Военна информация

Архив - от 1 до 15 август
 

 
Първият „Мистрал“ ще бъде въоръжен в Санкт Петербург
15.08.2014, 22:34

кораб-док тип „Мистрал"Десантния кораб-док тип „Мистрал“, получил името „Владивосток“, след като бъде приет от производителя ще замине за Санкт Петербург. Там в корабостроителницата „Северная верфь“ той ще бъде оборудван с руски оръжейни системи.

Екипажите на десантните вертолетоносни кораби „Владивосток“ и „Севастопол“ в момента се намират на подготовка във Франция на борда на учебния кораб „Смолни“.

„Владивосток“ вече е спуснат на вода и няколко пъти излиза в открито море. Предполага се, че производителя ще предаде кораба на руските военни моряци тази есен.

Характеристиките на ДВКД са: дължина – 199 метра, ширина – 32 метра, височина на борда (на нивото на полетната палуба) - 27 метра, газене на кораба - 6,42 метра (при водоизместимост 22,6 хиляди тона), максимална скорост - 18,5 възла, екипаж - 177 (пасажери 481 човека).

 
ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” електронизира услугите си
15.08.2014, 21:58

Електронизация на услугите, предоставяни от ИА "Военни клубове и военно-почивно дело", е сред целите на проект по Оперативната програма "Административен капацитет" (ОПАК), представен днес в ЦВК.

Реализацията на проекта трябва да подпомогне решаването на проблеми като този с опашките за карти за почивка на хората в системата, а също така и по настаняването в детските градини към военното ведомство, беше посочено от екипа, работещ по проекта.

Сред потребностите на групите, към които е насочен той, са да се облекчи режимът на ползване на различни административни услуги от гражданите и бизнеса, да се спестят време и разходи, както и да се създадат условия за достъп на хората с увреждания до административни услуги.

Проектът е на стойност 549 948 лева, като напълно се финансира от ОПАК. Периодът на изпълнение е 18 месеца. С модернизацията на достъпа до услугите няма да бъде съкращаван административен персонал, той е достатъчно натоварен, беше посочено при представянето.

Целевите групи по проекта са военнослужещи, граждани, ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” и нейните териториални структури. Освен проведените обучения и въвеждането на системи за управление се предвижда да бъдат изготвени е-портал за административни услуги, е-портал за резервационната систeма в почивните бази на МО и система за предоставяне на електронни услуги за социални дейности.

Основен очакван резултат от цялостното изпълнение на проекта са разработени и внедрени нови електронни системи, покриване на международни стандарти ISO 9001:2008, ISO 27001:2005 или техни еквиваленти и проведени обучения за 50 от служителите на агенцията.

http://www.otbrana.com/

 
Армията ще се превъоръжава за 1 млрд. лв.
15.08.2014, 21:24

Министерството на отбраната (МО) се готви да стартира процес, при който до 2020 г. за превъоръжаване на армията да отидат 1 млрд. лв., а част от тях да бъдат усвоени от българската индустрия. Поредните бомбастични и оптимистични перспективи от страна на военните идват ден след като МО обяви, че има пари само за заплати, че ще се замразява плащането по договори и ще се отложи част от вноската към НАТО.

Оказа се, че седмица след началото на краткия си двумесечен мандат служебният военен министър Велизар Шаламанов вече има концепция за стратегия "България в НАТО - 2020". Въз основа на нея щяла да бъде направена разработка на програма, която "да започне извеждане на несвойствени дейности от МО, стартиране на многогодишни програми за сътрудничество с агенциите на НАТО и ЕС и ключови съюзници в НАТО и активиране на работата с Индустриалния форум". Целта ще е българската индустрия да участва в този процес на превъоръжаване на стойност 1 млрд. лв. в следващите 6 години по прозрачен начин. Сметките изглеждат странни, след като само един от лансираните предстоящи проекти за модернизацията на армията - осигуряването на нов тип многоцелеви изтребител, може да надхвърли 1 млрд. лв. Отделно има планове за покупка на нови кораби, подводници, техника за сухопътни войски. Всяка от сделките е за по няколко милиарда.

Шаламанов е оптимист, че ще се намерят пари за плащането на вноската към НАТО - става въпрос за 15 млн. лв. годишно, като част от тях са платени. Той обаче нападна предшественика си Ангел Найденов за това, че България не била подготвена за срещата на върха в НАТО. "Това е ключова среща - приключва операцията в Афганистан, има съвсем нова ситуация на изток от нас - Украйна, поведението на Русия с анексирането на Крим, поддръжката на сепаратистите и втвърдяващата се ситуация около отношенията между Русия и ЕС и НАТО", каза Шаламанов. Самият той от 5 години работи в Агенцията по комуникации и информация на НАТО и сега е само в неплатен отпуск.

Шаламанов обяви, че на предстоящата среща на НАТО ще поиска солидарност със страните от алианса, "които да ни помогнат в ключови области като въздушна сигурност, киберотбрана, насочване на повече учения и инфраструктура за подпомагане развитието на оперативната съвместимост на наша територия". В същото време той наблегна, че щял да "търси намаляване на зависимостта от Русия и руски технологии, защото това създава риск в нашата сигурност", а и разходите за поддръжка на самолети, радари и друга техника са много високи. "Те отиват към Русия. Те не помагат за технично обновление на нашата индустрия, не стимулират коопериране на нашата индустрия със западните ни партньори, излизане на един пазар, който е най-големият оръжеен пазар - 900 милиона граждани, високи разходи за отбрана", посочи Шаламанов. Според него разходите за доставки от Русия били не само с висок риск, но и имали "допълнително висок корупционен риск", който МО анализирало. Министърът не уточни какво точно има предвид, но увери, че "това ще бъде преодоляно чрез предложените мерки в националната програма".

http://www.segabg.com/

 
Какво се случва със „замразяването” на проекта за възстановяването на батальона във Враца?
15.08.2014, 17:42

Служебното правителство на проф. Георги Близнашки „замразява” възстановяването на батальона във Враца. Това бе съобщено вчера от министъра на отбраната Велизар Шаламанов при представяне на екипа си пред журналисти. Причините? Липса, според ръководствотона МО, на достатъчно средства.

Още от аргументите на министър Шаламанов, изразени днес но БНТ: „Естествено, голям интерес, учудващо за мен, предизвика задържането на развитието на проекта за ново поделение във Враца. Аз мисля, че когато имаме такива финансови рестрикции, когато имаме силно усложнена среда за сигурност, и когато предстои Среща на върха в НАТО, приоритет трябва да бъдат въпроси, които позволяват България да се развива, позволяват да приемем една национална програма, която да даде възможност за разработка на план за развитие на въоръжените сили след 2014 година, тъй като текущият изтича.” ........Прочети още

 
Оръжия за кюрдските сили пешмерга?
15.08.2014, 17:00

Кюрдските въоръжени сили - пешмерга трябва да спрат терористите от "Ислямска държава". За целта те искат да получат модерни оръжия. Подобна военна помощ събужда обаче и страхове от кюрдските амбиции за независимост.

Кюрдските бойци пешмерга са в центъра на вниманието в Ирак. Бойните части на регионалното кюрдско правителство трябва да попречат на терористите от "Ислямска държава" да завладеят още по-големи територии в Северен Ирак. Те трябва да защитят християните, язидите и другите малцинства от издевателствата на сунитските ислямисти. Само че бойците на пешмерга са зле въоръжени. Ето защо САЩ и Франция искат да им доставят модерни оръжия. Германският вицеканцлер Зигмар Габриел (ГСДП) първоначално отхвърли възможността Германия също да доставя оръжия за пeшмерга, но не изключи такава възможност за в бъдеще...........Прочети още

 
Основен приоритет на армията е суверенитетът и териториалната цялост на Република България и на страните на НАТО
15.08.2014, 16:30

Велизар Шаламанов

 

 

Интервю на министъра на отбраната Велизар Шаламанов за предаването „Денят започва“ на БНТ

 
Започнаха руско-монголските учения
15.08.2014, 14:27

В Монголия на полигона Мунх Хет започнаха руско-монголските учения "Селенга-2014". Това съобщиха от пресслужбата на Източния военен окръг на ВС на Русия.

Русия е представена от 500 души, 100 единици военна техника, включително танкове T-72 и бойни машини на пехотата БМП-2. За първи път в Монголия бяха докарани самоходни машини "Акация" и реактивни системи за залпов огън "Град". Освен това, от Забайкалието пристигнаха три хеликоптера Ми-24.

Ученията "Селенга" се провеждат редовно от 2008 г. насам. Сега те са посветени на 75-годишнината от победата на съветско-монголските войски над японската армия в битката край река Ханхин-Гол.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Артилеристи и гвардейци участват в честването на Света Богородица
15.08.2014, 11:38

По стародавна традиция днес стотици православни миряни се стичат в Бачковската Света Обител „Успение Богородично”, за да се помолят за здраве и благоденствие. На този ден се провеждат църковни тържества по повод честването на деня на Света Богородица и храмов празник на Обителта.

Честването на празника започна още предната вечер с така наречената „Малка вечерня“. Два часа по-късно започна нощното бдение. А около полунощ започна утренята, когато беше отслужено и Опело на Божията майка.

Около 04.00 ч. се състоя литийното шествие, предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона на манастира. От двете страни на светините бяха построени военнослужещи от Националната гвардейска част и военнослужещи от 4-ти Артилерийски полк – град Асеновград, съобщава КСВ.

Военнослужещите от Националната гвардейска част съпровождаха иконите с национални знамена, а цялата лития беше „охранявана“ от почетен караул от военнослужещи асеновградския артилерийски полк, които държаха факли в ръцете си. След тях следваха свещенослужителите и игуменът архимандрит Симон със светата Плащаница на Богородица - символ на погребението на Пресветата Дева.

Тази лития се извършва за първи път от 200 години насам. Символизира преклонението на целия народ, в лицето на Националната гвардейска част пред християнската Майка и молитвена Застъпница.

Малко по-късно, пред портите на Бачковския манастир беше отслужен молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ и христолюбивото българско воинство. След това, литията се завърна в храма.

Около 04.30 ч. на 15.08.2014 г., започна литургия за празника Успение на Света Богородица. След края на богослужението, в двора на Светата обител беше отслужен водосвет за здраве.

Точно в 12 ч. на обяд ще бъде осветен курбанът, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни, споделили празника.

В 18 ч. днес ще се отслужи Велика вечерня.

Всички църковни ритуали се ръководеха от игумена на Обителта – Негово Високопреподобие архимандрит Симон.

В храмовия празник на Бачковската Света Обител „Успение Богородично” взеха участие 11 военнослужещи от Националната гвардейска част – гр. София и 22 военнослужещи от 4-ти Артилерийски полк – гр. Асеновград.

http://www.otbrana.com/

 
Малко над 15 милиона от миналогодишния военен бюджет са отишли за членския ни внос в НАТО
15.08.2014, 11:34

Плащането на членския ни внос в НАТО е под риск. Това каза вчера новият заместник-министър на отбраната доцент д-р Десислава Йосифова. Механизмът е доста гъвкав, така че има възможност в рамките на консултации със страните, да бъдат забавени някои плащания в рамките на годината, уточни министърът на отбраната Велизар Шаламанов. Ние, продължи той, ще използваме тези механизми, за да постигнем възможно най-ефективно изразходване на този ограничен ресурс.

За какво става дума?

Членският внос, който плащаме за участието ни в НАТО, се извършва по три направления, отбелязва бившият министър на отбраната Ангел Найденов в писмен отговор на въпрос на народния представител от 42-ото Народно събрание Николай Малинов. Първото – граждански бюджет, второто – военен бюджет и третото – Програмата за инвестиции в сигурността на НАТО (NSIP). Годишните вноски по тези бюджети, се уточнява в отговора на министъра, са различни за всяка страна и са процент от брутния национален доход. Изключение правят вноските по NSIP, чийто размер се определя от планираните инвестиционни проекти и разходваните тавани по тях.

Плащането на членския внос по гражданския бюджет се извършва от Министерството на външните работи. По останалите два компонента – военния бюджет и NSIP, отношение има Министерството на отбраната. Какво показват данните.

От приемането ни в НАТО, т.е. 2004 г., до 2013 г. по вноските, по които има отношение МО, са платени малко над 90 млн. лв., по-точно 90 066 075, 82 лв. (2004 г. – 1 214 139, 42 лв.; 2005 г. – 7 101 859, 65 лв.; 2006 г. – 6 820 988, 80 лв.; 2007 г. – 10 329 405, 38 лв.; 2008 г. – 9 686 026, 34 лв.; 2009 г. – 6 983 244, 04 лв.; 2010 г. – 8 913 623, 62 лв.; 2011 г. – 13 685 419, 50 лв.; 2012 г. – 10 152 745, 91 лв. и 2013 г. – 15 178 623, 16 лв.)

Средствата, платени по NSIP, посочва бившият министър, имат значителна възвращаемост. От 2004 г. до 2013 г. по тази линия на наша територия са завършени 13 проекта на обща стойност 20, 454 976 млн. лв. В процес на изпълнение са 3 проекта за 59, 980 310 млн. лв. Осигурени са 29 млн. лв. за 3 проекта, които са в процедура за възлагане. В процедура по осигуряване на средства от Алианса е един проект с очаквана стойност от 28 млн. лв. Ориентировъчната стойност на проектите, които ще се изпълняват у нас и са в процес на планиране от органите на Алианса за периода 2015-2019 г. е 100 млн. лв.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Бразилия дава на Уругвай 25 танка
15.08.2014, 09:55

M41 Walker BulldogБразилия планира безвъзмездно да предаде на Уругвай 25 леки танка M41 Walker Bulldog от състава на своите сухопътни войски, съобщава Jane's.

Сделката трябва да бъде утвърдена от бразилското правителство и САЩ, от където са били закупени бронираните машини. Разходите на бразилските военни по предаването на М41 на Уругвай се оценяват на 350 хиляди реала (153,4 хиляди долара). В състава на ВС на Уругвай танковете М41 ще заменят 17 американски танка M24 Chaffee от времето на Втората световна война.

Лекия танк M41 Walker Bulldog е разработен за СВ на САЩ през втората половина на 1940-те години за замяна на M24 Chaffee. През 1960-те години американците признаха модела като не много удачен и се отказаха от неговото използване. Танка M41 се намираше на въоръжение в 23 страни, като шест от тях още го използват. Според данни на Jane's, на въоръжение Бразилия има в момента 150 модернизирани танка M41C, а снетите от въоръжение M41 са заменени с немските бойни танкове Leopard 1A5BR.

M41 Walker Bulldog е с тегло 23,2 тона, има екипаж от 4 човека и развива скорост по шосе до 72 километра в час. Въоръжението му включва 72-милиметрово оръдие M32 и картечница с калибър 12,7 или 7,62 милиметра. - Още за М41

 
Американските войници ще се справят с горещините с персонални климатици
15.08.2014, 09:18

Нова персонална система за охлаждане, която се носи под бронираните жилетки, ще помага на американските войници да се справят с високите температури, без да свалят защитните си дрехи, пише Live Science. Light-Weight Enviromental Control System или LWECS се носи директно върху тялото. Малка батерия, която се събира под бронираните дрехи, захранва системата, посочват от Министерството на отбраната на Съединените щати.

“Това е същата технология, която се намира в домашните климатици или в хладилниците, само че вместо да охлажда въздух, охлажда течност, а след това изпомпва течността, за да циркулира в опасания с тръбички елек”, обяснява Брад Лапрайс, инженер от екипа, разработил устройството. Студената течност се движи по приблизително 34 метра тръбички, намиращи се вътре в елека. Компонентът, който охлажда флуида е малък, с размер от само 9 сантиметра, но осигурява 120 вата охлаждаща мощност - почти колкото малък хладилник, посочва Лапрайс.

Пилотите на хеликоптери и екипажите им вече използват монтирани в летателните машини охлаждащи системи, за да се справят при високи температури. Тези системи допринасят за подобрение на издържливостта и работоспособността в райони с горещ климат, но много войници се отказват от тях, тъй като са твърде неудобни. За да функционират, те трябва да се свържат с кабели, а това затруднява движението, особено в хеликоптер, който се движи. Очаква се новата система да разреши този и други проблеми, свързани с необходимостта от охлаждане по време на полети.

http://www.focus-news.net/

 

 
Предстои учението Тhracian Еagle
14.08.2014, 22:59

Ф-15В последните две седмици на август в България ще се проведе учението Тhracian Еagle (Тракийски орел), между ВВС на България и ВВС на САЩ в Европа. В рамките на тренировката в авиобаза Граф Игнатиево ще се пребазират изтребители F-15C/D.

Американските изтребители ще са от 493-та ескадрила "The Grim Reapers" на 48-мо изтребително крило, постоянно базирани в Лейкънхийд, Великобритания. F-15, заедно със своите екипажи, ще се пребазират в България до края на седмицата.

Същинският старт на учението, което е планирано наскоро, е в началото на следващата седмица. В него ще вземат участие сили и средства на военната ни авиация, както и на ЗРВ.

http://aeropress-bg.com/

 
Норвегия е против създаването на постоянни бази на НАТО в Източна Европа
14.08.2014, 21:48

Норвегия против създаването на постоянни бази на НАТО в Източна Европа. Това заяви норвежкият премиер Ерна Сулберг по време на срещата си с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му засилването на НАТО на Изток не отговаря на интересите на Норвегия. „Даденият момент е важен, защото солидарността на членовете на организацията е необходима на НАТО.

Следването на плана и провеждането на учения са необходими, но не подкрепяме идеята за създаване на постоянни бази. Позицията на Норвегия по този въпрос е ясна”, заяви Сулберг.

http://www.focus-news.net/

 
Американския ракетен крайцер USS Vella Gulf акостира в Констанца
14.08.2014, 20:38

USS Vella Gulf (CG-72)Американския ракетен крайцер USS Vella Gulf (CG-72) от състава на 6-ти флот е пристигнал на 11 август на планова визита във военноморската база в Констанца, където утре, 15 август, ще вземе участие в празника на ВМС на Румъния, съобщава сайта на 6-ти флот.

Според международното законодателство, военни кораби на страни, които нямат излаз към Черно море, могат да се намират в акваторията му не повече от 21 дни. Корабът навлезе в акваторията на Черно море на 6 август, след което взе участие в учения с кораби на ВМС на Турция.

USS Vella Gulf е снабден със системата за ПВО и ПРО „Инжис” и има на въоръжение крилати ракети „Томахоук”, противолодъчни ракети ASROC, зенитни управляеми ракети „Стандарт-2” и „Стандарт-3” (общо 122 ракети), както и два вертолета.

 
Кувейт получи първия самолет-цистерна KC-130J
14.08.2014, 19:59

KC-130Военновъздушните сили на Кувейт са получили първия самолет-цистерна KC-130J, създаден на базата на военнотранспортния самолет C-130J Super Hercules. Както съобщава Flightglobal, летящият танкер е получил бордови номер «KAF 326» и ще се използва за превоз на товари и дозареждане във въздуха на изтребителите F/A-18C Hornet от ВВС на Кувейт. Очаква се до края на годината на Кувейт да бъдат доставени още два самолета-цистерни KC-130J.

Министерството на отбраната на Кувейт е придобило трите самолета-цистерни KC-130J през 2010 г. от американската компания Lockheed Martin. Сумата по сделката е 245 милиона долара. В основното съглашение също се съдържа опция за покупката на още пет самолета от този тип. Планират ли ВВС на Кувейт да реализират опцията засега е неизвестно.

Самолетите-цистерни се доставят на клиента с външни и вътрешни горивни баки, в които KC-130J може да превозва до 37 тона гориво. Самолетът може също да се използва за превоз на товари и военнослужещи. KC-130J развива скорост до 670 километра в час и може да изпълнява полети на разстояние до 5,2 хиляди километра.

http://www.duma.bg/

 
Boeing ще обновява летящите радари E-3A Sentry на НАТО
14.08.2014, 19:54

E-3A SentryАмериканският авиостроителен концерн Boeing е получил договор за модернизация на самолетите за далечно радиолокационно откриване и управление E-3A Sentry, намиращи се в разпореждане на НАТО. Както съобщава Defense News, сумата по сделката е 250 милиона долара.

През програмата за модернизация ще преминат 13 от 17 самолета на Северноатлантическия алианс. Работите ще се провеждат от 2016 до 2018 г. Подробности около предстоящата модернизация на летящите радари не се уточнява. Известно е само, че на E-3A ще бъде заменена част от бордовото радиоелектронно оборудване, като по този начин ще може да се съкрати числеността на екипажите на самолетите с три до четири човека. Благодарение на намаляването на екипажите НАТО ще може да съкрати операционните разходи за изпълняване на полетите на Sentry.

Новият договор е станал продължение на съглашението, сключено с Boeing през май 2012 г. По условията на тази сделка за сумата, която е 368 милиона долара, американският авиостроителен концерн трябваше да разработи проект за модернизация на самолетите Sentry, стоящи на въоръжение в НАТО и ВВС на САЩ. Клиент на работите по обновяването на самолетите е Центърът за електронни системи на ВВС на САЩ, разположен в Масачузетс. В момента авиацията на НАТО разполага със 17 самолета за далечно радиолокационно откриване и управление E-3A. Те носят опознавателните знаци на ВВС на Люксембург и са базирани на територията му. Летящите радари на НАТО са единствените военни самолети в състава на ВВС на тази държава.

 
Организационният комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война проведе първото си заседание
14.08.2014, 18:19

Първото заседание на Организационния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея /2014 – 2018 г./. се проведе днес, 14 август 2014 г., в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната. С Решение на Министерския съвет № 449/03. 07. 2014 г. са създадени Организационният и Националният комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея /2014 – 2018 г./, за чийто председател е определен министърът на отбраната. Организационният комитет има за задача ежегодно да изготвя Национален план с конкретни мероприятия с финансов разчет, който да бъде одобряван от Националния комитет, и оперативно да съдейства за организирането на отбелязването на годишнината.

Постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, председател на Организационния комитет, запозна членовете с решенията на Националния комитет, взети на провелото се на 16 юли 2014 г. в Централния военен клуб – София първо заседание. Съгласно тези решения, до края на септември 2014 г. до Министерството на отбраната следва да бъдат изпратени конкретни предложения за мероприятия за 2015 г., които да бъдат включени в Националния план. Взето бе решение Организационният комитет да проведе следващото си заседание през октомври, на него да бъдат разгледани и обсъдени постъпилите предложения и да бъде подготвен проект на Национален план с мероприятия за отбелязване на годишнината през 2015 г.

http://www.mod.bg/

 
САЩ ще изпратят в страните от Балтика войници с тежко въоръжение

14.08.2014, 17:02

През октомври САЩ ще изпратят в страните на Балтика и Полша 600 войници с тежко въоръжение, в това число с танкове М-1 Abrams, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, съобщава вестник Stars and Stripes.

Прессекретарят на министерството на отбраната на Естония Петер Куймет във вестник Postimees в четвъртък е потвърдил сведенията, публикувани в американското издание, но не могъл да каже колко войници, танкове и бронетранспортьори на САЩ ще пристигнат в Естония, къде ще бъдат разположени и колко време ще останат.

Съветът на НАТО през април одобри увеличение на присъствието на алианса в страните на Балтика за сметка на военна авиация, военноморски флот и сухопътни подразделения.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Военният бюджет паднал под един милиард, „замразяват“ възстановяването на формированието във Враца
14.08.2014, 16;52

Прогнозите, че служебното правителство ще спре възстановяването на военното формирования във Враца се оправдаха. Това стана ясно днес, при представянето на новото политическо ръководство на Министерството на отбраната. Според министър Велизар Шаламанов причините за „замразяването“ на проекта, както се изрази той, са финансови. Това бе ангажимент на предшественика ми Ангел Найденов, допълни той, и не е част от Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. Известно е, че батальонът във Враца бе закрит от правителството на Бойко Борисов с аргумента, че той не е необходим.

Още от Велизар Шаламанов за формированието във Враца: „Работата по развитието на тази инициатива и на този проект ще бъде замразен в този период поради липса на финансови средства след актуализацията. Работата по това поделение в тези два месеца няма пряка връзка с основната задача за гарантиране на въздушната, морската и киберсигурност и ефективно участие в операции. Така че следващото правителство, при актуализация на бюджета, ще има възможност да продължи работата, ако реши.“ ........... Прочети още

 
Вдигнати са някои от ограниченията за опитните F-35
14.08.2014, 12:23

F-35За изтребителите F-35 Joint Strike Fighter, с които се извършват изпитания за дозареждане във въздуха и бойно използване, е разрешено да летят до шест часа между инспекциите на двигателя с бороскоп, съобщава Defense News.

До сега на всичките F-35 бе наложено изисквания за задължителна проверка на двигателите на всеки три часа нальот след пожара, възникнал в областта на двигателя на F-35А при излитане на 23 юни 2014.

За летателни изпитания са определени до 20 изтребителя F-35, а за останалите 79 F-35 продължава да важи пълният списък от ограничения.

Продължава разследването за откриване на основната причина, довела до възникване на пожар в двигателя F135, производство на Pratt & Whitney.

http://www.pan.bg/

 
ВВС: Су-25 нанасяха удари, пилоти се приучват на МиГ-21
14.08.2014, 11:50

Su-25Eкипажи на самолети Су-25 на Военновъздушните сили отработваха задачи по непосредствена авиационна поддръжка на полигон „Ново село”. Полетите се изпълняваха на тактически фон по сценария на многонационалната съвместна подготовка „Черноморски ротационни сили 14”, съобщават от ВВС.

Пилотите имитираха нанасяне на въздушни удари по земни цели под ръководството на предни авионасочвачи. Целеуказването на летците се извършваше по процедурите на НАТО от военнослужещи от ВВС, американски и румънски инструктори. Доброто взаимодействие между екипите на земята и летците гарантира нанасяне на точни удари по приоритетните цели. В хода на съвместната подготовка летателните екипажи изпълняваха широк спектър от бойни задачи.

В средата на юни капитан Петър Димитров и старши лейтенант Александър Стайков от изтребителната ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево започнаха теоретичното си обучение за приучване на самолет МиГ-21. Курсистите преминаха заложените в програмата детайлно изучаване на системите и агрегатите на самолета, особеностите в аеродинамиката му и начина на експлоатация, тренажни занятия в кабина и изпълниха полети на тренажор, за да придобият практически навици за работа с оборудването и разпределение на вниманието по време на полет. Занятията се провеждаха под ръководството и с участието на летци-инструктори и офицери от инженерно-техническия състав.

След отличното представяне на двамата пилоти по време на наземната подготовка и успешно положения на 1 август теоретичен изпит, на 6 август стартира вторият, най-отговорен етап от обучението – летателната подготовка. В продължение на седмици младите летци ще бъдат обучавани практически от двамата най-опитни пилоти на МиГ-21 – майорите Тихомир Резашки и Павел Джуров.

Курсът за приучване е важен за усвояване на бойното използване на изтребителя до ниво, позволяващо носене на непрекъснато бойно дежурство. Той е и знаков по отношение приемствеността при подготовката на пилотите.

http://www.otbrana.com/

 
Преди 100 г. германски цепелин бомбардира Антверпен
14.08.2014, 09:23

На 14 август 1914 г. по време на току що започналата Първа световна война германски боен цепелин с военно означение Z-IX (заводски номер LZ-25) и командир Ернест Леман бомбардира важното белгийско пристанище Антверпен. В резултат има разрушения и са дадени първите жертви от въздушно нападение.

В зората на авиацията цепелините (дирижаблите) леко изпреварват развитието и навлизането в армиите пред самолетите. Пречката е в липсата на леки и компактни двигатели. Безспорно водеща е Германия, следвана от Русия.

През 1913 г. Германия има на въоръжение в сухопътната армия и във флота 11 дирижабъла, които по своите технически параметри значително превъзхождат въздушните кораби на другите страни. В цепелините германският генералитет вижда инструмент за геополитическо застрашаване и натиск, който като „дамоклиев меч” да надвисва над главите на несговорчивите съседи..........Прочети още

 
Министърът на отбраната се срещна с председателите на синдикатите
14.08.2014, 08:47

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов се срещна днес с председателя на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“ към КНСБ Георги Братованов и председателя на Националния синдикат „Отбрана” към КТ „Подкрепа” Тодор Воденов, съобщава Пресцентърът на МО. Министър Шаламанов представи заместник-министъра на отбраната Десислава Йосифова, която ще бъде председател на Отрасловия съвет за социално сътрудничество и на Съвета по условията на труд в Министерството на отбраната. Той запозна синдикалните лидери с приоритетите в работата на неговия екип.

Нашето намерение е да работим максимално открито с вас, каза министър Шаламанов. Той посочи, че при разработването на националната програма за достигането на 2% от БВП за отбрана ще очаква и предложенията на синдикатите. В програмата ще бъдат разработени предимно икономически аспекти на развитието на въоръжените сили, като целта е 15-20% от разходите за отбрана да бъдат осигурени за инвестиции и модернизация. Аз имам амбицията националната програма да наблегне на превъоръжаването, на модернизацията на въоръжените сили в рамките на един увеличаващ се бюджет, който трябва да бъде добре структуриран, за да осигури инвестиции, посочи министърът на отбраната.

Няма да има отстъпление от постигнатото по отношение на политиката по доходите, каза министър Шаламанов. Важен приоритет остава и подобряването на условията на труд като ръководството на Министерството на отбраната ще разчита на активността на синдикатите в тази област.

Бяха обсъдени състоянието на 18-те търговски дружества към Министерството на отбраната и Прегледът на структурите на въоръжените сили. Министър Шаламанов посочи, че прегледът ще приключи до края на септември, както е планирано.

Новият ръководен екип в Министерството на отбраната ще се стреми към максимална откритост в диалога със синдикатите.

http://www.otbrana.com/

 
Учение на ВВС на Гърция и САЩ
14.08.2014, 08:40

Около 20 американски изтребители F-16 Fighting Falcon от 480-та иае от военновъздушната база Spangdahlem ( Германия) са предислоцирани в гръцката база Souda Bay (о-в Крит) за участие в двустранно учение в периода 11-23 август.

Домакин е 115-то бойно авиокрило (на въоръжение в крилото са изтребители F-16 Block 52+ и щурмови самолети А-7).

По време на учението ще се изпълняват различни мисии – въздушни боеве, преодоляване на ПВО, осигуряване въздушна защита на важни обекти, нанасяне на удари по земни цели и авиационна поддръжка на сухопътните войски.

http://www.pan.bg/

 

 
Турция избра разработчика на двигателя за танка Altay
13.08.2014, 22:02

Турция е избрала разработчика на двигателя за перспективния боен танк Altay. Според изданието Defense News, което се позовава на изпълнителния комитет на отбранителната промишленост на Турция, преговори за подписване на контракт се водят с местната компания Tumosan.

Според думите на генералния директор на Tumosan Куртулус Огун, освен дизеловия двигател ще разработва и трансмисията на танка.

По-рано като един от възможните доставчици на двигатели за турския танк се посочваше японската компания Mitsubishi Heavy Industries. Преговори страните водеха от края на 2013 година, но на сътрудничеството попречи действащата в Япония забрана за военен експорт. През ноември 2013 година да разработи V-образен двигател Секретариата за отбранителна промишленост (SSM) на Турция е предложил на ръководството на Tumosan. Подобни силови установки в момента компанията произвежда за автобуси и камиони.

С разработката на перспективния танк Altay се занимава турската компания Otokar. Общо Турция планира да закупи 1000 тежки бойни машини. Тяхното производство ще бъде разделено на четири етапа – всеки предполага доставката на 250 танка.

Серийното производство на Altay трябва да започне през 2015 година. В момента с танка се провеждат ходови изпитания. - Още за танк Altay

 
ВВС на Оман извадиха от въоръжение щурмовиците Jaguar
13.08.2014, 17:07

Oman Air Force JaguarВВС на Оман с тържествена церемония извадиха от въоръжение последните четири щурмовика Jaguar. Събитието се е състояло на 6 август във военновъздушната база Thumrait, където е дислоцирана 6 ескадрила. Така единственият оператор на Jaguar са индийските ВВС, разполагащи с около 160 самолета от този тип.

По информация на Flightglobal.com през 1977 г. ВВС на Оман приемат на въоръжение от Великобритания първите 12 щурмовика Jaguar, а втората партида също с 12 самолета получават през 1983 г.

Първоначално Оман бе планирал да извади от експлоатация щурмовиците Jaguar през 2012, но срокът се удължава до получаването нa нови изтребители. Тази година ВВС на страната получиха на 22 юни по програмата Peace A'sama A'safiya II първите 4 от общо 12 нови изтребителя F-16 Блок.50, допълнително към доставените по-рано други 12 F-16.

През декември 2012 Оман сключва договор за доставка на 12 многоцелеви изтребителя EF-2000 Typhoon.

http://www.pan.bg/

 
Командирът на инженерния полк в Белене става заместник-началник на НВУ
13.08.2014, 16:28

Днес в 55- ти инженерен полк се проведе тържествен ритуал за сдаване и приемане на длъжността „Командир на 55- ти инженерен полк”, съобщава КСВ.

В присъствието на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Любчо Тодоров и комисия, с председател заместник-началника на щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов, командирът на полка полковник Иван Стоянов предаде командването на заместник-командира подполковник Росен Арабаджиев, който ще изпълнява длъжността до назначаването на титуляр.

Бригаден генерал Любчо Тодоров благодари на полковник Стоянов за отличното ръководство и управление на полка и му връчи предметна награда.

В словото си полковник Стоянов изказа признателността си към личния състав за старанието и усилията, проявени в напрегнатите делници и завърши с думите „Горд съм, че служих във формирование с традиции, с прекрасен личен състав, от знаещи и можещи офицери, сержанти, войници и цивилни служители”.

След тържествените слова той се сбогува с бойното знаме на полка. Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш на военнослужещите.

Полковник Иван Стоянов продължава службата си в Българската армия като заместник-началник на Национален военен университет „Васил Левски”.

http://www.otbrana.com/

 
Дирекция „Социална политика“ в МО поема функциите по адаптацията на военнослужещите
13.08.2014, 16:26

Организирането на целеви квалификационен курс за координатори и консултанти по адаптация на военнослужещите, както и кандидатстването на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия за обучение в тях, вече е задача на дирекция „Социална политика“ на МО. Това става ясно от промяната на съответната наредба, която и публикувана в последния брой на Държавен вестник.

По този начин тази функция отпада от дирекция „Управление на човешките ресурси“. Освен това социалната дирекция поема ангажименти и по отношение на обучението на резервистите в курсове за придобиване, повишаване на квалификацията и преквалификацията.

Документът урежда реда, който трябва да спазват военнослужещите, преди и след завършването на курсовете за адаптация. Поставят се конкретни задачи на Централното военно окръжие и неговите структури, Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ и Информационния център на МО, т. е. на в. „Българска армия“ и ВТК.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Първият български офицер – подводничар, е капитан първи ранг Рашко Серафимов
13.08.2014, 12:54

капитан първи ранг Рашко СерафимовВ тежките сурови години на Първата световна война, начело на български военноморски флот застава свеженецът, капитан първи ранг Рашко Серафимов. На него се пада злата участ, въпреки своето категорично несъгласие да предаде на съюзниците след Ньойския мирен договор, бойните кораби на българската марина.

Позицията му на отличен флотски офицер правят оставането му във флота немислимо и на 27 октомври 1919 година началникът на българския военноморски флот капитан първи ранг Рашко Серафимов го напуска.

Има нещо парадоксално във факта, че един балканджия,потомък на Ботев и Левски, закърмен със суровата ласка на хайдушкия Балкан, се влюбва завинаги в морските простори и отдава целия си съзнателен живот за изграждането на българския военноморски флот!......Прочети още

 
Су-34 над Северния полюс
13.08.2014, 12:06

Су-34Летци от ЗВО (Западен военен окръг), излетели с изтребители Су-34 от Мончегорск (Мурманска област), са изпълнили полет над Северния ледовит океан и са достигнали най-северната точка на земята. По време на полета са извършени две дозареждания по двойки във въздуха.

Предварително екипажите са прелетели от летище във Воронежка област до военната база в Мурманска област, преодолявайки 2500 км без кацания и дозареждане във въздуха.

В учебно-тренировъчните полети е участвало звено от четири екипажи на Су-34, които общо са прелетели над 50 000 км за три дни, като всеки екипаж е налетял за този период 20 часа.

http://www.pan.bg/

 
Накъде отива войната в Ирак
13.08.2014, 10:20

На първата страница на “Ню Йорк Таймс” беше публикувана снимка на жена, оплакваща убит иракчанин. Той е една от многобройните жертви на военната кампания на “Ислямската държава в Ирак и Леванта”, в хода на която иракската армия, която САЩ снабдяваха с оръжие и обучаваха в течение на дълги години, бързо се стопи, оставяйки по-голямата част от Ирак на няколко хиляди бойци, което едва ли може да се нарече нов опит в империалистическата история.

Под снимката е напечатан прочутият девиз на вестника: “Ние имаме всички новини, които могат да бъдат публикувани”.

Това е критичен пропуск.

На първа страница трябваше да бъдат цитирани думите от Нюрнбергския процес - думи, които трябва да се повтарят дотогава, докато те не достигнат до общественото съзнание:

Агресията е най-голямото международно престъпление различаващо се от останалите военни престъпления само по това, че тя носи в себе си цялото съществуващо зло.

За трибуналите от времето на Втората световна война нямаше никакво значение, че японските империалисти са искали да подарят “рай на земята” на китайците, които безжалостно са изтребвали, или че Хитлер е изпратил войските си в Полша, за да се защити от “дивия терор” на поляците.

Това е все едно да отпиеш от чашата с отровата. Тези, които се оказаха от неправилния край на тоягата, не хранят никакви илюзии.

Абдел Бари Атван, редактор на панарабски сайт, отбелязва, че “основният фактор, довел до днешния хаос в Ирак, са американската/западна окупация и нейната подкрепа от страна на арабите. Всички останали версии са неоснователни и съществуват само за да отвлекат вниманието на обществото от тази истина”.

В неотдавнашното си интервю иракският специалист Раед Джарар обрисува в общи черти това, което ние на Запад трябва да знаем. Както и мнозина иракчани, той е наполовина шиит, наполовина сунит, и до началото на интервенцията в Ирак едва ли е знаел религиозната принадлежност на своите роднини, “защото “религиозните секти в действителност не са били част от националното съзнание”.

Джарар е убеден, че “този междурелигиозен конфликт, който разрушава страната... очевидно е започнал с американското нахлуване и окупация”.

Всичко е започнало със създадения от Вашингтон Съвет на управляващите, базиращ се на религиозната идентичност, която е била съвършено нетипична за Ирак.

Към днешна дата шиитите и сунитите са най-смъртните врагове благодарение на работата, която свършиха бившият министър на отбраната Доналд Ръмсфелд, бившият американски вицепрезидент Дик Чейни и други подобни на тях.

Те напълно не разбираха какво се крие зад насилието и терора и съдействаха за създаването на конфликти, които разкъсват в момента региона на парчета.

Други заглавия тръбят за възраждането на ислямисткото движение на талибаните в Афганистан.

Журналистът Ананд Гопал обяснява причините за това в своята знакова книга “Няма добри хора сред живите: Америка, талибаните и войната през погледа на афганистанците”.

През 2001-2002, когато американската мощ удари Афганистан, членовете на Ал Кайда” много скоро изчезнаха, а талибаните се разпръснаха, защото повечето от тях по традиция предпочетоха да се присъединят към новите завоеватели.

Тогава Вашингтон се отчая напълно в своите опити да открие терористите, за да ги унищожи. Лицата, които бяха поставени да управляват, бързо разбраха, че могат да се възползват от липсата на внимание от Вашингтон и да нападнат своите врагове, включително тези, които са с желание сътрудничат на американските интервенти.

http://www.monitor.bg, Ноам Чомски

 
Безшумен пистолет стреля с куршуми ракети
13.08.2014, 09:52

Така изглежда пистолетът "Жироджет", до него са куршумите-ракетиПрез 60-те години на миналия век в САЩ бил създаден пистолетът "Жироджет", който вместо куршуми изстрелва мини ракети с калибър 13 мм.

Конструкторите Робърт Майнхард и Арт Бейли решили да използват реактивната енергия на микроракета без странични стабилизатори. Всъщност целта на разработката е била да се създаде оръжие, което да не вдига толкова силен шум при изстрел.

За тази цел в новия куршум ракета бил пресован барутен заряд с висока скорост на горене. Изгорелите барутни газове излитали от дъното на куршума през четири отвора, изработени в твърда пластинка в задната му плоска част. В центъра на пластинката пък бил монтиран възпламенителният капсул.

При възпламеняване на капсула барутният заряд изгаря с висока скорост, при което изтичащите газове предават на куршума праволинейно и въртеливо движение. Въртенето с висока скорост осигурява стабилизация на полета на куршума ракета по принципа на жироскопа. Оттук идва и наименованието на пистолета "Жироджет". То е съставено от думите gyro (въртящ се, жироскопичен) и jet (реактивен).

Американската фирма "Mainhardt, Biehl Associates" (М.В.А.), базирана в Калифорния, предложила няколко образеца стрелково оръжие с реактивни куршуми с калибър от 7,62 мм до 20 мм. При изпитанията се оказало, че най-успешен е калибърът 13 мм, при който куршумът е дълъг 25,4 мм и тежък 11,8 г.

Пресованият в ракетата барутен заряд тежал само 3,4 г. Изпитанията показали, че на 15 м от дулото на оръжието обаче скоростта на куршума "Жироджет" била 1,5 пъти по-голяма от скоростта на куршума, изстрелян от пистолета-класика Colt M 1911.

Другото изискване - за шума, удовлетворявало. Изстрелът не бил съпроводен с гръм, а с незначително "съскане", предизвикано от изтичането на газове от дъното на куршума и от триенето му с въздуха.

Полигонните изпитания обаче били разочароващи особено по отношение на поразяващите способности на оръжието. Изстреляният куршум ракета достигал

максимална скорост на двадесетина метра и след това рязко падал. Освен това големият калибър ограничавал вместимостта на пълнителя, а липсата на стабилизатори на куршума намалявала неговата точност.

На дистанция 100 м разсейването на попаденията достигало до 2-3 м. Недостатъчна била и надеждността в работата на пистолета. На всеки 100 изстрела възниквала минимум една засечка.

Външно "Жироджет" прилича на голямокалибрен самозаряден пистолет. Рамката му се състои от две отделни щамповани половини от алуминиева сплав. В ръкохватката му влиза пълнител с вместимост шест куршума. Ударно-спусковият му механизъм позволява водене само на единичен огън. Гладката цев представлява направляваща за изстрелваните миниракети. При изстрел изтичащите барутни газове задвижват ударното чукче назад и го поставят на боен взвод. При това положение подавачът на куршуми в пълнителя изтиква нов куршум ракета.

Използването на алуминиева сплав позволила масата на пистолета да бъде ограничена до 340 г при обща дължина 234 мм. Цевта е дълга 127 мм, колкото е дължината на цевта на пистолета Colt M 1911.

Независимо от редицата предимства "Жироджет" не бил приет на въоръжение в

армията на САЩ. Въпреки това известно количество пистолети били изпратени на бойното поле във войната във Виетнам.

През 1968 г. в САЩ е приет закон, който не позволява на гражданския пазар да се продават оръжия с калибър по-голям от 12,7 мм (0,5 дюйма). Тогава конструкторите пробвали да намалят калибъра на реактивния "Жироджет" на 12,0 мм. Опитът обаче завършил с неуспех и по-нататъшната работа по усъвършенстване на пистолета била преустановена. - Още пистолети

http://www.24chasa.bg/

 
Украйна надали ще може да възстанови ядрения си статут
13.08.2014, 09:26

Неотдавна, в секретариата на украинския парламент беше регистриран проект за резолюция на Върховната Рада за възстановяване на статута на Украйна като ядрената държава. Инициатор на документа е националистическата партия "Свобода".

Поддръжниците на възстановяването на ядрените сили смятат, че това може да бъде направено само за няколко месеца и идеята може да се реализира с помощта на САЩ и Великобритания.

Украйна се отказа от ядрения си статут през 1993 година. Киев подписа Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), от Украйна в Русия бяха транспортирани всички ядрени боеприпаси, по-голямата част от носителите на ядрено оръжие - балистичните ракети и стратегическите ракетоносци - бяха утилизирани. Също така бяха унищожени обекти от инфраструктурата по обслужването на ядреното оръжие. Украйна не разполага не само с инфраструктурата, но също така и с финансовите ресурси за да разработи свои собствени ядрени боеприпаси, отбеляза експертът Иван Коновалов:

   - Създаването на ядрени сили е много скъпо мероприятие. Наистина, това се отплаща, защото те са по-евтини за издръжка в сравнение с флота и авиацията. Но трябва да се инвестират много пари, за да бъдат създадени отново те. Не мисля, че подобна инициатива ще бъде одобрена от Вашингтон и Брюксел.

Сега ситуацията рязко се влоши на фона на украинската криза. Но, въпреки това, именно ДНЯО е това, което Вашингтон винаги е готов да подкрепи със всички сили. От това, в клуба на ядрените държави да влизат възможно най-малко страни, са заинтересовани и Русия, и Китай, и НАТО, каза Иван Коновалов:

   - НАТО и ЕС са най-малко заинтересовани от появата даже на тактическо ядрено оръжие в Украйна. Те ще положат всички усилия, за да го предотвратят. Европа, както никой друг, е заинтересована от това, Украйна да не е източник на безпокойство, каквато е тя сега за европейската сигурност.

Европа е готова да направи всичко, за да бъде конфликтът окончателно решен. Но Вашингтон е заинтересован от това, сегашният режим Киев да остане на власт. Затова на Европа е оказван силен натиск.

Украйна наистина разполага с няколко находища на уранова руда. Но за получаването на уран за оръжия са нужни предприятия, с които Украйна не разполага. Няма и научни институти, способни да разработят модерен ядрен боен заряд. Това показва, че Киев в близките години надали ще възстанови ядрения си статут.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Пентагонът съобщи, че всички сирийски запаси от зарин са унищожени
13.08.2014, 09:17

Всички запаси от отровния газ зарин, извозен от Сирия, са унищожени. Това съобщи официалният представител на Пентагона, полковник Стив Уорън, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Екипажът на американския военен кораб „Кейп Рей” е завършил напълно унищожението на зарин”, заяви той. по думите на Уорън, става дума за неутрализирането на около 581 метрични тона от отровното вещество. Той отбеляза, че специалистите на борда на „Кейп Рей” са пристъпили към неутрализацията на почти 20 тона иприт. - Още химическо оръжие

 
Властите в САЩ ще изпратят в Ирак повече от 100 военни съветници
13.08.2014, 09:05

Властите в САЩ ще изпратят в Ирак повече от 100 военни съветници за оказване на хуманитарна помощ на бежанците, напуснали територията на склоновете на планината Синджар, които се контролират от членове на радикалната групировка „Ислямска държава”, предаде CNN, позовавайки се на източници от администрацията на САЩ.

По-рано американските медии съобщиха, позовавайки се на източници от Пентагона, че министерството на отбраната на САЩ разглежда възможността от изпращането на допълнителен контингент от военни съветници в Ирак. Точният брой на военнослужещите не бе уточнен.

В момента в Ирак се намират 250 американски военнослужещи, изпълняващи ролята на съветници. Около 90 души се занимават с изучаването на заплахата, която представляват джихадистите от „Ислямска държава”, а останалите оказват съдействие на въоръжените сили на Ирак в провеждането на военните операции.

http://www.focus-news.net/

 
Отзвук от учението „Anatolian Eagle 2014-2”
13.08.2014, 08:40

Авиационното учение „Anatolian Eagle” е съвременно учение от най-висок клас, даващо възможност на участниците да оценят възможностите си и готовността си за война, да подобрят съвместните действия и да изпробват ново въоръжение.

Провежда се три пъти годишно (два пъти само за турските ВВС и един съвместно с приятелските ВВС) във военновъздушната база Konya. То е средно по мащаб учение и е инспирирано от Red Flag и Maple Flag, целта на които е да подготвят пилотите за първите няколко дни на съвременен военен конфликт.

Първото учение „Anatolian Eagle” се е състояло през 2001 година, в навечерието на операциите Deny Flight и Deliberate Force. Освен турските ВВС в негови издания участват ВС от НАТО и региона.

Сценарият на учението се усложнява последователно през двуседмичния период на провеждане, като участниците са разделени на две групи – „сини” и „червени”. ‘Сините’ сили действат предимно в съвместни авиационни операции (COMAOs) по тактически и стратегически цели, разположени на територията на ‘червените’ и защитавани от различни авиационни и ПВО средства – турски F-16 (от ескадрилата на „агресорите”) и ЗРК: SA-6 Gainful, SA-8 Gecko, SA-11A/B Gadfly, ЗСУ 23-4 Gundish, Skyguard/Sparrow иHawk, използва се и тренажора MTS (Multi-Threat Simulator).

‘Сините’ сили разполагат и със самолети за ДРЛОиУ E-3A AWACS (действащи от изнесена оперативна база) и за първи път - турските Boeing 737 AEW&C Peace Eagle, които предоставят тактическа информация за земни и въздушни цели в реално време.

В „Anatolian Eagle 2014-2” са участвали изтребители от Йордания (3 х F-16), Катар (4 х Mirage 2000), Испания (6 х EF-18 и 6 х Eurofighter Typhoon C.16s) и Великобритания (6 х Typhoon FGR4) , както и авиационна техника и средства от Турция (40 F-16 Block 30/40/50; 11 F-4E 2020 Terminator от 111 и 171 иае, Boeing 737 AEW&C Peace Eagle от 131 ае) – общо около 80 самолета.

В последния ден на учението в базата каца и чисто новият турски военно-транспортен самолет А400М , което е и първата му оперативна мисия.

http://www.pan.bg/

 
На този ден през 1912 година за първи път български пилот лети в небето на България
13.08.2014, 00:05

Симеон Петров На 13 август 1912 г. Симеон Петров става първият български пилот, който лети в небето на България с аероплан българска собственост. В следващите дни полети изпълняват Христо Топракчиев и Никифор Богданов.

Първопроходецът

Симеон Петров е роден на 1 септември 1888 г. в Русе. Завършва военно училище през 1907 г. и служи в 4-ти артилерийски полк в София.

През 1912 г. след конкурс поручик Петров заедно с Христо Топракчиев и Никифор Богданов са изпратени в школата за обучение на пилоти на Луи Блерио в Етамп край Париж. Потеглят с влак на 9 април.

По време на обучението си Петров предлага и придружен от Луи Блерио осъществява първия нощен полет в историята на Франция.

При един от последните си полети над летище Етамп Петров се издига на височина от 1400 м, когато двигателят на самолета му „Блерио XI” се поврежда и спира да работи.

Списание „Л'аеро” (L'Aero), орган на парижкия аероклуб, коментира: “Мосю Петров, без да губи присъствие на духа, започва да се спуска с планиране спирално надолу и благополучно слиза на земята. Това е единственият случай в авиацията, когато внезапното спиране на мотора не е последвано от катастрофа.” Във Франция по този повод излиза възпоменателна картичка с лика му.

Впоследствие Петров заедно с Топракчиев разработват методика за приземяване на самолети със спрял двигател, която е приета в програмата за обучение на пилоти в школата на Блерио.

Тримата български пилоти успяват да завършат курса само за 35 дни и след изпит пред специална комисия на френския аероклуб на 25 юли 1912 г. получават своите бревети. Те се нареждат сред първите хиляда пилоти в света – техните бревети са съответно с номера 949, 950 и 951.

Не случайно самият Луи Блерио се изказва за тях така ласкаво: „Гордея се, че имам такива добри ученици като българите Петров, Топракчиев, Богданов. Не познавам други по-смели, по-умни, по-дисциплинирани, по честни хора от тях. Те се учат на всичко.

На 7 август 1912 г. на гара София пристига първият самолет „Блерио-XI” с двигател „Гном” от 70 к.с. На 13 август Симеон Петров го изпробва във въздуха.

Симеон Петров описва полета си така: „13 август 1913 г. Първи чисто български полет. Излитам от летището край гарата. Идвам над София на 100 метра височина, летя над артилерийските казарми, където служех, Арсенала, над Лагера, над „Света Неделя”, отправям се към гарата, слизам на опразненото от публиката място...”

Софиянци веднага тръгват на спонтанна манифестация, като понасят Симеон Петров на ръце.

Единственият български самолет „Блерио XI” взема участие в Шуменските маневри, които са генерална репетиция за предстоящата война. Самолетът лети за атакуващата страна, но след първия разузнавателен полет се поврежда при кацане на импровизираното летище край Разград.

Балканска война

В началото на Балканската война България има шестима пилоти и трима механици, включени в състава на въздухоплавателното отделение.

Симеон Петров е спешно командирован в Русия за закупуване на още самолети. Изпълнил задачата си, Петров се връща в България към средата на октомври 1912 г.

По време на Балканската война изпълнява редица бойни полети. Той е първият пилот, който извършва нощно разузнаване над Одрин (7.11.1912 г.), отразено от френския вестник „Илюстрасион”.` Пръв в света изпълнява полет над противникова територия (13.3.1913 г.), като полага основите на стратегическото разузнаване.

Първа световна война и след това

През Първата световна война Петров е началник на 2-ро аеропланно отделение. Той конструира авиационните бомби тип „Чаталджа“, оказали се изключително успешна конструкция. Българското правителство откупува патента от капитан Петров за сериозната за тогава сума от 5200 лева. Впоследствие чертежите са отстъпени на Германия по силата на съюзния договор и бомбите са използвани от Централните сили до края на Първата световна война. Именно с тях е пометено съглашенското летище в Солун.

Симеон Петров е първият началник на аеропланното училище, на аеропланната работилница и е основател на летище „Божурище”. Лично е обучил много пилоти.

След Първата световна война Петров е уволнен от армията. За да се препитава, се занимава с каквото му попадне: става оксиженист, поправя автомобили, продава детски играчки. За известно време му потръгва внос на спортни стоки и най-вече на велосипеди. Водач е на българския колоездачен отбор на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.

През 1938 г. създава дружеството „СИМОНАВИЯ“ (от СИМеОН АВИАтора), което първоначално внася грамофонни плочи от френската фирма „Пате Фрер”, а по-късно организира производството им в България. Марката на плочите е „Орфей“. Дружеството записва повече от 5000 плочи, които са основа на репертоара на Радио София.

През 1947 г. дружеството „СИМОНАВИЯ“ е национализирано и е преименувано „Балкантон“. Самият Петров става работник-бобиньор в софийския Силнотоков завод.

Първият ни авиатор умира забравен от всички на неизвестна дата през 1950 г. в София.

 

 
Военен хеликоптер се разби в Ирак
12.08.2014, 23:22

Ми-171Вертолет Ми-17 на иракската армия, който е превозвал хуманитарна помощ за кюрдските бецанци, се е разбил днес близо до планината Синджар. При инцидента е загинал пилота, пострадали са и няколко деца, съобщава Time. На борда са били също и член на иракския парламент и американски журналист.

Произшествието е станало скоро след излитането на машината. В момента не се съобщават причините за инцидента.

 
Специалисти от Военноморските сили обезвредиха опасна морска мина
12.08.2014, 20:30

Външен вид на морската котвена мина, немски образец „Е” (голяма) – галваноударна, с хидростатно заставане. Снимката е от дигиталния архив на „Морски вестник”На 9 август 2014 г. Калин Радев, капитан на водолазен кораб „Номад”, уведомява по телефон 112, че в района на Паша дере, на 4 мили от брега, на 6 мили от нос Галата и на 21 метра дълбочина е открит подводен обект, много наподобяващ морска мина.

На 11 август 2014 г. след получено искане от областния управител на област Варна, положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на ВМС, групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини, дислоцирана в Пункт за базиране Варна, заминава за мястото.

Координатор на операцията по взривяването е капитан I ранг Георги Георгиев, ръководител на взривната работа е капитан-лейтенант Илия Стойчев, водолаз взривник – офицерски кандидат Трифон Иванов, водолаз за разузнаване и класифициране – главен старшина Димитър Македонски и медицинско осигуряване – главен старшина Юри Пискулийски.

След огледа на открития подводен обект, той е класифициран като опасен боеприпас – морска котвена мина, немски образец „Е” – галваноударна и ударно-електрическа.

В 12.00 часа е извършено унищожаването й при пълно спазване на мерките за безопасност, като след извършения повторен оглед за останки от мината е констатирано, че не са нанесени екологични щети в района на взрива.

http://www.navy.mod.bg/

 
Последните 10 години бяха изпепеляващи
12.08.2014, 16:20

Симеон Симеонов

 

 

Интервю с o.р генерал Симеон Симеонов

 
Предлагат нов подход за модернизация на армията
12.08.2014, 16:15

Велизар Шаламанов До края на тази седмица изтичат десетте дни, в които трябва да бъде готов конкретният план за действие на Велизар Шаламанов и неговия екип.

Министърът на отбраната сам обяви този срок при приемането на длъжността. На този етап военното ведомство почти не дава информация какво точно се прави. Най-вероятно това ще се случи на обещаната среща с журналисти през следващата седмица.

Очакванията са, че тогава ще се дадат отговори и на конкретни въпроси, като по-нататъшния ход на възстановяването на батальона във Враца, например. И с какви пари разполага армията до края на годината?..........Прочети още

 
От 1 септември наша рота застъпва в дежурство по операция „Алтеа“
12.08.2014, 16:08

От днес до четвъртък във военно формирование 48430 – Стара Загора, и на ГУЦ „Люляк” ще се проведе сертифициране на националния поддържащ елемент и лекоманеврена рота от междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина – „Алтеа”, съобщава КСВ.

По време на сертифицирането помощник – националният командир ще изнесе брифинг. Ще се извърши проверка на документи и материални средства, и ще се проведе изпит по познаване на стандартните оперативни (СОП). В края на сертификацията ще се проведе ротно тактико-специално учение на тема: „Действие на ротата в зоната за отговорност”.

Председател на комисията за сертификацията е полковник Живко Тодоров – началник на сектор „Сертифициране и поуки от практиката” в Съвместното командване на силите. Командир на ротата е капитан Росен Руменов Начев. Ротата се състои от национален елемент – 28 военнослужещи, ротата – 85 военнослужещи, всичко личен състав – 113 военнослужещи.

Ротата застъпва в дежурство от 01.09.2014 г. до 28.02.2015 г., се уточнява в съобщението.

http://www.otbrana.com/

 
За първи път жена стана командващ на мироопазващи сили на ООН
12.08.2014, 14:05

генерал-майор Кристин Лунд За първи път в историята жена стана командващ на мироопазващи сили на ООН. Това е 56-годишната генерал-майор Кристин Лунд (Christine Lund) от Норвегия, която на официална церемония пое командването на мироопазващата мисия на международната организация в Кипър, предава БНР.

Генерал-майор Кристин Лунд стана първата жена на такава висша военна позиция и втората жена висш служител на ООН в Кипър. Постоянен представител на международната организация тук е Лиса Бутенхайм. Така Никозия е на първо място в света с двойно лидерство на жени, подчертаха от представителството на ООН.

Генерал-майор Лунд има забележителна военна кариера, с над 34 години във военното командване и с административен опит на национално и международно ниво.

На поста командир в Никозия тя смени китайския генерал-майор Чао Лю.

 
Русия ще почете паметта на моряците от атомната подводница „Курск”
12.08.2014, 13:22

К-141Русия днес ще почете паметта на моряците от атомната подводница К-141 „Курск” (проект 949А, шифър "Антей", обозначение от НАТО - "Оскар-II")., загинали преди 14 години, на 12 август 2000 г., в Баренцово море. Тази трагедия отне живота на 118 моряци от Северния флот на Русия, припомня ИТАР-ТАСС.

Траурни церемонии ще се състоят във всички флотове на руския ВМС, както и във военните окръзи.

На корабите и подводниците флаговете ще бъдат спуснати на половина, във флотските части и подразделения ще има минута мълчание в памет на екипажа на „Курск”. – Още за К-141

 
С тържествена церемония стартира Езиковата академия за резервисти
12.08.2014, 11:35

Участниците и гостите при откриването на академията.  Снимка Димитър Бебенов В Националния учебен център на БЧК в с. Лозен край столицата снощи беше тържествено открита Езиковата академия за резервисти. Домакин на проявата е Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). Тя е част от програмата на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО – СИОР.

Около 60 преподаватели и обучаеми от 12 страни членки и партньори на НАТО, както и от Швейцария, ще бъдат до 23 август у нас. Предвижда се на 22 август в ЦВК да бъде тържествената церемония за връчване на сертификатите за владеене на определено ниво на английски и френски език. Само резервистите студенти са 41.

Участниците в академията бяха поздравени от председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Той припомни, че това е третото издание на тази инициатива, на което съюзът е домакин.

От името на министъра на отбраната Велизар Шаламанов и началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов пожелания за успех отправи комодор Кирил Михайлов, директор на дирекция „Операции и подготовка“ в МО. Само преди няколко дни той стана председател на Комитета на резервните сили на НАТО – NRFC. С него да уважи церемонията бе дошъл и директорът на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в МО полковник Павлин Русанов.

Начало на тържественото откриване постави директорът на академията капитан I ранг от резерва на ВМС на САЩ Дейвид Епщейн. Той приветства участниците и гостите, между които бяха още новият президент на СИОР подполковник от резерва Димитър Попов, генералният секретар на Конфедерацията полковник от резерва Тодор Сертов, кметът на с. Лозен Васил Станчев, директорът на центъра на БЧК полковник от запаса Атанаско Стефанов, заместник-председателят на Столичната организация на СОСЗР генерал-майор от запаса Петко Драгоев и секретарят на Контролната комисия на СОСЗР полковник от запаса Кирил Парапанов.

Тържеството завърши с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Неговите изпълнители успяха да вдигнат гостите на крака, за да се хванат на български хора.

http://www.otbrana.com/

 
12 август – Ден на ВВС на Русия
12.08.2014, 10:14

Руските военновъздушни сили отбелязват днес 102 години от деня на създаването си, предаде ИТАР-ТАСС.

На 12 август 1912 излиза заповед на цар Николай II за формирането на въздухоплавателна част към Главното управление на Генералния щаб на Русия.

Тази дата се счита за началото на създаването на руската военна авиация. – Още за ВВС на Русия

 
Войник на НАТО е убит в Афганистан
12.08.2014, 08:57

Войник на НАТО е убит при нападение в източната част на Афганистан, съобщават от Алианса, цитирани от AP. По данни на международната военна коалиция атаката е станала днес. Повече подробности обаче не се съобщават. Според коалиционната политика държавите трябва сами да идентифицират загиналите си военнослужещи.

51 членове на НАТО са загинали от началото на годината в Афганистан. 38 от тях са американци.

Загиналите са били включени в ръководения от САЩ военен алианс, чиито сили се изтеглят, за да позволят на афганистанската армия и полиция да се борят с талибаните. Планирано е всички чуждестранни войници да бъдат изтеглени от страната до края на тази година...........Още за Афганистан

 
12.8.1974 г.: Операция на ЦРУ вади от Тихия океан част от съветската ракетна подводница К-129
12.08.2014, 08:33

На 12 август 1974 г. в резултат на секретната операция на ЦРУ „Проект Азориан”, с помощта на специално конструирано за целта оборудване (кораб „Гломър Експлорър” и специален док с устройство за подводно захващане на корпуси), е извадена част от бака (предницата) на потъналата съветска подводницата К-129.Инцидентът

К-129 е съветска дизел-електрическа подводница от Тихоокеанския флот. Основно нейно въоръжение е ракетният комплекс Д-4 от 3 балистични ракети Р-21 (боен радиус 1400 км и мощност 1 мегатон) и 533-мм торпеда с обикновени или ядрени бойни глави.

Подводницата излиза на плаване от базата си в ранната утрин още по тъмно на 24 февруари и взема курс към Хавайските острови.

Потъва на 8 март 1968 г. в северната част на Тихия океан на около 1230 мили (2300 км.) южно от Камчатка на дълбочина около 5000 м. Загива целият екипаж от 96 души. Има поне четири версии за потъването, като се започне от техническа неизправност и се стигне до сблъскване с надводен съд или с подводница.

На 8 март К-129 не подава кратък радиосигнал за преминаване на контролен рубеж. След две седмици започва голяма операция по издирването й. В продължение на 70 дни 30-ина кораба от Тихоокеанския флот изследват маршрута на К-129 от Камчатка до Хаваите. Тя потъва в неизвестността.

Никога в СССР не е обявявано за изчезването на К-129, тя тихомълком е заличена от състава на ВМС. Държавното ръководство забравя за нея и за ядрените й ракети. Не забравя само ЦРУ...........Прочети още

 

 
Австралия ще подпише договор за разполагане на американски морски пехотинци на нейна територия
11.08.2014, 23:33

David JohnstonАвстралия и Съединените щати ще подпишат 25-годишен договор, позволяващ 2,5 хиляди американски морски пехотинци и служители на ВВС да тренират на австралийска територия, съобщи министърът на отбраната Дейвид Джонстън (David Johnston). По думите му, това е печеливша ситуация и за двете страни, пише вестник The Jakarta Globe.

Споразумението ще бъде подписано във вторник, когато държавният секретар на САЩ Джон Кери и американският министър на отбраната Чък Хейгъл се срещна със своите австралийски колеги Джули Бишъп и Дейвид Джонстън в Сидни.

Проблемите зони, като Украйна и Ирак, също ще бъдат в дневния ред на австралийско-американските министерски консултации, но централно място ще заеме споразумението, позволяващо ротационно разполагане на военни в град Даун, което през 2011 г. беше определено от президента Обама като част от „завъртането" на САЩ към Азия.

 
"Владимир Мономах" излезе в открито море за следващи изпитания
11.08.2014, 22:44

Днес, 11 август 2014 година, руската атомна подводница К-551 "Владимир Мономах" напусна територията на Северния машиностроителен завод и излезе в открито море за следващи държавни изпитания.

Източник от Северния флот информира, че походът ще продължи минимум две седмици. Официално целите и задачите на изпитанията не се съобщават.

Атомния ракетоносец "Владимир Мономах" е третият кораб, построен в Севмаш по проект 955 "Борей". Субмарината бе заложена на 19 март 2006 година. Екипажът бе сформиран през декември 2009 година. На 30 декември 2012 година подводницата бе спусната на вода, а на 12 септември 2013 година започнаха заводските изпитания.

Въоръжението включва новия ракетен комплекс с междуконтиненталната балистична ракета "Булава". По-рано се появи информация, че от борда на "Владимир Мономах" се предвидени ракетни пускове през август-септември 2014 година. - Още за проект 955

 
Гръцки войници пеят, че искат "да пият кръвта на скопяните"
11.08.2014, 21:28

Правителството на Македония протестира заради насилствената и заплашителна риторика, която се употребява от гръцките войници. Подобни актове подгряват междудържавна омраза”, се казва в съобщение на правителството, цитирано от вестника. В него още се посочва, че правителството ще предприеме необходимите дипломатически стъпки за да осъди подобни събития в Гърция.

„Тревожен е фактът, че подобни нецивилизовани явления се повтарят с години в Гърция, а обществото не си спомня да имало официално извинение. Най-вероятно не им пречи когато македонци, албанци и турци им оставят парите като туристи, а извън това пеят, че ще им пият кръвта”, се казва още в съобщението.......Прочети още

 
Руските барети ще се увеличат двойно
11.08.2014, 20:45

Пла­ни­рано е чис­ле­но­стта на рус­ките Въз­душ­но­де­сантни войски (ВДВ) да бъде уве­ли­чена около два пъти — до 72 хил. воен­но­служещи. Предпо­лага се, че тези пла­нове ще бъдат напълно реа­ли­зи­рани през 2019 г., съобщи пред агенция ИТАР-​ТАСС висо­копо­ста­вен източ­ник в Гене­рал­ния щаб на рус­ките Въоръжени сили. Той добави, че съо­т­вет­ните пред­ложе­ния вече са одоб­рени от ръко­вод­ството на Мини­стер­ството на отбраната.

„Уве­ли­че­ни­ето ще бъде пре­димно чрез форми­ро­ва­ния на трети десантно-​щурмови и парашутно-​десантни пол­кове в сегаш­ните дву­пол­кови съе­ди­не­ния, както и за сметка на реорга­ни­за­ци­ята на редица сега съще­ству­ващи части в съе­ди­не­ни­ята”, заяви събе­сед­ни­кът на агенци­ята. Той напомни, че още през декем­ври тази година 45-​и отде­лен полк на силите със спе­ци­ално пред­на­зна­че­ние на ВДВ ще бъде пре­об­ра­зу­ван в бригада. Пла­нира се и форми­ра­нето на редица нови съе­ди­не­ния и части с дис­ло­кация по цялата тери­то­рия на Русия.

На 1 август команд­ващият ВДВ генерал-​полковник Вла­ди­мир Шама­нов заяви, че войските ще разши­рят зоната на своето при­съствие извън пре­де­лите на стра­ната. Шама­нов добави, че в рам­ките на държав­ните отбра­ни­телни поръчки до 2025 г. ВДВ ще полу­чат повече от 1500 нови бойни десантни машини БМД-​4М и над 2500 бро­не­транспортьори „Ракушка” от раз­лични модификации.

Команд­ващият ВДВ съобщи още, че към 1 декем­ври наред с 45-​а бригада на силите със спе­ци­ално пред­на­зна­че­ние ще бъдат форми­рани още три отделни раз­уз­на­ва­телни бата­льона в три диви­зии — в две десантно-​щурмови (76-​а Псков­ска и 7-​а Ново­ру­сий­ска) и в една въз­душно десантна (106-​а Тулска).

Шама­нов добави, че съз­да­ва­ните в Русия войски за бързо реаги­ране, чиято основа ще бъдат ВДВ, веро­ятно ще имат в състава си армей­ска авиация. Той поясни, че удар­ните безпи­лотни лета­телни апа­рати, с които е пла­ни­рано да бъдат въоръжени ВДВ, поз­во­ля­ват на раз­уз­на­ва­тел­ните под­раз­де­ле­ния да действат дъл­боко в тила на врага.

„Ние се превъоръжа­ваме, ние се обо­рудваме и ще положим всички уси­лия, за да оста­нем елита на нашите Въоръжени сили”, заяви команд­ващият ВДВ. - Още за ВДВ

http://www.rusiadnes.bg/

 
ВВС на Русия се въоръжават с крилати ракети с изкуствен интелект
11.08.2014, 18:55

Виктор Николаевич БондаревГлавнокомандващият на Военновъздушните сили (ВВС) на Руската федерация генерал-лейтенант Виктор Бондарев разказа за оръжията, с които ще разполагат пилотите в следващите няколко години в ефира на “Руската служба за новости”, предаде ИТАР-ТАСС.

През 2016 г. на въоръжение на войската ще започне на постъпва изтребителят от ново поколение Т-50 (ПАК ФА), съобщи Бондарев.

“Той (Т-50) вече два пъти участва в конкурса “Авиадартс” . Аз мисля, че този самолет има прекрасно бъдеще”, заяви главнокомандващият. В изпитателния полетен център в Ахтубинск специалистите вече получиха няколко Т-50 и пристъпиха към подготовката им за полет.

По думите на генерала, руските ВВС ще получат крилати ракети с “вграден интелект”. “Ракетите ще бъдат с вграден изкуствен интелект и ще могат да анализират въздушната и радиолокационна обстановка. Ракетата сама ще приема решение на каква височина и с каква скорост, както и в каква посока да лети. Такива ракети вече има, ние работим над тях”, поясни главнокомандващия на руските ВВС, като поясни, че нито един бомбардировач и стратегически самолет няма да могат да преодолеят системите за ПВО, въоръжени с такива ракети.

Действащите зенитни ракетни комплекси ще бъдат заменени от система С-500, която е способна да прихване широк спектър от цели на височина до 200 км.

Стратегическата авиация ще бъде обновявана на два етапа. Първият етап включва пълна модернизация на бомбардировачите Ту-160 и Ту-95, като в резултат от извършените промени, техните възможности ще бъдат увеличени два пъти.

На втория етап бомбардировачите ще бъдат заменени от новата разработка – перспективен авиокомплекс за далечна авиация (ПАК ДА). “Този самолет е перспективен, с огромен потенциал, който ще служи достойно на нашата Родина. През това десетилетие ние ще получим първите екземпляри, а серийното му производство ще започне през 2012 – 22 г.”, поясни Бондарев.

Междувременно, командването на ВВС на РФ опроверга обвиненията за нарушаването на въздушното пространство на САЩ.

Полетите за далечна авиация на Русия в приграничните със САЩ територии отговарят на международните договорености, заяви главнокомандващият на ВВС на РФ.

“Ние сме летяли, летим и ще летим. Ние не се намесваме в чужди дела, не им пречим”, подчерта Бондарев, като отбеляза, че не разбира причините за безпокойство от страна на американските сили за въздушна отбрана.

“Това, че те вдигат своите изтребители, нека ги вдигат, ние ще минаваме покрай тях”, заключи Бондарев, като допълни, че военното командване на САЩ няма за какво да се безпокои.

http://www.cross.bg/

 
Съветник на президента и финансист са двамата заместник-министри на отбраната
11.08.2014, 18:36

Доц. Десислава Йосифова е завършила УНСС. В момента е ръководител на катедра "Счетоводство и контрол" във Висшето училище по застраховане и финанси в София, преподава и във ВТУ "Тодор Каблешков".

Павел Атанасов е познат за Министерството на отбраната. В периода 2008-2009 г. той беше експерт в дирекция "Политика за сигурност и отбрана". Когато Росен Плевнелиев бе министър на регионалното развитие и благоустройството, бе парламентарен секретар на същото ведомство. До назначаването му за заместник-министър ръководи звено „Стратегически политики, анализи и прогнози“ към кабинета на държавния глава.

Павел Анастасов е роден на 1 юли 1984 г. в град София. Средното си образование завършва в Първа английска езикова гимназия в гр. София. Висшето си образование е придобил от University College London, Великобритания, където защитава магистърска степен по централно и югоизточноевропейски изследвания и от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, където получава бакалавърска степен по политически науки. Специализирал е в Harvard Kennedy School, САЩ и в London School of Economics, Великобритания.

http://www.otbrana.com/

 
Сухопътни войски продължават да помагат на населението в Мизия
11.08.2014, 18:26

Военнослужещи от военно формирование на 42800 – гр. Плевен, с командир подполковник Пламен Горанов, продължават и днес участието си в приготвяне на храна за бедстващото население в гр. Мизия, съобщава КСВ.

За здравето, безопасността и личната хигиена на развърнатия полеви продоволствен пункт е изпратен военен лекар с реаномобил от военно формирование 42800 – гр. Плевен. Под негово наблюдение се извършва дезинфекция на всеки час на развърнатия полеви продоволствен пункт.

600 бедстващи жители на Мизия, които са определени от общината, имат възможност да се хранят на обяд с топла храна, приготвена от военнослужещите. Освен в развърнатите полеви продоволствени пунктове, по указания на местната власт са развърнати и три пункта за раздаване на храна за бедстващото население, които се намират на възлови места. На същите се извършва дезинфекция преди и след раздаването на храната за населението.

Координацията по централното снабдяването с хранителни продукти се извършва от БЧК.

Постоянно дислоцирани за организацията на храненето на местното население са 20 военнослужещи от състава на военно формирование на 42800.

http://www.otbrana.com/

 
България пое за две години председателството на Комитета на резервните сили на страните-членки на НАТО
11.08.2014, 18:22

На лятната конференция на Комитета на резервните сили на страните-членки на НАТО (National Reserve Forces Committee – NRFC), която се проведе от 4 до 7 юли в гр. Фулда, Германия, България пое за две години председателството на комитета. Церемонията се състоя в рамките на пленарната сесия на конференцията. Директорът на дирекция “Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната комодор Кирил Михайлов официално пое председателството на комитета от предшественика си генерал-майор Лебел. До 2016 г. секретариатът ще бъде осигурен от състава на дирекция „Операции и подготовка“.

NRFC е обединен съюзнически комитет, който се състои от висши национални представители, отговорни за резервните сили на страните-членки на НАТО. Комитетът има три основни задачи: да съветва Военния комитет на НАТО по въпросите на резерва, да работи за подобряване и усъвършенстване на подготовката на резервистите чрез предоставяне на форум за обмяна на информация за най-добрите практики и да поддържа контакт с останалите организации и асоциации с интерес към резерва. Основен фокус в работата на NRFC е увеличаване на използването на резервните сили в операции на НАТО.

Комитетът е създаден през 1981 г., а официално е признат от Военния комитет на НАТО през 1996 г. Към 2014 г. в Комитета на резервните сили на страните-членки на НАТО участват 25 страни от НАТО и 6 страни - партньори.

Председателството на NRFC е на ротационен принцип за 2-годишен период. Председателстващата страната-членка поема едновременно и президентството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите резервисти (CIOR) за същия период.

CIOR е независима организация на доброволен принцип, представляваща интересите на офицерите от резерва от страните-членки на НАТО. В нея Република България е представлявана от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Председател на NRFC до момента беше Република Франция. Министерството на отбраната на Република България прие председателството на Комитета в периода август 2014 г. - август 2016 г.

http://www.mod.bg/

 
ВВС на САЩ доставиха нови 35 тона храни и вода в Северен Ирак
11.08.2014, 13:44

Самолети на ВВС на САЩ тази сутрин са хвърлили още една пратка хуманитарна помощ в Северен Ирак.

В планинските райони там бедстват хиляди кюрди йезиди, които се крият от джихадистката „Ислямска държава".

Според агенциите са доставени 12 тона вода и 22,5 тона хранителни продукти. Подобни акции се провеждат от петък от ВВС на САЩ и Великобритания

Също от петък започнаха наредените от президента Обама въздушни удари по позиции на ислямистката армия. Цел е спиране настъплението й към столицата на Иракски Кюрдистан Ербил.

 
Лагерен сбор по водолазна подготовка с инженерните водолазно-разузнавателни формирования на СВ ще се проведе през месец август
11.08.2014, 12:08

От 11 до 22 август във военно формирование 32890 – Бургас ще се проведе лагерен сбор по водолазна подготовка с инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътните войски.

Непосредствен ръководител по подготовката и провеждането на водолазния лагерен сбор е капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните спускания сержант Георги Начев, които са от военно формирование 28880 – Белене.

В хода на занятията военнослужещите ще отработват въпроси по водолазна подготовка съгласно програмата за подготовка на инженерните подразделения, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение, прокарване на пътна нишка и ходене по нея на различни дълбочини, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни и инженерни работи, начини и способи за търсене на потънали предмети и аварирала техника и изпълнение на упражнения за сигурност под вода в присъствието на инструктор водолаз от военно формирование 32890.

В края на лагерния сбор военнослужещите ще преминат изпит в открито море, пред водолазно-квалификационна комисия от военно формирование 32890, за потвърждаване на квалификацията и придобиване на класна специалност, допускане до ръководство на водолазни спускания, спускания до 20 м. и медицинско осигуряване.

http://landforce.mod.bg/

 
Снеха от длъжност първата жена-командир на боен кораб
11.08.2014, 09:42

 Сара Уест (Sarah West)Командването на кралския военноморски флот на Великобритания е взело решение да снеме от длъжност Сара Уест (Sarah West) - първата в историята на британския флот жена-командир на боен кораб. Капитанът, който не е омъжен, пострада заради любовен роман с женен офицер от същата фрегата, съобщава вестник Evening Standard.

Представител на командването е потвърдил пред изданието, че капитан 2-ри ранг Сара Уест е била снета от фрегатата HMS Portland (F79) Type 23. Тя обаче остава на служба, като е преназначена на друга длъжност.

42-годишната Уест е командвала кораба от началото на май 2012 година.

 
ЕС шие военен мундир?
11.08.2014, 09:05

Както съобщи тези дни немския Die Welt, в малкото градче Щадталендолф в област Хесен се е провела тържествена церемония по предаването на една от воинските части на Холандия в подчинение на ВС на Германия.

Това, че една европейска страна доброволно се отказва от единия от най-съществените елементи на суверенитета си, става за първи път, отбелязват експертите на Die Welt.

Става въпрос за преминаването на 11-а аеромобилна бригада на холандските Кралски сухопътни войски в състав от 2100 военни на подчинение на дивизията на Силите за бързо реагиране на германския Бундесвер. На тържествената церемония, на която присъстваха около 3000 души, участваха министрите на отбранителните ведомства и на двете страни – германският Урсула фон дер Лайен и холандският Жанин Хенис-Плашарт. Те нарекоха ставащото „начало на нова ера по пътя към създаването на единна европейска армия”.

Според Die Welt в негово разпореждане е заявление на главния инспектор на Сухопътните войски на Бундесвера генерал-лейтенант Бруно Касдорф на името на председателя на комитета по отбрана на Бундестага Ханс-Петер Бартелс. В документа се съобщава в частност, че сега се подготвя поредният аналогичен проект. А именно – включването на 43-а механизирана бригада на Холандия в състава на 1-а танкова дивизия на Бундесвера..

Както пише по-нататък генерал Касдорф, германските Сухопътни сили имат намерение да играят ролята на „вдъхновител и първопроходец” в развитието на европейското военно сътрудничество. Днес, по думите му, германските военни насочват погледите си на юг и на изток на континента, имайки предвид, аналогично на Холандия, контактите с Австрия и Полша. Die Welt цитира в тази връзка думите на председателя на комитета по отбрана на Бундестага Ханс-Петер Бартелс, че е „настъпил часът да се предприемат най-накрая конкретни стъпки за създаване на единна европейска армия”. Опитът на сухопътните войски, смята, Бартелс, може сега да бъде пренесен и във Военноморските сили, създавайки, например, съвместни екипажи на бойни кораби.

Това, че в последно време темата за политиката на отбраната на ЕС отново излиза не едно от първите места в неговия дневен ред, е ясно. Тези дни Брюксел фактически върви стъпка по стъпка след Вашингтон, като силно раздухва страховете пред митичната руска „агресия”. Тук са и санкциите срещу Русия, и снемане на ембаргото за доставки на въоръжения и военни технологии в обхваналата гражданска война Украйна.

Един любопитен детайл. На герба на холандската армия е изобразен лъв, а „покровител” на Бундесвера е орел. За обединената воинска част е решено да бъде използван като символ грифонът – лъв с глава на орел. В различни митове грифоните може да са носители както на доброто, така и да са злобни, същества, които пред нищо не се спират. Но това е просто така, между другото.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Руски наблюдателен самолет ще прелети над Великобритания
11.08.2014, 08:45

Aн-30БРуски военен наблюдателен самолет ще инспектира територията на Великобритания и Северна Ирландия, зави ръководителят на националния център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков, цитиран от Интерфакс.

Полетът ще бъде извършен според условията на договора за открито небе. Според него руска група инспектори извършва наблюдателни полети със самолет Ан-30Б, оборудван с цифрова апаратура за наблюдение.

Рижков е уточнил, че наблюдателни полети ще се осъществяват между 11 и 15 август.

 
На този ден
11.08.2014, 00:05

Фьодор Ушаков.Битката при нос Калиакра е последната морска битка от Руско-турската война от 1787-1792 г. Тя се провежда на 11 август 1791 г. близо до бреговете на днешна Северна България в Черно море. Нито една от двете страни не губи кораб, но османците след това напускат към Константинопол.

Руският флот, който е под ръководството на Фьодор Ушаков и се състои от 15 бойни кораба и 2 фрегати (990 оръдия) и някои малки кораба, отплава от Севастопол на 8 август. Към обяд на 11 август срещат османско-алжирската флота под ръководството на Хюсеин паша. Тя се състои от 18 кораба и 17 фрегати (1500-1600 оръдия) и няколко по-малки кораби на котва на юг от нос Калиакра. Флотата на Ушаков плава в 3 колони на североизток между османската флота и носа въпреки наличието на няколко оръдия там.

Саид Али, командващият на алжирските кораби, изтегля котвата и отплава на изток, последван от Хюсеин паша с 18 кораба. Руснаците тогава се обръщат на юг по курс изток-юг-изток и построени в линия. Саид Али на предната линия се опитва да измами авангарда на руснаците, но Ушаков го атакува, когато останалата част от руската флота наближава. Това става в 16:45 ч. Постепенно турците се обръщат на юг и когато спусналата се нощ слага край на битката в 20:30, те напускат към Константинопол.

Руските загуби са 17 убити и 28 ранени, а корабът "Св. Александър Невски" е повреден.

Маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805).

Фьодор Фьодорович Ушаков (1744-1817 г.) е руски адмирал (1799 г.). Завършва Морски кадетски корпус (1766 г.), служи в Балтийския флот и след това в Азовската флотилия (от 1769 г.). Участва в Руско-турската война (1768-1774 г.). Произведен контраадмирал и командващ Черноморския флот на Русия (от 1790 г.). Побеждава турския флот в Керченското морско сражение (1790 г.) и в сражението при нос Калиакра (1791 г.), като създава нова маневрена тактика, принципно различна от използваната по онова време линейна тактика. Произведен във вицеадмирал (1793 г.), проявява се като способен политик и дипломат по време на Средиземноморския поход (1798-1800 г.).

През 2006 година на нос Калиакра бе издигнат паметник на Фьодор Ушаков.

 

 
Франция не предвижда военна интервенция срещу "Ислямска държава"
10.08.2014, 21:09

Лоран ФабиюсФранция изпраща хуманитарна помощ в Ирак, но не предвижда военна намеса срещу джихадистите от "Ислямска държава". Това обяви френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от "Франс прес".

"Иракчаните трябва да водят тази борба", подчерта френският външен министър, който е на посешение в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан.

Той осъди "халифата на омразата", създаден от "Ислямска държава" в контролираните от нея райони в Сирия и Ирак, и отбеляза, че кюрдските и иракските сили, които воюват срещу джихадистите, се бият не само за себе си, но и водят "борба за свободата, която засяга всички нас".

Лоран Фабиюс препотвърди подкрепата на страната си за създаването на правителство на националното единство в Ирак, за да бъдат осигурени политическите условия за битка срещу ислямистите.

Фабиюс посети Ербил, за да осъществи контрол по доставката на хуманитарна помощ от Франция за цивилните иракчани, които бягат пред настъпващите джихадисти.

Припомняме, вчера и Турция обяви, че не обмисля да предприема военна операция срещу джихадистите.

http://news.ibox.bg/

 
В окопите на Голямата война
10.08.2014, 20:22

Тези, които твърдят, че за нашите съвременници Първата световна война е като Куликовската битка, явно надценяват времевата разлика от сто години в безкрайната история. Та нали до ХХІ век доживяха 22 ветерани от Голямата (както са я наричали участниците в нея) война. Последният почина съвсем наскоро - през февруари 2012 година. Това беше жена - Флорънс Беатрис Грин (по баща Патерсън). Като 17-годишна девойка тя постъпва в Женските кралски военновъздушни сили, където служи като келнерка цяла година.

А най-възрастен от тази славна двадесетица беше руският прапоршчик от инженерните войски Михаил Кричевски, който почина на 111-годишна възраст. Цял живот, между другото, е работил в мините на Донбас. Разказите на участниците в Първата световна успяха да регистрират модерните носители на информация. Затова едва ли е правомерно да наричаме тази война забравена. Всъщност за тактическите операции, пробивите и атаките ние знаем безусловно повече, отколкото за това как са живели войниците между атаките, от какво се е състояло ужасното фронтово всекидневие. Какво са яли, пили, как са се трудили и почивали, за какво са мечтали преди сто години разговаряме с доктора на историческите науки, професор, водещ научен сътрудник на Института по руска история към Руската академия на науките Елена Сенявска......... Прочети още

 
Изпитания на руска въздушна мишена "Дань-М" на вертолет
10.08.2014, 17:34

 въздушна мишена "Дань-М"Интересни снимки, направени в базата на Московския вертолетен завод в Люберци край Москва, демонстрират провеждащите се там изпитания ма вертолет Ми-8МТ с два подкачени габаритно-теглови макета на безпилотната въздушна мишена М5М91 "Дань-М" разработена от казанското ОКБ "Сокол". По всяка вероятност, се отработва вариант за въздушно базиране на "Дань-М".

Самия опитен вертолет-носител Ми-8МТ на руските ВВС (бордови номер "75 червен", регистрационен номер RF-93118, заводски номер 95060) е бил произведен през 1989 година, а през 2013 година е преминал ремонт в ОАО "356-и авиационен ремонтен завод" в Енгелс, получавайки тъмно-сива едноцветна окраска.

 
Китайски противолодъчен вертолет Z-18F
10.08.2014, 15:42

Z-18FПървите кадри на този вертолет за борба с подводници, с който сега се провеждат изпитания на самолетоносача "Ляонин" се появиха в началото на годината, а сега се публикува фотография с добро качество.

Тази снимка е интересна с това, че на опашката на машината се вижда нейния номер Z-18F-02, което първо потвърждава слуховете, че последния модернизиран вариант на вертолета Z-8 (Чжи-8), е получил наименованието Z-18 (Чжи-18), и второ, че изпитания се провеждат с два прототипа.

 
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов пожела успешна реализация на випускниците на Висшето военноморско училище
10.08.2014, 15:16

Велизар ШаламановМинистърът на отбраната Велизар Шаламанов и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов участваха днес, 10 август, в тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите от „Випуск – 2014“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Министър Шаламанов поздрави випускниците и им пожела да имат успешна реализация в бойния строй на ВМС като командири на тези и по-добри кораби, които България ще има, да положат усилия за развитие и модернизация на ВМС, което е едно от най-важните условия задачите да бъдат изпълнявани успешно.

„Най-исрена благодарност към вас, които сте решили да посветите живота си, да имате кариера във Военноморските сили, за да се сбъднат едни от най-важните задачи, които стоят пред нацията ни: гарантиране на морската сигурност, успешно участие в операции в рамките на НАТО и ЕС с нашите съюзници, подкрепа на гражданските власти при бедствия и аварии“, каза министърът на отбраната в обръщението си към випускниците.

През тази година 23-ма курсанти завършват петгодишния курс на обучение по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво от Военноморските сили”. За първи път първенците със специализации в тази специалност са жени. Министър Велизар Шаламанов връчи диплом и първите офицерски пагони на първенеца на випуска курсант мичман Ваня Орманова. Тя завършва специализация „Корабоводене за ВМС” с общ успех “Отличен - 5.88” и беше наградена с офицерски кортик. Той връчи награди и на курсантите-първенци от специализации „Корабни машини и механизми за ВМС” и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи” курсант мичман Станимира Стефанова и курсант мичман Мила Пенева.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов също поздрави випускниците и връчи дипломи, първи офицерски пагони и награди на отличниците на випуска със специализация „Корабоводене за ВМС“ курсант мичман Илиян Йорданов и курсант мичман Васил Тодоров.

В ритуала по присвояване на първо офицерско звание участваха също командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев и началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ капитан I ранг Боян Медникаров.

Тържествената церемония започна с издигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите по повод 135-та годишнина от създаването на Военноморските сили.

На ритуалите, които се проведоха на Морска гара – Варна, присъстваха постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, военнослужещи от ВМС, представители на държавната и местна власт, ветерани, близки на випускниците.

След тържествената церемония министърът на отбраната Велизар Шаламанов посети Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“. Той се запозна с възможностите на неговата техническа база и откри два нови езикови кабинета.

http://www.mod.bg/

 
ВМС бяха удостоени с почетния знак на президента
10.08.2014, 14:55

Съветникът на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военна сигурност контраадмирал Георги Фиданов връчва почетния знак на командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев.Военноморските сили получиха вчера почетен знак на президента на Република България по повод 135-та годишнина от своето създаване, съобщава Пресцентърът на МО. На тържественото събрание, което се проведе във Фестивалния комплекс в гр. Варна, съветникът на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военна сигурност контраадмирал Георги Фиданов връчи почетния знак на командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев.

„Въпреки превратностите на времето българските Военноморски сили винаги са успявали да се справят с предизвикателствата на историческата епоха, запазвайки до днес своя капацитет да защитават интересите на Родината“, посочи контраадмирал Фиданов в обръщението си към личния състав на ВМС. ..........Прочети още

 
България е домакин на Езикова академия за 60 резервисти от 12 страни
10.08.2014, 08:56

Шестдесет резервисти от 12 страни – Албания, България, Хърватия, Чешка република, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Словения, ще участват в поредното издание на Езикова академия, чийто домакин е Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). Обучението по английски и френски език ще бъде от 11 до 22 август.

Официалното откриване е в понеделник от 18, 30 ч. в Националния учебен център на БЧК в с. Лозен, недалеч от столицата, където ще се провеждат занятията по предварително утвърдена програма. На 16 август резервистите ще посетят Велико Търново. Там те ще се срещнат с началника на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Тодор Дочев, както и с кмета на Общината Даниел Панов и председателя на Общинския съвет Николай Ашиков, които са офицери от резерва. Предвижда се участниците в академията да разговарят с ръководството на Областната и Общинската организация на СОСЗР в старата столица.

На официалното откриване ще бъдат председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и президентът на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО – СИОР, подполковник от резерва Димитър Попов. Това ще бъде първата по-голяма проява, откакто на 8 август България пое президенството на Конфедерацията, в която членуват на 1,3 милиона резервисти от страни членки и партньори на Алианса. Поканени са министърът на отбраната Велизар Шаламанов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, генерали и офицери от Министерството на отбраната и Българската армия, представители на военно-патриотичните съюзи и неправителствени организации в областта на отбраната и сигурността. След официалното откриване концерт ще изнесе Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

В събота генерал-лейтенант от запаса Топалов и членът на Управителния съвет на СОСЗР полковник от запаса Атанаско Стефанов разговаряха с директора на Езиковата академия на СИОР капитан I ранг от резерва на ВМС на САЩ Дейвид Епщейн, който не скри удовлетворението си от предварителната организация. В срещата участваха още академичният директор Хайд Титмер от Великобритания, заместник-директорът Полина Талева от България и преподавателите Николас Байол и Ронанд Кон от Франция, Авдар Познан от Румъния, Станли Сътън от САЩ и др.

В края на курса участниците ще получат сертификат в зависимост от нивото на владеене на английски или френски език. Освен това на 20 и 21 август те ще държат изпит във Военна академия „Георги С. Раковски” за покриване на изисквания по натовския стандарт СТАНАГ 6001.

Това е третата Езикова академия, на която България, в лицето на СОСЗР, е домакин. Известно е, че съюзът стана пълноправен член на СИОР преди България да бъде приета в НАТО. Първото домакинство бе през 2004 г. в Боровец, а второто – през 2009 г. НУЦ „Чаралица”.

http://www.start.bg/

 

 
Катастрофа с боливийски Pilatus PC-7
09,08,2014, 22:25

Учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-7 на боливийските ВВС се е разбил вчера по време на рутинен тренировъчен полет, съобщава La Razon.

Двамата летци, майор Saul Alegria и лейтенант Omar Silva са загинали.

Самолетът с р.н. FAB-467 е излетял в 12:31 мин местно време, а кулата за управление на полетите е загубила контакт с него в 13:00.

http://www.pan.bg/

 
Руска ударна група гони US подводница из Баренцово море
09.08.2014, 22:12

USS Вирджиния (SSN774)Силите за борба с подводниците на руския Северен флот са засекли американска подводница в пограничните води на Русия, съобщава Интерфакс по информация на високопоставен представител на Главния щаб на ВМФ.

Става въпрос за подводница клас „Вирджиния" (многоцелева атомна подводница четвърто поколение от ВМС на САЩ. Тя била засечена на 7 август в акваторията на Баренцово море.

В района веднага била изпратена корабна ударна група за борба с подводници, както и противолодъчен самолет Ил-38.

Предприетите действия принудили подводницата да напусне пограничния район. Контактът с нея продължил 27 минути, след което тя напуснала района, уточняват от руския ВМФ.

Изтъква се, че това не е единичен случай за засичане на чужди подводници в Баренцово море.

 
Министърът на отбраната посети служба „Военна информация“
09.08.2014, 09:20

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов посети вчера, 08.08., служба „Военна информация“. Той се срещна с директора Веселин Иванов и с останалия ръководен състав.

Министър Шаламанов беше запознат със статута, структурата, дейността и задачите на Службата. По време на визитата бяха обсъдени редица актуални събития от военно-политическата обстановка в кризисни райони, както и приоритетите в работата.

http://dis.mod.bg/

 
САЩ нанесоха въздушни удари в Ирак
09.08.2014, 07:56

F/A-18 Super HorneБойни самолети от ВМС на САЩ нанесоха вчера въздушен удар срещу артилерийска установка на групировката „Ислямска държава”. Ударът дойде само няколко часа след като президентът Барак Обама даде разрешение за бомбардировки по ислямиските сили напредващи към град Eрбил.

Ударът е бил нанесен от два F/A-18 Super Hornet, базирани на самолетоносача USS Bush, намиращ се в Персийския залив. Всеки от самолетите е пуснал по една управляема 227-kg авиобомба по мобилна артилерийска установка, която е обстрелвала кюрдски позиции на подстъпите на град Eрбил. Ударът е бул нанесен около 14,15 часа местно време.

Късно снощи президентът на САЩ Барак Обама разреши нанасяне на въздушни удари по силите на „Ислямска държава” ако те продължат настъплението си към град Ербил, където се струпват бежанци и има американско консулство.

В същото време САЩ започна да пуска храна и вода от въздуха на бежанците в Северен Ирак. Късно вчера два С-130 и един С-17, ескортирани от два F/A-18 са направили първите мисии от този тип. Има индикации и че транспортни самолети на САЩ превозват иракски бойни вертолети от южните части на страната в района на бойни действия.

 

 
Генерали срещу командоси
08.08.2014, 22:37

Когато в края на май миналата година Ангел Найденов зае поста военен министър, една от големите му амбиции беше да стане инициатор на задълбочен стратегически преглед на сигурността и отбраната, който да анализира заплахите пред България за следващите 15 години и методите за тяхното неутрализиране. От дистанцията на изминалата малко повече от една година и в контекста на бързо пропукалия се политически фундамент, на който беше стъпило правителството на Пламен Орешарски, подобни мащабни намерения не звучат особено сериозно. Като обигран политик с опит Найденов вероятно е усетил това още през първите месеци на своето министерстване, затова бързо преоформи намерението си от стратегически преглед, който да засяга цялата система за сигурност на страната, в план за развитието на въоръжените сили, който да обхване само подчинените му военни и цивилни структури. И колкото повече нарастваше вероятността кабинетът "Орешарски" да падне, толкова по-малко в Министерство на отбраната се говореше за прегледа на структурите на въоръжените сили. А той всъщност трябваше вече да е готов още в началото на лятото. Изготвянето на подобен стратегически документ за бъдещото развитие на армията действително е спешно, тъй като обхватът на сега действащия план е до края на 2014 г. ......Прочети още

 

Подводница “Надежда” отива за нарязване в Турция

08.08.2014, 22:20

Подводница “Надежда”Подводница “Надежда” отива за скрап в Турция, научи Maritime.bg. Подводната лодка днес напусна пристанище Варна. Около 18:30 ч. риболовци съобщиха пред Maritime.bg, че подводницата вече е била на 4 nm от Варна.

Източници на Maritime.bg съобщиха, че е била сключена сделка за нарязването на “Надежда” на турското корабно режище в Алиага. Сделката е пряко сключена с Военноморските сили.

Припомняме, че в края на 2013 г. фирмата “Снабдяване и търговия – МО” ЕООД, която е 100% собственост на военните, продаде за скрап последната българска подводница “Надежда” на цена от 710 хил. лв. Купувач бе фирмата “Финтрон България”.

Сделката обаче не бе осъществена, тъй като имаше спор между фирмата и министерството дали трябва да се плати ДДС.

Фирмата купувач преведе част от дължимата сума по договора. В писмо до МО неините собственици оспорвиха облагането с данък, позовавайки се на глава трета от Закона за данък добавена стойност, която засяга международен транспорт, съгласно който с нулева ставка на ДДС се облага “доставка на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, с изключение на тези за спортни и развлекателни цели или за лични нужди”.

От военното министерство твърдят, че окончателно е изяснено, че по смисъла на закона, подводницата е “плавателно съоръжение”, но същата не е обект на Кодекса на търговското корабоплаване и регистровите книги. Последната оценка на техническото състояние на подводницата е категория 5 (за скрап), което не позволява да се използва по предназначение. Становището на Министерството на отбраната е, че сделката е облагаема с ДДС, предвид описаните обстоятелства, което е отразено и в комисионния договор между Министерството на отбраната и “Снабдяване и търговия-МО” ЕООД.

Първоначално “Надежда” бе обявена за продан срещу 480 хил. лв.

Подводната лодка е произведена в бившия СССР през 60-те години на миналия век, а 20 години по-късно постъпва в бойния ни флот като втора употреба. През 2008 г. е снета от въоръжение и бракувана. Първоначалната идея на МО беше да я подари на община Варна за музей. По-късно беше свалена от въоръжение и втората подводница, която имаме – “Слава”. Тя е по-запазена и затова беше решено да бъде дадена безвъзмездно на общината. - Още български подводници

 
Отработване на въздушни удари и CSAR на полигон Ново село
08.08.2014, 22:10

Su-25От 6 август 2014 г., екипажи на самолети Су-25 на Военновъздушните сили отработват задачи по непосредствена авиационна поддръжка на полигон „Ново село”. Това съобщават от ВВС.

Полетите се изпълняват на тактически фон по сценария на многонационалната съвместна подготовка „Черноморски ротационни сили 14” (Black Sea Rotational Forces 14 – Platinium Lion).

Пилотите имитират нанасяне на въздушни удари по земни цели под ръководството на предни авионасочвачи. Целеуказването на летците се извършва по процедурите на НАТО от военнослужещи от ВВС, американски и румънски инструктори. Доброто взаимодействие между екипите на земята и летците гарантира нанасяне на точни удари по приоритетните цели.

В хода на съвместната подготовка летателните екипажи изпълняват широк спектър от бойни задачи. В условна конфликтна зона бе проведена операция по спасяване на катапултирал се пилот. По целеуказание от земята Су-25 нанесоха прецизни въздушни удари по неприятелски паравоенни формирования и изолираха района, в който се намираше летеца. С постоянно въздействие по „противника” се даде възможност на екипаж на вертолет AS 532 Cougar да достигне зоната и проведе мисия по бойно търсене и спасяване на авиатора.

http://airforce.mod.bg/

 
Третата дизелова подводница проект 636.3 за Черноморския флот на Русия ще бъде спусната на вода на 28 август
08.08.2014, 22:02

подводница проект 636Третата дизелова подводница проект 636.3, строяща се Черноморския флот на РФ, е планирано да бъде спусната на вода на 28 август, съобщава „РИА Новости“.

Подводницата „Старый Оскол“ (трета от серията подводници проект 636.3 за ЧФ) се строи в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“ в Санкт Петербург.

Агенцията информира, че главната субмарина от серията за Черноморския флот беше заложена през август 2010 година и получи името „Новороссийск“, втората подводница - „Ростов на Дон“ - е заложена през ноември 2011 година. В средата на август 2012 година в корабостроителницата е заложена третата подводница „Старый Оскол“, а строителството на четвъртата - „Краснодар“ - започна през февруари 2014 година.

Според плановете на Главното командване на ВМФ до 2016 година трябва да бъдат построени шест подводници от този проект. Те ще влязат в състава на Черноморския флот. - Още за проект 636

 
Връчване почетен знак "За заслуги към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" на капитан Петър Тухчиев
08.08.2014, 20:48

На 7 август 2014 г. в една от залите на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" се състоя церемония за връчване на почетен знак "За заслуги към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" на капитан Петър Тухчиев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище.

На тържествената церемония присъстваха преподаватели, курсанти и студент, приятели и съратници на кап. Тухчиев и Морско училище.

Официални гости на тържеството бяха: началникът на щаба на ВМС - кап. I ранг Коста Андреев, ректорът на Медицинския университет, гр. Варна - професор Красимир Иванов, началникът Военноморската болница - полковник Ивайло Въжаров, председателят на Асоциацията на университетските болници в България - професор Валентин Игнатов, директорът на Българския морски квалификационен център - кдп Ивайло Гаврилов, председателят на Асоциацията на морските капитани в България - кдп Димитър Димитров.

Заместник-началникът по учебната и научната част на ВВМУ кап. I ранг доцент, доктор Калин Калинов представи капитан Петър Тухчиев. Прочетен беше протокола с решението на Академичния съвет на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" от 3 юли 2014 г. с което на капитан Петър Тухчиев се присвоява почетен знак "За заслуги към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

Началникът ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг профрсор доктор на науките Боян Медникаров връчи почетния знак и диплом на капитан Петър Тухчиев.

Поднесени бяха поздравления към кап. Тухчиев по случай удостояването му с високото отличие на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

http://www.naval-acad.bg/

 
Работим за промяна към повече способности
08.08.2014, 20:35

Велизар Шаламанов

 

 

Интервю на министъра на отбраната Велизар Шаламанов за в.„Българска армия“

 
Валидираха пощенска карта по случай 135-та годишнина на Военноморските сили
08.08.2014, 16:48

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев и главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Валентин Петков валидираха пощенска карта по случай 135-годишнина на Военноморските сили,предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Церемонията се проведе в Щаба на Военноморските сили в присъствието на представители на областната и общинска администрация, военни и ветерани.

Пощенско филателното издание представлява илюстрована пощенска карта със стандартен знак за цена 0,40 лв. на пощенската услуга и специален пощенски печат. 982 броя е тиражът на илюстрованата карта, художник на проекта е доц. Николай Цачев.„За мен е удоволствие да ви представя пощенско – филателното издание е на тема „135 години Военноморски сили на България”. На 12 август 1879 година се съставени Военноморските сили на България. Тогава става официалното предаване на подарените от Русия подарените четири парахода, седем парни катера, една шхуна, една баржа и пет гребни лодки, на които е издигнат българския военноморски флаг. Днес, Военноморските сили на Република България са гарант за неприкосновеността на морските ни граници и суверенитета на страната в морското й пространство”, каза по време на церемонията главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Валентин Петков. Той припомни, че на 14 май 1879 година с указ на генерал - губернатора княз Дондуков-Корсаков са предадени всички пощенски и телеграфни станции на войските на Русия и е създадено началото на съобщенията и на пощите в България. „Тази година ние чествахме 135 години и 135 години на пощенската марка”, допълни Валентин Петков.

http://www.focus-news.net

 
Жена стана зам.-шеф на ЦРУ
08.08.2014, 15:13

Жена стана заместник-директор на ЦРУ, съобщава Newsweek.

Служителката на Агенцията за разузнаване, чието име не се съобщава, преди това е заемала ръководни длъжности в централата на организацията. Въпреки това тя никога не е била в Близкия Изток. Това предизвика недоволството на някои ветерани на агенцията, които са били в Афганистан, Ирак и Пакистан-голямата част от кариерата си.

"Ние се нуждаем от хора, готови да правят трудни неща на трудни места. Тя подобни неща не е правила", отбелязва един от служителите на агенцията.

Представителки на нежния пол вече заемат няколко висши длъжности в агенцията, в това число - главен юрист, началник на щаба, заместник-директор, изпълнителен директор и началник на разузнаването.

http://www.cross.bg/

 
За полугодието МО отчита 447,1 млн. лв. разходи
08.08.2014, 14:56

През първото шестмесечие на 2014 г. Министерството на отбраната е направило разходи за 477, 1 млн. лв. Това е записано в отчета на правителството на Орешарски за финансовото състояние на държавата. Става дума за 44,7 на сто от утвърдените със Закона за държавния бюджет разходи за 2014 г. в размер на 1,021 млрд. лв. В сметката не се включват еднократните разходи.

От отчета на предишното правителство става ясно още, че допълнително, като еднократен разход, на министерството са предоставени и отчетени 6 млн. лв. за изграждане на инженерно защитно съоръжение на южната граница от Сухопътните войски. Тези пари са във връзка с изпълнение на дейности, свързани с инициативите за 2014 г. по Плана за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на засиления миграционен натиск към територията на Република България.

В документа се посочва, че в сравнение със същия период на миналата година разходите са с 28, 6 млн. лв. по-малко, поради задържания 5-процентов буфер, който е 51,1 млн. лв. за годината.

Към 30 юни т.г. върху министерството тежат просрочени задължения от 104, 4 млн. лв. Те са преди всичко на ВМА - 102,4 милиона. Преди една година по това време просрочените задължения на ВМА са били 86, 7 млн. лв., т.е. те са нараснали с 15, 7 милиона. Министерството на отбраната има да взема 9,9 млн. лв., се посочва още в отчета на правителството на Орешарски.

Служебното правителство на проф. Георги Близнашки се ангажира в своите приоритети с извършване на одит на първостепенните разпоредители с бюджетни средства за извършените от тях разходи и поети финансови задължения и ангажименти. Анализ на съответствието им със Закона за бюджета и последващото влияние върху бюджетните параметри, включително върху дефицита на начислена основа. То ще продължи работата по бюджетната процедура за 2015 г., като се изготви анализ за необходимостта от актуализация на макроикономическата рамка и средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 г. Служебната правителство има намерение да изготви законопроект за актуализация на държавния бюджет за 2014 г. От своя страна министърът на отбраната Велизар Шаламанов си даде десет дни, за да се запознае със състоянието на министерството, включително и финансовото.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Втори етап на танковия биатлон край Москва – пряко предаване

 
Великобритания няма да участва във въздушни удари в Ирак
08.08.2014, 14:17

Великобритания няма да вземе участие в евентуални въздушни удари срещу бази на "Ислямска държава" на територията на Ирак, съобщи днес говорителят на британското правителство.

Няма да участваме в никакви бойни операции в Ирак, включително по въздух, подчерта той. Вчера президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е дал съгласието си за нанасяне на прецизни въздушни удари срещу позиции на "ИД", ако възникне заплаха за американските дипломати, а също така одобри оказването на хуманитарна помощ "за спасяване на хиляди мирни иракчани, блокирани в планините без храна и вода".

Правителството в Лондон ще заседава днес под ръководството на министъра на отбраната Майкъл Фалън, за да бъде обсъдена обстановката в Ирак. По-рано Обединеното кралство предложи лидерите на "ИД" да бъдат включени в санкционния списък на Съвета за сигурност на ООН.

 
Преди шест години
08.08.2014, 14:07

Преди шест години, в нощта на 8 август 2008 година, грузинските войски атакуваха Южна Осетия и разрушиха част от столицата Цхинвали.

Днес там се провеждат траурни мероприятия във връзка с годишнината на петдневната война в Кавказ.

Жителите на южно-осетинската столица се събраха за да почетат паметта на загиналите тогава мирни жители, южно-осетински военнослужещи и руски миротворци. Жертви на нападенията на Грузия срещу Южна Осетия станаха почти 1700 души. – Още за петдневната война

 
НАТО не е готово да отрази руска заплаха
08.08.2014, 13:57

Според доклад на британски парламентаристи в Алианса цари самодоволство и лоша подготовка.

Операциите на Русия в Крим и в Източна Украйна поставят под съмнение възможността уставът на НАТО да бъде изпълнен, което фактически прави Прибалтика беззащитна при хипотетично нападение на Руската федерация над нея, отбелязва The Wall Street Journal, позовавайки се на доклад на Комитета по отбраната към Палатата на общините при британския парламент.

Главното обещание на Алианса гласи, че нападението на една страна от Северноатлантическия пакт ще предизвика отговор от страна на всички останали негови членове. Но какво на практика е способно да предприеме НАТО, ако Владимир Путин се прицели в Прибалтийските страни – пита изданието.

Комитетът по отбраната към Палатата на общините при британския парламент е проучил този въпрос и в публикувания през миналата седмица свой доклад стига до неутешителния извод: „Понастоящем НАТО не е готово да отрази руската заплаха към някоя от държавите членки на Алианса”......... Прочети още

 
Военнослужещи от СВ изградиха временен мост над река Батулийска
08.08.2014, 09:17

На 6 август, военнослужещи от военно формирование 28880 – Белене, извършиха дейности по разузнаване и определяне на възможността за постройка на временен мост над река Батулийска, в района на село Батулия, Община Своге.

В резултат на поройните дъждове съществуващият мост беше частично разрушен, което блокира пътя към няколко населени места в региона и наложи намесата на военнослужещите.

След извършеното разузнаване вчера 7 август, военнослужещи от военното формирование, с ръководител капитан Йордан Стойков, построиха временен мост от типа тежък механизиран мост /ТММ - 3/ на разузнатото и уточнено място на река Батулийска.

След завършване на дейностите по изграждане на моста, с двустранен приемно-предавателен протокол, същият беше сдаден за експлоатация на кмета на село Батулия Петко Николов.

Изграденият временен мост ще осигури достъпа до населените места, блокирани вследствие на проливните дъждове.

http://landforce.mod.bg/

 
Днес приемаме президентството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО
08.08.2014, 08:06

Президентът на СИОР подполковник от резерва Димитър Попов по време на 67-я конгрес на Конфедерацията, който се прожежда в гр. Фулда, Германия.   На днешното тържествено заседание на 67-я конгрес на Междусъюзническата конфедерация на на офицерите от резерва към НАТО – СИОР, България ще приеме президентството. От нашата страна член на СИОР е Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Отговорността да ръководят СИОР в следващите две години ще поемат президентът подполковник от резерва Димитър Попов и неговият екип. Конгресът се провежда от 3 август в гр. Фулда, Германия. В него участват над 1500 делегати от страни членки на НАТО и партньори, съобщава за „Отбрана” от форума полковник от резерва Вилис Цуров, който ще бъде заместник-генерален секретар на конфедерацията.

С вълнуваща церемония пред катедралата на гр. Фулда е била отбелязана 100-годишнината от началото на Първата световна война. Активно и резултатно протичали заседанията на Съвета на СИОР и работните му комитети и групи, а на полигона в Хамелбург се провели традиционните за форумите на СИОР военно-спортни състезания.

Конгресът ще бъде закрит днес с тържествено заседание, на което България официално ще поеме председателството на Конфедерацията за периода 2014-2016 г.

http://www.otbrana.com/

 

 
Катастрофира филипински вертолет PZL W-3A Sokol
07.08.2014, 22:52

PZL W-3A SokolЕдин от осемте вертолети PZL W-3A Sokol, получени от Полша и намиращи се на въоръжение във ВВС на Филипините катастрофира днес в 14:33 местно време в района на Marawi City малко след излитане, съобщава How to fly a Helicopter.

Машината с регистрационен номер 310921 е била използвана като резервна за главния секретар на националната отбрана, който е бил на борда на друг хеликоптер.

Първоначалните доклади показват, че са възникнали технически проблеми при излитане. За щастие жертви и тежко пострадали няма сред 11-те пасажери и членове на екипажа.

Разследването вече е в ход, за да се определи причината за инцидента.
Осемте нови вертолета PZL W-3A Sokol военното ведомство на Филипините закупува от компанията PZL Swidnik (сега Agusta Westalnd Awidnik).
Преди време сделката беше подложена на остри критики от президента на страната Акино, заради редица технически проблеми възникнали при експлоатирането на тези вертолети.

 
Украински изтребител е бил свален от проруските сепаратисти
07.08.2014, 22:14

Днес в 17:15 местно време изтребител МиГ-29 на украинските ВВС е бил свален над Енакиево, 40 км източно от Донецк.

Самолетът се е разбил в полето, след като се е взривил във въздуха. Пилотът се е катапултирал успешно, като според местните СМИ е пленен. - (видео)

Няколко експлозии са чути от самолета, който е продължил да гори и на земята.

Украинската армия загуби редица самолети по време на битките с проруските бунтовници, продължили почти 4 месеца.

Днес украинската армия обяви, че прекратява примирието около мястото на катастрофата на малайзийския самолет, след като международните следователи прекратиха работата си в района заради продължаващите боеве.

 
Diamond Aircraft предаде на Венецуела първия учебен самолет DA40NG
07.08.2014, 21:30

 DA40NGАвстрийската компания Diamond Aircraft Industries е предала на Венецуела първия учебен самолет DA40NG, съобщава Jane's.

Церемонията по предаването на самолета се е състояла на 26 юли т.г., но това е станало известно едва сега. В момента четирима инструктори от ВВС на Венецуела провеждат подготовка за управление на DA40NG. Очаква се във Венецуела новите самолети да започнат да пристигат през септември т.г. Министерството на отбраната на страната придоби 36 учебни самолета DA40NG през ноември 2013 г.

Новите самолети ще влязат в състава на единния център за авиационна подготовка, който се създава в момента в Монагас. DA40NG се планира да се използва за началната подготовка на пилотите, които след това ще преминат на базово обучение на Alenia Aermacchi SF-260.

http://www.duma.bg/

 
Армията на САЩ изпита безпилотник Gray Eagle със система за РЕБ
07.08.2014, 21:22

MQ-1C Gray Eagle Армията на САЩ е провела изпитания на безпилотния летателен апарат MQ-1C Gray Eagle със система за радиоелектронна борба Networked Electronic Warfare Remotely Operated (NERO), съобщава Jane's.

Изпитанията са се провели от 2 до 19 юли т.г., но това е станало известно едва сега. Тяхната цел е било потвърждаване на тактическата и техническа целесъобразност от използването на генераторите за подавяне на радиоелектронните средства на противника. Проверките на NERO са се провели на полигона «Дагуей» в Юта. Те са предшествани от около две години разработки на компактна система, пригодена за установяване на безпилотните летателни апарати. По данни на американските военни, в хода на изпитанията генераторът за подавяне е работил на пълна мощност без каквото и да е странично влияние върху бордовите системи на Gray Eagle. В близко време американската армия планира да проведе допълнителни изпитания на системата. През май 2013 г. американските военни получиха два комплекта от системата NERO за монтиране на безпилотниците Gray Eagle.

Тази система е разработена на базата на CEASAR, успешно използвана от 2010 г. на леките двумоторни самолети King Air C-12. В перспектива NERO се планира да бъде използвана за поддръжка на наземните подразделения от въздуха. Разузнавателно-бойният безпилотен летателен апарат MQ-1C Gray Eagle е разработен от компанията General Atomics на базата на безпилотника MQ-1 Predator. Апаратът развива скорост до 250 километра в час и може да бъде във въздуха до 30 часа. На четири точки на подкачване Gray Eagle може да носи ракети AGM-114 Hellfire или AIM-92 Stinger, или авиобомби GBU-44/B Viper Strike.

http://www.duma.bg/

 
Генерал-майор Тери Хейстън проведе среща в КСВ
07.08.2014, 20:50

В Командването на Сухопътните войски (КСВ) се проведе протоколна среща на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Любчо Тодоров с генерал-адютанта на Националната гвардия на щата Тенеси – генерал-майор Тери Хейстън.

От българска страна на срещата присъстваха бригаден генерал Пламен Атанасов – началник на Щаба на Сухопътните войски, полковник Петър Иванов – началник на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране на Сухопътните войски” в Командването на Сухопътните войски, подполковник Юри Цонев – главен експерт I степен в сектор „Военни контакти” в Канцеларията на командира на СВ и г-жа Росица Тодорова – старши експерт в сектор „Военни контакти”.

От американска страна присъстваха генерал-майор Тери Хейстън – генерал-адютант на Националната гвардия на щата Тенеси, лейтенант Майкъл Донован – адютант, майор Робърт Ханкок и г-жа Теодора Котева от офиса за военно сътрудничество към посолството на САЩ.

По време на срещата, беше обсъдено състоянието на двустранното военно сътрудничество между Сухопътните войски на Българската армия и Националната гвардия на щата Тенеси.

В края на срещата генерал-майор Хейстън се подписа в книгата за почетни гости и получи монета на Сухопътните войски.

http://landforce.mod.bg/

 
Без конфликт Украйна не е нужна на Вашингтон
07.08.2014, 16:24

Както съобщи представител на американското министерство на отбраната, в Киев е пристигнала на 5 август специална група на Пентагона „за помощ в разследването” на обстоятелствата на катастрофата на малайзийския Boeing 777.

Когато са попитали официалният представител на Пентагона Джон Кеерби с какво точно ще се занимават експертите от групата, той само отговорил, че те няма да ходят на мястото на катастрофата, а ще консултират следователите от Холандия, Австралия и Малайзия от Киев.

В състава на делегацията, ако се вярва на Пентагона, влизат експерти по „специални операции и планиране на военновъздушни операции”. Явно не е това, което е нужно за разследването. Всичко обясни пресрелийз на Пентагона: след „помощта в разследването” на катастрофата на полет МН17 групата веднага ще пристъпи към обучение на украинските военни и Националната гвардия в западната част на Украйна. С други думи, става въпрос за разширяване на участието на американските военни съветници в преподготовката и превъоръжаването на ВС и специалните подразделения на киевските власти.

Руските експерти казват, че към Украйна съвършено очевидно вече се подхожда с шаблона на Косово и дори Виетнам. Във Виетнам американското присъствие също започна с няколко десетки военни съветници, изпратени на юг през 1954 г. Косовските албанци и досега се обучавани и „консултирани” от американците.

Спрямо Украйна се повтаря ситуацията, която вече преживяха Балканите с техните граждански войни и разпадането на Югославия, твърди политологът Андрей Манойло. Само че сега САЩ действат още по-праволинейно и цинично. В Киев вече всички добре знаят, че ЦРУ заема цял етаж от сградата на Службата за сигурност на Украйна. Същото се подготвя и в украинското Министерство на отбраната.

От геополитическа гледна точка балканизацията на Украйна е много изгодна за Вашингтон, казва Андрей Манойло. Превръщането на Украйна в постоянно огнище на напрежение под контрола на САЩ е нужно за отслабването на влиянието на Русия. Всеки конфликт на границите на Русия веднага се превръща в сериозна опасност за нейната сигурност. „Износ на управляван хаос от Украйна в Русия” – това е една от целите на цялата замислена от Вашингтон „украинска операция”, убеден е Андрей Манойло.

- Потапяйки Украйна в така наречения „управляван хаос”, тоест, използвайки там технологиите на „цветните революции”, американците създават конфликт, който те добре могат да управляват. Този конфликт американците днес използват като инструмент за политическо въздействие, както на противниците си, така и на съюзниците си. Геополитическото положение на Украйна в това отношение им се струва на американците изключително изгодно. В тази връзка американците при никакви условия няма да съдействат на никакъв план за мирно уреждане на ситуацията в Украйна. Без конфликт, който може да бъде управляван, Украйна няма да е нужда на Вашингтон.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Експерти поставят въпроса за актуализация на Стратегията за национална сигурност
07.08.2014, 15:54

В областта на националната сигурност има натрупани редица проблеми и нерешени въпроси, които в условията на кризата на руско-украинските отношения са сериозно предизвикателство пред държавните органи, защото крият рискове и заплахи за сигурността на българските граждани, на обществото и държавата. Тази тревога във вид на извод прозвуча на провеждащата се днес в ЦВК научна конференция, организирана от столичната организация на Независимия национален съюз на офицерите в България (ННСОБ) с председател полковник от резерва Румян Русев. Проявата бе открита от председателя на националното ръководство полковник от резерва Ангел Тюфекчиев.

Пръв приоритет на промяната и трансформацията на системата за национална сигурност, бе посочено в основния доклад на генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов, е актуализацията на държавната политика в областта на сигурността и отбраната. Смята се, че във връзка с края на еднополюсния свят и създаването на нов световен ред след украинската криза идва времето на нов глобален проект и България, като член на НАТО и ЕС, не може да остане безучастна. В този смисъл се постави въпросът за необходимостта от преоценка, препотвърждаване, отхвърляне и обогатяване с нови идеи на политиките и основните положения в Стратегията за национална сигурност. Отчетена бе липсата на още един важен стратегически документ – Българска национална доктрина, който да очертае в по-далечна перспектива националния идеал, националните интереси и приоритетите в развитието на националното стопанство, на социалната и духовната сфера.

Може би, подчерта генерал-майор Стоименов, военната сигурност трябва отново да излезе на по-предно място в системата за национална сигурност. Според него е много важно да се разработи концептуален модел на системата за национална сигурност, който да е адекватен на геостратегическата среда за сигурност. Той предложи на участниците в конференцията принципите, елементите и качествените характеристики на този модел.

Днес, приоритетно се нуждаем от устройствен закон на самата система за националната сигурност, бе отбелязано в доклада. Крайно време е да се приемат от парламента и закони за НРС, Служба „Военна информация“ – МО, НСО и ДАТО. От друга страна в сферата на националната сигурност има 27 действащи закона, които също се нуждаят от актуализиране. В същото време има области, като управлението при кризи, които нямат закон. Факт, който поражда негативни последици, включително и през тези дни, когато трябва да се борим с природните бедствия.

Аргументирана бе необходимостта от провеждане на Стратегически преглед на сигурността и отбраната. В годините на прехода бяха извършени два стратегически прегледа, но само на отбраната и Въоръжените сили, не и на останалите елементи на системата за национална сигурност. Като важен резултат от този преглед трябва да бъде приемането на закон за Съвета по сигурността към Министерския съвет. Този съвет би следвало да има помощни органи, които са попълнени с експертен състав. Става дума за национален център по сигурността, ситуационен център и борд на разузнавателната общност.

Стратегическият преглед на сигурността и отбраната ще доведе и до преподчиняване на някои структури, прогнозира генерал-майор Стоименов. Националната разузнавателна служба да излезе от подчинение на президента и да мине към правителството, като се девоенизира и реорганизира в Държавна агенция „Разузнаване“. Структурите за борба с организираната престъпност и корупцията да излязат от състава на ДАНС и да преминат към МВР. Специализирана дирекция „Технически операции“ да се закрие или да излезе от ДАНС, като се включи в ДАТО. Дейностите по осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации от МВР да преминат към правителството, като се създаде Държавна агенция „Гражданска защита“. Дирекциите „Български документи за самоличност“ и „Национална система 112“ да излязат от МВР и да преминат към структурите на изпълнителната власт. Би могло да се създадат и нови специализирани органи. Например Държавна агенция „Правителствени връзки“, която да обедини съществуващите структури на областта комуникационно-информационните системи и мрежи с тези, създадени за осигуряване на тяхната защита и сигурност.

Столичната организация на ННСОБ с председател полковник от резерва Русев има десет заместник-председатели. Първи заместник е Асен Пиперков – председател на БЛРС, заместник-председатели са академик проф. д-р Тройчо Троев, който води Военнолекарския съюз, подполковник от запаса Стефан Трифонов, който е координатор на район „Южен“ и др. Това е трета конференция, която организираме, каза за „Отбрана“ полковник от резерва Русев. Искаме да чуем какво мислят хората по всички проблеми, подчерта той. Тази конференция се провежда в три модула. Първият е геостратегически. Вторият е практичен. На него, подчерта председателят, ще бъде дадена информация как, благодарение на Асен Пиперков, създадохме първите мобилни спасителни отряди, които сега помагат на пострадалото население в Мизия. Центърът за тяхното управление е в Елин Пелин. Третият модул е за културните основи на сигурността. Това е началото на цикъл от литературни вечери с участието на поета полковник от запаса Трендафил Василев.

В конференцията участваха председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната и на Асоциацията на Сухопътните войски генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председателят на КООСО Лазар Мурджев, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалитге младши лейтенант от запаса Петър Велчев, представители на други неправителствени организации от сигурността и отбраната.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Два процента от БВП за отбрана, записа в приоритетите си служебното правителство
07.08.2014, 15:48

Георги БлизнашкиПриемане от Министерския съвет на Национална програма „България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020“ на базата на решенията на Съвета по сигурност и отбрана на Европейски съюз от 2013 г. и срещата на върха на НАТО от 2014 г. за достигане на разходи за отбрана 2% от БВП, а от тях 15-20% за инвестиции в отбранителни способности и иновации при оптимално използване на национални и съюзни ресурси. Това е един от приоритетите, които днес обяви служебното правителство на проф. Георги Близнашки. Те бяха анонсирани от президента Росен Плевнелиев и министъра на отбраната доц. Велизар Шаламанов.

Другият приоритет в областта на отбраната е „Подготовка на оценка на системата за отбрана и разработка на национална позиция по пакета от решения за срещата на върха в НАТО на 4-5 септември 2014 г. за максимално гарантиране интересите на България в усложнената среда за сигурност, включително въздушен и морски суверенитет, участие в инициативите за свързани сили, интелигентна отбрана и план на действие за готовност.“

Правителството се ангажира с ускорена акредитация на Центъра на компетентност по управление на кризи и възстановяване в НАТО и дефиниране на специализацията ни в тази област в партньорство с бизнеса и академичния сектор.

Служебният кабинет ще работи с Индустриалния форум за подпомагане на българския бизнес и академичен сектор за участие в проекти на НАТО и Европейския съюз в сигурността и отбраната в контекста на Националната програма „България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020“.

Служебното правителство, се посочва още в съобщението, ще осъществи прехода към 43-о Народно събрание в един труден за нацията момент. Като първа стъпка за преодоляване на тежката ситуация е необходимо връщането на доверието в институциите, чиято легитимност се крепи на прозрачност и морал. Основни принципи в работата на служебното правителство ще бъдат утвърждаването на върховенството на закона и взаимодействието с гражданското общество. Само прозрачността и отчетността на институциите ще гарантират доверието на гражданите и икономическите субекти в държавата и плавния преход към редовно управление след провеждането на свободни и честни избори за 43-то Народно събрание. Служебното правителство ще даде импулс на неотложните за страната реформи. Ще задълбочи диалога с европейските ни партньори относно управлението на оперативните програми в страната в изтичащия и предстоящия програмен период. България ще работи активно за изпълнение на своите съюзнически ангажименти в НАТО.

http://www.otbrana.com/

 
Учебен ветроход на испанските ВМС заловен със 127 кг кокаин
07.08.2014, 11:52

A-71Испанските власти конфискуваха 127 кг кокаин, които са били укрити на борда на учебен ветроходен кораб на испанските военноморски сили, предаде Франс прес.

Кокаинът бил открит при обиски в редица труднодостъпни места (между резервните платна), до които малцина моряци имали достъп, се уточнява в изявление на испанската Цивилна гвардия.

Сред моряците имало двама испанци, които на 12 юли бяха арестувани заедно с един еквадорец точно преди пристигането на кораба в пристанище Марин в североизточната испанска област Галисия след 6-месечно учебно плаване в морето. Задържаните бяха изпратени във военен затвор в Мадрид и са обвинени в "наркотрафик и закононарушение, извършено от военнослужещи".

Тримата мъже се възползвали от престой от няколко дни в Колумбия, за да влязат в контакт с местни наркотрафиканти, които им поверили кокаина да го откарат в Ню Йорк срещу пари.

Кокаинът бил скрит в дрехите им, което им позволило да го натоварят на кораба и после да го разтоварят и да го занесат на други колумбийски наркотрафиканти. Наркотрафикантите били арестувани в средата на май с 20 кг кокаин у тях след заминаването на испанския кораб от Ню Йорк.

Четиримачтовата шхуна "Хуан Себастиан де Елкано" А-71 е с дължина 113 метра и може да приеме на борда си близо 200 души. Тя е в експлоатация от 1928 г. и на нея се обучават бъдещите военноморски офицери на Испания, сред които са настоящият крал Фелипе Шести и баща му Хуан Карлос Първи.

 
Военноморските сили искат нови кораби построени в България
07.08.2014, 09:08

контраадмирал Димитър ДеневИдеята Русе да получи един от „пенсионираните“ рейдови тралчици, който да бъде поставен на постамент край Паметника на моряка, вероятно скоро няма да се осъществи.

Това каза командващият флота контраадмирал Димитър Денев пред „Русе нюз“ за изпълнението на обещанието, поето преди години от един от предшествениците му корабът да бъде поставен като символ, че от тук водят началото си Българските военноморски сили. Причината, по думите на контраадмирала е съвсем „прозаична“ – финансовата и икономическа криза, налегнали страната. Въпреки че трябваше отдавна да бъдат „пенсионирани“, тралчиците, чиито корпуси са изключително здрави, продължават да се използват, уточни контраадмирал Денев. Ако се намерят средства за осъвременяване на флота, той лично щял да направи всичко, зависещо от него, един от корабите да стане символ на военното морячество в Русе.

Военноморските сили на България се нуждаят поне от два или три многофунционални нови кораба, каза още контраадмирал Денев. Желанието на флота е те да бъдат построени в България, тъй като при това положение необходимата сума, която не е никак малка, няма да бъде изнесена и налята в чужда икономика, а ще подпомогне българската и ще допринесе за разкриване на нови работни места. Има български корабостроителници, които са в състояние да изпълнят подобна поръчка, категоричен бе контраадмирал Денев.

Изграждането на новите съдове се налага, тъй като сега използваните кораби по руски проект са остарели и не са оперативно съвместими по стандартите на НАТО, каза още контраадмиралът. По думите му новите съдове трябва да са многофункционални – за отбрана и за защита на кораби, нефтени платформи и конвои.

http://www.maritime.bg/

 
Пак амбиции за отежняване пенсионирането на военните
07.08.2014, 09:00

Професор Йордан Христосков, служебен вицепремиер и министър на труда и социалната политикаВелизар Шаламанов трябва да бъде щастлив, че не е с Йордан Христосков в редовно, т.е. избрано от парламента, правителство. Новият социален министър вече заяви намерението си да подготви варианти на пенсионната реформа, за да ги ползват следващите управляващи. Широко известна е тезата на професора, която той защитава последователно, за въвеждане на възраст, като изискване за придобиване право на пенсия на военнослужещи, полицаи и всички останали категории, които попадат в сега действащия чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване.

Тази история армията я преживя през есента на 2012 г. Разликата бе, че военните попаднаха в този капан в резултат на т.нар. сделка между министъра на отбраната и министъра на финансите, а не на социалния. Правителството на ГЕРБ, не без подкрепата на президента, промени кодекса и въведе това изискване, което, наред с всичко, се оказа дискриминиращо за военнослужещите. Полицаите, например бяха защитени от своите началници, и си останаха на стария режим за пенсиониране. Доста офицери от армията подадоха рапорти и се разделиха с военната служба, за да не се окажат в един момент в бюрата за безработни, макар че имат по 27 и повече години осигурителен стаж, но не са навършили 52 или 54 години.

Предишните управляващи върнаха от началото на тази година стария режим за пенсиониране на военнослужещите, т.е. без изискването за определената възраст. Тогава професор Христосков определи тази промяна в Кодекса за социално осигуряване, като крачка назад. Нещо повече, той поясни, че въвеждането на минимална възраст при военните трябваше да бъде последвано и в други структури по сигурността – полицията, армията, специалните ведомства - като разбира се, бъде диференцирана - за онези, които са на тежка служба на улицата да е по-ниска, а за другите, които работят в кабинети – да е по-висока.

По думите на експерта, а сега социален министър, и в полицията, и в армията, и в специалните ведомства се измени характера на работата. Вече не се работи с онези методи, които натоварват физически и психически хората, което е сериозен фактор в полза на фактора възраст. „На първо място в тези хора са инвестирани много средства от държавата за развиване на умения и достигане на определено ниво на професионализъм. И от държавническа гледна точка е неразумно този потенциал да бъде прахосан и те да се пенсионират.”

В интерес на истината връщането на стария режим за пенсиониране на военните, макар и заложено в тогавашната предизборна програма на БСП, не стана толкова лесно. Не само експерти в социалната сфера, но и работодатели и синдикати изразяваха позиции, които не бяха в интерес на военнослужещите. В този смисъл Йордан Христосков има поддръжници. Хубавото е, че служебното правителство няма право на законодателна инициатива и амбициите на неговите министри са ограничени от Конституцията. Обаче, ако следващото е негово своеобразно продължение, тогава министърът на отбраната едва ли ще бъде щастлив.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Защо хората продължават да водят войни?
07.08.2014, 09:40

Тази година се навършват 100 г. от влизането на Великобритания в Първата световна война, а в момента светът изглежда особено “зареден” с конфликти. Това е подходящо време да разсъждаваме защо човеците изглеждат неспособни да спрат да воюват.

Войните в повечето случаи се започват от правителствата, а не от населенията. И в повечето случаи те са резултат от спорове за ресурси и земи, или от желанието на дадено правителство да увеличи влиянието и мощта си. Хвърляйки поглед назад към историята на войните обаче, най-учудващото е с какво желание повечето хора се сражават във войни, или най-малкото ги подкрепят.

Когато Великобритания се включи в Първата световна война през август 1914 г. огромни тълпи празнуваха пред Бъкингамския дворец. Подобно празнично настроение царуваше из цяла Европа. Пишейки за отклика сред германския народ на избухването на войната, историкът Алън Бълок описва “безпрецедентно чувство на национално единство, което онези, които го изпитваха, никога нямаше да забравят - екзалтирано чувство на патриотизъм”.

Ранният американски психолог Уилям Джеймс някога е писал, че войната е толкова често явление заради позитивните си психологически ефекти. Тя създава чувство за единство пред лицето на колективна заплаха. Тя сплотява хората - не само армията, пряко въвлечена в битките, но и цялата общност.

Тя създава чувство на съпричастност с целите на общността и вдъхновява отделните граждани (не само войниците) да се държат благородно и неегоистично, в служба на общото благо. Тя дава смисъл и цел като изход от монотонността на всекидневието. Воюването дава също така възможност за изява на по-високи човешки качества, които често “спят” в рутинния ни живот, като например кураж и саможертва.

Това изглежда равностойно на признание, че човешките същества водят войни, защото това ни доставя удоволствие. Лесно е да забележим как идеите на Джеймс се потвърждават от големия брой млади британски мъже, които доброволно отиват да се бият в Сирия през последните месеци. Тези млади мъже смятат, че се бият за една справедлива кауза заедно с братята им мюсюлмани, но със сигурност ги блазни и натрапчивото усещане, което Джеймс описва: чувството на сплотеност и чест, което те - вероятно романтично - усещат, че могат да удовлетворят по-добре на война, отколкото у дома в Обединеното кралство.

Аргументът на Джеймс е, че човешките същества имат нужда да открият поприща, които дават същия позитивен ефект като воюването, но изчистени от присъщата му разрушителност, или както той ги нарича - “морален еквивалент на война”. С други думи, трябва да открием алтернативни сфери на дейност, които ни дават чувството за съществуване, за принадлежност, за цел.

В стабилни, мирни и икономически по-развити страни, като Обединеното кралство и САЩ, животът е толкова богат и разнообразен, че има много начини за задоволяване на тези нужди - чрез спорт, кариерно израстване, развлечения и хобита. Има обаче части на света, където животът е особено труден, където хората живеят в бедност или са потиснати и където има малко надежди за бъдещето - като например в Газа (Палестина) и в много части на Африка. Там е трудно тези импулси да намерят отдушник.

Войните могат да служат като най-малък общ знаменател, осигуряващ подобие на психологическа позитивност, опит да се “живее на на по-висока плоскост на сила”, по думите на Джеймс, с чувство на сплотеност и цел. Ако тези нужди останат незадоволени и ако има очевиден враг или потисник, към когото да бъдат насочени, то тогава войната е почти неизбежна.

Това не означава, че една воюваща страна не може да има справедлива кауза. Този аргумент не разглежда и други важни социални и психологически фактори, лежащи в основата на една война, като например социална идентичност и морално изключване. Това обаче показва, че всеки стабилен и траен мир зависи от създаването на общества с богатство на възможностите и на начините за посрещане на нуждите на хората. Фактът, че толкова много общества по света не успяват да постигнат това, прави изгледите за мир много мрачни.

БТА, Стийв Тейлър, в. Гардиън

 
Преди 50 г. започват американските бомбардировки над Северен Виетнам
07.08.2014, 08:32

B-52На 7 август 1964 г., пет дни след първия инцидент между американски разрушител и три северновиетнамски катера, двете камари на американския Конгрес приемат Тонкинската резолюция, с която одобряват и нанасянето на удари по територията на Д Р Виетнам, без да бъде обявявана война. Експерти по международно право обаче никога не изясниха коя дата да се смята за начало на американските бомбардировки.

Ако се припомнят обстоятелствата, то на 2 август 1964 г. три северновиетнамски торпедни катера се опитват да изтласкат от свои териториални води ескадрения миноносец „Мадокс”, като при инцидента един катер е потопен, а един палубен щурмовик Ф-8 „Крусейдър” е повреден и каца аварийно в Дананг. Това обаче не излиза от рамките на въоръжен инцидент и той с нищо не предполага какво ще се случи през следващите години...........Прочети още

 
На този ден в САЩ е учреден почетния знак за военни заслуги "Пурпурно сърце"
07.08.2014, 00:05:

Генерал Джордж Вашингтон учредява отличието на 7 август 1782 година като знак за необикновена смелост и изключителна вярност при военна служба. Смята се, че той е дал само три такива награди.

Почетния знак е възстановен през 1932 г. в чест на 200-годишнината от рождението на Д. Вашингтон като медал за военнослужещите, получили бойни рани и увреждания по време на службата. Отличието се дава след като кандидатите да го получат подадат молба и доказателства за получените рани. До 1942 г. с такива медали са отличавани само военнослужещи в пехотата, а от 1942 г се дава и на военнослужещи във флота.

През първите 10 години с медала Пурпурно сърце са отличени 78 000 военни.

 

 
Започна летателната част на курса за приучаване на МиГ-21
06.08.2014, 21:59

В средата на юни 2014 г. капитан Петър Димитров и старши лейтенант Александър Стайков от изтребителната ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево започнаха теоретичното си обучение за приучване на самолет МиГ-21. Това съобщиха от ВВС.

Курсистите преминаха заложените в програмата детайлно изучаване на системите и агрегатите на самолета, особеностите в аеродинамиката му и начина на експлоатация, тренажни занятия в кабина и изпълниха полети на тренажор, за да придобият практически навици за работа с оборудването и разпределение на вниманието по време на полет. Занятията се провеждаха под ръководството и с участието на летци-инструктори и офицери от инженерно-техническия състав.

След отличното представяне на двамата пилоти по време на наземната подготовка и успешно положения на 1 август 2014 г. теоретичен изпит, днес, 6 август 2014 г. стартира вторият, най-отговорен етап от обучението – летателната подготовка. В продължение на седмици младите летци ще бъдат обучавани практически от двамата най-опитни пилоти на МиГ-21 – майорите Тихомир Резашки и Павел Джуров. Последният такъв курс е провеждан през 2008 г.

Курсът за приучване е важен за усвояване на бойното използване на изтребителя до ниво, позволяващо носене на непрекъснато бойно дежурство. Той е и знаков по отношение приемствеността при подготовката на пилотите.

По традиция, откриването на първия летателен ден от курса се отбелязва със строй на целия летателен, инженерно-технически и осигуряващ полетите състав. Днес на него, освен командира на авиобазата бригаден генерал Иван Лалов, присъства и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев.

В своето обръщение към присъстващите той отбеляза: “Всеки курс за приучване на млад летателен състав на изтребител е важно събитие за българските Военновъздушни сили и за хората, които го провеждат. Днешният курс обаче е много по-особен – това не е просто курс за приучване, това е символ. Символ на волята на хората, които вярват в по-доброто бъдеще на военната ни авиация!”

От своя страна бригаден генерал Лалов благодари на целия преподавателски и инструкторски състав за солидната теоретичната подготовка на обучаемите, а на тях самите – за високите резултати от изпитите, и с команда “по самолетите” даде старт на първите полети.

Младите летци трябва да направят своя пръв самостоятелен полет през септември, когато се очаква да достигнат ниво на подготовка за бойно използване. Това ще им позволи да продължат летателната си дейност в ескадрилата.

http://airforce.mod.bg/

 
Американския ракетен крайцер USS Vella Gulf отново в Черно море
06.08.2014, 21:46

USS Vella Gulf (CG-72)Сайта Bosphorus Naval News информира, че днес през турските проливи в северно направление е преминал американския ракетен крайцер USS Vella Gulf (CG-72). Това е негово трето посещение в региона за тази година. За последно в акваторията на Черно море корабът бе в периода от 7 до 14 юли.

USS Vella Gulf е снабден със системата за ПВО и ПРО „Инжис” и има на въоръжение крилати ракети „Томахоук”, противолодъчни ракети ASROC, зенитни управляеми ракети „Стандарт-2” и „Стандарт-3” (общо 122 ракети), както и два вертолета.

Според международното законодателство, военни кораби на страни, които нямат излаз към Черно море, могат да се намират в акваторията му не повече от 21 дни.

Днес през проливите в южно направление е преминал и руския голям десантен кораб „Ямал” 156, проект 775 от състава на Северния флот на ВМС на Русия.

 
Разби се МиГ-21 на хърватските ВВС
06.08.2014, 21:12

МиГ-21Вчера в 14:47 местно време хърватски МиГ-21 Fishbed “121” се е разбил при кацане край Велика Горица, близо до Загреб, съобщава The Aviationist.

Пилотът е успял да се катапултира успешно.

Според първоначалното разследване основният колесник е създал проблеми при кацането, а след това самолетът се е запалил от създалата се струя.

В сайта на хърватското МО се споменава, че самолетът е паднал в ненаселен район и че той не е от ремонтираните от Украйна самолети. - (видео)

http://www.pan.bg/

 
Новият министър на отбраната декларира доверие във военното командване
06.08.2014, 16:11

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов поздравява военното ръководство.  Снимка Димитър БебеновУвереност, че ще се справим със задачите, ми дава доверието в командния състав, каза Велизар Шаламанов на днешната церемония по приемането на длъжността „министър на отбраната“ от Ангел Найденов. Той подчерта необходимостта от развиване на експертизата в цивилните структури на МО, както и утвърждаване ролята на постоянния секретар, като партньор на началника на отбраната. (В екипа на новия министър бе и досегашният постоянен секретар д-р Добромир Тотев. Неофициално стана ясно, че началник на политическия кабинет ще бъде полковник от резерва Илия Налбантов. В съветническия екип се очаква да влязат познати от близкото минало лица за структурите на МО, като полковник от резерва Владимир Миленски, Елена Маркова и Даниел Стефанов.)

След десетина дни министър Шаламанов обеща да представи конкретен план за действие и екипа си. Ще има двама заместник-министри. Те ще бъдат по отбранителна политика и управление на ресурсите. Съветниците ще бъдат по отбранителна политика, управление на ресурсите, по правните въпроси и връзките с медиите. До две седмици на пресконференция ще бъдат представени екипът, приоритетите и планът за действие. Намеренията са срещи с журналистите да има на всеки две седмици.

Като приоритет за МО в политиката на служебното правителство, Велизар Шаламанов посочи подготовка на Визия за България в Програмата „НАТО 2020“, която ще бъде представена на срещата на върха на Алианса в Уелс в началото на следващия месец. След това основната задача ще бъде разработването и приемането от Министерския съвет на национална програма, която да покаже как може да се постигне ниво от 2 процента от БВП за отбрана, като поне 15-20 но сто от тях да бъдат инвестиции в способности и укрепване капацитета на армията. Това, според новия министър, трябва да става в партньорство с всички ведомства, включително и с индустрията. Във връзка с това, като още един приоритет бе посочено активиране работата на Индустриалния форум, в. т. и за участие в международни проекти.

Приоритетите, свързани с укрепване капацитета на администрацията, като цяло, развитието на електронното управление, на киберсигурността, ще бъдат на вниманието на екипа на Велизар Шаламанов. Конкретно бе посочена и амбицията да бъде ускорена акредитацията на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия и създаване на клъстър за иновации около него. И още от думите на новия министър: „Военната академия, ВВМУ, НВУ и институтите са звената, които могат да играят още по-съществена роля в трансформацията на Въоръжените сили чрез образование, подготовка, учения и оценка.“

Всичко, което се прави ще бъде в рамките на приетата от Народното събрание през октомври 2010 г. Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили, стана ясно от думите на министър Шаламанов. Не предвиждам, каза той, по-сериозни промени. Ще бъде ускорена реализацията на заложените идеи, ще се търси по-тясно сътрудничество с НАТО и ЕС в рамките на региона.

По отношение на Въоръжените сили министърът ще разчита на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и Щаба на отбраната за гарантиране на сигурността, участието ни в операциите на НАТО и ЕС, подпомагане на населението при бедствия и аварии, без, каза той, резки стъпки и сериозни корекции за тези 2-3 месеца.

След като подари на Велизар Шаламанов икона на „Св. Георги Победеносец“ досегашният министър на отбраната Ангел Найденов формулира три най-характерни предизвикателства пред новото ръководство на МО. Първото е свързано с бюджета на МО. Тревогата е, че в резултат на решението на парламента за актуализация на бюджета на НЗОК, ще бъдат орязани средства, които министерството би следвало да получи и, посочи Ангел Найденов, те няма да бъдат само в рамките на онези 5 процента, определени като буфер в Закона за държавния бюджет. Второто предизвикателство е участието на специализирани модули от армията в подпомагане на населението и на местните и регионалните власти. Това, според Ангел Найденов, е много типично в последно време не само заради природните стихии, но и заради очакването на населението да усеща в подобни моменти подкрепата на българските военнослужещи. Третото е свързано със средата за сигурност и развитието на кризата в Украйна. Тя, според Ангел Найденов има пряко отражение върху България и съответно върху Министерството на отбраната.

Ангел Найденов заяви удовлетворението си, че е имал възможността да работи с достойни хора. Имаше предвид командването на въоръжените сили и ръководителите на специализираните дирекции. Уважавайте ги, отнасяйте се с доверие към тях, те няма да ви подведат бе завещанието на стария министър към новия.

На церемонията присъстваха всички от досегашния екип на министър Найденов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, неговите заместници генерал - майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов, генерали и адмирали, офицери и служители в МО.

http://www.otbrana.com/

 
Заради санкциите Русия ще купува електроника за армията от Китай
06.08.2014, 12:16

Руските предприятия от ракетнокосмическия и отбранително-промишления комплекс се готвят да купуват от Китай части за електронно-компонентната база за няколко милиарда долара, съобщава вестник “Известия”, позовавайки се на източник, близък до Федералната космическа агенция Роскосмос.

„Ние работим с Китайската космическа научно-промишлена корпорация. Влизащите в нея институти вече ни представиха десетки позиции, които са или директна алтернатива, или с незначителни промени на тези елементи, които ние не можем да купуваме заради въведените от САЩ санкции”, твърди източникът.

Изданието пояснява, че днес руската космическа промишленост и ОПК не ползват китайски части и планират да купят такива в следващите 2-2,5 години, докато руската промишленост на започне да произвежда собствени.

Припомняме, че от 1 август САЩ и Евросъюза въведоха нов пакет от санкции срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

„Известия“ добавя още, че на 18 август представители на 12 института, занимаващи се с разработката и производството на електронно-компонентни бази в структурата CASIC, ще пристигнат в Москва за участие в семинар за руските производители. Аналогичен семинар ще се проведе и в северната столица Санкт Петербург.

“Изграждането на широкомащабно сътрудничество с китайските производители може да се окаже първата стъпка в създаването на технологичен съюз със страните от БРИКС” – посочва изданието, цитирайки Андрю Йонин, водещ анализатор на GLONASS.

http://www.cross.bg/

 
Хирошима
06.08.2014, 09:32

Дмитри ИвановДнес е шести август. На шести август 1945 гръмна атомната бомба над Хирошима. Събитията се развиха така:

1. Цар Борис III умря на 28 август 1943;

2. Хитлер се самоуби на 30 април 1945 в бункера под развалините на Берлин;

3. Токио устояваше въпреки тежките US бомбардировки. Пилотите камикадзе на Mitsubishi A6M Zero, най-добрият изтребител в тогавашния свят бяха страшилище за US бомбардири и самолетоносачи. Едва на 2 септември 1945 след атомните бомби над Хирошима и Нагасаки японците подписаха пред генерал Дъглас Маккартър на борда на кораба "Мисури" безусловната си капитулация.

Когато умря цар Борис III, още не бяхме пресушили естествените блата и ги нямаше противоестествените язовири; не подозирахме, че един ден те ще предизвикват наводнения и природата ще ни накаже, че й се бъркаме в работата. Някои казват, че Бог ни наказва, защото Бог е природата.

Когато умря цар Борис III, цареше необикновен щил. Като огледало застина морето около Несебър, който гъмжеше от мухи, вляво и дясно на провлака, където сега е застроено, имаше дюни, накъдрени всяка заран на нови вълнички от нощния бриз.

Цар Борис III избегна световния ураган, запазвайки своите поданици, включително еврейските. Англо-американските бомбардировки над България бяха дреболия на фона на световните събития........Прочети още

 
Генерал Иван Фичев, стратегът на Балканската война
06.08.2014, 09:15

Генерал Иван ФичевТой е първороден внук на един от прочутите възрожденски строители в България. Роден е във Велико Търново на 15 април 1860 г. в семейството на най-големия син на Колю Фичето. Учи в прочутия „Робърт колеж“ в Цариград, но не успява да го завърши. Когато е на 17 години, умира баща му и достолепният му дядо прагматично отсича: „Иван да идва да гледа дюкяните на татко си, стига е учил този ингилизки.“ Четири месеца по-късно руската армия преминава Дунава и Иван се записва в Българското опълчение. Но командването забелязва, че владее отлично руски език, и го изтегля от фронта, за да бъде преводач. „Ако не е била тази война, със сигурност е щял да има друго професионално развитие, а не като военен“, смята неговият правнук проф. Михаил Неделчев, чиято баба е втората дъщеря на генерал Иван Фичев. Изтъква, че е имал писателски и филологически заложби. Владеел основните европейски и балкански езици. Дори на стари години в софийския му дом идвал ходжа, който му помагал да поддържа познанията си по турски език. Иван завършва Военното училище. През Сръбско-българската война (1885 г.) е сред защитниците на Видинската крепост като командир на рота от Пети Дунавски полк. Фичев е убеден стамболовист. При потушаването на русофилските бунтове в армията през 1887 г. е редом до своя именит съгражданин - регента Стефан Стамболов. Симеон Радев не крие, че е замесен и в издевателствата в софийския затвор „Черната джамия“.

През 1898 г. завършва военна академия в Торино (Италия). Развива се като талантлив преподавател и военен изследовател. Трудовете му донасят признание и през 1898 г. е избран за действителен член на БАН - подобна чест в цялата история на академията имат само неколцина военни. „Той е скромен човек със слабост към науката“ - пише за него американецът Уил Мънро в първата англоезична пътеписна книга за България (1914 г.).............Прочети още

 
Русе отбеляза 135 години ВМС пред Паметника на моряка
06.08.2014, 09:07

С тържествена церемония пред Паметника на моряка в Русе бяха отбелязани 135 години от създаването на Военноморските сили на България, предаде кореспондентът на БГНЕС от дунавския град.

Церемонията започна с приемането на почетната рота от контраадмирал Денев. По традиция всяка година празненствата по отбелязването на годишнината на ВМС в България започват от Русе, където е създадена Дунавската флотилия. Слова произнесоха кметът Пламен Стоилов, областният управител Венцислав Калчев и командирът на българските ВМС контраадмирал Димитър Денев, който припомни историята за възникване на българското морячество. С падане на колене бе почетена паметта на загиналите военни.

Бяха поднесени венци от местната и областната управа и от структури, свързани с флота. Цветя поднесоха и граждани, както и малките скаути.

На финала имаше шествие на моряци и Духовия оркестър на ВМС, който по-късно вечерта изнесе концерт за русенци. - Още ВМС на България

http://www.klassa.bg/

 

69 години от атомната бомба над Хирошима

06.08.2014, 08:32

Little Boy bomb В утрото на 6 август 1945 г. американският бомбардировач B-29 „Енола Гей" хвърля над японския град Хирошима атомна бомба, наречена „Little Boy" (в превод - „малчуган"). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man" („дебеланко"), с която е разрушен град Нагасаки.

За пръв път човечеството използва най-разрушителното оръжие – атомното. За пръв път имаме масово еднократно избиване на хора - в "индустриални количества".

Това става в самия край на Втората световна война. САЩ са изправени пред големия си враг в Тихоокеанския регион – императорска Япония. Имат и да си отмъщават заради унищожената им армада в Пърл Харбър през декември 1941 г, а и заради други поражения.

Американските стратези решават, че ако се хвърлят в конвенционална схватка с врага, ще загинат стотици хиляди, може би милиони хора от двете страни. Тогава решават да прибегнат до новото оръжие – то ще вземе десетки хиляди жертви, но ще ускори края на войната и ще спести много повече жертви. Така Америка обяснява пред света защо е взела зловещото решение.

На 6 август 1945 г. сутринта бомбардировачът B-29 Enola Gay излита от военната авиобаза, разположена на остров Тиниан в западната част на Тихия океан. Полетът продължава около 6 часа. Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолета, които се отправят към южна Япония.

Била обявена тревога, направено е радио обръщение в много градове, включително Хирошима. Сутринта операторът на радара в Хирошима определил, че броят на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решават да не прехващат такова малко формирование, за да икономисват гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, "ако врага атакува, но това не се очаква".

В 08:15 часа местно време "Enola Gay" хвърля "Малчугана" в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява на около 600 метра над повърхността, на място загиват около 70 000-80 000 души. Общият брой на жертвите достига 140 000 души – издъхнали впоследствие било от раните, било от уврежданията и усложнения вследствие на радиацията. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1,4 км в радиус. Пожарите, избухнали след взрива, засягат огромна площ. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

На 9 август 1945 г. американски стратегически бомбардировач B-29 "Суперфортрес" хвърля втората атомна бомба – този път над град Нагасаки. "Дебеланкото", както била кръстена, погубва между 60 000 и 80 000 японци – също цивилни, както и в Хирошима.

Историците не са единни по въпроса дали ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки са довели до бързия край на войната, принуждавайки Япония да капитулира и така да се предотврати даването на много повече жертви в сухопътни операции, планирани за по-късно през годината. - Още ЯО

 
Китай се готви да изпита най-голямата амфибия в света
06.08.2014, 08:17

TA-600Китай ще изпита най-голямата летяща амфибия в модерния свят. Самолетът, носещ означението TA-600, ще изпълни първи полет през 2015 г.

Самолетът ще има размах на крилото от 40 m, ще се задвижва от четири турбовитлови двигателя, далечина на полета от 5000 km. и ще има излетна маса от 53,5 тона, което ще го прави най-голямата амфибия в света. Машината ще отстъпва само на легендарният Hughes H-4 Hercules, известен още като Spruce Goose.

Новият китайски самолет ще е малко по-голям от японската амфибия US-2.

Работата по ТА-600 е започнала през 2010 г., малко след като макет на самолет бе показан на изложението в китайския град Джухай. През януари 2014 г. бе показан пълномащабен макет на амфибията.

ТА-600 се базира на самолета SH-5, който се експлоатира от китайските ВМС в момента. За сега не е ясно точното предназначение на TA-600, но вероятно самолетът ще бъде приет на въоръжение във военните и паравоенните структури на Китайската народна република.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Екипажи на Spartan в съвместни задачи със Специалните сили
05.08.2014, 21:22

С-27J SpartanПродължава участието на Военновъздушните сили във втория етап (31 юли – 15 август) на съвместната многонационална подготовка „Черноморски ротационни сили 14” (Black Sea Rotational Forces 14). Това съобщават от ВВС.

Във втория етап се отработва планиране и осъществяване на мироопазващи и специални операции.

От вчера, 4 август, екипажи на самолет С-27J Spartan изпълняват съвместни задачи със силите за специални операции на Сухопътните войски и Военноморските сили.

Тренировките се провеждат в района на летище Балчик. В полетите летателният състав отработва стоварване на тактически въздушни десанти, а командосите – учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове.

В рамките на вчерашния ден са изпълнени 5 полета и 140 парашутни скока. Изпълнението на съвместните задачи ще продължи до края на следващата седмица. Чрез тях се разиграват занятия от подготовката за мисии на бойците от 68-ма бригада специални сили и 65-ти морски разузнавателен отряд. Десантирането по парашутен способ е един от елементите им. След спускането на земята командосите отработват разузнаване, наблюдение и директни действия.

Стоварването на парашутисти се извършва от височини от 3000 до 400 m. В дневни условия и в сумрак. Парашутните скокове се осъществяват с различни типове парашути на въоръжение в родовете войски.

Освен със специалните сили, в учението българските ВВС взаимодействат и с многонационалните сухопътни подразделения на полигон „Ново село”. През тази седмица те ще подпомагат съвместните операции на формирования от армиите на България, Румъния, Сърбия и от морската пехота на САЩ. Планирани са мисии по оказване на непосредствена огнева поддръжка от въздуха със самолети Су-25 и по авиомедицинска евакуация с вертолети Ми-17 или AS 532 Cougar.

http://airforce.mod.bg/

 
Пентагонът потвърди информацията за смъртта на американски генерал
05.08.2014, 21:12

Американското министерство на отбраната потвърди информацията за смъртта на американския генерал-майор Харолд Грийн по време на атаката, която извърши във вторник афганистански войник в Националната офицерска академия (Кемп Карга) западно от Кабул. Съобщава се и за 15 ранени американски военнослужещи, състоянието на които за сега не е известно. Академията е създадена с помощна на британската армия и по модел на прочутата британска военна академия Сандхърст.

В базата освен британци и американци с подготовката на афганистанските военни се занимават и австралийски, новозеландски, холандски и датски военни съветници.

Това е най-високопоставеният американски военен, който е загивал досега в Афганистан от началото на войната през 2001 година.

Този род нападения са известни като "вътрешни атаки". През 2013 г. при 10 такива нападения загинаха 16 души, припомня АП. През 2012 г. имаше 38 подобни нападения, в които загинаха 53 военнослужещи от многонационалните сили. - Още за Афганистан

 
Санкциите на Евросъюза - лицемерно решение
05.08.2014, 16:57

Представители на концерна „Алмаз-Антей”, най-големият руски военно-промишлен комплекс, нарекли лицемерно решението на Европейския съюз за въвеждане на санкции против тяхната компания.

Въпреки това в компанията подчертали, че тя ще изпълни навреме всички свои задължения пред държавата и партньорите по доставка на продукция - както с военно, така и с гражданско предназначение.

Мотивирайки въвеждането на санкции по отношение на концерна, ЕС отбелязва, че „Алмаз-Антей” произвежда ракети земя-въздух, които след това попадат в ръцете на опълченците. В предприятията на този концерн се произвежда и комплекса за ПВО „Бук”, с ракета от който се предполага е бил свален малайзийския „Боинг-777” над Украйна на 17 юли. Най-вероятно главна роля в решението на ЕС е изиграл натиска на САЩ на Европа, отбелязва главният редактор на руското списание „Износ на оръжие” Андрей Фролов:

   - „Алмаз-Антей” е голям играч на световния пазар за оръжие и съставя сериозна конкуренция на европейските и американските компании. За сметка на санкциите неговата дейност може да бъде затруднена.

Тъй като всички компоненти на руските системи за ПВО се произвеждат в Русия, то забраната за внос в Руската Федерация на високотехнологични елементи няма да се отрази на качеството на ракетите и на системите за управление, няма да повлияе на темповете на производство на отбранително оръжие за въздушно-космическата отбрана на страната. Но както отбелязва експертът, не може да се изключи появата на други проблеми:

   - Могат да бъдат затруднени контрактите по обслужване на техниката, каквато има в страни на Източна Европа.

След югославските, либийските и иракските събития, интересът към руските средства за ПВО рязко нарасна. Тяхното търсене е резултат от агресивната политика на САЩ и НАТО. Концернът за ПВО „Алмаз-Антей” предлага за износ много съвременни високотехнологични системи, като се започне от комплекси с близък радиус на действие и се свърши с свръхдалечните системи. Руските системи за ПВО се смятат за най-добрите в света. Особено известната С-300, която е предвидена за прикритие на стационарни и подвижни обекти. Тя се използва в много страни на Европа и Азия, в това число в България, Словакия, Хърватска, Виетнам, Китай. С не по-малка популярност, отколкото мощните С-300, на световния пазар се ползват комплексите с малка далечина Тор-М1. Те могат надеждно да прикриват войски по време на движение от всички средства за въздушно нападение.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Хърватия получи трета партида американски бронемашини MRAP
05.08.2014, 16:25

RG-33Министерството на отбраната на Хърватия съобщи, че днес, 5 юли, в пристанище Риека с морски транспорт е била доставена трета партида бринирани машини М-АТV с повишена защита от мини MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle), безвъзмездно предадени от състава на ВС на САЩ.

Тази партида включва бронирани машини с колесна формула 4х4, които по рано са се използвали от ВС на САЩ в Афганистан.

След разтоварването всички машини с железопътен транспорт ще бъдат доставени в ремонтния завод в Загреб, където ще бъдат обслужени и боядисани. След това същите ще бъдат предадени на строевите части на ВС на Хърватия. Според военното ведомство на Хърватия бронемашините са на възраст от 3 до 5 години и имат среден пробег от 20 хиляди километра.

През януари 2013 година военното ведомство на Хърватия направи запитване за доставка на бронирани машини клас MRAP от излишното въоръжение на американските ВС. Конгреса одобри предаването на 170 бойни машини през август 2013 година и на още 42 единици – през март 2014 година. Въоръжените сили на Хърватия трябва да получат 162 бронемашини M-ATV с колесна формула 4x4 компанията „Ошкош“, 20 бронемашини RG-33 с колесна формула 6x6 във версия санитарна машина и 30 БМ „МаксПро“.

Хърватските военни получиха на 7 април т.г. първите 30 бронемашини „МаксПро“. Втората партида пристигна на 22 юли. Доставката на всичката техника трябва да завърши през октомври 2014 година.

Новите бронирани машини ще постъпят на въоръжение в подразделения на Сухопътните войски, Командването за осигуряване и Силите за специални операции.

 
Кой е служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов?
05.08.2014, 13:30

елизар ШаламановШаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово.

Завършва с отличие и златен медал Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” през 1979 г. в Пловдив, а през 1984 завършва с отличие и златен медал ВНВВУ “Георги Бенковски” в Долна Митрополия, магистър по радиоелектроника.

През 1991 защитава дисертация в Киев, СССР – доктор по кибернетика, а от 1998 г. е доцент по автоматизирани системи за управление.

През 1995 г. завършва Военна Академия “Г. С. Раковски” – магистър по организация и управление на оперативно-тактическото разузнаване. Преминал е курсове в САЩ и Германия, както и в Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал“.

От 1984-1998 г. последователно служи като офицер в поделения на Българската армия, в т.ч. в Института по системи за управление на ГЩ като началник на сектор „Военни интелигентни системи“ и в Главния щаб на Сухопътни войски – управление „Разузнаване и електронна борба“.

В периода 1998-2001 г. е заместник-министър на отбраната по военната политика, планиране и интеграция, както и член на Съвета по сигурността на МС, Междуведомствения комитет за интеграция в НАТО. Председател е на Борда на директорите на ТЕРЕМ ЕАД.

От 2001 г. до 2009 г. работи в БАН като съветник на председателя на БАН по национална сигурност и отбрана, директор е на програми в Центъра за изследване на националната сигурност и отбраната, ръководител на секция „Изследване и развитие на информационните системи“ в Института за паралелна обработка на информацията. Бил е хоноруван преподавател в Софийския университет, УНСС, НБУ, ръководител е на множество проекти с национално и международно финансиране, съосновател на Сдружение „Джордж Маршал“ – България и Асоциация на офицерите от резерва Атлантик.

От 2009 до 2012 г. е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и управление, а от 2013 г. е Директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО (NCIA).

В периода 2002-2012 д-р Шаламанов е член на Международния консултативен съвет на Женевския център за демократичен контрол на въоръжените сили (DCAF), а от 2013 г. е член на Изпълнителния комитет и Борда на директорите на Международната асоциация на професионалистите по комуникационно-информационни системи и разузнаване (AFCEA Int).

От 2008 г. до 2010 г. е член на Европейския форум за изследвания по сигурността и иновации ESRIF.

Владее английски и руски езици.

 
Сухопътни войски развръщат пункт за топла храна в Мизия
05.08.2014, 13:16

Военнослужещи от военно формирование 42800 – гр. Плевен, продължават и днес участието си в спасителните дейности в гр. Мизия. Командир на модулното формирование е подполковник Пламен Горанов, съобщава КСВ.

През изминалото денонощие 16 военнослужещи с УАЗ – 469 и Мерцедес „Зетрос”, изпълняваха задачи по претърсване, издирване и евакуация на пострадали и бедстващи хора в наводнените квартали. С помощта на 4 лодки и високопроходима техника пострадалите са транспортирани до безопасни места. В квартала, който най- много е залят с вода са върнати по домовете 45 човека, за да си вземат медикаментите от първа необходимост и личните документи които са останали там.

Военнослужещите са претърсили два квартала в града и съвместно с органите за пожарна безопасност и защита на населението се евакуират пострадалите граждани. Днес ще продължат дейностите по претърсване и евакуация на пострадали от останалите квартали в Мизия.

Подготвя се развръщане на пункт за топла храна от военно формирование 42800 – гр. Плевен. Ще бъдат командировани в гр. Мизия трима военнослужещи – готвачи и 12 военнослужещи – работна група. Ще има две полеви кухни ПК – 300 и една полева кухня ПК – 150. За обслужване на населението ще има агрегат и водоноска. За храненето на населението ще бъдат разпънати три палатки (УМЕ), 12 големи маси, 4 малки маси и 60 походни столчета. В подготовката за храненето на населението ще участват четири товарни автомобила и един УАЗ.- 452.

Действията на модулното формирование се ръководи от заместник-командира на 61-ва механизирана бригада полковник Христо Андреев.

http://www.otbrana.com

 
САЩ изведе на орбита нов спътник GPS
05.08.2014, 09:18

"GPS 2F"В събота в 6:23 наше време, САЩ изведе на орбита GPS-спътник от ново поколение "GPS 2F". Новият навигационен спътник, който ще попълни американската система за глобално позициониране бе изведен на орбита от РН Атлас-5

Спътникът GPS 2F се е намирал в отделна капсула, установена в горната част на РН 'Атлас-5'. По съобщение на СМИ, РН е извела апарата на орбита в 10:00 наше време. В момента специалистите, отговарящи за извеждането на апарата, провеждат съответните изпитания.

Ако тестовете не открият проблеми, спътника ще бъде предаден за управление на поръчителя.

GPS 2F е един от дузината спътници, които трябва да заменят старите устройства от системата за глобално позициониране на САЩ. Те могат 24ч в денонощие да изпращат точни навигационни данни за военни и цивилни потребители. Първият спътник от тази серия бе изведен на орбита преди 4 години . Всички стартове на спътници те GPS 2F са от база на ВВС на Кейп Канаверал. Независимо, че системата е разработена от американските военни и се управлява непосредствено от Пентагона, тя се използва и за цивилни задачи. По думи на поръчителя, американската система за позициониране има над 1 милиард потребители. - Още за GPS

http://www.spacenewsbg.com/

 
Япония ще създаде военно-космическо подразделение
05.08.2014, 09:12

Япония е анонсирала вчера (4 август 2014) , че към 2019 година ще проведе ревизия на своята гражданска активност в космоса и ще създаде свои „космически сили“, които ще представляват военизирано поделение, в задачите на което ще влиза мониторинг на околоземното пространство, защита на японските военни и граждански спътници, в това число и от космически боклук.

Първоначално подразделението само ще използва телескопи и радари за мониторинг на околоземното пространство, а също така ще използват данни от американски спътници за военнен мониторинг. По рано между САЩ и Япония беше сключено двустранно споразумение за сътрудничество в космическата сфера. Според данни на информационната агенция Kyodo News, подразделението ще бъде сформирано на основата на персонала, който е към ВВС за самоотбрана на страната. Също така подразделението ще сътрудничи с японскaта космическа агенция Jaxa.

 
Германия отказа военна сделка с Русия
05.08.2014, 08:25

Заради намесата на Русия в украинската криза Германия блокира сделка с руската армия за дострояване на мобилен център за бойна подготовка за 140 милиона долара, предаде Би Би Си.

От пресслужбата на германското министерство на финансите уточняват, че въпросът за спирането на сделката е бил поставен още през март, след като Москва анексира Крим.

Предвиждало се е мобилният център в Мулино (изграден на 95 %), който е бил предмет на сделката, да бъде оборудван с модерни тренажори за обучение на руските военни. През него биха могли да преминават по 30 хиляди войници годишно.

Наблюдатели отбелязват, че Берлин не е имал задължение да отмени сделката по силата на приетите от ЕС санкции срещу Русия. Те не предвиждат замразяване на вече сключени военни сделки с Москва.

При нарушаване на договореностите, Германия ще трябва да заплати съответните неустойки, информира руското военното ведомство. Срокът за начало на държавните изпитания на мобилния център е 1 септември т.г., и той ще бъде спазен, заяви генерал-лейтенант Юрий Петров, началник на ГУ за БП на ВС на Русия.

 
САЩ ще финансира израелската противоракетна отбрана
05.08.2014, 08:03

Барак ОбамаАмериканският президент Барак Обама подписа законопроект за предоставяне на допълнителни 225 милиона долара в подкрепа на израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол", съобщи Асошиейтед прес.

Системата е доста ефикасна при сегашното насилие между Израел и Хамас в ивицата Газа. Тя позволява на израелската армия да сваля ракети или снаряди, насочени срещу големи населени места в Израел. Според израелски служители нейната успеваемост е около 90 процента.

В миналото САЩ са предоставяли стотици милиони долари за "Железен купол". Новата помощ, която беше одобрена от Конгреса миналата седмица, има за цел да попълни арсенала на противоракетния щит на Израел.

(БТА)

 
Израел прекратява бизнеса си с БЛА за Русия
05.08.2014, 00:04

IAI Bird-EyeИзраелското Министерство на отбраната е разпоредило на всички израелски компании, които произвеждат безпилотни летателни апарати (БЛА) да не започват, нито да продължават преговори за сключване на нови договори с Русия. Това съобщава Flight Global.

Решението, което излиза на бял свят на 4 август, е в синхрон с оръжейните санкции, които наложиха САЩ и ЕС.

В момента в Русия по лиценз се сглобяват няколко варианта на израелски БЛА, включително IAI Bird-Eye и IAI Searcher. Забраната ще забрани сключването на нови договори за лицензно производство или директни доставки на апарати. Все пак забраната не прекратява възможността за доставка на резервни части и модернизации.

Източници в Израел посочват, че дори и преди настоящата забрана списъка с разрешени за трансфер в Русия технологии и апарати е бил сериозно ограничен.

Въпреки, че САЩ не бяха щастливи от сътрудничеството между Израел и Русия в областта на безпилотните апарати до момента те не бяха предприели стъпки да прекратят това. Конфликтът в Източна Украйна, обаче даде възможност за това. Източници посочват, че европейски страни също са изразявали несъгласие с оръжейния експорт на Израел за Русия в светлината на последните развития около Украйна.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Стартира ежегодната спартакиада по морски спортове на военноморските сили
04.08.2014, 22:30

На 4 август 2014 г. в Пункт за базиране Варна беше даден стартът на Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили, посветена на 135-та годишнина от създаването на военния флот на България.

В Спартакиадата участват четири отбора от военни формирования на ВМС, два отбора от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” (курсанти и студенти), два отбора от Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец”, представителен отбор на АЕЦ „Козлодуй” и представителен отбор на Спортен клуб „Поларис” от гр. Силистра.

На тържественото откриване присъстваха госпожа Лилия Христова- директор на дирекция „Образование и младежки дейности и спорт” в Община Варна и госпожа Кристиана Генчева – началник на отдел „Спорт” в Община Варна.

Приветствие и пожелания за успех в спортната надпревара към участниците отправи началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Коста Андреев.

Състезанията по ветроходство, гребане, теглене на въже, връзване на морски възли и хвърляне на хвъргало ще се проведат в периода от 4 до 7 август 2014г. в акваторията на Варненския залив и в Пункт за базиране Варна.

http://www.navy.mod.bg/

 
Британските войници могат да се върнат в Афганистан
04.08.2014, 21:37

Началникът на Генералния щаб на Великобритания генерал сър Питър Уол не изключи възможността британски войници да се върнат в Афганистан в случай на нарастване на тероризма в тази страна.

"Сега е от жизненоважно значение афганистанските сили да продължат да се противопоставят на заплахата от връщането на "Ал Кайда"в страната. Но ако талибаните се възродят и „Ал Кайда" отново започне да създава свои гнезда, ще се наложи да разгледаме допълнителни усилия от наша страна. Но в момента това е работа на афганистанците и техните лидери", каза Уол в интервю за The Wall Daily Telegraph.

Той отбелязва, че въпреки че армията и полицията на Афганистан значително са намалили заплахата от талибаните, те не са напълно победени.

 
Армията очаква 127-ия си министър
04.08.2014, 16:20

Поредната смяна на върха на изпълнителната власт ще бъде утре. След оставката на кабинета „Орешарски“ президентът Росен Плевнелиев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство. Малко след това в сградата на столичната улица „Дякон Игнатий“ №3 ще влезе 127-ят министър на отбраната от 17 юли 1879 г. насам. Т.е. за 135 години 127 военни министри.

Първият е руският офицер, генерал от пехотата Пьотр Паренсов, 126-ят – офицерът от резерва, възпитаник на Военноморското училище Ангел Найденов. Следващият? Някои казват, че е завършил Военновъздушното училище, но държавният глава все още не е потвърдил тази неофициална информация.

Срещу 87-ма военни министри, министри на войната, министри на народната отбраната и министри на отбраната, както са се наричали през годините, не е записана партийна принадлежност. Те са независими, макар че много от тях са членували във Военния съюз. Другите – от 1990 г. насам, са част от служебни правителства.

Най-много министри на отбраната е излъчила БКП – 14, след нея са БЗНС – 6, БСП- 5, Политически кръг „Звено“ – 3, СДС – 3, Демократическата партия – 2, ГЕРБ – 2, Народната партия – 1 и Демократическия сговор – 1. От Освобождението до Сръбско-българската война през 1885 г. военни министри са били дванадесет руски генерали и офицери. Най-младият министър с военно звание е Рачо Петров – майор на 26 години, а от цивилните министри е Константин Муравиев – на 23 години.

От 1990 г. насам министри на отбраната са били Добри Джуров, Йордан Мутафчиев – два пъти, Димитър Луджев, Александър Сталийски, Валентин Александров, Бойко Ноев – два пъти, Димитър Павлов, Георги Ананиев – два пъти, Николай Свинаров, Веселин Близнаков, Николай Цонев, Николай Младенов, Аню Ангелов, Тодор Тагарев и Ангел Найденов.

В своята 135-годишнина история военното министерство се е ръководило от капитан, майори, подполковници, полковници, генерал-майори, генерал-лейтенанти, генерал-полковници, армейски генерали, председатели на партии или членове на техните ръководства. Военни министри са ставали и началници на Генералния щаб. Такива са Рачо Петров, Стефан Паприков, Никола Иванов и Никола Бакърджиев. Генерал-майор Стефан Паприков е бил два пъти началник на Щаба на армията и военен министър в седем министерства.

Като министър-председател подполковник от запаса Кимон Георгиев управлява военното министерство само един ден – на 19 май. На другия полюс е Добри Джуров. Той поема министерството на 17 март 1962 г., като генерал-лейтенант и го ръководи до 22 септември 1990 г., като още през 1964 г. получава най-висшето военно звание „армейски генерал“.

От 1990 г. до днес единствено Николай Свинаров е бил пълен мандат министър на отбраната, от 24 юли 2001 до 17 август 2005 г., в правителството на Симеон Сакскобургготски.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Минен ловец „Цибър“ проведе тактическо учение на единичния кораб
04.08.2014, 16:17

След наскоро приключилите учения на военноморска база – ВМС и на ВМС с международно участие „Бриз – 2014”, в Отряда противоминни кораби от състава на дивизиона миночистачни кораби, дислоциран в Пункт за базиране – Варна, продължава изпълнението на бойната подготовка съгласно годишните планове, съобщават от ВМС.

В периода 21 – 25 юли 2014 г., след извършени планови ремонти и техническо обслужване на основни механизми, минен ловец „Цибър” с командир капитан III ранг Панайот Панайотов, проведе тактическо учение на единичния кораб. По време на учението бяха изпълнени артилерийски стрелби по надводни цели, отработени бяха различни корабни разписания, а също така и елементи от противоминна операция с водолазни спускания, като част от подготовката на кораба за предстоящо сертифициране. Всички планирани сериали на море бяха изпълнени успешно.

През същия период рейдовите миночистачи „Капитан лейтенант Кирил Минков” с командир старши лейтенант Пламен Василев, „Капитан лейтенант Евстати Винаров” с командир лейтенант Христо Георгиев и „Капитан I ранг Димитър Паскалев” с командир старши лейтенант Мирослав Добрев изпълниха разузнавателен поиск за мини по част от основните фарватери от Системата за разделно движение в териториалните води на Република България за гарантиране безопасността на търговското корабоплаване от подриваване на мини.

На 9 и 10 август минен ловец „Цибър”, заедно с фрегата „Смели” и корвета „Решителни” от състава на дивизиона патрулни кораби, ще вземе участие в мероприятията на Морска гара – Варна по случай празника на ВМС и ще бъде отворен за посещение от гражданите и гостите на гр. Варна.

http://www.otbrana.com/

 
Над 400 украински военни дезертираха нощес в Русия
04.08.2014, 15:25

Повече от 400 украински военнослужещи са се обърнали сутринта в понеделник с молба към руските граничари да им бъде осигурено убежище. Това съобщава за РИА Новости представителят на граничното управление на Федералната служба за сигурност (ФСБ) за Ростовска области Василий Малаев.

"През нощта 438 украински военнослужещи се обърнаха към руските граничари с молба за убежище", казва Малаев.

Сътрудници на граничното управление са отворили хуманитарен коридор и са ги пуснали в Русия. Сред военнослужещите има 164 сътрудници на Държавната гранична служба на Украйна.

По информация на Малеев преди да избягат в Русия украинците са унищожили оръжията си, а има данни и, че са взривили оръжеен склад.

НТВ припомня в тази връзка, че вчера други 12 украински военнослужещи от 72-а механизирана бригада с развято бяло знаме и без оръжие преминаха руската граница. - (видео)

 
Катастрофа с "Мираж" във Франция, няма пострадали
04.08.2014, 15:10

Dassault Mirage 2000BФренски изтребител Dassault Mirage 2000B се разби днес в департамента Воклюз в южната част на страната, като двамата пилоти са успели да се катапултират успешно, съобщава NDTV.

Машината е от състава на военновъздушната база близо до гр. Оранж. Тя е паднала в пресечена планинска местност далеч от населени пунктове. Жертви и разрушения на земята няма.

Започнало е разследване на инцидента. - Още за Mirage 2000

 
Първата световна война постави начало на нова епоха
04.08.2014, 14:59

За да стане по-ясно за каква промяна става дума, ще припомня как е изглеждала Европа преди войната. Ще използвам думите на един от емблематичните за европейската култура съвременници на войната - Стефан Цвайг. Той описва началото на ХХ в. като обещание за общо бъдеще: „Издавахме радостни викове във Виена, когато Блерио прелиташе над Ламанша, сякаш самите ние бяхме извършили неговия героизъм. Гордостта ни от триумфалния успех на нашата техника, на науката ни, духът на европейската общност, европейското национално съзнание бяха започнали да придобиват кръв и плът. Колко ненужни, казвахме си ние, са границите, щом като всеки самолет може с такава лекота да прелети над тях, колко провинциални и изкуствени са митниците, охраната и граничните патрули, колко несъвместими са те с духа на днешното време, който явно се стреми към обединяване и побратимяване на света! Този полет на нашите чувства беше не по-малко изумителен от зареяните във висините самолети и ми дожалява за хората, които не са били млади през тези последни години на сигурност в Европа.”......Прочети още

 
Караулното на първата гвардейска рота беше в банката
04.08.2014, 12:57

Полковник Балев на клетва на по-малкия си син Димитър в Елховския граничен отряд.Със старшина Барболов сме единствените, останали живи, от командния състав на първата гвардейска рота, сформирана в периода след Втората световна война. Малко ми беше мъчно, че ни забравиха, когато преди няколко дни отбелязваха 135 г. от създаването на Националната гвардейска част. Преди да се възстанови традицията за такава част, държавници и други почетни гости посрещаха роти от курсанти или офицери.

Първият командир на представителната рота, както се наричаше тогава, бе капитан Божидар Каратотев. Един много представителен мъж. Съставът бе от четири взвода с около 130-140 военнослужещи. Момчетата бяха подбрани по много строги критерии. Трябваше да бъдат високи от 1,75 до 1,85 м. Бяха като изваяни. Спомням си моята свръзка Милчо Николов Гавазов. Беше прекрасен строевак. Тези хватки, дето сега ги виждаме, ги правехме и тогава. Мога да кажа и по-добре. Беше 1961 г.

В София съм живял до 10 януари 1944 г. След голямата бомбардировка се преместихме в с. Панчарево при чичо ми. Випускът ни в Народното военно пехотно училище „Васил Левски“ беше около 1100 души. Трима младши лейтенанти останахме да служим в него като взводни командири. При една промяна, която се наложи от премахването на заместник-командирите на роти по политическата част, отидох в Пети полк на Първа дивизия........Прочети още

 
В Русия стартираха мащабни учения на ВВС и ПВО
04.08.2014, 12:45

Су-34Днес в Русия започнаха петдневните учения с участието на ВВС на страната. Ще бъде задействана авиацията и ПВО на ЗВО и ЦВО, съобщи официалният представител на ВВС полковник Игор Климов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Общо в ученията ще участват повече от 100 самолета и хеликоптера от различните видове авиация, като изтребителите Су-27, МиГ-31, многофункционалните комплекси Су-34, фронтовите бомбардировачи Су-24, хеликоптерите Ми-8, Ми-24 и Ми 28Н“, уточни Климов.

По време на ученията ще бъдат използвани средства за поразяване на наземни и въздушни цели на нови полигони, ПВО ще изпълни реални и електронни изстрелвания на ракети на полигона Ашулук (Астраханска област).

На първия етап от ученията авиацията ще се премести от летателните площадки на Западния военен окръг на Централния, а на втория етап действията на авиацията ще се осъществяват от оперативните летателни площадки в Армавир, Кримск, Моздок, Морозовск и др.

 
На полигона в Алабино стартира международния танковия биатлон
04.08.2014, 11:15

От 4 до 16 август на полигона в Алабино край Москва ще се проведе международния танков биатлон. На откриването днес участие взеха екипажи на ВВС на Русия.

В международния танковия биатлон се състезават участници от 12 страни. Освен традиционните участници – Армения, Казхстан, Белорусия и домакините на състезанието Русия, - да проверят своите сили в състезанието са изявили желание екипажи от Киргизия, Кувейт, Ангола, Венецуела, Индия, Монголия, Сърбия и Китай. Още около 20 държави имат свои наблюдатели. Представители на НАТО, първоначално планираха също да участват, но по-късно се отказаха. - (видео)

Всяка страна ще представи по четири екипажа, които ще участват в биатлона с руски танкове Т-72Б3М/Б4 (специална модернизация на Т-72Б3 за състезанията включваща наличието на панорамен инфрачервен прибор на командира, двигател с повишена мощност, автоматична скоростна кутия и система за управление на движението с речева информация за за критични режими на работа на възлите). Само китайските военни ще участват със своите танкове Тип 96А. - Още танков биатлон

 
Великобритания и САЩ ще проверят небето над Русия
04.08.2014, 11:00

SAAB-340BВоенни наблюдатели от Великобритания и САЩ от 4 до 8 август ще изпълнят наблюдателен полет над територията на Русия със шведски самолет за наблюдения SAAB-340В в рамките на международния Договор за открито небе.

За това съобщил началникът на националния Център по намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.

По време на полета по съгласуван маршрут, руски специалисти на борда на самолета за наблюдение ще контролират строго спазването на параметрите на полета и използване на предвидената от Договора апаратура за наблюдение.

Шведският самолет, с който ще бъде извършен полета над Русия, не е оборудван с оръжие и преминал международна проверка и сертификация.

 
Военнослужещи от СВ оказват помощ на населението в град Мизия
04.08.2014, 10:48

Днес, 4 август, 74 военнослужещи с 14 бр. техника от модулните формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия /ФОППБ/ за действия при наводнения на военни формирования 28880 – Белене с ръководител майор Калоян Василев и 42800 – Плевен с ръководител подполковник Пламен Горанов продължават участието си в спасителните дейности в гр. Мизия. През изминалото денонощие военнослужещите изпълняваха задачи по претърсване, издирване и евакуация на пострадали и бедстващи хора в наводнените квартали. С помощта на лодки и високопроходима техника те транспортираха пострадалите до безопасни места. Претърсени са два квартала и съвместно с органите за пожарна безопасност и защита на населението са евакуирани повече от 120 човека.

Днес, 4 август, продължават дейностите по претърсване и евакуация на останалите квартали в града.

Действията на модулните формирования се ръководят от заместник-командира на 61 механизирана бригада полковник Христо Андреев.

http://landforce.mod.bg/

 
Алпийският батальон участва в честването на Илинденско-Преображенското въстание
04.08.2014, 10:38

На 2 август в с. Славейно, община Смолян военнослужещи от състава на военно формирование 28330 – Смолян, с командир подполковник Димитър Кацаров взеха участие в тържествата, посветени на 111 години от Илинденско- Преображенското въстание, съобщава КСВ.

Почетен караул от формированието поднесе венци пред паметника на Пею и Колю Шишманови. Кулминацията на тържествата бе тържествената проверка (заря), в която участваха почетни роти от състава на военно формирование 28330 - Смолян и Представителният военен духов оркестър на Военновъздушните сили.

http://www.otbrana.com/

 
Военните със социални екстри за 25 млн. лева
04.08.2014, 10:22

Министерството на отбраната (МО) е извадило над 25 млн. лв. от бюджета си през последната година за помощи и социални придобивки на армейците. Това става ясно от справка на военния министър в оставка Ангел Найденов, подготвена в отговор на депутатски въпрос. Най-голяма сума – 14,3 млн. лв., е глътнало увеличаването на порциона от 60 лв. на 90 лв. на месец, което стана в началото на тази година. Министерството на отбраната е трябвало да бръкне по-дълбоко в хазната си и за повишаване на възнагражденията на цивилните служители заради ръста на минималната заплата в страната на 340 лв. По това перо са отишли още 2,5 млн. лв. Само за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд до края на тази година ще бъдат похарчени още половин милион лева.

В справката се посочва още, че освен осигуряването на жилища за военните, министерството плаща и квартирите на тези, които не са успели да се уредят с ведомствени апартаменти. За свободния наем на армейците са били платени близо 6,3 млн. лв., отчита Ангел Найденов. През последната година МО е одобрило и 1767 молби на военни, цивилни служители и ветерани за материална помощ заради болест, смърт или злополука. Общата сума на отпуснатите средства надхвърля 460 000 лв.

От бюджета на ведомството са заделени още 144 000 лв. за подпомагане на различни военно-патриотични съюзи и неправителствени организации в сферата на сигурността и отбраната. Най-много от тези пари – една трета, са отишли за Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Още 12 000 лв. са дадени и на обединението на жените в армията.

Найденов посочва в справката и куп мерки, предприети през последната година в социалната политика на МО, сред които облекчените условия за пенсиониране, уреждане на допълнителни възнаграждения, откриване на нови социални кухни, ремонти на военните клубове.

http://www.monitor.bg/

 

 
Беларус модернизира египетски бронетранспортьори БТР-50
03.08.2014, 22:15

БТР-50Белоруското предприятие Минотор-Сервис обяви, че практически напълно е завършило изпълнението на контракт на стойност $100 млн. за модернизация на 500 остарели верижни бронетранспортьора БТР-50 от запасите на египетската армия.

В Египет, който е обхванат от процеси, заплашващи икономиката и безопасността, модернизацията и повишаването на оперативната ефективност на бронетехниката от резерва е от голямо значение.

Основния пакет на модернизация на БТР-50, предлаган от Минотор-Сервис, е с обозначението БТР-50ПКМ и включва монтиране на по-мощен двигател, трансмисия и спирачна система, повишаване на икономичността на изразходване на гориво и интеграция на редица други усъвършенствания, използвани за облекчаване на техническото обслужване на машината и повишаване на удобствата за екипажа.

БТР-50ПКМ има увеличена максимална скорост до 60 км/час по шосе с твърдо покритие, до 45 км/ч по черни пътища и увеличен пробег до 450 км. - Още за БТР-50

 
Oще един свален украински щурмовик Су-25
03.08.2014, 21:25

Su-25На 2 август вечерта проруските сили от ДНР са свалили още един Су-25 от ВВС на Украйна. Пилотът на щурмовика се издирва. По непотвърдена информация той е бил заловен преди няколко часа. Самолетът е паднал между градчетата Енакиево и Макеевка, в района на които се водят ожесточени боеве. - (видео)

Ако се отчитат официалните данни на украинските ВС, то загубите на Су-25 достигат 5 свалени и 2 повредени. В началото на бойните действия украинските ВВС са разполагали с 19 щурмовика от всички модификации. Отчитайки, че три Су-25 са предадени за ремонт по ресурс и понесените загуби, то ВВС би трябвало към момента да имат девет изправни Су-25.

 
Военноморските сили ще празнуват 135 години от своето създаване
03.08.2014, 16:05

На 10 август 2014 година Военноморските сили ще празнуват 135-ата годишнина от своето създаване.

По този повод от 3 до 10 август 2014 година ще се проведат различни мероприятията в градовете Варна, Бургас, Русе, Добрич и Балчик, съобщиха от „Връзки с обществеността” на ВМС.

Програмата с всички мероприятия, посветени на Празника на Военноморските сили (в PDF-формат)

 
Военнослужещи от Българската армия се включиха в спасителните действия в гр. Мизия
03.08.2014, 13:23

В ранните часове на деня военнослужещи от Българската армия се включиха в спасителните действия в пострадалия от наводнението тази нощ гр. Мизия. Два вертолета „Кугър“ от авиобаза Крумово излетяха в 05.45 ч. тази сутрин за града, който беше залят от водите на придошлата река Скът. Екипажите, с ръководители полковник Николов и полковник Мирчев, изпълниха разузнавателни полети за установяване на мащаба на наводнението и нанесените щети и до 09:30 ч. извършиха евакуация на трима бедстващи. От борда на вертолетите се спуснати лодки и спасители, които превозиха 11 човека в безопасни райони. В готовност за оказване на помощ по указания на кризисния щаб е и трети вертолет от авиобазата в Крумово.

Сутринта към района на бедствието се отправиха и близо 70 военнослужещи със специализирана техника от военните формирования на Сухопътните войски в Белене и Плевен. Ръководители на модулите са подполковник Горанов и майор Василев. Военнослужещите от модулните формирования оказват съдействие за евакуацията на пострадали жители на гр. Мизия.

Два медицински екипа от състава на Военномедицинска академия също ще окажат помощ на пострадалите хора в района, засегнат от наводнението тази нощ.

„Министерството на отбраната осигури хора и техника – всичко което е поискано от нас, в помощ на пострадалите в засегнатия район“, коментира министърът на отбраната Ангел Найденов. По думите му вертолетите ще останат базирани в засегнатия район за оказване на незабавна помощ при необходимост.

Българската армия е в готовност да окаже помощ на населението и в други райони на страната, пострадали от проливните дъждове.

http://www.mod.bg/

 
Руски разузнавателен кораб напусна акваторията на Черно море
03.08.2014, 12:15

разузнавателен кораб КильдинСайта Bosphorus Naval News информира, че вчера, 2 август 2014 г, през турските проливи в южно направление е преминал средния разузнавателен кораб Кильдин, проект 861М.

В момента той влиза в състава на 519-ти дивизион разузнавателни кораби на Черноморския флот на Русия и се базира в Севастопол.

 
Отзвуците от Първата световна война резонират век по-късно
03.08.2014, 09:06

На 28 юли 1914 г., точно един месец след като австрийският ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му бяха застреляни (в Сараево), Австро-Унгария обяви война на Сърбия. Така бе даден сигналът за Първата световна война - неизбежен резултат от десетилетия на политически маневри, милитаризация, оформяне на съюзи и планиране за конфликт, който щеше да сложи край на бляскавата европейска епоха, опустошавайки цели империи и новоизгряващи държави.

Възникването на Първата световна война се свързва най-вече с възхода на Германия и с въпроса за нейното място в европейския баланс на силите. Пруският държавник Ото фон Бисмарк успя, макар и доста болезнено, с огън и кръв, да формира модерна, обединена германска нация, гарантирайки оцеляването си с ловка дипломация, позната и днес като “реалполитик”. Новата обединена Германия беше нащрек за заплахите от изток и от запад, като съседните страни отвръщаха с дълбока подозрителност и страхове към възхода на Германия, които дори Бисмарк не можеше да уталожи. С коронясването на кайзер Вилхелм Втори - човек, известен с непомерните си амбиции, германският въпрос все по-настоятелно изискваше разрешение...........Прочети още

 
Как действа мрежата от тунели на Хамас в Газа
03.08.2014, 09:02

Прокопаването на тунели в Газа започна преди близо 15 години по границата с Египет с цел тайно да се пренасят през тях оръжия под носа на граничарите от Армията за отбрана на Израел.

Собствениците на тунели схванаха много скоро, че могат да ги използват и за контрабанда на най-различни стоки.

Щом израелските войски се изтеглиха от Газа, тунелите от няколко десетки станаха няколкостотин; все повече местни жители се захващаха с доходния контрабанден бизнес.

Данъците върху вноса, събирани от правителството на Хамас, бяха за него важен източник на доходи. Но след като военните в Египет свалиха кабинета на “Мюсюлманските братя”, новият режим сложи край на тунелната търговия, което допринесе много за днешната икономическа криза в Газа.

През 2001 г. палестинските бойци започнаха да подкопават и да взривяват израелски гранични пунктове. Тези опити обаче не бяха чести, защото резултатът не си струваше усилията: жертвите бяха малко, а поставяните задачи - далеч по-лесни за изпълнение с други средства.

През 2006 г. бе изпробвана нова тактика. Прокопан беше тунел под границата между Газа и Израел; група бойци се промъкна оттам в тила на израелските войници. Нападнати изневиделица, двама граничари бяха убити, един - ранен и още един, Гилад Шалит – пленен.......... Прочети още

 
Войната и мирът в Украйна
03,08.2014, 08:27

Киев се готви да си върне контрола върху източна Украйна по политически начин, заяви неотдавна министърът на външните работи, като добави, че на регионите ще бъдат предоставени „много повече свободи“.

Както показва опитът обаче, обещавайки мир и равенство, киевските власти винаги си подготвят „план Б“. След мирни обещания следваха далеч не мирни крачки: парламентът приема решение за въвеждане на военен данък, а правителството отделя на армията почти $800 милиона. Създава се впечатлението, че Киев, вдъхновен от успехите на националната гвардия в превземането на дребни селища, е решил да диктува нови условия от позицията на силата. Защото войната в големите градове е къде по-сложна и опасна, а освен това води до нови жертви, които вече не могат да се скриват, и до разрушения на значителна част от инфраструктурата.

В това положение на Киев му се стори за най-логично да се представи за миротворец, казва политологът Дмитрий Ефременко:

   - На вълната на военните си успехи Киев разчита да си върне контрола върху източна Украйна (Петро Порошенко беше го обещавал още по време на предизборната си кампания), като направи отстъпки по посока на децентрализирането. На дело обаче, след толкова пролята кръв помирението на източна и западна Украйна ще е нещо много сложно.

Освен това, областите на Украйна, които се отличават помежду си етнически и културно, са доста повече. Същите западни области са доста разнообразни по състав – там има и унгарци, и русини, и поляци. При това всички те отдавна дават да се разбере, че нямат нищо против да получат автономия. Тези стремежи имат подкрепа и на официално равнище – премиерът на Унгария Виктор Орбан в обръщение до свои сънародници в Централна Европа призовава към създаване на етнически автономии. Киев и Вашингтон веднага се оскърбиха и се изплашиха за териториалната цялост на Украйна. И затова след два дни Будапеща даде заден ход, уверявайки света в това, че е имал предвид съвсем не това, че никакви автономии не му трябват. Но политиката на киевските власти може да провокира недоволство и на други националните малцинства. Сега разбира се не става дума, че Украйна се разпада, защото, колкото и да е парадоксално, центърът и западът ги сплоти войната, казва експертът Александър Гушчин:

   - За значителна част от украинското общество Русия е враг. И те се оказаха обединени на тази почва.

В зависимост от това, как и кога ще приключи войната в източна Украйна, ще се развива и цялата страна. Засега Киев разчита да приключи операцията до края на лятото. Но не е ясно, в какво ще се превърне този „блицкриг“, в какво състояние страната ще завърши тази война. Очевидно е обаче едно нещо: в огъня на гражданската война Украйна ще загуби доста повече, отколкото ще придобие.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Изложба и ден на отворени врати за седмицата на морето във Военноморския музей
03.08.2014, 08:23

С няколко събития Военноморският музей във Варна ще отбележи Седмицата на морето, която се провежда от 4 до 10 август.

На 6-ти август, в 11.00 ч. ще бъде открита гостуваща изложба живопис под надслов „Северният български бряг в картини”. Изложбата представя творбите на 22-ма български автори, които притежава Община Шабла. Те ще бъдат подредени в залата за временни изложби на музея.

На 8-ми август, в 11.00 ч. ще се състои представянето на книгата „Записки от архивите на българския Военноморски флот 1944 - 1959” с автор Петър Даскалов. В нея на широката публика са представени документи по възлови въпроси от доскоро секретни архивни фондове, на базата на които изследователят разкрива влиянието на Студената война и съветизацията върху задачите, състава и цялостния облик на българските ВМС в периода.

На 10-ти август - празникът на българските Военноморски сили, музеят ще приема безплатно своите посетители през целия ден.

 

 
Създават 20-тонен разузнавателен безпилотен самолет
02.08.2014, 21:38

В близ­ките няколко години руската Обе­ди­не­на ави­о­стро­и­телна корпо­рация (ОАК) ще съз­даде нов раз­уз­на­ва­те­лен безпи­ло­тен лета­те­лен апа­рат с маса 20 тона, съобщи пред ИТАР-​ТАСС ръко­во­ди­те­лят на дирекция „Военни програми” на корпо­раци­ята Вла­ди­мир Михай­лов. Спо­ред него е пла­ни­рано пър­вият етап от раз­ра­бот­ката на безпи­лот­ния само­лет да завърши още през след­ващата година.

Сега в ОАК рабо­тят за съз­да­ване на цяла поре­дица от безпи­лотни лета­телни апа­рати, но засега е забра­нено да се раз­кри­ват подроб­но­сти. Спо­ред Михай­лов пер­спек­тив­ният уда­рен безпи­ло­тен само­лет, чиято маса ще бъде 20 тона, ще бъде съз­да­ден на базата на раз­уз­на­ва­те­лен апа­рат. През октом­ври мина­лата година се съобща­ваше, че пър­вият лета­те­лен обра­зец на удар­ния безпи­лот­ник ще се появи през 2018 г.

Раз­ра­бот­ва­нето на удар­ния безпи­ло­тен лета­те­лен апа­рат се извършва от компа­ни­ята „Сухой”, която подписа съо­т­ве­тен дого­вор през юли 2012 г. През октом­ври същата година компа­ни­ята се дого­вори с рус­ката само­ле­то­стро­и­телна компа­ния „МиГ” за сътруд­ни­че­ство при раз­ра­бот­ва­нето на безпи­лотни само­лети. Спо­ред пре­зи­дента на Обе­ди­не­ната ави­о­стро­и­телна корпо­рация Михаил Пого­сян в пер­спек­тив­ния уда­рен безпи­ло­тен апа­рат ще бъде използвана тех­но­логи­ята на изтре­би­теля Т-​50.

http://www.rusiadnes.bg/

 
Резултатите от анализа на спътниковите снимки, публикувани от Съвета за сигурност на Украйна в интернет на 30 юли 2014 година
02.08.2014, 21:15

Министерството на отбраната на Русия анализира графическите материали, разпространени на 30 юли 2014 година от Службата за сигурност на Украйна (ССУ), които уж „опровергават“ автентичността на руските космически снимки за присъствието на 17 юли на украински батареи зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) „Бук“ в района на катастрофата на Boeing 777, както и „свидетелстващи“ за обстрелване на украинската територия от руските Въоръжени сили.

Първото, което следва да се отбележи, е, че за да се издигат сериозни обвинения, а още повече да се правят изводи, са необходими факти. Общоизвестно е, че задължителни атрибути на фактическите материали са точното обвързване на спътниковите снимки към местността в системата географски координати и астрономичното време на снимането.

Това е необходимо за точно определяне на състава на спътниковата групировка, намирала се в даден момент над мястото на снимането, имайки предвид характеристиките и възможностите на конкретни космически апарати, които се движат в околоземната орбита по предварително известни траектории........Прочети още

 
САЩ предоставят 19 млн. долара на украинската армия
02.08.2014, 12:46

Министерството на отбраната на САЩ ще предостави 19 милиона долара за укрепването на силите за сигурност на Украйна, съобщи Пентагонът. "Прессекретарят на министерството на отбраната на САЩ контраадмирал Джон Кирби обяви, че парите ще бъдат предоставени за подготовка, обучение и оборудване на т.нар. Национална гвардия на Украйна.

В частност американската армия възнамерява да обучи и въоръжи четири роти и една тактическа щаб-квартира на Украинската национална гвардия", се посочва в съобщението. Обученията ще се водят от представители на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и Националната гвардия на щата Калифорния в района на Лвов.

 
Ден на ВДВ на Русия
02.08.2014, 09:50

На този ден през 1930 година на войскови учения на МВО край Воронеж за първи път е било стоварено с парашути десантно подразделение в състав от 12 човека за изпълнение на тактически задачи. Още в началото на 1933 година в Белоруския, Украинския, Московския и Приволжския окръзи вече са били сформирани авиационни батальони с особено назначение.

Към лятото на 1941 година е завършило окомплектоването с личен състав на пет въздушно-десантни корпуса с численост 10 хиляди човека всеки.

Датата е узаконена с Указ на президента на Руската Федерация №549 от 31 май 2006 г. "За установяване на професионалните празници и празнични дни във Въоръжените Сили на Руската Федерация".

Празникът ще бъде отбелязан в 26 руски града от над милион и половина десантчици от различни поколения.

В момента в състава на ВДВ влизат:

Дивизии:

   - 7-ма гвардейска въздушно-десантна дивизия (Новоросийск);

   - 76-та гвардейска въздушно-десантна Черниговска червенознаменна дивизия (Псков);

   - 98-ма гвардейска Свирска въздушно-десантна червенознаменна дивизия, носител на орден „Кутузов“ – 2-ра степен (Иваново);

   - 106-та гвардейска въздушно-десантна червенознаменна дивизия, носител на орден „Кутузов“ – 2-ра степен (Тула).

Бригади:

   - 31-ва гвардейска отделна въздушно-десантна бригада, носител на орден „Кутузов“ – 2-ра степен (Уляновск).

Полкове:

   - 38-ми отделен свързочен полк (Мечи езера);

   - 45-ти гвардейски отделен разузнавателен полк със специално предназначение (Москва).

Учебни заведения:

   - 242-ти учебен център (Омск);

   - 332-ра школа за прапорщици (Москва);

   - Рязански институт за Въздушно-десантните войски (Рязан). – Още за ВДВ

 
2 август: 50 г. от Първия Тонкийски инцидент, послужил на САЩ като претекст за Виетнамската война
02.08.2014, 09:45

На 2 август 1964 г. след обед се случва Първият Тонкийски инцидент, при който ескадреният миноносец „Мадокс” (Maddox) при поддръжка на авиацията отразява атаката на три северновиетнамски торпедни катера, докато най-вероятно той самият се намира в териториалните води на Северен Виетнам. Членове на екипажа после са дали показания, че от кораба им се виждали плажовете на Хайфон. На 4 август „Мадокс” отново докладва за нападение.

През 1954 г. Виетнам е временно разделен на две части от Женевските споразумения, приключили колониалната война на Франция в Индокитай. Насрочените за следващата година избори и евентуалното мирно обединяване на страната се провалят. От 1957 г. комунистическите партизани в Южен Виетнам започват въоръжена борба против проамериканското правителство на Нго Дин Зием. Две години по-късно ръководството на Северен Виетнам решава да окаже военна помощ на въстаниците.

Съединените щати обаче старателно пазят своите протежета в Сайгон да не продължат „ефекта на доминото”. През 1964 г. ВМС на САЩ провеждат край бреговете на Северен Виетнам операция De Soto. В рамките на тази операция в началото на август тази задача я изпълнява „Мадокс”, извършващ радиотехническо разузнаване...........Прочети още

 
Русия свиква военни от запаса за учения
02.08.2014, 09:25

Министерството на отбраната на Русия ще свика военни от запаса от цялата страна на двумесечна допълнителна военна подготовка по военно-отчетни специалности, получени по време на служба във ВС, съобщи Интерфакс.

По време на мобилизационните сборове, които ще се проведат във всички военни окръзи, ще бъде обърнато особено внимание на овладяването и използването на нови и модернизирани видове оръжие, военна и специална техника.

Мероприятията са заложени в плановете за подготовка на ВС от миналия ноември, посочва ведомството, и ще продължат от август до октомври.

Част от запасняците ще участват в стратегическото командно-щабно учение „Восток-2014“

 
Украйна загуби БЛА Ту-143
02.08.2014, 08:43

Ту-143Украински безпилотен летателен апарат Ту-143 „Рейс” е бил загубен при операция над Източна Украйна днес, 1 август. Проруските бойци твърдят, че машината е свалена. - (видео)

Проруските бойци твърдят, че апаратът е бил свален. Със същото твърдение излизат и говорители на украинското Министерство на отбраната, които са заявили, че машината е унищожена от ЗРК Бук М1.

Снимки и видеокадри на апаратът, който има борден номер 644, обаче не показват никакви видими поражения и повреди. По всичко личи, че машината се е приземила по своя щатен метод – с парашут, но е сторила това над територия контролирана от проруските бойци.

Ту-143 „Рейс” е безпилотен апарат за фото разузнаване в тактическа дълбочина. Разработен е в края на 60-те и началото на 70-те години. - Още за Ту-143

http://aeropress-bg.com/

 

 
И НАТО потвърди: Киев е обстрелвал опълченците с балистични ракети
01.08.2014, 21:45

Въпреки твърденията на Киев украинската армия е използвала балистични ракети срещу опълченците в източна Украйна. Това бе потвърдено в щаб квартирата на НАТО в белтийския град Монс, предаде "Дойче веле".

"НАТО потвърждава информацията на американската телевизия Си Ен Ен, че армията на Украйна е използвала балистични ракети с малък обсег" срещу опълченците в източната част на страната", заяви представител на НАТО. Той добави, че "информацията се базира на данни от разузнаването на САЩ"

Някои медии предполагат, че може да става дума за ракетните комплекси "Точка". "Засега няма сведения за броя на балистичните ракети, изстреляни от украинската страна, а също срещу какви цели са били приложени и какъв е бил резултатът", предаде "Дойче веле".

Си Ен Ен съобщи за ракетите на 29 юли. Тогава Киев опроверга информацията.

 
Завърши обучение по начална военна подготовка
01.08.2014, 17:02

Във военно формирование 22160 – Плевен, днес завърши обучението по „Начална военна подготовка” на военнослужещи за нуждите на Българската армия, съобщава КСВ.

На тържествен ритуал командирът на военно формирование 22160 полковник Николай Бешев, връчи удостоверенията на успешно завършилите обучението и награди с грамоти военнослужещите постигнали отлични резултати на изпитите.

В поздравителното си слово към военнослужещите, полковник Бешев благодари за положеното старание по време на обучението и изрази увереността си за по нататъшното развитие на всеки един, като специалист в своята област.

На тържествения ритуал присъстваха командирите на военни формирования от гарнизон Плевен, както и представители на държавната и местната власт.

http://www.otbrana.com/

 
Министър Найденов: Възражда се духът на Българската армия
01.08.2014, 16:50

Министър Найденов„След толкова години общината получава този терен, който не само съхранява част от паметта за славното минало на Българската армия, но и съответства на потребностите на гражданите на Ловеч, както и дава възможност за нови архитектурни решения, развиващи съвременния облик на града". Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 1 август, по време на церемонията за предоставяне на бившия казармен район в Ловеч на местната власт.

В района на бившето военно формирование той връчи символичния ключ на кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев. Министър Найденов обяви, че това е 50-ият имот, който Министерството на отбраната предоставя безвъзмездно за 14-те месеца на неговия мандат.

„Цената на имота е 5 млн. лв., но материалната стойност остава далеч зад аргументите за подкрепа на усилията на местната и регионалната власт да създадат нещо добро", заяви той.

Министърът на отбраната подчерта, че паметта за военната история на формированията, функционирали на територията на казармения район ще бъде съхранена и развита чрез инициативата за създаване на музейна експозиция в рамките на имота. Той призова за изграждането и на войнишки паметник, който би увековечил славните дни и минало на военните формирования от Ловеч и региона.

„Възражда се духът на армията при условията, които имаме днес като численост, въоръжение и бойна техника", заяви министър Найденов пред представителите на медиите.

Като най-значим резултат от реализираното по време на мандата си той посочи пречупването на негативната тенденция към намаляване на отбранителните способности и капацитета на Българската армия и демотивиране и напускане на личния състав.

„Имахме възможност да предоставим данни, които показват намаляване с около 20 пъти на хората, които искат да напуснат армията по собствено желание", каза министър Найденов и уточни, че от близо 1400 военнослужещи, напуснали в рамките на една година до юни 2013 г., за изминалата година само около 90 човека са подали рапорти за освобождаване от служба.

„Успяхме да върнем самочувствието на българските военнослужещи и на хората, работещи в системата на Министерството на отбраната, успяхме да върнем и престижа и достойнството на военната професия", заяви той в заключение.

http://www.cross.bg/

 
Инцидент със самолет на италианските ВВС
01.08.2014, 16:32

AMX "Ghibli" Лек тактически щурмовик Aermacchi/Aeritalia/Embraer AMX "Ghibli" ACOL на италианските военновъздушни сили се е разбил днес в 09:30 местно време по време на рутинен тренировъчен полет в планински район в община Carovilli, провинция Izernia, съобщава Aeronautica Difesa.

Машината е излетяла от военновъздушната база Pratica di Mare.

Пилотът капитан Франческо Сфера (35 г.) е успял да се катапултира успешно. Жертви и разрушения на земята няма. Започнало е разследване на инцидента.

 
Американски разузнавателен самолет се скри от руски изтребител като наруши въздушното пространство на Швеция
01.08.2014, 15:33

На 18 юли американски разузнавателен самолет прелетя повече от 200 км във въздушното пространство на Швеция в опит да се скрие от руски изтребител. Министерството на отбраната на Швеция се опита да потули случая, но той излезе наяве в местните медии.

За първи път за инцидента се съобщава едва в сряда – две седмици след случая. Шведският вестник Svenska Dagbladet получава секретен документ от военното ведомство.

Според документа, в 17 часа вечерта на 18 юли американският разузнавателен Boeing RC-135 два пъти е нарушил въздушното пространство на Швеция. Преди това, в продължение на половин час самолетът е кръжал над Балтийско море. Когато срещу него се насочил руски изтребител от Калининград, разузнавателният самолет на Щатите се опитал да се скрие в Швеция, но без да има предварителното разрешение.

Информацията за това, на чия държава принадлежи самолетът-нарушител, останала тайна на държавно ниво. Първоначално в Svenska Dagbladet постъпила информация за случилото се от анонимен източник. След това предположението, че самолетът е бил американски потвърждава и представител на министерството на външните работи. Впрочем, по-късно той заявява, че се е договорил с изданието да не публикува тези данни.

Полетът на американския разузнавателен самолет учудил и шведските експерти. „Забележително е, че самолетът рязко е сменил курса си и се е насочил към Швеция, като се е опитал да прелети над страната, без да има разрешение”, счита Стефан Персон-Тюрлин, завеждащ катедрата Въздушни операции в Шведската военна академия. „В такива разузнавателни мисии самолетите обикновено следват строго определен маршрут през международното пространство. Ако Русия е вдигнала във въздуха изтребител, то това вероятно е било с цел да идентифицира самолета. В такъв случай е възможно да обърне посоката си и да се опита да се скрие от него, но да преминеш в чуждо въздушно пространство, без да имаш разрешението за това, е странно и осъдително”, заяви още експертът.

Въпреки, че шведските ВВС не са били вдигнати под тревога, инцидентът предизвика дипломатически последствия. Тук е мястото да споменем, че представител на посолството се явява във външното министерство чак 12 дни след нарушаването на въздушното пространство.

Това, че военен самолет на чужда държава без разрешение е летял 14 минути над територията на Швеция, предизвика остра реакция от страна на местните законодатели.

Председателят на комитета за отбрана Петер Хултквист заяви, че това е принципен въпрос, а нарушението е непростимо.

Подобен полет на разузнавателен американски самолет означава, че страната е „под чехъла” на НАТО, смята представителя на Лявата партия Турбьорн Бьорланд. Според него, Швеция реагира твърде рязко на руската активност в Балтийско море, а гледа през пръсти на действията на американците. „За мен това е лицемерие и наличие на двойни стандарти. Не може да крещим, когато руски самолет се покаже в Балтийско море и да си мълчим, когато американски разузнавач лети над нашата територия. Шведската политика за неутралитет и неприсъединяване към НАТО е просто една илюзия”, счита политикът.

Неговото мнение споделя и Петер Родберг. „Забелязвам разликата в реториката. Представям си, какви биха били заглавията, ако ставаше дума за руски самолет”.

http://www.cross.bg/

 
1 август: Преди 70 г. Армия Крайова вдига Варшавското въстание
01.08.2014, 15:17

На 1 август 1944 г. започва Варшавското въстание - въоръжен опит на полската Армия Крайова да освободи Варшава от немска окупация в края на Втората световна война, докато Съветската армия наближава Варшава. То започва като част от общонационално въстание, наречено „Операция Буря”, и продължава до 2 октомври (общо 63 дни).Навечерието на въстанието

Първоначалните планове на Армия Крайова (АК) за общонационално въстание, което да се свърже с британските сили, са променени още в края на 1943 г., когато става ясно, че Червената армия първа ще изтласка германците от Полша. Въпреки съществуващите съмнения за военната рационалност на едно голямо въстание, планирането му продължава.

Ситуацията силно се изостря, когато успехите в операция „Багратион” (съветската офанзива в Беларус) през юли 1944 г. извеждат Червената армия до старата полска граница. В този момент трябва да се вземе решение — или да се започне въстанието в тази трудна политическа ситуация при риск за проблеми със съветската подкрепа, или да отпадне планът за въстание и да се остави съветската пропаганда да описва Армия Крайова като колаборационистка. Дилемата за АК е сложна: риск от катастрофален изход на въстанието или съветска окупация? Въстанието обаче е одобрено от полското изгнаническо правителство в Лондон на 25 юли...........Прочети още

 
Демонстрираха оказване на първа медицинска помощ на бойното поле
01.08.2014, 14:53

Съгласно Плана за съвместната българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2014 г., на 30 и 31 юли т.г., във военно формирование 34750 – Карлово се проведе курс по оказване на първа медицинска помощ на бойното поле - Medical – Combat Lifesaver - BSRF14.2”, съобщава КСВ.

Ръководители от американска страна бяха трима инструктори от Командването на Морската пехота на САЩ в Европа. Oт българска страна офицер координиращ мероприятието беше началникът на сектор „Медицински” в Командването на Сухопътните войски полковник Людмил Цеков.

По време на курса американските представители демонстрираха оказване на първа медицинска помощ на бойното поле и представиха прилаганите от тях техники и процедури в тази област. Демонстрациите се съпровождаха от дискусии, в хода на които българските представители споделиха своя опит.

Участваха 30 военнослужещи - сержантски медицински състав от Сухопътните войски, Съвместното командване на силите, Военновъздушните и Военноморските сили.

http://www.otbrana.com/

 
Авария с индийски изтребител Jaguar
01.08.2014, 14:45

SEPECAT JaguarДнес индийски изтребител SEPECAT Jaguar се е разбил в провинция Гуджарат 26 минути след излитането.

Пилотът се е катапултирал успешно. Причината за аварията е техническа повреда.

Последната авария с такъв самолет е през януари 2014, когато двамата пилоти също са се катапултирали успешно.

http://www.pan.bg/

 
Германия обявява война на Русия
01.08.2014, 12:23

Днес се навършват 100 години от един възлов момент в началото на Първата световна война - на 1-ви август 1914-та година. Германският райх обявява война на царска Русия. Следващите дни започват бойните действия срещу Франция, с навлизането на германските войски в неутрална Белгия. Само дни след като Австро-Унгария обявява война на Сърбия, заради атентата в Сараево, в сила влизат съществуващите съюзи - в Русия е обявена мобилизация в подкрепа на Белград, а Германия застава на страната на Виена. Кайзер Вилхелм Втори заявява в обръщение към германския народ:

"Противниците завидяха на нашия успех и нарушиха мира. Те искат да стоим със скръстени ръце, докато се въоръжават срещу нас. Сега вече ще решава мечът. На оръжие. Всяко колебание, всяко съмнение би било предателство към отечеството".

Повече от четири години над 60 милиона войници от пет континента се сражават по фронтовете на Голямата война, която коренно промени политическата карта на Европа и света. Разпадат се четири империи, раждат се нови държави, като Полша, Чехословакия, балтийските страни, Украйна, която тогава получава Крим.

Десетилетия наред Първата световна война беше незаслужено пренебрегвана при отбелязването на годишнини, свързани с бойната слава на българската армия. Това беше отбелязано на състоялото се преди дни първо заседание на националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от войната и българското участие в нея.

 
F-35B е преминал изпитания на излитане и кацане при силен страничен вятър
01.08.2014, 11:59

Ф-35Компанията Lockheed Martin е провела успешни изпитания на перспективния изтребител F-35B Lightning II в условия на силен страничен вятър. Самолетът е изпълнил и серия излитания и кацания на мокра писта.

И двата вида тестове са проведени в рамките на програмата за сертификация, необходима за приемане на изтребителя на въоръжение в Корпуса на морската пехота на САЩ.

Полетите са извършени с изтребител F-35B с борден номер «BF-4». С него са изпълнени 37 изпитателни полета в продължение на 41 дни. Основната задача е проверка на работата на новото програмно осигуряване 2В, контролиращо системите на самолета в различни условия. По резултатите от изпитанията Lockheed Martin е обявила, че F-35B може да извършва излитания и кацания, в това число и със съкратен разбег и вертикално кацане при скорост на страничния вятър от 10.3 м/сек.

http://www.pan.bg/

 
137 години от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската война
01.08.2014, 11:23

Вчера, 31.07. военнослужещи от състава на 2 механизирана бригада взеха участие в ритуали по поднасяне на венци и цветя по повод отбелязването на 137-ата годишнина от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската война.

На мемориалния комплекс «Бранителите на Стара Загора», слово по случай годишнината от битката за Стара Загора и спасяването на Самарското знаме произнесе заместник – началникът на щаба на 2 механизирана бригада подполковник Стоян Стоянов. На тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя присъстваха областният управител на област Стара Загора Живка Аладжова, заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, граждани и гости на гр. Стара Загора.

http://landforce.mod.bg/

 
Приемането на въоръжение на Tejas отново се отлага
01.08.2014, 10:36

TejasСрокът от декември 2014 г. за приемане на въоръжение на лекия индийски изтребител Tejas Mk I се отлага за март 2015 г. Това е съобщил индийския министър на отбраната Арун Джейтлей, цитиран от IHS Jane’s.

Офицери от индийските ВВС са коментирали пред IHS Jane's, че предвид множеството проблеми със самолета е възможно актът на приемане на въоръжение, който оказва, че всички изисквания към изтребителя са спазени, да се измести още по-напред във времето.

Индийските Tejas Mk I достигнаха първоначално ниво на бойна готовност през декември 2013 г.

Източници посочват, че има няколкостотин изисквания, които трябва да бъдат щателно проверени от Военния център за сертификации, като това може да отнеме минимум 12 месеца.

Сред проблемните зони на Tejas Mk I влизат системите за РЕБ, системата за управление на въоръжението и системата за дозареждане във въздуха.

Индия поръча две ескадрили от типа или 40 самолета през 2005 г., като приемането им на въоръжение се планираше за 2011 – 2012 г.

Индийският министър на отбраната е посочил още, че производителя HAL има неадекватни производствени мощности, които му позволяват да сглобява по четири машини годишно, вместо по осем, колкото е бил плана. В същото време индийските ВВС искат темпа на производство да е поне 14 изтребителя на година.

Индийските ВВС разчитат на следващото поколение Tejas, а именно Mk II да замести огромния и остаряващ флот от МиГ-21. Този вариант ще се задвижва от по-мощния двигател General Electric GE-414 и ще има други подобрения. Първият полет на типа се планира за 2018 г., но това е почти сигурно, че ще се измести за след 2020 г.

http://aeropress-bg.com/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света и у нас.

 

 





{START_COUNTER}