Военна информация

 Aрхив - от  16 до 31 август 2010 година

 
31.08.2010, 23:27

Украйна е доставила през 2009 година въоръжения и военна техника на стойност от 1,4 милиарда долара

Украйна е доставила през 2009 година на други страни въоръжения и военна техника на рекордна за страната стойност от 1,4 милиарда долара, предаде агенция РБК. Това съобщи директорът на Центъра за изследване на армията, конверсиите и разоръжаването Валентин Бадрак. По неговите думи, през миналата година са подписани крупни договори, в това число за модернизация на самолети Ан-32 за Индия, на стойност повече от 400 милиона долара, както и за доставка на въоръжения на Ирак на обща стойност повече 500 милиона долара. Експертът заяви, че от 2003 година обемите на износ на украински въоръжения са се удвоили, докато в целия свят този показател се е увеличил с 2,6 пъти.

 
31.08.2010, 22:47

БЛА Predator патрулира по американските граници

От 1 септември 2010 г. един от най-използваните безпилотни летателни апарати General Atomic Predator започва редовни патрули по границата между САЩ и Мексико. Машините се експлоатират от агенцията за Митници и гранична охрана (Customs and Border Protection - CBP), към Министерство на вътрешната сигурност на САЩ.

Агенцията за Митници и гранична охрана притежава шест апарата Predator B (MQ-9), които се експлоатират от две бази в Калифорния и Аризона. Апаратите, които имат продължителност на полета от порядъка на 30 часа, ще патрулират по двойки покрай близо 3500-km граница между САЩ и Мексико. Основното им предназначение е борба с нелегалната емиграция и трафика на наркотици.

Разполагането на подобни апарати по границата е в рамките на мерки за засилване на граничния контрол оторизиран от президента Обама. Президентът на САЩ отпусна $600 млн. допълнителни средства за гранична охрана, с част от които ще бъдат закупени още два апарата Predator. /Аеро/ - Още БЛА

 
31.08.2010, 22:33

Южна Корея официално обяви, че ще проведе съвместни военни учения със САЩ между 5 и 9 септември

Южна Корея официално обяви, че ще проведе съвместни военни учения със САЩ, които ще продължат от 5 септември до 9 септември, предаде агенция РБК, позовавайки се на южнокорейски медии. В маневрите ще вземат участие два американски ескадронни миноносеца и подводница. От страна на Южна Корея в ученията ще участват няколко военни кораба. По данни на южнокорейски медии, в ученията няма да вземат участие самолетоносачи и атомни подводници. /ИА „Фокус”/

 
31.08.2010, 21:36

Започна серийното производство на вертолета Ка-52 „Алигатор”

В авиозавода „Прогрес” (гр. Арсеньев, Приморски край на РФ) се състоя церемония, посветена на началото на серийното производство на вертолета Ка-52 Алигатор, съобщава агенция PrimaMedia.

Според думите на генералния директор на ОАО ААК Прогрес” Юрий Денисенко, „държавната поръчка за серийно производство на вертолети Ка-52 Алигатор” е за около 30 машини, което осигурява натоварване на предприятието за 4 години”. – Още за Ка-52

 
31.08.2010, 20:38

Насилието през последните месеци ескалира

20-годишен естонски военнослужещ е загинал при експлозия на взривно устройство в Афганистан, съобщиха от министерството на отбраната на страната, предаде АФП.

Младши сержант Хердис Сикка е починал от раните си в понеделник, след като екстремисти са задействали експлозив в Над е Али в южната афганистанска провинция Хелманд.

Естония разполага с контингент от 160 души във водените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ). Това е осмият военнослужещ от балтийската република, загинал в Афганистан.

Четирима американски военнослужещи са загинали при бомбено нападение в Афганистан, обявиха от централата на НАТО в Кабул, предаде АФП.

След новото нападение, за което отговорност по всяка вероятност носят талибаните, броят на жертвите сред американските военни в Афганистан от петък насам достигна 22 души.

Около 146 000 войници от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) се борят с около 28 000 талибани, като насилието през последните месеци ескалира драстично. /ИА "Фокус"/ Още за Афганистан

 
31.08.2010, 17:57

Министерството на отбраната на САЩ планира реформа във ВВС на страната

Ръководството на отбранителното ведомство на САЩ смята да извърши реформа на структурата на ВВС на страната, която ще доведе до свалянето от въоръжение на 650 самолета и изменение на местата за дислокация.

Реформирането предвижда обединяване на подразделенията, имащи на въоръжение изтребители F-22 Раптор, въоръжаване на четири авиобази с 350 нови самолета F-35 Лайтнинг-2, сваляне от въоръжение на изтребителите F-16 Файтинг фалкон, които ще бъдат сменени с F-35, създаване на авиобази за разполагане на 37 разузнавателни самолета MC-12W Либерти” и определяне на местата за дислокация на 38-те военнотранспортни самолета C-27J Спартан.

В частност, след направена оценка командването на ВВС предлага обединяване на ескадрилите F-22, което ще доведе до икономии при тяхното обслужване. От двете ескадрили с изтребители F-22, дислоцирани в а/б Холломен (щат Ню Мексико), едната ще бъде изпратена в базата „Тиндолл (щат Флорида), където в момента е дислоцирана учебната ескадрила на тези самолети. Втората ще бъде разформирана. По шест самолета F-22 от нейния състав ще бъдат изпратени в обединената база „Ленгли (щат Вирджиния) и обединената база „Елмендорф-Ричардсон (щат Аляска). Два изтребителя ще бъдат предислоцирани в база „Неллис(щат Невада).

В същото време, на а/б Холломен” ще бъдат предислоцирани две ескадрили F-16, които ще се използват за подготовка на пилоти. Базата ще се използва и за обучаване на персонала, експлоатиращ БЛА MQ-1 и MQ-9.

Три авиобази, използвани в момента от F-16, ще се използват за разполагане на новите F-35 Лайтнинг-2” (а/б „Хилл (щат Юта), „Люкщат Аризона) и Берлингтон (щат Вермонт)).

Първите F-35 трябва да пристигнат в а/б Хилл”през юли 2013 г., като се очаква първата ескадрила да бъде формирана през 2015 г. Формирането на другите две ескадрили ще започне през 2015 г. и ще завърши през 2019 г. Авиобаза „Берлингтон” ще получи първите F-35 през октомври 2018 година.

На базата „Люк” ще бъдат разположени три учебни ескадрили F-35 вместо учебните подразделения с F-16, които ще бъдат предислоцирани в а/б Холломен. Първата ескадрила трябва да бъде сформирана през август 2013 г., а всичките три ескадрили трябва да бъдат боеготови към октомври 2017 г..

Авиобазата „Бил(щат Калифорниа), където в момента са разположени разузнавателни самолети U-2 и БЛА RQ-4 Глобал Хоук, е планирано да бъде разширена и там да се развърнат самолетите MC-12W. Независимо от това, подготовката на екипажите на MC-12W както и до сега ще става в а/б Кей Филд(щат Мисисипи).

Общо ВВС на САЩ планират да получат 37 самолета MC-12W, създадени на базата на проекта „Кинг Ейр-350. В момента всичките MC-12W са развърнати в Афганистан и Ирак. Колко от тях ще бъдат върнати в авиобаза „Бил, за сега не е известно.

Като потенциални места за разполагане на новите военнотранспортни самолети C-27J се споменават „Бойсе и Грейт-Фолс (щат Монтана), Кей Филд” и „Менсфилд Лам(щат Охайо).Още за американските ВВС 

 
31.08.2010, 12:46

Корабите от BLACKSEAFOR са вече в базите си

Вчера от Варна отплаваха корабите, участващи в поредната активация на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черноморския регион BLACKSEAFOR. Днес те вече са в пунктовете за постоянно базиране.

За времето, прекарано във Варна, екипажите имаха възможност да се запознаят със забележителностите на морската ни столица, а щабът на формированието с ротационен командир капитан І ранг Константин Чоробея (Constantin Ciorobea) от ВМС на Румъния и началник – щаб капитан ІІ ранг Вадим Кравцов от ВМС на Руската Федерация подготви своите анализи за изпълнените задачи на море. В тази активация отново липсваше кораб от Грузия, която след въоръжения конфликт с Руската федерация вече няма Военноморски сили, а военните й кораби са под командването на Граничната полиция. Въпреки това, при всяка активация в работата на щаба на борда на флагманския кораб участва грузински оперативен офицер. /МВ/ – Още за BLACKSEAFOR

 
31.08.2010, 12:35

САЩ ще изтеглят всичките си войски от Ирак до края на 2011

Във връзка с визитата на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в Багдад, Белият дом обяви, че до края на 2011 година всички американски части ще бъдат изведени от Ирак. Джо Байдън участва днес в церемонията по официалното предаване на командването на иракските сили. "В съответствие със споразумението между САЩ и иракското правителство, всички американски части ще напуснат Ирак до 31 декември 2011 година", се казва в съобщението на Белия дом.

Според същото споразумение бойните части трябва да напуснат страната до 31 август 2010 година, тоест днес. Последната американска бойна бригада всъщност напусна Ирак още миналата седмица. Останалата част от контингента, около 50 000 военни, ще продължат да обучават иракските сили за сигурност и да им оказват помощ при бойни операции.

Днес Джо Байдън ще се срещне с президента на Ирак Джалал Талабани, с премиера Нури ал Малики, с лидера на спечелилия парламентарно мнозинство блок "Иракия" Ияд Алауи и с лидера на Висшия ислямски съвет Амар ал Хаким. /DW/

 
31.08.2010, 12:12

Исландия предоставя военновъздушна база на частна компания

Исландското правителство води преговори за предоставяне на военновъздушна база от времето на Студената война на частна компания, която ще купи руски изтребители Су-27 за 1,2 млрд. евро от Беларус, съобщава Financial Times.

Военновъздушна база Keflavik, която е играела ключова роля в защитната стратегия на НАТО до края на 80-те години, сега ще приюти две ескадрили руски изтребители, които ще бъдат използвани като „вражески сили“ при тренировъчни военни игри.

Базираната в Холандия ECA Program Ltd. обяви, че вече има споразумения с военновъздушните сили на 5 страни, които искат да пробват своите пилоти и изтребители срещу най-широко разпространения изтребител, използван от руските и китайските военни.

„Ние сме компанията за коли под наем' за военновъздушните сили“, казва съоснователят на компанията Мелвил Кейт.

ECA се е договорила да купи 15 изтребителя Су-27 от BelTechExport, белaруска компания за износ на оръжие, като си е запазила правото за придобиване на още 18. Ако сделката бъде осъществена, то това ще е най-голямата продажба на изтребители на частен купувач и първият мащабен внос на руски изтребители в страна членка на НАТО.

Исландия ще се консултира със съюзниците си от НАТО преди да подпише евентуално споразумение, каза говорител на правителството.

Сделката все пак остава обгърната в мистерия, пише FT. BelTechExport е отрекла да има каквато и да е информация по въпроса, въпреки че по-рано е потвърдила участието си пред изданието. Руският държавен износител на оръжие Rosoboronexport също отрича да има участие в сделката.

По думите на Кейт, сделката се финансира от инвеститори от Близкия изток и Азия и първите изтребители ще бъдат доставени през октомври.

Предложението вече предизвика протести в Исландия - страна с население малко над 300 хил. души, която няма собствени военновъздушни сили. Критиците на идеята определят ECA като „мистериозна частна армия“, която ще заеме мястото на американските военновъздушни сили, които напуснаха Keflavik през 2006 г. /investor.bg/

 
31.08.2010, 08:45

Мълчанието на генералите – като мълчанието на агнетата

Щи ви припомня притчата за вълка, овена и буболечката. Последната искала  вълкът да изяде овена, за да не я настъпи рогатият и да я смаже. Та така се случило и в един от големите щабове. Един полковник дал фира, защото  „вълкът бил уволнен” и нямало кой да го спаси. Стотици се оказаха в това положение.И затова подадоха рапорти. Как ли тази басня се разиграва надолу и по гарнизоните ?...

„От  армията съкращават 6000 щика”, „Около 2000 са незаетите щатове в армията” , „Армията става 26 000 щика”. Тези дни в един глас  прогърмяха „Труд” и ”Стандарт”. И навярно източникът им / ако е имало такъв/ , е бил един и същ. Някой, който  е участвал във военния съвет, започнал на 27-и или  някой, който е достатъчно информиран по въпроса. В същото време от пресцентъра на  военното министерство мълчат като риби. Мълчат и генералите, и полковниците, които са сигурни за местата си.

Каква армия ни е необходимо? „ И двадесет и пет хиляди да е и деветнадесет, все тая. Това вече не е армия „ , казва един бивш антинатовски  генерал , началник на ГЩ на БА. „Народът тъне в беднотия и криза, а ние ще купуваме самолети за милиони” , роптае известен столичен журналист. В отговор военният министър в поредица от интервюта повтаря все едно и също – подготвяме Бяла книга, ще има План за развитие на Българската армия, резултат от промените се очаква през 2014-2015 г. Но щеше ли да повтаря това, ако не бяха  увеличени заплатите на редниците, сержантите, офицерите и генералите? Ако не бяха построени детски градини и фитнес –зали, раздадени ключове за апартаменти и общежития?

Кой ще е министър тогава? И кой  бере плодовете на свършеното днес. Сегашните генерали трябва да знаят, че със сегашната си позиция,  ще защитят бъдещето на армията. От десетина години, че и повече, принципът на лампаза е , където се спъне министърът, падам аз. А може би проблемът с военното разузнаване се раздухва, за да се отклони вниманието на военнослужещите от истинските проблеми на армията? Поне така мислят осемдесет на сто от тези, които тези месеци слагат меки шапки.

На едно от тържествата около Плевен министърът запушил пура и не щещ ли около някои генерали /непушачи/ извадили пуретки. Бре! Дали не пушат лулата на мира и по време на военния съвет, който подготвя рязане на глави, щабове и бригади ? Генералите повече не трябва да мълчат! Мълчанието ще спаси тяхната кожа и тази на приближените им. Но ще осакати армията. Генералите трябва да имат и заявят своя позиция, която да спаси войската.Дори с цената на уволнението или оставката на един генерал. Иначе мълчанието на генералите, ще е като мълчанието на агнетата /филма сте гледали/ за войската. /otbrana.alle.bg/

 
 
 
30.08.2010, 23:50

Курсантите постъпиха във ВВМУ

На 30 август във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” постъпиха новоприетите 18 курсанти, сред които и две девойки, за обучение за нуждите на българските ВМС. Сред униформените първокурсници за първи път има още петима за морската Гранична полиция на МВР, както и деветима за виетнамските ВМС. Новобранците бяха посрещнати от началника на училището капитан I ранг Димитър Ангелов и докато родителите им бяха информирани за битовите условия и учебния процес, настанени по двама в стая, се премениха във военните униформи. През следващия месец те ще преминат начална военна подготовка, ще положат военна клетва, а на 27 септември ще започнат учебната 2010/2011 година..... Още

 
30.08.2010, 21:58

Азербайджан купува четири Ка-32

Правителството на Азербайджан е поръчало на руският холдинг OAO „Вертолеты России” четири вертолета Ка-32ПС. Това съобщава пресслужбата на холдинга.

Четирите вертолета ще са предназначени за операции по търсене и спасяване, но за сега не се съобщава от коя правителствена агенция на Азербайджан ще се експлоатират.

През май тази година азербайджанското правителство получи два Ка-32А, производство на  ОАО КумАПП”, отново за спасителни задачи. На 8 май 2010 г. се състояха демонстративни полети пред представители на Министерството на извънредните ситуации на страната. – Още за Ка-32

 
30.08.2010, 21:04

Адмирал Ставридис: Резервистите играят важна роля в гражданско-военното сътрудничество

Това подчертава върховният главнокомандващ Съюзното командване по операциите на НАТО адмирал Джеймс Ставридис. На сайта на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва на НАТО – СИОР е публикувано неговото слово по време на летния конгрес на неправителствената организация в Ставангер, Норвегия. Според него резервнинте сили вече се  определят от НАТО като изключително необходими за решаването на съвременните конфликти още в зародиша им. Той цени високо приноса на членовете на   неправителствените организации на резервистите и запасните в различните страни, които са лидери в бизнеса, държавни служители и учени, за постигане на оперативната съвместимост на Алианса. Специално внимание обръща на ролята на СИОР в „Партньорство за мир”, чуждоезиковото обучеине и семинарите за по-нататъшното развитие на резервните сили.

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва в България е пълноправен член на СИОР. Той е номиниран да поеме президенството на конфедерацията за периода 2014-2016 г. /otbrana.alle.bg/

 
30.08.2010, 21:00

Русия спира приема на курсанти

Министерството на отбраната на Руската федерация спира приема на курсанти в своите висши учебни заведения, съобщава www.1tv.ru (видео). Според Тамара Фральцова, заместник-началник на Главно управление „Кадри” на министерството днес военните учебни заведения подготвят офицерски кадри, чийто брой е 4 пъти по-голям от необходимото. - Още учебни заведения на Русия

 
30.08.2010, 20:53

Генерал-майор Стефан Василев поема утре командването на Сухопътните войски

Според указа на президента той встъпва в новата си длъжност „началник на Сухопътните войски” от 1 септември.  Утре е церемонията, на която генерал-лейтенант Иван Добрев ще предаде най-многолюдния ни вид въоръжени сили в ръцете на генерал-майор Стефан Василев, който в периода февруари 2008 г. – юни 2009 г. беше началник на щаба на Сухопътни войски.

Длъжността „първи заместник-началник на Сухопътни войски” сдава и генерал-майор Димитър Димитров. Тя ще бъде приета от бригаден генерал Нейко Ненов. Бригаден генерал Андрей Боцев остава заместник-началник на Сухопътни войски.

Генерал-лейтенант Иван Добрев отива в резерва поради навършване на пределна възраст за военна служба. Той е роден на 1 декември 1951 г. Начело на Сухопътните войски е от 2006 г.

Полковник Златко Златев вече прие длъжността командир на вертолетната авиобаза „Крумово”. Досегашният командир бригаден генерал Стефан Петров, който командва базата от 2003 г., ще заема международна длъжност във Военновъздушното командване на НАТО в Измир, Турция.

За две генералски длъжности все още няма укази. Едната е за заместник-командващ на СОК, а другата – за директор на служба Военна информация”.

 
30.08.2010, 20:40

Клати се столът на военния министър

Бойко Борисов обмисля дали да не смени военния министър Аню Ангелов, научи "Труд". Генерала бил бесен от три гафа на подопечния си. В тв интервю Ангелов обявил, че Сирия разработва ракети срещу нас. Последвала светкавична нота от Дамаск и заплаха да скъсаме дипломатическите отношения. Наложило се Николай Младенов спешно да гаси пожара. Борисов се ядосал и на ангажимента, поет от Ангелов в САЩ, че може да пратим боен батальон срещу талибаните в Афганистан. Не му харесало и задълбочаването на конфликта с Първанов заради военното разузнаване...... Още

 
30.08.2010, 20:33

Над $5 млрд. на американските данъкоплатци са отишли на вятъра в Ирак

По пътя между иракската столица Багдад и град Хан Бани Саад се издига затвор с капацитет 3600 души. Той има близо 30 наблюдателни кули и е заобиколен от високи бетонни стени, а стойността му е около 40 млн. долара. Затворът е празен – единственият признак за живот там е охраната на входа и двама селяни наблизо.

Това е един от 595-те недовършени проекта на САЩ за възстановяване в Ирак, които американската армия оставя зад гърба си, след като изтегли всички бойни части, коментира "Асошиейтед прес"....... Още

 
30.08.2010, 20:07

На въоръжение във ВМС на Великобритания е приета атомната подводница клас Astute

На 27 август на въоръжение във ВМС на Великобритания е приета първата атомна подводница клас Astute, съобщава BBC News. Тя излиза от корабостроителницата през ноември 2009 г. и преминава изпитания на море повече от девет месеца.

Водоизместимостта на подводниците клас Astute е 7800 тона, скорост до 29 възла и максимална дълбочина на потапяне – до 300 м. Покрита е с над 33000 специални акустични плочки, правейки я най-невидимата подводница в кралския флот на Великобритания. Има възможност да изстрелва крилати ракети Tomahawk, включително и перспективните Тactical Tomahawk. Екипажът се състои от 98 души. /Pan.bg/ - Още за Astute

 
30.08.2010, 16:56

Турция празнува деня на победата

Днес е 30-ти август. Този велик ден в историята на съвременна Турция, в който преди 88 години турската армия разгроми напълно гръцките окупационни войски в Анадола, се чества като Празник на Победата.

Същевременно 30 август е и Празник на турската армия, който тази година се посреща с новия началник на генералния щаб армейски генерал Ъшък Кошанер.........Още

 
30.08.2010, 16:08

Руските бойни самолети са популярни

Русия е „абсолютно конкурентноспособна" в строителството на бойни самолети и кораби, заяви премиерът на страната Владимир Путин в интервю за телевизията „Русия 24". Според него, руските бойни самолети, кораби и подводници се ползват с такава популярност на световния пазар, че за тяхното производство не достигат мощностите. Това се отнася и до противовъздушните комплекси С-300 и С-400. Владимир Путин смята за необходимо привличането към сътрудничество на световни лидери на авио- и корабостроенето и използване на чуждестранни технологии. Още руски самолети

 
30.08.2010, 13:42

Руски топ разузнавач се удавил в Средиземно море

Три седмици бяха необходими на руските специални служби, за да обявят какво се е случило със зам.-началника на Главното разузнавателно управление (ГРУ) при Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация генерал-майор Юрий Иванов.

Той е загинал на 6 август, а вестник "Комерсант" едва днес съобщава, че кадровият разузнавач се удавил по време на почивка на Средиземно море в Сирия. Тялото му било намерено на турския бряг.

Некрологът бе публикуван във в. "Красная звезда" две седмици и половина след смъртта на генерала.

По данни на руското консулство в Сирия Юрий Иванов, който бил на почивка в Латакия, отишъл да плува и изчезнал. Издирването на местната полиция не дало резултати.

Няколко дни прессекретарят на посолството на Русия в Дамаск Андрей Зайцев твърдял, че става дума за дипломат, а не за генерал.

Вестник "Комерсант", който се позовава на сирийски и турски медии, съобщава, че тялото на неизвестен мъж било намерено на 8 август на брега край турския град Чевлик.

След информацията на местното руско консулство, че няма изчезнали руски туристи, полицията предположила, че тялото е на Иванов.

След аутопсия и разпознаване ковчегът с тялото бил изпратен в Москва. Погребението било на 28 август.

Иванов е роден през 1957 г. Служил във въоръжените сили от 1975 г. Участвал в умиротворителна операция в Таджикистан, служил е в Сибирския, Далекоизточния и Севернокавказкия военен окръг.

От 2006 г. генералът е на ръководна длъжност в ГРУ на Генералния щаб. /vesti.bg/ - Още за ГРУ

 
30.08.2010, 13:30

Китайски Н-6 над морето

На 16 август бомбадировъчен авиационен полк на ВМС на Китай е извършил бомбопускане, прилагайки тактиката на бомбен килим , от малка височина върху морска повърхност, съобщава China Defense. Полкът е въоръжен с бомбардировачи Н-6 (лицензен вариант на съветските Ту-16) и се е специaлизирал по нанасяне на удари по тактически морски цели, поставяне на морски мини, извършване на бомбардировки в големи формации и бомбардировки от много малка височина над море. /Pan.bg/

 
30.08.2010, 10:33

Карзай разкритикува стратегията на НАТО за борба с талибаните

Афганистанският президент Хамид Карзай подложи на критика военната стратегия на НАТО в страната. Както е заявил Карзай „трябва да бъде променена стратегията на НАТО по отношение на борбата с талибаните и другите, свързани в Ал Кайда групировки".

Според афганистанският президент „опитът през последните осем години показва, че боевете в афганистанските села са неефективни и единствените жертви са мирните жители".

Миналата седмица Карзай се изказа против плановете на САЩ да започнат изтеглянето на войските си от Афганистан. "Войната с тероризма не може да бъде успешна, докато талибаните и техните съюзници намират убежище в Пакистан", заяви тогава Карзай. /КРОСС/

 
30.08.2010, 10:20

Отново за подводницата С-34, в очакване на доказателствата

След публикацията 28 август 2010 г. "Откритият подводен обект не е съветската подводница С-34!" в „Морски вестник” позвъни единият от откривателите на съветската подводница С-34 и обеща да предостави необходимите доказателства за това, че откритият на дъното подводен обект е именно тя. На въпросът ми наистина ли подводницата е открита във Варненския залив, не получих отговор, но това не е от толкова голямо значение...... Още

 
30.08.2010, 10:00

Да пируваш за армейска сметка

Дочух, че Военна полиция се поразмърдала през жегите. В Сливен са препитани бойци, участвали в подготовката на скандалния купон на генерал Иван Добрев на Минералните бани край града. Проверката е заради публикация на вестник "Стандарт" от миналата седмица..... Още

 
30.08.2010, 09:50

За България бе по-добре да не влиза в НАТО

Интервю с проф. Стивън КОЕН, експерт по въпросите САЩ-Русия.

 
 
 
29.08.2010, 23:18

Руски подводници следят британски подводници

Специално модифицирана руска подводница от клас "Акула" била засечена да записва акустичните характеристики на британска подводница от клас "Вангард", въоръжена с ядрени ракети "Трайдънт". Източници от британските ВМС твърдят, че в последно време рязко се е увеличил броят на "контактите" в открито море с руски подводници. Ако руските ВМС успеят да запишат индивидуалните акустични характеристики на британските подводници, това ще има сериозни последствия за стратегията за ядрено възпиране на Лондон. "Акула", снабдена с модерно сонарно оборудване, ще може да разпознае британските "Вангард" и при необходимост да ги потопи преди те да са изстреляли смъртоносния си товар, пише в. „Телеграф”. Още подводници

 
29.08.2010, 23:09

Щабът на НАТО в Кабул на практика не върши нищо

Американски полковник бе уволнен от щаба на обединеното командване на силите на НАТО в Афганистан, след като разкри, че щабът на практика не върши нищо, съобщи британският в. "Телеграф." - Още

 
29.08.2010, 22:57

Режат армията с още 6000 души

Числеността на армията става 26 000 души. Такъв ще е максимумът за мирно време, пише в. “Труд”. Идеята е дискутирана в Съвета по отбрана на военното министерство, който скоро ще вземе решение. Последната дума обаче е на парламента. Той ще приеме числеността на войската, след като стане готова Бялата книга за отбраната, допълва изданието.

В момента по щат войската ни трябва да е 32156 щика, но над 2000 места не са заети. Така че действително ще бъдат съкратени не 6000, а около 4000 души. Според запознати и при новата численост ще имаме некомплект от около 10%, което е обичайно в НАТО. Това означава, че на практика ще издържаме 24-хилядна армия.

Най-голяма редукция ще претърпи пехотата. Тя ще се свие с близо 2000 бройки. Умува се да се “събере” в 2 бригади - сега са 4. Най-вероятно ще бъде махната тази в Плевен, въпреки че според кулоарен слух шефката на парламента Цецка Цачева е сондирала мнение дали може да бъде запазена. Но дори и да я махнат, батальонът й в Шумен остава, за разлика от Враца. Така все пак ще има боен гарнизон в Северна България. Пловдивската бригада специални сили може би ще се трансформира в полк. ВВС пък ще се свият с около 1300 души.

Окончателно решение кои поделения ще си отидат все още няма.

 
29.08.2010, 17:56

Изготвен е проект за преместването на американска военна база в Япония

На 28 август японски и американски експерти за завършили проекта за изграждане на временна военна база, където да бъде преместена американската военна база „Футема".

Двете страни в бъдеще ще проведат и срещи с ранг на министри, за да обсъдят цялостен план за преместване на американската военна база и възнамеряват да постигнат консенсус по този въпрос на следващата среща между външните министри и министрите на отбраната на двете страни. /CRI/

 
29.08.2010, 17:30

Военният министър подари на Аксаково самолет

Нестандартен подарък – самолет МиГ-17 – „поднесе” на Аксаково по случай празника на града – 29-и август, министърът на отбраната Аню Ангелов.

Въздушният разузнавач е свален от въоръжение и докаран от авиобазата в Добрич по искане на кмета на община Аксаково инж. Атанас Стоилов и местния председател на Ловно-рибарския съюз Ангел Ангелов.

Самолетът вече е монтиран на територията на комплекс „Изворите”, който се намира над гр. Аксаково. Там той ще бъде превърнат в атрактивна детска площадка.

Съхраняването му в максимално автентичен вид е условие на община Аксаково. Администрацията планира подареният от военния министър МиГ-17 да бъде интересна част от обучителния процес на децата от детските градини в община Аксаково и на по-големите ученици, които да могат да разглеждат от близо самолета. /vnews.bg/ - Още за МиГ-17

 
29.08.2010, 14:19

Гръцки пилот почина от раните си след катастрофа между изтребители

Гръцки пилот е загинал от раните си след самолетна катастрофа на изтребители, която тази седмица отне живота на друг пилот в Гърция, предаде АФП.

Пилотът е починал тази сутрин в болница на остров Крит, където беше приет след инцидента в четвъртък, 26 август. Катастрофата между два изтребителя Ф-16 от гръцките военновъздушни сили се случи южно от Крит по време на бойна тренировка на 6 изтребителя. Общо трима пилоти са пострадали при инцидента, като жив е останал един от тях. /ИА „Фокус”/

 
29.08.2010, 10:00

С лекции на министъра на отбраната и на началника на отбраната ще бъде открита учебната година в академията

На 1 септември от 9 ч. в зала “Тържествена” на Военна академия “Г. С. Раковски” ще бъде открита новата учебна 2010-2011 година, съобщават от учебното заведение. Mинистърът на отбраната Аню Ангелов ще изнесе пред слушателите, студентите, академичния състав и гостите лекция на тема “Основни приоритети на военната политика на Република България". Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще говори в своята лекция за ролята на военния фактор в политиката за сигурност.

 
29.08.2010, 09:45

Подмолните войни на САЩ

САЩ искат да воюват срещу глобалния тероризъм не с меч, а със скалпел. Секретните операции отдавна са изпитано средство в американския арсенал. Но обществеността започва да задава въпроси за ползата от тази стратегия..... Още

 
29.08.2010, 09:34

Войната в Афганистан

Още шестима американски войници са загинали при нападения на талибаните и бомбени експлозии през двата почивни дни в Афганистан, предаде АФП.

Инцидентите, при които са загинали войниците, са се случили в южната и източната част на страната. С тези случаи броят на загиналите чуждестранни войници в Афганистан от началото на годината възлиза на 471 души.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г – 28 август 2010 година, са загинали 2033 коалиционни войници и офицери, от които: австралийци – 21, белгийци – 1, канадци – 151, чехи – 3, датчани – 36, естонци – 7, финландци – 1, французи – 47, германци – 42, унгарци – 3, италианци – 27, йорданци – 1, латвийци – 3, литовци – 1, холандци - 24, новозеландци – 1; норвежци – 9, поляци – 20, португалци – 2, румънци – 15, южно корейци – 1, испанци – 30,  шведи – 4, турци – 2, англичани – 332 и американци – 1249. - Още за Афганистан

 
29.08.2010, 09:20

Азербайджан засега не планира разполагането на турски военни бази на територията си

Въпросът за евентуалното разполагане на турски военни бази на азербайджанска територия ще зависи от желанието на Баку и Анкара, смята зам.-министъра на външните работи на Азербайджан Араз Азимов, съобщава Интерфакс.

„Всичко зависи от желанието и намеренията на Азербайджан и готовността на Турция (за разполагане на военна база), понастоящем няма такива планове”, заяви Азимов като коментар на появилите се в медиите слухове, че Азербайджан и Турция водят преговори за разполагане на турска военна база на територията на Нахчиванската автономна република в Азербайджан. /ИА „Фокус”/

 
 
 
28.08.2010, 21:57

Турските власти ще прехвърлят охраната на границите от армията на граждански структури

В Турция ще бъде реализиран проект, насочен към предаването на контрола над държавните граници от военни към граждански структури, пише турският в-к „Сабах”. За успешното прилагане на програмата ще бъде използван опитът на страните от ЕС и в частност Унгария.

Началото на проекта, изготвен със сътрудничеството на посолствата на Великобритания и Унгария и офиса на ЕК в Анкара, е предвидено за 2012 г. Първоначално програмата ще бъде приложена в западната част на Турция, където страната граничи със страните-членки на ЕС България и Гърция.

Планът предвижда към министерството на вътрешните работи да бъде сформирано Главно погранично управление, което да получи пълномощия за охрана на границите, морските граници ще бъдат защитавани от бреговата охрана, докато въздушните остават под опеката на НАТО. /ИА „Фокус”/

 
28.08.2010, 20:56

Във Венецуела се разби вертолет на Националната гвардия

Във Венецуела претърпя крушение вертолет Ми-17 на Националната гвардия. Според агенция Dow Jones, в резултат на катастрофата са загинали 10 човека – седем войника и трима офицера.

Загиналите са вземали участие в операции по борба с контрабандата на наркотици в района на границата с Колумбия.

Според данни на агенция AP, вертолетът е паднал след излитане близо да град Буена Виста, разположен близо до колумбийската граница. Причините за крушението за сега не са известни. – Още за Ми-17

 
28.08.2010, 20:35

Дания отказва на НАТО да изпрати F-16 в Афганистан

Дания отхвърли искането на НАТО да изпрати изтребители F-16 в Афганистан, тъй като според правителството страната е допринесла достатъчно за международната военна мисия там, съобщи външният министър на Дания.

“Ние сме една от страните, които най-много са допринесли за Афганистан и затова отхвърлихме искането на НАТО за изпращане на изтребители F-16”, заяви пред медиите датския министър на външните работи Лене Есперсен.

Подобно искане е изпратено и до други членки на НАТО. Според сайта на ISAF в Афганистан има 730 датски военнослужащи. За сравнение нашият контингент е от 540. /Pan.bg/

 
28.08.2010, 18:31

На този ден през 1904 г. на въоръжение в американската армия е въведен дирижабълът

На въоръжение в американската армия е въведен дирижабълът - първият е с около 33 м дължина и двигател Curtiss от 20 к.с.

Дирижабълът е управляем аеростат построен от немския инженер граф Фердинанд Цепелин през 1900 г. Първото поколение дирижабли са пълни с водород.

На 2 юли 1900 г. в Германия Фердинанд Цепелин осъществява първият полет с дирижабъл. Опитът да бъде прелетяно Боденското езеро обаче завършва с падане във водите на езерото. Година по-късно бразилецът Алберто Сантос-Дюмон успява с дирижабъл, дълъг 33 метра, да обиколи Айфеловата кула. /Pan.bg/ Още дирижабли

 
28.08.2010, 17:23

При неизвестни обстоятелства е починал заместник-директорът на руското военно разузнаване

Заместник-директорът на руското военно разузнаване е загинал при неизвестни обстоятелства, съобщава АФП.

Преди няколко дни генерал Юрий Иванов е починал, докато се е къпел, е заявил военен източник, без да уточнява обстоятелствата или мястото на смъртта на 52-годишния военен. Руски вестник също споменава за смъртта на генерала, като отбелязва единствено инцидента като „трагичен”. До момента няма повече информация по случая.

Руското военно разузнаване е създадено през 1918 година и е смятано за конкурентна структура на руските тайни служби (КГБ). /ИА „Фокус”/

 
28.08.2010, 15:33

Турската компания TAI предлага да модернизира вертолетите на Азербайджан

Компанията „Тюркиш аероспейс индастриз(TAI) смята да сътрудничи с Азербайджан в рамките на програма за модернизация на намиращите се на въоръжение във ВС на тази страна вертолети.

При това не се изключва възможността за участие на азербайджанската страна в италиано-турската програма за ударен вертолет T-129 ATAK.

В хода на състоялата се на 16 август среща между шефа на Секретариата на отбранителната промишленост на Турция Мурад Байар и министъра на отбранителната промишленост на Азербайджан Явер Джамалов, се е стигнало до договореност за създаване на работна група за двустранно сътрудничество за обсъждане на перспективни проекти в сферата на отбранителната промишленост. Сред основните проекти, в които участие може да вземе Азербайджан са разработка и производство на T-129, ОБТ Алтай, бойни кораби, стрелково оръжие и безпилотни летателни апарати.

Летателните изпитания на ударните вертолети T-129, произведени в рамките на програмата ATAK, ще започнат през пролетта на 2011 година.

Подписания между компаниите TAI, „Аселсан и Агуста/Уестленд” контракт предвижда в предприятия на TAI в Турция да бъдат произведени 50 ударни вертолета T-129, явяващи се модификация на италианските A-129 Мангуста”. В съглашението има опцията, която предвижда допълнително производство на още 41 вертолета. Планира се първият сериен вертолет T-129 да бъде предаден на ВС на Турция през юли 2013 година.

От началото на май т.г  МО на Турция води отделни преговори с „Агуста/Уестленд” за допълнителна директна покупка на девет ударни вертолета A-129 Мангуста” с цел осигуряване на авиационната поддръжка на СВ на страната, провеждащи операции срещу кюрдите в приграничните райони с Ирак и Иран. – Още вертолети

 
28.08.2010, 13:20

Обама: "Войната в Ирак приключва"

Три дни преди официалното изтичане на срока за края на американските бойни мисии в Ирак американският президент Барак Обама нарече Ирак "суверенна" държава, свободна да определя собствената си съдба, съобщава АФП. Той допълни, че войната в Ирак е в процес на приключване.

"Във вторник, след повече от седем години, САЩ ще сложи край на бойните мисии в Ирак и ще предприеме важна стъпка, за приключване на войната", каза Обама в седмичното си радио обръщение.

Във вторник по повод края на бойните мисии президентът ще произнесе официална реч по телевизията от Овалния кабинет в Президенството.

Според съществуващи данни повече от 4400 души са изгубили живота си по време на войната, започнала през 2003 година. – Още за Ирак

 
28.08.2010, 11:49

Талибани нападнаха 2 бази на НАТО в Афганистан

Талибани са нападнали две бази на Международните сили на НАТО в Източен Афганистан, предаде ДПА.

Най-малко 14 бунтовници са убити - четирима от които са били атентатори-самоубийци. Има заловени.

Около 50 талибанските бойци открили огън срещу базите с оръжия и гранати, но са били отблъснати. Военните от многонационалните сили отвърнали на стрелбата.

Според афганистански медии талибаните са поели отговорност за атаките срещу базите на НАТО Салерно и Кемп Чапман в провинция Хост.

Те се намират на близо 100 км югоизточно от Кабул, близо до границата с Пакистан.

Говорителят на провинция Хост Абдул Аким Ишакзай е съобщил, че са открити телата на 14 талибани. Други петима са заловени живи. Още за Афганистан

 
28.08.2010, 11:29

Откритият подводен обект не е съветската подводница С-34!

По повод съобщенията във варненски медии от вчера, 27 август, че водолази са открили потъналата съветска подводница С-34 от Втората световна война във Варненския залив, изказвам сериозни съмнения в истинността на подобни твърдения. Намереният от водолазите от асоциацията „Блек сий дайвинг Одесос”, със съдействието на сдружение „Черноморски изгрев” подводен обект най-вероятно не е съветската подводница С-34!...... Още

 
28.08.2010, 10:33

Корабите от BLACKSEAFOR участваха в съвместно учение с морската администрация

Корабите от оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR вчера застанаха в Пристанище Варна-изток с известно закъснение, което се обяснява с лошото море по време на прехода им към Варна..... Още

 
28.08.2010, 10:21

Агуста/Уестленд” е доставила първият вертолет AW-119Ke на Финландия

Агуста/Уестленд” обяви, че е доставила на граничната охрана на Финландия първият еднодвигателен вертолет AW-119Ke. Церемонията по предаването на машината се е състояла в Хелзинки.

Финландската гранична охрана е сключила контракт за доставка на три еднодвигателни вертолета AW-119Ke през юни 2008 година. Съглашението е предвиждало опция за покупка на един допълнителен вертолет, и тя е била реализирана през януари 2010 година.

Новите машини ще се използват за решаване на широк спектър от задачи, включително патрулиране по границата, специални операции, оказване на помощ на полицията, участие в спасителни операции и гасене на пожари. Очаква се до края на септември граничната охрана на Финландия да получи още две такива  машини.

AW-119Ke ще заменят остарелите AB-206 Рейнджер”, които се експлоатират повече от 35 години. Вертолетите ще бъдат базирани в Хелзинки и Рованиеми.

В момента финландските граничари имат на въоръжение и вертолети AB-206 ДжетРейнджер и AB-412. – Още вертолети

 
28.08.2010, 09:24

Рязането на армията на поправителен

Съветът по отбрана към военния министър Аню Ангелов не взе вчера окончателно решение каква ще e новата численост на войската. Очаква се това да стане на следващото заседание, което ще се проведе до 10 септември, научи "Стандарт". Въпреки това участниците в съвета по-скоро са се обединили около възможността войската да бъде редуцирана до 24 хил. щика.

Още преди да започне стратегическият преглед на отбраната, това беше най-обсъжданият вариант за новата численост. В момента войската е около 33 хил. души. Не е бил изключен вариантът, при който да бъде записано официално, че числеността на армията ще е до 28 хил. души, но реално да е 4 хил. по-малко. Това ще даде повече гъвкавост на военните при нужда да увеличи бройката на войниците.

Новата численост на войската ще бъде записана в Бялата книга за отбраната. Тя трябва да бъде готова до края на следващия месец и внесена за гласуване в Народното събрание. /Стандарт/

 
 
 
27.08.2010, 23:01

Летци на НАТО по погрешка убиха афганистански деца

Авиацията на НАТО извърши погрешно бомбардиране в афганистанската провинция Кунар, в резултат от която загинаха шест деца на възраст от 6 до 12 години. Това съобщи началникът на местната полиция Халилула Зияи. Според него, талибани атакували полицейска застава в планините. На помощ на полицаите излетяла авиация на НАТО, но хвърлила бомбите върху децата, събирали метални отпадъци в планините. По този инцидент се води разследване.

 
27.08.2010, 21:20

45 години от подвига на матроса

На 27 август край барелефа на старшина I степан Димитров във Военноморска база Варна бе отбелязана 45-ата годишнина от неговия подвиг. Пред строя на дивизионите и земляците от село Сушица говориха началникът на щаба на базата капитан I ранг Коста Андреев и кметът на селото Димитринка Калева. Младежи от селото изпълниха рецитал от стихове, посветени на матроса. След полагането на цвета и отдадените почести гостите от Сушица разгледаха минния ловец „Цибър”.....Още

 
27.08.2010, 18:49

В Зеленодолската корабостроителница е заложен главния малък ракетен кораб проект 21631

В Зеленодолския завод „Горки” за ВМФ на Русия е заложен главния малък ракетен кораб проект 21631 с водоизместимост 949 тона, получавайки името „Град Свияжск”.

Този кораб се явява модификация на малкия артилерийски кораб проект 21630 „Буян”. За разлика от „Буян”, на новия кораб ще бъде поставено ракетно въоръжение, съобщи пресслужбата на завода.

В края на май т.г. с МО на РФ е бил подписан контракт за строителството на кораби от тази серия след проведен тендер. В корабостроителницата в Зеленодолск ще бъдат построени пет кораба проект 21631.

Дължината на кораба е 74,1 м, ширината - 11 м, водоизместимостта - 949 т, скоростта – 25 възла. Основното назначение ще бъде охрана и защита на морската икономическа зона на Русия.

 
27.08.2010, 18:24

Боинг” предлага ВТС C-17 Глоубмастер-3” на ВВС на ЮАР

Компанията „Боинг” води преговори с военното ведомство на ЮАР за доставка на военнотранспортни самолети C-17 Глоубмастер-3, съобщава „Джейнс дифенс индастри”.

Преговорите за възможна доставка на ВВС на ЮАР на американски самолети започнаха след анулирането през ноември 2009 година от правителството на ЮАР на контракта за доставка на европейския ВТС A-400M Гризли”. В момента преговорите с „Боинг” се намират в ранен стадий.

След като ЮАР обяви за излизане от програмата A-400M заради изоставане в графика и ръста на цената, ръководството на САЩ предложи на южноафриканските ВВС да закупят за изпълнение на задачи по транспортиране на войски и товари самолети C-17 Глоубмастер-3” на компанията „Боинг, C-130J Супер Херкулес” на компанията „Локхид Мартин, а също и C-27J Спартан” на италианската „Алениа аеронаутика.

Според представители на „Боинг”, в момента компанията обсъжда въпрос за доставка на допълнителни C-17 на МО на Великобритания и няколко други потенциални купувачи. – Още за С-17

 
27.08.2010, 17:06

Варненски водолази се натъкнали по случайност на изчезналата през 1942 г. C-34

Варненски водолази влязоха в историята като откриха легендарната съветска подводница С-34. Гмурците от клуб „Блек сий дайвинг Одесос” са забелязали мистериозно изчезналия плавателен съд на 35 метра дълбочина източно от нос Галата. Подводницата е разцепена на две. Ударена е много лошо, но тепърва трябва да се изяснява дали от въздушен снаряд, или от торпедо, посочи Орлин Цанев от водолазния клуб. Той добави, че в момента подводницата е легнала на десния си борд.

Предстои да се правят допълнителни проучвания и подводни снимки на плавателния съд. Вероятно през следващата седмица широката публика ще може да види и първите кадри от мистериозно изчезналата подводница.

Предполагам, че Военноморските сили също ще се самосезират и ще изпратят свои специалисти да огледат, каза още Цанев. Той допълни, че вероятно нашите военни ще известят руските си колеги за откритието. То пък е направено съвсем случайно. Варненците влезли да се гмуркат по друг повод, но накрая се натъкнали на легендарната подводница.

Плавателният съд е бленуван от всеки, който се занимава с водолазно дело. Подводницата изчезва през 1942 година по време на Втората световна война. Тогава по нашите брегове са потопени 5 подводници. Четирите са открити във времето. Щ-210 е потопена край бреговете на Шабла в началото на 1942 г. Не далеч от нея лежи и Л-24, попаднала в немско минно поле. Щ-211 пък е открита през 2000 г. случайно край нос Св. Атанас. Щ-204 „Минога” е засечена от рибарски траулер югоизточно от Варна. Местонахождението на петата подводница беше в неизвестност до момента. През тази година беше организирана за издирването й дори специална подводна експедиция, наречена The Hunt for C-34.

Операцията по достигането до подводницата е осъществена със съдействието на рибарска кооперация „Черноморски изгрев”.

 
27.08.2010, 16:53

Първият F-16 е унищожен при изпитания на проекта QF-16

На 19 август изтребител F-16A със сериен номер 78-0097 целенасочено е бил взривен на полигона на военновъздушната база Еглин (Калифорния), като част от изпитанията по програмата QF-16 (доработване на свалени от въоръжение изтребители F-16A/B във въздушни мишени). Експериментът е бил необходим за да се демонстрира, че системата за прекратяваен на полета чрез контролирано взривяване по сигнал от земята (Flight Termination System - FTS) е ефективна за незабавното прекратяване полета на мишената, както и да се определи периметъра на разпространение на отломките. Първата въздушна мишена QF-16 ще бъде доставена на ВВС на САЩ през 2014 година. /Pan.bg/

 
27.08.2010, 12:40

Как помогнах за опазването на социализма в Чехословакия през август `68

На пръв поглед всичко около чешкия август 1968-а е ясно. Чехите написали някакво писмо до братските компартии, братските компартии откликнали с разбиране, вдигнали на секундата Варшавския договор и Варшавският договор отива да помогне на чешката компартия да опази социализма, че инак лошо... Тъй го знаехме..... Още

 
27.08.2010, 09:58

Казват днес с колко режат армията

Дали армията ще бъде съкратена с 3 или с 5 хил. души - това ще решава днес Съветът по отбрана към военния министър Аню Ангелов. Вече е приключила работата на 12-те групи от експерти, които работиха върху прегледа на отбраната и въоръжените сили. Документът трябва да даде отговор на това, каква армия е нужна, какви ще са нейните задачи и колко пари трябват, за да бъде издържана.

По време на работата си групите обсъдиха осем варианта за численост на армията. Най-драстичните бяха за редуциране до 17 хил. души. В момента войската е 33 хил. щика. За да успокои военните, преди месец министър Ангелов вдигна малко завесата около предстоящата редукция. По думите му войската ще бъде между 28 и 30 хил. /Стандарт/

 
27.08.2010, 09:22

Исик Косанер е новият командващ на турската армия

Генерал Исик Косанер (роден на 5 декември 1945 г.) от 30 август става командващ и началник на ГЩ на въоръжените сили на Турция, предава Би Би Си.

Турската армия се явява втората по големина сред страните, членки на НАТО. Косанер сменя на поста генерал Илкер Башбух.

По времето, когато длъжността беше заемана от генерал Башбух, армейското ръководство на страната беше обвинено в съпричастност към заговор срещу правителството.

 
27.08.2010, 09:00

Курсантите-първокурсници постъпват във ВВМУ на 30 август

На 30 август т. г. Висшето военноморско училище отваря врати за новия випуск курсанти. В 9.00 часа на входа на училището младите курсанти и техните родители ще бъдат посрещнати от началника на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг Димитър Ангелов. Родителите ще имат възможност да получат информация какво ще е ежедневието на децата им, какво ще учат, къде ще са настанени и да поставят всички интересуващи ги въпроси.

От този ден започва подготовката на бъдещите морски офицери, от които 21 момчета и 2 момичета. В следващите 40 дни те ще преминат военно обучение, за да усвоят военните устави и порядки. Свижданията с близки и роднини ще се проведат на 18 септември и на 2 октомври т. г.

Новост е приемането по специализации на новите курсанти, съответно „Корабоводене”, „Корабни машини и механизми” и „Военноморски радио- комуникационни системи”. За първа година във Висшето военноморско училище ще се обучават кадри за Министерството на вътрешните работи, специалност „Корабоводене за МВР”./МВ/

 
 
 
26.08.2010, 22:09

Повърхностното прочистване на взривеното поделение край Челопечене е на приключване

До 3 септември ше приключи стартиралата на 20 май т.г. операция „Горещо лято – 2010” по окончателното повърхностно прочистване от невзривени боеприпаси и взирвни остатъци на поделението край Челопечене. Както е известно инцидентът стана в началото на лятото на 2008 г. Само в хода на тази операция, каза пред журналисти генерал-лейтенат Атанас Самандов, са открити 5 500 невзривени боеприпаси и взривни остатъци. Контролирано са унищожени 3300 на различни места. Командващият СОК уточни, че финансовото осигуряване на „Горещо лято-2010” е в размер на 255 026 лв.

58 военнослужещи в рамките на 90 дена са изпълнявали задачи по разузнаване, прочистване, обезвреждане и унищожаване на невзривени боеприпаси и взривни остатъци в границите на войсковия район и на част от дигата на река Лесновска. Операцията е планирана и се провежда под ръководството на СОК. Подразделенията са от състава на Сухопътни войски и Щаба по осигуряването и поддръжката. Участват и екипи от служба „Военна полиция” и ВМА. Разузнати и прочистени са 127 дка. Боеприпасите и взривателите се унищожават на място, а тези без вриватели – на полеви учебен полигон „Сливница”.

Остава да се почистят водните басеини, които са на площ от 540 дка, както и технически район за дълбочинно почистване. Българската армия не разполага със способности за извършване на тези дейности, министърът на отбраната е уведомен и се правят необходимите постъпки, подчерта генерал-лейтенант Самандов. Всичко това може да стане чрез външи организации.

Трудно е да се дадат гаранции, че всичко е на 100 процента прочистено и спокойно може да се ходи в района, стана ясно от думите както на генерал-лейтенант Самандов, така и на професор Боян Петков, който е експерт по боеприпасите в бригада „Логистика”. Може да има някъде пропуск, независимо от стриктната работа на военните специалисти. /otbrana.alle.bg/

 
26.08.2010, 18:42

Швейцария отложи решението за избор на победител в тендера за доставка на изтребител за ВВС на страната

Швейцария отложи най-рано за края на 2015 г. вземането на решение за избор на победител в тендера за доставка на изтребител от ново поколение за ВВС на страната, съобщава агенция „РБК”. Според агенцията, това решение е свързано с недостатъчното бюджетно финансиране на военното ведомство на страната.

Двустепенната процедура за изборна самолет от ново поколение за ВВС на Швейцария, който трябва да замени F-5E Тайгер”, започна през януари 2008 г., когато швейцарската Агенция за отбранителни покупки „Армасюисс” изпрати на четири компании-производители запитване за предложения за доставка на изтребители. До участие в конкурса бяха допуснати само самолети, намиращи се на въоръжение.

Покани получиха компаниите „Дассо авиасьон” с „Рафал”, „Грипен интернешнл с JAS-39 Грипен, ЕАДС с EF-2000  Тайфун и Боинг с F/A-18E/F Супер Хорнет”. В края на април 2008 г. компанията „Боинг” официално обяви, че се отказва от конкурса. Останалите претенденти представиха своите предложения през лятото на 2008 г..

До края на 2008 г. МО, ВВС на Швейцария и „Армасюисс” извършиха оценка на получените предложения, проведоха наземни и летателни изпитания на самолетите.

През януари 2009 г. „Армасюисс” изпрати до участниците в тендера обновено запитване за предложения за доставка на 22 самолета, общата стойност на които не трябва да превишава 2,2 млрд швейцарски франка (2 млрд дол).

Първоначално бе планирано доставката на изтребителите и приемането им на въоръжение да завърши до края на 2012 година.

 
26.08.2010, 17:30

Естония ще купи бронетехника за 300 милиона крони

Естония е решила да закупи от Холандия над 80 употребявани бронетранспортьора Sisu XA-188, съобщава Postimees.

Договора за доставка на бронетехниката ще бъде подписан в близко време. Сумата на сделката е 300 милиона крони (около 24,3 милиона долара).

Бронетранспортьорите ще бъдат използвани и в мисиите зад граница, в които участват естонски военнослужещи (в частност, в Афганистан).

През 2004 г. Естония вече закупи крупна партия БТР-ри (друга модификация - Sisu XA-180) от Финландия.

За сега Естония не смята да въоръжава армията си с танкове и друга тежка техника. – Още бронетехника

 
26.08.2010, 17:14

Русия и Украйна подготвят редица споразумения по Черноморския флот в Крим

Украйна и Русия имат намерение да пристъпят към подготовката на двустранни споразумения за използването на навигационно-хидрогеографски обекти в Крим, съобщи в Киев на журналисти посланикът със специалн поръчения на руското външно министерство Александър Бавикин. Според него работните групи редовно провеждат заседания. Заместник-министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин съобщи, че страните разглеждат редица проектодоговори по Черноморския флот на Русия. „Общо те са 13”, добави Карасин и подчерта, че „през декември страните ще проведат заседание на съвместната подкомисия по въпросите на базирането на Черноморския флот на Русия в Крим”, съобщава ИТАР-ТАСС. Още за ЧФ на Русия

 
26.08.2010, 16:58

Корабите от Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR ще акостират на пристанището във Варна

От 27 до 30 август 2010 г. на посещение в гр. Варна ще бъдат корабите от Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR.

В състава на групата, освен базов миночистач „ПРИБОЙ” от Военноморските сили на Република България, са фрегатата „MARASESTI” от Република Румъния, десантният кораб „ЯМАЛ” от Руската Федерация, фрегатата „SALIHREIS” от Република Турция и миночистачът „ЧЕРКАСИ” от Република Украйна.

На 27 август 2010 г. от 14.00 ч. на борда на фрегатата „MARASESTI”, която е флагмански кораб на оперативната група, ще се състои пресконференция с участието на командира на оперативната група капитан първи ранг Константин Чоробеа от ВМС на Румъния и началник –щаба на групата капитан втори ранг Вадим Кравцов от ВМС на Руската Федерация.

В рамките на посещението, на 27 август 2010 г. ще се проведат срещи на командира и началник-щаба на оперативната група и командирите на кораби с командването на Военноморска база „Варна” и в кметството на гр. Варна.

Корабите от оперативната група ще бъдат отворени за посещения от граждани и гости на Варна от 10.00 ч. до 12.00 ч. на 28 август и от 16.00 ч. до 18.00 ч. на 29 август 2010 г. Пропускателен пункт за посетителите ще бъде организиран в района на Морска гара Варна в посочените часове и дни. /МО/ - Още за BLACKSEAFOR

 
26.08.2010, 16:52

Два гръцки изтребителя са се сблъскали във въздуха

Два гръцки изтребителя са се сблъскали във въздуха. По информация на местните медии, единият пилот е успял да катапултира, за другия пилот не се съобщава нищо, предаде АФП.

Сблъсъкът между двата самолета Ф-16 е станала над южния остров Крит.

Гръцките ВВС и министерството на отбраната все още не са потвърдила информацията. /ИА „Фокус”/

 
26.08.2010, 12:48

Канадски изтребители излетяха по тревога заради руски бомбардировачи

Военновъздушните сили на Канада вдигнаха във въздуха по тревога изтребители, заради руски бомбардировачи Ту-95, приближаващи границите на въздушното пространство на страната.

Инцидентът е станал на 24 август, съобщава Асошиейтед прес. Двата руски самолети приближили към канадската територия от Арктика.

Бомбардировачите били забелязани от канадските радари на разстояние от 120 морски мили от град Инувик. За да ги прехванат излетели два изтребителя CF-18.

Според представител на министър-председателя на Канада, руските бомбардировачи не са навлезли във въздушното пространство на страната. Изтребителите ги придружавали, докато руските самолети не се отдалечили от Канада.

Трябва да се отбележи, че този инцидентът се случва преди началото на военните учения на канадските въоръжени сили в Арктика, на които ще присъства и министър-председателят Стивън Харпър. - видео

 
26.08.2010, 11:53

Коалиционните войски в Афганистан са задържали рекордно количество наркотици

Коалиционните войски в Афганистан са задържали най-голямата в историята пратка наркотици. Стойността на открития хероин на „черния пазар” е около 712 млн. лири, на опиума 141 млн. лири, а на марихуаната 3.3 млн., съобщава британското електронно издание ”Метро”.  Операцията е била проведена преди около месец и при провеждането й са ликвидирани 63 екстремисти, арестувани са десет наркодилъри и бунтовници, сред които и чуждестранни граждани. Освен това са освободени 14 афганистански заложници. Операцията е проведена в провинция Гилманд.

Цялото количество наркотици вече е унищожено. /ИА „Фокус”/

 
26.08.2010, 10:42

Компанията „Локхид Мартин” завърши сглобяването на 200-ят ВТС C-130J Супер Херкулес

Компанията „Локхид Мартин” обяви за завършване на сглобяването на 200-ят военнотранспортен самолет C-130J Супер Херкулес”, които стана вторият спасителен самолет с голям обсег на действие HC-130J, предназначен за доставка на бойното авиационно командване на ВВС на САЩ.

Самолетът, представляващ нова версия на C-130J, ще бъде използван за провеждане на поискови и спасителни операции.

Самолети C-130J в момента се намират на въоръжение в Командването за въздушни превози на ВВС на САЩ, Командването за обучение и подготовка на кадри, Командването на ВВС на Националната гвардия и Командването на резерва на ВВС. Корпуса морска пехота на САЩ имат на въоръжение танкери KC-130J, а Бреговата охрана – самолети за морско наблюдение HC-130J. Още за С-130J

 
26.08.2010, 09:52

Иран продължава с демонстрациите на военна мощ

Иран подължава демонстративно да представя новите си оръжия. Военното министерство в Техеран съобщи за успешно проведен тест с нова версия на ракетата с къс обсег "Фатех-110". Това става няколко дни след официалното представяне на нови ирански подводници, бързоходни катери и прототип на нова ракета с голям обсег на действие. Предполага се, че зад всичко това стои желанието на Техеран да демонстрира военна мощ на фона на спекулациите за възможен израелски военен удар срещу ирански ядрени обекти. /DW/

 
26.08.2010, 08:27

Армията извади 26 имота на тезгяха

Министерството на отбраната извади на тезгяха 26 от приготвените за продажба над 800 имота. Това става ясно от публикуваните на сайта на министерството обяви, за които могат да се купуват документи за участие в конкурсите. За последните 14 обяви може да се купува документация и да се правят огледи до 17 септември.  Апетитните имоти са в София, Благоевград, Пловдив, по морето и цялата страна..... Още

 
 
 
25.08.2010, 23:32

Най-големите след разпада на СССР учения на ВДВ се провеждат в Централна Русия

Повече от 1300 военнослужещи от Въздушнодесантните войски (ВДВ) на Русия и 32 единици бойна техника ще десантират по време на мащабните учения на 98-ма гвардейска дивизия ВДВ, които започнаха в понеделник в Централния федерален окръг на Русия.

В рамките на ученията, които ще завършат на 28 август, ще бъдат отработени задачи по десантиране на военнослужещи и повече от 30 единици техника и въоръжение; форсиране на водни прегради, в т.ч. на река Волга с ширина над километър; използване на съвременни средства за комуникация и АСУ.

Общо ВДВ планира да задейства около 4000 десантчика и 300 единици техника. Ученията се ръководят от командващия на ВДВ генерал-лейтенант Владимир Шаманов.

От самолети Ил-76 за първи път ще бъдат десантирани и две съвременни бронемашини БМД-4М. Всички тактически действия на десантчиците ще се поддържат от въздуха от самолети и вертолети на фронтовата авиация. – Още за ВДВ

 
25.08.2010, 21:45

„Приятелски огън” погубил французи

Френската армия започва разследване около смъртта на трима военни от състава на силите на Франция в Афганистан, съобщи електронното издание нa в. "Монд". Войниците бяха застреляни през нощта срещу 23 август по време на операция в град Тагаб, намиращ се на 55 км североизточно от Кабул. За смъртта им потвърди президентът Никола Саркози, който посочи, че "загиналите са дали живота си при изпълнение на задължението на Франция за осигуряване на мира и спокойствието на афганистанския народ". Вчера обаче стана ясно, че е много вероятно французите да са били застреляни погрешка от военни, участващи в същата нощна акция. Това потвърди и източник от френската армия, пожелал анонимност. С тримата убити на 23 август броят на жертвите, които Франция е дала в Афганистан от 2001 г., достига 47 души.

 
25.08.2010, 21:00

Турция е извадила четири държави от списъка със заплахите

Правителството на Турция е взело решение да извади Русия, Иран, Ирак и Гърция от списъка на държавите, за които се смята, че представляват заплаха за националната сигурност на Турция, съобщи „Милиет" в понеделник (23 август), позовавайки се на анонимни източници.

Според вестника решението за актуализиране на така наречената "Червена книга" на държавите, които представляват заплаха за сигурността, ще бъде прието на заседание на Националния съвет за сигурност през октомври. Така четирите страни вече няма да бъдат определяни като "заплахи", а като съюзници на основата сътрудничество и "обща визия". Последните промени в "Червената книга" бяха направени през 2005 г. /SETimes/

 
25.08.2010, 20:40

Москва спазва споразуменията по оръжейния уран

Делегация от САЩ се убеди, че на Сибирския химически комбинат край град Томск стриктно се спазват международните споразумения по преработването на оръжеен уран, съобщи пред ИТАР-ТАСС представителката на комбината Евгения Суслова.

Ръководителят на американската делегация Вики Брук отбеляза добрата организация в работата на руските специалисти. През 2008 година комбинатът спря двата си атомни реактора, произвеждали оръжеен плутон. Сега там се обогатява уран изключително за АЕЦ, в това число и чуждестранни.

 
25.08.2010, 18:16

ВВС на Мексико ще получат 5 военнотранспортни самолета C-130H „Херкулес

Секретариатът за национална отбрана на Мексико (SEDENA - Mexican National Defence Secretariat) обяви за подписан контракт за покупка на пет използвани военнотранспортни самолета C-130H „Херкулес, съобщава „Джейнс дифенс уикли.

C-130H ще бъдат използвани за превозване на войски във вътрешността на страната при провеждане на операции за борба с наркотрафика и организираната престъпност, стоварване на въздушни десанти и доставка на товари при ликвидация на извънредни ситуации. Самолетите ще се използват и за поддръжка на международни операции.

В момента на въоръжение ВВС на Мексико имат два получени от Израел C-130E, два C-130K и два C-130K-30, закупени от Великобритания, а също и един L-100-30 „Херкулес” гражданска модификация, който по-рано бе собственост на нефтената компания PEMEX. За превозване на товари се използват още и четири „Боинг-727.

Доставката на C-130 за сега не се разгласява. Очаква се самолетите да бъдат предадени на ВВС на Мексико през декември 2010 година. Разчетния остатъчен експлоатационен срок на тези самолети е 12 години. Стойността на програмата се оценява на 1,75 млрд мексикански песо (130 млн дол), като включва и доставката на резервни части и пет комплекта стандартни товарни платформи. – Още за С-130

 
25.08.2010, 16:48

В Южна Осетия няма С-300

Русия не е разгръщала на територията на Южна Осетия зенитно-ракетни системи С-300, заяви днес пред "Интерфакс" източник от Министерството на отбраната. Така той коментира заявлението на министъра на външните работи на Грузия Григола Вашадзе, че Русия уж била разположила С-300 „на територията на цхинвалския район". В Министерството на отбраната отбелязаха, че въпросите на защитата на територията на Южна Осетия се решават с помощта на средства на войсковата ПВО. Наред с това източникът подчерта, че С-300 спада към отбранителното оръжие и никакви ограничения по неговото разполагане на територията на руската база в Южна Осетия няма. Още за С-300

 
25.08.2010, 16:40

Русия ще построи космодрум в Далечния Изток

В Амурска област ще бъде построен космодрум „Восточни". Както съобщи ръководителят на "Роскосмос" Анатолий Перминов, строителството ще започне през 2011 година. От новия космодрум се планира изстрелването на пилотирани и товарни кораби от новото поколение, модули за орбитални станции, научни космически апарати и чуждестранни спътници. Сега основната част от космическите изстрелвания се падат на космодрум „Байконур", който Русия арендува от Казахстан. – Още космодруми

 
25.08.2010, 12:50

Командването на Сухопътните войски на Чили разглежда възможността за покупка на самолети C-27J Спартан

Авиационната бригада на Сухопътните войски на Чили (BAVE - Brigada de Aviacion de Ejecito) обсъжда възможността за покупка на тактически военнотранспортни самолети C-27J Спартан” на компанията „Алениа аеронаутика, съобщава „Джейнс дифенс уикли”.

Принципна договореност за стойността и условията за доставка на C-27J между заинтересованите страни е постигната, и в момента се решава въпроса за намиране на средства за финансиране на програмата за покупка. Става въпрос за покупката на четири нови военнотранспортни самолета. – Още за C-27J

 
25.08.2010, 11:05

Новото правителство на Холандия смята да съкрати разходите за отбрана

Ръководителите на трите политически партии, които водят преговори за формиране на новото правителство на Холандия ,практически са стигнали до решение за съкращаване на военните разходи, съобщава „Датч ньюс”.

Представители на „Народната партия за свобода и демокрация„ (VVD), партията на „Християн-демократическия призив” (CDA) и Партията на свободата”(PVV) са приели съгласувано решение за съкращаване в периода до 2015 година на общите разходи в държавния бюджет с 18 милиарда евро.

Трите партии са се договорили и за съкращаване на военните разходи с 300 милиона евро. Потвърдено е решението за покупка на нови изтребители от пето поколение F-35 Лайтнинг-2”, които ще заменят остарелите F-16 на ВВС на страната. Независимо от това, самолетите F-16 ще останат на въоръжение за по-продължително време, от колкото бе планирано по-рано, а количеството на новите самолетите F-35 които ще се купуват, ще бъде намалено.

 
25.08.2010, 10:11

Афганистанци опитаха да щурмуват база на НАТО

Хиляди афганистанци се опитаха да щурмуват база на НАТО в северозападната част на страната, информира Ройтерс. Така цивилните реагираха на смъртта на афганистански войник, за който се твърди, че е застрелян от чуждите военни. Официални данни за смъртта му липсват, но това не попречи на местни афганистанци да подпалят част от базата, управлявана от испански военни в провинция Бадгис, която се намира до границата с Туркменистан.

Очевидци твърдят, че военните са отговорили на протестиращите с куршуми, но официални изявления от НАТО и афганистанското вътрешно ведомство липсват. /КРОСС/

 
25.08.2010. 09:30

Американските морски пехотинци не искат да виждат явни хомосексуалисти в армията

Американските морски пехотинци са недоволни от предстоящата отмяна на закона „не питай и не казвай” по отношение на приетите на служба хомосексуалисти, съобщи командващия корпуса на морската пехота ген. Джеймс Конуей, предаде РИА Новости.

Действащият към момента принцип означава, че хомосексуалистите и лесбийките нямат формална забрана да участват във въоръжените сили, но нямат право да разкриват сексуалната си ориентация, а военното командване от своя страна няма право да задава въпроси в тази връзка.

„Моето проучване показа … че болшинството от морските пехотинци не желаят да делят стая с явни хомосексуалисти. Това мнение не зависи от възрастта или званието на военнослужещите”, коментира ген. Конуей.

Решението за отмяна на закона „не питай и не казвай” беше прието от демократическата администрация в Белия дом със силната подкрепа на лобистки групи, борещи се за правата на хомосексуалистите. /ИА „Фокус”/

 
 
 
24.08.2010, 23:55

Китай изведе в орбита сателита „Тиенхуей-1"

Днес в 15:10 часа от космодрума Дзючуан бе изстреляна ракетата-носител „Чанджън-2Г", която изведе в орбита сателитът „Тиенхуей-1".

„Тиенхуей-1" е разработен от Китайската компания за космическа наука и технологии и е предназначен за научни изследвания, проучване на земните ресурси, картография и научни експерименти в различни сфери. Дистанционната информация и резултите от научните експерименти ще бъдат от полза за развитието на науката и техниката, както и на китайската икономика в бъдеще се посочва в съобщение на компанията. Още Космос

 
24.08.2010, 23:43

Българи и сърби ще стрелят заедно на полигон „Шабла”

Бойни стрелби на подразделения за противовъздушна отбрана (ПВО) от въоръжените сили на Република България и Република Сърбия ще се проведат от 7 до 10 септември 2010 г. на зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла  по време на заключителния етап от тактическото учение с бойни стрелби „Есен - 2010”, съобщи Пресцентърът на МО.

В стрелбите ще участват самолети МиГ-29 и Су-25, и зенитно-ракетни комплекси SA-2 „Волхов”, SA-3 „Нева”, SA-6 „Куб”, SA-8 „Оса” и ПЗРК SA-7 „Стрела-2М”.

На 10 септември на зенитния полигон - Шабла ще се проведе Ден за високопоставени гости и медиен ден на учението. В него ще участват министрите на отбраната на Република България и Република Сърбия Аню Ангелов и Драган Шутановац, се посочва в съобщението. Още ПВО

 
24.08.2010, 23:35

Генерал-майор Попов прави първа копка на мемориалния комплекс „Летище Узунджово – 21 изтребителен авиополк”

Началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще направи  днес първата копка на мемориалния комплекс „Летище Узунджово – 21 изтребителен авиополк”, съобщи Пресцентърът на МО. Инициативата за изграждане на комплекса е на Дружеството на офицерите и сержантите от запаса и резерва и авиационен клуб „Генерал Велков” - Узунджово.

Двадесет и първи изтребителен авиополк е създаден през март 1951 г. на летище Граф Игнатиево. През 1953 г. полкът се пребазира на летище „Узунджово”. През годините личният състав на полка води подготовката си и усвоява самолети ЯК-11, Як-17 и Як-23, МиГ-15, МиГ-17,  МиГ-19 и МиГ-21. През юни 2002 г. авиобазата е закрита. /МО/

 
24.08.2010, 21:01

Ситуацията със сигурността в Северен Афганистан се влошава

Докато талибаните разпростират пипалата си през доскоро мирната северна част на Афганистан, предстоящите избори ще станат мишена за екстремистите, коментира АФП.

Навсякъде в северните провинции на разкъсваната от война страна, афганистанците се съмняват, че страната може да реализира честни и справедливи избори на 18 септември на фона на бързо влошаващата се ситуация със сигурността..... Още

 
24.08.2010, 17:08

ВМС на Бразилия ще получат от САЩ 8 самолета C-1A Трейдер

Бразилските военноморски сили ще получат 8 самолета C-1A Трейдер”, съобщава „Флайт интернешнл”.

Излезли от състава на американските ВМС през 1988 г., самолетите ще преминат през капитален ремонт в САЩ за възстановяване на тяхната летателна годност и след това ще бъдат предадени на ВМС на Бразилия.

Според информация на местните СМИ, компанията „Ембраер” ще замени оригиналните бутални двигатели „Райт R-1820 с нови турбовитлови TP331-14GR на компанията „Ханиуелл”.

„Ембраер” разчита също да получи и контракт за ремонт на планера и монтиране на бордово оборудване на шест от машините. Два от самолетите ще бъдат модифициране за дозареждане във въздуха на щурмовите машини A-4KU/TA-4KU Скайхоук” на бразилските ВМС.

Самолетите ще бъдат доставени в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби”. Отчитайки направената модернизация, стойността на един самолет C-1A ще бъде в рамките на 3,5-4,0 милиона долара.

Основната задача на ВМС на Бразилия в момента остава търсене на система за ДРЛО за самолетоносача „Сан Пауло. Ръководството на флота смята в близко време да инспектира състоянието на четири S-2G, намиращи се на съхранение в уругвайските ВМС. При удовлетворително състояние на машините, компанията „Ембраер” ще оборудва и тях с двигатели TP331-14GR.

 
24.08.2010, 16:25

Военният министър плаши с ограничаване правомощията на президента

Военният министър Аню Ангелов заяви във вторник, че е готов да излезе с нов кандидат за шеф на военното разузнаване и е готов да инициира законови ограничения за правото на президента да отхвърля кадрови предложения на изпълнителната власт за въоръжените сили. Освен това Ангелов се обяви отново за сливането на военното и цивилното разузнаване, срещу което вече се обяви държавният глава Георги Първанов, и посочи, че "ще трябва през есенната сесия на парламента да видим какво можем да направим по този въпрос"..... Още

 
24.08.2010, 16:10

Изтребител „Юрофайтър Тайфун” се е разбил в Испания

Изтребител „Юрофайтър Тайфун” се е разбил при тренировъчен полет в близост до базата на военновъздушните сили на Испания Мороне, съобщи изданието „Експатика”. Загинал е пилотът на изтребителя – подполковник от въоръжените сили на Саудитска Арабия. От министерството на отбраната на Испания съобщиха, че изтребителят се е разбил няколко минути след излитането му от летище край Севиля. Испанският инструктор е успял да се катапултира и е бил леко ранен. Саудитска Арабия има намерение да закупи 72 изтребителя „Юрофайтър Тайфун”. /ИА „Фокус”/ - Още за Тайфун

 
24.08.2010, 13:06

Нови назначения ще има във ВМФ на Русия

Контраадмирал Сергей Фарков в близко време ще бъде назначен за командващ на Балтийския флот (БФ). От ноември 2009 година до момента Фарков заема длъжността началник на щаба на БФ.

Вицеадмирал Виктор Чирков (08.09.1959 г.), сегашен командващ на Балтийския флот, по-всяка вероятност ще бъде назначен за нов командващ на Тихоокеанския флот (ТОФ), съобщава РИА Новости.

За началник на щаба на ТОФ ще бъде предложен контраадмирал Сергей Авакянц.

Новите назначения трябва да станат факт в близките 2-3 седмици. – Още за ВМФ на Русия

 
24.08.2010, 12:13

Армията изпразни складовете и остана без резерви

Българската армия остана без никакви материални резерви, става ясно от отчета на ведомството. "През първите шест месеца на годината ежедневната дейност се осигуряваше предимно от резерви от материални средства от складови наличности, които към края на периода са изчерпани", се казва в документа..... Още

 
24.08.2010, 11:43

Американските войски в Ирак ще участват в бойни операции само в краен случай

Американските сили в Ирак ще възобновят участието си във военни операции само в случай на извънредна ситуация, или при „пълен провал” на иракските сили за сигурност, коментира командващият американските части в Ирак ген. Рей Одиерно в свое интервю за телевизия Си Ен Ен.

„Трябва да се случи нещо специално, за да се промени стратегическата динамика и да бъдем принудени отново да прибегнем до бойни действия”, заяви Одиерно. По-рано днес стана ясно, че в момента в Ирак има по-малко от 50 000 действащи американски военнослужещи. Още за Ирак

 
24.08.2010, 08:56

САЩ ще строят три нови военновъздушни бази в Афганистан

САЩ планират да построят в Афганистан три нови военновъздушни бази, всяка от които ще струва около 100 милиона долара, съобщи вестник "Вашингтон пост". Трите проекта ще бъдат приключени през втората половина на 2011 г. и ще бъдат предназначени повече за ВВС на САЩ, отколкото за афганистанските партньори. /DW/

 
24.08.2010, 08:36

Некадърността на афганистанската армия ще забави изтеглянето на НАТО

Коалиционните сили няма да могат да се изтеглят от Афганистан през юли 2011 година, съобщи AFP. Агенцията цитира изявление на американския генерал Бил Колдуел, който отговаря за подготовката на афганистанската армия и полиция. Според него местните силови структури по това време няма да са готови да играят забележима роля в осигуряване сигурността в страната.

Генерал Колдуел заявил, че значима роля в осигуряване на сигурността на страната местните подразделентия ще започнат да играят не по-рано от октомври 2011 година. Според него предаването на основните пълномощия на афганистанските сили ще е възможно само в ограничени райони и само при ресурсна поддръжка от страна на коалиционните сили. Към средата на следващата есен се предполага, че числеността на афганистанските подразделения ще бъде доведена до 305 хиляди души.

Като причина за задържането генерал Колдуел сочи ниската физическа подготовка на новобранците и неграмотността сред тях. Според него 80 процента от афганистанските военнослужещи не могат да четат. AFP отбелязва, че по-рано по заповед на генерал Колдуел са организирани курсове за афганистанските военни, където ги учили да четат и смятат.

Според плана на американското правителство изтеглянето на войски от Афганистан ще започне след като местната армия и полиция могат да поемат основните функции по осигуряване на сигурността в страната. Очаква се предаването на всички пълномощия на местните сили и структури да стане до края на 2014 година. /Блиц/

 
 
 
23.08.2010, 23:26

Пентагонът залага на технологиите, за да повиши ефективността си

Технологиите могат да предоставят значим „ливъридж“ на американското военно министерство, за да понижи своите разходи и да повиши ефективността си на вложенията в областта на сигурността, смята директорът Проучвания и инженерни дейности на Пентагона Закари Лемниос, цитиран от Ройтерс.

По думите му тази стратегия е насочена към освобождаване на средства за финансирането на американската армия и необходимата модернизация, а не към понижаване на общия бюджет на армията.

Той казва, че неговият отдел вече работи неуморно върху това американските войски да бъдат снабдени с нови технологии на бойното поле по-бързо, както и да бъде отговорено на „стотици“ искания от страна на редица главнокомандавщи. Едновременно с това обаче усилията ще бъдат съсредоточени и върху инвестиции в дългосрочни проучвания.

За пример Лемниос дава проект, стартиран преди шест месеца, насочен към предпазване на хеликоптерите от различен вид оръжия чрез адаптирането на система, която „слуша“ и улавя звука на куршумените изстрели и идентифицира тяхната локация.

Вече 16 хеликоптера са оборудвани с микрофони, които в момента се тестват, и се очаква да бъдат въведени в експлоатация в Афганистан в началото на октомври.

По думите му департаментът се опитва да отговори на спешните нужди на армията в рамките на дни и седмици, в сравнение с години и десетилетия, които бяха необходими за различни програми в миналото.

Също така неговият отдел проучва подробно всички нови оръжия и се опитва да идентифицира потенциални проблеми на ранен етап, което би могло да доведе до огромни спестявания в сравнение с разходите, необходими за въвеждането на промени след като програмите са вече вече няколко години в експлоатация, казва той.

Законодатели и редица наблюдатели вече години наред призовават Пентагона да следи своите оръжейни програми по-внимателно поради огромния преразход и хроничните забавяния в повечето от тях, пише изданието.

Също така по-модерните технологии биха могли да ускорят анализа на огромно количество данни, събрани чрез следене и разузнаване и по време на операциите на бойното поле, което би могло да доведе до огромни спестявания.

Истинското предизвикателство е обаче да бъдат намерени най-оригиналните идеи и революционните технологии, особено в областта на киберсигурността и компютърните и изчислителните науки, казва Лемниос.

Годишно Пентагонът инвестира около 2 млрд. долара в проучвания и анализи. /investor.bg/

 
23.08.2010, 22:32

Морската пехота на Чили получи първата партия от 9 бронирани машини PVP

Морската пехота на Чили получи първата партия от девет леки тактически бронирани машини PVP (Petits Vehicule Protege) с колесна формула 4x4, производство на френската компания „Панар, съобщава „Джейнс дифенс уикли”.

Бронемашините са предназначени за подразделенията, които са развърнати в състава на стабилизиращата мисия на ООН в Хаити (MINUSTAH). Контракт за доставката на 15 БМ PVP бе подписан през август 2009 г. в резултат на проведен международен тендер, на финала на който „Панар” изпревари турската компания „Отокар, предлагаща БМ Кобра”. Стойността на съглашението не се съобщава.

Бойните машини за били приети от представители на ВС на Чили във Франция в средата на април. В състава на първата партия е имало осем бронетранспортьора и една медицинска машина.

Доставените машини са оборудвани с 66-мм пускови установки за димови гранати. Версията БТР е въоръжена с куполен модул TC80 и осигурява защита, съответстваща на изискванията по STANAG 4569 „Ниво 2A”.

Варианта санитарна машина позволява транспортирането на двама ранени.

Компанията „Панар” очаква, че в перспектива Сухопътните войски и МВР на Чили ще направят поръчки за няколко стотин БМ, което ще позволи да се организира тяхното производство в предприятия на чилийския ВПК.

В момента БМ PVP има във ВС на Франция, които сключиха контракт за доставката на 933 машини. Шест такива машини са доставени на Того.

 
23.08.2010, 20:50

Руски кораб патрулира в Аденския залив

Големият противолодъчен кораб на Северния флот „Адмирал Левченко" започна съпровождане на международен конвой от 10 граждански кораба от различни класове през опасните райони на Аденския залив и Африканския Рог, съобщи на ИТАР-ТАСС официален представител на Военноморския флот на Русия.

„Общият брой граждани на Руската Федерация в състава на конвоираните кораби съставлява 46 души" - уточни той.

 
23.08.2010, 18:02

Израел завърши доставката за турската армия на БЛА Херон

Израел завърши доставката за Въоръжените сили на Турция на БЛА Херон. Независимо от кризата в двустранните отношения, доставката на последните 4 БЛА Херон” е извършена, съобщава вестник „Тудей заман”.

Първите шест БЛА Херон, произведени от компанията IAI, след двугодишно задържане пристигнаха в Турция през март тази година. Контракт на стойност 190 млн долара за доставката на 10 БЛА Турция сключи с IAI и „Елбит системз” през 2005 година. Доставките трябваше да започнат още през 2007 г., но заради технически проблеми графика им бе сериозно нарушен. Заради забавяне на доставките на израелската компания бе наложена глоба в размерна 12 милиона долара. Компенсацията Турция ще получи под формата на резервни части за БЛА Херон. Освен това Израел ще увеличи времето за обучение на турските специалисти.

През юни т.г. Сухопътните войски на Турция започнаха да използват доставените от Израел разузнавателни БЛА Херон” за контрол на предвижването на въоръжени формирования на Кюрдската работническа партия в северен Ирак. Апаратите се използват след координация с американската страна. Управлението им се извършва от персонал на ВС на Турция. – Още БЛА

 
23.08.2010, 16:50

САЩ, Китай и Великобритания – челната тройка по военни разходи

Абсолютен лидер по военни разходи през 2009 г. са САЩ с 574 млрд. долара. След тях се нареждат Китай – 70 млрд. долара, Великобритания – 59, 131 млрд. долара, Франция – 54,446 млрд.долара, Япония – 49,74 млрд. долара, Германия – 47,466 млрд. долара и Русия – 37,875 млрд. долара, съобщава „Независимое военное обозрение”.

 
23.08.2010, 16:40

Нов ирански БЛА “Karar”

В Иран бе представен нов безпилотен бомбардировач “Karar”, съобщава AFP.

Според информация на иранската телевизия новият БЛА може да носи четири крилати ракети и две бомби. Според присъствалият на събитието ирански президент, “Иран трябва да достигне способности да нанася превантивни удари по страни, които го застрашават”.

В началото на 2010 година в Иран преминаха успешни изпитания на друг БЛА “Sofreh Mahi”, построен по ‘стелт’ технология. Според друга информация Иран също така разработва хиперзвукови БЛА.

На въоружение на Иран са приети БЛА “Ababil”, “Mohajer”, “Sahad” и “Faraz”.

Иран разработва собствени оръжейни системи за да компенсира наложенoto ембарго от ООН за военни доставки. От началото на годината в Иран са проведени изпитания на ракети клас “земя-земя”, “земя-море” и “земя-въздух”. Започната е модернизация на почти всички самолети, които са на въоръжение във ВВС на Иран, както и производство на собствени изтребители. /Pan.bg/

 
23.08.2010, 16:36

Външен човек, начело на служба "Военна информация", може да види недостатъците в системата и да умножи положителните страни

Владимир Тошев, народен представител и председател на подкомисията за контрол на разузнавателните служби, в интервю за радио “Фокус”- Видин

 
23.08.2010, 12:53

Русия вече не е една от „основните заплахи” за Турция

Турските власти възнамеряват да внесат кардинални промени в стратегията за национална сигурност на страната, изключвайки от списъка с основни заплахи четири държави, включително Русия, съобщават турски медии, цитирани от РИА Новости.

През февруари турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че правителството възнамерява да преразгледа „Червената книга” – документът, засягащ държавната политика в областта на националната сигурност, изключвайки редица формулировки за вътрешните и външни заплахи за Турция.

За последен път „Червената книга” беше ревизирана през 2005 г., когато Анкара започна преговори с ЕС за влизането на Турция в блока в качеството й на пълноправен член.

 
23.08.2010, 12:25

Руските изтребители възобновиха тренировките в Крим

Самолети от военноморската авиация на Русия пристигнаха в тренировъчния комплекс НИТКА.

Тренировките ще продължат от края на август до 30 септември. Ще бъдат обучавани екипажите на самолети Су-33, Су-27УБ и Су-25УТГ. Общо в учебните полети ще участват десет машини.

НИТКА (Наземен изпитателен тренировъчен комплекс авиационен) е специален наземен учебно-тренировъчен комплекс, имитиращ палубата на самолетоносач и е предназначен за отработка на техниката за излитане и кацане на самолета на самолетоносач. Разположен е на летището Новофедоровка край град Саки в Крим.

 
23.08.2010, 09:54

Служителите на бившите разузнавателни служби се „преливат” в новата Разузнавателна агенция

Служителите на разформированите разузнавателни служби на косовските структури за сигурност се „преливат” в новата Разузнавателна агенция или най-малкото участват в подбора на кадрите, с които новата структура трябва да бъде попълнена, пише  „Коха диторе”.

Вестникът цитира председателя на парламентарната Комисия за наблюдаване на работата на Разузнавателната агенция на Косово Гани Гаци.

Според Гаци се оказва натиск върху всички, които искат да работят в агенцията, но преди това не са били служители на бившата служба ШИК.

Депутатът смята, че по този начин няма да може да се прекъсне връзката с бившите служби за сигурност, които са свързани с дейността на премиера Хашим Тачи, до приемането на Конституцията на Косово на 14 юни 2008 г. . Като условие за прозрачност Гаци предлага да бъдат обявени имената на всички, които са работили за ШИК.

Гани Гаци смята, че влиянието на ШИК е силно не само в новата Агенция за разузнаване на Косово, но и в косовската полиция. /ИА „Фокус”/

 
23.08.2010, 09:47

Компанията „Телефоникс” ще достави РЛС APS-143C(V)3 за мексиканските самолети CN-235

Компанията „Телефоникс корп.” (подразделение на „Гриффон корп.) обяви за сключен с компанията „Ербас милитери” контракт на стойност 2 млн долара за доставката на РЛС APS-143C(V)3, предназначени за двата нови самолета CN-235 на ВМС на Мексико. Съглашението съдържа опция за доставката на още 6 РЛС.

APS-143C(V)3 е високоефективна морска РЛС за кръгов обзор, отличаваща се с надеждност, неголямо тегло и голям обсег на действие. Станцията функционира в четири режима: откриване на цели, поиск, разузнаване на метеорологичната обстановка и търсене на радиомаяци. Тя е оборудвана с усъвършенствана система за откриване на малоразмерни цели и интегрирана система за опознаване „свой-чужд”. Далечината на откриване на РЛС е 200 морски мили (около 360 км), а теглото и е около 82 кг.

Компанията „Ербас милитери” на 15 юни обяви за доставката на мексиканските ВМС на два самолета CN-235. Още за CN-235

 
23.08.2010, 08:37

Как се сбогуваха с Ирак американските войски

Мъчения, корупция, гражданска война - Америка със сигурност остави своя отпечатък. Не бива да се подвеждаме по палячовщините на кувейстката граница при изтеглянето на последните “бойни” войски от Ирак две седмици предсрочно, нито от детинските викове “Победихме” на войниците в юношеска възраст, някои от които вероятно са били на 12, когато Джордж Буш изпрати армията си на това катастрофално приключение в Ирак...... Още

 
23.08.2010, 08:27

Британската флота се нуждае от повече и по-евтини кораби

Британската кралска флота трябва по спешност да увеличи състава си, за да осигури жизненоважни търговски пътища и трябва да поръчва по-евтини, по-адаптивни кораби вместо скъпи, специализирани съдове, според изследователски център в областта на отбраната.

Министерството осъществява цялостен преглед на бъдещите си военни изисквания и търси начини да осигури способност за действие на по-ниски цени – част от усилията на правителството да се справи с огромния бюджетен дефицит. Статия в списанието на Кралския институт за обединени услуги твърди, че Великобритания се нуждае от поне 10 нови фрегати и че корабите в сегашната флота са близо до края на своя живот. “Корабите, необходими за изпълнение на новите мисии трябва да притежават издръжливост, многофункционалност, ролева адаптивност и брой, и да бъдат по-евтини. Присъствието налага количество“, според адмирал Джеръми Блекъм и Гуин Принс, професор в лондонския Университет по икономика. Представители на министерството на отбраната заявиха, че ще окажат натиск за повече кораби и миналата седмица висш представител заяви, че се обсъжда отмяната на поръчка на стойност 8 милиарда долара за два нови самолетоносача. Така могат да се осигурят средства за повече по-малки съдове. Великобритания в момента разполага с над 70 бойни кораби, сред които 24 фрегати и разрушители. Статията на института защитава тезата, че те стават твърде стари и настоява бъдещите поръчки да бъдат сериозно ограничени по отношение на стойността, така че корабите да бъдат по-базисни и да могат да бъдат закупени повече от тях. Министерството бе заявило, че едно от дългосрочните му цели е да окаже натиск върху производителите за повече модулни, по-малко специализирани и по-евтини кораби, които са по-лесни за продажба в чужбина, част от правителственото усилие за засилване на износа. Публикацията изтъква зависимостта на Великобритания от морската търговия, цитирайки Камарата за корабна статистика, че 95 % ог британската търговия по обем и 90 % по стойност се осигуряват по море. /БГНЕС/

 
23.08.2010, 08:20

ОДКС ще подражава на НАТО

Завършилата в събота неформална среща на лидерите на страните от Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) заяви признаци за жизнеспособност на организацията, пише вестник “Независимая газета”. Според последвалото изявление на президента Дмитрий Медведев, през декември 2010 г. в Москва ще се проведе следващата редовна среща на ОДКС и в устава на организацията ще бъдат внесени промени които да позволят повишаване ефективността й при приемането и реализирането на оперативни решения.

„Скорошните събития в Киргизстан показаха, че ОДКС не е готова и за решаването на вътрешни конфликти. Вероятно това е и подтикнало държавните глави да помислят над промените в устава и създаването на алианс, способен да провежда не само учения, но и да стане значим военнополитически блок”, коментира президентът на академията за геополитически проблеми генерал-полковник Леонид Ивашов. Според него е нужно ядно да се упоменат действията на организацията при вътрешни конфликти, за да се избегнат после обвиненията в намеса във вътрешните работи на „неспокойна държава”.

„И примерът на НАТО не е всичко. Имаше и Варшавски блок – напълно възможно е да се използва опита от тази организация”, казва още той. /ИА „Фокус”/

 
23.08.2010, 08:14

МО на Русия търси нови корвети 

През септември Министерството на отбраната на Русия ще проведе конкурс за избор на проект за нова корвета за нуждите на ВМФ. Заявки за участие се готвят да подадат петима кандидати. Трима от тях влизат в състава на конструкторското бюро Обединената корабостроителна корпорация. Едно от тях, „Зеленодольское ПКБ”, планира да предложи на конкурса корвета във вариант катамаран или тримаран, по аналог с американската „Индипендънс”, пише вестник “Коммерсант”. Според анализатори, военното министерство ще избере стандартен вариант за кораб.

Победителят от конкурса ще трябва да замени проект 20380, който в момента се строи в корабостроителницата "Северной верфи" на Сергей Пугачев. /ИА „Фокус”/

 
23.08.2010, 00:06

Генерали вилнеят в държавна вила

Доскорошният шеф на Сухопътни войски генерал Иван Добрев е вдигнал щур купон в държавната вила на армията на Сливенските минерални бани, научи "Стандарт". В петък вечерта Иван Добрев събра приятели с пагони в комплекса на армията край Сливен. От години там работи протежето на генерала, известен като Киро Кюфтето. Специално за купона на вилата бяха докарани и монтирани армейски палатки. Най-вероятно те са взети от танковата бригада в Сливен, твърдят запознати. Военните джипки хвърчаха като линейки през последните два дни преди банкета, установи "Стандарт". Не е ясно за чия сметка е софрата, казаха офицери от танковата бригада в Сливен. Те настояват да се провери дали не са били ангажирани жени войници, които да играят ролята на сервитьорки. "Не съм подписвал заповед за жени войници", каза полк. Николай Спиров, командир на танковото поделение в Сливен. Той уточни, че на баните армията имала не вила, а център за рехабилитация.

"Това е смешно, вилата от години се използва за банкети най-вече на един-единствен генерал и неговите протежета", категорични са офицери. "Разбрах за банкета на вилата, но мои подчинени не са осигурявали охрана там", заяви шефът на Военна полиция в Сливен полк. Койчо Панчев. /Стандарт/

 
 
 
22.08.2010, 22:09

СВ на САЩ ще използват нов тип униформа

3600 войника от националната гвардия на Айова ще са първите, които ще получат ново или подобрено камуфлажно оборудване (съдържащо общо 22 елемента). Шарката е подбрана сред 57 вида камуфлаж. Комплектът е познат като OCP - Operation Enduring Freedom Camouflage Pattern.

Освен по-добра маскировка новата униформа има:

 - по-удобна яка;

 - символи за разпознаване, видими през инфрачервени уреди, разположени по нов начин с цел по-малко износване;

 - по-малко велкро, на джобовете има копчета вместо лепящи ленти - опит от бойното използване в Афганистан;

 - по-големи джобове и подсилена кройка на панталоните;

 - устойчиви на огън - до 4 секунди се избягват трета степен изгаряния, до 30 секунди униформата пази от втора степен;

 - устойчива на паразити. Третирана е така, че да издържа 50 цикъла на пране, което трябва да е повече от достатъчно при предвидени 120 дни живот на униформата.

Още 4 елемента от "второ ниво на необходимост" ще бъдат доставени на войските до февруари 2011. /www.airgroup2000.com/pgp000/

 
22.08.2010, 17:20

Литва ще представи на акцион три изведени от състава на ВВС самолета

Литовския фонд за държавно имущество в близко време ще представи на акцион три изведени от състава на ВВС самолета (два ВТС Ан-26Б и един УБС L-39С Албатрос”),съобщава „Форкаст интернешнл”.

Началната цена на Ан-26B е 1,2 млн литаси (437 тыс. дол), а на L-39С – 460 хиляди литаси (167 тыс. дол).

Военното ведомство на Литва в момента използва за въздушни транспортни превози 3 ВТС C-27J Спартан. Контракт на стойност 75 млн евро (112 млн дол) с италианската компания „Алениа аеронаутика” за доставка на три тактически C-27J беше подписан през юни 2006 година. Съглашението включва още доставката на резервни части, специално оборудване за VIP-кабини, обучение на пилотите и техническия персонал, материално-техническо осигуряване. Самолетите са доставени в периода 2006-2009 г.

През 1993-2006 г. Литва закупи 8 УБС L-39 Албатрос”, като само два от тях ще останат на въоръжение във ВВС на страната.

 
22.08.2010, 14:40

Министърът на отбраната на Израел определи нов ръководител на армията

Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак определи кандидат да оглави израелската армия, след седмици на медийни спекулации за „войната на генералите” за наследник на поста на Габи Ашкенази, предава АФП.

Генерал Йоав Галант, военният командир за Южен Израел, беше избран за ръководител на армията и следващата седмица Барак ще даде кандидатурата му за одобрение в парламента, съобщиха от Министерството на отбраната.

Генералът, чието командване покриваше Ивицата Газа, ръководеше унищожителната война в Газа от 2008-2009 г., когато загинаха 1400 палестинци и 13 израелци. /ИА „Фокус”/

 
22.08.2010, 09:57

15 танка Майбах ще останат за музей в Ямбол

 “15 от немските танкове Майбах ще останат за музей в Ямбол. Те обаче ще бъдат предварително заведени на Националния военно-исторически музей“, това каза за БГНЕС Добромир Димитров, експерт по бойна техника.

Танковете и самоходните установки бяха извадени от т. нар. линия “Крали Марков“ в края на 2007 г. По заповед на предишния министър Николай Цонев от края на 2008 г. всичките 84 единици техника е трябвало да бъдат предадени в НВИМ. В края на юни тази година сегашният военен министър Аню Ангелов заяви от парламентарната трибуна, че е разпоредил на директора на Националния военно-исторически музей до 15 юли 2010 г. да приеме и зачисли като музейни експонати част от елементите, които имат музейна стойност, а останалите елементи да бъдат продадени на открит търг. Тогава той обясни, че е постъпило искане от кмета на гр. Ямбол да им бъдат предоставени музейни експонати от техниката – немско производство за създаването на музей. Добромир Димитров обясни, че в Ямбол вече е решено къде ще бъде музеят на бойната слава. Има решение за това на общинския съвет и решение на военното министерство от преди около месец да даде на общината 5 декара за строежа. Строителството на музея ще започне веднага след като приключат процедурите. Те по груби оценки ще продължат около 2 месеца, а след това започва и процедурата по регистрацията на музея в министерството на културата. Общината в Ямбол най – вероятно ще кандидатства за финансиране по европейски програми, но за първоначалната реставрация на машините са отделени между 5 и 20 хиляди лева. Според Добромир Димитров експертите, сред които и той са направили оглед на машините преди да бъде избран окончателно новия директор на НВИМ. Те са се отказали от това на музея в София да бъдат предоставени танкове .

“84 – те елемента не са само танкове, има и куполи и две куполни оръдия от миналия век. Може би около 55 до 60 са танковете, другите са куполи или отделни елементи останали от танковете след нарязването“, каза един от най – големите специалисти в тази област у нас Калоян Матев за БГНЕС.

 
22.08.2010, 08:57

Бившата Blackwater плаща 42 млн. долара глоба

Частната американска компания ХЕ Services, известна доскоро като Blackwater, ще плати на американското правителство глоба от 42 млн. долара, пише в. “Ню Йорк таймс“.

Компанията е уличена в стотици нарушения, включително нелегални доставки на оръжия за Афганистан, както и неразрешени предложения за обучение на военнослужещи в Судан и полицаи в Тайван. Blackwater не е информирала американското правителство за оръжейни доставки на свои наемници – в редица случаи автоматите и боеприпаси са били маскирани като храни за кучета. Xe Services бе изправена пред опасността от криминално разследване, но след дълги преговори претенциите бяха сведени до административна санкция – глоба. Благодарение на това компанията ще може да сключва контракти с правителството. Въпреки че САЩ се отказаха от услугите на бившата Blackwater в Ирак, компанията все още изпраща наемници в Афганистан. Blackwater си смени името след инцидента с нападението на нейни охранители срещу невъоръжени иракчани през 2007 година. /БГНЕС/ - Още за Blackwater

 
 
 
21.08.2010, 14:10

Руски спецове унищожиха организатора на атентата в метрото

Организаторът на атентата в московското метро е унищожен по време на спецоперация на руски антитерористи.

От Националния антитерористичен комитет (НАК) потвърждават, че Магомедали Вагабов е убит в Дагестан.

По време на кратка престрелка всички членове на бандата са били неутрализирани, съобщава НАК, цитиран от Новости. След като избухналият пожар в сградата бил потушен, един от труповете е разпознат като лидера на бандата Вагабов..... Още

 
21.08.2010, 09:35

Двама австралийски войници са загинали при бомбена експлозия в Афганистан

Двама австралийски войници са загинали, а други двама са ранени при бомбена експлозия в Афганистан, предаде АФП, позовавайки се на австралийското министерство на отбраната.

От началото на войната в Афганистан в конфликта са загинали 20 австралийски войници. Още за Афганистан

 
21.08.2010, 09:05

Отбелязаха 56-та годишнина на дивизиона подводници във Варна

Във Военноморска база Варна тържествено бе отбелязана 56-та годишнина на дивизиона подводници, който от две години е трансформиран в дивизион за подводни операции. Строят бе приет от началникът на щаба на военноморската база капитан I ранг Коста Андреев, който поздрави подводничарите и водолазите с празника..... Още

 
21.08.2010, 08:40

Пентагонът се фокусира върху вътрешната заплаха

Пентагонът ще се фокусира основно върху опасностите от потенциална вътрешна заплаха, предаде АФП.

Решението е взето във връзка със случилото се в края на 2009 във "Форт Хууд". Тогава майор Нидал Хасан стреля по други военни. 13 души бяха убити, а други 42 - ранени.

Последваха много критики. Желанието е такива трагедии повече да не бъдат допуснати.

В доклада на Пентагона се предвижда достъп на съответните власти до данни за рисковото поведение на военнослужещите. /news.bg/

 
 
 
20.08.2010, 23:04

Lockheed Martin достави първите две модернизирани командни машини LAV C2

Американската компания Lockheed Martin е доставила първите две от общо поръчаните 52 модернизирани машини за управление и командване LAV C2 за Корпуса морска пехота на САЩ. Модернизираните машини са били приети по време на тържествена церемония на 10 август.

Обновената LAV C2 – вариант на мобилен команден пункт, оборудвана със съвременни комуникационни средства, е предназначена за използване от морската пехота.

Контракт за производството на 52 модернизирани LAV C2 компанията Lockheed Martin получи през декември 2009 година. Производството на машините трябва да завърши в близките две години.

 
20.08.2010, 22:43

Япония готви отговор на военноморските усилия на Китай

Нараства напрежението в Южно Китайско море, след като Япония подготвя свои отговор на китайските действия по усилване на военноморски флот, пише южнокорейският вестник “Чосун илбо”. Въоръжените сили на Япония планират да проведат мащабни учения през декември, на които ще се отработва отвоюването на островите Рюкю, простиращи се от Кагошима до Окинава и водите край Тайланд. Ученията се основават на хипотетичното превземане на островите от Китай. /ИА „Фокус”/

 
20.08.2010, 18:05

Полковник Златко Златев днес встъпи в длъжност командир на вертолетна авиобаза „Крумово”

Полковник Златко Златев днес, 20 август, встъпи в длъжност командир на вертолетна авиобаза „Крумово”. Той прие длъжността от бригаден генерал Стефан Петров, който става заместник-началник щаб на Компонентното командване на НАТО в Измир. На официалната церемония в авиобаза „Крумово” присъстваха началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов, командирът на авиобаза „Граф Игнатиево” бригаден генерал Цанко Стойков и офицери от щаба на ВВС. /МО/

 
20.08.2010, 18:00

Инспекция в съответствие с ДОВСЕ

На 23 и 24 август 2010 г. Украйна ще проведе инспекция на обект за контрол от Българската армия в съответствие с Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). /МО/

 
20.08.2010, 17:55

САЩ оставиха в Ирак хаос и бедност

Седем години след нахлуването в Ирак, последните американски бойни единици напуснаха страната. Какво остава след тях?

Белият дом се е вкопчил в смътната надежда, че иракските сили за сигурност ще се пробудят най-сетне, след като знаят, че американците не стоят повече зад гърба им, пише "Франкфуртер рундшау", цитиран от Дойче веле..... Още

 
20.08.2010, 17:27

Черна гора изпрати още 31 свои военнослужещи в Афганистан

Черна гора изпрати още 31 свои военнослужещи в Афганистан, съобщават черногорските медии. Войниците ще бъдат част от унгарския контингент в Северен Афганистан, който е под командването на Германия.

Черна гора за първи път изпрати войници в Афганистан през март. Втората група включва 25 войници, трима военни медици и трима офицери. /ИА „Фокус”/

 
20.08.2010, 13:24

Днес в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи” заложиха нова подводницата

Голямата дизел-електрическа торпедна подводница "Новороссийск" проект 636.3 бе заложена днес в 12:00 в завода "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург. По-късно ще започне строителството на още два кораба от тази серия.

Предаването на подводницата на Черноморския флот трябва да стане през 2013 г..

Според специалисти, заложена е подводница от една от най-удачните серии. Тя е конструирана от ЦКБ "Рубин" и има следните ТТХ:

- класификация НАТО: Improved Kilo

- скорост (надводна): 17 възла

- скорост (подводна): 20 възла

- работна дълбочина на потапяне: 240 метра

- пределна дълбочина на потапяне: 350 метра

- автономност: 45 денонощия

- екипаж: 57 човека

Въоръжението на подводницата включва 6 носови 533-мм торпедни апарата. Боезапас - 18 торпеда или 24 мини. От торпедните апарати може да се изстрелват ракети от комплекса "Клаб-С". За защита от въздушния противник подводницата е въоръжена с преносими ЗРК "Стрела-ЗМ" или "Игла-1". Още за проект 636

 
20.08.2010, 12:41

Още два изтребителя Tornado ще бъдат изпратени в Афганистан

Още два изтребителя Tornado GR4 от военновъздушната база Lossiemouth ще бъдат изпратени в Афганистан, съобщи държавният секретар на отбраната на Великобритния. Това става по молба на командващия ISAF генерал Дейвид Петреус, за да се осигури по-добра защита от въздуха на войските на НАТО. С това общият брой на английските изтребители Tornado GR4, разположени на летището в Кандахар, става десет.

Тази новина идва в момент, когато според извършващия се в момента Стретегически преглед на отбраната, тези самолети ще бъдат извадени от въоръжение доста преди да изтече техническия им ресурс през 2025 г. . Така кралските ВВС на Великобритания може да останат само с два модела реактивни изтребители -Typhoon и F-35, а към момента Tornado GR4 е единствения самолет, който може да използва разузнавaтелния контейнер RAPTOR и ракетната система за удари по бронирани цели Brimstone. /Pan.bg/

 
20.08.2010, 12:31

Жега в армията

Втората половина на август винаги е носела особена тръпка за офицерите от Българската армия. Дълго време по традиция семействата им се готвеха за поредните разстановки, което означаваше много често преместване в друг гарнизон. Офицерските семейства сменяха градовете, съпругите си търсеха нова работа, а децата - нови училища и приятели.

Днес втората половина на август също е изпълнена с очакване за повечето офицери, сержанти, войници и техните семейства. Денят Х се очертава да бъде 26 август. На тази дата Съветът по отбрана към военния министър трябва да вземе окончателно решение за бъдещите съкращения на армията.... Още

 
20.08.2010, 12:18

Иракският изтребител F-4 е бил свален от ЗРК „Тор-М1”

Разбилият се ирански изтребител F-4 Phantom II е бил свален от иранските средства за ПВО, които са приведени в повишена бойна готовност заради предсточщото на 21 август пускане на първата атомна електроцентрала в Иран. Според иранската медия Debka самолетът е свален от руския ЗРК “Тор-М1”, приет на въоръжение в иранските ВС. За сега няма информация защо изтребителя е навлязъл в забранената за полети 20 км зона около атомната електроцентрала. /Pan.bg/ – Още за ЗРК „Тор”

 
20.08.2010, 10:23

Русия предаде на Индия атомната подводница „Нерпа” на лизинг

Военноморските сили на Индия получиха на 10-годишен лизинг атомната подводница К-152 „Нерпа” проект 971У „Шука-Б”, съобщи източник от военнопромишления комплекс на Русия, предаде агенция Интерфакс.

„През тази седмица завърши предаването на Индия на лизинг на атомна подводница „Нерпа”. Бяха подписани всички необходими документи и подводницата, управлявана от смесен руско-индийски индийски екипаж, замина за една от базите на индийските военноморски сили”, заяви руски източник.

В състава на индийските ВМС подводницата ще носи името „Чакра”. Планира се тя да бъде използвана основно за обучение на екипажите, които в бъдеще ще служат на подводниците построени в Индия. Първата индийска атомна подводница Arihant трябва напълно да бъде построена и да влезе в състава на ВМС на страната до две години.  

Стойността на контракта е 650 милиона долара. – Още за проект 971

 
20.08.2010, 09:30

За шпионаж в Русия най-подходящи са бившите съюзници

Румънският кадрови разузнавач Габриел Греку, задържан в понеделник на местопрестъплението в Москва, се е опитвал да разбере дали Русия има военни планове, засягащи Приднестровието, и какви са те. Това съобщи за “Росийская газета “източник от руските тайни служби.Шпионинът търсел по-специално секретни данни за дейността на руския миротворчески контингент в Приднестровието. По-рано лидерът на непризнатата Приднестровска Молдовска република Игор Смирнов заяви, че Приднестровието е съгласно в региона да бъдат разположени всякакви руски войски, включително ракетни комплекси “Искандер”, в отговор на американските планове за разполагане на елементи от ПРО в Румъния..... Още

 
 
 
19.08.2010, 22:57

Китай изрази протест във връзка с публикуван доклад на Пентагона

Китай изрази решителен протест във връзка с публикувания доклад на министерството на отбраната на САЩ за развитието на китайските въоръжени сили през 2010 година, пише китайският вестник „Женмин Жибао”. Според Пекин доклада на Пентагона „игнорира обективната реалност, осъжда нормалното отбранително и армейско развитие на Китай, раздува т.нар „военна заплаха” от страна на континенталната част на Китай спрямо Тайван и обвинява Пекин за това, че е преустановил обмена на военни делегации със САЩ и с това е създал пречка за развитието на сътрудничеството между армиите на двете страни”. Това заяви говорителят на министерството на отбраната на Китай Ген Яншен. /ИА „Фокус”/

 
19.08.2010, 22:32

ВВС на Индия смятат да закупят още 59 вертолета Ми-17В-5

Индийските ВВС имат намерение допълнително да закупят 59 военнотранспортни вертолета Ми-17В-5 в допълнение към поръчаните 80 машини от този тип, заяви командващият на ВВС на Индия Прадип Васант Наик.

В края на 2008 г. вертолета Ми-17В-5 победи в тендер за доставка за ВВС на Индия на 80 военнотранспортни вертолета. Доставката на вертолетите от първия контракт ще започнат до края на 2010 г. и трябва да завършат до края на 2014 г..

Сега Русия участва в четири тендера за доставка на вертолетна техника, провеждани от ВВС и ВМС на Индия. Това са тендер за доставка на 22 ударни вертолета (представен е Ми-28Н),  тендер за доставка на 15 тежки вертолета (представен е Ми-26Т), тендер за доставка на 197 леки вертолета (представен е Ка-226Т) и тендер за модернизация на наличните морски вертолети Ка-28 (16 единици).

Освен това, тази седмица ВМС на Индия изпратиха запитване за информация за покупка на 50 леки многоцелеви вертолета. Информация е поискана от компаниите „Еврокоптер, Агуста/Уестленд, Белл хеликоптер и ОАО Вертолеты России. Официалните въпроси за предложенията ще бъдат изпратени до компаниите след три месеца. – Още за Ми-17

 
19.08.2010, 17:54

Мандата на руските сили в Армения бе удължен до 2044 година

Срокът на договора за мандата на руските сили в Армения бе удължен до 2044 година. Арменският външен министър Налбантиян смята, че присъствието на руските части в Армения ще послужи на интересите не само на Русия, но и на Армения.

Поетото задължение от Русия за сигурността на Армения предизвика безпокойство в Баку.Очаква се азърбайджанската власт да направи изявление след официалното подписване на договора. /TRT/

 
19.08.2010, 17:50

Няма проблеми с покупката на оръжия от САЩ

Министърът на националната отбрана на Турция Вежди Гьонюл заяви,че новините за блокиране на закупуването на оръжия от САЩ поради политиката за Иран и Израел са неоснователни.

На въпроса относно новината на вестник Файненшъл Таймс, че поради иранската и израелската си политика Турция е затруднена в покупката на оръжия от САЩ, министър Гьонюл каза че няма проблеми в покупката на американско оръжие. /TRT/

 
19.08.2010, 17:30

Бригаден генерал Стефан Петров сдава командването на вертолетната авиобаза на полковник Златко Златев

Тържествена церемония по сдаването и приемането на длъжността Командир на поделение 32040 ще се проведе утре в авиобаза "Крумово", съобщиха от Щаба на ВВС. Смяната ще се извърши в присъствието на началника на ВВС генерал-майор Константин Попов и ръководена от него комисия от Щаба на ВВС.

Бригаден генерал Стефан Петров, който е командир на вертолетната авиобаза от 2003 г. ще заеме международна длъжност във Военновъздушното командване на НАТО в Измир, Турция. Негов приемник е досегашният началник на щаба на авиобазата полковник Златко Златев.

 
19.08.2010, 17:20

Първият етап на БЛЕКСИФОР е завършен

Първият етап на военните учения БЛЕКСИФОР завърши днес на черноморското крайбрежие на Румъния. Както съобщават от щаба на ученията, международната ескадра е напуснала пристанище Констанца и е поела курс към Севастопол. Многонационалното съединение, в което влизат кораби от България, Русия, Румъния, Турция и Украйна, по време на престоя в Констанца проведе учения по контрол върху надводната обстановка, тактическо маневриране и съобщения, задържане и преглед на условен кораб-нарушител, организиране на противовъздушна отбрана. Още за БЛЕКСИФОР

 
19.08.2010, 13:23

Румънският шпионин може да е работил за НАТО

Изгоненият от Русия румънски шпионин Габриел Греку е работил за интересите на НАТО, смята председателят на комисията по международни отношения на Държавната дума (долната камара на руския парламент) Константин Косачов, предаде Интерфакс.

„Удивително е, че става дума за дипломат от Румъния, тъй като тази страна до момента не е била забелязана да участва в геополитически игри и да има някакви амбиции. Тя има особени интереси в Молдова, но е трудно да си представим, че Румъния има специални интереси в Русия. Поръчителите не са били румънските власти, най-вероятно става дума за интереси на НАТО”, посочва Косачов. /ИА „Фокус”/

 
19.08.2010, 13:20

Русия обяви търг за закупуването на хеликоптероносач

Обединената корабостроителна корпорация на Русия, на чийто Съвет на директорите е председател вицепремиерът Игор Сечин, е успяла да убеди министерството на отбраната да проведе търг за закупуването на хеликоптероносач за нуждите на ВМФ. Това означава, че министерството на отбраната се е отказало от идеята за безалтернативното закупуване на френски кораб от клас „Мистрал” на цена около 340-420 милиона евро и ще разгледа предложения за негови аналози. В същото време военните не скриват, че „Мистрал” за тях е приоритет, така че търгът може да се окаже условен, пише руският вестник „Коммерсант”.

Очаква се в търга да вземат участие три компании, влизащи в Обединената корабостроителна корпорация на Русия – „Звезда”, „Адмиралската корабостроителница”, Санкт Петербург и калининградският „Янтар”. „Звезда” вече създаде смесено предприятие с южнокорейския концерн „Деу Марин шипбилдинг” и ще предложи на министерството на отбраната да купи корейски хеликоптероносач „Докдо”. /ИА „Фокус”/

 
19.08.2010, 13:00

Китай започва производство на малка серия самолети L15

Китайската самолетостроителна компания Hongdu започва производство в малка серия на учебно-бойния самолет L15, който ще се използва за подготовката на летците, които ще летят на изтребителите Chengdu J-10 и Shenyang J-11, съобщава РИА Новости по информация на "Синхуа".

На 15 август 2010 года Hongdu обявява, че изпитанията на L15 са завършени и е готова за серийното му производство.

Прототип за серийното производство ще стане петия опитен образец, който е извършил първия полет през 2009 г. Пред завършване е шестия самолет, на който се поставят двигатели с по-голяма тяга. Първият му полет е планиран за месец септември тази година.

Разработването на L15 започва от началото на новия век със съдействието ОКБ "Яковлев". Може би затова самолетът L15 прилича външно на Як-130. На серийните модели ще се поставят украинските двигатели АЛ-222К-25Ф с форсажни камери и благодарение на тях самолетът може да лети със свръхзвукова скорост. Максималната скорост на самолета е 1600 км/ч, максимална далечина на полета до 3100 км и боен радиус 550 км. /Pan.bg/

 
19.08.2010, 11:20

Нови назначения в командването на ВМС на Украйна

Със заповед на министъра на отбраната на Украйна № 815 от 17 август 2010 г. за първи заместник на командващия на ВМС на Украйна е назначен вицеадмирал Сергей Елисеев. До сега той бе началник на щаба, той и първи заместник на командващия на ВМС на Украйна.

С тази заповед за началник на щаба, той и първи заместник на командващия на ВМС е назначен контраадмирал Юрий Ильин, който до момента заемаше длъжността първи заместник на началника на щаба на ВМС на страната. – Още за ВМС на Украйна

 
19.082010, 10:02

Българските подводничари се сдобиха със свой клуб

На 18 август 1954 г., във Военноморска база Варна, на три подводници тип „Малютка”, предоставени ни от Съветския съюз, тържествено е вдигнат българския военноморски флаг. От тогава до наши дни на 18 август подводничарите организират празник на дивизиона подводници..... Още

 
19.08.2010, 09:40

Дженерал атомикс” е разработила разузнавателен комплект „Гриффин ай

Компанията „Дженерал атомикс аеронотикал системз” е демонстрирала нов комплект разузнавателна апаратура за самолети.

Комплекта „Гриффин ай” дава възможност за събиране, обработка и изобразяване на информацията от различни датчици (РЛС „Линкс”, различни електронно-оптически и ИЧ камери). Получените данни може да се предава и на наземен команден пункт.

Управлението на разузнавателната апаратура и обработката на данните става с помощта на разработената от „Дженерал атомикс” работна станция CLAW (Control of Lynx And Analysis Workstation). CLAW дава възможност за следене на полета по карта, контролиране на ситуацията на бойното поле, извършване на диагностика и управление на полезния товар.

Компанията вече е поставила комплект датчици и апаратура за предаване на данни на няколко типа самолети, включително „Кинг Ейр 350ER” на компанията „Хоукер Бичкрафт” и DHC-6 Твин Оттер” на фирмата „ДеХевилленд”.

 
19.08.2010, 08:31

Последната бойна бригада на САЩ напусна Ирак

Последната американска бойна бригада напусна Ирак и премина на кувейтска територия почти седем години и половина след водената от САЩ инвазия, предназначена да изгони Саддам Хюсеин, предава АФП.  4400 са американските войници, които загинаха във войната.

Изтеглянето се осъществява само ден след като терорист-камикадзе се взриви край пълен с хора център за набиране на войници в Багдад, убивайки 59 души. Още за Ирак

 
 
 
18.08.2010, 21:26

До 2020  г. ВМС на Индия ще бъдат попълнени с 32 военни кораба

Индия смята да закупи за военноморските си сили 32 кораба до 2020 година, съобщава агенция ИАНС.

Днес пред журналисти командващият на ВМС в източната част на Индия вице-адмирал Ануп Сингх е заявил ,че сред тях ще има фрегати, крайцери и стражеви кораби.

"От тези 32 кораба три вече се строят в Русия, а два в Италия. Останалите 27 ще бъдат построени в страната", - заяви Сингх.

В състава на ВМС на страната в момента има 150 кораба, в т.ч. самолетоносача "Вират". Вторият авионосещ крайцер "Викрамадитья" ("Адмирал Горшков"), се модернизира в Русия и ще замени остарелия "Вират".

По-късно Индия смята да приеме в състава на ВМС още два самолетоносача национална постройка. – Още ВМС на Индия

 
18.08.2010, 17:52

Русия ще достави безплатно в Афганистан оръжие и боеприпаси

В близко време Русия ще достави в Афганистан партида стрелково оръжие и боеприпаси на безвъзмездна основа, съобщи външният министър на Русия Сергей Лавров. „В близко врее ние ще предадем на МВР на Афганистан поредната партида стрелково оръжие и боеприпаси, ще активизираме подготовката на кадри за правозащитните структури на Афганистан”, заяви Лавров пред журналисти в Сочи. Той потвърди, че на срещата в сряда с президента на Афганистан Хамид Карзай бил обсъден въпроса за доставка на 23 руски хеликоптери в тази страна. „Идеята за хеликоптерен пакет се обсъжда от нас заедно с НАТО. Нашите предложения са предадени преди няколко месеца в Брюксел, това трябва да стане на взаимна основа и преди всичко от гледна точка на източниците на финансиране, и сега очакваме конкретен отговор от нашите партньори”, заяви Лавров.

 
18.08.2010, 16:58

Македонската армия на практика е част от НАТО

Армията на република Македония (АРМ) на практика е част от НАТО, за което говори участието в международните мисии. Това е заявил македонският президент Георге Иванов по повод отбелязването на 18-та годишнина от създаването на армията на Македония, предаде агенция Макфакс. По думите на Иванов македонските войници заедно с войниците от НАТО защитават общите ценности, мира, свободата и демокрацията.

„Македонските войници изпълниха критериите за членство в НАТО. Постигнаха изключителен професионализъм и стандарти в работата”, изтъкнал Иванов в поделението „Илинден” в Скопие, където се състоя тържество по повод Деня на АРМ. /ИА „Фокус”/

 
18.08.2010, 16:43

Сухопътните войски ще получат модернизирани комплекси "Тор-М2"

Войските за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски на Русия ще получат модернизирани ракетни комплекси "Тор-М2У". Това е заявил началникът на ПВО на СВ генерал-майор Михаил Круш. Според неговите думи, тази система ще бъде приета на въоръжение през 2011 г., след като бъде завършена разработката на някои нови компоненти за нея.

Новия "Тор-М2У" може да обстрелва едновременно до четири въздушни цели. В сравнение с "Тор-М2" новата система притежава увеличена с 1,2-1,4 пъти зона за поразяване на височина, скорост и курсови параметър. "Тор-М2У" ще може да вози два пъти повече зенитни управляеми ракети – 16 единици. Работите по увеличаване на возимия боезапас ще завършат в близко време.

В момента на въоръжение във войсковата ПВО се намират около 120 комплекса различни модификации на "Тор".

С производството на комплексите "Тор-М2" се занимава научно-производственото предприятие "Старт". Комплексите с малък обсег на действие "Тор" са предназначени за отразяване на масирана атака на съвременни средства за въздушно нападение в условия на огнево и радиоелектронно противодействие. "Тор-М2" има осем ракети, способни да поразяват цели, летящи със скорост до 700 метра в секунда на разстояние до 12 километра и на височина шест хиляди метра. Комплекса е в състояние едновременно да открива и опознава до 48 цели и да води огън по две от тях. – Още за ЗРК „Тор”

 
18.08.2010, 16:04

Недостигът на финансови средства увеличава вероятността от инциденти в армията

Това е азбучна истина за всеки, който малко или много се е сблъскал с войсковото всекидневие. До този извод е стигнало и ръководството на МО в анализа си на изпълнението на бюджета за първата половина на годината. Недостигът на финансови средства за гарантирането на нормален войскови живот и подобряване на състоянието и съхранението на въоръжението, бойните припаси и ГСМ, се посочва в документа,  сериозно затрудняват ежедневната дейност, увеличават вероятностите от възникване на инциденти и поставят под въпрос воденето на бойната подготовка. През първите шест месеца на годината, се уточнява в анализа, ежедневната дейност се осигуряваше предимно от резерви от материални средства от складови наличности, които към края на периода са изчерпани.

Като проблемни области до края на годината се очертават утилизацията на излишните бойни припаси и унищожаването на съхраняваните химически токсични вещества; окомплектоването, подготовката и сертифицирането на декларираните сили за участие в операции на НАТО; освобождаването на МО и БА от материални средства, въоръжение и техника и инфраструктура с отпаднала необходимост; Съхранението на взривоопасни и пожароопасни материални средства в базите на бригада „Логистика”; разходването на финансови средства за осигуряване на дейности, които не носят способности на Въоръжеаните сили (поддържането на базите за съхранение на излишни бойни припаси и материални средства).

До края на годината се очертават финансово неосигурени охраната на подчинените на Щаба по осигуряването и поддръжката военни формирования и комунално - битовите разходи, осигуряващи функционирането на поделенията, прогнозира анализът. /otbrana.alle.bg/

 
18.08.2010, 15:51

Изтребител на КНДР се разби в Китай

Самолет МиГ-21 на ВВС на КНДР, се е разбил в Китай, съобщава БиБиСи, позовавайки се на сведения от Южна Корея.

Инцидентът е станал близо до границата между двете страни. Пилотът е загинал при катастрофата. Смята се, че самолетът е бил на път за Русия.

Не е ясна причината за катастрофата. Китайските служби за сигурност за започнали разследване.

Снимки на катастрофиралия самолет, заснети от местен жител и публикувани в интернет, показват флага на Северна Корея на опашката на машината. КНДР има военновъздушна база в Синуиджу, близо до границата с Китай. - Още за МиГ-21

 
18.08.2010, 12:27

Служителите във Военното разузнаване досега не са направили нещо, което да срине доверието към тях

Интервю с Иван Пенков, бивш заместник-директор на Военното разузнаване по добиване на информация до 2002 година.

 
18.08.2010, 10:47

„Вещицата Матилда“ – тайният кадровик на военните

Свиквайте, защото странният подход да си честитим Свети Валентин, Хелоуин и други вносни празници измежду страховитите оръжия - гордост на поколения български мъже, е запазена марка на новата шефка на музея Соня Пенкова. Нейна е и гениалната идея да подреди изложба точно там с надслов... „Не на оръжията!“...... Още

 
18.08.2010, 09:08

Русия мисли да доставя вертолети за Афганистан, днес Медведев се среща с Карзай

Русия е потвърдила своя интерес към договор за доставка на вертолети за Афганистан. Очаква се този въпрос да бъде обсъден на днешната среща в Сочи на президентите на двете страни Дмитрий Медведев и Хамид Карзай, съобщава „Независимое военное обозрение”. Президентският съветник Сергей Приходко е казал, че въпросът за доставяне на руски вертолети ще бъде обсъден, ако се постави от афганистанската страна. Информационни източници прогнозират, че Русия ще се конкурира със страни от НАТО, които също имат желание да доставят вертолети на Афганистан. Според тях стои въпросът и с финансирането на тези доставки. /otbrana.alle.bg/

 
18.08.2010, 07:25

ВМС на САЩ одобриха производството на противолодъчния самолет P-8 Poseidon

Миналата седмица американските военноморски сили са одобрили началното производство на малка партия противолодъчни самолети P-8 Poseidon, съобщава blog.seattlepi.com.

Очаква се, че новия P-8 Poseidon през 2013 г. ще постъпи на въоръжение в морската авиация, където ще замени основния патрулен самолет на ВМС на САЩ P-3C, който се намира на въоръжение от 1960-те години.

P-8 Poseidon е патрулен противолодъчен самолет, разработван от компанията Boeing за ВМС на САЩ. Дължината му е 39 метра, височината – 12 метра, размах на крилата – 35 метра, собствено тегло – 62 тона, максимално тегло при излитане - 85 тона, максимална скорост - 907 км/ч, екипаж – до 9 човека. Въоръжението на машината включва торпеда, дълбочинни бомби, противокорабни ракети Harpoon. Още за P-8 Poseidon

 
18.08.2010, 06:50

Ген. Макристъл става преподавател

Бившият командващ войските на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Стенли Макристъл, който бе уволнен през юни заради пренебрежителни коментари по адрес на цивилните си началници, ще преподава в Йейл, един от водещите университети на Америка. Макристъл бе назначен за сътрудник към Института по глобалните въпроси "Джексън" към Йейлския университет за есенния семестър на 2010 г., се казва в съобщение на университета. Той ще води семинар в рамките на магистърска програма по международни отношения за това как глобализацията усложнява съвременното лидерство. /Монитор/

 
18.08.2010, 06:40

Пхенян показа нов танк

Телевизията на Северна Корея излъчи необичаен за нея репортаж, посветен на нов севернокорейски танк. Танкът "Нападащ тигър", който бил разработен през 1990 години и през 2002 г. бил подложен на изпитания. Предполага се, че той е бил създаден на базата на съветския танк Т-72. Според военни експерти танкът имал по-голяма огнева мощ и маневреност, отколкото предишния модел танкове на въоръжение в севернокорейската армия. По мнение на експертите "Нападащ тигър" е въоръжен със 125-милиметрово или 115-милиметрово оръдие. Още танкове

 
 
 
17.08.2010, 22:56

Чешката компания LOM ще модернизира четири вертолета Ми-17 за Унгария и България

Чешката компания LOM (Letecke opravny Malesice) е спечелила проведен от НАТО тендер за модернизация на четири вертолета Ми-17 за Унгария и България.

Според информация на агенция CTK, стойността на програмата се оценява на 250 млн крони (13,4 млн дол). За модернизацията на всеки вертолет ще са необходими около шест месеца.

Модернизацията ще включва усъвършенствани БРЕО, навигационна система и пилотска кабина.

LOM смята, че този контракт ще стане отправна точка в реализацията на мащабна програма за модернизация на транспортните вертолети съветско/руско производство, намиращи на въоръжение в страни-членки на НАТО.

 
17.08.2010, 22:41

В корабостроителницата „Адмиралтейские верфи” залагат подводница за ЧФ на Русия

На стапелите на „Адмиралтейские верфи” на 20 август ще се състои церемония по започване на строителството на дизелова подводница 636 Кило” за Черноморския флот на РФ, съобщава пресслужбата на компанията.

Наскоро главнокомандващият на ВМФ на РФ адмирал Владимир Висоцки заяви, че до края на 2010 г. в руски корабостроителници ще бъдат заложени три подводници проект 636 Кило” за Черноморския флот. – Още за проект 636

 
17.08.2010, 21:58

Президентът на Украйна смени началника на разузнаването

Президентът на Украйна Виктор Янукович освободи Виктор Гвоздь от длъжността началник на главното разузнавателно управление в Министерството на отбраната, съобщава електронното издание на вестник ”Украинская правда”. На поста е назначен Сергей Гмиза.

 
17.08.2010, 20:40

Хеликоптер на ВМС на Филипините е катастрофирал

Хеликоптер Bolkov Helicopter PNH411 на ВМС на Филипините с катастрофирал тази сутрин в морето в близост до град Замбоанга. Двамата пилота все още не са открити, но третия член на екипажа и двамата пасажери, които са били на борда, са спасени и хоспитализирани. Вертолетът е изпълнявал рутинна задача и е заснемал провеждащото се в момента тактическо учение. Няма информация за причината за катастрофата. Всички кораби, които са в района на инцидента, са започнали операция по тъссене и спасяване на изчезналите пилоти. /Pan.bg/

 
17.08.2010, 18:05

Нальота на опитните образци на ВТС A-400M Гризли” прехвърли 500 часа

Европейската Организация за сътрудничество в областта на покупките на въоръжения OCCAR (Organisation conjointe de cooperation en matiere d'armement) обяви за достигане до важен междинен етап в програмата за разработка на военнотранспортния самолет (ВТС) от ново поколение A-400M Гризли”.

В началото на август трите опитни образци на самолета са изпълнили в рамките на програмата за летателни изпитания повече от 150 полета, общата продължителност на които превишава 500 часа.

Първият опитен образец MSN001 за първи път се вдигна във въздуха на 11 декември 2009 г. в Севиля (Испания). На 8 април т.г. се състоя първият полет на втория самолет MSN002. Летателните изпитания на третия опитен образец (MSN003) започнаха на 9 юли в Севиля. До момента MSN001 е изпълнил 80 полета, MSN002 – 56 полета и MSN003 – 11 полета. Сглобяването на четвъртия опитен образец MSN004, който трябва да полети в края на годината, се извършва в завода в Севиля. Общия нальот на петте опитни образци в рамките на летателната програма трябва да достигне 3700 часа, от които 1200 часа за MSN001.

Самолетите бяха демонстрирани на международните изложения в Берлин (MSN001) и Великобритания (MSN002), къде се проведе и церемонията по „кръщаване” на A-400M, който получи официално името „Гризли”.

Очаква се доставките на ВТС А-400М да започнат в края на 2012 година, три години след планирания срок. – Още за А-400М

 
17.08.2010, 17:28

Откриват клуб на подводничаря

В сряда от 10 часа на улица „Райко Жензифов“ № 31 с малко тържество ще бъде открит клуб на подводничаря. Той е собственост на Съюза на подводничарите в България. В клуба ще има документи и литература за историята на подводното плаване в България от 1918 година до днес. За „Народно дело“ председателят на съюза капитан I ранг от резерва Станко Станков коментира, че от септември бойният флот ще остане без подводница, но това не е повод за отчаяние. Той е убеден, че ще дойде ден, в който ВМС отново ще има най-страшното военноморско оръжие - подводниците. Още български подводници

 
17.08.2010, 12:53

Шефове в МО не напускат сателитни фондации

Началници в Министерство на отбраната масово си пазят местата в асоциации и неправителствени организации.

От официална справка на системата за фирмена асоциация "Делфи" от 20 юли се вижда, че зам.-министърът на отбраната Валентин Радев е все още в ръководството на "Сдружение на специалистите по боеприпаси в България". Радев е напуснал председателското място, но е останал член на сдружението, за да се знае това, а не да се крие", обясниха от пресцентъра на МО....... Още

 
17.08.2010, 12:10

Македонската армия чества 18 години от създаването си

Армията на Република Македония днес чества 18 години от създаването си, предаде македонската телевизия Канал 5. Денят на АРМ ще бъде отбелязван с тържествен ритуална на служителите на министерството на отбраната и Генералния щаб на армията. Началника на ГЩ на АРМ генерал Мирослав Стояновски се очаква да има свое обръщение пред присъстващите. В рамките на отбелязването на Деня на АРМ ще бъдат положени цветя на гробовете на президента Борис Трайковски и на генерал Михайло Апостолски. /ИА „Фокус”/

 
17.08.2010, 12:06

Поредното изпитание на балистичната ракета „Булава” ще се състои в края на август

Поредното изпитание на междуконтиненталната балистична ракета с морско базиране „Булава” трябва да се проведе в края на месец август, съобщава  Интерфакс, позовавайки се на източници от отбранително-промишления комплекс. Според източниците до момента няма технически причини за отлагане на изпитанието. Още за Булава

 
17.08.2010, 12:00

Ирански изтребител се е разбил в южната част на страната

Изтребител на иранските ВВС се е разбил в южната провинция Бушер, съобщава  АФП.

Произведеният в САЩ изтребител F-4 се е разбил на около 5 км от специалната икономическа зона на Бушер. Двамата пилоти са успели да катапултират. Те са хоспитализирани, като не се съобщава какво е тяхното състояние. /ИА „Фокус”/

 
17.08.2010, 10:13

Президентът подписа някои генералски укази, за две длъжности няма

Генерал-майор Стефан Василев става началник на Сухопътни войски, бригаден генерал Нейко Ненов – негов първи заместник, а полковник Златко Златев – командир на вертолетната авиобаза „Крумово”. Тези назначения са факт, след като президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов подписа указите, публикувани в днешния брой на Държавен вестник. Обнародвани са и указате за освобождаване от длъжност и военна служба на генерал-лейтенант Иван Добрев, началник на Сухопътни войски, генерал-майор Димитър Димитров – негов първи заместник, контраадмирал Симеон Цеков, заместник-командващ на СОК и генерал-майор Пламен Студенков, директор на служба „Военна информация”. Има указ и за освобождаване на бригаден генерал Стефан Петров, но само от длъжността като командир на вертолетната авиобаза. На него му предстои да заеме международна длъжност.

За две генералски длъжности все още няма укази. Едната е за заместник-командващ на СОК, а другата – за директор на служба Военна информация”. /otbrana.alle.bg/

 
17.08.2010, 10:04

Военните разведки на автопилот още месец

Една от най-важните разузнавателни служби у нас - на Министерството на отбраната, ще остане на автопилот поне още месец. Президентът Георги Първанов даде вчера да се разбере, че няма да одобри гласуваното от правителството назначаване на командор Валентин Гагашев за директор на служба "Военна информация". Така на практика се блокира встъпването в длъжност на Гагашев от 1 септември, каквато беше целта на военния министър Аню Ангелов. Така армейското разузнаване ще продължи да се води от зам.-директора ген. Детелин Мажгуров, който изпълнява длъжността след излизането в пенсия на ген. Пламен Студенков. Назначаването Гагашев предизвика в началото на месеца скандал, след като държавният глава обвини военния министър Аню Ангелов, че не е съгласувал с него номинацията. В отговор армейското ведомство опроверга думите на държавния глава.  Според източници от екипа на Аню Ангелов се очаква още следващата седмица да се проведе нов кръг от консултации между Министерството на отбраната и президента, за да се намери решение на заплетената ситуация. Дори и да се стигне до съгласие, в най-добрия вариант новият началник на военните разведки ще влезе в длъжност след месец. Дотогава службата ще се ръководи от изпълняващ длъжността. /Стандарт/

 
17.08.2010, 09:08

Афганистанският президент гони чуждестранните фирми за сигурност

Афганистанският президент Карзай възнамерява да преустанови работата на чуждестранните фирми за сигурност в страната. Той се оплака, че те са се превърнали в „алтернативни армии”, които подкопавали правителствения монопол върху властта. В близките дни Карзай ще издаде указ, забраняващ работата им в Афганистан от началото на следващата година. В страната действат над 50 такива фирми с общо 40 000 въоръжени служители. Още фирми за сигурност

 
17.08.2010, 08:00

Китай увеличава военния си потенциал, се казва в доклад на Пентагона

Китай увеличава потенциала за разпространение на своята мощ, за да влияе на регионални спорове, да разширява своите териториални води извън международните норми и да не позволява на своите противници да използват морски пътища, въздушно, космическо и киберпространства, се казва в ежегодния доклад на министерството на отбраната на САЩ, съобщи Би Би Си. По оценки, съдържащи се в доклада, през миналата година Китай е похарчил за отбрана 150 милиарда долара, което е два пъти повече от официално обявения бюджет. По този начин, военните разходи на Китай са се увеличили най-малко четири пъти от 1996 година. САЩ харчат годишно за отбрана повече от 500 милиарда долара, допълва медията. /ИА „Фокус”/ - Още за ВС на Китай

 
 
 
16.08.2010, 22:59

Сътрудник на посолството на Румъния задържан в Москва по подозрение в шпионаж

Сътрудник на Службата за външна информация на Румъния Габриел Греку, работещ в национаното посолство „под прикритието на длъжността първи секретар на политическия отдел”, е задържан в Москва при опит да получи от гражданин на Русия секретна информация от военен характер, съобщи Центърът за обществени връзки на Федералната служба за сигурност /ФСС/ на Русия. „От разузнавача са иззети предмети за шпионско оборудване, напълно изобличаващи враждебната му дейност против Руската Федерация”, се казва в съобщението. Заподозреният е задържан на 16 ангуст от сътрудници на ФСС, се уточнява в бюлетина. Сега по дадения факт се провежда разследване, предаде РИА „Новости”. По-късно стана известно, че Габриел Греку е обявен за персона нон грата и трябва да напусне територията на Русия в течение на 48 чада, съобщи Центърът на обществени връзки на ФСС на Русия. Министерството на външните работи на Руската Федерация по дипломатически канали отправи протест на Румъния  във връзка с дейността на Греку, несъвместима със статута на дипломат", цитира съобщението РИА "Новости".

 
16.08.2010, 21:46

USS Constitution набира екипаж

Американските ВМС обявиха, че за най-старият в света военен ветроход USS Constitution се търсят четири нови члена на екипажа. Нужни са кок, боцман, матроси (общо 9 човека)

Заявки се приемат до 9 септември т.г..

Заявка може да подаде всеки моряк от ВМС на САЩ, имащ съответната специалност, нямащ нито една глоба за каране на автомобил след употреба на алкохол през последните 5 години и нито една наказание или забележка свързана с употреба на алкохол през последните 3 години. Естествено те трябва да са здрави, да са смели и с „изключителна военна подготовка”.

 
16.08.2010, 21:28

Британските военни ще започнат да използват нов тип куршуми срещу талибаните в Афганистан

Британските военни ще започнат да използват нов тип куршуми срещу талибаните в Афганистан, съобщава  Интерфакс.

Куршумите „Мръсният Хари” са с калибър 5,56 мм, като поразяват противника от далечно разстояние.

Куршумите са разработени от британските компании „Кинетик” и „Бритиш аероспейс”. /ИА „Фокус”/

 
16.08.2010, 21:21

Компанията „Кенгсберг” ще достави система за бойно управление за САУ „Арчер”

Компанията „Кенгсберг” обяви за подписване с представители на Шведската агенция за покупка на военно оборудване (FMV) и Организацията за материално-техническо осигуряване на ВС на Норвегия (FLO) на контракт за доставка на автоматизирана система за управление на огъня на 155 мм САУ „Арчер”.

САУ „Арчер” осигурява високоточно поразяване на цели в условия на водене на съвременни бойни действия. Цифровата система за управление на огъня и насочване позволява да се открива огън за 30 сек. и да се напусне ОП за 30 сек. след изпълнение на задачата.

През ноември 2008 г. представители на FMV и FLO подписаха съглашение за съвместна разработка на 155-мм САУ „Арчер”. Съглашението съдържа опция за доставка на ВС на двете страни по 24 САУ „Арчер”, тяхното материално-техническо обслужване и доставка на боеприпаси.

Предназначените за доставка на Швеция и Норвегия установки ще се различават помежду си, но АСУ ще бъде поставена и на двете платформи. Тя ще даде възможност за ефективно управление на артилерийския огън чрез интеграция на средствата за разузнаване и наблюдение, комуникационната система, командния пункт и артилерийските установки.

Общата стойност на съглашението е 96 млн норвежки крони. Системите трябва да бъдат поставени в продължение на две години. – Още за САУ „Арчер”

 
16.08.2010, 20:45

Израелци взривиха създателя на иранските безпилотни апарати

В западната част на Иран в резултат на покушение е загинал основателя на националната програма за създаване на безпилотни летателни апарати, конструктора Реза Баруни.

Според информация на израелските СМИ, на 1 август група диверсанти е проникнала във вилата на военния в град Ахваз и след поставяне на заряди по стените на зданието, го взривява.

В резултат на покушението Баруни загива. Официалните власти на Иран заявиха, че причината за произшествието е взрив на газови бутилки. – Още БЛА

 
16.08.2010, 20:15

Белгия и Франция поеха командването на операция „Аталанта”

Белгия и Франция поеха командването на европейската операция в Аденския залив EU NAVFOR – „Аталанта”, съобщиха от щаба на мисията в Нортууд. Досега мисията се управляваше от Швеция. На церемония в Джибути, столица на Република Джибути в Източна Африка, на борда на шведският боен кораб „Кларксона”, досегашният командващ силите на „Аталанта” през последните четири месеца Йан Трьонквист, предаде командването на контраадмирал Филип Кондрьо от Франция. Той ще ръководи многонационалните сили в залива от борда на френския кораб DE GRASSE за следващите четири месеца. /ИА „Фокус”/

 
16.08.2010, 18:27

Финландия ще похарчи един милиард евро за модернизация на изтребителите си Hornet

ВВС на Финландия планира да модернизира изтребителите си Boeing F-18C Hornet, съобщава Defense Aerospace.Стойността на програмата е приблизително един милиард евро. След модернизацията ВВС на страната ще могат да използват изтребителите F-18C до 2025 година. В резултат на подобренията финландските F-18 ще могат да нанасят удари по замни цели с високоточни оръжия.

Согласно плановете на ВВС на Финландия изтребителите F-18C Hornet ще бъдат модернизрани до 2016 година. Решението за закупуване на американските изтребители е взето през 1992 година, но според финланdски специалисти още тогава те са се нуждаели от модернизация.

През април 2010 года става известно, че ВВС на Финлндия възнамеряват да закупят от САЩ крилати ракети клас "въздух-земя" AGM-158 JASSM, с които да въоръжат изтребителите си F-18C. Успоредно се разглежда и възможността за доставка на немско-шведския аналог Taurus.

Освен планираната модернизация Финландия е проявила интерес и към възможностите за закупуване на перспективните изтребители Lockheed Martin F-35 Lightning II. /Pan.bg/ - Още за F-18

 
16.08.2010, 17:43

Американският министър на отбраната потвърди, че ще се оттегли през 2011 г.

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс потвърди плановете си да се оттегли от поста си догодина, като заяви, че първо е искал да се увери, че началото на американското изтегляне в Афганистан е в процес, предава АФП.

„Смятам, че до следващата година ще съм на поста си, докогато ще знаем дали стратегията в Афганистан работи”, каза Гейтс в интервю.

„Ще сме приключили с изтеглянето. Ще сме направили оценката до декември. Изглежда, че към края на 2011 г. е логичната възможност да се оттегля.”, заявява Гейтс. /ИА „Фокус”/

 
16.08.2010, 17:38

Колумбия ще закупи от САЩ девет хеликоптера UH-60L Black Hawk

Колумбия ще закупи от САЩ девет многоцелеви хеликоптера UH-60L Black Hawk, сообщает Flightglobal. По данни на Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на Пентагона стойността на договора е 162 милиона долара. По четири хеликоптера ще са за сухопътните войски (СВ) и полицията и един за ВВС на страната. Основно вертолетите ще се използват за медицинска евакуация и в борбата срещу наркотрафикантите. Сделката трябва да бъде одобрена от Конгреса на САЩ. След доставянето им общият брой хеликоптери от този тип ще e 94.

Към момента на въоръжение в СВ на Колумбия са 46 вертолета UH-60L, ВВС - 32 UH-60 модификации A и L, а на въоръжение в полицията – 7 усъвършенствани S-70A Black Hawk. Всичките тези хеликоптера са доставени в периода 1988-2009 година, като се очаква тази година да бъдат доставени още 4 вертолета Black Hawk, чиято продажба вече е одобрена от Конгреса.

UH-60 може да лети със скорост до 295 километра в час и да извършв полет на разстояние до 2200 км.Black Hawk може да пренася вътрешен товар 1200 кг или до 4000 кг на външно окачване. Хеликоптерът може да бъде въоръжен с две 7,62 или 12,7 мм, система за миниране, както и управляеми и неуправляеми ракети. /Pan.bg/

 
16.08.2010, 14:23

До края на годината ще сертифицират полигон „Змейово”

Министерството на отбраната кани за участие в малка обществена поръчка във връзка със сертифицирането на полигон „Змейово”. Предметът на услугата е разделен на две самостоятелно обособени позиции: консултация за изграждане на система за управление на околната среда, подготовка и обучение на личния състав на полигон „Змейово” за сертифициране, съгласно изискванията на БДС EN ISO 14001:2005 и сертифициране на полигона „Змейово”, съгласно изискванията на БДС EN ISO 14001:2005. Срокът за изпълнение на поръчката е до края на годината. Офертите се подават до 3 септември. /otbrana.alle.bg/

 
16.08.2010, 13:56

Patria сключва договор за доставка на бронетранспортьори на Швеция

Шведското управление за военна техника (FMV) обяви, че ще бъде сключен контракт за доставката на 113 бронирани машини произведени от финландската компания Patria.

Контракта предвижда опция за още 113 машини. Стойността на сделката е за около 2,5 млрд. шведски крони ($ 320 млн.).

Производството на 113-те машини, поръчани от FMV, ще бъде извършено до края на 2013 година, което ще даде възможност на шведската армия да повиши своя оперативен потенциал от началото ма 2014 година.

Производството на Patria AMV започна през 2004 г., като до момента фирмата има контракти за около 1300 машини. - Още за Patria

 
16.08.2010, 12:34

Китай строи два наземни тренировъчни комплекса

Китай строи два наземни тренировъчни комплекса за обучение на летците от бъдещата палубна авиация, съобщава японския вестник "Асахи" по информация от военни източници. Специалните комплекси, имитираши палубата за кацане на самолетоносач и е оборудвана със система за конрол на излитане и кацане на самолети, се строят в провинциите Ляонин и Шенси.

През 2008 г. КНР взема решение за усилване на ВМС на страната чрез въвеждане на въоръжение на самолетоносачи. Планира се през 2015 г. Китай да построи два самолетоносача с конвенционални двигатели, а през 2010 още два, но с ядрени двигателни установки. За осъществяване на тези проекти в корабостроителницата в Шнахай е построен най-големия док в Китай с дължина 580 м и широчина 100 метра. /Pan.bg/

 
16.08.2010, 09:12

Кабул иска промяна в стратегията на САЩ

Афганистанският президент Хамид Карзай е поискал от американския си колега Барак Обама да бъде променен начинът, по който се води войната в Афганистан. Това съобщи афганистанското президентство в изявление, цитирано от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Карзай е отправил този призив в момент, когато броят на цивилните жертви в Афганистан продължава да нараства..... Още

 
16.08.2010, 09:01

Президентът няма да отстъпи от позицията си за директор на военното разузнаване

Това става ясно от негово интервю във в. „24 часа”. В отговор на едно от въпросите той казва така: ”Припомнете си, че имаше упорство от страна на министъра при предишната кадрова разстановка на висшите военни и тогава аз направих компромис. Но не може да се очаква, че винаги ще е така. Още повече че и от формална гледна точка, и от гледна точка на качеството моята позиция е правилна. Някои трябва да разберат, че в политиката подобни неотстъпчиви позиции не са работещи, политиката е изкуството на разумния компромис.”

Президентът Георги Първанов посочва, че стои зад първото предложение на Съвета по отбрана за директор на службата да бъде един от заместниците на генерал-майор Пламен Студенков. В същото време, отбелязва той,  се убедих, че кандидатът от самата служба, не искам да споменавам името му, е един много добър разузнавач, бил е на тежка отговорна мисия в труден момент. Противно на внушенията, които бяха направени в публичното пространство, искам да кажа, че той има специализация в Германия и Канада, подчертава върховният главнокомандващ. Държа на позицията и оценката си, че комодор Гагашев е един много подготвен в професионално отношение висш военен и затова съм подкрепил предложението за заместник на Съвместното оперативно командване, казва още държавният глава. Според него комодор Гагашев ще бъде много силен там.

С военния министър ще си общуваме по устав, казано на военен език, т.е. в рамките на конституцията, на законите и на утвърдените правила, посочва президентът. /otbrana.alle.bg/

 
16.08.2010, 08:53

САЩ и Южна Корея с общи военни маневри

Военноморските сили на Южна Корея и САЩ започнаха редовни съвместни учения, игнорирайки заплахата от Северна Корея, съобщава РИА Новости.

Маневрите, които ще продължат десет дни, са част от военния демарш на Южна Корея, предприети в отговор на потапянето на кораб „Чхонан" на 26 март.

По думите на генерал Шарп, под чието командване се намират 28.5 хиляди американски войници, упражняването се очертава да бъде най-амбициозното в съвместните маневри в историята на военните действия.

От страна на Южна Корея ще участват 56 000 души.

В същото време Пхенян категорично отрече всякакво участие в инцидента и съзря в тези учения подготовка за пълна военна инвазия в страната.

Миналата седмица представители на КНДР се заканиха да накажат САЩ и Южна Корея по най-суровия и жесток начин.

Пхенян заплаши с безмилостен удар, който обаче ще бъде нанесен срещу войници и няма да засегне цивилни хора. /news.bg/

 
 
 

Още военна информация - архив

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.





{START_COUNTER}