Военна информация

 Архив - месец август 2009 година

 

                                                                                                                                                                                                                                         

 
31.08.2009, 23:00 

Решението за противоракетния щит в Европа може да бъде взето още през септември

Решението за разполагането на елементи на американската глобална система за противоракетна отбрана в Източна Европа засега не е взето, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Йън Кели, предаде Интерфакс.

По неговите думи, решението за създаването на противоракетен щит в Източна Европа ще се основава на неговата ефективност и неговата цена.

Преразглеждането на плановете на САЩ за ПРО в Европа ще приключи, най-вероятно, през идния месец, каза Кели. 

 
31.08.2009, 21:10 

Морски пехотинци от САЩ започнаха да обучават грузински военнослужещи

На територията на Крцаниския учебен център на министерството на отбраната на Грузия се състоя церемония за началото на програмата за подготовка на грузинските военнослужещи от военни инструктори от САЩ, в рамките на участието на Грузия в операциите на силите на ИСАФ в Афганистан. Шестмесечен интензивен курс на подготовка ще премине 31-и пехотен батальон на грузинските въоръжени сили. Групата инструктори от САЩ се оглавява от полковник Скот Котрел, предаде агенция Интерфакс. 

 
31.08.2009, 20:50 

T-6B постъпиха на въоръжение в американските ВМС

В 5-то учебно авиокрило на авиобазата на американските ВМС Whiting Field във Флорида постъпиха първите два нови учебни самолета T-6B Texan II, които трябва да заменят старите T-34 Turbo Mentor, произвеждани от 1978 година, съобщава Navy Times.

Тези, които са имали удоволствието да полетят с новите машини споменават за неговата хай-тек кабина, която по количеството електроника може да бъде сравнена с граждански лайнер или ......или с новите F-22 и F-35. До 2015 година крилото трябва да има 156 самолета T-6B, които ще постъпват на малки партии.

Първите курсанти ще седнат в кабините на самолетите през април 2010 година. Стойността на самолета е 5,5 милиона долара. – Още учебни самолети 

 
31.08.2009, 19:30 

Калашников чества 60 години работа в „Ижмаш”

Изтъкнатият руски конструктор Михаил Калашников чества 60-години работа в Ижевския машиностроителен завод. На 31-ви август 1949 година той беше приет в отдела на главния конструктор за организиране на масово производство на своето главно изобретение – автомат АК-47. И днес майсторът се труди на „Ижмаш”, като оглавява конструкторското бюро по стрелково оръжие. Калашников е създал и внедрил цяло семейство автомати и картечници. На 10-ти ноември той ще навърши 90 години. Още за АК 

 
31.08.2009, 16:50 

Започва учение на подразделения на Българската армия на зенитен полигон Шабла

Подразделения на Българската армия ще проведат учение с планови стрелби в периода 1-5 септември 2009 г. на територията на общините Шабла и Каварна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Учението ще се проведе на зенитен полигон Шабла.

За осигуряване на безопасността по време на стрелбите се обявяват за временно опасни за корабоплаване и въздухоплаване районите за разполагане на войските и акваторията на Черно море, заключена между нос Карталборун, нос Калиакра и линията, отстояща на 100 км. успоредно на бреговата ивица, както и въздушното пространство над тях на височина до 40 км. - Още за ПВО 

 
31.08.2009, 16:45 

Ашхабад ще създаде военна база на Каспийско море

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов съобщи за плановете си за създаване на база на ВМФ на страната на брега на Каспийско море, предаде агенция Интерфакс.

„По мое поръчение в най-скоро време ще бъде осъществена специална работа по укрепване на морските ни граници и охрана на каспийското крайбрежие”, коментира президентът по време на заседание на съвета за национална сигурност на страната.

В Туркменистан ще бъде създадена ефективна система за локационен и оптически контрол на морската акватория на Туркменистан. Освен това Бердимухамедов е поръчал закупуването за граничната служба на скоростни патрулни катери, както и два съвременни кораба за ВМС на страната, въоръжени с ракети. 

 
31.08.2009. 13:25 

Изтребители на ВВС на Германия ще патрулират над балтийските страни

Изтребители „Еврофайтър Тайфун” на военновъздушните сили на Германия от днес започват да охраняват въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония, съобщава вестник „Взгляд”.

Това ще е първата мисия на изтребителите „Еурофайтър тайфун” в чужбина, досега тези военни самолети се използваха само на територията на Германия.

Мисията на ВВС на Германия в балтийските страни ще продължи четири месеца. Германия приема мисията по охрана на балтийското небе от чешката страна. - Още самолети Eurofighter

 
31.08.2009, 12:30 

Французин под флага на руските ВМС 

Скоро в състава на руските ВМС може да бъде включен кораб от нов клас – хеликоптероносач клас „Мистрал”. За решението на министерството на отбраната оповести началникът на Генералния щаб Николай Макаров, пише вестник "Российская газета".

„До края на годината ние планираме да достигнем до договорни задължения с френската фирма, които да позволят производството и закупуването на кораба. Нито една страна в света не може да прави всичко на висококачествено ниво. Все някога се налага да купиш нещо”, каза той.

По този начин се потвърдиха слуховете, че Русия е готова да снабдява флота си с чужда техника. За първи път за тази възможност се заговори през юни в Санкт Петербург на изложението за военноморска техника. Именно тогава главнокомандващия ВМФ Владимир Висоцкий даде да се разбере, че не вижда нищо осъдително в доставките на чуждестранни кораби. Както се изясни по-късно, преговорите по „Мистрал” руските военни са водили от около година и сега изглежда са на финалната права. /БА/ 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
30.08.2009, 21:15 

Британски военнослужещи са били принудени да унищожат свой хеликоптер в Афганистан

Британски военнослужещи са били принудени да унищожат свой хеликоптер СН-47, след неуспешно кацане в афганистанската провинция Хелманд, предаде агенция Ройтерс. При приземяването хеликоптера е получил повреди, които не са му позволили да продължи да лети. За да не попадне машината в ръцете на талибаните, британското военно командване е издало заповед да бъде унищожен. Екипажът и транспортираните военнослужещи не са пострадали. /ИА „Фокус”/ 

 
30.08.2009, 15:30 
Самолет Су-27 на ВВС на Беларус се е разбил по време на авиошоу в Полша

Самолет Су-27УБ на ВВС на Беларус се е разбил по време на авиошоу в полския град Радом, предаде РИА Новости, цитирайки информация на полски медии.

По предварителни данни самолетът се е разбил далече от зоната, където са се намирали зрителите.

Министерството на отбраната на Беларус потвърди инцидента. Загинали са полковник Александър Марфицкий, заместник-командващ на Западното оперативно-техническо командване на ВВС и войските за противовъздушна отбрана на Беларус, и Александър Журавлевич, заместник-командир на 61-ва изтребителна авиобаза в Барановичах. Това съобщи говорителят на министерството на отбраната на Беларус Вячеслав Ременчук. По предварителни данни, причината за катастрофата е попадане на птица в двигател на самолета. - видео 

 
30.08.2009, 15:25 

Военноморските учения Open-Spirit 2009 ще започнат в териториалните води на Естония

Военноморските учения Open-Spirit 2009 в хода на които корабите ще отработват издирване и обезвреждане на морски мини, ще започнат в териториалните води на Естония на 31 август, съобщава РИА Новости. Маневрите ще прдължат до 11 септември.

В ученията ще вземат участие 16 кораба от седем страни – Естония, Литва, Германия, Франция, Швеция, Дания и Полша. От естонска страна участие ще вземат корабите Admiral Cowan и Tasuja.

 
30.08.2009, 14:50 

Иран приема на въоръжение нови безпилотни самолети

Изпитанията на нови безпилотни летателни апарати завършиха успешно в Иран. Те ще постъпят на въоръжение в средата на септември, съобщи командващият иранските ВВС Хасан Шах Сафи, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По неговите думи това са невидими за радарите на противника самолети. Тяхното главно предназначение ще е изпълнението на разузнавателни мисии, но в случай на необходимост може да се използват и за бомбардировки. В хода на изпитанията иранските безпилотни самолети успешно са поразили учебните цели, отбеляза командващият ВВС на Иран. /ИА „Фокус”/ 

 
30.08.2009, 09:35 

В Ингушетия с гранатомети и стрелково оръжие бе обстрелян 503-ти мотострелкови полк на руската армия

Неизвестни лица в 00:30 (мск. вр.) откриха стрелба от гранатомети и стрелково оръжие по разположения в селището Троицкая в Ингушетия 503-ти мотострелкови полк на 58-ма руска армия, предаде Интерфакс.

По предварителна информация жертви и пострадали няма. Към мястото на инцидента са изпратени сили на МВР на Ингушетия, предприемат се мерки за задържане на нападателите. 

 
30.08.2009, 07:52 

Военноморски парад ще се състои на Босфора по случай деня на победата

В рамките на празненствата по случай 30 август, честван като ден на победата на турските сили в националноосвободителната война, на Босфора ще се състои официален парад на кораби на турския военноморски флот и на командването на силите за крайбрежна сигурност, съобщават медиите. Демонстрацията ще започне в 13,30 часа и ще продължи до 15,30 в посока от Черно към Мраморно море. В нея ще участват плавателни съдове, подводници и авиация. Военноморският парад ще премине в 14,30 часа пред двореца „Долмабахче” в Истанбул, където ще приветства официалната държавна делегация в чест на празника. Тържествени церемонии по случай празника на победата ще бъдат организирани в цялата страна. 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
29.08.2009, 21:30 

Иракска делегация е на посещение в Сърбия, за да си върне 19 самолета МиГ

Иракска военна делегация замина за Сърбия, за да върне 19 военни самолета МиГ, предаде АФП.

Военните самолети били изпратени в Сърбия от режима на Саддам Хусейн преди 20 години.

Самолетите МиГ-21 и МиГ-23, за чието съществуване иракските власти научили съвсем наскоро, са били изпратени от режима на Саддам за поддръжка и поправка, за която е било платено още преди години. /ИА "Фокус"/ 

 
29.08.2009, 18:04 

В близко време ще се проведат съвместни либийско-италиански военни учения

Италианският министър на отбраната Игнасио Ла Руса обяви днес предстоящото провеждане на съвместни военни учения между Либия и Италия, като потвърди информация на един от синовете на лидера на Либия, предаде АФП.

„Ще има съвместни учения,” потвърди министърът. 

 
29.08.2009, 16:55 

Германските войници в Афганистан са недоволни от своята екипировка

Германските войници в Афганистан са недоволни от своята екипировка, която ги поставя в уязвимо положение при атаки на талибаните в планинските райони, предаде  ДПА.

Списание „Шпигел” се е сдобило с вътрешен документ на министерството на отбраната, в който се посочва, че има дефект с въоръжението на бронираните военни автомобили, а бронежилетките са толкова неудобни, че войниците не могат добре да се прицелят.

В документа се отбелязва, че германските войници, които са разположени предимно в северната афганистанска провинция Кундуз, са в особено тежка ситуация. Освен това се посочва, че проектите за подпомагане на местното население не са ефективни.

Германия изпрати в Афганистан и хеликоптери CH-53, но не и достатъчно пилоти, за да може машините да са непрекъснато на разположение. /ИА „Фокус”/ 

 
29.08.2009, 16:50 

Сухопътните войски на Русия ще получат 3 хил. единици ново въоръжение

Сухопътните войски на Русия през 2009 г. ще получат над три хиляди единици въоръжение от различни модификации. Това заяви днес заместник-главнокомандващият на руските сухопътни войски по възпитателната работа генерал-майор Виктор Батмазов, цитиран от „Ехото на Москва”.

„Само през тази година ние получаваме над три хиляди единици въоръжение от различни модификации”, посочи той и допълни, че в частност става дума за комплекси „Искандер” и танкове „Т-90”. „Т.е. съвременното оръжие вече постъпва”, подчерта той. 

 
29.08.2009, 13:30 

Саудитска Арабия купува от Русия оръжия за 2 милиарда долара

Предстои Русия и Саудитска Арабия да подпишат пакет от контракти за доставка на руско оръжие на Рияд за общо 2 милиарда долара, съобщава Интерфакс.

Агенцията се позовава на неназован източник от военно-промишления комплекс. Според източника повечето договори вече са подготвени. Първите може да бъдат подписани до края на 2009 г. Саудитска Арабия ще купи хеликоптери Ми-35 и Ми-17, повече от 150 танка Т-90С, 250 бронирани бойни машини за пехотата (БМП), а също зенитни ракетни комплекси. Водят се преговори за покупка от саудитците на ракетни системи С-400 "Триумф" и на хеликоптери Ми-28. Интерфакс уточнява, че военният бюджет на Саудитска Арабия за 2009 г. възлиза на повече от 33 милиарда долара, а през 2010 г. ще бъде увеличен на 44 милиарда. Над 90% от саудитски оръжеен пазар се пада на американски и европейски доставчици. /БГНЕС / 

 
29.08.2009, 13:18 

САЩ искат още 20 хил. войници в борбата срещу талибаните

„Индипендънт” информира, че командващият силите на НАТО в Афганистан ще поиска допълнително 20 хил. войници в рамките на новия му стратегически план за войната на алианса срещу талибаните.

Молбата на генерал Стенли Маккристъл почти със сигурност ще доведе до увеличаване на британските войници по все по-опасните бойни полета на Хелманд, въпреки нарастващата опозиция у дома срещу войната.

Генерал Маккристъл, който бе натоварен със задачата да донесе обрат в битката срещу екстремистите, е представил свой проектодоклад на високопоставени афганистански официални лица, научи британският ежедневник. В него той предлага също увеличаване числеността на афганистанската армия и полиция. 

 
29.08.2009, 11:00 

Търсят дом за F-35C

Планирано е F-35C Lightning II да бъде приет на въоръжение чак през 2015 година, но вече възникнаха проблеми в търсенето на авиобаза, където да бъдат дислоцирани тези машини, съобщава Navy Times.

Първоначално се предвиждаше основната база да бъде построена в източната част на Северна Каролина, но проекта беше блокиран от съда заради протести на местните жители. По същия начин местните аборигени възприеха и другите варианти. Авиобазата на ВМС Oceana във Вирджиния пък се нуждае от допълнителна екологическа експертиза.

Първите F-35C ще бъдат дислоцирани в АБ Eglin във Флорида, където се създава обединена учебна ескадрила, която ще действа в интерес на ВМФ, МП и ВВС. Още за F-35 

 
29.08.2009, 09:50 

Контингентът на САЩ в Ирак ще се съкрати до 50000

Американският военен контингент в Ирак до септември идната година евентуално ще се съкрати до 50000 души, заяви по време на визита в Кувейт началник щаба на сухопътните войски на САЩ генерал Джордж Кейси. Той посети пристанище Еш-Шуайба, през който ще се изтегля бойната техника от Ирак. след поредица кървави терористични акции в Багдад миналата седмица Пентагонът заяви, че това няма да повлияе върху графика на връщането на войниците по домовете си. В Ирак сега се намират 131000 американски военни. 

 
29.08.2009, 09:45 

Русия ще помага в охраната на териториалните води на Абхазия

Русия ще се включи в охраната на корабите, пътуващи за отцепилия се от Грузия регион Абхазия. Това заяви ръководителят на местните граничари Зураб Маргания.

„Споразумението с Абхазия за патрулиране на държавните граници включва съвместни дейности по гарантиране сигурността на териториалните води на републиката,” заявил Маргания, цитиран от агенция Интерфакс. 

 
29.08.2009, 00:35 

Грижа за комфорта или търсене на ефективност

Американските военновъздушни сили монтират на самолетите E-3 Sentry нови ергономични кресла, съобщава Air Force Times.

На 26.08 е завършено поставянето на 14 комплекта в четири самолета. Общо във ВВС има 32 такива самолета. Още за Е-3 AWACS 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
28.08.2009, 17:32 

Москва ще изпрати за парада в Либия рота почетен караул

Москва ще изпрати рота почетен караул за парада в Триполи по случай 40-годишнината на либийската революция. Тържествата ще се проведат на 1 септември. С молба за участие в тях на руски военни се обърна министърът на отбраната на Либия, като даде да се разбере, че молбата е лочно от Муамар Кадафи. Чуждестранните лидери на парада ще бъдат представени главно от ръководителите на африканските държави. 

 
28.08.2009, 16:15 

Назначен е нов началник на Генералния щаб на британската армия 

Назначен е нов началник на Генералния щаб на британската армия, предаде  ДПА. Това е генерал Дейвид Ричард, бивш командир на коалиционните сили в Афганистан в периода 2006-2007 година. Генералът посочи, че основният му фокус остава конфликтът в Афганистан.

Той поема поста от Ричард Данът.

По-рано този месец Ричард разбуни британското общество с коментарите си, че коалиционните сили ще трябва да останат в Афганистан още няколко десетилетия. 

 
28.08.2009, 13:05 

Китай „препоръча настоятелно” на САЩ да прекратят разузнавателните си мисии до китайските брегове

Китай „препоръча настоятелно” на САЩ да прекратят морските си и въздушни разузнавателните си мисии до китайските брегове, се казва в съобщение на китайското министерство на отбраната, предаде РБК.

Според китайското военно ръководство, тези мисии на Военноморския флот и Военновъздушните сили на САЩ в специалната икономическа зона на Китай ще доведат до конфронтация между двете страни.

Във връзка с това Пекин предложи на американската страна първо да намали, а след това и напълно да прекрати тази практика.

САЩ, на свой ред, твърдят, че техните мисии са в пълно съответствие с международното право. /БА/ 

 
28.08.2009, 08:00 

В авиобаза Безмер започва обучението на млади пилоти на Су-25

Началникът на Щаба по подготовката на ВВС генерал-майор Константин Попов ще открие първия летателен ден на курса за приучаване на млади пилоти на Су-25 в авиобаза Безмер, съобщиха от Министерството на отбраната. Основната цел на курса е приучване на летателен състав от един тип авиационна техника на друг, в случая на щурмови самолет Су-25. Така ще се осъществи приемственост между поколенията летци в авиобазата. Още за Су-25 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
27.08.2009, 21:40 

НАТО няма да оказва на Украйна военна помощ

НАТО няма да оказва на Украйна военна помощ и да помага на страната за гарантиране териториалната й цялост, каза говорителят на Алианса Джеймс Апатурай, предаде РИА Новости.

Той потвърди, че подписаната между Украйна и НАТО на 21 август декларация за допълнение към Хартата за партньорство между Украйна и Северноатлантическия алианс от 1997 г. действително предвижда възможността Киев да свиква заседания на Съвета НАТО-Украйна. Но по думите му, „НАТО няма да оказва военна помощ на Украйна и помощ за гарантиране на сигурността й”. 

 
27.08.2009, 17:35 

САЩ вече не обмислят разполагането на елементи от ПРО в Полша, твърди полски вестник

Новата американска администрация вече не обмисля възможността за разполагането на ракети-прехващачи от системата си за противоракетна отбрана на територията на Полша и радар в Чехия, твърди полският вестник „Трибуна”, предаде ИТАР-ТАСС.

Изданието отбелязва, че по време на конференция в американския град Хънтсвил, щата Алабама, където са се събрали водещи експерти по въпросите на ПРО, никой дори не е споменал за разполагането на радарна база и ракети в Чехия и Полша.

Ако идеята за разполагането на полска територия на елементи от системата за ПРО на САЩ не се осъществи, то мнозинството от поляците няма да съжаляват, тъй като пусковите установки могат да ни донесат само големи неприятности, пише „Трибуна”. 

 
27.08.2009, 15:50 

Гръцката военна авиация е в траур заради смъртта на пилота на пожарогасителен самолет

Гръцката военна авиация е в траур заради смъртта на пилота на катастрофиралия самолет за гасене на пожари, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Елевтеротипия”. Самолет PZL падна в 12:45 часа в морето край гръцкия остров Кефалоня, а пилотът беше изваден мъртъв. Летателният апарат е участвал в операция по потушаване на пожар и е паднал точно, когато е извършвал завой, за да се приближи до центъра на пожара.

Гръцкият интернет сайт „Зугла” съобщава, че загиналият пилот е на 55 години, полковник от запаса на военната авиация, баща на две деца. 

 
27.08.2009, 15:40 

Два френски военни изтребителя ще вземат участие в парада по случай 40-годишнината от идването на власт на Муамар Кадафи

Два френски военни изтребителя „Рафал” ще вземат участие в парада по случай 40-годишнината от идването на власт на либийския лидер Муамар Кадафи, предаде  ДПА.

Освен това във военния парад на 1 септември ще вземе участие група от Френския чуждестранен легион.

По-рано от Елисейския дворец отрекоха информацията, че президентът Никола Саркози ще присъства на тържествата в Либия. Празненствата са организирани от френска PR-компания и ще струват 42 милиона долара. /ИА „Фокус”/ - Още изтребители "Рафал"

 
27.08.2009, 15:35 

Самолетът МиГ-29, който падна на летището в Батайница, е бил в пълна изправност, каза Драган Шутановац

Изтребителят МиГ-29, който падна на сръбското летище в Батайница в началото на юли е бил в пълна изправност, каза сръбският министър на отбраната Драган Шутановац, цитиран от сръбското радио Б92. Пред журналисти Шутановац казал, че разследването показало, че самолетът бил в изправност, уточнявайки, че нито едно летателно средство на армията не излита от летището, ако не е потвърдена изправността му. Той не е посочил причината, която комисията по случая е установила като основна за катастрофата.

На 7 юли загинаха пилота Раде Ранджелович и войник Милан Улемек на летището в Батайница при падане на изтребител МиГ-29, припомня медията. 

 
27.08.2009, 13:18 

Премиерът Бойко Борисов ще посети Министерството на отбраната утре

Премиерът Бойко Борисов ще посети утре Министерството на отбраната, съобщиха от правителствената пресслужба. Министър-председателят ще бъде запознат от военния министър Николай Младенов с актуалното състояние на министерството и с резултатите от извършените през последните седмици проверки във ведомството. Двамата ще направят изявления за медиите в сградата на МО. 

 
27.08.2009, 10:55 

Завърши активацията на Черноморската оперативна група за военноморско сътрудничество „Блексийфор”

Фрегата “Смели” с командир капитан II ранг Ваньо Мусински от състава на Военноморска база - Варна се завърна от участие в поредната активация на Черноморската оперативна група за военноморско сътрудничество „Блексийфор”, предаде репортер на радио „Фокус” – Варна.

На проведената по случая пресконференция стана ясно, че това е второто развръщане на деветата активация на „Блексийфор”. Участвали са кораби на пет от общо шестте държави-участнички – България със „Смели” и миночистачите „Искър” и „Добротич”, Руската федерация, Украйна, Турция и Румъния. Поредната активация, под командването на комодор Румен Николов се е провела в пет фази. Три от тях са били на море, а останалите с посещения на пристанищата Варна, Севастопол и Новорусийск. Българските кораби са били посетени от общо 652 граждани. Дейността на моряците е включвала основно посещение на забележителностите на посещаваните пристанищни градове, спортни състезания и подобряване на добрите взаимоотношения и доверието между черноморските държави. Отработени са различни тренировъчни процеси за спасяване, оказване на хуманитарна помощ и оперативна съвместимост между плавателните съдове. Основните изводи от деветата активация са сравняване на нивото на подготовка между екипажите и добрата демонстрация на възможностите на личния състав. 

 
27.08.2009, 09:35 

Военноморска база Варна: Водолазите демонстрираха техника и умения

В деня на отворени врати водолазите от дивизиона за подводни операции с командир капитан I ранг Камен Кукуров демонстрираха техника и умения пред журналисти. - Подробности 

 
27.08.2009, 08:55 

Пентагонът профилирал отразяващите войната в Афганистан

Явно военните се интересуват повече от пропаганда, а не от честно представяне на събитията, коментираха от Международната федерация на журналистите. - Подробности 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
26.08.2009, 21:30 

Новият командващ на турските въздушните сили пое поста...

Вчера бе осъществена церемонията по предаването на поста на командващ турските военно въздушни сили. Церемонията започна с влизането на президента Абдуллах Гюл в церемониалната зала на командавенто на турските военновъздушни сили. Армейски генерал Айдоган Бабаоглу, който ще се пенсионира на 30-ти август, предаде командването на армейски генерал Хасан Аксай.

В словото, което произнесе армейски генерал Бабаоглу подчерта, че без сигурност не може да се постигнат социален и икономически просперитет.

Новият командващ турските военновъздушни сили армейски генерал Хасан Аксай отбеляза, че въздушните операции срещу сепаратистката терористична организация ще продължат докато не бъде унищожен и последният терорист. Той отбеляза, че освен военните мерки, трябва да се придаде тласък и на социалните, културните и икономическите стъпки за разрешаване на проблема с тероризма. /TRT/ - Още за турските ВВС 

 
26.08.2009, 17:30 

Нов отдел във ФБР

Президента на САЩ Барак Обама утвърди създаването на ново елитно подразделение, което ще води разпитите на заподозрените в тероризъм. Новата структура – група за работа с особено заподозрени – ще се разположи в щаб-квартирата на Федералното бюро за разследване във Вашингтон. Групата ще се състои от експерти, работещи в различни специални служби. – Още за американските специални служби 

 
26.08.2009, 13:15 

Русия и САЩ обмислят изграждането на съвместен център за противоракетна отбрана

Русия и САЩ планират изграждането на съвместен наблюдателен център за противоракетна отбрана, най-вероятно в Москва, за да избегнат инциденти, свързани с изстреляни ракети, заяви началникът на Генералния щаб на Русия Николай Макаров, цитиран от АФП.

"В момента се работи върху изграждането на съвместен контролен център, за да се обезопечи контрола върху изстрелването на ракети и да се докладва за неразрешено изстрелване на такива", заяви Макаров в Монголия, където руският президент Дмитрий Медведев беше на посещение. Русия се противопостави на плановете на САЩ за разполагането на нов противоракетен щит (ПРО) в Източна Европа.

Администрацията на президента Барак Обама заяви, че преразглежда тези планове и иска да успокои притесненията на Москва по отношение на сигурността. Русия съобщи, че изграждането на противоракетен щит на САЩ застрашава сигурността на страната. Вашингтон опонира, че това не е предназначението на системата, която цели да ограничи нарастващата заплаха от ракетни нападения от страни като Иран.

Макаров заяви, че разговорите за изграждането на съвместен руско-американски център не са новост. Такъв център би позволил на Москва и Вашингтон да поддържат връзка постоянно, в случай на неочаквано ракетно нападение и да защитят страните от евентуален инцидент. Руският генерал заяви, че в момента двете страни обсъждат възможните места за изграждането на новия център и според него Москва е една от евентуалните опции. /БГНЕС/ 

 
26.08.2009, 13:05 

Руски зенитни комплекси С-400 в Далечния Изток

Русия разположи зенитни комплекси С-400 "Триумф" в Далечния Изток с цел да се обезопаси във връзка в ядрените изпитания на КНДР, заяви началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската Федерация Николай Макаров. Той уточни, че дивизионът С-400 е разгърнат в качеството на превантивна мярка срещу неуспешните изстрелвания на севернокорейски ракети и гарантирано да се изключи падането на техни части на руска територия. Още руски ЗРК 

 
26.08.2009, 10:14 

Взаимоотношения между Гърция и Турция възпрепятстват операциите на НАТО, заяви Андерс Фог Расмусен

Новият ръководител на НАТО във връзка с предстоящите си посещения в Гърция и Турция тази седмица заяви, че проблемите в двустраннните отношения между двете страни възпрепятстват усилията на Алианса в Афганистан и Африка, предаде АФП.

„Имам намерение тази седмица по време на визитите си в двете столици да повдигна въпроса за подобряване на взаимодействието между Турция и Гърция”, посочи Андерс Фог Расмусен пред репортери в щабквартирата на НАТО в Брюксел.

„Знам, че има проблеми в двустранните отношения между двете страни, но ние достигнахме до точка, където това създава проблеми за нашите мисии”, посочи той, без да споменава Кипър, който е основната причина за лошите взаимоотношения между двете страни-членки на НАТО. Расмусен ще посети Атина в сряда, а в четвъртък ще пристигне в Анкара.

 
26.08.2009, 08:35 

В Москва започват учения на ОДКС

В Обединения щаб на Организацията на договора за колективна сигурност в Москва започва първия етап на съвместните учения на Колективните сили за оперативно реагиране. Както заяви Генералният секретар на ОДКС Николай Боржюжа, на този етап ще се отработват военно-политически аспекти на коалиционното взаимодействие. Вторият и третият етап ще преминат на територията на Белорусия и Казахстан. 

 
26.08.2009, 07:35 

Избори под крилата на военните самолети

Както се съобщаваше в средствата за масова информация, по време на президентските избори в Афганистан, коалиционните сили се отказаха от бойни операции.

Разбира се това не значи, че личния състав е стоял в своите бази и е ял пуканки. Още повече, че талибаните предварително предупредиха за провокационни акции в този ден.

Коалиционните войски взеха активно участие в изборите: започвайки от транспортиране на бюлетините и охрана на избирателните пунктове, завършвайки с въздушно патрулиране. В този ден авиацията на американските ВМС и ВВС са направили 101 бойни и 36 разузнавателни полета. Това е абсолютен рекорд, най-близкия резултат е имало на 19 август – ден преди изборите.

И ако в справедливостта и демократичността на изборите в Афганистан се съмняват практически всички, то в оценката на тяхната организация няма съмнения – коалиционните сили са направили всичко и даже повече. /Air Force Times/ 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
25.08.2009, 22:10 

Вертолетите ни са беззащитни като гълъби

“Вертолетите ни “Кугар” са беззащитни като гълъбчета на мира. Не можем да ги пратим на мисия, защото нямат бойно оборудване и могат да бъдат свалени.” Подробности  

 
25.08.2009, 21:45 

Началникът на Генералния щаб на Румънските въоръжени сили адмирал Георге Марин пристига утре

Началникът на Генералния щаб на Румънските въоръжени сили адмирал Георге Марин пристига утре, 26 август на официално посещение в нашата страна. На срещата с началника на отбраната генерал Симеон Симеонов ще бъдат обсъдени въпроси, свързани със състоянието и перспективите за развитие на двустранното военно сътрудничество. В рамките на визитата адмирал Георге Марин ще бъде приет от министъра на отбраната Николай Младенов и ще посети 68-ма бригада „Специални сили”, 3-та авиобаза в Граф Игнатиево и Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.

Румънската делегация ще бъде посрещната в 15.30 ч. на 26 август с пълен военен церемониал пред Паметника на незнайния войн. /БА/ 

 
25.08.2009, 09:40 

Президентът на Литва иска да знае, как НАТО смята да защитава Балтийските страни

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен увери литовския президент Далия Грибаускайте, че Алиансът ще охранява въздушното пространство на Литва и на другите балтийски страни до 2011 г.

Грибаускайте от своя страна обърна внимание на това, че Литва се надява да получи от НАТО конкретни планове за защита на балтийските страни, включително Литва, предаде Интерфакс. 

 
25.08.2009, 21:20 

Мисията в Афганистан няма да успее

Демокрация не може да бъде налагана със сила, независимо дали е съветска или американска, твърди експертът по сигурността и борбата с тероризма Славчо Велков - Подробности

 
25.08.2009, 17:10 

Конституционната реформа е от ключово значение за перспективите за членство в НАТО

Надеждите на Босна и Херцеговина за присъединяване към НАТО зависят от изпълнението на политическите критерии и от доказването, че тя е функционална държава, твърди генерал Сабато Ерико, шеф на НАТО в Сараево. - Подробности 

 
25.08.2009, 16:30 

Башбуг разкри позицията на армията...

Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг публикува послание по повод началото на "Седмицата на Победата".

В посланието си той поздрави турския народ и турската армия по случай започването на "Седмицата на Победата" и даде място на коментари във връзка с пакета с демократични реформи.

В посланието публикувано в интернет сайта на турския генерален щаб се отбелязва, че турските въоръжени сили ще продължат решителната си борба със сепаратисткия тероризъм, като се подчертава, че е от голямо значение държавата да предприеме необходимите икономически, социални и културни мерки.

В посланието се заявява следното - "Турските Въоръжени Сили оказват уважение на културните различия. Но политизирането на тези различия, или с други думи казано, превръщането на тези различия в средство за политическо представяне, в политическа самоличност, се възпрепятства от конституцията на Република Турция. Вярваме, че свободата на дискутиране на различни теми не трябва да позволява дискусията на теми, които ще поставят в опасност съществуването на държавата и ще предизвикат поляризация и конфликтна среда в страната." /TRT/ 

 
25.08.2009, 12:45 

4-та американска бригада Stryker е готова за бой

На 25 август във Fort Lewis се е състояла официалната церемония по привеждането на 4-та бригада Stryker от 2-ра пехотна дивизия в режим за подготовка за развръщане в Ирак, съобщава Army Times.

Изпращането на повече от 4000 войника е планирано за началото на септември.

Това е вече второто развръщане на бригадата в Ирак. Първото (15 месеца) бе през периода април 2007 до юни 2008 г. По време на това развръщане съединението се базираше в Багдад и областта Diyala.

По-рано се планираше бригадата да се отправи в Ирак в началото на зимата, но сроковете бяха съкратени, заради това, че 5-та бригада вместо за Ирак замина в Афганистан. – Още за сухопътните войски на САЩ 

 
25.08.2009, 09:50 

Руски военен кораб ще вземе участие в съвместни учения със силите за брегова охрана на САЩ  

Корабът на руската гранична служба ПСРК 160 „Воровский” ще вземе участие в съвместни учения със силите за брегова охрана на САЩ, предаде РИА Новости.

Руският военен кораб пристигна в пристанище в щата Вашингтон в неделя. В съвместните военни учения ще вземат участие, също така и военни кораби от Канада и Япония. В рамките на ученията са включени сценарии на издирване и спасяване, навигация, и операции по осъществяване на охрана. Представители на Китай и Южна Корея ще участват като наблюдатели. Ученията се провеждат в рамките на Форума за брегова охрана на северната част на Тихия океан, сформиран през 2000-а година, за предотвратяване на нарушения на сигурността в открито море. 

 
25.08.2009, 09:30 

Руската армия се заинтересува от френската екипировка на „пехотинеца на бъдещето”

Руски военни са заинтересовани от екипировка на „пехотинеца на бъдещето”, разработена за френската армия, предаде РИА Новости.

Екипировката на „пехотинеца на бъдещето” FELIN беше демонстрирана на авиоизложението МАКС-2009. Сега експерти от министерството на отбраната на Русия обсъждат възможността за закупуване на такива комплекти от френската компания Sagem (влизаща в групата Safran), която е разработила екипировката. Засега няма официални коментари по темата от представители на руското министерство на отбраната и на френската компания.

Комплектът за индивидуална екипировка на пехотинци FELIN включва средства за навигация, защитена радиовръзка, специален удароустойчив компютър, на който се изобразява информация за противника и разположението на другите военнослужещи  и подразделения, нашлемен прицел, позволяващ точно прицелване на индивидуално стрелково оръжие, средства за целеуказване, интегрирани в единна електронна система, както и средства за защита. Електрониката на екипировката работи посредством акумулатори, които стигат за 24 часа.

Френската армия ще получи първите от поръчаните 30000 комплекта от новата екипировка в средата на декември. – Още специална екипировка  

 
25.08.2009, 08:52 

Завършиха изпитанията на USS Dewey DDG-105

Американските ВМС приеха след ходови изпитания в Мексиканския залив 55-я ескадрен миноносец USS Dewey DDG-105 от серията планираните на 13 септември 2002 г. 62 есминца УРО тип „Арлей Бърк”, строителството на които бе одобрено от Конгреса на САЩ, съобщава Navy Times.

Строителството на кораба започна на 4 октомври 2006 г. в корабостроителницата Ingalls Shipbuilding и бе спуснат на вода на 26 януари 2008 г. От 27 април до 17 август 2009 г. се проведоха морските изпитания на есминеца.

Официалното влизане на Dewey DDG-105 в състава на военноморските сили на САЩ се очаква през декември 2009 г. Място за базиране - ВМБ Сан Диего. Още есминци  

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
24.08.2009, 21:43 

Мълън: Положението в Афганистан се влошава

Положението в Афганистан е "сериозно и се влошава", заяви най-високопоставеният американски военен, предаде Ройтерс.

"Смятам, че е сериозно и се влошава. И както съм изтъквал през последните две години, талибанските бунтовници се усъвършенстват, а тактиката им става по-добра", заяви адмирал Майк Мълън, председател на Съвета на началник щабовете пред телевизия Си Ен Ен. - Подробности 

 
24.08.2009, 21:00 

Какво стои зад предложението на „Боинг”?

Стана известно, че компания „Боинг” предложи да се конструират мобилни ракети-прехващачи за американската система за ПРО в Европа, като алтернатива на съществуващия проект за разполагане на военни обекти в Полша и Чехия. Премахва ли този вариант тревогата на Русия? Мнение на руския военния наблюдател Виктор Литовкин: - аудио

 
24.08.2009, 16:55 

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще посети Турция

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще направи двудневно посещение в Анкара тази седмица, първата му визита в Турция, откакто встъпи в длъжност въпреки турските възражения, предаде АФП.

Расмусен, който трябва да пристигне в страната в четвъртък, ще се срещне с президента Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган и външния министър Ахмет Давутоглу, каза за агенцията дипломат пожелал да остане анонимен.

Анкара се противопостави на назначението на Расмусен начело на Северноатлантическия алианс заради позицията му по кризата със сатиричните изображения на пророка Мохамед, публикувани в Дания през 2005 г. и това, че Копенхаген не успя да забрани базирана в Дания телевизия, свързана с кюрдските сепаратисти. Ситуацията бе преодоляна на срещата на НАТО през април, когато американският президент Барак Обама успя да убеди турските лидери да оттеглят възраженията си. /ИА Фокус/ 

 
24.08.2009, 16:20 

Предстоят интензивни полети на българските ВВС

Три събития в българските авиобази ще отбележат края на лятото.

Утре (25 август) ще има нощни полети в Граф Игнатиево с Миг-29. На 28 август започва курса на Безмер, а от 1 до 5 септември са стрелбите на полигона край Шабла.

В момента ВВС се готвят и за предстоящото международно учение в Шабла. То ще се проведе от 1 до 5 септември. Заради финансовата криза обаче, полетите ще се осъществяват от базите по места. В стрелбите ще вземат участие и воиници от сръбската армия. /Pan.bg/ 

 
24.08.2009, 16:00 

Началникът на генералния щаб на руската армия ще инспектира съвместно военно учение в Монголия

Началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Русия армейски генерал Николай Макаров замина за Монголия, за да инспектира съвместното военно учение на военнослужещи от двете страни, предаде РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на руското министерство на отбраната.

Руско-монголското военно учение „Дархан-2” започна на 17 август. Учението се провежда на територията на Монголия и ще продължи до 15 септември. Целта на учението е да бъде повишено равнището на подготовка на въоръжените сили и подразделения, да бъде проверена техническата готовност на въоръженията и военната техника за действия в международни миротворчески операции. От руска страна в ученията участват повече от 200 военнослужещи и 90 единици военна техника. 

 
24.08.2009, 13:40 

Военнослужещи от 2-ри кавалерийски полк "Stryker” се включиха в съвместното българо-американско обучение

Военнослужещи от 2-ри ескадрон на 2-ри кавалерийски полк "Stryker” от Сухопътните сили на САЩ започнаха занятия на полигон „Ново село”, съобщиха от Министерството на отбраната. В продължение на три седмици български и американски военнослужещи ще проведат съвместни тренировки с отделение, взвод и рота. В програмата на обучението са планирани и рекогносцировка на местността, и провеждането на бойна стрелба. Ще бъдат използвани 8 колесни бронирани бойни машини „Stryker”.

Съвместното обучение ще спомогне за развиване на военното партньорство при изпълнение на задачи, свързани с подготовката за участие в операции по поддържане на сигурността. /ИА "Фокус"/ 

 
24.08.2009, 09:07 

Военновъздушните сили на САЩ проведоха успешно изстрелване на междуконтинентална ракета Minuteman III

В калифорнийската база на военновъздушните сили на САЩ „Ванденберг” беше проведено успешно изстрелване на междуконтинентална ракета Minuteman III, съобщи агенция РБК. Военни представители съобщиха, че ракетата успешно е поразила цел в района на Маршаловите острови в Тихия океан. Изстрелването е осъществено в рамките на планирана проверка на надеждността и точността на системите на ракетата.

САЩ разполагат с 500 ракети Minuteman III, които носят 1200 ядрени бойни глави, като от тях 200 ракети носят бойно дежурство.

Ракетите постъпили на въоръжение още през 70-е години на 20 век, в момента се модернизират, като в частност се провежда замяна на части от системите за управление и двигателите. – Още американски ракети 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
23.08.2009, 22:05 
Завърши вторият етап от изпитанията на руската "Нерпа”

Завърши вторият етап от заводските изпитания на руската атомна подводница „Нерпа". Вчера тя заедно със специалисти от Русия и Индия се завърна в град Болшой Камен. Според източник, участващ в изпитанията, вторият етап е преминал успешно. Всички системи и механизми на подводницата действат надеждно, предаде радио „Ехото на Москва". По време на първите морски изпитания на „Нерпа" през ноември миналата година в резултат на случайно включване на системата за потушаване на пожар загинаха 20 моряци. Още 21 души бяха хоспитализирани с натравяне с фреон. Повторните изпитания на подводницата се възобновиха през лятото тази година. Още руски подводници 

 
23.08.2009, 21:30 

Великобритания няма да увеличава броя на военнослужещите в Афганистан

Британското правителство няма намерение да увеличава броя на военнослужещите в Афганистан, съобщава „Сънди Таймс”. Решението, което е било прието в петък, се базира на финансови причини.

Според изданието правителството вече е уведомило командването на сухопътните войски за решението си, което според „Сънди Таймс” ще разочарова много британските командири в Афганистан. /ИА „Фокус”/ 

 
23.08.2009, 18:30 

На МАКС-2009 са сключени договори на обща стойност десет милиарда долара

На международния авиокосмически салон МАКС-2009, който завършва днес, бяха сключени споразумения на обща стойност близо десет милиарда долара, което е много повече от сключените договори на МАКС-2005 – пет милиарда долара, и на МАКС-2007 – три милиарда долара, съобщава РИА Новости, позовавайки се на информация на организаторите.

В работата на изложението участие взеха 711 компании от 34 страни, в това число 436 руски организации, от които 120 представиха военна продукция. Салона бе посетен от повече от 550 хиляди човека.  

 
23.08.2009, 09:28 

На този ден

Ден на войнската слава на Русия – Ден на разгрома от съветските войски на немско-фашистките войски в Курската битка (1943 година).

През 1953 г. в Русия е проведено изпитание на ядрения заряд РДС-4 (известен под името "Татяна"). Първата атомна бомба на основата на РДС-4 (мощност 30 Кт) е била приета на въоръжение през 1954 година. 

 

Снимка на седмицата 

http://pentagonus.ucoz.ru/_ph/29/2/578556487.jpg

Pfc. Jordan Mills, a 1/3 combat engineer в Marine Corps Mountain Warfare Training Center in Bridgeport, Calif. (Pentagonus)

 
23.08.2009, 07:30 

Полските граждани искат военния контингент на страната в Афганистан да бъде изтеглен незабавно

Повечето полски граждани искат полският военен контингент в Афганистан да бъде незабавно изведен. Това сочат резултатите от социологическо проучване на центъра „Гемиус”, предаде РИА Новости, позовавайки се на полски медии.

Според резултатите, 60% от участвалите в проучването са поискали полските войници да бъдат незабавно изтеглени от Афганистан, против са се обявили 23%.

„Не си правихме сметка какви ще са последствията от нашето участие в международния военен конфликт. Постоянно постъпващата информация за обстреляни полски патрули е причината полските граждани да не искат да участват в борбата с тероризма”, каза служителят на центъра Каролина Скиндел, коментирайки резултатите от проучването.

„Хората интуитивно чувстват, че поляците са се оказали в стратегически капан, а военната намеса (в Афганистан) може да приключи за както за нас, така и за НАТО, както приключи войната във Виетнам за американците”, изрази мнение полският генерал Станислав Козей.

В социологическото проучване са участвали 1015 полски граждани на възраст между 15 и 79 г. /ИА „Фокус”/ 

 
23.08.2009, 07:25 

Войските на Индия и САЩ ще проведат мащабни военни учения

Индия провежда интензивна подготовка за планираните през октомври две мащабни военни учения в северната част на страната заедно с военновъздушните и сухопътните сили на САЩ, съобщава китайският вестник „Пийпъл Дейли”, позовавайки се на индийски медии.

Съвместните учения на военновъздушните сили на двете страни с кодовото име „Небето на Индия” ще се проведат в района Агра в щата Утар Прадеш и в района Чандигарх в щата Панджаб. По време на ученията ще бъде отработен съвместен десант на силите със специално предназначение от борда на транспортни самолети. В маневрите ще бъдат задействани транспортните самолети С-130 от американска страна и Ил-76 от индийска.

Съвместните учения на сухопътните войски на двете страни ще се проведат в района Джханси в щата Утар Прадеш и ще продължат две седмици. По думите на индийски офицер, това ще са най-големите съвместни полеви военни учения на двете страни. В маневрите ще участват около 500 военнослужещи на САЩ и 17 американски бронирани коли „Страйкър”, които трябва да демонстрират „голяма маневреност в полуградски условия”. /ИА „Фокус”/ 

 
23.08.2009, 07:15 

Най-новият атакуващ руски безпилотен самолет на МАКС-2009 

Най-новият атакуващ руски безпилотен самолет „Дозор-600”, представен в рамките на авиационния салон „МАКС-2009”, стана най-голямата в своя клас машина и притежава най-голяма дължина на полета сред аналозите си руско производство, твърдят неговите създатели, предаде РИА Новости.

„Той е способен да лети на разстояние над 3 000 километра. Апаратът може да носи оръжие, може да бъде използван и за разузнавателни мисии”, каза конструкторът на летателния апарат Генадий Трубников.

По неговите думи, на „Дозор-600” е монтирана топловизионна глава, която го прави на практика всевиждащ при всички метеорологични условия. Освен това, в машината има отделение за товар с тежест от 220 килограма.

Седемметровият безпилотен самолет излиза и каца като обикновен самолет. Машината е управлявана от земята от двама души: пилот и наблюдател. Но „Дозор-600” ще може да лети и в автономен режим, ориентирайки се с помощта на руската спътникова система ГЛОНАСС.

Според Трубников, изпитанията още не са завършени, а серийното производство на апарата ще започне не по-рано от 2010 година. – Още руски безпилотни апарати 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
22.08.2009, 16:55 

Рекорден брой посетители на днешния ден на „МАКС-2009” – над сто хиляди

Рекорден брой посетители беше регистриран на международния авиокосмически форум „МАКС 2009” през днешния ден, съобщава телевизия „Вести”, позовавайки се на изявление на говорителя на оперативния щаб на руското вътрешно министерство Анатолий Дунаев. „Днес в 15:00 часа ( местно време) територията на изложбения комплекс „МАКС 2009” бе посетена от рекорден брой гости – над 103 хиляди души. И в настоящия момент продължават да идват хора”, каза Дунаев.

По неговите думи в това число не влиза техническият персонал на салона, както и специалистите и експертите. /ИА "Фокус"/ 

 
22.08.2009, 09:12 

William Calley – Аз изпълнявах заповед

William Calley, бивш лейтенант от американската армия, който бе осъден за военни престъпления, извършени по време на войната във Виетнам (16 март 1968 г. – клането в My Lai (Сонг Ми)) поднесе публични извинения във Форт Беннинг (Fort Benning), съобщава Military Times.

William Calley e казал, че се чувства виновен и много съжалява за виетнамците, които са били убити, за техните семейства, за въвлечените в това американски войници и техните семейства.

Calley е бил признат за виновен в убийството на двадесет и двама човека и на 29 март 1971 година осъден на доживотен затвор, но 3 дни по-късно президентът Никсън взема скандалното решение да освободи Calley от затвора, настоявайки за преразглеждане на присъдата. След преразглеждането присъдата на Calley е намалена на 4 години и 1 месец затвор във военния затвор във Форт Бенинг, щат Джорджия.

Calley не отрича това което се е случило, но винаги е заявявал, че е изпълнявал заповед. 

 
22.08.2009, 08:30 

Тайван води преговори за покупката на C-27J Spartan

Тайван води преговори за покупката за своята армия на шест военнотранспортни самолета C-27J Spartan производство на италианската компания Alenia Aermacchi.

Според Flight Global, в момента страната обсъжда стойността на машините, като прогрес в преговорите се очаква през следващата година.

По-рано Тайван разглеждаше два варианта за транспортен самолет за своята армия - C-27J и испанския Casa CN-235.

Самолетите ще бъдат закупени в рамките на програмата за чуждестранни военни покупки (Foreign Military Sales) на американското военно ведомство.

Най-много такива машини ще има американската армия, която поръча на Alenia Aeronautica тридесет бройки. В числото на настоящите и бъдещи купувачи са ВВС на Италия, Гърция, България, Литва, Мароко, Румъния и Словакия. – Още за C-27J Spartan 

 
                                                                                                                                                                                                                                      
 
21.08.2009, 16:10 

В Новоросийск акостираха кораби на "БЛЕКСИФОР"

В руското черноморско пристанище Новоросийск пристигнаха кораби на страните от басейна, участващи в международните учения "БЛЕКСИФОР".

Ученията са започнаха на 8-ми август. В тях са задействани военни кораби на България, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Командир на ученията е българският комодор Георги Мотев. Моряците се срещнаха с ръководството на града и Новороссийската военноморска база. 

 
21.08.2009, 15:30 

Индийски военен самолет падна в Арабско море

Изтребител Сий Хариър на индийските военноморски сили се разби днес по време на учебно-тренировъчен полет в Арабско море, пилотът е загинал, съобщи индийското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости. Катастрофата е станала на 25 километра от брега.

Наскоро индийските Сий Хариър бяха модернизирани и получиха на въоръжение нови ракети.

 
21.08.2009, 15:15 
25 курсанти днес бяха приети във ВВМУ „Никола Вапцаров” във Варна

25 курсанти, приети във Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна бяха посрещнати по стара българска традиция с менче с вода на входа му тази сутрин, четирима от тях са жени. Началникът на училището капитан първи ранг Димитър Ангелов каза,че през последните три години интересът към специалностите в учебното заведение се засилва, кандидатстват по двама души за едно място.

В новата специалност "Океанско инженерство" са приети 25 души, тя е сред най-перспективните в момента. От училището са изпратили предложение до Министерството на отбраната държавната поръчка за военните специалности да се увеличи, според акредитацията капацитетът е 2450 студенти и курсанти, сега са приети 1500. Вече са факт и първите чуждестранни студенти-трима от Турция и един от Армения, те са с двойно гражданство. Ако бъде дадено разрешение от следващата година ще се приемат и изцяло чужди граждани,те ще се обучават на английски език. /Днес +/ 

 
21.08.2009, 12:43 
Узбекистан и САЩ подписаха договор за военно сътрудничество Министерството на отбраната на Узбекистан и САЩ подписаха споразумение, фиксиращо програма за договори във военната сфера, предаде Интерфакс.

„Документът бе подписан от министъра на отбраната на Узбекистан Кабул Бердиев и ръководителя на Централното командване на САЩ Дейвид Петреъс в хода на визитата му в Ташкент”, съобщи посолството на САЩ в Узбекистан.

Петреъс посети Узбекистан на 18 и 19 август. Той бе приет от президента Ислам Каримов, страните са обсъдили въпросите на регионалната сигурност, по-специално ситуацията в Афганистан.

Петреус също се срещна с високопоставени официални лица и представители на Съвета на националната сигурност и министерствата на отбраната, външните работи и икономическите отношения, инвестициите и търговията на Узбекистан. /ИА "Фокус"/ 

 
21.08.2009, 12:35 

ЦРУ създаде база за безпилотни самолети в Афганистан

Насърчено от успеха на своите въоръжени безпилотни самолети, които нанасят удари по позиции на активисти на „Ал Кайда” и талибаните в Пакистан, Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) е разположило нова своя база за безпилотни самолети в Джалалабад в източната част на Афганистан, за да подсили действията си срещу екстремистите, съобщава американското издание „Ню Йорк Таймс”.

Официални лица са съобщили, че в момента ЦРУ нанася повечето свои въздушни удари по границата на Афганистан и Пакистан от базата в Джалалабад, като безпилотните самолети кацат и излитат почти на всеки час.

По техните думи, базата в Пакистан все още се използва, но САЩ са решили да отворят новата база в Афганистан във връзка с това, че пакистанското правителство, което е изправено пред увеличаващите се антиамерикански настроения в страната, може да реши да принуди ЦРУ да закрие базата си в Пакистан. /ИА „Фокус”/ - Още безпилотни апарати 

 
21.08.2009, 10:12 

Northrop Grumman – борба за качество

Както се разбра, на четири подводници от клас Вирджиния (Северна Каролина, Ню Мексико, Мисури и Калифорния) при монтирането на системите за подаване на торпедата в торпедния отсек са били допуснати нарушения, съобщава Navy Times.

Основно нарушенията касаят използването на крепежни болтове с по-малък диаметър и неправилно поставяне на заключващите механизми. Според специалистите, откритите дефекти са могли да предизвикат заклинване на товарно/разтоварващите механизми.

Както се оказва, това не са първите проблеми при изпълнение на определени работи.

През май 2009 година американските военноморски сили откриха, че един от инспекторите по контрола на заваръчните работи е фалшифицирал отчети. В резултат на това компанията трябваше отново да проверява километри шевове.

През 2007 година пък беше установено, че за заваръчни работи се използват неподходящи електроди.

Представители на Northrop Grumman са заявили, че тези проблеми не са системни. Това са отделни случаи и компанията винаги се е гордяла с качеството на своята продукция. 

 
21.08.2009, 09:25 
На територията на Литва действал таен затвор на ЦРУ 

На територията на Литва, недалеч от Вилнюс, действал таен затвор на ЦРУ. След терактите на 11 септември 2001 година, американското командване изпращало там пленени, които се подозирали във връзки с „Ал Каида”.

Такава информация разпространи американската телевизионна компания Ей-Би-Си. По данни на журналистите, в затвора на територията на прибалтийските републики се намирали 8 пленници. Подобни временни затвори за задържаните членове на „Ал Каида” действали също в Тайланд, Румъния, Полша, Мароко и Афганистан. 

 
                                                                                                                                                                                                                                       
 
МАКС-2009
Международен авиационно–космически салон, Москва, Жуковский, 18-23 август
 
                                                                                                                                                                                                                                       
 
20.08.2009, 18:30 

За борба с Ал Кайда ЦРУ „наело частна фирма”

Централното разузнавателно управление на САЩ, според данни на американската преса, е наело подизпълнители от частната охранителна компания Blackwater за участие в секретна програма по търсене и отстраняване на висшето ръководно звено на Ал Кайда, съобщава днес BBC Russian.

Тази информация се появява във вестник New York Times, която цитира официални представители – както на сегашното, така и на бившето. Те твърдят, че Blackwater е помагала на ЦРУ при планиране на операции, подготовка на кадри и извършване на наблюдение. – Още за компанията Blackwater 

 
20.08.2009, 12:31 

В Русия възобновяват производството на самолети Ан-124

Министерството на отбраната на Русия реши да възобнови производството на най-големите в света транспортни самолети „Руслан”, съобщи главнокомандващият ВВС Александър Зелин. Както той се изрази, този самолет е нужен не само за търговски превози, но и за военните. Сега те изпълняват търговски рейсове на авиокомпания „Волга-Днепър” по превозване на войски на НАТО в Ирак, каза генерал-полковникът. „Руслан” беше създаден в конструкторското бюро „Антонов” в Украйна през 1982 година. В Украйна производството на тези самолети беше прекратено, а в Русия то още не възобновено. Още за Ан-124 

 
20.08.2009, 12:30 

„Боинг” предложил да бъдат създадени мобилни комплекси за ПРО

Ръководството на корпорацията на „Боинг” предложило да бъдат създадени мобилни комплекси за ПРО, които могат да бъдат използвани на базите на НАТО в Европа. Идеята се състои в това, че при възникване на заплаха, на базите на НАТО по въздуха в течение на едно денонощие ще доставят ракети-прехващачи, които ще бъдат монтирани на мобилни платформи. Когато заплаха изчезне, ракетите ще бъдат демонтирани и изпратени обратно в САЩ. Реализирането на тази идея би позволило също така да бъдат намалени опасенията на Русия по повод на строителството на постоянни бази за ракети-прехващачи в Източна Европа, смятат в корпорацията. В случай на получаване на съгласие, проектът може да бъде реализиран към 2015 година. 

 
20.08.2009, 12:20 

Първият самолет от пето поколение ще полети през ноември, каза главнокомандващият на ВВС на Русия

Главнокомандващият Военновъздушните сили на Русия Александър Зелин съобщи пред журналисти, че летателните изпитания на руския самолет от пето поколение ще започнат през ноември, предаде Интерфакс.

По неговите думи, втората опитна машина се намира в Москва и наземните изпитания вече са започнали. 

 
20.08.2009, 09:35 

Американски университет ще работи за ВМС на страната

Вирджинския технологичен университет вчера обяви за подписването на договор за сътрудничество и петгодишен контракт за 7,5 млн долара с военнонаучния център на ВМС (the Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division ).

Университета в интерес на американските ВМС ще проведе редица изследвания свързани със създаването на електромагнитно и импулсно въоръжение, съобщава NavyTimes. 

 
20.08.2009, 09:00 
Каква мина бе взривена пред Паша дере?

(фоторепортаж на ИМПАКТ ПРЕС ГРУП с коментар на „Морски вестник”) 

 
20.08.2009, 08:50 

Американската подводница Rhode Island (SSBN-740) е спасила рибари

На 11 август "златния" екипаж на субмарината е извършил добро дело, спасявайки пет рибари (в т.ч. и четиринадесет годишно момче) след като лодката им се е преобърнала. Трябва да се отдаде дължимото на Cmdr. Kevin Mooney, който е пожертвал секретността и е дал команда за спасяване на рибарите, съобщава NavyTimes. – Още американски подводници  

 
20.08.2009, 07:30 

При катастрофата на военен хеликоптер в САЩ са загинали двама души

Двама души са загинали, а трети е бил ранен при катастрофата на военен хеликоптер в планински район близо до град Ladville (80 км. югозападно от Денвер), щат Колорадо.

Хеликоптерът MH-60 Black Hawk е принадлежал към 160th Special Operations Aviation Regiment (A) и е изпълнявал тренировъчен полет, съобщава ArmyTimes. Машината се е врязала вчера около 2 часа в планинския масив Маунт Массив. На борда на летателния апарат е имало четирима души. Двама души от екипажа са загинали, раненият е бил откаран в болница. Четвъртият член на екипажа не е бил открит на мястото на инцидента и е в неизвестност. Още за вертолетите Black Hawk 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
19.08.2009, 21:40 

„Туполев” ще създава нов бомбардировач

Министерството на отбраната на Русия и компанията „Туполев” тази година сключиха контракт за проектиране и производство на принципно нов стратегически бомбардировач. Това съобщи на авиационно-космическия салон МАКС-2009 генералният директор на „Туполев” Игор Шевчук. Сега на въоръжение на стратегическата авиация на ВВС на Русия се намират самолети Ту-160, Ту-95С и Ту-22М3. /РИА Новости/ 

 
19.08.2009, 21:35 

Русия ще достави на Виетнам осем изтребителя Су-30

„Рособоронекспорт” подписа договор с Виетнам за доставката на осем изтребителя Су-30МК2. Това съобщи на пресконференция заместник-директорът на руската компания Александър Михеев, предаде РИА Новости. Той поясни, че договорът е бил подписан през януари, а реализирането му ще стане пред 2009-2010 г. Поръчката ще бъде изпълнена от военния завод в град Комсомолск на Амур. Още самолети Су-30 

 
19.08.2009, 16:25 

Русия е доставила на Индия самолет А-50 Русия е доставила на Индия първия от трите самолета А-50 със система за ранно предупреждаване, съобщи на авиосалона МАКС-2009 заместник-директорът на руската компания "Рособоронекспорт" Александър Михеев, предаде РИА Новости.

„Русия успешно ще реализира договора за доставката на Индия на самолети А-50, руския аналог на системата „Ауакс”. Поръчката е за три самолета, един вече доставихме”, каза той. Още специални самолети 

 
19.08.2009, 14:55 
 

Солидни сделки на „МАКС-2009”

Русия чака от Либия отговор на предложението за доставки в тази страна на бойни самолети, съобщи ръководителят на "Рособронекспорт" Анатолий Исайкин на авиосалона „МАКС-2009” в Жуковский. Тези дни руски компании сключват големи сделки със чуждестранни партньори. Например, постигната е договореност за сглобяване в Русия на повече от 350 италиански хеликоптери, а канадска и британска фирма ще доставят двигатели за руския самолет от новото поколение МС-21.

 
19.08.2009, 12:25 

Към 2020 г. авиопаркът на ВВС на Русия ще бъде обновен на 80%

Около 2000 нови и модернизирани самолети и хеликоптери, а също над 500 безпилотни летателни апарати, ще получат военновъздушните сили на Русия до 2020 г., съобщи днес заместник-главнокомандващият за въоръжението на ВВС генерал-майор Олег Бармин, цитиран от агенция Интерфакс.

По този начин, към 2020 г. обновлението на авиационния парк на военновъздушните сили ще бъде не по-малко от 80%. Още за ВВС на Русия 

 
19.08.2009, 10:04 

Водолази обезвредиха морска мина

Водолазна група от Военноморските сили е обезвредила германска морска мина край Варна, съобщи БНР. Мината е открита снощи на седем метра от брега в района на местността Паша дере.

Комодор Емил Евтимов - началник на Военноморската база Варна, информира, че районът вече е безопасен. През юли в морето до тази местност беше открита и обезвредена още една морска мина. 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
18.08.2009, 22:40 

Нов учебен център за 1-ва американска пехотна дивизия

Премина тържествената церемония по откриването на новия учебен център на стойност ю  в 29 милиона долара във Fort Riley, Канзас, предназначен за подобряване подготовката на 1 пехотна дивизия, съобщава Army Times-News.

Новия учебен център ще позволи на подразделенията да провеждат обучението си в условия близки до съвременния бой. По-рано подразделенията на дивизията трябваше да посещават учебни центрове в Калифорния или Луизиана.

Центъра заема площ от 160000 квадратни фута. Неговото строителство започна през 2007 година. Подобни комплекси се строят и в други крупни армейски бази. 

 
18.08.2009, 22:00 

МАКС-2009: въпреки кризата внушителни контракти

В краймосковския град Жуковски на 18 август беше открит Международния авиационно-космически салон(МАКС). Въпреки кризата и падане на търсенето на авиационна техника на световния пазар, специалистите казват, че МАКС-2009 ще бъде отбелязан с големи контракти. И преди всичко за сметка на търсенето на вътрешния пазар. - Аудио , Снимки

 
18.08.2009, 21:50 

Русия и Украйна внесоха промени в споразумението за сътрудничество за създаването на самолети Ан -70 и Ан-70Т

Министерствата на отбраната на Русия и на Украйна подписаха протокол за внасяне на промени в действащото междуправителствено споразумение за по-нататъшно сътрудничество за създаването на самолети Ан-70 и Ан-70Т, съобщава РБК, позовавайки се на комюнике на пресслужбата на руското военно министерство. Протоколът е подписан от министрите на отбраната на двете страни Анатолий Сердюков и Валерий Иващенко по време на аерокосмическия салон „МАКС-2009, който се провежда в град Жуковски край Москва.

Двамата министри обсъдиха също на двустранна среща отношенията във военната и във военнотехническата област.

Не се съобщава какви промени са внесени в документа. /ИА "Фокус"/ 

 
18.08.2009, 18:00 

Отново намериха мина в морето край Паша дере

Районът в южната част на залива в местността Паша дере край Варна отново бе отцепен заради намерена мина. Този път устройството е от Втората световна война и се намира на 2 м дълбочина. Поради неблагоприятните метеорологични условия мината се очаква да бъде взривена утре сутринта. 

 
18.08.2009, 17:30 

„Сухой” ще достави за руската армия 64 изтребителя

Руската самолетостроителната компания „Сухой” е получила поръчка от държавата за доставката на 64 изтребителя, предаде ИТАР-ТАСС.

В присъствието на премиера Владимир Путин, между Министерството на отбраната и „Сухой” бе подписан договор за доставка на 48 самолета Су- 35С, 12 - Су-27СМ и четири Су-30М2. Още самолети Су  

 
18.08.2009, 13:00 

Днес празнуват българските подводничари

Във Военноморска база Варна днес българските подводничари ще отбележат 55-та годишнина от създаването на дивизиона подводници и от възстановяването на подводното плаване у нас. Домакин на тържеството е дивизионът за подводни операции с командир капитан I ранг Камен Кукуров. Мястото на срещата на поколенията подводничари е пред подводницата „Слава”.

На практика първите плавания на българските подводничари след края на Втората световна война започват още през октомври 1948 г. Три български екипажа усвояват и действат на море с три съветски подводници от клас „М” („Малютка”): М-202, М-203 и М-204. Те са базирани в тогавашната съветска военноморска база Одеса (днес в Украйна). На 18 август 1954 г. трите подводници са приети официално в състава на българските ВМС и този ден е обявен за празник на дивизиона подводници. През 1956 г. трите подводници клас „М” са заменени с две по-големи и по-съвременни подводници проект „613”, а през 1972 г. на въоръжение постъпват две модерни за времето си подводници от проект „633”. През 1988 г. ВМС на България разполага с четири бойни кораба от този клас.

Постепенното извеждане от строя на тези подводници започна през септември 1990 г. и завърши през миналото лято, когато бе свален флага на подводницата „Надежда”. Общинският съвет във Варна получи подводницата след поемането на ангажимент тя да бъде превърната в музей. До този момент практически стъпки в тази насока не са предприети. В строя остана само подводницата „Слава”, която взе участие в тържествата по отбелязването на 130-та годишнина от създаването на българските ВМС. /МВ/ – Още български подводници 

 
18.08.2009, 12:55 

Военно учение „Ладога-2009” се провежда в Ленинградския военен окръг на Русия

Оперативно-стратегическото военно учение „Ладога-2009” се провежда в Ленинградския военен окръг на Русия, под ръководството на главнокомандващия на руските сухопътни войски армейски генерал Владимир Болдирев, предаде агенция Интерфакс.

В рамките на учението до момента е завършено планирането на използването на групировките войски в Северозападното стратегическо направление и се провежда комплекс от мероприятия по привеждане в най-висока степен на бойна готовност на частите и подразделенията, вземащи участие във военното учение „Ладога-2009”. Учението ще премине в три етапа и ще продължи до края на септември.  

 
18.08.2009, 06:15 

Южнокорейският флот ще получи нови торпеда

До 2012 година военноморските сили на Южна Корея ще получат от 60 до 70 нови високоточни противолодъчни ракети-торпеда с голям обсег на действие Hongsangeo ("Червена акула"). Според информация на Defense News, това е заявил източник от администрацията на програмата за отбранителни покупки (DAPA) на тази страна.

Изданието уточнява, че на 13 август DAPA е одобрила производството на първата партида ракети-торпеда Hongsangeo и вертикални корабни пускови установки, стойността на които е около 145 милиона долара. Следващото производство, според уточнение на администрацията, е планирано за периода 2013 - 2015 г.Източника напомня, че през юни южнокорейската Агенция за отбранителни разработки (ADD) съобщи за завършване на работите по ракетните торпеда Hongsangeo. Те продължиха около девет години.

Ракетата-торпедо Hongsangeo е способна след пуска да преодолее по въздуха около 20 километра, след което да се спусне под водата, да проследи и унищожи целта. Тетрябва да постъпят на въоръжение в есминците тип KDX в рамките на програмата за развитие на военноморската защита от Северна Корея. – Още торпеда 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
17.08.2009, 11:35 

Рекорд по продажба на хеликоптери 

През 2008 година Русия е установила рекорд по продажба на хеликоптери в чужбина, съобщава Федералната служба по военно-техническо сътрудничество. Националната хеликоптерна техника, имайки предвид нейните технически и ценови характеристики, се ползва с авторитет сред чуждестранните партньори на Русия. Миналата година са продадени 122 машини. На международния авиосалон „МАКС-2009”, който стартира край Москва на 18-ти август, този раздел на руската експозиция няма да остане без вниманието на специалисти. /RUVR/ 

 
17.08.2009, 09:45 

Русия сключи договор с Либия за модернизиране на танковете Т-72

Русия сключи договор с Либия за модернизиране на танковете Т-72, съобщава РИА Новости, позовавайки се на думите на заместник-директора на федералната служба за военнотехническо сътрудничество Константин Бирюлин.

Според информация на открити източници през 2006 година между Русия и Либия са се водили преговори за модернизирането на доставените по-рано 145 танка Т-72 и за възможността за закупуване на още 48 танка Т-90. Обаче информация за сключени договори между двете страни нямаше.  

„Ние работим с Либия и вече има определени успехи. За последната година са подписани редица документи, в това число за модернизиране на танковете Т-72, каза той, без да детайлизира съдържанието на документите. – Още за Т-72 

 
17.08.2009, 08:35 

Военни на Русия и Монголия провеждат съвместно учение

Военни на Русия и Монголия от днес провеждат съвместното тактико-специално учение „Дархан-2”, съобщава РИА Новости.

„В хода на учението непосредствено в реални полеви условия военнослужещите на различните въоръжени служби на Сибирския военен окръг и монголските въоръжени сили ще отработят на реална бойна и специална техника комплекс от въпроси по техническото осигуряване на войските в различни условия на обстановката”, се казва в съобщение на Сибирския военен окръг. Учениет „Дархан-2” ще се проведа на територията на Монголия и ще продължат до 15 септември.

От руска страна ще участва ремонтно-възстановителен батальон за комплексен ремонт на СибВО (повече от 200 военнослужещи и до 90 единици бойна техника). 

 
17.08.2009, 05:40 

Турция е домакин на съвместното учение "Reliant Mermaid" с участието на Израел и САЩ

Турция е домакин на започващото днес съвместно учение "Reliant Mermaid" с участието на ВВС и ВМС на Израел и САЩ, съобщават медиите. До 21 август в източната част на Средиземно море ще се тренират издирвателни и спасителни операции при корабокрушения и самолетни катастрофи, доставяне на хуманитарна помощ и евакуация на ранени. Ще участват осем кораба, четири хеликоптера и три самолета. Целта на учението ефикасно и бързо координиране и сътрудничество на военните сили на трите страни при извънредни ситуации. /ИА „Фокус”/ 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
16.08.2009, 23:00

Швейцария планира да намали значително числеността на армията си

Швейцария планира да намали значително числеността на армията си през следващото десетилетие, предаде АФП, позовавайки се на швейцарският министър на отбраната Уели Маурер.

„В момента, ние имаме 120 000 редовна армия и 80 000 резервисти. В период от 10 до 12 години, армията ще бъде намалена до 80 000 души редовна армия и 40 000 запасни военнослужещи”, заяви Маурер. Министърът съобщи, че ще бъдат направени съкращения и на тежкото армейско въоръжение, артилерията, и танковите войски, с цел тяхното модернизиране.

„Времената се промениха”, заяви Маурер. По неговите думи, в Европа са малко вероятни войни, включващи използване на бронирани машини.

„Нашата армия трябва да стане възможно най-модерна, добре екипирана и тренирана”, заяви Маурер.

 
16.08.2009, 21:10 

Командирът на „Руски витязи” е загинал поради изгаряне на парашута му във въздуха

Командирът на пилотната група „Руски витязи” Игор Ткаченко (роден на 26 юли 1964 г.), който загина днес при сблъсък между два изтребителя Су-27, е успял да катапултира, но е загинал поради възпламеняване на парашута му, предаде РИА Новости, позовавайки се на източник, участващ в разследването на катастрофата.

„Ние разпитахме свидетели на инцидента. Един от тях е видял ясно, че парашутът на един от катапултиралите пилоти се е запалил още във въздуха, тъй като в този момент е горял и изтребителя. Впоследствие се оказа, че загиналият пилот е Игор Ткаченко”, заяви източникът. 

 
16.08.2009, 13:45 

Главнокомандващият на ВВС на Русия лично ще разследва инцидента с изтребителите Су-27  

Главнокомандващият на ВВС на Русия Александър Зелин е на мястото на инцидента с изтребителите Су-27, които се сблъскаха над Жуковский., Московкска област, съобщава Интерфакс, позовавайки се на думите на неговия помощник Владимир Дрик.

„Главнокомандващият гледаше тренировъчния полет около Жуковский. Той ще ръководи разследването за изясняването на причините за сблъсъка на изтребителите”, каза Дрик. Още за Су-27

 
16.08.2009, 06:45 

Испанската фрегата ESPS Canarias (F-86) ще акостира на пристанището в Ларнака

Испанската фрегата ESPS Canarias (F-86) ще акостира на пристанището в Ларнака, Кипър, съобщават медиите. Тя ще замени друга испанска фрегата - ESPS Numancia (F-83), в първата самостоятелна морска операция на Европейския съюз EUNAVFOR/CTF 465, реализирано след решение на ЕС за подкрепа на резолюция 1816 на Съвета за сигурност на ООН и засягащо борбата с пиратството в района на Сомалия. ESPS Numancia (F-83) пристигна в Кипър вчера.

Двата плавателни съда ще отплават от пристанището в Ларнака тази вечер. /ИА „Фокус”/ - Още фрегати 

 
16.08.2009, 06:40 

Броят на убитите в Афганистан британски войници достигна 200 души

В събота британски войник почина от рани, получени по време на операция в Афганистан. С неговата кончина броят на загиналите в Афганистан британски военнослужещи от началото на воденото от САЩ нахлуване през 2001 г. в централноазиатската страна достигна 200 души, съобщиха от министерството на отбраната на Великобритания, предаде АФП.

Войникът е починал в болница в Централна Великобритания след като е бил ранен от взрив в южната провинция Хелманд на 13 август, се казва в съобщение на министерството. /ИА "Фокус"/ 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
15.08.2009, 12:15 

Русия е готова да обсъжда с НАТО въпроса за транзита на военни товари в Афганистан

Русия е готова да обсъжда въпроса за транзита на военни товари в Афганистан със заинтересованите страни, които участват в операцията Международни сили за съдействие за безопасността (МССБ) в страната, предава агенция Интерфакс.

Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко.

 
15.08.2009, 08:10 

Румъния отбелязва празника на военноморските си сили

Румъния ще отбележи тази сутрин празника на военноморските си сили в парка „Херастръу” в Букурещ, съобщават медиите. Някои от мероприятията, включени в празненствата са появяването от водата на древноримския бог на морето Нептун; църковна възпоменателна служба за моряците, загинали в боеве за родината си; песни на оркестъра на военноморските сили и др. /ИА „Фокус”/ - Още военноморски сили
 
15.08.2009, 08:07 

Испанската фрегата ESPS Numancia (F-83) ще акостира на пристанището в Ларнака

Испанската фрегата ESPS Numancia (F-83) ще акостира на пристанището в Ларнака, Кипър, съобщават медиите.

Пристигането на военния кораб става след покана на министъра на отбраната Костас Папакостас към испанския му колега. Фрегатата участва в първата самостоятелна морска операция на Европейския съюз EUNAVFOR/CTF 465, реализирано след решение на ЕС за подкрепа на резолюция 1816 на Съвета за сигурност на ООН и засягащо борбата с пиратството в района на Сомалия. 

 
15.08.2009, 00:10 

"Синева" вместо "Булава"

Ако неуспехите, преследващи изпитателните изстрелвания на ракетния комплекс с морско базиране "Булава" продължат и в бъдеще, Русия може да спре проекта, съобщи Интерфакс.

Вместо с ракетите "Булава" най-модерните подводници клас "Борей" ще бъдат въоръжени с междуконтиненталните балистични ракети "РСМ-54 Синева", заявиха пред агенцията представители на ракетно-космическия отрасъл. Според тях процедурата по превъоръжаването ще излезе скъпо, но по-приемлив вариант не съществува. Изстрелваната от подводници ракета "Булава" може да достави до 10 ядрени бойни глави с индивидуално насочване на разстояние 8000 км. Шест от извършените досега 11 изпитания бяха неуспешни. Заради това в началото на август оставка подаде директорът и главен конструктор на Московския институт по топлотехника Юрий Соломонов, който работи върху проекта "Булава".

"Синева", хвалена от руските военни като елемент от ново поколение руски стратегически оръжия, способни да преодоляват всяка система за противоракетна отбрана, вече успешно порази мишени на разстояние 11 547 км. В момента Русия строи три подводници клас "Борей". 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
14.08.2009, 23:40 

САЩ подновяват обучението на грузински войски

САЩ ще възобновят обучението на грузински войски, за да ги подготвят за контрабунтовнически операции в Афганистан, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на отбраната на САЩ. "Грузия иска да бъде част от международните усилия в Афганистан и ние искаме да й помогнем да се подготви", заяви говорителят на Пентагона Джеф Морел. Той добави, че САЩ са се консултирали с Русия относно тренировъчната програма, за да се избегнат евентуални недоразумения. "Обучението не цели да подготви войниците за вътрешна отбрана. Бяхме много откровени с нашите руски колеги за това, което правим", каза Морел.

Вестник "Ню Йорк таймс" отбелязва, че САЩ ще подновят военната тренировъчна мисия в бившата съветска република, въпреки риска да разгневят Русия. Новата тренировъчна мисия трябва да започне на 1 септември. Първите инструктори от корпуса на морските пехотинци ще пристигнат в Грузия в неделя или понеделник, като броят им ще варира между 10 и 69 през следващите шест месеца.

Грузия обеща да изпрати батальон - около 750 войници - в Афганистан, който трябва да бъде готов за разполагане следващата пролет. Освен това грузинските въоръжени сили изпращат войниците си без всякакви условия. /Дума/ 

 
14.08.2009, 23:00 

Кораб от ВМФ на Турция е пострадал при удар в подводна скала край гръцки остров

Кораб от ВМФ на Турция се е ударил в риф в Средиземно море, недалеко от гръцки остров, предаде РИА Новости, позовавайки се на гръцки медии.

Според информацията, корветът „Бодрум” се връщал в Турция заедно с два десантни кораба от пристанище в Кипър, където миналата седмица е била отбелязана 23-та годишнина от турското нахлуване на острова.

В района на остров Кастелиризо корабът се блъснал в подводна скала. В резултат е повреден кила на кораба и апаратурата за откриване на подводници. /ИА "Фокус"/ 

 
14.08.2009, 22L25 

В-1В с ново цифрово оборудване извърши първи полет

Според информация на пресслужбата на компанията Boeing, на 29 юли 2009 година бомбардировач В-1 с напълно интегрирана цифрива шина за данните (Fully Integrated Data Link, FIDL) е направил първият си полет. Той е бил извършен от персонал на 419 изпитателна ескадрила на американските ВВС (авиобаза Edwards, щат Калифорния).

FIDL на модернизирания самолет ще позволи на екипажа оперативно да променя програмата на полета, автоматично да внася нови полетни задания в боеприпасите.

Очаква се след завършване на изпитанията на модернизирания бомбардировач през ноември 2010 година да бъде сключен контракт за модернизирането и на всички останали бомбардировачи. – Още за бомбардировачите B-1

 
14.08.2009, 21:20 

В авиосалона „МАКС-2009” ще участват над 80 самолета

Повече от 80 самолета и хеликоптера ще участват в показателните полети на авиосалона „МАКС-2009”, който ще се открие на 18-ти август в град Жуковский край Москва. Ще бъде демонстриран и първият граждански самолет на днешна Русия – „Суперджет-100”. Майсторството си в небето край Москва ще покажат френски и италиански пилотажни групи, както и руските „Стрижи”, „Руски витязи” и „Соколите на Русия”. 

 
14.08.2009, 21:15 

Русия и Беларус обсъдиха подготовката за съвместните учения „Запад-2009”

Началниците на генералните щабове на на въоръжените сили на Русия и Беларус армейски генерал Николай Макаров и генерал-лейтенант Сергей Гурулев проведоха среща, на която обсъдиха въпроси за предстоящите оперативно-стратегически учения „Запад-2009”, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на комюнике на пресслужбата на руското министерство на отбраната.

Маневрите „Запад-2009” ще се проведат на територията на Беларус през месеците септември и октомври. Очаква се участие в тях да вземат около 13 хиляди военни, в това число седем хиляди руски военнослужещи.

Преди дни Макаров заяви, че „това ще бъдат много значими учения. В продължение на дълги години ние не сме провеждали подобни по състав и обеми учения”. Ще бъдат привлечени големи сухопътни групировки, значително количество авиация, а също и ВМФ на Русия. 

 
14.08.2009, 09:47 

46 тренировки и учения на море ще проведат корабите от БЛЕКСИФОР

Поредното активиране на БЛЕКСИФОР продължава 21 дни. 9 от тях са на море и 12 - в пристанищата. 46 са тренировките и ученията на море. Посещенията в пристанищата се използват за семинари, предпоходни конференции, тренировки в базови условия и други.

Преходът на участниците в поредната активация на БЛЕКСИФОР започна във вторник от пристанище „Варна” до Севастопол. В нея участват кораби от военноморските сили на всички черноморски държави, с изключение на Грузия. Предвижда по време на втората фаза на активацията да се проведат тренировки и учения на море.

Домакин на поредното активиране на БЛЕКСИФОР са българските Военноморски сили. Командир на съединението е комодор Георги Мотев. Активацията се провежда от 5 до 25 август в северната част на Черно море по маршрут: Варна (начало на активацията и церемония по смяна на командването), Севастопол (Република Украйна) и Новоросийск (Руска Федерация).

За управление на БЛЕКСИФОР са развърнати корабен (на борда на флагманския кораб – фрегата „Смели”) и брегови щаб с представители на страните-участнички в активацията. /БА/ 

 
14.08.2009, 09:16 
Исторически ветроход пристига във Варна

Историческият ветроходен кораб „Аmerigo Vespucci” от състава на италианските Военноморски сили ще бъде на посещение във Варна от днес до 16 август. Това е най-старият плавателен съд, който в момента се използва от военния флот на Италия, като е зачислен в състава му на 26 май 1931 г. Корабът е с площ от около 2 декара. Командир на ветрохода е капитан I ранг Клаудио Конфалониери. „Аmerigo Vespucci” ще пристигне във Варна в 8,30 ч. днес. Предвидено е посещение на офицери от кораба при командира на военноморска база Варна - комодор Емил Ефтимов. След това официалните лица ще се срещнат с новия областен управител Данчо Симеонов, а после и с кмета Кирил Йорданов.

В 15 ч. италиански курсанти от кораба Аmerigo Vespucci ще участват в церемония по полагане на венци и цветя пред паметника на приморци, загинали по време на Сръбско-Българската война.

През следващите 2 дни корабът ще бъде отворен за посещение на граждани и гости на градa от 10 до 12 ч. и от 15 до 19 ч. /Черно море/ - Още ветроходни кораби

 
14.08.2009, 06:17 

Командването на ВВС на САЩ в Афганистан представи нова доктрина за използване на военната авиация

Командването на военновъздушните сили на САЩ в Афганистан представи нова доктрина, засягаща реда на използване на военната авиация в страната, предаде агенция РБК. В съответствие с нея, за да спечелят симпатиите и подкрепата на афганистанските граждани, и за да намалят жертвите сред мирното население, военновъздушните сили на САЩ ще престанат винаги да бомбардират местата на скупчване на талибани, а ще въздействат върху екстремистите с шума на своите двигатели и със самия факт на своята поява. Новата доктрина предвижда подразделенията на талибаните да бъдат разпръсквани с полети на ниска височина и едва, ако това не се случи, да се прибягва до бомбардировки./ИА „Фокус”/ 

 
14.08.2009, 06:11 

Барак Обама иска от конгреса да одобри увеличаване на числеността на въоръжените сили на САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама иска от конгреса да одобри неговото решение за увеличаване на числеността на американските въоръжени сили с 22 хиляди души, предаде РИА Новости.

„Администрацията на президента на САЩ предлага временно да бъде увеличена числеността на армията с 22 хиляди души, в това число с 15 хиляди военнослужещи през финансовата 2010 година. Увеличаването на числеността на въоръжените сили ще позволи да бъде намалено натоварването върху военнослужещите и да бъдат увеличени интервалите от време, което военнослужещите прекарват у дома, между командировките в райони на бойни действия”, се казва в писмо на Обама до председателя на палатата на представителите на конгреса на САЩ Нанси Пелоси. Според замисъла на Обама, увеличаването на въоръжените сили до 562 400 военнослужещи през 2010 година, ще позволи на Пентагона да разполага с по-голямо количество подразделения, готови за разгръщане в „горещи” точки. 

 
14.08.2009, 01:06 

Робърт Гейтс остави открита възможността за изпращане на допълнителни военни части на САЩ в Афганистан

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс остави открита възможността за изпращане на допълнителни американски военни части в Афганистан, но предупреди за риска от възможна враждебна реакция, предаде АФП. Гейтс заяви, че той и ръководителят на Съвета на началник щабовете адмирал Майк Мълън, са заявили на командващия на американските войски в Афганистан генерал Стенли МакКристъл, че „искат да им каже, от какво мисли, че има нужда”.

„Аз мисля, че на командващите трябва да бъде предоставена тази свобода”, заяви Гейтс. По неговите думи, наличието на 132 000 американски войници в Ирак, представлява ограничение за възможността да бъдат изпратени по-значителен брой допълнителни военни части в Афганистан, поне преди изборите в Ирак през януари догодина. 

 
14.08.2009, 00:10 

Компанията Northrop Grumman  завърши сглобяването на БЛА "Еврохоук" за военното ведомство на Германия

Компанията Northrop Grumman обяви, че е завършила сглобяването на първият опитен образец на височинен безпилотен летателен апарат с голяма продължителност на полета (HALE) "Еврохоук", за министерството на отбраната на Германия.

Разработката на БЛА "Еврохоук" се извършва от създаденото от фирмите ЕАDS и Northrop Grumman съвместно предприятие  "Еврохоук Гмбх" в рамките на подписания на 31 януари 2007 година с МО на Германия контракт на стойност 559 млн дол. Договора предвижда изработването на един БЛА и необходимото разузнавателно оборудване за него, провеждане на летателни изпитания, осигуряване на материално-техническа поддръжка и опция за получаването на четири допълнителни БЛА. 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
13.08.2009, 10:54 

САЩ може да въоръжат Афганистан с безпилотни самолети

Съединените щати не изключват вероятността да въоръжат афганистанските военновъздушни сили с безпилотни самолети, които да извършват разузнавателни мисии, съобщи американски генерал, отговарящ за обучението на афганистанския военновъздушен корпус, цитиран от агенция Франс прес.

Той уточни, че засега не се предвижда въоръжаване с безпилотни самолети на афганистанските военновъздушни сили, но те може да бъдат добавени. Сега САЩ проучват способността на афганистанските сили да извършват разузнавателни мисии, но с пилотирани самолети, добави генералът.

Афганистанските военновъздушни сили наборяват днес 2700 души и притежават 36 машини. Целта ни е да обучим персонал от 7250 души и да разполагаме с флота от 139 машини до 2016 г., подчерта генералът. /БТА/ - Още БЛА 

 
13.08.2009, 10:50 

Канадски разузнавателен самолет следи руските подводници в Атлантическия океан

Канада е изпратила разузнавателен самолет „Аврора”, който да следи придвижването на руските подводници в Атлантическия океан. Това съобщи през журналисти говорителят на канадското министерство на отбраната Дан Дагъс, предаде ИТАР-ТАСС. По думите му, подводниците се намират в международни води.

„Морският разузнавач „Аврора” провежда наблюдение в рамките на операция по осигуряване нашия суверенитет. Провеждаме наблюдението, защото искане да знаем какво става по протежение на крайбрежието ни”, каза той. Още руски подводници 

 
13.08.2009, 07:53 

Споразумението между САЩ и Русия за транзитни полети до Афганистан влиза в сила през септември

САЩ могат да започнат да превозват войски и оръжия до Афганистан през въздушното пространство на Русия от 6 септември по силата на споразумението, постигнато миналия месец между лидерите на двете страни, предаде Интерфакс.

„Транзитното споразумение влиза в сила 60 дни след подписването му. Шести септември е най-ранната дата, на която можем да започнем да го използваме,” заяви пред руската агенция американският помощник-държавен секретар Александър Вершбоу.

Вершбоу, който е бивш посланик на САЩ в Москва, добави, че не е сигурен дали за тази дата са планирани полети. 

 
13.08.2009, 07:48 

Генералният секретар на НАТО ще направи посещение в Косово

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще направи еднодневно посещение в Косово съобщават медиите. Расмусен ще бъде запознат с обстановката в страната от командващия многонационалните сили КФОР Джузепе Емилио Гай. Предвижда се генералният секретар на НАТО да бъде приет от президента на Косово Фатмир Сейдиу и да се срещне с премиера Хашим Тачи и министъра на отбраната Фехми Муйота. /ИА "Фокус"/

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
12.08.2009, 22:50 

САЩ преразглеждат плановете си за ПРО

САЩ приключват преразглеждането на плановете си относно разполагането на системи за ПРО в Източна Европа. В интервю за агенция „Интерфакс” заместник министърът на отбраната на САЩ Александър Вершбоу съобщи, че Вашингтон провежда консултации със съюзници и с Русия. Според него, плановете за разполагане на радара в Чехия и на ракетите в Полша предполагат защита изключително от такива страни, като Иран и КНДР, създаващи ракети с голяма далечина на полета, а не от Русия. Вашингтон разглежда предложението на Москва за съвместно участие в проекти за ПРО, като алтернатива на тази в Източна Европа, каза Вершбоу. 

 
12.08.2009, 22:45 

Турция и Израел подготвят съвместно военно учение в Средиземно море

Въоръжените сили на Турция и Израел ще осъществят съвместно учение в Средиземно море, предаде Анадолската агенция. В учението с кодово име "Reliant Mermaid", на което Турция ще бъде домакин тази година, ще се включат военноморските и военновъздушните сили на Израел, Съединените щати и Турция. То ще се проведе в периода 17-21 август в източната част на Средиземно море.

В маневрите, които имат за цел да спомогнат за ефикасното и бързо координиране и сътрудничество на силите на трите държави, ще се включат осем кораба, четири хеликоптера и три самолета от армиите на трите държави.

Учението ще включва симулации на издирвателни и спасителни операции, бързо реагиране при спешни ситуации в морето, оказване на хуманитарна помощ в реално време, евакуиране на "ранени".

Миналогодишното учение "Reliant Mermaid" се състоя край Хайфа в Израел. Отношенията между Турция и Израел се обтегнаха през януари, когато Анкара критикува остро израелската офанзива в ивицата Газа. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган дори напусна демонстративно дебат за ситуацията в Газа в рамките на Световния икономически форум в Давос след пререкания с израелския президент Шимон Перес, към когото се обърна с думите "вие много добре знаете да убивате". /БТА/ 

 
12.08.2009, 10:07 

Турция модернизира самолетите си Ф-16

Самолети Ф-16 на турските военновъздушни сили ще бъдат модернизирани, съобщава TRT .

Договорът за модернизацията на 165 самолета Ф-16 и за снабдяването с 4 симулатора на самолетите Ф-16 бе подписан в Анкара.

Модернизацията на самолетите ще бъде осъществена от турската фирма „ТАИ”, а симулаторите ще бъдат произведени от турската фирма „ХАВЕЛСАН”. Срокът за изпълнение на договора е 2014 година. - Още за Ф-16 

 
12.08.2009, 09:12 

В Русия отбелязват Деня на военно-въздушните сили

Днес в Русия отбелязват 97-та годишнина от създаването на военно-въздушните сили . Военната авиация на страната има голяма ударна мощ, отбеляза главнокомандващият ВВС Александър Зелин. Активно се работи по създаването на летателни апарати и системи оръжия от новото поколение. След 10 години, заяви генерал Зелин, руските ВВС ще имат качествено нов вид и ще бъдат комплектувани изключително от части с постоянна бойна готовност. Още за ВВС на Русия 

 
12.08.2009, 09:00 

Кораби на страните от „Блексийфор” ще проведат учения в Черно море

От Пристанище Варна-изток отплаваха корабите от Оперативната група за военноморско сътрудничество на черноморските държави BLACKSEAFOR. Последен се сне от Морска гара Варна флагманският кораб – фрегатата „Смели” с командир капитан II ранг Ваньо Мусински. На мачтата му бе вдигнат флагът на BLACKSEAFOR и флагът на комодор Георги Мотев - командващ на Оперативната група. Преди нашата фрега на море излязоха румънската корвета „Контраадмирал Хориа Мачелариу” с командир капитан II ранг Ливиу Моток, руският десантен кораб „Цезар Куников” с командир капитан II ранг Сергей Ларчук, турската фрегата „Барбарос” с командир капитан II ранг Халюк Байбаш, украинският кораб за управление „Славутич” с командир капитан II ранг Максим Кариакиди.

 
12.08.2009, 01:48 

СССР извършва първия си опит с водородна бомба на този ден през 1953 г.

На 12 август 1953 г. СССР извършва първия си опит с водородна бомба. Неин създател е Андрей Дмитриевич Сахаров.

Той е руски физик теоретик и общественик, академик, чуждестранен член е на много академии на науките. Работи в областта на термоядрения синтез и създаването на първата в света термоядрена бомба, физиката на елементарните частици, космологията и гравитацията. Съучредител е на Комитета за защита на правата на човека и гражданските свободи (1970 г.). През 1968 г. публикува статията манифест “Размисли за прогреса, мирното съществуване и интелектуалната свобода”, в която разглежда заплахата над човечеството от ядрена война, глад, екологически и демографски катастрофи, дехуманизацията на обществото, диктаторските тоталитарни режими. Публикуването на книгата и на Запад е повод Андрей Сахаров да бъде отстранен от секретна работа; а след протеста му при влизането на съветските войски в Афганистан (януари 1980 г.) той е лишен от всички държавни награди и е интерниран под домашен арест в гр. Горки. Завръща се в Москва през 1986 г. През 1975 г. получава Нобелова награда за мир. - Още ядрено оръжие

 
12.08.2009, 01:25 

Войните

Към 11 август 2009 година във военната операция в Ирак са загинали 4651 военнослужещи, от които 4334 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 179, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 31460 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г –  11 август 2009 година, са загинали 1297 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 773, австралийци - 11, англичани – 196, канадци – 127, чехи – 3, датчани – 24, холандци - 19, естонци – 4, финландци – 1, французи – 29, германци – 30, унгарци – 2;  италианци – 14, латвийци – 3, литовци – 1, норвежци – 4, поляци – 9, португалци – 2, румънци – 11, южно корейци – 1, испанци – 25, шведи – 2 и турци - 2.

За периода 3442 американски военнослужещи са били ранени.

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.   

 

Още военна информация 




{START_COUNTER}