Военна информация

Архив - от 1 до 15 август

 

 

Щатската прокуратура разследва бивш служител в NASA за нерегламентирани контакти с Boeing

15.08.2020, 23:12

Прокуратурата на САЩ е започнала криминално разследване за това, дали бивш високопоставен служител на NASA не е имал нерегламентирани контакти с компанията Boeing. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.
Фокус на разследването е Дъг Лъверо, бивш ръководител на отдела за пилотируеми полети в NASA. Според източниците на Reuters, Лъверо е контактувал с Boeing във връзка с обществена поръчка за осигуряване на спускаем апарат за лунната програма Artemis.
Според съобщението на Reuters, от щатската прокуратура вече са разпратили призовки в NASA, Boeing и към Дъг Лъверо. Подозрението е в нарушаване на федералните закони за обществените поръчки. Лъверо напусна NASA в срядата на май 2020 г.
Има индикации, че Лъверо и директора на космическия отдел на Boeing Джим Чилтън са контактували многократно в края на януари 2020 г., докато е тичала процедура за възлагане на поръчка за създаване на спискаем апарат за Луната.
Лъверо и Boeing са отказали коментари, а от NASA са съобщили, че смятат, че проведената процедура е била изрядна.
В края на 2019 г. NASA получи оферти и от потенциални доставчици на спускаемия апарат (Human Landing System – HLS) с който астронавтите трябва да достигат лунната повърхност в рамките на програмата Artemis. На 30 април 2020 г. трима от тях бяха отсети за да получат финансиране за допълнителна разработка по конструкциите си. Изпълнителят ще бъде избран в началото на 2021 г.
Голямата изненада на процедурата бе, че Boeing не бе сред отсетите участници, въпреки че се смяташе, че тяхното предложение (на илюстрацията горе) крие най-малки технологични рискове и би осигурило със сигурност кацане на Луната през 2024 г.
Още през март 2020 г. инспектората на NASA започна разследване на процедурата. Reuters съобщава, че в рамките на това разследване е било установено, че Лъверо е имал нерегламентирани контакти с Boeing. В техните рамки той е посочил слабости в офертата на компанията. От компанията са подали нова оферта, в която слабостите са били отстранени.
Именно тези изводи от разследването са елиминирали Boeing от надпреварата, а в средата на май Лъверо напусна по собствено желание NASA. В съобщение до колегите си, той бе написал, че е поел риск, който явно не е бил оправдан и сега трябва да поеме отговорностите за това си решение.
NASA планира да изпрати отново хора на Луната в рамките на мисията Artemis 3, която се планира за последното тримесечие на 2024 г. Първоначалният план на агенцията бе това да се случи през 2028 г., но по настояване на президента Тръмп срока бе изместен четири години по-рано.
Изъочник: https://aero-bg.com/

 

Новият сръбски автомат М19

15.08.2020, 20:42

Военното ведомство на Сърбия съобщи, че в 41-ви пехотен батальон на 4-та бригада на Сухопътните войски се провеждат войскови изпитания на избрания в качеството на перспективен образец на стрелково оръжие нов автомат М19 МАП (Модуларна аутоматска пушка) разработен и произведен от предприятието “Застава оружје” (Zastava Oruzje, Крагуевац). Модулния автомат М19 е разработен във варианти за два типа патрони – съветския 7,62 х 39 мм и новия патрон 6,5 х 39 мм, произвеждан от завод "Први партизан“ (Ужице).
Конструктивно М19 фактически представлява поредна модернизация на АК.

 

Помпео подписа договора за повече американски войски в Полша

15.08.2020, 13:51

В края на визитата си в Централна Европа държавният секретар на САЩ Майк Помпео подписа във Варшава договор за разполагане на 1000 допълнителни американски войници в Полша. Помпео беше приет от държавния глава на Полша Анджей Дуда в президентския дворец. Там той подписа споразумението за засилено военно сътрудничество с министъра на отбраната на Полша Мариуш Блашчак.
Договорът също така предвижда преместване на част от щаба на V корпус на армията на Съединените щати от Форт Нокс, Кентъки, в Полша. Около 200 от неговите членове трябва да пристигнат в страната на ротационен принцип.
Те трябва да се занимават главно със сътрудничеството с европейските партньори в НАТО, както и с надзора над ротационните американски войски в Европа. Според говорителя на полската президентска канцелария част от щаба на V корпус трябва да бъде преместен в източноевропейската страна от тази есен.
В момента в Полша са разположени над 4500 американски войници, но няма постоянна военна база. Национално-консервативното правителство на PiS във Варшава отдавна иска да има повече американски войски в страната си - преди всичко за да възпира това Русия. Москва критикува разширеното (от руска гледна точка) присъствие на НАТО в Източна Европа и по нейните граници. САЩ възнамеряват да изтеглят около 12 000 от 36 000 войници от Германия, повече от половината ще се завърнат в САЩ, а 5600 ще бъдат преместени в рамките на Европа.
След това Помпео ще вземе участие в честването на 100-годишнината от битката при Варшава през август 1920 г. Битката, описана от журналистите като „чудото на Висла“, доведе до решаващия повратен момент в полско-съветската война, избухнала след края на Първата световна война.
Поляците успешно изтласкаха назад Червената армия след четиримесечна война. За експертите тази победа е исторически значима не само за независима Полша, но и за Европа. Поражението попречи на Съветския съюз да реализира плановете си за осъществяване на световна революция.
Американският държавен секретар ще се срещне и с полския си колега Яцек Чапутович във Варшава. Разговорите ще се съсредоточат върху сегашната ситуация в Беларус. В рамките на протестите след президентските избори ит миналата неделя бяха арестувани около 7000 души през последните няколко дни. Силите за сигурност брутално нападаха демонстранти. ЕС е напът да приеме първи санкции срещу близки до лидера Александър Лукашенко.
Президентът  Лукашенко спечели победа, но сега е изправен пред най-голямото предизвикателство в 26-годишното си управление, тъй като десетки хиляди хора протестират за шести пореден ден в петък, а лидерът на опозицията Светлана Тихановская призова за повторно преброяване на бюлетините.
ЕС наложи санкции на Беларус за първи път през 2004 г. Той ги затегна през 2011 г. заради злоупотреби с човешки права и демократични стандарти, включително фалшифициране на вот.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Румъния получи още два F-16

15.08.2020, 11:10

Румънските ВВС са получили още два изтребителя F-16, в рамките на споразумението за покупка на допълнителни пет машини. Това стана вчера, 14 август 2020 г.
Двата самолета с бордни номера 1614 и 1616 са се приземили в 86-та авиобаза в Фетещи от състава на румънските ВВС. Изтребителите са прелетели от португалската авиобаза Монте Реал.
Машините са част от сделката подписана през януари 2020 г., в чийто рамки се доставят още пет употребявани F-16A MLU и всички налични румънски F-16 ще се модернизират до следващия софтуерен стандарт M 6.X. Следващите два самолета по сделката ще дойдат в последното тримесечие на годината, а последният пети изтребител ще бъде доставен през второто тримесечие на 2021 г.
Според публикации на португалски и румънски медии, стойността на договора е около €130 млн.
Петте изтребителя са произведени между август 1983 и юли 1984 г., като F-16A Block 15. Всички са на активна служба във САЩ до 1994 г., когато са изведени за дългосрочно съхранение. През 1999 г. са купени от Португалия, където също се съхраняват няколко години, преди да бъдат прекарани през основен ремонт и модернизация до стандарта MLU.
Самолетите се присъединяват към други 12 броя F-16A/B Block 15, които Румъния купи от Португалия през 2013 г. и които бяха получени между 2016 и 2017 г. С това, страната разполага с пълна ескадрила от еднодвигателния изтребител.
В последните години на няколко пъти бе обявено, че Румъния иска да купи още 36 броя F-16, като за това се разглеждаха различни варианти – още употребявани F-16 MLU, употребявани F-16C/D или новопроизведени F-16. През миналата година, предходния румънски министър на отбранaта Габриел Леш каза, че цената на новите F-16 е като на F-35, което била и една от причините да се мисли за изтребителя от пето поколение, но това можело да се реализира към 2028 г.
Така или иначе, в момента Румъния няма конкретен план за замяна на двете ескадрили МиГ-21 LanceR използвани в момента и самолетите ще продължат да служат поне още четири – пет години.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Неизвестната картечница на Силин-Перерушев ТКБ-464

15.08.2020, 08:16

Рядката ръчна картечница ТКБ-464 беше демонстрирана на видео – на кадрите се разказва за уникалното стрелково оръжие, разработено от конструкторите Вячеслав Силин и Виктор Перерушев от Тула.
"През 1956 г. ТКБ-464 участва в конкурс за единна картечница за замяна на Горюновия СГМ и на ръчната картечница РП-46, но отпада от изпитанията заради напречно разкъсване на гилзите при стрелба", съобщи пред концерн "Калашников" историкът на стрелковото оръжие Андрей Уланов, цитиран от "Российская газета".
Работата е там, че при разработката на ТКБ-464 конструкторите решават да се съсредоточат на елементите на картечницата на Горюнов СГ-43, която вече стои на въоръжение в съветската армия. Инженерите предполагат, че даденото решение може да повлияе положително на конкурсната комисия – все пак картечницата вече е усвоена от производството. Уви, ТКБ-464 излиза от конкурса заради разпадането на гилзите 7,62х54-мм при подаването от лентата. Именно от този недостатък страда и изходният СГМ, на който е основана конструкцията на ТКБ-464, заради високата скорост подвижната система и "дългия" несиметричен възел на затваряне на цевта.
В крайна сметка конструкторите се съсредоточават на разработката на други оръжейни системи. Например през 1961-1966 г. под ръководството на Вячеслав Силин е създадено гладкоцевното полуавтоматично оръдие 2А28 "Гром" от 73-мм калибър. Това оръдие става едва ли не универсално, намира употреба в десетки образци на военна техника. - Още картечници

 

 

Честваха 69 години от създаването на дивизион противоминни кораби

14.08.2020, 20:27

Днес с тържествено издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване в пункт за базиране Бургас се отбеляза 69-та  годишнина от създаването на 6-ти дивизион противоминни кораби, съобщават от ВМС.
Военно формирование  18360 – Бургас  е  наследник на миночистачната рота – Созопол. На 18.08.1951 г.  българският   Военноморски   флот  получава  4 броя трални кораби – 2 морски тралчици (проект 254) и 2 рейдови тралчици (проект 253), с което се поставят основите на военно формирование 18360 – Бургас.
Първият командир на дивизиона е капитан І ранг Иван Добрев.
Капитан ІІ ранг Йордан Йорданов, временно изпълняващ длъжността „Началник на щаба“ на Флотилия бойни и спомагателни кораби, поздрави командването и личния състав, като им пожела висок войнски дух и все така да продължават да утвърждават авторитета и  престижа на Военноморските сили на България.
Командирът на дивизиона – капитан І ранг Павлин Щерев поздрави военнослужещите с празника, награди отличилите се с грамота и благодари на личния състав за отличното изпълнение на поставените задачи.
Източник: http://otbrana.com/

 

67 нови курсанти прие ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

14.08.2020, 20:22

67 младежи и девойки се вляха в курсантските редици на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. Днес бъдещите офицери официално прекрачиха прага на Морско училище, съобщава Пресцентърът на МО.
Церемонията по тържественото приемане се състоя пред паметника на патрона на училището Никола Вапцаров. Приветствени слова отправиха зам.-началникът по административната част и логистиката капитан I ранг Емил Йорданов, и началникът на МБАЛ – Варна към ВМА полковник проф. Ивайло Въжаров. От името на родителите поздравление отправи Анета Мартинова – майка на един от курсантите. Младежите и девойките бяха запознати със своите командири, а след церемонията получиха униформите си.
На 19 септември 2020 г. предстои курсантите да положат военна клетва. Дотогава те ще получат базова военна подготовка, която включва физическа и строева подготовка, обща тактика и обучение по дисциплините: „Огневи системи и теория на стрелбата“, „Основи на военното право и нормативната уредба на въоръжените сили“ и „Ядрена, химическа, биологична защита и екология“.
Новите курсанти ще се обучават в специалността „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“ в следните специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“, „Кибероперации“, „Мехатроника“, „Военноморска логистика“ и „Военен лекар“.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Красимир Каракачанов: Връщане на наборната военна служба при промяна на Конституцията

14.08.2020, 17:23

„И тъй като през 2008 г. Тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и НДСВ промени Конституцията и премахнаха наборната военна служба, съм безкомпромисен, че тя трябва да се възстанови. Трябва да поправим една глупост и да започнем отново да възпитаваме българската младеж в родолюбие и ценности. Това е част от пътя да отдалечим децата си от вредното влияние на джендър идеологията. Връщането на наборната военна служба е още един акт, чрез който държавата ни ще гарантира своята сигурност и бъдеще в сложната геополитическа обстановка.“ Това писа в профила си във Фейсбук министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод искането от премиера Бойко Борисов за за свикване на ВНС и за промени в Конституцията.
Той иска и дебат за увеличаване на правомощията на президента независимо кой представлява институцията. Президентът трябва да има право на законодателна инициатива и да иска вот на недоверие на правителствата и др., пише министърът. Според него ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено.
От поста му става ясно, че тепърва предложенията ще се обсъдят с коалиционните партньори от ГЕРБ. Все още ВМРО няма позиция.
Източник: http://otbrana.com/

 

Новоназначени военнослужещи положиха военна клетва в 55-ти инженерен полк - Белене

14.08.2020, 13:14

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва се проведе днес, 14 август, в 55-ти инженерен полк - Белене. В присъствието на роднини, близки и приятели, в тържествена обстановка, 18 новоназначени военнослужещи целунаха националния трибагреник и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си, съобщават от КСВ.
Почетния строй  прие заместник-командирът на полка подполковник Иван Тишков. Той поздрави военнослужещите и отправи пожелания за здраве и благополучие, търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи, които стоят пред полка.
„Убеден съм, че  днес, изправени пред националното знаме, добре осъзнавате отговорността, която поемате и ще бъдете верни на положената клетва и дадения обет. Защитата на Родината е дълг и чест, изискваща умения, трудолюбие, себераздаване и смелост” каза в словото си подполковник Тишков.
Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш на военнослужещите от полка.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

8,6 млн. лв. допълнително за ВМА за предотвратяване на разпространението на COVID-19

14.08.2020, 13:05

С постановление от вчера правителството одобрява допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г. в размер 8 660 000 лв. за изграждане на корпус към Клиниката по инфекциозни болести в МБАЛ – София, ВМА, извършване на oсновен ремонт на Отделение по инфекциозни болести в МБАЛ – Сливен, ВМА, включително и изграждане на външен асансьор на отделението, закупуване на съвременна медицинска апаратура и преоборудване на операционните зали в
МБАЛ – София, ВМА, за предотвратяването на разпространението на COVID-19.
Средствата по ал. 1 да се осигурят за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет за 2020 г., се посочва в документа.

 
 

Днес и утре адмирал Ефтимов е в Констанца, вчера бе в Монс

14.08.2020, 11:22

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов ще участват в проявите за отбелязване на празника на Военноморските сили на Румъния. Честването ще се проведе днес и утре  в град Констанца. В рамките на визитата ще се проведат и двустранни разговори, съобщава Пресцентърът на МО.
Вчера той проведе работно посещение  в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Кралство Белгия. Това бе първото посещение от подобен характер на български началник на отбраната в Стратегическото командване на Алианса в Европа.

 
 

 

Индия купува учебни самолети собствено производство

13.08.2020, 23:17

Индийското правителство е взело решение да купи 70 броя от турбовитловия учебно-тренировъчен самолет HTT-40. Това е било обявено на 11 август 2020 г. от МО на страната.
Самолетите, чиято абревиатура се разшифрова, като Hindustan Turbo Trainer-40, се произвеждат от местната компания държавна собственост Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Сделката ще започне да се реализира след сертифицирането на самолета, което се очаква в близко бъдеще.
70-те самолета ще са само първата част на сделката, като през втория ѝ етап се предвижда покупката на още 36 машини от същия тип. В последствие, поръчката може да нарасне още.
HTT-40 се разработва от доста години, но машината полетя едва през май 2016 г. До момента в изпитанията са включени два прототипа и те преминават нормално. Самолетът се задвижва от турбовитлов мотор Honeywell TPE331-12B.
В последните години Индия изпитва огромни трудности при обучението на пилотите си. През 2009 г. от полети бяха спрени учебните самолети HPT-32 Deepak, които бяха използвани за началния и основния етап на обучение. Тъй като HTT-40 се бавеше, Индия взе решение спешно да купи 75 броя от швейцарските Pilatus PC-7 Mk II.
Страната бе доволна от покупката и дори готвеше последваща сделка за още 38 машини, но през 2019 г. избухна корупционен скандал с Pilatus, като дори Индия реши да прекрати отношенията си с компанията (решение, което след това ревизира). В допълнение, от HAL настояваха да се инвестира в местното производство и сглобяването на HTT-40, а индийския премиер Моди силно застъпва минимизация на импорта на въоръжение, там където местната индустрия може да създаде еквивалентни продукти. Така се стигна до поръчката за местната конструкция.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Финландия забавя леко процеса по избор на нов изтребител

13.08.2020, 22:50

Заради пандемията от COVID-19 Финландия ще забави леко процеса по избор на нов боен самолет, като отложи пускането на искане за финални и най-добри оферти. Това съобщава Janes.
Според програмния офис, който е натоварен с ръководството на програмата HX, основната причина да се отложи пускането на искане за финална и най-добра оферта е пандемията от COVID-19. Очакваше се, че това ще стане през август и срока за получаването на офертите ще е края на годината.
Сега, обаче се очаква, че искането ще бъде публикувано в самия край на годината или в началото на следващата. Все пак, от програмния офис се надяват, че изборът на нов изтребител за финландските ВВС ще бъде направен в рамките на 2021 г.
Междувременно, без промяна е срокът за провеждане на следващия кръг преговори с петимата кандидати. Те ще бъдат реализирани между септември и ноември тази година.
Janes съобщава, че във Финландия в последните месеци има все по-сериозни опасения относно цената на програмата HX, предвид икономическите последици от пандемията, както за страната, така и в глобален план.
От финландското МО са съобщили за Janes, че част от цените в бъдещия договор ще могат да се индексират, но основната част от него ще е с фиксирана цена в рамките на действието на целия договор. Като цяло, обаче ще се гонят максимално ясни финансови условия.
В рамките на проекта HX Финландия иска да замести своите 64 многоцелеви изтребителя F/A-18C/D (на снимката). Финансовата рамка на проекта е €10 млрд. и се цели покупката на 64 изтребителя. Участие в конкурса взимат F-35A, F/A-18E/F Super Hornet, Eurofighter, Rafale и Gripen E/F. В началото на годината всички участници бяха на сравнителни изпитания във Финландия. Пенсионирането на наличните изтребителите Hornet трябва да стартира през 2025 г.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Израел успешно тества ПРО "Стрела"

13.08.2020, 20:47

Израел успешно тества системата за противоракетна отбрана "Стрела" (Arrow-2), която е разработвана в сътрудничество със САЩ, обяви говорител на израелското военно министерство, цитиран от "Аарец".
"Стрела" е част от многослойна система за противоракетна отбрана на Израел, от ракети с малък обсег до екзосферни балистични ракети.
"Израел е изправен пред далечни и близки предизвикателства и нашите технологични умения...обещават, че ние винаги ще бъдем една крачка пред нашите врагове и защитават Държавата Израел", обяви военният министър Бени Ганц.
"Съвместният тест със САЩ изразява приятелството и партньорството между нашите държави и и дълбокия ангажимент на САЩ към сигурността на израелските граждани. Ние ще продължим да работим заедно за укрепване на възможностите на системата за сигурност - по въздух, море, земя и в киберпространството", каза той.
Изпитанието е проведено в 23,45 часа местно време в сряда в израелски централен регион. - (видео)
Arrow 2 и по-ново поколение система Arrow 3 са на върха на израелския щит, изграждан със САЩ.
Израел се надява да постигне близо 100% точност на системата за прихващане на ракети.
"Стрела" е сегмент от тристепенен израелски щит. Той включва успешно разгърнатия "Железен купол" ("Iron Dome"), който поразява ракети и мини с малък обсег на действие и "Прашката на Давид" ("David's Sling") със среден обсег на действие, и система Arrow-2.
САЩ и Израел развиват Arrow от 1988 година. "Стрела" е оперативна от януари 2017 г. - Още ПРО на Израел
Източник: https://news.bg/

 

Франция изпраща военни в Крит

13.08.2020, 20:24

Франция ще изпрати два изтребителя "Рафал" и фрегатата на военноморските сили "Лафаейт" в източната част на Средиземно море в рамките на планове за увеличаване на военното си присъствие в района, съобщи вчера министерството на въоръжените сили. "Рафал"-ите вече са пристигнали на остров Крит.
Френският президент Емануел Макрон обяви след телефонен разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис късно в сряда, че е решил временно да увеличи френското военно присъствие в Източното Средиземноморие в предстоящите дни в сътрудничество с европейските партньори, включително Гърция. Макрон  призова Турция да спре проучванията на добива на петрол и газ във водите, които са обект на териториални спорове с Гърция. Напрежението се увеличи преди дни, когато в спорните води на Средиземно море навлезе турският проучвателен кораб "Оруч Реис", зад който плаваха още няколко военни кораби. Турция и Гърция са в сериозен спор заради запасите от природен газ.
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди за възможен "инцидент" с Турция в Източното Средиземноморие, където гръцките и турските ВМС са един срещу друг, след като Анкара реши да изпрати кораб за сеизмични проучвания южно от Кастелоризо. "Рискът от инцидент тегне, когато толкова много военноморски сили се съберат в ограничена зона и отговорността ще носи този, който причини тези условия", обясни Мицотакис в телевизионно обръщение във връзка с развитието в региона.
Той подчерта, че Гърция "не заплашва никого и не може да бъде шантажирана", а също така няма да "толерира провокативни действия". Според данни на военният сайт Armyvoice.gr гръцки и турски фрегати са се сблъскали в сряда. Както отбелязва изданието, това може да се случи при маневриране в много малко пространство, например, в спорната зона, където се намира турският изследователски кораб "Орук Рейс".  Говорител на Генералния щаб на гръцкия флот каза, че доколкото знае, няма сблъсък на кораби.
В петък външните министри на страните членки на ЕС ще проведат извънредна среща за обсъждане на ситуацията между Гърция и Турция.
Източник: https://duma.bg/

 

Руският министър на отбраната обеща още поръчки на военни самолети

13.08.2020, 07:33

Министърът на отбраната на Руската федерация армейски генерал Сергей Шойгу е обещал скорошни допълнителни поръчки за военни самолети. Това е направил той вчера, 12 август 2020 г., докато е бил на посещение в Комсомолск на Амур, където се намира един от големите самолетостроителни заводи в страната.
Според Шойгу, цитиран в официално съобщение на руското МО, до края на годината ще има нов договор за многоцелевите изтребители Су-35, който ще е на стойност 70 млрд. рубли (€810 млн.). Той не е уточнил за какво количество става въпрос.
Освен още Су-35, през тази година ще има и договор за 21 броя многоцелеви изтребителя Су-30СМ2 и 25 учебно-тренировъчни самолети Як-130. Индексът Су-30СМ2 се използва за първи път и явно става въпрос за модернизация на базовия двудвигателен изтребител, за която се говори в последно време.
Много е вероятно всички тези договори да бъдат сключени в рамките на изложението „Армия”, което ще се проведе в края на месеца. Поради пандемията от COVID-19, то ще се проведе основно във виртуална среда, а срещите и презентациите ще са дистанционни.
Визитата на Шойгу в Комсомолск на Амур дава и още интересна информация, макар и индиректно. В Youtube бе разпространено видео от визитата, като в един от кадрите Шойгу получава брифинг за натоварването на авиостроителния завод в града. На един от слайдовете на презентацията се вижда, темпа на производство на изтребителите Су-35.
Две от линиите са обобщени с индекса ВТС, което в руския означава военно-техническо сътрудничество и е евфемизъм на военен експорт. Едната от тях е за общо 30 броя Су-30, които трябва да се доставят през 2020 и 2021 г. Другата линия е за (вероятно) 34 самолета за доставка в периода 2022 – 2024 г.
В момента е известен само един експортен договор за Су-35, който се осъществява в момента – този за Египет, като първите машини бяха изпратени във втората половина на юни. Точното количество договорени изтребители не бе съобщено официално, като се предполагаше, че са над 20. Ако графиката е вярна, то явно сделката е за 30 самолета.
Не е ясно кой е вторият експортен клиент. През годините имаше спекулации и слухове за сделка с Алжир, както и че Китай договаря нова партида. Нищо от това не е потвърдено официално.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Американски вертолет бе обстрелян над Вирджиния

13.08.2020, 07:26

Вертолет UH-1N от състава на ВВС на САЩ бе обстрелян, докато е летял над щата Вирджиния. Член на екипажа е бил леко ранен, което е наложило аварийно кацане.
Инцидентът, за който съобщава CNN, е станал този понеделник (10 август 2020 г.), малко преди 13 часа местно време, по време на рутинен тренировъчен полет. Вертолетът е летял на височина от около 300 метра над терена, когато е бил обстрелян с огнестрелно оръжие от земята. Леко в ръката е бил ранен един от двамата пилоти.
Било е взето решение за аварийно кацане на летището на близкия град Манасас. Раненият веднага е бил откаран в болница, където е бил изписан малко по-късно. По вертолетът няма сериозни поражения.
Инцидентът се разследва от специализирано звено от ВВС на САЩ и Федералното бюро за разследване. Според CNN, следствените органи още не са сигурни, дали се касае за неумишлен акт, в резултат на неправилно боравене с оръжие или вертолетът е бил обстрелван умишлено.
Обстреляната машина принадлежи на 1-ва вертолетна ескадрила, базирана в авиобаза Ендрюс. Основната ѝ задача е свързана с транспорт на високопоставени лица в околностите на американската столица Вашингтон.
Източник: https://aero-bg.com/

 

На този ден през 1912 година за първи път български пилот лети в небето на България

13.08.2020, 07:18

На 13 август 1912 г. Симеон Петров става първият български пилот, който лети в небето на България с аероплан българска собственост. В следващите дни полети изпълняват Христо Топракчиев и Никифор Богданов.
Първопроходецът
Симеон Петров е роден на 1 септември 1888 г. в Русе. Завършва военно училище през 1907 г. и служи в 4-ти артилерийски полк в София.
През 1912 г. след конкурс поручик Петров заедно с Христо Топракчиев и Никифор Богданов са изпратени в школата за обучение на пилоти на Луи Блерио в Етамп край Париж. Потеглят с влак на 9 април.
По време на обучението си Петров предлага и придружен от Луи Блерио осъществява първия нощен полет в историята на Франция.
При един от последните си полети над летище Етамп Петров се издига на височина от 1400 м, когато двигателят на самолета му „Блерио XI” се поврежда и спира да работи.
Списание „Л'аеро” (L'Aero), орган на парижкия аероклуб, коментира: “Мосю Петров, без да губи присъствие на духа, започва да се спуска с планиране спирално надолу и благополучно слиза на земята. Това е единственият случай в авиацията, когато внезапното спиране на мотора не е последвано от катастрофа.” Във Франция по този повод излиза възпоменателна картичка с лика му.
Впоследствие Петров заедно с Топракчиев разработват методика за приземяване на самолети със спрял двигател, която е приета в програмата за обучение на пилоти в школата на Блерио.
Тримата български пилоти успяват да завършат курса само за 35 дни и след изпит пред специална комисия на френския аероклуб на 25 юли 1912 г. получават своите бревети. Те се нареждат сред първите хиляда пилоти в света – техните бревети са съответно с номера 949, 950 и 951.
Не случайно самият Луи Блерио се изказва за тях така ласкаво: „Гордея се, че имам такива добри ученици като българите Петров, Топракчиев, Богданов. Не познавам други по-смели, по-умни, по-дисциплинирани, по честни хора от тях. Те се учат на всичко.
На 7 август 1912 г. на гара София пристига първият самолет „Блерио-XI” с двигател „Гном” от 70 к.с. На 13 август Симеон Петров го изпробва във въздуха.
Симеон Петров описва полета си така: „13 август 1913 г. Първи чисто български полет. Излитам от летището край гарата. Идвам над София на 100 метра височина, летя над артилерийските казарми, където служех, Арсенала, над Лагера, над „Света Неделя”, отправям се към гарата, слизам на опразненото от публиката място...”
Софиянци веднага тръгват на спонтанна манифестация, като понасят Симеон Петров на ръце.
Единственият български самолет „Блерио XI” взема участие в Шуменските маневри, които са генерална репетиция за предстоящата война. Самолетът лети за атакуващата страна, но след първия разузнавателен полет се поврежда при кацане на импровизираното летище край Разград.
Балканска война
В началото на Балканската война България има шестима пилоти и трима механици, включени в състава на въздухоплавателното отделение.
Симеон Петров е спешно командирован в Русия за закупуване на още самолети. Изпълнил задачата си, Петров се връща в България към средата на октомври 1912 г.
По време на Балканската война изпълнява редица бойни полети. Той е първият пилот, който извършва нощно разузнаване над Одрин (7.11.1912 г.), отразено от френския вестник „Илюстрасион”.` Пръв в света изпълнява полет над противникова територия (13.3.1913 г.), като полага основите на стратегическото разузнаване.
Първа световна война и след това
През Първата световна война Петров е началник на 2-ро аеропланно отделение. Той конструира авиационните бомби тип „Чаталджа“, оказали се изключително успешна конструкция. Българското правителство откупува патента от капитан Петров за сериозната за тогава сума от 5200 лева. Впоследствие чертежите са отстъпени на Германия по силата на съюзния договор и бомбите са използвани от Централните сили до края на Първата световна война. Именно с тях е пометено съглашенското летище в Солун.
Симеон Петров е първият началник на аеропланното училище, на аеропланната работилница и е основател на летище „Божурище”. Лично е обучил много пилоти.
След Първата световна война Петров е уволнен от армията. За да се препитава, се занимава с каквото му попадне: става оксиженист, поправя автомобили, продава детски играчки. За известно време му потръгва внос на спортни стоки и най-вече на велосипеди. Водач е на българския колоездачен отбор на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.
През 1938 г. създава дружеството „СИМОНАВИЯ“ (от СИМеОН АВИАтора), което първоначално внася грамофонни плочи от френската фирма „Пате Фрер”, а по-късно организира производството им в България. Марката на плочите е „Орфей“. Дружеството записва повече от 5000 плочи, които са основа на репертоара на Радио София.
През 1947 г. дружеството „СИМОНАВИЯ“ е национализирано и е преименувано „Балкантон“. Самият Петров става работник-бобиньор в софийския Силнотоков завод.
Първият ни авиатор умира забравен от всички на неизвестна дата през 1950 г. в София.

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Георги Минчов Вазов

13.08.2020, 07:15

Навършват се 86 години от смъртта на генерал-лейтенант Георги Минчов Вазов. Той е роден на 5 януари 1860 г. в Сопот, брат е на българския поет Иван Вазов. Учи в Априловската гимназия в Габрово (1874). След Освобождението постъпва на служба в Българската земска войска (20 август 1878). Завършва пехотното юнкерско училище в Одеса (1880). Като младши офицер-подпоручик 8 януари 1880г. е зачислен в 1- ва пехотна Софийска дружина (януари 1880), след това служи в 1- ва пехотна Пловдивска дружина на Източнорумелийската милиция. През 1883 г. постъпва в инженерното училище в Санкт-Петербург и през същата година изпълнява служба като поручик, а на следващата година (1884) продължава като слушател в младшия курс на Николаевската генералщабна академия. Поради събитията около Съединението се завръща в България. На 30 август 1885 г. е произведен в чин капитан и участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец в отряда на майор П.Стоянов. Сражава се при овладяването на Цариброд (12 ноември).
След войната предсрочно е произведен в чин майор и назначен за преподавател във военното училище (1886). Поради участие в детронацията на княз Александър I Батенберг (август 1886) напуска страната и емигрира в Русия. Завършва Николаевската военноинженерна академия (1888). Като военен инженер служи в Закаспийския военен окръг. На 18 май 1894 г. е произведен в чин подполковник.
В България се завръща през 1897 г. Постъпва в българската войска като офицер за особени поръчки при Военноинженерната инспекция, командва 2- ра пионерна дружина (1900-1904), а след това е началник на инженерните войски и Инспектор на инженерните войски (1904-1908). На 1 януари 1901 г. е произведен в чин полковник, а през 1906 г. е произведен в чин генерал-майор.
В навечерието на Балканската война (1912-1913) е началник на военните съобщения и етапи. На 9 ноември е назначен за Лозенградски военен губернатор. При обсадата на Одринската крепост е привлечен като специалист по воденето на крепостна война. Назначен е за началник на Източния сектор на войските, обкръжаващи крепостта. На неговия участък се нанася главният удар при общия щурм на Одринската крепост (12 срещу 13 март 1913). Тук българските части овладяват първите фортове- Айвазбаба, Айджйолу и др. След падането на Одрин генерал Вазов е назначен за началник на крепостта, а на 16 март поема цялото управление на новоосвободените земи в Тракия. През 1913 г. е с чин генерал-лейтенант.
През време на Междусъюзническата война (1913) е военен министър (от 28 юни до 23 август). След подписването на Букурещкия мирен договор си подава оставката и преминава в запаса.
През Първата световна война не е мобилизиран в армията. Отдава се на публицистична и обществена дейност. Умира на 13 август 1934 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър”II ст. с мечове отгоре; със същия орден V ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” III ст.

 

 

Как и защо румънците воюват срещу СССР през Втората световна война?

12.08.2020, 22:10

На 22 юни 1941 г. в 3 часа и 15 минути сутринта румънската войска заедно с немците нахлуват на територията на Съветския съюз. Така за Румъния започва Втората световна война, която ще донесе на страната серия от горчиви поражения и тежки загуби, кардинална промяна на държавното устройство, но в същото време и значителни териториални придобивки.
През 1930-те години Румъния изиграва огромна роля в стратегическите планове на Третия райх: тя обладава обширна граница със Съветския съюз (която нацистите искат да използват за сблъсък и активно се подготвят), има достъп до Черно море и нефтени находища, които са жизненоважни за немската икономика. Опитите на немците обаче да привлекат румънците към военнополитическо сътрудничество са неуспешни: Букурещ провежда последователна антигерманска политика, като отказва да участва в разделението на Чехословакия, а в хода на избухващата войната се придържа към неутрална профренска позиция......Прочети още

 

Отново се провали обществена поръчка за ремонт на L-39

12.08.2020, 21:47

Обществената поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на два учебно-тренировъчни самолета L-39ZA от състава на българските ВВС се провали. Това се чете в решението за прекратяването ѝ от 5 август 2020 г., подписано от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
В решението за прекратяване е записано, че и двамата участници, които са допуснати до даване на оферти, не са предали такива до изтичането на крайния срок на 27 юли 2020 г. Решението за предварителния подбор бе от 4 юни и включваше оригиналния производител Aero Vodochody („Аеро Водоходи“) и българската фирма „Йотов и син България” ООД. От компаниите се очакваше да дадат първоначални оферти и да имат готовност за последващи преговори.
В решението на военния министър се вижда, че на 24 юни от Aero Vodochody са изпратили писмо в което уведомяват, че няма да дадат оферта, поради бушуващата пандемия от COVID-19, която ограничавала капацитета на фирмата. „Йотов и син” не дават обяснения за липсата на оферта, но предвид изискването на МО работата по поръчката да бъде извършвана от оригиналния производител/конструктор или от оторизирана от него фирма, бе ясно, че „Йотов и син” не могат да отговорят, тъй като те работят с украински компании.
Отказът на Aero Vodochody да даде оферта, оправдавайки се с пандемията, обаче буди учудване, защото компанията е участвала в предварителния етап на подбор, който се случи през пролетта, при по-усложнена епидемиологична обстановка.
Поръчката, която бе с проектна стойност от 10 млн. лева без ДДС, бе пусната на 30 декември 2019 г. и неин предмет е основен ремонт на два самолета, бордни номера 207 и 211, удължаване на техническия им ресурс, подмяна на остаряло оборудване, неподлежащо на ремонт, инсталиране на транспондер и система „свой-чужд” с режим Mod S, извършване на бюлетини на производителя и обучение на персонал от ВВС.
Това е поредният опит на МО да започне удължаване на общия технически ресурс на наличните авиопарка L-39ZA. След основен ремонт проведен през 2013–2016 г., шест от машините получават удължен общ технически ресурс до 32 години и междуремонтен ресурс от 7,5 години и 1500 часа, което се случи първо. Така за самолетите, всички произведени през 1990 г., междуремонтият ресурса ще изтече в периода 2020 – 2022 г. Оригинално планирани за нов ремонт и удължаване бяха самолети, които не са били ремонтирани в периода 2013 – 2016 г., с бордни номера 207 и 211.
През февруари 2019 г. МО вече пусна обществена поръчка със същия предмет, но през април същата година трябваше да я спре, защото в нея бяха допуснати редица неточности.
Фирмата „Йотов и син” се опита да спре и двете процедури чрез жалби в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). През 2019 г. процедурата бе прекратена, преди произнасяне на комисията, а през пролетта на тази година КЗК отхвърли жалбата на българската компания. И двата пъти от „Йотов и син” обжалваха изискването на работата да бъде извършвана от оригиналния производител/конструктор или от оторизирана от него фирма.
Министерство на отбраната ще трябва да рестартира процедурата и да се надява на получаването на оферта от Aero Vodochody. Алтернатива на това е отказ от изискването за работа с оригиналния производител или оторизирана фирма от производителя/конструктора и отиване към предлагания вариант на „Йотов и син” за работа с украински компании.
Дори и рестартът да се случи бързо (да кажем в следващите един до три месеца), предвид скоростта на провеждането на подобни процедури, подписано споразумение едва ли ще има преди средата на 2021 г. А това заплашва ВВС с оставане без L-39 към 2022 г., ако не бъдат взети някакви други мерки за удължаване на общия технически ресурс на сега летящите учебни самолети.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

(Не)нужните подводници

12.08.2020, 21:13

На 7 юли 2011 година тогавашният началник на Военноморските сили - контраадмирал Пламен Манушев, обяви, че е открита потънала първата българска подводница - „Подводник №18“. Водолази са разчистили отделни елементи и са заснели производствени надписи, които недвусмислено потвърждават идентификацията. Благодарение на тази и няколко съюзнически лодки (немски, разбира се) Варна е спасена от бомбардировките на руския имперски флот. Оттогава България има опит с подводниците. През същата онази 2011-а, последната българска лодка - „Слава“ е извадена от морето и практически се слага края на подводния флот.
Тези дни вицепремиерът и министър на отбраната - Красимир Каракачанов, обяви, че България преговаря с Норвегия и още една държава за купуване на две подводници „втора ръка“. С тях се възстановява и подводният ни флот. Новината доста разбуни духовете, както обикновено се случва: защо сега; защо подводници; кому са нужни; хората няма какво да ядат, а ние купуваме кораби; какво може да направи една дизелова подводница срещу руските атомни подводни крепости. Критиките както обикновено са много и на базата на трагична непросветеност.
Всеки вид въоръжени сили си има своите особености и принципи на изграждане, подобно на една сграда. Можеш да имаш прекрасна конструкция, но ако нямаш прозорци и врати, е все тая. Ако нямаш основи, ако нямаш покрив - катастрофа.
От години армията ни е проядена като дреха в гардероб с молци. През голяма част от последните три десетилетия на преход, реформите бяха на парче, понякога основавани на базата кой ще вземе комисионната и вследствие на това нещата изглеждат като картината на Ярослав Вешин „На нож“, в която само ножът си е на мястото. Имаме професионални войници, които към момента недостигат. В небето имаме самолети, които са в залеза на своя ресурс, на земята имаме бойни машини от различни епохи и след различни инцидентни сделки, същото е и във водата.
За първи път от много години заплатите на войската бяха актуализирани, при това на три пъти, което даде повече сигурност, повече мотивация. За първи път във времената на демокрация ВВС се възраждат на принципна основа - чрез възстановяване на Военновъздушното училище в Долна Митрополия и закупуване на нови и модерни изтребители на база междудържавен договор, със стратегически партньор.
Превъоръжаването на Сухопътни войски изглежда оптимистично - нови машини, които ще бъдат изграждани съвместно със западни партньори.
След като ВМС се снабди с два миночистача на почти символична цена, сега пред подписване на сделка за изграждане на два патрулни кораба, като преговорите се водят с германската компания „Люрсен“ (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), която бе избрана на конкурса. И двата кораба ще се строят във Варна.
Купуването на двете подводници, ВМС ще придобие завършен вид. Цената вероятно ще бъде политическа, а не пазарна.
Подводната флотилия на Норвегия, откъдето най-вероятно ще вземем подводниците, е въоръжена с шест изключително ефективни дизелово-електрически лодки клас ULA. Те са съвместна разработка на Норвегия и Германия, имат доста голям обсег на действие, могат да се потопяват до 200 метра дълбочина, дължината им е 59 метра, а екипажът - 21 души. По време на операцията на НАТО в Средиземно море „Актив Ендевър“ (2001-2016) за борба срещу тероризма, контрабандата и трафик на хора, „улите“ бяха много ефективно използвани за разузнаване и възпиране.
Този клас подводници са изключително ефективни за акваторията на Черно море. Поради особеността на акваторията, лодките стават много трудно откриваеми, опасни за противника. Несигурността в Черноморския басейн става все по-голяма и би било абсолютно безотговорно българското крайбрежие да остане врата в полето... в случая в морето. - Още български подводници
https://trud.bg, Емил Спахийски

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще посети Съюзното командване по операциите на НАТО

12.08.2020, 17:16

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще проведе работно посещение утре, 13 август, в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Кралство Белгия. Това е първото посещение от подобен характер на български началник на отбраната в Стратегическото командване на Алианса в Европа.
Адмирал Ефтимов ще бъде посрещнат с официална церемония от Върховния главнокомандващ на съюзните сили на НАТО в Европа (SACEUR) генерал Тод Уолтърс.
В рамките на посещението ще бъдат обсъдени широк кръг от въпроси, свързани със сигурността на България в рамките на колективната отбрана, мерките за укрепване на сигурността на Алианса с акцент върху усилената охрана на въздушното пространство на страната (еnhanced Air Policing), адаптираното предно присъствие в региона на Черно море, участието в мисията на НАТО в Афганистан, както и в Инициативата за готовност на НАТО.
Ще бъдат дискутирани още и въпроси от дневния ред на Алианса, имащи отношение към повишаване ролята на България за общата сигурност и отбрана на НАТО, както и за по-ефективното използване на съвместните съоръжения за подготовка на съюзниците.
Източник: www.mod.bg

 

Военнослужещи от Втора механизирана бригада почетоха полковник Владимир Серафимов

12.08.2020, 17:11

Днес в района на  2-ра механизирана бригада, военнослужещите от 38-ми механизиран батальон отбелязаха с тържествен ритуал 160 години от рождението на бележития български пълководец полковник Владимир Серафимов, известен като „Освободителя на Родопите”.
Заместник - командирът на бригадата полковник Недялко Ников и командирът на 38-ми механизиран батальон подполковник Николай Николов поднесоха венец и цветя пред паметника на полковник Серафимов, съобщават от КСВ.
С кратка историческа справка за героизма на воините от 21-ви Средногорски полк и визуализация на битките, водени от полковник Серафимов, определени от българските военни историци като „Родопската Шипка”, началникът на отделение „Тактическо” на батальона капитан Николай Колев припомни на военнослужещите героичните дела, твърдостта и себеотрицанието на  знайните и незнайни воини, отдали живота си за свободата на нашата родина.
В знак на признателност към великия български пълководец  началникът на служба „Правно осигуряване” на бригадата майор Николай Господинов рецитира стихотворението  „България” на поета Стефан Цанев.
Подполковник Николай Николов награди военнослужещи от батальона с обявяване на благодарност и грамоти за проявено старание при изпълнение на служебните задължения и дейно участие в поддържането и почистването на паметника на  полковник Серафимов в района на формированието.
В близост до паметника на полковник Серафимов военнослужещи засадиха  кипарис в знак на признателност към героизма на военнослужещите от 21-ви Средногорско полк.
Източник: http://otbrana.com/

 

ВМС с поредно успешно учение

12.08.2020, 17:09

В периода 03-07 август 2020 г., при безпрецедентни противоепидемични мерки се проведе ежегодното международно учение Eurаsian Partnership MCM Dive 2020 (EP MCM Dive 2020), съобщават от ВМС. Домакин отново бяха Военноморските сили на Република Румъния, а освен тях участие взеха и водолазни групи от ВМС на България и Европейското командване на САЩ, което е и традиционен спонсор на учението. Нашите ВМС участваха със сборна водолазна група от аварийно-спасителния отрад и от минен ловец "Цибър", под общото ръководство на командира на 18-ти дивизион кораби със спомагателно назначение, капитан II ранг Даниел Тодоров.
В полигони на ВМС на Румъния източно от пристанище Констанца, бяха отработени сериали по търсене и неутрализиране на мини, невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства в прибрежни райони и на малки дълбочини.
От борда на румънския минен заградител "Вицеадмирал Константин Балеску", флагман на втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) до 15 юни тази година, бяха изпълнени подводни технически дейности с използване на дълбоководна водолазна система. Бяха отработени и действия за оказване на помощ на пострадал водолаз чрез провеждане на лечебна рекомпресия в барокамера.
За пореден път подготовката на нашите водолази, както и способността им да работят безпроблемно в съвместни екипи с водолази от други държави на Алианса, бяха оценени на много високо ниво. Това е необходима предпоставка за надграждане на учението през следващите години, както и за задълбочаване на сътрудничеството с участващите държави чрез бъдещи двустранни инициативи.
Източник: http://otbrana.com/

 

Правителството одобри законопроект за промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България

12.08.2020, 15:46

Министерският съвет прие Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.
Законопроектът създава възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв, като всеки български гражданин до 40 г., по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона, може да служи във въоръжените сили за срок до 6 (шест) месеца. Осигурява се възнаграждение, здравно и социално осигуряване при изпълнение на договор за срочна служба в доброволния резерв. Наличие на договор и даване на статут на срочна служба в доброволния резерв за срока на договора, ще доведе до повишаване на интереса и ангажираността на българските граждани към тяхната подготовката за защита на Отечество. С увеличаване броя на български граждани с военна подготовка ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили.
Открива се възможност за по-гъвкав подход и разширяване на обучението на българските граждани в етапите на средното образование за придобиване на умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили.
Дава се статут и оперативна самостоятелност на Централно военно окръжие като самостоятелно юридическо лице, което ще способства за по- пълно изпълнение на функциите и задачите му, свързани с изпълнение на разпоредбите от ЗРВСРБ.
Създават се условия за повишаване на способностите за оповестяване, осигуряване и доставяне на запасни и техника-запас за военните формирования и структурите по чл. 50, ал. 2 от ЗОВСРБ.
Ще се увеличат възможностите на въоръжените сили за комплектуване на контингенти, участващи в операции и мисии извън територията на страната с необходимите специалисти, изпълняващи договор за служба в доброволния резерв.
С увеличаване на годините за водене на отчет на запасните, както и на служителите от структурите по чл. 50, ал. 2 от ЗОВСРБ ще се подобрят мобилизационните способности на страната и ще се повиши готовността на въоръжените сили за защита на Отечеството чрез ефективно използване на тези български граждани, съобразно специфичната им подготовка.
Доброволните резервисти ще се използват по-ефективно за срока на договора, чрез въвеждане на изискване от 2 години до навършване на пределна възраст за прием на служба в доброволния резерв.
Работодателите ще имат възможност да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците/служителите си и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.

 

Медиен ден на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято 2020“

12.08.2020, 12:18

На 19 август 2020 г. на летище Чешнегирово ще се проведе медиен ден с присъствие на високопоставени гости на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято 2020“, в която участват формирования от състава на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции на Република България и ВВС на САЩ в Европа. Ще бъдат демонстрирани елементи от съвместната подготовка със самолети  С-27 J Spartan и С-130 Hercules, и вертолет AS 532 Cougar. Ще има и статичен показ на авиационна техника.
На медийния ден ще бъдат допускани журналисти и фоторепортери, акредитирани да отразяват дейността на Министерството на отбраната и Военновъздушните сили. Желаещите акредитация трябва да изпратят своите данни на e–mail: pr_vvs@abv.bg най-късно до 14 август 2020 г.
Представителите на средствата за масова информация ще бъдат допускани на контролно-пропусквателния пунк на летище Чешнегирово на 19 август 2020 г. от 10:00 до 10:30 часа.
Източник: https://armymedia.bg/

 

12 август – Ден на ВВС на Русия

12.08.2020, 07:45

Руските военновъздушни сили отбелязват днес 108 години от деня на създаването си, предаде ИТАР-ТАСС. - (видео)
На 12 август 1912 година излиза заповед на император Николай II за формирането на въздухоплавателна част към Главното управление на Генералния щаб на Русия.
Тази дата се счита за началото на създаването на руската военна авиация, определена с Указ на Президента на Руската Федерация № 549 от 31 май 2006 година. От 2015 година ВВС влизат в състава на новосъздадените Военно-космическите сили на РФ – Още за ВВС на Русия

 

На този ден през 1953 г. СССР извършва първия опит с водородна бомба

12.08.2020, 07:35

Водородна (термоядрена) бомба  е популярното име на експлозивно устройство, използващо принципа на термоядрения синтез (сливане на атомните ядра), при който се отделя огромно количество енергия. Тъй като термоядрения синтез изисква влагането на изключително количество енергия, устройството на водородната бомба включва като „детонатор“ „обикновена“ атомна бомба (т.е. такава, базирана на ядрен разпад).
Нейн създател е Андрей Дмитриевич Сахаров, който е включен в средата на 1948 г. в проекта за създаване на съветска атомна бомба, ръководен от Игор Курчатов. Първото съветско устройство от този вид е изпитано на 12 август 1953. - (видео)
През следващите години Сахаров участва в създаването на първите истински съветски водородни бомби (1955), както и на Цар бомба (1961), най-мощното устройство, взривявано в историята. Андрей Сахаров достига до идеята за реактор с контролиран ядрен синтез, която и днес е в основата на повечето изследвания в тази област. Заедно с Игор Там разработва теорията за затварянето на силно нагорещена плазма в тороидно магнитно поле, за да се контролира синтеза - тя е в основата на разработването на устройството токамак.
През 1968 г. Андрей Сахаров публикува статията манифест „Размисли за прогреса, мирното съществуване и интелектуалната свобода“, в която разглежда заплахата над човечеството от ядрена война, глад, екологически и демографски катастрофи, дехуманизацията на обществото, диктаторските тоталитарни режими. Публикуването на книгата и на Запад е повод да бъде отстранен от секретна работа; а след протеста му при влизането на съветските войски в Афганистан през януари 1980 г. той е лишен от всички държавни награди и е интерниран под домашен арест в гр. Горки. Завръща се в Москва през 1986 г. През 1975 г. получава Нобелова награда за мир. - Още ядрено оръжие

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Никифор Петров Никифоров

12.08.2020, 07:31

Навършват се 85 години от смъртта на генерал-лейтенант Никифор Петров Никифоров. Той е роден на 12 април 1858 г. в Ловеч. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и офицерска стрелкова школа (1884). На 10 май 1879 г. е произведен в чин подпоручик, а на 30 август 1882 г. в подпоручик. Като младши офицер – подпоручик, е зачислен първоначално в 13- та пехотна Плевенска дружина, след това е в 1- ви пехотен Софийски полк (1881-1884), където достига до ротен и дружинен командир (септември 1885). Произведен е в чин капитан на 30 август 1885 г., преди Сръбско-българската война (1885) командва 6- ти пехотен Търновски полк. Участва в боевете при Драгоман, Цариброд и Пирот.
През 1887 г. е произведен в чин майор на 1 април, а четири години по-късно в чин подполковник – 2 август 1891 г.
След войната е командир на 7–ми пехотен Преславски, 9-ти пехотен Пловдивски и 10-ти Родопски полкове и началник на 4-та пеша бригада и 4-та Преславска дивизия. От 1890 до 1894 г. е Инспектор на пехотата във военното министерство и началник на отдел в същото (1896-1904). На 2 август 1895 г. е произведен в чин полковник, а на 15 септември 1900 г. в чин генерал-майор. За известен период е прикомандирован към Министерството на външните работи, където е изпратен за български дипломатически агент и пълномощен министър в Берлин (1904-1910).
На 16 май 1911 г. е назначен за военен министър, а на 2 август 1912 г. е произведен в чин ген.-лейтенант. На този пост той остава през цялото време на Балканската война (до 1 юни 1913). През това време допринася за подготовката на българската войска за предстоящата война с Турция. По негово настояване е приет „Закон за Военната академия”, издаден е указ за обща мобилизация на въоръжените сили в царството и Временен правилник за служба през време на военно положение. На 4 август 1913 г. излиза в запаса на армията. Умира на 12 август 1935 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” II, III и IVст.; народния орден „За военна заслуга” I ст. с военно отличие.

 

12.8.1974 г.: Операция на ЦРУ вади от Тихия океан част от съветската ракетна подводница К-129

12.08.2020, 07:25

На 12 август 1974 г. в резултат на секретната операция на ЦРУ „Проект Азориан”, с помощта на специално конструирано за целта оборудване (кораб „Гломър Експлорър” и специален док с устройство за подводно захващане на корпуси), е извадена част от бака (предницата) на потъналата съветска подводницата К-129.
К-129 е съветска дизел-електрическа подводница от Тихоокеанския флот. Основно нейно въоръжение е ракетният комплекс Д-4 от 3 балистични ракети Р-21 (боен радиус 1400 км и мощност 1 мегатон) и 533-мм торпеда с обикновени или ядрени бойни глави.
Подводницата излиза на плаване от базата си в ранната утрин още по тъмно на 24 февруари и взема курс към Хавайските острови.
Потъва на 8 март 1968 г. в северната част на Тихия океан на около 1230 мили (2300 км.) южно от Камчатка на дълбочина около 5000 м. Загива целият екипаж от 96 души. Има поне четири версии за потъването, като се започне от техническа неизправност и се стигне до сблъскване с надводен съд или с подводница.
На 8 март К-129 не подава кратък радиосигнал за преминаване на контролен рубеж. След две седмици започва голяма операция по издирването й. В продължение на 70 дни 30-ина кораба от Тихоокеанския флот изследват маршрута на К-129 от Камчатка до Хаваите. Тя потъва в неизвестността.
Никога в СССР не е обявявано за изчезването на К-129, тя тихомълком е заличена от състава на ВМС. Държавното ръководство забравя за нея и за ядрените й ракети. Не забравя само ЦРУ...........Прочети още

 

Русия ще почете паметта на моряците от атомната подводница „Курск”

12.08.2020, 07:17

Русия днес ще почете паметта на моряците от атомната подводница К-141 „Курск” (проект 949А, шифър "Антей", обозначение от НАТО - "Оскар-II")., загинали преди 20 години, на 12 август 2000 г., в Баренцово море. Тази трагедия отне живота на 118 моряци от Северния флот на Русия, припомня ИТАР-ТАСС.
Траурни церемонии ще се състоят във всички флотове на руския ВМС, както и във военните окръзи.
На корабите и подводниците флаговете ще бъдат спуснати на половина, във флотските части и подразделения ще има минута мълчание в памет на екипажа на „Курск”. – Още за К-141

 

Български МиГ-29 бяха задействани над Черно море

12.08.2020, 07:13

Български изтребители МиГ-29, заедно с изтребители от Румъния и Турция, бяха задействани от НАТО, след индикации за сериозна руска въздушна активност над Черно море. Това стана вчера, 11 август 2020 г.
Според официалното съобщение на пресцентъра на НАТО, радарите са засекли сериозна въздушна активност в международното въздушно пространство над Черно море, в резултат на което, са били задействани изтребители от Румъния, България и Турция, с цел демонстрация на готовност за охрана и отбрана на въздушното пространство на Алианса.
В съобщението се казва, че били открити неидентифицирани самолети летящи от полуостров Крим. Когато тези самолети са се насочили към територията на страните-членки на НАТО от Комбинирания авиационен оперативен център в Торехон, Испания е дошла заповед за вдигане по тревога на изтребители от България, Турция и Румъния. Самолетите идващи от Крим са били идентифицирани визуално като руски.
Изтребителите на НАТО са останали да патрулират във въздуха, с цел реакция при нужда, но такава не е възникнала и те са се прибрали в базите си.
Засега не е ясно каква е била необичайната руска активност над Черно море. От руското МО съобщават за серия от учения и тренировки на Южния военен окръг, част от който е и Кримския полуостров, но няма съобщения за масирани учения с голям брой военни самолети над Черно море.
В последно време активността на руската военна авиация над Черно море е минимална и подобни реални вдигания по тревога (т.нар. „Alpha Scramble”) на силите поддържащи „ер полисинг” вече се случват максимум веднъж месечно. За сравнение, през пиковите 2014 – 2015 г. подобни вдигания по тревога имаше по около 100 пъти годишно, но след това руската активност непрекъснато намалява.
Българските ВВС поддържат двойка МиГ-29 в авиобаза Граф Игнатиево, която изпълнява мисията „ер полисинг” в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО (NATINAMDS). В последният Доклад за състоянието на въоръжените сили, обаче се посочва, че има опасност за ограничаване на възможността за изпълнение на мисията „ер полисинг”, заради малкото изправна техника.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Плановете в армията по план не се изпълняват

11.08.2020, 22:02

Купуваме още нови изтребители, кораби. Преговаряме за подводници. 400 млн. лева за 3D радари. 30 млрд. инвестиции в армията за следващите 12 години.
Така изглежда "военната сводка" през последните месеци. На този фон завършването на Стратегическия преглед на отбраната се забави и е отложено за ноември. А на неговата основа трябва да бъдат разработени програмата за развитие на отбраната до 2032 г. и плана за въоръжените сили до 2026 г.
Така вероятно армията ще влезе в 2021 година без план. Освен ако депутатите не покажат нехарактерна за тях бързина и го приемат в края на годината. Вероятно с характерната за този парламент липса на качество.
Това обаче не е толкова голям проблем, тъй като армейските планове по принцип не се изпълняват.
В тях се залагат неизпълними бюджети и цели, които в повечето случаи остават на хартия.
Това може да се повтори и сега. Хората от сектора смятат, че като разпишат в програмите си милиарди и те минат през парламента, това задължава политиците да ги изпълняват. Това обаче не става.
Първото правителство на Бойко Борисов дори отказа да изпълни подписаните от предшествениците му договори за транспортни самолети и хеликоптери и ги предоговори, като отказа част от доставките.
Забавянето на стратегическия преглед може да остави на следващото управление изготвянето на плановете за въоръжените сили. И това може да е за добре, тъй като те ще ги изпълняват.
При всички положения обаче е важно в тях да бъдат заложени (когато и да стане това) изпълними цели, без предизборни залитания, които и да се изпълняват.
Подхвърлянето на милиарди за военни сделки в условията на очаквана криза може да доведе до обратен ефект.
Въпреки нуждата от инвестиции във всички родове войски, залагането на разходи трябва да е внимателно, добре аргументирано и реалистично.
Приоритетните проекти трябва да се подготвят с ясни и точни финансови рамки, за да не отнеме още 10 години докато най-накрая се стигне до сделка за нови бронирани машини за Сухопътните войски.
Всички сделки трябва да бъдат съобразени и с основния капитал на армията – хората. В последните години армията е в кадрови колапс, въпреки че заплатите се вдигат с по около 10% годишно.
Тези темп на нарастване трябва да се запази и да се съобрази с планираните сделки.
Изготвянето на визията за развитие на сектора в предизборни условия крие много рискове. А далеч по-страшно от липсата на план, е сбърканият план.
Доказателство за това е състоянието на въоръжените ни сили повече от 16 години, след като България стана член на НАТО.
Източник: https://www.mediapool.bg, Никола Лалов

 

В САЩ оценили „простия летец” като бъдещ стратегически лидер

11.08.2020, 21:20

Подполковник Румен Радев се дипломира през юни 2003 година с академично отличие като магистър ”Стратегически проучвания” след 44-седмично обучение във Военновъздушния колеж ”Максуел” в Алабама. Радев завършва като № 1 сред чуждестранните студенти и № 13 сред всички общо 260 обучаващи се.
Това пише в дипломата на държавния глава на България от американското военно училище, подписана от генерал-майор Бентли Рейбърн, съобщава Дарик Радио.
"Румен Радев е бъдещ стратегически лидер, воин от ХХI век, готов да печели и да въздейства на стратегическо ниво", пише още в дипломата на българския държавен глава, издадена от Военновъздушния колеж " Максуел" в САЩ.
Припомняме, че в последния изтекъл запис глас, силно наподобяващ този на премиера Бойко Борисов, определя президента Румен Радев като "прост летец".
В периода юли 2002 - юни 2003 година настоящият български президент завършва успешно във военновъздушния американски колеж десетмесечен курс по "Стратегия, доктрина и военновъздушни сили", "Въоръжена борба", "Проучвания по международна сигурност" и "Лидерство и етика", които развиват умения за критичен анализ и стратегическо мислене, става ясно от документа.
По време на учебната програма Радев е избран да ръководи тренировъчния Военновъздушен оперативен център, където също показва отлични резултати, пише още в дипломата.
По-рано през 1992 година в същото учебно заведение Румен Радев завършва ескадрилен офицерски курс. Името му е изписано в Алеята на славата на Военновъздушния колеж "Максуел".

******

През 1982 г. завършва със златен медал Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“, Хасково. Завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“, Долна Митрополия през 1987 г., като първенец на випуска. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия – ВА – „Г. С. Раковски“, където също завършва като първенец на випуска.

Доктор е на военните науки, като защитава дисертация през 2000 г.
Владее английски, руски и немски език.
Източник: БГНЕС

 

Чехия няма да разполага американски войници на своя територия

11.08.2020, 21:07

Чехия не планира да разполага на своя територия американски войници, които трябва да бъдат предислоцирани от Германия в други европейски страни от НАТО. Това заяви днес чешкият премиер Андрей Бабиш (на снимката) на проява по повод визитата на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Прага.
"Не виждам причина за разполагане у нас на американски войници", каза той и добави, че Чехия и САЩ са съюзници в НАТО "и в това нищо не се променя".
Чешкият министър на външните работи Томаш Петържичек по-рано каза, че на преговорите с Помпео няма да се обсъжда евентуално предислоциране на американски войници от Германия в Чехия, припомни руската агенция.
По думите на Бабиш, цитиран от таблоида "Деник", основна тема в разговорите с Помпео ще бъде двустранната търговия, както и борбата с коронавирусната пандемия. От американска страна се очаква да бъде поставен въпросът за изграждането на нов блок в ядрената централа в Дуковани, кандидат за което е американската компания "Уестингхаус".
Източник: https://trud.bg/

 

Президентът Румен Радев проведе среща с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов

11.08.2020, 16:30

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев проведе днес на "Дондуков" 2 среща с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. На срещата присъства и бригаден генерал Стайко Прокопиев, директор на дирекция "Стратегическо планиране" в Щаба на отбраната, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
По време на срещата е бил обсъден провеждащият се Стратегически преглед на отбраната, състоянието и перспективите за развитие на Въоръжените сили, съобщават от пресслужбата на държавния глава.
Пред няколко дни правителството прие изменение и допълнение на свое Решение № 26 от 18 януари 2019 г. за провеждане на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната. Новите срокове за извършване на Стратегическия преглед на отбраната и на Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност са до 30 октомври 2020 г.; за изготвяне на обобщения доклад за двата прегледа - до 10 ноември 2020 г. Старият срок бе 30 април т.г.

 

Нови етапи в постиженията на Patria

11.08.2020, 12:50

Разработването на безпилотни машини за разузнавателни, поддържащи и бойни мисии е основна сфера от интерес за отбранителния сектор по целия свят. Днес клиентите търсят машини с дистанционно управление, особено за провеждането на опасни мисии, при които разполагането на хора е рисковано. Редица наблюдатели считат, че следващата голяма стъпка в провеждането на разузнавателни, поддържащи и бойни мисии, е използването на дистанционно управляеми машини с по-голямата автономност. Един от приоритетите в научноизследователската и развойна дейност на Patria е разработването на вградената система за електронно управление, която позволява дистанционно управление и автономни функции на транспортното средство.
Развитието на тежките транспортни средства за суша на Patria (Heavy Unmanned Ground Vehicles) достигна ниво, което позволява машината Patria AMV 8x8 да се управлява дистанционно извън линията на визиране на прицела, използвайки 5G и 4G мрежи. Това дава възможност на бойните машини да се позлват от още по-големи разстояния с по-голяма надеждност.
Демонстрацията на Patria AMV 8x8 с дистанционно управление под 5G мрежа бе проведена в сътрудничество с Университета в Тампере, Финландия и е част от проекта RemoteFeel. RemoteFeel е изследователски проект, разработен от Business Finland, Форума за интелигентни машини (FIMA) и други изследователски екипи. Участниците в програмата получиха възможността да управляват Patria AMV 8x8 дистанционно.
По време на демонстрацията бе използван дистанционият работен модул (ROD) на Patria, най-модерният потребителски интерфейс, съдържащ функции, като добавена реалност и обратна информация чрез допир, позволяващи автентично автономно управление, и комбинираната система от стереокамери, разработена от университета в Тампере.
Реалистична картина
През последните години Patria непрестанно развива своята система за тежка безпилотна бойна машина за суша и е водеща компания в областта на безпилотните способности в своя бизнес сегмент. През 2018 г. по време на европейското изложение European Land Robots Trial (ELROB) в Белгия компанията демонстрира за първи път пред публика способностите на своите безпилотни тежки бойни машини за суша, използвайки две машини Patria AMV 8x8.
Бойните машини не разчитат на съществуващата инфраструктура и маркировката на пътните платна за своя контрол. Освен това системите трябва да работят при всякакви обстоятелства, включително в тъмнина и мъгла. Изисква се водачът на дистанционно управляемата машина да получава възможно най-реалистична и актуална картина на оперативната среда. Системата, разработена от Patria, използва оптични и акустични сензори за опознаване на оперативната среда. Данни за поведението на машината също се предоставят от инерциалните сензори за движение. Те добавят нови оперативни функции и позволяват машината да се използва в различни мисии и места, без да се излага екипажът на риск.
Безпилотното решение на Patria може да бъде интегрирано в новите машини Patria AMVXP, Patria 6x6 и във вече доставени машини AMV 8x8 без да се налагат значителни промени в тяхната конфигурацията.
Ново споразумение за коопериране
Наскоро Patria и Kongsberg обединиха силите си за бъдещите програми за стрелкови единици за въоръжените сили на САЩ. Patria Nemo разполага с дистанционно управлявана 120 мм минохвъргачна система, способна на директна стрелба и стрелба от закрита позиция в движение.
Patria Nemo е способна да изпълнява стрелба от типа MRSI със стрелкови мисии с до шест снаряда на MRSI. Куполът и бронираните шасита разполагат с технологии за противодействие срещу балистични, минни и импровизирани взривни устройства и заразяване (замърсяване) на бойното поле и екипажът е напълно защитен. Лекият и компактен купол се монтира лесно на леки, верижни шасита или колесни бронирани машини с платформа 6x6/8x8 или военоморски плавателни съдове. Отличителна характеристика на Patria Nemo е модулният дизайн, който гарантира максимална гъвкавост и възможност за по-нататъшни подобрения според разнообразните изисквания в отговор на специфичните нужди на съвременната война и заплахите в променящата се среда. Patria Nemo може да се използва за самозащита и различни мисии, изискващи стрелба от закрита позиция. Системата за стрелба от закрита позицияна на Nemo дава възможност за най-висока готовност при воденето на бойни действия и управлението на кризи. Освен това системата за управление на огъня позволява изпълняването на решения от типа сензор-към-стрелящ (sensor-to-shooter).
След като се запознаха с предстоящите програми за стрелкови единици за въоръжените сили на САЩ, Patria и Kongsberg решиха да капитализират от съществуващите производствени мощности на Kongsberg в Джонстаун, Пенсилвания, САЩ за производството на Nemo за американския пазар. В производствената си база в Джонстаун Kongsberg произвежда дистанционно управляеми куполи MCT-30 за програмата Stryker на американската армия, а през май бе избрана да направи същото за програмата за бойна машина-амфибия (Amphibious Combat Vehicle) на Амфибийното съединение към Корпуса на морската пехота на САЩ (Amphibious Marine Corps).
Източник: https://www.actualno.com/

 

US база с крилати ракети Tomahawk в Полша ще бъде готова до края на 2020 г.

11.08.2020, 12:14

Американската база със системи за противоракетна отбрана, разположена в Полша, ще бъде готова до края на 2020 г. Това заяви полският външен министър Яцек Чапутович (на снимката).
Договорът за разполагане на американските системи за противоракетна отбрана на полска територия беше подписан още през 2008 г., но влезе в сила едва през 2011 г. Базата трябваше да бъде снабдена с ракети с далечен обсег.
Плановете на Вашингтон обаче се промениха и Варшава ще приеме само ракети със среден обсег SM-3. Поради бюджетния дефицит и липсата на „работници“, въвеждането в експлоатация на инсталацията беше отложено за края на 2020 г.
Първият комплекс Aegis Ashore беше заложен в бившата военновъздушна база Девеселу в Южна Румъния. С въвеждането в експлоатация на американската противоракетна отбранителна инсталация в Редзиково ще се осъществи втората част от обявения от Обама през 2009 г. „Поетапен подход към създаването на европейска ПРО“, разполагането на наземните системи на САЩ за противоракетна отбрана в Европа.
Първоначално Вашингтон твърдеше, че този комплекс е инсталиран единствено за защита от "иранската агресия", но не е трудно да се предположи, че главната цел е Русия. Универсалните комплекси Mk41 на системата Aegis Ashore са способни да изстрелят не само противоракетните СМ-3, но и многофункционалните високоточни ракети Tomahawk. САЩ многократно заявяваха, че е невъзможно да се изстрелват крилати ракети от тази инсталация.
През август 2019 г. САЩ провеждат изпитания на модифицирана ракета Tomahawk, използвайки вертикалния ракетен комплекс Mark-41, подобен на този, който се разполага в Румъния и скоро ще бъде разположен в Полша.
Това беше първото изпитание от Вашингтон на наземна ракета след едностранното му оттегляне от Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег на действие.
По време на изпитанията ракетата измина разстояние от 500 километра, което беше нарушение на споразумението. Говорителят на пресслужбата на американския военен отдел Р. Карвър твърди, че Aegis Ashore е само отбранителна система, но той не обясни как фактът на използването на Mk-41 по време на изпитанията е свързан с това твърдение.
Разстоянието от американския комплекс за противоракетна отбрана, разположен в Редзиково, до района на Калининград е около 180 километра, за САЩ няма да е трудно в най-кратки срокове да преоборудва СМ-3 с Tomahawk и да нанесе удар с многоцелеви ракети по Русия.
Вашингтон не се опитва да скрие своите агресивни намерения. Командващият американските военновъздушни сили Джефри Хариган заяви:
"Ако Вашингтон трябва да неутрализира системата за противоракетна отбрана, разположена в Калининград, тогава имаме много планове в това отношение, нека никой дори не се съмнява в това." Малко вероятно е генералът да е загрижен за сигурността на Литва или Естония, които при всички случаи ще се окажат в зоната на бойните действия, предвид целия спектър от съвременни оръжия в момента.
Източник: https://blitz.bg/

 

Оръжието на Русия: „Утёс“

11.08.2020, 09:02

Голямокалибрената картечница НСВ-12,7 (с кодово обозначение по време на разработката „Утёс”) е разработена в периода 1969-1972 година от конструкторите Никитин, Соколов и Волков (с абревиатура НСВ) за да замени остарялата картечница ДШК. В пехотния вариант тя се транспортира от личния състав в разглобен вид – триножник, тяло и преносима цев. Обикновено е в комплект с две допълнителни цеви (за смяна в случай, че цевта прегрее).
„Утёс“ ("Стръмна скала") е предназначена за борба с лекобронирани наземни цели (бронетранспортьори), огневи точки и цели, намиращи се зад малки укрития, на далечина до 1000 метра, а също и за стрелба по струпвания на пехотата и транспорт на далечина до 1500 м и по ниско летящи въздушни цели на височина до 1500 м. При разработката изначално е била заложено на универсалността на новата картечница – тя може да бъде използвана като оръжие за поддръжка на пехотата с лекия пехотен триножник, като зенитна картечница от специални установки, а също и за въоръжаване на бронирана техника и малки кораби. Картечница е приета на въоръжение през 1972 година и масово се произвежда в СССР, освен това, нейни копия се изготвят в Югославия и България.
„Утёс“ получава бойното си кръщение в Афганистан. Картечницата се харесва на руските войници, а на муджахидините – напротив. Монтирането на оптически мерник на мощното оръжие позволява значително да се увеличи дистанцията на водене на бой. Като се отчита този фактор в планините атаката на позиция, оборудвана с „Утёс“, става смъртно опасна. За единствен недостатък на картечницата са смятани „козите скокове”, тоест значителния откат. За да се справят с него, войниците подпирали триножника с камъни или чували с пясък. НСВ разработват също и танковата картечница НСВТ и корабната картечна установка „Утес-М”. Основно е използвана нейната танкова модификация, като зенитно оръжие на танковете Т-72, Т-80, Т-90 и по-късните модификации Т-64. С нея са оборудвани и самоходни артилерийски установки и различни бронирани коли. Интересното е, че през 90-те години, с картечници НСВ са били въоръжени няколко хиляди бронетранспортьора Panssari-Sisu и бойни машини Sisu NA-110, произведени във Финландия за собствените и въоръжени сили и за войсковите подразделения от африканските страни, действащи под егидата на ООН. – Още за НСВ „Утёс“

 

ВВС на Естония поетапно изваждат от експлоатация вертолетите Robinson R44

11.08.2020, 08:07

През месец юли 2020 г. естонските ВВС отбелязаха 101-годишнина от създаването си. Тогава бе съобщено, че поетапно ще извадят от въоръжение четирите си хеликоптера Robinson R44.
Вертолетите са дарени от американското правителство през2002 г. – два са от модификацията Clipper (един с постоянни поплавъци, другият е с аварийни, съответно бордове „63“ и „64“) и два Raven I със система FLIR и високоговорители (бордове „65“ и „66“).
През 2012 г. два от хеликоптерите са модернизирани за използване на оборудване за нощно виждане.
На 22 юни 2020 г. за отбелязване на Деня на победата формация отр четирите Robinson R44 прелитат над Естония, като продължителността на полета с престоя за дозареждане с гориво е около 7.5 часа.
Първият R44 Clipper I борд „64“ е пенсиониран и дарен на Авиационния музей на Естония. Другите три ще бъдат извадени от експлоатация по един на година, т.е през 2023 г. естонските ВВС няма да разполагат с никакви вертолети.
Robinson R44 са на въоръжение във 2-ра ескадрила от състава на Смесеното авиокрило, дислоцирано в авиобаза Амари, разположена на около 40 км югозападно от Талин.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

 

Русия е пресякла контрабанда на части за севернокорейските МиГ-29

10.08.2020, 23:30

Руските служби за сигурност са пресекли опит за контрабанда на резервни части на МиГ-29, които са били предназначени за Северна Корея. Това съобщава руския вестник „Коммерсантъ”.
Вестникът, който цитира съдебни документи, съобщава, че през 2016 г. трима руски граждани – Владимир Любишин, Константин Москал и Денис Федосов, са опитали да организират контрабанден износ в Северна Корея на резервни части за изтребителите МиГ-29. Тримата са организирали визита на севернокорейски военни в Русия, където да проведат преговори и са уточнили типа и количествата резервни части.
Визитата и преговорите са станали факт през юни 2016 г., като е бил сключен договор с куха южнокорейска компания за доставката на агрегати и части за МиГ-29 на обща стойност от $19,2 млн. От руските предприемачи се е искало да се оформят фалшиви документи за частите и да организират техния превоз до Северна Корея.
Един от предприемачите, Константин Москал, обаче се отказва от сделката в последния момент, а на 19 август 2016 г. руската Федерална служба за безопасност арестува Федосов, както са били задържани подготвените за износ части.
По това време Владимир Любишин се оказва в Будапеща, където сключвал имал фирма, за продажба на бракувано руско оръжие. Интересно е, че според „Коммерсантъ”, от САЩ са поискали екстрадиция на него и сина му, по обвинение, че е правил опити да продаде ПЗРК на мексикански наркокартели, но това не е било уважено от унгарските власти. В крайна сметка Любишин е бил екстрадиран от в Русия, където е бил осъден на година и половина затвор за опита за контрабанда. Подобни присъди са получили и останалите двама.
Конфискуваните резервни части са били предадени на руските ВКС.
Северна Корея разполага с една ескадрила от МиГ-29 или общо около 18 самолета. Не е известно, каква част от изтребителите се поддържат в изправно състояние. Страната е под международно оръжейно ембарго от дълги години, поради което цялата военна авиация се поддържа чрез контрабандни канали.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Първи полет на Ка-52М

10.08.2020, 20:30

Днес 10 август 2020 г., руското министерство на промишлеността и търговията обяви, че модернизират боен вертолет, носещ означението Ка-52М, е изпълнил първи полет. Това е станало на летището на завода-производител ААК „Прогрес“ в Арсениев, в Далечния изток на Русия.
Основното подобрение в Ка-52М в сравнение с базовия вариант Ка-52, пуснат в серийно производство през 2009-2010 г. за армейската авиация на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия, е новата прицелно-обзорна система с увеличена далечина на откриване и разпознаване на цели нощем и подобреното качество на изображението, а също и подобрена надеждност. Ще бъде подобрена системата за насочването на подвижната оръдейна установка с 30mm оръдие 2А42, която получава цифрово управление за повишена точност на стрелбата. Също ще има нов радар за търсене на наземни цели и целеуказване, взаимодействащ с прицелно-обзорната система. Добавен е подсилен колесник и ново осветление (на кабината и външно), базирано на LED-технологии. Системата за управление на оръжието също има значителни подобрения, с възможност за използване на новата ракета с голяма далечина на полета, известна като „Изделие 305“, вече интегрирана на Ми-28НМ (с радиокомандно и инерциално насочване в крейсерския етап на полета и насочване от оператор по телевизионно изображение в крайния участък).
Още на 11 юни 2020 г. руската информационна агенция „Интерфакс“ съобщи за договор между руското военно министерство и компанията „Вертолёты России“ (в чиято структура са конструкторското бюро „Камов“ и завода-производител ААК „Прогрес“) от 2019 г. за производство и изпитания на два опитни образеца на Ка-52М, създадени на база на серийни машини. Това означава, че основните промени са по оборудването, като планера, носещата система и силовата установка остават непроменени или с малки промени – основно защото конструкцията се оказала много успешна. Договорът предвижда интегриране на нови бордни системи – навигационна, прицелна, системата за управление на огъня, комплекс за свръзка, а също така и добавяне на новата ракета „Изделие 305“. За увеличаване на бойния радиус се планира използване на допълнителни горивни резервоари със защита от взрив на горивните пари и теч на гориво при прострелване, които може да се подкачат на крилото заедно с въоръжение (сегашните допълнителни резервоари може да се ползват само при пребазиране, без да има разрешение за тяхното използване при полети с бойно използване).
Цената на работите по договора е 153,4 млн. рубли, което е малко повече от $2 млн. по днешния обменен курс. По изисквания на военните доработката на двата серийни вертолети в модернизирания вид е трябвало да завърши през декември 2020 г., след което да се изпълнят летателни и държавни съвместни изпитания, планирани за завършване в края на септември 2022 г.
През този август, по време на отбранителното изложение „Армия-2020“ в Кубинка до Москва, се очаква подписване на договор за доставка на 114 броя серийни вертолета Ка-52М. Това беше съобщено още през 2019 г. от руския заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко. В този случай първите серийни Ка-52М ще може да се доставят на ВКС още към 2022 г. , а договорът ще приключи към 2027 г. - Още за К-52
Източник: https://aero-bg.com/

 

Четвърти ден ВВС се включва в гасенето на пожари в Южна България

10.08.2020, 20:23

За четвърти ден вертолет AS 532AL Cougar от състава на авиобаза Крумово се включва в гасенето на големите пожари в Южна България. Това съобщиха от МО днес, 10 август 2020 г.
Вертолетът е излетял в 10,07 часа от Крумово и се е насочил към пожарите в Хасковска област. Вода се черпи от язовир в Свиленградска община.
В същото време, от ВВС оповестиха данни за действията на вертолетите си в последните три дни.
На 07 август 2020 г. се гаси пожар в района на община Твърдица, област Сливен със екипаж в състав: майор Йордан Йорданов – командир на екипажа; майор Александър Цанков – втори пилот; капитан Игнат Мечев и капитан Пламен Мицев – бордни техници; капитан Георги Димов, ст. серж. Красимир Машев – оръжейни техници. Вертолетът излита в 17,43 часа, като мисията продължи три часа, през които бяха извършени 21 пуска на вода.
На 08 август 2020 се работи по пожар в района на село Лесово, община Елхово, област Ямбол със следния екипаж: майор Александър Цанков – командир на екипажа; капитан Марин Тасков – втори пилот; капитан Васил Ганчев и капитан Пламен Мицев – бордни техници; капитан Димитър Пампоров, ст. серж. Костадин Павлов и редник Мирослав Начев – оръжейни техници. Вертолетът е излетял в 07,30 часа, мисията продължи пет часа и бяха направени общо 21 пуска на вода. Водоснабдяването бе от микроязовир до село Малко Кирилово, общ. Елхово.
На 09 август 2020 се работи по пожар в гориста местност между селата Лесово, област Ямбол и Присадец, област Хасково с екипаж в състав: капитан Марин Тасков – командир на екипажа; майор Александър Цанков – втори пилот; капитан Игнат Мечев и капитан Пламен Мицев – бордни техници; капитан Димитър Пампоров, ст. серж. Костадин Павлов и редник Мирослав Начев – оръжейни техници. Вертолетът излетя в 07.30 часа, мисията продължи пет часа с общо 41 пуска на вода над горящите площи.
Благодарение на активните действия на екипажите на вертолет Cougar и точната им координация, Военновъздушните сили допринесоха за ограничаване разрастването на пожарите, като остават в постоянна готовност за изпълнение на подобни задачи по третата мисия на въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време“, съобщават още от ВВС.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военнослужещи от 2-ра механизирана бригада от състава на Сухопътните войски оказват помощ при гасенето на пожари в областите Хасково и Ямбол

10.08.2020, 15:42

През изминалите два дни, 8 и 9 август, военнослужещи от 31-ви механизиран батальон и 42-ри механизиран батальон, от състава на 2-ра механизирана бригада, се включиха в потушаването и ограничаването разпространението на пожара в пограничните  райони на област Ямбол и Хасково.
Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия при пожари, което поддържа в готовност 42-ри механизиран батальон – Ямбол, се включи още в съботния ден в гасене на пожара, възникнал в гориста местност на 2 километра южно от ГКПП Лесово. Под ръководството на капитан Захарий Димитров, със заповед на командира на Сухопътни войски,  двадесет и двама военнослужещи се присъединиха към усилията за потушаване на огъня в гористата местност.                    
Във взаимодействие с органите на държавната и местната власт, през втория ден от големия пожар в района между ямболското село Лесово и хасковското Присадец, формированието отново се включи в ограничаване на тлеещи огнища и евентуалнатите възможности за възобновяването им. В неблагоприятна метеорологична обстановка – вятър, който непрекъснато мени посоката си и висока температура, помощ за локализиране на огъня оказаха 20 военнослужещи, с ръководител  капитан Атанас Петров.
Пожарът между селата Присадец, Варник и Маточина продължава да гори на широк фронт и към момента е обхванал над 50 000 дка. Поради силните пориви на вятъра обстановката остава сложна. Дейностите по овладяването на огъня се извършват от 20 автомобила на пожарна безопасност, мобилизирани от Хасково, Пловдив, София, Пазарджик, Кърджали, Бургас и Велико Търново. В помощ на пожарникарите с огнената стихия са включени военнослужещи, екипи на горското сропанство, местни власти и доброволци.
ФОППБ за действие при пожари на 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра механизирана бригада, е задействан от петък, 7 август, като всеки ден действат на различни места според указанията на Кризисния щаб.
Днес, 10 август, покрай Маточина в потушаване на стихията участват 20 военнослужещи и 4 единици техника с ръководител майор Атанас Бакалов, заместник-командир на 31мб. Действията на военнослужещите при овладяване на огнената стихия са свързани с изгасянето на тлеещи площи, като по този начин да се ограничи ново разпалване. - (видео) 
Източник: https://landforce.armf.bg/

 
 

Аерокосмическата индустрия във Великобритания ще създаде фонд с 1,3 млрд. долара

10.08.2020, 06:45

Британската аерокосмическа индустрия планира да създаде фонд в размер на 1 млрд. паунда (1,3 млрд. долара) в подкрепа на доставчиците, съобщава Sunday Times, без да конкретизира откъде разполага с тази информация.
Търговската асоциация ADS Group е изготвила предложения, насочени към подпомагане на малкия бизнес, пострадал от съкращаването на производството на самолетостроителните компании, тъй като коронавирусната криза продължава да потиска търсенето на пътувания, изтъква Bloomberg.
Правителството на Великобритания е призовано от частния сектор за помощ, която да засяга всички компании от частния сектор, които влизат във веригата на доставки на аерокосмическата индустрия.
ADS координира оперативната група на британската аерокосмическа верига на доставки, която има за цел да осигури краткосрочна помощ, за да предпази доставчиците на части от допълнително свиване на активността и производството и да помогне за осъществяването на рекапитализация и стратегически инвестиции.
Членовете на групата включват британски производители като Rolls-Royce Holdings Plc и GKN, заедно с чуждестранни компании като Airbus и канадската Bombardier Inc. Също така към инициативата се включва и  Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната, съобщават от ADS.
Том Уилямс, оттеглилият се ръководител на Airbus, който е председател на работната група, заяви още миналия месец, че 20-30 британски доставчици са изложени на риск и че индустрията може да се свие с до 40% през следващите три години.
Източник: https://www.investor.bg/

 

10 август 1913 г. Букурещкият мирен договор

10.08.2020, 06:29

На 10 август 1913 г. е сключен Букурещкият мирен договор между Румъния, Сърбия, Черна гора и Гърция, от една страна, и България, от друга. С документа се слага край на Втората балканска война.
Под натиска на румънските войски, достигнали околностите на София, България е принудена да отстъпи Южна Добруджа на Румъния и да се откаже от претенциите си за Македония. Съгласно договора Сърбия получава Вардарския, а Гърция – Егейския дял на областта. За България остават Пиринският край и Западна Тракия. Тя отказва да приеме тези условия за окончателни и по време на Първата световна война се присъединява към Централните сили, за да потърси реванш от Сърбия.
След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.
Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.
Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.
Според някои историци, заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.
Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.
На 5 юли правителството на Васил Радославов обявява, че е съгласно да отстъпи на Румъния Южна Добруджа, и иска примирие. В отговор румънският премиер Титу Майореску отправя покана към воюващите страни за мирни преговори в Букурещ. България откликва първа и изпраща свои представители в румънската столица на 13 юли. Три дни по-късно в Букурещ пристигат и делегациите на бившите български съюзници – Гърция, Сърбия и Черна гора.
Букурещката конференция започва на 17 юли. В това време военните действия продължават, защото Сърбия и Гърция настояват за уговаряне на мирните условия преди огънят да бъде прекратен. Успешният отпор на българите край Кресненския пролом обаче склонява Гърция на примирие (18 юли). На 21 юли е постигнато споразумение за новата граница между България и Румъния, но усилията на българските дипломати да спечелят румънска подкрепа срещу сърби и гърци остават безуспешни.
Българо-сръбските и българо-гръцките гранични въпроси са уредени до 24 юли. Първоначално Пашич предлага за граница река Струма. Това предложение не е прието, но българите са принудени да се откажат от Щип, Радовиш и Кочани, които владеят до войната. Венизелос поисква цялото егейско крайбрежие до село Макри (няколко километра западно от Дедеагач), но под натиска на останалите участници в конференцията намалява претенциите си. Русия и Австро-Унгария се намесват в полза на България в преговорите за Кавала, но Венизелос си издейства подкрепа от други две велики европейски сили – Франция и Германия. В крайна сметка българските делегати отстъпват Кавала под заплахата на Майореску, че румънските войски ще окупират София.
Източник: https://fakti.bg/

 

Забравените герои на България: Генералът от пехотата Георги Стоянов Тодоров

10.08.2020, 06:15

Навършват се 162 години от рождението на генерала от пехотата Георги Стоянов Тодоров, роден на 10 август 1858 г. в Болград, Бесарабия. Участва като доброволец в Руско-турската война (1877-1878). Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). На 10 май 1879 г. е произведен в чин подпоручик. През 1882 г. постъпва в Генералщабната академия в Санкт-Петербург, но преди да довърши последния курс, се завръща в България заради събитията около Съединението. На 30 август 1882 година е произведен в чин поручик, а на 30 август 1885 г. е произведен в чин капитан. През Сръбско-българската война (1885) е командир на летящ отряд в района между Видин и Кула. Неговите действия (4 ноември) забавят настъпващите сръбски части към Видинската крепост.
След войната участва в детронацията на княз Александър I Батенберг (1885), заради което е уволнен от армията (септември 1886). Същата година е възстановен отново на служба. На 13 август 1887 г. е произведен в чин майор, на1 януари 1892 г. в чин подполковник, а на 1 януари 1896 г. в чин полковник. Служи като инспектор на класовете във военното училище, началник на гарнизона в Севлиево и командир на 20- ти пехотен Шуменски полк и 1/6 бригада. На 1 януари 1910 г. е произведен в чин генерал-майор и е началник на 7- ма пехотна Рилска дивизия.
През Балканската война (1912-1913) командва 7- ма пехотна Рилска дивизия при настъплението й към Солун. През януари 1913 г. отблъсква турците при Булаир. По време на Междусъюзническата война (1913) неговата дивизия се сражава при Калиманци (4-18 юли). След войната е инспектор на 2- ра военноинспекционна област. На 2 август 1915 г. е повишен в чин генерал-лейтенант.
През Първата световна война (1915-1918) е назначен за командващ 2- ра българска армия (октомври 1915- декември 1916), която настъпва в Македония и осуетява съединяването на дебаркиралите в Солун съглашенски войски със сръбската армия. През 1917 г. поема командването на 3- та българска армия (до декември 1917) на Добруджанския фронт. На 15 август 1917 г. е произведен в генерал от пехотата. В началото на 1918 г. е назначен за помощник-главнокомандващ действащата армия, на която длъжност го заварва краят на войната.
След мобилизацията е генерал-адютант на цар Борис III. През 1919 г. напуска армията и излиза в запаса. Умира на 16 ноември 1934 г . в София.
Награден е с военния орден „За храброст” II, III и IV ст.2 кл.; ордена „Св. Александър” I ст. с мечове по средата, IV и V ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” I ст. с брилянти и III ст. на военна лента; ордена „За заслуга” на обикновена лента. - Още за ген. Тодоров

 

 

Армията участва в гасенето на пожарите

09.08.2020, 21:05

Вертолет „Кугър“ излетя в 7.30 ч. днес, 9 август, от авиобаза Крумово, за да се включи в потушаването на пожара в гористата местност между селата Лесово, област Ямбол, и Присадец, област Хасково. Вертолетът е снабден със система за водоспускания за борба с пожарите и екипажът помага за овладяването на огнената стихия от въздуха в района на с. Лесово. До 15.05 ч. военнослужещите от ВВС изпълниха 40 водохвърляния над района, обхванат от пожара, съобщава Пресцентърът на МО.
Днес в района между селата Лесово и Присадец са съсредоточени и екипи от две военни формирования на Сухопътните войски. От 5.45 ч. 20 военни със специализирана техника от 42-ри механизиран батальон в Ямбол помагат за гасенето на пожара в гористата местност край с. Лесово. В действията за овладяването на огнената стихия се присъединиха и 20 военнослужещи от 31-ви механизиран батальон – Хасково. Те участват в гасенето на пожара в района на с. Присадец, област Хасково.

 

Каракачанов: България преговаря с две държави за подводници

09.08.2020, 16:51

Преговори за подводници се водят с две държави, съобщи в неделя във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на присвояването на първо офицерско звание на 22-ма курсанти от Випуск 2020 "Добруджански" от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Това е кулминацията на честванията на 141-та годишнина от създаването на Военноморските сили.
Каракачанов обясни, че опциите за подводници "втора ръка" са две - едната е Норвегия, другата европейска страна, с която България преговаря, министърът не назова. Каракачанов изрази надежда в следващите години да бъде решен и въпросът с подводниците. В момента ВМС на Норвегия имат шест подводници клас "Ula", построени в Германия през 90-те години.
Преди да се стигне до подписването на договор за строежа на двата нови модулни патрулни кораба за ВМС трябва да приключим преговорите, коментира още той. Министърът изрази надежда, че следващите няколко месеца, най-късно до октомври, договорът ще бъде подписан.
Преговорите се водят с германската компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), която бе избрана да построи два нови патрулни кораби за около 1 млрд. лева.
И двата кораба ще се строят във Варна, каза Каракачанов и припомни, че нашето условие е било минимум единият от тях да се строи в България. Според него при строежа у нас страната ни ще ползва "бонус", тъй като 40 процента от парите са за грубата работа по изграждане на корпусите на плавателните съдове, т.е. това са пари, които ще останат в българската икономика.
Ремонтите на корабите също са в движение, а забавянето е заради процедурите, каза министърът. По думите му през последните три години са дадени много повече пари за ремонти и поддръжка на съдовете в морския флот, отколкото през последните 30 години. - (видео)
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

100 години от Ньойският договор

09.08.2020, 08:10

На 9 август 1920 г. влиза в сила Ньойският мирен договор, наложен на България след поражението й в Първата световна война 1914 г. – 1918 г. Договорът е подписан на 27 ноември в парижкото предградие Ньой от министър-председателя Александър Стамболийски, от българска страна, а от страната на силите победителки – от ръководителите на техните делегации на Парижката мирна конференция 1919 г. – 1920 г. Според договора на България са наложени тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години след влизането му в сила с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години. Освен това България е задължена да предаде на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки) – Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия), Румъния и Гърция – значително количество добитък, както и 250 000 т. въглища. Наред с това България губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната е лишена от значителни свои територии, населени с компактно българско население. По силата на Ньойския мирен договор на България е отнето правото да има своя наборна армия, като на нейно място й се разрешава рекрутирането на платена войска в размер само на 33 000 души войници и офицери, с които да охранява границите си и да пази вътрешния ред. Като неделима част от договора, по искане на Гърция, е приложена и т. нар. конвенция за доброволна размяна на малцинствата между двете съседни държави, която впоследствие е използвана от атинските управляващи среди за насилствено прогонване на българското население в Западна Тракия. Ньойският мирен договор съществува до началото на Втората световна война (1939 г. – 1945 г.).

 

9 август 1945: САЩ пускат втора атомна бомба

09.08.2020, 08:02

На 9 август 1945 САЩ пускат втората атомна бомба над Япония, която разрушава Нагасаки. Американски бомбардировач Б-29 носи на борда си атомна бомба с кодово име “Дебелака” (Fat Man). Планът за атаката е почти идентичен с този за Хирошима. Ядреното оръжие съдържа сърцевина от 6,4 кг плутоний-239, като експлодира на 469 метра над земната повърхност. Радиусът на пълното унищожение е 1,6 км. Убити са около 70 хиляди души мигновено, а ранените са около 60 хиляди.
Първоначално смъртоносното взривно устройство с плутоний трябваше да бъде хвърлено над град Кокура северно от Нагасаки, където се намира голям оръжеен завод. Но метеорологичните условия не били благоприятни и това принудило американския бомбардировач Б-29 да промени курса.
Три дни преди това първата атомна бомба, хвърлена над Хирошима и известна като "Малчугана" (Little Boy), отне живота на 140 000 души. Двете бомбардировки ускориха капитулацията на Япония и края на войната в Тихия океан.
През декември 1967 г. японското правителство тържествено се ангажира да не произвежда, притежава или да допуска на своя територия ядрени оръжия. Разрушените Хирошима и Нагасаки пък се стараят чрез церемонии и кампании срещу ядрените оръжия да съхранят спомена за двете катастрофи. - Още ядрено оръжие

 

Ден на воинската слава на Русия – победата край Хангут

09.08.2020, 07:58

9 август в Русия е Ден на воинската слава. В този ден през 1714 година руският флот под командването на Петър Първи победи шведите край нос Хангут. В онова сражение Русия доказа правото да се нарича велика морска държава. - (видео)
Това беше по времето на Северната война. Не познавалия поражение шведски флот господстваше на Балтийско море, което бе сериозна пречка в развитието на икономическите връзки на Русия със Западна Европа. След разгромяването на армията на Карл XII на сушата, край Полтава, победата в морското сражение беше просто необходима на Русия, казва историкът Александър Боханов:
- През Балтика минаваха директните връзки с германските търговски центрове, с Холандия, с Англия. Шведите контролираха всичко и взимаха данък за възможността да излизаш в открито море. И в резултат руският износ ставаше невероятно скъп и неспособен да се конкурира.
Редовният руски флот на Балтика стана за Петър Първи приоритетна задача. Освен това, морето бе за него любима стихия.
През лятото на 1714 година руският флот в състав 99 галери и 17 платноходки излезе във Финския залив. Плоскодънните галери, съгласно замисъла на руския император, бяха най-сполучливото решение за минаване през тесните места на Хангутския полуостров. Там ги посрещнаха 16 линейни кораба и 5 фрегата на шведския флот. Петър успя да надхитри противника. Той се престори, че прехвърля част от галерите си към северната страна на Хангут. За целта той заповяда да се построи дървен път, дълъг 2,5 километра. Шведите се излъгаха и прехвърлиха част от флота си, в това число и най-големия си кораб „Елефант”, в северния залив. Скоро на морето се установи затишие, шведските платноходи не можаха да маневрират, и руските галери получиха явно предимство.
Състоя се решаващо сражение, в което Петър заложи на забравения към това време абордаж. Морският десант се катереше по шведските палуби и завързваше ръкопашен бой, като превземаха кораб след кораб. Сред тях беше и високият руски цар с шпага в ръцете. Край Гангут руснаците плениха 10 шведски кораба, в това число и главния - „Елефант”. Това беше една блестяща победа. След Хангутското сражение всички военни действия бяха пренесени на територията на Швеция, а през 1721 година бе сключен Нищадският мир – Северната война завърши с победа на Русия. Тази победа нареди Русия сред най-големите европейски страни. И без Балтийския флот това едва ли щеше да е възможно. - Още за БФ на Русия

 

На този ден през 1945 година Съветската армия започва операция в Манджурия

09.08.2020, 07:46

На 9 август 1945 г. започва Манджурската операция – стратегическа настъпателна операция на съветските войски в края на Втората световна война с цел разгром на японската Квантунска армия, освобождаване на северните провинции на Китай и Корея, ликвидиране на плацдарма за агресия на Япония на азиатския континент. Уместно е да се отбележи, че същият ден, 9 август, САЩ нанасят втория си ядрен удар по Нагасаки, но японското правителство не възнамерява да обяви капитулация. То разчита на Квантунската армия, окупирала огромна територия от Азия, която да позволи сключването на почтен мир с антихитлеристката коалиция. Именно разгромът на Квантунската армия разбива илюзиите на милитаристична Япония, че ще може да преговаря равноправно, а не да бъде заставена да капитулира напълно и безусловно.
Операцията започва с нанасяне на удари от авиацията по военни обекти в Харбин, Чанчун и Хирин (Цзилин), по райони за съсредоточение на войски, по центрове за свръзка и комуникации на противника в крайграничната зона.
Съветският Тихоокеански флот, навлизайки в Японско море, унищожава комуникациите между Япония и Манджурия и нанася с авиация и корабна артилерия ударите по военноморски бази в Юка, Расин и Сейсин.
Войските на Забайкалския фронт разгромяват противника на калганското, солунското и хайларското направление и на 18-19 август излизат на подстъпите към най-важните промишлени и административни центрове в Манджурия.
За да ускори пленяването на японската армия и да не позволи на противника възможност да се евакуира или да унищожи материални ценности, в края на август в Харбин, Хирин, Чанчун и Мукден са стоварени въздушни десанти.
На 19 август започва масовото предаване в плен на японските войски. Разгромът на Квантунската армия в Манджурия принуждава Япония да капитулира на 2 септември 1945 г. Това слага край на Втората световна война. - (видео)

 

 

Пентагонът избра SpaceX и ULA за доставчици на ракети-носители

08.08.2020, 21:18

Пентагонът избра компаниите SpaceX и United Launch Alliance (ULA) за доставчици на ракети-носители за изстрелване на военни спътници. Това бе обявено вчера, 7 август 2020 г.
Изборът става по програмата NSSL Phase 2, като в нейните рамки трябва да бъдат избрани доставчици на ракети-носители в периода 2022 – 2027 г. Първоначално военното ведомство на САЩ поръчва две изстрелвания от ULA за $337 млн. и едно изстрелване от SpaceX за $316 млн.
Няма твърд брой на сателитите, които ще бъдат изстреляни за петгодишния период на програмата, но от Пентагона съобщават, че той ще е около 34. ULA (джойнтвенчър между Boeing и Lockheed Martin) ще получи 60% от изстрелванията, а останалите 40% ще се изпълнят от SpaceX. Основно става въпрос за изстрелване на военни комуникационни сателити и разузнавателни спътници, включително такива на геостационарна и полярна орбита.
SpaceX ще извършва изстрелванията с Falcon 9 и Falcon Heavy. ULA ще извършва изстрелванията със своята нова ракета Vulcan Centaur, чийто първи тестов пуск се очаква догодина.
Договорът отбелязва важна стъпка за САЩ в отказа от използването на руските ракети двигатели РД-180, които задвижват първата степен на ракетата Atlas V, която ULA широко използва за военни мисии. Пентагонът е задължен от Конгреса на САЩ да не поръчва повече изстрелвания с руски двигатели след края на 2022 г.
През 2018 г. Пентагонът предостави финансиране на четири компании – SpaceX, ULA, Blue Origin и Northrop Grumman, които трябваше да разработят ракети за участие в NSSL Phase 2. На следващата година компаниите подадоха оферти, като Blue Origin предложи своята Blue Glenn, а Northrop Grumman OmegA.
Предложенията на Blue Origin и Northrop Grumman, обаче бяха отхвърлени. За компанията на Джеф Безос Blue Origin, обаче загубата не е пълна, защото първата степен на Vulcan Centaur използва два ракетни двигателя BE-4, които се строят от нея. Не е ясно дали двете компании ще продължат разработките на двете ракети на чисто частни начела.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна с началника на щаба на Сухопътните войски на САЩ генерал Джеймс Макконвил

08.08.2020, 17:28

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе днес, 8 август, среща с началника на щаба на Сухопътните войски на САЩ генерал Джеймс Макконвил на учебен полигон „Ново село“.
На срещата адмирал Ефтимов и генерал Макконвил обсъдиха въпроси, свързани с подготовката на българските и американските военнослужещи, както и с отражението на кризата от COVID 19 върху нейния интензитет. Акцент в разговорите бяха използването на съвместните съоръжения и тяхното развитие и модернизация в бъдеще, както и перспективите за сътрудничество между сухопътните войски на двете страни.
Адмирал Ефтимов и генерал Макконвил оцениха високо постигнатото до момента и добрата комуникация при участие в съвместни мероприятия.
В срещата участваха също посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа, посланикът по външнополитически въпроси и съветник на генерал Макконвил Лаура Доу, командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Кристофър Каволи, командирът на 21-во командване по поддръжката генерал-майор Мохан. От българска страна участва командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
източник: https://www.mod.bg/

 

Cougar за първи път гаси пожар в България

08.08.2020, 09:42

Вертолет AS 532AL Cougar излетя в 17,43 часа вчера, 7 август 2020 г., от авиобаза Крумово, за да се включи в потушаването на пожара, възникнал в община Твърдица, област Сливен. Това съобщиха от МО.
Екипажът на вертолета, с командир майор Йордан Йорданов, се включи в действията за овладяване на огъня, обхванал иглолистен масив в района на язовир „Жребчево“. До 20,17 часа военнослужещите изпълниха 21 водоспускания от въздуха върху обхванатия от огъня район.
Това е първото включване на вертолетите Cougar от състава на българските ВВС в задачи по пожарогасене. До миналата година вертолетите от този тип не изпълняваха такива задачи у нас, но след като през юни 2018 г. катастрофира единственият изправен Ми-17, се взе решение спешно да се оборудват вертолетите със системи за гасене от типа „Bambi bucket“. Процедурата за доставката им се проточи до март 2019 г., а самата способност бе възстановена през лятото на същата година. Тогава, обаче не се наложи използването на Cougar при пожари и няколкото такива задачи бяха поети от Ми-17.

 

Оръжието на СССР: БА-10

08.08.2020, 08:37

Един от най-добрите в своя клас бронирани автомобили през Втората световна война беше съветския брониран автомобил БА-10. На въоръжени в съветската армия той се появи още преди войната - 1938 година. А бойното си кръщение получи в боевете в Далечния изток - край река Халхин-Хол против японската армия, където показа много добри качества, в това число и в сблъсъците с японски танкове.
От първите дни на Великата отечествена война БА-10 участвали в боевете с германските войски. По време на лятната кампания на 1941 година средните бронирани автомобили се използвали много активно като често заедно със задачи по разузнаване, съобщения и бойна охрана, извършвали атаки заедно с пехотата и подкрепяли своите части непосредствено на бойното поле. Но това водело до неоправдано големи загуби. Въпреки това, при грамотно използване, съветските бронирани коли можели успешно да воюват с германските танкове.
Средните бронирани автомобили съветско производство се използвали не само в Червената армия, но и в други страни: понякога ги продавали в чужбина, но най-често те се оказвали там като трофеи. Започвайки от 1940 година в Монголия се доставяли и бронирани машини БА-10, но количеството на общите доставки на съветска бронирана техника за сега не е установено. Може да се предположи, че до 1945 година монголската армия получила не по-малко от 100 бронирани машини от този тип.
По време на Зимната война против Финландия, финландците пленили десет бронирани машини БА-10. След началото на т.н. Продължителна война (така във Финландия официално наричат бойните действия против СССР през 1941-1944 години) техния брой се увеличил - към 1 юли 1943 година във войските имало 24 машини от този вид. Като учебни два бронирани автомобила БА-10 се експлоатирали във финландската армия до 1959 година. През 1962 година една от бракуваните бронирани машини била реконструирана в самоходен кран и под обозначението ВА-10N се използвал в техническия център на танковите войски до 1978 година.
Части на германския Вермахт по време на първите боеве на територията на СССР завзели голямо количество средни бронирани машини съветско производство като много от тях били в пълна изправност. Съдейки по снимки, използването на трофеите започнало още по време на първите боеве. Във Вермахта БА-10 получили обозначението Panzerspahwagen BA 203 (r) и предимно се използвали като щабни или свързочни коли. – Още бронетехника

 

На този ден през 1588 година испанската „Непобедима армада” е разбита от англичаните

08.08.2020, 08:31

Испанската Велика армада (в буквален превод „Флот на щастието”) е най-големият до тогава в историята военен флот. Създаден е от крал Фелипе II в годините от 1586 до 1588 година с цел десантиране на британския остров и завладяването му.
Мотивите за изпращане на армадата са политически и религиозни: Католиците в Испания, а и в цяла Европа, ненавиждат кралица Елизабет, която преследва католиците в Англия, а и подкрепя холандските протестанти и бунта на Вилем Орански срещу Испания.
Армадата се състои от 134 испански кораба (40 линейни), включително от съставните на кралството Португалия и двете апенински кралства Неаполитанско и Сицилианско.
На корабите има повече от 32 хиляди души: 8766 моряци, 2088 гребци и 21 855 войници. По план към тях трябвало да се присъедини подготвен в Холандия дебаркационен корпус. На корабите има също около 300 свещеници, монаси и инквизитори, които имат за задача да разтурят Англиканската църква и да възстановят католицизма в Англия.
За командир е назначен способният адмирал Алваро де Басан Маркиз де Санта Крус, който през 1582 побеждава край Азорските острови обединения флот от френски, английски, холандски и португалски кораби. В навечерието на похода обаче той умира и на негово място е назначен сухопътният офицер Херцог Медина-Сидония, който никога дотогава не се качвал на кораб.
Англичаните противопоставят на „Непобедимата армада“ около 200 кораба, повечето от които са търговски и транспортни, но за сметка на това са по-маневрени и бързоходни. Английския флот е ръководен от бившия корсар сър Франсис Дрейк и лорд Хауърд. Сър Франсис Дрейк (р. 1540 г.-ум. 1596 г.) е английски вицеадмирал. Пиратствал край бреговете на Западна Африка (1567-1569 г.) и Америка (1570-1572 г., 1585-1586 г.). Извършва второто околосветско плаване след Фернандо Магелан (1577-1580 г.)
През май 1588 година „Непобедимата армада“ напуска Лисабон и се насочва към Ла Манша. На 29 юли с.г. огромният флот е при нос Лизърд на полуостров Корнуол. В три поредни сражения - при Плимут (на 31 юли), Портланд (на 2 август) и край остров Уайт (на 4 август) - английската артилерия нанася някакви поражения на испанския флот, който е принуден да остане в пристанището на Кале. През нощта на 7 август към 8 август англичаните атакуват армадата, използвайки брандери (специално пригодени за подпалване кораби пълни с барут и други взривни и запалителни вещества).
Въпреки че англичаните не успяват да постигнат сериозни успехи (не е потопен нито един испански кораб), добрата им тактика и разразилите се силни бури принуждават командващия „Непобедимата армада“ херцог Медина Сидония да се отправи на север покрай източния бряг на Албиона, да го заобиколи северно откъм Шотландия и да се завърне в Испания. Последвалите бури окончателно разгромяват испанския флот, който губи десетки потънали кораби. Онези испанци, които не са се удавили и достигат бреговете на Шотландия или Ирландия, са пленени от англичаните и шотландците.
В крайна сметка почти 2/3 от състава на Армадата е унищожена и през септември 1588 година в испанските пристанища се завръщат едва около 60 кораба с близо 10 хил. души. Испанската държава полага грижи за завърналите се хора, осигурява им пари и болнични грижи за ранените. Англичаните напротив дори не плащат дължимото на част от моряците си.
Победата над Непобедимата армада бележи началото на упадъка на Испанската империя за сметка на Холандската и Британската империи. Испания още дълго остава най-силната и могъща държава в Европа и света, но англо-шотландската победа над „Непобедимата армада" нанася сериозен удар върху престижа на Испания, която по това време владее и Португалия. (Двете през 1494 г. са си разделили света за колонизиране посредством папата.)
Англичаните се задоволяват с ликвидиране на заплахата и не развиват стратегически успеха. Едва през следващата година те изпращат Английската армада, която обаче е победена от испанците. Войната завършва през 1604, след смъртта на Фелипе ІІ и Елизабет І, с изгоден за Испания мирен договор

 

На този ден преди дванадесет години Грузия напада Южна Осетия

08.08.2020, 08:15

Преди дванадесет години, в нощта на 8 август 2008 година, грузинските войски атакуваха Южна Осетия и разрушиха част от столицата Цхинвали.
Днес там се провеждат траурни мероприятия във връзка с годишнината на петдневната война в Кавказ.
Жителите на южно-осетинската столица се събраха за да почетат паметта на загиналите тогава мирни жители, южно-осетински военнослужещи и руски миротворци.
Жертви на нападенията на Грузия срещу Южна Осетия станаха почти 1700 души. – Още за петдневната война

 

 

Защо няма кандидати за пилоти?

07.08.2020, 20:57

Преди няколко дни, на 21 юли 2020 г., без много шум и със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов бе намалена драстично бройката на местата за най-престижната специалност във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) – „летец – пилот”. Защо стана това и какви ще са последиците?
Министерство на отбраната се надяваше, че тази година 14 души ще влязат за да се обучават по специалността „летец – пилот”, като още две бройки бяха заделени за нуждите на Министерство на вътрешните работи, и по-точно, авиационния отряд в структурата на Гранична полиция. Вместо това, на 21 юли 2020 г. със заповед № ОХ-554 бройките за специалността се намаляват с повече от 1/3 и стават общо 10.
Причината?.........Прочети още

 

Интеркосмос-България-1300 полетя на този ден през 1981 година

07.08.2020, 17:37

Интеркосмос-България-1300“ или „Интеркосмос 22“ е първият български изкуствен спътник. Каталожният му номер е 1981-075A. Наименуван е по космическата програма „Интеркосмос“, в рамките на която е създаден и лети.
Построен е в България по разработка на Централната лаборатория за космически изследвания (БАН) на базата на платформата за сателити „Метеор“. Тежи 1500 кг. Разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици. Захранването се осъществява посредством 2 слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност.
Апаратът е изстрелян в 13:35 часа на 7 август 1981 година в близко-полярна орбита 825 х 906 км с инклинация 81,2° от ракетата „Восток-2М“ от стартова площадка № 43/3 в Плесецк. Събитието е посветено на 1300-годишнината от основаването на българската държава.
Към 2020 г. спътникът е все още в орбита, работи и предава информация за частиците около полярните региони. Актуалното му местоположение може да се наблюдава в сайта на stuffin.space

 

Сборният отбор на Сухопътните войски е комплексен победител от Държавния военен шампионат по ориентиране

07.08.2020, 16:41

От 5 до 7 август в района над град Банкя се проведе Държавния военен шампионат по ориентиране, който е част от календара на военните първенства за 2020 г. Отговорник за провеждането на шампионата беше командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов.
Краен комплексен победител в шампионата е сборния отбор на Сухопътните войски. След много силно представяне в индивидуалните дисциплини, отборът съставен от трима мъже и две жени спечели с повече от 50 минути преднина, като единствен постигна общо време от всички дисциплини под 4 часа. Втори е отбора на Съвместното командване на специалните операции, а трети са представителите на Военновъздушните сили.
Наградите връчи генерал – майор Михаил Попов, който поздрави всички участници за постигнатите резултати и им пожела здраве и още по-високи спортни успехи. - (видео)
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Започна провеждането на съвместната българо-американска подготовка „Тракийскo лято 2020”

07.08.2020, 16:34

От 03 август 2020 г. започна провеждането на съвместна българо-американска подготовка „Тракийскo лято 2020”, която ще продължи до 28 август 2020 г. и е част от „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2020 година ”. Подготовката ще се провежда в района на летище Пловдив, военно формирование 32040-Крумово, войскови район с отпаднала необходимост летище Чешнегирово, пътен участък с. Поройна – с. Леново и във временно отделени зони от въздушното пространство на Република България.
В подготовката ще вземат участие сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната (СППМО), Военновъздушните сили (ВВС), Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Военноморските сили (ВМС) и формирования от Военновъздушните сили на САЩ в Европа.
Авиационна и зенитно-ракетна техника от ВВС на Република България и САЩ ще участва, както следва: до 3 броя транспортни самолети С-130J; до 2 транспортни самолета С-27J; до 2 броя вертолети AS-532AL/Ми-17; 1 самолет МиГ-29; 1 брой ЗРК 2К12 „Куб“.
Военнослужещи, които ще участват в подготовката, както следва: от състава на Военновъздушните сили - до 250 души; от състава на Съвместното командване на специалните операции - до 350 души; от Военноморските сили, Сухопътни войски и СППМО - до 50 души; от Военновъздушните сили на САЩ - до 150 души.
Част от целите на подготовката са : Отработване на процедурите за изпълнение на елементи, свързани с бойното използване на транспортни самолети; Повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на бойните разчети от ЗРВ; Усъвършенстване на процедурите във ВВС по всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна-домакин; Усъвършенстване способностите на ръководителите на полети; Повишаване на оперативната съвместимост между екипажите в състава на международни оперативни сили.
По време на съвместната българо-американска подготовка, в периода от 11.08 до 21.08.2020 г., се планират за изпълнение следните задачи: Тактически полети на малка височина в смесени групи; Превоз на войски и товари; Тактически въздушен десант; Визуално въздушно разузнаване; Полети по маршрут за групова слетяност на средни и малки височини; Изпълнение на парашутни скокове; Зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната; Бойно маневриране за преодоляване на ПВО, включващо наземни средства и изтребители; Тактически прехват по малоскоростна цел на малка височина; Изпълнение на медицинска евакуация.
Ръководител на съвместната българо-американска подготовка „Тракийскo лято 2020” е полковник Юрий Иванов ЛУКАНОВ – заместник-началник на щаба на Военновъздушните сили на Република България.
Помощник-ръководители на съвместната подготовка са както следва:
- за СКСО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, полковник Иван Василев РАЙКОВ – заместник-командир на Съвместното командване на специалните операции;
- за Военновъздушните сили – полковник Димитър Славов ПАВЛОВ – заместник-командир по летателната подготовка на в.ф. 32040.
Представителите на медиите ще имат възможност да отразят мероприятието в Деня за медийно отразяване с присъствие на високопоставени гости на 19.08.2020 г. в района на летище Чешнигирово.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Кой ще спечели от изтеглянето на американските войски от Германия?

07.08.2020, 13:31

Наскоро САЩ обявиха, че ще изтеглят близо 12 000 свои военнослужещи от Германия, 50% от които ще бъдат пренасочени към други натовски държави, като Белгия, Италия и Великобритания, а останалите ще се завърнат в родината.
Германия бе на челна позиция в конфронтациите от Студената война между САЩ и бившия СССР и водеща сила на европейската икономика. Затова нейната стратегическа позиция е очевидна. Това е и основната причина за разполагането на американски военни сили в Германия, считана за един от най-важните съюзници на САЩ в Европа, информира Радио Китай.
Американският президент Доналд Тръмп бе откровен: "Германия не плаща за разполагането на американски военни ... Ако Берлин увеличи военните си разходи, ще преразгледаме въпроса." Наблюдателите са на мнение, че очевидно големият брат иска да даде урок на малкия.
На пръв поглед изглежда, че Полша може да постигне стратегическите си цели, приемайки американските войски. Много военни експерти обаче се съмняват дали тя наистина ще се превърне в по-безопасна страна, ако вътрешният разрив в НАТО се задълбочи. Освен това проблемът с поделянето на военните разходи остава неразрешен. Ако тези два въпроса не бъдат договорени правилно, разквартируването на военните части не може да се реализира.
„САЩ от една страна продължават да отслабват доверието на своите съюзници, а от друга да губят силите на НАТО. Това е стратегическо самоубийство“, каза Хитър Конли, експерт в американския Център за стратегически и международни изследвания.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

В кризата расте износът на българско оръжие

07.08.2020, 09:50

Износът на оръжие от България нарасна в условията на икономическа и здравна криза по света. През първата половина на годината осъщественият износ на специална военна продукция от държавното предприятие Кинтекс е на стойност 98,2 млн. лв., при 44 млн. лв. за същия период на миналата година. Печалбата на Кинтекс за периода от януари до юни е 12,5 при близо 6 млн. лв. година по-рано, става ясно от отчета на дружеството, предаден в Министерството на финансите.
Само в рамките на второто тримесечие, когато кризата по света вече набираше скорост, износът на оръжие от страна на Кинтекс е на стойност 77,7 млн. лв. Оказва се, че експортът на оръжие през второто тримесечие е бил около четири пъти по-голям спрямо първото.
Основният износ на специална военна продукция през второто тримесечие на годината е бил за нуждите на отбраната на Индия и Алжир. През третото тримесечие се очаква да бъде извършен нов износ в значителен обем в изпълнение на подписани договори с Министерствата на отбраната на Индия и на Алжир.
Нарастват приходите и печалбата и на другото голямо държавно предприятие за военна продукция – ВМЗ-Сопот. Отчетените приходи от продажби на ВМЗ-Сопот за полугодието са 102,7 млн. лв. Това е ръст със 7,5% спрямо приходите в размер на 95,5 млн. лв. година по-рано. Част от износа на оръжие е осъществен директно от ВМЗ-Сопот, но повечето сделки са с посредничеството на специализирано в експорта дружество. Печалбата на ВМС-Сопот от януари до юни е 12,5 млн. лв., при 9,6 млн. лв. година по-рано. За втората половина на годината очакваните приходи на ВМЗ-Со-пот в изпълнение на подписаните договори са за 110 млн. лв.
Източник: в."Труд"

 
 

На този ден в САЩ е учреден почетния знак за военни заслуги "Пурпурно сърце"

07.08.2020, 07:18

Генерал Джордж Вашингтон учредява отличието на 7 август 1782 година като знак за необикновена смелост и изключителна вярност при военна служба. Смята се, че той е дал само три такива награди.
Почетния знак е възстановен през 1932 г. в чест на 200-годишнината от рождението на Д. Вашингтон като медал за военнослужещите, получили бойни рани и увреждания по време на службата. Отличието се дава след като кандидатите да го получат подадат молба и доказателства за получените рани. До 1942 г. с такива медали са отличавани само военнослужещи в пехотата, а от 1942 г се дава и на военнослужещи във флота.
През първите 10 години с медала Пурпурно сърце са отличени 78 000 военни.

 
 

Преди 56 г. започват американските бомбардировки над Северен Виетнам

07.08.2020, 07:12

На 7 август 1964 г., пет дни след първия инцидент между американски разрушител и три северновиетнамски катера, двете камари на американския Конгрес приемат Тонкинската резолюция, с която одобряват и нанасянето на удари по територията на Д Р Виетнам, без да бъде обявявана война.
Експерти по международно право обаче никога не изясниха коя дата да се смята за начало на американските бомбардировки. Ако се припомнят обстоятелствата, то на 2 август 1964 г. три северновиетнамски торпедни катера се опитват да изтласкат от свои териториални води ескадрения миноносец „Мадокс”, като при инцидента един катер е потопен, а един палубен щурмовик Ф-8 „Крусейдър” е повреден и каца аварийно в Дананг. Това обаче не излиза от рамките на въоръжен инцидент и той с нищо не предполага какво ще се случи през следващите години.
Операция ”Пронизваща стрела”
В отговор на инцидента в Тонкинския залив призидента Джонсън разпорежда да бъдат нанесени авиационни удари по бази на северокорейските торпедни катери и по нефтохранилища, за да бъдат лишени катерите от гориво. Операция „Пронизваща стрела” (Pierce Arrow) е проведена на 5 август и това е първият налет на американска авиация в Северен Виетнам.
Но дали е война? Палубните А-4 „Скайхок” и А-1 „Скайрейдър”, съпровождани от F-8, нанасят удари по военни обекти на Северен Виетнам: бомбардирана е базата на торпедните катери Хон Гей, потапяйки осем катера в района на остров Хон Ме; разрушено е нефтохранилището във Вин; попътно е атакувана базата на торпедни катери Бин Тхай. Изтребително прикритие са осигурявали F-4В „Фантом” от самолетоносача Constellation. Резултатите от атаките са фиксирани от палубните разузнавачи RF-8A и установяват унищожени до 90% от горивните запаси във Вин и 2/3 от северновиетнамските торпедни катери. По американски данни са изпълнени 64 бойни полета, при които са загубени два самолета. Единият пилот загива, а другият – Евърет Алварес попада в плен и става първият американски военопленник в Северен Виетнам за почти 10 г.
Операция „Пронизваща стрела” на свой ред не излиза извън рамките на единична наказателна акция на САЩ против Северен Виетнам.
Операция „Горящо копие”
Следващата американска операция „Горящо копие” (Flaming Dart) е проведена чак през февруари 1965 г. При нея за втори път е бомбардиран Северен Виетнам от началото на необявената война. По време и на тази операция е извършен само един нальот. Няколко дни след Тонкинския инцидент на 2 август в Югоизточна Азия започват да пристигат подразделения на ВВС. Пръв е авионосецът Ranger. Не след дълго в състава на групировката влиза и противолодъчният авионосец Kearsarge, като базираните на него S-2 Tracker гарантират сигурността на авионосната групировка от съветски и китайски подводници. В отговор виетнамското командване срочно изтегля от Китай своя 821-ви изтребителен авиополк. Самолетите прелитат в Ной Бай на 6 август и още същия ден два МиГ-17 са приведени в състояние на пълна бойна готовност. Първи в Тан Сон Нхут пристигат ERB-47H за радиоелектронно разузнаване, които разузнават цели в Северен Виетнам. Според разработения план 20 броя В-57 са прехвърлени в базата Биен Хоа край Сайгон и стават първите реактивни самолети, разположени на виетнамска територия. Фактически са нарушени Женевските споразумения, забраняващи използването на реактивни самолети в конфликтни райони на Югоизточна Азия, но за САЩ подобни ограничения никога не са били пречка. Особено след Тонкийската резолюция никой не им обръща внимание.
Службата на Б-57 във Виетнам от самото начало е белязана с неприятности. Още при пребазирането в Биен Хоа на земята се сблъскват първите два приземили се бомбардировача, които блокират пистата за кацане и принуждават останалите екипажи да се приземяват в Тан Сон Нхут.Там пък един от самолетите се врязва в земята по време на кацане и погребва двама членове на екипажа. Операция Flaming Dar идва закономерно през февруари 1965 г., предприета като възмездие в отговор на акциите на партизаните от НФОЮВ против американски военнослужещи в Южен Виетнам. Операцията преминава в два етапа, които трябва да внушат на Севера да прекрати бойните действия на Юг: Flaming Dart I е проведена на 7-8 февруари в отговор на извършените същата нощ нападения над вертолетната база в Кемп Холоуей и над щаба на южновиетнамския ІІ корпус в Плейку. Само първия ден за 30 мин. са хвърлени 30 тона бомби. В началото под удари попадат казармите в Довг Хой.
Първи бомбардират А-4 „Скайхок” от самолетоносача Hancock. Тук са насочени всички боеспособни южновиетнамски А-1, като начело лети за повдигане на бойния дух лично командващият бригаден генерал Нгуен Као Ки. Партизаните от Виетконг не остават длъжни и устройват диверсия в авиобазата Дананг. Нападението е отблъснато и само няколко самолета получават леки повреди.
Flaming Dart II е проведена на 11 февруари в отговор на взрива в хотел в Куи Нон, където са настанени американски военни съветници. По време на двата налета американската и южновиетнамската авиация нанасят удари по обекти в южната част на Северен Виетнам, където северовиетнамски войници се подготвят за изпращане на Юг.
Датата на първия удар на „Горящо копие” понякога се сочи като начало на регулярните бомбардировки над Северен Виетнам, което не съответства на действителността. Ударите се явяват изключително като акции на възмездие. Постоянните бомбардировки по операция „Тътен на гърма” започват едва на 2 март същата година. На 2 март започват бомбардировките по цялата територия на Северен Виетнам по операция Rolling Thunder. В първия ден на атаки са подложени обекти на 50 км. северно от демилитаризираната зона, постепенно ескалацията обхваща целия Виетнам.
И все пак коя дата трябва да се счита за начало на затъването на САЩ в тази война? Това е все едно след като човек е изпил сам бутилка уиски, да се определи кога е започнал да се опива.

Източник: https://blitz.bg, Ганчо Каменарски

 
 

Танкът Т-72 навърши 47 години

07.08.2020, 06:54

Днес, 7 август, се навършват точно 47 години, откакто танкът Т-72 е бил приет на въоръжение в Съветската армия.
Серийното производство на Т-72 започва във вагоностроителния завод в град Нижни Тагил, Русия.
Това е един от най-разпространените танкове на въоръжение днес, като много страни са разработили свои варианти на Т-72. Българската армия е разполагала със 160 танка T-72M/М1/М2.
Записан е в Книгата на рекордите на Гинес като най-масовият танк на съвременността. – Още за Т-72

 
 

 

Австралия търси вертолети за специалните си части

06.08.2020, 23:07

Австралия е пуснала запитване за даване на обвързващи оферти (RFP) за придобиването на вертолети, предназначени за специалните ѝ части. Това съобщава Flightglobal.
Офертите трябва да се дават в рамките на програмата LAND 2097 Phase 4 и те трябва да бъдат получени и оценени в рамките на 2020 г. Пускането на RFP идва, след като през септември 2018 г. Австралия публикува запитване за даване на оферти.
До момента е известно, че има трима кандидати, които ще се състезават за поръчката за общо 20 вертолета. Възможно е да се появят и други кандидати.
Две компании, Babcock Australia и Hawker Pacific, ще оферират Bell 429, а през юли тази година, стана ясно, че Airbus Helicopters директно ще участва в конкурса със своя H145M.
Австралийското правителство очаква, че в рамките на програмата ще има сериозно участие на местната индустрия.
Засега е известно малко за това, какъв вертолет точно се търси. Знае се, че той трябва да може да бъде превозван от Boeing C-17 и да може да оперира в градски условия. Може да се участва, както с военно сертифицирани вертолети, така и цивилни машини.
От вертолета ще се иска да използва оръжие, както и да има модерна оптико-електронна прицелно-обзорна система. Задачите му ще са свързани с превоз на специални части, огневата им поддръжка, както и наблюдателни задачи.
Очаква се вертолетите да преминават лесно през малки модернизации, с цел да бъдат максимално актуални.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Китайците пристигнаха в Русия със своите танкове "Type 96"

06.08.2020, 21:54

Военен ешелон с техника от Народната освободителна армия на Китай (НОАК) пристигна на 4 август в Забайкалски край, за да участва в международното състезание по "Танков биатлон" на VI Aрмейски международни игри 2020, които ще се проведат от 23 август до 5 септември.
"Екип от 27 военнослужещи пристигна в Русия, както и 18 единици бронирана и колесна техника. Ешелонът включва танкове "Type 96", специална ремонтно-възстановителна и обслужваща техника, вагони с материално-технически средства и стандартни боеприпаси", съобщи пресслужбата на Източния военен окръг (ИВО), цитирана от "Интерфакс".
В същия ешелон пристигнаха механиците-водачи на танковете, инженерно-техническия екип на НОАК, участващи в "Танковия биатлон".
Китайските военнослужещи са тествани за наличие на коронавирус COVID-19. Медицински преглед и тестове бяха извършени от специалисти от медицинската служба на ИВО. Според резултатите от прегледа не са установени болни военнослужещи, не са съобщени оплаквания за здравословното състояние.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Руската военна униформа от времето на последния цар

06.08.2020, 21:36

Последният руски император Николай II бил още по-запален от предшествениците си по външните атрибути на военната служба: маневри, паради и военни униформи. Баща му Александър II не обичал показността и ценял простотата във всичко. По негово време мундирът на руския войник бил опростен. В миналото били изхвърлени пришитите плитки, елегантната гвардейска куртка и пищните пера.
Но император Николай смятал, че парадните елементи на униформата са необходима част от армейския живот на войниците и офицерите. Едва качил се на трона през 1894 г., той реформирал облеклото на кавалерията. Новата униформа на руските конници приличала повече на одеждите на техните далечни предшественици, които щурмували Париж през 1814 г. – прилепнали двуредни мундири с цветни обшивки на яката и маншета. Вместо обикновените кожени колани за сабята, въведени при предишното царуване, офицерите отново били оборудвани с бродирани парадни галуни.
Простата армейска униформа, въведена от Александър III, се запазила чак до Руско-японската война. Руските войници се сражавали срещу японците, облечени в бели ризи и фуражки, които били в различен цвят в зависимост от подразделението, но били покрити с бял плат. Офицерите имали бели куртки. Набиващата се на очи и добре различимата отдалече униформа правела руските войници удобни мишени за вражеските стрелци. Нещата стигнали дотам, че бойците по собствена инициатива пребоядисвали дрехите си. През 1904 г. било взето решение войнишките ризи и офицерските куртки да започнат да се шият от плат в цвят каки.
Поражението на Русия в Руско-японската война довело до нови промени в униформата. От една страна сраженията показали, че армейските дрехи трябва да се адаптират към новите бойни условия. Колкото и скъпи на войниците да били техните белоснежни ризи, а на офицерите – блестящите на слънцето еполети, те не бивало да попадат под прицела на снайперистите или картечарите. През 1907 г. цялата армия била облечена в униформи със защитен цвят. Фуражката с козирка окончателно с превърнала в основен вид шапка. Широките панталони, затъкнати в ботушите, напълно заменили тесните си предшественици, като само кавалеристите запазили своите сиви клинове с цветни елементи. Новите офицерски куртки били в цвят каки с пришити джобове на гърдите и метални копчета. Войнишките ризи също получили джобове, но копчетата им били от пресована кожа.
В същото време, за да повдигнат бойния дух на претърпялата поражение армия, тя получила нови парадни униформи. Всички военнослужещи били оборудвани с двуредни мундири с цветни кантове. Офицерите от много полкове получили златни обшивки по куртките, а генералите – специален орнамент във формата на дъбови листа. В някои подразделения върнали и отдавна забравените кивери, ушити по образец на тези, които руските войници носели през 1812 година. На бойците от Гренадерския полк било наредено да носят на дясното си рамо златен акселбант по образец от XVIII век с монограма на Екатерина II. Сребристите препаски, които офицерите носели около кръста си, напомняли на тези от времето на Суворов. Елементите на униформата от славното военно минало на Русия трябвало да повдигнат бойния дух на войската.
Разразилата се през 1914 г. Първа световна война не позволила на руските войници в пълна степен да оценят красотата на новата парадна униформа. Тя била запратена в ъгъла, тъй като на фронта от нея нямало никаква полза. Офицерите трябвало да носят мундири по войнишки образец. Всички ярки и блестящи елементи на униформите, копчетата и звездите по пагоните били боядисани в тъмни цветове, за да станат незабележими за вражеските стрелци. Оформените като плитки колани били заменени от кожени, които се кръстосвали на гърба и поддържали пояс с кобур за револвер и ножница за хладно оръжие.
Наред с ризите и мундирите започнали да се носят т. нар. „френчове“, чиято мода тръгнала от съюзническата британска армия. Недостигът на материал довел и до промяна на вида на униформите. На войската на Кавказкия фронт позволили да шие черкезки от домашно тъкано сиво сукно. Липсата на достатъчно кожа довела до масовата подмяна на обувките с партенки.
Предполагало се ,че парадната униформа на руската армия ще бъде облечена отново в столиците на победените вражески държави – Берлин и Виена. За предстоящия парад на победата дори били ушити специални дрехи. Филцова шапка, имитираща древноруски шлем, била създадена още в навечерието на войната за тържеството по случай юбилея на управляващата династия. Дългите шинели с пришити на гърдите един под друг каишки напомняли на кафтаните на руските стрелци.
Всичко това трябвало да символизира тържеството на славянския дух над неговия вечен враг – Германия. Само че войната се проточила и довела до революция, а ушитите униформи били наследени от Червената армия. И като червеноармейски униформи ги видял и запомнил целият свят. - Още униформи в РА

 

Руският "Удав" е с гаранционен срок 10 хиляди изстрела

06.08.2020, 21:28

Руският централен научно-изследователски институт за точно машиностроене (ЦНИИТОЧМАШ) започна серийното производство на самозарядния 9-mm пистолет "Удав", уникалните характеристики на който включват и бронебойни куршуми.
Сред патентованите технологии е и конструкцията на пълнителя, който показва броя на патроните. В допълнение, заглушителят се поставя със сменяем модул, а пистолетът стрела с два вида патрони - с повишена проникваща способност и намалена скорост на куршума.
Бронебойният патрон е способен да прониква в бронежилетки и каски с втори клас на защита на по-голямо разстояние от конкурентните огнестрелни оръжия.
Вторият тип куршум се движи с понижена скорост, което значително намалява нивото на звука и пламъка на изстрела при използване на заглушителя.
"Работата по пистолета "Удав", която започна през март 2014 г., след продължителни изпитания премина в етапа на серийното производство. Получена е поръчка за първата производствена партида", казва Алберт Баков, генерален директор на ЦНИИТОЧМАШ.
9-mm самозаряден пистолет има ефективна далечина на стрелбата до 100 m, способен е да пробива индивидуални предпазни средства от втори клас на разстояние до 75 m. Пистолетът може да работи в температурния диапазон от минус 50° С до плюс 50° С. Теглото с пълнителя (без патрони) е 780 g, дължината - 206 mm, височината - 145 mm. Обемът на пълнителя е 18 патрона 9x21 mm. Гаранционният срок на пистолета е 10 хиляди изстрела. - Още пистолети
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Наградиха победителите в спартакиадата на ВМС

06.08.2020, 16:34

Днес като  част  от  програмата за честването на 141-годишнина на Военноморските сили, на Морска гара Варна се състоя церемония по награждаване на победителите от Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили.
В дните от 3 до 6 август, в навечерието на Празника на ВМС и 141-та годишнина от тяхното създаване, десет отбора от военни формирования на флота, включително    ВВМУ    „Н. Й. Вапцаров”    и   представителния    отбор   на   АЕЦ „Козлодуй”, премериха сили и демонстрираха завидни умения в състезанията по ветроходство, гребане, теглене на въже и хвърляне на хвъргало.
Отборите заели първите три места по различните дисциплини и в комплексното класиране бяха наградени с купа и грамота......Прочети още

 

Морско училище с метеостанции на своя територия

06.08.2020, 16:32

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ сътрудничи по проект, свързан с изграждането на най-голямата и модерна мрежа от метеорологични станции в България, с чиято помощ ще се подобри качеството на синоптичните прогнози.
Проектът се нарича Meteo.Rocks и има за цел модернизиране и разширяване на съществуващата метеорологична мрежа, съобщават от училището.
От 5 август 2020 г. на територията на Морско училище заработиха две нови метеостанции, които са част от мрежата. Едната е в сградата на Училището, а втората – във войскови район „Карантината“, който се стопанисва от ВВМУ.
Прогнозите са в реално време и показват актуална информация за температура, влажност, налягане, скорост на вятъра и др.
Източник: http://otbrana.com/

 

Щурмовик A-4AR се е разбил в Аржентина

06.08.2020, 11:45

На 5 август 2020 г. в 10:05 местно време изтребител-бомбардировач A-4AR Skyhawk (в Аржентина е под наименованието Fightinghawk) с р.н. С-925 и с.н. 14235 от ВВС на Аржентина (Fuerza Aérea Argentina) се е разбил до град Вила Валерия (Кордоба) по време на рутинен тренировъчен полет.
По първоначална информация пилотът капитан Gonzalo Fabián Britos Venturini се е катапултирал, но по-късно спасителните екипи са го открили мъртъв.
Аржентинските А-4АR са на въоръжение в 5-та авиационна група, която има в състава си две ескадрили. Към момента само 6 A-4AR Fightinghawk от общо доставените през 1997 г. 36 самолета са боеготови. Планира се още 12 да бъдат възстановени в летателна годност.
До сега са загубени четири A-4AR.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Десантната бригада на Българските Военноморски сили (Имаше я!)..

06.08.2020, 07:51

Мобилизираха Десантната бригада. По-точно мобилизираха щаба на бригадата и единият й дивизион. Другият дивизион беше действащият, нашият. Освободихме място за мобилизираните кораби. Преместихме нашите по-напред, до чупката на кея, срещу дежурната стая. На редихме ги в две групи от по 4-5. Зад нас подредиха мобилизираните, по същия начин. Получи се внушителна групировка от малки десантни кораби. Два дивизиона. Десантна бригада. На бригадата й предстоеше учение.
Реално учение с приемане и стоварване на реален десант.
По „не явна” и не официална, предварителна информация, товаренето на десанта трябваше да е в „северния”, а стоварването му тук в „южния” район. До края на деня бригадата трябваше да е провела строевото си сглобяване. Щабът на бригадата, част от дивизионните офицери и матроси бяха тук от вчера........ Прочети още

 

На този ден през 1989 г. е проведена операция "Бегемот"

06.08.2020, 07:32

На 6 август 1991г. Северният флот на Русия провежда уникалната операция "Бегемот-2", която доказва, че балистичката ракетна подводница е способна да изстреля всичките си ракети почти наведнъж (с интервал от 5-7 секунди). От борда на подводница К-407 "Новомосковск" под командването на капитан втори ранг Сергей Егоров са изстреляни 16 ракети - целият боекомплект. Поради големият риск само доброволци са допуснати на подводната мисия.
Всички 16 ракети Р-29РМ са пуснати в рамките на 3 минути и 44 секунди, а с тях подводницата губи над 650 тона от теглото си. Първата и последната ракети удрят целта, докато останалите се самоунищожават. - (видео)
Операцията е възприета като възможен сценарий за ядрената война със САЩ и е проведена, за да се потвърди възможността за бърз подводен залп.
Две години по-рано, на същия ден, се провежда операция "Бегемот-1" от подводница К-84 "Екатерининбург", но завършва с неуспех поради изтичане на гориво, довело до пожар. - Още за "Бегемот-2"

 

Забравените герои на България: Навършват се 162 години от рождението на генерал-майор Симеон Янков Янков

06.08.2020, 07:28

Симеон Янков Янков е роден на 6 август 1858 г. в Ески-Джумая (дн. Търговище).
Завършва Военното училище в София (1883) и военноинженерна академия в Русия. На 30 август 1883 г. е произведен в чин подпоручик, на 24 март 1886 г. – в чин поручик, 1 януари 1888 г. – в чин капитан, на 1 януари 1893 г. в чин майор, подполковник става на 1 януари 1898г., а през 1903 г. - полковник.
Като военен инженер служи в инженерните части като командир на 3-та пионерна дружина (1900) и изпълняващ длъжността Инспектор на инженерните войски (1909). На 1 януари 1910 г. е произведен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) заема длъжността Инспектор на инженерните войски. По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на Варненския укрепен пункт, от 1917 г. завежда съобщенията в Македонската военноинспекционна област.
Годината и мястото на смъртта са неустановени.
Награден е с ордена „Св. Александър” II и V ст. с мечове; същия орден IV ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” III ст. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

75 години от атомната бомба над Хирошима

06.08.2020, 07:16

В утрото на 6 август 1945 г. американският бомбардировач B-29 „Енола Гей" хвърля над японския град Хирошима атомна бомба, наречена „Little Boy" (в превод - „малчуган"). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man" („дебеланко"), с която е разрушен град Нагасаки.
За пръв път човечеството използва най-разрушителното оръжие – атомното. За пръв път имаме масово еднократно избиване на хора - в "индустриални количества".
Това става в самия край на Втората световна война. САЩ са изправени пред големия си враг в Тихоокеанския регион – императорска Япония. Имат и да си отмъщават заради унищожената им армада в Пърл Харбър през декември 1941 г, а и заради други поражения. - (видео)
Американските стратези решават, че ако се хвърлят в конвенционална схватка с врага, ще загинат стотици хиляди, може би милиони хора от двете страни. Тогава решават да прибегнат до новото оръжие – то ще вземе десетки хиляди жертви, но ще ускори края на войната и ще спести много повече жертви. Така Америка обяснява пред света защо е взела зловещото решение.
На 6 август 1945 г. сутринта бомбардировачът B-29 Enola Gay излита от военната авиобаза, разположена на остров Тиниан в западната част на Тихия океан. Полетът продължава около 6 часа. Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолета, които се отправят към южна Япония.
Била обявена тревога, направено е радио обръщение в много градове, включително Хирошима. Сутринта операторът на радара в Хирошима определил, че броят на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решават да не прехващат такова малко формирование, за да икономисват гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, "ако врага атакува, но това не се очаква".
В 08:15 часа местно време "Enola Gay" хвърля "Малчугана" в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява на около 600 метра над повърхността, на място загиват около 70 000-80 000 души. Общият брой на жертвите достига 140 000 души – издъхнали впоследствие било от раните, било от уврежданията и усложнения вследствие на радиацията. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1,4 км в радиус. Пожарите, избухнали след взрива, засягат огромна площ. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.
На 9 август 1945 г. американски стратегически бомбардировач B-29 "Суперфортрес" хвърля втората атомна бомба – този път над град Нагасаки. "Дебеланкото", както била кръстена, погубва между 60 000 и 80 000 японци – също цивилни, както и в Хирошима.
Историците не са единни по въпроса дали ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са довели до бързия край на войната, принуждавайки Япония да капитулира и така да се предотврати даването на много повече жертви в сухопътни операции, планирани за по-късно през годината. - Още ЯО

 

 

Шойгу: Руските войски получиха над 1100 прототипа на оръжия и техника

05.08.2020, 20:50

Над 1100 основни образеца на въоръжение са получени от руските войски през първата половина на 2020 година.
Въпреки епидемията от коронавирус, предприятията и органите на военните управления успяват да осигурят определения темп на изпълнение на държавната поръчка за отбрана (ГОЗ). Това заяви министърът на отбраната на Руската федерация армейски генерал Сергей Шойгу, като откри деня за приемане на военна продукция, цитиран от "Российская газета".
Той отбеляза, че сред новите модели има 16 самолета от различни класове и предназначение, 53 хеликоптера, включително 18 Ми-8МТВ-5-1, 80 дрона. Освен това флотът е получил 5 бойни кораба, включително ядрената подводница "Княз Владимир", фрегата "Адмирал Касатонов" и големия десантен кораб "Оленегорски горняк".
Сега във въоръжените сили по план ще постъпят инженерна и автомобилна техника, средства за комуникация, авиационно въоръжение и боеприпаси, заяви Шойгу. - (видео)
Той каза, че новите образци на военна техника ще могат да бъдат видени през август на Международния военнотехнически форум "Армия-2020".
Освен това ще бъде възможно да се видят и оценят бойните и техническите възможности на руското въоръжение на Международните армейски игри, които тази година се провеждат едновременно с форума "Армия-2020".
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Saab ще предложи GlobalEye на Южна Корея

05.08.2020, 19:46

Шведската компания Saab ще предложи своята платформа GlobalEye на Южна Корея, след като страната обяви, че възнамерява да купи допълнителни летящи радари. Това съобщава Janes.
Южна Корея планира да купи още два летящи радара, но все още не е ясно, дали страната ще организира конкурсна процедура или ще премине към директни договорки с избран изпълнител. Очаква се решението за това да бъде взето в рамките на година.
От Saab са заявили за Janes, че планират да предоставят конкурентна оферта, която да включва и технологичен трансфер и близко сътрудничество с корейски компании, което може да се претвори в нови технологии и продукти. От Janes съобщават, че сътрудничеството най-вероятно ще е с корейската компания LIG Nex1, която е сред основните разработчици на военна електроника и ракети в страната.
ВВС на Южна Корея разполагат с четири летящи радари на базата на Boeing 737. Самолетите бяха доставени през 2011 – 2012 г. Логично е страната да иска доставка на още от същото, но е възможно и да се търси диверсификация.
GlobalEye се базира на бизнесджета с много голяма далечина на полет Bombardier Global 6000 и реално представлява многофункционална платформа за наблюдения на въздушното, морското и земното пространство благодарение на радари и оптични сензори. GlobalEye има още способности за радио-техническо разузнаване. Продължителността на полет е около 13 часа.
Радарът за наблюдение на въздушното пространство е Erieye ER, който е последното развитие на познатия Erieye. Както и предишното поколение, Erieye ER е поставен неподвижно над фюзелажа. Освен това платформата има и радар Seaspray 7500E за наблюдение на земната и морска повърхност поставен под фюзелажа и оптико-електронна система за наблюдение на FLIR Systems от фамилията Star SAFIRE.
От Saab твърдят, че Erieye ER може да оперира нормално в условия на сериозни електронни смущения, а характеристиките му са около два пъти по-високи от сегашното поколение Erieye, за което е известно, че открива цел тип „изтребител” на дистанция от около 400 – 450 km. Подобни дистанции на откриване от порядъка на 800 km вероятно важат само за режим на търсене в много тесен сектор с използване на пълната мощност на радара. Според Janes, стандартната далечина на откриване на радара ще е около 650 km. Шведската компания твърди още, че радарът има много добри възможности да открива нискозабележими цели на големи дистанции.
Засега, единственият клиент на платформата са ОАЕ.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

41-ият контингент получи сертификация за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан

05.08.2020, 18:00

Националният елемент, ротата за охрана и щабните офицери от състава на 41-ия контингент на Въоръжените сили, който ще се включи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан, получиха днес оценка „Боеготов”. Степента на подготовката, уменията и способностите на командния и личния състав на контингента за изпълнение на задачите по време на предстоящата мисия бяха оценени от комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Юлиян Петров – началник на отдел „Съвместна подготовка”.
Проверката на готовността на военнослужещите за участие в предстоящата мисия започна с брифинг на националния командир на контингента полковник Тодор Тодоров, след което продължи със строеви преглед на личния състав и провеждане на специализирани тестове. Способностите на военнослужещите за изпълнение на задачи, характерни за предстоящата мисия, бяха оценени по време на двудневното тактико-специално учение на тема: „Действие на рота при изпълнение на задачи по охрана и отбрана на летище в рамките на съюзна операция по стабилизиране и възстановяване на сигурността”. То се проведе в района на Учебен център „Победа”.
Непосредствената подготовка на контингента започна през април и се проведе във войскови район „Кабиле” и на Учебен център „Победа”.
Командир на ротата за охрана е майор Иван Иванов. В нейния състав са включени военнослужещи от 42-ри механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на Втора механизирана бригада на Сухопътните войски.
Задачите, които ротата в Афганистан ще изпълнява, са свързани с контрол на трафика на автомобили и хора, охрана и патрулиране на определената зона за отговорност и др.
Източник: mod.bg

 

В град Бургас ВМС тържествено отбелязаха 141 години от своето създаване

05.08.2020, 17:37

На 5 август 2020 г., в Пункт за базиране Бургас с тържествено вдигане на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване беше отбелязана 141 годишнина от създаването на Военноморските сили. - (видео)
Във връзка с честването  на  празника награди на военнослужещи от военните формирования, дислоцирани в Пункт за базиране Бургас бяха връчени от името на министъра на отбраната на Република България, областния управител на Област Бургас, кмета на Община Бургас, командира на Военноморските сили и командира  на  флотилия  бойни  и спомагателни  кораби.
В знак на доброто сътрудничество и взаимодействие командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов удостои с „Почетна адмиралтейска грамота“ областния управител на Област Бургас и кмета на Община Бургас.
Проведен беше и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на „Паметника на моряка“ в Морската градина на град Бургас.
Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби на Военноморските сили флотилен адмирал Велко Велков, командирът на морски специален разузнавателен отряд капитан II ранг Герман Славов и военнослужещи   поднесоха цветя на паметната плоча на матрос Камен Миланов, загинал при изпълнение на служебния си дълг. - Още за ВМС
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Предислоцирането на американските сили в Европа

05.08.2020, 16:22

На САЩ ще им отнеме години да прехвърлят главното си командване в Европа от Германия към щабквартирата на НАТО в Белгия, а обновяването на инфраструктурата ще е скъпо, смятат трима бивши високопоставени официални представители.

Въпреки безпокойството, че обявеното в сряда решение е политически мотивирано, те споделиха пред Ройтерс, че от стратегическа гледна точка има известен смисъл в това действие, защото американското военно присъствие в Европа има нужда да бъде направено "по-ефективно и по-рационално".

Съгласно плана за ограничаване броя на американските войски в Германия президентът Доналд Тръмп е дал указания Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM) да бъде преместено от Щутгарт в Монс, близо до Брюксел.

 В Монс се намира Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE).
"Това не е като да си вземеш палатката и просто да я опънеш на някое друго място", каза пенсионираният американски генерал Бен Ходжис, който между 2014 и 2017 г. командваше силите на САЩ в Европа. "Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа има отчаяна нужда от ремонт".
Джейми Шей, бивш високопоставен представител на НАТО, а сега сътрудник на мозъчния тръст "Приятели на Европа" (Friends of Europe), заяви, че сградите на върховното главно командване на алианса в Монс "са от 60-те години и изглеждат като от 60-те години". "Това място трябва да бъде построено наново", каза той.

За планирането и построяването на новата централа на НАТО, в която алиансът се нанесе през 2018 г., бяха нужни две десетилетия. Забавянията оскъпиха изграждането й с над 1 милиард долара.

Предислокацията в Монс е част от плана на американското командване да изтегли около 12 000 души от 36 хилядния си контингент в Германия. Намерението за осъществяване на този план беше обявено миналия месец, когато Тръмп съобщи, че ще намали военното присъствие на САЩ на германска земя с около една трета, защото по думите му Берлин се е възползвал от Щатите, а в същото време не изпълнява финансовите си задължения по линия на НАТО. 

Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че решението е част от преразглеждане на американското военно присъствие по света.


Ген. Тод Уолтърс от военновъздушните сили на САЩ, началникът на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа и EUCOM заяви, че с прехвърлянето в Монс на 2000 американски военни от Европейското командване ще бъде подобрена ефективността.

"От страна на САЩ това решение със сигурност може да бъде много по-добре аргументирано, отколкото това за изтеглянето на хиляди военнослужещи от Германия", каза Шей.
Той отбеляза, че винаги командващият войските на САЩ в Европа е бил едновременно и главнокомандващ силите на НАТО - едното командване, това на алианса, е базирано в Монс, а другото, на американските сили в Европа, от 1967 г. е в Щутгарт.

Ходжис заяви, че подобно на Германия нито една от двете основни страни, които ще спечелят от предислокацията на войските на САЩ в Европа - Белгия и Италия - също не покриват изискванията на НАТО за отделянето на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана.

Уолтърс и Еспър "правят всичко по силите си да приведат в действие едно недомислено решение на Белия дом и да направят необходимия стратегически анализ, след като то вече е взето. Те направиха каквото можаха, за да изпълнят по възможно най-добрия начин президентската заповед", каза Ходжис.

Недобре свършена работа 

През 1967 г. Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа се премести от Роканкур край Париж в базата Касто, летен полигон на белгийската армия край Монс, след като Франция реши да напусне интегрираната военна структура на алианса.

За да преодолее възраженията на главното командване на алианса заради разстоянието от Брюксел до Монс, белгийското правителство се съгласило да построи скоростна магистрала между двата града, казват от НАТО.

Пенсионираният германски генерал Ханс-Лотар Домрьозе, който до 2016 г. беше начело на едно от най-важните командвания на НАТО, това в нидерландския град Брунсум, заяви, че събирането на двете главни командвания на едно място, в Монс, ще премахне неудобството от пътуванията и ще намали разходите.

Но по думите му в това предислоциране на войските на САЩ вътре в Европа "няма никаква логика".

"Разходите ще надхвърлят военните ползи. Тук става дума или за недобре свършена работа - или за намерение да бъде подразнен някой", каза той.
Източник: https://www.investor.bg, БТА

 

Военни пилоти искат извинение от премиера

05.08.2020, 16:11

Или разграничаване от публикувания в медиите запис на разговора му с Томислав Дончев, в който отправя изключително обидни квалификации не само към държавния глава – президента Румен Радев, включително и като военен пилот, а така също и към българските военни летци. Кои са „прости летци“ питат в обръщение до министър-председателя Бойко Борисов 17 военни пилоти? „Тези, които изпълниха стотици рисковани операции за оказване на помощ на населението при стихийни бедствия, инциденти и злополуки. Тези, които спасиха стотици човешки животи, рискувайки собствения си такъв, за хора изпаднали в беда. Тези, които и в днешни дни са на своя пост и въпреки недостатъчната ресурсна осигуреност, отново с огромен риск за живота си, достойно изпълняват своя дълг“, са част от въпросите. Сред авторите на обръщението са достойни български военни пилоти генералите Михо Михов, Стефан Петров, Спас Спасов, Иван Парапунов, Златко Златев, Калчо Танев, Иван Дочев и Васил Димитров, полковниците Димитър Димитров, Методи Николов, Любчо Стоилов, Евгени Белкинов, проф. Иван Симеонов, проф. Павел Пенев, Георги Георгиев и подполковниците Димитър Йосифов и Васил Хубенов......Прочети още

 

Германия изпрати 250 войници в мисията на ЕС за оръжейното ембарго в Либия

05.08.2020, 13:17

Фрегата и 250 войници потеглиха за Средиземно море като част от европейската мисия "Ирини" за прилагане на оръжейно ембарго в опит да се прекрати конфликтът в Либия, съобщи "Ройтерс".
Германия отдавна бе обявила, че се подготвя такава стъпка, въпреки предложения в последните месеци на дневен ред бяха разговори дали мандатът на морската мисия - която инспектира единствено кораби, но не и доставки към воюващите страни по въздух и земя - не трябва да бъде разширен.
Преди два месеца сраженията в продължаващата години война навлязоха в решаваща фаза, когато с турска подкрепа признатото от ООН Правителство на националното единство сложи край на започнала миналата година обсада на столицата Триполи и започна контраофанзива срещу стратегически важни петролни региони.
Безизходицата се задълбочи, след като се очерта дълго противопоставяне за град Сирт, Египет (подкрепящ противниците на ПНС, Либийската национална армия на Халифа Хафтар) създаде възможност за военна офанзива и сблъсък с Турция, а руски наемници завзеха стратегически позиции на петролни находища.
В тази обстановка мисията "Ирини" - която започна на 31 март с мандат година и която Анкара смята за дискриминационна, тъй като не спира доставки от Египет, Обединените арабски емирства и Русия към Хафтар - засега запазва мандата си. Германските войници, изпратени в нейна подкрепа, ще бъдат във водите на Средиземно море до 20 декември според ДПА. Пресичайки оръжейни доставки и събирайки данни за контрабандата на петрол и мигранти, те може да не слязат на брега до края на годината заради опасения, свързани с коронавирусната криза.
Сред европейски експерти има дебат дали ЕС не трябва да помисли и за друг формат на реакцията си на либийската криза, но такова решение не е на дневен ред засега.
Оръжейното ембарго на ООН е в сила от девет години - още преди ПНС и Хафтар да се очертаят като основни воюващи на терен - но според анализатори се нарушава непрекъснато. Германия, Франция и Италия наскоро за пръв път заплашиха доставящите оръжия със санкции - потенциално значима стъпка, тъй като Париж и Рим подкрепят различни страни в конфликта.
Към момента част от "Ирини" са войници от 23 държави, сред които е и България.
Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

Акварел на лейтенант Уилям Маркам от Варна от времето на Кримската война

05.08.2020, 10:17

В лагера на английската Лека дивизия (Light Division) във Варна (30 май - 5 юни 1854 г.) по време на Кримската война (1853-1856 г.) лейтенант Уилям Маркам рисува акварела „Varna Bay & Camp from the hills to the north” (Варненският залив и лагерът от хълмовете на север), който сега помещава в колекциите на Националния музей на британската армия в Лондон (National Army Museum - London).
Акварелът представя поглед към Варненската крепост и Варненския залив от височините на Франгенското плато. В далечината - Варненският залив, пълен с кораби, и английския лагер от бели конусовидни палатки на запад от Варненската крепост. На преден план лейтенант Маркам е представил капитан Едуард Форман, себе си и своя кон Мънки......Прочети още

 

Тони Блеър: Япония трябва да стане част от споразумението за електронно разузнаване

05.08.2020, 09:36

Великобритания и САЩ трябва да разгледат въпроса за включване на Япония в споразумението за редиотехническа разузнавателна дейност (UKUSA), в чийто рамки се извършва събиране и анализ на информация в различни региони на света. Това посочва в публикувано днес интервю в японския в. "Санкей" бившият британски премиер Тони Блеър, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
От гледна точка на общите интереси на UKUSA и Япония към проблемите, свързани с Китай, мисля, че участието на Япония (в споразумението) е много рационално. Трябва да проучим този въпрос, отбелязва Блеър.
В споразумението за радиотехническа разузнавателна дейност освен Великобритания участват Австралия, Канада и Нова Зеландия.
Всяка участничка носи отговорност за събирането и анализа на разузнавателна информация от определен регион.
Тони Блеър изразява и загриженост от ситуацията в Китай, като подчертава, че през последните години там се наблюдава "засилване на авторитарния режим".
Приетият закон за гарантиране на националната сигурност дава на континентален Китай правомощия, които тревожат жителите на Хонконг и противоречат на принципа "една държава, две системаи", смята Блеър.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Шестте месеца доброволна служба ще се зачитат за трудов стаж в първа категория труд

05.08.2020, 09:08

40-годишни резервисти и редица бонуси за работодателя предвижда новият проект за промени в Закона за резерва на Въоръжените сили, чието обществено обсъждане приключи преди дни. След като Министерският съвет разгледа промените, за да станат те окончателни, ще трябва да бъдат гласувани и в парламента.
Част от промените са провокирани от обезпокоителната статистика на военните, че за пет години само 1000 български граждани са преминали начална военна подготовка, а специалната военна подготовка е обхванала само около 70 души. Към това се добавя и прогнозата, че в рамките на следващите 10-15 г. България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани, които да имат статус на запасни и с които да бъдат окомплектовани военните формирования. Затова Министерството на отбраната не отстъпва от идеята за „срочна служба в доброволния резерв“ за срок до 6 месеца, в който период да се преминава военна подготовка, с изпълнение на задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили като резервисти.
"Не можем да говорим за наборната казарма. Това е изцяло на доброволен принцип. Тези хора ще сключват договор за работа реално в армията. Не е в степента на казарма, която по-старите мъже са минавали доброволна военна служба или срочна служба в доброволния резерв", обяснява в интервю на Добромир Видев за "Хоризонт" на БНР полковник Станчо Кайков (на снимката) от отдела за управление на човешките ресурси в Министерството на отбраната.
"Тези 6 месеца са разделени на три периода, условно. Първият период е началото на военна подготовка. След това тези, които изявят желание да продължат службата, ще преминават специална военна подготовка, ще придобиват допълнителни знания и умения. Три месеца ще изпълняват служба във военни формирования на Българската армия", уточни той.
По време на срочната служба тези хора ще бъдат със статут на военнослужещи, ще бъдат в неплатен отпуск, но ще получават трудово възнаграждение от Министерството на отбраната. Шестте месеца ще се зачитат за трудов стаж в първа категория труд, ще се начисляват и осигуровките.
Това би трябвало да убеди работодателите да пускат работещите да станат резервисти, смятат военните. Миналата година работодателите възразиха срещу идеите да не бъдат уведомявани, ако хората предпочетат да отидат в доброволния резерв. Деликатната ситуация явно е намерила разрешение, след като сега такива текстове няма.
Полк. Станчо Кайков е на мнение, че новите предложения дори може да улеснят диалога с бизнеса. Съюзник армията намира в Covid-19, който принуди много от предприятията да държат работниците, вместо да ги освободят, но и да им плащат, без да има производство.
"Пределно ни е ясно, че фирми и организации с малък брой служители не могат да си позволят лукса техни служители в продължение на 6 месеца да отсъстват от работа, тъй като се нарушават и производствените процеси, но затова работодателят е страна по договора и сключването на договор става, след като той е дал своето разрешение", изтъква Кайков.
Работодателят ще получава обезщетение, което ще бъде определено с акт на министъра на отбраната.
При учениците в девети и десети клас също ще има промени. Предвижда се възможност за обучение за защита на отечеството в рамките на не по-малко от десет учебни часа от определените часове на класа по време на етапите за придобиване на средно образование. Определя се възможност за допълнително обучение, извън часовете на класа.
"В момента между Министерството на образованието и Министерството на отбраната започна работа една работна група, която ще потърси възможност да се реализира на национално ниво такова едно съвместно обучение между училищата и Министерство на отбраната. В рамките на военно-образователните структури, с които Министерството на отбраната разполага - Националния военен университет, Военноморското училище, Военновъздушното училище, а и Военна академия „Георги Стойков Раковски“, ще можем да провеждаме лагери, в които съответно те да получат някаква допълнителна чисто практическа подготовка", подчертава Станчо Кайков.
Законовите промени предвиждат още вдигане на възрастта за набиране на резервисти на 40 години. Преди три месеца депутатите вдигнаха до същата възраст прага за постъпване и в доброволната казарма. Критиките относно възрастта на резервистите не притесняват полковник Кайков.
"Ние не казваме, че всеки един до 40 години ще може да влезе в армията. В крайна сметка ние си имаме конкурси, тестове, които те преминават. С физическата подготовка, с медицинската годност, която те трябва да покрият. За нас човек, независимо че е до 40 години, който покрие всички изисквания и може да отговаря, да изпълнява професията войник, е добре дошъл. Предложението за вдигане на възрастта излезе от това, че все повече имахме запитвания от хора, които са надвишили изискванията от 26 години, което беше за влизане в редовете на Българската армия", отбелязва Кайков.
Промените в Закона за резерва не са първият опит да се привлекат повече хора в армията. Дебати по промените имаше точно по същото време през 2019 година, но тогава текстовете така и не стигнаха до пленарната залата.
Мерки за доброволна служба бяха обещани от военния министър още в началото на мандата му. Целта беше те да решат острия дефицит на човешка сила за армията. Неофициалната статистика отчита недостиг от близо 2000 доброволни резервисти.
Прогнозните средства за прилагането на тези законови промени са 8 400 000 лева годишно. Това включва заплати, осигуровки, издръжка и военна подготовка на личен състав, изпълняващ срочна служба в доброволния резерв. Средствата ще бъдат осигурявани в рамките на разходите за отбрана, съгласно Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП до 2024 г., пише в предложението.
Източник: http://otbrana.com/

 

Русия призна, че ще слага щанги за дозареждане на Ту-22М3М

05.08.2020, 07:45

На дълбоко модернизираните бомбардировачи Ту-22М3 ще бъдат поставени щанги за дозареждане във въздуха. Това е заявил генералният директор на ОАК Юрий Слюсар (на снимката).
„Правим дълбока модернизация на Ту-22М3. Аеродинамиката остава непроменена, но всичко останало е абсолютно ново – нова авионика, нова система за самозащита, нов радар, нова система за свръзка, нови оръжия и щанга за дозареждане във въздуха. Това ще бъде една нова машина с много нови възможности”, разказва Слюсар, който вчера бе на среща с руския президент Владимир Путин.
Слюсар е казал, че първите серийно модернизирани Ту-22М3М ще започнат да постъпват в руските ВКС през 2021 г. Той е казал още, че авиониката до голяма степен ще се унифицира с тази на Ту-160М и освен модернизацията на оборудването ще се преминава и през удължаване на техническия ресурс, но не споменава колко дълго ще могат да се експлоатират бомбардировачите.
Още с появата на първия модернизиран бомбардировач до новия стандарт М3М имаше силни подозрения, че той ще получи щанга за дозареждане във въздуха по системата „шланг-конус“. За това говореше подозрителна издутина в носовата част. Стандартните Ту-22М3 нямат такова устройство, а при по-ранните Ту-22М2 щангата бе свалена в рамките на договора САЛТ-2. Преди това тя е стояла в носа. Бойният радиус на бомбардировача (с 12 тона боен товар) в момента е около 2400 km.
Първият модернизиран Ту-22М3М бе показан през август 2018 г. и изпълни първия си полет през декември същата година. През този март полетя и вторият модернизиран самолет от същия тип. Известно е, че програмата върви с добри темпове.
Руските ВКС в момента експлоатират около 60 броя Ту-22М3, като през програмата за модернизация ще преминат поне половината от тези самолети. - Още за Ту-22М3
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Словакия ще плати €69 млн. за инфраструктура за F-16

04.08.2020, 23:35

Словакия ще инвестира малко над €69 млн. за модернизация на своята авиобаза в Слияч, която трябва да поеме новите изтребители F-16 Block 70. Това съобщава местният вестник SME, цитирайки документи на МО на страната.
Инфраструктурният проект бил разделен на три части и включвал работа по полосата на летището, построяване на голям брой нови сгради и изграждането на нови административни помещения. Очакваната стойност на проекта била €69 319 659.
Цялата сума щяла да бъде осигурена от словашкия бюджет и да се реализира между 2020 и 2024 г. Строителството ще се съблюдава от агенция на НАТО.
От вестника отбелязват, че САЩ трябва да одобрят и сертифицират построеното и едва след това словашките F-16 ще могат да бъдат получени. Всяко забавяне в строителството ще се отрази и на получаването на изтребителите.
Доскоро за модернизацията на авиобаза Слияч бяха заделени €55,4 млн., но сумата явно е нараснала по неясни причини.
Наскоро, новият словашки военен министър обяви, че стойността на проекта за придобиване на 14 броя F-16C/D Block 70 ще нарасне осезаемо над вече платените €1,6 млрд. Инфраструктурата се споменаваше сред перата, по които ще има по-високи от планираните разходи.
Словакия чака първите си четири броя F-16 в края на 2022 г. Останалите десет самолета ще бъдат доставени през 2023 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Airbus ще предложи на Германия временно решение за морската ѝ авиация

04.08.2020, 23:30

Airbus Defence and Space ще предложи на Германия временно решение за морската ѝ патрулна авиация, след като страната се отказа от ремонта и модернизацията на наличните Lockheed P-3C Orion. Това съобщава Flight Global.
Основната цел на компанията остава продажба на морска патрулна версия на A320 на Германия, но това няма да се реализира скоро, затова от Airbus смятат да дадат възможност на страната да запази способностите на морската си авиация.
Германските ВМС оперират с осем P-3C от 2006 г. насам, когато те бяха купени от Холандия. Към момента възрастта на тези самолети е между 35 и 38 години. Германия планираше да ги използва до 2035 г. след дълбока модернизация и ремонт.
В средата на юни 2020 г., обаче германското правителство реши да прекрати програмата, поради опасения, че няма да може да поддържа технически самолетите за толкова дълъг период.
В същото време Германия и Франция работят съвместно по програмата MAWS (Maritime Airborne Warfare System), която цели създаването на морски патрулен самолет от следващо поколение. Страните са решени да изберат европейска платформа, не по-късно от 2023 г.
Още от 2018 г. Airbus предлага решение на базата на своя двудвигателен пътнически самолет A320neo.
От компанията са решени да предложат временно решение, което да покрие германските нужди от морски патрулни самолети в близките години, тъй като самолетът на базата на A320neo едва ли ще бъде готов преди края на десетилетието.
В същото време Германия проучва и други варианти, освен проекта MAWS, включително C-295 MPA от Airbus, RAS 72 от Rheinland Air Service (вариация на турбовитловия ATR 72) и P-8A на Boeing.
Източник: https://aero-bg.com/

 

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

04.08.2020, 22:38

Напоследък станаха известни нови факти за съперничеството между Русия и САЩ в Космоса, където те се дебнат с нови спътници шпиони. В руските медии бе съобщено, че през януари 2020 г. руският спътник-инспектор "Космос-2542" се опитал да се доближи до разузнавателния космически апарат USA-245, който трябвало да маневрира, за да се отдалечи.
"Космос-2542" е спътник за "мониторинг на обекти в околоземна орбита" или спътник-инспектор. USA-245 e апарат, който Пентагонът използва постоянно за разузнаване в оптичния диапазон. По данни на изданието MIT Technology Review разстоянието между двата апарата се скъсило до 150 км. През февруари командващият космическите сили на САЩ ген. Джон Реймънд потвърди, че Пентагонът е сериозно обезпокоен от "необичайното и тревожно" поведение на руския космически апарат "Космос-2542", който можел да стане причина за възникването на "опасна ситуация в Космоса". Всъщност, "опасната ситуация", предизвикала тревога във Вашингтон, е, че "Космос-2542" се е доближил твърде близо до USA-245 и явно го е "опипал с поглед" - т.е. посъбрал данни за него. През април Джон Реймънд съобщи, че Русия изпробва противоспътникова ракета за "пряко прихващане", което "доказва, че заплахите за космическите системи на САЩ и съюзниците са реални, сериозни и нарастват".
САЩ и Великобритания се подразниха от съобщението на руското Министерство на отбраната за използването неотдавна на най-нов малък спътник-инспектор, който от близко разстояние е проучвал друг апарат, но руски. Раздразнението е обяснимо, защото се предполага, че утре този малък апарат ще може да обследва американски и британски спътници.
Какво се случва със спътниковия шпионаж и с космическия дуел между Русия и САЩ? Какви задачи изпълняват свръхсекретните спътници и защо "Космос-2542" толкова силно е обезпокоил американските военни?
Неписан закон е, че всеки спътник, независимо от националността му, има двойно предназначение. И често военното му амплоа е първото, а мирното е само като смокинов лист върху истинския замисъл, който е някак срамно да се показва. Това е неписано правило, спазвано от всички, но и атакувано от всички, когато се прецени, че върши работа за очерняне на съперника или конкурента.
Надпреварата в околоземната орбита
В историята на космическата надпревара  държавата, която първа задейства противоспътниковите програми, са САЩ. Защото след Втората световна война те са водещата технологична сила. Още в края на 50-те години американците използват изстреляна от бомбардировач ракета за поразяване на космически апарати, при това с ядрено оръжие. Проектът обаче е спрян заради неефективността му. 
Прескачаме различните етапи на американската спътникова история и стигаме до съвременността. Твърди се, че в околоземна орбита кръжат над 1000 американски спътника, повече от тези на другите държави, взети заедно. Твърди се също, че действащите спътници на САЩ са от типа KH-11. В популярната литература КН-11 е известен като Key Hole ("Ключова пролука"). "През 1984 г. за пръв път се разбра за съществуването на тази секретна програма", твърди руският в. "Взгляд". Тогава в американско издание бяха публикувани направени от КН-11 снимки на строящия се в пълна секретност съветски самолетоносач "Рига" (преименуван впоследствие на "Адмирал Кузнецов").
Програмата обаче действа от 44 години (от 1976-а) и се предполага, че досега са изстреляни 16 спътника-шпиони от този тип. Твърди се още, че споменатият вече USA-245 e сред четирите най-нови апарата, останалите са с условните номера USA-186, 224 и 290. Всъщност, USA-245 e сред "най-пресните" от тази серия - той бе изстрелян през август 2013 г., а след него през януари 2019 г. бе пуснат само USA-290. Смята се, че спътниците-шпиони от серията КН-11 остават най-точни за оптическото разузнаване - предполагаемото 3-метрово огледало може да различи обекти на земята с размер до минимум 15 сантиметра. Според руските оценки КН-11 са най-съвършеното средство в арсенала на САЩ за оптичен космически шпионаж.
От средата на миналото десетилетие Пентагонът успешно развива програма за спътници-инспектори и доскоро е смятал, че няма конкуренция и правилата не го засягат. Работи се по няколко програми, известни с наименованията на напълно секретните спътници MiTEX, РАN и GSSAP, както може да се научи в откритите източници.
Темата заслужава да се разшири със създаването през септември 2019 г. на Космическото командване на САЩ. На церемонията по този повод президентът Доналд Тръмп заяви, че създаването на такъв род войски означава, че "САЩ вече възприемат Космоса като отделен потенциален театър на военните действия". Той дори високомерно каза: "Ние трябва да се убедим, че нашето доминиране в Космоса никога няма да бъде поставено под въпрос". Тук няма как да не се попитаме дали Тръмп не резервира Космоса като нов щат за страната си?
Както при ядрената надпревара, така и в космическия шпионаж, Русия трябваше да догонва САЩ, за да постигне равновесието на сигурността.  Ако САЩ още в края на 50-те години тестват ракета за поразяване на спътници, Русия чак през 1963 г. извърши първия старт на спътника прехващач "Полет-1" с взривен заряд. Подобно на САЩ тя трябваше да прави изпитания на противоспътникови оръжия. Наред със система за противокосмическа отбрана, Русия създаде и система за "унищожение на спътници". Твърди се, че втората система е била призната за успешна. И че в средата на 80-те години страната е проявявала особен интерес към спътник-камикадзе, който се самовзривява на разстояние от противниковия космически обект, който се уврежда или унищожава от осколките на камикадзето. Този проект е получил името "убиец на спътници". По съветско време са изстреляни не един и два шпионски спътника.
По добре известни исторически причини руската космическа програма изостава през 90-те години. Говори се, че изключение правил военният й компонент. И тук прескачаме етапи на руската спътникова история, за да стигнем до "Космос-2542", изстрелян на 25 ноември 2019 г. Щом САЩ са обезпокоени от неговите маневри, значи той е заснел разузнавателния спътник USA-245 и руското военно министерство вече има данни за него. А щом американците са се почувствали уязвими от такива "спътници-инспектори", значи тези летателни апарати не само контролират, но може и да унищожават "чуждестранните конкуренти", както отбеляза "Взгляд". В откритите източници се твърди, че руските спътници следят постоянно другите космически обекти и "на практика всеки американски спътник се води на отчет".
Равновесието изисква конкуренция
Както в ядрената, така и в спътниковата надпревара двете страни ту се изпреварват, ту се застигат. В повечето случаи изпреварващата страна е именно Америка. Сега стана ясно, че с "Космос-2542" и с най-малкия спътник-инспектор руската страна настига в някаква степен Америка и ограничава възможностите й да наложи монопола си в околоземна орбита. В този смисъл опасенията на Пентагона и Космическото командване на САЩ може и да звучат разбираемо. Но едва ли и оправдано: защото руската страна цели справедливо равновесно положение. Така е било винаги, така ще бъде и занапред. Както рискът от взаимното ядрено унищожение гарантира световния мир вече 70 години, така и равновесието на спътниковото съперничество е гаранция, че планетата ни няма да бъде вдигната във въздуха от Космоса.
Което, разбира се, не може да бъде пречка за преговори между двете страни по проблемите на сигурността на спътниковите полети, доколкото те имат и чисто граждански цели и от тях зависят немалко сфери на земния живот.  
Източник: https://duma.bg, Юри Михалков

 
 

Наградиха военнослужещи, които участваха в мисия в Афганистан

04.08.2020, 19:58

„Можете да се гордеете, че активно участвахте в мисията на НАТО в Афганистан, и допринесохте за придобиването на безценен опит и рутина за бъдещото доразвиване и усъвършенстване на способностите за осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка, както на Националния модул, така и на Българската армия като цяло.
Тази мисия бе изпитание за духа и волята ви. В условията на усложнената от пандемията COVID обстановка показахте висока дисциплинираност и професионализъм, свидетелство за което са и високите оценки получени от командващият на операцията генерал Остин Скот Милър и от заместник-началникът на щаба на операцията полковник Арон Френч.”
С тези думи днес командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров приветства завърналите се от участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” (Resolute Support) в Афганистан, военнослужещи от Групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС (DCM-F). Тържествената церемония се проведе във военно формирование 28860-Горна Малина с посрещане на бойното знаме на формированието и слово на командира на Мобилната КИС – полковник Орлин Гърков, съобщават от СКС.
„Обръщам се към военнослужещите завърнали се от Афганистан за да им благодаря за високото и достойно представяне на родината ни зад граница и между страните партньори от НАТО. За мен, като командир, е много важно, че всички се завърнаха живи и здрави в домовете си за радост на семействата и всички нас”, подчерта в словото си полковник Гърков и поздрави с „добре дошли на родна земя” военнослужещите от Групата.
„Преди почти седем месеца, точно на този плац и на тази трибуна дадох обещание, че ще дадем всичко от себе си, за да изпълним в пълен обем поставените ни задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка в щаба на мисията на НАТО в Афганистан Решителна подкрепа, като по този начин защитим името на Българската Армия. Смея уверено да потвърдя, че тези мои думи бяха спазени. Атестат за това са и високите оценки, които ни бяха поставени лично от командващия на операцията в Афганистан Генерал Милър.”, каза командирът на Групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС (DCM-F) капитан Ивайло Мараченски. Той изказа благодарност на ръководството на Съвместното командване на силите за цялостната подкрепа по време на подготовката, осигуряването и ежедневната поддръжката по време на мисията.
Основна задача на българските специалисти от DCM-F бе свързана с изпълнението на задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка на щаба на мисията “Решителна подкрепа” и изграждането и поддръжката на видео-телеконферентната комуникация и преносната кабелна среда.
За успешното приключване на мисията и изпълнените в пълен обем задължения и задачи военнослужещите от модула бяха наградени от името на министъра на отбраната и от командващия на Съвместното командване на силите. Наградите връчи генерал-лейтенант Любчо Тодоров.
Отец Георги отслужи благодарствен молебен за благополучното приключване на мисията и завръщане на нашите военнослужещи.
На церемонията присъстваха още офицери от СКС, кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов, и военнослужещи от Мобилната КИС. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

"Ню Йорк таймс": Турция със своята агресия се превръща в "слона в стаята" за НАТО

04.08.2020, 17:22

Турция, която е все по-агресивна, амбициозна и авторитарна, се превръща в "слона в стаята" за НАТО, но това е въпрос, който малцина искат да обсъждат, твърдят европейски дипломати, пише в. "Ню Йорк таймс".
Въпреки че е член на алианса, Турция купува руски средства за противовъздушна отбрана, а настъпателната ѝ политика по отношение на Либия и енергийните ѝ амбиции едва не доведоха до въоръжени конфликти с Франция и Гърция напоследък.
Турция, която е в НАТО от 1952 г., е твърде голяма, силна и стратегически значима, за да позволи открита конфронтация, предполагат служители от алианса.
Турция отхвърля всякакви критики срещу своето поведение като неоправдани. Някои посланици в НАТО обаче смятат, че в момента тя представлява открито предизивкателство за демократичните ценности на алианса и колективната му отбрана, отбелязва американското издание.
Една по-агресивна, националистическа и религиозна Турция е във все по-голямо неразбирателство със своите западни съюзници във връзка с Либия, Сирия, Ирак, Русия и енергийните ресурси в Източното средиземноморие. Уклонът ѝ към авторитарно управление след 17 години властване на президента Реджеп Тайип Ердоган също тревожи останалите страни от НАТО.
"Става трудно Турция да бъде описана като съюзник на САЩ", казва външнополитическият съветник и бивш помощник-държавен секретар на САЩ Филип Гордън.
Въпреки това Турция получава свобода на действие, смятат анализатори, а пътят ѝ е разчистен от липсата на последователно американско ръководство, изостряна от презрението на президента Доналд Тръмп към НАТО и явното му възхищение от Ердоган.
"Не може да се каже каква е политиката на САЩ към Турция и дори не може да се разбере къде е Тръмп", казва Гордън, според когото "това е голяма дилема за политиката на САЩ, по която изглежда, че имаме стратегически разногласия за почти всеки въпрос".
Но това не се отнася само за САЩ. Европейският съюз и ООН също нямат ясна политика за Турция, казва бившият американски заместник-помощник държавен секретар Аманда Слоут.
Тези стратегически разногласия се умножават. Те включват подкрепата на Турция за различни въоръжени групи в Сирия; покупката ѝ през 2019 г. на модерна руска система за противовъздушна отбрана въпреки острите възражения на САЩ и други страни от НАТО; извършваното от нея нарушаване на оръжейното ембарго в Либия; агресивните ѝ сондажи в Източното средиземноморие; демонизирането на Израел от нея; и това, че тя все повече използва спонсорирана от държавата дезинформация.
Но общата отстъпчивост на служителите на НАТО към Турция не е от помощ, казват анализатори, посочвайки генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, чиято работа е да поддържа единството на включващия 30 държави съюз, но който е смятан за твърде толерантен към проявите на лошо поведение както на САЩ, така и на Турция, посочва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.
Мнозина разглеждаха Турция като умерен демократичен модел по време на Арабската пролет преди десетилетие, но тя е различна страна при управлението на Ердоган, който мобилизира по-религиозните избиратели в провинциалните райони.
Турският президент, който е предан мюсюлманин, стана по-националистически и авторитарно ориентиран, особено след опита за преврат през 2016 г., когато извърши чистка и прати в затвора много турски поддръжници на секуларизма, съдии, журналисти и военни командири.
Ердоган окончателно скъсва с турския секуларизъм, символ на което е решението му да превърне храма "Света София" от музей отново в джамия. Той настоятелно преследва неоосмански амбиции в региона и омаловажава по-стари съюзи, за да отстоява турските интереси.
За НАТО "сега въпросът е дали Турция все още е западна страна и споделя нашите ценности", казва Слоут, цитирана от "Ню Йорк таймс".
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Днес е 25-ата годишнина от началото на операция "Буря" на хърватската армия

04.08.2020, 16:43

На днешния ден преди 25 години започна заключителната военно-полицейска операция от Отечествената война "Буря", в която след четири години на окупация на разбунтувалите се сърби бяха освободени райони в Северна Далмация, Лика, Бановина и Кордун, съобщи хърватският сайт Индекс.
В операция "Буря" само за 84 часа хърватските военни и полицейски сили, в които имаше общо около 200 000 души, освободиха около 10 500 квадратни километра или почти една пета от държавата, което повлия на завършването на войната в Босна и Херцеговина и на мирната реинтеграция на крайдунавските райони и конституционно-правния ред на Хърватия, припомня БТА.
Хърватската армия и специалните полицейски части тръгнаха на 4 август 1995 г. в 5 часа в нападение по линията от Босанско Грахово на юг до Ясеновац на изток, на фронт, дълъг над 630 километра.
Най-голям успех в операцията бе постигнат в сутрешните часове на 5 август, когато членове на 4 и 7 гвардейска бригади на хърватската армия освободиха Книн, център на сръбския бунт, а точно по обед на крепостта в Книн се развя двадесетметрово хърватско знаме. Заради неговото стратегическо и символично значение денят на освобождаването на Книн в Хърватия е обявен за Ден на победата. В следващите дни хърватските сили превзеха държавната граница, осигуриха я и тръгнаха да претърсват освободените територии в северна Далмация, Лика, Бановина и Кордун.
На 7 август хърватският министър на отбраната Гойко Шушак в 18 часа обяви приключване на операция "Буря" в бившите секори Север и Юг.
С операция "Буря" хърватските сили дадоха възможност на армията на Босна и Херцеговина да разбие сръбската обсада на Бихач, с което бе предотвратена нова хуманитарна катастрофа и престъпление подобно на геноцида в Сребреница.
В операция "Буря" загиват 196 членове на хърватските въоръжени сили и най-малко 110 са са ранени, а загубите на противниковата страна са няколко пъти по-големи.
В периода след приключването на операция "Буря" са регистрирани престъпления за отмъщение и убийства от користолюбие на някои сърби и подпалване на изоставените къщи на хърватски граждани от сръбска националност. Според доклад на Хелзинкския комитет за човешки права по време и след операция " Буря" са убити 667 цивилни.
Отбелязването тази година на годишнината на операция "Буря" в Книн е по-специално заради очакваното идване на вицепремиера Борис Милошевич от Самостоятелната демократична сръбска партия, първото присъствие на официален представител на сръбското малцинство в Деня на победата. Реч в Книн ще произнесе генерал Анте Готовина, а президентът Зоран Миланович ще даде прием за военните командири в крепостта в Книн и ще награди с ордени проявили се със смелост военни командири от Отечествената война.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Проблемите с двигателя на танка Т-14 "Армата" са отстранени

04.08.2020, 15:53

Разработчиците на най-новия руски танк Т-14 "Армата" са решили проблемите с двигателя и топловизорите на тази машина. Това заяви в интервю за ТАСС шефът на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров (на снимката).
"Да и с двигателите, и с камерите за термично изображение въпросите са решени. Двигателят възпроизвежда точно параметрите и техническите характеристики, които бяха заложени в заданието по време на проектирането" - каза той. "Що се отнася до топловизорите, мога да кажа с увереност, че имаме напълно руски продукт, който е произведен от "Швабе", отбелязва министърът. Войсковите тестове на "Армата" продължават според графика на Министерството на отбраната, добавил Денис Мантуров.
На основата на универсалната тежка платформа от ново поколение "Армата" се планира да се създадат 28 единици перспективни видове въоръжения: танкове, бойни машини на пехотата, инженерни машини, тежки бронетранспортьори, машини за поддръжка на танкове, разузнавателни и машини за управление.
Т-14 "Армата" е единственият танк от трето следвоенно поколение в света. Куполата му е необитаема, а екипажът за пръв път е поставен в бронирана капсула, отделена от боекомплекта.
На форума "Армия-2018" руското Министерство на отбраната подписа договор за закупуване на 132 бойни танкове Т-14 и бойни машини на пехотата Т-15 на платформата "Армата" от "Уралвагонзавод". По-рано от заместник-министъра на отбраната Алексей Криворучко бе обявено, че крайният срок за договора е краят на 2021 г. През февруари 2019 г. източници в руското Министерство на отбраната твърдяха, че до края на 2019 г. военните ще получат 12 танка Т-14 "Армата" и четири бронирани машини за ремонт и възстановяване Т-16. През януари 2020 г. шефът на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов призна, че военните все още не са получили първата партида от Т-14. - Още за Т-14
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

САЩ ще съкратят контингента си в Афганистан до 4000 войници

04.08.2020, 11:51

Съединените щати възнамеряват много скоро да намалят броя на военния си контингент в Афганистан до 4 хиляди военнослужещи. Това обяви в понеделник в интервю пред Axios американският президент Доналд Тръмп, предаде агенция "Фокус".
„За много кратък период от време ние ще намалим до 8 хиляди, след това ще намалим до 4 хиляди. В момента преговаряме“, каза той. На Тръмп му беше зададен изясняващ въпрос за това колко скоро контингентът може да бъде намален до 4 хиляди. „Много скоро“, отговори той. Президентът отказа да посочи конкретна дата. „Не искам да ви казвам това“, добави държавният глава.
Той беше попитан колко американски войски ще бъдат в Афганистан в деня на изборите в Съединените щати, тоест 3 ноември. „Може би в диапазона от 4 хиляди до 5 хиляди“, отговори президентът. На 29 февруари в Доха САЩ и радикалното движение на талибаните подписаха мирно споразумение. Според споразуменията САЩ, техните съюзници и коалицията възнамеряват да изтеглят всички войски от Афганистан в рамките на 14 месеца.
Талибаните от своя страна гарантират, че няма да използват територията на Афганистан за действия, които представляват заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници. Преди началото на преговорите за постоянно и всеобхватно прекратяване на огъня до 5000 привърженици на движението и до 1000 души, държани от талибаните, трябва да бъдат освободени като мерки за изграждане на доверие.
Източник: https://fakti.bg/

 

Сърбия задълбочава връзките си с Китай с покупка на оръжия

04.08.2020, 08:30

Сърбия купи от Китай ново поколение противоракетна система земя-въздух със среден обхват и радарно насочване и демонстрира задълбочаване на сътрудничеството между Пекин и Белград.
Закупуването на системата за противоракетна отбрана FK-3 бе включено в годишния доклад на държавната оръжейна компания Yugoimport SDPR. Докладът е депозиран в Агенцията по вписванията миналата седмица, видя “Ройтерс”. - (видео)
Yugoimport казва, че през 2019 г. е сключила 163 сделки за внос с 31 държави за 620,3 милиона долара. Закупуването на оръжие включва въоръжени дронове от Китай и първата известна покупка на FK-3 в Европа.
“Най-голямата част от вноса е свързана с модернизацията на самолетите МиГ-29, закупуването на безпилотни системи,… (и) системата за противовъздушна отбрана FK-3”, се казва в съобщението.
Пекин вижда Сърбия като част от инициативата си “Един пояс, един път”, която има за цел да отвори нови външнотърговски връзки за китайските компании.
През 2018 г. Yugoimport SDPR сключи 162 сделки за внос с 32 страни на стойност 482,7 милиона долара, включително за покупки на руски вертолети и транспортни хеликоптери.
Китай инвестира милиарди евро в балканската страна, главно в изгодни заеми, инфраструктурни и енергийни проекти.
В края на юни военновъздушните сили на Сърбия получиха шест бойни дрона СН-92А, въоръжени с ракети с лазерно управление. Това е първото подобно разполагане на китайски безпилотни летателни апарати в Европа.
Сърбия, която се надява да се присъедини към Европейския съюз, обяви военен неутралитет през 2006 г. и се присъедини към програмата “Партньорство за мир” на НАТО, макар че не се стреми към пълноправно членство в Западния отбранителен съюз.
Сръбската армия се базира на бившата съветска технология и през последните години Белград закупи изтребители и ракети МиГ-29, хеликоптери, танкове и бронетранспортьори от Русия.
В тези трудни времена, подкрепете независимата журналистика с дарение
Източник: https://euractiv.bg/

 

 

С-70 „Охотник” ще влезе в серийно производство през 2024 г.

03.08.2020, 22:58

Бойният безпилотен апарат С-70 „Охотник” (ловец) ще влезе в серийно производство през 2024 г. Това е съобщил днес, 3 август 2020 г., Юрий Слюсар, изпълнителен директор на ОАК.
„От Министерство на отбраната получихме задача да се забързаме с провежданата в момента опитно-конструкторска работа и максимално да ускорим процеса, за да може да започнем доставките през 2024 г. Затова в момента работим с колегите по този въпрос”, заявява Слюсар, цитиран от ТАСС.
Ръководителят на ОАК, под чиято шапка е по-голямата част от руската авиационна промишленост, по-рано днес бе на среща с руския президент Владимир Путин. На срещата са обсъдени въпроси свързани с руската авиационна индустрия.
Слюсар е казал още за ТАСС, че от „Охотник” се очаква много и апаратът ще има голяма продължителност на полета и голям и богат боен товар, като подобен род апарати в момента се разработвали в много малко страни.
С-70 „Охотник” се проектира от Сухой от 2011 г. Апаратът полетя през август 2019 г., но за него не е известно много. През миналата година се съобщаваше, че влизането в серийно производство се очаква да стане след 2025 г. Смята се, че максималната му излетна маса ще е около 20 тона, задвижването ще е от един реактивен двигател, бойният товар ще е около 3 тона, а максималната скорост около 1000 km/h.
Планира се „Охотник“ да извършва задачите си в напълно автономен режим, без да бъде управляван от земята.
Машината е изпълнена по схемата летящо крило, но в момента не всичко по нея говори за мерки за намаляване на ефективната отразяваща повърхност. Например, използва се стандартно сопло при двигателя АЛ-31, но макетите и визуализациите показват, че при приемането в серийно производство ще се мине към плоско сопло.
Проектът, който взаимства много технологии разработвани за Су-57, с право се смята за един от най-сложните, с който е заета руската авиационна индустрия днес. Влизането в серийно производство през 2024 г. определено изглежда амбициозен план.
Източник: https://aero-bg.com/

 

В Гюешево почетоха паметта на загинали български воини в Междусъюзническата и Първата световна война

03.08.2020, 22:30

Деветдесет годишнината от освещаването на храм-паметника "Св. Троица" в с. Гюешево, община Кюстендил, беше отбелязана днес в селото. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит беше почетена и паметта на загиналите български офицери и войници в Междусъюзническата и Първата световна война, съобщава БНР.
Службата извърши Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийската света митрополия.  Храмът е осветен през 1930 г. от Софийския митрополит Стефан, в присъствието на военния министър генерал-майор Никола Бакърджиев, местната власт, представители на Св. Синод, гости и поклонници.
Храмът е с национално значение, защото в криптата му се намира костницата, с тленните останки на 1491 войника и 18 офицери, загинали през Междусъюзническата /1913/ и Първата световна война /1915-1918/.
Собствеността на храма е на Софийската митрополия, а на костницата – на министерството на отбраната.
Министерството на отбраната отпусна преди няколко години 15 хиляди лева, с които беше направен дренаж за отводняване на криптата, която се наводняваше постоянно. "Ще продължим да работим, защото идеята ни е това място да се превърне в мемориален комплекс с музейна част и място за поклонение. Самата община също трябва да помогне, примерно с европейски проекти, защото със собствени средства ние не можем да реализираме инициативата", каза Иво Антонов, директор на дирекция "Социална политика и политики по военно-патриотичното възпитание" в Министерството на отбраната.
За района и черквата в момента се грижат местните хора с ентусиазъм и собствени средства, разказа кметът на селото Татяна Георгиева.
"Имаме случаи, в които случайно преминаващи от тук хора за първи път разбират, че костите на техните предци са погребани тук", разказа кметът Георгиева. Тя сподели, че към храма има постоянен интерес, но той не работи непрекъснато и често пъти няма кой да отвори на желаещите да го посетят.
Източник: http://otbrana.com/

 

График за провеждане на стрелбите на „Батмиш“ през месец август

03.08.2020, 21:55

Центъра за подготовка на специалисти обяви датите на планираните стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен през месец август. Занятията по ОП ще започнат от утре, 4 август и ще продължат през дните 5, 7, 13, 17, 20, 21, 27, 28 и 31 август – от 8 до 17 часа.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

И Десети ноември няма да помогне

03.08.2020, 21:40

Правителството прие решение, което поражда много въпроси. Удължи до 10 ноември сроковете за изготвяне на Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегическия преглед на отбраната. Вероятно датата е случайно избрана и няма нищо общо със случилото се през 1989 г. Дали обаче да я приемаме като белег за предстояща промяна в тези две сфери? Едва ли! Ако се търсеше подобен ефект, удължаване нямаше да има и, както предвиждаше решението на същия този Министерски съвет от 18 януари 2019 г., резултатите щяха да бъдат ясни до 30 април.
Основният аргумент за новите срокове е пандемията и извънредната ситуация. Това, според министрите, наложило съществена промяна в организацията и интензивността на дейностите по подготовката на двата прегледа. Звучи странно. Нека да вземем за пример армията и полицията. В този период бяха проведени редица учения - зенитно-ракетните стрелби на полигон "Шабла", "Бриз"; имаше сертифициране на формирования с оглед ангажиментите ни към НАТО; ротирахме контингентите в Афганистан; запазен бе ритъмът на войсковото всекидневие и т.н. Полицията денонощно си е на мястото не само заради борбата с престъпността и спазването на противоепидемичните мерки, но и във връзка с протестите. Анализът на състоянието на сигурността и отбраната и перспективите за нейното укрепване и развитие бяха предадени и бе поискано още време за изпълнение на задачата.
Какво ще се случи на 10 ноември 2020 г.? Приемаме, че този път срокът ще е спазен. Обобщеният доклад по двата прегледа е готов и приет от кабинета. Ако разсъждаваме само за отбраната, бихме могли да се притесним от това закъснение. Въоръжените сили имат програма и план за развитие на способностите до края на 2020 г. Вариантите са два. Парламентът приема бързо предвидените два документа със срокове до 2026 и до 2032 г. Или посрещаме новата година без план и програма. И в двата случая не се връзват нещата. На кой бюджет ще легнат новите способности, които ще гласува Народното събрание, след като сме наясно, че по това време бюджетната процедура вече е прескочила при депутатите? И кой ще изпълнява един такъв преглед и произтичащите от него документи? Новото правителство и новото управляващо мнозинство ли след редовните или предсрочните парламентарни избори?! Това е трета перспектива. Дали ще се съгласи новата власт с тези документи? Най-вероятно неяснотата за бъдещето е необявената причина за удължаване на сроковете. Защото имаше достатъчно сигнали, че за отбраната, например, няма проблеми да се спазят първоначалните дати.
За неувереността, че двата прегледа ще се случат, говорят редица досегашни дейности. Променени бяха закони в системата на отбраната и Въоръжените сили, разузнаването и МВР, които до голяма степен обезсмислят по-нататъшните усилия. Не казвам, че прегледите не са необходими. Напротив - и отбраната, и Въоръжените сили, и службите за сигурност, и полицията се нуждаят от адаптиране към съвременните заплахи. И от решения на най-високо ниво, за да преодолеят вътрешните си проблеми. Но едва ли това може да стане в края на мандата на което и да е управление! А време имаше. Необходимостта от двата прегледа бе установена от Съвета по сигурността на негово заседание още на 21 юни 2018 г. Министерският съвет обаче изчака половин година, за да постави задачата, която трябваше да бъде изпълнена за година и три месеца. Сега вече време няма. По всичко личи, че управляващите са наясно с това. Едва ли и датата 10 ноември ще помогне, колкото и символична да е тя!
Източник: https://duma.bg, Спирдон Спирдонов

 

Русия започна ученията "Океански щит - 2020" в Балтийско море

03.08.2020, 21:00

Военноморските учения "Океански щит - 2020" с участието на повече от 30 военни кораба започнаха днес в Балтийско море. Това съобщиха пред журналисти в понеделник от руското военно ведомство, предаде TACC, цитирана от агенция "Фокус".
"Военноморските учения "Океански щит - 2020" започнаха под ръководството на главнокомандващия на руския флот, адмирал Николай Евменов", се казва в съобщението. Според Министерството на отбраната в тях участват над 30 кораба от различни класове, военноморска авиация, брегови войски, противовъздушна отбрана и морски пехотинци.
Както уточниха от ведомството, по време на ученията ще се извършват тренировъчни изстрелвания на ударни и зенитни ракети и артилерийски огън.

 

Договорът за изграждане на два кораба за ВМС ще се подпише в началото на есента

03.08.2020, 20:24

Очаква се в началото на тази есен да бъде подписан договорът за изграждане на два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили /ВМС/. Това съобщи в Русе командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, цитиран от БТА.
По думите му в момента текат преговори с немската корабостроителна компания "Фридрих Люрсен", която спечели конкурса за строителството на двата плавателни съда.
"Хубавото е, че се планира те да бъдат строени у нас, което означава, че голяма част от оборудването ще може да се закупи от местната индустрия. Ще се даде възможност на българска корабостроителница да придобие опит в изграждането на такива кораби, ще се създадат и работни места", обясни контраадмирал Михайлов.
Той коментира и попълването на състава на Военноморските сили. Обявен е конкурс са 100 вакантни длъжности за матроси във формированията на ВМС.
"За нас е много радостно, че пет-шест души се борят за едно място, което показва интерес към моряшката професия. Ще имаме възможност да реализираме добър подбор", каза командирът на ВМС.
Контраадмирал Кирил Михайлов е в Русе за отбелязването на 141-годишнината на ВМС. По традиция събитията започват в крайдунавския град, където са поставени основите на военноморския ни флот със създаването на Дунавската флотилия на 12 август 1879 г. При спазване на всички противоепидемични мерки в Русе бяха наградени военнослужещи за високи резултати в работата. Пред Паметника на моряка се състоя военен ритуал с полагане на венци и цветя.
Източник: https://blitz.bg/

 

В транспортната авиогрупа посрещнаха новите лейтенанти

03.08.2020, 17:44

Днес, 3 август 2020 г. на общ строй бяха представени новите попълнения в 16-та транспортна авиогрупа (траг) Враждебна и военнослужещи, повишени в следващо военно звание. Това съобщават от групата.
В редиците на 16-та траг се вляха пет лейтенанти от Випуск „Добруджански” на ВВВУ „Георги Бенковски“ – четири от специализацията „Летец-пилот“ и един от специализацията „Радиоелектронно оборудване на ЛА“.
Трябва да се отбележи, че първите четирима по успех, завършващи специализацията „Летец-пилот“ са избрали 16-та траг за свое място за бъдеща реализация.
Командирът на 16-та траг полковник Филип Ангелов приветства новоназначените офицери и военнослужещите повишени в следващо военно звания, пожела им здраве, воля и енергия за справяне с бъдещите предизвикателства.
На младите лейтенанти от Випуск „Добруджански” полковник Ангелов пожела бърза адаптация в новия колектив и успешна по-нататъшна реализация. Командирът подчерта, че те започват службата си в най-старото действащо авиационно формирование, което е едновременно голяма чест и отговорност.
„Вие ще имате възможност да представяте ВВС, БА и България пред света, защото нашата военно-транспортна авиация е разпознаваема в Европа, Азия, Африка, Америка. Вие ще бъдете нашите неформални посланици, но всичко това ще се случи с полагането на много труд и здрава дисциплина. Аз вярвам във вас. На добър час!“, каза полковник Ангелов.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Нова партида от T-80БВМ постъпиха в състава на Кантемировската танкова дивизия

03.08.2020, 16:40

Известната 4-та Кантемировска танкова дивизия от гвардейската танкова армия на Западния военен окръг се превъоръжава с танкове Т-80БВМ. В състава на това съединение е постъпила партида от 10 основни бойни танка (ОБТ), които са преминали през модернизация.
На 2 август на полигона в Алабино се състоя церемонията по предаването на военната техника и провеждане на пристрелка, а следващата седмица ще се проведат първите бойни стрелби с цялото танково въоръжение. Танкистите са готови за тяхната експлоатация, тъй като са били обучени на T-80БВМ от предишната партида, която преди това влезе в съединението.
В резултат на модернизацията са увеличени всички основни характеристики на този танк: огнева мощ, защитеност, мобилност, командна управляемост. Увеличена е и далечината на стрелбата с всички видове боеприпаси през деня, през нощта и в условия на ограничена видимост. Осигурена е всеракурсна защита на машината срещу съвременните противотанкови средства. Намален е разходът на гориво, когато газотурбинният двигател работи на място с включена система за управление на огъня. Масата на бойната машина е 46 t.
Танкът е оборудван с многоканален мерник на мерача, със 125-mm оръдие, с модифициран газотурбинен двигател с мощност до 1250 к.с., стабилизатор на въоръжението и прибор за наблюдение на механик-водача. За да се предпази от противниковия огън, танкът е оборудван с противокумулативни решетъчни екрани и комплекс за модулна динамична защита. Според пресслужбата на Западния военен окръг е подобрена и ходовата част. - Още за Т-80
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Започна Спартакиадата по морски спортове по случай празника на ВМС

03.08.2020, 16:30

Днес в Пункт за базиране Варна бе открита Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили. Отборите ще премерят сили в следните дисциплини: ветроходство, гребане, хвърляне на хвъргало и теглене на въже. Успех им пожела капитан І ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС.
След откриването започнаха първите гонки по гребане, а следобед се проведоха гонките по ветроходство.

 

Преговори за деескалация между Китай и Индия

03.08.2020, 12:14

Представители на командването на сухопътните сили на Индия и Китай започнаха в неделя преговори, на които ще обсъдят обстановката в граничните райони и отдалечаването на войските там, съобщи в. "Таймс ъф Индия". Преговорите се водят от генералите Хариндер Сингх и Лю Лин. Това е петата такава среща и тя се провежда на граничния пункт Морло, който се намира от китайската страната на границата.
Според изданието, индийската страна ще се стреми да уреди изтеглянето на китайските сили от района на високопланинското езеро Пангонг Цо и възстановяването на статуквото в спорния район.
Положението на границата се изостри, след като в началото на май в района на Ладакх пламнаха военни сблъсъци с участието на около 250 китайски и индийски войници. Над 100 души от двете страни бяха ранени. Нови сблъсъци имаше на 15-16 юни в района на река Галван. Индийската страна даде 20 убити и 76 ранени. Тя твърдеше също, че общо 45 китайски военнослужещи са били убити или ранени.
Източник: в."Дума"

 

Военнослужещи от Сухопътните войски почетоха 117-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

03.08.2020, 12:01

На  2 август в град Благоевград, военнослужещи от Бригадното командване взеха участие в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност по случай 117 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.
В 19,00 часа, на площад „Македония“, срещу паметника на Гоце Делчев беше построен почетен караул. Командирът на формированието полковник Красимир Кръстев поздрави военнослужещите по случай 117 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. В знак на признателност към героите, отдали живота си в епичните боеве, бяха положени венци и цветя от името на областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, кмета на общината инж. Румен Томов, председателя на общинския съвет Андон Тодоров, командира на Бригадно командване полковник Красимир Кръстев,  както и от държавни и общински институции, граждани и гости на Благоевград.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

 

Руските ВКС получиха последните два Су-34 по договора от 2012 г.

02.08.2020, 23:13

Руските Въздушно-космически сили (ВКС) са получили последните два ударни самолетa Су-34, построени в рамките на договора от февруари 2012 г. За това съобщава руският Център за анализ на стратегии и технологии (ЦАСТ).
От наличните фотографии по руските спотърски сайтове и публично достъпната информация се съди, че през юли 2020 г. руските ВКС са получили последните два броя Су-34, произведени в Новосибирския авиационен завод (НАЗ), част от компанията „Сухой”. Машините са по договора от февруари 2012 г. за общо 92 броя.
Двата самолета са били завършени и облетени в НАЗ през април и май 2020 г. Единият от тях има сериен номер 11-07 и борден номер „14 червен”, като в средата на юли е предаден в на 47-ми смесен авиационен полк, към 105-та смесена авиационна дивизия, базиран на Балтимор, край Воронеж.
47-ми полк е първия строеви полк, който получи серийни Су-34. 24 такива машини бяха доставени в периода 2011 – 2013 г. Доставеният сега самолет ще бъде използван за попълване на загубата на аварирал през юни 2015 г. борд.
Другият предаден в момента самолет има сериен номер 11-08 и борден номер „09 червен”. През юли 2020 г. той е предаден на 968-ми отделен смесен авиополк към Държавния център за подготовка на авиационен персонал и войскови изпитания „Чкалов” в Липецк. Центърът разполага с 12 ранни серийни Су-34, но в последните години три от тях бяха бракувани и използвани за наземни учебни пособия.
Така НАЗ изпълнява изцяло договора от 2012 г. за построяването на 92 броя Су-34. Първите два самолета от този договор са предадени на руските ВКС през декември 2013 г., през 2014 и 2015 г. са предадени по 18 броя, последвани от 16 броя през 2016 и 2017 г. През 2018 г. са предадени 12, последвани от осем през 2019 г. и последните два през 2020 г.
До момента в НАЗ за произведени пет серийни Су-34 по договор от 2005 г., последвани от 32 по договор от 2009 г. и сега още 92 или общо 136 машини. От тях, 129 са предадени на руските ВКС. Самолетите са на въоръжение в четири строеви полка с общо девет ескадрили, плюс учебните центрове в Липецк и Ахтубинск.
През юни 2020 г. се появи информация, че руското МО е подписало нов тригодишен договор за около 20 самолета. Има индикации, обаче че производството на машините по това споразумение е започнало още през миналата година и първите две ще са готови до края на тази. - Още за Су-34
Източник: https://aero-bg.com/

 

Task and Purpose: Коронавирус е открит и на втори американски самолетоносач

02.08.2020, 21:40

На американския самолетоносач USS George H.W. Bush (CVN-77), "малък брой" военни са диагностицирани с коронавирус, съобщават Task and Purpose. ВМС не казват кога и колко хора са се разболели. Както отбелязва ресурсът, след мащабното заразяване на USS Theodore Roosevelt, това е вторият самолетоносач, чийто екипаж се сблъсква с COVID-19.
У "малък брой" военнослужещи, назначени на американския самолетоносач USS George H.W. Bush, е открит коронавирус, съобщава Task and Purpose.
Командер Дженифър Крег, говорител на Атлантическия флот, заяви, че поради ограниченията за разгласяване на информация, наложени от Пентагона, тя не може да каже кога или колко членове на екипажа са били заразени.
"В съответствие с мерките за осигуряване на секретност Министерството на отбраната не разкрива броя на заразените във формированието, на обекта или в географския район", каза Крейг. По думите й военнослужещите са се заразили "това лято", но представителят не разкри други подробности.
По-рано медиите съобщиха, че болните членове на екипажа сега са в карантина у дома, докато корабът е на планов ремонт в Военноморската корабостроителница Норфолк, щат Вирджиния.
Крег увери, че на USS George H.W. Bush сега има строги правила за социално дистанциране, носенето на лични предпазни средства и подобряването на дезинфекцията на закрито. "В корабостроителницата Норфолк се правят измервания на температурата, здравословното състояние на конвоя се следи с помощта на въпросници и, ако е необходимо, моряците със симптоми се изпращат за медицински преглед", каза командерът.
Както припомня Task and Purpose, коронавирусът показва колко уязвими са екипите на морските кораби по време на пандемия. И така, на борда на  самолетоносача USS Theodore Roosevelt са заразени 1273 души, един от които умира. Също на друг кораб, на есминеца USS Kidd, тази пролет вирусът беше открит у 70 членове на екипажа.
Според последните данни към 29 юли, във ВМС са диагностицирани общо 9 078 души, включително моряци, цивилни служители, подизпълнители и членове на семействата на военните - 18 заразени са починали.
Източник: https://pogled.info, М.Желязкова

 

Програма за провеждането на основните мероприятия за честването на 141-та годишнина от създаването на ВМС

02.08.2020, 21:05

Честванията по повод на 141-та годишнина от създаването на ВМС на Република България започнаха днес - 2 август, с участието и осигуряването на плувния маратон „Галата - Варна”. По утвърдена вече традиция, начинанията в понеделник (3 август) са в Русе, а във вторник и сряда - в Бургас. От четвъртък до неделя включително основните мероприятия са във Варна.
С пълната програма за провеждането на основните мероприятия за честването на 141-та годишнина от създаването на ВМС на Република България (2 - 9 август 2020 г.), (в PDF-формат) можете да се запознаете тук.

 

Издирваните морски пехотинци от потъналата амфибия край Калифорния са мъртви

02.08.2020, 20:48

Седем американски морски пехотинци и военен моряк, които изчезнаха на 30 юли след инцидент по време на тренировка край бреговете на Южна Калифорния, днес бяха обявени за мъртви, след като военните приключиха мащабно 40-часово издирване, предаде Ройтерс.
Войниците изчезнаха, след като тяхната десантна бойна машина амфибия (amphibious assault vehicle, AAV) потъна в четвъртък по време на учения. Други седем пехотинци бяха спасени, а един загина, съобщи по-рано Първи експедиционен корпус на морската пехота. Двама души са в болница в тежко състояние, предава БТА.
Причина за смъртта на военните е нещастен случай.
В издирването на площ 1000 квадратни морски мили участваха разрушител от американския флот, катер на бреговата охрана и вертолети, съобщи командващият 15-и експедиционен батальон полковник Кристофър Бронзи.
Войниците и машината, потънала на дълбочина от неколкостотин фута край остров Сан Клементе, така и не бяха открити, съобщиха американските военни.
Американските морски пехотинци често се упражняват в десанти по бреговете в района с използването на транспортни средства амфибия.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Днес в Русия отбелязват 90 години от създаването на Въздушнодесантните войски

02.08.2020, 07:27

Днес Русия отбелязва 90-та годишнина на Въздушнодесантните войски (ВДВ). За рожден ден на руските ВДВ се смята датата 2 август 1930 г, когато на ученията на ВВС на Московски военен окръг край Воронеж за първи път е извършен парашутен десант на подразделение от 12 души за изпълнение на тактическа задача. Този експеримент позволява на военните теоретици да видят перспективата на парашутно-десантните части, техните огромни възможности, свързани с бързото обхващане на противника от въздуха.
За официален празник на ВДВ 2 август е определен с указ на руския президент №549 от 31 май 2006 г. Това е паметен ден, призован да спомогне за възраждането и развитието на родните воински традиции, повишаването на престижа на военната служба. Той е установен в знак на признание на заслугите на военните специалисти в разрешаването на задачите по гарантирането на отбраната и сигурността на държавата. - (видео)
В Русия ВДВ са военният елит – най-добре подготвените и боеспособни части. Тези войски имат статус на мобилен резерв на Върховния главнокомандващ на Руската федерация. Военното командване винаги е отделяло на десантчиците специално внимание. На служба във ВДВ се изпращат само най-добрите донаборници. Елитността на ВДВ се подчертава и от девиза им – „Никой освен нас“ („Никто, кроме нас!“).
Днес ВДВ са основата на неотдавна създадените сили за бързо реагиране. Въпреки големината на Русия, ВДВ са способни оперативно, за не повече от денонощие, да създават и увеличават мобилни групировки, действащи по застрашени направления. В състава на руските въздушнодесантни войски влизат над 10 парашутно-десантни и десантно-щурмови съединения и части.
Руските десантчици са с натрупан голям опит от учебно-бойни действия в условията на Арктика. Учения се провеждат и в Нова земя, Колския полуостров, Земята на Франц Йосиф.
Днес близо милион десантчици от различни страни и на различна възраст ще отбележат 90-тата годишнина от създаването на руските ВДВ, съобщиха от пресслужбата на министерството на отбраната на Русия, като публикува и обръщение на министъра на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу.
„На 2 август във всички региони на страната и приятелските държави ще се проведат празнични мероприятия, посветени на 89-тата годишнина от деня на създаването на Въздушнодесантните войски. Този празник ще обедини над един милион граждани от различни страни, възрасти и поколения“, се казва в съобщението.
На този ден в съединенията и частите на ВДВ ще се проведат демонстрации на десантчици, празнични концерти и мероприятия в чест на ветераните. - Още за ВДВ

 

Потсдамската конференция

02.08.2020, 07:23

На 2 август 1945 г. в Потсдам завършва работата си последната международна конференция на страните победителки във Втората световна война. Потсдамската конференция на ръководителите на СССР, САЩ и Великобритания започва на 17 юли 1945 г. В нея участват Чърчил (заменен от Клемент Атли), Хари Труман и Сталин. Решено е мирните договори със сателитите да се подготвят от Съвета на министрите на външните работи (СМВнР) на СССР, САЩ, Великобритания, Франция и Китай, а мирните договори да се подпишат само с признати демократични правителства.
Решават се най-важните международни въпроси, възникнали след Втората световна война. Вземат се решения за демилитаризация, денацификация и за демократично преустройство на Германия, победена във Втора световна война. Съгласувани са въпросите за Контролния съвет като висш орган на властта на съюзните държави по време на окупацията на Германия, за репарациите, за западните граници на Полша, за предаване на Кьонигсберг (Калининград) с околната територия на СССР и др. Германия губи 25 % от териториите си.

 

56 години от Първия Тонкийски инцидент, послужил на САЩ като претекст за Виетнамската война

02.08.2020, 07:19

На 2 август 1964 г. след обед се случва Първият Тонкийски инцидент, при който ескадреният миноносец „Мадокс” (Maddox) при поддръжка на авиацията отразява атаката на три северновиетнамски торпедни катера, докато най-вероятно той самият се намира в териториалните води на Северен Виетнам. Членове на екипажа после са дали показания, че от кораба им се виждали плажовете на Хайфон. На 4 август „Мадокс” отново докладва за нападение.
През 1954 г. Виетнам е временно разделен на две части от Женевските споразумения, приключили колониалната война на Франция в Индокитай. Насрочените за следващата година избори и евентуалното мирно обединяване на страната се провалят. От 1957 г. комунистическите партизани в Южен Виетнам започват въоръжена борба против проамериканското правителство на Нго Дин Зием. Две години по-късно ръководството на Северен Виетнам решава да окаже военна помощ на въстаниците.
Съединените щати обаче старателно пазят своите протежета в Сайгон да не продължат „ефекта на доминото”. През 1964 г. ВМС на САЩ провеждат край бреговете на Северен Виетнам операция De Soto. В рамките на тази операция в началото на август тази задача я изпълнява „Мадокс”, извършващ радиотехническо разузнаване...........Прочети още

 

 

Канада получи три оферти за нови изтребители

01.08.2020, 22:08

Канада получи три оферти за покупка на нови изтребители, в рамките на програма за придобиването на 88 машини. Това стана вчера, 31 юли 2020 г.
Канадското правителство е получило оферти за Saab Gripen E, Lockheed Martin F-35A и Boeing F/A-18E/F Super Hornet. Всичките оферти идват от правителствата на съответните страни.
Канада търси да замести своите многоцелеви изтребители CF-18 (вариация на of F/A-18A/B), като първите доставки трябва да се реализират през 2025 г. Надеждите са, че проектът ще се реализира в рамките на $11 – 14 млрд.
Очаква се през пролетта на 2021 г. Канада да оцени първоначалните оферти. Към този момент страната може да реши да продължи преговорите само с двама от кандидатите или с всичките трима. Финалното решение се очаква през 2022 г.
60% от оценката на офертите ще е на база бойните способности на изтребителите, 20% е от цената, а останалите 20% са за индустриалното сътрудничество.
Boeing предлагат вариацията Block III на своя Super Hornet (на илюстрацията – два Super Hornet от Block III с канадски камуфлаж, комформни горивни резервоари, по 12 ракети AMRAAM, две ракети AIM-9X и контейнер с инфрачервена система за преден обзор), като акцентират, че това е изпитана платформа и преходът към нея от сегашните CF-18 ще бъде лесен.
Lockheed Martin разбира се, подчертават, че Канада и в момента е част от програмата F-35, като индустрията ѝ се възползва от този факт.
От Saab твърдят, че техният самолет изначално е проектиран да работи в тежките арктически условия, с каквито ще се сблъсква той и в Канада.
Канада е участник в програмата F-35 от най-ниското ниво 3. През 2010 г. страната обяви, че ще купи 65 броя F-35A без да провежда формален конкурс и без да сравнява изтребителя с други опции. Решението бе подложено на тежка критика, включително и от Сметната палата на страната. Така въпреки, че F-35 бе формално избран, не бе направена реална поръчка за него.
През 2015 г. на власт дойде кабинета на Джъстин Трюдо, който обеща да анулира избора на F-35 и да купи по-евтин и по-подходящ за Канада боен самолет. Трюдо, обаче остави страната си в проекта JSF, постепенно смекчи тона си към F-35 и в крайна сметка бе взето решението изтребителят да участва в един бъдещ конкурс.
Първоначално Канада покани за участие петима кандидати – F-35, F/A-18 Super Hornet, Gripen E, Rafale и Eurofighter, но последните двама отказаха да дават оферти с твърдението, че канадските условия дават сериозна преднина на американските изтребители. Интересно, че въпреки това, от Saab са решили да дадат оферта.
Източник: https://aero-bg.com/

 

С военен ритуал почетоха Войводата Хаджи Димитър

01.08.2020, 21:17

Снимка: Старшина Валери СавовДнес военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово почетоха с ритуал по полагане на венци и цветя героичната гибел на видния български революционер Хаджи Димитър на гроба на Войводата в местността „Кадрафил” над с. Свежен, община Брезово, съобщават от формированието.
152 години след героичната му гибел, все още в сърцето на всеки родолюбив българин отекват последните стъпки на Хаджи Димитър и неговите четници към безсмъртието, а личността му предизвиква възхищение и възторг.
В знак на признателност и преклонение пред подвига на Хаджи Димитър на ритуала присъстваха г-н Христо Енков – кмет на община Брезово, народни представители, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, г-н Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в Министерството на отбраната, господин Николай Цветков – заместник-кмет на община Карлово, г-жа Галина Христева – кметски наместник на село Свежен, професор доктор Пламен Павлов от Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", жители на с. Свежен, родолюбиви организации и граждани.
Представители на Българската православна църква отслужиха заупокойна молитва на гроба на героя.
След поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите, с историческа възстановка на битката от старопланинския връх Бузлуджа, изпълнена от сдружение „Хайдути”, присъстващите се потопиха в съдбовните събития от последното сражение на Хаджи Димитър и неговите съратници.
Източник: http://otbrana.com/

 

Китай ще продължи с модернизацията на своята отбрана и въоръжени сили, създадени преди 93 години

01.08.2020, 17:33

Китай трябва да продължи с модернизацията на своята отбрана и въоръжени сили, заяви председателят Си Дзинпин по време на семинар на Политбюро на ЦК на ККП, провел се този четвъртък, съобщава Радио Китай.
Следването на социализма с китайска специфика и постигането на национално възраждане се нуждаят както от продължаване на развитието, така и от гарантиране на сигурността. Просперитетът на страната и изграждането на силна армия вървят ръка за ръка, подчерта Си Дзинпин.
Модернизацията на въоръжените сили и националната отбрана трябва да съответства на цялостния модернизационен процес на Китай, а способностите им да отговарят на стратегическите нужди.
Подчертавайки, че днешният свят търпи безпрецедентни, огромни и бързи промени, а пандемията от COVID-19 оказва дълбоко влияние върху международния ред, Си Дзинпин заяви, че националната сигурност на Китай е изправена пред увеличаващи се неясноти и дестабилизиращи фактори.
Модернизацията на въоръжените сили и националната отбрана трябва да бъде постигнато с усилията не само на военнослужещите, а на цялото общество, посочи още китайският лидер. - (видео)
Народна освободителна армия на Китай (НОАК) е общото название на всички видове въоръжени сили на Китайската народна република. Това е най-голямата действаща армия в света. Основана е на 1 август 1927. Тогава тя е представлявала въоръженото крило на Китайската комунистическа партия, а до 1946 година е била известна като Китайска червена армия. НОА се състои от множество видове и родове войски, но четирите основни са Сухопътни сили, Военновъздушни сили, Военноморски флот и Стратегически ракетни ядрени войски, по-известни като Втори артилерийски корпус. - Още за ВС на Китай

 

Военен пилот от резерва: Това е най-трудната професия. В България изключението касае една мутра!

01.08.2020, 08:10

Аз съм български военен летец-пилот от запаса/резерва. Излитал съм над 3 000 пъти и имам едно кацане по-малко от излитанията.
Прекарал съм във въздуха около 1 500 ч. В най-добрите си години българската военна авиация наброяваше около 350 – 400 пилоти. За съществуването си, живота си, изпълнявайки войнския си дълг, са отдали над 770 пилоти, щурмани и други летци и парашутисти. Сиреч над 200%, над два пъти повече са жертвите отколкото е бил личният ѝ състав в най-добрите си кадрови години.
Най-обичаните български войни – опълчението от Руско-турската война са почнали войната в състав от около 7 400 души. От тях загиват за България 3456-ма или около 50% - почти половината.
С другите държави и народи е същото. Когато фактите говорят, шапките се свалят. Всички знаят, всички са единодушни – ТОВА Е НАЙ-ТРУДНАТА и УВАЖАВАНА ПРОФЕСИЯ!
Но единственото правило без изключение е, че няма правило без изключения. В България това изключение касае една българска мУтРа!
Борис Палатински, военен-пилот от запаса, Фейсбук
Източник: https://frognews.bg/

 

Военни унищожиха експлозиви, открити в имот в пловдиско село

01.08.2020, 08:01

Специализиран екип от военно формирование 44220 – Пловдив от състава на 55-и инженерен полк – Белене унищожи вчера, 31 юли, 9 броя артилерийски гръма. Боеприпасите са били открити в частен имот в с. Златовръх, Пловдивsko, съобщиха от МО.
Екипът в състав от 6 военнослужещи с 3 единици техника действа под ръководството на капитан Стоян Атанасов. Боеприпасите бяха транспортирани и унищожени на учебен полигон „Червен” при стриктно спазване на мерките за безопасност.
Военнослужещите действаха по искане на главния секретар на МВР и на основание заповед на командира на Сухопътните войски генерал - майор Михаил Попов.

 

Испания разменя поръчки за Airbus срещу минимални съкращения

01.08.2020, 07:35

Испанското правителство се е съгласило да даде на Airbus сериозни поръчки за нова авиационна техника срещу минимални съкращения на работници от страна на компанията. Това стана вчера, 30 юли 2020 г.
Споразумението бе обявено след среща на испанския премиер Педро Санчес и изпълнителният директор на Airbus Group Гийом Фари. От страна на испанското правителство са гарантирани поръчки за сериозен брой самолети и вертолети, които ще идат, както в испанските въоръжени сили, така и във вътрешното министерство на страната. От страна на Airbus се гарантира, че съкращенията няма да надхвърлят 900 човека.
Поръчките ще включват три летящи танкера A330 MRTT, четири патрулни самолета на базата на C-295, стартиране на програма за покупка на вертолети H135 за въоръжените сили и полицията, като в рамките на първата фаза ще бъдат поръчани 36 вертолета, в рамките на втората още до 23, покупка на четири вертолета H160 за испанската полиция, продължаване на работата по FCAS и новия общоевропейски БЛА, продължаване на инвестициите в програмите NH90 и A400M, проучване на възможността за стартиране на разработката на УТС от висок клас и инвестиции в модернизацията на щурмовите вертолети Tiger.
От страна на Airbus ангажиментите включват не само минимални съкращения на работници, но и гаранции, че компанията няма да изтегля производствени мощности от страната и ще продължи да търси начини за нови инвестиции в Испания.
Финансовите ангажименти на испанското правителство ще се финансират частично от Фонда за възстановяване на ЕС, като по тази линия ще бъдат платени €185 млн. в следващите три години. Останалите финанси ще дойдат от испанския бюджет.
Airbus има в Испания около 13 000 работници и осигурява работа на още около 2000 компании, като подизпълнители на нейните аерокосмически програми.
Източник: https://aero-bg.com/

 

САЩ ще имат постоянно военно присъствие в Полша

01.08.2020, 07:30

САЩ ще установят постоянно военно присъствие в Полша с разполагането на още около 1000 американски военни там, съобщи полското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Полша засилва двустранните си отношения в областта на отбраната с партньора си в НАТО, тъй като се опасява от все по-агресивното поведение на Русия на изток, откакто Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г.
На 12 юни м. г. американският президент Доналд Тръмп се съгласи в присъствието на полския президент Анджей Дуда в Белия дом да изпрати още 1000 военни в съюзната страна от НАТО.
Но преговорите по подробностите къде да бъдат разположени военните и колко ще плати Полша се проточиха две години.
„Направихме го, финализирахме преговорите по военното сътрудничество“, заяви министърът на отбраната Мариуш Блашчак в комюнике.
В момента Полша приема контингент от над 4000 американски военни. Сега според комюникето постоянното присъствие ще достига най-малко 5500 военни и вероятно ще струва повече на Полша.
Сделката включва развитието на експертиза за полските сили в областта на разузнаването и командването с възможност повече американски сили да пристигнат в Полша в случай на повишена заплаха, уточнява министерството на отбраната в комюникето.
Финансовите подробности по новата сделка не се разкриват.
В сряда американската армия разшири планове да изтегли около 12 хил. военни от Германия и съобщи, че част от тях може да бъдат преместени в Полша или балтийските страни.
От петъчното съобщение не става ясно откъде ще дойдат допълнителните 1000 военни и дали някои от тях ще бъдат предислоцирани от Германия. Полското министерство на отбраната не е отговорило на молба на Ройтерс за коментар, както и американското посолство.
Американски официални представители заявиха, че споразуменията с Полша и решението за изтегляне на част от американските военни от Германия са отделни въпроси.
Източник: https://www.investor.bg/

 

1 август 1943: Най-голямата победа за българската военна авиация

01.08.2020, 07:15

През Втората световна война на 1 август 1943 г. армада от 170 американски 4-моторни бомбардировачи "Б-24 -Либърейтър" летят на малка височина над няколко балкански държави. Те изпълняват Операция "Приливна вълна".
Целта е главният кран на немската мощ - огромните петролни рафинерии на Плоещ, ползвани от хитлеровата армия. Стотици летателни екипажи доброволно участват в мисията, макар че са предупредени, че половината от тях могат да не се върнат. За 30 минути, колкото трае бомбардировката, е използвана огромна огнева мощ и от двете страни.
В битката срещу прииждащите и връщащите се съюзнически групи от бомбардировачи, участват и български изтребители. Те постигат на този ден най-голямата победа за българската военна авиация: четири свалени бомбардировача - два от поручик Стоян Стоянов и по един от подпоручиците Бочев и Кръстев.

 

На този ден преди 76 г. Армия Крайова вдига Варшавското въстание

01.08.2020, 07:10

На 1 август 1944 г. започва Варшавското въстание - въоръжен опит на полската Армия Крайова да освободи Варшава от немска окупация в края на Втората световна война, докато Съветската армия наближава Варшава. То започва като част от общонационално въстание, наречено „Операция Буря”, и продължава до 2 октомври (общо 63 дни). Навечерието на въстанието
Първоначалните планове на Армия Крайова (АК) за общонационално въстание, което да се свърже с британските сили, са променени още в края на 1943 г., когато става ясно, че Червената армия първа ще изтласка германците от Полша.

Въпреки съществуващите съмнения за военната рационалност на едно голямо въстание, планирането му продължава.........Прочети още

 

Германия обявява война на Русия

01.08.2020, 07:00

Днес се навършват 106 години от един възлов момент в началото на Първата световна война - на 1-ви август 1914-та година германският райх обявява война на царска Русия. Следващите дни започват бойните действия срещу Франция, с навлизането на германските войски в неутрална Белгия. Само дни след като Австро-Унгария обявява война на Сърбия, заради атентата в Сараево, в сила влизат съществуващите съюзи - в Русия е обявена мобилизация в подкрепа на Белград, а Германия застава на страната на Виена. Кайзер Вилхелм Втори заявява в обръщение към германския народ:
"Противниците завидяха на нашия успех и нарушиха мира. Те искат да стоим със скръстени ръце, докато се въоръжават срещу нас. Сега вече ще решава мечът. На оръжие. Всяко колебание, всяко съмнение би било предателство към отечеството".
Повече от четири години над 60 милиона войници от пет континента се сражават по фронтовете на Голямата война, която коренно промени политическата карта на Европа и света. Разпадат се четири империи, раждат се нови държави, като Полша, Чехословакия, балтийските страни, Украйна, която тогава получава Крим.
Десетилетия наред Първата световна война беше незаслужено пренебрегвана при отбелязването на годишнини, свързани с бойната слава на българската армия.

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}