Военна информация

Архив - от 1 до 15 юни

 

 
Италиански разузнавателен кораб влезе в Черно море
15.06.2014, 20:09

Разузнавателният кораб на военноморските сили на Италия Elettra (А5340) днес премина през Босфора и навлезе в Черно море, където ще бъде по всяка вероятност до 5 юли. Той смени френския разузнавач Dupuy de Lome (A759), напуснал акваторията на 29 май.

В момента в Черно море има още един кораб на Северноатлантическия алианс - френската фрегата Surcouf, която се очаква да напусне района на 17 юни.

На борда на Elettra има най-модерен комплекс разузнавателна апаратура, в това число над 30 системи за събиране на хидроакустична и радиотехническа информация, дълбоководен автономен апарат, способен да се потопява до 1000 метра. Въоръжението му включва 2х25 мм оръдия OTO Melara KBA. Корабът има пълна водоизместимост 3180 тона и е в експлоатация от 2003 година, има екипаж от 95 човека (от тях 65 са разузнавателни специалисти).

 
САЩ и Великобритания изпратиха военна група в Ирак
15.06.2014, 18:26

САЩ и Великобритания са изпратили в Ирак съвместна група на специалните си сили, които да окажат помощ на иракските военни в борбата им срещу ислямистите. Зоната на действие на групата включва значителен по площ район, в който влиза и вторият по големина град в Ирак -. Мосул, пише британския Sunday Times.

Изданието посочва, че Великобритания вече е реализирала намерението си да изпрати специални части към Ирак и войниците вече се намират на път за арабската страна.

Целта на присъствието им ще бъде определяне на позициите на екстремистите от групите "Ислямска държава Ирак и Шам" и "Ислямска държава Ирак и Леванта".

Британско-американските бойци ще определят най-важните цели и ще извършват въздушни удари по позиции на екстремистите.

Към момента официално потвърждение на новината не е направено нито от САЩ, нито от Великобритания все още не са получили. Според вестника, решението за изпращане на военен контингент в Ирак е направено от британския външен министър Уилям Хейг и държавният секретар на САЩ Джон Кери на 13 юни.

http://www.cross.bg/

 
Още едно становище за създаване на самостоятелно Военновъздушно училище
15.06.2014, 14:23

Предлагаме ви официалното становище на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров”, прочетено от полковник доцент д-р Атанас Начев,  директор на дирекция „Развитие на въоръжението, техниката, тиловите имущества и материали” в института, на организираната преди няколко дни от Българската авиационна асоциация обществената дискусия за откриване на Висше военновъздушно училище в гр. Долна Митрополия.

„Институтът по отбрана е елемент от военно-образователната система и като такъв си сътрудничи с всички обучаващи организации на Министерството на отбраната, а също и с цивилни висши учебни заведения в страната.

Институтът подкрепя един по-гъвкав подход към авиационното образование. Спецификата в авиационните професии е изключително голяма, характеризираща се, както с високи изисквания за придобиване на трайни навици и умения у обучаемите, така и с високо качество и цена на техниката, която се експлоатира.

Кадрите, завършили в гр. Долна Митрополия и преминали целия си курс на обучение на едно място, които са учили по единна програма, насочена към пряката дейност на летците и специалистите, осигуряващи полетите, се реализират по-успешно като летци, инженери и техните в експлоатационната и ремонтната дейност във военните формирования.

През последните 15 години на експлоатиране на авиационната техника няколкократно се е налагало удължаване на нейния ресурс. Институтът по отбрана „Професор Цветан Лазаров” пряко участва в този процес заедно с летателния, инженерно-техническия състав на Военновъздушните сили, като разработва програми и методики за различни проверки, изпитвания и диагностика на авиационната техника. При по-нататъшната си дейност в тази насока с прилагане на съвременните смарттехнологии се изисква и повишаване на подготовката на обслужващия персонал.

Според нас към момента проблем в българската военна авиация е липсата на на сертификация във всички области, свързани с авиационната дейност, от въздухоплавателните средства и персонал до летищни съоръжения. Това може да предизвика проблеми от юридическо естество, свързани с прилагане на международното законодателствно. Съвременните условия налагат прилагане на гъвкава, мобилна структура в авиационното образование с възможност за комуникации с останалите структури на обучение и повишаване на квалификацията в Министерството на отбраната и страната като цяло.

Становището на директора на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров” е в подкрепа на идеята за възстановяване на авиационния център в гр. Долна Митрополия, като Военновъздушно училище „Георги Бенковски”, за придобиване на комплексно авиационно образование на съвременно ниво, като Институтът не желае да се накърнят другите сфери на обучение в Националния военен университет „Васил Левски”.”

http://www.otbrana.com/

 
Хаосът в Ирак е резултат от намесата на САЩ
15.06.2014, 13:15

Корените на мълниеносното напредване на сунитските джихадисти в Ирак трябва да се търсят в командваната от Вашингтон операция през 2003 г. в Ирак, един от резултатите от която е, че предизвика много опасен вакуум във властта и кървав междурелигиозен конфликт. Това се казва в коментар на Франс прес за последните събития в тази страна.

Според критиците на президента Джордж Буш и ястребите, които го заобикаляха, завземането на провинция Нинив и някои градове северно от Багдад от бойци на ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Левант) дава допълнително доказателство за пълната липса на визия на американците през 2003 г.

Провалът в Ирак може да се припише на много хора. Но не трябва да се изпуска от погледа, че катастрофалното решение да се тръгне на война през 2003 г. наистина е изходната точка на ужасите, които страната преживява сега – изтъква анализаторът Брус Ридъл, бивш агент на ЦРУ, а сега експерт в института "Брукингс".

Иракският хаос може да се оприличи на "обвинителен акт" срещу администрацията на Джордж Буш, който поведе война под претекст, че има връзка между режима на Саддам Хюсеин и "Ал Кайда", добавя Джуън Коул, професор по история в Мичиганския университет.

Това е цялата ирония на историята, казва той. Нахлувайки в Ирак, Джордж Буш и неговият вицепрезидент Дик Чейни създадоха идеалните условия "Ал Кайда" и екстремистите сунити да пуснат корени в страната. Тя изпадна в такава слабост, че "Ал Кайда" можа да завземе и да удържи днес цели региони, обяснява Коул.

Падането на Саддам Хюсеин позволи на Иран да разпростре влиянието си благодарение на контактите си с доминираното от шиитите правителство, което на свой ред настрои срещу себе си голяма част от сунитското малцинство.

Сред причините за своето недоволство сунитите сочат стигмата и антитерористичните закони, на които са подложени – натрупан гняв към шиитското управление, който Ал Кайда и сунитските екстремисти умело използваха.

Пасивът на американците се обяснява също с унищожаването на иракските институции, такива каквито съществуваха при Саддам.

Когато американците дойдоха през 2003 г., те унищожиха иракската държава, нейната армия, администрация, полиция и всичко, което позволява на една страна да се държи – писа неотдавна журналистът Декстър Филкинс в "Ню Йоркър".

Най-очевидната илюстрация на това бе дадена тази седмица, когато иракските войници, зле екипирани и недобре обучени, напуснаха позициите си, без да окажат съпротива на джихадистите в северната част на страната.

Армията, гръбнакът на системата, изградена от Саддам Хюсейн, бе разпусната през 2003 г. от американския граждански администратор Пол Бремър.

Американците, пише още Декстър Филкинс, се опитваха девет години да изградят държава, която да замени онази, която бяха разрушили. При заминаването си през декември 2011 г. те не бяха завършили работата си.

Президентът Барак Обама искаше да върне американските части в САЩ. Иракчаните от тяхна страна не изпитваха особено желание те да останат, подчертава Филкинс.

Онова, което построихме, е на път да се сгромоляса. Ето истинското наследство от войната на САЩ в Ирак, отбелязва той в заключение.

На международната сцена също не липсват критики към Джордж Буш, в които се припомня връзката между нахлуването през 2003 г. и сегашното положение.

Отдавна предупреждавахме, че предприетата от американците и англичаните авантюра ще свърши зле, заяви в четвъртък руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Преди 11 г. президентът на САЩ обяви победата на демокрацията в Ирак и оттогава положението непрекъснато се влошава, посочи той. – Още за Ирак

http://pressadaily.bg/

 
От космодрума Плесецк е изстреляна ракетас-носител с КА „Глонасс-М”
15.06.2014, 08:57

На 14 юни 2014 , в 19:17 наше време от 43 площадка е изстреляна ракета-носител „Съюз-2.1б” с ускорителен блок  „Фрегат” и космически апарат „Глонасс-М”.

Изстрелването на ракетата е преминало в планов режим, ускорителят с КА са изведени на промеждутъчна орбита.

По-късно, днес в 00:53 (мск), космическия апарат „Глонасс-М” се е отделил от ускорителния блок и е взет за управление Космическото командване на войските за Въдушно-космическа отбрана на Русия.

Всички бордови системи на апарата работят нормално. - Още за ГЛОНАСС

 

 
Обама е безсилен пред оръжейното лоби
14.06.2014, 16:39

ОбамаНова кървава стрелба потресе Америка. Във вторник, в гимназия "Рейнолдс"  в град Траутдейл в щата Орегон бе смъртоносно прострелян един ученик, ранен бе учител, а предполагаемият стрелец също се прости с живота си. Само пет дена преди това – на 5 юни, бе убит 19-годишен младеж, а още двама души бяха ранени, след като въоръжен мъж откри огън в университетска сграда в Сиатъл.

На 23 май пък студент уби шестима души в един вуз в Санта Барбара, Калифорния, след което се самоуби. Двадесет деца и шестима възрастни загинаха нелепо през декември 2012 г. при стрелба в начално училище в Нютаун, щата Кънектикът, открита от 20-годишен младеж, който на свой ред бе застрелян от дошлите на местопрестъплението полицаи...

Списъкът с подобни примери не се изчерпва само с тези случаи, а като се проследи хронологията се вижда, че подобни прояви започват все по-начесто да се появяват в криминалните  сводки и едва ли не се превръщат в ежедневие в Съединените щати.

Последната трагедия предизвика гневна реакция от страна на американския президент Барак Обама, чиито планове за щателни проверки при продажбите на оръжие и предложения за забрана на продажбата на боен тип автомати и ограничаване на продаваните количества боеприпаси не бяха приети през миналата година от Конгреса на САЩ.

Сега той не скри огромното си разочарование от неспособността на Вашингтон да предприеме каквито и да са мерки за ограничаване попадането на огнестрелно оръжие във всякакви ръце.

„Няма друго такова място в света“, бесен бе Обама, докато коментираше случилото се във вторник в Орегон. По думите на президента, американското общество трябва да направи преоценка на ценностите си, тъй като сега за всички вече било норма случващото се в страната насилие.

Обама заяви, че според него причина за зачестяващите разстрели в американските учебни заведения не са психичните заболявания, а достъпността на оръжията. На което засега няма как да бъде турен край, тъй като оръжейното лоби доминира в Конгреса на САЩ и както със съжаление констатира Обама, по тази причина в момента чрез парламента е невъзможно да се въведе дори и най-незначителното ограничение по този въпрос.

Точно заради натиска от страна на оръжейното лоби се провали и президентският опит да убеди Конгреса в необходимостта от въвеждането на рестрикции по отношение притежаването на оръжие. Оръжейниците се позоваха тогава на втората поправка на Конституцията, даваща право на гражданите да носят оръжие.

Отговаряйки в сряда на въпроси на потребители на социалната мрежа Tumblr, Барак Обама даде за пример как австралийската страна е успяла да реши този проблем. „В Австралия, след едно масово убейство, е въведен закон за контрол над оръжията и оттогава там такива инциденти не са се случвали. Ние сме единствената страна, където това става. При това – всяка седмица“ – заявява американският президент, цитиран от портала USA Today.

Плановете на управляващия американски елит за разоръжаване на обикновения американец датират не от вчера, но засега няма мърдане и крачка напред в тази насока. А както беше изтъкнал в един свой коментар покойният ни вече колега Валентин Фъртунов: „положението е повече от напечено”. Той бе успял да се добере до статистика, според която „към 2008 г. броят на пълнолетните американци, които притежават едно или повече огнестрелни оръжия, вече е надхвърлил 50% като общото число на тези оръжия, притежавани от гражданите на САЩ, плътно се е доближило до 270 милиона дула!”

И както виждаме, те все по-често започват да гърмят...

http://www.desant.net/

 
Свалиха украински Су-25 над Горловка
14.05.2014, 14:50

Су-25Опълчението в град Горловка, Източна Украйна, съобщи, че е свалило един от двата шурмови самолета Су-25, атакували през нощта сградата на местната полиция. мястото на падане на самолета е открито, пилотът е задържан, съобщават пред РИА Новости от щаба на опълчението. „Сега водим пилота за разпит”, казва представител на опълчението. – (видео)

Според ръководителя на информационния център "Югоизточен фронт" Константин Книрик с пленника се отнасят "достойно", съобщава Lifenews.ru. "Ние винаги сме се отнасяли достойно към пленените украински войници. Дори когато самите те изоставиха пилота си, ние му оказахме първа медицинска помощ. Искаме да разберем кой издава военните престъпни заповеди, кой ги ръководи. Това трябва да се документира за бъдещия народен трибунал", казва още Книрик.

Припомняме, че в 04,30 часа местно време 2 украински щурмовика нанесоха удар по полицейското управление в Горловка. При въздушната атака бяха ранени тежко шестима, а един човек бе убит.

 
NSA разсекрети документи за инцидент с две ядрени бомби
14.06.2014, 13:32

B-52Архивът на националната сигурност на САЩ разсекрети документи, които потвърждават, че през януари 1961 г. самолет В-52 на американските военновъздушни сили, на борда на който имало две ядрени бомби, случайно ги изгубил летейки край град Голдсборо, в Северна Каролина, съобщава вестник The Independent .

„Ядрен взрив нямаше само по щастлива случайност, два кабела просто не са се свързали", разказва Робърт Макнамара, министър на отбраната на САЩ по това време. И двете бомби паднали от специалния отсек на самолета, но ударът на едната в земята бил смекчен от отворилия се парашут, а другата не избухнала заради повреден кабел вътре в бомбата.

Според разсекретените документи, двете ядрени бомби, всяка с тегло 4.5 тона и 3.8- мегатона експлозивна сила, са били заредени. Британското издание отбелязва, че бомбите, паднали през 1945 г. в японските градове Хирошима и Нагасаки, са били с експлозивен капацитет съответно от 0,01 и 0,02 мегатона.

http://www.cross.bg/

 
Ирак - новият щаб на терора
14.06.2014, 10:33

Разгромът на иракската армия в Мосул беше толкова пълен, че войниците събличаха униформите си по улиците и бягаха. Останалите зад тях трупове, някои обезобразени, бяха разпръснати сред опожарени бронетранспортьори.

Около 1500 джихадисти от “Ислямска държава в Ирак и голяма Сирия” (ИДИС; б. ред.: сп. “Икономист” нарича така в статията групировката, позната като “Ислямска държава в Ирак и Леванта”), над 15 пъти по-малко по численост от противника, вероятно са завзели шест хеликоптера “Блек хок”, както и неизвестно количество плячка от банковите авоари в Мосул. Те освободиха хиляди затворници от затвора в Мосул.

И докато черният флаг на джихада се издигаше над правителствените сгради, половин милион бежанци търсеха убежище.......Прочети още

 
Швеция ще купи новопроизведени Gripen E
14.06.2014, 10:08

Шведското правителство ще измени договора за покупката на Gripen E, като вместо престроени от Gripen C страната ще купи новопроизведени изтребители. Това е заявил за IHS Jane’s говорител на Saab.

Решението е било взето от шведския парламент, като основната причина за това е необходимостта от запазването на пълната мощ на наличните изтребители Gripen C, вместо определен брой от изтребителите да са в заводите на Saab за престрояване.

Според договора между шведското правителство и Saab 60 броя от наличните Gripen C трябваше да се престроят в новия вариант Gripen E. Работата трябва да протече между 2018 и 2026 г.

Както, обаче става ясно контруктивните прилики между Gripen C и Е са малки и не много части могат да се използват от старите C на новите Е.

Шведското правителство също сериозно обмисля да поръча 10 допълнителни Gripen E в светлината на последните събития в Украйна.

http://aeropress-bg.com/

 
В армията и флота на Русия започна летният период на обучение
14.06.2014, 10:03

До края на годината Ракетните войски със стратегическо назначение ще извършат 12 пуска на междуконтинентални балистични ракети, съобщи за „Интерфакс” в понеделник официалният представител на войските полковник Игор Егоров. Той уточни, че в това число влизат изпитателните пускове в рамките на опитно-​конструкторските работи за създаване на перспективни образци ракетна техника, пусковете за отработване на бойното сглобяване, както и пускове по програмата за ликвидация с попътно извеждане в орбита на космически апарати.

Според Егоров през летния период на обучение стратегическите ракетчици ще подготвят и осъществят над 40 щабни и около 20 командно-​щабни тренировки, около 10 командно-​щабни и 50 тактически и тактико-​специални учения.

Освен това той отбеляза, че схемата на подготовка на войските ще бъде наситена с внезапни проверки на бойната готовност и бойното дежурство както от комплексни групи на войските, така и от командващите обединения и съединения.

Официалният представител на Военноморския флот съобщи, че през новия период на обучение ще продължи подготовката на надводните и подводните сили в съответствие с разработените курсове за подготовка на екипажите. Той отбеляза, че особеността на новите курсове за подготовка на корабните сили е преходът към двугодишна система на подготовка на корабите за постоянна бойна готовност: „Тази система за подготовка позволява да имаме подготвени групи в продължение на цялата учебна година, а като отчетем формираното през миналата година оперативно командване в Средиземно море, сега ВМФ има постоянно действаща групировка на сили в този стратегически важен регион.”

От министерството на отбраната съобщиха, че през летния период на обучение в Сухопътните войски е планирано да бъдат проведени около 50 тактически и тактико-​специални учения със съединения и воински части от родовете войски и специалните войски, над 40 командно-​щабни учения на местността. В съединенията и воинските части ще бъдат извършени повече от 3500 огневи тренировки и упражнения за контролни стрелби от стрелковото оръжие и въоръжението на бойните машини. Личният състав ще отработи тактически навици по време на планираните над 2000 учения с бойна стрелба.

Според информация на военното ведомство съвместните руско-​индийски учения „Индра-​2014″ през тази година ще се проведат в Южния военен окръг, миротворческите учения на страните от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) „Селенга-​2014″ ще бъдат в Монголия, ученията „Нерушимо братство-​2014″ — в Киргизстан. Командно-​щабните учения „Рубеж-​2014″ ще преминат с участие на военнослужещи от ОДКС на полигона на Централния военен окръг „Чебаркул” в Челябинска област, а руско-​китайските учения „Мирна мисия-​2014″ ще се състоят в Китай.

От Министерството на отбраната отбелязаха, че основно мероприятие в бойната подготовка на територията на Руската федерация ще бъде стратегическото командно-​щабно учение „Изток-​204″, което е планирано да бъде проведено на територията на Далекоизточния федерален окръг през септември.

http://www.rusiadnes.bg/

 
Saber Strike на НАТО
14.06.2014, 09:28

На фона на украинската криза и резките заявления на Вашингтон по адрес на Москва, НАТО разгърна в Прибалтика мащабни международни военни учения - Saber Strike и Baltops.

В маневрите участват 800 единици военна техника и около 5000 военнослужещи от Канада, САЩ, Великобритания, а също от държави на Балтика и Скандинавия. Активността на НАТО край северозападните граници на Русия предизвиква безпокойство в министерството на външните работи на Русия.

Ученията Saber Strike се провеждат четвърта година подред, но сегашните са най-мащабните по количество на участниците и бойната техника. Военният експерт Виктор Мураховски подчертава, че по-рано Русия също участвала в тях, но през април Северноатлантическият алианс прекрати военното и гражданското сътрудничество с Русия. Причина за това станаха политическите разногласия заради Украйна и влизането на Крим в състава на Русия:

   - Буди тревога и факта, че Русия този път не беше поканена да участва в ученията. А се наблюдава и явна насоченост по военните сценарии към изолиране и противодействие на Русия. Предишните години не се наблюдаваше такова нещо.

Експертите оценяват такова поведение на страните от НАТО като готовност да защитават своята позиция в политическите въпроси. Практически у никого не предизвиква съмнения, че това се прави под натиска на Вашингтон.

Говорейки за мащабните военни маневри, първият заместник-министър на външните работи на Русия Владимир Титов заяви, че Москва оценява такова поведение на северноатлантическия алианс като враждебно и няма да го остави без отговор. Той също отбелязал, че разширението на НАТО в Централна и Източна Европа е „трудно да се оцени другояче, освен като пряко нарушение на положенията на Основния акт за взаимни отношения между Русия и НАТО от 1997 година”. В този документ страните от НАТО се задължават да не разполагат на постоянна основа допълнителни контингенти в новите държави-членки на алианса.

Според главния редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко, на фона на разширяване на ученията на НАТО, Русия ще предприеме всички необходими политически и военно-технически мерки за осигуряване на своята безопасност на западна направление:

   - Русия е принудена да предприеме ответни мерки. Не ние първи провеждаме учения. НАТО провежда първи учения близо до нашите граници, ние само реагираме. Затова цялата отговорност за ескалацията на военно-политическата конфронтация в Европа, за връщане към времената на „студената война” носи НАТО.

Руските учения в Калининградска област се провеждат едновременно с онези, които провеждат страните на НАТО в държави на Балтика. Както подчертаха в руското военно ведомство, количеството на войниците и военната техника е съпоставимо с онова, което е задействал НАТО в своите маневри.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Украински Ил-76 е свален в Луганск, 49 са жертвите
14.06.2014, 09:03

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че днес в 00:51 местно време сепаристите са свалили захождащ за кацане на луганското летище транспортен самолет Ил-76 с украински военнослужещи, предаде РИА Новости. - (видео)

„С огън от зенитна установка и голямокалибрено оръдие (според други източници е използван ПЗРК) бе поразен военнотранспортен самолет Ил-76 (рег. номер 76777) на Военновъздушните сили на Украйна, който е осъществявал превозване на личния състав с цел ротация. На борда на самолета са се намирали военнослужещи от 25-та аеромобилна бригада, техника, снаряжение и продоволствие”, се казва в съобщението, в което се добавя, че има загинали, но засега техният брой е неизвестен.

По-късно CNN съобщи, самолетът е бил с най-малко 49 пътници (от тях 9 човека екипаж), което е поредното и може би най-смъртоносното събитие в украинската кризa.

http://www.pan.bg/

 

 
Във военноморския клуб обсъдиха предизвикателствата и перспективите пред психологичното осигуряване в армейска среда
13.06.2014, 22:08

От 11 до 13 юни 2014 г. във Военноморски клуб Варна се проведе практико-приложна конференция на тема „Предизвикателства и перспективи пред психологичното осигуряване в армейска среда”.

Една от целите, стояща пред организаторите, беше да се отбележи по подходящ начин двадесетата годишнина от  началото на психологичното осигуряване на личния състав във Военноморските сили и да се направи своеобразна равносметка на постигнатото през годините.

На организираната от специалистите по психологично осигуряване във Военноморските сили конференция си дадоха среща и споделиха практически опит психолози от Българската армия, Военномедицинска академия, преподаватели от Военна академия, Националния военен университет, Висшето военноморско училище и Варненския свободен университет, специалисти от Община Варна и УМБАЛ „Св. Марина” – Варна.

Конференцията беше открита от заместник-командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев. Приветствие към участниците отправи и командирът на военноморска база-ВМС контраадмирал Митко Петев.

В рамките на изнесените доклади и представените анализи и изследвания бяха представени няколко от основните тематични направления и аспекти по психологично осигуряване  - превенция на рисково поведение и контрол на професионалния стрес в армейска среда, психосоциален климат и работна атмосфера във военните формирования и групи, групова динамика и екипна ефективност в армейски контекст, лидерство в армейска среда.

Чрез споделянето на опит, посочването на примери за добри професионални практики, както и представянето на идеи за повишаване на ефективността на дейностите по психологично осигуряване беше преследвана основната цел на  конференцията – да се стимулира търсенето на възможности за подобряване на взаимодействието и координацията на специалистите по психологично осигуряване от различните структури и командирите по места.

http://www.navy.mod.bg/

 
Започва международна летателна тренировка на европейската военнотранспортна авиация
13.06.2014, 22:00

Интензивни полети на малки и средни височини с военнотранспортни самолети на България, Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Норвегия, Испания, Чехия и Литва ще се проведат от 17 до 26 юни във въздушното пространство на нашата страна.

Полетите ще се изпълняват в рамките на мащабната международна летателна тренировка на европейската военнотранспортна авиация (European Air Transport Training – EATT 2014 BG), на която българските Военновъздушни сили тази година са домакин.

Страните, които ще участват с техника са Белгия (един С-130 Hercules и два екипажа), България (един C-27J Spartan и два екипажа), Германия (един С-160 Transal и два екипажа), Гърция (изтребители и летящи радари от собствените си бази), Испания (един C-295 и два екипажа), Италия (един С-130J Super Hercules и два екипажа), Литва (един C-27J и един екипаж), Норвегия (един С-130J и два екипажа), Франция (един С-130 Hercules и два екипажа), Холандия (един С-130 Hercules и два екипажа) и Чехия (един C-295 и два екипажа)

Ще има наблюдатели от Австрия, Великобритания, Португалия, Румъния, Унгария, Финландия и Швеция.

Международната летателна тренировката се провежда под егидата на Европейската агенция по отбрана. Освен транспортните самолети от десетте страни-членки на Европейския съюз в нея ще участват и изтребители МиГ-29 от българските ВВС, F-16 от ВВС на Гърция, както и сили и средства от състава на зенитно-ракетните войски.

По време на тренировката ще бъдат използвани летищата Пловдив, Чешнигирово и Граф Игнатиево.

http://www.mod.bg/

 
САЩ дислоцират самолетоносач в Персийския залив
13.06.2014, 20:05

CVN-77Съединените щати планират да дислоцират самолетоносача „Джордж Х.У. Буш" CVN-77 в Персийския залив в следващите часове.  Това заяви представител на американските власти пред CNN.

Причината за военното раздвижване в Залива била, за да бъдат предоставени на президента Барак Обама повече възможности за евентуални въздушни удари срещу ислямските екстремисти в Ирак.

Междувременно Обама заяви, че САЩ не възнамеряват отново да изпращат войници да се бият в Ирак, но ще разгледат редица други опции, с които да подкрепят иракското правителство срещу настъплението на ислямските екстремисти в страната.

Американският президент допълни, че ако Ирак не успее да си реши вътрешните политически проблеми, краткосрочна военна помощ от страна на Съединените щати не би помогнала кой знае колко.

Припомняме, в последните дни крайните ислямисти от "Ислямска държава в Ирак и Сирия", които са продължение на терористичната мрежа "Ал Кайда", превзеха град Мосул, който е вторият по големина иракски град, град Тикрит, както и други два по-малки града. Така те владеят голяма територия в Северен Ирак, която е плацдарм за настъпление към Багдад.

Американският президент Барак Обама предупреди, че САЩ могат да бомбардират сунитските ислямисти.

Кюрдите, които искат свой автономен регион в северната част на страната, получиха предимство да разширят територията си в настъпилия хаос, след като взеха под свой контрол Киркук.

http://news.ibox.bg/

 
Генерали на килограм
13.06.2014, 19:47

Ангел Антонов Последното назначение на Ангел Антонов за шеф на НСО мина без главоболия за властта и президента. Медиите пошумяха малко, повдигнаха въпроса, че удостояването му с генералско звание е незаконно, и всичко утихна. А казусът е сериозен. У нас генералските звания започнаха да ги раздават на килограм. Да си спомним как Петя Първанова оглави МВР в служебния кабинет и президентът набързо я титулува като генерал. Стигна се дотам, че всеки от улицата може да сложи сърмени пагони на раменете си.

Ясно е, че на Антонов му дадоха за нищо звание генерал-лейтенант от резерва, за да има основание Росен Плевнелиев да го назначи за шеф на НСО. А той въобще няма право на генералска униформа, след като идва от цивилна структура, каквато е МВР. Законът за резерва е категоричен, че само униформените от въоръжените сили, след като се уволнят, запазват званията си. А във въоръжените сили не влизат нито МВР, нито НСО, нито ДАНС или НРС. Така че, който иска да има звание в резерва, трябва да кандидатства по регистър за вакантни длъжности. Да се яви на конкурс и медицински преглед. Да го одобри комисия и да сключи договор с МО за служба в платения резерв за 5 години. Като званието важи само за срока на договора.

Засега са обявени 1199 свободни длъжности и най-високата е за майор. Не ми е известно г-н Антонов да е преминал през тази дълга процедура. А и изведнъж да се окичи с генерал-лейтенантско звание е, меко казано, неудобно. Във войската има само двама генерали с такъв ранг, които командват хиляди войници, танкове, самолети и ракети. А какво командва шефът на НСО - знаем.

Нямам нищо против конкретната личност. Просто защитавам принципи и закони, които трябва да се спазват. А те бяха нарушени, когато ГЕРБ дойде на власт. Обществена тайна е, че още като главен секретар Бойко Борисов недолюбваше военните. (Да не припомняме капризите му, свързани с неговото генералско звание, за което заслуга имаше и Ахмед Доган - б.а.) Ненапразно, когато стана премиер, армията бе буквално смачкана. През 2012 г. неговият кабинет прие постановление за привеждане в съответствие на категориите на служителите от МВР и ДАНС от резерва със званията на военнослужещите. Това отключи хаоса. Според документа главният секретар на МВР, като се пенсионира, става четиризвезден генерал. Какъвто е военен №1 в държавата - началникът на отбраната. Той е единствен и никой друг няма право на генералски пагони с 4 звезди. Такова чудо го няма никъде. Лейтенант от армията, за да стигне до генералски лампази, служи поне 20 години. През това време командва взвод, рота, батальон, бригада...

Знаят ли управниците ни, че великият военачалник Владимир Вазов, който превзема Люлебургаз през балканските войни, не получава генералско звание. Удостоен е чак след една от славните му победи при Дойранското езеро през Първата световна война. А вижте МВР по празниците. Полицейските началници дефилират по жълтите павета, накичени със сърмени пагони, звезди и лампази, сякаш са победили в Сталинградската битка.

http://pressadaily.bg/

 
И в МО започват смени на ключови постове
13.06.2014, 16:55

Министерството на отбраната е на път да стане следващото ведомство, където управляващите бързат да сложат свои хора на постове с дългосрочен мандат, преди да падне правителството. В сряда министърът на отбраната Ангел Найденов е извикал постоянния секретар на министерството Добромир Тотев и е поискал от него да се разделят по взаимно съгласие, научи "Сега" от източници от МО.

Тотев беше назначен на този пост по време на служебното правителство на Марин Райков. След като дойде в МО, Найденов остави Тотев и досега са работили без проблеми. Мандатът на постоянния секретар е 4 години.

Единственото обяснение за странното предложение е, че промяната е част от завземането на позиции, преди да падне правителството. Както "Сега" съобщи вчера, управляващите се заеха с разпределянето на постове с дългосрочен мандат. Парламентът избра членове на Сметната палата, а кабинетът назначи постоянен шеф на НСИ и отпусна пари за откриване на 20 търговки мисии в екзотични страни.

Въпреки предложението на Найденов за разделяне по взаимно съгласие, засега Тотев не е приел да напусне сам министерството, обясниха неофициално от МО. Вчера казусът е бил обсъждан и на заседанието на парламентарната комисия по отбрана.

Сделка

Оръжейна сделка за около 54 млн. лв. с участие на българска фирма привлече вниманието на полските медии. Те съобщават, че Полша е купила произведени в България снаряди за 114 млн. полски злоти (около 54 млн. лв.), а покупката на неуправляемите ракети предизвиква интереса на полските медии. Предмет на договора са неуправляеми ракетни снаряди за Миг-29, СУ-25 и Ми-24. Тези снаряди са на въоръжение в ВВС на полската армия, коментира Яцек Сонта от полското министерство на отбраната.

http://www.segabg.com/

 
Руски бомбардировачи Ту-95 на 50 мили от Калифорния
13.06.2014, 16:45

Ту-95Тази седмица четири руски стратегически бомбардировача Ту-95 проведоха учения в близост до бреговете на Аляска, съобщи Washington Free Beacon.

Командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка потвърди, че два самолета от това звено са навлезли в зоната на ПВО на САЩ, прелитайки само на 50 мили от бреговете на Северна Калифорния. Американското командване веднага изпратило два изтребителя F-15 за прехващане на руските бомбардировачи, които в последствие променили курса. Американските военни предполагат, че руските пилоти се върнали обратно в базата си.

Бомбардировачът Ту-95 "Мечката" има характеристиките за пренасяне на ядрено оръжие. Други самолети от този тип са снабдени със сензори за събиране на разузнавателна информация и разполагат с оборудване за „водене на радиоелектронна борба". Такъв самолет може да преодолява разстояние от 9400 мили без презареждане, отбелязва изданието.

Представител на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка Джеф Дейвис заяви в интервю за Washington Free Beacon, че „нахлуването" е започнало в понеделник, когато радарите на американските ПВО засекли приближаването на 4 руски бомбардировача в района на Алеутските острови. Дейвис отбеляза, че екипажите на руските самолети „действали професионално" и по всяка вероятност провеждали тренировъчни полети. Подобни полети „на дълга дистанция" по това време на годината, са типични за руските бомбардировачи, добави той.

Същевременно, членът на комисията на камарата на представителите на въоръжените сили на САЩ Майк Конуей нарече прелитането на руските самолети „преднамерена провокация". По думите му, Путин прави това умишлено, за да притесни САЩ. „Работата е там, че можем да размажем всеки един от тези самолети, като тюленчета", заяви парламентаристът.

Генерал-лейтенант в оставка на американските ВВС Томас Макнерни заяви, че не си спомня друг случай, в който руски самолети да прелитат толкова близо до американското крайбрежие. Според него, веднага след срещата в Нормандия миналата седмица, президентът на Русия е одобрил това учебно задание, най-вече за да демонстрира презрението си към Барак Обама. Макнерни поясни, че в историята на САЩ досега никой не си е позволявал да демонстрира подобно неуважение към нито един американски президент. Той подчерта, че епизодът с бомбардировачите се случва едва след месец, след друг случай с руски самолети, когато Су-27 прелетя в „опасна близост" от американския самолет-разузнавач RC-135 над Охотско море, пише изданието.

http://www.cross.bg/

 
В Белене ученици изучават автомат „Калашников”
13.06.2014, 13:45

Във военно формирование 28880 - Белене. се проведе последното за тази учебна година занятие с учениците от клуб „Приятели на армията”. Занятието бе на полигона, където учениците се запознаха с основните видове въоръжение в Българската армия и в частност с устройството и функционалните характеристики на автомат „Калашников”, съобщава КСВ.

Капитан Даниел Маринов разясни на участниците начина на действие на въоръжението и обясни предпазните мерки, които трябва да се спазват, като наблегна на факта, че оръжията са изключително опасни и използването им изисква голяма отговорност. Учениците се запознаха с начина за разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников” и съгласно напътствията и указанията на военнослужещи от формированието упражниха стрелба с халосни патрони.

С огромно внимание и не скрит интерес децата слушаха обучаващите ги военнослужещи. В края на срещата те не пропуснаха да благодарят и да отбележат, че с нетърпение очакват занятията на клуба през следващата учебна година.

http://www.otbrana.com/

 
Полските ВМС избират системата Double Eagle на Сааб за своите противоминни кораби Kormoran II. Още новини от SAAB
13.06.2014, 13:35

Double Eagle Double Eagle е на въоръжение в няколко флота, базирани в Балтийско и Северно море, както и в други региони по света, като доказало се, нискорисково и изключително ефикасно противоминно подводно средство.

„Още една държава става част от портфолиото с клиенти на системата Double Eagle и с това показва, че телеуправляемите подводни апарати все още формират основата на противоминната отбрана във всички съвременни военноморски сили“, каза Агнета Камебе, вицепрезидент и директор на бизнес направлението на Сааб „Подводни системи“.

„Това е допълнително доказателство, че усилията на Сааб да се позиционира на полския пазар вече дават своите плодове. Ние вярваме, че това постижение ще увеличи шансовете на компанията да осигури нови бизнес възможности в предстоящите военноморски проекти на Полша“, добави Джейсън Хауърд, ръководител на военноморския отдел за Централна и Източна Европа на търговското направление на Сааб „Европа и Големия Близък изток“.

Double Eagle се основава на модулен подход, за да предостави гъвкави възможности за противоминни мерки и морска сигурност. Целта й е да осигури хидродинамично стабилна и високонадеждна система с изключителна оперативност и ниска цена за поддръжка през жизнения цикъл. Double Eagle е достъпна във версиите MkII, MkIII и Sarov и се ползва от военноморските сили на различни държави по света като оборудване към множество видове кораби. Тя е адаптирана и към т. нар. СООР (Craft of Opportunities) концепция, при която Double Eagle се интегрира в контейнер и лесно може да се монтира към почти всеки тип плавателен съд.

Още от самото начало Double Eagle е базирана на модулно проектиране и отворени структурни решения, така че основни системни компоненти да бъдат лесно заменяеми. Тази концепция позволява подобрения и реконфигурации, но и дава възможност за внедряването на нови технологии и промяната на военноморските тактики като част от едно наистина еволюционно стратегическо развитие. Това ни доведе до система, при която базисните подсистеми и функционален капацитет бяха приложени в няколко продукта и конфигурации, и всичко това с цел да предоставим изключително стабилен продукт, който същевременно се отличава с висока маневреност.

Новото поколение Double Eagle е способно да оперира както като автономен подводен апарат, захранван от акумулатори, така и като стандартен телеуправляем подводен апарат (със захранване от борда на кораба).

Разбра се, че и шведската компания за отбрана и сигурност Сааб ще участва на световното изложение Eurosatory 2014, което ще се проведе в Париж от 16.06 до 20.06. По време на отбранителното изложение партньори, клиенти и гости на Сааб ще имат възможността да присъстват на публичната премиера на пълното портфолио от нови радари.

Освен че ще представи революционните си предложения в сферата на въздушното наблюдение, компанията ще заложи и на високотехнологични и финансово ефективни решения в областта на тренировъчните и транспортни системи.

Сааб присъства на световния пазар с водещи продукти, услуги и решения в областта на отбраната и гражданската сигурност. Сааб има заводи и служители на всички континенти и постоянно развива, прилага и подобрява нови технологии, за да посрещне нуждите на клиентите си.

Сааб получи поръчка от шведската Агенция за отбранително имущество FMV и подписа писмо за намерение за производството на подводници и други подводни системи

Компанията за отбрана и сигурност Сааб получи поръчка от шведската Агенция за отбранително имущество FMV във връзка с плановете за производство на следващо поколение подводници и модернизацията на две подводници клас Gotland. Поръчката обхваща периода 2014-2015 г., а крайната й стойност възлиза на 467 млн. шведски крони (51.6 млн. евро). Това включва както напълно завършеното проектиране на системите, така и цялостното им конструиране. Доставката следва да бъде направена между 2014 и 2015 г. Работата ще се извърши в Швеция, в рамките на бизнес направлението на Сааб „Отбранителни решения и сигурност“.

Същевременно Сааб и FMV подписаха писмо за намерение във връзка със способностите на Шведските въоръжени сили в подводния сектор. Писмото визира периода между 2015 и 2024 г. То включва развитието, проектирането, производството и поддръжката на подводници и други подводни системи. Писмото за намерение се отнася до потенциални поръчки на приблизителна стойност от 11.2 млрд. шведски крони (1.2 млрд. евро), при условие че всички необходими решения са взети.

„Сааб има солиден опит във военноморската област като световен доставчик на военни кораби и подводници. С днешната поръчка и писмото за намерение правим следващата крачка към превръщането ни в доставчик на пълната гама от услуги за подводниците на кралство Швеция. Това допълнително засилва както нашите предложения, така и задълбочените ни компетенции относно интегрирането на системите“, каза Гунила Франсон, директор на бизнес направлението на Сааб „Отбранителни решения и сигурност“.

http://www.pan.bg/

 
Комисията по отбрана подкрепи единодушно промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили
13.06.2014, 11:52

Иван ИвановНа вчерашното си редовно заседание депутатите от Комисията по отбрана единодушно предложи на Народното събрание да приеме внесения от правителството на Пламен Орешарски Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Промените бяха представени от заместник-министъра на отбраната Иван Иванов.

Становището на Комисията по отбрана

На редовно заседание, проведено на 12 юни 2014 г., Комисията по отбрана обсъди законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

На заседанието присъстваха заместник-министърът на отбраната г-н Иван Иванов, директорът на дирекция „Правно нормативна дейност“ г-жа Георгица Стоянова, заместник-директорът на дирекция „Социална политика“ г-н Николай Икономов, началникът на отдел в дирекция „Правно нормативна дейност“ г-жа Нина Чебишева и началникът на отдел в дирекция „Правно нормативна дейност“ г-жа Милена Маринова.

От името на вносителите, законопроектът беше представен от заместник-министъра на отбраната Иван Иванов. С проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България се цели създаване на правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектова с български военнослужещи и цивилен състав от граждани на Република България. Пример за такава организация е Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

С § 1 от законопроекта се създава правна възможност, на територията на страната военната служба в мирно време да се изпълнява в състава на многонационални формирования, на длъжности в международни организации или в други международни инициативи.

Предлага се срокът на заемането на длъжностите в задгранични представителства, в международни организации или в други международни инициативи на и извън територията на страната да бъде три години с възможност за еднократно удължаване до една година, освен ако друго не е предвидено в закон, международен договор или в изискванията за заемане на съответната длъжност.

Предложената нова редакция на т. 1 и 3 на чл. 134, ал. 1 от ЗОВСРБ цели постигане на яснота при дефиниране на конкретните хипотези на изпълнение на служба извън територията на страната. По отношение на т. 1 се прави уточнението, че се касае за участие в операции и мисии, което се регламентира по специален ред в ЗОВСРБ, за да се отличи същото от заемането на международни длъжности по т. 3.

С § 2 от законопроекта се предлага нарочна уредба по отношение заемането на длъжности в международна организация или в друга международна инициатива на територията на страната и извън нея, както и в задгранични представителства от цивилни служители по ЗОВСРБ. Предвижда се тези служители да се командироват за определен срок, като за времето на командироването да им се изплаща основна заплата, съответно основно възнаграждение, и допълнителни възнаграждения от съответната структура или военно формирование, в което е възникнало служебното или трудовото му правоотношение.

С § 3, 4 и 5 от законопроекта разпоредбите на чл. 295, 296 и 297 от ЗОВСРБ се привеждат в съответствие с чл. 67, ал. 11 от Закона за държавния служител, съответно чл. 107а, ал. 16 от Кодекса на труда.

С § 9 от Преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се създава нормативно основание за субсидиране на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, който е юридическо лице с нестопанска цел, със средства от държавния бюджет. Целта е да се осигурят целеви средства от държавния бюджет във връзка с административното осигуряване на председателството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (СИОР) на страните - членки на НАТО, като за 2014 г. тези средства ще се осигурят от бюджета на Министерството на отбраната.

В провелото се обсъждане на законопроекта взеха участие народните представители Пламен Манушев, Валентин Радев и председателят на Комисията по отбрана Янко Янков. В хода на дискусията бяха засегнати въпроси относно установяването на седалище на международна военна организация на територията на Република България и финансовото обезпечаване на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (СИОР) на страните - членки на НАТО за 2014 г.

След изслушването на мотивите се проведе обсъждане и гласуване, в резултат на което Комисията по отбрана единодушно прие следното

СТАНОВИЩЕ:

Предлага на Народното събрание, да приеме Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, № 402-01-27, внесен от Министерски съвет на 05.06.2014 г.

http://www.otbrana.com/

 
Споразумение за сътрудничество бе сключено между МВР и СОСЗР
13.06.2014, 10:30

Целта на споразумението е членовете на СОСЗР да могат да оказват помощ на ръководството на МВР в усилията му за укрепване на националната сигурност и обществения ред и в борбата срещу тероризма, престъпността, природните бедствия, пожарите и авариите.

С документа се оформя рамката на партньорството между двете структури и се очертават областите на сътрудничество. Сред тях са формирането в обществото на политическа култура и публична отговорност по въпросите на националната сигурност, обществения ред, борбата срещу тероризма, престъпността, природните бедствия, пожарите и авариите. МВР и членовете на съюза ще обединят усилия за формиране на мотивация и съпричастност в обществеността за подпомагане на органите на МВР, както и за укрепване на доверието към институцията.

По инициатива на МВР, потенциалът на членовете на съюза може да бъде използван при разработване на нормативни актове, свързани с основните дейности на министерството.

Споразумението визира и организирането на екипи за съвместно бързо реагиране при природни бедствия, пожари и аварии, съвместно участие в учения, конференции, чествания и други инициативи,  разработване и изпълнение на програма за социална адаптация на офицери и сержанти от резерва на МВР и др.

http://www.otbrana.com/

 
Въоръжават Eurofighter с противокорабни ракети
13.06.2014, 08:32

 Eurofighter Изтребителят Eurofighter ще бъде снабден с противокорабни ракети. Това са съобщили представители на Airbus Defence and Space, цитирани от IHS Jane’s.

Интеграцията на противокорабни ракети е част от усилията за подобряване на бойните възможности на Eurofighter Typhoon и подобряването на експортния му потенциал.

За интеграция на самолета се оценят три възможни ракети - Boeing AGM-84 Harpoon, MBDA Marte и MBDA Brimstone. Очаква се скоро четирите основни клиента, Германия, Италия, Испания и Обединеното кралство, да подпишат договор за интеграцията.

В момента Великобритания планира към 2018 г. пълната интеграция на MBDA Dual-Mode Brimstone, като ракетата се разглежда, като вариант за борба с малки морски съдове.

http://aeropress-bg.com/

 

Преди 70 г. са изстреляни срещу Лондон първите 10 „самолети-снаряди” V-1

13.06.2014, 09:08

През нощта на 12 срещу 13 юни 1944 г. са изстреляни срещу Англия първите 10 „летящи бомби” V-1 (Фау-1). Всички са насочени към Лондон, но четири от тях се взривяват още при изстрелването, две не достигат английското крайбрежие и само една пада в района на британската столица.V-1 или Фау-1 (Vergeltungswaffe-1 - оръжие за възмездие-1) е „самолет-снаряд” или „летящата бомба” (по съвременната терминология е „крилата ракета”), използвана от германския Вермахт в последната година на Втората световна война.

Проектът първоначално е разработен съвместно от Роберт Лусер от фирмата Fieseler и Фриц Гослау от Argus Motoren. Проектът им е одобрен през юли 1941 г. и получава официалното обозначение Fieseler Fi 103.

Разработката обаче получава кодовото название Kirschkern (черешова костилка) и е с обозначение за заблуждение на противника FZG-76 (Flakzielgerät - мишена за зенитната артилерия)...........Прочети още

 

 
Турция официално получи първите T129
12.06.2014, 23:03

T129 ATAKНа церемония провела се на 10 юни 2014 г. Турция официално получи получи новите щурмови вертолети T129 ATAK, производство на консорциума TAI и AgustaWestland. - (видео)

Първите машини бяха получени от Турция на 22 април, но официалната церемония е се провежда едва сега. Турските въоръжени сили ще получат 59 вертолета от двете базови модификации - T129A и T129B.

Турският T129 ATAK се базира на италианския A129CBT, но има нова авионика, сензори, въоръжение, нови двигатели (LHTEC CTS 800-4A), подобрения по фюзелажа и динамичната система.

T129A ще бъде получен в девет броя. Базовата конфигурация ще включва 20-mm оръдие и възможност за използване на 70-mm неуправляеми ракети. При модела T129B вече ще се получи управляемо въоръжение с турските ракети MIZRAK и CIRIT, както и ракетата „въздух-въздух” Stinger.

A129CBT бе избран от Турция през 2007 г., след което преработен от производителя AgustaWestland, заедно с местната компания TAI. – Още за Т129

http://aeropress-bg.com/

 
USS Vella Gulf  напусна Черно море
12.06.2014, 22:43

USS Vella Gulf CG-72Американския крайцер USS Vella Gulf CG-72, напусна днес Черно море и се отправи към военноморската база в Норфолк (щат Вирджиния), където се базира, съобщи пресслужбата на командването на Шести американски флот.

Корабът навлезе в акваторията на Черно море на 23 май, като на 30 май направи посещение в пристанище Варна.

USS Vella Gulf е снабден със системата за ПВО и ПРО „Инжис” и има на въоръжение крилати ракети „Томахоук”, противолодъчни ракети ASROC, зенитни управляеми ракети „Стандарт-2” и „Стандарт-3” (общо 122 ракети), както и два вертолета..

 
Русия предлага на Казахстан кораби от проект „Торнадо”
12.06.2014, 21:52

проект 21632 «Торнадо» Обединената корабостроителна корпорация е предложила на Казахстан малки артилерийски кораби от проекта 21632 «Торнадо», съобщава Jane's. Това предложение е било направено в отговор на запитване от казахстанското министерство на отбраната, планиращо да закупи кораби за своите ВМС, разположени на Каспийско море. Корабите могат да получат различно въоръжение в зависимост от исканията на казахстанските военни.

Съгласно руското предложение, на «Торнадо» за ВМС на Казахстан могат да бъдат установени реактивни системи за залпов огън А-215 «Град-М», противокорабни ракети «Яхонт» или «Уран-Э», зенитни ракетни системи «Гибка», а също и артилерийски установки, калибър 100 милиметра и картечници, калибър 14,5 милиметра.

Очаква се министерството на отбраната на Казахстан да вземе решение за закупуването на корабите в близко време. По думите на представителя на ВМС на Казахстан капитан Жандарбек Жанзаков, по-рано казахстанските военни са провели преговори със седем чуждестранни предприятия. По думите на източници на Jane's, запознати с хода на преговорите, изискванията на казахстанските военни към корабите са били толкова неопределени, че е било трудно да се формира за тях конкретно предложение. Компаниите са предложили на Казахстан кораби с водоизместване от 500 до 1,7 хиляди тона с различен набор от въоръжения, а така също със или без вертолетна площадка за кацане. Освен с ОСК, министерството на отбраната на Казахстан е провело преговори с китайската компания Poly Technologies, южнокорейската STX, турската Istanbul Naval Shipyard Command, холандската Damen Shipyard и немската Lurssen. Името на седмата фирма, участвала в преговорите, не се уточнява.

В момента в Казахстан се провежда търг за строителството на нова корабостроителница недалеко от порт Актау. Тя ще  строи военни кораби и граждански съдове. Търгът за строителството на предприятието се провежда от казахстанската нефто- и газодобивна компания «Казмунайгаз» и италианската Eni. В перспектива към проекта се планира да се присъедини и министерството на отбраната на Казахстан.

http://www.duma.bg/

 
Руска атомна подводница спаси бедстващи моряци в Баренцово море
12.06.2014, 21:18

Руският атомен подводен крайцер К-119 “Воронеж” спаси петима бедстващи мъже във водите на Баренцово море. Подводницата се оказала най-близо до бедстващата BARENTS 1100.

Малката лодка попаднала в изключително тежка обстановка, няколко часа по-късно обаче горивото на катера свършва.

На сигнала се отзовава намиращата се в района ядрена подводница, съобщават от руското Министерство на отбраната.

Инцидентът е станал в неделя, допълват от пресслужбата на Северния флот на РФ. Екипажът на “Воронеж” успява да прехвърли бедстващите мъже, както и да вземе на буксир малката лодка.

По-късно, при прехода към Северодвинск BARENTS 1100 е бил изгубен. Няма пострадали сред петимата спасени руски граждани.

 
Военните моряци отбелязаха 63-та годишнина от създаването на Дивизион кораби със спомагателно назначение
12.06.2014, 20:15

В Пункта за базиране - Варна днес, 12 юни, беше отбелязана 63-та годишнина от създаването на Дивизион кораби със спомагателно назначение. На тържеството присъстваха командирът на Военноморска база ВМС контраадмирал Митко Петев, началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Коста Андреев, заместник-командирът на Пункт за базиране Варна капитан I ранг Камен Кукуров, бивши командири на формированието, ветерани - офицери и старшини, служили в дивизиона.

Командирът на дивизиона капитан I ранг Георги Георгиев отличи с грамоти капитан-лейтенант Илия Стефанов Стойчев - началник на Школата за водолази, офицерски кандидат I клас Едуард Артюнов Мануков - старшина на щурманска бойна част на спасителен кораб „Протео”, матрос III клас Ивайло Стоянов Иванов - водолаз на спасителен кораб „Протео”, както и екипажът на учебно-спомагателен кораб “Капитан I ранг Димитър Добрев”. Беше прочетена и заповед за повишаване в звание на капитан III ранг Боян Добрев и назначаването му за командир на Аварийно-спасителния отряд.

Военните моряци бяха поздравени от контраадмирал Петев, капитан I ранг Андреев, капитан I ранг Кукуров и капитан I ранг от запаса Енчо Енев.

http://www.mod.bg/

 
В Единния център за начална подготовка в Плевен се проведе курс по планиране на подготовката на войнишкия състав
12.06.2014, 20:09

В Единния център за начална подготовка в гр. Плевен днес, 12 юни, завърши двудневен курс по планиране на подготовката на войнишкия състав, в която участваха военнослужещи от Морската пехота на САЩ. Обучението се провежда в изпълнение на „Плана за съвместната българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2014 г.”.

В курса участваха военнослужещи от формирования на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски и Военновъздушните сили.

В проведените лекции и дискусии американските инструктори споделиха своя практически опит от участието си в мисии. Курсът завърши с провеждането на Combat Fitness Test на стадиона на Единния център за начална подготовка. Въпреки високите температури военнослужещите от Българската армия показаха, че по нищо не отстъпват на своите американски колеги.

http://www.mod.bg/

 
Конгресът на САЩ подкрепи покупката на още F-35 и EA-18
12.06.2014, 20:04

Бюджетната комисия към Конгреса на САЩ одобри покупката на общо 50 бойни самолети в бюджета за финансовата 2015 г. Това е с 16 повече от предварително планираните бройки.

Военният бюджет, който бе предложен от американското президентство предвиждаше финансирането на 34 броя F-35 и нито един самолет за РЕБ EA-18G. В обновения проектобюджет, който излиза от Конгреса се отпускат средства за 38 изтребителя F-35 и 12 бройки EA-18G.

Увеличаването на бройките F-35 почти достига до предварително планираното от Пентагона, което за финансовата 2015 г. трябваше да бъде равно на покупката на 42 машини.

Промяната е изключително важна за производителя на EA-18G Boeing, които трябваше да затворят производствената линия за Super Hornet  през 2016 г., но с поръчката на още 12 машини за РЕБ животът на производството се удължава с поне 12 месеца.

Бюджетната комисия, обаче не отпуска средства за A-10 и OH-58D и тяхното пенсиониране за сега изглежда без алтернативно. Комисията е изразила желание за запазване на въоръжение на U-2 за още няколко години, докато безпилотните RQ-4, които трябва да го заменят, достигнат необходимото технологично ниво.

Бюджетната комисия е отпуснала и средства за покупката на допълнителни три вертолета AH-64E Apache, осем Black Hawk, 12 БЛА MQ-9 Reaper и по един E-2D и P-8A.

http://aeropress-bg.com/

 
Расмусен изключи участие на НАТО в иракския конфликт
12.06.2014, 19:53

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен осъди нападението срещу турското консулство в град Мосул, Северен Ирак и поиска незабавното освобождаване на заложниците.

"Ние призоваваме похитителите незабавно да освободят задържаните. Нищо не може да оправдае това престъпление. Не мога да си представя каква роля би могло да изиграе НАТО в Ирак, но, разбира се, следим отблизо ситуацията и призоваваме всички страни да спрат насилието", каза Расмусен на пресконференция в Мадрид, цитиран от „Ройтерс".

По-рано в сряда бе съобщено, че Турция свиква извънредна среща на страните-членки на НАТО заради ситуацията в северната част на Ирак.

http://www.cross.bg/

 
Сертифицирана е Четвъртата батальонна бойна група
12.06.2014, 19:52

Българската армия, в лицето на Сухопътни войски, вече име четири батальонни бойни групи. Днес на полигон „Ново село“ завърши финалният етап от подготовката за сертифицирането на 3-ти механизиран батальон от 61-ва Стрямска бригада и придадените му формирования, които образуват батальонната бойна група. Командир на четвъртата батальонна бойна група е подполковник Деян Дешков. Следващата седмица той заминава на обучение в Академията на Сухопътните войски в САЩ.

Оценката на висшето военно ръководство за учението и готовността на Четвъртата батальонна бойна група е отлична, каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев. Защото, продължи той, всички действия бяха синхронизирани и оперативно съвместими. 61-ва бригада, респективно този батальон, който формира групата, продължава да натрупва опит, който ни е много необходим. Генерал-лейтенант Василев припомни, че подготовката на първата батальонна бойна група бе по времето, когато той бе командир на Сухопътните войски, а генерал-майор Ненов – негов заместник. До края на годината, допълни той, предстои сертифицирането на още една батальонна бойна група, с една дума Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили се изпълнява на 100 процента от Сухопътни войски, от което Щабът на отбраната не може да не бъде удовлетворен........Прочети още

 
Нуждае ли се Европа от ново надпреварване във въоръженията?
12.06.2014, 12:57

Наблюдателят Михаил Ростовски смята, че Европа едва ли ще избегне нова надпревара във въоръженията. Един милиард долара за засилване на американското военно присъствие в Европа не е дреболия дори за американския отбранителен бюджет.

Но изглежда, че този милиард ще е само първата лястовичка. След пауза от две и нещо десетилетия в Европа се връща едно такова вече позабравено явление, като надпреварата във въоръженията. До началото на политическата криза в Украйна НАТО приличаше на организация, която значително е изгубила своето „очарование“. Но никой и не мислеше да я разпуска. Напротив, планираше се по-нататъшно разширяване на границите й в източна посока. Смисълът обаче на всеки военен съюз е в наличието на някакъв външен враг. И точно с това НАТО имаше проблеми допреди броени месеци, затова пък сега ги няма.

Провокирал насилствен държавен преврат в Украйна, Западът отвори „сандъка на Пандора“. Европейският континент се напълни с тълпи от призраци – различни политически предразсъдъци, които изглеждаше, че са измрели отдавна.

Защо Москва прие решението за връщане на Крим в състава на Руската Федерация? Защо ли руските лидери се решиха на тази крачка, разбирайки високата политическа, икономическа и психологическа цена?

От гледна точка на Кремъл, това решение е чисто отбранително. Москва стигна до извода, че ако нищо не се предприеме сега, тогава в близко бъдеще Крим би се превърнал в един от клоновете на украинската гражданка война, или в част от „зона таза отговорност“ на Северноатлантическия алианс.

Абсолютното мнозинство граждани на Руската Федерация не се нуждаят да ги убеждават в правилността на тази логика. Но положението на Запад е съвсем друго. Жителите на Европейския съюз просто не знаят онова, което за нас е нещо очевидно. Буквално е невъзможно да им се обясни, че в СССР административните граници между съюзните републики бяха чиста условност, които понякога се преместваха по капризите на един или друг ръководител.

От гледна точка на нашите европейски съседи, смисълът на събитията в Крим е следния: Русия използвала тежкото положение, в което се оказала независимата украинска държава, и откъснала от нея един солиден дял територия. И къде са гаранциите, че Москва ще се задоволи с Крим и няма да тръгне по-нататък?

Вашингтон само приветства този маниер на мислене на европейците. От гледна точка на американския политически елит, поведението на Русия в украинската криза било непростително, защото американците са свикнали, че само те имат монопол да променят правилата на международната политика. Съгласно американската логика, Русия следва безропотно да наблюдава, как я стискат в пръстен. Вашингтонските политици искрено не разбират, защо Москва се отказва от тази линия на поведение. Те са сигурни, че с това ние сме искали само добро за руснаците! Ние искахме да ги направим част от „новия щастлив свят“, където всички живеят по наши правила. А те отхвърлят протегната ни ръка. Е, тогава ще им го върнем!

И ето че НАТО излиза от заспалото си състояние. Алиансът получава нов смисъл на живота: идеята за сдържане на Русия. Но Русия няма нужда да бъде сдържана. С Русия е по-добре да се сключват договори и да се сътрудничи. Прекрасно разбирам, че тези фрази са станали банални, но колко хора в Украйна не биха загинали, ако западните политици биха оценили ставащото поне малко по-трезво?

Европа не се нуждае от нова оръжейна надпревара, но не вярвам, че това ще бъде спряно изцяло. Сега обаче е актуална задачата да се минимизира размахът на тази надпревара. За целта преди всичко следва да се сложи край на кървавото побоище в Украйна.

Геополитическите игри са нещо крайно увлекателно. Но Западът малко „попрекали“ в Украйна и в резултат имаме зашеметяващо количество проблеми, които могат да бъдат решени само съвместно от Украйна, Запада и Русия.

И да ме сметнете за неизправим оптимист, но искам да вярвам, че такова едно съвместно решение скоро ще се премести от сферата на пожеланията в реалността. Искам да се надявам, че в процеса на това съвместно решение желанието на Запада да засилва надпреварата във въоръженията ще стане по-слабо.

Америка няма ли къде да вложи този милиард долари? Мога да ги посъветвам: нека ги пуснат за възстановяване на разрушаваните сега при горещата подкрепа на Вашингтон Донецк и Луганск. За Европа от това ще има повече полза, отколкото от плановете на Барак Обама да засили американското военно присъствие в Европа.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Модернизацията на подводници на ТОФ ще започне през септември
12.06.2014, 12:43

проект 971Многоцелевите атомни подводници (АП) К-391 „Братск” и К-295 „Самара” проект 971 „Щука-Б” от състава на Тихоокеанския флот (ТОФ) на ВМФ на Русия ще пристигнат в Центъра за кораборемонт „Звездочка” в Северодвинск за модернизация в началото на септември по Северния морски път.

„Подводниците ги очаква ремонт с дълбока модернизация, която ще обхване практически всички системи на корабите: радиоелектрониката, въоръжението, хидроакустическите комплекси, механическата част, главната енергетическа установка” – съобщават от „Звездочка”. След ремонта на субмарините ще бъде даден новия проектен шифър - 971М.

От завода уточняват, че една атомна подводница проект 971 „Щука-Б” – „Леопард” вече се намира при тях вече над година. През лятото на 2014 година в Северодвинск се очаква да пристигне още една подводница от този проект – „Волк”.

Освен това, „Звездочка” е сключила контракт за модернизация и ремонт на две АП с титанов корпус проект 945 „Баракуда” – „Карп” и „Кострома”. По сегашните планове през модернизация трябва да преминат около 15 многоцелеви субмарини от проектите 949А, 971 и 945, които след това ще могат да се намират в строя до средата на 2030-те години.

АП К-391 „Братск” (построена през 1989 г). и К-295 „Самара” (1994 г.) са с водоизместимост 12,8 хиляди тона при дължина 110,3 и ширина 13,6 метра. Подводницата има четири торпедни апарата калибър 650 милиметра и четири – калибър 533 милиметра. Въоръжението включва торпеда, ракети-торпеда и крилати ракети. – Още за проект 971

 
Япония търси 150 транспортни вертолета
12.06.2014, 08:40

Две европейски и една американска компания, заедно с местната авиационна индустрия ще се състезават в програмата UH-X за създаването на нов лек транспортен вертолет за японските въоръжени сили.

Проектът UH-X се очаква да достигне стойност от близо $2 млрд. и цели заместването на сега използваните от японските въоръжени сили еднодвигателни транспортни вертолети UH-1J (подобрен вариант на UH-1H).

В състезанието ще участват три консорциума. Първият е американският вертолетостроител Bell заедно с местната компания Fuji Heavy Industries, които ще предложат вариация на Bell 412. Италианската компания AgustaWestland заедно с местната компания Mitsui ще предложат AW169, като ако поръчката бъде спечелeна вертолетите ще се строят по лиценз от Fuji Heavy Industries. Airbus Helicopters и Kawasaki Heavy Industries ще предложат изцяло нова конструкция. Очакваше се и участие от страна на Sikorsky Aircraft, заедно с Mitsubishi Heavy Industries, но двете компании не са подали заявление за участие.

Първоначалният проект за замяна на UH-1J бе провален през 2012 г., когато стана ясно, че японски офицери са подпомагали Kawasaki Heavy Industries за спечелването на конкурса за създаване на изцяло нов лек транспортен вертолет.

http://aeropress-bg.com/

 
ВВС на САЩ признаха за съществуването на RQ-180
12.06.2014, 08:34

RQ-180ВВС на САЩ формално признаха за съществуването на безпилотен разузнавателен апарат от висок клас и с ниска забележимост, който е известен под индекса RQ-180. Първите съобщения за машината дойдоха в декември 2013 г.

Признанието за RQ-180 идва от генерал-лейтенант Боб Ото, началник на отдела за разузнаване и наблюдение на ВВС на САЩ. Генерал Ото е заявил пред списание Air Force Magazine, че ВВС в момента работят по апарат известен, като RQ-180, който ще може да оперира в среда наситена със системи за ПВО, за разлика от наличния RQ-4 Global Hawk. Генералът не дава други подробности за апаратът.

За съществуването на RQ-180 за първи път съобщи списанието Aviation Week & Space Technology. Според тогавашната публикация става въпрос за сравнително голям апарат с размах на крилото от около 40 m. RQ-180 е разработен от Northrop Grumman и притежава радар със синтетична апертура за обзор на земната повърхност, системи за РЕБ и радио-електронно разузнаване и друго разузнавателно оборудване. Смята се, че RQ-180 ще бъде приет на въоръжение през 2015 г.

http://aeropress-bg.com/

 
НАТО вижда целта
12.06.2014, 08:27

„Трансатлантическата решимост и солидарност са решаващи условия за поддържане на готовността за реагиране на многобройните заплахи и предизвикателства на съвременността. НАТО е уникален военно-политически инструмент, позволяващ да се укрепва тази трансатлантическа решимост и да се въплъщава тя в съвместни действия“.

Тези думи изказа генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен на конференцията в Брюксел, посветена на обсъждането на документа, наречен „Проект за трансатлантическо единство“. Цел на проекта е оценката на днешното състояние на трансатлантическото партньорство и перспективите на неговото развитие. Проектът си поставя за задача осигуряването на широка политическа подкрепа на процеса на по-нататъшното укрепване на „трансатлантическите връзки“ и формиране на нов „трансатлантически дух“. В реч в полския Вроцлав на „глобалния форум“, заместник генералният секретар на НАТО и бивш посланик на САЩ в Русия Александър Вершбоу по-специално заяви следното:

   - Кризата в Украйна накара НАТО да се върне към своите „основни ценности“, т.е. отново да сложи в центъра на вниманието въпроса за колективната отбрана. Днес става дума за „преформатиране“ на политиката на сигурността в света. По-специално, за подкрепа на източните партньори, в това число Украйна, суверенитетът на които е накърнен от Русия.

В същите дни медиите съобщиха за доклад, подготвен от експерти на НАТО. В него се казва, че не може да има връщане към „стратегическото партньорство с Русия“, докато Москва не осъществява действия, „заплашващи сигурността на Европа“ и са „пълна противоположност на убежденията на трансатлантическото дружество“.

В какво са тези „убеждения“, нагледно го демонстрират събитията в югоизточна Украйна. Получил от натовските страни, преди всичко от САЩ, пълна подкрепа, Киев целенасочено и методично унищожава собствените си граждани, като ги обявява за „терористи“. Този „тероризъм“ се състои в това, че 7 милиона жители на региона се изказаха на референдум против прокарваната от Киев политика на възраждане на нацизма и изразяват протест срещу дискриминацията на рускоезичното население. Според експерти, с наближаването на момента на изтеглянето на войските от Афганистан алиансът активно търсеше обосновка за поддържане на бойната си способност в условията на отсъствие на военни действия. И ето че сега целта е намерена – това е уж изхождалата от Русия опасност.

Както каза тези дни министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, опитът на НАТО да продължи разширяването на Изток, доближаването на своята инфраструктура към границите на Русия, противоречи на задълженията, поети от членките на Северноатлантическия алианс и в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, и в рамките на Основополагащия акт за сътрудничество с Русия. Засега, поне както предават медиите, в западна Русия започнаха военни учения, по мащаб съпоставими с тези на НАТО в Прибалтика. Е и какво по-нататък?

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

 
Изтребител МиГ-29 се разби в Мианмар
11.06.2014, 21:15

MiG-29Днес в 08:30 местно време по време на тренировъчен полет в централната част на Мианмар (Бирма) се разби изтребител МиГ-29УБ на националните военновъздушни сили, съобщава Shanghai Daily.

Машината се е запалила и изгоряла напълно, след като е паднала в земеделски район в близост до град Magway.

Двамата пилоти са се катапултирали успешно, но са получили наранявания.

Няма разрушения и жертви на земята. Започнало е разследване на инцидента.

Руски изтребители МиГ-29 се доставят на Мианмар от 2001 година..

 
Германия отчита ръст в износа на оръжия
11.06.2014, 20:55

танк Leopard-1

През изминалата година Германия е увеличила рекордно продажбите на оръжие за страни, които не членуват в ЕС и НАТО. Сред тях - и такива, в които се нарушават човешките права.

Докладът е изготвен след запитване на левицата и Зелената партия. Основните купувачи на германско оръжие са Алжир, Индонезия, Катар, Саудитска Арабия. Сделките за 2013 г. са за сумата от 5,85 милиарда евро - с 1,14 млрд. евро повече, отколкото през 2012 г., съобщава БНР.

В доклада е уточнено, че става дума за стойността на разрешените сделки. Колко от тях са били осъществени, не е ясно. За да продава оръжие на трети страни, всяка германска фирма се нуждае от разрешение, което се взема след оглед на това дали човешките права в дадена държава се спазват и дали има риск оръжието да се използва за репресии. За Саудитска Арабия и Алжир съдът не е видял проблем.

Вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел заяви, че в бъдеще Германия трябва да изнася оръжие само за „защита от тероризъм, защита на крайбрежните води и за законна защита на границите".

Опозицията обвини кабинета на Меркел в лицемерие и двойни стандарти, като от една страна играе ролята на световен миротворец, а от друга доставя оръжие в горещи точки.

 
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев ще присъства на заключителния етап на тактическото учение „Мирен страж - 2014 г.“
11.06.2014, 17:12

генерал-лейтенант Стефан Василев Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев ще присъства утре, 12 юни, на заключителния етап на тактическото учение „Мирен страж - 2014 “. То се провежда от 30 май на учебен полигон „Ново село” и е заключителен етап за национално сертифициране на последната 4-та батальонна бойна група от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

По време на „Мирен страж – 2014 г.“ се оценяват готовността, бойните способности и оперативната съвместимост на батальонната бойна група за участие в съвместни съюзни операции. Учението е организирано от командването на Сухопътните войски с общ ръководител генерал-майор Нейко Ненов - командир на Сухопътните войски.

 
Прощален полет на генерал Симеонов
11.06.2014, 16:57

Днес началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов направи в авиобаза Граф Игнатиево последния си полет преди приключване на военната си кариера. - (видео)

На вълнуващия момент присъстваха командирите на авиобазите в българските ВВС, колеги, официални гости, роднини, приятели и близки на генерал Симеонов, ветерани и журналисти.

По-голямата част от службата на генерал Симеонов преминава в авиобаза Граф Игнатиево. Той е последният командир на 19 изтребителен авиационен полк и първи на 3 изтребителна авиобаза Граф Игнатиево.........Прочети още

 
Битка в Украйна за контрол на границата с Русия
11.06.2014, 13:04

Украинските граничари стоят мрачни и нервни на отдалечения граничен контролно-пропускателен пункт в Мариновка на границата с Русия, опасявайки от нападение от проруски сепаратисти всеки момент. Миналата седмица те отблъснаха нападение от около 150 бунтовници, стремящи се към контрол над пътища за доставки от Русия за вкарване на оръжия и друго военно оборудване. Бунтовниците изоставили два бронетранспортьора, надупчени от картечен огън. Уморен граничар с камуфлажна тениска и шапка с украинската национална емблема заяви, че се бои от най-лошото, ако властите в Киев не изпратят помощ.

“Казаха ни да очакваме подкрепления. Надяваме се скоро да пристигнат. Те (сепаратистките бунтовници) ни обикаляха, стреляйки в продължение на четири-пет часа”, каза граничарят, представил се като Вадим. Неизбухнала противотанкова граната лежи в тревата на около 200 метра от ГКПП-то. Не всички граничари са оказали такава съпротива. Изправени пред по-многоброен и по-добре въоръжен противник, те изоставиха едно ГКПП след друго в седмицата, след като бунтовниците превзеха управлението на граничната служба в Луганск, главния град на областта........Прочети още

 
НАТО няма доверие на руския Балтийски флот
11.06.2014, 12:03

Руските военни учения в Калининградска област и в Балтийско море са изненада за НАТО. Това заяви във вторник директорът на информационната служба на Алианса в Русия Роберт Пшел. „За ученията разбрахме от медиите”, подчерта той. „Руските учения не са винаги прозрачни. Имаме много въпроси в тази връзка”, допълни Пшел.

Тактическата легенда, по която се разработват ученията, не е известна. Все пак се предполага, че те са отговор на провеждащите се международни маневри „Саблен удар” и „Балтийски операции”.

Ежегодните „Балтийски операции” се провеждат за 42-и път с финансовата подкрепа на САЩ. Целта им е разширяване на сътрудничеството и мерките за изграждане на доверие в Европа, както и подобряване на взаимодействието на силите и средствата на военноморските сили на САЩ, НАТО и страни, които не са членове на Северноатлантическия алианс.

Особено внимание заслужава изявлението на Пентагона, че САЩ разполагат два бомбардировача Б-2 в авиобаза в британското графство Глостършир, коментира вестник „Независимая газета”.

„Това е още един начин да покажем твърдия ангажимент на САЩ пред НАТО”, заяви полковник Стив Уорън.

Във връзка с украинската криза за първи път от 1993 година на Русия бе „отказано доверие”, след като в ученията не бе включен кораб на Балтийския флот на Русия. „Отсъствието на руски военен кораб в ученията „Балтийски операции-2014” съответства на позицията на Алианса, която беше обявена на 1 април”, заяви Роберт Пшел. Както се казва, който плаща, той поръчва музиката, коментира вестникът.

http://www.focus-news.net/

 
Разузнавателни кораби на Италия и Франция ще влязат в Черно море
11.06.2014, 11:52

фрегата Surcouf Разузнавателни кораби на военноморските сили на Италия и Франция - Elettra и Dupuy de Lome – ще влязат в Черно море на 15 и 16 юни. Те ще заменят бойните кораби – ракетния крайцер на САЩ Vella Gulf и френската фрегата Surcouf, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от щаба на Черноморския флот на Русия.

По информация на източника, американският крайцер Vella Gulf трябва да се завърне в Средиземно море още в четвъртък, 12 юни, а френската фрегата Surcouf ще напусне в акваторията на Черно море на 17 юни.

Той не изключи Elettra и Dupuy de Lome да изпълняват задачи в северната част на Черно море, в непосредствена близост до Крим.

http://www.focus-news.net/

 
Русия ще разположи 20 изтребителя Су-27 в кримската авиобаза Белбек
11.06.2014, 11:33

Су-27До края на годината двадесет изтребителя Су-27 от руската ПВО ще бъдат предислоцирани в кримската авиобаза Белбек. Преди това там са били базирани около 50 самолета от ВВС на Украйна, включително и МиГ-29.

Процесът за предаване на самолетите на Украйна е пред приключване. Тези пилоти от украинските ВВС, които останат в Крим, ще преминат шестмесечен курс на обучение, ако желаят и бъдат одобрени да бъдат включени в състава на ВВС на Русия.

http://www.pan.bg/

 

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов пред 27-я контингент от ISAF: Изправени сте пред предизвикателството да защитите доброто име на Българската армия и високите оценки за българските военнослужещи
10.06.2014, 15:29

Министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и постоянният секретар на отбрана Добромир Тотев участваха днес, 10 юни, в тържествената церемония за изпращането на последния, 27-и български контингент от състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). Церемонията се проведе в град Казанлък.

„Бъдете готови за нарастване на рисковете в периода, в който предстои вторият тур на президентските избори в Афганистан“, каза в своето приветствие към военнослужещите министърът на отбраната Ангел Найденов. „Вие се изправяте пред предизвикателството да защитите доброто име на Българската армия и високите оценки за българските военнослужещи във време, в което противникът се стреми да срине всичко постигнато досега. Убеден съм във вашата храброст, във вашата способност за безупречна служба, във вашата дисциплина и в успешното прилагане на уменията, придобити в хода на подготовката“, допълни той.

Министър Найденов посочи пред военнослужещите от контингента, че на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която се проведе миналата седмица в Брюксел, са одобрени оперативен план и програма от 1 януари 2015 г. за нова операция. „Бяхме информирани за напредъка на разговорите с афганистанската страна за постигането на двустранно споразумение, както и за статута на международните сили“, каза министърът на отбраната и допълни: “Имаме готовност да участваме в небойна операция, ако се планира такава, с военен контингент до 110 военнослужещи. Необходимо е допълнително уточняване на задачите на контингента и неговата дислокация“.

Двадесет и седмият контингент от състава на Въоръжените сили на Република България за участие в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) ще изпълнява задачи по охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар. В състава на контингента са включени около 360 военнослужещи. От тях 22 са жени. За 28% от контингента това е първо участие в мисия зад граница. Национален командир на контингента е полковник Никола Митев от Съвместното командване на силите. Помощник-национален командир на контингента, той и национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Милен Гегов от военно формирование 22180 – Казанлък. Командир на ротата за охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” е майор Руслан Колев.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи на националния командир на контингента полковник Митев сертификат за готовност на контингента за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. В приветствието си към военнослужещите генерал Симеонов каза: „Убеден съм, че 27-ят контингент от въоръжените сили ще продължи делото на своите предшественици като покаже висок професионализъм в изпълнението на задачите и докаже, че сме достоен съюзник на НАТО.“

Водосвет за здраве и успех на военнослужещите от контингента отслужи архиерейски наместник Петко Мотев.

http://www.mod.bg/

 
Аварийно кацане на ПАК ФА в Жуковски
10.06.2014, 14:40

T-50Днес, 10 юни 2014 г., при кацане на летището на летателно-изпитателния институт Громов в Жуковски е възникнал пожар в един от прототипите на руския изтребител от следващо поколение Сухой Т-50.

Според съобщение на компанията Сухой при нормално кацане е наблюдаван дим над десния въздухозаборник, след което се е появил пламък. Пожарът е бил своевременно потушен. Според компанията прототипът подлежи на възстановяване. Създадена е комисия за изясняване на причините за инцидента.

Пострадалата машина е Т-50-5, като това е първият по-сериозен инцидент с ПАК ФА след първия му полет през януари 2010 г.  - Още за Т-50.

 
Френски изтребител се разби в Нигер, екипажът оцеля
10.06.2014, 14:33

Mirage 2000-D Изтребител на френските ВВС Mirage 2000-D се разби вчера в Нигер, предаде РИА Новости, като цитира представителят на Генералния щаб на въоръжените сили на Франция Жил Жиноа.

Изтребителят се връщал от мисия в Мали и паднал между малийския град Гао и столицата на Нигер.

„Екипажът се е сблъскал с отказ на системите и се наложило да катапултира. Пилотът и щурманът са открити невредими”, заяви Жиноа.

 
Общоармейски шампионат по футбол на малки врати в района на 61 мбр
10.06.2014, 14:17

Днес, 10.06.2014 г., в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово бе открит общоармейски шампионат по футбол на малки врати за мъже. След приемане на строя и издигане на националния флаг подполковник Стойчо Владев – заместник-началникът на щаба на 61 мбр предостави думата на полковник Христо Зафиров, който, като главен ръководител, откри шампионата и прикани отборите към спортсменска и честна игра.

В спортното съревнование участват отборите на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 61 механизирана бригада – Карлово, 2 механизирана бригада – Стара Загора, ВА „Г.С. Раковски” – София и НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново, които в продължение на четири дни ще играят на принципа “всеки срещу всеки” като в края на надпреварата броят точки и головата разлика са определящи за призовите места.

На 13.06.2014 г. предстои закриване на общоармейския шампионат по футбол и награждаване на победителите.

http://landforce.mod.bg/

 
Сухопътните войски на Бразилия приеха първата партида РСЗО ASTROS-2
10.06.2014, 13:12

РСЗО ASTROS-2Сухопътните войски на Бразилия на 6 юни приеха първата техника на първата от трите батареи реактивни системи за залпов огън (РСЗО) ASTROS-2 Mk.6.

Според „Джейнс дифенз уикли”, на Сухопътните войски са предадени 6 самоходни пускови установки AV-LMU, една транспортно-зареждаща машина (AV-RMD), машина за управление на огъня на батареята (AV-PCC) на шаси с колесна формула 4x4 и една подвижна метеорологична станция (AV-MET) на шаси с колесна формула 4x4. Програмата ASTROS-2020 (Artillery Saturation Rocket System) предвижда и създаването на тактически крилати ракети AV-ТМ 300 с обсег на действие до 300 км и управляем снаряд AV-SS-40G. Проекта предвижда също и извършване на модернизация на намиращите се на въоръжение РСЗО ASTROS-2 Mk.3 до версия Mk.3M.

Системите ще влязат в състава на 6-та група управляеми и неуправляеми ракети, която се формира във Формоза, където е разположена 6-та група РСЗО в състав три батареи РСЗО ASTROS-2 Mk.3. Доставките трябва да завършат през 2018 година.

В състава на щатната батарея ASTROS-2 Mk.6 трябва да влизат 6 ПУ AV-LMU, 6 транспортно-зареждащи машини AV-RMD, машина за управление на огъня на батареята AV-PCC, една метеорологична станция AV-MET, машина с РЛС (типът все още не е уточнен) за артилерийско разузнаване AV-UCF и мобилна работилница AV-OFVE. – Още за РСЗО ASTROS

 
Руски военни кораби през Проливите
10.06.2014, 09:29

Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 7 юни 2014 г в южно направление е преминал големия десантен кораб „Калининград” 102, проект 775 от състава на Балтийския флот, а вчера, 9 юни, в северно направление са преминали големия десантен кораб „Ямал” 156, проект 775 от състава на Северния флот и големия десантен кораб „Новочеркаск” 142, проект 775 от състава на Черноморския флот на ВМС на Русия.

 
Война в небето над България
10.06.2014, 09:13

С-130Европейската военнотранспортна авиация започва за пръв път мащабни тренировки у нас идната седмица. Единадесет държави са привлечени за участие в маневрите, а седем са се включили като наблюдатели.

Планиращ офицер на учението е командирът на ВВС ген. Константин Попов, който от 1 юли става зам.-шеф на отбраната. “Тренировките ще се разиграват на тактически фон, максимално близък до реални бойни действия в съвременни условия“, обяснява пред „Преса“ ген. Попов.

Той уточнява, че предстоящите тренировки нямат никаква връзка със сегашните събития в Украйна, тъй като решението за тяхното провеждане е взето още преди година.

България е втората страна, която става домакин в ЕС за тренировките на пилотите от военнотранспортната авиация. Досега те провеждаха подобно обучение единствено в Испания. Общо 800 души ще участват в маневрите. У нас ще пристигнат модели „Херкулес“, „Каса“, „Спартан“, изтребители Ф-16 и други.

http://www.blitz.bg/

 
Русия и НАТО с паралелни военни учения
10.06.2014, 08:57

Министерството на отбраната на Русия ще проведе в Калининградска област военни учения. Днес под ръководството на командващия на войските на Западния военен окръг ще започнат ученията на Балтийския флот, Въздушно-десантните войски и Военновъздушните сили на Русия.

Ученията на министерството на отбраната на Русия ще се проведат едновременно с ученията на НАТО, стартирали вчера в страните от Балтийския регион. От ведомството уточняват, че броят на средствата на министерството на отбраната е съпоставим с броя на личния състав, въоръжението и военната техника, задействани от Алианса.

Ученията на НАТО „Saber Strike-2014” ще се проведат на територията на трите страни от Балтийския регион от 9 до 20 юни, а BALTOPS-2014 - в Балтийско море от 6 до 21 юни.

В руските маневри участват корабни групировки, подразделения на ВДВ и морската пехота, съединения на ПВО, изтребители-бомбардировачи Су-34, хеликоптери Ми-24 и бомбардировачи Ту-22М3.

 
Ще обсъждат създаването на Висше военновъздушно училище
10.06.2014, 08:49

Българската авиационна асоциация организира на 11 юни (сряда) обществена дискусия „Създаване на Висше военновъздушно училище в гр. Долна Митрополия за подготовка на кадри за българските ВВС и други ведомства – проблеми и перспективи”. Проявата ще се проведе в ЦВК от 10,30 ч., съобщават от ръководството на неправителствената организация.

Покани за участие в дискусията са изпратени на министъра на отбраната Ангел Найденов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, началника на политическият кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, директори на дирекции в МО, командването и щаба на Военновъздушните сили, депутати, началници на висши военни училища, представители на Министерството на транспорта и съобщенията и на МВР,  управителя на област Плевен, кметовете на общините в Плевен и Долна Митрополия, експерти в областта на авиацията, образованието и научните изследвания, както и неправителствени организации и ветерани на ВВС.

Не отказвам да се занимавам с идеята за възстановяване на Висшето военновъздушно училище, каза министърът на отбраната Ангел  Найденов, отговаряйки на въпроса на заместник-председателя на Областната организация на СОСЗР в Плевен полковник от запаса Марин Шкодров по време на посещението си във Враца на 21 май. Очаквам обаче, продължи той, обществена дискусия, организирана от инициаторите. Според него е необходимо да се докаже, че едно такова самостоятелно училище ще може да се издържа.

***

В момента кадрите за българската военна и гражданска авиация и други фирми и ведомства се подготвят във факултет "Авиационен" в гр. Долна Митрополия. Той е  учебно - научно основно звено на Националния военен университет  "В. Левски".

Факултет "Авиационен" е наследник на няколко български авиационни училища и школи. Първата от тях (Авиационната школа с началник Радул Милков) е създадена още през 1914 г. Аеропланното училище (с началник Продан Таракчиев), създадено през 1915 г. и демобилизирано през 1919 г. по клаузите на Ньойския договор, възобновява дейността си през 1923 г. От 1928 г. юнкери-летци се подготвят и във Военното училище. През 1936 г. се създават Въздушни учебни школи, които през 1940 г. се преобразуват във Въздушно училище. В него освен летци се подготвят и други авиационни специалисти.

През 1945 г. във Враждебна, край София, се създава Народното военновъздушно училище, което през 1948 г. се премества в Долна Митрополия. В Божурище е училището за щурмани и свързочници, а в Ловеч и Горна Оряховица - за техници. През 1959 г. всички български авиационни училища се обединяват в едно - ВВВУ “Г. Бенковски”.

От 01.09.2002 год. ВВВУ "Г.Бенковски" се преобразува във Факултет "Авиационен" на Националния Военен Университет "Васил Левски". Факултетът е разположен в района на летище  Долна Митрополия.

В структурата на факултета влизат управление, катедри, научно-изследователска секция и отделение за административно документално обслужване и контакти.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Северна Корея показва нова противокорабна ракета
10.06.2014, 08:40

В пропаганден филм КНДР е показала нова противокорабна ракета с далечина на действие над 130 км. Според експерти това е вероятно разработената в Русия Х-35 „Уран” или нейно копие. Във филма се виждат и севернокорейски подводници, които също се показват за първи път.

Х-35 е разработена в Русия в средата на 1990-те години. Тя има няколко варианта на използване – от кораби, самолети или от бреговата артилерия. През последните години базовият вариант е модернизиран и с нови двигатели далечината на действие на ракетата се увеличава до над 300 км. Х-35 е на въоръжение в Русия, Бирма, Виетнам, Индия, Алжир и други страни.

Х-35 е трудна за прехващане от по-старите кораби, тъй като лети от 4 до 15 метра над водната повърхност. По-новите южнокорейски разрушители и военни кораби със системата Aegis са с въоръжение и системи, които могат да унищожат или отклонят от курса подобни ракети. Но по-старите корвети и други ескортиращи кораби, които действат в близост до Северната демаркационна морска линия, са уязвими от Х-35 и тя е сериозна заплаха за тях.

До неотдавна Северна Корея е разполагала само с противокорабни ракети П-15M (SS-N-2С), разработени през 1950-те с обхват от 50 до 80 км и уязвими на електронни смущения. – Още за Х-35

http://www.pan.bg/

 

 
Израел продава танкове „Меркава-4”
09.06.2014, 23:30

„Меркава-4”Според информация на вестник „Израель а-Йом”, Израел планира за първи път да сключи контракт за стотици милиона долара за доставка на крупна партида танкове „Меркава-4” на въоръжените сили на друга страна.

Информация за страната-купувач не се съобщава, според експерти става въпрос вероятно за Колумбия. Изданието Israel Defense информира, че Израел е предлагал на Колумбия 40 танка „Меркава-4” на цена 6 милиона долара всеки още през 2012 година.

Износът на танкове „Меркава” бе забранен до 2010 година, когато военното ведомство на Израел се зае да търси потенциални купувачи. Но, според думите на сътрудници на министерството, интерес са проявили не тези държави, на които Израел може или иска да достави свои най-съвременни образци въоръжения. – Още за „Меркава-4”

 
Кораби от 13 страни се включват в учения в Балтийско море
09.06.2014, 22:02

Ежегодните военноморски учения “Baltops 2014” започват във водите на Балтийско море, съобщи Министерството на отбраната на Латвия.

Маневрите ще се провеждат до 21 юни в датски и шведски води.

В ежегодните военноморски учения, които се провеждат вече за 42 път, ще вземат участие 13 страни – Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Латвия, Литва, Холандия, Полша, Швеция, Великобритания и САЩ. Също така в ученията ще бъдат задействани кораби и самолети на НАТО.

 
Русия е върнала на Украйна 2/3 от базираните в Крим кораби
09.06.2014, 20:57

Русия е върнала на Украйна 2/3 от базираните в Крим украински кораби - 44 кораба и практически всички самолети на летищата на полуострова, обяви източник от Черноморския флот на Русия пред ИТАР-ТАСС.

Обаче оборудването, което може да се използва за военни цели, не е върнато на Украйна все още, добави източникът.

Към момента един боен кораб - „Славутич", няколко корвета и подводницата „Запорожие" остават в Севастопол. Според постигнато с украинската страна споразумение три от тези кораби ще отидат за скрап в Севастопол.

http://news.ibox.bg/

 
ВВС участват в учението "Мирен страж 2014"
09.06.2014, 20:45

Су-25Летателни екипажи от База за предно разполагане – Безмер и 24-та авиационна база – Крумово участват във финалния етап от подготовката за сертифициране на 4-тата батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски. Това съобщават от ВВС.

В рамките на тактическото учение екипажите на щурмовия самолет Су-25 изпълняват задачи за непосредствена авиационна поддръжка – визуално въздушно разузнаване и нанасяне на удари по цели, разкрити по време на разузнавателните мисии.

В продължение на няколко дни в периода от 9 до 12 юни двойка бойни самолети ще изпълняват стрелба с неуправляеми ракетни снаряди по предварително заповядани цели на полигон „Ново село”. Ще се използват тактически приьоми като влитане в района на целите на малка височина и маневриране по скорост и височина за избягване на ответен противников огън.

24-та авиобаза участва в учението с вертолети AS 532 Cougar и Ми-17. Изпълняват се задачи за десантиране на взвод от 68-ма бригада „Сили за специални операции” и авиомедицинска евакуация, съвместно с екипи на ВМА.

Вертолет Ми-17 ще се използва и за прикритие на десанта от въздуха със стрелковото картечно въоръжение на борда на машината.

С участието на екипажите от Военновъздушните сили се демонстрират способностите за координация при провеждане на съвместни операции.

http://aeropress-bg.com/

 
НАТО свиква с "новия руски стил на война"
09.06.2014, 20:37

Ученията "Саблен удар-2014" (Saber Strike 2014) започнаха в Латвия. Според официалната версия, Брюксел проверява "съвместимостта на военните подразделения на съюзниците от Алианса".

Но анализаторите са убедени, че активността на НАТО край руските граници е логично, от гледна точка на Запада, продължение на политическата игра, започната в Украйна.

За участие в "Саблен удар-2014" на латвийския полигон в Адажи пристигнаха над хиляда чуждестранни военнослужещи. Това са подразделения на армиите на Латвия, Естония, Литва, САЩ, Великобритания, Финландия и Норвегия. A от Дания специално беше доставена бронирана техника.

Официално обявената цел на ученията е подобряване на уменията в международните операции, включително и в Афганистан, взаимодействие на сухоземните и въздушните сили и съвместимост на военните подразделения на съюзниците.

Ученията, изглежда, са планови и провеждат ежегодно. Но този път, почти един месец преди тяхното начало САЩ изпратиха във всяка от балтийските страни и в Полша по 150 десантчици. Наистина, балтийските страни и Варшава сами помолиха Вашингтон за това - изглежда, така ги уплаши ситуацията в Украйна и непредсказуемата Русия. Някои латвийски опозиционни политици предупредиха, че присъствието на чужди войски на територията на Латвия може да се отрази негативно на стабилността в региона. Но за хората в Белия дом подобни аргументи не нямат значение - те имат своя план. В съответствие с това, те докараха в Европа и два тежки стратегически бомбардировача. "B-2" от базата на ВВС на САЩ в Мисури пристигнаха на британското военно летище "Fairford" в Глостършир. Там вече ги очакваха други три самолета "B-52". И между другото, всички тези самолети могат да носят ядрени оръжия. Така че, планирани учения, очевидно, ще бъдат сериозни.

Според експертите, Западът упорито навлиза в Украйна, виждайки голяма възможност за антируска дейност. Политологът Семьон Багдасаров отбелязва, че кризата в Украйна е част от проекта на Запада за таран, насочен срещу Русия:

   - Същността на западния геополитически проект е в това, да се поеме контрол върху цялата територия на Украйна, включително над Крим. Особен интерес представлява, разбира се, дълбоководната база в Севастопол. Освен това, Украйна има достатъчно сериозни ресурси. Използването на тези ресурси срещу интересите на Русия предизвиква интерес. И в бъдеще Западът не крие, че иска да раздроби Руската федерация.

Що се отнася до сегашната военна активност край руските граници, тя беше обяснена от генералния секретар на НАТО. Според Андерс Фог Расмусен, Алиансът се готви за новия стил на война, който води руската страна. Според него, Русия е показала агресивното си поведение по отношение на Украйна, като значително е увеличила военното си присъствие в граничните райони. Москва, всъщност, не води война с никого. Но ще продължи "самоуверената" си политика.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Катастрофа с испански Eurofighter EF-2000 Typhoon
09.06.2014, 20:14

Eurofighter EF-2000 Днес около 14 ч. местно време, малко след излитане от военновъздушната база "Морон" катастрофира испански изтребител Eurofighter EF-2000 . Пилотът капитан Fernando Lluna Carrascosa загива.

Това е втората катастрофа с испански изтребител Typhoon - на 24 август 2010 г. при полет от същата база се разбива двуместен EF-2000, при което загива подполковник от ВВС на Саудитска Арабия.

На 21 ноември 2002 г. в околностите на Толедо се разбива друг двуместен испански изтребител Eurofighter. Причината за аварията е отказ на двата двигатели, пилотите успяват успешно да се катапултират.

http://www.pan.bg/

 
Ту-22М3 и Су-24 са провели тренировки за нанасяне на ракетни удари в Черно море
09.06.2014, 17:03

Ту-22М3 Ударна група от два бомбардировача Ту-22М3 от Далечната авиация на РФ, съвместно със силите на Черноморския флот (ЧФ) са отработили нанасяне на ракетен удар по условни цели, намиращи се в Черно море.

"Два бомбардировача Ту-22М3, извършвайки прелитане от авиобазата Енгелс (Саратовска област), са отработили над акваторията на Черно море нанасяне на ракетен удар по отряд кораби на условния противник.

В хода на учебно-бойната мисия за следене обстановката във въздуха и в морето се е използвал самолет за ДРЛОиУ А-50, съпровождан от изтребители Су-27”, се казва в съобщение на руското МО.

Синхронно със самолетите от Далечната авиация по условния противник за нанесени удари и от Су-24 от морската авиация, както и от два ракетни кораба и от разчет на ракетния комплекс „Бастион” от състава на ЧФ.

http://www.pan.bg/

 
МО засекрети продажбите на техника и оръжие
09.06.2014, 15:25

Официална информация за предстояща продажба на оръжие, боеприпаси и техника от страна на военната фирма "Снабдяване и търговия - МО" ЕООД повече няма да бъде подавана, обявиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На 28 май 2014 г. на страницата на фирмата бяха качени осем обяви за търгове с тайно наддаване за авиационна техника, бронирана техника, мини и още една дузина видове резервни части и оръжие и друга техника. На въпрос на "Труд" какви количества от изделията и на каква първоначална цена се продават, от пресцентъра на МО бе обяснено, че такава информация не може да бъде дадена, тъй като дружеството има вътрешни правилници от лятото на 2013 г. Те налагат количествата на номенклатурите и цените да бъдат давани единствено на търговците.

Една от обявите за търг бе отново за продажба на старите немски танкове "Майбах" и части за тях. След въпрос на "Труд" обявата беше свалена, а от МО обясниха, че има запитване от музея в Ямбол дали тези машини не могат да бъдат дарени.

Ден преди да бъде засекретена информацията за предстоящите на 28 май търгове, пресцентърът на МО информира "Труд", че през миналата година не са продадени части от "Майбах". А обявените за продан през януари т.г. 50 БТР-и са изтъргувани за 324 000 лева с ДДС.

През последната една година "Труд" е получавал много пъти информация за търгове, продажба, цени на оръжие и техника, предлагани от "Снабдяване и търговия - МО". Дружеството преживя няколко скандала и за половин година там бяха сменени 5 директори. Сега то се оглавява от Димитър Минев. В момента дружеството се наблюдава от зам.-министър Неджми Али, който бе избран за евродепутат от ДПС

http://www.cross.bg/

 
Изпращаме последния контингент от 360 военнослужещи за Афганистан
09.06.2014, 15:16

Министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев ще участват утре в тържествена церемония за изпращането на последния, 27-ми български контингент от състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). Церемонията ще започне в 10.30 часа на площад „Севтополис“ в Казанлък, съобщава Пресцентърът на МО.

27-мият контингент от състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) ще изпълнява задачи по охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар. В състава на контингента са включени около 360 военнослужещи. От тях 22 са жени.

Национален командир на контингента е полковник Никола Митев от военно формирование 46430 - София. Помощник-национален командир на контингента, той и национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Милен Гегов от военно формирование 22180 - Казанлък. Командир на ротата за охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” е майор Руслан Колев .

Сертификацията на контингента за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан се проведе от 3 до 5 юни 2014 г. в гарнизонния учебен център „Тюлбето”.

http://www.otbrana.com/

 
Китай за първи път ще участва в организирани от САЩ морски учения „Тихоокеански кръг”
09.06.2014, 11:37

Китай ще изпрати на ученията два военни кораба, плавателен съд за снабдяване, плаващ хоспитал и два хеликоптера. Китайската страна ще участва в стрелбите, отработване на операции по поддръжка на сигурността в море, оказване на хуманитарна помощ и учения на подводничари.

Освен това, рамките на ученията ще се състои китайско-американски форум по военна медицина.

Провеждането на ученията е планирано за средата на юни край бреговете на остров Гуам в Тихи океан. Освен Китай, кораби за ученията ще изпратят Сингапур и Бруней.

 
80 години танкови войски
09.06.2014, 10:34

На 07.06.2014 г., в района на 61 Стрямска механизирана бригада в град Карлово се срещнаха офицери, сержанти и войници от запаса и резерва – танкисти, служили в 11-та танкова бригада, железния юмрук на бившата 2-ра армия. С тържествено събрание те честваха 80 години – танкови войски в България. Празникът е част от Българската военна история и скъп спомен от неотдавнашното ни минало. В исторически план танковите войски са били основната ударна мощ на Сухопътните войски.

В знак на преклонение пред подвига на войните, които са изпълнявали дълга си към Отечеството, танкистите поднесоха венец пред паметника на загиналите войни във войните 1912-1918 г.

С чувство на гордост и радост, че в района на бригадата от една година има като експонат танк Т-55, те запечатаха тази годишнина със снимки и посетиха новоизградения параклис „Свети Мина”, където запалиха свещичка за здраве и благоденствие.

http://landforce.mod.bg/

 
Още американски стратегически бомбардировачи в Европа
09.06.2014, 09:37

Два американски ‘стелт’ бомбардировачи В-2 с позивни “Death 11” и “Death 12” кацнаха в британската военновъздушна база Fairford (американските ВВС са избрали три бази извън САЩ за използване от тези стратегически бомбардировачи - Fairford, Diego Garcia Andersen на остров Гуам. - (видео)

Подобни кацания са сравнително редки, тъй като в преобладаващите случаи В-2 изпълняват мисиите си от базите си в САЩ – полетите до Корейския полуостров, както и при реалните военни конфликти – войната срещу Либия през 2011 и срещу Сърбия през 1999. Ето защо прелитането на двата бомбардировача от 509-то авиокрило във Великобритания заслужава да бъде отбелязано.

Очевидно в официалното прессъобщение не се споменава за рядкостта на подобно прелитане, а само обичайното, че „Стратегическото командване на САЩ (USSTRATCOM - U.S. Strategic Command) ще извършва на рутинна база тренировъчни полети на стратегически бомбардировачи в зоната на отговорност на американското командване в Европа, давайки възможност на екипажите да се усъвършенстват в някои основни оперативни направления и да се запознаят с базите и операциите в региона”.

Малко се знае за целта на това кратко прехвърляне на В-2, за разликата на другото с трите В-52, които ще участват в двете учения в Прибалтика – „Saber Strike” и „Baltops”.

„Тренировъчните мисии и интегрирането на нашите стратегически сили демонстрират пред ръководството на нацията и на нашите съюзници, че разполагаме с подходящите самолети и експертиза, за да отговорим на разнообразието от потенциални заплахи и ситуации”, казва командирът на Стратегическото командване на САЩ адмирал Cecil Haney.

Със сигурност руската заплаха в Европа се възприема сериозно от USSTRACOM, което разполага някои стратегически средства в Европа, не толкова като натиск срещу Русия, а по-скоро да покаже на своите съюзници готовността и възможностите да ги подкрепи.

http://www.pan.bg/

 

 
Ранноесенните избори ще отложат решението за нов изтребител
08.06.2014, 21:44

Отново сме на предизборна вълна, което за някои е път към властта, за други зрелище, а за трети... поредното разочарование. Голямата политика не вижда  дребните очаквания. Пренебрегва третите, т.е. разочарованите. Има ги във всички сфери. Някъде все нещо е започнато, което ще трябва да се отложи или изобщо да не се случи. Не толкова заради изборите. Те очевидно са необходими. Най-вече заради липсата на приемственост в българската политика. Защото от 25 години всяко ново правителство едва ли не открива „топлата вода” и започва отначало. С кадрите, с проектите...и с почти всичко.

Така е и в отбраната и националната сигурност. Сфера, в която политиката би трябвало да бъде държавна, а не партийна. Т.е. там пренебрегнати и разочаровани не би трябвало да има, колкото и в какъв период да се редуват изборите. За съжаление не е така.

Предишните парламентарни избори, които също дойдоха по-рано от предвиденото, в резултат на оставката на правителството на Бойко Борисов, прекъснаха приемането на пакета от закони в областта на сигурността. Две десетилетия политици и експерти се кълнат в необходимостта от такава правна материя, за което са прави, разбира се, но засега се стига само до тук. Дори ангажираността на държавния глава Росен Плевнелиев не помогна  и съвсем естествено тя остана само в протоколите на Консултативния съвет за национална сигурност. Може би новото управление постави по-напред в дневния си ред други приоритети или реши да обмисля по-дълго това законодателство. Най-вероятно има и други причини, но резултатът е нулев.

Ранноесенните парламентарни избори най-вероятно няма да позволят на правителството на Пламен Орешарски да вземе решение за купуване на нови самолети. Дори и това да се случи процедурата ще остане незавършена. По закон последна дума трябва да има Народното събрание. Там има няколко проблема. Първият е свързан с евентуалното му разпускане. Вторият е изразената вече позиция от ГЕРБ, че не е време за подписване на такива договори. Не искаме един да решава, а ние да плащане, казват те. Макар, че дали ГЕРБ ще управлява е друг въпрос и на него ще отговорят избирателите. Тревожното в случая е, че политиката, отново партийната, спира модернизирането на Въоръжените ни сили. Ако действително тази година е ключова за избор на нов тип боен самолет, както твърди сегашното правителство, което по принцип не среща опровержение, армията отново ще се окаже губеща.

Разбира се, съдбата на проекта за придобиване на многоцелеви изтребител е само един от примерите, който може да доведе до разочарование от скорошните парламентарни избори. В областта на отбраната и Въоръжените сили могат да останат неосъществени и други намерения. Известно е, че се очаква от 1 декември да бъде възстановен батальонът във Враца. Две парламентарни комисии вече одобриха промените в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, но без парламент те не могат да станат факт. В Народното събрание влязоха поправките на Закона за отбраната и Въоръжените сили, които трябва да дадат шанс на акредитацията на Центъра за управление при кризи на НАТО у нас и на успешното двугодишно президенство на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва на Алианса – СИОР от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. В края на този месец завършва Прегледът на структурите на Въоръжените сили, който трябва да роди нов План за развитие на Въоръжените сили, както и ново военно законодателство. Всичко това се прави на основата на философията на това управление. То ще бъде спряно минимум за 4-5 месеца. И след това отново. Как, не се знае. Т.е., с военните реформи няма край?!

Най-доброто ще бъде, ако преди разпускането на Народното събрание, парламентарните групи решат и отделят време за приемане на определени закони. Не само в областта на отбраната, разбира се. Макар че за такъв консенсус е прекалено оптимистично да се говори.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Американските сенатори похвалиха военните ни в Афганистан
08.06.2014, 21:29

Ние сме тук като републиканци и демократи, за да изразим нашата подкрепа към развиващите се отношения в сигурността между САЩ и България, между САЩ и Източна Европа“, подчерта сенатор Кристофър Мърфи. Той изрази благодарността си за приноса на българските сили в Афганистан, които се доказаха като способни партньори на САЩ.

Посещението на високо равнище от страна на САЩ в един кризисен период в развитието на региона е сигнал за по- голяма евроатлантическа солидарност, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си със сенаторите от Конгреса на САЩ Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

Искрени благодарност за приноса на България към усилията ни в Афганистан и Ирак, изказа и сенатор Рон Джонсън. Надяваме се, че Европа ще говори с единен глас, когато се изправяме пред кризата в Украйна, надяваме се на мирно решение, добави г-н Мърфи. Г-н Маккейн отбеляза продължаващото военно сътрудничество в съвместните учения.

На срещата си с президента Росен Плевнелиев сенаторите Маккейн, Джонсън и Мърфи посочиха, че една от целите на източноевропейската им обиколка е да призоват за единен глас на Европа по кризата в Украйна, както и да подкрепят сигурността и стабилността на страните от Централна и Източна Европа в контекста на събитията на изток от региона.

Необходимостта от увеличение на бюджетите за отбрана на страните от НАТО до изискваните 2 на сто от БВП също беше подчертана по време на разговора. Съединените щати ще продължат да подкрепят източноевропейските си партньори и в рамките на лансираната от президента Обама програма на стойност 1 млрд. щ.д. за засилване на отбранителното сътрудничество със страните от региона.

Сенатор Джон Маккейн получи Почетния знак на държавния глава по повод 10-годишнината от членството на България в НАТО и за личния му принос за развитието на двустранните отношения и за подкрепата му за българското членство в Алианса.

http://www.otbrana.com/

 
Въоръжените сили на Бразилия пристъпиха към изпитания на перспективния бронеавтомобил "Gladiador"
08.06.2014, 16:54

4x4 "Gladiador" Във въоръжените сили на Бразилия започнаха изпитанията на перспективния бронеавтомобил 4x4 "Gladiador", който вече е доставен в подразделенията, които в близките месеци ще проведат оценъчни изпитания и тестиране в Центъра за оценка на въоръженията за армията (CAEx) в Рио де Жанейро.

Изпитанията ще се проведат в рамките на програмата за покупка на многоцелева бойна бронирана машина VBMT-LR (Viatura Blindada Multitarefa-Leve de Rodas), явяваща се част от проекта „Гуарани”. В началото на 2015 година Сухопътните войски на Бразилия планират да приемат на въоръжение първата партида бронирани машини с колесна формула 4x4 в рамките на тази програма.

Бронирания автомобил 4x4 "Gladiador" е напълно бразилска разработка и се разработва преди всичко за нуждите на граничните войски на Бразилия.

Екипажът на БМ се състои от 8 човека, които са разположени в бронирана капсула, която осигурява защита от огъня на 7,62 мм стрелково оръжие и артилерийски осколки. Конструкцията на окачването пък обезпечава защита от взрив под колелата на фугас с тегло до 8 килограма.

Машината е оборудвана с дизелов двигател с мощност 185 к.с., осигуряващ скорост до 105 км/ч по шосе.

 
Обединените арабски емирства въвеждат задължителна военна служба
08.06.2014, 15:33

Обединените арабски емирства представиха нов закон, който предвижда задължителна военна служба за всички мъже, навършили пълнолетие, предава „Ал Джазира”.

Според държавната информационна агенция целта на новия закон e „да върне ценностите на вярност и жертвоготовност към страната в сърцата на гражданите”.

Според текста на закона всички мъже, завършили гимназия, на възраст между 18 и 30 години, трябва да служат девет месеца във въоръжените сили на арабската държава, обединяваща седем монархии.

Тези, които нямат средно образование, ще трябва да служат две години. Въвежда се и военна служба за жени, която обаче ще бъде изцяло доброволна.

Според външни наблюдатели целта на мярката е да се повдигне патриотичният дух на местните във всекидневния живот, изпъстрен от голям брой чуждестранни работници, насочили се към ОАЕ заради доброто заплащане.

През януари тази година премиерът на страната Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум написа в микроблога „Туитър”, че „защитата на нацията и суверенитета е свещен национален дълг, който трябва да бъде гарантиран чрез въвеждане на ново законодателство”.

По-рано тази година подобна мярка въведе и съседен Катар, който реши всички мъже между 18 и 35 години със средно образование да служат във въоръжените сили на страната три месеца, а тези с основно - четири месеца.

Кувейт също обсъжда приемането на сходен закон, особено предвид нестабилната политическа обстановка в целия Близък Изток, влошавана още повече от въоръжените борби в Сирия, Ирак и Афганистан.

http://news.ibox.bg/

 
Изтребител на министри
08.06.2014, 12:36

F-16Когато в края на 2013 г. тогавашният военен министър Аню Ангелов обеща западни изтребители за военновъздушните сили "най-късно до 2015 г.", след което активно задвижи процедурата по закупуването им, той едва ли си е давал сметка, че два месеца по-късно правителството ще падне от власт.

В момента като че ли историята се повтаря като фарс. Малко след като обяви, че подновената процедура за евентуално придобиване на многоцелеви бойни самолети ще бъде внесена в Министерския съвет "през юни", настоящият военен министър Ангел Найденов е на път да си отиде заедно с кабинета "Орешарски", преди да е успял да доведе започнатото до някакъв видим резултат.

В момента вероятността купуването на изтребители пак да зацикли в мъртва точка е голяма най-малкото защото става дума за инвестиране на стотици милиони лева, чието харчене трябва да бъде одобрено от парламента и едва ли има как да да се случи в периода на междувластие, когато политическите сили се готвят за предсрочни избори. А проблемите с материалното осигуряване на военновъздушните сили вече са толкова крещящи, че привлякоха вниманието на ръководството на НАТО и дори лично на генералния му секретар Андерс Фог Расмусен.........Прочети още

 
Компоненти на двигателите за F-35 ще се произвеждат в Турция
08.06.2014, 09:42

Основни модули на двигателите на бойните самолети от пето поколение F-35 ще се произвеждат в турския град Измир.

Предприятието, което ще се управлява съвместно от групата „Кале” и американската фирма Pratt & Whitney, се откри официално на 6 юни с церемония, на която присъства и президентът на страната Абдуллах Гюл.

Дъщерната фирма на групата „Кале”, „Кале Хаваджълък” притежава 49 процента от акциите, а 51 процента се държат от крупната американска компания за самолетни двигатели Pratt & Whitney.

С разрастването на производствения комплекс, броят на работниците ще достигне до 700-750 души.

Крайното сглобяване на модулите на самолетните двигатели на F-35, които ще се произвеждат в различни страни, ще се извършва в САЩ.

Турция планира да закупи най-малко 100 броя самолети F-35 за нуждите на своите ВВС.

 
Иран изпитва нови образци на радарна и ракетна техника
08.06.2014, 08:34

Иран проведе изпитания на нови образци на радарна и ракетна техника в рамките на маневри под кодовото название „Мисбах ал Хода –„Божествена светлина”, предаде ИТАР-ТАСС.

Изпитанията бяха проведени на остров Киш в Персийско море, където са разположени подразделения на противовъздушната отбрана на страната.

„С провеждането на изпитанията можахме не само да дадем оценка на новите образци на оръжията, но и да получим представа за реалната степен на подготвеност на противовъздушните войски на страната”, заяви генерал Али Раза Сабахифард, заместник-командващ на противовъздушната база „Хатам ал Анбия”.

http://www.focus-news.net/

 

 
ЦРУ разшири присъствието си в социалните мрежи
07.06.2014, 19:08

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ разшири присъствието си в социалните мрежи и официално регистрира свои профили в Twitter и Facebook, съобщи телевизия Bulgaria on Air.

Сред информацията, която ще бъде поствана в тези профили, са експонати от музея на ЦРУ, както и актуализации на енциклопедията на управлението за световни факти, която обхваща данни за световни лидери, карти и други сведения.

Първият tweet на американското централно разузнаване гласи: "Не можем нито да потвърдим, нито да отречем, че това е първият ни tweet."

Само за по-малко от  90 минути акаунтът на ЦРУ в микро-блогинг мрежата вече имаше близо 84 000 последователи.

Първото съобщение на службата за разузнаване във Facebook е със снимка на централата му в щата Вирджиния и е свързана със 70-тата годишнина от десанта в Нормандия. По този начин ЦРУ отдава почит към американците, които са дали живота си в деня, променил света.

Медиите посрещнаха появата на ЦРУ в Twitter с хумор. Сега няма да се крием от ЦРУ, пише списание Тime.

Службата за американско разузнаване вече „следи” 25 други потребители на Twitter, сред които ФБР, NASA, Белия дом и министерството на отбраната на САЩ. – Още специални служби на САЩ

http://www.investor.bg/

 
Самолет на китайските ВМС сили се разби при тренировъчен полет
07.06.2014, 17:40

JH-7 "Flying Leopard" Изтребител-бомбардировач Xian JH-7 на китайските военноморски сили се е разбил на 5 юни в 22:37 местно време в планински район в източната провинция Zhejiang, съобщава Shanghai Daily.

Жертви и разрушения на земята няма. За сега няма информация за съдбата на двучленният екипаж. - (видео)

 
Провокираната от Запада криза в Украйна като причина за разширяването на НАТО на изток
07.06.2014, 16:57

НАТО под всякакви, често измислени, предлози приближава своята инфраструктура към границите на Русия.

Фактически провокирайки гражданската война в Украйна, американците възнамеряват да се възползват от настъпилия хаос, за да направят още една стъпка в тази посока. Активно водейки информационна война, САЩ създават там атмосфера на страх и омраза, в която аргументите на разума са безсилни пред натиска на фалшифицираните доказателства и провокативните изявления.

Сега, на фона на кризата в Украйна, не се говори за влизането й в НАТО. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен дава само мъгливи обещания за разширяване на военното сътрудничество с Киев и провеждане на съвместни маневри. Уклончивостта на генералния секретар е разбираема: в края на краищата, Киев се намира в състояние на нерешен териториален спор с Москва. A уставът на НАТО категорично отказва членство на страни с подобни проблеми. Подобна е ситуацията и в Грузия. Конфликтът в Абхазия и Южна Осетия рязко намалява шансовете й за участие в алианса.

НАТО вече активизира дейността си в страните, които вече са членки на Алианса. Учения на НАТО започват в Балтийско море, в базата на ВВС на САЩ в Естония има допълнителни изтребители "F-16", а Литва увеличава своя бюджет за отбрана, за да покрие увеличаването на разходите за приемането на допълнителни подразделения от други страни от НАТО.

НАТО засилва присъствието си и в Черно море. През последния месец в Румъния се проведоха няколко съвместни военни учения с американците, някои от които - на полигони в близост до границата с Украйна. Американският ракетен крайцер " Тикондерога" пристигна в румънското пристанище Констанца. В началото на годината НАТО официално прехвърли там военните функции на Центъра за транзитни превози на Пентагона от летището "Манас" в Киргизстан.

Показателно е, че НАТО почти демонстративно отказва да спазва законите на страните, в които пребивава. Увеличаването на контингента на военнослужещите на НАТО вече доведе до нови проблеми за жителите на Латвия. Кметът на пристанищния град Вентспилс Айвар Лембергс отбелязва, че за два дена военните на НАТО са предизвикали множество инциденти:

   - Посрещаме всички гости с усмивка. Но, за съжаление, военните моряци от НАТО се държаха като свине: ходеха по нужда на обществени места, закачаха минувачите, нарушаваха обществения ред, законите на Латвия и правилата за поведение. Ние сме много недоволни от тях.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
F-22 в учение срещу Су-30МКМ, МиГ-29 и F/A-18
07.06.2014, 16:35

Шест американски изтребителя пето поколение F-22 Raptor ще участват в двустранно учение 'Cope Taufan 2014' с ВВС на Малайзия, съобщава IHS Jane's Defence Weekly

Те са от състава на 19 и 199 иае на 154 изтребително авиокрило, дислоцирано в базата Pearl Harbor-Hickam (Хаваи). Към тях ще се присъединят F-15C от 104 изтребително авиокрило на Въздушната национална гвардия на Масачузетс.

Малайзийските ВВС ще участват с изтребители Су-30МКМ, МиГ-29, Hawk и F/A-18.

За осигуряване на учението са предвидени транспортни самолети С-130 и С-17.

'Cope Taufan 2014' ще се проведе в периода от 9 до 20 юни, като успоредно протичат и две други учения на специалните сили на САЩ и Малайзия.

http://www.pan.bg/

 
Преизбраха Атанас Илев за председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ
07.06.2014, 10:23

Атанас Илев На днешното си 13-то национално отчетно-изборно събрание делегатите преизбраха за председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев. Чрез „Отбрана” го поздравяват председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Съюза на военноинвалидитe и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев и председателят на Съюза на ветераните от войните доцент д-р Иван Сечанов.

***

Атанас Илев е роден на 6 август 1923 год. в Стара Загора, детството и юношеските ну години преминават в Казанлък. Шестнайсет годишен, през 1939 год. постъпва в Морско училище. По-късно, като един от първенците по успех той е определен за подготовка във Военното училище в София с цел да стане военноморски офицер. През 1944 година випуска е произведен по-рано, поради бушуващата война. Изпратен е на Дунава, където за кратко е на миночистача „Искър“, а по-късно на „Кирил Попов“, на който става и командир. Като такъв участва в бойното тралене на река Дунав, за което е награден с българския орден „За храброст“ и съветския „Красная звезда“. След края на почистването е преведен за кратко във Варна, в отряда торпедоносци, но скоро след това е уволнен от армията.

В гражданския си път Атанас Илев работи на няколко места, но след 1955 год. започва като помощник капитан на българските търговски кораби. Отначало като 4-ти помощник, но постепенно става и капитан на котаб – капитан далечно плаване. И така до пенсионирането си през 1985 година той изкарва 22 капитански години. През това време обикаля световния океан, а корабите и екипажите под негово командване трупат успехи.

След началото на демократичните промени кап. Илев се включва активно в обществения живот. Той е един от учередителите на Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, както отначало се казваше този съюз. Но той никога не страи и от другите военно-патриотични организации. След възстановяването на Съюза на офицерите от запаса и създаването в него на Клуб „Военни моряци“ в София, той стана член и активно участва в неговия живот. Същото стана и след създаване в София на секция на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище през 2001 год. – кап. Илев е редовен член и на тази организация.

http://www.otbrana.com/

 
САЩ ще извършат наблюдателен полет над Беларус и Русия
07.06.2014, 08:25

ОС-135B Американски военни експерти ще оценяват ситуацията в Русия и Беларус от въздуха, като извършат наблюдателен полет над двете страни, заяви пред журналисти ръководителят на Националния център за намаляване на ядрената опасност Руслан Шишн, цитиран от РИА Новости.

„Между 7 и 11 юни САЩ ще извършат наблюдателен полет със самолет за наблюдение ОС-135B над териториите на Беларус и Руската федерация в рамките на международния Договор за открито небе”, заяви Шишин.

По време на полета руските и белоруските експерти, които ще бъдат на борда на самолета за наблюдение, ще следят за спазването на договорените параметри на полета, както и прилагането на Договора за открито небе.

http://www.focus-news.net/

 

 
Подробности за оперирането на Spartan от грунт
06.06.2014, 21:32

ВВС на Република България разпространиха допълнителна информация, снимки и видео кадри за първите операции на C-27J Spartan от грунтовата полоса на бившата авиобаза Чешнигирово.

За пръв път от десетилетия екипажи на български военно-транспортни самолети започнаха подготовка за излитане и кацане от къси и полуподготвени (грунтови) полоси.

Екипажи на самолет C-27J Spartan от 16-та транспортна авиационна група изпълняват кацане на такъв тип полос със съкратен тактически заход, като снижението на самолета по глисадата се извърша визуално.

Изисква се изключителна прецизност при управлението на самолета за поддържане на режима на полета на границата на експлоатационните ограничения на машината.

При кацането екипажът трябва да насочи самолета така, че опирането да се извърши в първите 100 метра от полосата, а спирането – на максимално късо разстояние, при което етапите „изравняване” и „издържане” не се изпълняват.

В процеса на спиране реверсът (обратната тяга) на двигателите трябва да се изключи при достигане на скорост от 70 – 110 km/h за да се предотврати влизането на самолета в образувалия се облак от прах и попадането на чужди предмети в двигателите.

При излитане, след достигане на определената скорост, шурвалът за управление се притегля енергично за бързото отлепяне на самолета с цел тренировка за опериране от къси полоси.

Тези нови способности ще дадат възможност за ефективното участие в пълния спектър от мисии на военнотранспортната авиация на НАТО.

http://aeropress-bg.com/

 
Курсанти летят като щурмани на L-39
06.06.2014, 21:29

За първи път след възстановяването на учебно-бойните самолети L-39ZA курсанти от Учебната авиационна група в Долна Митрополия полетяха на типа. Това съобщават от ВВС.

Бъдещите пилоти, които преминават своя стаж на учебните РС-9М, проведоха наземна подготовка, положиха изпит и бяха допуснати до полети във втора кабина. Те ще летят с подготвените инструктори.

Като летци-щурмани курсантите ще получат представа за динамиката на реактивния самолет и ще се запознаят с приборното и навигационното му оборудване.

Пръв от випускниците полетя курсант старшина Аспарух Пашов с летец – пилот капитан Дилян Дилов.

„Самолет L-39ZA се различава доста от РС-9М. Трябва много тренаж в кабината, за да свикнем със стрелковите прибори и разположението на оборудването в кабината. Колкото по-рано започнем това, толкова по–лесно ще ни бъде при приучването” – сподели минути след полета курсант Пашов.

Курсантите притежават висока мотивация и желание за усвояване и на самолет L-39ZA, който е нужна стъпка към голямата авиация, коментират първите полети на своите възпитаници инструкторите.

http://aeropress-bg.com/

 
Разузнавателен самолет на украинските ВВС е свален край Славянск
06.06.2014, 20:42

Aн-30Опълченците край Славянск са свалили разузнавателен самолет на украинските ВВС, най-вероятно Ан-30Б с бордови номер 80, предаде ИТАР-ТАСС.

Самолетъте бил ударен с ПЗРК от което се е запалил десния двигател. По машината, която е летяла на около 3000 m височина, са били пуснати две ракети, но едната не го е достигнала - (пилотски р/обмен)

Има снимки, на които се вижда, че от горящия самолет скача екипажа му с парашути. Машината се е разбила не далеч от мястото, където е била поразена. По-късно се появи информация, че шест военнослужещи от осемчленният екипаж са загинали.

Смята се, че сваленият Ан-30 е извършвал коригиране на артилерийския огън, който украинските сили са водели по про руските опълченци.

Това е поредната потвърдена загуба на украинската военна авиация. От началото на конфликтът в Източна Украйна са загубени поне пет Ми-24 и три Ми-8.  – (видео)

 
Сливен събра военни специалисти по комуникационни и информационни системи
06.06.2014, 14:54

В гарнизон Сливен се проведе сбор на началника на отдел "Комуникационни и информационни системи" в Командването на Сухопътните войски. В сбора участваха представители от Командването на Сухопътните войски и началници на отделения "КИС" на формированията от Сухопътните войски на БА.

Сборът тази година премина в духа на зададената от началника на отбраната и Главния информационен мениджър на БА посока за свързаност на силите и интелигентна отбрана, се посочва съобщение на КСВ. В своя доклад началникът на отдел „КИС” в Командването на Сухопътните войски, полк. Сашо Младенов, очерта необходимостта от използването на архитектурен подход при изграждане на съвременна КИС като част от инициативите „Интелигентна отбрана” и „Свързаност на силите”.

Участниците в сбора посетиха Полеви учебен полигон "Ново село", където в момента се провежда сертификацията на 4-та батальонна бойна група. Там те бяха запознати с възможностите на новата комуникационна и информационна система за ББГ, за изграждането на която на практика беше използван архитектурния подход. – Още КИС

http://www.otbrana.com/

 
Ирак възвръща авиационната си мощ с придобиване на изтребители F-16IQ
06.06.2014, 14:40

F-16След повече от десет години прекъсване иракските ВВС отново имат в състава си изтребител – на 5 юни те получиха официално първият от общо 36 поръчани изтребители F-16IQ Block 52 (шест двуместни и 30 едноместни).

На специална церемония в завода на Lockheed Martin във Fort Worth иракският посланик в САЩ Lukman Faily получи формално двуместния F-16IQ с двигател Pratt & Whitney F100-PW-229. Така Ирак става 28-та страна, която закупува F-16, произвеждан вече 40 години.

Изтребителят се предава с подкачени 4 УР „въздух-въздух” AIM-9L/M, две УР „въздух-земя” AGM-65 Maverick и контейнер за целеуказване AAQ-33 Sniper. Ирак закупува също и 4 разузнавателни контейнера Goodrich DB-110, управляеми авиобомби Paveway и УР „въздух-въздух” AIM-7 Sparrow. – Още за F-16

http://www.pan.bg/

 
БГ смутител пази коли и конвои от дистанционно взривяване
06.06.2014, 08:50

Екип от български учени е създал устройство срещу дистанционно взривяване на бомби. Изключително мощният смутител бе показан на оръжейното изложение "Хемус 2014" в Пловдив миналата седмица. Той се монтира на автомобил и създава непреодолима завеса срещу всякакви опити за задействане на заложен на пътя експлозив. При военните няколко специализирани машини без проблем охраняват цял конвой от транспортни средства. По същата схема се осигурява и защитата на митинги и шествия.

Такова устройство например можеше да предотврати атентата в Сарафово 2, при който загинаха шестима души, съобщи проф. д-р Владимир Туртански, един от създателите на смутителя.

В момента екипът учени взаимодейства с холдинг ТЕРЕМ, собственост на МО. Усилено се работи по идеята България да спечели поръчка на НАТО за снабдяване на Силите за реакция на пакта с тази технология. Учените участва с модерната технология, а военноремонтните заводи на ТЕРЕМ - с бронировката и укрепването на машините. На изложението бяха показани няколко варианта на смутител върху базови машини от типа БТР-60, МТЛБ и "Хамър". До тях бе демонстриран и луксозен джип за превоз на ВИП персони, произведен по поръчка на африканска държава.

Радиосмутителят от типа BJTMVIP-300X2v4KV е предназначен за защита от дистанционно активирани по радиоканал взривни устройства, съобщи проф. Туртански. Тази технология е съвременно развитие на оригиналната българска разработка "Стършел", в чието създаване е участвал и Туртански. Заглушителите от типа "Стършел" сe изстрелват в разположението на противника чрез 152- или 122-мм снаряд, който ги разпръсква с малки парашути на голяма площ. От мига, в който устройствата се забиват в земята, започва мощно заглушаване на вражеските комуникации, а в радиоефира настъпва истински хаос.

Стършелите нашумяха в средата на 90-те години, когато техните създатели - тогава офицери от научен институт на МО, бяха обвинени, че са продавали собствените си разработки. По-късно обвиненията отпаднаха. Покрай това стана ясно, че българското изобретение се ползвало с голям успех по света. Руснаците изобщо нямали подобна разработка и го поръчвали с голям размах. А иракският диктатор Саддам Хюсеин дори купил цял завод, който му построили български инженери.

Развитието на заглушителите бе предизвикано от активизирането на мощни терористични групировки по света, коментира проф. Туртански. Той бе в Пловдив заедно с колегата си проф. д-р инж. Емилиян Съслеков, с когото са разработил уникалната технология.

Смутителят се състои от самостоятелни предавателни модули, които покриват честотния диапазон от 2MHz of 6000MHz, поясни Туртански.

Честотните ленти и мощността на отделните модули са определени в зависимост от най-често използваните при терористични актове честотни диапазони, включително тези на роботите, клетъчните и сателитните телефони и GPS системите.

Модулите на смутителя са монтирани в два предавателни блока, които се закрепват върху тавана на превозното средство един зад друг. На външен вид наподобяват обикновени багажници.

Антените са широколентови и излъчват кръгово. Те са интегрирани с предавателния блок, а дължината на фидерите, които ги свързват с предавателните модули, е минимално възможната. Това чувствително увеличава мощността на смутителя и неговия коефициент на полезно действие. Освен това значително улеснява монтажа и демонтажа. Част от антените са видими, но повечето са скрити вътре в предавателните блокове.

Предавателните модули се управляват дистанционно от специален пулт в кабината на транспортното средство.

Смутителят е снабден с автоматична система за защита, която следи режимите на работа на предавателните модули и нормалното излъчване на антените. При недопустимо изменение на режимите - например липса на охлаждане, модулът се самоизключва. – Още РЕБ

http://www.24chasa.bg/

 
Защо някои украински компании в отбраната продължават да работят с Русия?
06.06.2014, 08:42

Докато властите в Киев се тревожат за военната инвазия от страна на Русия, някои украински производители в сферата на отбраната все още продават военни части на руснаците – от двигатели за хеликоптери до компоненти за междуконтинентални балистични ракети, пише BusinessWeek.

След анексирането на Крим директорът на „Укроборонпром“, украинският държавен конгломерат на производителите в отбраната, забрани износа на всякакви оръжия и военно оборудване в Русия. Частните компании обаче се сблъскаха с възможността да загубят милиони долари от договори в сферата, ето защо продължиха да работят с Русия.

“Общият портфейл от украински договори в отбраната с Русия е на стойност повече от 15 млрд. долара“, твърди Алексей Арбатов от Фондация „Карнеги“ за международен мир.

По думите му това е повече от общата сума на помощта, която Западът обеща да отпусне на страната. Освен това парите за помощ трябва да бъдат върнати, докато тези от износа са реална печалба.

В момент, в който украинската икономика се задъхва, прекратяването на тези договори ще доведе до затваряне на фабрики и загуба на няколко хиляди работни места, коментира Арбатов.

Въпреки че продажбите на Украйна към Русия възлизат на само около 10 на сто от общия износ на военни стоки от страната, говорим за силно специализирана продукция за този пазар. Двигателите за хеликоптери, направени в Украйна за продажбата в Русия, например, са съвместими само с руски хеликоптери. Привличането на чуждестранни търговски партньори в този случай е почти невъзможно.

Алтернативата – фабриките да започнат да произвеждат различни части – изисква време и пари, а в момента нито едно от двете не се намира в изобилие, ако говорим за украинската икономика.

Проведени са разговори украинската армия да купува оръжия от фирмите в страната, но проблемът е, че тя се нуждае от основни неща, а не от високотехнологичното оборудване, каквото купува Русия.

Тази взаимосвързаност между руските и украинските военни промишлени комплекси датира от времената на Съветския съюз, когато Украйна е била част от СССР и е била основен играч в надпреварата за въоръжаването срещу САЩ.

До 80-те години Украйна приютяваше около 30% от съветската отбранителна индустрия, според Арбатов. След разпадането на Съветския съюз военните оръжейни компании на двете страни продължиха да си сътрудничат.

Въпреки че Русия продължи да запълва важна ниша на украинския пазар на оръжия, търсенето от страна на Москва започна да намалява след края на Студената война. От своя страна, украинските военни производители започнаха да увеличават списъка с търговските си партньори, включвайки в него Индия, Ирак, Китай и Тайланд.

През 2012 г. Москва започва изпълнението на военен план за модернизация с цел изграждане на въоръжените сили на страната. Президентът Путин обеща 755 млрд. долара за възстановяване на националната военна мощ.

„Украйна фигурира на видно място в този план“, твърди Омар Лемрани, военен анализатор от Statfor.

“Въпреки че Русия би желала да стои далеч от украинците и да създаде своя собствена независима оръжейна индустрия, това не означава, че може да го направи за кратък период от време, особено в периода на модернизация“, коментира той.

От своя страна Путин смята, че Русия ще бъде в състояние да компенсира загубата на украинския износ в рамките на две години и половина, но според Лемрани това е оптимистична прогноза.

Русия съсредоточава в свои ръце част от производството на оръжията си през последните няколко години, твърди Василий Кашин, старши анализатор в Центъра за анализ на стратегии и технологии.

„Руското сътрудничество с Украйна беше въпрос на спестяване на пари“, смята Кашин. Вместо да купува нови междуконтинентални балистични ракети например, Русия може да поддържа старите си ракети, използвайки части и експерти от Украйна.

Русия, разбира се, ще се сблъска със сериозни проблеми, ако всички украински компании спрат да ѝ продават оръжие. Но в крайна сметка тя ще продължи да има надмощие, според Кашин.

http://www.investor.bg/

 
На този ден преди 70 г. съюзниците откриват втория фронт в Нормандия
06.06.2014, 08:30

На 6 юни 1944 г. настъпва дългоочаквания „Ден Д”, в който с морски десант е открит Втория фронт в Нормандия (Северна Франция) срещу Третия райх. Войски на Великобритания, САЩ и Канада започват операция „Нептун” – морската първата част на стратегическата операция „Овърлорд”, приключила на 25 август 1944 г. с освобождаването на Париж.

Подготовката на плана за нахлуване в Европа през Франция в 1944 г. е обсъждана през май 1943 г. по време на Вашингтонската конференция на военнополитическото ръководство на САЩ и Великобритания. Още през август по време на Квебекската конференция вече е разглеждан първият вариант на плана. В него вече са уточнени някои отделни въпроси, например начините за десант, действията на морските, сухопътните и военновъздушните сили и специалните мероприятия по материално-техническото осигуряване на бъдещата операция. Окончателният вариант на плана е готов около 1 февруари 1944 г., след което само някои отделни негови елементи са видоизменяни до средата на април същата година........Прочети още

 
Белгия се оглежда за нов изтребител
06.06.2014, 08:25

Ф-35Белгийското Министерство на отбраната е изпратило запитвания за информация (Request for Information - RFI) до пет чужди правителства във връзка със замяната на остаряващите изтребители F-16 MLU, които в момента служат на страната.

Запитванията за информация са изпратени до правителствени агенции, които отговарят за продажбите на съответните изтребители. Целта на това е събиране на допълнителна информация, която да служи за по-точна преценка на възможностите пред Белгия. Запитването за информация не е обвързано със задължителна покупка.

Белгия планира да пенсионира своите F-16 след 2023 г. и към този момент страната трябва да има готово решение за тяхната замяна. Пускането на запитването за информация се разглежда, като първа стъпка от процеса по избор на заместник на F-16.

Запитванията за информация са оправени за пет опции – F-35, Super Hornet, Rafale, Gripen и Eurofighter.

http://aeropress-bg.com/

 
РСК МиГ е готова да строи изтребител от пето поколение
06.06.2014, 08:22

МиГ-29Компанията РСК МиГ е готова да строи лек изтребител от пето поколение. Това е заявил директора на компанията Сергей Коротков, цитиран от „Интерфакс”.

„Ние имаме готовност да създадем изтребител от пето поколение, но това е високотехнологична задача и иска голям обем от средства. Не можем да работим просто така без да имаме клиент. Това не е търговски оправдано и крие големи рискове”, е обяснил Коротков.

Коротков е заявил, че в момента руското Министерство на отбраната разглежда нови направления за научно-изследователска и опитно-конструкторска работа, като създаването на лек изтребител от пето поколение е сред тях.

„Мисля, че в края на тази или начало на следващата година е възможно да получим поръчка за работа в тази насока”, е казал още Коротков.

Изявлението на генералния директор на РСК МиГ е поредното по темата за създаване на руски лек изтребител от пето поколение. Известно е, че проектирането на такъв самолет стои в дългосрочните планове на Русия. През април 2014 г. президентът на ОАК Михаил Погосян заяви, че компанията му, под чиято шапка е и РСК МиГ, не разработва лек изтребител от пето поколение, но той не изключва възможността това да стане факт в бъдеще.

http://aeropress-bg.com/

 
Инцидент с МиГ-29К при кацане на INS Vikramaditya
06.06.2014, 08:17

МиГ-29К Представител на ВМС на Индия е съобщил за инцидент с палубен изтребител МиГ-29К в процеса на кацане на самолетоносача INS Vikramaditya. Самолетът е излетял от летището

на военноморската база Ханса и трябвало да кацне на самолетоносача. Екипажът пропуска първите две спирателни въжета и решава да направи втори опит за кацане, привеждайки двигателите в максимален режим. В този момент, когато носът на изтребителя е насочен нагоре, спирачната кука закача третото въже и самолетът извършва „твърдо кацане”, при което носовата стойка на колесника е частично разрушена. Не са дават повече подробности за размерите на получените повреди по изтребителя.

Самолетоносачът INS Vikramaditya е в оперативна готовност от 7 май 2014 г., от когато и се провеждат редовни полети с МиГ-29К/КУБ с индийски летци.

http://www.pan.bg/

 

 
1983 - най-опасната година
05.06.2014, 22:54

1983 беше годината, в която започна разполагането на ракетите Пършинг-II. Това е и годината, в която светът се намира на прага на Трета световна война. Интересни исторически документи остават обаче все още засекретени.

Историкът Клаас Фос от хамбургския Институт за социални изследвания добре познава най-важните събития от 1983 година, когато светът се е намирал на ръба на ядрената война. В началото на 1983 година световното движение за мир все още се надява, че ще съумее да предотврати разполагането американските ракети със среден радиус на действие в Европа. "Съветското ръководство по онова време гледа на тези ракети като на особена заплаха, защото можели да бъдат използвани за бързо нападение срещу СССР.

Според преценките на КГБ ракетите Пършинг II можели да достигнат съветска територия само за четири до шест минути, нанасяйки "обезглавяващ" удар. Дали това наистина е било технически възможно, е друг въпрос. Важното е, че съветското ръководство е вярвало в тази теория. При подобен светкавичен ядрен удар от страна на Запада Съветският съюз не би могъл да реагира с ответни мерки. Затова съветското ръководство се е страхувало, че ще загуби възможностите си за оказване на възпираща заплаха..........Прочети още

 
В Русия заработи лаборатория за бойни роботи
05.06.2014, 21:53

 Робот Securitron Изображение: Fallout New VegasЛаборатория по робототехника е създадена в Русия и вече е започнала да работи. Това, както съобщава ИТАР-ТАСС, е заявил заместник-председателят на Военнопромишлената комисия към правителството на Русия Олег Бочкарьов. Други подробности относно новата лаборатория, която бе планирано да се създаде в рамките на държавно-частно партньорство, Бочкарьов не е уточнил.

Че в Русия ще бъде създадена лаборатория по робототехника, обяви в средата на 2013 г. вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин и това бе отразено в ДУМА. Предполага се, че структурата ще заработи в Ковров във Владимирска област на базата на завода на името на Дегтярьов. За участие в проекта е планирано да се поканят и други руски предприятия.

Основна задача на лабораторията трябва да стане създаването на бойни роботи. От 2012 г. в Русия съществува Фонд за перспективни изследвания, подчинен на Министерството на отбраната и правителството. Задача на фонда е да съдейства на високорискови научни изследвания и разработки в областта на отбраната и двойните технологии. Основни направления за фонда са роботизираните системи, въздушнокосмическата отбрана и хиперзвуковите технологии.

http://www.duma.bg/

 
Завършва учението на Военноморската база „Черно море 2014”
05.06.2014, 17:12

Заключителният етап на тактическото учение на Военноморската база – ВМС „Черно море 2014” ще се проведе утре, съобщава Пресцентърът на МО. На него ще бъдат отработени действия по ликвидиране на последици от терористичен акт (борба с пожар и нефтен разлив) и спасяване на голям брой бедстващи хора на море. В заключителния етап ще участват и представители на областната и общинската администрации в Бургас, ОД МВР Бургас, ДА „Морска администрация” – Бургас, Център за спешна медицинска помощ – Бургас, Пожарна безопасност и защита на населението – Бургас, МБАЛ Бургас, Областния съвет на БЧК, Регионална дирекция „Гранична полиция“, Морски спасителен и координационен център и ГД „Пристанищна инфраструктура”.

Учението се провежда в периода от 2 до 6 юни под ръководството на командира на Военноморска база – ВМС контраадмирал Митко Петев. Основните цели на учението е да се подготвят, силите и средствата на военноморската база за изпълнение на задачите относно участието им в операции по контрол на корабоплаването, защита на морските комуникации, операции по търсене и спасяване, провеждани съгласно тактическите процедури на НАТО.

Във фактическите действия на море участват кораби и спомагателни катери, дислоцирани в Пунктовете за базиране Бургас и Варна, както и други сили и средства от състава на Военноморските сили.

http://www.otbrana.com/

 
Изтребител на ВМС на САЩ е паднал в Тихия океан край бреговете на Калифорния
05.06.2014, 16:35

F/A-18E „Супер Хорнет”Втори за денонощие изтребител на ВМС на САЩ се е разбил в Тихия океан край бреговете на щата Калифорния, съобщава телевизия CBS, позовавайки се на американското военноморско командване.

Според информацията му, в нощта срещу четвъртък, в 22:00 местно време, самолет F/A-18E „Супер Хорнет” (от 81-ва ударна ескадрила, авиобаза Oceana, Вирджиния) е паднал в океана при захождане за кацане на палубата на самолетоносача USS „Карл Винсън” (CVN-70). Пилотът е катапултирал, след което е изваден от водата и качен на борда на кораба. Самолетът е потънал. Започнало е разследване на инцидента.

По-рано съобщихме, че и изтребител AV-8V Harrier II от Корпуса на морската пехота на САЩ се разби вчера на около 140 км източно Сан Диего, Калифорния.

 
Northrop Grumman получава 9.9 милиарда долара за поддръжка и модернизация на B-2
05.06.2014, 14:00

B-2 Spirit. ВВС на САЩ подписаха договор с Northrop Grumman получава 9.9 милиарда долара за поддръжка и модернизация на 20-те стратегически бомбардировачи B-2 Spirit. Споразумението е със срок до месец май 2019 година, но има опция за удължаване до май 2024 г.

Дейностите по договора ще се извършват в завода на Northrop Grumman в Палмдейл (Калифорния), както и във военновъздушните бази Whiteman (Мисури), Tinker (Оклахома), Wright-Patterson (Охайо), Edwards (Калифорния) и Hill (Юта).

Предвижда е инсталиране на нов софтуер 'Flexible Strike Phase 1' за управление на цялото въоръжение на бомбардировача (към момента В-2 има няколко самостоятелни софтуера за всяко от използваните оръжия и специфична мисия).

Northrop Grumman работи и по модернизация на системата за защита AN/APR-50, а през октомври 2012 г. завърши с инсталирането на нова РЛС с АФАР AN/APQ-181 на компанията Raytheon. Предвижда се промяна и на интерфейса в кабината предвид използването на нови средства за поразяване като Small Diameter Bomb II и Massive Ordnance Penetrator, както и модернизация на комуникационната система.

http://www.pan.bg/

 
НАТО оставя около 12 хиляди войници в Афганистан през 2015-та
05.06.2014, 13:44

Представител на американските военни обяви, че най-вероятно НАТО ще остави 12 хиляди войници в Афганистан следващата година, съобщава Ройтерс.

От тях 8 хиляди ще са американци. 1800 американски войници ще провеждат контратерористични операции, поясни източникът и добави, че Великобритания или Австралия ще участва в операциите.

Предимно войниците ще участват в мисии по обучение на афганистанската армия.

Информацията е споделена в кулоарите на срещат на военните министри на страните от НАТО в Брюксел.

Миналата седмица американският президент Барак Обама заяви, че САЩ ще оставят около 9800 войници в Афганистан през 2015 година, като една част от тях ще участват в тренировъчна мисия на НАТО, а другата част за борба с „Ал Кайда" в Афганистан.

 
Украинските военни свършиха патроните
05.06.2014, 11:00

Украинската Национална гвардия изостави опорен пункт в източния град Луганск след 10-часова битка с опълченците, тъй като й се изчерпаха боеприпасите, съобщи АП. Шестима военни са загинали, а трима са ранени при сраженията.

Проруските бойци са свалили два самолета на украинските военновъздушни сили, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира "народния" кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов. "Във вторник вечерта в 22 ч местно време беше свален и вторият самолет. Как точно е станало, засега не е ясно. Машината е паднала в района на завод за тухли", посочи Пономарьов, като поясни, че пилотът е катапултирал и сега се укрива. В същото време опълченците са взели под контрол два обекта на правителствените сили след сражения в района на Луганск. Те също така са сложили ръка върху голямо количество муниции и експлозиви в база на граничните войски - един от двата обекта, попадал под техен контрол. Вторият обект - база на Националната гвардия - е бил превзет след двудневна обсада, когато гвардейците свършили боеприпасите.

Авиационната служба на Украйна реши международното летище край Донецк "Сергей Прокофиев" да прекрати обслужването на полетите до 30 юни. Междувременно вечерта на 3 юни украинската армия поднови артилерийския обстрел на селцето Семьоновка край град Славянск. Водят се и престрелки между опълченците и силоваците в района на летището на Краматорск и на блокпоста край Кировск. От щаба на опълченците обявиха, че 7 техни бойци са убити, а около 10 ранени. Военните пък са загубили три БТР-а, бронетранспортьор, брониран джип "Хамър", танк Т-64, повреден е вертолет Ми-24. Мъж и жена са загинали при обстрела на болницата в град Красный Лиман в Донецка област. Главният хирург е получил рана в главата от осколка. Председателят на Върховния съвет на Донецката народна република Денис Пушилин твърди, че украинските силоваци са застреляли 25 ранени опълченци в същата болница. Град Счастье в Луганска област също е бил обстрелван. Един от снарядите е повредил къща. Опълченците твърдят, че в последните няколко дни военните са убили около десетина мирни жители в областта, гърмят по къщи, болници и училища.

Според руски медии за 24 часа при сраженията в Източна Украйна са загинали поне 300 опълченци и двама военни. Ранени са около 500 проруски бойци, твърди координаторът на "Информационно съпротивление" Дмитрий Тимчук. И. д. президентът на Украйна Александър Турчинов пък поръча на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий да проучи въпроса за необходимостта от въвеждането на военно положение в Донецка и Луганска области.

http://paper.standartnews.com/

 
Путин идва за тържествата в Нормандия, ще има ли разведряване?
05.06.2014, 10:54

Лидерите на воювалите през Втората световна война страни ще се съберат в Нормандия тази седмица за 70-годишнината от десанта на съюзническите сили в окупираната от нацистите Европа. Там ще бъде американският президент Барак Обама, както и руският президент Владимир Путин. Ще доведат ли спомените за отминалата война до разведряване?

Почти 20 световни лидери и около хиляда ветерани от войната ще се съберат в Нормандия в петък, за да отбележат 70-годишнината от десанта на 6 юни 1944 г. в окупираната от нацистите Европа. Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел ще бъдат сред лидерите на възпоменателната церемония в крайбрежното градче Уистрам. Солидно представено ще бъде британското кралско семейство. Кралица Елизабет Втора и съпругът и принц Филип ще включат церемонията в тридневната си официална визита във Франция, започваща утре. Британският контингент ще включва също принц Чарлз и херцогът и херцогинята на Кембридж.

Но очакваният с най-голямо нетърпение гост е руският президент Владимир Путин, който ще се изправи лице в лице със западните лидери за първи път откакто Русия анексира Крим от Украйна през март, навличайки си санкции от ЕС и САЩ........Прочети още

 
Курсанти от ВВМУ ще се обучават на полски кораби
05.06.2014, 10:27

кораб „Водник” В изпълнение на подписаното от началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг, проф., д.в.н. Боян Медникаров и началникът на Военноморската академия на Република Полша контраадмирал Чеслав Дърч през месец януари 2013 г. Рамково споразумение за съвместни проекти в областта на обучението за втори път курсанти от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" ще провеждат плавателна практика на полски кораби .

Учебна плавателна практика от 2 до 26 юни 2014 г. на учебния кораб „Водник” от състава на Военноморските сили на Р. Полша ще проведат двама курсанти от ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” – гл. старшина Божидар Пенев и гл. старшина Георги Марков. Ръководител на практиката на курсантите е ст. лейтенант Тодор Коритаров. След тях от 26 юни до 26 юли 2014 г. гл. старшина Петър Пенчев и гл. старшина Никола Грънчаров с ръководител ст. лейтенант Александрина Ангелова ще проведат практика на същия кораб.

От 25 юни до 2 август 2014 г. старшина I степен Мирослав Велков и старшина I степен Ивайло Илиев ще плават на учебения ветроход „Искра”.

За летен морски лагер в учебен център „Черница” на Военноморската академия на Р. Полша в периода от 2 юни до 26 юни 2014 г. отпътуваха курсант Тодор Недевски и курсант Лидия Лефтерова.

http://www.naval-acad.bg/

 
Италиански разузнавателен кораб навлиза в Черно море
05.06.2014, 10:12

Elettra A5340Разузнавателният кораб на военноморските сили на Италия Elettra (А5340) ще влезе в Черно море на 15 юни.

Той ще смени френския разузнавач Dupuy de Lome (A759), напуснал акваторията на 29 май.

В момента в Черно море има два кораба на Северноатлантическия алианс: френската фрегата Surcouf и крайцерът на САЩ Vella Gulf (CG-72).

На борда на Elettra има най-модерен комплекс разузнавателна апаратура, в това число над 30 системи за събиране на хидроакустична и радиотехническа информация, дълбоководен автономен апарат, способен да се потопява до 1000 метра. Въоръжението му включва 2х25 мм оръдия OTO Melara KBA. Корабът има пълна водоизместимост 3180 тона и е в експлоатация от 2003 година, има екипаж от 95 човека (от тях 65 са разузнавателни специалисти).

 
Индия планира да приключи сделката за Rafale за три месеца
05.06.2014, 09:50

RafaleНовото индийско правителство на премиера Нaрендра Моди смята да приключи сделката за покупката на 126 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale в рамките на следващите три месеца. Това съобщава индийския всекидневник Times of India.

Източници на вестника от индийското Министерство на отбраната са посочили, че приключване на проекта MMRCA е от критично значение за Индия в светлината на необходимостта от запазване на превъзходство срещу Пакистан и паритет срещу Китай.

Въпреки, че Rafale бе избран за победител в проекта MMRCA още през януари 2012 г. все още няма подписан окончателен договор. Times of India съобщава, че преговорите по трите критични точки, офсет, трансфер на технологии и логистичната поддръжка за период от 40 години, са приключени.

Ако сделката се приключи наистина в следващите месеци, то първия от 18-те построени във Франция Rafale ще бъде доставен в средата на 2016 г., а първите сглобени в Индия изтребители ще станат факт през 2018 г. Първоначално ще се сглобяват по шест самолета годишно, а след това ще се достигне темп от 20 машини за година.

Сделката за 126-те изтребители Rafale се очаква да достигне стойност от $20 млрд. – Още за Rafale

http://aeropress-bg.com/

 
Кога уволненият военнослужещ може да сложи отново пагоните?
05.06.2014, 09:22

Този въпрос се задава последно време по два конкретни повода. Първият – предстоящото възстановяване на закрития от предишното правителство батальон във Враца. Вторият – коментарите около назначаването на Ангел Антонов за началник на НСО и присвояването му на военно звание „генерал-лейтенант”.

Действително Законът за отбраната и Въоръжените сили дава възможност уволненият военнослужещ да сложи отново пагоните. Това се случи, след поправките, публикувани в Държавен вестник от 3 януари т.г.

Законът определя четири условия за връщане на военна служба.

Първо, желаещите да са изпълнявали военна служба (кадрова военна служба) във въоръжените сили и да са освободени от нея поради организационно-щатни промени или при пълна или частична ликвидация въз основа на акт на Министерския съвет или при съкращаване числеността на въоръжените сили или на отделни техни формирования по решение на Народното събрание.

Второ, към датата на приемане на военна служба да им остават не по-малко от 3 години до навършване на пределната възраст за военното звание, изискващо се за заемане на длъжността.

Трето, да кандидатстват за заемане на длъжността не по-късно от 5 години след освобождаването от военна служба (кадрова военна служба).

Четвърто, да не са придобили право на пенсия при условията на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване.

Разбира се, трябва да отговарят и на всички основни изисквания, заложени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, включително образование, покриване на нормативите за физическа годност и да не е уволнен дисциплинарно. Единственото изключение от общата формула е за възрастта. Т.е. за тях не важи изискването при кандидатстването да не са по-възрастни от 40 години - за офицерите, 33 години - за офицерските кандидати и сержантите (старшините), и 32 години - за войниците (матросите).

От тази поправка в закона могат да се възползват на първо време тези военнослужещи, които бяха уволнени в резултат на закриването на формированието във Враца. Министърът на отбраната Ангел Найденов вече съобщи, че първите 35 военнослужещи във възстановения механизиран батальон ще бъдат назначени от 1 октомври, а останалите до 250 – от 1 декември.

http://www.otbrana.com/

 
Руски военни кораби през Проливите
05.06.2014, 09:13

Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 3 юни през турските проливи в южно направление са преминали големия десантен кораб БДК-45 „Георги Победоносец” 016, проект 775 и големия десантен кораб БДК-91 „Оленогорский горняк” 012, проект 775 от състава на Северния флот на Русия.

 
Американски В-52 в Европа
05.06.2014, 09:03

B-52Три американски стратегически бомбардировачи B-52 Stratofortress са прелетели в Европа в зоната на отговорност на Европейското командване на САЩ (USEUCOM - U.S. European Command). Целта на кратковременната предислокация е придобиване на натренираност и интегриране с войските на САЩ и съюзниците от НАТО, разположени в региона.

Бомбардировачите ще осъществят тренировъчни полети от различни бази и ще изпълнят различни мисии, свързани с особеностите на региона.

В знак на признателност за участието на Осма въздушна армия във Втората световна война трите В-52 ще участват в тържествените мероприятия на 7 юли по случай 70 годишнина от Десантът в Нормандия (известен още като Денят „Д“ или операция „Нептун“) .

„Стратегическото командване на САЩ (USSTRATCOM - U.S. Strategic Command) извършва на рутинна база тренировъчни полети в зоните на отговорност на американските командвания по света, за да осигурят на САЩ надеждни и гъвкави възможности, които да позволят на президента на страната множество от опции, с които той може да защити нацията или нейните съюзници или партньори” , се казва в съобщението на USSTRATCOM.

Два от бомбардировачите B-52 са от военновъздушната база Barksdale (Луизиана), а третият от военновъздушната база Minot (Северна Дакота). – Още за B-52

http://www.pan.bg/

 
AV-8В Harrier се е разбил в Калифорния
05.06.2014, 08:53

Изтребител AV-8V Harrier II от Корпуса на морската пехота на САЩ се е разбил вчера в 16:20 местно време в градчето Imperial, намиращо се на около 140 км източно Сан Диего, съобщава Fox 5 San Diego - (видео).

Пилотът се е катапултирал успешно и е транспортиран до болница за преглед. Не се съобщава за жертви на земята. Най-малко една къща и няколко атомобила са се е запалили.

Започнато е разследване на причините за аварията.

http://www.pan.bg/

 

 
Отбелязаха 100 години от рождението на генерал Кабакчиев
04.06.2014, 22:37

100-годишнината от рождението на генерал-полковник Август Кабакчиев – първият авиоинженер с генералско звание, беше тържествено отбелязана вчера, 3 юни, в Централния военен клуб – София. Събитието е организирано от Командването на Военновъздушните сили и Българската авиационна асоциация и се проведе под патронажа министъра на отбраната Ангел Найденов. Това съобщават от ВВС.

Обръщение към присъстващите от името на министъра на отбраната отправи Иван Жерков, началник на политическия кабинет. В него се подчерта, че генерал-полковник Кабакчиев завинаги ще остане в паметта на поколенията като един от първостроителите на съвременната военна авиация и онзи верен ориентир за новаторско мислене, без което изграждането на модерни и боеспособни въоръжени сили е немислимо, личност, на която е предопределено да води и да създава.

„Дълги години с ум, знание и интелект той чертаеше бъдещето на българските Военновъздушни сили”, подчерта председателят на Българската авиационна асоциация о. з. полковник Ангел Георгиев. Спомени за него споделиха още генерал-майор Борис Бонев, доайенът на военната ни авиация генерал-лейтенант Добрин Добрев, полковник Кръстьо Бонев и генералният секретар на Българската авиационна федерация полковник Цветан Стойновски.

На тържеството присъстваха членове на семейството на изтъкнатия авиационен инженер, военнослужещи от българските Военновъздушни сили, офицери и сержанти от запаса и резерва и официални лица. Пред тях беше представен и документалният филм „Рамо до рамо, крило до крило” на авторски колектив начело с военния журналист пилот I клас о. з. полковник Веселин Стоянов.

Генерал–полковник Август Кабакчиев е първият български инженер, на когото е присвоено генералско звание. Той е сред организаторите на инженерно-авиоремонтната служба и изявен деятел на въздушния спорт. В редовете на Българската армия служи като главен инженер на Военновъздушните сили, заместник-командващ на ВВС, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия и заместник-министър на народната отбрана. Генерал-полковник Кабакчиев е заемал и поста заместник-председател на Държавния комитет по планиране. Като общественик е дългогодишен председател на Българската авиационна асоциация и вицепрезидент на Международната федерация по авиация „FAI“. Той е една от само 74-те личности в света, наградени с медал „FAI Gold Air“ (1988 г.) – едно от двете най-високи отличия на Международната федерация, присъждано за изключителен принос за развитието и преданост към каузата на авиацията.

 http://aeropress-bg.com/

 
Военнослужещи от поделение 52740 – Хасково участваха в съвместна ротационна подготовка в Германия
04.06.2014, 18:05

Военнослужещи от състава на военно формирование 52740 – Хасково, ръководени от заместник-командира майор Стоян Череняков участваха в международно обучение в Тренировъчния център на силите на САЩ – Хохенфелс, Германия. Около 120 са военнослужещите в периода от 13.05. до 02.06.2014 г. изпълниха задачи свързани със създаване на индивидуални и колективни навици и умения в личния състав.

Военнослужещите тренираха оказване на животоспасяваща помощ на пострадали на бойното поле, разпознаване и начини за действие при попадане на импровизирано взривно устройство, водене на преговори, действия при попадане на засада, действия при настъпление и отбрана.

Това е трето участие на военнослужещите от батальона в съвместното обучение. Подготовката се проведе във връзка с предстоящото през есента сертифициране на военно формирование 52740 – Хасково като батальонна бойна група.

http://landforce.mod.bg/

 
Найденов се срещна с колегите си от НАТО
04.06.2014, 18:00

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов участва в работната вечеря в рамките на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел. На нея бяха обсъдени последствията от кризата в Украйна и техния дългосрочен ефект по отношение на средата за сигурност и ролята на НАТО. В своето изказване министър Найденов изрази безпокойството на страната ни от развитието на обстановката в страната и нейното негативно влияние върху обстановката в Черноморския регион и енергийната сигурност. Той подчерта, че на предстоящата Среща на върха НАТО трябва да приеме балансиран подход за разрешаване на предизвикателствата пред сигурността. Министрите на отбраната дадоха указания за разработването на План за действие за готовността на Алианса и на всеобхватна програма за ученията и подготовката, както и за усъвършенстване на процеса на отбранително планиране. Обсъдени бяха и мерките за преодоляване на недостига от способности. В тази връзка на предстоящата Среща на върха се очаква страните да поемат ангажименти за преодоляване на съкращаването на бюджетите за отбрана и постепенното им нарастване до достигане на декларираните през 2010 г. на срещата в Лисабон нива от 2% от Брутния вътрешен продукт.

Днес срещата продължи със заседание на комисията НАТО - Грузия, на която бе обсъдена сигурността на обстановката в региона и напредъка на отбранителните реформи в страната. Дадена бе висока оценка на участието на страната в операциите на Алианса и подготовката на Грузия за участие в Силите за отговор на НАТО. В своето изказване министър Найденов изрази подкрепата на България за евроатлантическия стремеж на Грузия и подчерта необходимостта от отправяне на ясно послание затова с предоставянето на План за действие за членство на предстоящата Среща на върха на НАТО в Уелс.

Срещата на министрите на отбраната приключи със заседание с партньорите, участващи в операцията на НАТО в Афганистан. Министрите на отбраната дадоха висока оценка на напредъка на процеса на преход в страната, както и на организацията и провеждането на президентските избори през април тази година. Дискутирано бе приключването на операцията на ISAF в страната до края на 2014 г. и развитието на Афганистанските сили за сигурност. Командващият Съюзното командване по операциите информира за напредъка на работата по оперативния план за новата мисия на Алианса след 2014 г., който бе одобрен от министрите на отбраната. Обсъдени бяха рисковете пред новата операция на Алианса в страната, вследствие на забавянето на нейното планиране. В тази връзка бе подчертана необходимостта от подписване в кратки срокове на Споразумението за статута на силите между НАТО и Афганистан.

В рамките на участието си в Срещата на министрите на отбраната от НАТО министър Найденов подписа с латвийския си колега Раймондс Вейонис „Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Латвия за сътрудничество в областта на отбраната". С Меморандума се отменя подписаното през 2001 г. Споразумение за сътрудничество, обновява се договорноправната основа на двустранните контакти и се отразяват реалностите в сферата на двустранните отношения след членството на България в НАТО и ЕС. Меморандумът за разбирателство е с неограничен срок на действие. Основните области на сътрудничество включват военни аспекти на сигурността и отбранителната политика, участие в операции, военно образование, обучение и подготовка, администриране и управление на човешките ресурси, военна география, въпроси, свързани с опазване на околната среда и други области, взаимно договорени между страните.

http://www.cross.bg/

 
Полковник Тодор Дочев става началник на Националния военен университет и бригаден генерал
04.06.2014, 17:30

Полковник Тодор Дочев Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за освобождаване на бригаден генерал Стефан Янев като началник на Националния военен университет „Васил Левски” и от военна служба, считано от 9 юни т. г., във връзка с подаден от него рапорт.

За началник на НВУ и за удостояване със званието „бригаден генерал” е предложен полк. Тодор Дочев, който в момента е заместник-началник на военния университет.

***

Полковник Дочев е роден на 24 април 1963 г. в с. Тодор Икономово, обл. Шумен.

Завършил е ВА „Г. C. Pаковски”, Факултет “Национална сигурност и отбрана” -  Специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили”; ВА „Г. C. Pаковски,”  Факултет „Командно-щабен”- Специалност “Командно-щабна, оперативно-тактическа, ПВО (В)”;ВВМУ „Никола Вапцаров” - Военна специалност „Радиолокация и радионавигация за ВМС”и ВHВАУ „Георги Димитров”  - Военна специалност „Автоматизирани системи за управление за ПВО на ВВС”.

В момента полковник Дочев е заместник-началник на НВУ „В. Левски“. След като завърша Шуменското военно училище като старши техник на АСУ в под 34820 – Батак. Преминава през различни длъжности в Генералния щаб и Министерството на отбраната. Зад граница е бил командир на контингент в Афганистан и Босна и Херцеговина. В периода 2011-2014 г. е заместник-началник на НВУ по ВВС. Владее английски, немски и руски език.

http://www.otbrana.com/

 
Две комисии ще гледат утре поправките на закона за военноинвалидите
04.06.2014, 17:25

Измененията и допълненията на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите  е  в дневния ред на две парламентарни комисии. На утрешното им заседание законопроектът ще бъде обсъден за гласуване на първо четене в Комисията по труда и социалната политика и в Комисията по отбрана. След обсъждане в Комисията по бюджет и финанси той ще бъде внесен на пленарно заседание.

Със законопроекта се предлагат изменения и допълнения в закона, които са насочени към отстраняване на съществуващите препятствия пред социалното включване и равноправната интеграцията на военноинвалидите и военнопострадалите.

Също утре министърът на отбраната Ангел Найденов ще има среща с депутатите от Комисията по отбрана по актуални въпроси.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Обезвредената от ВМС опасна морска мина поставя въпросителни
04.06.2014, 14:00

В официално съобщение на ВМС се съобщава, че на 3 юни 2014 г., в района на Камен бряг, водолаз открива съмнителен обект, наподобяващ морска мина. В 12.20 часа след получено искане от Областния управител на област Добрич, положителна резолюция на Началника на отбраната на Република България и заповед на Командира на ВМС, групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини от Военноморска база - ВМС заминава за мястото. Ръководител на групата е капитан - лейтенант Илия Стойчев, водолази са главен старшина Димитър Македонски и мичман Петър Петров, а медицинско осигуряване е от главен старшина Юри Пискулийски. При направения оглед водолазите класифицират обекта

Карта на минните постановки в Черно море. (По Л. И. Митин и др. - 2006). Според нея, половината от поставените в Западно Черно море мини са все още на дъното! Източник: http://krimea.info

като опасен боеприпас - морска магнитна мина „ДМ”, намираща се на 3 метра дълбочина на 6 метра от брега.

След обезопасяване на района мината е подривена на място. Следва мощна вторична детонация (образуван е 70 метра воден стълб) и ударна вълна.

Това съобщение бихме могли да отминем без особено внимание, защото такива действия нашите флотски специалисти извършват по няколко пъти в годината по цялото ни Черноморско крайбрежие. Уви, ехото от Втората (а и от Първата) световна война на Черно море скоро няма да заглъхне. Това, което обаче заслужава особено внимание и поставя въпросителни, е класификацията на опасния боеприпас - „Морска магнитна мина „ДМ” (DM). Тя не е неизвестна, напротив - изучава се от бъдещите офицери от ВМС. Известна е като „дънна, неконтактна мина с магнитен акустичен или комбиниран взривател ... немско производство”. Но, както отбелязват експерти по въпроса, използвана е на Балтийско море и на големи реки по време на Втората световна война. А на Черно море?

На Черно море, според съветските постове за противоминно наблюдение, германците поставят 835 дънни неконтактни мини, от които са унищожени само 242, или 29 %! (Костриченко, В. В., Минная война на Черном море, Севастополь, 2000, с. 20). Тъй като поставените мини при всички случаи са повече (не всички са били фиксирани от противоминните постове), опасността от тях за корабоплаването остава и това се потвърждава от периодичните публикации в печата. Но, да уточним все пак, тези 835 дънни неконтактни мини са поставени само пред тогавашните съветски Черноморски брегове!

Пред нашите Черноморски брегове, според капитан І ранг доц. д-р Георги Антонов (мир на праха му!) през годините на Втората световна война са поставени „хиляди КОНТАКТНИ (подчертано от мен - Ат. П.) морски мини от различен произход и образци” („Българският Военноморски флот през Отечествената война 1944 - 1945 г.”, Книгоиздателство „Г. Бакалов”, Варна, 1985, с. 70). За неконтактни мини не се споменава никъде и в „История на българския Военноморски флот”, С., Военно издателство, 1989 г., но това е обяснимо и с факта, че авторът е същият. Успешна борба с неконтактни дънни мини нашите военни моряци водят на река Дунав, но те не са немски, а английски (на такива се натъкват и потъват модерният пътнически кораб „Княз Симеон” и новият влекач „Русе”).

И така, какво търси немската морска дънна неконтактна мина „ДМ” пред нашето Северно Черноморско крайбрежие? Това обаче е само единият от въпросите, на които следва да бъде даден отговор. В спомените на флотски ветерани се прокрадват сведения и за други открити неконтактни мини, но става въпрос само за единични случаи. Дали тази „ДМ” идва, докарана от теченията от някогашните съветски (днес - украински и руски) черноморски брегове, или и по нашето крайбрежие от германците са поставяни систематично дънни неконтактни мини, за които нямаме информация?

Тази тема си плаче за продължението, дано това стане по-скоро!

http://morskivestnik.com, Атанас Панайотов

 
Генерал-лейтенант Стефан Василев се срещна с ръководството на СОСЗР в Горна Оряховица
04.06.2014, 13:50

Преди няколко дни Клуб “Българско войнство” в Горна Оряховица се проведе среща на ръководството на Общинската организация на СОСЗР със заместник-началника на отбнраната генерал-лейтенант Стефан Василев.

Генерал-лейтенант Василев бе запознат с дейността на дружествата през изминалата година след връчване знамето на организацията, както и с проблемите свързани с осъвременяване на материалната база на клуба. Той изрази задоволство от постигнатото и убеждение,че организацията и клубът, ще продължават да бъдат стожер за запазване на воинските и патриотичните български традиции и издигане имиджа на запасните офицери и сержанти сред обществото. В заключение генерал-лейтенант Василев обеща съдействие за оборудване на Клуба със съвременна мултимедийна техника, която да спомогне за постигане целите по военно-патриотичното възпитание на младото поколение, и пожела по-нататъшни успехи в патриотичната и родолюбива дейност на съюза.

http://www.otbrana.com/

 
Тържествено изпращане на 27 контингент от състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF)
04.06.2014, 13:37

На 10.06.2014 г. от 10.30 часа на площад „Севтополис” в град Казанлък ще се проведе церемония по тържествено изпращане на последния 27-ми контингент от състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).

Национален командир на контингента е полковник Никола Митев от Съвместното командване на силите. Помощник-национален командир на контингента, той и национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Милен Гегов – Командир на 2 механизиран батальон от състава на 61 мбр. Командир на 17 рота за охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” е майор Руслан Колев – началник на щаба на същия батальон.

От 03 до 05 юни на гарнизонния учебен център „Тюлбето” се провежда сертификация на контингента за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан. Извършва се цялостна проверка на готовността на формированието от 61-ва мбр.

На ритуала по тържественото изпращане са поканени да присъстват министъра на отбраната Ангел Найденов, висши военни и представители на държавната и местна власт, родители и близки на военнослужещите от състава на мисията.

http://landforce.mod.bg/

 
Пентагонът уверява, че ще успее да защити балтийските страни
04.06.2014, 09:04

Чък Хейгъл Американският министър на отбраната Чък Хейгъл увери колегите си от балтийските страни в пълната подкрепа от страна на САЩ на фона на агресивното поведение на Русия в региона, предаде украинското издание „Обозревател”, позовавайки се на пресслужбата на Пентагона. Срещата се е състояла в Брюксел в рамките на 12-дневната европейска обиколка на Хейгъл.

„Министър Хейгъл и неговите колеги от балтийските страни обсъдиха редица общи проблеми в сферата на сигурността, включително последните действия на Русия на границата с Украйна и съответстващите мерки на подкрепа от страна на САЩ и НАТО в региона”, се казва в съобщението. Те са обсъдили също изпълняването на инициативата на американския президент Барак Обама относно засилване на присъствието на американските военни в Европа с цел повишаване на сигурността в региона.

http://www.focus-news.net

 
Фрегата на ВМС на Франция следи руските военни обекти в Крим
04.06.2014, 08:56

F-711, SurcoufФренскaта лека фрегата „Сюркуф“ (F-711, Surcouf), която влезе в Черно море на 28 май, извършва радиоелектронно разузнаване на военните обекти на Черноморския флот на Русия. Това съобщава пред ИТАР-ТАСС източник от военно-дипломатическия корпус.

„Фрегатата „Сюркуф“ маневрира в северната част на Черно море, периодично приближавайки се на 50-60 км от бреговете на Крим. Според наличните данни, бойният кораб на НАТО извършва радиоелектронно разузнаване на военните обекти на Черноморския флот на Русия, намиращи се на полуострова по крайбрежната линия, както и на важни административни и стратегически обекти на крайбрежната територия”, съобщава източникът. Той подчертава, че корабът не влиза в териториалните води на Русия.

Според източника, „Сюркуф“ действа в рамите на съвместна мисия с американския ракетен крайцер „Вела Гълф”(CG-72, Vella Gulf), който е в Черно море от 23 май 2014 година..

http://www.focus-news.net/

 
Искаме три учения – две на ВВС и едно на ВМС, да станат учения на НАТО
04.06.2014, 08:44

Предлагаме две учения на Военновъздушните сили и едно на Военноморските сили, планирани за 2014 година, да бъдат трансформирани в учения на НАТО, това e казал вчера заместник-министърът на отбраната Иван Иванов в изказването си по време на работните сесии на Североатлантическия съюз в рамките на Срещата на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО, съобщава Пресцентърът на МО. Срещата е ключов етап в подготовката на предстоящата в началото на септември тази година Среща на върха на Алианса.

В контекста на кризата в Украйна бяха обсъдени мерките и съображенията за гарантиране сигурността на съюзниците от Източна Европа. Проведена бе задълбочена дискусия на базата на заключенията от Прегледа на отбранителните способности и Оценката на съответствието и риска. В изказването си заместник-министърът на отбраната Иван Иванов подкрепи приетия в контекста на кризата в Украйна пакет с мерки за гарантиране сигурността на съюзниците и регионалната стабилност. Той подчерта необходимостта от преразглеждане и засилване на стратегическата роля на Алианса на територията на съюзниците от Източна Европа. Заместник-министър Иванов потвърди ангажиментите на България, заявени пред съюзниците по отношение провеждането на учения на НАТО и участие в постоянните корабни групи, както и намеренията на страната ни да предостави национални и съвместни тренировъчни съоръжения за нуждите на Алианса.

В рамките на първата работна сесия министрите на отбраната отделиха специално внимание на осигуряването на необходимите отбранителни способности и приеха редица документи, свързани с Прегледа на изпълнението на способностите 2013-2014 г. Акцент бе поставен върху приоритетите в отбранителното планиране и преодоляването на недостига от способности. Разгледана бе и връзката между разходите за отбрана и постигнатите резултати, както и нивото, и характера на разходите за отбрана.

На втората работна сесия се проведе заседание на Комисията НАТО-Украйна. Министърът на отбраната на Украйна запозна министрите с актуалната обстановка в страната след провеждането на президентските избори. Обсъдени бяха исканията за съдействие от страна на Украйна. Страните заявиха подкрепа към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и готовност за задълбочаване на сътрудничеството в този труден за страната период.

Срещата продължи със заседание, посветено на другите приоритети, свързани с необходимостта от повишаване готовността на Алианса. Акцент бе поставен върху изпълнението на инициативата за свързаност на силите като бяха приети препоръките към военните органи на НАТО за бъдеща работа в тази област. Одобрена бе Концепцията за водеща нация, която също е включена в дневния ред на Срещата на върха в Уелс. Обсъдени бяха също и политиката по киберотбрана, стратегията за морска сигурност на Алианса, изграждането на капацитет в областта на отбраната и засилването на оперативната съвместимост с партньорите, както и прогреса по реформата в НАТО.

http://www.mod.bg/

 
Южна Корея получи всички свои C-130J
04.06.2014, 08:35

C-130J-30 HerculesLockheed Martin изпълни договора си с Южна Корея за доставката на четири тактически транспортни самолета C-130J-30 Hercules. Договорът бе сключен през декември 2010 г.

Последните два C-130J бяха прехвърлени от завода на Lockheed Martin в Мариета, Джорджия в Южна Корея на 30 май 2014 г. Другите две машини бяха доставени в страната през март тази година.

Южнокорейските ВВС в момента разполагат с 12 броя C-130H, като новите C-130J ще допълнят транспортния флот на страната. Договорът за доставката на новите четири Hercules върви с двугодишен договор за техническа поддръжка.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Пакистански изтребител се разби, има жертви
03.06.2014, 23:44

Най-малко трима души са загинали и осем ранени, когато изтребител Dassault Mirage на пакистанските ВВС се разби днес в автобусен терминал в района Baldia на Карачи, съобщава Pakistan Tribe. Загинали са двамата пилоти и един човек на земята. - (видео)

Свидетели твърдят, че самолетът е избухнал още във въздуха при захождане за кацане, като отломки от машината са се разпръснали на голямо разстояние, повреждайки автобуси и сгради.

Говорител на PAF потвърди, че двамата пилоти, извършващи учебен полет са загинали, но не уточни причините за инцидента. Започнало е разследване на произшествието.

 
Украйна загуби още един Ми-24
03.06.2014, 23:05

Ми-24Още един щурмови вертолет Ми-24, принадлежащ на въоръжените сили на Украйна бе свален днес, 3 юни 2014 г. от про руските опълченце. Машината е свалена в покрайнините на Славянск.

От разпространеното видео се вижда, че вертолетът е ударен от ПЗРК докато лети на малка височина в населен район. Веднага след, като е поразен започва да изхвърля топлинни капани и продължава да лети. Вертолетът се е приземил аварийно и екипажът му е бил евакуиран с Ми-8.

Украинските власти отричат бойната загуба.

Про руските опълченци съобщиха и за свален украински Су-25, но няма потвърждение за това.

Междувременно Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OCCE) потвърди, че вчерашният въздушен удар по центъра на Луганск е бил нанесен от Су-25 с използването на неуправляеми ракети С-8КО, като по такъв начин отхвърля украинските твърдения, че пораженията са плод на изстреляна от опълченците зенитна ракета.

До момента украинските въоръжени сили са загубили при операции над Източна Украйна три Ми-8 и четири Ми-24.

http://aeropress-bg.com/

 
НАТО отива в Централна Азия
03.06.2014, 22:55

Тази година операцията на силите на НАТО в Афганистан ще навърши 13 години. Обобщавайки междинните резултати от тази кампания, експертите в Централна Азия признават, че тя като цяло е претърпяла фиаско.

Анализаторите в Душанбе, размишлявайки за някои от резултати от военната кампания на НАТО в съседен Афганистан, казват: за 13 години силите на НАТО така и не успяха да постигнат осезаем успех. Нещо повече - те загубиха стратегическата инициатива, която премина към местните сили, включително към талибаните, казва политологът от Таджикистан Абдулвахид Шамолов:

Талибаните осъзнават своя приоритет: познаване на местността и населението. Нещо повече, хората отиват при тях. а тази форма на война, която провежда коалицията се превръща в причина народа да ги възприема като окупатори.

В такава ситуация, според експертите, на западните сили остава само да напуснат страната. Но, изглежда, те не се канят да го направят. През май представители на НАТО съобщиха за разработката на планове за следващата им мисия в Афганистан. Вече не се говори за бойни действия. Става дума само за намерения за помощ за обучение на афганистанските национални войски. По този начин, те де юре напускат Афганистан, а де факто остават.

За това, че съюзът не смята напълно да изтегли войските си от Афганистан, говори ориенталистът Александър Князев:

   - Доколкото знам, сега се работи по преформатирането на военното присъствие на САЩ в Афганистан. По-специално, предполага се, че част от военния контингент, който се намира все още там, ще бъде разположен на територията на страните от Централна Азия, да засили военното си присъствие в Киргизстан, за да разшири присъствието си в Таджикистан и Узбекистан. Такива преговори се водят с лидерите на всички тези страни при закрити врати. Мисля, че тази работа ще се засилва, а натискът върху ръководството на Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан само ще се увеличава.

През май тази година в Ташкент беше открито регионално представителство на НАТО. Предвижда се, то да помогс на южните бивши съветски републики по въпросите на планирането на отбраната. От експертната общност по този повод смятат, че подобни действия на западната коалиция са път към по-нататъшно милитаризиране на вече и без това военизирания регион на Централна Азия.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Специалисти от Военноморските сили обезвредиха опасна морска мина
03.06.2014, 21:00

На 3 юни 2014 г., в района на Камен бряг, водолаз открива съмнителен обект, наподобяващ морска мина. В 12.20 часа след получено искане от Областния управител на област Добрич, положителна резолюция на Началника на отбраната на Република България и заповед на Командира на ВМС, групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини от военноморска база – ВМС заминава за мястото. Ръководител на групата е капитан – лейтенант Илия Стойчев, водолази са главен старшина Димитър Македонски и мичман Петър Петров, а медицинско осигуряване е от главен старшина Юри Пискулийски. При направения оглед водолазите класифицират обекта като опасен боеприпас – морска магнитна мина „ДМ”, намираща се на 3 метра дълбочина на 6 метра от брега.

След обезопасяване на района мината е подривена на място. Следва мощна вторична детонация /образуван е 70 метра воден стълб/ и ударна вълна.

http://www.navy.mod.bg/

 
Украйна, Литва и Полша ще подпишат споразумение за създаване на обща бойна бригада
03.06.2014, 20:52

Украйна, Литва и Полша ще подпишат споразумение за създаване на обща бойна бригада на 18 юни, съобщава РИА Новости, позовавайки се на изявление на украинския министър на отбраната Михаил Ковал.

„Има резолюция на кабинета за подписването на споразумение между Украйна, Литва и Полша за създаването на литовско-украинско-полска бригада. Аз вече разговарях с колегите от Полша и Литва и се договорихме документът да бъде подписан на 18 юни”, заяви Коваль.

http://www.focus-news.net/

 
Руските ВВС с амбициозен план за 2014 за нова техника и за мащабни учения
03.06.2014, 15:07

В началото на юни 2014 г. руските ВВС обявиха на пресконференция че през 2014 г. ще продължат с ударното превъоръжаване с нова техника – самолетна, зенитно-ракетна и радиолокационна. Според полк. Климов, говорител на руските ВВС, през 2014 г. е планирано получаването на новите далекобойни ЗРК С-400 и на ЗРК за близка дистанция „Панцир-С”. На въоръжение в авиобазите ще постъпят нови бомбардировачи Су-34, многоцелеви изтребители Су-35С и модернизирани Су-30СМ, учебно-тренировъчни Як-130, транспортни Ил-79МД-90, пътническите Ан-148-100, Ту-214. Вертолетния парк ще допълнят свръхмодерните бойни Ка-52 и Ми-28Н, транспортните Ми-8АМТШ и леките Ка-226.

Ще бъдат приети и радарни станции от ново поколение „Небо-М”, „Небо-УМ”, „Сопка-2”, както и два нови типа нисковисочинни станции „Подльот” и „Каста 2-2”.

На фона на впечатляващото превъоръжаване, през септември руските ВВС ще проведат широкомащабни военни учения „Восток 2014”. В тях ще се отработва координацията на стратегическите и тактическите сили в различни мисии.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Инженерен модул извърши спасителна операция
03.06.2014, 14:17

Тактическият инженерен модул на военно формирование 22220-Сливен, с командир полковник Христо Стаматов извърши спасителна операция по извличане на аварирала техника в района на Резово, съобщава КСВ.

Групата, ръководена от майор Михов, работи в изключително тежки условия – пресечен терен със стръмни скатове в непосредствена близост до речното корито на р. Резовска, където бе пропаднала тежката земекопна машина. Спасителната операция премина при непрекъснати обилни валежи, които не само доведоха до постоянното покачване нивото на реката, но и до разлив на коритото. Разливът бе причинил нетипично размекване на земните маси, довело до инцидента.

Благодарение на професионализма на военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти инцидент се размина без жертви и наранявания на хора и без сериозни повреди за авариралата машина.

Военнослужещите получиха заслужена благодарност от колегите от Гражданска защита и Гранична полиция, които извършват основните дейности по ремонт и възстановяване на участъка от пътя. Част от тяхното оборудване бе и спасената техника.

http://www.otbrana.com/

 
Българският народ не знае истината за държавна сигурност
03.06.2014, 14:10

Тодор Ников

 

 

Интервю с о.р. полковник Тодор Ников по повод излязлата от Военно издателство негова книга „Плашилото”.

 
Как САЩ спасиха пленника Бергдал от ръцете на талибаните?
03.06.2014, 11:35

Bowe BergdahlПоследният официално известен военнопленник на Америка е освободен. През почивните дни американският сержант Боу Бергдал бе заменен срещу петима талибански затворници. - (видео)

Изненадващата сделка е била предшествана от продължителни тайни преговори. Те са започнали преди три години и доведоха в събота до освобождаването на американския войник. Във Вашингтон вече е предмет на разгорещени спорове дали САЩ въобще могат да обсъждат с враговете си такива споразумения, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Абсолютната радост от освобождаването на Бергдал след пет години в плен на талибаните не трая дълго. Преди всичко американски депутати надигнаха силен вой. Те се жалват, че споразумението е сключено без знанието или съгласието на Конгреса на САЩ. Особено от републиканския лагер в неделя се чуха обвинения дали с това споразумение сега на риск не са изложени всички американски войници зад граница........Прочети още

 
Полша е готова да разположи увеличен военен контингент на НАТО
03.06.2014, 11:09

Радослав Сикорски

Министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски счита, че на територията на страната му трябва да бъдат разположени повече военни от САЩ и Европа. Той заяви това в интервю за американската тв компания Си Ен Ен.

"Ние бихме били радостни ако тук бъдат разположени повече войници както от Европа, така и от САЩ", подчерта Сикорски. "Ние считаме, че нивото на сигурност на територията на страните членки на Североатлантическия алианс трябва да бъде повече или по-малко равно. В настоящия момент у нас има бази на НАТО, които се явяват следствие на студената война. Те се намират по тези места, където са били полезни по време на конфронтацията със Съветския съюз, като не се отчитат събитията, станали през последните 25 години". Сикорски коментира ситуацията в Украйна. Той изрази увереност, че победилият на изборите за президент Петро Порошенко е именно този човек, който може да урегулира кризата в страната.

Според него двете страни - Украйна и Русия трябва да нормализират отношенията си, тъй като те се нуждаят една от друга. Въпросите, засягащи ситуацията в Украйна и военното сътрудничество на Вашингтон и Варшава ще са в центъра на вниманието по време на двудневната визита на президента на САЩ Барак Обама в Полша, което започва от днес. Планирано е Обама да се срещне с президента на Полша Бронислав Комаровски. Специално внимание ще бъде отделено и на въпроса с определени корекции в политическата стратегия на НАТО.

 
Независимая газета: САЩ и НАТО милитаризират Черно море
03.06.2014, 09:45

 крайцер „Вела Гълф”В отговор на руските действия спрямо Украйна военното ръководство на САЩ и НАТО поддържат поетия курс към милитаризация. Генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, говорил миналия петък пред Парламентарната асамблея във Вилнюс, сподели опасения, че Русия ще продължи “незаконната си агресия”, и прикани европейските правителства към повишаване на военните разходи. Това ще бъде сторено, потвърди на 31 май шефът на Пентагона Чък Хейгъл, участвал в конференция по сигурността в Сингапур.

Увеличени са вече силите на НАТО в Балтийския регион. Военни кораби на алианса започнаха на ротационен принцип редовно патрулиране в Черно море. Последното е твърде осезаемо за Русия и другите крайморски страни, тъй като конвенцията от Монтрьо не позволява на военни кораби от трети държави да се намират в Черно море над 21 дни.......Прочети още

 
Днес ще бъде закрита авиобазата на САЩ в Киргизия
03.06.2014, 08:53

Днес ще бъде официално закрит центърът за транзитни превози и бивша американска авиобаза, намираща се на летището в столицата на Киргизия Бишкек, предаде Интерфакс, като цитира изказване на командващия на 376 авиоекспедиционна част на ВВС на САЩ полковник Джон Милърд.

„За 12 години извършихме 33 000 презареждания във въздуха, в небето над Афганистан” – заяви Милърд.

 
Предлагат Bombardier Global 5000 за разузнавателна платформа в Германия
03.06.2014, 08:22

Компанията ESG е предложила създаването на версия за радиотехническо разузнаване (SIGINT) на базата на бизнесджета Bombardier Global 5000 за нуждите на германските въоръжени сили. Това съобщава IHS Jane’s.

Машината трябва да замести отказания от Германия безпилотен апарат с голяма височина и продължителност на полета RQ-4.

ESG предлага интеграцията в Bombardier Global 5000 на израелския комплекс за радиотехническо разузнаване Elta System EL/I-3001 AISIS. Същата комбинация е приложена вече за Индия.

Ако Германия се спре на този вариант, то машината за страната ще бъде съвместно разработена между ESG и Israel Aerospace Industries.

След отказа от RQ-4 Германия проучва различни варианти за продобиване на платформа за радиотехнически разузнаване.

http://aeropress-bg.com/

 
Пакистан преговаря с Русия за Ми-35М
03.06.2014, 08:18

Ми-35МПакистан води преговори с Русия за доставката на щурмови вертолети Ми-35М. Това е съобщил главата на руската държавна корпорация „Ростех” Сергей Чемезов.

„Има решение за това и вече се водят преговори за доставката на тези вертолети”, е заявил Чемезов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Не се съобщава за какво количество се водят преговорите.

В края на април 2014 г. стана ясно, че Русия е вдигнала едностранното си оръжейно ембарго срещу Пакистан и вече се водят преговори за доставката на тежките транспортни вертолети Ми-26.

Пакистанската армейска авиация днес разполага с около 48 броя щурмови вертолети AH-1F.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Влизането на Грузия в НАТО не е на дневен ред, обяви Меркел
02.06.2014, 23:34

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че НАТО няма да предложи на Грузия План на действие за членство в организацията (Membership Action Plan, MAP) на предстоящата среща на върха в Уелс през септември, съобщава грузинският сайт dfwatch.

Днес премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили се срещна с Меркел по време на посещението си в Германия.

На съвместна пресконференция след срещата Меркел заяви, че не смята, че предлагането на MAP на Грузия ще бъде в дневния ред на срещата. Тя допълни, че има много начини да се покаже, че Грузия е добър партньор.

MAP е план за предприемане на прогресивни стъпки от страна, които завършват с пълно членство в НАТО.

Германският канцлер не смята, че това може да бъде „зелена светлина" за допълнителна агресия от страна на Русия.

Гарибашвили каза от своя страна, че Грузия е подкрепяна от Меркел в процеса по подписване на споразумението за асоцииране с ЕС, което ще помогне на страната един ден да се присъедини към съюза. Грузия ще подпише споразумението на 27 юни.

Премиерът на Грузия е в Германия по покана на Меркел.

 
Годишнината от десанта в Нормандия събира Обама и Путин
02.06.2014, 23:11

Обама и ПутинПрезидентът на САЩ Барак Обама може да се окаже лице в лице с руския президент Владимир Путин за първи път, откакто между Вашингтон и Москва се разрази конфронтация в стила на Студената война по повод ситуацията в Украйна, пише вестник "Ню Йорк таймс". Обама и Путин имат планирани отделни лични срещи с френския президент Франсоа Оланд във Франция, където ще присъстват на церемония по случай 70-ата годишнина от десанта в Нормандия. Оланд покани и новоизбрания украински президент Петро Порошенко, с когото обаче руският държавен глава не планира среща.

Близо 20 световни лидери се очаква да пристигнат във Франция, за да участват в отбелязването на 70-годишнината от съюзническия десант в Нормандия от 6 юни 1944 г.

Първите преки контакти между Путин, от една страна, и Обама и други западни лидери, от друга, откакто Русия анексира Крим, идват във важен момент от украинската криза, когато и Русия, и Западът са заинтересувани да намерят някаква форма на споразумение за следващите стъпки, отбелязва британският вестник "Файненшъл таймс".

В същото време стана ясно, че британският премиер Дейвид Камерън и руският президент Владимир Путин ще проведат двустранна среща, по време на която ще обсъдят украинската криза.

http://www.duma.bg/

 
Ремонтират летище "Безмер" с 60 млн. лева от НАТО
02.06.2014, 23:05

Започна реконструкция и ремонт на пистата за кацане и излитане на самолети и на спомагателни съоръжения в базата за предно разполагане "Безмер" край Ямбол, съобщи вчера командирът на авиобазата полковник Димитър Данев.

Бетонната писта ще бъде удължена с 500 метра и ще достигне 3000 метра, което ще даде възможност на нея да се приземяват тежки транспортни самолети. Настилката на полосата за излитане и кацане ще бъде подменена, ще се изградят нова дренажна, светлинна, навигационна и комуникационна система, както и две нови стоянки и една карго стоянка за товарене и разтоварване на самолетите.

Средствата за модернизирането на базата в съответствие с изискванията на НАТО са в размер на 60 млн. лева и са осигурени от "Програма за инвестиции в сигурността" на Алианса. Проливните дъждове през последната седмица забавиха началото на строителните работи, които трябва да завършат през лятото на 2015 г., уточни полк. Данев.

http://www.duma.bg/

 
Сърбия остана без военна авиация
02.06.2014, 20:43

 G-4 Super GаlebОт десетина дни съседна Сърбия няма нито един изправен изтребител. Сръбските МиГ-21 и МиГ-29 нямат акумулатори и нямат възможност да излитат.

Военновъздушните сили (ВВС) очакват от Русия необходимото оборудване от 24 май. Набавката струва само няколко десетки хиляди евро, но поради мудната администрация и бюрокрация, доставката се забавя, се казва в журналистическо разследване в проправителствената преса в Белград, предаде БГНЕС.

"Положението във Военновъздушните сили е толкова тежко, че проблемът с акумулаторите е най-малкият. Трябва да говорим за опасност от премахване на самите ВВС - няма гориво, няма резервни части, няма дори и обучени кадри", разказва пред Бета източник от ВВС.

По документи Сръбската армия има две военновъздушни бригади в Батайница, Кралево и Ниш. В употреба са десетина различни самолети и хеликоптери. Освен хеликоптерите от модела "Газела" всички останали не са в състояние да излитат или не изпълняват условията дори за учебни полети. Миналия месец ВВС прекратиха всички полети, но и преди това положението не бе много добро. Независимо от факта че на летището в Батайница има десетина изтребители, истината е, че само три самолета - два МиГ-21 и един МиГ-29 са изправни.

Преди кризата с акумулаторите те можеха да реагират само в извънредни ситуации, защото са в употреба вече над 30 години. Всички останали самолети - МиГ-21, вече са забранени за полет от самия производител поради изтичането на 30-годишния период от датата на производство.

Два самолета от този модел получиха допълнително 1 и 2 години удължаване на срока от страната производителя Русия, но следващата седмица този срок изтича за единия изтребител и той трайно ще бъде прикован на земята.

След въздушните удари на НАТО от 1999 година в Сърбия останаха 4 изтребителя МиГ-29, но Сърбия рядко е използвала повече от три от тях. ВВС на Сърбия разполага и със самолети от типа "Орел" и "Супергалеб", но това е само по документи - нито един от тях не е в състояние да излети.

Армията на Сърбия разполага с осем транспортни хеликоптера - два Mи-17 и шест Mи-8. Средната възраст на Mи-17 е 24 години, а най-новият Mи-8 е на 34 години.

http://pik.bg/

 
Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов ще участва в работните сесии на Северноатлантическия съвет
02.06.2014, 20:07

Иван Иванов Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов ще участва в Първата и Втората работни сесии на Северноатлантическия съвет, както и в заседание на Комисията НАТО-Украйна, които ще се проведат утре, 3 юни, в Брюксел, Белгия.

Основни теми, обсъждани по време на сесиите ще бъдат заключенията от Прегледа на отбранителни способности и Плана за действие за изграждане готовността на НАТО, кризата в Украйна, приоритети за Срещата на върха в Уелс, актуални въпроси от областта на кибернетичната отбрана, морската сигурност и реформите в Алианса.

В срещите ще участват и Н.Пр. посланик Иван Найденов, постоянен представител на Република България към НАТО, генeрал-лейтенант Галимир Пехливанов, военен представител на Република България към НАТО, както и полковник Радостин Илиев, директор на дирекция „Отбранителна политика“- МО.

http://www.mod.bg/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел
02.06.2014, 20:04

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която ще се проведе на 3 и 4 юни 2014 г. в Брюксел, Белгия. На форума ще бъдат обсъдени редица ключови теми от дневния ред на Алианса, като дискусиите ще се фокусират и върху подготовката на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември тази година.

Министрите на отбраната ще разгледат заключенията от Прегледа на отбранителни способности и Плана за действие за изграждане на готовността на НАТО, кризата в Украйна, актуални въпроси от областта на кибернетичната отбрана, морската сигурност и реформите в Алианса. Във фокуса на дискусията ще бъде и връзката между разходите за отбрана и постигнатите резултати, както и колективните мерки за гарантиране сигурността на съюзниците от Източна Европа.

Ще бъде разгледана и обстановката в Афганистан и перспективите пред операцията в подкрепа на Афганистанските сили за сигурност след края на 2014 г. В рамките на срещата ще се проведат заседания на Комисиите НАТО-Украйна и НАТО-Грузия.

Предвижда се в хода на срещата министър Найденов да подпише Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България и Латвия за сътрудничество в областта на отбраната.

http://www.mod.bg/

 
Сухопътни войски в Хасково и Белене участваха в ритуали за Деня на Ботев
02.06.2014, 14:53

Военнослужещите от военно формирование 52740 – Хасково и Военният духов оркестър на Втора механизирана бригада участваха в Тържествени проверки (зари) в навечерието на 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

На 01.06.2014 г. от 21:00 часа бе зарята в Хасково, организирана от Областна администрация. В тържеството взеха участие 4 блока от военно формирование 52740 – Хасково. Командващ зарята бе капитан Захари Генев. Строя прие командирът на формированието подполковник Николай Александров. Областният управител Кадир Исов произнесе слово. Честването уважиха заместник-областният управител Иван Станчев, депутатът Смиляна Нитова и директори на държавни институции в Хасково. Въпреки дъждовното време имаше и много деца с техните родители.

На 01.06.2014 г. тържествена проверка (заря) бе проведена и в гр. Кърджали. На площад „Освобождение” се бяха построили Военният духов оркестър на Втора механизирана бригада, 4 блока военнослужещи от батальона в Хасково. Заместник-началникът на Щаба на военно формирование 52740 капитан Георги Георгиев прие строя от командващият зарята капитан Лидиян Николов. Зарята бе организирана от Областния управител Бисер Николов. Сред официалните лица бяха кметът на общината Хасан Азис, народни представители, граждани, представители на държавни институции.

Военнослужещи от военно формирование 28880 – Белене взеха участие в тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Мероприятията, посветени на 138-та годишнина от гибелта на Христо Ботев, започнаха с тържествено шествие от сградата на общинската администрация в град Белене до Парка на признателността, където на паметника на загиналите във войните беленчани се състоя ритуала.

В събитието взеха участие народният представител в 42-то Народно събрание на Република България Петър Дулев, кметът на Община Белене Момчил Спасов, командирът на военно формирование 28880 полковник Иван Стоянов, представители на местната общественост, ученици, деца от Обединените детски заведения в града и граждани, пожелали да изразят своята признателност.

http://www.otbrana.com/

 
Ракетни комплекси "Искандер-М” и далекобойни самолети във военно учение в Русия
02.06.2014, 14:29

"Искандер” Между 27 май и 5 юни руски войски от Западния военен окръг и командването на Далечната авиация провеждат учебни стрелби с ракетни комплекси „Искандер-М” и ракетоносни самолети, съобщава военното министерство на Русия, предаде Интерфакс.

Целта на обучението е да се реагира срещу агресор като се използват високоточни наземни и въздушни оръжия, отбелязва ведомството.

В обучението участва ракетно поделение от Западния военен окръг, което е въоръжено с ракетния комплекс „Искандер-М” и самолети на Далечната авиация, допълват от министерството. – Още за „Искандер”

 
Президентът назначи Ангел Антонов за шеф на НСО
02.06.2014, 13:09

Росен Плевнелиев С указ от 30 май 2014 г. президентът Росен Плевнелиев освободи бригаден генерал Тодор Коджейков от длъжността началник на Националната служба за охрана и назначи на поста генерал-лейтенант Ангел Антонов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С друг указ на държавния глава за заместник-началници на Националната служба за охрана са назначени полковник Юлиан Харалампиев и полковник Красимир Станчев. Със същия указ полковник Калин Иванов е освободен от длъжност заместник-началник на НСО.

На 27 февруари 2014 г. ръководството на Национална служба за охрана (НСО) - началникът на службата бригаден генерал Тодор Коджейков и заместник-началникът полковник Калин Иванов подадоха оставки. На сайта на НСО бе съобщено, че оставките са подадени на 26 февруари, като мотивите за това са лични.

В края на април 2013 година служебното правителство на Марин Райков предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Тодор Коджейков като заместник-началник на НСО и да го назначи за началник на службата. Ген. Коджейков и полк. Иванов изпълняваха временно двете длъжности от май 2012 г. след подадения рапорт от генерал-лейтенант Димитър Димитров за освобождаване от поста началник на НСО.

Тодор Коджейков работеше в Националната служба за охрана от 1997 година. НСО е подчинена на държавния глава. Освен зам.-началник на НСО, преди да оглави службата Коджейков ръководеше охраната на бившия премиер Бойко Борисов.

http://society.actualno.com/

 
Започва приемът на документи на кандидат-курсанти в НВУ „Васил Левски“
02.06.2014, 12:11

От днес започва приемът на документи на кандидат-курсанти и кандидат-студенти в НВУ „Васил Левски“. Развърнати са приемни центрове, става ясно от заповедта на полковник Тодор Дочев, ЗА началник на Военния университет и негов заместник. Те са в управлението на НВУ във Велико Търново и във факултетите „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен и „Авиационен“ в Долна Митрополия, както и в гр. Велико Търново. През тази година за първи път приемаме документи в двата факултета в Шумен и Долна Митрополия, посочи полковник Дочев.

Подаването на документи и заплащането на съответните такси на кандидат-курсантите и кандидат-студентите , полагащи конкурсен изпит, извън района на НВУ се извършва в Бюрата за прием на кандидатстудентски документи до 9 юни, а за кандидатстващите с оценка от държавните зрелостни изпити – до 27 юни.

Според заповедта на министъра на отбраната за прием в НВУ са обявени 143 места за курсанти за трите факултета. Най-голям брой са в специализация „Инженерни войски“ – 12, следват „Летателни апарати и авиационни двигатели“ – 11, „Летец-пилот” и „Зенитно-ракетни войски“ – по 10 места, „Танкова и автомобилна техника” – 9, „Материални средства, придвижване и транспорт“, „Въоръжение и боеприпаси“ – 9 места и „Военни комуникационни и информационни системи – Комуникационна техника и технологии” – по  9, „Мотопехотни и танкови войски”, „Полева артилерия” и  „Ръководител на въздушното движение” –  по 8  и др. – Още за НВУ

http://www.otbrana.com/

 
Армия от помпозни фрази вместо доктрина
02.06.2014, 10:21

Америка е в търсенето на външна политика, която да отговаря на нашата национална амбивалентност.

Със своето изказване във военната академия Уест Пойнт президентът Барак Обама постигна успех там, където всички негови предишни опити бяха претърпели провал…Той обедини всички нас. Неговата реч не се хареса на никого. Ако вземем вестниците „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон пост“, „Файненшъл Таймс“ и „Вашингтон Таймс“, а също така „Уолстрийт Джърнъл“, то всички те бяха разочаровани. Както беше казано за една от речите на президента Уорън Хардинг /1921-1923/, това беше „армия от помпозни фрази, пресичащи необятна територия в търсенето на мисъл“. Това, с което Обама разполага, не е външнополитическа доктрина, а по-скоро описания на международното положение. Той е принуден да интервенира.

Обама изтегли нашите войски от Ирак, а сега ги изтегля и от Афганистан. Но той беше вкаран във войната в Либия, която приключи с катастрофа, а сега предпазливо сондира почвата за това, което самият нарича „гражданската война на някой друг“ в Сирия. Но външната политика на Обама не трябва да се оценява по това, което говори, а по това, което е направил или не е успял да направи. Същото важи и за вашингтонските ястреби, който днес толкова остро критикуват Обама и които по-рано не пестяха възторжените си комплименти по адрес на Джордж Буш младши. Вероятно е настъпило време да оценим делата и на единия, и на другия.........Прочети още

 
Военни отвориха врати за деца
02.06.2014, 08:48

По повод празника на детето 1 юни, Център за подготовка на специалисти (ЦПС), с командир полковник Христо Стаматов, обяви ден на отворени врати за най-малките жители на Сливен. На 2 юни 2014г. от 10 до 12 часа те ще имат възможност да се запознаят с техника и въоръжение в ЦПС, да посетят музея във формированието, да разговарят с хората в униформи, да си направят снимки.

Военнослужещите от Център за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен, са наследници на сливенската танкова бригада.

Поредица от промени в своето развитие има военното формирование, което води началото си от  1948 година, когато в края на месец октомври в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини и с това са поставени основите на организационното сформиране на ново танково съединение. С указ №532 от 06.10.1950 г. на Президиума на Народното събрание  е зачислено бойно знаме на формированието. По-късно формированието става известно с името „13-та танкова бригада”, като до 1998 година е част от Трета армия. От 1998 година формированието носи знаковото име „13-та Сливенска танкова бригада”. От 2002 година, след организационно-щатна структурна промяна, продължава своя път като „13-та бронетанкова бригада”. От  01.06.2008 година след реорганизация е Център за подготовка на танкови подразделения. Последната промяна е от  01.12.2012 г., и формированието вече е Център за подготовка на специалисти.

На подчинение на  ЦПС – Сливен  е дислоцираният в Русе Център за подготовка на водачи и логистични специалисти (ЦПВЛС ) – Русе.

И през настоящата година в ЦПС – Сливен, като и в  ЦПВЛС – Русе продължават обученията на военнослужещи от различни формирования на Сухопътни войски.

В ЦПС – Сливен новоприети военнослужещи преминават началната военна подготовка. Други, с натрупан вече опит повишават своята квалификация съгласно утвърдената „Програма за подготовка на военнослужещи от Сухопътните войски за придобиване на първо сержантско звание- Първи модул”. Провеждат се обучения и по втори модул – за специалност. След текущото оценяване в края на всяко обучение се провеждат и изпити по тактическа, огнева, физическа и строева подготовка, оценявани от комисии. Освен това военнослужещите от ЦПС изпълняват задачи, обучения и тренировки по план, одобрен от Командването на Сухопътните войски. Тренировките, упражненията и изпитите преминават в учебните зали, на плацовете и спорните площадки, на танкодрум „Камен”, на огневи комплекс „Батмиш”.

Голяма част от военнослужещите в ЦПС вече са участвали в мисии в подкрепа на международния мир и сигурност – основно в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина АЛТЕА и в Афганистан за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар.

За изпълнение на задачите по третата мисия на Въоръжените сили на Република България "Принос към националната сигурност в мирно време", ЦПС поддържа три формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за подпомагане на населението – за действие при пожари, при зимни условия и за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси.

ЦПС-Сливен и ЦПВЛС-Русе са част и от честванията на национални празници и исторически дати, при което военнослужещите отдават своята воинска почит към род и родина,  към всички национални ценности, които са в основата на стойността ни като народ. А дните на отворени врати, които се организират с показ и демонстрации на техника, придружени от обяснения и информация за предходни събития дават по-пълна представа за Българската армия и приобщават младите хора към нея, защото връзката народ-армия винаги е била от съществено значение в историческото ни развитие.

http://www.sliveninfo.com/

 
Системата за ПРО на НАТО ще я обсъдят без Русия
02.06.2014, 08:28

Москва упрекна САЩ и техните съюзници от НАТО, че се държат като щрауси в подхода към проблемите около противоракетната отбрана (ПРО). Повод за де марша на Министерство на външните работи на Русия стана отказът на заявката на руска делегация да участва на ежегодната Международна конференция за ПРО в Германия.

По информация на вестник Коммерсант, в нея е трябвало да участват експерти от постоянното представителство на Руската федерация в НАТО. Представител на организатора на мероприятието – Френското авиационно-космическо научно общество – не можа да обясни пред руския вестник причината, поради която руснаците не са допуснати на форума.

В съобщение на МВнР на Русия се казва, че организаторите на конференцията са се „позовали на някои неотдавна появили се различни трудности”, които не са позволили да се създадат „нужните условия за приемане на руските гости”.

http://www.focus-news.net/

 
Съветът НАТО - Русия обсъжда ситуацията в Украйна
02.06.2014, 08:20

Съветът НАТО-Русия ще обсъди днес ситуацията в Украйна на заседание в Брюксел. В навечерието на съвещанието на ниво посланици, инициирано от руската страна, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен потвърди, че около две трети от руските войски са се изтеглили от украинската граница. След присъединяването на Крим към Руската федерация, Северноатлантическият алианс обяви, че преустановява сътрудничеството с Русия, с изключение на заседания на Съвета НАТО-Русия за поддържане на диалога.

Междувременно в Украйна днес пристига американският заместник-военен министър Дерек Шоле, който ще разговаря с ръководители на украинските силови структури. Други подробности не се дават, но според изявление на американския посланик в Киев, може да се предположи, че ще се обсъжда предоставяна на американска помощ на Киев в отбранителната сфера.

http://www.cross.bg/

 

 
Украински МиГ-29 за Чад
01.06.2014, 20:10

МиГ-29В сайта www.airliners.net на 28 май 2014 година се появи снимка на предназначен за доставка на Чад изтребител МиГ-29, преминаващ изпитания след предпродажбен ремонт в Лвовския авиационен ремонтен завод. Машината носи вече пълната окраска на ВВС на Чад и държавната регистрация ТТ-ОАР.

Според наличната информация, сключения с украинската страна контракт предвижда доставка на Чад на три изтребителя МиГ-29 от наличните във ВВС на Украйна (вероятно в т.ч. и един МиГ-29УБ).

През 2008-2010 година Украйна вече достави на Чад пет щурмовика Су-25 и един Су-25УБ.

Следва да се отбележи, че информация за проявен интерес от Чад към изтребители МиГ-29 се появи още през 2003 година, дори, че фирмата "РСК "МИГ" е водила преговори с чадската страна за доставка на самолети от този тип след ремонт от наличните, но тогава някаква договореност не е била достигната. – Още за МиГ-29

 
Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл пристигна на необявено посещение в Афганистан
01.06.2014, 16:08

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл пристигна на необявено посещение в Афганистан, съобщава AFP.

Хейгъл е пристигнал в авиобазата Баргам, намираща се северно от Кабул и контролирана от американската армия.

Причината за посещението на министъра на отбраната на САЩ е освобождаването на американския сержант Боу Бергдал (Bowe Bergdahl), държан от 30 юни 2009 г. в плен от талибаните. Състоянието му е добро, като сега преминава през медицински прегледи.

Бергдал бе заменен за петима бунтовника, държани в затвора в Гуантанамо, Куба.

 
Преди 72 години бе разстрелян генералът от артилерията Владимир Заимов
01.06.2014, 15:46

Владимир ЗаимовНа 1 юни 1942 година в Гарнизонното стрелбище в София бе разстрелян от екзекуционна команда, генералът от артилерията Владимир Заимов. Последните му думи са: "Умирам за България!" Те се сгромолясаха върху буржоазната върхушка със зашеметяваща сила на ураган и накараха не една и две задрямали съвести да си зададат Хамлетовия въпрос. Някога знаменитият военен педагог полковник Борис Дрангов бе казал: "Няма две смърти, но без една не може!"

Своята смърт генерал Заимов превърна в унищожителна присъда на онези политикани, които привързаха България към хитлеристката колесница, на онези марионетки от монархическата клика, които побързаха да го изправят до стената за разстрел. По закон, вещите на убития се предават на близките му. Командирът на екзекуционния взвод капитан Радев занася венчалната халка на съпругата на генерала, Анна Лалева Заимова. Тя запазва спокойствие и я връща с драматичните думи: "Беше ми нужна на ръката на живия човек!" Думи като куршуми, които разкъсват и последното чувство за цялост у капитана, думи които ярко доказват силата на духали достойнството на тази крехка жена...........Прочети още

 
Казахстан одобри единна зона за ПВО с Русия
01.06.2014, 12:22

В понеделник президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев подписа закон за ратифициране на споразумението с Русия за създаване на единна регионална система за противовъздушна отбрана, се казва в съобщение на сайта на казахстанския държавен глава.

Очаква се пълният текст на закона за ратификация да бъде публикуван в най-​близко време в официалните медии.

Споразумението за създаване на единна зона за противовъздушна отбрана беше подписано между Москва и Астана през януари миналата година.

Според този документ силите на единната система за ПВО ще бъде оглавявана от командващ, назначен от президентите на Русия и Казахстан по предложение на министрите на отбраната на двете страни.

Освен това е планирано да бъдат изработени правила за носене на бойно дежурство и за обмен на информация.

В края на януари руският заместник-​министър на отбраната Анатолий Антонов обяви, че Москва ще достави на Астана пет дивизиона зенитни ракетни комплекси С-​300ПС.

Комплексите ще бъдат част от запасите на руското военно ведомство и ще бъдат предадени на безвъзмездна основа.

Според Антонов така ще бъде укрепена не само противовъздушната отбрана на Казахстан, но и на Организацията на договора за колективна сигурност.

Подготовката за доставка на комплексите С-​300 в Казахстан се води от 2010 г. и се разглежда като един от етапите за сътрудничество в рамките на планираното споразумение за създаване на единна регионална зона за ПВО.

Русия се занимава с този въпрос от 2007 г.. През февруари 2009 г. към този проект се присъедини и Беларус. Очаква се в единната ПВО да се включат Армения, Узбекистан и Таджикистан.

Планирано е в перспектива да се формират Източноевропейска, Кавказка и Централноазиатска зони за противовъздушна отбрана.

Предполага се, че в рамките на сключваните споразумения Русия ще доставя нови зенитни ракетни комплекси на страните-​участнички. – Още за С-300

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Един десантчик разказва за службата в пловдивския Парашутен полк от началото на 80-те
01.06.2014, 10:36

В казармата влязох в началото на септември 1981 г. и се уволних през октомври на 1983 година. Поделението, в което служих беше едно от секретните у нас. Намираше се в близост до Гребната база в Пловдив.

Всички бяхме предварително проучени и подбрани, повечето спортисти. Подготвяха ни и подбираха още като ученици. Бяхме скачали с парашут още като ученици, лично аз имам 5 скока преди казармата. Бил съм спортист - лекоатлет, дъльг скок, а бях и един от най-добрите на 1 и 3 км в поделението.

И до днес си спомням клетвата пред бойното знаме на площада в Пловдив. Подписвахме и декларации, че 5 години след като се уволним, нямаме право да говорим за нашата служба, защото като цяло бе секретна.........Прочети още

 
Десет години спасителен кораб „Протео” в строя на ВМС
01.06.2014, 09:36

спасителен кораб „Протео” Вчера, 31 май 2014 г., в Пункт за базиране Варна бе чествана 10-ата годишнина от вдигането на военноморския флаг на Република България на спасителен кораб „Протео”.

На тържеството присъстваха началникът на Щаба на ВМС капитан първи ранг  Коста Андреев, комодор Кирил Михайлов – ръководител на приемането и прехода на кораба от Италия до България, капитан първи ранг Камен Кукуров – командир на Пункт за базиране Варна, кръстницата на кораба г-жа Галина Колева, ветерани  и членове на семействата на екипажа.

В приветствието си командирът на дивизиона капитан първи ранг Георги Георгиев изтъкна значението на положения труд от екипажа, проявените от офицерите, старшините и матросите воля и стремеж за по-бързото и качествено овладяване на спасителната техника и им пожела да продължават да бъдат все така сплотени и единни.

Командирът на кораба капитан трети ранг Николай Данаилов изказа благодарност на всички за усилията, за инициативността и показаните умения в процеса на изучаване, усвояване и обслужване на сложния спасителен комплекс. На отличилите се членове на екипажа бяха връчени грамоти и юбилейни значки. – Още за „Протео”

http://www.navy.mod.bg/

 
Голямо авиоучение в Индия с участието на Rafale, МиГ-21, МиГ-27 и Су-30МКИ
01.06.2014, 09:28

МиГ-21(BISON)Четири френски изтребители Rafale и около 70 души личен състав са пристигнали вчера в индийската военновъздушна база Jodhpur за участие в 10 дневно съвместно учение "Garuda-5", което ще започне на 2 юни.

ВВС на двете страни ще изпълняват голямо разнообразие от мисии от непосредствена авиационна поддръжка на големи формирования на СВ, защита на малоскоростни цели, защита и прехват на особено важни въздушни цели във въздушното пространство в близост до границата с Пакистан.

В учението ще участват четири френски изтребители Rafale и индийски МиГ-21(BISON), МиГ-27 и Су-30МКИ. Главнокомандващите на двете ВВС ще летят на Rafale и на Су-30МКИ.

Едни от целите на учението включват запознаване с използваните тактики и основни концепции при използването на изтребителната авиация от ВВС на всяка от участващите страни, дозареждане във въздуха и подготовка на чужди самолети за полет.

http://www.pan.bg/

 
Министърът на отбраната на Южна Корея е освободен от длъжност
01.06.2014, 09:17

Хан Мин Ку (Han Min-koo)Президентът на Южна Корея Парк Гън Хе е освободила от длъжност министъра на отбраната Ким Гуан Чжин, назначавайки го за свой съветник по въпросите на сигурността, съобщава РИА Новости.

За нов министър на отбраната е назначен бившият ръководител на обединения комитет на началник щабовете Хан Мин Ку (Han Min-koo). Неговата кандидатура предстои да бъде одобрена от парламента, а докато това не бъде извършено Ким Гуан Чжин ще съвместява длъжностите на министър на отбраната и съветник на президента.

 
На този ден преди 75 г. при ходови изпитания потъва британската подводница „Тетис”
01.06.2014, 08:32

HMS ThunderboltНа 1 юни 1939 г. британската подводница Thetis (Тетис), построена от фирмата Cammell Laird в Беркенхенд край Ливърпул, излиза в морето за ходови изпитания със 103 души и потъва. Загиват 99 души.

Извадена е и ремонтирана, под ново име Thunderbolt (Тъндърболт) и с нов екипаж патрулира в Атлантика и Средиземно море, докато изчезва завинаги на 14 март 1943 г. Това прави „Тетис” един от малкото военни съдове, с който са загинали два екипажа. - (видео)

„Тетис” е построена за по-малко от година. Има 1590 тона водоизместимост в потопено състояние, дължината й е 84 м., въоръжена е с 10 торпедни тръби. Възлагат й се много надежди в обновяване на британския подводен флот и никой не очаква такъв трагичен край........Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света и у нас.

 

 





{START_COUNTER}