Военна информация

Архив - от 16 дo 31 август 2011 година

 
31 август
 
31.08.2011, 22:22

Бъдещият ръководител на ЦРУ напусна военна служба

Американският генерал Дейвид Петреъс, който скоро се очаква да оглави ЦРУ, подаде оставка, предаде ИТАР-ТАСС. На тържествената церемония в Пентагона първият заместник-министър на отбраната Уилям Лин посочи: „Никой друг не е изиграл по-голяма роля в ръководството на войските на бойните полета през изминалото десетилетие, колкото генерал Петреъс. Той е един от водещите военни стратези в периода след терористичните нападения на 11 септември 2001 г.”

58-годишният Петреъс ще положи клетва в качеството си на директор на ЦРУ на 6 септември.

/ИА „Фокус’/

 
31.08.2011, 17:40

В отчета на правителството няма нито дума за модернизация и социална политика в армията

Правителството на ГЕРБ смята, че за две години управление е постигнало стабилизиране и стратегическо преосмисляне на сектора на отбраната. Прави генералния извод, че за първи път е налице напълно завършена рамка от стратегически, законодателни и планиращи документи в областта на сигурността и отбраната. Това става ясно от публикувания отчет за втората година от управлението на кабинета „Борисов”. Частта му за отбрана е бедна от гледна точка на модернизацията на Въоръжените сили и подобряване социалния статус на хората в отбраната. Конкретни намерения в тази посока няма и в изброените основни направления през третата година от управлението на правителството, която в същност вече започна.......... Прочети още

 
31.08.2011, 17:15

„Авибрас” започва разработката на РСЗО „Астрос-2020” за СВ на Бразилия

ASTROS-II SS-30

Федералното правителство на Бразилия е одобрило началото на реализацията на програма за създаване на новата реактивна система за залпов огън „Астрос-2020”.

Според информация на „Инфодифенса”, президента на страната Дилма Русеф е подписала указ за предоставяне на компанията „Авибрас Аероспасьял” на безлихвен кредит за 45 млн реала (над 27,8 млн долара) с цел започване на проекта за разработка в интерес на СВ на страната на перспективната РСЗО „Астрос-2020”.

Финансирането на тази програма ще се извършва от 2011 до 2016 г., като общата стойност на проекта се оценява на 1,09 млрд реала (675 млн дол.).

През 2010 година компанията „Авибрас” заяви, че има намерение да реализира проекта с 210 млн реала собствени средства. В перспектива компанията разчита да получи поръчки за новата РСЗО, общата стойност на които ще превиши 2 млрд долара.

Разработката на „Астрос-2020” ще се извършва на базата на произвежданата от „Авибрас” РСЗО „Астрос-2”. Такива РСЗО  компанията вече е доставяла за ВС на Бразилия (версия Mk.3), Ирак (Mk.1), Саудитска Арабия (Mk.2), а също и на Катар, Бахрейн, Ангола и Малайзия.

„Астрос-2” представлява универсална пускова установка, способна да извършва пуск на четири типа реактивни боеприпаси: SS-30 калибър 127 мм (радиус на действие до 30 км), SS-40 калибър 180 мм (35 км), SS-60 калибър 300 мм (60 км) и SS-80 калибър 300 мм (90 км). На пусковата установка се разполагат 32, 16 и 4 боеприпаса съответно. „Авибрас” разработва и боеприпаса SS-150, който е с радиус на действие до 150 км.

Планира се РСЗО „Астрос-2020” да бъде снабдена с широк спектър съвременно оборудване, включително цифрова система за бойно управление (C2), нова навигационна и комуникационна апаратура. „Астрос-2020” ще има възможност да извършва пускове на високоточни крилати ракети AV-TM, които имат обсег на действие до 300 километра.

В рамките на тази програма „Авибрас” ще достави на ВС на Бразилия 49 единици бойна техника, необходима за формирането на 3 батареи, включително 18 ПУ, 18 транспортно-зареждащи машини, 3 машини за управление на огъня, 3 метеорологични станции, 3 машини за командирите на батареи и машина за командира на дивизиона. – Още за РСЗО „Астрос”

 
31.08.2011, 15:04

Холандия достави на Чили последните F-16

Последната партида изтребители F-16AM, принадлежали на кралските ВВС на Холандия, напусна военновъздушна база Волкел за прелитане до Чили. Петте едноместни изтребители излетяха на 29 август, като полетът на шестия бе отложен за по-късна дата поради възникнал технически проблем. Изтребителите ще направят междинни кацания на Канарските острови и в Бразилия. Във въздуха ще бъдат презаредени от холандски самолет-цистерна KDC-10, като допълнително е нает и граждански Ил-76 за транспортиране на резервни части и друго имущество.

Официалната церемония по предаване на изтребителите ще се състои в чилийската военновъздушна база Антонфагаста на 3 септември 2011. Това са последните изтребители от общо 18, закупени от Чили по силата на сключеното с Холандия споразумение „Peace Amstel II” n на стойност 100 милиона долара. Първите две партиди от по шест самолета бяха доставени съответно през ноември 2010 и април 2011. През 2006-2007 Чили получи от Холандия други осемнадесет F-16AM съгласно договора „Peace Amstel I”. Общо във ВВС на Чили има 46 изтребители F-16.

Холандските пилоти, които ще доставят изтребителите на Чили, ще се завърнат през САЩ, от където ще прелетят с намиращите се в тренировъчна база в Аризона четири изтребители F-16 от ВВС на Холандия. Съгласно плановете на холандското Министерство на отбраната се предвижда предоставяне за продажба на още осемнадесет изтребители F-16. Още за F-16

/Pan.bg/

 
31.08.2011, 15:00

САЩ и Израел обезпокоени от плановете на ВМС на Иран за присъствие в Червено море

Иран планира да изпрати подводница и боен кораб в Червено море и Аденския залив, съобщава израелски вестник. Изданието цитира думите на иранския адмирал Хабибула Сайари, че „Иранските ВМС ще патрулират в открито море, за да дмонстрират военноморската мощ на Ислямската република”. Тези планове предизвикват безпокойството на САЩ и Израел, които ги оценяват като нарушаване на стратегическия баланс на силите в нестабилния район на Близкия Изток.

През февруари тази година Иран изпрати през Суецкия канал два кораба от ВМС за участие в учение със Сирия. Това предизвика остра реакция от страна на Израел, който оцени военноморското учение като провокация.

/Pan.bg/

 
31.08.2011, 14:56

Опасен инцидент с В-2

Едва тези дни бе разкрито, че стратегически ‘стелт’ бомбардировач В-2 "Spirit of Washington" (88-0332) е бил сериозно повреден от възникнал в един от двигателите пожар. Инцидентът е станал през февруари 2010 в американската база на остров Гуам. На 16 август 2011 бомбардировачът е успял да прелети обратно до САЩ. През тези 18 месеца е положен огромен труд от страна на специалисти от ВВС на САЩ и компанията производител Northrop Grumman за привеждането на самолета в летателна годност, за да може да прелети за планов ремонт преди края на фискалната 2011 година. Много от извършените в базата дейности обикновено се изпълняват само в заводски условия.

Направен е сложен план за прелитане до САЩ с точни разчети на теглото, височината на полета и скоростта, за да намалее до максимално възможното натоварването на конструкцията на самолета. Полетът е извършен съвместно със самолет-цистерна KC-135, чрез който са извършени дозареждане във въздуха, за да се облекчи теглото при излитане за сметка на по-малкото гориво в резервоарите на бомбардировача. В КС-135 са се намирали и специалисти от компанията Northrop Grumman , които да следят полета на В-2 и да предоставят технически съвети при необходимост.

Бомбардировачът успешно е изпълнил прелитането и сега се намира в завода в Палмдел, където през следващите 24 месеца ще бъде извършено пълно отстраняване на последствията от пожара и плановия ремонт. – Още за В-2

/Pan.bg/

 
31.08.2011, 14:50

Единадесетият контингент от Въоръжените сили на Република България се завръща от успешно участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина

Ритуал по посрещане на военнослужещите от Единадесетия контингент от Въоръжените сили на Република България, участвал в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа” ще се проведе утре, 1 септември, от 10.00 ч. във военното формирование 24490 – Асеновград.

За постигнати високи резултати при изпълнение на служебните си задължения и доказани професионални и личностни качества ще бъдат наградени военнослужещи от контингента. Отличията от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев ще връчи заместник-началникът на Щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов.

В продължение на шест месеца 109 военнослужещи от военно формирование 24490 – Асеновград изпълняваха задачи по охраната и отбраната на база “Бутмир”, контрол на автомобилния и пешеходния трафик на входовете и изходите на базата, както и осигуряване на пропускателния режим в сградата на щаба на EUFOR и NATO. Национален командир на контингента е подполковник Милко Дончев, а командир на ротата е капитан Михаил Желев.

/МО/

 
31.08.2011, 14:47

Петър Манолов сменя на поста Мария Димчева

Мария Димчева е освободена от поста изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” към Министерството на отбраната, съобщава пресцентърът на МО.

Със смяната на изпълнителния директор се цели постигане на по-голяма ефективност, подобряване на управленските практики и екипността в работата на Изпълнителната агенция, както и взаимодействието и координацията с другите структури на Министерство на отбраната.

От днес задълженията на директора ще се изпълняват от настоящия заместник-директор на структурата – Петър Манолов.

 
31.08.2011, 14:43

Подготвят подобрен вариант на закона за резерва

В ход е подготовката на подобрен вариант на проект на закон за резерва на Въоръжените сили. В МО се работи усилено по него по разпореждане на министъра на отбраната Аню Ангелов. Той вече заяви, че ще даде зелена светлина на проекта след изборите, за да тръгне към правителството и парламента. Възможно е да има промяна в наименованието, защото сегашният вариант включва и текстове, които се отнасят не само до резерва на Въоръжените сили, но и на други институции, като МВР, общините и областните управители. Водят се разговори дали военното обучение в средните и висшите училища има място в този закон или регламентацията му трябва да бъде на друго място. Все още не е избистрен въпросът за териториалния резерв и за статута на неговия личен състав. В момента са налице проблеми със своевременното зачисляване на уволнилите се военнослужещи в резерва. В много случаи това изобщо не се извършва, което поставя под въпрос използването на мъже и жени с военна подготовка за нуждите на резерва. Може би ще се търси подобряване на системата, включително и по налагане на санкции.

Намерението законът за влезе в сила на 1 януари следващата година не е отпаднало. Въпросът има и финансова страна. Според министъра на отбраната Аню Ангелов за да „тръгне” резервът ще бъдат необходими 33-35 млн. лв. на година. Тази сметка беше направена на единственото засега обществено обсъждане на проекта в средата на юни. Очаква се, както бе обещано тогава, да има второ по подобрените текстове.

Според документите, които бяха приети от парламента и правителството за поредната военна реформа след трансформацията на въоръжените сили, личният състав на МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия към 31 декември 2014 г. ще достигне не по-малко от 37 100 души и до 3 400 резервисти. В структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната резервистите ще бъдат до 250, а в Българската армия – до 3150.

Проектът на закон не третира само службата на тези 3400 резервисти. Той има амбицията да реши въпроса за запаса и военния отчет на българите, както и за териториалния резерв на областта и общината. От 1 юли бе създадено Централно военно окръжие.  Чрез него министърът на отбраната ръководи дейностите по планиране, организиране, управление, подготовка, използване и водене на отчета на резерва. То е формирование на пряко подчинение на министъра на отбраната - второстепенен разпоредител с бюджетни кредити. Териториалните му структури са органите за водене на военния отчет.

/Otbrana.com/

 
31.08.2011, 14:38

Завръща се от Франция първата група пилоти на ВМС

През настоящата седмица се очаква в България да се завърне първата група от пилоти за вертолетите "Пантер". Както съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов, групата замина за Франция на 15 август. В момента се подготвя следващата група, която ще замине през септември. Планира се първият вертолет „Пантер” да пристигне в България през есента. Както е известно по време на посещението на министър Аню Ангелов на международното авиационно изложение в Бурже през юни т.г. бе договорено намаляване на броя на вертолетите „Пантер” за българските ВМС от шест на три.

/Pan.bg/

 
31.08.2011, 14:33

Министърът на отбраната на Русия е обсъдил с военното аташе на САЩ европейската ПРО

Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков се е срещнал във вторник с военното аташе в посолството на САЩ контраадмирал Дъглас Уенлет, двамата са обсъдили създаването на глобална противоракетна отбрана (ПРО) в Европа, предаде РИА Новости, позовавайки се на говорителя на министерството.

„Била е подчертана важността от предоставянето на гаранции, че създаваната от САЩ и НАТО ПРО няма да е насочена към стратегически ядрени сили на Русия. Отбелязано е било влиянието на тези проблеми върху перспективите пред руско-американското сътрудничество”, отбелязва говорителят на руското ведомство.

/ИА „Фокус”/

 
31.08.2011, 08:08

За шест години ВВС на Индия са загубили 46 изтребители

За шест години ВВС на Индия са загубили 46 изтребители, съобщава Flightglobal, цитирайки индийския министър на отбраната. Най-много инциденти е имало през 2009 година, когато индийските ВВС са загубили 10 самолета. Най-често катастрофират МиГ-21. През този период ВВС на Индия за загубили и изтребители Sepecat Jaguar и Су-30МКИ.

За намаляване броя на инцидентите индийските ВВС са започнали няколко програми за повишаване безопасността на полетите. В частност те включват по-щателна подготовка на летците на авиационните тренажори и прилагане на различни методи за прогонване на птиците от районите на летищата. 45% от случаите на аварии или катастрофи с бойни самолети са вследствие грешки на летците, 42% - поради отказ на авиационната техника, а 13% са поради други причини, включително и поради сблъсък с птици.

В периода 1979-2000 ВВС на Индия са губили средно по 22-23 самолета и вертолета годишно, а след 2000 – по 10-15 летателни апарати.

В момента в Индия тече мащабна програма за модернизация и превъоръжаване. За тези цели през следващите 12 години се планирани около 100 милиарда долара, с които ще бъдат закупени учебни самолети, изтребители, военнотранспортни самолети, зенитни ракетни комплекси и бомбардировачи.

/Pan.bg/

 
31.08.2011, 08:04

Авиоакули се събират край Пловдив

Като свършим магистралите, идва ред и на изтребителите. Това заяви на 31 октомври м.г. премиерът Бойко Борисов в авиобаза Граф Игнатиево. Тогава той се възхити от действията на военните пилоти и на място разпореди да се купят резервни части, заради които някои изтребители бяха насила приземени.

Излиза, че новите бойни самолети зависят от магистралите......... Прочети още

 
30 август
 
30.08.2011, 22:08

Американските войски ще напуснат Ирак до края на годината

Американските войски ще напуснат Ирак до края на 2011 година, както е планирано, заяви в Багдад премиерът на страната Нури ал-Малики. Думите му доказват, че в иракското ръководство няма различия по този проблем.

По-рано вицепрезидентът Тарик ал-Хашими заяви, че извеждането на войските на САЩ ще помогне за укрепването на сигурността на Ирак. По думите му, по-нататъшното пребиваване на американската армия би създало проблеми в отношенията на Ирак със съседните страни, които виждат американските военнослужещи като заплаха за своята сигурност. – Още за Ирак

 
30.08.2011, 20:54

Август – най-кървавият за US военните в Афганистан

Отминаващият август месец е бил най-кървавият за американските военни в Афганистан от началото на конфликта в размирната страна преди 10 години.

66 войници от САЩ са загинали там за последните четири седмици, информира СиЕеЕн. Жертвите сред US контингента в Афганистан за юли са били 65 души.

Повече от половината американски военни, загинали през август, са срещнали смъртта си на 6 август. Припомняме, 31 американски рейнджъри от специалните части и 7 афганистански войници загинаха, след като хеликоптер "Чинук" падна в източната провинция Вардак в Афганистан. Той бе свален от талибаните.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви през юни план за постепенно оттегляне на американските сили от Афганистан. Първата група от 10 000 американски войници ще се прибере в САЩ до края на годината, а до лятото на 2012г. се очаква да се изтеглят още 23 000. – Още за Афганистан

/News.bg/

 

 
30.08.2011, 20:22

Военното обучение - новите упражнения на Аню Ангелов

Тези дни министър Аню Ангелов отново разсмя експертите и вкара поредната порция нискокачествен популизъм в българското общество, което като цяло е патриотично настроено. В международен скаутски лагер край Шумен министърът взе да обяснява как щял да вкара военното обучение като задължително избираем предмет в 11 и 12 клас на средните училища. Възможен вариант бил и часът на класния ръководител. В средните училища военното обучение щяло да е задължително(!?!). В държавните висши училища щял да разкрие система от курсове за военна подготовка, които щели да са доброволни. Така било записано в подготвеният от него проект на Закон за резерва на Въоръжените сили (?!?). Всичко това бе казано на скаутите, които са международна космополитна организация, развиваща природосъобразен начин на живот, спортна дейност и техники за оцеляване в екстремни ситуации. В което няма нищо лошо. Но тази организация няма отношение към военно-патриотичното възпитание и началното военно обучение от което се нуждае българската младеж. Нещо повече, само четири дни след знаменитата си реч, Аню подари на скаутите военен терен край село Бохот, Плевенско за да си направят там лагер...... Прочети още   

 
30.08.2011, 20:11

Предстоят съкращения на танкисти в Сливен

Центърът за подготовка на танкисти няма да бъде закрит, но предстоят съкращения. Това стана ясно от изявление на министъра на отбраната Аню Ангелов. Съставът ще бъде намален с около 30 процента от 1 юли 2012 г. Министърът каза още, че всички, които останат без работа, ще могат да кандидатстват за вакантни места в други поделения в страната. Над 1000 свободни места ще има в Хасково, Стара Загора и Ямбол.

На полигон „Ново село” Аню Ангелов коментира и проблема с българските фирми, които търсят неизплатените им задължения от германска фирма - изпълнител на строителството на постоянната база на полигона Ново село. „Когато става въпрос за взаимоотношения между частни фирми, не е работа на министерството и на посолството на САЩ да се меси. Въпреки това, направихме всичко възможно и при всяка среща с представители на европейското командване и германското посолство поставяхме въпроса тези взаимоотношения да бъдат решени. До сега по новия договор, който е сключен, няма оплаквания от нито една българска фирма. Не са ми известни резултатите от съдебните процедури и се надявам, ако те защитят своите искания, да си получат обезщетението. За мен проблемът е от правно-частен характер", каза министърът. Това мнение изрази и американският посланик Джеймс Уорлик.

 

На 30 август двамата участваха във ВИП деня на българо-американското военнополицейско учение „Бдителен страж - 2011", което се провежда до 2 септември на полигона. На ВИП деня гостите, зам.министри, генерали и висши държавни служители от МО и МВР бяха повече от военните полицаи. Мнението на всички за "Бдителен страж 2011" бе до болка познато – "учението постигна целите си".

/Otbrana.com/

 
30.08.2011, 18:20

Военнослужещите от Втора лека пехотна бригада отбелязват 13-та годишнина от нейното формиране

Военнослужещите от Втора лека пехотна бригада в град Стара Загора ще отбележат на 1 септември 2011 г. 13-та годишнина от формирането на бригадата. На тържеството ще присъства заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов.

Тържественото отбелязване на годишнината ще започне утре, 31 август, със състезание по стрелба със 7,62 мм автомат “Калашников” и 9 мм пистолет “Макаров”. Спортната проява ще започне от 09.30 ч. на Гарнизонен учебен център “Люляк” и в нея ще участват военните формирования от бригадата, представители на областната и на общинската администрация, както и на областните дирекции на МВР – гр. Стара Загора и на “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Същия ден в района на Втора лека пехотна бригада ще се проведат и спортни състезания по футбол и волейбол, а в гарнизонния военен клуб в града - турнири по тенис на маса и шах.

На 1 септември (четвъртък) от 09.00 ч. военнослужещите от бригадата ще се включат в състезания по военно-приложни спортове.

На тържеството по повод празника същия ден командирът на Втора лека пехотна бригада бригаден генерал Петър Петров ще награди военнослужещи от състава на бригадата за отлични резултати при изпълнение на служебните задължения. От името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев награди на военнослужещи и цивилни служители от военното формирование ще връчи заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов.

Втора лека пехотна бригада – Стара Загора е формирана през 1998 г. на основата на тогавашната Втора мотострелкова дивизия. Тя е наследник и продължител на бойната слава и традициите на Осма пехотна Тунджанска дивизия. Военнослужещите от бригадата и днес с достойнство изпълняват задачите по издигане на бойната подготовка за гарантиране на националната сигурност, участие в международни мисии и операции и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии.

/МО/

 
30.08.2011, 17:06

Американската база на летище Манас в Киргизстан ще бъде премахната през 2014 г.

Американската база на летище Манас след 2014 г. няма да съществува, каза премиерът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев.

„Срокът на действие на договора за наем на базата е до 2014 г. И няма да крия, че след 2014 г. там трябва да има граждански център за транзитни превози. Там не трябва да има каквато и да било или чиято и да било военна база”, каза Атамбаев в интервю, излъчено по руската телевизия ”Россия 24”.

/ИА "Фокус"/

 
30.08.2011, 14:50

„Израел  милитери индастриз” ще достави на израелските ВС новия танков снаряд M339

Компанията „Израел милитери индастриз” (IMI) е сключила с въоръжените сили на страната контракт за няколко десетки милиона шекела за доставка на 120 мм боеприпаси HE-MP-T, M339 за основните бойни танкове „Меркава” Mk.3 и „Меркава” Mk.4.

 
30.08.2011, 14:10

„Локхийд Мартин” завършва сглобяването на последният изтребител F-22А „Раптор”

Ф-22

Представители на компанията „Локхийд Мартин” съобщиха, че са завършили сглобяването на фюзелажа на последния от поръчаните от ВВС на САЩ изтребители F-22А „Раптор”.

Според информация на „Алтаир”, монтажът на фюзелажа на самолета с бордови номер 09-4195 е завършен на 23 август. През близките месеци той ще бъде оборудван с шаси, крила, двигатели F119 на компанията „Прат енд Уитни”. Машината ще напусне производствения цех през януари 2012 г., като изтребителя трябва да бъде доставен на американските ВВС през второто тримесечие на 2012 г.

С това завършва производството на най-съвременният в момента западен изтребител.

F-22 стана първият изтребител от 5-то поколение, който е приет на въоръжение. Първият самолет F-22A, разработката на който продължи около 20 години, постъпи на въоръжение във ВВС на САЩ през 2004 г. На 15 декември 2005 г. бе обявено, че машината е достигнала състояние на начална бойна готовност.

Първоначално американските ВВС планираха покупка на 381 самолета F-22. През декември 2004 година по решение на министъра на отбраната на САЩ това количество бе съкратено на 180 самолета, което означаваше закриване на производствената линия за F-22 през 2008 ф.г. През 2005 г. ВВС успяха да издействат удължаване на производството на самолети до 2012 година и увеличаване на обема на поръчката до 183 машини.

Независимо от усилията на ръководството на ВВС на САЩ да увеличи количеството на закупуваните F-22, военното ведомство взе решение за прекратяване на програмата след доставката на 187 самолета и да се съсредоточи усилията си на ускоряването на разработката на изтребителя F-35.  Още за F-22

 
30.08.2011, 12:53

Тайни преговори на САЩ с талибаните

Правителството на САЩ призна факта на своето участие в преки секретни преговори с афганистански талибани, съобщава англоезичната телевизия „Прес ТВ”. По-рано информацията за тези контакти беше разкрита от представители на Афганистан.

Съгласно заявления от Кабул и Вашингтон, преговорите засягат основно размяната на пленници. Освен това, в качеството на мярка за доверие САЩ са дали съгласие за отваряне на представителство на движението "Талибан" в трета страна. Съгласно някои данни, преговорите се водят с клана на Хакани, смятан от САЩ и НАТО за най-опасен в Афганистан.

 
30.08.2011, 12:47

Литовски и френски военни самолети се сблъскаха, пилотите са оцелели

Литовски и френски военни самолети се сблъскаха в небето над балтийската държава, пилотите са оцелели, предаде АФП.

„Литовски военен самолет Л-39 „Албатрос” се сблъска във въздуха с френски изтребител „Мираж”. Двамата литовски пилоти са се катапултирали успешно и са открити невредими. Френската машина е получила повреди, но пилота е успял успешно да я приземи”, съобщи Лева Гулбиниене, помощник-командир на въздушна база Шяуляй, където е базирана мисията на НАТО за поддържане на сигурността в балтийските държави.

Според данни на Flightglobal MiliCAS за 2010 година, в състава на ВВС на Литва е имало два самолета Л-39 "Албатрос".

 
30.08.2011, 10:05

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще наблюдават етап от подготовката на участниците в съвместното българо-американско военнополицейско учение „Бдителен страж - 2011”

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще присъстват на 30 август 2011 г. на ВИП-деня на съвместното българо-американско военнополицейско учение „Бдителен страж - 2011”. Действията на българските и американските военни полицаи и на служителите от Специалните полицейски сили на МВР ще наблюдават още Н.Пр. посланикът на САЩ в нашата страна Джеймс Уорлик, главният секретар на МВР Калин Георгиев, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

На Полеви учебен полигон „Ново село” ще бъдат демонстрирани тактически действия на военнополицейски формирования и на Специалните полицейски сили на МВР при ескорт на ВИП лица, възстановяване на реда при групово нарушаване на обществения ред, евакуация на ВИП лица от сграда, въоръжено нападение срещу ескорт на ВИП лица и др.

Съвместното българо-американско военнополицейско учение „Бдителен страж - 2011” се провежда в периода 20 август – 2 септември 2011 г. на Полеви учебен полигон (ПУП) „Ново село”. В него участват 104 военнослужещи от служба „Военна полиция”, инструктори и военни полицаи от Националната гвардия на щата Тенеси и служители от дирекция „Специализирани полицейски сили” към Главна дирекция „Охранителна полиция” – МВР.

Ръководител на учението от българска страна е началникът на отдел „Контрол и охрана” към служба „Военна полиция” полковник Костадин Стойчев, а от американска - майор Роберт Зиграф, офицер по операциите в щаба на 117-ти военнополицейски батальон на щата Тенеси.

/MO/

 
30.08.2011, 09:54

Аню Ангелов застрахова 11 000 свои служители

10 929 служители от Министерството на отбраната (МО), структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, ще бъдат застраховани за една година за злополуки вследствие на изпълнение на служебните задължения. За целта е обявена обществена поръчка. Сред застрахованите служители ще са и 20 изпитатели на боеприпаси и двама души, работещи в обезвреждането на невзривени боеприпаси от Стара Загора. Водещи в обществената поръчка ще са икономическите параметри и размерът на премията за застраховане на цивилните служители.

/„Новинар“/

 
30.08.2011, 09:26

Почетоха паметта на загиналите от руския ескадрен миноносец „Лейтенант Пушчин“

На мястото на гибелта на руския ескадрен минососец “Лейтенант Пушчин” вчера се състоя възпоменателна церемония по отдаване на военни почести. В церемонията участва базов миночистач от ВМБ Бургас „Прибой“ и десантен кораб „Цезар Куников” от Военноморските сили на Руската федерация.

Руският ескадрен миноносец “Лейтенант Пушчин” е потопен южно от Варненския залив, пред нос Иланджик, на 25 февруари 1916 г. по време на Първата световна война. Останките от руския боен кораб са открити през миналата година.

По инициатива на командира на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, след идентифицирането на кораба и уведомяване по дипломатически път на руската страна, беше организирана церемонията по отдаване на почит към паметта на загиналите.

/Maritime.bg/

 
30.08.2011, 09:21

Пентагонът е подложен на критики заради военни договори

Пентагонът е загубил повече от 30 млрд. долара от договори за Ирак и Афганистан заради слаб мениджмънт и липса на конкуренция, сочат данните от независимо проучване, цитирано от в-к „Вашингтон пост”.

Според двупартийната Комисия за военновременните договори, загубите и измамите са подкопали влиянието на американската дипломация, подхранили са корупцията в страните-домакини и за навредили на американския имидж в чужбина.

„Десетки милиарди долари на данъкоплатците са били изгубени заради лошо планиране, неясни и променливи изисквания, неадекватна конкуренция, слабо управление и надзор на договорите, недобра отчетност, лоша координация между агенциите и слабо представяне или директни злоупотреби от страна на някои от изпълнителите и федералните служители”, пишат в свой коментар съпредседателите на комисията Кристъфър Шейс и Майкъл Тиболт.

„Както правителството, така и изпълнителите трябва да се справят по-добре”, допълват конгресмените.

/ИА „Фокус”/

 
29 август
 
29.08.2011, 19:00

Завърши активацията на Оперативна група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR

Корабите от оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR отплаваха днес, 29 август, от Морска гара Варна към военноморските си бази.

Втората за тази година активация на Оперативна група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR се проведе от 8 до 29 август 2011 година. Българските военноморски сили участваха с базов миночистач “Прибой” от състава на военноморска база Бургас, и с двама щабни офицери в Щаба на корабното съединение и в бреговия Щаб.

В български териториални води, съгласно плана на активацията, бяха изпълнени задачи по търсене и спасяване на море. Освен корабите от оперативната група, в тях участва и Морският спасителен координационен център на Дирекция „Морска администрация”- Варна. Беше развърнат и Постът за търсене и спасяване на Военноморските сили.

Планираната програма за подготовка на море, която включваше съвместни тренировки и отработване на предварително разработени учебни задачи, беше изпълнена успешно и допринесе за развитие на регионалното военноморско сътрудничество.

По време на активацията на оперативната група BLACKSEAFOR бяха осъществени посещения на добра воля в пристанищата на Новоросийск в Руската Федерация (от 10 до 16 август), Трабзон в Република Турция (от 19 до 23 август), и във Варна (от 26 до 29 август 2011 г.).

Във Варна командирът на оперативната група капитан първи ранг Юри Земский и командирите на кораби проведоха среща с изпълняващия функциите на командир на военноморска база Варна капитан І ранг Коста Андреев и бяха приети от заместник-кмета на Община Варна Коста Базитов.

Много граждани и гости на Варна се възползваха от предоставената им възможност да посетят и да разгледат корабите от оперативната група на Морска гара Варна.

/КРОСС/

 
29.08.2011, 13:09

Войната в Либия повдигна въпроса за ролите на Европа и САЩ в НАТО

Успехът на съюзниците oт НАТО в налагането на въздушна блокада над Либия и оказвайки решаваща подкрепа на бунтовниците срещу режима на Муамар Кадафи, е неоспорим, пише "Ройтерс". В епохата на намаляващи бюджетни разходи и поколение на лидери, необременени от мисленето на студената война, обаче бъдещето на НАТО в сегашния му вид е поставено под въпрос, допълва Christian Science Monitor. Едва ли някой се съмнява, че участието на НАТО беше ключово за победата на бунтовниците........ Прочети още

 
29.08.2011, 12:37

Американски разузнавателен самолет в Русия

Експерти от САЩ ще започнат днес серия наблюдателни полети над територията на Русия. Техният разузнавателен самолет е снабден с видео и фотоапаратура с увеличена разделителна способност, която позволява да се снима от височина над 11 км.

Полетите ще продължат 6 дни в рамките на международния Договор за открито небе. Той беше подписан в Хелзинки през 1992 година за проверка на заявените данни за въоръжението и дислокацията на войските на страните. В него участват 35 държави от Европа и Северна Америка.

 
29.08.2011, 11:08

Удариха заплатите на цивилни служители в МО и неговите структури

Това се случи на последното заседание на Министерския съвет. За пореден път бе променено правителственото постановление от миналата година за заплатите на военнослужещите и цивилните служители по Закона за отбраната и Въоръжените сили и на държавните служители и лицата по трудово правоотношение по Закона за МВР. Не става дума за дълго чаканото – от началото на 2009 г., увеличение на възнагражденията. По-скоро за съобразяване на документа с въведената за цялата страна минимална работна месечна заплата в размер на 270 лв. Промяната засяга основната минимална  месечна заплата на цивилни служители по трудово правоотношение, която сега е под 270 лв.......... Прочети още

 
29.08.2011, 10:59

Русия ще продаде на Бахрейн автомати Калашников

Русия за първи път сключва сделка по продажбата на огнестрелно оръжие на Бахрейн: автомати Калашников АК-103 с подцевен гранатомет ГП-34 и боеприпаси на стойност десетки милиони долари.

„Отношенията между Русия и Бахрейн укрепват. Една от областите на сътрудничество е лекото огнестрелно оръжие”, - заяви за агенция Bloomberg представителят на бахрейнското правителство Абдул-Азис ибн Мубарак Аль Халифа. – Още за АК

 
29.08.2011, 10:39

ОАЕ съкращават количеството на закупуваните комплекси за ПРО THAAD

ПУ РАС-3

Обединените Арабски Емирства планират да съкратят количеството на закупуваните мобилни тактически противоракетни комплекси THAAD.

През септември 2008 г. Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на МО на САЩ уведоми Конгреса за планирана продажба на ОАЕ в рамките на програмата ”Чуждестранни военни продажби” на три комплекса от тактическата ПРО THAAD, включително 147 ракети, 4 радиолокационни станции, 6 станции за управление на огъня и 9 пускови установки, а също и свързани с контракта услуги и оборудване. Общата стойност на контракта, при реализация на всичките му опции, се оценяваше на  6,95 милиарда долара. Покупката трябваше да осигури ПВО/ПРО на страната, преди всичко, от ракетна заплаха от страна на Иран.

Контракта трябваше да бъде подписан през тази пролет. Проговорите още продължават и съглашението вероятно ще бъде подписано по-късно от планираното. ОАЕ не смятат да се отказват от покупката на комплексите, но се предполага, че в момента могат да се откажат от някои по-рано планирани за доставка компоненти, без да се уточнява точно за кои става въпрос.

Ако контракта бъде сключен, ОАЕ ще станат първият чуждестранен купувач на комплекса THAAD, предназначен за отбрана на войските, населени пунктове и особено важни обекти от оперативно-тактически и балистични ракети със среден обсег на действие. Очаква се комплексите THAAD да станат основа на ешелонираната система за ПВО/ПРО на ОАЕ. – Още за THAAD

 
29.08.2011, 09:42

Американската армия след 11 септември: метаморфоза и изтощение

Въвлечена в два конфликта след 11 септември 2001 г., американската армия претърпя коренна промяна под натиска на партизанска война, за каквато не беше подготвена, и въпреки огромното увеличение на бюджета й, за десет години воюване се изтощи.......... Прочети още

 
29.08.2011, 09:15

FRIENDS & DIVING откриха немски десантен кораб

Водолазите Стоян Стоянов (Тони) и Владимир Живков от гражданското сдружение FRIENDS & DIVING откриха потънал по време на Втората световна война немски десантен кораб южно от Галата. Това съобщиха журналистите Бистра Варнева и Деян Овчаров от РТВЦ-Варна в репортаж снощи в предаването „По света и у нас” на БНТ. За находката веднага са уведомени Морската администрация и Военноморските сили.......... Прочети още

 
29.08.2011, 08:55

МВР също стяга резервна армия

Пенсионираните полицаи скоро няма да се притесняват, че остават без работа, тъй като МВР си стяга отряд от доброволци. Той ще бъде създаден с промени в законопроекта за резерва, който е подготвен от Министерството на отбраната.

Вече няколко месеца проектът се съгласува между ведомствата. Искането за създаване на доброволен резерв към вътрешното министерство е дошло от самото МВР, обясни вчера пред "Стандарт" военният министър Аню Ангелов. Затова сега се налага да се променят текстовете в проекта.

Според източници от вътрешното ведомство идеята е доброволците да помагат основно на екипите на Гражданска защита. За да бъдат винаги на разположение, те ще получават една или две минимална работни заплати. На практика полицейският резерв ще изпълняват ролята, която има националната гвардия в САЩ.

По подобен начин е предвидено да се създаде и доброволният резерв към армията, който обаче ще може да се използва и за мисии зад граница.  Ще бъдат наети до 3500 бивши военни. Те ще бъдат на разположение, ще се числят в резерва и ще получават определено възнаграждение за година само за това, че са в специален списък. Отделно, когато бъдат извикани на активна служба за обучение или за участие в операции, ще получават заплата, каквато получават останалите военнослужещи.

Засега не е ясно колко ще е голям резервът към вътрешното министерство. Възможно е неговата численост да е сходна с тази на армията, но тепърва ще се уточнява във всяка област колко хора ще бъдат необходими, за да помагат на Гражданска защита.

/Стандарт/

 
29.08.2011, 08:44

Армията пълна с имоти, не знае какво да ги прави

Днес едва ли някой си спомня фразата, изречена с амбиция за пророчество, от бившия военен министър Николай Младенов точно преди две години по това време. На първия си официален брифинг пред медиите Младенов се закани с апломб: “Министерството на отбраната се е превърнало в брокерска къща , което е недопустимо. Ние ще върнем истинския фокус в дейността му.”

Тогава до него, на трибунката пред журналистите, стоеше Аню Ангелов като заместник и мълчаливо слушаше. Дали е бил съгласен с констатациите на шефа си - само той си знае. Но днес, като първи в родния Пентагон, Ангелов вероятно разбира, че на МО още дълго ще му се налага да е брокер на имоти. Защото такива са реалностите. Поне засега. Но преди две години, опиянени от изборната победа и от блясъка на властта, някои от министрите в новия кабинет наивно по детински искаха “да тичат пред вятъра”…….. Прочети още

 
29.08.2011, 08:36

МиГ: Русия не е предоставила на Китай технологии за J-20

Русия не е предоставяла, не предоставя и няма да предоставя възли, агрегати и технологии на Китай за създаването на изтребителя пето поколение Chengdu J-20 "Черен орел", съобщава за РИА Новости прессекретаря на РСК "МиГ" Елена Федорова. Така тя опровергава появилите се в редица руски и други чуждестранни медии съобщения, че при разработването на китайския J-20 са използвани технологии и компоненти от руския експериментален изтребител МиГ-1.44.

МиГ 1.44 е опитно-експериментален прототип на изтребител пето поколение, който е създаден в Русия в отговор на американския F-22. По-късно проектът е спрян и Русия започна програмата за разработване на изтребителя Т-50 (ПАК ФА). Представителят на РСК „МиГ” е подчертал също така, че между Китай и Русия няма никакви договори или споразумения за съвместно разработване на изтребител пето поколение.

Първият полет на китайският изтребител пето поколение J-20 се състоя през месец януари 2011 година по време на посещението на тогавашния министър на отбраната на САЩ Роберт Гейтс.

/Pan.bg/

 
28 август
 
28.08.2011, 17:23

САЩ ни режат три Хамъра заради глоби за паркиране на наши дипломати

Български дипломати натрупали 316 082 долара неплатени глоби за паркиране в Ню Йорк и Вашингтон от 1998 до 2007, това става ясно от дипломатическа грама разсекретена вчера от сайта Wikileaks. http://wikileaks.org/cable/2007/08/07SOFIA940.html

Американското външно министерство изпратило сметката в посолството в София, заедно със заплаха да ореже американските помощи за 2007 с 449 951 долара, ако София не си плати.

Грамата от Вашингтон е притеснила шарже д'афер Караянис, който се впуснал в подробна счетоводна проверка на изпратените цифри по години и намерил несъответствия и неточности. Той препоръчва на Държавния департамент да си провери цифрите, преди да направи демарш пред българската страна.

Проблемът според Караянис е също в това, че България не получава друга помощ от САЩ освен военна. Орязването на военните помощи за съюзник във войните в Ирак и Афганистан не е добра идея според дипломата и той предлага различните служби да се координират, за да преценят дали прихващането на глобите за паркиране няма да навреди на националния интерес на САЩ.

Според сметките на Караянис, глобата за тарикатлъците на хората от Външно, които се смятат за недосегаеми заради имунитета си, ще лиши българската армия от три Хамъра (HMMWV). От наличните доклади не е ясно каква е развръзката на тази история и дали САЩ са ни опростили глобите, или те са били платени под една или друга форма от българските данъкоплатци.

/bivol.bg/

 
28.08.2011, 13:32

Любовта лудува във Варненското езеро

По утвърдена традиция, ВМС са съорганизатори на международния филмов фестивал „Любовта е лудост”, който ежегодно се организира във Фестивалния и конгресен център (ФКЦ) – Варна. Участниците и официалните гости с нетърпение очакват морската разходка с кораба „Капитан І ранг Димитър Добрев” от Военноморска база Варна и тя се състоя и този път, само с тази разлика, че бе във Варненското езеро....... Прочети още

 
28.08.2011, 12:46

Пламен Кралев срещу най-модерния ни изтребител

В уникално за страната ни състезание, болид от Формула 2 ще се опита да надбяга супермодерния изтребител МиГ-29.

Зад волана на автомобила ще седне Пламен Кралев - един от най-успешните ни автомобилни пилоти. Атрактивното състезание ще се проведе на 3 септември на летище Крумово, по време на юбилейното авиошоу БИАФ 2011 – „НЕБЕ ЗА ВСИЧКИ”.

Според специалисти ще е много трудно да се предвиди резултатът от надпреварата. Изтребителят достига скорост от 250 км/ч за малко над 500 м. Самолетът обаче не е проектиран за състезания на земята, неговата сила е във въздуха.

За болидът на Пламен Кралев няма точни данни за ускорението – те зависят от конкретните настройки на шасито и двигателя на автомобила за всяко състезание. Не бива да се подценява фактът, че колата е с шаси, разработено от тима на Williams F1. За разлика от миналата година, след сериозна работа в аеродинамичния тунел силата, с която насрещният въздух притиска автомобила към асфалта, е увеличена с 30%, а аеродинамичната ефективност е нараснала с 24%.

Това прави болидът на Пламен Кралев доста по-стабилен и бърз. Кралев ще разчита при ускорението и на един от най-високотехнологичните двигатели в моторните спортове. Благодарение на новия си турбокомпресор, 1,8-литровият мотор достига максимална мощност от около 500 к.с. в режим на overboost.

/Pan.bg/

 
28.08.2011, 10:00

Осем унгарски МиГ-29 са обявени за продажба

Унгарското правителство е взело решение за продажба на осем изтребителя МиГ-29 и 20 двигателя за тях. Крайният срок за подаване на оферти е 15 септември 2011, а търгът ще се състои през октомври. Минималната цена за целия предлаган пакет е 3.46 милиарда форинта (18.3 милиона долара). Продажбата за трета страна трябва да бъде одобрена от Руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество.

Унгария получава 28 изтребители МиГ-29 през 1993 година като част от компенсирането на руския дълг към страната. Ресурсът на 14 от тях е удължен през 2002 и 2004, а останалите са използвани за резервни части. През срока на експлоатация ВВС на Унгария са загубили два МиГ-29.

/Pan.bg/

 
28.08.2011, 09:00

Двама министри идват на база ново село

Двама министри се очакват на база „Ново село”, научи Sliveninfo. На 30 август на базата ще се проведе VIP ден. Със сигурност пристига военният министър Аню Ангелов. Очакваме обаче и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, чиито подчинени също тренират при нас, казаха за Sliveninfo от базата.

От седмица на „Ново село” се провежда българо-американското военно полицейско учение „Бдитилен страж-2011”. Военни полицаи от България и САЩ ловят терористи на база "Ново село", използвайки пясъчни котки. Супермодерните джипове са производство на "Форд", но по-късно са бронирани в Израел. Те са закупени специално за нуждите на военната полиция у нас.

Учението започна на 20 август и ще продължи до 2 септември на база "Ново село", VIP гостите ще наблюдават финалната част от обучението, която ще започне от 10 часа сутринта на 30 август.

25-те джипа бяха докарани на базата от различни поделения на военната полиция в страната. Те се използват за специални задачи, твърдят офицери участници в учението.

Sliveninfo научи, че с пясъчни котки се извършва придвижване в т.нар. городок, където се провежда обучението за лов на терористи на базата. Освен военни полицаи от българска страна в учението участват и служители на дирекция "Специализирани полицейски сили" към Главна дирекция "Охранителна полиция" на МВР. Американците пък са представени с инструктори и военнослужещи от националната гвардия на щата Тенеси.

 
28.08.2011, 08:40

Оръжието на СССР: Ту-16

Ту-16

Ту-16 (по класификацията на НАТО Badger – „Язовец”) е първият сериен съветски бомбардировач. През 1948 година Конструкторското бюро А.Н. Туполев започва проектирането на реактивния бомбардировач със стреловидно крило за далечно действие. А през 1953 година започва серийното му производство под името Ту-16. Самолетът е демонстриран за пръв път на въздушния парад над Червения площад на 1 май 1954 година. Той може да носи на борда си до 9 тона бомби (с калибър от 100 до 9000 кг.), които се разполагат в бомбови отсек в задната част на фюзелажа. Ракетното въоръжение се разполага на пилони под крилата. При военни действия над морето могат да се използват мини и торпеда. Отбранителното въоръжение на този бомбардировач се състои от 7 автоматични 23-мм оръдия АМ-23. Но това, така да се каже, е базовата комплектация. Самолетът е модернизиран много пъти. Голямо развитие на базата Ту-16 получават самолетите за радиоелектронна борба. Първите модификации се появяват в края на 50-те години, а през 60-те започва серийното им производство. Впоследствие със системи за РЕБ са снабдени всички ударни и разузнавателни варианти на Ту-16. След бомбардировъчния вариант в серийно производство е пуснат и носителят на ядрено оръжие Ту-16А. От такъв самолет е хвърлено първото китайско термоядрено устройство. По време на войната в Афганистан Ту-16 нееднократно се използват за бомбардировки на територията на страната. През април 1984 година самолетите от 200 –ти тежкобомбардировъчен полк участват в панджерската операция по разбиването на групировката на муджахините на Ахмад Шах Масуд. Заедно с бомбардировачите Ту-22М и фронтовата авиация от 40-та армия те създават невиждана в историята плътност на авиацията над Панджерската долина – обзорният радиолокатор на летището в Баграм, предназначен за проследяване на 100 цели едновременно, „се задъхва” от претоварване. Основното въоръжение на Ту-16 по време на тази операция са фугасните бомби. В края на 60-те години няколко бомбардировачи по заповед на командването на Противовъздушните сили на страната са преоборудвани в носители на ракети-мишени Ту-16КРМ. Машините, отслужили своя срок се използват като радиоуправляеми самолети-мишени Ту-16М. – Още за Ту-16

 
27 август
 
27.08.2011, 20:15

Военно обучение от нов тип

Дали образователната инициатива на министър Ангелов не е само плод на скаутския му ентусиазъм

 
27.08.2011, 17:25
ЕАДС Норт Америка” е доставила на СВ на САЩ 180 вертолета UH-72A „Лакота”
Вертолет UH-72A „Лакота”

„ЕАДС Норт Америка” обяви за важен промеждутъчен етап на програмата за доставка на Сухопътните войски на САЩ на леки многоцелеви вертолети UH-72A „Лакота” – на клиента са предадени над половината машини, предвидени по контракта.

Началният контракт, предвиждащ доставка до 2015 година на 345 вертолета UH-72A „Лакота, консорциума ЕАДС подписа със СВ на САЩ през юни 2006 година след проведен тендер. Общата стойност на покупката и поддръжката на вертолетите се оценява на 2 милиарда долара. До момента американските СВ са поръчали  219 UH-72A. Те трябва да заменят остарелите машини OH-58 и UH-60.

За сега компанията е доставила на клиента 180 вертолета. Те са разположени в 31 бази, разположени в САЩ, Пуерто Рико, Германия и атола Кваджалейн.

UH-72A, предадени на СВ на САЩ и Националната гвардия, се използват за изпълнение на задачи осигуряващи националната безопасност, превозване на пасажери и товари, въздушно разузнаване, евакуация на ранени и пострадали, оказване на медицинска помощ и спасителни операции. Общия нальот на вертолетите UH-72A превишава 67500 часа.

Пет вертолета „ЕАДС Норт Америка” е доставила на училището за летци-изпитатели на ВМС на САЩ, разположено в базата „Патаксент Ривер” (щат Мериленд). Машини се експлоатират и от Обединения многонационален център за бойна подготовка JMRC (Joint Multinational Readiness Center) в Хоенфелс (Германия).

UH-72A „Лакота” е модифицирана версия на гражданския многоцелеви вертолет EC-145 и е оборудван с два двигателя „Арриел 1E2” на компанията „Турбомека” с мощност 738 к.с, които позволяват да се развива скорост до 268 км/ч. Далечината на полета достига до 370 морски мили (685 км). Екипаж - 2 човека. Машината е разчетена за превозване на до осем пасажера. – Още за UH-72A

 
27.08.2011, 14:00

Индийските ВМС – най-активни в борбата срещу пиратите

Кораби от състава на ВМС на Индия са предотвратили 34 пиратски атаки и са задържали 120 сомалийски пирати. Военноморските сили на Индия се включиха в борбата срещу пиратството през октомври 2008г.

„26 съда от ВМС на страната са патрулирали в района на Аденския залив от октомври 2008 г. досега. Общо 1731 кораба са били ескортирани“, заяви министърът на отбраната на Индия, А К Антони.

73-ма рибари и моряци са били спасени при четири операции проведени от индийските военноморски сили.

/Maritime.bg/

 
27.08.2011, 13:55

Корабната камбана на ракетния катер „Смерч”

Корабната камбана на ракетен катер „Смерч” проект 205 - тип „Оса І” (по класификация на НАТО), приет в състава на българския военноморски флот на 28.04.1971 г. и базиран в Бригадата леки сили в Созопол, ще остане в историята. На 2 август 2010 г. камбаната бе дарена от Военноморска база Бургас на Военноморския музей – Варна. ....... Прочети още

 
27.08.2011, 13:48

Български и сръбски МиГ-29 стрелят на Шабла

На 25 и 26 август 2011 г. изтребители МиГ-29 от състава на българските и сръбските ВВС извършиха съвместни стрелби на полигона Шабла. Стрелбите се извършваха над акваторията на Черно море по парашутни мишени тип ЦП-100 (спускана от Су-25) и новата радиуправляеми мишени Р-1 изработена от българската компания „Телесис”. Сърбия прехвърли у нас общо два МиГ-29, които бяха базирани в Граф Игнатиево, заедно с българската изтребителна авиация.

За нашата изтребителна авиация това са поредните експериментални стрелби за удължаване на ресурса на ракетите „въздух-въздух”. Експериментални стрелби се извършиха с ракетите за близък бой Р-60 и Р-73, както и ракетите за далечен бой Р-27Р.  Младите летци на МиГ-29 капитаните Деян Донков и Димитър Метаксов стреляха за първи път с ракета Р-60, а по-опитните летци майорите Димитър Семков и Красимир Николов извършиха тестовете на съответно ракетите Р-73 и Р-27Р. Всички експериментални стрелби преминаха отлично.

За сръбските МиГ-29 това е първото им пребазиране зад граница.

/Аеро/

 
27.08.2011, 08:48

Новости и традиции показаха нашите и сръбските зенитчици

Запалването на част от тревата на полигон „Шабла” не бе главното събитие на учението „Есен 2011”. Впрочем т. нар. пожар доста бързо бе загасен благодарение на своевременната намеса на противопожарната команда. Още повече, че военните пожарникари действаха пред очите на премиера Бойко Борисов, който от своя страна намери за напълно нормална подобна ситуация по време на учения. Дори препоръча да не се гаси пожарът, за да се види как ще минат през него хората и техниката. Това, че прецедент няма, потвърди и министърът на отбраната Аню Ангелов........ Прочети още

 
27.08.2011, 08:40

В Русия бе проведено успешно изстрелване на балистичната ракета „Булава”

Руската стратегическа атомна подводница K-535 „Юрий Долгорукий” (проект 955 „Борей”) под командването на капитан I ранг Владимир Ширин извърши успешен пуск на междуконтиненталната балистична ракета „Булава” от Бяло море с максимална дължина на полета (до 8000 км.), съобщи говорител на министерството на отбраната на Русия, цитиран от РИА Новости.

„Поредният пуск на ракетата бе извършен в 7.20 ч. московско време от подводно положение от щатния носител в рамките на държавните летателно-конструкторски изпитания на максимална далечина на полета на ракетата”, уточни говорителят и допълни, че „в планираното време бойните блокове на ракетата успешно бяха доставени от „Булава” в зададения район в акваторията на Тихи океан като бяха спазени мерките за сигурност на морското корабоплаване”.

Това е вече 16-ти пореден и втори за настоящата година пуск на МБР с морско базиране Р30 „Булава-30” (РСМ-56, SS-NX-30 – класификация на НАТО). До края на годината са планирани още четири пуска, след което ще бъде взето решение за приемането на Р30 на въоръжение.

Ракетата може да носи от 6 до 10 хиперзвукови маневриращи ядрени блокове, всеки един с мощност от 100 до 150 килотона, които могат да променят траекторията на полета - по височина и по курс. - Още за "Булава"

 
27.08.2011, 08:22

Русия достави на Индонезия шест хеликоптера Ми-17

Ми-17-В5

Министерството на отбраната на Индонезия получи от руската компания „Рособоронекспорт” шест нови хеликоптера Ми-17-В5. На церемонията в град Тангеранг на остров Ява присъстваше министърът на отбраната на Индонезия Пурномо Юсгианторо, предаде ИТАР-ТАСС.

Остава да се доставят още шест такива машини от поръчаните общо 18, но за сега не се уточнява кога ще стане това. Доставките се извършват в рамките на контракт, сключен с Индонезия през 2007 година.

Хеликоптерите Ми-17-В5 могат да превозват 36 души или три тона товари и затова те могат да се използват не само за военни цели, но и при хуманитарни и спасителни операции в бедствени райони. – Още за Ми-17

 
26 август
 
26.08.2011, 22:27

Съвместни военни учения на Русия и Беларус

Русия и Беларус ще проведат съвместните военни учения „Щитът на Съюза - 2011” от 16 до 22 септември. В тях за първи път ще участва аеромобилна рота от Въоръжените сили на Украйна, съобщи днес в Москва началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Николай Макаров.

В маневрите са задействани около 12000 военнослужещи, а също и самолети, хеликоптери и танкове. Ученията ще се проведат на полигоните в Нижегородска и Астраханска област. Маневрите носят „изцяло отбранителен характер” и се провеждат далеч от границите на НАТО.

 
26.08.20011, 22:04

Подразделение от Сухопътни войски ще проведе съвместна подготовка с военнослужещи от морската пехота на САЩ и от Сухопътните войски на Република Украйна

Подразделение от военно формирование 32990 – Пловдив ще участва в съвместна подготовка с военнослужещи от морската пехота на САЩ и от Сухопътните войски на Република Украйна. Командир на българското военно подразделение е старши-лейтенант Росен Ангелов.

Обучението ще се проведе в периода 27 август – 10 септември 2011 г. в тренировъчен център за операции по поддържане на мира в гр. Яворив, Република Украйна. Целта на подготовката е да се повиши оперативната съвместимост на формирования при изпълнение на задачи по време на операции по поддържане на мира.

Обучението се провежда съгласно Плана за съвместната българо-американска подготовка и учения за 2011 г., като етап от “Black Sea Rotation Force-11”.

/МО/

 
26.08.2011, 20:50

Втори успешен ден за изтребителите, действащи от авиобаза Граф Игнатиево

Днес бе ‘най-горещият” ден от учението „Есен 2011” за авиобаза Граф Игнатиево. На българските изтребители им предстоеше да използват трите типа управляеми ракети „въздух-въздух”, с които са въоръжени., като за първи път щяха да действат по нова управляема реактивна мишена (РУМ) и то пред погледите на държавното и военно ръководство на страната....... Прочети още

 
26.08.2011, 16:44

За втори пореден път пропада търгът за продажба на Ми-24

Вчера, 25 август в 10 сутринта търговското дружество на МО "Търговия и снабдяване" трябваше да отвори документите за повторния търг с намалени цени за продажба на 6 български бойни хеликоптера Ми-24, снети от въоръжение от състава на ВВС.

Както и преди 2 месеца и сега не се яви нито един кандидат и вертолетите остават непродадени.

Очаква се следваща оферта при вероятно още 20% намаление за трети поред търг. Най-вероятно тогава продажбата ще бъде извършена.

Конкурс за продажба на 6 броя Ми-17 все още търга се бави, но има голям интерес от български представител на украински интереси, който вече неколкократно е отправял запитвания към МО с високи оферти. Повече за фирмата и нейния собственик очаквайте през следващите дни в www.pan.bg.

Ето какви бяха причините за провала на първия конкурс, както и цените на хеликоптерите за втория:

/Pan.bg/

 
26.08.2011, 16:34

Над 600 военни моряци участват в активацията на BLACKSEAFOR

Повече от 600 военни моряци участват в активацията на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR. Това бе съобщено днес на пресконференция на борда на десантен кораб TSESAR KUNIKOV от ВМС на Руската федерация.......... Прочети още

 
26.08.2011, 16:23

Руски бойни кораби в Аденския залив

Шести отряд на Тихоокеанския флот на Русия се готви за поход към Аденския залив за борба с пиратите, нападащи търговските кораби. Отрядът се оглавява от големия противолодъчен кораб „Адмирал Пантелеев”. В състава на отряда са включени товарен танкер, спасителен морски буксир, както и поделение на морската пехота.

Тихоокеанците ще сменят край сомалийските брегове моряците на Северния флот. Руските кораби осигуряват безопасност в Аденския залив от пролетта на 2009 година в рамките на международната операция. Съгласно решение на Съвета за сигурност на ООН, за борба с пиратите в зоната на Сомалия е разрешено използването на военна сила. – Още за ТО на Русия

 
26.08.2011, 15:51

Авиация на друга държава за пръв път стреля на Зенитен полигон „Шабла”

За пръв път от създаването на Зенитен полигон „Шабла” през 1964 г. там стреля авиация на друга държава. Това заяви командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, който е и ръководител на тактическото учение „Есен 2011”, предаде репортер на Радио „Фокус”-Варна. Учението се провежда под формата на участие за осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България. Целта е да се усъвършенства взаимодействието на военните формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) и отбрана на въздушното пространство и координация между държавните институции в условия на криза. Стрелбите се провеждат по един график и включват провеждане на стрелби на изтребителната авиация с участие на екипажи от авиобаза „Граф Игнатиево” и 204-а авиобаза на сръбските ВВС със самолети МиГ-29. Формированията за въздушната отбрана на Република Сърбия са под командването на бригаден генерал Миодраг Гудрич, командир на 250-а ракетна бригада от сръбските ВВС. Сухопътните войски са представени от формирования ПВО на 61-ва механизирана бригада с командир е бригаден генерал Красимир Кънев и 68-ма бригада Специални сили с командир бригаден генерал Пламен Лилов. По време на учението самолети „Спартан” от Авиобаза „Враждебна” и вертолети „Кугър” от авиобаза „Крумово” изпълняват транспортни задачи и задачи по аварийно-спасително осигуряване. Военноморските сили и „Гранична полиция” осигуряват безопасността на стрелбите и провеждането на учението.

/ИА „Фокус”/

 
26.08.2011, 15:46

Ми-24 катастрофира в Приморие, един човек е загинал

Руски боен вертолет Ми-24 катастрофира в Приморие, един човек е загинал, съобщи РИА-Новости , цитирайки източник на правоохранителните органи в региона. В 19.16 часа местно време в района на Черниговка, в близост до Усурийск, вертолета при "твърдо кацане" е загубил управление и е катастрофирал. Един от членовете на екипажа е загинал, други двама са оцелели. Машината е принадлежала на 575 авиобаза и е изпълнявала тренировъчен полет. МО на Русия временно спира полетите на всички машини от този тип.

Според данни на Flightglobal MiliCAS към 2010 г. на въоръжение ВС на Русия са имали 365 вертолета от този тип. – Още за Ми-24

 
26.08.2011, 13:29

ВВМУ приема нов випуск курсанти

Днес във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ приемат новия випуск курсанти.

Младите курсанти са общо 17, от които 3 девойки. Петнадесет  ще се обучават за нуждите на ВМС по три специалности „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ .  Приети са 2 курсанти за обучение по специалност „Корабни машини и механизми“ за нуждите на МВР- Гранична полиция.

Началната военна подготовка на новоприетите е от 28 август до 25 септември т. г., а учебните занятия започват на 26 септември 2011 г.

/Maritime.bg/

 
26.08.2011, 11:40

Западът - основният спонсор на талибаните

Афганистан получава стотици милиони от бюджета на САЩ и техните съюзници, които после отиват при ислямистките бунтовници заради корупцията и лошия контрол на западните сили. Това на практика обезсмисля цялата война...... Прочети още

 
26.08.2011, 10:49

БИАФ 2011 – Тест пилот ще демонстрира Eurofighter

Изключително опитния тест пилот на Cassidian Крис Уорнинг ще демонстрира пълните възможности на многоцелевия изтребител Eurofighter по време на шоуто посветено на 100-годишнината на авиацията в България (БИАФ 2011 – 3 – 4 септември).

Cassidian ще присъства на БИАФ 2011 със самостоятелен павилион, в който ще е разположен полетен симулатор на Eurofighter. Въздушните демонстрации ще се извършват с Eurofighter от състава на ВВС на Германия. На статичен показ ще има също така пълномащабен макет на Eurofighter със широк набор от въоръжение и два италиански Eurofighter Typhoon.

Cassidian ще докара в България и витлов изтребител Messerschmitt Me 109, който за съжаление ще бъде изложен само на статичен показ. На 4 септември в Националния военноисторически музей в София компанията официално ще дари нов експонат – ударен Tornado IDS, който вече е сглобен в двора на музея.

/Аеро/

 
26.08.2011, 10:40

Празник на 16 транспортна авиационна база

На 26.08.2011 г. 16 транспортна авиационна база отбелязва 63 години от създаване на военнотранспортната авиация в България (сформирането на 14-и преносен полк, базиран на летище Враждебна). През 1950 година 14-и преносен полк е преименуван в 16-и транспортен авиационен полк.

През своята дългогодишна история личният състав на авиобазата отстоява и развива най-добрите традиции на българските военновъздушни сили, свързани с непрекъснато повишаване на способностите за изпълнение на разнородни задачи.

Базата е въоръжена с разнообразни типове военно-транспортни самолети, като най-новият от тях е C-27J “Spartan”, който се явява един от най-модерните в своя клас. През тази година в авиобазата бе приет на въоръжение третият самолет C-27J и бяха приети и въведени в експлоатация хангар за техническо обслужване на авиационната техника с най-съвременно оборудване и четириетажна административна сграда за личния състав.

Основните задачи пред 16 транспортна авиационна база са свързани с:

 - повишаване на мобилността на въоръжените сили чрез изпълнение на задачи за превоз на войски, бойна техника и товари; десантиране с парашутисти и товари; въздушно фотографиране; транспортиране и осигуряване на българските военни контингенти зад граница; изпълнение на задачи за въздушен транспорт за нуждите на други ведомства и организации; изпълнение на задачи по транспортиране на болни и ранени за нуждите на министерството на здравеопазването, както и осигуряване на въздушен транспорт на органи за трансплантация; оказване на помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи; авиомедицинска евакуация.

Единствените от състава на българските ВВС самолети и екипажи, летели във „враждебна” среда, до най-горещите точки в света (Ирак, Афганистан, Судан, Либия) са тези на 16 транспортна авиационна база. Самолети на авиобазата са кацали на летища в цяла Европа, Близкият изток, средна Азия, Арабският полуостров, северна и централна Африка, северна Америка.

Дори на своя празник – 26 август, личният състав на авиобазата продължава да стой на своя „боен пост” и да изпълнява заповяданите задачи по транспортно осигуряване на ТУБС „Есен-2011”.

/airforce.mod.bg/

 
26.08.2011, 10:34

Магистралите бавят сделката с изтребителите

Правителството на Борисов няма смелостта да отговори на спешните нужди на бойната ни авиация

 
26.08.2011, 10:29

Продължава посещението на гръцкия десантен кораб HS Rodos

От вчера на посещение във Варна е гръцкият десантен кораб HS Rodos (L 177). То ще продължи до 28 август т.г. Командирът на кораба капитан ІІІ ранг Василеос Асимакопулос и аташето по отбраната на Гърция в България полковник Христос Глинос извършиха официални визити във Военноморска база Варна, във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, в Община Варна и в Областната управа.

Във Военноморска база Варна гостите от южнати ни съседка бяха посрещнати от изпълняващия длъжността командир на най-старото ни флотско съединение капитан І ранг Коста Андреев. На срещата бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес. Капитан І ранг Коста Андреев и капитан ІІІ ранг Василеос Асимакопулос си размениха плакети.

Корабът HS Rodos (L 177), който е застанал на трето корабно място в Пристанище Варна-изток, ще бъде отворен за посещение от граждани днес и утре (26 и 27 август) от 17:00 ч. до 19:00 ч.

/Морски вестник/

 
26.08.2011, 08:05

Сръбският президент Тадич ще гледа днес стрелби на Шабла в компанията на Бойко Борисов

Заключителният етап на тактическото учение “Есен - 2011” и на съвместните зенитно-ракетни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Република България и Република Сърбия ще се проведе днес на Зенитния полигон на Военновъздушните сили - Шабла. Действията на българските и сръбските военнослужещи ще се наблюдават от президента на Република Сърбия Борис Тадич, министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министрите на отбраната на Република България и на Република Сърбия Аню Ангелов и Драган Шутановац, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и началникът на Генералния щаб на Армията на Република Сърбия генерал Милое Милетич, висши офицери от Българската армия и от Армията на Република Сърбия.

Офицер, планиращ учението, е генeрал-лейтенант Атанас Самандов – командващ на Съвместното командване на силите. Учението се провежда под ръководството на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. Директор на учението е бригаден генерал Румен Радев – заместник-командир на ВВС, а общ ръководител на стрелбите e  командирът на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев.

От българска страна в учението и в съвместните стрелби ще участват формирования на Военновъздушните и на Военноморските сили, на Сухопътните войски и на Гранична полиция, а от сръбска страна – формирования за ПВО от състава на Военновъздушните сили на Република Сърбия.

В зенитно-ракетните стрелби ще участват самолети МиГ-29 и Су-25, и зенитно-ракетни комплекси SA-2 „Волхов”, SA-3 „Нева”, SA-6 „Куб”, SA-8 „Оса”, SA-10 „С-300” и SA-7 ПЗРК „Стрела-2М”. Те ще се извършват по парашутни, радиоуправляеми и аеробалистични мишени.

/МО/

 
25 август
 
25.08.2011, 18:26

Стрелбите започнаха – ден първи

Горещ августовски ден. На старта в авиобаза Граф Игнатиево са изкарана българските МиГ-29, част от които ще участват в стрелбите на полигон „Шабла”. Малко по-късно до тях заемат място двата сръбски изтребители. Съгласно новите документи за полети във ВВС облитане на времето не се извърши, тъй като метеорологическите условия бяха прости. На четири от нашите изтребители специалистите по АВ от ИТС подкачват по една ракета Р-60 – с тях капитаните Метаксов, Донев и Методиев ще извършат ‘обстрел’...... Виж снимките

 
25.08.2011,17:02

"Хеликоптери на Русия” изчислиха контрактите

В рамките на авиационния салон МАКС-2011 фирма „Хеликоптери на Русия” сключи контракти с авиокомпаниите UTair и Gazprom Avia за доставки на 79 хеликоптера на сума до 900 милиона долара. Първата компания закупи 40 хеликоптера Ми-171 за обслужване на предприятия на нефтогазовия комплекс, а Gazprom Avia купи 39 хеликоптера Ми-8АМТ за полети до нефтени сонди на шелфа.

На 19-ти август 2011 година организаторите на МАКС отчетоха предварителните резултати на работата на салона. През първите дни на мероприятието – деловата му част – са били подписани контракти на сума над 10 милиарда долара.

 
25.08.2011, 16:44

Военни почести за загиналите от ескадрения миноносец „Лейтенант Пушчин”

На 29 август 2011 г. на мястото на гибелта на руския ескадрен миноносец “Лейтенант Пушчин” ще се състои възпоменателна церемония по отдаване на военни почести. В церемонията ще участват кораби от Военноморските сили на Република България и десантен кораб „Цезар Куников” от Военноморските сили на Руската федерация.

Руският ескадрен миноносец “Лейтенант Пушчин” е потопен от българска мина южно от Варненския залив, пред нос Иланджик, на 25 февруари 1916 г. по време на Първата световна война. Останките от руския боен кораб са открити през миналата година по време на съвместна експедиция, организирана от ВМС и Военноморския музей. По инициатива на командира на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, след идентифицирането на кораба и уведомяване по дипломатически път на руската страна, беше организирана церемонията по отдаване на почит към паметта на загиналите.

Представителите на медиите от град Варна, желаещи да отразят мероприятието, са поканени в 11.10 ч. на 29.08.2011 г. на Морска гара Варна, откъдето ще се качат на борда на осигурения катер за придвижване до мястото на церемонията. Продължителността на прехода по море, включително и времето за провеждане на церемонията, е приблизително четири часа, уточниха от „Връзки с обществеността на ВМС”.

/Морски вестник/

 
25.08.2011, 14:04

Доставката на ракети „С-300” на Иран е невъзможна, заяви руското външно министерство

Изпълнението на договора за доставка в Иран на зенитните ракетни комплекси „С-300” от руска страна е невъзможно, заяви говорителят на министерството на външните работи на Русия Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Изпълнението от руска страна на съответния договор стана невъзможно във връзка с приемането на резолюция 1929 в Съвета за сигурност на ООН и с приемането на Указ 1154 на руския президент на 22 септември 2010 г., с който се определя редът за нейното (на резолюцията) прилагане”, посочи дипломатът, като така потвърди неизменността на позицията на Москва по този въпрос.

„С оглед на традиционно дружеския характер на двустранните отношения не може да не предизвиква учудване фактът, че нашите ирански партньори избраха именно този път”, коментира Лукашевич.

В сряда Иран подаде иск срещу Русия в международния съд заради прекратения договор за доставка на ракетните комплекси „С-300”.

/ИА „Фокус”/

 
25.08.2011, 13:32

Най-щедрият дарител на МО първо спечелил обществена поръчка

Най-щедрият дарител на Министерството на отбраната (МО) е фирма, която е спечелила обществена поръчка по проект за развитие на способностите на Българската армия, свързана с мисиите, задачите и съюзните ангажименти за мониторинг, ранно предупреждение и др. Проектът е на стойност 43 396 268 лв. Дарението от фирмата е скромно на фона на даренията в други министерства. То е на стойност 10 000 лв. Парите са били преведени към военното министерство в края на миналата година....... Прочети още

 
25.08.2011, 13:28

Корабите от оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR ще акостират на Морска гара Варна

Корабите от оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR ще акостират утре, 26 август, на Морска гара Варна. Командир на оперативната група е капитан първи ранг Юри Земский от ВМС на Руската федерация, а началник-щаб – капитан първи ранг Хакан Еркан от ВМС на Република Турция. В състава на групата са включени кораби от пет черноморски държави. Българските ВМС са представени от базов миночистач „Прибой” от военноморска база – Бургас, с командир капитан трети ранг Теодор Кабаков. Останалите участници са миночистачът CHERKASY от ВМС на Република Украйна, с командир капитан ІІІ ранг Олексей Заяц, фрегатата YIDIRIM от ВМС на Република Турция, с командир капитан втори ранг Илкер Айдън, десантен кораб TSESAR KUNIKOV от ВМС на Руската федерация, с командир капитан втори ранг Сергей Ларчук и корветата E. SEBASTIAN от ВМС на Република Румъния, с командир капитан втори ранг Корнел Танасеску.

В програмата за посещение на 26 август са включени визити на командира на Оперативната група и командирите на кораби във военноморска база - Варна и в Община Варна.

Корабите ще застанат на Морска гара Варна и ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на града от 10.00 ч. до 12.00 ч. на 27 август 2011 г. и от 14.00 ч. до 16.00 часа на 28 август 2011 г.

/МО/

 
25.08.2011, 10:38

Добро бъдеще за самолетите Л-39?

Разработването на техническо задание и спецификация за самолетите Л-39 от състава на българските ВВС е приключило. Спецификацията е разработена съвместно от ВВС и Института по отбрана към МО.

Припомняме, че през 2007 г. изтече ресурсът по календарен срок за експлоатация на Л-39, а Министерството на отбраната планира да обяви търг за възстановяването им.

Няколко фирми от Чехия, Словакия и Украйна проявяват интерес към участие в този проект. В периода 2009-2010 г. презентации в Министерството на отбраната направиха българската фирма „Йотов и син” ООД и Leteckе opravovne Trencin от Словакия. С добри позиции е и завод „ТЕРЕМ-Георги Бенковски” ЕООД в Пловдив, който поддържа традиционно добри контакти с фирма Aero Vodochody.

Разработването на техническото задание и спецификацията за Л-39 би следвало да продължи с подготовка на тръжна документация. При положение, че бъде осигурено дългосрочно финансиране за възстановяването и интегрираната логистична поддръжка на Л-39 самолетът ще полети отново в българското небе.

/Pan.bg/

 
25.08.2011, 10:07

ВС на Израел получиха нови леки бронемашини „Суфа-3”

БМ "Суфа-3"

Въоръжените сили на Израел са получили първата партида леки бронирани машини с повишена проходимост „Суфа-3” („Щорм” Mk.3 M-243).

Според информация на IsraelNationalNews.com, през следващите две години военното ведомство на страната трябва да получи до 500 нови бронирани джипове, които ще заменят намиращите се на въоръжение „Суфа-1” и „Суфа-2”.

Автомобилът е съвместна разработка на израелските ВС, „Крайслер” и „Отомотив индастриз лтд” в гр. Нацрат-Илит на базата на „Джип” J8 и е в три версии: лека бронирана, командно-щабна и разузнавателна машини.

Машината е с максимална бойна маса 3,7 тона и е снабдена с четирицилиндров дизелов двигател с мощност 158 к.с., развива максимална скорост до 130 км/ч по шосе и може да превозва до 5 военнослужещи.

Защитата на БМ е в съответствие с изискванията на стандарта на НАТО STANAG 4569 „Ниво.1”.

 
25.08.2011, 09:09

Куца ли разузнаването?

Много често войната срещу Либия се води с вързани очи. НАТО и ЕС не могат да се разберат

 
25.08.2011, 08:45

САЩ предупредиха, че Китай увеличават военноморските си сили

Китай все повече се фокусира върху военноморските си сили и са инвестирали във високотехнологични оръжия, които ще увеличат обхвата на държавата в Тихия океан и отвъд него. Това предава АФП, позовавайки се на доклад на Пентагона.

Напредъкът означава, че Китай до 2020 година ще намали технологическата пропаст, която някога делеше страната от големите световни сили.

Китайските власти са увеличили усилията за произвеждане на противокорабни ракети, които могат да обезвреждат самолетоносачи и военни кораби. Те са отбелязали напредък и в сателитната технология, се посочва още в доклада, представен пред американския конгрес.

/ИА „Фокус”/

 
24 август
 
24.08.2011, 21:31

Русия-НАТО: ще бъдем ли приятели?

Наблюдателят на „РГ” Михаил Барщевски разговаря с депутата от Държавната Дума Андрей Кокошин относно членството в НАТО и Евросъюза, иновациите и отбранителния щит на страната

 
24.08.2011, 20:50

Украински миночистач идва във Варна

Миночистачът „Черкаси“ от състава на Военноморските сили на Украйна е отплавал от Трабзон /Турция/ за Варна.

Корабът е част от Черноморската група за военноморско сътрудничество BLACKSEAFOR. По време на престоя в Трабзон са се провеждали тренировъчни мероприятия. Екипажът е посетил историческите забележителности, съобщават от Пресцентъра на ВМС на Украйна.

На море многонационалното съединение, в което участват кораби от ВМС на България, РФ, Румъния, Турция и Украйна, ще проведе учение за наблюдение и контрол на надводната обстановка, тактическо маневриране, комуникации, наблюдение на гражданското корабоплаване и въздухоплаване и други.

Настоящата активация ще приключи на 29 Август.

/Maritime.bg/

 
24.08.2011, 20:40

Гостува ни гръцкият десантен кораб HS Rodos (L 177)

От 25 до 28 август 2011 г. на посещение във Варна ще е гръцкият десантен кораб HS Rodos. Посещението е част от учебно плаване на старшини-школници от Военноморските сили на Република Гърция. Преди Варна HS Rodos (L 177) е бил в украинското пристанище Одеса. Командир на кораба е капитан ІІІ ранг Василеос Асимакопулос.

В програмата за посещението на 25 август 2011 г. са включени официални визити на командира на кораба във Военноморска база Варна, във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” – от 11:15 ч., в Община Варна – от 14:00 ч. и в Областната управа – от 14:45 ч.

По време на престоя във Варна школниците от кораба ще посетят и разгледат учебно-материалната база на военноморското училище.

Корабът, който ще бъде застанал на трето корабно място в Пристанище Варна, ще бъде отворен за посещение от граждани на 26 и 27 август от 17:00 ч. до 19:00 ч., уточниха от “Връзки с обществеността на ВМС”.

/Морски вестник/

 
24.08.2011, 16:28

Полковниците ще могат да се обучават в генералщабни курсове

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се създава правна възможност в генералщабен курс или в курс със статут, приравнен на него, да се обучават и офицери с военно звание „полковник” („капитан І ранг”). След последните промени в правилника това право имаха само подполковници (капитан ІІ ранг), ако са престояли в званието не по-малко от три години.

Предложението съответства на модела за кариерно развитие на офицерите и е в интерес на подобряването на възможностите за подбор на обучаеми в генералщабни курсове.

/Otbrana.com/

 
24.08.2011, 16:24

Tихомълком генерал-резервист се подвизава като шеф на ТЕРЕМ

Известният в миналото като генерал-адютант на президента  генерал-майор от резерва Стефан Димитров вече е назначен като председател на съвета на директорите на ТЕРЕМ. Както Otbrana.com писа преди време, заемането на високия пост е с висшето ходотайство на сегашния военен министър Аню Ангелов. Така последният се отблагодарява на своя съратник по идеи и атлантизъм. В продължение на години Атлантик №1 сред резервистите обслужва безогледно и предано  напъните на министъра да се покаже като най-големият реформатор на Българската армия през последните години. То не бяха теманета, то не бяха ръкоцелувания и финансирани от МО псевдосеминари и дискусии, организирани от резервиста-атлантик.

Председателят Стефан Димитров разбира от техника и проблемите на ТЕРЕМ , колкото магаре от духова музика, категоричен е бивш специалист от системата на ТЕРЕМ. По негово мнение резервистът-генерал  няма да реши нито един от проблемите на ТЕРЕМ. Поставен е на поста за да изпълнява заповедите на военния министър и да взема голяма заплата, като благодарност за верността си към Аню, чиято кадрова политика е да се обгражда  с верни  и предани нему хора, податливи на манипулации.

Генерал-адюдантът от резерва се ползва сред колегите си като пробивен кариерист, който е готов да мине през колеги и приятели в угода на личния си интерес. Завършва академията "Ворошилов" в Русия, служи във Военна академия и Генералния щаб. Няма команден опит. Като генерал адютант на първия демократично избран президент върти интриги в президентството зад гърба на колегите си от Генералния щаб. Много от колегите му  и тогава и сега го определят като фурнаджийска лопата.

Какво ли бъдеще чака ТЕРЕМ, ако то зависи от експертните способности на председателя му ?!

/Otbrana.com/

 
24.08.2911, 16:06

Пореден старт на ракетата „Булава”

Поредният старт на руската междуконтинентална балистична ракета „Булава” е насрочен за 27 август от борда на атомната подводница „Юрий Долгорукий”. Такова решение бе взето на заседание на държавната комисия по изпитанията на „Булава”.

Предстоящият старт ще бъде 16-ти поред. Преди това, от 15 старта на ракетата, 8 бяха признати за успешни. – Още за „Булава”

 
24.08.2011, 13:59

МВЗ е сключил договор с нашата фирма „Телеком”

Московския вертолетен завод „М. Л. Миль” (МВЗ) е извършил проверка на ремонтната база на АРЗ ООО „Телеком” Терем - Георги Бенковски» (гр. Пловдив), собственик на която е фирмата АО „Телеком”.

В процеса на сертификация (издаден е сертификат на ремонтно предприятие за вертолети тип Ми-8/17 и техните модификации с гражданско назначение № 1/18.01.2011г. и сертификат на ремонтно предприятие за вертолети тип Ми-8/17 и техните модификации с военно назначение №1В/03.06.2011г.) е бил сключен договор № МИ-11-0049-01 за конструкторско-технологично съпровождане на ремонта (КТСР), в който поръчител е АО „Телеком”, изпълнител е ОАО „МВЗ М. Л. Миль”, а ползвател е АРЗ ООО „Терем - Георги Бенковски”, съобщава пресслужбата на МВЗ

 
24.08.2011, 12:47

Община Сливен получава военни имоти

Правителството ще предостави бивши военни имоти в три общини за задоволяване на местни нужди, съобщиха от правителствената информационна служба. Община Сливен получава спортно игрище, летищния комплекс в местността „Кютюклюка” и четири имота, които се намират в местностите „Бършен”, „Кютюклюка” и „Дългия рът”, застроени със 79 сгради с обща площ 15 620 кв. м. Намерението на местната власт е да използва част от имотите за развитие на складовата и експортната дейност в региона, който е утвърден производител на плодове и зеленчуци. Целта е да се подобри инвестиционният климат чрез привличане на външни инвеститори за по-нататъшно развитие на селскостопанското производство. Използването на военния стадион към момента е крайно ограничено, тъй като съоръжението не е достъпно за гражданите на общината. След реконструкция и модернизация, каквито са намеренията на местната власт, то ще може да се ползва за нуждите на спорта и физическото възпитание в Сливен и общината. Бивши военни имоти ще получат и общините Плевен и Шумен.

/Sliveninfo.com/

 
24.08.2011, 12:35

Готви се изстрелването на „Тянгун-1”

През първата половина на септември тази година от космодрум Цзюцюан с помощта на ракетоносителя „Чанчжен-2Ф” ще се състои изстрелването на китайския безпилотен модул „Тянгун-1”.

До края на годината ще бъде изстрелян и безпилотният космически кораб „Шенчжоу-8” за проверка на технологията за скачване на апарати, необходима при създаването на китайската космическа станция, която Китай планира да изстреля в орбита към 2020 година. - Още космос

 
24.08.2011, 12:29

На 12 марки леки автомобили се возят офицерите на ръководни длъжности

Леките автомобили, които ръководният състав на Видовете въоръжени сили използва са 186. Това става ясно от обявената от МО обществена поръчка за съответните застраховки. Половината от този автомобилен парк е различни модификации на „Тойота” (83), малко по-малко е на „Мерцедес” (64). Далеч назад са в предпочитанията на висшите ни командири марките „Фолксваген”, „Волво”, „Форд”, „Опел”, „Деу”, „Фиат”, „Пежо”, „Ауди” и БМВ. В списъка на последно място фигурира е една „Нива” – ВАЗ-2121.

Не може да не прави впечатление, че има тенденция да се излезе от разнообразния автомобилен парк, за да се стигне до една или две марки.

/Otbrana.com/

 
24.08.2011, 12:25

Транспортиране по въздуха на F/A-18 със C-5

За първи път в историята на ВВС на САЩ американски транспортен самолет ще транспортира по въздуха до САЩ повреден изтребител. На 18 август специалистите от 451 експедиционна ескадрила съвместно с лоудмастера успешно качват в товарната кабина на С-5 изтребител F/A-18 Super Hornet.

При изпълнение на бойна задача през март т.г. на изтребителя F/A-18 възниква отказ и той е насочен за аварийно кацане на летище Кандахар. На етапа на самото кацане избухва пожар в областта на спирачките. Пожарът е бързо изгасен от аварийната летищна команда, но планерът получава значителни повреждания. Досегашната практика, когато боен самолет получи някои не толкова съществени повреди, той обикновено прелита самостоятелно до САЩ за ремонт. Но в случая това е невъзможно и се налага изтребителя да бъде транспортиран с карго самолет. Самата операция, особено след като е първа по рода си, е изисквала координация между командването на ВМС на САЩ и Авиационното военнотранспортно командване на ВВС, както и получаване на всички необходими разрешения за транспортиране на изтребителя до военноморската авиационна база North Island в Калифорния. Общите разходи по възстановяване на изтребителя се оценяват на около една трета от стойността на нов F/A-18.

/Pan.bg/

 
24.08.2011, 12:20

Предстоят съвместни военни тренировки и учения между България и Израел

На днешното редовно заседание на Министерския съвет, министърът на отбраната Аню Ангелов ще внесе Проект на решение за одобряване на проект на споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Държавата Израел за военно сътрудничество във връзка с провеждане на военни тренировки и учения. Проектът е включен под номер 43 в предварителния дневен ред на Министерския съвет.

На същото заседание се очаква министърът на отбраната Аню Ангелов да внесе и Проект на постановление за допълнение на правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет с Постановление номер 46 на Министерския съвет от 2010 г.

/Пресслужба на Министерски съвет/

 
24.08.2011, 10:39

Авария с реактивен учебен самолет 'Kiran' на ВВС на Индия

Индийски реактивен учебен самолет 'Kiran' на ВВС на Индия се е разбил малко след излитането си от военновъздушната база Хакимпет. Пилотът е успял да се катапултира успешно от малка височина секунди преди самолетът да се разбие в царевична нива. Спасителните екипи са го открили тридесет минути по-късно и е откаран е с хеликоптер до най-близката военна болница.

/Pan.bg/

 
24.08.2011, 10:30

Чехия реши да остави на въоръжение танковете Т-72М4

Т-72

Военното ведомство на Чехия взе решени са съхрани танковете в състава на ВС на страната, независимо от съкращаването на отбранителния бюджет.

Според информация на „Джейнс дифенс уикли”, в началото на август 2011 г. МО на страната е взело решение (в съответствие с препоръките публикувани през април в „Бялата книга за отбраната) да съхрани в състава на въоръжените сили 30 модернизирани танка Т-72М4 до 2025 година, т.е до момента на изтичане на срока на тяхната експлоатация.

СВ на Чехия реализираха програма за 156 милиона долара за модернизация на 30 танка Т-72CZ M4 в ремонтния завод VOP-025 (гр. Нови Йичин).

В същото време МО на Чехия предлага за продажба 100 танка Т-72, които не са минали през модернизация и се намират на съхранение, като преди да излязат на пазара те ще трябва да се възстановят и ремонтират.

При модернизацията на Т-72М1 до версията Т-72М4 са използвани компоненти, произведени в Израел, Италия, Великобритания и САЩ. – Още за Т-72

 
24.08.2011, 09:54

Продължават изпитанията на Т-50

Опитния образец на руския изтребител пето поколение Т-50 продължава да се подлага на изпитания, независимо от отмяната на полетите на авиосалона МАКС-2011, поради нередности в десния двигател. При стартиране на пистата беше фиксиран пламък, след което машината спря движението с помощта на спирачния парашут.

Специалистите практически приключиха разследването на инцидента, като в близките дни тестирането на самолета ще завърши и той ще продължи програмата на полетни изпитания. – Още за Т-50

 
24.08.2011, 09:47

Инвестиции в отбраната

Според данни на статистическата компания IHS Jane's, всички европейски страни с изключение на Германия и Франция са свили военните си бюджети през последните 3 години. Ограниченията пред европейските участници в НАТО станаха очевидни през изминалите месеци, когато намесата в Либия бе първата в историята на атлантическия пакт, която не е водена от САЩ.

"Без подкрепа отвъд океана едва ли щяхме да се справим", заяви главният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. "Липсата на инвестиции в отбраната ще прави много по-трудно изпълнението на отговорностите на Европа в разрешаването на международни кризи извън границите на континента", допълни той. Прогнозите на IHS Jane's за следващите 5 години е дори и Франция и Германия да свият военния си бюджет с 2 до 21%, докато се очаква Китай да отбележи ръст с 142%.

/Wall Street Journal/

 
24.08.2011, 08:52

Военната ни авиация подготвя атракции за международния авиофестивал

Заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев определи предстоящия Международен авиационен фестивал в Пловдив (2-4 септември), като знаменателно събитие. Що се отнася до българските Военновъздушни сили, той съобщи, че те ще участват с една изключително интересна и динамична авиационна програма. Включват се изтребителната, транспортната, щурмовата, вертолетната и учебната авиация на нашите ВВС. Те ще демонстрират основните мисии на българската военна авиация.

Фестивалът ще бъде открит с вертолет Ми-17 с националния флаг на Република България. Така както се случва на всеки парад в София на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия.

Изтребители МиГ-21 от авиобаза Граф Игнатиево ще демонстрират елемент от мисията по охрана на въздушното пространство на Република България. Те ще покажат действията на дежурните изтребители по прехващане на самолет-нарушител, ескортиране и принуждаването му да кацне на определено летище. Ролята на самолета-нарушител ще се изпълни от С-27J „Спартан” от авиобаза Враждебна, който след кацането ще демонстрира маневрените си възможности при движение по пистата.

Щурмовата авиация ще бъде представена от самолети Су-25 от авиобаза Безмер. Те ще демонстрират изпълнение на задачи по непосредствена авиационна поддръжка за осигуряване на евакуация от въздуха. Ниско прелитащите Су-25 ще симулират нанасяне на въздушни удари по разкрити вражески групировки.

Най-новият военнотранспортен самолет С-27J „Спартан” ще изпълни задача по стоварване на въздушен десант. Парашутистите десантчици от състава на Специалните сили на Българската армия ще осигурят охрана на района с цел извеждане и евакуация от въздуха.

Вертолети от авиобаза Крумово ще изпълнят задача по авиомедицинска евакуация на пострадали военнослужещи.

Ще бъдат демонстрирани елементи по стоварване на командоси по способа „Бързо въже” от вертолет „Кугар”, действията на военномедицинските екипи, изтеглянето на командосите от района с вертолет Ми-17 по способа „външен товар”, както и действията на екипажите на Ми-17 и „Кугар” по прикриване на авиомедицинската евакуация от въздуха.

Вертолет Ми-17 ще изпълни мирновременна задача по оказване на помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи, аварийно-спасително осигуряване и пожарогасене от въздуха.

Подготовката на летците от българските ВВС се извършва в Военновъздушната учебна база – Долна Митрополия, която ще бъде представена от учебно-тренировъчния самолет РС-9М. Той ще извърши полет за разузнаване и определяне точното място на вражеските групировки и нуждаещите се от евакуация.

Изключителен професионализъм, високо майсторство и висш пилотаж ще демонстрират екипажите на самолет МиГ-29. В програмата е заложено и състезание между МиГ-29 и болид на Формула-3 с пилот Пламен Кралев.

Бригаден генерал Румен Радев: „От името на Командването на ВВС искам да се обърна към младите хора и да им кажа, че на този фестивал ние им предлагаме една идея. Една идея, която може да осмисли техния по-нататъшен живот. Нека при нас да дойдат младите, способните и талантливи хора на България и да се докоснат до магията на авиацията. Очакваме това да бъде едно докосване, което за много от тях ще продължи цял живот.”

/Otbrana.com/

 
 23 август
 
23.08.2011, 23:10

Водолази откриха легендарен военен кораб

Шведски водолази откриха останките на легендарния шведски военен кораб "Марс", потънал по времето на битката между шведите и датчаните през 1564 г. край остров Йоланд. Изследователите поясняват, че корабът лежи на лявата си страна, а недалеч от него са намерени оръжия. Открит е на дълбочина 75 м.

"Марс" е бил един от най-големите кораби по това време. Разполагал е със 107 оръдия. Екипът на плавателния съд се е състоял от 800 души. Водолазите са в търсене на кораба вече от няколко десетилетия. Едва сега усилията им се увенчаха с успех.

/Vesti.bg/

 
23.08.2011, 22:54

И НАТО заслужава да отиде на съд за военни престъпления в Либия

Скъпата интервенция пречи на мирните преговори и не оправдава "хуманитарната си мисия", независимо от това дали Кадафи ще бъде свален от власт или не.

 
23.08.2011, 21:37

Гръцката армия нащрек заради Кипър

Въоръжените сили на Гърция се намират в състояние на повишена готовност заради опасения от евентуален опит на Анкара да провокира "горещ инцидент" в гръцкото морско пространство с оглед на плановете за започване на проучвания за откриване на газ в териториалните води на Кипър на границата с Израел, съобщи в. "Етнос".

Турските военноморски сили обявиха, че ще излязат на учения в Егейско море и в Югоизточното Средиземноморие, а гръцки бойни кораби вече са се задвижили в южна посока, допълва изданието. Гръцкото министерство на отбраната е нащрек и проучва всички варианти, тъй като САЩ и ЕС не изключват вероятност Турция да реагира дори и с военни средства срещу съвместните газови проучвания на Кипър и Израел за откриване на газови находища в морския район между двете страни.

Вашингтон, Брюксел и Москва дават вид, че не са склонни да приемат турските претенции и да попречат на проучванията, планирани за началото на октомври, но въпреки това ги насърчават, отбелязва вестникът. В публикацията се казва още, че военното министерство на Гърция оглежда всички варианти и даже възможността от "асиметрични заплахи", в случай че Турция се осмели да действа с военна сила в гръцки води.

Според министъра на отбраната Панос Беглитис Турция продължава да се държи като страна извън международните норми и задължения, но подчерта, че е в сила единната отбранителната доктрина с Кипър, според която при нужда Гърция е задължена да окаже помощ на острова по въздух, суша и вода.

/Дума/

 
23.08.2011, 18:07

„Дженерал електрик” достави първият двигател GE38 за вертолета CH-53K

Вертолет CH-53K

Компанията „Дженерал електрик” достави първият двигател за опитния образец на вертолета CH-53K GTV (Ground Test Vehicle), предназначен за извършване на наземни изпитания.

CH-53K се разработва по „Програма за замяна на тежките транспортни вертолети”.

GTV е първият от петте опитни образци, които ще бъдат изработени в предприятие на „Сикорски ейркрафт” в Уест Палм Бич и ще вземат участие в програмата за наземни/летателни изпитания.

Избрания двигател GE38 осигурява с 57% по-голяма мощност и с 18% по-нисък разход на гориво, отколкото силовата установката GE T64, с която е оборудван CH-53E „Супер стеллион”. Освен това новия двигател намалява и разходите за експлоатация и поддръжка.

Контракт на стойност 3 милиарда долара, предвиждащ разработка и демонстрация на тежкия транспортен вертолет CH-53K, Корпуса морска пехота на САЩ подписа с компанията „Сикорски” на 5 април 2006 година. Машината е предназначена да замени намиращите се на въоръжение CH-53D „Супер стеллион” и CH-53E „Си стеллион”, които се експлоатират от КМП на САЩ от над 40 години.

Първият полет на вертолета CH-53K е планиран за 2014 финансова година. Очаква се машината да достигне начална боеготовност през 2018 ф.г. След завършване на разработките и изпитанията се планира „Сикорски” да произведе за американските морски пехотинци не по-малко от 200 вертолета CH-53K.

 
23.08.2011, 17:00

Във връзка с провеждането на учение „Есен-2011” в района на зенитен полигон Шабла са обявени зони, опасни за корабоплаване и за граждански полети

В периода от 24 до 27 август 2011 г., от 08:00 ч. до 19:00 ч, в района на Зенитен полигон на Военновъздушните сили Шабла и акваторията на Черно море ще се провеждат съвместни полети за морска подготовка на екипажи от българските и сръбските Военновъздушни сили и стрелби по въздушни мишени.

С цел недопускане на инциденти по време на стрелбите Командването на ВВС е активирало опасни зони LBD-312, LBD-313, LBD-314 и LBD-244 с граници, определени в ПМС № 44/19.03.2010 г.

През този период Главна дирекция „Гранична полиция” ще осигурява непрекъснато наблюдение на морското пространство.

/МО/

 
23.08.2011, 12:44

Началникът на Генералния щаб на Армията на Република Сърбия пристига на официално тридневно посещение в България

Сръбска военна делегация, водена от началника на Генералния щаб на Армията на Република Сърбия генерал Милое Милетич, пристига утре, 24 август, на официално тридневно посещение в нашата страна по покана на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Двамата военачалници ще обсъдят перспективите за развитие на двустранното военно сътрудничество, както и съвместните бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана на двете армии на зенитния полигон Шабла.

Официалната церемония по посрещането на генерал Милетич ще се състои утре, 24 август , от 13:30 ч. пред паметника на Незнайния воин.

Срещата на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов с началника на Генералния щаб на Армията на Сърбия генерал Милое Милетич ще започне в 14:00 ч. в сградата на Министерството на отбраната.

Двамата ще направят изявления за представителите на медиите в 15:00 часа.

В рамките на посещението генерал Милетич ще бъде приет от министъра на отбраната Аню Ангелов, ще посети четвърти артилерийски полк в Асеновград и ще наблюдава съвместните авиационни зенитно-ракетни стрелби на полигон Шабла.

/МО/

 
23.08.2011, 11:30

Виетнам получи последната руска фрегата

Фрегата проект „Гепард 3.9”

Военноморските сили на Виетнам са получили последната от двете поръчани в Русия фрегати проект „Гепард 3.9”, съобщава Defense News. На 22 август корабът е пристигнал в пристанище Камран, разположено на южното крайбрежие на страната. Първата фрегата от този проект, построена в Зеленодолската корабостроителница „Горки”, беше предадена на ВМС на Виетнам през март 2011 година.

Корабите са получили имената „Дин Тиен-хоанге” и „Ли Тхай То”, като са с водоизместимост по 2,1 хиляди тона. Корабът е въоръжен с противокорабен ракетен комплекс, една 76,2-мм и две 30-мм артилерийски установки. На палубата на „Гепард”-а е предвидена площадка за два вертолета тип Ка-28 или Ка-31.

През последните няколко години Виетнам сключи с Русия редица контракти за доставка на надводни кораби и подводници за ВМС. В частност, през 2005 година бяха купени 12 катера проект 12418, лицензното производство на които започна във Виетнам през есента на 2010 година. През 2009 г. Виетнам поръча шест дизелови подводници проект 636 "Варшавянка" за 1,8 милиарда долара.

 
23.08.2011, 10:59

Прекръщаването на производството на ЗРС С-300 касае системите С-300ПС и С-300ПМ

ЗРС С-300

Прекръщаването на производството на ЗРС С-300 касае само вариантите на тази система С-300ПС и С-300ПМ и не се отнася за С-300ПМУ1 и С-300ПМУ2 „Фаворит”, а също за ЗРС С-300В и С-300ВМ „Антей-2500”.

ЗРС С-300ПС (самоходна) постъпи на въоръжение през 1983 година и осигурява поразяване на самолети (балистични ракети) в зоната от 5 до 47 километра по далечина. Нейно развитие е ЗРС С-300ПМ (мобилна) на автомобилно шаси с висока проходимост. Външно тя прилича на своя прототип, като е приета на въоръжение във войските за ПВО на Русия през 1989 година със ЗУР 48Н6, осигуряваща поразяване на скоростни самолети на далечина до 150 километра и крилати ракети на далечина до 38 километра.

Тези два варианта на ЗРС С-300 се произвеждаха най-масово и станаха основа на руската противовъздушна отбрана.

Планира се ЗРС С-300ПС да остане на въоръжение още 1-2 години, а остатъчния срок за експлоатация на ЗРС С-300ПМ е около 7 години. – Още за С-300

 
23.08.2011, 09:50

Започна учение "Галатея 2011"

От вчера до 29 август 2011 г. се провежда тактическото учение на военноморска база Варна „Галатея 2011″, съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили.

Учението ще премине под непосредственото ръководство на началника на щаба на военноморската база капитан I ранг Коста Андреев и директора на учението капитан I ранг Камен Кукуров.Основна цел на учението е усъвършенстване подготовката на щаба, силите и средствата на военноморското съединение за изпълнение на задачи по участието им в операции по контрол на корабоплаването, защита на морските комуникации, операции по търсене и спасяване, провеждани съгласно тактическите процедури на НАТО, както и за осигуряване на зенитно-ракетните стрелби на зенитен полигон „Шабла“.

Във фактическите действия на море ще участват фрегата „Смели“, корвета „Бодри“, базов миночистач „Добротич“, спасителен кораб „Протео“, два рейдови миночистача и спомагателни катери. В отделни епизоди на учението ще се включат представители на Гранична полиция и Главна дирекция „Пристанищна инфраструктура“.

/Maritime.bg/

 
22 август
 
22.08.2011, 22:34

В Либия няма да бъдат разполагани бази на НАТО

Либия не възнамерява да разположи бази на НАТО в страната след падането на режима на Кадафи. Това заяви днес представителят на Преходния национален съвет на Либия при Лигата на арабските държави Абдел Монейм ал-Хувейни, цитиран от агенция Франс Прес.

„Либия е арабска и ислямска страна преди НАТО и след НАТО. Либийците бяха против разполагането на западни бази на своя територия през 1970 година, чужди бази няма да има и сега”, - съобщи ал-Хувейни.

 
22.08.2011, 22:25

Великобритания купи 14 транспортни вертолета Chinnok

Вертолет Chinnok

Министерството на отбраната на Великобритания обяви за покупката на 14 нови военнотранспортни вертолета CH-47F Chinook, съобщава Agence France-Presse. Контракта е бил подписан с американската авиационна компания Boeing, а сумата на сделката е милиард фунта стерлинги (1,65 милиарда долара). Според условията на съглашението, всички купени вертолети трябва да бъдат доставени на британските ВВС до края на 2016 години.

След като всички поръчани вертолети бъдат предадени на клиента, ВВС на Великобритания ще имат 60 машини Chinook. Закупените CH-47F ще бъдат от модифицирания вариант Mark 6, включващ цифрова пилотска кабина и система за управление.

В края на юли 2011 година стана известно, че правителството на Великобритания смята да увеличи военните разходи на страната с три милиарда фунта стерлинги след 2015 година. Допълнителните средства ще отидат за реализиране на няколко отбранителни програми, включително покупката на Chinook и изтребители F-35C Lightning II. – Още за CH-47F

 
22.08.2011, 15:25

Български и сръбски МиГ-29 ще стрелят на полигон Шабла

Български и сръбски изтребители МиГ-29 ще стрелят на ракетния полигон Шабла. Стрелбите ще се осъществят на 26 август 2011 г. в рамките на тактическото учение „Есен 2011”. Двата сръбски изтребителя МиГ-29 ще се базират в Граф Игнатиево и са пристигнали днес.

Основната задача за изтребителната авиация е извършване на експериментални стрелби в рамките на които ще се удължи ресурса на ракетите „въздух-въздух” за близък и далечен бой. По първоначален замисъл в стрелбите е трябвало да участват голям брой млади летци на МиГ-29, но в последствие поради липса на достатъчно ресурси броя на стрелящите е намален наполовина. Задачите на двата сръбски МиГ-29 е подобна. Щурмови самолети Су-25 ще подсигуряват спускането на парашутни мишени.

Пак в рамките на ‘Есен 2011” ще бъдат извършени и стрелби със зенитно-ракетни комплекси С-75М „Волхов”, С-125 „Нева”, 9К12 „Куб”, 9К33 „Оса”,  С-300 и ПЗРК Стрела-2М”. Ще бъдат използвани и нов тип радиоуправляеми мишени.

/Аеро/

 
22.08.2011, 12:30

БИАФ 2011 – изключително зрелищен пилотаж на български МиГ-29

Изключително зрелищен висш пилотаж с МиГ-29 в рамките на БИАФ 2011 обеща бригаден генерал Румен Радев днес в рамките на пресконференция на организаторите на шоуто по случай 100-годишнината на българската авиация. До самото шоу остават 13 дни и подготовката му върви на пълни обороти, а то ще се проведе на летище Пловдив от страната на военната база.

Генерал Радев разясни участието на българските ВВС. Самото шоу ще бъде открито с вертолет Ми-17 носещ флага на България, ескортирани от други два Cougar. Следващата демонстрация на ВВС ще бъде операция по „ер полисинг” от два МиГ-21, които прехванат, ескортират и принудят да се приземи самолет нарушител. В неговата роля ще бъде транспортния самолет C-27J Spartan. След неговото кацане, той ще демонстрира маневреността си на земята.

След това ще бъде демонстрирана комплексна операция по бойно търсене и спасяване. В началото учебно-тренировъчен самолет PC-9M ще извърши визуално разузнаване и откриване на катапултирали се летци и локализиране на противника. Двойка щурмови Су-25 ще демонстрират задача по оказване непосредствена въздушна поддръжка. C-27J след това ще стоварят парашутен десант, а вертолетите от авиобаза Крумово ще допълнят с операцията по търсене и спасяване чрез стоварване на десант по способа „бързо въже”. Операцията ще се прикрива от въздуха от вертолети Ми-17 и Cougar. На място ще се извърши стабилизиране на пострадалите летци и тяхното евакуиране по въздуха. В края на акцията спец частите ще се изтеглят от района с вертолети по способа „външен товар”.

Върхов момент в демонстрациите на ВВС ще бъде соловия висш пилотаж на МиГ-29УБ, който ще демонстрира пълните възможности на самолета във въздуха.

Евгени Манев, председател на фондация „Български ВВС”, гарантира, че участниците в двата дни на фестивала ще бъдат едни и също. Той подчерта трите елементи на шоуто – минало, в което ще бъдат демонстрирани самолети летели в миналото на българските ВВС, настояще, в рамките на който ще бъдат демонстрирани настоящите възможности на българската авиация и  бъдеще, в рамките на който ще бъдат демонстрирани потенциалните кандидати за нов основен боен самолет на България. Още веднъж бе потвърдено участието на руски МиГ-29ОВТ, швейцарска пилотажна група с PC-7, Gripen, Eurofighter, както и представители на леката и спортна авиация.

Манев спомена, че се очаква окончателно потвърждение за участието на американски F-16 и че се водят преговори за участието на демонстрационният F-16 от състава на турските ВВС „Solo Turk”. Сигурно е участието на авиацията на Гранична полиция. Друг интересен момент на шоуто ще бъде състезанието между болид от Formula 2 и български МиГ-29.

Организаторите казаха, че очакват 10 – 12 000 души публика, поради което трафикът ще бъде много натоварен. Ще има осигурени паркинги, но те препоръчаха да се използва железопътен транспорт или безплатните шатъли, които на всеки 15 минути ще тръгват от паркинга на хотел „Тримонциум” в Пловдив.

Въздушните демонстрации са разработени в няколко варианта и са гъвкави като време и това, според организаторите, ще помогне в случай на лошо време.

Вратите на шоуто ще отворят в 09,00 часа на 3 и 4 септември.

/Аеро/

 
22.08.2011, 12:04

От „Морфей” до „Триумф”

Според военни експерти, днес имено заплахите от въздушното и космическото пространство са най-реални за безопасността на всяка страна. Удари от космоса могат да се нанасят по всяка точка на Земята.

От реалността на тези заплахи се обосновава решението за създаване на единна система за Въздушно-космическа отбрана (ВКО) на Русия, за което през ноември 2010 година беше обявил президентът Дмитрий Медведев. В момента системата за ВКО на Русия е практически създадена,  и приключването на процеса е набелязано за 1-ви декември тази година.

Друго важно събитие на годината стана започването на бойното дежурство на три зенитни ракетни полка, въоръжени в най-новите зенитни ракетни системи за далечно действие С-400 „Триумф”. Производството на предишните комплекси на противовъздушната отбрана (ПВО) на Русия – С-300 – е спряно.

В течение на близките 20-25 години системата огневи средства на ВКО с наземно базиране ще се основава върху четири ракетни комплекса и системи: „Морфей” (свръхмалка далечина), „Витяз” (средна далечина), С-400 (далечно действие) и С-500 (противоракетна отбрана – ПРО).

Комплексът „Морфей” ще се намира на последната граница на ешелонираната отбрана – ще сваля крилати ракети, високо точното оръжие и по този начин ще осигурява защита, в това число и на С-500. Далечината на стрелбата на „Морфей” е до 5 километра. Уникалността на „Морфей” е в типа на използвания в него локатор. Той ще бъде изпълнен във вид на купол и ще обхваща всички ракурси.

Относно новата система за ПВО „Витяз”, това е дълбоко модернизиран вариант на системата С-300 с многократно увеличение на бойните възможности. По-специално, всяка система на „Витяз” има не по 4 (както С-300), а по 16 ракети.

Зенитната ракетна система С-400 е предназначена за поразяване на всички типове летателни апарати – самолети, безпилотни летателни апарати и крилати ракети. Системата има възможност да действа не само във въздушното пространство, но и в близкия космос, да изпълнява задачи на нестратегическата ПРО. „Триумф” има уникални характеристики и няма аналог в света. Той може едновременно да съпровожда до 300 цели и да стреля с ракети по 36 от тях.

Следващите огневи средства за ПРО, които ще сменят С-500, ще бъдат не с наземно, а с въздушно базиране. Те вече са в стадий на създаване и дори минават изпитания. – Още ПВО

/ruvr.ru/

 
22.08.2011, 11:28

Швеция участва с четири изтребителя „Грипен” на авиационния фестивал БИАФ 2011

Швеция ще участва с изтребители „Грипен” на българския Международен авиационен фестивал БИАФ в град Пловдив.

Шведските Военновъздушни сили ще участват в Международния авиационен фестивал БИАФ с четири изтребителя „Грипен”. Фестивалът ще се проведе на летище Пловдив, авиобаза Крумово на 3-ти и 4-ти септември.

Пилотът от ВВС на Швеция Мартин Хансон ще направи впечатляващи демонстрационни полети и в двата дни на фестивала – събота и неделя. Изтребител „ Грипен” ще бъде изложен и на статичен показ.

Сааб кани посетителите на БИАФ на своя щанд, за да се срещнат с екипа на компанията и да научат повече за шведския изтребител „Грипен”. На щанда на Сааб ще има и симулатор на изтребителя.

„Грипен” е на въоръжение във Военновъздушните сили на Швеция, Чехия, Унгария, Южна Африка и Тайланд. Британската Кралска школа за пилоти-изпитатели (ETPS) също ползва „Грипен” за обучение на пилоти-изпитатели от цял свят.

През март 2011 г. шведското правителство връчи отговор на запитването за информация на българското Министерство на отбраната във връзка с придобиването на изтребители за българските ВВС. Шведската оферта включва осем нови изтребителя „Грипен”, гъвкаво финансово решение и офсет, който ще бъде осъществен от компанията Сааб.

Представители на Сааб, производителят на изтребителя „Грипен”, шведската държавна Агенция за експорт на отбранително имущество (FXM) и шведските ВВС ще присъстват на авиошоуто.

“С нетърпение очакваме да вземем участие в шоуто и сме горди да видим изтребители „Грипен” да летят в небето над България. Шоуто заслужава да се види,” каза Даниел Боестад, вицепрезидент в Сааб, Централна и Източна Европа, Балкани. – Още за JAS 39

/Днес<+>/

 
22.08.2011, 11:18

Удължават ресурса на самолетите Су-25

През настоящата седмица ще започнат подготвителни дейности за удължаване на ресурса на самолетите Су-25. Удължаването ще бъде извършено по календарен срок на експлоатация след изпълнение на определен набор от мероприятия. За целта за авиобаза Безмер заминава специално назначена от Министерството на отбраната комисия.

Припомняме, че предишното удължаване на междуремонтния ресурс на самолетите Су-25 започна през септември 2008 г., съгласно МЗ № Р-183/10.06.2008 г. Тогава удължаването на техническия и/или междуремонтен ресурс е извършено след изпълнение на набор от мероприятия съгласно Приложение № 1 на Методики за изпитване „И-Т-8К/УБК-М”, „И-Т-8К/УБК-М1” за самолети Су-25К, Су-25УБК и Приложение 1 на Методики за изпитване „И-Р-95Ш-М”, „И-Р-95Ш-М1” за двигатели Р-95Ш.

Една от последните изяви на самолетите Су-25 бе по време на международното учение Breeze/CERTEX-2011.

/Pan.bg/

 
22.08.2011, 10:35

Доставката за ВС на Перу на вертолетите Ми-171Ш ще завърши през септември

Ми-171

Според неофициална информация, руската „Рособоронэкспорт” планира да предаде на Перу последните три военнотранспортни вертолета Ми-171Ш (един за ВВС и две машини за 1-ва бригада армейска авиация) не по-късно от първата седмица на септември.

Контракт за доставка на 8 вертолета  (шест Ми-171Ш и два транспортно-бойни Ми-35П) Министерството на отбраната на Перу сключи с „Рособоронэкспорт” през юли 2010 година.

Два Ми-35П (б/н FAP 695 и FAP 696), предадени на ВС на Перу в края на април, влязоха в състава на 2-ра авиогрупа, дислоцирана в авиобаза „Витор”. Първите три вертолета Ми-171Ш пристигнаха в Перу на борда на Ан-124 „Руслан” на 22 май. Два от тях (FAP 606 и FAP 607) постъпиха на въоръжение в 1-ва авиогрупа, а третият (EP-664) – в 3-та авиогрупа на 1-ва бригада армейска авиация. В момента те активно се използват при провеждане на операции в долините на реките Апуримак и Ене.

 
22.08.2011, 10:20

С научна конференция и авиошоу отбелязват 100-годишнината на българската авиация

С две мероприятия тържествено ще се отбележи 100-годишнината на българската авиация. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” о. р. генерал-майор Евгени Манев, председател на Фондация „Български военновъздушни сили”, по повод 100-годишнината на българската авиация. Фондацията е съорганизатор на Осмия международен авиационен фестивал „Небе за всички” БИАФ 2011 г., който ще се проведе между 2 и 4 септември на летище Пловдив. „На 2 септември на Летище Пловдив ще се проведе юбилейна научна приложна конференция на тема: „100 години българска авиация – минало, настояще и бъдеще” под патронажа на президента на Република България и върховен главнокомандващ Георги Първанов. Имаме български и чуждестранни участници с около 10 доклада и презентации. Следващото мероприятие е Осмото издание на българския международен авиационен фестивал BIAF 2011, който ще се състои на Летище Пловдив на 3 и 4 септември. Той ще се проведе под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. В тези два дни ще бъдат представени наши и чуждестранни участници във фестивала”, заяви генерал-майор Манев.

/ИА „Фокус”/

 
22.08.2011, 10:10

В Сухопътните войски на Венецуела е сформиран нов вертолетен батальон

Вертолет Ми-35

В състава на армейската авиация на Венецуела е сформиран нов батальон, наречен на името на полковник Маурисио Енсиносо, на въоръжение в който са постъпили нови руски вертолети. Поделението е дислоцирано в база „Фуерте Тавакаре” (щат Баринас), където е създадена необходимата инфраструктура..

В бойния състав на батальона влизат 43 вертолета: 18 многоцелеви Ми-17В-5, 10 ударни Ми-35M2, 3 тежки транспортни машини Ми-26T2 и 3 AS-61D на компанията „Агуста”/”Сикорски”.

В перспектива Командването на армейската авиация, дислоцирано в база „Генералисимус Франсиско де Миранда” в Каракас, е планирано да се реформира в 7-ма авиационна дивизия. В неговия състав сега влизат три части: авиационен батальон, разположен във Валле де ла Паскуа (щат Гуарико), вертолетен батальон, разположен в Сан Фелипе (щат Яракуй) и новия вертолетен батальон.

В арсенала на съединението има леки транспортни самолети M-28 „Скайтрак”, IAI 201/202 „Арава”, BE-200 „Супер Кинг Ейр” и BE-90 „Кинг Ейр”, а също и предназначени за обучение самолети „Чесна” CE182 и CE206. Вертолетният парк включва машини Ми-17В-5, Ми-26T2, Ми-35M2, AS-61D, „Белл-412SP/EP” и „Белл-206” „Джет Рейнджер”.

В бъдеще е планирано получаването на 10 ударни вертолета Ми-28Н, поръчани в Русия през 2010 година.

 
22.08.2011, 00:32

Стават невидими за врага

Рамбовците ще бъдат снабдени с последната дума на техниката във военното оборудване, екипировка и въоръжение. Според източници на "Стандарт" ще бъдат купени 40 бронирани машини от най-ново поколение. Записано е още купуването на 910 каски и бронежилетки, специална информационно-комуникационна система за цялата бойна група, безпилотни летателни апарати, дори  и факс машини. Всичко, което е било нужно на групата, е било посочено от Сухопътни войски, а техниката е била избрана от дирекция "Инвестиции в отбраната" на военното ведомство.

Според експерти от отбраната оборудването на бойната група ще наподобява забравения вече проект "Войник на бъдещето". Той предвиждаше рейнджърите да бъдат снабдени с дишащо камуфлажно облекло, което да е невидимо в инфрачервения диапазон с дължина на вълната от 400 до 1200 нанометра, с ново тактическо елече, спален чувал, модерен шанцов инструмент, специални наколенки и подлакътници, предпазващи от нараняване при падане. Нова многофункционална раница пък трябваше да дава независимост на войника от пустинята. Тя щеше да събира до 3 л течност и войникът може да пие от нея в движение, без да изпуска от ръце оръжието си. Раницата завършва с накрайник, чийто мундщук се достига само с едно движение на главата.

/Стандарт/

 
22.08.2011, 00:30

Тренират в Ново село с пясъчни котки

Военни полицаи от България и САЩ ловят терористи на база "Ново село", използвайки пясъчни котки. Супермодерните джипове са производство на "Форд", но по-късно са бронирани в Израел. Те са закупени специално за нуждите на военната полиция у нас и се използват по време на съвместното българо-американско военно полицейско учение "Бдителен страж-2011". Учението започна на 20 август и ще продължи до 2 септември на база "Ново село", научи "Стандарт". 25-те джипа бяха докарани на базата от различни поделения на военната полиция в страната. Те се използват за специални задачи, твърдят офицери участници в учението. "Стандарт" научи, че с пясъчни котки се извършва придвижване в т.нар. городок, където се провежда обучението за лов на терористи на базата. Освен военни полицаи от българска страна в учението участват и служители на дирекция "Специализирани полицейски сили" към Главна дирекция "Охранителна полиция" на МВР. Американците пък са представени с инструктори и военнослужещи от националната гвардия на щата Тенеси.

/Стандарт/

 
22.08.2011, 00:27

Отписваме новите изтребители

Бави се решението за F-16, ползваме руските МиГ-29 още 20 години

 
22.08.2011, 00:24

Търсим рамбовци за 500 милиона

Първият елитен отряд ще бъде от 800 рейнджъри

 
21 август
 
21.08.2011, 21:17

Безплодните напъни на Аню Ангелов

Министерският проект за закона за резерва - едно изключително некомпетентно и непрофесионално писание

 
21.08.2011, 18:57

Първи инцидент с перспективния изтребител ПАК ФА на МАКС-2011

Причината днес да бъде прекратено излитането за демонстрационен полет на перспективния изтребите ПАК ФА е възникване на помпаж в десния двигател по време на разбега. Летец-изпитателят Сергей Богдан взема решение да прекрати излитането и да установи самолета в края на пистата. Пилотът не е пострадал, а след първоначалният оглед на самолета, двигателите и системите не са открити повреди.

Очевидци са видели пламък от ускоряващия се по пистата самолет, след което е последвало пускане на спирачния парашут.

В изложението МАКС 2011 вземат участие и двата прототипа на ПАК ФА (Т-50-1 и Т-50-2). Те са с двигатели АЛ-41Ф1 ("Изделие-117"), като на серийните самолети ще се поставят двигатели "Изделие 129", за се знае сравнително малко засега – ще бъдат с по-голяма тяга в сравнение с АЛ-41Ф1 и по-икономични. – Още за Т-50

/Pan.bg/

 
21.08.2011, 17:27

Подразделение за специални операции на ВМС и екип от ВМА - Варна демонстрираха бойни техники и оказване на долекарска помощ при спешни случаи пред младите хора от Международния скаутски лагер край Шумен

Министърът на отбраната Аню Ангелов посети днес, 21 август, международния скаутски лагер в местността „Ивански” край Шумен. Той наблюдава демонстрациите на военнослужещи от Българската армия пред младите скаути.

Подразделението за специални операции на Военноморските сили се включи в подготовката на скаутите и демонстрира пред тях приложни бойни техники от карате, специализирани за армията.

Екип на ВМА – Варна с ръководители д-р Радушев и д-р Стефанова обучаваха деца как да оказват долекарска помощ при спешни случаи. Беше организиран и показ на бойни оръжия от Българската армия.

Международният скаутски лагер е разположен в имот, предоставен от Министерството на отбраната в управление на областния управител на Шумен. Военното ведомство оказа и подкрепа за провеждането на лагера като предостави палатки, агрегат за осветление, столове, маси, легла и други вещи, които да се използват от скаутите.

/МО/

 
21.08.2011, 12:45

Три в едно: МиГ-29 ОВТ, Погосян и Рамково споразумение за българските МиГ-29 на BIAF’2011

Очаква се на Международния авиационен фестивал „Небе за всички” – 100 години български ВВС да пристигне високопоставена делегация от Русия. Вече е потвърдено официално от българските ВВС и участието на изтребител МиГ-29 ОВТ.

В състава на делегацията ще бъдат ръководни лица от РСК „МиГ”. Вероятно тя ще бъде предвождана от Михаил Асланович Погосян, президент на ОАО „Объединенная авиастроительная корпорация” и генерален директор на „Сухой” и ОАО РСК „МиГ”.

Посещението на делегацията, начело с Михаил Погосян е продиктувано от предстоящото подписване на рамковото споразумение за българските изтребители МиГ-29 между Министерството на отбраната и РСК „МиГ”. Планира се по време на авиационния фестивал българската страна да обяви официално пред медиите, че рамковото споразумение е вече факт. – Още за МиГ-29

/Pan.bg/

 
21.08.2011, 11:36

BAE e разработила нов вариант на бронемашината Casspir

Casspir Mk6

Южноамериканското подразделение на компанията BAE Systems е публикувало подробности за своя последен вариант на модернизация на бронетранспортьора с противоминна защита Casspir Mk6.

Casspir Mk6 е резултат на еволюцията на надеждните и известни машини от семейството Casspir. Последните разработки включват и опита на използвания в бойни условия модел RG31.

Casspir Mk6 има открита архитектура, която е подходяща за използване в различни варианти, включително варианти с различна колесна формула - 4x4 или 6x6, многоцелева машина, бронетранспортьор и командирска, като конструкцията се базира V-образен корпус.

Размерите на Casspir Mk6 са: дължина - 7,59 метра, ширина - 2,67 метра и клиренс - 380 милиметра. Пълната маса на машината е 14320 кг, като в нея могат да се разположат 16 военнослужещи.

 
21.08.2011, 11:08

САЩ ще предадат на Чили 12 САУ M109A+

155 мм САУ М-109A6

Американските сухопътни войски са сключили контракт с компанията BAE Systems за възстановяване на 12 самоходни артилерийски установки M109A+, които след това трябва да бъдат предадени на Чили, съобщава army-guide.com.

Работите ще се изпълняват от подразделението BAE Systems Land and Armaments. Контракта е на стойност 7 031 054 американски долара и трябва да бъде изпълнен до 30 ноември 2012 година. – Още за САУ М109

 
http://www.aviasalon.com/img/logo.jpg
 
20 август
 
20.08.2011, 21:10

Разби се самолет на пилотажната група „Червените стрели”

Самолет Hawk на пилотажната група Red Arrows днес се разби по време на провежданото в английския град Bournemouth авиошоу, съобщава Agence France-Presse.

По неофициална информация инцидентът е станала на етапа на кацане, като 33-годишният пилот лейтенант Jon Egging е загинал.

Инцидентът е потвърден от официалните власти, но не се дават подробности.

„Червените стрели” са пилотажна група на Кралските ВВС на Великобритания. Тя съществува от средата на 1960-те, като от края на 1970-те години групата лети на самолети BAE Hawk.

 
20.08.2011, 16:20

Интересен вариант за модернизация на БТР-60

http://i028.radikal.ru/1108/c4/13376b3d0952.jpg
http://s012.radikal.ru/i320/1108/0e/23c6dc26c9ea.jpg

Вариант за модернизация на БТР-60 бе показан на авиационното изложение МАКС-2011. Компановката на бронираната машина напълно е променена, като двигателят е разположен в центъра на машината, а в кърмовата част е разположено десантно отделение за осем военнослужещи, там височината на корпуса е увеличена.

В куполата са поставени 12,7 мм и сдвоена с нея 7,62 мм картечници, а също и гранатомет АГ-30.

Като цяло идеята за усъвършенстване на остарелите БТР е достатъчно интересна заради неприемливите за съвременните стандарти начини за спешаване от БТР-60 и БТР-70.

Но в случая изпълнението не е достатъчно добро. Модернизирания БТР губи възможността да преодолява водни прегради, изместването на куполата към кърмата значително увеличават непрострелваните участъци пред машината, няма връзка между отделението за управление в предната част на корпуса  и десантното отделение на машината. – Още за БТР-60

 
20.08.2011, 14:53

Двама души загинаха при катастрофа на хеликоптер в Тунис

Двама членове от екипажа на тунизийски военен хеликоптер загинаха след като летателният апарат се разби в близост до границата с Либия, съобщи представител на правителството, който посочва, че причината за инцидента е техническа неизправност, предаде АФП.

/ИА „Фокус”/

 
20.08.2011, 14:44

PC-12 пристигна в Швейцария!

На 19 август следобед самолет PC-12, пилотиран от Марк Мишел от фирма Pilatus Aircraft Ltd. пристигна в Швейцария. Машината излетя от София в 11:00 часа сутринта след като по-рано през седмицата двете страни подписаха приемо-предавателен протокол и бе издадено дипломатическо разрешение за полета.

Според информация от Pilatus Aircraft Ltd. полетът е протекъл нормално, а самолетът се намира в много добро техническо състояние. Маршрутът е включвал спиране в Загреб за зареждане с гориво.

Припомняме, че според плана за възстановяване на самолета в Швейцария предстои да бъде извършен тест за проверка на херметичността на кабината, както и обучение на един български пилот.

Всички дейности по плана за възстановяване на самолет PC-12 и обучението на българския пилот са безплатни. Финансирането им се осъществява в рамките на т.нар. бонус за българските ВВС по Годишен договор-2009 г. между Министерството на отбраната и Pilatus Aircraft Ltd. Този изключително полезен за българската страна инструмент бе договорен през 2009 г. съгласно рамковото споразумение между двете страни. Той дава възможност на българската страна да поръчва определен обем от безплатни доставки и услуги във всеки следващ годишен договор. Pilatus Aircraft Ltd. е една от малкото фирми, които осигуряват на Министерството на отбраната и ВВС такъв бонус и по този начин подпомагат развитието на българската авиация.

/Pan.bg/

 
20.08.2011, 14:25

Оръжието на Русия: У-2

Самолет У-2 (По-2)

У-2 (втори учебен) влезе в историята на световната авиация като класически самолет за първоначално обучение. На военното и следвоенното поколения той беше известен като „Небесен бавноход”, по едноименния филм, в който се описва героичния боен път на този малък самолет. По време на Великата отечествена война самолетите У-2 активно се използвали за изпълнение на различни бойни задачи: провеждане на разузнаване на предните позиции на противника, връзка на командването със щабовете на военните части, евакуация на ранени от предните позиции, снабдяване на партизанските отряди. За годините на войната в тила на У-2 са преминали подготовка почти сто хиляди летци. А известен нощен бомбардировач той веднага не станал. В периода на отбраната на Одеса за провеждане на разузнавателни полети бил привлечен отделен отряд У-2, комплектуван с летци от гражданската авиация. На 3 септември 1941 година летецът Павел Бевз, излитайки на поредно задание, взел в кабината си няколко малки бомби и ги хвърлил срещу откритата от него батарея, както по време на първата световна война, ръчно. Идеята за толкова неочакваното използване на лекия моторен учебен самолет, подсказана от фронтовите летци, конструкторът на завода-производител на У-2 Г. Бакшаев реализирал при създаването на новата модификация - лекия нощен бомбардировач У-2ВС. Самолетът бил предназначен за нанасяне на бомбени удари срещу позициите на противника, предимно нощно време. Недостатъчното скорост на У-2 в сравнение с другите видове самолети, неочаквано станала сериозно предимство. Самолетът безшумно с приглушен мотор достигал до целта и от малка височина хвърлял бомби с точност, на каквато  не били способни най-добрите бомбардировачи. От атаки на изтребителите на противника той се измъквал с плавно плъзгане на бръснещ полет. Често ВF 109, преминал на голяма скорост наблизо, излагал борда си, попадал под огъня на картечницата на У-2 или се врязвал в земята. А смелите летци на 46-ти гвардейски Тамански женски авиополк на нощни бомбардировачи германците нарекли „нощни вещици”. Те унищожавали самолети на противника на летищата, складове и транспортни средства. Самолетът се превърнал в страшно оръжие и затова една от първостепенните задачи, стоящи пред германските летци-изтребители, била унищожението на „русфанер”. През 1944 година, след смъртта на Николай Поликарпов, самолетът У-2 бил преименуван  в По-2. Няколко хиляди самолети У-2 (По-2) се използвали на всички фронтове до последните дни на войната. – Още за У-2 (По-2)

/ruvr.ru/

 
20.08.2011, 09:23

Ирак ще обсъди с Пентагона присъствието на американски войски след 2011 г.

Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета заяви, че иракските власти са дали съгласието си за провеждане на преговори за присъствието на американски войски в страната след 2011 г., предаде Би Би Си.

Страните ще обсъдят възможността за присъствие в Ирак на въоръжени формирования, които единствено ще тренират подразделенията на иракската армия.

Панета посочи, че според него Багдад ще се съгласи с присъствието на американската армия в страната и след 2011 г. – Още за Ирак

/ИА „Фокус”/

 
20.08.2011, 09:17

Последен празник с подводница

На 19 август в района на Военноморска база Варна бе отбелязана 57-та годишнина от възстановяването на българското подводно плаване и три години (1 юли 2008 г.) от създаването на Дивизиона за подводни операции. В словото си неговият командир капитан I ранг Камен Кукуров поздрави ветераните, личния състав на дивизиона и гостите и отбеляза свършеното от него за краткото му съществуване – две подводни експедиции, няколко спасителни операции, няколко унищожени изплавали или открити мини. Дори в момента на празника работят две групи водолази, а СК „Протео” се готви за поредно плаване. Той намери и обнадеждаваща символика, че в годината, в която ще бъде ликвидиран дивизионът и за последен път през ноември ще бъде спуснат флагът на „Слава” неговите подчинени категорично са идентифицирали на морското дъно първата българска подводница УБ-18. Не дава ли това знак, че следващият повод ще бъде вдигане на флаг на нова подводница и възстановяване за втори път на подводното плаване? ......... Прочети още

 
19 август
 
19.08.2011, 23:00

"Варяг" не се предава

Корабите на бъдещето по нещо приличат на легендарния крайцер

 
19.08.2011, 22:40

ВВС на САЩ възобновиха полетите на изтребителите F-35

Изтребители F-35

Министерството на отбраната на САЩ е дало разрешение за възобновяване на полетите на перспективните изтребители F-35 Lightning II, съобщава Defense News. Новото разпореждане касае всички F-35, освен изтребителите от първата малосерийна партида, предадена за изпитания в авиобазата Еглин. Техните технически параметри все още се проверяват от специалистите.

Полетите на F-35 бяха преустановени на 2 август 2011 година, като повод за това стана отказ в системата за електроснабдяване IPP по време на летателни изпитания. По предварителни данни, проблемите със системата за  бордово електрозахранване на F-35, която е производство на компанията Honeywell, са възникнали заради неправилното функциониране на един от клапаните. На 11 август Пентагона даде на изтребителите F-35 разрешение за възобновяване на наземните изпитания без ограничения.

Американското Министерство на отбраната вече два пъти през 2011 година преустановява полетите на F-35. През март 2011 година полетите на F-35 бяха спрени заради проблеми с електрогенераторите. Проблемът се появи по време на изпитателен полет на изтребител F-35A с бордови номер AF-4. – Още за F-35

 
19.08.2011, 21:08

„Оупън Спирит” в Балтика

Международни учения на минно-тралните сили „Оупън-Спирит-2011” започнаха в Балтийско море в териториалните води на Латвия. В тях участват около 20 кораби от Русия и 10 страни от Европа. ВМФ на Русия е представена от миночистачите „Алексей Лебедев” и БТ-230.

За първи път „Оупън Спирит” бяха проведени през 1997 година. Те са съставна част на международното сътрудничество на страни от Европа по очистване на крайбрежните води на Балтийско море от взривоопасни предмети, останали от времената на Първата и Втората световна войни.

Руски кораби участват в ученията за шести път. През това време от тях бяха открити и унищожени повече от 50 взривоопасни предмета.

 
19.08.2011, 20:23

Започва съвместното българо-американско военнополицейско учение „Бдителен страж 2011” на Полеви учебен полигон – Ново село

Съвместно българо-американско военнополицейско учение „Бдителен страж - 2011” ще се проведе в периода 20 август – 2 септември 2011 г. на Полеви учебен полигон „Ново село”. В него ще участват от българска страна военнослужещи от служба „Военна полиция” и служители от дирекция „Специализирани полицейски сили” към Главна дирекция „Охранителна полиция” – МВР, а от американска страна – инструктори и военнослужещи от Националната гвардия на щата Тенеси.

Целта е да се повиши подготовката на личния състав на рота „Военна полиция” при прилагане на стандартните оперативни процедури и инструкции при мироопазваща операция и за покриване на нивото на стандартите на НАТО за оценка на бойната готовност ( CREVAL ).

/МО/

 
19.08.2011, 18:37

Силите на НАТО разрушиха резиденцията на ръководителя на либийското разузнаване

Самолети от военновъздушните сили на НАТО по време на бомбардировка на Триполи разрушиха резиденцията на ръководителя на либийското разузнаване Абдула ас Сенуси, който е и съпруг на сестрата на полковник Муамар Кадафи, съобщава вестник „Взгляд”.

Местни жители потвърдиха, че разрушената сграда е принадлежала именно на ас Сенуси.

Абдула ас Сенуси е един от тримата представители на ръководството на либийския режим, срещу които Международният наказателен съд издаде ордер за арест. Другите двама са самият Кадафи и неговият син Сейф ал Ислам.

Засега няма информация дали по време на бомбардировката в резиденцията се е намирал ас Сенуси или някой от неговите роднини.

/ИА „Фокус”/

 
19.08.2011, 17:55

Индийските Су-30МКИ ще се модернизират до стандарта "Супер Сухой"

Изтребителите Су-30МКИ, които са на въоръжение във ВВС на Индия ще бъдат модернизирани с използване на технологии, приложени в самолетите пето поколение, до стандарта „Супер Сухой”. Към момента Индия разполага с пет ескадрили Су-30МКИ с по двадесет изтребителя всяка.

Проектът за модернизация предвижда обновяване на кабината, нова РЛС и промяна на някои елементи от конструкцията, с което да се намали радиолокационната откриваемост на самолета. Ще се увеличи бойния товар и ще се разшири номенклатурата на въоръжението. Модернизацията ще обхване всички индийски Су-30МКИ. Новозакупените изтребители Су-30 ще са доставят в стандарта „Супер Сухой”.

Не се споменава на каква стойност ще е предстоящата модернизация. В момента двете страни съгласуват техническите параметри на проекта.

През декември 2010 ВВС на Индия съобщиха за намеренията си да снабдят изтребителите си Су-30МКИ с РЛС с активни фазирани антенни решетки "Жук-АЭ", които да заменят сега експлоатираните РЛС Н011М.

/Pan.bg/

 
19.08.2011, 14:35

Първи полет на произведения от TAI вертолет Т129

На 17 август се е състоял първият полет на произведения от турската компания Turkish Aerospace Industries (TAI) боен хеликоптер T129B. Прототипът Р6 е излетял от летището Akinci на TAI в 05:30 часа местно време, като полетът е продължил 90 минути. Според летците-изпитатели Adnan Meral и Gokhan Korkmazturk изпитанията във въздуха са протекли успешно.

Хеликоптерът P6 е летял със системата за целеуказване Aselsan AselFLIR-300Т. Програмата T129 на стойност 1.2 милиарда евро, стартирала през юни 2008 година, предвижда производството на 50 хеликоптера, разработени на базата на AgustaWestland AW129.

TAI ще произведе първия сериен вертолет T129B през 2013 година след приключване на изпитанията с шест прототипа, които ще се проведат в Турция и Италия. През 2012 турската компания ще достави партида хеликоптери T129A, които да заменят армейските АН-1 Cobra. По-късно те ще бъдат модернизирани до стандарта T129B.

/Pan.bg/

 
19.08.2011, 13:09

Компанията „Рейтеон” е провела изпитания на аеростатната система JLENS

Компанията „Рейтеон” обяви, че е провела изпитания на единната мрежова аеростатна система, предназначена за защита от крилати ракети JLENS (Joint Land attack cruise missile defense Elevated Netted Sensor system), с цел демонстриране продължителността на полета.

 
19.08.2011, 13:00

Бреговата охрана на Япония е поръчала три вертолета EC-225

Бреговата охрана на Япония, компанията „Еврокоптер” и подразделението „Еврокоптер Джапан” са подписали тристранен контракт за доставка на три допълнителни вертолета EC-225.

 
19.08.2011, 12:37

Световен рекорд на руските корабостроители

Руските конструктори и корабостроители установиха нов световен рекорд. В корабостроителницата в Санкт-Петербург за първи път успешно е залята формата за най-големия кораб в света, корпусът на който е изпълнен изцяло от композитни материали. Височината му е осем метра, а водоизместването му е почти 1000 тона.

Рекордът е установен в цех, където по поръчка на Военноморския флот на Русия се строи нов миночистач. Това ще бъде супер съвременен кораб с изцяло въглеродно-пластичен корпус. По своите характеристики той ще изпревари всички съществуващи проекти в своята класа, изтъкна в интервю за "Гласът на Русия" Генералният директор на компания „Средно-Невски корабостроителен завод  Владимир Сереходо:

 - Заводът се занимава със строителство на кораби със стъкло-пластмасови корпуси вече над 40 години, първият подобен кораб беше построен още през 1963 година. Той също се предназначаваше за противоминна борба. Сега започваме нов проект вече с нови технологии. Използваме най-модерни материали.

Уникалността на технологията е там, че отначало се формира обвивката на кораба от специална тъкан. След това, без участието на човек, тя под налягане се напоява с уникален състав. Всички процеси се контролират от компютър. След това композитните материали затвърдяват. По здравина този корпус не отстъпва на стоманения, макар че тежи 70 тона вместо 200.

Кораби с композитен корпус са нужни на военния флот и за противоминна отбрана, както и за охраняване на акваториите. Главното им предимство е, че тези кораби са по-невидими, защото композитните материали не се засичат от радарите.

Постижението на конструкторите и корабостроителите от Санкт-Петербург ще бъде включено не само в книгата рекорди Гинес, но и във всички специализирани международни издания. Защото това още е и важен етап в използването на челните технологии, и нов етап в развитието на корабостроенето.

/ruvr.ru/

 
19.08.2011, 10:13

Специалният отряд на КГБ навършва 30 години

Елитното поделение на КГБ „Вимпел” отбелязва 30-годишнината си. Решението за създаване в КГБ на секретен отряд със специално предназначение беше прието през 1981 година. Той бе предназначен за провеждане на разузнавателно-диверсионни операции извън СССР „през особен период”.

Заповеди за провеждане на операции е имал право да издава само председателят на КГБ, а в бойните поделения са били набирани само офицери. Те са владеели няколко чуждестранни езика, боравели са различни видове оръжие и техники от ръкопашния бой. За подготовка на един боец е било нужно до 5 години.

„Вимпел” е осъществявал операции в Афганистан, страните на Централна и Латинска Америка, Юго-Източна Азия, Африка. – Още за „Вимпел”

 
19.08.2011, 09:21

Нов самолетен експонат във военния музей - Tornado!

На 10 август нов самолетен експонат постъпи в Националния военноисторически музей-София

 
19.08.2011, 08:47

Полски военнослужещ е загинал в Афганистан

Полски войник е загинал в експлозия на крайпътна бомба по време на патрул в Афганистан в четвъртък, съобщиха от полската мисия в страната, предаде АФП. С това броят на полските войници, загинали в Афганистан, достигна 29 души.

28-годишният серж. Шимон Ситарчук е загинал в централнта провинция Газни. След експлозията полските войници са попаднали в престрелка. Пострадалите са били ескортирани с хеликоптер до болницата в полската база.

Полша е разположила 2 000 свои военнослужещи в Афганистан, като полският контингент отговаря за сигурността в провинция Газни. – Още за Афганистан

/ИА "Фокус"/

 
18 август
 
18.08.2011, 22:08

Специален самолет за Договора за открито небе

Първият специализиран самолет за наблюдение, предназначен за работа в рамките на Договора за открито небе, беше демонстриран на авиационния салон МАКС-2011.

Сред самолетите на всичките 34 страни-участнички в Договора, руският самолет Ту-214ОН е единственият, който има пълен комплект апаратура за наблюдения и контрол, разрешен от международните договори.

Договорът за открито небе беше подписан в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през 1992 година с цел укрепване на доверието и контрола върху реализирането на споразуменията за съкращаване на оръжията.

 
18.08.2011, 21:23

ВМС на Сингапур получиха първата шведска подводница

подводница тип "Арчер

Военноморските сили на Сингапур получиха първата шведска подводница тип "Арчер" (бивш тип "Вастерготланд"), съобщава Defense Aerospace.

Общо Сингапур трябва да получи две такива субмарини. Наскоро сингапурски военни са преминали в Швеция обучение за управление и обслужване на подводници от този тип.

Контракт за доставка на Сингапур на две изведени от състава на ВМС на Швеция подводници тип "Вастерготланд" беше подписан през септември 2005 година. Според условията на съглашението, шведската корабостроителница Kockums трябва да извърши модернизация на подводниците и пълен цикъл на техните изпитания. В състава на ВМС на Сингапур шведските субмарини се приемат като тип "Арчер" (по името на първата подводница).

Подводницата "Арчер" след извършване на всички необходими работи бе спусната на вода през юни 2009 година. Втората - "Сордсмен" – излезе от дока през октомври 2010 година. При модернизацията на подводниците частично са били използвани технологии, използвани при модернизацията на две такива субмарини за ВМС на Швеция - "Содерманланд" и "Остерготланд". В частност, подводниците тип "Арчер" са получили въздухонезависими енергетически установки.

Подводниците тип "Арчер" при водоизместимост от 1500 тона са способни да развиват скорост до 15 възла. Въоръжението им включва шест 533 милиметрови торпедни апарати и три -калибър 400 милиметра.

 
18.08.2011, 18:45

30 години Национален военен учебен комплекс - Чаралица

Тридесет години от създаването на Националния военен учебен комплекс – Чаралица (НВУК) отбелязват днес военнослужещите и цивилните служители от комплекса и от Съвместното командване на силите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната....... Прочети още

 
18.08.2011, 17:00

Демонстрационните полети на МАКС са спрени

На един от самолетите L-39 на пилотажната група „Балтийски пчели” от Латвия след кацане на пистата му се спука гумата на едно от колелата. Самолетът изскочи извън границите на пистата и се отмести встрани.

Демонстрационните полети временно са спрени. Техническите служби се занимават с отбуксиране на самолета. След смяната на колелото се планира самолетът отново да участва в демонстрационните полети.

 
18.08.2011, 16:54

Три години след взрива Челопечене е още барутен погреб

Провежда се третата по ред операция "Горещо лято 2011", прокуратурата чака експертиза за обвинения

 
18.08.2011, 16:48

4 Грипен-а на БИАФ 2011

Saab и шведските ВВС ще се представят на авиошоуто по случай 100 години български ВВС (3 и 4 септември 2011 г., летище Крумово) с 4 самолета - 2 Gripen C и 2 Gripen D. По един от двата типа ще летят по време на демонстрационните полети. Едната "спарка" ще е на статичен показ, другият едноместен изтребител ще е резервен.

Шведският отбранителен консорциум ще се представи и с обширен щанд, на който ще има и GCS (Gripen Cockpit Simulator). За тези от посетителите които искат да се запознаят по-отблизо с него е приготвена специална изненада.

/Pan.bg/

 
18.08.2011, 16:43

PC-12 полетя отново!

След няколкогодишно пребиваване на земята на летище Враждебна самолет PC-12 от състава на българските ВВС извърши първи полет и се приземи успешно. След като днес рано сутринта в България пристигна пилот от фирма Pilatus Aircraft Ltd., той тества самолета във въздуха и направи успешен полет.

Стана ясно и че в авиобаза Вражедебна е приключила инспекцията на системите и оборудването на PC-12. Тя е извършена от инженерен екип на фирма Pilatus Aircraft Ltd. и е една от дейностите, предвидени в плана за възстановяване на самолета, съгласуван и приет от Министерството на отбраната и швейцарската фирма през първата половина на т.г.

Самолетът се намира в добро техническо състояние, а българската страна е извършила всички необходими дейности по текущата поддръжка и редовните годишни инспекции. Получени са и всички доставки на резервни части и ремонти по годишните договори за периода 2009-2010 г. Още за Pilatus

/Pan.bg/

 
18.08.2011, 16:37

ПАК ФА ще бъде въоръжен с ракети с голям обсег на действие

Корпорация "Тактическое ракетное вооружение" (ТРВ) е разработила нова управляема ракета (УР) „въздух-въздух” за руския перспективен изтребител Т-50 (ПАК ФА). Новата УР няма аналог в света, далечината на прехвата е до 200 км. През 2011 г. компанията ще пусне пробна партида, а през 2012 г. ще започне серийното им производство.

Засега информацията за въоръжението на Т-50 е засекретена. Към момента за перспективния изтребител се разработват 14 типа ново въоръжение. Предполага се, че ще бъде въоръжен с УР с малък, среден и далечен обсег на действие, 30 мм оръдие и бомби КАБ-500.

/Pan.bg/

 
18.08.2011, 13:38

Луксозен хотел за военни маниаци

Бивш съветски самолетоносач става първият луксозен китайски самолетоносач-хотел

 
18.08.2011, 13:26

Индия и Израел разработват съвместно безпилотна версия на вертолета „Четак”

Вертолет "Четак" на индийските ВВС

Програмата за създаване на безпилотна версия на вертолета „Четак” в интерес на индийските ВМС се развива успешно, съобщава „Флайт интернешнл”.

Компаниите „Израел аероспейс индастриз” (IAI) и „Хиндустан аеронотикс лимитед” (ХАЛ) са изпълнили подготвителните работи на опитния образец на безпилотния вертолет „Четак”. Системата за управление на полета е разработка на IAI.

Подразделението „Малат” работи над проекта съвместно с ХАЛ в рамките на подписано съглашение за сътрудничество в различни области. Летателните изпитания на апарата трябва да започнат след подписване на контракта.

Новия БЛА с вертикално излитане ще бъде базиран на бойните кораби УРО на индийските ВМС, като ще се използва за водене на разузнаване. – Още БЛА

 
18.8.2011, 13:08

Новият началник на ГЩ на АРМ встъпи в длъжност

Новият началник на генералния щаб на Армията на Република Македония (АРМ) генерал Горанчо Котевски днес встъпи в длъжност, предаде македонската телевизия Канал 5. Церемонията се състоя в рамките на отбелязването на Деня на АРМ. Бригаден генерал Гиоранчо Котевски досега беше командващ Сдруженото командване на АРМ, а пред това беше адютант на президента Георге Иванов.

/ИА „Фокус”/

 
18.08.2011, 12:34

Япония одобри построяването на прототип на ‘стелт’ изтребител ATD-X

Японското правителство одобри проекта за построяване на прототип на перспективен ‘стелт’ изтребител ATD-X. Компанията Mitsubishi Heavy Industries получава 90 милиарда йени за производството на един прототип на нейния ‘стелт’ изтребител’ ATD-X Shinshin.

/Pan.bg/

 
18.08.2011, 10:05

Изстрелян е най-големият комуникационен спътник

Най-големият и високотехнологичен руски комуникационен спътник „Експрес” е изведен в космоса с ракета-носител „Протон-М”. Изстрелването е било извършено днес от космодрума Байконур по план и в набелязаното време, съобщи представител на Руската космическа агенция „Роскосмос”.

Спътникът „Експрес” е създаден от Центъра „Хруничев” заедно с компанията EADS Astrium по поръчка на руския оператор за спътникови съобщения „Космически съобщения”.

 
18.08.2011, 09:59

Китайският самолетоносач "Shi Lang" ще бъде приет на въоръжение на 1 август 2012 година

Първият китайският самолетоносач "Shi Lang" ще бъде приет на въоръжение на 1 август 2012 година. Той ще действа в акваторията на Южнокитайското море.

Неотдавна "Shi Lang" извърши първо плаване в открито море. Сега самолетоносачът е на сух док за продължаване работите по оборудването му.

/Pan.bg/

 
18.08.2011, 08:35

Операция "Горещо лято 2011"

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев и посланикът на Съединените щати Джеймс Уорлик ще обявят в Челопечене резултатите от прочистването на района от взривни материали.

Операция "Горещо лято 2011" е продължение на усилията за справяне с последиците от инцидента, при който на 3 юли 2008 година се взривиха големи количества боеприпаси във военното поделение там.

 
18.08.2011, 08:31

Камион, пълен с експлозиви, се е взривил на входа на американска база в Източен Афганистан

Камион, пълен с експлозиви, се е взривил на входа на американска база в Източен Афганистан. При нападението са ранени трима афганистански охранители, предаде АФП.

Отговорността за атаката в Гардез, столицата на източната провинция Пактия, бе поета от талибаните.

Камионът се е взривил на първия контролно-пропускателен пункт в района около базата, в която има малки групи от военнослужещи и цивилни експерти, които участват в проекти за възстановяването на Афганистан.

/ИА „Фокус”/

 
17 август
 
17.08.2011, 17:53

"Рособоронэкспорт" участва в конкурса на ВВС на Турция със ЗРК "Антей- 2500"

На проведена пресконференция генералният директор на "Рособоронэкспорт" съобщи, че компанията участва в конкурса на ВВС на Турция със ЗРК "Антей- 2500". Русия е прекратила производството на ЗРС С-300 и заводите на „Алмаз-Антей” са преминали към производство на ЗРС С-400.

Но при проявен интерес към С-300 "Рособоронэкспорт" има договореност с „Алмаз-Антей” за производство на модификацията й ЗРС "Антей-2500". Такива комплекси са били вече доставени.

/Pan.bg/

 
17.08.2011, 17:50

Завърши техническото обслужване и модернизацията на американската подводница Missouri

Подводницата SSN 780 Missouri на ВМС на САЩ излезе от дока на компанията General Dynamics Electric Boat, съобщава сайта на американските ВМС. В корабостроителницата компанията от 12 януари до 12 август е извършила техническо обслужване и модернизация на отделни системи на подводницата.

Missouri е седмата подводница от серията Virginia и влиза в състава на 2-ра флотилия подводници, базираща се в Гротон (Groton), щат Кънектикът. – Още за Virginia

 
17.08.2011, 16:42

Трети стражеви кораб за ЧФ на Русия ще бъде заложен тази есен

Третият стражеви кораб (СКР) проект 11356 за Черноморския флот на Русия ще бъде заложен през есента на 2011 година в прибалтийската корабостроителница „Янтарь”, съобщава пресслужбата на компанията.

В материала се съобщава, че първите два СКР - "Адмирал Григорович" и "Адмирал Эссен" – трябва да бъдат сдадени на флота в края на 2013 година, а третият, който ще бъде заложен тази есен, в началото на 2014 година.

СКР проект 11356 е предназначен за водене на бойни действия против надводни кораби и подводници на противника, а също и за отразяване на въздушни атаки.

Главното ударно оръжие на фрегатата е противокорабния ракетен комплекс Club-N ("Клаб-Н") – първата в Русия пускова установка с вертикален старт. Комплекса се състои от осем самонасочващи се ракети 3М-54ТЭ с фугасно-проникваща бойна част. Те са предназначени да поразяват надводни цели на разстояние от 10 до 220 километра.

На фрегатата е поставен и универсален артилерийски комплекс, състоящ се от артилерийска установка А-190Э и система за управление на стрелбата 5П-10Э.

На кораба се базира един вертолет Ка-28 или Ка-31.

 
17.08.2011, 13:36

Русия изстреля ракета „Днепър”

Днес в 11 часа и 20 минути (московско време) руско-украинската ракета-носител „Днепър” успешно стартира от установката за изстрелване на град Ясный, разположен в Оренбургска област. Тя достави на орбита на Земята 7 спътника на страните-участнички в международен проект. Сред тях са космически апарати на Италия, Нигерия, САЩ, Турция и Украйна.

”Днепър” е създаден на базата на най-мощната в света военна междуконтинентална балистична ракета РС-20, която се отличава с високи енергийни възможности и надеждност. Изстрелването е извършено от Международната космическа компания „Космотрас”. Ето какво разказа директорът по маркетинг на компанията Александър Серкин:

  - Фактически компанията е оператор на изстрелването на ракети за извеждане на апарати в космоса. От момента на първото изстрелване през 1999 година, когато на орбита беше изведен апарат на Англия, „Космотрас” установи отношения с космически агенции и компании в целия свят. Това са повече от 25 фирми за поръчки – от Америка до Япония.

Стартовото тегло на ракетата „Днепър” е 211 тона, дължината – 34 метра, диаметърът – 3 метра. Тя може да изведе на орбита с височина от 300 до 900 км. група спътници с различно предназначение. Едно изстрелване на „Днепър” струва около 18 милиона евро.

Сегашният старт на „Днепър” е седемнадесети. Дванадесет изстрелвания бяха извършени от космодрума Байконур и сега вече пето изстрелване – от Оренбургска област. Там, недалеч от град Ясный през последните години беше построена нова космическа база. Комплексът „Ясный” включва в себе си най-добрият опит на създаване на космодруми и по оценка на чуждестранни фирми-поръчители отговаря на всички изисквания, предявявани към високотехнологични обекти от такова равнище.

До края на 2011 година е планирано кластерно изстрелване на спътник на южнокорейския институт за аерокосмически изследвания. Компанията „Космотрас” има няколко месеца в резерва за да включи в изстрелването още няколко малки чуждестранни космически апарати. Освен това тази година „Днепър” ще изведе на орбита руски студентски спътник „Михайло Ломоносов”.

/ruvr.ru/

 
17.08.2011, 12:50

На МАКС-2011 са представени два изтребителя Су-35, снабдени с двигатели 117С

На изложението МАКС-2011 са представени два изтребителя, снабдени с двигатели 117С на ОАО „Уфимское моторостроительное производственное объединение”, съобщава пресслужбата на компанията.

Първият летателен образец на Су-35 взе участие в летателната програма на салона, изпълнявайки редица фигури от висшия пилотаж.

Машината се пилотираше от летеца-изпитател Юрий Ващук.

Свръхманевреността на самолета се осигурява от подвижното реактивно сопло на двигателя, 80% от комплектуващите на които се изготвят от ОАО „УМПО”.

Вторият летателен образец може да се види на статическа стоянка на МАКС-2011.

 
17.08.2011, 12:38

Русия е загубила около 4 млрд. долара от спирането на военните доставки за Либия

Русия е загубила около 4 млрд. долара от спирането на военните доставки за Либия, предаде Интерфакс, позовавайки се на данни на „Рособоронекспорт”.

„Прекратихме военнотехническото си сътрудничество с Либия след въвеждането на санкциите. Загубите от прекъснатите договори и от договорите, които можехме да сключим, са около 4 милиарда долара”, съобщи генералният директор на „Рособоронекспорт” Анатолий Исайкин.

/ИА „Фокус”/

 
17.08.2011, 11:03

Парите на военните и ченгетата пак под прицел

Бизнесът се мъчи да заобиколи некоректността на министерствата, предлагайки нови правила за ранното пенсиониране

 
17.08.2011, 10:38

Капитан първи ранг Коста Андреев е новият командир на Военноморска база-Варна

Капитан първи ранг Коста Андреев е новият командир на Военноморска база-Варна. В присъствието на командира на Военноморските сили на България контраадмирал Пламен Манушев във Военноморската база се състоя тържественият ритуал по сдаването на длъжността командир на базата. Досега изпълняващият тази длъжност комодор Емил Евтимов официално сдаде поста си и от 23 август заминава за Брюксел в Щаба на НАТО и ще изпълнява длъжността заместник-директор на Агенцията за регионално сътрудничество. Новият началник на Военноморската база е досегашен началник-щаб на базата. В словото си комодор Евтимов подчерта голямото значение на колектива в изграждането и развитието на Военноморската база като първостепенна военна единица на въоръжените сили на Република България. - Прочети още

 
17.08.2011, 10:30

До сега с ПАК-ФА са изпълнени 84 полета

Според президентът на ОАК Михаил Погосян перспективният руски изтребител пето поколение ПАК-ФА (Т-50) ще започне да влиза на въоръжение в руските ВВС през 2015 година. Той ще стане основен изтребител за ВВС на Русия и Индия. По преценка на ОАК пазарът се нуждае от около 600 броя Т-50 – 200 за ВВС на Русия, Индия възнамерява да закупи също около 200 самолета FGFA (модификация на ПАК-ФА, която се разработва съвместно между Русия и Индия, отличаваща се с малко по-големи размери и по авиониката), както и 200 изтребители за други ВВС от други страни, имащи опит с експлоатацията на руска авиационна техника. Т-50 е включен също така и в конкурса на Южна Корея за нов изтребител.

Днес ПАК-АФ ще направи своя публичен дебют с демонстративни полети, които ще продължат до края на изложението. До сега с двата летателни прототипа са изпълнени 84 полета. До края на годината се очаква към тях да се присъединят още два опитни самолета ПАК АФ.

/Pan.bg/

 
17.08.2011, 09:32

Тайните на спецчастите

Те могат да бъдат професионални убийци или пък тайни агенти. Често действат под прикритието на нощта. Ако изобщо някой някога разбере за задачите и методите им, то това става едва след като мисията им вече е приключила……… Прочети още

 
17.08.2011, 08:40

Армията на САЩ постави рекорд по самоубийства

През юли 2011 година в Армията на САЩ (Сухопътни войски) са регистрирани рекорден брой самоубийства, след като през 2009 година беше разрешено тази статистика да бъде оповестявана ежемесечно. На 16 август CNN съобщи, че през юли само в Сухопътни войски са се самоубили 32 души.

По данни на Пентагона от 31 юли през тази година са сложили край на живота си 151 военнослужещи от Армията на САЩ. CNN обаче твърди, че действителният брой е достигнал 163 души. Тази статистика обаче включва и 12 случаи на предполагаеми самоубийства, чието разследване все още не е завършило.

При това, както отбелязва изданието, Армията на САЩ е единственият вид войска, което открито оповестява статистиката. Останалите три вида войски (ВВС, ВМС и Морската пехота) съобщават самоубийствата само при специално запитване. Обаче CNN е уточнила, че за текущата година във ВВС са регистрирани 28 самоубийства, в морската пехота са 21 и във ВМС - 33. Така сумарно суицидните случаи за 2011 година в сметката на Пентагона са 233.

Причината за съществената разлика за жертвите в различните видове войски се крие преди всичко в голямата численост на военнослужещите от Сухопътни войски. Според Defence Web сега в Армията на САЩ служат около 1,1 милиона души.

Според Defence Web един от ключовите фактори, влияещи върху броя на самоубийствата, е честата ротация на американските войски и постоянното им участие във въоръжени конфликти, в частност в Ирак и в Афганистан. Поради натрупаната умора и безперспективност броят на самоубийствата в Армията на САЩ през последните години постоянно расте: през 2008 година – 128 души, 2007 година – 115 души, през 2004 година – 67 случая.

/БЛИЦ/

 
17.08.2011, 08:08

Очакват се нови кандидати за многоцелевия изтребител

Липсата на финансови средства ще забави процеса по избора на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС. Очакваше се т. нар. „Инвестиционен проект” да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание през есента на т.г. Това обаче ще стане в самия край на 2011 г. или началото на 2012 г. и то при условие, че за проекта има осигурено финансиране. В противен случай процесът по анализ и оценка на отговорите върху българското „Запитване за информация” ще се удължи с няколко месеца. Не е изключено до края на т.г. към някои от държавите, които получиха „Запитване за информация” в края на февруари 2011 г. - САЩ, Германия, Франция и Швеция, да бъдат отправени искания за подобряване на предложенията в посока по-ниска цена и наличност на изтребители втора ръка. С този ход България ще потвърди очакванията на водещите производители на изтребители, че към настоящия момент не разполага с достатъчно финансови средства за закупуване на нови бойни самолети.

В същото време удължаването на процеса по анализ и оценка на отговорите ще даде възможност на други държави и производители да направят презентации и да предложат на България алтернативни решения. Сред тях със сигурност вече са Израел и IAI, които предлагат изтребителите Kfir и ще подновят своята кампания през есента. Очаква се и европейският клон на Lockheed Martin, чиято централа е разположена в Брюксел, а отделните офиси в Атина, Берлин, Букурещ, Варшава, Лондон, Мадрид и Рим да връчи на Министерството на отбраната своето подобрено предложение. Ново предложение може да се очаква и от Франция.

/Pan.bg/

 
17.08.2011, 07:43

Танкове влизат в центъра на Ямбол

Танкове влизат в центъра на Ямбол през септември. До края на месеца в сърцето на града ще бъдат изложени пет от уникалните машини "Майбах" и самоходни артилерийски установки. Те бяха изровени от границата след разкритие на "Стандарт" за първата кражба на танк преди три години. Очаква се две от машините да бъдат тип панцер от Втората световна война, а останалите три да са самоходни артилерийски установки. Този вид панцер е изключително ценен, защото в целия свят има само шест бройки, обясни за "Стандарт" Теодор Одрински, бивш офицер от танкови войски, който се счита за един от водещите специалисти у нас. Техниката е вече напълно почистена и боядисана в ремонтната база на бившата Трета армия в Сливен. Проблемът засега е в липсата на вериги, тъй като само две от машините имат такива. По всяка вероятност вериги ще бъдат поставени на двата танка, а останалите три единици бойна техника ще бъдат "боси".  "В момента тече процедура по прехвърляне и на останалите експонати за музея на бойната слава. Очакваме около 50 броя пушки, пистолети, картечници, автомати и други видове оръжия", заяви главният секретар на община Ямбол Антон Кабрански.  Сред експонатите на музея ще бъде и пушката "Манлихер", подарена лично от военния министър Аню Ангелов. Миналия месец армейският шеф дойде в Ямбол, за да връчи нотариалния акт за собственост на общината върху десетте декара, на които ще бъде изграден музеят в центъра на града. Тежката бойна техника ще бъде транспортирана от Сливен до Ямбол със специални влекачи под надзора на Военна полиция.

/Стандарт/

 
16 август
 
16.08.2011, 22:11

Какво се случва? Топи се доверието в армията

Рейтингът на войската ни: през 1992 г. - 76 на сто, днес - 35,6 процента! Някой анализира ли този срив?

 
16.08.2011, 21:00

Още два прототипа на Т-50 до края на годината

Още два прототипа на руския боен самолет от пето поколение Сухой Т-50 (ПАК-ФА) ще се присъединят към изпитанията до края на 2011 г. Това съобщава президентът на ОАК Михаил Погосян, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Изпитанията на машината вървят без изоставания и съобразно графика на руското Министерство на отбраната. В настоящия момент в изпитателния институт ЛИИ Громов, край Москва, се намират два прототипа – Т-50-1 (първи полет януари 2010 г.) и Т-50-2 (първи полет март 2011 г.). Според настоящият график до края на 2012 г. трябва да приключат изпитанията на планера, а след 2013 г. в Липецк ще започнат войсковите изпитания на предсерийните самолети.

За сега не е известно точно колко бойни самолета от този тип ще бъдат поръчани за руските ВВС. Предполага се, че цифрата ще достигне поне 300. Модификация на Т-50, наречена FGFA, се разработва съвместно с Индия за нуждите на ВВС на страната.

На настоящото авиошоу в Москва МАКС 2011 един от двата прототипа всеки ден ще показва 15 минутен пилотаж. Изтребителят няма да бъде показван на статичен показ. - Още за Т-50

/Аеро/

 
16.08.2011, 17:11

Ограничено участие на големите западни фирми в авиоизложението в Тайван

Големите авиационни фирми липсват на Авиокосмическото и отбранително изложение в Тайпей (Тайван), заради опасения да не навредят на икономическите си връзки с Китай. Единствените крупни компании, които се представиха на изложението, са ITT, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Pratt & Whitney, and Raytheon. Американските Boeing и General Electric, както и най-големите западноевропейски концерни не участват, тъй като имат сериозни бизнес интереси с континентален Китай.

Най-високопоставения официален представите на изложението бе Уолт Доран – президент на Raytheon Asia. Ако Вашингтон одобри сделката за модернизация на 166 тайвански изтребители Lockheed F-16A/B, то според него Raytheon ще може да предложи широка гама от оборудване – от най-съвременни РЛС и авионика до управляеми ракети. Raytheon и съперника му Northrop излагат в Тайпей модели на РЛС с активни сканиращи антенни решетки, предназначени за изтребителите F-16. Но всички американски компании подчертават, че евентуални сделки ще се сключат само по механизма на програмата FMS, или както Доран заявява, „нашият купувач е американското правителство”. Междувременно държавният секретар Хилари Клинтън заяви, че решението дали САШ ше продаде на Тайван 66 нови изтребители F-16C/D ще бъде обявено на 1 октомври 2011.

/Pan.bg/

 
16.08.2011, 16:44

Новите вертолети на морската пехота AH-1Z се готвят за първи поход на борда на десантния кораб New Orleans

AH-1Z

На борда на десантно-транспортния кораб-док LPD18 New Orleans е проведена сертификация на новите вертолети на Корпуса морска пехота на САЩ AH-1Z Cobra, съобщава сайта на американските ВМС.

Сертификацията на машините е проведена на 11 август в рамките на изпълнение на обща програма за подготовка на кораба за пореден боен поход.

Получавайки статут за готовност за боен поход от командването на Корпуса морска пехота през септември 2010 година, вертолетите ще заминат за своя първи боен поход в края на годината в състава на 5-то съединение десантни кораби.

Новите машини са постъпили на въоръжение в 268-ма средна вертолетна ескадрила на морската пехота, влизаща в авиационната съставляваща на 11-та експедиционна бригада морска пехота.

Според думите на командира на New Orleans командор Dennis Jacko, AH-1Z дават на морската пехота нови бойни възможности. Те носят два пъти повече въоръжение, летят по-надалеко и бързо, отколкото техните предшественици AH-1W.

Общо на борда на кораба-док New Orleans могат да се разположат и изпълняват задачи до 10 различни вертолета, включително и AH-1Z Cobra.

Планира се до 2019 година да бъдат произведени 189 нови и модернизирани AH-1Z.

На AH-1Z са монтирани два двигателя T700-GE-401.

Въоръжението им включва:

 - ракети AGM-114A, B и C Hellfire (противотанкови) до 16 ед.;

 - AGM-114F Hellfire (противокорабни) до 16 ед.;

 - 70-мм НАР до 76 ед. (от 19 до 7 блока);

 - ракети "въздух-въздух" AIM-9 Sidewinder;

 - ракети LUU-2A/B (осветители);

 - бомби Mk 77;

 - 20-мм оръдие.

Вертолетът допълнително може да носи 350-литрови или 455-литрови външни горивни баки. – Още за AH-1Z

 
16.08.2011, 16:06

Частник ще разпродава оръжието на армията

Хиляди тонове боеприпаси и специална техника ще се пласират от фирма, която ще печели от комисионни

 
16.08.2011, 15:54

ВВС на Русия ще имат 120 бомбардировача Су-34

ВВС на Русия възнамеряват да имат на въоръжение 120 бомбардировача Су-34, съобщи по време на МАКС-2011 командващият на Военновъздушните сили генерал-полковник Зелин. С тях ще се формират пет ескадрили с по 24 самолета всяка. Към момента в експлоатация във военната авиация са десет Су-34, тази година ще бъдат доставени още шест, а през 2012 – 12 броя. Досега има сключен договор за 32 бомбардировача от този тип. До 2015 на въоръжение трябва да има 70 бомбардировача Су-34, като в перспектива той трябва да стане основата на фронтовата бомбардировъчна авиация на Русия.

Су-34 има максимална скорост 1900 км/ч и боен радиус – 1100 км., като може да носи въоръжение до 8000 кг на 12 външни точки на окачване. Още за Су-34

/Pan.bg/

 
16.08.2011, 13:17

И военните разузнавачи ще вземат височинни и далечни

Допълнително месечно възнаграждение за работа във височинни райони се изплаща на военнослужещите и цивилните служители от служба „Военна информация”, на които постоянните им работни места се намират във военни формирования или обекти, разположени във височинни райони извън населени места при надморска височина над 1200 м, или ако денивелацията между населеното място, в което те живеят, и района на военното формирование или обекта, в който те служат/работят, е по-голяма от 800 м, в размер 150 лв. Това е факт от 1 юли т.г. в резултат на променена наредба, подписана от министъра на отбраната Аню Ангелов и публикувана в днешния брой на Държавен вестник.

Има и още едно допълнително възнаграждение. То е в размер на 30 лв. месечно. Ще го получават тези, които живеят и работят в отдалечени райони, определени със заповед на министъра на отбраната по предложение на директора на служба „Военна информация“. Условието е селата, в които са разположени военните формирования и обекти, да са отдалечени над 15 км от административните центрове на областите.

Тази придобивка не е само за военните разузнавачи. В края на юни т.г. МО промени наредбата за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за специфични условия на труд на цивилните служители от министерството, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Така че височинните и далечните не се получават само от разузнавачите.

/Otbrana.com/

 
16.08.2011, 13:10

„Дженерал дайнемикс” ще модернизира 102 танка на СВ на Саудитска Арабия до версия M-1A2S

„Дженерал дайнемикс ленд системз” е сключила с Командването за автобронетанкова техника и въоръжения на СВ на САЩ (TACOM), действаща от името на сухопътните войски на Саудитска Арабия, два контракта на обща стойност 42,4 милиона долара в рамките на програма за модернизация на танковете M-1A1 „Абрамс” до версията M-1A2S (S - Saudi).

 
16.08.2011, 12:03

Турция купи шест вертолета Chinook

Вертолет CH-47F Chinook

Министерството на отбраната на Турция е сключило с американския концерн Boeing контракт за доставката на шест транспортни вертолета CH-47F Chinook, съобщава Defense News. Сделката е на стойност 400 милиона долара. По-рано Турция планираше да закупи 14 такива вертолета, но заради дефицит в отбранителния бюджет беше принудена да съкрати обема на покупката на осем единици.

Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на министерството на отбраната на САЩ е уведомило Конгреса за възможна продажба на 14 вертолета Chinook на Турция през декември 2009 година. Общата сума на потенциалната тогава сделка се оценяваше на 1,2 милиарда долара. Chinook ще бъде първият тежък транспортен вертолет в състава на въоръжените сили на Турция. Съгласно подписания контракт, доставките на машините ще започнат през 2013 година и ще завършат година по-късно.

Турското военно ведомство води преговори за покупка на CH-47F от май 2005 година. За покупка на военнотранспортни вертолети по различно време бяха обявени два тендера, в които участваха и Ми-26Т и CH-53 Sea Stallion. Двата конкурса бяха отменени заради превишаване на ограниченията за стойността на техниката. – Още за CH-47

 
16.08.2011, 09:32

Китай предлага на ВМС на Тайланд противолодъчен вертолет Z-9EC

Вертолет Z-9EC на пакистанските ВМС

Делегация на китайската корпорация CATIC (China National Aero-Technology Import and Export Corporation) е провела в Тайланд преговори с командването на ВМС.

Според информация от ВМС на Тайланд, делегацията на CATIC е представила подробна информация за вертолета Z-9, като основно е акцентирала на морската противолодъчна версия Z-9EC.

Z-9 се произвежда от Харбинската авиационно-промишлена група на базата на произвеждания по лиценз френски вертолет AS-365 на компанията „Еврокоптер”.

Z-9EC е лек палубен вертолет за борба с подводници, снабден с два двигателя „Арриел 2C”. Той е оборудван с усъвършенствана потопяема хидроакустична система, поискова РЛС и е въоръжен с торпеда. Освен това машината може да се използва в морски спасителни операции.

Противолодъчната версия на вертолета се използва от ВМС на НОАК и Пакистан.

 
16.08.2011, 09:00

В Узунджово търсят помощ, за да опазят спомена за славните пилоти

Дружеството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в село Узунджово, носещо името на първия командир на 21-ви ИАП – тогава капитан, а впоследствие командващ ПВО и ВВС генерал Стоян Велков, брои близо 40 души от различни родове войски, но основно от служилите в летището от откриването му през 1953 г. до неговото закриване преди няколко години. За увековечаване на закритото, за наше голямо съжаление, летище, в което са намирали високоплатена работа над 60 узунджовци, дружеството с председател Васил Димов започна изграждането на самолетен мемориален комплекс “Нашето летище Езунджово”. Самолетът МИГ-21, който е бил на въоръжение в летището, е вече стиковен с безрезервната помощ на специалисти от образцовата авиобаза в Граф Игнатиево и е готов за монтиране в центъра на селото с поглед на запад, откъдето е излитал......Прочети още

 
16.08.2011, 08:55

САЩ и Южна Корея започнаха съвместни военни учения

САЩ и Южна Корея започнаха съвместни военни учения, въпреки предупрежденията на Пхенян, че маневрите може да помрачат надеждите за мир на полуострова, съобщи радио „Гласът на Америка”.

Целта на десетдневните учения е да се подобри подготовката на Южна Корея за евентуално нападение от КНДР.

Американският генерал Джеймс Търман заяви, че ще бъдат приложени уроците от Ирак и Афганистан, както и тези от скорошните провокации на Северна Корея.

През миналата седмица Пхенян призова ученията да бъдат отменени.

/ИА „Фокус”/

 
16.08.2011, 08:43

Лондон продава вещи на шпиони

В листата на имуществото, с чието предлагане британските военни ще кърпят дупки в бюджета си, има автомобили, специални машини, дори и цял самолетоносач

 
16.08.2011, 08:30

Рушат се военни имоти за милиони

Министерството на отбраната (МО) ще продаде или ще преотстъпи на общини и други организации абсолютно всички имоти, които не се използват за целите си.

Лично военният министър Аню Ангелов съобщи преди 2 месеца тази вест. Тя прозвуча сензационно и отчасти трагикомично. Работата е, че военното ведомство от години хем не може да охранява и стопанисва стотици големи имоти в цялата страна, хем трудно ги преотстъпва на общините. От друга страна - и кметовете не знаят какво да правят с подарените им терени.......... Прочети още

 
16.08.2011, 08:25

15 ранени при учение в Турция

15 военни са били ранени при стрелба с миномет по време на учение във Фоча, намиращ се в провинция Измир, предадоха световните информационни агенции.

Те са били хоспитализирани.

Повече информация и коментари засега не са дадени.

 
16.08.2011, 08:08

Русия ще бъде най-големият купувач на започващото днес авиоизложение МАКС-2011

Днес на летището в град Жуковски, близо до Москва, започва авиоизложението МАКС-2011 г., съобщи "Ройтерс". На него Русия ще покаже най-добрите си изтребители, както и най-новите си космически разработки. Започната от Москва амбициозна програма на превъоръжаване се очаква да направи Русия най-големият купувач на собственото си авиошоу.

Очаква се премиерът Владимир Путин да посети изложението в сряда. Един от най-интересните моменти на МАКС-2011 е предвиденото първо публично показване на дълго отлагания изтребител от пето поколение Т-50.

Предвижда се контролираните от държавата руски производители на военни и граждански самолети да разкрият нови си поръчки и съвместни проекти със световни гиганти като "Боинг".

През миналия месец руският президент Дмитрий Медведев направи изненадващо за руската оръжейна индустрия заявление, като каза, че руската армия може да купува оръжия и от чужбина.

"В момента Русия се надява да получи нови технологии за оръжейната си индустрия. Тя обаче търси и в чужбина, което може да направи Москва най-големия купувач, а не продавач на тазгодишното изложение", коментира Руслан Мухов, директор на московския отбранителен институт CAST.

Вестник "Ведомости" посочва, че Русия разполага с $3 милиарда, които планира да похарчи за бойни и тренировъчни самолети по време на МАКС-2011. На продължаващото една седмица изложение се очаква да бъдат подписани догори за общо $10 милиарда.

Дългоочакваният самолет Т-50, разработен от производителя "Сухой", е изтребител от пето поколение и се предвижда да бъде съперник на американският F-22 Raptor.

Стелт самолетът Т-50 ще бъде прототип на изтребителя, който Русия ще произведе по поръчка на Индия. Очаква се сделката да бъде на стойност $35 милиарда.

/Дневник/

 
 
 

Още военна информация - архив

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.





{START_COUNTER}