Военна информация

 Архив - месец август 2008 г
 

Започнаха планови учения на руския Тихоокеански флот

Над 20 бойни кораба и помощни плавателни съдове на Тихоокеанския флот на Русия участват в плановите учения, които започнаха в руските води на Японско море, съобщи говорителят на флота капитан първи ранг Роман Маратов, цитиран от РИА Новости.

“Предстои изпълнението на десетки упражнения, в това число и откриване и унищожаване на подводници на условен противник”, посочи говорителят.

По неговите думи основен елемент на тези учения е ракетната стрелба по набелязана цел. /ИА "Фокус"/

30.08.2008, 09:27
 

Американците са използвали в Ирак нови бомби с лазерно насочване

Военновъздушните сили на САЩ са започнали да използват в Ирак нови управляеми авиационни бомби с лазерно насочване GBU-54 LJDAM (Laser Joint Direct Attack Munition). Първият удар, който успешно е поразил подвижна цел, е бил нанесен на 12 август в провинция Дияла. Хвърлянето и насочването на GBU-54 се е извършвало от изтребител F-16 от състава на 77-ма експедиционна изтребителна ескадрила, дислоцирана в базата в Балад.

Airmen Employ Laser Joint Direct Attack Munition in Iraq (Defencetalk)

Американцы применили в Ираке новые бомбы с лазерным наведением (Lenta.ru) 

29.08.2008, 16:20

 

Военноморските сили на САЩ предсрочно получиха подводницата New Hampshire

Компанията General Dynamics с осем месеца по-рано от предвидения срок е предала на ВМС на САЩ атомната подводница New Hampshire, проект Virginia. Според съобщение на пресслужбата на компанията, церемонията по този повод се е състояла вчера, 28 август, в Гротон, щат  Connecticut, в корабостроителницата на Electric Boat, която е подразделение на General Dynamics.

Атомната подводница New Hampshire стана петата поред от общо поръчаните десет подводници по проект Virginia.

ВМС США досрочно получили атомную подлодку "Нью Гемпшир" (Lenta.ru)

Още американски подводници

29.08.2008, 15:44
 

Русия изстреля балистичната ракета "Топол"

Русия изстреля днес в 13:36 бг.вр. в рамките на планово изпитание междуконтинентална балистична ракета "Топол" (РС12М).

Изпитанието е проведено от космодрума "Плесецк". Ракетата е била снабдена със специални средства за преодоляване на ПРО.

Тя успешно е поразила условната си цел на полигона в Камчатка, след като е изминала около 6 000 километра.

Както съобщи началникът на службата за връзки с обществеността на Ракетните войски със стратегическо назначение - полковник Александър Вовк, изпитанието е проведено успешно, то е планово и е извършено съвместно с Космическите войски.

"Основна задача на пуска е потвърждение на стабилността на основните технически характеристики за срока на експлоатация и проверка на готовността за използване на балистични ракети с наземно базиране", посочва Вовк.

Системата "Топол" може да поразява цели до 10 хил. километра, стартовата й маса е 45 тона, а тежестта на бойната глава - 1 тон.

Россия испытала баллистическую ракету "Тополь" (Lenta.ru)

ТВ "Звезда" - Видео

Още руски стратегически ракети

28.08.2008, 16:25
 

В САЩ проведоха изпитания на най-бързият вертолет в света

Компанията Sikorsky вчера, 27 август, е провела първите летателни изпитания на опитния образец на най-бързият вертолет в света X2. Според съобщение на пресслужбата на компанията, полетът е продължил около 30 минути.

Изпитанията са проведени в град Хорсхедс, щат Ню Йорк, в базата на центъра за разработка на прототипи Schweizer Aircraft – структорно подразделение на Sikorsky.

Sikorsky’s X2 TECHNOLOGY™ Demonstrator Achieves First Flight (Sikorsky)

Американцы испытали самый быстрый вертолет в мире (Lenta.ru)

Още вертолети

28.08.2008, 12:45
 

Над Цхинвали беше свален грузински безпилотен самолет

През тази нощ над Цхинвали е свален грузински безпилотен самолет, съобщи изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи на Южна Осетия Михаил Миндзаев, предаде РИА Новости.

Безпилотният самолет е прелетял над града около 01:10 часа българско време, като от министерството на отбраната на самопровъзгласилата се република са открили огън по апарата и той е бил свален.

Според Миндзаев в околностите на Цхинвали действат престъпни групировки, които са натоварени със задача от грузинското правителство да провеждат диверсия и терористични актове./ИА "Фокус"/

Над Цхинвали сбит грузинский беспилотник (РИА Новости)

Още безпилотни самолети

28.08.2008, 11:25
 

САЩ ще продадат на Тайван ракети

Съединените щати ще продадат на Тайван 60 противокорабни ракети "Харпун" на стойност 90 милиона долара. По този начин Вашингтон ще възобнови оръжейните доставки за Тайпе, които бяха прекъснати.

През юли американски медии съобщиха, като се позовават на командващия въоръжените сили на САЩ в района на Тихия океан адмирал Тимъти Кийтинг, че Вашингтон е замразил доставките на оръжие за Тайван. Според адмирала решението било взето "след съпоставка на военния потенциал на Тайван със съвременния военен потенциал и стратегията на Китай". Сравнението показало, че няма спешна нужда от оръжейни доставки за острова. Не е ясно какво е накарало САЩ да променят решението си. /Монитор/

США возобновят поставки оружия Тайваню (Lenta.ru)

Още противокорабни ракети

28.08.2008, 09:25
 

Холандците обявиха конкурс за бронемашини за специалните си сили

Министерството на отбраната на Холандия е обявило конкурс за доставката на бронемашини за войските със специално назначение. Според съобщение на пресслужбата на Европейската отбранителна агенция (EDA), планира се да бъдат закупени 50 нови маши със срок на доставка 2010 година.

Според изискванията на холандския спецназ, бронемашините трябва да бъдат изработени на колесно шаси, да притежават високи ходови качества, а също и да осигуряват надеждна защита на четиричленния екипаж. Масата не трябва да превишава 7,5 тона, а полезния товар да не е по-малък от 2 тона.

Планира се новата техника да бъде използвана при патрулиране и изпълнение на други задачи в градски условия на открита местност.

Подписването на контракта е предвидено за началото на 2009 година.

Defense-aerospace

Още колесни бронемашини

27.08.2008, 22:50
 

Индонезия е закупила руски бойни машини на морската пехота

Русия е сключила контракт с Индонезия за доставката на бойни машини на морската пехота БМП-3Ф. Предполага се, че Индонезия е поръчала около 20 БМП-3Ф, които трябва да започнат да се доставят през 2010. Сделката се оценява на 40 милиона долара и ще бъде извършена с кредит, отпуснат от руското правителство.

Индонезия закупила российские боевые машины морской пехоты (Lenta.ru)

Още за бойните машини БМП-3Ф

27.08.2008, 18:30
 

Сухопътните войски на САЩ са поръчали тежки транспортни вертолети за 4,3 милиарда долара

Компанията Boeing е сключила петгодишен контракт на стойност 4,3милиарда долара за доставката на американските сухопътни войски 191 тежки военнотранспортни вертолета CH-47F Chinook. Според пресслужбата на компанията, в бъдеще поръчката може да бъде увеличена с 24 вертолета.

Boeing Awarded US Army Contract for 191 CH-47F Chinook Helicopters (Boeing)

Армия США заказала "Чинуков" на 4,3 миллиарда долларов (Lenta.ru)

Още за вертолетите CH-47F Chinook

27.08.2008, 18:00
 

Модернизират защитата на 500 машини MRAP Caiman

Фирмата BAE Systems завърши монтирането на 500 комплекта допълнителна защита на машините Caiman, които се намират на въоръжение в сухопътните войски на САЩ.

Общо е планирано монтирането на допълнителна защита на 1694 машини Caiman, т.е на повече от половината от 2868-те Caiman, доставени за войските.

BAE Systems модернизировала защиту 500 машин MRAP Caiman (Army Guide)

Още бронирани машини

26.08.2008, 22:13
 

Франция завърши доставката на фрегати на Сингапур

Френската корабостроителна компания DCNS е предала на военноморските сили на Сингапур последната от общо шестте поръчани „невидими” фрегати от проект Formidable.

Според условията на подписания през 2000 година контракт освен доставката на фрегатите, френската компания е предала на Сингапур и технологията за тяхното производство. Главния кораб бе построен в Лориент, а останалите пет в сингапурската корабостроителница ST Marine под контрола на френски специалисти.

DCNS Delivers the Sixth and Last Formidable-Class Frigate to the Singaporean Navy (Defense-aerospace)

Франция завершила поставку Сингапуру фрегатов-"невидимок" (Lenta.ru)

Още фрегати

26.08.2008, 21:00
 

“Севмаш” завърши изпитанията на модернизирана подводница

На руската атомна подводница "Дмитрий Донской" проект 941 "Акула", която се модернизира в "Севмаш", днес е завършил първият етап на комплексните изпитания.

Следващия етап на изпитанията ще продължи с проверка на новия ракетен комплекс „Булава”.

"Севмаш" завершил испытания модернизированной подлодки (Lenta.ru)

Още за подводниците от проект 941

26.08.2008, 20:34
 

Девет души са загинали, след като военен самолет се разби във Филипините

Девет души са загинали, след като военен самолет се разби във Филипините, предаде агенция Ройтерс. Самолетът е паднал в морето малко след излитането си. Транспортният самолет С-130 е излетял от летище Давао вчера вечерта. Само десет минути по-късно е била изгубена връзката с пилотите. /ИА"Фокус"/

Още за самолетите С-130

26.08.2008, 13:32
 

Американските Сухопътни войски за сключили контракт за доставката на 15 хиляди ракети

Компанията Lockheed Martin е получила поръчка на стойност 357 милиона долара за доставката на Сухопътните войски на САЩ на крупна партия управляеми ракети AGM-114 Hellfire II. Подписания договор ще позволи производството на този вид боеприпаси да продължи до 2013 година.

В случай, че бъдат получени и предвидените в договора допълнителни поръчки през 2009 и 2010 година, общия обем на боеприпасите може да превиши 15 хиляди единици. Началото на доставките е планирано да започне през 2010 година.

$357 MILLION U.S. ARMY CONTRACT EXTENDS HELLFIRE II MISSILE PRODUCTION (Lockheed Martin)

Армия США заключила контракт на поставку 15 тысяч ракет (Lenta.ru)

Още противотанкови управляеми ракети

26.08.2008, 12:25
 

Американската морска пехота си поръча нов гранатомет

Компанията Nammo Talley е сключила контракт с Корпуса морска пехота на САЩ за разработката и производството на малка серия на нова версия на ръчния противотанков гранатомет SMAW II (Shoulder-launched Multipurpose Assault Weapon) и боеприпаси  FFE (Fire From Enclosure), предназначени за водене на огън от укрития. Стойността на контракта е 51,8 милиона долара.

Американские морпехи заказали новый гранатомет (Lenta.ru)

Pentagon Contract Announcement (Defense-aerospace)

Още ръчни гранатомети

25.08.2008, 22:45
 

Шведите предлагат на холандците изтребител от ново поколение

Шведската компания Saab е изпратила предложение до военновъздушните сили на Холандия за доставката на 85 изтребителя от следващо поколение Gripen NG (Next Generation).

Освен бойните самолети шведската компания е готова да достави и резервни части, тренажори, сервизни услуги и да организира обучението на личния състав.

The Netherlands shows interest in Gripen (Saab)

Шведы предложили голландцам истребитель нового поколения (Lenta.ru)

Още за изтребителите на Saab

25.08.2008, 22:25

 

Индонезия ще закупи шест руски изтребителя Су

През септември Индонезия ще сключи договор с Русия за получаване на кредит  за покупката на три изтребителя Су-30МК2 и три Су-27СКМ. Очаква се поръчаните изтребители да постъпят на въоръжение до края на 2009 година. В момента на въоръжение във ВВС на Индонезия се намират два Су-30МК и два Су-27СК.

Loan Agreement on Sukhoi to be signed in September (Antara)

Индонезия возьмет ссуду на шесть истребителей "Сухого" (Lenta.ru)

Още за изтребителите Су

25.08.2008, 16:20
 

Boeing помоли Пентагона за отсрочка

Гигантът Boeing поиска още време от Пентагона, за да успее да подготви новото си предложение за договора за доставка на самолети цистерни на стойност 35 млрд. долара. Причина за молбата станаха направените от правителството на САЩ промени в условията на конкурса за поръчката, според които машините трябва да носят повече гориво от досега предвиденото, съобщи британският бизнес вестник Financial Times. Компанията помоли за отсрочка от 6 месеца, преди да представи на правителството новото си предложение. Това е напълно нов конкурс, който няма нищо общо с предишния, и съответно трябва да представим напълно нов самолет, коментираха представители на Boeing. Според предвижданията обаче Пентагонът ще отпусне срок от 45 до 60 дни.

Конкуренти на щатската компания в конкурса са консорциумът от Northrop Grumman и европейският гигант EADS. /Монитор/

Още самолети - цистерни

25.08.2008, 09:40
 

Хеликоптер на НАТО се разби в Афганистан

Хеликоптер нает от Северноатлантическия алианс в Афганистан се разби в източната провинция Кунар, недалеч от границата с Пакистан, предаде АФП, позовавайки се на говорител на алианса. По предварителни данни най-малко един човек е загинал.

Цивилният хеликоптер се разбил малко, след като излетял от военна база в района, обясни говорителят, който, обаче, не разпространи данни за вида на хеликоптера, броя на хората на борда и самоличността на жертвите.

В изявление НАТО обяви, вертолетът е Ми-8, нает от Международните сили за стабилизиране на Афганистан (ИСАФ). /ИА „Фокус”/

24.08.2008, 21:40
 

МВСВ 2008

Международен салон за въоръжения и военна техника - Москва, 20-24 август

 

САЩ ще доставят на Пакистан учебни самолети

До края на тази година Пакистан ще получат безвъзмездно 20 учебно-тренировъчни T-37 излезли от употреба от ВВС на САЩ. Част от самолетите ще бъдат разглобени и използвани за резервни части за намиращите се в пакистанските военновъздушни сили 67 самолета от този тип.

Pakistan to receive more T-37 trainers (Flight Global)

США поставят Пакистану учебные самолеты (Lenta.ru)

Още учебни самолети

22.08.2008, 19:55
 

Военноморските сили получиха новата фрегата „Горди”

Церемония по предаване на белгийската фрегата „Вестдиеп” на българските Военноморски сили се състоя днес, 22 август, във военноморската база в белгийския град Зеебрюге, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. В присъствието на министъра на отбраната на Кралство Белгия Питър Де Крем, дипломати от българското посолство в Брюксел, генерали и офицери от Щаба на отбраната на Белгия и от българското представителство в щаб-квартирата на НАТО бе издигат българският флаг над фрегатата и й бе присвоено почетното име „Горди”.

Протоколът за предаване и приемане на фрегатата от ВМС на Кралство Белгия на ВМС на Република България бе подписан от генерал-майор Ларбаноа, началник на дирекция „Доставки” в Щаба на отбраната на Кралство Белгия и от контраадмирал Симеон Цеков, заместник-командващ на ВМС.

Част от българския екипаж, който ще служи на кораба, проведе обучение с методическата помощ от страна на белгийския флот в края на юли тази година.

Фрегата „Горди”, с командир капитан III ранг Галин Манев, ще поеме курс към България на 27 август. Очаква се на 7 септември тази година „Горди” да бъде тържествено посрещната във Военноморска база Бургас./ИА "Фокус"/

Още фрегати

22.08.2008, 17:37
 

Пентагона е поръчал миниатюрни безпилотни летателни апарати от нов тип

Компанията AeroVironment е сключила контракт с Управлението за перспективно планиране на отбранителните научноизследователски работи на САЩ (DARPA) за разработката на безпилотен летателен с малки размери от нов тип.

AeroVironment Receives $4.6 Million in DARPA Funding to Develop Stealthy, Persistent, Perch and Stare UAS Based on Wasp (Defense-aerospace)

Пентагон заказал мини-беспилотник нового типа (Lenta.ru)

Още безпилотни апарати

22.08.2008, 13:30
 

Американската армия възобнови закупката на „Страйкери”

Компанията General Dynamics е получила поръчка от американските Сухопътни войски за доставката на 62 бойни машини с тежко въоръжение M1128 Stryker. Общата стойност на контракта е 326,5 милиона долара, от които през първия етап ще бъдат изразходвани 145 милиона. Всичката техника трябва да бъде предадена на войската до месец февруари 2010 година.

General Dynamics Awarded Contract for Stryker Mobile Gun Systems (General Dynamics)

Армия США возобновила закупку пушечных "Страйкеров" (Lenta.ru)

Още бойни машини

21.08.2008, 17:50
 

Прощално заседание на Съвета за Национална сигурност за генерал Яшар Бююканът

Турските вестници днес обръщат внимание на заседанието на Съвета за национална сигурност на Турция, което ще се състои днес под председателството на президента Абдуллах Гюл в Истанбул. Вестник “Милиет” под заглавие “Последно заседание за Бююканът в Съвета за национална сигурност” пише, че днешното заседание на Съвета ще бъде последното за все още действащия началник на Генералния щаб на Турция армейски генерал Яшар Бююканът, който на 30 август се пенсионира от военна служба поради навършване на допустимата възраст. Изданието посочва, че заседанието, което ще се състои в летния дворец “Чъраган” в Истанбул, ще започне в 13,30 часа. Водещите за обсъждане теми са отново тероризмът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и събитията в Ирак. В дневния ред са включени също конфликтът между Русия и Грузия, кипърският въпрос и процесът за присъединяване към ЕС. /ИА „Фокус”/

21.08.2008, 10:10
 

Швейцария е завършила изпитанията на изтребителите JAS-39

Швейцария е завършила наземните и летателните изпитания на шведските изтребители JAS-39 Gripen. Изпитанията са се провеждали от 27 юли в рамките на международен конкурс на програмата за закупуване на бойни самолети от ново поколение, които трябва да заменят наличните американски изтребители F-5. Участващите в изпитанията два изтребителя JAS-39 Gripen са извършили 30 полета с обща продължителност 35 часа.

Flight and Ground Tests with the Gripen Are Completed (Defense-aerospace)

Швейцария завершила испытания шведских истребителей (Lenta.ru)

Още за JAS-39 Gripen

20.08.2008, 22:10
 

Русия ще предаде танкови технологии на Индия

Русия се е съгласила да предаде на Индия технологията за производство на основните бойни танкове Т-90С. Това ще позволи да се ускори тяхното лицензионно сглобяване в завода за тежко машиностроене HVF (Heavy Vehicle Factory) в град Авади. До 2020 година индийската армия разчита да получи от 1000 до 1500 лицензионни танка.

Russia Agrees to Transfer Key Technology for T-90 Tanks (Defense-aerospace)

Россия согласилась передать Индии танковые технологии (Lenta.ru)

Още за Т-90

20.08.2008, 16:50
 

„Сикорски” ще достави на Саудитска Арабия 24 вертолета UH-60L

Компанията "Сикорский ейркрафт" (подразделение на "Юнайтед текнолоджис") ще достави 24 многоцелеви вертолета UH-60L "Блек Хоук" на Сухопътните войски на Саудитска Арабия. Съглашението е на обща стойност 289,99 милиона долара като включва и доставката на техническа документация и организация на обслужването.

Доставката на машините трябва да завърши до 30 септември 2011 година.

Компания "Сикорский" поставит СВ Саудовской Аравии 24 вертолета UH-60L "Блэк Хоук" (АРМС-ТАСС)

Още вертолети UH-60

19.08.2008, 22:30
 

Британците използват в Афганистан нови безпилотни летателни апарати

Военнослужещите от 47-ми артилерийски полк от въоръжените сили на Великобритания са започнали да използват за водене на разузнаване в южен Афганистан новите безпилотни летателни апарати Desert Hawk III.

Във въздуха компактните безпилотни самолети могат да се намират около 90 минути и да действат в район с радиус до 15 километра от оператора.

Latest UAV spreads its wings in southern Afghanistan (UK Ministry of Defence)

Британцы развернули в Афганистане "Ястребов пустыни" (Lenta.ru)

Още безпилотни летателни апарати

19.08.2008, 17:05
 

Завършиха заводските изпитания на „Супер Галакси”

Американската компания Lockheed Martin е завършила заводските летателни изпитания на трите опитни образци на стратегическия военнотранспортен самолет C-5 Galaxy, които са преминали през модернизация по програмата  RERP (Reliability Enhancement and Re-engining Program) до стандарта C-5M Super Galaxy. На модернизация подлежат 111 самолета.

Lockheed Martin C-5M Super Galaxy completed flight test (Lockheed Martin)

Американцы завершили заводские испытания "Супер Гэлекси" (Lenta.ru)

Още военнотранспортни самолети

19.08.2008, 13:00
 

ЮАР получи поредните изтребители от Швеция

Третият и четвъртият изтребител JAS-39 Gripen от общо поръчаните от ВВС на ЮАР бяха доставени в Кейптаун.

Доставката на бойните самолети се осъществява в рамките на подписания през 1999 година контракт. Според него до 2012 година военновъздушните сили на ЮАР трябва да получат 9 двуместни JAS-39D и 17 едноместни JAS-39С. Сделката е за около 1,8 милиарда долара.

South African Gripen Deliveries on Track (Defense-aerospace)

ЮАР получила новые истребители из Швеции (Lenta.ru)

Още за JAS-39 Gripen

18.08.2008, 21:18
 

Американската морска пехота започна да „усвоява” нови вертолети

Корпуса на морската пехота на САЩ обяви за годни за опитна експлоатация новите многоцелеви вертолети UH-1Y на компанията Bell. Първите три образци напълно са потвърдили своите летателно-технически характеристики.

До 2016 година морската пехота трябва да получи 123 машини от този тип.

Marines Declare UH-1Y Operational (Defense-aerospace)

Морская пехота США приступила к развертыванию новых вертолетов (Lenta.ru)

18.08.2008, 21:03
 

ВВС на Индия ще подпишат контракт за доставката на 80 руски вертолета Ми-17

Индия в близко време ще подпише контракт за покупката на 80 многоцелеви вертолета Ми-17. Предварителните преговори са се провели през март 2007 година, а сделката се оценява на 650 милиона долара.

ВВС Индии подпишут контракт на поставку 80 вертолетов Ми-17 в ближайшее время (АРМС-ТАСС)

Още за вертолетите Ми-17

18.08.2008, 16:00
 

Индия е решила да закупи израелски зенитноракетни комплекси

Съвета за отбранителните покупки (DAC) към индийското военно ведомство е утвърдил дълго отлаганата сделка с Израел за 18 зенитноракетни комплекса с малък обсег на действие SPYDER. Стойността на контракта, който ще бъде подписан в скоро време, е повече от 430 милиона долара.

IAF to add teeth with Israeli missile system (The Times Of India)

Индия решила усилить ПВО израильскими "Спайдерами" (Lenta.ru)

Още ЗРК

18.08.2008, 15:50
 

12 американски самолета F16 пристигат за военно учение в Румъния

Дванайсет военни самолета F16 ще участват в румъно-американското учение „Вайпър Ланс 08” в Къмпиа Турзии, окръг Клуж, между 22 август и 5 септември.

Освен самолетите в Къмпиа Турзии ще пристигнат 252 военни от авиобазата в Авиано, Италия, както и около 60 000 килограма оръжия и муниции, включително лазерно управляеми бомби без експлозив.

„Смятам, че румънците са отлични пилоти и чакам с нетърпение да започнем работата си с тях. Ще провеждаме всекидневно по 22 мисии със самолетите F16. Американските и румънските пилоти ще тренират заедно и ще се обучават взаимно на това как да водят въздушен бой”, заяви Крейг А. Франклин, командир на базата в Авиано, посочва изданието. /ИА „Фокус”/

18.08.2008, 12:25
 

Русия ще разположи ядрено оръжие в Европа

За първи път след края на Студената война, Русия разглежда възможността да въоръжи корабите и подводниците на Балтийския флот с ядрено оръжие. Главната му база се намира в град Калининград, Калининградска област, руски анклав граничещ с Полша и Литва.

Информацията се появява ден след като САЩ и Полша подписаха предварително споразумение за разполагане на елементи на американската ПРО на полска територия.

Russia’s new nuclear challenge to Europe (The Sunday Times)

Россия разместит ядерный арсенал в сердце Европы (NEWSru.co.il)

17.08.2008, 11:10
 

Най-голямото натоварване в магазините за ловно оръжие и аксесоари е през летния сезон

Най-голямото натоварване в магазините за ловно оръжие и аксесоари е през летния сезон. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” защото откриването на сезона по закон е сега - в средата на август. Цветан Кръстев, консултант по ловни оръжия в столична верига магазини за ловни оръжия, принадлежности и облекло. „Откриването на ловния сезон започва с лов на пъдпъдъци и затова сега е най-голямото натоварване, защото така се организират и курсовете за ловци. Те започват през пролетта, за да може през лятото новите ловци да са завършили курса, за да имат време да си подадат документи за разрешение за оръжие, което се издава от полицията. После през есента се открива и ловът за едър дивеч, който е през октомври. Второто полугодие е всъщност активният сезон на лова и на подготовката за него”, каза още Цветан Кръстев.

По думите му най-належащите неща, които трябва да си набави един начинаещ ловец биха стрували около 1500 лв. „И това е доста относително, тъй като по отношение на аксесоари и оборудване се предлагат доста неща, които не са най-належащи, но това е минимумът”, каза още той.

Според него има ловни артикули, които стават модни за определен ловен сезон. „Наскоро една българска фирма пусна нова серия ловни облекла и ловни аксесоари като калъфи, патрондаши. Напоследък станаха много популярни полските оптики. Винаги излиза по нещо интересно на пазара на пазара, но той в общи линии е малък и много бързо се засища”, каза още той.

Още ловно оръжие

16.08.2008, 22:30
 

Русия е пленила една-пета от грузинските танкове

Помощник-главнокомандващият на руските сухопътни войски – полковник Игор Конашенков, заяви, че Русия ще остави за себе си 44 –и грузински танка, пленени от руските миротворци в зоната на грузинско-южноосетинския конфликт, съобщава РИА „Новости”. Според думите му в хода на военните действия руските миротворци са пленили общо 65 танка на грузинската армия, но 20 от тях са били унищожени защото са били или повредени, или са били стари модификации.

Конашенков разказа още, че руската армия е успяла да плени няколко десетки единици друга бронетехника, в това число пет ЗРК “Оса”, 15 бойни пехотни машини на пехотата БМП-2, оръдия Д-30, както и чешки самоходни артилерийски установки „Дана” и американски бронетранспортьори. По неговите думи пленената техника в по-голямата си част е произведена и доработена в Украйна.

Преди началото на военните действия Грузия разполагаше според различни оценки с 230-240 танка, завършва агенцията.

16.08.2008, 14:04
 

Саудитска Арабия е закупила китайски гаубици

Саудитска Арабия е сключила контракт с Китай за доставката на 54 самоходни артилерийски установки PLZ-45 калибър 155 милиметра.

Освен самоходните гаубици на въоръжение в два артилерийски дивизиона на сухопътните войски на Саудитска Арабия ще постъпят и по 18 верижни транспортно-зареждащи машини, по три командни и разузнавателни машини и друга спомагателна техника.

Chinese Guns Conquer Arabia (Strategy Page)

Саудовская Аравия закупила китайские гаубицы (Lenta.ru)

Още самоходни артилерийски системи

15.08.2008, 18:55
 

Индийските военновъздушни сили получиха първият лицензионен Hawk Mk132

ВВС на Индия получиха първият учебно-боен самолет Hawk Mk132, изработен по британски лиценз от компанията Hindustan Aeronautics. Контракта за доставка на 66 "Ястреба" е бил подписан през 2005 година и е на стойност 1,8 милиарда долара. 42 тях ще бъдат сглобени в Индия.

IAF gets first HAL-built Hawk trainer (Business Standard)

ВВС Индии получили первого лицензионного "Ястреба" (Lenta.ru)

Още учебни самолети

15.08.2008, 18:14
 

Австралия се интересува от новите американски самолети за РЕБ

Австралийското правителство е изпратило запитване до Вашингтон за възможността за доставка на самолети за радиоелектронна борба от следващо поколение EA-18G Growler. Представители на компанията Boeing, която е производител на EA-18G, са потвърдили, че в момента американското правителство изучава австралийското запитване.

RAAF likes the sound of the Growler (The Australian)

Австралия заинтересовалась новыми американскими самолетами РЭБ (Lenta.ru)

Още самолети Ф-18

15.08.2008, 14:37
 

Хроника на войната в Южна Осетия. Последни съобщения за събитията в зоната на конфликта в реално време (Lenta.ru)

Въоръжение и техника използвани в конфликта (Lenta.ru) 

Снимки от конфликта в Южна Осетия

 

Естония получи първата партия френски зенитни комплекси

Концерна MBDA е започнал да доставя на естонските въоръжени сили преносими зенитноракетни комплекси Mistral.

Контракта е бил подписан през февруари миналата година и освен ЗРК предвижда доставката и на радиолокационни станции Giraffe AMB, произвеждани от компанията Saab. Общата стойност на сделката е около 120 милиона долара.

Эстония получила первую партию французских зенитных комплексов (Lenta.ru)

Още зенитноракетни комплекси

14.08.2008, 22:45
 

Индия е изпитала реактивна система за залпов огън

Сухопътните войски на Индия и организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) са провели успешни огневи изпитания на реактивната система за залпов огън Pinaka. Изпитанията са проведени на 13 август на полигона Чандипур в щата Орисса и според официалната информация са задоволителни.

Indian Army, DRDO Test Pinaka Multi Barrel Rocket Launcher at Chandipur (India Defence)

Индия испытала реактивную систему залпового огня (Lenta.ru)

Още РСЗО

14.08.2008, 18:10
 

Успешни изпитания с усъвършенствана ракета AMRAAM

Компанията Raytheon е обявила за успешно проведени изпитания с усъвършенствана ракета от клас „въздух-въздух” със среден обсег на действие AMRAAM AIM-120D. По време на изпитанията ракетата AMRAAM AIM-120D е унищожила самолетна мишена QF-4.

Успешно испытана усовершенствованная AMRAAM (CNews R&D)

Още авиационни ракети

14.08.2008, 17:10
 

Пентагона е увеличил количеството на поръчаните свръхлеки гаубици

Компанията BAE Systems е получила поредната поръчка от американското министерство на отбраната за доставката на 43 свръхлеки буксируеми гаубици M777A2. Стойността на контракта е 85,6 милиона долара. По-рано Пентагона поръча 676 M777A2, от които до момента са получени повече от 400 единици. Последния контракт е бил подписан през април тази година.

BAE Systems receives orders for 43 additional M777 howitzers (BAE Systems)

Пентагон увеличил заказ на сверхлегкие гаубицы (Lenta.ru)

Още гаубици

14.08.2008, 16:35
 

Русия и Франция започнаха съвместно военноморско учение

Съвместно учение на военноморските сили на Русия и Франция се провежда в Японско море, съобщи РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на руския Тихоокеански флот.

В маневрите участва френската бойна фрегата “Вандемер” и руският ескадрен миноносец “Маршал Шапошников”. В учението ще се включи и хеликоптер на френските военноморски сили, който трябва да кацне на палубата на “Маршал Шапошников”.

В момента участниците отработват съвместни действия за защита на гражданското мореплаване, се отбелязва в съобщението. Според плановете, моряците от двете страни ще проведат и тренировки по свръзка и съвместно маневриране с корабите, вертолетно учение и артилерийска стрелба по морски мишени. При изпълнението на задачата за охрана на районите с активно мореплаване, корабите ще осъществят съвместно издирване на “нарушители” с използване на авиация. Тя ще бъде представена от руски самолети Ил-38 и хеликоптери Ка-27, се отбелязва още документа. /ИА”Фокус/

14.08.2008, 10:05
 

Канада е купила израелски разузнавателни безпилотни апарати

Компанията Israel Aerospace Industries (IAI) е подписала контракт с министерството на отбраната на Канада за доставката на безпилотни летателни апарати Heron. Първата партия разузнавателни апарати на стойност 90 милиона долара Канада ще получи до 2011 година. През следващите три години ще бъде доставена и втората партия апарати на стойност 35 милиона долара.

Israel to supply military drones to Canada (AFP)

Канада купила израильские разведывательные беспилотники (Lenta.ru)

13.08.2008, 20:02
 

Турция е получила поръчка да модернизира пакистански изтребители

Пакистан е сключил контракт с турската компания TAI за модернизация на част от наличните изтребители F-16A/B Block 15. Основния обем работи ще бъдат извършвани на пакистанска територия с участието на турски специалисти. На модернизация ще бъдат подложени 36 бойни машини американско производство. Стойността на сделката не се съобщава.

Turks Tweak Pakistani F-16s (Strategy Page)

Турция получила заказ на модернизацию пакистанских истребителей (Lenta.ru)

Още за Ф-16

13.08.2008, 18:17
 

Перу е подписало с Русия контракт за 106 милиона долара за ремонт на МиГ-29

Перу и Русия са подписали контракт за 106 милиона долара за ремонт и модернизация на намиращите се на въоръжение в тази страна изтребители МиГ-26, съобщава ИТАР-ТАСС.

На въоръжение във военновъздушните сили на Перу има 19 самолета МиГ-29, които в края на 90-те години перуанското правителство закупи от Русия и Белорусия.

В рамките на сключения контракт руската страна ще увеличи бойния потенциал на самолетите. Средствата ще бъдат заделени от специална програма за модернизация на перуанската армия. До 2011 година за тази цел се предвижда да бъдат заделени 654 милиона долара.

Още МиГ-29

13.08.2008, 12:47
 

Бразилия е завършила доставката на леки щурмовици за Колумбия

Компанията Embraer е завършила доставката за ВВС на Колумбия на учебно-бойни самолети EMB-314 Super Tucano, които могат да се използват и като леки щурмовици. Церемонията по предаването на последната поръчана машина се е състояла вчера, 11 август, в град Сан-Хосе-дос-Кампос.

Embraer Delivers 25th Super Tucano Turboprop to Colombia (Defense-aerospace)
Бразилия завершила поставку Колумбии легких штурмовиков (Lenta.ru)

12.08.2008, 19:45 

 

Израел започна да превъоръжава още една бригада с нови автомати

На въоръжение в 1-ва пехотна бригада "Голани" на израелската армия са започнали да постъпват новите автомати Tavor, които ще заменят американските щурмови винтовки М16. По-рано с израелски автомати бе превъоръжена и 84-та пехотна бригада "Гивати".

Tavory dla brygady Golani (Altair)

Израиль начал перевооружать новыми автоматами вторую бригаду (Lenta.ru)

Още стрелково оръжие

12.08.2008, 16:25
 

Към 2020 година тридесет процента от американската армия ще се състои от роботи

Тридесет процента от армията на САЩ към 2020 година ще се състои от роботи. Такова прогноза съдържа изследване направено от Doug Few и Bill Smart от Вашингтонския университет в град Сент-Луис.

30% of US army to be robots by 2020 (Techradar)

Армия США к 2020 году будет на треть состоять из роботов (Lenta.ru)

12.08.2008, 16:08
 

ВВС на САЩ са превъоръжили първа бойна авиочаст с безпилотни самолети

Американските военновъздушни сили са завършили превъоръжаването с безпилотни самолети MQ-9 Reaper на първа бойна авиочаст – 174 изтребително авиокрило на Националната гвардия. Процеса на подмяна на изтребителите Ф-16 е продължил три години.

The Rise Of The Droids (Strategy Page)

ВВС США перевооружили беспилотниками первую боевую авиачасть (Lenta.ru)

11.08.2008, 21:05
 

Индия взема под аренда руска атомна подводница

През следващата година ВМС на Индия ще получат построена в Русия атомна подводница проект 971У. Според наличната информация , договора за десетгодишна аренда е бил подписан между Индия и Русия през 2004 година. Стойността на сделката се оценява на 600 милиона долара.

Russian -Made Nuke Powered Submarine Akula Set to Join Indian Navy Next Year (PIB)

ВМС Индии в 2009 году получат российскую атомную подлодку (Lenta.ru)

11.08.2008, 18:40
 

САЩ ще доставят на Южна Корея безпилотни летателни апарати

САЩ са уведомили правителството на Южна Корея за готовността да бъдат доставени исканите от тях стратегически разузнавателни безпилотни самолети RQ-4 Global Hawk, независимо от забраната износа им съгласно действащите норми на международния режим за контрол на ракетните технологии.

U.S. to Sell Restricted Spy Aircraft to Korea (The Chosun Ilbo)

США поставят Южной Корее запрещенные беспилотники (Lenta.ru)

Още безпилотни самолети

11.08.2008, 18:25
 

48 бойни самолета за 4 млрд. евро иска да купи Румъния 

Правителството на Румъния възнамерява да закупи 48 бойни самолета за 4 млрд. евро до месец ноември, съобщава електронното издание на румънския вестник „Евениментул зилей”. Това заяви днес министърът на отбраната Теодор Мелешкану в интервю за агенция „Ройтерс”.

„Ройтерс” коментира, че „втората най-бедна държава в Европейския съюз се е присъединила към НАТО през 2004 и е твърд поддръжник на военните операции на САЩ в Ирак и Афганистан, но самолетите МиГ-21 от съветската епоха не са съвместими със стандартите на НАТО и трябва да бъдат сменени”.

Министърът на отбраната уточни, че почти всички заинтересовани институции са съгласни с купуването на нови самолети.

„Имаме нужда от одобрение само от министерството на финансите”, заяви Мелешкану.

Новите самолети се очаква да бъдат доставени в периода 2010 – 2012 г., когато авиофлотът от 80 самолета МиГ-21 постепенно ще бъде заменен.

Според „Ройтерс” Теодор Мелешкану обмисля купуването на ракети с голям обсег на действие, както и на четири корвети и бронирани транспортьори, посочва изданието. (ИА "Фокус")

11.08.2008, 17:40
 

Саудитска Арабия ще купува нови „Тайфуни” за 40 милиарда долара

Саудитска Арабия е активизирала преговорите с компанията BAE Systems за доставката на допълнителна партия изтребители EF-2000 Typhoon на обща стойност около 40 милиарда долара.

BAE in new £20bn Saudi arms deal (The Sunday Times)

Саудовская Аравия купит новые "Тайфуны" за 40 миллиардов долларов (Lenta.ru)

Още за EF-2000 Typhoon

11.08.2008, 12:25
 

Китайската фирма NORINCO разработва скорострелна 81-мм самоходна минохвъргачка

Фирмата  NORINCO завършва разработката на нова самоходна 81-мм минохвъргачна система. Въоръжението е интегрирано на шасито на бойна машина Dong Feng с колесна формула 4х4, която по своите характеристики е аналогична с американската многоцелева машина HMMWV.

NORINCO (КНР) разрабатывает скорострельную 81-мм самоходную минометную установку (Army Guide)

Още минохвъргачки

11.08.2008, 08:35
 

Фирмата Denel Dynamics е разработила нова ракетна пускова установка

Южноафриканската фирма Denel Dynamics е разработила наземна ракетна установка за шест ракети, предназначена за ракетната система Umkhonto с вертикален пуск от клас земя-въздух. Системата ще бъде предложена при реализиране на втория етап на проекта за противовъздушна отбранителна система с наземно базиране (GBADS) за армията на ЮАР.

Пусковая установка Umkhonto для наземных сил производства фирмы Denel Dynamics (Army Guide)

Още средства за ПВО

11.08.2008, 08:20
 

Полша е поръчала първите 155-мм гаубици Krab

Полското предприятие Huta Stalowa Wola SA (HSW) трябва да започне производството на 155-мм самоходни гаубици Krab, необходими за формирането на първите две артилерийски батареи. Стойността на поръчката е 101,36 милиона американски долара.

Польша заказывает первые 155-мм гаубицы Krab (Army Guide)

Още самоходни гаубици

10.08.2008, 21:25
 

Над Цхинвали е свален грузински щурмовик

Сбитый над Цхинвали истребитель принадлежал Грузии (Utro.ru)

Кадри от свалянето на грузинския самолет

09.08.2008, 08:25
 

Полетните изпитания на разработвания от Индия и  Русия изтребител от пето поколение ще започнат през 2015-2016 г.

Военновъздушните сили на Индия смятат да започнат полетните изпитания на съвместно разработван с Русия изтребител от пето поколение през 2015-2016 година, съобщи главнокомандващия на индийските ВВС, маршала на авиацията Фали Хоми Мейджор.

ВВС Индии планируют полетные испытания разрабатываемого совместно с РФ истребителя пятого поколения на 2015-2016 гг. (АРМС-ТАСС)

08.08.2008, 22:35
 

Израел заплаши да неутрализира руските зенитни комплекси

Израел смята да използва нова система за радиоелектронна борба, която се разработва в момента, за неутрализиране на руските зенитноракетни комплекси С-300 ако бъдат доставени на Иран.

'We'll neutralize S-300 if sold to Iran' (Jerusalem Post)

Израиль пригрозил нейтрализовать российские зенитные комплексы (Lenta.ru)

Още за ЗРК С-300

08.08.2008, 13:05
 

Американските сухопътни войски продължават да модернизират основните си бойни танкове

Компанията General Dynamics е поръчала поръчка от командването за автобронетанкова техника и въоръжения на сухопътните войски на САЩ (TACOM) за модернизацията на 235 основни бойни танка  M1A1 Abrams до "цифровоя" стандарт M1A2 SEP V2 (Systems Enhancement Package Version 2).

Поръчката е втора в рамките на подписания през февруари дългосрочен контракт за модернизация на 435 танка M1A1 Abrams.

General Dynamics Awarded $614 Million for Abrams Tank Upgrades (General Dynamics)

Армия США заказала новую партию "цифровых" танков (Lenta.ru)

Още танкове Абрамс

07.08.2008, 22:07
 

Пентагонът ще отдели 2,2 млрд. долара за разузнаване в Ирак и Афганистан

Пентагонът ще отдели 2,2 млрд. долара, за да подсили значително разузнавателния си капацитет в Ирак и Афганистан, най-вече чрез употребата на пилотирани и безпилотни самолети, предаде АФП.

Американският конгрес е одобрил 1,2 млрд. долара от бюджета на армията да бъде отделен за разширяване на разузнавателната и наблюдателна дейност в различни конфликтни зони, заяви говорителят на Пентагона Браян Уитман.

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс е подписал разпореждане за отпускането на допълнителни един милиард долара за изграждането на инфраструктура и допълнителни разузнавателни средства./ИА "Фокус"/

07.08.2008, 21:50
 

Американците проведоха изпитания на нова противорадиолокационна ракета

Компанията Alliant Techsystems е провела успешни изпитания на новата противорадиолокационна  управляема ракета AGM-88E AARGM (Advanced Anti-Radiation Guided Missile), която се разработва по поръчка на военноморските сили на САЩ и Италия. Пуска на ракетата е бил извършен на полигона Чайна Лейк от изтребител F/A-18D Hornet.

ATK Conducts Successful Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM) Flight Test (Alliant Techsystems)

Американцы испытали "убийцу радаров" (Lenta.ru)

07.08.2008, 21:34
 

Русия има готовност да разположи в Белорусия ракетни комплекси ”Искандер”

В Белорусия може да бъдат разположени руски ракетни комплекси „Искандер” или стратегически бомбардировачи. Според посланика на Русия в Белорусия Александър Суриков, тази стъпка може да бъде отговор на разполагането на елементи на американската противоракетна отбрана в Чехия и Полша.

РФ готова разместить в Белоруссии комплексы "Искандер" и бомбардировщики (Lenta.ru)

Още ракетни комплекси

07.08.2008, 20:50
 

Сухопътните войски на САЩ са поръчали „Страйкери” за 1,2 милиарда долара

Компанията General Dynamics е подписала контракт с командването за автобронетанкова техника и въоръжения на Сухопътните войски на САЩ (TACOM) за доставката и обслужването на 615 бойни бронирани машини Stryker. Официалната стойност на поръчката е 1,2 милиарда долара, като от тях до момента са 559 милиона.

General Dynamics Awarded Contract for Continued Stryker Production (General Dynamics Land Systems)

Армия США заказала "Страйкеров" на 1,2 миллиарда долларов (Lenta.ru)

Още бронетранспортьори

07.08.2008, 20:18
 

Бреговата охрана на САЩ получи нов кораб

Американската брегова охрана на 4 август получи главния кораб от новата серия „Легенда” – Бертхолд (Bertholf).

Той е първият от осемте кораба от този проект, проектиран е като флагман на флота на бреговата охрана и е спуснат на вода на 12 ноември 2006 година.

Сторожевик "Бертхолф" принят в состав БО США (UAV.RU)

Още за бреговата охрана

06.08.2008, 21:35
 

В Полша е разработен робот, предназначен за изпълнение на бойни задачи

В полския Промишлен институт за автоматика и измервания (PIAP) е завършена разработката на новата машина lbis c дистанционно управление, която е предназначена не само за обезвреждане на боеприпаси и взривни устройства, но и за водене на бойни действия.

Польский робот, разработанный Промышленным институтом автоматики и измерений (PIAP), предназначен для выполнения боевых задач (Army Guide)

06.08.2008, 21:20
 

Индия е завършила заводските изпитания на противотанкова ракета

Индийски конструктори са завършили изпитанията на противотанковата ракета „Наг”, която скоро трябва да постъпи на въоръжение във войската. Успешните изпитателните пускове са били извършвани на четирикилометрова дистанция по подвижни и неподвижни цели. 

Индия завершила заводские испытания противотанковой ракеты (РИА Новости)

Още ПТУР

06.08.2008, 18:14
 

Индия получи четвъртата модернизира в Русия подводница

В корабостроителницата „Звездочка” в Северодвинск вчера бе подписан акта за завършване на ремонта и модернизацията на индийската подводница "Синдувиджай", започнали през февруари 2005 година. Прехода на дизеловата подводница до Индия ще отнеме около три месеца.

Верфь "Звездочка" передала ВМС Индии четвертую модернизированную ДЭПЛ (АРМС-ТАСС)

Още подводници

06.08.2008, 17:00
 

Въоръжените сили на Великобритания получиха нови бронемашини

Компанията Force Protection е предала на министерството на отбраната на Великобритания първите пет нови бронирани машини Ridgback.

Официалната церемония по предаването на бойните машини Ridgback се е състояла на 5 юли в град Ледсон, щат Южна Каролина. Общо британските военни са поръчали 157 машини от този тип. Новата техника ще постъпи на въоръжение в контингентите в Ирак и Афганистан.

Force Protection Rolls Out First Ridgback Vehicles for the British Ministry of Defence (Force Protection)

Великобритания получила новые бронемашины (Lenta.ru)

Още бронемашини

06.08.2008, 16:50
 

В Израел е разработен многоцелеви робот

Израелската компания G-NIUS е разработила наземен роботизиран апарат Guardium, който може да се използва при патрулиране на местността, съпровождане на автоколони, водене на разузнаване, подвоз на боеприпаси и оказване на огнева поддръжка на войските. Опитните образци на новия робот за сега са оборудвани само с разузнавателна апаратура.

Израильтяне разработали многоцелевого робота (Lenta.ru)

Autonomous guardium UGV buggy tirelessly patrols-danger zones so you don’t have to (Gizmodo)

06.08.2008, 13:08
 

Германия и Италия са поръчали американски безпилотни апарати

Правителствата на Германия и Италия проучват възможността за доставка на американски безпилотни летателни апарати MQ-9 Reaper. Става въпрос за 5 и 4 машини съответствено.

Германия и Италия заказали американские боевые беспилотники (Lenta.ru)

Germany to buy five MQ-9 Reaper UAVs (Shephard)

Още безпилотни апарати

05.08.2008, 21:35
 

В близките пет години руските ВВС ще получат  повече от 100 нови вертолета

Военновъздушните сили на Русия през периода 2011 – 2015 година ще получат повече от 100 нови вертолета, в т.ч. ударни Ми-28Н „Нощен ловец”, Ка-52 „Алигатор” и транспортно-бойни Ми-8. Това заяви днес главнокомандващият на ВВС на РФ генерал-полковник Александър Зелин.

ВВС России в течение пяти лет получат более 100 боевых вертолетов (Lenta.ru)

Още бойни вертолети

05.08.2008, 19:20
 

Тази година Русия ще реализира продажби на оръжие за над осем милиарда долара

Директорът на Руската федерална служба за военно и техническо сътрудничество Михаил Дмитриев съобщи, че правителството планира тази година да продаде в чужбина оръжие и военна екипировка на стойност  над осем милиарда долара.

Миналата година страната е доставила оръжие за 7,5 милиарда долара. Дмитриев заяви, че заявките за руско оръжие идват най-вече от традиционните търговски партньори, като Китай, Индия, страните от Близкия Изток, Алжир, Мароко и Венецуела.

Россия в 2008 г. поставит иностранным заказчикам оружия и военной техники на сумму свыше 8 млрд долларов (АРМС-ТАСС)

05.08.2008, 16:17
 

Американските военноморски сили представиха своя план за покупка на „Посейдоните”

ВМС на САЩ са представили плана си за покупка на новите самолети за базовата патрулна авиация  P-8A Poseidon. За периода 2010 – 2012 финансова година компанията Boeing е получила поръчка за 36 самолета от този тип.

ВМС США представили план закупок "Посейдонов" (Lenta.ru)

US Navy discloses three-year, 36-aircraft buy for P-8A (Flight International)

05.08.2008, 15:45
 

Нови две фрегати за турските ВМС от САЩ

САЩ се подготвят да предадат на турските военноморски сили още две фрегати клас Пери, пише днес вестник ”Сабах”. В рамките на подписаното от президента Джордж Буш решение в момента се правят последните технически уточнения – в какъв обем да бъдат ремонтирани фрегатите в САЩ и кога да бъдат предадени на Турция. Разходите за ремонта ще бъдат поети от Турция, но страната ще се окаже печеливша, защото едната от фрегатите се предоставя безвъзмездно. С новите две фрегати турските ВМС ще имат общо десет фрегати клас Пери. В предишните години Турция е получила осем фрегати от същия клас./ИА "Фокус"/

Още фрегати

05.08.2008, 10:20

 

Войните

Към 1 август 2008 година във военната операция в Ирак са загинали 4441 военнослужещи, от които 4127 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 176, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 30435 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г – 1 август 2008 година, са загинали 899 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 557, австралийци - 6, англичани – 114, канадци – 88, чехи – 3, датчани – 15, холандци - 16, естонци – 3, финландци – 1, французи – 12, германци – 22, унгарци – 2;  италианци – 11, литовци – 1, NATO/ISAF – 5; норвежци – 3, поляци – 5, португалци – 2, румънци – 7, южно корейци – 1, испанци – 23 и шведи – 2.

За периода 2257 американски военнослужещи са били ранени.

05.08.2008, 09:04
 

Пентагона ликвидира Управлението за оперативно контраразузнаване

Вчера министерството на отбраната на САЩ е обявило за разформироването на управлението за контраразузнаване (CIFA). Функциите на управлението се предават на новия орган наречен Център за военно контраразузнаване и обществено разузнаване (Defense Counterintelligence and Human Intelligence Center). За шеф на центъра е назначен генерал-майор Теодор Николас (Theodore Nicholas).

Pentagon closes controversial intelligence unit (Reuters)

Пентагон ликвидирует Управление оперативной контрразведки (Lenta.ru)

05.08.2008, 08:40
 

Италианските военноморски сили са подписали контракт за две нови подводници

ВМС на Италия са сключили договор с компанията Fincantieri за строителството на две нови дизел-електрически подводници от проект 212А. Строителство се планира да започне през 2010 година, а на въоръжение подводниците ще постъпят през 2015 и 2016 година.

Fincantieri Wins Order to Build Two New Submarines for the Italian Navy (defense-aerospace.com)

ВМС Италии подписали контракт на две новые подлодки (Lenta.ru)

04.08.2008, 21:30
 

Американската морска пехота поръча нови амфибии

Командването на Корпуса морска пехота на САЩ е подписало контракт с компанията General Dynamics за разработката на нова версия на амфибийната експедиционна бойна машина EFV (Expeditionary Fighting Vehicle). В съответствие с контракта, който е на стойност 766,8 милиона долара, до септември 2012 година компанията трябва да създаде два опитни образци SDD-2.

Pentagon Contract Announcement (US Department of Defense)

Морская пехота США заказала новые амфибии (Lenta.ru)

04.08.2008, 21:10
 

Сухопътните войски на Русия са с нов началник

Генерал армии Владимир Болдырев назначен на пост главнокомандующего Сухопутными войсками России (АРМС-ТАСС)

Още за руската пехота

04.08.2008, 16:45
 

Американците проведоха изпитания на нова подводница

Новата американска атомна подводница New Hampshire (SSN 778), проект Virginia, построена от компанията General Dynamics по поръчка на ВМС, се е завърнала в корабостроителницата Electric Boat, след проведени морски изпитания. Резултатите са удовлетворителни.

Submarine New Hampshire Completes First Voyage (DefenceTalk.com)

Американцы испытали новую атомную подлодку (Lenta.ru)

Още подводници

04.08.2008, 16:30
 

Иран е провел изпитания на противокорабна система с голям обсег на действие

Иранската армия е провела изпитания на нова противокорабна система с обсег на действие около 300 километра. Подробности за изпитанията не се съобщават, но по всяка вероятност става въпрос за крилата ракета.

Iran tests naval weapon with 300 km range (Reuters)

Иран испытал противокорабельную систему большой дальности (Lenta.ru)

Още противокорабни ракети

04.08.2008, 16:10
 

Нов началник на Генералния щаб на турската армия

Новият началник на Генералния щаб на Турция е армейски генерал Илкер Башбуг. Той заема мястото на досегашния началник армейски генерал Яшар Бююканът, който на 30 август 2008 година напуска официално този пост поради навършване на допустимата възраст. Армейски генерал Башбуг ще бъде 26-ият началник на турския генерален щаб и ще заема този пост 2 години вместо 4 заради възрастта си. Досегашният пост на генерал Башбуг - командващ на сухопътните сили на Турция ще бъде зает от командващия жандармерията армейски генерал Себахаттин Ъшък Кошанер. Неговото място пък ще бъде заето от началник-щаба на сухопътните сили Авни Атила Ъшък. Тъй като в пенсия излиза и заместник-началникът на Генералния щаб на Турция армейски генерал Ергин Сайгун, неговото място ще бъде заето от командващия Първа армия армейски генерал Исмаил Кочман. За втори заместник-началник на Генералния щаб е назначен и командващият Втора армия Хасан Ъгсъз. Висшият военен съвет на Турция оповести и останалите назначения на висши военни в армията. Също така 32 генерали и адмирали се издигат във военната йерархия с едно стъпало, 46 полковници се издигат до генерали и адмирали, а срокът на служба за 46 генерали и адмирали е удължен с 1 година. /ИА „Фокус”/

04.08.2008, 16:00
 

Белия дом е одобрил доставката на танкове за Ирак

Американската администрация е одобрила доставката на 140 танка М1А1 Abrams за сухопътните войски на Ирак. Стойността на контракта се оценява на 2,16 милиарда долара.

U.S. Plans Abrams Sale To Iraq (Middle East Newsline)

Белый дом одобрил поставку танков Ираку (Lenta.ru)

Още танкове Абрамс

04.08.2008, 12:37
 

Последен ден от заседанието на Висшия военен съвет на Турция

Днес е четвъртият, последен ден от редовното годишно заседание на Висшия военен съвет /ВВС/ на Турция, съобщават турските медии. В него участват турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът, министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл и всички действащи армейски генерали и адмирали в турската армия. На Заседанието ще бъдат извършени новите назначения на висшия команден състав. Назначенията ще бъдат оповестени пред обществеността и влизат в сила след като бъдат утвърдени от президента Абдуллах Гюл. /ИА”Фокус”/

04.08.2008, 08:43
 

Венецуела е получила поръчаните руски изтребители Су-30

Венецуела е получила от Русия всичките закупени от южноамериканската страна 24 многоцелеви изтребителя Су-30МК2, обяви венецуелският президент Уго Чавес. По думите му, венецуелските летци вече са започнали учения с въоръженията с голям обсег на действие, с които са оборудване руските самолети.

04.08.2008, 08:14
 

Съединените щати разработват бомбардировач на бъдещето

Aviation Week съобщи, че в началото на годината компанията Northrop Grumman сключи договори с Пентагона по секретни програми за разработка на нови бойни самолети на обща стойност от около 2,6 млрд. долара. Изданието аргументира информацията си на публикувания от компанията отчет за първото тримесечие на годината. По мнение на експертите изнесените цифри свидетелстват за спечелването от Northrop Grumman на конкурса на USAF по програмата за създаване на прототип на бомбардировач от следващото поколение NGB (New Generation Bomber). Според Aviation Week съществуването на секретната програма се обяснява с липсата на финансиране на NGB в откритите статии на Пентагона за военния бюджет в периода 2008-2010 г., което изглежда нелогично във връзка с плановете на USAF да приемат новия бомбардировач на въоръжение едва през 2018 г.

Конкуренти на Northrop Grumman в рамките на програмата NGB са компаниите Boeing и Lockheed Martin, които през януари обединиха своите усилия, но кредитирането на проекта им беше отказано.

През 2005 г. компанията Northrop Grumman предложи на командването на ВВС на САЩ да бъде създаден прототип на базата на перспективния БЛА J - UCAS (Joint Unmanned Combat Air System). От Пентагона обаче вземат решение да прекратят работата по програмата J - UCAS, като я разделят на две части. Първата предвижда разработка на палубен боен БЛА NUCAS (Naval Unmanned Combat Air Strike) за US Navy, а втората - на секретен бомбардировач за USAF.

През 2007 г. е обявен победител в конкурса по програмата NUCAS - компанията Northrop Grumman, която разработва палубен безпилотен летателен апарат на базата на прототипа Х - 47В. За програмата NGB преди се съобщаваше, че откритият конкурс за нея ще бъде проведен около 2010 г. По същото време се очаква създаването на прототипа на бомбардировача и началото на полетните му изпитания.

Според изискванията на ВВС на САЩ прототипът на NGB трябва да притежава подобрени аеродинамични характеристики и малка ефективна отразяваща площ в инфрачервения и радиолокационния спектър. Предвижда се бомбардировачите да се произвеждат в пилотиран и безпилотен вариант, както и в разузнавателен вариант. /БА/

03.08.2008, 21:11
 

Кралските въздушни сили ще изпратят спасителни екипи в Афганистан

Кралски въздушни сили (RAF) биват принудени да изтеглят петия си хеликоптерен спасителен екип от британската спасителна служба и да го изпрати в Афганистан в опит за прекратяване на убийствата на войници от крайпътни бомби, пише днес британският “Таймс”.
Тази стъпка ще намали драстично броя на хеликоптери на RAF за спасяването на хора попаднали в опасност в морето или при природни бедствия като миналогодишните наводнения.
Спасителните екипи на RAF отговарят на около 1000 спешни обаждания годишно./
ИА „Фокус”/

03.08.2008, 08:00
 

Няколко месеца от борда на американска подводница е изтичала радиация

От борда на американската ядрена субмарина „Хюстън” в течение на няколко месеца са изтичали течности и радиоактивни вещества. Неизправността е била открита в края на юли при планов ремонт в док на Хаваите.

U.S. sub leaked radioactive water, possibly for months (CNN.com)

C борта подлодки ВМС США несколько месяцев происходила утечка радиации (Lenta.ru)

02.08.2008, 18:17
 

В Индия са разработени нови версии на свръхзвуковите ракети BrahMos

Руско-индийската компания BrahMos Aerospase е завършила разработките на две нови версии на свръхзвуковата крилата ракета BrahMos с въздушно и подводно базиране. За извършване на пробните пускове на пакетите ще бъдат привлечени изтребител Су-30МКИ и подводница, по всяка вероятност от проект 877ЭКМ.

'2 more versions of BrahMos ready' (The Times of India)

Индия разработала новые версии сверхзвуковых ракет (Lenta.ru)

02.08.2008, 18:02
 

Израел търси възможност да закупи девет „Херкулеса”

Израелското правителство е изпратило запитване до Пентагона за възможността да му бъдат доставени девет военнотранспортни самолета С-130J-30 Super Hercules и съпътстващото оборудване. Потенциалната стойност на сделката е 1,9 милиарда долара.

Israel - C-130J-30 Aircraft (US Defense Security Cooperation Agency)

Израиль запросил в США девять "Геркулесов" (Lenta.ru)

Още самолети С-130

02.08.2008, 12:10
 

Генерал Нортън Шварц е новият началник на щаба на военновъздушните сили на САЩ

Сенатът на САЩ утвърди кандидатурата на генерал Нортън Шварц, предложен от президента Джордж Буш, за поста на началник на щаба на военновъздушните сили на САЩ, предаде РИА Новости. Кандидатурата на генерал Шварц беше утвърдена единодушно от сенаторите. През миналата седмица по време на слушанията по неговата кандидатура в сената, Шварц заяви, че поява на стратегически бомбардировачи на Русия в Куба би означавало, че Москва е преминала “червената линия”.

02.08.2008, 10:40
 

Катастрофа с военен хеликоптер в Еквадор

Петима души са загинали при катастрофа на военен хеликоптер в Еквадор. Инцидентът е станал в района на селището Сан Мигел де лос Банкос, което се намира североизточно от столицата Кито. Намиращите се на борда на катастрофиралия хеликоптер петима военнослужещи са загинали. В изявление на военното министерство на Еквадор се казва, че хеликоптерът се е разбил няколко минути след излитането му от военна база в предградие на Кито. Причините и обстоятелствата около инцидента се изясняват. /ИА”Фокус”/

02.08.2008, 10:30
 

Ирак иска американско оръжие

Американското военно ведомство е получило нови поръчки от правителството на Ирак за доставката на въоръжение и техника на стойност 5,4 милиарда долара.

Iraq - Helicopters and Related Munitions (US Defense Security Cooperation Agency)

Ирак заказал американского оружия на 5,4 миллиарда долларов (Lenta.ru)

02.08.2008, 09:58
 

Във Великобритания завършиха изпитанията на високоточни боеприпаси

Военновъздушните сили на Великобритания за завършили оценъчните изпитания и вече имат готовност за приемане на въоръжение на нова управляема авиационна бомба с комплект за високоточно насочване Paveway IV, разработен от компанията Rayteon.

RAF Readies Paveway Precision Weapon for Service (Defense News)

ВВС Великобритании завершили испытания "умных" авиабомб (Lenta.ru)

Още авиационни бомби

02.08.2008, 09:45
 

От атомна подводница в Баренцево море бе извършен пуск на балистична ракета

Руската атомна подводница „Разань” е извършила успешен пуск на балистична ракета. Бойната част на ракетата успешно е поразила целта на полигона Кура.

С атомной подлодки в Баренцевом море запущена баллистическая ракета (Lenta.ru)

Още руски подводници

02.08.2008, 09:30
 

Пентагона отделя милиард долара за новите си изтребители.

Американското министерство на отбраната е открило финансирането на строителството на първите шест изтребителя с кратко излитане и вертикално кацане F-35B от компанията Lockeed Martin.

U.S. Government Releases $1 Billion In Funding For Production Of Six Lockheed Martin F-35B Stovl Aircraft (Lockeed Martin)

Пентагон выделил миллиард на истребители с укороченным взлетом (Lenta.ru)

Още изтребители Ф-35 

02.08.2008, 09:05

 
Още военна информация




{START_COUNTER}