Военна информация

Архив - от 16 до 31 август

 

 

KC-135 на 65 години

31.08.2021, 23:02

Преди точно 65 години, на 31 август 1956 г., полита първият летящ танкер Boeing KC-135A Stratotanker.
Полетът е осъществен от заводското летище на Boeing в Рентън, щата Вашингтон. Самолетът има борден номер 55-3118 и личното име „City of Renton”. Машината се управлява от летците-изпитатели на компанията Текс Джонстън и Ричард Лош. Полетът преминава без проблеми.
През 1954 г. Стратегическото командване на ВВС на САЩ стартира конкурс за доставка на нов реактивен въздушен танкер. Boeing предлага развитие на технологичния си демонстратор Dash 80 (Boeing Model 367-80), който полита през юли същата година. Конкурсът обаче е спечелен на следващата година от Lockheed с проекта им L-193.
Студената война тече с пълна сила и иска своето. Развитието на Dash 80 може да полети две години преди танкера на Lockheed и да бъде готов за експлоатация четири години преди конкурентния модел. Така в началото на 1955 г. паралелно със заявката на два прототипа на L-193 са поръчани и 250 броя от танкера на Boeing, който трябва да служи за временно решение.
Противно на разпространеното схващане, KC-135 Stratotanker не се базира на модела 707. Всъщност, пътническият самолет ще полети едва през декември 1957 г. Летящата цистерна всъщност произхожда директно от технологичния демонстратор Dash-80. Диаметърът на фюзелажа е увеличен до 3,66 m и е леко удължен в сравнение с демонстратора. В задната му част е поставена щанга за дозареждане във въздуха. Горивната система е така устроена, че машината може да предаде във въздуха практически целия си горивен запас. Машината има голям товарен люк на левия си борд, а в кабината могат да се превозват разнообразни товари или тя да бъде конфигурирана с пътнически салон.
Още през юни 1957 г. първите серийни KC-135A се получават в частите на ВВС на САЩ. Конструкцията се оказва евтина и успешна и проектът на Lockheed бързо е забравен. До 1966 г. са построени 820 броя от самолета. Макар повечето построени машини да са танкери, версиите на KC-135 са десетки – чисто товарни и пътнически, въздушни командни пунктове, самолети за наблюдение и разузнаване, метеорологически платформи, машини за РЕБ и много други.
Около 400 броя KC-135 продължават да служат във военната авиация на САЩ, макар и в дълбоко модернизиран вид.
Първият KC-135 продължава да се използва за различни изпитания до 1960 г., когато е предаден в строевите части, където лети до 1990 г. Няколко години по-късно е поставен, като паметник в авиобаза МакКонъл.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военни в САЩ настояват за оставки в Пентагона

31.08.2021, 22:11

Около 90 пенсионирани генерали и адмирали в САЩ призоваха за оставка на ръководството на Пентагона заради непоправимите щети, нанесени по репутацията на САЩ с изтеглянето им от Афганистан, съобщи Flag Officers 4 America. Искането им засяга както министъра на отбраната на Лойд Остин (на снимката), така и председателя на Съюза на началниците на щабове Марк Мили. "Заради прибързаното отстъпление на войските неизвестен брой американци се озоваха в опасни райони, контролирани от яростен враг", гласи писмото им. "Загубата на милиарди долари от съвременното ни военно оборудване и материали, попадащи в ръцете на враговете ни, е катастрофална. Щетите върху репутацията на САЩ са неописуеми. В продължение на много години ще бъдем разглеждани като ненадежден партньор във всяко международно споразумение или военна операция", се казва в писмото.
В същото време началникът на централното командване на САЩ ген. Кенет Макензи заяви, че САЩ деактивираха военно оборудване, оставено в Афганистан, така че да не може да се използва отново. "Предпочетохме системите (за противоракетна отбрана на летището) да работят до последната минута, това са сложни системи, които отнемат време и са технически трудни за разглобяване, затова ги деактивирахме, за да не се използват никога повече, счетохме за по-важно да изтеглим нашата армия, а не военната техника", казаха военните на брифинг днес. Според Макензи 26 военни превозни средства и 73 самолета са умишлено блокирани и изведени от строя. "Те никога повече няма да летят", каза генералът.
Иначе САЩ окончателно се изтеглиха от Афганистан. Последният им самолет излетя от Кабул една минута след полунощ на 31 август местно време (в Кабул). На борда се намираха американски военни, техният командир и посланикът на САЩ Рос Уилсън, който остави след себе си затворено посолство, което някога гъмжеше от стотици дипломати.
"На летището не останаха неевакуирани", добави Макензи, който заяви още, че талибаните са били "много полезни и прагматични" при провеждането на евакуацията и поддържането на сигурността около летището, въпреки дълбоката вражда между двете страни. Държавният секретар Антъни Блинкен  заяви, че малък брой американски граждани, "под 200, но вероятно по-скоро само 100", са останали в Афганистан. Той потвърди ангажимента да САЩ да помогнат на всеки американец, който иска да напусне Афганистан.  По думите му,  Съединените щати отвориха "нова" глава спрямо Афганистан и преместиха дипломатическите си операции в Катар.
В Кабул проехтяха множество изстрели във въздуха след окончателно изтегляне на частите на САЩ и заради края на 20-годишната война.
"Афганистан придоби независимост, след като американските войски напуснаха страната", прокламира талибанският представител Забихула Муджахид, цитиран от местната телевизия 1TV. Според него "САЩ бяха победени и не постигнаха целите си". В същото време той заяви, че радикалното движение "Талибан" би искало да поддържа добри отношения със САЩ. Отделно талибаните  призоваха световната общност да предостави цялостна помощ на афганистанския народ, съобщи телевизия "Ал Джазира", позовавайки се на техен представител. "Ние искаме от световната общност да помогне на афганистанския народ в области като икономиката, образованието и здравеопазването", цитира го телевизията.
Талибаните призоваха също ректорите, деканите, преподавателите и административния персонал на държавните и частните университети, служителите на висшите учебни заведения да се върнат към задълженията си от 31 август, "да възобновят административната и академичната си дейност, включително подходящата подготовка за началото на часовете", се казва в изявление на говорителя им Мохамад Соахил в "Туитър".
Лидерът на афганистанския Фронт на съпротива в провинция Панджшир Ахмад Масуд е готов да прекрати борбата срещу талибаните, ако те създадат общоафганистанско правителство и гарантират спазването на гражданските права в страната. "Ако талибаните възнамеряват да споделят властта с всички и възнамеряват да установят справедливост, да осигурят равенство и свобода на всички в Афганистан, тогава ще се оттегля и ще напусна политиката", цитира РИА Новости неговите думи. Масуд отбеляза, че в противен случай провинцията ще продължи да се изправя срещу новите власти.
Източник: https://duma.bg/

 

Институциите стартираха спешна оптимизация на процедурите за борба с градушките

31.08.2021, 21:54

Три дни, след като градушка унищожи реколтата в няколко пловдивски села, тъй като кацащ американски военен самолет е попречил на работата на противоградните полигони, няколко институции седнаха на една маса и решиха да предложат конкретни решения по проблема.
До 10 дни ще бъдат предложени конкретни промени, които да оптимизират процеса за активиране и деактивиране на полигоните за борба с градушките. Това стана ясно по време на среща, провела се днес, 31 август 2021 г., в Министерството на транспорта.
В разговорите участваха министърът на транспорта Георги Тодоров, министърът на земеделието Христо Бозуков, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Христо Щерионов, изпълнителният директор на изпълнителна агенция “Борба с градушките“ Ваньо Славеев и генералният директор на държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ Георги Пеев.
Министър Георги Тодоров заяви, че ще бъде прегледана нормативната уредба, регламентираща използването на въздушното пространство на България при работа на полигоните за борба с градушките. Той бе категоричен, че не трябва да се допускат компромиси с безопасността на хората и полетите. Обхватът на ракетите не застрашава прелитащия трафик на голяма височина, но са изключително опасни за въздухоплавателните средства които излитат или кацат, както и тези, които летят на малки височина.
Вчера стана ясно, че полигоните за борба с градушките край Пловдив не са работили почти един час, защото на пловдивското летище се е приземявал военно-транспортен самолет C-130 Hercules от състава на ВВС на САЩ. Бяха повдигнати въпроси за това, не е ли можело самолетът да изчака приключването на работата на полигоните или поне времето, в което е била забранена работата на противоградните ракети, да бъде съкратено максимално.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Променят Устройствения правилник на Министерството на отбраната

31.08;2021, 17:15

От 10 на 9 се намалява съставът на Политическия кабинет на министъра на отбраната, Специализираната администрация – от 384 на 376, а дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ – от 16 на 14. Числеността на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ нараства от 48 на 55, на Щаба на отбраната  - от 204 на 213, на дирекция „Операции и подготовка“ от „58“ на 61 и на „Логистика“ от 41 на 47. Дирекция „Търговски дружества и разпореждане с излишни движими вещи““ се заличава.
Причината, както е посочено в мотивите към проектодокумента, който е публикуван за обществено обсъждане, е необходимостта от прецизиране и промяна в организацията, реда на дейност, функциите и численост на част от структурните звена от администрацията, с цел реализиране на определените с приетата от Народното събрание „Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Р България 2032“ нови политики от страна на МО, чрез които да се постигне подобряване на ефективността и ефикасността на дейностите в администрацията.
На дирекция „Правно-нормативна дейност“ се възлагат функции по иницииране и ръководство на анализа на резултатите от прилагането на нормативните и административните актове в областта на отбраната и въоръжените сили и свързаната с тях съдебна практика, и изготвяне на предложения за законосъобразното им прилагане и/или за тяхното изменение, допълване и отмяна; изготвяне на проекти на договорите за възлагане на обществени поръчки; съгласуване на кореспонденцията с изпълнителите по договори за обществени поръчки и отговорност от правна гледна точка, че предприетите действия съответстват на действащото законодателство и на клаузите на договорите.
Съществуващите затруднения при въвеждане на електронното управление в министерството налагат прецизиране на функциите на дирекция „Административно и информационно обслужване“,  с което чрез използване на добри практики от други ведомства да се повиши отговорността и ангажираността й като водещ фактор в този процес.
На Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ се възлага нова функция по организиране и осигуряване в административно-техническо отношение работата на създадения към министъра на отбраната Съвет по строителство и строителни услуги.
На дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ се възлагат дейностите по планиране, координиране, осъществяване и анализ на стратегическите комуникации на Министерство на отбраната.
Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ е дирекция от специализираната администрация на МО, изпълнява разнородни функции, част от които са извън функционалната й компетентност, се посочва в проекта на промените. Преценено е, че възложените ѝ функции по психологическото осигуряване на военнослужещите и политиката, свързана със спортната дейност във въоръжените сили, са тясно свързани с индивидуалната и колективна подготовката на военнослужещите и спецификата на бойната дейност във видовете въоръжени сили и следва да преминат в дирекция „Операции и подготовка“ от Щаба на отбраната.
Дирекция „Търговски дружества и разпореждане с излишни движими вещи“ се закрива. Посочено е, че тя изпълнява функции, механично обединени, между които няма връзка. Функциите, обезпечаващи министъра на отбраната в качеството му на упражняващ правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала следва да преминат в дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“. Функциите, свързани с управлението и разпореждането с движимите вещи с общо предназначение, оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, в управление на юридическите лица по чл. 60д, ал. 1 от ЗОВСРБ, разпореждането с които се извършва от министъра на отбраната, да преминат в дирекция „Логистика“ от Щаба по отбрана, разполагаща с необходимата военна експертиза.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Инцидент с тайвански F-16 при подготовка за полети от пътен участък

31.08.2021, 14:31

Изтребител General Dynamics F-16B-20-CF на ВВС на Тайван е излязъл при кацане от ПИК и е забил носовата част в ров, намиращ се в непосредствена близост до пистата. Инцидентът е станал днес в авиобаза Пингтунг при тренировъчни полети за аварийно кацане. - (видео)
В подготовка за 37-то ежегодно военно учение Хан Куанг, което трябва да започне на 13 септември, изтребители от тайванските ВВС тренират аварийни кацания на скъсен участък от пистата в подготовка за учението, когато трябва да изпълняват полети от участък на близката до базата магистрала. При едно от тези кацания във вторник сутринта на мократа писта, един от изтребителите внезапно губи контрол.
F-16 (р.н. 6829) опира на пистата в 6:32 и поддържа нормален пробег до пускане на спирачния парашут, когато внезапно се отклонява на ляво и излиза от пистата и носовата част се установява в затревен ров.
Пилотът е изваден от кабината невредим, а с кран изтребителят е вдигнат от рова. При първоначални оглед са установени леки щети по планера. Назначена е комисия за разследване на инцидента. - (видео)
Източник: https://www.pan.bg/

 

Военна академия „Г. С. Раковски“ открива учебната година на 1 септември

31.08.2021, 13:42

София. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов ще участват утре, 1 септември, в откриването на учебната година 2021-2022 г. за слушатели във Военна академия „Г. С. Раковски”. По традиция те ще изнесат първите за новата учебна година академични лекции. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Церемонията ще започне в 10.00 ч. на строевия плац на Военната академия, където след приемане строя на Академията свещенослужители от Българската православна църква ще отслужат Тържествен водосвет за здраве и благоденствие. Преди това, от 8.00 ч. в храм „Свети Архангели“ ще бъде отслужена Тържествена света литургия.
През учебната 2021-2022 година Военната академия посреща общо 102 слушатели. От тях 89 слушатели ще се обучават в магистърската специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” със седем специализации от професионално направление „Военно дело” в редовна и задочна форма на обучение към факултет „Командно-щабен”. Във факултет „Национална сигурност и отбрана” по специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” тази година ще се обучават 13 офицери, от които 2 обучаеми от Република Северна Македония.
Откриването на новата учебна година във Военната академия ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

 

"АрМИ-2021" и ВТ форум "Армия-2021" на телеканал "Звезда"

31.08.2021, 12:40

Форум "Армия-2020": семь дней за 60 минут (видео)

 

Дневник "АрМИ-2021". День 9 (видео)

 

Полуфинал конкурса «Танковый биатлон» 2 (видео)

 

Полуфинал конкурса «Танковый биатлон» 1 (видео)

 

Politico: САЩ приключи 20-годишната си военна мисия в Афганистан

31.08.2021, 08:50

След 20 години най-дългата война в историята на САЩ приключи, пише Politico. Генерал Франк Маккензи (на снимката), началник на Централното командване на САЩ, обяви в понеделник, че последните C-17 са излетели от международното летище Хамид Карзай в Кабул късно в понеделник, оставяйки това съоръжение и страната във владение на талибаните.
„Тук съм, за да обявя приключването на нашето изтегляне от Афганистан и края на военната мисия за евакуация на американски граждани, граждани на трети страни и уязвими афганистанци“, каза Макензи пред репортери на изненадващ брифинг в Пентагона.
„Оттеглянето тази вечер означава както края на военния компонент на евакуацията, така и края на почти 20-годишната мисия, започнала в Афганистан малко след 11 септември 2001 г. Това е мисия, която доведе Осама бин Ладен до справедлив край, заедно с много от неговите съзаклятници от Ал Кайда. И това не беше евтина мисия. Цената беше 2461 убити военнослужещи от САЩ и цивилни и повече от 20 000 ранени“, продължи той.
„Не изтеглихме всички, които искахме да изтеглим“, каза Макензи, отбелязвайки обаче, че всички американски военнослужещи са евакуирани „със 100 процента сигурност“. Той изчисли, че останалите американски граждани в Афганистан са „няколко стотин“.
В обръщение часове по-късно държавният секретар Антони Блинкен потвърди, че по -малко от 200 американски граждани, които „искаха да напуснат“ и може би по-близо до 100, все още са в Афганистан. САЩ и 97 други държави вече обявиха, че все още ще приемат евакуирани от Афганистан, надявайки се, че талибаните ще удържат на думата си и ще дадат на тези, които искат да напуснат достъп до летището.
Около 1200 души бяха изведени със самолети от Кабул през последните 24 часа, съобщи Белият дом по-рано.
Докато част от военното оборудване на САЩ беше изнесено от Афганистан през последните дни и седмици, други системи бяха в действие през последните моменти на мисията, каза Макензи. Тези системи са „демилитаризирани“, каза Макензи, включително до 70 MRAP, 27 „Хъмви“ и 73 самолета.
„Чувствахме, че е по-важно да защитим нашите сили, отколкото да върнем тези системи“, каза Макензи.
Генералът похвали последните усилия, като „най-голямата евакуация без бой“ в историята на американската армия. От 14 август, в продължение на 18 дни, 79 000 души бяха евакуирани, включително 6 000 американци и 73 500 граждани на трети страни и цивилни от Афганистан. Общо над 123 000 души бяха евакуирани, каза Макензи.
По думите му, докато военната евакуация е приключила, „дипломатическата мисия да осигури допълнителни граждани на САЩ и афганистанци, които имат право да напуснат, продължава“.
Блинкен повтори това съобщение часове по-късно. „Започна нова глава от ангажимента на Америка с Афганистан. Това е този, който ще водим с нашата дипломация. Военната мисия приключи, започна нова дипломатическа мисия“, каза той. „Основното, което искам да кажа на хората у дома днес, е, че работата на Америка в Афганистан продължава“.
САЩ ще затворят посолството си в Кабул и ще го преместят в Доха, Катар, каза Блинкен. Бившият заместник в мисията Иън Маккари скоро ще поеме отговорността.
Преди обръщението на секретаря, главният пратеник на САЩ за мирните преговори в Афганистан, Залмай Халилзад, написа в туитър: „Афганистанците са изправени пред момент на решение и възможност. Бъдещето на страната им е в техните ръце. Те ще изберат пътя си при пълен суверенитет. Това е шансът да сложат край на войната им“.
Няма останали американци по последните пет планове C-17 извън Кабул, каза Макензи. Военните имаха капацитета да евакуират повече хора преди заминаването, но „никой от тях не стигна до летището“.
Попитан какви ще са отношенията на талибаните със САЩ, когато изтеглянето навлезе в последния си етап, Макензи каза: „Ще ви кажа, че талибаните бяха много прагматични и много делови, когато наближихме това изтегляне“. Той обаче настоя, че нищо не е предадено на талибаните директно от американските сили.
Притежател на зелена карта, заседнал на летището в Кабул, който разговаря с POLITICO преди съобщението на Макензи, заяви, че талибаните празнуват заминаването на американците, като стрелят с автоматите си във въздуха.
Забиула Муджахид, главен говорител на талибаните, написа в туитър: „Звуците на стрелба в Кабул са изстрели на радост от изтеглянето на американските войски и гражданите не се притесняват“, добавяйки скоро след това: „Последният американски окупатор се оттегли ... и нашата страна придоби пълната си независимост, слава и благодарност на Бог“.
Президентът Джо Байдън заяви, че ще говори във вторник за решението си да се оттегли и края на войната. Но в свое изявление в понеделник той каза: „Това беше единодушната препоръка на главнокомандващите и на всички наши командири на място да прекратим нашата мисия по въздушни превози, както е планирано. Те смятат, че прекратяването на военната мисия е най-добрият начин да защитим живота на нашите войски и да осигурим перспективите за напускане на тези цивилни, които искат да напуснат Афганистан през следващите седмици и месеци“.
По-рано през деня Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изготвена от САЩ, за да уведоми талибаните, че има глобален консенсус за това как могат да спечелят официално международно признание.
Трите основни условия гарантират, че тези, които искат да напуснат страната, могат да го направят; защита на правата на човека на жените, децата и малцинствата; и спиране на всякакви терористични атаки срещу Америка или нейните съюзници идващи от Афганистан.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

България започна да поддържа вертолетите Cougar през NSPA

31.08.2021, 08:28

Първият български вертолет AS 532AL Cougar, който се поддържа през натовската агенция NSPA (NATO Support and Procurement Agency) e вече предаден на ремонтно предприятие в Испания. За това съобщават от агенцията.
България се присъедини към партньорската програмата за поддръжка на вертолети (Helicopter Support Partnership) в рамките на NSPA през януари 2021 г. По програмата ще се осъществява техническа поддръжка на флота от вертолети Cougar.
От NSPA съобщават, че заради спешната нужда от ремонт на първия български Cougar, той е бил вместен в съществуващ договор между агенцията и ремонтно предприятие. За поддръжката на следващите машини щяла да се проведе международна конкурсна процедура.
Вертолетът с борден номер 710 е предаден в сервизен център на Airbus в Албасете, Испания през юли тази година. Машината ще премине през тежкия технически преглед G-Check. Машината е била прекарана на автоплатформа от България до Испания.
Програмата Helicopter Support Partnership на NSPА включва общо 11 страни от НАТО, които си сътрудничат по въпроса за поддръжката на вертолетната техника. Според агенцията, така се постигат по-ниски цени за поддръжка. Също така, България е успяла да се възползва от бързото вкарване на вертолет за поддръжка.
Правителството реши България да поддръжка своите вертолети Cougar по линия на NSPA на 6 януари 2021 г. Техническата поддръжка трябва да покрива пет вертолета. Не са известни финансовите условия по това решение.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Топ 3 на руските оръжия през XXI век

31.08.2021, 08:20

Във въздуха: Су-57
Разработката на новия самолет от пето поколение започна през 2002 г. в КБ „Сухой“. На 21 февруари 2014 г. първият готов самолет бе предаден на армията за провеждане на държавни изпитания.
ПАК ФА се отличава принципно от предшественика си. Новият самолет се отнася към тежкия клас, но неговата тежина е значително по-малка, отколкото може да се очаква, защото за изработката му масово са използвани композитни материали, чиято маса е 25% от общата тежина на празния самолет, а по площ на заеманата повърхност се равнява на 70%.
Двигателят на самолета му позволява да развива свръхзвукова скорост без да се използва режима на форсаж, а авиониката с РЛС „Белка“, окомплектована с активна фазирана антенна решетка (АФАР), му помага едновременно да следи 4 наземни и 30 въздушни цели и да обстрелва 8 от тях. Самият самолет пък е скрит от радарите на противника с помощта на радиопоглъщащите материали на конструкцията и на покритието на планера.
Дори катапултът на самолета е от ново поколение. Вграденият в него компютър в автоматичен режим анализира скоростта на самолета, височината на полета, ъглите на тангаж и крен, ъгловата скорост, ръста и теглото на пилота. Само в първоначалния етап Русия планира да закупи 60 такива самолета, които ще започнат да постъпват на въоръжение през 2018 г. - Още за Су-57
На земята: Армата
Опитът от бойните действия в чеченската война показа, че съветските танкове идеално подхождат за масовите армии, но в условията на локален конфликт не се държат толкова уверено. Заради компановката на танка Т-72/90, екипажът не е отделен от боеприпасите и при тяхна детонация няма шансове да оцелее.
Всичко това бе отчетено при разработката на новата машина. Т-14 „Армата“, който беше представен през май 2015 г. на Парада на Победата, въплъщава в себе си целия опит на руското танкостроене. Според информацията, достигнала до медиите, новият танк има 125 мм оръдие (с възможност да бъде монтирано и 152 мм), куполът е необитаем, картечницата има възможността да се презарежда дистанционно, екипажът е разположен в редица и поставен в бронирана капсула, отделна от отсека с боеприпаси. „Армата“ разполага дори и със собствена РЛС, която ще му позволи да следи до 40 динамични и 25 аеродинамични цели и да контролира територията в радиус от 100 км. Има информации, че  във войските са постъпили малко повече от 30 танка Т-14. - Още за „Армата“
Във водата: Борей
Морската съставляваща на ядрената триада, заради по-ниската си уязвимост, представлява гаранция за ответен ядрен удар и за възпиране на враговете на Русия. Но въвеждането в строя на новите стратегически ракетоносци за ВМФ на Русия забележимо се проточи. Основната причина за това е отказът от почти готовата 100-тонна ракета на твърдо гориво „Барк“, за която бяха предвидени подводниците от проект 955 „Борей“. В същото време, на флота спешно му трябваха нови „стратези“. Тогава през 1998 г. се взело решение бързо и, най-важното, евтино, на база ракетата „Топол-М“, да се създаде морската „Булава“.
По време на първите изпитания „Булава“ среща значителни трудности, но през последните години ракетата все пак я „научиха да лети“.
Подводниците от проект 955 „Борей“ имат способността да нанасят удари с „Булава“ из под ледовете на Арктика, където няма надводно корабоплаване, което затруднява откриването на подводниците не само от спътници, но и от кораби, което значително усложнява прихващането на ракетите в началния етап на полета. Освен това, подводницата стана и „по-тиха“ в сравнение с предшествениците си, и се научи да стреля от под водата „в движение“.
Държавната програма предвижда да бъдат произведени общо осем атомни подводници от този тип, от които вече се строят три: „Княз Владимир“, „Княз Олег“ и „Княз Суворов“. Много вероятно е някои от тях да се изграждат по обновения проект „Борей-А“. Говорейки за него, Игор Вилнит, директор на ЦКБ „Рубин“, в което се проектират подводните лодки, заяви пред пресата, че „това ще бъде „Борей“ с някои допълнения“. - Още за проект 955

 

 

Провалът на НАТО в Косово през погледа на експертите

30.08.2021, 20:42

На днешната дата се дава старт на операция „Преднамерена сила“ (30 август - 20 септември 1995 г.) – въздушната тирада над Сараево и така наречените безопасни зони.
До днес е малко спорна и самата причина за операцията. На първо място се говори за така нареченото клане в Маркеле, което според едни е действие на мюсюлмани, които са търсили повод за привличане на вниманието, но от друга страна ще открием, че и до днес се смята, че сърбите първи са прибягнали до сила – истината остава някъде там.
След близо месец, НАТО извършва 3515 полета и нанася удар над 338 индивидуални цели. Мнозина смятат този акт за генерална репетиция и намеса на НАТО през 1999 г., но точно този момент и до днес се смята за „Перфектния провал“.........Прочети още

 

Унгария се оказа най-големият купувач на германско въоръжение

30.08.2021, 20:16

Германското правителство е одобрило през приключващия си 4-годишен мандат износ на оръжие за 22.5 млрд. евро и водещият клиент се оказа Унгария.
Това съобщи агенция ДПА, позовавайки се на данни от министерството на икономиката в Берлин.
Износът за тази страна през последните 4 години е достигнал 2.66 млрд. евро. Следват САЩ с 2.36 млрд. евро.
Сред десетте водещи купувача има държави, които не са членки на НАТО или ЕС. Такива са Алжир (2 млрд. евро), Египет (1.88 млрд. евро) и Катар (720 млн. евро). Износът за Египет е обект на спорове, тъй като армията на страната участва в конфликти като тези в Йемен и Либия.
Данните обхващат времето между 24 октомври 2017 г. и 8 август 2021 г. и са в отговор на питане на Лявата партия в Германия.
Източник: в.”Дневник“

 

Patria и словашката компания CSM подписаха меморандум за разбирателство

30.08.2021, 13:49

Patria и словашката инженерна компания CSM Industry подписаха меморандум за разбирателство, свързан с търга за доставка на  бронирани бойни машини 8x8. Споразумението включва сътрудничество в доставката и продажбата на осем колесните бронирани машини Янев и Янев ООД.
Производствените възможности на CSM отговарят на изискванията на отбранителната индустрия и проекта за осем колесни бронирани машини.  Сътрудничеството ще донесе нови работни места в бъдеще и възможности за практическо обучение на студенти.
„Бихме искали да допринесем за развитието на инженерната и отбранителната индустрия в Словакия, която има дългосрочна  традиция в тази страна. Също така е важно с нашия опит и иновации да търсим общи възможности и да допринесем за развитието на този сектор в Словакия.   С проекта за бойни машини  8x8, Patria ще  развие производствената мрежа в Словакия и ще създаде нови работни места в словашката индустрия “, казва Юси Ярвинен, президент на бизнес звено Land в Patria.
„CSM представлява традиционната словашка инженерна индустрия от 1967 г. насам, а партньорството с Patria носи комбинация от традиционни ценности и нови технологични иновации от Финландия. Щастливи сме да започнем ново пътешествие заедно, което означава нови възможности за региона с висока безработица и развитие на уменията за бъдещите поколения “, казва Томаш Марош, главен изпълнителен директор на CSM Industry.
И двете страни смятат, че сътрудничеството в проекта 8x8  ще отвори и възможности за партньорство за други проекти и ще даде възможност за придобиване на квалифицирана работна сила, за придобиване на опит и по -нататъшно развитие на двете компании.
Източник: https://otbrana.com/

 

Във Военна академия приемат документи на кандидат-студенти до 3 септември

30.08.2021, 13:40

От Военна академия „Георги С. Раковски“  напомнят на, че конкурсният изпит с кандидати-студентите за обучение в ОКС „магистър“ (държавна поръчка) по специалности от професионално направление „Национална сигурност“, ще се проведе на 8 и 9 септември 2021 г. (сряда и четвъртък), от 09.00 часа до 17.00 часа в академията, при стриктно спазване на предписаните от здравните власти противоепидемични мерки и съгласно График за провеждане на конкурсния изпит (всеки кандидат-студент ще бъде уведомен лично).
До 3 септември трябва да се подаде заявление за конкурсен изпит за ОКС „магистър“ (държавна поръчка) във Военна академия „Г. С. Раковски“.
Подаването на заявление за конкурс по документи за ОКС „магистър“ (срещу заплащане) също трябва да стане до 3 септември.
„Не изпускайте перфектната възможност да учите при професионалистите в областта на сигурността и отбраната – в сърцето на София, сега!“, призовават от академията
За конкурсния изпит за образователно-квалификационна степен „магистър“: Отдел „Учебна дейност“, тел. 02/92 26 574 и на сайта на Военна академия „Г. С. Раковски“: https://rndc.bg/studenti

 

Макрон: Франция ще има контингент в Ирак дори и САЩ да се изтеглят

30.08.2021, 09:34

Франция ще запази своя военен контингент в Ирак, дори ако САЩ напълно се изтеглят от страната. Това обяви в неделя френският президент Еманюел Макрон.
“Ние ще останем там, докато там има терористи, докато иракчаните ни искат”, каза френският лидер в интервю за телевизионния канал TF1. “Ние не зависим от присъствието на американски войски. Ако САЩ решат да напуснат напълно, ние няма да зависим от това решение и ще останем на страната на иракчаните”, подчерта френският президент.
Според Макрон все още е “твърде рано да се каже какво ще направят САЩ”. “Може би те ще променят естеството на присъствието си, но не мисля, че ще напуснат”, каза френският държавен глава.
Президентът добави, че “френската армия е представена от специални сили от самото начало” на операцията в Ирак. Макрон припомни също, че Франция “е загубила войниците си в битките в Ирак”.
Източник: news.bg

 

52 години от първият полет на Ту-22М

30.08.2021, 08:34

На 30 август 1969 г. летец-изпитателят В.П. Борисов вдига във въздуха за първи път свръхзвуковият бомбардировач с голям обсег на действие Ту-22М с изменяема стреловидност на крилата.
Ту-22М е родоначалник на серия самолети, получил на Запад обозначението "Backfire" („Насрещен огън”).
Серийното производство започва през 1971 г. в Казанския авиационен завод (произведени 497 бройки в различни модификации), приет е на въоръжение през 1976 г.
Първото бойно използване на Ту-22М е по време на съветската война в Афганистан. В периода 1987-1989 самолетът бомбардира различни цели с конвенционални боеприпаси. Самолетът е използван и при бомбардировките над Грозни по време на първата война в Чечня. Участва и в операцията на руските ВКС срещу ИД в Сирия.
В края на 1993 г. Далечната авиация на Русия е имала на въоръжение 100 самолета от този тип, а морската авиация - 165. - Още за Ту-22М

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Константин Антонов Жостов

30.08.2021, 08:33

Навършват се 105 години от смъртта на генерал-майор Константин Антонов Жостов. Той е роден на 30 септември 1867 г. в с. Гайтаниново, Гоцеделчевско. Завършва Военното училище в София (1887) и висшия артилерийски курс във Виена (1897), което му дава право да служи в Генералния щаб. В Сръбско-българската война (1885) е доброволец в ученическия легион. На 27 април 1887 г. е произведен в чин подпоручик, а на 18 май 1890 г. в чин поручик. Служи като командир на батарея в 3-ти артилерийски полк (1897); завеждащ крепостната артилерия от артилерийската инспекция (1901); началник на строево-домакинската част в артилерийската инспекция (1905). На 2 август 1894 г. е произведен в чин капитан; на 2 май 1902 г. в чин майор; на 18 май 1906 г. в чин подполковник. Назначен е за военно аташе във Виена (1905), Санкт-Петербург и Париж (1907), а след това в свитата на държавния глава. През 1906 г. е назначен за началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, а през 1907 г. е приведен от артилерията в Генералния щаб, командирован е за командир на 3-ти артилерийски полк (1910). На 1 септември 1910 г. е повишен в чин полковник. На 14 март 1912 г. става началник на Школата за запасни офицери.
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на 3-та армия. Той е в основата на нейните бойни победи на Тракийския военен театър при Лозенград, Люлебургаз, Бунархисар.
След примирието е военен съветник в българската делегация за мирния договор в Лондон (1913).
В Междусъюзническата война (1913) е командир на 1- ва бригада от 7-ма пехотна Рилска дивизия, а от 25 април 1915 г. е началник на дивизията. На 15 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
При включването на България в Първата световна война (септември 1915) е назначен за началник-щаб на действащата армия. Със своята дейност допринася за умелото ръководство на военните операции на българската армия в Сърбия и Македония. На този висок пост остава до 30 август 1916 г., когато внезапно умира в Главната квартира на българската армия в Кюстендил.
Награден е с военния орден „За храброст” II и III ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” II и III ст. с мечове; народния орден „За военна заслуга” IV ст., V клас на военна лента.

 

Червеният телефон Вашингтон - Москва навърши 58 години

30.08.2021, 08;28

58 години навършва днес червеният телефон между Вашингтон и Москва, който все още не е реликва от Студената война, съобщава Асошиейтед прес. Преди 58 години по линията е предадено първото тестово послание. Сега пак може да влезе в употреба между американските и руските лидери заради конфликта в Сирия, Либия и Афганистан.
Всъщност американските филми правят внушения, че двамата президенти на САЩ и Русия ползват червената линия, за да разговарят. Де факто връзката е установена през 1963 г. само за писмена комуникация. Десетилетия по-късно е добавен гласов компонент, когато системата еволюира от телеграфен кабел под морското дъно до днешния обмен на данни чрез сателит и фиброоптичен кабел.
Червената линия е открита след кубинската ракетна криза през 1962 г., за да се избегне избухването на война. Точно на днешната дата тя заработва. Първото съобщение, пратено по нея, е прочутото тестово изречение "The quick brown fox jumped over the lazy dog's back 1234567890." (Бързата кафява лисица прескочи над гърба на мързеливото куче 1234567890), съдържащо всички букви на латинската азбука.
До 1990 г. президентите са използвали Червената линия над 15 пъти. През 90-те години Джордж Буш заменя писмените съобщения с телефонни обаждания. Постепенно разговорите по телефона стават предпочитано средство за комуникация между президентите на Русия и САЩ. Сега президентът Тръмп говори с колегата си Владимир Путин по телефона.
Червената линия от американска страна се намира във военната база Форт Детрик. Там за целта се използват две сателитни антени. За тях се грижи персонал от 16 цивилни, работещи по договор с американската армия. Това са 8 техници и 8 езиковеди. Работят на 24-часови смени. От базата се управляват и секретните комуникационни линии на Държавния департамент и министерството на отбраната.
Служителите, отговарящи за Червената линия, имат всекидневни контакти с руските си колеги.

 

30.8.2007 г.: Инцидент с термоядрени боеприпаси във ВВС на САЩ

30.08.2021, 08:22

На 29 и 30 август 2007 г. шест готови за изстрелване крилати ракети с термоядрен заряд по грешка са извадени от склад на ВВС на САЩ, подкачени са вместо учебни ракети под крилото на бомбардировач В-52, оставени са без охрана 36 часа и така са пребазирани в друга авиобаза. На 30 август В-52Н трябвало да излети с 12 крилати ракети тип AGM-129 ACM от авиобазата Майнот в Северна Дакота (граница с Канада) и да се приземи на Бърксдейл в Луизиана (Мексикански залив). Там ракетите следвало да бъдат оставени на съхранение.
Хронология на инцидента
Сутринта между 8 и 9 часа група военнослужещи в Майнот се заемат да подготвят 12 ракети за подкачване на бомбардировача – по две на всяко полукрило.
На 6 от ракетите ядрените бойни заряди са заменени с учебни, но другите 6 по неясни причини остават с бойни части W80-1 с термоядерен заряд с променлива мощност от 5 до 150 кт.
Личният състав, отговарящ за инспекцията на ракетите преди изпращането им, пренебрегва редица процедури по проверката, като в резултат остава незабелязана предварителната размяна на местата за съхраняване на учебните ракети с бойни, предназначени за утилизация.
Около 9 часа сутринта пристига влекач, който без предварителна инспекция и без да изчака резултатите от инспектиране на ракетите започва да ги буксира към самолета. Летищната служба за управление на военното имущество не установява факта, че ракетите не са проверени по необходимия начин и в 9:25 часа подписва формуляра за товарене на ракетите.
Ракетите се инсталират в продължение на 8 часа. След приключване на работата самолетът без специална охрана престоява цялата вечер на 29 август и нощта срещу 30 август на перона на авиобазата.
Сутринта на 30 август операторът на бордния локатор на В-52Н извършва задълбочен визуален преглед на ракетите на дясното крило, на което са окачени ракетите с учебни глави. Лявото крило не е огледано заради невярната презумпция, че там положението ще е същото. След това екипажът подписва товарния манифест, в който са обозначени 12 неснарядени ракети AGM-129 ACM.
В 8:40 часа самолетът излита от авиобазата Майнот, прекосява цялата територия на САЩ и каца на авиобаза Бърксдейл в 11:23 часа. В-52 е паркиран на перона и отново е оставен без специална `охрана.
Към 20:30 часа към стоянката на самолета пристига за демонтаж на ракетите група войници и офицери. Един от тях въпреки здрачаването констатира видими разлики между ракетите на двете крила.
Към 22 часа след допълнителен оглед става ясно, че на лявото крило ракетите не са с учебни бойни глави. Едва тогава около самолета е поставена специална охрана, а за „находката” е доложено на централния команден пункт на министерството на отбраната на САЩ, след това на началника на щаба на ВВС, на министъра на отбраната и на президента на САЩ.
Реакция на Министерството на отбраната
Отначало ръководството на ВВС и на Министерството на отбраната на САЩ не възнамеряват да дадат гласност на инцидента, отчасти заради традиционната политика за неразгласяване на информация за съхраняване и преместване на ядрено оръжие, а от друга страна заради предположението, че е малко вероятно инцидентът да предизвика безпокойство сред обществеността. В доклада на министерството фигурира фразата „Интересът на средствата за масова информация е малко вероятен”.
Обаче само след няколко дни неизвестни източници в Пентагона предават информацията за произшествието на вестник Military Times, на чиито страници още на 5 септември 2007 г. е поместена малка бележка.
Още същият ден в Министерството на отбраната е свикана пресконференция, на която прес-секретарят на Пентагона заявява, че населението на САЩ нито за секунда не е било подложено на опасност, а оръжието се е намирало под постоянен контрол.
По-късно е отстранен от служба командирът на подразделението, занимаващ се с товарене на ракетите, на 25 военнослужещи са наложени дисциплинарни наказания. По заповед на командващия Авиационното бойно командване генерал Роналд Киз разследването на инцидента е възложено на генерал Даг Раберг.
С цел да се потвърди надеждната охрана и сигурност на ядреното оръжие, всички специални хранилища на ВВС са подложени на щателни проверки. На 28 септември генерал Роналд Киз подава рапорт за уволнение от военна служба.
На 19 октомври държавният секретар на ВВС Майкъл Уин и заместникът на началник-щаба генерал Ричард Нютън докладват в Пентагона за предварителните резултати от разследването. В частност те признават, че и в двете авиобази (Бърксдейл и Майнот) са допускани отклонения от правилата за обслужване на оръжейните системи и че редица военнослужещи в двете бази са нарушавали инструкциите.
По разпореждане група генерални инспектори от ВВС на САЩ под надзора на Агенцията по намаляване на военната заплаха извършват инспекции във всички обекти на ВВС, където се съхранява ядрено оръжие.
Отстранени са от длъжност командващият 5-о бомбардировъчно авиокрило полковник Емиг, командирът на 5-а група за логистика полковник Синтия Лъндел, командващият 2-а бойна група полковник Тод Уестхаузър, а така също и четирима от сержантския състав.
Целият личен състав на 5-о авиокрило, имащ специални разрешения да работи с ядрено оръжие, е лишен от тях. Други 65 военнослужещи са лишени от сертификати за така наречената „програма за проверка на благонадеждността на личния състав”.
Нито едно длъжностно лице обаче не е предадено на военен съд.

 

 

"АрМИ-2021" и ВТ форум "Армия-2021" на телеканал "Звезда"

29.08.2021, 22:18

Дневник АрМИ-2021. День 7 (видео)

Танковый биатлон (Вьетнам, Монголия, Сирия, Венесуэла) (видео)

Танковый биатлон (Сербия, Беларусь, Азербайджан, Казахстан) (видео)

 

Танковый биатлон (Катар, Южная Осетия, Абхазия, Таджикистан) (видео)

 

Ердоган: Няма никакви съмнения, че ще закупим втори полк С-400

29.08.2021, 17:01

Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган възнамерява да обсъди по време на бъдещето си посещение в Русия подробностите за закупуването на втория полк от зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-400. Той обяви това в неделя пред журналисти на борда на самолета, на връщане от Черна гора, цитиран от турския телевизионен канал NTV.
"Нямаме никакви съмнения, че ще купим втория полк (С-400) от Русия. В допълнение към С-400 ние и руската страна имаме много инициативи в отбраната и в други сфери. Така че има различни алтернативи. Например, използвахме техните самолети Бе-200 за гасене на пожари. Обсъдихме това (с руския президент Владимир Путин) по телефона. По време на пътуването ми до Русия ще обсъдим всичко това,” заяви Ердоган пред журналистите в самолета.
Турският лидер не уточни датата на планираното посещение в Руската федерация. Последният телефонен разговор на ръководителите на двете държави бе проведен на 21 август. - Още за С-400
Източник: http://www.focus-news.net/

 

На този ден: Съветският съюз за първи път тества атомна бомба

29.08.2021, 09:12

На 29 август 1949 г. първата съветска атомна бомба е успешно изпитана на ядрения полигон Семипалатинск (територия на днешен Казахстан). Взривена е на площ с диаметър около 20 км. Първата съветска атомна бомба е именувана РДС-1, съкратено от "Реактивен двигател специален".
Мощността на бомбата е 22 килотона, приблизително колкото на американската "Дебелака", хвърлена над Нагасаки през 1945 г.
През 1950 г. са произведени още 9 атомни бомби РДС-1. До март 1951 г. Съветският съюз разполага с 15 бомби от този тип.
На 5 август 1963 г. в Москва между СССР, САЩ и Великобритания е подписан Договорът за забрана на ядрените опити в атмосферата, в космоса и под водата, познат още като "Московския договор". Понастоящем в това споразумение участват 131 държави.
Информацията за това, че СССР създава свое ядрено оръжие, сериозно разтревожва ръководството на САЩ. През юли 1949 г. се появява планът "Троянец", съгласно който американците възнамеряват да хвърлят атомни бомби върху 70 съветски града.
Те били убедени, че Русия не може да създаде свое атомно оръжие преди 1954 г., но успешният опит бил проведен още през 1949 г. Събитието от полигона в Семипалатинск слага край на американския монопол върху ядреното оръжие. - Още ЯО

 

Преди 239 години потъва флагманът на британския флот със 100 оръдия и 1200 души

29.08.2021, 09:05

На 29 август 1782 г. поради нехайство в залива Спитхед край Портсмут при рутинни дейности се преобръща и потъва закотвеният линеен кораб HMS Royal George (Крал Джордж) – имащ 100 оръдия и флагман на британския флот. Носи името на кралете Джордж от Хановерската династия.
Поръчан е на 29 август 1746 г. Заложен е за изработване през 1746 г. под името Royal Anne, но в процеса на построяването е преименуван. В момента на спускането на вода на 18 февруари 1756 г. е най-големият кораб в света – дълъг (по кила) 44 м., водоизместимост – 2047 т.
Първи командир на кораба е капитан Ричард Дърил. След като е попълнен с екипаж, той влиза в състава на Западната ескадра от Флотата на Канала през май 1756 г. под командването на адмирал Едуард Хоук. През юли Дърил е наследен от капитан Джон Кемпбъл.
През същата 1756 г. започва Седемгодишната война и Royal George взема активно участие в нея. По-голямата част от 1759 г. той е в състава на блокадата на Брест. През ноември същата година флагманът на Хоук Ramillies влиза в док за ремонт и адмиралът пренася флага си на Royal George. Той е флагман и при Киберон, където потопява френския Superbe.
От 1763 до 1778 г. е изтеглен от операции и е консервиран. Влиза отново в строя, за да участва в Американската Война за независимост. На 16 януари 1780 г. участва в знаменитата Битка на лунна светлина срещу испанци, състояла се нощем, а това не е характерно за епохата на платноходите.
Гибел
На 28 август 1782 г. Royal George под флага на Ричард Кемпенфелдт застава на котва в Спитхед, подготвяйки се за поход в Гибралтар в състава на флота на адмирал Хау. Предстои окончателното му дозареждане с провизи, корабно имущество и боеприпаси. Времето се използва и за довършителни ремонтни дейности.
На следващата сутрин, 29 август, закотвеният кораб преднамерено е наклонен на левия борд чрез преместване към него на оръдията от десния борд и на други товари. Целта е оголване на десния борд за рутинни дейности по подводната част. Капаците върху амбразурите за стрелба на оръдията от гон-дека (най-долната от трите палуби) са оставени отворени и вълните от време на време плискат вода през тях. Така палубата събира вода, но никой не обръща внимание, че се нарушава устойчивостта й.
Допълнителен накланящ момент на кораба се получава от приемането на продукти на борда. Тогава краищата на амбразурите потъват под водата, която нахлува, Royal George окончателно губи устойчивост, преобръща се и потъва. Поради малката дълбочина на водата в залива почти целият рангоут (мачти, реи и останалия такелаж) остават над водата.
По това време на борда се намират около 200-300 близки роднини на посещение на офицерите и матросите плюс 100-200 проститутки, както и мнозина търговци. Точният брой на хората на борда никога не е уточнен, но се предполага да е около 1200 души.
С кораба загиват над 900 души, включително работещият в каютата си контраадмирал Кемпенфелд, сред тях до 300 жени и 60 деца. Спасени са 255 души (11 жени и 1 дете) – някои са посрещнати от лодки, други първоначално се катерят по такелажа, трети сами доплуват до брега.
Изхвърлените на брега удавници са погребани в общ гроб на остров Уайт. През 1956 г. на мястото на погребението е поставена паметна плоча.
Военният съд не успява да установи вина за тргедията и оправдава офицерите и екипажа, повечето от които са загинали. Оцелява и е оправдан може човекът най-отговорен за трагедията – лейтенант Филип Чарлз Дърам, вахтен офицер в момента на катастрофата. Съдът обаче приема официалната версия на флотската комисия, че причина става загниването на корпуса след 26 г. от началото на есксплоатацията му и като следствие катастрофална загуба в здравината при наклоняване.
Извличане
Впоследствие са направени много опити за извличане на останките от потънали Royal George, както и за отстраняването им, защото са само на 65 фута (20 метра) дълбочина и застрашават навигацията на останалите съдове.
Още до края на 1782 г. Чарлз Спелдинг изважда шест железни 12-фунтови оръдия и 9 месингови чрез водолазен звънец.
През 1834 г. братята Чарлз и Джон Дийн си правят примитивни водолазни костюми и извличат 28 железни и месингови оръдия.
През 1839 г. генерал Чарлз Песли организира взривяването на Royal George с дъбови бъчви с барут и покрити с оловна изолация. Задействани са с електричество. Макар мощният взрив да е под вода, разбити са прозорци чак в Портсмут.
Макар генералът да е дал на водолазите указания да се съсредоточат преди всичко върху изчистване на гредите, през следващите три години са извлечени още 30 оръдия. През 1843 г. са вдигнати килът и долните греди и мястото е обявено за изчистено.
Няколко от спасените бронзови оръдия са стопени, за да формират основата на Колоната на Нелсън на лондонския площад Трафалгар.

 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Данаил Цонев Николаев

29.08.2021, 09:02

Навършват се 79-години от смъртта на генералът от пехотата Данаил Цонев Николаев. Той е роден на 18 декември 1852 г. в Болград, Бесарабия. Учи в Болградската гимназия. През 1875 г. завършва Одеското пехотно юнкерско училище и е произведен за портупей-юнкер. Като доброволец участва в Сръбско-турската война (1876). През Руско-турската война (1877-1878) е командир на 5-та пехотна дружина в Българското опълчение и се отличава в боевете при Шипка и Шейново.
След Освобождението поручик Николаев е назначен в Източнорумелийската милиция- 6-та пехотна Старозагорска дружина и 2-ра пехотна Пловдивска дружина (1880). При обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия (6 септември 1885), вече с чин майор, е избран за главнокомандващ всички южнобългарски войски до пристигането на княз Александър I Батенберг (9 септември). „За отличие” е произведен в чин подполковник и назначен за началник на Източния корпус.
В Сръбско-българската война (1885) първоначално е началник на Източния корпус, а след това е назначен за началник на Западния корпус- след боевете при Сливница (7 ноември), който действа в направлението Сливница-Цариброд-Пирот. За бойни отличия след войната е произведен в чин полковник (17 ноември).
По време на преврата и контрапреврата (1886) той е на лечение във Виена, откъдето е извикан, за да заеме поста военен министър. На тази длъжност остава 10 месеца, до избирането на княз Фердинанд (28 юни 1887), който го задържа при себе си за военен съветник. По-късно е назначен за началник на 5-та пехотна Пловдивска бригада. На 8 февруари 1891 г. е произведен в чин генерал-майор, а през 1893 г. си подава оставката и преминава в запаса. От 1897 г. отново е приет на военна служба. На 15 ноември 1900 г. е повишен в чин генерал-лейтенант. Първоначално е генерал-адютант на княза, а след това в продължение на 10 години е инспектор на пехотата. От 1907 до 1911 г. става за втори път министър на войната. Междувременно на 18 май 1909 г. достига най-високия чин в армията- генерал от пехотата, и е първият български офицер, удостоен с това звание. От 1911 г. той преминава в запаса.
В Балканската война (1912-1913), макар че е в запаса, изявява желание да бъде полезен на отечеството. Назначен е за комендант на Ямболския укрепен пункт. Тук завършва неговата военна служба.
Умира на 29 август 1942 г. в София (с.Банкя).
Кавалер е на военния орден „За храброст” II и III ст.2 кл.; на великия кръст на ордена „Св. Александър” с брилянти и I ст. на същия орден; златния орден „За заслуга”. През 1936 г. цар Борис III го удостоява с най-големия български орден „Св. Кирил и Методий”, с което той става единственият български военачалник- кавалер на това отличие. Като най-стария генерал от българската войска е избран за кръстник на престолонаследника княз Симеон Търновски (12 юли 1937 г.)

 

Великобритания приключи евакуацията от Кабул

29.08.2021, 08:56

Последният самолет с британски войници, дипломати и официални лица е напуснал Кабул, с което се слага край на 20-годишното британско военно присъствие в Афганистан, потвърдиха от "Даунинг стрийт", цитирани от БНР.
Повече от 15 000 хиляди британци и афганистанци бяха евакуирани от Афганистан с военни полети от 14 август насам.
Премиерът Борис Джонсън заяви, че сега е моментът да се оцени постигнатото през последните седмици и последните десетилетия, като образованието на момичетата и отслабване на мощта на „Ал Кайда“.
В писмо до въоръжените сили Джонсън признава, че падането на Кабул в ръцете на талибаните със сигурност е било трудно за наблюдаване и допълва, че това е трудно време особено за приятелите и близките на онези 457 военнослужещи, които дадоха живота си по време на войната.
От "Даунинг стрийт" уточниха, че сред евакуираните има 2200 деца, най-малкото от които е само на един ден. То се роди по време на полет до Бирмингам.
Британският посланик в Афганистан сър Лоури Бристоу заяви в събота, че е време да приключи последната фаза от операцията, но правителството не е забравило хората, които все още са в Афганистан и искат да го напуснат.
Той потвърди думите на Борис Джонсън и неговите министри, че ще бъде направено всичко възможно да им се помогне и след крайния срок за изтегляне на съюзническите войски на 31 август.
Източник: https://fakti.bg/

 

Американски C-130 тренират кацане на необорудвана площадка у нас

29.08.2021, 08:00

На 27 август 2021 г. транспортните самолети С-130 Hercules, участващи в съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийско лято 2021”, отработиха маньоври за действие от необорудвана площадка за излитане и кацане. Това съобщиха от ВВС.
Два самолета изпълниха задачи за кацане и излитане от пътния участък между селата Леново и Поройна. По този начин се повишава мобилността и натренираността на екипажите за използване на необорудвани летищни площадки. Полетите се изпълняват в дефицит на време, динамична обстановка, изискващи пределна мобилизация, повишено внимание, добра координация и натренираност на екипажите при изпълнението на този тип задачи.
През следващите дни до края на съвместната тренировка предстои изпълнение на полети във формация между българските самолети С-27J и американските – С-130 по различни тактически маршрути, съвместни полети за десантиране по парашутен способ на личен състав и хвърляне на товари. Медицински екипи от ВМА ще тренират задачи за изпълнение на авиомедицинска евакуация.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Исторически календар

29.08.2021, 07:52

На 29 август 1902 г. в село Синьо бърдо, Врачанско, е роден Васил Маринов Бенчев. През 1925 г. завършва летателната си подготовка на летище Божурище с първи пилотски изпит и трети следвоенен авиаторски курс.

През 1930 г. постъпва във Военното на Негово Величество училище , което завършва успешно и получава първото си офицерско звание – подпоручик от 51 випуск. Добрата му летателна подготовка е причина да бъде назначен за летец-изпитател в ДАР – Божурище.
На 6 юли 1938 г. при облитане на самолет ПЗЛ-24 „Ястреб“ възниква пожар в областта на двигателя. Бенчев не успява да приземи самолета, катастрофира и загива близо до с. Божурище.

 

 

НАТО: Направихме най-доброто, което можем, в Кабул

28.08.2021, 17:25

Персоналът, ангажиран с евакуирането на колкото се може повече хора от Кабул, след като талибаните поеха управлението в страната, направиха най-доброто в една изключително трудна ситуация. Така от НАТО коментираха действията си в страната, цитирани от Ройтерс.
„С чиста съвест сме…, тъй като с наличното направихме най-доброто при (тези – бел. ред.) условия“, коментира италианският дипломат Стефано Понтекорво (на снимката), високопоставен цивилен представител на Алианса за Афганистан.
Понтекорво, който напусна страната в петък, заяви, че тези, които са били ангажирани с евакуацията, са преминали границата между възможното и невъзможното, за да изведат всеки, който могат, от страната.
„Оставихме неколцина, които не сме изоставили, но ще дадем най-доброто от себе си да приберем у дома“, каза още той пред репортери.
Италиански военни самолети са извели над 4800 афганистанци от страната към 27 август, включително 1400 деца, обяви министерството на отбраната.
Италианският министър на външните работи Луиджи ди Майо похвали усилията на дипломатите и армията.
„Евакуирахме повече афганистанци, отколкото която и да е било друга страна от Европейския съюз“, заяви той.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Китай скоро може да стане по-голяма ядрена заплаха за САЩ от Русия

28.08.2021, 16:27

В разгара на бързото натрупване на ядрени оръжия Китай скоро ще надмине Русия като най-голямата ядрена заплаха за САЩ, заяви в петък висш американски военен служител, предупреждавайки, че двете страни нямат механизми за предотвратяване на неправилната комуникация, пише Bloomberg TV Buulgaria.
Генерал-лейтенантът на ВВС на САЩ Томас Бюсие, заместник-командир на стратегическото командване на САЩ, което надзирава ядрения арсенал на страната, заяви, че развитието на ядрения капацитет на Китай „вече не отговаря“ на публичните изказвания, че страната иска да поддържа минимален ядрен капацитет за предотвратяване на атаки.
„Ще има безвъзвратен момент, в който броят на заплахите, представени от Китай, ще надхвърли броя на заплахите, които в момента представя Русия“, каза Бюсие пред онлайн форум.
Той каза, че това няма да се основава единствено на броя на складираните от Пекин ядрени бойни глави, но и на това как те са „оперативно разположени".
„Това ще се случи през следващите няколко години“, каза Бусиер, цитиран от Ройтерс.
За разлика от Русия САЩ нямат никакви договори или механизъм за диалог с Китай по този въпрос, за да „облекчат всякакви погрешни схващания или объркване“, добави той.
Коментарите на Бюсие стават факт, когато САЩ се опитват да пренаредят външната си политика, за да поставят по-голям акцент върху Индо-Тихоокеанския регион, за да се противопоставят на нарастващата икономическа и военна мощ на Китай.
Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен изрази дълбока загриженост от нарастващия ядрен арсенал на Китай по време на среща с външните министри на азиатските страни и партньорските държави в началото на август.
Докладите на мозъчните тръстове, базирани на сателитни изображения, казват, че Китай изглежда изгражда стотици нови силози за ядрени ракети, а Вашингтон обвинява Пекин в бойкот на преговорите за ядрени оръжия.
Пекин казва, че неговият арсенал е по-малък от този на САЩ и Русия и че е готов за диалог, но само ако Вашингтон намали ядрените си запаси до нивото на Китай.
В доклад от 2020 г. до Конгреса Пентагонът изчислява, че оперативните запаси на ядрените бойни глави на Китай са „малко над 200“, но броят им ще се увеличи минимум два пъти, тъй като Пекин разширява и модернизира своите сили.
Според информация на Държавния департамент, към 1 март САЩ са разполагали с 1357 ядрени бойни глави.
Напредъкът на Китай в ракетните технологии за доставяне на тези бойни глави също е загриженост за Съединените щати, а Бюсие заяви, че Китай миналата година е изпитал повече възможности за балистични ракети, отколкото останалата част от света, взета заедно.
Източник: https://www.investor.bg/

 

The Telegraph: Талибаните са заловили американско оръжие за 85 милиарда долара

28.08.2021, 12:48

Вашингтон. Талибаните са заловили военно оборудване на САЩ на стойност 85 милиарда долара и са получили достъп до биометрични данни от афганистанците, които са помагали на войниците на американската армия през последните 20 години. Това заяви американски конгресмен, цитиран от британския вестник The Telegraph.
Бившият резервист на ВМС на САЩ Джим Банкс заяви, че сред огромното количество техника и оръжия, изоставени в Афганистан, има 75 000 превозни средства, 200 самолета и хеликоптери и 600 000 малки и леки оръжия.
Говорейки във Вашингтон, Банкс каза: „Днес талибаните имат повече хеликоптери Black Hawk, отколкото 85% от страните по света.“ Талибаните са получили и очила за нощно виждане, бронежилетки и медицински консумативи, каза той.
Банкс е уверен в тези цифри, тъй като той е работил като чуждестранен търговски агент, придобивайки доставено от САЩ оборудване и оръжия и след това ги е прехвърлил на афганистанската армия.
„Това е немислимо за мен и другите, но сега талибаните разполагат с биометрични устройства с пръстови отпечатъци, сканиране на очите и биографии на всички афганистанци, които са били на наша страна и са ни помагали през последните 20 години“, каза Банкс.
„Администрацията няма план да връща тези оръжия. Тя няма да изисква отговорност за това оборудване и оръжия - продължи конгресменът. „Ако тези оръжия бъдат използвани сега или в бъдеще за увреждане, нараняване или убиване на американци, кръвта ще бъде по ръцете на Джо Байдън.
Думите му бяха разпространени в социалните мрежи от консервативния депутат и бивш военнослужещ Джони Мърсър. "Срамота е. Дадохме им имената на онези, които се готвеха да се бият с тях. И ние ще оставим някои от тях и те ще станат жертви на насилието, което видяхме на летището “, каза той. "Ужасен ден, предизвикващ ярост и сълзи."
Талибаните вече обявиха, че са изпратили елитно подразделение с високотехнологично оборудване за охрана на съоръжения в афганистанската столица.
Войнстващи пропагандни канали излъчиха впечатляващ филм за подразделението, 313 -а бригада Бадри, в което се казва, че то ще служи по улиците на Кабул и ще охранява президентския дворец.
Кадрите показват бойци в съвременни каски, слънчеви очила, бронежилетки и с картечници като на афганистанската армия.
В четвъртък се появиха доклади, че американските служители са предоставили на талибаните списъци с американски граждани, притежатели на зелена карта и афганистански съюзници, за да ускорят трансферите към летището и евакуациите.
Министерството на отбраната на САЩ остро критикува това решение, за което съобщава Politiсo. Един военен служител заяви, че талибаните на практика са получили „списъци за разстрел“.
„Това е ужасно, шокиращо, кара ръцете Ви да изглеждат мръсни“, добави той.
Говорител на централното командване на САЩ отказа коментар.
Банкс също беше възмутен от събитията в близост до летището в Кабул, на което той отговори със следните думи: „Отговорността за тази трагедия е изцяло на Байдън. Поради неговата некомпетентност е пролята американска кръв. Това би могло да бъде избегнато и следователно е непростимо."
Източник: http://www.focus-news.net, Юлиян Марков

 

Още Ракетни войски

 

"АрМИ-2021" и ВТ форум "Армия-2021" на телеканал "Звезда"

28.08.2021, 08:34

Дневник АрМИ-2021. День 5 (видео)

Динамический показ ВВСТ (видео)

 

Танковый биатлон (видео)

 

 

Исторически календар

27.08.2021, 22:00

Иван Харалампиев Бедрозов е роден на 27 август 1930 г. в Мирково, Софийско. Средното си образование завършва през 1948 г., след това през 1951 г. НВВУ „Г. Бенковски“, а 1969 г. завършва Военна академия „Г. С. Раковски“.
В периода 1952-1960 г. дава бойни дежурства на 5 летища и лети на Як-9, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-19.
Като командир на ескадрила Иван Бедрозов провежда подготовка за усвояване на самолети МиГ-21 на група от дванадесет летци от 25 февруари до 30 май 1963 г. в Краснодар, СССР. Всички пилоти успешно завършват курса за обучение и се завръщат в страната. В периода 14-18 септември 1963 г. в България пристигат 12 МиГ-21 Ф13. Това е първият самолет в страната, който може да достигне два пъти скоростта на звука и първата машина с триъгълно крило. На 12 ноември 1963 г. капитан Иван Бедрозов става първият пилот, който лети в България с новата машина.
В периода 1969-1973 г. полковник Иван Бедрозов е командир на 22-ри авиополк Безмер. По-късно става заместник командир на 10-и смесен авиационен корпус като едновременно с това съчетава и инструкторска дейност по усвояване на МиГ-21. Уволнява се по болест през 1979 г. Полковник Иван Бедрозов има общ нальот от 2750 часа и 4600 полета зад гърба си – полковник от запаса, военен летец първи клас, заслужил летец на НРБ.

 

Навършиха се тринадесет години от зачисляването на фрегата „Горди” в състава на ВМС на Република България

27.08.2021, 21:33

Днес, 27-ми  август 2021 г. в тържествена обстановка бяха отбелязани 13 години от вдигането на военноморския флаг на Република България на борда на фрегата „Горди” от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
На 22.08.2008 г. във военноморска база Зеебрюге, Кралство Белгия за първи път е вдигнат българския военноморски флаг на борда на кораба. Със заповед на министъра на отбраната на Република България фрегата “Westdiep” от състава на ВМС на  Кралство Белгия получава името „Горди” и бордови номер 43.
На 07.09.2008 г. фрегата „Горди“ пристига във военноморска база Бургас и влиза в състава на Дивизион патрулни кораби, дислоциран в Пункт за базиране Бургас.
По повод празника началникът на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Павлин Петков  поздрави екипажа на фрегатата, изрази своето уважение към всички тях за всеотдайният труд, високия професионализъм и любовта към професията и им пожела да съхранят този дух, оптимизъм и енергия в преследване на нови професионални успехи.
В поздравителния си адрес към екипажа на кораба, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов благодари за ежедневния труд и професионализъм при изпълнение на всички поставени пред екипажа на кораба през годината задачи и им пожела добро здраве и благоденствие, бодър дух, сила и енергия за още по-успешна лична и професионална реализация. - Още за фрегати клас E-71 Wielingen
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Фрегата „Дръзки” се завърна от задгранично плаване

27.08.2021, 21:26

На 26.08.2021 г. фрегата „Дръзки” 41 се завърна от  задгранично плаване в Пункт за базиране Бургас.
Под флага на командира на Военноморските сили на Република България контраадмирал Кирил Михайлов, корабът участва в „Морски парад“ по случай отбелязването на 30-та годишнина от обявяването на независимостта на Република Украйна и проведе съвместно учение по противовъздушна отбрана с изтребители от Кралските Военновъздушни сили на Великобритания.

 

Водолази от инженерните формирования на Сухопътните войски повишиха подготовката си за работа под вода

27.08.2021, 21:20

Военнослужещи от инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътните войски повишиха подготовката си за изпълнение на специфични задачи под вода по време на сбор по водолазна подготовка, който се проведе във военно формирование 54 950 – Бургас.
В продължение на две седмици, под непосредственото ръководство на капитан Димитър Маринов и старши сержант Георги Начев от военно формирование 28 880 - Белене, участниците в лагерния сбор придобиха знания и повишиха уменията си за изпълнението на водолазни спускания в различни условия, движение по компас, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, подводни и инженерни работи, начини за търсене на потънали предмети и аварирала техника и др. Те изпълниха и упражнения за сигурност под вода в присъствието на инструктор водолаз от военно формирование 54 950 – Бургас.
Военнослужещите успешно преминаха изпит в открито море пред водолазно-квалификационна комисия за потвърждаване и придобиване на нови квалификации, за допускане до ръководство на водолазни спускания, за спускания до 20 м. дълбочина и медицинско осигуряване. В хода на проведения изпит водолазите показаха своите знания и умения за работа под вода.
Източник: https://www.mod.bg/

 

България ще се включи в небойна операция на НАТО за справяне с бежанската и хуманитарна криза, възникнала в резултат на събитията в Афганистан

27.08.2021, 21:15

Министерският съвет на Република България прие днес, 27 август, решение за разрешаване на участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в небойна операция на НАТО на територията на Република Косово по подпомагане на евакуацията на определени афганистански граждани.
С това решение Въоръжените сили на Република България ще допринесат към небойната операция на НАТО с до 50 военнослужещи.
Приносът ни със сили и средства е в подкрепа на съвместните усилия на Алианса за справяне с бежанската и хуманитарна криза, възникнала в резултат на събитията в Афганистан.

 

България е отделила 1,2% от БВП за военни разходи през 2019 г.

27.08.2021, 20:35

България е отделила 1,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) за военни разходи през 2019 година, сочат данните на Евростат. Процентът е равен на средния за ЕС, но е под изискванията на НАТО за военни разходи от поне 2% от БВП.
В ЕС само две държави изпълняват натовските стандарти за разходите - Гърция (2%) и Естония (2,1%). Близо до това ниво са Латвия и Кипър, чиито разходи за отбрана са съответно 1,9% и 1,8% от БВП.
Страните от общността са отделили общо 168 млрд. евро за военни разходи през 2019 г.
Отделените пари за отбрана бяха една от точките за спор между предишната администрация на Белия дом и ЕС. Президентът Доналд Тръмп настояваше европейските държави да изпълнят своите задължения и заплашваше, че ще блокира участието на САЩ в операции на НАТО.
От данните на Евростат е видно, че от 2013 година насам ЕС харчи средно по 1,2% от БВП за защита. Традиционно най-ниски са разходите на Ирландия - през 2019 година те са едва 0,2% от БВП на страната.
Като цяло най-големите разходи на ЕС са за социална защита, здравеопазване и публични услуги, както и за образование.
През 2019 година най-голям е делът на разходите за военна защита - 1,1% от БВП на общността. За другите пера, сред които гражданска защита, международна военна помощ, научни проучвания и други са отделени около 0,1% от БВП.
Всъщност разходите за научна дейност във военната индустрия са нищожни във всички страни от ЕС. Най-голям дял за тях отделя Франция - 0,1% от БВП. Германия, Испания, Франция, Италия, Кипър, Люксембург и Словения отпускат най-много средства за международна военна помощ сред страните от ЕС.
19% от извършените разходи са капиталови - например за ново оборудване, сочат още данните на Евростат.
Източник: https://www.investor.bg/

 

София отбеляза 75 години от създаването на Гранични войски

27.08.2021, 20:30

Събитието започна пред Паметника на незнайния воин, където бяха положени венец и цветя. То бе организирано от председателя на клуб „Граничари“ към Столичната организация на СОСЗР полковник от запаса Павел Станев, който е и главен секретар на Съюза. Той припомни историята на войските. На 10 август 1946 г. е утвърден от Народното събрание Закон за създаването на Граничната милиция. Законът се публикува на 27 август същата година. Съгласно него Министерството на войната се освобождава от грижите по охраната на границата и “При Министерството на вътрешните работи се учредява управление на Граничната милиция, на която се възлага пазенето на границат. Служителите на Граничната милиция имат права на служителите на сегашната войска.” На 8 октомври 1946 г. с постановление на Министерския съвет Граничната милиция се преименува в Гранични войски. В процеса на изграждането на Гранични войски се утвърждават и военните ритуали, които допринасят за войнското, естетическото и нравственото възпитание не само на граничарите, но и на техните близки, на граничното население.
За 75-годишнина на войските ветераните- граничари бяха поздравени от главен комисар Деян Моллов, директор на Главна дирекция "Гранична полиция". Благодарностите за дългогодишната служба на границата донесе началникът на отдел „Кадри“ в дирекцията Костадин Костов. Отдадена бе почит на всички български военнослужещи, загинали в защита на държавната граница. Предадено бе поздравлението на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков.
За принос към охраната на държавната граница и активна военно-патриотична дейност с мемориалния знак на СОСЗР бяха удостоени полковник от запаса Киро Киров, полковник от запаса Иван Тодоров и старшина от запаса Иван Петков. Кметът на район „Красно село“ Русина Станиславова благодари на ветераните за достойната им гражданска позиция. Тя връчи почетни плакети на полковник от запаса Димитър Хрисимов, главен комисар Галина Панчева и полковник от запаса Славчо Димитров. Граничарите я наградиха с книгата нва поета граничар Петко Братинов „Аз бях самотен войник“.
Около обяд празникът премина в делово русло. В централата на СОСЗР се проведе годишно отчетно-изборно събрание на клуб „Граничари“, който носи името на генерал-лейтенант Йонко Панов. В клуба членуват 77 офицери и сержанти.  Председателят полк. Павел Станев открои няколко успеха в периода 2017-2021 г., т.е. след Деветия конгрес на СОСЗР.  Те са промяната на Закона за военните паметници, с която паметниците на загиналите граничари придобиха статут на военни паметници, съобщаването на имената на загиналите граничари по време на тържествени проверки, издаването на 20 книги на граничарска тематика и учредяване със съдействието на клуба на структури на граничарите в други градове на страната.
Вашият клуб е гръбнакът на Столичната организация, посочи в приветствието си председателят на СОСЗР-София бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. От името на председателя на СОСЗР ген. Златан Стойков събранието бе поздравено от полковник от запаса Чавдар Петров, заместник-председател на СОСЗР и председател на Национална асоциация „Сигурност“. За председател на клуба бе преизбран полковник от запаса Павел Станев. Заместник-председател е полковник от запаса Киро Киров, секретар – полковник от запаса Иванчо Георгиев, знаменосец – полковник от запас Славейко Каменов, а секретар – полковник от запаса Николай Владимиров.  Всички те, заедно с полковник от запаса Иван Николов, бяха избрани за членове на клубния съвет. - Още Гранични войски
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Катар получи първия F-15QA

27.08.2021, 20:15

На церемония провела се на 25 август 2021 г. Катар получи официално своя първи многоцелев изтребител Boeing F-15QA Advanced Eagle. Церемонията стана факт в завода на Boeing в Сейнт Луис. - (видео)
Самолетът, който бе показан на церемонията имаше борден номер QA500. Бе обявено и че в катарските ВВС машината ще получи личното име Абабил (أبابيل‎).
Изтребителят бе показан с разнообразен арсенал и дава възможност да се види какво са поръчали от катарските ВВС – ракети за въздушен бой AIM-9X и AIM-120C, противокорабни ракети AGM-84A Harpoon и управляеми боеприпаси GBU-31 JDAM. На самолета бяха поставени целеоказващи контейнери AN/AAQ-28 Litening и AN/AAQ-33 Sniper, както и инфрачервена система за обзор и прехват AN/AAS-42 Tiger Eyes.
Освен официалните лица, на церемонията присъстваха и първите 15 обучени катарски пилота.
Първите машини ще бъдат доставени в Катар в края на годината, но към момента са произведени повече от половината от поръчаните F-15. Първоначалните планове бяха, доставките да стартират през март 2021 г. Производителят Boeing ще поддържа в страната център за обучение на кадри, както и център за логистична поддръжка.
През декември 2017 г. Катар сключи договор за 36 броя F-15QA, но има индикации, че без много шум, страната е поръчала още 12 броя от същия тип. Цената на сделката за 36-те изтребителя, въоръжението им, обучение, логистика и други е около $12 млрд. Първият полет на катарски F-15 стана факт през април 2020 г. Междувременно, през този май един от изтребителите аварира, но се очаква да бъде бързо възстановен.
Катарските F-15QA са подвариант на т.нар. Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар AN/APG-63(v)3, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита и други.
Покупката на F-15QA е част от грандиозните планове на Катар за ударно усилване на военновъздушните сили на страната. Освен американските изтребителя са поръчани и още 36 броя Rafale, както и 24 броя 24 Eurofighter Typhoon. - Още за F-15
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

„Тракийско лято 2021” влезе в динамичния се етап

27.08.2021, 17:28

На 24 август 2021 г. бе поставено началото на полетите в съвместната българо-американската летателна тренировка „Тракийско лято 2021”, съобщават от ВВС.
В дневния участък екипажи на българските ВВС изпълниха полети на малка височина съвместно с колегите от 37-ма въздушна транспортна ескадрила от Военновъздушните сили на САЩ в Европа. Полетите бяха в група от четири самолета. Този тип подготовка е изключително сложен по своята същност, тъй като изискава от страна на екипажите мобилизация, добра координация и висока степен на натренираност за изпълнение на задачи от подобен тип. Самолет C-27J „Спартан“ изпълни и тактически маньоври за кацане на летище. Американската част, представлявана от своите самолети С-130 изпълниха стоварване на парашутисти по парашутен способ, а също така и локализиране на зенитно-ракетен комплекс „Куб“ (SA-6).
По време на нощната част от съвместната летателна тренировка екипажи и самолети от състава на американските ВВС в Европа изпълниха полети на малка височина с използването на очила за нощно виждане.  Беше изпълнено стоварване на тактически групи по парашутен способ. Освен това в нощния участък бяха отработени и действията десантиране на товари. Нощните задачи бяха изпълнени на летище Чешнегирово.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

73 новоназначени военнослужещи положиха военна клетва

27.08.2021, 17:24

73 военнослужещи, назначени във военни формирования на Сухопътните войски, положиха военна клетва пред родното знаме. Към 101-ви алпийски полк се присъединяват 40 новоназначени военнослужещи, които се заклеха на тържествена церемония в Смолян, съобщава КСВ.
Във военните формирования от състава на Бригадното командване в гарнизоните Благоевград и Враца влизат 33 новоназначени военнослужещи.
Те бяха посрещнати с пожелания за вяра в собствените сили и успех в предстоящата служба в редовете на Българската армия.

 
 

Комисията по отбрана проведе първото си заседание

27.08.2021, 11:44

Народните представители от Комисията по отбрана ще подкрепят актуализацията на бюджета на Министерството на отбраната за действия по охраната на външната ни граница, съобщават от Народното събрание. На първото заседание на Комисията, което се проведе вчера,  нейният председател Атанас Зафиров предложи във връзка с увеличения миграционен натиск да има общо становище на всички парламентарни групи за актуализация на бюджета на Министерството на отбраната за средства за подсилване на охраната на външната ни граница. Народните представители от всички парламентарни групи се обединиха около неговото предложение и поеха ангажимент да убедят парламентарните си групи във важността и спешността на това решение. Предложението ще бъде внесено от народните представители от комисията между първо и второ четене.
В началото на заседанието Атанас Зафиров се обърна към колегите си с призив комисията да бъде пример за национално отговорно и рационално поведение в интерес на българското общество. „Сигурен съм, че в нашата работа водещи ще бъдат надпартийния изказ и поведение. Смятам, че можем да покажем един модел на национално единение и решимост в отстояване на националните каузи и интереси. Нека си пожелаем в нашата законодателна и контролна дейност да се водим от чл. 67 от Конституцията, където е казано, че народният представител представлява целия български народ“, каза още Атанас Зафиров по време на заседанието.
Депутатите единодушно приеха и Правилата за работа на комисията.

 
 

Пентагонът: 13 американски военни са убити при атентата в Кабул

27.08.2021, 08:40

Броят на загиналите американски военни при атентата в Кабул стана 13 души, предаде АП.
Агенцията отбелязва, че единният от ранените е издъхнал в болница. Военни лекари се грижат за други 14 ранени.
Първоначално беше съобщено, че дванадесет американски военни са убити, а други още 15 са ранени при атаката на летището в Кабул. Това каза пред Си Ен Ен генерал Кенет "Франк" Макензи, шеф на Централното командване на САЩ.
Единайсет от загиналите са морски пехотинци, един е медик от флота, предаде АП. Агенцията се позовава на двама американски служители.
"Днес е тъжен ден", каза Макензи.
Той потвърди, че в атаката са участвали двама атентатори-самоубийци, последвани от въоръжени хора, които са открили огън.
Днес имаше поне две експлозии близо до входовете на летището в Кабул. Те дойдоха, когато САЩ и други страни се надпреварват да евакуират хората си преди крайния срок за оттегляне на президента Байдън на 31 август.
Припомняме, че последните американски войски, убити в Афганистан, бяха през февруари 2020 г.
По-рано прессекретарят на Пентагона Джон Кърби (на снимката) написа в "Туитър", че може да потвърди, че редица американски военнослужещи са били убити при двойния атентат на летището в Кабул, разкри Си Ен Ен.
Кърби каза още, че редица други се лекуват от раните. Той отбеляза, че САЩ също са наясно, че афганистанците са станали жертва на тази атака.
Джон Кърби не посочи точни цифри.
Междувременно стана известно, че графикът на президента Байдън е бил нарушен от атаките на летището в Кабул.
"Ще има актуализации на графика на президента, които ще споделим, когато станат достъпни", се казва в изявление на Белия дом в четвъртък следобед.
Байдън се срещна в ситуационната зала с висши служители от националната сигурност, включително държавния секретар Антъни Блинкън, министъра на отбраната Лойд Остин и председателя на Съвместния началник-щаб генерал Марк Мили.
Вицепрезидентът Камала Харис е присъствала на срещата, докато е била на борда на "Еър форс 2", докато е пътувала от Виетнам до Гуам.
Според Белия дом Джо Байдън "ще продължи да бъде информиран за актуализациите на развиващата се ситуация през целия ден".
Останалите събития от графика на Белия дом за четвъртък са били отложени за неопределено време или отменени, уточнява Си Ен Ен.
Източник: https://news.bg/

 
 

Анна Лад, която правеше маски за обезобразените войници от Първата световна война

27.08.2021, 08:00

Около 21 милиона войници са ранени през Първата световна война – поразително количество по това време. Напредъкът във военните технологии като артилерийските оръдия обезобразяват младите войници по начини, които историята никога не виждала досега. Тези мъже често са принуждавани да носят гротескни белези до края на живота си. Скулпторът Анна Колман Лад обаче използва художествените си таланти, за да се опита да интегрира ранените ветерани в обществото.
И така – коя е Анна Колман Лад?
Лад е родена Анна Колман Уотс в Брайн Маур, Пенсилвания, през 1878 г. и получава ранното си художествено образование в Париж и Рим. През 1905 г. тя се премества в Бостън и създава свое студио. По времето на Първата световна война тя получава адмирации за скулптурната си работа, която се фокусира върху портретни бюстове и фонтани......Прочети още

 
 

 

Елитната бойна единица на талибаните - "Бадри 313"

26.08.2021, 22:24

Те не отговарят на обичайната представа за талибани - мъже с тюрбани, седнали в пикапи. Активно пропагандирано, подразделението "Бадри 313" на талибанските специални сили се ползва с голямо влияние и авторитет в новия режим, пише AFP.      
Кадри, разпространени в социалните мрежи от новите господари на Кабул, показват от няколко дни войници с пълната бойна екипировка на елитни бойци - бойни огнестрелни оръжия, каски и бронежилетки, качулки, раници, очила за нощно виждане, тактически радиостанции. - (видео)          
Това са войниците от "Бадри 313" - подразделение, включено в състава на специалните сили на новия режим. Името му идва от битката при Бадр преди 1400 години, когато пророкът триумфира над противниците си, въпреки че разполага само с 313 войници.    
И ако подразделението все пак не може да се мери със западните специални сили, нито дори с тези от съседна Индия или Пакистан, то бойците му са "по-ефикасни от "обикновените талибани" и със сигурност от частите на афганистанската национална армия през последните седмици", иронизира признат експерт по въоръженията, прикрит зад акаунта си в Twitter с името Calibre Obscura........Прочети още

 

Русия ще достави оръжия и хеликоптери на страни от Централна Азия

26.08.2021, 20:47

Русия съобщи днес, че ще достави на страни от Централна Азия хеликоптери и оръжия на фона на опасенията, свързани с победата на талибаните в Афганистан, предаде Франс прес.
Става дума за поръчани от държави от региона руски хеликоптери, леки оръжия и модерни системи за защита на границите, каза пред РИА Новости Александър Михеев (на снимката), шеф на Рособоронекспорт – руската държавна агенция за износ на оръжия.
Страните от Централна Азия, по-специално граничещите с Афганистан Узбекистан и Таджикистан, които бяха обект на джихадистки атаки през 90-те години на миналия век и първото десетилетие на настоящия, са разтревожени от връщането на талибаните на власт.
Москва, която разглежда Централна Азия като своя зона на влияние и разполага с военни бази в региона, се страхува от нахлувания на афганистански джихадисти, включително въоръжени “бойци, преструващи се на бежанци”, които впоследствие може да се прехвърлят на руска територия. Друг повод за безпокойство е трафикът на опиум и хероин.
Русия зае помирителна позиция спрямо талибаните, като призна победата им, но ги прикани към “национален диалог” с цел формиране на представително правителство.
При все това след съвместни маневри на Русия с армиите в Узбекистан и Таджикистан е предвидено и ново учение – от 7 до 9 май в Киргизстан ще тренират войски от страните в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) – военен алианс начело с Москва.
Участниците ще се упражняват в операции, насочени към “ликвидиране на незаконни въоръжени формирования, нахлули в територията на страна членка на ОДКС”, каза говорител на пакта, цитиран от Интерфакс.
Талибаните увериха по-рано, че не застрашават другите централноазиатски държави, отбелязва АФП.
Източник: bta.bg/

 

Пак не бяха запълнени бройките за „летец – пилот”

26.08.2021, 20:37

Тази година трябваше да видим рекорден прием във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски”. Цели 25 места бяха отредени за най-престижната специализация „летец – пилот”. 22 от тях са за нуждите на MO, а останалите три места са за вертолетни пилоти за МВР. За последно е имало толкова много пилотски места през втората половина на 90-те години.
Обявяването на прием за толкова много курсанти по специализацията „летец – пилот” стана повод за предизборна гордост от тогавашния министър на отбраната Красимир Каракачанов. Припомняме и че година по-рано бе възстановено ВВВУ „Гeoрги Бенковски“ в Долна Митрополия, което в периода 2002 и 2019 г. съществуваше под форма на факултет в рамките на Националния военен университет „Васил Левски”.
Когато, обаче на 22 август от ВВВУ обявиха, че първокурсниците вече са прекрачили прага на училището, някак между другото бе съобщено, че не всички места за „летец – пилот” са били запълнени........Прочети още

 

"АрМИ-2021" и ВТ форум "Армия-2021" на телеканал "Звезда"

26.08.2021, 17:37

 

Танковый биатлон (видео)


Динамический показ ВВСТ (видео)

 

Русия предупреди Великобритания да не изпраща кораби в Черно море

26.08.2021, 12:45

Руският посланик в Лондон Андрей Келин предупреди Великобритания да не изпраща свои военни кораби в териториалните води на Русия без предварително уведомление. Той заяви тази позиция в четвъртък в интервю пред телевизионното предаване на BBC Hard Talk.
„Британският кораб влезе в руски води без уведомление, което трябва да бъде направено поне час по-рано, не спази руските закони и разпоредби, които бе длъжен да спазва в съответствие с морската конвенция. Това не е мирно преминаване, както твърди британското правителство, това беше демонстрация, че това са украински води, което е напълно невярно", подчерта дипломатът.„Не казахме, че можем да открием огън по него, но следващия път те (властите на кралството) ще се окажат в много по-трудно положение, тъй като това няма да е първият път, в който британски кораб ще направи такова нещо", предупреди Келин.
Източник: https://www.cross.bg/

 

Информация за стрелбите на „Батмиш“ през септември

26.08.2021, 09:31

На огневия комплекс „Батмиш“ край Сливен през септември ще се проведат планирани стрелби. Това съобщиха от отдел „Сигурност и управление при кризи“ към община Сливен. На 20, 21, 23, 24, 27 и 29 стрелбите ще се проведат от 8 до 13,30 часа, а на 28 и 30 септември – от 8 до 17 часа.
Стрелбите са във връзка с разпределението и реда за използване на учебните полигони и стрелбищата за подготовка на военните формирования и организациите извън въоръжените сили.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат адекватни мерки за защита на животните си.

 

Най-тежкото поражение на морските сили на САЩ идва от японците и акулите

26.08.2021, 09:26

Когато USS Indianapolis (СА-35) потъва на 30 юли 1945 г., то тъкмо е доставил части за атомната бомба, които ще бъдат пусната над Хирошима.
В действителност, крайцерът на ВМС има плодотворна кариера в Тихоокеанския театър през Втората световна война – докато японските торпеда не го потапят на дъното на океана само за 12 минути, поради множество грешки в комуникацията.
След това последва най-лошата авария в американската военноморска история – торпедното нападение, когато близо 1000 моряци са убити или оставени във водата сред орди от акули за три и половина дни......Прочети още

 

В САЩ признаха руската ПКМ за най-добрата картечница в света

26.08.2021, 09:03

Американското издание на National Interest състави класация с топ 5 на най-добрите и смъртоносни преносими картечници в света.
На първо място експертите поставиха съветско-руската картечница "Калашников" ПКМ.
Изданието отбелязва, че това оръжие е масово произвеждано в СССР и се доставя в световен мащаб. ПКМ се търси и е популярна поради многото си достойнства. Това е една от най-леките пълнокалибрени картечници в света, като същевременно има отлична издръжливост и надеждност.
"ПКМ е един от най-опасните видове оръжия, с които американските войски се сблъскват в чужбина", пише в статията.
На второ място е белгийската картечница FN MAG 58, която се утвърждава като много надеждна, работейки при влажни и прашни условия. Освен това картечницата може да бъде модернизирана, а сред недостатъците ѝ се посочва голямата ѝ тежест, предаде "Известия".
На трето място е германската MG3 и нейните модификации. Тя все още остава основна картечница на Бундесвера и има висока скорострелност.
В топ 5 ​​влиза и южноафриканската Vektor SS-77, разработена през 1977 г. и комбинираща елементи от ПКМ и FN MAG, както и израелският IMI Negev 5.56, отбелязан като единствената картечница, която може да се съревновава с ПКМ по тегло.
През март американските експерти направиха оценка на новия руски АК-203, като го определиха като смъртоносно оръжие с отлични характеристики. - Още за ПКМ

 

Последни битки над България срещу англо-американската авиация през Втората световна война

26.08.2021, 08:57

Последното въздушно противоборство над Царство България срещу съюзниците по времето на Втората световна война се осъществява на 26 август 1944 г. Това е и последният удар на англо-американската авиация по Румъния. В него участват над 250 бомбардировача Б-24 и Б-17, прикривани от изтребителите П-38 и П-51. Два американски самолета са свалени при завръщането си от българската авиация. 3/6 орляк участва в битката със 16 Ме-109G-6.
Отличават се поручик Стоян Стоянов, подпоручиците Димитър Сотиров, Георги Георгиев и подофицер Кирил Стоянов. Общата равносметка от действията на съюзниците се изразява в 1828 загинали, 2372 ранени и щети за 24 милиарда лева. Срещу тези цифри България е извършила 723 излитания за противодействие, свалени са 17 бомбардировача и 2 изтребителя.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 

Преди 109 години русенец е направил нещо велико, за което в наши дни всички са му благодарни

26.08.2021, 08:53

Преди 109 години, на 26 август 1912 г. русенецът Симеон Петров полага основите на българската авиация. На този ден е сформирано аеропланно отделение в армията с единствен самолет „Блерио“. Негов пилот е поручик Симеон Петров, който извършва първия полет с първия самолет закупен от България “Bleriot XXI”. С това се поставят основите на българските военно въздушни сили, пише Дунав мост.
Симеон Петров е роден на 1 септември 1888 г. в Русе. Служи в 4-ти артилерийски полк в София. След конкурс е изпратен в школата на Луи Блерио за обучение на пилоти.
Той е първият авиатор в световната история, който приземява самолет със спрял двигател. По повод на това геройство френските пощи издават картичка с лика му. Участва в Балканската война, като на 7 ноември 1912 г. става първия пилот, извършил нощна бомбардировка, а на 14 март 1913 г. пръв в света лети над противникова столица -Цариград.
Така поставя началото на стратегическите действия на авиацията. Симеон Петров конструира авиационните бомби тип „Чаталджа”, изключително успешна конструкция. Впоследствие чертежите са предадени на Германия и така бомбата е използвана от Централните сили до края на Първата световна война. През войната Симеон Петров е началник на II-ро аеропланно отделение.
След войната Петров се занимава с внос на спортни стоки и най-вече велосипеди, разказва TVN . Водач е на българския колоездачен отбор на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. През 1938 г. създава дружеството „СИМОНАВИЯ“ (от СИМеОН АВИАтора), което първоначално внася грамофонни плочи от Франция, а по-късно организира производството им в България. Марката на плочите е „Орфей“.
Дружеството записва повече от 5000 плочи, които са основа на репертоара на Радио София. През 1947 г. дружеството „СИМОНАВИЯ“ е национализирано и е преименувано „Балкантон“. Самият Петров става работник-бобиньор в софийския Силнотоков завод. Умира, забравен от всички, през 1950 г. в София.

 

Индийски МиГ-21 се разби

26.08.2021, 08:26

С пореден загубен МиГ-21 могат да се „похвалят” индийските ВВС. Инцидентът е станал вчера, 25 август 2021 г. Пилотът се е катапултирал успешно.
Машината се е разбила около 17,30 часа местно време в окръг Бермер, щата Раджастан. Самолетът е трябвало да изпълни учебен полет, но малко след излитане е възникнал технически отказ, което е накрало пилота да се катапултира, съобщават от индийските ВВС.
Пилотът е получил леки наранявания и е изпратен в болница, без опасност за живота. Няма жертви и сериозни разрушения на земята.
По инцидента се води разследване. - (видео)
Това е четвъртият загубен МиГ-21 Bison от началото на 2021 г. Двама пилоти загинаха при другите три инцидента.
През юни тази година, генерал Р К С Бхадауриа, командващ индийските ВВС, заяви, че МиГ-21 трябва да служи поне още две – три години, до изтичането на техническия им ресурс.
Индийските ВВС в момента разполагат с пет ескадрили с модернизирани МиГ-21 Bison, които са към края на жизнения си цикъл. През октомври 2019 г., когато генерал Бхадауриа пое командването на индийските ВВС, той заяви, че всички МиГ-21 ще бъдат свалени от въоръжение до края на 2021 г. Замяната на МиГ-21 трябва да стане с Rafale и новия лек индийски изтребител Tejas.
За момента, обаче има едва 36 поръчки за Rafale, а програмата Tejas върви бавно. Вариантът Tejas Mk.1A, който трябва масово да замени МиГ-21, все още е в разработка. Едва миналата седмица Индия поръча двигатели F404-IN20 за договорените през 2019 г. 83 броя от лекия еднодвигателен изтребител. - Още за МиГ-21
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Утре е първото заседание на Комисията по отбрана в 46-ото Народно събрание

25.08.2021, 23:15

За утре от 8 ч. е насрочено първото заседание на Комисията по отбрана в 46-ото Народно събрание с председател Атанас Зафиров. Дневният ред предвижда приемане на вътрешните правила за работа на комисията. На 17-те депутати ще бъде представено политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната. Те ще изслушат и информация от  Служба „Военно разузнаване“ за актуалната обстановка в Афганистан.
Председателят на Народното събрание е разпределил в комисията две проекторешения, които вероятно ще се обсъждат на следващи заседания. Единият проект е за постановяване на мораториум върху сделките за превъоръжаване на Българската армия, внесен от народния представител Минчо Христов. Вторият е за Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2020 г., който е внесен от правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти на 5 април т.г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Одобрен е проект на ЗИД на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България

25.08.2021, 20:42

Министерският съвет прие днес Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Предлагат се следните изменения и допълнения:
1. Изменение в чл. 145, ал.1, т. 6:
С направеното предложение в посочената разпоредба се предвижда след завършване на квалификационен курс с продължителност повече от три месеца или при стойност на разходите за курса за Министерството на отбраната, по-голяма от 5 минимални работни заплати, военнослужещите да бъдат длъжни да изпълняват военна служба в срок от две години. Мотивите за това са, че придобиването и повишаването на квалификацията на военнослужещите е свързано с модела за кариерно развитие. В повечето случаи военнослужещите се обучават за заемане на длъжност, изискваща определена длъжностна и/или допълнителна квалификация. Военнослужещият не може да заеме „съответна длъжност“, без да отговаря на изискванията за придобита по длъжностна характеристика квалификация. В допълнение следва да се посочи, че разходите за обучение включват не само стойността на курса, но и такива, кощо ведомството разходва като: пътни, квартирни, дневни пари, застраховка и др. Има курсове, за които таксата за участие се поема от друга организация, но разходите за пътни, дневни и квартирни пари се поемат от Министерство на отбраната, стойността на които надвишават многократно както разходите за курса, така и размера от 5 минимални работни заплати. В тази връзка, с цел защита на интересите на Министерството на отбраната, е необходимо с военнослужещите, изпратени на такива курсове, да се сключва допълнително споразумение.
2. Изменение на разпоредбата на чл. 202.
При прилагането на посочената разпоредба се установи, че липсва яснота относно естеството и вида на ползваните отпуски за изпълнение на граждански и обществени задължения от военнослужещите и дължимите им възнаграждения - когато военнослужещите са призовани в съд или в други органи като страна, свидетел или вещо лице, когато са кръводарители или участват в заседания като съдебни заседатели. По време на отпуските по чл. 202, ал. 1, т. 1 и т. 3 от ЗОВСРБ на военнослужещите се дължи възнаграждение по специалните закони, което се заплаща от бюджета на съдебната власт. За отпуска по чл. 202, ал. 1, т. 2 от ЗОВСРБ /за кръводаряване/ законодателят не е предвидил в настоящия момент нарочна уредба за ред и начин на заплащане на възнаграждение на военнослужещия.
Предвид гореизложеното се предлага прецизиране на разпоредбата, като се предвижда, че по време на отпуск за кръводаряване военнослужещият получава възнаграждение по чл. 204 от ЗОВСРБ, а по време на отпуските по чл. 202, ал. 1, т. 1 и т. 3 от ЗОВСРБ на военнослужещите се дължи възнаграждение по специалните закони, което се заплаща от бюджета на съдебната власт. Предложено е с изрична законова регламентация да се посочи, че всички отпуски по чл. 202 от ЗОВСРБ се зачитат за служебен стаж на военнослужещите.
3. Допълнение в разпоредбата на чл. 203, ал. 3:
Предложено е военнослужещите мъже, освен предвидените в посочената разпоредба отпуски по Кодекса на труда, да ползват и отпускът по чл. 167, ал. 1 от КТ. С това допълнение те ще имат възможност да ползват част от отпуските за раждане, при осиновяване и за отглеждане на дете, когато майката на дете до 2-годишна възраст или осиновителката на дете до 5-годишна възраст почине или заболее тежко, поради което не може да се грижи за детето. Със съгласието на военнослужещите-мъже тези отпуски могат да се ползват от един от неговите родители или от един от родителите на починалата или заболялата тежко майка (осиновителка) на детето, когато работи по трудово правоотношение.
Целта на посочената законова промяна е да се гарантира правото на ползване на отпуск по чл. 167, ал. 1 от КТ от военнослужещите мъже в изрично предвидените в разпоредбата на чл. 203, ал. 3 от ЗОВСРБ случаи.

 

"АрМИ-2021" и ВТ форум "Армия-2021" на телеканал "Звезда"

25.08.2021, 20:33

 

Танковый биатлон (видео)


Динамический показ ВВСТ (видео)

 

Конструктор объяснил, как раскрыть потенциал нового легкого плавающего танка «Спрут» (видео)

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов ще присъства на демонстрация на способности в рамките на съвместната българо-американска подготовка JCET

25.08.2021, 20:30

Министърът на отбраната Георги Панайотов ще присъства утре, 26 август, на учебен полигон „Црънча“ на демонстрация на способности на участниците в съвместната българо-американска подготовка JCET. Тя се провежда от 16 август до 10 септември и в нея участват военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции и взвод от Специалните сили на САЩ. Утре демонстрациите ще наблюдава и посланикът на САЩ Херо Мустафа.
Участниците в JCET ще демонстрират планиране на специална операция, огневи тренировки на къси и средни дистанции с различни образци оръжия - български и американски; снайперска подготовка; тактически действия в затворени помещения; взривяване; патрулиране; засада.
Целите на учението са повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие при изпълнение на съвместни специални операции; задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и САЩ и разширяване на сътрудничеството в Балканския и Черноморски регион в областта на сигурността.

 

Талибаните назначиха бивш затворник от Гуантанамо за министър на отбраната

25.06.2021, 15:03

Бившият затворник от Гуантанамо Абдул Каюм Закир е назначен от талибаните за и. д. министър на отбраната на Афганистан. Това съобщиха източници от движението, цитирани днес от катарската телевизия "Ал Джазира", предаде ТАСС.
Закир е сред най-видните полеви командири на талибаните, изпълнява техни бойни задачи след началото на военната операция на САЩ и западните сили в Афганистан. Американски войници го залавят и го държат в затвор в базата Баграм, откъдето после е прехвърлен в Гуантанамо. Освободен, той отново се присъединява към талибаните, предаде БТА.
Талибаните назначиха вчера и. д. министри на финансите и вътрешните работи, както и шеф на разузнаването, съобщи по-рано агенция "Паджвок". Според агенцията за и. д. министър на финансите е назначен Гул Ага, за и. д. министър на вътрешните работи - Садр Ибрахим, а за шеф на разузнаването - Наджибула. Определени са също министрите на просветата и на висшето образование, а кмет на Кабул става Хамдула Номани.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Два вертолета и военнослужещи се включват в гасенето на пожара край селата Югово и Нареченски бани

25.06.2021, 11:35

Два вертолета Ми-17 и „Кугар“ от състава на 24-а авиобаза в Крумово и 35 военнослужещи от 4-ти артилерийски полк –Асеновград за пореден ден днес, 25 август, се включват в гасенето на пожара край селата Югово и Нареченски бани.
Вертолетите извършват гасене на пожара от въздуха чрез обливане на терена с вода посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”. Вчера, 24 август, вертолет Ми-17 е извършил 10 водохвърляния, а вертолет „Кугар“ 22 водохвърляния.
Военнослужещите изпълняват своите задачи в трудно достъпна планинско-гориста местност, при високи температури, голяма надморска височина и сложна обстановка.

 

Крупнокалибреният снайпер Chey Tac Intervention

25.08.2021, 09:05

Снайперската оръжейна система с голям обсег CheyTac LRRS (Long Range Rifle System) е специално проектирана да поразява „меки цели“ на далечни разстояния (soft targets, американски евфемизъм, обозначаващ хора - противникови войници, престъпници и т.н., за разлика от hard targets, тоест материални средства като автомобилна и друга техника).
В същото време основната задача е била да се създаде оръжие, което да превъзхожда оръжията с калибър 12,7 mm (.50) по отношение на възможностите, включително и точността на големи разстояния.
Затова в САЩ е разработен патронът .408 CheyTac (номинален калибър 10 mm). Новият патрон заема междинно положение по размер и тегло между мощният картечен патрон .50 Browning (12,7x99) и популярният снайперски патрон за далечни разстояния Lapua (8,6x76). В същото време, благодарение на специалната форма и дизайн на куршума, той има много голям балистичен коефициент и поддържа свръхзвукова скорост на разстояние повече от 2000 m. В същото време, при разстояния повече от 700 m, енергията на куршума от калибър .408 е по-висока от енергията на куршума .50 Browning на същия диапазон, въпреки факта, че патронът .408 е с 30% по-лек и създава по-малък откат.
Според фирмата CheyTac Associates, производител на патроните .408 и оръжията за тях, системата CheyTac LRRS, състояща се от пушката CheyTac Intervention M200 с оптичен мерник Nightforce NXS 5.5-22X, патрони .408CheyTac, фирменият балистичен компютър (на основата на PDA Casio Cassiopea M70) и свързаните към него сензори за вятър, температура и атмосферно налягане Kestrel 4000 осигурява ефективна стрелба по цел с височината на човешки ръст на разстояние от 2000 m, гарантираща точност под 1 ъглова минута (1 MOA).
Пушката CheyTac Intervention M200 е оръжие с подаване на патроните от пълнител с надлъжно плъзгащ и завъртащ се затвор. Патроните се подават от снемаеми едноредови пълнители с капацитет 5 патрона.
Пушката Intervention M200 е разглобяема, цевта се изважда за транспортиране и съхранение, а прикладът се придвижва напред до упор. Като цяло дизайнът на пушката M200 се основава на дизайна на пушката Windrunner .50 калибър, създадена от американската компания EDM Arms. Цевта на пушката Intervention M200 е конзолно окачена в цевната кутия, задната й част е скрита в тръбен корпус, към който са прикрепени сгъваемата двунога и дръжката за носене. Върху дулния срез на цевта може да бъде прикрепен ефективен дулен спирач или заглушител OPSINC. Пушката не е оборудвана с открити мерници. За инсталиране на оптиката се използва стандартната планка тип Picatinny, а оптичният мерник Nightforce NXS 5.5-22X се смята за основен. Ако е необходимо, оптичният мерник може да бъде допълнен с модул за нощно виждане AN/PVS-14 и инфрачервен лазер за засветяване на целите AN/PEQ-2. В допълнение към основната пушка M200, фирмата CheyTac произвежда и по-опростена и по-евтина еднозарядна пушка Intervention M310 за същия патрон .408 CheyTac. Пушката M310 е неразглобяема и има регулируема пластмасова ложа. - Още снайпери

 

Русия поръча Ка-52М

25.08.2021, 08:23

Руското МО сключи договор с холдинга „Вертолеты России“ за доставка на 30 нови щурмови вертолета Ка-52М. Това бе обявено вчера, 24 август 2021 г.
Изпълнителният директор на „Вертолеты России“ Андрей Богинский е съобщил, че машините ще бъдат доставени в периода 2022 – 2023 г. Той е казал, че при създаването на Ка-52М е отчетен опита от експлоатацията на машината до сега, включително и реалните бойни действия, в които е участвала.
Основното подобрение в Ка-52М в сравнение с базовия вариант Ка-52, пуснат в серийно производство през 2009-2010 г. за армейската авиация на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия, е новата прицелно-обзорна система ГОЭС 541М с увеличена далечина на откриване и разпознаване на цели нощем и подобреното качество на изображението, а също и подобрена надеждност. Ще бъде подобрена системата за насочването на подвижната оръдейна установка с 30-mm оръдие 2А42, която получава цифрово управление за повишена точност на стрелбата. Също ще има нов AESA радар за търсене на наземни цели и целеуказване, взаимодействащ с прицелно-обзорната система. Добавен е подсилен колесник и ново осветление (на кабината и външно), базирано на LED-технологии. Системата за управление на оръжието също има значителни подобрения, с възможност за използване на новата ракета с голяма далечина на полета, известна като „Изделие 305“, вече интегрирана на Ми-28НМ (с радиокомандно и инерциално насочване в крейсерския етап на полета и насочване от оператор по телевизионно изображение в крайния участък). Вертолетът е интегриран в системата за командване, контрол и разузнаване „Стрелец“, използвана от сухопътните войски на Русия.
Ракетата „Изделие 305” (или по-точно, експортната ѝ версия 305Э) бе демонстрирана в рамките на изложението „Армия 2021”, които се провежда в момента. Според заявените там характеристики, тя има далечина на полет от 14 500 m и скорост на полет от 230 m/s. Масата на бойната глава е 25 kg.
Поръчката за Ка-52М, който полетя през миналия август, се чакаше на миналогодишното издание на „Армия”. Тогава се очакваше поръчка директно за 114 броя, но явно плановете са били променени. - Още за Ка-52
Източник: https://aero-bg.com/

 

Япония изпробва ротационно-детонационен двигател в космоса

25.08.2021, 08:14

Японската аерокосмическа изследователска агенция (JAXA) обяви, че провела успешна демонстрация за първи път в космоса на „ротационно-детонационен двигател“. Най-важната иновация на подобен тип двигатели, е че подобни системи успяват да постигнат много повече тяга, използвайки значително по-малко гориво от традиционните ракетни двигатели, това открива много нови възможности за космическите изследвания.
Опитът започва още на 27 юли 2021 г., когато японската агенция изстрелва двойка футуристични системи за задвижване в космоса, с които са направени първите тестове. Стартът е от космическия център Учиноура на борда на едностепенна  ракета-носител S-520-31, който може да изведе над 100 кг товар в орбита на около 300 км над Земята.
Успехът на мисията е потвърден едва след като ракетата е извадена от океана след навлизането й в атмосферата. Според екипа на JAXA тя е успяла да се изкачи до 235 км в параболична траектория, преди да тестът да приключи и да се завърне на земята.
Ротационно-детонационния двигател използва поредица от контролирани детонации, които се изпълняват около ракетния канал в непрекъсваща верига. Този процес генерира огромно количество супер-ефективна тяга, която се произвежда от много по-малък двигател използвайки значително по-малко гориво – което на свой ред означава качването на много по-малко горивен товар на борда на ракетите-носители. Според JAXA, подобни двигатели могат да променят правилата на играта в изследването на дълбокия космос.
Тестовете на ракетния двигател са започнали след отделянето на първата степен, като ротационно-детонационния двигател е включен за 6 секунди, докато вторият пулсов ротационно-детонационен двигател е работил в продължение на 2 секунди но в три поредици сесии. Пулсовият двигател използва детонационните вълни, за да компресира и запалва горивно-оксидационната смес.
След извличането на ракетата от океана е станало ясно, че двигателят е произвел около 500 нютона тяга, което е само частица от това, което ракетните двигатели произвеждат в космоса. Според учените от JAXA обаче, експериментът им, проведен в многократно умален мащаб, доказва, че ротационно-детонационния двигател може да се използва в практически приложения и да бъде свръхпродуктивен и големи мащаби. Според японците, подобни двигатели биха могли да се качват на космическите кораби за изследване на дълбокия  космос в следващите до 10 години, като осигуряват повече мощност от сегашните, но при значително по-ниски количества на горивото и теглото на съответните апарати, което е от критично значение при междупланетните мисии.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

"АрМИ-2021" и ВТ форум "Армия-2021" на телеканал "Звезда"

24.08.2021, 22:00

 

Танковый биатлон (видео)

 

Динамический показ ВВСТ (видео)

 

Предислокацията на техниката за учението „Тракийско лято - 2021“ започна

24.08.2021, 21:15

Започна предислокацията на авиационната техника, която ще участва в съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийско лято - 2021” (Thracian Summer - 2021). Това е една от най-мащабните международни подготовки, провеждани под ръководството на българските Военновъздушни сили (ВВС) през настоящата година, и ще продължи до 7 септември. Задачите по време на летателната подготовка ще бъдат изпълнявани в районите на летищата Пловдив, Граф Игнатиево и Чешнегирово. Като импровизирана полоса за излитане и кацане ще бъде използван пътният участък между селата Поройна (Община Първомай) и Леново (Община Асеновград). Сред бойната техника, която ще бъде използвана, има военнотранспортни самолети С-130, C-27J, изтребители F-16, зенитно-ракетни комплекси и др.
В рамките на българо-американската летателна тренировка „Тракийско лято - 2021” участие вземат военнослужещи от ВВС, Съвместното командване на специалните операции, формирования от ВВС на САЩ в Европа, екипи от Военномедицинска академия.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Пентагонът заяви, че няма промяна в плановете евакуацията от Афганистан да бъде завършена до 31 август

24.08.2021, 20:54

Пентагонът заяви, че засега няма промяна в плановете му да спази поставения от президента Джо Байдън краен срок за евакуацията от Афганистан, и добави, че възнамерява дотогава да изтегли американските войници, предаде Ройтерс.
Пентагонът смята, че е в състояние да изведе всички американци, които искат да напуснат Афганистан, до крайния срок 31 август, каза гворителят на министерството на отбраната Джон Кърби (на снимката).
"Нашата цел безусловно си остава 31 август", каза той и добави, че Пентагонът може да се нуждае от допълнителни бази, за да настани в тях евакуираните от Афганистан.

 

Typция e нa финaлнaтa пpaвa oт пpeгoвopи зa нoви дocтaвĸи нa pycĸaтa cиcтeмa С-400

24.08.2021, 17:00

Typция e нa финaлнaтa пpaвa oт пoдпиcвaнeтo нa нoвa cдeлĸa зa зaĸyпyвaнe нa нoвa пapтидa oт pycĸaтa пpoтивopaĸeтнa cиcтeмa С-400.
Πo дyмитe нa pъĸoвoдитeля нa дъpжaвнoтo дpyжecтвo в oблacттa нa вoeннaтa индycтpия Rоѕоbоrоnехроrt Aлeĸcaндъp Mиxeйeв дoгoвopът зa нoвитe дocтaвĸи щe бъдe cĸлючeн cъвceм cĸopo.
Зaceгa oт тypcĸитe влacти ca oтĸaзaли ĸoмeнтap пo тeмaтa, пишe Вlооmbеrg.
Πoĸyпĸaтa нa пpoтивopaĸeтнaтa cиcтeмa С-400 oт cтpaнa нa Typция ce пpeвъpнa в пpичинa зa ocтpи ĸpитиĸи и зaплaxи oт cтpaнa нa Baшингтoн. Oт aмepиĸaнcĸитe влacти зaявиxa, чe cпиpaт пpoизвoдcтвoтo нa изтpeбитeли F-35 зa южнaтa ни cъceдĸa зapaди зaĸyпyвaнeтo нa pycĸи opъжия.
Πъpвaтa пapтидa oт cиcтeмaтa С-400 пpиcтигнa в Typция пpeз 2019 гoдинa. Toгaвa oт Aнĸapa oтĸaзaxa дa пpeĸъcнaт дoгoвopa cи c Mocĸвa въпpeĸи aмepиĸaнcĸитe caнĸции. - Още за ЗРК С-400
Източник: https://blitz.bg/

 

Военни или военнослужещи? И други такива въпроси

24.08.2021, 16:21

В последно време, а и не само сега, чуваме по телевизията, четем по вестниците, слушаме дори в парламента, че военните, например, ще помагат за охрана на границата, при гасенето на пожари и т.н. Военните или военнослужещите?  Законодателят е казал: „Гражданите, приети на военна служба, са военнослужещи. Военнослужещите са офицери, офицерски кандидати, сержанти (старшини), войници (матроси). Курсантите са военнослужещи с особен статус.“ Не е казал „военните“. Изглежда е наясно, че „военните“ може да е само прилагателно, като част на речта или като определение на съществително в изречението. Така че бихме могли да кажем, че при гасенето на пожара участват военнослужещи с военна техника, а не военни с техника, например.
Още някои фрази, които често се изговарят грешно.
* Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България, а не на Българската армия.
* Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност, а не по национална сигурност.
* Началникът на отбраната не е началник на Щаба на отбраната.
* Щабът на отбраната не е Щаб по отбраната.
* Патрон на Военната академия е Георги Стойков Раковски, а не Георги Сава Раковски.
* Сухопътни войски, ВВС и ВМС са трите вида въоръжени сили у нас, а не родове войски.
* В България има Закон за отбраната и Въоръжените сили, а не Закон за отбраната на Въоръжените сили.
* Подчиненият (младшият) е длъжен да се обръща към началник (старши) с обръщението „Господин”(„Госпожо”), като добавя военното му звание. Началникът (старшият) е длъжен да се обръща към подчинен (младши), като назовава военното му звание, например: „Господин (госпожо) редник” или „Редник Петров (Петрова)”.
* Корабът плава, а не плува.
* Самолетът се управлява, а не се кара.
* Военните формирования от въоръжените сили се комплектуват с личен състав, оръжие, бойна и друга техника, а не се окомплектоват.
* Въоръжените сили могат да изпълняват задача, като  участват в охраната на държавната граница, но не и да я охраняват. Само охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави.
* У нас има Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, а не Съюз на пострадалите при и по повод отбраната на страната.
И т.н.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Президентът връчи нови генералски пагони

24.08.2021, 16:11

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи днес генералски пагони. По предложение на правителството и със свои укази той назначи от 1 септември т.г. сегашният заместник-командир на Сухопътни войски бригаден генерал Валери Цолов за командир на Съвместното командване на силите и го произведе в звание „генерал-майор“, а заместник-директорът на дирекция „Логистика“ в Щаба на отбраната полковник Тодор Тодоров - за командир на новосъздаденото Командване за логистична поддръжка  със звание „бригаден генерал“.
Поздравявайки генералите, президентът подчерта, че новите звания са признание за тяхната вярна служба, демонстрирани високи командирски, професионални и организаторски качества. И за приноса им за развитието на Въоръжените сили. Той им пожела много сили, висок дух и всеотдайност в тяхната високоотговорна мисия.
Тези отговорни назначения, посочи държавният глава, идват в момент на усложнена среда на сигурност и когато Въоръжените ни сили са в процес на трансформация. Тези процеси, продължи той, поставят редица нови предизвикателства, свързани с дълбока трансформация в системата за подготовка на планирането, организирането и воденето на съвместни операции, на системата за логистично осигуряване.
Към двамата генерали върховният главнокомандващ се обърна така:
„Генерал-майор Цолов, убеден съм, че натрупаните от Вас широки познания и опит на тактическо и оперативно ниво, ще ви помогнат на преведете Съвместното командване на силите през необходимата трансформация. Така че да го превърнете като негов командир в структура с пълнокръвен капацитет за планиране, организиране и водене в тази нова сложна обстановка на съвместни операции на участие на наши контингенти зад граница и най-вече за устойчиво взаимодействие с видовете въоръжени сили.“
„Бригаден генерал Тодоров, убеден съм, че Вашият богат опит, като логистик, включително, като заместник-директор на дирекция „Логистика“ в Щаба на отбраната, ще ви помогне да организирате за кратък срок и да превърнете повереното Ви Командване за логистична поддръжка като решителен фактор за своевременното и надеждно логистично осигуряване, както в провеждането на операциите, така и в ежедневните дейности и подготовката на Въоръжените ни сили.“  
От името на удостоените с висши офицерски звания говори генерал-майор Цолов. „Пред нас стои дълъг и изпълнен с предизвикателства път, по който трябва да преминем, за да защитим и оправдаем гласуваното ни доверие. Насоките, които ще следваме са ясно дефинирани в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. и на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г., като финални документи от завършилия Стратегически преглед на отбраната. На нашите плещи стоят задачите и отговорностите за създаване на едно нормално устойчиво темпо, за да можем да доусъвършенстване необходимите оперативни способности в Съвместното командване на силите за планиране и провеждане на операции по трите мисии на Въоръжените сили и изграждане на необходимите способности в Командването за логистична поддръжка. Демографските фактори в страната ни и превъоръжаването на Българската армия ще бъдат предизвикателство за нас. Свързването на бойните платформи в единна и съвместна среда още повече ще засили ролята на всеки един военнослужещ за ефективно и качествено изпълнение на поставените задачи. За нас е ясно, че само с военнослужещи мотивирани и с високо самочувствие, с достойно уважение към техния труд и със създаването на взаимно доверие помежду ни, успехите ще ни следват. Уверявам Ви, че ще положим всички необходими усилия, за да съхраним и умножим авторитета на Българската армия, с който тя се ползва в нашето общество и сред нашите съюзници “, каза новият командир на Съвместното командване на силите.
В церемонията по връчването на генералските пагони участваха министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, съветници на президента и близки на удостоените офицери. - (видео)
********
Припомняме последните кадрови промени във Въоръжените сили, за които има издадени укази на президента.
Генерал-лейтенант Любчо Тодоров е освободен от длъжността „Командващ на Съвместното командване на силите“ и назначeн на длъжността „Съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност”, считано от 01.09.2021 година.
Бригаден генерал Валери Цолов  е освободен от длъжността „Заместник-командир на Сухопътните войски“ и назначен на длъжността „Командир на Съвместното командване на силите“, удостоен с  висше офицерско звание „генерал-майор“, считано от 01.09.2021 година.
Бригаден генерал Васил Лазаров е освободен от длъжността „Съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност“ и назначен на длъжността „Заместник-командир на Съвместното командване на силите“, считано от 01.09.2021 година.
Бригаден генерал Николай Караиванов е освободен от длъжността „Началник на щаба на Сухопътните войски“ и назначен на длъжността „Заместник-командир на Сухопътните войски“, считано от 01.09.2021 година.
Бригаден генерал Васил Събински е назначен на длъжността „Командир на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана“, считано от 01.09.2021 г.
Полковник Тодор Тодоров е назначен на длъжността „Командир на Командване за логистична поддръжка“ и удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 01.09.2021 г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Авиобомба в коритото на Арда. Военнослужещи от Сухопътните войски я унищожиха

24.08.2021, 09:26

Специализиран екип от 31-и механизиран батальон – Хасково от състава на 2-а Тунджанска механизирана бригада извърши вчера  разузнаване и унищожаване на 100 мм силно корозирала авиобомба без маркировка. Боеприпасът е открит в коритото на река Арда, под моста за село Русалско, община Ардино, съобщава Пресцентърът на МО.
Ръководител на екипа, успешно изпълнил задача в помощ на населението, е  капитан Димитър Чернев.

 

Още за притежаването на военно звание. Всичко ли е ясно?

24.08.2021, 09:20

Президентът, премиерът, председателят на Комисията по отбрана и други депутати са доскорошни генерали и адмирали. Те са освободени от служба в запаса и резерва. Как е коректно да се изписват – генерал от запаса или резерва или само генерал? От Министерството на отбраната отговарят така:
„Следва да имате предвид, че в действащата нормативна уредба няма конкретна регламентация на поставения от Вас въпрос относно коректното изписване на званията на лицата, освободени от военна служба и снети от военен отчет.“ Тази констатация се отнася не само за освободени от военна служба и преминали на платена изборна длъжност. Какви звания имат преминалите пределна възраст за служба в резерва и запаса? Тези и други въпроси често се задават, особено от средите на запасното воинство. Те са актуални и в светлината на внесените от правителството в парламента промени на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ). Постарахме се да потърсим определена яснота.......Прочети още

 

Лорд Раглан във Варна – акварел от времето на Кримската война

24.08.2021, 09:00

Генерал-лейтенант лорд Раглан, главнокомандващ английската (експедиционна) армия по време на Кримската война (1853-1856 г.), пристига във Варна (от Скутари/Константинопол) с парахода „Caradoc” (Карадок) на 21 юни 1854 г. в два часа следобед. Той е придружен от своя военен секретар подполковник Томас Монтагю Стийл (Brevet Colonel Thomas Montagu Steele), майор Лестър Кързън (Major the Honourable Leicester Curzon) (помощник военен секретар) и адютанта (aide-de-camp) капитан Съмърсет Калторп (Somerset John Gough-Calthorpe)......Прочети още

 

 

Исторически календар

23.08.2021, 22:00

На 23 август 1881 г. в с. Ичера, Котленско, е роден Иван Славов Гевренов. Създател на първия български вертолетен летателен апарат и основател на първото авиационно списание у нас.
Завършва гимназия в Сливен. През 1905 г. заминава за Лиеж, Белгия, където следва машинно инженерство. През 1907 г. създава своя „хеликоплан”, който съчетава двата принципа на летенето – на аероплана и на хеликоптера. Обучава се в Школата за авиационни пилоти в Брюксел и преминава летателни курсове в Париж. През есента на 1910 г. строи в София модел на своя вертолетен апарат, наречен „Чучулига“. Той има две подемни витла и маса от 38 кг. Слабият електрически двигател не успява да издигне машината с пилот. През есента на 1911 г. Гевренов се установява във Варна и започва да издава първото българско авиационно списание „Към небето“. Същата година пристъпва към реализирането на усъвършенстван модел на хеликоплана. Той вече е снабден с два електродвигателя, всеки по 37 кW и едно хоризонтално витло с общо тегло 840 кг. Твърде тежък, апаратът не успява да полети, а поради липса на средства българският изобретател преустановява опитите си.
Иван Гевренов взема участие в Балканските и в Първата световна война като аеромеханик. Умира на 5 август 1966 г.

 

Пентагонът ще задължи военнослужещите да се ваксинират

23.08.2021, 21:30

Пентагонът заяви днес, че ще задължи военнослужещите да се ваксинират срещу ковид, тъй като ваксината на "Пфайзер" вече е напълно одобрена, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
По този начин министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще изпълни обещанието си да въведе задължително ваксиниране срещу ковид за американските военнослужещи веднага щом Агенцията на САЩ за контрол на храните и лекарствата напълно одобри ваксината на "Пфайзер", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби (на снимката).
През следващите дни ще бъде изготвен график за ваксинирането на военнослужещите, каза още Кърби.
Мярката има за цел да гарантира опазването на здравето на военнослужещите, поясни Джон Кърби каза.
Рискът от заразяване с вируса при военнослужещите е сериозен, тъй като те живеят и работят близо един до друг в казарми и на борда на кораби.
Рискът от заразяване с ковид на военнослужещи пък на свой ред създава опасност от негативни последици за способността на САЩ да се защитава при възникването на криза в сферата на сигурността.

 

Вертолет и военнослужещи от Сухопътните войски участват в гасенето на пожара над село Югово, община Лъки

23.08.2021, 16:04

Вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза в Крумово от състава на Военновъздушните сили и днес, 23 август, се включи в гасенето на пожара над село Югово. Екипажът съсредоточава усилията си в района между селата Югово и Нареченски бани и извършва обливане на терена с вода от въздуха посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”.
37 военнослужещи с 5 автомобила гасят пожара на терен. Те са от състава на 4-ти артилерийски полк –Асеновград на Сухопътните войски и оказват помощ в борбата с огъня вече 11 ден. Ръководител е подполковник Недялко Киров – командир на реактивен дивизион. Военнослужещите действат в две направления. Първата група ще продължи с направата на просека в местността „Буков дол”, югоизточно от с. Югово, а втората ще действа по локализиране и потушаване на активни огнища, както и направа на просека в района на местността „Люти дол”, между връх „Божево име” и връх „Кълвачевица” на височина около 1400м. Военнослужещите изпълняват своите задачи в трудно достъпна планинско-гориста местност, при високи температури, голяма надморска височина и сложна обстановка.
От началото на участието на полка в гасенето на пожара от 13 август досега са взели участие 410 военнослужещи и 45 единици техника.

 

Пилоти тренират оцеляване в морска среда

23.08.2021, 16:02

От 22 август 2021 г. в „Център за специализирана подготовка – Варна“ (ЦСП – Варна) започна традиционното тренировъчно занятие за Военновъздушните сили – „Курс по оцеляване на летателен състав в морска среда и техники за евакуация”, съобщават от ВВС. Ръководител на занятието е полковник Николай Лясковски от Командването на ВВС, а ръководител на лекторите, инструкторите и по провеждането на теоретичните и практическите занятия е подполковник Георги Мянков – началник на отделение „Търсене и спасяване“ във военно формирование 32040 – Крумово. Подготовката на личния състав ще се проведе в периода от 22.08 до 28.08.2021 г. и ще премине в два етапа – теоритично изучаване на техники и процедури за действия в рискови ситуации в морска среда и практическа част за усвояването им. Теоретичните занятия ще се проведат в ЦСП – Варна, който е част от Базата за специална техника към Военновъздушните сили. Практическите занятия ще се водят в учебен район „Карантина“ на Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ – Варна и в района на военно формирование 36940 – Варна.
В обучението са включени военнослужещи от авиобаза – Граф Игнатиево, авиобаза – Крумово и от транспортната авиогрупа – Враждебна.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военновъздушното училище прие 75-я си випуск. Близнаци ще учат за пилоти

23.08.2021, 11:50

На 22 август 45 първокурсници курсанти, от които 7 девойки се присъединиха към овладяващите авиационните науки. Те ще се обучават в редовна форма, за придобиване на образователно –квалификационна степен  „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по  шест специализации  от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, съобщават от училището.
Единствено останаха свободни места в специализация „Летец-пилот“ и то не поради липса на кандидати, а поради проблеми със здравословното им състояние, констатирани при прегледите от Авиолекарската комисия във ВМА. В класното „Летец- пилот“ за първи път ще се обучават братя близнаци - Георги и Станислав Чолеви от Казанлък.
От седемте момичета две са в специализация „Летец-пилот“,  по едно в „Ръководител на въздушното движение“ и „Летищно осигуряване“ и три –„Радиоелектронно оборудване на летателните апарати“.
Първокурсниците преминаха през задължителния тест за COVID-19 благополучно. Запознаха се обстойно със съдържанието и подписаха  договорите си за обучение и служба в Българската армия.
Преминаха и през инструктаж по безопасни условия на труд. Бяха настанени в стаите си и получиха полагащото им се военно облекло. През това време родителите и близките на курсантите имаха среща със заместник-началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ по професионалното образование и международното сътрудничество полковник Андриян Колев и началниците на катедри полковник доц. д-р инж. Любомир Митов – „Авиационна техника и технологии“, полк. доц. д-р инж. Стефан Билидеров -„Електротехника, автоматика и информационни технологии“, полк. доц. д-р инж.  Димитър Димитров - „Електроника, навигация и комуникация в авиацията“ и главен асистент д-р Милен Митков – от „Авиационен мениджмънт“, майор асистент Ангел Ангелов- от „Тактика, въоръжение и навигационна подготовка“. На срещата бе и деканът на факултет „Авиационен“ доц. д-р инж. Даньо Лалов. Родителите бяха запознати с основните моменти от обучението и спецификата на всяка от специализациите, както и с условията  за живот във възраждащата се авиационна Алма матер.
След раздялата си с родителите, първокурсниците вече с военна униформа също се срещнаха с представителите на командването и профилиращите катедри.
На 23 август те ще бъдат представени и пред колегите си от втори до пети курс, с което ще стартира и новата учебна година.
На 1 октомври ще положат военна клетва, а на 4 октомври официално ще бъде открита учебната 2021/2022 г.
Източник: https://otbrana.com/

 

От 22 август до 4 септември ще се проведат международните военни игри "АрМИ-2021" и ВТ форум "Армия-2021"

23.08.2021, 09:18

Церемония по откриване на "Армия-2021" и "АрМИ-2021" (видео)

Танков биатлон (видео)

Танков биатлон (видео-2)

 

23 август беше две години боен празник на Българската армия

23.08.2021, 08:58

След 1990 г. Седмото Великото народно събрание определя за празник на войската датата 23 август – денят на решителните боеве при Шипка от 1877 г. Две години, 1991 и 1992, Българската армия чества този паметен ден като свой празник. Това се изпълнява с Постановление №100 на МС от 30 май 1991 г., което определя 23 август за Празник на Българската армия. Тогава министър на обраната е армейски генерал Йордан Мутафчиев. На него се възлага да утвърди ритуал за честваането. Отменя се Постановление № П-129 на Министерския съвет от 1953 г. за определяне ден на Българската народна армия, който е бил на 23 сеептември. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е определен за Празник на Българскат армия. Тогава министър на отбраната е Валентин Александров.
Този празник е променял датата си доста пъти.  В първите години след своето създаване българската войска няма официален боен празник. През 1888 г. в празничния календар се въвежда Ден на падналите войници (7 ноември), определен за отслужване на молебени и панихиди, и Ден на българската победа при Сливница (8 ноември), в който се провеждат военни паради. По-късно (1898) те се сливат в един общ Празник на победите, отбелязван всяка година на 15/27 ноември. От 1926 г. Празникът на военния орден „За храброст“ (6 май) и Празникът на победите (27 ноември) се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на Св. Великомъченик Георги Победоносец. В периода 1953 – 1990 г. за боен празник е установена датата 23 септември, а през 1991– 1992 г. – 23 август. На 27 януари 1993 г. с правителственото постановление, което е публикувано в Държавен вестник от 5 февруари с. г. традицията е възстановена и 6 май отново заема мястото си като Празник на Българската армия.

 

Курската дъга: битка на титаните на Втората световна война

23.08.2021, 08:55

Преди 78 години, на 23 август 1943 година, завършва Курската битка. Тя продължи 49 дни. В битката участваха близо 2 милиона души. До този момент СССР загуби огромни територии и понесе гигантски загуби. Това накара съветската армия максимално да се мобилизира и през лятото на 1943 да нанесе на врага съкрушителен удар.
След зимната кампания 1942-1943 хитлеровите войски се заеха с възстановяване на силите след Сталинградската битка. През пролетта те успяха да нанесат на съветските войски тежък удар в югозападна посока и да си върнат освободения неотдавна Харков, но вече не бяха в състояние да водят активни и успешни настъпателни операции.
В Червената армия след Сталинград се усещаше необходимост от възстановяване на ресурсите и подготовка за лятната кампания. В това положение беше важно да се определи направлението на главния удар. Най-изгодно за немските войски беше настъплението на Курско-Орловската издатина. Хитлер нарече бъдещата операция „Цитадел”. Предполагаше се, че немците ще успеят да обкръжат съветските войски и ще отворят пътя отначало към Курск, а след това и към Москва.
Върховното командване на Червената армия също стигна до извода, че курската насока ще е главна в лятната кампания. Необходимо беше попълването на сили и средства не само за отбрана, но и за настъпление – и точно това беше определящото. Но съветското командване направи една грешка. В Генералния щаб сметнаха, че основният удар ще се падне по северния фланг, където се намира Централният фронт на армейски генерал Рокосовски. Но буквално в първите дни на битката, започнала на 5 юли, стана ясно, че фашистките войски са концентрирали главните си сили на юг. Докато ставаше прегрупирането на войските, съветската армия на някои направления беше принудена да отстъпи на дълбочина 35 километра. Немците засилваха натиска си.
На 12 юли танковите дивизии на СС и съветските танкисти встъпиха в бой край село Прохоровка. Над 1000 танка от двете страни участваха в това сражение. Но главният резултат от онази битка беше, че хитлеровите войски започнаха да се оттеглят и се отказаха от плановете за настъпление към Курск. От този момент започна настъпателната фаза на битката. И точно тогава в Москва беше произведен първият победен салют в чест на освобождаването на Белгород и Харков. За мнозина бойци това съобщение стана неочакваност. Ето какво си спомня участникът в Курската битка Николай Сологуб:
- Тогава по радиото предадоха, че ще има важно правителствено съобщение. Хората дори си помислиха, да не би немците да са използвали отровни вещества. Но с оказа, че това е съобщение за първия салют.
След Курската битка съветските войски вече никога не изпускаха стратегическата инициатива. Официално се смята, че битката е завършила на 23 август и е продължила 49 дни. Червената армия и след Курската битка продължи да громи врага, и през септември войските стигнаха до Днепър, а на 6 ноември беше освободена столицата на Украйна – Киев. - (видео)

 

67 години от първият полет на C-130

23.08.2021, 08:49

Днес се навършват 67 години от първия полет на прототипа на тактическия транспортен самолет Hercules YC-130, извършен на 23 август 1954 г. от летището на Бърбанк, Калифорния. - (видео)
Създаването на бъдещия C-130 започва през 1951 г. Полетелият три години по-късно YC-130 има борден номер 53-3397 и същност е втория сглобен прототип, но по стечение на обстоятелствата полита първи.
Полетът започва от летището на Бърбанк, Калифорния, където Lockheed по това време имат завод за сглобяването на учебните самолети T-33 и патрулните P2V Neptune. В кабината на машината са пилотите Стенли Белтз и Рой Уимар, както и инженерите Джак Риъл и Дик Стантън.
Първият полет продължава 61 минути и представлява прелитане от Бърбанк до авиобаза Едуардс, от където ще се проведе цялата останала летателна програма.
Първият сериен вариант C-130A започва да се сглобява година по-късно и през 1956 г. първите серийни Hercules са предадени на 463-то транспортно авиокрило в авиобаза Адмор, Оклахома.
Производството на настоящото поколение C-130 Hercules се осъществява в Мариета, Джорджия. Lockheed Martin продължава да се радва на стабилно количество поръчки и се смята, че и на 70-тия рожден ден на Hercules от цеховете на компанията ще излизат новопроизведени машини. - Още за С-130

 

Днес е роден защитникът на Родопите

23.08.2021, 08:44

Полковник Владимир Серафимов e роден на 23 август 1860 г.. Той е командир на 21-ви пехотен средногорски полк, обявен за защитника на Родопите през Балканската война. Признателното родопско население преименува с. Алами дере в с. Полковник Серафимово, а височината, на която е позицията на полка, е наречена връх Средногорец или „Родопската Шипка“.
Награден е със сребърна сабя. Участва в Сръбско-българската война, след която е предложен за адютант на княза, но отказва. В Балканската война, като командир на 21-ви Средногорски полк, с цената на заплаха от военен съд отказва да се оттегли от позицията при Алами дере и по този начин спасява българското население от турски погром и безчинства.
„ Да се отстъпи?! Не! Никога! Аз няма да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител! Не! Нито поглед назад! На току-що освободения роб робство не ще върна пак! Вярвам в несломимата мощ на моя полк! През трупа ми трябва да се мине, пък тогаз!”
Въпреки заповедта, целият полк остава на позиция. Срещу 21-ви полк, който наброява почти 5000 войници и офицери, настъпва целият корпус на Явер паша (който наброява, според различни източници, между 15 000 и 40 000 редовни турски войници с артилерия). Въпреки смазващото съотношение на силите полкът на полк. Серафимов побеждава и по този начин освобождава Централните Родопи.
Бойният подвиг на средногорци влиза в историята под името „Родопската Шипка“. За проявената храброст през войната е награден с Военен орден „За храброст“ III степен. Умира на 7 април 1934 г. в София

 

 

Нидерландия изпраща още войници в Афганистан, за да помагат за евакуацията

22.08.2021, 20:45

Нидерландия ще увеличи своето военно присъствие в Афганистан, за да помогне за евакуирането на хора, заяви днес нидерландското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Неуточнен брой войници ще бъдат изпратени в помощ на разположените вече на летището в Кабул 62-ма души от нидерландските специални сили със задача да се грижат за сигурността на самолетите, да защитават хората, които се опитват да избягат от Афганистан, и да съдействат на посолския персонал.
Нидерландското правителство заяви по-рано, че целият местен персонал на посолството, наброяващ 207 души, заедно със семействата си, са напуснали Афганистан и са заминали за Нидерландия, след като дни наред не са могли да стигнат до летището заради хаоса около него.
Нидерландският външен министър Сигрид Каг каза в петък, че в Афганистан все още има над 700 нидерландски граждани, чакащи да бъдат евакуирани, а голям брой афганистанци може да имат право да получат убежище в Нидерландия, ако успеят да стигнат дотам.
Нидерландските власти извършват евакуация на група от около 1000 афганистанци, включително такива, които са работили за Нидерландия като преводачи, заедно с техните семейства.
Нидерландското правителство ще дари 10 милиона евро помощ за афганистанското население, включително храна, чиста питейна вода и медицински материали, посочва Асошиейтед прес.
Външното министерство на Нидерландия заяви днес, че средствата ще бъдат дадени на Хуманитарния фонд за Афганистан.
Нидерландското министерство на отбраната каза, че използван от него самолет е докарал днес 160 души от Афганистан в Нидерландия, но не разкри националността на евакуираните.
Източник: bta.bg/

 

Руска ракета изведе 34 британски сателита за бърз интернет

22.08.2021, 20:25

Руската ракета „Союз 2.1б“ изведе в Космоса 34 нови сателита на британската компания „Уануеб“ (Oneweb), която се стреми да осигури широколентов интернет навсякъде по света, предаде АФП.
Ракетата, оперирана от европейската компания „Арианаспейс“ (Arianespace) бе изстреляна успешно в нощта срещу неделя (01:13 мвр) от космодрума „Байконур“ в Казахстан, съобщи в изявление руската космическа агенция „Роскосмос“. - (видео)
Това бе петото изстрелване на сателити на „Уануеб“, като предишното бе на 1 юли.
„Уануеб“ работи по завършването на мрежата си от сателити в ниска орбита около Земята, които да осигурят широколентов интернет и други услуги по целия свят.
Британската компания се конкурира с фирми на милиардерите Илон Мъск и Джеф Безос в тази сфера.
„Уануеб“ планира нейната глобална услуга за предоставяне на интернет да заработи следващата година с помощта на около 650 сателита. С последното изстрелване тя има в орбита вече 288 сателита.
„Арианаспейс“, който работи с Русия от близо две десетилетия, има договор да осъществи 16 изстрелвания на ракети „Союз“ между декември 2020 и края на 2022 г. - Още Космос
Източник: bnr.bg/

 

Загубиха ли САЩ войната в Афганистан?

22.08.2021, 20:14

Повече от седмица темата за събитията в Афганистан не слиза от страниците на световните медии. Основните твърдения са разнопосочни, но все пак преобладава мнението, че САЩ загубиха тази война, в резултат на което талибаните бързо поеха съдбините на страната. Но не напълно, защото в долината Панджшир вече възниква въоръжена сила срещу тях, защото изобщо не е ясно ще се създаде ли преходно правителство или ще започне гражданска война в страната.
Последното е твърде вероятно, защото вицепрезидентът Амрула Салех, който декларира, че според Конституцията е временен държавен глава, събира въоръжени привърженици на сваленото правителство под командването на маршал Абдул-Рашид Достум и вече дори има отделни сражения с талибаните.
Ситуацията се усложнява и от присъствието в страната на групировка на "Ислямска държава", т.е. в Афганистан продължават да действат три сили – на сваленото правителство, на талибаните и на ислямистите. Ако САЩ са целяли с оттеглянето си да създадат хаос в страната, вероятно ще успеят и тя ще стане сериозно огнище на напрежение в региона.
Една от целите на стратегическата операция „Трайна свобода”, започнала през 2001 г., бе настаняване в Средна Азия с цел контрол и оказване натиск върху Русия, Китай и Иран от афганистанска територия, която е твърде удобна за това. Двадесет години след нейното начало САЩ не се изтеглиха от Афганистан поради военна загуба, защото на практика те не водеха война с талибаните, а контингентът им стоеше в изградените военни бази и рядко извършваше бойни операции, задействайки предимно авиацията при тях.
През този период геополитическата обстановка в света значително се промени. Китай все повече увеличава икономическата си и военна мощ, показателни в това отношение са изграждащите се днес 119 нови шахтни пускови установки за междуконтенентални балистични ракети, а Русия вече десетилетие не престава да учудва с бързото развитие на въоръжените си сили, насищайки ги с нови оръжия, включително хиперзвукови. Иран продължава да развива ядрените си възможности за обогатяване на уран и постигна впечатляващи успехи в ракетостроенето.
Можеха ли САЩ да противодействат на тези три страни, които трябваше да се контролират, с ограничения си контингент в Афганистан? От военна гледна точка, отговорът е очевиден, а от политическа, те са изправени пред увеличаващата се заплаха от Китай, на този етап преди всичко политико-икономическа. За парирането ѝ е необходим нов подход и нова стратегия, изискващи съсредоточаване на усилията в главното направление, китайското.
По всяка вероятност изтеглянето от Афганистан е част от тази стратегия, макар и все още не съвсем ясно декларирана, и навярно е първа значителна стъпка във връзка със задаващото се геополитическо пренареждане. Но САЩ едва ли са се отказали от натиск върху гореспоменатите три страни. Напротив, те само сменят средството – регионът и без тяхното присъствие трябва да остане потенциална заплаха за тях.
Китай е уязвим с проблема в Синдзян-Уйгурския автономен район, в който действа народноосвободително движение „Източен Туркестан”, за предизвикване на по-активни негови действия винаги ще се намери външен фактор, а Русия няма стабилни отношения с някои от бившите съветски средноазиатски републики.
Американците направиха опит още повече да ги усложнят, като създадат бази за настаняване на свои войскови части в Средна Азия. За това е ставало дума на срещата Байдън-Путин на 16 юни т. г. в Швейцария, но Русия е била категорично против. И с право, защото през 2001 г. тя протегна ръка за помощ на САЩ при навлизането им в Афганистан – подкрепи операцията на САЩ, позволи транзитно снабдяване на американските войски през своя територия, предоставяше разузнавателна информация и оказваше политическа подкрепа. Само две години по-късно американците не се съобразиха с руските интереси в Ирак. Да не говорим за многобройните санкции, наложени на Русия през последното десетилетие.
Въпреки отказа на Русия, през юли т.г. САЩ поискаха от Таджикистан, Казахстан и Узбекистан да поемат около 10 хил. афганистанци, сътрудничили с американския контингент. Освен това с Узбекистан и Таджикистан е обсъждана възможността за изграждане на бази, от които с БЛА да се нанасят удари по терористи. Странно искане – те не се бориха активно с терористите докато двадесет години бяха в Афганистан, а сега, след изтеглянето си от там, решават, че трябва да се борят със създадените от тях самите терористи, при това да се настанят в страна, член на Организацията на договора за колективна безопасност, доминирана от Русия. Още повече, че в Таджикистан е разположена не само 201-ва руска военна база, но там е и оптико-електронния комплекс „Окно” за контрол на космическото пространство на разстояние до 40 хил. км и има важно значение за противокосмическата отбрана на Русия. Целта на американското искане е съвършено ясна, както и това, че БЛА ще се използват за контрол и разузнаване на региона.
През последните седмици Русия предприе действия за предотвратяване на това искане. Нещо повече, тя даже успя да увеличи влиянието си в Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, провеждайки мащабни съвместни военни учения с тях за защита на границите им от евентуално талибанско посегателство.
За предотвратяване на американския замисъл за създаване на хаос в Афганистан, Китай и Русия действат съвместно, настоявайки за съставяне на преходно правителство и контактувайки с всички политически сили в страната. Посещението през този месец на талибаните в Москва и срещата на техни лидери с китайския външен министър, са доказателство за активна дейност в това отношение.
Успехът на тези усилия би означавал не само крах на американския замисъл, но и изолиране на САЩ от Средна Азия, което, ако се осъществи, ще бъде истинското им поражение в този регион.
Източник: https://fakti.bg, о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов (на снимката)

 

Цар Борис III: Шипка е героичният образ на българското възраждане

22.08.2021, 09:17

На 26 август 1934 година при тържествен ритуал е открит паметника на Шипка. Цар Борис III произнася следната реч:

"Ваши Високопреосвещенства, господа, братя българи. Освобождението на българския народ е най-величавия момент, най-крупното събитие в нашата история. То е апотеоза на сбъднатите най-съкровени въжделения, хранени с векове в българската душа.
На това място преди 57 години българската съдба се беше спрела в колебание. По тия върхове руси и българи водиха три дни страшните боеве,от които зависеше изхода на освободителната война. Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври, а българското опълчение, родоначалника на нашата храбра армия, извърши своя легендарен подвиг. И пред удивините погледи на света тук възсия славата на българското оръжие, възкръснала след пет векове. От "Орлово гнездо" блесна първия сияен лъч на българската свобода.
Шипка е героичният образ на българското възраждане. Тя събра в един епичен устрем мъжеството и духовните сили на българския народ. Но пътя до Шипка бе далечен път. По него е килията на Паисий, българската църква във "Фенер", лобното място на Левски, на Ботев, и черешовото топче, които символически отбелязват преходите на неудържимия възход на българския народ. Народните будители и апостоли на революцията, борците за българска църква и борците за българска държава работиха, всеки със средствата на своето време, но с еднакъв полет и със същата светла надежда за българското освобождение.
Победоносната освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие без друг пример в историята на народите.
Господа,
На тая светла епоха от борби, на това велико дело за Освобождението и на техните дейци и герой, народната признателност издигна тук, на това място, тоя величествен паметник. Всеки паметник, обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка и да го предадем на нашите потомци.
Пред лицето на ратниците, героите и доблестните опълченци, живи между нас, и пред невидимите гробове на славно загиналите, нека кажем, че свято ще пазим техния спомен. На живите нека кажем: "Бъдете горди: вашият пример вечно ще въодушевява българските сърца". А на падналите в борбата да кажем: "Спете спокойно. Вашите завети няма да бъдат забравени!"
С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герой и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред светлото дело на нашето Освобождение и, от името на българския народ,откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност.
Да живее България! Ура! "
Това е признателната реч на българския цар Борис III, с която открива паметника във възхвала на Освободителите - руските богатири и българските опълченци и го предава на "грядущите поколения" за вечна слава и признателност.

 

Да си спомним за капитан I ранг Кирил Халачев (1900-1972)

22.08.2021, 08:07

Днес, 22 август, се навършват 121 години от рождението на капитан I ранг Кирил Димитров Халачев - командващ българския ВМФ от 31 октомври 1947 г. до 31 август 1950 г.
Кирил Халачев е роден на 22.08.1900 г. в с. Равна гора - Варненско, в семейството на народни учители.
Възпитаник е на Морските специални школи, участник е в Септемврийското въстание 1923 г., зад гърба му са смъртна присъда и почти 11 г. затвор.
След излизането от затвора емигрира в СССР и участва в Испанската гражданска война като интербригадист-танкист.
След поражението на Републиканците лежи във френски и български концлагери до 1944 г.......Прочети още

 

На този ден е роден генерал-лейтенант Иван Луков

22.08.2021, 09:01

В историята на българската армия името и дейността на генерал-лейтенант Иван Цонев Луков оставят забележителна следа.
Роден е в Габрово на 22 август 1871 г.. На 2 август 1891 г. е произведен в подпоручик. След четиригодишна стажировка като взводен командир и полкови оръжейник на 8-и приморски полк през 1895 г. той е един от офицерите, приети в щаб офицерския курс (1895 - 1897) към Военното училище. След нови три години като командир на рота през 1899 г. постъпва в Николаевската академия на ГЩ на руската армия. От 1901 г. последователно Иван Луков преминава през длъжностите младши и старши адютант на бригада в 4-а преславска дивизия, служи като военен аташе в Париж и Санкт Петербург и началник на щаба на 1-ва пехотна софийска дивизия. На тази длъжност той организира работата на щаба в Балканската война. В това си качество има заслуги за успеха на Лозенградската и Люлебургаз - Бунархисарската операция, както и за марша до Чаталджа. След войните е началник на Военното училище и на 38-и пехотен одрински полк.
През Първата световна война е началник на оперативния отдел и помощник на началника на щаба на Действащата армия ген. Жостов. След неговата смърт вече като генерал-майор Иван Луков ръководи щаба на Действащата армия от 1.09.1916 г. до декември 1917 г., когато поема командването на 2-ра армия. Член на делегацията по подписването на Солунското примирие, след което отново поема ръководството на щаба на армията до 7 януари 1920 г., когато е изведен в запаса. За цялата си кариера е награждаван с множество ордени и военни отличия. Умира на 17 април 1926 г. в София.

 

 

За пореден ден Cougar гаси край Югово

21.08.2021, 22:45

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на 24-а авиационна база – Крумово излетя в 16,53 часа днес, 21 август 2021 г., за да се включи отново в гасенето на пожара в Родопите в района на село Югово, община Лъки. Това съобщиха от MO.
Районът на пожара е труднодостъпен за гасене на терен. Екипажът на вертолета ще извърши обливане с вода от въздуха посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”. Военнослужещите помагат за овладяването на огъня по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
От 12 август насам продължава борбата с горския пожар в района на Югово. Периодично в усилията се включва вертолет Cougar от състава на ВВС.

 

Как руснаците успяха да прекарат ядрени ракети в Куба незабелязано

21.08.2021, 21:51

Една от най-добрите военни операции (операция "Анадырь") на Съветския съюз е тайното разполагане на ядрени ракети и десетки хиляди военнослужещи в Куба през 1962 г.
По това време Студената война е в разгара си и съветите са заплашени от огромния арсенал на САЩ от ядрени оръжия. Щатите имат 6000 ядрени бойни глави, които могат да ударят обекти в СССР, а съветите от своя страна имат само 300, с които да отвърнат на огъня.
Но не само броят на оръжията, които имат САЩ, а и тяхното разположение са важни. Американците имат ракети в Западна Германия, Холандия и Белгия. След това, през 1961 г., те поставят ракети и в Турция. Това означава, че могат да ударят Москва с ядрена ракета само за 10 минути. Червената армия няма да има възможност да се противопостави.......Прочети още

 
 

The Times: Япония планира приемането на рекорден военен бюджет

21.08.2021, 17:30

Токио. Япония планира да похарчи рекордна сума за отбрана, която може да надхвърли прага от 1% от БВП на страната, съобщава британският национален ежедневник The Times. Както отбелязват от редакцията, Токио се страхува от заплахи от Китай, Северна Корея и Русия.
Пояснява се, че военният бюджет на страната през следващата година ще бъде около 49,1 млрд. долара. С тези пари Япония планира да закупи американските стелт изтребители F-35A и F-35B. Те имат капацитет за бързо излитане и вертикално кацане, което е важно за онези японски острови, където няма писта със стандартна дължина. Това са островите, към които предявява претенции Китай.
Освен това Япония планира да закупи системи за противоракетна отбрана Aegis за противодействие на заплахите от Северна Корея. Също така Токио ще подобри ракетните и електронните системи на самолета F-15, които са в основата на военновъздушните сили на страната.
Очаква се около 2,72 милиарда долара да бъдат инвестирани в разработването на системи, способни да свалят военни дронове с помощта на лазери и микровълни. Увеличение на разходите също се планира за разработването на изкуствен интелект, свръхзвукови оръжия и квантови технологии.
В резултат на това военният бюджет може да надвиши повече от 1% от БВП на Япония. Подобно развитие ще е второто по рода си в историята на страната от 1976 г. насам. Според Конституцията Япония не може да има нападателни оръжия, а само отбранителни.
Освен Китай и КНДР, загрижеността на Токио е предизвикана от военните учения на Русия в Южните Курили, отбелязва още The Times.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

НАТО: Няма да позволим на терористите да ни заплашват

21.08.2021, 09:22

Външните министри на НАТО предупредиха в петък талибаните в Афганистан да не позволяват страната да се превръща в инкубатор за тероризъм, както стана преди две десетилетия.
„За последните 20 години успешно отказахме убежище на терористите в Афганистан, откъдето да подбуждат към атаки“, се казва в позиция на министрите, цитирана от Ройтерс.
„Няма да позволим на терористите да ни заплашват“, се казва още в позицията.
Приоритетът на НАТО е извеждане на хора от Кабул и поддържане на работата на летището, каза по-рано в петък генералният секретар Йенс Столтенберг, след като външните министри на страните от алианса проведоха онлайн кризисно заседание за обсъждане на ситуацията в тази страна, предаде БТА.
„Обстановката остава трудна и непредсказуема", каза Столтенберг пред репортери. Главното предизвикателство, пред което сме изправени, е да гарантираме, че хората могат да стигнат до летището на Кабул и да влязат в него, заяви той.
Според служител на НАТО над 18 хил. човека са изведени от Кабул по въздух, откакто талибаните превзеха града. Хиляди хора, които искат да избягат от Афганистан, обаче продължават да се трупат около летището.
Столтенберг благодари на Турция, САЩ и Великобритания за усилията им да установят сигурност на аерогарата в афганистанската столица. Той отново призова талибаните да позволят безопасно преминаване на всички чуждестранни граждани и афганистанци, които искат да напуснат Афганистан.

*******

Дронове и хеликоптери: САЩ въоръжиха талибаните по-добре от страна от НАТО

 

Исторически календар

21.08.2021, 08:37

На 21 август 1905 г. в Сухиндол, Търновско, е роден Петко Недялков Попганчев. Завършва Аеропланното училище през 1925 и Военното училище през 1928 г. През 1939 г. се дипломира като аероинженер в Германия. Летец изпитател в ДАР – Божурище. От 1943 г. капитан инж. Петко Попганчев е началник на ДСФ – Ловеч. На 10 юни 1948 г. полк. Петко Попганчев провежда първия изпитателен полет на учебно-тренировъчния самолет Лаз-7. Бил е заместник- началник по летателната част във Въздушното училище в Долна Митрополия, старши преподавател по аеродинамика във Военнотехническата академия.
В професионалната си кариера установява редица авиационни рекорди. През 1933 г. извършва 127 свързани лупинга със самолет ДАР-1А при полет от Карлово до Казанлък. Със самолет Фоке-Вулф-44 извършва гръбен полет в продължение на 33 минути, а с Aвиа Б-122 прави 135 свързани лупинга. На 24 май 1932 г. с ДАР-1А прелита под Стамболовия мост над р. Янтра във Велико Търново. През 1959 г. Петко Попганчев става първият републикански шампион по висш пилотаж и фигурно летене с моторен самолет. От 1964 г. е носител на званието „Заслужил майстор на спорта по моторно летене“. През 1968 г. за изключителни заслуги във въздушния спорт му е присвоен диплом „Пол Тисандие“ – най-високото отличие на Международната федерация по въздухоплаване.
Умира на 8 март 1983 г.

 
 

21 август 1877 година - Започват боевете за връх Шипка

21.08.2021, 08:25

На тази дата преди 144 години започват боевете за връх Шипка. Командваната от Шакир паша колона достига до Орлово гнездо. До вечерта са предприети осем последователни атаки, отбити от българските опълченци.
Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. След боя при Стара Загора Сюлейман паша, след като попълва армията си с хора, оръжие и боеприпаси, насочва войската си (27 000 редовна войска - без башибозука, и 34 оръдия) към преминаване на Шипченския проход. На 19 август ген. Столетов съобщава, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими". Но ген. Радецки, чиито войски са разположени на фронта от Севлиево до гр. Елена, счита, че придвижването на турците към Шипченския проход е само демонстрация и че главният удар ще бъде нанесен откъм Осман Пазар (днес гр. Омуртаг).
В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично - по своята самоотверженост и смелост не отстъпват на руските войници. На 21 август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. На първия ден са отблъснати 7 атаки. На следващия ден турците не атакуват, но престрелките не стихват. Шипченци спечелват едно цяло денонощие, което е от огромно значение за успеха на отбраната. Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. турците получават шест табора подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17 ч. настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души.

*********

Математикът ген. Столетов побеждава литератора Сюлейман паша

 
 

 

България е домакин на съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийскo лято – 2021“

20.08.2021, 23:10

Съвместна българо-американска летателна тренировка „Тракийскo лято – 2021“ се провежда в нашата страна от 17 август до 7 септември 2021 г. В нея участват сили и средства от Военновъздушните сили (ВВС), Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Военноморските сили (ВМС), Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и формирования от Военновъздушните сили на САЩ в Европа.
По време на „Тракийско лято – 2021“ ще бъдат изпълнени тактически полети на малка височина, полети по маршрут за групова слетяност на средни и малки височини, превоз на войски и товари, учебни тренировъчни и бойни парашутни скокове денем и нощем от малка и голяма височина, директни действия за неутрализиране на терористични групировки, медицинска евакуация и др. Ще бъдат изпълнени и задачи по зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната.
Целта на съвместната българо-американска подготовка е да се усъвършенстват уменията на участниците за работа по процедурите за изпълнение на елементи, свързани с бойното използване на самолет „Спартан“, както и за всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка от ВВС като страна-домакин.
Провеждането на „Тракийско лято-2021“ ще допринесе също за повишаването на оперативната съвместимост между участващите формирования в състава на международни оперативни сили, както и на теоретичната и тактико-специалната подготовка на бойните разчети от зенитно-ракетни войски.
Ръководител на съвместната българо-американска летателна тренировка от българска страна е полковник Юрий Луканов – заместник-началник на щаба на Военновъздушните сили. Ръководител на парашутната подготовка в рамките на „Тракийско лято“ е подполковник Иван Богданов – командир на Учебен център за подготовка и бойно осигуряване в СКСО.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Министър Панайотов: МиГ-29 е единствената опция за поддържането на „ер полисинг”

20.08.2021, 20:46

Изтребителите МиГ-29 са единствената опция България да поддържа мисията „ер полисинг” до пълното усвояване на F-16. Това заяви днес, 20 август 2021 г., служебният министър на отбраната Георги Панайотов, при отговор на парламентарен въпрос.
„До усвояването на F-16, изтребителите МиГ-29 представляват единствената опция за изпълняването на тази задача („ер полисинг” – бел. ред.)”, каза служебният министър.
Панайотов отговаряше на питане на депутати от „Демократична България”, дали България може да се откаже от изпълнението на мисията „ер полисинг” от 1 януари 2022 г.
„На Съвет по отбрана се прие, че в периода 2021 – 2032 г. България ще продължи да поддържа и развива способностите на изтребителната и ударната авиация – една ескадрила МиГ-29 и една ескадрила Су-25. И да се доизгради ескадрилата F-16 с още самолети”, каза Панайотов.
Той обясни, че МиГ-29 се поддържат добре, има изградена система за контрол на техническото им състояние и не се допускат полети, ако изтребителите не са технически годни. Панайотов подчерта, че до момента, всички тежки инциденти с МиГ-29 в България са в резултат на човешкия фактор.
„МО счита, че не съществува риск при експлоатацията на самолетите МиГ-29, от гледна точка на тяхната експлоатационна надеждност и финансовия ресурс за поддръжката им. Налага се самолетите да бъдат осигурявани за да се поддържа тяхната експлоатация, с оглед осигуряването на въздушния суверенитет на страната и допринасяне към колективната отбрана на НАТО”, каза Панайотов.
Служебният военен министър отбеляза, че летателните часове на българските пилоти са малко и това се дължи на недостатъчния брой изправна техника.
Той отговори и на въпросите на ДБ по отношение на придобиването на нови наземни радари и нови ЗРК. За новите 3D радари има подготвен проект за инвестиционен разход за покупката на пет стационарни и два мобилни радара за 396 млн. лева. Предстои внасянето на проекта в Министерски съвет и след това в Парламента. Началното ниво на боеготовност за радарите трябва да бъде достигнато през 2023 г.
Колкото до нови ЗРК, имало такъв проект, но той е финансово неосигурен и срокът му на реализация е 2032 г. В него можело да се вложат между $300 млн. и $1,23 млрд.
Панайотов даде и информация за „черната кутия“ на катастрофиралия МиГ-29. Според него, всички необходими разрешения са вече налице, като се чака скоро български офицери, заедно с кутията да заминат за Русия, където да бъде свалена информацията от нея.
Депутатът от ДБ Велизар Шаламанов заяви, че е удовлетворен от отговорите на служебния министър, но на финала се впусна в реклама на военно-промишления комплекс на Украйна и поиска българските самолети и ЗРК съветско производство да се поддържат там, защото Русия нагнетявала напрежение в Черноморския регион. Шаламанов поиска и да се прекрати сътрудничеството и с Беларус и Сърбия.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Правителството ще прави оценка на изпълнението на Програма 2020

20.08.2021, 17:00

До 2 месеца Министерският съвет трябва да внесе в Народното събрание проект на решение за оценка на изпълнението на Програма 2020. Това решиха днес депутатите в резултат на  реализираното предложение народните представители Велизар Шаламанов и Калоян Янков от ПГ "Демократична България" по питането към към министъра на отбраната „относно "Реализация на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032 и оценка на изпълнението на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020".
Втората точка от прокторешението не бе приета. Тя предвиждаше също до 2 месеца да бъде актуализирана Програма 2032 с Инвестиционен план за първите 5 години. Велизар Шаламанов, един от вносителите, прие аргументите на повечето изказващи се, че този срок е малък, тази задача би трябвало да свърши редовно правителство и то след като мине поне една година, за да се види как се изпълнява самата програма.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Макрон обсъди Афганистан с Байдън, Путин и Драги

20.08.2021, 08:34

Президентът на Франция Еманюел Макрон настоя за тясно международно сътрудничество относно кризата в Афганистан. Този призив той отправи в три последователни телефонни разговора, които проведе с американския президент Джо Байдън, с руския президент Владимир Путин и с италианския премиер Марио Драги, предаде Франс прес.
Пред Байдън Макрон е подчертал абсолютната необходимост да се осигури координация между съюзниците, която да е бърза и конкретна на терен, за да бъде възможна евакуацията от Афганистан на чуждите граждани, а също и на афганистанците, работили за съюзниците, както и на онези, които са заплашвани. “Не можем да ги изоставим”, е казал Макрон на Байдън и е споменал за морална отговорност.
Двамата лидери са се договорили да засилят общите действия в хуманитарната и политическата област и в борбата с тероризма в идните дни, по-специално в рамките на Г-7.
В разговора с Путин, продължил над час и половина, двамата лидери са обсъдили “приоритетните очаквания” от талибаните, поели властта в Кабул, а именно борба с трафика на дрога и трафика на оръжия, скъсване с международните терористични движения и зачитане на правата на жените.
Двамата лидери са се договорили да се координират тясно в идните дни и седмици относно двустранен план, както и в рамките на Съвета за сигурност на ООН, както и в Г-20.
С Драги Макрон е постигнал съгласие за нуждата от тясно сътрудничество в ЕС, за да се завърши евакуацията на европейците и на най-застрашените афганистанци, както и за превенция на последиците от афганистанската криза.
Макрон вече обсъди Афганистан и с германския канцлер Ангела Меркел и с британския премиер Борис Джонсън.
По време на разговора с Путин френският лидер освен това отново е призовал за освобождаването на Алексей Навални и за това парламентарните избори в Русия през септември да протекат при спазване на критериите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
Източник: bta.bg/

 
 

Полша ще прати военни в Афганистан

20.08.2021, 08:30

Вчера президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на членката на НАТО Анджей Дуда подписа съответния указ. “В Афганистан ще бъде разложена група от 100 войници и офицери. Те ще подпомагат операцията по евакуация на нашите граждани от страната и не са им поставени други задачи”, заявиха от администрацията на държавния глава.
Да припомним, след като талибаните обявиха за завземането на властта в Афганистан (15 август 2021 г.), хиляди хора се стекоха на международното летище в Кабул, в надежда да напуснат страната и на места избухнаха сблъсъци. Според Би Би Си при инцидентите към днешна дата са загинали най-малко 12 души.
В четвъртък британският в. “Дейли мейл” съобщи, че талибаните се опитват да успокоят хората. “Ние не искаме да нараним никого. Ние също призоваваме хората, които нямат редовни паспорти и визи, да напуснат района на аерогарата”, каза представител на въоръжената групировка.
Източник: Novini.bg

 
 

20 август 917 г. Победата на цар Симеон при Ахелой

20.08.2021, 08:23

На този ден през 917 г. българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия в битката при Ахелой. Битката е провокирана от Византия, чиято основна цел е неутрализирането на засилващата се българска държава след унизителните за Византия условия, постигнати през 913 г. Именно тогава на княз Симеон била призната титлата „цар на българите”.
Императрица Зоя и цариградските управници решават веднъж завинаги да разгромят цар Симеон. Първо сключват мирен договор с арабите и осигуряват гърба си, а след това се опитват да изградят антибългарски съюз. Стратегът на Херсон Йоан Вогас е изпратен да привлече печенегите, които да бъдат прехвърлени през Дунав от византийската флота, за да нанесат удар в тила на българите. А стратегът на Драч Лъв Равнух се опитва да подтикне против Симеон сръбския княз Петър Гойникович и чрез него - маджарите. Целта е България да бъде ударена едновременно от всички страни.
Захълмският княз Михаил Вишневич предупреждава Симеон за ходовете на Лъв Равнух и той успява не само да предотврати ромейско-маджарския съюз, но и да направи от доскорошния си северен враг съюзник. Дипломатическата битка за привличането на печенегите също е спечелена от българския цар, който далновидно е установил с тях първия си съюз още през 896 г.
Битката оставя незаличим спомен у византийците (според Лъв Дякон, който живял 50 години след битката, “още могат да се видят купища кости при р. Ахелой, където тогава позорно била посечена войската на ромеите”).
Тази победа имала и важен психологически ефект върху византийската армия, която като видяла, че губи сражението побягнала. В отчаян опит да спрат българите по пътя им към Константинопол византийците събрали остатъците от войската си край село Катасирти и отново са били разбити в нощна битка.
За първи път в българската история по инициатива на Цар Симеон I се отслужва водосвет на българските бойни знамена преди битката при р. Ахелой.
По-късно ритуалът започва да се извършва всяка година на Богоявление (Йордановден), а не само преди сражение. Традицията е възстановена през 1880 г. от първия военен министър след Освобождението Пьотър Паренсов. След прекъсване през 1946 г. традицията е подновена на 6 януари 1992 г.

 
 

Депутатите искат оценка на изпълнението на Програма – 2020. Веднъж беше дадена

20.08.2021, 08:15

Днес се очаква да бъде реализирано предложението народните представители Велизар Шаламанов и Калоян Янков от ПГ "Демократична България" по питането към към министъра на отбраната „относно "Реализация на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032 и оценка на изпълнението на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020".
В проекторешението е записано, че до 2 месеца Министерският съвет трябва да внесе проект на решение в парламента за оценка на изпълнението на Програма 2020, както и актуализирана Програма 2032 с Инвестиционен план за първите 5 години.
Предстои да видим каква ще бъде оценката на днешното ръководство на Министерството на отбраната. Вече имаме една такава в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2020 г., който бе одобрен на 2 април т.г. от правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти, но не можа да влезе за обсъждане и гласуване в Народното събрание. За какво става дума?  
Правителството на Бойко Борисов отчете, че Програма 2020 и основаващият се на нея План 2020 са реализирани в условия на ограничителен натиск върху бюджета за отбрана. Република България е била изправена пред нови предизвикателства с нарастващи негативни тенденции в средата на сигурност, включително засилване на регионалната нестабилност в Черно море в условията на променящ се военен баланс на силите в полза на Руската федерация.
В тези условия и в съответствие с целите и приоритетите на Програма 2020, развитието на отбранителни способности се извършвало чрез поетапно преминаване от структурно изграждане на Въоръжените сили към тяхната модернизация, чрез нарастване на капиталовите разходи и полагане на усилия за постепенно преустановяване на зависимостта от страни-доставчици на въоръжение и бойна техника извън НАТО и ЕС.
Анализът на изпълнението на Програма 2020 показвал, че като цяло, заложените в документа цели са постигнати. Това, според доклада, важи в особена степен за структурно-организационните промени и за стартирането на основните проекти за превъоръжаване.
Продължило изпълнението на стратегическата цел на отбранителната политика. С оглед на нейния дългосрочен характер, усилията за реализирането ѝ се предвижда да продължат и с изпълнението на следващия подобен дългосрочен документ - Програма 2032.
Финансовите ограничения през годините, особено в началото на програмния период, са забавили стартирането на заложените приоритетни проекти за модернизация и превъоръжаване.
Като успех се посочват стартиралата дълго отлаганата модернизация на Въоръжените сили и сключването на договори по два от трите ключови инвестиционни проекта – за нови самолети F-16 и за нови патрулни кораби. Отбелязва се, че е постигнат напредък по проекта за превъоръжаване на Сухопътните войски с нови бронирани машини. По-късно стана ясно, че този проект е провлен.
От началото на 2018 г. е започнало изпълнението на пакета Цели за способности 2017 на НАТО, като фокусът е преместен от развитие на способности за провеждане на експедиционни операции към изграждането на силна колективна отбрана и капацитет за възпиране.
В изпълнение на План 2020 са осъществени предвидените организационно-щатни промени, е записано в доклада. Наложи са се някои допълнителни структурни и организационни промени, обусловени основно от настъпили промени в средата на сигурност и изменения в нормативната база. Промените засегнали най-вече част от структурите на оперативно и тактическо ниво, като са насочени към изграждането и развитието на допълнително идентифицирани количествени и качествени компоненти на отбранителните способности.
В този перид е сформирано  Съвместно командване на специалните операции, с което се постигнато синхронизиране на архитектурата на Силите за специални операции с тази на страните-членки на НАТО, а от 01.12.2020 г. е сформирана още една Група специални сили, с което числеността на Командването се увеличила с над 200 длъжности. От състава на Сухопътните войски алпийският батальон е преструктуриран в алпийски полк и е сформирано Бригадно командване.
Възстановяването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” се определя, че е от особено значение за развитието на отбранителните способности на Военновъздушните сили и предстоящото усвояване на новата, модерна авиационна техника.
През 2020 г. са извършени редица организационни промени в Съвместното командване на силите и видовете въоръжени сили. Освен тях са реорганизирани Националния военен университет „Васил Левски“, Военномедицинска академия, Военна академия „Г.С. Раковски“ и Комендантство-МО.
В съответствие с приетите изменения и допълнения в Закона за военното разузнаване и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Служба „Военна информация“ е трансформирана в Служба „Военно разузнаване“.
Числеността на Военноморските сили е увеличена поради необходимостта от осигуряване на екипажи на двата минни ловци, получени от Нидерландия, и на моторен влекач, предоставен безвъзмездно от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Общият извод в доклада е „С изпълнението на Програма 2020 и План 2020 Българските въоръжени сили навлязоха в качествено нов етап. Поставено беше началото на превъоръжаването и модернизацията им. Постигнато беше устойчиво увеличаване на разходите за отбрана съгласно приетия през 2018 г. “Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г.“ и беше преустановена негативната тенденция за нарастване броя на незаетите длъжности за военнослужещи.“
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

 

„Демократична България” пита дали ВВС може да спре с мисията „ер полисинг“

19.08.2021, 19:53

Депутати от „Демократична България”, сред които и емблематичния Велизар Шаламанов, са отправили парламентарен въпрос към министъра на отбраната, дали българските ВВС могат да спрат изпълнението на мисията „ер полисинг” от 1 януари 2022 г.
„До придобиването и готовност за носене на дежурство от новите български самолети (F-16 – бел. ред.), какви са вариантите за изпълнение на задачите по въздушен суверенитет и отбрана без зависимости от Руската федерация и нейните близки съюзници, считано от 1.1.2022 и при разумен риск за българските военнослужещи и всички други български граждани? Каква е цената и риска за всеки един от вариантите?”, се пита от депутатите Шаламанов, Мартин Димитров и Георги Ганев.
В изложението на парламентарното питане депутатите от ДБ твърдят, че охраната на въздушното пространство на България се прави със стари самолети, които са скъпи за поддръжка, като се правят директни плащания към Русия и Беларус. Депутатите не разбират, защо това е така, на фона на почти 18 години членство в НАТО. Подчертава се и че е било ратифицирано споразумение с Румъния, което позволява изпълнението на задачи по въздушен суверенитет от трети страни-членки на НАТО.
„Считате ли, че риска и цената по експлоатацията на МиГ-29, вкл. в контекста на катастрофата на 09.06.2001 г. (така е в текста, действителност инцидента е от 2021 г. – бел. ред.) край Шабла, където загубихме един от най-добрите си бойни пилоти за приемлив, в контекста на членството ни в НАТО?”, питат още депутатите на ДБ.
Депутатите от ДБ чакат отговор на въпросите си устно, в рамките на следващ парламентарен контрол. Пълният текст на питането може да намерите тук.
Макар и не го казват в прав текст, въпросите и изложението към тях намеква за желанието на ДБ за спиране на експлоатацията на изтребителите МиГ-29, а задачата по охрана на българското въздушно пространство да се поеме от друга страна от НАТО.
Това не е нова теза за Велизар Шаламанов (на снимката). На 13 август 2021 г., по време на парламентарния контрол, той директно заяви от трибуната на Народното събрание, че от бюджета за 2022 г. нататък не трябва да се влагат никакви пари за поддръжката на техниката съветско производство и трябва да се мисли за скоростната ѝ утилизация, като от думите му се разбра, че това е позицията на ДБ. Подобни тези са заложени и в предизборната програма на коалицията.
На фона на въпросите от страна на депутатите от ДБ си струва да се отбележат два факта. Разследването на Военна полиция за катастрофата с българския МиГ-29 сочи, като най-вероятна причина загуба на пространствена ориентация. И второ, относно цената за експлоатация на българските МиГ-29, между 2006 и 2020 г. са вложени приблизително на 275 млн. лева под форма на различни отделни договори или малко над 17 млн. лева годишно.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военнослужещи от 4-и артилерийски полк продължават помощта си за гасенето на пожара над с. Югово

19.08.2021, 16;14

И днес 50 военнослужещи от 4-и артилерийски полк - Асеновград продължават участието си в гасенето на пожара, който гори в землищата на селата Югово и Нареченски бани в района на връх „Божево име”. Ръководител на групата е подполковник Красимир Младенов – командир на артилерийски дивизион, съобщава Пресцентърът на МО.
Военнослужещите действат в две направления, както предишните дни. Първата група е съсредоточена в района на връх Бухлава за ограничаване и недопускане на огъня  към с. Югово, а втората  участва в гасенето на пожара в района на връх „Божево име”. В дейностите отново се включва и устройване на просеки с цел ограничаване и разпространяване огъня.
Военнослужещите изпълняват своите задачи в труднодостъпна планинско-гориста местност, при високи температури, голяма надморска височина и сложна обстановка.

 

Италианският разрушител Luigi Durand de la Penne е на посещение във Варна

19.08.2021, 12:37
Снимки Иво ТАНЕВ

От 18 до 20 август 2021 г. на посещение във Варна е разрушителят Luigi Durand de la Penne от състава на ВМС на Република Италия. Посещението на италианския кораб е част от учебната програма на италиански курсанти от Военноморската академия в Ливорно.
„Луиджи Дуранд де ла Пенне“ (Luigi Durand de la Penne - D 560) е заложен в корабостроителницата „Финкантиери“ (Ла Специя) на 20 януари 1988 г. Спуснат е на вода на 29 октомври 1989 г. и е приет от ВМС на 18 март 1993 г. Той е челен кораб от серията от два разрушителя с водоизместване от по 5400 тона. Вторият кораб от серията: „Франческо Мимбелли“ (Francesco Mimbelli - D 561) вече е гостувал във Варна. Двата кораба носят имената на прославени италиански бойни плувци от времето на Втората световна война. Луиджи Дуранд де ла Пенне (1914 -1992 г.) след войната достига до звание вицеадмирал, избиран е и за депутат в парламента на Италианската република. - Още за ВМС на Италия
Източник: https://morskivestnik.com

 

Да си спомним за адмирал Бранимир Орманов

19.08.2021, 09:32

На 19 август се навършват 36 години от кончината на адмирал Бранимир Иванов Орманов. Израснал в семейство, емигрирало през 1923 г. в Съветския съюз, там той завършва елитното Военноморско училище „Фрунзе“, служи на подводница, преподава във Военноморското училище, а през годините на войната е и експерт по ленд-лиза в Тихоокеанския флот.
През 1947 г. се завръща в България и е изпратен да служи във ВМФ. Присвоено му е звание капитан II ранг и отчитайки педагогическия му опит, е утвърден за инспектор, а след това и за кратко - началник на Морското ни училище.
През 1947 г. е назначен за началник-щаб, а от 1950 до 1960 г. е командващ на ВМФ и му е присвоено първото адмиралско звание.......Прочети още

 

На този ден през 1934 г. Хитлер става фюрер

19.08.2021, 09:28

На 19 август 1934 г. в Германия се провежда референдум. Близо 89,9 % гласуват в подкрепа за създаването на поста фюрер – обединяващ правата и задълженията на канцлера и президента, който се заема от Адолф Хитлер.
Година по-рано той става канцлер след като неговата партия получава мандат да състави коалиционно правителство като най-голямата политическа сила в парламента. На 2 август 1934 г. тогавашният президент Паул Лудвиг Ханс Антон фон Бенекендорф унд фон Хинденбург почива.
Това открива пътя пред Хитлер да проведе референдум.
Непосредствено след това гласуване Хитлер въвежда диктатура, като използва държавния апарат, за да смаже всяка съпротива. Не бива да се мисли, че този процес се свежда до постепенно ерозиране на гражданските права или на правата на обвинените криминални престъпници. Всичко става много бързо и често пъти нацистите дори не си правят труда да се занимават със съдебни дела.
Много от политическите им противници са смазвани от бой или направо избивани. Въпреки това в предвоенните години Хитлер има искрената подкрепа на повечето германци, защото успява да намали безработицата и да съживи икономиката.
Тогава Хитлер поставя Германия на пътя на завоеванията, който ще доведе до Втората световна война. Първите си териториални придобивки спечелва практически без бой. Англия и Франция, улисани в собствените си икономически проблеми, така отчаяно се нуждаят от мир, че не се намесват, когато Хитлер нарушава Версайския договор и започва да изгражда германската армия, нито когато негови войски окупират Рейнската област и строят там укрепления (март 1936 г.), нито когато със сила анексира Австрия (март 1938 г.). Те дори приемат мълчаливо (септември 1938 г.) анексирането на Судетската област, добре укрепения граничен район на Чехословакия.
Международното споразумение, известно като Мюнхенски пакт, на което англичаните и французите разчитат да донесе „мир в наши дни“, оставя Чехословакия с вързани ръце и само няколко месеца по-късно Хитлер завзема останалата част от страната. На всеки етап той хитро съчетава аргументи в полза на действията си със заплахи, че ще започне война, ако желанията му не бъдат изпълнени, и всеки път западните демокрации отстъпват кротко. Англия и Франция обаче са твърдо решени да бранят Полша, следващата цел на Хитлер.
Той бърза да вземе предпазни мерки, като през август 1939 г. подписва „пакт за ненападение“ със Сталин — всъщност агресивен съюз, с който двамата диктатори се разбират как да си поделят Полша. Девет дни по-късно Германия напада Полша, а след още шестнайсет дни същото прави и Съветският съюз. Въпреки че Англия и Франция обявяват война на Германия, Полша много скоро е разгромена.
Източник: https://fakti.bg/

 

101 години от рождението на подофицер Кръстев, един от защитниците на София

19.08.2021, 09:25

На 19 август 1920 г. във Виноградец, Пазарджишко, е роден Атанас Атанасов Кръстев. През 1943 г. завършва Подофицерската пилотска школа в Казанлък. През септември 1943 г. е изпратен в Изтребителната школа в с. Долна Митрополия. След завършването и е приведен на военна служба в 6-и изтребителен полк, Карлово, с командир полковник Васил Вълков и зачислен към 2/6 изтребителен орляк с командир капитан Николай Бошнаков.
От края на февруари 1944 г. подофицер Атанас Кръстев започва да изпълнява бойни задачи с френските изтребители Девоатин-520 и германските Месершмит-109 Г.
На 17.04.1944 г. в 12.00 ч. от летище Враждебна излитат 18 самолета от 2/6 изтребителен орляк , водени от капитан Николай Бошнаков.
Сред излетелите с два Девоатина са подпоручик Веселин Рачев и подофицер Атанас Кръстев, които са свалени и загиват във въздушен бой с противниковите изтребители П-51 „Мустанг“. Самолетът на подофицер Атанас Кръстев пада при с. Лесново , община Елин Пелин, Софийска област.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 

„Черната кутия” на катастрофиралия МиГ-29 заминава за Русия

19.08.2021, 09:20

В близките дни т.нар. „черна кутия” от катастрофиралия български изтребител МиГ-29 ще бъде изпратена в Русия за разшифроване. Това стана ясно след срещата на служебния премиер Стефан Янев и руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която се проведе вчера, 18 август 2021 г.
„В хода на разговора бе обсъдена възможността данните от „черната кутия“ на катастрофиралия самолет МиГ-29 да бъдат снети в лаборатория на руската корпорация РСК „МиГ“ на територията на Руската федерация. Формалностите по пътуването вече са уредени и български военни ще могат да транспортират „черната кутия“ в близките дни”, се казва в официалното съобщение на правителствената информационна служба.
В края на юни, след като кутията бе извадена от дъното на Черно море, стана ясно, че тя е повредена и не може да бъде разчетена у нас. От ВВС препоръчаха тя да бъде изпратена на производителя. По-късно, служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че кутията ще бъде изпратена в Русия и ще бъде съпровождана от трима български офицера – по един представител от ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура.
Изпращането на кутията, обаче се забави, тъй като от руската страна не идваше покана. Полуофициалните обяснения бяха, че е нужно време за съгласуване на влизането на български офицери в руски военни заводи.
Междувременно, пак днес, от прокуратурата съобщиха, че Военно-окръжна прокуратура – София ще продължи разследването по досъдебното производство, образувано от Военно-окръжна прокуратура – Сливен по катастрофата на майор Терзиев. На 1 юли 2021 г. стана ясно, че пряко ръководената от главния прокурор Иван Гешев Върховна касационна прокуратура взима на специален надзор образуваното досъдебно производство във връзка с инцидента с изтребителя МиГ-29.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Исторически календар

19.08.2021, 09:15

На 19 август 1892 г. пред гостите на Първото българско земеделско промишлено изложение в Пловдив френският въздухоплавател Йожен Годар извършва демонстративни полети със своя сферичен балон „ Ла франс“.
Заедно с него в гондолата на балона за първи път се издига и българин, д-р Никола Генадиев, редактор на вестник „Балканска зора“. Балонът набира височина и под овациите на многохилядното множество отлита на запад. Към 10.30 ч. се приземява на 12 км от Пловдив в с. Радиново.
От 19 август до 29 октомври французинът извършва 22 полета. Сред първите „балонисти“ са поручик Константин Кънчев, подпоручик Васил Златаров и други известни граждани.

 

 

Служебното правителство нито води, нито има правомощия да води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70

18.08.2021, 21:20

Във връзка с некоректните публикации в някои медии относно проекта за „Придобиване на нов тип боен самолет” отговаряме следното:
Служебното правителство нито води, нито има правомощия да води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70.

В проекта за актуализация на бюджет 2021 не се предвиждат никакви разходи за закупуване на нови изтребители.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Обявен е конкурс за заемане на 24 войнишки длъжности в Националната гвардейска част

18.08.2021, 21:05

Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов е обявен конкурс за заемане на 24 войнишки длъжности в Националната гвардейска част (НГЧ). В него могат да участват български граждани, завършили средни или висши училища. Длъжностите са за гвардейци, озвучител, шофьори и др.
В срок до 7 октомври 2021 г. кандидатите за приемане на военна служба в НГЧ трябва да подадат заявление до нейния командир чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) по местоживеене на постоянния си адрес.
Конкурсът включва измерване на антропометрични данни, изпит по физическа подготовка, изпит – тест за обща култура и събеседване. Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата им за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м.) и издръжливост (крос 1000 м.). Тестът за обща култура включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка.
Конкурсът ще се проведе в Националната гвардейска част от 08.00 ч. на 25 и 26 октомври 2021 г. на адрес: гр. София, бул. „Асен Йорданов“ № 2.
Кандидатите могат да се запознаят с изискванията, на които трябва да отговарят, и с необходимите документи за конкурса в обявата, публикувана на 17 август 2021 г. в интернет страницата на Министерството на отбраната в рубриките „Най-новото в сайта“ и „Документи“ - „Обяви“. В нея са посочени и телефони за контакт за допълнителна информация за конкурса.
Източник: https://www.mod.bg
/

 

Борисов: Виновен ли е Радев за катастрофата с МиГ-29?

18.08.2021, 20:58

Бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов атакува президента Радев за катастрофата с МиГ-29, при която загина майор Валентин Терзиев. Това направи той днес, 18 август 2021 г.
„Айде да зададеме такъв въпрос – върховният главнокомандващ на въоръжените сили и държавен глава Румен Радев, виновен ли е, че падна самолета в Черно море? За МиГ-а, виновен ли е? Носи ли политическа отговорност? Той е бил командир на базата и на ВВС. Носи ли?”, попита Борисов, докато правеше живо включване в профила си в социалната мрежа Facebook.
Борисов отговори така на репортерски въпроса, дали бившия негов вътрешен министър Младен Маринов носи отговорност за издевателствата върху протестиращи миналото лято.
„Като четете постовете на съпругата на загиналия пилот, не ви ли става нещо, така, мъчно, нещо? Да почнете да си задавате въпроси… Прочетете ги, ако не сте ги чели! Той носи ли отговорност, за офицера, който се самоуби на полигона? Нали той е върховен главнокомандващ? Значи, в единият случай, Младен Маринов е виновен, а Румен Радев е невинен. Айде да мериме с един аршин, бе! Загинаха хора там. И то прекрасни хора, пилоти, военни. И то, не са първите тея инциденти! Кът падна пантерата, дето се удари във фрегатата? И все от ВВС. Ма той винаги е невинен!”, продължи да развива тезата си Борисов, уточнявайки, че само задава риторични въпроси.
Повече от два месеца след инцидента с майор Терзиев, това е първото включване на Борисов по темата. Интересно е, че бившият премиер препраща към четене на постовете във Facebook на Димитрина Попова – вдовицата на майор Терзиев.
В края на юни, Попова се обърна към президента Радев с въпрос, дали ще има честно разследване, защото всички „свързани лица” били с негови протекции. Малко по-късно, Попова поиска отстраняване на командира и заместник-командира на ВВС, както и на командира на авиобаза Граф Игнатиево.
По-късно днес, вдовицата на майор Терзиев се включи с отговор не премиерските отправки към нейните публични статуси във Facebook. Попова пише, че постовете ѝ са неправилно разбрани от „любимия“ ѝ (в кавички) екс-премиер.
„И за да няма неразбиране и „прехвърляне на топки“, въпросът ми е към Президента, ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС, ВМРО, ИТН, ДБ, ИБГНИ и всички останали „кариеристи“ и жадни за власт-имане (или по-скоро за пари) – ние някога ще имаме ли работеща съдебна система (без корупция, с целесъобразно определени срокове и функционираща еднакво за всички), в която хората ще вярват, ще ползват и нещата ще се случват такива, каквито трябва да бъдат. Когато тази съдебна система е налице – всички останали системи ще си дойдат на мястото“, пише още Попова.
Макар и досега Борисов да запази мълчание по темата, приближени до ГЕРБ медии лансират  различни (полу)конспиративни теории по въпроса и се опитват да свържат случилото се с президента. С приближаването на президентските избори, може да се очаква само, че тази тенденция ще продължи и е вероятно да се усилва.
През август 2018 г. Борисов, който бе на власт, пък пак поиска от Румен Радев да поеме вината за инцидентите във военната ни авиация, тъй като преди това Радев е бил командир на ВВС. Интересно, че по същото време, депутат от ГЕРБ бе един друг командир на военновъздушните сили – Константин Попов. От листите на ДПС пък бе избран друг бивш командир на военната авиация – Симеон Симеонов. Към тях обаче, Борисов тогава нямаше претенции.
Струва си да се отбележи, че катастрофиралия през юни 2017 г. вертолет AS 565MB Panther не е от състава на ВВС, както Борисов твърди, а от състава на ВМС.
Борисов успя да засегне и темата за покупката на още F-16.
„Тежък провал във външната политика! Сега разбирам, че са се опитали нещо тайно да замажат в отношенията със зад океана, като поръчват самолети, в условията на тая тежка икономическа криза. Финансова криза!”, възмущава се Борисов.
Случайно или не, изказването му идва в същия ден, в който служебният министър на отбраната съобщи, че възнамерява да поиска от САЩ проектодоговор за покупката на още осем F-16. Според министър Панайотов, това се прави за да може да се изготви инвестиционен проект, който да бъде представен пред Народното събрание за решение. Това се разбра след парламентарен въпрос от страна на ГЕРБ.
Струва си да се отбележи, че в последните две години и малко, Борисов практически непрекъснато парадираше със сделката за първите осем F-16. В началото на юни, на фона на санкциите на САЩ, заради корупция, срещу редица лица, сочени за близки до Борисов и свързани с тях фирми, бившият премиер не пропусна отново да натърти, че е купил F-16. Сега, обаче атакува ходовете за реализация на плана за покупка на следващите осем машини от този тип.
И за да бъде хаосът в мисълта на Борисов пълен, трябва да припомним, че в началото на този май, лидерът на ГЕРБ заяви, че президентът Радев искал актуализация на бюджета, за да бъдат купени изтребители Gripen…
Източник: https://aero-bg.com/

 

Във Варна отбелязаха 67 години от създаването на Осми отделен дивизион подводни лодки

18.08.2021, 17:58

Днес (18 август) по случай 67-ата годишнина от създаването на Осми отделен дивизион подводни лодки и възстановяване на подводното плаване в България с военен ритуал бяха положени венци и цветя на Паметника на българските подводничари, намиращ се в Пункта за базиране във Варна, съобщиха от ВМС за Moreto.net.
На ритуала присъстваха началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров, заместник-командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Ваньо Мусински, председателят на Съюза на подводничарите в Република България капитан I ранг о.з. Станко Станков, председателят на областната организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Варна вицеадмирал о.з. Петър Петров, симпатизанти, членове на съюза и военнослужещи от състава на бившия дивизион.
Капитан I ранг о.з. Станков в словото си направи кратка ретроспекция на проведените през годините славни подводни плавания и учения.
От своя страна началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Кукуров обнадежди присъстващите на ритуала, съобщавайки, че се работи усилено в насока за превъоръжаване Военноморските ни сили с подводници. Благодари на запасните подводничари и пожела крепко здраве на тях и семействата им.
През 1916 г. България закупува една германска подводница, а именно UB-1-8. Тържественото вдигане на българския военноморски флаг над нея било на 25 май 1916г., като й се дава името „Подводник18“. Това именно е и началото на подводното корабоплаване в нашите военноморски сили. Според официалния германски военноморски справочник за 1916 г., в света тогава има само 10 държави, които притежават подводници и България е една от тях.
На 18.08.1954 г. с вдигането на българския военноморски флаг на 3 подводници с бордови номера 41, 42 и 43 от съветската ХV серия, клас „М“ се сформира 8 дивизион подводни лодки. През 1972 г. подводниците са заменени с две по-съвременни № 81 – „Победа“ и 82 – „Слава“ от 633 проект. През 1983 г. е вдигнат флага и на третата подводница №83– „Надежда“, а през 1985 г. – и на четвъртата българска подводница № 84 – „Слава”. Така за кратък период от време до 05 септември 1990 г. в строя на българските ВМС има четири подводници.
През 1990 г. и 1991 г. са спуснати флаговете на подводници с бордови № 82 и 81, 2008 г. – с бордови № 83 а през 2011 г. бе спуснат флага и изведена от строя и последната българска подводница с бордови № 84. - Още български подводници

 

МО планира да поиска проектодоговор за още осем F-16

18.98.2021, 17:09

Министерство на отбраната планира да изпрати до САЩ искане за предоставяне на проектодоговор за придобиване на още изтребители F-16 Block 70. Това става ясно от отговора на парламентарен въпрос, който служебният министър Георги Панайотов е депозирал днес, 18 август 2021 г., в Народното събрание.
В отговорът на Панайотов се чете, че МО възнамерява да изпрати до САЩ писмо-заявка за проектодоговор (LoR for LOA – Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance) за придобиването на още изтребители F-16 Block 70, както и въоръжение и съпътстващо оборудване към тях. През миналата седмица депутат от ГЕРБ се заинтересува, дали се водят преговори за придобиването на още американски изтребители.
Панайотов оправдава своя ход с факта, че изпратеното през август 2020 г. и получено през февруари 2021 г. запитване за цени и наличности (LоR for Price and Availability) за евентуалната покупка на още F-16, не дава точни данни за финансовите условия за подобна сделка, което пречи и за изготвянето на проект за инвестиционен разход. Единственият начин да се получи точна разбивка за цените, сроковете и условията, било чрез изпращане на LoR for LOA.
Друго оправдание е обяснението на американската страна, че скоро ще започне производството на F-16 в друга конфигурация, като една от разликите е използването на друго катапултно кресло. Панайотов посочва още, че цените на придобиване на военна техника непрекъснато нараствали, а сроковете за реализиране на потенциалната сделка били между 44 и 50 месеца – от изпращането на LoR for LOA до получаването на техниката.
В МО са се опитали да започнат работа по проект за инвестиционен разход за покупката на още F-16, но в него не са успели да заложат два от основните параметри – схема за плащане и цена на сделката, поради ориентировъчния характер на информацията в получения LоR for Price and Availability и факта, че дори тази обща информация важала едва до 15 декември 2021 г.
Така в МО се е стигнало до извода, че единственият възможен ход е изпращане на LoR for LOA и след неговото получаване да се подготви проект за инвестиционен разход. Ако въпросният проект бъде гласуван от НС, то директно може да се премине към подписване на договор за следващите F-16.
В отговорът на служебния министър се казва, че от американската страна ще се поиска оферта за още осем F-16 Block 70, въоръжение „въздух – въздух” и „въздух – земя” (включително управляемо такова, каквото България не поръча с първите осем), наземно оборудване и други съпътстващи стоки и услуги.
Панайотов подчертава в отговора си, че получаването на проектодоговор (LOA) от българската страна не води със себе си правни или финансови последици и България няма задължението да придобие оборудването, което е предвидено във въпросния проектодоговор. Той се очаква в рамките на следващите шест до осем месеца.
В заключение, Панайотов посочва, че решението как да се процедира с покупката на следващите F-16 е на Народното събрание.
Ходът на МО определено е е изненадващ, предвид нестабилната политическа ситуация и липсата на редовно избран Министерски съвет. Ако приемем, че МО пусне запитването за проектодоговор в близко време, то то ще пристигне някъде през пролетта на 2022 г. Въпросът ще е, дали тогава ще има редовно правителство, в каква конфигурация ще е Парламентът и с какви приоритети ще се работи и дали на полученият от САЩ проектодоговор няма да се гледа, като на „насаждане на пачи яйца“ – особено ако финансовата ситуация в страната е сложна, а американската оферта – висока. За този сценарии допринася и факта, че LOA има определен срок в който важи. Той е в рамките на няколко месеца, в които страната или трябва да го подпише или да го отхвърли.
Част от оправданията на Панайотов за незабавни действия звучат неубедително. Например – факта, че конфигурацията на F-16 ще се промени за следващите клиенти. Предвид, че българските F-16 все още не са произведени, то има вариант тяхната конфигурация да се промени. Или пък да се поиска следващите осем самолета да са на същата конфигурация, както вече поръчаните.
Интересно е и защо кабинета „Борисов 3” е искал въобще запитване за цени и наличности (LоR for Price and Availability), щом параметрите, които се дават там са толкова общи. Припомняме, че едно от оправданията за пускането на запитването тогава бе, че е нужно България да има финансови параметри за планиране на покупката на следващите изтребители F-16. Тук трябва да се припомни, че през миналата есен тази тема вървя паралелно с тежките американски критики по различни енергийни проекти, които кабинета „Борисов 3“ прокарваше.
Така или иначе, предстои да се види кога и дали МО ще пусне запитването за проектодоговор до САЩ, а развръзката по въпроса ще се чака догодина.
Източник: https://aero-bg.com/  
   

 

Атанас Зафиров е председател на Комисията по отбрана

18.08.2021, 16:17

Народното събрание гласува днес съставите на постоянните комисии. За председател на Комисията по отбрана, в която влизат 17 депутати, бе избран Атанас Зафиров от ПГ „БСП за България“. Той има вече парламентарен опит от 42-ото, 43-ото, 45-ото и сега от 46-ото Народно събрания. В 43-ото Народно събрание бе член на Комисията по отбрана. Роден е на 29 септември 1971 г. в  Бургас, по професия е икономист и историк. Избран бе и за член Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Заместник-председател е на БСП по коалиционната политика. Председател е на Съвета по отбрана в НС на БСП. В 46-ото Народно събрание е народен представител от Сливенския многомандатен район и е заместник-председател на ПГ „БСП за България“.
Заместник-председатели на комисията са познати в тази област политици. Това са Христо Гаджев от ПГ „ГЕРБ-СДС“, Велизар Шаламанов от ПГ  „Демократична България“ и Джейхан Ибрямов от ПГ на ДПС. Христо Гаджев и Джейхан Ибрямов бяха в Комисията по отбрана и в предишни състави на Народното събрание. Майор от запаса Велизар Шаламанов е бивш министър на отбраната.
За членове на комисията бяха избрани от ПГ „Има такъв народ“ полковник от запаса Александър (Сашо) Александров, който е със сериозна военна експертиза, Александър Марков, Билян Кършовски, Александър Тодоров и Андрей Михайлов. От ПГ „ГЕРБ-СДС“ – Мартин Андонов, бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов и Димитър Иванов. От ПГ „БСП за България“ – Борислав Гуцанов, завършил ВВМУ, и Петър Кънев. От ПГ „Демократична България“ – Калоян Янков, адвокат, а от ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме“ – международникът Данаил Георгиев, който е офицер от запаса, бил е експертен сътрудник в Комисията по отбрана в 40-ото и 41-ото Народно събрание.   
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Въоръжените сили имат готовност да участват в охраната на държавната граница

18.08.2021, 08:08

Имаме възможност да разположим до 1050 военнослужещи на границата с оглед на очакваната мигрантска вълна и 145 единици техника, каза снощи по БТВ министърът на отбраната Георги Панайотов. През август плановете са прегледани и е установена готовност за тяхното изпълнение. Плановете са за противодействие както по турската, така и по гръцката граница, уточни министърът.
Съгласно Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република Бългрия Въоръжените сили могат да изпълняват задачи и по участие в охраната на държавната граница. За да пристъпят към изпълнение на тази задача е необходим акт на Министерския съвет, с който се определя и финансовото, и ресурсното осигуряване на участието им и със Закона за противодействие на тероризма.  Правилата за използване на сила се определят от министър на отбраната по предложение на началника на отбраната, казва още законът.

Георги Панайотов съобщи, че тъй като операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан е приключила, ние там нямаме военнослужещи. „Имаме български граждани, които са цивилни контрактори на територията на Афганистан, и продължаваме да получаваме информация колко са те. Част от тях вече са изведени от територията на Афганистан”.

 

Украинският пистолет "Форт 12"

18.08.2021, 08:03

След разпадането на СССР Украйна стана независима и наследи доста оръжие от съветско време. Щатният пистолет на въоръжените сили и правоохранителните служби на Украйна остана пистолетът "Макаров". Този пистолет обаче вече не отговаря напълно на съвременните изисквания, поради което през втората половина на деветдесетте години в държавното научно-производствено предприятие „Форт“ в град Виница започна разработването на нов боен пистолет за органите на реда. Като основен боеприпас за този пистолет бе приет вече наличният и добре разработен патрон 9х18ПМ, но новият пистолет трябваше да осигури по-голяма точност на стрелбата и огнева мощ (за сметка на по-големия капацитет на пълнителя) в сравнение с ПМ.
Украинците избраха чешкия пистолет CZ-83 за прототип за създаването на пистолета си, а необходимото оборудване за производството на пистолетите беше закупено в Чехия. До 2002 г. в Чешката република се купуваха и цевите за украинските пистолети, като в момента производството им е започнало и в самото НПО "Форт".
Пистолетът, обозначен като "Форт 12", е пуснат в серийно производство през 1998 г. Той се отличава с по-добра ергономичност в сравнение с ПМ и по-добра точност на стрелбата. Вярно е, че пистолетите от първите версии имаха сериозни проблеми с надеждността и дадоха доста голям процент засечки. Очевидно обаче, с течение на времето производителите успяха да се отърват от "детските болести" и сега пистолетите "Форт 12" са на въоръжение в украинските правоохранителни служби. В допълнение, на базата на бойната версия на пистолета, се произвеждат и версиите с "нелетално действие" "Форт 12П" за патрони с гумени куршуми.
"Форт 12" е изграден по схемата със свободен затвор. Спусъкът с двойно действие е подобен по конструкция на механизма на чешкия пистолет CZ-83. Пистолетът е изцяло изработен от стомана и следователно има доста голяма маса по съвременни стандарти. Пълнителят е двуредов с 12 патрона, прицелнитe приспособления са фиксирани и открити. Ръчният предпазител, разположен на затвора, позволява да се блокира ударно-спусковия механизъм, както при взведено, така и при спуснато с чукче. Устройства за безопасно спускане на чукчето от боен взвод не са предвидени в конструкцията. Пистолетите се предлагат както в обичайния дизайн с матирани повърхности, така и в наградни с гравиране и позлата. Ударно-спусковия механизъм е с двойно действие. Калибърът е 9x18 mm ПМ, теглото - 830 g празен, дължината на пистолета е 180 mm, а на цевта - 95 mm. Капацитет на пълнителя е 12 патрона. - (видео)

 

 

MW: Защо в НАТО мразеха системата С-200

17.08.2021, 21:28

Списание Military Waсth публикува статия „Защо в НАТО мразеха С -200 - най-далекобойната система ПВО по време на Студената война".
Изданието припомня, че тази зенитно-ракетна система е играла водеща роля в съветската противовъздушна отбрана в по-голямата част от Студената война, а през 1982 г. тя започва да се изнася в цял свят, като междувременно в много страни все още е на въоръжение.
Сега основни оператори са Северна Корея, Сирия, Иран, Полша и България. Те придобиха ракетната система през 1980-1990 г. Освен тях - Узбекистан, Казахстан, Туркменистан и Азербайджан наследиха С-200 след разпадането на СССР.
Системата е разработена за защита срещу всички видове въздушни атаки като по-усъвършенстван и далекобоен аналог на комплекса С-75.
Първите единици С-200 постъпват на въоръжение през 1966 г. и остават в действие до 1996 г., когато голям брой системи за ПВО са изведени от експлоатация.
Ракетите С-200 са използвали полуактивна самонасочваща се глава за насочване. При поразяване на цел се взривява или фугасна бойна глава, или тактическа ядрена бойна глава, като последната може да бъде изстреляна само по команден сигнал.
Разликата в характеристиките между C-200, произведени през 80-те и оригиналните варианти от 60-те години, е значителна. В същото време върховата версия на С-200Д е имала обхват на поразяване от 300 км в сравнение със 175 км на оригиналния С-200A.
По-късните версии имат по-висок таван на полета - до 40 км, те са по-универсални, имат превъзходен потенциал срещу балистични ракети и също така много по-голяма вероятност да поразят цели. Те също така могат да поразяват цели, движещи се с ниски хиперзвукови скорости до 6 маха, имат обхват на откриване на цели до 600 км и възможност за търсене на цели на височина над 45 000 метра - тези възможности са идеални за защита срещу балистични ракети.
Всеки дивизион С-200 е използвал 6 пускови установки и радар за осветяване на целта. Системата е проектирана да порази балистични ракети и бомбардировачи. Това обаче е можело да застраши изтребителите и щурмовачите, включително на големи разстояния. Така в ръцете на сирийците, С-200 свали самолетите А-4 на ВМС на САЩ и F-16 на ВВС на Израел.
В периода на Студената война нито един западен конкурент не е превъзхождал по отношение на обхвата.
Въпреки своите впечатляващи възможности, С-200 има един съществен недостатък. Това е липсата на мобилност. Системата може да бъде разгърната само на стационарни площадки. Следователно, системата е била относително лесна мишена за противника.
Независимо от това, С-200 остава актуална и до ден-днешен. Например Иран, който има в своя арсенал много по-съвременната С-300, инвестира значителни средства в модернизацията на системата и възнамерява да я направи по-мобилна.
Както и преди, този комплекс е доста надеждна защита срещу балистични ракети и високоскоростни самолети за наблюдение, заключава MW. - Още за С-200
Източник: https://www.cross.bg/

 

Турция и Северна Македония подписват петгодишен договор за военно-финансово сътрудничество

17.08.2021, 20:52

Във вторник министърът на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска е на еднодневно посещение в Турция, където ще се срещне с министъра на националната отбрана Хулуси Акар, с когото ще подпишат петгодишно споразумение за военно-финансово сътрудничество от името на правителствата на двете страни, пише скопското издание „Слободен печат“.
Споразумението, според Министерството на отбраната, предвижда ежегодно разпределяне на средства от Турция за Северна Македония, които ще бъдат използвани за укрепване на бойните способности, снабдяване с артилерийска техника и модернизиране на армията.
На срещата ще бъдат обсъдени и бъдещите планове за сътрудничество в отбраната, образованието, обучението и ученията в съответствие със Споразумението за двустранно сътрудничество за 2021 г.
Шекеринска ще присъства и на откриването на Международното изложение на отбранителната индустрия IDEF 21, който се провежда в Истанбул от 17 до 20 август.
„Присъствието на изложението IDEF 21 на делегацията от Северна Македония, водена от министър Шекеринска, е с цел да се видят възможностите за закупуване на ново оборудване за модернизация на нашата армия, за което тази година са отпуснати 25 процента от бюджета за отбрана“, обясняват от МО на югозападната ни съседка.
Източник: Агенция “Фокус”

 

Имаше ли САЩ по-добра алтернатива на F-35

17.08.2021, 20:40

Днес F-35 е известна като най-скъпата военна програма в историята, като за разработката на самолета и производството на поръчаните бройки Пентагонът е платил 1,7 трилиона долара. Изтребителят е лидер що се отнася до стелт качествата си, но все още има проблеми с електрониката и отстъпва по маневреност на свои потенциални противници. Експертите споделят, че маневреността е необходима при близък бой, който не се води от десетилетия, а мощният радар на F-35 може да се прицелва зад хоризонта. Въпреки това голямата цена и все още налични проблеми, карат много хора да се запитат – имаха ли САЩ по-добра алтернатива на F-35?
Истината е, че по обявеният в началото на 90-те години на миналия век конкурс за изтребител от пето поколение има два кандидата. Този на Lockheed Martin печели, но шансовете изборът да падне върху Boeing остават големи почти до края на века.
Прототипът на Boeing се нарича X-32, като според някой анализатори, той би бил по-правилният избор за САЩ, които щели да спестят около половин трилион долара, ако бяха заложили на X-32.
Всъщност Х-32 има сходни възможности с F-35. Количеството въоръжение, което може да се носи е еднакво, стелст способностите са сходни. Еднакви са дори бойният радиус и максималната скорост.
Основната разлика е, че X-32 използва по-проста и евтина система за вертикално излитане, като освен това залага и на малко по-остаряла, но доказана електроника.
Вместо да създадат един прототип, Boeing създали два – един можещ да лети със свръхзвукова скорост и един можещ да излита вертикално.
Подходът на Lockheed Martin бил по-рисков, те създали един прототип, можещ едновременно да излита вертикално и да лети със свръхзвукова скорост. Той използвал много по-сложни технологии, които освен всичко друго му давали и малко по-голям боен обсег.
Генералите от Пентагона избрали X-35, защото харесали по-категоричния му и рисков избор, както и по-нестандартните му технологии, а мнозина ръкопляскали, защото отпадналият самолет на Boeing бил “доста грозен”.
Къде обаче губи Х-32. Освен със спорния си външен вид, самолетът на Boeing имал по-лоша аеродинамика. Вариантът с вертикално излитане страдал от проблеми в двигателя. Максималната скорост също била малко по-ниска.
Един от големите проблеми бил, че прототипът с вертикално излитане не можел да премине звуковата бариера и имал твърде ниска максимална скорост.
Пентагонът решил да заложи на по-скъпият самолет, защото виждал в него начин да развие допълнително върхови технологии. Така по-сигурният и по-евтин самолет на Boeing бил отхвърлен.
Макар F-35 да е все още проблемен самолет, то изборът на X-32 би значел две неща – леко забавяне в развитието на някои технологии и лишаване от милиарди долари за различни компании, които лобирали за по-скъпия и “красив” самолет.
Според експертите Х-32 на Boeing е нямало да бъде по-добра алтернатива на F-35, но със сигурност е щял да бъде по-евтина такава. Някои от анализаторите виждат развитие на концепцията на Boeing в новия руски еднодвигателен стелт Су-75. За това напомнят големия въздухозаборник отдолу и разположението на скритите във фюзелажа отделения за ракети. - Още за F-35
Източник: dir.bg/  

 

Прототипът на Ил-112 катастрофира край Москва

17.08.2021, 17:08

Единственият прототип на новия руски тактически транспортен самолет Ил-112В катастрофира по време на изпитателен полет. Това стана днес, 17 август 2021 г.
Машината, със сериен номер 01-01, борден номер „01 жълт” и регистрация RF-41400, е катастрофирала в района на летище Кубинка, край Москва. По официални съобщение се е изпълнявал изпитателен полет.
Инцидентът е запечатан на видео, което се появи в социалните мрежи малко след инцидента. На него се вижда, че прототипът лети праволинейно на не голяма височина. В един момент в дясното полукрило започва да се забелязва пожар, който бързо се разраства. 25 секунди по-късно пламъкът стига до края на фюзелажа, а машината се накланя надясно по крен. Няколко секунди по-късно самолетът се срива и избухва.
Няма оцелели сред намиращите се трима души екипаж. Командир на самолетът е бил Николай Куимов – шеф-изпитател на конструкторското бюро „Илюшин”. - (видео)
По инцидента са стартирани няколко разследвания, включително на руската прокуратура.
Катастрофиралият Ил-112В е единственият летящ в момента самолет от този тип. Той се разработва от 90-те години на миналия век най-вече като заместник на Ан-24/26. През 2004 г. конструкцията е избрана за да бъде новия тактически транспортен самолет за руската военна авиация, но липсата на финанси не позволяват фактическото стартиране на работата. За кратко Русия смята да използва Ан-140 за тези роли, но след разрива на отношенията с Украйна, през декември 2014 г. е получено финансиране за проекта. Тогава се планираше първият полет да стане факт през 2016 г., но в последствие този срок бе многократно отлаган.
Самолетът полита на 30 март 2019 г.  Малко по-късно, официално бе съобщено, че прототипът е преутежнен по време на проектирането си и ще премина през програма за олекотяване и доработка. Очакваше се, че самолетът ще полети отново някъде през 2020 г., но това стана едва на 30 март 2021 г.
Оттогава течеше изпитателна програма, която се провеждаше от заводското летище във Воронеж. На 13 август прототипът прелетя до Кубинка за участие в оръжейното изложение „Армия 2021”. По време на миналото издание на изложението ОАК получи поръчка от руското МО за построяването на още два самолета, които да се използват за изпитания.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Артилеристите от Асеновград продължават да гасят пожара над с. Югово

17.08.2021, 12:34

Пети ден военнослужещите от 4-и артилерийски полк – Асеновград оказват помощ в гасенето на пожара над село Югово, община Лъки, съобщава Пресцентърът на МО.
От 08.30 часа днес 46 военнослужещи са на терен и действат отново в две направления. Първата група е в района на връх Кълвачница на височина 1410 м за ограничаване и недопускане на огъня към с. Нареченски бани, а втората група участва в гасенето на пожара в района на връх „Божево име”. Ръководител на групата е подполковник Недялко Киров – командир на реактивен дивизион.

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит край Драгоман

17.08.2021, 11:41

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в землището на град Драгоман при изкопни работи в района на магистрала „Европа“. Установено е, че боеприпасът е корозирала 82 мм осколочна мина. Тя е унищожена вчера на учебен център „Сливница“ от специализиран екип под ръководството на капитан Мартин Маргитин от формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от военното формирование 28610 – София, съобщават от КСВ.
Военнослужещите действаха на основание искане на главния секретар на МВР и по заповед на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

 

Външните министри на ЕС и НАТО ще обсъждат ситуацията в Афганистан

17.08.2021, 09;15

Днес е планирана видеоконферентна връзка на външните министри на Евросъюза, на която Афганистан ще бъде основна тема, предаде БНТ.
Очаква се и пресконференция на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, посветена на ситуацията в ислямската република.
Американският президент Джо Байдън защити решението си да изтегли американския контингент от Афганистан и отхвърли критиките за настъпилия в страната хаос.
По думите му, мисията на Вашингтон е била да срине Ал Кайда и тя е била успешна. Нашата цел никога не е била да възстановяваме тази нация. Според Байдън една от причините за успеха на талибаните е нежеланието на афганистанската армия да се сражава за страната си.
По нареждане на Джо Байдън на бежанците в Афганистан ще бъдат отпуснати 500 млн. долара. Те ще се използват за покриване на нуждите им, включително при кандидатстване за специални американски визи.

 

Афганистански A-29 и узбекистански МиГ-29 се сблъскаха във въздуха

17.08.2021, 08:23

По време на хаотичната евакуация на десетки афганистански военни летателни апарата в Узбекистан, във въздуха са се сблъскали турбовитлов ударен самолет A-29 Super Tucano и изтребител МиГ-29. Това съобщава узбекистанската прокуратура.
Според държавното обвинение на средноазиатската държава, между 14 и 15 август 2021 г. държавната граница на страната е била незаконно пресечена от 22 военни самолета и 24 военни вертолета, носещи опознавателните знаци на Афганистан. На техния борд са се намирали 585 представители на афганистанските въоръжени сили.
От прокуратурата дават и информация за инцидент, при който се сблъскват афганистански Super Tucano и узбекистански МиГ-29. Инцидентът е станал на 15 август. Тройка A-29 са поискали разрешение да кацнат на узбекистанската военна авиобаза Карши-Ханабад, но са били пренасочени към международното летище на Термез, като през това време са били ескортирани от двойка МиГ-29.
При неясни обстоятелства се е състоял сблъсък между афганистански и узбекистански самолет. Тримата пилоти, които са се намирали на борда на машините, са се спасили успешно и са се приземили с травми, които не застрашават живота им.
По-рано вчера, 16 август, узбекистанското МО съобщи, че един афганистански самолет, който е пресякъл незаконно границата, е бил свален. Тази информация, обаче не се потвърждава и явно става въпрос за сблъсъка между МиГ-29 и Super Tucano.
Към края на юли 2021 г. афганистанските ВВС разполагаха с около 170 военни самолета и вертолета, което значи, че повече от ¼ от тях са се спасили с бягство в Узбекистан.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Д-р Пукалски с 9 мисии в Афганистан пред Фрог: След 2006-2007-ма видях, че мисията в Афганистан е causa perduta. Освободителите стават нашественици

17.08.2021, 08:10

След 2006-2007-ма вече бях на мнение, че мисията в Афганистан е causa perduta.

Афганистан никога не е бил под контрола на НАТО, американци или когото и да е.
Даже Александър Македонски е казал: ”В тази страна дръжте пътищата, другото не ни интересува.”
В началото на миротворците гледат като освободители, но след 5 години вече са нашественици.
Президентът е кукла на конци, щяха да го обесят. Не бих се изненадал на теорията за приликите межди Пърл Харбър и 11/9 в Ню Йорк.......Прочети още

 

Пактът “Рибентроп-Молотов”: Наистина всичко ли е ясно 82 години по-късно?

17.08.2021, 07:56

На 3 юни 2008 г. Пражката конференция „Европейската съвест и комунизмът“ приема Декларация, в която се иска 23 август да стане Ден на възпоменание на жертвите на нацизма и комунизма. На 18 септември 2008 г. тя е подкрепена и 40-ото НС, а на 2 април 2009 г. и от Европейския парламент с Резолюцията „Европейската съвест и тоталитаризмът“.
Изборът на датата 23 август не е случаен – на този ден през 1939 г. в Москва под одобрителния поглед на Сталин е подписан Договорът за ненападение между хитлеристка Германия и сталиновия Съветски съюз, по-известен като Пакт „Рибентроп-Молотов“.
Това означава еднозначно осъждане на Пакта като заговор на двете тоталитарни държави срещу мира в Европа и като добросъвестни граждани, уважаващи политическите решения, едва ли има какво повече да кажем за въпросното събитие. Но само ако смятаме, че политиците са носители на окончателната истина за историческите събития......Прочети още

 

 

Клуб „Военни моряци“ подкрепя позициите на ръководството на СОСЗР

16.08.2021, 22:53

На 16 август председателят на Клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР контраадмирал от запаса Петър Странчевски и членът на Клубния съвет капитан І ранг от запаса. Румен Тотев посетиха председателя на СОСЗР генерала от запаса Златан Стойков. Те изразиха подкрепата на клуба за позициите на Ръководството на Съюза по актуалните събития в страната и благодарността на клуба за усилията на ЦС за използването на „Правилника на СОСЗР за  управление на Фонд „Социални помощи”“ и положените усилия за усъвършенстване на нормативните наредби на МО за получаване на медицинска помощ, почивка и възстановяване, както и споразумението с ВМА за ваксинирането срещу КОВИД 19.
От името на клуба те поздравиха ген. Стойков по случай неговия 70-годишен юбилей (17 март), пожелаха му здраве и успех в отговорната съюзна дейност, връчиха му сувенир с клубна и съюзна символика.
Ген. Стойков благодари за оказаното му внимание, представи накратко проблемите, които Съюзът решава, изрази желание да се срещне с Клуба и лично да разговаря с неговите членове.
На срещата присъства главният секретар на СОСЗР полковник от запаса Павел Станев.
Източник: https://otbrana.com, капитан І ранг от запасa  Румен Тотев

 

Южна Корея и САЩ започнаха съвместни командно-щабни учения

16.08.2021, 20:54

Южна Корея и САЩ започнаха днес съвместни командно-щабни учения, предаде ТАСС, като се позова на южнокорейската агенция Йонхап.
Деветдневните учения (16-26 август) ще преминат в два етапа. В първия на компютри и карти ще се отработват действия по защитата на Южна Корея от нашествие. През втория ще се състои учебно настъпление срещу въображаемия противник.
Северна Корея осъди летните маневри на Юга и ги нарече репетиция за нападение срещу Севера. В момента на територията на Южна Корея са разположени около 28 500 американски военнослужещи.
Източник: bta.bg

 

Военноморските сили взеха участие в празниците на град Варна и град Несебър

16.08.2021, 16:07

Военните моряци, заедно с жители и гости на Варна и Несебър, отбелязаха вчера празника на градовете, съобщават от ВМС.
В град Варна празникът Голяма Богородица, който е и храмов празник на       Катедралата „Свето Успение Богородично” започна с тържествена литургия. Митрополит Йоан връчи най-високия орден на Светата православна църква „Свети Апостол Андрей Първозвани“  на вицеадмирал Митко Петев - за съдействието и съпричастността към дейността на Българската православна църква. След края на литургията на площада пред храма се проведе тържествена церемония за издигане на националното знаме, флага на Европейския съюз и флага на град Варна в изпълнение на  Представителния духов оркестър на Военноморските сили. На церемонията присъстваха областният управител на Област Варна господин Марио Смърков,  заместник-кметът на града господин Коста Базитов, вицеадмирал Митко Петев - военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и Европейския съюз, началникът на ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров, председателят на Общинския съвет господин Тодор Балабанов, представители на Щаба на Военноморските сили, командири на военни формирования от гарнизона, много граждани и гости на град Варна.
В град Несебър също се проведе церемония по издигане на националното знаме. Строят беше приет от заместник-командира на Пункт за базиране Бургас капитан I ранг Радостин Найденов. На празника присъстваха кметът на град Несебър господин Николай Димитров, представители на държавната и местна власт, граждани и гости на града.

 

Да върнем лентата назад и да представим наборната военна служба

16.08.2021, 12:50

Поканата е от Археологически музей "Велики Преслав". Тя е за откриването на изложбата „Когато момчето става мъж... Казармата през „онези“ 45 тодини.“ Датата е 3 септември, часът – 18,00, мястото - Археологически музей "Велики Преслав". Изложбата е под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Можете да я видите до 30 септември.
„Наборната военна служба дълго време играе значима роля не само в живота на българските мъже, но и на всяко българско семейство. Генерация след генерация – дядовци, бащи, синове, внуци – са зачислявани в редовете на войската и са „изпълнявали своя дълг към род и Отечество”. Чрез преки спомени и разкази, чрез документи и научен анализ, чрез много фотографии и напълно автентични предмети от времето на социализма, изложбата излага някои любопитни исторически факти, свързани с българската армия през конкретния период, проследява обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход и възмъжаването на момчетата, представя вътрешноказармения всекидневен живот на войниците.  Изложбата се опитва „да върне лентата назад” и да представи казармата в един по-различен ракурс, който за някои ще припомни, а за други ще даде съвсем нови знания за близкото ни минало, пишат организаторите.
Източник: https://otbrana.com/

 

Завърши международното състезание за снайперски тимове „European Best Sniper Team Competition 2021”

16.08.2021, 12:07

На 14 август приключи международно състезание „European Best Sniper Team Competition 2021”, в което взеха участие двадесет и седем снайперски тима от четиринадесет различни държави - членки на НАТО.
В състезанието участва и отборът на Сухопътните войски, разделен на два отделни тима GOST и SHADOW, които заедно със своите съперници трябваше да демонстрират снайперските си умения, своята бързина, психическа и физическа издръжливост.
Ефрейторите Цветан Джорев и Димитър Димитров от 61-ва механизирана бригада – Карлово и младши сержантите Николай Атанасов и Димитър Демирев от 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, под ръководството на старши лейтенант Божидар Колев, демонстрираха висока мотивация и екипност.
„European Best Sniper Team Competition 2021” даде възможност на нашите военнослужещи да натрупат безценен опит, изграден на базата на множество предизвикателства, поставящи на изпитание волята и способностите за изпълнение на задачи в различни комплексни ситуации.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътни войски продължават гасенето на пожара над село Югово

16.08.2021, 11:50

За четвърти пореден ден военнослужещи от 4-ти артилерийски полк – Асеновград от състава на Сухопътните войски оказват помощ в гасенето на големия пожар, който бушува над село Югово, община Лъки. На терен са 47 военнослужещи с 4 единици техника с ръководител подполковник Красимир Младенов – командир на артилерийски дивизион.
Военнослужещите ще действат в две направления. Първата група ще извършва дейности по ограничаване и недопускане на огъня към населеното място и лесно запалими площи, а втората група ще вземе непосредствено участие в гасенето на пожара.
Огънят гори в трудно достъпната местност в района на връх „Божево име”, на височина 1430 метра.

 

Призракът на афганистанската армия

16.08.2021, 08:18

46 батальона - с призраци, по 800 души всеки. Поне толкова са военните, които афганистанските власти са отчитали само на хартия, за да получават пари за тях от американците. Това съобщава тази сутрин френското издание Le Mond с позоваване на западен дипломат в Кабул, пожелал анонимност.
Цели подразделения са били водени като налични, но само по документи, пише и БиБиСи. Според някои експерти много е възможно на практика силовите структури, с които прозападното правителство на Афганистан разполага, да не достигат и половината от отчитаните 350 хиляди души.
Много издания задават такива въпроси на фона на мълниеносната победа на талибаните, които само в рамките на седмица успяха да завземат на практика цялата страна, а вчера влязоха и в столицата Кабул. Навлизането на талибаните в града предизвика екстремна евакуация на западните дипломати.
Самият афганистански президент Ашраф Гани напусна страната, след като талибански бойци навлязоха в Кабул и поискаха капитулацията на правителството.
Междувременно експрезидентът на страната Хамид Карзай съобщи в Twitter, че е създаден Координационен съвет, включващ председателя на Висшия съвет за национално помирение Абдула Абдула, лидера на Ислямската партия Гюлбедин Хекматиар и самия Карзай. По думите на експрезидента, с тази стъпка се цели "да се предотврати хаосът и да бъдат намалени страданията на хората", както и мирното предаване на властта да се осъществи по най-добрия начин.
Талибаните изключиха варианта страната да бъде управлявана от преходно правителство - те заявиха, че планират да обявят Ислямско емирство Афганистан. Те все пак обявиха, че жените ще могат да получават образование, но ще трябва да ходят извън домовете си с бурки. В столицата Кабул бе обявен комендантски час.
Над 90% от страната вече се намира под контрола на талибаните.
Източник: https://news.bg/

 

Войската ни до 1919 година

16.08.2021, 07:00

„До 1919 г. във войската ни постъпваха задължително всички здрави младежи български поданици. Те служеха 2 и 3 години, обучаваха се във военно дело и се уволняваха в „запаса на армията”. Така всяка година постъпваха младежи и се уволняваха запасни войници. По този начин всички българи се възпитаваха  и обучаваха да обичат и защитават Отечеството. Тогава казармата беше действително едно голямо народно училище за насаждане на свети чувства към България и здрав бодър дух – школа за физическа и морална подготовка на юначни бойци и защитници на Родината.
Тогава войската ни се състоеше от действуваща армия, в която влизаха всички български поданици от 20 до 40 годишна възраст. Тя имаше назначение във време на война непосредствено да води боя с противника. Тази действуваща армия се състоеше от постоянни кадри от два набора младежи, които бяха в казармите и от запаса, тези които бяха уволнени вече.
Запасните войници от 40 до 60 г. включително образуваха народно опълчение. То имаше назначение да изпълнява във време на война по-второстепенни работи, в пределите на Царството и вън от него. По този начин в казармите винаги имаше 50-60 хиляди войници, които се обучаваха, а в запас повече от половин милион – годни за бой.
От долната таблица се вижда развитието и големината на армията ни в миналото.
През време на война сме имали мобилизирани:
Войни           Офицери     Подоф. и войници               Всичко
1885 г              400            55,600                         60,000
1912-1913 г    7,000          682,000                        689,000
1915-1918 г   12,000         845,000                        857,000
В миналото територията на Царството ни се разделяше на 3 военно-инспекционни области. Първа обемаше 1, 6 и 7 дивизионни области, втора – 2, 3, 8 и 10 дивизионни области и трета – 4, 5 и 9 дивизиони области. Всяка дивизионна област имаше по четири полкови окръжия, а всичко имахме 40 полкови окръжия. Тези окръжия извършваха наборите, държаха сметка за запасните, подготвяха мобилизацията на армията и пр.
Разноските, които даваше държавата за армията ни бяха съвсем малки, защото тогава всеки си отбиваше военната тегоба задължително и не получаваше заплата като днес. Държавата беше много сигурна тогава. Сигурна, защото имаше много подготвени защитници и малките й средства отиваха за набавяне на облекло, оръжие и други материали за война.
Със скромните средства, с които разполагахме по-рано, ние можехме да имаме през последната война: 14 пехотни и 2 конни дивизии с 82 пехотни полка и други маршеви, 10 етапни и 13 опълченски полка, с 12 конски полка и множество оръдия и картечници, всичко около 850,000 души.
Но след последната война, нашите врагове искаха съвършено да ни унищожат. Те виждаха, че българинът е храбър и добър войник. Опасяваха се, ако ни оставят със същата армия, че ще можем след известно време пак да ги заплашваме. Разбира се, тия опасения са пресилени, защото всеки от нашите съседи поотделно има 4-5 пъти повече земя и население. Но все пак храбростта ни ги плаши и затова с Ньойския договор грабнаха оръжието от ръцете ни: те ни лишиха от истинска народна армия, а ни оставиха доброволческа.
В тази доброволческа армия младежите не идват задължително в казармата, а по желание, за което им се дава заплата. Освен това, те намалиха и състава на войските оставиха ни само 20,000 войници, подофицери и офицери за армията, 3,000 – за пограничната стража и 10, 000 – за жандармерията, или всичко не повече от 33, 000 въоръжени човека. При големите задължения и намаления на населението от войните, ние и не можем да държим повече войници, защото за поддържане на тази доброволческа армия, държавата харчи около един милиард лева повече отколкото по-рано. Това положение бедната ни държава с мъка понася.
И така, нашите противници, унищожиха свещеното право и длъжност на всеки българин да се обучава да защитава Отечеството си. И не само ни натовариха с грамадни харчове за издръжка на тази доброволческа армия, но главно – те ни лишиха от запас, оставиха ни само с тази малка армия, без резерви и опълчение, като ни направиха безсилни, слаби и безпомощни в случай, че ни нападнат; дори не ни позволяват нищо, което напомня нашата славна стара армия.
Срокът на службата на тези доброволци определиха 12 месеца за армията и 6 години – за пограничната стража и жандармерията. По този начин, едвам от 1931 г. ще почнат да отиват всяка година обучени хора в запас, числото на които иначе ще бъде много малко. Така в случай на нужда, при застрашаване от външни врагове, държавата ни не ще има достатъчно обучени във военно дело хора, да я защитят”.
(*Материалът е публикуван в „Поучения за войника – гражданин”, издаден през 1928 г. в Шумен, печатница „Спас Попов” под редакцията на полковник К. Соларов. Съставители – пет полковника, двама подполковника и един доктор. Раздели: „Нравоучение и вероучение”, „Отечествена история”, „Гражданско учение”, „Противодържавни идеи”, „Отечествена география”, „Военна история”, „Общи военни знания” и „Хигиена”.)

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}