Днес 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на  Втора Тунджанска механизирана бригада чества празника си с поредица прояви.
Строят на личния състав прие заместник-командирът по логистичното осигуряване на 2-ра механизирана бригада полковник Галин Каракоев, който поздрави военнослужещите и подчерта значимостта на всеки един от тях в ежедневната дейност. Пожела им здраве и професионални успехи от свое име и от името на командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов.
С благодарност за изпълнените задачи и проявена отговорност през годината, към своите подчинени се обърна и командирът на батальона подполковник Иван Иванов, който подчерта  устойчивата положителна тенденция за утвърждаване мястото на батальона в състава на бригадата. По случай празника бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, след което бе прочетен поздравителен адрес от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.
В деня на ... още
                       „Казана дума хвърлен камък“  и  продължаваме с доброто.
        Водени от идеята да направят абитуриенския бал незабравим на една млада дама от комплекс за социални услуги „Вижън“–Хасково, военнослужещите и цивилни служители  от учебен полигон „Корен” закупиха балната рокля и всички аксесоари необходими за празника на момичето. Така личният състав от учебен полигон „Корен”  изпълни поетия ангажимент.
        В навечерието на християнския празник Възкресение Христово, военнослужещите и цивилни служители от учебния полигон дариха още храни, санитарно - хигиенни материали, дрехи и обувки за всички възпитаници от дома, като всичко закупено е съобразено с техните специфични нужди.
 
Военнослужещи от Сухопътните войски, съвместно с представители от Служба „Военна полиция“ провеждат подготовка по „Специална лична защита“ в учебният център на Службата в град София.
В подготовката участват военнослужещи от 2-ра и 61-ва механизирани бригади - Стара Загора и Карлово, 4-ти артилерийски полк - Асеновград, 110-ти логистичен полк – Пловдив, 59-ти батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология – Горна Оряховица, 78-ми батальон за осигуряване и батальона за комуникационно-информационна поддръжка – София.
Обучението на инструктори се явява ключов елемент в изпълнението на разработената „Визия за развитието на специална лична защита за военнослужещите от Сухопътните войски“.
Обучението на инструктори от формирования от Сухопътните войски ще продължи до края на годината в Центърът по бойна подготовка и спорт към Академията на МВР и учебният център на служба „Военна полиция“ в град София.
На учебен полигон „Ново село“ президентите на Република България Румен Радев и Италианската Република Серджо Матарела бяха посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, в чийто състав е и българския контингент от 31-ви механизиран батальон - Хаково от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, от състава на Сухопътните войски.
Командирът на Многонационалната бойна група полковник Мариано Скандура, запозна гостите с мисията и дейността на групата. Двамата президенти и ръководените от тях делегации се запознаха и с възможностите на техниката и въоръжението, изложени на статичен показ на полигона. По време на посещението си на полигон „Ново село“ президентите Радев и Матарела проведоха срещи с българските и италианските военнослужещи.
В делегацията от българска страна присъстваха още министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ... още
За времето от 15 април до 18 април, слушатели в редовна и задочна форма на обучение от специализация „Сухопътни войски” във Военна академия „Георги Стойков Раковски” посетиха 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора и взеха участие в процеса на планиране на тактическото учение „ТРАКИЙСКИ ВОЙН 24”.
Слушателите ще участват в учението в щаба на бригадата, като част от подготовката им, с което ще продължи взаимодействието и обмяната на опит между Академията и 2-ра механизирана бригада.
Началникът на щаба на бригадата полковник Георги Калчев и заместник-началникът на щаба на бригадата по огневото поразяване подполковник Диян Димов посрещнаха офицерите в района на формированието, след което началникът на отделение „Оперативно” майор Божидар Божилов ги запозна със структурата, мисията и задачите на бригадата, както и с параметрите на предстоящото тактическото учение „ТРАКИЙСКИ ВОЙН 24”.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени