочети още

 
Иран започна военноморски учения с Пакистан в Ормузкия проток
08.04.2014, 12:43

Иранската държавна телевизия обяви, че Иран е започнал съвместни военноморски учения с Пакистан в източната част на стратегическия Ормузки проток, през който минава 1/5 от световните доставки на петрол, съобщава АП.

В днешната информация не се казва как ще продължат ученията в Оманско море.

Иранската медия IRNA информира, че от пакистанска страна ще вземат участие боен кораб, подводница и логистични плавателни съдове. Отбелязва се, че пакистанските кораби ще отплават след четири дни.

В миналото регионалните страни присъстваха на подобни ирански маневри като наблюдатели.

 
Катастрофа с пакистански военен учебно-тренировъчен самолет MFI-17 Mushshak
08.04.2014, 12:05

MFI-17 Mushshak По време на рутинен тренировъчен полет на малка височина пакистански военен учебно-тренировъчен самолет MFI-17 Mushshak се е разил в близост до град Gujranwala. Двамата пилоти майор Аки и капитан Шуят са загинали.

Части от самолета са разхвърляни на площ около 10 акъра. Започнато е разследване за установяване на причините за катастрофата.

http://www.pan.bg/

 
Провеждане на разделна щабна тренировка в Съвместното командване на силите
08.04.2014, 10:13

За времето от 07 до 11.04.2014 г. в Съвместното командване на силите се провежда разделна щабна тренировка. Тя е част от индивидуалното обучение на офицерите от отделите и самостоятелните сектори на Командването и на нея  ще бъдат изучени и документите свързани с провеждането на двустепенно КЩУ „Съвместна поддръжка 2014”.

Тренировката стартира с обща част за запознаване на участниците със спецификацията на КЩУ „Съвместна поддръжка 2014”, оперативната обстановката на която ще се провежда учението и организацията на работа по функционални групи в процеса на планиране.

Ръководител на разделната щабна тренировка е полковник Валери Цолов за заместник - началника на щаба на Съвместното командване на силите.

http://jfc.armf.bg/

 
Вадим изтребителите за Гергьовден
08.04.2014, 09:37

Родни изтребители ще летят над София за Гергьовден. За първи път от пет години бойната авиация ще участва в традиционния военен парад.

Очаква се над центъра на столицата да се появят МиГ-29 и МиГ-21, както и хеликоптери "Кугър", Ми-17 и Бел-206. Имало е идея по жълтите павета да преминат и танкове, но това струва още доста пари и затова е малко вероятно. Всичко зависи от бюджета, който можем да си позволим за празника, обясниха за "Стандарт" от военното министерство.

При всички случаи тазгодишният парад ще бъде много по-внушителен спрямо тези по времето на кабинета "Борисов", твърдят висши офицери. Очаква се в него да участват 800 души от всички видове въоръжени сили. За първи път ще набиват крак и военните полицаи, които ще покажат новите си джипове "Пустинна котка".

 
Конкретни въпроси решава проектът за промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили
08.04.2014, 09:03

Предстои 20-ата поправка на Закона за отбраната и Въоръжените сили, приет през 2009 г. Подготвените от МО промени целят създаване на правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектова с български военнослужещи и цивилен състав от граждани на Република България. Пример за такава организация е Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, се посочва в мотивите към проекта.

Центърът възниква като организация в изпълнение на ангажиментите на страната-домакин чрез Министерство на отбраната, произтичащи от Меморандума за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България, Министерството на националната отбрана на Гръцката република и министъра на националната отбрана на Република Полша относно изграждането, администрирането и функционирането на Центъра, подписан на 28 август 2013 г. в Норфолк, Съединени американски щати. Той е в заключителен етап на акредитация и последващо активиране от НАТО като международна военна организация...........Прочети още

 
Boeing затваря производствената линия на С-17 три месеца по-рано
08.04.2014, 08:49

С-17Концернът Boeing Co ще затвори производствената линия на С-17 три месеца по-рано от планираното, което ще доведе и до три самолета по-малко от очакваните. Решението е взето поради намаленото търсене на самолета, съобщават от компанията.

Boeing ще закрие линията в Южна Калифорния в средата на 2015, вместо в края на същата година, което ще засегне 2200 работници в щата, както и 500 в Джорджия и 200 в Аризона.

До сега са произведени 262 С-17, 223 от които са на въоръжение в американските ВВС. Останалите 39 са или предстои да бъдат доставени на Австралия, Великобритания, Канада, Индия, Кувейт, Катар, ОАЕ и консорциума за Временно решение за стратегическия въздушен транспорт (SALIS). - Още за С-17

http://www.pan.bg/

 
Ирак закупува 24 самолета L-159
08.04.2014, 08:43

МО на Ирак е подписало договор с МО на Чехия за закупуване на 24 самолета L-159, съобщава представител на Penta Investments, в която е компанията-производител Aero Vodochody.

Стойността на сделката е над 200 милиона долара. Чешките самолети ще се използват за подготовката на иракски летци, които ще преминат на изтребителите F-16.

И преди Ирак възнамеряваше да закупи L-159, но плановете са променени в полза на южно-корейските учебно-бойни самолети Т-50. Но тъй като Сеул не е могъл да гарантита сроковете за доставка на самолетите, което води до решението за придобиване на употребявани L-159.

Aero Vodochody е произвел през 1980-те и 1990-те години общо 72 самолета L-159 за чехословашките и чешки ВВС. Реално необходимостта за чешките ВВС е за 24 самолета L-159, като до сега Чехия безуспешно се е опитвала да продаде останалите на Индонезия, Египет, Мали и Нигерия.

http://www.pan.bg/

 

 
Оман получи нови първите F-16
07.04.2014, 23:32

ВВС на Оман са получили първия Lockheed Martin F-16 от своята нова поръчка. Това е станало на церемония във Форт Уърт, Тексас на 3 април.

Самолетите ще пристигнат в Оман към края на годината.

През 2002 г.  Оман поръча 12 броя F-16C/D Block 50. Машините бяха доставени през 2005 – 2006 г. През 2010 г. страната поръча още 18 машини от същия тип.

 
Виетнамските подводници Hà Nội и Ho Chi Minh са приети на въоръжение
07.04.2014, 23:10

На 3 април 2014 година във виетнамската военноморска база Камран се състоя официалната церемония по приемане на въоръжение във военноморските сили на Виетнамската народна армия и вдигане на виетнамския флаг на първите две големи дизелови подводници проект 06361 HQ-182 Hà Nội и HQ-183 Ho Chi Minh.

Същите са построени в Русия по контракт от 2009 година, който предвижда строителство на шест субмарини от този тип. 

 
Индия проведе успешно изпитание на руско-индийската ракета „БраМос”
07.04.2014, 19:40

ракета „БраМос”Индийските въоръжени сили в понеделник проведоха успешно изпитание на земната версия на създадената съвместно с Русия свръхзвукова крилата ракета „БраМос”, съобщава индийската информационна агенция PTI.

Ракетата е била изстреляна от мобилна пускова установка.

„Стартът беше успешен и ракетата порази зададената цел”, - заявил е събеседник на агенцията.

Създадената съвместно с Русия и Индия свръхзвукова крилата ракета „БраМос” започна да постъпва във Въоръжените сили на Индия през 2005 г. – Още за „БраМос”

 
Кортици за Михаил Миков и Янко Янков
07.04.2014, 19:34

Министър Найденов награждава председателя на Народното събрание Михаил Миков.Министърът на отбраната Ангел Найденов отличи днес председателя на 42-то Народно събрание Михаил Миков и председателя на Комисията по отбрана в 42-то Народно събрание Янко Янков с предметни награди „Кортик на Сухопътните войски“, съобщи Пресцентърът на МО. Преди няколко дни също с кортик, но военноморски, бе награден премиерът Пламен Орешарски.

Отличията са във връзка с 10-годишнината от членството на Република България в НАТО за съществен принос към отбраната на страната и за изключителни заслуги за пълноправното членство на страната ни в НАТО, и за реализиране на интересите на България в областта на сигурността и отбраната в Алианса.

„Сред много хора, които имат заслуги за членството на Република България в НАТО са председателят на 42-то Народното събрание и председателят на Комисията по отбрана“, каза министър Найденов. „Членството в НАТО е един от малкото реализирани стратегически приоритети, което е безспорно постижение на политиката за отбрана и сигурност и на външната политика на страната“, заяви министър Найденов и допълни, че това е реализиран приоритет при относително високо съгласие между основните политически формации и българското общество. Той подчерта, че този успех не е дошъл бързо и лесно особено за българските Въоръжени сили, в които са извършени болезнени, но необходими реформи.

Председателят на 42-то Народното събрание Михаил Миков благодари за отличията и подчерта, че тази награда е оценка за сравнително скромен принос, защото големият принос за боеспособността на Българската армия, за състоянието на отбраната и Въоръжените сили днес, като пълноправни членове на НАТО, е на генералите, на офицерите и на служещите в Българската армия и Министерството на отбраната. „Ние ще продължим да работим като народни представители, за да има България армията, с която винаги се е гордяла и която е част от държавността“, каза още председателят на Народното събрание.

На събитието присъстваха заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, членовете на политическия кабинет на министъра на отбраната, целият команден състав на Българската армия и Въоръжените сили, директори на дирекции във ведомството.

http://www.otbrana.com/

 
Молдова вдигна армията си на бойна нога
07.04.2014, 19:28

Николае ТимофтиМолдовската армия да бъде приведена в състояние на пълна бойна готовност по нареждане на президента на страната Николае Тимофти.

Това обяви министърът на отбраната Валерий Троенко след заседанието на Висшия съвет по национална сигурност на страната, предава РИА Новости. По думите на Троенко събитията в Украйна правят напрегната ситуацията в региона. „Не са изключени провокации, затова армията ни трябва да бъде подготвена за тях”, заяви министърът.

На заседание на Висшия съвет по национална сигурност са анализирани възможните трудности, с които властите в страната може да се сблъскат преди подписването на договора за асоцииране с Европейския съюз.

"Ние сме длъжни да приключим с процеса на подписване на договора с ЕС и да бъдем готови за различни провокации, които ни очакват на даден етап", заяви Тимофти. Президентът на Молдова изрази увереност, че няма да се стигне до извънредни ситуации.

http://www.blitz.bg/

 
Алпийският батальон закри ски-сезона
07.04.2014, 14:40

В продължение на 6 дни 40 военнослужещи от 101 алпийски батальон - Смолян начело с командира на формированието подполковник Димитър Кацаров проведоха специализиран ски курс в курортен комплекс Пампорово под ръководството на ски инструктори от Българската федерация по ски. Инструкторите бяха предвождани от господин Валентин Стефанов – човекът който отговаряше за пистите на зимната олимпиада Сочи – 2014 г.

Това мероприятие беше залегнало в годишният план на батальона. За шест дни военнослужещите подобриха значително своята ски подготовка и придобиха много нови умения.

http://www.otbrana.com/

 
ВИП ден на международното компютърно подпомагано командно-щабно учение “ VIKING 14“
07.04.2014, 14:23

Ден за високопоставени гости на международното компютърно подпомагано командно-щабно учение (КЩУ) “VIKING 14“ ще се проведе, утре 8 април, във Военната академия „Г. С. Раковски”.

Брифинг за хода на учението ще представи полковник доцент д-р Мирослав Димитров, директор на учението от българска страна. Ще бъде демонстрирана работата на участниците в учението по учебни центрове.

"VIKING 14" се провежда под ръководството на въоръжените сили на Кралство Швеция, съвместно с академия „Фолке Бернадот“, в духа на инициативата „Партньорство за мир“.

http://www.mod.bg/

 
Преди 20 г. в Руанда започва гражданска война, след като самолетът с президента е свален с ракета
07.04.2014, 13:38

На 6 април 1994 г. при приближаване на летището на руандийската столица Кигали с ракета е поразен самолетът, на който летят президентът на Руанда Жювенал Хабяримана и президентът на Бурунди Сиприен Нтарямира и те загиват.

Още на следващия ден, 7 април, е убита руандийската министър-председателка Агате Увилингийимана.Двамата президенти се връщат от среща в танзанийската столица Дар ес Салам, посветена на урегулиране на въоръжения конфликт между народностните групи хуту и тутси, живеещи в Руанда и в Бурунди.

Всъщност конфликтът между двата етноса съществува от векове. Въпреки че раздвоеното общество в Руанда е относително стабилно до 70-те години на миналия век, следват две десетилетия на почти постоянни убийства на представители на двете племена в Бурунди, Руанда и Конго..........Прочети още

 
През 2017 година Русия ще предаде на Виетнам два „Леопарда”
07.04.2014, 13:27

проект 11661Э „Леопард-3.9”. Зеленодолският корабостроителен завод „Горки” в Татарстан през 2017 година ще предаде на Виетнам две нови фрегати проект 11661Э „Леопард-3.9”.

Строителството на патрулните кораби се извършва по контракт, подписан в 2011 година, като ще бъдат „с противолодъчна специфика”.

Сега на въоръжение на ВМС на Виетнам вече има два патрулни кораба по проект „Леопард-3.9”. Те бяха купени през 2006 година и предадени на купувача през 2011 година. В състава на ВМС на Виетнам корабите получиха наименованията „Дин Тен Хоанг” и „Ли Тхай То”. Те поетапно заменят намиращите се в състава на виетнамските ВМС остарели фрегати проект 159.

Водоизместимостта на новите кораби е 2100 тона. Въоръжението им включва противокорабни крилати ракети „Уран” и артилерийски установки калибър 76,2 и 30 милиметра. На борда на фрегата може да се базира един вертолет Ка-28 или Ка-31.

 
През следващата седмица ще се възобновят стартовете от Кейп Канаверал
07.04.2014, 08:48

По информация от NASASpaceFlight, през следващата седмица трябва да бъдат възобновени стартовете на космически ракети от станцията на ВВС на САЩ от Кейп Канаверал.

Стартовете бяха прекратени поради излизането от строя на наземен радар, който осигуряваше следене на стартовете. Ориентировъчно на 10 април е запланиран стартът на РН Атлас-5 с военният спътник NROL-67. А за 14 април е запланиран стартът на товарният кораб Dragon с товари за МКС. Засега това са предварителни дати, тъй като проверката на ремонтираният радар още не е завършила.

 
Успешен старт на РН 'Съюз-СТ' от космодрума Куру
07.04.2014, 08:43

КА Sentinel-1AНа 3 април 2014, в 23:02:26 наше време, от площадка ELS на космодрума Куру , стартовите екипи на Арианаспейс и специалисти от руската космическа промишленост са реализирали старт на РН 'Съюз-СТА' с ускорител 'Фрегат-М' и европейският КА Sentinel-1A

23 минути и 24 секунди след старта КА се е отделил от ускорителя и е достигнал до планираната орбита с параметри 684 км и 689 км и наклон 98 градуса. Малко след това, 'Фрегат-М' е направил маневра за отклоняване и след час и половина е навлязъл в плътните слоеве на атмосферата и е изгорял.

КА Sentinel-1Aм е първият от два аналогични радарни спътника, и ще осигурява мониторинг на морските пътища на корабите, покритите с лед арктически морета, картографиране на ледените полета, монторинг на нефтените разливи, мониторинг на земетресенията, картографиране на горите, подземните водоеми и почви, ще подържа хуманитарни операции и управление на сили и средства в кризисни ситуации. - Още Космос

http://www.spacenewsbg.com/

 
Индия изведе в космоса втори навигационен спътник
07.04.2014, 08:38

На 4 април 2014 в 13:44 наше време, от космическият център Сатиша Дхавана на о. Шрихарикота , специалистите от Индийската организация за космически изследвания е реализират старт на РН PSLV-C24.

Ракетата носител PSLV-C24 успешно е извела на орбита навигационния спътник IRNSS-1B (Indian Regional Navigation Satellite System-1B).

Според данни от Индийската организация за космически изследвания, спътникът е достигнал планираната орбита - мин 349 км, мак 35965 км.

Първият спътник от индийската регионална навигационна система бе изстрелян през юли миналата година.

 
Военният министър на САЩ посещава самолетоносача на Китай
07.04.2014, 08:05

LiaoningВоенният министър на САЩ Чък Хейгъл се очаква да посети единствения самолетоносач на Китай при посещението си днес в страната, обяви американски официален представител, предаде Ройтерс.

Медията отбелязва, че това е безпрецедентен ход на Пекин да покаже потенциалния символ на китайската военна мощ.

Официалният представител вярва, че Хейгъл ще бъде първият чужденец на такъв пост, на който се позволява да посети Liaoning, въпреки че това не може да бъде потвърдено.

Посещението на самолетоносача, което е част от тридневната визита на Хейгъл в Китай, е одобрено от Пекин по молба на Вашингтон и не е било обявено по-рано, каза представителят.

Самолетоносачът (60 хиляди тона) е от съветската ера, закупен от Украйна през 1998 година. Той е модернизиран в китайска корабостроителница. Разглежда се като символ на бързото модернизиране на ВМФ на Китай и апетити за по-голяма роля в световните дела.

Хейгъл ще лети до китайския пристанищен град Кингдао и след това ще посети китайска военноморска база. Докато е там ще посети Liaoning, обяви американският представител. Придружаващите го журналисти не се очаква да посетят самолетоносача.

Хейгъл е на 10-дневно посещение в Азия. Той е на обиколка в Китай след визитата си в Япония.

http://news.ibox.bg/

 

 
Скандал! Фирма на МВР купила дефектни американски автомати на тройна цена!
06.04.2014, 23:32

Бившата полицейска фирма "БМВ" ЕООД не само се е отблагодарявала с щедри дарения на МВР, но е и продавала оръжие на държавното ведомство - перфектен начин да бъде заобиколен Законът за обществените поръчки, пише „Труд“.

Преди три години бившата полицейска фирма е доставила и 90 броя автомати PWS MK 114, калибър 7.62х39 с холографски мерник и тактически фенер за 549 936 лв., сочи справка на МВР, изготвена за "Труд" по Закона за достъп до обществена информация.

Оръжията са били доставени за Специализирания отряд за борба с тероризма. По информация на "Труд" в момента тези автомати дават технически проблеми и преди дни в София е пристигнал специалист от САЩ, за да прецени какви са дефектите. От справката излиза, че за една пушка с мерник и фенер са били платени 6110 лв. Оръжейни експерти твърдят, че такива системи се продават в САЩ за 1300 - 1500 щатски долара (1860 - 2145 лв.).

Сделката е станала преди три години когато шеф на "БМВ" ЕООД беше Симеон Делисивков, който не е открит за коментар. Барети твърдят, че в момента работят и с опасни балистични щитове, тъй като те са купени преди 10 години, а кевларът, от който са изработени, има трайност 4 години. С такъв щит е бил и загиналият в Лясковец командос.

"БМВ" ЕООД, която стана известна с това, че е прибирала 75 лв. от гражданите за чифт регистрационни табели на автомобил (при себестойност 32 лв.), не само е продавала, но и дарявала оръжие на МВР. Фирмата е предоставила на вътрешното ведомство ловна карабина "Browning rltrac luxe" и пистолет "Walther P99 AS" за 4344 лв. Оръжията са отишли най-вероятно за награди.

Справка на МВР за "Труд" за продаденото имущество на министерството между 1 декември 2008 г. и 1 декември 2013 г. показва още, че "БМВ" ЕООД е използвана като посредник за пласиране на ненужно оръжие и оборудване. От справката става ясно, че вътрешното министерство е продало чрез бившата си фирма "БМВ" ЕООД бронирани машини за по 5400 лв. бройката. На 14 февруари 2008 г. тогавашният вътрешен министър Румен Петков разпорежда от бившата Главна дирекция "Жандармерия" да бъдат извадени от въоръжение 9 броя тежки машини БРДМ и 75 броя БТР-60ПБ. Министърът дава разрешение продажбата да се извърши от полицейската фирма, като срещу това тя да получи комисиона.

Не е ясно дали е извършен търг и дали е имало и други желаещи да наддават за тази техника. Посочено е единствено, че са били продадени 61 броя БТР-60ПБ, за което дружеството е превело на министерството сумата от 331 180 лв. Военни експерти твърдят, че дори за скрап от машините могат да се изкарат поне 20 000 лв.

МВР отчита, че между 1 декември 2008 и 1 декември 2013 г. са били проведени две процедури за продажба на въоръжение с отпаднала необходимост. Първата е през 2010 г. По нея са сключени 18 договора на обща стойност 5 935 561 лв. Другата е от 2012 г. - сключени са 17 договора на обща стойност от 6 814 466 лв.

http://pik.bg/

 
В ход е годишното разместване в армията
06.04.2014, 22:30

Започнаха вълненията в армейската общественост (плюс военните репортери в медиите) по кадровите промени във висшето военно командване. Наближава 6 май. Министърът на отбраната Ангел Найденов подсказа, че ще върне традицията на Деня на храбростта и празник на Българската армия да има и такива новини.

Вълнения, тревоги и надежди обаче има не само по върховете. Годишното разместване и назначаване на военнослужещите на вакантни и овакантяващи се длъжности от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия трябва да приключи до 1 юли. Това става ясно от заповед на министъра на отбраната. До 29 април трябва да бъде готов за утвърждаване Регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати, а за сержанти (старшини) и войници (матроси) – до 12 май. Рапортите се подават съответно до 16 и 23 май. До 27 юни съответните длъжностни лица трябва да издадат заповеди за преназначаване и за преназначаване и повишаване във военно звание на класираните военнослужещи, считано от 1 юли, а за овакантяващите се длъжности след 1 юли – от датата на овакантяването им.

Така че голямото годишно кадрово разместване в армията е в ход. На този етап е ясно, че изтича мандатът на генерал Симеон Симеонов, като началник на отбраната. Съвсем естествено коментарите са около бъдещото решение за трети началник на отбраната. (Първият беше генерал Златан Стойков.) В случая отговорността за правилния избор пада върху политическото ръководство на Министерството на отбраната, което трябва да направи такова предложение до правителството, което да бъде уважено и от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. Известно е, че офицерите, заемащи длъжности за висши военни звания, се назначават с указ на държавния глава. Президентът определя и какви генералски и адмиралски длъжности може да има у нас.

Според Закона за отбраната и Въоръжените сили началникът на отбраната е най-старшият офицер с висше военно звание и е пряк началник на всички военнослужещи от въоръжените сили. Той се назначава от президента на републиката по предложение на Министерския съвет за срок от 4 години. Законът не определя с какво висше военно звание трябва да бъде Военен №1 у нас. Това прави президентският указ, с който се утвърждават генералските и адмиралските длъжности. Там е записано, че за длъжността „началник на отбраната” се изисква звание „генерал” („адмирал”), а за двете длъжности „заместник-началник на отбраната” съответно „генерал-лейтенант” („вицеадмирал”) и „генерал-майор” („контраадмирал”). От друга страна в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили е регламентирано, че военнослужещите се повишават във военно звание последователно.

Всичко това свива чувствително кръга от номинации за началник на отбраната, с оглед на ситуацията у нас. В момента на служба имаме трима офицери със звание „генерал-лейтенант”. Вицеадмирали нямаме. Единият генерал-лейтенант не крие, че иска да се уволни. Разбира се, има и друга опция. Тя е свързана с промяна на регламентиращите документи, т.е. на президентския указ. Така може да се стигне до отпадане на изискването началникът на отбраната да бъде четиризвезден генерал или адмирал. Няма да бъде трудно, защото не се изисква промяна на закона. Достатъчно е правителството да направи съответното предложение и президентът да се съгласи с него. В противен случай остават две номинации, макар че едната не отговаря в пълна степен на изискванията по отношение на възрастта. С оглед на този анализ ръководството на Министерството на отбраната няма достатъчен избор или, за да има, президентът трябва да си промени указа.

До тази ситуация се стигна, след като предишните управляващи свалиха ранговете на командирите на Видове въоръжени сили от генерал-лейтенант на генерал-майор и така предопределиха заемането на длъжността „началник на отбраната” за определен кръг генерали или адмирали. Едва ли обаче ще е престижно, ако останем без четиризвезден генерал или адмирал. От друга страна роля играе и определената от закона пределна възраст за служба според военното звание. За генералското тя е 62 години. Логично е кандидатът за началник на отбраната да бъде на такава възраст, че да изкара целия 4-годишен мандат, който предвижда законът. Тази пределна възраст е казус и за други адмирали и генерали. Те или трябва да бъдат повишени в звание, или да преминат в резерва. Имаше определен дебат за промяна на закона и увеличаване на пределната възраст. В него дори се включи председателят на Комисията по отбрана Янко Янков.

Министърът на отбраната Ангел Найденов обаче бе категоричен, че поне до края на тази година няма да направи такова предложение. Макар че можеше да се направи макар и малка промяна, която да поправи нелогичното, но не необяснимото, решение на предишните управляващи. Те направиха така, че офицерите със звания „бригаден генерал” и „генерал-майор” да служат до навършване на една и съща възраст – 58 години, а разликата между „генерал-лейтенанта” и „генерала” да бъде три години. Смята се, че  „непипането” на закона в тази му част сега е продиктувано от стремежа да не се породят съмнения, че това се прави за определен човек. Очевидно е, че изборът за началник на отбраната ще предопредели и новото подреждане във висшия команден състав.

Най-вероятно обаче голямото разместване ще бъде след като завърши започналият вече Преглед на структурата на Въоръжените сили и приемането на новия План за развитие на Въоръжените сили. Макар че и за този 6 май министърът на отбраната обещава промени поне в 11 длъжности сред висшия офицерски състав.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Сирийските бунтовници са получили ПТРК TOW
06.04.2014, 22:18

TOWВ ново видео на бунтовниците от въоръжената опозиция в района на населения пункт Хиш в провинция Идлиб се появява американски ПТРК TOW. – (видео)

Такива противотанкови комплекси не се намират на въоръжение в сирийскат армия и до момента не е бил фиксиран нито един случай за неговото използване от някоя от страните.

Съдейки от емблемата на видеото, показания ПТРК се използва от групировката Hazzm movement, която формално влиза в това което е останало така наречената "Свободна Сиеийска Армия" в северната част на Сирия, поддържана от Запада и арабските монархии от Персийския залив. Може да се предположи, че това е част от обещаните на бунтовниците нови въоръжения, макар за сега други потвърждения да няма. - Още за ПТРУР TOW

 
Генералният секретар на НАТО пристига на изненадваща визита
06.04.2014, 21:10

Андерс Фог Расмусен Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристига на изненадващо двудневно посещение в четвъртък, съобщи "Сега", като се позова на правителствени източници. Визитата идва броени дни след като в България беше един от неговите заместници Тери Стаматопулос. Делегацията на Атлантическия пакт тогава се включи в честванията по случай 10-годишнината от влизането на страната ни в алианса. Заедно със Стаматопулос пристигнаха и генералните мениджъри на някои от най-ключовите агенции на НАТО.

Именно заради това посещението на Андерс Фог Расмусен е изненадващо и очевидно ще мине под знака на кризата в Украйна и Крим. Официално визитата е в отговор на поканата на президента Росен Плевнелиев, която той отправи на срещата си със Стаматопулос.

По неофициална информация тя е предвидена много по-рано. След разговорите си с помощник генералния секретар външният министър Кристиан Вигенин посочи, че предстоящата визита ще даде отлична възможност за обмяна на мнения и идеи за бъдещето на НАТО в контекста на предстоящата през есента среща на върха в Уелс.

Засега програмата на Расмусен включва срещи с президента, премиера и министрите на отбраната и на външните работи. В четвъртък той ще изнесе лекция във Военната академия. Това ще е последната визита на генералния секретар преди края на мандата му. За негов наследник беше вече номиниран бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг.

С предстоящата визита на Расмусен се обяснява и мълчанието на Тери Стаматопулос по темата за Украйна. По време на конференцията за бъдещето на НАТО, организирана от Атлантическия клуб миналата седмица, Стаматопулос предпочете дипломатично да избегне темата. Това веднага направи впечатление на присъстващите на форума, след като ден по-рано външните министрите на НАТО се събраха, за да обсъдят мерките срещу Русия.

Очаква се в София генералният секретар да даде още по-ясен сигнал и към Молдова, Азербайджан и Армения, за които в Брюксел бяха набелязани мерки за укрепване на отношенията им с алианса.

http://www.blitz.bg/

 
Южна Корея откри пореден неидентифициран БЛА
06.04.2014, 21:00

Въоръжените сили на Южна Корея са открили в неделя още един неидентифициран безпилотен летателен апарат (БЛА), за който се смята, че е дошъл от Северна Корея. За последните дни това е третия подобен случай.

Апаратът, който е с дължина около метър и размах на крилото от около два метра е бил намерен в района на Чонсон, на около 130 km южно от границата на двете Кореи. Машината е била боядисана в светло синьо и като конструкция е подобен на другите два апарата, които бяха открити по-рано.

Първият неидентифициран апарат е бил открит в района на граничния град Пхаджу на 24 март, а вторият бе намерен на остров Пенийендо на 31 март, след като армиите на двете страни си размениха артилерийска стрелба.

И двата апарата са били снабдени с комерсиални цифрови фотоапарати, които са правили снимки, като един от тях направил стотици кадри на района на столицата Сеул, включително и президентския дворец. За сега не е ясно дали и третия апарат е носил камера на борда си. – Още БЛА

http://aeropress-bg.com/

 
Ген. Михов: Имаме си достатъчно НАТО, не се нуждаем от още
06.04.2014, 20:50

ген. Михо Михов АБВ няма да приложи маньовъра на коча - да заобиколи БСП отляво или от дясно, нито ще мине през БСП. По-важното е държавата да стане социална, а няма как да има социална държава без възстановена, реанимирана икономика и силни въоръжени сили. Това каза ген. Михо Михов – втори в листата на АБВ за евроизборите, в предаването „Всяка неделя” на Нова телевизия.

По думите му появата на нови политически формации ще даде възможност на избирателите да разпределят правилно гласовете си и да се приложи реално до европейския демократизъм.

„Проблемът на БСП е заразителен с това, че пропагандираме демократично общество в България, а в същото време демократичното общество в прехода не се състоя по партийна вина – не само на БСП, но тя е заразителен пример. Вътрешнопартийното строителство възпря демократическия централизъм. Същите партийни кадри стават държавници след изборите. Няма как тази идеология и това възпитание да не се пренесе в държавата”, каза ген. Михов.

Нямаме нужда от повече НАТО в България, имаме достатъчно. Така генералът отговори задочно на думите на бившия външен министър Соломон Паси и президента Плевнелиев, който смятат, че имаме нужда от разширяване на натовското присъствие в страната ни.

О.р. ген. Михов заяви, че нямаме нужда и от ядрени сили. "В ракетните ни бригади имаше складове за ядрени боеприпаси, но аз не съм заварвал такива. Като началник на Генщаба имах достъп до складовете, но такива боеприпаси нямаше", каза Михов. От Студена война сме на границата на горещ мир, съгласи се той с думите на проф. Петър-Емил Митев.

При цялото ми уважение към държавния глава Росен Плевнелиев ще цитирам китайския стратег Сун Дзъ: "Изкуството на войната учи да се осланяме на вероятността не да не те нападне врага, а да направиш своите позиции неустоими", цитира Михов.

Повод за позоваването на източната мъдрост бе изказването на президента, че Русия ни разузнава със самолети и иска да изтощи военната ни авиация. Бившият командващ ВВС спокойно заяви, че ако "Русия ни разузнава със самолети, ние имаме самолети, но ако тръгне да разузнава с подводни лодки, каквито ние нямаме...", запита реторично бившият началник на Генщаба.

Да се помолим - не ни изтощавайте, щото нямаме гориво, не е нормално, каза един от най-добрите военните пилоти в съвременната българска авиация. Ако план 2014 се изпълнява, до края на годината ще трябва да бъдат съкратени още 1000 военнослужещи, каза Михов.

http://www.24chasa.bg/

 
Руснаците признаха, че сме едни от най-добрите ракетчици във Варшавския договор
06.04.2014, 17:38

Малко преди да завърша Военната академия, се чу, че в нашата армия ще постъпи ракетно въоръжение. Още не знаехме какво ще е, само се носеше слух, но никой нищо конкретно не ни съобщаваше. Чу се още, че то ще използва горива, които са силно отровни. Твърдеше се, че когато се зарежда ракетата с окислител, разчетът трябва да е задължително с противогази заради изпаренията. Затова сред нас  имаше известно притеснение, ако попаднем в тези войски.

Година преди това излезе решение Б-№3 на секретариата на ЦК на БКП, което разрешаваше на Министерството на народната отбрана да изпрати група от 100-120 офицери и сержанти на курс по ракетна техника в СССР. То бе подписано лично от Тодор Живков. В тези години НАТО се превъоръжаваше усилено. Гърция и Турция, които бяха нашите най-вероятни противници, вече имаха подобни ракети. Затова Върховното главно командване на войските на Варшавския договор взе ответни мерки........Прочети още

 
Вдигнати по тревога японски самолети
06.04.2014, 17:26

Ил-38За последните 3 дни японски изтребители трети път се вдигат по тревога.

В неделя, както и в петък, руски самолет за радиоелектронно разузнаване Ил-20 извърши полет над Японско море, в събота нарушители на спокойствието станаха 2 противолодъчни самолета Ил-38.

Въздушното пространство на Япония не беше нарушено. Японските военни смятат, че активизирането на Военновъздушните сили на Руската Федерация е свързано със заплахата от нови ракетни изстрелвания от КНДР.

Министерството на отбраната на Русия не веднъж е казвало, че при планови полети над неутрални води руските самолети не нарушават въздушното пространство на Япония.

 
ВМС на Турция ще проведат учения в Черно море
06.04.2014, 16:12

От 7 до 11 април 2014 година турските ВМС ще проведат ежегодните широкомащабни военноморски учения "Deniz Yıldızı 2014" ("Морска звезда 2014"), които ще се проведат в акваторията на Черно и Мраморно море, съобщава портала Bosphorus Naval News.

Във военноморските учения участие ще вземат 7 фрегати, 1 корвета, 2 подводници,  8 ракетни катера тип Fast Attack Craft (FAC), 1 тралщик, 3 спомагателни кораба, 6 вертолета и 2 патрулни самолета.

В маневрите ще се включат и 8 съда на бреговата охрана и различни подразделения на ВВС на Турция. - Още турски ВМС

 
Нашите разузнавачи не ставаха предатели
06.04.2014, 15:17

Бриго Аспарухов

 

 

 

Интервю с о.р генерал Бриго Аспарухов, бивш шеф на НРС

 
Делегация от Военноморските сили на Емирство Катар ще посети България
06.04.2014, 14:31

От 07 април до 11 април 2014 година на посещение в Република България е делегация от Военноморските сили на Емирство Катар, водена от генерал майор Мохамед Насер Ал Моханнади – командира на ВМС на Катар. Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили.

На 07 април 2014 г. от 15.00 часа пред Щаба на Военноморските сили ще се проведе военен ритуал по посрещане на генерал майор Мохамед Насер Ал Моханнади.

 
Берлин обвини САЩ, че не знаят кога да спрат с шпионажа
06.04.2014, 13:37

САЩ не знаят кога да спрат с електронния шпионаж и предоставяната от Вашингтон информация за действията на Агенцията за национална сигурност на САЩ по молба на Берлин е незадоволителна. Това обяви вътрешният министър на Германия Томас де Майзер в интервю за германския „Шпигел", публикувано днес.

Дори и само 1/3 от информацията на Едуард Сноудън да е истина, моето заключение е, че американците не знаят кога да спрат, каза министърът.

Министърът се съмнява, че ситуацията в близко бъдеще ще се подобри.

Моите очаквания са, че допълнителни разговори ще имат малък успех, поясни той, подчертавайки, че в крайна сметка няма да бъде сключено антишпионско споразумение.

 
Всеки месец военнослужещите даряват 15 500 лева за фондация „Деца на Българската армия”
06.04.2014, 13:23

Основните постъпления за фондация „Деца на Българската армия” идват от редовни месечни дарения, които се правят от личния състав на Министерството на отбраната и Българската армия като удръжки от заплатите. Ежемесечно сумата е около 15 500 лева, докато отпуснатите помощи са повече. Това е записано в Доклада на управителя на фондацията Игнат Игнатов. Разликата се попълва от постъпления от дарителските кампании, организирани от ръководството на Министерството на отбраната.

При коледната дарителска кампания през 2013 год. са постъпили дарения в размер на 17 400 лева от фирми и организации. От коледната дарителска кампания сред личния състав, от концерти и други мероприятия са дошли още 17 033.06 лв. По този начин общата сума, получена при коледната дарителска кампания е 34 433.06 лв. През 2013 година продължи да функционира телефон 1696 за изпращане на дарения чрез SMS на трите мобилни оператора. Постъпленията от SMS са 182.12 лв., се отбелязва в доклада.

Целта на фондация „Деца на Българската армия” е „да подпомага социалната интеграция и личностна реализация на деца на военнослужещи, загинали при или по повод изпълнение на военната служба и деца на граждански лица от Министерството на отбраната и Българската армия, загинали при трудова злополука”.

В изпълнение на тази цел към 1 януари 2013 г., пише в доклада, фондацията подпомагаше 75 деца. Към декември 2013 г. в списъка за подпомагане са 63 деца. Три деца са отпаднали поради навършване на 26 години, а единадесет деца – поради завършване на образованието си. Две деца, които са прекъснали обучението си през учебната 2012/2013 година, се записали да учат през учебната 2013/2014 година и от месец октомври 2013 г. отново се подпомагат от фондация „Деца на Българската армия”.

http://www.otbrana.com/

 
Съвместни учения на Иран и Пакистан
06.04.2014, 13:15

Военноморските сили на Иран и Пакистан на 8 април ще осъществят военни учения в Ормузкия пролив, съобщават медиите.

Бойната групировка на Пакистан вече пристигна в иранското пристанище Бендер Абас за участие в маневрите. От Пакистан в ученията участват два бойни кораба и една подводница, които ще се намират в посоченото пристанище 4 дни.

 
САЩ разполагат още два разрушителя в Япония до 2017 г.
06.04.2014, 12:00

САЩ обявиха, че ще разположат два допълнителни разрушителя в Япония до 2017 година като част от увеличаване на защитата от севернокорейска ракетна заплаха. Това обяви военният министър на САЩ Чък Хейгъл, който е на посещение в Япония, предаде АП.

На пресконференция след срещата си с военния министър на Япония Ицунори Онодера, Хейгъл заяви, че те са обсъдили заплахата от Пхенян. По думите му двата кораба са в отговор на „провокативните и дестабилизиращи действия" на Северна Корея, която нарушава резолюции на ООН. Корабите ще предоставят по-голяма защита на САЩ от тези заплахи.

Хейгъл също обяви, че като посети по-късно тази седмица Китай, той ще призове официалните лица на Китай, че трябва да уважават съседите си. Япония и Китай имат спорове по редица въпроси - най-вече териториални разногласия.

С двата допълнителни кораба САЩ ще имат на разположение общо седем бойни кораба за отбрана при заплаха с балистични ракети в Япония. Това е част от новата стратегия на САЩ да измести по-голямата част от Военноморските си сили в Азиатско-тихоокеанския регион.

Хейгъл е на 10-дневна обиколка в района. Преди посещението му в Япония Хейгъл бе в Хавай, където се срещна с военните министри на няколко страни от Югоизточна Азия. Разговорите са били за подобряване на отбраната и сътрудничество в хуманитарната област.

Посещението му в Япония има за цел да увери японските лидери, че САЩ остават силно ангажирани да защитят страната от заплахи.

Миналата година САЩ и Япония се съгласиха да разширят военния си съюз. Запланувано е до края на тази година да бъде разположен втори радар за ранно предупреждение. Към момента има един в Северна Япония, а вторият ще има за цел да предостави по-добро отбранително покритие при ракетна заплаха от страна на КНДР.

От този месец САЩ ще започнат да изпращат към Япония безпилотни самолети Global Hawk. Те ще следят за ситуацията около спорните острови Сенкаку - източник на разгорещен дебат между Япония и Китай.

http://news.ibox.bg/

 
Шведският министър на отбраната иска още Gripen
06.04.2014, 10:15

Gripen EШведският министър на отбраната Карин Енстрьом е заявила, че във връзка с кризата в Украйна е добре парламентът на страната да отпусне финансиране за още 10 допълнителни Gripen E.

Министър Енстрьом е направила коментара на фона на кризата с Крим и руските тренировъчни полети над Балтика, както и учебната атака срещу страната, която бе извършена миналата година.

Шведският парламент одобри преработката на 60 броя Gripen C в новия стандарт Gripen E. Първият самолет от тази поръчка ще бъде доставен през 2018 г. Енстрьом обаче смята, че в светлината на новото развитие може да се договорят още 10 самолета.

http://aeropress-bg.com/

 
Нови разработки на турската военна промишленост
06.04.2014, 09:54

Турската военна фирма АСЕЛСАН разработи съвместно с Близкоизточния технически университет прототипи на оптически и инфрачервени детектори, които са основата на камерите за нощно виждане.

Официалното откриване на новия комплекс, в който ще се произвеждат оптическите и инфрачервени детектори, ще се стане на 8 април с участието на министъра на националната отбрана на Турция Исмет Йълмаз.

Същевременно генералният щаб на турските въоръжени сили съобщи, че сирийските сили за ПВО продължават да извършват предизвикателни действия срещу турски военни самолети.

В съобщение на ГЩ се отбелязва, че по време на патрулни полети близо до границата Турция - Сирия шест турски самолети Ф-16 са били радарно прихванати в продължение на 17 минути и 16 секунди от дислоцираните на сирийска територия средства за ПВО.

 
Във война ли искате да ни вкарате, Мистър Гаф?
06.04.2014, 07:57

Президентът, по-известен като „Мистър Гаф” за седмица надмина себе си. Заяви, че Русия целяла да изтощи родните ВВС с разузнавателни полети на Ил-20 близо до наша територия. Дали върховният ни главнокомандващ изпитва трудности с вдигането на самолета, щом смята, че няколко летателни часа в повече обричат авиацията ни на смърт от преумора. По-нелепи глупости отдавна не са изричани даже и от български политик.

След призива му за „повече НАТО” се чуха явно координирани гласове за купуване на нови американски изтребители. А дали именно тук не е заровено кучето!? Това е сделка, която е абсолютно непосилна за нашия опоскан бюджет. Но и децата знаят, че оръжейните сделки освен въпрос на геополитика и много, много пари, са въпрос и на тлъсти комисионни за тези, които посредничат, на тези, които взимат решението (а върховният главнокомандващ е сред тях), както и на тези, които създават нужната пропагандна обстановка, която да оправдае харченето на милиардите. Ролята на Плевнелиев с неговото: „Помощ, руснаците идат”, е точно такава.

А значи ли това „повече НАТО“ и искане за ядрени ракети на наша територия? Соломон Паси заяви: „В Холандия, Белгия, Италия са едни пацифистки правителства, те искат да се отърват от тези ракети. Много естествено е те да бъдат придвижени на изток, към Черно море”. Ядрени ракети у нас! Та, България не бе плацдарм за такива даже по време на Варшавския договор! Даже БКП и нейните лидери, обвинявани в сляпа вярност на СССР, не допуснаха да станем поле на подобна опасна, смъртоносна игра! Такива призиви могат да са дело на твърде безотговорни хора или на агенти на влияние на чуждо разузнаване.

Дали точно това не означава и идеята на Мистър Гаф за „Балкански пакт срещу Русия”, каквато не е звучала от нито един лидер нито в региона, нито в Европа. И каква е връзката между „Пакта” и визитата в София на Виктория Нюланд?

Ако България стане площадка за ядрени ракети и мотор на „Антируския пакт”, отношенията ни с Москва ще влязат в ледников период, ще понесем огромни загуби, които никой няма да компенсира. ЕС вече е на път да се откаже от повече санкции, а страни като Чехия и Унгария показаха, че са категорично против. Ако позволим на ястребите да се вихрят на държавно равнище нищо чудно утре да ни вкарат и във война! Но тогава не техните синове ще умират, нали?!

Разбира се, преди всичко Мистър Гаф е в разрез с мнението на огромното мнозинство от българите. Истеричното русофобско кресчендо вече е опасно за националната ни сигурност. То не е русофобия, а чиста българофобия.

http://argumenti-bg.com, Теофан Германов

 
Крумово става център на ЕС за военни пилоти
06.04.2014, 07:38

Авиобаза Крумово край Пловдив става център за обучение на пилоти и техници за военно-транспортната авиация на ЕС, съобщиха от щаба на ВВС.

В бъдещия център ще се обучават летци и техници от страните-членки на съюза. В основата на инструкторския състав ще бъдат включени най-опитните кадри на военно-транспортната ни авиация, както и чужденци.

Предвижда се финансирането на бъдещия център да стане със средства на Европейската агенция за отбрана.

На първо време ще се подготвят екипажи за управление на самолета "Спартан", а по-късно и на хеликоптери от типа "Кугар". И двете машини са натовски образец.

Окончателното решение ще бъде взето през юни след края на уникални многонационални въздушни маневри, които ще се проведат в България под егидата на Европейската агенция за отбрана. Летателното учение е част от програмата за европейски въздушен военно-транспортен флот, в който участват 21 страни-членки на ЕС, поясниха от Министерството на отбраната.

Основната идея е разширяване на възможностите за крупни въздушни превози на войски, товари и техника в подкрепа на военни и хуманитарни операции на ЕС, коментира висш военен.

http://www.24chasa.bg/

 
Забележимо присъствие на запасното войнство на натовското учение в Ново село
06.04.2014, 07:23

Четиримата генерали в автобуса в района на американската част на полигон Ново село, където лично те са водили стотици занятия и учения.Не остана незабелязано участието на високопоставени генерали от запаса на ВИП-деня на най-голямото за годината компютърно-подпомагано командно-щабно учение на Сухопътните войски „SABER GUARDIAN 2014”.

Международното учение, в което се включиха около 700 военнослужещи от 13 държави, наблюдаваха генерал-полковник Цветан Тотомиров - бивш началник на Генералния щаб на Българската армия, генерал Златан Стойков – началник на Генералния щаб на Българската армия и началник на отбраната, генерал-лейтенант Люцкан Люцканов – бивш командващ Сухопътните войски и генерал-майор Петко Драгоев, който в кариерата си стига до заместник-командващ Сухопътните войски, началник на Военната полиция, а три години е служил в щаба на Обединените въоръжени сили на Варшавския договор.

Учението бе закрито вчера с тържествена церемония. Прави чест на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, че не забравя да покани на такива прояви своите предшественици и командири.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Пилотната група „Руски витязи” отбелязва 23-годишнината си
05.04.2014, 13:43

Легендарната руска авиационна група за висш пилотаж „Руски витязи” отбелязва днес 23-годишнина от създаването си.

„Руски витязи” са единствени в света, които изпълняват висш групов пилотаж с тежките изтребители Су-27.

За да бъдат включени в групата, строевите пилоти трябва да изминат дълъг път. Едва след 2-3 години обучение пилотът може да изпълнява демонстрационни полети в състава на групата.

В момента „Руски витязи” съвместно с авиогрупата „Стрижи” се готвят за Парада на Победата на 9 май на Червения площад в Москва. – Още за „Руски витязи”

 
Русия и НАТО: повтаряне на изминатото
05.04.2014, 13:36

Диалогът между Русия и НАТО е прекратен. Миналата седмица Алиансът обяви, че прекратява сътрудничеството с Русия.

На свой ред Москва отзова от щаб квартирата на НАТО в Брюксел постоянния си военен представител.

На 4 април Северноатлантическият алианс навърши 65 години. Но, както и в деня на създаването си, НАТО търси в Русия врага, а по време на кризата предпочита не диалога, а прекратяване на отношенията.

След разпадането на СССР Западът стремително прие в редовете си бивши участници в Организацията на Варшавския договор и балтийските републики. От 1999 до 2009 г. членове на НАТО станаха 12 източноевропейски държави. Те бяха нужни, за да се доближи НАТО до Русия. В периода на „затоплянето”, когато Русия и НАТО установиха диалог и обявиха края на студената война, Северноатлантическият блок не се нуждаеше от засилване на военните компоненти на изток. Той дори в документи регистрира отсъствието на съответни намерения. Но възникна нова криза и ето че в Естония, която е само на 300 километра от руския Псков, са решени да разположат втора авиобаза на НАТО, в Румъния изпращат допълнително 175 морски пехотинци, а в Черно море – американски миноносец. Тези действия явно противоречат на съществуващите споразумения между Русия и НАТО, заяви руският външен министър Сергей Лавров:

   - Ние изхождаме от това, че в отношенията между Русия и НАТО действат определени правила, включително декларацията и основополагащият акт на Съвета Русия-НАТО, в съответствие с които не е необходимо постоянно допълнително присъствие на територията на източноевропейските държави.

Вместо да се опита да намери компромис Алиансът предпочете да засили конфронтацията и заяви за прекратяването на всестранното сътрудничество с Русия. Фактически за 65 години съществуване възгледите на НАТО са останали непроменени, коментира военният анализатор Игор Коротченко:

   - НАТО продължава да се запазва като инструмент за военното доминиране на Запада. Нещо повече, за тези години от момента на създаването на НАТО се извърши трансформация на Алианса от регионална отбранителна организация в организация с глобални намерения. НАТО иска да играе ролята на световен полицай.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Морски вълк става шеф на войската
05.04.2014, 13:14

За пръв път в историята на армията морски генерал ще стане военен №1 в държавата, пише "Преса". Новият началник на отбраната най-вероятно ще е сегашният командир на бойния ни флот контраадмирал Румен Николов. Цялата войска ще започне да му козирува обаче не на 6 май, когато основно ще са приключили разстановките във висшия ешалон, а от 1 юли. Тогава приключва мандатът на сегашния началник на отбраната ген. Симеон Симеонов. Ако Румен Николов оглави щаба на отбраната, ще бъде повишен в чин вицеадмирал.

Той е роден ан 9 февруари 1957 г. в Тервел. Учил е във Висшето военноморско училище във Варна. Випускник е на две академии - в Русия и у нас. Преминал е през всички основни командни длъжности на флота - от командир на бойна част на противолодъчен кораб до командир на ВМС.

С номинирането на контраадмирал Николов за шеф на отбраната сегашният министър Ангел Найденов реабилитира принцип, който бе залегнал в предишния военен закон, но така и не можа да се реализира - най-високият пост в армейската йерархия да се заема чрез ротация от висши командири от трите вида въоръжени сили - Сухопътни войски, ВВС и ВМС.

http://www.blitz.bg/

 
Украинските ВВС възстановяват летателната годност на МиГ-29
05.04.2014, 09:40

МиГ-29Няколко изтребителя от четвърто поколение МиГ-29, оставени на консервирано съхранение, са отново на въоръжение в авиобазата Ивано-Франковиск. След като ИТС извършва разконсервиране на самолетите, те сега са в етап на изпитателни полети. Предстои въвеждането в строя на още консервирани изтребители.

С идването на власт на новото украинско правителство прави сериозен преглед на Въоръжените сили (ВС) на страната. И.д. министър на отбраната Игор Тенюх докладва пред Върховната Рада, че състоянието на ВС е „незадоволително”. От 507 бойни самолета и 121 вертолета 15% са в летателна годност и само 10% от летателния състав могат да изпълняват бойни задачи.

http://www.pan.bg/

 
Япония ще сваля севернокорейските ракети
05.04.2014, 09:32

Министърът на отбраната на Япония Ицунори Онодера е дал заповед за сваляне на севернокорейските ракети или техните отломки, в случай, че представляват заплаха за територията на Япония, предаде телевизия NHK.

През последните няколко седмици ситуацията на Корейския полуостров значително се е изострила заради провеждането от страна на КНДР на артилерийски стрелби, а също и заради изстрелването в Японско море на две балистични ракети тип „Нодон” с обсег на действие до 900 км.

Заповедта е била отдадена на 3 април, но правителството не я е оповестило, за да не се разкриват предприетите от страната мерки. Тя ще бъде в сила до 25 март, когато КНДР отбелязва Денят на основаването на Народната армия.

За изпълнение на заповедта в Японско море ще патрулират разрушители, оборудвани със системата за ПРО "Иджис" (Aegis).

 

 
Танков биатлон
04.04.2014, 22:33

Тринадесет държави са потвърдили своето участие в "Танков биатлон-2014", като отборите на Китай и Кувейт ще участват със свои машини, съобщи вчера заместник началникът на Главно управление по бойна подготовка на военното ведомство на Русия генерал-лейтенант Юрий Петров.

"За сега сме получили потвърждение за участие в състезанията на отбори от 13 държави. От тях 11 са заявили, че ще използват руска бронетехника. При това 6 държави планират да пристигнат предварително за подготовка в учебната база на 4-та танкова дивизия в продължение на шест дни", - заяви той.

Отбора на Кувейт ще участва с M1A2 „Абрамс, а отбора на Китай вероятно ще дойде с машини Тип 99. – Още за танковия биатлон

 
В САЩ е изстрелян нов военен метео-спътник
04.04.2014, 21:48

На 3 април 2014 в 16:46:30, от площадка SLC-3E на базата на ВВС на САЩ 'Ванденберг', при участие на екип от компания United Launch Alliance и екип от бойното поделение на 30-то Космическо крило на ВВС на САЩ е реализиран старт на РН Атлас-5, която използва за своята първа степен руския двигател RD-180. - (видео).

РН Атлас-5 успешно изведе в космоса военният метео-спътник DMSP F19 (Defense Meteorological Satellite Program F19).

18 мин и 50 сек след старта, космическият апарат се е отделил от последната степен на ракетата и е заел планираната орбита.

 
Унгария купи допълнително три Ми-8Т
04.04.2014, 21:34

Унгария купи допълнително три хеликоптера Ми-8Т (Hip-C), за да покрие междинния недостиг, съобщава на 3 април унгарското МО. По източници на IHS Jane's вертолетите са доставени от Русия чрез унгарска посредническа компания.

Придобитите поддържани Ми-8Т са стрували 9 милиона долара (2 милиарда форинта) и вече са дислоцирани на военновъздушната база Кешкемет.

Необходимостта от тези вертолети е продиктувана от забавянето на конкурса на стойност 105 милиарда форинта за нови хеликоптери.

Унгарските ВВС разполагат с около дузина Ми-8/17, като в края на 2013 г. Будапеща сключва договор с руската компания „Рособоронпром” за поддръжка им. При изпълнение на споразумението се приема и предложението на посредническата фирма за доставка на трите Ми-8Т, за да се поддържа необходимата оперативна готовност.

Новопостъпилите три Ми-8Т са в добро състояние и те ще се използват за търсене и спасяване, както и при реагиране на кризисни ситуации.

http://www.pan.bg/

 
Американският министър на отбраната очаква посещението му в Китай да увеличи взаимното доверие между двете страни
04.04.2014, 20:56

Вчера американският министър на отбраната Чък Хагел заяви, че САЩ желае да засили сътрудничеството с Китай и двете страни могат да разменят мнения по спорните въпроси.

По покана на члена на Държавния съвет на Китай и министъра на отбраната Чан Уанцюн, от 7 до 10 април Хагел ще посети Китай. Това е първата му визита в страната след встъпването му в длъжност преди две години.

Хагел заяви на пресконференцията след церемонията по закриването на форума по сигурността САЩ – АСЕАН, че той очаква да се срещне с лидерите на китайската страна, да обсъди с тях и да стимулира бъдещото сътрудничеството, да размени мнения по спорните въпроси и да изслуша позицията на Китай.

Той заяви, че САЩ и Китай са едновременно и приятели и съперници, но не са врагове. Двете страни имат много общи интереси.

 
(Не)интелигентна отбрана
04.04.2014, 20:42

МиГ-29"При енергийните ресурси сме зависими 95% от доставки от Русия. При военната техника процентът е близък до този по отношение на доставката на резервни части и поддръжката на военната техника."

Това откровение на военния министър Ангел Найденов, направено в началото на тази седмица по време на видеоконферентна връзка с българските военни контингенти в чужбина, дава най-точната диагноза за състоянието на българската армия в момента.

Това може да се превърне в сериозен проблем в условията на обтегнати отношения именно с основния производител на оборудване за въоръжените сили на страната ни.........Прочети още

 
12-тa партида химически оръжия е изнесена от Сирия
04.04.2014, 20:18

12-та партида химически оръжия е изнесена от Сирия, съобщи Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предаде ИТАР-ТАСС.

„Съвместната мисия на ОЗХО-ООН в Сирия потвърди, че 12-а партида с химикали е доставена на пристанище Латакия и е изнесена от страната", отбелязва се в съобщение на организацията.

Организацията подчертава, че това е първата изнесена от две седмици насам партида с химикали. Работата по операцията е била прекъсната на 20 март заради боеве в района на Латакия.

Около 53% от сирийските химически запаси са били унищожени или изнесени извън страната до края на март.

 
8000 украински военни поискаха руски паспорти
04.04.2014, 20:00

Повече от 8000 украински военни, служили в Крим, подадоха документи за получаване на руски паспорти, съобщи днес министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Според него, повечето служили в Крим украински военни изразиха пожелание да продължат службата си във Въоръжените сили на Руската Федерация, и тази възможност им е предоставена. „Сега е необходимо да се създадат условия за най-бързото им адаптиране към службата в руската армия” – каза Сергей Шойгу.

 
Завърши най-голямото учение на Сухопътни войски за годината
04.04.2014, 19:47

С  тържествена церемония на полигон „Ново село” днес бе закрито най-голямото за годината компютърно-подпомагано командно-щабно учение на Сухопътните войски „SABER GUARDIAN 2014”, проведено съвместно с Европейското командване на ВС на САЩ в Европа, с участието на общо 13 нации, съобщава КСВ.

„Всички участници в учението свършиха страхотна работа и постигнаха напълно поставените цели. За това аз като командир, като военнослужещ и като човек бих искал  да изкажа своята огромна благодарност към  всички вас – близо 700  военнослужещи  от Азербайджан, Армения, Белгия, България, Грузия, Италия, Молдова, Полша, Румъния, САЩ, Сърбия, Турция, и Украйна.

Приятелствата, които бяха създадени тук през тези 15 дни надскочиха етническите и националните различия, помогнаха да се създадат съвместни работещи колективи и доказаха още веднъж , че макар всеки един сам по себе си да е уникален, всички заедно сме еднакви в желанието си да гарантираме мира и сигурното бъдеще на нашите деца.”, каза бригаден генерал Красимир Кънев в обръщението си към участниците по време на церемонията по закриването на учението.

Всички участници получиха сертификати за участие, а най-добрите бяха отличени с персонални награди и грамоти, връчени лично от съ-директорите на учението генерал-майор Ричард Лонго и бригаден генерал-Красимир Кънев.

След много снимки за спомен и последно съпреживяване на споделените на учението емоции, участниците поеха своя път към близки и далечни дестинации с надеждата, че пътищата на съдбата отново ще ги срещнат като приятели и партньори.

http://www.otbrana.com/

 
Синхронизирани полети с бойно използване на две двойки B-52 и B-2 до полигон на Хаваите
04.04.2014, 19:37

Б-52Независимо, че всекидневно има полети на стратегическата авиация на САЩ, не всеки ден две двойки B-52 и B-2 изпълняват 20 часова тренировъчна мисия по нанасяне на удари на полигона Pohakuloa на Хаваите. Двата B-52 Stratofortress излитат от военновъздушната база Barksdale (Луизиана), а ‘стелт’ бомбардировачите B-2 Spirit от авиобазата Whiteman (Мисури). Те покриват разстояние от около 8000 мили и поразяват цели на полигона в координирана атака.

Почти всички полети на стратегическата авиация са на подобно разстояние, като например миналогодишната мисия на В-2 до Корейския полуостров с извършване на симулирана атака. Но споменатата по-горе мисия включва два типа бомбардировачи, което спомага за по-добрата координация между двете остриета на стратегическата авиация.

http://www.pan.bg/

 
Saab с успешен полетен тест на IRST за Gripen E
04.04.2014, 17:08

Отбранителната компания Saab успешно осъществи по план първия полет с новия ИЧ сензор (топлопеленгатор) IRST (Infra Red Search and Track), който ще бъде монтиран на най-новата версия - Gripen E. IRST няма излъчвания и може, без да издава местоположението на самолета, в режим на електромагнитна тишина, да открива, проследява и идентифицира всякакъв тип цели.

„Първият полет с предсерийният прототип на Gripen E на IRST даде много добри резултати. Бяха засечени, проследени и идентифицирани разнообразни цели и системата се представи според очакванията. IRST е нов сензор в оборудването на Gripen, който позволява на пилотите да виждат цели на големи разстояния в няколко посоки” заяви Ханс Ейнерт, командирът на изпитателното звено на Saab.

Целта на изпитателния полет бе да се потвърди, че IRST функционира нормално и че интеграцията му на Gripen Е е успешна. Интеграцията и усъвършенстването на сензора продължа по план.

IRST е разположен в носа на самолета. Той не излъчва сигнали и може, без да издава местоположението на самолета, тихо да открие, проследи и идентифицира всякакъв тип цели и е изключително полезен срещу въздушни цели с малко напречно сечение на радарния силует, като самолетите по технологията СТЕЛТ. Сензорът гледа в предна полусфера в широк сектори регистрира топлинните излъчвания на самолети, вертолети, обекти на земята и на морската повърхност.

Д.Ставрев, сп.Криле

 
Сааб подписа договор за поддръжка с британската армия
04.04.2014, 17:03

Компанията Сааб, работеща в областта на отбраната и сигурността, и британското Министерство на отбраната подписаха 3-годишен договор за поддръжка и сервиз на Симулатора за възпроизвеждане на директния ефект от използването на оръжия (DFWES), който е в употреба в британската армия. Договорът е на стойност 24,5 млн. евро (220 млн. шведски крони).

През 1994 г. Сааб достави и оттогава поддържа системата DFWES, която се използва от британската армия за колективни учения в реално време във Великобритания, Канада и в по-малка степен – Германия.

„Този нов договор, с който се удължава срока на използване на симулатора, е доказателство за силното сътрудничество между Сааб и британската армия, а също е и акт на подновяване на нашия ангажимент на надежден партньор и доставчик за водещ клиент във военната сфера“, каза Хенрик Хьойер, вицепрезидент и управляващ директор на Отдела за обучение и симулации в Сааб.

DFWES е приложна лазерна система за тактически бой, предназначена за противотанкови оръжия в учения в реално време и ситуации. Тя се използва за симулации на ефекта от директното използване на оръжия в боя като осигурява реалистична и предизвикателна среда по време на обучението.

Сааб присъства на световния пазар с водещи продукти, услуги и решения в областта на отбрана и гражданската сигурност. Сааб има заводи и служители на всички континенти и постоянно развива, прилага и подобрява нови технологии, за да посрещне нуждите на клиентите си.

http://www.pan.bg/

 
Карловската бригада подготвя още една батальонна бойна група
04.04.2014, 14:45

В първите три дни на април в изпълнение на утвърдените мероприятия от плана за подготовката на 3 механизиран батальон от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, за сертифицирането му като батальонна бойна група, в района на формированието се проведе обучение на щаба на батальона, свързано с процеса на вземане на решение – Military Decision Making Process (MDMP). Обучението се проведе от подполковник Тимоти Кливланд – ментор по процеса на вземане на решение и капитан Дейвид Коуп – представител от силите на САЩ в Европа, съобщи КСВ.

Междувременно в 61 механизирана бригада се провежда и обучение за работа с новополучено комуникационно и информационно оборудване и инсталирането на работни места в тактически оперативни центрове, предвидени за батальонна бойна група. С обучаемите работи Роб Хаутън – представител на “Harris Communications”.

http://www.otbrana.com/

 
Повишаване на оперативната съвместимост между ВВС на Чехия и Словакия
04.04.2014, 10:11

Словашките ВВС разполагат с осем изтребителя МиГ-29 (шест едноместни и две ‘спарки’). Неотдавна чешкото правителство одобри удължаване на лизинга на 14 шведски изтребители Jas-39 Gripen до 2027 г. (с опция за още две години) , плащайки годишно 1.7 милиарда крони годишно (което е с една трета по-малко от досега плащания лизинг).

Експертите от двете страни са определили няколко области за сътрудничество. Една от тях е обслужване на ЛА на друго летище (aircraft cross-servicing). Това означава, че примерно ако чешки Gripen се приземи в словашката авиобаза Слиач, той ще бъде подготвен за следващ полет от словашки техници от базата.

Друга област е частично обединяване на въздушното пространство на двете страни, което ще позволи чешки изтребители Gripen да влитат в Словакия и словашки МиГ-ове в Чехия при осъществяване на презгранични операции. Подобни ситуации може да се случат примерно, ако чешките изтребители ескортират самолет, който няма или отказва връзка с наземните служби за контрол на полетите. На чешките Gripen ще им е позволено да следват самолета до словашко-украинската или словашко-унгарската граница.

През 2016 г. изтича ресурса на словашките МиГ-29 и вероятно Словакия ще закупи или вземе на лизинг западни изтребители, като фаворитът на този етап е Gripen. Ако чешките и словашки ВВС имат на въоръжение един тип изтребител, то те може да формират съвместна ескадрила с една основна и една оперативна авиобази.

Правителствата на Чехия и Словакия са планирали срещи за обсъждане съвместната защита на въздушното пространство на двете страни, след което ще бъдат сключени съответните споразумения.

http://www.pan.bg/

 
Политаме на US криле
04.04.2014, 09:35

МиГ-29МиГ-29 или F-16? Този хамлетовски въпрос тревожи българските Военновъздушни сили от 2000 г. насам. За 14 години бяха проведени купища кръгли маси и изписани десетки стратегии. Мастити оръжейни лобисти "Локхийд Мартин", "Боинг", "СААБ", ЕАДС и РСК МиГ направиха пътека до София, но пет поредни правителства се спъваха в този крайъгълен камък на военната реформа.

За това време десетки военни пилоти се пенсионираха, без да доживеят модернизацията на ВВС, а пък и руските, и американските изтребители от четвърто поколение поовехтяха.

Междувременно българските самолети все още не са модернизирани по натовските стандарти и не могат да участват в съвместни операции със силите на Северноатлантическия пакт.........Прочети още

 
Русия отзовава за консултации главния военен представител при НАТО
04.04.2014, 09:00

Руското министерство на отбраната отзовава в Москва представителя на Русия в НАТО генерал-полковник Валерий Евневич, предадоха информационните агенции.

Заместник-министърът на отбраната Анатолий  Антонов заяви пред агенция „Интерфакс", че Москва не вижда възможност за продължаване на обичайното военно сътрудничество с НАТО, затова отзовава за консултация главния си военен  представител към алианса.  .

Припомняме, на 1 април НАТО прекрати военното си сътрудничество с Русия заради анексирането на Крим, с което Москва наруши споразумението от Будапеща за гарантиране на териториалната цялост на Украйна.

В специално изявление външните министри на страните от НАТО призоваха Русия да предприеме незабавни стъпки за възстановяване на действието на международните правни норми.

По думите на Антонов, решението на НАТО за  прекратяване на сътрудничеството „занулява" резултатите от съвместната работа през последните няколко години.

 
САЩ подаряват 460 бронетранспортьори на Гърция
04.04.2014, 08:58

M113В средата на 2014 г. МО на САЩ ще започне доставката на 460 гъсенични бронетранспортьори M113 на СВ на Гърция. Бойните машини се предоставят безплатно, като гръцката страна ще заплати 4 милиона евро за тяхното транспортиране.

Бронетранспортьорите ще преминат технически прегледи в 304-ти армейски склад, след което ще бъдат предадени на строевите части.

Гъсеничните машини са няколко модификация: бойни M113A2, командни M577A2, бойни M901A2 с противотанкови ракети TOW, самоходни артилерийски установки M116A2 и машини за поставяне на димни завеси M1059, създадени на базата М113.

Успоредно с доставката на бронетранспортьори гръцките военни са постигнали първоначална договореност за придобиване на транспортни вертолети CH-47D Chinook. САЩ предлагат на гръцките военни също доставка на 320 камиони, производство на компанията Oshkosh: M977, M985 и цистерни M978P1. – Още за М113

http://www.pan.bg/

 
В Сухопътните войски расте броят на реално проведените учения
04.04.2014, 08:50

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов по време на вчерашния ВИП-ден на Международното учение SAIBER GUARDIAN 2014, което се провежда на полигон „Ново село”. Снимка Красимир ТодоровБроят на реално проведените учения в Сухопътни войски през 2013 г. е нараснал с 14 на сто спрямо 2012 г. Това става ясно от Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през миналата година, който вчера бе обсъден в Комисията по отбрана.

От 14 планирани учения с батальон, дивизион, командно-щабни и компютърно подпомагани командно-щабни са проведени 14. От заложените 3336 парашутни скока са изпълнени 3336, като дневните са 2948, а нощните - 388. От 20 полеви лагера, записани в плановете са осъществени 16, а от 92 учения с рота и батарея – 85.

Непроведените полеви лагери и учения с рота, се посочва в доклада, са поради участие на личен състав от инженерните формирования в операция „Съвместни усилия” за подобряване на пътната инфраструктура в района на българо-турската граница.

От 20 до 23 май 2013 г. по време на батальонното тактическо учение „Тракийски страж - 2013” беше сертифицирана втората батальонна бойна група. В учението участваха около 800 военнослужещи от българска страна, механизиран взвод от Сухопътните войски на САЩ в Европа и около 200 единици бойна и спомагателна техника.

От 5 до 7 ноември 2013 г. на учебен полигон „Ново село” се проведе батальонно тактическото учение „Мирен страж”, на което беше сертифицирана и третата батальонна бойна група.

Основните проблеми, посочени в доклада, при подготовката и изпълнението на задачите и мисиите от формированията на Сухопътни войски се дължат на влошеното състояние на въоръжението и техниката и недостатъчното финансиране. Налице е съществен дисбаланс между препоръчителните и реалните нива на направленията на разходите в бюджета на Сухопътни войски.

Отчита се, че ниските нива на капиталовите разходи и разходите за текуща издръжка водят до натрупване на проблеми в логистичното осигуряване, които в определена степен влияят на оперативните способности. Липсата на акумулаторни батерии, гуми, резервни части, възли и агрегати, консумативи, запасни инструменти и принадлежности за въоръжението и бойните машини създават проблеми при експлоатацията и неритмичност в обслужването и ремонта. Трудности има и при осигуряването на необходимата екипировка и средства за индивидуална защита на личния състав.

Докладът констатира, че участието на военнослужещи от Сухопътните войски в международни учения се затвърди като изключително положителна практика. То е солидна база за повишаване на уменията им при работа в многонационална среда и за усвояване на нови, модерни техники, тактики и процедури. Военнослужещи от Сухопътните войски, съвместно със свои колеги от 16 държави, са участвали на територията на България, Германия, Украйна, Румъния, Македония, Сърбия, Италия и Полша в 11 съвместни подготовки и многонационални учения. През 2013 г. преподготовка в тренировъчните центрове на Силите на САЩ в Хохенфелс и Графенвьор, Германия преминаха 1229 военнослужещи. Като цяло, докладът посочва, че предизвикателствата пред Сухопътни войски през 2013 г. са били свързани с намаления бюджет и непроменения обем на изпълняваните задачи; продължаване на модернизацията; формиране, осигуряване и подготовка на батальонните бойни групи.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
На този ден се основава НАТО
04.04.2014, 08:41

На 4 април 1949 г. с подписване на Североатлантическия договор във Вашингтон е основана международната организация за военно сътрудничество НАТО (North Atlantic Treaty Organization, NATO).

Често се лансира теза, че създаването на Алианса е провокирано преди всичко от съветската блокада на Берлин (24 юни 1948 - 12 май 1949 г.), това обаче не е така. НАТО само продължава и утвърждава положеното преди това начало от Запада за глобално разделение на Европа според сферите на влияние на САЩ и СССР.......Прочети още

 
Втори американски разрушител влиза в Черно море
04.04.2014, 08:34

DDG75Втори US разрушител идва в Черно море. На фона на напрежението заради присъствието на хиляди руски военнослужещи на източната граница на Украйна Пентагонът изпраща нов боен кораб близо до България. Освен това на румънския бряг ще бъдат разположени още 175 морски пехотинци. Новият кораб ще е първият, който ще навлезе в Черно море, след като ракетоносецът разрушител "Тръкстън" отплава от района на 21 март, заяви говорителят на Пентагона, полк. Стив Уорън. Разрушителят ще пристигне след няколко дни и ще извърши съвместни учения със съюзници на САЩ в региона, добави Уорън, но отказа да уточни какъв тип е плаващата бойна машина.

Според тв канала NBC, който се позовава на двама американски висши военни, обаче става дума за ракетния крайцер "Доналд Кук" (USS Donald Cook, DDG-75), постоянно базиран в Рота, Испания. Американски източници потвърдиха за "Стандарт", че именно това е бойната машина, която ще доплава в Черно море. Източниците на телевизията са посочили, че той ще премине Босфора "следващата седмица или малко по-късно". "Доналд Кук" щял да участва с ВМС на страните в района, включително България, в учения, които щели да бъдат организирани за целта, и щял да посети няколко пристанища.

От военното министерство заявиха, че не знаят за предстоящото посещение нито за планирани учения. Засега никой не посочва кога точно ще пристигне и колко ще остане в района "Доналд Кук". Той е същият клас "Арли Бьорк" като "Тръкстън" и почти пълно негово копие, пише "Стандарт". Размерът му е същият - дължина 154 м и широчина 20,4 м, но водоизместимостта му е 8300 метрични тона, докато на "Тръкстън" е 9648.

Междувременно стана ясно, че международното учение SABER GUARDIAN-2014, което се провежда в база "Ново село", ще има ново издание догодина в Украйна. "Решението бе взето преди повече от година и няма отношение към ситуацията в момента. Това е съвпадение", уточни генерал-майор Ричард Лонго, заместник-командващ сухопътните войски на САЩ в Европа и ко-директор на учението.

http://www.blitz.bg/

 

 
Нова фрегата за военноморските сили на Мянма
03.04.2014, 21:48

На 29 март 2014 година във военноморската корабостроителница в Синмалаик се състоя спускането на вода на третата фрегата национална постройка. Фрегатата е получила наименованието F 14 Sin Phyu Shin - в чест на бирманския крал Синбьюшин, управлявал страната през 1736-1776 г.

Предполага се, че строителството на F 14 Sin Phyu Shin се извършва по китайски проект и китайско техническо съдействие.

Твърди се, че F 14 ще бъде въоръжена с китайски корабни зенитни ракетни комплекси със среден и голям обсег на действие HHQ-9 и противокорабен ракетен комплекс С-602 с ракети с далечина на стрелбата до 280 км. Въвеждането на кораба в строя на ВМС  на Мянма се очаква през 2015 г.

През декември 2013 г в същата корабостроителница бе заложена четвъртата фрегата от този проект с бордови номер F 15.

 
Бразилия получи първите бронетранспортьори Guarani
03.04.2014, 20:15

бронетранспортьор GuaraniСухопътните войски на Бразилия са получили пър-вата партида от 13 нови бронетранспортьора Guarani, съобщава Defense Aerospace. Бронираните машини са влезли в състава на 33-ти мотопехотен батальон в Каскавел, щата Парана. Очаква се до края на годината на бразилските военни да бъдат предадени още 86 нови бронетранспортьора. Guarani ще заменят бронираните машини от семействата Cascavel и Urutu.

По думите на командващият сухопътните войски на Бразилия  генерал Енцо Пе-ри в близките 20 години военните ще получат 2044 бронетранспор-тьора Guarani. От 2013 г. бойците от сухопътните войски преминават обучение и експлоатация на новия тип военна техника. Министерството на отбраната на Бразилия придоби първите 86 бронетранспортьора Guarani през август 2012 г. Сумата по сделката бе 240 милиона бразилски реала (или 106,2 милиона долара).  През декември 2013 г. бразилското военно ведомство увеличи по-ръчката на бронираните Guarani, като дозакупи 26 машини. Цената на сделката бе 72,4 милиона бразилски реала. Бронираните машини ще се доставят във версия бронетранспортьор, а също и в командирска, медицинска, ремонтно-евакуационна, инженерна и учебна версия. Производството на Guarani се осъщестява в предприятията на италианската компания Iveco в бразилския щат Минас-Жерайс.Масата на шестколесната машина е 16,7 тона. Амфибийният бронетранспортьор превозва 11 бойци и развива скорост до 90 километра в час, като изминава около 600 километра.

Бронетранспортьорите Guarani са въоръжени с автоматични оръдия UT-30BR, калибър 30 милиметра.

http://www.duma.bg/

 
Великобритания и Франция съвместно ще разработват ракети
03.04.2014, 20:10

ракета FASGWПравителствата на Великобритания и Франция са подписали договор за съвместна разработка на нови ракети от клас «въздух-повърхност» за вертолети, съобщава Defense News. Договорът е бил сключен в рамките на меморандума за военно-техническо сътрудничество, подписан от Париж и Лондон през 2010 г.

В рамките на тази договореност страните ще създадат две версии на новите ракети - тежка FASGW(H) и лека FASGW(L). За разработването на авиационните ракети е планирано да се похарчат общо 500 милиона лири стерлинги (831,2 милиона долара), от които Великобритания ще предостави около 280 милиона лири. Технически подробности относно новата ракета не се уточняват.

На въоръжение във Великобритания ракетите ще се използват от ВМС. В разработката на боеприпаса ще вземе участие компанията Thales. Министерството на отбраната на Великобритания през годината ще сключи също с италианската компаниея AgustaWestland договор за интегриране на ракетите от типа FASGW в номенклатурата на въоръженията на вертолета AW159 Wildcat. Министерството на отбраната на Франция, въпреки че участва в проекта, обяви, че ВМС на страната не изпитват потребност от ракети от типа FASGW, най-малко до 2020 г.

http://www.duma.bg/

 
През 2015 г. десантчиците ще получат БМД-4М
03.04.2014, 20:05

БМД-4МВъздушно-десантните войски (ВДВ) на Русия ще започнат превъоръжаване с новите бойни машини за десант БМД-4М през 2015 г. Това, както съобщава РИА „Новости”, е заявил командващият ВДВ на Русия Владимир Шаманов.

По думите му, държавните изпитания на машините вече са започнали, като паралелно с БМД-4М преминават също изпитания и новите бронетранспортьори «Ракушка». Сроковете за приемане на БМД-4М на въоръжение постоянно се променят. Първоначално бе планирано тези машини да бъдат приети от ВДВ на Русия през 2013 г., но това не се случи. Впоследствие сроковете бяха пренасочени за тази година. По-рано бе съобщено, че през 2013 г. руските десантчици са получили две нови бойни машини за десант. Освен това през тази година на военните трябва да бъдат предадени десет машини от този вид. Всичките те ще вземат участие във войскови изпитания. Причината за пренасочване на сроковете за доставка на БМД-4М и приемането на машините на въоръжение бе изоставането в сроковете за производство на бойните модули за тях. С производството на тези модули се занимава тулското конструкторско бюро по приборостроене. На свой ред изоставането от графика бе предизвикано и от «разпадането на кооперацията» между предприятията, участващи в в проекта. БМД-4М има  дизелов двигател от 500 к.с. и развива скорост до 70 километра в час (плавайки - до десет километра в час).

Машината е оборудвана с боен модул «Бахча-У» със скорострелно оръдие калибър 100 милиметра, автоматично оръдие калибър 30 милиметра и сдвоена с него картечница калибър 7,62 милиметра. В номенклатурата на въоръженията на БМД-4М също влизат управляеми ракети. През април 2013 г. Шаманов обяви, че ВДВ на Русия имат намерение да поръчат разработката на нова летяща бойна машина за десант, в чиято основа да стои БМД-4М. Предполага се, че новата машина ще може самостоятелно да изминава по въздух разстояние до 50-100 километра и да има сгъваеми криле. Летящата БМД ще може да се побира в товарните отсеци на военнотранспортните самолети Ан-124 «Руслан» и Ил-76. – Още за БМД-4

http://www.duma.bg/

 
Бундесверът на Балканите през март 1996
03.04.2014, 19:58

До март 1996 г. операцията по прехвърлянето на контингента на НАТО в Босна и Херцеговина, беше практически завършена. В района е имало 60 000 войници и офицери, и сред тях не е имало само американци, французи, британци и италианци.

За първи път след Втората световна война на Балканите са се оказали и германци. Бундестагът подкрепи участието на германската армия в международната мироопазваща мисия на НАТО в Босна и Херцеговина още през 1995 година.

Германската армия има чисто помощни функции – полевата болница на Бундесвера се намира на Адриатическото крайбрежие в старинния град Трогир. Пациенти там, за щастие, никога не е имало. Войниците и офицерите от Германия са се занимавали с проверката на сигурността на пътищата, железопътната линия и т.н. По-голямата част от 5-те хиляди германските войници не са били на служба не в Босна, а в Хърватия. Всички те са живели в първокласни хотели, яли са ресторанти, а в събота и неделя са се запознавали с местните забележителности.

Освен заплатата всички категории военнослужещи са получавали различни надбавки: за издръжка на семейството, за дневните учения и командировки, за всеки час служба в неделя и по празници, както и еднократни плащания. Всичко това значително е увеличило надбавките, и често е надвишавало размерите на основната заплата.

Сезонът на Адриатическо море е започнал в края на април. Министерство на отбраната на Германия по това време е подписало договори с местните туристически агенции за отдаване под наем на петзвездни хотели и мотели за своите войници. Имало е предложение от Германия при тях да да дойдат техните съпруги и приятелки, разбира се, за сметка на държавата. Наистина, след това е било решено тези пътувания да платят самите войници. Чакали са, кога слънцето ще започне да пече, за да могат жените и приятелките от Германия да посетят войниците и офицерите и да се разхождат с тях по крайбрежните улици на Сплит, Задар и Шибеник.

Тогава на Адриатическо море на практика не е имало туристи от Германия. Всеки са се страхували, че има война и никой не е искал да рискува. До пролетта на 1996 г. нещата са се променили към по-добро: Оказало се е, че първо това е военен туризъм, а след това и масов. Германците били привлечени от великолепния климат и винаги чистото море на адриатическото крайбрежие на Хърватия. За обновяване на хотелски комплекс германският бизнес е похарчил 150 милиона марки. Това е било изгодно за всички: Хърватия е получила голяма печалба от туризма, а гражданите на Германия са си отпочинали. Тогава е било трудно да се предположи, че по „германския път” на Балканите скоро ще тръгнат французи, англичани, испанци и американци.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Кипърският президент назначи нов министър на отбраната
03.04.2014, 16:23

Кипърският президент Никос Анастасиадис днес назначи университетския преподавател Христофорос Фокаидис за министър на отбраната след кончината на неговия предшественик миналия месец, предаде AFP.

40-годишният Фокаидис е преподавател по политически науки в Кипърския европейски университет и е член на изпълнителното бюро на управляващата дясна партия „Диси”.

Изучавал е икономика и историята на Турция в Кипърския университет, след което е специализирал в университета в Кент.

 
Генерал-майор Нейко Ненов: Международното учение SAIBER GUARDIAN 2014 е голям успех за нас
03.04.2014, 16:12

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов обсъждат хода на учението в американската част на полигон „Ново село”.Международното учение SAIBER GUARDIAN 2014, на което сме домакини, показва, че постигнахме достатъчна степен на съвместимост и можем да действаме заедно за запазване на мира и сигурността в различни райони на света. Това каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов в района на полигон „Ново село”. Той приветства участниците в учението и от името на командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Доналд Кембъл. Преди по-малко от седмица те се срещнаха в района на учението и инспектираха неговата подготовка и провеждане.

За мен е ясно, че SAIBER GUARDIAN 2014, заяви генералът, е голям успех, включително и за всяка отделна участваща нация. Той изрази уважение към всички представители на различните Въоръжени сили за подготовката и активното включване в изпълнение на целите и задачите на учението. Генерал-майор Ненов не скри благодарността си към Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и конкретно на генерал-лейтенант Кембъл за изключителната поддръжка в различните фази на учението.......Прочети още

 
Сътрудничеството между НАТО и Русия не е нужно само на Русия
03.04.2014, 15:32

НАТО иска да продължи да си сътрудничи с Русия по Афганистан, но ще замрази за три месеца всички останали видове „практическо военно и гражданско” взаимодействие с Москва, обявиха в Брюксел на срещата на външните министри на 28 страни от НАТО. Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич заяви, че никой няма да спечели от това.

Успехът на Олимпийските игри в Сочи, предотвратяването на военните действия в Сирия, развитието на въпроса с иранската ядрена програма, създаването на Евразийския икономически съюз - тези геополитически успехи на Русия, както изглежда, се възприемат от западните политици като лична обида. Активната фаза на конфронтацията с Москва започна след като тя си върна своята историческа територия - Крим. Но една от истинските причини са финансовите проблеми на съюза, смята анализаторът Андрей Кортунов:

   - Повечето от участниците не изпълняват задълженията, които са поели за отделяне на най-малко 2% от БВП за отбрана. Освен това, Алиансът е в известна степен деморализиран, тъй като последните години показаха неефективността на НАТО в Афганистан, а в Либия операцията не е била толкова успешна, както беше планирано. Освен това, там се създава паника за това, че Русия, едва ли не утре, ще нахлуе в балтийските страни, и затова трябва спешно да се укрепи сигурността.

На срещата на НАТО в Брюксел, бе решено да се повиши нивото на защита на самите страни от Алианса, както и военна мощ на Украйна. Пентагонът обмисля изпращането на поредния военен кораб в Черно море. Той поиска от Румъния разрешение да увеличи броя на своите военнослужещи и самолети в една от нейните бази. Удвоен бе броят на бойните изтребители в балтийските страни.

Изострянето на напрежението и апокалиптичните очаквания, свързани с Русия не са нищо повече от параван, за да се запази контрола на Алианса над цели региони. Междувременно, партньорството на НАТО с Москва във връзка с глобалната терористична заплаха, ръста на екстремизма и религиозния радикализъм в Северна Африка и Близкия изток, и накрая, по въпроса за Афганистан, се превръща в гаранция за глобалната сигурност. Мнение на политолога Владимир Щол:

   - Сътрудничеството на Русия с НАТО винаги е било важен приоритет от гледна точка на укрепването на европейската и международната сигурност. Но Русия сега не е страната от началото на 90-те години. Очевидно е, че ръководството на НАТО не може да се разбере, че геополитическата ситуация в света се променя, при това не в посока на разширяването на възможностите на Алианса и американците, а към поява на нови центрове на сила, и че един от тях, заедно с Китай, е Русия.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
МиГ-29 са в готовност, но Москва не гази небето ни
03.04.2014, 13:37

МиГ-29Българското външно министерство не е отправяло протестна нота до руското посолство, че руски разузнавателни самолети са нарушавали въздушното пространство на страната, научи „Преса“ „Не сме предприемали действия по дипломатически път, защото няма такива факти. При нас няма постъпили сигнали от МО, че са нарушавани въздушните ни граници. Следователно няма и основание да реагираме под някаква форма, ако има такива случаи“, заяви за вестника Ивайло Кашканов, говорител на МВнР 

Такава е позицията на родната ни дипломация, докато върховният главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев твърди точно обратното. Онзи ден той попита патетично: „Кой има интерес да навлиза във въздушното ни пространство и защо го прави през 2014 г., когато всички ние вярваме, че отдавна живеем в мир и разбирателство в нашия регион.“ Вярно, че съветниците по национална сигурност напуснаха „Дондуков 2“ и там има дефицит от такива специалисти. Но пък какво щеше да коства на държавния глава, преди да се изказва неподготвен, просто да вдигне телефона и да попита военния министър Ангел Найденов дали има такива факти, тъй като МО отговаря за охраната на небето ни. И щеше да чуе категорично отрицателния отговор на МО шефа. „Няма нарушаване  на въздушното пространство на страната“, смята министър Найденов. „Не ми е докладвано да има нарушаване на българското въздушно пространство“, отговори вчера пък на въпрос на „Преса“ премиерът Пламен Орешарски.......Прочети още

 
Няма да има парламентарна комисия за оградата на границата
03.04.2014, 13:10
Народните представители не приеха предложението за създаване Временна комисия за осъществяване на контрол по разходването на бюджетни средства и изпълнението на проект за възпрепятстващо съоръжение с дължина от 30 км по линията на държавната граница в зоната за отговорност на ГПУ - Елхово и ГПУ - Болярово при РДГП Елхово (Вносители: Бойко Борисов и група народни представители, 25.2.2014 г.), предава Агенция „Фокус”.
Депутатите гласуваха с 78 гласа „за”, 92 „против” и 4 „въздържали се”. Като нова точка беше включена точка за ЗИД на Изборния кодекс.
 
Разузнаването на ФРГ се шири на 120 000 кв.м
03.04.2014, 12:38
Новата централа на германското външно разузнаване БНД в Берлин струва 1 млрд. евро и се простира на 120 000 кв. метра - площ, равняваща се на 35 футболни игрища, съобщи RT news. 9-етажното здание, което официално отвори врати в понеделник, трябва да приюти 4000 души. Досега те се помещаваха в градчето Пулах, край Мюнхен. В новата сграда засега са се преместили едва 174 души.

Новата сграда, която е в непосредствена близост до канцлерството и до парламента, разполага с най-съвременни технологии за сигурност и защита. Зданието има собствени електрически мощности, които могат да осигурят ток за 100 000 жилища. В случай на прекъсване на елзахранването БНД може да има ток две седмици.
 
Четири жертви при нова стрелба в американска военна база
03.04.2014, 09:45

Четирима души загинаха, a 16 бяха ранени при стрелба в американската военна база "Форт Хууд" в Тексас. Един от загиналите е стрелецът, който се е самоубил.

Стрелецът, 34-годишният Иван Лопез, е служил четири месеца в Ирак, откъдето се е завърнал с диагноза посттравматично стресово разстройство.

В извънредно изявление от Чикаго малко след трагедията, американският президент Барак Обама отправи послание за съпричастност към цялата общност на Тексас и обърна внимание на  самопожертвованията на войниците, които са във "Форт Хууд".

Той отбеляза, че някои от тях са били на не една мисия в Ирак и Афганистан.

”Съкрушени сме, че нещо подобно се случва за пореден път”, каза Обама, цитиран от БНР.

В отделна среща с журналисти в Хавай секретарят по отбраната Чък Хейгъл определи престрелката като ужасна трагедия.

През 2009-та година "Форт Хууд"  беше мястото на най-голямата престрелка във военна база в САЩ. Тогава американският майор Нидал Малик Хасан уби 13 и рани над 30 с мотива, че провежда джихад. След престрелката американските военни затегнаха контрола на сигурността в базите в цялата страна и дадоха ход на нови мерки, които да предотвратят подобни трагедии.

Септември миналата година бивш служител на военноморския флот откри огън във военноморска база във Вашингтон, като при инцидентът загинаха 13 души, включително и стрелецът.

 
Военни поръчки от Русия - неочаквано наследство за Минск
03.04.2014, 09:18

Путин и Лукашенко на военен полигон. Снимка: официален сайт“Във всяка ситуация ще бъдем с Русия”, заяви вчера беларуският лидер, разговарял в Минск със зам.-председателя на руското правителство Дмитрий Рогозин, оглавяващ военнопромишлената комисия към кабинета в Москва. Александър Лукашенко впрочем намекна, че не одобрява действията на най-близката си съюзничка в Крим, предизвикали сериозен отзвук в цял свят.

“Американците примерно смазаха с бомби Ирак и след тази бомбардировка всички разбираха, че това не е правилно, не е справедливо, но категорично взеха страната на съюзниците”, припомни беларуският президент и заяви, че по същата причина подкрепя Русия. “Защо трябва да сме на друга позиция, щом имаме за съюзник Русия, и то за единствен съюзник, това е то цялата логика”, поясни той.

Още повече че този курс обещава изгоди и за самата Беларус, чиито предприятия от военнопромишления комплекс (ВПК) може просто да фалират без руски поръчки. “Модернизираме своя ВПК (…) и разбираме, че ако сме тясно свързани с руския ВПК, с руските предприятия, ще проведем модернизацията по-ефективно”, каза по този повод Лукашенко.

Дмитрий Рогозин също не скри, че скъсването на много военни договори с украински предприятия увеличава шансовете на Беларус за поръчки от Русия. “Крайно досадно е днес, че направеното досега с украински партньори се реже от украинската страна по принципа “нека ми измръзнат ушите напук на баба”, сподели той.

Съжаления заради очакваното спиране на сътрудничеството с Украйна във военната сфера изрази вчера и Григорий Рапота, държавен секретар на Съюзната държава между Беларус и Русия. “Беларус безспорно ще е първата, с която ще се консултираме по въпроса”, каза той, запитан дали е възможно Москва да смени украинските си партньори с беларуски.

Наистина експерти от Минск тутакси се усъмниха, че Беларус има капацитет да замени Украйна. “Украинска следа” личи в над 50 на сто от междуконтиненталните балистични ракети с наземно базиране, а те са средство за доставка на две трети от общия брой бойни глави”, забелязва политическият наблюдател Роман Яковлевски. “Беларуската отбранителна промишленост няма как да компенсира на Русия щетите от скъсването с Украйна в тази сфера”, убеден е той. Нещо повече, според Яковлевски ще пострадат и някои беларуски предприятия, останали съставна част от бившия съветски ВПК.

Още в дните преди срещата на беларуския президент с Дмитрий Рогозин експерти напомняха, че отдавна се преговаря за създаване на съвместни предприятия с участието на беларуски фирми като “Интеграл”, “Пеленг”, Минския завод за колесни влекачи и МАЗ.

Страните все не успяват да се разбират за цената и условията за сливане. Според специалисти промените в геополитическата ситуация може да се отразят и на тези спогодби. Русия губи съюзници и Беларус става все по-ценна за нея, тъй че нищо чудно Москва да приеме най-подир условията на Лукашенко.

Коментатори посочват и ред фактори, обуздаващи “апетита” на Лукашенко. Беларуската икономика също е в твърде тежко състояние и не ще изтрае дълго без финансова подкрепа отвън. Все по-ускорено е темпото на плавната девалвация в страната (надхвърлила вчера само за ден резултата от трите предходни месеца), намалява притокът на валута (с 8 на сто за два месеца), растат цените (инфлацията от 1 януари насам е 3,6 на сто), работниците вземат забавени, орязани заплати.

Положението в беларуската икономика ще зависи от външната финансова подкрепа и занапред, констатират в доклад експерти на австрийската “Райфайзенбанк интернешънъл”, която държи активи в Беларус.

БТА

 

Путин зачисли Крим и Севастопол към Южния военен окръг

03.04.2014, 09:05

Владимир ПутинС указ на президента Владимир Путин, присъединената териториите на Република Крим и град Севастопол официално бяха включени в състава на Южния военен окръг на Руската федерация, съобщи в четвъртък РИА-Новости.

Южният военен окръг, обособен с друг указ на Путин от 20 септември 2010 г., включва регионите на Северен Кавказ и Южна Русия. Към военно-административната единица е зачислен и Черноморският флот на страната.

Припомняме, че на 16 март в Автономна република Крим се проведе референдум за присъединяване към Русия, на който 96,77% от жителите подкрепиха инициативата. Въпреки неодобрението на международната общност, на 17 март Кремъл призна новата държава и я „прибра под крилото си".

 
Международна конференция „Бъдещето на НАТО”, посветена на 10-годишнината от членството на България в Алианса ще се проведе в София
03.04.2014, 08:52

Международна конференция „Бъдещето на НАТО”, посветена на 10-годишнината от членството на България в Алианса, ще се проведе в Централния военен клуб в София, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Организатори на форума са Дипломатическият институт към Министъра на външните работи, Военната академия „Г. С. Раковски” и Атлантическият клуб в България. Конференцията се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев със специалната подкрепа на НАТО и Министерския съвет на Република България. Събитието е част от Националния план от инициативи, с които страната ни ще отбележи през 2014 г. 10-та годишнина от присъединяването към Организацията на Северноатлантическия договор.

Форумът ще бъде открит на 3 април в 09.30 часа с приветствия от президента на Република България Росен Плевнелиев, Тери Стаматопулос, помощник-генерален секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката на сигурност, Симеон Сакскобургготски, министър-председател на Република България (2001-2005 г.), министърът на отбраната Ангел Найденов, министърът на външните работи Кристиан Вигенин и Марси Рийс, посланик на САЩ у нас.

В рамките на двудневния форум изтъкнати български и чуждестранни лектори ще дискутират постиженията по време на членството ни в НАТО и ще очертаят перспективите за развитие на Алианса. Отделните панели на конференцията са посветени на различни актуални теми като политиката на отворени врати на НАТО, трансатлантическата връзка, Афганистан, изграждането на капацитет и българския принос, бъдещето на патньорствата на Алианса, модернизацията и трансформацията на Въоръжените сили на Република България, изграждането на отбранителни способности, отражението на българското членство върху отбранителната политика.

Сред закриването на конференцията на 4 април на площад „Княз Александър I Батенберг” Представителният ансамбъл на Въоръжените сили ще изнесе концерт от 18:30 часа, а Националната гвардейска част ще представи церемония-спектакъл „Искри” от 20:00 часа. Тържествената програма, посветена на 10-та годишнина от присъединяването на Република България към НАТО, е организирана съвместно с Държавният културен институт към Министъра на външните работи.

http://www.focus-news.net/

 
Инспекторатът на МО констатира проблеми при обществените поръчки
03.04.2014, 08:47

При проверката в дирекция „Инвестиции в отбраната” бяха констатирани редица нарушения при подготовката на документацията и провеждането на процедурите по договорите за обществени поръчки. Това се посочва в отчетния доклад на Инспектората на МО за миналата година. Създадената организация за контрол на сключените договори от различни структури от МО е неефективна и не осигурява адекватна защита на интересите на Министерство на отбраната

В Централното военно окръжие корупционните риск е „нисък”, а във Военно-географската служба – „среден”. Недостигат акумулаторни батерии, гуми, резервни части и агрегати, което увеличава риска от пътнотранспортни произшествия.

При извършената проверка в Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ през месец април се констатираха случаи на проява на тенденциозност и субективизъм при освобождаването на служители, както и на формално прилагане на Закона за държавния служител, при назначаването на държавни служители.

През отчетният период от направените проверки се констатираха проблемни въпроси свързани с освобождаването, назначаването и кариерното развитие на военнослужещите...........Прочети още

 
Западни експерти посочиха защо ЦРУ и САЩ се провалиха в Крим
03.04.2014, 08:35

Доналд РъмсфелдКак стана така, че американското разузнаване с астрономически бюджет от над 50 милиарда долара годишно проспа Крим? И за този неочакван развой на събитията се оказаха неподготвени и в Белия дом и на Капитолийския хълм? Тези въпроси си задават сега във Вашингтон и умуват дали да не започнат разследване срещу шефовете на ЦРУ и Пентагона. „Всичко, което стана е коренно различно от очакванията на американците. И сега те, както обикновено в подобни ситуации, обвиняват за всичко Русия”, коментира експертът по международно право Александър Меркурис.

Много по рязък е бившият министър на отбраната Доналд Ръмсфелд. След като научил, че Афганистан подкрепя позицията на Русия за Крим бившия шеф на Пентагона се възмутил, че дори дресирано куче на мястото на администрацията на Обама би се справило по-добре с Кабул. Когато журналистите го питат не е ли много рязка критиката му, той отбелязва, че „дори и недресирана маймуна” би решила проблема не по-зле. Както и, че разузнаването напълно се е провалило в прогнозите си за развитието на ситуацията в Украйна и в Крим...........Прочети още

 

 
Аварийно кацане по корем на руски Су-27
02.04.2014, 21:54

При нощни полети на 1 срещу 2 април изтребител Су-27СМ2 с р.н. 07 син (с.н. 2736911027) е извършил аварийно кацане по корем. Самолетът е с малко повреди, предимно в носовата част.

Летецът е изпълнявал планов полет по южното крайбрежие от град Артем до село Хасан и обратно. По предварителни данни колесникът не е могъл да се пусне и пилотът взема решение да приземи изтребителя, вместо да се катапултира.

Изтребителят Су-27СМ2 е от състава на 22 гвардейски изтребителен авиополк, охраняващ Владивосток и базите на Тихоокеанския флот.

Полетите със Су-27 са прекратени до установяване на причините за инцидента.

http://www.pan.bg/

 
ВМС на Бангладеш получиха две китайски фрегати
02.04.2014, 21:27

На 1 март 2014 година в град Читагонг в състава на ВМС на Бангладеш бяха официално включени фрегатите F 15 Abu Bakar и F 17 Ali Haider – бивши китайски Huangshi (бордови номер "535") и Wuhu (бордови номвр "536") проект 053H2 (клас Jianghu III). Двата кораба са от голямото семейство китайски фрегати проект 053, които вече се извеждат от състава на ВМС на НОАК. Двете фрегати са влезли в състава на китайския флот през 1986-1987 г. и изведени от там на 27 април 2013 година, след което те са били закупени от Бангладеш. Корабите са пристигнали от КНР в Читагонг на 9 януари 2014 г.

През 1989 г. ВМС на Бангладеш вече получиха от състава на ВМС на НОАК близката по тип фрегата Xiangtan (бордови номер "556") проект 053H1 (Jianghu II), станала бангладешка F 18 Osman. Двете новополучени бивши китайски фрегати проект 053Н2 замениха в състава на бангладешкия флот носещите същите имена и бордови номера фрегати F 15 Abu Bakar и F 17 Ali Haider – бивши британски фрегати Lynx и Jaguar тип 41 (Leopard) построени в средата на 1950-те години, експлоатирани от ВМС на Бангладеш съответно от 1982 и 1978 г. Церемонията по официалното извеждане от състава на двете бангладешки фрегати тип 41 се състоя в Читагонг на 22 януари 2014 г.

През 2012 година двете изведени от състава на ВМС на НОАК фрегати проект 053Н1 Anshun (бордови номер "554") и Jishou (бордови номер "557") бяха предадени на Мянма.

 
Полша реши да остави на въоръжение Су-22
02.04.2014, 16:30

Su-22МО на Полша прие решение да остави още 10 години на въоръжение във ВВС изтребител-бомбардировачите Су-22, съобщават от пресслужбата на военното ведомство.

От министерството отбелязват, че „избраният вариант е най-целесъобразен от гледна точка на обучението на пилотите и финансите. Ще бъдат извършени технически проверки и модернизация, както и удължаване ресурса за следващите десет години на 18 самолета – 12 едноместни Су-22М4 и 6 двуместни Су-22М3К’, поясняват от МО.

"Удължаване на техническия ресурс на 18 Су-22 ще позволи обучението на няколко десетки пилоти, които в перспектива ще попълнят други бойни ескадрили.

Самолетите ще позволят също така да се поддържа обучението на насочвачите от специалните войски и на войските от ПВО, освобождавайки от тази задача Ф-16", добавят от министерството. - Още за Су-22

***********************************

Бел.ред. След като преди години се лишихме от нашите Су-22, то тези оценки на полското МО важат в пълна степен и за останалите на въоръжение български Су-25. До вземането на решение за придобиване на нов изтребител и неговото усвояване, обучението на пилоти и изпълнение на редица задачи, поставени пред българските ВВС, може да се повери на Су-25. Така ще се спести ценен ресурс на изтребителите МиГ-29 и МиГ-21 (особено на фона на зачестилите излитания по бойно дежурство) и ще осигури подготовката и съхранението на летателен и ИТС.

http://www.pan.bg/

 
ВМФ на Русия прие на въоръжение ракетен комплекс с МБР "Лайнер"
02.04.2014, 13:43

ВМФ на Русия прие на въоръжение ракетен комплекс с междуконтинентална балистична ракета (МБР) с морско базиране "Лайнер" Р-29РМУ2.1, съобщава Интерфакс-АВН.

„В началото на година ракетния комплекс с МБР „Лайнер” е приет на въоръжение. С по 16 такива МБР ще бъдат въоръжени атомните подводници със стратегическо назначение проект 667БДРМ" "Делфин", – уточнява агенцията.

Според данни от СМИ, ракетата "Лайнер" се различава от своя предшественик МБР "Синева" по това, че може да има няколко варианта на бойната си част. Ако "Синева" можеше да носи само до четири бойни блока, то "Лайнер" може да носи или десет бойни блока с малка мощност със средства за противодействие на противниковата ПРО, или осем бойни блока от съшия клас, но с допълнителни възможности за преодоляване на ПРО, или пък четири бойни блока със средна мощност със средства за противодействие на ПРО.

Дължината на ракетата е 15 метра, диаметърът е 1,9 метра, стартовата маса е над 40 тона. Могат да се произвеждат залпови или единични пускове от дълбочина до 55 метра и скорост на носителя до 7 възла.

Успешни изпитателни пускове с МБР "Лайнер" са били извършени на 20 май 2011 година (от борда на К-84 „Екатеринбург”) и 29 септември 2011 г. (К-114 „Тула”). Предвижда се подводните ракетоносци от проект 667БДРМ с новите МБР да бъдат в експлоатация до 2030 година. – Още за МБР "Лайнер"

 
Китай изведе в космоса спътникът 'Шицзянь-11-06'
02.04.2014, 13:16

На 31 март 2014, в 5:58 от космодрума Цзюцюань ( Северозападен Китай ) с помощта на РН 'Чанчжен-2В' , успешно е изведен в космоса спътникът 'Шицзянь-11-06', който успешно е достигнал планираната орбита.

КА 'Шицзянь-11-06' е разработен от компанията за изработване на спътници от серията 'Дунфанхун' (Зяря на Изтока ) към Китайското обединение за космически технологии, и е предназначен за изследване на космическото пространство и провеждане на научни експерименти.

Проведеният старт на РН от серията 'Чанчжен' е 189 по ред. – Още космос

http://www.spacenewsbg.com/

 
61-ва бригада бе посетена от Робърт Кайл
02.04.2014, 12:18

На 01.04.2014 г., 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бе посетена от г-н Робърт Кайл – служител по сигурността в НАТО. Той бе съпровождан от председателя на държавната комисия по защита на класифицираната информация – г-н Борис Димитров, представители на ДАНС, членове на ДКСИ и полковник Димитър Димов – служител по сигурност на информацията в Командването Сухопътните войски.

Целта на посещението бе провеждане на инспекция на системата за обмен на класифицирана информация на НАТО и регистратура НАТО.

Пред инспекцията командирът на 61 мбр – бригаден генерал Димитър Шивиков изнесе кратък брифинг за състоянието на бригадата по отношение защита на класифицираната информация. В края на инспекцията г-н Кайл изрази своето задоволство от изградените мерки за сигурност на информацията и изказа своята благодарност за доброто посрещане и отзивчивост.

http://landforce.mod.bg/

 
Представихме се отлично на зимната надпревара в Германия
02.04.2014, 12:13

Българският отбор и полковник Кун - организатор на състезанието, със знамето на СОСЗРОтбор на СОСЗР взе участие за трета поредна година в  международните ски състезания IDSM 2014. Международната зимна надпревара  бе организирана от Десета танкова дивизия на Бундесвера. Тя се проведе от 10 до 14 март в Бад Райхенал, Германия. 

В състезанието участваха отбори от 12 държави, от немските военни поделения, военни училища и академии, структури на Министерството на вътрешните работи, полицията, противопожарната и специалните служби.

Ръководител на отбора беше старши лейтенант от запаса Владимир Томов, председател на клуб „Международни и бизнес връзки” към ЦС на СОСЗР. От българска страна в турнира се включиха редник от запаса Любомир Ненов, председател на Младежки клуб „Васил Левски” към ЦС на СОСЗР и студент във факултет „Национална сигурност и отбрана” на Военна академия „Г.С.Раковски” и редник запаса Емил Чернев.

Редник от запаса Любомир Ненов завоюва бронзов медал в дисциплината слалом, който му беше връчен от командира на 23-а планинска бригада бригаден генерал Михаел Матц.

Старши лейтенант от запаса Владимир Томов се срещна представители на организации, участващи в състезанието,  включително и с бригаден генерал Боян Пограич, генерален секретар на Международната федерация на планинските войски, който изрази желание да посети СОСЗР в България.

http://www.otbrana.com/

 
На този ден през 1982 г. започва аржентино-британската война за Фолклeндските острови
02.04.2014, 10:04

На 2 април 1982 г. започва Фолклендската война, известна още като Фолклендска криза - фактическо състояние на необявена война между Аржентина и Великобритания във връзка със спора им за Фолклендските острови (наричани от Аржентина Малвински острови) и Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови.

Корените на конфликта се намират в споровете за собственост на отделна група от около 200 острова в южната част на Атлантическия океан на около 480 км източно от южния край на Южна Америка. За първи път те са открити и отбелязани на картата от холандски мореплаватели през 1600 г.

През 1690 г. капитан Джеймс Стронг нарича тесния пролив между двата основни острова на името на британския министър на адмиралтейството виконт Фолкланд.

Първият заселник на Фолклендските острови обаче е французинът Бугенвил, установил се там през 1764 г. Той дори построява форт, пристанището Луис на Източния остров......Прочети още

 
Март 2014 г. е първият месец от 7 г. насам без убити US военни в Афганистан
02.04.2014, 09:55

Март 2014 година е първият месец от седем години насам без убити американски военни в Афганистан, отбелязва USA Today, позовавайки се на военното министерство на страната.

Последният такъв месец бе януари 2007 година. Преди това единственият такъв месец след началото на операцията през октомври 2001 година бе през юли 2002 година, според DoD's online database.

Общо 2 309 американски военнослужещи са загинали и 19 700 са ранени в Афганистан.

Месецът с най-много загинали американски войници е август 2011 година - 71 души.

Инцидентите с американски войници намаляха, след като военното присъствие на САЩ бе редуцирано. Войниците вече предимно тренират афганистанските войници.

В момента има 33 хиляди американски войници в Афганистан от близо 100 хиляди през 2011 година.

До момента през 2014 година са убити 14 американци в Афганистан. Миналата година загинаха 132, което е спад от 313 през 2012 година и 415 през 2011 година. – Още за Афганистан

http://news.ibox.bg/

 
18 г. “Хеклер и Кох” разработва пушката на бъдещето
02.04.2014, 09:48

Heckler-KochКомплексът от щурмова пушка и гранатомет XM-29 на немската фирма Heckler-Koch е най-сериозният претендент за индивидуално оръжие на войника на XXI век.

Уникалната щурмова пушка се разработва и изпитва в рамките на програмата OICW (Objective Individual Combat Weapon). Нейната цел е рязко повишаване на бойната ефективност на пехотинеца в условията на масово използване на средства за балистична защита и маскировка на бойното поле......Прочети още

 
Япония се готви да отмени забраната върху износа на оръжие
02.04.2014, 09:37

Япония се готви да отмени съществуващата дълго време забраната за износ на свое оръжие в чужбина. Тази стъпка може сериозно да повлияе на сегашната система на сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион, а също и да доведе до нарастване на конкуренцията между Токио и Пекин в борбата за пазарите на оръжие.

Япония, въпреки действащите дълги години ограничения върху износа на оръжие и военното строителство, има много мощна отбранителна промишленост. Страната е в състояние да произвежда самостоятелно почти целия спектър от оръжия за сухопътните войски, включително бронетанкова техника, артилерия и тактическо ракетно оръжие, разнообразни средства за противовъздушна отбрана, бойни самолети, подводници, кораби и оръжие за тях. Японската индустрия по своите възможности е сравнима или дори превъзхожда отбранителната промишленост на такива големи износители на оръжие като Франция и Великобритания.

В същото време, поради високата цена на труда и ресурсите, както и заради малките обеми на производство, японските оръжия са изключително скъпи. Например, японският танк „тип 10” струва повече от 11 милиона долара, почти два пъти по- скъпо от германския „Leopard 2А6”. Предвид липсата на опит на японците в износа на оръжие, не трябва да се очаква бърз успех на японското оръжие на световните пазари. В същото време, Япония ще има нови възможности за участие в многостранните проекти за разработване на нови видове оръжия, продавани от западните страни. С мощната си промишленост, Япония може да стане доставчик на ключови системи, в частност на електроника и двигатели, както и някои видове материали за чужди оръжейни системи.

Освен това, новите правила ще позволят на Япония да доставя оръжие като помощ. В този случай, високата цена на японското оръжие няма да има голямо значение. Япония може да започне да предава на потенциалните си партньори в Азия, като например Филипините, оръжие и техника от собствените си резерви.

Като доставчик на компоненти Япония може да се включи активно в модернизацията на армията на Индия. Това ще отговаря на японските цели за сдържане на Китай. Токио вече предприе първите стъпки за активизиране на военно-техническото сътрудничество с Делхи - през януари японската компания „Син Мейва” подписа споразумение с индийското правителство за съвместна работа по проекта за хидроплан.

Износът на оръжия и отбранителни технологии може да стане нов ефективен инструмент за японската външна политика и да улесни процеса на формиране на системи от противоположни един на друг съюзи в Азия. Можем да предположим, че Китай, от своя страна, ще активизира военната помощ на развиващите се страни, за да намали привлекателността на японските предложения.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
САЩ искат да увеличат войниците в румънска авиобаза близо до Украйна
02.04.2014, 09:30

Траян Бъсеску Румънският президент Траян Бъсеску е одобрил искането на САЩ за разполагане във военната база "Михаил Когълничану" в окръг Констанца, на Черно море, на 600 войници от военноморските сили, както и на определен брой военни самолети въз основа на споразумението между Румъния и САЩ за дейността на американските сили, разположени на територията на Румъния, съобщи Аджерпрес.

"Посолството на САЩ в Букурещ поиска подкрепа от румънските власти за разширяване на настоящите операции в Административния център на летище "Михаил Когълничану". Молбата на посолството се отнася до разполагане елементи на поделение на морската пехота, наречено "Special Purpose Marine Air-Ground Task Force Crisis Response", с до 600 военни, както и определен брой военни самолети, необходими за изпълнението на специфични мисии", се посочва в писмо на Бъсеску, изпратено до ръководствата на двете камари на парламента.

В документа се уточнява, че с разполагането на посочените сили общият брой на американски военнослужещи в базата "Михаил Когълничану" ще достигне максимум 1600 души.

Съгласно румънското законодателство създаването на територията на Румъния на чуждестранни военни бази или военни представителства на международни организации се извършва с одобрението на парламента, отбелязва Медиафакс.

Американските военни от "Joint Task Force East" се настаниха през лятото на 2010 г. в новата военна база на стойност 50 милиона долара в град Михаил Когълничану, окръг Констанца, която може да приеме до 1600 военни, напомня агенцията.

 
Полша поиска от НАТО да разположи 10 хиляди войници на нейна територия
02.04.2014, 09:18

Варшава поиска НАТО да разположи 10 хиляди войници на територията на Полша, пише британският в. The Daily Telegraph. Това е демонстрация на решимостта на Северноатлантическия алианс да защити всички свои страни-членки, след като Русия анексира Крим.

Външните министри на международната организация се срещнаха в Брюксел, за да обсъдят искането за разполагането на войници в Полша и Балтийските държави, като всички те граничат с Русия.

„Полша иска на нейна територия да бъдат разположени постоянни бази на НАТО и военнослужещи от Алианса. В момента навярно изказвам мнението не само на властта, но и на полския народ”, заяви външният министър на европейската държава Радослав Шикорски.

http://www.focus-news.net/

 
80 хиляди лева даде правителството на МО за евроизборите
02.04.2014, 09:10

В бюджета на Министерството на отбраната ще постъпят 80 хиляди лева. Това става ясно от план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. на обща стойност 23, 886 млн.лв., която правителството прие с постановление.

Парите за МО отиват в бюджетна програма „Административно управление и осигуряване“. Също на 80 хиляди бяха определени разходите на министерството при изборите за президент, визепрезидент, общински съветници и кметове през 2011 г. 40 хиляди лева отпусна на МО правителството на Бойко Борисов за изборите за парламент през миналата година.

За МВР са отделени 3 млн.лв. С тях, според документа, ще се увеличат разходите по политиката в областта на защита на националната сигурност, противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, сигурност на границите, пожарна безопасност и защита на населението. В бюджетна програма „Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция, миграция, граничен контрол и охрана на държавната граница“ отиват 2,844 млн. лв., а бюджетна програма „Пожарна безопасност и защита на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации“ – 156 хил. лв.

В бюджета на ЦИК ще постъпят 5,7 млн.лв., като 1 милион от тях са за възнаграждения на членовете на комиисята до края на годината. 12, 951 млн.лв. ще бъдат изразходвани от Министерския съвет за организационно-технически мероприятия, включително 7, 971 млн.лв. за възнаграждения на членове на районни и секционни избирателни комисии.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Днес е официалното откриване на „VIKING 14”
02.04.2014, 09:07

Започна международното компютърно-подпомагано учение „VIKING 14” , което се провежда във ВА „Г. С. Раковски” в периода 31 март-10 април 2014 г., съобщават от академията. Разпределеното компютърно подпомагано командно-щабно учение (КЩУ) „VIKING 14” се планира, провежда и оценява от въоръжените сили на Кралство Швеция, съвместно с Академия „Фолке Бернадот“, в духа на инициативата „Партньорство за мир“.

„VIKING 14” е седмо поред от серията мащабни многофункционални гражданско-военни учения, организирани през последните 13 години. В него освен Швеция и България, участват Ирландия, Сърбия и Грузия. Като стратегически партньор участват и САЩ.

Учението включва планиране и провеждане на обща операция по гарантиране на мира и сигурността в нестабилна среда, базираща се на прилагане всеобхватния подход и акцентираща на сътрудничеството и координацията между всички действащи страни. Операцията е с мандат на ООН, съгласно формулировката на Глава VІІ от Хартата на организацията.

Целта на учението е участниците (граждански, военни и полицейски органи) да бъдат обучени и подготвени за справяне с бъдещите предизвикателства по отношение на операции в отговор на криза и тези, свързани с налагането, опазването и поддържането на мира.

Въоръжените сили на Република България участват в разпределеното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „VIKING 14”, като за целта е развърнато разпределено място за дистанционно провеждане на учението (Distributed Remote Site). във ВА „Г. С. Раковски”, със следните елементи: изнесен център за ръководство на учението (SEC); група за техническа поддръжка на разпределеното място за дистанционно провеждане на учението (Site Technical Support Group); група за управление на информационния поток (Information Management Group); Щаб на многонационална бригада; Учебен регионален офис на ООН (UN Regional Office); Учебен локален офис на щаба на мисията на ООН (UN Country Team Office); офиси на други международни, правителствени и неправителствени организации (IO/NGO/GO).

http://www.otbrana.com/

 

 
Путин ухажва Латинска Америка
01.04.2014, 23:40

Владимир ПутинОще от съветско време Венецуела е верен съюзник на руснаците. И сега, на фона на кримската криза, президентът Николас Мадуро не оставя никакво съмнение, че продължава да подкрепя Русия. Той отправи остри критики по повод санкциите на САЩ и ЕС. "Те искат да обкръжат Русия, за да я отслабят, подтиснат и разрушат", заяви Мадуро в седмичното си радиообръщение миналата сряда (26.03.).

И докато в Каракас руската позиция по отношение на Украйна се натъква на одобрение, то плановете на Русия да разшири военноморското си присъствие в Латинска Америка чрез достъп да пристанищата в региона не будят особено въодушевление. Външният министър на Венецуела Елиас Яуа недвусмислено заяви, че разполагането на чуждестранни военни бази в страната му противоречи на конституцията.

Подобна бе и реакцията на Никарагуа. Главнокомандващият никарагуанската армия Хулио Авилес окачестви руските планове като чиста проба спекулация и заяви, че конституцията на страната разрешава достъпа на чуждестранни войски само в случаи на хуманитарни акции или съвместни военни учения.

Кубинското правителство пък изобщо не реагира на информациите - въпреки че ден след като руското министерство на отбраната обяви плановете си за разширяване на военното си присъствие в Латинска Америка, Северна Африка и Азия, в пристанището на Хавана акостира руски военен кораб...............Прочети още

 

 

 

 

Тапет за месец април (1920x1200)

 
САЩ завършиха изпитанията на един от най-секретните си военни проекти
01.04.2014, 22:16

Безпилотният летателен апарат X-37В успешно се приземи на американска военновъздушна база, след като прекара 470 дни в космоса, предаде Униан, позовавайки се на информация от британското издание Daily Mail.

Орбиталната совалка е една от най-секретните разработки на американската армия. Това е третият й продължителен полет от началото на изпитанията през 2010 година.

X-37B е около една четвърт от размера на совалка на NASA, но летателният му дизайн е същият. Той се захранва със слънчева енергия, тежи 4990 килограма и има малка ниша за полезен товар с размер на спална ниша в камион. Дължината на всеки космически апарат X-37B е 8,8 метра, а широчината 2,1 метра. Той може да функционира в орбита на височина между 117 и 805 километра.

Някои основни данни за космическата програма на X-37B са ясни, но товарът, който космическият самолет носи в орбита остава мистерия. Проектът е започнал като програма на NASA, преди бъде пренасочен към армията. Много хора от различни части на планетата се опитват да проследят местоположението на совалката както по време на настоящата мисия, така и при предишни полети. Според някои от тях целта на мисията е да бъдат проучени възможностите й.

 
Започнаха полетите с МиГ-21бис
01.04.2014, 21:03

МиГ-21бисЗапочнаха изпитателните полети по програмата за възстановяване на изтребителите МиГ-21бис. Днес, 1 април 2014 г., в 3-та авиобаза Граф Игнатиево успешно бяха облетени два от тези изтребители.

Първи бе облетян МиГ-21бис борд 358 (с обновен камуфлаж), който излетя в 10,27 часа и се приземи успешно в 10,57 часа. Пилот е майор Павел Джуров. След него бе облетян борд 114, който излетя в 11,28 часа и кацна в 11,53 часа.Той е пилотиран от майор Тихомир Резашки.

На база на тези изпитателни полети, комисия от ВВС ще одобри удължаването на техническия ресурс на бойните МиГ-21бис, което от своя страна ще позволи започване на регулярни полети. Това вероятно ще стане факт към средата на месец април. Планът предвиждаше бис-овете да полетят в началото на март, но са възникнали логистични трудности, които успешно са преодолени.

На 18 февруари 2014 г. успешно бяха проведени изпитателните полети с МиГ-21УМ (борд 28), което позволи започване на възстановяването на подготовка на летателния състав.

Извършването на удължаване на техническите ресурси на техниката във ВВС стана възможно след промени в Наредба 21 от 2010 г.  на Министерство на отбраната, коитo бяха обнародвани в броя на "Държавен вестник" от 22 ноември 2013 г.

Промените в "Наредба  21 за условията и реда за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства" предвиждат възможност за изготвяне на експертна оценка за възможността за удължаване на техническите ресурси на авиационната техника, като основната отговорност за това се носи от ВВС. Процедурата по възстановяване на летателната годност се изпълнява по новоприетите в края на 2013 г. "Програма и Методика за изпитване за удължаване на назначения и междуремонтен срок на служба на МиГ-21."

С тези изменения бяха преодолени правно-нормативните пречки за удължаването на техническите ресурси на наличната авиационна техника. Изтребителите МиГ-21бис от състава на ВВС на Р България не летят от края на декември 2012 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Нашите се справят зад граница, въпреки тежката обстановка
01.04.2014, 20:32

На снимката: От Кабул докладва полковник Тони Трифонов.Напрежението в Афганистан ескалира. Една от основните причини за това са предстоящите избори за държавен глава на 5 април и евентуалния балотаж след тях. Това подчертаха днес в докладите си от Кабул и Кандахар националният командир на 26-я български контингент полковник Тони Трифонов и неговият заместник подполковник Атанас Георгиев.

Министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али и командващият СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов проведоха днес видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница. Те поздравиха нашите военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница, по повод десетата годишнина от приемането на Република България за пълноправен член на НАТО и изтъкнаха техния значим принос за достойното ни членство.

Другите причини за по-нататъшната ескалация на обстановката са свързани с трансформацията на ИСАФ и подготовката на противостоящите сили за летния боен сезон. В този смисъл степента на заплаха за международните сили се запазва значителна.

Анализът на обстановката в Афганистан е добре известен на политическото ръководство у нас и на висшето военно командване, стана ясно от думите на министъра и началника на отбраната. Вземат се необходимите мерки за изпълнение на задачите и за запазване живота и здравето на българските военнослужещи.

Нестабилна е и обстановката в Босна и Херцеговина. Тя се обуславя от социалните и икономически проблеми, които доведоха и до протести. Там предстоят парламентарни избори, което предполага междуетнически сблъсъци, посочи националният ни командир полковник Иван Отомаров. В момента там имаме 10 военнослужещи в състава на мисията на ЕС „Алтея“, а една рота в България е в готовност за действие при необходимост. Според министъра принос за запазване на крехката стабилност в Босна и Херцеговина имат и българските военнослужещи. До края на август 2012 г., България участваше в операция „Алтея“ със 109 военнослужещи и заемаше трето място по принос сред държавите-членки на ЕС. От началото на септември 2012 г. (РМС 484/14.06.2012), участието на България в операцията е с до 10 военнослужещи в щаба на операцията и рота с Национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи и до 40 единици техника в състава на междинния резерв (IR).

Нашите наблюдатели в мисията на ЕС в Грузия са отлично приети от местното население, съобщи капитан I ранг Йорданов. В същото време той подчерта, че обстановката в страната се влияе от ситуацията в Украйна. Грузинският народ се солидаризира с украинския. Грузия очаква скорошно приемане в ЕС и НАТО. Във връзка с това през юни и юли предстоят срещи на високо равнище.

Десет български военнослужещи в Щаба на КФОР работят активно за изграждането на Косовските сили за сигурност, посочи националният ни командир подполковник Милен Минков.

От Мали докладва националният ни командир и ръководител на медицинския екип д-р Валентин Тилев. Българските военни медици  участват в състава на медицинското осигуряване, което  се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, разположен в Бамако. Мисията на Европейския съюз е за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali).

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
„Борей” се готви да потегли за бойно дежурство
01.04.2014, 16:47

Най-новата атомна подводница „Юрий Долгорукий” проект 955 се готви да излезе в открито море. През януари 2013 година тя беше включена в състава на Военноморските сили на Русия.

Преди подводницата да потегли на бойно дежурство в Световния океан, командването на флота разреши на руски журналисти за първи път да посетят един от най-секретните руски обекти. Стратегическите подводници четвърто поколение от проект „Борей” са въоръжени с балистични ракети „Булава” – в момента най-модерното иновационно оръжие на Русия.

Тактико-техническите характеристики на подводницата са държавна тайна, но е известно, че „Юрий Долгорукий” стана първата руска атомна подводница с хидрореактивен двигател. Той позволява на подводницата не само бързо да набира скорост, но и да запази главното си качество – безшумност.

Основната отличителна черта на подводниците четвърто поколение е отказът от аналогови уреди в полза на дигиталните. Всички стари аналогови уреди са сменени с един мощен бордов компютър. Дигиталните технологии дадоха възможност личният състав да се съкрати с 40%. С целия комплекс сложни задачи на подводницата сега се справят 100 души. Всеки от тях е изкарал специална подготовка.

Военните специалисти смятат, че в условията на днешното развитие на техниката актуалността на подводния флот ще ЕС запази още дълго време. Потенциалът на подводниците проект „Борей” ще им позволи да остават ефикасно оръжие още дълги десетилетия, смята старшият помощник командир на подводницата Сергей Морозов:

   - За развитие на нашите подводници е създадена програма до 2020 година. Но мисля, че те няма да остареят още в течение на 30 години, докато служи самата подводница. Така че минимум до 2050 година те ще бъдат в строя.

Не се знае, кога „Юрий Долгорукий” ще излезе в морето и в кой район на Световния океан ще носи бойно дежурство. Затова пък други нови бойни кораби на Военноморските сили на Русия скоро ще бъдат представени на жителите на редица азиатски страни. Отряд кораби на Тихоокеанския флот на Русия начело с големия противолодъчен кораб „Маршал Шапошников” сега се намира в Източнокитайско море. От 29 март до 3 април руските моряци участват в многонационалните учения за ликвидиране на стихийни бедствия „КОМОДО” край Малайзия. След това отрядът ще се премести в Индийския океан, ще посети пристанища на Шри Ланка и Пакистан.

В края на май и началото на юни в един от районите на Източнокитайско море ще се състоят третите руско-китайски учения „Морско взаимодействие 2014”. През юли руски бойни кораби ще участват в международните контратерористични военноморски учения „Индра 2014” в Японско море. – Още за проект 955

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Руската техника: второто „покоряване” на Латинска Америка
01.04.2014, 16:37

Русия разширява присъствието си на световния оръжеен пазар. В страните на Латинска Америка нараства интересът към руска продукция с военно предназначение, преди всичко към авиационната техника.

Руската авиационна техника стана популярна в Латинска Америка още от времената на СССР. Високата надеждност, относителната простота на експлоатирането и обслужването й осигуриха висок авторитет в течение на десетилетия. През това време в Латинска Америка израсна не едно поколение летци, оценили предимствата на нашата техника. Важен фактор е и ниската цена. Всичко това отваря за Русия нови перспективи на южноамериканския континент, казва експертът Владимир Травкин:

   - Първо, имаме доста добра техника. Второ, тази техника се продава срещу приемливи цени за нашите партньори от Латинска Америка. Освен това ние отдавна присъстваме на местния пазар за авиационна техника. Наши самолети има във Венецуела, в Мексико – хеликоптери, в Перу също има голямо количество руска авиационна техника. В течение на десетилетия са възпитани определен брой летци и специалисти по сервиз на нашата техника, които разбират всички тези предимства.

Сега в Латинска Америка най-популярни са нашите хеликоптери. Що се отнася до самолетите, преди всичко бойни, тук ни предстои борба със сериозни европейски и азиатски конкуренти, казва Владимир Травкин:

   - Нашите хеликоптери са машини с двойно предназначение – военно и цивилно. Те много активно се използват за развитие на икономиката на различни страни – от Перу до Мексико. При самолетите се наблюдава твърда конкуренция със западни държави и Китай. Много ще зависи от умението и квалификацията на външнотърговските ни специалисти.

Разбира се, че Вашингтон няма да подмине нашето сътрудничество с Латинска Америка. За САЩ разширяването на присъствието на Русия на този пазар е много болезнен факт. По легален начин Вашингтон не можа да повлияе върху положението и най-вероятно ще прибягва към своите лобистки структури.

На световния пазар за оръжия конкуренцията е силна. Но Русия има едно сериозно предимство – десетилетия сътрудничество със страни на Латинска Америка. Азия и Африка. Ако Русия активизира старите си връзки, а по някои насоки това става вече днес, нашето влияние в региона само ще се засилва.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия започна мащабни учения на границата с Китай и Монголия
01.04.2014, 16:22

В граничния Забайкалски край започнаха мащабни командно-щабни учения за прехвърляне на войските, съобщи ръководителят на пресслужбата на Източния военен окръг подполковник Александър Гордеев.

В маневрите участват две обединения от Забайкалския край и Бурятия. В тях, според съобщенията, ще бъдат отработени въпросите за прегрупиране и прехвърляне на войските: общо ще бъдат задействани около 250 единици военна и специална техника.

Забайкалският край граничи с Монголия и китайската провинция Вътрешна Монголия

 
Германия ще блокира членството на Черна гора в НАТО, съобщават медии в Подгорица
01.04.2014, 16:10

Германия ще блокира присъединяването на Черна гора към НАТО на предстоящата среща на върха във Великобритания, пише днес черногорският вестник Dan, цитиран от македонската телевизия Сител. Правителството на германския канцлер Ангела Меркел е съобщило, че в този момент не се интересуват от разширяването на Алианса. Говорителят на Меркел Щефан Зейберт заявил, че разширяването на НАТО не е тема на срещата на върха.

„Берлин не вижда в този момент необходимост от по нататъшно разширяване на Алианса към Изток. Това за нас не е в списъка с необходими неща, въпреки настояването на Черна гора, Босна и Херцеговина, Грузия и Македония”, пише Dan.

 
Проектът за нов изтребител тръгва наесен
01.04.2014, 08:56

МиГ-29Министерството на отбраната планира да започне преговорите за доставка на нов вид боен изтребител за армията от есента. До средата на годината МО трябва да внесе предложение до правителството, а ако получи одобрение - и в Народното събрание. Това научи "Сега" от източници от военното ведомство. След събитията в Крим и проблема с поддръжката на МиГ-29 заради спънки от страна на Русия мнението на експертите от ВВС е, че трябва да се тръгне към смяната на вида изтребител. Разчетите на военните са показали, че ако се започне модернизация на МиГ-29, тя ще излезе твърде скъпо и вероятно ще има проблеми с реализацията и.

Все по-често тази теза застъпва и министърът на отбраната Ангел Найденов. "Всичко това, което се случва, включително и тази зависимост, която имат българските ВВС от гледна точка на техническа годност и летателна изправност и съответно ангажимента на руската страна за поддръжка, поставя именно въпроса не просто за ограничаване, а за пресичане на тази зависимост. Част от възможностите са придобиване на нов тип изтребители, а не модернизация, тъй като това ще увеличи зависимостта на българската страна", коментира министърът пред "Труд".

Освен проекта за нов изтребител има голяма вероятност да се предложи и започването на строеж на три нови военни кораба. Аргументите за подобна стъпка са, че сигурността на черноморската ни граница става все по-важна с оглед на случващото се в Украйна. За проекта вече съобщи министър Найденов. Той е предложен от бойния флот и предвижда първият кораб да е готов 36 месеца след старта на проекта.

http://www.segabg.com/

 
НАТО не планира да създава нови бази в Източна Европа
01.04.2014, 00:31

НАТО не възнамерява да разполага нови военни бази в Източна Европа заради кризата в Украйна. Това заяви пожелал анонимност високопоставен дипломатически източник от централата на алианса в навечерието на министерската среща на НАТО на 1 и 2 април.

 “НАТО не възнамерява да създава нови постоянни военни бази в Източна Европа. Още в началото на процеса на разширяване на алианса през 1999 г. взехме такова решение и имаме намерение да го следваме”, каза източникът. Дипломатът подчерта, че алиансът планира да засили временно военното си присъствие в източноевропейските си членки, които сега са обезпокоени за собствената си безопасност в контекста на украинската криза, отбелязва ИТАР-ТАСС.

 
Русия се изтегля от границата с Украйна
01.04.2014, 00:25

Русия изтегля постепенно войските си от границата с Украйна, съобщи вчера говорителят на украинското министерство на отбраната, което се опасяваше от руска инвазия след загубата на Крим, съобщи АФП.

"Руските войски се изтеглят постепенно от границата", обяви говорителят Олексий Дмитравчивски. Експертите смятат, че това е свързано с необходимостта от осигуряване на приемственост. Другата хипотеза е, че изтеглянето има връзка с преговорите между Русия и САЩ в неделя в Париж.

Според информацията числеността на личния състав в най-западните части на федерацията значително е намаляла до 10 000 души спрямо повече от 50 000 преди седмица. След дълго мълчание руската страна официално потвърди, че изтегля един пехотен батальон от пограничния район.

В четвъртък председателят на Съвета за национална сигурност на Украйна обяви, че Москва е разположила 100 000 войници по границата с Украйна. САЩ пък преброиха 20 000 войници и обявиха изтеглянето им като условие за излизане от кризата. Това повтори в неделя в Париж генералният секретар на САЩ Джон Кери в разговора си с руския си колега Сергей Лавров.

От руското министерство на отбраната обаче съобщиха, че утре на брега на Азовско море започват тактически учения на въздушно-десантните войски и на подразделенията за противовъздушна отбрана. Ще бъдат проведени бойни стрелби с използването на зенитни ракетни комплекси.

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че жителите на Крим и Севастопол няма да бъдат призовавани за служба в армията през тази година. Тези, които ще постъпят в руската армия през 2015 г., първоначално в рамките на една година ще служат само в Крим, а след това и на територията на цяла Русия.

http://paper.standartnews.com/

 
Спряха наема за флота
01.04.2014, 99:22

Руската Държавна Дума прие решение за денонсиране на руско-украинските споразумения за Черноморския флот на Русия. За него единодушно гласуваха 443-ма депутати, съобщи ИТАР-ТАСС.

Съответният проектозакон бе внесен в Думата от президента Владимир Путин на 28 март. В него се предлага да се прекрати действието на двете споразумения между Москва и Киев, сключени на 28 март 1997 г. и на 21 април 2010 г. (т.нар. Харковско споразумение). Те уреждаха статута и условията за пребиваване на руския Черноморски флот на територията на Украйна.

Според руската страна вече няма никакви основания действието на тези споразумения да продължава, тъй като територията на Крим и на град Севастопол - основната база на Черноморския флот, "вече са неразделна част от Руската федерация и върху тях се разпростира нейният суверенитет". Представяйки законопроекта в Думата, зам.-външният Григорий Карасин увери, че в същото време Русия е готова да обсъжда с украинското правителство правни и финансови въпроси, които могат да възникнат във връзка с едностранното прекратяване от Русия на договорите за Черноморския флот.

 
НАТО започва учения в Литва
01.04.2014, 00:18

F-15EУчения на военновъздушните сили на НАТО с участието на бойни самолети на Литва, САЩ, Германия и Швеция започват днес в Литва, съобщи литовското министерство на отбраната.

Ще бъдат тренирани спасителни акции и взаимодействие между военновъздушните сили и гражданската авиация, се посочва в информацията.

Междувременно представител на НАТО е заявил пред ИТАР-ТАСС, че алиансът не възнамерява да разполага нови военни бази в Източна Европа заради кризата в Украйна.

"НАТО не възнамерява да създава нови постоянни военни бази в Източна Европа. Още в началото на процеса на разширяване на алианса през 1999 г. взехме такова решение и имаме намерение да го следваме", казва източникът. Дипломатът подчертава, че алиансът планира да засили временно военното си присъствие в източноевропейските си членки, които сега са обезпокоени за собствената си безопасност в контекста на украинската криза.

 
Президентът на Йемен одобри операциите с безпилотни самолети
01.04.2014, 00:05

RQ-4 Global HawkПрезидентът на Йемен - Абдрабо Мансур Хади, заяви одобрението си за използването на американски безпилотни самолети в операции срещу „Ал Кайда" на йеменска  територия, предаде Би Би Си.

В интервю за вестник "Ал Хаят" Хади заяви, че ударите с безпилотни самолети са помогнали значително да бъде снижена активността на ислямистката групировка в региона.

Същевременно той призна, че при някои от тези въздушни атаки са били допуснати грешки и поднесе извинения за това.

В йеменското общество се чуват и критични гласове, че при атаките с американска безпилотна техника загиват и много граждански лица.

По данни на ООН, 16 души са загинали през декември миналата година, когато две сватбени процесии са попаднали под прицела на безпилотни самолети. - Още БЛА

http://news.ibox.bg/

 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.
 

 





{START_COUNTER}