Военна информация

Архив - от 1 до 15 август 2013 година
 

 
100 години от Балканските войни: Международна конференция на Военноисторическата комисия
15.08.2013, 23:28

Международна научна конференция „От Лондон през Букурещ до Ньой – злощастната българска съдба” ще бъде открита на 20 септември в аула „Раковски” на Военната академия. Проявата ще продължи през следващите два дни със заседания на позициите на Девета пехотна плевенска дивизия при Фердинандова чешма, съобщиха от Военноисторическата комисия с председател полковник от резерва доцент д-р Станчо Станчев.

Проявата е под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов, който е председател на Националния инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Балканските войни – 1912-1913 г. Тя се организира от Министерството на отбраната, Военна академия „Георги С. Раковски” и Военноисторическата комисия.

**********

Фердинандовата чешма е изградена в подножието на Кала тепе край Дойран в памет на загиналите от 34-ти пехотен Троянски полк 1913 - 1918 г. Надпис: "Извор Цар Фердинанд. В памет на загиналите герои от 34-ти пехотен Троянски полк през войните 1913 - 1918 г.". В сегашния си вид е възстановена през 2010 г. Край Фердинандова чешма се намира и паметна плоча на загиналите от ХХII пехотна дивизия през 1918 г., поставена от британската армия. На връх Кала тепе са останки от военни укрепления, изградени на Южния фронт от 9-та пехотна Плевенска дивизия. През 2010 г. чешмата е възстановена по инициатива на кметовете на с. Дойран и село Добродан, Троянско

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Полша ограничава участието си в чуждестранни военни мисии
15.08.2013, 23:17

Бронислав Коморовски Полша ще ограничи участието си в чуждестранни военни мисии и да се концентрира върху модернизиране на своите сили у дома, обяви президентът Бронислав Коморовски в четвъртък, предаде АФП.

„Изоставяме без колебание политиката за мисии, оповестена през 2007 г., която се оказа твърде пламенна и неблагоразумна. Последователната политика на изпращане на полски войници на другия край на света свърши”, обяви държавният глава по време на военен парад за Денят на въоръжените сили във Варшава.

По думите му, смъртта на 41 полски войници по време на мисията на НАТО в Афганистан е основната причина за промяната в политиката.

 
Обама отмени съвместните учения с Египет
15.08.2013, 22:27

Барак Обама Президентът на САЩ Барак Обама отмени съвместните военни учения "Bright star" поради насилието в страната. Той каза, че САЩ няма да са на страната на който и да е в египетския конфликт.

По-рано САЩ бяха изказвали недоволство от въвеждането на извънредно положение в Египет, където в сряда при разгонване на антиправителствените манифестации загинаха повече от 500 души. Освен ученията, САЩ ежегодно отделят $1,3 милиарда за военна помощ на Египет.

 
Участие на военнослужещи от 61 механизирана бригада в ритуал в гр. Стрелча
15.08.2013, 17:10

Днес 15.08.2013г. Военният духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово участва в церемония по вграждане на пръст от гроба на Хан Аспарух в постамента на паметника на великия владетел, който се издига в центъра на гр. Стрелча.

В Украйна се намира гробът на основателя на българската държава, който бе открит на територията на завод "Запорожкокс" в гр. Запорожие през май 1930 г. Откритието е направено от украинския археолог Владимир Гринченко. Пръстта е донесена и подарена на Стрелча от таврийските българи Иван Ангелов - председател на движението за запазване на историческата памет на българите и Анатолий Велчев - член на движението.

Паметникът на хан Аспарух е изграден и подарен на община Стрелча през 2011 г. със съдействието на инициативните комитети от общината и Монголия, на посолствата на Република България и Монголия, на държавници и общественици от България и Монголия.

http://landforce.mod.bg/

 
Сертификация на лекоманеврена рота
15.08.2013, 17:04

От 13.08 до 15.08.2013 г. на учебен център „Марино поле”, комисия от Съвместното командване на силите и Сухопътните войски извърши сертификация на лекоманеврена рота в състава на междинния резерв за операция „АЛТЕА” в Босна и Херцеговина, която при активиране от силите на Европейския съюз ще изпълнява различни задачи в зоната и на отговорност. Личният състав на ротата е от състава на 61 механизирана бригада.

Сертификацията се проведе съгласно ръководството за проверка и оценка готовността на формированията от Сухопътните войски на НАТО (CREVAL) и премина на два етапа. В първия бяха проверени документи, касаещи стандартните оперативни процедури и инструкциите, състоянието на техниката, въоръжението и материалните средства за  изпълнение на целия спектър от задачи.

Вторият етап, премина под формата на ротно тактико - специално учение на тема „Действие на лекоманеврена рота за поддържане на сигурността в зоната за отговорност”. Оценката, която получи сертифицираното подразделение е „БОЕГОТОВ”.

http://landforce.mod.bg/

 
Военната авиация е приземена заради конфликт на интереси
15.08.2013, 16:57

Ангел Найденов

 

 

Интервю на министъра на отбраната Ангел Найденов за в. „Монитор“

 
Команда „Полу-наляво” за Българската армия
15.08.2013, 16:30

Изминаха почти три месеца от назначаването на „новия-стар” политико-експертен екип в Министерството на отбраната и вече със сигурност можем да кажем, че нищо старо не е забравено и нищо ново няма да се случи.

И това, че Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, все още се бърка с името и фамилията на ресорния си „нов-бивш” министър „Ангел-Ангелов” само показва колко много инерция и мъка има насъбрани в замиращите структури на Българската армия.

Това отбелязва в анализ относно ключови проблеми в Българската армия полк. о.р. Стойко Стойков, експерт по национална сигурност към Нова Алтернатива...........Прочети още

 
Мощта на талибаните
15.08.2013, 14:08

Нападенията на талибаните в Афганистан се засилват все повече и стават все по- брутални. Експертите се опасяват, че след подготвяното изтегляне на частите на ИСАФ от страната, талибаните могат да се върнат на власт.

Предпочитана тактика на талибаните е засадата. Експертите смятат, че партизанските акции и способността бързо да променят и нагаждат бойната си тактика според обстановката и обстоятелствата правят талибаните толкова опасни. "Техните стратегии стават все по-брутални и изобретателни", казва Ролф Топховен от германския Институт за изследване на тероризма.

Смъртоносните нападения се увеличават

Талибаните все по-често избират граждански цели, за да си възвърнат контрола над областите, от които частите на международните сили за поддържане на сигурността ИСАФ постепенно се изтеглят. Доклад на ООН сочи, че броят на цивилните жертви в Афганистан през последните шест месеца се е увеличил с 23 процента спрямо миналата година.

Талибаните по правило използват саморъчно направени бомби. Според експертите това е основното им оръжие в борбата срещу ИСАФ и афганистанските сили за сигурност. Макар да използват едни и същи средства, талибаните не са единна бойна организация. Експертът Марвин Вайнбаум обяснява, че както в Афганистан, така и в Пакистан става дума за различни, локално опериращи групировки, които носят етикета "талибани".

Между талибаните в Пакистан и в Афганистан има значителни разлики, макар религиозните им принципи да са сходни, продължава Вайнбаум. Различията са най-вече по отношение на политическите им цели: афганистанските талибани искат да свалят правителството в Кабул, а пакистанските - да основат религиозна държава и да наложат шериата.

За разлика от редовните национални армии, талибаните нямат командна структура. "По-скоро могат да бъдат определени като въстаници без някаква твърда организация. Повечето операции се планират и провеждат от независими локални командири", обяснява Вайнбаум. Само талибаните от групировката "Хакани" в Северен Вазиристан напомнят на обичайните армии по организационната си структура. Групата, оглавявана от Сираджудин Хакани, носи отговорността за множество сериозни нападения в Кабул и другаде.

Добре обмислена тактика

Талибанските атаки са организирани така, че да дестабилизират местните авторитети и да сплашат селските жители в регионите. Екстремистите много рядко осъществяват конвенционални нападения срещу по-силно отбранявани позиции. Те разчитат основно на снайперисти, атентатори-самоубийци и бомби.

Успехите на талибаните се дължат най-вече на способността им да проучат добре врага. Топховен подчертава, че това важи както за сегашните, така и за предишните конфликти. "Талибаните имат достъп до военните наръчници от съветско време и до тези на американските военни от наши дни, които им помагат да разберат противниците си", обяснява Топховен. Освен това те разполагат с обширна мрежа от локални информатори, благодарение на която са отлично запознати с движенията на врага.

Талибаните не бързат за никъде

Те нападат не само чуждестранните войници. Атакуват всекиго, който не споделя техния светоглед. Не се спират пред нищо. Извършват нападения и върху правителствени сгради, джамии, болници и училища.

Въпреки бруталността на атаките им, талибаните полагат същевременно усилия да спечелят подкрепата на населението. Това за тях е от централно значение -ето защо създават паралелни на правителствените структури в нестабилните провинции на Афганистан. Те използват подкрепата на местните хора, която си осигуряват най-вече чрез сплашване и психически терор, възползвайки се при това от слабостта на правителството в Кабул.

Никак не е изключено, талибаните един ден да си възвърнат контрола върху Афганистан. "Те могат да си позволят да чакат. В състояние са да провеждат и по-големи военни операции, щом чуждите военни части се изтеглят", казва Вайнбаум. Освен това разчитат, че доверието към правителството на Карзай ще продължи да спада и силите за сигурност няма да могат да се справят с етническото и религиозното разделение.

www.dw.de, Г. Домингез, Б. Михайлова

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват в церемонията по посрещането на 24-ия контингент от въоръжените сили, който изпълнява задачи в операцията на НАТО в Афганистан
15.08.2013, 13:57

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват утре, 16 август, в церемонията по посрещането на 24-ия контингент от въоръжените сили на Република България, който успешно приключи участието си в мисията на НАТО в Афганистан. Военният ритуал ще се проведе пред националния музей „Васил Левски“ в гр. Карлово и на него ще присъстват командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов.

На 10 август в страната ни се завърнаха над 410 военнослужещи от състава на 24-ия контингент – щабни офицери, 14-та рота за охрана на летище Кандахар, четири екипа от съветници, военнополицейско подразделение и медицински екип. 24 от военнослужещите са жени, като 15 от тях са включени в състава на ротата.

По време на мисията военнослужещите изпълниха 3878 ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на наблюдателни кули, контролно-пропусквателни пунктове, в тактически и съвместни оперативни центрове и 3807 механизирани и пеши патрули. Успешно бяха проведени и обучението и методическото подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

http://www.mod.bg/

 
Украйна увеличава числеността на морската пехота
15.08.2013, 12:48

От 31 декември 2013 година в състава на Войските за брегова отбрана на ВМС на Украйна в рамките на реформирането на въоръжените сили се планира да бъде сформиран втори батальон морска пехота. Новия 2-ри отделен батальон морска пехота ще бъде създаден на базата на 501-ви отделен механизиран батальон на Войските за брегова отбрана на украинските ВМС, дислоциран в Керч.

Числеността на новото формирование за сега не се уточнява, но е известно, че в неговия състав ще има разузнавателен взвод, а ротите ще включват до 94 военнослужещи. Съществуващата в 501-ви механизиран батальон снайперска рота ще бъде разформирована, като нейния личния състав ще бъде преназначен в други подразделения.

Новия батальон ще бъде превъоръжен от БТР-70 на БТР-80, като една от ротите в перспектива се предвижда да получи новите украински бронетранспортьори БТР-4.

Сега ВМС на Украйна разполагат само с един батальон морска пехота – 1-ви отделен батальон МП дислоциран във Феодосия, който е с численост около 600 човека.

 
По-малко от 90 хиляди са пенсионерите от силовите ведомства
15.08.2013, 10:20

Броят на пенсионерите, получаващи лични пенсии по чл. 69 от КСО, т.е. военнослужещи, полицаи и други служители от силовите ведомства към 31 декември 2012 г. е 89 155. Това става ясно от доклада на НОИ за Държавното обществено осигуряване през миналата година. В сравнение с 2011 г. броят им се е увеличил с 448.

Средногодишният брой пенсионери за цялата страна, включително и тези с пенсии по международни спогодби, през 2012 г. е 2, 2176 млн. души, при 2, 2273 млн. души през 2011 г., Броят им е намалял с 9,7 хиляди, в следствие на повишените изисквания (стаж и възраст) за придобиване право на пенсия през 2012 г.

Докладът показва, че общият основен средномесечен размер на пенсиите по чл. 69 от КСО  - 457,08 лв., надвишава значително средния размер на пенсиите на лицата, придобили право на най-масовата пенсия по чл. 68 - 254,36 лв.

Показателен за политиката на равнопоставеност в силовите ведомства е, че няма сериозна разлика в основните средномесечни размери на пенсиите на жените и мъжете пенсионери – бивши военнослужещи и приравнени към тях. През 2012 г. тя е 5 процента.  Мъжете получават лични първи пенсии в размер 457,67 лв., а жените – 434,90 лв. Това се дължи на факта, че нормативните изисквания за придобиване право на този вид пенсия са еднакви за двата пола и съответно във формулата за изчисляване на размера на пенсията участва почти еднакъв осигурителен стаж, с леко предимство за мъжете при превръщането му в трета категория труд, се посочва в документа.

Допълнително влияние, се отбелязва по-нататък, върху минималната разлика между размерите на двата пола за този вид пенсия оказва и минималната разлика в средните индивидуални коефициенти (1,978 за мъжете и 1,957 за жените).

И още една констатация. Голяма е разликата в средните основни размери на пенсиите на военнослужещите и приравнените на тях (247,38 лв.) и на останалите трудови пенсии за инвалидност поради общо заболяване (190,33 лв.). Военнослужещите получават средно с 57,05 лв. по-висока пенсия за инвалидност, са изчислили в НОИ.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Брадли Манинг се извини за действията си
15.08.2013, 09:13

Брадли Манинг Информаторът на Wikileaks Брадли Манинг се извини на заседание на военния  трибунал за причинените на американския народ вреди от неговата дейност, предаде АП.

"Съжалявам, че в резултат на действията ми са наранени хората, пострадаха САЩ. Извинявам за неочаквани резултати на моите действия. Три години (в затвора) ми послужиха като урок за мен ", заяви Маниннг, цитиран от Ройтерс.

По-рано беше съобщено, че военният съд в Мериленд е свалил някои от обвиненията срещу Манинг, съкращавайки по този начин максималния възможен срок затвор за него до 90 години.

Припомняме, че бившият американски редник първи клас изнесе над 700 000 класифицирани документа, включително и голяма част от двустранните отношения на САЩ с Пакистан.

От арестуването си през 2010 година по време на службата си в Ирак, 25-годишният Манинг вече е прекарал над 1100 дни зад решетките.

 
В Афганистан трябва да останат 15 хил. войници, смята бившият ръководител на НАТО
15.08.2013, 09:02

САЩ и техните съюзници трябва незабавно да обявят колко войници ще останат в Афганистан след 2014г., заяви бившият върховен главнокомандващ на Съюзното командване по операциите на НАТО адмирал Джеймс Ставридис, цитиран от АФП.

Ставридис, който наскоро приключи четиригодишния си мандат като военен лидер на алианса, заяви, че е жизненоважно да се разкрие колко войници се планира да останат в страната.

В коментар, Ставридис изказва мнение, че в Афганистан трябва да останат 15 хиляди войници от САЩ и съюзническите сили, след като по-голямата част от коалиционните войски се оттегли, както е планирано, през 2014 година. - Още за Афганистан.

http://www.focus-news.net/

 

 
Ракетния кораб на руския ЧФ "Бора" се включи в ученията "Блексифор"
14.08.2013, 21:44

Ракетния кораб на въздушна възглавница "Бора" на Черноморския флот (ЧФ) на Русия се включи в международното военноморско съединение "Блексифор" в Севастопол, съобщи пресслужбата на ЧФ.

По време на активацията ВМС на България ще бъдат представени от тралщика "Прибой", ВМС на Румъния – корветата "Еустатиу Себастиан", Украйна – кораба за управление "Славутич", ВМС на Турция – фрегатата "Тургутреис".

За първи път от Руската Федерация в състава на съединението влиза ракетния катер на въздушна възглавница "Бора" на ЧФ.

Очаква се, че на 17 август в присъствието на командващите на флотовете на Черноморските държави в Севастопол ще се проведе тържествена церемони по предаването на командването от ВМС на Турция на ВМС на Украйна.

 
Ангел Найденов оглави Консултативния съвет за военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните
14.08.2013, 15:37

Ангел Найденов Със своя заповед премиерът Пламен Орешарски е определил поименния списък на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните към Министерски съвет.

Председател на съвета е министърът на отбраната Ангел Найденов, а негов заместник Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите/СВВП/ и координатор на връзките с национално представените организации. Членове са заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, Добромир Тотев – постоянен секретар на отбраната, представители на НОИ, министерствата на финансите, здравеопазването, транспорта, НЗОК, НСОРБ, Иван Иванов – секретар на СВВП, Емил Гуджев – председател на Контролния съвет на СВВП, Райна Комитова – член на УС на СВВП и о.р. генерал-лейтенант Димитър Тодоров – член на ЦУС и Изпълнителното бюро на Съюза на ветераните от войните.

С излизането на настоящата заповед е възможно да се свика в най-бърз порядък съветът и да разгледа основният въпрос – подготвения от междуведомствена работна група проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за военноинвалидите и военносопрадалите, съобщиха от ръководството на военно-родолюбивата организация. Работна група по промените функционира  вече втора година и била готова с текстовете и финансовата обосновка към закона.

Разглеждането на законопроекта от съвета и неговото приемане дава пътя на предвижването му към Министерски съвет, а от там към Народното събрание и включването му в бюджета за 2014 г., прогнозира Петър Велчев.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Съвместно учение „Шабла 2013”
14.08.2013, 15:18

Съвместно учение с войски за реални действия и стрелби от формирования за противовъздушна отбрана от въоръжените сили на Република България и Република Сърбия ще се проведе в края на август на Зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла.

Българските и сръбски разчети на зенитно-ракетни комплекси, екипажите на изтребители МиГ-29 и на фрегатата „Верни” ще стрелят по радиоуправляеми, аеробалистични и парашутни мишени.

По време на учението ще се проверят генерираните способности и ще се усъвършенства взаимодействието между формированията за ПВО при участието им в операция за осигуряване на въздушния и морския суверенитет, както и координацията между държавните институции в отговор на криза.

Учението се провежда под ръководството на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. В него участват над 1400 военнослужещи и над 600 единици бойна и специална техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, и 250-та ракетна бригада от сръбските ВВС.

Пусковете ще бъдат проведени със зенитно-ракетни комплекси „Нева”, „Куб”, „Оса”, „Волхов”, „Стрела-2М” и „Sea Sparrow”. Разчетното бомбопускане на парашутните мишени ще се извършва от самолети Су-25.

Във периода от 26 до 30 август ще бъдат активирани зони, опасни за корабоплаване и граждански полети в района на зенитния полигон и акваторията на Черно море.

На 29 август на Зенитен полигон – Шабла ще се проведе Ден за високопоставени гости и наблюдатели и Медиен ден на съвместното учение.

Журналистите, които желаят да присъстват на заключителния етап на стрелбите, трябва да се акредитират до 12:00 часа на 23.08. на телефони 02 92 24 014, 02 92 24 029 или на e-mail: pr_vvs@abv.bg.

http://airforce.mod.bg/

 
В Русия въвеждат съревнования по танков биатлон
14.08.2013, 14:19

От 2014 година в руската армия редовно ще се провеждат състезания по военен биатлон. От 14 до 17 август 2013 година ще има такова танково съревнование в подмосковското Алабино, съобщиха от военното министерство, предаде Интерфакс. – (видео)

Танковият биатлон ще включва преминаване на маршрут ускорено и както в ски биатлона участниците ще трябва да поразяват мишени.

В танковия биатлон ще участват танкисти от Армения, Беларус и Казахстан. Той ще се провежда с танкове Т-72Б. Очаква се трасето да бъде до 30 километра, като ще се провеждат три кръга от 6 до 10 километра. При всеки кръг ще се унищожават различни мишени. – (правила на биатлона)

В първия кръг ще се поразява мишена на около километър и половина с оръдието на танка, втората цел ще бъде условни войници с РПГ-та, която ще бъде неутрализирана с картечница и третият кръг включва неутрализиране на условно противотанково оръдие на 1,2 километра. Също така ще има и стрелба в движение.

Миналата седмица стана известно, че военният министър Сергей Шойгу е поканил американски отбор за танковия биатлон през 2014 година. - (снимки)

 
МАКС 2013: еволюция на самолетите
14.08.2013, 13:55

Авиосалонът МАКС 2013, който се открива на 27 август, обещава много нови неща. Възможностите на самолетите, хеликоптерите, безпилотните апарати и системите за ПВО се увеличават за сметка на подобрение на оборудването, повишаване на неговата производителност и усъвършенстване на системите за обмяна на информация.

Практически цялото развитие на авиацията през първия век на съществуването й било неразделно свързано с рекордни по скорост, далечина, височина, продължителност на полета, товароподемност на самолета. Почти всички рекордни показатели били постигнати през 60-те-70-те години на миналия век, след което „рекордната” активност чувствително намаляла, а срокът на служба на самолетите – както на отделни единици, така и като цяло, беше увеличен. С редки изключения нито един от следвоенните видове самолети американска и съветска разработка не е служил по-малко от три десетилетия. Редица най-успешни разработки имали шанс да посрещнат своята стогодишнина, оставайки в строя и използвайки се за прякото си предназначение.

Заедно с това прогресът в авиацията продължаваше, но усъвършенстването на самолетите върви по пътя на развитие на оборудването, внедряването на по-икономични двигатели, намаление на теглото на излитащите самолети, разработени преди 30 години модели, за сметка на нови материали и т.н. Един от най-главните пробиви през последните десетилетия стана развитието на безпилотни самолети – отсъствието на човек даде възможност рязко да бъдат намалени габаритите и масата на летателния апарат, което до голяма степен определяше необходимостта от поддържане на живота и работната способност на пилота. Заедно с това, акцентът на летателни роботи не може да бъде абсолютен - развитието на радио-електронната борба не позволява да бъде гарантирана абсолютна надеждност на безпилотните летателни апарати и на други подобни системи в сблъсък между две страни, притежаващи развити въоръжени сили.

Това подтиква да бъде продължено усъвършенстването на пилотираните самолети, които благодарение на съвременната електроника могат да решават целия спектър от задачи, който по-рано се разпределяше между няколко класи самолети.

Подобна еволюция в рамките на едно семейство самолети може да се наблюдава, например, на платформата на Т-10 – първият самолет от такова семейство беше издигнат във въздуха през 1977 година. Започналата еволюция от чисто въздушния боец Су-27, който практически нямаше възможности за работа по земята, в резултат се роди Су-30МКИ/Су-30СМ и Су-35С, които могат еднакво уверено да решават както задачи на въздушния бой, така и да атакуват наземни цели. Нещо повече, модернизираните Су-27 съветско производство, превърнали се в Су-27СМ, също получават такива възможности. На МАКС 2013 ще може да се проследи еволюцията на това легендарно семейство от самото начало до днешен ден, с което историята не свършва: съдейки по всичко, самолети на платформа Т-10 ще се използват още не по-малко от две десетилетия. – Още за МАКС

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
50 кораба и подводници участват в ученията на Тихоокеанския флот на Русия
14.08.2013, 13:48

Приморското и Камчатското обединения на Тихоокеанския флот (ТОФ) по време на планови учения започнали отработване на практически действия в акваториите на Японско и Охотско морета и в Авачинския залив, съобщи в сряда официален представител на ТОФ.

„Тихоокеанският флот включил в района на провеждане на ученията групировка от 50 кораба и подводници. Количеството на личния състав е 5,000 души”, уточнил той.

 
Лошо е, ако армията бъде излъгана
14.08.2013, 09:35

Вече стана ясно, че 2014 и 2015 г. ще бъдат години на Стратегически преглед на сигурността и отбраната. Необходимостта от него беше аргументирана не веднъж от министъра на отбраната Ангел Найденов и неговия екип. През тази есен ще се пише политическата рамка, ще се търси консенсус по нея и от началото на следващата година трябва да стартира същинската част на прегледа, който ще роди и съответните закони и други документи.

Има обаче няколко решения, по които новите управляващи трябва да побързат. Крайно време е не само министърът на отбраната Ангел Найденов, но и неговият колега социалният министър Хасан Адемов и най-вече премиерът Пламен Орешарски да заявят, че промяната на Кодекса за социално осигуряване, която ще върне стария режим на пенсиониране на военнослужещите, не подлежи на съмнение.

Новото политическо ръководство на армията показа, че може да взема спешни решения. Съветът по отбрана под ръководството на Ангел Найденов отмени реорганизацията на 68 бригада „Специални сили” в полк и закриването на авиобаза „Безмер”, отложи ликвидирането на седем логистични бази и аргументира възстановяването на батальона във Враца. Заяви, че съкращения на личен състав и структури няма да има. Направи и своето предложение за възстановяване на справедливостта при пенсионирането на военнослужещите.

Точно тази политика трябва да бъде подкрепена много ясно от правителството и парламентарното мнозинство, за да не остане армията излъгана. През февруари военнослужещите дефилираха в столицата против отнемането на социалните им права. Днешните управляващи, тогава в опозиция, застанаха твърдо против т. нар. сделка между Симеон Дянков и Аню Ангелов, с която бе въведена възраст за придобиване право на пенсия, освен осигурителния стаж.

Това е обещанието, с което политическото ръководство на Министерството на отбраната спечели доверието на военнослужещите и техните семейства. То трябва да бъде реализирано час по-скоро.

Армията е жив организъм. В нея непрекъснато влизат и излизат хора. Има стотици свободни длъжности за войници. Социалните придобивки на военната професия са от изключително важно значение за нейната привлекателност. В този смисъл не е здравословно да се изчаква решаването на този болен въпрос, който в края на миналата година принуди стотици подготвени офицери да подадат рапорти за уволнение.

Да се надяваме, че Пламен Орешарски няма да повтори грешките на правителството на Бойко Борисов. И ще върне не само това право на военнослужещите. В противен случай ще увиснат във въздуха всички добри намерения.

http://argumenti-bg.com, Спирдон Спирдонов

 
Правителството осигури средства за ремонт на още военни паметници
14.08.2013, 09:22

Правителството на Пламен Орешарски прие постановление за отпускане на средства във връзка с продължаващите чествания на 100-годишнината от Балканските войни – 1912-1913 г. Председател на Националния инициативен комитет за организиране на проявите е министърът на отбраната Ангел Найденов.

Министърът на финансите, е записано в документа, да предостави от централния бюджет за 2013 г. допълнителни бюджетни кредити по бюджетите на Министерството на отбраната и на Министерския съвет за областите София, София-град, Враца, Бургас, Кърджали, Хасково, Смолян, Стара Загора, Кюстендил, Сливен, Велико Търново, Добрич, Търговище и Видин в общ размер 221 420 лв. за честването през 2013 г. на 100 години от Балканските войни, разпределени съгласно приложението..........Прочети още

 
Подводница потъна в пристанището на Мумбай
14.08.2013, 08:35

Днес в  индийското пристанище Мумбай се взриви и потъна подводница, произведена в Русия. - (снимки 1,  2,  3,)

На борда на дизел-електрическата субмарина „Синдхуракшак” (INS Sindhurakshak S63, Type 877EKM.) са се намирали 18 души, които се смятат за изчезнали без вест, съобщава Associated Press.

По информация на представителя на командването на военноморския флот на Индия, Нарендра Вистпуте, подводницата наскоро се е върнала в строя след капитален ремонт и модернизация. Защо се в взривила в пристанището за сега не е известно. Предполага се, че става въпрос за нещастен случай.

Матросите, който в момента на взрива са били на кърмата, са скочили във водата и са били спасени. Някои от тях са били изпратени в близката болница.

Подводницата "Синдхуракшак" е построена в руската корабостроителница "Севмаш" и приета за експлоатация на 24 декември 1997 г.  През 2010 година на борда и възниква пожар, в резултат на което един матрос загива. След половин година субмарината е изпратена в РФ за модернизация в предприятието ОАО "Центр судоремонта "Звездочка". Монтиран е новия ракетния комплекс Club-S, който използва противокорабни ракети тип ЗМ-54Е, крилати ракети тип ЗМ-14Е и противолодъчни ракети тип 91РЕТ2 и 91РЕ1. Работите завършиха в края на 2012 година. – Още подводници на Индия

 
Американско ракетно съединение се провали на теста за сигурност
14.08.2013, 08:13

Съединението на американските военновъздушни сили, което управлява една трета от базираните на земя ядрени ракети се провали при проверка на сигурността, отбелязвайки втора голяма издънка от началото на годината, пише вестник „Гардиън”.

Генерал-лейтенант Джеймс Ковалски, командир на Военновъздушните сили за общо поразяване на САЩ, заяви, че екип от относително ниски по ранг военнослужещи се е провалил на упражнение, част от по-голяма проверка, започнало миналата седмица и приключило във вторник.

Според Ковалски, става дума за 341-и ракетен отряд на ВВС на военната база Malmstrom в щата Монтана. Генералът не е уточнил, в какво се състоят пропуските в сферата на сигурността, и как те могат да окажат влияние на функционирането на обекта, чийто ракетни сили са на денонощно бойно дежурство.

 

 
На този ден през 1912 година за първи път български пилот лети в небето на България
13.08.2013, 23:25

Симеон Петров до самолет "Блерио"На 13 август 1912 г. Симеон Петров става първият български пилот, който лети в небето на България с аероплан българска собственост. В следващите дни полети изпълняват Христо Топракчиев и Никифор Богданов.

Първопроходецът

Симеон Петров е роден на 1 септември 1888 г. в Русе. Завършва военно училище през 1907 г. и служи в 4-ти артилерийски полк в София.

През 1912 г. след конкурс поручик Петров заедно с Христо Топракчиев и Никифор Богданов са изпратени в школата за обучение на пилоти на Луи Блерио в Етамп край Париж. Потеглят с влак на 9 април.

По време на обучението си Петров предлага и придружен от Луи Блерио осъществява първия нощен полет в историята на Франция.

При един от последните си полети над летище Етамп Петров се издига на височина от 1400 м, когато двигателят на самолета му „Блерио XI” се поврежда и спира да работи.

Списание „Л'аеро” (L'Aero), орган на парижкия аероклуб, коментира: “Мосю Петров, без да губи присъствие на духа, започва да се спуска с планиране спирално надолу и благополучно слиза на земята. Това е единственият случай в авиацията, когато внезапното спиране на мотора не е последвано от катастрофа.” Във Франция по този повод излиза възпоменателна картичка с лика му.

Впоследствие Петров заедно с Топракчиев разработват методика за приземяване на самолети със спрял двигател, която е приета в програмата за обучение на пилоти в школата на Блерио.

Тримата български пилоти успяват да завършат курса само за 35 дни и след изпит пред специална комисия на френския аероклуб на 25 юли 1912 г. получават своите бревети. Те се нареждат сред първите хиляда пилоти в света – техните бревети са съответно с номера 949, 950 и 951.

Не случайно самият Луи Блерио се изказва за тях така ласкаво: „Гордея се, че имам такива добри ученици като българите Петров, Топракчиев, Богданов. Не познавам други по-смели, по-умни, по-дисциплинирани, по честни хора от тях. Те се учат на всичко.

На 7 август 1912 г. на гара София пристига първият самолет „Блерио-XI” с двигател „Гном” от 70 к.с. На 13 август Симеон Петров го изпробва във въздуха.

Симеон Петров описва полета си така: „13 август 1913 г. Първи чисто български полет. Излитам от летището край гарата. Идвам над София на 100 метра височина, летя над артилерийските казарми, където служех, Арсенала, над Лагера, над „Света Неделя”, отправям се към гарата, слизам на опразненото от публиката място...”

Софиянци веднага тръгват на спонтанна манифестация, като понасят Симеон Петров на ръце.

Единственият български самолет „Блерио XI” взема участие в Шуменските маневри, които са генерална репетиция за предстоящата война. Самолетът лети за атакуващата страна, но след първия разузнавателен полет се поврежда при кацане на импровизираното летище край Разград.

Балканска война

В началото на Балканската война България има шестима пилоти и трима механици, включени в състава на въздухоплавателното отделение.

Симеон Петров е спешно командирован в Русия за закупуване на още самолети. Изпълнил задачата си, Петров се връща в България към средата на октомври 1912 г.

По време на Балканската война изпълнява редица бойни полети. Той е първият пилот, който извършва нощно разузнаване над Одрин (7.11.1912 г.), отразено от френския вестник „Илюстрасион”.` Пръв в света изпълнява полет над противникова територия (13.3.1913 г.), като полага основите на стратегическото разузнаване.

Първа световна война и след това

През Първата световна война Петров е началник на 2-ро аеропланно отделение. Той конструира авиационните бомби тип „Чаталджа“, оказали се изключително успешна конструкция. Българското правителство откупува патента от капитан Петров за сериозната за тогава сума от 5200 лева. Впоследствие чертежите са отстъпени на Германия по силата на съюзния договор и бомбите са използвани от Централните сили до края на Първата световна война. Именно с тях е пометено съглашенското летище в Солун.

Симеон Петров е първият началник на аеропланното училище, на аеропланната работилница и е основател на летище „Божурище”. Лично е обучил много пилоти.

След Първата световна война Петров е уволнен от армията. За да се препитава, се занимава с каквото му попадне: става оксиженист, поправя автомобили, продава детски играчки. За известно време му потръгва внос на спортни стоки и най-вече на велосипеди. Водач е на българския колоездачен отбор на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.

През 1938 г. създава дружеството „СИМОНАВИЯ“ (от СИМеОН АВИАтора), което първоначално внася грамофонни плочи от френската фирма „Пате Фрер”, а по-късно организира производството им в България. Марката на плочите е „Орфей“. Дружеството записва повече от 5000 плочи, които са основа на репертоара на Радио София.

През 1947 г. дружеството „СИМОНАВИЯ“ е национализирано и е преименувано „Балкантон“. Самият Петров става работник-бобиньор в софийския Силнотоков завод.

Първият ни авиатор умира забравен от всички на неизвестна дата през 1950 г. в София.

http://www.blitz.bg/

 
Русия възстановява войнишки паметници
13.08.2013, 21:25

"Продължава инициативата консулските служби на Русия в България и посолството да се грижат за войнишките паметници, които се възстановяват със средства на руското Министерство на отбраната. Вече сме ремонтирали около 20 паметника след решение на общинските съвети по места", каза в Каварна генералният консул на Русия във Варна Юрий Соловьов.

Тази година ще бъдат ремонтирани още седем паметника. Става дума за паметниците във Варненския консулски окръг, който обхваща Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен, уточни консулът.

 
За пръв път начело на Академията на ВВС на САЩ застана жена
13.08.2013, 21:03

Michelle Johnson За пръв път в историята на Академията на военновъздушните сили на САЩ в Колорадо Спрингс (щат Калифорния) начело на учебното заведение застава жена, предаде ИТАР-ТАСС.

Генерал-лейтенант Мишел Джонсън (Michelle Johnson) е 19-ят поред началник на академията в нейната половин вековна история.

Самата Джонсън е завършила Академията на ВВС през 1981 г. и има повече от 3600 часа прекарани във въздуха. Тя е пилотирала транспортни самолети и самолети-цистерни. Впоследствие службата и преминава в щаба на ВС на НАТО в Европа, като последно е била заместник-началник на щаба на НАТО по спецоперациите и разузнаването.

 
Лагерен сбор по водолазна подготовка се проведе във военно формирование 28880
13.08.2013, 15:54

В изпълнение на Плана за подготовка на командирите, щабовете и войските през учебната 2013 г. от 5 до 9 август във военно формирование 28880 – Белене се проведе лагерен сбор по водолазна подготовка.

В него взеха участие инженерните водолазно-разузнавателни формирования от Сухопътните войски, които в продължение на 4 дни под ръководството на заместник-командира на военно формирование 28880 подполковник Росен Арабаджиев провеждаха занятия на река Дунав.

В хода на лагерния сбор военнослужещите отработваха задачи по водолазни спускания в различни условия, преодоляване на заграждения, устроени на водни прегради, прокарване на пътна нишка и ходене по нея в различни дълбочини, спускане от плаващо средство, упражняване на начини и способи за търсене и изваждане на потънали предмети и аварирала техника.

От 12 до 23 август водолазният сбор продължава във военно формирование 32890 – Бургас.

http://landforce.mod.bg/

 
Индийските ВВС срещу рушвети поръчали италиански вертолети
13.08.2013, 15:12

Мащабен корупционен скандал се разгоря в Индия – договор с Италия за доставка на 12 военни хеликоптера е сключен благодарение на рушвети, съобщава руската служба на BBC..

Дванайсетте машини AugustaWestland („АугустаВестланд“) италианско производство трябваше да бъдат доставени от италианците по договор отпреди 3 години – стойността им е 750 млн. евро.

Изпълнението на договора бе спряно, след като в началото на тази година се появиха подозрения, че компанията производител е давала подкупи на представители на Министерството на отбраната на Индия с цел сключване на договора.

Главният одитор на Индия предостави на парламента доклад, според който се потвърждава, че „прозрачността на сделката не е била гарантирана“.

Същевременно в Италия продължава съдът над двама топмениджъри на компанията Finmeccanica („Финмеканика“), която е собственик на завода за вертолети „АугустаВестланд“.

http://pik.bg/

 
Турските въоръжени сили няма да се оттеглят от районите, където все още има бойци от ПКК
13.08.2013, 14:57

Министърът на националната отбрана Исмет Йълмаз оповести, че не може да става въпрос за оттегляне на турските въоръжени сили от районите в Югоизточен Анадол, където все още има бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

Министърът опроверга тиражирани твърдения за предстоящо оттегляне на турската армия от обширни територии, населени с компактно население от кюрдски произход. Исмет Йълмаз обясни, че започнатият от правителството процес за разрешаване на кюрдския проблем в Турция е по волята на цялата нация, но няма нищо общо с присъствието или оттеглянето на турските въоръжени сили от районите, където има заплахи за терористични действия, посочи още информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

http://www.focus-news.net/

 
Ракетният крайцер „Москва” пристигна в Никарагуа
13.08.2013, 14:40

В Никарагуа на приятелско посещение дойде гвардейският ракетен крайцер „Москва”, в церемонията на посрещането му участваха представители на висшето командване на никарагуанската армия.

Корабът акостира на тихоокеанското пристанище Коринто, като пристигна от Куба през Панамския канал. Екипажът на руския кораб ще участва в честването на 33-годишнината от създаването на Военноморските сили на Никарагуа и в редица културни мероприятия.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Руските КБ ще могат да модернизират Ан-124 без разрешение от ГП "Антонов"
13.08.2013, 14:23

Ан-124Руските конструкторски бюра (КБ) ще могат да модернизират Ан-124 «Руслан» без разрешение на украинското ГП «Антонов». В правителството на Русия се обсъждат подписването на изменения на документи, които регулират взаимоотношенията между страните, членове на Междуведомствения авиационен комитет (МАК). Въпросът е обсъден и на среща между генералния конструктор на „Ил” Виктор Леванов, заместник-министъра на промишлеността и търговията Юрий Слюсар и вицепремиерът Дмитрий Рогозин. По информация на ОАК Русия ежегодно превежда на ГП „Антонов” около 30 милиона долара.

Предложените изменения в нормативните документи на МАК ще позволят на руските конструкторски бюра самостоятелно, без съгласието на притежателите на интелектуална собственост, да удължават летателната годност на летателни апарати, да ги доработват и да произвеждат техни модификации. Но това може да стане, само ако конструкторското бюро потвърди своята компетентност (необходимата материална база и ресурси и квалификация на състава) и ако не е могла да се достигне договореност с притежателите на интелектуална собственост. Някои страни, като например Казахстан, вече са ратифицирали подобни документи.

„Така руската авиационна промишленост ще се постави в равни условия, в това число и с украинската”, заявява Юрий Слюсар. Той добавя, че „Украйна без съгласуване с Русия извършва модернизация на Ми-8”.

http://www.pan.bg/

 
Русия ще рестартира проекта Ил-112
13,08,2013, 08:52

Ил-112Руското министерство на отбраната има намерението да рестартира работата по проекта за турбовитлов транспортен самолет Ил-112. Това съобщава руският вестник „Ведомости” позовавайки се на собствени източници.

Решението за възстановяване на работата по Ил-112 е било взето на принципно ниво, като се очаква в близките дни, то да бъде официализирано със съответното правителствено решение. Информацията за продължаване на работата по проекта е била потвърдена от главния конструктор на ОАО „Ил” Виктор Ливанов.

Ил-112 започва животът си в началото 90-те години, като военен и граждански проект за замяна на Ан-26. В 2004 г. проектът е одобрен от руското Министерство на отбраната и се е смятало, че към 2007 г. ще се състои първия полет. В последствие проектът е отлаган няколкократно във времето поради финансови и технически трудности, за да бъде прекратен през 2011 г. от тогавашния министър на отбраната Сердюков.

Като алтернатива на Ил-112 се разглеждаше военизирана версия на Ан-140, но зависимостта от украинските доставчици и необходимостта от сериозни доработки на конструкцията са се оказали пагубни за него. В момента се планира към 2015 г. да бъде готов първия прототип на Ил-112, като изпитателната програма се оценява на 7 млрд. рубли (€160 млн.)

http://aeropress-bg.com/

 
При новите назначения в МО преобладават кадри на Шуменското военно училище
13.08.2013, 08:44

Новият заместник-изпълнителен директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” на МО Ивелин Николов и главният секретар Валентин Константинов са завършили Шуменското артилерийско училище. Първият е ракетчик, а вторият – инженер по радиоелектронна техника.

Интересно е, че за първи път от времето на Николай Цонев, агенцията се ръководи изцяло от офицери от резерва. Изпълнителният директор Сотир Ушев е завършил Военнотранспортното училище.

Прави впечатление, че с това не се изчерпват опитните военни при кадровите промени в МО. Министърът на отбраната Ангел Найденов е завършил Военноморското училище, а един от двамата му заместници – Иван Иванов – Артилерийското училище в Шумен. С диплома от Шуменското военно училище е започнал офицерската си служба и постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев.

Двама от четиримата съветници на министъра са с военно образование. Георги Хараланов е завършил Шуменското артилерийско училище, а Валентин Цанков – Великотърновското.

На този етап в ръководството на МО и агенцията преобладават възпитаници на Висшето военно артилерийско училище в Шумен. Това не се случва за първи път. За своето 65-годишно съществуване училището, което днес е Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „Васил Левски”, е дало на България един президент и върховен главнокомандващ Въоръжените сили, един вицепрезидент, двама министри на отбраната, пет заместник-министри на отбраната и пет народни представители.

В това отношение в ръководството на Българската армия има пълен паритет. Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов е завършил Военновъздушното училище, единият му заместник – генерал-лейтенант Стефан Василев – Великотърновското, а другият – контраадмирал Георги Георгиев – Военноморското.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
В Бразилия се разби самолет на пилотажна група на ВВС
12.08.2013, 23:37

Двуместен самолет на бразилските ВВС Embraer EMB-314 (A-29) Super Tucano се е разбил днес в 09:10 местно време в бразилския щат Сан Пауло.

Според съобщение на пресслужбата на ВВС, двамата пилоти – офицери от елитната пилотажна група „Esquadrilha da Fumaça” – са успели да се катапултират, но са загинали при приземяването си.

Трагедията е станала близо до авиобаза Пирассунунга. На земята няма пострадали, води се разследване на обстоятелствата за авиокатастрофата.

 
Базов миночистач „Прибой” се включва в оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море
12.08.2013, 21:50

Базов миночистач „Прибой” Базов миночистач „Прибой” от състава на дивизион миночистачни кораби на военноморска база – ВМС се включва в поредната активация на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR.

На церемонията по изпращането, която се проведе днес, 12 август, в пункта за базиране Бургас, присъстваха командирът на военноморска база–ВМС комодор Митко Петев, командирът на дивизиона капитан първи ранг Павлин Щерев, близки и роднини на екипажа.

Командир на кораба е капитан трети ранг Красимир Ангелов. Под негово командване корабът ще се включи в развръщането на тринадесетата активация на BLACKSEAFOR. В състава на съединението са военни кораби от Румъния, Русия, Турция и Украйна. На море ще се отработят епизоди по контрол на корабоплаването, приемане и предаване на информация, организиране на различните видове отбрани.

По време на плаването ще бъдат посетени пристанищата на Севастопол, Новоросийск и Синоп. В Севастопол ще се състои церемония по предаване на командването на оперативната група.

В началото на септември, след приключване на активацията, базов миночистач „Прибой“ ще се завърне в пункта за базиране Бургас.

Това е четвъртото участие на базов миночистач „Прибой” в активация на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR от 2003г. до сега.

Идеята за формиране на многонационално съединение, съставено от различни типове военни кораби, възниква през 1998 г. на втората среща на командващите на ВМС във Варна. Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море е създадена на 2 април 2001г. в Истанбул с подписването на споразумение между всички черноморски държави – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Основната цел на съвместните действия на оперативната група са развитието на стабилността и регионалното сътрудничество.

http://www.mod.bg/

 
Pilatus достави 1200-ния РС-12
12.08.2013, 21:18

Pilatus РС-12Швейцарският самолетостроител Pilatus достави РС-12 номер 1200. Церемонията по предаването на самолета на оператора PlaneSense се е провела на 7 август в Портсмут, Ню Хемпшир, САЩ.

PlaneSense е оператор, който предлага споделена експлоатация на бизнес самолети. Доставеният РС-12 е 49-тия самолет от типа на компанията, която експлоатира РС-12 от 1995 г. В момента PlaneSense разполага с 30 самолета от този модел, като по-старите машини се продават на вторичния пазар.

Pilatus PC-12 е еднодвигателен турбовитлов самолет, чийто първи полет е изпълнен през май 1991 г. Машината влиза в търговска експлоатация през 1994 г. и от тогава се експлоатира от стотици цивилни, военни и паравоенни оператори по света. Българските ВВС използват PC-12 от декември 2003 г. – Още за Pilatus

http://aeropress-bg.com/

 
Полетя първият турски А400М
12.08.2013, 21:11

A400MПървият стратегически транспортен самолет Airbus Military A400M, предназначен за въоръжените сили на Турция изпълни първия си полет на 9 август от заводското летище в Севиля, Испания. Полетът е продължил 5 часа и 30 минути и е бил безпроблемен.

Машината, която има сериен номер MSN9 ще бъде предадена на турските ВВС в края на септември 2013 г, като първите турски екипажи и технически персонал вече се обучава. Турция ще закупи общо 10 броя А400М.

Турция ще бъде втория оператор на типа, който ще получи А400М. В началото на август на Франция бе доставен първия сериен А400М.

http://aeropress-bg.com/

 
Русия създава „войник на бъдещето”
12.08.2013, 20:54

Стартира първият проект, който се финансира от руския Фонд за перспективни изследвания – „Войник на бъдещето”. Експерти споделиха с „Гласът на Русия” своите съображения за това, какъв ще бъде войникът на въоръжените сили на Русия след няколко десетилетия.

В света преобладават две перспективни концепции на екипировка и оборудване на военнослужещите. Първата – това е оператор на бойна роботозирана техника, която управлява средствата за унищожение от надеждно укритие. Втората – облечен в мощен екзоскелет пехотинец, който придобил силата на Атлант. Но ако дистанционното управление на бойни роботи днес вече не е фантастика, то екзоскелетът е дело на далечното бъдеще, разказва главният редактор на списание „Арсенал на отечеството” Виктор Мураховский:

   - Въпросът с екзоскелетите е преди всичко въпрос на енергетиката: какъв ще бъде източникът на енергия? Днес ние нямаме принципно нови източници на енергия. Това е или бензин, или акумулатори. Докато не са се появили нови източници на енергия, екзоскелетите изглеждат твърде фантастична идея. Но въпреки това се провеждат опити за тяхното разработване.

Експертът също достатъчно скептично е настроен по повод концепцията за дистанционна война.:

   - Не мисля, че намирайки се в Москва, човек може уверено да управлява робот някъде в Далечния изток. Днес имаме такива примери. В частност, САЩ, използвайки свои безпилотни летателни апарати с голяма далечина и в Пакистан, и в Сомалия, и в Йемен ги управляват от голямо разстояние. Но искам да подчертая, че това засяга тяхното използване по територии на страни, които не се отнасят към развитите.

В същото време не всички експерти имат подобно мнение. Както смята военният наблюдател на РИА „Новости” Константин Богданов, двете горепосочени концепции днес заслужават всестранно изучаване:

   - Ако човек има достъп до информационна система и може да получава информация за местоположението на своите войски и на противника, а също може да внася в тази система свои данни за това, какво е открил, то защо в тази система да не бъдат интегрирани средства за управление на роботизирани комплекси? И екзоскелети, и системи за дистанционно управление на роботи трябва да се използват заедно в рамките на единна операция. Тяхното комбинирано използване ще позволи да бъде постигнат максимален ефект на бойното поле.

Отделно внимание заслужава организацията, на която е възложено разработването на руския комплекс „Войник на бъдещето” – това е Националният изследователски център „Курчатовски институт”. Експерти смятат, че такъв избор е свързан със съществуващите в Центъра научни разработки на принципно нови материали, от които ще се създава екипировката.

http://bulgarian.ruvr.ru, Павел Силаев

 
Военни учения в Чечения
12.08.2013, 17:20

Две мотострелкови бригади на Южния военен окръг на Русия днес започнаха четиридневни командно-щабни учения в Чечения.

„Мотострелковите съединения, дислокирани в Чеченската Република, бяха вдигнати по тревога и извършиха марш в района на съсредоточаването. Повече от 500 военни и над 200 единици бойна техника на две мотострелкови бригади са задействани в командно-щабните учения на местността” – се казва в съобщение на министерството на отбраната на Русия.

Личният състав има за задача да тренира отразяване на нападение на условен противник, осигуряване на лагерни условия на местата за почивка и ориентиране в непозната местност.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Руските ВВС ще получат през тази година по една ескадрила Су-30 и Су-35
12.08.2013, 16:12

Су-35Две ескадрили изтребители Су-30 и Су-35 ще постъпят в бойния състав на строевите части на руските ВВС, заявява пред медиите командващият генерал-лейтенант Виктор Бондарев.

По-рано пресслужбата на Източния военен окръг бе съобщила, че до края на годината авиационните части от окръга ще получат над 20 изтребители Су-30 и Су-35.

Генерал Бондарев е заявил също, че изтребители Су-30 и Су-35 са били подготвяни за продажба на други страни, но сега руските ВВС ги закупуват и с тях ще бъдат въоръжени две ескадрили от строевите части. Генералът подчертава, че те не са за изпитания, а именно за бойните части, където ще се усвояват от строевите летци. Според Бондарев пилотите вече са минали теоретическия курс и са готови за приемане на новата авиационна техника и за изпълнение на полети.

Според генерала Су-35 и Су-30 са отлични самолети с добро въоръжение и притежават свръхманевреност. „До сега в света не съм видял нищо по-добро от тях”, заявява също генерала, добавяйки, че тези изтребители може да се видят на авиокосмическото изложение "МАКС-2013".

Бондарев коментира и изтребителя пето поколение ПАК ФА (Т-50), напомняйки, че той ще постъпи до края на годините в руските ВВС за изпитания. „Летателният състав вече е преминал обучение и по принцип ние сме готови да пристъпим към по-натъшните изпитания и след това да се премине към серийно производство. По предварителни данни самолетът е много перспективен и характеристиките, които сме задали в техническите задания са покрити, дори някои са превишени”, заявява главнокомандващият.

Освен това генерал-лейтенант Бондарев заяви, че средния нальот на летците от ВВС на РФ през 2014 година ще достигне 120 часа, което съответства на световните стандарти. Той отбеляза, че за тази година средния нальот на авиаторите ще бъде около 110-112 часа, а миналата година той е бил 97 часа.

http://www.pan.bg/

 
Уроците на Семипалатинск
12.08.2013, 13:30

Преди 60 години, на 12 август 1953 година, на Семепалатинския полигон е била изпитана първата съветска водородна бомба.

За съветската ядрена програма, краят на 40-те и началото на 50-те години е велико време. Американски аналитици, оценявайки равнището на развитие на науката и технологиите в СССР, прогнозирали, че за създаването на атомна бомба на „съветите” са необходими около 10 години и предвидели първите изпитания за средата на 50-те години. Въпреки това, за Вашингтон било неприятно изпитанието на първата съветска атомна бомба на 29 август 1949 година.

В отговор американците форсирали разработването на собствен ядрен потенциал. Бил необходим адекватен отговор на Съветския съюз, в противен случай под заплаха се поставяли по-нататъшното съществуване на държавата и на онзи курс, по който се движела страната след победата във Втората световна война.

И ето настъпил 12 август 1953 година. Изпитание на първата съветска водородна бомба. Това била оригинална разработка под ръководството на Андрей Сахаров и Юлий Харитонов (не е тайна, че първата съветска атомна бомба се базирала на секретни разработки получени от разузнаването). Основните работи се провеждали в Конструкторско бюро-11 (КБ-11) – днес това е Руският федерален ядрен център, който е разположен в град Саров (Поволжието), люлката на съветското ядрено оръжие.

Полигонът в Семипалатинск е бил сериозно подготвен за изпитанията. За провеждане на изпитанията били подготвени около 3000 измервателни и регистрационни прибора. На полето били построени на различни разстояния от точката на взрива 190 различни съоръжения. Поставени били 7 танка, 17 оръдия и минохвъргачки. На летището били подготвени 16 самолета. Всичко, което ставало, се заснемало на кинолента.

Взривът бил толкова силен, че в радиус от 4 км. от епицентъра, всички сгради били напълно разрушени. Намиращият се на един километър от взривената бомба железопътен мост, който издържал на 100 тона, бил изхвърлен на 200 метра. – (видео).

Бомбата, изпитана на Семипалатинския полигон през август 1953 година, не била първата водородна бомба в света – в САЩ също се провеждали разработки на водородни оръжия и на изпитания. Но това било първото водородно оръжие, което можело относително лесно да се транспортира. В промишлени условия водородни бомби започнали да се произвеждат две години по-късно, но именно изпитанието на полигона в Семипалатинск през 1953 година създало онзи крехък баланс на „студената война”, който се задържал до средата на 80-те години. – Още ядрено оръжие

 
В Индия е спуснат на вода първият самолетоносач собствено производство
12.08.2013, 13:10

INS Vikrant, проект 71Днес в корабостроителницата в град Кочи, щата Керала, бе спуснат на вода първият индийски самолетоносач INS Vikrant, проект 71.

Ходовите изпитания на самолетоносача са планирани за 2016 година, а през 2018 година той трябва да бъде приет на въоръжение във ВМС на страната.

Водоизместимостта на самолетоносача INS Vikrant е 37,5 хиляди тона, дължината му – 256 м., ширината – 56 м., газенето - 12 м. Скоростта при пълен ход достига 28 възла, а далечината плаване – 7,5 хиляди мили при скорост 18 възла.

Неговият екипаж (без личния състав на авиокрилото) ще се състои от 1400 матроси и 160 офицери. На самолетоносача могат да се базират до 30 изтребителя и хеликоптера. - (видео)

 
Военнослужещи от Сухопътните войски се включиха в гасенето на пожар, възникнал в района между селата Леярово и Поляна
12.08.2013, 10:30

Тридесет и шестима военнослужещи със специализирана техника от Сухопътните войски участват днес, 12 август, в гасенето на горски пожар, възникнал в района между селата Леярово и Поляна, община Стралджа, област Ямбол.

Подразделението за оказване на помощ на населението при пожари е с ръководител капитан Стефан Стефанов. Военнослужещите са от състава на военно формирование 52590 – Ямбол.

Молбата за оказване на помощ от подразделение на Сухопътните войски е отправена от главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР.

http://www.mod.bg/

 
Защо е нервен бившият министър о.р. генерал Ангелов
12.08.2013, 09:50

о.р. генерал АнгеловИ това все някога трябваше да се случи. Някой рано или късно трябваше да повдигне въпроса кой е виновен за плачевното състояние на натовската българска армия. За жалост го направи не който трябва и по възможно най-погрешния начин. В крайна сметка болезнената тема беше повдигната в сряда от бившия военен министър Аню Ангелов, но не чрез задълбочен анализ, както отива на един о.р. генерал, а чрез нападки и обидни квалификации към медии, анализатори и бивши негови колеги от армията.

Той нарече отразяващите военната тематика медии "жалки клакьори и оплювковци по партийни и олигархически вестници и електронни медии", а за бившите началници на Генералния щаб и на пехотата ген. Михо Михов, ген. Никола Колев и ген. Кирил Цветков смята, че им отива прозвището "ньойски" (така във форумите всъщност наричат самия Ангелов).

Тези излияния бяха пуснати в статуса на бившия министър във "Фейсбук", като целта беше да обясни по експресивен начин защо не бива да бъде наричан "ньойски".......... Прочети още

 
Военните също чакат бързи решения от правителството и парламента
12.08.2013, 08:48

2014 и 2015 г. ще бъдат години на Стратегически преглед на сигурността и отбраната. Има обаче няколко решения, по които новите управляващи трябва да побързат.

 Крайно време е не само министърът на отбраната Ангел Найденов, но и неговият колега социалният министър Хасан Адемов и най-вече премиерът Пламен Орешарски да заявят, че промяната на Кодекса за социално осигуряване, която ще върне стария режим на пенсиониране на военнослужещите, не подлежи на съмнение..........Прочети още

 
12 август – Ден на ВВС на Русия
12.08.2013, 08:12

Su-27Руските военновъздушни сили отбелязват днес 101 години от деня на създаването си, предаде ИТАР-ТАСС.

На 12 август 1912 излиза заповед на цар Николай II за формирането на въздухоплавателна част към Главното управление на Генералния щаб на Русия.

Тази дата се счита за началото на създаването на руската военна авиация. – Още за ВВС на Русия

 
Британски военни специалисти ще инспектират военни обекти в Русия и Беларус
12.08.2013, 07:56

SAAB 340Група британски специалисти ще извърши наблюдателен полет със самолет SAAB 340 над териториите на Русия и Беларус в рамките на международния договор „Открито небе” в периода от 12 до 16 август, предаде Интерфакс.

„По време на полета по съгласувания маршрут, руски и беларуски специалисти ще контролират използването на апаратурата и системите за наблюдение”, заяви директорът на руския център за намаляване на ядрената опасност полковник Руслан Шишин.

 
Русия ще почете паметта на моряците от атомната подводница „Курск”
12.08.2013, 07:50

K-141Русия днес ще почете паметта на 118-те военнослужещи от атомната подводница К-141 „Курск” (проект 949А, шифър "Антей", обозначение от НАТО - "Оскар-II")., загинали на 12 август 2000 г..

Официално за причина на трагедията се смята взрив в торпедната част на кораба. Но защо е станал този взрив – не е ясно и до сега. Екипажът се смяташе за елит на Военноморските сили, а самата подводница бе една от най-модерните и безопасни.

На черния обелиск на Серафимовското гробище в Санкт Петербург е изсечено 69 градуса Северна ширина, 37 градуса Източна дължина – координатите на мястото на катастрофата. Тук са погребани 32 моряка на „Курск”.

На 12 август 2000 година „Курск” участва в планови маневри в Баренцево море. Съгласно сценария на ученията, подводницата следваше условно да атакува група самолетоносачи. Началото на стрелбите бе планирано за 11:30 сутринта. В това време на крайцер „Петър Велики” (намирал се тогава на 40 километра от „Курск”) бе фиксиран удар, който разтърсил кораба. Но изстрелване на торпедо нямаше.

Торпедото се взриви в самата подводница, след нея детонираха и други боеприпаси, казва авторът на филма „Истината за Курск” Иван Егоров:

   - От този взрив мощният корпус на „Курск”, който издържа дори улучване на торпедо, се деформира така, че заприлича на хармоника и се образува една огромна дупка. Сред тоновете развалини, вдигнати по-късно от водолазите, бе намерен резервоар с окислителя на торпедото, което следваше да бъде изстреляно – този резервоар беше буквално обърнат навън, т.е. взривен отвътре.

Почти всички членове на екипажа на „Курск” загинаха мигновено. Оцелелите 23 души се затвориха в последните секции на подводницата и не се предаваха до последен дъх.

Защо моряците не се евакуираха? Спасителните средства, които се намираха на подводницата, се оказаха недостъпни за моряците, обяснява бившият командващ Черноморския флот адмирал Игор Касатонов:

   - За съжаление, те и не можеха да се използват, защото в спасителната камера се отива през централния пост, а това беше вече в сферата на поразяването. Те вече нямаха възможност да се спасят. Тези моряци издържаха само 12 часа. И през тези 12 часа нито една спасителна служба дори и не можеше да стигне до тях. Те просто нямаха шанс.

Експертите стигнаха до извода, че няколко часа след аварията в секцията с моряците излезе от строя оборудването, което изработва кислород от въглероден двуокис. И моряците бяха обречени. Още няколко дни милиони хора продължаваха с напрежение да следят новините за спасителната операция и вярваха, че шанс за спасяване все още има. Но чудото така и не стана. Тази катастрофа завинаги ще остане в паметта като една от най-страшните и мащабни за цялата история на Военноморските сили на Русия. – Още за К-141

 

 
Трима войници от НАТО загинаха в Афганистан
11.08.2013, 20:57

Трима военни от Международните сили за съдействие на сигурността (ISAF) загинаха при нападение на бунтовници в източната част на Афганистан, предадоха представители на НАТО.

Инцидентът е станал в провинция Пактия, която се намира на границата с Пакистан, съобщиха от НАТО, но не уточниха други подробности. Агенция Reuters съобщава, че загиналите са били американци.

Над сто чуждестранни войници са били убити в Афганистан през тази година, от тях около 80 са американци. – Още за Афганистан

 
Американски военни моряци обучават грузинските си колеги
11.08.2013, 19:50

USS Bulkeley DDG 84, клас Arleigh BurkeЕкипажът на кораба на американските ВМС „Балкли” (USS Bulkeley DDG 84, клас Arleigh Burke) днес, 11 август, съвместни учения със служители от Бреговата охрана на Грузия.

Четиридневното посещение на „Балкли” в грузинското пристанище на Батуми започна в събота, след неофициална визита от 6 до 9 август на DDG 84 в Севастопол, Украйна.

По време на теоретичните и практическите занятия американските военни моряци споделиха с грузинските морски граничари опита си в техническото обслужване на кораби и в управлението на малки и средни плавателни съдове.

Във вторник миноносецът и два катера от Бреговата охрана на Грузия ще участват в съвместни морски практически учения.

 
Русия, Китай, Иран, Афганистан и Пакистан са приоритетните цели за американското разузнаване
11.08.2013, 17:56

Русия, Китай, Иран, Афганистан и Пакистан се явяват приоритетни цели за американската Агенция за национална сигурност (АНС), съобщава в неделя германското списание “Шпигел”. Изданието е успяло да се запознае със списък на „разузнавателните приоритети”, датиран от април 2013 година. Документът е един от многото, предадени от Едуард Сноудън на медиите.

АНС оценява своите цели по петобална скала. С приоритет 1 са държавите и отделни сфери, представляващи за американското разузнаване най-голям интерес, а с 5 най-маловажните. Така Германия в списъка с целите се намира по средата, заедно с Франция и Япония, но преди И?талия и Испания. Най-голям интерес за АНС представлява външната политика на Берлин, както и икономиката. Тези въпроси са с приоритет 3. С 4 американците оценяват германския износ на оръжия и нови технологии.

Списъкът потвърждава, че важен обект за АНС се явява и ЕС. Приоритет 3 американското разузнаване дава на външнополитическите въпроси, международната търговия и икономическата стабилност в Евросъюза. Но новите технологии и енергийната сигурност на ЕС практически не представлява интерес за АНС – приоритет 5.

Между другото има и държави представляващи табу за Агенция за национална сигурност. това са Великобритания, Нова Зеландия, Австралия и Канада. Тези държави са смятани за „истински приятели” на САЩ.

http://www.focus-news.net/

 
Пентагонът натиска Конгреса за военни сделки с Ирак на стойност $2.7 млрд.
11.08.2013, 13:11

На фона на най-кръвопролитния месец в Ирак за последните пет години Пентагонът е известил Конгреса за продажбата на нови оръжия на иракското правителство за 2.7 милиарда долара, съобщи PressTV.

Последните контракти, които ще предоставят оръжия за противовъздушна отбрана, комуникационно оборудване и поддържаща техника, могат да нараснат до близо 5 милиарда долара.

Конгресът има 30 дни да действа за блокиране на договорите, но има вероятност продажбите да бъдат безмълвно одобрени.

Най-големият контракт, който включва продажба на 681 ракети "Стингър" и 40 мобилни установки, е на стойност 2.4 милиарда долара.

Пентагонът също е отправил молба към Конгреса за позволяване продажбата на 19 мобилни радио системи и 10 други радио системи на стойност 339 милиона долара.

Споразумение за 750 милиона долара също ще покрие поддръжката на американски военни автомобили, които се използват в Ирак през последното десетилетие.

От самото начало беше ясна инвазията в Ирак, с която САЩ планираха да обновят страната и да насочат военни доставки за иракската армия, каза ветеранът от Виетнамската война Дарнъл Стивън Съмърс.

Насилието в Ирак се увеличи от началото на годината. 671 души са убити в свещения месец Рамадан, който приключи в петък. Повече от 4 хиляди души са убити при терористични атаки в Ирак от началото на 2013 година, като провинция Багдад е най-засегната. – Oще за Ирак

http://news.ibox.bg/

 
F-22 се е разбил през ноември 2012 година поради неизправен проводник
11.08.2013, 13:00

Причината за аварията с F-22 през ноември миналата година е ожулен захранващ проводник на генератора, който причинява пожар в хидравлична система на изтребителя. При опит да се пусне отново генератора пожарът се разраства и изважда от строя хидравлични и електрически системи, осигуряващи управлението на самолета.

Пилотът е принуден при тези обстоятелства да се катапултира. Изтребителят, струващ по данни на ВВС 149.6 милиона долара (а според финансовият офис на Конгреса – 400 милиона долара) се разби в близост до авиобаза Тиндал и изгоря напълно.

Компанията Локхийд и ВВС планират конструктивни изменения, чрез които да се разделят електрическите и хидравличните линии на изтребителя.

Комисията за разследване на аварията е определила като съпътстваща причина лошите метеорологични условия. В частност ниската облачност е попречила на видимостта на пилота, а на кулата за управление на полета да предприеме адекватни мерки. – Още за F-22

http://www.pan.bg/

 
Днес празнуват моряците от ВМС на България!
11.08.2013, 12:53

Въпреки, че е създаден на 12 август 1879 г.,българският военен флот отбелязва своя първи празник доста по-късно - през 1914 г. и то не на своя рожден ден, а на 21 ноември - датата, на която отрядът торпедоносци побеждава в морски бой турския крайцер "Хамидие" през 1912 г. Още през следващата 1915 г. флотът организира празника извън своите рамки с участието на варненската общественост, но датата е вече 2 август - възшествието на цар Фердинанд на престола.

През следващите години, наред с 21 ноември, и Никулден се чества като морски празник, след 1944 г. и до 1956 г. се чества само Деня на съветския ВМФ - 31 юли. Едва през 1956 г. с указ на Президиума на Народното събрание № 273 и заповед на министъра на отбраната № 33 (и двата документа от 9 август) за празник на българския ВМФ е определена датата на неговото създаване - 12 август, с уточнението да се чества втория неделен ден на месеца. - Още за ВМС на България

 
Ново представително издание на българските ВМС
11.08.2013, 09:10

Българските Военноморски сили имат ново представително издание, което излезе на български и на английски език. На 32 страници са представени българското Адмиралтейство, пунктовете за базиране (1879 – 2013 г.), надводните бойни кораби, служили на Черно море, противоминните кораби, служили на Черно и на Егейско море, десантните кораби и минните заградители, подводниците. Не са забравени военните кораби на река Дунав, подобаващо място е отделено на корабите и катерите със спомагателно назначение, както и на учебните кораби. Страници припомнят за бреговата артилерия и бреговите ракетни части. Представени са етапите на развитие на българската морска авиация, както и на силите за специални операции и морската пехота.

Подбран снимков материал информира за формированията, които изпълняват задачата за подготовката на кадри за българските ВМС, както и тези, които ги наричат „очите и ушите на флота”. Репортажни фотоси припомнят за ролята на ВМС в евроатлантическата интеграция на страната, а на следваща страница - българските военни моряци като надежден партньор и достоен съюзник във ВМС на НАТО. Отделено е място за участието на нашите ВМС в оперативната група за военноморско сътрудничество BLACKSEAFOR, а на отделни страници са фоторазказите за взаимодействието с правителствените и неправителствените организации, посочено е мястото на ВМС в обществения и културния живот на страната.

В справочната част на новото представително издание е дадена визуална информация за отличителни знаци, униформи и флагове в българските ВМС в наши дни. В отделна таблица са посочени всичките 35 офицери, командвали военния флот на България от 1879 до сега.

Съставител на изданието е капитан ІІ ранг о.з. д-р Атанас Панайотов, главен редактор на „Морски вестник”, а библиографските координати са дадени от Издателска къща „Морски свят”.

http://morskivestnik.com/

 
Полетя Ми-28УБ
11.08.2013, 08:56

Ми-28УБУчебно-бойната версия на руския щурмови вертолет Ми-28Н направи дебютния си полет на 9 август 2013 г. от заводското летище в Ростов на Дон. Полетът е продължил 30 минути и е приключил успешно.

Първият прототип на Ми-28УБ е създаден чрез преработка на предсериен Ми-28Н (сериен номер 02-01, заводски номер 34012840201, бордови номер „37 жълт”). Работата по него е започнала през април 2012 г. Основната идея на моделът УБ е да предостави вертолет, който може да се използва за учебни цели (приучаване и повишаване на подготовката), при напълно запазени бойни способности.

Обучаемият се намира в пилотската кабина (горната), а инструкторът заема кабината на оръжейния оператор (долната). Това налага някои промени в конструкцията (най-вече по остъкляването на кабините и седалките на летците) с цел подобряване на обзора, както за обучаемия, така и за инструктора. И двете кабини имат пълен комплект органи за управление.

Главнокомандващият на руските ВВС генерал-лейтенант Виктор Бондарев, цитиран от РИА Новости, че до 2020 г. ще бъдат закупени 40 – 60 броя от Ми-28УБ, като всяка ескадрила въоръжена с вертолета трябва да получи четири до шест броя от модела.

Ми-28УБ ще бъде представен пред широката публика в рамките на московското аеро-космическо изложение МАКС-2013. – Още за Ми-28

http://aeropress-bg.com/

 
Барак Обама представи план за подпомагане на ветераните
11.08.2013, 08:43

Президентът на САЩ Барак Обама представи свой план за подпомагане на ветераните във въоръжените сили, в който особено внимание се отделя на проблемите с психичното здраве, които възникват по време на служба, предаде Би Би Си.

Обама заяви, че ще бъдат отделени един милион долара за нови изследвания на проблеми като черепно-мозъчните травми и посттравматичното стресово разстройство при военните.

В реч по време на събрание на инвалиди от войните в щата Флорида президентът също така обеща да ускори разглеждането на молбите на демобилизираните военнослужещи, които желаят да получават различни облекчения. Той заяви, че след като са посветили години от живота си на военната служба, ветераните не трябва да чакат за получаването на заслужените пенсии и надбавки.

По време на президентството на Обама проблемите, свързани със служителите във въоръжените сили и ветераните, се превърнаха в приоритетни за Белия дом.

http://www.focus-news.net/

 

 
МАКС 2013 обещава незабравимо зрелище
10.08.2013, 17:21

Международният авиокосмически салон МАКС е един от най-големите авиационни форуми в света.

Тази година в него ще участват практически всички водещи руски предприятия на аерокосмическата промишленост. За участие в салона също вече заявили над 260 компании от 43 страни на света.

На МАКС 2013 (от 27 август до 1 септември) ще бъдат демонстрирани 165 руски летателни апарата и 21 чуждестранни. Освен пилотажни групи на Русия, незабравимо шоу в небето ще покажат пилоти от Латвия, Франция и Китай.

Чуждестранните военни летци също ще могат да проведат тест-драйв на руските самолети, за да могат лично да се убедят във високите им летателно-технически характеристики. – Още за МАКС

 
“Випуск - 2013” на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” завърши успешно
10.08.2013, 17:12

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов участва днес в церемонията по връчване на дипломите на студентите от „Випуск - 2013“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Тържеството се проведе във Фестивалния конгресен център в гр. Варна и беше открито от началника на висшето училище капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. 

„Дипломите от висше училище с толкова голямо международно признание и авторитет, по толкова търсени и престижни морски специалности, са залог за успешната ви реализация в бъдеще“ , каза заместник-министър Иван Иванов в обръщението си към студентите-випускници. Той ги поздрави от името на министъра на отбраната Ангел Найденов за успешното дипломиране в международно признатото учебно заведение със 132-годишна история. „Впечатляващият набор от международни акредитации и сертификати, както и особено активната роля на военноморското училище в Международната асоциация на морските университети са изключителен актив, който  утвърждава авторитета му на регионален лидер в морското образование“, посочи той.

Днес във Фестивалния и конгресен център в гр. Варна своите дипломи получиха общо 190 випускника на Морското училище. Тридесет и девет от тях са с образователно-квалификационна степен “магистър”, а  151 завършват с образователно-квалификационна степен “бакалавър”. Те се дипломираха по специалностите: “Корабоводене”, “Корабни машини и механизми”, “Корабна радиоелектроника”, “Електрообзавеждане на кораба”, “Технология и управление на флота и пристанищата”, “Речно корабоплаване”, “Технология на кораборемонта” и “Океанско инженерство”. Отличник на “Випуск - 2013” на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” е  курсант-мичман Росен Николаев Трошев, който завършва с общ успех “Отличен - 5.92”  специалността “Организация и управление на тактическите подразделения”, специализация “Корабоводене за ВМС”. Първенецът на студентите от “Випуск – 2013“ е  Милен Рахилов Иванов, който завършва с общ успех “Отличен - 5.74” специалността “Корабоводене”.

Заместник-министърът  на отбраната Иван Иванов връчи дипломата на първенеца на випуска на студентите - Милен Иванов и пръстена на „Випуск – 2013“ на курсант-мичман Росен Трошев. Отличникът на випуска беше награден с икона на Св. Николай Чудотворец от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков.

Дипломи и награди на отличниците в съответните специалности връчиха и заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев, областният управител на Варненска област Иван Великов, кметът на община Варна Иван Портних, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията  Петър Киров, както и ръководители на институции, свързани с корабоплаването.

Заместник-министър Иванов  поздрави първенеца и отличниците на випуска и най-сърдечно им благодари  за труда, старанието и мотивацията им да постигат високи резултати.

„Убеден съм, че достойно ще посрещнете всички професионални предизвикателства и така ще оправдаете очакванията и ще защитите името на училището си“ , каза заместник-министър Иванов и пожела на випускниците на ВВМУ успешна личностна и професионална реализация.

В церемонията във Фестивалния конгресен център в гр. Варна участваха още  заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов, директорът на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел контраадмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, представители на държавни институции и на местната власт, на висши учебни заведения,  ветерани и общественици.

Информацията е на Пресцентъра на МО

 
Днес в страната ни се завърнаха военнослужещите от 24-ия контингент на въоръжените сили, участвал в операцията на НАТО в Афганистан
10.08.2013, 14:15

„Поздравявам ви от името на министъра на отбраната Ангел Найденов и от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов с успешното изпълнение на задачите по време на операцията на НАТО в Афганистан. За мен е чест да ви посрещна на българска земя“, с тези думи командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов посрещна военнослужещите от 24-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, които се завърнаха днес от Афганистан.

Генерал-лейтенант Самандов благодари на командирите от всички степени за създадената организация при изпълнение на поставените задачи по време на мисията.

В страната се завърнаха над 410 военнослужещи, от които 24 жени. В периода от февруари до август тази година военнослужещите успешно са изпълнили 3878 ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на наблюдателни кули, контролно-пропускателни пунктове, в тактически и съвместни оперативни центрове, както и 3807 механизирани и пеши патрули. При изпълнение на задачите по време на мисията те са проверили 13 818 моторни превозни средства и 35 112 пешеходци. Успешно са проведени и обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия. Българският медицински екип, с ръководител майор Николай Пурчев, е извършил операции и интервенции, медицински прегледи и манипулации, анестезии и имунизации на военнослужещи и местни жители във френската военно-полева болницата в Кабул.

Национален командир на контингента е полковник Кирил Даскалов. Помощник-национален командир на контингента, той и национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Цветан Кочанков от военното формирование в Карлово. Командир на охранителната рота на летище Кандахар е майор Димо Гюдженов.

На церемонията по посрещането присъстваха бригаден генерал Стефан Петров – директор на дирекция „Операции и подготовка“ и командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.

Предстои всички военнослужещи от контингента да преминат медицински прегледи във Военномедицинска академия.

http://www.mod.bg/

 
Министерски съвет
10.08.2013, 13:05

 

Решение № 478 от 9 август 2013 г. за създаване на Национален инициативен комитет за честването на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г)

 
Положиха венци и цветя на паметника на адмирал Ушаков на нос Калиакра
10.08.2013, 12:55

Кметът на община Каварна Цонко Цонев, генералният консул на Русия във Варна Юрий Соловьев и Михаил Лунин - кмет на район Пролетарский в град Саранск (Русия) положиха венци и цветя пред паметника на адмирал Ушаков на нос Калиакра. Това съобщиха от пресцентъра на община Каварна. На събитието по повод 222-годишнината от битката при нос Калиакра присъстваха представители на Генералното консулство на Руската федерация във Варна, Общинска администрация-Каварна, Общински съвет-Каварна, Исторически музей-Каварна, гости от руските градове Саранск и Щербинка, моряци от екипажа на десантен кораб „Цезар Куников” и граждани. Специален поздрав към всички бяха изпълненията на Ушаковский хор на момчетата и юношите при храм „Успение Богородично” – гр. Красногорск, Московска област, Русия.

След официалната част, гостите посетиха музея на нос Калиакра, където кметът на Каварна Цонко Цонев им връчи почетна Адмиралска грамота. Той от своя страна получи икона от катедралния храм на Ушаков в Саранск, връчена му от кмета на район Пролетарский Михаил Лунин. Иконата, която е с изображението на адмирал Ушаков ще бъде поставена в музея на нос Калиакра.

http://www.focus-news.net/

 
Индия започва изпитанията на атомната подводница „Арихант”
10.08.2013, 12:30

INS „Arihant” Индийските военни са готови да започнат изпитания в открито море на първата построена в страната атомна подводница, обяви днес премиерът Манмохан Сингх.

„Това е огромен пробив в създаването в Индия на нови технологии” – каза премиерът. След тестирането подводницата INS „Arihant” (S-73) ще бъде приета във Военноморския флот на страната.

Общо Индия планира да построи 5 такива атомни подводници. Подготовката на персонала се осъществява на базата на атомната подводница К-152 „Нерпа”, проект 971У (Щука-Б) (получила името INS “Chakra”), арендувана от Русия през 2012 година за срок от 10 години. – Още за INS „Arihant”

 
„Ден на отворени” врати във военноморския музей
10.08.2013, 08:15

Кът от външната експозиция на Военноморския музейНа 11 август т.г. (неделя), по повод Седмица на морето и Деня на Военноморските сили на България, Военноморският музей във Варна обявява Ден на отворените врати.

Посетителите ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция на музея, както и последната изложба, която бе открита в навечерието на празника – „Историческата памет на Варна и мъдростта на морето“. В нея са включени 50 рисунки на деца от детската школа за изкуства „Магия 7”, някои от които са рисувани в музея и представят едни от най-емблематичните експонати – яхтата „Кор Кароли“, хеликоптерите МИ 4А и КА-25, бреговото 240-мм оръдие, фара и миночистачния катер проект „Пампулов“.

Специално за празника бяха почистени и боядисани част от експонатите във външната експозиция на музея, сред които миночистачния катер и яхтата „Кор Кароли”.

Военноморският музей изказва своята благодарност на сдружението „За чисти и безопасни фарватери”, на командването на Пункт за базиране Варна и на „Яхт сервиз България”. Музеят ще бъде отворен за безплатни посещения от 10.00 до 18.00 ч.

 
Франция забавя темпа си на превъоръжаване
10.08.2013, 08:05

А400МФранция ще получава нови оръжейни системи със значително по-бавен темп в периода 2014 – 2019 г. Това е залегнало в новия план за превъоръжаване на обща стойност €190 млрд., който френския парламент ще разгледа след лятната си ваканция.

Според плана между 2014 и 2019 г. ще бъдат получени само 26 многоцелеви изтребителя Rafale, предназначени за ВВС и ВМС. Към момента френските въоръжени сили получават по 11 самолета годишно. Ако междувременно се намери експортен клиент за Rafale, то темпа на доставки може да се повиши. Ако това бъде прието към 2019 г. Франция ще разполага със 156 броя Rafale от поръчаните до сега 180.

Забавяне ще има и в доставката на стратегическия транспортен самолет А400М. В оказания период ще бъдат получени 15 самолета, като това ще се компенсира с модернизация на част от сега използваните C-130H. Програмата за доставка на летящите цистерни A330 MRTT ще стартира през 2014 г., но до 2019 г. ще се доставят едва две от желаните 12 машини.

Без изменение остава доставката на 42 броя транспортни вертолета NH90, 16 щурмови вертолета Tiger HAD, 12 безпилотни системи Reaper и планът за покупка на 14 тактически безпилотни системи за разузнаване.

Предвижда се и модернизацията на шест ударни самолета Mirage 2000D и четири патрулни машини ATL-2 Atlantique, за които се планира да останат на служба и след 2030 г. Планира се осигуряването на покупката на 532 управляеми боеприпаса AASM, 250 крилати ракети и продължаването на разработката на новата противокорабна ракета MBDA FASGW/ANL.

http://aeropress-bg.com/

 
Военнослужещи ще участват в тържествата по повод 110-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Смолянско
10.08.2013, 07:54

Представителни подразделения на военно формирование 28330 - Смолян от състава на Сухопътните войски и военният духов оркестър на Военновъздушните сили ще участват в честването на 110-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в село Славейно, община Смолян. Това съобщиха от Министерство на отбраната.

Военнослужещите от Сухопътните войски ще поднесат венци и цветя в 10.00 ч. пред паметника на Пейо и Кольо Шишманови. Честването ще продължи в 21:00 ч. с тържествена проверка (заря) в с. Славейно.

На ритуала ще присъстват заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев, представители на местната власт, както и наследници на въстаниците от този край.

 
Русия иска разяснения във връзка с разполагането на елементи на европейската ПРО в Баренцово море
10.08.2013, 07:46

Сергей ШойгуПри обсъждането на проблемите около ЕвроПРО трябва да се отчитат въпросите на разполагането на нейни елементи в Балтика и Баренцово море, каза пред журналисти руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

„Освен непосредственото разполагане на ЕвроПРО на тези места, които вече са определени, ние смятаме, че там трябва да се наблегне на въпросите свързани с морското базиране на системата – особено Баренцово море и Балтика. Това също ни безпокои. Осен това ние трябва да разберем, че ние не сме против и не възразяваме всяка държава да повишава своята защитеност, но сме против това да става за сметка на Русия. Надявам се сме разбрали за какво говорихме с моите колеги”, каза Шойгу. – Още за ПРО

http://www.focus-news.net/

 

 
Бразилски учебен военен кораб ще посети град Варна
09.08.2013, 22:05

BNS „Brasil” U27Корабът на бразилските Военноморски сили BNS „Brasil” U27, с командир капитан I ранг Гарсия Ренато Аруда, ще бъде на посещение от 10 до 14 август в град Варна. През тази година плавателният съд ще акостира в 22 пристанища в 18 страни. На борда на кораба пътуват 455 човека, 206-ма от които са курсанти. - (видео)

Курсантите от екипажа ще се включат в празненствата по повод 134-ата годишнина на българските Военноморски сили. Утре, 10 август, от 18:00 ч. те ще представят репертоар с бразилска популярна музика в рамките на тържественото събрание-концерт в зала № 1 на Фестивален и конгресен център Варна.

Посланикът на Федеративна република Бразилия в България Н. Пр. Уошингтон Луис Перейра де Соуза и командирът на кораба капитан I ранг Гарсия Ренато Аруда ще се срещнат с кмета на община Варна Иван Портних, с командира на Пункта за базиране – Варна капитан първи ранг Тодор Йотов и с началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров.

По време на престоя си бразилският кораб ще участва в ритуала по тържествено вдигане на флаговете и флаговете за разцветяване на корабите на 11 август от 08:55ч. до 09:15 пред Морска гара.

Плавателният съд ще бъде отворен за посещение на граждани и гости на гр. Варна утре, 10 август, от 14:00 ч. до 18:00 ч., на 11 август от 11:15 ч. до 15:00 ч. и на 13 август от 14:00 ч. до 18:00 ч. на Морска гара.

http://www.mod.bg/

 
Русия унищожи 76% химическо оръжие
09.08.0213, 16:17

Русия успешно изпълнява международните си задължения в ликвидирането на химическо оръжие, като унищожи вече над 30.000 тона отровни вещества или 76% от запасите си, съобщи министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

В четвъртък заедно с делегация на Организацията за забрана на химическото оръжие той посети Брянска област, където се осъществява ликвидирането на отровните вещества. Членовете на инспекционната група отбелязаха, че унищожаването на веществата на всички руски обекти се осъществява редовно и безопасно. – Още химическо оръжие

 
Денят на воинската слава на Русия – победата край Гангут
09.08.2013, 16:12

сражението край Гангут 9 август в Русия е Ден на воинската слава. В този ден през 1714 година руският флот под командването на Петър Първи победи шведите край Гангут. В онова сражение Русия доказа правото да се нарича велика морска държава.

Това беше по времето на Северната война. Не познавалия поражение шведски флот господстваше на Балтийско море, което бе сериозна пречка в развитието на икономическите връзки на Русия със Западна Европа. След разгромяването на армията на Карл XII на сушата, край Полтава, победата в морското сражение беше просто необходима на Русия, казва историкът Александър Боханов:

   - През Балтика минаваха директните връзки с германските търговски центрове, с Холандия, с Англия. Шведите контролираха всичко и взимаха данък за възможността да излизаш в открито море. И в резултат руският износ ставаше невероятно скъп и неспособен да конкурира.

Редовният руски флот на Балтика стана за Петър Първи приоритетна задача. Освен това, морето бе за него любима стихия.

През лятото на 1714 година руският флот в състав 99 галери и 17 платноходки излезе във Финския залив. Плоскодънните галери, съгласно замисъла на руския император, бяха най-сполучливото решение за минаване през тесните места на Гангутския полуостров. Там ги посрещнаха 16 линейни кораба и 5 фрегата на шведския флот. Петър успя да надхитри противника. Той се престори, че прехвърля част от галерите си към северната страна на Гангут. За целта той заповяда да се построи дървен път, дълъг 2,5 километра. Шведите се излъгаха и прехвърлиха част от флота си, в това число и най-големия си кораб „Елефант”, в северния залив. Скоро на морето се установи затишие, шведските платноходки не можаха да маневрират, и руските галери получиха явно предимство.

Състоя се решаващо сражение, в което Петър заложи на забравения към това време абордаж. Морският десант се катереше по шведските палуби и завързваше ръкопашен бой, като превземаха кораб след кораб. Сред тях беше и високият руски цар с шпага в ръцете. Край Гангут руснаците плениха 10 шведски кораба, в това число и главния - „Елефант”. Това беше една блестяща победа. След Гангутското сражение всички военни действия бяха пренесени на територията на Швеция, а през 1721 година бе сключен Нищадският мир – Северната война завърши с победа на Русия. Тази победа нареди Русия сред най-големите европейски страни. И без Балтийския флот това едва ли щеше да е възможно.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Бивш началник на турския Генерален щаб за присъдите по мегаделото „Ергенекон”: Не мога да си замълча и да се спотая
09.08.2013, 12:32

о.з. армейски генерал Яшар Бююканът Бившият началник на Генералния щаб на турските въоръжени сили о.з. армейски генерал Яшар Бююканът (на снимката) заяви по повод на прочетените на 5 август тежки присъди по мегаделото „Ергенекон” и особено за осъдения на доживотен затвор негов наследник на поста началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Илкер Башбуг, че „не може да се спотаи и да се затвори вътре в себе си пред очевидната несправедливост”, информира електронното издание на вестник „Милиет”. „Обявяването на един началник на Генералния щаб за терорист е едно много тежко обвинение. Не може да се побере и асимилира в обществената съвест. Лично аз не мога да си замълча и да се сниша.”, каза още бившият началник на Генералния щаб на турската армия о.з. армейски генерал Яшар Бююканът в специално интервю за главния редактор на вестник „Милиет” Фикрет Била.

О.з. армейски генерал Яшар Бююканът беше 25-ият, а о.з. армейски генерал Илкер Башбуг - 26-ият началник на Генералния щаб в републиканския период на Турция. По принцип длъжността се заема за срок от четири години, но има ограничение за пределна възраст от 67 години. В момента на встъпването в длъжност и двамата бяха на по 65 години и затова останаха на най-високата военна длъжност за срок от по две години – съответно през периодите 2006-2008 година и 2008-2010 година.

Редовното годишно заседание на Висшия военен съвет (ВВС) от 1 до 4 август 2008 година, на което Илкер Башбуг стана началник на Генералния щаб на Турция, премина при изключително напрегнатата вътрешнополитическа обстановка, започнала дълго преди провеждането му и продължила буквално един ден до самото негово започване. Основна причина за това напрежение бяха перипетиите на съдебното дело за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Също така - напрежението и суматохата около започналото вече разследване и съдебен процес срещу митичната тогава нелегалната организация “Ергенекон”, поставила си за цел свалянето от власт на ПСР и лично на нейния лидер и премиер на страната Реджеп Тайип Ердоган.

http://www.focus-news.net/

 
Крадци върнаха Полковото хитлеристко трофейно знаме от Втората световна война
09.08.2013, 12:17

Крадци върнаха Полковото хитлеристко трофейно знаме от Втората световна война. Рано тази сутрин откраднатото немско бойно знаме се появи пред офиса на Агенция „Фокус” . Знамето е открито в пластичен пакет, оставен пред входа на „Фокус” от дежурните на Агенцията. На знамето има инвентарен номер на фондовете на Националния Военноисторически музей в столицата. За случая незабавно е уведомена полицията.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров каза, че не случайно крадците са оставили знамето пред офиса на Агенция „Фокус”. Агенцията вдигна най-голям шум, осветлявайки как е станала кражбата и колко ценно е знамето за нашата история. „Мисля, че крадците, които са изпитали угризения на съвестта, са решили да върнат знамето. Още повече, че то е трудно реализируемо на световния пазар, защото хитлеристките бойни знамена са няколко стотин. Една голяма част от тях са в руски музеи, други – в западни, при частните колекционери има съвсем малко. И появата му в някоя частна колекция незабавно ще предизвика искания за връщане на знамето от страна на нашите служби. Крадците, дали поради угризение на съвестта, дали поради страх, че ще бъдат заловени, са решили да върнат знамето и така да не лишат нашата съкровищница от един ценен боен трофей”, коментира проф. Димитров...........Прочети още

 
На този ден през 1945 година Съветската армия започва операция в Манджурия
09.08.2013, 11:05

Пленени японски войници предават оръжието сиНа 9 август 1945 г. започва Манчжурската операция – стратегическа настъпателна операция на съветските войски в края на Втората световна война с цел разгром на японската Квантунска армия, освобождаване на северните провинции на Китай и Корея, ликвидиране на плацдарма за агресия на Япония на азиатския континент.Уместно е да се отбележи, че същият ден, 9 август, САЩ нанасят втория си ядрен удар по Нагасаки, но японското правителство не възнамерява да обяви капитулация. То разчита на Квантунската армия, окупирала огромна територия от Азия, която да позволи сключването на почтен мир с антихитлеристката коалиция. Именно разгромът на Квантунската армия разбива илюзиите на милитаристична Япония, че ще може да преговаря равноправно, а не да бъде заставена да капитулира напълно и безусловно.

Операцията започва с нанасяне на удари от авиацията по военни обекти в Харбин, Чанчун и Гирин (Цзилин), по райони за съсредоточение на войски, по центрове за свръзка и комуникации на противника в крайграничната зона.

Съветският Тихоокеански флот, навлизайки в Японско море, унищожава комуникациите между Япония и Манджурия и нанася с авиация и корабна артилерия ударите по военноморски бази в Юка, Расин и Сейсин.

Войските на Забайкалския фронт разгромяват противника на калганското, солунското и хайларското направление и на 18-19 август излизат на подстъпите към най-важните промишлени и административни центрове в Манчжурия.

За да ускори пленяването на японската армия и да не позволи на противника възможност да се евакуира или да унищожи материални ценности, в края на август в Харбин, Гирин, Чанчун и Мукден са стоварени въздушни десанти.

На 19 август започва масовото предаване в плен на японските войски. Разгромът на Квантунската армия в Манджурия принуждава Япония да капитулира на 2 септември 1945 г. Това слага край на Втората световна война.

 
Военнослужещи от Сухопътните войски се включиха в гасенето на пожара, възникнал в района между селата Спахиево и Сърница
09.08.2013, 10:51

Ми-17Тридесет и петима военнослужещи и техника от Сухопътните войски и днес, 9 август, участват в гасенето на горския пожар, възникнал в района между селата Спахиево и Сърница, община Минерални бани, област Хасково. Формированието за оказване на помощ на населението при пожари е с ръководител капитан Георги Георгиев.

Военнослужещите са от състава на военно формирование 52740 – Хасково. Още вчера, 8 август, те се включиха в овладяването на пожара. Молбата за оказване на помощ от подразделение на Сухопътните войски е отправена от областната управа на област Хасково.

В гасенето на пожара вчера участва и вертолет Ми -17 на Военновъздушните сили от военно формирование 32040 – Крумово, който изпълни 32 захода за разузнаване и гасене на пожара.

http://www.mod.bg/

 
Русия не е доставила в Сирия ракетните комплекси С-300
09.08.2013, 10:30

С-300Русия не е доставила съвременните ракетни системи за ПВО С-300, поръчани от Сирия, въпреки че вече са произведени няколко от тях, а Дамаск е платил многомилионен депозит, съобщиха източници в руската военна индустрия, цитирани от вестник „Ведомости”.

Според договора на руската агенция за износ на оръжие „Рособоронекспорт” с Дамаск системите е трябвало да бъдат изпратени на Сирия през пролетта, но доставката е отложена най-рано до лятото на 2014 г.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви през юни, че Москва все още не е доставила съвременните противовъздушни ракетни системи на сирийския режим от опасения да не се наруши балансът на силите в региона. Сирия е поръчала четири системи С-300 през 2011 г. на стойност един милиард долара. Източниците на изданието посочват, че няколко от ракетните системи вече са построени, а производството на останалите е отложено.

http://www.focus-news.net/

 
Историята на Су-35
09.08.2013, 10:17

Су-35Изтребителят Су-35С се смята за най-съвършената и най-модерна версия на фамилията Су-27. Още с премиерата му на Запад (на салона в Бурже през 1989 г.) самият Су-27, особено с “кобрата” на Пугачов, става звезда. Тази година на 50-то издание на авиокосмическия салон в Париж най-новият изтребител от тази фамилия – Су-35С – беше звездата на шоуто. ВВС на Русия ще бъдат разбира се първия клиент и оператор на самолета, но се водят и преговори с други потенциални клиенти.

На 50-то издание на авиокосмическия салон на летище Бурже през 2013 г. ОАО “Компания Сухой” участва със своя Су-35С (борд №07), серийна бойна машина спициално предоставена от ВВС на Русия. Изтребителят ще участва във въздушните демонстрации всеки ден по време на изложението. Уникалните му възможности в полет в небето на Париж ще демонстрира Сергей Богдан, главният пилот-изпитател на “Сухой”. Още в надвечерието на салона Богдан започва да се готви за демонстрации при хубаво и лошо време...........Прочети още

 
Концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили по повод празника на Военноморските сили
09.08.2013, 09:58

Представителният ансамбъл на Въоръжените сили на Република България ще изнесе концерт на 10 август 2013 г. от 18:00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна по случай 134-годишнината от създаването на Военноморските сили.

В тържествения концерт, ще вземат участие изпълнителите от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили – Емилия Валенти, Сунай Чалъков, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Вероника Пенчева, Татяна Дупаринова, Бойка Дангова, Маргарита Хранова, Орлин Горанов, квартет „Армейска песен” и танцова формация „Алгара”.

 
Днес Нагасаки отбелязва 68-годишнината от атомната бомбардировка
09.08.2013, 09:11

Японският град Нагасаки отбелязва 68-годишнината от американската атомна бомбардировка по време на Втората световна война, предаде АФП.

Десетки хиляди се събраха на официалната церемония, за да почетат паметта на загиналите над 70 000 души. Участие взеха оцелели, роднини на загинали, правителствени представители и чуждестранни делегати. Камбанен звън отбеляза началото на минута мълчание в точния час на детонацията.

„Ние носим отговорността за освобождаването на света от ядреното оръжие и предаването на следващите поколения и на света на нехуманната природа на ядреното оръжие”, заяви на церемонията японският премиер Шиндзо Абе.

Бомбардировката на Нагасаки бе извършена три дни след тази на Хирошима, която отне живота на около 140 хиляди души. В Хирошима по-рано тази седмица се проведе отделна възпоменателна церемония. – Още ядрено оръжие

 
Британски кораби ще посетят Гибралтар
09.08.2013, 08:32

ГибралтарКораби на Кралския морски флот ще посетят Гибралтар, пише вестник „Дейли Телеграф”.

Корабите в състав лекия хеликоптероносач „Илюстръс”, фрегатата „Уестминстър” и две други фрегати ще навлязат в средиземно море в понеделник като част от четиримесечно разполагане.

Новината за посещението идва два дни след като губернаторът на Гибралтар поиска изпращането на военни кораби за да спрат испанските нахлувания е териториалните води на Скалата.

„Гибралтар има дълги и тесни връзки с британския кралски флот и ще бъде щастлив да приветства корабите. Това е доказателство за продължаващата стратегическа важност за Гибралтар и неговите териториални води”, заяви губернаторът на Гибралтар, Фабиан Пикардо.

http://www.focus-news.net/

 

 
Не всички мишени са улучени, но...
08.08.2013, 22:08

Приключилият пореден етап от най-мащабната след съветско време внезапна проверка на боеготовността на руските Въоръжени сили демонстрира нагледно степента на бойна готовност на всичките три принципни нива: подготовка на личния състав, материално-техническа база и системи за бойно управление. От зимата на 2013 г. в различните по сложност учения бяха задействани всички съставни компоненти на Въоръжените сили. Благодарение на това сега руското ръководство има обективна представа за степента на бойна готовност на армията.

В ученията участваха около 160 000 военнослужещи и над 5 000 единици военна техники, 70 кораба и помощни плавателни средства, както и 130 самолета и хеликоптера. „Общо при проверката (на последния етап – А.К.) бяха проведени над 150 тактически, тактико-специални и специални учения с подразделенията и воинските части, бяха решени въпроси, свързани с тиловото, техническото и медицинското снабдяване“- се казва в съобщението на сайта на Министерството на отбраната.

Що се отнася до резултатите, то Върховният главнокомандващ президентът на Русия Владимир Путин, който присъства на една от фазите на ученията, оцени бойните умения на военнослужещите кратко, но красноречиво: „…Без нито едно сериозно нарушение, дисциплинирано…Оценката е повече от удовлетворителна“ - подчерта президентът. „Не всички мишени са улучени, но бойните задачи са изпълнени“ – добави Владимир Путин.

Безсмислено е да се оспорва факта, че такава зимно-пролетно-лятна каскада от военни учения със заети стотици хиляди военнослужещи и десетки хиляди единици бойна техники е меко казано скъпо мероприятие. Но ефектът от този „урок“ за родните Въоръжени сили е неоспорим. Годините на военнотехнически застой и недостатъчно финансиране оставиха черно петно във военната история на Русия. Високата оценка на последните учения е резултат от работата по отстраняване на „зимните грешки“. В края на февруари Генералният щаб на Русия обобщи резултатите от внезапната проверка на боеготовността на войските от Централен военен окръг. Тогава началникът на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов откровено призна за редица недостатъци в системата.

От една страна нивото на подготовка на войските е обявено за високо. От друга – констатирани са системни проблеми в редица части. Особена загриженост предизвиква незадоволителното състояние на военната техника. Да се надяваме, че новото военно ръководство на Русия ще използва правилно опита от проведените учения и, образно казано, ще улучи всички мишени.

Задействани са около 160 000 военнослужещи и над 5 000 единици бойна техника

http://www.duma.bg/

 
Американските ВМС увеличиха поръчката за патрулните самолети Poseidon
08.08.2013, 21:53

Командването на ВМС на САЩ е увеличило поръчката на бреговите патрулни самолети P-8A Poseidon, съобщава Defense News. Американските военни са сключили с  концерна Boeing контракт за доставката на 13 такива самолети за общата сума от 2 милиарда долара. Новите Poseidon влизат в четвъртата партида за малкосерийно производство. Освен това военните са поръчали 13 набора бордово оборудване за самолетите.

В подписания договор също са били включени материали за производството на 16 самолета от първата пълномащабна серийна партида. Финансирането на съглашението ще се проведе от средства от бюджета за 2013-а финансова година, завършваща на 30 септември т.г. Производството на патрулните самолети от новата партида ще се проведе в предприятието на Boeing в Рентон, щата Вашингтон. От предните три партиди от малкосерийното производство ВМС на САЩ вече са получили девет патрулни самолета Poseidon. Освен това командването на авиационните системи на ВМС на САЩ е получило шест самолета за провеждане на изпитания. Тези самолети вече преминаха първоначалните експлоатационно-оценъчни изпитания. Общо ВМС на САЩ има намерение да приеме на въоръжение 117 нови патрулни самолета, които трябва да заменят остарелите P-3C Orion. Poseidon е създаден на базата на пасажиерския самолет Boeing 737. Патрулният самолет развива скорост до 907 километра в час и извършва полети на разстояние до 3,7 хиляди километра. Предназначен е за противолодъчна и противокорабна борба, снабден е с радари и хидроакустични буйове. Във въоръжението на Poseidon влизат различни типове торпеда, ракети и мини. – Още за P-8A Poseidon

http://www.duma.bg/

 
ОАК планира да построи над 100 самолета Ил-476
08.08.2013, 20:47

Il-476Над 100 самолета Ил-476 в различни модификации ще построи Обединената авиостроителна корпорация (ОАК), заяви днес в пряко предаване на телевизия "Россия-24" вицепремиерът на РФ Дмитрий Рогозин.

"Общо се планира да се построят над 100 машини в различни варианти на този модел, включително и танкери", - заяви Рогозин.

Ил-476 се явява дълбока модернизация на на известния военнотранспортен самолет Ил-76, който по-рано се произвеждаше в Ташкентския авиозавод. През 2006 година бе взето решение за преместване на производството му в Уляновск. На Ил-76МД-90А е поставен нов пилотажно-навигационен комплекс, всички индикатори са изведени на дисплеи на течни кристали, самолетът има съвременна цифрова стъклена кабина, направени са промени в конструкцията на крилата, както и в стойката на шасито, поставени са нови двигатели.

През октомври 2012 година ОАК и военното ведомство на Русия сключиха контракт за доставка на 39 тежки транспортни самолета Ил-76МД-90А, които трябва да бъда произведени в "Авиастар" до 2018 година. – Още за Ил-476

 
МО: Пратихме вертолет Ми-17 да гаси пожар в Хасковско
08.08.2013, 18:02

Mi-17Вертолет Ми-17 на Военновъздушните сили излетя в 16:20 ч. днес, за да се включи в действията за погасяване на пожар, възникнал в района на с. Спахиево, област Хасково.

Екипажът от 24-та авиационна база ще извърши разузнаване и ще участва в погасяването на пожара, съобщава пресцентърът на Министерство на отбраната.

Молбата за изпращане на вертолет от състава на ВВС е отправена от главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР.

 
Турция обяви конкурс за 10 стражеви катера
08.08.2013, 17:16

Рисунка на новия стражеви катерТурция обяви тендер за покупката на десет стражеви катера. Според условията на конкурса по-голямата част от комплектуващите трябва да бъдат местно производство, съобщава Defense News.

Общата стойност на контракта ще бъде 600 милиона долара. Експерти предполагат, че в конкурса участие ще вземат няколко турски корабостроителници: RMK Marine, Yonca-Onuk, Dearsan и Istanbul Shipyards. Програмата за строителството на катерите се координира от компанията Savunma Teknolojileri Mühendislik (STM), специализирана в технологични разработки и консултантски услуги за военни клиенти. От 2008 до 2010 година STM е провела предварително изследване по проекта и в момента са известни всички възможни доставчици, по-голямата част от които са държавни компании.

За доставка на бойните системи на корабите ще се борят Aselsan и Havelsan, а компанията Roketsan се споменава най-често като доставчик на ракетите с които ще са въоръжени катерите. На чуждестранни производители се предлага да бъде дадено изработването на двигателите и рулевите системи.

В края на 2012 година турските военни твърдяха, че имат намерение напълно да се откажат от участието на чуждестранни компании при строителството на нови кораби, но тогава ставаше въпрос за по-голям проект за строителство на нови фрегати.

 
F-15E, използвайки данни от аеростатната система JLENS, сваля противокорабна ракета с УР AIM-120
08.08.2013, 13:20

F-15EНа 17 юли 2013 изтребител F-15E, използвайки данни посредством Link 16 от аеростатната система JLENS, сваля за първи път противокорабна ракета с УР AIM-120 AMRAAM.

JLENS е система от два 74 метрови аеростати - на единия има мощна интегрирана РЛС за наблюдение, а на другия РЛС за насочване. Аеростатите летят на височина около 3300 метра и може да останат във въздуха 30 денонощия.

РЛС на борда позволяват осигутяване на защита на важни цели от противникови крилати ракети, нисколетящи БЛА и самолети, както и подвижни средства като катери, танкове, подвижни тактически ракетни комплекси и други. JLENS открива и изстрелването на тактически ракети и реактивни снаряди с голям калибър.

http://www.pan.bg/

 
Ветото на президента ни оставя без бойна авиация
08.08.2013, 12:18

Росен ПлевнелиевПускаме влака-стрела от Пловдив до Свиленград, за да избегнем европейските санкции. Приземяване изтребителите и разчитаме турските F-16 да ни пазят небето. Това е един от възможните сценарии, ако ветото на президента върху актуализацията на бюджета успее.

Познатото през последните две десетилетия надцакване между президент и министър на отбраната продължава на висока скорост. По принцип тези отношения почти винаги са напрегнати. Независимо, че държавният глава е и върховен главнокомандващ Въоръжените сили, което внася парадоксалност в този извод, но практиката е такава. И то независимо дали президент и военен министър са излъчени от една и съща политическа сила............Прочети още

 
Лицето Аню е Ньойски не само заради съкращенията, но най-вече заради унижението на армията
08.08.2013, 11:40

Аню АнгеловТози лисунгер вместо да си стои в дупката , излезе да дразни пак с умнотиите  си българските военнослужещи. И най-важното е, че си вярва. Взе пак да се пери, за да го забележат и ако може в патакламата на едни нови избори пак да се набута на някое топло местенце като военен експерт.

Ама такава е породата на ренегатите и предателите. Те сменят барикадите уж за доброто на отечеството и армията. Но всъщност ги предават. Предават и себе си в името на личното си его и личния си интерес.

Наглостта на този бивш генерал и бивш министър минава всички граници на благоприличие и воинска почтеност. Да пратиш войската в нокаут, да я унижиш и принизиш до шепа бутафорни батальони и после сам да се надсмиваш над стореното. Анювщина, брато, анювщина!..........Прочети още

 
Първи полети на китайски изтребители JH-7A в учението "Peace Mission-2013"
08.08.2013, 11:35

JH-7A Пет китайски изтребител-бомбардировачи JH-7A изпълниха първите опознавателни полети от летище Челябинск по време на руско-китайското учение "Peace Mission-2013". Полетите са продължили малко повече от час и летците са се запознали с особеностите на района на учението, извършили са визуално разузнаване и търсене на условните бойни цели.

JH-7A е изтребител-бомбардировач, разработен през 1990-те години и предназначен за преодоляване противниковата ПВО и нанасяне на удари по земни цели с голямо разнообразие от оръжия, включително и с високоточни образци.

http://www.pan.bg/

 
САЩ успешно изстреляха военен спътник
08.08.2013, 10:02

WGS

Ракета-носител Delta IV с шестият спътник от семейството Wideband Global Satcom (WGS) стартира от стартова площадка на база на ВВС на САЩ на Кейп Каневерал Флорида. Изведеният апарат , ще работи за американските военни и техните съюзници. Стартът на Delta IV с WGS бе рализиран в 3:29 наше време.

Компанията United Launch Alliance е изпълнител за извеждането на WGS-6. Спътникът е бил разположен в специална капсула в горната част на ракетата носител. Системата Wideband Global Satcom позволява на Пентагона с висока скорост да предава данни между кораби, самолети и наземни войски , да провежда конференции в защитен режим, а също така да получава информация за времето. От услугите на тези спътници се възползва Белия Дом, държавният департамент и някои съюзници на САЩ.

През 2007 г ВВС на САЩ сключиха споразумение с Министерството на отбраната на Австралия, по което австралийската страна се съгласи да плати 707 млн долара за построяването и извеждането на орбита на WGS-6 шестият спътник от създаваната система за връзка. В замяна, военните на Австралия получават възможността да използват Wideband Global Satcom до 2030 г.

Първият спътник WGS бе изведен в космоса през октомври 2007г за осигуряване на връзка на територията на Западното крайбрежие на САЩ до Юго-Източна Азия , която влиза в зоната на контрол на Тихоокеанското командване на САЩ. Извеждането на петият спътник бе през май 2013 г. Общо Боинг планира да построи десет такива апарата.

 
Ген.-лейт. о.р. Кирил Цветков отговаря на бившия министър на отбраната ген.-лейт. о.з. Аню Ангелов
08.08.2013, 09:54

Ген.-лейт. о.р. Кирил Цветков Министърът на отбраната в правителството на ГЕРБ генерал-лейтенант от запаса Аню Ангелов разпространи вчера чрез Фейсбук своя позиция. Тя е публикувана и в нашия сайт. В нея той заяви, че не заслужава прозвището „Ньойски” и го прехвърли на генералите Михо Михов, Никола Колев и Кирил Цветков. „Отбрана.соm” обеща да даде възможност за отговор на засегнатите. Ето какво написа по този повод бившият командващ Сухопътните войски генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков.

Генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков: Защо Ви трябваше да пишете такива неща и да ме принуждавате да Ви отговарям тук. Ген. Колев е далече, ген Михов не може да отговори в момента. Защо не продължихте със списъка на виновните. Ако си спомняте какво Ви казах преди 4 години: "Внимавай как ще си отидеш, защото ти ще излезеш виновен накрая".

Мен не ме е срам да ходя по улиците и никой не отива на другия тротоар като ме срещне. Няма значение дали е от СВ, ВВС и флота. Всеки ме поздравява и се спира да ми каже нещо. Най-после да си видя името като виновник за националната катастрофа и то от Вас г-н министре...! За Ваше сведение, когато си тръгнах от армията през 2003 г. по мой рапорт (вие никога не сте подавали такъв) останаха в СВ за мирно време две механизирани, две бронетанкови, една планинска, една специални сили, две артилерийски, една логистична и една инженерна бригади, и десет полка на специалните войски. Три от бригадите бяха на 90% напълно окомплектовани и боеспособни. В СВ имаше около 40 напълно окомплектовани и боеспособни батальона и дивизиона провели за годината около 190 учения. Преди това нямаше нито едно. Още пет военновременни бригади имаше в СВ. Всички съединения и части за мирно време включваха пълнокръвни линейни батальони и дивизиони.

И бутафорното батальонче във Враца беше пълнокръвен батальон, както и останалите четири батальона в Банско, Шумен, Ямбол и Хасково, създадени по искане на президент Петър Стоянов, окомплектовани на 100%. И целият мирновремен състав на армията можеше веднага да влезе в бой дори без мобилизационно развръщане. Несравними са данните между двете решения дори с актуализацията на План 2004 направена през 2001година. Вместо 560 танка останаха 80, вместо 762 артилерийски системи останаха 96, вместо 1230 бойни машини на пехотата останаха 280. Вместо 72 самолета и 44 вертолета(18 бойни) във ВВС останаха съответно 16 и 22. Вместо 62 кораба с подводница във ВМС останаха 17. Имаше решение и за 100-хилядна военновременна численост на армията. И професионализацията трябваше да приключи за СВ до 2015г. ако се осигуряваше бюджет за МО от над 2 на сто. Колко пъти е съкратено основното въоръжение сам си направете сметката? Не сравнявайте несравнимото и сам преценете кои цифри са "ньойски". И План -2004 бе направен от военните и с Ваше участие с точен разчет каква армия трябваше да имаме към 2010г. Ако не се намесиха политическите решения под вътрешен и външен натиск. Решение за 45 хилядна армия взе парламента, за ракетите също, въпреки съпротивата на военните, които поискаха компенсации за ракетите в съответни далекобойни МЛРС оръжейни системи, ескадрила многоцелеви самолети и ЗРК Пейтриът. Такава бе цената на ракетите според военните.

Тези политически решения наложиха План 2004, а не желанието на военните. И затова си подадох рапорта за напускане. И План 2014 е политическо решение, но вече по Ваше предложение г-н Министър, като политик, а не по предложение на военните.

Но не забравяйте, че Вие имахте шанса да отидете военно аташе в Англия през 1997г. (по предложение на ген.Михов), след това началник на Военната академия, след това директор на дирекция в МО, когато предложихте пълно обезличаване на Генералния щаб и подобни съкращения, които след 10 години осъществихте. Тогава Ви освободиха от армията и вие отидохте в политиката. И тези длъжности, които сте заемали след 1997г. не кореспондират с несъгласие със съкращенията, в които и Вие сте участвали на тези длъжности. И вие носите вина за ликвидирането на ПВО на СВ като зам.началник на ГЩ. Докато такива като мен нямаха този шанс и бяха изхвърлени на улицата без право на завръщане. И накрая, аз никога не критикувам отделни личности, дори и министри и не споменавам по имена. Аз критикувам политиката на правителствата и на парламентите. Затова се учудих, че конкретно посочвате имена, между които и моето и затова Ви отговарям.

Никога БА освен това не е била 120 хиляди, дори през 80-те години. Не повече от 108-104 хиляди при поддържан некомплект от 10-15%. При Луджев се обсъждаше състав от 85 хиляди, при Михов бе 75 хиляди и после вече парламентът намали числеността на 45 хиляди в БА плюс 7-8 хиляди в МО. Сега БА след последните съкращения, не само при Вас, а след 2004г. бе ликвидирана като военна сила на Балканите за радост на "братята" от съседните ни страни.

http://www.otbrana.com/

 
Обявен конкурс за 370 длъжности за войници в Сухопътните войски
08.08.2013, 08:42

Със заповед на министъра на отбраната на Република България № ОХ-552/05.08.2013 г. в Сухопътните войски е обявен конкурс за 370 длъжности за войници, за приемане на военна служба на лица завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина.

Длъжностите са в гарнизоните Карлово, Казанлък, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

За повече информация: Централно военно окръжие – София и структурите му в страната. - Още кадрови военнослужещи

 
Наши курсанти бяха на учебна практика с румънския ветроход „Мирча”
08.08.2013, 07:13

Румънският учебен ветроход „Мирча”.От задгранична учебна практика се завърнаха в Морското училище курсантите Християн Костов и Димитър Георгиев. За времето от 12 юли до 3 август тази година двамата старшини ІІ степен, второкурсници във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” от специалност „Корабни машини и механизми” проведоха своята учебна морска практика на борда на румънския ветроход „Мирча”. Те бяха избрани сред останалите курсанти от същата специалност след полагане на изпит по английски език.

Придобиване на знания, умения и практически навици за изпълнение на възложените задължения на учебен кораб, това са били целите на практическото плаване по определен маршрут. Доизграждането на волеви и командирски качества на офицери от ВМС, както и безрезервна амбиция за първенство и лидерство, са много важни моменти от задачите на курсантите, изпълнявани по време на практиката на чуждестранния учебен ветроход, плаващ под румънски флаг.

Цяла палитра от задачи, които са осъществили нашите курсанти днес си припомниха старшините ІІ степен Георгиев и Костов. Участие в дежурни вахти, запознаване с редица правила и разпоредби, процедури за безопасност и правила за действие в случай на авария, спазване на мерките за лична безопасност, вземане на предпазни мерки при работа на кораба, изредиха те. Тази дейност се е осъществявала под ръководството на вахтения офицер и от ръководителите на практиката на курсантите. В края на плавателния стаж, нашите възпитаници си спомнят хубавите преживяни дни на борда на „Мирча”, заедно с румънските, турските и гръцките колеги от другите военноморски академии.

Ветроходът „Мирча” започва плаването си на 19 юли т.г. с преход от пристанището в Констанца до пристанището на Военноморската академия в Тузла, Истанбул. Следва преход до Атонския полуостров, който приключва на 24 юли. Преход до пристанище Солун, Гърция и завръщане до Констанца, Румъния на 3 август. Успешно приключилата практика на борда на румънския ветроход е бойното кръщение за нашите курсанти, заслужили международното си участие в плаването на кораба „Мирча” за период от три седмици и доказали, че са отличници в хода на осъществяването му.

В своите лични отчети до началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” кап. І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров, не се разбира, че те действително са се справили блестящо. Едва когато разговаряхме, можах да усетя персоналното им задоволство от добре свършена работа.

http://morskivestnik.com/

 

 
Три българки слагат в джобовете си Мата Хари
07.08.2013, 21:27

Снежана Василева Разузнаването не е приключение, нито майсторлък на евтини трикове, най-малко пък увеселително пътуване зад граница, а преди всичко продължителен, упорит и тежък труд, който изисква много усилия, напрежение, настойчивост, самообладание, воля, сериозни знания и голямо майсторство – това са думи на една от най-големите легенди в световния шпионаж за всички времена Рудолф Абел (а може би Александър Белов, Йохан Вайс, Уйлям Хенрикович Фишер или Бог знае – всяко истинско име в разузнаването е предпоследно).

Свикнали сме да свързваме разузнаването с железни мъже от типа на Джеймс Бонд и Емил Боев. Но шпионажът има и женско лице. Еталон, разбира се, е Мата Хари. Нека видим какво казва и друга легенда, бащата на ЩАЗИ – кошмарът на генерал Гелен, ЦРУ и МОСАД, Маркус Волф: „Мога да говоря за жените разузнавачки само в ласкава форма. Когато избират своя път, те са по-лоялни и изпълняват дълга си до най-малка подробност... В трудни условия или при арест са по-издръжливи от мъжете. Опитът ме е научил да разчитам повече на жени шпионки". Само ще вметнем – същото, но с малко по-други думи, е казвал и една друга легенда – Никола Гешев.

Снежана Василева е родена разузнавачка. Това че баща й бил кадрови офицер от ДС е само катализатор. Въпреки забраната на родителя си, момичето влиза в контакт с шефове от Първо главно, сред които и генерал Стоян Савов, незаслужено руган днес от нищо неразбиращи от шпионаж полуграмотници............Прочети още

 
САЩ решиха да бракуват атомната подводница „Маями”
07.08.2013, 20:40

Американските военни се отказаха от възстановяването на атомната подводница SSN 755 „Маями”, на която през 2012 година по време на ремонтни работи възникна пожар. Оказа се, че стойността на възстановителните работи възлизат на 450 милиона долара и ръководството на флота взе решение да бракува „Маями”, съобщава Defense News.

Досега за ремонт на субмарината вече са изхарчени 94 милиона долара. Запознаването на ръководството с новите оценки на стойността на възстановителните работи на фона на съкращенията на военните разходи, доведе до вземане на решение за отмяната на ремонта на атомната подводница и изпращането и за утилизация.

В състава на американските ВМС останаха 41 атомни подводници клас „Лос Анджелис”. Тези субмарини са строени от 1972 до 1996 година и са въоръжени както с торпедни апарати, така и с вертикални пускови шахти за крилати ракети. Те се квалифицират като многоцелеви подводници и не са въоръжени с междуконтинентални ракети. – Още за АП клас „Лос Анджелис”

 
Авиационният полк „Нормандия-Неман”
07.08.2013, 17:50

В сряда министерството на отбраната на Русия съобщи, че почетното наименование на авиационния полк „Нормандия-Неман” може да бъде присвоено на една от военните части на Военновъздушните сили на Руската Федерация.

Според военните, „най-важна задача на министерството на отбраната е изпълнението на наредбата за възраждане на имената на прославени съединения и военни части от миналите епохи”.

 
Южна Осетия ще отбележи 5-та годишнина от августовската война
07.08.2013, 14:30

Днес в Цхинвал ще се състоят паметни мероприятия, посветени на петата годишнина на нахлуването на грузинската армия в Южна Осетия през нощта на 7 август 2008 година.

Техните участници ще почетат паметта на героите – както на сънародниците, така и на руските миротворци, прекратили военния конфликт.

Ще се проведе церемония по полагане на основите на мемориалния комплекс „На защитниците на Осетия”, ще се състои възлагане на цветя на местата на гибелта на защитниците на Цхинвал. Планирано е откриване на фотоизложба „Осетия: поглед отвътре” и прожекции на документални филми за августовската война. – Още за конфликта през 2008 г.

 
Контраадмирал Румен Николов, командир на ВМС: Тази година няма да има съкращения на кадри
07.08.2013, 14:13

Контраадмирал Румен НиколовСъкращаването на кадри е въпрос, който във флота вече е приключил, няма да се съкращава бреговата база, а личният състав на Военноморските сили ще се запази в състоянието, в което се намира. Това каза пред журналисти контраадмирал Румен Николов, командир на ВМС, след тържествения ритуал за присвояване на почетни имена на 14 бойни и спомагателни кораби, предаде репортер на Радио „Фокус”-Варна.

Румен Николов посочи, че предвиденият преглед на системата за сигурност на страната ще даде възможност за доуточняване на някой проблеми в организационната структура, които да бъдат окончателно решени. В категорията именувани кораби няма такива, които да бъдат предвидени за извеждане, каза к-н Румен Николов. „Реформата във Военноморските сили завърши в основната си част. Остана да се довърши реформата в две брегови формирования – складове. По отношение на корабите във ВМС - още в края на миналата година е приключено с извеждането на кораби”, посочи Румен Николов и допълни, че в това състояние флотът може да изпълнява достойно задачите си. Обещанието, което имахме в началото на годината за осигуряване на плавателна кампания, към момента се изпълнява достатъчно добре и в края на учението „Бриз” бе изпълнена програмата ни за миналата година. Предстоят още учения, не по-малко от два пъти ще бъдат часовете на море на екипажите, което е доказателство, че се дава възможност да се готвят и да демонстрират своите възможности, подчерта той. По думите му, състоянието на корабите, които в момента са в оперативна готовност, позволява незабавното им излизане в море. Има кораби и в резерв, съгласно плановете ни, три от новоименуваните кораба са в резерв. Но това не означава, че не са в състояние да бъдат изведени в море.

Когато името отразява националната идентичност, то е израз на традициите, без да е обвързано с това кой и как управлява България, а какви послания се пренасят от миналото към бъдещето. Това каза в тържественото си слово капитан I ранг Тодор Йотов, Командир на Пункта за базиране Варна, по време на тържествения ритуал за присвояване на почетни имена на 14 бойни и спомагателни кораби. На ритуала присъстваха представители на местната администрация, депутати и граждани. Капитан I ранг Тодор Йотов припомни на присъстващите, защо точно тези имена се присвояват на бойни и спомагателни кораби от Военноморските сили. Той изказа благодарност към всички, които са допринесли това тържество и пренасяне на традицията да стане факт, благодари на екипажите за подготовката на корабите и съхраняването им. „За съхраняване на традицията, Командването на Пункта за базиране подарява на Военноморския музей във Варна автентичните имена на корабите „Искър" и „Добротич", присвоени през 1986 година”, допълни в словото си Тодор Йотов. Това са именно оригиналните и автентични букви на корабите, които от първи ноември вече не са в състава на Военноморските сили.

http://www.focus-news.net/

 
Ще бъдат активирани временно опасни зони по време на съвместно българо-сръбско учение на зенитен полигон „Шабла“
07.08.2013, 13:43

МиГ-29Съвместно учение с войски за противовъздушна отбрана от въоръжените сили на Република България и Република Сърбия ще се проведе от 26 до 30 август на зенитния полигон на Военновъздушните сили - Шабла.

Командването на Военновъздушните сили ще активира временно опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата акватория и териториалното море, между нос Калиакра, нос Карталборун, и линията, отстояща на 55 мили /100 км/ успоредно на бреговата ивица, за времето от 09:00 до 19:00 часа в периода от 26 до 30 август 2013 г.

В стрелбите ще участват екипажи със самолети МиГ-29 и Су-25, и разчети на зенитно-ракетни комплекси „Нева”, „Куб”, „Оса”, „Волхов” и преносимият „Стрела-2М”. В учението ще се включи и фрегатата „Верни”, която ще проведе пускове със ЗРК „Sea Sparrow”. Планирано е да бъдат направени над 200 пуска по радиоуправляеми, аеробалистични и парашутни мишени.

http://www.mod.bg/

 
Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите е признат за национално представителна организация
07.08.2013, 13:35

Правителството призна Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите за национално представителна организация за срок от пет години. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Решението дава право на Съюза да участва в Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите и военнопострадалите. Съюзът е регистриран в обществена полза и отговаря на критериите за признаване на национално представителна организация – има структури на територията на 93 общини, а членовете му са повече от 4000. Съюзът работи активно за подпомагане на военноинвалидите и военнопострадалите при интегрирането им в обществото и реализиране на личностните им качества, подкрепя ги при решаване на социално-икономическите им проблеми.

Като член на Консултативния съвет Съюзът ще има възможност да изразява позицията си относно провежданата държавна политика по въпросите, свързани с военноинвалидите и военнопострадалите, при изготвянето на становища относно проекти на нормативни актове, гарантиращи техните права, както и при координацията между държавните органи, органите на местното самоуправление и неправителствения сектор за осигуряване на необходимата подкрепа за тях.

http://www.focus-news.net/

 
Танкът Т-72 навърши 40 години
07.08.2013, 13:10

Т-72Днес, 7 август, се навършват точно 40 години, откакто танкът Т-72 е бил приет на въоръжение в Съветската армия.

Серийното производство на Т-72 започва във вагоностроителния завод в град Нижни Тагил, Русия.

Това е един от най-разпространените танкове на въоръжение днес, като много страни са разработили свои варианти на Т-72.

Записан е в Книгата на рекордите на Гинес като най-масовият танк на съвременността. – Още за Т-72

 
Конференция за усъвършенстване на системите за управление ще се проведе във Военната академия
07.08.2013, 12:36

Конференция „Усъвършенстване на системите за управление във Военна академия „Г. С. Раковски” ще се проведе във висшето учебно заведение утре, 8 август, от 9.30 ч. в аула „Раковски“.

Форумът е по проект, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

На конференцията ще бъдат дискутирани усъвършенстването на системите за управление във Военната академия и подобряването качеството на услугите чрез ефективно работещи образователни процеси.

Форумът се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката. В него ще участват експерти от целевите групи на проекта, специалисти от Министерството на отбраната на Република България, Министерството на образованието и науката, както и представители на висшите учебни заведения.

http://www.mod.bg/

 
Стартира надпреварата във спартакиадата на Военноморските сили по морски спортове
07.08.2013, 09:20

На 5 август 2013 г. в Пункт за базиране Варна бе открита Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили,  посветена на 134-та годишнина създаването на Военноморските сили и Държавното първенство по ветроходство в клас  „Ял-6”.

В Спартакиадата  участват два отбора от  Пункт за базиране Бургас, два отбора от  Пункт за базиране Варна, два отбора от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – курсантски и студентски, два ученически отбора от Морска гимназия „Св. Николай Чудотворец” и представителен отбор на АЕЦ”Козлодуй”.

Приветствие към участниците в състезанията отправиха  началникът на Щаба на ВМС капитан първи ранг Коста Андреев и госпожа Кристиана Генчева – началник на отдел в Дирекция „Младежки дейности и спорт” на Община Варна.

Състезанията по ветроходство, гребане, теглене на въже, морски възли и хвърляне на хвъргало ще се проведат в периода от 5 до 8 август 2013 г. в акваторията на Варненския залив и в Пункт за базиране Варна.

http://www.navy.mod.bg/
 
Япония показа най-големия си боен кораб
07.08.2013, 08:53

Япония представи за първи път вчера публично бъдещия си хеликоптероносач DDH 183 Izumo - проект 22DDH, който е и най-големият военен плавателен съд, построен в Япония от последната война насам, предаде АФП. Това предизвика критики от страна на Китай, който обвини съседа си в постоянна милитаристична експанзия.

Съдът e с дължина 248 метра и се строи в пристанище Йокохама (южно от Токио) от корпорацията IHI Corporation и е на стойност около 900 млн. евро (1,2 млрд. долара).

Очаква се хеликоптероносачът да бъде въведен на въоръжение през 2015 г. Той ще може да превозва между 9 и 14 хеликоптера.

Кръщаването на кораба се състоя в присъствието на 3600 души, сред които японският вицепремиер Таро Асо, и завърши с фойерверки.

Хеликоптероносачът ще играе ключова роля както при отбраната на териториалния суверенитет и охраняването на морските пътища, така и в случаи на природни бедствия и катастрофи, посочиха от министерството на отбраната.

Церемонията по пускането на вода на 248-метровия плавателен съд идва на фона на обявените от премиера Шиндзо Абе намерения да подмени пацифистката конституция на Япония и да засили въоръжените сили на страната, коментира АФП.

Военната церемония в Йокохама се състоя в момент, когато от другата страна на японския архипелаг десетки хиляди хора се събраха да отбележат 68-ата годишнина от американската атомна бомбардировка на Хирошима, изравнила града със земята.

http://www.monitor.bg/

 
На този ден в САЩ е учреден почетния знак за военни заслуги "Пурпурно сърце"
07.08.2013, 08:01

почетен знак за военни заслуги "Пурпурно сърце"Генерал Джордж Вашингтон учредява отличието на 7 август 1782 година като знак за необикновена смелост и изключителна вярност при военна служба. Смята се, че той е дал само три такива награди.

Отличието е възстановено през 1932 г. в чест на 200-годишнината от рождението на Д. Вашингтон като медал за военнослужещите, получили бойни рани и увреждания по време на службата. Отличието се дава след като кандидатите да го получат подадат молба и доказателства за получените рани. До 1942 г. с такива медали са отличавани само военнослужещи в пехотата, а от 1942 г се дава и на военнослужещи във флота.

През първите 10 години с медала Пурпурно сърце са отличени 78 000 военни.

 

 
Москва - Пекин: стратегия на тандема
06.08.2013, 22:28

Русия и Китай провеждат съвместни военни учения „Мирна мисия 2013”. По време на маневрите войските на двете страни отработват навиците за противодействие при терористични заплахи. А само преди няколко седмици Русия и КНР завършиха съвместни морски учения.

Ученията „Мирна мисия 2013” протичат на полигона Чебаркул край Челябинск. В тях участват войските от Централния военен окръг (ЦВО) на руските въоръжени сили и Шенянския военен окръг на Китайската народна освободителна армия (КНОА). Общо на полигона пристигнаха 1500 военнослужещи и около 250 единици техника. В това число и танкове, бронетранспортньори, наблюдателни машини, 120 мм гаубици и 152 мм самоходни артилерийски установки. Освен това в маневрите участва и авиацията – хеликоптери и изтребители бомбардировачи. За сценария на ученията разказва главният редактор на вестник „Военнопромишленний куриер” Михаил Ходарьонок:

   - Ученията имат ярко изразена антитерористична насоченост. В тях се отработват и практическото взаимодействие, и работата с документи и карти за решаването на задача за освобождаването на някакво населено място, завзето от терористи.

В това, че руски и китайски военни съвместно отработват навиците за борба с тероризма, няма нищо чудно. В състава и на двете държави има проблемни региони. Но основната опасност не идва от тях, смята експертът от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Василий Кашин:

   - Сухопътните учения са насочени срещу такива общи заплахи като възможната дестабилизация в Централна Азия след съкращаването на западното присъствие в Афганистан и възможната дестабилизация на обстановката в една от централноазиатските страни.

Съвместните руско-китайски сухопътни учения се провеждат ежегодно от 2005 година както на полигоните в Русия, така и в КНР. Понякога в тях участват други страни от Шанхайската организация за сътрудничество. Покрай това Москва и Пекин редовно организират морски маневри. При което тази година те се проведоха няколко седмици преди началото на ученията „Мирна мисия 2013”.

Трябва да кажем, че Китай е в сложни отношения с редица съседни държави. Нерешени са териториалните спорове с Виетнам, Филипините и Япония. Опасявайки се от нарастващата мощ на Китай, тези държави се стремят да си осигурят подкрепата на Съединените щати, които, на свой ред, виждат в Китай основен конкурент. Затова за КНР е особено важно да заздравява отношенията си с Русия, за да запази като минимум неутралитета си в случай на евентуален конфликт. В тези условия провеждането на съвместните руско-китайски учения е нагледно доказателство за това, че отношенията между двете страни имат наистина стратегически характер. – (Фотогалерия)

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Александър Александров – МиГ-29М2 е разумна алтернатива за България
06.08.2013, 22:15

МиГ-29М2Представителят на руската самолетостроителна компания РСК МиГ бр. ген. о. р. Александър Александров коментира за сп. „Клуб КРИЛЕ” решението на министър Ангел Найденов да се продължи работата по конкурса за нов изтребител на българските ВВС, взето във втората половина на юни 2013 г.

„Изключително съм доволен, че министър Найденов пое отговорността да не се обрича бъдещето на българските ВВС. Когато се вземат отговорни и с дългосрочни последици решения, особено такива, свързани с националната сигурност, трябва да не се подхожда емоционално или политически, а да се търси военната експертиза за най-високата ефективност, или казано по-просто - най-високи способности на най-разумна цена. Ако погледнем към варианта МиГ-29М2, какви предимства могат да се посочат:

   1. Вече имаме на въоръжение по-стара модификация МиГ-29, който може да се модернизира до съвместимост с изискванията на НАТО/ICAO съвместно с BAE SYSTEMS и ROCKWELL COLLINS, както бе направено в Словакия и Полша. Така двата флота ще са съвместими и това ще облекчи поддръжката и логистиката.

   2. Не е необходимо да се създава нова материално-техническа база – тя съществува. Не е нужно да се строят и нови технически лаборатории за настройка на авионика с подходящ температурен режим, както го изисква авиониката например на F-16 и други самолети от този тип.

   3. Има български завод в Пловдив, способен да извършва голяма част от ремонта на самолети МиГ-29.

   4. Не е необходимо да се преобучава тотално наново инженерно-техническият и летателният състав, нито да се сменя наземната инфраструктура и летищната техника.

   5. МиГ-29М2 е по-икономичен от западните аналози.

   6. В сравнение с другите разглеждани за закупуване самолети е на по-добра цена.

Новият МиГ-29М2, който РСК МиГ може да предложи на България, е многоцелеви изтребител от поколение „4++“, който:

   - не изисква асфалтова полоса, нито почистването й, както е при F-16;

   - може да каца дори на грунд при натоварване 5 kg/cm? (без аналог);

   - има собствен агрегат за запуск – не се нуждае от наземен;

   - има собствена кислородна станция и не се нуждае от наземна;

   - има антикорозионно покритие като палубния МиГ-29К, което му позволява да се съхранява на открито през всички сезони, а не в специално климатизиран хангар;

   - радиолокационната му станция следи 10 цели и дава възможност да се обстрелват 4 от тях;

   - въоръжението му позволява ефективно унищожение на въздушни, подвижни и неподвижни наземни и морски цели;

   - има мощен комплекс отбранителни средства;

   - техническата му експлоатация е по състояние, както е при гражданските самолети, а не по ресурс;

   - ресурсът му е 6000 часа, а срокът на служба - 40 години.

От страна на РСК МиГ има готовност за създаване на регионален сервизен технически център в България при закупуване на новите МиГ-29М2, който да обслужва не само нашите, а и самолетите от европейски и арабски страни. При закупуване на нов многоцелеви изтребител за България няма изискване той непременно да е произведен в страни от ЕС и НАТО, а само да е съвместим с изискванията на НАТО и ICAO. МиГ-29М2 напълно покрива тези критерии”. - Още за МиГ-29

http://www.pan.bg/

 
Ракетите носител „Рокот” отново влизат в употреба
06.08.2013, 21:01

Роскосмос отмени мораториума за стартове на РН „Рокот” с ускорител „Бриз-КМ” , който бе въведен през януари 2013, съобщава вестник „Известия”.

От вестника утвърждават, че работата на комисията, изучаваща причините за проблемите при извеждането на спътник на 15 януари 2013, е завършена. Изводите на комисията са позволили да се направи доработване на конструкцията на авариралият ускорител.

За проблемите възникнали на 15 януари отначало не бе съобщено. През декември 2012, представителя на ВВС на Русия, Алексей Золотухин, съобщи пред журналисти за отлагането на старта на три спътника поради проблеми с ускорителя. Стартът бе проведен на 15 януари 2013. По информация от Роскосмос от това време, стартът е преминал успешно. Но на 15 май, от „Известия”, по данни на свой източник, са заявили, че спътниците не са били изведени на планираната орбита. При това единият може да се смята за загубен, а с другите два все пак е установена връзка. Още тогава на 15 май, новината за загубата на спътниците бе опровергана от Роскосмос. След известно време, през юни, на авиосалона Ле-Бурже, директора на ведомството в интервю с журналисти е озвучил нова версия на случилото се: „Експлоатацията на РН „Рокот” с доработен „Бриз-КМ”, поради проблемите през януари 2013, когато трите военни спътника не са изведени планирана орбита, ще започне отново през септември 2013"

Първи старт на „Рокот” е запланиран за 12 септември от космодрума Плесецк, при който ще бъдат изведени на орбита три апарата „Гонец”. Тези спътници са предназначени за осигуряване на връзка, като може да се използват както от военните, така и от цивилни организации.

Ракетата „Рокот” представлява, модифицирана междуконтинентална балистична ракета УР-100Н. Нейната експлоатация започна през 2002 г, макар първите експериментални стартове да са от 1994 г. За цялата история са проведени 16 старта с полезни товари, от които два довели до извеждане на непланова орбита, а още един е бил авариен поради отказ на втората степен. – Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 
Т-50 ще постъпи в руските ВВС
06.08.2013, 17:53

Т-50Руският многоцелеви изтребител от 5-то поколение ПАК ФА (Т-50) ще постъпи за изпитания във военновъздушните сили през четвъртото тримесечие на 2013 година, съобщи главнокомандващият на руските ВВС генерал-лейтенант Виктор Бондарев.

„Изтребителят трябва да пристигне във ВВС през четвъртото тримесечие”, - каза генералът.

Т-50 напълно отговаря на всички изисквания за изтребителите от 5-то поколение: построен е с използването на технология за по-малка забележимост, развива свръхзвукова скорост без използването на форсаж, може да маневрира с голямо претоварване, оборудван е със съвременна електроника и въоръжение.

Към момента летателни изпитания се извършват от четири прототипа, а други два участват в наземни тестове. До края на годината в летателните изпитния ще се включат още два ПАК ФА.  – Още за Т-50

 
Последни изпитания на турския A400M
06.08.2013, 17:47

А400МВъв военните заводи на Airbus в Севиля (Испания) са започнали последните изпитания на първия транспортен самолет А400М, предназначен за ВВС на Турция.

На 29 юли вечерта успешно са били тествани и четирите двигателя на самолета и тяхната едновременна работа.

През септември се предвижда да започнат дейностите по приемане на самолета от турските ВВС. – Още за А400М

http://www.pan.bg/

 
Главният сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов посети Обединеното многонационално командване по подготовката (JMTC) в Германия
06.08.2013, 17:10

Главният сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов посети Обединеното многонационално командване по подготовката (JMTC) в Графенвьор, Германия. Тридневната визита беше по покана на главния сержант на Сухопътните войски на САЩ в Европа Дейвид Девънпорт.

По време на посещението старшина Ламбов се срещна и разговаря с командира на Обединеното многонационално командване бригаден генерал Уолтър Пиат. Обсъдени бяха мисията, задачите и възможностите на многонационалното командване за обучение на български военнослужещи.

В сержантската военна академия главният сержант на Сухопътните войски се запозна със структурата и целите на обучение в академията и присъства на церемония по връчване на дипломи на завършващите „Курс за лидери“, сред които бяха и сержанти от 61-ва механизирана бригада – Карлово.

В Европейския център за поддръжка на обучението специалисти демонстрираха възможностите на пътеката за обучение за борба с импровизирани взривни устройства.

http://www.mod.bg/

 
Националният военноисторически музей показа знамената на борците за свобода от Македония и Одринско
06.08.2013, 13:59

По повод 110-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание Националният военноисторически музей показа оригинални знамена от борбите за присъединяване на Македония и Одринско към пределите на България.

Знамето е символ на славата на българските победи и пазител на заветите на предците ни. Сред изложените светини бяха Знаме на четата на генерал Иван Цончев, Знаме на въстаниците от Лозенград, Знаме на Централните Родопи - Ахъчелебийско знаме, Знаме на въстаниците от Струга, Знаме на въстаниците от Охрид и Знаме на VIII Стоиловски революционен участък - Заберновско знаме.

********

Първото заседание на Националния инициативен комитет за честване на 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание се проведе на 18 юли под председателството на министъра на отбраната Ангел Найденов.

Министерството на отбраната по традиция участва активно в честванията и координира събитията. Акценти в отбелязването на 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание бяха проведените на 20 юли Национален събор в Смилево, Република Македония, и тържествената заря (проверка) в Благоевград, в която участваха военнослужещи от Националната гвардейска част.

Друга инициатива е предстоящият Национален тракийски събор, който ще се проведе на 17 и 18 август в местността „Петрова нива“, община Малко Търново. http://www.mod.bg/

 
Турските въоръжени сили ще бъдат ръководени от тези 13 генерали
06.08.2013, 10:49

В изпълнение на решенията от редовното годишно заседание на Висшия военен съвет на Турция въоръжените сили на страната ще бъдат ръководени през периода 2013-2014 година от следните 13 генерали (действащите армейски генерали в турската армия):

Началникът на Генералния щаб армейски генерал Недждет Йозел: Назначен е на тази длъжност през 2011 година, остава на нея през 2013-2014 и се очаква да продължи да е военен № 1 до 2015-та.

Командващият сухопътните войски армейски генерал Хулуси Акар: Съпровожда почти всички визити на висшите държавни ръководители зад граница и главно тези в САЩ. Оценява се като един от висшите военни командири, работещи в пълен синхрон с правителството. От 2002 година заема последователно длъжностите началник на военното училище на сухопътните войски в Анкара; началник на военната академия на сухопътните войски в Истанбул; началник на тиловото командване на сухопътните войски в Анкара; командир на 3-ти армейски корпус в Истанбул и заместник-началник на Генералния щаб в Анкара.

Командващият ВМС армейски адмирал Бюлент Бостаноглу: Назначен е за командващ бойния флот след изненадващата оставка в началото на тази година на дотогавашния командващ ВМС армейски адмирал Нусрет Гюнер; макар и със звание корпусен адмирал, несъответстващо на длъжността. Живее в усамотение и голяма тъга, след като през 2009 година почива съпругата му. Сега получава званието армейски адмирал и ще остане начело на военния флот на Турция до 2015-та.

Командващият ВВС армейски генерал Акън Йозтюрк: Последната му длъжност е командир на Учебното въздушно командване в Чигли, Измир. През 2009-2011 година е командир на Втора тактическа авиосила в Диарбекир. През този период ръководи трансграничните операции на турските ВВС в Северен Ирак – за бомбардировки и с разузнавателна мисия.

Командващият жандармерийските войски армейски генерал Сервет Йорюк: През 2010 година е произведен в звание армейски генерал и в продължение на две години командва Втора турска армия, в чийто зона за отговорност влиза и границата със Сирия. Миналата година изненадващо е изтеглен на по-пасивна позиция като началник на Управлението за обучение и доктрини на турската армия. Два пъти е командвал специалните сили на турската армия.

Началникът на Обединените военни академии в Истанбул армейски генерал Ялчън Атаман: Перспективите му за военно развитие са помрачени, след като е разследван сред кръга от заподозрени за подготовка на военен преврат. В крайна сметка неговото име не влезе в обвинителния акт на прокуратурата, но стана причина миналата година да бъде назначен на същата пасивна длъжност, но със звание корпусен генерал.

Командващият Втора турска армия армейски генерал Галип Мендил: Запазва досегашната си длъжност. Изтъква се, че ръководи почти безупречно подчинените му съединения и части. Като командир на военния гарнизон в провинция Коджаели по заповед на тогавашния началник на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг е изпратен през 2008 година да посети в затвора в Кандъра арестуваните по мегаделото „Ергенекон” запасни армейски генерали Хушрит Толон и Шенер Еруйгур и да разговаря с тях от името на турските въоръжени сили.

Командващият Четвърта (Егейска) турска армия армейски генерал Абдуллах Атай: Повишен е в звание армейски генерал през 2011 година. Ще командва Егейската армия за трета поредна година.

Командващият Първа турска армия армейски генерал Ахмет Турмуш: Участва в заседание на Висшия военен съвет като командващ Трета турска армия с щаб в Ерзинджан (Североизточна Турция) и на това заседание е назначен да командва най-престижната и елитна Първа турска армия с щаб в Истанбул. Очаква се да излезе в запаса след две години през 2015-та. Преди това е заемал длъжностите съветник на министъра на националната отбрана и командир на 5-ти армейски корпус от състава на Първа турска армия с щаб в Чорлу (Източна Тракия).

Началникът на Управлението за обучение и доктрини на турската армия армейски генерал Салих Зеки Чолак: След получаване на званието полковник се оценява като един от най-перспективните и успешни турски офицери. Със звание полковник е заемал длъжността началник на Управлението за връзки с обществеността и с медиите към Генералния щаб.

Заместник-началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Гюлер: В продължение на две години е началник на Разузнавателното управление на Генералния щаб. Заемал е длъжности в умиротворителните сили в Босна и Херцеговина ЮНПРОФОР и в Щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол.

Командващият Трета турска армия армейски генерал Юмит Ертен: Заемал е длъжността главен секретар на министерството на националната отбрана както при сегашния министър Исмет Йълмаз, така и при неговия предшественик Веджди Гьонюл. Бил е и военен аташе на Турция в Лондон. Преди да получи първо генералско звание е командвал граничен полк в провинция Ъгдър на турско-иранската граница.

Членът на Висшия военен съвет армейски генерал Мехмет Ерен: С получаване на званието армейски генерал придобива право да остане в продължение на четири години в него. Преди това на 4 август 2011 година е назначен за командващ ВВС, но със звание корпусен генерал, след груповата оставка на тогавашния началник на Генералния щаб и на командващите сухопътните войски, ВМС и ВВС. На 30 август 2011 година става армейски генерал и влиза в съответствие със заеманата длъжност. Това обаче поражда сериозни възражения понеже не е пилот от бойната авиация. След престой от една година като член на Висшия военен съвет ще излезе в запаса през 2014-та. Кулоарната информация е, че по негово лично желание остава на странната длъжност член на Висшия военен съвет, вместо да излезе в запаса от позициите на командващ ВВС.

http://asia.actualno.com/

 
На въоръжение в НОАК е приет усъвършенствания ОТРК DF-12
06.08.2013, 10:03

ОТРК DF-12На въоръжение в Народно-освободителната армия на Китай (НОАК) е приет усъвършенстван оперативно-тактически ракетен комплекс (ОТРК), получил обозначението DF-12 (M20). Миналата седмица за първи път в интернет се появиха негови снимки.

Според мнението на аналитика от Вашингтонския център за оценка и стратегии (International Assessment and Strategy Center) Ричард Фишер, приемането на въоръжение в НОАК на нов клас ОТРК ще предизвика безпокойството на Тайван.

Новия ОТРК по-рано носеше обозначението М20. Присвояването на комплекса на обозначението DF-12 („Донг Фенг-12”) означава, че той е приет на въоръжение в стратегическите ракетни войски на НОАК.

Китайски военни представители са заявили, че ОТРК DF-12 с твърдогоривна ракета е съпоставим по своите характеристики с руските ОТРК „Искандер”. Официално обявения обсег на действие на комплекса е от 100 до 280 км, но реално, според мнение на аналитици, той може да достигне до 400 километра.

Ракетата е оборудвана с комбинирана GPS/инерциална система за насочване. За сега не е известно дали DF-12 ще носи само обикновена бойна част или ще може да използва и ядрена бойна глава.

 
И в Русе отбелязаха 134-та годишнина на Военноморските сили на България
06.08.2013, 08:06

С военен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка в Русе започнаха поредицата от мероприятия, с които Военноморските сили отбелязват през тази година 134-та годишнина от своето създаване.

След четири годишно прекъсване, отново пред този скромен паметник бе припомнено за началото на българския военен флот. Военноморският десант в горещия ранен следобед, (както обикновено по това време) в Русе и съпътстван от транспортни неволи, (също както обикновено) за участниците започна в 16:00 ч. с приемане на строя на почетния караул от командира на ВМС контраадмирал Румен Николов.

Последваха слова от любезния домакин г-н Пламен Стоилов - кмет на Община Русе, и командира на Военноморските сили. С минута мълчание в деня на национален траур бе почетена паметта на моряците, отдали живота си на българския военен флот и нещастно загиналите миньори. Венци и цветя отрупаха паметника напомнящ за началото на българското морячество. Почетният караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили преминаха в тържествен марш пред паметника на моряка. – Още за ВМС на България

http://morskivestnik.com/

 
Хирошима отбелязва годишнината от атомната бомбардировка
06.08.2013, 07:52

В японския град Хирошима във вторник ще се проведе церемония в памет на жертвите на атомната бомбардировка. Точно преди 68 години, на 6 август 1945 г., американският бомбардировач Б-29 „Енола Гей” хвърли над града атомна бомба, в резултат на което загинаха около 160 хиляди души, припомня РИА Новости.

Възпоминателните церемонии ще започнат в 8 ч. сутринта местно време и ще продължат около 45 минути. Точно в 8.15 ч. , когато върху центъра на града бе хвърлена бомба с уранов заряд с тротилов еквивалент около 20 хиляди тона, в Парка на мира ще започнат да бият камбаните на мемориалния комплекс, след което ще бъде обявена минута мълчание. По традиция кметът на Хирошима ще прочете така наречената „Декларация за мир” – ежегодна реч от 1947 г. насам, посветена на ядреното разоръжаване и въоръжените конфликти по света.

Във възпоминателните мероприятия ще вземат участие премиерът на Япония Шиндзо Абе, външният министър Фумио Кишида, министърът на здравеопазването Норихиса Тамура и други официални лица. Покани за участие в церемонията получиха представителите на 153 държави.

 

 
Военноморските сили празнуват 134 години от създаването си
05.08.2013, 21:44

Чествания, посветени на 134-годишнината от създаването на Военноморските сили на страната ни започнаха от вчера в Бургас. Военнослужещи от гарнизона мерят сили в  състезания по плуване, футбол на малки врати, теглене на въже и плажен волейбол.

В състезанията участват и отбори от община Бургас, регионалната дирекция "Гранична полиция" - Бургас, областна дирекцията "Пожарна безопасност и защита на населението" - Бургас, и клуб "Каменица".

На 8 август от 10 ч. в Пункт за базиране Бургас ще се проведе ритуал по присвояване имена на кораби за бойна поддръжка и спомагателни кораби от състава на Военноморските сили, а тържествата ще приключат с концерт във Военния клуб - Бургас от 18,30 ч. същия ден. - Още за ВМС на България

http://www.duma.bg
 
В Украйна ще извадят потънала в Черно море подводница
05.08.2013, 21:20

Щ-216В Украйна планират да извадят от дъното на Черно море съветската подводница „Щ-216”, потънала през годините на Втората световна война.

След изваждането й, останките от екипажа ще бъдат погребани. Планира се на базата на „Щ-216” да бъде създаден музей.

Дизело-електрическата подводница „Щ-216” е от проект „Щука” и е била заложена на 23 юли 1939 г. в завод N-200 в гр. Николаев, спусната на вода на 30 май 1941 година, като е зачислена в състава на ЧФ на ВМФ на СССР.

Тя е участвала в бойни операции на Черноморския флот, като е потънала през февруари 1944 година. Предполага се, че е била потопена в резултат на атака с дълбочинни бомби на германските противолодъчни кораби „Uj 106” и „Uj 103” на 17 февруари. Целият екипаж е  загинал. През март 1944 година субмарината е изключена от състава на ВМФ.

„Щ-216” е открита на 5 юли 2013 година (видео) на 52-метрова дълбочина край бреговете на нос Тарханкут. – Още руски подводници

 
Иран е ремонтирал два Mirage F-1
05.08.2013, 20:49

Mirage F-1Ирански специалисти от военновъздушната база Shahid Nasser Habibi са ремонтирали и възстановили летателната годност на два изтребителя Mirage F-1, принадлежали на иракските ВВС. Работата по ремонтните дейности е била в обем на 45 000 човекочаса. След успешните изпитателни полети двата изтребителя са предадени на ВВС на Иран.

През август 2012 година успешно е облетян изтребител МиГ-29, след като е бил ремонтиран на територията на военновъздушната база Shaheed Fakouri. Самолетът е бил на земята цели 12 години, като възстановяването на летателната му годност и оборудването му с нова, по-съвременна авионика са отнели 21 000 човекочаса.

Иранските медии съобщават също, че страната произвежда резервни части за редица изтребители, като F-14, F-5 и МиГ-29.

http://www.pan.bg/

 
Аржентина купува испански Mirage F1
05.08.2013, 20:44

Mirage F1Президентът на Аржентина Cristina Fernandez de Kirchner е одобрила сделка за закупуване на 20 изтребителя Mirage F1, които наскоро бяха извадени от въоръжение от испанските ВВС.

Изтребителите се намират в испанската военновъздушна база Albacete, от където ще бъдат транспортирани с кораб до Аржентина. Испания ще осигури също резервни части, тренажор и обучение на летци и техници, избрани от 6-та военновъздушна бригада на аржентинските ВВС.

Mirage F1 има боен радиус 450 км, което позволява изтребителите да достигнат до спорните Фолкландски острови. Испания и Аржентина поддържат тесни отношения и взаимно се поддържат по отношение на Гибралтар и Фолкландските острови.

Според британските ВВС на Аржентина ще са необходими девет месеца, преди да достигнат оперативна готовност с новите изтребители. На този етап на Фолкландските острови Великобритания е дислоцирала два изтребителя Typhoon за носене на бойно дежурство. В случай на необходимост кралските ВВС имат готовност да изпратят допълнително количество изтребители. – Още за Mirage F1

http://www.pan.bg/

 
Почина британският адмирал, командвал флотата по време на Фолклендската криза
05.08.2013, 18:33

Sir John Forster "Sandy" WoodwardМинистерството на отбраната на Великобритания съобщи днес за кончината на адмирал Джон „Санди” Уудуърд (Sir John Forster "Sandy" Woodward), командвал британските военноморски сили по време на Фолклендската криза през 1982 г., съобщава The Telegraph.

От министерството не са посочили конкретна причина за смъртта, но според Би Би Си адмирал Уудуърд е починал на 4 август на 81-годишна възраст след продължително боледуване.

Висшият офицер ръководи по нареждане на тогавашния премиер на Великобритания Маргарет Тачър флотата, която превзема обратно архипелага в Южния Атлантик, след анексирането му от Аржентина.

По време на войната за Фолклендските острови загиват 649 аржентински войници, 255 британски и трима жители на архипелага, припомнят наблюдатели.

 
Тежки присъди бяха издадени в рамките на процеса „Ергенекон”
05.08.2013, 17:48

Турски съд днес произнесе тежки присъди срещу членовете на мрежата „Ергенекон”, обвинена за организиране на преврат срещу правителството на Реджеп Тайип Ердоган.

12 от обвиняемите бяха осъдени на доживотен затвор. Съдът в Силиври произнесе тежката присъда срещу бившия началник на Генералния щаб на армията, генерал Илкер Башбуг, по обвинение в „опит за посегателство срещу конституционния ред”.

Други осъдени на доживотен затвор са бившият шеф на жандармерията Сенер Ерюгюр, бившият командващ на първа армия Хюрсит Толон, журналистът Тунджай Йозкан и лидерът на малката Работническа партия Догу Перинджек.

В същото време 21 души бяха оправдани и пуснати на свобода.

Около 275 души са обвиняемите по делото срещу групата „Ергенекон”, което продължава от октомври 2008 година.

Групата, носеща името на митничната долина в Централна Азия, от която се смята, че произлиза турският народ, бе обвинена за действия, с които е целяла да подпомогне извършването на военен преврат срещу кабинета на произлизащия от ислямистко движение премиер Ердоган.

Според либерални наблюдатели и приближени на ислямско-консервативното движение на власт процесът „Ергенекон” се вписва в рамките на усилията на правителството да ограничи вмешателството на армията в обществения живот и да установи правова държава.

Според привържениците на светската власт и някои правозащитни организации пък делото е постановка за отстраняване на силни опоненти на правителството.

http://www.focus-news.net/

 
САЩ съкращават броя на самолетоносачите
05.08.2013, 15:50

Пентагонът заяви за бъдещото съкращаване на своите въоръжени сили.

Вместо 11 самолетоносача в строя ще останат 8 или 9, съществено ще бъде съкратен корпусът на морската пехота. Ще бъдат съкратени и 1 крайцер, 3 или 4 миноносца, а също и около 7 ескадрили на ВВС.

От самолетоносачите може би ще се отърват от „Джордж Вашингтон” – през 2015 година той изчерпва запаси си от ядрено гориво, „Джон К.Стенис” и „Хари Труман”. Трите кораба не са най-старите представители на самолетоносачите „Нимитц”, те са въведени във флотата през 1990-те години, но предишните самолетоносачи от този тип са преминали модернизиране при смяната на ядрено им гориво.

 
50 години на „Московския договор”
05.08.2013, 15:40

Първата преграда по пътя на надпреварата във въоръжаването постави Договорът за частична забрана на изпитанията на ядрено оръжие. Днес (на 5 август) той навършва 50 години. След многогодишни преговори, документът беше подписан в Москва от представители на СССР, САЩ и Англия. Споразумението, което го наричат „Московски договор”, забрани извършването на експериментални ядрени взривове в атмосферата, космическото пространство и под водата.

Първите изпитания на ядрено оръжие бяха извършени от САЩ. В щата Ню Мексико през 1945 година те взривиха бомба, чийто заряд беше еквивалентен на 20 килотона тротил. Не мина и един месец и разрушителните възможности на новото оръжие бяха демонстрирани на целия свят в Хирошима и Нагазаки. След четири години, изпитания започнаха в Съветския съюз, след това в Англия, Франция и Китай. Най-силният взрив беше извършен от СССР на архипелага Нова Земя в Северния Ледовити океан през 1961 година. Мощността на съветската, както на Запад я наричаха „цар-бомба”, беше 100 мегатона. Взривът по изчисления на учени, десет пъти надвишавал всички взривове на Втората световна война, включително американските бомби в Япония. Ядрената гъба се издигнала на височина 67 км., а взривната вълна три пъти обиколила земното кълбо.

Експерименти с ядрено оръжие се провеждаха във въздуха, под земята и под водата. В космическото пространство, съдейки по съобщения на пресата, били извършени 4 съветски и 5 американски взривове. За екологичните последици на тази надпревара може само да се гадае. След многобройни обществени протести, страните от „ядрената петица” сериозно заговориха за прекратяване на изпитанията. Договорът, подписан в Москва през 1963 година, постави началото на контрол над процеса на създаване на ядрено оръжие, посочва политологът Владимир Евсеев:

   - Договорът имаше неоценимо значение. Значително беше намалена опасността от радиоактивно заразяване на местностите и въздуха. След това изпитанията имаха подземен характер.

В същото време, Франция, която не призна договора, продължаваше наземните изпитания до 1974 година, Китай – до 1980 година. През 1996 година беше подписан нов договор – всеобхватна забрана на ядрените изпитания. В Русия към този момент те вече бяха напълно прекратени. Неподписалите двата договора Индия и Пакистан проведоха своите изпитания през 1988 година. В същата година Северна Корея извърши третите поред подземни ядрени изпитания. Сега технически развитите страни не се нуждаят от ядрени изпитания. Те ги заменят с високоточно компютърно моделиране. Темата за провеждане на ядрени изпитания запазва актуалността си за страните, които имат намерение на влязат в „ядрения клуб” – към тях се отнася и Северна Корея.

Изпитанията могат да бъдат прекратени само след ратификация на Договора за всеобхватна забрана, подчерта Владимир Евсеев:

   - Но първата стъпка трябва да направи не Северна Корея, а САЩ, които подписаха, но не ратифицираха този договор. Техният пример явно ще последват Китай и други държави. – Още ядрено оръжие

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Американски хеликоптер се разби на Окинава
05.08.2013, 15:33

HH-60Хеликоптер НН-60 Pave Hawk на американските въоръжени сили днес се разби на южния японски остров Окинава, съобщава Reuters .

Инцидентът стана на територията на база Кемп Хенсън в централната част на острова.

Тримата членове на екипажа са живи. Съдбата на още един човек, който се намирал на борда, към момента е неизвестна.

„Имаме информация за това, че тримата членове на екипажа на хеликоптера, който се разби на територията на база Кемп Хенсън, са живи”, - съобщи японският министър на отбраната Ицунори Онодера. Министърът не уточни в какво състояние са пострадалите.

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов: Няма убедителни доказателства, налагащи закриването на военното формирование в град Враца
05.08.2013, 11:27

„С разформироването през 2012 г. на механизирания батальон в гр. Враца необосновано и прибързано бяха снети налични отбранителни способности преди да бъдат изградени нови. При анализиране на този акт не бе намерено нито едно убедително доказателство, налагащо закриването на формированието“, това се посочва в отговор на министъра на отбраната Ангел Найденов по повод питане на народни представители Янаки Стоилов и Венцислав Лаков относно възстановяването на военното формирование в град Враца.

По инициатива на министъра на отбраната Ангел Найденов е стартирано преразглеждането на Плана за развитие на въоръжените сили. На две поредни заседания на Съвета по отбрана са били представени и обсъдени възможностите за възстановяването на механизирания батальон в град Враца, в резултат на което на 22. 07. 2013 година е било взето окончателно решение.

„За необходимостта от възстановяване на военното формирование в гр. Враца има единно решение от страна на политическото и военното ръководство. Военното формирование ще има отговорност по трите мисии на Българската армия – национална отбрана, подготовка и участие в мисии и подпомагане на населението при бедствия и аварии.“, заявява министър Найденов.

Направена е оценка на състоянието на инфраструктурата в два войскови района в гр. Враца и са определени необходимите дейности за нейното привеждане в състояние, позволяващо настаняване и водене на подготовка от механизиран батальон. Изготвен е график за проектиране, ремонт и изграждане на необходимите съоръжения, определени са и етапи за възстановяване на военното формирование. Началото на процеса е определен да започне проектиране през 2013 година, като най-реалистичен срок за сформирането на батальона се очертава втората половина на 2014 г.

„Предвижда се за 1 година финансовите средствата за личен състав и текуща издръжка на военното формирование да са в рамките на 4 800 000 лева, а щатният състав от около 250 военнослужещи и цивилни служители да бъде за сметка на други военни формирования “, посочва още министър Найденов.

„Министерство на отбраната разчита и на изразената вече готовност от представителите на местната власт да подпомогнат изграждането на необходимата инфраструктура – пътища, канализация, водопровод и ел. захранване“, се казва в заключение.

http://www.mod.bg/

 
Поправките на Закона за отбраната и Въоръжените сили влизат в правителството през септември
05.08.2013, 11;10

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили трябва да бъде предоставен за междуведомствено съгласуване през този месец, а през следващия да бъде внесен в Министерския съвет. Това е записано в законодателната програма на правителството до края на годината. Последна дума, разбира се, ще има Народното събрание.

83 проекта на закони ще трябва да изпрати на депутатите до края на декември правителството на Пламен Орешарски. На 30 май т.г. Цветан Цветанов и група народни представители от ПП ГЕРБ внесоха пакета от четири законопроекта за сектор „Сигурност”: за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, за Държавна агенция „Разузнаване”, за военното разузнаване и за НСО. Това са същите проекти, които бяха инициирани, включително от президента Росен Плевнелиев, внесени в 41-то Народно събрание от правителството на Бойко Борисов, но поради подадената оставка на кабинета на ГЕРБ и предсрочното прекратяване дейността на предишния парламент стигнаха само до първо гласуване. Очертава се консенсус по приемането на закона за военното разузнаване и  сериозно разминаване по т.нар. устройствен закон в сектор „Сигурност”, т.е. за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Вносителите предлагат четирите закона да влязат в сила от 1 октомври т.г. 

Що се отнася до дългоочакваната законова промяна, с която да се върне старият режим за пенсиониране на военнослужещите, т.е. премахване на възрастта, като изискване за придобиване право на пенсия, каквато политическа воля има министърът на отбраната Ангел Найденов, не бива в споменатата правителствена програма да се търси конкретен закон. В края на миналата година промяната на Кодекса за социално осигуряване, която предизвика напрежение сред военнослужещите, стана при приемането на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 г. Правителството на Орешарски е планирало да обсъди този закон през октомври.

На този етап в законодателната програма на правителството не виждаме реализиране на желанията на военно-патриотичните съюзи. Съюзите на ветераните от войните и на военноинвалидите и военнопострадалите очакват изменения и допълнения на техните закони. Разбира се, Конституцията дава възможност този въпрос да се реши и със законодателна инициатива на народните представители.  

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Армията на „селските пазачи” в Турция наброява над 46 хиляди души, месечната им заплата е 850 турски лири (около 650 лева)
05.08.2013, 10:22

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай оповести, че в момента съставът на т.нар. „селски пазачи” (специфична за Турция система за ангажиране на местното население да подпомага силите за сигурност в борбата им с кюрдските бойци в района на Югоизточен Анадол – бел. на „Фокус”) наброява 46 113 душа, а месечното им възнаграждение е 849,12 турски лири (около 650 лева), информира електронното издание на вестник „Милиет”.

От създаването на системата на „селските пазачи” през 1985 година досега през нея са минали над 130 хиляди души. С тези данни министърът отговори на парламентарно питане на депутата от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Хюсеин Айгюн. Народният представител се интересува дали правителството възнамерява да премахне тази неадекватна за сегашните условия система и в мотивите си посочва, че тя разделя и противопоставя местното население в района на такива, които приемат „селското пазачество” и по този начин се нареждат сред „привържениците на държавата”, срещу огромното мнозинство от населението, което отхвърля предложението на властите и автоматично влиза в категорията на „противниците на държавата”, посочи още вестник „Милиет”.

http://www.focus-news.net/

 

 
Испания възнамерява да продаде половината от поръчаните А400М
04.2013, 17:26

А400МИспанските ВВС планират да приемат на въоръжение само 14 от общо поръчаните 27 транспортни самолета А400М. Испания е уведомила Airbus Military, че ще предложи останалите 13 за продажба на други страни. Основна причина за решението е финансовата криза, в която е изпаднала страната, както и 20% увеличение на стойността на програмата от първоначално предвидената. Допълнително проектът закъсня с 4 години, като едва тази година бе предаден първия А400М на френските ВВС.

В програмата за нов транспортен самолет участват седем страни от НАТО – Белгия, Великобритания, Германия, Люксембург, Франция, Испания и Турция.

Първоначално бе предвидено производството на 180 самолета, но впоследствие бройката бе намалена на 170. Бе взето решение страните да нямат право да намаляват повече поръчаните самолети. Освен Испания и Германия възнамерява да предложи част от самолетите за продажба – също 13 от общо поръчаните 53.

За сега единственият друг купувач извън споменатите по-горе страни е Малайзия с поръчани 4 броя А400М. – Още за А400М

http://www.pan.bg/

 
Пакистанската армия купи три сръбски бронетранспортьора “Lazar-II”
04.08.2013, 14:57

бронетранспортьор “Lazar-II”Пакистанската армия е закупила три сръбски бронетранспортьора "Lazar-II”, с които ще се проведат изпитания в рамките на тендер за закупуване на нови бронирани машини и възможност за тяхното лицензионно производство, съобщава сайта pakarmedforces.com.

Бронетранспортьора "Lazar-II” е с колесна формула 8х8 и е модернизация на базовата машина "Lazar”. Базовия модел представлява съчетание на характеристиките на машините с повишена противоминна защита (MRAP - Mine Resistant Ambush-Protected) и тези с многоцелево назначение (MRAV - Multirole Armoured Vehicle).

БТР "Lazar-II” има задна спускаща се рампа за улеснение на влиазането и излизането, а на рампата има две врати. Две странични врати има за командира и водача. Екипажът се състои от трима човека, а десанта е до девет военнослужещи. Машината е оборудвана с двигател с мощност 500 к.с. – Още за БТР “Lazar”

 
Преди 55 години Северният полюс е достигнат от атомната подводница „Наутилус”
04.08.2013, 14:05

Наутилус (SSN 571)На 3 август 1958 г. американската атомна подводница SSN 571 „Наутилус” за първи път в света достига Северния полюс под вода. В 23:15 часа командирът капитан ІІ ранг Уилям Андерсън обявява на 116-членния екипаж, че се намират на Северния полюс на Земята. На това място океанското дъно се намира на 4261 метра под леда. „Наутилус” (SSN-571) е първата атомна подводница в света. Ако не се счита абсолютно новата енергетична установка, тя има обичайна конструкция. При изпитанията й са поставени много рекорди, включително плаване под вода 1200 мили (2220 км) за 90 часа. За времето си това е най-дългото разстояние, изминато от плавателен съд под водата, при това с рекордна скорост

Спусната е на вода на 21 януари 1954 г. В периода 1955-1957 г. служи за опитна платформа при изследвания в областта на подводните скорости и издръжливостта на материалите и механизмите. На 4 февруари 1957 г. подводницата има зад себе си 60 000 проплавани под вода мили.

На 25 април 1958 г. „Наутилус” предприема първия си опит да достигне под вода Северната полярна шапка, но необичайно дебелите ледове в плиткото Чукотско море я принуждават да се върне в Пърл Харбър на Хаваите.

Опитът и повторен на 23 юли в рамките на Операция „Слънчева светлина”и така на 3 август „Наутилус” става първият кораб, достигнал Северния полюс. След изминати общо 1590 мили дълбочина 130 м. под ледовете, “Наутилус” изплава североизточно от Гренландия.

По време на плаването са преодолявани сериозни затруднения с навигацията, защото над 85 градуса северна ширина и обичайните магнитни, и жирокомпасите дават големи грешки. От компанията “Спери” е изработен и малко преди плаването е монтиран специален компас. Все пак командирът на подводницата Андерсън е имал готовност да разбие с торпеда ледовете, ако се наложи да изплава, за да установи координатите си.

През май 1959 г. „Наутилус” пристига във военноморската база в Порсмут за първа реконструкция и за презареждане с ядрено гориво. След завършване на ремонта през август 1960 г. тя е зачислена към Шести американски флот и става първата атомна подводница, плавала в Средиземно море.

През следващите години „Наутилус” взема участие в различни военноморски учения и изпитателни програми. Нейният последен поход завършва на 26 май 1979 г, а на 3 март е изключена от състава на флота с 25 г. служба и изминати 300 000 мили под вода.

Две години по-късно подводницата е обявена за исторически паметник и кораб-символ на щата Кънектикът. След петмесечен ремонт и преоборудване на стойност почти 5 милиона USD в завода, където е била построена, “Наутилус” се превръща в музей на подводното плаване, близо до военноморската база в Ню Лъндън, щата Кънектикът. Всяка година я посещават около четвърт милион души.

“Наутилус” с 19 г. изпревари съветския ледоразбивач „Арктика”, който пък е първият кораб, достигнал Северния полюс на 17 август 1977 г. – Още за „Наутилус”

/По материали в интернет/

 
Американски копия на РПГ-7 в Перу
04.08.2013, 12:43

RPG-7 (USA) Полския военен сайт www.altair.com.pl информира, че на проведения на 29 юли 2013 година в перуанската столица Лима парад в чест на 192-та годишнина от независимостта на тази страна, сред въоръжението на частите със специално назначение на перуанската армия са забелязани ръчни противотанкови гранатомети RPG-7 (USA) – разработени и произвеждани от американската компания Airtronic USA Inc. Така стана известно, че Перу е първият чуждестранен клиент на модификацията на известния съветски РПГ-7.

Компанията Airtronic USA  сега е основния производител на 40-мм противопехотни подцевени гранатомети от серията М203. Клонинга на РПГ-7 за първи път е бил представен от Airtronic USA през 2009 година и до сега няколко пъти е бил модифициран. За разлика от „стандартния” РПГ-7, гранатометът на Airtronic USA е оборудван с планки Пикатинни от всички страни, позволяващи към него да се прикрепят различни устройства и прицели. Новото оръжие е с подобрени тактико-технически характеристики, далечината на прицелната стрелба с оптико-електронен прицел достига до 1000 метра, а ресурса на тръбата е увеличен до 1000 изстрела. Теглото на гранатомета е 6,35 кг при дължина 909 мм. Демонстрирания от перуанците по време на парада RPG-7 (USA) е бил оборудван с американски прицел EOTech Holographic.

RPG-7 (USA) позволява използването на всички стандартни изстрели за семейството РПГ-7. Компанията е заявила, че е изпитала своя гранатомет с изстрели от всички типове и производители, които е успяла да намери по света. – Още за РПГ-7

 
Висшият военен съвет на Турция определи състава на новото ръководство на турската армия
04.08.2013, 08:50

Вече е известен съставът на новото висше военно ръководство на турската армия след като президентът Абдуллах Гюл утвърди решенията на годишното заседание Висшия военен съвет (ВВС) на Турция, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви.

Тридневното заседание на ВВС взе изненадващо решение и вместо да бъде назначен като командващ на Сухопътните войски, досегашният командващ жандармерийските войски армейски генерал Бекир Калльонджу е изпратен в запаса, а заместник-началникът на Генералния щаб армейски генерал Хулси Акар е издигнат на длъжността командващ на Сухопътните войски.

По този начин пред армейски генерал Хулси Акар се открива пътят да заеме мястото на сегашния началник на Генералния щаб армейски генерал Недждет Йозел през 2015 година и в продължение на четири години до 2019-та да бъде военен № 1 на Турция, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.

За командващ на Жандармерията е назначен армейски генерал Сервет Йорюк.

Начело на Военновъздушните сили застава армейски генерал Акън Йозтюрк, а на поста командващ на Военноморските сили бе назначен вицеадмирал Бюлент Бостаноглу.

Командващият на Сухопътните сили Хайри Къвръкоглу, командващият на Военноморските сили Мурат Билгел и командващият на Жандармерията Бекир Кальонджу бяха изпратени в запас.

Висшият военен съвет повиши в звание 34 генерала и адмирала, 50 полковника бяха повишени в звание генерал и адмирал.

 

 
Руски военни кораби влязоха в пристанището на Хавана
03.08.2013, 23:03

Отряд от военни кораби на ВМС на Русия в състав ракетнен крайцер „Москва”, големия противолодъчен кораб „Вицеадмирал Кулаков”, както и големия морски танкер „Иван Бубнов” влезе на неофициално посещение в пристанището на Хавана (Куба). - (снимки)

След посещението в Хавана отрядът от руски кораби ще се насочи към венецуелското пристанище Каракас, след това в пристанището Манагуа в Никарагуа и по-нататък ще поеме към пристанището Прая (Кабо Верде).

 
Спецчастите на Китай и Русия ще обменят оръжие в рамките на съвместни учения
03.08.2013, 20:55

Китайският военен експерт Цао Вейдун съобщи, че в рамките на провеждащите се в Челябинска област китайско-руски антитерористични учения подразделенията на спецчастите на двете страни ще обменят оръжие, пише вестник „Женмин жибао”.

В рамките на ученията китайската страна изпрати 646 военни за участие в маневрите. Сред тях са 350 бойци от сухопътните войски (задействани са 24 бронирани машини от различни типове, 12 самоходни артилерийски установки и 6 хеликоптера), 50 военнослужещи от ВВС (изтребител-бомбардировач „Дзянхун-7А”), 196 войници от отряда за комплексно обезпечение, а също така 20 души от групата за ръководство на ученията и 30 – от щаба на оперативното командване.

Трябва да се отбележи, че при настоящите китайско-руски учения за пръв път взимат участие войски от Шенянския военен окръг на Китай, за пръв път се извършва трансгранично прехвърляне на войски, за пръв път се организира обезпечаване извън пределите на Китай. Заедно с това за пръв път се извършва независима координация на действията с руската армия, а също така за пръв път се провеждат учения с използването на бойни снаряди зад граница, отбелязва изданието.

http://www.focus-news.net/

 
Генерал Мартин Демпси отново е шеф на Комитета на началниците на щабове
03.08.2013, 18:13

Генерал Мартин Демпси Генерал Мартин Демпси е утвърден за втори двугодишен срок за председател на Комитета на началниците на щабове на въоръжените сили на САЩ. Съответното решение е взето в четвъртък от американския сенат.

За негов заместник е назначен адмирал Джеймс Уиннефелд.

 
Бъдещият флагман на индийските ВМС
03.08.2013, 12:16

Самолетоносачът „Викрамадитя” ще стане най-мощният и съвременен кораб на военноморския флот на Индия. Самолетоносачът вече успешно завърши ходовите изпитания в Бяло море. Планира се окончателните държавни изпитания да завършат към 15 октомври.

Завършилите изпитания са своего рода повторни изпити за самолетоносача. През юни-август 2012 година „Викрамадитя” вече демонстрира възможностите си в Бяло и Баренцово морета. Но тогава корабът не успя да достигне проектната скорост. Работата е в това, че при модернизацията на силовата установка на кораба, листовият азбест, който се използва за изолация на котлите, по искане на индийската страна бил заменен с тухлен зид. По време на ходовите изпитания се оказало, че тухлите китайско производство се трошат и падат. В резултат се наложило да бъде намалена силовата установка и да бъде ограничена скоростта на кораба.

След ремонта, термоизолацията на котлите на кораба успешно издържала изпитанията. През нощта на 28 юли главната енергийна установка е била доведена до максимална мощност. В резултат, огромният кораб с водоизместимост повече от 40000 тона развил скорост от 29,3 възла, надвишавайки проектните характеристики.

Сега „Викрамадитя” се готви за преход в Баренцово море за провеждане на летателни изпитания. Те ще започнат на 3 август с участието на руски изтребители МиГ-29КУБ и хеликоптери на палубната авиация Ка-28 и Ка-31.

Едновременно с проверката на системите и оборудването на кораба, практиката за служене на самолетоносача усвоява и индийски екипаж, подчерта президентът на Академията за геополитически проблеми, капитан първи ранг Константин Сивков:

   - „Викрамадитя” ще бъде един от най-мощните и най-съвременните кораби на индийския военноморски флот. Той се отличава с мощна система за противовъздушна отбрана, която дава възможност да се отразяват удари не просто на единични крилати ракети, а и на групово въздушно нападение. До сега кораби от такава класа като „Викрамадитя”, включително и американски, можеха да се борят само с единични нападения.

Освен това, самолетите МиГ-29, които влизат в състава на корабния авиоотряд, значително превъзхождат самолетите с палубно базиране Harrier GR-3,които сега са на въоръжение на ВМС на Индия.

Планира се, пълният цикъл на изпитания да завърши към 15 октомври. След това се дава един месец за отстраняване на дребни забележки. Планирано е, актът за приемане-предаване на самолетоносача „Векрамадитя” да бъде подписан на 15 октомври, след което корабът под управлението на индийски екипаж и неголяма част от руския екип по предаване ще отплава към мястото на постоянното си базиране на брега на Индийски океан.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Първи самостоятелни полети
03.08.2013, 10:05

Първата група от курсантите–летци 2-ти курс от Факултет „Авиационен” изпълниха първите си самостоятелни полети на летище Долна Митрополия със самолет РС 9М. В нея влизат Георги Енев, Яни Славов, Бетина Дикова, Михаил Чолев и Здравко Димов.

В изпълнение на План-графика за учебната 2013 год. второкурсниците преминаха през интензивно летателно обучение и достигнаха необходимата степен на подготовка и готовност за самостоятелни полети.

Знанията и уменията им по техника на пилотиране бяха проверени от командира на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” – полк. Григорий Стаменов и началника на Авиационен учебен център – майор Пламен Попов. Тяхната оценка бе, че младите пилоти са подготвени много добре, справят се уверено и адекватно с управлението на самолета и могат да бъдат допуснати до изпълнение на самостоятелен полет.

При изпълнението на първия си полет курсантите бяха силно мотивирани. С бодра стъпка и грейнали от радост очи те се завръщаха от самолетната стоянка с думите: „Това е най- хубавия и незабравим миг в живота ми”.

И естествено летателно–инструкторския състав поздрави всеки един от тях с традиционен авиаторски ритник. Полк. Стаменов връчи сертификати за проведен първи самостоятелен полет. Той поднесе поздравленията на командира на ВВС генерал–майор Константин Попов към курсантите и техните инструктори за всеотдайния труд и добре свършената работа с пожелание за летателно дълголетие и безпроизшествени полети.

Самостоятелните полети на останалите курсанти-летци ще продължат през следващата седмица.

www.airforce.mod.bg

 
ВВС на Сирия могат да бъдат извадени от строя с три американски кораба, според американски аналитик
03.08.2013, 09:52

Американски военен аналитик смята, че за пълното унищожаване на ВВС и ПВО на Сирия ще е нужна мащабна военна операция, но за да бъде лишена сирийската авиация от възможността за оперира срещу опозицията са достатъчни три кораба и 24 бойни самолета.

Такава оценка дава старшият аналитик в американския Институт за изучаване на войните Кристофър Хармър, предаде РИА Новости. Докладът му бива публикуван на фона на разногласията между Белия дом и конгресмени относно вероятна военна намеса в сирийския конфликт, отнел вече живота над 100 000 души.

От Пентагона предупредиха, че дори ограничени удари от разстояние ще доведат до разходи за милиарди и няма да гарантират резултат. Републиканецът от Сената Джон Маккейн смята изявлението на военните за проява на слабост.

http://www.focus-news.net/

 
Военното ведомство на Русия купува 40 модернизирани вертолета Ми-8
03.08.2013, 09:30

Ми-8 АМТШМинистерството на отбраната на РФ и холдинга „Вертолеты России” са подписали на 2 август контракт за доставка на 40 модернизирани вертолета Ми-8 АМТШ, съобщи днес ИТАР-ТАСС. Стойността на договора е 12,6 милиарда рубли.

Авиационния завод в Улан-Уде, влизащ в холдинга „Вертолеты России”, е натоварен с поръчки за отбранителното ведомство до 2020 година, обяви заместникът на министъра на отбраната Юрий Борисов при подписване на контракта. Общата стойност на контрактите на МО в това предприятие възлизат на почти 54 милиарда рубли, уточнява Борисов.

Ми-8АМТШ (експортно обозначение Ми-171Ш) е транспортно-щурмови вертолет, разработен в завода в Улан-Уде на базата на военно-транспортния Ми-8. От другите модификации на Ми-8 този вертолет се отличава с възможността да се включи в състава на въоръжението противотанкови управляеми ракети „Атака” или „Штурм”, а също и управляеми ракети въздух-въздух „Игла”. Машината е снабдена с бронева защита на екипажа и прибори за нощно виждане.

За първи път вертолет Ми-8АМТШ беше показан на изложението Farnborough през 1997година и на провеждания същата година руски авиосалон „МАКС”. – Още за Ми-171Ш

 

 
Военноморските сили ще празнуват 134 години от своето създаване
02.08.2013, 16:25

На 11 август 2013 година Военноморските сили ще празнуват 134-ата годишнина от своето създаване. По този повод от 4 до 11 август 2013 година ще се проведат различни мероприятията в градовете Варна, Бургас, Русе и Балчик.

На 4 август съвместно с община Варна и плувен спортен клуб „Черно море” участваме в организирането и осигуряването на 73 традиционен плувен маратон „Галата – Варна”, който ще се проведе от 08.00 до 13.00 часа.

На 5 август в град Русе от 16.00 часа с военен ритуал ще бъдат подложени венци и цветя на „Паметника на моряка” и от 18.30 часа пред Доходното здание Представителният духов оркестър на Военноморските сили с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов ще изнесе концерт за гражданите и гостите на града.

На 5 август в Пункт за базиране Варна ще се открие Спартакиадата по морски спортове на Военноморските сили, която ще продължи до 8 август 2013 година. – Още за ВМС на България

 
Китай на пазарите за оръжие
02.08.2013, 16:00

Сред военните експерти, Китай дълго време се възприемаше изключително като вносител на оръжие. Наистина, през 80-те години на миналия век той доставяше на воюващите помежду си Ирак и Иран стари съветски образци стрелково оръжие и военна техника. Но това не можеше да се нарече китайски военен износ.

Но през 2012 година, по данни на Стокхолмския институт по изследвания на проблемите на света (СИПРИ), Китай се включи в групата на лидерите-износители, като продаде оръжия за 8,3 млрд. долара, изпреварвайки Англия. Оставайки един от главните потребители, той едновременно се превърна в голям износител на оръжие и техника. Как е възможно това?

Отговорът се крие в спецификата на формиране на китайския военно-промишлен комплекс (ВПК) и на китайската икономика като цяло. Китайският ВПК е относително неотдавнашен продукт на политиката на реформи. През 90-те години бяха извършени големи покупки на руско оръжие и техника, които не само постъпваха във войските, но и внимателно се изучаваха и копираха.

Западни експерти често наричаха икономиката на КНР, особено в края на 90-те и началото на 2,000-те години, „икономика на копиране”, което отчасти беше истина. Тогава китайците постигнаха особен успех във военната сфера.

Китайският ВПК фактически включи почти всички продавани образци руско, европейско и израелско оръжие. Използвани бяха и американски ноу-хау. Към това трябва да се добави и появилите се в резултат от реформите големи финансови и технологически възможности на Пекин. Към средата на 2,000-те години Китай формира съвременен отбранително-промишлен комплекс.

Разбира се, не мина без скандали и недоразумения. Много видове китайска техника (особено авиацията) напомняха най-добрите образци на руските Миг-ове, или американски изтребители от различни модификации. При това китайската военна промишленост по отделни направления продължава силно да зависи от доставките на комплектуващи части от чужбина, например, китайската авиационна промишленост на 100% продължава да зависи от руските авиодвигатели.

Чуждестранните наблюдатели бяха особено впечатлени от китайските военни постижения на последните авиоизложби Airshow China. На изложбата през 2012 година западните експерти изпитали шок от демонстрацията на стендовия модел на стелтс-изтребителя Shenyang J-31, а също от серията нови китайски безпилотни самолети, които, както се изяснило, вече отдавна са на въоръжение в армията. Корпорация ASN започнала разработването на тази техника още в началото на 1966 година.

Едновременно с това расте интензивността на контактите на китайската армия: през последните две години тя провела 21 съвместни учения с въоръжени сили на други страни, докато през периода 2006-2010 години те били 32.

С други думи, може да се говори за военен напредък на Китай. В страната се създава съвременен военно-промишлен комплекс, извършва се ускорена модернизация на армията, разширява се участието на китайските военни в различни мероприятия – от миротворчески операции, до съвместни учения. Китай, който някога според заветите на Дън Сяопин криеше възможностите си, се превръща в мощна военна държава, която ще влияе на баланса на силите в света през 21-ия век.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Висшият военен съвет на Турция начерта за три часа ръководството на въоръжените сили до 2015 година
02.08.2013, 12:53

Висшият военен съвет (ВВС) на Турция начерта само за три часа ръководството на въоръжените сили до 2015 година, още през първия ден от тридневното си редовно, годишно заседание. Според някои оценки е трасиран пътят за кариерно развитие на висшия команден състав чак до 2019 година. Това предаде електронното издание на вестник „Милиет”.

Макар и неофициално още отсега се знае, че в запаса преминават командващите на четирите вида въоръжени сили в Турция – сухопътни войски, ВМС, ВВС и жандармерийски войски. Досегашният командващ жандармерийските войски, армейският генерал Бекир Калльонджу става командващ сухопътните войски, за да може след две години през 2015-та да поеме длъжността началник на Генералния щаб от сегашния военен № 1 на Турция армейски генерал Недждет Йозел, посочи още електронното издание на вестник „Милиет".

http://www.focus-news.net/

 
Русия-Китай: „Мирната мисия” може да бъде изпълнена
02.08.2013, 12:06

В Урал, на полигона Чебаркул започнаха руско-китайски антитерористични учения „Мирна мисия 2013”. На 1 и 2 август там пристигна основната група от китайски войници и офицери. Заедно с руските военни те имат намерението да отработят тактика, а също оперативни действия по защита от терористична заплаха и ликвидиране на нейните носители.

Сегашните маневри са най-мащабните от 2003 година, когато руски и китайски военни започнаха ежегодно да провеждат тренировки по отразяване на условно нападение на терористи. Те се провеждат от 27 юли до 15 август – почти три седмици. В ученията участват повече от 1,500 души, 100 единици военна техника, в това число двадесет самолети и хеликоптери.

Конституцията на Китай не предвижда създаване на военни блокове, или съюзи с други страни, но военното сътрудничество с най-близкия съсед и стратегически партньор – Русия, активно се развива. И за това има обективни причини, отбелязва политологът Андрей Иванов:

   - Това е обяснимо, тъй като освен заплахата от тероризъм, за Китай и Русия е важна още една страна, въпреки, че за това не се говори открито. Светът се сблъска с такова явление, като „оранжеви революции”, които на практика са преврати. И това е сериозна опасност, която Москва и Пекин не могат да игнорират.

През юли Русия и Китай проведоха мащабни морски учения в залива „Петър Велики” в Приморския край. В тях участваха двадесет военни кораба от различна класа. Цел на маневрите стана отработване на действия при завземане на плавателни съдове от морски пирати, а също провеждане на издирвателно-спасителни операции. Освен това, военните моряци установяваха взаимодействие в областта на въздушно-морска отбрана. Някои експерти свързаха подобна активност на Русия и КНР с плановете на САЩ и Япония по организиране на собствени учения в море, а също на сухопътни маневри, които вече се състояха в началото на лятото.

Не е изключено, че активизирайки действията си в това направление, Вашингтон иска да установи изгоден за себе си баланс на силите в Азия, имайки предвид териториалните разногласия между Пекин и Токио. Става дума за островите Сенкаку в Източно Китайско море. Те вече доведоха до гръмки скандали. Не всичко е гладко в това отношенията на Китай с Филипините, Малайзия и Виетнам. Така че, според геополитическата версия, засилването на военните връзки на Русия и Китай, освен всичко друго, има за цел да подчертае тяхното намерение да формират собствен център на сила, което в контекста на многополюсния свят, за чиято необходимост заявяваха китайски и руски политици, е напълно закономерно.

Много авторитетни аналитици и политически дейци в Китай и Русия са убедени, че стратегическият съюз на двете страни – това е не само икономическа целесъобразност и сигурност на отделен регион, но и политика на „меко” противопоставяне на САЩ в техните стремежи да установят глобален контрол над планетата.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Американските F-16 ще са с нови РЛС с АФАР
02.08.2013, 11:58

 РЛС SABR Фото: aviationnews.euАмериканската компания Lockheed Martin, произвеждаща изтребителите F-16 Fighting Falcon, избра РЛС SABR с АФАР (активно-фазирана антенна решетка) за замяна на сега инсталираните импулсно-доплеровски РЛС AN/AGP-66. Новите РЛС ще се произвеждат в завода на Northrop Grumman в щат Мериленд.

През 2012 г. бе съобщено, че ВВС на САЩ ще заделят два милиарда долара за модернизация на авиониката на първите 300 изтребителя F-16. По план първите модернизирани F-16 ще са готови през 2018 г. В рамките на програмата за модернизация F-16 ще получат нови многофункционални дисплеи и система за РЕБ ALQ-213.

http://www.pan.bg/

 
Смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на Президента на Република България
02.08.2013, 09:55

На 7 август 2013 г. от 12:00 ч., пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. Тържествената смяна на караула се извършва на 3 март – Националния празник на страната и на всички официални празници, на 2 юни – Денят на Ботев и борците за национална свобода, на празника на Националната гвардейска част – 12 юли и всяка първа сряда от месеца (без месеците декември, януари и февруари).

 http://guards-bg.com/

 
Стратегическият преглед на сигурността и отбраната влезе в програмата на правителството
02.08.2013, 09:27

Пламен Орешарски Извършване на цялостен стратегически преглед на сигурността и отбраната на страната е един от ангажиментите, който кабинетът на Пламен Орешарски е записал в приетата програма „Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на правителството на Република България”. Сред другите са разработване и приемане на нов План за развитие на Въоръжените сили и Програма за превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили – до 2028 г., както и усъвършенстване на законодателната уредба в областта на отбраната.

Ето какво е записано в раздела „Отбрана, сигурност и партньорство” на правителствената програма:

   * Активно участие в политиките за сигурност и отбрана на НАТО и ЕС;

   * Участие в международни операции за поддържане на мира и сигурността;

   * Извършване на цялостен стратегически преглед на сигурността и отбраната на страната;

   * Разработване и приемане на нов План за развитие на въоръжените сили.

   * Разработване и приемане на Програма за превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили – до 2028 г.

   * Преструктуриране и усъвършенстване на системата и структурата на военното образование.

   * Партньорство с неправителствените организации, военно-патриотичните съюзи и сдруженията на офицерите и сержантите от резерва и запаса.

   * Въвеждане на програми за  военна подготовка на учениците в средните училища;

   * Осъществяване на промени в Плана за развитие на въоръжените сили с цел балансиране на отбранителните способности.

Усъвършенстване на законодателната рамка в областта на отбраната и въоръжените сили. Закон за отбраната и въоръжените сили – 2013-2014 г., Закон за резерва.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Ден на ВДВ на Русия
02.08.2013, 09:08

На този ден през 1930 година на войскови учения на МВО край Воронеж за първи път е било стоварено с парашути десантно подразделение в състав от 12 човека за изпълнение на тактически задачи. Още в началото на 1933 година в Белоруския, Украинския, Московския и Приволжския окръзи вече са били сформирани авиационни батальони с особено назначение. Към лятото на 1941 година е завършило окомплектоването с личен състав на пет въздушно-десантни корпуса с численост 10 хиляди човека всеки.

Датата е узаконена с Указ на президента на Руската Федерация №549 от 31 май 2006 г. "За установяване на професионалните празници и празнични дни във Въоръжените Сили на Руската Федерация".

Празникът ще бъде отбелязан в 26 руски града от над милион и половина десантчици от различни поколения. – Още за ВДВ на Русия

 
Спасителна акция на тюлените
02.08.2013, 08.10

Су-25Американски рейнджъри от морската пехота спасиха катапултирал български пилот край Ямбол. Демонстрацията бе част от съвместната българо-американска подготовка "Бляк сий ротейшънъл форс 13", която се провежда повече от месец на база "Ново село", летище "Безмер", летище "Крумово" и летище "Балчик". В учението участваха общо 1800 военослужещи, от които 1200 българи, 600 американци, както и подразделения от армиите на Румъния, Сърбия и Азербайджан.

В спасителната операция на летище "Безмер" се включиха два самолета Су-25 и хеликоптер Ми-17. Оказа се, че единият от летците на самолета е бил принуден да катапултира. Американски рейнджъри от морската пехота на САЩ използваха български хеликоптер Ми-17, за да скочат с парашут. Десантчиците бяха пуснати на два захода от по 7 души. В крайна сметка те успяха да открият пилота, до който имаше разтворен парашут, но бе контузен. Парашутистите го вдигнаха на носилка, а през това време самолети Су-25 отцепваха района и отблъскваха бунтовническите сили. В крайна сметка операцията по извеждането на катапултиралия летец завърши успешно и той бе качен заедно с парашутистите на хеликоптер, който успя да се измъкне невредим.

Направи впечатление, че екипът американски тюлени бе в пълно бойно снаряжение, включително и каски. Всички те обаче използваха родния автомат "Калашников". Според специалистите това доказва, че съвместната подготовка четвърта поредна година дава резултати. Целта на подготовката е подобряване способностите за съвместно участие в контратерористични и контрабунтовнически операции, както и повишаване нивото на оперативна съвместимост между подразделенията от морската пехота на САЩ и българските военнослужещи. Това обяви ръководителят на съвместното учение полковник Явор Матеев, който е началник на отдел "Съвместни съоръжения" към Министерството на отбраната.

Именно полковник Матеев ръководи едномесечното учение, както на "Ново село", така и на трите летища в страната. В първия етап на учението участваха военнослужещи от Румъния и Сърбия. В последния, заключителен, етап, чийто финал бе в четвъртък, се включиха рейнджъри от САЩ, България и Азербайджан. След края на спасителната операция на летище "Безмер" се проведе тържествена церемония по откриване на ремонтираното крило на ямболската детска градина "Радост".

Реновираната забавачница бе открита от Марк Дилард, който е съветник по политическите и икономическите въпроси в посолството на САЩ у нас. Ремонтът е на стойност 25 000 лева. Той е осъществен по програмата за хуманитарна помощ на министерството на отбраната на САЩ. Изпълнители станаха съвместен българо-американски военен екип, които са част от обучението "Бляк сий ротейшънъл форс 13". Средствата бяха изразходвани за ремонта на втория етаж на детската градина, на занималнята, стая за почивка, санитарните помещения, фоайето и балкона. В ремонта се включиха 10 военнослужещи от 823-а експедиционна ескадрила "Червен кон" на военновъздушните сили на САЩ и 9 бойци от българските Сухопътни войски. През последните три години посолството на САЩ в София е подпомогнало хуманитарни проекти на стойност 1 697 875 лева.

http://www.sliveninfo.com/

 
Висшият военен съвет прие рапорта на началник-щаба на ВВС за преждевременно преминаване в запаса
02.08.2013, 07:50

Реджеп ЕрдоганПрез първия ден от редовното годишно (лятно) заседание на Висшия военен съвет е приет рапортът на началник-щаба на ВВС корпусен генерал Незих Дамджъ за преждевременно преминаване в запаса, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви. По-късно Генералният щаб официално оповести, че корпусен генерал Незих Дамджъ (вторият в йерархичната структура на турските ВВС – бел. на „Фокус”) сам е поискал да премине в запаса и това негово желание няма нищо общо с „тиражирани в медиите спекулативни публикации”.

Заседанието на Висшия военен съвет ще продължи три дни за да определи състава на бъдещето висше военно ръководство на турската армия. Съгласно уставите и правилниците, турските генерали и адмирали имат право да престояват в звание за срок от четири години, а специално за назначените като командващи видовете въоръжени сили армейски генерали и адмирали този срок е фиксиран до две години. В края на срока за престой в звание генералите и адмиралите трябва да бъдат повишени в по-горно звание, съответно – на по-висока длъжност; в противен случай автоматично преминават в запаса.

Висшият военен съвет се свиква на редовни заседания два пъти годишно (лятно заседание през август и зимно - през декември) под председателството на министър-председателя. Решенията се взимат с обикновено мнозинство и влизат в сила след утвърждаване от президента, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.

http://www.focus-news.net/

 
Започна подготовката за отбелязване на победата над хитлерофашизма
02.08.2013, 07:45

Снимка: Стоян ИКОНИЕВРъководството на Съюза на ветераните от войните обсъжда План-програма за подготовка и честване на 70-годишнина от Втората световна овйна и победата над хитлерофашизма. Проявите са разчетени в периода 2013-2015 г  Предстои да бъдат утвърдени на заседание на Централния управителен съвет (ЦУС). Очаква се през октомври т.г. да бъде направено предложение за приемане на решение за честване на годишнината и изграждане на Национален комитет.

Една от целите на план-програмата, които бяха формулирани на заседание на Изпълнителното бюро на ЦУС, е да се даде реална оценка на ролята на България по време на Втората световна война и освобождаване на историческите събития от партийни пристрастия, особено в учебниците по история. Съюзът се ангажира да създаде система за съхраняване на паметта на ветераните от войните, издаване на нови художествени произведения за ефективно популяризиране на участието на България във войната на странат ана антихитлеристката коалиция и за предотвратяване на поредната национална катастрофа.

Проектът на документа предвижда дейността да се насочи към възхвала на героизма на българския воин във Втората световна война и обосноваване на патриотическите и психологическите аспекти на доброволческото движение в борбата против хитлерофашизма. Желанието на ветераните е правителството да учреди юбилеен медал. На 9 май 2015 г. Народното събрание да приеме нарочна декларация, президентът да излезе с обръщения към българския народ, а в 12 ч. с вой на сирени да се отдаде почит на загиналите във Втората световна война.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Русия ще помогне на Таджикистан след изтеглянето на силите на НАТО от Афганистан
01.08.2013, 21:08

Русия и Таджикистан скоро ще започнат практическата реализация на споразумението за пребиваване на руски военни бази на територията на републиката, заяви президентът на Русия Владимир Путин след разговори с президента на Таджикистан Емомали Рахмон в Москва.

В центъра на вниманието на срещата са били и въпросите на регионалната сигурност. Във връзка с предстоящото извеждане на международните сили от Афганистан за да подкрепи въоръжените сили на Таджикистан, Русия до 2025 година ще изпрати за превъоръжаване на армията на Таджикистан 200 милиона долара. При това част от оборудването и военната техника вече са дадени на страната безвъзмездно.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Авиация на НАТО по погрешка нанесе удар по съюзниците си
01.08.2013, 18:13

Боен хеликоптер от контингента на силите на НАТО в Афганистан по погрешка е нанесъл удар по позициите на афганистанската армия в източната провинция Нангархар, при което са загинали четирима войници.

Малко преди инцидента, представители на афганистанското военно командване в района са поискали въздушна подкрепа от НАТО, след като един от блокпостовете им е бил нападнат от бойци. След това именно по този блокпост е бил нанесен въздушен удар.

Представители на намиращия се под командването на НАТО контингент от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан разследват инцидента.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Напредват изпитанията на мароканската фрегата пр. FREMM Mohamed VI
01.08.2013, 17:40

В последните седмици продължиха изпитанията на кораба край бреговете на Бретан. Това е третата серия от тестове, по време на които екипаж от производителя DCNS от френските ВМс и от мароканските ВМС провериха работата на бойната-управляваща система и сензорите.

Оперативния сценарий бе за проверка на адекватността на анализа на получаваните данни, тяхното визуализация и сравнение с данните от бреговите изпитания. В тестовете са проверени работата на системите и сензорите за ПВО ракетите Aster, ПКР ММ40, управлението на огъня на 76 mm оръдие и пълна проверка на многофункционалния радар. След проведените изпитания и е системата за подход и кацане на бордовия вертолет и използването на буксируеми системи и сензори.

http://www.pan.bg/

 
Пентагонът поръча 71 броя F-35
01.08.2013, 17:33

Ф-35Пентагона поръча 71 F-35 от 6-а и 7-а производствени серии на дребносерийното производство

Предварителната договореност с Lockheed Martin предвижда 36 самолета в 6-а серия и 35 самолета в 7-а серия. част от тях ще са за Австралия, Италия, Норвегия и Великобритания. Доставките трябва да започнат в средата на 2014 г. и да завършат в средата на 2015 г.

Цената засега не е уточнена, но според Пентагона самолетите от 6-а серия трябва да са с 4% по-евтини от тези от 5-а серия. В 5-а серия бяха поръчани 32 самолета за 4 млрд. долара (по 125 млн. долара на самолет). Самолетите от 7-а серия тряб да да са по-евтини с още 4 процента. – Още за F-35

Д.Ставрев, сп.Клуб КРИЛЕ

 
Посещение на делегация от Националната гвардейска част в 154-ти отделен Комендантски Преображенски полк в гр. Москва, Руската федерация
01.08.2013, 16:32

От 24 до 26 юли 2013 г. делегация от Националната гвардейска част с ръководител командира на Националната гвардейска част – полковник Боян Ставрев, беше на посещение в 154-ти отделен Комендантски Преображенски полк в гр. Москва, Руската федерация. Мероприятието е включено в Плана за двустранно сътрудничество в областта на отбраната между Република България и Руската федерация за 2013 г.

154-ти отделен Комендантски Преображенски полк е формирование от руските въоръжени сили, предназначено да носи гарнизонната и караулната служба в Московския гарнизон и отдаване на военни почести при посрещане на чуждестранни държавни и военни делегации. По време на посещението си българските военнослужещи разгледаха православния храм на полка, музейния кът, щаба на полка, помещенията на ротите и оркестралната зала и се запознаха с историята на полка. Беше им показана и военна техника и въоръжение. Гостите имаха възможността да наблюдават военни ритуали, изпълнявани от почетен караул и смяната на почетните часови пред вечния огън на Паметника на Незнайния войн в Москва.

За краткия престой и при осъществените контакти с руските военнослужещи се установи, че в професионално отношение дейностите по подготовката и провеждането на мероприятията от българската и руската гвардия са сходни. Обучението на гвардейците се основава на един и същи строеви устав и методика. Оркестрацията е сходна. Последователността в руските ритуали е същата, както в българските, дори въоръжението на руските гвардейци при отдаване на военни почести е същото – 7,62 мм самозарядна карабина „Симонов”.

 Културната програма, подготвена от руските домакини включваше посещение на Московския Кремъл и Централния музей на въоръжените сили, туристическа обиколка с кораб по река Москва и разглеждане на забележителности с автобус.

http://guards-bg.com/

 
Камбоджа сменя Ми-8 с китайски Z-9
01.08.2013, 14:05

Z-9На 19 юли 2013 г. МО на страната е получило първите 2 вертолета от семейството Z-9 произвеждани от авиозавода в Харбин. Според министъра на отбраната на Камбоджа Ти Банх те ще се използват основно за търсене и спасяване.

В края на 2012 г. Камбоджа подписа договор за доставката на 12 вертолета Z-9 на стойност 195 млн. долара чрез експортен кредит. Поръчани бяха 6 транспортни Z-9B, 4 ударни Z-9W и два многоцелеви с възможност за превоз на високопоставени лица Z-9VIP. Новите вертолети трябва да заменят остаряващите Ми-8/17 в състава на ВВС на Камбоджа.

Z-9 развива скорост от 315 km/h с далечина на полета от 1000 километра. Двигателите са френски Arriel-1C1 на Turbomecaл Z-9 е предназначен за превоз на 10 бойци или 2 тона товар.

Щурмовата версия Z-9W е снабдена с пилони за ПТРК и има 23 мм оръдие. Има и оборудване за нощни полети.

Димитър Ставрев, сп.КРИЛЕ

 
Започна редовното годишно заседание на Висшия военен съвет
01.08.2013, 13:27

Реджеп Тайип Ердоган Под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган в сградата на Генералния щаб започна редовното годишно заседание на Висшия военен съвет (ВВС) на Турция, информира телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Освен Ердоган в заседанието на ВВС участват началникът на Генералния щаб армейски генерал Недждет Йозел, министърът на националната отбрана Исмет Йълмаз, командващите видовете въоръжени сили и всички действащи армейски генерали и армейски адмирали.

Основните въпроси в дневния ред са вземане на решения за повишаване в по-горно звание на генерали, адмирали и полковници; удължаване на срока за престой в звание и длъжност на генерали и адмирали, както и разглеждане и вземане на отношение по подадени рапорти за напускане на турските въоръжени сили. Ще бъдат обсъдени и различни случаи на нарушения на дисциплината и на морално укоримо поведение на военнослужещи, които налагат дисциплинарни наказания и уволнение от армията.

Заседанието на ВВС ще завърши на 3 август, а решенията му ще бъдат оповестени на обществеността след като бъдат поднесени за утвърждаване от президента Абдуллах Гюл, посочи още телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

http://www.focus-news.net/

 
110 военни пилоти са напуснали турските ВВС от началото на годината, 63-ма от тях са от бойната авиация
01.08.2013, 13:24

От началото на тази година 110 турски военни пилоти са напуснали ВВС, оповести министърът на националната отбрана Исмет Йълмаз в отговор на парламентарен въпрос от заместник-генералния председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Умут Оран, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви.

В писмения отговор на парламентарното питане министърът използва следния израз: „В периода за излизане в запаса/подаване на оставки през януари-февруари 2013 година 110 офицери - военни пилоти, от които 63 пилоти от бойната нападателна авиация, са подали рапорти за напускане на турските въоръжени сили”, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.

http://www.focus-news.net/

 
До края на годината правителството ще гледа поправките на Закона за отбраната и Въоръжените сили
01.08.2013, 13:18

83 проекта на закони са включени в законодателната програма на правителството за периода до края на 2013 г. В тях влизат и измененията и допълненията на Закона за отбраната и Въоръжените сили, става ясно от съобщенията на правителствената информационна служба.

Новото политическо ръководство на МО и лично министърът Ангел Найденов са изразявали принципната си позиция за ново законодателство, включително отделни закона за отбраната, за устройството на Въоръжените сили и за резерва. Най-вероятно към подобни стъпки ще се пристъпи едва след замисления Стратегически преглед за сигурността и отбраната, чиято същинска част трябва да започне от началото на следващата година.

Още през лятото министърът на икономиката ще внесе за разглеждане законопроект за туризма, министърът на околната среда и водите – за ограничаване на изменението на климата, а министърът на земеделието и храните – за защита на растенията. За септември са предвиден нов закон за МВР, както и за представителите по индустриална собственост. Законопроектите за държавния бюджет, за бюджетите на ДОО и на НЗОК за 2014 г. и предложенията за промени в данъчните закони ще бъдат гледани от кабинета през септември-октомври.

До края на годината ще бъдат изготвени също проекти на закони за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка, за опазване на селскостопанското и хидромелиоративното имущество и за браншовите организации в земеделието.

В законодателната програма на кабинета са включени също законопроекти за изменение и допълнение на законите за обществените поръчки, за лекарствените продукти в хуманната медицина, за електронните съобщения, за пътищата, за водите, за отбраната и въоръжените сили, за младежта, за митниците, за опазване на земеделските земи, за професионалното образование и обучение, за акцизите и данъчните складове, за подпомагане на земеделските производители и др.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
НАТО засега не планира да се намесва в ситуацията в Египет, но внимателно следи нейното развитие
01.08.2013, 12:47

НАТО засега не планира да се намесва в ситуацията в Египет, където на 3 юни на фона на масови протести армията свали от власт премиера-ислямист Мохамед Мурси, но внимателно следи нейното развитие. Това заяви главнокомандващият обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, американският генерал Филип Бридлав, цитиран от РИА Новости.

“Към момента НАТО не планира каквито и да е действия по отношение на Египет”, заяви генералът пред европейските медии.

По думите на Бридлав, както и в случая със Сирия, Северноатлантическият алианс внимателно следи и анализира развитието на ситуацията в Египет. “При необходимост ще направим каквото е нужно, за да защитим нашите партньори”, каза американският генерал.

http://www.focus-news.net/

 
Руско-китайските военни учения
01.08.2013, 12:18

В Челябинска област на полигона Чебаркул днес стартираха руско-китайските военни учения „Мирна мисия” – най-големите от последните 10 години. В тях участват 1500 военни и главната им цел е тренирането на бойни действия при провеждане на контратерористични операции.

Министерството на отбраната на Русия съобщава, че за участие в маневрите са изпратени транспортни средства, самоходни артилерийски оръдия, авиационна група от самолети и хеликоптери. Ученията ще завършат на 15 август.

 
САЩ разсекретяват шпионските си програми
01.08.2013, 07:56

Тайните служби на САЩ ще разсекретят част от информацията, свързана с шпионските програми за следене на комуникациите на Агенцията за национална сигурност, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на осведомен източник от спецслужбите, полежал анонимност. Както се знае, съществуването на тези програми бе огласено от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън.

Разсекретяването на документите цели да се предостави на обществото възможност да се запознае с програмите, като част от ангажимента за по-голяма прозрачност, поет от директора на националното разузнаване Джеймс Клапър. Документите също така ще съдържат информация за Трибунала за външно разузнаване и следене, който оперира в пълна секретност и се произнася по исканията на Вашингтон за следене на цели в и отвъд границите на САЩ.

 
Путин се кара за по-добър военноморски флот
01.08.2013, 07:46

Владимир Путин На съвещание за изпълнението на държавните поръчки за отбрана, състояло се веднага след празника на руския военноморски флот, президентът Владимир Путин разкритикува военното корабостроене, информира печатът в Русия.

Създаването и изпитанията на ред кораби, подводници и оръжия за тях се проточват твърде много, заяви Путин. Не му харесва също днешното ценообразуване в системата, липсата на взаимодействие между разработчиците и хората, които монтират оръжията на бойната техника, пише “Московский комсомолец”. “Това на нищо не прилича”, цитират вестниците коментар на държавния глава.

Путин отбеляза, че има известни успехи в решаването на основната задача пред флота - модернизация и превъоръжаване в най-кратки срокове, посочва обаче “Комсомолская правда”.

Миналата година влезе в строя стратегическата атомна подводница “Юрий Долгоруки”, модернизирани бяха още два подводни ракетни крайцера, ремонтирани бяха общо 748 кораба. Скоро ще бъдат готови още три модерни подводници, напомни руският държавен лидер.

Президентът даде половин година за решаване на проблемите, открити в диалога между военните и промишлеността, съобщи след съвещанието вицепремиерът Дмитрий Рогозин, шеф на правителствената военнопромишлена комисия. Единствена причина да се понижи качеството на строените кораби според него е “пълното съсипване на системата за военно приемане на продукцията по времето на предишния министър на отбраната” Анатолий Сердюков, пише “Комерсант”.

Според Рогозин държавната поръчка за отбраната в Русия ще включва занапред единни договори за оръжията, електрониката и силовите агрегати, съобщава “Независимая газета” с пояснението: “Владимир Путин настоява новите бойни кораби да бъдат спускани на вода без протакане и въоръжени”.

Изпълнението на държавната програма по въоръженията засега не е застрашено, но вицепремиерът все пак заяви, че се подготвя нова - за периода от 2016 до 2025 г. Рогозин каза, че тя предвижда дори строителство на самолетоносачи, но решението ще зависи от руските геополитически интереси, добавя всекидневникът.

Новият документ ще отдалечи хоризонта на планиране в корабостроенето от 10 на 30 години, колкото е горе-долу жизненият ресурс на един боен кораб. Това ще спести средства от бюджета и ще позволи на Русия да изгради конкурентоспособен флот, пише “РБК дейли”, добавяйки уточнение на Рогозин: “Флот, изключващ самата възможност някой да мисли за агресия срещу страната ни”.

Разкритията на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън не съдържат нищо, което да е тайна за Русия, каза вицепремиерът, цитиран в изданията.

Възможно е изтичане на тайни не само чрез открити мрежи - рискове създава например използването на вносно оборудване във военните предприятия, изтъкна Рогозин, чиито думи предава “Известия”.

Според руския вицепремиер се купуват например машини с вносен софтуер, който би могъл в определен момент да изключи техниката или да изпрати до своя производител съобщение какво произвеждат машините в момента.

В тази връзка Рогозин заяви, че всички руски въоръжения ще се произвеждат с руско оборудване. И подчерта, че поради специфично организираната система за контрол в Русия появата на “руски Сноудън” е практически невъзможна, добавя “Известия”. – Още ВМФ на Русия

БТА

 
САЩ ще проведат мащабни бойни учения в Египет
01.08.2013, 07:39

Чък ХейгълСАЩ все още планират провеждането на мащабните военни учения с названието „Ярка звезда” в Египет в средата на септември, заяви американският министър на отбраната Чък Хейгъл, независимо от отстраняването на президента от египетската армия и последвалото насилие, предаде Ройтерс.

„Не се отказваме от провеждането на ученията”, посочи Хейгъл. Той уточни, че поддържа постоянен контакт с ръководителя на египетската армия генерал Абдел Фатах ал Сиси, откакто военните отстраниха президента-ислямист Мохамед Мурси на 3 юли.

 
Съвместни строително-хуманитарни проекти по линия на българо-американската подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE – 13”
01.08.2013, 07:26

Инженерно-строително отделение в състав 9 военнослужещи от Център за подготовка на специалисти (ЦПС)-Сливен участва в изпълнението на съвместни строително-хуманитарни проекти в Сливен по време на съвместната многонационална подготовка „Black Sea Rotational Force – 13”. Българо-американската подготовка „Black Sea Rotational Force – 13”, с участие на подразделения от Сухопътните войски на Република Сърбия и Азербайджан на територията на Република България е от два етапа: провеждане на антибунтовнически операции от 30 юни да 13 юли и подготовка и провеждане на мироопазващи операции от 16 юли до 3 август. Успоредно с това протичат и съвместни хуманитарни проекти, които се осъществяват в регионите на Сливен и Ямбол.

Осемте военнослужещите от ЦПС-Сливен, под ръководството на  старшина Йордан Банзов , заедно с група военнослужещи от САЩ работят по ремонта на спортния салон на Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”. Директорката на гимназията Екатерина Иванова Петкова е изключително благодарна от  цялостната помощ, която получават за този ремонт, от Община Сливен, и по линия на Българо-американската подготовка „Black Sea Rotational Force – 13”.

http://landforce.mod.bg/

 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.
 

 





{START_COUNTER}