Военна информация

Архив - от 16 дo 30 юни 2011 година

 
30 юни
 
30.06.2011, 22:18

Сенатът на САЩ потвърди назначаването на Дейвид Петреъс като директор на ЦРУ

генерал Дейвид Петреъс

Американският сенат гласува положително за назначаването на генерал Дейвид Петреъс за директор на ЦРУ, предава АФП. Петреъс се ползваше с широко одобрение като командир на американските сили в Ирак и Афганистан. Американските депутати гласуваха с 94 гласа в полза и нито един против за номинацията на Петреъс, който ще наследи отиващия си от поста Леон Панета. Панета от своя страна ще наследи оттеглящия се от поста си министър на отбраната Робърт Гейтс, за което депутатите гласуваха миналата седмица.

Гласуванията бяха в подкрепата на решението на американския президент Барак Обама да промени екипа си по национална сигурност, въпреки че Петреъс миналата седмица изрази несъгласието си с изтеглянето на американските сили от Афганистан.

/ИА "Фокус"/

 
30.06.2011, 21:03

Минен ловец "Цибър" с нов трифазен преобразувател

Министърът на отбраната Аню Ангелов разреши ползването на "Трифазен преобразувател 380 V 50 Hz / 440 V 60 Hz”, който ще бъде използван от минния ловец "Цъбър" от състава на Военноморска база - Варна......... Прочети още

 
30.06.2011, 20:47

Франция произведе подводен пуск на крилатата ракета Scalp Naval

Ракета Scalp Naval

Франция е осъществила първия подводен пуск на новата крилата ракета с морско базиране Scalp Naval. Това съобщава сп. Defense News, като цитира изявление на представител на Главното управление за въоръжение на Франция (Direction Generale de l’Armement, DGA).

Пробният пуск е бил произведен в началото на юни от подводна платформа на изпитателния полигон в района на остров Ил дю Леван (Ile du Levant) в Средиземно море, като са имитирани условията на пуск на ракета от подводница. В хода на изпитанията представители на DGA са продемонстрирали непосредствено пуск на ракетата под водата, нейното излизане от условен отсек на подводница и прехода й към крейсерска височина на  полета. По такъв начин, по думите на представителя на DGA, всички цели на пробния подводен пуск са били достигнати. По-рано, през 2010 г., бе проведен пробен пуск на корабната версия на новата ракета. По данни на Reuters, плановете по разработката на крилатата ракета с подводен пуск в хода на международния авиосалон в  Бурже е потвърдил и представител на компанията MBDA, произвеждаща крилатите ракети Scalp. По думите му, новите крилати ракети трябва да конкурират ракетите "Томахоук", стоящи на въоръжение в САЩ и Великобритания, и активно използвани в хода на военната операция в Либия. Крилатите ракети Scalp Naval се планира да  бъдат произвеждани в две конфигурации. Ракетите с вертикален пуск ще бъдат установени на многоцелевите фрегати от клас FREMM, първата от които, Aquitaine, трябва да постъпи на въоръжение във френските ВМС през 2012 г. Съобщава се, че Aquitaine може да носи на борда до 16 ракети от такъв тип. Ракетите с подводен пуск са планирани да бъдат използвани на атомната подводница от типа Barracuda, чието влизане в експлоатация е насрочено за 2016 г. По информация на Defense News, първите ракети с вертикален пуск за френските фрегати ще бъдат готови през 2014 г., а ракетите с пуск от подводници - през 2017 г. При това, по данни на Reuters, Франция ще получи първите ракети Scalp Naval чак през 2015 г. Договорът за доставка на 150 крилати ракети с морско базиране за фрегатите FREMM и 50 за подводници, както съобщава Defense News, е бил подписан между DGA и компанията MBDA през 2006 г., скоро след като производителят обяви за началото на разработката на новия тип ракети. Reuters привежда данни за закупуването от Франция на 450 ракети на обща стойност 543 милиона долара. Новият тип крилати ракети се разработват на базата на ракетите Scalp, използвани на френските изтребители Rafale. Ориентировъчната далечина на полета на Scalp Naval трябва да бъде около хиляда километра.

/Дума/

 
30.06.2011, 20:34

Българските ВВС участваха в BLACK SEA ROTATION FORCE

От 12 до 26 юни в България се проведе съвместната българо-американска подготовка BLACK SEA ROTATION FORCES - 11 (BSRF-11), с участие на България, САЩ и подразделение от Сухопътните войски на Република Сърбия.

Участваха корпусът на морската пехота на САЩ, а от българска страна сили и средства от 3 вида въоръжени сили. Българските ВВС изпратиха самолет С27J Spartan и 20 души персонал. На летище Пловдив бяха осъществени взаимодействие с военновъздушния компонент на Морската пехота, който участва с 2 самолета KC-130 и бяха извършени съвместни парашутни скокове. В учението взеха участие и 2 хеликоптера "Кугър" от авиобаза "Крумово"……….. Прочети още

 
30.06.2011, 19:10

Военноморската база във Варна отива в историята

ВМБ Варна

Военноморската база във Варна отива в историята. От догодина щабът на базата в морската столица няма да съществува, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов, който откри трифазен преобразовател, предназначен за електрическото захранване на минния ловец "Цибър". Според Бялата книга на ВМС ще има само една военноморска база, която ще бъде в Бургас. Тя ще разполага с два пункта за базиране – във Варна и в Атия. Командването на Военноморските сили обаче ще остане в морската столица.

Сегашният командир на Военноморската база във Варна комодор Емил Ефтимов ще бъде изпратен в Брюксел като заместник-директор в дирекция на Щаб-квартирата на НАТО, допълни министърът. Към края на годината ще бъде изведена от експлоатация подводницата “Слава”, която най-вероятно ще стане музеен експонат. Дивизионът за подводни операции ще бъде разформирован.

Министърът не можа да гарантира, че всички подводничари ще останат на работа. Основната част от тях обаче ще продължат да бъдат част от флота, тъй като има вакантни места на кораби, заяви Ангелов. Той припомни, че до 2014 година ще бъдат съкратени 5 700 военнослужещи. „За сметка на това ще има резервисти, дори във флота”, отбеляза Ангелов.

Той каза още, че всеки военнослужещ вече ще може сам да избира и купува облеклото, с което ще изпълнява ежедневните си задължения. Пилотно това се отнася само за камуфлажната униформа. Ако този модел проработи, ще бъде въведен окончателно в началото на 2012 г.

Министерството на отбраната си запазва правото да контролира дизайна на униформите, както и качеството им.

/Moreto.net/

 
30.06.2011, 18:15

Трима американски войници са убити в Южен Ирак

Трима американски войници са убити в Южен Ирак, съобщава радио „Гласът на Америка”.

Само през юни 15 американски военнослужещи изгубиха живота си в арабската страна. Това е най-кървавият месец от май 2009 година, когато американските части все още действаха в иракските градове.

В момента в Ирак има близо 50 000 американски войници, но споразумението между Вашингтон и Багдад предвижда те да бъдат изтеглени до края на 2011 година. Още за Ирак

 
30.06.2011, 18:05

Русия ще участва в изложението на оръжия в Бруней

Учебно-тренировъчен самолет Як-130

Русия за първи път ще участва в Международното изложение за въоръжения и военна техника „BRIDEX-2011” в Бруней, което започва работа на 6-ти юли. На изложението ще се демонстрират автомобилна и бронетанкова техника и артилерия, системи за ПВО, средства за свръзка, инженерно и санитарно оборудване, средства за разминиране. В изложението ще участват над 300 компании от  30 страни.

Руската компания "Рособоронекспорт" е формирала експозиция, на която ще бъдат представени модели на бойната машина на пехотата, бронирана кола, учебно-тренировъчния самолет Як-130, хеликоптера Ка-226, зенитната ракетна система „Тор-М2Е”.

 
30.06.2011, 17:59

Русия разчита на пробив в преговорите по ПРО


Преговорите по противоракетната отбрана (ПРО) са тест на здравината на отношенията на Русия със западните партньори. За това заяви в Държавната дума външният министър на Русия Сергей Лавров. Според него, диалог се води, но съществени резултати за сега  няма.

Става дума за юридически гаранции, че действията на Русия и НАТО в сферата на противоракетната отбрана няма да бъдат насочени един срещу друг. Лавров напомни, че САЩ отложили, но не са се отказали от разполагането на наземни елементи на ПРО в Европа. Предложението на Русия за съвместна система на ПРО за сега не намира разбиране в западните партньори. Лавров разчита на пробив по време на посещението си в САЩ в средата на юли.

 
30.06.2011, 17:42

Русия ще построи нов самолетоносач за пет години

Новият руски самолетоносач чието проектиране ще започне през 2016 година, ще бъде построен за пет години, съобщава за РИА Новости президентът на ОКК (Обединена корабостроителна корпорация) Роман Троценко. Според него строителството на самолетоносача ще започне през 2018 г. и ще бъде готов през 2023 г. Няма информация колко време ще е необходимо за изпитания на вода и въвеждането му на въоръжение във ВМФ на Русия. Новият кораб ще е с атомен двигател и ще има водоизместимост 80 000 тона.

В медийното пространство има противоречива информация относно руските самолетоносачи. Първоначално за проектирането и построяването на нов руски самолетоносач бе споменато през 2009 година. В началото на 2010 г. се появи информация, че до 2020 г. ще бъдат заложени за строителство четири нови самолетоносачи, което бе опровергано от министъра на отбраната Анатолий Сердюков.

Към момента ВМФ на Русия разполага само с един самолетоносач - "Адмирал флота Советского Союза Кузнецов", на който са разположени 33 палубни изтребители Су-33 и 12 хеликоптера Ка-27. Строителството на кораба е започнато по проекта 1143.5 "Кречет" през 1982 година и е завършено през 1985 година.

/Pan.bg/

 
30.06.2011, 17:37

Израелска делегация в България по покана на МО

Очаква се високопоставена делегация от компанията IAI (Israel Aerospace Industries) да посети министерството на отбраната на Република България по покана на военния министър Аню Ангелов. Визитата е била договорена по време на срещата между министрите на отбраната на двете страни, която се състоя на международното авиационно изложение Бурже 2011. Припомняме че българската делегация посети и щанда на IAI на изложението, където бяха представени най-новите продукти на фирмата.

Израелците ще демонстрират постиженията си в областта на авиационните технологии.

/Pan.bg/

 
30.06.2011, 17:33

Последен пoлет на Nimrod R1 от кралските ВВС

Nimrod R1

Последен полет извърши самолетът за радиоелектронно разузнаване Nimrod по време на специална церемония, състояла се във военновъздушната база Lincolnshire. През 2014 година на въоръжение ще се приемат три нови разузнавателни самолета Rivet-Joint. До тогава екипажи на Великобритания ще ‘споделят’ американски самолети за радиоелектронно разузнаване. Последните два Nimrod R1 бяха от състава на 51 ескадрила, в която влизат 24 оператора, четирима летци и командир. Самолетите се използваха основно за прехващане противниковите комуникации, включително и разговорите по мобилни телефони.

Самолетите Nimrod R1 се експлоатираха в продължение на 37 години, включително и по времето на Студената война и се използваха на Балканите, Афганистан и последно в Либия. Модификациите MR2 бяха извадени от въоръжение през 2010, докато най-новите MRA4 бяха спрени малко след тяхната модернизация, която струваше 4милиарда паунда, но според Стратегическия преглед това ще спести на бюджета 2 милиарда.

/pan.bg/

 
30.06.2011, 09:27

Генерал Абриал: Вървите в правилна посока

Впечатлен съм от работата по трансформацията, която протича в Българската армия, вървите в правилната посока. Това каза в отговор на въпрос на в. “Българска армия” гостуващият у нас върховен главнокомандващ на Съюзното командване по трансформацията (СКТ) на НАТО генерал Стефан Абриал. Той беше в България по покана на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Генерал Абриал поднесе венец на Паметника на незнайния воин. В Министерския съвет гостът разговаря с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на отбраната Аню Ангелов, имаше също срещи в Народното събрание.

Запознах генерал Абриал с реформата в Българската армия, с концептуалните документи, които определят нашия път до 2014 г., изтъкна генерал Симеонов. По думите му в разговорите е било обсъдено обучението, различните курсове и начини на реализиране на по-висок тип подготовка на нашите военнослужещи в центровете на НАТО, пряко подчинени на СКТ.

Постигнахме пълно единомислие по отношение на това как трябва да се развива нашата съвместна дейност в бъдеще, ще търсим нови форми и методи да разнообразяваме тази дейност, каза генерал Симеонов.

Трябва да имаме способностите да изпълним всякакви задачи, каквито нашите правителства биха ни възложили, изтъкна генерал Абриал. Особено важно е осигуряването на един съответен и постоянен бюджет, който да гарантира способностите за изпълнение на тези задачи, допълни той.

България е важен член на нашия алианс, поздравявам страната ви за участието й в дейностите на НАТО на различните нива и особено за приноса в операциите на алианса, каза върховният главнокомандващ на СКТ.

/БА/

 
30.06.2011, 08:50

Париж защитава решението си да доставя оръжие

Решението на Париж да доставя оръжие на либийската съпротива не представлява нарушение на оръжейното ембарго, твърди френският посланик в ООН Жерар Аро. Франция е първата западна страна, която признава, че е доставяла тайно по въздуха оръжие на либийските бунтовници. Ръководителят на Преходния съвет Джибрил е на посещение в Австрия и Германия, за да иска разширяване на помощта.

/DW/

 
30.06.2011, 08:05

Днес е тържественото откриване на дома на СОСЗР във Варна

Новата сграда на СОСЗР във Варна

Тържественото откриване на новопостроения Дом на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в гр. Варна ще се проведе на 30 юни от 12,30 ч. Сградата се намира на ул. „Генерал Столетов” №3. Тя ще бъде открита от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов и кмета на Община Варна Кирил Йорданов. В церемонията ще участват министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев, депутати, областни управители и кметове, представители на местната власт, акредитирани у нас дипломати, генерали и офицери от запаса и резерва, ветерани от войните и военноинвалиди.

СОСЗР, като правоприемник на съществуващите до 1948 г. съюзи на офицерите и подофицерите от запаса, с всичките им активи и пасиви, бе обезщетен по реда на закона за одържавения недвижим имот, който се намира в град Варна, бул. „Мария Луиза” №1 (бивш бул. „Димитър Благоев), известен на всички  варненци, като Дом на народния флот (ДНФ), сега познат, като Военноморски клуб (ВМК). Домът на народния флот е построен с волни дарения на запасните офицери подофицери в периода 1895-1900 на място, дарено от кмета на Варна. На практика новият дом е построен с пари, събирани напълно доброволно преди повече от век.

Със заповед тогавашният областен управител на Варна Петър Кандиралов възлага оценка на Дома на народния флот и разпорежда издаването на компенсаторни записи на ЦС на СОСЗР. Това дава възможност да се вземе решение за изграждане на нов дом на СОСЗР във Варна, като се отчита съпричастността на варненската общественост в лицето на кмета Кирил Йорданов и председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов.

Първата копка е направена от генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и кмета на Варна капитан-лейтенант от резерва Кирил Йорданов на 3 юни 2010. Чисто новият дом е готов за използване след една година. Строителството е дело на „Планекс” – холдинг със собственици капитаните от резерва Пламен Андреев и Христо Димитров.

/Otbrana.com/

 
30.06.2011, 00:05

В Министерството на отбраната - нищо ново ?!

Експериментите с Министерството на отбраната и Българската армия  продължават. Те са заложени в Постановление на МС № 135 от 12 май 2011 г. Правят се изменения и допълнения не само в Устройствения правилник на МО (в сила от 25 май 2010 г.) но и в т. нар. “План за развитие на Въоръжените сили на Република България” (План 2014), приет само четири месеца и половина преди това – в края на декември 2010 г........ Прочети още

 
29 юни
 
29.06.2011, 22:43

Чехия ще намали контингента си в Афганистан

Чехия планира да изтегли около една четвърт от своите 720 военнослужещи, участващи в мисията на НАТО в Афганистан, до втората половина на 2012 г., заяви чешкият началник на генералния щаб Властимил Пицек, цитиран от АФП.

Чешките военнослужещи в Афганистан ще бъдат намалени до 520 души до втората половина на 2012 г., като сред изтеглените ще е екипаж на хеликоптер и част от специалните сили. – Още за Афганистан

 
29.06.2011, 22:30

Индия ще въоръжи самолетите Poseidon с американски торпеда

Торпедо Mk-54 LHT

Министерството на отбраната на Индия е поръчало в САЩ леки противолодъчни торпеда Mk-54 LHT, които ще попълнят оръжейната номенклатура на бреговите патрулни самолети Boeing P-8I Poseidon (Neptune), съобщава IANS. Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на Пентагона е уведомило Конгреса на САЩ за потенциалната сделка, която се оценява на 86 милиона долара.

Индийската поръчка включва 32 противолодъчни торпеда LHT, три учебни торпеда за многократна употреба, един масо-габаритен макет на боеприпаса и допълнително оборудване. Освен това, ако сделката бъде одобрена, Индия ще получи и техническа поддръжка.

Противолодъчните торпеда Mk-54 калибър 324 милиметра са разработка на американската компания  Raytheon и инженери от ВМС на САЩ. Те са създадени на базата на торпедата Mk-46 и Mk-50 и може да се запускат както от надводни кораби посредством торпедни апарати или системи за вертикален ракетен пуск, така и от борда на всички съществуващи американски патрулни самолети.

Наскоро стана известно, че военното ведомство на Индия е поискало от САЩ противокорабни ракети AGM-84L Harpoon II на обща стойност 200 милиона долара. Тези ракети също могат да бъдат използвани от патрулните самолети Poseidon. ВМС на Индия планират да получат осем такива самолета, като в момента се водят преговори за възможна покупка на още четири машини Poseidon.

 
29.06.2011, 21:50

Български "Спартан" с мисия в Либия

На 28 юни български "Спартан", борд 073 от авиобаза "Враждебна кацна на летището в Бенгази. Въпреки въздушната блокада на Либия, българският военен самолет получи разрешение от НАТО да кацне в Бенгази. На борда му бе и външния ни министър Николай Младенов............ Прочети още

 
29.06.2011, 18:06

Пакистан е разпоредил на американската армия да напусне базата за атаките на безпилотните самолети

Пакистан е разпоредил на американската армия да напусне отдалечена пустинна база, използвана за атаките с безпилотни самолети на ЦРУ, съобщи министърът на отбраната на Пакистан Ахмед Муктар, предаде АФП.

Това е поредно доказателство, че Пакистан се опитва да ограничи американските действия на територията на страната след акцията на американски командоси, убила Осама бин Ладен на 2 май, която обтегна отношенията между Вашингтон и Исламабад.

„Казахме им (на американските официални лица), да напуснат въздушната база”, коментира министърът пред журналисти.

Въпросната въздушна база „Шамси” се намира на 900 км югозападно от Исламабад в провинция Белуджистан.

Говорител на американското посолство в Пакистан коментира, че в базата няма американски военни.

/ИА „Фокус”/

 
29.06.2011, 16:57

Правителството направи един подарък на ВВС, очаква се втори

Решение за тържествено честване на 100-годишнината от създаването на българската авиация прие на днешното си заседание правителството. Събитието ще бъде отбелязано с юбилейна научно-практическа конференция и международен авиационен фестивал „Небе за всички” от 2 до 4 септември т. г. на територията на летище Пловдив, съобщиха от правителствената информационна служба. В рамките на авиационния фестивал се предвиждат въздушни демонстрации и наземен авиационен показ с широко международно участие. За отбелязването на юбилея са поканени представители на Франция, Германия, Великобритания, Италия, САЩ, Русия, Полша, Чехия, Швейцария и др……… Прочети още

 
29.06.2011, 16:47

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще открие Проекта "ЕКРАН"

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще открие на 1 юли 2011 г. в 12.00 часа във войсковия район на поделение 32 300 - гр. Варна брегова радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница "Екран". На церемонията ще присъства заместник-посланикът на САЩ Сюзън Сатън, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, офицери и матроси от ВМС.

Проектът "ЕКРАН" е реализиран в продължение на 3 години с финансови средства, предоставени от правителството на САЩ по Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF). С тази система българските ВМС ще допринасят за общата опозната морска картина в НАТО и ще придобият способности за по-ефективно командване и управление на своите сили. По-рано същия ден министър Ангелов ще присъства на ритуал по присвояване на почетно име на катер на Българския Червен кръст, който ще започне в 11.00 ч. на пристанище Варна – Морска гара. В него ще участват Христо Григоров – председател на Българския Червен кръст, областният управител на Варна, Данчо Симеонов и кметът на града Кирил Йорданов. Катерът е снет от въоръжение от Военноморските сили и дарен на Българския Червен кръст през 2006 г.

Двудневното посещение на министъра на отбраната Аню Ангелов в гр. Варна ще започне на 30 юни 2011 г. Той ще участва в официалното откриване на първия Дом на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) по покана на председателя на Централния съвет на съюза генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Церемонията ще започне в 12.30 ч. на 30 юни 2011 г. и на нея ще присъстват вицеадмирал Минко Кавалджиев, контраадмирал Пламен Манушев, представители на местната изпълнителна власт, членове на СОЗР. По-късно същия ден министър Ангелов ще подпише разрешение за въвеждане в експлоатация на "Трифазен преобразувател 380 V 50 Hz / 440 V 60 Hz", предназначен за минния ловец "Цибър" от състава на Военноморска база-Варна. Ритуалът ще започне в 14.00 часа на 30 юни във войскови район на под. 32 140-Варна.

/МО/

 
29.06.2011, 16:41

След катастрофата с МиГ-29КУБ Индия замразява преговорите за закупуване на още палубни изтребители

изтребител МиГ-29КУБ на индийските ВВС

Министерството на отбраната на Индия взе решение да замрази програмата за закупуване на руски палубни изтребители МиГ-29К/КУБ, съобщава Defense News. Повод за това решение е катастрофата с МиГ-29КУБ на 23 юни 2011 в Русия. До сега Индия е закупила общо 45 палубни изтребители МиГ-29К/КУБ за 2.15 милиарда долара и планираше да придобие още известно количество от този тип, но преговорите са преустановени. Индийското Министерство на отбраната изчаква резултатите от разследването на катастрофата за да реши по-нататъшната съдба на преговорите. До сега ВМС са получели пет броя МиГ-29К/КУБ.

Руският изтребител МиГ-29КУБ се разби на 43 км от град Ахтубинска на 23 юни 2011 по време на изпитателен полет. Летателните изпитания се извършваха в рамките на договора с ВМС на Индия за доставка на 16 палубни изтребители за индийския самолетоносач INS Vikramaditya (бившия „Адмирал Горшков, който в момента се модернизира в Русия).

След катастрофата в Русия са спрени от полети всички изтребители МиГ-29. Подобно решение взема и България.

/Pan.bg/

 
29.06.2011, 16:34

Русия ще започне изграждането на "Мистрал" в края на годината

Хеликоптероносача "Мистрал"

Русия ще започне изграждането на кърмата на кораба от типа "Мистрал" през декември 2011 година, работите ще се водят на корабостроителницата в Санкт-Петербург, съобщи ръководителят на Обединената корабостроителна корпорация Роман Троценеко. Комплектуващите агрегати за кораба също ще се произвеждат в Русия и ще се изпращат в завода във френския Сан-Назер, където се произвеждат "Мистрал".

На 17-ти юни Москва и Париж подписаха споразумение за доставка на Русия на два хеликоптероносача "Мистрал". Стойността на контракта е 1,2 милиарда долара. Това е най-голямата сделка между членка на НАТО и Русия. Първият кораб ще бъде предаден на руската страна през 2014 година. – Още за Мистрал

 
29.06.2011, 12:48

Международен военноморски салон в Санкт Петербург


Днес, 29-ти юни, в Санкт Петербург започва работа 5-ят Международен военноморски салон. Той ще продължи до 2 юли. На Невското пристанище вече са акостирали първите бойни кораби и катери – „плаващите експонати” на този преглед на корабостроители, създатели на оръжия, системи за навигация и друго оборудване.

На Морската гара и в акваторията ще бъдат представени повече от 40 кораба, катери и други съдове от състава на Военноморския флот, Граничната служба на Федералната служба за сигурност на Русия и предприятията-участници в салона.

В прегледа участват и три чуждестранни бойни кораба: фрегата „Хамбург” на ВМС на Германия, фрегата „Ван Амстел” на кралските ВМС на Холандия и фрегата „Карр” на ВМС на САЩ.

 
29.06.2011, 10:05

ВМС на Великобритания изведоха от строя фрегатата УРО „Камберленд”

Фрегата УРО „Камберленд” (Cumberland F85)

По време на официална церемония в Плимут ВМС ма Великобритания изведоха от състава на бойния флот фрегатата УРО „Камберленд” (Cumberland F85) проект „Тип-22”.

Корабът се завърна в пункта за постоянно базиране през април след участие в операция за оказване на помощ при евакуация на бежанци от Либия.

Фрегатата УРО „Камберленд” е построена в корабостроителницата „Ярроу шипбилдерс”, като е спусната на вода през юни 1986 година и приета на въоръжение от ВМС през юни 1989 година.

През тази година от въоръжение ВМС на Великобритания планират да снемат четири фрегати УРО проект „Тип-22”: „Чатам”, „Кемпбелтаун”, „Камберленд” и „Корнуолл”.

По всяка вероятност фрегатите ще бъдат предложени за продажба на чужди клиенти. Още фрегати

 
29.06.2011, 09:02

Катастрофа с американски F-16C Fighting Falcon

На 28 юни 2011 в 17:30 часа местно време, американски изтребител F-16C Fighting Falcon от военновъздушната база Nellis се е разбил по време на тренировъчен полет. В съобщението на ВВС на САЩ не се споменава нищо за съдбата на летеца. Групата за търсене и спасяване е задействана и се намира в района, където се е разбил самолета.

Изтребителят е изпълнявал рутинен полет в рамките на програма за обучение за водене на въздушен бой. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
29.06.2011, 08:30

Приключва мисията на американската космическа совалка

НАСА даде зелена светлина за последния полет на американската космическа совалка. „Атлантис” ще стартира на 8 юли и ще се приземи 12 дни по-късно. Четиримата астронавти ще доставят на международната космическа станция годишното оборудване на станцията. Със завръщането на „Атлантис” приключва 30-годишната програма на американската совалка. – Още Космос

 
29.06.2011, 08:27

Умерен оптимист съм за новия изтребител

Интервю с министъра на отбраната о.р. генерал Аню Ангелов

 
29.06.2011, 08:13

По 150 лева височинни към заплатата на военнослужещите

МО промени наредбата за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите и за специфични условия на труд на цивилните служители от министерството, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. По 150 лева височинни ще вземат към заплатите си военнослужещите и цивилните служители. По 30 лева допълнително ще има за тези, които служат в отдалечени села. Промените са публикувани в последния брой на Държавен вестник и с това влизат в сила.

Текстовете в променената наредба:

* „Допълнително месечно възнаграждение за работа във височинни райони се изплаща на военнослужещите и цивилните служители, на които постоянните им работни места се намират във военни формирования или обекти, разположени във височинни райони извън населени места при надморска височина над 1200 м или ако денивелацията между населеното място, в което те живеят, и района на военното формирование или обекта, в който те служат/работят, е по-голяма от 800 м, в размер 150 лв.“

* „Допълнително месечно възнаграждение за живот и работа в отдалечени райони, определени със заповед на министъра на отбраната, се изплащана военнослужещите и цивилните служители, постоянно живеещи и служещи/работещи в села, в които са разположени военните формирования и обекти, ако селата са отдалечени над 15 километра от административните центрове на областите, в размер 30 лв. При отработен непълен работен месец допълнителното възнаграждение се изплаща пропорционално на отработеното време.“

/Otbrana.com/

 
28 юни
 
28.06.2011, 20:40

Иран изпита нова ракета


Иран проведе изпитание с ракета с голям обсег на действие.

Официалната иранска информационна агенция ИРНА съобщи, че на първия етап на ракетните маневри са били изпитани и системи за противовъздушна отбрана.

Иранската държавна телевизия излъчи кадри от подземните хангари в които се складират ракетите със среден и голям обсег на действие.

За първи път ракета с голям  дълъг обсег на действие бе изстреляна от наземна шахта.

Съобщено бе, че в следващите етапи на маневрите, целящи повишаването на отбранителните способности на Иран ще участват сухопътни, военноморски и въздушни единици на Иранската Революционна Гвардия.

 
28.06.2011, 20:27

Русия загуби спътник

Министерството на отбраната на Русия призна факта на окончателно загубване на геодезическия спътник с военно предназначение „Гео.ИК-2”. През февруари той беше изведен на неправилна орбита.

През април връзката с апарата беше възстановена, но опитите да бъде реанимирана системата на спътника се провалиха. Всички дейности  със спътника са прекратени.

 
28.06.2011, 20:22

Военното министерство ще купува нови автобуси и автомати

Военното министерство обмисля закупуването на нови автобуси и ново стрелково оръжие, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов.

"Имаме прекрасни производители на стрелково оръжие. Ще започнем със специалните сили", заяви Ангелов.

Процесът на превъоръжаването ще започне през 2013 година. Ще се търси възможност оръжието да бъде българско производство от завод "Арсенал". Не е ясно още колко средства ще струва новото оръжие.

Министърът посочи, че иска отсега да се мисли как да се подмени автобусният транспорт на армията и за евентуален договор за 2012 година. Ще се мисли и за закупуване на още бронирани автомобили.

Началникът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев уточни, че те разполагат само с четири нови автобуса и с десетина по-малки бусове, а имат нужда от около 50.

/mediapool.bg/

 
28.06.2011, 17:20

Новият Дом на СОСЗР във Варна е готов за откриване

Председателят на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов вече проведе първото заседание в новопостроения дом на съюза с представители на областното и общинското ръководство на военно-родолюбивата организация. Сградата е въведена в експлоатация. Тържественото й откриване е в четвъртък. На практика домът е построен с парите на запасните подофицери. СОСЗР не изостави тяхното дело и с решаващата помощ на Общината запасното войнство във Варна и градът, разбира се, вече имат още една много ценна придобивка.

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, като правоприемник на съществуващите до 1948 г. съюзи на офицерите и подофицерите от запаса, с всичките им активи и пасиви, бе обезщетен по реда на закона за одържавения недвижим имот, който се намира в град Варна, бул. „Мария Луиза” №1 (бивш бул. „Димитър Благоев), известен на всички  варненци, като Дом на народния флот (ДНФ), сега познат, като Военноморски клуб (ВМК). Домът на народния флот е построен с волни дарения на запасните подофицери в периода 1895-1900 на място, дарено от кмета на Варна.

Със заповед тогавашният областен управител на Варна Петър Кандиралов възлага оценка на Дома на народния флот и разпорежда издаването на компенсаторни записи на ЦС на СОСЗР в размер на 2 милиона и 36 000 лева. Това дава възможност да се вземе решение за изграждане на нов дом на СОСЗР във Варна, като се отчита съпричастността на варненската общественост в лицето на кмета Кирил Йорданов и председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов.

Първата копка е направена от генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и кметът на Варна капитан-лейтенант от резерва Кирил Йорданов на 3 юни 2010. Чисто новият дом е готов за използване след една година. Строителството е дело на „Планекс” – холдинг със собственици капитаните от резерва Пламен Андреев и Христо Димитров.

/Otbrana.alle.bg/

 
28.06.2011, 17:15

"Юрий Долгорукий" извърши първи пуск на "Булава"

Подводницата "Юрий Долгорукий"

Руската атомна подводница "Юрий Долгорукий" проект 955 "Борей" днес, 28 юни 2011 г.,  за първи път извърши пуск на перспективната междуконтинентална ракета с морско базиране "Булава", съобщава РИА Новости. Според официален представител на МО на Русия изпитанията са били успешни, като бойните блокове на ракетата са пристигнали в зададения район на полигона „Кура” в Камчатка.

Това е първи пуск на ракетата "Булава" от борда на щатен носител на това оръжие – подводницата "Юрий Долгорукий", която е командвана от капитан първи ранг Владимир Ширин.

До момента, отчитайки и днешните изпитания, са били извършени общо 15 запуска на ракети "Булава", осем от които са били неуспешни. До края на 2011 г. трябва да се проведат още четири изпитателни пуска на ракетата, и ако те са успешни „Булава” може да бъде приета на въоръжение в края на 2011 – началото на 2012 година. Паралелно с „Булава” на въоръжение ВМФ планира да приеме и атомната подводница "Юрий Долгорукий".

Р-30 "Булава" ще бъде основното оръжие на стратегическите подводни ракетоносци проект 955/955А/955У "Борей". Първата подводница от серията - "Юрий Долгорукий" – преминава финални изпитания. Освен това, до края на 2011 г. руските военни ще получат втората подводница от този проект  - "Александр Невский". В корабостроителницата "Севмаш" в момента се строи третата стратегическа подводница проект 955 - "Владимир Мономах". Започнала е подготовката за строителство и на четвъртата атомна подводница „Святитель Николай” от проекта „Борей”. Тази субмарина ще бъде от новата модификация  955У. При нея ще бъдат използвани нови технически решения, подробности за които не се съобщават. Общо се предвижда да бъдат построени осем такива подводни ракетоносци.

Всяка от подводниците ще може да носи от 16 до 20 балистични ракети "Булава". Ракетата Р-30 „Булава” е способна да поразява цели на разстояние около 8 хиляди километра. Ракетата може да носи от 6 до 10 хиперзвукови ядрени блока с индивидуално насочване с мощност до 150 килотона всеки. – Още за "Булава"

 
28.06.2011, 16:40

Американската армия харчи по 20 млрд. долара годишно за климатици в Ирак и Афганистан

Американската армия харчи по 20 млрд. долара годишно за климатици в Ирак и Афганистан. Това твърди британският бригаден генерал в оставка Стийв Андерсън в интервю за вестник „Дейли телеграф”.

Пред изданието Андерсън посочва, че тези разходи може да бъдат намалени. Според него палатките може да бъдат покривани със специален изолационен материал, за да може по-дълго време да запазват прохлада.

/ИА „Фокус”/

 
28.06.2011, 16:34

Чехия изтегля войниците си от Косово

Чешките войници в състава на КФОР напускат Косово, предаде радио Б92. Радиото посочва, че чешките войници започват оттегляне и демонтаж на военната база в Шайковац. В рамките на чешкия контингент на КФОР досега са минали 8200 войници. Предвидено е последният чешки войник да напусне Косово през октомври.

/ИА „Фокус”/

 
28.06.2011, 13:44

Генерал Стефан Абриал пристига на двудневно посещение в нашата страна

генерал Стефан Абриал

Върховният главнокомандващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Стефан Абриал пристига днес, 28 юни, на двудневно официално посещение в нашата страна по покана на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Основни теми в разговорите на двамата военачалници ще бъдат резултатите от реформата в сферата на отбраната и постигнатият напредък в трансформацията на Алианса.

Визитата на генерал Стефан Абриал в нашата страна е част от поредица посещения в държавите-членки на НАТО. В София генерал Абриал ще има срещи в Народното събрание, в Министерския съвет и ще бъде приет от министъра на отбраната Аню Ангелов.

Официалната церемония по посрещането на върховния главнокомандващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО ще се състои утре, 29 юни, от 10:00 ч. пред паметника на Незнайния воин. Срещата на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и генерал Стефан Абриал ще започне същия ден в 10:30 ч. в сградата на Министерството на отбраната. След срещата, в 11:40 ч. двамата военачалници ще направят кратки изявления за медиите.

/МО/

 
28.06.2011, 13:32

Американски KC-135 Stratotanker прелита над Северния полюс

KC-135 Stratotanker

Американски самолет-цистерна прелита над Северния полюс и образно казано „достига до края на света” в поддръжка на операциите в Афганистан. На 21 срещу 22 юни самолет KC-135 Stratotanker за първи път в историята на танкерния флот от ВВС на САЩ лети по маршрут през Полярния кръг и Северния полюс, излитайки от военновъздушната база Fairchild (щат Вашингтон) и кацайки по-късно на летище Манас, Киргизстан.

Няколко дни преди това, на 5 срещу 6 юни, транспортен самолет C-5M Super Galaxy пресича Северния полярен кръг, излитайки от военновъздушната база Dover (щат Делауеър) и кацайки на летището Баграм, Афганистан. Сключеното през 2009 година с Русия споразумение за транзитни полети позволява на американското Транспортно командване да използва новите арктически маршрути. Така при всеки полет се спестяват приблизително 4.5 часа и над 54 000 долара. Преди това самолетите от базата Fairchild са кацали междинно във Великобритания и на следващия ден летят за Киргизстан.

ВВС на САЩ са най-големите консуматори на гориво в американските Въоръжени сили, а Транспортното командване използва над 60% от горивото за ВВС. Така спестяваният в бъдеще ще са огромни, което е особено важно във времена на непрекъснато свиване на бюджета за отбрана. – Още за KC-135

/Pan.bg/

 
28.06.2011, 12:35

Британските Tornado GR достигнаха над 1 000 000 часa във въздуха

Tornado GR

Изтребител-бомбардировачите Tornado GR от кралските ВВС на Великобритания достигнаха над 1 000 000 часа във въздуха. Те са на въоръжение във Обединеното кралство от 1982 г, като рекордът е отбелязан от изтребител от 617-а ескадрила „The Dambusters”, действаща в момента в Афганистан. От общо закупените в края на 80-те и началото на 90-те 229 изтребители Tornado модификации GR1 и GR1A, днес са останали 137 GR4, които се намират на въоръжение в пет бойни ескадрили и в една ескадрила за приучване. Изтребител-бомбардировачите Tornado GR4 се очакват да останат в експлоатация до 2018 година и да бъдат основният ударен самолет на кралските ВВС. – Още за Tornado

/Pan.bg/

 
28.06.2011, 12:20
ОАЕ поръчаха пет вертолета Black Hawk
VH-60N

Обединените Арабски Емирства направиха в САЩ поръчка за пет многоцелеви вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk версия VIP (VH-60N), съобщава Defense Aerospace. Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на министерството на отбраната на САЩ е уведомило Конгреса за възможната сделка, която се оценява на 217 милиона долара. Ако продажбата на вертолетите бъде одобрена, ВВС на ОАЕ ще използват Black Hawk за транспортиране на висши офицери и членове на правителството.

Освен самите вертолети ОАЕ са поръчали и 12 двигателя T700-GE-701D, десет от които трябва да бъдат монтирани на машините. Направена е поръчка и за доставка на шест системи за откриване на облъчване от радари AN/APR-39A(v)4, 80 устройства за нощно виждане AN/AVS-9, шест радара Star Safire III, шест системи за предупреждения за пуск на ракети AAR-57(v)3, а също и системи за предупреждение за възможно сблъскване и планиране на полетите.

Ако тази сделка бъде одобрена, с нейното изпълнение ще се занимават американските компании Sikorsky и General Electric. Те ще се занимават и с техническото обслужване на новите вертолети в бъдеще. В момента на въоръжение ВВС на ОАЕ, според данни на Flightglobal MiliCAS, се намират десет многоцелеви вертолета UH-60M, които основно се използват за транспортиране на военнослужещи. – Още за Black Hawk

 
28.06.2011, 11:44

Военният министър дари оръжия на музей

Оръжия и военни принадлежности дари на Историческия музей в Пазарджик министърът на отбраната Аню Ангелов. Той разпоредил на шефовете на логистични военни складове в Пловдив, Велико Търново, Карлово, Дупница и Казанлък да отделят за културната институция експонати за 6150 лв.

Предварително обезопасените оръжия, части за тях и бойно снаряжение вече са в сградата на музея. Сред най-атрактивните са легендарната тежка картечница "Максим Соколов", автомат "Калашников", пистолети "Макаров" и "ТТ", армейски минотърсачен апарат, както и сапьорски комплект за миниране и разминиране. Експонатите се допълват от командирско сандъче, куртки, клинове, шинели и манерки.

Директорът на музея Борис Хаджийски коментира, че с министерското дарение е обогатен фондът за бъдеща изложба, посветена на героизма на българската армия. "Като наследници на бойците от 27-и Чепински полк смятаме, че откриването на подобна експозиция е важно", каза той.

/Труд/

 
28.06.2011, 10:32

Румъния намалява броя на военнослужещите си, участващи в мисии зад граница

Върховният съвет по отбрана на Румъния взе решение да намали броя на военнослужещите, които ще вземат участие в мисии зад граница през 2012 година, съобщи агенция Медиафакс.

Планира се броят на военнослужещите, участващи в задгранични мисии, да бъде намален със 106 души. В същото време министерството на вътрешните работи е готово да предостави 357 полицейски инструктори за операции в Афганистан и на Западните Балкани.

По време на срещата на Съвета министърът на отбраната Габриел Опреа поиска да бъде направена оценка на възможността американски военнослужещи и военна екипировка да преминават през Румъния на път за Афганистан.

/ИА „Фокус”/

 
28.06.2011, 09:12

САЩ вкарват до 2500 бойци в България от 2012 г.

Полигон "Ново Село"

Американската армия ще започне да използва максимално полигон "Ново село" от догодина. Това стана ясно след срещата между началника на Сухопътни войски (СВ) ген.-майор Стефан Василев и командващия СВ на САЩ в Европа ген.-лейтенант Марк Хъртлинг вчера в София.

По договора за използване на съвместните българо-американски съоръжения у нас могат да пребивават до 2500 американски войници, като при ротация техният брой може да достига до 5000 души. "От следващата година подготовката няма да е само на ниво рота. Ще се подготвят инженери, ПВО и разузнаване", каза ген.-лейтенант Хъртлинг.

В момента на полигона се изграждат ударно временни съоръжения, които да поемат и да гарантират живота на по-голям брой военнослужещи. Двамата генерали отказаха да уточнят какви инвестиции се очаква да бъдат направени в региона. От посолството на САЩ преди време обявиха, че се надяват да бъдат изхарчени около 61 млн. долара. Очаква се в базата да бъдат наети за работа и 150 българи, които ще работят като обслужващ персонал.

Върви подготовката на първата българска батальонна бойна група от около 800 души, която трябва да е готова към края на 2012 г. Тази група ще бъде изпращана в най-горещите точки на военните конфликти и ще бъде под командването на водещите операцията.

/Сега/

 
28.06.2011, 08:53

Кабинетът “Борисов” оряза парите за заплати в армията

Къде ли отиват 11-те милиона лева икономии от съкращенията на военните и цивилните служители?

 
28.06. 2011, 08:20

САЩ спряха полетите на изтребителите „стелт”

Военновъздушните сили на САЩ наложиха забрана на полетите на целия флот от „невидимите” изтребители Ф-22 Раптор заради открит проблем в системата за подаване на кислород за пилотите. Говорителят на американските ВВС Дженифър Феро отбеляза: „Ние поставяме сигурността на нашите пилоти над всичко и ще предоставим толкова време, колкото е необходимо, за да бъде открит и решен този проблем”, предаде ИТАР-ТАСС.

Става дума за 160 многоцелеви изтребители от пето поколение, конструирани с помощта на технологията „стелт”, която ги прави трудно забележими от радарите на противника. Пентагонът твърди, че към момента Ф-22 са най-съвършените изтребители в света. Те са способни не само да водят въздушен бой с използването на ракети, но и да хвърлят бомби с лазерно насочване. – Още за Ф-22

/ИА „Фокус”/

 
28.06.2011, 08:16

Днес ще се проведат изпитания на руската ракета „Булава”

Изпитанията на руската морска балистична ракета „Булава” ще се възобновят днес, съобщи източник в руския отбранително-промишлен комплекс, цитиран от РИА Новости.

Пускът ще се извърши от акваторията на Баренцово море от атомната подводница „Юрий Долгорукий”.

По-рано от руското министерство на отбраната съобщиха, че ако през тази година бъдат извършени пет успешни изпитания на ракетата „Булава”, тя може да бъде приета на въоръжение във Военноморския флот на Русия в края на 2011 или в началото на 2012 г.

Досега от 14 старта на ракетата само седем бяха признати за успешни.

/ИА „Фокус”/

 
27 юни
 
27.06.2011, 23:45
Руски военен спътник успешно бе изведен в орбита

От космодрума Плисецк в 20:00 мск ракета-носител „Союз-У” успешно изведе в орбита руския космически апарат от серията „Космос” за нуждите на министерството на отбраната, съобщи говорителят на руските Космически войски полковник Алексей Золотухин, цитиран от РИА Новости.

По неговите думи стартът и извеждането в орбита на космическия апарат са преминали според планираното, като в 23:17 мск космическия апарат е поет за управление от наземния комплекс за управление на полета. – Още космически системи

 
27.06.2011, 22:15

Италия получи първият противолодъчен вертолет NH90

NHIndustries NH90 NFH

Италианската компания AgustaWestland е предала на ВМС на Италия първият вертолет за борба с подводници NHIndustries NH90 NFH, съобщава DefPro. Общо военноморските сили на Италия трябва да приемат 46 такива самолета, а също и още десет военнотранспортни машини от версията NH90. За сега не се уточнява кога точно ще бъде изпълнена поръчката.

Двудвигателният NH90 NFH е способен да развива скорост до 291 километра в час и да извършва полети на разстояние до 800 километра. NH90 NFH може да се използва за противолодъчна и противокорабна борба, а също и в качеството на транспортен вертолет, способен да превозва до 20 бойци. Машината е въоръжена с торпеда и противокорабни ракети на външни подвески. – Още за NH90

 
27.06.2011, 21:58

Руското външно министерство публикува данни за стратегическия потенциал на Русия и САЩ

Руското министерство на външните работи обнародва данни за стратегическия потенциал на Русия и САЩ, получени след обмен на тази информация в рамките на договора за СНВ, предаде РИА Новости.

Съгласно данните САЩ притежават по-голям брой балистични ракети, бойни глави и пускови установки, отколкото Русия.

Към момента на първия обмен на информация САЩ са притежавали 882 разгърнати балистични ракети с наземно, морско и въздушно базиране, докато Русия – 521. Общият брой на разгърнатите балистични ракети с наземно, морско и въздушно базиране в САЩ са 1800, докато в Русия – 1537, се посочва в документа.

/ИА „Фокус”/

 
27.06.2011, 18:54

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще присъства утре на официална церемония по приемане на 30 броя товарни автомобили с повишена проходимост

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще присъства утре, 28 юни, на официална церемония по приемане на 30 броя товарни автомобили с повишена проходимост „Zetros” 2733A (6х6) по третия договор с фирмата „Даймлер”-АД.

Машините ще бъдат приети на въоръжение в състава на Сухопътни войски.

/МО/

 
27.06.2011, 18:18

Срокът за разполагане на руската военна база в Армения е удължен до 2044 година

Дмитрий Медведев подписал Федерален закон „За ратификация на Протокол №5 между РФ и Република Армения за внасяне на изменения в Договора между РФ и Република Армения за руската военна база на територията на Армения от 16 март 1995 г.”, съобщава пресслужбата на Кремъл.

Според внесените в Протокол №5 изменения руската военна база, освен защита на интересите на РФ, ще осигурява съвместно с ВС на Армения безопасността на републиката. Освен това, в Протокола срокът на действие на посочения Договор се увеличава от 25 на 49 години (до 2044 г). Този договор автоматично се удължава с пет години, ако страните не желаят неговото прекратяване и не се уведомят писмено шест месеца преди да изтече поредния срок на действие.

 
27.06.2011,14:26

Либия: сто дни без полети


Изминаха  сто дни от началото на ракетните бомбардировки на НАТО срещу суверенна Либия. През това време бяха извършени около 5 хиляди бомбардировки, съпроводени със жертви сред мирното население, включително и деца. Така на практика се реализира резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за зоната, забранена за полети.

Официален Триполи говори за почти осемстотин мирни либийци, загинали от „точковото оръжие” на НАТО. Алиансът официално признава гибелта на 24 души. Предлагаме ви мнението на експерта, главния редактор на руското списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

Предполагам, че тази цифра не отговаря на действителността. Имайки предвид мащабите на бойните действия и количеството на обектите, срещу които са били насочени бомбените и ракетните удари, броят на жертвите сред гражданското население не може да се ограничи с двайсетина души. От друга страна, официалните либийски източници завишават броя на загубите сред мирното население.

От 28 партньори на НАТО в операцията участват осем. Това едва ли свидетелства за висока степен на солидарност. Ръководителят на Пентагона Робърт Гейтс тези дни заяви, че основното бреме се пада на САЩ. Европейците се позовават на финансови обстоятелства, възникнали поради кризата. А Италия се изказа за примирие в отговор на което последва рязка критика от страна  на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. И действително, за какво примирие може да се говори, ако САЩ и съюзниците им блокират дори предложението на Триполи за изпращане в Либия на международна комисия за разследване. По-скоро поради опасения, че вместо „зверства” на Кадафи ще изплува друга непривлекателна картина: как натовските военни с маниакално усърдие физически да унищожат Кадафи изпращат на онзи свят всичко без избор.

Русия вече неведнъж съжали, че не наложи вето на резолюциите на Съвета за сигурност. В Москва повярваха, че НАТО няма да ги използва за реализиране на политическите си цели - установяване на прозападен режим в богата с нефт страна. „От нелошата резолюция направиха хартийка, която прикрива безсмислената военна операция”, констатира президентът на Русия Дмитрий Медведев. Вероятно, урокът ще бъде от полза. Кремъл вече даде ясно да се разбере, че нищо подобно по отношение на Сирия той няма да допусне в Съвета за сигурност на ООН.

/ruvr.ru/

 
27.06.2011, 13:27

Нито крачка назад, зад Кабул и Кандахар е България !

От големите шамари на голямата политика в Афганистан най-много ги боли малките съюзници

 
27.06.2011, 11:27

Посещения на американски военни кораби в български пристанища през 1912-1923 г.

В морскоисторическата литература е прието, че американски военен кораб посещава за пръв път българско пристанище през 1920 г. Все още обаче чуждестранните флотски визити у нас са слабо проучено направление на военноморската ни история. Една от причините е фактът, че до появяването на списанието "Морски сговор” през 1924 г. сведенията за тях са разпилeни из неспециализирани периодични издания и труднодостъпна архивна документация. Тук систематизирам неизвестни и малко известни сведения за посещения на американски военни кораби, като предварително правя уговорката, че е напълно възможно да има както по-ранни, така и други визити през периода 1912 -1923 г.......... Прочети още

 
27.06.2011, 09:53

Военното ведомство на Великобритания публикува данни за стойността на операцията срещу Либия

Министърът на отбраната на Великобритания информира парламента на страната за стойността на участието на ВС на страната във военната операция срещу Либия.

Той е заявил, че според извършената оценка, обема на разходите за водене на военни действия в продължение на шест месеца е 120 милиона фунта стерлинги (без да е отчетена стойността на боеприпасите). Тези разходи са за поддържането на самолетите, вертолетите и бойните кораби, участващи в блокадата и нанасящи удари по либийските правителствени войски.

Основавайки се на темповете на изразходване боеприпаси, Министерството на отбраната прогнозира, че тяхната стойност за този период ще е 140 милиона фунта стерлинги.

Разходите за провеждане на операцията срещу Либия ще бъдат покрити от резерва на Министерството на финансите.

 
27.06.2011, 09:35

Компанията „Алениа аеронаутика” планира да разработи въоръжена версия на C-27J „Спартан”

C-27J „Спартан”

Компанията „Алениа аеронаутика” обяви на изложението в Бурже, че възнамерява да достави на ВВС на Италия въоръжена версия на военнотранспортния самолет C-27J „Спартан”, който да се използва от силите за специални операции (ССО).

Това заявление беше направено във връзка с приетото от ВС на Италия решение за начало на реализацията на програмата „Преториан”, която предвижда създаване на специална версия на C-27J. Програмата предвижда анализ на техническите решения, направления за въоръжаване на самолета, интегриране на оптическите/ИЧ системи за откриване и радиоразузнаване (COMINT).

За разработката на версията C-27J за ССО „Алениа аеронаутика” смята да привлече чужди партньори и да изследва всички предложения на заинтересовани компании.

До момента 79 самолета C-27J са поръчани за ВВС на България, Италия, Гърция, Литва, Румъния, Мароко, САЩ и Словакия. – Още за „Спартан”

 
27.06.2011, 08:55

Ямбол приема танковете Майбах


Кметът на Ямбол преодоля най-важното препятствие по пътя към създаване музей на бойната слава. Бившите Пионерни казарми в Ямбол ще бъдат превърнати в музей, където да се изложат намерените танкове от Втората световна война. Сред тях са уникалните танкове Майбах, заради които имаше арести и присъди. Там ще има бойни единици и от Първата световна война. В момента старата техника се възстановява в армейската работилница в Сливен. Георги Славов лично идва в работилницата, за да види как върви работата.

Правителството отне имота от близо 9 декара с построените в него пет сгради от Министерството на отбраната и ги предостави безвъзмездно на община Ямбол.

/Sliveninfo.com/

 
27.06.2011, 08:47

Двама американски войници са убити в Иран

Двама американски военнослужещи са били убити в Иран в неделя, което прави юни най-смъртоносния месец за американските военни за повече от две години, съобщава радио ”Гласът на Америка”. Американската армия потвърди смъртта на двамата, съобщавайки, че войниците са загинали в Северен Ирак при изпълнение на мисия.

Подробности не се съобщават. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
27.06.2011, 08:40

Трите грешки на Запада

Западът в крайна сметка загуби войната в Афганистан - не според собствените му завишени критерий за водене на въоръжени конфликти, а според настоящата ситуация в Афганистан. Кои са трите основни грешки, допуснати там?......... Прочети още

 
26 юни
 
26.06.2011, 23:55

Иран ще проведе 10-дневни военни учения в отговор на нарастващото присъствие на САЩ в региона

Иранската национална телевизия обяви, че Техеран ще проведе 10-дневни сухопътни, военноморски и военновъздушни учения от началото на следващата седмица, пише в-к „Аарец”.

Маневрите носят наименованието „Великият пророк шест” и ще започнат в понеделник, включвайки изпитания на ракети с голям и среден обсег на действие, както и на безпилотни самолети иранско производство.

Генерал Али Хаджизадех, командващ военновъздушното звено на иранската Революционна гвардия, заяви че ученията са отговор на засиленото американско присъствие в региона.

/ИА „Фокус”/

 
26.06.2011, 23:11

Армейските поделения стават фирми

От 1 юли поделенията на българската армия ще станат юридически лица и ще бъдат длъжни сами да контролират и управляват отпуснатите им централно бюджети. От тази дата влизат в сила поправките на закона за отбраната, които дават права на командирите да обявяват малки обществени поръчки за услуги и стоки до 60 000 лв. В момента конкурсите се правят централно от Министерството на отбраната....... Прочети още

 
26.06.2011, 18:08

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова се срещна с военнослужещите от българския контингент в Босна и Херцеговина

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова замина днес, 26 юни, за Босна и Херцеговина, където се срещна с българските военнослужещи, участващи в операцията на Европейския съюз „Алтея”.

Българският контингент в Босна и Херцеговина е в състав от 120 военнослужещи - лекопехотна рота, национален поддържащ елемент, група за връзка и наблюдение и офицери в щаба на операцията. Те изпълняват задачи по охраната и отбраната на база „Бутмир", контрол на автомобилния транспорт и пешеходния трафик на входовете и изходите на базата и осигуряване на пропускателния режим в сградата на щаба на EUFOR и НАТО.

Утре заместник-министър Августина Цветкова ще участва в стратегическа дискусия за утвърждаването на жените–лидери в областта на националната сигурност и отбрана.

Форумът се организира от Обединеното командване по трансформациите на НАТО и в него ще участват представители от страните в Югоизточна Европа, Дания, Норвегия, САЩ и др.

/МО/

 
26.06.2011, 16:33

Двама испански войници са убити в Афганистан

Двама испански войници са загинали в Афганистан, след като бронираният им автомобил бил взривен със самоделно взривно устройство, предаде АФП, позовавайки се на испанското военно министерство.

Други трима войници са ранени при експлозията, станала край град Кала и Нав, намиращ се в северозападната провинция Бадхи.

/ИА "Фокус"/

 
26.06.2011, 12:50
Изпитанията на руската балистична ракета „Булава” ще се възобновят на 28 юни
Пуск на балистичната ракета „Булава”

Изпитанията на най-новата руска балистична ракета с морско базиране „Булава” ще се възобновят в началото на следващата седмица и за пръв път ще се проведат от борда на стратегическата атомна подводница „Юрий Долгорукий”, проект 955 „Борей”, съобщи източник в Главния щаб на руския военноморски флот, цитиран от Интерфакс.

Той уточни, че според решение на държавната комисия по летателно-конструкторските изпитания изстрелването ще бъде извършено на 28 юни. „Пускът на ракетата ще бъде извършен от акваторията на Бяло море по полигон Кура на Камчатка”, допълни източникът.

До края на 2011 г. трябва да се проведат пет изпитателни пуска на ракетата, и ако те са успешни „Булава” може да бъде приета на въоръжение в края на 2011 – началото на 2012 година.

Планира се, с ракетата Р-30 -„Булава”, която е разработка на Московския институт за топлинна техника, да бъдат въоръжени стратегическите атомни подводници от проекта 955 „Борей”. Ракетата е тристепенна. Конструкцията на стартовия комплекс позволява „Булава” да бъде изстреляна в движение под водата. Далекобойността на ракета е около 8 хиляди километра. Ракетата може да носи от 6 до 10 ядрени блока с индивидуално насочване с мощност до 150 килотона всеки. – Още за „Булава”

 
26.06.2011, 10:30
ST Kinetics завърши доставката на бронетранспортьори Warthog

Сингапурската компания ST Kinetics завърши доставката за Министерството на отбраната на Великобритания (MOD) на бронетранспортьори Warthog съгласно контракт на стойност 150 милиона фунта.

Контракта е бил сключен поради срочна оперативна потребност на британските войски от съчленени бронетранспортьори, които се явяват един от четирите варианта на изпълнение на машините с висока проходимост Bronco. За този контракт основен партньор на сингапурската компания беше британската компания Thales, отговаряща за интеграцията на британските системи за електронно противодействие и свръзка, докато други британски специализирани компании доставяха други подсистеми, такива като решетъчната броня и бронираните стъкла.

 
26.06.2011, 10:05
НАТО се опитва да ликвидира Кадафи
Адмирал Локлиър

Военачалникът Самюъл Локлиър призна факта, че НАТО целенасочено се опитва физически да ликвидира либийския лидер Муамар Кадафи в рамките на военната операция в Либия.

Това е станало по време на разговора на Локлиър с депутата в камарата на представителите в Конгреса на САЩ Майк Търнър, пише седмичното издание „Форийн полиси”, позовавайки се на изявление на самия Търнър, който е представител на Републиканската партия от щата Охайо.

Адмирал Локлиър оглавява Обединеното командване на силите на НАТО, което се базира в Неапол. Той командва американските сили, участващи в либийската кампания на Северноатлантическия алианс.

Търнър също така посочва, че според заключенията на Локлиър, участниците в операцията в Либия ще се наложи да използват и сухопътни войски след отстраняването на Кадафи от власт, за да се избегне пълна дестабилизация на ситуацията там.

Във връзка с това изданието припомня, че на пресконференция в българския град Варна на 30 май Локлиър публично заяви, че вероятно НАТО ще се наложи да изпрати в Либия неголям военен контингент.

Тогава в крайморския град се проведе заседанието на  Генералната асамблея на Алианса.

/dnes.dir.bg/

 
26.06.2011, 09:54

Южна Корея ще проведе учения в близост до севернокорейската граница

През следващата седмица Южна Корея ще проведе военни учения в близост до севернокорейската граница на фона на запазващото се напрежение между двете страни, предаде АФП.

Армията на Юга ще проведе полеви учения в град Паджу, които ще продължат от понеделник до петък, съобщи южнокорейското министерство на отбраната.

„Това са планови учения, които провеждаме регулярно за подобряване на нашата бойна готовност”, уточни говорител на министерството.

/ИА „Фокус”/

 
26.06.2011, 08:24

В Афганистан загина канадски военнослужещ

Канадски военнослужещ е открит мъртъв в афганистанската провинция Кандахар, а смъртта му според изявление на канадските власти се дължи на рани, които не са причинени от военни действия, предава АФП. Самоличността на войника все още не е огласена по молба на семейството му.

Това е 157-ят канадски войник, загинал по време на военните конфликти в Афганистан от 2002 година насам.

Канадските власти вече започнаха да изтеглят военнослужещите си от Афганистан, като всички те ще се завърнат в родината си тази година. Същевременно Отава планира да изпрати 950 военни инструктори за обучение на афганистанските военнослужещи. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
25 юни
 
25.06.2011, 23:23
Стана известен състава на корабите и катерите на МВМС-2011 
 

Корветите "Стерегущий" и "Сообразительный", стражевия кораб "Ярослав Мудрый", подводницата "Санкт-Петербург", а също и още 15 кораба и катера, включително и три чуждестранни фрегати, ще бъдат показани на откриващия се на 29 юни в Санкт Петербург V Международен военноморски салон.

Там за участие в салона ще акустират:

- СКР "Ярослав Мудрый" проект 11540 (пристига на 28.06 в 11:20);

- корвета "Стерегущий" проект 20380 (пристига на 28.06 в 10:40);

- корвета "Сообразительный" проект 20380;

- подводница Б-585 "Санкт-Петербург" проект 677;

- малък артилерийски кораб "Волгодонск" проект 21630;

- малък десантен кораб на въздушна възглавница "Мордовия" проект 12322;

- десантен катер "Атаман Платов" проект 21820;

- десантен катер на въздушна каверна проект 11770 "Серна";

- противодиверсионен катер П-104 проект 21980 "Грачонок";

- граничен стражеви катер на бреговата охрана П-610 проект 12150 "Мангуст";

- патрулен катер проект 12200 "Соболь" бордови  № 211;

- катер със специално назначение на ФСБ "Валентин Чуйкин" проект А-125;

- хидрографски катер проект 1403А "Кайра";

- рейдови водолазен катер проект 160;

- катерите БЛ-680 и БЛ-820.

Чуждестранното присъствие на МВМС-2011 ще бъде представено от:

- ВМС на Германия с фрегата F 220 Hamburg, тип Sachen (пристига на 29.06 в 10:35),

- ВМС на Холандия с фрегата Van Amstel, тип Karel Doorman с командир Hans Veerbeek (пристига на 28.06 в 12:30),

- ВМС на САЩ с фрегатата УРО FFG 52 Caar с командир Peter Pagano (пристига на 28.06 в 9:00).

 
25.06.2011, 19:01

Президента Медведев назначи за командващ на Северния флот на Русия вицеадмирал Владимир Королев

Президентът на РФ Медведев назначи вицеадмирал Владимир Королев за командващ на Северния флот, освобождавайки го от заеманата досега длъжност Командващ на Черноморския флот, съобщава ИТАР-ТАСС.

Владимир Королев е роден през 1955 година. Завършва ВМУ Фрунзе (1972-1977), Висшите специални офицерски класове на ВМФ (1986-1987), а ВМА Кузнецов задочно през 1995 година.

 
25.06.2011, 18:33

Американците показват в Бурже нова зенитна ракета

Американската компания Raytheon демонстрира на международния авиосалон в Бурже нова зенитна ракета клас Evolved SeaSparrow Missile (ESSM), съобщава Defence Talk.

Според данни на производителя, новата ракета ще има два варианта на базиране – корабен и наземен. Основната задача на ESSM ще бъде, в зависимост от типа базиране, защита на кораби и наземни обекти от ракетни и авиационни удари. В частност, модификацията ESSM RIM-162 ще бъде способна да отразява удари даже на свръхзвукови маневрени противокорабни ракети.

Ракетите клас ESSM се разработват от компанията Raytheon и нейните партньори в 12 страни в продължение на повече от седем години.

 
25.06.2011, 17:12

Френски военнослужещ е убит в Афганистан

Френски военнослужещ бе убит в Афганистан, с което общият брой на загиналите френски войници от 2001 г. насам достигна 63 души, предаде АФП.

„По време на разузнавателна операция в североизточната провинция Каписа той бе застрелян от екстремист”, съобщи пресслужбата на френския президент.

При почти идентични обстоятелства преди седмица в същия регион на Афганистан загина друг френски военнослужещ. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
25.06.2011, 14:17

Дъжд спря „Буревестниците”

Дъжд спря авиошоуто на ескадрилата „Буревестници” на базата в Граф Игнатиево, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Само 15-20 минути след започване на демонстрационната програма на американците, метеорологичните условия се влошиха и заваля проливен дъжд. Пилотите направиха проучвателна обиколка, за да видят дали времето ще позволи програмата да продължи, но след като установиха, че това е невъзможно, приземиха машините. „Буревестниците” изпълниха някои от типичните си демонстрации като фигурата ромб, при която четири самолета летят на метър един от друг, както и солови изпълнения. Самолети от ескадрилата демонстрираха и така наречената фигура „Нож”, при което два от самолетите летят един срещу друг и в последния момент се разминават. След като заваля дъждът, стотиците зрители на авиошоуто се разотидоха. – Още за „Буревестниците”

 
25.06.2011, 09:36

Пародийното изопачаване

В последния месец процесите около избора и евентуалното закупуване на нов боен самолет за ВВС се превърнаха в надприказване на министъра на отбраната Аню Ангелов сам със себе си с откъслечно включване на премиера Бойко Борисов. Само в рамките на 30 дни (от началото на май до началото на юни) България излъчи по темата огромно количество разнородни знаци и сигнали – от „политическо решение” до „може и да не купим изтребители”, като се мина и през етап за обща покупка на бойни самолети със съседни, която всъщност излиза не толкова обща по думите на министър Ангелов. Така за съжаление един от най-важните процеси за модернизация на Българската армия се изопачава до пародийни измерения………. Прочети още

 
25.06.2011, 09:14

В България може да бъдат разположени елементи от ПРО, ако Турция ги откаже

България започва преговори с НАТО за приемане на елементи от противоракетната отбрана, ако Турция откаже да ги разположи на своя територия, съобщи заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова в петък.

До есента позицията на Турция трябва да стане ясна. Към момента според Цветкова не били водени разговори с България. По думите й нямало никакви разчети по разполагането на елементите от ПРО на наша територия.

Официалната българска позиция е, че България трябва да бъде под чадъра на щита, като е готова да приеме и елементи при необходимост.

/Mediapool.bg/

 
25.06.2011, 09:00

Компанията „Air Tractor” ще въоръжи самолета AT-802U с нов високоточен боеприпас

На авиационното изложение в Бурже компанията „Air Tractor” обяви, че планира да интегрирана на борда на лекия ударен самолет AT-802U разработения от компанията „Moog високоточен планиращ боеприпас, получил наименованието Border Protection Weapon.

 
25.06.2011, 08:35

Военноморските сили на Индия ще получат на въоръжение главната корвета „Проект 28” през следващата година

Първата от четирите поръчани противолодъчни корвети „Каморта” (Kamorta) „Проект 28” на компанията „Гарден рич шипбилдерс енд инжинирс” (GRSE) ще бъде доставена на индийските ВМС през юни 2012 година.

 
25.06.2011, 08:24

Военни препоръчват по-бавно изтегляне от Афганистан

Висши американски военни препоръчват по-бавно изтегляне на американските войски от Афганистан. Генерал Дейвид Петреъс, главнокомандващ на силите в Афганистан, заяви пред Сената, че е препоръчал по-бавно изтегляне, отколкото е решил президентът Барак Обама. Подобна позиция зае и друг висш американски военен. Шефът на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, адмирал Майкъл Мълън, каза пред Конгреса, че решението на Барак Обама да изтегли 33.000 войници до лятото на 2012 година, според него, крие рискове. И Мълън, също както Петреъс, декларира обаче, че въпреки това подкрепя плана на президента.

/DW/

 
24 юни
 
24.06.2011, 23:55

Адмиралтейството си организира рафтинг по река Камчия

В навечерието на Международния ден на моряка Адмиралтейството във Варна организира за своите служители рафтинг по течението на река Камчия. Заради планирания гребен поход ВМС изчистиха и част от коритото на реката, с което й придадоха малко по-приветлив вид пред туристите, предпочели това райско кътче за своя летен отдих.

Гребният поход премина при отлична организация и донесе много настроение и усмивки – дефицитни артикули в тежките времена на криза. Началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев изказа задоволството си от постигнатите резултати и похвали организаторите и изпълнителите. Така Адмиралтейството се завърна при своите корени – нали според някои изследователи именно тук – в устието на река Камчия по време на Средновековието са се строили български военни кораби и е имало военно и търговско пристанище. Защо тогава пък там да не е бил и средновековният щаб на българския флот?

/МВ/

 
24.06.2011, 23:46

МО мародерства военноинвалидите

Mинистерството на отбраната е мащеха за Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, възстановен преди 21 години. Досега МО се грижеше за патриотите ветерани, заяви вчера председателят му о.р. младши лейтенант Петър Велчев и даде примери със социални придобивки, предоставяни на военноинвалидите. Сега много от тях се отнемат, най-фрапираща е продажбата на два етажа от санаториума в Кюстендил, собственост на съюза, посочи Велчев…Прочети още

 
24.06.2011, 23:41

Спират полетите на МиГ-29 в България заради катастрофа в Русия

Със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов са спрени полетите на изтребителите МиГ- 29 у нас с изключение на тези, свързани с изпълнението на задачата по „ер полисинга”, съобщи в Пампорово Ангелов, цитиран от DarikNews. Причината за решението е катастрофата на МиГ-29 станала в четвъртък край руския град Ахтубинск.

“Възложил съм на началника на ВВС генерал-майор Константин Попов да поддържа контакти с военното аташе на Русия, такава среща ще има и от страна на българският военен аташе в руската страна - уточнява Ангелов - трябва да се разбере конкретната причина за катастрофата и Русия е длъжна да я съобщи на всички държави, които имат на въоръжение този тип самолети.”

На 23 юни 2011 г., край руския град Ахтубинск се разби прототип на палубен двуместен изтребител МиГ-29КУБ. Инцидентът, при който загинаха двамата пилоти, се е разиграл по време на изпитателен полет. Според някои битуващи в момента предположения се е разрушил механизмът за сгъване на крилото, което е довело до непоправими разрушения.

Решението на министър Ангелов да спре от полети българските МиГ-29 е странно поради два факта. Първо, катастрофата се е състояла с вариант на самолета, който е доста по-различен в конструктивно отношение от българските МиГ-29 (Изделие 9-12А) и второ, въпреки че това не е първата катастрофа с този тип изтребител по света, това е първото спиране на полетите със самолетът у нас поради инцидент извън страната ни. - Още за МиГ-29 на България

/Аеро/

 
24.06.2011, 17:07

От 1 юли в МО и БА ще има 34 генерали

В резултат на промените, които настъпват във Въоръжените сили от 1 юли у нас ще има 34 генералски длъжности. Сега са 36, но поради закриването на Щаба по осигуряването и поддръжката те остават с две по-малко. Това съобщи генерал-майор Йордан Йорданов, заместник-началник на отбраната, на срещата на ръководството на МО с представители на националните медии. Общо генералските длъжности с 51. Шест от тях са в НРС и НСО, 43 са във Въоръжените сили, като 7 са на международни длъжности или военни аташета. В Българската армия генералските длъжности в момента са 21, а от 1 юли ще останат 19. Засега единствено заместник-началникът на Щаба по осигуряването и поддръжката бригаден генерал Крум Александров ще попадне в щат за изчакване за назначаване на длъжност.

От 1 юли 130 души ще трябва да напуснат МО поради влизането в сила на новия Устройствен правилник на министерството. Щатът на администрацията ще бъде намален от 980 на 796 бройки, каза постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков.

/Orbrana.com/

 
24.06.2011, 17:04

Две години офицерите не са получавали камуфлаж и костюми

Военното министерство въвежда нова система за снабдяване на военнослужещите с униформено облекло

 
24.06.2011, 14:01

Thunderbirds с първа тренировка!

Програмата за утре, пилотите, историята...

 
24.06.2011, 13:50

Подготовка без имитация

Един летателен ден в 68-а бригада „Специални сили”

 
24.06.2011, 12:48

Компанията AVIC представи на салона в Бурже БЛА „Винг-Лунг”

Китайската авиостроителна корпорация AVIC е представила на салона в Бурже макет на безпилотния летателен апарат (БЛА) с голяма продължителност на полета „Винг-Лунг” (Wing-Loong).

Експерти отбелязват, че китайския апарат има значително сходство с разработвания от „Дженерал атомикс аеронотикал системз” БЛА MQ-9 „Предейтор-B”.

БЛА „Винг-Лунг” има дължина 9,054 м, размах на крилата 14 м и максимално тегло при излитане 1100 кг.

Според данни на AVIC, височината на полета на БЛА е 12400 м, а далечината достига до 4000 км. – Още БЛА

 
24.06.2011, 12:20

Генерал-лейтенант Марк Хъртлинг – командващ на Сухопътните войски на САЩ в Европа пристига на работно посещение в нашата страна

Командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Марк Хъртлинг пристига на 27 юни (понеделник) на двудневно работно посещение в нашата страна по покана на началника на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев. По време на двудневната визита генерал-лейтенант Хъртлинг и генерал-майор Стефан Василев ще подпишат меморандум за разбирателство за съвместна подготовка на тактически подразделения от Сухопътните войски на Българската армия и Сухопътните войски на САЩ в Европа. Ще бъде обсъдено и изграждането на българо-американските съоръжения на Полеви учебен полигон „Ново село”.

След срещата на 27 юни от 14.00 часа генерал-майор Стефан Василев и генерал-лейтенант Марк Хъртлинг ще направят изявления за медиите в сградата на Министерството на отбраната на бул. „Генерал Тотлебен” № 34 (срещу „Пирогов”).

Акредитираните журналисти, които желаят да отразят събитието, трябва да бъдат в 13. 20 часа на 27 юни 2011 г. в приемната на МО – 2.

Напомняме Ви, че в сградата ще бъдат допускани само акредитирани журналисти след представяне на лична и журналистическа карта.

/МО/

 
24.06.2011, 11:23

Компанията „Аселсан” е получила 1 милиард долара за разработка на системи за ПВО за ВС на Турция

Турската компания „Аселсан” е сключила със Секретариата за отбранителна промишленост на Турция (SSM) контракт, който предвижда разработка на системи за противовъздушна отбрана с малък и среден обсег на действие.

Общата стойност на съглашението се оценява на 718 млн евро (около 1 млрд  дол). Това е най-големият отбранителен контракт, сключен с турска компания през тази година.

Контракта е подписан на 21 юни от шефа на SSM Мурад Байяр и ръководителят на „Аселсан” Хасан Мемисоглу.

„Аселсан” ще разработи РЛС, системите за управление на огъня, командване и управление, обмен на информация и бойните части на ракетите. За основен подизпълнител е избрана турската фирма „Рокетсан”.

SSM публикува запитванията за предложения за доставка на турски ракетни системи за ПВО с малък обсег на действие T-LALADMIS (Turkish Low Altitude Air Defence Missile Systems) и турски ракетни системи за ПВО със среден обсег на действие T-MALADMIS (Turkish Medium Altitude Air Defence Missile System) в края на 2008 година.

Техническото задание на проекта T-LALADMIS предвижда получаването на 18 самоходни (колесни или верижни) бронирани ЗРК с малък обсег на действие, включително и провеждане на обучение, доставка на спомагателно оборудване, резервни части, техническа документация и други услуги. Опция към контракта предвижда доставка на 27 допълнителни ЗРК в бъдеще.

Техническото задание на проекта T-MALADMIS предвижда получаване на един ЗРК със среден обсег на действие в състава на команден пункт (щаб) на дивизион, рота за управление и три батареи, всяка от която би се състояла от достатъчно количество ПУ, системи за управление и свръзка.

В рамките на третият проект T-LORAMIDS (Turkish Long Range Air And Missile Defence System) ВС на Турция планират да получат до 12 системи за ПВО и ПРО с голям обсег на действие.

Претенденти за победители в този тендер са американския консорциум „Локхид Мартин”/”Рейтеон” с комплекса „Patriot версии РАС-2 и РАС-3, китайската компания CPMIEC (China National Precision Machinery Import and Export Corporation) с комплекса HQ-9 (експортно обозначение на FD-2000), „Рособоронэкспорт” със системите С-300 и С-400, а също и френско-италианския консорциум „Евросам” със ЗРК SAMP/T на базата на ЗУР „Астер-30”. – Още ПВО

 
24.06.2011, 10:42

Американски и афганистански пилоти на вертолети ще се обучават в Чехия

Американски и афганистански вертолетчици ще се обучават в Учебния център на чешките ВВС на летище Пардубице в периода юли-септември. Центъра се поддържа от държавната компания LOM Praha, подчинена на министерството на отбраната. Обучението е с продължителност от 7 до 10 седмици, като групите ще се състоят от 6 до 8 летци. Дневните полети ще се от 10 до 14 часа, а нощните не по-късно до 22. Обучението ще се извършва на два вертолета Ми-17.

На летище Пардубице в момента са базирани и чешките изтребители Jas-39C/D Gripen, тъй като пистата в базата им Zvolenská - Čáslav се ремонтира.

/Pan.bg/

 
24.06.2011, 10:10

Голямото изнизване от Афганистан започна

Аню Ангелов пак мълчи като партизанин за изтеглянето на малкия ни, но все пак български, контингент от Кабул и Кандахар

 
24.06.2011, 10:06

Друг ще свири за нас “Отбой!” в Афганистан

Американците си имат проблеми с нацията, а ние най-вероятно - не. Затова може да останем последни на бойния си пост

 
24.06.2011, 10:02

Лов на терористи

Американски, български и сръбски рейнджъри ловиха заедно терористи на база "Ново село", източно от Сливен. Вчера в базата сде проведе  финалното обучение в рамките на съвместното учение "Блек сий ротейшън форс 2011". Малко преди 11 часа тъй нареченият городок, някога построен от Варшавския договор, стана арена на антибунтовническата операция.

Панелното гето бе външно осигурено от сръбски рейнджъри, въоръжени с наши автомати Калашников. Самата атака пък извърши взводът на капитан Светослав Господинов от Старозагорската лекопехотна бригада. Нашите бойци успяха да заловят терористите, използвайки всички методи на специалните части в Близкия Изток. През цялото време българите и сърбите бяха обучавани от американските морски пехотинци. В занятието взеха участие 31 бойци от Сърбия, 26 българи и 50 американци.

"Личи си, че база "Ново село" е една от най-модерните", заяви пред журналисти подполковник Шон Клемент, началник "Връзки с обществеността" за Черноморски ротационни сили 11. Той съобщи, че американските рейнджъри на "Ново село" са резервисти, чиято основна професия е друга. Те са на "Ново село" от 2 седмици, а след завършване на обучението се връщат на своята база край Констанца, Румъния.

Учението "Черноморски ротационни сили 11" продължава 5 месеца и се провежда между въоръжените сили на САЩ и армиите на още 12 държави от Европа и Задкавказието. Сръбски военни споделиха, че до момента са гледали подобни операции само по телевизията. За нас е важно, че успяхме да обменим опит с армиите на САЩ и България, казаха сърбите.

/Sliveninfo.com/

 
24.06.2011, 09:30

Афганистанската война завършва, започва политическата

Решението на президента Обама да изтегли над 30 000 американски войници от Афганистан преди президентските избори през 2012 г. предизвика критики от всички страни – от демократите, смятащи до за твърде бавно; от републиканци обвиняващи го, че действа безразсъдно; и леко прикритото предупреждение на Пентагона, че това може да изложи на опасност трудно извоюваните победи през почти 10-годишната война, пише вестник “Индипендънт”.

Новината може да даде възможност по-бързо изтегляне на британските сили от Афганистан. Правителството вече оповести решението си да върне у дома всички бойни подразделения до кран я 2014 г.

Франция и Германия последваха САЩ в отзоваването на войниците си.

Френските 4000 войници ще бъдат намалени при приблизително същия график като американските, и до голяма степен поради същата причина – вътрешния политически натиск. Германия също оповести, че ще намали своя контингент от 4900 военнослужещи в Северен Афганистан след края на годината.

/ИА „Фокус”/

 
24.06.2011, 00:40

Индия е готова да поръча 6 допълнителни самолета C-130J „Херкулес”

Индия е готова да подпише писмо със запитване за доставка на шест допълнителни военнотранспортни самолета C-130J „Херкулес”, което ще увеличи общия брой на поръчаните самолети от този тип до 12 единици.

 
24.06.2011, 00:07

„Еврокоптер” ще модернизира 12 вертолета NH-90 на ВС на Германия

Компанията „Еврокоптер” и Министерствотона отбраната на Германия на салона в Бурже са пописали контракт за извършване на модернизация на 12 вертолета NH-90 за поставяне на бързосменяем комплект за интензивна терапия, предназначен за медицинска евакуация про провеждане на бойни операции.

 
23 юни
 
23.06.2011, 22:31

Щатски асове форсират F-16

Индиански тотем кръстил Буревестниците

 
23.06.2011, 22:24

Космическият товарен кораб „Прогрес” се скачи с МКС

Товарният космически кораб „Прогрес”, изстрелян на 21 юни, в четвъртък, се скачи с Международната космическа станция/МКС/ в автоматичен режим. Както съобщиха в краймосковския Център за управление на полетите, корабът доставил в станцията хранителни продукти и вода за екипажа.

Сега в МКС  се намират космонавтите на Русия Андрей Борисенко, Александър Самокутяев и Сергей Волков, астронавтите на НАСА Роналд Гаран и Майкъл Фосум, а също японският специалист Сатоси  Фурукава, предаде РИА „Новости”.

 
23.06.2011, 22:22

EADS планира да открие изследователски център в Русия

Европейският аерокосмически концерн EADS  до края на годината планира да открие изследователски център в краймосковския център „Сколково”. Съответно споразумение за сътрудничество страните подписаха в рамките на международния авиосалон във френския Льо Бурже.

Страните планират съвместно да разработват системи за съобщения, безпилотни летателни апарати, двигатели, а също да развиват проекти в сферата на ефективното използване на енергия.

 
23.06.2011, 22:15

Катастрофира изтребител МиГ-29

Изтребител МиГ-29КУБ (борд 947) катастрофира в Русия, съобщава РИА „Новости”. В 16,45 московско време самолетът се изгубил от екраните на радарите на около 43 км. от град Ахтубинск, в Астраханска област. Загинали са летците 1 клас полковник Александър Кружилин и полковник Олег Спичка от 929 ГЛИЦ . На мястото на падането на самолета работят специалисти.

Машината е принадлежала на самолетостроителната корпорация РСК „МиГ” и е извършвала планов изпитателен полет. – Още за МиГ-29  

 
23.06.2011, 18:44

Разногласия в Алианса

Операцията на НАТО в Либия миналата седмица предизвикала цивилни жертви, породи напрежение и в Алианса.

Италианският външен министър Франко Фратини поиска разследване на резултатите от бомбардировките и извършените грешки. В речта си пред парламента Фратини поиска отлагане на операцията по хуманитарни причини до съставянето на помощни коридори.

Най- ожесточено възражение на това предложение дойде от Франция, чиито отношения с Италия се бяха обтегнали преди известно време поради въпроса за северноафриканските бежанци. Френското външно министерство твърди, че прекратяването на бомбардировките ще спомогне за оцеляването на режима на Кадафи и ще му даде възможност да се укрепи.

Военните среди в Англия коментират, че погрешните въздушни удари на НАТО и цивилните жертви подронват самочувствието на персонала и че трудно може да се очаква участието на Англия, ако операцията продължи до есента. Последната точка в дискусиите по въпроса в 27 членният Алианс бе поставена от генералният секретар на НАТО Андерс фон Расмусен, който заяви че бомбардировките ще продължат

Организацията Ислямска конференция търси почва за посредничество. За тази цел генералният секретар на организацията Екмелетин Ихсаноглу изпраща делегация до Триполи и Бенгази, който е в ръцете на опозицията. Делегацията ще проведе двудневни контакти и в двата града.

Същата тема ще бъде поставена на масата и на заседанието на външните министри на организацията, предвидено за 28 юни в Казахската столица Астана.

/TRT/

 
23.06.2011, 18:36

Новият руски космически кораб ще се приземи в Поволжието

Руският пилотиран космически кораб от ново поколение, проектиран от ракетно-космическата корпорация „Енергия”, при връщането си от Луната ще се приземи в района на Астрахан (долното течение на р. Волга). За приземяването на апарата на сто километра от Астрахан ще бъде построена специална площадка, съобщи представител на ракетно-космическия отрасъл на Русия. За 2015 година е заплануван полет около Луната с новия кораб в безпилотен режим, а през 2018 година се планира изпращането му в лунната орбита с екипаж. – Още космически системи

 
23.06.2011, 18:31

Шведски изтребители разузнават над Либия

Модулираният разузнавателен контейнер на Сааб играе ключова роля в продължаващата в Либия операция „Обединен защитник”, съобщиха за „Отбрана” от Cook Communications ............. Прочети още

 
23.06.2011, 18:27

THUNDERBIRDS кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево

Само преди около два часа в авиобаза Граф Игнатиево кацнаха изтребителите F-16 от демонстративната група на ВВС на САЩ. Командирът на базата бригаден генерал Цанко Стойков посрещна с "Добре дошли" американските летци, които гостуват в чест на предстоящата 100-годишнина на българската авиация. - Снимки

 
23.06.2011, 16:03

Ветераните от войните ще разчитат на помощта на доброволчески групи

Към областните и районните съвети да се сформират доброволчески групи за подпомагане и обгрижване на нуждаещите се фронтоваци. В тях да се включат лекари, сестри, младежи, ученици, жени-активистки, представители на БЧК и др. Това е едно от решенията на днешния пленум на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните, който се проведе в ЦВК........... Прочети още

 
23.06.2011, 12:20

Великобритания, Германия и Франция планират изтегляне на войските си от Афганистан

Великобритания, Германия и Франция обявиха, че смятат да последват САЩ и да започнат да изтеглят своите военнослужещи от Афганистан, предаде радио „Гласът на Америка”.

Трите европейски страни побързаха да обявят евентуалното приключване на военните си мисии, след като президентът Барак Обама представи своя план за изтегляне на 33 000 американски войници от Афганистан през следващите 14 месеца.

Великобритания планира да сложи край на военната си роля в централноазиатската страна през 2014 година.

Германия ще започне да намалява числеността на своя военен контингент до края на 2011 година.

/ИА „Фокус”/

 
23.06.2011, 09:37

Компанията „Рейтеон” е сключила контракт със Саудитска Арабия за модернизация на ЗРК „Patriot” до версията PAC-3

Компанията „Рейтеон” обяви за сключен контракт за извършване на модернизация на ЗРК „Patriot PAC-2 на ВС на Саудитска Арабия до версията PAC-3. Стойността на съглашението се оценява на 1,7 милиарда долара.

Програмата включва доставка на необходимото оборудване, обучение на персонала и модернизация на системите.

Работите по контракта ще се извършват в Центъра за комплексни системи за ПВО на компанията „Рейтеон” в Ендовер (щат Масачузетс) и в Саудитска Арабия.

Първият контракт на стойност 513 милиона долара за доставка на ВС на Саудитска Арабия на седем (шест бойни и една учебни) батареи „Patriot”, включващи 48 пускови установки, шест РЛС AN/MPQ-53 и 384 ракети PAC-2, бе сключен през 1990 година. Доставените комплексите са били от използваните от ВС на САЩ.

В момента на въоръжение във войските за ПВО на Саудитска Арабия има 160 пускови установки на ЗРК „Patriot” версия PAC-2. – Още за на ЗРК „Patriot

 
23.06.2011, 09:06

По-лесно ще се присвоява първо сержантско звание

Вече е облекчена процедурата по присвояване на първо сержантско звание на войниците. Това стана с приетите от правителството промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили, които ще влязат в сила след публикуването им в Държавен вестник………. Прочети още

 
23.06.2011, 08:32

BSRF 11 край Сливен

Щое е то BSRF 11? Кои са американските рейнджъри, трениращи на полигона "Ново село". Наричат ги тюлени. Със сигурност са от морската пехота.

- Черноморски ротационни сили – 11 е Въздушно-земна бойна група със специално предназначение на Морската пехота на САЩ. Въздушно-земна бойна група на Морската пехота е балансирано войсково формирование, включващо подразделения от различни видове въоръжени сили и родове войски, подчинени на един командир, и е структурирано за изпълнение на специфична мисия.

- BSRF-11 е съставена от около 200 военнослужещи от Резерва на Корпуса на Морската пехота и Военноморските сили на САЩ. Военнослужещите от резерва изпълняват военните си задължения през почивните дни и по времена отпуск, като имат и друга постоянна работа или се обучават във висши или професионални учебни заведения.

- Бойната група BSRF-11 осъществява многогодишна програма, съгласно която подразделенията на Морската пехота извършват ротационни развръщания в балканския, черноморския и кавказкия регион. Планирано е програмата да се повтаря ежегодно до 2017 година.

- Военнослужещите от BSRF-11 използват като главна оперативна база съвместните съоръжения в базата „Михаил Когълчиану” край Констанца, Румъния.

- Бойната група BSRF-11 ще изпълнява целеви действия по програмите за военно сътрудничество с 12 партньорски нации от балканския, черноморския и кавказкия региони на Източна Европа.

- Участващите държави са Румъния, България, Молдова, Сърбия, Албания, Македония, Черна гора, Хърватско, Босна и Херцеговина, Украйна, Грузия и Азербайджан.

- Обучението включва подготовка по анти-бунтовнически и миро-опазващи операции, комуникации, логистика, използване на не-смъртоносни оръжия, разузнаване, процес за вземане на решение и подготовка на сержантския състав. Подразделенията ще участват и в по-големите учения „Sea Breeze” и„Agile Spirit”, провеждани съответно в Украйна и Грузия.

- Бойната група BSRF-11 осъществява програма за връзки с обществеността и проекти за хуманитарно подпомагане за подобряване на училища и болници в България, Румъния, Грузия и Украйна.

- Обучението на бойната група започва през април и завършва през септември.

- Първоначалните разговори показват че следващата година BSRF-12 ще се състои от два пъти повече личен състав, организационно състоящ се от Команден елемент (ниво „Батальон”), Боен логистичен елемент,включващ и инженерно подразделение, Сухопътен боен елемент, състоящ се от пехотна рота с придадена Оръжейна рота(за огнева поддръжка) и Военновъздушен боен елемент с два транспортни самолета KC-130 Hercules.Те ще бъдат базирани и извън Бойна група „Изток” (Task Force East) в Констанца, Румъния и Полигон „Ново село”, България.

/Sliveninfo.com/

 
23.06.2011, 08:13

САЩ и Грузия провеждат съвместни учения

В Грузия се провеждат съвместни грузинско-американски учения за реагиране на стихийни бедствия „Shared horizons 2011”. В ученията взимат участие представители на МВР и грузинската армия, както и 20 военнослужещи от Националната гвардия на американския щат Джорджия, предаде Интерфакс.

Във връзка с провеждащите се учения в Тбилиси пристигна командващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Марк Хертлинг, който днес проведе среща с началника на обединения щаб на въоръжените сили на Грузия генерал-майор Деви Чанкотадзеи с заместник-министъра на отбраната Нодар Харшиладзе.

/ИА „Фокус”/

 
23.06.2011, 08:00

САЩ изтеглят 33 хил. войници от Афганистан

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че ще изтегли 10 000 войници от Афганистан до края на тази година и още 23 000 до лятото на 2012 г., предаде Ройтерс.  Той добави, че в момента Ал Каида е поставена под безпрецедентен натиск след атентатите от  11 септември 2011 г.

В обръщение от Белия дом, което бележи промяна в  американската политика в Афганистан, Обама заяви, че след първоначалното масирано изтегляне американски войски ще  продължат да напускат Афганистан в по-умерено темпо, докато  местните сили за сигурност постепенно поемат грижата за  гарантирането на безопасността в страната.

Мащабът и темпото на изтегляне на американските войски  след лятото на 2012 г. ще бъдат определени на среща на върха на  страните от НАТО, която ще се състои в Чикаго през май догодина.

САЩ ще се включат в инициативи за национално помирение в Афганистан, които предвиждат и диалог с  талибаните.

"Това е началото, но не и краят на нашите усилия да  приключим тази война", заяви Обама.

Съединените щати поддържат най-многочисления военен  контингент в Афганистан - около 100 000 души. Това е почти  тройно повече, в сравнение с януари 2009 г., когато Обама встъпи в длъжност като президент.

САЩ са понесли и най-много жертви от държавите от НАТО, изпратили войски в Афганистан. От началото  на войната през 2001 г. в страната са загинали поне 1620  американски войници. – Още за Афганистан

/Dnes.bg/

 
22 юни
 
22.06.2011, 23:42

Започват тактически учения на подразделения от Сухопътни войски

Двудневни тактически учения на подразделения от военно формирование 54 050-Хасково започват от днес, 22 юни. По време на занятията ще бъдат отработени въпроси, свързани с действия по време на операции за опазване на мира. Ръководител на учението е подполковник Венцислав Ангелов, командир на военното формирование. Обучаемите ще тренират изпълнение на задачи при изграждане на контролно-пропускателни пунктове, наблюдателни и контролни постове, патрулиране и ескортиране и др.

Днес започва и двудневното тактико-специално учение на военнослужещи от военно формирование 24 620 – Свобода. По време на учението разузнавателните подразделения ще тренират изпълнение на задачи по време на мироопазващи мисии в състава на многонационална бригада. Ръководител на учението е подполковник Валентин Георгиев.

/МО/

 
22.06.2011, 18:44

В Турция признават образованието от ВВМУ

В официално писмо до кап. I ранг проф. д-р Боян Медникаров - началник на ВВМУ, генералният консул на Република Турция у нас Сибел Еркан информира, че е получен отговор от Съвета за висше образование на Република Турция (YOK), в който се казва, че образованието придобито от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" ще се признава в страната.

Изключение се прави единствено за дистанционните програми.

От друга страна консулът информира, че YOK ще провежда "Изпит за констатиране на нивото" на завършилите в чужбина.

/Maritime.bg/

 
22.06.2011, 17:40

Русия започна практическа реализация на контракта за доставка на Виетнам на изтребители Су-30МК2

Русия е доставила на Виетнам първата партида от четири изтребителя Су-30МК2, заяви на салона в Бурже шефа на делегацията на „Рособоронэкспорт” Сергей Корнев.

Това е първата партида машини от контракта за доставка на осем Су-30МК2, сключен в началото на 2009 година и е на стойност 400 милиона долара. Този контракт не предвижда доставката на авиационно въоръжение.

В началото на февруари 2010 година Русия и Виетнам сключиха втори контракт за доставка на 12 изтребителя Су-30МК2, като сделката е за около 1 милиард долара. По този контракт машините ще бъдат доставени в периода 2011-2012 година, като освен това Виетнам ще получи и авиационно въоръжение и резервни части не само за тази партида самолети, но и за по-рано поръчаните 8 изтребителя Су-30МК2.

Виетнам започна активно да закупува руска авиационна техника от средата на 1990-те години след дълъг спад във военнотехническото сътрудничество между двете страни. През 1995 година Виетнам закупи от Русия първите шест самолета Су-27 (5 Су-27СК и един Су-27УБК) за 150 милиона долара. В началото на 1997 година Ханой получи втора партида от шест Су-27 (5 Су-27СК и един Су-27УБК).

През декември 2003 година „Рособоронэкспорт” подписа контракт за доставка на Виетнам на четири самолета Су-30МК. Базовия вариант на Су-30МК беше адаптиран в съответствие с изискванията на ВВС на Виетнам, като доставката бе извършена през 2004 година и бе на стойност около 120 милиона долара.

В момента компанията „Сухой” води преговори за създаване във Виетнам регионален център за техническо обслужване на самолети марка „Су”. – Още за самолетите Су

 
22.06.2011, 16:55

Танковете "Майбах" могат да намерят място в Музея на бойната слава

С решението на Министерски съвет се дава зелена светлина за една много сериозна идея - изграждане на Музей на бойната слава в Ямбол. Като регион градът винаги е бил един от най-големите гарнизони – още от Средновековието и до настоящия момент продължава да е такъв. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” кметът на Община Ямбол – Георги Славов, по повод решението на Министерски съвет за създаването на Музей на бойната слава в града.

„Благодарности към ръководството на Министерство на отбраната, на министъра и зам.-министъра, към Министерски съвет и лично на министър-председателя. Ние имаме много сериозни традиции и история. Заслужава си идеята тази частица от историята, която касае армията, да си остане тук при нас”, каза Славов.

В музея ще бъдат експонирани популярните танкове „Майбах”, както и възстановка на легендарния Цепелин Л 59, базиран през Първата световна война в Ямбол.

„Има много неща, които сме начертали в стратегията за развитието на този музей. Основните трудности са свързани с това, че трудно се спечелва доверието на хората за една толкова грандиозна идея, както и доверието на институциите. Идеята е музеят да се разгърне по всички модерни изисквания на музейното дело”, обясни Славов.

Миналата година само в рамките на няколко дни в Ямбол са събрани над 3000 подписа в подкрепа на музея.

„Това беше поводът Общинският съвет да гласува. Друг проблем е, че една голяма част от общинските съветници няма да помогнат да се случи това, тъй като идват избори и сигурно ще се опитват да спъват идеята. Радва ме, че и запасните военни и действащите военни и гражданите на Ямбол подкрепят идеята”, посочи Славов. По думите му - трудностите тепърва предстоят.

„Трябват ни пари, експозиции, контакти в България и извън България. Една част от тях вече сме започнали да осъществяваме. Трябват ентусиазирани поддръжници на идеята, които да отдадат сили и енергия това да се случи. Тази първа стъпка дава възможност”, допълни кметът.

„Танковете в момента се ремонтират в Сливен, теренът го имаме, имаме други музейни сбирки, за няколко дни или седмици ще регистрираме музея като юридическо лице и след това започваме сериозната дейност. Има ентусиазираните хора от инициативния комитет, които на са малко и са сериозни – бивши военни и общественици. Надяваме се да спечелим и много други на наша страна”, каза Георги Славов.

/ИА „Фокус”/

 
22.06.2011, 16:50

18 организации учредиха Обществен Съвет по въпросите на отбраната

Новината е, че 18 военно-родолюбиви граждански организации се разбраха днес в ЦВК и учредиха Обществен Съвет по въпросите на отбраната. (ОСВО). Има достатъчно основания събитието да намери място в историята на българското запасно войнство, особено в последните две десетилетия. В Координационното бюро на съвета бяха избрани генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков (Асоциация на Сухопътните войски )– председател и генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов (СОСЗР) и генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов (КООСО)........ Прочети още

 
22.06.2011, 13:41

МО дава 92 млн. лв. за поддръжка на три самолета, една фирма участва в конкурса!

Тези дни в МО назрява поредният скандал или по-скоро поредното решаване на нещата на "тъмно".

 
22.06.2011, 13:23

Министерството на отбраната на Франция получи първият ударен вертолет EC-665 „Тигър” версия HAD

Генералната дирекция по въоръженията (DGA) на МО на Франция е приела първият ударен вертолет EC-665 „Тигър” версия HAD (Helicoptere d'Appui Destruction) производство на компанията „Еврокоптер”.

Според информация на „Джейнс дифенс уикли”, вертолетът е бил предаден на центъра за летателни изпитания DGA в авиобазата „Казо” на 23 май, но за това едва сега стана известно.

„Тигър”-ра е най-новият ударен вертолет на световния пазар. Досега за ВС на четири държави са поръчани общо 206 машини от този тип (80 ед. – Франция, 80 ед. – Германия, 24 ед. – Испания и 22 ед. – Австралия. От 80-те вертолета за френските ВС, 40 ще бъдат във вариант за съпровождане и огнева поддръжка HAP, а другите 40 в многоцелевата версия HAD, която е предназначена освен това и за водене на разузнаване и борба с бронирани цели на противника.

В момента на въоръжение в армейската авиация на СВ на Франция (Aviation Legere de L'armee de Terre - ALAT) са приети 24 вертолета EC-665 версия HAP (Helicoptиre d'Appui Protection). В началото на юни няколко машини от тази версия изпълниха полети от борда на френския военен десантен кораб Tonnerre (L9014), клас Мистрал, в рамките на операцията на НАТО против Либия. По-рано вертолети „Тигър” HAP осигуряваха поддръжка на френските подразделения в Афганистан.

Максималното тегло при излитане на вертолета „Тигър” HAD, предназначен за доставка на ВС на Франция и Испания, е 6,6 т (с 500 кг повече от HAP). Той има подобрена балистична защита, нова система за радиоелектронна борба, система за опознаване „свой-чужд” и форсирани двигатели MTR390-E, които са с 14% по-мощни от двигателите на версията HAP и са адаптирани за експлоатация в горещи високопланински условия. Френския „Тигър” HAD ще има възможност за носене и пуск в различни комбинации на осем ракети от семейството AGM-114 „Хелфайър” клас „въздух-земя”, разположени на две пускови установки M299. – Още за EC-665

 
22.06.2011, 12:30

Русия и НАТО обсъждат въпроси на борбата с пиратството

На борбата с пиратството в района на Африканския рог е посветен семинара на Съвета Русия-НАТО, започнал работа в Копенхаген. Представители на военноморското командване на страните обсъждат възможности за по-тясно взаимодействие в осигуряването на безопасност за корабоплаването. В рамките на семинара в датската столица с делово посещение пристигнаха охранителния кораб „Неустрашимый” на Балтийския флот на Русия и датския универсален кораб за управление и подкрепа „Абсалон” (Absalon). Двата кораба активно участваха в операции по борба със сомалийските пирати.

/ruvr.ru/

 
22.06.2011, 10:38

И ВМС ще получат вертолети

През септември, октомври и ноември, т.е. всеки есенен месец, по един вертолет „Пантер” ще излита от Франция, за да кацне не къде да е, а във Военноморската авиобаза „Чайка” край Варна. Това става ясно от съобщението на Пресцентъра на МО, че министърът на отбраната Аню Ангелов и Оливие Мишелон - вицепрезидент на „Юрокоптер” са подписали в Бурже споразумение, с което България се отказва от доставката на три хеликоптера „Пантер” за българските ВМС........... Прочети още

 
22.06.2011, 10:33

Владимир Путин и Франсоа Фийон откриха паметник на руските защитници на Франция

Премиерите на Русия и Франция Владимир Путин и Франсоа Фийон откриха в Париж паметник на войниците и офицерите от Руския експедиционен корпус, който е изпратен в помощ на френската армия в годините на Първата световна война, предаде РИА Новости.

Мемориалът е изграден в историческия квартал на десния бряг на Сена - недалеч от двореца "Гран Пале" и моста "Александър III", по време на чието управление бе сключен руско-френският съюз.

През 1916 г. съюзниците на Русия я молят за помощ. Във Франция са изпратени четири руски бригади, 750 офицери и 45 000 войници. Руските войници заедно с френските участват в боевете в района на Шампан-Арден и в района на Реймс. През септември същата година Руският експедиционен корпус спира немските войски при Реймс и спасява един от националните символи на Франция - катедралния комплекс, в който от 12 век насам са коронясвани френските крале.

Френският маршал Фош казва, че Франция не е изтрита от лицето на Европа, благодарение на мъжеството руските воини. В тези боеве загиват 5000 руски войници и офицери. След революцията през 1917 г. експедиционният корпус е разформирован.

Паметникът е изработен от руския скулптор Владимир Суровцев. Представлява фигура на обикновен руски войник, застанал до коня си, който пие вода. Композицията подчертава, че войникът иска мир и мечтае за него в промеждутъка между сраженията. Авторите на паметника казват, че не са искали да поставят в центъра на Париж фигура на човек с оръжие.

/Сега/

 
22.06.2011, 10:24

70 години от операция "Барбароса"

Операция „Барбароса“ (на немски: Unternehmen Barbarossa) е кодово наименование, избрано от немското върховно командване за нападението над Съветския съюз през 1941 г.......... Прочети още

 
22.06.2011, 07:58

Лион Панета е новият министър на отбраната на САЩ

Сенатът на американския Конгрес единодушно утвърди Лион Панета за министър на отбраната. За назначаването на Панета, досегашен директор на ЦРУ, гласуваха всичките сто американски сенатори. Той ще оглави Пентагона от 1 юли, след оттеглянето на досегашния министър на отбраната Робърт Гейтс. Президентът Барак Обама номинира за нов директор на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс, командващ американските и натовските войски в Афганистан. Назначаването на Лион Панета е част от реорганизацията на президентския екип за национална сигурност.

/DW/

 
22.06.2011, 07:22

Правителството решава за изпращането на петима военнослужещи за участие в операцията на НАТО в Либия

Правителството ще обсъди изпращането на петима военнослужещи от българските въоръжени сили за участие в операцията на НАТО за защита на цивилните граждани и на зоните с цивилно население в Либия от заплахи за нападение и за подкрепа на оръжейното ембарго. Петимата български офицери ще заемат длъжности в щабовете на командванията на операцията „Обединен защитник”.

/ИА „Фокус”/

 
22.06.2011, 07:15

Британският началник на генералния щаб поставя под въпрос изтеглянето от Афганистан

Само 24 часа след като премиерът разкритикува военните лидери за публичните критики към правителството, генерал сър Питър Уол, началник на генералния щаб, коментира в телевизионна програма, че „крайният срок” на Камерън за изтегляне от Афганистан до 2015 г. може да не бъде спазен, пише в-к „Дейли Телеграф”.

Преди това Камерън гневно се обърна към командващите флота и ВВС: „Вие се бийте, аз ще говоря”.

Премиерът е в разпра с лидерите на въоръжените сили за операциите както в Афганистан, така и в Либия, което доведе до предупреждения за обтегнатите отношения между гражданските и военни лидери.

Британските войници се бият в Афганистан от 2001 г., като е загубен живота на 374 военнослужещи. Премиерът Камерън многократно е заявявал, че британските бойни операции ще приключат до 2015 г. и този краен срок е твърд.

/ИА „Фокус”/

 
21 юни
 
21.06.2011, 21:00

Сухопътните войски на САЩ са поръчали 730 товарни камиона HEMTT A4 и HET A1

Компанията „Ошкош дифенс” е сключила с Командването за автобронетанковата  техника и въоръжение на СВ на САЩ (TACOM) контракт за доставка на 730 автомобила от семейството на тежките товарни машини (FHTV), включващ нови и възстановени камиони HEMTT A4 и тежки влекачи HET A1.

 
21.06.2011, 20:52

„Рейтеон” ще достави системи AN/ALR-69A за транспортните танкери KC-46 на американските ВВС

Компанията „Рейтеон” по време на авиосалона в Бурже обяви за сключен с компанията „Боинг” контракт за доставка на цифрови приемници на системите за сигнализация за радиолокационно облъчване AN/ALR-69A за новите транспортни самолети-цистерни KC-46 на ВВС на САЩ.

Цифровия приемник на системата за сигнализация за РЛ облъчване AN/ALR-69A предоставя на екипажа на KC-46 голяма ситуативна информация и съответно, повишава оцеляването в бойни условия. Той е разработен за използване от изтребители и самолети с голяма товароподемност.

 
21.06.2011, 18:32

Военният министър предоговори "на тъмно" сделката с "Юрокоптер"

Военният министър Аню Ангелов подписа във вторник споразумение с френската фирма "Юрокоптер" за частично прекратяване на договора за доставка на хеликоптери. МО обаче не обявява конкретните параметри на споразумението.

Това е една от най-скъпите сделки на Министерството на отбраната, по-която бяха закупени 12 хеликоптера "Кугър" (за ВВС) и шест "Пантер" (за ВМС) за общо 358 млн. евро. Правителството на ГЕРБ обаче обяви, че ще се опита да предоговори условията заради липса на средства.

Споразумението, което МО подписа, предвижда отказ от последните три хеликоптера "Пантер". Българската страна вече получи машините "Кугър", а трите "Пантер" се очакват в края на годината.

Сделката с "Юрокоптер" бе придружена и от договор за гаранционен депозит с банка "Сосиете Женерал", според който трезорът осигурява през 2006 г. средства на "Юрокоптер", равняващи се на приблизително 60 на сто от стойността на всички хеликоптери.

Дължимите средства за трите хеликоптера "Пантер" ще бъдат прихванати от авансово преведените от "Сосиете Женерал" средства за отказваните машини.

От това перо ще бъдат доставени резервни части и оборудване, а също така ще се прихванат дължими от българската страна неустойки за забавени плащания.

Не е ясно точно колко са неустойките и на каква стойност ще са резервните части.

В рамките на визитата си във Франция Ангелов посети международното авиационно изложение в Бурже. Той се е срещнал с компании производители и доставчици на многоцелеви изтребители – EADS, "Локхийд Мартин” и SAAB.

В момента плановете на правителството да закупи нови многоцелеви изтребители са обгърнати в пълна мъгла след серия противоречиви сигнали. Ангелов заяви наскоро че България може и да се откаже от покупката, ако не бъдат осигурени достатъчно средства.

По-рано пък премиерът Бойко Борисов обяви, че България може да купи изтребители заедно с Румъния, Хърватия и Турция.

Неизвестни има и по евентуалната процедура, по която ще бъдат закупени самолетите, след като Ангелов обясни, че това ще стане "по-скоро с политическо решение, отколкото с конкурс ". В отговор Швеция обяви, че очаква открита и прозрачна процедура за покупката на нови изтребители за българската бойна авиация.

Сделката, ако се реализира, според експерти ще надмине 1 млрд. лева и ще е най-голямата покупка на армията.

В рамките на визитата си Ангелов се е срещнал и с представители на френския корабостроителен гигант DCNS. От МО не уточняват обаче какъв е бил предметът на разговора.

Между МО и DCNS има дългогодишни отношения. България се отказа да купува корвети, които да бъдат произведени от корпорацията.

В края на миналата година премиерът Бойко Борисов обясни френската позиция за по-късно приемане на страната ни в "Шенген“ и с отказа на правителството му да закупи договорените от кабинета "Станишев" корвети за стотици милиони евро.

/mediapool.bg/

 
21.06.2011, 18:23

Украйна няма да участва в европейската ПРО, каза Виктор Янукович

Украйна не планира да участва в програмата за европейска противоракетна отбрана (ЕвроПРО), каза пред журналисти в Страсбург президентът на страната Виктор Янукович.

„Що се отнася до ПРО, ние не сме се готвили, не се готвим и няма да се готвим да станем участници в изграждането на тази система”, цитира думите на държавния глава агенция УНИАН. Янукович подчертава, че Украйна остава страна извън всякакви военни организации и не планира да се присъединява към НАТО.

При това, по думите му Киев ще си сътрудничи с Алианса.

/ИА „Фокус”/

 
21.06.2011, 18:18

От Пентагона потвърждават за изчезналия над Либия безпилотен хеликоптер на НАТО

Изчезналият от радарите на НАТО над Либия хеликоптер е модел Fire Scout – безпилотен хеликоптер, съобщиха американски военни, с което разкриха участието на новия роботизиран летателен апарат във военните действия в Северна Африка. Пред АФП пожелал анонимност източник от Министерство на отбраната на САЩ съобщава, че „все още не се знае” защо командния център на НАТО в италианския град Неапол е изгубил контакт с машината Fire Scout. – Още за MQ-8

 
21.06.2011, 16:17

Руски кораби участват в международни учения

Противолодъчния кораб на Северния флот на Русия „Адмирал Чабаненко” и спасителният черноморски буксир „Шахтьор” пристигнаха в базата на Военноморските сили на САЩ в Норфолк за участие в международните военноморски учения „FRUCUS-2011” от 23 до 30 юни. Освен Русия и САЩ, в ученията участват Великобритания и Франция. Основна задача е тренирането на съвместни действия в борбата с пиратите и защитата на конвоите.

 
21.06.2011, 13:40

Китайският самолетоносач "Shi Lang" ще започне изпитания в открито море на 1 юли

По информация на хонгконгския всекидневник Commercial Daily, първият китайски самолетоносач "Shi Lang" ще започне изпитания в открито море на 1 юли. На този ден се отбелязва 90-та годишнина от основаването на Комунистическата партия на Китай.

/Pan.bg/

 
21.06.2011, 13:10

Китай и Виетнам проведоха съвместно патрулиране в Южнокитайско море

Военни моряци на Виетнам и Китай проведоха съвместно патрулиране във водите на Южнокитайско море, независимо от скорошното изостряне на дългогодишния териториален спор между двете страни, предаде Би Би Си.

Виетнамските държавни медии съобщават, че в неделя и понеделник два виетнамски и два китайски кораба са пресекли т.нар. делимитирани води на залива Бакбо, през който преминава границата между двете страни.

От 2005 г. насам се проведоха вече 11 подобни съвместни морски маневри, но засега не е ясно дали последното подобно мероприятие означава понижаване на напрежението.

/ИА „Фокус”/

 
21.06.2011, 11:40

Компанията IAI представи в Бурже нова УАБ MLGB

Компанията „Израел аероспейс индастриз” (IAI) представи на салона в Бурже усъвършенстваната управляема авиобомба (УАБ) от среден клас MLGB (Medium-weight Laser Guided Bomb).

MLGB има две системи (лазерена/GPS) за насочване и е оптимизирана за използване от леки ударни самолети.

Дължината на УАБ е 170 см, теглото – 115 кг, размах на крилата – 82 см. MLGB е способна с висока точност да поразява стационарни и мобилни цели. При полуактивно лазерно насочване кръговото вероятно отклонение не превишава 1 метър. Според производителя, авиобомбата осигурява поразяване на целта с ниски странични разрушения.

Параметрите на полета се залагат в блока за управление на MLGB непосредствено преди пуска. УАБ е снабдена с усъвършенстван многорежимен взривател, който може да се задейства при удар, на определена височина или със задръжка. – Още авиационни бомби

 
21.06.2011, 11:04

Руски хеликоптери ще бъдат доставени на Афганистан до края на 2012 година

Военнотранспортните хеликоптери Ми-17В5, поръчани от армията на САЩ в руската държавна компания "Рособоронекспорт" за Афганистан, ще бъдат доставени там до края на 2012 година. Контрактът предвижда производство и доставяне на 21 хеликоптера. Износът на първите машини е насрочен за края на тази година, а предаването на останалите ще стане в течение на 2012. Тези срокове са потвърдени и от представителите на "Рособоронекспорт" на авиационния салон във Франция. Според Генералния директор на компанията Анатолий Исайкин, има перспективи след изпълнението на първия контракт САЩ да поръчат допълнително количество хеликоптери за Афганистан. – Още за Ми-17

 
21.06.2011, 10:58

Износът на руско оръжие през 2011 ще надхвърли миналогодишния показател

Обемът на руския оръжеен износ през 2011 година ще надхвърли показателят на миналата година – каза на авио-космическия салон във френския Ле Бурже заместник директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Александър Фомин. Сред най-перспективните пазари за руския оръжеен износ той посочи Индия, Виетнам, Алжир и Китай. Фомин отбеляза, че руските износители на въоръжения през последните години са активизирали усилията си за завръщане в такива региони, като Африка и Латинска Америка. Миналата година износът на руско оръжие постигна обем от 10 милиарда долара. – Още руски ВПК

 
21.06.2011, 10:55

Корабът „Прогрес” стартира към МКС

Днес от космодрум Байконур в Казахстан към международната космическа станция стартира третият за тази година руски товарен кораб „Прогрес”. Той ще докара в орбита повече от 2 тона товари за станцията. На борда му има гориво и оборудване, кислород, облекло, храни, пратки от семействата и подаръци за екипажа. Очаква се на 23-ти юни „Прогрес” да се скачи с руския служебен модул „Звезда” на станцията.

 
21.06.2011, 10:37

Тренировъчен самолет Ил-103 се разби в Южна Корея

В района на южнокорейския град Чхонджу се разби учебно-тренировъчен самолет Ил-103, загинаха двама пилоти, съобщи говорител на южнокорейските военновъздушни сили, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Самолетът се разби по време на учебен полет недалеч от академията на ВВС в провинция Чхунчхон-Пукто. Провежда се разследване на причините за инцидента”, уточни той.

Разбилият се Ил-103 е едномоторен лек двуместен самолет, произведен в Русия през 1990 г.

/ИА „Фокус”/

 
21.06.2011,09:30

Курсанти бранят войнишката чорба

Военният университет във Велико Търново остави с месеци бъдещите бойни пилоти в Долна Митрополия без пари за храна. Това предизвика вълна от рапорти до министъра на отбраната Аню Ангелов. Бъдещите авиатори са гневни, защото сумите липсвали само за тях, а за курсантите във Велико Търново имало. Затова те заподозряха дискриминация по отношение на авиаторите, които преди години бяха отделно военно училище и все още имат проблем с асимилацията. "От началото на годината не сме получавали пари, с които да си купуваме храна през деня. За едни има, а за други няма", коментираха курсанти. Става дума за около 10 лв. на ден, които се дават за храна.

Освен рапортите до министър Ангелов младите авиатори са писали и на личната му електронна поща, където са разказали за случващото се с дневните. Така армейският шеф научил за проблема и веднага свикал оперативка за решаването му, обясниха от военното министерство. Взето е решение след 25 юни да се преведат нужните пари на школата в Долна Митрополия. От средата на миналата година военното министерство реши да не поднови договорите с фирмите за кетъринг в армията. Тъй като не действа и старото столово хранене, всички, на които се полага безплатно ядене, започнаха да получават съответните суми на ръка.

/Стандарт/

 
21.06.2011, 08:48

Обама ще обяви началото на изтеглянето от Афганистан

Служители на Белия дом съобщават, че президентът на САЩ Барак Обама ще обяви в сряда колко американски войници ще се изтеглят от Афганистан идния месец. Очаква се президентът да съобщи колко войници могат да се завърнат у дома през юли и да обяви също така по-обхватен план за цялостното изтегляне на близо 100-те хиляди американски военнослужещи. Обама ще произнесе речта си за Афганистан в сряда, след което ще отпътува за базата "Форт Драм" в щата Ню Йорк, където са разположени войските, участващи в операцията в Афганистан......... Още за Афганистан

/DW/

 
21.06.2011, 08:37

Аню Ангелов има опит в преназначаването и мачкането на генерали и офицери

В Книгата си  „Офицерите между стратегията и политиката”  полковник от резерва Христо Каленицов сякаш е топил перото си в мастилницата на днешния ден .......... Прочети още

 
21.06.2011, 00:12

Европейският товарен кораб се откачи от Международната космическа станция

Европейският товарен кораб „Йохан Кеплер” се откачи от Международната космическа станция (МКС) след като преди четири месеца се скачи със станцията, съобщиха от пресслужбата на краймосковския Център за управление на полетите. Корабът ще се окаже на околоземна орбита през нощта на 22 юни и ще изгори в плътните слоеве на атмосферата. Оцелелите отпадъци ща паднат в южната част на Тихи океан. „Йохан Кеплер” достави в станцията общо 7 тона товари и извърши девет корекции на орбитата й. В освободилия се сектор на МКС  ще се скачи руския товарен кораб „Прогрес”, чието изстрелване и планирано за 21 юни.

 
20 юни
 
20.06.2011, 23:17

За първи път за командващ на учебната база на американските морски пехотинци бе назначена жена

За първи път в 96-годишната история на морската пехота на САЩ за командващ на учебната база Parris Island в Южна Каролина е назначена жена – бригаден генерал Лоретта Рейнолдс (Loretta Reynolds), съобщава AP.

Рейнолдс е родена в Балтимор, като през 1986 година завършва Военноморската академия. Тя се явява първият представител на нежния пол, командваща американските командоси в горещи точки, в т.ч. в Ирак и Афганистан.

Сега тя ще ръководи учебната база Parris Island, която обучава около 20000 морски пехотинеца всяка година и е единствената база в която се обучават жени. – Още за морската пехота на САЩ

 
20.06.2011, 23:00

Командването на ВМС на НАТО премина в Турция

Командването на военноморските сили на НАТО премина от Холандия в Турция. На 17 юни в една от военноморските бази на Турция в Средиземно море се е състояло тържественото мероприятие.

Холандския адмирал Михел Хуманс тържествено е предал своите пълномощия на турския адмирал Синан Азми Тосун (Sinan Azmi Tosun). Турция ще изпълнява тези функции до декември 2011 година.

В момента турските ВМС са едни от най-организираните и мощни в НАТО. По количествения състав на бойните кораби те отстъпват само на ВМС на САЩ и Франция.

В състава на ВМС на Турция влизат 14 подводници, 19 фрегати и 5 корвети. – Още за ВМС на Турция

 
20.06.2011, 22:45

Американския крайцер Monterey влезе в пристанището на Батуми

Крайцера на американските ВМС Monterey CG-61 клас Ticonderoga, оборудван с противоракетната система Aegis, днес сутринта влезе с делова визита в пристанището на Батуми, Грузия, съобщава агенция Trend.

На церемонията по посрещането на американския кораб в батумското пристанище е присъствал председателя на правителството на Аджария Леван Варшаломидзе.

Днес на американския кораб се е състояла среща на офицерите от бреговата охрана на Грузия с командването на крайцера Monterey c цел планиране на военно учение.

В маневрите, които ще се състоят утре в акваторията на Батуми, участие ще вземат американския крайцер и грузинския катер на бреговата охрана Р-101.

Американския кораб ще бъде в грузински води до 23 юни. - Още за Ticonderoga

 
20.06.2011, 22:00

Министърът на отбраната Аню Ангелов присъства на откриването на Международното парижко авиационно изложение в Бурже

Министърът на отбраната Аню Ангелов присъства на откриването на най-голямото международно авиационно изложение в Бурже. Изложението беше открито от президента на Франция Никола Саркози, който изнесе реч пред чуждестранните делегации.

В първия ден на изложението министър Ангелов посети щандовете на някои от водещите авиационни компании и разговаря с техни представители. Той се срещна и със секретаря на ВВС на САЩ Майкъл Донъли, с когото обсъдиха възможности за сътрудничество в сферата на военновъздушните сили.

Министър Ангелов се срещна с представителите на „Финмеканика” и „Аления Аеронавтика”, доставили за българските ВВС три транспортни самолета С-27J “Спартан”. Той посети щанда на „Pratt & Whitney” – световен лидер в разработката, производството и обслужването на двигатели за летателни апарати, газови турбини за индустриални цели и ракетни двигателни системи.

Пред началника на българските ВВС генерал-майор Константин Попов „AAI Corporation – Textron” демонстрираха последните си достижения в сферата на безпилотни летателни апарати и технологии за наземен контрол.

Очаква се на втория ден от изложението министърът на отбраната Аню Ангелов да посети щандовете на IAI, EADS, SAAB, „Pilatus Aircraft”, „Локхийд Мартин”.

/МО/

 
20.06.2011, 18:02

Иран изведе на орбита спътник

Иран успешно изведе на орбита около Земята, спътникът „Рассад-1” (Наблюдение-1), съобщава Agence France-Presse, която цитира иранският арабоезичен телеканал Al-Alam.

Космическият апарат е изведе на орбита с височина 260 км с помощта на ракета „Сафир”.

„Рассад-1”, според информацията, ежедневно, може да обикаля Земята 15 пъти и да прави снимки. Мисията на спътника се очаква да продължи 2 месеца.

Апаратът „Рассад-1” е конструиран в Университета по технологии Малек-Аштар в Техеран. За плановете по извеждането на орбита на този спътник стана известно още през юли 2010 г. и тогава плановете бяха да бъде изведен на орбита през август 2010 г.

Космическата програма на Иран стартира през февруари 2008 г. Стартът на първият спътник, произведен със собствени усилия, Иран осъществи през февруари 2009 г. Той се казваше „Омид” и изгоря в атмосферата след над 1 месец работа.

През февруари 2010 г. в рамките на иранската космическа програма на орбита бе доставена биокапсула с плъх , червеи и две костенурки. Целта на старта, както бе съобщено е било изследването на поведението на живите организми в условията на космоса.

През март 2011 г. Иран изстреля ракетата „Кавошгар-4” . Тогава бе съобщено, че на борда на ракетата носител е имало тестова капсула.

Иранската космическа програма бе подложена на критика от западните експерти, поради своята „военна насоченост”. Запада смята, че под прикритието на космическа програма Техеран създава ракети способни да носят ядрени бойни глави.

Иран от своя страна твърди, че програмата има мирен характер. Така например, иранското космическо агентство е заето с формирането на собствена орбитална групировка, а към 2020 г. Техеран планира да изпрати първи ирански космонавт в космоса. – Още космически системи

/SpaceNews/

 
20.06.2011, 16:48

Руските "Мистрал" ще бъдат въоръжени с Ка-52

Корабите клас „Мистрал" от ВМФ на Русия ще са въоръжени с многоцелевите бойни вертолети Ка-52 "Аллигатор". По данни на „Интерфакс” Русия ще получи първия „Мистрал” през 2014 година, а вторият – 2015 г. Договорът за закупуване на два вертолетоносача клас „Мистрал” е подписан на 17 юни 2011 г. по време на провеждането на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Споразумение за построяването на вертолетоносачи „Мистрал” в руски корабостроителни заводи ще бъде подписан отделно. До тогава трябва да се решат всички „вътрешни въпроси”, съобщава шефа на „Рособоронэкспорт” Анатолий Исайкин. В рамките на договора за първите два вертолетоносача Русия ще получи всички технологии, необходими за производството на корабите в руските предприятия, включително и морската експлоатационна система за тактическа информация SENIT-9.

Стойността на сделката за първите два вертолетоносача е 1,2 милиарда евро, от които 980 милиона са за самото строителство, а останалите са за обучение на екипажите, адаптиране на документацията и лицензиите за технологиите.

Предполага се, че вертолетоносачите клас „Мистрал” ще постъпят на въоръжение в Тихоокеанския флот и ще се базират във Владивосток. Корабите ще се използват за осигуряване сигурността на далекоизточният регион и в частност на Курилските острови. – Още за Мистрал

/Pan.bg/

 
20.06.2011, 16:14

По повод 100 години Българска авиация демонстрации на “Буревестниците” в авиобаза Граф Игнатиево /програмата/

В чест на предстоящата 100-годишнина на българската авиация, ескадрилата на американските Военновъздушни сили „Буревестници” ще представи грандиозно авиошоу в авиобаза Граф Игнатиево на 25 юни 2011 г. Демонстрациите на групата включват около 40 елементи и фигури от висшия пилотаж.

Събитието се организира от българските ВВС и Посолството на САЩ в България, с подкрепата на Американската търговска камара.

Ескадрила “Буревестници” ще пристигне в авиобаза Граф Игнатиево на 23 юни 2011 г.

На следващия ден, специални гости на базата ще бъдат деца в неравностойно положение и деца с увреждания от домовете “Олга Скобелева”, “Рада Киркович” и “Княгиня Мария Луиза”, които ще имат и лична среща със осемте Буревестника.

Авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за свободен достъп на посетители на 25 юни 2011 г. в 09.30 ч. Програмата за деня предвижда разнообразни събития, които ще удовлетворят интересите на всички възрастови групи. За авиолюбителите ни ще бъде представен показ на въоръжение и техника, а за малките посетители е предвиден увеселителен кът.

Цялата програмата включва:

-10.00 ч. Изпълнения на Представителния духов оркестър на ВВС

-10.30 ч. Концертна програма на Ансамбъла на Българската армия

-11.40 ч. Парашутни скокове на Силите за специални операции

-12.25 ч. Издигане на националните флагове на двете страни

-12.30 ч. Наземна церемония на група „Буревестниците”

-13.00 ч. Въздушни демонстрации на група „Буревестниците”

-14.00 ч. Автографи, снимки със зрители на авиошоуто

Началото си “Буревестниците” поставят на 1 юни 1953г. Настоящето име „Thunderbirds” в буквален превод означава “буревестници” и e дадено от местните индианци. Според тях птиците, предвестници на гръмотевичните бури, символизират борбата между доброто и злото. Емблемата на ескадрилата е заимствана от индиански тотем. Украсата на самолетите е стилизирана като птица и е почти непроменена през годините.

Групата посещава България за трети път. През 2007 г. в авиобаза Граф Игнатиево атрактивните им изпълнения събраха многохилядна публика.

ОД МВР – Пловдив обръща внимание на гражданите, пътуващи по направление гр. Пловдив – гр. Карлово, че на 25. 06 2011 г. в периода от 12.00 – 18.00 часа ще бъдат предприети мерки за реорганизация на пътното движение в района на село Граф Игнатиево.

Със знак № Д – 19 “паркинг” ще се обозначат временните паркинги за посетителите на авиошоуто.

След приключване на мероприятието в периода 16.00 – 18.00 часа е възможно отклоняване на пътното движение по направление гр. Карлово – гр. Пловдив по заобиколен маршрут през: с. Царимир, с. Церетелево, с. Неделево, път 606, с. Голям Чардак, с. Малък Чардак, с. Строево, с. Труд. – Още за „Thunderbirds”

/Pan.bg/

 
20.06.2011, 13:03

Морската пехота на САЩ ще изпробва нов ударен вертолет

Новият ударен вертолет AH-1Z Viper, разработен от компанията Bell Helicopter за огнева поддръжка на американската морска пехота, за първи ще бъде изпробван в бойни условия през последното тримесечие на 2011 година, съобщава Janes.

Новата машина, известна още като "Zulu", представлява последна модификация на ударния вертолет на морската пехота Cobra. "Zulu" се планира да бъдат в състава на ескадрилите леки ударни вертолети "Scarface", които са част от експедиционния батальон на морската пехота на САЩ. Освен "Zulu" в състава на ескадрилите ще влязат и новите леки спомагателни вертолети UH-1Y Venom, произвеждани също от компанията Bell Helicopter.

Разработката на вертолета "Zulu" започна в рамките на обща програма за модернизация на вертолетите на ВМС на САЩ серия Н-1. Според информация на Janes, общо на въоръжение трябва да постъпят 189 вертолета от серията AH-1Z. От тях само една четвърт ще бъдат чисто нови, а останалите ще бъдат преоборудвани от ударни вертолети AH-1W SuperCobra. – Още за AH-1Z Viper

 
20.06.2011, 11:10

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва осъди посегателството върху паметника на Съветската армия

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) излезе с декларация срещу посегателството върху паметника на Съветската армия. В декларацията се казва, че поредното посегателство върху паметника на Съветската армия в София е сериозен минус в работата на органите за обществен ред и сигурност.

"Погледите ни са обърнати към Столична община с надеждата, че този път разследването ще има необходимите резултати, за да се разбере кой и как толкова свободно, без никакви препятствия приведе паметника „в крак с времето”. Нас ни интересува в крак с кое време са не само авторът, но и обществото ни. Наложително е да се замислим дали безразличието ни не само към този паметник, но и към десетки други в страната и извън нея, които не са само на друга армия, но и на нашата, не подтикват към подобно, както става ясно и от отзвука в света, клоунско отношение", пише в декларацията.

Единственото добро в случая бе, че светът се подигра на отношението на една част от българите към паметниците. Следващата стъпка трябва да бъде своевременната информация от компетентните органи, в която да ни убедят, че за тях тази история не е шоу, се казва в декларацията, подписана от генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председател на ЦС на СОСЗР.

/ИА „Фокус”/

 
20.06.2011, 10:50

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов замина на официално посещение в Грузия

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов замина днес, 20 юни, на официално тридневно посещение в Грузия. Визитата е по покана на началника на Обединения щаб на въоръжените сили на Грузия генерал-майор Деви Чанкотадзе.

По време на разговорите ще бъдат обсъдени въпроси свързани с регионалната и глобалната сигурност, реформите в сферата на отбраната, както и двустранното военно сътрудничество.

В рамките на посещението си в Грузия началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще посети Авиационна ескадрила в Марнеули, Националния тренировъчен център, както и 1-ва артилерийска бригада във Вазиани.

/МО/

 
20.06.2011, 09:41

„Пилатус” спечели тендера в Индия

Самолетът PC-7 Mk.2 на компанията „Пилатус ейркрафт лтд.” спечели тендера за доставка на 75 учебно-тренировъчни самолета (УТС) за базова подготовка на летците на индийските ВВС, съобщава швейцарския вестник Le Temps, който цитира изявление на командващия на индийските ВВС.

Окончателния контракт, стойността на който се оценява на 850 милиона долара, може да бъде подписан в близките дни.

При подписване на контракта, той ще стане най-големият в историята на „Пилатус. До сега най-голямата сделка на фирмата е за продажба на 25 самолета PC-21 на Обединените Арабски Емирства, сключен през ноември 2009 г. и е на стойност 500 милиона франка.

Новите самолети ще заменят старите УТС HPT-32 Дипак, експлоатацията на които бе прекратена през 2009 година.

Индийските ВВС обявиха началото на конкурса за доставка на 75 турбовитлови УТС за базова подготовка в началото на 2010 година.

В конкурса участие взеха 7 компании, като до финала достигнаха PC-7 на компанията „Пилатус ейркрафт лтд., KT-1 на компанията „Кориа аероспейс индастриз (KAI) и T-6C Хоукер Бичкрафт, който фактически се явява модернизирана версия на самолета PC-9 на компанията „Пилатус.

Всички самолети ще бъдат произведени в Швейцария, като се предвижда доставката и на тренажори.

Първите 12 машини трябва да бъдат доставени в течение на 24 месеца (първите самолети след 6 месеца) след подписването на контракта, а доставката на всички машини да завърши в продължение на 48 месеца. – Още за „Пилатус”

 
20.06.2011, 08:17

Операцията по евакуиране на сваления френски изтребител Mirage 2000D в снимки

На 24 май 2011 френски изтребител Mirage 2000D претърпява авария, като двучленният екипаж се катапултира успешно. Следва операция по евакуиране на изтребителя от района на аварията. Преди крилата да се отделят с помощта на пластичен взрив, самолетът се изтегля от замърсеното с гориво място с помощта на влекач М88 от морската пехота на САЩ. След това фюзелажа се качва на товарен камион......... Прочети още

 
19 юни
 
19.06.2011, 18:22

ВВС на Франция ще вземат участие в МАКС-2011

ВВС на Франция ще вземат участие в международния авио-космически салон МАКС-2011, който ще се проведе от 16-21 август 2011 година в гр. Жуковски (Московска област).

На изложението ще бъдат представени два многоцелеви изтребителя от 4-то поколение Rafale, като машините ще вземат участие в летателната програма на салона ежедневно от 17 до 21 август. В дните за бизнес посещения ще бъде демонстрирана съкратена 6-минутна програма, а в дните за публични посещения продължителността на полета ще бъде 9 минути.

Демонстрационната програма на френските военни самолети ще бъде коментирана на руски и английски езици.

По време на изложението МАКС-2011 самолетите Rafale ще бъдат базирани в района на стоянката на пилотажните групи. – Още за Rafale

 
19.06.2011, 13:30

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще посети Международното парижко авиационно изложение в Бурже

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще посети 49-то издание на най-голямото Международно авиационно изложение. То се провежда от 20 до 26 юни 2011 г. в Бурже, Франция. На изложението министър Ангелов ще се запознае с последните постижения на водещи фирми от авиационната индустрия в световен мащаб.

В Бурже участват над 2000 международни производители от 46 държави, специализирани в областта на авиацията и авиониката, оръжейни системи, радио- и навигационни системи и платформи и сателитни комуникации. Министър Ангелов ще има възможност да посети някои от фирмите-изложители и да разговаря с техни представители.

Международното авиационно изложение в Париж е „най-старото” и най-голямо световно събитие от подобно естество, посветено изключително на достиженията на индустрията и науката в областта на авиацията и космоса. Авиационно изложение има повече от 100-годишна история – първото издание на изложението се е провело през 1909 г. От 1951 г. авиационното изложение се провежда в специално изградения за целта изложбен център в Бурже, където на 192 000 кв. м. изложбена площ, заделена за авиационна техника, тази година ще бъдат представени над 140 въздухоплавателни платформи и системи, 42 от които ще вземат участие и в демонстрации. – Още авиационни изложения

/МО/

 
19.06.2011, 10:27

Израел започна голямо учение за фронтови отбранителни операции

Израел започна днес голямо петдневно учение в рамките на страната за фронтови отбранителни операции с цел да подготви населението си и службите по извънредни ситуация за отговор при ракетни атаки. Това предава АФП, позовавайки се на израелските военни сили.

Учението с име „Повратна точка 5” включва тестване на националните сигнали за тревога, както и на телефонната мобилна мрежа, подобряването на координацията, упражняването на евакуация и процедурите по осигуряване на убежища.

Като част от учението от израелските граждани беше поискано да влязат в предварително избрани защитни пространства, когато чуят сирените за тревога в сряда. В учението ще вземат участие 80 общини, както и военните, полицията, противопожарните служби и службите за извънредни ситуации.

Израел беше обект на силен ракетен огън по време на войната с екстремистката организация „Хизбулла” през 2006 година. Южните градове в Ивицата Газа също са чест обект на нападения от палестинската територия.

/ИА „Фокус”/

 
19.06.2011, 09:16

Военната реформа удари генералите

Така ли се прави? Този път министърът на отбраната и правителството хванаха в крачка върховния главнокомандващ.

 
19.06.2011, 09:02

Четирима чуждестранни войници са загинали в Афганистан

Четирима чуждестранни войници са загинали в южната част на Афганистан от рани, "които не са получени" в бойни действия". Това предава АФП, позовавайки се на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).

Предполага се, че смъртните случаи са вследствие на инцидент с превозно средство.

Съобразно с политиката на ИСАФ не са огласени подробности за причините за смъртта, нито за националността на загиналите войници.

В Афганистан има 130 хиляди международни войници, 90 хиляди от които са от САЩ. Общо 253 международни войници са починали в Афганистан тази година, според независимия сайт iCasualties.org.

 
 18 юни
 
18.06.2011, 23:14

Самолети на НАТО по погрешка са обстрелвали либийската опозиция

Самолети на НАТО по погрешка са обстрелвали военна колона на либийската опозиция в района на град Брега. Инцидентът е станал на 16 юни, съобщи Алиансът, цитиран от АФП.

Алиансът съобщава в изявление, че след преглед на докладите за въздушен удар поразил опозиционни сили в района на Брега в четвъртък, „НАТО не може да потвърди, че ударените транспортни средства са били част от опозиционен патрул”.

„Инцидентът е станал в район на конфликта между силите на Кадафи и опозицията. Ние съжаляваме за вероятните жертви или ранени в следствие на този злочест инцидент”, се казва в съобщението.

/ИА „Фокус”/

 
18.06.2011, 23:10

Има напредък в стабилизирането на района ни

„България играе важна роля за засилването на сътрудничеството и насърчаване на реформите в сферата на сигурността на Балканите. Страната ни участва активно във форумите на регионално сътрудничество. Като успешен пример може да се посочи Процесът на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа, който България председателства последните две години, и в рамките на който сме постигнали много за развитието на политиките и стандартите на НАТО и ЕС в региона” – каза министърът на отбраната Аню Ангелов на 28-та международна конференция по глобалната сигурност, която се провежда в Париж. ......... Прочети още

 
18.06.2011, 23:06

В Музея на авиацията отбелязаха 60 години авиобаза "Чешнегирово"

Вчера (17 юни) на територията на Музея на авиацията-Крумово отбелязаха 60 години от създаването на 25 ИБАБ "Чешнегирово".

Бивши служители на авиобазата, сега работещи в Музея, се събраха и отбелязаха юбилея, като положиха венец и цветя на паметника преместен от Чешнегирово. .......... Прочети още

 
18.06.2011, 17:29

САЩ преговарят с талибаните за край на войната в Афганистан

На пресконференция в столицата на Афганистан президентът Хамид Карзай каза, че западът е започнал преговори с талибаните в опит да се постигне споразумение за край на 10-годишния военен конфликт в страната. Според Карзай мирните преговори били водени от „представители на международната военна коалиция и в най-голяма степен на Съединените щати“.

По-рано дипломатически източници съобщиха за продължили с месеци предварителни разговори между двете страни. Карзай също не веднъж е казвал, че афганистанските власти са в контакт с бунтовническите групи, но последното му изявление за първи път официално потвърждава участието на Съединените щати в преговорите.

/Livenews.bg/

 
18.06.2011, 12:33

Военна академия "Г. С. Раковски" организира ден на отворени врати за всички, които проявяват интерес към магистърските й програми

Военна академия "Г. С. Раковски" организира ден на отворените врати на 22 юни от 12,30 часа до 15.00 часа за всички, които проявяват интерес към магистърските й програми в професионално направление "Национална сигурност", съобщиха от академията. Проявата е насочена към дипломирани бакалаври или магистри, които желаят по-висока квалификация или искат нова възможност за кариерно развитие. Те ще имат възможност да посетят факултетите, да се срещнат с преподавателите и да получат повече информация за специалностите и условията за кандидатстване.

/ИА „Фокус”/

 
18.06.2011, 12:19

Български военнослужещи транспортираха машини „Гардиан”, необходими за тренировъчната мисия на НАТО в Афганистан

Военнослужещи от 20-тия български контингент, участващ в операцията на Международните сили за сигурност в Афганистан, проведоха операция за транспортирането на 6 бойни машини ASV 1117 – „Гардиан” от Баграм до столицата Кабул по молба на американските коалиционни партньори. В съвместната операция участваха български военни от 4 –та рота за охрана на летище „Кабул” и от Трета група за обучение и връзка (OMLT – 3), под ръководството на командира на групата подполковник Атанас Петров.

Транспортираните машини „Гардиан” ще бъдат използвани за обучението на войници от Афганистанската национална армия, в което участват инструктори от коалиционни сили.

Специална благодарност към българския контингент от името на коалиционните партньори изрази майор Робърт Хил - офицер по сигурността на тренировъчната мисия на НАТО в Афганистан. Той заяви, че помощта на българските военнослужещи е била от решаващо значение за успешното осъществяване на операцията. – Още за М1117

/МО/

 
18.06.2011, 11:03

„Блестяща звезда” в Карлово

Премина сертифицирането на батальона за логистично осигуряване от 61-ва Стрямска механизирана бригада като декларирано формирование за силите на НАТО с ниска степен на готовност ..... Прочети още

 
18.06.2011, 10:16

Откриват руски военен мемориал в Париж

Войници на Руския експедиционен корпус, изпращани от Русия за Франция по време на Първата световна война, станаха герои на изложбата в Париж. Експозицията, подготвена от Министерството на отбраната на Франция, е разположена в местния Център на руската наука и култура.

Изложбата в Париж започна работа в навечерието на едно знаменателно събитие: на 21-ви юни, по време на посещението на министър-председателя на Русия Владимир Путин, в Париж ще бъде открит мемориал на руските защитници на Франция.

 
18.06.2011, 09:44

Вторият тест на американска хиперзвукова ракета е бил неуспешен

Вторият експериментален полет на американската хиперзвукова ракета Х-51 „WaveRider” е завършил с потъване във водата край бреговете на Калифорния, съобщи РИА Новости.

За изпълнение на полета безпилотната ракета е била изстреляна от стратегически бомбардировач В-52. След 4-секундно падане двигателят на ракетата успешно е заработил, но летателният апарат не е успял за нужното време да се отдели от ракетата и е паднал във водата на Тихия океан. Четириметровата ракета може да развива скорост до 6,4 хиляди километра в час.

Първият тест на Х-51 е успешно проведен на 26 май 2010 г.

 
18.06.2011, 00:50

Словакия ще изпрати в Афганистан 20 военнослужещи

През септември тази година Словакия за пръв път ще изпрати 20 военнослужещи от своя пети елитен полк със специално предназначение, дислоциран в град Жилина, съобщи министърът на отбраната на страната Любомир Галко, цитиран от РИА Новости.

„Ние за пръв път ще изпратим 20 военнослужещи в Афганистан, които ще провеждат спецоперации, а също така ще обучават афганистанската народна армия и местните сили за сигурност”, уточни ръководителят на словашкото военно ведомство.

/ИА „Фокус”/

 
18.06.2011, 00:35

“Невидим” хеликоптер глътна $8 млрд.

За последните 15 години министерството на отбраната на САЩ е изразходвало $32 млрд.  за проекти, които впоследствие са били закрити като нерентабилни или несъстоятелни. Според доклад на американски военни специалисти голяма част от средствата са отишли за създаването на разузнавателно-ударен хеликоптер RAH-66 Comanche и за "бойни системи на бъдещето" (FCS). Разработчиците на хеликоптера обещаваха Comanche да е невидим за радарите на ПВО и да може да се използва ефективно както през нощта, така и в лошо време. В крайна сметка проектът, за който бяха похарчени близо $8 млрд. за 20 години, бе закрит през 2001 г. – Още за RAH-66

 
 17 юни
 
17.06.2011, 17:05

Нови първокласни военни пилоти

Комисия от Щаба на ВВС и авиобаза Граф Игнатиево изпълни контролните проверки по най-сложния вид подготовка на трима пилоти от авиобазата - майор Георги Василев Белев, капитан Атанас Георгиев Сираков и капитан Валентин Димитров Терзиев.

Контролните полети се проведоха на 08.06.2011 с учебно-боен самолет МиГ-21, нощем, в сложни метеорологични условия. Това е заключителния етап от подготовката им за присвояване на степен за класна специалност “Военен пилот – първи клас” на самолет МиГ-21.

Ден преди това пилотите положиха успешно теоретичния изпит в Щаба на ВВС пред изпитна комисия с председател полковник Анатолий Кръстев – помощник на началника на ВВС по подготовката.

Нагръдните знаци на тримата пилоти ще бъдат връчени от началника на ВВС пред целия личен състав на авиобазата.

/Pan.bg/

 
17.06.2011, 16:18

Британски военнослужещ е загинал при взрив в Афганистан

Британски войник е бил убит при взрив в южната част на Афганистан по време на операция за задържането на екстремист, предаде АФП, като се позова на британското министерство на отбраната.

„По време на операция за задържане на екстремист, войникът е поправял автомобила си, който е бил повреден при експлозия, и е бил смъртоносно ранен от взривно устройство”, заяви военен говорител.

С този случай броят на загиналите британски войници от началото на операцията на НАТО в Афганистан достигна 372 души, като само за тази година жертвите са 24. – Още за Афганистан

/ИА "Фокус"/

 
17.06.2011, 14:05

ВВС на Индия приеха 4 самолета C-130J-30 „Супер Херкулес”

Третият и четвъртият от поръчаните шест за ВВС на Индия военнотранспортни самолета C-130J „Супер Херкулес” на 15 юни са напуснали завода на „Локхид Мартин” Мариетта (Marietta) (щат Джорджия) и са се отправили към авиобаза Хиндан в Индия.

Планира се останалите два самолета да бъдат предадени на клиента през лятото на тази година. Всички самолети ще бъдат дислоцирани в авиобаза Хиндан, където е създадена инфраструктура за тяхната експлоатация.

„Локхид Мартин” предполага, че Индия може да поръча втора партида от 6 самолета C-130J.

Контракта за покупка на 6 ВТС самолета C-130J-30 „Супер Херкулес” бе подписан през март 2008 г. Общата стойност на съглашението, включващо и наземното спомагателно оборудване, резервни части, обучение на личния състав и тригодишно гаранционно обслужване е 962,7 млн дол (около 38,3538 млрд рупии).

Първият поръчан самолет компанията „Локхид Мартин” предаде на ВВС на Индия на 16 декември 2010 г.

Самолетите са предназначени за индийските Сили за специални операции. Те са оборудвани с инфрачервени комплекти за откриване IDS (Infrared Detection Set), способни са да изпълняват полети на малка височина, кацат на неподготвена полоса, като осигуряват десантиране на личен състав и стоварване на товари при всякакви метеорологични условия. За защита от средствата за ПВО на противника C-130J са оборудвани със средства за самозащита.

Индийските С-130J са оборудвани със система за дозареждане във въздуха, приемната щанга на която се намира в ляво над кабината на пилотите. – Още за С-130J

 
17.06.2011, 09:51

САЩ няма да ограничат ПРО

Администрацията на Барак Обама няма да подпише с Русия договор за ограничение на системите за противоракетна отбрана, заяви заместник-държавният секретар на САЩ по контрола над оръжията и международната сигурност Елен Тошър. „Ние се стремим към сътрудничество с Русия, но няма да се съгласим на никакви ограничения на нашите програми на противоракетната отбрана” заяви тя. Според дипломата, Вашингтон демонстрира на Москва, че американските системи за ПРО не са заплаха за руския стратегически потенциал за ядрено сдържане.

 
17.06.2011, 09:44

Днес се очаква да бъде подписан договорът за „Мистрал” между Русия и Франция

Днес се очаква да бъде подписан договорът за хеликоптероносачи клас „Мистрал” между Русия и Франция. Очаква се това да стане в рамките на международния икономически форум в Санкт Петербург, съобщава радио „Ехото на Москва”.

Русия ще закупи два хеликоптероносача на цена от 1,12 милиарда евро, твърдят източници, близки до сделката. В тази сума влизат и лицензите за технологиите за управление по стандартите на НАТО, в частност системите Зенит-9.

Русия е предложила на Франция да закупи четири самолета Бе-200. Тяхната цена е 50 милиона долара за самолет.

/ИА „Фокус”/

 
17.06.2011, 09:39

Русия смята да разширява военнотехническото сътрудничество с Аржентина

Двата закупени от Аржентина руски вертолета Ми-17 трябва да пристигнат в страната през втората половина на тази година. Според информация на списание „Seguranca & Defesa”, вертолетите ще бъдат подчинени на Обединеното командване на Антарктика.

По-рано се предполагаше, че вертолетите Ми-17 ще постъпят на въоръжение в армейската авиация, но новия министър на отбраната Антонио Пуричелли взе решение експлоатацията на машините да се извършва от ВВС на страната, които носят отговорност за въздушните операции в Антарктида.

Контракта за доставка на двата вертолета Ми-17 бе подписан от ВС на Аржентина и „Рособоронэкспортом” в края на август 2010 г. Това е първа покупка от Аржентина на руска военна техника.

Предполага се, че вертолетите Ми-17, стойността на които е 27 милиона долара, ще бъдат използвани за изпълнение на спасителни операции, както и за снабдяване на основната аржентинска станция в Антарктида „Марамбио”. Обсега на действие на Ми-17 позволява изпълнение на полети до станцията „Марамбио” от Ушуая (най-южния град на Аржентина на Огнена Земя).

Съглашението предвижда опция за допълнителна покупка на три машини, но според прогнози на специалисти, от Русия може да бъдат получени до седем нови вертолета. – Още за Ми-17

 
17.06.2011, 08:45

ПРО - Румъния между САЩ, Европа и Русия

Министерството на външните работи на Русия протестира преди няколко дни срещу присъствието на американския крайцер “Монтерей” в Черно море и го окачестви като “заплаха за сигурността на Русия”. Корабът, който хвърли котва миналата седмица в Констанца, е един от 22-та плавателни съда тип Тикондерога, въоръжени с бойни системи “Иджис”, участващи в американския противоракетен щит. .......... Прочети още

 
17.06.2011, 00:14

Австралия ще изхарчи 3,2 милиарда долара за покупка на 24 морски вертолета MH-60R

Австралия ще закупи 24 бойни вертолета с морско базиране MH-60R "Ромео" съвместна разработка на „Локхид Мартин”/„Сикорски”, който победи конкурента на европейския консорциум "NH индастриз" - NH9 в тендер на стойност 3 милиарда австралийски долара (3,2 млрд долара).

Вертолетите MH-60R ще трябва да заменят 16-те машини  S-70B "Си Хоук", които са на въоръжение в австралийските ВМС вече повече от 20 години.

Първите два MH-60R ще пристигнат за изпитания от клиента в средата на 2014 г. и трябва да влязат в строя през 2015 г. Тези 24 вертолета ще позволят да се окомплектоват едновременно не по-малко от осем военни кораба.

MH-60R е оборудван с усъвършенствана авионика и датчици. Ключов елемент от тях е бордовата нискочестотна хидроакустична станция AQS-22 на компанията „Рейтеон”. Австралийските MH-60R ще бъдат въоръжени с торпеда Mk.54 на „Рейтеон”, ракети AGM-114 „Хелфайър” на компанията „Локхид Мартин” и картечници.

Вертолетите ще се произвеждат в САЩ и ще се доставят в рамките на програмата за чуждестранни военни продажби (FMS). – Още за MH-60R

 
16 юни
 
16.06.2011, 23:40

"Расат" е готов за изстрелване в космоса

"Расат" бе изпратен в Русия за изстрелването, което е запланувано за месец юли. Това е първият национален наблюдателен спътник на Турция и данните от него ще бъдат използвани в градската планировка, горското стопанство и земеделието и при кризисни ситуации. – Още космически системи

 
16.06.2011, 23:19

НАТО можела да стане „алианс на две скорости”

Расмусен поиска европейците да отделят повече пари за отбрана

 
16.06.2011, 22:14

Създадоха мобилен комплекс за базиране на кораби

Московското конструкторско бюро "Компас" е създало мобилен комплекс за базиране на надводни кораби и подводници, който позволява бързо развръщане на бази на участъци от крайбрежието, които нямат съответната инфраструктура. За това на "Лента.Ру" са съобщили от пресслужбата на бюрото. Както се очаква, новият комплекс ще бъде представен на обществеността на 5-ия международен военноморски салон МВМС-2011, който ще се състои в Санкт Петербург от 29 юни до 3 юли т.г. Развръщането на комплекса се осъществява в течение на 15-30 денонощия в зависимост от неговата сложност. Автономният пункт за базиране позволява да се обезпечи не само стоянката на корабите, но също и тяхното техническо обслужване, снабдяване електроенергия, въздух под високо налягане и азот. Освен това комплексът позволява да се провежда бойна подготовка на екипажите и да се обезпечава излитане, кацане и техническо обслужване на вертолетната техника. По оценката на МКБ "Компас", комплексът може да бъде интересен както за военните, така също и за гражданските служби, обслужващи кораби в Арктика. Както се очаква, в изложението МВМС-2011 ще вземат участие около 300 компании от Русия и чужбина. Своя продукция на салона ще представят "Рособоронекспорт", "Ростехнология", корпорация "Тактическо ракетно въоръжение", L-3, MARLOG и др. На изложението ще бъдат представени кораби, артилерийски и стрелкови системи.

/Дума/

 
16.06.2011, 20:46

Отказът на Чехия от радар на противоракетната отбрана е продиктуван от интерес за собствената си сигурност

Отказът на Чехия от разполагането на радар на европейската противоракетна отбрана на своя територия е продиктуван от интерес за собствената си сигурност, смятат руските военни експерти. Според тях, Прага е решила да се предпази от ответни действия на Москва. Няма съмнения, че в Чехия са взели под внимание настроението на обществото, което осъзнава, че радар на противоракетната отбрана би бил обект за първостепенен удар в случай на възникване на военен конфликт, подчертаха експертите.

 
16.06.2011, 16:55

Сваля се оборудване от изтребители Typhoon, за да се поддържат изправни самолетите в операцията срещу Либия

Краските ВВС свалят оборудване от най-новите си изтребители Typhoon, за да поддържат в изправност самолетите, участващи в операцията срещу Либия.

Три самолета Typhoon, всеки от лойто струва 125 милиона британски лири, се ‘канибализират’ във военновъздушната база Конингсби, за да се задоволи острата нужда от резервни части.

Към момента осем изтребители Typhoon участват в операцията на НАТО „Обединен защитник”, а други носят бойно дежурство на Фолклендските острови.

С цел пестене на финанси командването на ВВС не е поръчало достатъчно резервни части за изтребителите, които влязоха в експлоатация преди две години. Това довежда през март до спиране от полети на три изтребителя, за да може да се поддържат максимален брой самолети Typhoon в изправно състояние.

Според депутатът от Консервативната партия Крис Хийтън-Харис това е „безобразно прахосване пари на данъкоплатците да имаш склад със залежало имущество на стойност 375 милиона лири, за да поддържащ останалите самолети в летящо състояние. Резервните части лесно можеха да бъдат предвидени и включени в първоначалния договор за закупуване на изтребителите. ВВС трябва веднъж завинаги да се отърсят от тази порочна практика и да решат логистичните проблеми веднъж завинаги, като процесът трябва да се води от министрите”.

Според капитан III ранг Nigel ‘Sharkey’ Ward, летял на палубните изтребители Harrier и награждаван за участието си във Фолклендския конфликт, ” Typhoon са астрономически скъпи изтребители и не са подходящи за изпълнение на задачи извън въздушното пространство на Великобритания”.

Министерството на отбраната счита, че проблемът ще отпадне през 2015 година, когато ще има достатъчно резервни части в складовете.

Според бригадния генерал от резерва на ВВС Andrew Lambert тази практика да се вземат части от един самолет за друг „не е нито нова нито необичайна. Но ако казвате, че е по-добре да има достатъчно резервни части, отколкото да се ‘канибализират’ самолети – да, тогава вероятно сте прави. Но ако няма достатъчно пари в бюджета, то тогава се налага. Изтребителите обикновено преминават през шестмесечен ремонт и има логика да се вземе от тях оборудване, ако някой самолет има спешна необходимост от него.”

Според министъра на отбранителните ресурси Peter Luff „това е рутинна мярка. Никой от тези самолети не участва в бойни действия”.

Недостигът на резервни части означава също, че някои пилоти остават на земята или летят недостатъчно, за да могат да участват в бойни мисии. – Още за Typhoon

/Pan.bg/

 
16.06.2011, 12:57

ВМС на Франция взеха на лизинг два ВТС C-2A „Грейхаунд”

Командването на авиацията на ВМС на Франция е сключило лизингово съглашение, което предвижда доставка на два палубни военнотранспортни самолета C-2A „Грейхаунд” (Grumman C-2А Greyhound) от състава на ВМС на САЩ за използване на самолетоносача „Шарл де Гол”.

Според информация на „Джейнс дифенс уикли”, която се позовава на представител на американските ВМС, първият C-2A е извършил полет за доставка на товари на самолетоносача „Шарл де Гол” на 4 юни – два дни след пристигането им в базата на морската авиация „Йер”, разположена на средиземноморското крайбрежия на Франция.

Самолетите C-2A, съпровождани от технически персонал на ВМС на САЩ, ще бъдат използване за изпълнение на задачи по поддръжка и доставка от континенталната част на Франция на товари на самолетоносача, участващ в операцията срещу Либия.

Самолетите са с американски опознавателни знаци и се пилотират от американски летци, които са получили съответния сертификат за кацане на борда на френския самолетоносач. – Още за С-2А

 
16.06.2011, 11:35

Началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов замина на работно посещение в Кралство Швеция

Началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов замина днес, 16 юни, на четиридневно работно посещение в Кралство Швеция. Визитата е по покана на началника на Щаба на Военновъздушните сили на Швеция генерал-майор Андерс Силвер.

Генерал-майор Попов ще участва в семинар на тема „Въздушна мощ”, на който са поканени и делегации от САЩ, Бразилия и ЮАР. На форума ще бъдат дискутирани въпроси, свързани с анализа на заплахите и произтичащите оперативно-технически изисквания, както и съвременни аспекти и стратегически насоки за развитието на Военновъздушните сили.

По време на визитата генерал-майор Константин Попов ще посети формирования от шведските ВВС.

/МО/

 
16.06.2011, 10:27

Договорът за УДК „Мистрал” между Русия и Франция ще бъде подписан утре в Санкт Петербург

Руско-френското споразумение за закупуването на френски вертолетоносачи клас „Мистрал” ще бъде подписано по време на открития днес икономическия форум в Санкт Петербург, предаде Интерфакс.

Според източници, близки до преговорите, подписването на договора за „Мистрал” ще бъде едно от ключовите събития в рамките на този форум. Планира се церемонията по подписването да се състои на 17 юни. Договорът ще бъде подписан от представители на „Рособоронекспорт” и френската компания DCNS. – Още за „Мистрал”

 
16.06.2011, 10:06

Следи от диоксин открити близо до база на САЩ в Южна Корея

Следователи заявиха, че са открили малки следи от диоксин в потоците близо до американска военна база в Южна Корея, но все още нямат доказателства, за да подкрепят твърденията, че "Оранжевият агент" е бил закопан там през 1978 г. Южнокорейски и американски екипи взеха проби от водата миналия месец около "Кемп Керъл", след като американски ветерани заявиха, че са закопали големи количества от "Оранжевия агент", високо токсичен дефолиант, в логистичната база през 1978 г. Министерството на екологията в Сеул съобщи, че "изключително малки" количества диоксин, в рамките на допустимите нива, са били открити в потоците около базата, която е разположена близо до югоизточния град Дегу. Южнокорейски представители, участвали в изследванията, заявиха, че установените факти не показват пряко, че "Оранжевият агент" е бил закопан в американската база.

/АФП /

 
16.06.2011, 09:59

Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер

Историята на мрежа от тайни заводи, която спасила Острова

 
16.06.2011, 09:39

„БАе системз” напусна тендера за доставка на 16 УБС за ВВС на Полша

Компанията „БАе системз” заяви, че напуска тендера за доставка на полските ВВС на 16 учебно-бойни самолета клас LIFT (Lead-In Fighter Training), който се оценява на 1,45 милиарда злоти (530,5 млн дол).

Според информация на „Ройтер”, излизането от конкурса е окончателно решение на компанията „БАе системз”.

 
16.06.2011, 09:30

Ненужните турски керемиди на военните имоти да вървят в комплект с бомби и гащетата !?

Тези дни започна люта експлоатация на темата за разпродажбата от войската от оръжия  до копчета за шинели, и от бойни машини до манерки и полеви кухни. Няма как, ще се разпродава всичко кътано от генералите по варшавско време, за да се свържат двата края и на без това тънкия военен бюджет. Нека си припомним, че тъкмо този резерв и пак варшавските стопанства спасиха войската от жив глад преди години. Тогава тиловаците и командирите бяха  и спестовници, и отговорници. В хубавия смисъл на думата......... Прочети още

 
16.06.2011, 08:49

Сърби козируват на щатски тюлен

Бойци от Сърбия получиха чисто нови български автомати "Калашников". Това стана минути след като на база Ново село бе открито тържествено българо-американското съвместно обучение "Блек сий ротейшън форс 2011". За първи път в подобно обучение на българска територия се включва и подразделение на сръбската армия. Взводът от западната ни съседка обаче е пристигнал без оръжие. Но съседите вече са екипирани с автомати - още със смазката по тях. "Надяваме се да научим нещо и от другите армии", заяви ефрейтор Зоран Мотавджич от сръбския взвод.......... Прочети още

 
16.06.2011, 08:30

Мандатът на мироопазващите сили в Кипър бе удължен

Съветът за сигурност на ООН удължи с 6 месеца мандата на мироопазващите сили в Кипър.

Проекторезолюцията предвиждаща удължаването на мандата на мироопазващите сили на ООН в Кипър бе приета с единодушие. По този начин мандатът на мироопазващите сили на ООН в Кипър, който изтича на 15 юни бе удължен до 15 декември 2011 година.

В резолюцията на Съвета за сигурност на ООН се отправя призив към кипърската турска и кипърската гръцка администрации да придадат ускорение на процеса на преговори и да заемат конструктивна и открита позиция.

 
16.06.2011, 08:23

Военни учения „Джанер гьонйели-2011”

С успех приключи сухопътната част на спасително-издирвателните военни учения „Джанер Гьонйели-2011”, които се провеждат в така наречената Турска Република Северен Кипър /ТРСК/.

Преди започването на военните учения заместник командващият на силите за сигурност на ТРСК бригаден генерал Мехмет Соганджъ проведе пресконференция на която каза, че „Винаги и навсякъде сме готови да участваме в издирвателно спасителни дейности в сътрудничество с Турция”.

Маневрите се проведоха в град Гирне.

Втората част на военните маневри ще се проведат в териториалните води на ТРСК в Източно Средиземно море и ще бъдат открити за пресата и чуждестранни наблюдатели.

В тази част на военните учения ще участват цивилни военни единици от спасително издирвателните служби на Турция и ТРСК.

Военните учения ще бъдат проследени от наблюдатели от Ирак, Пакистан, Кувейт Обединените Арабски емирства, Азербайджан и Гамбия.

/TRT/

 
16.06.2011, 08:00

Руско-американските преговори за ЕвроПРО достигнаха до задънена улица

Руско-американските преговори по въпросите на противоракетната отбрана (ПРО) са достигнали до задънена улица. До този извод достигнаха експерти на конференция, организирана от Стокхолмския международен институт за мира. В същото време бе отбелязано, че се увеличават нестабилните режими, от които в бъдеще може да се очаква ракетно нападение. За да не пропуснат ситуацията, основните играчи още днес трябва да се споразумеят за съвместно разполагане на европейска ПРО, пише вестник „РБК Дейли”.

По време на конференцията експерти по въпросите на глобалната сигурност от Русия, САЩ, Франция, Швеция, Израел и Саудитска Арабия за първи път открито признаха, че руско-американските преговори за ПРО са достигнали до задънена улица. Експертите смятат, че изход от ситуацията може да бъде намерен чрез реанимирането на някои от миналите проекти, в частност, за създаването на съвместен център за размяна на данни от системите за ранно предупреждение.

/ИА „Фокус”/

 
16.06.2011, 07:57

Намаляването на разходите на страни-членки в НАТО е "сериозен проблем"

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви, че намаляването на разходите за отбрана на страни-членки на НАТО е "сериозен проблем", който може да принуди САЩ да се отделят от Алианса", предава АФП.

Гейтс повтори критиката си, която за първи път отправи в Брюксел по-рано този месец, когато Гейтс заяви, че членове на съвет в сената, че американските разходи са се увеличили половината до три четвърти от военния бюджет на страните-членки на НАТО.

/ИА „Фокус”/

 
 
 

Още военна информация - архив

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.





{START_COUNTER}