Военна информация

Архив - от 1 дo 15 август 2011 година

 
15 август
 
15.08.2011, 22:36

В Пакистан се разби изтребител пилотиран от жена

В централен Пакистан, на тренировъчния полигон Миянвали (Mianwali) край град Бхаккар (Bhakkar) се разби изтребител на местните ВВС, съобщава Associated Press.

Реактивен самолет F-7 (китайска модификация на изтребителя МиГ-21) е катастрофирал, по предварителни данни, заради технически проблеми на борда. Машината е изпълнявала планов тренировъчен полет. Жената-пилот се казва  Нида и е успяла да катапултира, но е получила травми при приземяването си, поради което е хоспитализирана.

Според данни на агенция "Синхуа", в резултат на катастрофата е загинал един човек, намиращ се на земята. В момента се извършва разследване на инцидента.

 
15.08.2011, 22:09

Съдят турски военни

Генерал с четири звезди и десетки други висшестоящи военни застанаха пред съда в понеделник. Поводът бе началото на съдебния процес по обвинение за участието им в операция "Чук" - заговор за преврат срещу правителството на Партията на справедливостта и развитието от 2003 г.

Генерал Билгин Баланлъ и други 27 военни са изправени пред 15 до 20-годишни присъди, ако бъдат признати за виновни за планирането на поредица от нападения, които да предизвикат паника в страната, и по този начин да се отвори пътят на армията към преврат за сваляне на правителството, дошло на власт през 2002 г.

Генерал Баланлъ, който е бивш началник на военните академии на Турция и е най-високопоставеният военен, арестуван в скандала, отхвърли обвиненията като "страхлив сценарий" за дискредитиране на турската армия.

Съдията, председателстващ процеса, е бил принуден за кратко да прекъсне съдебните процедури Според обвинителния акт операция "Чук" е предвиждала осъществяването на серия от атентати с цел създаване на атмосфера на хаос. Обвиняемите твърдят, че операция "Чук" е била само военно учение, представено на военен семинар. Близо 200 военни - действащи или от резерва, са обвинени в рамките на разследването на операция "Чук".

Съдебният процес се следи с голям интерес и поради факта, че в края на юли ръководството на турската армия подаде оставка. Началникът на генералния щаб ген. Ъшък Кошанер сдаде поста година, след като го пое поста заради несъгласие с правителството. Освен него оставки подадоха и ръководителите на останалите родове войски - сухопътни, морски и военновъздушни сили. Те напуснаха постовете си заради задържането на 250 офицери по обвинения в заговора срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Това доведе до най-голямата криза в историята на турските въоръжени сили.

Премиерът Ердоган спечели убедително трети мандат на провелите се на 12 юни парламентарни избори. Той получи мнозинство в Националното събрание, но няма достатъчно гласове, за да промени конституцията. Според анализаторите Ердоган се стреми да създаде президентска република и да заема в близко бъдеще най-високия държавен пост в страната.

/Дума/

 
15.08.2011, 21:57

Израел ни продава евтино изтребители втора ръка

Израел е предложил на Министерството на отбраната най-евтина оферта за изтребители втора ръка ..........Прочети още

 
15.08.2011, 20:58

Руска ПРО ще се базира във въздуха

Разработвани в Русия комплекси за противоракетна отбрана от следващото поколение ще се базират не на земята, а във въздуха, съобщи на журналисти един от конструкторите на тези системи.

Въздушното базиране предполага разполагане на огневи средства за поразяване на летяща платформа-самолет. Сред наземните средства на ПРО в Русия ще остане комплекса С-500, който ще бъде приет на въоръжение през 2015 година. – Още за ПРО на Русия

 
15.08.2011, 17:35

Секретна американска технология в ръцете на Китай?

Пентагонът е ядосан: пакистанските власти били разрешили на Китай да разгледа секретна американска военна техника. Ако информацията се окаже вярна, това ще обтегне допълнително отношенията между САЩ и Пакистан........... Прочети още

 
15.08.2011, 17:01

БИАФ 2011 – програмата е почти ясна  

Продължава подготовката на авиофестивала посветен на 100 годишнината на българската авиация БИАФ 2011. Той ще се състои на 3 – 4 септември (събота и неделя) 2011 г. на летище Пловдив от страната на Музея на авиацията и космонавтиката и 24-та вертолетна авиобаза. Организаторите от фондация „Български ВВС” и българските ВВС почти са оформили окончателната програма и участници.

Основната атракция по време на двата дни на авиофестивала ще бъдат родните военновъздушните сили. Очаква се във въздуха да бъдат демонстрирани самолетите МиГ-21УМ, МиГ-29УБ и Су-25УБК, PC-9M и C-27J Spartan, както и вертолетите Ми-17 и AS 532AL Cougar.  На земята, като статичен показ ще бъдат показани всички вертолети и самолети на служба в България. Според предварителната информация се очаква много ефектен пилотаж на МиГ-29. А МиГ-21 ще демонстрира операция по „еър полисинг” с C-27J.

От страна на чуждите участници във въздуха ще видим румънски реактивен учебно-тренировъчен самолет IAR-99 Soim, учебен Galeb G-2 от частния сръбски аероклуб Галеб, както и демонстрационни полети на шведски изтребител JAS-39C Gripen и германски Eurofighter Typhoon. Демонстрационните военни групи, които са заявили и потвърдили участие се ограничава до швейцарската PC-7 Team, летяща на едноимения самолет Pilatus РС-7.

На статичен показ ще бъдат представени шведски JAS-39 Gripen, италиански Eurofighter, заедно с пълномащабен макет на Eurofighter, C-27J от румънските ВВС и турбовитлов учебено-тренировъчен самолет T-6 Texan II от Гърция. Въпреки, че компанията Lockheed Martin е заявила участие за сега няма потвърждение, че на шоуто ще присъства изтребител F-16.

Организаторите се надяват да организират и своеобразен наземен ретропарад на самолети летели в България. Очаква се да бъдат изложени реплика на Albatros F2, реплика на Neuport 17, летяща реплика на ДАР-1, новопостроената реплика на КБ-1 (Caproni Ca.100), музейните експонати По-2 и Лаз-7М, както и докаран от Германия Messerschmitt Me 109G. За съжаление по последна информация Ме 109, собственост на „Фондация Месершмит” няма да лети над България.

По отношение на въпросът, който вълнува всички авио ентусиасти в България, а именно ще има ли полети на свръхманеврения изтребител МиГ-29ОВТ от организаторите отговарят, че шансът това да се случи е много голям. В началото на август е получено писмо с потвърждение от фирмата-производител РСК МиГ, че тя има желание да участва в летателните демонстрации. В момента предстои разрешаването на голям брой бюрократични и логистични процедури, и при успешното им преодоляване може да имаме шанса да се насладим на шеметния пилотаж на МиГ-29ОВТ в родното небе.

По отношение на участието на леката авиация, все още се разясняват детайлите около него, но е сигурно, че във въздуха ще видим акробатичния Pitts S-2B на „Еър Спорт” със Свилен Иванов, както и румънската демонстрационна група Hawks летяща с акробати Extra 300L. Организаторите водят и преговори за участие на авиацията на МВР, „Авиоотряд 28” и фирми от авиационния бранш.

Като цяло се очаква поне пет часа непрекъсната въздушна програма, както и много атракции на земята. Вратите на шоуто ще се отворят в 09,00 часа, когато започват полетите на леката и ултралеката авиация, а официалното откриване в първия ден ще бъде от 11,15 часа, веднага след което започва летателната програма на Българските ВВС следване от тази на гостите.

/Аеро/

 
15.08.2011, 13:18

ВМС на САЩ за подписали начален контракт в рамките на лот №6 за производството на 38 изтребителя F-35 „Лайтнинг-2”

Американските военноморски сили са сключили контракт с „Локхид Мартин” на стойност 535 млн долара (лот № 6) за производството на компоненти с дълъг срок на изготвяне за производството на 38 изтребителя F-35 „Лайтнинг-2”.

 
15.08.2011, 13:12

ВВС на Перу разглеждат възможността за покупка на сръбски УТС „Ласта-95”

Според неофициална информация, комисия на ВВС на Перу извършва оценка на възможностите на учебно-тренировъчния самолет „Ласта-95” в рамките на програмата за модернизация на военновъздушните сили на страната.

 
15.08.2011, 13:04

Унгария ще получи два вертолета Ми-8 от състава на ВС на Финландия

Финландия безвъзмездно ще даде два вертолета Ми-8, изведени от състава на ВС на страната, на Въоръжените сили на Унгария за използване в операции по управление на кризи.

 
15.08.2011, 12:05
Репетиции на изложението МАКС-2011 - снимки
 
15.08.2011, 11:10

Русия прекрати производството на комплексите С-300, започва С-500

Русия прекрати производството на комплексите за ПВО С-300. Това съобщи в интервю за РИА Новости съпредседателят на вътрешноведомствения експертен съвет по въздушно-космическа отбрана Игор Ашурбейли.

„Последният комплекс С-300МП за руската армия е произведен през 1994 година. Оттогава Русия е произвеждала подобни комплекси единствено за експорт, но вече и това производство е прекратено”, посочи Ашурбейли.

Според неговите думи, системата за противоракетна отбрана на Москва постепенно старее, като новата ще бъде изградена на базата на системата на ракетно-зенитния комплекс С-500 след 2015 г.

До 2011 г. Ашурбейли в продължение на 10 години оглавяваше главното системно конструкторско бюро „Алмаз-Антей”.

„Системата С-500 трябва да влезе в експлоатация през 2015 г. Тя съществено ще допълни системата за ПРО около Москва А-35, създадена още през 70-те години на миналия век”, заяви експертът. – Още ПВО

/ИА „Фокус”/

 
15.08.2011, 11:00

„Локхид Мартин” ще достави комплекти за модернизация на изтребители F-16 на ВВС на Пакистан

F-16 на пакистанските ВВС

ВВС на САЩ са сключили с компанията „Локхид Мартин” контракт за доставка в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” на комплекти за модернизация на изтребители F-16 на пакистанските ВВС.

Стойността на съглашението е 42,312 млн долара, като то предвижда доставката на 10 допълнителни комплекта за модернизация (MLU) за изтребители F-16A/B „блок-15”.

По-рано, през май 2010 г. ВВС на САЩ подписаха с „Локхид Мартин” съглашение на стойност 325,49 млн долара за доставка на 35 комплекта за модернизация (MLU) за изтребители F-16A/B „блок-15”, а също и за 18 комплекта за усъвършенстване за самолети F-16C/D „блок-52”.

Първият самолет F-16A/B „блок-15” пакистанските ВВС получиха през 1982 година. След доставката на 40 от поръчаните от Пакистан 68 машини F-16 (28 ед. F-16A и 12 ед. F-16B), сделката за останалите изтребители бе замразена от американския Конгрес заради пакистанската програма за създаване на ядрено оръжие.

В края на 2005 година САЩ взеха решение за възобновяване на доставките на F-16. През 2007 година беше подписано съглашение за продажба на Пакистан на 18 нови самолета F-16C/D „блок-52”. Като допълнение към покупката на нови изтребители, през 2005-2008 г. Пакистан получи безвъзмездно 14 F-16 от състава на ВВС на САЩ. – Още за F-16

 
15.08.2011, 10:13

Междупланетна станция се готви за Фобос

На 5-ти ноември 2011 година Русия планира изстрелване на междупланетна станция към спътника на Марс Фобос. В момента започват изпитанията на апарата и неговата подготовка за изстрелването.

Цел на експедицията е доставянето на Земята на образци грунд на Фобос и изследвания на около планетното пространство. 10 месеца след изстрелването от станцията „Фобос-Грунд” ще се отдели китайският научен микроспътник „Инхо-1”, който ще се заеме с изучаване на атмосферата на Марс. Общото време на междупланетната експедиция се планира за три години. Още Космос

 
15.08.2011, 09:53

Русия ще достави на Шри Ланка 14 вертолета Ми-171

Руската компания "Рособоронэкспорт" ще достави на Шри Ланка 14 многоцелеви вертолета Ми-171. Договорът вече бе подписан. Не се уточнява сумата и датата на предаването на хеликоптерите. Производството им ще бъде осъществено в Улан-Уденския авиационен завод.

В момента на въоръжение на ВВС на Шри Ланка са 13 вертолета Ми-17 и 35 броя Ми-24/Ми-35.

Точно каква модификация на Ми-171 ще бъде произведена за Шри Ланка не е ясно. В момента руският завод произвежда - Ми-171, Ми-171VIP, Ми-171А и Ми-171Ш.

/Pan.bg/

 
15.08.2011, 09:27

Изпитанията на усъвършенствания самолет Су-25СМ ще бъдат завършени през 2012 г.

Изпитанията на усъвършенствания с редица нови бордови системи щурмови самолет Су-25СМ ще бъдат завършени през 2012 г., съобщава агенция Интерфакс.

„Към момента усъвършенствания Су-25СМ е извършил около 20 успешни изпитателни полета”, коментира източник от отбранително-промишления комплекс.

Самолетът е оборудван с нови отбранителни комплекси, средства за комуникация и процесори, които значително увеличават бойните възможности на машината. След завършване на изпитанията се предвижда с тях да бъдат оборудвани всички модернизирани щурмови самолети от този тип, възможно, и новите двуместни Су-25УБМ. – Още за Су-25

 
15.08.2011, 08:01

Първият китайски самолетоносач е завършил първото си плаване

Първият китайски самолетоносач е завършил първото си плаване, завръщайки се в пристанището след „гладко” преминали изпитания за възможностите му, съобщава агенция Синхуа.

300-метровият кораб е навлязъл в пристанището на град Далиан в неделя след пет дни на изпитания, предизвикали международна загриженост за разширяващата се военноморска мощ на Китай.

Пускането на вода на самолетоносача идва на фона на засиленото напрежение около няколко морски гранични спора с китайско участие, особено в Южнокитайско море, за което се смята, че е богато на петрол и газ, и за което претендират няколко страни.

/ИА „Фокус”/

 
14 август
 
14.08.2011, 22:22

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев: Бъдещи адмирали влизат в строя

 
14.08.2011, 17:55

Военното министерство си търси охрана

Министерство на отбраната ще даде за две години около 4.9 млн. евро за невъоръжена охрана на 163 имота из цялата страна. Обществената поръчка е открита и е обявена със заповед на военния министър Аню Ангелов.......Прочети още

 
14.08.2011, 13:18

Британски войник е загинал в Афганистан

Британски войник е бил убит в Афганистан при взрив на саморъчно направен експлозив, предаде АФП, позовавайки се на британското министерство на отбраната.

Инцидентът е станал в провинция Хелманд. С този случай броят на загиналите британски войници в Афганистан достигна 379 души от 2001 година и 31 от началото на тази година. Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
14.08.2011, 12:39

Утре излита първата българска група за обучение на вертолетите "Пантер"

Утре, 15 август, излита първата българска група за Франция, която ще се подготвя и усвоява вертолетите „Пантер”.

Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов във Варна.

В нея са включени пилоти, техници и инженери. Планира се първият вертолет „Пантер” да пристигне в България през септември.

Както е известно по време на посещението на министър Аню Ангелов на международното авиационно изложение в Бурже през юни т.г. бе договорено намаляване на броя на вертолетите „Пантер” за българските ВМС от шест на три.

Хеликоптерите са предназначени за авиобаза "Чайка" от състава на ВМС.

/Pan.bg/

 
14.08.2011, 09:16

„Верни“ и „Решителни“ отварят днес врати за посетители

По случай 132-ата годишнина от създаването на Военноморските сили, фрегата „Верни” и корвета „Решителни” ще бъдат отворени за посещения от граждани днес.

Корабите ще бъдат на Морска гара, а часовете за посещение са от 11.30 до 14.00.

Преди това от 08:55 часа на Морска гара Варна ще се проведе ритуал за тържествено вдигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите от ВМС.

Веднага след това е военния ритуал за производство в първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”.

На церемонията ще присъства и премиерът Бойко Борисов. – Още за българските ВМС

 
14.08.2011, 08:41

Германия пое командването на антипиратската мисия на ЕС „Аталанта”

Германия пое командването на антипиратската мисия на ЕС „Аталанта”. Една от основните задачи на мисията е да се гарантира сигурността на хуманитарните доставки за населението на Сомалия, съобщи радио „Дойче веле”.

Германия ще бъде начело на командването през следващите четири месеца.

Адмирал Томас Югел заяви, че от началото на мисията са били задържани над 100 пирати. В същото време той призна, че „много ограниченият” размер на средствата пречи за пълното изкореняване на пиратството край бреговете на Сомалия.

/ИА „Фокус”/

 
13 август
 
13.08.2011, 18:13

Самолети Tornado GR4, базирани във Великобритания, нанасят удари по цели в Либия

Вечерта на 10 август шест ударни самолети Tornado GR4 нанасят удари по цели в Либия. Те изпълняват задачите си от военновъздушната база Marham, разположена в източната част на Англия, като самолетите са били във въздуха осем часа. Всеки от изтребител-бомбардировачите е бил въоръжен с по две крилати ракети Storm Shadow, подкачени под фюзелажа, съобщава Министерството на отбраната на Великобритания.

Не се споменава какви конкретни цели са били унищожени, но в съобщението на НАТО се дават следните обекти, по които е действала съюзническата авиация на 10 август: установка за залпов ракетен огън, шест въоръжени бронирани машини, противосамолетна артилерийска система, наземна РЛС, позиция за ракети „земя-въздух”, командни пунктове, бункер, оръжейни складове и позиция за ракети „земя-земя”.

От началото на операцията „Обединен защитник”, стартирала на 31 март 2011 година, до 12 август включително, авиацията на коалиционните сили е изпълнила 18 744 полета, от които 7127 са били за нанасяне на удари по земни цели.

/Pan.bg/

 
13.08.2011, 17:10

ВМС на САЩ представиха официални данни за състава на своя флот

Авионосна ударна група на САЩ

Американските военноморски сили представиха официални данни за състава на флота. Общо в неговия състав влизат 284 боеготови кораба, съобщава сайта на ВМС на САЩ.

Това количество се разпределя както следва:

  - на поход (извън базите) - 165 (58%), из които 120 (42%) са развърнати непосредствено в зададената зона за отговорност;

  - ударни подводници на поход (извън базите) - 35 (64%), от които 15 (25%) са развърнати непосредствено в зададената зона за отговорност;

  - самолетоносачи на поход - 5 (CVN72 Abraham Lincoln - Тихия океан, CVN73 George Washington - в пристанище в Тайланд, CVN74 John C. Stennis - Тихия океан, CVN76 Ronald Reagan - в състава на 7-ми Флот, CVN77 George H.W. Bush - в състава на 5-ти Флот);

  - универсални десантни кораби на поход - 5 (LHD4 Boxer - в състава на 5-ти Флот, LHD5 Bataan - в състава на 5-ти Флот, LHD6 Bonhomme Richard - Тихия океан, LHD8 Makin Island - Тихия океан).

Боеготови летателни апарати в състава на ВМС – над 3700.

Личен състав:

  - военнослужещи - 328827 (офицери - 53655, младши състав - 270569, курсанти - 4603), от тях на бойни походи - 52527;

  - резервисти - 101646 (към 1 август 2011 година), от тях призовани на служба - 4569 (към 2 август 2011 година);

  - граждански персонал – 204783 човека. – Още за ВМС на САЩ

 
13.08.2011, 16:52

Постигнат е нов рекорд за безопасност на полети на американската военноморска авиация

MH-60R Sea Нawk

Личния състав на 41-ва вертолетна морска ударна ескадрила (HSM 41) достигна рекорден безавариен нальот - 160000 летателни часа без авиационни произшествия клас "А", съобщава сайта на ВМС на САЩ.

Към авиационните произшествия клас "А" се отнасят инциденти с нанесени щети, превишаващи 1 млн. Долара, разрушение на летателния апарат, гибел на човек, нанасяне на телесни увреждания, не позволяващи продължаване на военната служба.

На въоръжение в HSM 41 се намират вертолети MH-60R Sea Нawk, а рекорда е постигнат след 20-годишна грамотна и правилна експлоатация. – Още за MH-60R Sea Нawk

 
13.08.2011, 15:59

Оръжието на Русия: Утес

Картечница НСВ-12,7

Голямокалибрената картечница НСВ-12,7 (с кодово обозначение по време на разработката „Утес”) е разработена в периода 1969-1972 година от конструкторите Никитин, Соколов и Волков (с абревиатура НСВ) за да замени остарялата картечница ДШК. В пехотния вариант тя се транспортира от личния състав в разглобен вид – триножник, тяло и преносимо дуло. Обикновено е в комплект с две допълнителни дула (в случай, че дулото прегрее). „Утес” е предназначена за борба с лекобронирани наземни цели (бронетранспортьори), огневи точки и цели, намиращи се зад малки укрития, на далечина до 1000 метра, а също и за стрелба по струпвания на пехотата и транспорт на далечина до 1500 м и по ниско летящи въздушни цели на височина до 1500 м. При разработката изначално е била заложено на универсалността на новата картечница – тя може да бъде използвана като оръжие за поддръжка на пехотата с лекия пехотен триножник, като зенитна картечница от специални установки, а също и за въоръжаване на бронирана техника и малки кораби. Картечница е приета на въоръжение през 1972 година и масово се произвежда в СССР, освен това, нейни копия се изготвят в Югославия и България. „Утес” получава бойното си кръщение в Афганистан. Картечницата се харесва на руските войници, а на моджахидините – напротив. Монтирането на оптически мерник на мощното оръжие позволява значително да се увеличи дистанцията на водене на бой. Като се отчита този фактор в планините атаката на позиция, оборудвана с „Утес”, става смъртно опасна. За единствен недостатък на картечницата са смятани „козите скокове”, тоест значителния откат. За да се справят с него, войниците подпирали триножника с камъни или чували с пясък. НСВ разработват също и танковата картечница НСВТ и корабната картечна установка „Утес-М”. Основно е използвана нейната танкова модификация, като зенитно оръжие на танковете Т-72, Т-80, Т-90 и по-късните модификации Т-64. С нея са оборудвани и самоходни артилерийски установки и различни бронирани коли. Интересното е, че през 90-те години, с картечници НСВ са били въоръжени няколко хиляди бронетранспортьора Panssari-Sisu и бойни машини Sisu NA-110, произведени във Финландия за собствените и въоръжени сили и за войсковите подразделения от африканските страни, действащи под егидата на ООН. – Още за НСВ

 
13.08.2011, 12:13

Памет…

Като неспециалист, съвсем случайно научих за Джеймс Мак Гивън, суперагент от времето на Втората световна война, работил за руснаците под агентурното име Доли. Сложната му и противоречива лична история, минаваща през антифашистките интербригади в Испания, в крайна сметка го поставя в услуга на английското военно разузнаване. Оттук той по своя инициатива започва да препредава в Москва всичко, идващо от агентурата в Германия и окупираните страни в Европа. Както днес се оказва – грамадна по обем и разностранна информация с изключителна стойност. Например, освен плановете за операциите на Вермахта при Сталинград и Курск, съветското военно разузнаване получава от него пълна документация за операцията „Овърлорд”, и какво ли не още......... Прочети още

 
13.08.2011, 11:03

Безпрецедентен полет на В-52 през Северния полюс до Москва

Стратегически бомбардировач В-52 ще направи следващата седмица безпрецедентен полет от военновъздушната база Барксдейл до Москва, като ще прелети по най-краткия и бърз маршрут през Северния полюс. Бомбардировачът ще вземе участие в Международното авиокосмическо изложение МАКС 2011, което ще се състои от 16 до 21 август в Москва. От други бази на САЩ в Европа в Москва ще прелетят P-3C Orion, A-10 Thunderbolt II, F-16C Fighting Falcon, C-130J Super Hercules, C-5 Galaxy, F-15E Strike Eagle и KC-10 Extender. Част от тях ще участват и в демонстративни полети.

Полярният маршрут е нов за В-52, но не и размяната на посещения на самолети от ВВС на двете страни. В-52 е взел участие в предишните изложения в Москва през 2003 и 2005 година. Първите размени на визити на добра воля са през 1992 – двойка В-52 и самолет за дозареждане във въздуха КС-10 летят до Русия, а няколко месеца по-късно руски бомбардировачи Ту-95 посещават военновъздушната база Барксдейл.

По време на Втората световна война, в периода юни-септември 1944 година, бомбардировачи В-17 от 8-ма Въздушна армия на САЩ са изпълнявали задачи с излитане от базите си в Италия и кацане в Съветския съюз. – Още за B-52

/Pan.bg/

 
13.08.2011, 10:54

ВМС на САЩ ще заменят с БЛА разузнавателните си самолети EP-3

Самолет EP-3

Командването на ВМС на САЩ е взело решение да замени самолетите за електронно разузнаване EP-3 ARIES/ARIES II с безпилотни летателни апарати (БЛА), съобщава Flightglobal. Според плановете на военните, самолетите ще бъдат снети от въоръжение към 2020 година. На тяхно място ще дойдат едновременно няколко разузнавателни системи, в разработката и създаването на които ВМС планират да вложат осем милиарда долара през близките пет години.

В частност, 1,1 милиарда долара военноморското командване ще вложи в разработката и изпитанията на БЛА MQ-8B Fire Scout, 3,9 милиарда - в проекта RQ-4N на база RQ-4 Global Hawk, 2,5 милиарда - в проект на палубен разузнавателен и ударен БЛА и 1,1 милиарда долара - в програма за създаване на брегови патрулен БЛА със среден обсег на действие. По-рано ВМС на САЩ планираха създаването на нов самолет за електронно разузнаване EP-X, но този проект бе закрит през 2010 година.

В момента ВМС използват 16 самолета EP-3, а също и няколко тясно специализирани самолета на същата платформа. EP-3 е създаден в първата половина на 1960-те години на базата на патрулния самолет P-3 Orion. Машината е способна да развива скорост до 780 километра в час и извършва полети на разстояние до 4,4 хиляди километра. – Още БЛА

 
13.08.2011, 10:05

Рим плаща на талибаните да опази своите бойци

Разкрития на US дипломатически телеграми за Афганистан

 
13.08.2011, 08:51

Куп награди за военните моряци от Бургас

Във Военния клуб-Бургас, се проведе тържествено честване на 132-годишнината от създаването на ВМС. Слово за постигнатите успехи през годината и бъдещите задачи произнесе командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев. От думите му стана ясно, че за празника ще бъдат произведени 23 нови офицери, като 20 от тях ще бъдат на щатни длъжности, а 3 на дублиращи.

Личният състав бе приветстван от областния управител полковник от запаса Константин Гребенаров. Той награди с часовници подполковник Милен Костадинов, капитан ІІІ ранг Цветан Цветанов, майор Йордан Тодоров, мичман Динко Гешев и сержант Стефан Георгиев

От името на кмета на Бургас Димитър Николов неговият заместник Красимир Стойчев награди с грамоти капитан Марин  Маринов, капитан Светлана Великова, старши лейтенант Георги  Костадинов, мичман Николай Димитров, матрос Галина  Николова и цивилен служител Катя Янкова.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи награди с книгата „Иистория за Созопол” от проф. Божидар Димитров капитан ІІ ранг Ясен  Чепелов, старши лейтенант Димитър Азов, старши лейтенант АлександърРунев, матрос Йордан Андреев и матрос Димка Какърова.

Изпълнителния директор на "Пристанище Бургас" ЕАД Деян Димов награди с плакет командира на базата комодор Георги Мотев. Кметът на Черноморец Добри Добрев удостои с грамота капитан Павлин Пеев, старши сержант Димитър Габровски, старшина І степен Тодор Тонев, матрос Младен Михов и матрос Драгомир Георгиев.

За празника от МО са наградени капитан  ІІІ ранг Георги Славов и главен старшина Неделчо Малчев, а от Щаба на отбраната - капитан ІІ ранг Панчо Манчев.

Областният и Общинският съвет на СОСЗР връчиха поздравителен адрес до командването на ВМБ-Бургас.

/Otbrana.com/

 
12 август
 
12.08.2011, 23:35

Базата на ВВС на САЩ ще бъде изведена от Киргизия през 2014 г.

Властите в Киргизия не смятат да удължават срока на аренда на американската база на летището „Манас” край Бишкек, изтичащ през 2014 г., съобщава в интервю за „Росбалт” премиера на страната Алмазбек Атамбаев.

„Договора за Центъра за пранзитни превози изтича през 2014 г. – напомни премиера. Нашата позиция е такава: в пълно съответствие с поетите от нас ангажименти, ние ще уведомим половин година преди изтичане на срока американската страна за прекратяване на действието на договора и от 2014 г. тука ще бъде крупен международен транспортен възел. Участие в създаването му може да вземе всеки капитал, било руски или западен”.

Да напомним, че американската военновъздушна база се появи в Бишкек скоро след терористичните актове на 11 септември в САЩ и договореност между Москва и Вашингтон за съвместна борба с тероризма в Афганистан.

 
12.08.2011, 23:01

Военноморските сили отбелязват 132-та годишнина от своето създаване

Сто тридесет и втората годишнина от създаването на българския военен флот ще бъде отбелязана на тържествено събрание, което ще се проведе на 13 август (събота) от 18.00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна. На него ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, представители на държавната и местната власт, висши офицери, военнослужещи и служители на Военноморските сили.

Събранието ще бъде открито от командира на ВМС контраадмирал Пламен Манушев. Министър Ангелов и генерал Симеонов ще наградят военнослужещи и цивилни служители от Военноморските сили за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните си задължения и доказани професионални и личностни качества. Те ще поздравят военнослужещите и служителите по повод празника на ВМС.

На 14 август от 9.00 ч. на Морска гара-Варна ще се проведат ритуали по тържествено вдигане на флага на Военноморските сили и по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск – 2011” на Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”.

Министър Ангелов ще връчи диплома и пагоните на първенеца на „Випуск - 2011” курсант-мичман Николай Живков Станев, който завършва Висшето военноморско училище, специалност “Корабоводене за ВМС”, с общ успех от курса на обучение “Отличен - 5.77”. Първенците по специалности ще получат своите дипломи и пагони от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и от командира на ВМС контраадмирал Пламен Манушев.

По повод Празника на ВМС фрегата „Верни” и корвета „Решителни” ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на гр. Варна от 11.30 ч. до 14.00 ч. на 14 август 2011 г. - Още за българските ВМС

/МО/

 
12.08.2011, 18:16

В понеделник изпращат контингент за Босна и Херцеговина

Заместник-министърът на отбраната Валентин  Радев ще участва в  ритуала по връчване на сертификат и тържествено изпращане на Дванадесетия контингент от въоръжените сили за участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина  - „Алтеа”, съобщи Пресцентърът на МО.  Ритуалът ще се проведе на 15 август (понеделник) от 11.00 часа в района на военно формирование 52740  - Хасково и на него ще присъстват командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

За участие в операция „Алтеа” заминават над 100 военнослужещи. Те ще изпълняват задачи по охрана и отбрана на база „Бутмир”, контрол на автомобилния транспорт и пешеходния трафик на входовете и изходите на базата и осигуряване на пропускателния режим в сградата на щаба на EUFOR и НАТО.

Национален командир на контингента е подполковник Димитър Димитров от военно формирование 22 450 – София, а командир на ротата е капитан Никола Тенчев от военно формирование 52 740 – Хасково.

/Otbrana.com/

 
12.08.2011, 18:07

Предлагат военни шапки на цена между 24 и 26 лв.

Зимната шапка – 26 лв, а лятната – 19 лв. Цената е и за трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски, ВВС и ВМС. Това предлага една от фирмите-производителки на дрехи, сключили лицензионен договор с МО, които шият облеклата на военнослужещите......... Прочети още

 
12.08.2011, 15:16

РСК „МиГ” до края на тази година ще изпълни първият контракт с Индия за доставка на 16 изтребителя МиГ-29К/КУБ

изтребител МиГ-29КУБ

РСК „МиГ” до края на годината ще достави на ВМС на Индия пет изтребителя МиГ-29К/КУБ, съобщава за „РИА Новости” генералния директор на корпорацията Сергей Коротков.

Според неговите думи, „изпълнението на контракта, подписан през 2004 година, ние ще завършим до края на тази година. До сега са доставени 11 от поръчаните 16 машини", - отбелязва „РИА Новости”.

През март 2010 година страните сключиха втори контракт на стойност 1,5 милиарда долара за доставка на 29 изтребителя МиГ-29К/КУБ. По това съглашение Индия ще започне да получава самолетите през 2012 година.

В момента „РСК „МиГ” изпълнява над 100 големи и малки контракти с 20 страни. Тези съглашения са свързани с ремонт, модернизация, доставка на резервни части и обслужване. – Още за МиГ-29

 
 
12.08.2011, 13:44

Израел ще купува снета от въоръжение американска техника

Министерството на отбраната на Израел е започнало преговори с Пентагона за покупка на снета от въоръжение американска военна техника, която ще се освободи след извеждането на войските на САЩ от Ирак, съобщава вестник The Jerusalem Post. Покупката на тази техника, като например, тактическите автомобили HMMWV, ще струва на Израел значително по-малко, отколкото ако тя се закупува от производителя. Освен военната техника, военното ведомство на Израел планира да закупи и освободило се оръжие и боеприпаси.

Съглашение за извеждането на американските войски от Ирак беше подписано през декември 2008 година. Съгласно документа САЩ трябва да напуснат страната не по-късно от 31 декември 2011 г. В момента в Ирак се намират 46 хиляди американски военнослужещи. Точното количество на американската военна техника в Ирак не е известно. Според някои данни, американските военни използват в Ирак от четири до седем хиляди единици различна техника и до 300 хиляди единици стрелково оръжие.

През октомври 2010 година командването на американските Сухопътни войски се обърна към министерството на отбраната на Ирак с предложение за предаване на иракските военни на техника, която ще се освободи след извеждането на войските от страната. Ставало е въпрос за бронеавтомобили Humvee, танкове M1A1 Abrams и военни камиони. Ирак за сега не е дал отговор на това предложение.

 
12.08.2011, 13:12

МАКС-2011: контракти за 10 милиарда долара

Организаторите на 10-я Международен авиационно-космически салон, който ще се състои от 16 до 21 август в град Жуковски край Москва, очакват сключване на сделки на сума над 10 милиарда долара

В МАКС-2011 ще участват близо 800 компании от 40 страни, които е демонстрират общо 251 въздушни апарата.

Броят на вече закупените билети чрез Интернет за МАКС-2011 надхвърли 30000. Предполага се салонът да бъде посещаван от по 180000 души дневно.

 
12.08.2011, 12:50

12 август – Ден на ВВС на Русия

На 12 август 1912 излиза заповед на цар Николай II за формирането на въздухоплавателна част към Главното управление на Генералния щаб на Русия. Тази дата се счита за началото на създаването на руската военна авиация.

Отново започва да се отбелязва на 12 август по силата на Указ на президента на Руската Федерация с № 549 от 31 май 2006 година. Интересното е, че празничните мероприятия се извършват на третата неделя на август, когато се празнува Ден на Въздушния флот на Русия. Причината е, че през 1933 година Сталин определя 18 август за празник на въздушния флот, а през 1992 година Президиума на Върховния съвет на Руската Федерация постановява този професионален празник да се отбелязва на третата неделя на месец август. – Още за ВВС на Русия

/Pan.bg/

 
12.08.2011, 10:55

В САЩ се провалиха изпитанията на вторият хиперзвуков апарат

При изпитанията вчера на нов американски безпилотен свръхзвуков апарат връзката с апарата беше изгубена малко след изстрелването, съобщиха от американското министерство на отбраната.

Опитният образец на апарата FHTV-2 (Falcon Hypersonic Test Vehicle 2), на който ще му трябва по-малко от час, за да достигне до която и да е цел в света, беше изстрелян с помощта на ракета.

Предполага се, че FHTV-2 може да достигне скорост до 21 000 км/ч.

От американската агенция за перспективни отбранителни научно-изследователски разработки (DARPA) на Пентагона, която финансира програмата за FHTV-2 и провежда изпитанията, апаратът е разчетен за скорост, която 20 пъти превишава скоростта на звука.

Изстрелването стана вчера рано сутринта от базата на американските ВВС Вандерберг в Калифорния с помощта на ракетата Minotaur IV.

Инженерите са програмирали апарата така, че на височина от около 100 км той да се отдели от ракетата и да падне в океана.

Нямаше информация за изпълнението на мисията, посочва Би Би Си.

От DARPA казаха, че ако FHTV-2 беше достигнал проектираната скорост, той трябваше да издържи на температура от 2000 градуса по Целзий.

Според предишни съобщения на DARPA апаратът трябваше да навлезе в долните слоеве на атмосферата в района на Тихия океан.

Първият изпитателен полет на прототипа на FHTV-2 се проведе на 20 април 2010 г. и приключи с падането на апарата във водите на Тихия океан, като връзката с него беше изгубена на деветата минута от полета.

Изпитанията на FHTV-2 ще помогнат за разработването на бъдещата програма за бърз глобален високоточен удар в рамките на министерството на отбраната на САЩ, се казва на сайта на DARPA.

При предвидените за FHTV-2 скорости полетът от Ню Йорк до Лос Анджелис (около 4000 км) ще отнеме не повече от 12 минути.

При космическия си полет през юли совалката „Атлантис“ летя в околоземна орбита с приблизително същата скорост – около 28 000 км/ч.

/Dnes.bg/

 
12.08.2011, 10:14

Главоболия с военните за Дилма Русеф

Към списъка на недоволните в Бразилия от президентката Дилма Русеф се присъедини нова група: въоръжените сили.  Решението на Русеф да назначи Селсо Аморим (дипломат от кариерата с леви разбирания, който ръководеше сближаването между Бразилия и Иран в последните години) за министър на отбраната вбеси военните, които и без друго са наежени заради оскъдните си ресурси и настояват пред президентката за по-голям бюджет. Някои офицери се отнасят предпазливо към Русеф от самото начало, отчасти заради миналото й на лява партизанка през 60-те години на миналия век. Броженията обаче станаха доста по-осезателни миналата седмица, когато Русеф уволни предишния военен министър за публично оклеветяване на негови колеги в кабинета и го замени с брадатия Аморим....... Прочети още

 
12.08.2011, 10:11

Версия: Войната между Китай и САЩ започва по море

Китай продължава стремително да засилва военната си мощ. На 10 август влезе в строя първият китайски самолетоносач “Ши Лан”. И това е само началото на амбициозната китайска програма за укрепване на военноморския флот. Срещу кого може всъщност да бъдат насочени самолетоносачите на Небесната империя? ......... Прочети още

 
12.08.2011, 09:59

Русия свежда глава пред паметта на "Курск"

Русия почита паметта на моряците от атомната подводница К-141 „Курск”, проект 949, потънала преди 11 години на днешната дата в Баренцово море. Трагедията отне живота на 118 подводничари от Северния флот.

С почетен строй и полагане на венци и цветя пред мемориала на загиналите моряци ще отбележат тъжната годишнина в гарнизона Видяево в Мурманск, откъдето за последен път е излязла атомната подводница, съобщава ИТАР-ТАСС.

Траурни церемонии ще има във всички флоти на руския ВМФ и във военните окръжия. Корабите и подводниците ще спуснат наполовина флагове, във флотските части и подразделения ще отбележат с минута мълчание паметта на екипажа на „Курск”.

В Северния флот „церемонията по полагане на венци във водата ще се състои в Мотовския залив в Баренцово море с участието на командването на флота, роднини и членове на семействата на загиналите”.

Комплекс паметни мероприятия ще има и в Москва, а Руската православна църква ще се моли за упокой на душите на загиналите.

Според правителствена комисия причина за гибелта на екипажа на „Курск” е взрив на торпедо в носовия отсек на подводницата. Комисията, работила над две години, е установила точното време на гибелта на лодката.

Според заключението на експертите смъртта на моряците е настъпила в разстояние от няколко секунди до 6-8 часа след взрива и към момента на откриването на подводницата на 13 август спасяването на 23-мата моряци, останали в девети отсек, не е било възможно. – Още за проект 949

/Dnes.bg/

 
12.08.2011, 09:52

БЛЕКСИФОР: Минаваме под руско военноморско командване

Церемонията по предаване на командването на "БЛЕКСИФОР" от Румъния на Русия ще бъде утре в Новоросийск. За флагмански кораб на "БЛЕКСИФОР" е назначен руският „Цезар Куников”. На  големия десантен кораб ще се намира международният щаб на съединението....... Прочети още

 
12.08.2011, 07:25

132 години ВМС

Днес, 12 август 2011 г., продължават мероприятията по случай 132-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. От 10.00 часа, в района на Морска гара Варна, ще бъдат наградени участниците в Спартакиадата по морски спортове и Държавното първенство по ветроходство в клас „Ял - 6”.

От 14.00 часа, в Щаба на ВМС, ще се проведе церемония по награждаването на военнослужещи от Военноморските сили от областния управител на Варненска област Данчо Симеонов, кмета на община Варна Кирил Йорданов, кмета на община Балчик Николай Ангелов и командира на ВМС контраадмирал Пламен Манушев.

Община Варна, Военноморските сили, Съюзът на подводничарите в Република България и Военноморският музей организират откриването на изложба на лични вещи на контраадмирал Иван Вариклечков и представянето на книгата „Контраадмирал Иван Вариклечков (1891 - 1974 г.) и неговото време” от 16.30 ч. Място: зала „Пленарна” и фоайето пред нея на Община Варна.

От 18.30 часа, на площад „Антон Новак” (пред Фестивалният и конгресен център), за гражданите и гостите на град Варна, Представителният духов оркестър на ВМС ще изпълни спектакъла „Вълни”, съобщиха от Връзки с обществеността на ВМС.

/МВ/

 
12.08.2011, 07:17

Френски войник е загинал в Афганистан, съобщиха от Елисейския дворец

Френски войник е загинал и четирима други са били ранени в Афганистан по време на операция в провинция Каписа северно от столицата Кабул, съобщиха от френското президентство, предаде АФП.

Автомобилът на военнослужещите е бил взривен от крайпътна бомба.

Франция разполага с около 4 000 войници в Афганистан, където около 140 000 войници на коалиционните сили се борят срещу екстремистите и талибаните.

/ИА „Фокус”/

 
11 август
 
11.08.2011, 22:23

Boeing и BAE Systems ще създават лазер за ВМС

Американският концерн Boeing съвместно с британската компания BAE Systems е пристъпил към разработката на хибридна оръжейна установка за ВМС на САЩ, съобщава Jane's. Новото устройство ще представлява дистанционно управляем модул с 25-милиметрово оръдие и 10-киловатов лазер на твърди елементи. Устройството е получило названието Tactical Laser System (TLS) и се разработва в рамките на контракт с ВМС на САЩ за стойност от 2,8 милиона долара. За разработката и изпитанията на TLS не е нужно много време, доколкото в установката ще бъдат използвани вече съществуващи системи. В частност, в TLS ще бъде използвана вече стоящата на въоръжение  дистанционно управляема установка Mk 38 Mod 2 и оръдието M242 Bushmaster. Лазерният модул по-рано бе създаден и изпитан от компанията Boeing в рамките на програмата Laser Avenger, FEL и MATRIX. Съгласно описанието на проекта, новата хибридна установка ще се използва в качеството си на система за самозащита на корабите. Кога именно TLS ще пристъпи към изпитания засега е неизвестно. В средата на април т.г. ВМС на САЩ проведоха изпитания с 15-киловатов лазер, разработен от американската компания Northrop Grum-man и предназначен за защита на корабите. В хода на изпитанията ВМС на САЩ поразиха с него надувна моторна лодка, намираща се на на разстояние една морска миля (1,852 километра) от кораб на ВМС. След тези изпитания стана известно, че военните имат намерение да обявят търг за създаване и доставка на лазерното оръжие.

/Дума/

 
11.08.2011, 20:15

Нов самолет за ДРЛОиУ за ВВС на Русия

До 2016 г. руските ВВС планират да имат нов самолет за ДРЛОиУ, заяви главнокомандващият на ВВС на Русия генерал-полковник Зелин. Проектът А-100 се базира на самолета Ил-476 с двигатели ПС-90 (Ил-476 е силно модернизиран Ил-76 с електродистанционно управление и увеличен радиус на действие). Новият комплекс ще е с РЛС с активна фазирана антенна решетка, позволяваща да се откриват и проследяват въздушни и земни цели.

Към момента руските ВВС разполагат с около двадесет самолета за ДРЛОиУ А-50, които могат да насочват до десет изтребители по въздушни или земни цели.

/Pan.bg/

 
11.08.2011, 17:46

Изстрелванията на товарни кораби ще се съкратят

Към 2012 година Русия ще съкрати броя изстрелвания на товарни кораби „Прогрес” към международната космическа станция (МКС). Това е свързано с предполаганото начало на полетите до МКС на частни американски товарни кораби, съобщават от "Роскосмос". Според представител на агенцията, през 2012 година се предвижда изстрелването на 3 кораба „Прогрес” в сравнение с 6 през тази година.

През юли беше завършено експлоатирането на американските „совалки”, и затова в момента руските ракети „Съюз” са единственото средство за доставяне на екипажи и товари до МКС.

 
11.08.2011, 15:43

„Лайнер” – уникална ракета за руската армия

В Русия продължават изпитанията на стратегическата ракета с морско базиране „Лайнер”, летателната част на които започнаха с успешно изстрелване от атомната подводница „Екатеринбург” на 20 май. За това съобщи пресслужбата на Държавния ракетен център „Макеев”.

„Лайнер” може да бъде комплектувана почти с два пъти по-голямо количество бойни блокове с малка мощност, в сравнение с „Булава”. Ще напомним, че през юли министерството на отбраната на Русия одобри започването на серийно производство на „Булава” и оборудване с тези ракети на подводния ракетоносец „Юрий Долгорукий”. Военните казват, че тази ракета ще стане основа на перспективната групировка на стратегическите ядрени сили на Русия след 20-25 години.

Що се отнася до „Лайнер”, то комплексът може да бъде оборудван със смесена комплектация на бойни блокове с различна мощност. Освен това по съотношение на бойното натоварване на ракетата към стартовата й маса, „Лайнер” значително превъзхожда всички съвременни стратегически ракети с твърдо гориво на Англия, Китай, САЩ и Франция. По бойно комплектуване ракетата не отстъпва на американската „Трайдънт-2”.

„Лайнер” има големи перспективи за руските въоръжени сили, смята военният експерт Виктор Баранец:

  - Проектът се намира на финалния стадий на изпитанията. При това те се провеждат много по-добре, отколкото при „Булава”. Без съмнение, нашите специалисти-конструктори трябва да бъдат поздравени. В конструкторското бюро са се запазили „златни глави” и това може само да ни радва.

Виктор Баранец добави, че новият комплекс ще стане допълнителен стимул за развитие на руската отбрана.

Според информацията на ракетния център, благодарение на комплексите „Синева” и „Лайнер” ще бъде осигурена възможността за съществуване на северно-западната групировка подводници от проекта 667БДРМ в течение на близките 30-40 години. „При това, наличието на многовариантно бойно комплектуване ще позволи оперативно да се реагира на промяната на военно-политическите обстоятелства”, се посочва в бюлетина на ракетния център.

/ruvr.ru/

 
11.08.2011, 15:28

Катастрофа с F/A-18C Hornet от ВМС на САЩ

Бреговата охрана на САЩ е започнала операция по търсене на изтребител F/A-18C Hornet , изчезнал в район над Тихия океан в близост до Сан Диего. Изтребителят е изпълнявал тренировъчен полет с друг самолет на около 60 мили южно от Point Loma, когато е загубена радиовръзката с единия пилот. Вторият летец е поискал по радиостанцията помощ от Бреговата охрана, докладвайки, че наблюдава останки от самолет над водата.

Към района са изпратени катери и самолет С-130 на Бреговата охрана на САЩ, както и боен кораб от ВМС.

/Pan.bg/

 
11.08.2011, 13:25

Трансформация в производството на МиГ-29

РСК „МиГ” започва процеса на постепенно спиране на производството на „класическия” МиГ-29 със завършване на последната партида изтребители, предназначени за ВВС на Мианмар (Бирма). Компанията планира в заводите си в Москва, Нижни Новгород и Луховици да произвежда само новите модификации на изтребителя – МиГ-29К/КУБ/М1/М2/35. В халетата на завода в Москва са последните 24 планера на класическия МиГ-29. Повечето предстоят да бъдат сглобени за ВВС на Мианмар, а два са на индийските ВВС, които ще бъдат модернизирани до стандарта МиГ-29УПГ. Три от изтребителите за Мианмар са вече доставени, три са подготвени за транспортиране, а последните от общо 20 поръчани ще са готови през 2012. Производствените линии са модернизирани и годишно производството ще се увеличи от 12 на 24.

В момента периодът за изпълнение на поръчка за нов изтребител е пет години, което не удовлетворява част от купувачите. РСК „МиГ” изпълнява и програма за модернизация на изтребители за четири страни, между които са Перу и Индия, като за последната бройката е около 60 самолета. Шест от тях ще се модернизират в Русия, а останалите в Индия. Две 'спарки' и един едноместен МиГ-29 в момента вече провеждат летателни изпитания от комплекса Жуковски. Модернизираните МиГ-29УПГ ще са с нови РЛС (Жук-МЕ на компанията Фазотрон), нови многофункционални дисплеи, по-голям вътрешен горивен резервоар и ново въоръжение.

11 палубни изтребители МиГ-29К/КУБ от общо 16 от първата партида са доставени на ВМС на Индия, а останалите ще са готови до края на 2011. Подписан е договор за допълнително още 29 самолета. За една година са изпълнени изпитателни полети с МиГ-29К/КУБ в обем над 1000 часа и индийската страна е „напълно удовлетворена” от резултатите.

ВМФ на Русия също е проявил интерес към МиГ-29К/КУБ и се очаква по време на авиационното изложение МАКС 2011 да бъде подписан договор за доставка на 12 до 24 палубни изтребители от този модел. – Още за МиГ-29

/Pan.bg/

 
11.08.2011, 13:03

Австралия ще продаде 12 хиляди армейски машини

Министерството на отбраната на Австралия е взело решение за снемане от въоръжение и последваща разпродажба на 12 хиляди различни армейски машини, включително и камиони, съобщава Defense Aerospace. Машините ще бъдат предложени на аукцион през близките десет години, като в случая не става въпрос за бойна техника. Получените средства военното ведомство ще използва за покупка на нови бронеавтомобили.

През юни 2011 г. стана известно, че МО на Австралия планира през следващите 15 години да снеме от въоръжение и предложи на търгове за продажба на 85 процента от наличното въоръжение и бойна техника. В частност, на аукциони ще бъдат предложени 70 изтребителя, 110 различни самолети, включително и транспортни и 120 вертолета. Средствата ще бъдат изразходвани за покупка на нова техника.

В момента в Австралия действа програмата за укрепване на военния потенциал Force 2030, която се финансирана с 51 милиарда австралийски долара (54,7 милиарда американски долара). С тези средства е планирано да се закупят нови изтребители, есминци, патрулни самолети и бронетранспортьори и друга военна техника.

 
11.08.2011, 11:06

Петима военнослужещи от силите на НАТО са загинали при експлозия в Афганистан

Петима военнослужещи от силите на НАТО са загинали при експлозия в Афганистан, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).

Инцидентът е станал в южната част на страната.

До момента не се съобщава националността на загиналите войници. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
11.08.2011, 10:47

„Съюз” стартира от „Куру”

На 20-ти октомври от космодрум „Куру” във френска Гвиана ще стартира руската ракета-носител „Съюз”, съобщиха от Федералната космическа агенция на Русия ("Роскосмос"). Ракетата ще изведе в орбита два европейски спътника на навигационната система „Галилео”.

Според представител на "Роскосмос", Русия стриктно изпълнява контрактите по проекта „Куру”, предвиждащи използване на нейни ракети за извеждане в космоса на европейски космически апарати. Разположението на космодрума недалеч от екватора прави изстрелванията най-евтини.

 
11.08.2011, 10:13

В Пакистан вече са произведени 26 леки изтребителя JF-17 „Тандер”

Изтребител JF-17 „Тандер”

ВВС на Пакистан през последните две години са получили 26 изтребителя JF-17 „Тандер” (китайско обозначение FC-1), произведени от компанията „Пакистан аеронотикал комплекс” (РАС).

Самолетът JF-17 е разработен от специалисти на китайската корпорация CATIC с участието на пакистанската РАС. През първият етап пакистанските ВВС получиха 8 изтребителя JF-17, произведени в Китай, които бяха използвани за извършване на техническа оценка. На 7 март 2009 година компаниите PAC и CATIC сключиха контракт за започване на серийно производство на 42 изтребителя JF-17 „Тандер”. Новите самолети заменят намиращите се на въоръжение във ВВС на Пакистан остарели A-5C, F-7P (китайски МиГ-21), „Мираж-3” и „Мираж-5”.

През май т.г. стана известно, че представители на Китай и Пакистан са съгласували въпроса за доставка на пакистанските ВВС на още 50 изтребителя JF-17. Стойността на всяка машина се оценява на около 20-25 милиона долара. – Още за JF-17

 
11.08.2011, 09:44

Подготвя се първата група за вертолетите „Пантер”

Започна подготовката на първата група за вертолетите „Пантер”. В нея са включени пилоти, техници и инженери. Очаква се тя да замине за Франция, където предстои усвояване и приемане на новата техника в най-скоро време. Планира се първият вертолет „Пантер” да пристигне в България през есента.

Както е известно по време на посещението на министър Аню Ангелов на международното авиационно изложение в Бурже през юни т.г. бе договорено намаляване на броя на вертолетите „Пантер” за българските ВМС от шест на три.

/Pan.bg/

 
11.08.2011, 09:23

ВМС на САЩ ще съкратят броя на авионосните групи

Авионосна група CSG-12

Командването на ВМС на САЩ е взело решение за съкращаване на броя на авионосните ударни групи (CSG) от 11 на 9 единици. Това е заявил за Defense Aerospace командващия на американските ВМС Gary Roughead. Съгласно приетото решение, CSG-7 ще бъде разформирана, а нейния самолетоносач "Роналд Рейгън" ще влезе в състава на CSG-9, в която ще замени "Айбрахам Линкълн". С цел икономии на военния бюджет в перспектива ще останат девет авионосни групи.

В състава на една авионосна група в САЩ влизат самолетоносач, авиогрупа от 70 палубни самолета, а също няколко крайцера, фрегати и есминци. Очаква се през 2012 г. на самолетоносача "Айбрахам Линколн" ще започне ремонт, включващ замяна на ядреното гориво и модернизация на някои системи. След завръщане на кораба в състава на флота, ВМС на САЩ ще изведат от строя самолетоносача „Ентерпрайз", влизащ в CSG-12, като самата група ще бъде зачислена към друг самолетоносач.

Благодарение на съкращаването на авионосните групи американските ВМС ще получат възможността да съкратят разходите за ремонт и обслужване на корабите си.

В края на 2010 година в САЩ се развърна кампания за съкращаване на разходите на държавния и отбранителен бюджет. Президентската администрация на САЩ задължи министерството на отбраната да намали военните разходи най-малко със сто милиарда долара през следващите пет години. Освен това пък  влезе в действие и план на президента, който предвижда намаляване на военните разходи с 400 милиарда долара през близките 12 години.

В тази връзка МО на САЩ е започнало да разглежда няколко варианта за прекратяване на военни разработки. В частност, в средата на юли 2011 г. стана известно, че Пентагона смята в значителна степен да удължи сроковете за приемане на въоръжение на перспективните самолетоносачи клас „Джералд Форд", или да се откаже от постройката на един такъв кораб и да съкрати общото число на самолетоносачите на въоръжение в САЩ. – Още самолетоносачи

 
11.08.2011, 08:34

Медведев предизборно заплашва Грузия с военна база в Абхазия

Президентът на Русия Дмитрий Медведев “прави предизборен ход с военна база”, пише руският в. “РБК дейли”. Медведев внесе за ратификация в Държавната дума споразумения с Абхазия и Южна Осетия за разполагане на руска военна база на абхазка територия, посочва печатът. Високопоставен източник от Кремъл потвърдил пред “РБК дейли”, че датата не е била избрана случайно. Точно преди три години руските военни се намесиха в конфликта на Грузия с Южна Осетия, напомня вестникът.......... Прочети още

 
11.08.2011, 08:27

Съединените щати искат Китай да обясни за какво са му самолетоносачи

Ще приветстваме всяко обяснение на Китай за нуждата му от самолетоносачи, каза говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд. Тя каза това в отговор на журналистически въпрос дали пускането днес на вода на първия китайски самолетоносач ще засили напрежението в района.

"Буди тревога фактът, че Китай не е толкова прозрачен, колкото са други страни. Той не е прозрачен като Съединените щати за военните постижения и за бюджета за отбрана. Ние се стремим към открити и прозрачни отношения по военните въпроси", добави говорителката.

Първият китайски самолетоносач бе пуснат на пробно плаване. Той е дълъг 300 метра и е построен от корпуса на бившия съветски кораб "Варяг", който Китай купува през 1998 г. от Украйна и след това подновява изцяло, напомня АФП.

 
11.08.2011, 08:13

В събота и неделя връчват дипломи и дават офицерски звания на випускници от Военноморското училище

Курсантите от „Випуск 2011” на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” ще получат дипломите и лейтенантските си звания в неделя на Морска гара, Варна, съобщават от училището. Дипломите на студентите ще бъдат връчени в събота във Фестивалния и конгресен център на морската столица....... Прочети още

 
11.08.2011, 08:08

Според ООН танкове от Сърбия минали през България за Камбоджа

България е била посредник в сделка между Сърбия и Камбоджа за 50 танка Т-55 през 2010 г. Това се твърди в обновения Регистър на ООН за конвенционални оръжия.

Сръбските танкове минали през България, за да бъдат натоварени на кораб, тъй като сред разпадането на бивша Югославия Сърбия остана без достъп до море. Агенция Синхуа предаде на 20 септември 2010 г., че в Камбоджа е пристигнала пратка от стотина танка, БТР-и и друга бойна техника от Източна Европа. Но официалните лица от Камбоджа отказаха тогава да уточнят какви оръжия и откъде са дошли.

Икономическото ни ведомство не пожела да коментира пред “Труд” данните на ООН, но посочи, че редовно информираме Ретистъра на световната организация за конвенционални оръжия. Междуведомствената ни комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение е издала през м. г. 614 разрешения за износ на оръжие, съобщи тя на 20 юли 2011 г. Посочи, че сме изнесли оръжие за 259 млн. евро м. г., като са издадени общо 339 разрешения за експорт. За внос са издадени 275 разрешения и още 21 за транзит на оръжия през България.

Според ООН страната ни активно е изнасяла малокалибрени и леки оръжия през 2010 г. Най-внушителни са продажбите за Йемен. Сана е напазарувала от България 40 700 автомата, 1000 леки картечници, 900 ръчни гранатомета и 170 малокалибрени 60-милиметрови минохвъргачки.

В регистъра на ООН има и справка за въоръжението в България към 1 януари 2011 г. Според него имаме 564 танка, 738 бронирани машини, 1161 артилерийски системи, 57 бойни самолета и 19 хеликоптера.

В края на 2010 г. армията ни има на въоръжение 160 танка, 378 БТР-а, 192 артилерийски системи над 100 мм, 32 бойни самолета, 12 бойни вертолета и 12 транспортни хеликоптера, показа справка на “Труд” в “Държавен вестник”.

/Труд/

 
10 август
 
10.08.2011, 20:57

Отмъщение за гибелта на американския хеликоптер

Авиацията на НАТО унищожи в Афганистан талибаните, свалили миналата събота хеликоптера на Международните сили за съдействие на безопасността. Убити са, по-специално, един от лидерите на талибаните и един бандит, причастен към гибелта на хеликоптера.

Миналата събота в провинция Вардак талибаните свалиха десантно-транспортния хеликоптер „Чинук”, в резултат от което загинаха 30 бойци на американските специални части, 7 афганистански военни и един преводач. Повечето загинали американци служиха в поделението, което осъществи ликвидирането на Осама бин Ладен през пролетта.

 
10.08.2011, 

Военноморската база на ЧФ в Черно море

Изграждането на резервната база на Черно море на Русия в град Новоросийск (на Черно море) навлиза в решаващ стадий. Както съобщават от Федералната агенция за специално строителство на Русия (Спецстрой), строителството на бреговите обекти ще бъде приключено към 2014 година, а на основния вълнолом – към 2017 г.

Сега Черноморският флот на Русия се базира на полуостров Крим (гр. Севастопол, Украйна). Съгласно двустранното споразумение между двете страни, подписано през 2010 г ., той може да се намира там до 2042 година с възможност за следващо удължаване на срока с 5 години. Годишната аренда струва на Русия 98 милиона долара, които се изплащат с доставки на руски газ.

 
10.08.2011, 17:05

"БЛЕКСИФОР": корабите са на рейда

На 10-ти август пристанище Новоросийск, в рамките на съвместните учения на участниците в групата "БЛЕКСИФОР", прие бойни кораби начело с големия руски десантен кораб „Цезар Куников”.

Военноморската групировка "БЛЕКСИФОР" е формирана през 2001 година в Истанбул след подписване на споразумение между Русия, Турция, Румъния, България, Грузия и Украйна. Експерти отбелязват, че в световната практика за първи път се появява многонационална военноморска група за оперативно взаимодействие с гъвкави функции, предназначена за използване в извънредни ситуации на Черно море с изключително мирни цели. Един от параграфите на споразумението предвижда политически и военни консултации на страните-участнички на равнище министри на външните работи и на отбраната.

В ресора на групата влизат операциите по оказване на хуманитарна помощ, разминиране, защита на околната среда, както и издирвателни и спасителни рейдове на Черно море. При това "БЛЕКСИФОР" може да участва в международната дейност, по-специално, в операции на ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, в случай на тяхно обръщение към черноморските държави. В състава на групата има от 4 до 6 кораби различен тип, а маневрите се провеждат два пъти годишно – през април и август.

На сегашните учения за флагмански кораб е назначен руският „Цезар Куников”. На 12-ти август в Новоросийск трябва да пристигнат командващите флотовете на "БЛЕКСИФОР", а самите учения ще продължат в Черно море до 29 август, каза прес-секретарят на командващия на Черноморския флот на Русия, капитан първи ранг Вячеслав Трухачов:

  - По време на морската фаза екипажите на корабите ще проведат съвместни тренировки по тактическо маневриране, борба с подводници, противоракетна и противовъздушна отбрана и връзка, както и учения по издирване и спасяване на кораби в бедствие. Отработват се действия в състава на многонационалния  щаб и разнородните корабни сили, които представляват националните Военноморски сили. Освен това, те ще посетят пристанищата в турския град Трабзон и българския Варна.

На 16-ти август корабите на "БЛЕКСИФОР" ще напуснат пристанище Новоросийск, след което ще започне практическото отработване на задачите, поставени от командването на флотовете.

/ruvr.ru/

 
10.08.2011, 17:00

Русия унищожава химическото си оръжие

В Русия е унищожено повече от половината от запасите на химическото оръжие, съобщи представител на компанията „Спецстрой”, която се занимава със строителството на обекти за унищожаване на химическо оръжие.

Според него, ликвидирани са почти 21 тона отровни вещества от общо 40 тона, които Русия притежаваше по-рано. В съответствие с международните договорености останалите запаси ще бъдат унищожени към 2015 година. – Още ХО

 
10.08.2011, 16:53

На сърбите им харесаха нашите полигони

В периода от 24 до 26 август на Зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла ще се проведе учение „ЕСЕН 2011” на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия и съвместни зенитно-ракетни стрелби на формирования за ПВО от Република България и Република Сърбия. Това е написано в официалния сайт на българските ВВС.  Очакванията, че сърбите ще повторят се оправдаха......... Прочети още

 
10.08.2011, 14:22

Русия е предала на Индия първите вертолети Ми-17В5

вертолет Ми-17В5

Холдингът "Вертолеты России" е предала на Индия първата партида многоцелеви вертолети Ми-17В5, съобщи за "Интерфакс" генералния директор на холдинга Дмитрий Петров. Той не е уточнил количеството на машините, предадени на клиента, но е отбелязал, че доставката на техниката се извършва в съответствие с графика, планиран от "Рособоронэкспортом".

Според думите на Петров, началото на изпълнението на контракта се е забавили, понеже клиента дълго време не е успявал да определи състава на бордовото оборудване. След като този избор е бил направен, "Вертолеты России" са били принудени да извършат допълнителни изпитания на модифицираните за Индия Ми-17В5. "Сега всички въпроси са решени. Контракта се намира в стадий на изпълнение", - е добавил Петров.

Общо Индия трябва да получи 80 вертолета Ми-17. Контракта за доставка на машините бе подписан през декември 2008 година. Сделката се оценява на 1,345 милиарда долара. Според графика, доставките на вертолетите трябва да завършат до края на 2015 година. – Още за Ми-17

 
10.08.2011, 13:54

Ще създават Център на компетентност по управление при кризи

Министерство на отбраната планира създаването на Център на компетентност по управление при кризи, съобщава http://bgsecres.wordpress.com/. Вече се провеждат консултации  с Обединеното командване на НАТО по трансформацията (ACT – Allied Command Transformation) за изграждането на такъв Център в София. Понастоящем съществуват 16 Центъра на компетентност (Centres of excellence), които са акредитирани от НАТО, както и 3 в процес на акредитация. Такива високо-специализирани институции има в повечето страни-членки на Алианса. Планираният  български Център на компетентност ще се изгражда с участието на Военна академия, Българска академия на науките и Националния военен учебен комплекс „Чаралица“. Все още се уточнява кои страни-членки на НАТО ще се включат в тази инициатива. Важно предизвикателство в национален план ще бъде концептуалното и нормативно регулиране на управлението при кризи в България, за което все още няма адекватно решение след тихата отмяна на Закона за управление при кризи през месец май 2009 г.

 
10.08.2011, 13:50

Ученията „Бдителен орел” ще бъдат продължени

Вторите съвместни руско-американско-канадски учения „Бдителен орел”, преминали от 7 до 9 август във въздушното пространство на Русия и САЩ, са изключително ефективни и те трябва да продължат. Това заявиха представители на американско-канадското Обединено командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка (NORAD), чиито подразделения участваха в маневрите.

Активната фаза на ученията се състоеше от два етапа на съвместни действия на военни летци и наземните служби на ВВС на Русия и NORAD. Те проведоха операция по издирване, откриване и принудително кацане на пътнически самолети „Боинг-757” и Ил-62, изпълняващи международен рейс.

 
10.08.2011, 13:47

Нова руска пилотажна група с Як-130

Главното командване на ВВС на Русия е взело решение за създаване на нова пилотажна група за демонстративни полети, която ще лети на учебно-бойните самолети Як-130. Към момента в Русия има няколко такива групи, най-известните от които са "Стрижи" и "Русские витязи", летящи съответно на МиГ-29 и Су-27. Няма планове за разформироването им, заявява главнокомандващият на ВВС на Русия генерал-полковник Зелин. По негова покана през 2012 в Русия ще гостуват представителната демонстрационна група на ВВС на САЩ “Thunderbirds”.

/Pan.bg/

 
10.08.2011, 13:44

Военен камион е паднал в пропаст

Брониран камион с руски военнослужещи е паднал в пропаст в Дагестан (Северен Кавказ).

Трагедията станала във вторник вечерта. Камионът, в който се намирали 13 военнослужещи, попаднал на планински път под силно свлачище и е бил отнесен в пропастта. По предварителни данни, един военнослужещ загинал, а двама са ранени.

 
10.08.2011, 13:40

Катастрофа с хеликоптер от 160 авиационен полк за специални операции

Двама пилоти са загинали по време на тренировъчен полет с хеликоптер AH-6M Little Bird в района на армейски полигон в щат Джорджия. Летците са от елитния 160 авиационен полк за специални операции, обучени да действат нощем и в опасна обкръжаваща среда, каквито са например планините в Афганистан. Операцията в Пакистан, при която бе убит Осама бен Ладин, бе осигурена със ‘стелт’ хеликоптери от полка, а неотдавна сваленият в Афганистан вертолет МН-47, при която загинаха 30 американски военнослужещи и 9 афганистанци, също бе от състава на Night Stalkers.

Започнато е разследване за причините за катастрофата.

/Pan.bg/

 
10.08.2011, 09:08

Правни “мини” закотвиха нашите “котки” в пустинята

Има проблеми с използването в Афганистан на най-сполучливата ни военна покупка в последно време

 
10.08.2011, 09:06

Сирийската армия остава вярна на режима

В сирийската армия, стълбът, на който се крепи властта на президента Башар Асад, няма много признаци за сериозно разцепление или дезертьорства, каквито опозицията би искала види в редиците й, въпреки напрежението, предизвикано от военните репресии срещу протестиращите. Танковете бяха в авангарда на репресиите срещу град Хама, но Асад трябва да се замисли дали разполага с достатъчно много наистина верни и добре въоръжени войници, които да могат да бъдат разположени веднага на няколко различни места, ако е необходимо........ Прочети още

 
10.08.2011, 08:50

Доверието на народа в армията се стопи наполовина

Рейтингът на войската ни: през 1992 г. – 76 на сто, днес – 35,6 процента!

 
10.08.2011, 08:16

Украйна купува 39 нови патрулни кораба

Първият украински патрулен кораб от новата серия, ще влезе в експлоатация през Август 2012г. Това съобщи директорът на украйнската Гранична полиция, Павел Шишолин, цитиран от Агенция Интерфакс-Украйна.

По думите на Шишолин, този проект се разработва специално за нуждите на украинската брегова охрана. Няколко транша по 1,5 млн. евро са били нужни за подготовката му.

Програмата за развитие на бреговата охрана на Украйна, включва строеж на 6 патрулни кораба от клас "Корал", 8 патрулни катера от клас "Орлан" и 25 други съда. Програмата трябва да завърши през 2020г., когато в експлоатация трябва да са влезли общо 39 нови съда.

По план през 2015г. трябва да бъде започнато строителството на нов многофункционален патрулен кораб с водоизместване от 1,000 тона и хеликоптерна площадка на борда.

/Maritime.bg/

 
10.08.2011, 08:05

Първият самолетоносач на Китай на пробно плаване

Първият самолетоносач на Китай напусна корабостроителницата в североизточната част на страната, за първото си пътешествие по море, съобщава агенция Синхуа.

Морския тест на преправения стар съветски кораб бе в съзвучие с графика на проекта за изграждането му и няма да трае дълго, според военни източници. След завръщането си самолетоносачът ще продължи обновяването си и тестовата работа. Съдът е отплувал от корабостроителницата в град Далиан. Миналият месец Пекин се опита да омаловажи възможностите на първия си самолетоносач, заявявайки, че корабът ще бъде използван за тренировки и "изследвания". Проектът подхрани загрижеността в региона заради бързата военна експанзия и нарастващото отстояване на териториални въпроси.

/АФП /

 
9 август
 
09.08.2011, 23:25

Барак Обама почете паметта на загиналите при катастрофата с хеликоптер в Афганистан

Барак Обама посети военновъздушната база в щата Делауеър, за да отдаде почит на останките на 30-те американски войници, загинали при хеликоптерна катастрофа в Афганистан, предава АФП. Американският президент извърши необявената по-рано визита, след като военен самолет се приземи с телата на загиналите в петък войници по време на специална мисия. Катастрофата е най-смъртоносната загуба за силите на САЩ в десетилетния военен конфликт в Афганистан.

По-рано афганистански официален представител съобщи, че талибаните са заложили капан на американските войници, за да могат да свалят хеликоптера.

До момента Пентагонът не е разкрил имената на загиналите войници. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
09.08.2011, 23:15

Лазер хранител за бойни хеликоптери

Комбинирането на две високи технологии може да предпазят транспортните машини от атака с прости оръжия

 
09.08.2011, 23:02

Александър Зелин съобщи за близките и перспективни планове за превъоръжаване на ВВС на РФ

Главнокомандващият на ВВС на Русия генерал-полковник Александър Зелин на пресконференция разказа за близките и перспективни планове за превъоръжаване на ВВС на РФ.

Су-35 и Т-50

Зелин съобщи, че „в програмата Су-35 има някои проблеми”. Говорейки за програмата за самолета от пето поколение Т-50, той отбеляза, че „работите по това направление вървят точно по график”.

Су-34

ВВС на РФ през тази година ще получат шест нови фронтови бомбардировача Су-34. През миналата година ВВС получиха четири Су-34.

БЛА

Безпилотната авиация ще бъде предадена от ВВС на Сухопътните войски.

В перспектива безпилотната авиация от оперативно-тактическото звено се планира да бъде предадена в състав на авиационните бази, които се намират в непосредствено подчинение на командващите на военни окръзи.

Вертолети

В рамките на държавната програма за въоръженията до 2020 година за ВВС ще бъдат закупени над 1000 вертолета. „Сега ние получаваме на въоръжение вертолети Ми-28Н, Ка-52 и военнотранспортни вертолети Ми-8 от новите модификации” – каза А.Зелин.

Според неговите думи, „ние сме крайно заинтересовани от възстановяването на производството на тежките транспортни вертолети Ми-26, в частност, като танкери за осигуряване на сухопътните войски с гориво-смазочни материали”.

Авиабази

Количеството на авиобазите на армейската авиация до 2020 година ще се увеличи от 8 на 14.

ПВО

Предвижда се през 2015 година да постъпи на въоръжение новия ЗРК с малък обсег на действие „Морфей”. Скоро в разпореждане на Оперативно-стратегическото командване на ВКО ще постъпят поредните шест ЗРК „Панцирь-С1”.

А.Зелин съобщи, че ВВС вече са получили четири такива ЗРК.

Руската армия до края на годината ще има четири зенитно-ракетни полка С-400.

Главнокомандващият заяви, че командването на ВВС настоява за строителството на нов завод за производство на зенитно ракетно въоръжение.

 
09.08.2011, 20:39

Sikorsky изнася първите три хеликоптери S-70i, произведени в Полша

В полския завод PZL Mielec, филиал на компанията Sikorsky, са произведени първите три хеликоптера S-70i. След успешно завършилите технически и летателни приемни изпитания, те са натоварени на Ан-124 и ще бъдат доставени на неназован клиент.

До края на годината още три S-70i ще бъдат сглобени в полския завод, като годишното производство ще нарасне на 10 през 2012 и на 22 през 2013. Компанията Sikorsky е инвестирала 100 милиона долара в полския си филиал, а работещите в него са се увеличили с 30%.

/Pan.bg/

 
09.08.2011, 20:34

Силите на НАТО са бомбардирали фрегата в пристанището на Триполи

Бойни самолети на НАТО са бомбардирали либийски боен кораб в пристанището на Триполи, след като наблюдения са показали, че от кораба са разтоварвани оръжия, които вероятно ще бъдат използвани за осъществяване на нападения, съобщиха от Алианса, предаде АФП.

Фрегатата от клас Кони, произведена в СССР, е била поразена и е понесла тежки щети, съобщи военният говорител на НАТО полк. Роланд Лавойе.

„Стана очевидно, че силите на режима взимат оръжие и муниции от кораба, с намерението да ги използват на други платформи”, коментира говорителят.

От НАТО са били загрижени, че оръжията са щели да бъдат използвани срещу цивилни, силите на НАТО или кораби, превозващи хуманитарна помощ.

/ИА „Фокус”/

 
09.08.2011, 20:30

„Бдителен орел” няма да пропусне терористите

В Далечния Изток приключи активният етап на съвместните контратерористични учения „Бдителен орел-2011”. Партньори от Русия, САЩ и Канада споделяха опит на борба с престъпниците и успешно тренираха план за действия по принудително кацане на завзет от терористи самолет. Подробности предава специалният кореспондент на "Гласът на Русия" Денис Виноградов:

- Съгласно замисъла на ученията, условно отвлеченият американски пътнически самолет „Боинг-757”, пътуващ от Анкоридж за Токио, не отговарял на запитвания на диспечерите и променил първоначалния си маршрут в опит да излезе от въздушното пространство на своята страна. В това положение, Военновъздушните сили на Руската Федерация вдигат във въздуха самолета за далечно радиолокационно откриване А-50. Той насочва намиращите се вече във въздуха два изтребителя Су-27, и с тяхна помощ условно отвлеченият самолет се предава на ВВС на САЩ за идентифициране, следващо съпровождане и кацане на американска територия.

След това, по аналогичен сценарий, бе проведено отвличане от терористи на пътнически самолет Ил-62 във въздушното пространство на Русия.

На заключителната пресконференция ръководителите на практическата фаза на ученията – началник на войските за ПВО и авиацията на Източния военен окръг на Руската Федерация генерал-майор Сергей Жмурин и бригаден генерал Ричард Скоби от САЩ – разказаха, че по време на този етап основно внимание е било отделяно на съвместното следене и предаването на условно отвлечения самолет на съответните служби на участващите страни. Тази работа е сложна, тъй като системите за следене, пеленгация и предаване на данни у самолетите са различни. Специалистите са длъжни по някакъв начин да ги уеднаквят, за да може в случай на реално възникваща терористична заплаха системите за противовъздушна отбрана на различните страни да действат съгласувано, без технически нередности и прекъсвания.

Всички останаха доволни от резултатите. Целите и задачите на ученията са изпълнени, взаимодействието на страните при провеждане на ученията е постигнато. Езикови бариери също е нямало.

/ruvr.ru/

 
09.08.2011, 20:23

Руските пилотажни групи на МАКС-2011

На Международния авиокосмически салон МАКС-2011 Военновъздушните сили на Русия ще представят 17 различни самолета и хеликоптера. Демонстрационни полети ще извършат прочутите пилотажни групи „Руски Витязи”, „Стрижи” и „Соколи на Русия”.

„Руски Витязи” и „Стрижи” ще демонстрират фигури на самостоятелен и групов висш пилотаж, в това число въздушен строй във вид на ромб от пет самолета Су-27 и четири МиГ-29. „Соколи на Русия” ще покажат не само фигури на висшия пилотаж, но и елементи на въздушния бой. – Още пилотажни групи

 
09.08.2011, 20:16

Учение „ЕСЕН 2011”

В периода 24-26 август на зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла ще се проведе учение „ЕСЕН 2011” с участието на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия и съвместни зенитно-ракетни стрелби на формирования за ПВО от България и Сърбия. В стрелбите ще участват самолети МиГ-29 и Су-25, и зенитно-ракетни комплекси SA-2 „Волхов”, SA-3 „Нева”, SA-6 „Куб”, SA-8 „Оса”, SA-10 „С-300” и SA-7 ПЗРК „Стрела-2М”.

Офицер, планиращ учението, е генарал-лейтенант Атанас Самандов – командващ на Съвместното командване на силите. Учението се провежда под ръководството на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. Директор на учението е бригаден генерал Румен Радев – заместник-командир на ВВС, а общ ръководител на стрелбите e командирът на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев.

Денят за високопоставени гости и наблюдатели и медиен ден на съвместните зенитно-ракетни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана ще се проведе на 26 август на зенитен полигон - Шабла.

/МО/

 
09.08.2011, 16:19

Командирът на „Куаутемок” посети военноморска база Варна

Командирът на гостуващия във Варна ветроходен кораб CUAUHTEMOC („Куаутeмок”) от състава на Военноморските сили на Мексико капитан І ранг Марко Антонио Вила Вивалдо и група военнослужещи от екипажа посети Военноморска база Варна. Гостите бяха приети от началник-щаба на базата капитан І ранг Коста Андреев. Срещата премина в дух на приятелство и взаимно уважение. Бяха обменени мнения по начина на подготовката на офицерски и подофицерски кадри за ВМС на двете държави. Двамата старши офицери си размениха представителни сувенирни плакети на военноморската база и на учебния ветроход. Гостите от Мексико бяха поканени да участват в Спартакиадата по морски спортове на българските ВМС. Поканата бе приета с радост. – Снимки

/МВ/

 
09.08.2011, 16:16

Oткриха спартакиадата по морски спортове на ВМС

Във Военноморска база Варна вчера бе открита Спартакиадата по морски спортове на ВМС и Държавното първенство по ветроходство в клас „Ял - 6”, което ще продължи до 12 август 2011 г. Участват осем отбора: два отбора от  Военноморска база Варна; два отбора от Военноморска база Бургас; един отбор от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”; един отбор на АЕЦ „Козлодуй”; един отбор от „Поларис” ЕООД Силистра и един отбор от „Благстрой” ЕООД Силистра.

Комендант на проявата е капитан І ранг Евгений Луканов от командването на ВМС, а негов заместник е подполковник Здравко Ташков. Участниците бяха поздравени от заместник-командира на ВМС комодор Румен Николов. - Снимки

/МВ/

 
09.08.2011, 10:07

Подновяват процедурата за C-27J Spartan

Процедурата за интегрирана логистична поддръжка на транспортните самолети C-27J Spartan е подновена. Това стана в началото на август т.г. с решение на министъра на отбраната Аню Ангелов.

Както е известно третият самолет C-27J Spartan бе приет на въоръжение в края на април т.г. по време на специална церемония в авиобаза Враждебна. Първоначално обявената процедура за интегрирана логистична поддръжка бе прекратена през юли т.г. по административни причини. Документацията за участие в настоящата процедура е публикувана на уеб-сайта на Министерството на отбраната. Още за C-27J Spartan

/Pan.bg/

 
09.08.2011, 10:02

Руската армия без бронирани влакове

Министерството на отбраната на Русия прие решение до 2015 година да свали от бойно дежурство бронираните влакове с оръдия и картечници.

От 5 бронирани влака, зачислени към армията в епохата на СССР, до сега бяха останали само два: „Байкал” и „Амур”.

Бойните задачи при заплаха от обстрел или при съпровождане на ешелони на минирани железопътни линии ще могат да изпълняват бронирана техника или зенитно-ракетен комплекси, поставени на железопътни платформи.

 
09.08.2011, 09:30

В Русия е създадена стратегическа морска ракета, два пъти по-мощна от „Булава”

В Русия е създадена стратегическа морска ракета, два пъти по-мощна от „Булава”, предаде Интерфакс.

Стратегическата ракета с морско базиране „Лайнер”, чиито изпитания започнаха успешно на 20 май, е способна да носи от 9 до 12 бойни блока с малка мощност. За сравнение, ракетата „Булава” може да бъде снабдена само с шест бойни блока от малък клас на мощност.

/ИА „Фокус”/

 
09.08.2011, 08:30

Турски съд нареди да бъдат арестувани 14 висши военни

Турски съд постанови да бъдат арестувани 14 висши военни, между които седем генерали и адмирали, обвинени в заговор срещу ислямско - консервативното правителство, съобщи Си Ен Ен Тюрк. Сред заподозрените е и главнокомандващият на военните училища, както и директорът на разузнаването в Генералния щаб на въоръжените сили.

Си Ен Ен Тюрк предаде, че бившият командир на Първа армия също е сред задържаните офицери. Миналия месец турските магистрати повдигнаха обвинение срещу 22 души за опит за държавен преврат срещу правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР). Военните командири са заподозрени, че са създали интернет сайтове за разпространение на антиправителствена пропаганда.

Приблизително около една десета от турските генерали вече са арестувани, защото са обвинени в планирането на държавен преврат през 2003 г., малко след идването на власт на ПСР през 2002 г. Задържаните може да бъдат осъдени от 15 до 20 години лишаване от свобода, въпреки че има сериозни подозрения около достоверността на някои документи, които доказвали вината на офицерите.

Началникът на генералния щаб на турската армия генерал Ъшък Кошанер подаде оставка на 29 юли тази година. Тогава молби за напускане депозираха и командващите на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили.

Оставките бяха подадени заради споровете на генералите с правителството на Реджеп Тайип Ердоган, както и арестуването на част от висшите офицери в турската армия, които са обвинени в антиправителствен заговор.

/Livenews.bg/

 
8 август
 
08.08.2011, 23:40

МО закъснява със закона за резерва

Обстановката в страната, включително икономическа и финансова, подсказва, че този въпрос не бива да се отлага.

 
08.08.2011, 22:38

ВМС на САЩ продължават да използват спасителните системи SRDRS

Submarine Rescue Diving and Recompression System - SRDRS

ВМС на САЩ са удължили контракта с компанията Phoenix International Holdings на стойност $16,84 милиона за предоставяне на комплекс услуги за използване, управление, експлоатация и обслужване на системата за подводно спасяване и декомпресия на екипажите на подводниците (Submarine Rescue Diving and Recompression System - SRDRS), включително и съпътстващото оборудване. Това съобщи на 5 август сайта на военното ведомство на САЩ.

Контрактът N00024-06-C-4204 ще действа до края на август 2012 година и предвижда опция за удължаване, което позволява общата стойност на сделката да достигне до $40,08 милиона.

SRDRS представлява портативна, леко пребазираща се система с необходимото спасително и декомпресиращо оборудване, предназначена за спасяване и транспортиране на повърхността на екипажи на повредени и аварирали подводници от дълбочина до 610 метра.

Подводния спасителен апарат е в състояние да изведе с едно потапяне до 16 подводничари.

По време на международните военноморски учения "Болд Монарх-2011" руската подводница "Алроса" на 7 юни отработи стиковка и спасяване на екипажа с използване на апарата SRDRS.

 
08.08.2011, 22:13

Назначен е нов командващ на 10-та Флотилия подводници на ВМС на САЩ

Контраадмирал Джозеф Тофало (Joseph Tofalo)

Контраадмирал Джозеф Тoфало (Joseph Tofalo) е заменил контраадмирал Бари Брунер на поста командващ на 10-та Флотилия подводници на ВМС на САЩ, съобщава официалния сайт на американските ВМС.

10-та Флотилия подводници се базира във ВМБ Кингз Бей (Kings Bay) на американското атлантическо крайбрежие и включва в състава си атомни подводници тип Ohio, въоръжени както с междуконтинентални балистични ракети (МБР), така и с крилати ракети.

В състава на групата влизат 6 подводници с МБР (SSBN732 Alaska, SSBN734 Tennessee, SSBN736 West Virginia, SSBN738 Maryland, SSBN740 Rhode Island, SSBN742 Wyoming) и 2 ракетни подводници (SSGN728 Florida и SSGN729 Georgia).

Всяка подводница с МБР има по два екипажа – „син” и „златен” и се експлоатира по утвърден график: 77 денонощия – на бойно дежурство, 35 денонощия – техническо обслужване. – Още за Ohio

 
08.08.2011, 20:28

Отново смениха срока за избор на нов или втора ръка изтребител за българските ВВС!

Очаква се инвестиционният проект за придобиване на многоцелеви изтребител да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание в края на настоящата или в началото на следващата 2012 г. Договорът за закупуване на самолетите вероятно ще бъде подписан през втората половина на 2013 г. Първоначалните планове на министъра на отбраната Аню Ангелов бяха в началото на 2012 година България да е подписала договор с избраната фирма.

При това положение процесът по анализ и оценка на предложенията ще започне през септември и ще приключи през ноември т.г.

До момента са постъпили отговори на българското запитване за информация (RfI) за многоцелеви изтребители от САЩ (за F-16 и F-18), Швеция (за Gripen), Германия (за нови Eurofighter) и Италия (за употребявани Eurofighter). В допълнение са изнесени презентации от РСК МиГ (за МиГ-29) и IAI (за Kfir).

Поради високите цени за закупуване на нови самолети не е изключено Министерството на отбраната да покани по-широк кръг от участници в процеса и да потърси алтернативни и икономични решения. Според новия график подготовката на договора за придобиване на изтребителите ще започне през втората половина на 2012 г. Първите доставки се очакват в края на 2015 г. или началото на 2016 г.

/Pan.bg/

 
08.08.2011, 20:25

Очаква се решение за участието на МиГ-29ОВТ в авиофестивала БИАФ-2011

В УС на „Български ВВС” е получено писмо от РСК „МиГ” , в което се изразява желание за приемане на поканата за участие в БИАФ-2011 с МиГ-29ОВТ. Корпорацията се е обърнала към съответните руски държавни органи за получаване на разрешение за провеждане на демонстрационни полети по време на провежданите мероприятия, отбелязващи 100 годишния юбилей на българската авиация. – Още за МиГ-29

/Pan.bg/

 
08.08.2011, 18:00

Русия ще оглави "БЛЕКСИФОР"

Големият десантен кораб на Черноморския флот на Русия „Цезар Куников” потегли от Севастопол за участие в международните учения на черноморските държави "БЛЕКСИФОР".

На 13-ти август в град Новоросийск ще се състои церемонията по предаване на командването на "БЛЕКСИФОР" от представителя на Военноморските сили на Румъния на руската страна. За флагмански кораб на "БЛЕКСИФОР" е назначен руският „Цезар Куников”, на него ще се намира международният щаб на съединението. Морската фаза на ученията ще започне на 16-ти август. Планира се корабите на "БЛЕКСИФОР" по време на тренировките да посетят турското пристанище Трабзон и Варна.

 
08.08.2011, 16:50

ГЛОНАСС за руските ВДВ

Електронните системи за управление, в съчетание със спътниковата навигация, ще осигурят на войските абсолютно друго качество, позволявайки им да изпълняват задачи в по-кратки срокове, с по-малко сили и загуби.

Един от главните проблеми на Въоръжените сили, задълбочен от продължителното прекъсване в доставките на съвременно оборудване, е изоставането от армиите на водещите световни страни в обзавеждането със съвременни средства за свръзка, навигация, управление и други системи, обозначавани днес с помощта на абревиатурата C4ISR – от западното название Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance.

Едва ли е възможно бързото ликвидиране на това и зоставане. В случая най-разумният подход е приоритетното преобзавеждане на най-важните части и съединения, изпълняващи сложни задачи. Към такива спадат, например, Военно-десантните войски (ВДВ).

Имайки предвид относителната малобройност на ВДВ (близо 35.000 души), първостепенното обзавеждане на тези войски със съвременно оборудване и въоръжения има директен смисъл: това ще превърне ВДВ в наистина съвременна, високо мобилна и добре организирана сила.

В най-близко време ВДВ на Русия ще бъдат обзаведени с терминали на системата ГЛОНАСС и електронни системи за управление, които рязко ще повишат бойната способност на десанта – каза главнокомандващият ВДВ Владимир Шаманов. „В перспектива системата ГЛОНАСС ще обхване както всички образци бронирана техника – което е първият приоритет – така и по-късно всеки десантник” – каза Шаманов.

Според него, с внедряването във ВДВ на системата ГЛОНАСС, на електронните карти на командирите ще се отразява местоположението на техните подчинени, както и поставените им бойни задачи. „Но това е перспектива” – отбеляза командващият.

Както е известно, разгръщането на системата за спътникова навигация ГЛОНАСС, която е критично важен елемент на „армията на бъдещето”, се намира във финалния си етап.

В момента на орбита се намират 27 спътника, от които 23 се използват по предназначение, 1 се намира на стадий въвеждане в експлоатация и още 3 са изведени за техническо обслужване. Както е известно, пълният състав на групировката трябва да наброява 24 спътника, и 5-6 апарата в режим техническо обслужване и резерв. Този показател ще бъде постигнат до края на 2011 година. – Още за ГЛОНАСС

/ruvr.ru/

 
08.08.2011, 12:03

Започнаха ученията „Бдителен орел”

В Далечния изток на Русия днес започна практическия етап на международните антитерористични учения „Бдителен орел”.

В тях участват Русия, САЩ и Канада. За изпълнение на задачите ще бъдат задействани самолети за далечно радиолокационно откриване, самолети за зареждане с гориво във въздуха и изтребителна авиация.

Според сценария на ученията, завзети са американски и руски пътнически самолети. Изтребителите от трите страни трябва да накарат „терористите” да извършат кацане на специално подготвени летища, където ще бъдат обезвредени от подразделения на специални части.

 
08.08.2011, 10:53

Компанията ARINC завърши доставките за ВВС на Ирак на модифицираните вертолети Ми-17

Ми-17 на иракските ВВС

Компанията „ARINC инжиниринг сервисиз” обяви, че е завършила модификацията на 22 руски вертолета Ми-17, доставяни за иракските ВВС в рамките на контракт, сключен с командването на СВ на САЩ.

Съглашение на стойност 322 милиона долара за доставка на 22 вертолета Ми-17 СВ на САЩ подписаха с компанията ARINC през декември 2007 година. Целта на програмата бе срочна доставка на модифицирани Ми-17 на ВВС на Ирак за поддържане на операциите против незаконните въоръжени формирования.

Модернизацията, в частност, предвиждаше оборудване на машините със система за предупреждение за ракетно нападение AAR-60, система за самоотбрана, усъвършенствана комуникационна система.

Последните два вертолета са били предадени на представители на ВВС на Ирак в авиобаза „Таджи” на 15 юни (шест седмици преди определения в контракта срок).

През 2010 година компанията ARINC е извършила модернизация и на 10 вертолета Ми-17 за ВВС на Афганистан. Голяма част от работите по двете програми е била извършена в Обединените Арабски Емирства в сътрудничество с руската компания „AAL Group LTD”.

С друг отделен контракт със СВ на САЩ, компанията ARINC се задължава да осигури материално-техническото обслужване и ремонт на вертолети Ми-17 и други летателни апарати, в т.ч. учебни самолети, дислоцирани в авиобаза „Таджи”.

 
08.08.2011, 09:50

В Южна Осетия си спомнят трагичните събития

В Южна Осетия се провеждат траурни мероприятия във връзка с третата годишнина на петдневната война в Кавказ.

Жителите на южно-осетинската столица Цхинвали се събраха за да почетат паметта на загиналите през август 2008 година мирни жители, южно-осетински военнослужещи и руски миротворци. Жертви на нападенията на Грузия срещу Южна Осетия станаха почти 1700 души. – Още за войната между Русия и Грузия

 
08.08.2011, 09:33

Започват тържествата за годишнината на ВМС

От днес започват честванията по повод 132-рата годишнина от създаването на Военноморските сили. Тяхното начало е положено на 14 август. До тази дата ще продължат празненствата, като ще се проведат различни  мероприятия в градовете Варна, Бургас и Балчик.

Днес във военноморска база Варна ще се открие Спартакиадата по морски спортове на ВМС и Държавното първенство по ветроходство в клас „Ял - 6”, което ще продължи до петък. Участие ще вземат осем отбора – по два от  военноморските бази във Варна и Бургас, както и по един отбор от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, АЕЦ „Козлодуй”, „Поларис” ЕООД Силистра и „Благстрой” ЕООД Силистра.

Спартакиадата по морски спортове на ВМС и първата гонка от дисциплината гребане ще започнат в 08.15 часа на Морска гара. Още за българските ВМС

 
08.08.2011, 09:26

Първите индийски изтребители Tejas ще са готови за приемане на въоръжение през март 2012 г.

Първите два индийски изтребители Tejas Mk 1, разработени от Aeronautical Development Agency и произвеждани в Hindustan Aeronautics (HAL), ще са готови за приемане на въоръжение във ВВС през март 2012. До сега с Tejas са извършени 1659 изпитателни полета, като на 11 януари 2011 са покрили стандарта за придобиване на ‘първоначални оперативни възможности’. ВВС са поръчали общо 40 изтребители Tejas Mk 1. Стойността на проекта през 2001 година е оценявана на 740 милиона долара, но е нараснала допълнително с 556 милиона долара.

Очаква се в близките три месеца да направи първият си полет палубната версия на Tejas Mk I. Успоредно вървят изпитанията на земята на изтребител Tejas с двигател General Electric F404-IN20.

/Pan.bg/

 
08.08.2011, 08:46

МО дава по 20 млн. лв. на година за поддръжка на хеликоптерите

Ведомството ще даде без конкурс на една фирма да се грижи за машините поне 10 години

 
7 август
 
07.08.2011, 22:07

МО раздава пушки и джипове на кметове

Руски джипове, оръдия, карабини, каски, дрехи, чинии и дори едно пиано е дарило Министерството на отбраната на десетки общини, музеи и институти от началото на годината. Това става ясно от справка на МО, поискана от „Монитор”.

11 са УАЗ-ките с повишена проходимост, които са получили Министерството на земеделието, общините Сунгурларе, Червен бряг, смолянското село Баните, Ново село, Земен и Болярово. Сред дарените автомобили има и лек и товарен вариант. На свободния пазар, ако са в движение, цените им тръгват от 3000 лв. Няколко са и раздадените ЗИЛ-ове, като част от тях вървят със саморазливни системи, които могат не само да превозват течности, но и да изпомпват разливи при нужда.

Цели 28 бройки стрелково оръжие, оценени на 6810,95 лв., са откарани в Тутракан. Те не са предназначени за въоръжаване на населението, а за общинския музей.

Шест общини пък са си поискали оръдие или гаубица. От МО уточниха, че те няма да се използват за самоотбрана, а ще служат за паметници. Гаубици М-30 ще издигнат своето 122 мм дуло в Угърчин и в ловешкото село Лешница.

/Монитор/

 
07.08.2011, 21:50

Висока оценка за шведското участие в „Обединен защитник”

Първото участие на шведските ВВС с изтребители в мисии извън страната получава високи оценки от международната общност. Сред коалиционните си партньори изтребителите Gripen изпълняват най-ефективно разузнавателните задачи. Те действат от базата Сигонела в Сицилия, а на 600 км се води кървава гражданска война. Шведските изтребители са оборудвани със най-съвременни разузнавателни системи. От височина 7000 метра се засичат отделни индивиди, било то от страна на цивилното население или от воюващите страни. А това определено се отразява на психологическото състояние на пилотите.

Ако командването на водената от НАТО операция е заинтересувано от някоя по-специална цел те се обръщат към шведските ВВС за изпълнение на мисията. След като кацнат цялата заснета информация се сваля от бордните устройства, анализира се от специалистите и след няколко часа разузнавателният доклад е в по-висшия щаб. И независимо, че приносът на Швеция в операцията е само с пет самолета от общо 240, то изтребителите Gripen изпълняват 25% от всички разузнавателни полети и доставят 37% от разузнавателната информация.

Продължаващите сражения между силите на Кадафи и тези на въстаниците в големи райони на Северна Либия води до недостиг на разузнавателни самолети. Това е причината Великобритания да изпрати допълнително четири разузнавателни изтребители Tornado.

/Pan.bg/

 
07.08.2011, 18:00

Тръгва продажбата на две дружества на “Терем“

През идващата седмица ще бъдат обявени процедурите за продажба на миноритарни пакети на държавата в две дъщерни дружества на "Терем" - “Георги Бенковски" и "Ген. Владимир Заимов", заяви пред БНР изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК Емил Караниколов.

Само преди дни агенцията обяви и конкурса за миноритарен дял и от военния завод "Арсенал".

Приватизационният шеф припомни, че процедурите за военнопромишления комплекс минават през проучване на кандидатите по Закона за защита на класифицираната информация. Освен това те трябва да получат и удостоверения за индустриална сигурност.

“Основната ни цел при тази процедура е осигуряване на средства, както и сигурност в сектора. Ще се допускат само лица или играчи, най-общо казано, които са минали проучвания, проверени, както имат и сериозни обороти. Не искаме, когато продаваме миноритарни пакети, да ги купуват лица с цел спекула, а именно 2-3 години да блокират дейността на дружеството с оглед на това по-късно да препродадат пакета си на по-голяма цена, обикновено на мажоритарния собственик. Това се опитваме да го избегнем, като сме заложили по-високи обороти на тези, които може да участват в тези процедури“, посочи Караниколов.

/Mediapool.bg/

 
07.08.2011, 16:43

Още четирима натовци загинаха в Афганистан

Четирима натовски войници са загинали в Афганистан, съобщи пресцентърът на ISAF.

Националността им и подробности около това, как са станали инцидентите не се съобщават. Оповестява се единствено, че четиримата са загинали при атаки на въстаници в южната и източна част на страната.

Поредните жертви идват само ден, след като талибаните свалиха хеликоптер Chinook, при което загинаха 31 американски рейнджъри от специалните части и 7 афганистански военни.

От началото на годината в Афганистан са загинали над 380 чужди войници, огромната част от които - американци и британци.

/News.bg/

 
07.08.2011, 14:07

Цистерни с гориво на НАТО са взривени в Пакистан

Взрив в Северозападен Пакистан е унищожил най-малко 16 цистерни с гориво, предназначени за коалиционните сили на НАТО в съседен Афганистан, предаде РИА Новости.

По данни на местната полиция инцидентът се е случил в събота в град Пешавар, където са се намирали 28 цистерни на НАТО.

„16 цистерни са напълно унищожени”, заявиха от полицията, като уточниха, че няма пострадали хора.

/ИА „Фокус”/

 
07.08.2011, 13:41

Вячеслав Заренков - доктор хонорис кауза на ВВМУ

Вчера тържествено бяха връчени грамота и медал на седмият "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" - професор, доктор на икономическите науки Вячеслав Заренков от Санкт-Петербургския университет по архитектура и строителство........ Прочети още

 
07.08.2011, 13:28

Изпитания на новия ПТРК „Корнет-Д” са проведени в Тула

В Тула са проведени изпитания на новия противотанков ракетен комплекс „Корнет-Д”, съобщиха днес представители на тулското КБ по приборостроене. - видео

Простота, масовост при използване и ефективност при поразяване, това отличава „Корнет-Д” от другите аналози.

В походно положение машината по нищо не се отличава от обикновената щатна машина, всички пускови установки са разположени вътре и по команда оператора за пет-седем секунди ги привежда в бойно положение.

„Корнет-Д” е способен да поразява цели на разстояние до 10 километра, при всякакви метеорологични условия, денем и нощен, при силна мъгла и задимяване. Системата за управление е напълно автоматизирана, като дава възможност и за дистанционно управление до 50 метра.

Бойната част осигурява пробиване на броня с дебелина 1300 милиметра.

Освен бронирани машини, комплекса може да поразява огневи точки и летателни апарати на противника. – Още ПТРК

 
07.08.2011, 12:54

България е утвърдена да президентства Международната конфедерация на офицерите от резерва

На заседанието на Съвета на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (СИОР), което се проведе на 5 Август 2011 г., в рамките на 64-я  летен конгрес във Варшава, бе утвърдено България да поеме президентството на организацията за периода 2014 - 2016 г....... Прочети още

 
07.08.2011, 08:00

Ракетата „Ариана” изведе в орбита два спътника

Европейската ракета „Ариана-5” изстреля в геостационарна орбита два телекомуникационни спътника, като това е 45-ти пореден успешен старт на ракетата, предаде АФП.

Ракетата бе изстреляна от европейския космически център в Куру, Френска Гвиана. Спътниците ще осигурят телевизионни услуги в Европа и Япония.

/ИА „Фокус”/

 
07.08.2011, 07:53

Предстоящи изпитания в открито море на първия китайски самолетоносач "Shi Lang"

По неофициална информация първият китайски самолетоносач "Shi Lang" ще започне изпитания в открито море в най-скоро време. Флагът за предстоящо отплаване (“About to sail” flag ) е вдигнат. В близост са подводница Type 39A SSK, два разрушитяля Type 051C (Shenyang иFuzhou) и фрегата Type 054A (Xuzhou), които ще ескортират самолетоносача в първото му плаване.

/Pan.bg/

 
6 август
 
06.08.2011, 20:38

Сред загиналите в Афганистан американски войници са 22-ма участници в операцията срещу Осама бин Ладен

Двадесет и двама „морски тюлени” от специалните части на САЩ, които са участвали в операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен, са сред загиналите в резултата на атаката срещу хеликоптер на НАТО в Афганистан, предаде телевизия „Фокс нюз”, като се позова на анонимни източници.

Сред загиналите е имало 22-ма бойци от „група 6” на специалните части, трима военновъздушни контрольори, куче и водачът му, граждански преводач, екипажът на хеликоптера и седем афганистански военнослужещи. Талибанското движение пое отговорност за свалянето на хеликоптера в Източен Афганистан.

Това е най-голямата човешка загуба в един инцидент за американската армия в Афганистан от 2001 г.

/ИА „Фокус”/

 
06.08.2011, 18:22

Bell Boeing предложи на американските ВМС 122 конвертоплана Osprey

V-22 Osprey

Американския консорциум Bell Boeing предложи на командването на ВМС на САЩ да закупят 122 конвертоплана V-22 Osprey, съобщава  Flightglobal. Ако военните се съгласят на сделката, то Boeing ще достави V-22 в продължение на пет години. Сумата на потенциалния контракт не се уточнява, но все пак стана известно, че при съгласие ВМС ще трябва да заплатят едновременно стойността на всички Osprey.

Благодарение на потенциалния контракт Bell Boeing разчита да съхрани и разшири производството на V-22, като се очаква стойността на конвертопланите да намалее най-малко с десет процента. Министерството на отбраната на САЩ и командването на ВМС трябва да вземат решение за покупката на V-22 до края на тази година, а след това не по-късно от 16 месеца да сключат с Bell Boeing контракт.

В момента Bell Boeing се занимава с производството и доставката на 167 конвертоплана V-22 на обща стойност 10,6 милиарда долара. 26 от тези летателни апарата са за ВВС на САЩ. До момента ВВС и Морската пехота на САЩ са получили 112 конвертоплана. – Още за V-22

 
06.08.2011, 17:16

НАСА изпрати мисия към Юпитер

На 5 август 2011 в 19:25 наше време, от площадка SLC-41 на станция на ВВС на САЩ на Кейп Канаверал, при поддръжката на стартовите екипи на компанията United Launch Alliance и бойни поделения на 45 Космическо крило на ВВС на САЩ е реализиран старт на ракета носител Атлас-5 с междупланетната станция Juno.

Ракетата Атлас-5 е оборудвана с 5 твърдотопливни ускорителя и допълнителен ускорителен блок Centaur, за да може да даде старт на тежката почти 4 тона междупланетна станция Juno.

Старта е закъснял с почти един час поради технически проблеми в оборудването на стартовата площадка.

Стойността на новата мисия към Юпитер, която в историята на НАСА е 9-та, е около 1.1 млд долара.

Сондата ще пътува до Юпитер 5 години. По план към 2016 г., Juno ще заеме орбита около Юпитер на височина около 500 км и ще работи там една година. В плановете в предвидено изучаване на магнитното поле на планетата и нейните луни. Събраната информация трябва да помогне на учените да изследват атмосферата на Юпитер и по добре да разберат процесите на формиране на газовия гигант, а също така да проверят хипотезата за наличието на твърдо ядро.

Juno както и по ранните космически апарати Pioneer, ще се върти около собствената си ос, което прави станцията много устойчива и в същотото време позволява да се разшири полето на зрение на научните инструменти разположени на корпуса на апарата. При скорост три оборота за минута, инструментите ще изследват Юпитер примерно 400 пъти за два часа  време което е нужно за прелитане от полюс до полюс на планетата.

Сондата Juno има ред нови технологии, които ще се тестват в условията на орбита около Юпитер. Juno ще избягва зоните на мощното радиационно излъчване, прелитайки под линиите на излъчване. Въпреки това за годината полет около Юпитер, Juno ще получи доза на облъчване аналогична на около 100 млн ренгенови снимки. Поради това, за защита на чувствителната електроника , конструкторите са предвидили специална закрита от титанови екрани камера, която ще помогне да се намали интензивността на облъчване 800 пъти. Подобна защита НАСА планира да използва в дълговремевите мисии на околоземна орбита и за пилотираните мисии в дълбокия космос.

След завършване на изучаването на една от най-опасните и загадъчни планети на Слънчевата система, Juno през октомври 2017 г ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата на планетата гигант и ще изгори.

Специалистите от НАСА са избрали именно такъв финал за мисията, за да може да се изключи въздействието на земният апарат на потенциално обитаемите спътници на Юпитер. Още Космос

/Space News/

 
06.08.2011, 16:07

Военен министър си отиде за обиди или заради сделка с изтребители

Министърът на отбраната на Бразилия Нелсон Жобим напусна правителството на президентката Дилма Русеф. Причината е, че не знае кога какво да говори. В основата на раздора обаче било и неразбирателството по отношение на закупуването на изтребители…….. Прочети още

 
06.08.2011, 16:00

Сваленият в Афганистан хеликоптер е Chinook, 38 военнослужещи са загинали

Талибаните са свалили хеликоптер Chinook по време на операция на специалните части на САЩ. Според официални представители на афганистанската армия загинали са 31 американски войници и седем афганистански военнослужещи. Това е най-тежката загуба на НАТО при единичен инцидент по време на продължаващия почти десетилетие военен конфликт. Вертолетът е бил свален с изстрел от гранотомет в долината Танги, провинция Уардак – западно от Кабул по време на сражение, продължило най-малко два часа. По непотвърдени данни в района се провежда операция на американски части по търсене на оцелели и евакуация на жертвите.

/Pan.bg/

 
06.08.2011, 13:32

Безпилотният хеликоптер MQ-8B Fire Scout на ВМС на САЩ най-вероятно е бил свален

Според говорителят на ВМС на САЩ безпилотният хеликоптер MQ-8B Fire Scout, който се разби на 21 юни 2011, най-вероятно е бил свален от силите, лоялни на полковник Кадафи. Проведеното разследване е не е открило да има техническа повреда или грешка на операторите. Няма данни с какво оръжие е бил свален американския БЛА.

Fire Scout, който е изпълнявал разузнавателна мисия над либийското централно крайбрежие, е първият ЛА на НАТО, който е свален след 31 март - началото на операцията „Обединен защитник”. Преди това изтребител F-15 Strike Eagle се разби поради технически проблем, като екипажът успя да се катапултира успешно и бе евакуиран от групите за търсене и спасяване.

БЛА MQ-8B Fire Scout е действал от борда на фрегата Halyburton, където е имало още един апарат от този тип, като и двата са специално оборудвани за мисията срещу Либия. След седем месечно бойно дежурство фрегата Halyburton се е завърнала на 3 август във военноморската база Мейпорт, Флорида.

/Pan.bg/

 
06.08.2011, 12:05

Оръжието на Русия: БА-10

БA-10

Един от най-добрите в своя клас бронирани автомобили през Втората световна война беше съветския брониран автомобил БА-10. На въоръжени в съветската армия той се появи още  преди войната - 1938 година. А бойното си кръщение получи в боевете в Далечния изток - край река Халхин-Хол против японската армия, където показа много добри качества, в това число и в сблъсъците с японски танкове.

От първите дни на Великата отечествена война БА-10 участвали в боевете с германските войски. По време на лятната кампания на 1941 година средните бронирани автомобили се използвали много активно като често заедно със задачи по разузнаване, съобщения и бойна охрана, извършвали атаки  заедно с пехотата и подкрепяли своите части непосредствено на бойното поле. Но това водело  до неоправдано големи загуби. Въпреки това, при грамотно използване, съветските бронирани коли можели успешно да воюват с германските танкове.

Средните бронирани автомобили съветско производство се използвали не само в Червената армия, но и в други страни: понякога ги продавали в чужбина, но най-често те се оказвали там като трофеи. Започвайки от 1940 година в Монголия се доставяли и бронирани машини БА-10, но количеството на общите доставки на съветска бронирана техника за сега не е установено. Може да се предположи, че до 1945 година монголската армия получила не по-малко от 100 бронирани машини от този тип.

По време на Зимната война против Финландия, финландците пленили десет бронирани машини БА-10. След началото на т.н. Продължителна война (така във Финландия официално наричат бойните действия против СССР през 1941-1944 години) техния брой се увеличил - към 1 юли 1943 година във войските имало 24 машини от този вид. Като учебни два бронирани автомобила БА-10 се експлоатирали във финландската армия до 1959 година. През 1962 година  една от бракуваните бронирани машини била реконструирана в самоходен кран и под обозначението ВА-10N се използвал в техническия център на танковите войски до 1978 година.

Части на германския Вермахт по време на първите боеве на територията на СССР завзели голямо количество средни бронирани машини съветско производство като много от тях били в пълна изправност. Съдейки по снимки, използването на трофеите започнало още по време на първите боеве. Във Вермахта БА-10 получили обозначението Panzerspahwagen BA 203 (r) и предимно се използвали като щабни или свързочни коли. – Още бронетехника

/ruvr.ru/

 
06.08.2011, 10:53

Виетнам ще сформира подводен флот за шест години

Подводница проект 636

ВМС на Виетнам ще сформират подводен флот до шест години, заяви за Defense News, министъра на отбраната на страната Фунг Куанг (Phung Quang).

В края на 2009 година Виетнам получи от Русия шест подводници проект 636 "Варшавянка". Сделката бе на стойност 1,8 милиарда долара и бе изпълнена от корабостроителницата "Адмиралтейские верфи". В началото на юли 2011 година от "Рособоронэкспорт" заявиха, че Виетнам ще получи първата подводница през 2014 година, а след това темпа ще бъде две подводници годишно.

В момента Виетнам няма подводен флот и подводниците проект 636 ще бъдат първите такива кораби на въоръжение в страната. – Още за проект 636

 
06.08.2011, 09:50

Хеликоптер на НАТО се е разбил в Афганистан

Хеликоптер от силите на НАТО в Афганистан се е разбил по време на операция срещу талибаните. Източник от афганистанските власти съобщава, че има загинали чуждестранни войници, предаде АФП.

Хеликоптерът е бил свален късно вечерта в петък в източната провинция Вардак.

„Афганистански и чуждестранни сили провеждали операция срещу талибаните в района Саид Абад снощи. Осем екстремисти са били убити. Хеликоптер на коалицията се е разбил. Не сме сигурно дали е заради действия на екстремистите или не, но има загинали в следствие на катастрофата чужди военнослужещи”, съобщава говорителят на провинцията Шахидула Шахид.

Говорител на ИСАФ съобщава, че в момента се прави преоценка на случилото се.

/ИА „Фокус”/

 
06.08.2011, 07:04

Продават 35,78% от „Арсенал” чрез конкурс

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви публично оповестен конкурс на един етап за продажбата на 769 180 броя акции, представляващи 35,78% от капитала на „Арсенал” АД, Казанлък. Цената на конкурсната документация, която не съдържа информационния меморандум на дружеството, е 3000 лева и може да бъде закупена в срок до 15 дни, считано от датата на обнародване на решението в „Държавен вестник”.Информационният меморандум струва 7000 лв. и ще бъде предоставен на закупилите конкурсна документация, които отговарят на преквалификационните изисквания. Те трябва да са производители или търговци на оръжия и боеприпаси, като приходите от тези дейности за последната година трябва да са поне 40 млн. лв.

На толкова трябва да възлиза и собственият капитал на кандидатите.

/Монитор/

 
06.08.2011, 06:53

Безплатен достъп до външната експозиция на Военноморския музей в Седмицата на морето

Външната експозиция на Военноморския музей ще бъде отворена за жителите и гостите на град Варна в Седмицата на морето.

Безплатно ще могат да бъдат разглеждани в периода 07-14 Август и новите попълнения във фонда, дарени от ВМС. От Военноморския музей съобщават, че сред тях е и морската мина открита край бреговете на Кранево.

Интерес представляват и двете оръдия, от периода на Първата световна война, предадени на музея през миналата година. Първото е от руския ескадрен миноносец "Лейтенант Пушчин", потопен в български териториални води. Оръдието е 75-милиметрово и постъпи в музея след подводна експедиция, организирана през август и септември 2010 година. Второто оръдие е 37-милиметрово, от подводница, която също бе открита през миналата година, предаде БТА.

Направените досега огледи и снимки дават основание да се смята, че това всъщност е първата българска подводница UB 18. И двете оръдия се реставрират. Външната експозиция на музея ще бъде отворена за посетители всеки ден от 10.00 до 18.00 часа.

/Maritime.bg/

 
06.08.2011, 06:42

Днес посрещаме мексиканския ветроход CUAUHTEMOC

Днес, 6 август 2011 г., на посещение в град Варна пристига мексиканският ветроходен кораб CUAUHTEMOC („Куаутeмок”) от състава на Военноморските сили на Мексико. На 8 август 2011 г. командира на кораба капитан І ранг Марко Антонио Вила Вивалдо ще проведе последователно протоколни срещи с командира на Военноморска база Варна, началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и от 13.30 часа с кмета на Община Варна Кирил Йорданов. От 14.00 часа на борда на кораба ще се проведе пресконференция за представителите на медиите.

Мексиканският ветроходен кораб CUAUHTEMOC („Куаутeмок”) ще бъде отворен за посещения от гости и граждани на гр. Варна на 6 август (събота) от 11.00 до 17.00 часа, а от 7 август (неделя) до 10 август (сряда) 2011 г. включително от 10.00 до 22.00 часа.

Корабът ще отплава от Морска гара Варна сутринта на 11 август 2011 година.

/МВ/

 
06.08.2011, 06:36

Недждет Йозел - генерал извън политиката

Мъжът, който поема командването на турските въоръжени сили, ген. Недждет Йозел, е войник с висок професионализъм, известен с това, че избягва да взима страна в политиката. Като такъв той ще е командващ за пример в периода, в който Турция сега навлиза - където върховна е гражданската власт и армията стои извън политическата сцена........... Прочети още

 
06.08.2011, 06:21

Изтребител от пето поколение на МАКС

Руския изтребител от пето поколение Т-50 (ПАК ФА) ще извърши няколко полета по време на авиосалона МАКС-2011, на земята той няма да бъде представен поради съображения за сигурност, съобщава РИА „Новости”. Най-новият самолет ще стане премиера и главната интрига на авиосалона.

Очаква се, че в рамките на МАКС-2011 да извършат ежедневни полети най-големият в света пътнически самолет за далечни пътувания А-380 на компанията „Airbas”, а също най-новият американски самолет „Boeing-787 Dreamliner. – Още за Т-50

 
06.08.2011, 06:17

Британски войник е загинал в Афганистан

Британски войник е загинал в петък при нападение на талибани в Южен Афганистан, предаде АФП, позовавайки се на британското министерство на отбраната.

От началото на годината това е 30-ят британски войник, убит в размирната страна. Той е загинал при нападение с граната срещу пропускателния пункт, на който е служел в провинция Хелманд.

От началото на военната намеса в Афганистан през 2001 година броят на загиналите британски войници възлиза на 378 души.

/ИА „Фокус”/

 
5 август
 
05.08.2011, 18:10

„Укрспецэкспорт” е подписал контракт за доставка на Тайланд на 121 БТР 3-Е1

„Укрспецэкспорт” е подписал контракт за доставка на нова партида украинска бронетехника за Кралство Тайланд, заяви генералния директор на „Укроборонпром” Дмитрий Саламатин.

Според неговите думи, в продължение на няколко години Украйна ще изготви за тази страна 121 БТР 3-Е1 и машини за поддръжка на тяхна база на стойност над 140 милиона долара.

По оценки на специалисти, този контракт се явява трети по обем в сферата на експорта на украинска бронетехника. – Още за БТР 3-Е1

 
05.08.2011, 16:48

Базовият миночистач “Прибой” ще се включи в активацията на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR

Базовият миночистач “Прибой” ще отплава от военноморска база Бургас на 7 август, неделя, за участие в активацията на оперативна група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR. Тя ще се проведе в периода от 8 до 30 август т.г. Командир на кораба е капитан-лейтенант Теодор Кабаков.

Българските Военноморски сили участват още в оперативната група с двама представители – капитан IIІ ранг Денислав Йорданов в Щаба на корабното съединение и капитан-лейтенант Трифон Митишев в бреговия Щаб.

В оперативната група са включени още представители на военноморските сили на Руската федерация, Турция, Румъния и Украйна.

В програмата са планирани подготовка на море и посещения на пристанищата на градовете: Новоросийск, Руската Федерация, Трабзон, Република Турция и Варна в периода от 26 до 29 август.

Базов миночистач “Прибой” ще се завърне във Военноморска база Бургас на 30 август 2011 година.

/МО/

 
05.08.2011, 16:43

Израел прехвърля противоракетната система „Железен купол” в Ашкелон

Във връзка с ескалацията на ракетните обстрели от Ивицата Газа министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак взе решение за разгръщане на батарея на противоракетната система „Железен купол” в близост до южния град Ашкелон. Това решение бе взето след като от началото на юли по Израел бяха изстреляни почти трийсет ракети, предаде МИГнюз. ВВС на Израел в момента разполагат с две батареи „Железен купол” и се очаква да получат трета в края на 2011 г. „Железен купол” успешно неутрализира девет ракетни снаряда тип „Град” и ракети „Касам”, изстреляни от Ивицата Газа през април тази година.

/ИА „Фокус”/

 
05.08.2011, 13:20

Междуведомствена комисия ще координира дейностите на МО и МВР в мирно време

Това е регламентирано в инструкция за реда и организацията на взаимодействие между МО и МВР при изпълнение на дейностите, възложени им по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Закона за Министерството на вътрешните работи. Документът е публикуван в днешния брой на Държавен вестник. Там е записано, че за координация на дейностите по тази инструкция в мирно време се създава Междуведомствена комисия....... Прочети още

 
05.08.2011, 11:17

Назначен е нов командващ на израелските военноморски сили

Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак вчера, 4 август, назначи Рам Рутберг за командващ военноморските сили на страната. Във връзка с назначаването той ще бъде повишен в звание до адмирал. В миналото Рутберг командваше подразделението на морските спецчасти „Шаетет 13”, предаде МИГнюз.

Той ще смени на този пост настоящия ръководител на военнморските сили Елиезер Маром, който ще завърши своята кариера в израелската армия след 37-годишна служба. – Още ВМС на Израел

/ИА „Фокус”/

 
05.08.2011, 10:49

Завършва разработката на УР „Метеор”

УР „Метеор”

Програмата за разработка на управляемата ракета с голям обсег на действие клас „въздух-въздух” (BVRAAM - beyond visual range air-to-air missile) „Метеор” излиза на финалния етап.

Според информация на МО на Великобритания, производството на ракетата трябва да започне през 2012 година.

Изданието „Джейнс дифенс уикли” съобщава, че летателните изпитания на ракетата на самолети JAS-39 „Грипен”, „Торнадо” F.3 и EF-2000 „Тайфун” вече са проведени. В близко време напълно ще завърши интеграцията на системите на „Метеор” и „Грипен”.

УР „Метеор” е предназначена за поразяване на съществуващи и перспективни въздушни цели извън зоната на пряка видимост по всяко време на денонощието. Тя е снабдена с активна радиолокационна система за самонасочване и правопоточен въздушно-реактивен двигател, осигуряващ висока скорост на цялата траектория на полета. Ракетата притежава висока устойчивост срещу въздействие на системи за РЕП на противника.

Програмата за разработка на УР, обсега на действие на която ще превишава 100 км., се реализира от 2003 година от консорциум от компании, оглавяван от MBDA, в интерес на шест европейски държави - Франция, Германия, Италия, Испания, Швеция и Великобритания. Началната готовност за бойно използване на ракетата от ВВС на Великобритания е планирана за 2014-2015 година.

С новата УР „Метеор” се планира да бъдат въоръжени самолетите EF-2000 „Тайфун”, JAS-39 „Грипен”, „Рафал” и F-35 „Лайтнинг-2”.

Общия обем на поръчаните от различните страни ракети се оценява на 8 хиляди единици. – Още за УР „Метеор”

 
05.08.2011, 10:18

Двигателите и РЛС са причините за отпадане на МиГ-35 от конкурса на Индия MMRCA

Част от параметрите на двигателите и РЛС са причините за отпадане на МиГ-35 от конкурса на Индия за нов среден многофункционален изтребител MMRCA. Тези са основните мотиви, изразени в писмото на индийското министерство на отбраната до руската експортна агенция Рособоронекспорт, за решението на Индия да отстрани от финалната фаза на конкурса руския изтребител. В частност далечината на откриване и следене на целите на руската РЛС „Жук-МАЕ” с активна електронна антенна решетка не покриват изискванията на индийските ВВС. Параметрите на двигателите РД-33МК на ОКБ „Климов” също не отговарят на изискванията на индийската страна, независимо, че те са избрани от ВМС на Индия за новите палубни изтребители МиГ-29К/КУБ.

Според шефът на инженерния отдел на РСК „МиГ” Владимир Барковски руските компании, произвеждащи двигателите РД-33МК, са уведомили индийското министерство за техните възможности и планове за подобряване характеристиките на двигателите, но аргументите им не са взети под внимание. А що се касае за РЛС тя е била прототип, а серийните радари ще са снабдени с по-големи антени, а от тук и ще са с по-голяма далечина на действие, споделя Барковски. Докато руската РЛС е била демонстрирана на летящ изтребител, то тази за Eurofighter Typhoon е тествана от хеликоптер. Според Барковски положителната страна от участието на РСК „МиГ” в конкурса е големият напредък, направен в областта на разработване на РЛС и са постигнати резултати, които са изненада за много. Руската компания ще продължи работа си по проекта МиГ-35 и ще търси реализация в други страни. – Още за МиГ-35

/Pan.bg/

 
05.08.2011, 09:53

Ще се шият пустинни къси гащи за войската

Обществена поръчка за „гащи спортни пустинен тип”, „анцуг пустинен тип” и маратонки за мисии пусна Министерството на отбраната. Те са предназначени за контингентите ни зад граница и били част от оборудването им. Фирмите, желаещи да участват в процедурата, могат да купуват документи до 2 септември и да ги подадат в следващите 10 дни, пише "Монитор"

1665 са бройките на анцузите, които трябва да бъдат в цвят каки. Долнището трябва да може да става на 3/4 и на шорти с помощта на ципове. Върху ръкавите трябва да има лента от велкро, за да може да се залепи върху него отличителен знак. Прогнозната цена за спортния екип е около 40 лв. Маратонките за мисии трябва да бъдат черни и са с очаквана цена около 60 лв. 2700 са бройките на спортните гащи „пустинен тип”. Те трябва да са от микрофибър, както и анцузите, и да струват 10 лв. на парче. Освен дрехите в поръчката са включени и 1665 черни кожено-плетени ръкавици и 883 защитни ръкавици. Последните ще излязат около 145 лв. на чифт.

Липсата на ръкавици и други защитни средства при контингентите ни беше особено голяма при първите ни мисии и рейнджърите трябваше да си ги купуват сами.

/Otbrana.com/

 
05.08.2011, 09:23

"Русские витязи" и "Стрижи" се завръщат на МАКС

Водещите руски пилотажни групи "Русские витязи" и "Стрижи" ще вземат участие в Международния авиокосмически салон МАКС-2011, съобщи генералния директор на ОАО "Авиасалон" Владимир Борисов.

Освен това, според неговите думи, в летателната програма на авиосалона участие ще вземе и пилотажната група "Соколы России" от Липецкия авиоцентър на ВВС на РФ. Демонстративните полети на МАКС-2011 ще се провеждат през всички публични дни, т.е. на 19, 20 и 21 август от 11:00 до 17:00 часа. – Още пилотажни групи

 
05.08.2011, 09:05

Талибани нападнаха камиони на НАТО в Афганистан

Екстремисти талибани нападнаха две групи от камиони за снабдяване на войските на НАТО в афганистанските провинции Логар и Вардак, предаде РИА Новости.

Колона от цистерни бе атакувана в района Алихин по магистралата между градовете Кабул и Поле Алам. В резултат на нападението изгоряха три цистерни с гориво. Нападателите са успели да избягат. В района Саидабад в провинция Вардак екстремисти нападнаха камиони на НАТО, като са унищожили няколко превозни средства с амуниции. В същото време в района Палад Хан в близост до град Майдан Шахр на мина се натъкна бронетранспортьор на НАТО. По данни на местните медии чуждестранните военнослужещи, които са се намирали в БТР-а, са загинали. Отговорността за тези нападение поеха представители на талибаните.

/ИА „Фокус”/

 
05.08.2011, 08:07

Германия развръща свои нови бронемашини Boxer в Афганистан

бронемашина Boxer

Германия е изпратила пет свои нови многоцелеви бронемашини Boxer в Афганистан, което е първото бойно кръщение на тези машини.

Изпратените пет машини Boxer са във вариант бронетранспортьор и ще бъдат използвани за подготовка и бойна защита на военнослужещите от батальона в района Мазари-Шариф.

Boxer е продукт на ВПК на Германия и Холандия. Те се произвеждат от ARTEC, съвместно предприятие на немските компании Krauss-Maffei Wegmann (KMW) и Rheinmetall Defense. Германия се стреми машините Boxer 8x8 частично или напълно да заменят колесните Fuchs 6х6 и гъсеничните бронетранспортьори M113, които в момента се намират на въоръжение в момента. Немските Boxer са били поръчани в три конфигурации: 135 бронетранспортьора (БТР), 65 във вариант команден пункт и 72 тежки бронирани медицински машини. Някои от поръчаните машини могат да бъдат преобразувани в учебен вариант. 33-тонния Boxer е предназначен за удовлетворяване на изискванията на немската програма IDZ (пехотинец на бъдещето).

Пет немски Boxer са били модернизирани до ниво А1 - стандарт, който осигурява допълнителна противоминна защита. Германия се надяваше, че доставките на варианта команден пункт и медицинска машина ще започнат през 2010 година, но според последните отчети те ще започнат да постъпват в армията в началото на 2012 година. – Още за Boxer

 
4 август
 
04.08.2011, 21:06

Признаха КНДР за най-големия доставчик на ракети за развиващите се страни

Северна Корея е станала най-големият доставчик на балистични ракети от различни типове за развиващите

се страни, съобщава Defense Aerospace, като цитира отчета на изследователската агенция Forecast International. В периода от 1987 до 2009 г. КНДР е експортирала 1200 ракети, което представлява около 40 процента от посочения сегмент на оръжейния пазар. За сравнение, преките конкуренти на КНДР на пазара за балистични ракети за развиващите се страни - Русия и Китай, са успели да продадат само 400 и 270 балистични ракети съответно. Най-големи купувачи на севернокорейските балистични ракети са били Египет, Сирия, Либия, Йемен, Обединените арабски емирства и Пакистан. За какви именно ракети става дума, не се уточнява. В момента в КНДР се произвеждат балистични ракети с малък радиус на действие KN-2, Hwasong-5 и Hwasong-6 и със среден радиус Rodong-1, Rodong-2, Taepodong-1 и Musudan. Известно е, че през 1985 г. Иран се сдоби със сто ракети Hwasong-5 за 500 милиона долара. По-късно на основата на тези ракети Иран разработи собствена - Shahab-1. Както отбелязва Forecast International, от 1994 г. експортните доставки на севернокорейски балистични ракети започнаха рязко да намаляват. Основната причина за това стана приключването на Ирано-иракската война и развръщането на американската военна операция в Ирак. Освен това много страни, които купуваха севернокорейско оръжие, започнаха да откриват собствени производствени линии за балистични ракети. В резултат на това КНДР увеличи обема на износа на компоненти и материали за производството на балистични ракети. По данни на Стокхолмския институт за изследване по проблемите на мира (SIPRI), в периода от 1987 до 2009 г. обемът на военния износ на КНДР е бил 1,7 милиарда долара. С най-голямо търсене са се ползвали севернокорейските ракети от различни типове и надводни кораби, като пикът на търсене е бил през 2002-2004 г., когато са били изнесени 257 военни съда.

/Дума/

 
04.08.2011, 20:46

Награждаване на военнослужещи от 4-та рота за действие в зоната за отбрана на летище „Кабул”, участвали в операцията на НАТО в Афганистан

Тържествена церемония по награждаване на военнослужещите от 4-та рота за действие в зоната за отбрана на летище „Кабул”, успешно участвали в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF), се проведе днес, 4 август 2011г., в района на военно формирование 22 160-Плевен.

Бригаден генерал Валентин Буров - командир на военно формирование 22160 – Плевен, връчи на военнослужещите от контингента грамоти и предметни награди от името на министъра на отбраната Аню Ангелов, командващия на СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов и командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

/МО/

 
04.08.2011, 18:05

Изтребител на индийските ВВС катастрофира

Изтребител „Ягуар” на индийските военновъздушни сили се разби в северния щат Утар Прадеш, загинаха трима души, включително и пилотът, предаде ИТАР-ТАСС.

Изтребителят се запали и се разби малко след излитането. Съобщава се, че самолетът е паднал в поле, където са работели няколко души. Освен пилота (лейтенант Pandey) са загинали двама земеделци. Причината за катастрофата все още не известна, инцидентът се разследва.

/ИА „Фокус”/

 
04.08.2011, 18:00

Полският премиер разформирова полка, където се е подготвял екипажът на президентския самолет

Полският премиер Доналд Туск разформирова полка, където се е подготвял екипажът на президентския самолет Ту-154, който се разби в близост до град Смоленск. Той също така обяви решението си да уволни заместник-министърът на националната отбрана и още 13 офицери. В полския доклад за причините на катастрофата се посочва, че екипажът на самолета е допуснал грешки при захода за кацане, предаде радио "Ехото на Москва". Веднага след публикуването на доклада през миналата седмица бе уволнен министърът на отбраната на Полша.

/ИА „Фокус”/

 
04.08.2011, 16:32

До 15 хил. военни инструктори от САЩ могат да останат в Ирак след 2012 г.

Ирак има намерение да остави на своя територия между 10 и 15 хиляди американски военни инструктори след края на официалния срок на пребиваване на войските на САЩ в страната, съобщиха иракски военни източници, цитирани от РИА Новости.

Американският военен контингент, който в момента наброява около 47 хиляди души, според действащото споразумение между Вашингтон и Багдад, трябва да напусне Ирак до началото на 2012 г. Иракският премиер Нури ал Малики създаде специална правителствена комисия за преговори с американските въоръжени сили за удължаване срока на тяхното пребиваване. Още за Ирак

/ИА „Фокус”/

 
04.08.2011, 16:21

БЛА Global Hawk ще заменят разузнавателните самолети U-2

ВВС на САЩ са приели решение да продължат програмата за разработване на височинен БЛА с голяма продължителност на полета RQ-4 Global Hawk. В перспектива те трябва да заменят остарелите разузнавателни самолети U-2 Dragon Lady, първите от които са на въоръжение от 1957 година. На този етап Global Hawk преминават изпитания в различни среди, включително и в зони на военни конфликти - Афганистан, Либия и Япония.

Програмата за разработване на Global Hawk започва от началото на новия век, като общата стойност е 12 милиарда долара. С тези средства ВВС на САЩ възнамеряват напълно да завършат проекта и да приемат на въоръжение 55 БЛА. Цената на един такъв самолет е скочила до 218 милиона долара, за сравнение 28 милиона струва най-големия до сега БЛА Reaper, който е и с въоръжение.

ВМС също разглеждат възможността за създаване на специална модификация на Global Hawk, който ще се използва за наблюдение на морските граници и други обекти, представляващи интерес за флота. Стойността на програмата се оценява на 11 милиарда долара.

В началото на лятото на 2011 ВВС на САЩ провеждат решаващи за програмата Global Hawk изпитания и разглеждане на проект. Резултатите от изпитанията са нееднозначни – така например летателните характеристики са добри, но получените разузнавателни данни не са достатъчно детайлни. В края на краищата ВВС вземат решение на доведат до край изпълнение на програмата за създаване на RQ-4. Към момента на въоръжение във ВВС на САЩ са 32 разузнавателни самолета U-2, който е разработен през средата на 50-те години на миналия век. Самолетът има максимална скорост 805 км/ч, лети на височина до 21300 метра на разстояние до 10300 км, като продължителността на полета в 12 часа. Тези параметри за стратегическия височинен разузнавателен БЛА RQ-4 са съответно: скорост до 800 км/ч, височина – 19800 метра, далечина на полета до 24900 км и продължителност на полета - 36 часа. Global Hawk е оборудван с най-съвременни разузнавателни средства (включително и за радиотехническо разузнаване), системи за РЕБ и ретланслация на сигнали. Както и U-2, така и Global Hawk може да открива от височина два пъти по-голяма от тази, на която летят пътническите самолети, малка групи терористи или танк, отдалечени от 50 до 100 мили. Тези снимки може да се изпратят директно до бойните части или разузнавателни центрове, където експертите могат по-детайлно да обработят и да извлекат по-подробни данни. Благодарение на тези разузнавателни самолети са прехванати много разговори по мобилните телефони, използвани от талибаните, след което по тези цели се изпращат БЛС Predator и Reaper, въоръжени с управляеми ракети „въздух-земя”.

Експлоатацията на RQ-4 ще е по-евтина от тази на U-2, като същевременно се избягват опасностите и рисковете, свързани с наличие на екипаж на борда.

ВМС на САЩ планират закупуването на 68 броя специални модификации БЛА Global Hawk, както и Германия и НАТО са проявили интерес за придобиване на няколко RQ-4. – Още за Global Hawk

/Pan.bg/

 
04.08.2011, 15:53

Военнотехническо сътрудничество между Русия и САЩ

В близко време Русия и САЩ планират да подпишат нови военнотехнически споразумения, съобщи днес заместник-директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия Вячеслав Дзиркалн. Според него, страните няма да се ограничат само с хеликоптерната тематика.

През май Москва и Вашингтон подписаха пряк контракт за доставка на 21 руски хеликоптера Ми-17В5 за афганистанската армия. Първите 9 машини Кабул ще получи до края на тази година, останалите - следващата. Сумата на контракта е около 367 млн. долара.

 
04.08.2011, 13:20

Дават милиони за неустойки и ремонти на Бел-206, борд 04

Има ли далавера около ремонта на веролета Бел-206, борд 04 ? В авиационен сайт се появиха съобщения, че предстои или ремонт или продажба на този повреден вертолет. Последната информация е, че машината ще бъде пребрана в България и серията от ремонти ще са у нас........ Прочети още

 
04.08.2011, 13:08

Турция има ново военно ръководство

Турция има ново военно ръководство, след като през миналата седмица неочаквано подадоха оставка висши военни, сред които и началникът на Генералния щаб на турската армия, предаде Интерфакс.

Новият началник на Генералния щаб е армейски генерал Неджет Йозел, който по-рано командваше жандармерията. За командващ на сухопътните войски е назначен генерал Хайри Къвръкоглу (командващ на 1А), начело на ВМФ ще бъде адмирал Мурат Билгел, а командващ на ВВС ще бъде Мехмет Ертен.

Всички назначения са одобрени от турския президент Абдуллах Гюл.

 
04.08.2011, 12:13

„Хеликоптери на Русия” на изложението МАКС-2011

Холдингът „Хеликоптери на Русия” ще представи на Международния авиационно-космически салон в град Жуковски, който ще се проведе от 16 до 21 август, образци на нова хеликоптерна техника.

За първи път ще бъдат демонстрирани на широката публика новият лек многоцелеви хеликоптер Ми-34С1, хеликоптерът Ка-226Т с уникален медицински модул, най-товароподемният в света хеликоптер Ми-26Т2, който може да лети при всякакви атмосферни условия, а също новият среден хеликоптер М-38 ОП2.

Освен това в експозицията „Хеликоптери на Русия” ще бъде показана гражданска и военна техника: универсални хеликоптери от типа Ми-8/17, противопожарният и спасителният хеликоптер Ка-32А11ВС, ударните хеликоптери Ми-28Н „Нощен ловец” и Ка-52 „Алигатор” и други модели. – Още за МАКС-2011

 
04.08.2011, 12:08

Военнослужещ от силите на НАТО е бил убит от въоръжен нападател, преоблечен като афганистански полицай

Военнослужещ от силите на НАТО е бил убит от въоръжен нападател, преоблечен като афганистански полицай, предаде агенция Ройтерс. Инцидентът е станал в Източен Афганистан. Случилото се още повече подчертава проблемите, пред които е изправена коалицията, в момент, когато се опитва да предаде отговорността за сигурността на афганистанските сили до края на 2014 година. – Още за Афганистан

 
04.08.2011, 12:03

Франция ще изтегли временно самолетоносача „Шарл де Гол” от операциите в Либия

Франция ще изтегли самолетоносача „Шарл де Гол” от операциите на НАТО в Либия поради необходимост от поддръжка, но няма да намали военните си усилия в северноафриканската страна, предаде АФП, позовавайки се на френския министър на отбраната.

„Шарл де Гол” с 2000 души екипаж ще остане в Либия до 10 август. Преди 15 август обаче плавателният съд ще се е върнал в Тулон. Френският министър на отбраната Жерар Лонге обясни връщането на самолетоносача с необходимостта от поддръжка на кораба и почивка на екипажа му, тъй като преди мисията в Либия плавателният съд е бил на 4-месечна мисия в Индийския океан.

/ИА „Фокус”/

 
04.08.2011, 09:43

Oтново забрана за полети за всички F-35

Всичките двадесет изтребителя F-35 Lightning II са спрени от полети след отказ на интегрираната силова установка (integrated power package - IPP). Инцидентът е станал във вторник във военновъздушната база Едуардс по време на наземни изпитания на AF-4, четвъртият опитен образец на изтребителя с конвенционално излитане и кацане. След отказ на системата IPP (IPP изпълнява три функции – на допълнителна силова установка, на аварийна електрическа система и за регулиране параметрите на обкръжаващата среда) екипажът спира двигателя и изключва захранването според стандартните процедури. Това е втори случай за спиране от полети на F-35 поради проблем с електрическата система на самолета. През март тази година, след отказ във въздуха на двата генератора, бе наложена същата мярка. Тогава системата IPP изпълни успешно функциите си за авариен източник на напрежение и позволи полетът да приключи успешно. През юни изтребителите F-35C са спрени от полети за шест дни поради софтуерен проблем с механизма за сгъване на крилото, който може да доведе до блокиране на кормилата за управление.

Съвместна група експерти от компанията производител и на министерството на отбраната са започнали щателен анализ на инцидента, за да се установят причините за отказа и да се вземат мерки за отстраняване му и гарантиране безопасността на полетите. – Още за F-35

/Pan.bg/

 
04.08.2011, 09:23

General Dynamics ще достави 33 леки бронирани машини за морската пехота на САЩ

LAV-A2

Канадската компания General Dynamics Land Systems-Canada е получила $ 42-милионен контракт за производството на 33 леки бронирани машини (LAV-A2) в различни модификации за Корпуса морска пехота на САЩ.

General Dynamics Land Systems се явява подразделение на General Dynamics (САЩ).

Производството на LAV-A2 ще се извършва в предприятия на General Dynamics Land Systems-Canada в Лондон, Онтарио, и ще завърши до декември 2012 години.

 
04.08.2011, 08:44

Турция трябва да подреже още крилата на армията

Беше време, когато влиятелната турска армия щеше с гръм и трясък да нахлуе в турските градове или просто да даде да се разбере, че няма да толерира тази политика или този човек, а правителството на деня щеше да падне. Миналия петък главните командири на армията опитаха нов подход. Генерал Ъшък Кошанер, началник на Генералния щаб, и командващите трите рода войски, свалиха оръжията и се оттеглиха от постовете си. Турските граждани едва забелязаха това. Могъщите някога сега са принизени....... Прочети още

 
 3 август
 
03.08.2011, 23:00

Мартин Демпси заменя генерал Мълън

Сенатът на САЩ одобри предложената от президента Обама номинация на генерал Мартин Демпси за председател на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.  Демпси, който досега бе началник-щаб на сухопътните сили на САЩ, заменя адмирал Майк Мълън, който се оттегля от поста на 1 октомври. Сенатът одобри и номинациите на адмирал Джеймс Уинъфелд за заместник-председател на Комитета на началник-щабовете, генерал Рей Одиерно за началник-щаб на сухопътните сили адмирал Джонатан Грийнърт за началник-щаб на военноморските сили.

 
03.08.2011, 20:54

МО се издължава на Терем

По бюджета на Министерството на отбраната да бъдат предоставени допълнително 7,9 млн. лв. Това реши правителството на днешното си заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, цитирани от Дарик.

Средствата покриват дължимите плащания на ведомството към „Терем” за извършен от дружеството ремонт на руски военни кораби в изпълнение на междуправителствени договорености от 1992 г. С тях се урежда погасяването на финансовите задължения на българското към руското Министерство на отбраната. 

 
03.08.2011, 20:50

Elbit ще презентира възможностите си у нас

Израелската компания Elbit ще направи презентация на възможностите си да модернизира изтребители F-16 и МиГ-29. Събитието ще се състои утре, 4 август, в София пред представители на МО и ВВС.

Elbit Systems е компания с много широки възможности в областта на военната електроника и е известна с многобройните си модернизационни програми. Преди 10 години компанията усилено работeше по модернизационна програма за МиГ-29, наречена “Sniper”. Програмата бе насочена към Румъния, но в последствие се провали.

Връзката на Elbit с Румъния е много силна и там практически всеки боен самолет или вертолет на служба е бил обновяван повече или по-малко с помощта на израелската компания. Предполага се, че ако в Румъния се стигне до реална покупка на употребявани F-16, тяхната модернизация ще се осъществява от Elbit.

Само преди няколко седмици друга израелска компания, IAI, демонстрира възможностите си да участва в конкурса за нов боен самолет за ВВС с модернизирани изтребители Kfir. В последствие от МО заявиха, че към Израел не е отправена покана за участие в изтребителния конкурс.

/Аеро/

 
03.08.2011, 18:51

Капитан на първият китайски самолетоносач ще стане офицер, обучавал се в Русия

Капитан на първият китайски самолетоносач ще бъде 50-годишният Ли Сяоянь – опитен офицер, обучавал се в Русия, съобщават днес хонгконгските СМИ.

Ли Сяоянь е завършил летателно училище и е започнал службата си в редовете на ВВС. През 1987 година е завършил тригодишен курс за капитани в рамките на програма за подготовка на кадри за бъдещия самолетоносач. Бил е пом. капитан на редица бойни кораби, а през 1995 година е командвал фрегатата "Цзянмень".

През 1996-1999 година Ли се е обучавал във Военноморската академия Н.Г. Кузнецов в  Санкт Петербург. Темата на дипломната му работа е била непосредствено свързана с авионосните групи. Година по-късно става командир на ракетния есминец "Шеньчжень".

През декември миналата година той е изпратен в корабостроителницата в гр. Далян, където се достроява бившия съветски тежък авионосещ крайцер "Варяг".

Предполага се, че първият китайски самолетоносач ще бъде използван за подготовка на летците от палубната авиация. Заедно с това, според редица източници, в корабостроителници в Шанхай се извършва подготовка за строителство на още два подобни самолетоносача.

 
03.08.2011, 17:54

Американски моряци ще обменят опит

Американските и руските моряци трябва да използват всякакви възможности за двустранни контакти и обмяна на опит за осигуряване на безопасност в моретата и крайбрежните води. Това е заявил командирът на фрегатата USS Carr (FFG 52) на ВМС на САЩ капитан II ранг Патрик Кулаковски (Patrick Kulakowski).

Американският ракетоносец е на делово посещение до 5 август в най-западното руско пристанище Балтийск, където е разположена главната военно-морска база на Балтийския флот. Командирът на FFG-52, която сега осигурява задачи за противодействие срещу наркотрафика, смята, че за американския флот опитът на Балтийския флот в антипиратските операции е много интерес.

 
03.08.2011, 17:25

ВВС на Русия ще получат до края на годината шест бомбардировача Су-34

Новосибирското авиационно производствено обединени „Чкалов” ще достави през 2011година на руските ВВС шест фронтови бомбардировача Су-34. Така ВВС ще имат на въоръжение 16 самолета от този тип. В действащият договор руските ВВС ще получат 32 Су-34, като към 2015 година се планира на въоръжение да се намират до 70 такива фронтови бомбардировача.

В перспектива Су-34 ще формират основата на фронтовата бомбардировъчна авиация на Русия. Су-34 имат максимална скорост 1900 км/ч, боен радиус - 1100 км, има 12 точки на окачване за въоръжение и външни резервоари с общо тегло до 8000 кг.

Последните самолети Су-34 ще са с нови високотемпературни турбореактивни двигатели Ал-31ФМ1 и спомагателни силови установки ТА14-130-35, които позволяват пускане на двигателите без външно специално оборудване. – Още за Су-34

/Pan.bg/

 
03.08.2011, 16:55

„Локхид Мартин” ще достави на СВ на САЩ системи M-TADS/PNVS

Компанията „Локхид Мартин” е сключила с американските сухопътни войски контракт на стойност 60 милиона долара за доставка на модернизирани системи за откриване и целеуказване/системи за нощно виждане M-TADS/PNVS (modernized Target Acquisition Designation Sight/Pilot Night Vision Sensor) „Errowhead” за ударните вертолети AH-64D Apache, съобщава пресслужбата на компанията.

 
03.08.2011, 16:36

Аварийно кацане в Далечния Изток

Военен самолет Ил-76 (А-50) поради възникване на аварийна ситуация извърши днес принудително кацане на летището в град Петропавловск-Камачатский (Далечния Изток).

Никой от 23-та души, намирали се на борда му, или сътрудници на наземните служби не са пострадали. Съгласно предварителни данни, повредил се е един от четирите двигателя на самолета.

Преди кацането Ил-76 в течение на няколко часа правил кръгове над летището за да изхарчи горивото.

 
03.08.2011, 16:07

Хиляди си отиват от армията, остават без работа. Стои ли МО със скръстени ръце?

От 1 юли Централното военно окръжие пое организирането и осигуряването на дейностите по адаптация, изпълнявани от структурите на Военните окръжия в цялата страна. За информационното осигуряване на дейностите в системата за адаптация е включена и Изпълнителна агенция “Военни клубове и военно-почивно дело”........ Прочети още

 
03.08.2011, 16:01

Виртуалният авиационен салон МАКС-2011 в 3D

В навечерието на започващия работа на 16-ти август в краймосковието международен авиационен и космически салон МАКС-2011, стартира проектът „Виртуален авиосалон”.

Той представлява реализация на 3D-версията на МАКС-2011 и ще е достъпен в Интернет денонощно в течение на 2 години на руски и английски език до следващия салон МАКС-2013.

На потребителите на сайта ще им бъде предложено да направят виртуална екскурзия по целия салон МАКС, в това число експозицията на авиационна техника, изложбените павилиони и щандове, да си изберат която и да е компания-участник и да се запознаят с дейността й, с услугите и продукцията й, както и да получат информация за контактите на компанията и нейния представител на авиационния салон.

 
03.08.2011, 15:36

Русия достави 11 бойни самолета МиГ на Индия

Русия ще достави 11 бойни самолета МиГ на Индия за оборудване на самолетоносач, който ще достави следващата година. Това предава Интерфакс, позовавайки се на директора на корпорацията МиГ Сергей Коротков.

„Вече сме доставили 11. До края на годината ще бъдат доставени още пет”, е цитиран да казва Коротков пред репортери.

Русия подписа договор през 2004 година за снабдяване с 16 МиГ-29К като част от споразумение за модернизиране на самолетоносача Адмирал Горшков за индийските военноморски сили.

Цената на модернизирането на кораба последно достигна 1,5 милиарда долара, като крайните срокове за изпълнението на плана бяха отложени с няколко години.

Доставянето на самолетоносача ще стане през 2012 година.

Русия от дълго време е военен доставчик на Индия и все още осигурява около 70 % от военното оборудване, въпреки че Индия поглежда и към други държави като Израел и САЩ като към потенциални доставчици.

/ИА „Фокус”/

 
03.08.2011, 15:32

ВМФ ще закупи 24 палубни изтребители МиГ-29

ВМФ на Русия ще закупи 24 палубни изтребители МиГ-29К/КУБ. За това съобщи генералният директор нас РСК „МиГ” Сергей Коротков. Според него всички необходими документи за сключване на договора са подготвени и предадени на Министерството на отбраната на Русия. Очаква се споразумението да бъде подписано по време на авиационното изложение МАКС-2011.

През април 2010 имаше публикувана информация, че ВМФ на Русия ще закупи 26 палубни изтребители МиГ-29К, които ще се базират на единственият руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов". В перспектива МиГ-29К/КУБ и Су-33 ще са основата на руската палубна авиация. Срокът на служба на Су-33 изтича през 2015, но ще бъде удължен до 2025 година.

/Pan.bg/

 
03.08.2011, 10:42

Адмиралите в София са повече от адмиралите и военните кораби край морето

Вицеадмирал Минко Кавалджиев гледа да уреди повече свои хора на възлови места преди преминаването в резерва

 
03.08.2011, 10:26

Планирания за производство в  ОАО „У-УАЗ” вертолет ще бъде с обозначението Ми-171А2

Перспективния вертолет Ми-171М, производството на който се планира да започне в ОАО „Улан-Удэнский авиационный завод” (ОАО „У-УАЗ”), влизащ в състава на холдинга „Вертолеты России”, поличи официалното наименование Ми-171А2, съобщава пресслужбата на завода.

Вертолетът се разработва от ОАО „МВЗ им. М.Л. Миля” в рамките на програма, утвърдена от холдинга „Вертолеты России”. До момента машината имаше само условното обозначение Ми-171М. Разработката на новия вертолет се извършва на базата на произвеждания от ОАО „У-УАЗ” вертолет Ми-171А1, сертифициран по АРМАК и СТА на Бразилия, който е един от най-съвременните по ниво на безопасност сред вертолетите от семейството Ми-8/17.

На машината се планира да бъде монтирана по-мощна силова установка, носещ винт с лопати от композиционни материали, усилена трансмисия, Х-образен рулеви винт, интегриран пилотажно-навигационен комплекс („стъклена кабина”) и редица други модернизации. Общо в конструкцията на машината ще бъдат внесени над 80 различни нововъведения, които ще позволят да се подобрят летателно-техническите характеристики на вертолета, усъвършенства системата за експлоатация и намали стойността на летателния час.

Планира се опитно-конструкторските работи, изпитания и сертификация на новия вертолет да завършат до края на 2013 година. Ми-171А2 ще бъде сертифициран в съответствие с нормите за летателна годност АРМАК.

Според предварителния график серийното производство на вертолета Ми-171А2 ще започне в ОАО „У-УАЗ” през 2014 година.

 
03.08.2011, 09:33

Унгария отлага покупката на нови вертолети

Вертолет Ми-17 на унгарските ВВС

Съкращаване на бюджета е принудило унгарското правителство да промени сроковете за реализация на редица оръжейни програми, включително и покупката на нови вертолети.

Според „Джейнс дифенс уикли” заместникът на министъра на отбраната на Унгария по въоръжението Габор Марки е заявил, че обявения режим на икономии означава, че правителството се отказва от програмата за подмяна на вертолетите Ми-8, Ми-17 и Ми-24, голяма част от които се експлоатират от около 20 години.

По тази причина се планира извършването на оценка за възможността за удължаване на срока за експлоатация на тези машини в допустимите граници. Преговорите за възможен ремонт и модернизация вече са започнали.

 
03.08.2011, 08:34

Турция - кой командва сега парада

През 2010 г. турският премиер Реджеп Тайип Ердоган седеше до началника на въоръжените сили на годишното заседание, на което се решаваха назначенията във военното командване. В понеделник той седеше сам начело на масата, като символ на цивилната власт над генералите, чиито главни командири подадоха оставка миналата седмица след спор с правителството....... Прочети още

 
03.08.2011, 08:27

Скандал с гриф “Строго секретно”

Армията удари гриф "Строго секретно" на скандален случай с обвинения за побой, малтретиране и психически тормоз на български рейнджър в Афганистан. Избити зъби, заливане със студена вода, докато спи, удари с юмрук в лицето, ритане по гърдите и глезените и бутане по стълбите са само част от оплакванията на пострадалия рейнджър. Още по-скандалното е, че не става дума за инцидент между обикновени войници, а за елитен отряд на военното разузнаване. Въпреки това под булото на секретността месеци наред държавните институции отричат това да се е случило и отказват да се започне сериозно разследване, за да отхвърлят категорично обвиненията. Проверката е направена единствено от Инспектората на военното ведомство, а прокуратурата отказва да образува досъдебно производство. За сметка на това пострадалият - лейтенант Махамад Шах, е уволнен......... Прочети още

 
03.08.2011, 08:08

Британските войски с „мисия невъзможна”

Съкращенията в сферата на отбраната са оставили британската армия неспособна да изпълнява ефективно мисиите в Либия и Афганистан, предупреждават законодатели. Съкращенията, също така, застрашават националната сигурност и намаляват международното влияние на страната, казват те, цитирани от вестник “Дейли Телеграф”.

Загубата на самолетоносачи, самолети и 30 000 войници означава, че въоръжените сили се борят да изпълнят „всичко искано от тях”, се заключава в критичен доклад.

„Увеличава се безпокойството”, че войската е паднала под „минималния стандарт”, нужен за провеждането на настоящи и бъдещи операции, твърди специална комисия по отбраната.

Британските депутати изказват предположението, че правителството е пожертвало националната сигурност с цел спестяване на пари.

/ИА „Фокус”/

 
03.08.2011, 08:05

В Южна Бразилия се е разбил самолет на ВВС

Самолет на бразилските ВВС се е разбил в южния щат Санта Катарина, загинали са всички намирали се на борда, предаде АФП, позовавайки се на властите. В самолета са се намирали осем души.

В изявлението на ВВС се казва, че „няма оцелели” при катастрофата на самолета Чесна C-98A „Гранд Караван”, изчезнал два часа след излитане от Каноас, щата Рио Гранде до Сул.

Започнало е разследване на инцидента.

/ИА „Фокус”/

 
03.08.2011, 07:57

Горещ август за МО

Горещ август предстои за родното Министерство на отбраната. И ако през предните 2 летни месеца нямаше толкова новини около него, сега наведнъж се случиха няколко събития, които ще определят и в частност одобрението към министъра на отбраната Аню Ангелов........ Прочети още

 
03.08.2011, 00:54

Програма БИАФ 2011

Предварителна програма за БИАФ 2011  – 03, 04 септември 2011 година

 
03.08.2011, 00:47

В Индия се разби изтребител МиГ-21, пилотът загина

Изтребител МиГ-21 на индийските ВВС

Вчера в Индия се разби изтребител на МиГ-21. В резултат на катастрофата пилотът е загинал, съобщава военното ведомство на страната.

Машината е рухнала на земята скоро след излитането си от летище Наал (район Биканер) в северозападния щат Раджастхан по време на извършване на планов полет. Причините за произшествието за сега не са известни, започнало е разследване.

От началото на годината това е втора катастрофа с индийски изтребител МиГ-21. През февруари самолет на индийските ВВС падна в щата Мадхья-Прадеш, пилотът успя да се спаси. Тогава катастрофата стана заради проблеми с двигателя.

В момента ВВС на Индия имат над 200 бойни самолета МиГ-21. Първите от тях са постъпили на въоръжение през 1961 година, като част самолетите са били модернизирани, удължавайки срока им за експлоатация до 2017 година. Останалите машини ще бъдат снети от въоръжение през близките години. – Още за МиГ-21

 
2 август
 
02.08.2011, 22:50

Чехия може да се откаже от C-295

Чешкият министър на отбраната Рудолф Блазек заплаши, че ако Airbus Military не отстранят забележките, които страната му има към новодоставените транспортни самолети C-295, страната му може да анулира сделката. Чехия договори четири тактически транспортни самолети C-295 през 2008 г. на стойност около $200 млн.

В началото на април 2011 г. Чехия върна в Испания четирите самолета за отстраняване на дефектите в системата на самозащита. Чехите дадоха срок от един месец на Airbus Military да поправи самолетите, но явно до момента няма реакция от тяхна страна.

/Aero/ 

 
02.2011, 22:43

EADS предлага на Индия водеща роля при разработване на палубния Typhoon

Европейският авиационен консорциум EADS, контролиращ 46% от програмата Eurofighter, е предложил на Индия водеща роля в съвместен проект за разработване на палубна версия на изтребителя Typhoon, съобщава IANS. По-детайлни преговори за съвместния проект и степента на участие на Индия в него може да започнат само в случай, че изтребителят Typhoon победи в конкурса MMRCA за доставка на 126 нови средни многофункционални изтребители.

Европейският консорциум Eurofighter предложи на Индия за първи път палубната модификация на Typhoon през февруари 2011. Тогава предложението включваше само съвместно производство на изтребителя, ограничено участие на индийските компании в проекта и предаването на няколко ключови технологии.

/Pan.bg/

 
02.08.2011, 15:46

Италия съкращава числеността на военнослужещите си, участващи в мисии зад граница

Долната камара на италианския парламент прие закон за рефинансирането на италианските военни мисии зад граница. Законът предвижда отпускането на 700 милиона евро до декември 2011 година и намаляване на военния контингент зад граница, предаде РИА Новости.

Документът бе подкрепен от 493 депутати, „против” гласуваха 22 депутати, 15 се въздържаха.

В момента най-многочислен е италианският военен контингент в Афганистан – 4200 души.

/ИА „Фокус”/

 
02.08.2011, 13:12

Мисията в Аботабад е била с цел убийството на Бен Ладен

Подробен анализ в „Ню Йоркър“ за операцията по ликвидирането на терорист №1

 
02.08.2011, 11:32

Участие в учения на територията на страната, международни учения и операции на НАТО

Продължава съвместната многонационална операция – „Горещо лято 2011” за дълбочинно прочистване от невзривени боеприпаси на Технически район № 3 във войскови район № 2138 – Челопечене, водните площи в двукилометровата зона от епицентъра на инцидента и повърхностно прочистване от невзривени боеприпаси на част от защитената зона.

Продължава участието на петима военнослужещи от Българската армия в операцията „Обединен защитник” на НАТО.

/MO/

 
02.08.2011, 11:30

Текущи учения и бойни стрелби на Българската армия на 02 август 2011 г.

Сухопътните сили:

 - военно формирование 52740 (Хасково) – сертифициране на рота „Алтеа” на полигон „Добрич” до 04.08.11г.;

Стрелби:

 - военно формирование 24620 (Свобода) - стрелкова тренировка на полигон “Спасово”;

 -военно формирование 28880 (Белене) - стрелкова тренировка на полигон “Драгомирово”;

 -военно формирование 54530 (Пловдив) -стрелкова тренировка на полигон „Червен”;

 -военно формирование 52530 (Пловдив) -стрелкова тренировка на полигон „Червен”;

 -военно формирование 32990 (Пловдив) -стрелкова тренировка на полигон „Црънча”;

 -военно формирование 54060 (Шумен) -стрелкова тренировка на полигон „Дивдядово”;

 -военно формирование 42910 (Шумен) -стрелкова тренировка на полигон „Дивдядово”.

Военновъздушните сили

 - военно формирование 32040 (Крумово) – дневни и нощни полети при прости метеорологични условия;

 - военно формирование 52090 (Долна Митрополия) – дневни полети при прости метеорологични условия.

/MO/

 
02.08.2011, 11:23

Румънската фирма Simultec с презентация за тренажори в България

В периода 28-29 юли 2011 г. румънската фирма Simultec S.R.L. е направила официално работно посещение в България. Екип на фирмата е изнесъл презентация на системи за обучение и тренажори пред специалисти от Министерството на отбраната и ВВС.

Simultec S.R.L. е базирана в Букурещ и към настоящия момент е собственост на Elbit Systems (закупена е през 1999 г.). Компанията предлага системи за обучение и тренажори за самолети и вертолети, някои от които се намират на въоръжение и в българските ВВС. За нашите читатели, които се интересуват от допълнителни подробности предлагаме линк към презентация на възможностите на Simultec - ТУК

/Pan.bg/

 
02.08.2011, 11:15

„Локхид Мартин” изпрати в Мароко първите изтребители F-16 „блок-52”

Ф-16

Компанията „Локхид Мартин” обяви, че първите четири изтребителя F-16C/D „блок-52”, поръчани от ВВС на Мароко, на 1 август са напуснали завода във Форт Уорт (щат Тексас) и са се отправили към мястото си за постоянна дислокация.

Планирано е официалната церемония по приемането на самолетите да се състои в края на тази седмица, вероятно в авиобаза Бен-Герир.

През декември 2007 година Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност на МО на САЩ (DSCA) уведоми американския Конгрес за планирана продажба на Мароко на 24 изтребителя F-16C/D „блок-52”, съпътстващи услуги и оборудване. Пълната стойност на контракта се оценяваше на 2,4 милиарда долара. Програмата предвиждаше освен това и материално-техническо осигуряване на самолетите, подготовка на пилотите и техническия персонал на територията на Мароко в продължение на 15 години.

Самолетите F-16 за ВВС на Мароко ще бъдат оборудвани с двигатели F100-PW-229 EEP (Engine Enhancement Package) на компанията „Пратт енд Уитни”.

През май 2011 година Агенцията DSCA уведоми Конгреса за възможна доставка на Мароко в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” на 20 управляеми ракети с малък обсег на действие AIM-9X-2 „Сайдуиндер” клас „въздух-въздух”, използвани от самолетите F-16.

В момента ВВС на Мароко получават и американски учебно-бойни самолети T-6C. През май компанията „Хоукер Бичкрафт” потвърди, че е доставила 12 от поръчаните 24 УБС T-6C. – Още за F-16

 
02.08.2011, 10:31

Пак обявиха конкурс за продажбата на 6 броя Ми-24

Министерството на отбраната чрез агенция "Снабдяване и търговия-МО" ЕООД за втори път през тази година обяви обществен конкурс за продажба на 6 броя хеликоптери Ми-24 от състава на българските ВВС.

От сайта за процедурата: http://stmo.hit.bg/hp.html става ясно, че това са вертолети с бордни номера 125, 127, 128, 129, 131 и 132.

При втората процедура цените са леко намалени - първите два броя се продават за 310 хиляди лв. поотделно, следващите два за 310 500 лв., петият за 290 хиляди лв., а последният - за 340 550 лв.

Процедурата е обявена от днес - 2 август.

Оглед може да бъде извършен в под. 32 040 - Крумово на 15,16, и 17.08.2011 г.

За целта до 12.00 часа на 08.08.2011 г., фирмите - кандидати, следва да представят писмено искане, включващо списък на желаещите лица да извършат огледа, с фотокопие от личните им карти (двустранно) или фотокопие на личен паспорт за чужденци, както и заверено копие от документи, даващи им право да извършват дейности, съгласно ЗЕКПСОИТДУ и ЗОБВВПИ.

За резултатите от проучването, фирмите ще бъдат уведомени до 16.00 часа на 12.08.2011 г.

Данни за ресурсните характеристики на вертолетите могат да бъдат получени в "Снабдяване и търговия -МО" ЕООД - гр.София, ул."Искър" № 8, ет. 6.

Час, дата и място на отваряне на офертите: - 10.00 часа на 25.08.2011 г.

Припомняме, че първият обявен конкурс за продажба на 6 броя Ми-24, чиято начална дата бе 9 юни, се провали с гръм и трясък.

На 6 юли бе крайният срок за подаване на оферти от частни фирми, заинтересовани от бойния ни вертолет. На 7 юли офертите трябваше да бъдат отворени от специалистите в МО.

Оказва се, че след този срок няма подадена нито една оферта от страна на купувачите!

Интерес е имало - над 10 фирми са проявили желание и са ходили на оглед, но изтъкват като причини неучастието си в конкурса 3 проблема:

 - много висока цена дадена от МО - 348 000 лв. за 1 брой, а за 2 броя взети заедно - 372 000 лв. От МО са дали прекалено висока цена и за най-запазения вертолет - 409 000 лв.

 - недоброто състояние на никой от предложените вертолети. Реално ако дори дадена фирма закупи 1 брой, то за неговата модернизация ще се дадат доста пари, което го прави още по-скъп и практически непродаваем.

 - липсата на чуждестранен интерес и пазар по света за Ми-24.

/Pan.bg/

 
02.08.2011, 09:48

Вертолетите Ми-8 и Ми-24 на ВС на Украйна ще бъдат модернизирани

Вертолетите Ми-8 и Ми-24, които се намират на въоръжение във ВС на Украйна, ще бъдат оборудвани с нови украински двигатели, цифров прицелен комплекс и система за защита от управляеми ракети, съобщава „Народная Армия”.

Според информацията, вече е реализирана възможността за използване на вертолетите нощем, изготвено е лазерно устройство за осигуряване на управлението на украински управляеми ракети, проведени са летателни изпитания с бойни пускове на неуправляеми ракети.

В бъдеще се планира поставяне на обзорно-прицелна станция с интегриран лазерен канал за управление и комплект с оборудване за целодневно бойно използване на вертолетите и използване на управляеми по лазерен лъч ракети „Барьер-В”.

 
02.08.2011, 09:34

Турският премиер ще консолидира контрола над армията

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган засилва цивилния контрол над армията с избора на генерали, на които може да разчита, след като четиримата най-висши военни командири в страната подадоха оставки, коментира вестник „Айриш таймс”.

Ердоган свика Висшия военен съвет, въпреки присъствието на едва девет генерали. Разговорите ще продължат четири дни.

Оставките на висшите военни ще позволи на турския премиер да консолидира контрола над армията, която организира три преврата след 1960 година, но чието влияние бе намалено от подкрепените от ЕС реформи.

/ИА „Фокус”/

 
02.08.2011, 09:20

Аню харесва генералите и офицерите не по цвят, а по послушание и лична преданост

САЩ поема 100% обучението на нашите офицери в техни академии, като заплащането става по програмата за Чуждестранни военни помощи, по която България получава годишно по 10 милиона долара. Ето защо американският военен аташе в София винаги се е интересува какво е кадровото развитие на офицерите, завършили в САЩ? Ами защото те го плащат. Елементарно Уотсън! И като истински капиталисти /в хубавия смисъл/, искат да знаят, къде отиват парите на данъкоплатците им.

Някои хора изглежда ги гони  параноята, защото не помнят, че Министерството на отбраната,  съвсем официално, винаги е давало тази информация на САЩ. Нали все пак са похарчени техни пари (по 1 милион долара годишно от 1992 г. насам) Освен това в колежа в Алабама има  стая на честта, в която всяка година се добавят табелки с имената на завършилите колежа и станали командващи или командири в своите държави. На България и трябваха цели 18 години, докато такъв американски възпитаник беше произведен генерал и после назначен за командир. Това стана възможно по пътя на пенсионирането и служебното издигане на висшите офицери. Слава богу , след деленото на генералите на сини и червени в началото на 90-те,сега поне няма такова.

Аню Ангелов няма как да претендира, че пръв дава  път на американските възпитаници. Това са пълни глупости и по-скоро мненията и  публикациите в това направление са  за оправяне на скапалия му се напоследък имидж. Удря часът на завършилите в САЩ, защото от години в Русия не се учи, а във военните вузове на европейските страни обучаемите наши офицери са по-малко.

Да, Аню трябва да се хареса на американците, за да получи подкрепата им. Но ако някой си мисли, че Пентагонът е влюбен в него, нека да провери за две години като министър, колко пъти е посетил Вашингтон и с кого се е срещнал по време на посещението си, какво е договорил за БА? Има общо взето едно протоколно посещение, от което няма никаква полза, освен трошене на пари. Дори бившият началник на ГЩ на БА и първи началник на Щаба на отбраната генерал Златан Стойков може да се похвали с повече us-дарения и придобивки за България отколкото  министъра от  запаса.

И днес Аню Ангелов съвсем безпардонно продължава да пенсионира офицери, които са завършили военни колежи в САЩ, но това не му пречи в същото време  да държи в свое разпореждане генерали и съветници , които са завършили като него в СССР. Истината е, че военният министър не се интересува от цвета и пристрастията  на генералите - червени, сини или пембени. Той самият е бив всякакъв. Аню  ги харесва и  избира по послушание.

Но дали всички генерали и офицери имат дълги уши ? Ще видим ?!!

/Otbrana.com/

 
02.08.2011, 08:24

Ден на ВДВ на Русия


На този ден през 1930 година на войскови учения на МВО край Воронеж за първи път е било стоварено с парашути десантно подразделение за изпълнение на тактически задачи. Датата е узаконена с Указ на президента на Руската Федерация №549 от 31 май 2006 г. "За установяване на професионалните празници и празнични дни във Въоръжените Сили на Руската Федерация".

Празникът ще бъде отбелязан в 26 руски града от над милион десантчици от различни поколения. – Още за ВДВ на Русия

 
1 август
 
01.08.2011, 23:14

Адмирал Майкъл Мълън пристигна на посещение в Ирак

След двудневната си визита в Афганистан ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ адмирал Майкъл Мълън пристигна в американската военна база в близост до Мосул, Ирак. Не се съобщават подробности около плановете и продължителността на визитата му в Ирак, предаде радио „Свобода”.

В Ирак се намират около 47 хиляди американски военнослужещи, които съгласно договореностите трябва да бъдат изтеглени от страната до края на тази година. Още за Ирак

/ИА „Фокус”/

 
01.08.2011, 21:06

В историята отиват още военни летища

Армията ще се лиши и от авиобазата в Чешнигирово, с която военните се гордееха дълги години.

 
01.08.2011, 20:57

Удължават ресурса на Ан-30

С решение на министъра на отбраната Аню Ангелов от 27 юли 2011 г. стартира процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Oсигуряване на експлоатацията на самолет Ан-30”. В рамките на процедурата трябва да се удължи техническия ресурс на самолета и да се осигури неговата експлоатация в срок от две години след подписване на договора.

Техническият ресурс на единствения български самолет Ан-30 изтече в края на март 2011 г. Средства за удължаване на техническия му ресурс бяха осигурени в тазгодишния бюджет, но самата процедура стартира едва сега. Краен срок за подаване на документи за участие в търга е 29 август 2011 г. Ако всичко върви с нормална скорост е възможно до края на 2011 г. Ан-30 да полети отново.

/Aero/

 
01.08.2011, 20:51

Предстои подписване на Рамковото споразумение за МиГ-29

Приключиха преговорите с РСК МиГ за подготовката на „Рамково споразумение за осигуряване на летателната годност и експлоатацията на самолети МиГ-29”. Очаква се споразумението да бъде подписано в най-скоро време.

Както pan.bg, Ви информира през юли 2011 г. се проведоха серия от работни срещи между експертни групи от българската и руската страна, както и процедура по съгласуването на споразумението.

Процедурата за откриване на специална обществена поръчка “Сключване на Рамково споразумение за осигуряване на летателната годност и експлоатацията на самолети МиГ-29” бе открита с Решение №16 на Министъра на отбраната от 2 март 2011 г.

/Pan.bg/

 
01.08.2011, 18:18

Учения на Русия, САЩ и Канада

Военновъздушните сили на Русия и Обединеното командване на въздушно-космическата отбрана на Северноамериканския континент (САЩ и Канада) ще проведат вторите си учения с цел укрепване на сътрудничеството и партньорството.

Ученията ще бъдат проведени от 8 до 11 август на територията на Русия и САЩ. За изпълнение на задачите по време на ученията от руска и американска страна ще бъдат задействани самолети за предварително радиолокационно откриване, самолети-цистерни и изтребители.

Основна задача на ученията е тренирането на взаимодействие на страните при съвместно реагиране на евентуален инцидент, свързан с тероризъм във въздуха.

 
01.08.2011, 17:45

Сертификация на 12-а рота от Българската армия за участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”

Ротно тактико-специално учение за сертифициране на 12-а рота от Българската армия за участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа” ще се проведе от 2 до 4 август в района на военно формирование 52740-Хасково и в гарнизонен учебен център „Добрич”.

Темата на учението е „Действие на лекопехотна рота в операция по поддържане на мира”. Командир на ротата е капитан Никола Тенчев от военно формирование 52740-Хасково.

/МО/

 
01.08.2011, 14:01

„Варяг” ще нареди Китай в самолетоносачната „десетица”

Китай официално призна наличието на програма по въоръжаване със самолетоносачи. Той ще преоборудва стария съветски самолетоносач „Варяг” не за плаващо казино, както бе заявено по времена сделката, а за военноморските сили.

Засега там няма да се монтира бойно оръжие. Самолетоносачът ще се използва като тренажор за подготовка на пилоти на палубната авиация и за обучаване на екипажи. Очаква се, че това ще стане идната година. Освен това в Шанхай вече се изграждат два съвременни самолетоносача. Така че Пекин демонстрира амбиции да се нареди сред десетте въоръжени със самолетоносачи световни държави. Вече е обявено, че към 2020 година ще бъдат формирани групи самолетоносачи.

Междувременно, Япония вече изрази тревоги от укрепването от Китай на своите военноморски сили и поиска подробности за новата програма. Според руския политолог Станислав Тарасов, днес може да се говори не за военна заплаха от страна на Китай, колкото за растеж на неговите политически амбиции:

 - Налице е една демонстрация на своя флаг, укрепване на своята мощ. Тук, най-вероятно, се вижда не толкова желание да се създаде някакво количествено военно надмощие за сметка на самолетоносачи или ново качество на военноморския флот в очите на Япония. Тук, по-скоро, се прави една символична демонстрация на своята сила. Тези стандарти са въведени от САЩ – физически да се присъства в едни или други световни региони за сметка на своите самолетоносачи. Днес Китай няма такава възможност, въпреки че неговите интереси се разпространяват доста широко.

Междувременно има и други признаци, че Китай има намерение да хвърли предизвикателство на водещата страна по самолетоносачите – САЩ. Днес ВМС на Китай получават близо 1/3 от целия военен бюджет на страната. А по темпове на неговия растеж Китай изпреварва останалите световни страни. Освен това, именно ВМС следва да гарантират безопасност на вноса на нефт и други ресурси. Самолетоносачите, очевидно, са именно онази сила, на която залага Пекин за повишаване на своята конкурентоспособност на море.

/ruvr.ru/

 
01.08.2011, 12:44

Нови Ми-28Н на въоръжение в Русия

През месец юли 2011 година Центърът за бойно използване и приучване на армейската авиация към ВВС на Русия получи четири нови бойни вертолети Ми-28Н. Те са произведени от ОАО "Роствертол", като един е без регистрационен номер, а останалите са с бордни номера „09”, „10” и „11”. - Още за Ми-28

/Pan.bg/

 
01.08.2011, 12:36

Черноморският флот на Русия ще получи шест подводници и шест фрегати

В най-близка перспектива Черноморският флот на Русия (ЧФ) ще се попълни с шест нови дизел-електрически подводници проект 636 и шест фрегати, съобщава Lenta.ru.

В момента в корабостроителницата "Объединенная судостроительная корпорация" е започнато строителството на първите три нови подводници проект 636 за ЧФ на РФ.

Всички нови кораби ще участват и в охраната на корабоплаването в Черно море в рамките на операцията „Черноморска хармония”, която се провежда съвместно с Турция от 2004 година. В рамките на тези операция военните кораби постоянно водят наблюдение за подозрителни съдове.

Като цяло до 2020 година ВМФ на Русия трябва да получи 40 нови кораби от различен клас. С изключение на френските вертолетоносачи клас „Мистраль” не се планира закупуването на друга чуждестранна техника за ВМФ. – Още за ЧФ

 
01.08.2011, 12:20

Американски военни инспектират Русия

Военни наблюдатели от САЩ през периода от 1 до 6 август ще правят полети над територията на Руската Федерация в рамките на международния Договор по отвореното небе.

В Министерството на отбраната на Русия съобщават, че инспекторите ще летят с американски самолет, обзаведен със съвместно проверена аерофотоапаратура. Маршрутът на полета е строго съгласуван с руската страна.

Международният договор „Отворено небе” беше подписан през 1992 година с цел проверка на декларираните данни относно оръжията и дислоцирането на войските на другата страна. Негови участници са 35 държави.

 
01.08.2011, 11:35

Асоциацията на завършилите колежа на НАТО в Рим - Октопода в МО

Крайно време е да напишем истината, че всеизвестният Колеж на НАТО в Рим, не е никакъв генерал-щабен колеж. И абсолютно неправилно завършилите го се считат в България за най-перспективните офицери. Това е така, защото  сегашният директор на дирекция „Управление на човешките ресурси” в министерството на отбраната Иван Иванов създаде преди време  Асоциация на завършилите колежа на НАТО в Рим. А няколко години в него се подвизаваше и днешният министър на отбраната  Аню Ангелов, който  протежето му о.р. ИИ направи за почетен член. Представяте ли си колко нагло и жалко, да създадеш асоциация на завършили курсове в Рим. А после да го разширяваш със спонсори-бизнесмени и неуспели интелектуалци.

Първо - курсът на обучение в колежа на НАТО е само 5 месеца, последният такъв курс беше от 21 януари до 22 юли.

Дори и на лаиците е ясно, че няма как няколкомесечен курс да се брои за завършен колеж! В НАТО са го кръстили “колеж”, защото там се провеждат различни краткосрочни курсове. Това напомня за времето, когато наши генерали ходеха  за  по 3 месеца в САЩ да учат английски език, а после пишеха в автобиографиите  си "специализирал в САЩ"! Смешно, нали ?!

И на всичко отгоре, през тези 5 месеца имат цели 6 седмици екскурзии (наричани с гръмкото название “Field trip” (Полево занятие), което няма нищо общо с истината. В действителност това са обиколки по щабове в различни държави, и задължително 2 седмици в САЩ на държавни разноски. Дори имат право да вземат съпругите си! 

Просто изпратените там български офицери си прекарват страхотно на държавни разноски. И като се върнат, се пъчат, че са завършили “Стратегически курс”, който по неизвестни причини се приравнява на “Генрал-щабна академия”, което пък им дава право да бъдат произвеждани в генерали

Второ - в този колеж изобщо не се учи нещо, което може да бъде от полза за службата в БА. Ако погледнете програмата му, се вижда,  че се изучават само актуални за международна среда теми и нищо повече. Затова този курс по никакъв начин не може да замести обучението в нашата академия “Г.С. Раковски” и дори стратегическия курс, който го има и у нас. Така, че завършилите го си остават съвсем ненаучени как да се командват български бойни части и съединения, вкл. не учат и най-елементарна тактика. Да не говорим, че руските военни академии са къде-къде по-добри в това отношение.

Трето - в момента България изпраща в колежа на НАТО по един офицер всяка година, но пък за сметка на това имаме командирован там за постоянно един полковник, на който задачата му е да отговаря за българските обучаеми!! Води се “faculty advisor” или нещо подобно. Умножете 12 месеца по 3000 евро за заплата плюс 12 месеца по 1000 евро за наем на жилището, плюс самолетни билети един път в годината за цялото семейство за идване в отпуск в България и ще получите колко струва на МО издръжката на този офицер – около 50 000 евро. Някой ще каже, че щом има пари, нека и ние да сме като нормалните държави от НАТО и да изпращаме наши офицери на международни длъжности. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Защото миналата година Николай Младенов закри длъжността на военния ни аташе в Рим поради липса на 50 000 евро за издръжката му, а когато Аню стана министър вместо да върне аташето, той изпрати “бавачка” за нашия слушател в колежа на НАТО за същите пари.

Четвърто, всеизвестна “тайна” е, че България изобщо няма нужда да изпраща офицери да учат в този колеж, или ако изпраща, би трябвало да са само полковници, за които предстои да работят в щабове на НАТО и в Главната квартира. В Българската армия  “бъка” от завършили такива Стратегически курсове, които бълваше дълги години и нашата академия. Не е ясно, защо след като съкратиха щата на задграничната ни мисия в Брюксел и в България е пълно със завършили западни академии, Аню трябваше да поднови обучението на “наши” офицери в Рим. Каква е предисторията: когато станахме членове на НАТО, “сиренето стана с пари” и България трябваше да започне да си плаща за обучението на кадри в този колеж. В резултат за няколко години не беше изпратен нито един курсист за там, но от тази година практиката се поднови. Сигурно вече има пари. А като има пари, защо не изпрати военни аташета в ключови държави  като Великобритания, Италия и други?

Умните офицери в армията наричат Асоциацията на завършилите колежа на НАТО в Рим –  Римската  мафия в МО. В интерес на истината е да  кажем, че в тази асоциация има и достойни и честни офицери. Но поради  факта, че  най-личните и членове в момента  (Ангелов и Иванов) кадруват в БА по критериите на личната преданост и политическа вярност, асоциацията си заслужава прякора.

/Otbrana.com/

 
01.08.2011, 11:24

Сухопътните войски на Русия ще бъдат попълнени със 120 ОТРК "Искандер"

СВ на Русия планират да приемат на въоръжение 120 оперативно-тактически ракетни комплекса "Искандер", съобщава "Интерфакс".

През 2010 година за Въоръжените сили са закупени шест комплекса "Искандер". Новите ОТРК ще бъдат закупени в рамките на държавната програма за въоръженията за периода 2011-2020 година, като за целта са предвидени около 20 трилиона рубли. – Още за „Искандер”

 
01.08.2011, 09:52

Възобновяването на полетите на F-22 може да бъде отложено чак за 2012 година

Възобновяването на полетите на F-22 може да бъде отложено чак за януари 2012 година, за това съобщи вестник Air Force Times.

Полетите бяха спрени на 3 май, след като бяха регистрирани 14 инцидента, при които пилотите на изтребителите Raptor са изпитали симптоми на хипоксия (Хипоксията (от гр. hypo - малко oxios - кислород) е медицински термин, с който се означава недостатъчното снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или целия организъм). Първоначално специалистите са смятали, че тези симптоми се дължат на проблеми с бордната система за производство на кислород OBOGS (On-Board Oxygen Generation System). Но сега като основна причина се разглежда попадането в кабината на F-22 на въглероден окис от изпусканите от двигателите изгорели газове.

В настоящия момент полети няма вече 87 дни. Всички пилоти засега тренират полети на тренажора, за да са боеготови. – Още за F-22

/Pan,bg/

 
01.08.2011, 09:28

Военнослужещи от контингентa ни в Кабул се завръщат у нас

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова ще посрещне военнослужещи от българския контингент в Кабул, Афганистан, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Цветкова ще участва в церемония по посрещането на 20-ия контингент от Българската армия, участвал в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Кабул, Афганистан.

Военнослужещите ще се завърнат у нас след шестмесечно участие в операция на НАТО и успешно изпълнена мисия. Национален командир на контингента е полковник Атанас Герджиков.

 
01.08.2011, 09:18

Компромисът по дълга ще намали бюджета на Пентагона

Постигнатият от Белия дом и републиканците в конгреса на САЩ компромис за предотвратяване на технически фалит, какъвто американското правителство можеше да обяви по дълга още на 2 август, вероятно ще включва намаляване бюджета на Пентагона на 350 млрд. долара за 10 години, пише “Уолстрийт джърнъл”.

„Това съкращаване ще става след анализ на мисиите, които ще стоят пред министерство на отбраната, и ще отразява задължението на президента за поддържане на националната сигурност на САЩ”, се казва в споразумението, оповестено от президентската администрация.

Независимо от постигнатото споразумение между Обама и лидерите в конгреса, компромисното споразумение трябва да бъде гласувано и от двете камари на конгреса, което е труден процес изискващ време. Как това ще бъде извършено в оставащите часове до изпадане в частична неплатежоспособност, все още не е ясно.

/ИА „Фокус”/

 
01.08.2011, 09:11

Русия държи Арктика на прицел

ООН обещава през 2014 г. да сложи точката в дългогодишния спор за границите на арктическите държави. Учени и политици спорят за бъдещето на региона, а междувременно руските военни разработват планове да разположат в Арктика групировка, включваща различни видове въоръжени сили. Експерти твърдят, че с оглед на засиления интерес на държави от НАТО към региона тези мерки са напълно оправдани........ Прочети още

 
01.08.2011, 08:57

Оръжие за 259 млн. евро излязло от България

От България е излязло оръжие за над 259 млн. евро през 2010 г. Това сочи отчетът на междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

За миналата година са били издадени 614 разрешения. От тях 339 са били за износ и трансфер на оръжия, като най-голям брой разрешения са издадени за Индия, САЩ, Египет и Чехия. Най-големи обеми по стойност износи са осъществени за Йемен, Афганистан, Алжир, Ирак, Индия и Сърбия. Комисията е отказала два пъти износ на оръжие.

За 2010 г. е извършен внос за над 55 млн. евро.

/Монитор/

 
01.08.2011, 08:42

Ирак иска 36 изтребителя F-16

Иракският премиер Нури ал-Малики заяви, цитиран от Reuters, че страната му иска да закупи 36 американски многоцелеви изтребителя F-16. В края на 2010 и началото на 2011 г. Ирак бе на път да договори 18 изтребителя F-16 на стойност $4,2 млрд.

За ВВС на Ирак бе подготвена версията F-16IQ – опростен вариант на F-16C/D Block 50/52, като през януари 2011 г. иракското правителство одобри сделката. Бунтовете и възстанията в Близкия изток от началото на годината принудиха иракското правителство да пренасочи първата вноска от $900 млн. по сделката към социални програми с цел намаляване на напрежението в страната.

Тази събота обаче иракския премиер е заявил, че в светлината на скорошното пълно изтегляне на американските войски от Ирак страната му остава практически беззащитна. Това налага спешната покупка на F-16 и усилване на иракските ВВС като цяло. Смята се, че крайната цел на Ирак е да придобие около 100 F-16.

Версията, която ще бъде купена от Ирак е особена поради ред политически съображения. По същество това ще са новопостроени машини F-16C/D block 50/52, но лишени от най-модерното въоръжение и авионика. Вместо модерните ракети за въздушен бой AIM-120 и AIM-9X, иракските машини  ще бъдат въоръжени с остарелите AIM-7M-F1/H Sparrow и AIM-9L/M-8/9 Sidewinder. В офертата са включени и ракети „въздух-земя” AGM-65D/G/H/K Maverick, лазерноуправляеми бомби, целеоказващи контейнери, разузнавателни контейнери, конформни резервоари, обучение, резервни части, наземно оборудване и други.

Освен остарялото въоръжение иракските F-16 няма да притежават военни GPS системи (тоест няма да притежават военните кодове за системата), системата им „свой-чужд” също ще е с ограничени параметри. Радарите на иракските F-16IQ ще бъдат стандартните импулсно-доплерови AN/APG-68. – Още за F-16

/Аеро/

 
01.08.2011, 08:25

Върховният военен съвет на Турция ще заседава

Върховният военен съвет на Турция ще проведе среща на фона на създалата се военно-политическа криза в страната, съобщават световните медии.

Военният съвет трябва да вземе решения относно повишението на военнослужещи. Именно тази тема стана причина за разрива между армията и гражданската власт в петък. Тогава началникът на щаба на турската армия и главнокомандващите на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили подадоха оставки, след като не успяха да постигнат съгласие с правителството относно повишението на военнослужещи, заподозрени за подготвянето на държавен преврат. Армията искаше да издейства повишение на заслужилите военни, които въпреки че са в ареста, нямат издадени присъди. От своя страна, правителството иска отстраняването на заподозрените.

В момента около 250 офицери са в затвора и са обвинени за подготвянето на заговор срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

/ИА „Фокус”/

 
01.08.2011, 08:22

Норвежките изтребители прекратяват участието си в мисията в Либия

В понеделник Норвегия прекратява участието си във военната операция на международните сили в Либия, предаде АФП.

Последният полет на норвежките изтребители над либийската територия беше извършен на 30 юли. Норвегия е една от осемте страни-членки на НАТО, които извършваха въздушни атаки по време на четиримесечната операция в Либия. Тя е първата страна, която постави краен срок за участието си.

Първоначално в Либия участваха шест норвежки бойни самолета „F-16”, а през юни броят им беше сведен до четири.

/ИА „Фокус”/

 
 
 

Още военна информация - архив

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.





{START_COUNTER}