Военна информация

Архив - от 1 дo 15 януари 2012 година

 
15 януари
 
15.01.2012, 23:31

F-15E Strike Eagle рекорд от над 10 000 часа във въздуха

F-15E Strike Eagle борд 89-0487 от 335-та ескадрила на 4-го изтребително авиационно крило на ВВС на САЩ, който в момента е в  Баграм в Афганистан на 13 януари 2012 година е достигнал границата от 10 000  часа във въздуха. Тя е премината за първи път от самолет от този тип. Той е въведен в експлоатация през ноември 1990 година и за малко повече от 21 години достига рекорда, което прави средно по около 40 часа на месец?!. Участвал е във „Войната в залива“ срещу Ирак през 1991 година и е унищожил на земята вертолет Ми-24.

/aeronews.alle.bg/

 
15.01.2012, 22:27

ВВС на Пакистан ще получат още 14 F-16A/B

Пакистан ще получи още 14 изтребителя  F-16A/B от оставените на съхранение през 2012-2013 година. По-късно се предвижда тяхната модернизация по програмата MLU (Mid Life Update), съобщава  "Jane's Defence Weekly".

/aeronews.alle.bg/

 
15.01.2012, 22:10

В Китай за шеф на военното разузнаване е назначен специалист по Русия и Централна Азия

На поста началник на Главното разузнавателно управление на ГЩ на Народно-освободителната армия на Китай, една от най-важните спецслужби в КНР, е назначен човек, специалист по Рузия, Централна Азия и Източна Европа.

Според информация от 14 януари на EurasiaNet на този пост е назначен генерал-майор Чен Юи (Chen Youyi).

 
15.01.2012, 21:20

ВМС на Чили са купили два Eurocopter AS 332L Super Puma

Флотът на Чили е закупил от компанията СНС два вертолета Eurocopter AS 332L Super Puma с регистрация G-BKZG и G-PUME,  които след ремонт в Норвегия ще бъдат базирани на бившия френски десантен кораб Foudre (Sargento Aldea).

/aeronews.alle.bg/

 
15.01.2012, 21:16

Мълчание в Министерството на отбраната за ордена на вицепрезидента Марин

Можем да го разберем министъра на отраната Аню Ангелов пък и началника на отбраната Симеон Симеонов защо мълчат за връщането на ордена Стара планина” първа степен с мечове от вицепрезидента генерал-майор от запаса Ангел Марин. Никой не знае каква е позицията им. Страх ги е от генерало-премиерския гняв. Страх ги е , защото мислят само за своето бъдеще . „Славата не се купува, честта не се закърпва”, ето с тези думи на прославения  капитан Георги Георгиев от Първа шопска дивизия можем най-точно да охарактеризираме случая и за двете страни на барикадата.

Най-нормалното е един  генерал от запаса и сегашен министър, който на всичко отгоре предлага  колегата си Марин за орден „Стара планина”,  да го защити или пък да си подаде оставката в знак на несъгласие  и протест с решението, за което той е дал предложение . Или пък да каже, че е сгрешил с предложението и се е предоверил на хората от съюзите. Няма да го чуете от Аню. Конформизмът му, като политик и министър, винаги ще намери аргументи в своя защита. Както подсеща един умен офицер в своя книга, конформизмът не може да бъде присъщ на военния, още повече на генерал с близо четиридесет години служба в армията. Министърът на отбраната  сега е в Израел  и едва ли  го гризе съвестта по проблема и казуса „Марин”, подписвайки меморандуми и  тъпчейки библейските земи.

Това не е първото измъкване на генерал-лейтенант Аню Ангелов от подобна ситуация. Ще припомня, че  преди деветнадесет години, по време на подписката в Командването на  Сухопътни войски против решението на правителството за освобождаване на генерал-лейтенант Люцкан Люцканов от длъжност, той пак е в командировка. И не  слага парафа си под подписката, с което спасява кожата си.

Няма да чуете по случая „Марин” и гласа на началника на отбраната генерал Симеон  Симеонов. Той пак е на завет в сянката на министъра си. Или пък има алиби с деполитизираната армия. Но каквато и да е  оценката за случая – „за” или „против” Марин, Щабът на отбраната трябва да има позиция.  Утре може всеки един генерал от МО да попадне в подобна ситуация. За хубаво или за лошо.

Сутрин,  когато държавните мъже, замесени  в случая с ордена,  се огледат в огледалото, достойни мъже ли виждат?

/Otbrana.com/

 
15.01.2012, 19:50

България и Израел подписаха Споразумение за съвместни военни тренировки

Споразумение за съвместни военни тренировки и учения подписаха днес, 15 януари, министърът на отбраната на България Аню Ангелов и вицепремиерът и министър на отбраната на Държавата Израел Ехуд Барак.

Споразумението цели да разшири военното сътрудничество между двете държави чрез провеждане на съвместни тренировъчни дейности, което ще доведе до по-голяма оперативна съвместимост и до усъвършенстване на подготовката на подразделения от въоръжените сили за работа в международна среда. Документът регламентира правата, задълженията и отговорностите на двете страни при съвместни тренировки на въоръжените сили, статута на силите на територията на приемащата страна, както и въпроси, свързани с околната среда, с юрисдикцията, митническите и имиграционни въпроси, финансовите въпроси, отговорности при инциденти, искове, задължения на страните за спазването на международни договори и др.

На срещата между двамата министри в Министерството на отбраната в Тел Авив бе подписан още един двустранен документ - Меморандум за разбирателство за сътрудничество в отбранителната промишленост между българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на отбраната на Израел. С него се регламентира сътрудничеството в производството и търговията на продукти с отбранително предназначение между двете страни и разширяване на съвместната научна, изследователска, проектна и експериментална дейност.

„Убеден съм, че двете споразумения, подписани днес, не са просто документ за бизнеса и документ за армиите на двете държави, а носят и своето политическо послание – България и Израел са още една крачка по-напред към засилено партньорство и стратегически диалог”, каза министър Ангелов на церемонията по подписването.

Той бе посрещнат с почетен караул в Министерството на отбраната в Тел Авив, където разговаря близо час със своя колега Ехуд Барак. Двамата министри изтъкнаха значението на подписаните документи за задълбочаването на сътрудничеството между двете държави и изразиха задоволство от традиционно добрите отношения на разбирателство. Те набелязаха като възможни направления на сътрудничество в сферата на отбраната военното обучение и тренировки, обмяна на информация и опит.

/МО/

 
15.01.2012, 17:23

Инцидент с хеликоптер от BSF на India

Хеликоптер Dhruv (ALH) на Border Security Force (BSF) India (граничната охрана на страната) се е разбил днес (15 януари 2012 година) при изпитателен полет. Пилотът с двама специалисти е трябвало да тества машината. От височина около 30 метра на Mana airport в Raipur, щат Chhattisgarh машината пада поради технически проблем. Тримата на борда са ранени. Ако не са достави нови през 2011 година на BSF им остават само две машини.

/aeronews.alle.bg/

 
15.01.2012, 17:20

Самолетоносачът Киев с "нов имидж"

Съветският самолетоносач Киев е превърнат в луксозен хотел. Преустройството му започна през май 2010 година. Той е построен от 1970 до 1975 година в Черноморския корабостроителен завод град Николаев, като първи по Проект 1143 «Кречет». От 1977  до 1982 година изпълнява мисии в Средиземно море и Атлантическия океан. На борда му от 15 декември 1978 година до 28 март 1979 година са изпълнени 355 полета със самолети Як-38. От 1982 до 1984 година му е направен среден ремонт. От 1985 до 1991 година продължават дългите походи. През 1993 година е изведен от флота, а през 1994 година е продаден на Китай. След оглед китайците установяват, че не могат да го ползват и през 1996 година го продават на частен инвеститор. През 2003 година е закаран в Тянцзин разбира се след внимателно изучаване и може би изготвяне на конструктивна документация от китайските инженери. На борда му сега има няколко самолета и вертолета, които са допълнителна атракция.

/aeronews.alle.bg/

 
15.01.2012, 17:16

ОАО "КВЗ" с над 100 милиона долара чиста печалба за 2011 г.

По предварителна информация ОАО "Казанския вертолетен завод" е преизпълнил плана за 2011 година. Според заявеното на общото събрание на акционерите, трябваше да бъдат произведени 85 вертолета и чистата печалба трябваше да надхвърли 100 милиона долара. Според решението на акционерите тя ще бъде инвестирана в новите продукти на завода (Ми-38 и Ансат) и закупуване на машини и съоръжения. Заводът планира да произведе и достави през това десетилетие над 1000 вертолета (средно по 100 на година, предварителния план за тази година е 95 машини).

/aeronews.alle.bg/

 
15.01.2012, 17:10

Авиацията на ВС на Белорусия е възобновила полетите

В продължение на около 40 дни полетите бяха прекратени поради катастрофа.

На 29 ноември 2011 година около 19:45 часа местно време при захождане за кацане на летище Пружани, след изпълнение на планов полет катастрофира вертолет „Ми-24“. Тогава загина и тримата членове на екипажа командир Олег Кохно (1973), щурман Денис Глущенко (1979), бординженер Валерий Бабко (1968). Както изяснихме тогава човешка грешка е причина за катастрофата. На 7 декември 2011 година Началникът на ГЩ на ВС на Белорусия направи съобщение, че катастрофата е резултат на „състоянието на техниката и човешки фактор“.

/aeronews.alle.bg/

 
15.01.2012, 17:03

Бойко Борисов бързо забрави, че е бил генерал

Ангел Марин не е първият висш офицер, който попада във водовъртежа на политиката

 
15.01.2012, 14:18

САЩ и Израел отложиха голямо съвместно военно учение

Израел и САЩ са се съгласили да отложат голямо съвместно военно учение, насрочено за пролетта. Това предава АФП, позовавайки се на израелското национално радио. Според информацията бюджетни ограничения са причина за забавянето.

Радиото, позовавайки се на военни източници, съобщава, че учението с кодово име "Austere Challenge 12" ще бъде отложено до края на 2012 г.

/ИА „Фокус”/

 
15.01.2012, 10:22

“Комета” спасява от дистанционно взривяване

Интервю с Красимир Пингелов, изпълнителен директор на „Електрон Прогрес"

 - Още средства за РЕБ

 
15.01.2012, 08:46

България и Израел ще подпишат споразумения за сътрудничество в отбраната

Българският министър на отбраната Аню Ангелов и министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак се очаква да подпишат споразумения за сътрудничество в сферата на отбраната, включващи военни учения и меморандум за сътрудничество във военната индустрия. Българският министър се очаква да пристигне в Израел в понеделник на двудневна визита, съобщава Аруц шева.

 
14 януари
 
14.01.2012, 22:57

Френски „Мираж” и саудитски Ф-15 са се сблъскали при учение в Саудитска Арабия

Френски самолет „Мираж” и саудитски Ф-15 са се сблъскали в северния район Табук на кралството, предаде агенция СПА. Представител на военните уточнява, че при инцидента няма загинали.

„По време на съвместно учение самолет „Мираж” на френските ВВС се е сблъскал с Ф-15 на саудитските въоръжени сили”, се казва в съобщението.

Тримата пилоти успешно са се катапултирали. Започнало е разследване на инцидента.

/ИА „Фокус”/

 
14.01.2012, 22:38

Производство на вертолети в Русия през 2011 година

Според сайта aeronews.alle.bg в Руската Федерация през миналата година са произведени следното количество вертолети:

1.0 Военни вертолети

1.1 За Русия (силови структури)

    1.1.1 За МО на Русия-ВВС на Русия

     1.1.1.1 ОАО "Казанский вертолетный завод"

За ВВС на Русия "Ансат-У" - 8 машини

За ВВС на Русия "Ми-17В-5"- 8 машини

     1.1.1.2 ОАО "Улан-Удэнский авиационный завод" - УУАЗ

За ВВС на Русия "Ми-8АМТШ" - 20 машини

     1.1.1.3 ОАО "Росвертол"

За ВВС на Русия "Ми-26Т" - 4 машини

За ВВС на Русия "Ми-28Н" - 20 машини(доставени 10, преминават тестове още най-малко 10)

За ВВС на Русия "Ми-35М" - 6 машини

     1.1.1.4 ОАО "КумАПП"

За ВВС на Русия "Ка-226" - 6 машини

     1.1.1.5 ОАО "Прогресс"

За ВВС на Русия "Ка-52" - 20 машини (доставени 16, преминават тестове още най-малко 4)

Общо за ВВС на Русия 109 вертолета

   1.1.2. За МО на Русия - ВМФ на Русия

ОАО "Казанский вертолетный завод"

За МЧС на Русия "Ми-8МТВ-1"- 4 машини

ОАО "КумАПП"

За ВМФ на Русия- "Ка-27ПС" - 2 машини

   1.1.3 Други  структури

ОАО "Казанский вертолетный завод"

За МЧС на Русия "Ми-8МТВ-1"- 8 машини

За СЛО "Россия" "Ми-8МТ" - 4 машини

ОАО "КумАПП"

За МЧС на Русия "Ка-32А11ВС"- 2 машини

Общо по точка 1.1 - 156 вертолета

   1.2 За Износ

     1.2.1 ОАО "Казанский вертолетный завод"

За ВВС на Афганистан "Ми-17В-5" - 9 машини (декември)

За ВВС на Индия "Ми-17В-5" - 16 машини (от септември до края на годината)

За ВВС на Индонезия "Ми-17В-5" - 6 машини

За ВВС на Тайланд "Ми-17В-5" - 3 машини

За ВВС на Полша "Ми-17В-1" - 2 машини

    1.2.2 ОАО "Улан-Удэнский авиационный завод" - УУАЗ

За ВВС на Перу "Ми-171Ш" - 6 машини( по 3 на 22 май и на 10 октомври)

За ВВС на Аржентина "Ми-171Е" - 2 машини

За ВВС на Ирак "Ми-171Е" - 12 машини(последните две на 15 юни)

    1.2.3 ОАО "Росвертол"

За ВВС на Бразилия - "Ми-35М" - 3 машини(произведени, не са доставени)

За ВВС на Перу- "Ми-35М" - 2 машини

За Азербайджан- Гранична охрана "Ми-35М" - 6 машини (декември)

   1.2.4 ОАО "КумАПП"

За ВМФ на Китай "Ка-31"- 6 машини

Общо 73 машини

2.0 Граждански вертолети

  2.1 За Русия

  2.2 За Износ

ОАО "КумАПП"

За лизингова компания "Ка-32А11ВС"- 10 машини ( според някои източници са 5 машини)

Общо 34 вертолета

Забележка: Данните не са пълни ще продължаваме с дописването. Информацията е от руски и чужди медии.

Общо всичко около 263 вертолета са произведени в Русия през 2011 година.

Най-скъпи от семейството на Ми-8 са вертолетите доставени за Ирак. За 22 машини "Рособоронэкспорта" е получила 330 милиона долара. Освен това "ARINC Engineering Services, LLC" е получила по договор още 47,4 милиона долара за дооборудване на вертолетите.

Следователно средна цена за Ирак на "Ми-171Е" е около 17,14 милиона долара. – Още руски вертолети

 
14.01.2012, 22:20

Генерал Марин е заслужил наградата

Предлагаме ви позицията на генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков

 
14.01.2012, 17:35

Отбраната на Европа без американски щит

Европейският съюз поне на хартия може и да изглежда като суперсила. Той има по-многочислени въоръжени сили от САЩ и общите му разходи за отбрана надвишават тези на Русия или на Китай.

Но след като САЩ решиха да изтеглят войници от континента две десетилетия след края на Студената война и да съсредоточи вниманието си върху Азия, изпитващите финансови затруднения европейски страни се изправят пред неприятните истини за това колко незначителен в действителност е станал военният им потенциал.......... Прочети още

 
14.01.2012, 13:18

Продължават полетите на Су-33 над Средиземно море

В продължение на 3 дни след напускане на сирийското пристанище Татрус, самолетите Су-33 от ТАНК „Адмирал Кузнецов“ са извършили 13 полета, 16 докосвания и 20 подхода за кацане. Според представител на флота на Русия капитан първи ранг Вадим Серга, пилотите са продължили да усъвършенстват навиците си за висш и сложен пилотаж, както и за водене на бой.

/aeronews.alle.bg/

 
14.01.2012, 13:10

Щабът на ВВС на Русия реши да запази СВВАУЛ

На 12 януари (четвъртък) 2012 година Щабът на ВВС на Русия е взел решение за запазване на Сизранското висше военно авиационно училище за летци (СВВАУЛ). През януари 2009 година беше взето решение за преобразуването му във Военен учебен и научен център на ВВС на Русия. Вече три набора не са приети за обучение в училището. Все пак последна дума ще има министърът на отбраната на Русия, който посети учебния център през юни 2010 година. – Още военни училища на Русия

/aeronews.alle.bg/

 
14.01.2012, 11:15

Инциденти във ВВС на Русия през 2011 година

През миналата година във ВВС на Русия бяха допуснати следните инциденти:

  - На 19 януари 2011 година при излитане в района на Красные Сосенки/Тейково на височина 5 метра се преобръща и пада вертолет Ми-8Т регистрация RF-04530. Вертолетът се числи на бившата 10-та отделна вертолетна ескадрила (в/ч 28591) към 60-та ракетна дивизия от Ракетните войски със специално назначение на Русия. Машината е трябвало да лети за Светлый/Татищево-5. Леко ранени са тримата на борда;

  - На 15 февруари 2011 година в 10:30 местно време в района на Прасковая (на 30 километра от Будьоновск) пада вертолет Ми-28Н, борд 05 (син). Машината се числи на 387-ма вертолетна база (в/ч 44936) Будьоновск. От тримата на борда загива един и двама са ранени;

  - през март 2011 година на летище Дземги, Комсомолск на Амур се приземява успешно изтребител Су-27СМ. След това пилотът прави грешка и вместо да завърти ръчката за отваряне на кабината, завърта ръчката за прибиране на преден колесник. В резултат на което, самолетът "забива нос". Щетите са за над 2,4 милиона рубли (около 80 000 долара). Повредена е РЛС и други системи на самолета. Машината принадлежи на бившия 23-ри изтребителен авиационен полк;

  - На 6 април 2011 година след изпълнение на задача, изтребител Су-27СМ2, борд 08 (син) се на насочва за кацане на летище Централна Ъглова. При захода отказва Системата за дистанционно управление. Пилотът катапултира, а машината пада в района на селище Соловей Ключ. Машината принадлежи на 22-ри изтребителен авиополк Централна Ъглова (в/ч 23485);

  - На 23 юни 2011 година в района на 929-ти ГЛИЦ на МО (Държавен летателно-изпитателен център на Министерство на отбраната на Русия) катастрофира МиГ-29КУБ, борд 950 (син). По време на изпитания за устойчивост на управлението на малка височина отказва Системата за дистанционно управление. Двата пилоти-изпитатели загиват;

  - На 26 август 2011 година в района на Меркушевка, Черниговски район на Приморския край, катастрофира вертолет Ми-24В. Блокира управлението на машината, след което последва неуправляемо падане. Загива един човек на борда , а трима са ранени. Машината принадлежи на 575 вертолетна база Ленин (в/ч13984) Черниговка.

  - На 6 септември 2011 година на 11 километра от Перм след излитане се взривява МиГ-31, борд 11(син) регистрация RF-92440. Двамата пилоти загиват. Машината принадлежи на 6980-та авиобаза Большое Савино, Перм (в/ч 69806-2).

  - На 20 октомври 2011 година в 12:02 часа местно при кацане за междинно зареждане на летище Украинка, Амурска област се преобръща и запалва фронтови бомбардировач Су-24М, борд 28(бял) регистрация RF-92010. Двамата пилоти загиват. Машината принадлежи на 7000 авиобаза Воронеж (в/ч 23326).

  - На 29 декември 2011 година около 20:00 часа местно време преди кацане на летище Мариновка фронтови бомбардировач Су-24М, борд 23 (бял), се удря в предмет на земята. В резултат на което е пробит горивен резервоар. Самолетът се запалва. Пилотите катапултират, а машината се взривява. – Още ВВС на Русия

/aeronews.alle.bg/

 
14.01.2012, 11:05

Министърът на отбраната Аню Ангелов заминава на посещение в Израел

Министърът на отбраната Аню Ангелов заминава утре, 15 януари, на двудневно официално посещение в Израел по покана на вицепремиера и министър на отбраната на Държавата Израел Ехуд Барак.

По време на посещението ще бъдат подписани Споразумение за военно сътрудничество за провеждане на тренировъчна дейност между България и Израел, което ще регламентира съвместни тренировки на териториите на двете държави, и Меморандум за разбирателство за сътрудничество в отбранителната промишленост. На среща в Тел Авив министър Аню Ангелов и министър Ехуд Барак ще обсъдят двустранните взаимоотношения в областта на отбраната и различни въпроси от взаимен интерес за двете държави.

По време на визитата си министър Ангелов ще посети държавната компания „Израел Аероспейс Индъстрис” (IAI), специализирана в разработването на военни и граждански самолетни технологии, поддръжка и сервизни услуги за бойни самолети и хеликоптери, оръжия, радари, сателити, системи за разузнаване, както и производството на безпилотни летателни апарати.

В състава на водената от министър Ангелов делегация са началникът на кабинета Йордан Божилов, директорът на дирекция „Операции и подготовка” бригаден генерал Марин Начев и директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Данчо Дяков.

Делегацията ще посети мемориала „Яд Вашем” в Йерусалим, където ще положи венец в памет на евреите-жертви на Холокоста.

/МО/

 
14.01.2012, 11:00

ВС на Германия изпращат в Афганистан допълнителна военна техника

БТР „Фукс”

Бундесвера продължава да изпраща нова военна техника в Афганистан, независимо от планираните съкращения на числеността на немските подразделения от 5350 до 4400 човека до края на януари 2013 година.

Според информация на „Джейнс дифенс уикли”, към декември 2011 година в състава на подразделенията на ВС на Германия в Афганистан е имало 1250 бронирани машини. От октомври се използват бронираните патрулни машини „Динго-2” и „Игъл-4”, тежките многоцелеви товарни автомобили MULTI A4 FSA и разузнавателните машини „Феннек”. През август 2011 година Бундесвера изпрати в Афганистан пет бронетранспортьора „Боксер”, към които през февруари 2012 г ще се присъединят още 12 БТР и 8 машини за управление „Боксер”.

През 2012 година в региона ще бъдат развърнати новите тежки ремонтно-евакуационни машини „Бизон”. В края на 2012 г в Афганистан ще пристигнат пет бронирани ескаватора, 44 леки бронирани патрулни машини ENOK, 105 ББМ „Игъл-4” и 25 „Динго-2”. В азиатската държава сега има и 150 товарни автомобила MULTI A4 FSA и над 100 автомобилни цистерни за зареждане с гориво.

Развръщането в Афганистан на немската система за обезвреждане на взривни устройства по пътищата (German Route Clearance Package) започна в средата на октомври 2011 г. след пристигането на две дистанционно управлявани машини за разминиране „МиниМайнволф”. В средата на 2012 година към трябва да се присъединят дистанционно управляема верижна бронемашина „Визел”, оборудвана с интегрирана система за откриване, а също и машина за управление на базата на БТР „Фукс” 1A8.

За усилване на възможностите за прехвърляне и огнева поддръжка на подразделенията Бундесвера е планирал изпращането в Афганистан на транспортни вертолети NH-90 и ударни вертолети „Тигър”.

 
14.01.2012, 09:52

Китай изведе на орбита нов метео спътник

На 13 януари 2012 в 2:56 наше време, от космодрума Сичан е реализиран старт на ракета носител Chang Zheng-3A (Y22) с нов метео спътник на борда.

Ракетата носител Chang Zheng-3A (Y22) успешно е извела на геостационарна орбита новият китайски метео спътник FengYun-2F.

Спътникът е предназначен за провеждане на 24ч метео мониторинг, събиране и предаване на метеорологични, океанологични и хидрологични данни . FengYun-2F е разработен от Шанхайският институт по космически технологии. Този успешен старт ще способства повишаването на надеждността и стабилността в работата на вече действащите на орбита китайски метеоспътници и ще играе важна роля в климатичните наблюдения, метео прогнозите и намаляването на последствията от стихийните бедствия както за Китай така и за съседните страни.

Стартът на предишният метео спътник FengYun-2-6 бе проведен в края на 2008 г. – Още космически системи

/Space News/

 
14.01.2012, 09:12

Летци от авиобаза Крумово заминават на учение в Германия

За първи път от 10 години авиобаза Крумово ще участва в международно военно учение в чужбина, което ще се проведе през март в Германия. Това съобщи командирът на вертолетната база бригаден ген. Златко Златев.

Българските летци ще извършват съвместни акции с германски и американски военни. В учението ще участват 2 вертолета "Кугър" и 4 екипажа. В него за първи път ще се провеждат операции, които досега базата не е изпълнявала, като "външен товар". Ще се усъвършенстват и техники като медицинска евакуация и десант. Ген. Златев допълни, че през 2012 г. ще се увеличат и летателните часове на базата, които се очаква да надхвърлят 1300.

/DarikNews.bg/

 
13 януари
 
13.01.2012, 23:11

От ХЕЛБРОК към Кабул

Всичко това, което 3-а рота ХЕЛБРОК трябваше да отработи и по време на подготовката, и на сертифицирането, и по време на дежурството беше изпълнено с чест и достойнство на 100 процента. Думите са на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и бяха казани при прекратяване на 6-месечното дежурство на подразделението от състава на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада. С негова заповед бяха отличени с предметни награди военнослужещи от националния елемент от щаба на Бойната група ХЕЛБРОК и от 3-а рота............ Прочети още

 
13,01,2012, 23:08

Предотвратихме даването на жертви

Интервю с изпълняващият длъжността директор на служба „Военна информация” Веселин Иванов

 
13.01.2012, 23:00

Генерал-майор от резерва Ангел Марин запази достойнство и върна на премиера ордена

Прессекретариатът на държавния глава разпространи следното съобщение от името на вицепрезидента на Република България Ангел Марин

 
13.01.2012, 22:55

Как умереният генерал стигна до затвора

Бившият началник на генералния щаб на турската армия генерал Илкер Башбуг, който бе изпратен в затвора в петък по подозрение в тероризъм и опит за преврат, е по-скоро умерен военен, но волята му да защитава военната институция е довела до някои крайности, смятат анализатори…….. Прочети още

 
13.01.2012, 22:50

Влезте в интернет, г-н премиер

Правителството пуска невярна информация за националната ни сигурност

 
13.01.2012, 22:44

Обама постави под въпрос модернизацията на армията ни

Новата военна стратегия на САЩ със сигурност ще засегне и България

 
13.01.2012, 22:06

Великобритания е изпратила в Персийския залив най-съвременния си разрушител

Великобритания е изпратила в Персийския залив най-съвременния и мощен разрушител (ескадрен миноносец) HMS Daring. Корабът е напуснал пристанището Портсмут и се отправил към Персийския залив за носене на бойно дежурство.

Това става в момент на изостряне на отношенията между Иран и Запада. През декември Техеран заплаши, че ще спре износа на петрол през Ормузкия пролив, ако ЕС въведе нови санкции срещу иранския нефтен сектор. В отговор Великобритания и САЩ заявиха, че са готови да използват своите военноморски групировки в региона, за да осигурят безпроблемното минаване на танкерите през пролива.

От ВМС на Великобритания се съобщава, че решението е прието отдавна и е стандартна ротация на кораби, намиращи се в региона. В района на Персийския залив Великобритания има 9 кораба – фрегатата HMS Somerset (която ще бъде сменена от HMS Daring), 4 минни тралщици, патрулно-хидрографски кораб и 3 кораба за поддръжка.

Разрушителят HMS Daring е от клас Type 45 и постъпва на въоръжение през 2009 година. Главната задача на кораби от този тип е осигуряване защита на флота от нападение от въздуха. Съвременната РЛС и зенитно-ракетен комплекс PAAMS позволяват да се откриват и унищожават противникови ракети и изтребители с пет пъти по-голяма ефективност от разрушителите от Type 42. Екипажът на HMS Daring се състои от 190 души. - Още за HMS Daring

/Pan.bg/

 
13.01.2012, 21:01

Русия без US гаранции за щита

Aдминистрацията на американския президент Барак Обама няма да предостави на Русия никакви гаранции за това, че американският щит за отбрана в Европа няма да бъде насочен към руски стратегически ядрени установки. Това съобщи Елън Таушър - заместник държавният секретар, отговарящ за контрола над въоръженията и международната сигурност........... Прочети още

 
13.01.2011, 20:52

Корея търси щурмови вертолети

Южна Корея е стартирала конкурс под името AH-X за доставката на 36 броя щурмови вертолети. Офертите трябва да се предоставят преди 10 май 2012 г.

За сега не е обявено до кои производители са изпратени покани за участие, но се предполага, че това ще са Boeing с AH-64D block III който в момента преминава изпитания и вече е поръчан от САЩ, Тайван и Саудитска арабия, Bell с AH-1Z Viper, който в момента постъпва на въоръжение в корпуса на Морската пехота, европейския Eurocopter Tiger и италианския AgustaWestland A129, вероятно в конфигурацията T129 ATAK разработена за Турция. Не е известно дали руските Ка-52 и Ми-28 ще се пробват в конкурса.

Освен доставка от вън, Южна Корея стартира през лятото на 2011 г. и собствен проект за създаване на щурмови вертолет под името KAH. Машината трябва да е готова към 2018 г.

/Аеро/

 
13.01.2012, 19:37

Стратегическата авиация на Русия ще възстанови патрулните полети в края на месеца

През 2011 година самолети-цистерни са извършили общо полети над 5000 часа, за да зареждат  патрулните полети на стратегическата авиация. Тези полети в момента са прекратени от края на 2011 година. В края на януари 2012 година те ще бъдат възстановени. Това е съобщил Владимир Дрик днес.

Независимо от протестите на някои страни, полетите се извършват в строга регламентация с международните норми.  През тази година ще бъдат разширени зоните на патрулиране, е продължил говорителят на МО на Русия за ВВС.

/aeronews.alle.bg/

 
13.01.2012, 15:25

МО на Русия ще съди ОАО"КАПО" за 1,24 милиарда рубли

МО на Русия е подало иск в арбитражния съд срещу ОАО "Казанское авиационное производственное объединение имени Горбунова", за  1,24 милиарда рубли за неизпълнение на договор по държавна поръчка за самолети със специално предназначение. Тава са два разузнавателни самолета  Ту-214Р ("изделие 411", регистрационни номера RA-64511 и RA-64514).

Това е вторият голям иск на МО на Русия срещу ОАО"КАПО". Първият беше за неизпълнение на държавната поръчка по модернизация и ремонт на стратегически бомбардировачи.

/aeronews.alle.bg/

 
13.01.2012, 14:50

Първата С-400 "Триумф" ще бъде приета на бойно дежурство в Калининградска област  през април

Първата система за ПВО С-400 "Триумф" ще бъде приет на бойно дежурство в Калининградска област през април, съобщи пред журналисти командващият на Балтийския флот вицеадмирал Виктор Чирков, предаде Интерфакс. По думите му, в момента в Калининградска области се оборудва „огневата позиция”, която ще позволи да се предпази от въздушно нападение не само региона, но и близката акватория на Балтийско море.

„В момента се извършва подготовка и обучение на личния състав, който ще обслужва новата техника”, каза Чирков. – Още за С-400

/ИА „Фокус”/

 
13.01.2012. 14:42

Кралският флот на ОК тества хеликоптер Wildcat на AgustaWestland

Кралският флот на Великобритания започна изпитанията на хеликоптера от ново поколение Wildcat на AgustaWestland. Прототип ZZ402 беше на кратко посещение на палубата на кораб HMS Iron Duke преди коледните празници. Екипажът имаше възможност да се запознае с машината. Той тества да вкара машината в хангара, да бъде заредена с гориво и оръжия. Проверена беше също и съвместимостта с електронните системи на кораба.

Wildcat е наследник на Lynx, който е в Кралският флот вече повече от 40 години (от 1970). Само тази характеристика вече е достатъчна за засиления интерес към „дивата котка“. Въпреки, че външно прилича на „своя родител“ тя има различни характеристики. През следващите няколко седмици ще бъдат извършени широк кръг изпитания. Съзнателно ще бъдат търсени лоши метеорологични условия в Канала, за да се определят граничните параметри. Това са условията, при които може да се ползва машината.

Към екипажа на кораба са прикрепени повече от 30 специалисти от компанията производител и от МО на Великобритания, които ще следят и записват параметрите на хеликоптера при тестовете.

/aeronews.alle.bg/

 
13.01.2012, 14:38

Военноморските сили с намален бюджет

Бюджетът на Военноморските сили ще бъде намален. Това каза във Варна командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов. Той участва в тържественото събрание, посветено на 113-годишнината от създаването на Щаба на флота. По думите на Николов парите ще бъдат по-малко заради съкратения бюджет на Министерството на отбраната, в който ще има липса от 10 млн. лева. Въпреки, че 8% от състава ще бъде съкратен, ВМС ще продължат да изпълняват задачите със същото качество, коментира контраадмирал Николов. По време на събранието петима военнослужещи и цивилни от Щаба бяха наградени с грамоти.

/Maritime.bg/

 
13.01.2012, 11:30

Китай прие на въоръжение балистична ракета JL-2

Китай е провел серия изпитания на балистичната ракета за подводници JL-2. На  30 и 31 декември 2011 и на първите дни 2012 година са извършени 6 пуска. Те са извършени от морския полигон близо до Далян,  вероятно от атомна подводница проект 094 и дизел- електрическа подводница проект 629.

Предполага се, че това са заключителните изпитания и ракетата е приета на въоръжение.

/aeronews.alle.bg/

 
13.01.2012, 11:12

КНДР e изстреляла балистични ракети

В сряда КНДР извършила изпитателно изстрелване на три балистични ракети с малък радиус на действие – 120 км. За последен път Пхенян извърши подобни изпитания на 19 декември – в деня, когато обяви за кончината на ръководителя на страната Ким Чен Ир.

 
13.01.2012, 10:40

50 години от рекорден полет с B-52H Stratofortress

Преди 50 години, на 10-11 януари 1962 година, екипаж от осем души извършва рекорден полет, прелитайки половината земно кълбо. Пилотирайки най-новата модификация на стратегически бомбардировач - B-52H Stratofortress, американците установяват 11 нови рекорди по далечина на полет без дозареждане и кацане и по скорост – полетът е продължил над 22 часа и са прелетени приблизително 12 500 мили (20111 км).

B-52H Stratofortress излита от японската военновъздушна база Кадена, прелита над Токио, Форт Уърф (Тексас), Вашингтон и каца във испанската военновъздушна база Торежон. Полетът, под кодовото име Persian Rug (Персийски килим), демонстрира големите възможности на стратегическия бомбардировач В-52Н, който и сега продължава да носи бойно дежурство. От произведените 102 самолета B-52H Stratofortress около 80 продължават да са на въоръжение. – Още за B-52

/Pan.bg/

 
13.01.2012, 10:15

Заместник на ген. Киров му взема поста?

ГЕРБ вече умуват фаворити за нов началник на Националната разузнавателна служба (НРС), научи “Труд”. Рокадата на върха се очаква, след като новият президент Росен Плевнелиев встъпи в длъжност на 22 януари.

За най-вероятен наследник на ген. Кирчо Киров засега се спряга името на заместника му полк. Звездомир Пенков. Той влезе в ръководството на НРС по предложение на кабинета на Бойко Борисов с решение от май 2011 г. Именно връщането му от чужбина се схваща като подсказка, че управляващите го подготвят за титуляр в службата. Пенков е завършил военно училище - магистър по войсково разузнаване. Преминал е курсове по дипломация към Дипломатическия институт в МВнР, обучение в Центъра за разузнавателна подготовка на НРС и курсове за подготовка на висши ръководни кадри. Офицер е от 1991 г., от 2010 г. е с чин полковник. Някои обаче се съмняват, че Пенков ще оглави НРС заради връзки с лидера на ДСБ Иван Костов. Като офицер от НСО Пенков е бил шеф на групата, охранявала съпругата на Костов - Елена. И още - че след като напуска НСО, той работил във фирма “Хрисома”, свързана с фондацията й, и след това - в НРС.

Втората версия за нов шеф на НРС е за другия заместник на ген. Киров - ген. Людмил Ангелов. Той е и.д. шеф на службата преди назначаването на ген. Киров през 2003 г., а на сегашния си пост е от времето на тройната коалиция. Твърди се, че е сред приближените на бившия шеф на НРС Бриго Аспарухов. И че е по-предпочитаният от ген. Киров наследник.

Трети смятат, че още не е загубен шансът в НРС да отиде главният секретар на МВР Калин Георгиев.

/в-к „Труд”/

 
13.01.2012, 09:12

САЩ изтеглят 7 000 войници от Европа

САЩ планират да изтеглят близо 7 000 войници от базите си в Европа, заяви американският министър на отбраната Леон Панета, цитиран от АФП.

Ръководителят на Пентагона поясни, че две военни бригади, или приблизително 7 000 военнослужещи, ще бъдат изтеглени от Европа.

„Американските власти се консултираха тясно с нашите съюзници в Европа относно нашето ново стратегическо направление”, съобщи говорителят на Пентагона, Джордж Литъл.

„Нашите ангажименти по отбраната към Европа и НАТО остават категорично непроменени”, допълни Литъл.

/ИА „Фокус”/

 
13.01.2012, 09:08

Холандия е предложила на Дания и Норвегия заедно да купят американски изтребители F-35

Холандия е предложила на съседните Дания и Норвегия заедно да купят новите американски изтребители F-35, които да заменят остарелите F-16, което ще позволи да се икономиса от обучение на пилоти и обслужване на машините, съобщава електронното издание ”Дефенс нюз”.

Предложението е бил отправено от холандския министър на отбраната Ханс Хилен на заседание на Северноатлантическия съвет във Вашингтон тази нощ. По думите му, именно съвместният подход на страните, използващи в момента изтребители F-16 и тясно сътрудничещи си във военната област, ще позволи да намалят разходите, което е особено важно в условията на финансова криза в Европа. – Още за F-35

/ИА „Фокус”/

 
13.01.2012, 09:02

Нова атака срещу военните и полицаите. Работодателите и синдикатите пратили писмо до премиера

Да се въведе пенсионна възраст за военните, полицаите и всички останали, които се пенсионират по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). За това настояват КНСБ, КТ „Подкрепа” и национално представителните организации на работодателите – АИКБ, БСК, БТПП, БСЧП и ССИ. Това е част от протокола от работна среща между социалните партньори, проведена преди седмица. Участниците се договорили, че приетите с консенсус предложения следва да бъдат изпратени на министър-председателя Бойко Борисов с оглед тяхното  обсъждане в допълнително съгласуван формат, за предприемане на съответни промени в  законодателството и подзаконовата нормативна уредба.......... Прочети още

 
12 януари
 
12.01.2012, 23:17

ВВС на Русия с общо 4 нови Ми-26Т през 2011 година

Скоро ВВС на Русия ще получат още два вертолета Ми-26Т. Те са по плана за 2011 година. Така общо през 2011 година бяха произведени 4 нови машини. Това е голям успех, защото дълги години производството на този тип машини за МО на Русия беше спряно. Плановете в бъдеще са доставките да нарастват. През тази година е планирана доставката на 5 машини, през 2013 на 6 машини и през 2014 на 7 машини. Заедно с това ще се модернизират по няколко машини годишно. Целта е до началото на 2015 година всички 52 вертолета Ми-26 на ВВС на Русия да са готови за полети, като от тях 22 машини ще бъдат нови и около 12 модернизирани. – Още за Ми-26

/aeronews.alle.bg/

 
12.01.2012, 22:27

ВМС на Колумбия получиха първата модернизирана фрегата FS-1500

Фрегата Almirante Padilla типа FS-1500

Компанията Thales Group е предала на ВМС на Колумбия първата фрегата FS-1500 след проведен ремонт и модернизация в корабостроителницата Cotecmar в Картагена по програмата Orion.

В хода на модернизацията на кораба е поставено различно съвременно оборудване:

  - РЛС SMART-S Mk2;

  - бойна система SETIS;

  - система за управление на огъня STING-EO Mk2;

  - многосензорна оптико-електронна система за управление на огъня MIRADOR;

  - система за РЕБ Vigile RESM (Radar Electronic Support Measures);

  - система за смущения TERMA SKSW DL-12T;

  - двигатели MTU М-93;

  - нови комуникационни системи.

В церемонията по предаването на фрегатата участие са взели адмирали от ВМС на Колумбия, представители на френската агенция за отбранителни покупки (DGA), представители на компанията Thales в Колумбия и френския военен аташе полковник Д'Арно де Тернау Авью (D'Arnaud de Ternau Aviau).

 
12.01.2012, 21:54

Великобритания дава 61,8 милиона долара за нови БЛА

Компания "БАе" и Лаборатория за наука и техника по отбраната на ОК ще разработват съвместно Бойни безпилотни авиационни системи от ново поколения в рамките на нова изследователска програма за МО.

Програмата "Future Combat Air System" е на стойност 40 милиона британски лири (61,8 милиона долара) и според министъра на отбраната гарантира, че ОК ще развива и поддържа значителни сили в тази важна сфера. Целта е да се създаде група от малки и средни предприятия изработващи детайли за бъдещите апарати. Периодът на програмата е 4 години и ще се търси и партньорство с Франция в областта отделно от нея.

/aeronews.alle.bg/

 
12.01.2012, 21:50

Boeing получи договор за 370 милиона долара за 14 CH-47F Chinook

Boeing Company e получила договор от Американската армия за 370 милиона долара за 14 CH-47F Chinook по програмата Foreign Military Sales. Хеликоптерите ще бъдат доставени през 2014 година и са предназначени да Австралия и ОАЕ.

/aeronews.alle.bg/

 
12.01.2012, 21:45

LONGBOW получи договор за 181 милиона долара от Американската армия

LONGBOW Limited Liability Company, joint venture на Lockheed Martin и Northrop Grumman Corporation е получила договор за 181 милиона долара от Американската армия за радари за AH-64D Apache Block III LONGBOW. В сумата са включени и бройки по договора с Тайван.

/aeronews.alle.bg/

 
12.01.2012, 20:48

Министър Ангелов вярва безрезервно на анализите на служба „Военна информация”

Законът за военното разузнаване ще разпише ясни правила за дейността на системата на военното разузнаване и ще направи по-видим за обществото изключително ценния принос на служба „Военна информация“ за националната сигурност и външната политика на страната”, каза министърът на отбраната Аню Ангелов днес на тържественото събрание в служба „Военна информация“ по повод 104-годишнината от създаването на българското военно разузнаване. Министър Ангелов благодари на военните разузнавачи за професионалното изпълнение на важните задачи в интерес на Българската армия, в осигуряването на мисиите и операциите, в които участват български военнослужещи, по линия на НАТО и ЕС, както и за вземането на важни решения от държавното ръководство. Вярвам безрезервно на вашите анализи и информация и ви уверявам, че и в бъдеще можете да разчитате на  волята и подкрепата на ръководството на Министерството на отбраната да продължава да развива и изгражда модерни способности за ефективно разузнаване , каза още той....... Прочети още

 
12.01.2012, 20:31

Бъдеще на флотски арсенал – модернизация

Интервю с инж. кап. I ранг о.р. Румен Иванов – управител на „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал Варна” ЕООД

 
12.01.2012, 17:20

Леон Панета обеща разследване по случая със скандалното видео, уличаващо американски войници в непристойно поведение

Американският министър на отбраната Леон Панета днес окачестви като „крайно жалко” поведението на четиримата мъже с униформи на морски пехотинци, които са заснети да уринират върху трупове на убити мъже в Афганистан, предаде АФП.

„Гледах видеото и намирам поведението на мъжете за крайно жалко”, посочи Панета в свое комюнике, след като по-рано по интернет беше разпространен видеоматериал, показващ мъже в американски униформи да оскверняват трупове на предполагаеми талибани.

Панета уточни, че ще поиска от морската пехота и от командващия международните сили в Афганистан, генерал Джон Алън, провеждането на „задълбочено и незабавно” разследване по случая. Министърът увери, че поведението на мъжете от видеото не отразява по никакъв начин ценностите, които американската армия следва.

 
12.01.2012, 16:50

Съвместни учения на ВДВ на Русия и САЩ

Руски и американски десантници на предстоящите в скоро време съвместни учения в САЩ ще отработят различни начини на борба с терористи, съобщи командващият на руските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал Владимир Шаманов. Според него, в сценария на маневрите е предвидена неутрализация на условна група терористи, взела заложници. Това ще бъдат най-големите в последно време съвместни учения на Русия и САЩ, отбеляза генералът.

Той също така съобщи, че тази година ще се състоят антитерористични учения на Шанхайската организация за сътрудничество, в която участват Русия, Казахстан, Таджикистан, Киргизия, Узбекистан и Китай, и маневри в рамките на Организацията на Договора за колективна сигурност, в който влизат Русия, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан, Узбекистан, Армения и Белорусия.

 
12.01.2012, 16:20

САЩ прехвърлят в Южна Корея 12 изтребителя F-16CM

изтребители F-16CM

Въоръжените сили на САЩ са взели решение да развърнат на територията на Южна Корея „за защита на своя съюзник” 12 изтребителя F-16CM, съобщи днес командването на 7-ма американска въздушна армия.

Заедно с изтребителите в базата на американските ВВС в Кунсан в западната част на страната тази неделя ще пристигнат около 240 летци и обслужващ персонал от състава на 55-та експедиционна ескадрила. Предполага се, че бойните самолети и летците ще останат там около три месеца.

През ноември миналата година в базата Кунсан бяха дислоцирани 12 изтребителя F-16CS от авиобазата Хилл (щат Юта).

В момента на територията на Южна Корея се намират 28,5 хиляди американски военнослужещи. – Още за F-16

 
12.01.2012, 15:51

Президентът Георги Първанов благодари на военно-патриотичните организации

В сферата, свързана със състоянието  и реформата на Българската армия, Въоръжените сили и сигурността, в най-широкия смисъл на думата, президентството беше активен фактор през тези 10 години. Това каза президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов на днешната си среща с председателите на военно-патриотичните съюзи. Активността се изразяваше и от идейна гледна точка, спорили сме в самото начало, посочи той. Припомни обаче и времето, когато се формираше консенсуса, който бе решаващото условия за реформата и за покриването на критериите за приемането ни в НАТО. Онова, което президентската институция успя, каза още Георги Първанов, е немислимо без работата с обществените организации и структури........ Прочети още

 
12.01.2012, 13:12

Зимният сън на властта

Когато през зимата не навали достатъчно сняг, обикновено дочуваме доста мрачни прогнози за реколтата. Но когато в планинските ни райони паднат нормални количества сняг, положението вече става бедствено. Защото не е достатъчно само да се строят магистрали. Необходимо е и някой да ги почиства през зимата, за да не стават задръствания. Но какво да се прави, явно такъв е капацитетът на властта по отношение на елементарните комуникации през зимния сезон.......... Прочети още

 
12.01.2012, 12:33

ВВС на Пакистан получават последните два F-16C/D Block 52 в края на месеца

След сключен договор за 68 самолета през 1982 година Пасистан получава  първите F-16A/B Block 15 . Общо по договора са получени 40 от  28 F-16A и 12  F-16B и той е прекратен заради пакистанската ядрена програма през 1990. През 2005 година е взето решение за продължаване на доставките. Подписан е нов договор за доставка на 18 самолета F-16C/D Block 52, а през 2005-2008 година  е решено Пакистан да получи безвъзмездна помощ в размер на 10 самолета F-16A/B Block 15 и бонус към тях от 4 на части, за ремонт на доставените 40 броя.

Така на практика се реализира първото споразумение за 68 самолета. Последните два от новозакупените F-16C/D Block 52 ще пристигнат САЩ в края на януари 2012. Според информация от турската TAI, тя е подписала през септември 2006 година в Карачи договор за модернизация на пакистанските F-16A/B «блок-15». Според договора от  октомври 2010 година в продължение на 46 месеца до август 2014 година ще бъдат модернизирани в Турция 42 изтребителя F-16.

Следователно Пакистан разполага в момента с 16 F-16C/D «блок-52» и около 12 модернизирани в Турция F-16 и около 30 F-16А/B или общо около 58 самолета. Разбира се, от бройката трябва да извадим загубените или унищожените след септември 2006 година.

/aeronews.alle.bg/

 
12.01.2012, 12:32

Първи серийни F-35B в морската пехота на САЩ

Първите два многоцелеви изтребители от пето поколение F-35B с вертикално кацане и скъсено излитане бяха официално предадени на авиацията на корпуса на Морската пехота. Машините са предадени на учебната ескадрила VМFAT-501, където ще започне програма за приучаване на летателен и технически състав. - видео

Машините извършват полет от час и половина от заводското летище на Lockheed Martin във Форт Уърт, Тексас до авиобазата Еглин, Флорида. В същата база се намира и учебната 33-та ескадрила на ВВС, която усвоява техните F-35A, които вече са шест на брой. Машините имат серийни номера 168057 (BF-6) и 168059 (BF-8).

F-35B е вариантът на JSF, който страдаше от най-много забавяния и технически проблеми.  Преди година, тогавашният секретар по отбраната на САЩ Робърт Гейтс постави ултиматум от две години, през които проблемите трябва да се изчистят или програмата ще бъде прекратена. От тогава до днес F-35B изпълни първите си корабни операции и поне на пръв поглед програмата влиза в нормален ритъм.

/Aero/

 
12.01.2012, 10:28

F-16 от Тел Авив кацат до Пловдив

Израелски изтребители F-16 и F-15 ще се изправят в учебен въздушен бой срещу българските МиГ-29 и МиГ-21 тази есен над Пловдив.

В програмата на авиобаза Граф Игнатиево са предвидени учения с ВВС на Израел и на САЩ, съобщи командирът на базата бригаден генерал Цанко Стойков.

Израелска бойна авиация досега не е влизала в България. Учението беше планирано за пролетта на 2011 г., но от Тел Авив предпочетоха Гърция.

През октомври м. г. правителството упълномощи министъра на отбраната Аню Ангелов да подпише споразумение между отбранителните ведомства на България и Израел за военно сътрудничество във връзка с провеждане на военни тренировки и учения.

През последните месеци Израел се опитва да ни продаде част от старите си изтребители Kfir Block 60. Те са разработвани на базата на френските Mirage 5 и са произвеждани в края на 70-те години на миналия век. Машините са свалени от въоръжение от края на 1996 г. и в момента им се търси пазар.

Експерти по сигурността твърдят, че кацането на израелска бойна авиация в страната ни ще повиши нивото на бдителност. Охраната на авиобаза Граф Игнатиево ще бъде увеличена, като освен Военна полиция ще има и много цивилни служители на МВР.

Засилено ще бъде и присъствието на израелските служби за сигурност.

България има една сделка с еврейска оръжейна фирма досега. “Елбит системс” трябваше да ремонтира руските хеликоптери Ми-17 и Ми-24, но се провали.

/в-к Труд/

 
12.01.2012, 09:55

Кому е изгодно да се руши разузнавателната система на България ?

Преди две години премиерът Бойко Борисов присъства на честването на 20-та годишнина от създаването на НРС и публично изказа задоволството си от резултатите на нейната дейност

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев още не е встъпил в длъжност, а в публичното пространство добре прикрит гуру вече му задава дневния ред. Част от кампанията са и медийните сондажи какво трябва да се направи с цивилното и с военното разузнаване............ Прочети още

 
12.01.2012, 09:27

Командирски полети на Су-34 в Балтимор

Днес, 12 януари 2012 година, започват командирските полети на новите фронтови бомбардировачи Су-34 в база Балтимор, Воронеж. Лично командирът на базата и неговите заместници, заедно с командирът и заместник-командирът на новата ескадрила ще облетят  всички машини. Формирани са  две пълноценни звена от по две двойки Су-34. В базата се очакват още две машини от Липецк, които заедно с борд 46 ще бъдат резерв. – Още за Су-34

/aeronews.alle.bg/

 
12.01.2012, 09:20

Northrop Grumman са завършили изпитания на модернизиран Т-3

Нортроп Груман (Northrop Grumman) са завършили успешно изпитанията на първият самолет Т-3 с нови двигатели, обновен софтуер и нова сензорна система. Модернизацията на 17 самолета E-8 Joint STARS (Surveillance Target Attack Radar System) е за 540 милиона долара и ще продължи по договор 30 месеца в периода от 1 май 2011 до 30 октомври 2013 година. E-8С е специализиран самолет създаден на база Boeing 707, който осигурява наблюдение при всякакви условия в реално време на голяма зона с цел управление на бойни действия. С новата модернизация ще се разширят значително възможностите на самолета, като ще се увеличи далечината на полета и големината на контролираната зона.

/aeronews.alle.bg/

 
12.01.2012, 08:47

Военните разузнавачи празнуват, чакат закон и ... отговори

С доста въпросителни посреща днешния си празник военното ни разузнаване. Впрочем те не са от вчера. Като че ли, включително и наблюдателите, свикнаха с тях. Знаем, че има нерешени въпроси. В същото време обаче не само знаем, но сме убедени, че военните разузнавачи си изпълняват професионално своите задължения, което си е присъщо в цялата 104-годишна история на тази служба на Въоръжените ни сили. Дори от много по-рано, т.е. от първия ни военен аташе през 1891 г. в Белград майор Илия Димитриев. Или от първия военен секретар през 1903 г. в Одрин капитан Иван Парлапанов............... Прочети още

 
12.01.2012, 08:40

Руски кораби в Аденския залив

Седмият по ред отряд руски кораби на Тихоокеанския флот начело с големия противолодъчен кораб „Адмирал Трибуц” пристигнаха в Аденския залив. Над половината моряци вече имат опит за гарантиране на безопасност на корабоплаването в този район, където действат сомалийски пирати.

Шестият отряд беше там на бойно дежурство в течение на близо 4 месеца. Общо взето в рамките на международната военноморска мисия в Аденския залив кораби на Тихоокеанския флот на Русия съпроводиха в кервани близо 130 търговски кораба на различни страни.

 
11 януари
 
11.01.2012, 22:12

Сухопътните войски на САЩ са получили 198 вертолета UH-72A „Лакота”

UH-72A „Лакота”

Компанията „ЕАДС Норт Америка” е потвърдила за подписан с Авиационно-ракетното командване на Сухопътните войски на САЩ на контракт на стойност 212,7 млн долара за доставка на 39 леки многоцелеви вертолета UH-72A „Лакота” (американска версия на EC-145).

Според пресслужбата на компанията, до момента на Сухопътните войски и Националната гвардия на САЩ са доставени 198 вертолета UH-72A „Лакота”. Освен това, пет машини са предадени на школата за летци-изпитатели на американските ВМС, разположена в авиобазата „Патаксент-Ривер” (щат Мериленд).

Работите по новия контракт ще се изпълняват в завод на „Америкен Еврокоптер” в Коламбус (щат Мисисипи). Доставките на машините трябва да завършат до 30 ноември 2013 година.

Началния рамков контракт, предвиждащ доставката до 2015 година на 345 вертолета UH-72A „Лакота”, консорциума ЕАДС подписа със СВ на САЩ през юни 2006 година след проведен тендер. Общата стойност на покупката и поддръжката на вертолетите се оценява на 2 млрд долара. До момента СВ на САЩ са поръчали 258 UH-72A. Те ще заменят остарелите вертолети OH-58 и UH-60.

 
11.01.2012, 20:27

ВВС на Индонезия са подготвили 12 пилоти за EMB-314 "Супер Тукано"

Страната сключи договор за доставка на 16 учебно тренировъчни самолета. Първите 4 се очаква да бъдат доставени до месец-два. Целта е подготвените пилоти да участват на празника на ВВС на Индонезия. Новите самолети ще заменят старите учебни OV-10 Bronco произведени от North American Rockwell и като леки изтребители.  Бразилските самолетите EMB-314 могат да носят товар до 1550 килограма и могат да излитат от писти с дължина 900 метра. С допълнителни горивни резервоари могат да останат във въздуха до 8 часа. – Още за EMB-314 "Супер Тукано"

/aeronews.alle.bg/

 
11.01.2012, 20:22

Унгария се разбра за Грипен - удължават лизинга с още 10 години

"Благодарение на доброто партньорство и на отличното сътрудничество с шведската правителствена агенция за експорт на въоръжения FXM в последните няколко години експертните консултации между двете държави приключиха с успех."

Това обяви унгарският министър на отбраната Ксаба Хенде.

В резултат на това споразумение е постигнато продължаването на договора за лизинг на унгарските изтребители JAS-39 Gripen с още десет години - до 2026 г.

Целта на преговорите бе промяна на сега действащия договор за лизинг на 14 изтребителя Gripen (12 едноместни и 2 двуместни) – удължаване на периода на действие и след 2016 и намаляване на годишните вноски.

Общата стойност на договора за лизинг на четиринадесетте шведски изтребители е 340 милиарда форината (1.09 милиарда евро) и за обучение на летците още 58 милиарда форинта (187 милиона евро). Годишно Унгария плащаше обща вноска от 32 милиарда форинта.

Подписването на новия лизингов договор ще спести значителна сума, която е около 63 милиарда форинта.

Очаква се шведското правителство да одобри договора до края на януари, след което ще се подпише общ контракт.

На пресконференцията министърът на отбраната заяви, че удължаване на срока на договора е от национален интерес, тъй като отдаването под наем на "Грипен" изтичаше през 2016 г. Унгарските ВВС нямаха друга алтернатива, която да приемат. Хенде каза, че е особено щастлив, че шведите са направили отстъпки за годините, защото Унгария в момента е в голяма криза и няма как да си позволи излишък от средства.

Унгарският министър похвали шведските изтребители, като ги нарече "много модерни" и посочи за пример ситуацията от 4 декември 2011 г., когато в унгарското въздушно пространство навлезе въздушен нарушител и бе прихванат от двойка "Грипен"-и точно 4 минути след излитането им. Той припомни, че и други европейски държави, въпреки кризата купуват най-добрия изтребител като посочи Швейцария, която наскоро сключи договор за 22 изтребителя от този тип. Още JAS-39 Gripen

/Pan.bg/

 
11.01.2012, 19:17

Военнослужещите от военно формирование 24 620 – с. Свобода ще отбележат своя празник

Военнослужещите от военно формирование 24 620 – с. Свобода от състава на Сухопътни войски ще отбележат утре, 12 януари, 11 години от създаване на формированието.

На тържественото събрание-концерт в гарнизонния военен клуб на град Чирпан ще присъстват и офицери от Щаба на Сухопътни войски, представители на местната власт, ветерани от войните и офицери и сержанти от резерва. В чест на празника ще бъдат наградени отличили се военнослужещи и цивилни служители със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

Военнослужещите от военното формирование са участвали в учения и мисии в подкрепа на международния мир и сигурност под егидата на ООН, Европейския съюз и НАТО.

/МО/

 
11.01.2012, 16:43

Модулна група от състава на Сухопътните войски унищожи три артилерийски снаряда

Модулна група за разузнаване, идентифициране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси от Сухопътните войски унищожи вчера, 10 януари, 3 артилерийски снаряда. Боеприпасите са открити от двама жители на Сливен при разкопаване за търсене на старо желязо в район, североизточно от кв. “Дебелата кория” на града.

Действията на военнослужещите от военно формирование 22 220 - Сливен бяха ръководени от майор Атанас Енчев.

/MO/

 
11.01.2012, 16:40

Гърция чака транша, за да си купи изтребители

Гърция ще купи 60 изтребителя "Юрофайтър" на стойност около 4 млрд. евро, съобщава германският вестник "Цайт", цитиран от гръцкото радио "Скай".

Според публикация в електронното издание на вестника сделката е приоритет за гръцкото министерство на отбраната.

Другите приоритети включват купуването на френски фрегати за приблизително същата сума и на патрулни кораби за бреговата охрана за 400 млн. евро.

"Цайт" се позовава на високопоставен служител на министерството.

Планира се сделките да се осъществят, след като през март Гърция получи транш от спасителния заем, посочва "Скай".

Друг германски вестник - "Велт" писа, ако Атина получи следващия транш в размер на 80 млрд. евро, имало сериозна вероятност да бъдат сключени нови оръжейни сделки.

В репортаж на германското издание се посочва, че Гърция и Португалия са най-добрите купувачи на германската военна продукция.

В програмата за стабилност и развитие на гръцкото правителство се предвижда свиване на оръжейните разходи с 0,2% или с 457 млн. евро, докато за социалните разходи намалението е от 1,8 млрд. евро, пише "Велт".

Като обяснение за високите оръжейни разходи на Атина вестникът посочва изказване на бивш гръцки външен министър, че заради съревнованието с Турция Гърция е длъжна да поддържа силна армия, независимо дали иска или не.

"Велт" твърди, че нямало възражения от страна на гръцките граждани, тъй като военният сектор създавал работни места, посочва гръцкото издание.

/Pan.bg/

 
11.01.2012, 16:35

За 400 резервисти ще са необходими 1 млн. лв.

Предвижда се през втората половина на годината да бъдат сключени договори за служба в доброволния резерв с 400 резервисти, за което ще са необходими финансови средства в размер на не повече от 1 млн. лв. Това става ясно от думите на генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов от МО при обсъждането на законопроекта за резерва на Въоръжените сили в парламентарната образователна комисия. Тези средства са осигурени в рамките на утвърдения бюджет на Министерство на отбраната за 2012 г., отбелязва генералът. В дългосрочен план се предвижда да бъдат сключени договори с до 3400 резервисти, като разходите за тяхната издръжка ще бъдат около 70 на сто по-малко в сравнение с разходите за издръжката на същия брой военнослужещи........ Прочети още

 
11.01.2012, 16:27

Контраадмирал Николай Николов ще бъде освободен като съветник на върховния главнокомандващ

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да освободи контраадмирал Николай Николов от длъжността съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Контраадмирал Николов се предлага за освобождаване с президентски указ, тъй като заеманата от него длъжност е част от висшия команден състав.

/ИА „Фокус”/

 
11.01.2012, 16:20

ВВС на Русия възобновиха полетите след новогодишните празници

Военновъздушните сили на Русия днес възобновиха полетите и занятията по бойна подготовка след новогодишните празници, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната полковник Владимир Дрик, цитиран от РИА Новости.

Съгласно нареждането на главнокомандващия руските ВВС генерал-полковник Александър Зелин в периода от 31 декември до 10 януари в обединенията, съединенията и частите на руските ВВС бяха прекратени полетите в рамките на плановете за бойна подготовка, а също така бяха спрени работите по утилизация на боеприпасите от номенклатурата на ВВС. В същото време дежурните сили на военновъздушните сили се намираха в постоянна готовност да се вдигнат във въздуха за решаване на поставените задачи. – Още ВВС на Русия

/ИА „Фокус”/

 
11.01.2012, 16:15

Пакистанският премиер уволни министъра на отбраната заради ексцесиите на армията

Пакистанският министър- председател Юсуф Раза Джилани уволни министъра си на отбраната днес, предава АФП. Причината беше „грубо нарушение” в разпалването на сблъсъци между армията и цивилното ръководство.

„Премиерът уволни министъра на отбраната Наеем Калид Лоди за груби нарушения”, заяви източник от висшите кръгове на властта. Според държавна медия Лоди е бил освободен от длъжност заради „създаване на неразбирателство между държавните институции”.

/ИА „Фокус”/

 
11.01.2012, 12:30

ВВС на Русия приемат 5 нови Ансат-У

В ОАО „Казанский вертолётный завод” (КВЗ) е започнало приемането на поредната партида от 5 многоцелеви вертолета  «Ансат-У», от Сyзранският филиал на Военния учебен и научен център на ВВС към академията „Жуковски и Гагарин”.

От 9 октомври 2011 година до края на годината там вече бяха получени 8 такива машини.

/aeronews.alle.bg/

 
11.01.2012, 12:22

ВМС на Мароко приеха в своя състав главната фрегата от проект „Сигма”

фрегата Tarik ben Ziyad

Военноморските сили на Мароко официално приеха в бойния състав на флота главната фрегата „Тарик Бен Зияд” (Tarik ben Ziyad) от проекта „Сигма”, съобщава пресслужбата на компанията „Дамен”.

През октомври 2008 година компанията „Дамен шелде навал шипбилдинг”(DSNS) обяви за подписано съглашение за строителство и доставка на ВМС на Мароко на три многоцелеви фрегати клас ”Сигма” (една 2300-тонна фрегата „Сигма 10513” с дължина 105 м и две 2100-тонни „Сигма 9813” с дължина 98 метра).

Главната фрегата „Тарик Бен Зияд” беше предадена на ВМС на Мароко на 10 септември 2011 година. Церемонията по спускането на втората фрегата се състоя във Флиссинген на 2 февруари 2011 г, като се планира тя да бъде предадена на клиента през февруари 2012 година. Строителството на третата фрегата продължава в същата корабостроителница, като приемните изпитания трябва да започнат през май 2012 година.

Мароканските фрегати клас „Сигма” са предназначени за изпълнение на традиционни задачи от ВМС, включително патрулиране в териториалните води, поддръжка на хуманитарни и спасителни операции.

 
11.01.2012, 10:09

ВВС на САЩ са хвърлили с парашути в Афганистан 34 хиляди тона

"Jane's Defence Weekly" съобщава, че през 2011 година ВВС на САЩ са хвърлили с парашути в Афганистан 34 хиляди тона товари. През 2010 година те са били 27 хиляди тона, а за четирите години от 2006 по 2009 общо  27,5 хиляди тона. Тази година се очаква с парашут да бъдат доставени 45 хиляди тона товари.

/aeronews.alle.bg/

 
11.01.2012, 10:05

Държавата е най-големият длъжник на ВМА

Най-големият длъжник на Военномедицинска академия  е държавата, като в резултат самата болницата трупа борчове, които в момента са 69 млн. лв. От институциите най-големият длъжник на ВМА е ДАНС. От 2009 г. до насам родното ФБР не е платило и стотинка за извършеното медицинско обслужване на служителите си и техните семейства. В средата на 2010 г. дължимата от ДАНС сума бе 4,2 млн. лв. Днес вече е близо 7 млн. лв., казва  пред в. „Труд” генерал -майор Стоян Тонев, началник на ВМА.

Докторите от Военната болница се грижат за здравето на наетите от ДАНС, техните съпруги (или съпрузи) и децата им до 18 г., като това задължение им бе вменено с постановление на предишното правителство от лятото на 2009-а. За съжаление ръководството на ДАНС и да иска да плати, няма как да го направи, защото в бюджета им липсва перо за медицински грижи, допълва генерал-майор Тонев.

 
11.01.2012, 10:00

Argon ST ще модернизира системата за противоторпедна защита на надводните кораби


Компанията Argon ST е получила поредния транш в размер на 14,8 милиона долара от Командването на военноморските сили на САЩ за модернизация на системата за противоторпедна защита на надводните кораби SSTD (Surface Ship Torpedo Defense), съобщава сайта на компанията Boeing, на която принадлежи Argon ST.

Базовото петгодишно съглашение за модернизация на системата SSTD, получила  обозначението AN/SLQ-25C Nixie, е сключено през 2006 година и предвижда като опция възможността за внедряване на икономически ефективни подобрения в съществуващата система SSTD.

Компанията Argon ST е единствен разработчик и производител на системата AN/SLQ-25C, представляваща пасивни електро-акустични лъжливи цели, използвани като средства за противодействие на корабните торпеда с хидроакустични системи за насочване. – Още морско оръжие

 
11.01.2012, 09:22

Италия ще съкрати участието си в програмата F-35

За сега се предвижда вместо планираните 131 изтребителя да бъдат закупени около 92. Първоначално се предвиждаше да бъдат закупени за 13 милиарда евро(16,7 милиарда долара) 109 машини F-35A и 22 F-35B, които трябваше да заменят AV-8B. След 2008 година Италия се отказа от първоначалните изпитания и пое задължение да купи една машина от Lot 3(трета партида). Втората от  Lot 4 беше отказана. Италия е привела 1 милиард долара авансово за участие в програмата от 24 юни 2002 година, като партньор второ ниво. Предполага се, че това второ коригиране на участието няма да бъде последно. Специалистите оценяват възможностите на Италия за много по-скромни от заявеното. – Още за F-35

/aeronews.alle.bg/

 
11.01.2012, 09:05

Русия ще достави на Индия нови МиГ-29К/КУБ

Руската самолетостроителна корпорация (РСК) "МиГ" ще започне доставката за Индия на палубни изтребители МиГ-29К/КУБ по силата на договор, сключен през март 2010. Споразумението е на стойност 1.5 милиарда долара и е за 29 изтребителя МиГ-29К/КУБ. Миналата година завърши доставката на последната партида изтребители МиГ-29К по договора от 2004 г. за общо 16 самолета.

Многофункционалните палубни изтребители МиГ-29К/КУБ се отнасят към поколението „4+++” . Самолетите имат усъвършенстван планер с голям процент композитни материали, цифрова комплексна електродистанционна система за управление с четирикратно резервиране, намалена радиолокационна забелижимост, по-големи горивни резервоари, повишен боен товар и открита архитектура на радиоелектронното оборудване. Изтребителите са със съвременна многофункционална РЛС „Жук-МЭ” , многоканална оптико-локационна станция, и богата гама от въоръжение - 30мм оръдие, управляеми ракети „въздух-въздух” и „въздух-повърхност”, НУРС, управляеми и конвенционални авиобомби.

Също тази година на ВВС на Индия ще бъдат доставени няколко модернизирани изтребителя МиГ-29UPG. Още за МиГ-29К

/Pan.bg/

 
11.01.2012, 00:07

„Русские витязи“ планират да участват

Руската пилотажна група „Русские витязи“ планира да участва в международното шоу от 19 до 21 януари  2012 година в Бахрейн. Международното изложение е първо за тази година и ще определи тенденциите в международната търговия. Много търговци разчитат да сключат големи сделки. – Още пилотажни групи

/aeronews.alle.bg/

 
10 януари
 
10.01.2012, 22:43

"Мотор Сич" купи 60% от белоруски авиоремонтен завод

ПАО"Мотор Сич" купи 2 232 256 акции(около 60%) от ОАО "Оршанский авиаремонтный завод" (Белорусия). Президентът на Белорусия Александър Лукашенко е издал разпореждане №335рп от 30 декември 2011 година за продажбата, съобщи директорът на завода Владимир Троицкий.

Още 1 488 171 акции от завода са купени от ЗАО "Системы инвестиций и инноваций". С това държавата е продала своя дял от 99,2%, а останалите 0,8% принадлежат на колектива на предприятието. Инвестиционната програма за следващите 5 години от 2012 до 2016 година е за 12 милиона долара. С тази покупка "Мотор Сич" потвърди плановете на Украйна за организиране на вертолетно производство.

/aeronews.alle.bg/

 
10.01.2012, 22:35

Руските кораби са напуснали териториалните води на Сирия

Руските кораби, които на 8 януари влязоха в сирийското пристанище Тартус, на 10 януари напуснаха териториалните води на Сирия. По съобщение на министерството на отбраната на Русия, групата руски кораби начело със самолетоносача „Адмирал Кузнецов” се намираха в пристанище Тартус за попълване на запасите”. По-рано беше съобщено, че в състава на корабната самолетоносна група освен „Адмирал Кузнецов” в сирийски териториални води са влезли и буксирът „Николай Чикер”, големият кораб за борба с подводници „Адмирал Чабаненко”, патрулният „Ладный” и танкерът „Лена”.

Групировката кораби започна поход на 6 декември и проведе редица учения. След двудневно спиране в Сирия руските военни ще продължат полети от самолетоносача в „определени райони на Средиземно море”.

 
10.01.2012, 18:22

Украйна прие на въоръжение РЛС "Малахит"

РЛС "Малахит"

Министерството на отбраната на Украйна е приело на въоръжение новите радиолокационни станции "Малахит", съобщава ИТАР-ТАСС. Съответната заповед е подписана от министърът на отбраната на Украйна Михаил Ежель. Техниката е постъпила в състава на ВВС и ще трябва да замени остарелите и енергоемки радари.

Подвижната РЛС "Малахит" представлява модернизирана украинска версия на радара П-18МУ "Терек", разработен в СССР през 1971 година. В модернизирания вариант радиолокационната станция се използва цифрова обработка на сигналите при измерване на скоростта на движение на въздушните цели, автоматичния поиск и съпровождане на целите при активни радиосмущения. "Малахит" има и възможност в автоматичен режим да предава данни за откритите въздушни цели.

РЛС е разположена на автомобил КраЗ и едно товарно ремарке (за сравнение, П-18МУ се базира на два автомобила Урал-375 или Урал-4320 и два ремаркета). Станцията може да открива цели, движещи се със скорост до хиляда метра в секунда и да съпровожда до 256 от тях. Производител на новата РЛС е украинската компания "Укрспецтехника". – Още РЛС

 
10.01.2012, 17:45

Индия създава нова междуконтинентална балистична ракета

Agni-III

Организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) на Индия е пристъпила към предварително проектиране на нова междуконтинентална балистична ракета от серията Agni - Agni-VI, съобщава Express Buzz.

Новата ракета ще може да поразява обекти на противника на разстояние до десет хиляди километра. Основните характеристики на Agni-VI за сега не са определени.

Предполага се, че новата ракета ще има бойна глава с ядрени блокове с индивидуално насочване или маневриращи блокове, които ще могат да преодоляват системите за ПРО. Трябва да се отбележи, че в момента Индия не разполага с подобни технологии.

Същевременно Индия завършва подготовката за първите изпитания на балистичната ракета Agni-V, които трябва да се състоят в близките няколко месеца. В момента специалисти от DRDO се занимават със сглобяването на първият прототип на ракетата, създаден на основата на Agni-III.

Семейството балистични ракети Agni включва три типа боеприпаси, способни да поразяват обекти на противника на разстояние от 700 до 5,5 хиляди километра. В момента се провеждат изпитания с ракетата Agni-IV, която има обсег на действие до 3,7 хиляди километра. Всички ракети Agni са способни да носят както обикновена, така и ядрена бойна глава. – Още индийки ракети

 
10.01.2012, 17:22

Индия отказа покупката на 75 УТС РС-7

Правителствената комисия по сигурността наложи вето върху резултатите от търга за 75 учебно тренировъчни самолета РС-7 MkII Пилатус. Швейцарската компания спечели търга през лятото на миналата година. Той беше обявен в началото на 2010 година. Сумата по сделката се оценяваше между 800 милиона и 1 милиард долара. Мотивите са високата цена и нарушени изисквания на конкурса.

/aeronews.alle.bg/

 
10.01.2012, 17:18

Hawker Beechcraft с първа продажба на новия Beechcraft T-6C+

Hawker Beechcraft обяви в понеделник първа продажба на новия Beechcraft T-6C+ за ВВС на Мексико. Първите две машини по договора за шест ще бъдат доставени скоро. Те ще заемат мястото в тренировъчни центрове на PC-7 Пилатус.

Очакваме с нетърпение оценка на ВВС на Мексико за този ефективен, много надежден и с ниски разходи самолет, това заяви Jim Maslowski президент на Hawker Beechcraft. Ние гледаме на тази първа продажба на 6 самолета само, като начало на дълго и продължително сътрудничество с Mexican Air Force, продължи той.

Мексико  обяви конкурс за 10 учебно тренировъчни самолета на стойност 145 милиона долара. Той бе спечелен от Hawker Beechcraft. Явно по някакви причини мексиканците са намалили броя, но от компанията са доволни, защото те се явяват стартов клиент и възможност за работа в тежък момент.

Към договора трябваше да има и опция за още 20 машини. Няма информация за съдържанието на споразумението, но мисля, че предстоят дълги тестове. Това се предполага, защото самолетът  е нов. Може би след време ще бъде подписан втори договор.

/aeronews.alle.bg/

 
10.01.2012, 17:08

Към Арабско море се насочва авионосна ударна група на САЩ

В Индийския океан навлезе ударна група на ВМС на САЩ начело с атомния самолетоносач „Карл Унисън” и се насочва към Арабско море, съобщи Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

Групата от кораби ще оказва авиоподкрепа на войските на НАТО в Афганистан, ще участва в учения и съвместни операции със съюзниците и регионалните партньори, се казва в съобщението. Освен това авионосната група, в чийто състав освен самолетоносач с 90 самолета и хеликоптери на борда, влизат ракетният крайцер „Бенкер Хил” и ракетния ескадрен миноносец „Хелси”, ще се заеме и с осигуряване на безопасността на корабоплаването в региона.

Сега в Арабско море се намира и друга американска авионосна ударна група начело със самолетоносача „Джон Стенис”.

 
10.01.2012, 14:16

ВВС на Франция купуват A330MRTT

Министерство на отбраната на Франция ще започне да купува от следващата година самолети-цистерни A330MRTT (multi role tanker transport). За ВВС ще бъдат закупени 5-7 машини, които ще заменят остарелите Boeing С-135  закупени през 60-те от Франция. Страната се реши на такава стъпка, след като се видя, че американските самолети са остарели и не можаха са изпълнят задачите си при операциите срещу Либия. - Още за А330MRTT

/aeronews.alle.bg/

 
10.01.2012, 14:07

Продължават изпитанията на Су-25УБМ

През 2012 година ще продължат изпитанията на Су-25УМБ. В ГЛИЦ им. В.П. Чкалова (Астраханска обл.)  ще бъде подложен на изпитания прицелно-навигационния комплекс. Предполага се, че това ще бъдат съвместими изпитания за нови видове оръжия. По същото време там ще се изпитват и фронтовите бомбардировачи Су-34. До сега са пуснати за производство 10 машини от установъчната партия и от 2012 започва серийното производство на най-малко 16 самолета. През миналата година най-малко 2 самолета бяха модернизирани в 121 АРЗ в Кубинка  до Су-25УБМ.  За тази година планът е за модернизация на 4 самолета. В завода в Кубинка,  както знаем се извършва модернизацията до Су-25СМ на серийни самолети. Те имат съвместимост с новите Су-25УМБ и това ще ги направи особено ефективни при съвместни действия в бойна формация.

Новото при самолетите  Су-25УМБ е, че разполагат с множество нови системи. Те имат компютърна система за обработка на информация и изображение. Това им дава възможност да се използуват, като въздушни командни пунктове. От тях може да се извършва насочване и целеуказване. Имат още спътникова система за навигация, нови системи за РЕБ и други. – Още за Су-25

/aeronews.alle.bg/

 
10.01.2012, 13:16

Руско-индонезийски оръжеен контракт

Индонезия купи още 6 руски многофункционални изтребители Су-30МК2 на сума 470 милиона долара, съобщи източник от отбранително-промишления комплекс на Русия. Според него, този оръжеен контракт е най-големият за цялата история на руско-индонезийското военно-техническо сътрудничество.

Доставянето на самолетите на поръчителя ще започне след 2013 година. Контрактът предвижда продажба не само на самолетите, но и резервни двигатели и друго техническо имущество.

Индонезийските военновъздушни сили вече имат 10 самолета Су: пет Су-27СКМ и пет Су-30МК2.

 
10.01.2012, 13:10

Вицепрезидентът генерал-майор от резерва Ангел Марин бе удостоен с високо отличие

За изключително големи заслуги към Република България вицепрезидентът генерал-майор от резерва Ангел Марин бе награден с орден „Стара планина”  - първа степен с мечове. Връчването на отличието стана днес в Гербовата зала на президентството от държавния глава Георги Първанов. В тържеството участваха председателите на 11-те неправителствени организации, по чиято инициатива министърът на отбраната и правителството направиха предложението до президента за удостояване на генерал Марин……… Прочети още

 
10.01.2012, 12:17

Американската секретна совалка не шпионира китайските космически апарати

В статия на Spaceflight бе изказано предположение, че американската военна совалка Х-37В провежда наблюдение на изведеният в космоса през есента на 2011 г китайски модул "Тиянгун-1".

След излизането на тази статия, независими експерти са изказали мнение, че е малко вероятно Х-37В да следи 'Тиянгун-1. В статията в качеството на аргументи се указва на сходство в параметрите на орбитите на двата апарата.

В действителност, параметрите на орбитите се различават и то значително и за провеждане на шпионаж над китайския модул, Х-37В трябва да направи много маневри. По мнение на Браян Уиден (Brian Weeden), бивш аналитик на ВВС на САЩ , „да се направят такива маневри е просто непрактично”. – Още космически системи

/Space News/

 
10.01.2012, 12:08

Малък технически проблем с F-35C

Конструктивни проблеми са причината за осем неуспешни опита за кацане от F-35C(CF-03) върху имитатор на палуба от самолетоносач в NAS Lakehurst през август миналата година. Причината е в малкото разстояние между точката на допиране на скобата и основното шаси 7,1 фута (около 2,165 метра). Това не позволява захващане на въжето на аерофиниша от скобата на самолета, който "подскача" при преминаване през него и скобата пада върху или след въжето. За сравнение при  F-14D разстояние е 22 фута, а при F/A-18E/F е 18,3 фута. Увлечени  в конструкцията на самолета инженерите са забравили изискванията за скобата. Проблема ще се реши с нова скоба с по-голяма дължина и по-малък ъгъл на посрещане. Както знаете, тества се и нов електромагнитен катапулт, вероятно и кацането ще става с нов вид аерофиниш. – Още за F-35

/aeronews.alle.bg/

 
10.01.2012, 12:00

ВВС на Русия ще получат над 50 нови самолета Як-130 до 2020 година

Военновъздушните сили на Русия ще получат над 50 нови учебно-тренировъчни самолета Як-130 в рамките на програмата за въоръжаване до 2020 година, предаде ИТАР-ТАСС.

В края на 2011 година министерството на отбраната на Русия е подписало договор за закупуването на 55 самолета Як-130. Това е част от мащабната програма за подмяна на авиационния парк на Военновъздушните сили.

Як-130 е двуместен реактивен учебно-боен самолет от ново поколение, предназначен за обучение и боева подготовка на летателния състав, както и за боево използване по въздушни и наземни цели. – Още за Як-130

/ИА „Фокус”/

 
10.01.2012, 10:48

Корея ще купи 44 хеликоптера за 1,8 милиарда долара

На 6 януари 2012 година Агенцията за военни доставки на Република Корея е изпратила предложение до няколко компании за участие в конкурси за хеликоптери за страната.

Техническите условия по конкурси за 36 ударни за СВ и 8 многоцелеви за ВМС ще бъдат публикувани до края на месеца.

За участие в конкурса  AH-X  за 36 ударни хеликоптера са поканени AH-64D Block III APACHE Helicopters на  „Боинг“, AH-1 SuperCobra на „Белл“ и Tiger (EC 665) на „Еврокоптер“.

Стойността на договора ще е около 800 милиона долара. Целта на доставката е да се запълни нуждата от машини в армията до започване на производството по националната програма за 200 KAH (Korea Attack Helicopter).

В конкурса за 8 хеликоптера за борба с подводници на стойност 1 милиард долара се очаква участие да вземат „AgustaWestland“  с AW-159, „NHIndustries“ с NH-90NFH и „Sikorsky“с SH-60 Seahawk.

/aeronews.alle.bg/

 
10.01.2012, 10:43

Руските СВ ще участват в 70 военни учения

Сухопътните войски на Русия през 2012 година ще участват в 70 международни тактически учения, съобщи официалният представител на Сухопътните войски Сергей Власов.

Според него, ще бъде наблегнато върху укрепването на военното сътрудничество с членките на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС). Освен това, през 2012 година ще бъдат проведени съвместните контратерористични учения на Въоръжените сили на членките на Шанхайската организация за сътрудничество „Мирна мисия-2012”, както и специалните руско-индийски учения „Индра-2012”. – Още за СВ на РФ

 
10.01.2012, 10:12

САЩ са готови да използват сила против Иран

Противоборството между САЩ и Иран нараства. След демонстрационните военни учения и заплахи от страна на Техеран да затвори Ормузкия пролив, своя ход направиха и САЩ. Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета и главата на Комитета на началниците на щабовете Мартин Демпси изказаха по телевизията неприкрити заплахи по адрес на Иран.

Панета обозначи крайната черта, преминаването на която ще провокира война – това е създаването от Техеран на ядрено оръжие и блокирането на доставките на нефт от Персийския залив. Ето какво каза шефът на Пентагона:

  - Прилагането от световната общност на санкции преследва единствената цел – да върне Иран на цивилизования път. Да накара Техеран не да конфликтува със западните страни, а да се присъедини към „семейството нации”. Дали те сега работят върху създаването на ядрено оръжие? Не, но сме информирани, че развиват атомни технологии. И това ни тревожи. Ще продължаваме да прилагаме дипломатически усилия, но не бива да се отказваме и от другите варианти, в това число нанасянето на изпреварващ удар.

Темата на силовия вариант за уреждане на иранската криза продължи главата на Комитета на началник щабовете Мартин Демпси. Той каза, че САЩ са готови да поемат върху себе си отговорността за евентуалната военна операция, ако Иран блокира Ормузкия пролив:

   - Иран разполага с военни сили за временно затваряне на Ормузкия пролив, но и ние укрепваме своята групировка в региона. И в случай на блокиране на пролива, ние ще разгромим иранската армия. Ситуацията в Ормузкия пролив е важна не само за САЩ, но и за целия свят. И ще използваме сила за да го запазим отворен.

Наред с това министърът на отбраната на САЩ Леон Панета предупреди Израел срещу удар по ядрени обекти на Иран. Той каза, че в този случай всички усилия на Вашингтон ще бъдат насочени за защита на своите бази и военните. И тези думи, както казва президентът на Института на Близкия Изток на Русия Евгений Сатановский, за пореден път демонстрират "двойните стандарти" в политиката на САЩ:

   - Американската политика прилича на някакво махало. Махалото се люлее по своите причудливи траектории, зависи от много влияещи върху него фактори, частното мнение на президента, държавния департамент, гледната точка на ръководството на Пентагона. И призивите към Израел са ясни: Америка е заета с гарантиране на собствените си интереси и самостоятелните действия на израелците изобщо не са й нужни.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
10.01.2012, 10:03

Армия срещу правителство - напрежението в Турция расте

Арестът на бившия началник на Генералния щаб на турската армия генерал Илкер Башбуг в петък сутринта сигнализира за нарастване на напрежението между правителството и армията, което най-вероятно ще продължи да ескалира.

Башбуг бе задържан и разпитван в продължение на седем часа във връзка с твърдения, че като ръководител на тайна организация е заговорничил за сваляне на спечелилото изборите правителство на Република Турция. След това той бе оставен в ареста в очакване на по-нататъшни разпити.......... Прочети още

 
10.01.2012, 09:54

Авария с хеликоптер Bell 412HP от ВВС на Колумбия

На 8 януари 2012 година в 10:35 часа местно време хеликоптер Bell 412HP регистрация FAC0005,  сериен номер 36035 на колумбийските ВВС е извършил аварийно кацане до рафинерията на Ecopetrol в Barrancabermeja. На борда е имало 4-ма души, които са ранени. Машината не подрежи на възстановяване.

/aeronews.alle.bg/

 
10.01.2012, 09:45

Аню, конгресната прах по шинела и мозъка от мускули

Ако  Анювия генералски шинел се изтупа, що конгресна и варшавска прах ще излезе ! Повече отколкото от стар и изгърбен армейски  дюшек.

 
10.01.2012, 09:03

НАТО и САЩ са готови да обсъдят съкращаването на тактическите ядрени оръжия в Европа

НАТО и САЩ са готови да обсъдят въпросите за тактическите ядрени оръжия в Европа, но Алиансът ще и остане „ядрен блок”, заяви заместник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Филип Гордън, предаде РИА Новости.

„Относно тактическите ядрени оръжия нашата позиция е същата. САЩ са уверени, че НАТО трябва и ще остане организация, разполагаща с ядрен потенциал докато има ядени оръжия по света. Но ние показахме интерес към решаване проблемите с тактическите ядрени оръжия в Европа. За това говореха и нашите съюзници от НАТО. Броят разположени в Европа тактически ядрени оръжия, каквито има и Русия, трябва да бъде обсъден”, каза той.

/ИА „Фокус”/

 
9 януари
 
09.01.2012, 23:26

Новата стратегия на САЩ за отбраната не променя плановете за европейска ПРО

Новата стратегия на САЩ за отбраната не предвижда внасянето на някакви промени с плановете за създаване на системи за противоракетна отбрана в Европа, каза заместник държавният секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Филип Гордън.

Новата отбранителна стратегия администрацията на САЩ представи миналата седмица, припомня РИА Новости.

„Ние ще продължим да създаваме нашите системи за противоракетна отбрана и това, разбира се, предвижда разгръщането на нейни елементи в Полша и Румъния, радар в Турция и създаването на бази за оборудвани със системата „Аегис” американски кораби в Испания”, каза Гордън в изказване във вашингтонския Център на чуждестранните медии.

Той подчертава, че Съединените щати ще направят всичко да запазят мощното си присъствие в Европа и да усилят сътрудничеството с европейските партньори.

/ИА „Фокус”/

 
09.01.2012, 21:11

За общественото мнение, жабата, вола и гьола

В биографичната книга за живота и царуването на руския император Александър Трети, наречена „Царят от снеговете”, Анри Троая привежда изключителен пример за насаждане на дисциплина и респект към атрибутите на държавните институции. На празничен бал царят забелязва, че офицерите са без ръкавици (бели, разбира се), и ги изпраща „немедленно” в ареста. Аргументът му е само един - … „отначало танцуваш без ръкавици, а в крайна сметка започваш да кроиш заговори срещу монархията. Само наивниците не осъзнават, че между противозаконните действия от всякакъв род винаги има връзка.”.......... Прочети още

 
09.01.2012, 19:54

Индия избира самолет-цистерна

В Индия са завършили допълнителните изпитания на самолети Ил-78МД-90 и А-330 MRTT.

За победител в конкурса за 6 самолета MRTT (multi role tanker transport) от ВВС на Индия беше обявен А-330 MRTT. Заради високата до сделка не се стигна и през септември 2010 година беше обявен нов конкурс. Изпитанията се извършиха в Индия, Испания и Русия. Сега се очаква страната да съобщи резултатите от новия конкурс.

/aeronews.alle.bg/

 
09.01.2012, 19:51

САЩ ще продаде оръжие за Южен Судан

Президентът на САЩ Обама е одобрил продажбата на оръжие за Южен Судан. На 6 януари 2012 г. в писмо държавният секретар Hillary Clinton е предложила да се одобри продажбата на оръжие за Южен Судан, защото „това ще бъде в полза на националната безопасност на САЩ“.

От 2006 година страната е със статут на автономия, а на 9 юли 2011 година получи независимост. На 14 юли 2011 година тя стана членка на ООН и разполага само с 11 вертолета Ми-17.

 Судан за сравнение има около 80 самолета, включително 23 МиГ-29, 3 МиГ-23, 10 F-6, 18 Су-25, 8 JL-8 и 20 А-5. Освен това разполага и с толкова вертолети общо Ми-8 и Ми-24, а също и с 20 хеликоптера MBB Bo 105.

/aeronews.alle.bg/

 
09.01.2012, 19:49

Израел ще достави на „една азиатска страна” оръжие за 1 млрд. долара

Концернът „Израелска авиопромишленост” е подписал с „една от азиатските страни” контракт за доставка на безпилотни апарати, ракети и други системи на сума 1,1 млрд. долара, съобщава израелското радио. Официално страната не се посочва, но икономическото издание „Глобс” пише, че концернът отдавна води интензивни преговори за военни доставки с Индия.

Изданието също така отбелязва, че съобщението за сделката съвпаднало по време с посещението в Израел на външния министър на Индия, който пристигнал за участие в мероприятията по случай 20-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

 
09.01.2012, 19:44

Турция купува 15 канадски хеликоптера за полицейски мисии

Турската национална полиция е избрала модел хеликоптери на канадския производител „Бел Хеликоптер Текстрон Канада”, за да осигури необходимостта си от летателни машини при изпълнението на своите мисии, пише канадският вестник „Ла прес”.

В момента Турция провежда преговори с канадската компания, за да финализира договор за покупката на 15 машини, който ще даде възможност за придобиването на пет допълнителни хеликоптера.

Сред всички възможности турската полиция е избрала модела „Bell 429”, което представлява значителен пробив на канадската компания на европейския пазар, коментира вицепрезидентът на „Бел Хеликоптер”.

/ИА „Фокус”/

 
09.01.2012, 17:05

Руската армия ще получи модернизирани огнеметни системи

ТОС-1А

През 2012 година руските въоръжени сили ще приемат на въоръжение модернизираните тежки огнеметни системи ТОС-1А "Солнцепек", съобщава ИТАР-ТАСС.

Машините ще бъдат в състава на войските за радиационна, химическа и биологична защита, като точното им количество за сега не се уточнява.

ТОС-1А е създадена на базата на ТОС-1 "Буратино". В състава на системата влизат бойна машина БМ-1, имаща 24 направляващи за запалителни и термобарични ракети калибър 220 милиметра (30 направляващи при "Буратино"), както и транспортно-зареждаща машина ТЗМ-Т.

ТОС-1А "Солнцепек" е способена да поразява обекти на противника да разстояние от 3,6 до шест хиляди метра (в зависимост от типа на ракетата), като площта на поразяване е от хиляда до две хиляди квадратни метра. – Още за ТОС

 
09.01.2012, 16:44

По терлици през разузнаването

Президентът Плевнелиев ще чуе от премиера къде да бъдат НРС и НСО. И ще се съгласи...

 
09.01.2012, 16:30

Стратегическата авиация на Русия с 50 патрулирания за 2011

Стратегическата авиация на Русия е извършила повече от 50 патрулирания в неутрални води над Северния, Атлантическия и Тихия океан. Тази година бомбардировач Ту-95МС постави и рекорд по продължително патрулиране повече от 40 часа с няколко зареждания във въздуха. Имаше период след 1990 година, когато тези полети бяха спрени.

/aeronews.alle.bg/

 
09.01.2012, 16:27

Република Корея ще купи 62 нови изтребителя F-X III

Южна Корея ще стартира конкурса за придобиване на нов многоцелев изтребител FX-III в близките дни. Това съобщават корейските медии позовавайки се на източници в Министерство на отбраната. В рамките на конкурса се търсят 62 бойни самолета, които да заменят сега използваните F-4 Phantom.

Очаква се да бъдат оправени запитвания за оферти до Boeing с F-15 Silent Eagle, Lockheed Martin за F-35 JSF, консорциума Eurofighter за едноименния изтребител и руския Сухой Т-50.

Вероятно съществена част от наддаването да се върти около офсетните предложения за участие в корейския проект за изтребител от пето поколения KF-X.

Южна Корея поддържа много близки връзки със САЩ и се очаква американските предложения F-15SE и F-35 да бъдат фаворити. Предполага се, че скорошното решение на Япония да закупи 42 броя F-35A да наклони везните сериозно в полза на предложението на Lockheed Martin.

Решение по конкурса се очаква в края на 2012 или началото на 2013 г.

В последните десет години Южна Корея купи 61 многоцелеви изтребителя F-15K Slam Eagle, като част от програмите FX-I/II.

/Аеро/

 
09.01.2012, 16:13

ВМФ на Русия ще получи фрегатата „Адмирал Григорович”

През 2014 година на въоръжение във военноморския флот на Русия ще постъпи главната фрегата от проект 11356 „Адмирал Григорович”, която се строи в завода „Янтар” в Калининград, съобщи официален представите на ВМФ.

Според него, общо се планира да бъдат построени три фрегати по проекта 11356. През декември 2011 година предприятието започна строителството на втората по ред фрегата – „Адмирал Есен”.

Фрегати по проекта 11356 са предназначени за водене на бойни действия против надводни кораби и подводници в океанските и морски райони, а също за отразяване на атаки на средства за въздушно нападение. Фрегата има ударно противокорабно, зенитно-ракетно, артилерийско и торпедно-бомбово оръжие, съобщи представител на ВМФ. – Още за проект 11356

 
09.01.2012, 12:01

ПВО на Сирия

Страната разполага с над 900 ЗРК, повече от 4000 зенитни оръдия 23-100 милиметра и 400 изтребителя. От ЗРК повече от 80% са С-75, С-125, "Куб" и "Оса". Действително съвременни са около 180-190. Сред тях са 48 ЗРК "Бук М1 и М2" доказали своята ефективност, същото количество С-200 "Ангара"(тип "Вега" и "Дубна"). Внесени са от Белорусия и 48 ЗРК от първите модификации С-300 (съветско производство) и около 50 ЗРК "Панцирь С1" внесени от Русия.

По данни от различни източници страната има около 400 изтребителя. Само около 25% от тях са боеспособни. ВВС на Сирия разполагат с около 60 МиГ-29 и около 30 МиГ-25. Явно страна, може да разчита най-много на около 50 изтребителя. При евентуални бойни действия, основно средство за защита ще са ЗРК.

Сирия многократно правеше опити да внесе от Русия 12 самолета МиГ-31Э, но сделката беше блокирана от Израел и САЩ.

Същото се получи и със сделката за 24 самолета МиГ-29М/М2. Едва през миналата година започна изпълнението на договора, а доставки ще има едва през тази година. Страната разполага с най-малко 30 модернизирани самолета МиГ-29СМТ в последния вариант на модернизацията. Има също и от стария вариант. – Още за ПВО

/aeronews.alle.bg/

 
09.01.2012, 11:42

Ще бъде редуциран броят на миночистачните кораби във Военноморска база-Варна

До края на годината ще бъде редуциран броят на миночистачните кораби във Военноморска база-Варна. Това заяви днес във Варна контраадмирал Румен Николов, началник на Военноморските сили по време на тържественото откриване на учебната година във Военноморската база, предаде репортер на Радио „Фокус”-Варна. По думите на Николов тази година ще бъдат изградени една военноморска база и два пункта за базиране съгласно плана за реформи във Военноморските ни сили. Първият етап на реформите ще протече до месец юли, а вторият до месец ноември. След тази дата корабният състав ще мине под единно командване. В края на годината се предвижда да бъдат осигурени нови вакантни работни места за предвидените за съкращение представители на личния състав. По думите на контраадмирал Румен Николов все още не е уточнено къде ще бъде дислоцирано ръководството на Военноморските сили, но във всички случаи Варна ще бъде основна военноморска база. Николов потвърди, че през следващите две-три години във Военноморските сили няма да постъпят на въоръжение нови кораби. Това се дължи на икономическата криза и финансовото състояние на бюджета за отбрана. - Още за ВМБ Варна

/ИА „Фокус”/

 
09.01.2012, 11:10

Руски военни кораби в Тартус

Демонстрация на солидарност с народа на Сирия нарече сирийската информационна агенция САНА посещението на кораби на ВМФ на Русия в местното пристанище Тартус. Корабна група в състав ТАВКР „Адмирал Кузнецов”, големия кораб „Адмирал Чабаненко” за борба с подводници, спасителен буксир и танкер пристигнаха в неделя в сирийското пристанище, където се намира пункт за материално-техническа поддръжка на руския флот, за попълване на запасите от вода и хранителни продукти.

Отрядът от кораби отплава в поход на 6 декември и проведе редица учения на палубната авиация, посрещна Нова година в Средиземно море. Както съобщиха в министерството на отбраната на Русия, посещението в Тартус не е свързано с политическата ситуация в Сирия, където почти 10 месеца продължават антиправителствените демонстрации. - видео

 
09.01.2012, 10:14

Япония прие бюджета на силите за отбрана

Правителството на Япония е утвърдило бюджет на силите за отбрана за 2012 финансова година, започваща на 1 април в размер на 4,64 трилиона йени, с 17,2 милиарда йени(0,4%) по-малко от бюджета за 2011 година. Това е най-малкият  военен бюджет на Япония за последните 19 години в йени. Поради падане на курса на долара, на практика бюджета на страната е увеличен спрямо 2011 в доларово изражение и е около 60 милиарда долара. (Jane's Defence Weekly)

/aeronews.alle.bg/

 
09.01.2012, 10:03

Руските „убийци на самолетоносачи”

Ракета П-800 „Оникс”

Господството в моретата винаги е много важно и затова все повече страни обновяват подводните си флотове. Русия не остава настрани от общите тенденции, а това означава не само строителство на нови подводници, но и модернизация на съществуващите.

Атомните подводници проект 949А „Антей ще бъдат модернизирани и превъоръжаване. Сега те имат ракети П-700 „Гранит”, предназначени за унищожаване на големи надводни кораби. Планира се те да бъдат превъоръжени с универсални установки за изстрелване, способни да използват няколко видове ракети, в частност, П-800 „Оникс”, чийто радиус на действие е 300 километра.

Това е по-малко, отколкото при „Гранит” (625 км.). Но въпреки това модернизацията на „Оникс” няма да влоши възможностите на „Антей”. Работата е в това, че максималната далечина на действие на „Гранит” се осигуряваше само при стрелба по данни на външната система за насочване към целите „Легенда”. Високата цена на тази система и уязвимостта на един от главните й елементи – самолетите Ту-95 РЦ, доведоха до това, че реалната далечина на действие на „Гранит” отговаряше единствено само на онова разстояние, от което подводницата можеше уверено да засече целта, използвайки собствени акустични и радиолокационни средства, т.е. 200-300 км. Изстрелването на „Гранит” от максимално разстояние също води до това, че ракетите се откриват много преди влизането в зоната на ПВО, което облекчава засичането им. А габаритите и масата на една ракета са такива, че огромните подводници от проекта 949А имат само 24 ракети „Гранит”.

При замяна на „Гранити” с „Оникси” и „Антей”, те ще могат да имат 72 ракети. Освен това, „Ониксите” благодарение на по-малките си габарити, по-голямата скорост и маневреност, е по-трудно да бъдат открити от радарите.

Освен модернизация на оръжието, на подводниците ще бъде обновено оборудването и намалено равнището на шума. Обновените подводници ще могат да останат в строя още минимум 15-20 години. – Още морско оръжие

/bulgarian.ruvr.ru/

 
09.01.2012, 09:48

Американците сменят приоритетите си

По-малобройна, по-стегната и по-гъвкава. Така трябва да изглежда американската армия на бъдещето. САЩ все повече насочват своя военно-стратегически интерес към Азия, а това ще има последици за Европа и за Германия.

 
09.01.2012, 09:35

Ген. Самандов ще съветва Росен Плевнелиев

Съветник по военните въпроси на новия президент Росен Плевнелиев вероятно ще стане ръководителят на Съвместното командване на силите ген.-лейт. Атанас Самандов, научи “Труд”.

Генералът гради военна кариера от 1977 г. Роден е през 1955 г. в Гоце Делчев. Оттам е и Плевнелиев, който ще встъпи в длъжност на “Дондуков” 2 на 22 януари.

Смяната на върховния главнокомандващ на армията със сигурност ще предизвика промени по върховете на отбраната, каза пък военният министър ген. Аню Ангелов пред Би Ти Ви. Той бе категоричен, че още не е правил предложения за кадрови промени пред бъдещия държавен глава. Според министъра “най-добрият военен съветник на всеки президент е началникът на отбраната, който му е пряко подчинен”, но няма да оспорва, ако решението на Плевнелиев е друго. Министърът каза, че още няма яснота кой ще е началник на отбраната.

Мандатът на настоящия шеф ген. Симеон Симеонов изтича на 1 юли 2012 г. и по закон не може да се удължи. Предстоят разговори и с Плевнелиев, и с премиера Бойко Борисов.

Засега няма решение и за шеф на военното разузнаване. То се управлява временно от зам.-директора Веселин Иванов, а титуляр няма от 2010 г., защото президентът Георги Първанов и Ангелов не се разбраха за кандидатура. Според министъра номинация на Иванов за директор е естествена заради свършената от него работа. Попитан дали за поста се спряга и военният ни аташе във Вашингтон Стефан Янев, Ангелов обясни, че се “спрягат много имена”, но той самият не спряга никого.

 
09.01.2012, 09:29

Размисли на един осакатен подводничар в навечерието на честването на 100 години от Балканската война

Господа офицерый, подофицерый, медсестрый и вся остальная ….! Вече години наред ме вълнуват някои проблеми на нашето воинско общество, а те помоему касаят до решаваща степен и цялата българска нация. На първо място, дали с нашето овчедушие и бездействие не спомагаме за перманентното продължаващо унищожение на българската армия и флот.  Защо след като ръководните органи на безспорно казионният Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ са винаги в услуга на властта, както и да е оцветена тя, ние още ги търпим и не сме ги  поставили на място, вън от тази организация? Дори се стигна до там да се вършат безобразия, като допускане одържавяването /тъждествено на подготовка за приватизация/ на Военния клуб /ДНФ/ във Варна, построено със средства на Съюза на подофицерите преди повече от 100 години /акт който не е допуснат нито през царско, нито през комунистическо време/. Защо не вземем пример от просветната организация на ВМРО-Варна, която ръководена от вече достолепни родолюбци, не позволи на политическата партия ВМРО да сложи ръка на Македонския дом във Варна?........... Прочети още

 
09.01.2012, 09:22

Boeing ще затвори завода в Wichita, Канзас

На 4 януари 2012 година компанията  Boeing  обяви, че ще затвори заводът в Wichita, Канзас с  2160 заети до края на 2013 година. В заводът се произвеждаха някои от нестандартните машини на американския гигант.  Там беше създадена и модификацията на  Boeing 747-400F, YAL-1A Airborne Laser, програма,  която беше закрита през декември. В него основно се правят части за американските В-52 и самолетите-цистерни В767. През 2011 година заводът е доставил на 475 клиенти части за 3,2 милиарда долара, но перспективите в близките 5 години не са добри, това е заявил  Mark Bass вицепрезидент на компанията и директор на модификации и модернизации в Boeing. Компанията ще положи съответните грижи за служителите си съгласно колективния трудов договор и законодателството на САЩ.

/aeronews.alle.bg/

 
09.01.2012, 09:10

Китай е изстрелял спътник за дистанционно сондиране на Земята

Китай успешно е извел в орбита спътник за дистанционно сондиране на Земята с високо разрешение „Цзиюан ІІІ”. Апаратът е изстрелян днес сутринта от космодрума „Тайюан” в северната провинция Шанси с помощта на ракета-носител „Чанчжен-4Б” (”Велик поход”).

Спътникът с тегло 2,650 кг. е предназначен за наблюдение на ситуацията в областта на поземлените и водните ресурси, а също ще послужи за предотвратяване на последици от стихийни бедствия. – Още космически системи

 
09.01.2012, 09:07

Ще има преглед на военното образование, промените през 2013 г.

Не е давана оценка от международни експерти, че Военна академия „Георги С. Раковски” е раково образувание. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов по БНТ по повод на публикация в един всекидневник. В продължение на две години имаше една група от Военноморския колеж на САЩ в Монтерей, която се занимавала с гражнадско-военните отношения. Тя ни подпомогна в провеждането на Прегледа на силите пред 2010 г., даваше своите съвети, но никога не е давала подобна рекомендация (б.р. характеристика), посочи министърът…….. Прочети още

 
09.01.2012, 09:05

Днес Военноморското училище става на 131 години

С тържествена церемония по вдигане на националното знаме на Р. България и полагане на цветя на Алея на преподавателя ще бъде отбелязана днес 131-годишнина от основаването на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”

Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" е най-старото техническо учебно заведение в Република България, а неговата история и настоящата му дейност го утвърждава като най-авторитетния център за подготовка на морски кадри. Традициите в българското морско образование датират от 1881г., когато се открива Морското училище - първото техническо учебно заведение в България за обучение на машинисти и огняри. От 03.12.1904 г. то е вече Машинно училище при флота - средно техническо училище за обучение на механици за военния и гражданския флот, държавните железници, въздухоплаването и др. През 1942 г. се преобразува във Военноморско на Негово Величество училище с шестгодишен гимназиален и висш курс на обучение: във Висшия навигационен отдел се подготвят специалисти с висше специално морско образование, а във Висшия технически отдел (от 1943 г.) - и кадри с висше специално морско техническо образование.

През 1949 г. приемник на българската морскообразователната традиция става Народно военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", а от 1956 г. на училището е даден статут на висше инженерно морско учебно заведение и неговото име е Висше народно военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". От 1991 г. името на училището е Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". – Още за ВВМУ

/Otbrana.com/

 
09.01.2012, 09:00

Американски военнослужещи са „под ключ” във военна база поради изчезнало оръжие

Американски военнослужещи са ограничени във военна база в близост до Тахома, Вашингтон, поради воденото от военните власти разследване на евентуална кражба на военно оборудване, заяви говорителят на базата, цитиран от Ройтерс. Пехотното поделение е „под ключ” от сряда, след като бе установена липсата на оръжейните принадлежности, включващи устройства за лазерно насочване, очила за нощно виждане и оръжейна оптика с шестцифрена стойност, заяви полковник лейтенант Гари Дейнджърфийлд, говорител на базата.

/ИА "Фокус"/

 
09.01.2012, 08:57

Египет и Турция проведоха съвместни военноморски учения

Египетската и турската армия проведоха съвместни военноморски учения, в които взеха участие няколкостотин моряци и голям брой плавателни съдове, предаде МИГнюз.

В ученията „Море на дружбата” взеха участие морски командоси на двете армии. Страните отработваха съвместното превземане на условни „вражески кораби”, а също така морско преследване на „подозрителни” кораби и катери.

В ученията също така участваха подразделения от водолази на двете страни. В техните задачи влизаше незабелязаното проникване във „вражеско крайбрежие” и нанасянето на удар по силите на противника.

/ИА „Фокус”/

 
8 януари
 
08.01.2012, 23:17

Израел увеличава бюджета за отбрана с 700 милиона долара

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че бюджетът за отбрана се увеличава с близо 700 милиона долара, предаде АФП.

През октомври Нетаняху подкрепи препоръките в доклада на уважавания икономист Мануел Трайтенберг, който предложи да се съкратят годишните разходи за отбрана до 14 милиарда долара, за да се финансират различни социални инициативи, без да се увеличава дефицитът.

„Аз обмислих този въпрос, но на фона на това, което се случва в региона, стигнах до извода, че съкращаването на бюджета за отбрана би било грешка, дори много голяма грешка”, подчерта Нетаняху.

/ИА "Фокус"/

 
08.01.2012, 20:25

Афганистански войник уби военнослужещ на НАТО

Войник на афганистанската армия простреля смъртоносно военнослужещ на НАТО, след което бе убит, потвърдиха от НАТО и местните власти, цитирани от АФП.

Спор между шестима войници на ИСАФ (Международни стабилизиращи сили в Афганистан) и трима военнослужещи в Афганистанската национална армия е прераснал в престрелка. Веднага след убийството, афганистанецът е бил ликвидиран от войниците на ИСАФ.

Съобщава се, че и други войници са пострадали в престрелката.

/ИА „Фокус”/

 
08.01.2012, 19:53

Армията не може да разчита на помощ от САЩ за модернизацията си

За модернизацията си Българската армия няма да може да разчита на пряка американска помощ. Преките възможности за модернизация по двустранна линия, каквито съществуваха в периода преди световната икономическа криза, няма да бъдат големи. Това признава българският посланик в САЩ Елена Поптодорова пред "Дойче веле".

През следващото десетилетие бюджетът на Пентагона ще намалее с над 480 млрд. долара. Тази сума ще сe удвои, ако и Конгресът на САЩ приеме, както се очаква, допълнителни съкращения в размер на 500 млрд. долара. Това прави почти трилион долара по-малко за военни разходи през следващите 10 години. Огромните намаления на разходите за отбранителни цели неминуемо ще имат конкретни последици. Една от тях е предвещаваното от експертите във Вашингтон намаляване на американското военно присъствие в Европа. Армията на САЩ ще се свие от 570 000 на около 520 хил. - главното намаляване на броя, според експертите, ще дойде от намаляване на войските в Европа.

Един от главните военни ангажименти на САЩ е в НАТО. Барак Обама декларира, че новата стратегия не означава отдръпване на САЩ от Европа и НАТО. Възможно ли е обаче една толкова голяма промяна в американските военни приоритети да не се отрази на най-близките им партньори?

Според посланика на България в САЩ Елена Поптодорова декларацията на Обама за ангажимент и трайни партньорски отношения на САЩ в рамките на НАТО е "положителна външнополитическа рамка". Същевременно възниква въпросът как бюджетните съкращения и новата военна стратегия ще се отразят на България и на Европа като цяло. Според Поптодорова промените най-вероятно ще засегнат България: "Говори се много за съкращения в т.нар. Източна оперативна група, което включва и военните съоръжения в България, и участието и присъствието на американските военни сили в европейското командване на НАТО като цяло, и в нашия регион в частност. Важно е да преценим какви са шансовете ни в двустранен план поне за поддържане, ако не за увеличаване на военното сътрудничество със САЩ. Важно е също какви ще са перспективите за продължаване на американската роля в Европа, защото от това може да зависи например участието на Българската армия в мисии".

Съществен въпрос е и доколко Америка ще продължи да поддържа тези международни мисии и операции, които не биха били възможни без много солидния американски принос, изтъква Поптодорова.

Джон Ситилидес, политически експерт и съветник на Държавния департамент по въпроси на американската дипломация в Европа, коментира, че новата стратегия категорично премества стратегическите интереси към Тихоокеанския регион. Според него обаче България няма да "изпадне" напълно от сферата на американските интереси поради стратегическото си разположение в Черноморската зона и потенциала й като партньорка в опазването на сигурността.

/в-к Дума/

 
08.01.2012, 18:44

Военнослужещи от Сухопътни войски оказват помощ при разчистването на прохода Превала и Пампорово

По разпореждане на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев от вчера, 7 януари, военнослужещи от 101-ви алпийски батальон, със специализиран ротор и друга военна техника, се включиха в разчистването на прохода Превала и Пампорово.

Днес, през целия ден, модулното формирование също оказва помощ на населението при тежките зимни условия. Под ръководството на командира на формированието подполковник Димитър Кацаров, военнослужещите ще продължат и утре, 9 януари, действията по разчистването на районите от снега.

/МО/

 
08.01.2012, 17:07

Модернизация на индийските самолети

Интересна дискусия тече във форума bharat-rakshak.com. Повод за нея са някои данни изнесени от министерство на отбраната на Индия. За модернизация на 63 машини MiG-29UPG са отделени 963 милиона долара, а за около 50 Mirage-2000 са отделени 2 милиарда долара. Руският договор е подписан през 2008 година и работата по него ще продължи по план 8 години или до 2016 година. Вече има закъснение спрямо първоначалните срокове и е ясно, че програмата ще продължи най-малко 10 години. За сега няма искане за подмяна на РД-33 с нов двигател.  Няма и искане от индийска страна за поставяне на управляеми сопла, които биха дали възможност да се управлява тягата и съответно направили самолетите по-маневрени. Той е усвоен от Индия и скоро бе предадена техническата документация от Русия на последната модернизация, която го прави значително по-надежден от М53Р2 на Mirage-2000. За него договорът беше подписан през 2011 година и ще продължи около 10 години. „Дяволски здрави“ са френските самолети, според индийските военни инженери. Ресурсът на машините ще бъде удължен на 6000 часа, което може да доведе до още 20-30 години експлоатация. За руските машини срокът ще бъде почти два пъти по-малък около 3500 часа. Френските самолети ще получат IMA (integrated modular avionics)- интегрирана модулна авионика, за сега е известно, че такава се поставя на F-22, Rafale и Boeing 787. При руските ще се използва „динозавърът-процесор“ от серия 486. Това е малко смущаващо, аз си мислех, че поне нивото на МиГ-29К ще бъде достигнато. Вината за това е може би в катастрофата на МиГ-29КУБ през 2011 година в Ахтубинск и решението на Индия да изчака руснаците да решат проблема. Това доведе до забавяне и на договора за палубни самолети за ВМФ на Русия. Старият радар НО11М ще бъде заменен с «Жук-М2Э».

Новите руски ракети Р-77СД (маса 175 кг, далечина до 80 км) са по-ефективни от френски MICA (маса 112 кг, далечина 60 км). Те са и по-евтини под 2 милиона долара, при 2,4 милиона долара за френските за голямо количество. Далечината се отнася за големи цели. За сега за Индия ще се доставят старите РВВ-АЭ (Р-77) и Р-73Э и нов договор няма. Индийците изчакват да им бъдат предадени 6 модернизирани самолета в Русия - 4 едноместни и 2 два учебно-бойни. След изпитанията Индия ще реши за договора. С французите вече обявиха договор за около 500 ракети.

И двата договора са отворени. Индийците са си извоювали право в процеса на работа да искат промени. Това удоволствие разбира се заплаща допълнително, но Индия иска модерни самолети с възможности да се справят с заплахите Китай и Пакистан. – Още за ВВС на Индия

/aeronews.alle.bg/

 
08.01.2011, 16:40

Подготвя се среща на генералитета с новоизбрания президент

Новоизбраният президент не е съвсем подготвен по въпросите на отбраната. Във връзка с това за края на този или началото на следващия месец се подготвя негово и на премиера участие в разширено заседание на Съвета по отбрана. Там ще бъде анализирано досегашното изпълнение на Плана за развитие на Въоръжените сили и какво предстои през 2012 г. Ще докладват министърът, началникът на отбраната и командирите на Видовете въоръжени сили. Това стана ясно от днешното интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов по БНТ. Той вече е имал едночасова среща по въпросите на отбраната с Росен Плевнелиев след избирането му за президент. Никога обаче, казва Аню Ангелов, не е ставало въпрос по какъвто и да е повод за каквото и да е мое привличане в неговия екип. Аз имам още много неща да върша в МО, посочи той, ние сме по средата на пътя за изпълнението на Плана за развитие на Въоръжените сили. Това дълбоко противоречи на моя характер, никога не съм търсил скрити длъжности, които да ми дават някаква мандатност, заяви още министърът. В същото време Аню Ангелов обеща да бъде в непрекъсната връзка с президента и неговата администрация, за решаването на редица кадрови въпроси, както и за бъдещето на Българската армия.

Що се отнася до приемника на генерал Симеон Симеонов, чийто мандат изтича през юли т.г., министърът каза, че все още не е мислил кой български генерал ще заеме длъжността „началник на отбраната”. Този въпрос ще бъде обсъждан, включително с премиера и президента. Аню Ангелов подчерта, че е доволен от работата на генерал Симеонов и изпълнението на мандата му не подлежи на съмнение.

Не се отказваме от закупуването на многоцелеви изтребител, посочи министърът. Целият въпрос, според него не е дали трябва да имаме нов тип многоцелеви изтребител, а кога е възможно да го имаме. Това зависело от изтичането на ресурса на МиГ-29 и с какви финансови средства разполагаме през 2012, 2013, 2014 и следващите години. За тази година по никакъв начин няма да открием конкурс, заяви министърът. Инвестиционният проект обаче бил готов. Според него не по-рано от 2015 или 2016 г. може да започне доставката на новите самолети. Няма да може да бъде открит и проектът, който касае ново ракетно въоръжение на фрегатите, отбеляза още министърът.

/Otbrana.com/

 
08.01.2012, 14:40

През 2012 г. в Русия ще започнат да функционират няколко нови радиолокационни станции

През 2012 г. се планира на бойно дежурство да застъпят няколко нови радиолокационни станции (РЛС), съобщи пред журналисти говорителят на войските за въздушно-космическа отбрана към Министерство на отбраната на Русия полковник Алексей Золотухин, предаде Интерфакс.

„В края на миналата година в състава на Системите за предупреждение за ракетно нападение е въведена новата радиолокационна станция "Воронеж-ДМ" в Калининградска област, напълно готова за застъпване на бойно дежурство е РЛС с Ленинградска област. Друга нова РЛС преминава изпитания в Краснодарски край. През 2012 г. са планирани изпитания в пълен състав на тази станция, като в последствие ще бъде приета на бойно дежурство”, каза Золотухин.

Освен това тази година изпитания ще премине и РЛС от ново поколение в Иркутска област.

/ИА „Фокус”/

 
08.01.2012, 14:33

Armee де l'Air получиха първите 2 броя CASA CN235-300s

Френските ВВС (Armеe де l'Air) получиха първите два броя от осемте нови военнотранспортни самолети CASA CN235-300s.

Те кацнаха в ранния следобед на 6 януари в авиобаза Aеrienne след полет от завода в Севиля (Испания).

Те ще се присъединят към 3-та военнотранспортна ескадрила, която разполага с 19 броя CN-235-200, доставени още през далечната 1991 г.

Всичките осем самолета са планирани да влязат на въоръжение до края на април 2013 г.

/Pan.bg/

 
08.01.2012, 14:30

Tiger Meet 2012 ще бъде в Норвегия

Командването на Кралските ВВС на Норвегия потвърдиха, че военното авиошоуто Tiger Meet 2012 ще се проведе на тяхна територия в авиобаза Orland. Датата на полетите ще бъде 2 юни. Тогава ще е и основната среща на натовските самолети, които имат тигрова окраска на борда си.

Припомняме, че на 1 юни пък Кралските ВВС на Норвегия ще отбележат 100 години от първия си полет. Тогава се планира и специален полет на самолети от НАТО в чест на празника.

/Pan.bg/

 
08.01.2012, 10:31

Имам още много да свърша като министър

Интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов за вестник „Българска армия“

 
08.01.2012, 10:20

Новата учебната година в Българската армия ще бъде открита утре

Новата учебна година във военните формирования на Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната ще бъде открита утре, 9 януари 2012 г.

Сухопътни войски

Тържествените церемонии по посрещане на бойното знаме във военни формирования: 34 750 - Карлово, 22 160 – Плевен и 24 150 - Стара Загора ще започнат в 10.00 ч. на 9 януари, а във военно формирование 32 990 - Пловдив от 11. 30 ч.

Новата учебна година ще бъде открита тържествено и във всички останали формирования на Сухопътните войски.

Военновъздушни сили

Командирът на Военновъздушните сили генерал–майор Константин Попов ще участва в тържественото откриване на новата учебна година в авиобаза Крумово. Церемонията ще започне в 13.00 ч. с посрещане на бойното знаме на формированието, приемане на строя и приветствие към личния състав.

С църковен ритуал по освещаване ще бъде открита новата зала за ръководство и управление на полетите, оборудвана със система „Front Desk”. Системата е предназначена за събиране, оценка и допълване на аеронавигационна и метеорологична информация, на актуална информация за трафика във въздушното пространство, зоните за отговорност и обслужването му, както и за планиране и изпълнение на полетите и осигуряването на тяхната безопасност. Front Desk обработва съобщения от системата Aeronautical Traffic Service и координира съвместната работа със службите за търсене и спасяване. След официалното откриване на учебната година в базата ще се проведат първите регулярни полети за 2012 година. На церемониите в другите формирования на ВВС ще присъстват офицери от Командването на ВВС, представители на местната власт и военнопатриотичните съюзи.

Военноморски сили

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев ще присъства на церемонията във Военноморска база Варна. Тя ще започне в 9.00 ч. с тържествено вдигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване. Ще бъдат проведени показни демонстрационни занятия на фрегата „Смели”, минен ловец „Цибър” и учебен спомагателен кораб ”К-н I ранг Димитър Добрев”.

По-късно същия ден Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” ще отбележи 131-та годишнина от основаването си. Тържествената церемония по вдигане на националното знаме на Република България ще започне в 10 00. ч. На Алеята на преподавателя в Морското училище ще бъдат положени цветя.

Във военноморска база Бургас от 11.00 ч. ще бъдат направени демонстрации по бойна техника.

/МО/

 
08.01.2012, 09:50

Чавез назначава наркобарон за министър на отбраната

Държавният лидер на Венецуела Хюго Чавез назначи на поста Министър на отбраната армейски генерал Хенри Рангел Силва, който е сред най-търсените от САЩ наркобарони.

Чавез заяви, че на мястото на Карлос Мата Фигуероа, за министър на отбраната ще назначи генерал Рангел, който е командващ отдела за стратегически операции на венецуелската армия.

Генерал Рангел е бивш шеф на разузнаването. Той бе предизвикал гнева на опозицията във Венецуела с изявлението, което направи през 2010 година за един вестник в страната, че армията няма да одобри победа на опозицията на президентските избори, които трябва да се проведат през 2012 година.

Рангел е сред четирите имена в лидерския кадър на венецуелския президент Чавез включени в списъка на САЩ за чуждестранни наркобарони.

САЩ обвиняват тези лица в оказване на помощ на престъпните формирования и доставката на оръжие и боеприпаси на Колумбийските Революционни Въоръжени Сили, която организация провежда въоръжени акции в Колумбия.

Чавез от своя страна отхвърля всички обвинения на САЩ по адрес на Рангел, когото назовава "воин революционер", и другите лица намиращи се в лидерския състав на страната.

RТ/

 
08.01.2012, 09:38

Аз вярвам на очите си, за съжаление .....

Още едно мнение за униформеното облекло и традициите

 
08.01.2012, 09:30

Идва ли краят на Су-30?

Бях подготвил преди дни едно доста подробно описание по темата. Някакъв бъг в компютъра ми унищожи подробния материал на около 12 страници. От всичко, което написах запомних приблизително няколко цифри. При изброяване на всички договори до момента,  общите цифри накрая бяха, че ОАО НПК «Иркут» и  ОАО КнААПО им. Ю.А. Гагарина са произвели приблизително по около 200 самолета Су-30, като при Иркут влизат 120 комплекта за Индия.

Какви са перспективите? За сега КнААПО има договор за 6 самолета за Индонезия и 4 почти готови за Виетнам. В Иркут имат да доставят още около 16 комплекта на Индия по втория договор за 40 самолета, 8 за Алжир и 10 Су-30СМ за руските ВВС. Това е натоварване на завода за около година. След това, ако не бъдат уточнени спецификациите и подписан окончателният договор за 42 "Супер Сухой" или не се появи нов клиент, заводът спира производството на Су-30. Има осигурена работа за две години по новия договор за Як-130.

По друг начин стоят нещата при "перлата на компанията Сухой" заводът КнААПО. Той има договор за 48 Су-35 за ВВС на Русия, договори за износ на около 30 самолета Су-30 и Су-35. Освен това е пусната изработката на още 6 самолета Т-50. Заедно с гражданското производство на SSJ има осигурено натоварване за години напред. До сега се обявяваха, че има 900 свободни работни места. През тази година очаквам броя им да нарасне. – Още за Су-30

/aeronews.alle.bg/

 
08.01.2012, 09:26

Саудитска Арабия ще купи 190 хеликоптера от САЩ

През октомври 2010 година беше отправено запитване от Саудитска Арабия за закупуване на 190 хеликоптера към САЩ. Те бяха:

 - 70 AH-64D Block III APACHE Helicopters;

 - 72 UH-60M BLACKHAWK Helicopters;

 - 36 AH-6i Light Attack Helicopters;

 - 12 MD-530F Light Turbine Helicopters.

В началото на тази година стана ясно, че е получен положителен отговор за 70 AH-64D Block III и  36 AH-6i или общо 106 машини. Очаква се Sikorsky and MD Helicopters да уточнят спецификациите на другите 84.

/aeronews.alle.bg/

 
08.01.2012, 09:17

Иранската армия започна учения край границата с Афганистан

Иранските власти оповестиха започването на военни учения по границата с Афганистан, само дни след края на ученията на ВМФ на страната в Ормузския залив, предаде агенция ФАРС.

Информацията за новите военни учения допълнително изостри ситуацията, което веднага се отрази на цените на петрола.

Командващият сухопътните сили на „Стражите на ислямската революция” Мохамад Пакпур заяви, че сухопътните учения се провеждат край град Хват, на 60 км от Афганистан. по думите му, те „целят укрепване сигурността на иранските граници”.

/ИА „Фокус”/

 
7 януари
 
07.01.2012, 22:23

Най-добрият съветник на президента е началникът на отбраната

Смяната на върховния главнокомандващ на Българска армия - президента, със сигурност ще предизвика промени по върховете на отбраната. Военният министър още не е направил своите предложения за рокади пред новия президент Росен Пленелиев, казва той в интервю за бТВ.

"Още преди изборите бях казал, че най-добрият военен съветник на всеки президент е началникът на отбраната, който му е пряко подчинен. Но всеки си има виждания и аз няма да оспорвам. Той ще бъде посредник между експертизата на МО и президентската институция", заяви той.

Министърът не смята, че смяната на президента означава непременно и смяна на съветника по военните въпроси.

„Няма такава връзка. Имам предвид, че действащият началник на отбраната може да играе такава роля, но пак повтарям, въпросът за назначаване на който и да било военнослужещ не е бил поставян пред мен от новоизбрания президент. Що се касае за началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, той има мандат до 1 юли 2012 година. Още не съм вземал решение по отношение за бъдещи кандидатури за този пост”, обясни Ангелов.

Ген. Симеонов по закон няма право на удължен мандат, но в негово лице министърът вижда един от възможните кандидати за този пост.

Все още не е обсъждан и въпросът кой ще поеме шеф на военното разузнаване, което е без титуляр вече година и половина.

На въпроса дали военният ни аташе във Вашингтон Стефан Янев е спряган за поста, Аню Ангелов заяви, че се обсъждат много имена. „Много се спрягат, но когато започна аз да ги спрягам, тогава е нещо сериозно. В този смисъл, не съм почнал да спрягам никой”, заяви той.

Според него естествена била кандидатурата на временно изпълняващият длъжността – зам. –директорът Веселин Иванов. „Той направи много за това време, макар и като временно изпълняващ. Така че той е една добра кандидатура. Но нямам конкретен избор все още”.

/Блиц/

 
07.01.2012, 20:56

Скритата цена на намалените разходи за отбрана

Военните разходи превърнаха земеделските ниви на Северна Вирджиния в земя на стъклени офис паркове, огромни сгради и лъскави автомобили. Средните доходи на домакинство там са сред най-високите в Съединените щати, пише вестник “Ню Йорк таймс”. Източник на този просперитет не е само огромната разплащателна ведомост на Министерство на отбраната, не само огромните приходи на неговите подизпълнители. Това е и ненадминатият рекорд на Пентагона за технологично развитие с широки обществени ползи - като интернет, реактивните двигатели и сателитната навигация – и след това и окуражаването на частните компании да извличат ползи.

И докато Пентагонът е изправен пред перспективата за намаляване на бюджета му с 10% през следващото десетилетие, дори някои неопределящи себе си сред традиционните му съюзници предупреждават, че потенциалният ефект върху научните иновации е недооценен. По-малкото разходи за военни научни изследвания, според тях, може да намалят в дългосрочен план икономическия ръст на страната.

/ИА „Фокус”/

 
07.01.2012, 19:04

Готови сме да унищожим тръбопроводите на Азербайджан

Интервю с ген. Аркадий Тер-Тадевосян, председател на Съюза на Арменските Командоси и на Доброволната Организация за Съдействие на Отбраната на Република Армения.

 
07.01.2012, 15:07

НАТО остава в Косово

Намирането на решение чрез преговори и диалог е единственият път за постигането на траен мир и свободно движение на хората в Косово.

Това каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен за излизащия в Прищина вестник "Коха Диторе". Пълният текст от интервюто ще бъде публикуван в понеделник. "Свободното движение за войниците от състава на НАТО КФОР в Косово е толкова важно, колкото и за всеки един гражданин. По този въпрос не може да има преговори", подчертава генералният секретар на НАТО.

"НАТО ще остане в Косово толкова време колкото е необходимо. По време на следващата среща на върха на страните - членки на Атлантическия пакт в Чикаго ще стане въпрос и за мисията на пакта в Косово", разкри още Расмусен и поясни: Нашите съюзници разбират, че бездействието в Косово ще струва много повече от сегашните ни действия там. Поради тази причина ние ще настояваме за продължаването на мисията ни в Косово.

/БГНЕС/

 
07.01.2012, 14:16

Великобритания изпраща самолетоносач в Ормузкия проток

След като Иран заплаши, че ще блокира стратегическия Ормузки проток, командващите британския военноморски флот смятат, че изпращането на разрушителя „Деъринг” ще бъде важно послание за иранците благодарение на огневата си мощ и свръхмодерните технологии, с които разполага, пише британският вестник „Телеграф”, информира Дарик.

Министърът на отбраната Филип Хамънд предупреди публично Иран, че всеки опит за блокиране на Ормузкия проток ще бъде „незаконен и неуспешен”. Според изданието корабът „Деъринг” е оборудван с нова технология, способна да свали всяка ракета от иранския арсенал. Бойният кораб, който струва един милиард британски лири, ще напусне Портсмут следващата сряда, носейки на борда си най-прецизния морски радар в света, способен да засече заплахи от типа на бойни самолети или ракети.

Корабът с екипаж от 190 души ще прекоси Суецкия канал и ще влезе в Залива в края на този месец, за да замести настоящата британска фрегата, пише БТА.

Филип Хамънд заяви, че „присъствието на британския кораб в Залива е съществено за запазването на международната търговия в  Ормузкия проток”. Източник от Кралския военноморски флот посочи, че и други британски кораби може да бъдат изпратени в Залива, ако се наложи.

/Maritime.bg/

 
07.01.2012, 11:32

Вярвай на очите си!

„Някой виждал ли е на улицата през последните десет дни офицер в униформа?”. А вие виждали ли сте?

 
07.01.2012, 10:46

Ще се отдръпнат ли САЩ от България?

Новата военна стратегия на Обама предвижда радикални съкращения в бюджета на Пентагона и вещае значителни промени в ролята на САЩ на международната сцена. Ще засегнат ли тези бюджетни съкращения и България?

 
07.01.2012, 09:46

ВМФ на Русия до 2020 г. ще получи до 10 дизелови подводници

До 2020 г. военноморският флот на Русия ще получи до десет дизелови подводници, съобщи говорител на руското министерство на отбраната, цитиран от Интерфакс.

„Планира се до 2020 г. руският военноморски флот да получи 8-10 дизелови подводници”, уточни говорителят. Той посочи, че наред със строителството на стратегически и многоцелеви атомни подводници, плановете за развитие и строителство на руския ВМФ предвиждат обновяване състава на неатомните (дизелово-електрическите подводници). Дизелово-електрическите подводници в руския флот са предназначени за борба с кораби и други подводници на голямо разстояние от базите, както в открития океан, така и в ограничени акватории.

„Строящите се дизелово-електрически подводници ще притежават необходимите модернизационни възможности, което ще позволи да бъдат оборудвани със съвременно радиоелектронно оборудване и въоръжение”, уточни представителят на руското министерство на отбраната. – Още руски подводници

/ИА „Фокус”/

 
6 януари
 
06.01.2012, 22:27

ВВУБ се отчете за 2011 г.

Днес, 6 януари 2011 г., във ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия се проведе анализ на състоянието и резултатите от подготовката на командирите, щабовете и подразделенията на ВВУБ за учебната 2011 година. Заместник- командирът на базата полковник Григорий Стаменов направи равносметка на постигнатото през изминалата година и начерта задачите и перспективите за настоящата. Това съобщава официалния сайт на ВВС.

Основен приоритет в дейността на авиобазата бе качествена, съвременна и безпроизшествена подготовка и обучение на летци-пилоти за българските Военновъздушни сили. Отчетът за изминалата година показа изпълнение на над 100 летателни смени и налетени над хиляда летателни часа. Обучени бяха 40 пилоти от формированията на ВВС, 16 курсанти от НВУ „Васил Левски” и подготвени 6 класни пилоти. Проведоха се нови видове подготовки – маневрен въздушен бой; фотострелба и фотобомбопускане; навигация и заходи на граждански летища. Беше извършена подготовка на нови инструктори, както и на инструктори по нов вид подготовка.

ВВУБ поддържа непрекъсната готовност за блокиране и задържане на самолет-нарушител, както и готовност за посрещане и подготовка за повторен полет на дежурните изтребители, които осигуряват въздушния суверенитет на страната като част от интегрираната система на НАТО за ПВО. Освен това базата участва в осигуряването на дежурните средства за аварийно търсене и спасяване.

Авиобазата успешно се представи в редица национални и международни учения и тренировки. Екипажи на ВВУБ взеха участие и в авиофестивала на турските ВВС на летище Чигли и Международния авиационен фестивала „Небе за всички” на летище Крумово.

Като единствен професионален учебен център на ВВС, във ВВУБ бяха организирани и проведени общо 28 курса за придобиване на военно-отчетна специалност и професионална квалификация за авиационно-технически специалисти, за ЗРВ, РТВ и КИНС специалисти, логистични и щабни специалисти от сержантския и войнишки състав, както и курсове за изучаване на английски език. - Още ВВС на България

/Аеро/

 
06.01.2012, 21:24

Загина пилот от ВВС на Индонезия

Днес 6 януари 2011 година в 10:30 часа местно време (5:30 наше) е станала катастрофа с учебен самолет от ВВС на Индонезия. Машината е Cherly 417 регистрация LD 3417, а мястото е село Karangrejo в област Magelang. Пилотът Capt. Ali Musthofa е починал на място.

/aeronews.alle.bg/

 
06.01.2012, 19:07

Военният флот на Русия ще участва в ученията RIMPAC-2012


Кораби на руския флот за първи път ще участват във военноморските учения Rim of the Pacific (RIMPAC), които ще се проведат от 29 юни до 7 август в района на Хавайските острови. По-рано в тези международни учения, които се смятат за най-големите в света и се провеждат на две години, от Русия присъствуваха само военни наблюдатели.

Този път в ученията ще участват ескадреният миноносец „Быстрый”, спасителен буксир и танкер. В маневрите също така ще участват кораби от САЩ, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Канада, Япония, Перу, Колумбия, Индия, Индонезия, Малайзия и Тонго. В ученията ще бъдат включени 6 подводници, 39 кораба, до 200 самолета, около 1200 морски пехотинци. – Още ВМФ на Русия

 
06.01.2011, 16:08

В Черноморския флот на Русия е сформиран отряд спасителни кораби

Спасителен кораб - катамаран "Коммуна"

На базата на спасителната бригада на Черноморския флот в Севастопол е сформиран 145-ти отряд спасителни кораби. В състава на новото формирование ще влязат около 20 спасителни съда, в т.ч. спасителни буксири и пожарно-спасителни кораби. Ще има и специални съдове-носители с роботизирания дълбоководен телеуправляем апарат „Пантера Плюс” и телеуправляемия подводния апарат „Тайгер”, комплект дълбоководни нормобарични скафандри за работа на дълбочина над 300 метра, съобщава пресслужбата на Южния военен окръг.

Бреговата съставляваща включва кей, технически помещения и склад със спасителни средства.

 
06.01.2012, 15:40

Армията е способна да защити страната

При съвременната обстановка от експертна гледна точка е лековато да се сравнява армията ни с тези на съседни държави. Така отговори на журналистически въпрос за боеспособността на българската армия министърът на отбраната Аню Ангелов.

Разчетите, които са направени, показват, че в рамките на тези въоръжени сили, с много малки корекции в сравнение с правените при предишни правителства, може да бъде изпълнена задачата пред Българската армия - да осигури териториалната цялост и да защити страната, каза Ангелов, цитиран от БТА.

По повод модернизационните проекти за армията, Ангелов каза, че през тази година няма да може да бъде дадено начало на конкурс по два проекта - за многоцелевия изтребител и за противокорабното ракетно въоръжение за трите ни фрегати.

Преди дни премиерът Бойко Борисов каза, че България няма да купува нови изтребители, "докато има криза и докато се решават въпросите с науката, културата и театрите, които 50-60 години не са ремонтирани".

Министърът на отбраната присъства днес на представянето на календарите "100 години Балканска Освободителна война 1912 - 2012 г.". Те са издадени от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва като част от националната кампания на организацията "Памет българска - героични воини на България".

/dnes.dir.bg/

 
06.01.2012, 15:18

Франция е готова да продължи военно-техническото сътрудничество с Русия

След продажбата на Русия на хеликоптероносачи „Мистрал” Франция е готова да й предложи най-съвременни оръжия и военна техника. За това заяви участникът във военната секция „Валдайски клуб” Арно Калика.

Изключение съставят балистичните ракети, средства за радиоелектронна борба, кодове на НАТО и автоматизирани системи за бойно управление.

Френският експерт потвърдил, че преговорите между Москва и Париж по повод подписването на контракт за строителството на трети и четвърти кораби „Мистрал” вървят успешно. Калика смята, че този документ ще бъде подписан през 2012 година. Първите два хеликоптероносача Франция ще достави на Русия през 2014 и 2015 години. В края на миналата година френската държавна компания за военно корабостроене DCNS получи от руската страна аванс от общата сума от 1,2 млрд. евро и започва строителството на първия кораб за Русия.

Очаква се, че корпусите на третия и четвъртия хеликоптероносачи ще се строят в руски корабостроителници. Тези кораби ще струват на Русия 2,5 млрд. евро. При това делът на участие на руската Обединена корабостроителна корпорация във втория проект ще се повиши до 70-80%, в сравнение с 30-40% на приноса й в строителството на първите два хеликоптероносача „Мистрал”. На това обърна внимание военният експерт Игор Коротченко. Франция е най-важният партньор на Русия във военно-техническото сътрудничество, отбеляза той и поясни:

   - През последните години между Москва и Париж се създават отношения на стратегическо партньорство в тази област. За Русия и Франция е интересна преди всичко както доставката на най-нови военни технологии от гледна точка на по-нататъшното възпроизводство в Русия. Ние получаваме френски технологии в областта на прибори за нощно виждане, които в частност се внедряват в танковете Т-90. Те от своя страна, по срочни контракти се доставят на чуждестранни купувачи. Френска авионика се използва в изтребителите Су-30, които също се доставят в рамките на контрактите за износ на чуждестранни покупатели. Има добри перспективи по сътрудничеството на Русия и Франция в областта на „цифровата” екипировка за пехотата FELIN.

В същото време в министерството на отбраната на Франция все още се запазва определено недоверие към Русия. На това обърна внимание експертът Калика. Според него, в частност, звучат мнения, че би било за предпочитане да се продават „Мистрали” на Грузия. А военните са принудени да признаят: при покупката на „Мистрал” щедростта на руснаците не знаела граници и в преговорите по цената те били наистина великодушни.

/ruvr.ru/

 
06.01.2012, 15:13

Руски военни кораби плават към пристанище Тартус

Кораби от групировката на военноморския флот на Русия, намиращи се в източната част на Средиземно море, са поели курс към сирийското пристанище Тартус – пункт за материално-техническа поддръжка на руския флот. Те трябва да пристигнат в този пункт на 7 януари.

Планира се, че в пристанището на Тартус ще пристигнат големия кораб за борба с подводници „Адмирал Чабаненко” и патрулният кораб „Ярослав Мудрый”. Корабите ще бъдат в Сирия няколко дни.

 
06.01.2012, 15:07

Започна серийното производство на китайски тежък вертолет АС 313

АС313 е сертифициран според китайските норми за работа до 4500 метра. Максималното полетно тегло на машината е около 14 тона и има три двигателя  Pratt & Whitney PT6B-67A с мощност по 1200 конски сили. Създаден е на база  Harbin Z-8 military helicopter, който е китайски вариант на Aerospatiale SA321 Super Frelon. Хеликоптерът има висока степен на автоматизация и се управлява от два пилоти. За сведение при прототипа са 5.

/aeronews.alle.bg/

 
06.01.2012, 15:05

Французите ще "прескочат" изтребителите от 5-то поколение!

Известният френски експерт Arnaud Kalika е направил изявление пред журналисти. Франция внимателно следи развитието на проектите „Самолет от 5-то поколение“ в Русия и Китай е казал той. Това не е пътят на Франция. Страната ще премине към проектиране на самолет от 6-то поколение. Той ще бъде безпилотен със свръхзвукова крейсерска скорост. Нова система за РЕБ и лазерно или електромагнитно оръжие. Може да бъде въоръжен и с ракети с хиперзвукова скорост. Това според французите ще бъде самолетът от 6-то поколение.

/aeronews.alle.bg/

 
06.01.2011, 10:43

Иран ще проведе нови учения в Персийския залив

Командването на морските сили на Корпуса на стражите на ислямската революция заяви днес за намерението си да проведе през февруари мащабни военноморски учения в Ормузкия пролив и в Персийския залив. Военните маневри под наименованието „Великият пророк” се провеждат ежегодно в течение на последните седем години.

Завършилите неотдавна учения на военноморските сили на Иран „Велаят-90” завършиха със сериозно изостряне на политическата обстановка в района на Персийския залив.

 
06.01.2012, 10:37

Кувейт получи първият модернизиран радар за ЗРК Patriot

РЛС AN/MPQ-53

Американската компания Raytheon е предала на министерството на отбраната на Кувейт първият радар за ЗРК Patriot, модернизиран до версията Configuration-3. Според Defense Aerospace Кувейт трябва да получи шест такива радара. Става въпрос за радиолокационни станции AN/MPQ-53, които се модернизират в рамките на по-мащабна програма за модернизация на кувейтските комплекси Patriot PAC-2 до версия PAC-3.

На въоръжение Кувейт има пет комплекса Patriot версия PAC-2 и PAC-3. Зенитните комплекси са способни да откриват цели на разстояние до 180 километра и да осигурят едновременен обстрел на шест цели, които летят на височина от 60 метра до 24 километра.

В средата на 2010 година стана известно, че военното ведомство на Кувейт е поръчало на САЩ доставката на 209 ракети MIM-104E за комплексите Patriot. Потенциалната сделка се оценява на 900 милиона долара. В началото на 2011 година Кувейт закупи от САЩ ракети PAC-2/GEM-T на стойност 145 милиона долара. Подробности за тази сделка за сега няма. – Още за ЗРК Patriot

 
06.01.2012, 09:26

Гагашев пак кандидат за военното разузнаване

Името на контраадмирал Валентин Гагашев, чието назначение за шеф на Военно разузнаване бе блокирано от президента Георги Първанов, отново се спряга за шеф на службата. В момента той е зам.-началник на Съвместното командване на силите. Гагашев бе одобрен за шеф на "Военна информация" през август 2008 г. от правителството, но Първанов не подписа указ. Оттогава военното разузнаване се ръководи от Веселин Иванов, който е и.д. С идването на новия президент се очаква да бъде назначен титуляр на поста и според източници на "Стандарт" името на Гагашев отново е актуално.

/в-к Стандарт/

 
06.01.2012, 09:23

Людмил Ангелов поема разведките

Калин Георгиев бил обсъждан, но остава главен секретар на МВР

 
06.01.2012, 09:10

Израел и САЩ ще проведат съвместни учения за противоракетна отбрана

Израел и САЩ ще проведат съвместни учения за противоракетна отбрана, съобщи израелската армия, цитирана от АФП. Въпреки, че учението идва в момент на бушуващо напрежение в региона по опасения за ядреното въоръжение на Иран, армията заяви, че маневрите са планирани по-рано.

Европейското командване на САЩ и Отбранителните сили на Израел периодично провеждат рутинни учения в Израел. Те са част от дългосрочно стратегическо партньорство, планирани са предварително и са част от рутинен тренировъчен цикъл, създаден да подобри непробиваемостта на системите за отбрана на двете държави, уточняват от израелската армия.

/ИА „Фокус”/

 
06.01.2012, 09:03

Четирима военнослужещи на НАТО са убити в Афганистан

Четирима военнослужещи на НАТО са убити в бомбена атака в южната част на Афганистан, предава АФП. Трима са загинали в четвъртък, а четвъртият е загубил живота си в експлозия в петък.

Все още не са ясни националностите на загиналите войници, като тази информация трябва да бъде предоставена от родните страни на военнослужещите. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
5 януари
 
05.01.2012, 22:15

Любовта на Меркел минава през изтребителите

Германският канцлер изглежда чака някой друг милиард от Борисов за вехтите самолети на германската армия

 
05.01.2012, 22:10

Кризата удари и Бундесвера

През 2011 години най-голямата военна реформа се проведе в Германия, както и у нас местните власти протестират

 
05.01.2012, 21:58

Lockheed Martin показа концепцията си за изтребител от шесто поколение

Отделът за авангардни изследвания на Lockheed Martin  Skunk Works показа концепция за боен самолет от следващо, шесто поколение. Изображението е разпространено на календара на компанията за 2012 г.

От Lockheed Martin официално потвърждават, че показаният футуристичен самолет представя днешните разработки на Skunk Works. Според компанията тази концепция може да се притвори в реален боен самолет към 2030 г. и да включва в себе си повишена скорост,  по-голяма далечина на полет, повишено време за патрулиране, мултиспектрален стелт и възможност за самовъзстановяване на системи и структури в полет, ще са част от технологичните подобрения върху, които ще се работи.

В края на 2010 г. ВВС на САЩ отправиха запитвания към няколко самолетостроителни компании за предаване на концепции за бойните възможности на изтребител, който трябва да действа в периода 2030 – 2050 г. Машината трябва да има пилотируем и безпилотен вариант, да има кинетични и енергийни оръжия, да има мощна система за самозащита и възможности за електронна атака.  Boeing и Northrop Grumman вече показаха илюстрации на своите идеи.

/Аеро/

 
05.01.2012, 21:50

Kолко вертолета Ка-52 ще има Русия до 2020?

Преди около година директорът на завод „Прогрес“ съобщи, че за него не е проблем да произвежда по два вертолета Ka-52 на месец. Трудностите идват от кооперираните доставки, които не са в необходимите количества.

За 4 кораба тип „Мистрал“ на Русия са нужни по 20 вертолета. За всеки кораб според стандартите се предвиждат по два боекомплекта или 160 вертолета. Не вярвам да се стигне до там и най-вероятно, машините ще са около 120 за флота. Според план 2020 са предвидени 5 ескадрили по 24 вертолета или общо 120 във ВВС на Русия. Ако добавим и следващите 8 от 2012 до 2019 година средно по 10 за износ, то общия брой вертолети ще бъде произведени в Русия около 320 или средно по 40 на година. В страната ще останат около 240. Това мисля е някаква точка за повече разсъждения.

Ако се произвеждат по две машини на месец, за 8 години ще бъдат произведени 192 машини. Вече може да прецените сами, какви ще са количествата.

/aeronews.alle.bg/

 
05.01.2012, 20:32

Блокада срещу заплахите

Работата на Организацията на Договора за колективна сигурност е реална и ефективна

 
05.01.2012, 19:50

Турция ще закупи изтребители F-35

Турция ще закупи два изтребителя F-35, предаде АФП. Правителството е дало „зелена светлина” на поръчката, за да може да бъдат посрещнати бъдещите нужди на турските Военновъздушни сили.

Турция дълго време планираше да поръча около 100 самолета, които да заменят старите й F-4 и F-5, но решението се отлагаше заради все по-високата цена.

В момента цената на един изтребител F-35 е над 100 милиона долара. През миналия месец бе обявено, че има технически проблеми, които може да забавят производството.

Пентагонът планира създаването на три модификации на изтребителя – стандартен F-35A, който ще замени F-16, F-35C, проектиран да се приземява върху плавателни съдове и F-35B с вертикално излитане, който ще измести изтребителите „Хариер”. – Още за F-35

/ИА „Фокус”/

 
05.01.2012, 16:33

Чехия отрече, че планира закупуването на германски бойни самолети „Юрофайтър”

Министерството на отбраната на Чехия отрече появилата се информация в германското издание на вестник „Файненшъл таймс” за това, че Прага има интерес към закупуването на бойни самолети „Юрофайтър”, които в момента се използват от армията на Германия, съобщава чешкото издание iDNES.

Според германското издание България обмисля закупуването на осем самолета. Другите страни, които имат интерес, са Чехия, Хърватия, Словакия и Румъния.

В момента чешката страна е взела на лизинг 14 свръхзвукови изтребителя „Грипен” от шведското правителство, като договорът изтича през 2015 година.

/ИА „Фокус”/

 
05.01.2012, 16:11

Водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще се състои на Богоявление

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще се състои утре, 6 януари, пред Паметника на Незнайния воин в София. Водосветът ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан и Стобийския епископ Наум.

В ритуала ще участват бойните знамена и бойните знамена-светини: знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, знаме на 30-ти Шейновски полк, знаме на 1-ви Конен полк, знаме на 1-ви Софийски полк, знаме на 6-ти Търновски полк, знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, знаме на 23-ти Шипченски пехотен полк и знаме на 24–ти Черноморски пехотен полк.

Богоявленски водосвет ще се извърши във всички гарнизони на Българската армия.

На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици.

Началото на Водосвета в София е утре, 6 януари, от 11. 00 ч. пред Паметника на Незнайния воин.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. Оттогава до падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в съответната епархия, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

/МО/

 
05.01.2012, 15:40

Нов контингент на македонската армия заминава за Афганистан

Нов контингент на Армията на Република Македония (АРМ) ще замине за Афганистан, където ще вземе участие в мисията на НАТО - ИСАФ, предаде телевизия Канал 5. В контингента участват 149 войници от Втората механизирана пешеходна бригада. Те ще бъдат в състава на британския контингент в Кабул и са задължени за охрана на централата на ИСАФ.

/ИА „Фокус”/

 
05.01.2012, 15:00

Балтфлот на Русия ще получи новата корвета „Бойкий”

През 2012 година  в състава на Балтийския флот на Русия ще влезе корветата „Бойкий”, с която сега се извършват изпитания в корабостроителния завод „Северная верфь” в Санкт-Петербург, съобщи официален представител на Балтийския флот.

„Бойкий” ще стане третата серийна корвета от проекта 20380. Главният кораб от серията е „Стерегущий”, предаден на Балтфлот през 2007 година. Втората корвета от този проект – „Сообразительный”, беше предадена на Балтфлот през октомври 2011 година.

Корветите от проекта 2380 имат  водоизместимост 2000 тона, дължина – повече от 100 м., максимална скорост – до 27 възела, далечина на автономно плаване – 4000  мили. Сред главните достойнства на тези кораби са тяхната многофункционалност, компактност, мощност на оръжията, високо равнище на автоматизация и интеграция на системата за управление. – Още за проект 20380

 
05.01.2012, 12:23

Анювизацията и скромният военен бюджет дадоха шанс на Сухопътни войски

Анювизацията - нереалистичните книги и планове, сбърканите разчети и приоритети и шаблонни модернизационни проекти посвиха в последна сметка нещата на мястото си. Приоритет №1 за армията през 2012 г. ще бъде изграждането и подготовката на батальонните бойни групи на Сухопътни войски. Оказа се прав в грамата си в Уикилийкс един бивш американски посланик, който ни препоръча да развиваме сухопътните си сили и да купуваме самолети и кораби втора употреба. Тези му съвети потвърждават и думите на премиера тези дни.

Няма да купуваме самолети, ще инвестираме в култура - е новата позиция на премиера. Преди време махнахме ракетите. Сведохме танковете до символична бройка. Като  завърши мисията в Ирак, може да не ни трябват  и хамъри, пушки и "калашници". Сиреч /по Б.Б./, не ни трябва и армия. За Аню, за да е актуален,  остава да планира и внесе за печат в правителството закупуването на самолетоносач през следващите години. И да е дежурен с молива и гумата. Какво друго му остава ?

Колкото и парадоксално да звучи, скромният военен бюджет и протакането на сделката с изтребителите даде шанс за развитие на Сухопътните войски. Поговорката "Всяко зло за добро" работи изцяло в полза на най-големия вид въоръжени сили, макар че в прословутия инвестиционен план като приоритет за СВ е посочено само  формирането на маневрените батальонни бойни групи. Докато ВВС и БА ще продължат да разчитат на СУ-25 и няма да се хвърлят средства за самолети, ще могат да се изграждат начертаните в плановете нови способности за изпълнение на задачите и по трите мисии от най-големият вид въоръжени сили.

И самият военен министър би отбой по някои от модернизационните проекти свързани с ВВС. Той казва, че конкурсът за изтребители няма да бъде обявен през тази година поради липса на средства. Отлага се за  2013. Но знае ли се с каква кошница ще се върне от Германия премиерът? И дали Бойко Борисов наистина  няма да хареса германската оферта за "Еврофайтър" втора употреба и  с това пак да обърне армейските  приоритети с главата надолу ?

Затова Сухопътни войски трябва да бързат и да отстояват извършването на сертификацията на първата от шестте батальонни бойни групи до края на 2012 г. Да има точни и ясни срокове за  подготовката и осигуряването с техника и въоръжение.

Първата крачка вече е направена с разработването на Доктрина на батальонната бойна група. Следващите са свързани с продължаване на изпълнението на Меморандума за разбирателство със Сухопътните войски на САЩ в Европа, който практически е насочен за подготовката на първата батальонна бойна група от състава на карловската механизирана бригада. И през тази година ще има обучение на подразделения от бойните ни групи в съвместния център за подготовка в Хохенфелс и Графенвьор. 

/Otbrana.com/

 
05.01.2012, 12:18

Капитулираме за 48 часа, ако избухне война

Сега нямаме армия, способна да ни защитава. Ако някой смята, че не е така, се заблуждава. Впрочем и премиерът е на мнение, че войската  не може да ни брани. Неотдавна той подхвърли на военен №1 ген. Симеон Симеонов култова фраза. Това стана по време на мач на премиерския тим с отбора на гвардията. През почивката бойците тръгнаха към съблекалнята, за да си сменят екипа, а Бойко Борисов се приближи до ген. Симеонов, който седеше на първия ред на трибуната. “Е, генерале, гледай ги, бе, ритаха 30 минути и се измориха. Сега сигурно си вземат душ. Нямаме армия, да знаеш, ама добре че сме приятели с Турция” вметна майтапчийски Борисов.

“Прав е премиерът - казаха пред “Преса” двама висши военни. - Турците имат страхотна армия. Тръгнат ли, ще ни прегазят за 48 часа. Може и за по-малко, зависи колко гориво си вземат. Но е хубаво, че сме съюзници с тях.”

Ясно е, че Борисов се шегуваше, но е знайно, че в подобни случаи казва и истини. Той премълчава  друга част от истината - че и неговата партия  забива чрез военния бюджет пореден пирон в ковчега на войската. Управляващите приеха Бяла книга, която ще направи армията ни символична сила. Според нея за 3 години от войската трябва да си отидат 7000 души и по ирония на съдбата сечта започва през 2012-а - Годината на Дракона, символ на победата. Тогава ще бъдат уволнени над 1000 военни. С параметрите, заложени в документа, армията ни няма да е сериозна въоръжена сила. Тя по-скоро е тежка жандармерия, която “гази маковите полета” на Афганистан, за да посреща тероризма в бърлогата му, преди да е дошъл у нас. Вярно е, че така си изпълняваме съюзническите задължения, но по-важно е бойците да тренират как да бранят държавата.

Плановете са до 2014 г. България да остане с 23-хилядна  редовна армия (при 30 000 щика сега) плюс 3500 платени резервисти. Наистина общо мъжете и жените под пагон ще са повече, но доста от тези военни ще са в структури и служби, които няма да воюват, ако се наложи.

Основните оръжия пък са сведени до 80 танка, 280 бронирани машини, 96 тежки оръдия калибър над 100 мм, 16 изтребителя, 6 бойни вертолета и 6 бойни кораба. Сухопътните войски ще се свият до две бригади - общо 8 батальона. Илюзиите, че осем батальона могат да опазят 111 000 кв. км българска земя, са наивни. Ами ВВС? Два руски изтребителя МиГ-29 дежурят денонощно, за да пазят небето ни. Задачата им е да прехванат нарушител на въздушните граници. Ако е един - добре. Но ако са няколко? Ами ако има масирано въздушно нападение? Какво правим тогава? ВВС имат и хеликоптери, но повече на книга. Новите, които купи МО, могат да правят само лупинги по думите на самия Бойко Борисов. От тях сега летят само два.

Бойните вертолети Ми-24, които трябва да унищожават танковете на противника, са годни за резервни части. Тази година изтича ресурсът и на бомбардировачите ни Су-25. Пари за възстановяването им не са предвидени. Най-вероятно ще се сбогуваме и с тези самолети, които поддържат пехотата от въздуха и без тях тя е „пушечно месо“. При това състояние на флота Су-25 са единственото средство за контрол и защита на Черноморската ни акватория и икономическата зона в реално време. Така осакатена, една армия може ли да воюва?

Във военното изкуство има проста формула - 3:1.

Това е съотношението на силите нападение спрямо отбрана. Формулата е валидна дори и за принципа “малка модерна армия”. Важно е да се знае, защото с “модерното” заклинание политиците от 20 г. само режат безмилостно войската и я държат на изкуствено дишане и тя е само малка.

Нека направим сравнение. По численост армията ни е около 20 пъти по-малка от турската, 5 пъти- от гръцката, 4 пъти- от румънската и 2,5 пъти- от сръбската. Сега със съседите живеем в мир и любов, което е прекрасно. Но никой не дава гаранции, че това ще е вечно. Гърция и Турция не махнаха пограничните си гарнизони, както се бяхме договорили, докато ние ликвидирахме всичките си поделения в дълбочина 100 км от границата. Международните агенции скоро съобщиха, че потъналата в дългове Гърция купува 400 танка. А тези дни френски министър в изявление каза, че нашата приятелка и съседка Турция за 1 г. е заплашила 7 държави.

Анализатори прогнозират, че светът отново може да се изправи пред опасността от класическа война. Кой знае? Да се молим да не се случи. И не е задължително опасността да дойде от някой съсед. Преди време Генщабът беше изчислил, че за да може армията ни в случай на военна криза да проведе отбранителна операция и да опази територията 10-15 дни, докато сработят международните фактори, трябва да е с численост 60 000 души. Бедата на родните политици е, че не виждат по-далече от хоризонта на управленския си мандат. И винаги разчитат на коалиционна солидарност. Преди 10 ноември 1989 г. се смяташе, че войската ни трябва да удържа пет дни  нападение от юг докато съветските войски от Одеския военен окръг преплават Черно море и дебаркират у нас. Сега пък се надяваме на чл. 5 от договора с НАТО за колективната защита. Но преди него има член 3, който задължава всяка страна първо да гарантира сама сигурността си. Сега ние нямаме съгласувателни планове с Алианса, кога и какви войски идват у нас в случай на военна криза. За разлика от времето, когато членувахме във Варшавския договор и всичко беше разчетено.

Нека си припомним сентенцията на Наполеон, че който не храни своя, ще храни чужда армия. Ние засега само слушаме чужди съветници. Неотдавна МО награди експерти от международна група, която ни консултираше за реформата в армията. Оттам предложили да закрием военната си академия, защото била “раково образувание”. Запознати твърдят, че дори ни била предложена и идеята, лансирана преди това и в Латвия, да закрием за три месеца армията, за да спестим средства.

Въобще ние много обичаме да слушаме какво ни казват отвън. Под натиск на някои наши съседи кабинетът на Симеон Сакскобургготски унищожи ракетите СС-23, които имаха боен радиус над 300 км. Това беше оръжие без аналог и страхотен възпиращ фактор. Нито една армия в региона не притежаваше такава огнева мощ. След като ни заставиха да унищожим СС-23, обещаваха да ни компенсират със западни системи за залпов огън и вертолети „Апач ”. Някой да ги е видял в армията ни? Все още разчитаме на руските “Град” с далекобойност само от 20 км.

Пак от онова правителство една дама, настояваше да си махнем танковете, защото България нямала нужда от тях. Доблестен генерал след лют скандал с нея успя да спаси част от тях. Сегашният кабинет  си бе наумил да сложи кръст на тактическите ракети “Точка” в пехотата. А те затова се казват така - на разстояние от 70 км бият в десетката. Но в последния момент  се отказа от намеренията си. Всяка държава е сигурна, когато армията й държи барута сух. Но нашата е без барут.

/в-к Преса/

 
05.01.2012, 09:43

Су или МиГ за руския самолетоносач?

Както преди повече от 20 години и сега отново стои въпроса, какъв да бъде палубния самолет на Русия. На пръв поглед Су няма никакви шансове. До преди няколко години се е разчитало, че Китай може да поръча Су-33 и съоръженията са се държали в готовност. След малката поръчка от Китай, явно с цел копиране на технологии, Русия се отказва от тази възможност.

Но времето работи за Су. Съвременните оръжия стават все „по-далекобойни“. Възможностите на МиГ са ограничени. Решението идва само. Трябва комбинация от изтребители, за да може от един самолетоносач да се решават всички задачи. Отговора на въпроса е и Су и МиГ. С 8 модернизирани Су-33М и 12 самолета МиГ-29К проблемите ще бъдат малко. Освен това препятствията при модернизацията на Су-33М се очертава да бъдат много по-лесно преодолими, от колкото тези с новите МиГ-29К.

/аeronews.alle.bg/

 
05.01.2012, 09:08

Boeing ще модернизира американска система за ПРО

Американският авиостроителен гигант Boeing сключи договор с Агенцията за противоракетна отбрана (MDA) на САЩ за по-нататъшна разработка и модернизация на наземния компонент на перспективната система за ПРО GMD. Според Defense Aerospace сделката възлиза на 3,48 милиарда долара. Очаква се работата да бъде приключена до края на 2018 година.

Boeing сключи договора според резултатите от търга, проведен от MDA. Според споразумението Boeing ще модернизира GMD съвместно с компанията Northrop Grumman, която отговаря непосредствено за пусковите установки.

Дейностите по модернизацията ще бъдат извършвани във военните бази Хантсвил в Алабама, Форт Грили в Аляска, Ванденберг в Калифорния, Шривър, Петерсън, Чейен и Колорадо Спрингс в Колорадо, Туссон в Аризона и някои други засекретени правителствени полигони. През програмата за модернизация ще преминат и разположени 20 ракети-прехващачи.

Американската система GMD вече частично носи бойно дежурство, макар разработването й да не е приключило. Сега се подготвя за изпитания подобрена версия на противоракетите EKV, влизащи в състава на GMD. Изпитанията за прехват ще бъдат извършени през 2012 година.

По същество EKV е бойна част, която трябва да порази бойните глави на балистичните ракети в извънатмосферен участък от полета. Там тя се извежда на разчетна траектория от ускоряващата степен GBI. След отделянето си, EKV посредством собствени двигатели излиза на траекторията за сблъскване с целта.

Системата GMD ще бъде произвеждана във варианти за наземно и морско базиране. Досега са проведени 16 пуска за прехват на цели, от които 8 са несполучливи.

/БЛИЦ/

 
05.01.2012, 08:37

Барак Обама ще представи обновената военна стратегия на САЩ

Президентът Барак Обама ще посети Пентагона в четвъртък, за да представи обновената военна стратегия на САЩ, разработена да отразява по-пестеливите времена и по-големия фокус върху потенциалните заплахи от Китай, предаде АФП. „Стратегията за отбрана” на Пентагона се очаква да даде началото на подход на американската армия във време на фискален натиск, докато администрацията на Обама се готви за над 450 млрд. долара съкращаване на разходите за отбрана през следващите 10 години.

/ИА "Фокус"/

 
4 януари
 
04.01.2012, 23:18

Дянков спря реформата на Аню Ангелов

Идването на Нова година за армията се отложи до следващото решение на финансовия министър

 
04.01.2012, 20:38

Събитията за ВВС през 2012 г.

С няколко учения, включително и с ВВС на държавата Израел, и участие в международно авиошоу ще посрещне военната авиация на България своята 100-годишнина. Това става ясно от публикувания календар на събитията на официалния сайт на ВВС.

За април е насрочено българо-американско учение „Тракийска звезда 2012”, което ще се състои в авиобаза Граф Игнатиево. Според предварителна информация то ще се състои с ескадрила въоръжена с F-16 от състава на ВВС на САЩ в Европа и ще включва рекорден брой американски изтребители.

През май ще се състои традиционното учение „Тракийска пролет” с участие на транспортни самолети от САЩ и България. През същия месец ще се състои и българо-румънските изтребителни тренировки „BLUE BRIDGE” и откриването на мемориалния комплекс на военната авиация в София.

През юли ще се състои и традиционното участие на ВВС във военноморското учение “BREEEZ/CERTEX” и българо-американската тренировка “BLACK SEA ROTATION FORCE”.

За септември са планирани традиционните стрелби на изтребителната авиация и ЗРВ в рамките на учението „ЕСЕН 2012” и ново учение по програмата на НАТО “IRON GUARD” с използването на средства за създаване на радио-електронни смущения.

През октомври, освен, че ВВС официално ще отбележат един век от съществуването на военната авиация у нас ще се състои и друго традиционно учение – „Тракийска есен” за транспортната авиация на България и САЩ.

Без да се посочва точно време за провеждане, се споменава и българо-гръцката тренировка за изтребителната авиация и процедурите по „еър полисинг”  „BRAVE HEART NORTH 2012”, българо-италианска тренировка за използване системата за самозащита на транспортен самолет C-27J Spartan и участие в авиошоу в чешкия град Пардубице.

Безспорно най-интересно ще бъде българо-израелското учение на изтребителните авиации на двете страни, което ще стане факт в авиобаза Граф Игнатиево. За такова учение се говори вече втора година, а според неофициална информация то е трябвало да се състои още през 2011 г., но е отменено поради липса на пари.

/Аеро/

 
04.01.2012, 20:11

Република Корея ще плати 600 милиона долара за 20 FA-50

Република Корея ще плати 600 милиона долара за 20 самолета FA-50, боен вариант на учебно тренировъчния Т-50. Самолетите ще бъдат доставени на ВВС през 2013-14 година. Поръчани са 60 самолета, но вероятно ще достигнат до 150 и ще заменят същото количество Northrop F-5 във ВВС на страната. Все още не е ясно, какъв ще бъде радарът на самолета и каква ще бъде оптичната станция вградена или подвесна в контейнер. За системите има по няколко решения. Те включват израелски, американски и собствени разработки.

Какъвто и вариант да бъде приет, от сега е сигурно, че на световната сцена, ще се появи един специален самолет, който ще смущава дълго съня на конкуренцията!

Може би това е и нашия бъдещ самолет?

/aeronews.alle.bg/

 
04.01.2012, 20:06

МО на Полша купува 26 хеликоптера

Министерството на отбраната на Полша обяви, че възнамерява да закупи 26 хеликоптера. Като 16 от тях  ще бъдат многофункционални, 3 SAR за сухоземни операции, 4 за борба с подводници и 3 SAR за морски операции. Конкуренти ще бъдат AgustaWestland AW149  и Sikorsky S-70i Black Hawk, а периода на доставката е от 2012 до 2017 година.

/aeronews.alle.bg/

 
04.01.2012, 20:02

Elbit Systems продаде БЛА за 50 милиона в Централна Америка

Страна от Централна Америка, където се намират Белиз, Коста Рика, Хондурас, Никарагуа, Гватемала, Панама и Салвадор е закупила БЛА. Договорът е сключен между Elbit Systems и правителствена организация различна от ВВС на страната. Апаратите са Hermes 900 и договора е на стойност 50 милиона долара. По-рано такива апарати получиха  през декември 2010 година ВВС на Израел и през юни 2011 година ВВС на Чили. Съобщението е на defensenews.com.

Прави впечатление, че договора с ВВС на Израел е за същата сума и ще се изпълнява три години. Последният апарат ще бъде получен през 2013 година.

По-малкият апарат Hermes 450 струва около 2 милиона. Предполага се, че само апаратът Hermes 900 струва около 5 милиона долара. Така, че договорът  вероятно е за 4-6 апарата.

/aeronews.alle.bg/

 
04.01.2012, 17:25

България се нарежда на второ място по продажба на оръжие за страните от Южен Кавказ

За периода 2005-2010 година страните от Южен Кавказ са закупили 107 324 единици различно стрелково оръжие, сочат данните от Регистъра на обикновените въоръжения на ООН, предаде азербайджанската агенция АПА.

Най-много въоръжения е закупила Грузия. За изследвания период властите в Тбилиси са купили от седем държави 76 377 единици различно стрелково оръжие – основно автомати, карабини, пистолети, ръчни минохвъргачки, тежки минохвъргачки, гранатомети и др. Най-голямо количество оръжие Грузия е закупила от Украйна и България. След тях се нареждат САЩ, Хърватия, Чехия, Румъния и Турция.

За периода 2005-2010 година най-много оръжия на страните от Южен Кавказ е продала Украйна (85 288 единици или 79,4% от общия обем на продажбите). На второ място се нарежда България (12 357 единици или 11,5%). Следват САЩ, Русия и Турция.

/ИА „Фокус”/

 
04.01.2012, 17:10

Правителството няма да купува нови военни самолети

Няма да купуваме нови самолети, докато има криза и докато решаваме въпросите с театрите, с науката и с културата, които от 50 – 60 години не са ремонтирани. Когато свършим всички тези неща, тогава ще мислим за нови изтребители. Това каза в Бургас премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали правителството ще купува нови самолети, предаде репортер на Радио „Фокус”-Бургас.

Борисов допълни, че в момента имаме много добри МиГ-ове, Су-та, които са въоръжени и в отлично състояние. Отделно имаме и много добри хеликоптери. „Ние инвестираме нашите пари при цялото ми уважение на производителите на военна техника в наука, в култура, в археология, така че с канцлера Меркел една от тежките теми ще бъде защо при милиард излишък не са си платили влаковете, а сега ние в условията на криза трябва да извадим 150 000 000 евро да ги платим”, каза Бойко Борисов.

 
04.01.2012, 16:17

Тържествен ритуал по изпращане на 22-рия контингент от Българската армия за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Кабул, Афганистан

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев ще участват утре, 5 януари, в тържествения ритуал по изпращане на 22-рия контингент от Българската армия за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Кабул, Афганистан.

В състава на контингента са включени национален елемент, щабни офицери, медицински екипи и 6-та рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул, Афганистан. Ротата е в състав от около 170 военнослужещи. Над 50 % от личния състав са участвали вече в мисия. Командир на ротата е майор Божидар Бойков от военно формирование 32 990 – Пловдив.

Българският контингент е в състав около 200 военнослужещи. Национален командир е полковник Кирил Георгиев. – Още за Афганистан

/МО/

 
04.01.2012, 13:59

ОАЕ закупиха комплекси THAAD за 2,6 милиарда долара

THAAD

Агенцията за противоракетна отбрана (MDA) на САЩ е сключила с американската компания Lockheed Martin контракт за производство и доставка на Обединените Арабски Емирства на две батареи на противоракетния комплекс THAAD. Според Defense Aerospace, сделката е на стойност 1,96 милиарда долара. Освен самите комплекси, Lockheed Martin ще достави на ОАЕ и две РЛС AN/TPY-2 за THAAD на стойност 582,5 милиона долара, като по този начин общата стойност на сделката ще бъде около 2,6 милиарда долара.

Предаването на военната техника ще стане в рамките на програмата за чуждестранни военни продажби. Очаква се ракетните системи да бъдат доставени на ОАЕ до края на месец юни 2016 година, а поръчаните радиолокационни станции арабската държава ще получи до октомври 2018 година.

Мобилния наземен комплекс THAAD е предназначен за прехват на ракети с малък и среден обсег на действие както в крайния, така и на средните участъци на траекторията на техния полет. В комплекса е реализирана концепцията за кинетичен прехват, предвиждащ пряко попадение на противоракетата върху целта. THAAD може да обменя информация с други противобалистични системи, включително и със системата Aegis. Освен това, комплексите могат да работят съвместно със ЗРК Patriot PAC-2 и PAC-3. В състава на една батарея THAAD влизат три пускови установки с 24 противоракети, команден пункт и радар. – Още за THAAD

 
04.01.2012, 12:53

Армията на Северна Корея става все по-силна, сочи доклад

Армията на Северна Корея става все по-силна, въпреки че икономиката на страната е на ръба на колапса. Това се посочва в доклад на базирания в Сеул Корейски изследователски институт, предаде агенция Ройтерс.

Само две седмици след смъртта на лидера Ким Чен Ир Северна Корея ясно даде да се разбере, че смята да запази политиката си, при която армията е на първо място.

В доклада се отбелязва, че Северна Корея има армия от 1,02 милиона души и рекорден брой танкове, военни кораби и установки за противовъздушна отбрана.

Севернокорейските военновъздушни сили са укрепени от изтребители МиГ-29. Значително се е увеличил и броят на подводниците.

За сравнение, армията на Южна Корея е около 700 000 души, като страната има подкрепата и на 28 000 американски войници.

/ИА „Фокус”/

 
04.01.2012, 12:50

Индия, ах Индия.....

Според последната информация HAL e предала 111 самолета Су-30МКИ на ВВС на Индия. Четири самолета се изпитват и още не са постъпили в базите. От тях по първия договор за 140 самолета са 98. Останалите са индийско производство трети етап и няколко броя от новия договор за 40 самолета.

Ето и бордовете в индийските ВВС на Су-30МКИ:

   - от борд SB019 до SB068 сглобени в Русия;

   - от борд SB101 до SB198 сглобени в Индия от руски комплекти;

   - от борд SB201 до SB242 сглобени в Индия от индийски комплекти (налични около 4);

   - от борд SB301 до SB340 по втори договор за 40 самолета сключен през 2008 година, комплекти от Русия (налични около 9, мое предположение).

Русия е доставила общо до началото на тази година най-малко 120 комплекта. От тях 98 са по първия договор и 22 по втория.

ВВС на Индия са получили  доставените готови от Русия 50 самолета и два прототипа от втория договор плюс сглобените в HAL e 111 самолета Су-30МКИ. Това прави общо към началото на тази година 163. От тях са загубени 3, остават боеспособни към момента  около 160.

Коментар

Според информацията от Индия от Русия са получени готови SB301 и SB302 в края на 2009 година. Аз лично съм виждал снимки на бордове SB309, SB313 и SB323. Моето предположение, че са сглобени към началото на тази година са около 7 самолета от този тип плюс 2 доставени от Русия готови или общо 9. Възможно е всички те да са подложени на тестове. От индийските комплекти има информация за четири сглобени машини. Първата машина е била готова още преди 1 април 2011 година.

Индия отказа още около 20 комплекта  по договора и сега 10 от тях се подготвят в Иркутск за руската армия под име Су-30СМ. Останалите ще заминат за Алжир.

В момента са формирани 8 ескадрили на индийските ВВС по 18 самолета или общо 144 самолета. Те са комплектувани и боеспособни. Както споменах по-горе четири самолета се изпитват от ВВС, а останалите около 12 самолета са разделени към три от съществуващите ескадрили. На тях минават обучение на групи пилотите на бъдещите ескадрили. Според индийския план  ще бъдат създадени още 5 ескадрили със Су-30МКИ. Деветата ескадрила ще бъде сформирана по план на 1 април 2012 година. – Още за ВВС на Индия

/aeronews.alle.bg/

 
04.01.2012, 10:50

US пищов 2 пъти по-лек от “Макаров”, а с повече патрони в пълнителя

Американският пистолет Kel-tec P-11 е изключително мощен въпреки малките си габарити.

Празно оръжието тежи 400 г, а със зареден пълнител - 550 г. Това е около 2 пъти по-малко от теглото на руския пистолет "Макаров", чийто магазин събира и по-малко патрони - само 8 при 10 и 12 за "американеца".

Високата огнева мощ се дължи на силните 9х19 патрони.

Пистолетът Kel-tec P-11 е разработен от американската фирма Kel-tec CNC Industries през 1994 г. Предназначен е за скрито носене и самозащита на гражданите и като резервно оръжие за полицаи.

По това време закон за щурмовото оръжие ограничавал до 10 вместимостта на свободно продаваните пълнители за бойни патрони.

Автоматиката на Kel-tec P-11 работи с къс ход на цевта и заключване на цевта по "браунингова" схема. Ударно-спусковият механизъм е само двойнодействащ, с автоматичен предпазител. Механичен предпазител липсва. Рамата е изработена от удароустойчива пластмаса, с метални детайли и направляващи релси за затвора. Пълнителят се освобождава с помощта на бутон, разположен отляво в основата на спусковата скоба. Пълнителите са два вида - до 2004 г. двуредни с вместимост 10 патрона, а след 2004 г., когато отпадат строгите ограничения на закона, са пуснати пълнители с 12 патрона.

В САЩ пистолетът Kel-tec P-11 се ползва с висока популярност като оръжие за самозащита. Харесват го, защото е лек и удобен за носене, достатъчно точен на близки разстояния и с евтини боеприпаси. Надеждността му е достатъчно висока, но за по-сериозни престрелки е по-добре да остане като резервно оръжие.

Масата му е рекордно ниска благодарение на полимерни технологии.

Единствената слабост на Kel-tec P-11 е недостатъчната дължина на цевта му - само 79 мм. Тя не дава възможност за точна стрелба на разстояние, по-голямо от 10-15 м. Това не е толкова важно, защото основното предназначение на пистолета е самоотбраната, а при нея обикновено се стреля на разстояния, не по-големи от 5-6 м.

Цената на нов Kel-tec P-11 е 260-300 долара. Още пистолети

/в-к „24 часа”/

 
04.01.2012, 10:03

Разформирован е полския 36-и специален военнотранспортен авиополк

На 3 януари 2012 е разформирован полския 36-и специален военнотранспортен авиополк (36 Specjalny Pulk Lotnictwa Transportowego), обвинен за трагедията край Смоленск. Церемонията със сваляне на бойното знаме на полка се е състояла на военното летище Warsaw-Okecie.

Решението за разформироване на авиационния полк е взето след обявяване на официалния полски доклад за причините за катастрофата на президентския Ту-154М, довела до смъртта на 96 човека, включително и тогавашния президент - Lech Kaczynski. Според доклада летците от полка са били претоварени от работа, подготовката им била слаба, лисвали са необходими съоръжения и оборудване за безопасна летателна дейност.

/Pan.bg/

 
04.01.2012, 09:50

Украински „Зубри” заминават за Китай

"Рособоронекспорт" информира властите на Русия, че украинската страна е нарушила авторските права на руските конструктори, като е доставяла на Китай малки десантни кораби „Зубър”.

В Киев казват, че Украйна не е нарушавала законодателството при строителство на военни кораби по поръчка на Китай. Военни експерти смятат, че въпросът може да бъде уреден на равнище първи лица на Русия и Украйна. Не се изключва, че конфликтът ще стане предмет на съдебно дирене.

В момента „Зубър” е най-големият кораб на въздушна възглавница в света. Той е предназначен за десантиране на войски на необорудвано крайбрежие и огневата му подкрепа. На кораба се поместват до 500 десантници, три танка или десет бойни машини на пехотата. Благодарение на конструктивните особености на въздушната възглавница, корабът може да се движи по сушата, като заобикаля пречки и минни заграждения. Корабът е способен да преодолява ровове и траншеи, да се движи по блата и да десантира в дълбочината на отбраната на противника. Военни експерти са изчислили, че за десантиране за корабите „Зубър” са достъпни до 70% от общата дължина на бреговете на моретата и океаните на света.

По време на СССР корабът се произвеждаше не само на територията на Русия, но и на корабостроителницата „Море” в град Феодосия, на черноморското крайбрежие на Украйна. За плановете на Украйна да доставя „Зубър” на Китай Киев беше обявил през лятото 2009 година. Специалисти оценяват обема на контракта на примерно 350 милиона долара. Става дума за строителство и доставка на четири кораба. Два от тях следва да се произведат в Украйна, а два – в Китай с участието на украински специалисти.

Главното, което възмущава представителите на руския военно-промишлен комплекс е, че в контракта се предвижда предаването на китайската страна на техническа документация по проекта.

Всички интелектуални права върху тази разработка и нейните детайли принадлежат на руското конструкторско бюро „Алмаз”. "Рособоронекспорт" смята, че Украйна не е имала право да осъществява доставки без съгласуване с Русия. А Украйна го прави доста често. Един от най-големите танкови заводи на СССР се намираше на Урал, а вторият – в град Харков, Украйна. И руските, и украинските танкове често пъти конкурират на чуждестранните пазари. Русия извърши огромна работа за лансиране на „Зубър” на китайския пазар, а в резултат остана без контракт.

Но това не отменя главното – технологията е руска, тя си има собственик, идеята е руска, изобретателите също са руснаци. А действията на Украйна могат да се оспорват в международния арбитраж.

Украйна не е готова към самостоятелно производство на съдове от тази класа, както казват експерти. Има сериозни съмнения, че Украйна е в състояние да осигурява необходимото равнище на качеството. В края на май на предприятието „Море” стана авария с човешки жертви.

Прибързаността, с която Киев предава технологическата документация на китайската страна, може да рикошира по самите украинци. Както смятат руски военни експерти, щом китайците започнат серийно производство на „Зубър”, те ще изтласкат Украйна от всички сегменти на този пазар, а сами ще клонират корабите и ще ги предлагат за износ. В този случай пострадали ще се окажат не само работниците на украинската отбранителна промишленост, но и руските собственици на права върху тази разработка. Още за ДК „Зубър”

/ruvr.ru/

 
04.01.2012, 09:18

Самандата "ще свири тръбата" в президентството

Генерал-лейтенант Атанас Самандов ще бъде военен съветник на новия президент Росен  Плевнелиев. Това  информираха  източници  на Otbrana.com. В момента все още се очаква последната дума на премиера.

С изпращането на командващия СКС на „Дондуков”2 военният министър ще удари с един куршум няколко клепоухи. Ще се отърве от един от генералите, които не си траят и често отстояват своето мнение. Ще повее бриз по върха на пирамидата  и ще се пази  мястото за началник на отбраната за свой човек. Ще  има раздвижване и на пилоти първи клас.

Абсурдно бе, и е, да се смята, че самият военен министър  ще отиде в президентството. Там той би стъпил само като върховен главнокомандващ. Аню Ангелов е бил винаги амбициозен и властолюбив. Винаги е мечтал да бъде в светлината на прожекторите, категорични са негови бивши колеги.

Прави са. А.А за  нищо на света не би сменил  поста на министър с този на съветник, та било то и президентски. /пък и Плевнелиев още в зародиш интелигентно финтира тези му апетити / Това би се случило единствено с премиерска заповед  или прищявка на Борисов. Но защо му е на министър-председателя да маха един послушен  министър, който  заради собствения си интерес е готов да жертва половината войска?  Защо му е да го сменя, след като генералското „Тъй вярно-о !”, в повечето случаи, гали полицейските му уши. Аню е готов да довърши БА, да се ослушва около премиерските задявки за вливане в  една обща европейска армия  и да използва благоволението му за някой нов пост / за последно/,  в случай че ГЕРБ  започне да получава предизборни шамари. Борисов пък умее добре да манипулира и гъделичка и по-възрастни от него ренегати, които са ръкопляскали еднакво силно и на конгреси на столетницата, и на  еднолични негови  решения. А на самия Аню Ангелов  му е уютно в МО. Осигуряват  му бюджет за нищо вършене и кухи документи с планирани желания, подчинени дами от ведомството  ласкаят комплексираната му суетност  като кавалер на рози без бодли, кланят му се  на колене всевъзможни натегачи и блюдолизци .

Влезе ли генерал-лейтенант Атанас Самандов в президентския екип, мястото му най-вероятно ще се заеме от командира на  Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. Той вече се застоя на  върха във ВВС. Има и  национален и международен опит за да поеме  Съвместното командване на силите. Оттук трамплинът, или към върха на щаба на отбраната, или към Брюксел,   е  открит и сигурен.

/Otbrana.com/

 
04.01.2012, 09:14

Преди 105 години е създаден първообразът на днешната ДАНС

Днес е професионалният празник на служителите в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Той е обявен с решение на Министерски съвет от 23 декември 2009 г. По този повод председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов е изпратил до председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” Константин Казаков (на снимката) приветствен адрес. Първият нормативен акт, който урежда съществуването на контраразузнаването, е Законът за столичната полиция, приет от XIII Обикновено Народно събрание, утвърден с Указ № 463 от 13.12.1906 г. на княз Фердинанд и обнародван в бр. 3 на Държавен вестник от 04.01.1907 г. С влизането от 1 януари 2008 г. на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (ЗДАНС) е създаден модерен специализиран орган към Министерския съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност.......... Прочети още

 
04.01.2012, 09:10

Меркел предлага на Бойко изтребители

Атрактивна оферта за доставка на употребявани изтребители "Юрофайтер" се очаква да получи премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Германия в края на месеца, научи "Стандарт". Министър-председателят ще започне годината с визита в Берлин на 17 и 18 януари, където ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел. По време на срещата на "четири очи" ще бъдат обсъдени всички двустранни въпроси. Именно тогава ще станат ясни детайли от германското предложение за изтребителите. По неофициална информация офертата включвала и безплатно обучение на българските пилоти.

От българска страна пък ще бъде поставен въпросът за мотрисите за БДЖ. По признание на самия премиер "най-неприятният за България въпрос ще са 300 млн. лв., които дължим на "Сименс" за тях.

Германия е една от четирите държави, които произвеждат "Юрофайтер". Това е един от най-модерните бойни самолети в света. Неговите възможности бяха демонстрирани по време на авиошоуто през септември край Пловдив. Българското военното министерство поиска през февруари м. г. оферта от всички производители за доставка на 8 изтребителя. От консорциума EADS, който произвежда "Юрофайтер", предложиха да ни продадат нови изтребители по 80 млн. евро за бройка. По-късно в надпреварата се включи друг производител на модерния европейския изтребител - Италия, която предложи втора употреба самолети от по 35 млн. евро.

Не е изключено германската оферта да е подобрен вариант на тази на EADS. В интервю за в. "Българска армия" военният министър Аню Ангелов заяви, че през февруари се очакват да бъдат получени подобрени оферти от някои от производителите. Но не се ангажира кога ще тръгне конкурсът. По думите му засега той се отлага за 2013 г. Още преди да се заговори за отлагане на конкурса, стана ясно, че покупката на изтребители в крайна сметка ще е политическо решение. Скъпият разход за изтребители се налага, защото през 2015 г. изтича летателният ресурс на наличните МиГ-29. – Още за "Юрофайтер"

/в-к Стандарт/

 
 3 януари
 
03.01.2012, 23:17

Комендантският час за американските войски в Южна Корея е удължен

Комендантският час, въведен преди около три месеца за 28-те хиляди американски войници в Южна Корея, е удължен за неопределен срок, съобщи армейски вестник „Старс енд Страйпс”.

Трийсетдневната забрана за поява в нощните часове извън пределите на военните обекти бе въведена на 7 октомври от командващия войските на САЩ в Южна Корея генерал Джеймс Търман заради серия от инциденти с участието на американски военнослужещи, включително и обвинения срещу войници на САЩ в изнасилвания.

По-късно действието на комендантския час бе удължено до 6 януари, а от следващата събота, по данни на изданието, той ще действа ежедневно от 1 до 5 ч. през нощта.

В изявление на командването на американските войски в Южна Корея се посочва, че удължаването на комендантския час ще е в сила до второ нареждане и има за цел „продължаване на задачите по поддържане на бойна готовност и оценка на настоящата оперативна обстановка”.

/ИА „Фокус”/

 
03.01.2012, 23:00

Конструкцията на турски разузнавателен спътник безпокои Израел

Плановете на Турция за изстрелване през 2013 година на разузнавателния спътник "Гьоктюрк" предизвикват безпокойство в Израел.

Американското списание "Джейнс Дифенс" писа, че израелските политически и военни среди са обезпокоени от плановете на Турция за изстрелване в срок от две години на военен спътник с камери с висока резолюция.

Досега само САЩ притежаваха разузнавателни спътници способни да получават снимки с висока резолюция от територията на Израел.

Плановете на Турция за конструирането на спътник с подобни качества безпокои тел-авивската администрация, тъй като тя се бои, че Турция може да продаде кадри от територията на Израел, получени от спътника, на трети страни. Между Турция и Израел не е сключван договор за забрана на предаване на трети страни на спътниковите снимки.

Според плановете, италианската фирма "Телеспацио" ще предаде през 2013 година на Турция спътника "Гьоктюрк", стойността на който възлиза на 270 милиона долара.

По-рано бяха разпространени твърденията, че Израел е лобирал в Италия и Франция, за да възпрепятства създаването на този спътник.

/trt.tr/

 
03.01.2012, 22:45

Огромни военни имоти пустеят, държавата губи милиони

Военни имоти за милиони в центъра на София пустеят с години. Заради тромава бюрокрация или заради началническо безхаберие държавата пропуска огромни ползи.

Челно място в дългия списък на безотговорността държи Националният армейски комплекс, повече известен като Военното НДК. Почти готовият обект бе замразен през 2008 г. от тогавашния министър на отбраната Николай Цонев. Той намери 13 млн. лв. за абсолютно ненужната фабрика за хангари, но не откри 2-3 млн. да довърши луксозната сграда. Ако това бе станало, концертната зала, подземният паркинг и хотелската част отдавна да носят солидни приходи на ведомството.

Новото правителство уж взе проблема присърце и още през септември 2010 г. отпусна едни 10 млн. лв. за довършване на скандалната постройка. Решено бе хотелската част да се преработи за нуждите на правосъдното министерство, а залата и паркингът да останат за МО............ Прочети още

 
03.01.2012, 22:04

Бивш полковник от войските на Муамар Кадафи е назначен за началник на генералния щаб на либийската армия

Бивш полковник от войските на Муамар Кадафи е назначен за нов началник на генералния щаб на либийската армия, предаде АФП.

Юсеф ал Мангуш, който доброволно подаде оставка от войските на Кадафи и премина на страната на опозицията срещу бившия лидер, бе повишен в генералски чин и бе назначен за ръководител на генералния щаб, съобщиха представители на либийския Преходен национален съвет.

Постът остана вакантен от убийството през юли на генерал Абдел Фатах Юнис, който командваше силите на бунтовниците в Източна Либия. Мангуш до момента бе заместник-министър на отбраната във временното правителство на премиера Абдел Рахим ал Киб.

/ИА „Фокус”/

 
03.01.2012, 20:43

Нова година - нови експерименти с армията

В МО: колкото може повече документи и по-малко войска

 
03.01.2012, 20:36

Контингент от БА от състава на многонационалната бойна група HELBROC приключи бойното си дежурство

Церемония по приключването на бойното дежурство на контингент от Българската армия от състава на многонационална бойна група HELBROC на Европейския съюз ще се състои утре, 4 януари, във военно формирование 52740 – Хасково. Многонационалната бойна група HELBROC изпълни бойно дежурство от 1 юли до 31 декември 2011г. На церемонията ще присъства и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

Българският контингент е съставен от лекопехотна рота и щабен елемент. Ротата е формирана и подготвена във военно формирование 52740 –Хасково. Тя премина петмесечна подготовка от ноември 2010 г. и в края на март 2011 г. получи национален сертификат за участие в операции и мисии.

Щабният елемент беше сертифициран пo време на командно-щабното учение “EVROPI 2011/II”, проведено от щаба на бойната група през май 2011г. на полигон НЕА САНТА, Република Гърция.

Национален командир на контингента е полковник Божидар Борисов от отдел “Операции” на Командването на Сухопътните войски. Той е и заместник-командир на многонационалната бойна група. Командир на ротата е капитан Христо Василев от военно формирование 52740- Хасково.

Началото на церемонията е утре, 4 януари, от 11.00 часа във военно формирование 52740 – Хасково.

Многонационалната бойна група HELBROC BG e създадена през 2006 г. от четири държави-членки на ЕС – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011г. към групата се присъединява и Украйна. Формираща нация е Република Гърция.

Бойната група е носила дежурство три пъти – през второто полугодие на 2007 г., през първото полугодие на 2009 г. и през второто полугодие на 2011 година. Командир на бойната група за третия период на бойно дежурство е бригаден генерал Кристос Кавадиас, командир на 71 въздушно-преносима бригада на Въоръжените сили на Република Гърция.

Бойната група HELBROC BG е бригадно многонационално експедиционно тактическо формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен боен компонент. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушно-преносима и лекопехотна рота, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и подразделения за бойна и логистична поддръжка.

/МО/

 
03.01.2012, 20:30

ВВС на САЩ поръчаха 20 Super Tucano

ВВС на САЩ поръчаха 20 леки бойни самолети Embraer EMB-314 Super Tucano на стойност $355 млн. Апаратите са купени по програмата Light Air Support (LAS) и ще бъдат предадени на афганистанските ВВС като военна помощ.

Програмата LAS целеше покупката на лек боен самолет, който да може да се използва освен това и за учебни цели и разузнаване и наблюдение. Самолетите по тази програма трябва да са евтини и прости за експлоатация и да могат да се експлоатират от полеви летища.

Единственият друг кандидат за програмата беше Hawker Beechcraft AT-6 Texan II. На 4 ноември, обаче машината бе отстранена поради неотговаряне на част от конкурсните изисквания.

Първоначално по програмата LAS ще се поръчат 20 самолета, като се запазват опции за още 15, които ще се използват от ВВС на САЩ за обучение на афганистански пилоти. Програмата трябва да бъде приключена до април 2014 г. Самите самолети ще се сглобяват в Джаксънвил, Флорида.

Super Tucano е лек учебно-боен турбовитлов самолет, който се намира на въоръжение в Бразилия, Чили, Колумбия и други страни. – Още за Super Tucano

/Аеро/

 
03.01.2012, 17:30

Гръцкият министър на отбраната посети авиобаза Танагра навръх 31-и декември

Гръцкият министър на отбраната Димитрис Аврамопулос посети изненадващо военната авиобаза Танагра навръх 31-и декември.

От снимките се вижда, че министърът даже е бил неофициално облечен.

Той бе придружен от началника на ВВС генерал-лейтенант А.Тсантиракис и от началника на ГЩ ген. М.Костарикис.

Аврамополус се запозна с пилотите от 331-а ескадрила, а след това посети и помещенията на екипа на авиобазата.

Началникът на авиобазата полк.С.Псимолиус информира министърът на отбраната за всичко около изминалата 2011 година, както и сподели проблемите на авиобазата.

След това министърът на отбраната проведе кратък брифинг и разгледа наличната летателна техника в авиобаза Танагра. Още за ВВС на Гърция

/Pan.bg/

 
03.01.2012, 16:58

Не искаме друг да пази небето ни, за това ще купим изтребители

Част от интервюто на сръбският министър на отбраната Драган Шутановац, дадено пред сръбската агенция ТАНЮГ.

 
03.01.2012, 16:51

Италиански генерал застава начело на мисията на ООН в Ливан

Италиански генерал бе избран за командващ мисията на ООН в Ливан, предаде агенция АНСА.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е избрал генерал Паоло Сера за командващ силите на ЮНИФИЛ, в чиято мисия участват над 1000 италианци.

До момента Сера беше начело на италианския военен контингент в Афганистан, както и на западното командване на ИСАФ. Италианският генерал има опит и с мисия в Косово.

/ИА „Фокус”/

 
03.01.2012, 16:27

Реформата в белгийските ВС приключи успешно

Съкращенията в белгийските въоръжени сили значително изпреварват плана на правителството. През 2007 година те наброяваха 42 хиляди души, а до края на 2012 година те трябва имат численост 34 хиляди души, като 32 от тях са военни и 2 хиляди цивилни.

На 1 януари 2012 година състава им е 33 800 човека. Съкращенията са постигнати главно за сметка на пенсионирането. На оставащите им до 5 години служба е предложено по-ранно пенсиониране, което води до 25% намаление на пенсията. Скоро Белгия трябва да реши, какво ще прави с излишната военна техника, включително самолети и вертолети. – Още за ВВС на Белгия

/aeronews.alle.bg/

 
03.01.2012, 12:14

36 космически изстрелвания през 2012 година

През 2012 година Русия планира да осъществи 36 изстрелвания на ракети-носители от космодрумите "Байконур" и „Плесецк”, без да се смятат програмата „Морски старт” и руско-европейският проект "Съюз" на Куру.

31 изстрелвания ще се паднат на космодрум "Байконур", още пет – на „Плесецк”.

Миналата година Русия счупи рекорда на последното десетилетие, като осъществи 35 изстрелвания на ракети-носители, в това число от "Байконур", „Плесецк” и базата „Домбаровский” (Оренбургска област), както и 2 изстрелвания от европейския космодрум Куру и 1 в рамките на международната програма „Морски старт”. – Още космически системи

 
03.01.2011, 12:12

Белгийски генерал оглави Силите за реагиране на НАТО

Силите за реагиране на НАТО от нова година оглави белгийският бригаден генерал Еди Стас, предаде РИА Новости. На 52-годишният Стас, имащ богат опит от участие с многонационални военни операции, включително в Косово и Ливан, е възложено през 2012 г. да осигури „общото управление и синхронизиране на всички действия, свързани с подготовката на Силите за реагиране на НАТО”.

В условията на съкращаване на националните разходи за отбрана, е решено „ядрото” на силите да съставлява 13 000 военнослужещи.

/ИА „Фокус”/

 
03.01.2012, 10:32

General Dynamics ще достави танкови боеприпаси за 44 милиона долара

Американската компания General Dynamics Ordnance and Tactical Systems, подразделение на General Dynamics, е получила контракт за доставка на 120 мм танкови боеприпаси.

Стойността на контракта е 43 824 598 долара. Ще бъдат доставени 120 мм осколочно-фугасни боеприпаси за танковите оръдия на M1A2 Abrams, които се намират на въоръжение в египетската армия. Снарядите ще бъдат произведени в заводите на General Dynamics в САЩ, Канада и Норвегия, като доставките ще продължат до 30 юли 2015 година. – Още танкови боеприпаси

 
03.01.2012, 10:25

В Турция се взриви военен склад

В резултат на взрив, станал във военен склад в Турция през нощта срещу 2 януари, са загинало най-малко четири човека, съобщава Anatolian.

Според предварителна информация, в четириетажно здание, разположено в град Яхсихан в централната част на страната, е сдетонирал съхранявания там тротил. Веднага след това е започнал силен пожар, довел до нови взривове.

На мястото на произшествието са пристигнали сътрудници на полицията, пожарната и други служби.

Други подробности за инцидента не се съобщават.

 
03.01.2012, 09:43

‘Екскурзия’ до радиолокационната станция „ДОН-2Н”

В системата за ПРО (противоракетна отбрана) на Москва функционира многофункционалната радиолокационна станция (РЛС) „ДОН-2Н”. Основната задача на РЛС „ДОН-2Н” е откриване на балистични ракети, тяхното съпровождане, измерване на координатите им, анализа на целите и насочване на противоракетите. Станцията е приета на въоръжение през 1989 година.

През 1994 година е проведен съвместен експеримент със САЩ по откриване на „космически боклук”. От американска совалка в открития космос са изведени микроспътници – 6 металически сфери с диаметри от 5, 10 и 15 см. 15 сантиметровите сфери са открити от всички РЛС, включени в експеримента. 10 сантиметровите са открити от 1 американска и 2 руски РЛС. „ДОН-2Н” е единствената РЛС, открила и проследила траекториите на 5 сантиметровите сфери. – Още за "ДОН-2Н"

/Pan.bg/

 
03.01.2012, 09:20

Индия търси „зависващи ракети"

The Times of India  съобщава, че индийската армия е заинтересована от придобиване на „зависващи ракети". Тези апарати имат способности да спират полета си за няколко минути и след откриване на цел да атакуват. Индийците също търсят контакти с компании произвеждащи компоненти за това ново оръжие.

Сега Индия разполага с БЛА Harpy израелско производство на Israeli Aerospace Industries. Апаратът „зависва“ за няколко минути и след откриване на радар се превръща в „камикадзе“. Самолетът-снаряд може да бъде снабден и с други датчици.

/aeronews.alle.bg/

 
03.01.2012, 09:12

Иран не разполага с технологии за производство на стратегически ракети, според МО на Русия

Руското военно ръководство внимателно следи хода на разработване и насоките по усъвършенстване на стратегическите ракетни системи с междуконтинентални балистични ракети в чужбина, включително и в Иран, каза пред Интерфакс-АВН говорителят на МО на Русия за Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) полковник Вадим Ковал.

По думите му, „в Иран няма технологии за създаването на междуконтинентални балистични ракети от среден и голям клас, готови за използване, и такива ракети скоро няма и да има”.

„Иран в момента няма реални технологии и промишлен потенциал за разработване и производство на МБР дори в изпитателен вариант”, отбелязва Ковал, коментирайки вчерашните изпитания на ирански ракети.

/ИА „Фокус”/

 
03.01.2012, 2012, 08:56

Украйна реши да произвежда вертолети

Народното събрание на Украйна (Верховна Рада) реши да отпусне 300 милиона гривни (1.00 BGN=5.31028 UAH)  за поддържане на вертолетостроенето през 2012 година. Средствата вероятно ще бъдат насочени към организацията на серийно производство на вертолети. Украйна се подготвя за периода, когато Русия няма да е зависима от нейните двигатели. Тогава огромните мощности на страната произвеждащи двигатели за руските вертолети ще станат излишни. Сега годишно Украйна изнася няколко стотин вертолетни двигателя за Русия.

През май вицепремиерът на страната Андрей Клюев заяви, че до 7 години страната трябва да произведе нов вертолет. След действията на Русия възстановяване на вертолетното производство в страната е жизнено важно за оцеляване на голяма част от нейната промишленост.

/aeronews.alle.bg/

 
03.01.2012, 08:50

4 германски F-4 Phantom охраняват Балтийските страни

От министерство на отбраната на Литва съобщиха, че 4 германски изтребителя  F-4 Phantom са сменили самолетите от ВВС на Дания по охрана на въздушното пространство на страната.

Германците вече за пети път базират самолети в база Шяуля. Балтийските страни Литва, Латвия и Естония нямат своя авиация и съгласно решение на НАТО, охраната на въздушното пространство се организира от страни членки на ротационен принцип до 2014 година. Очаква се на срещата на НАТО през май в Чикаго срокът да бъде продължен до 2018 година. – Още за F-4

/aeronews.alle.bg/

 
03.01.2012, 08:44

Китай отново с амбиции за световна морска сила

В Китай извърши първия си „морски полет“ самолет  JL-9G. 

Преди време Китай придоби съветски Су-25УТГ. Целта беше да се създаде копие на руската система за обучение на палубни пилоти. След полети с учебно тренировъчни машини да се премине към полети на Су-25УТГ и след това на Су-33.  На база на произвеждания JL-9/FTC-2000 в Guuizhou Aircraft Industry Corporation е разработен морския вариант на машината. Той има усилено шаси, спирачна скоба (гак), свръхзвукови въздухосборници и  предкрилки на крилото. Техническите характеристики на варианта не се съобщават. Вероятно той ще извърши и първият полет с излитане и кацане от китайския самолетоносач Shi Lang.

/aeronews.alle.bg/

 
03.01.2012, 08:35

Азбука на военната 2012 година

Какво би могло да се случи през новата година, свързано с Въоръжените сили? Прогнозите могат да бъдат много и най-различни. Някои от набелязаните намерения сигурно няма да не се сбъднат. Отделните процеси у нас, включително и най-вече в отбраната, много зависят от хода на кризата. Така беше с 2011 г. Дано 2012-а не е нейна сестра близначка! Все пак нека да погледнем в азбуката на военната 2012 година........... Прочети още

 
2 януари
 
02.01.2012, 23:12

Оръжейници: Корпоративна банка ще препродава взетите на търг вертолети

Корпоративна банка щяла да препродава, а не да ремонтира спечелените на търг стари хеликоптери Ми-17. Това съобщиха оръжейници пред “24 часа”.

На 16 декември м.г. свързаната с банката фирма “Дунарит” даде най-високи цени за 6 транспортни хеликоптера на армията от типа Ми-17. Сумата за всичките машини възлезе на над 24 млн. лв. без ДДС.

Въпреки че Корпоративна банка притежава авиационния завод “Г. Бенковски” в Пловдив, намерението й било да препродаде вертолетите в чужбина с известна печалба. В момента на международните пазари има засилено търсене на машини от типа на Ми-17. Ако реновирането бе станало в България, щяха да се отворят доста работни места, твърдят оръжейници.

Така те обясняват и факта, че на търга на МО банката дала по-високи цени не с пловдивския си завод, а с русенския “Дунарит”, който се занимава с производство и утилизация на боеприпаси.

До този момент Корпоративна банка още не е превела парите на МО, съобщиха оръжейници. Те недоумяват защо чужди фирми не са допуснати до търга. Ако бяха участвали чужди компании, цените можело да скочат още.

В последния работен ден на миналата година продавачът на машините - търговското дружество на военното министерство “Снабдяване и търговия”, е сключило т.нар. комисионни договори с принципала. Вероятно още днес банката ще бъде поканена да преведе парите.

 
02.01.2012, 22:04

Ка-52 и Ка-226 завършиха държани изпитания

В края на 2011 г. два  нови тип вертолети за армейската авиация на ВВС на Русия завършиха  своите програми за съвместни държавни изпитания, провеждани от летателно-изпитателния център на ВВС, съвместно с фирмата „Камов”.

Първият от тях  е Ка-52, който със завършването на програмата влиза в производство във финалната конфигурация на оборудване, включващо радиолокатор „Арбалет-52”, система за самозащита „Витебск”, два типа управляеми ракети „въздух-земя”  с лазерно-лъчева система за насочване - „Вихр-1” (основно за борба с бронирани цели) и „Атака-1” (основно с бойна част за борба с жива сила на открито и в затворени помещения), както и ракети „въздух-въздух” „Игла-В” за борба с други вертолети и БЛА.

Преди завършване на летателните изпитания на армейската авиация са доставени общо 12-16 вертолета в т.нар. междинна конфигурация – вкл. четири броя за приучване на летателен състав в центъра в Торжок северозападно от Москва (още през декември 2010 г.). Другите са доставени в първата бойна ескадрила от състава на 575-а авиобаза в Черниговка, недалеч от завода, произвеждащ Ка-52, които се намира в град Арсениев, Далечния изток на Русия, недалеч от Владивосток. Тези машини в междинната конфигурация са доставени без радиолокатор и система за самозащита, а в процеса на бойната подготовка използваното оръжие е само 80-mm неуправляеми ракети и 30-mm оръдие 2А42 в неподвижен режим. Те ще получат новото оборудване на по-късен етап.

Доставките на Ка-52 за руските ВВС през 2012 г. се очаква да наброяват между 12 и 16 машини. Първата поръчка на ВВС за доставката на 12 машини е изпълнена в средата на 2011 г. В момента тече изпълнението на втората поръчка за 36 машини, а третата е за над 100 вертолета (някои руски източници дори споменават числото 140), последните от които трябва да бъда доставени до 2020 г. Все още няма информация за твърди експортни поръчки.

Програмата за съвместни държавни изпитания на Ка-226 протича изключително бързо, поради факта, че това е вертолет с  граждански сертификат за летателна годност по правилата АП-29. а 2011 г. доставките наброяват 6 машини, които ще се използват както за обучение, така и за свързочни и транспортни задачи. Общата поръчка на ВВС е за 36 броя Ка-226. – Още вертолети Ка-52

/Аеро/

 
02.01.2012, 19:23

Загиналите във войната в Ирак са 162 хиляди души, 80 % от които - цивилни

Около 162 хиляди души, 80 % от които са цивилни, са убити в Ирак от началото на военната инвазия през 2003 г. до изтеглянето на американските сили в края на миналата година. Това предава АФП, позовавайки се на британска неправителствена организация.

"Ирак Боди Каунт" предупреди, че, обратно на публикуваните от иракското правителство тенденции в данните, нивото на насилие се е променило малко в сравнение със средата на 2009 г. Атаките обаче са намалели в сравнение с кулминацията на войната през 2006 и 2007 г. – Още за Ирак

/ИА „Фокус”/

 
02.01.2012, 19:19

ВВС на Русия формират трета ескадрила Ми-28Н

Сътрудникът на пресслужбата на ЗВО (Западния военен окръг) майор Владимир Дробышевский е съобщил, че ще бъдат получени 12 нови вертолета Ми-28Н от база в Смоленска област през това тримесечие. Личния състав е минал подготовка за новите вертолета, а базата разполага с машини Ми-8 и Ми-24. Така ще бъде формирана трета ескадрила на руските ВВС с вертолети Ми-28Н.  Вероятно става въпрос за бившия 440-ти отделен полк в Брянское (Вязьма). Досега през 2011 година има информация за произведени 12 вертолета бордове 09 до 12 червени и бордове 45 до 50 жълти, а така също 31 и 32 червени. В Торжк са бордове 41 до 44 жълти произведени през миналата година и  бордове 45 до 50 жълти. Вероятно те плюс още два борда ще бъдат предадени в Брянское. През 2011 година са произведени около 20 вертолета Ми-28Н и през настоящата ще бъде произведено същото количество. Останалите произведени през 2011 година вероятно ще допълнят втората ескадрила в Будьоновск. Може да очакваме до месец четири пълноценни ескадрили по 12 вертолета във ВВС на Русия, две в Будьоновск, една в Кореновск и една в Брянское. Според някои специалисти в Будьоновск ще бъде сформирана ескадрила от Ми-35М, а втората от Ми-28Н ще бъде създадена в Кореновск. – Още за Ми-28

/aeronews.alle.bg/

 
02.01.2012, 16:53

НАТО иска отношенията с Пакистан да се върнат "обратно в релси"

НАТО иска да върне отношенията си с Пакистан "обратно в релси", колкото е възможно е възможно по-бързо да отвори ключов снабдителен маршрут за чуждестранни войници в Афганистан. Това предава АФП, позовавайки се на говорител на коалицията.

Пакистан затвориха основните си търговски маршрут до Афганистан през ноември, спирайки снабдителна линия за оглавяваните от САЩ сили. Разривът настъпи след смъртоносно въздушно нападение от съюзническите сили, при което загинаха 24-ма пакистански войници на границата.

/ИА „Фокус”/

 
02.01.2012, 15:50

Рекордни продажби на оръжие в САЩ по Коледа

Американците са купили рекордно количество оръжие миналия месец заради нарастването на популярността му като коледен подарък, съобщават американски медии.

По данни на ФБР продавачите на оръжие са поискали 1,5 милиона проверки на миналото на купувачите през декември. Близо 500 000 от тях са били извършени в дните преди Коледа. Това е най-големият брой, регистриран някога за един месец, подобрявайки предишния рекорд от ноември.

Само на 23 декември са били проверени 102 222 клиенти, което го превръща в един от най-натоварените дни за купуване на оръжие в историята на САЩ. Действителният брой на купеното оръжие може да е дори по-висок, ако клиентите са решили да се сдобият с повече от едно оръжие.

Според едно от обясненията за увеличаването на интереса към оръжията е, че това е отговорът на американците на закъсалата икономика, която ги кара да се страхуват повече от нарастване на престъпността. Според друга теория американците са залели оръжейните магазини, защото смятат, че в бъдеще ще бъдат въведени по-строги закони за притежание на огнестрелно оръжие, посочва БГНЕС.

Рекордът в продажбите на оръжие за един ден беше поставен през ноември, ден след Деня на благодарността, когато са били извършени 129 166 проверки на миналото на клиенти, желаещи да си купят оръжие.

 
02.01.2012, 15:19

Руски учения в Средиземно море

Групировка на Военноморския флот на Русия начело с тежкия авионосещ крайцер на Северния флот „Адмирал Кузнецов” съгласува с гръцките военни ученията си в Средиземно море през първите дни на новата година.

„Бяха съгласувани и определени височините и територията на западните граници на въздушната зона за отговорност на Атина – западно от Крит, между Малта, Либия и Гърция” – съобщи днес представител на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция.

В качеството на дати за ученията са съгласувани 2 и 5 януари или, като алтернатива, 2 и 6 януари. Руската групировка засега не е пристигнала на мястото на ученията.

 
02.01.2012, 12:17

Китай за първи път официално е обявил за планове за изпращане на човек на Луната

Китай за първи път е публикувал официален документ, в който са описани планове за изпращане на човек на Луната. Кратко резюме на документа е публикуван в The Financial Times.

В документа се отбелязва, че китайските специалисти от ракетно - космическият отрасъл "изпълняват изследвания необходими за съставяне на предварителен план за кацане на човек на Луната". По оценки на експертите, полетът ще се проведе не по-рано от 2020 г.

Освен упоменаването на пилотиран полет, в документа се говори за създаването на спътници, а също така за активация на усилията по строителството на китайската орбитална станция и усилена разработка на научни мисии. Също така се отбелязва, че към 2016 г. Китай трябва да достигне 'нови технологични пробиви' в реализирането на пилотираните космически полети. Китай стана третата страна (след Русия и САЩ ), която самостоятелно успя да изпрати човек в космоса.

По-рано за близките планове по усвояването на космоса разказваха представители на китайският ракетно-космически отрасъл. В разговора, източниците са споменали за създаването от Китай на собствена навигационна система към 2020 г. и изпращането към Луната на третата китайска сонда 'Чанъе-3' , която трябва да кацне на повърхността на Луната. – Още космически системи

/Space News/

 
02.01.2012, 12:00

Възраждането на руската вертолетна индустрия

Скоро ще имаме възможност да ви предоставим един обширен материал за руската вертолетна индустрия. Сега ще направя само малък анонс на материала. През десетилетието от 1981 до 1990 година строителството на вертолети в бившия СССР достига своя връх. Страната заема първо място в света по построените машини. В тоя период се предават на клиенти между 300 и 400 броя годишно. Най-много са произведени през 1986 г. съответно 404 и 1987 година 403 машини, като повече от 40% от произведените са Ми-8 и модификациите му. За сравнение през същите тези години в СССР са произведени 170 и 171 самолета (без леките). Нова рекордна стойност има през 1992 година (годината на разпада на СССР) тогава са произведени 337 граждански вертолета и още над 70 военни. Произведени в Русия, съответно за 2010 година са 214 машини, а през 2011 година бяха планирани 262, но поради забавяне на доставките за някои клиенти, като Бразилия произведени са и предадени 263 машини, а има и готови, но неполучени. Реално за първи път от много години има преизпълнение на плана. Руските ВВС трябваше да получат 109 нови вертолета и 70 модернизирани. Реално доставките мисля, че ще бъдат повече. За догодина е планирано производството над 320 машини. Реално сключените договори показват възможности за производство над 400 вертолета. Цифрата, може ще бъде достигната след пускане на новия завод за двигатели на ОАО „Климов” през 2014 година. – Още руски вертолети

/aeronews.alle.bg/

 
02.01.2012, 11:55

Руските ракетоносци

Във връзка с промяната на структурата на руските ракетни войски, към края на десетилетието тяхна основа за първи път ще станат ракетите с морско базиране.

До края на 2020 година в състава на флота ще бъдат включени 8 подводни ракетоносеца от проекта 955 „Борей”. Две подводници вече са на изпитания, при това челният подводен ракетоносец К-535 „Юрий Долгорукий” вече осъществи две изстрелвания на ракети „Булава”.

Следващата подводница, построена съгласно усъвършенствания проект 955У К-550 „Александър Невски”, е на ходови изпитания. През 2012 година на вода ще бъде пусната и третата подводница – „Владимир Мономах”. Водят се работите и на 4-та подводница „Светител Николай”, и през 2012 се очаква началото на строителството на петата и шестата подводници от този проект.

Започвайки от четвъртата, ракетоносните подводници се строят по променения проект 955А, които трябва да носят 20 ракети, вместо по 16 на първите три по проекта „Борей”. И така, 8 подводници от този тип ще носят 148 балистични ракети „Булава” с 592 бойни блока.

Освен това, в строя ще останат 6 подводници от проекта 667 БРДМ „Делфин”, които ще минат през втори цикъл на модернизиране, с удължаване на срока на службата до края на 2020-те години. Първият цикъл, по време на който всичките 6 подводници минаха среден ремонт, и 4 от тях получиха нови ракети Р-29РМУ2 „Синева”, беше проведен в края на 1990 и началото на 2000-те години. В новия цикъл „Синева” (или нейната модификация „Лайнер”) ще получат и останалите подводници от този проект.

Шест „Делфина” носят 96 ракети с 384 бойни заряда. В случая с „Лайнер”, способен да носи заряди със специално предназначение с малка и особено малка мощност, този брой може да бъде голям. В резултат, общият брой заряди, разположени на борда на подводниците, ще стигне до 976. Още руски подводници

/ruvr.ru/

 
02.01.2012, 10:48

Иран изстреля нова ракета

Днес Иран проведе успешно изпитание на ракета с голяма далечина на действие. Тези ракети са способни да поразяват цели на територията на Израел, както и бази на САЩ в Близкия Изток. По-рано представители на Военноморските сили на Иран беше казал, че за днес са планирани за изстрелване две ракети с голяма далечина на полета от моделите Qader и Nour иранско производство.

Изпитанията на ракетите се провеждат в рамките на ученията на иранските ВМС под названието “Velayat-90” в Персийския залив. Ученията стартираха на 24 декември и ще завършат на 2 януари.

 
02.01.2012.09:28

Индия обявява победителя в MMRCA до 4 седмици

Индия обявява победителя в MMRCA до 4 седмици. Това е поредното отлагане на конкурса за нови самолети. Все повече наблюдатели смятат, че договор няма да бъде подписан. Всъщност тези самолети не са и необходими на Индия в близките 4 години. Тя вече има програми за модернизация на три вида самолети и всяка година доставя на ВВС и по 16 Су-30МКИ.

/aeronews.alle.bg/

 
02.01.2012, 09:23

САЩ ще развърнат в Афганистан три БЛА с вертикално излитане и кацане A-160

Пентагонът представи нов разузнавателен безпилотен хеликоптер, оборудвани с видеокамера с резолюция 1,8 гигапиксела. Планира се първите три апарата “А160 Хъмингбърд” (“Колибри”) да бъдат използвани при разузнавателни мисии в Афганистан от май или юни тази година, предаде Би Би Си.

Основното преимущество на новите летателни апарати е възможността за вертикално излитане и кацане. По този начин отпада необходимостта от използването на писти. Изградените от самолетостроителния гигант “Боинг” апарати могат да останат във въздуха до 12 часа

Тестовите полети на новите безпилотни хеликоптери ще се проведат в щата Аризона в началото на 2012 година. След това въоръжените със суперкамери дронове ще бъдат изпратени на мисия в Афганистан.

Сензорната система “АРГУС-Ай Ес” е в състояние да следи в реално време от височина 6,1 км едновременно 65 цели - пътища, сгради, хора, превозни средства, дори да се движат в различни посоки.

Прикрепена на безпилотния хеликоптер камера, която е с 900 пъти по-висока резолюция от 2-мегапискеловите на някои мобилни телефони, ще може да сканира район от 168 кв. км. Операторите в базата ще могат да следят и веднага да свалят изображения от всичко случващо се в района.

Наименованието на камерата ARGUS-IS е съкращение от Autonomous Real-time Ground Ubiquitous Surveillance - Imaging System (Автономна реалновремева наземна повсеместна разузнавателна система за изображения). То обаче не е случайно избрано и съвпада с това на великана Аргус от древногръцката митология, който притежавал сто очи. Още БЛА

/в-к Труд/

 
1 януари
 
01.01.2012, 18:30

Дядо Мраз донесе достойни доходи на военните в Русия

Новата година за военнослужещите и военните пенсионери в Русия започна със значително увеличаване на доходите, предаде РИА Новости.

От 1 януари 2012 г. заплатата на военните е повишена почти три пъти. Военните пенсионери пък получават от януари пенсия средно с 1,6 пъти по-висока от досегашната. В резултат социалният статус на военните в Русия става почти същият, какъвто бе в Съветския съюз, като трудът им става относително високоплатен, изтъкват руските агенции.

В началото на януари 2011 г. руският президент Дмитрий Медведев съобщи за подготовката на нова система за парично стимулиране, която да осигури на военните наистина прилично заплащане. Премиерът Путин на свой ред тогава потвърди, че се готви повишаване на заплащането на военните и на пенсионерите от силовите структури, което ще възстанови статуса, който загубиха след разпадането на СССР.  

Например бъдещата заплата на лейтенант от 2012 година ще е 50 хиляди рубли (над 2300 лева). Възнагражденията на войниците на контрактна служба се увеличат на 25 хиляди рубли ежемесечно. Командващ на армия вече разчита на 54 хиляди „базови” рубли, а четиризвезден заместник на министъра на отбраната стартира от 67 хиляди рубли.

Като се отчетат различните добавки може да се очакват следните месечни възнаграждения: лейтенант - 50 хиляди, полковник – над 60, генерал-майор – над 73, генерал-лейтенант – над 90 и армейски генерал - около 112 хиляди рубли.

Освен това се актуализират и изплащанията за служба при особени условия, класна специалност, работа със секретна информация и др. Така например лейтенант изпратен да служи в Крайния Север може да получава и до 80 хиляди рубли (над 3700 лева) в месец.

През октомври 2011 г. Държавната Дума на Русия прие съответните закони, а Съветът на федерацията ги одобри.

 
01.01.2012, 16:50

Франция оставя свои войници в Афганистан и след 2014 г.

Франция ще остави свои войници в Афганистан и след изтеглянето на коалиционните сили през 2014 година.

Това заяви френският военен министър Жерар Лонге, цитиран от „Новости".

Лонге каза на своя колега от Таджикистан Шерали Хайрулаев, че двете страни ще разширят сътрудничеството си в областта на сигурността с цел засилване на отношенията между Таджикистан и Афганистан.

От 2001 година в столицата на Таджикистан Душанбе е разположен френски въздушен ескадрон, който подпомага коалиционните сили в Афганистан.

До 2008 година в ескадрилата влизаха 250 войници и 6 изтребителя Рафал (Dassault Rafale). Сега тя е разположена в региона Кундуз в северен Афганистан. В момента в Душанбе има 100 войници. – Още за Афганистан

/news.bg/

 
01.01.2012, 16:25

Анелия, която ще пилотира изтребител

Анелия Атанасова не се е качвала дори на пътнически самолет, но знае,че ще полети на изтребител.

19-годишната девойка от Сандански и Бетина Дикова от Плевен са първите дами, приети да учат за пилоти на боен аероплан. Досега това не бе възможно. До приемни изпити в авиационния факултет в Долна Митрополия допускаха жени само за вертолетната и транспортната авиация. Местата за пилоти на изтребители бяха само за мъже............ Прочети още

 
01.01.2012, 13:10

Иран е изстрелял ракета със среден обсег на действие

Днес Иран е изстрелял ракета „земя-въздух” със среден обсег на действие в рамките на военни учения в близост до стратегическия проток Ормуз, предаде АФП, позовавайки се на военен говорител.

Ракетата е била оборудвана с най-новата военна технология за поразяване на цели с ниска радиолокационна контрастност. Очаква се през следващите няколко дни да бъдат извършени още няколко изпитателни пускове.

 
01.01.2012, 10:51

Ирак се включва в антизападен "шиитски полумесец"

Действията на САЩ пет години след екзекуцията на Саддам Хюсеин може да превърнат Ирак - досега основен противовес на Иран в региона - в твърде важна част от антизападен шиитски полумесец. Експерти отдавна предупреждават за възможен “ирански реванш” в Ирак след изтеглянето на американските войски.

Засега е рано да го обявим за факт, но последните събития подсказват прогнози, печални за мнозина. Сред първите тревожни сигнали за САЩ бе нежеланието на днешното иракско ръководство да остави на своя територия три-четири хиляди американски войници като гарант, че ще бъдат спазени интересите на Вашингтон.

Иракските лидери бяха съгласни да ги оставят при едно условие: САЩ да се откажат от имунитета срещу наказателно преследване за най-демократичните войници в света, прочули се през окупацията на Ирак с подвизи като масови убийства на мирни жители без съд и изнасилвания на малолетни момичета. Обама не склони - напълно обяснимо............. Прочети още

 
01.01.2012, 10:42

В Ирак жертвите вследствие на насилие през 2011 г. са по-малко

Броят на смъртните случаи в Ирак вследствие на насилие през 2011 г. е спаднал рязко в сравнение с предишни години. Почти 100 души по-малко са загинали през 2011 г., в сравнение с жертвите през 2009 и 2010 г. Това сочат официални данни, цитирани от АФП. Общо 2645 души са били убити тази година в резултат на насилие. Същевременно жертвите през декември са най-малко на месечна база от началото на инвазията, водена от САЩ, през 2003 г. – Още за Ирак

/ИА „Фокус”/

 
01.01.2012, 10:37

Бойко Борисов с нови идеи за Европа

Правим една армия на континента, милиардите потичат и тогава се хващаме с икономиката

 
 
 

Още военна информация - архив

 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}