Военна информация

Архив - от 5 до 15 юли 2013 година

 

 
Индия започна да използва своите Pilatus PC-7
15.07.2013, 21:57

Pilatus PC-7Индийските ВВС стартираха обучение на курсанти с използването на най-новия им учебен самолет за първоначално обучение Pilatus PC-7 Mk. II. Това съобщиха от швейцарската компания производител.

Курсът на обучение, който включва 80 курсанти, е започнал през юни 2013 г. с използване на 14-те доставени до момента PC-7. Обучението се извършва във ВВС академията в Дундигал. От компанията производител съобщават, че са извършили цялото необходимо обучение на летателния и технически състав, за да може Индия да експлоатира самостоятелно типа.

През май 2012 г. Индия подписа договор на стойност $526 млн. за доставката на 75 броя PC-7 Mk. II. Доставките започнаха в края на същата година и ще приключат през 2015 г. Индия държи опция за още 37 машини от същия тип.

Индия не разполага с учебен самолет за първоначално обучение, след като през 2009 г. бяха спрени полетите с HPT-32 Deepak след серия катастрофи. - Още за PC-7.

http://aeropress-bg.com/

 
Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов се срещна с представители на военно-патриотичните съюзи
15.07.2013, 21:14

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов се срещна днес, 15 юли, с представители на военно-патриотичните съюзи. Той запозна участниците в срещата с приоритетите на ръководството на Министерството на отбраната и с предприетите действия по осъществяването им.

В разговорите бяха обсъдени възможностите за разширяване на сътрудничеството в общата военно-патриотична дейност. Заместник-министър Иванов увери представителите на съюзите, че тяхната позиция ще бъде взимана под внимание при взимането на решения, засягащи както развитието на Българската армия, така и резерва на въоръжените сили.

http://www.mod.bg/

 
Япония вдигнала изтребители за прехващане на руски бомбардировачи
15.07.2013, 21:05

Ту-95Днес изтребители на силите за самоотбрана на Япония са били вдигнати във въздуха във връзка с облитането на въздушното пространство на страната от стратегически бомбардировачи на ВВС на Русия.

Според заявление на японските военни, не е било фиксирано нарушение на въздушното пространство на Япония.

Както се съобщава, два бомбардировача Ту-95 са прелетели покрай японски архипелаг, а самолет за радиоелектронно разузнаване Ил-20 прелетял над Курилските острови. Самолетите участват в провежданите в района мащабни военни учения.

 
Полковник от резерва оглави ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”
15.07.2013, 21:01

Сотир Ушев Новоназначеният изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ Сотир Ушев беше представен днес, пред служителите на агенцията в Централния военен клуб. На представянето му присъстваха заместник-министърът на отбраната Иван Иванов и директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси“ в Министерството на отбраната Антон Ластарджиев.

Трябва да надграждаме доброто, което е постигнато досега в дейността на агенцията, а не да започваме всичко от начало, каза Сотир Ушев при встъпването си в длъжност. Той заяви, че няма да бъдат извършвани необосновани кадрови промени, но ще възложи проверка на законността на назначенията в изпълнителната агенция. Сотир Ушев акцентира и върху необходимостта от промяна във визията за военно-почивните домове и военните клубове.

Новоназначеният изпълнителен директор посочи като основна цел оптимизирането на дейността на агенцията за повишаване на нейната ефективност.

*********

Сотир Ушев е роден през 1960 г. в с. Сатовча, област Благоевград. Завършил е ВВТУ "Тодор Каблешков" със специалност „Експлоатация на ж.п. техника“, както и „Икономика на труда“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Има придобити магистърски степени по „Международни отношения“ от Киевския университет, „Социален мениджмънт“ от УНСС и „Маркетинг“ от Шуменския университет.

Новоназначеният директор на Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ има 20-годишен стаж на различни длъжности в системата на отбраната, кат остига до звание „полковник”. Преминал е през различни длъжности в областта на туризма и социалното подпомагане. От 2003 до 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията по заетостта към Министерството на труда и социалната политика. Управител на Националния осигурителен институт от 2009 до 2010 г. Последната заемана от него длъжност е в Националната следствена служба.

Владее руски и френски език.

http://www.otbrana.com/

 
Грузия ще стане част на силите за бързо реагиране на НАТО през 2015 година
15.07.2013, 17:55

Грузия през 2015 г. ще стане член на силите за бързо реагиране на НАТО, каза на среща с журналисти грузинският министър на отбраната Ираклий Аласания. По думите му, НАТО вече се е съгласил с това, предаде агенция Тренд.

„Ние се обърнахме към НАТО със съответното предложение и получихме предварително съгласие. Така че, смятам, от 2015 г. ние ще станем част от силите за бързо реагиране на НАТО”, каза министърът.

 
Възстановяването на батальона във Враца ще струва много по-малко от 13 милиона
15.07.2013, 16:40

Срещата се проведе в Централния военен клуб.  Снимка: Димитър БебеновЗа възстановяването на закритото от предишното управление военно формирования във Враца ще се необходими много по-малко средства от 13-те милиона лева, които обяви президентът Росен Плевнелиев. Това стана ясно на среща на заместник-министъра на отбраната Иван Иванов, съветника на министъра на отбраната Георги Хараланов и Николай Икономов от дирекция „Управление на човешките ресурси” на МО с Обществения съвет по въпросите на отбраната с председател генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков.

Неправителствените организации от Обществения съвет подкрепят досегашните действия на политическото ръководство на МО. Те имат готовност да окажат и експертна помощ. Вече са изпратени на министъра две становища – за пенсионната реформа, включително и за промяната на КСО в частта му за военнослужещите, както и за по-нататъшното развитие и използване на военните клубове. Предстои да бъде депозирана и позицията на съвета по належащи законови промени. На този етап Общественият съвет има подготвени 10 становища по различни проблеми, в т. ч. за медицинското осигуряване на запасните и резервистите.

На Съвета по отбрана на 22 юли ще се обсъжда въпросът с Врачанското поделение на основата на доклада на работната група под ръководството на заместник-началника на Щаба на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев. Подготвят се новият Устройствен правилник на МО, както и промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, каза заместник-министър Иванов. Той подчерта необходимостта от тясно сътрудничество с неправителствените организации от сферата на отбраната и сигурността. Особено в периода, когато започне Стратегическият преглед на отбраната и сигурността и подготовката на нови закони за отбраната и въоръжените сили и за резерва. По не малка част от тези въпроси ще говори в четвъртък министърът на отбраната Ангел Найденов на първото заседание на Обществения съвет по отбранителна политика, който е на тема „Въоръжените сили и сигурността на страната”.

Оказва се, че не само разходите за поделението във Враца ще са по-малко от обявените от президента. Държавният глава огласи във Варна по време на Военноморското учение „Бриз - 2013”, че спирането на пенсионната реформа, т.е. отмяната на възрастта, като изискване за придобиване право на пенсия от военнослужещите, ще излезе 30 милиона лева годишно. Данните обаче показвали, че в този обхват попадат около хиляда души и най-много 10 на сто ще се възползват от промяната в Кодекса за социално осигуряване, т.е. средствата ще са далеч под 30 милиона.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
В Пакистан се появи женско десантно подразделение
15.07.2013, 16:30

За първи път в историята на Пакистан във въоръжените сили на страната започнаха да служат жени-десантчици.

Подразделение от 24 жени направи в неделя първия си тренировъчен скок с парашут. Скоковете са били извършени с хеликоптер Ми-17 от височина 800 м. Преди успешните скокове десантчиците са били обучавани три месеца.

В структурата на въоръжените сили на Пакистан няма самостоятелни въздушно-десантни войски. Десантни подразделения действат в състава на всички три вида въоръжени сили – сухопътните войски, военноморските и военновъздушните сили.

 
Руското оръжие все още е търсено
15.07.2013, 13:38

Русия е на второ място след САЩ по износ на оръжие. Такива данни бяха представени в доклада на Стокхолмския международен институт за изучаване на проблемите на мира (SIPRI), който беше представен в Москва. Експертите прогнозират ръст на пазара и засилване на конкуренцията.

Основните купувачи на руско оръжие са Индия, Виетнам, Алжир, Венецуела и Китай. Най-търсена, според експертите, е авиационната техника, преди всичко изтребителите (те са двигател на продажбите при почти всички износители). Значителни поръчки има и на сухопътна техника. Виетнам и Индия са най-големите клиенти в областта на военноморските въоръжения.

В петицата на най-добрите износители, освен Русия и Съединените щати, влизат Германия, Франция и Великобритания – тези държави са основните конкуренти на Русия пазара на оръжие. Но не само те, отбелязва заместникът на генералния директор на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите, Константин Макиенко:

   - Все още наши сериозни конкуренти остават Украйна и Беларус. С американците, доскоро, интересите ни почти не се пресичаха, но в последните няколко години, те имат сериозни постижения на индийския пазар, на който традиционно доминира Русия. Може да се предположи, че в един момент, Китай ще се превърне в сериозен конкурент на Русия.

Глобалната търговия с оръжия нараства. Според SIPRI, за периода 2007-2011 година в сравнение с предходните пет години, тя е нараснала с почти една четвърт. Русия от година на година също увеличава продажбите си.

Според изявленията на „Рособоронекспорт”, Русия в момента е участва в различни преговори и конкурси за доставка на оръжие на обща стойност 80 милиарда долара. Ситуацията в света е такава, че търсенето на военна техника ще се увеличи. Дори относително спокойни региони като Латинска Америка, внасят много оръжие. А там, където ситуацията е напрегната – става дума за Близкия изток, Северна Африка, Югоизточна Азия, - покупките на оръжие само ще се увеличават.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна днес с представители на Сдружението на жените военнослужещи
15.07.2013, 13:30

Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна днес, 15 юли, с представители на Сдружението на жените военнослужещи.

По време на срещата председателят на неправителствената организация подполковник Невяна Митева запозна министър Найденов с дейностите, задачите и проектите на сдружението. От името на членовете на Сдружението на жените военнослужещи тя изрази подкрепа за приоритетите на ръководството на Министерството на отбраната, свързани със социалната политика. „Ще бъдем рамо до рамо с вас по време на изпълнението на приоритетите. Искам да подчертая, че ние напълно споделяме вашите акценти за грижата за българския военнослужещ, тъй като службата в името на Родината не е лека задача“, каза подполковник Митева. Тя допълни, че Сдружението на жените военнослужещи е било втората организация, която с отворено писмо е реагирала негативно относно въвеждането на възраст като условие за придобиване право на пенсия от офицерите и сержантите.

„Вашето мнение за състоянието на социалната политика на Министерството на отбраната и Българската армия е особено важно за мен. Нашето желание е да поддържаме активен диалог, тъй като ние имаме общи цели –издигане на престижа, достойнството и възстановяването на положителния образ на българския военнослужещ“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов. Той подчерта, че това е негов политически ангажимент, за който няма да допусне компромис.

Министър Найденов изрази готовност да разгледа внимателно отправените предложения на Сдружението на жените военнослужещи - за промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили и други поднормативни документи, свързани с майчинството (бащинството) при отглеждането на деца, с носенето на бойно дежурство и участието в мисии на двама военнослужещи, които са от едно семейство. Предложенията се отнасят и до предоставянето на право на жените да се обучават във всички специализации във висшите военните учебни заведения.

По време на разговорите беше обсъдена и необходимостта от промяна на Наредбата за военно-почивното дело, която да позволи да се организира не само веднъж годишно ученически отдих и туризъм за децата на военнослужещи и цивилни служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

На срещата присъстваха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, парламентарният секретар Ина Тодоров и подп. Елена Чакърова, член на Управителния съвет на Сдружението на жените военнослужещи.

*********

Сдружението на жените военнослужещи е организация с нестопанска цел, учредена през 2006 г. Целта на сдружението е издигане и утвърждава на престижа, социалния статус и обществения авторитет на жените военнослужещи и защита на общите им интереси в съответствие с ЗОВС. В момента сдружението има над 1000 членове от всички формирования на Въоръжените сили на Република България.

http://www.mod.bg/

 
Изтребител МиГ-21 се разби в Северозападна Индия
15.07.2013, 10:11

Изтребител МиГ-21 на индийските военновъздушни сили претърпя катастрофа в окръг Бармер на северозападния индийски щат Раджастан, пилотът загина, съобщи телевизия „Ен Ди Ти Ви”. - (видео).
Изтребителят се разби при кацане във въздушната база Утарлаи (Uttarlai Air Base). Причината за инцидента се изяснява. През последните четири години военновъздушните сили на Индия изгубиха при аварии над 40 изтребителя и 15 хеликоптера. – Още за МиГ-21

 

 
Двама военнослужещи загинаха по време на учения във Великобритания
15.07.2013, 08:10

Флаг на СВ на ВеликобританияДвама британски военнослужещи починаха по време на учения в националния парк Брекън Бийкънс в Уелс, пише британският вестник „Гардиън”, позовавайки се на съобщение на министерството на отбраната.

Още един войник е хоспитлизиран в тежко състояние. Те са били част от Териториалната армия на Великобритания, която е резервистко подразделение на британската армия, формиращо се на доброволна основа. Военнослужещите, които са били на около 20 г., са участвали в интензивни учения.

По предварителни данни смъртта им е настъпила в резултат на жегите и физическото претоварване. Ученията се проведоха в събота, когато бе най-горещият ден в Уелс през тази година. Полицията и министерството на отбраната провеждат разследване.

http://www.focus-news.net/

 

 
Меджлисът оряза правата на армията
14.07.2013, 22:30

Турският парламент внесе промени в определението на Закона за правата и задълженията на турската армия, който е бил използван като правна основа за извършването на преврати в миналото, предаде АП.

С решението на турския Меджлис още повече се ограничава влиянието на армията в турската политика, отбелязва агенцията.

Турските депутати решиха да внесат промени в дефиницията на Закона за правата на армията, в досегашния текст на който се казваше, че "задължение на армията е да пази и защитава Република Турция". В новото определение се казва, че задължение на военните е "да пазят турския народ от външни заплахи". "Страната ни има традиция в извършването на преврати. А истинската жертва на превратите винаги са били хората", заяви пред парламента турският министър на отбраната Исмет Йълмаз.

Правителството на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, което е с ислямистки корени, силно намали влиянието на армията чрез серия от реформи.

Турската армия, която се смята за гарант на светската система в Турция, свали от власт четири правителства в периода от 1960 до 1997 г.

С новата промяна в определението на правата и задълженията на армията военните вече няма да имат каквито и да било правни основания за намеса във вътрешните работи на страната. Въвеждането на промяната бе предложено след мащабните антиправителствени протести в Турция през юни, за които Ердоган посочи, че са "конспирация" срещу демократично избраното правителство, отбелязва АП.

Това е важна реформа, с която се слага край на всякакви правни основи за извършване на преврати, каза Лале Кемал, експерт по военни въпроси и анализатор от в. "Тудейс заман".

Междувременно протестите срещу правителството и липсата на граждански права не стихват. За пореден път полицията в Истанбул не разреши на демонстранти да навлязат на площад "Таксим" и ги атакува със сълзотворен газ и водни оръдия, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви.

Камарата на турските архитекти и инженери организира протест срещу приетия от Меджлиса пакет от законодателни промени в областта на недвижимите имоти, както и против задържането на демонстранти, подкрепящи каузата за парка "Гези" в Истанбул.

 http://www.duma.bg/

 
Морската пехота на САЩ е готова за прехвърляне в Египет
14.07.2013, 19:23

Базиращите се в бази на НАТО в Италия и Испания части на морската пехота на САЩ са приведени в състояние на 60-минутна готовност в случай на възможно прехвърляне в Египет.

За това съобщил източник в европейските дипломатически кръгове.

„Пехотинците могат да бъдат необходими в случай на значително влошаване на вътрешната ситуация в Египет и при необходимост от екстрена евакуация на американските граждани от тази страна”,заявил източникът.

В края на миналата седмица кораби на ВМС на САЩ - универсалният кораб „Кирсардж” и амфибийният док „Сан Антонио” влезли в Червено море и се намират край бреговете на Египет. Общо в тях се намират 2600 морски пехотинци и голямо количество хеликоптери.

 
Япония ще създаде морска пехота за отбрана на южните острови
14.07.2013, 19"16

Правителството на Япония приело решение за създаването на собствена морска пехота в състава на националните сили за самоотбрана за защита на отдалечите острови.

Сроковете за създаване на новото подразделение за сега не се съобщават. Както се очаква, японските морски пехотинци ще се тренират заедно с контингента американски морски пехотинци, който се дислоцира на остров Окинава.

В последно време в Токио разглеждат редица възможни мерки за укрепване на отбраната на южните острови на фона на растящата активност на ВМС на Китай и острите териториални спорове около островите Сенкаку.

 
Военни от Мали поведоха военния парад във Франция
14.07.2013, 16:34

Военни от Мали и още 12 африкански държави поведоха парада по случай националния празник на Франция - 14 юли - денят на превземането на Бастилията.

Със специална покана на него присъстват представители на Minusma (Интегрираната многостранна мисия на ООН за стабилизиране в Мали), както и генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун, временният президент на Мали Дионкунда Траоре и министрите на отбраната на 13 африкански държави.

Специалното присъствие на частите от Мали по време на парада е признание за мащабното участие съвместно с френските военни по време на операциите срещу ислямистите в африканската страна в началото на тази година.

Френският президент Франсоа Оланд направи преглед на строените части при Триумфалната арка в Париж и премина по булевард „Champs-Elysées", ескортиран от конници на републиканската гвардия, с което постави и началото на парада. Той бе придружаван и от първата дама на Франция Валери Трирвильор.

Тазгодишният парад се случва на фона на икономиите, които правителството предприе, като намали бюджета от 15% на 10%.

В шествието участват 4800 военнослужещи, както и 265 коли в моторизираното дефиле, 58 самолета и 35 хеликоптера. Гвоздеят на традиционния парад е новият военен транспортен самолет Airbus A400M, който прелетя над Париж.

Френските медии отбелязват, че началото на парада е било помрачено от група противници на браковете между хомосексуалисти, които Франция легализира. Те са  освиркали президента и са скандирали обидни възгласи.

http://news.ibox.bg/

 
Израелска подводница унищожила склад със сирийски ракети
14.07.2013, 16:20

Разузнавателни източници в Близкия изток твърдят, че неотдавнашното нападение на склад за оръжие в сирийското пристанище на град Латакия, което свързваха с удар на израелските ВВС, в действителност било извършено от подводница от клас „Делфин”.

За това пише вестник "Sunday Times".

По данни на английския вестник, цел на атаката била партида от 50 противокорабни ракети „Яхонт П-800” руско производство.

Вестникът съобщава, че нападението на израелската подводница било координирано с Вашингтон, което по-рано предал на Москва разочарованието си от самия факт на изпращане на ракети за сирийския режим.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Счетоводителският подход не е приложим в отношението към армията
14.07.2013, 16:10

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов коментира изказването на президента Росен Плевнелиев  от петък за високата  цена, която ще струва  на бюджета спирането на пенсионната реформа и възстановяването на формированието във Враца. След срещата с членове на сдружение „Българска отбранителна индустрия“ във Варна министър Найденов каза:

 „Президентът или е бил подведен или е злонамерен. Но тъй като не искам да си мисля, че е злонамерен, приемам, че е бил подведен. И в двата случая не смятам да влизам в задочна дискусия или спор с президента. Има достатъчно ясни решения на Съвета по отбрана и аргументи, които се споделят единодушно и от политическото ръководство на Министерство на отбраната, и от командването на въоръжените сили. Всеки, който иска да се запознае с тях, може да го направи. Но не мога да приема, че счетоводителският подход е единственият приложим в отношението към армията и въпросите, свързани със сигурността”,  коментира министър Найденов.

За да илюстрира ситуацията, министърът на отбраната даде пример с предвидените за закриване 7 бази на бригада “Логистика“, в които се съхраняват имущество, екипировка, включително и над 9 000 тона боеприпаси, които досега не са били продадени или унищожени. „Ако бъдат закрити в предвидените по план срокове и ако бъдат съкратени тези няколкостотин човека, заети в тях, кой ще поеме отговорността за тези боеприпаси? Може би служителите от президентската администрация,“ каза министър Найденов.

http://www.otbrana.com/

 
Израел изпитал ракета с далечина на действие 5000 км.
14.07.2013, 10:15

На 12 юли Израел от авиобаза „Пальмахим”е извършил изпитания на нова модификация на балистичната ракета с голям обсег на действие „Иерихон-3”.

Далечината на действие на ракетата e до 5000км., а бойната част е с тегло до 1 тон. Последните изпитания с ракета от този тип се проведоха през ноември 2011 година.

Както съобщават израелски медии, ракетата е оръжие за стратегическо сдържане, насочена преди всичко към Иран.

В заявлението на израелското министерство на отбраната във връзка с изпитанието се посочва:”Според планирания по-рано график, тестът на ракетата премина успешно”.

 
Случаите на самоубийства сред британските войници и ветерани надминават броя на войниците, убити от талибани
14.07.2013, 08:16

Флаг на СВ на ВеликобританияПрез 2012 година повече британски войници и ветерани са сложили край на живота си от загиналите във войната срещу талибаните в Афганистан за същия период, предаде Би Би Си.

Миналата година са се самоубили 21 военнослужещи и 29 ветерани.

В Афганистан са загинали 44 британски военнослужещи.

Някои от семействата на войниците казват, че мъжете не са получили достатъчно подкрепа. Министерството на отбраната на Великобритания подчертава, че всяко самоубийство е “трагедия”. - Още за ВС на Великобритания

http://www.focus-news.net/

 

 
Заложиха фрегатата "Адмирал Бутаков"
13.07.2013, 22:15

В Прибалтийския корабостроителен завод "Янтарь" в Калининград на 12 юли 2013 година се състоя церемония по започване на строителството за ВМФ на Русия на фрегатата "Адмирал Бутаков" (заводски номер 01360), модификация на проект 11356 (използва се също и обозначенията 11356Р и 11357).

Това е четвъртата фрегата от този тип (и първата от втората серия от три единици), строяща се за Русия флот. Строителството на кораби от модифицирания проект се извършва в завода "Янтарь" съгласно контракт №704/27/2/ОНК/КН/1176-10 от 28 октомври 2010 година (първите три кораба) и №3/1/1/0553/ГК-11-ДГОЗ от 13 септември 2011 година (вторите три кораба). В момента в корабостроителницата вече се строят първите три фрегати "Адмирал Григорович" (заводски номер 01357, заложена на 18 декември 2010 година), "Адмирал Ессен" (заводски номер 01358, заложена на 8 юли 2011 година) и "Адмирал Макаров" (заводски номер 01359, заложена на 29 февруари 2012 година).

Общо се планира за ВМФ на Русия да бъдат построени шест кораба от този тип, но според съобщение на ИТАР-ТАСС, на церемонията в завод "Янтарь" заместник директора на департамента ОАО "Обединена корабостроителна корпорация" Яков Бережной е заявил, че „има планове тук, в Калининградския завод "Янтарь", освен тези шест фрегати от този проект, да бъдат построени още три такива кораба". – Още за проект 11356

 
Министърът Найденов се срещна с представители нa отбранителната индустрия
13.07.2013, 17:21

Министърът на отбраната Ангел Найденов участва днес в  работна среща на  членовете на сдружение „Българска отбранителна индустрия“, която се проведе  във Варна, съобщи Пресцентърът на МО.

По време на срещата министър Найденов запозна участниците с инвестиционната политика на Министерството на отбраната и с инициативите, свързани с развитието на отбранително-технологичната индустриална база, в интерес на сигурността и отбраната. Очаквам днешната дискусията да доведе до конкретни резултати за всички участници, тъй като тя е не само възможност за осъществяване на личен  контакт, но най-вече платформа за обмен на идеи и предложения за решаване на проблемите, каза той.

Министър Найденов отправи молба към представителите на сдружението да направят предложения за промени в Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на специални обществени поръчки, които да водят до облекчаване на процедурите, без това да влиза в противоречие с европейските директиви.

В своето изказване той посочи, че има създадена работна група за развитие на технологично-индустриалната база, чиято задача е да работи за промяна на нормативната уредба с цел облекчаване на лицензионните и разрешителни режими.

Министър Найденов каза още, че ръководството на Министерството на отбраната подкрепя пилотната инициатива на Европейската агенция по отбрана за използване на европейските структурни фондове в областта на отбраната.  Заявили сме желание наши експерти да се включат в работните групи за разработване на Стратегията за интелигентна специализация и изискванията за оперативна програма „Конкурентноспособност и иновации” за следващия програмен период (2014-2020 г.), посочи той.

Министър Найденов подчерта, че основните стратегически документи, очертаващи политиката на  Министерството на отбраната за развитие на целия сектор  - „Стратегия за развитие на българската отбранително-технологична индустриална база и „Стратегия за изследвания и технологии в сигурността и отбраната”, приети през 2012, са останали само на хартия и нямат практическа реализация. „Взаимоотношенията между Министерството на отбраната и предприятията от българската отбранителна индустрия са сведени до нула”, каза той.

В заключение министър Найденов отбеляза, че от страна на ръководството на Министерството на отбраната има готовност да се работи съвместно с отбранителната индустрия и да се увеличи  процентът на участие на ведомството с цел реализиране на възможностите на българските компании.

По време на срещата  бяха направени изказвания още от съпредседателите на сдружението Николай Ибушев, Петьо Милков и Стефан Воденичаров. Очакванията на бизнеса са свързани предимно със стабиризиране на средата в страната и възможностите за инвестиции и планиране на дейността на дружествата.

Бяха обсъдени още въпроси, свързани с пътищата, способите и механизмите за бъдещото развитие на отбранителната ни индустрия.

В срещата участваха още новоназначеният областен управител на Варна Иван Великов, народни представители от 42-то Народно събрание на Република България и членове на Комисията по отбрана, както и началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков.

********

Сдружението „Българска отбранителна индустрия“ е неправителствена организация на основните производители на военна и специална индустрия в България. То е единственият представител на нашата страна в Асоциацията на Аерокосмическите и отбранителните индустрии в Европа и основен партньор на правителството в разработването и изпълнението на Стратегията за развитието на българската отбранително-технологична индустриална база.

http://www.otbrana.com/

 
Русия ще се научи да се бори с бойните космически станции на САЩ
13.07.2013, 14:00

Русия се занимава със създаването на нови средства за радиоелектронна борба, които “ще неутрализират всички предимства на  перспективната техника, включително и бойните космически системи, разработвани от САЩ. Това каза в интервю пред РИА Новости заместник генералният директор на концерна “Радиоелектронни технологии” (КРЕТ) Юрий Маевски.

“Работи се за създаването на комплект от средства (включително и за РЕБ), които ще осигурят  неутрализиране на използването от противника космическо въоръжение. Ние прогнозираме тях, а те ─ нас и в тази връзка Русия е длъжна да решава подобни въпроси”, ─ заяви Маевски като отбеляза, че разработването на перспективни средства за неутрализиране се води именно според “формите, способите за борба и системите, които ще съществуват през този период”.

По думите на заместник генералния директор на КРЕТ, техниката приета сега на въоръжение е разработена преди десет години, при което при създаването й са прогнозирани онези задачи, които тя ще трябва да изпълнява в бъдеще. При това са взети предвид и резултатите от експлоатацията на вече съществуващи образци, опита от въоръжените конфликти и ученията. Маевски не уточни подробности за перспективните системи за РЕБ.

Официално САЩ не разкривали данни за разработването на бойни космически станции. През 1980-е години в САЩ действаше Стратегическата отбранителна инициатива „СОИ”, получила името “Звездни войни”. Тази програма включваше разработването на широкомащабна система за противоракетна отбрана, включително и космически елементи. По-късно Вашингтон се отказа от намеренията да разполага въоръжения в космоса, като се съсредоточи върху развитието на наземните елементи за ПРО.

В началото на декември 2012 година над хиляда американци подписаха петиция, призоваваща правителството на САЩ да задейства  програмата за създаването на космическата станция “Звезда на смъртта”. Според петицията, тази станция трябва да бъде създадена до 2016 година. В средата на януари тази година администрацията на президента на САЩ отговори на петицията с отказ като заяви, че този проект ще бъде много скъп и малко ефективен.

В частност властите заявиха, че стойността на строителството на “Звездата на смъртта” ще бъде 850 квадрилиона долара (1 квадрилион е хиляда трилиона или 10 на степен 15), което е неприемливо в условията на съкращаване на бюджета за отбрана. Освен това администрацията на президента посочи, че “Звездата на смъртта” има съществен недостатък ─ станцията може да бъде  унищожена от едноместен космически кораб.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
МО ще предлага промени в закона и устройствения правилник
13.07.2013, 09:25

заместник-министърът на отбраната Иван Иванов Ръководството на МО ще предложи промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили и в Устройствения правилник на министерството. Информация за тези намерения дава заместник-министърът на отбраната Иван Иванов в интервю за в. „Българска армия”. За какво става дума?

За очаквани промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили

Заместник-министър Иван Иванов: „Преди всичко трябва да се възстанови балансът между военната и цивилната експертиза в МО. Това е един изключително важен въпрос, който е необходим за функционирането на всяка армия в света.

На следващо място – трябва да се възстанови социалната политика. Отнетите социални права на военнослужещите трябва да бъдат възстановени, тъй като това не са привилегии. Това са права! Трудът на военнослужещите е специфичен труд и по целия свят за един специфичен труд от този род се полагат и съответните социални права.

В закона трябва да се прецизират и отговорностите на отделните институции в областта на отбраната, както и на отделните длъжностни лица. Може да се предвиди и такъв вариант, който да води към Закона за резерва.

Но това е вече плод на обсъждане на работната група. Има огромен обхват от въпроси, които ще бъдат преразгледани и ще залегнат в този закон за отбраната и въоръжените сили.”

За възможността уволнилият се офицер да се върне отново на служба.

Заместник-министър Иван Иванов: „Това е една възможност, която съществува в много армии по света – за гъвкаво преминаване на военната служба. Вашият въпрос би трябвало да бъде пряко обвързан както със ЗОВС, така и със Закона за резерва. Давам пример. Офицер, който се е уволнил от въоръжените сили, но не отговаря на правилата за пенсиониране, при определени правила може да кандидатства за дадена длъжност, да бъде съответно възстановен, ако тази длъжност е вакантна или има недостиг на личен състав. Той ще се ползва с тези права на военнослужещ към този момент, разбира се, без да получава обезщетението, което най-вероятно вече веднъж е получил.

Това е една система от ред и нормативни процедури, които трябва да бъдат разгледани от специалисти. Но факт е, че в момента неокомплектовността на Българската армия както с офицерски, така и със сержантски състав няма как да бъде решен, без да се търсят нестандартни и гъвкави методи за попълване на армията с офицери и сержанти.”

За предстоящите промени в Устройствения правилник на МО.

Заместник-министър на отбраната Иван Иванов: „Със заповед на министъра на отбраната на Република България г-н Ангел Найденов е създадена работна група, която трябва да представи новия Устройствен правилник на Министерството на отбраната на Съвета по отбрана, насрочен за 22 юли. Разбира се, това не е еднократен акт, тъй като Устройственият правилник на Министерството на отбраната е свързан и с някои промени в ЗОВС. Свързан е и с редица устройствени правилници и поднормативни актове на пряко подчинени структури.

Така че се надяваме към края на месеца да бъдем наясно с основните положения по новия устройствен правилник. Засега ще се въздържа от конкретни подробности, тъй като работната група все още не е приключила дейността си.

Само мога да маркирам някои важни въпроси. Сред тях е неизясненият статут на имотите, които се намират в Централното военно окръжие. То няма нищо общо със съхранение на имоти. Окръжието няма нито възможностите, нито потенциала, нито капацитета да се занимава с недвижими имоти. Неговата основна функция е резервът на Българската армия и социалната адаптация.

Бих маркирал и някои нерешени въпроси в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” (ИА „ВК и ВПД”). Би трябвало да се изяснят също и функциите на Института по отбрана, неговите взаимовръзки с някои от дирекциите в Министерството на отбраната.

Има редица нерешени със сега действащия правилник функции и взаимовръзки между различни дирекции, на които тепърва ще търсим решението в новия устройствен правилник. Мога да посоча само взаимовръзките между дирекциите „Логистика” и „Планиране, програмиране и бюджет”, както и „Инвестиции в отбраната”. Също и някои нерешени взаимовръзки между дирекция „Отбранителна политика” и дирекция „Стратегическо планиране”.

Бих посочил и някои нерешени отношения между дирекция „Инвестиции в отбраната” и Института по отбрана. Има и редица други аспекти от живота на министерството, които действително се нуждаят от преразглеждане.”

http://www.otbrana.com/

 
Започна най-мащабната проверка на бойната готовност в постсъветската история на Русия
13.07.2013, 08:53

Руският президент Владимир Путин е разпоредил на министъра на отбраната на РФ Сергей Шайгу днес в 01:00 часа да започне внезапна проверка на Източния военен окръг, като се приведат войските му в пълна бойна готовност, с последващо извеждане на учебните полигони, предаде ИТАР-ТАСС. Основната цел на проверката е реално да се оцени боеготовността на войските, да се проверят действията на щабовете и техните подчинени.

„На проверка подлежат обединения, съединения и военни части на Централния и Източния военни окръзи, Тихоокеанския флот, а също Далечната и Военнотранспортната авиация на ВВС на Русия – това са повече от 80000 военнослужещи, около 1000 танка и бойни бронирани машини, 130 самолета и хеликоптерa и 70 кораби и плавателни съдове на Военноморския флот”, съобщиха от министерството на отбраната.

Комплексната проверка на бойната готовност на войските на ИВО ще завърши на 20 юли.

 

 
Германия поръча EC 645
12.07.2013, 23:06

EC 645Германия сключи договор с вертолетостроителя Eurocopter 15 вертолета EC 645T2. Машините ще бъдат използвани от германските сили за специални операции (Kommando Spezialkräfte) за превоз на персонал, огнева поддръжка и разузнаване.

Стойността на сделката е €194 млн. Първите вертолети ще бъдат доставени в края на 2015 г., а сделката ще бъде изпълнена към средата на 2017 г. Машините ще са в пълна комплектация за изпълнение на специални задачи, включително броня, оптико-електронна система за наблюдение и въоръжение.

EC 645T2 e военна версия на успешния двудвигателен цивилен модел EC 145 и по-точно на неговия подобрен вариант T2, снабден с нови по-мощни двигатели и подобрена система „Фенестрон”. Машината е приета на въоръжение в САЩ под означението UH-72A Lakota.

http://aeropress-bg.com/

 
Словакия: трудното решение след трагедията в Афганистан
12.07.2013, 22:45

В Афганистан беше убит военнослужещ от армията на Словакия. Възможно е талибаните да се опитват да сплашат политиците и да ги накарат да изведат военния си контингент от Афганистан. Но със словаците това, изглежда, няма да стане.

На 9 юли на базата KAF в Кандахар афганистански войник открива огън по словашки взвод. Убит е един сержант, шестима са ранени, от тях двама тежко. Афганистанската страна заяви, че това е била трагична случайност, но словашкият министър на отбраната Мартин Главач е убеден, че това е бил терористичен акт.

Причина за станалото е могло да бъде решението на словашкото правителство да остави контингента си от 165 души в Кандахар до края на 2014 година. Словакия честно изпълнява задълженията си по охраняване на една от военните си бази. Както и да се отнасяме към присъствието на западния контингент в Афганистан, такава позиция, безусловно, заслужава най-дълбоко уважение.

Впрочем, ако талибаните са решили, че словашката част в Кандахар е последна, то те грешат. През 2014 година тук ще пристигнат още 150 военни от тази страна. През 2014 година Словакия на два пъти може да изпрати в Афганистан до 150 оперативни служители от 5 полк със специално предназначение. Според някои данни те трябва да проведат операции със специалните сили на Афганистан и другите страни.

Особеното в тяхната подготовка до последно беше т.нар. „съветски стил” на спецчастите. Ако разузнаването на западните спецчасти идентифицира обекта, съобщава данни и само в някои случаи получава заповед за неговото унищожаване, то за съветските и словашките спецчасти основна задача е идентифицирането на целта и незабавното й унищожаване. С оглед на това, че от 2006 година в словашката армия постъпват само доброволци, не е трудно да си представим нивото им на мотивация и подготовка. Изобщо на всеки враг ще му се стъжни.

Гибелта на войник зад граница е трагедия за семейството и цялата страна. В командировките зад граница и при завръщането от тях са загинали 54 словашки военнослужещи. Този път ръководството на Словакия прие трудно и, най-вероятно, непопулярно решение. Словашкият външен министър Мирослав Лайчак заяви, че Словакия е част от силите в борбата с тероризма и словашките войници ще останат в Афганистан и след 2014 година.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
ВМС на Австралия получиха вертолети MRH90
12.07.2013, 22:40

MRH90Австралийските ВМС официално приеха на въоръжение новия многоцелеви вертолет MRH90 производство на европейския консорциум NHIndustries, съобщава Defence Talk.

Церемонията по приемането на машините се е състояла във военноморската база Албатрос в Нов Южен Уелс. Едновременно с това е били обявено и за създаването на 808-ма ескадрила, в състава на която влизат новите вертолети MRH90.

В момента на въоръжение във ВМС на Австралия има 15 вертолета MRH90, като общо австралийските военни трябва да получат 46 такива машини. Те ще трябва да заменят остарелите многоцелеви вертолети UH-60 Sea Hawk и SH-3 Sea King. Първите изпитания на новата машина за австралийските ВМС бяха проведени през ноември 2009 година, а първият MRH90 военните получиха в края на 2010 година.

MRH90 е способен да развива скорост до 300 километра в час и да извършва полети на разстояние до 800 километра. Машината може да транспортира до 20 военнослужещи.

 
Росен Плевнелиев на контра на Ангел Найденов
12.07.2013, 17:30

Реакцията на президента спрямо намеренията на новото политическо ръководство на Министерството на отбраната не закъсня. Росен Плевнелиев избра Военноморското учение “Бриз 2013″, за да каже, че правителството на Орешарски трябва да продължава да изпълнява плана на Бойко Борисов, Симеон Дянков и Аню Ангелов.

Военният министър Ангел Найденов не дава бригада “Специални сили” да бъде превърната в полк. Иска спиране на съкращенията в авиобаза “Безмер”. Настоява и прави разчети за възстановяване на закритото при управлението на ГЕРБ военното формирование във Враца, което беше единственото в Северозападна България. Впрочем за това пледира и обществеността в града и региона.

Върховният главнокомандващ Росен Плевнелиев смята, че спирането на реогранизацията на Българската армия означава намаляване на парите за инвестиции и технологично преоборудване. Въпросът е дали ще дойдат допълнително средства, запита се президентът. Ако подкрепя Ангел Найденов, държавният глава би трябвало да пропусне подобен въпрос и да се ангажира с осигуряването на по-добър бюджет за армията. В това отношение Конституцията не го е ощетила. Има достатъчно лостове в ръцете си, включително и Консултативния съвет за национална сигурност.

Ангел Найденов пое твърдо по пътя на промяна на Кодекса за социално осигуряване и връщане на режима за пенсиониране на военнослужещите от преди 1 януари т. г. Нещо повече, той се основа на резултатите от социологическо проучване, което не е правено от 2008 г. насам, че почти 100 процента от анкетираните военнослужещи са на неговото мнение.

Росен Плевнелиев започна да смята, че спирането на пенсионната реформа означавало поне още по 30 млн. лв. на година. Може би е забравил думите си пред Съвета по отбрана на 18 декември м. г., когато държа тревожено слово пред генералите и тогавашното политическо ръководство на МО. Точно тази пенсионна реформа, която сега поправя Ангел Найденов, предизвика вълната от рапорти за напускане на армията. Не мога да не споделя своята загриженост от обстоятелството, че много млади офицери, сержанти и войници по собствено желание напускат армията, каза президентът тогава. И още: “Картината може да се определи като тревожна според мен. Само за два месеца и половина от 1 октомври до 15 декември стотици военнослужещи са подали рапорти за напускане на армията, като две трети от тях са офицери. Преобладаващата част от тези офицери са със звания капитан, майор и подполковник. Най-много от напускащите са със звания майор. Когато напускат армията подготвени офицери и с опит, очевидно има проблем и ние сме длъжни да го решаваме.”

Президентът е прав, че трябват финансови средства. Едва ли някъде армия се гради без пари! Това не го отрича и Ангел Найденов. Само, че отговорността не е само на Министерството на отбраната. Не е и само на правителството. Тя е на всички, включително на народните представители и на върховния главнокомандващ. Точно затова не върви държавният глава да пита дали ще дойдат допълнително средства. Той би трябвало да настоява за тях.

В България разходите за персонал са по-високи в сравнение с другите страни-членки на НАТО. Това означава, че ако спрат съкращенията, те ще се увеличат още повече. Балансът трябва да бъде намерен и той трябва да бъда финансово обезпечен. И в това е прав Росен Плевнелиев. При положение, разбира се, ако не знаехме по колко десетки хиляди лева са вземали допълнително държавните служители в другите ведомства. Защо тогава да продължаваме да се сравняваме с други страни. И чиновниците, и военните служат на държавата. Кой колко получава обаче? По право и, както казват, законно, но неморално. Може би трябва да се анализира и от тази гледна точка.

http://argumenti-bg.com, Спирдон Спирдонов

 
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов връчи на четири екипа от съветници сертификатите за участие в операцията ISAF в Афганистан
12.07.2013, 13:52

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов присъства днес, 12 юли, на церемония по изпращането на личния състав на екипите от съветници за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF. Тя се проведе в района на 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив.

Генерал-лейтенант Самандов връчи от името на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов сертификатите за готовност за участие в операцията на ISAF на командирите на четирите екипа от съветници.

Генерал-лейтенант Самандов даде висока оценка на приключилата подготовка на военнослужещите и изрази увереност, че те ще продължат с успех да надграждат извоювания висок авторитет на българските военнослужещи сред коалиционните партньори, участващи в операцията.

По време на мисията основните задачи, които ще изпълняват военнослужещите, са свързани с подготовка и съветване на формирования от Афганистанската национална армия. В екипите са включени около 80 военнослужещи, като за 63 % от тях това е първо участие в мисия. – Още за Афганистан

http://www.mod.bg/

 
Флотът демонстрира спасяване на бедстващи хора в открито море
12.07.2013, 13:26

На елементи от „сериала“ Операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море, стана свидетел президентът Росен Плевнелиев. Главнокомандващият на българските въоръжени сили, наблюдава в открито море, днешните демонстрации от военноморското учение „Бриз 2013“.

Военните разиграха пред очите на президента и много други гости, операция по спасяване на хора от бедстващ в морето кораб. Първата помощ дойде от хеликоптер, който се спусна над кораба. От него се „изсипа“ специален екип, който оказа първа помощ на бедстващите на борда. Спастилен катер пък издирваше и вадеше хора от водата.

Хеликоптер и спецекип показаха как се спасява човек в морето, който се е озовал зад борда на бедстващия плавателен съд. След това беше потушен пожар на борда на кораба. Спасителите демонстрираха и как се ограничава нефтен разлив в морето, а след това изведоха на буксир бедстващия плавателен съд. Военноморските сили демонстрираха и медицински евакуаци на пострадали – по море на борда на катер на БЧК и по въздух - чрез хеликоптер.

В тазгодишното издание на „Бриз 2013“ участва втората постоянна група кораби на НАТО - испанска и турска фрегати, патрулен катер на гръцките ВМС. Турските военни се включиха още с подводница, ракетен катер и миночистач.

Учението продължава традицията на предишните издания да се отработи междуведомствено сътрудничество в много национална среда, с активно участие на правителствени и неправителствени институции и ведомства.

 
Нашето правителство не се отказва от извършването на военна реформа
12.07.2013, 12:58

Министърът на отбраната Ангел НайденовНашето правителство не се отказва от извършването на военна реформа. Това заяви във Варна министърът на отбраната Ангел Найденов, който наблюдава Военноморското обучение “Бриз 2013”, предаде "Фокус".

Това заяви министърът по повод стопиране от страна на министерството съкращенията в личния състав на армията. Ангел Найденов беше категоричен, че не е привърженик на военна реформа, в която се извършват единствено съкращения.

Според него оптимизацията на личния състав трябва да върви успоредно с модернизирането и превъоръжаването на българската армия. Министър Ангелов бе категоричен, че министерството ще издържи финансово на подобен модел и изказа своето задоволство от видяното по време на Военноморското учение “Бриз 2013”.

Той посочи високото ниво на демонстрациите и високото ниво на професионализъм на участващите в тях. Той посочи, че по такъв начин трябва да бъдат решавани кризите и със същите сценарии, на които участващите във военноморското учение бяха свидетели.

 
Приключи първата ротация на многонационалната подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE – 13”
12.07.2013, 12:04

Със заключителна церемония вчера, 11 юли, беше отбелязана успешно извършената първа ротация от българо-американската подготовка с участие на трети страни “BLACK SEA ROTATIONAL FORCE – 13” на полевия учебен полигон „Ново село”.

По-рано същия ден се проведоха тренировки, в които се включиха български, американски, сръбски и румънски пехотни подразделения.

Темaта на занятието беше „Взводът в настъпление”. В изпълнение на поставените задачи отделенията тренираха бойни стрелби с българско и американско оръжие. Действията на българските подразделения се ръководиха от лейтенант Георги Перчемлиев.

http://www.mod.bg/

 
САЩ изпратиха два бойни кораба до Египет
12.07.2013, 08:04

Два бойни кораба на ВМФ на САЩ, патрулиращи в Близкия Изток, са се доближили до крайбрежието на Египет в Червено море през последните дни, обяви генерал Джеймс Амос - командващ морската пехота на САЩ, предаде „Джерусалим пост".

Ходът е като предпазна мярка след свалянето на президента Мохамед Морси от военните миналата седмица.

САЩ често изпращат свои кораби близо до страни, където има напрежение, в случай, че трябва да бъдат защитени или евакуирани американски граждани, както и при нужда да се предостави хуманитарна помощ. Тяхното присъствие не означава, че САЩ се подготвят за военна акция.

„Египет е в криза в момента", каза Амос.

Официални представители от ВМФ обявиха, че двата кораба, част от три амфибии, са в региона от май, патрулирайки в Червено море, Африканския рог, Персийския залив и Арабско море и няма ново нареждане да се подготвят при възможен конфликт в Египет.

http://news.ibox.bg/

 
В Украйна обидени, че ремонтираме руския десантен кораб „Цезар Куников”
12.07.2013, 07:50

десантен кораб „Цезар Куников”Властите в черноморския град Севастопол са силно засегнати от решението на руските ВМС десантният кораб “Цезар Куников” да бъде ремонтиран не в Украйна, а в България.

“Това е непонятно за нас… и извънредно обидно”, заяви председателят на градския съвет на Севастопол Юрий Дойников.

“Очевидно усложнилите се през последните години отношения между Украйна и Русия си казват думата. А имаме ремонтна база за чудо и приказ!”, каза той цитиран от местни медии, предаде БГНЕС.

Ремонтът на “Цезар Куников” ще бъде направен във Варна, като ще продължи около 2 години. Далеч обаче не става дума за прецедент. “Флотски арсенал” от десетки години ремонтира спомагателни кораби от състава на руския ВМФ, предимно построени преди 1989 година.

Maritime.bg припомня, че преди няколко месеца руският президент забрани кораби от състава на флота да бъдат ремонтирани извън страната. Забраната тогава не засегна само кораб “Цезар Куников”.

„Цезар Куников” (бордови № 158) е голям десантен кораб от проекта 775 (775/II) от състава на 197-а бригада десантни кораби от 30-та дивизиа надводни кораби на Черноморския флот на Русия, Севастопол. Построен е през 1986 г. в Stocznia Polnocna (Гданск, Полша). Дължината му е 112,5 метра, широчината – 15 метра, газенето – 3,7 метра (водоизместване 4080 т). Максималната му скорост е 18 възла, а максималната далечина на плаване при 15 възла скорост – 6100 мили. Може да пренася до 500 тона техника и товари, до 225 десантчика, пише Морски вестник. Екипажът му е от 87 души. Във въоръжението му има артилерия, зенитно-ракетни комплекси и прословутите системи реактивни снаряди от системата „Град-М”.

http://www.maritime.bg/

 
Завършиха военноморските учения между Русия и Китай
12.07.2013, 07:44

С артилерийска стрелба по наводни и въздушни цели, а също и с операция по оказване на помощ на аварирал кораб приключиха в сряда руско-китайските военни учения „Морско взаимодействие 2013”. Те се проведоха в продължение на три дни в Японско море в залива Петър Велики. От двете страни участваха в около 20 ескадерни миноносца, ракетни крайцери, противолодъчни кораби, плавателни съдове за снабдяване, както и повече от 10 изтребителя и хеликоптери от палубната авиация. - (снимки)

Това са вторите мащабни антитерористични учения на Русия и Китай в морето. Първите се проведоха през лятото в Жълто море. Те по традиция предизвикаха интереса и вниманието и на Азия, и на Запада. В същото време, ученията не носят заплаха за трети страни. Това заяви за „Гласът на Русия” военният експерт Игор Коротченко:

   - Ученията са един от елементите на стабилността в азиатско-тихоокеанския регион и не преследват някакъв политически натиск върху трети страни. Това трябва да се отбележи, тъй като има много спекулации по темата. За да ги избегнат, ръководителите на ученията направиха специално изявление. Междувременно японските сили за самоотбрана и американските сили в Япония в понеделник започнаха съвместни учения в района на Хокайдо. При това, 16 японски и американски самолета и патрулни кораба още от 4-ти юли започнаха денонощно наблюдение на подготовката и хода на китайско-руските упражнения, които се проведоха на около 300 км от Хокайдо. Това даде основание на военния анализатор Александър Храмчихин да каже:

   - Русия и Китай с тези учения показват, че между тях е възможен военен съюз - това е адресирано, на първо място, до САЩ и Япония. Но няма военен съюз между Русия и Китай, и китайското ръководство специално подчертава това.

Ученията отразиха заинтересоваността на Русия и Китай за съвместно гарантиране на тяхната сигурност. Това заяви политологът Леонид Ивашов:

    - Ученията показаха, че Китай и Русия ще защитават заедно националните си интереси. Има известен натиск върху политиката на Русия в Далечния изток от страна на Япония. И Япония е съюзник на САЩ, на нейна територия е разположена мощна американска военна групировка. Свидетели сме на засилване противоракетните и военновъздушните групировки на Съединените щати в този регион отново с помощта на Япония. Китай също чувства натиск от страна на САЩ и Япония. Той е загрижен за конфликта за спорните острови в Източнокитайско и Южнокитайско море и в пролива Малака, през които минава основният поток от въглеводороди за Китай.

За периода от 27 юли до 15 август в близост до Челябинск е планирано провеждането на сухопътните руско-китайски антитерористични учения „Мирна мисия – 2013”.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на деня за високопоставени гости на военноморското учение „БРИЗ 2013“ във Варна
12.07.2013, 07:26

Росен Плевнелиев Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще присъства на деня за високопоставени гости на военноморското учение „БРИЗ 2013“ във Варна. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

Държавният глава ще наблюдава гасене на пожар в горяща сграда, евакуация и оказване на първа помощ на пострадали лица, операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море и оказване на помощ и приемане на територията на страната на чужденци, търсещи временна закрила.

Целта на учението е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на екипажите, които в различни епизоди ще изпълняват задачи като военноморски компонент на многонационално оперативно съединение, участващо в операция в отговор на криза. В хода на „БРИЗ 2013 г.“ ще бъде потвърдена сертификацията на национално ниво на фрегатата „Верни” от състава на Българските военноморски сили.

http://www.focus-news.net/

 

 
Завършиха изпитанията на Ка-27М с бордова РЛС
11.07.2013, 21:17

Ка-27М Завършен е първият етап от държавните летателни изпитания на модернизирания вертолет Ка-27М

с бордова РЛС, съобщава «Интерфакс», цитирайки източник от отбранително-промишления комплекс. Основата на модернизацията на Ка-27М е установяването на вертолета на бордова радиолокационна станция с активна фазирована антенна решетка FH-A. Тази БРЛС влиза в състава на радиолокационна командно-тактическа система, която обединява няколко други системи - акустическа, магнитометрична, за радиоразузнаване и РЛС. Цялата информация от тях се извежда на индикатор от приборното оборудване.

Радарът FH-A е произведен от корпорацията «Фазотрон-НИИР». Той е разположен под фюзелажа и обезпечава кръгов обзор на повърхността и въздушното пространство, търсене и откриване на надводни, въздушни и наземни обекти, селекциониране на движещи се цели, откриване на бреговата линия и картографиране на повърхността на сушата с висока резолюция,  а също и корекция на навигационната система.

http://www.duma.bg/

 
Филипините купуват от Италия две нови фрегати
11.07.2013, 21:13

MaestraleМинистерството на отбраната на Филипините ще придобие от Италия две фрегати от типа «Маестрале», ново строителство. Това, както съобщава Defense News, е заявил заместник-министърът на отбраната на страната Фернандо Манало.

По думите му, придобиването на корабите е включено в неотдавна одобрената от правителството петгодишна програма за модернизация на въоръженните сили, чието финансиране е определено на ниво 75 милиарда песо (1,7 милиарда долара). Филипинските власти са одобрили отделянето за покупка на новите кораби 18 милиарда песо.

По-рано министерството на отбраната на Филипините планираше да купи от Италия две поддържани фрегати от типа «Маестрале», но впоследствие се отказа от тези планове. По думите на Манало, покупката и експлоатацията на поддържаните фрегати ще излезе на бюджета по-скъпо от покупката и експлоатацията на нови кораби от този клас. Договореността за придобиването на поддържани фрегати от Италия бе постигната през лятото на 2012 г. Сумата по потенциалната сделка бе оценена на 11,7 млрд. песо.  В момента в състава на ВМС на Италия се числят осем такива фрегати: «Маестрале», «Грекале», «Либечио», «Широко», «Ализео», «Еуро», «Есперо» и «Дзефиро».

 
Авария с пакистански изтребител F-7PG
11.07.2013, 20:53

изтребител F-7PGПри рутинен тренировъчен полет пакистански изтребител Chengdu F-7PG (китайско копие на съветските МиГ-21) се е разбил в околностите на Mianwali (щат Пинджаб). Пилотът лейтенат Таха се е катапултирал успешно и е откаран в болница с малки наранявания.

По първоначални сведения причината за аварията е техническа неизправност.

http://www.pan.bg/

 
Обществото има право да знае истината как е било взето решението за непосилното ни участие в иракската война
11.07.2013, 17:59

Бойко Ноев

 

Интервю с Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на Иван Костов, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров

 
Сааб подписа договор за безпилотния летателен апарат Skeldar за военноморски операции
11.07.2013, 17:08

Шведската компания за отбрана и сигурност Сааб подписа договор за безпилотния летателен апарат Skeldar за военноморски операции. Системата ще бъде въведен в експлоатация при клиента в рамките на тази година и ще бъде използвана във военни операции, където приложението на вертикалното излитане и кацане е най-широко, уточняват от компаниите.

Skeldar е гъвкава система за изпълнение на различни мисии, създадена да изпълнява задачи в рамките на различни мисии по суша или вода. Тя е базирана на същия модерен дизайн и новаторски технически решения, станали запазена марка на продуктите и системите на Сааб.

„Безпилотният апарат е отличен избор за военноморски операции благодарение на отличното си представяне, двигател на тежко гориво и дизайн, лесен за поддръжка. Ние постоянно подобряваме системата чрез интегрирането на нови сензори и различен полезен товар според нуждите на клиента”, каза Ленарт Синдал, ръководител на бизнес направлението на Сааб „Аеронавтика”.

Спецификата на военната индустрия е такава, че допълнителна информация за клиента няма да бъде оповестявана.

http://www.otbrana.com/

 
Екипировката на „войника на бъдещето”
11.07.2013, 16:20

Най-новата бойна екипировка за военнослужещите в Сухопътните войски „Ратник” за първи път ще бъде представени пред широката публика на международната изложба Russia Arms Expo-2013 (RAE), която ще се проведе в края на септември тази година, съобщи в четвъртък вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин.

Той допълни още, че екипировката вече е приета на въоръжение в руската армия.

„Ратник” е руска бойна екипировка на „войника на бъдещето”, която обединява съвременно стрелково въоръжение, ефективни защитни комплекти, разузнавателни средства. „Ратник” осигурява също така ефективна защита на войника от различни поразяващи фактори на бойното поле. – Още екипировка на руската армия

 
В Сливен продължават обученията на военнослужещите от формирования на Сухопътните войски
11.07.2013, 16:12

През тази седмица в ЦПС-Сливен приключи обучението на 30 военнослужещи от формирования на Сухопътни войски от гарнизоните Асеновград, Казанлък, Карлово, Пловдив, София, Стара Загора, Хасково, Шумен. Те повишиха своята квалификация съгласно утвърдената „Програма за подготовка на военнослужещи от Сухопътните войски за придобиване на първо сержантско звание - Първи модул”.

Част от наученото обучаемите демонстрираха още по време на текущото оценяване. На 10 и 11 юли 2013 г. по време на изпитите по огнева, тактико-специална, строева и физическа подготовки военнослужещите бяха оценявани от отделни комисии под общото председателството на подполковник Любомир Вачев - началник на щаба на ЦПС. По време на подготовката, и по време на изпитите всички военнослужещи се представиха много добре, а като отличници са се откроиха ефрейтор Красимир Милков Митев и ефрейтор Стоян Стоянов Иванов.

От своя страна обучаемите също са доволни. Ефрейтор Николай Красимиров Попов споделя, че е с отлични впечатления. „Научих много, обучението беше проведено на високо професионално ниво, условията са много добри и в битово отношение и като учебно материална база. Продължителността е в рамките на разумното – не ни откъсва прекалено много от служебните и семейни ангажименти и в същото време е достатъчна, за да усвоим залегналото в програмата” каза още ефрейтор Попов.

http://landforce.mod.bg/

 
Проверка на формированието за овладяване и преодоляване на последствията при бедствия във военно формирование 52 740 – Хасково
11.07.2013, 16:06

На 10 юли 2013 г. комисия от дирекция „Операции и подготовка” от Щаба на отбраната посети военно формирование 52 740 Хасково. Комисията в състав полковник Димитър Вълчев Димитров – За началник на отдел „Бойна готовност и мобилизационно развръщане” и подполковник Станимир Иванов Атанасов – главен експерт в отдел „Бойна готовност и мобилизационно развръщане” направи проверка на Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията при бедствия (ФОППБ). Целта на проверката бе да се провери планирането, нивото на подготовка, състоянието на техниката и имуществото заделени за използване от ФОППБ.

Командирът на батальона подполковник Данчо Николов изнесе брифинг за дейността на модулните формирования във в.ф. 52 740. В хода на проверката бе направен оглед на техниката и оборудването на ФОППБ, обсъдено бе състоянието й, бяха взети под внимание проблемните въпроси свързани с дейността.

След среща с личния състав на модулните формирования полковник Димитров сподели, че всички имат необходимата мотивация за изпълнение на задачите. Това беше доказано нееднократно при участие в оказване на помощ на засегнатото население при наводнението в с. Бисер през февруари 2012 г., за което получиха заслужена благодарност от ръководството на МО и от местната власт, при потушаване на пожарите в хасковските села Брягово, Любеново, Родопи през лятото на 2012, при навременното разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси. Подполковник Димитров изтъкна колко е важно да се ръководим от т.нар. ‘поуки от практиката’ за оптимзиране ефективността на работата.

В изпълнение на третата мисия на Сухопътните войски „Принос към националната сигурност в мирно време” военно формирование 52 740 Хасково поддържа в готовност Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от четири вида бедствия – в тежки зимни условия, горски и полски пожари, наводнения и разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси.

http://landforce.mod.bg/

 
Работно посещение в Свобода
11.07.2013, 16:03

На 10.07.2013 г. във в.ф. 24620 – Свобода се проведе работно посещение на американски военнослужещи в изпълнение на мероприятие „BGRUAE 1300610 ICE – Operational Intel Assessment” от плана за двустранно сътрудничество с ЕК на ВС на САЩ.

На брифинга, командирът на военното формирование подполковник Ганев запозна Военно – контактната група със задачите, мисията и оперативните възможности на военното формирование, както и с целите, които се изпълняват. Представена им бе практиката, опита в подготовката на подразделенията и участието на разузнавателните тимове в мисии зад граница.

В ранния следобед главния сержант на военното формирование старшина Дилян Димитров, представи музейната експозиция, отразяваща историята на формированието.

При отпътуването на чуждестранната делегация подполковник Рот и  подполковник  Ганев изразиха задоволството си от добрия тон на визитата и ползотворното сътрудничество.

http://landforce.mod.bg/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов отмени предвидените за днес срещи в град Варна във връзка с обявения ден на траур в памет на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил
11.07.2013, 12:16

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов отмени предвидените за днес, 11 юли, посещения в Командването на Военноморските сили и във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, поради обявения ден на траур на територията на община Варна в памет на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Вчера министър Найденов изпрати съболезнователен адрес до Българския патриарх и Софийски митрополит Негово Светейшество Неофит по повод кончината на митрополит Кирил.

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва утре, 12 юли, в деня за високопоставени гости на военноморското учение с международно участие „Бриз 2013”. От 09.30 до 13.30 ч. официалните гости и представителите на медиите ще имат възможността да наблюдават епизоди от учението от борда на спомагателен кораб „Капитан І ранг Димитър Добрев” и в Пункт за базиране Варна.

http://www.mod.bg/

 
Взети са мерки във връзка с изразеното от жители в района на Пловдив безпокойство от полетите на учението „Тракийско лято – 2013”
11.07.2013, 12:12

С– 27 J „Спартан“Продължава съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2013” в района на град Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Учението ще се провежда до 22 юли 2013 г. В него участват сили и средства от Министерството на отбраната, Българската армия, Министерството на вътрешните работи и Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

От американска страна, в подготовката участват транспортни самолети С-130 „Херкулес“ и С–21, както и до 150 американски военнослужещи, а от българска страна - транспортен самолет С – 27 J „Спартан“, един зенитно-ракетен дивизион, специализирано подразделение на Министерството на вътрешните работи и до 550 военнослужещи. По време на подготовката се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130 J „Херкулес” и С– 27 J „Спартан“. Българските и американските екипажи извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.

Тази съвместна българо-американска подготовка се провежда за пета поредна година и е изключително важен етап от подготовката на Българската армия за постигането на висока степен на оперативна съвместимост със съюзнически армии. От особена важност е, че изпълняваните задачи допринасят за подготовката на българските екипажи за оказване на спешна помощ на населението в кризисни ситуации.

Министърът на отбраната Ангел Найденов декларира, че си дава сметка за безпокойството, възникнало сред жители на селата Крумово и Ягодово, вследствие на извършваните нощни полети.

От името на Министерството на отбраната министър Ангел Найденов се извинява за предизвиканото неудобство и уверява, че са предприети действия за допълнително разясняване на необходимостта от провеждането на тренировките. На ръководителя на учението от българска страна е разпоредено да проведе срещи с граждани и представители на местните власти за успокояване на населението в района.

http://www.focus-news.net/

 
Продължава съвместната подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 13”
11.07.2013, 10:18

На 10 юли на полигон „Ново Село” продължиха тренировките от  съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES - 13”. В занятието взеха  участие български, американски, сръбски и румънски пехотни взводове.

Българския взвод беше в състав 30 военнослужещи с командир на взвод лейт. Георги Перчемлиев. Заместник-командир на взвод беше ст. серж.Филип Ублеков и командири на отделения ст. серж.Иван Шумански и серж. Иван Делов.

 Темaта на занятието беше - «Отделението в настъпление». За целта отделенията упражниха бойни стрелби с българско и американско оръжие. Бе извършена и тренировка по извикване на огъня на артилерията.

http://landforce.mod.bg/

 
X-47 успешно се приземи на палубата на самолетоносач
11.07.2013, 07:54

Безпилотният летателен апарат Northrop Grumman X-47B извърши успешно кацане на палубата на самолетоносача CVN 77 George H.W. Bush. Кацането е станало вчера, 10 юли, в 13,40 часа местно време. - (видео)

X-47B (AV-2, бордови номер "502") е излетял от авиобазата Пътъксен ривър в Мериленд и се е приземил на палубата на самолетоносача USS Bush, намиращ се край Атлантическото крайбрежие на САЩ. Кацането е протекло успешно и машината се е захванала за спирачните въжета без проблеми.

На 14 май X-47 излетя успешно от палубата на USS Bush, след което направи един пробен заход за кацане.

X-47B се използва за технологичен демонстратор по програмата UCLASS (Unmanned Carrier-Launched Airborne Surveillance and Strike), което трябва да приключи с въвеждането на въоръжение на сериен палубен ударен БЛА. – Още за Х-47

http://aeropress-bg.com/

 
P-8A Poseidon изстреля първата си противокорабна ракет
11.07.2013, 07:49

P-8AНовият американски морски патрулен самолет Boeing P-8A Poseidon извърши успешен първи пуск на противокорабна ракета AGM-84D Block IC Harpoon. Тестът е извършен на 24 юни над морският полигон Поийнт Мугу, край Калифорния.

Ракетата е отбелязала директно попадение върху евтина модулна мишена. Успешният тест е потвърдил възможностите на P-8A да използва противокорабни ракети за поразяване на цели отвъд хоризонта. Изпитанието е потвърдило софтуерната и хардуерната интеграция на ракетата Harpoon на P-8.

P-8A Poseidon ще стане основен морски патрулен самолет за ВМС на САЩ, като се планира покупката на 122 самолета от типа, които да заменят сега използваните турбовитлови ветерани P-3 Orion. – Още за Р-8А

http://aeropress-bg.com/

 
„Бриз 2013”: Предпоходната подготовка приключи, корабите излизат на море
11.07.2013, 07:45

Работата на щабовете на военноморското учение с международно участие „Бриз 2013” продължи с провеждането на предпоходни конференции и подготовка в базови условия.

Вчера от 13.00 часа във Военноморския клуб във Варна се проведе пресконференция за представителите на медиите с командирите на чуждестранните кораби, както и с командира на Втората постоянната група кораби на НАТО (Standing NATO Maritime Group Two) контраадмирал Еухенио Диаз Дел Рио.

На пресконференцията участва и командира на корабното съединение комодор Митко Петев. Той представи и командирите на чуждестранните кораби, които участват в учението.........Прочети още

 

 
САЩ ще продължат доставките на изтребители F-16 за Египет
10.07.2013, 22:33

В близките седмици Пентагонът ще достави в Египет поредната партида изтребители F-16, въпреки извършената в страната смяна на властта.

Според американо-египетското споразумение за доставка на оръжия, Кайро трябва в близко време да получи от САЩ 20 изтребители F-16.

 
ГЕРБ защитава дирекция „Инвестиции в отбраната” на Министерството на отбраната
10.07.2013, 17:18

Договорки в дирекция „Инвестиции в отбраната” на МО не може да има. Това заявиха на пресконференция народните представители от ГЕРБ Валентин Радев – бивш заместник-министър на отбраната и Доброслав Димитров – председател на Комисията по външна политика и отбрана в 41-то Народно събрание.

Поводът за техния брифинг бяха изявленията на министъра на отбраната Ангел Найденов във връзка с проблеми при организацията на обществените поръчки в специализираната дирекция. Там е извършена комплексна проверка, материалите са в прокуратурата и се очаква нейното решение, за да бъдат предприети действия на министъра спрямо директора и заместник-директора на дирекцията.

В дирекцията работят над 60 души, които са много добри експерти, подчерта Валентин Радев.  Той заяви, че технологията на обществените поръчки, създадена по негово време, гарантира максимална прозрачност и минимален корупционен риск. В него се намесват три институции, които са независими една от друга – армията, която прави заявката за определен отбранителен продукт, Институтът по отбрана подготвя техническата документация, а дирекция „Инвестиции в отбраната” – тръжната документация. На тази основа Валентин Радев заявява, че никой не може да прави договорка. Според него предишният директор на дирекцията полковник Антон Лазаров, който бе заместник-министър на отбраната в служебното правителство и сегашният – полковник Станимир Георгиев са много добре подготвени. В този смисъл той изрази мнение, че политическото ръководство на министерството е подведено и препоръча да се чуе мнението на професионалното ръководство на армията – генералите и полковниците.

В отговор на въпрос Валентин Радев каза, че няма никакви притеснения от прокуратурата. Той обаче обеща да следи какви кадрови решения ще се вземат по отношение на тази  дирекция, на „Снабдяване и търговия”, на ТЕРЕМ и други структури в системата на МО. 

Според Доброслав Димитров, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по външна политика и отбрана в миналия парламент, не би могло за 3-4 дни да се направи проверка на дирекция „Инвестиции в отбраната” и на тази основа да се сезира прокуратурата. По думите му това говори за желание за дискредитиране на тази структура.

Аргументите на Доброслав Димитров: „Хората, които отговарят за дирекцията са военни, което е значително по-различно от това да се назначи външен човек, който, макар и верен на партийната линия, е далеч от това да бъде експерт. Нашият избор бе да се спрем на хора, които са отдали целия си живот на кариера, като военни, имат много по-голяма грижа към това, което се случва и са много по-информирани. Залагаме на експерти, а не на политически назначения.”

По-нататък г-н Димитров продължи така: „Относно инвестициите в отбраната, когато ГЕРБ дойде на власт имаше 576 милиона неразплатени разходи за превъоръжаване на армията. Там са „Кугър”-те и „Спартан”-ите, които бяха закупувани от предишно и по-предишно правителство. На нас ни отне няколко години за предоговаряне, намаляване на бройките, за да намалим разходите, които бяха непосилни за бюджета и направени абсолютно непрозрачно. Успяхме да завършим разплащането през декември 2012 г. Четири години ние разплащане наследени разходи.” За това, посочи депутатът, направихме промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, за да има прозрачност на всяка сделка.

Във връзка с назначенията в МО Доброслав Димитров посочи, че през 2009 г. ГЕРБ заварва на щат в МО 1444 души. Към края на нашето управление, уточни той, са 748. И тук изводът на депутата и бивш председател на Комисията по външна политика и отбрана: „50-процентно намаление на администрацията на МО за четири години. За съжаление това не се чу толкова много, защото военните им прави чест, че не протестираха. Всеки втори беше освободен и това е успех на една реформа и прави чест на всички военнослужещи и цивилни служители на това министерство, че приеха тази промяна без да се опитват да я спрат. Разбираха, че тя е необходима.”

Валентин Радев бе категоричен, че не бива членове на политическия кабинет от предишното правителство да бъдат назначавани на други длъжности в министерството. Той отчете като грешка отнемането на някои социални права на военнослужещите.

Според Валентин Радев решението за въвеждане на възраст за пенсиониране на военнослужещите е взето от министъра без да се уважат други становища. Той например е бил съгласен това да стане, но да важи за тези, които тепърва започват военната си служба.

Така представителите на политическа партия ГЕРБ защитиха една военизирана структура, каквато е дирекция „Инвестиции в отбраната” на МО. Тепърва ни предстои да разберем какъв ефект ще има подобен подход. Само ще припомним думите на министър Ангел Найденов от вчера пред журналисти в Стара Загора: “Ще бъда първият човек, който ще се зарадва, ако съмненията бъдат опровергани, защото не искам по никакъв начин военнослужещите да се свързват със съмнения за корупция или безотговорност”. Дано да се случи така!

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще присъства на заключителния етап на военноморското учение „Бриз 2013“
10.07.2013, 16:55

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва на 12 юли, петък, в деня за високопоставени гости на военноморското учение с международно участие „Бриз 2013”.

От 09.30 до 13.30 ч. официалните гости и представителите на медиите ще имат възможността да наблюдават епизоди от учението от борда на спомагателен кораб „Капитан І ранг Димитър Добрев” и в Пункт за базиране Варна.

 
Япония ще се защитава с балистични ракети
10.07.2013, 14:11

Министерството на отбраната на Япония започнало да разглежда въпроса за разработване на собствени балистични ракети с далечина на действие 400-500 км.

Те са необходими за предотвратяване на възможно нахлуване на островите Сенкаку, за които претендира също и Китай.

Планът на проекта трябва да бъде представен през юли в рамките на преразглеждането на дългосрочната програма за национална сигурност. Ако проектът бъде реализиран, то това ще стане първият случай, когато силите за самоотбрана на Япония ще бъдат оборудвани с нападателно оръжие с по-голям радиус на действие.

Руският експерт Дмитрий Стрелцов не вижда в тази стъпка на японското правителство нищо неочаквано и удивително:

   - Решението на правителството на Япония за начало на разработване на балистични ракети със среден радиус на действие е очаквана и напълно логична стъпка. По-рано беше провъзгласена необходимостта от поддържане на военния потенциал, достатъчен за атака на военни бази на противника извън границите на Япония. Преди всичко става дума за военни обекти на територията на КНДР. Но тази задача може да се трактува и в разширен план: Япония преминава от тясно отбранителна доктрина към нападателна. Това е качествен поврат в отбранителната политика на Япония.

Дмитрий Стрелцов изрази увереност, че проектът ще получи подкрепа от парламента. Аргументите са очевидни: изостряне на обстановката в Североизточна Азия, както във връзка с военните програми на Северна Корея, така и с активизиране на исканията на Китай за връщане на островите Сенкаку.

Разбира се, Япония се стреми да притежава собствени ракети със среден радиус не за да може при първи удобен случай да ги използва против КНР: преди всичко това е средство за сдържане, смята Стрелцов. Експертът не вижда основания за опасения, че разработването на балистични ракети ще подтикне Япония към създаване на собствено ядрено оръжие. Независимо от това, че Япония отдавна се придържа към тактиката за поддържане на научно-техническия потенциал достатъчен за създаване на атомна бомба, и разполага с необходимото за това количество материали, в обозрима парспектива въпросът за ядрено оръжие на Япония не стои. Освен това, против превръщането на Япония в ядрена държава са и САЩ.

Дмитрий Стрелцов се надява, че Китай достатъчно спокойно ще реагира на появата в Япония на нови балистични ракети, още повече, че не може напълно да се изключи опасността от приемането от Китай на някакви ответни стъпки.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Пентагонът няма да се откаже от подсилването на противоракетна отбрана в Аляска
10.07.2013, 12:17

САЩ няма да изостави плановете си за разполагане на допълнителни наземни ракети-прехващачи в Аляска, въпреки неуспехите по време на техните изпитания, каза говорителят на Пентагона Джордж Литъл.

"Изпитанията в петък бяха неуспешни, и сега ние търсим причината. Но не мислим да се отказваме от увеличаване на броя на противоракетите до 44." - каза Литъл.

През март Пентагонът обяви намерението си да разположи още 14 ракети-прехващачи в Аляска до 2017 година.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Aмериканските ВВС поставиха световен рекорд по групов полет на ВТС
10.07.2013, 08:36

На 19 юни летци от американската военновъздушна база „Дайс” (Тексас) поставиха световен рекорд по групов полет на военнотранспортни самолети (ВТС) C-130J Super Hercules.

На тази дата 20 С-130J изпълняват едновременно прелитане от базата в Тексас до Попе Филд (Северна Каролина), като извършват транспортиране и десант на общо 2456 бойци и над 140 тона различно оборудване.

Прелитането е в рамките на учението JOAX, една от задачите на които е „отработване на съвместни мисии с участието на ВВС и СВ в случай на глобални кризи или непредвидени обстоятелства, изискващи военна интервенция"

Всички С-130J, участвали в учението, са от 317-та военнотранспортна авигрупа, а участвалите екипажи са с обща численост от 87 човека. - (видео)

/Pan.bg/

 
Четири от най-новите радара за ПВО ще прикрият Москва
10.07.2013, 08:23

РЛС 96Л6ЕНа въоръжение във Войските за въздушно-космическа отбрана постъпиха четири от най-новите радиолокационни станции за ПВО 96Л6Е като се очаква, че след включването им в системата за бойно дежурство тези радари ще прикрият небето над  Москва от четирите посоки.

“Тези разузнавателни средства ще позволят да се откриват въздушни цели, включително и крилати ракети от голямо разстояние.  Тяхното използване ще позволи своевременно да бъде открит и отразен въздушен удар на противниците в случай на необходимост”, – съобщи пред журналисти заместник командващия Войските за ВКО по ПВО генерал-майор Кирил Макаров на празника по случай 60-годишната на 5-а бригада за ПВО от Войските на ВКО в събота.

Според него с новите РЛС през следващите пет години ще бъдат снабдени всички части от командването на ПВО и ПРО. Генералът отбеляза, че главната задача на командването е защитата на Москва и на Централния промишлен район на страната. – Още за РЛС 96Л6Е

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Посланикът на Испания посети ВВМУ
10.07.2013, 08:04

Вчера посланикът на Испания у нас Хосе Луис Тапиа, заедно с почетния консул на кралството във Варна Христо Досев посетиха Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”.

Те бяха придружени от командирите на втората постоянна военноморска група кораби на НАТО – контраадмирал Еугенио дел Рио и кап. II ранг Фернандо Бланко – командир на фрегата “Блаз де Лезо”. Корабът, заедно с група чуждестранни съдове участва в учението “Бриз 2013”.

Пред гостите бяха представени историята и традициите на ВВМУ, като основен център за подготовка на офицери за Военноморските сили, както и център раждащ специалисти с висше образование за гражданския флот.

Представени им бяха и възможностите на материално-техническата база на училището, като гостите изразиха своите добри впечатления от доброто развитие на ВВМУ.

http://www.maritime.bg/

 
Продължава съвместната подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 13”
10.07.2013, 07:58

На 8 юли на полигон „Ново Село” се състояха поредните тренировки от  съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES - 13”. В занятието взеха  участие български, американски, сръбски и румънски пехотни взводове.

Българския взвод беше в състав 30 военнослужещи с командир на взвод лейт. Георги Перчемлиев. Заместник-командир на взвод беше ст. серж.Филип Ублеков и командири на отделения ст. серж.Иван Шумански и серж. Иван Делов.

 Темaта на занятието беше - «Упражняване на бойни стрелби на морската пехота ». За целта бяха оборудвани 3 учебни места, всеки от които с различна задача.

На първото  учебно места се извърши стрелби за снайперисти. Тук снайпетисте имаха възможността да упражнят стрелба със СВД. На второ учебно място се извърши стрелба с картечници, където картечарите от взвода изиграха разлини задачи,  поставени им от американските инструктори. На трети учебен център  се извърши стрелба с ръчен противотанков гранатомет РПГ-7В, АТ-4 и  подцевен гранатомет.

http://landforce.mod.bg/

 
Разузнаването на САЩ: Иран извършва изпитания на двигателна установка за МБР
10.07.2013, 07:54

Иранска ракета с течно гориво с далечен радиус на действие “Шахаб-3″Специалните служби на САЩ наскоро са установили, че Иран извършва наземни изпитания на голям ракетен двигател, който може да  бъде поставен на междуконтинентална балистична ракета (МБР), съобщава freebeacon.com от 28 юни. Конгресът иска от администрацията на президента Барак Обама (Barack Obama) да вземе решение за създаване на трети район за базиране на противоракети на източното крайбрежие на САЩ.

Иран продължава да произвежда и ракети, способни да нанасят удари по Израел и Източна Европа. В доклад на Пентагона се казва, че “Иран ще може да извърши изпитания на МБР до 2015 година”. Освен това се съобщава, че разработването в Иран на многостепенни ракети-носители на космически апарати, изстрелването на които започна през 2008 година, може да ускори създаването на МБР. Съобщава се, че при изстрелванията на ракети-носители Иран усвоява технологията за разделяне на степените на ракети с голяма далечина. В своя неотдавнашен доклад Международната агенция за атомна енергия МАГАТЕ заяви, че тя  “има въпроси” към тази страна, защото Иран може би създава ядрена бойна глава за стратегическа ракета.

Източният район за ПРО може да бъде разположен в базата на сухопътните войски Форт Дръм (щат Ню Йорк), базата на  ВВС Грифис (Ню Йорк) или Карибу (Мен) и да стане допълнение към двата съществуващи  позиционни райони във Форт Грили (Аляска) и Ванденберг (Калифорния). Обаче Пентагонът засега не обсъжда заделянето на средства за създаване на нова база за ПРО, стойността на която може да достигне 210,6 млн. долара.

Въпреки това Пентагонът неотдавна отмени т.н. Фаза 4, според която се планираше разполагането в Европа на нова модификация на противоракетите SM-3 IIB, способни да поразяват ирански МБР, летящи по посока на територията на САЩ. Този план беше отменен на фона на натиска на Москва, която се стреми да ограничи системата за ПРО на САЩ в Европа. Законодателите отбелязаха, че отмяната на този план създава “голяма пролука” в отбраната на САЩ от ирански ракети.

В миналогодишния доклад на Националния изследователски съвет (National Research Council) САЩ беше заявено, че иранската МБР с ракетен двигател с течно гориво ще има (ТечГРД) ще има стартов участък с продължителност 250 секунди, а ракета с ракетен двигател с твърдо гориво (ТГРД) – 180 секунди, като общото време на полета ще бъде около 40 минути.

Американските разузнавателни служби предполагат също, че Северна Корея и Иран могат да си сътрудничат в разработването на МБР.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Разработката на ПАК ДА започва през 2014 г.
10.07.2013, 07:47

Реалната работа по разработката на новия руски стратегически бомбардировач (т.нар. проект ПАК ДА) ще започне през 2014 г. Това е съобщил началникът на Генералния щаб на руската армия генерал Вaлери Герасимов, цитиран от „Интерфакс”

Генерал Герасимов не е дал други продробности за проекта, който за сега тъне в дълбока секретност. През март 2013 г. стана ясно, че проектът ще бъде осъществен от конструкторското бюро Туполев, който е предложил бомбардировач по схемата „летящо крило” с намалена радарна забележимост.

Според неофициална информация от Туполев ще продължат да работят по уточняване на тактико-техническите данни по проекта до края на 2013 г., а през следващата година трябва да се отпусне бюджет за стартиране на научно-техническата работа свързана с новия бомбардировач. Стартът на серийното производство е зададен за 2020 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Унгария търси нови вертолети към 2016 г.
10.07.2013, 07:44

AW169Унгария има намерение да замени флота си от транспортни вертолети не по-късно от 2016 г. Това е съобщил унгарският министър на отбраната Ксаба Хенде по време на интервю за местната агенция MTI.

Според заместник министъра, с това се цели усилването на транспортните възможности на унгарските въоръжени сили. За проекта са отделени 100 млрд. унгарски форинта (около €342 млн.) За сега не се съобщава колко вертолета се търсят и как ще протече процеса на избор.

Отделно унгарският военен министър е заявил, че се отделят и 5 млрд. форинта (€17,3 млн.) за покупката на военнотранспортен самолет.

В момента ВВС на Унгария експлоатират около дузина Ми-8 и Ми-17, като се изпитват сериозни трудности в техническата им поддръжка. През 2011 г. унгарската страна обяви планове да модернизира флота си от Ми-17, но тези планове не се реализираха отвъд изграждането на прототип. Също така в историята остана и желанието на Унгария да купи 32 употребявани вертолета UH-1N Twin Huey, експлоатирани преди това от Корпуса на Морската пехота.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Русия е на второ място по продажба на оръжие
09.07.2013, 22:54

Русия запази позициите си сред петте най-големи доставчици на оръжие в света, нареждайки се на второ място и отстъпвайки по количество на доставките на САЩ.

Такива са данни в годишника на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (SIPRI-2012). В петицата влизат също Германия, Франция и Великобритания.

„Макар петицата на най-големите доставчици на въоръжение да не е претърпяла промени, през последните години сред изявените доставчици са Китай и Испания. Индия стана най-големият вносител на въоръжение, докато Китай продължи да се спуска в списъка на вносителите все по-надолу и по-надолу”, - се съобщава в годишника. – Още ВПК на Русия

 
Укрспецэкспорт подписа с Министерството на отбраната на Хърватия контракт за ремонт и доставка на 12 МиГ-21
09.07.2013, 20:37

МиГ-21Представители на украинската компания „Укрспецэкспорт” и МО на Хърватия на 8 юли в Загреб са подписали контракт за извършване на ремонт и доставка на 12 самолета МиГ-21, съобщава пресслужбата на „Укрспецэкспорт”.

Съгласно условията на контракта, „Укрспецэкспорт” ще ремонтира 7 самолета МиГ-21, принадлежащи на ВВС на Хърватия. Освен това, военното ведомство на страната ще закупи от „Укрспецэкспорт” 5 отремонтирани МиГ-21, които са собственост на компанията „Одесавиаремсервис”.

Контракта ще бъде изпълнен до средата на 2014 година. – Още за МиГ-21

 
Афганистанец откри огън по войници от НАТО
09.07.2013, 20:00

Афганистанец военен във вторник откри огън по войници от НАТО.

Един словашки военнослужещ загина, двама други войници получиха тежки наранявания. Още трима са леко ранени.

Стрелбата станала на летището в Кандахар в южен Афганистан. Тук е базата на хиляди военнослужещи от международния контингент. Също в този район са дислоцирани военните от Афганистан.

Стрелялият афганистански военен е арестуван и го разпитват.

 
Международен Военноморски салон 2013: всичко едва сега започва
09.07.2013, 17:25

В Санкт Петербург приключи международният Военноморски салон МВМС 2013. За тенденциите и перспективите на разработките на новите бойни кораби пред кореспондент на „Гласът на Русия” разказа вицепрезидентът на Обединена корабостроителна корпорация (ОКК), докторът на техническите науки Игор Захаров.

Реализирането на програмата за въоръжение 2011 – 2020 г. е една от най-важните функции на ОКК, но още сега много съществено внимание се отделя на работата на следващата програма 2016 – 2025 г., която е готова да бъде приета. Новите проекти ще са насочени към развиване на информационно осигуряване, увеличаване на степента на автоматизация и съкращаване на числеността на екипажите.

Особено внимание Игор Захаров отдели на необходимостта от изработване на нови подходи за управляване на корабостроителните програми. В съветските времена фактически не се залагаше възможността за модернизация при създаването на кораби. Днес корабът като система трябва да бъде приспособен за модернизиране и смяна на оборудването, което определя бойната му способност като цяло.

Големите бойни кораби ще се произвеждат в сравнително малки серии. А бързото развитие на радиоелектронното оборудване ще наложи разделянето на тези серии на групи, които понякога значително ще се различават по възможности.

Въпросът за създаването на нови проекти за кораби е част от общата задача за създаване на ефективен военноморски флот. Днес ВМФ и промишлеността често се сблъскват с проблеми, наследени от 90-те – 2000 години. Състоянието на предприятията и действията на техните ръководства към момента пречат на изпълняването на днешните задачи и договори.

При това не може да се решат проблемите, ако се остане изключително в рамките на отрасъла. Вицепрезидентът на ОКК подчерта, че за подобни ситуации трябва да има третейски механизъм, способен да изработи компромисно решение и да го предостави на съответните изпълнителни органи. Последните трябва да решат проблема с оглед както на интересите на всички страни, така и на закона.

Коментирайки думите на Игор Захаров, може да отбележим, че такъв механизъм може да стане публичното обсъждане на проблемите и плановете на развитие на ВМФ. Преходът към открито дългосрочно планиране на развитие на военноморския флот с подкрепата на експертните организации ще позволи, от една страна, да се съхрани секретността там, където това действително е необходимо – в частта на бойните възможности, точните характеристики и ноу-хау оборудването и системата за въоръжение, а от друга – да се избегнат грешките и разноските, неизбежни при задкулисната подготовка на съответните решения.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Президентът поздрави гвардейците с предстоящия им празник – 12 юли
09.07.2013, 17;20

В дни на изпитания и кризи това, което ни обединява като нация, са патриотизмът и непреходните символи на държавността. Със своя професионализъм Националната гвардейска част с основание може да се гордее, че гради националното ни самочувствие.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна днес с ръководството на военната част по повод 134-годишнината от нейното създаване. Държавният глава посети войсковите райони на Гвардейския представителен духов оркестър и на 1-ви Гвардейски батальон и се запозна с дейността на медицинската и интендантската служби в гвардейската част.

Командирът на частта полковник Боян Ставрев запозна държавния глава с предстоящите задачи на българските гвардейци и изтъкна необходимостта от ремонт на района на военното формирование. Възможностите за обновяване на сградния фонд чрез реализацията на проекти по Националната програма за енергийна ефективност и Фонд „Козлодуй“, също бяха обсъдени по време на срещата. „Изграждането на „София тех парк“ и на прилежащата инфраструктура към него са отлична възможност и за обновяване на инфраструктурата и плаца на гвардейската част“, отбеляза президентът.

http://www.otbrana.com/

 
Американските пилоти сменили обикновените карти с iPad
09.07.2013, 11:19

Пилоти от авиобазата на ВВС на САЩ в Скот провели експеримент, като се отказали да използват в полет хартиените аеронавигационни карти и инструкции.

Вместо това те взели със себе си таблети iPad Mini. Експериментът, извършен на борда на транспортния самолет С-21А, е признат за успешен.

По оценка на военни, използването на iPad облекчило управлението на самолета. Освен това, това дава възможност значително да бъдат съкратени разходите.

Пилотите на транспортни самолети вземат със себе си на борда до 22 кг. хартиени карти и полетни инструкции. Цялата документация на борда на самолета се сменя всеки два месеца поради редовно обновяване на данните . За замяната на цялата тази „хартиена” документация на борда на един самолет на ВВС на САЩ, ежегодно се харчат до 25,000 долара.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Принц Хари се дипломира като командир на боен хеликоптер
09.07.2013, 09:55

Принц Хари Принц Хари получи дипломата си за командир на боен хеликоптер „Апачи“, предаде Асошиейтед прес, като се позова на британското министерство на отбраната.

По-малкият син на престолонаследника принц Чарлз се завърна по-рано тази година от 20-седмична мисия в Афганистан, където бе втори пилот - артилерист, на такъв вертолет. Оттогава той изпълнява задачи във Великобритания.

Според неговия командващ офицер подполковник Том де ла Ру 28-годишният принц, известен в британските въоръжени сили като капитан Уелс, е изкарал изпита много лесно. Хари се е подготвял за изпита с месеци, като тренировките са включвали изтощителни 6-часови полети.

 
Проверяват търговските дружества към Министерството на отбраната
09.07.2013, 09:38

заместник-министърът на отбраната Неджим АлиЗапочва цялостен одит на всички търговски дружества в МО, съобщи на пресконференцията си в понеделник министърът на отбраната Ангел Найденов. Така ще бъде придобита по-пълна представа за състоянието и дейността им.

Все още психиката и нагласата на търговските дружества е като на държавни, каза по този повод заместник-министърът на отбраната Неджим Али. В неговите функционални задължения влизат отговорностите за търговските дружества, в които министърът на отбраната упражнява правата на държавата. Трябва да са наясно, посочи той, че те функционират в условията на пазарна икономика. Трябва, продължи заместник-министърът, да намерят своя пазарен дял в конкурентна среда. Това ще бъде изискване към управителите.

Всеки един опит за саботиране на сътрудничество с външни и вътрешни компании, ще бъде санкционирано от наша страна, заяви г-н Али. Вече имало подобни случаи. Прави се опит, каза той, особено по отношение на ТЕРЕМ, да се саботира една местна дейност с външни контрагенти, Това би дало възможност на това търговско дружество да излезе на друг пазар, да има ново лице, което според думите му, ще бъде добре за Военнопромишления комплекс като цяло.

Преди одита министърът на отбраната даде първоначална информация, правейки своеобразен разрез на търговските дружества.

Здравните заведения – три ДКЦ и две болнични заведения, са на плюс. От тях няма нито едно губещо.

Двете търговски дружества в областта на строителството са с положителен финансов резултат през 2012 г.

В групата на търговските дружества в областта на услугите, където е МОБА, се забелязва едно постоянно намаляване на финансовите резултати. До 2010 г. те са в размер на 372 хил.лв., а през 2012 г. са паднали на 52 хил.лв. Там, посочи министърът, има пряка зависимост между обема на работа, т.е. обекти за охрана на МО, който дружеството поема. 94 на сто от дейността на дружеството е свързано само с охрана на обекти на министерството. Очевидно, смята министърът, дружеството не е направило нищо, за да излезе от този обхват.

Дружества „Снабдяване и търговия” се характеризира с много добър положителен резултат в размер на 4,850 млн. лв. То се занимава с реализацията на освобождаваното от МО недвижимо и движимо имущество.

Военно издателство е търговско дружество по отношение, на което ще фокусираме вниманието си, посочи министър Найденов. Защо? Отговорът на министъра: „То очевидно е дружество, което е водено към финансова несъстоятелност. Там е спряна процедурата на приватизация. Очевидно, че апетитните неща са свързани със сградата му. След приключване на проверката ще решим неговата съдба.” Дружеството трупало задължения. За 2012 г. финансовата загуба е в размер на 395 хил.лв.

Интендантско обслужване носи само загуби в последните няколко години, каза министърът на отбраната. За 2012 г. загубата е в размер на 712 хил.лв, като се наблюдава трайна тенденция за влошаване състоянието на дружеството.

Според справката ТЕРЕМ с шестте си дъщерни фирми е на печалба, а консолидирания бюджет на дружеството като цяло показва значителна загуба. Това бе определено от министъра, като парадокс. Той даде малко повече информация за приключилата проверка във „Флотски арсенал”. Има, посочи той, любопитни изводи, включително за големия брой издадени пропуски от ръководството на дружеството, които надминават броя на работещите там. Става дума за подизпълнители и фирми, които получавали големия дял от финансовите резултати.

След приключване на одита предстои да разберем решенията на министъра за бъдещето на всяко търговско дружество.  Колегите на Ангел Найденов в годините назад не стигнаха до положителни резултати. Служебният министър на отбраната Тодор Тагарев например говореше за преструктуриране на търговските дружества, което да доведе до тяхното сливане.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Противоракетите SM-3 Block IB с морско и брегово базиране ще се развръщат от 2015 година
09.07.2013, 09:22

Противоракета Standard Missile-3 Block IAКомпанията Raytheon е получила контракт на сума 126 млн. долара в рамките на програмата за производство на ракети-прехващачи SM-3, предназначени за унищожаване на балистични ракети с малка и средна далечина чрез пряко попадение на кинетична бойна глава. Този принцип понякога се нарича “удар с куршум в куршум”, – съобщава  ASDNews от 27 юни.

Контрактът е предназначен за закупуване на материали за производството на максимум 29 противоракети SM-3 Block IB. Работите ще се извършват в обект на компанията в Тъксън (щат Аризона), а предполагаемата дата на завършване на контракта е 30 септември 2016 година.

SM-3 не е снабдена с фугасна бойна част. Вместо нея се използва кинетичен прехващач, чието пряко попадение в целта е равно на разрушаващото въздействие на камион с маса 10 т, носещ се със скорост 600 мили в час (над 1100 км/ч – бел. на “ВП”).

Понастоящем във ВМС на САЩ и Япония са доставени над 130 противоракети SM-3. Ракетите-прехващачи от модификацията SM-3 Block IB ще постъпят на въоръжение през 2015 година и ще бъдат разположени както на кораби, така и на брегови пускови установки. – Още за RIM 161 SM-3

http://www.militaryparitet.com/

 
САЩ обмислят ускоряване на изтеглянето на военнослужещите си от Афганистан
09.07.2013, 08:43

САЩ обмислят ускоряване на планираното изтегляне на американските сили от Афганистан, включително и възможността в страната да не останат американски войници след 2014 година, съобщи „Ню Йорк Таймс”.

Позовавайки се на американски и европейски източници, изданието посочва, че президентът на САЩ Барак Обама е все по-разочарован от отношенията си с афганистанския президент Хамид Карзай, които са се влошили заради решението на САЩ да започне мирни преговори с талибаните.

Видеоконференция от 27 юни между Обама и Карзай, имаща за цел да понижи напрежението, е завършила зле, посочва вестникът на своята интернет страница, като се позова на американски и афганистански представители, запознати с разговора.

Карзай е обвинил САЩ, че се опитват да самостоятелно достигнат мир с талибаните и техните пакистански поддръжници, сключвайки споразумение, което ще изложи правителството на Карзай пред неговите врагове.

Обама се придържа към ангажимента си да завърши военното участие на САЩ в Афганистан до края на 2014 година, но САЩ са в преговори с афганистанските власти за възможността да запазят малка „остатъчна” сила следващата година.

Източниците на изданието посочват, че не са взети решения относно темпа и мащаба на изтеглянето.

http://www.focus-news.net/

 
Проведоха се спортни, протоколни и културни мероприятия по време на „Бриз 2013”
09.07.2013, 08:26

На 8 юли 2013 г. по време на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2013” се проведоха спортни състезания между екипажите на корабите, участващи в учението, протоколни и културни мероприятия.

От 09.00 часа бе даден старт на спортните състезания по волейбол, плуване и теглене на въже. Бяха сформирани  по 6 (шест) отбора за всяко от състезанията. Чуждестранните моряци участваха с отбори от испанската фрегата „BLAS DE LEZO”, от турската фрегата „SALIHREIS”, от гръцкия патрулен катер „AITTITOS” и сборен отбор от подводницата „I. INONU”, ракетния катер „BORA” и миночистача „SIGACIK”. Българските моряци се представиха с два сборни отбора – един от Пункт за базиране Варна и екипажите на кораби, базирани в него, и втори - от Пункт за базиране Бургас и екипажите на кораби базирани там........Прочети още

 

 
Китай подари на Сърбия 20 санитарни машини
08.07.2013, 21:07

Китайски санитарни машиниВъоръжените сили на Сърбия на 6 юни 2013 година получиха 20 нови санитарни машини, предадени на страната безвъзмездно от Китай. Според информация на портала inSerbia, съглашението за предаването на машините е било подписано от министъра на отбраната на Сърбия Александър Вучич във Военния медицински център в Белград. Стойността на получените автомобили се оценява на два милиона евро.

Според думите на Вучич, предадените на въоръжените сили на Сърбия санитарни автомобили са окомплектовани в съответствие със съвременните стандарти, без да разкрива подробности. Освен това сръбските военни са получили и резервни част за автомобилите. На самите машини са поставени двигатели на компанията Fiat, което облекчава техния ремонт и обслужване.

През последните няколко години Сърбия и Китай активно си сътрудничат в областта на военната медицина и подготовката на специалисти.

 
Началникът на генералния щаб на САЩ предрича десетилетие на проблеми в Сирия
08.07.2013, 20:34

Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Мартин Демпси, в интервю за „CNN” заяви, че сирийският конфликт и последствията от него ще продължат още едно десетилетие.

Генералът каза, че проблемът е в това, че войната в Сирия се е превърнала в регионален конфликт, в който вече участват Ирак и Ливан. При това водеща роля в този конфликт имат екстремистите от двете страни.

Както поясни Демпси, сирийската ситуация - вече не е само народно въстание срещу диктатора, а съперничество, ако не и остър конфликт, между двата клона на исляма - сунити и шиити.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в церемония по тържественото изпращане на 15-та рота от състава на Българската армия за участие в операцията ISAF в Афганистан
08.07.2013, 17:30

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва утре, 9 юли, в церемония по тържественото изпращане в Стара Загора на 15-та рота от състава на Българската армия, която ще се включи в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).

Ротата е в състав от близо 300 военнослужещи и ще изпълнява задачи по охрана на вътрешната зона на летище Кандахар. Националният командир на контингента за Кандахар подполковник Тихомир Димчев и командирът на ротата капитан Светослав Годинов са от състава на 2-ра механизирана бригада в Стара Загора.

На тържественото изпращане на ротата ще присъстват още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров.

След церемонията министърът на отбраната Ангел Найденов ще проведе разговори с командния и личния състав на 2-ра механизирана бригада.

Предвидени са и срещи на министър Ангел Найденов с представители на местната власт в Стара Загора.

http://www.mod.bg/

 
Няма да правя чистки, обеща военният министър
08.07.2013, 16:22

Категорично няма чистка в Министерство на отбраната. Освободени са трима души по взаимно съгласие, а дори в момента продължават да работят като директори на дирекции членове на политическия кабинет на бивши министри, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов по време на своята първа пресконференция.

27 души са били временно назначени на овакантени длъжности, а след това са продължили работата си в Министерството, като техните договори няма да бъдат ревизирани на този етап и ако изпълняват задълженията си, ще останат на работа, гарантира Найденов.

Той отново представи новите си приоритети, сред които осигуряването на необходимите условия за изпълнение на конституционните задачи и съюзните ангажименти на страната ни, трансформация и модернизация на въоръжените ни сили, възстановяване на престижа и достойнството на военнослужещите, грижата за техните семейства, спирането на пенсионната реформа.

Песимист съм по отношение на възможностите Министерство на отбраната да получи по-големи средства след актуализацията на бюджета. Зная нерадостното състояние на бюджета, подчерта Найденов.

Той припомни, че задълженията на министерството са част от проблема и че представляват голям дял в общия обем на задълженията.

Що се отнася до бюджет 2014 Найденов настоя, че ще държи той да бъде в размер на 1,5% от Брутния вътрешен продукт, което е минимумът, необходим, за да работи министерството на ниво.

Найденов разкри, че се отменят реорганизациите на бригади Пловдив, авиобазата в Безмер, което ще доведе до спасяване от съкращения на над 500 души.

Отлага се и процедурата по закриване на седем бази на бригада „Логистика", като по този начин близо 700 души по-плавно ще бъдат освободени от работа.

Съветът по отбрана е взел решение и за възстановяване на батальона във Враца, което ще даде работа на около 250 военнослужещи.

Още днес ще разпоредя заповед за спиране на всички дарения на частни лица, обяви Найденов.

Той допълни, че са изпратени до Министерство на финансите данни за възстановените средства за ползване на летални апарати на военновъздушните сили, които са в размер на 160 000 лв. от 812 000. Поискал съм ги, защото са крайно необходими, подчерта той.

Ще бъде направен и цялостен одит на всички 11 търговски дружества към Министерството, за да се установи в детайли тяхното състояние.

До края на следващата седмица ще се проведе следващото заседание на Обществения съвет, който Ангелов подчерта на няколко пъти, че желае да запази.

http://news.ibox.bg/

 
Иран усъвършенства ЗРК С-200
08.07.2013, 16:16

S-200Иранската военна промишленост завърши програма за модернизиране на зенитно-ракетен комплекс С-200 - поставен е на мобилна платформа и редица елементи са усъвършенствани. Информацията е съобщена от иранска медия, която се позовава на командира на ПВО в базата „Хатам ал-Анбия", предаде „Гласът на Русия".

„В тази връзка са приети редица положителни мерки. Изградихме ракетната система С-200 на мобилна установка, а сега планираме мобилни установки за всички видове ракети и оръдия към противовъздушната отбрана. До минимум е съкратено времето за насочване към целта", заяви генерал Фарзад Исмаили.

Генералът добави, че подобно усъвършенстване в значителна степен повишава бойния потенциал на иранската армия. Обновената версия на разработения в СССР комплекс ще бъде изпитана в края на годината или в началото на следващата в рамките на военните учения «Велаят-5».

Комплексът С-200 е разработен през 60-те години на ХХ век в СССР. В Русия той е заменен от съвременните С-300 и С-400. – Още за С-200

http://news.ibox.bg/

 
Румъния подкрепя две системи за противоракетна отбрана в Европа
08.07.2013, 16:12

Външният министър на Румъния Титус Корлъцян поддържа принципа за създаване на две системи за противоракетна отбрана - НАТО и Русия - които могат да си взаимодействат, съобщи „Гласът на Русия".

„НАТО заяви, че е готов да сътрудничи с Русия в областта на противоракетната отбрана по формулата „две отделни системи за противоракетна отбрана, които могат да си взаимодействат". Напълно поддържам този подход и считам, че разногласията между НАТО и Русия в областта на противоракетната отбрана могат да бъдат преодолени по пътя на откритост, прагматичност и съзидателен диалог", каза Корлъцян преди посещението си в Москва.

Той припомни пред Интерфакс, че участието на Румъния в системата пряко започва в края на 2015 година, когато ще бъдат разположени ракети-прехващачи на територията на бившата въздушна база в село Девеселу.

Утре са запланувани преговори между руския външен министър Сергей Лавров и румънския му колега.

Участието на Румъния в изграждането на противоракетната отбрана на НАТО се явява част от европейския поетапен адаптивен подход на САЩ за ПРО.

http://news.ibox.bg/

 
Започна учението „Тракийско лято – 2013”
08.07.2013, 15:52

С- 27J „Спартан“ Съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2013” се провежда от вчера, 7 юли, и ще продължи до 22 юли 2013 г. в района на град Пловдив. В нея участват сили и средства от Министерството на отбраната, Българската армия, Министерството на вътрешните работи и Военновъздушните сили на САЩ в Европа. Това съобщават от Министерство на отбраната.

От американска страна в подготовката участват транспортни самолети С-130J Super Hercules и С-21, както и до 150 американски военнослужещи, а от българска страна - транспортен самолет С- 27J „Спартан“, един зенитно-ракетен дивизион, специализирано подразделение на Министерството на вътрешните работи и до 550 военнослужещи. От тях около 350 са от състава на 68-ма бригада "Специални сили" на Сухопътните войски.

По време на подготовката ще се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130J  и С-27J. Българските и американските екипажи ще извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.

http://aeropress-bg.com/

 
Пилоти на Т-50 ще се катапултират до 23 км
08.07.2013, 15:48

T-50Руски учени разработиха защитно оборудване за пилоти на бъдещия изтребител Т-50 (ПАК ФА), което ще им позволи да издържат товар до 9 G в продължение на 30 секунди и да се катапултират на височина 23000 м.

В комплекта на защитното оборудване има система за компенсиране на налягането в белите дробове, която подава кислород в дихателната маска на пилота, като надува белите дробове отвътре без да позволява да се затворят при ниско налягане и претоварване. Налягането на дихателните смеси в маската може да стигне 7 атмосфери.

Освен това, при претоварване системата осигурява равномерно притискане на тялото, което предотвратява оттичането на кръвта от главата и загубата на съзнание. – Още за ПАК ФА

 
36 кораба в състава на руския ВМФ
08.07.2013, 15:43

Руският ВМФ през 2013 година ще приеме в състава си 36 нови бойни кораба, катера и помощни плавателни съдове.

Това заяви заместник главнокомандващия на руския ВМФ вицеадмирал Александър Федотенков. Според него доставката на морска техника в такова количество „доказва възраждането на ВМФ”.

В средата на май 2013 година руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че руския ВМФ до 2020 година ще бъде попълнен общо със 78 кораба: 8 стратегически атомни подводници, 16 многоцелеви подводници и 54 надводни кораба от различен клас. – Още за ВМФ на Русия

 
Продължава многонационалната съвместна подготовка “BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 13”
08.07.2013, 12:32

Вчера, 7 юли, на полигон „Ново Село” се състояха поредните тренировки от съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES - 13”. В занятието взеха участие български, американски, сръбски и румънски пехотни взводове.

Българския взвод беше в състав 30 военнослужещи с командир лейтенант Георги Перчемлиев. Заместник-командир беше старши сержант Филип Ублеков и командири на отделения старши сержант Иван Шумански и сержант Иван Делов.

Темaта на занятието беше - «Борба с масовите безредици». За целта бяха оборудвани 3 учебни центъра, всеки от които с различна задача.

Задачата, която получи 1ви учебен център бе «Теоритична част и стрелба с несмъртоносни оръжия». Тук военнослужещите имаха възможността да упражнят стрелба със стоп-патрони, както и с различни други видове шокови патрони.  Втори учебен център изпълни задачата «Електрошоков пистолет – устройство и употреба». За целта бяха извършени различни демонстрации. Задачата на трети учебен център беше «Видове кордони» задачата се изпълни съвместно с Румънският взвод.

http://landforce.mod.bg/

 
Участие на военнослужещи от Единния център за начална подготовка в тържествен ритуал по връчване на удостоверенията на първия модул
08.07.2013, 12:28

От 15.00 ч. на 05.07.2013г. на строевият плац на Единен център за начална подготовка се проведе тържествен ритуал по връчване на удостоверенията на първия модул новоназначени войници.

В словото си командирът на Единния център за начална подготовка полковник Николай Бешев  изрази увереност, че новоназначените войници ще се впишат достойно в новите си колективи, с действията си ще допринесат за издигане престижа на военната служба и реномето на българския войник зад граница. «Придобитите знания и практически умения в Единния център за начална подготовка ще Ви дават основание с уважение да си спомняте за вашите командири и инструктори. Пожелавам Ви още по – големи успехи във военната служба, длъжностно развитие и още по – силна енергия при изпълнение на задълженията ви, като защитници на родината ни!»

Приветствие към военнослужещите произнесе и областният управител на област Плевен Илиян Йончев. Той да пожела на новоназначените войници да имат сили и воля да съхранят професионализма и всеотдайността в работата си.  В словото си той използва случая да пожелае успехи на новото войсково формирование в град Плевен. За Плевенска област е изключително важно да запази славата си на един от най-големите гарнизони в страната. Ще разчитаме на вашата помощ при възникнали неочаквани кризи от невоенен характер.

Неочакваният проливен дъжд, който се изля точно когато военнослужещите преминаваха в тържествен марш, беше красноречив знак, че ще им върви по вода.

http://landforce.mod.bg/

 
2012 г.: В администрацията на МО са работили 731 души
08.07.2013, 10:27

През миналата година администрацията на Министерството на отбраната (МО) е имала численост от 731 души. От докладите на правителството за състоянието на администрацията за 2012 и предишните две години става ясно, че не използвана една и съща методика при обявяване на числеността, което от своя страна води и до различни изводи.

Щатната численост на администрацията МО, според доклада, през 2010 г. е била от 613 души. През 2011 г. бройката пада на 476, а през 2012 г. скача на 731. Причината е, че в  посочената обща щатна численост на МО за 2010 г. и за 2011 г. са включени само служителите, назначени по служебно правоотношение по Закона за държавния служител и по трудово правоотношение. В отчетните данни за 2012 г. са включени вече и назначените по служебно правоотношение по Закона за отбраната и Въоръжените сили, които са 269. 

Нещата обаче се объркват значително, ако погледнем какво пише в Доклада на правителството за състоянието на администрацията през 2011 г. Там данните за щатната численост на администрацията на МО са съвсем други. За 2010 г. – 980, а за 2011 г. – 796. Най-вероятно и тук е използвана друга методика?! Трябва да си фокусник, за да се ориентираш в числата и за откриеш истината.

Длъжностите в администрацията могат да бъдат заемани по трудово правоотношение или по служебно правоотношение, съгласно Закона за държавния служител, Закона за Министерството на вътрешните работи, на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, на Закона за изпълнение на наказанията (във връзка със ЗМВР), Закон за съдебната власт (във връзка със ЗМВР) или на Закона за дипломатическата служба.

От служителите, пенсионирани и отново назначени на длъжност преди 1 януари 2012 г. най-много продължават в Министерство на отбраната – 73 (9.9% от всички реално заети служители), в Национална здравноосигурителна каса –68 (3.2%) и в Национален осигурителен институт – 34 (0.9%).

Само 11 от отчелите се администрации, се посочва в правителствения доклад,     участват чрез свои представители в международни групи и организации, работещи в областта на информационната сигурност. Това са: Институт по отбраната, Комендантство – МО, Патентно ведомство, Национален статистически институт, Изпълнителна агенция "Борба с градушките", Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи", Министерство на външните работи, Министерство на отбраната, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, общински администрации Драгоман и Трекляно.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Израелски изтребител се разби в морето край Ивицата Газа
07.07.2013, 21:27

Ф-16Израелски изтребител-бомбардировач General Dynamics F-16I “Sufa” (Hatzerim AFB) се e разбил днес по време на тренировъчен полет нa 50 км от бреговете на Ивицата Газа, съобщава DEBKAfile.

Пилотът и щурманът на изтребителя са спасени от военнослужещи на "подразделение 669", след като прекарали около час във водата. Те са доставени в болница "Тель а-Шомер" за изследвания. - (видео)

По данни на израелската армия полетът е бил „стандартен”, пилотът е военнослужещ от силите за бързо реагиране, а щурманът е в процес на обучение.

Вероятната причина за катастрофата е повреда в самолета. Поради дълбочината, на която е паднал е малко вероятнo изтребителят да бъде изваден. Полетите на всички изтребители F-16 временно са преустановени. – Още за F-16

 
Израел въведе задължителна военна служба за ултраотродоксалните евреи
07.07.2013, 19:42

Правителството на Израел утвърди законопроект, според който постепенно ще бъде отменена системата на освобождаване на учащите в ултраортодоксалните семинарии от военна служба, съобщава Би Би Си.

Законът ще задължи да отбият военна служба всички студенти, с изключение на отличниците-богослови.

В момента действаюата система, създадена през 1948 година често е осъждана от секуларните евреи.

Ултраортодоксалните религиозни лидери осъдиха решението, заявявайки, че по този начин се нарушава начина им на живот.

http://www.focus-news.net/

 
Министърът на отбраната на САЩ е призовал египетската армия към мирна смяна на властта в страната
07.07.2013, 12:23

Чък Хейгъл Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл е призовал египетската армия към мирна смяна на властта при отстраняването на президента Мохамед Мурси. За това свидетелстват публикувани днес документи на Пентагона, цитирани от телевизия „Ал Арабия”.

В тях се твърди, че министърът на отбраната на САЩ е провел няколко телефонни разговора със своя египетски колега Абдел Фатах ал Сиси. Хейгъл е призовал към мирно предаване на властта в Египет и е подчертал необходимостта от гарантирането на сигурността за египетския народ и региона.

Не се съобщават детайли от преговорите и реакцията на самия ал Сиси на призивите на шефа на Пентагона, предаде РБК.

 
КНДР иска от САЩ да закрие Командването на ООН в Южна Корея
07.07.2013, 08:26

Пхенян иска от САЩ да разпусне Командването на ООН, което работи в Южна Корея от времената на въоръжения конфликт между съседите през 1950-1953 години.

Според властите на КНДР, действайки под паравана на този военен механизъм, САЩ последователно укрепват своите военни позиции в Южна Корея и създават заплаха за мира и сигурността в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Като доказателство Северна Корея посочва американо-южнокорейските маневри, чийто мащаби и численост на участващите в тях войски непрекъснато растат, се казва в заявлението на Пхенян: в 2008 година такива учения били 34, в 2011 – 39, а миналата година – вече 43.

 
Великата сила не може без ядрено оръжие
07.07.2013, 07:30

ОТРК "Искандер"Русия разполага с най-големия арсенал от ядрени оръжия в света. И изобщо не е склонна да се разоръжава, защото се опасява от загуба на значимост и престиж.

Изразената наскоро позиция на Владимир Путин по отношение на руската ядрена политика е еднозначна: системата на стратегическо сплашване е реалност, за ограничаване на ударната сила на руските ядрени въоръжения не може да става и дума, подчерта президентът. 20 години след края на двуполюсния световен ред Москва продължава да се отнася към атомните си оръжия като към важен гарант както за нейната собствена, така и за глобалната сигурност и стабилност.

Изявленията на Путин бяха направени след като миналата седмица американският президент Барак Обама излезе с ново предложение към Кремъл за ядрено разоръжаване. Официалният отговор трябва да бъде даден до септември, но от думите на Путин става ясно, че разговорите за намаляване на ядрените оръжия определено ще бъдат съпроводени от трудности.

Като по време на Студената война

Русия разполага с най-големия ядрен арсенал в света - той е по-голям от американския и оставя далеч зад себе си този на Франция, Китай и Великобритания. Точни данни няма, но предположенията на експертите са за около 4 500 стратегически ядрени оръжия, от които 1 800 - в бойна готовност.

 Влязлото в сила през януари 2011 споразумение "New Start" задължава Москва и Вашингтон да намалят броя на стратегическите си ядрени оръжия. Оттогава насам администрацията на Обама демонстрира съответната готовност за действия, но се натъква на отпор от страна на Русия. Високопоставени руски политици и военни постоянно заплашват с прекратяване на договора "Start". На международна конференция по сигурността в края на май в Москва руският министър на отбраната Сергей Шойгу констатира, че поведението на някои от участниците е белязано от недоверие, подобно на това от времената на Студената война. Забележката на министъра бе отправена към Съединените щати и НАТО, респективно към техните инициативи за планирания противоракетен щит в Европа. Външният министър Сергей Лавров пък говори за "експанзивната политика" на НАТО, която застрашава европейската структура за сигурност.

В руската военна доктрина САЩ и НАТО са определени като най-големите заплахи за страната. Кремъл подозира, че техният съществуващ и бъдещ оръжеен потенциал в Европа е насочен срещу Руската федерация. Руските дипломати се позовават на един обвързващ рамков документ, в който е записано, че европейската противоракетна защита няма да засегне нито руските интереси, нито военния баланс. Същевременно Кремъл възприема своите собствени ангажименти доста свободно - ако е вярно, както се твърди, че в анклава Калининград са позиционирани ОТРК "Искандер".

Технологичното изоставане

Зад самоуверената фасада обаче се крият пукнатини. Преговорите със САЩ и НАТО почти не напредват, Кремъл упреква САЩ в арогантност и егоизъм заради тяхната военна стратегия. Русия би искала да я възприемат като равноправен партньор и да бъде включена в системата за противоракетна защита. При което става дума, не на последно място, за достъп до модерните оръжейни системи и за технологическо ноу-хау.

В сферата на конвенционалните оръжия Русия изостава както от Вашингтон и НАТО, така и от останалите водещи държави. При това същевременно значението на неядрените оръжейни системи, които могат да бъдат използвани и като стратегически, нараства все повече - тенденция, която подкопава ядрения сплашващ потенциал на Русия. И надали може да се очаква да й бъде предложено сближаване или сътрудничество - на фона на технологичната й изостаналост в конвенционална сфера, занемарявана от Москва в продължение на години заради вярата в мощта на ядрения си арсенал.

Но ако изоставането в областта на конвенционалните оръжия е факт, то в ядрената сфера Москва не отстъпва на Вашингтон. Кремъл може да поставя условия: в разговорите по разоръжаването трябва да се има предвид и оспорваната система за противоракетна защита. Освен това на масата на преговорите трябва да бъдат поканени и други държави, като например Китай. А в подобен формат консенсусът би бил постигнат още по-трудно. Същевременно не е изключено Москва да влезе в съюз с Пекин против Запада, но в дългосрочен план едва ли може да се очаква Китай да се задоволи с ролята на "втора цигулка".

http://www.dw.de

 
„Третата сила” на арабските революции
07.07.2013, 07:11

Армията е ключов елемент на арабските революции. Това твърдение получи нагледно потвърждение.

Египетският генералитет свали президента Морси. Според експерти, това трябвало да се очаква: ролята на военните в политическия живот на мнозинството арабски страни и голяма.

Днес в мнозинството водещи световни държави, армията изпълнява преки задължения – да защитава спокойствието на гражданите от възможно нападение отвън, да помага на мирното население в случаи на стихийни бедствия или техногенни катастрофи. Но има страни, в които военните представляват третата сила, заедно с властите и опозицията. А в същност, първата. Така беше през 60-70-те години на 20-ия век в латиноамериканските държави. Такова положение и да сега се запазва в много държави на Африка. И в ислямския свят армиите продължават да играят определяща роля – което нагледно показаха събитията през последните години. На вълната на „арабската пролет” военните или отстъпиха място на ислямистите, както това беше в Египет, Либия и Тунис, или подкрепят властта – както това стана в Сирия.

Ето сега египетската армия реши да изиграе партията отново. Трябва да се каже, че Египет е най-нагледният пример за „скрито военно управление”, подчертава политологът Кирил Бенедиктов:

   - В Египет в продължение на последните няколко десетилетия армията беше истинската власт. Може би скрита, може би тя не беше на повърхността. Но оставката на Мубарак и сегашният преврат с отстраняването на Морси – това е проява на реалната власт, която в Египет не се е променяла в продължение на много години.

Противопоставянето на „Братя мюсюлмани” и либералната част на обществото – това са само вълни на повърхността на морето.

Малко по-различно от страните на ислямския свят е положението днес в Турция. На пръв поглед изглежда, че тук армията никога не се е съмнявала, дали трябва да се намеси във вътрешната политика – генералите с готовност решаваха всякаква криза, както смятаха за необходимо. Но политиката на премиера Реджеп Ердоган си свърши работата, казва политологът Алексей Мартинов:

   - През последните години политиката на Ердоган беше насочена към намаление на ролята на армията в обществото. Той извърши сериозна ротация на генералитета, най-популярните генерали бяха изпратени в оставка. И днес турската армия няма такъв авторитет в обществото и държавата, както, например, в Египет.

В същото време, наред с затъналата в гражданска война Сирия и мечтаещият за регионално лидерство Ердоган, трупа сили Иран. Мощта на иранската армия, въпреки годините на международни санкции, значително нарасна. Според наблюдатели, Техеран вече е постигнал техническо превъзходство над съседите. Къде ще бъде насочена тази мощ?

Революциите в арабските страни принудиха армията да се намеси в борбата за власт – било то за облекчение на преходния процес, или за защита на режима. Поведението на военните (особено на висшите чинове), тяхната вярност на властите, или на опозицията, изиграха решаваща роля. Но заедно с това, положението на армията се оказа неустойчиво. Тя не е била създавана за тази цел.

http://bulgarian.ruvr.ru, Андрей Смирнов

 

 
Русия и Китай се учат заедно да воюват
06.07.2013, 12:37

Новите руско-китайски учения, които ще се състоят в Японско море и на полигона на Чебаркул (Южен Урал), ще станат поредна стъпка към подготовката на руските и китайските въоръжени сили за реално бойно взаимодействие.

За ученията „Морско взаимодействие 2013” Китай изпрати 6 големи бойни кораби, в това число 4 ескадрени миноносеца и 2 фрегати, а също един плавателен съд за снабдяване. В състава на китайското съединение влиза ескадреният миноносец „Шенян” от проект 051С, оборудван с мощен зенитен ракетен комплекс С-300ФМ руско производство, а също фрегати от проекта 054А. Съвместните учения ще бъдат особено полезни за китайския флот, който само преди няколко години получи достъп да съвременни корабни радиолокационни станции, системи за ПВО и някои други видове оръжие. Но едва ли в близко време ще стане дума за възможност за съвместни действия в море.

Провежданите в Чебаркул учения обикновено включват отработване от сухопътните войски и ВВС на страните-участнички на съвместни действия по разгрома на големи бандитски групировки. Наистина, ако се обърне внимание на състава на включените в ученията оръжия, то може да се стигне до извода, че става дума за подготовка към пълноценна локална сухопътна война.

Мащабната дестабилизация на ситуацията в Централна Азия през текущото десетилетие изглежда неизбежна. От страните на региона само Казахстан демонстрира стабилност и успешно развитие, но числеността на неговата армия не достига и 50,000 души, докато площта на територията и дължината на границите му са огромни. При определен сценарий, провеждането на съвместна руско-китайска военна операция в Централна Азия може да се окаже единствен изход. Но за пълноценното взаимодействие на двете страни предстои да бъде изминат дълъг път.

Според аналитици, както и преди остава открит въпроса за способността на руските и китайските ръководители да приемат бързо политическо решение за военна намеса в случай, ако ситуацията стане неконтролируема. Русия и Китай не можаха да изиграят някаква значителна роля в уреждане на ситуацията в южния киргизстански град Ош, където в 2010 година станаха кръвопролитни междуетнически сблъсъци. Приемането на решение за първа съвместна военна операция ще стане повратен момент в политическата история на Русия и Китай. За ръководителите, на които ще се наложи да приемат такова решение, то ще означава голяма отговорност и големи политически рискове.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Недостоверна информация за развитието на военнотехническото сътрудничество
06.07.2013, 09:13

Су-35В последно време в китайските медии и интернет се появи цяла серия недостоверни съобщения, които касаят доставките на руските изтребители Су-35 в Китай. В частност се съобщаваше, че на авиосалона в Льо Бурже е бил сключен договор за доставка в Китай едновременно на 100 такива изтребителя. После се появи опровержение, в което появата на информацията се обясняваше с техническа грешка.

За няколко часа, изминали от момента на публикуването в китайските медии на информацията за доставката в КНР на сто Су-35 до публикуването на опровержението, сред много американски и източноазиатски дипломати и военни настъпи истински смут: доставката на сто Су-35 би довела до сериозни промени в баланса на силите в Далечния Изток. Отбраната на Тайван в този случай би могла да стане по принцип невъзможна.

Специално за „Гласът на Русия” ситуацията коментира информиран източник, който е добре запознат с проблемите на военнотехническото сътрудничество между Русия и Китай. Той уточни, че меморандумът между Русия и Китай относно доставката на този самолет е факт, известен още от 2012 година и признат от официалните лица. Официално се съобщаваше, че става въпрос за доставката едва на 14 самолета.

Реализирането на доставката на сто самолета за кратък срок би била невъзможна за претоварените производствени мощности в руската промишленост, – поясни експертът.

Трябва също да се има предвид, че Китай никога не купува веднага големи партиди чужди въоръжения. За начало винаги се купуват относително малобройни чужди образци за изучаване и изпитания.

Източникът ни по-нататък отбеляза: въпреки че компетентните органи на двете страни периодично информират обществеността за значителните сделки в сферата на военнотехническото сътрудничество, в китайския интернет периодично се зараждат и разпространяват като вирус фантасмагорични публикации за руско-китайското военнотехническо сътрудничество.

Понякога става дума за проекти на доставки на въоръжения, които по принцип е невъзможно да бъдат осъществени. Понякога в преувеличен и украсен вид се повтарят данни отдавна известни на всеки, който се интересува от проблемите на руско-китайското сътрудничество. В някои случаи може да става въпрос за преднамерени информационни операции на специалните служби, които по този начин отвличат вниманието от истински важните теми. Същевременно разпространяването на подобни слухове, които в бъдеще биват опровергавани, позволява на КНР да си изясни истинското отношение на другите държави за осъществяването на програмите за превоъръжаване на военновъздушните сили на Китайската Народноосвободителна армия (КНОА), – уточни източникът.

По-рано по същия странен начин, чрез различни китайски интернет ресурси се публикуваше сензационна информация за продажбата на КНР на 36 стратегически бомбардировача Ту-22М3. Както уточни информираният ни източник, такава сделка е невъзможна по принцип: поточната линия за сглобяване на тези самолети бе закрита в началото на 90-те години. Най-младият Ту-22М3 сега е на 20 години и възстановяването на производството им е нереално. Но очевидно, че съсредоточаването на вниманието върху усилията на Китай, които уж имат място в закупуването на този стар самолет, прекрасно отвлича от реално осъществяваните от китайците програми за развитие на бъдещата авиация. Става въпрос за серийното производство на новите бомбардировачи Н-6К, оборудвани с крилати ракети и способни да носят друго високоточно оръжие, а също така и за разработването на КНР на нов далекобоен бомбардировач с използване на технологии за малка забележимост.

Към момента руско-китайското военнотехническо сътрудничество отново се намира в период на развитие. Но всякакви данни за нови проекти, предоставени от неофициални източници, трябва да се възприемат крайно предпазливо. В противен случай отново ще възникнат ситуации, когато мнимите сделки ще бъдат предмет на сериозно обсъждане от експерти и журналисти. – Още за Су-35

http://bulgarian.ruvr.ru

 
Американските тестове на противоракетни системи бяха неуспешни
06.07.2013, 07:53

По време на тестването си над Тихия океан американската противоракетна система не успя да пресрещне идващата балистична ракета, предаде АФП, позовавайки се на изказване на Пентагона.

Неуспешното изпитание е още една пречка за скъпите наземни прехващачи, които не са имали успешен резултат от тестовете от 2008 г. насам.

Целта на теста е била прехващач, изстрелян от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния, да обезвреди балистична ракета с далечен обсег, изстреляна от американски военен полигон на Маршаловите острови. Но прихващането не е било постигнато.

http://www.focus-news.net/

 
Поповкин е разказал за аварията на РН "Протон"
06.07.2013, 07:18

Ракетата носител „Протон” с трите спътника „ГЛОНАСС-М”, която падна на 2 юли малко след старта, се е „отделила” от стартовата площадка 0.4 сек по рано от запланираното време. Осен това, налягането в горивните камери на първата степен е било много по ниско от необходимото - 90 вместо 150 атмосфери.

"Еднозначно може да се каже, че ракетата се е отделила от стартовия комплекс по рано, когато двигателите не са били достигнали до нужния работен режим" е казал директора на Роскосмос. При това той е уточнил, че комисията разследваща аварията засега не изключва нито една от съществуващите версии. По негови думи, причината за падането може да са както проблеми със стартовото оборудване, така и в системата за управление или в двигателната установка на първата степен.

Аварията стана на 2 юни 2013 на космодрума Байконур. Ракетата, няколко секунди след старта започна да се отклонява настрана и да е върти около надлъжната си ос, след 30 сек полет тя се запали и падна на 2.5 км от стартовата площадка, като предизвика мощен взрив, който остави на мястото на падане яма с диаметър 50 метра.

Загубите от аварията се оценят на 4.4 милиарда рубли. Падането на ракетата доведе до загуба на трите апарата „Глонасс-М” , които трябваше да попълнят орбиталната групировка ГЛОНАСС. Едно денонощие преди старта, един от по рано изведените на орбита спътници бе приведен в режим на техническо обслужване, тъй като прекрати предаването на навигационен сигнал, което не доведе до сериозни нарушения в работоспособността на системата като цяло. Стартовете на „Протон-М” са прекратени до изясняване на причините за аварията. – Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 
Пореден випуск на старшински колеж към ВВМУ „Н.Й.Рапцаров”
06.07.2013, 06:42

Вчера, 5 юли 2013 г., се проведе тържество по случай завършването на Професионалния старшински колеж към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" от "Випуск 2013" на колежа.

Строят на курсантите и кадетите от колежа, командван от директора на колежа офицерски кандидат Свилен Савов, беше приет от заместник-командира на ВМС комодор Димитър Денев.

Слово по случай завършването на колежа от поредният випуск произнесе директорът на колежа офицерски кандидат Свилен Савов. Той подчерта високите резултати получени от 36-те випускници на колежа.

Заместник-началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг Светослав Димитранов прочете заповед на Министъра на отбраната за присвояване на старшинско звание на завършилите колежа и за тяхното назначаване във военните формирования на ВМС.

Пагоните на кадетите връчи заместник-командирът на ВМС комодор Димитър Денев. Свидетелствата за професионална квалификация бяха връчени от началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг, професор, доктор на военните науки Боян Медникаров.

Заместник-командирът на ВМС комодор Димитър Денев връчи наградата на първенеца на випуска кадет Симеонка Ралчева Симеонова. Командирът на Военноморската база на ВМС комодор Митко Петев връчиха награди на първенците на специалности.

Тържеството завърши с тържествен марш на курсантите и випускниците на Професионалния старшински колеж пред официалните лица и гостите на тържеството.

 
Тревожни констатации от проверката на дирекция „Инвестиции в отбраната” на МО
06.07.2013, 06:24

Министърът на отбраната Ангел НайденовИнспекторатът на МО и дирекция „Вътрешен одит” са представили вчера своя доклад от проверката на дирекция „Инвестиции в отбраната”, извършена по заповед на министъра на отбраната. Това стана ясно от отговора на Ангел Найденов на народния представител Атанас Мерджанов по време на парламентарния контрол.

Констатациите били много сериозни. Има предложение за отстраняване на директора на дирекцията полковник Станимир Георгиев от длъжност. Оказало се, че заместникът му не отговаря на изискванията за заемане на длъжността.

Военноокръжна прокуратура е поискала цялата информация от проверката за допълнително произнасяне. При образуване на досъдебно производство е възможно да бъде отнет достъпът до класифицирана информация на директора, което означава, че не може да заема длъжността, посочи министърът. Той ще изчака произнасянето на Военноокръжна прокуратура, за да вземе решение за по-нататъшни действия.

Дирекция „Инвестиции в отбраната” има много сериозно място в дейността на министерството, бе посочено в отговора. Тя организира възлагането на обществени поръчки с възложител министъра на отбраната, координира и контролира изпълнението на договорите и офсетните споразумения, осъществява пазарно проучване на стоки и услуги, организира и контролира процесите на приемане и снемане на въоръжение на техника. През 2012 г. е работила с обем от средства в размер на 206 млн. лв., а за 2013 г. – 124 млн.лв., от които са извършени плащания за над 45 милиона. Оценката за корупционния риск в МО посочвала, като най-рискова е дейността в тази дирекция.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Започва националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2013”
05.07.2013, 16:37

Днес 5 юли 2013 г. от 13.00 ч. в Информационния център на ВМС, по повод предстоящото национално военноморското учение с международно участие „Бриз 2013”, представители на медиите от град Варна се срещаха с началника на Пресцентъра на учението „Бриз” – подполковник Димитър Титев.

По време на срещата журналистите бяха запознати с участващите сили в учението, етапите на провеждането му и сериалите, които ще имат възможност да наблюдават.

От 6 юли до 15 юли 2013 г., в западната част на Черно море, Военноморските сили на Република България ще проведат военноморското учение с международно участие „Бриз 2013”. Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили.

В учението „Бриз 2013” ще вземат участие Втора постоянната група кораби на НАТО с два кораба: испанската фрегата „BLAS DE LEZO”, и турската фрегата „SALIHREIS ”, ВМС на Гърция с патрулен катер „AITTITOS”, ВМС на Турция с подводницата „І. INÖNÜ”, ракетния катер „BORA” и миночистача „SIĞACIK”, както и самолет от патрулната авиация на САЩ  P-3C ORION...........Прочети още

 
Тактико-специално учение на тактически учебен полигон „Симитли”
05.07.2013, 16:32

От 01.07 до 04.07.2013 г. на тактически учебен полигон „Симитли”, с военнослужещи от в.ф. 26400 – Благоевград участваха в тактико-специално учение с използването на Полева тренировъчна система „DITS” от Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.

Бяха демонстрирани възможностите на системата в хода на занятието по тактическа подготовка, като всички военнослужещи успяха да се убедят в нейните възможности.

Модулната и мобилна система с модерни лазерни симулатори „DITS”, разполага с оборудване за войници и възможност за следене на машини в реално време. Беше използван симулатор на импровизирано взривно устройство. За онагледяване на действията се използва парцел от местността, с реална карта, с реални параметри и координати. Чрез полевата тренировъчна система се постигна в реално време онагледяване действията на всеки един участник, което спомогна за точното анализиране на ситуацията от командирите на подразделения и вземането на бързи и адекватни решения. Всичко това бе факт благодарение на добрата имитационна команда, сформирана от военнослужещи с опит от мисии в Афганистан и Ирак, които използвайки своя опит, поставяха обучаваните командири и военнослужещи в изключително критични ситуации, изискващи бързи, решителни и координирани действия.

Безспорно с използването на новите високотехнологични системи в ежедневната учебно бойна дейност се покриват критериите за воденето на „интелигентна отбрана” с минимум отбранителни ресурси и високи резултати.

http://landforce.mod.bg/

 
Продължава многонационалната съвместна подготовка “BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 13”
05.07.2013, 16:27

Вчера 04.07.2013 г., на полигон „Ново Село” се състояха поредните тренировки от съвместната българо-американска подготовка „BLACK SEA ROTATION FORCES – 13”. В занятието взеха участие български пехотен взвод и американски взвод от морската пехота.

Българският взвод беше в състав от 30 военнослужещи с командир лейтенант Георги Перчемлиев. Заместник-командир беше старши сержант Филип Ублеков и командири на отделения старши сержант Иван Шумански и сержант Иван Делов.

Темите на занятието бяха – „Патрул” и „ИВУ – устройство, видове и индикатори”. По време на занятието бяха изпълнени 2 задачи: „Основи на патрулиране в градска среда” и „Осигуряване на външен и вътрешен периметър и проникване в сграда”.

Теоретични лекции в комбинация с демонстрации по гореспоменатите теми бяха изнесени от морските пехотинци ефрейтор Джоунс, както и сержантите Мартинес, Рейнс, Стинсън и Мълдон. Предмет на дискутиране бе движението в градски условия, прочистване на сгради, както и различните видове ИВУ и признаците за тяхното откриване.

Паралелно бе проведено второ занятие с участието на снайперисти от същият взвод. Неговата тема беше „Маскировка, дебнене и евакуация на ранени с хеликоптер”.

http://landforce.mod.bg/

 
Отряд от кораби на ВМС на Китай пристигна във Владивосток
05.07.2013, 12:23

Седем кораба на военноморските сили на Китай пристигнаха във Владивосток за участие в съвместните с Тихоокеанския флот (ТОФ) маневри „Морско взаимодействие-2013”.

Китайската страна ще бъде представена на ученията от четири ескадрени миноносеца, две фрегати и комплексен кораб за снабдяване.

Активната фаза на ученията ще се проведе в акваторията на залива Петър Велики (Японско море) на 8-10 юли.

Визитата на отряда от кораби на ВМС на Китай ще продължи от 5 до 12 юли. - (видео)

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
До 2018 г. всички ракетни бригади - с „Искандер-М”
05.07.2013, 07:03

Iskander-MМинистерството на отбраната на Русия има намерение да снабди всички ракетни бригади от Сухопътните войски с нови оперативно-тактически ракетни комплекси «Искандер-М» до 2018 г. Това, както съобщава «Интерфакс», е заявил министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на церемония по предаването на войските на бригадния комплект на ОТРК «Искандер-М». Церемонията се е състояла в 60-и учебен център за бойно използване на ракетните войски и артилерия на Сухопътните войски на Русия в Астраханска област.

«За пръв път ние предадохме на бригадата целия комплект въоръжения "Искандер-М", а не снабдявахме ракетното съединение поетапно, както бе по-рано», е заявил Шойгу. Колко ракетни комплекса се планира да бъдат доставени във войската до края на 2017 г., Шойгу не е уточнил. Комплексите «Искандер» бяха приети на въоръжение в Русия през 2006 г., като постепенно замениха остарелите ОТРК «Точка» и «Точка-У». Те поразяват цели от 50 до 300 километра (до 500 километра с крилати ракети във версия «Искандер-К»). Могат да бъдат снабдени с балистични и крилати ракети с различни бойни глави, включително и тактически ядрени такива. – Още за ОTРК „Искандер-М”

http://www.duma.bg/

 
Норвегия увеличи поръчката за F-35A Lightning II
05.07.2013, 06:58

F-35АПарламентът на Норвегия е одобрил закупуването до-пълнително на шест изтребители F-35A Lightning II, съобщава Jane's. Новите машини, както се очаква, ще бъдат доставени на клиента през 2017 г. Стойността на шестте допълнителни F-35A се оценява на 737 милиона, но Норвегия заплати за тях 2,1 милиарда долара. В тази сума влизат както доставката на изтребителите, така и тренажьори, съпътстващото оборудване и подготовката на техническия персонал. По-рано министерството на отбраната на Норвегиия вече поръча четири бойни самолета.

Общо Норвегия има намерение да приеме на въоръжение 52 изтребителя, с чиято разработка се занимава американската компания Lockheed Martin. Стойността на всички партиди се оценява на 9,9 милиарда долара, включвайки въоръжението, съпътстващото оборудване и оказване на различни услуги. Съгласно действащия график, първите два самолета ВВС на Норвегия ще получат през 2015-2016 г. Тези изтребители ще бъдат в една от авиобазите на ВВС на САЩ и ще се използват за подготовка на норвежските пилоти. От 2017 г. Норвегия ще получава по шест изтребителя на година, като доставките ще завършат през 2024 г. и тогава ще бъде обявена пълната оперативна готовност на норвежския авиопарк от F-35A. – Още за F-35

http://www.duma.bg/

 
Оман получи първата корвета от проекта „Хариф”
05.07.2013, 06:53

корвета проект «Хариф», BAE Systems е предала на ВМС на Оман първата корвета «Ал-Шамех», построена по проекта «Хариф», се посочва в съобщение на британската компания. Церемонията по предаването на корветата се е състояла в базата на ВМС на Великобритания в Портсмут. Общо флотът на Оман трябва да получи три корвети от проекта «Хариф». Датата на доставките на другите два кораба «Ал-Рахмани» и «Ал-Расих» не се уточнява. Контрактът за доставката на Оман на трите корвети от проект «Хариф» бе подписан през 2007 г., като стойността му е 400 милиона фунта стерлинги (609,9 милиона долара). Първият кораб от проекта, спуснат на вода през 2009 г., е преминал изпитания от декември 2010 г. Втората корвета от проекта на BAE Systems е спусната на вода през 2010 г. и в момента преминава изпитания. Спускането на вода на третия кораб се състоя през 2011 г. Водоизместването на корветите от проекта «Хариф» е 2,5 хиляди тона при дължина 99 и ширина 14,6 метра. Корабите развиват скорост до 25 възела, а далечината на плаването е 3,5 хиляди мили.

Корветата от проекта «Хариф» е въоръжена с пускова установка за 12 зенитни ракети VL MICA, осем противокорабни крилати ракети Exocet Block III, 76-милиметрово оръдие Oto Melara, две 30-милиметрови оръдия MSI DS 30M и система за самозащита MASS.

 
От 6 до 15 юли: военноморско учение с международно участие „Бриз 2013”
05.07.2013, 06:24

Екипажите на вертолетите „Пантер” от Морската авиобаза „Чайка” ще бъдат сред активните участници в учението. Снимка архив МОРСКИ ВЕСТНИКОт 6 до 15 юли 2013 г., в западната част на Черно море, Военноморските сили на Република България ще проведат военноморското учение с международно участие „Бриз 2013”. В учението ще участват кораби от военноморските сили на България, Гърция, Турция, самолет от патрулната авиация на САЩ, както и два кораба от Втората постоянната група кораби на НАТО.

Домакин на учението е Пункт за базиране Варна.

Днес представителите на медиите имат среща с началника на Пресцентъра на военноморското учение от 13.00 ч. в Информационния център на ВМС (бивш Гарнизонен матроски клуб) на пл. „Св. св. Кирил и Методий” 7 във Варна, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.

http://morskivestnik.com/

 
Китай сертифицира първите си палубни летци
05.07.2013, 06:18

J-15Китай е завършил сертификацията на първите си петима палубни летци, както и на офицери, контролиращи кацанията (landing signal officers). Това се казва в официално съобщение на китайското военно министерство.

Сертификацията е приключена след 25 дневно тренировъчно излизане на море на първия китайски самолетоносач Liaoning (бивш съветски проект 1143.6). В съобщението на китайското военно министерство се казва, че сертификацията е станало след провеждането на голямо количество учебни излитания и кацания.

В момента Китай експлоатира неизвестно количество палубни изтребители J-15 (копие на руския Су-33 с китайска авионика и двигател). Страната заяви възможностите си да експлоатира палубни изтребители от Liaoning през ноември 2012 г. През април 2013 г. заместник началник щаба на китайските ВМС адмирал Сонг Шие, че следващият китайски самолетоносач ще е по-голям и ще носи повече самолети.

http://aeropress-bg.com/

 
Русия увеличава разходите си за отбрана
05.07.2013, 00:16

В същото време, когато САЩ и Европа съкращават военните си разходи, Русия, обратно, ги увеличава. През следващите четири години финансирането на руската отбрана ще нараства средно с 20 процента ежегодно и ще достигне рекордните 104 милиарда долара през 2016 година срещу 64 милиарда през 2013.

Общо в държавната програма за въоръженията до 2020 година Русия инвестира 770 милиарда долара. Къде ще отидат тези огромни пари, разказа военния репортер Владислав Шуригин:

   - Те ще отидат за закупуване на техника и въоръжение, което не се е закупувало или се е закупувало по единично. Лъвската част ще отиде за разработване на ново въоръжение.

Стратегическата програма за военна модернизация на Русия е подробно разписана до 2020 година. Като пример още през 2014 година в страната ще се появи първият държавен център за безпилотна авиация, а години по-късно такива центрове ще започнат работа във всеки от четири военни окръга. През 2015 година в армията трябва да се появи новият танк Т-99, а през 2016 – зенитно-ракетната система С-500. През 2013 година въоръжените сили ще получат няколко суперсъвременни системи Панцир-1С. Това чудо на ПВО може да проследява до 20 цели едновременно. Всеки момент ще влезе в серийно производство ракета, която за сега няма аналог в света, способна да свали не само „дрони”, но дори изтребителите F22-Раптор.

Освен във военна техника голяма част от средствата ще бъдат вложени и за подобряване на условията в армията. Така, според плана, в кабините за душ в казармите в близко време ще се появят почти 20 хиляди перални машини и прахосмукачки. По думите на генерал-майора Александър Владимиров държава е длъжна да влага и в развитието на личния състав:

   - Сега най-важното е да се създаде система за образование на професионалните офицери, която да бъде адекватна на съвременните изисквания за водене на война. Най-важното е да възпитаме не послушно винтче на военната машина, а човек, който е способен да поема инициатива, решения, да организира изпълнението на това решение и да отговаря за резултатите му. И за това също трябват пари.

Именно окомплектоването на армията е една от най-актуалните проблеми за военното ведомство. Сключилите договор са привлечени от облекчения за ипотека, а също така от по-високата от средната за страната заплата. За бъдещите офицери важна роля има възможността да получат висше военно образование, а след службата – професионална преквалификация.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Очаквани промени одобри Съветът по отбрана
05.07.2013, 00:12

На редовно заседание Съветът по отбрана, председателстван за първи път от министъра на отбраната Ангел Найденов, разгледа предложения за изменение и допълнение на Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България, съобщи Пресцентърът на МО. Внесените за разглеждане промени са необходими за запазване на оперативните способности на военните формирования за изпълнение на определените им мисии и задачи, се посочва в съобщението.

Въз основа на становищата на членовете на съвета министърът на отбраната Ангел Найденов възложил да бъде изготвен окончателен проект за изменения в Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г. Работна група ще продължи със следващи  оценки и анализи и на други предложения по Плана.

Членовете на съвета единодушно са одобрили предложението за отмяна на планираната реорганизация на 68-ма бригада „Специални сили“ и нейното запазване като структура и състав.

Прието е и предложението за отлагане на реорганизацията на авиобазата Безмер и авиационния полигон.

Съветът разгледал и възможността за възстановяване на военното формирование в гарнизон Враца. За целта се създава работна група, която в двуседмичен период ще представи допълнителна финансова обосновка, със съответни разчети, етапи и график  за реализацията на това предложение. Ще бъде изяснен и ангажиментът, който могат да поемат областната и общинската администрация на Враца за възстановяване на инфраструктурата в района на формированието.

На заседанието е одобрено предложение за изменение и допълнение на Наредба № 15, с което да се възстанови правото на летателния и плавателния състав да получава допълнителното си възнаграждение, когато е зачислен на курсове и специализации в страната и чужбина.

Тези промени бяха очаквани. Те бяха огласени по-рано от министъра на отбраната. Ангел Найденов дори се срещна с военнослужещи от 68-ма бригада „Специални  сили” и 24 авиобаза в Крумово, за да чуе и тяхното мнение.

http://www.otbrana.com/

 
Сааб започна производството на тестов „Грипен” E
05.07.2013, 00:10

Компанията Сааб, работеща в областта на сигурността и отбраната, започна производството на следващото поколение изтребител „Грипен”  - „Грипен” Е, съобщи за „Отбрана” Кремена Чобанова от „Кук къмюникейшънс”. Производството започва с предната част на фюзелажа на първия тестов самолет 39-8 преди започване на серийно производство.

Производството на „Грипен” Е започва с всички компоненти на фюзелажа след кратък и интензивен период на проектиране и дизайн с последните методи и техники от така наречения „Model Based Design”. Следва инсталиране на оборудване като кабели, закрепване на системите, външния слой на самолета и др. Над 1000 служители на Сааб в момента са заети само с развитието и производството на „Грипен” Е.

 „Това, което в момента наблюдаваме, е технологичен скок за Сааб и за авиационната индустрия като цяло. В производството и развитието на най- модерния изтребител се използват най-новите процеси, методи и техники. Това ни позволява да предложим един изтребител с още по-големи способности и с още по-изгодна цена за целия жизнен цикъл,” каза Ленард Синдал, ръководител на звено „Аеронавтика” в Сааб.

„След години инвестиции в развойна дейност в авиационния дизайн можем да предложим уникални възможности за трансфер на знание и технологии като включваме фирми от държави, закупили „Грипен” Е, в работата по изтребителя. Програмата за „Грипен” Е ще продължи да подпомага технологичното развитие и да създава работни места както в Швеция, така и в други държави”, добави той.

Базирана на дизайна на предишни версии на „Грипен”, системата „Грипен” Е предлага следващо поколение сензори, нови комуникационни връзки, революционна авионика, повече мощност, удължено време на полета, повече място за въоръжение и по-голяма товароносимост и напълно цифровизирана пилотска кабина с Head-up дисплей (HUD) и чисто нова електронна бойна система. „

Тестовият самолет 39-8 ще бъде първата завършена версия на „Грипен” Е, преди стартиране на серийно производство. Той ще бъде използван за демонстриране на новите способности и характеристики. Технологичните подобрения в „Грипен” Е бяха показани в програмата Gripen demonstrator със самолета „Грипен” E/F, който има нальот от над 250 часа в страни като Швеция, Великобритания, Индия и Швейцария (в Емен през октомври 2012 г. и януари и април 2013 г.) от 2008 г. насам.

На 15 февруари Сааб подписа споразумение с шведската Агенция за отбранително имущество FMV за развитието и модифицирането на 60 изтребителя „Грипен” Е за Швеция за периода 2013-2026 г., както и възможна поръчка за ново производство на „Грипен” Е за Швейцария.

http://www.otbrana.com/

 
Авиацията в армията е най-зле
05.07.2013, 00:05

 

Интервю с Ангел Найденов за състоянието на войската и какво завари новият екип в МО

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}