Новини

Участие на личен състав и техника от СВП в сертифициране на Транспортна рота от в.ф. 54850 – Бургас

 

open image galleryВ периода 13.09. – 15.09.2022 г. се проведе сертифициране на Транспортна рота от в.ф. 54850 – Бургас, в което взеха участие военнослужещи и специализирана техника от РСВП – Сливен.
За пълно и своевременно изпълнение на задачите по време на сертификацията, един офицер от РСВП – Сливен бе привлечен в Щаба на сертифицираната рота като „Офицер за връзка и съветник по военнополицейските въпроси”, а други девет военнослужещи с три специализирани машини Sand Cat, участваха в охрана и ескорт на част от автомобилната техника на транспортната рота, които превозваха амуниции и въоръжение.
В хода на сертифицирането бяха отработени и затвърдени задачи по разузнаване по време на придвижване, избягване на предварително поставена засада и отбиване атака на противостоящите сили.

 

Участие в Годишната конференция на началниците на военни полиции от страните-членки на НАТО.

23.09.2022 г.

open image gallery
За времето от 19.09.2022 г. до 23.09.2022 г., в гр. Тбилиси, Грузия, се проведе Годишната конференция на началниците на военни полиции от страните-членки на НАТО.
В работата на конференцията взеха участие 78 участници от 28 държави и 6 структури на НАТО. Освен началниците на военните полиции от страните-членки на Алианса участваха и делегати от страните-членки на програмата „Партньорство за мир” – Австрия, Грузия, Украйна и Швеция, както и представители на Израел, представители на стратегическите командвания на НАТО (АCT&ACO), командните структури на НАТО (NATO Command Structure & NATO Force Structure), Военнополицейския център за усъвършенстване на НАТО (NATO MP COE) в гр. Бидгошч, Полша, и Центъра за усъвършенстване на полицейски сили за осигуряване на стабилността (NATO SP COE) в гр. Виченца, Италия. От Република България в мероприятието взе участие бригаден генерал Ивайло СОТИРОВ, директор на служба „Военна полиция“.
В рамките на работните сесии бяха изнесени презентации и проведени дискусии, целта на които беше да се обсъдят въпроси, свързани с трансформацията и повишаване на оперативната съвместимост на военните полиции (ВП) в контекста на стратегическата концепция за развитие на ВП на НАТО и развитието на военнополицейски способности на страните-членки на Алианса на фона на агресията на Руската Федерация в Украйна, както и ролята на NATO MP COE и NATO SP COE.
В хода на работата бяха представени поуки от практиката извлечени при използването на военна полиция във войната в Украйна от директорът на Службата за законност и ред към министерство на отбраната на Украйна.

 


Преминаване на военнослужещ от служба „Военна полиция” в запас

 

open image gallery

На 08.09.2022 г. подполковник Валентин Тодоров от служба „Военна полиция” премина в запаса.
Подполковник Тодоров завършва ВВОУ„Васил Левски” в гр. Велико Търново през 1998 г. От същата година започва военната си служба като офицер в 61-ва мбр - Карлово, където в периода от 1998 г. до 2009 г. преминава през редица ключови длъжности. През 2011 г. завършва магистратура във ВА „Г. С. Раковски”, факултет „Командно-щабен”.
Кариерното си развитие в редиците на служба „Военна полиция” подполковник Тодорoв започва през 2011 г. в регионална служба „Военна полиция” – Пловдив. Впоследствие е преназначен в център „Логистика и подготовка”, където до 2021 г. последователно заема длъжностите началник на сектор „Комуникационни и информационни системи”, началник на отдел „Съхранение и поддържане на активи” и началник на отдел „ Комуникационни и информационни системи”.
От 2021 г. до преминаване в запасa подполковник Тодоров изпълнява длъжността началник на сектор „Комуникационни и информационни системи и киберотбрана” в ръководството на служба „Военна полиция”. През своята двадесет и четири годишна служба, като офицер подполковник Тодоров е преминал редица професионални курсове и е участвал в две мисии извън територията на Република България: Ирак – през 2005 г. и Афганистан – през 2007 г.
Бригаден генерал Ивайло Сотиров изрази благодарността си към подполковник Тодоров за проявения висок професионализъм и усърдна работа в редиците на служба „Военна полиция”.

 

Преминаване на военнослужещ от служба „Военна полиция“ в запас

 

open image gallery

На 16.08.2022 г. полковник Пламен СПАСОВ от служба „Военна полиция“ премина в запаса. Кариерното си развитие в редиците на военната полиция полковник СПАСОВ започва през 1992 г. в регионална служба „Военна полиция“ – Пловдив. В последствие е преназначен в регионална служба „Военна полиция“ – Плевен, а от 2018 г. е в Ръководството на служба „Военна полиция“. През своята тридесет и три годишна служба той е преминал през множество ключови длъжности в служба „Военна полиция“ като началник на отдел в регионална служба, директор на регионална служба „Военна полиция“ – Плевен, след което е преназначен на длъжност „Началник отдел „Човешки ресурси“ в ръководството на СВП.
Бригаден генерал Ивайло СОТИРОВ изрази своята благодарност към дългогодишния труд и проявен висок професионализъм на полк. СПАСОВ.

 

Военна делегация от батальон „Военна полиция” към Армията на Република Северна Македония посети служба „Военна полиция”

08.07.2022 г

open image gallery

Военна делегация от батальон „Военна полиция” към Армията на Република Северна Македония посети служба „Военна полиция” в периода от 05.07.2022 г. до 07.07.2022 г.
Целта на посещението бе развитие на двустранното военносътрудничество в областта на военнополицейската експертиза за изпълнение на поетите ангажименти по отношение на подготовката, участието в мисии и международни учения, както и в инициативи на НАТО. В програмата на визитата бяха включени разговори с директора и ръководството на служба „Военна полиция”, както и беше посетена регионална служба „Военна полиция“ – Плевен. По време на работните срещи беше споделeн опита от участия в мисии и операции зад граница, както и участия в съвместни учения на военнополицейски сили от Република България и Република Северна Македония.

 

Отличия в турнир по стрелба с пистолет за регионална служба „Военна полиция” – Пловдив

01.07.2022 г

open image gallery

Във връзка с бойният празник на Пловдивския гарнизон – 04 юли на 01.07.2022 г. се проведе турнир по стрелба с пистолет „Макаров”.
От единадесет представителни отбора участващи в турнира, излъчени от формированията на гарнизон Пловдив, представителният отбор на РС „Военна полиция” – Пловдив завоюва призови места в следните категории:
майор Мирослава СЪБЕВА І–во място при индивидуална стрелба за жени.
майор Мирослава СЪБЕВА и лейт. Запрян НЕКЕЗОВ – ІІІ-то отборно място.

 

Военен полицай завърши с отличие Академията за главни сержанти на армията на САЩ

30.06.2022 г

open image gallery

На 20 юни 2022 г. служба ”Военна полиция” с гордост посреща завършилата Академията за главни сержанти (SGM-A) на армията на САЩ с отличие старшина Таня ИВАНОВА от регионална служба ”Военна полиция” – София.
Академията е водещата институция за професионално военно образование и е фокусирана върху обучението и осигуряването на Въоръжените сили с адаптивни и иновативни военни лидери. Обучаемите успешно преминали курса на обучение са подготвени за ръководни позиции, както в щабове на батальони, бригади и дивизии, така и в съвместни, междуведомствени, междуправителствени и многонационални организации.

 

Преминаване на военнослужещ от служба „Военна полиция” в запас

08.06.2022 г.

 

open image galleryНа 08.06.2022 г. полковник Чавдар СТЕФАНОВ от служба „Военна полиция” премина в запаса.
През своята тридесет и три годишна служба той е преминал през множество ключови длъжности в Сухопътни войски и служба „Военна полиция”. Кариерното си развитие в редиците на военната полицияполковник СТЕФАНОВ започва през 2008 г. До 2018 г. заема длъжността началник на отдел в ръководството на службата, а от месец март 2018г. е назначен на длъжност директор на регионална служба „Военна полиция” – Плевен.
„Разделяме се с един офицер с главно „О”, заяви категорично директорът на службата бригаден генерал Ивайло СОТИРОВ, докато връчваше предметна награда на полковник СТЕФАНОВ – плакет на служба „Военна полиция” за високи постижения в службата и във връзка с освобождаването му от военна служба и преминаването му в запаса.
„Разделям се с чувство за изпълнен дълг и с високо вдигната глава, като благодаря на всички за търпението. Пожелавам ви да бъдете горди, че сте част от служба „Военна полиция”! Помнете какво е казал Херман Хесе - „Светът е съвършен във всеки един миг! Несъвършени са само опитите ни да го направим такъв!”, завърши полковник СТЕФАНОВ своето послание към служителите на СВП.

 

Участие във възпоменателна церемония на служители от
РС „ВП“ – Сливен на ПОБ „ Ново село“


30.05.2022 г.

open image gallery

На 30.05.2022 г. в ПОБ „Ново село” беше отбелязан ден в памет на загиналите по време на служба военнослужещи (Memorial Day). Участие в церемонията взеха военнослужещи от британските и американските въоръжени сили, дислоцирани за изпълнение на задачи в ПОБ „Ново село”, както и военнослужещи от служба „Военна полиция”. Тържествено бяха издигнати трите знамена на държавите участници и беше изпълнена заупокойна молитва от пастор Хюм. След сваляне наполовина на флаговете в памет на загиналите военнослужещи бяха произнесени речи от директора на РС „Военна полиция” – Сливен, командира на гарнизона Мак Хю, подп. Наги от американската армия и м-р Джонс от кралската армия.

 

Награда от Министъра на отбраната за военнослужещ от служба „Военна полиция”

11.05.2022 г.

open image gallery

За постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения и принос към отбраната на страната, със своя заповед КН-77/04.05.2022 г., министърът на отбраната на Р България връчи предметна награда „Пластика-щит” на полковник Любомир ДУЧЕВ, заместник-директор на служба „Военна полиция” по случай „6-ти май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия”.

 

 

Призови места за регионална служба „Военна полиция” – Варна в шампионат на ВМС по прецизна стрелба

13.04.2022 г.

 

open image gallery На 13.04.2022 г. в щаба на ВМС гр. Варна се проведе ежегодния шампионат на ВМС по прецизна стрелба с пистолет „Макаров”, на който представителният отбор на РСВП – Варна в състав подполковник Васил Стоянов Василев, майор Стела Митева Велкова и майор Владимир Христов Велков завоюва първо място отборно и първи места индивидуално при мъже и жени.

 

 

Съвместни водолазни спускания в река Дунав

01.04.2022 г.

open image gallery

За времето от 21.03.2022г. до 01.04.2022г. в района на гр. Белене се проведоха водолазни спускания в река Дунав на нещатните водолази от състава на Регионална служба „Военна полиция” – Варна към Служба „Военна полиция” съвместно с водолазите на Сухопътни войски и военно формирование 28880 – Белене.
На 30.03.2022 г. мероприятието беше посетено от Заместник- директора на Служба „Военна полиция” полковник Любомир Дучев.

 

Съвместна Българо-Американска подготовка

08.02.2022 г

open image gallery

На 08.02.2022 г. в района на Предна оперативна база „Ново село” се проведе съвместно занятие по военнополицейска тактика с военнослужещи от отдел „Контрол и охрана” при РС „Военна полиция”-Сливен и военнослужещи от Американската военна полиция, дислоцирани на ПОБ.
На проведеното занятие бяха отработени въпроси по проверка на лица и автомобили, действия при откриване на забранени от закона оръжия и общоопасни средства и задържане на нарушител.
Представителите на РСВП-Сливен демонстрираха действия при задържане на нарушител и отразяване на опит за проникване в района на базата през оградата на съоръжението.
Американски военнослужещи демонстрираха тактически действия при прочистване на сграда, в която е дислоциран евентуален терорист.
За отлично създадената организация и инициатива за провеждането на занятията, както и за постигнати отлични резултати, на 11.03.2022 г., лично от подполковник Джеръми Макхю – Гарнизонен командир, бяха наградени с почетен знак серж. Иван Радков Радулов от РСВП-Сливен и серж. Павличек от Американската военна полиция.

 

 

Посещение на делегация от Националната Гвардия на Тенеси

18.11.2021 г.

open image gallery

На 18.11.2021 г. директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Ивайло Сотиров се срещна с част от ръководния и командния състав на Националната Гвардия на Тенеси (Tennessee National Guard).
По време на разговорите бяха засегнати теми за сътрудничество в областта на отбраната, както и развитието на двустранните отношения между служба „Военна полиция” и Военната полиция на Националната Гвардия на щата Тенеси.
Военнополицейски формирования на Националната Гвардия на щата Тенесиежегодно участват в международното учение „Отвъд Хоризонта”с цел поддържане на оперативната съвместимост.

 

В периода от 15.11 - 17.11.2021 г. делегация от служба „Военна полиция”, водена от директора на Службата бригаден генерал Ивайло Сотиров, посети „Военна полиция“ към Армията на Република Северна Македония

18.11.2021 г.

open image gallery

В периода от 15.11 - 17.11.2021 г. делегация от служба „Военна полиция”, водена от директора на Службата бригаден генерал Ивайло Сотиров, посети „Военна полиция” към Армията на Република Северна Македония.
По време на визитата бяха проведени работни срещи с командира на Оперативното командване към Армията на Република Северна Македония – бригаден генерал Бесник Емини, както и с командира на батальон „Военна полиция” – подполковник Кире Николовски. Обсъдени бяха въпроси за участие в съвместни подготовки, учения и инициативи на Балканите, както и подготовка на военнополицейските сили, декларирани за участие в операции на НАТО.
В рамките на посещението българската военна делегация посети Центъра за придобиване, отглеждане и обучение на служебни кучета.

 


Служба „Военна полиция” завоюва шампионската титла по стрелба

12.11.2021 г.

open image gallery

На 11.11.2021 г. на УП „Сливница” се проведе Гарнизонен шампионат по стрелба с пистолет „Макаров”. Отборът на служба „Военна полиция” завоюва I-вото място, като пребори останалите 11 отбора. Подп. Теодора Иванова също се класира на I-во място – индивидуално, жени.

 

Сержант Георги Гергов е военен полицай на 2021 г.

 

04.11.2021 г.

 

open image galleryПо случай празника на служба „Военна полиция” в РСВП-София се проведе състезание по стрелба и майсторско шофиране.
На 1-во място бе класиран сержант Георги Гергов от РСВП – София. Второто и третото място си поделиха редник II клас Цветомир Стамов от РСВП – Сливен и мл.сержант Николай Кателиев от РСВП – Варна.
Победителите бяха наградени от директора на службата бригаден генерал Ивайло Сотиров.
Тазгодишните първенци получиха й парични отличия от Българската военнополицейска асоциация с председател о.з.бригаден генерал Иван Мечков.
Във връзка с празника, бригаден генерал Сотиров връчи юбилейни плакети на бивши ръководители на службата, както и на журналисти, отразявали дейността на Военната полиция през изминалата година.


Служебният министър на отбраната Георги Панайотов посети Служба „Военна полиция“

28.10.21 г.

 

open image gallery На срещата с бригаден генерал Ивайло Сотиров – директор на служба „Военна полиция”, министърът на отбраната определи работата на службата, като важна и ключова. В навечерието на предстоящия празник министър Панайотов поздрави ръководството на служба „Военна полиция” за действащата визия за управление и справяне с предизвикателствата, които стоят пред службата. След като бе запознат със задачите, проблемите и предложенията за тяхното решаване.Той изтъкна, че среща воля за промяна в дългосрочен план.
По повод годишнината от създаването на Служба „Военна полиция” министърът на отбраната Георги Панайотов връчи почетен плакет на бригаден генерал Ивайло Сотиров.


Военна делегация от батальон „Военна полиция“ към Армията на Република Северна Македония е на посещение в служба „Военна полиция“

20.10.21 г.

open image gallery

По покана на директора на служба „Военна полиция” бригаден генерал Ивайло Сотиров, на посещение в нашата страна е делегация от батальон „Военна полиция” към Армията на Република Северна Македония, водена от подполковник Кире Николовски, командир на батальон „Военна полиция”.
Целта на визитата е развитие на двустранното военно сътрудничество в областта на военнополицейската експертиза. В програмата на посещението са предвидени посещения в РСВП-София и Център „Логистика и подготовка”.

 

 

08.09.2021 г

open image gallery

Делегацията от служба „Военна полиция”, която е на официално посещение в Румъния, проведе работни срещи със заместник-директора на Щаба на отбраната и командира на 265-и военнополицейски батальон. По време на визитата бяха дискутирани въпроси от взаимен интерес, касаещи подготовката, изграждането на способности и използването на военнополицейски сили в операции извън територията на двете държави.


 

01.09.2021 г.

Основно военни полицаи се включват в небойната операция на НАТО в Косово
Контингентът наслужба „Военна полиция”от 26 душиучаства в небойната операция на НАТО в Косовопо подпомагане на евакуацията на определени афганистански граждани.
Контингентът на службата се състои от взвод „Военна полиция”, екип за контрол на придвижването и двама военни психолози.

 

Президентът Румен Радев удостои с пагони директорът на служба „Военна полиция”

06.08.2021 г

open image gallery

Бригаден генерал Ивайло Сотиров официално поема ръководството на служба „Военна полиция”.
Със свой указ, президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили назначи полковник Ивайло Сотиров на длъжността директор на Служба „Военна полиция” и го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал”. На церемония в Гербовата зала генералски пагони получи и директорът на служба „Военно разузнаване” бригаден генерал Венелин Венев.

Директорите на “Военна полиция” и “Военно разузнаване” с пагони “бригаден генерал”

 

Посещение на румънска военно-полицейска делегация

22.06.2021 г

open image gallery

Делегация от Военна полиция на Румъния пристигна на двудневно официално посещение в нашата страна. Визитата е по покана на и.ф. директор на служба „Военна полиция” полковник Ивайло Сотиров.
Целта на посещението на румънската военно-полицейска делегация, която е водена от полковник Валентин Кондруз, е да се обсъди развитието на двустранното сътрудничество в областта на военно-полицейската експертиза, както и изпълнението на поетите ангажименти по отношение на подготовката и участието в операции и инициативи на НАТО и ЕС.

 

 

Делегация от Военна полиция на посещение в гр. Виченца, Италия

14.06.2021 г.

open image gallery

Делегация, водена от изпълняващия функциите директор на служба „Военна полиция” полковник Ивайло Сотиров, посети Центъра на НАТО за дейности по стабилизиране на вътрешния ред и сигурност в гр. Виченца, Италия в периода 14 – 16 юни 2021 г. Целта на визитата е развитие на двустранното военно сътрудничество в областта на военно-полицейската експертиза за поетите ангажименти по отношение на подготовката и участието в операции и инициативи на НАТО. Делегацията е приета от директора на Центъра на НАТО по стабилизиране (NATO SP COE) полковник Джузепе ди Маджистрис. Проведоха се разговори от взаимен интерес с директора на Центъра за полицейски сили за стабилизиране (CoESPU) бригаден генерал Джовани Барбано и Началника на Европейските жандармерийски сили (EUROGENDFOR) полковник Джузепе Цироне.

 

Полковник Ивайло Сотиров пое функциите на директор на Служба "Военна полиция"

28.01.2021 г.

open image gallery

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, днес,28.01.2021 г., бригаден генерал Борислав Сертов сдаде длъжността на полковник Ивайло Сотиров – заместник-директор на служба "Военна полиция". С Указ № 14 от 18.01.2021 г. на президента на Републиката, бригаден генерал Борислав Сертов се освобождава от длъжността директор на служба "Военна полиция". Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов благодари на генерал Сертов за доброто ръководство на Службата през годините и подчерта, че Военната полиция се ползва с изключителен авторитет сред останалите партньорски служби. "Оценени са Вашите качества и дейност". С тези думи зам.-министър Запрянов се обърна и към полковник Ивайло Сотиров, който поема ръководството на служба "Военна полиция" до назначаването на титуляр.

 

СЪОБЩЕНИЕ

02.11.2020 г.

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната, заповед на министъра на отбраната и в съответствие със спазването на препоръките и указанията на Министерството на здравеопазването, Ви информираме, че се отменя честването на празника на служба "Военна полиция", което бе планирано за 05.11.2020 г. от 18 ч. в резиденция "Лозенец". Пожелаваме на всички здраве, за да сме заедно и занапред!

 

НАУЧНИЯТ ЦЕНТЪР КВАЗАР С НАГРАДА ОТ СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

16.10.2020 г.

open image gallery

Научният екип на Център Квазар с ръководител доц.д-р Лъчезар Георгиев, бе отличен от директора на служба "Военна полиция" бригаден генерал Борислав Сертов. Днес в централата на Службата бе показана иновативната разработка на учените от Института по Роботика към БАН и научния Център Квазар - робот за дезинфекция срещу КОВИД 19. Генерал Сертов бе запознат от доц. Георгиев и ас. Мартин Ралчев с възможностите на робота да извършва суха дезинфекция срещу вируси,които 85% са по повърхността на пода.

 

 

ГРАЖДАНИН БЛАГОДАРИ С ПИСМО ДО РСВП-ПЛОВДИВ ЗА ВЪРНАТ НАМЕРЕН ПОРТФЕЙЛ

16.07.2020 г.

open image gallery

С благодарствено писмо до Регионална служба "Военна полиция" - Пловдив, Тенчо Василев изразява респекта си от професионалните действия на капитан Владимир Каменов - инспектор в отдел "Разкриване на престъпления". Военният полицай намира портфейл и издирва притежателят му чрез адреса, посочен на личната карта.
"За свестните хора добрите постъпки са дребни дела", посочва в писмото си гражданинът Тенчо Василев.

 

 

С ПОКАЗ НА ТЕХНИКА НА СЛУЖБА " ВОЕННА ПОЛИЦИЯ" ЗАВЪРШИ УЧРЕДЯВАНЕТО НА ДЕСЕТИЯ УЧЕНИЧЕСКИ ГВАРДЕЙСКИЯТ ОТРЯД

29.06.2020 г.

open image gallery

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и директорът на служба "Военна полиция" ген. Борислав Сертов участват в Своге в тържествената церемония по учредяване на Десети ученически гвардейски отряд и освещаване и връчване на знамето на отряда. Жителите и гостите на Своге имаха възможността да разгледат огнестрелно оръжие, което е на въоръжение във Военната полиция, както и "Пясъчните котки" за тактически специализирани действия и спасителни операции.

 

НАГРАДИ ЗА ВОЕННИ ПОЛИЦАИ ОТ РСВП-ВАРНА

15.06.2020 г.

open image gallery

Директорът на Служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов връчи награди на военнослужещи от Регионална служба „Военна полиция” – Варна, за показани високи резултати при проведена специализирана полицейска операция съвместно с органите на МВР.
Церемонията по награждаване се състоя в РСВП-Варна.

 

 

 

ДЕН НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

05.05.2020 г.

open image gallery

Директорът на служба "Военна полиция" бригаден генерал Борислав Сертов честити Деня на храбростта и празник на Българската армия на всички военни полицаи и техните семейства!

 

 

 

 

 

ЗАМЕСТНИК-КОМАНДИРЪТ НА ПОМОЩНА ГРУПА „ЧЕРНО МОРЕ” СКОТ САЙЦ С ПЛАКЕТ ОТ СЛУЖБА „ВОЕННА ПОЛИЦИЯ”

29.04.2020 г.

open image gallery

Директорът на Регионална служба „Военна полиция” – Сливен полк. Веселин Георгиев връчи от името на директора на Службата бригаден генерал Борислав Сертов Плакет и благодарствен адрес на заместник-командира на помощна група „Черно море” Скот Сайц. Поводът е приключване на 3-годишния му мандат.
Във връзка с минимизиране на риска от заразяване с COVID 19, военните полицаи от РСВП – Сливен, продължават да извършват и температурен контрол на всички лица, преминаващи през контролния пропускателен пункт на Предна оперативна база „Ново село”.

 

ЗАСИЛЕН ПРОПУСКАТЕЛЕН КОНТРОЛ В ОБЕКТИТЕ НА МО

01.04.2020 г.

open image gallery

Военните полицаи продължават да извършват засилен пропускателен контрол на всички военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната и Българската Армия. Чрез термокамери се установява телесната температура на всеки влизащ в сградите на МО. Напомняме, че предпазните маски не са задължителни, но носенето им намалява риска от разпространение на вируса.

 

ГОДИШЕН ОТЧЕТ НА СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

07.02.2020 г.

open image gallery

Ръководният, оперативният и охранителен състав на служба „Военна полиция” изпълни поставените му задачи и обезпечи реда и сигурността в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Това стана ясно по време на Годишния отчет на Службата, който се проведе днес, 07.02.2020 г. По думите на директора на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов не са допуснати нарушения и посегателства с висока обществена опасност.
Приоритетни задачи за служба „Военна полиция” през 2019 г. са били противодействието на тероризма и закононарушенията.
Пред политическото и военното ръководство на министерството на отбраната и Българската армия, ген. Сертов отбеляза, че е водено разследване по 230 военни досъдебни производства и 1157 проверки по постъпили сигнали и съобщения.
Осигурени са 1652 мероприятия с участие на военнослужещи от БА, съюзнически и чужди войски.
През 2019 г. Службата е съставила 280 акта за установяване на административни нарушения по Закона за движението по пътищата, което е със 140% повече, в сравнение с 2018 г.
В годишният отчет ген. Сертов информира, че личният състав от служба „Военна полиция” активно е участвал в Националната информационна кампания „Бъди войник”, като през тази година военните полицаи ще вземат участие основно с ескорта на военната техника, охраната на мероприятията и демонстрация на техника и способности.
Изтъкнато бе и подобреното взаимодействие и координация със сродните служби в страната и в чужбина.