Август 2006 г.


Архив - август 2006 г.


 Израел - войната

Войната между Израел и Ливан

Сводка на събитията по дни

/на руски език/ 

   31.08.2006, 15:00

Русия ще продаде 32 изтребителя МиГ-29 на ЙеменРусия ще продаде 32 изтребителя МиГ-29 на Йемен

Корпорацията "МиГ" е получила поръчка от министерството на отбраната на Йемен за доставката на 32 изтребителя МиГ-29 СМТ на стойност 1,3 милиарда долара. Същевременно руските производители смятат през първото тримесечие на 2007 година да ремонтират и 66 стари изтребители МиГ-29. Стойността на контракта е приблизително за около 1 милиард долара, съобщава  "Ведомости".
    В резултат на това, поръчките на корпорацията "МиГ" нарастват почти два пъти – до 4,5 милиарда долара. Благодарение на новите договори печалбата през 2007 година ще се увеличи до 1,1 милиарда долара, отбелязва "Коммерсант". Независимо от това, портфейла с поръчки на "МиГ" както преди е по-малък от този на крупният производител - АХК "Сухой".
    Йемен не купува за първи път от Русия оръжие. През 2001 година страната подписа контракт за доставката на 20 изтребителя МиГ-29 СМТ. Тези машини трябваше да заменят остарелите F-5E и МиГ-21, а също и Су-20/22. През 2005 година беше сключена сделка за доставката на още 6 МиГ-29 СМТ и модернизиране на 14 по-рано купени МиГ-29 СЭ.

Още информация за бойната авиация


   30.08.2006, 16:00

Системата за ПРО на САЩ ще бъде развърната преди планирания срокСистемата за ПРО на САЩ ще бъде развърната преди планирания срок

    САЩ смята да ускори изпитанията и развръщането на системата за противоракетна отбрана THAAD, съобщава Spacewar.com.
    Според плановете на агенцията за противоракетна отбрана на САЩ развръщането на системата THAAD трябва да започне през  2012 година. Но във връзка с това, че много високопоставени офицери от въоръжените сили искат ускоряване на развръщането на системата, първите комплекси THAAD ще бъдат въведени в строя по-рано, в края на 2009 или началото на 2010 година.
    Мобилният зенитно - ракетен комплекс за ПРО THAAD е предназначен за прехват на балистични ракети с малък и среден обсег на действие в крайния участък на полета. Ракетите – прехващачи са снабдени с кинетични бойни глави, поразяващи целта с пряко попадение.
    По време на изпитанията, проведени в края на 1999 година, комплексът THAAD потвърди своите възможности за унищожаване на балистични ракети в горните слоеве на атмосферата, извършвайки няколко успешни прехвата на ракета – мишена Hera, имитираща балистична ракета със среден радиус на действие с неотделяема бойна глава.
    До началото на развръщането на комплекса, агенцията за ПРО на САЩ планира да проведе още две серийни изпитания на полигона Уайт Сендз в щата Нью-Мексико.

Още информация за средствата за ПВО


    29.08.2006, 13:00

Обличат американските танкове с „реактивна броня”Обличат американските танкове с „реактивна броня”

Фирмата General Dynamics Armament and Technical Products, която е подразделение на корпорацията General Dynamics, е сключила контракт с авто-бронетанковото управление на армията на САЩ за производство на комплекти динамична защита за танковете M1 Abrams, съобщава Defencetalk.com.
    Динамичната защита, известна на запад като "реактивна броня" (ERA - explosive reactive armor) е предназначена за защита на бронетехниката от попадения с помощта на насрещен взрив. Блокът динамична защита се взривява при попадение на снаряд, като разсейва кумулативната струя или променя траекторията на „стрелата” на подкалибрения снаряд.
    В момента с такива комплекти динамична защита са окомплектовани действащите в Афганистан и Ирак бойни машини  Bradley, за които "активната броня" се произвежда от 1995 година. Машините, оборудвани с "реактивна броня", получават значителни по-малко загуби и надеждно защитават екипажите в условия на масово използване на ръчни противотанкови гранатомети.
    Танковете M1A1 и M1A2 Abrams ще бъдат оборудвани с динамична защита на модернизирания комплект TUSK - Tank Urban Survival Kit. Този комплект е предназначен основно за водене на бойни действия в градски условия.

Още информация за основните бойни танкове


AUVSI
AUVSI's Unmanned Systems North America 2006

Най-голямата в света изложба и симпозиум за безпилотни системи

Орландо, Флорида, САЩ
29.08 - 31.08.2006 година


   28.06.2006, 16:00

На ВМС на Швеция е предадена последната невидима корвета.На ВМС на Швеция е предадена последната невидима корвета

Швеция завърши строителството на невидимите корвети тип Visby, съобщава Defencetalk.com.
    През август петата и последна корвета от този тип влезе в състава на ВМС на Швеция. Корветата, построена по технологията „Стелт”
 получила името Karlstadt, е била достроена в корабостроителницата  Kockums в Карлскрон по–рано от планирания срок. 
    Корветите тип
Visby са конструирани с използването на най-новите технологии в областта на корабостроенето. Корпусът им има форма позволяваща максимално да се снижи радиолокационната контрастност. Корветата има водоизместимост 620 тона, дължина - 72 метра, ширина - 10,4, гази във водата - 2,5 метра. На пълен ход достига скорост от 35 възела. Корветата е въоръжена с противокорабни ракети за близък бой RBS-15, 57-милиметрова артилерийска установка и 400 милиметрови противолодъчни торпедни апарати.
    Освен базовото въоръжение, на кораба е поставен сменяем боен модул. При вариант ПВО в кърмовата част на корветата се разполага зенитно-ракетен комплекс RBS-23, а във вариант противолодъчен кораб – площадка за лек вертолет А-109.
    Корветите тип Visby(Висби – най-големия град на остров Готланд)  са най-големите надводни кораби на ВМС на Швеция. Въоръжението им позволява да се решават разнообразни задачи, от борба с подводници на противника до поддръжка на десанти.

Още информация за ВМС

 


   28.08.2006, 11:00

Каспийската флотилия на Русия ще бъде обновена за десет годиниКаспийската флотилия на Русия ще бъде обновена за десет години

Към 2016 година практически напълно ще бъде обновен състава на Каспийската флотилия, съобщава ИТАР-ТАСС цитирайки командващият на флотилията контраадмирал Виктор Кравчук.
    "На първи септември тази година ние получаваме първият нов кораб, след три години – още пет единици, а към 2016 година, съгласно програмата за превъоръжаване на армията и флота Каспийската флотилия ще бъде комплектована с 85 процента съвременни бойни кораби", - е казал Виктор Кравчук.
    Това заявление контраадмирала е направил по време на съвместните учения на Организацията на договора за колективна безопасност (ОДКБ) "Рубеж 2006", завършили на територията на Казахстан вчера, 27 август. От Каспийската флотилия в маневрите участие са взели подразделения от 77-ма бригада морска пехота. В учението са били задействани 2500 военнослужещи, повече от 60 единици бронетехника, 50 оръдия и минохвъргачки, а също и 14 бойни и спомагателни кораба.
    Първия нов боен кораб, които след няколко дни трябва да влезе в състава на флотилията е малкият артилерийски кораб  "Астрахан" по проект 21630. При строителството му е използвана технологията "стелт" и има водоизместване 560 тона, дължина 62 метра и ширина 9,6 метра. Въоръжението му се състои от 100-милиметрова универсална артилерийска установка, две шестцевни зенитни скорострелни установки АК-306, пускова установка ЗРК "Гибка", корабна система за залпов огън "Град-М" и две крупнокалибрени картечници.

Още информация за МАК "Астрахан" - проект 21630

 


   28.08.2006, 09:30

В четвъртък ще се проведат първите пълномащабни проверки на силите за ПРО на САЩ.Проверка на бойната готовност на американската ПРО

В четвъртък ще се проведат първите пълномащабни проверки на силите за ПРО на САЩ. Както е заявил директора на програмата за наземните средства за ПРО на САЩ генерал Патрик О'Рейли (Patrick O'Reilly) на шефа на Пентагона Доналд Рамсфелд по време на посещение във форт Грили в Аляска, балистична ракета ще бъде изстреляна в района на Тихия океан от базата на остров Кодиак (Аляска). Ракета - прехващач ще стартира от базата на ВВС на САЩ Ванденберг (Vandenberg ) в Калифорния.
    Тези изпитания ще бъдат първата пълномащабна проверка на бойните части на противоракетата. След отделяне от тристепенната ракета – носител бойната част на противоракетата трябва да използва собствените си двигатели и оптически сензори за насочване към целта и съхранявайки високата си скорост да порази „вражеската” ракета.
    В рамките на изпитанията на системата за ПРО в четвъртък за първи път ще бъде тествана работата на РЛС ранно предупреждаване в базата на ВВС "Бил" (Beale) в Калифорния. Тази станция отговаря за предоставянето на точна информация за траекторията на полета на противоракетата до целта. Контрол ще се осъществява от команден център край Колорадо Спрингс (щат Колорадо).

 


   27.08.2006, 16:00

Нови ракетни изпитания в Иран Нови ракетни изпитания в Иран

Въоръжените сили на Иран днес са провели изпитания на новата ракета с морско базиране "Сагеб", съобщава Reuters. Пуска е бил извършен от подводница в района на Персийския залив в рамките на морската фаза на мащабните учения на иранската армия  „Ударът на  Зулфакара".
    Според думите на представителят на командването на ВМФ адмирал Хабиба Сиари, ракетата "Сагеб" е с повишен обсег на действие, голяма скорост и значителна разрушителна мощ. Тя може да бъде изстрелвана от различни класове кораби на иранският военен флот. Това е ново за Иран въоръжение – разработка на иранската отбранителна промишленост, е подчертал адмирал Сиари.
    Общовойсковите учения започнаха на 19 август, като сега се провежда морската му фаза в района на град Бендер-Аббас.
    В маневрите участват около 120 хиляди военнослужещи, задействани са 12 дивизии на сухопътните войски, съединения на ВМФ и ВВС на иранската армия.
    На един от първите етапи на ученията се проведоха успешни изпитания на нова иранска тактическа ракета клас "земя - земя" "Саега" ("Мълния") с радиус на действие до 250 км.

Още информация за военно-морското оръжие

 


   25.08.2006, 11:00

„Кугар" каца в Крумово„Кугар" каца в Крумово

Първият хеликоптер от ново поколение „Кугар" ще кацне на летище Крумово на 26 август, съобщава в-к „Марица".
         Модерната машина ще пристигне на собствен ход. Командир на екипажа ще бъде летец от компанията производител „Юрокоптер", а вторият му пилот ще е генерал Стефан Петров, командир на 24-та вертолетна авиобаза в Крумово.
         Екипажът ще направи две междинни кацания за дозареждане - в Милано и Белград. В момента комисия от петима български специалисти са в Марсилия - Франция, за да приемат първия от поръчаните от България 12 хеликоптера „Кугар".
    До края на годината в Крумово трябва да пристигнат още такива машини. В началото на септември започват тренировъчните полети на пилоти от Крумово за приучването им към новия хеликоптер. Официалната церемония по приемането на първия хеликоптер „Кугар", поръчан по програмата за превъоръжаването на българската армия, ще бъде в понеделник.
    Очаква се да пристигнат президентът и главнокомандващ Георги Първанов, премиер-министърът Сергей Станишев, министърът на отбраната Веселин Близнаков, народни представители, дипломати.

Още информация за бойните вертолети

 


    25.08.2006, 09:30

План за реформиране на турската армияПлан за реформиране на турската армия

Продължаващите от шест години дейности по преструктурирането на турските въоръжени сили в съответствие с настъпилите промени след края на Студената война, навлизат вече на етап утвърждаване, пише днес вестник “Радикал”.
         Разформироват се Егейската /Четвърта/ армия с щаб в Измир и Трета армия с щаб в Ерзинджан. Първа турска армия, чийто щаб се намира в Истанбул се трансформира в Командване на Западната групировка, а Втора турска армия, чийто щаб се намира в Малатия се трансформира в Командване на Източната групировка.
         По този начин територията на Турция ще бъде разделена на две зони на отговорност на армии от сухопътните войски.     Командванията на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили влизат в състава на Генералния щаб, а техните командващи стават заместници на началника на Генералния щаб. Всички отделни управления на видовете въоръжени сили, като логистика, разузнаване, планове и принципи, обучение и други, се премахват и се обединяват в съответни единни управления към Генералния щаб. Управлението “Планове и принципи” на Генералния щаб се разделя на две и се създава едно ново управление, който ще отговаря за финансовите въпроси, посочва изданието.
         Същевременно продължават преговорите между САЩ и  Турция за продажба на зенитно-ракетни комплекси “Пейтриът”.
    Според съобщение от корпорацията “Локхийд Мартин”, производителка на ЗРК, сделката е за около 1 млрд. долара.
         Този вид ракетно-зенитен комплекс е предназначен за борба със самолети и крилати ракети, но е способен да свали и тактически балистични ракети.

Още информация за ЗРК

 


   24.08.2006, 16:30

Ту-95 и Ту-160 проведоха извършиха бойни пусковеТу-95 и Ту-160  извършиха бойни пускове

Военно-въздушните сили на Русия проведоха учения със стратегическата си авиация, съобщава РИА Новости цитирайки помощника на главнокомандващия на ВВС на Русия Александър Дробишевски.
    По време на учението четири стратегически бомбардировача – два Ту-160 и два Ту-95МС – са извършили пускове на крилати ракети по цели разположени в един от северните полигони. Самолетите са били във въздуха повече от 10 часа. Освен бойни и навигационни задачи екипажите са отработили и дозареждане с гориво във въздуха.
    Освен стратегически бомбардировачи, в учението са взели участие и бомбардировачи Ту-22М3, които са извършили учебни бомбомятания и пускове на крилати ракети на полигоните  Гурьяново край Волга и Емба в Казахстан. Ръководител на учението е бил командващия на 37-ма въздушна армия със стратегическо назначение генерал-лейтенант Игор Хворов.
    "Всички крилати ракети успешно са поразили зададените цели", - съобщил помощника на главнокомандващия на ВВС.
    Самолетите Ту-22М3, Ту-95МС и Ту-160 се явяват основа на стратегическата авиация на Русия. Ту-95МС и Ту-160 са предназначени за нанасяне на ядрени удари с помощта на крилати ракети с голям обсег на действие по междуконтинентални цели  (над 5 хиляди километра). Ту-22М3, които понякога наричат  "евростратегически" бомбардировачи, са предназначени за поразяване на цели с помощта на крилати ракети и бомби на разстояния до 2-4 хиляди километра. Една от задачите на Ту-22М3 е и поразяване на бойни кораби на противника с помощта на противокораби ракети.

Още информация за бойната авиация

 


   23.08.2006, 16:00

Запасняци и в морската пехота на САЩЗапасняци и в морската пехота на САЩ

За първи път от началото на войната в Ирак в САЩ е започнало набиране на резервисти за морската пехота, съобщава The Guardian.
    Както е заявил представител на командването на корпуса морска пехота, до тази стъпка се е стигнало заради недостигът на доброволци, а в същото време бойните части, разположени в Ирак и Афганистан, изпитват нужда от професионални военни кадри – специалисти в областта на комуникациите и разузнаването, инженерните и полицейските части.
    В момента се планира да бъдат мобилизирани около 1200 морски пехотинеца. Очаква се, че общо то им количество ще достигне около 2500 човека  от общо 60000 подлежащи на мобилизация.
    Става въпрос за така наречените "резервисти с индивидуална готовност" (Individual Ready Reserve (IRR)) – морска пехота, служили в редовните части задължителните четири години, а след това преминали в резерва, с условието веднъж годишно да се явяват на мобилизационни сборове и да бъдат в готовност да бъдат мобилизирани в случай на необходимост.
    Съществуват и "активни резервисти", редовно участващи в мероприятия по военна подготовка и получаващи възнаграждения. Разрешението за привикване на "резервистите с индивидуална готовност" е подписано от президентът на САЩ Джордж Буш.

 


   23.08.2006, 08:00

“Смели” се връща от “Блексийфор”“Смели” се връща от учение

На 22 август в грузинското пристанище в тържествена обстановка премина церемонията по закриване на поредната активация на корабите “Блексийфор”, с изнасяне на националните флагове и изпълнение на националните химни на участващите страни.
    Командирите на кораби и командването на тактическия щаб са направили протоколни визити на ръководството на ВМС на Грузия, автономната република Аджария и град Батуми.
    Според оценка на командващият на Блексийфор, представителят на руския ВМФ, капитан 1 ранг Михаил Сухвал, програмата на  активацията е напълно изпълнена.
 Флагманът на ВМС фрегатата “Смели” се очаква да акостира във Варна утре. След двудневен преход от грузинското пристанище Батуми тя се завръща от участие в Шестата активация на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море “Блексийфор”. По време на маневрите нашите военни моряци са се включили в проведените учения по контрол на корабоплаването, наблюдение на надводната и подводна обстановка, оказване помощ на бедстващ плавателен съд и др.
    Заедно със “Смели” в “Блексийфор” участие взеха десантен кораб “Майор Цезар Куников”, румънската корвета “Адмирал Еустатиу Себастиан”, турската фрегата “Тургутрей”, украинският кораб за командване и управление “Славутич”.
    “Екипажът на кораба ни с командир капитан ІІІ ранг Георги Пенев се завръща с високо самочувствие след успешно свършената работа”, съобщават от пресцентъра на ВМС. За да посрещне колегите си на Морска гара ще дойде лично заместник-командващият военната ни марина контраадмирал Пламен Манушев.
    По късно на борда на кораба медиите ще бъдат запознати с любопитни моменти и параметри от активацията, свързани с българското участие в “Блексийфор”.

Още информация за ВМС 
    Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет
{START_COUNTER}