Военна информация

 Архив - месец юни 2009 година

 
30.06.2009, 17:20 

QinetiQ North America получи контракт на стойност 56,4 милиона долара за роботи TALON

Американското подразделение на британската фирма QinetiQ, което произвежда семейството военни роботи TALON, обяви за сключването на нов контракт за доставка на американските ВМС на роботи TALON GEN IV. Заедно с роботите ще бъдат доставени запасни части и спомагателно оборудване. Доставките трябва да завършат в началото на 2010 година.

Роботите TALON започнаха да се разработват през 2000 година. До сега са се появили както малките модели - Dragon Runner SUGV, така и големите машини MAARS. Те се приспособяват за изпълнение на различни специални задачи, такива като откриване на самоделни взривни устройства, разчистване на проходи, откриване на радиобиохимическо заразяване, разузнаване, охрана на блок-постове, бойни инженерни работи, помощ при провеждане на спецоперации.

В момента в света се използват повече от 2800 единици роботи TALON. 

Още роботи 

 
30.06.2009, 16:17

Черноморският флот и Каспийската флотилия на Русия се включиха в ученията „Кавказ-2009”

Сили на Черноморския флот и Каспийската флотилия се включиха в унищожаване на условни терористи, в рамките на провеждащите се в южната част на Русия стратегически военни учения „Кавказ-2009”, предаде агенция Интерфакс.

От пресслужбата на Северо-Кавказкия военен окръг съобщиха, че в хода на ученията се отработват въпроси засягащи организацията на всички видове отбрана и защита в състава на тактически групи, търсене и унищожаване на десантен отряд в рамките на осъществяване на антитерористична дейност. Руски военни кораби отработват в акваториите на Черно море и Каспийско море въпроси и на борбата с пиратството, и бракониерството, както и защита на корабоплаването.

 
30.09.2009, 08:40 

Варшава разочарована от Вашингтон

Вашингтон съзнателно протака преговорите с Варшава за разполагане в Полша на обекти от противоракетната отбрана (ПРО), ракети прехващачи "Пейтриът" и американски войски, необходими за тяхното обслужване, твърди полският в. "Дженник". Според зам.-шефа на полското Бюро за национална сигурност Витолд Вашиковски за американците залогът на преговорите с Русия в момента е много голям. Изданието цитира и полски дипломати, според които американците съвсем не са заинтересувани бързо да се споразумеят с Полша по всички въпроси за ПРО. /Монитор/ 

 
30.09.2009, 08:12 

Турция обяви официалната си кандидатура за комитета на „мъдреците” към НАТО

Турция обяви официалната си кандидатура за комитета на „мъдреците”, който ще бъде създаден към НАТО с цел изграждане на бъдещата роля, стратегии и нова визия на алианса, пише турският вестник „Милиет”.

За представител на Турция в комитета бе предложен Юмит Памир, който допреди две години беше постоянен представител на страната в НАТО. Като служител на министерството на външните работи повече от 40 години Памир е следил и участвал в изграждането на отношенията между Турция и НАТО. Той е бил също посланик в Алжир и Атина. Окончателното решение дали Памир ще влезе в комитета на „мъдреците” на НАТО ще вземе новият генерален секретар на пакта Андерс Фог Расмусен. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
29.06.2009, 18:58 

САЩ са провели изпитания на междуконтинентална балистична ракета

САЩ са провели изпитания на междуконтинентална балистична ракета Minuteman 3, съобщи електронното издание на вестник „Лос Анджелис таймс”. Ракетата е била изстреляна в 3 часа и 01 минута днес от територията на военновъздушната база „Ванденберг” (щат Калифорния) и е поразила успешно условна цел в района на Маршаловите острови, на около 6550 километра от мястото на пуска. Представител на военновъздушните сили на САЩ заяви, че целта на изпитанието е била проверка на надеждността на системата на ракетата.

Още американски ракети

 
29.06.2009, 16:02 

Турска авиационна компания ще модернизира бойни самолети на Пакистан

Турската компания за авиационна и космическа индустрия /ТУСАШ/ подписа споразумение на стойност 75 млн. долара за модернизиране на част от бойните самолети на Пакистан, съобщава Анадолската агенция.

Ще бъдат модернизирани 42 изтребителя Ф-16 за период от 46 месеца. Споразумението е подписано днес в пакистанския град Равалпинди. Предвижда се изпълнението на проекта да започне през октомври 2010 г. /ИА "Фокус"/ 

 
29.06.2009, 14:50 

Финландия модернизира своите танкове Leopard 2 A4

Командването на финландската армия е започнало да реализира програмата за модернизация на танковете Leopard 2 A4, които се намират на въоръжение в тази страна.

Проектът, наречен Leopard 2 AX, трябва да доведе финландските танкове Leopard 2 A4 до ниво, позволяващо им да останат на въоръжение минимум до 2030 година.

121 танка Leopard 2 A4 са били закупени от Германия през 2002 година, като в момента 91 от тях се намират в бойните части на финландската армия.

Още за Leopard 2

 
29.06.2009, 13:35 

Последният ден на американските войски в иракските градове

Днес е последният ден, в който в иракските градове ще има американско военно присъствие, тъй като от утре започва изтеглянето на силите на САЩ от градските части, по силата на споразумение между Багдад и Вашингтон, съобщава на електронната си страница телевизия „Ал Джазира”.

Броени часове преди операцията, високопоставен генерал на САЩ заяви увереността си, че иракските сили за сигурност могат да се справят в стабилизирането на страната и борбата с тероризма. Подготвяйки се за поемането на отговорността по защитата на сигурността в Ирак, иракската полиция е изградила допълнителни контролно-пропускателни пунктове в най-нестабилните региони на страната и е провела инструктаж на своите служители. Иракската армия от своя страна, е в пълна готовност за реагиране при извънредни ситуации, уточнява телевизията. /ИА "Фокус"/ 

 
29.06.2009, 13:30 

Глоби за осакатени при учение

С глоби от 1000 и 1500 лв. се отърваха военните от Шумен на процеса за двама ранени по време на учение. Четиримата подсъдими в подновеното мeгадело, бяха освободени от наказателна отговорност и ще платят солидарно и 60 000 лв. на кадровия войник, останал след инцидента инвалид. Процесът се гледа в Шумен, а присъдата може да се обжалва и протестира пред Военноапелативния съд в София.

Глобата от 1500 лв. е наложена на трима офицери  - капитаните Петър Гергов, зам.-командир на поделението, и Йордан Драганов, зам.-шеф на щаба, както и на о.р. майор Николай Марковски - тогава командир на Първа механизирана рота. Те са били на полигона и са ръководели стрелбата, след която 34-годишният Павел Денев остава инвалид. /Позвънете/ 

 
29.06.2009, 13:25 

„Дръзки” погва пиратите срещу 6 милиона лева

Около 6 милиона лева са нужни, за да се включи българската фрегата „Дръзки” в антипиратската операция край Сомалия. Това сочи разчетът, изготвен от ръководството на Военноморските сили  (ВМС) по поръчка на Министерството на отбраната....Още 

 
29.06.2009, 13:10 

Руските ВВС възобновиха полетите на Су-24

Руските военновъздушни сили възобновиха полетите на фронтовите бомбардировачи Су-24, съобщава Интерфакс, позовавайки се на изявление на ръководителя на службата за сигурност на полетите на авиацията към ВС на Русия генерал-лейтенант Сергей Байнетов.

Причината за прекратяването на полетите на Су-24 станаха зачестилите инциденти с тези самолети. Само в рамките на по-миналата седмица катастрофираха два самолета Су-24. 

Още за Су-24 

 
29.06.2009, 11:41 

Военни учения в Русия

На юг в Русия започнаха най-големите през целия постсъветски период стратегически учения „Кавказ-2009”, съобщава АРМС-ТАСС.

В тях са задействани повече от 8000 военни, в това число и дислокирани на руските бази в Абхазия и Южна Осетия, както и тежка техника – танкове, бронемашини, артилерия. Сценарият предвижда практически действия на войските в условията на изостряне на положението в региона и заплахата от възникване там на въоръжен конфликт. Ученията ще продължат до 6-ти юли. - Видео

 
29.06.2009, 09:45 

Русия изпрати три кораба за Аденския залив за борба със сомалийските пирати

Русия изпрати три кораба за Аденския залив за борба със сомалийските пирати, съобщава ИТАР-ТАСС. Новият отряд от кораби на Тихоокеанския флот отпътува от Владивосток за бреговете на африканската държава.

В неговия състав влизат големият кораб „Адмирал Трибуц”, танкерът „Борис Бутома” и морският буксир „МБ-99”. На борда на първия кораб ще се базират два хеликоптера на морската палубна авиация за въздушно разузнаване и търсене на пиратски кораби.

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
28.06.2009, 18:35 

Холандия поръчва допълнително машини Bushmaster

Министерството на отбраната на Холандия е поръчало допълнително 14 бронирани машини Bushmaster, производство на австралийската фирма Thales Australia.

По този начин общото количество на тези машини в Холандия ще бъде доведено до 72 единици.

Заедно с машините Bushmaster фирмата Thales доставя и комплекти за вътрешно оборудване, осигуряващи гъвкавост при използване на машините, приспособявайки ги за изпълнение на различни задачи.

Според поръчката фирмата Thales Australia се задължава да постави допълнителни бойни модули със стабилизирано въоръжение EOS-SRWS, които тя произвежда в партньорство с австралийската фирма EOS.  

Производството на новите машини вече е започнало и трябва да завърши до края на тази година. 

Още бронирани машини 

 
28.06.2009, 09:04 

Закриват програмата FCS

Официално е обявено за закриването на програмата за създаване на перспективния комплекс от въоръжения и техника за бригадното звено на сухопътните войски на САЩ - Future Combat Systems Brigade Combat Team (FCS BCT), съобщава cnews.

Работите по темата обаче ще продължат. 

Още за FCS  

 
28.06.2009, 08:48 

Южна Корея закупува 40 зенитни ракети от САЩ

Южна Корея планира да закупи от САЩ до края на този месец 40 противоракети за своя най-нов военен кораб „Sejong the Great” (тип Aegis), предаде Reuters.

Този ескадрен миноносец е в състояние едновременно да проследява до хиляда цели на разстояние до 500 километра и да унищожава цели в радиус от 160 км. Корабът също така може да регистрира стартове на севернокорейски балистични ракети от разстояние до 1000 километра. 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
27.06.2009, 22:06
AC-130H Spectre напускат Флорида

AC-130H Spectre напускат Флорида, която беше за тях дом в продължение на 30 години. Самолетите от състава на 16-та ескадрила Специални операции започнаха предислокацията от Hurlburt Field в Cannon Air Force Base, Ню Мексико още през месец май, като прехвърлянето ще продължи до есента на тази година.

Cannon Air Force Base стана дома за 16 ае СО (16 SOS) от 19.06.2009 когато официално тя бе подчинена на 27 АКр СО. В новата база екипажите ще трябва да привикват с по-сухия климат и значително по-високото надморско равнище. 

Още за AC-130H Spectre 

 
27.06.2009, 20:50  

Русия и НАТО възобновяват военното сътрудничество

Русия и НАТО постигнаха споразумения за възобновяване на военното сътрудничество, съобщава Ройтерс, позовавайки се на говорителя на Алианса.

Договореностите бяха постигнати на заседание на Съвета Русия-НАТО, което в момента се провежда на гръцкия остров Корфу.

В заседанието участие взема и италианският премиер Силвио Берлускони като „председател на Г8 и по лична покана на руския премиер Владимир Путин”.

 
27.06.2009, 10:08 

В САЩ представиха нов безпилотен самолет

Корпорацията Northrop Grumman и американските военновъздушни сили на 25 юни представиха първият безпилотен летателен апарат (БЛА) RQ-4 Block 40 Global Hawk, оборудван с радарната система MP-RTIP (Multi-Platform Radar Technology Insertion Program), съобщава DefPro.

Представения апарат Global Hawk стана 27-я поред, построен от началото на програмата през 1995 г., а също и първият БЛА от модификацията Block 40. Според производителя изпитанията трябва да започнат през юли 2009 г., макар общия нальот на БЛА от типа Global Hawk вече да превишава 31 хиляди часа. В перспектива в авиобазата Grand Forks на ВВС на САЩ се планира да бъдат доставени 15 аналогични БЛА в вариант Block 40.

От Northrop Grumman твърдят, че апарат може да лети на височина до 18 километра и да се намира във въздуха до 32 часа. Максималната скорост на БЛА достига 630 километра в час. Новата радарна система MP-RTIP, която се използва в конструкцията на апарата, позволява да се води наблюдение на наземни и въздушни цели по всяко време на денонощието, независимо от метеорологичните условия. 

Още безпилотни апарати 

 
27.06.2009, 09:03 

Литва завърши участието си в мисията на НАТО в Косово

Литва завърши участието си в мисията на международните сили на НАТО за поддържане на стабилността в Косово, предаде ИТАР-ТАСС. Литва участва в операцията на алианса в Косово от 1999 година. За този период в Косово са били изпратени около 900 литовски военнослужещи. Последният контингент от 30 души влизаше в състава на полско-украинския батальон „УкрПолБат”. Решението за прекратяване на мисията в Косово беше взето от Литва, във връзка със съкращаването на бюджета на министерството на отбраната на страната. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
26.06.2009, 13:58 

Руският Генерален щаб изрази задоволство от преговорите с американските си колеги

Преговори между началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Николай Макаров и председателя на обединения щаб на въоръжените сили на САЩ Майкъл Мълън, предаде Би Би Си.

„Разговорът бе изключително откровен и открит, по мнозинството от въпросите намерихме абсолютно взаимно разбиране”, каза Макаров.

Той съобщи също, че в хода на визитата на президента на САЩ Барак Обама в Москва в началото на юли ще бъдат подписани документи за военно сътрудничество между Русия и САЩ за тази година и за в бъдеще. /ИА „Фокус”/
 
26.06.2009, 13:00 

Виетнам и Египет разглеждат възможността да закупят руски подводници

Виетнам и Египет разглеждат възможността да закупят руски подводници проект 636, съобщи представителят на на „Рособоронекспорт” Олег Азизов, предаде РИА Новости.

„Виетнам проучва вариантите за развиване на свои подводни сили. Ако те се спрат на проект 636, който предлага Русия, то ние ще започнем преговори с тях”, каза Азизов.

По неговите думи, ситуацията е аналогична и с преговорите с Египет. 

Още руски подводници

 
26.06.2009, 10:29 

Русия изпраща кораби от Тихоокеанския си флот за борба със сомалийските пирати

Русия изпраща за борба със сомалийските пирати нов отряд кораби от Тихоокеанския си флот, предава радио „Ехото на Москва”. В състава на групата са големият противолодъчен кораб „Адмирал Трибуц”, танкерът „Борис Бутома” и морският буксир МБ-99. Всички тези съдове на 29 юни ще напуснат Владивосток в посока Аденския залив. Там корабите ще сменят друга група, която пое дежурство в района през април. 

 
26.06.2009, 10:25 

След 1 юли американските войници и иракските граждани ще са по-малко защитени

Представители на американската армия се опасяват, че затварянето на военните бази в градовете и премахване на ограничителните линии, което ще влезе в сила другата седмица, ще направи по-уязвими въоръжените сили на САЩ и иракските цивилни при атаки на екстремисти, съобщи американският вестник ”Вашингтон пост”.

Друго опасение, което обявиха военните е затварянето на малък преден пост в Източен Багдад, който е в непосредствена близост до регион, който се използва от екстремисти да обстрелват редовно с ракети безопасните зони.

Хиляди американски военнослужещи ще останат в шепата бази в Багдад и в покрайнините на другите размирни градове, като Мосул и Киркук в Северен Ирак, след крайния срок 30 юни. Но войниците на САЩ обявиха, че техните възможности за бързо реагиране в стремеж за предотвратяване на атаки ще намалее значително, защото иракските власти ще има безпрецедентното право да контролират тяхното движение и мисии в градските зони, допълва изданието. /ИА „Фокус”/ 

 
26.06.2009, 09:42 
Адмиралиада 2009 - новите назначения във ВМС 
 
26.06.2009, 09:28 

Китай и Монголия ще проведат съвместни военни учения

Първите китайско-монголски съвместни военни учения „Миротворческа мисия 2009” започват днес край Пекин, предаде РИА Новости.

По информация на министерството на отбраната на Китай, разпространена от агенция Синхуа, учението ще продължи до 4 юли.

Това са първите по рода си учебни маневри между двете страни, както и първите съвместни учения на Китай с друга държава, отбелязва руската информационна агенция. Планира се провеждане на съвместни тренировки по водене на миротворчески операции, а също и прослушване на теоретически курс по военно дело.

Според оценките на китайската страна, те отразяват „задълбочаващото се прагматическо партньорство между военните на двете държави, способстват за укрепване на взаимното доверие и развитие на двустранните отношения и повишават мощта на въоръжените сили на двете страни в провеждането на съвместни миротворчески операции.” 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
   
25.06.2009, 23:40 

Предложения на правителството за промени във висшия команден състав на Българската армия 

 
25.06.2009, 22:35 

Финландия купува нови ЗРК

Военното ведомство на Финландия е подписало днес съглашение с норвежката компания Kongsberg за покупката на зенитно-ракетни комплекси NASAMS II, които се произвеждат съвместно с американската корпорация Raytheon. Те трябва да заменят намиращите се на въоръжение във финландската армия руски ЗРК "Бук-М1".

Според информация на DefPro, стойността на сделката е за около 345 милиона евро. Доставките на комплексите ще започнат през 2014 година. 

Още ЗРК 

 
25.06.2009, 13:45 

Шефът на ВВС поема армията

Новият началник на отбраната е досегашния началник на Главния щаб на Военновъздушните сили генерал-майор Симеон Симеонов. Той ще замени на поста ген. Златан Стойков, чийто тригодишен мандат бе удължен с месец до 29 юни. Заместник началник на отбраната е досегашният началник на Главния щаб на ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев.

През 1974 г. Симеонов завършва Средно политехническо училище, а през 1979 г. Висше военновъздушно училище.

1986 - 1989 г се обучава във Военновъздушна академия в Русия. През 1996 - 1998 г. в Генерал-щабна академия във Федерална република Германия.

Награден е със знак "За вярна служба под знамената" - І степен, медали, хладно оръжие, парични и предметни награди.

Има и военно отличие "Медал за заслуги" от президента на САЩ. Владее английски, немски и руски език. Семеен, с две деца. 

 
25.06.2009, 13:19 

Русия няма да строи самолетоносачи, а морски авиационни комплекси

Русия ще строи в бъдеще не отделни авионосци, а морски авиационни комплекси, съобщи главнокомандващият на руския Военноморски флот адмирал Владимир Висоцкий, предаде РИА Новости.

„Военноморската доктрина на Русия предвижда строителството на нови самолетоносачи, но това не трябва да са просто носители на летателни апарати, а морски авиационни комплекси, които ще включват в себе си космически, авиационен и морски елемент, както и водещи технологии от другите области. Да се строят обикновенни самолетоносачи просто е безперспективно”, каза той. 

 
25.06.2009, 10:29 

Американски адмирал ще обсъди ПРО при посещението си в Русия

Председателят на обединените щабове на американската армия, адмирал Майк Мълън, ще посети Москва следващата седмица, за да обсъди деликатния въпрос за ракетната отбрана с руския си колега, съобщи говорителят му, предаде АФП.

Посещението идва след разпространяването на информацията, че съществува възможност руски радарни системи да участват в противоракетната система, защитаваща Европа.

„Очакваме да изникнат въпроси за ракетната отбрана”, коментира кап. Джон Кърби, говорител на Мълън. „Имаме общи интереси с Русия по отношение на Афганистан, пиратството и борбата срещу тероризма”, допълни Кърби. 

 
25.06.2009, 10:21 

Барак Обама подписа закон за отпускане на 106 млрд. долара за войните в Афганистан и Ирак  

Американският президент Барак Обама подписа закон за отпускането на 106 млрд. долара за изпълнение на плановете му за потушаването на войната в Ирак и засилването на операциите в Афганистан, където борбата срещу екстремистите става все по-интензивна, коментира агенция Ройтерс.

Около 80 млрд. долара от средствата са за провеждането на войните до 30 септември. Предвидени са и 7,7 млрд. долара за борба със свинския грип и 1,4 млрд. за подпомагане на Пакистан, който се бори срещу талибаните, проникващи в страната през границата с Афганистан. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
24.06.2009, 23:55

Малки антитерористични подводници

Руски специалисти са проектирали малки подводници за охрана на бреговата зона в „антитерористично изпълнение”. Те могат да се намират под водата , без да изплават на повърхността до 10 денонощия. Имайки предвид съвременната военно-стратегическа и политическа ситуация, от такива подводници могат да се заинтересоват много страни, смята главният конструктор Юрий Минеев. Те могат да бъдат използвани за обезвреждане на терористи или пиратски шхуни, а също и за други операции.

 
24.06.2009, 13:00 

Русия може да продаде повече от 30 подводници на чуждестранни държави до 2015 година

Руската компания „Рособоронекспорт” съобщи, че анализа на чуждите пазари показва, че до 2015 година може да бъде реализирана продажба на 30-40 нови подводници руско производство в световен мащаб, предаде РИА Новости.

„Износният потенциал на Русия в този сектор е много висок благодарение на подводниците по проекта 636 и „Амур-1650”, които са снабдени с интегрирана система за ракетно оръжие Club-S. Това са дизелови подводници четвърто поколение, отличаващи се с висока бойна мощ, висока скорост и далечен обсег на плаване. Подводниците са гордост на руското корабостроене и са обект на повишен интерес от потенциални чуждестранни купувачи”, се казва в изявление на „Рособоронекспорт”. 

Още руски подводници 

 
24.06.2009, 09:37 

В САЩ ще бъде създадена структура за борба с хакерите, заяви Робърт Гейтс

Специална командна структура за защита на компютърните мрежи и борба с хакерите, ще бъде създадена в скоро време в САЩ, предаде агенция Reuters.

Ръководителят на Пентагона Робърт Гейтс е издал заповед за създаване на структурата. Според Гейтс, новото „киберкомандване” трябва да бъде създадено не по-късно от октомври тази година. Гейтс заяви, че в последно време са се увеличили нападенията срещу компютърните мрежи, както и опитите за компютърен шпионаж, от страна на Китай, Русия и други страни. Официални лица във Вашингтон признаха, че в началото на годината, в резултат на хакерска атака, са били заразени част от компютрите на пултовете за управление на енергийната система на САЩ. 

 
24.06.2009, 09:25 

Обезвредиха авиобомба, открита на плаж

В района на плажа на с. Иракли, община Обзор, група за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси от Военноморска база Бургас в състав майор Цветан Цветанов и майор Йордан Тодоров извършиха разузнаване, изземване и транспортиране на корпус на авиационна бомба от известен образец с боен взривател. Бомбата бе открита на 22 юни т.г. Специализираната група на военноморската база бе задействана след сигнал от областната управа на Бургас. Боеприпасът бе унищожен от същата група в безопасен район. /МВ/ 

 

 

IMDS 2009

Международен военноморски салон, Санкт-Петербург, Русия

24 – 28 юни 2009 година

 
24.06.2009, 09:19 
64-та годишнина на Парада на Победата Днес в Русия се чества паметна дата – 64-та годишнина на Парада на Победата. Този Парад се състоя на 24-ти юни 1945 година на Червения площад в ознаменуване на победата на съветския народ и неговите Въоръжени сили над фашистка Германия през годините на Великата Отечествена война. В тържественото мероприятие участваха сводни полкове от всеки действал в края на войната фронт, както и военни академии, военни училища и поделения на Московския гарнизон. Маршал на Съветския Съюз Георги Жуков приемаше парада, командващ парада беше маршал на Съветския Съюз Константин Рокосовский. По случай 64-та годишнина на Парада на Победата в Москва ще се състои тържествена среща на негови участници-фронтоваци. 
 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
23.06.2009, 22:07 

В САЩ се разби изтребител F-16

В американския щат Юта, западно от Солт Лейк Сити, късно снощи по време на учебен полет е претърпял крушение изтребител F-16, съобщава AP.

Пилотът капитан George Bryan Houghton (на 28 години) е загинал. В близко време той е трябвало да замине за Афганистан. За сега не са известни причините за катастрофата.

F-16 е принадлежал към 388-то авиокрило тактически изтребители, разположено в авиобазата Hill Air в Юта. Във връзка с инцидента са прекратени всички полети в базата. Води се разследване. 

Още за F-16 

 
23.06.2009, 21:40 

Полетите на самолетите Су-24 на ВВС на Русия ще бъдат възобновени в края на седмицата

Полетите на фронтовите бомбардировачи Су-24 на военновъздушните сили на Русия, се очаква да бъдат възобновени в края на седмицата, предаде агенция Интерфакс.

Това съобщи началникът на Службата за сигурност на полетите на авиацията на въоръжените сили на Русия генерал Сергей Байнетов. Вече е установена причината за катастрофата на Су-24 в Ростовска област, заради която бяха временно прекратени полетите на тези бойни самолети. Причината за инцидента е отказ на системата за управление на крилата. /ИА "Фокус"/ 

 
23.06.2009, 18:10 

Руско-американска система за ПРО е възможна при съвместно управление, смятат руски експерти   

Руски експерти смятат за възможно създаването на обща между САЩ и Русия система за противоракетна отбрана, но само ако тя бъде ръководена съвместно, предаде РИА Новости.

„Всичко зависи от това системата за ПРО да бъде многостранна”, заяви президентът на Фонда „Нова Евразия” Андрей Кортунов в хода на видеомост между експерти от Русия в Москва и от САЩ във Вашингтон.

По думите на Кортунов, за сега Русия и САЩ все още не са прекрачили прага на „студената война”. „Да се създаде система за ПРО е възможно, само ако се откажем от старата логика”, подчерта той, признавайки, че засега това е невъзможно. 

Още за ПРО 

 
23.06.2009, 13:25 

Кораби на Тихоокеанския флот на Русия се завръщат в родината

Бойни кораби на Тихоокеанския флот на Русия се завръщат във Владивосток след операция по защита на гражданските плавателни съдове от пирати в Аденския залив. Руските моряци осигуряваха преминаване през опасни води на повече от 40 кораба под знамената на 23 страни на света, отбиха няколко атаки на пирати срещу граждански кораби. 

 
23.06.2009, 12:55 

САЩ ще заплащат ежегодно 60 милиона долара на Киргизстан за използване на летището „Манас”

Киргизстан и САЩ подписаха на 22 юни две споразумения – за сътрудничество и за Център за транзитни превози в международното летище „Манас”, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на източник от киргизстанското правителство. По думите на източникът, „основание за сключване на нови споразумения със САЩ е изострянето на ситуацията в Афганистан”.

Подписаният документ предвижда САЩ ежегодно да заплащат 60 милиона долара на Киргизстан. Освен това Вашингтон ще отдели 36 милиона долара за изграждане на площадки за стоянки на самолетите и за складиране на товари на летището. 

 
23.06.2009, 10:44 

Русия не смята да се отказва от срочната военна служба

Военното ведомство на Русия не разглежда възможността за пълно преминаване към професионална служба, заяви днес пред журналисти заместник-началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал-полковник Василий Смирнов, предаде агенция Интерфакс.

„За Русия срочната военна служба е по-добра. Тя позволява да се придаде общонароден статут на службата в армията”, заяви Смирнов. 

 
23.06.2009, 08:38 

„Прибой се завърна от MCM LIVEX „Poseidon 09”

В пункта за базиране Атия на Военноморска база Бургас бе посрещнат базовият миночистач „Прибой” с командир капитан–лейтенант Теодор Кабаков. Екипажът взе участие в съвместното учение на противоминните сили на Румъния и България MCM LIVEX „Poseidon 09”. Командирът на базата бригаден адмирал Георги Мотев пръв се качи на борда и прие рапорта на капитан-лейтенант Кабаков за успешното участие на кораба в учението. Бригаден адмирал Мотев приветства екипажа с „Добре дошли” и ги поздрави за изпълнените задачи. Той уточни, че това е първото стъпало в натоварената подготовка на екипажа и кораба за постигането на основната задача през годината: покриване на  изискванията за сертификация на І-во ниво за оперативна съвместимост по стандартите на НАТО.

По предварителен доклад от капитан-лейтенант Кабаков, учението е преминало съгласно предварителния план. В петото по ред съвместно учение от този род е било затвърдено доброто взаимодействие на противоминните сили на двете държави. Преди действията на море, по договореност между страните са се провели двудневни симулативни учения. Екипажът на базов миночистач „Прибой” е получил похвала от щаба на учението за отлично проведената стрелба по морска цел. Изводите са, че учението има своето място в подготовката на противоминните сили на ВМС на двете съюзни държави.

Динамична е продължаващата подготовка на екипажа на базовия миночистач „Прибой”. Предстои участие в учението на нашите ВМС с международно участие “БРИЗ/СЕРТЕКС 2009”. По време на учението корабът ще трябва да покрие изискванията за сертификация на І-во национално ниво за оперативна съвместимост по стандартите на НАТО. /МВ/
 
23.06.2009, 08:32 

Грузия планира да изпрати 500 свои военнослужещи в Афганистан

Грузия планира да изпрати 500 свои военнослужещи в Афганистан през 2010 година, за да подсили мисията на НАТО в централноазиатската страна, предаде  АФП.

Грузия иска да се присъедини към НАТО, въпреки протестите на Русия. Около 2000 грузински войници бяха изпратени в Ирак през август 2003 година, но бяха върнати обратно в Грузия през миналия август заради военния конфликт в Южна Осетия. В момента в Афганистан има около 90 000 чуждестранни военнослужещи, повечето от които са американци. /ИА „Фокус”/ 

 
23.06.2009, 08:30 

Държавно военно първенство по ветроходство

На 23 юни 2009 г. от 16:00 ч. във Военноморска база Варна ще бъде открито Държавното военно първенство по ветроходство, което се провежда за първи път. Първенството е организирано от Националната спортна асоциация на Министерството на отбраната. Ще участват отбори от Университетски войскови спортен клуб „Никола Вапцаров” към ВВМУ „Никола Вапцаров”, Спортен клуб „Атия 2007” от Военноморска база Бургас и Военноморски спортен клуб „Варна” от  Военноморска база Варна.

За представителите на медиите, желаещи да отразят мероприятието, е осигурен катер на 23 юни 2009 г. в 15:30 ч. на Морска гара Варна. /МВ/ 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
22.06.2009, 23:30  

Гърция изпрати втора фрегата за борба със сомалийските пирати

Гърция изпрати втора фрегата в Сомалия, съобщи гръцкият вестник „Та неа”. От военната база Суда на остров Крит вчера отплава натовска армада за Индийския океан с цел да подпомогне морските сили, които се борят със сомалийските пирати. В армадата участва и гръцката фрегата „Наварин”, която е вторият военен кораб, който Гърция изпраща за участие в операциите срещу пиратите край Сомалия. В района вече действа фрегатата „Никифорос Фокас” в рамките на мисията на ЕС.

 
22.06.2009, 21:16 

Южнокорейски ПЗРК получи нова система за опознаване

Южнокорейската компания LIG Nex1 е разработила система за опознаване „свой-чужд” за националния преносим зенитно-ракетен комплекс Shingung, съобщава Defense News. Тя е създадена заедно с държавната агенция за отбранителни разработки (Agency for Defense Development) за около четири години, като за разработката и са били изразходвани около 3,9 милиона долара.

LIG Nex1 утвърждават, че тя позволява да се извършва идентификация на летателните апарати със скоростта на съвременен компютър. Системата може съществено да повиши потенциала на южнокорейските средства за противовъздушна отбрана, а също и да има нелош експортен потенциал.

ПЗРК Shingung може да поразява цели на височина до 3,5 километра и разстояние до 7 километра. На въоръжение в армията на Южна Корея постъпва през 2005 година. Информация за експортни доставки за сега няма. 

Още ПЗРК 

 
22.06.2009, 18:31 

Международните военни учения „Морски бриз-2009” в Украйна няма да се състоят

Международните военни учения „Морски бриз-2009” в Украйна, с участието на военни сили на НАТО, няма да се състоят, съобщи източник от командването на военноморските сили на Украйна, предаде УНИАН.

По данни на източника, на 17 юни Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и командването на 6-и американски флот в Европа, са изпратили официално уведомление на Украйна, че ученията „Морски бриз” няма да се състоят през тази година. По-рано, през декември 2008 година, командващият на военноморските сили на Украйна адмирал Игор Тенюх заяви, че украинско-американските учения „Морски бриз-2009” могат да станат най-мащабните за цялата история на тяхното провеждане. Своето съгласие за участие в ученията дадоха 16 страни, които се планираше да изпратят кораби, авиация, пехотни подразделения и наблюдатели в състава на многонационалните щабове, допълва агенцията. /ИА "Фокус"/

 
22.06.2009, 13:54 

Приключва подготовката на мащабна оръжейна сделка между Русия и Гърция

Приключва подготовката на договора между Русия и Гърция за закупуване на 1000 БМП-3М (бойна машина на пехотата), съобщи за РИА Новости заместник-директора на Федералната служба по военнотехническо сътрудничество Вячеслав Дзиркалн.

По-рано бе съобщено, че Гърция възнамерява да закупи няколкостотин БМП-3М, но, по думите на Дзиркалн, става въпрос за много по-голяма бройка. Според информацията, преговорите вървят трудно, тъй като гръцката страна, има „твърде много искания”.

БМП-3М (модернизиран вариант) превъзхожда базовата версия БМП-3 в подвижност и огнева мощ благодарение на новия турбодвигател УТД-32Ф с мощност 650 конски сили и в усъвършенстваната система за управление на огъня, която позволява разпознаване на целите и водене на прицелен огън при големи разстояния и висока скорост на движение.

Въоръжението на БМП-3М се състои от 100 милиметрово оръдие, пускова установка за противотанкови управляеми ракети ЗУБК10-3, 30 милиметрово автоматично оръдие и три картечници с калибър 7,62 мм.  

Защитеността на модернизираната бойна машина на пехотата e за сметка на поставените допълнителни бронирани екрани, на комплекс за защита от високоточно оръжие “Щора”, на комплекс за активна защита “Арена” и на комплекс за динамична защита.

В момента на въоръжение в гръцката армия се намира аналогична техника от по-старите модификации. В Сухопътните войски на тази страна се използват около 380 бойни машини на пехотата БМП-1. 

Още за БМП-3M 

 
22.06.2009, 10:00 

Иран започва днес морски и сухопътни военни маневри

Днес се очаква иранските военноморски и военновъздушни сили да започнат мащабно учение в региона на Персийския и Оманския залив, предаде сирийското информационно издание „Сирия нюз”. Информацията е била потвърдена от официални източници в Техеран. Няма информация колко ще продължат маневрите. /ИА "Фокус"/ 

 
22.06.2009, 09:20 

България ще бъде домакин на многонационално компютърно военноучение „Балкански страж 2009”

България ще бъде домакин на многонационално компютърно-подпомагано командно-щабно учение „Балкански страж 2009”, съобщиха от Министерството на отбраната.

То ще се проведе от днес до 27 юни 2009 г. в Националния военен учебен комплекс – Чаралица. В него ще участват военнослужещи от Република България, Република Сърбия и Румъния, както и наблюдатели от Босна и Херцеговина и Република Черна Гора. Целта е повишаване на оперативната съвместимост между въоръжените сили на страните от Балканския регион при участие в операции в условията на многонационална среда.

Учението ще се проведе по фиктивен сценарий, основан на участие на многонационална бригада в операция по поддържане на мира като част от съвместните оперативни сили на НАТО. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
 21.06.2009, 16:55

Числеността на британската армия може да бъде съкратена до най-ниското ниво от Кримската война  

Министерството на отбраната на Великобритания планира да намали числеността на личния състав на британските въоръжени сили до най-ниското ниво от Кримската война, пише вестник „Сънди Таймс”.

Плановете да бъдат съкратени три пехотни батальона, общо 1800 военнослужещи, са обсъждани въпреки пренапрежението върху армията, предизвикано от войните в Ирак и Афганистан. В случай, че плановете за съкращения бъдат осъществени, това ще доведе до падане на числеността на британската армия до под 100 000 военнослужещи, за първи път от 50-те години на 19 век. Ръководителите на министерството на отбраната и на армията са дотолкова решени да запазят финансирането на кампанията в Афганистан, че е възможно да бъдат предприети съкращения само в пехотата, за да бъдат посрещнати исканията за намаляване на разходите. /ИА "Фокус"/

 
21.06.2009, 16:09 

Ракетно нападение срещу US базата Баграм

Американската база Баграм в Афганистан бе ударена от ракети, при което загинаха двама US военни, а са ранени шестима, предаде АП.

Военновъздушната база Баграм се намира на 40 км на север от Кабул, обградена е от високи планини и пустинни местности откъдето бунтовниците могат да изстрелват ракети. Високопоставен служител в Баграм е заявил, че са били изстреляни няколко ракети срещу базата.

Говорител на многонационалните сили на НАТО, пожелал анонимност, е съобщил, че три от тях са паднали вътре в базата, а една извън нея. Същевременно стана ясно, че талибаните са поели отговорност за ракетното нападение.

През февруари 2007 година при самоубийствен атентат пред базата са убити 23 души. Това става по време на посещението на вицепрезидента на САЩ Дик Чейни. /news.bg/ 

 
21.06.2009, 10:04 

Навършват се 68 години от началото на Великата Отечествена война

В навечерието на 68-та годишнина от началото на Великата Отечествена война в много градове в Русия, Беларус и Украйна ще бъдат запалени Свещи на паметта. Акцията се организира за първи път по инициатива на партия „Единна Русия”.

В 04:00 часа утре /22 юни/ в часа на започването на войната ще има възпоменателна церемония. През деня в московския храм „Георгий Победоносец” ще бъде отслужена панихида.

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
20.06.2009, 18:04 

Министерството на отбраната на Словения прие първата бронирана машина Patria

Първата бронирана машина AMV 8х8 на финландската фирма Patria от планираните общо 135 машини, закупени от военното ведомство на Словения, беше предадена на купувача на 18 юни 2009 година. Това съобщи държавния секретар Uroš Krek в завода Indop в град Šoštanj по време на процедурите по приемането на машината. През този месец (юни) Словения ще получи още 12 такива машини.

Част от договорните задължения на Patria е офсета, съгласно който Patria трябва да осигури възможност за производство на машини AMV в Словения. По този въпрос от словенска страна партньор на Patria е фирмата Indop d.o.o.

Още бронетехника 

 
20.06.2009, 17:21 

Русия е готова да съкрати ядрените си оръжия в по-голяма степен от предвиденото в първия договор за СНВ

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че „Русия е готова да съкрати количеството на носителите на ядрени заряди няколко пъти повече от количеството, посочено в първия договор за ограничаване на стратегическото настъпателно въоръжение (СНВ), предаде ИТАР-ТАСС. „Що се отнася до бойните глави, то тяхното количество трябва да бъде по-малко от нивото, предвидено в московския договор от 2002 г.”, коментира Медведев по време на пресконференция след срещата си с холандския премиер Ян Петер Балкененде в Амстердам.

Медведев коментира още, че засега няма да разкрива детайли около руските предложения за съкращаването на ядреното въоръжение преди срещата си с американския държавен глава Барак Обама през юли. 

 
20.06.2009, 08:39 

ЦРУ навършва 65 години от създаването си

През 1944 г. на 20 юни е създадено Централното разузнавателно управление. ЦРУ е координиращ център на гражданското и военното разузнаване и контраразузнаване в САЩ. Контролира се от Съвета за национална сигурност. Седалището на ЦРУ е в Ленгли, щата Вирджиния. Организира разузнавателни действия и тайни операции в целия свят. 

Още специални служби 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
19.06.2009, 20:56 

Италианските ВВС купиха шест учебни самолета M-346 Master

Компанията Alenia Aermacchi ще достави на военновъздушните сили на Италия шест учебно-тренировъчни самолета M-346 Master, съобщава DefPro. Контракта, станал известен по време на провеждащото се авиационно изложение в Париж, предвижда и последваща покупка на девет самолета.

M-346 Master е бил създаден от Alenia Aermacchi с участието на ОКБ Яковлев. Първоначално руските и италианските специалисти са работили над съвместен проект, но заради технически разногласия са решили да продължат работата по два различни самолета. Alenia Aermacchi са получили конструкторската и техническата документация на планера, създавайки собствена машина, а ОКБ Яковлев разработва Як-130, който бе избран за учебен самолет на ВВС на Русия.

Още учебни самолети 

 
19.06.2009, 18:05 

В Льо Бурже се проведе демонстрация на вертолет, предназначен за Българската армия

На международното авиационно изложение „Париж еършоу 2009” в Льо Бурже компанията „Юрокоптер” за първи път демонстрира един от предназначените за Военноморските сили на България вертолети AS-565 MB „Пантера”, предаде агенция АРМС-ТАСС.

На 28 януари 2005 г. Министерството на отбраната на България сключи с компанията „Юрокоптер”, която бе победител в проведен през ноември 2004 г. търг, предварително споразумение за закупуване на три вертолета. Десет месеца по-късно страните подписаха окончателен договор, включващ допълнителна доставка на още 15 машини. Общата стойност на договора е 358 млн. евро. 

Още морски вертолети 

 
19.06.2009, 17:53 

Второ падане на Су-24

Руското министерство на отбраната официално потвърди падането на фронтовия бомбардировач Су-24 в Ростовска област, съобщава Интерфакс.

„ Да, в Ростовска област претърпя авария самолет Су-24. Двамата пилоти са катапултирали и са оцелели”, каза днес за агенцията представител на пресслужбата на ВВС на РФ.

Жертви и разрушения на земята няма. С решение на главнокомандващият на ВВС генерал-полковник Зелин полетите на този тип самолети са прекратени. Това е втора авария със Су-24 през тази седмица. 
 
19.06.2009, 12:50 

Поредните изпитания на ракетата „Булава” ще се проведат в края на юли

Главнокомандващият руския военноморски флот Владимир Висоцкий заяви, че поредните изпитания на междуконтиненталната балистична ракета с морско базиране „Булава” ще се проведат в края на юли, а общо през годината се планират четири или пет старта на тази ракета, предаде РИА Новости. 

Още ракети

 
19.06.2009, 09:30 

Хайде, стреляйте!

САЩ разполагат батарея за противоракетна отбрана THAAD на Хаваите заради КНДР, следят неин кораб с “оръжеен” товар. Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс разпореди разполагането на Хавайските о-ви на батарея комплекси за противоракетна отбрана THAAD (Theatre High Altitude Area Defense), която е един от най-съвременните компоненти на американския Противоракетен щит, съобщава France Presse. (подробности) 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
18.06.2009, 23:24 

Белгия първа в света забрани въоръженията със съдържание на уран

Сенатът на Белгия утвърди законопроект, забраняващ финансирането на производството на въоръжения със съдържание на уран, както и неговото използване и съхраняване, предаде РИА Новости.

През 2007 година Палатата на представителите на белгийския парламент единодушно утвърди законопроекта. Подобен закон се приема за първи път в света. Изследвания показват, че въоръженията, съдържащи уран, влияят върху нервната система на човека, предизвикват онкологични заболявания и сериозни генетични нарушения, от които страдат мирното население и околната среда. /ИА „Фокус”/ 

 
18.06.2009, 17:40 

В Индия се разби изтребител МиГ-21

Изтребител МиГ-21FL-Tipe 77 на индийските военновъздушни сили се разби днес при тренировъчен полет в североизточния щат Аssam. Според съобщението на министерството на отбраната на Индия пилотът е успял да се катапултира и благополучно се е приземил, предаде Press Trust of India.

Самолетът (с 1400 летални часа) е излетял от въздушната база „Чабуа” (Chabua Air Force Base) около 14 ч. местно време и практически веднага е рухнал на земята близо до пистата. Пилотът посочи, че инцидентът е предизвикан от „технически срив”.  

Още за МиГ-21 

 
18.06.2009, 13:59 

Германия ще изпрати военна техника в Афганистан

Германия планира да разположи тежка бойна техника в Афганистан за първи път в борбата си с талибаните, предаде АФП.

Началникът на генералния щаб Волфганг Шнайдерхан заяви пред парламентарната комисия за отбрана, че Германия трябва да изпрати тежки бойни машини на пехотата (БМП) „Мардър” в Афганистан.

Социалдемократите също настояват за разгръщането на щурмови хеликоптери „Тайгър”, докато армията оказва натиск за изпращането на самоходни артилерийски установки (САУ).

Германия има контингент от 3 800 военнослужещи под командването на НАТО в Северен Афганистан, които не срещат толкова силна съпротива както американските, британските и канадските части в Южен Афганистан, коментира агенцията. /ИА "Фокус"/ 

 
18.06.2009, 13:45 

Европейците преразглеждат оценката на кавказката криза

Войната в Кавказ през август миналата година беше разпалена от Тбилиси. До такъв извод стигнаха експертите на специалната комисия на ЕС по разследване на причините на миналогодишния конфликт в Кавказ. Сега им предстои заключителния етап на работата: на базата на събраните документи и свидетелства да подготвят доклад. (аудио) 

 
18.06.2009, 09:35 

Русия няма да спре полетите на Су-24

Военновъздушните сили на Русия няма да преустановяват полетите на бомбардировачите Су-24 заради инцидента с такъв самолет в Мурманска област, предаде Интерфакс, цитирайки руското министерство на отбраната.

„Полетите на бойните самолети се прекратяват само в случаи на авиокатастрофа и загинали хора. Въпросният инцидент е квалифицирано като авария”, съобщи вчера източник от ведомството. Според неговите думи, „се разглеждат две версии за авиационната авария – човешки фактор и техническа неизправност”. 

 
18.06.2009, 09:15 

Изтеглиха спасителя на флота

Спасителният кораб на Военноморските сили - “Протео”, е бил изтеглен от плитчината във Варненското езето, в която бе заседнал. Плавателният съд е бил издърпан от два влекача в следобедните часове вчера, съобщиха от пресслужбата на флота. Акцията по спасяването му продължи близо три дни, като в нея взеха участие бункеровчик и катер. Вчера започна оглед на спасителния кораб, който вероятно ще продължи и днес. Той трябва да установи дали са нанесени някакви сериозни щети на плавателния съд. Ще се проведе и разследване за причините, довели до инцидента.

Преди да заседне, “Протео” е плавал към станция за размагнитване в района. Минавайки покрай мястото, където са хвърлили котва кораби на БМФ, той се врязал в плитчината. - (подробности)

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
17.06.2009, 22:16 

Руски самолет Су-24 се разби в Мурманска област

Руски военен самолет Су-24 се е разбил днес в региона на град Мурманск. Двамата пилоти са катапултирали успешно, предаде АФП.

Самолетът е паднал на полосата на аеродрума на Мончегорск в 14:55 местно време (10:55 часа по Гринуич). Жертви и разрушения на земята няма.

Според версия на източник от руското министерство на отбраната катастрофата вероятно е причинена от техническа повреда. Провежда се разследване. 

Още за Су-24 

 
17.06.2009, 20:26 

Руското министерство на отбраната не се съмнява в „Булава” и закупува нови самолети МиГ и Су

Руското министерство на отбраната в рамките на държавната поръчка за отбрана вече е сключило почти шест хиляди договора и е превело 200 милиарда рубли за закупуването на нови образци въоръжение. Министерството също така през тази година завършва изпитанията на ракетния комплекс „Булава” и съсредоточава усилията си върху създаването на безпилотни самолети, съобщи руският заместник-министър на отбраната генерал-полковник Владимир Поповкин, цитиран от РИА Новости.

„В рамките на държавната поръчка за отбрана вече получихме осем самолети Су-27, 12 МиГ-29, 12 противорадиолокационни ракети, една ракета-носител „Союз”, два космически апарата, три стратегически ракети, 21 зенитни управляеми ракети, 20 танка, над сто бронемашини и около 2000 автомобили, главно от марките „КамАЗ” и „Урал”, посочи Поповкин и допълни, че са поръчани и четири нови комплекса „Панцир-С”. 

 
17.06.2009, 17:40 

Русия се отказа да участва във военноморски учения с Грузия и Украйна

Русия няма да участва в съвместни учения с Грузия и Украйна, предаде агенция ИТАР-ТАСС.

Това заяви днес началникът на въоръжението на въоръжените сили на Русия и заместник-министър на отбраната генерал-полковник Владимир Поповкин.

„Получихме от украинската страна покана за участие в ученията „Доверие-2009” на територията на Украйна. Като човек и гражданин на подобна перспектива аз мога да реагирам само по следния начин: заедно с военноморските сили на Грузия няма да участваме, това е изключено”, подчерта Поповкин. 

 
17.06.2009, 14:24 

НАТО помага на Естония за възстановяването на бивша съветска авиобаза

НАТО предоставя финансови средства на Естония за реконструкция на бивша съветска авиобаза, предаде радио „Ехото на Москва”. Въпросната база ще се използва от Алианса. Тя се намира на 50 км от Талин и през 2011 г. ще бъде готова да приема транспортни самолети, а също изтребители, които участват в охраняването на въздушното пространство на страните от НАТО. 

 
17.06.2009, 14:22 

Вицеадмирал Петър Петров ще бъде освободен от военна служба

Вицеадмирал Петър Петров ще бъде освободен от военна служба. На днешното си заседание правителството предложи на президента да издаде указ за освобождаването му от длъжността главен инспектор на МО и от военна служба. Предложението е направено във връзка с подаден рапорт от вицеадмирал Петров, уточни правителствената информационна служба. 

 
17.06.2009, 13:56 

Първи полет за „Грипен C” на Южна Африка

Първият едноместен изтребител „Грипен C” за ВВС на Южна Африка направи своя начален полет на 11 юни.

Самолетът с номер  39.2101    беше пилотиран от тестовия пилот на СААБ Ричард Люнгберг. Той излетя от пистата на СААБ в Линчопинг, Швеция,  в 13:00 ч. и се приземи успешно в 14:03 ч. Изтребителят ще премине през кратка тестова програма, преди да бъде доставен на Южна Африка през октомври.

Южна Африка поръча 17 изтребителя „Грипен C” и девет двуместни „Грипен D” във връзка с програмата си за трансформация и модернизация на армията. 

 
17.06.2009, 13:54 

Многонационално учение „Loyal Arrow”

Военновъздушните сили на 10 държави участваха в учението „Loyal Arrow” на НАТО за упражняване на методи за бърза реакция и участие в международни мисии.

С участието на повече от 50 самолета „ Loyal Arrow ” е най-мащабното въздушно учение, което се провежда в Швеция, от „Студената война” насам. То се проведе от 8 до 16-ти юни в Северна Швеция. Действието на учението се развива в международна мисия с мандат на ООН по управление на кризи.

Основната база е „F 21 Wing” в Лулея като има и самолети, базирани във Видзел, Бодо и Йорналнд в Норвегия, Оулу във Финландия, както и на британския самолетоносач  „HMS Illustrious” в Ботническия залив.

След учението звеното за експедиции на Шведските ВВС SE02 ще получат сертификати по Level 2 на НАТО. Считано от 1 юли компанията ще бъде в готовност за повикване с 10-дневно предизвестие.

Освен шведски, в учението участваха и авиоескадрили от Финландия, Италия, Норвегия, Полша, Португалия, Великобритания, Турция, Германия и САЩ. Сред видовете самолети са Harrier, Tornado, F-15E Eagle, F-16 Fighting Falcon, F-18 Hornet, KC-135 Stratotanker, E-3A AWACS. 

 
17.06.2009, 13:45 

Завърши една успешна година за офсета

Програмата за индустриално сътрудничество на „Грипен” в Чехия генерира почти 5 млрд. чешки крони износ през 2008 г.

Годишният доклад за изпълнението на офсетното споразумение за 2008 г. беше одобрен от Министерството на отбраната на Чехия. Според доклада програмата за индустриалното сътрудничество на „Грипен” е генерирала 4.94 млрд. чешки крoни износ за страната. Тази цифра представлява 19% от цялото задължение на „Грипен” по офсетното споразумение.

От началото на програмата през 2004 г. общата стойност на офсета е 16.24 млрд. чешки крoни към 31 декември 2008 г. Това означава, че 63.5% от офсетното споразумение са изпълнени.

„Грипен интернешънъл” е поела ангажимента да генерира офсет и индустриално сътрудничество за 130% от стойността на лизинга на изтребителите по договор. Според офсетното споразумение 20% от директния офсет трябва да бъдат разпределени за подкрепа и развитие на чешката отбранителна и космическа индустрия.

„Грипен интернешънъл” има успешни офсетни програми и в Унгария и Южна Африка. 

Още самолети Грипен 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
16.06.2009, 22:55 

Два изтребителя „Ф-18” на испанските ВВС се сблъскаха, пилотите са катапултирали

Два изтребителя-бомбардировача „Ф-18 Хорнет” на испанските военновъздушни сили са се сблъскали над Атлантическия океан, на 96 километра югоизточно от остров Гран Канария (Канарските острови), съобщава агенция ЕФЕ, позовавайки се на информация на ВВС на иберийската държава.

Според агенцията двамата пилоти, изпълняващи тренировъчен полет, са успели да катапултират преди сблъсъка на машините. В момента на инцидента самолетите са се намирали на височина десет хиляди метра.

В настоящия момент пилотите се намират в болница за медицински изследвания. /ИА “Фокус”/ 

Още за Ф-18

 
16.06.2009, 21:11 

Успешно изпитание на боен лазер

На 15 юни представители на компанията Боинг съвместно с американските ВВС съобщиха за проведени успешни изпитания на мощен лазер с въздушно базиране.

Самолетът C-130H е излетял от авиобаза Kirtlend в Ню Мексико и успешно е поразил наземна цел в района на полигона White Sands Missile Range в южната част на щата. 

 
16.06.2009, 16:40 

Спасителен кораб заседна във Варненското езеро

Флагманският кораб на аварийно-спасителния отряд на Военноморска база - Варна „Протео" е замервал дълбочината на Варненското езеро, съобщава "Днес+".

През миналата година, когато одълбочавали фарватера, не е бил издълбан пясъка край брега и дълбочината там била между 4 и 7 метра.

"Протео" заседна вчера в плитчините на Варненското езеро около 9 ч. сутринта. От тогава влекач се опитва да изтегли кораба. Днес към него се присъедини и бункеровчикът „Балчик", както и още един спасителен катер.

 
16.06.2009, 16:16 
Нов ръководител на разузнаването ще бъде назначен във Великобритания

Посланикът на Великобритания в ООН сър Джон Соърс ще стане ръководител на британското разузнавателно управление МИ6, предаде агенция Ройтерс. Това съобщи представител на британското правителство. Соърс ще стане приемник на поста на ръководител на МИ6 на Джон Скарлет, който подаде оставка през ноември 2008 година, поради достигане на пенсионна възраст. 

Още специални служби 

 
16.06.2009, 12:42 

Бангладешки FT-6  е паднал в река

Изтребител FT-6 на ВВС на Бангладеш е паднал в река Карнафули (югоизточната част на страната) и е потънал, съобщава Agence France-Presse.

Пилотът е катапултирал успешно. Инцидента е станал по време на учебно-тренировъчен полет край град Читтагонг.

Причините за инцидента за сега не са известни, води се разследване. 

 
16.06.2009, 11:44 

Украйна може да предложи на Русия и Грузия да участват в учението „Доверие 2009”

Министерството на отбраната внесе за утвърждаване от Върховната Рада (украинския парламент) проект за провеждане на ученията „Доверие 2009”, в които, в частност, се предлага да вземе участие Черноморският флот на Русия и военноморските сили на Грузия, предаде РИА Новости.

В ученията се предполага да вземат участие и България, Турция и Румъния.

„Ученията се планират по черноморското крайбрежие на България, Турция и, евентуално на Украйна. Ще бъдат задействани над 500 военнослужещи, военни кораби и до 10 самолета. Планира се отработването на спасителни операции по море, съвместно плаване и защита на кораби от атаки по вода и въздух”, съобщиха от пресслужбата на украинското министерство на отбраната.

Планира се маневрите „Доверие 2009” да бъдат проведени през септември 2009 г. 

 
16.06.2009, 11:25 

Армията ще осигурява реда в Естония

Парламентът на Естония одобри поправки към закона за извънредното положение. Отсега нататък за потушаване на улични безредици ще се привлича армията. В правителството смятат, че масовите вълнения могат да заплашват конституционния строй. Повод за появата на проектозакона станаха събитията преди две години, когато властите на републиката решиха да преместят паметника на съветския Войн-освободител в центъра на Талин. Тогава хиляди хора се обявиха в негова защита. При разгонването на демонстрантите беше убит гражданина на Русия Дмитрий Ганин. 

 
16.06.2009, 11:23 

Руски ракетоносители ще изстрелят европейски спътници „Галилео”

Руските ракетоносители „Союз” ще изведат на орбита 4 спътника на европейската система за глобално позициониране „Галилео”. Съответният контракт беше подписан на международния авиокосмически салон в Бурже. Изстрелването на спътниците е планирано за втората половина на 2010 година от космодрума Куру, във Френска Гвиана. Сега в света работят две системи за глобално позициониране – руската ГЛОНАСС и американската GPS. 

Още системи за глобално позициониране 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
15.06.2009, 21:42 

Американската морска пехота пак си търси нов гранатомет

Американските морски пехотинци са обявили конкурс за нов гранатомет, съобщава MarineCorpsTimes.com.

Според спецификациите за конкурса новия гранатомет трябва да бъде:

   - 4 или 6 заряден (40 мм граната);

   - с тегло по-малко от 7,3 кг;

   - с прицелна далечина не по-малко от 150 метра.

Победителя в конкурса ще получи поръчка минимум за 2 118 единици, които превишават 10 пъти общото количество на гранатомети в морската пехота в момента. 

 
15.06.2009, 21:15 

Поклон пред корабите на Великата победа

„Братско погребение” – такава табелка поставиха на борда на съветската подводница „Л-24”. С тази акция приключи работата на руско-българската подводна експедиция „Поклон пред корабите на Великата победа”. Подводницата с екипаж 57 души потънала през 1942 година край бреговете на България. (аудио) 

 
15.06.2009, 21:03 

„Прибой” отплава към Констанца, екипажът ще участва в учението MCM LIVEX „Poseidon 09”

На 14 юни 2009 г. с вдигнати флагове за разцветяване и сирени, корабите на Военноморска база Бургас изпратиха от пункта за базиране Атия базовия миночистач „Прибой” с командир капитан – лейтенант Теодор Кабаков за участието в учението на противоминните сили на Република Румъния и Република България MCM LIVEX „POSEIDON 09”. Преди отплаването командирът на кораба докладва на командира на Военноморска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев за готовността на екипажа за участие в учението. Бригаден адмирал Мотев пожела на екипажа успешно плаване и достойно представяне в учението. Началникът на щаба на дивизиона миночистачни кораби капитан ІІ ранг Павлин Щерев даде последни указания на командира на кораба и екипажа. На изпращането присъстваха близки и роднини на екипажа. 

 
15.06.2009, 21:00 

Многонационално компютърно – подпомагано командно-щабно учение „Балкански страж 2009”

България ще бъде домакин на многонационално компютърно – подпомагано командно-щабно учение „Балкански страж 2009”. То ще се проведе от 22 до 27 юни 2009 г. в Националния военен учебен комплекс – Чаралица. В него ще участват военнослужещи от Република България, Република Сърбия и Румъния, както и наблюдатели от Босна и Херцеговина и Република Черна Гора. Целта е повишаване на оперативната съвместимост между въоръжените сили на страните от Балканския регион при участие в операции в условията на многонационална среда.

Учението ще се проведе по фиктивен сценарий, основан на участие на многонационална бригада в операция по поддържане на мира като част от съвместните оперативни сили на НАТО. 

 
15.09.2009, 17:17 

Самолетна катастрофа във Великобритания, 2 загинали 

Двама души са загинали при сблъсък на военен самолет и планер над Векликобритания, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от Telegraph.co.uk.

Загинали са и двамата членове на екипажа на военния самолет.  

Инцидентът е станал на около 100 км северозападно от Лондон. 

 
15.06.2009, 17:03 

Испания ще купува 300 нови бронемашини 8х8

Министерството на отбраната на Испания (МОИ) наскоро публикува запитване предложение (RFI) за компании, заинтересовани от производството на нови бронирани машини 8х8 за въоръжените сили на тази страна. Срокът на RFI изтича на 15 август 2009 година.

МОИ официално е заявило, че контракт за доставката на 300 машини до 2016 година ще бъде подписан през юли 2010 година според резултатите на направените от компаниите предложения.

RFI е изготвено от Главното управление за въоръжения и снабдяване (General Directorate of Armament and Material — DGAM). То е публикувано на официалния сайт на DGAM. За сега предложението не съдържа технически и финансови изисквания.

Възможни конкуренти в този тендер са: италианския консорциум Iveco-Oto Melara, който може да предложи Super AV или Freccia; немския консорциум ARTEC с Krauss-Maffei Wegmann, доставящ Boxer; френската фирма Nexter с машината  VBCI; финландската  Patria с AMV и шведското подразделение на Bae Systems-Hägglunds със своята разработка SEP.

Други възможни участници са - Thales Australia и нейната машина Bushmaster и испано-шведската Santa Barbara Sistemas / Mowag c Piranha IV или V.

DGAM отбелязва, че целта на RFI е сбор на информация за моделите бронемашини 8х8, които сега се предлагат на пазара, за да може по-нататък да се формулират изискванията към новата програма, която Испания смята да стартира.

От заявката на DGAM става ясно, че през периода 2012 и 2016 година, се планира покупката на 300 машини, като до 2014 година 40 от тях трябва да бъдат вече доставени.

Планирано е машините да бъдат в три версии: бронетранспортьор (Porta personal — VPP); разузнавателни (Exploración de caballería -VEC) и командни (Puesto de mando — VPC).

Освен това машините трябва да имат модулна конструкция, осигуряваща при необходимост тяхната доработка за конкретните условия. 

Още бронемашини 

 
15.06.2009, 13:18 
Августовско предчувствие 

От 29 юни до 6 юли в Севернокавказкия военен окръг ще се проведат оперативно-стратегическите учения „Кавказ-2009” с участието на всички подразделения в окръга и руските военни бази в Абхазия и Южна Осетия, пише днес в. „РБК Дейли”. Представители на руската армия в Цхинвали заявяват за приближаване към границите на републиката на грузински войски. По данни на руския Генерален щаб, Грузия вече е въоръжена по-добре от август 2008 г.

Сценарият на ученията предвижда практически действия на войските в режим на постепенно изостряне на обстановката с прерастване от кризисна ситуация до въоръжен конфликт, съобщиха от министерството на отбраната. Според информацията, ученията ще спомогнат за оценка на бойната и мобилизационната готовност на войските и за изпробване на широк спектър от мерки за обезпечаване на сигурността на гражданите, на комуникациите и на икономическите интереси на Русия в югозападния регион. /БА/ 

 
15.06.2009, 12:44 

Русия има намерение да разшири географията на доставки на самолети Су-34

Русия има намерение да разшири географията на доставки на самолети Су-34, заяви президентът на Русия Дмитрий Медведев в интервю за централната телевизия на Китай.

Коментирайки неотдавнашния половинчасов полет зад щурвала на изстребителя-бомбардировач, той отбеляза, че това е много добра техника, която има огромен потенциал. Медведев също подчерта, че всеки ръководители на държава и върховен главнокомандващ е длъжен на собствен опит да почувства всичко, което изпробват военнослужещите. 

Още за Су-34 

 
15.06.2009, 11:12 

От 1 юли 1444 щатни бройки - в МО, 243 от тях - в Щаба на отбраната

Общата численост на персонала в административните звена в централната администрация на Министерството на отбраната от 1 юли трябва да бъде 1444 щатни бройки. Това е записано в новия Устройствен правилник на МО, приет с постановление на Министерския съвет и обнародван в последния брой на Държавен вестник. 243 от щатовете са в Щаба на отбраната, който включва четири дирекции „Операции”, „Логистика”, „Стратегическо планиране” и „Комуникационни и информационни системи”. Освен това централната администрация включва началник на отбраната, заместник-началник на отбраната, главен сержант на Българската армия, политически кабинет, главен секретар, служба „Сигурност на информацията”, дирекция „Вътрешен одит”, инспекция „Контрол на въоръжеинята”, звено „Финансов контрол и материални проверки”, Обща администрация с три дирекции „Административно и информационно обслужване”, „Връзки с обществеността” и „Коменданство” и Специализирана администрация с главна дирекция „Инфраструктура на отбраната” и още пет дирекции „Правно-нормативна дейност”, „Политика за сигурност и отбрана”, „Бюджет и финанси”, „Управление на човешките ресурси” и „Политика по въоръженията”.

В правилника е записано „Централната администрация на Министерството на отбраната е организирана в административни звена, които подпомагат министъра на отбраната и началника на отбраната при осъществяване на правомощията им, осигуряват технически дейността им и извършват дейности по административното обслужване на физическите и юридическите лица”. /БА/ 

 
15.06.2009, 10:08 

Москва и Париж обсъждат възможност за създаване на тежък вертолет на базата на Ми-26

Русия и Франция водят преговори за създаване на тежък вертолет на базата на Ми-26, който е най-товароподемния в света, предаде РИА Новости.

Това съобщи днес първият заместник-директор на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Александър Фомин.

През ноември 2007 година на изпитателна база на център на военновъздушните сили на Франция в град Истр, се състоя демонстрация на тежък транспортен вертолет Ми-26Т. Министерството на отбраната на Франция изрази удовлетворение от летателните и технически характеристики на вертолета. Резултатите от демонстрациите бяха изпратени за разглеждане в Европейската отбранителна агенция. По думите на Фомин, „Русия също е удовлетворена от резултатите от демонстрацията на тежкия вертолет Ми-26 и е готова да продължи диалога за сътрудничеството в тази сфера след определянето на страните-участници в проекта и изисканото количество вертолети”.

Вертолета Ми-26 е способен да вдига товари до 20 тона. В Русия тези машини се използват за евакуация на пострадали, превозване на товари и техника, при гасене на горски пожари. 

Още за Ми-26 

 
Общи снимки-1-12714665 
PARIS AIR SHOW 2009

Париж, Франция, 15 – 21 юни 2009 година

 
15.06.2009, 08:55 

САЩ поставят нов главнокомандващ на международните сили в Афганистан

Американският генерал Стенли Маккристъл официално ще поеме днес командването на международните сили на НАТО в Афганистан, ден след като пристигна в Кабул и се срещна с президента на страната Хамид Карзай, предаде АФП.

Маккристъл, който заемаше поста началник на специалните операции в Ирак и Афганистан, бе предложен за поста през май, след като неговият предшественик Дейвид Маккиърнън бе освободен, в рамките на обявената нова стратегия в борбата срещу тероризма и радикалното движение на талибаните в Афганистан. Церемонията по поемането на командването на силите на ИСАФ в страната ще се състои днес в щабквартирата на НАТО в столицата Кабул. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
14.06.2009, 20:24 

Ирак се подготвя за изтеглянето на американските войски

По улиците на Багдад са останали много малко американски патрули, а скоро дори и те ще изчезнат. След само около две седмици, на 30 юни, американските военни сили ще се изтеглят от иракските градове. Окупацията, която започна преди шест години, е към края си. Навсякъде в иракската столица има признаци за намаляващото влияние на САЩ, пише „Индипендънт”.

Когато иракският премиер Нури ал Малики проведе съвещание с около 300 военни командири през миналата седмица, американският генерал, който се опита да посети срещата, бе помолен да напусне. На него му бе заявено: „Извиняваме се, но това е иракска среща и Вие не сте поканен на нея”.

Нури ал Малики, който дойде на власт благодарение на САЩ през 2006 г., изнесе едночасова реч във връзка с изтеглянето на чуждите войски от страната, по време на която спомена Америка един-единствен път. „Това е победа, която трябва да се празнува по цялата страна”, подчерта той. 

 
14.06.2009, 08:10 
В Кипър приключва военното учение “Деметра 2009”

В Кипър приключва военното учение “Деметра 2009”, съобщават кипърските медии. Учението започна на 11 юни и беше разделено на две фази. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
13.06.2009, 19:57 

Пакистан ще увеличи военните си разходи с 15,3%

Пакистан ще увеличи военните си разходи с 15,3% през фискалната 2009 – 2010 г. докато води сражения с талибаните в северозападната част на страната по границата с Афганистан, предаде АФП.

Пакистанските правителствени сили предприеха голяма офанзива в края на април за прогонване на екстремистите от долината Сват и съседните на нея области северозападно от Исламабад и през последните дни усилиха атаките си срещу тях по западната граница.

Разходите за отбрана ще се увеличат на 342,9 млрд. рупии (4,2 млрд. долара) за фискалната 2009-10 г. от началото на 1 юли, в сравнение с 296,07 млрд. през 2008-09 година.

„Днес Пакистан е не само държава на фронтовата линия във войната с тероризма, но воюва с екстремистите и тероризма в самата страна,” каза в парламента министърът на финансите г-жа Хина Рабани Хар, след като представи бюджета. /ИА “Фокус”/ 

 
13.06.2009, 10:23 

Пращаме “Дръзки” срещу пиратите?

"България може да изпрати фрегатата “Дръзки” за участието в операцията на ЕС срещу пиратите в Сомалия.” Това заяви вчера в Брюксел министърът на отбраната Николай Цонев, който участва в годишната среща на военните министри от НАТО.

“Възложил съм да ми се представи военна експертиза какви са бойните възможности на нашия кораб, а също така и да ми се предостави разчет за финансовите средства. Ако сумата е поносима, ще пратим фрегата в Аденския залив”, уточни Цонев. Той съобщи още, че през юли в унгарската база “Папа” ще пристигне първият американски самолет С-17 “Глобмастер” от инициативата “Стратегически въздушен транспорт”. 12 държави са купили летателни часове в рамките на тази програма за превоз на войски до различни горещи точки. България е купила 65 часа за 1 г. и ще ползва самолета още от есента.

“Няма да унищожаваме излишни боеприпаси и въоръжение в завод в Турция. Знаете, че процедурата е изключително сложна и тежка, а и нямаме законова възможност да направим това”, каза министър Цонев в отговор на въпрос на “Труд” по повод публикация в турската преса. Той издал заповед за свиване на излишните разходи в бюджета на МО, най-вече от консумативи. /Труд/ 

Още за фрегатата Дръзки 

 
13.06.2009, 09:04 

Китайска подводница удари хидролокаторната антена на американски военен кораб

Китайска подводница се сблъска с хидролокаторната антенна решетка на есминеца от американските ВМС DDG-56 „John McCain”, съобщи телеканала CNN.

Според информацията, инцидента е станал в четвъртък, 11 юни, край бреговете на Филипините (залив Subic). Антенна на есминеца е била повредена, но пряк сблъсък между корабите не е имало. Било ли е известно на екипажа на „John McCain” опасната близост на подводницата, не е известно.

Във ВМС на САЩ смятат, че инцидента е случаен. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
12.06.2009, 23:58 

САЩ са предали на Пакистан руски вертолети Ми-17

САЩ са предали на пакистанската армия четири руски военнотранспортни вертолета Ми-17, съобщава DefPro.

Според думите на представител на американското посолство в Исламабад, пакистанците са получили военната техника за поддържане на усилията в борбата с бандитските формирования. Военните планират да използват вертолетите и за евакуация на мирни жители от райони, където се водят бойни действия. 

Още за Ми-17 

 
12.06.2009, 22:32 

НАТО ще изпрати в Афганистан самолети АУАКС

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заяви, че министрите на отбраната на 28-те страни-членки на Алианса са взели решение да изпратят в Афганистан три-четири самолета за далечно радиолокационно откриване АУАКС (AWACS) за подкрепа на международните сили за съдействие на сигурността (ISAF), съобщава РИА Новости.

„Самолетите АУАКС ще осъществяват контрол върху полетите във въздушното пространство на Афганистан”, каза той в Брюксел.

Той отбеляза, че за защита на международните наблюдатели по време на президентските избори това лято в Афганистан по цялата територия на страната ще бъдат разположени между осем и десет хиляди военнослужещи на НАТО.

Схефер обеща, че НАТО ще направи всичко възможно да намали броя на жертвите сред цивилното население при провежданите от Алианса военни операции. 

Още самолетите AWACS 

 
12.06.2009, 20:36 

Кипър унищожи последните си 20 стари зенитни ракети “Стрела 2”

Кипър унищожи последните си 20 стари зенитни ракети SA-7 “Стрела 2”, предаде кипърската агенция Си Ен Ей. Министърът на отбраната на Кипър Костас Папакостас изрази задоволство от протеклото нормално унищожаване на ракетите в сътрудничество с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Папакостас заяви, че въпросните ракети (останали от общо 324 ракети) са били негодни от 1992 г. и са били товар за Кипър. Министърът посочи, че Кипър е унищожил около 4 500 малки оръжия до 2002 г. и 48 475 противопехотни мини до 1 юли 2007 г. Още 3 224 противопехотни мини, разположени на 10 минни полета, подлежат на унищожение до 1 юли 2013 г. /ИА "Фокус"/ 

Още за Стрела 2 

 
12.06.2009, 17:25 

САЩ променят тактиката в Афганистан

Американският генерал Стенли Маккристъл, който пое поста командващ американските сили в Афганистан, заяви, че негова главна задача ще бъде намаляване на броя на цивилните жертви от операциите на НАТО сред афганистанците, предаде Би Би Си.

По думите му, цивилните граждани се нуждаят от защита не само от ектремистите, „но и от непреднамерени последствия от нашите операции”.

Наблюдателите съобщават, че ръстът на броя на загиналите цивилни афганистанци в резултат на военни действия срещу талибаните предизвиква обществено недоволство в Афганистан и напрежение в отношенията между Кабул и Вашингтон.

„Възнамеряваме да преразгледаме нашите бойни методи и инструкции за военни подразделения от гледна точка на това, че наша главна цел е защита на населението”, каза ген. Маккристъл. 

 
12.06.2009, 14:08

Двама души са загинали, след като военен хеликоптер се разби в Индонезия

Двама души са загинали, а други петима са ранени, след като хеликоптер на индонезийските Военновъздушни сили се разби в провинция Западна Ява, предаде  ДПА.

Хеликоптерът Puma SA300 със седем души на борда е паднал южно от столицата Джакарта. Трима от пострадалите са в тежко състояние. Причината за инцидента се установява.

В понеделник трима военнослужещи загинаха, след като индонезийски военен хеликоптер се разби в Западна Ява. На 20 май военен самолет „Херкулес” със 112 души на борда се разби в жилищен квартал на провинция Източна Ява. При инцидента загинаха 100 души, в това число трима души на земята.

 
12.06.2009, 09:50 

Полша ще получи ракети „Пейтриът” без бойни глави

Американски ракети за ПВО „Пейтриът” ще бъдат предоставени на Полша временно, за учебни цели и без бойни глави. Това съобщават полските медии след състоялата се в Брюксел среща на министъра на отбраната Богдан Клих с американския му колега Робърт Гейтс, предаде ИТАР-ТАСС.

Позовавайки се на информация от американската делегация в Брюксел полските издания пишат, че САЩ възнамеряват да предоставят на Полша една батарея ракети „Пейтриът” (състояща се от 6-8 пускови установки) изключително са учебни и тренировъчни цели, поради което ракетите няма нужда да са с бойни глави.

Състоялите се преговори са потвърдени от външния министър на Полша. 

Още ЗРК Пейтриът 

 
12.06.2009, 09:39 

Руските граничари получиха нов патрулен кораб

На патрулния кораб, проект 6457С "Спрут", построен в Прибалтийския корабостроителен завод "Янтарь" в Калининград, на 11 юни бе вдигнат флага на Граничната служба на Русия. "Спрут" е първият военен кораб, който е построен в предприятието за нуждите на Русия през последните десет години.

В края на месеца корабът ще бъде представен на военноморския салон в Санкт Петербург. След това той ще замине за Мурманск, където ще влезе в състава на граничните войски.

"Спрут" е построен в рамките на лицензионно съглашение с немската фирма Abeking & Rasmussen и ЦМКБ "Алмаз" според изискванията на руския Морски регистър и специалните нужди на руската гранична служба.

Водоизместимостта на кораба е около 835 тона, дължината му е 65,9 метра, ширината – 10,6 метра, а газенето – 3,48 метра. Екипажа е от 15 човека, като има и специална група от 10 човека. "Спрут" може да извършва автономни плавания с продължителност 30 денонощия.

 
12.06.2009, 00:29 

Морската пехота на САЩ ще се изтегли от Ирак до пролетта на 2010 г

Морската пехота на САЩ ще се изтегли от Ирак през пролетта на 2010 г., заяви командващият на морските пехотинци в страната, като по този начин намекна за края на мисията, която преди се изправи срещу тежката съпротива на сунитските екстремисти, предаде АФП.

„Ние мислим, че през пролетта на 2010 г. ще затворим врати и ще загасим светлините на присъствието на Корпуса на морската пехота в Ирак”, заяви генерал Джеймс Конуей.

Датата спазва срока, даден от президента Барак Обама, който през февруари издаде заповед за изтеглянето на всички американски бойни части от страната до края на август 2010 г., като останалите части към въоръжените сили на САЩ до края на 2011 г. 

Още за морската пехота на САЩ 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
11.06.2009, 14:54 

Киев продължава да въоръжава Грузия

Киев продължава да доставя на Грузия оръжие в дълг, заяви за киевския вестник „Сегодня” депутатът от украинския парламент Валерий Коновалюк.

Той оглавява комисията на Върховната Рада по разследване на участието на Украйна в грузинско-южноосетинския конфликт. По данни на Коновалюк, миналата година Грузия била напълно превъоръжена. Сега Тбилиси дължи на Киев 30 млн. долара за вече доставено оръжие. Формално такава търговия не е забранена. В същото време с действията си Украйна косвено поставя под заплаха руските миротворчески сили на границата на Грузия и Южна Осетия, подчерта Коновалюк. (аудио)

 
11.06.2009, 14:30 
8500 руски военнослужещи ще вземат участие във военно учение в близост до Грузия

Около 8500 руски военнослужещи ще вземат участие във военни маневри, започващи този месец в региона на Северен Кавказ, в близост до Грузия, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на министерство на външните работи на Русия.

Ученията „Кавказ 2009” ще се състоят недалеч от зоната на бойни действия между Русия и Грузия миналия август и само няколко седмици след края на маневрите на НАТО в Грузия, които разгневиха Москва.

„Общо около 8500 души ще участват в тези учения плюс до 200 танка, 450 бронирани автомобила и до 250 артилерийски оръдия с различен калибър”, съобщава руското министерство на отбраната. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
10.06.2009, 22:34 

F-35: щатният навигационно-комуникационен комплекс е готов за изпитания

Компанията Northrop Grumman е доставила първият щатен навигационно-комуникационен комплекс (communications, navigation and identification, CNI-system) за изтребителя F-35. Летателните изпитания на оборудвания със CNI-система изтребител ще започнат през това лято. 

Още за Ф-35 

 
10.06.2009, 22:18 

Франция се завръща в командването на НАТО

Франция се завръща в командните структури на НАТО утре, когато ще заеме за първи път от 40 години мястото си в среща на министрите на отбраната на страните от Алианса, предаде АФП.

Френският министър на отбраната Ерве Морен ще заеме мястото си редом с останалите 28 съюзници в НАТО в щабквартирата в Брюксел на среща, в която ще участват и новите членки Хърватия и Албания.

На срещата на НАТО през април френският президент Никола Саркози отмени решението на Шарл де Гол от 1966 г. за изтегляне от военното командване на Алианса. Франция е един от основателите на НАТО и винаги е била член на организацията, допринасяйки за мисиите по света, включително в Косово и Афганистан, но Де Гол изтегли страната от командните структури заради доминиране на САЩ.  

Още за НАТО

 
Статичен показ на техниката - част-1, част - 2 
 
10.06.2009, 17:56 

Във Виетнам се е разбил изтребител-бомбардировач Су-22

Според данни на виетнамски СМИ, вчера изтребител-бомбардировач Су-22 е паднал в планинска местност в централната част на страната. Машината се е запалила по време на учебен полет. Пилотът е напуснал машината, но не е успял да се спаси. Други жертви и разрушения на земята няма.

Су-22 се явява експортната модификация на машината Су-17, която е била разработена в СССР през 1960-те години. Самолетите се експлоатират в 15 страни, включително и във Виетнам, в различни модификации. Според местната преса в момента Ханой разполага с над 60 изтребителя-бомбардировача Су-22. 

Още за Су-22 

 
10.06.2009, 16:55 

Най-малко по 1500 ядрени бойни глави за Русия и САЩ

Новият договор за ядрено разоръжаване между Москва и Вашингтон не трябва да предвижда по-малко от 1500 ядрени бойни глави във всяка от двете страни, заяви днес високопоставен руски генерал, цитиран от АФП.

„Нашата позиция е, че не трябва да отиваме до под 1500 бойни глави”, каза ген. Николай Соловцов, началник на руските стратегически ракетни сили.

„Но решението зависи от политическото ръководство на страната”, допълни той.

САЩ и Русия преговарят за наследник на ключовия договор за разоръжаване от времето на Студената война, който изтича през декември. 

 
10.06.2009, 16:48 

Основа на ядрената триада на Русия ще бъдат ракетите „Булава” и „Топол-М”

Основата на ядрената триада на Русия ще бъде съставена от стратегическите балистични ракети „Булава” и „Топол-М”, заяви командващият на Ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия генерал-полковник Николай Соловцов, предаде РИА Новости.

„Основата на триадата на Русия ще бъде съставена от комплексите „Булава” и „Топол-М”. Строителството на атомните подводници с ракетите „Булава” продължава. В скоро време в строй ще влязат и подводниците „Юрий Долгорукий’ и „Александър Невски”. Върви и заложеното през 2007 г. строителство на подводния крайцер „Владимир Момонах”, каза той.

 
10.06.2009, 12:35 

Германия решава да намали количеството на поръчаните изтребители Typhoon

Германия планира да намали поръчката за изтребители Typhoon на европейския концерн Eurofighter със 37 единици. Съответното заявление е направило финансовото министерство на страната, съобщава DefPro. Според мнение на чиновниците, това ще позволи на немския бюджет да икономиса милиарди евро.

През 1997 година германския Бундестаг одобри договор с Великобритания, Италия и Испания, явяващи се членки на консорциума Eurofighter, за покупката на 180 изтребителя Eurofighter Typhoon. Според условията на съглашението, Берлин инвестира в проекта 14,6 милиарда евро, които покриват стойността на 143 самолета.

В рамките на третият транш всички клиенти трябваше да получат 236 изтребителя, но според достигнатата през март договореност, той бе разделен на етапа - 3A и 3B. Първият от тях предвиждаше доставката на 112 машини на Великобритания, Германия, Италия и Испания.

Решението за получаването на останалите изтребители трябваше да бъде взето до 2012 година. Берлин стана първият от поръчителите, заявявайки за намерението си да не продължава да закупува европейски самолети, понеже и 143 машини ще са в състояние да осигурят нуждите на немската армия. В същото време, според DefPro, Берлин търси вече купувачи на изтребителите Eurofighter Typhoon от първият транш. 

Още за изтребителите Typhoon

 
10.06.2009, 12:02 

НАТО призова за повече европейски войници в Афганистан

Европейските съюзници трябва да увеличат приноса си в усилията в Афганистан, за да се избегне възможността от доминиране на американската страна в международната мисия, след пристигането на подкрепленията на САЩ в централноазиатската страна по-късно тази година, заяви говорител на Алианса във вторник, съобщава „Тайван Нюз”.

Водените от НАТО Международни сили за подкрепа на мира в Афганистан (ИСАФ) в момента разполага с 60000 войници, като малко над половината от тях са американски военнослужещи.

Отделен военен контингент на САЩ от около 10 000 войници е разположен по границата с Пакистан.

„Поради политически и военни причини НАТО би искал да види по-голямо европейско присъствие в ИСАФ, защото не искаме да видим дисбаланс в мисията”, каза Джейм Апатурай.

Президентът на САЩ Барак Обама планира да изпрати допълнителни 21 000 войници в Афганистан до края на годината. С тези подкрепления, международните сили ще достигнат числеността на силите на Съветския съюз, присъствали в Афганистан през 80-те г. на миналия век.

Апатурай каза това на брифинг в навечерието на срещата на министрите на отбраната на Алианса в Брюксел във четвъртък и петък. /ИА „Фокус”/ 

 
10.06.2009, 10:20 

Украйна и Русия ще обсъдят пребиваването на руския Черноморски флот в Севастопол

Поредното заседание на подкомисията по въпросите на Черноморския флот на Русия към украинско-руската междуправителствена комисия ще се състои в сряда в Киев, предаде РИА Новости.

Договореност за провеждането на това заседание бе постигната по време на работната среща на представители на подкомисията на 20-21 май в Москва.

По информация на украинското министерство на външните работи, вече е съгласуван дневния ред на заседанието и няколко документа, които могат да бъдат подписани.

Последното заседание на подкомисията се проведе на 24 януари 2008 г. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
09.06.2009, 20:19 

Военен самолет се е разбил в северозападната част на Индия

Самолет Ан-32 на Военновъздушните сили на Индия се е разбил в щата Аруначал Прадеш в северозападната част на страната, предаде РИА Новости.

По предварителни данни на борда на самолета е имало 14 души, в т.ч. и няколко офицера от ВВС. Причините за инцидента се установяват. 

 
09.06.2009, 17:55 

Турски военни отидоха в Русия за вертолети Ми-28

Турска военна делегация замина за Русия за да обсъди евентуална покупка на не по-малко от 12 ударни вертолета Ми-28, които са необходими за водене на борба с кюрдските сепаратисти, съобщава местното издание Today's Zaman. Преди това Анкара се обърна към САЩ с молба за доставката на машини AH-1 Cobra, но получи отказ от Вашингтон, мотивиран с отсъствието на мощности за производството им.

В момента турските военни изпитват остра нужда от вертолети от този клас, понеже част от тях са били загубени заради бойни загуби и технически неизправности. Според местни военни аналитици, отказа на САЩ да продаде на Анкара машини Cobra е бил свързан с това, че през 2007 година турците са сключили контракт за 2,7 милиарда долара с италианския производител AugustaWestland, който предвижда производството на територията на страната на 50 вертолета T129, получили наименованието ATAK (Attack and Tactical Reconnaissance Helicopters).

Според данни на Today's Zaman, на този етап турските военни смятат да обсъдят с руската страна стойността и възможното ускоряване на доставките на вертолетите Ми-28. Преговорите по този въпрос вървят още от края на 2008 година. По-рано руските СМИ съобщиха, че става въпрос за партия от 32 машини, но от „Рособоронэкспорт" за сега не коментират тази информация. 

Още за Ми-28

 
09.06.2009, 17:33 

В Кипър ще се проведе военното учение “Димитра 2009”

В Кипър ще се проведе военно учение “Димитра 2009”, съобщават кипърските медии. Учението започва на 11 юни и ще приключи на 14 юни. То ще бъде разделено на две фази. На 12 юни учението ще бъде наблюдавано от министъра на отбраната Костас Папакостас и началникът на Националната гвардия Петрос Цаликидис.

 
09.06.2009, 14:03

Експлозия е избухнала във фабрика за боеприпаси в Турция

Силна експлозия е избухнала във фабрика за боеприпаси, намираща се в близост до турската столица Анкара, предаде източник на вестник „Йедиот Ахронот”.

Взривът е избухнал в завод на турската компания „Рокетсан”, в околностите на градчето Елмадаг, предизвиквайки масова паника сред жителите. Няма информация за пострадали при експлозията. Причините за аварията се изясняват. /ИА "Фокус"/ 

 
09.06.2009, 08:46 

В западната част на остров Ява се разби военен вертолет

Вчера в резултат на катастрофа на военен вертолет в западната част на остров Ява са загинали двама човека, трима са ранени, съобщава avia.ru.

Инцидента с машината ВО105, производство 1988 г,  е станал по време на тренировъчен полет в 14.30 местно време в района на село Равабебер. Провежда се разследване. 

Още вертолети 

 
09.06.2009, 08:20 

Златан Стойков ще участва в конференцията на началниците на ГЩ на армиите на страните от Балканския регион

Началникът на отбраната генерал Златан Стойков ще участва в Третата конференция на началниците на генералните щабове на армиите на страните от Балканския регион, съобщиха от Министерството на отбраната. Тя ще се проведе в Белград, Сърбия. На форума ще бъде обсъдено регионалното сътрудничество между държавите в региона, с оглед на изграждането на доверие и създаване на безопасна и сигурна среда на Балканите. В конференцията ще участват и представители на Военния комитет на НАТО, на Военния комитет на Европейския съюз и на Командването на Съвместните сили на НАТО в Неапол. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
08.06.2009, 21:32 

Шведите са против ученията на НАТО 

Шведите се изказват против военните учения на НАТО, които започнаха в северната част на страната. В навечерието в град Лулео противници на алианса и лявата опозиция провели акция на протест, в която участвали стотици хора. Според тях, тези учения означават заплаха за шведската политика на неприсъединяване. В ученията на НАТО участват повече от 2 хиляди военнослужещи от 10 страни. 

 
08.06.2009, 21:28 

Открит е люка на съветската подводница Л-24, потънала през годините на Втората световна война

Участниците в българо-руската подводна експедиция успели да открият люка в командното отделение на съветската подводница Л-24, потънала край бреговете на България през декември 1942 година.

За това съобщи ръководителят на експедицията от българска страна Росен Желязков. В рамките на сегашната експедиция „Поклон пред корабите на Великата победа -2009” беше установено, че причина за гибелта на подводницата станал взрив на морска мина, който пробил корпуса на подводницата и тя потънала на дълбочина 59 метра, отнасяйки в морската бездна 57 души екипаж. Сега стои задачата точно да бъде установено, какво е станало на борда на Л-24, още повече, че по оценка на участниците в експедицията, подводницата е добре запазена и има реални шансове на повърхността да бъдат доставени документи за бойния път на Л-24 и нейния героичен екипаж. 

 
08.06.2009, 21:24 

Държавите в света поставиха рекорд по разходи за оръжия

Разходите на страните в света за въоръжение миналата година счупиха рекорда и се приближават до 1,5 трилиона долара или 2,4% от глобалния БВП. Този показател е с 45% повече, отколкото преди 10 години.

До такива изводи стигнаха аналитици на Стокхолмския международен институт за изследвания на света. Според тях, основните фактори, повлияли на ръста на глобалните разходи за отбрана, станали войната в Ирак, завръщането на Русия на глобалната световна арена, а също и увеличаването на мощта на Китай. 

 
08.06.2009, 18:20 

Руската пехота е с нов началник на щаба

За нов началник на Главния щаб на сухопътните войски на Русия, той и първи заместник на главнокомандващия на сухопътните войски е назначен генерал-лейтенант Сергей Скоков, съобщава "Интерфакс".

Днес, 8 юни, той бе представен пред основния командващ състав от главнокомандващия на СВ на Русия Владимир Болдырев.

На този пост Скоков смени Николай Богдановски, назначен през април 2009 г. за командващ на войските на Ленинградския военен окръг.

Сергей Скоков е роден на 1 януари 1960 година в Казахската ССР, като с отличие завършва Ташкентското висше танково командно училище, през 1981 г. е назначен за командир на танков взвод в Туркестанския военен окръг. През 1991 година Скоков завършва със златен медал академията на бронетанковите войски.

През 1995 година е командир на учебен танков полк в Московския военен окръг, а след половин година е назначен за началник на щаба на окръжния учебен център за подготовка на младши специалисти. През 2001 година той завършва академията на Генералния щаб и е назначен за началник на щаба на окръжния учебен център на Сибирския военен окръг. От октомври 2004 година Скоков служи в Самара като началник на щаба на 2-ра армия на Привожско-Уралския военен окръг. 

Още за руските сухопътни войски 

 
08.09.2009, 17:42 

НАТО желае намаляване на военния контингент в Косово

Високопоставен служител в НАТО заяви, че желае броя на военнослужещите в Косово да бъде намален с една трета, от 15 000 на 10 000 войници, предаде АФП. 

 
08.06.2009, 13:55 

Турция ще играе важна роля в новата стратегия на НАТО

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заяви днес, че в разработената от алианса нова стратегия се предвижда важна роля на Турция, предаде РИА Новости.

Яп де Хоп Схефер се намира в Анкара за преговори с ръководителите на Турция, в центъра на които са въпроси за сътрудничеството в алианса. Новата стратегия на НАТО предполага формирането на „групи на мъдреците”, състоящи се от 12 души, съобщи Схефер, на среща с турския премиер Реджеп Тайп Ердоган. По данни на турски медии, Схефер е заявил, че в НАТО биха искали Турция, която е един от първите участници в алианса и разполага с втората по численост армия, след тази на САЩ, да бъде представена в „групата на мъдреците”. /ИА "Фокус"/ 

 
08.06.2009, 13:21 
Северна Корея форсира ракетните си изпитания

Северна Корея активизира програмата си за създаване на междуконтинентални балистични ракети, съобщава MIGnews.

В последните дни на полигона, разположен на границата с Китай се наблюдават перманентна подготовка на техника и персонал, пише южно корейското издание JoongAng Ilbo.

Според данни на изданието с позоваване на източници от разузнаването, на полигона са пристигнали 6 мобилни ракетни установки и военните са започнали поставянето на ракетите.

Отново забелязаната активност предизвиква опасения, че Пхенян има намерение да форсира провеждането на изпитания и да синхронизира пуска на ракетата със срещата между президентите на САЩ и Южна Корея, която ще се състои на 16 юни във Вашингтон.

Източници от Сеул изказват и опасения от военна агресия от страна на северната си съседка.

Припомняме, последния опит с ракета, който извърши Северна Корея, бе на 29.05.

Недоволна от отказа на САЩ за отменят санкциите срещу нея, Северна Корея излезе от шест странните преговори по ядрената й програма и възобнови военната си програма, като извърши поредица опити - ядрен, както и на ракети с малък и среден обсег на действие.

Съветът за сигурност на ООН осъди действията на Пхенян, а на 7 юни САЩ обявиха включването отново на Северна Корея в черния списък с държавите, подкрепящи тероризма. 

 
08.06.2009, 13:11 

Нови 7 хил. US военни пристигнаха в Афганистан

7 000 американски военни започват мисията си в Афганистан като част от новата стратегия, обявена от американския президент Барак Обама, предаде АП. Говорител на американската армия е съобщил, че военните вече се намират в Афганистан.

Това е първата вълна от общо 21 000 американски военни, които трябва да бъдат разположени в Афганистан -  повечето, от които в провинция Хелманд и Кандахар.

Двете южни провинции се намират близо до границата с Пакистан, където се смята че се намират топ лидерите на талибаните. /news.bg/

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
07.06.2009, 22:08 

Планира се намаляване на задължителната военна служба в Гърция на девет месеца

Министерството на отбраната на Гърция планира да намали задължителната военна служба на девет месеца, пише днес гръцкият вестник “Елевтерос типос”.

Очаква се това да стане от август и да важи за всички, които отбиват службата си във сухопътните войски от началото на 2009 г. Планът предвижда таван от 24-25 години за отлагане на службата.

Според информацията министърът на отбраната Евангелос Меймаракис ще обяви намалението на службата с три месеца през следващите дни. Сътрудници на министъра отбелязват, че за да може промяната да влезе в сила от август, трябва да бъде обявена най-късно в края на август.

Сухопътните войски са подготвени за промяната от месеци, посочва изданието. За това свидетелства и спирането на прехвърлянията към авиацията и флота.

В момента службата в сухопътните войски е с продължителност 12 месеца.

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
06.06.2009, 17:50 

Принц Чарлз, Гордън Браун и Франсоа Фийон отдадоха почит на британските войници, участвали при Десанта в Нормандия

Британският престолонаследник принц Чарлз, премиерът на Великобритания Гордън Браун и френският му колега Франсоа Фийон днес присъстваха на церемонията по отдаване на почит на британските войници, участвали при Десанта в Нормандия през 1944 година, предаде АФП.

Тримата отдадоха почит и положиха венци пред паметника на загиналите войници. След церемонията принц Чарлз и Фийон присъстваха и на церемония на военното британско гробище в Байо, която бе организирана от британската асоциация на участвалите в битките в Нормандия. 

 
06.06.2009, 17:45 

Няма да заемем позиция, която разклаща националната и унитарната държава, каза генерал Илкер Башбуг

Проявяваме уважение към културните различия, но пренасянето на тези различия в политическата сфера, ще разклати националната държава и ще нанесе вреда на страната, заяви началникът на Генералния щаб на Турция Илкер Башбуг, пише турският вестник „Милиет”.

„Ние нито ще заемем позиция в разклащането на националната, нито на унитарната държава. Ако се разклати пиронът на тази държава, ще се случи това, което стана в Югославия”, каза Башбуг на пресконференция в послството на Турция във Вашингтон. Той посочи, че Турция е принудена да се бори с тероризма и основната цел на турските въоръжени сили е ликвидирането на терористичната организация. По думите му някои критикуват турските въоръжени сили, че вече 25 години водят война, а няма резултати и критикуват провежданите операции. Резултатът обаче е разложение в ПКК и разпадане, в което се намира в момента ПКК.

По въпроса за разминирането на турско-сирийската граница Башбуг каза, че е имало няколко варианта за действие, но може би е грешка, че Турските въоръжени сили не са се намесили по-активно. Той посочи, че най-добрият вариант е тази дейност да се предостави на фирмата, свързана с НАТО „НАМСА”. /ИА „Фокус”/ 

 
06.06.2009, 16:58 

Иран е започнал производството на нова система за ПВО

Иран е започнал производството на нова ракетна система „земя-въздух”, съобщават местните медии, предаде агенция Ройтерс.

„Радиусът на действие на тази система е повече от 40 км., като тя може да проследява и сваля вражески самолети, летящи със свръхзвукова скорост, и хеликоптери”, е заявил министърът на отбраната на страната.

Информацията за изграждането на новата система за ПВО беше оповестена на фона на продължаващите слухове за евентуален израелски въздушен удар срещу Иран. /ИА “Фокус”/ 

Още средства за ПВО 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
05.06.2009, 20:48 
Франция обмисля закупуването на американски военнотранспортни самолети

Франция обмисля възможността да закупи военни транспортни самолети C-130J от американската компания „Локхийд Мартин” заради закъснението на доставките на A400M на европейската „Еърбъс”, предаде АФП.

Това заяви днес френският министър на отбраната Ерве Морен. В момента „Еърбъс” има затруднения да определи дата за доставката на A400M заради производствени проблеми.

По този повод френският министър на отбраната заяви, че е инициирал среща, която ще се състои през следващата седмица в рамките на срещата на НАТО. Тя ще има за цел да се постигне яснота по проблема с доставката на транспортни самолети на „Еърбъс”. /ИА „Фокус”/ 

Още за А400М

 
05.06.2009, 20:14 

В България е открита съветска подводница

Руски водолази потвърдиха, че откритата край бреговете на България подводница е съветска, модел Л-24, потопена през 1942 година. Руско-българската международна експедиция изследва подводницата, открита край Балчик, и потвърди, че това е наистина въпросната Л-24, потопена през 1942 от взрив на мина, с целия си екипаж от 57 души. 

 
05.06.2009, 17:35 

Шведската компания Akers Krutbruk ще доработва защитата на артилерийската система Archer

Шведската отбранителна компания Akers Krutbruk е получила контракт за доработка на защитата на високоточната артилерийска система Archer, съобщава DеfPro.

Системата, създавана в рамките на съвместен шведско-норвежки проект, представлява модернизиран вариант на 155-милиметровата шведска буксируема гаубица FH-77B.

Според изданието, компанията трябва да разработи технология за повишаване на защитеността на влекача на гаубицата от мини и осколки. Благодарение на допълнителни компоненти на екипажа състоящ се от 3-4 човека, намиращ се е кабината на машината, ще бъдат създадени по-безопасни условия за работа.

Още САУ

 
05.06.2009, 13:45 

Парламентът на Украйна “уволни” министъра на отбраната

Върховната Рада (украинския парламент) гласува за оставката на Юрий Ехануров от поста министър на отбраната, предаде агенция Интерфакс.

Решението бе подкрепено от 363 от 398-те депутата, взели участие в гласуването. 

 
05.06.2009, 13:40 

Русия ще участва с две армии в учението „Запад”

Русия ще въведе на територията на Беларус две армии в пълен състав за широкомащабните учения „Запад" през септември месец, съобщава РИА Новости, позовавайки се на ръководителя на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия армейски генерал Николай Макаров.

„През тази година ние започваме провеждането на серия от мащабни учения в рамките на създаването на нов облик на въоръжените сили. Широкомащабните учения „Запад” ще се проведат в периода 8-29 септември, когато на територията на Беларус ще бъдат въведени две наши армии в пълен състав”, каза Макаров.
 
05.06.2009, 08:23 

Началникът на Главния щаб на гръцкия военноморски флот е на посещение в Турция

Началникът на Главния щаб на гръцкия военноморски флот вицеадмирал Георгиос Карамаликис е на посещение в Турция, съобщават медиите. Визитата е отговор на посещение на турския му колега адмирал Метин Атач. Планирани са редица срещи.

Визитата приключва днес. 

Още за ВМС на Гърция 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
04.06.2009, 15:39 

В Гърция се разби изтребител F-16

В Гърция по време на тренировъчен полет се разби самолет F-16 Block 50, съобщава AFP.

Катастрофата е станала в 10:33 ч. на 8 мили източно от град Янина. Падналият изтребител е от 111-то бойно авиокрило на 347-ма ескадрила и е бил произведен през 1998 г., като досега е налетял 2150 часа.

Пилотът е катапултирал успешно и е хоспитализиран. Той е имал 1 200 летателни часа, 600 от които на F-16. На мястото на инцидента работят следователи от ВВС на Гърция, които трябва да уточнят причината за катастрофата.

Още за F-16

 
04.06.2009, 15:10

Ще имаме двама четиризвездни генерали и девет тризвездни

Във Въоръжените сили, НРС и НСО ще има 49 генералски длъжности. Това става ясно от предложението на правителството до президента за издаване на указ за утвърждаване на длъжностите, изискващи висши офицерски звания. Шест от тях са в НРС и НСО.

Две са длъжностите за четиризвезден генерал или адмирал: началникът на отбраната и съветникът на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност. Генерал-лейтенантски са длъжностите на заместник-началника на отбраната, командващия СОК, началниците на щабовете по подготовката на Сухопътни войски, ВВС, началниците на НРС и НСО. Началникът на Щаба по подготовката на ВМС е вицеадмирал. За генерал-лейтенант или съответно за вицеадмирал са длъжностите на представителя на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и на представителя на началника на отбраната във Военния комитет на ЕС. /БА/ 

 
04.06.2009, 08:40 

Министърът на отбраната на Австралия подаде оставка

Министърът на отбраната на Австралия Джоел Фицгибън подаде оставка. Той обясни своето решение със скандала, свързан с разходите за пътувания, и с конфликта относно договора между правителството и компанията на брат си, предаде Би Би Си.

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
03.06.2009, 22:33 

Украинската армия прие на въоръжение нов танк

На въоръжение в украинската армия постъпи новия танк "Оплот", разработен в харковския завод „Малышев” и конструкторското бюро „Морозов”, съобщава УНИАН.

Министъра на отбраната на републиката  Юрий Ехануров е заявил че, заповедта за приемането на танка на въоръжение е била подписана на 28 май. В момента в армията са постъпили два такива танка.

Според думите на министъра, "Оплот" е уникална разработка на украинските специалисти. Танка е въоръжен със 125-милиметрово оръдие, сдвоено със 7,62-милиметрова картечница и зенитна картечница калибър 12,7. Мощността на дизеловия двигател е 1200 к.с.. Танка е оборудван с навигационна система, приемаща сигнали от спътниците на "ГЛОНАСС" и GPS. 

Още за Оплот

 
03.06.2009, 12:48 

Турското правителство подкрепи генерал Илкер Башбуг

Tурското правителство изрази подкрепа за думите на началника на Генералния щаб на Турция генерал Илкер Башбуг, че е грешка да се мисли, че тероризмът може да бъде ликвидиран само с икономически и социалнокултурни мерки, пише турският вестник „Хюриет”.

Вицепремиерът и координатор в кабинета за борбата срещу тероризма Джемил Чичек каза, че за възспирането на тероризма са нужни всеобхватни социални, културни, икономически, политически мерки и мерки в областта на сигурността. Той посочи, че никоя терористична организация не може да действа без външна подкрепа и е особено важно пресичането на външната подкрепа. „Досега Кюрдската работническа партия /ПКК/ е терористичната организация с най-голяма външна подкрепа и международната общност няма обща позиция и решение за борба с нея”, добави турският вицепремиер. „С действията на правителството и турските институции през последните 5-6 години сме в по-добра позиция, но още има много пътища пред нас, за да се справим с този проблем”, заяви Чичек, пише вестникът. /ИА "Фокус"/ 

 
03.06.2009, 12:33 

Противоракетите на САЩ са способни да свалят ракетата на КНДР

Разположените на Аляска и в Калифорния противоракети са способни да свалят междуконтиненталната балистична ракета на КНДР, заяви шефът на агенцията по ПРО на Пентагона генерал-лейтенант Патрик О-Рейли.

САЩ три пъти успешно са сваляли ракети в рамките на изпитания на прехващачи с подземно базиране, по време на които е имитирано изстрелване от Пхенян на свои балистични ракети. Пентагонът през близките 2 години ще „замрази” броя противоракети на Аляска и в Калифорния. 

 
03.06.2009, 00:27 

Путин посреща “Калиакра” в Русия

Голямата гордост на българското мореплаване "Калиакра" отплава на 6 юни от Морска гара за най-престижната ветроходна регата The Tall Ships Races 2009 Baltic. Екипажът на ветрохода е от 12 души начело с капитан Тома Томов. За предстоящите гонки на борда ще се качат 13 практиканти от морското училище и Техническия университет. Сред тях за кадем има и момиче - второкурсничката Олга. Курсантите са спонсорирани от община Варна, и от параходство "Български морски флот". Очаква се на пристанището в Санкт Петербург, ветроходите да бъдат посрещнати от Путин или Медведев. /Стандарт/ 

Още ветроходи

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
02.06.2009, 21:38 

За първи път от 40 години в Либия акостира кораб на американските ВМС

Корабът от бреговата охрана на ВМС на САЩ CGC BOUTWELL (WHEC-719) пристигна в либийското пристанище Тобрук в рамките на съвместна операция за укрепване на безопасността и сътрудничеството с либийските ВМС.

По този начин, BOUTWELL стана първият американски кораб, акостирал в Либия за последните 40 години. 

 
02.06.2009, 20:40 

В Израел може да се произвеждат изтребителите F-35

Представител на корпорацията “Локхийд Мартин” съобщи, че е направено общо предложение до компанията “Израелска отбранителна индустрия” за производство на нейните конвейери на най-съвременния изтребител F-35, предаде МИГнюз.

Това предложение е част от усилията на “Локхийд” да убеди Израел да закупи самолети F-35 още през 2014 г. Израел подписа с компанията договор за закупуването на 25 подобни самолета с опция за закупуването на допълнителни 50. Финансовата криза и технологическите проблеми в проекта, обаче, доведоха до това, че ръководството на Израел започна да се съмнява в целесъобразността от закупуването на самолета, чиято цена надвишава 135 милиона долара. /ИА „Фокус”/ 

Още за F-35

 
02.06.2009, 17:45 

Началникът на главния щаб на руския военноморски флот пусна рапорт за уволнение

Началникът на главния щаб на руския военноморски флот, 52-годишният адмирал Михаил Абрамов, подаде рапорт за уволнение от военна служба по здравословни причини, съобщи високопоставен представител на руското военно ведомство, цитиран от РИА Новости.

“Адмирал Абрамов се намира в болница, наскоро той подаде молба за напускане на военна служба”, посочи източникът и сподели, че най-вероятно за нов началник на главния щаб ще бъде назначен 58-годишният адмирал Александър Татаринов, който в момента е първи-заместник на главнокомандващия руския военноморски флот. Доскоро Татаринов бе командващ на Черноморския флот.

В руския флот пределната възраст за служба на адмиралите е 60 години, а на вицеадмиралите и контраадмиралите – 55 години. 

 
02.06.2009, 13:23 
По 22-ма кандидати за място във флота

От 10 до 22-ма кандидати се състезават за матроска длъжност в база Варна, коментира за „Народно дело“ командирът, бригаден адмирал Румен Николов. Той уточни, че част от кандидатите са с висше образование. Висшият офицер бе категоричен, че такъв наплив от професионализирането на флота до днес не е имало. Икономическата криза била една от причините за жестоката конкуренция, но според адмирал Николов кадровата матроска служба ще става все по-привлекателна за младите хора заради сигурността, постоянното повишаване на заплатите, безплатното медицинско и стоматологично обслужване и възможностите за повишаване на квалификацията. През миналата година за едно курсантско и студентско място във ВВМУ се състезаваха между 3-ма и 4-ма кандидати.

Още български ВМС

 
02.06.2009, 13:05 

Два указа за началник на отбраната

Два указа на президента за генерал Златан Стойков са публикувани в днешния брой на Държавен вестник. Те са на основание на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, който влезе в сила от 12 май т. г.

С първия държавният глава назначава генерал Стойков на длъжността "началник на отбраната" от 12 май до 29 май 2009 г., а с втория го назначава на длъжността "началник на отбраната" от 30 май до 29 юни 2009 г.

 
02.06.2009, 09:43 
Япония създава спътникова система за ПРО Властите на Япония одобриха планове за създаване на спътникова система за противоракетна отбрана, след като Северна Корея съобщи, че ще продължи ракетните си изпитания, предаде агенция Ройтерс.

Комисия, ръководена от премиера Таро Асо одобри плана като част от новата политика на страната за космоса.  

Още за ПРО

 
02.06.2009, 20:47 

Руският военен флот подготвя нова група кораби за борба с пиратите

Командващият на Тихоокеанския флот на Русия вицеадмирал Константин Сиденко разпореди да бъде започната подготовката на нова група кораби за мисия в Аденския залив, където протича международна операция за борба със сомалийските пирати, съобщи представител на пресцентъра на руския Тихоокеански флот, предаде РИА Новости.

“Главният щаб на военноморския флот на Русия реши да изпрати в Аденския залив нова, трета група кораби на ТОФ. Подготовката на моряците за мисията вече е започнала. В състава на групата ще влязат военни кораби с два хеликоптера, спасителен буксир, танкер и подразделение на морската пехота”, уточни източникът. /ИА "Фокус"/ 

Още за ТОФ

 
ВТТВ-ОМСК 2009
  Омск, Русия, 2 – 6 юни 2009 г. 
 
02.06.2009, 08:20 
Войните

Към 1 юни 2009 година във военната операция в Ирак са загинали 4625 военнослужещи, от които 4308 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 179, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 31312 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г –  29 май 2009 година, са загинали 1151 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 685, австралийци - 10, англичани – 162, канадци – 118, чехи – 3, датчани – 21, холандци - 19, естонци – 3, финландци – 1, французи – 26, германци – 27, унгарци – 2;  италианци – 13, латвийци – 3, литовци – 1, норвежци – 4, поляци – 9, португалци – 2, румънци – 11, южно корейци – 1, испанци – 25 и шведи – 2.

За периода 2843 американски военнослужещи са били ранени. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
01.06.2009, 19:28 

Турските военно-въздушни сили честват 98-я си юбилей

Турските военно-въздушни сили днес са най-силните в региона, според TRT. Османската империя сформира първата си военно-въздушна единица още през 1911-та година. На трети юли 1912 година в Йешилкьой – Истанбул бе открито военновъздушното училище и Турция започна сама да подготвя военните си пилоти.

Турските бойни пилоти постигнаха големи успехи по време на втория етап на Балканската война. На 13 юни 1920 година бе основан отделът за военна авиация.

В периода на републиката, Турските военновъздушни сили осигуриха усъвършенстването на технологичната си база и днес подготвят най-добрите пилоти в света, превръщайки се в третата военно-въздушна сила в света.

Въздушните операции на турската авиация срещу базите на терористичната организация ПКК в северната част на Ирак предизвикват възхитата дори и на САЩ.

Турският екип за въздушна акробатика „Турски звезди” е единственият екип от този род, осъществяващ показни изпълнения с осем реактивни свръхзвукови самолета. Турските пилоти печелят похвали и награди на маневрите организиращи се в рамките на НАТО.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган каза в посланието си, че турските военно-въздушни сили, със своята мощ и способността на пилотите си, е една от най-респектиращите въздушни сили в света. /TRT-World/ 

Още за турските ВВС 

 
01.06.2009, 19:10 

Бомбардировачът Су-34 – на сребърна монета

Банката на Русия пусна в обръщение паметна сребърна монета (1, 2) с номинал 1 рубла и тираж от 5000 бройки с изображението на най-новия фронтови бомбардировач Су-34. Монетата е включена в поредицата „Въоръжените сили на Русия”. По своите бойни възможности Су-34 спада към 4-то поколение самолети. Независимо от време и метео-условия, той е способен да поразява във всеки географски район наземни, морски и въздушни цели. Су-34 ще състави основата на руската фронтова авиация. 

 
01.06.2009, 13:40 

Иран пусна три нови подводници на вода

Иранското министерство на отбраната въведе на въоръжение три нови подводници “Кхадир” и 18 моторни лодки, предаде кувейтската информационна агенция КУНА.

Церемонията по пускането на вода на новите морски съдове се проведе в пристанището Бандар Аббас. На церемонията присъства командващият армията на Иран Аталах Салехи и иранският министър на отбраната Мостафа Мохамад Наджар. /ИА „Фокус”/
 
01.06.2009, 13:20 

До месец март 2010 година индийската армия ще получи 79 танка Arjun

Организацията за отбранителни изследвания и разработки на Индия (DRDO) ще достави на сухопътните войски на страната 79 основни бойни танкове Arjun до края на месец март 2010 година, съобщава Business Standard.

Поръчката се изпълнява в рамките на контракт, според който индийската армия трябва да получи 124 танка отечествено производство. 45 от тях вече са предадени на военните.

Основния боен танк Arjun, който индийците разработват от началото на 1970 година, за сега предизвиква доста критики от специалистите, заради което армията е поръчала само ограничено количество от тази техника. Най-масовия танк в сухопътните войски на Индия си остава руския Т-90. В края на лятото на 2009 година военните планират провеждането на сравнителни изпитания на индийските и руските танкове, като участие ще вземат два полка, въоръжени с тези машини. 

Още танкове Arjun 

 
01.06.2009, 09:13 

Обръщение на НАТО

НАТО официално предложи на Иран да открие наземни транзитни коридори за транспортиране на товари за Афганистан. От ноември миналата година зачестиха нападенията на отрядите на „Талибан” в Пакистан срещу транспорта, доставящ 70% от товарите за коалиционните сили. САЩ имат намерение да увеличат контингента на войските си в Афганистан с 20 хиляди души. И затова откриването на нови пътища за съобщения, за Америка е жизнено необходимо. Според наблюдатели, постигането на договореност по този въпрос може да спомогне за подобряване на отношенията на Техеран с администрацията на Барак Обама. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

Още военна информация - архив




{START_COUNTER}