Военна информация

Архив - от 16 до 31 юли 2012 година

 

 
Беларус: жертви на плюшени мечета са Дмитрий Пахмелкин и Игор Рачковски
31.07.2012, 23:28

Александър Лукашенко Президентът на Беларус Александър Лукашенко освободи от длъжност ръководителя на Държавния граничен комитет генерал-майор Игор Рачковски и командващия на военновъздушните сили и противовъздушната отбрана генерал-майор Дмитрий Пахмелкин заради „ненадлежно изпълнение на служебните задължения по националната сигурност на републиката “. Освен това министърът на отбраната и началникът на генералния щаб са наказани с непълното служебно съответствие.

Става дума за скандалния инцидент, при който шведски лекомоторен самолет нахлу през Литва в беларуското въздушно пространство и разпръсна 876 плюшени мечета с прикрепени към тях листовки в защита на свободната преса.

„Това беше стопроцентна провокация срещу Беларус с подкрепата на чуждите служби“, - заяви сега вече бившият командващ на военновъздушните сили и противовъздушната отбрана Пахмелкин.

 
Нови катери за Черноморския флот на Русия
31.07.2012, 21:19

катер от проект №21980 „Грачонок”. През 2012 годна Черноморският флот на Русия ще се попълни с три нови противодиверсионни катера от проект №21980 „Грачонок”. Те са предназначени за борба с диверсионно-терористични сили в пристанищата и близките акватории, както и за охрана на морската граница.

Водоизместимостта на катерите е 139 тона, дължината им е 31 метра, а широчината – 7,4 метра. Катерите са способни да развиват скорост до 23 възла, далечината на плаването им съставлява 200 мили. Екипажът се състои от 6 души.

„Грачонок” е въоръжен с 14,5 милиметра картечна установка МТПУ, един противодиверсионен гранатомет ДП-64, един противодиверсионен гранатомет ДП-65 и четири ПЗРК тип  „Игла”.

Радиоелектронното оборудване включва: НРЛС МР-231, ГАС „Кальмар”, ОГАС „Анапа”.

В момента Военноморските сили на Русия имат само един катер от този проект в състава на Балтийския флот.

 
Генерали и офицери – почетни граждани на Стрелча
31.07.2012, 18:40

Във връзка с празника на Стрелча – 28 юли, Общинският съвет взе решение за удостояване на генерали и офицери, бизнесмени и общественици с високи отличия.

Със званието „Почетен гражданин на Стрелча” са удостоени:

Генерал-полковник от резерва Петко Прокопиев - за проявена доблест и храброст при изпълнение на служебните си ангажименти, допринесъл за издигане на авторитета на Българската армия, България и родна Стрелча. В служебната си кариера той стигна до първи заместник-началник на Генералния щаб, а в обществената – до председател на ЦС на СОСЗР.

Генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов - за проявена доблест и храброст при изпълнение на служебните си ангажименти, допринесъл за издигане на авторитета на Българската армия, България и родна Стрелча. В армията той стигна до заместник-началник на Генералния щаб, премина през военната дипломация, а сега е председател на ЦС на СОСЗР.

Лъчезар Цоцорков - за изключителен принос в осигуряването на заетост  на жителите на община Стрелча и финансово подпомагане реализацията на всички по- значими културни и благоустройствени мероприятия. Той е изпълнителен директор на „Асарел-Медет” АД.

Полковник Георги Найденов е удостоен посмъртно със „Почетен гражданин на Стрелча” за приноса му в икономическия просперитет на България и родиня му град. Георги Найденов е създател на „Тексим”, собственик на Тексимбанк. „Тексим“ е първото от редица предприятия,  които по-късно са обединени в икономическа групировка "Български търговски флот.”

Със званието „Носител на почетнат азначка на Община Стрелча” са удостоени:

Полковник от резерва Иван Ильов, досегашен кмет на Общината и Иван Караиванов за приноса им в благоустрояването на община Стрелча и мащабна дарителска дейност.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Специализираните групи от Сухопътните войски продължават дейностите по изпълнението на операция „Чист хоризонт”
31.07.2012, 17:38

Продължават и днес, 31 юли, дейностите на 100 военнослужещи, включени в състава на Специализираната тактическа група от Сухопътните войски, по повърхностното прочистване на откритите невзвривени боеприпаси и взривни остатъци в района на Производствено-складова база за боеприпаси „Стралджа – Мараш”.

До този момент прочистената площ е 23068 дка, открити са 9751 бр. невзривени боеприпаса и 4131 кг. скрап.

/МО/

 
Подводницата Triumph завърши продължително бойно дежурство
31.07.2012, 13:28

Атомната многоцелева подводница S93 Triumph на ВМС на Великобритания се завърна на 29 юли във военноморската база Девонпорт в Плимут, завършвайки 10-месечна бойна служба, съобщи сайта на британското военно ведомство.

Около 90% от това време екипажа е провел непосредствено в морето. Последната акватория, където подводницата е изпълнявала поставени задачи, е била Персийския залив.

S93 Triumph е приета в състава на ВМС на Великобритания през 1991 година и е последния седми кораб от серията атомни подводници тип Trafalgar. – Още за подводниците на Великобритания

 
Нов командващ на украинските ВМС
31.07.2012, 13:16

вицеадмирал Юрий Ильин Президентът на Украйна Виктор Янукович е назначил вицеадмирал Юрий Ильин за командващ на ВМС на Въоръжените сили на Украйна, съобщава сайта на държавния глава.

До сега вицеадмирал Ю.Ильин заемаше длъжността началник на щаба, той и първи заместник на командващия на ВМС на Украйна.

Ю.Ильин е роден на 21 август 1962 година. През 1979 година завършва Минското Суворовско военно училище, след което постъпва в Одеското висше артилерийско командно училище „Фрунзе”. По късно завършва и Националния университет за отбрана на Украйна. Службата му преминава през различни длъжности в морската пехота. От август 1998 година до декември 2003 година командва отделна бригада на морската пехота на ВМС.

След това преминава през различни щабни длъжности в командването на ВМС на страната.

 
Новите патрулни самолети P-8A Poseidon на ВМС на САЩ дебютираха на ученията "РИМПАК"
31.07.2012, 12:58

P-8A PoseidonМногофункционалните патрулни самолети P-8A Poseidon, които ще трябва да заменят остарелите машини P-3C Orion, през тази година за първи път участваха в ученията "РИМПАК-2012", съобщава сайта на американските ВМС.

Два самолета P-8A управлявани от екипажи от 1-ва авиационна ескадрила за войскови изпитания и оценки на ВМС на САЩ бяха базирани на летище на авиацията на морската пехота в залива Кано на Хавайските острови.

Те взеха участие в 24 епизода на ученията, изпълнявайки планови изпитателни полети и противолодъчни операции съгласно сценария на ученията. – Още за P-8A Poseidon

 
Териториалните спорове в моретата от Източна Азия
31.07.2012, 12:27

Япония е готова да използва военноморските си сили за отстояване на суверенитета си над островите Сенкаку в Източно китайско море, заяви в четвъртък премиерът на Япония Тосихико Нода, коментирайки в парламента ситуацията поредното влизане на китайски риболовни кораби в акваторията на спорният архипелаг, за които, освен Китай, претендира и Тайван.

Два дни по-рано Китай обяви разполагането на военен контингент на спорния архипелаг Спратли в Южнокитайко море, за който претендират Филипините и Виетнам. Териториалните диспути в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР) явно преминават в нова фази, като стават потенциално огнище на въоръжен конфликт.

Дискусиите основно се водят около Южните Курили и корейските острови Токто (Такесима) на които претендират Япония, и островите Сенкаку (Дяоюйдао), фактическия суверенитет на които оспорва Китай. В регистъра на спорните територии влизат също около 100 малки острова от архипелага Спратли, на които предтендират и частично владеят Китай, Виетнам, Тайван, Малайзия, Филипините и Бруней.

Всички тези територии са обединени от Сан-Франциския мирен договор от 1951 година, текстът на които е бил подготвен от САЩ с участието на Великобритания. Договорът лишава бившия собственик на тези острови - Япония от всички права върху завоюваните от нея по време на Втората световна война територии. Проблемът е там, че суверенитета на Япония е ограничен с четирите и главни острова, докато принадлежността на спорните днес острови не е била определена в международното право.

Междувременно, въпросът с годините става все по-принципен.

В района на Спратли и Сенкаку бяха намерени големи залежи от въглеводороди. Освен това, изключителната икономическа зона, разположена в радиус 200 мили от територията, е важна от гледна точка на риболовството, особено в района Южните Курили.

Важен е и геостратегическият аспект. Русия още през 90-те подчерта, че в района на Южните Курили са разположени проходи за корабите в Тихия океан, важни за нейния Тихоокеанския флот. В района Спратли се преминават много важните морски пътища, свързващи Япония и Китай с Европа и Близкия Изток.

Но, разбира се, идва въпроса за престижа и принципа. Русия е категорично против преразглеждането на резултатите от Втората световна война, включително и в Тихия океан. За корейския народ остров Токто е един вид символ на победата над японския колониализъм. Китай отстоява териториалната си цялост, която силно пострада за век и половина борба с Япония, Великобритания, Португалия и други колониални империи. В спора с Русия, Япония набляга на „принципите за законност и справедливост”, определени в руско японската-декларация от 1993 година, въпреки че, прецедентите на тяхното използване в световната история са на изчезване.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Военни стрелби ще се провеждат на Тюлбето край Казанлък през август
31.07.2012, 12:08

Военни стрелби ще се провеждат на Тюлбето край Казанлък през август, съобщиха от пресцентъра на община Казанлък. Щабът на Военно формирование 22180 - Казанлък, уведомява гражданите, че на 2, 6, 7, 8, 9, 13, 14, 16, 21, 22, 23, 27, 28, 29 и 30 август 2012 г. ще се проведат стрелби със стрелково оръжие, бойни машини и артилерийска материална част на ГУЦ "Тюлбето" от 8.00 до 23.00 часа.

Преди стрелбите ще бъдат разставени постове на отцепление с цел недопускане на хора, животни и машини в района на полигона, за да не се допуснат нещастни случаи. На всички лица, преминаващи през постовете и неизпълнили техните разпореждания, ще бъде търсена наказателна отговорност на основание чл. 389 ал. 1 от Наказателния кодекс, предупредиха от щаба на Военното формирование.

/ИА "Фокус"/

 
Френските военни официално се изтеглиха от район край Кабул
31.07.2012, 12:04

Френските военни във вторник завършиха важен етап от своето ускорено изтегляне от Афганистан, след като се изтеглиха от район край Кабул, предаде АФП. Контролът върху района Суроби, източно от Кабул, бе предаден на афганистанските сили за сигурност през април, но французите официално се изтеглиха днес, след кратка церемония по сваляне на знамето.

Така френски военни части вече има само в Кабул и Каписа, изключително размирна провинция, където френските части претърпяха множество смъртоносни нападения на талибаните.

По-рано през месеца френските военни предадоха контрола над Каписа на местните власти, но френски войници ще продължат да им помагат в подготовката, докато подготовката за пълно изтегляне продължава.

/ИА „Фокус”/

 

На фокус:

 

Снимка на руски вертолет Ка-27ПС (бордови номер "77 червен") от големия противолодъчен кораб "Адмирал Пантелеев" на Тихоокеанския флот на Русия, извършил кацане на палубата на американския атомен самолетоносач CVN 68 Nimitz по време на многонационалните учения Rim of the Pacific (RIMPAC) 2012 в района на Хавайските острови.

Снимка: сайт на ВМС на САЩ, 27.07.2012 г.

 
Южна Корея избра британската „БАЕ Системс” да модернизира изтребители KF-16
31.07.2012, 09:02

изтребител KF-16Южна Корея избра британската компания „БАЕ Системс” за реализирането на проект за модернизиране на остарелите изтребители KF-16 на стойност 1.1 млрд. долара, предаде АФП, позовавайки се на държавните медии. Американското поделение на британската компания победи „Локхийд Мартин” в надпреварата за сделката, съобщи Агенцията по обществените поръчки и придобиванията за отбраната. Договорът ще бъде подписан по-късно през годината.

Изтребителите KF-16 са версия на Ф-16, произвеждани в Южна Корея по лиценз на „Локхийд Мартин” пред 90-те години на миналия век.

/ИА „Фокус”/

 

 
В Северодвинск е заложена четвърта подводница от проект "Борей"
30.07.2012, 21:35

Подводница проект "Борей". Фото пресслужба на "Севмаш"Днес в Северодвинс, в присъствието на президента Путин, се е състояла церемония по залагането на атомната подводница "Князь Владимир", съобщава "Интерфакс". АП ще стане четвъртата субмарина от проект 955 "Борей", като до 2020 година ВМФ на Русия планира да приеме на въоръжение осем подводници от този проект.

Първата подводница от проект 955, "Юрий Долгорукий", премина държавните изпитания и според информация на РИА Новости тя се подготвя за предаване на руските военни моряци.

Втората атомна подводница от проект "Борей", "Александр Невский", се очаква да влезе в състава на ВМФ в началото на 2013 година след завършване на държавните изпитания. В момента в корабостроителницата Севмаш се строи третата подводница от проекта, която трябва да получи името "Владимир Мономах".

Атомните подводници от проект 955 ще получат на въоръжение междуконтиненталните балистични ракети с морско базиране Р-30 "Булава". Ракетата успешно премина държавните изпитания и трябва да бъде приета на въоръжение във ВМФ едновременно с "Юрий Долгорукий". – Още за проект 955

 
Частният капитал ще усили мощта на китайската армия
30.07.2012, 21:00

Частните инвеститори в Китай ще получат по-големи възможности за влагане на средства в отбранителната промишленост. Това съобщи вестник „China Daily”, позовавайки се на постановление на Комитета по отбранителна наука, техника и промишленост Китай и Главното управление по въоръжението на Народно-освободителната армия на Китай (НОАК).

НОАК и без това не се оплаква от липва на финансиране. В последно време бюджетът за отбрана се увеличи с повече от 10%. Тази година увеличаването на разходите за отбрана достигна 11%, като те продължават да нарастват по-бързо, отколкото БВП на страната. Увеличаването на бойната мощ на НОАК както и преди остава приоритет за Пекин. Китай, не само, че не пести пари за това, но и търси различни източници на финансиране на отбранителните програми. От тази гледна точка, напълно логично изглежда изравняването на правата на частните инвеститори и държавните предприятия от отбранителния сектор.

Сега частните компании ще получат правото да участват в разработването и производството на въоръжения, а също и в реструктуризацията на държавните отбранителни предприятия. По-късно ще бъде уточнен списъкът от оръжия, за разработката и производството на които могат да бъдат използвани средствата на частни инвеститори. В същото време в постановлението се казва, че достъп до този сектор могат да получат само инвеститори от континенталната част на Китай.

В момента Китай реализира редица големи проекти, свързани със създаването на нови бойни самолети, строителството на самолетоносачи и други бойни кораби, с развитието на космическата програма, увеличаването на възможностите на армията в съвременна информационна война с използването на компютърни мрежи. Привличането на частен капитал в отбранителната промишленост дава на НОАК допълнителни възможности за техническо превъоръжаване, смята руският военен експерт Игро Коротченко:

   - Очевидно е, че на нов етап от развитието ще бъдат открити шлюзовете, за да може частния капитал да се включи в осъществяването на най-важните национални отбранителни проблеми. Специално трябва да се отчете, че износът на китайско оръжие активно расте. Новите инвестиции позволяват да бъдат развивани отбранителни иновации с цел придаването на все по-големи възможности на НОАК за демонстриране на сила и отстояване на националните интереси на Китай.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Нов китайски патрулен кораб
30.07.2012, 18:14

В китайското корабостроително обединение Hudong-Zhonghua Shipbuilding Group в Шанхай на 28 юли 2012 година бе спуснат на вода големия патрулен кораб „Хайсюнь-01" ("Морски патрул-01" – не е уточнено дали това е официалното име на кораба или условното по време на строителството му), построен за Морската администрация на КНР (Maritime Safety Administration People's Republic of China - MSA) – водеща китайска агенция за осигуряване на безопасността на море. Това е най-големият патрулен кораб в Китай.

"Хайсюнь-01" има пълна водоизместимост от 5418 тона, дължина 128,6 метра, максимална скорост 20 възла и максимална далечина на плаване до 10 хиляди мили. На кораба има постоянно базиран вертолет, оборудване за дозареждане на други морски съдове в открито море, спасително оборудване.

Корабът ще бъде въведен в експлоатация до една година.

 
МО: Няма пари за утилизация на излишните боеприпаси
30.07.2012, 17:37

В момента у нас има 7481, 483 т. излишни боеприпаси. От тях Министерството на отбраната (МО) е предвидило за утилизация (процес на необратимо преобразуване чрез разснарядяване на отделни съставни елементи с последващо използване на отпадъчните барути, взривни вещества, празна опаковка, черни  и цветни метали) – 5034, 046 т., а за търговска реализация – 2447,437 т. За тях до 2015 г. са необходими 7 508 213 лв. Как върви процесът на утилизация и какви са плановете до 2015 г., става ясно от информация на МО.

Проблемът е, че пари за утилизация няма. За 2011 г. например са били необходими 14 млн. лв. за предвидените за унищожаване 13486, 224 т боеприпаси. Осигурени са едва 1,3 млн.лв. С 500 000 лв. от бюджета на МО са утилизирани 557, 045 т., а с 800 000 лв. чрез Междуведомствената комисия по военната промишленост – 750,022 т. Данните показват, че основното намаление на излишните боеприпаси се дължи на търговската реализация. Например от началото на годината са утилизирани едва 126, 236 т., а на пазара са реализирани – 2634, 598 т.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Аню Ангелов: Съвместната подготовка е ярък пример за "Интелигентна отбрана"
30.07.2012, 17:31

Аню Ангелов "Съвместната подготовка постигна целите си - тя е ярък пример за "Интелигентна отбрана"  с участието на формирования от България, САЩ, Сърбия, Македония и Украйна".

Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов след приключването на ВИП-деня на съвместната българо-американска подготовка "Black Sea Rotational Force – 12". Той подчерта, че този тип подготовки са полезни за придобиване и усъвършенстване на съвместни способности. Министър Ангелов допълни, че за 2013 г. се планира разширяването на тези подготовки с повече формирования.

За първи път гостите имаха възможност да наблюдават съвместни действия на подразделения от България, САЩ, Македония и Украйна в два войскови района -  авиобаза Безмер и Учебен полигон "Ново село". "Този тип съвместни съоръжения, които имаме със САЩ дават своя принос към усъвършенстване на съвместната подготовка на трите вида въоръжени сили, американската армия, а също и на страните-партньори", каза министър Ангелов и допълни, че през ноември предстои официалното откриване на изградената американска част от учебен полигон "Ново село"............ Прочети още

 
Държавност и Сигурност – разгромената система
30.07.2012, 17:26

ген. Борисов В държави с национални елити и лидери съществува  мегасистема, в която държавността и сигурността са в динамично равновесие. У нас обаче теория на системата „държавност - сигурност“ не се развива, а в практиката те напълно се разминават. И това, при положение че водещите днес държавници ген. Борисов и полк. Цветанов яхнаха държавността едва слезли от коня на сигурността.

Между другото, предчувствайки бъдещото неблагоприятно развитие и на двете подсистеми, през юли 2009 г. група бивши офицери от спецслужбите изпратиха на полк. Цветанов, с копие до ген. Борисов и главния прокурор Борис Велчев, две работни концепции: за цялостна реформа в МВР и сектора „Сигурност“ и за създаване на качествено нова структура - Държавна дирекция за борба с корупцията.

Отговори само главният прокурор - в смисъл че е съгласен, но инициативата трябва да се подхване от изпълнителната власт. На въпрос към ген. Борисов дали е прочел двата документа той отговори, че Цветанов работи по методика, за която има „мощна външна подкрепа“............ Прочети още

 
В Кърджалийска област започнаха безплатните първични прегледи, организирани от Министерството на отбраната
30.07.2012, 12:30

Военномедицинският отряд за бързо реагиране (ВМОБР) към Военномедицинската академия, започна днес, 30 юли, безплатните първични медицински прегледи на населението в село Женда, Кърджалийска област. Прегледите са част от учение на ВМОБР, което стартира през юли с прегледи в София и Смолянска област.

Учението е организирано от Министерството на отбраната и се провежда съвместно със структурите на Министерството на здравеопазването, местната власт и БЧК и има за цел да се извършат безплатни клинични изследвания на населението от отдалечени райони в страната.

Лекарските екипи включват лекар-терапевт, медицинска сестра, лаборант, медицински фелдшер. Медицинските екипи се придвижват със санитарен автомобил с повишена проходимост Мерцедес G270.

Във връзка с това ви информираме за графика, по който ще се провеждат безплатните първични прегледи:

Г Р А Ф И К

За провеждане на безплатните първични медицински прегледи за периода 30 юли – 8 август 2012 г. в Кърджалийска област

   - 30.07.2012г. - с. Женда;

   - 31.07.2012г. - с. Тихомир;

   - 01.08.2012г. - с. Тихомир;

   - 02.08.2012г. - с. Долно Къпиново;

   - 03.08.2012г. - с. Жълтуша;

   - 04.08.2012г. - с. Жълтуша;

   - 05.08.2012г. - с. Припек;

   - 06.08.2012г. - с. Припек;

   - 07.08.2012г. - с. Стражево;

   - 08.08.2012г. - с. Велишане.

/МО/

 
Русия се надява до края на годината да се договори с Украйна за модернизиране на Черноморския флот
30.07.2012, 12:17

Русия разчита до края на 2012 г. да сключи споразумение с Украйна относно реда за модернизиране на руския Черноморски флот в Крим, заяви командващият флота контраадмирал Александър Федотенков, цитиран от РИА Новости.

„В момента продължаваме преговорите за конкретизиране на документа, допълващ споразумението от 1997 г. за разделяне на Черноморския флот. Формирането на този документ навлезе в завършителна фаза. Разчитаме да го подпишем до края на годината. Споразумението ще ни предостави възможност да се сдобием с нови кораби в Севастопол”, коментира контраадмиралът. По-рано руското министерство на външните работи заяви, че украинската страна не възразява срещу замяната на остарелите кораби на руския Черноморски флот в Крим с нови. Според договора от 1997 г. Русия не може да увеличава броя на бойните си единици в Крим, а също така да извършва обновяване на въоръженията. В същото време към днешна дата корабите на руския флот се смятат за остарели. – Още за ЧФ на Русия

/ИА „Фокус”/

 
Военнослужещи от СВ ще вземат участие в ритуали по отбелязване на 135 години от боевете за Стара Загора
30.07.2012, 11:01

Самарското знамеПредставителни подразделения и военния духов оркестър на военно формирование 24150-Стара Загора ще вземат участие на 31.07.2012 г. в организираните от община Стара Загора мероприятия за отбелязването на 135-ата годишнина от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война.

От 09.30 ч. е ритуала по поднасяне на венци и цветя на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”, а от 10.30 часа ще се поднесат венци и цветя пред паметниците, свързани с боевете за Стара Загора. Кулминацията на честванията е тържествената проверка (заря) от 20.30 ч. на площада пред община Стара Загора.

/landforce.mod.bg/

 
Италианският посланик ще връчи знамето на българските планински стрелци
30.07.2012, 10:16

На снимката: Н.Пр. Посланика на Република Италия у нас Стефано Бенацо.Клуб „Планински стрелци „Капитан Петко войвода” от Общинската организация на СОСЗР – Смолян, ще получи своето знаме на 30 юли, понеделник от 18 ч. в ЦВК. Знамето ще бъде връчено от Н.Пр. Посланика на Република Италия у нас Стефано Бенацо. Той е президент на Балканско-Карпатската-Дунавска секция на Националната асоциация на Алпините в Италия.

Негово Превъзходителство е със сериозен принос за учредяването на клуба, в който членуват действащи и запасни военнослужещи от планинските формирования на Българската армия. Това ще бъде една от последните му обществени прояви в неговия мандат. Клубът вече има участия в прояви на Националната асоциация на алпините в Италия и в Международната конфедерация на планинските войски, чийто член се очаква да стане съвсем скоро.

/Otbrana.com/

 
Австралийска подводница потопи американски кораб. Ученията RIMPAC
30.07.2012, 09:27

Старият американски боен кораб USS Kilauea е бил потопен от австралийска подводница край Хавай.

Той заедно с USNS Niagara Fallis бяха потопени по време на SINKEX (sink exercise) на тазгодишното международно военноморско учение RIMPAC (Пръстенът на Пасифика).

В учението участват над 40 кораби и подводници, 200 въздухоплавателни средства и над 25,000 души от 22 страни.

За да се осигури още по-реална обстановка американските военноморски сили осигуриха два плавателни съда, които бяха потопени във водите край Хавай. Първият кораб бе потопен от австралийската подводница HMAS Farncomb SSG-74.

/maritime.bg/

 
Съвместен морски парад на Русия и Украйна в Севастопол
30.07.2012, 09:14

Десетки хиляди хора се събраха вчера на брега на Севастополския залив, за да видят съвместния парад на корабите от Черноморския флот на Русия и Военноморските сили на Украйна. Военните моряци и на двете страни днес за първи път отбелязват заедно своя професионален празник – Денят на флота.

Парадът се откри с тържествено преминаване на руския ракетен кораб на въздушна възглавница „Самум“ и на украинската подводница „Запорожие“. След тях в общ строй преминаха тралчиците, малките бойни и ракетни катери. След това се проведе морско сражение с надводни кораби на „противника“ с имитация на ракетна атака, а тралчиците унищожиха минните заграждения. Празникът завърши със салют.

 
Сигурността започва от разузнаването
30.07.2012, 09:03

Колкото по-сложна е ситуацията в държавата, колкото повече тя е отслабена в икономическо, политическо и военно отношение, толкова нейното политическо и военно ръководство е длъжно да бъде по-чувствително към степента на рисковите фактори и предизвикателствата, а най-важното – към своевременното установяване на възникващите заплахи. Правилната оценка на степента на рисковете и заплахите оказва решаващо влияние върху насочеността на политиката на национална сигурност, на външната и военната политика и военното строителство.

За да се стигне обаче до своевременното установяване на възникващите заплахи, е необходима достатъчна достоверна и разнообразна информация и достатъчен обективен и задълбочен анализ на същата. А това може да даде само разузнаването – както се казва “по-малката армия изисква повече разузнаване”....... Прочети още

 

 
Сменят цялото ръководство на федералната криминална полиция в Германия
29.07.2012, 16:58

Цялото ръководство на федералната криминална полиция в Германия се сменя. Новината бе съобщена от министърът на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих. Той уточни, че директорът Матиас Зегер и двамата му заместници Ломан и Фрезе са уволнени.

Причините за кадровите промени са много. Една от най - сериозните е загубеното доверие и невъзможността на ръководството да се справя с предизвикателствата на новите прояви на тероризъм и масови хулигански прояви. Новият директор на федералната криминална полиция ще бъде 57-годишният Дитер Роман. Той е един от доказаните експерти в областта на ислямския тероризъм в министерството на вътрешните работи.

/КРОСС/

 
Индия проведе успешни изпитания на свръхзвуковата ракета „БраМос”
29.07.2012, 16:10

Пуск на ракета БраМосИндийската армия проведе успешни изпитания на свръхзвуковата крилата ракета „БраМос”, която е съвместно производство на Русия и Индия, съобщи представителят на смесеното предприятие „БраМос Аероспейс” Правин Патхак, цитиран от РИА Новости.

„Целта на изпитанията бе проверката на редица нови системи, инсталирани на ракетата”, отбеляза той. Изпитанията се проведоха на ракетния полигон Чандипур в източния индийски щат Ориса. – Още за БраМос

/ИА „Фокус”/

 
Азърбейджан ще изхарчи за въоръжение през следващите две години 3,7 милиарда долара
29.07.2012, 11:37

Турска БМ Otokar CobraАзърбейджанския сайт azeridefence.com на 25 юли 2012 година цитирайки данни, предоставени му от правителството на страната, съобщи, че за следващите две години Азърбейджан е сключил контракти за доставка на въоръжение и бойна техника на обща стойност 3,7 милиарда долара.

От тази сума с Израел са сключени контракти за 1,6 млрд. долара, с Русия за 1,1 млрд. долара и с Турция за над 300 милиона долара. Други контракти са подписани и с Украйна, ЮАР и Белорусия.

 
Отзвук от пресконференцията на министъра на отбраната
29.07.2012, 10:28

Какво се случва с проверката на констатираното неправомерно изнасяне на 7 юни на 103 авиационни ракети „Въздух-земя” от авиобаза „Безмер”, за което се вдигна едва ли не повече шум, отколкото около гръмналите по това време складове с боеприпаси на „Берета трейдинг” край пътен възел „Петолъчката”? На този въпрос отговор даде министърът на отбраната Аню Ангелов на последната си пресконференция. Най-общо той бе, че констатираните нормативни недостатъци вече се отстраняват, а на виновните лица са наложени строги наказания.

След информацията в „Отбрана” последва отзвук от наши читатели, за което им благодарим. Те поставят въпроса дали служебната проверка е обективна или нагласена.

Да припомним историята, така, както бе представена от медиите в началото на юни.......... Прочети още

 
Крачката между тежкия проблем и пробива
29.07.2012, 10:08

Росен Плевнелиев В интерес на истината трябва да признаем, че президентът Росен Плевнелиев сложи пръст в раната на националната ни сигурност.

Докато всички управляващи политици се пазеха от категорични изявления след атентата на летището в Бургас, а по-късно млъкнаха по съвет на експертите, които се оказа, че знаят повече от тях кога трябва да се говори, държавният глава се опита да посочи тревожността на ситуацията.

Това се случи в началото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. За съжаление в съобщените по-късно решения остротата на президентското изявление бе доста притъпена…….. Прочети още

 
Израелски F-16 са спрени от полети
29.07.2012, 10:02

F-16I “Sufa” Израелските ВВС са спрели от полети част от изтребителите си F-16C/D "Barak" след като техническият състав е открил, че боя от вътрешната част на въздухозаборниците се лющи и може да попадне в двигателите.

Този проблем е установен при самолетите, действащи от военновъздушните бази в Hazor и Ramat David. Първоначалните оценки са, че високите температури това лято водят до нарушаване външното покритие на въздухозаборниците.

На земята са само тези изтребители, при които е открит този проблем, като на всички изтребители F-16 от модификациите C/D ще бъдат извършени проверки. Техническия състав премахва стария слой боя и нанася нова, по-устойчива боя. Това ще отнеме известно време, но изтребителите, ако се наложи, могат да излетят в случай на необходимост.

Според базата данни MiliCAS на Flightglobal израелските ВВС разполагат с 325 изтребители 325 F-16, от които 126 са C/D модификация с двигатели General Electric F110-100.

Същевременно ВВС са започнали разследване след като на 27 юли при дозареждане във въздуха телескопичната щанга на Boeing 707 “Reem” се е „разпаднала” и повредила предното стъкло на зареждания F-16I “Sufa”. Двата самолета успешно са кацнали в базите си.

/Pan.bg/

 
Първите F-22 пристигнаха в Япония
29.07.2012, 09:54

F-22Американските военни въздъхнаха облекчено, след като първата група F-22 прелетяха успешно до Япония. Осем ‘стелт’ изтребителя кацнаха вчера във военновъздушната база Кадена, още четири се очакват по-късно.

ВВС на САЩ разглеждат тази операция по пребазирането като първа стъпка за възвръщане на доверието към този скъп изтребител след множеството проблеми и инциденти, свързани с кислородната система.

След много месеци усилени изследвания и проверки специалистите са установили, че проблемът се крие в неизправен клапан във противопретоварващия костюми на летците.

Така изтребителите пето поколение F-22 Raptor отново се връщат към нормална летателна дейност. – Още за F-22

/Pan.bg/

 
Днес руските военни моряци празнуват!
29.07.2012, 09:47

Днес е профеционалния празник на руските военни моряци. По традиция денят на ВМФ на Русия ежегодно се отбелязва в последната неделя на месец юли. Самия празник е бил учреден през месец юни 1939 година със специално постановление на правителството на СССР.

На този ден се организират военни паради и военно-спортни мероприятия, концерти и конкурси. На бойните кораби, които участват в празничните събития, често се организира „ден на отворените врати” за всички желаещи. – Още за ВМФ на Русия

 
Военноинвалидите и ветераните искат от министъра на отбраната спешно обсъждане на проблема с лекарствата им
29.07.2012, 08:19

Петър Велчев- председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и координатор на връзките на МО с национално представителните организации и заместник-председател на Консултативния съвет.Да се свика спешно заседание на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните. За това се настоява в писмо до министъра на отбраната Аню Ангелов, който е председател на съвета. Председателите на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев (на снимката) и на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Анастасов предлагат това да стане на 1 август, сряда. Темата е „Обсъждане на проблема с начина на предоставяне на лекарствени продукти по Наредба № 1 за военноинвалидите и военнопострадалите и Наредба № 17 за ветераните от войните и излизане със становище, съгласно чл. 3, ал. 1, т. 1 от Вътрешните правила.”

С призив за решаване на проблема с лекарствата председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев е изпратил писма до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков.

/Otbrana.alle.bg/

 

 

На фокус:

 
Hawker Beechcraft T-6C+ Texan II

Появи се първата снимка на учебно-бойния самолет Hawker Beechcraft T-6C+ Texan II (временна американска регистрация N2850B, бордови номер 6602), построен за ВВС на Мексико, провеждащ изпитания на летището във Форт-Смит (щат Арканзас). По всяка вероятност това е втората построена от поръчаните общо шест такива машини.

23.07.2012 (с)  Nick Thomas / www.airfighters.com

 
Двама войници от НАТО убити в Афганистан
28.07.2012, 18:12

Двама войници от командваните от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ИСАФ/ бяха убити днес при нападение на бунтовници в източната част на страната, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на комюнике на ИСАФ.

Не се посочват националностите на убитите. Повечето военни в източен Афганистан са американци, отбелязва агенцията.

От началото на месеца в Афганистан са загинали 42 войници от международната коалиция, пише БТА. – Още за Афганистан

 
Не работете с готови формули, каза министърът на отбраната на випускниците от академията
28.07.2012, 14:45

Дипломи за висше образование получиха днес 336 слушатели и студенти от 13 магистърски специалности в професионалните направления “Военно дело” и “Национална сигурност” на Военна академия „Георги С. Раковски”. Българската армия не спира да се променя и трансформира, нека обаче това да не ви плаши, посочи в приветствието си министърът на отбраната Аню Ангелов. И към уроците, научени в академията, прибави още един „Не работете с готови формули!”, т.е. наученото никога не е достатъчно.

Първенец на академията и на специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили” е полковник Пламен Йорданов от СКС, а на студентите – Николета Абрашева. Прочетени бяха заповеди за награждаване на випускниците от министъра на отбраната, началника на отбраната и началника на академията. От името на генерал Симеон Симеонов и военното ръководство поздравления и пожелания за успешна служба поднесе заместник-началника на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев. Тържествената церемония беше открита от началника на академията комодор Димитър Ангелов.

„Випуск 2012” ще остане в историята и факта, че завършва в годината, когато се отбелазва един век от създаването на академията. На връчването на дипломите бяха още командирите на Видове въоръжени сили, председателите на СОСЗР и Съюза но военноинвалидите и военнопострадалите генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов и младши лейтенант от запаса Петър Велчев и близки на випускниците. – Прочети още

 
Въпреки масовите убийства Америка се примирява с меките закони за оръжията
28.07.2012, 10:34

Конфискувани оръжия. Снимка: мелтгънс Въпреки 12-те жертви на кръвопролитието на премиерата на “Батман”, то едва ли ще доведе до затягане на нормативната уредба за огнестрелните оръжия в САЩ - политическата класа и отляво, и отдясно не смее да се опълчи срещу влиятелното оръжейно лоби.

Предвождано от Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие, оръжейното лоби, разполагащо със значителни финансови средства, повтаря безспир, че никакво посегателство върху основните свободи на американците не би попречило на един луд убиец да се развихри.

Предполагаемият виновник за петъчната касапница в колорадския киносалон Джеймс Холмс не е бил криминално проявен, съответно е успял легално да купи четири огнестрелни оръжия, сред които и полуавтоматична пушка. С покупки чрез интернет си е подсигурил и над 6000 патрона……. Прочети още

 
Какви са плановете и очакванията за новите Батальонни бойни групи (ББГ)?
28.07.2012, 10:27

БМП-23Много експерти и специалисти се интересуват от плановете и очакванията за новите Батальонни бойни групи (ББГ). Този въпрос бе засегнат по време на вчерашната пресконференция на министъра на отбраната Аню Ангелов.

Ето какво отговори военния министър на въпрос на сп. "Клуб ОРЪЖИЕ": "Налага ли се да се закупи нова техника и въоръжение за сертификацията на първата ББГ през есента на тази година?"

Аню Ангелов: "Принципът на подготовка и сертифициране на СВ както вече съм Ви информирал е изменен, а именно формиране по 3 ББГ в двете бригади до 2015 г. В резултат на това ще имаме нов начин на подготовка. Тази първа ББГ е пилотен проект на практика и нейната подготовка се осъществява както на територията на България, така и на територията на Германия, където са разположени полигоните на Европейското командване на армията на САЩ. Резултатите досега ни дават увереност да считаме, че както изборът на начина за подготовка, така и самата подготовка ще ни позволят да завършим процеса на формиране и на останалите 5 ББГ в периода до края на 2014 г. Сертификацията предстои и ще бъде много сериозна, като ще бъде отчасти на територията на България, отчасти на територията на Германия, във взаимодействие с части на армията на САЩ и на други армии които се подготвят там. Единствената разлика, която имаме с тях е, че тази подготовка на първата ББГ не се провежда и не е насочена към използването й в операции извън територията на страната, както например са подразделенията от Грузия. Знаете че нашата концепция е за единен комплект ВС, както за мирно и за военно време. Те трябва да могат да изпълняват задачи и от трите мисии на БА.

Надявам се както аз, така и президентът Росен Плевналиев да посетим полигона и да видим как се извършва сертифицирането на територията на Германия през октомври 2012 г.

Не се налага, а и нямаме възможности в момента да въвеждаме нови типове въоръжение и бойна техника в първата ББГ. Имаме в нейния състав подразделение с БЛА за разузнаване. Предстои през 2013 г. да огледаме и да придобием такива БЛА с цел да се формира батальон ISTAR на 61-ва бригада за наблюдение, преценка и определяне на цели. Той е необходим и за декларираната от нас бригада в състава на обединените ВС на НАТО.

През 2013 г., ако това което планираме като бюджет, а не това което планира МФ, на база на необходимите средства и на база 1,35% от БВП...ще има средства за модернизацията на въоръжението на ББГ. Ако не успеем знаете, че изтегляме от януари 2013 г. контингента ни в Кабул, той има модерна техника и с нея ще се оборудва ББГ. Да обобщим – първата ББГ ще се яви на сертификацията със средствата, с които разполага в момента".

/Pan.bg/

 
Lockheed Martin представя нова концепция за БЛА
28.07.2012, 09:26

Lockheed Martin представи нова своя концепция за многоцелеви безпилотен самолет с палубно базиране наречен Sea Ghost. Машината е предназначена за бъдещото изискване на ВМС на САЩ за ударна и разузнавателна платформа по програмата UCLASS.

Според Lockheed Martin Sea Ghost стъпва на опита от създаването на RQ-170 Sentinel, F-35C и други проекти изпълнявани за ВМС. Машината ще може да изпълнява ударни мисии, както и да разузнава и наблюдава.

ВМС на САЩ иска от машините създавани по програмата UCLASS да бъдат ниско забележими и да имат потенциални за бъдещи лесни модернизации в случай на наличие на повече средства и по-добри технологии.

Lockheed Martin ще даде повече детайли около проекта на 7 август.

/Аеро/

 
1000 военни остават без пагони
28.07.2012, 08:48

Аню АнгеловБлизо 1000 военни са получили шестмесечно предизвестие за освобождаване от армията, стана ясно вчера от думите на министъра на отбраната Аню Ангелов. Това са хората, които отказали да се възползват от възможностите за кариерно развитие при започналата в началото на месеца реорганизация на тактическите звена в армията. В голямата си част става въпрос за професионални войници, които са със срочни договори, докато офицерският и сержантският състав са приели новите длъжности и вече служат на тях, поясни Ангелов. Несъгласните обаче са преместени в специален щат, подчинен лично на военния министър. „Ще дадем още една възможност на тези 963-ма военнослужещи да преосмислят решението си и да заемат вакантните длъжности“, поясни Ангелов. Ако не го направят, след изтичането на предизвестията те ще напуснат армията.

Други 157 военнослужещи вече били освободени по собствено желание и по взаимно съгласие. 679 офицери, сержанти и войници пък са преназначени на нови длъжности в нови формирования, съобщи военният министър.

Ангелов заяви, че през октомври ще има конкурс за приемане на професионални войници, на който може да кандидатстват както мъже, така и жени.

/в. Монитор/

 

 
Русия възобновява строителството на подводници проект „Лада”
27.07.2012, 18:01

ДПЛ "Санкт Петербург" проект 677 "Лада". Фото от сайта ckb-rubin.ruГлавнокомандващият на Военноморските сили на Русия вицеадмирал Виктор Чирков взе решение да бъде възобновено строителството на неатомните подводници проект 677 „Лада”.

Строителството на подводниците „Севастопол” и „Кронщад” от проекта „Лада” бе замразено от предишния главнокомандващ адмирал Владимир Висоцки заради това, че силовата установка на главната подводница от този проект „Санкт Петербург”, която от 2010 година е в състава на ВМФ за опитна експлоатация, не съответства на заявените характеристики. В момента на военните е предоставена доработена установка.

Подводницата проект 677 има водоизместимост 1800 тона и се отличава с ниските си шумови характеристики. Способна е да развива скорост до 21 възла и да се потапя на дълбочина до 350 метра. Екипажът се състои от 36 човека, а въоръжението на кораба включва торпеда, ракети-торпеда и комплекс ПВО „Игла-1М”. – Още за проект 677

 
Утре в корабостроителницата Ingalls Shipbuilding ще кръстят нов ДВКД
27.07.2012, 17:16

LPD 17Утре, 28 юли, в корабостроителницата Ingalls Shipbuilding ще се проведе церемония по кръщаване на  LPD 25 – деветият десантно-вертолетен кораб-док клас LPD 17 San Antonio. Той ще се нарича Somerset в чест на пасажерите и екипажа на самолета от рейс 93 на авиокомпанията United Airlines, които проявиха мъжество по време на терористичната атака в САЩ и се разбиха на 11 септември 2001 година около Херндон в окръг Сомерсет, щат Пенсилвания..

11-те кораба клас LPD 17 трябва да станат ключов елемент на амфибийните сили на ВМС на САЩ. Те ще заменят във флота 41 амфибийни кораба клас LPD 4, LSD 36, LKA 113 и LST 1179.

До сега компанията Ingalls Shipbuilding е доставила на американските ВМС шест кораба клас LPD 17. Седмият кораб Anchorage (LPD 23) е предаден в понеделник, 23 юли. Вече е сключен предварителен контракт за строителството и на 11-тия кораб, LPD 27. – Още десантни кораби

 
„Енергомаш”: нов ракетен двигател
27.07.2012, 16:05

РД-170Научно-производственото обединение „Енергомаш”, носещо името на Валентин Глушко, остава водещото руско предприятие в производството на ракетни двигатели. Но през последните 20 години фирмата преживя немалко тежки моменти.

Днес перспективите на „Енергомаш” са в създаваната собствена система за подготовка на кадри и пускането в серия на двигателя РД-191 за новата ракета „Ангара”.

През това лято учебният център на „Енергомаш” се разширява: отворени са няколко учебни класа със съвременно оборудване, с подготовката на хората ще се заемат хора, непосредствено свързани с производството, което ще улесни „вграждането” на новите кадри в производствената верига.

Самият учебен център изглежда доста добре – има компютърна мрежа със съвременен софуер, в това число и основните използвани днес системи за автоматизирано проектиране, дигитални модели на продукцията на предприятието и образци в естествена големина, макети на двигатели и комплектуващи възли. Учащите се ще получат шанс да станат истински специалисти, но дали техният брой ще е достатъчен – това е вече отделен въпрос.

Днес основа на производствената програма на завода съставлява РД-180 – двигател, предназначен за американската ракета-носител Atlas-V. Създаден на основата на свръхмощния РД-170 за „Енергия”, РД-180 може да се смята за нещо като „спасителен кръг” за „Енергомаш”: над 60 такива двигателя са изнесени за САЩ още до пролетта на 2012 година и дадоха съществена добавка към общия доход.

Освен РД-180 „Енергомаш” продължава серийното производство на двигатели и за ракетите „Зенит” – т.е. РД-171, които са усъвършенствана версия на РД-10, но бъдещето на „Енергомаш” е в един друг двигател –РД-191 за перспективната ракета-носител „Ангара”.

За състоянието на нещата с програмата на РЛ-191 в интервю за "Гласът на Русия" разказа заместник изпълнителният директор на „Енергомаш” и главен конструктор на предприятието Владимир Чванов:

   - Работата по двигателя приключи, той мина вече близо 120 тестове и е готов за използване. Това е еднокамерен двигател, предназначен за използване в състава на универсални ракетни модули. Тази конструкция позволява да се правят ракети с каквато и да е необходима мощност. Днес работата опира вече в изграждането на стартов комплекс и започване на полетни изпитания на ракетата „Ангара”.

Изпитанията на ракетата ще започнат през 2013 година – до тогава на космодрума „Плесецк” ще завършат работите по създаване ан новия стартов комплекс. Ако всичко мине нормално, започвайки от 2014-15 година на „Ангара” ще се „падне” цялото натоварване в осигуряването на руската космическа програма и международните комерчески изстрелвания. А това е гаранция на бъдещето на „Енергомаш” и неговите двигатели.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Атаките на афганистански екстремисти са се увеличили с 11%
27.07.2012, 13:37

Атаките, извършвани от афганистански екстремисти, са се увеличили с 11% през последните три месеца в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат данните, разпространени от НАТО, цитирани от АФП.

Само през юни е регистриран най-големият брой на атаки за близо две години, с общо над 3 000 нападения, включващи престрелки и експлозии на самоделни бомби, съобщиха от Международните стабилизиращи сили в Афганистан (ИСАФ).

Този обрат идва докато водената от САЩ коалиция започва изтеглянето на 130 000 военнослужещи преди крайния срок за прекратяване на бойните операции през 2014 г.

ИСАФ посочи, че причина за зачестяването на атаките е по-ранния старт на летния боен сезон заради ранния край на прибирането на реколтата на мак, най-големия източник на средства за талибаните.

Втора причина е увеличението на присъствието на афганските сили за сигурност и по-доброто отчитане на нападенията срещу тях.

/ИА „Фокус”/

 
В МО има нагласа за увеличаване заплащането на военнослужещите
27.07.2012, 13:08

Аню Ангелов Обсъждаме с началника на отбраната необходимостта от увеличаване възнагражденията на военнослужещите. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов в отговор на въпрос на „Отбрана”. Все още той не може да се ангажира с конкретна информация. Нещата зависят от бюджета за отбрана за следващата година. Средства, разбира се, са необходими не само за това, стана ясно от неговите думи. За това той ще настоява да се спази заложеното в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили изискване бюджетът на МО да бъде 1,5 на сто от БВП. Известно е, че заплатите на военнослужещите са замразени от три години.

Кратък отчет на стореното през последните три години направи на пресконференция министър Ангелов. На 27 юли 2009 г. правителството на ГЕРБ започна управлението на страната. Равносметката за този период в сектор „Отбрана” е направена и който иска може да я прочете на сайта на МО.

Основният извод на министъра е, че акцентът на политиката на МО е върнат върху отбранителните способности на страната.

Той изброи три неизпълнени намерения в предизборната програма на ГЕРБ и в програмата за управление. Едно от тях, което е в предизборната програма предполагаше спиране на намаляването на личния състав на Въоръжените сили. Получи се точно обратното. Само реорганизацията на тактическите звена, която започна от 1 юли т.г. ще засегне 1800 военнослужещи.

От тях, според думите на министъра, 679 са преназначени но нови длъжности, 157 са освободени, 963 не са се възползвали от предоставените възможности за кариерно развитие и са в 6-месечно предизвестие за уволнение. 87 на сто от напускащите армията са професионални войници. Голямата част от офицерите и сержантите са решили да останат на служба, макар и на нови длъжности и в други гарнизони и формирования. На тези, които са в предизвестие, се осигуряват условията за преквалификация, според закона. 79 вече са завършили такива курсове, а 722 в момента се подготвят за цивилния живот.

До края на годината общо 2400 щата ще претърпят размествания, сливания, трансформации и вътрешни реорганизации. 

Другите две неизпълнения, за които призна министър Ангелов, са забавеното освобождаване на МО от търговските дружества и непривични дейности и от ненужните имоти.

Проверката на съхранението на боеприпасите в армията е приключила. Общата оценка е положителна. Случаят в авиобаза „Безмер” с ракетите, които бяха заловени при неправилно транспортиране, е изключение. Съответните длъжностни лица са наказани, каза министърът.  

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Кирчо Киров проговори, ами сега?
27.07.2012, 12:03

Кирчо Киров Кирчо Киров внезапно наруши обета си за мълчание. От няколко дни бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) обикаля телевизиите и разсъждава върху причините за атентата срещу израелски туристи в Бургас.

Прави го с лекотата на всички онези експерти, които се изказаха през последните дни и не носят на плещите си вина за състоянието на българските служби за сигурност. Само че Киров бе начело на НРС последните 9 години и цели 35 г. работи за разузнаването, включително когато то бе част от бившата Държавна сигурност........... Прочети още

 
Ще разположат хеликоптероносачите „Мистрал” във Владивосток
27.07.2012, 11:41

хеликоптероносач „Мистрал” Военноморският флот на Русия определи мястото за базирането на хеликоптероносачите „Мистрал” - те ще бъдат разположени във Владивосток, съобщи в четвъртък главнокомандващия на ВМФ вицеадмирал Виктор Чирков. „Там има заводи за ремонт на кораби и там ще подготвяме кадрите”, - каза той.

Договорът за построяването на два френски хеликоптероносача „Мистрал” за ВМФ на Русия на стойност 1,2 милиарда евро беше подписан през юни 2011 година. Първият хеликоптероносач ще бъде построен във Франция до 2014 година, а вторият трябва да бъде готов до 2015 година.

 
Руската морска пехота е в близост до сирийските брегове
27.07.2012, 11:24

вицеадмирал Виктор ЧирковВчера главнокомандващият на руския военноморски флот вицеадмирал Виктор Чирков се опита да разясни пред обществеността задачите, които са поставени на групировката от руски бойни кораби и спомагателни плавателни съдове, изпратени в Средиземно море. Главнокомандващият не направи кой знае какви откровения, но коментарите на адмирала все пак навеждат на извода, че създадената до близкоизточното крайбрежие руска военноморска групировка е пряко свързана със събитията в Сирия, пише вестник „Независимая газета”.

„Корабите, които днес се намират в Средиземно море, изпълняват задачи по планова бойна подготовка. Тези мероприятия са планирани още през миналата година. Това не е взето набързо решение. Ние предварително подготвяхме корабите и личния състав за този поход”, подчерта Чирков. В същото време трябва да се отбележи, че в създадената групировка от военни плавателни съдове има цели пет десантни кораба, а този факт не може да бъде определен като случаен, коментира изданието.

Освен това вицеадмирал Чирков заяви, че в момента Русия води преговори по въпроса за базиране на кораби на руския военноморски флот в Куба, Сейшелите и Виетнам.

Сега руският флот има база само в сирийския град Тартус.

Въпросът за базирането на кораби на МВФ на Русия стана особено разискван след 2008 г., когато руските бойни кораби участваха в антипиратска мисия в Аденския залив. Обсъждаше се възможността за базиране на кораби на руския флот и в Джибути. Все още не е сключен договорът за базиране на Черноморския флот в Севастопол за 25 години след 2017 г., т. е. до 2042 г., посочи Чирков.

/ИА „Фокус”/

 
Потроши се вертолет на "Гранична полиция" в полет
27.07.2012, 11:18

Вертолет на "Гранична полиция" е претърпял инцидент по време на полет. В резултат на инцидента са нанесени значителни повреди на хеликоптера и някои от системите му, съобщава военният сайт Pan.bg

Няма пострадали сред екипажа. Предстои извършване на оглед и оценка на щетите.

Главна дирекция „Гранична полиция” прие трите си нови вертолети, предназначени за усилване на граничната охрана на България и Европейският съюз, на 15 януари 2011 г. Машините са две от лек клас AgustaWestland AW109 Power (с бордни номера 514 и 515) и един среден AgustaWestland AW139 (с борден номер 520).

Цената на трите вертолетите е 29 млн. евро. Парите са получени от Европейския съюз по линия на инструмента „Шенген” за усилване на външните граници на Съюза, с национално съфинансиране.

Машините ще се използват за въздушно патрулиране по границата със Сърбия, Македония, но най-вече с Турция, както и по черноморското ни крайбрежие. По линия на въздушно наблюдение на турската граница две от машините са дислоцирани в авиобаза Безмер.

Двата леки вертолета AW109 Power имат изключително модерно оборудване, което им позволява да бъдат перфектна платформа за въздушно наблюдение, позволяващи бърза реакция, голяма продължителност на полета и възможност за покриване на голяма площ. Машините са снабдени с оптикоелектронна система за наблюдение Star SAFIRE HD, включваща в себе си дневна телевизионна камера, телевизионна камера за работа при ниска осветеност, инфрачервена камера, лазерен указател, осветител и далекомер. Това е най-модерната обзорна система в страната ни, а също така и най-модернта система от този тип, някога интегрирана на вертолет от семейството на AW109. В допълнение към това имат мощен прожектор, високоговорител, кабина съвместима с очила за нощно виждане, метеорологичен радар, комплекс от радиостанции за служебна връзка и комуникация със службите за РВД, и система за предаване на видеосигнал до наземна станция.

Средният вертолет AW139 е първият по рода си доставен в България. В допълнение към оборудването, което притежават леките AW109, той има и комплекс от авангардна авионика, включваща система за предупреждение за сблъсък със земята (EGPWS), система за избягване на сблъсък във въздуха (TCAS) и метеорадар с режим за търсене на цели по морската повърхност. Освен това машината има възможност да бъде използвана за операции по търсене и спасяване на море и в планински условия, благодарение на сдвоената си лебедка (всеки от двата модула има товароподемност 272 kg). На борда на машината могат да се превозват до 12 души, което я прави перфектна платформа за превоз на груби за бързо реагиране по границата, а е възможно и използването й за въздушен команден пункт.

/БЛИЦ/

 
Атентатът идва у нас след армията на Израел
27.07.2012, 11:09

F-16 на израелските ВВСДесет дни българското правителство не може да назове виновните за атентата срещу израелски туристи в Бургас. Една от най-мощните разузнавателни служби в света - МОСАД, вече посочи извършителите - ливанската шиитска проиранска партия "Хизбула".

Българските власти обаче не смеят дори да изрекат това име на глас. Защо, след като организацията, която се финансира от Иран, беше многократно обвинена от правителството на Израел като отговорна за атентата? Нима Тел Авив не познава добре враговете си? САЩ също смятат, че следите водят към Иран, но и те не сочат името на терористите.

През последните дни се появиха десетки версии за терористичния акт, а безброй специалисти по сигурността демонстрираха чрез медиите теоретичните си познания по антитероризъм. Но нито един от тях не се сети за най-очевадната причина защо този атентат срещу Израел се случи в България.

В началото на тази година страната ни подписа документ за сътрудничество във военната област с Израел. През януари 2012 г. военният министър Аню Ангелов посети Тел Авив и договори с колегата си Ехуд Барак нашите полигони да станат тренировъчен лагер на израелската армия....... Прочети още

 
За болезнените съкращения на личен състав и техника във ВМС
27.07.2012, 11:03

българската подводница „Слава” На 12 юли 2012 г. в пункта за базиране Атия на Военноморска база Бургас се проведе военен ритуал по тържествено спускане на военноморския флаг от корабите на дивизион леки сили, които се извеждат от състава на Военноморските сили.

Няколко месеца по-рано - на 1 ноември 2011 г., за последен път са вдигнати военноморският флаг и гюйсът на българската подводница „Слава”. На ритуала присъстват двама адмирали от строя и трима от резерва, бивши командири на подводния дивизион и „Слава”, флотски ветерани, командири на поделения от гарнизона и Военноморска база Варна и семейства на последния екипаж.

Как изглеждат обаче нещата от гледната точка на военния министър Аню Ангелов? ..........Прочети още

 
Авария с американски изтребител AV-8B
27.07.2012, 10:56

AV-8B Harrier IIИзтребител AV-8B Harrier от състава на ескадрилата VMA-203 се е разбил на около 25 км североизточно от авиационната база на морската пехота Yuma, щат Аризона.Пилотът се е катапултирал успешно, няма пострадали на земята. Самолетът е бил с въоръжение, но е паднал в безлюдна територия,

Първите сведения са, че аварията е вследствие на техническа неизправност. – Още за Harrier

/Pan.bg/

 

 
САЩ оттеглиха поканата си за Русия за изпитанията на ПРО
26.07.2012, 17:18

Изпитания на ракета-прехващач на атола Кваджелейн. Архивно фото ReutersСАЩ бяха поканили делегация на Министерството на отбраната на Русия за изпитания на елементите на ПРО на атола Куаджалин в Тихия океан, обаче после отзоваха поканата си. За това съобщи руският вестник «Комерсант», като се позова на неназовани източници.

Поканата, според вестника, е била предадена само в устна форма. Москва дълго време разглеждаше поканата, но сега тя вече не е актуална. За оттеглянето на поканата настоя Агенцията по ПРО на Пентагона, който критикува Държавния департамент на САЩ за излишната откритост (полигонът „Рейгън” на атола Кваджалейн, Маршалови острови, се смята за един от най-секретните обекти на Министерството на отбраната на САЩ).

 
Чехия иска да и намали стойността на аредната за 14-те Gripen
26.07.2012, 16:36

JAS-39 Gripen на ВВС Чехия. Фото от сайта letistenymburk.czПравителството на Чехия се е обърнало към шведската компания Saab с молба за намаляване на арендата за 14 изтребителq Gripen, съобщава Aviation Week.

Настоящия договор e подписан през 2004 г. и e за 14 изтребителя (12 едноместни и 2 двуместни) за срок от 10 години (до 2015 г.) и e на стойност 932,5 млн. долара.

Чехия предпочита да се договори и да удължи контракта, както вече това направи Унгария, за да не се налагат промени в обучението и подготовката на пилотите и за да не възникват проблеми с наземната инфраструктура и въоръжението, ако се стигне до нов конкурс и доставка на друг тип изтребители.

Ако от Saab приемат това, срокът на договорът ще се удължи вероятно с още 10 години, като точните параметри ще станат известни при подписването на документа. – Още за Gripen

/www.airgroup2000.com/forum/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов и посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Уорлик ще присъстват на ВИП-деня на съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force – 12”
26.07.2012, 16:02

Министърът на отбраната Аню Ангелов и посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Уорлик ще присъстват в понеделник, 30 юли, на ВИП-деня на съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force – 12”. Той ще се проведе в районите на авиобаза Безмер и Учебен полигон „Ново село“.

Гостите ще могат да наблюдават съвместни действия на подразделения от България, САЩ, Македония и Украйна. Те ще демонстрират зареждане с гориво на вертолети „Кугър“ с работещи двигатели от самолет-цистерна КС-130, различни способи за десантиране, артилерийски и минохвъргачен огън, действия на конвой на съюзнически сили и авиомедицинска евакуация с вертолети „Кугър“.

Съвместната българо-американска подготовка "BLACK SEA ROTATIONAL FORCE – 12" се провежда в периода от 27 юни до 5 август 2012 г. В нея от българска страна участват над 500 военнослужещи от Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, включително парашутисти и медицински екипи, както и летателна техника - самолет С – 27 J и вертолети AS 532 AL "Cougar". От американска страна участват подразделения от Морската пехота на САЩ с транспортни самолети КС-130.

Целта на подготовката е повишаване на нивото на оперативна съвместимост между подразделенията на двете страни при операции по поддържане на мира и контратерористични операции.

Ръководител на съвместната подготовка е полковник Явор Матеев, началник на отдел "Съвместни съоръжения" в Министерството на отбраната.

/МО/

 
Президентът за терористичния акт в Бургас и сигурността
26.07.2012, 13:44

Росен Плевнелиев На основата на задълбочен анализ трябва да набележим конкретни и комплексни мерки за превенция и противодействие на тероризма. Нужен е ясен отговор на въпроса какво трябва да направим, за да ограничим риска от нов терористичен акт.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Според него ефективното противодействие на тероризма изисква да се осмисли ролята на Съвета по сигурността към Министерския съвет и мерките, които трябва да се предприемат за утвърждаването му като работещ орган в условия на кризи. Необходимо, посочи Росен Плевнелиев, е да обмислим възможността да се ускори създаването и на помощни органи към него и по-специално изграждането на Национален ситуационен център......... Прочети още

 
Небето над Жуковски ще е тясно в дните на честване 100 години ВВС на Русия
26.07.2012, 13:35

От 10 до 12 август 2012 г. на подмосковското летище в Жуковски в рамките на отбелязване на 100 години ВВС на Русия ще бъдат организирани демонстрационни полети на бойната авиация на руските ВВС, чуждестранни пилотажни групи, парашутни скокове и полети на спортната авиация и на ДОСААФ.

Фактически ще има две авиошоута:

Първо: „Легенди на световната авиация” – в небето ще се вдигнат възстановени самолети от Първата и Втората световни войни;

Второ: „Общо небе” – своите възможности и на авиационната техника ще покажат летци от ВВС на Русия и чуждестранни пилотажни групи.

Ще летят над 110 самолета и вертолета, сред които перспективния Т-50, съвременните изтребители Су-34, МиГ-29, Су-27, МиГ-31, Су-25, Як-130 и техните модификации; Стратегическа авиация – Ту-160, Ту-95, Ту-22; Военнотранспортна авиация — Ан-124, Ан-22, Ил-76, Ан-140, Л-410, Ту-134; специална авиации - А-50, Ил-80; вертолети от най-новите - Ми-28Н, Ка-50 и Ка-52, Ми-35 - до най-масовите Ми-24 и Ми-2.

В празничната програма ще се включат пилотажни групи от Великобритания, Италия, Турция, Франция, Полша, Финландия и Латвия.

Апогей на празника ще са световноизвестните руски пилотажни групи - „Русскиe витязи” със Су-27, „Стрижи” с МиГ-29 и „Беркут” с Ми-28Н.

/Pan.bg/

 
Етиопия започна да получава танкове Т-72УА1
26.07.2012, 13:00

T-72На 25 юли от пристанището Октябрьский (близо до гр Николаев) с кораб за Етиопия са били изпратени първите два танка Т-72УА1, преминали през модернизация в предприятието "Киевский ремонтно-механический завод", съобщава украинския вестник "Сегодня”.

Контрактът за доставка на Етиопия на 200 танка Т-72 от наличните на стойност 100 милиона долара беше сключен през юни 2011 година. Част от танковете ще се доставят в немодернизирания вариант Т-72Б1, които ще преминат само през капитален ремонт, а другата част ще бъдат сериозно модернизирани до варианта Т-72УА1.

Този вариант на модернизация включва подмяна на двигателя В-84 с двигател 5ТДФМА-1 с мощност 1050 к.с. при съхраняване на вентилаторната система за охлаждане (също модернизирана). В състава на щатния прицелен комплекс 1А40-1 се включва допълнителен прицел-прибор за насочване серия 1К13-49, осигуряващ възможността за използване на включените в състава на боекомплекта украински танкови управляеми ракети на комплекса "Комбат". На Т-72УА1 се поставят нови вериги, климатик и спомагателна силова установка. На куполата се монтира динамична защита тип "Нож", а на корпуса се запазва ДЗ тип "Контакт-1". Монтира се и турел за 12,7 картечница ДШК-М. – Още за Т-72

 
САЩ ще разположат в Полша група военни в рамките на ЕвроПРО до края на годината
26.07.2012, 12:04

САЩ ще разположат в Полша група военни в рамките на европейската система за противоракетна отбрана (ЕвроПРО) до края на годината. Очаква се на полска територия да бъде разположена група между 10 и 20 американски войници, предаде РИА Новости.

Министърът на отбраната на Полша Томаш Семоняк съобщи след посещението си във Вашингтон, че първите американски военнослужещи ще пристигнат през октомври или ноември.

Семоняк е отправил и покана на американския си колега Леон Панета да посети Варшава.

Първите елементи от ЕвроПро трябва да бъдат разположени на територията на Полша през 2018 година.

/ИА „Фокус”/

 
Инцидент с вертолет на „Гранична полиция”
26.07.2012, 11:55

AgustaWestland AW109 Power Вертолет на "Гранична полиция" е претърпял инцидент по време на полет, съобщава авторитетния и много четен военен сайт Pan.bg. В резултат на инцидента са нанесени значителни повреди на хеликоптера и някои от системите му. Сформирана е комисия за разследване на причините за инцидента. Няма пострадали сред екипажа. Предстои извършване на оглед и оценка на щетите. Очаква се МВР да разпространи информация за случилото се днес.

***

На церемония, проведена 15 януари 2011 г. на летище София, Главна дирекция (ГД) „Гранична полиция” прие трите си нови вертолети, предназначени за усилване на граничната охрана на България и Европейският съюз. Машините са две от лек клас AgustaWestland AW109 Power (с бордни номера 514 и 515) и един среден AgustaWestland AW139 (с борден номер 520)

Трите нови вертолета станаха част от Специализирания отряд за въздушно наблюдения (СОВН) към ГД „Гранична полиция”, който вече притежаваше един вертолет AW109 Power, получен през март 2010 г., но бе даден за временно ползване на правителствения „Авиоотряд 28”. Парите за вертолетите са получени от Европейския съюз по линия на инструмента „Шенген” за усилване на външните граници на Съюза, с национално съфинансиране.

Машините се използват за въздушно патрулиране по границата със Сърбия, Македония, но най-вече с Турция, както и по черноморското ни крайбрежие.

 
Спускат паметен кръст за подводничарите от „Курск“ на дъното на Баренцово море
26.07.2012, 10:17

проект 949Океанският спасителен буксир от Северния флот на РФ „Николай Чикер” в началото на следващата седмица ще се отправи към точката където потъна подводният крайцер (АПРК) „Курск”. Там, във водите на Баренцово море, ще бъде спуснат паметен кръст за загиналите, съобщи началникът на пресслужбата на флота, капитан I ранг Вадим Серга, предаде РИА Новости, информира MaritimeHub.net.

Паметният кръст на дъното на Баренцово море не е единствен символ в Мурманската област в памет на загиналите през 2000г. моряци-подводничари. Първият мемориален комплекс беше открит през 2002г. във Видяево, откъдето „Курск” започва последното си плаване.

На борда на спасителния буксир „Николай Чикер” ще бъдат роднини и близки на моряците-подводничари, които загинаха, и представители на командването на Северния флот на РФ.

Подводницата „Курс” потъна на 12 август 2000г. в Баренцово море по време на учение на флота. Всички 118 души на борда загинаха. Причината за инцидента, който потресе целия свят, бе взрив на боеприпаси на борда на подводната лодка. – Още за К-141, проект 949

/Maritime.bg/

 
Възстановка от битката за Самарското знаме включва програмата за отбелязването на 135-та годишнина от боевете за Стара Загора
26.07.2012, 10:00

Самарското знаме Със специална програма тази година Община Стара Загора отбелязва 135 години от събитията, свързани с боевете за града на 19/31.07.1877 г.

Програмата започна на 19 юли, обявен като Ден на възпоменание на жертвите – православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г.

На 24 юли пред сградата на общината беше официално открита монументална пластика „Птицата Феникс“, символизираща възстановяването на Стара Загора, след нейното опожаряване по време на драматичните събития от 1877 г.

В събота, 28 юли, от 19,30 ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще бъде направена възстановка на епизод от героичната битка за спасяване на Самарското знаме, с участието на членове на Национално дружество „Традиция“. За първи път това е правено през 2007 г. по повод 130-та годишнина от събитията…………Прочети още

 
Вече е ясно кои български граждани ще се водят на военен отчет
26.07.2012, 09:54

На военен отчет се вписват резервисти и запасни, български граждани, притежаващи професии и специалности, необходими за военните формирования (лекари, фармацевти, рехабилитатори, лаборанти, медицински сестри, ветеринари, психолози, строителни инженери/техници, както и завършилите граждански специалности във висшите военни училища, ВА „Г. С. Раковски” и Академията на МВР), освободените от военна служба военнослужещи и други служители от системата на националната сигурност, както и успешно завършилите курс за начална военна или специална военна подготовка. Това е записано в приетата вчера от правителството Наредба за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време.

Това е вторият документ, който министрите приемат в изпълнение на влезлия в сила от 10 юни т.г. Закона за резерва на Въоръжените сили. Преди няколко дни в Държавен вестник бе публикуван Правилникът за прилагане на закона. Остава да се приеме Наредба за условията и реда за провеждане на мобилизация. Прави впечатления, че както закона, така и правилника, и наредбите бяха предоставени за предварително обсъждане, включително и с участието на неправителствени организации в сферата на отбраната и сигурността.

Наредбата определя условията и реда за създаване, водене, съхранение на регистри и военноотчетни документи, воденето на военен отчет на български граждани и техника за мирно и военно време и административното обслужване на гражданите. Урежда се вписването на военен отчет в регистрите на техниката-запас. Регламентират се особеностите при водене на военния отчет във военно време.

Предвидено е министърът на отбраната да ръководи дейностите по военния отчет чрез Централното военно окръжие и подчинените му структури в страната – военните окръжия, областните военни отдели и техните офиси в общините. За нуждите на военния отчет ще бъдат изградени информационни фондове. Обработката и ползването на лични данни от тях ще става при условията и реда на Закона за защита на личните данни.

С одобреното от правителството постановление е приета и Тарифа за таксите, събирани от Централното военно окръжие и подчинените му териториални структури по водене на военния отчет за извършване на административни услуги. Таксите от 2 лв. до 8 лв. ще се събират за издаване на служебни бележки, удостоверения, преписи от договори за служба и др. за ползване на услугите в болничните бази на Министерството на отбраната, за издаване на разрешителни за ползване на оръжие, за постъпване на работа и т. н.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Авикон и Sagem ще модернизират украинските Mи-24
26.07.2012, 09:49

Mi-24Украинският държавен авиоремонтен завод Авиокон планира в близко бъдеще да започне съвместно с френската компания втория етап на модернизация на вертолети Ми-24 от ВВС на Украйна. Ми-24ПУ1 е в експлоатация от май 2012 след първата модернизация, извършена с участието на украинската военна индустрия и е готов за инсталиране на оборудването от френската фирма Sagem.

Украинската страна монтира система за нощно виждане, лазерна целеуказателна система, нови двигатели, УКВ радиостанция и система за защита от ракети с ИЧ глава за насочване. Френската компания ще инсталира борден компютър, многофункционални дисплеи, оптикелектронна система, инерциална и сателитна навигационна система и цифрова карта.

"Новото оборудване ще позволи на модернизирания Ми-24 да отговаря на стндартите на НАТО, като част от френските системи успешно се експлоатират в редица съвремнни хеликоптери, като Cougar и NH90”, съобщават от компанията.

Модернизираният Ми-24 ще бъде представен на 8-то международно авиокосмическо изложение, което се открива на 27 септември на летище Киев-Антонов. – Още за Ми-24

/Pan.bg/

 
Редовно заседание на Съвета по отбрана
26.07.2012, 09:37

Аню АнгеловЧленовете на Съвета по отбрана, ръководен от министъра на отбраната Аню Ангелов, обсъдиха вчера, 25 юли, проекта на Наредба за условията и реда за провеждане на мобилизация. В нея се регламентират детайлно въпросите по планирането, провеждането и осигуряването на мобилизация от военните формирования на Въоръжените сили и структурите от системата за национална сигурност.

По време на заседанието беше разгледан и проект на Концепция на силите за специални операции. В нея се формулират основни принципи на изграждането и развитието на силите за специални операции, техните мисии и задачи.

Членовете на Съвета по отбрана бяха запознати и с хода на изпълнение на обществените поръчки по Единния финансов план за 2012 г.

Заместник-министър Августина Цветкова информира за направените стъпки в посока създаване на Център за изследване, изграждане и развитие на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

/www.mod.bg/

 
Катастрофа с AS 532 Cougar
26.07.2012, 09:34

Хеликоптер AS 532 Cougar Хеликоптер AS 532 Cougar на Eurocopter се е разбил вчера близо до La Palud-sur-Verdon (провинция Alpes de Haute),при което са загинали всичките шест души, намиращи се на борда. Според говорител на компанията вертолетът AS 532 AL Cougar е катастрофирал в 13.40 часа местно време при изпитателен полет след излизане от производствената линия.

Хеликоптерът е бил предназначен за албанските ВВС (Албания има сключен договор за доставка на пет AS 532 Cougar). По всяка вероятност две от жертвите са албански военнослужещи.

Една от вероятните причини за катастрофата е, че по време на полета хеликоптерът е засегнал високоволтов кабел.

/Pan.bg/

 

 
Новозеландската фрегата Te Kaha измина 500 хиляди мили
25.07.2012, 18:52

фрегата F 77 Te Kaha Според прессъобщението на Отбранителните сили на Нова Зеландия, новозеландската фрегата F 77 Te Kaha (проект МЕКО 200, клас Anzac) на 23 юли 2012 година е преодоляла впечатляващото разстояние от 500 хиляди морски мили от момента на постъпване на служба във флота на 22 юли 1997 година.

По този начин, за 15 години служба фрегатата Te Kaha е преодоляла разстояние, равно на пътешествие от Земята до Луната и обратно, или на 23 пътешествия около Земята. Среднодневният „пробег” на кораба за цялото време на служба е около 91 миля.

 
Два заключителни изпитателни пуска на ракетата "Булава" ще се състоят през октомври
25.07.2012, 17:42

Ракетeн комплекс "БулаваРакетния комплекс "Булава" и неговия щатен носител подводницата "Юрий Долгорукий" ще бъдат приети на въоръжение във ВМФ на Русия след двата изпитателни пуска, които ще се проведат през октомври, съобщава "Интерфакс".

Според агенцията се обсъжда и възможността за залпов пуск на "Булава” от ядрените подводници "Юрий Долгорукий" и "Александр Невский". – Още за „Булава”

 
Държавата си играе с живота на фронтоваците и военноинвалидите
25.07.2012, 16:47

министър Симеон Дянков Според финансовия министър Симеон Дянков в държавния бюджет са заложени необходимите средства за изпълнение на поправките в Закона за ветераните от войните, които влязоха в сила от 1 юли.

Става дума за медицинска и дентална помощ за всички дейности извън обхвата на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Пари има, каза той, в отговор на въпрос на народните представители Ангел Найденов и Евгений Желев, по чиято инициатива и с голямо парламентарно съгласие бяха приети промените. Проблемът е, че няма наредба, която да уреди тяхното усвояване. Още по-лошото е, че се очаква да бъде наложен такъв ред, който да бъде в ущърб на ветераните, военноинвалидите и военнопострадалите. Засега структурите за социално подпомагане призовават тези хора, които са на 90-100 години към търпение! Много удачен призив!....... Прочети още

 
Вдигнати са ограниченията при полети с F-22
25.07.2012, 16:40

F-22A RaptorВ близките дни ВВС на САЩ ще дислоцират във военновъздушната база Кадена в Япония ескадрила изтребители F-22. Това показва, че американските ВВС са убедени, че са намерили причината за проблемите с кислородната система на самолета, които доведоха до ограниченията да се лети на неголеми височини и на отдалеченост от писта за кацане на не повече от 30 минути полет.

Експертите са открили, че недостигът на кислород се дължи на неизправен клапан в противопретоварващия костюм, както и в инсталирания по късно въгленов филтър. Клапаните ще бъдат заменени, а филтрите са демонтирани. Летците ще прекосят океана на сравнително малка височина и е избран маршрут, до който са разположени редица летища.

Началникът на щаба на ВВС на САЩ генерал Нортън Швартц в свое интервю е информирал, че в един от осигуряващите пребазирането самолет-цистерна ще има опитен пилот на F-22, който в случай на необходимост ще дава съвети на летците в изтребителите.

До сега освен летците и пет техници, които са работели в кабината на F-22 също са изпитали подобни симптоми на хипоксия. Според Бойното авиационно командване (Air Combat Command) тези симптоми са причинени от вдишването на заобикалящия ги въздух при проби на двигателите. Внесени са изменения в процедурите при обслужване на самолетите и от месец декември няма повече подобни случаи сред техническия състав.

Проблемите с F-22 придобиха публичност след катастрофата от 20 ноември 2010 г., при която загива капитан Jeff Haney. Тогава за възможна причина бе обявена липсата на достатъчен кислород и закъснелия опит да се включи аварийната кислородна система.

Във вторник генерал Швартц заяви, че катастрофата е „трагично събитие”, което не е свързано със симптомите на хипоксия, а е комплексна аварийна ситуация, при която” трябва да се отдаде заслуженото на усилията на летеца да спаси изтребителя”. – Още за F-22

/Pan.bg/

 
Знамето на подводничарите се развя във Виена
25.07.2012, 13:45

По покана на Австрийския военноморски съюз (АВМС), от 19 до 22 юли, официална делегация на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) в състав – адмирал Христо Контров (р) - почетен член на Съюза, капитан ІІІ ранг Илия Джутев (р), представителят на СПРБ във Виена – Тодор Димитров  и Димитър Джутев, участва в тържествата, посветени на Деня на паметта на австрийските Военноморски сили....... Прочети още

 
Врящият котел Сирия – ще залее ли Близкия Изток?
25.07.2012, 12:11

Събитията в района на Близкия Изток навлизат в решителна фаза и пространство за „маневриране“ почти няма.

След заседанието на министрите на външните работи на страните от Арабската лига в Доха в неделя, организацията разпространи декларация, с която призовава президента на Сирия Башар Ассад да напусне поста си „за доброто на страната“. Малко вероятно е обаче, това да стане.

И НАТО и Русия заявяват, че няма да се намесват с военна сила в конфликта (по-точно – в гражданската война) в Сирия, като в същото време съсредоточават значителни военни сили в района.

Преди около две седмици, не по-малко от 12 военни кораба от състава на Черноморския, Северния и Балтийския флот на Военноморските сили (ВМС) на Русия отплуваха от базите си за бреговете на Сирия. Както официално беше обявено – за участие в учения. Силите на Русия включват един разрушител („Сметливый“), голям противолодъчен кораб („Адмирал Чабаненко“), пет амфибийни десантни кораба, две патрулни фрегати, два спасителни влекача и един танкер, а на борда на корабите има подразделения на морската пехота. Според някои експерти, не е изключено в скоро време президентът Путин да се разпореди в района да бъде изпратена и бойната група на руския авионосец „Адмирал Кузнецов“,  който според руската класификация е „тежък авионосен крайцер“........ Прочети още

 
Русия налива €1 млрд. в ПРО
25.07.2012, 11:53

ОТРК "Искандер"Русия ще похарчи 40 млрд. рубли, или над 1 млрд. евро за засилване на системите си за противовъздушна отбрана и за модернизирането на военнопромишления си комплекс, съобщи РИА Новости. Агенцията цитира руския премиер Дмитрий Медведев, който заяви, че оперативно-тактическите ракетни комплекси „Искандер-М” трябва да заемат основно място в арсенала на Сухопътните войски.

Споменатата сума ще отиде за въвеждането на серийно производство на системите „Искандер”, които са гордост за руското въоръжение

Тези ракетните комплекси са предназначени за поражение на вражески обекти на разстояние от 280 до 500 км, в зависимост от комплектовката. Установките могат да носят на борда си както обикновено, така и ядрено оръжие. Медведев подчерта в понеделник в Коломна на съвещание на ръководители на военната промишленост, че „ракетният комплекс е безусловно един от най-ефективните в своята класа и значително изпреварва чуждите си аналози”. „В рамките на целевата федерална програма 17 предприятия ще получат повече от 24 млрд. рубли, или над 500 млн. евро за обновление и строителство на производствени мощности за серийното производство на „Искандер-М”, каза още премиерът.

Засилването на стратегическия военен потенциал е част от отговора на Русия на американския противоракетен щит в Европа, припомня Интерфакс. Един от комплексите „Искандер-М” ще бъде поставен в Калининградска област, която граничи с Полша и Литва. От изявления на висши военни чиновници става ясно, че Москва няма да се ограничи само с този си ход

Предполага се, че Русия ще насочи към Стария континент свои системи за противовъздушна отбрана още от Беларус и Кубан и че ще разположи „Искандер-М” по протежение на цялата си западна и южна граница. Сред ответните мерки на Москва са още пускане на радиолокационна система за предупреждаване на ракетно нападение „Воронеж-МД” и покриване на обектите със стратегически ядрени сили със собствени ПРО и ПВО. През май т.г. началникът на Генералния щаб на руската армия Николай Макаров дори заяви, че ако се наложи, Москва може да нанесе изпреварващ удар по ЕвроПРО.

Кремъл прибягна към крайните мерки, след като така и не получи юридически гаранции от Вашингтон, че европейският щит не е насочен срещу Русия. Докато беше президент, Медведев дори заплаши, че Москва едностранно ще излезе от договора си със САЩ за ограничаване на стратегическия ядрен потенциал СТАРТ-2.

/в. Монитор/

 
Продължава военномедицинското учение на Министерството на отбраната за отработване на действия при природни бедствия и кризи
25.07.2012, 11:32

Военномедицинският отряд за бързо реагиране (ВМОБР) към Военномедицинската академия прегледа над 300 души в селата Борино, Ягодина, Жребово, Кестен и град Доспат от 18 до 24 юли 2012 г. Безплатните първични прегледи бяха извършени в рамките на първите дни от учението за отработване на действия при природни бедствия и кризи, започнало в област Смолян.

Учението е организирано от Министерството на отбраната и се провежда съвместно с Министерството на здравеопазването, органите на местната власт и Българския червен кръст в изпълнение на третата мисия на Българската армия "Принос към националната сигурност в мирно време". То има за цел да се проведат безплатни клинични изследвания на населението от отдалечени райони в страната, като по време на прегледите мобилен терапевтичен екип от ВМОБР извършва първична консултация, проверка на кръвното налягане, ЕКГ- изследване и проследяване на основните параметри на кръвта и урината.

Нуждаещите се от допълнителни изследвания се насочват към Военномедицинската академия – София.

/МО/

 
Военното издателство влезе в процедурата за приватизация
25.07.2012, 11:23

С решение от 1 юни т.г. Агенцията за приватизация и след приватизационен контрол откри процедура за провеждане на ограничен конкурс за възлагане изготвянето на анализ на правното състояние, приватизационна оценка и информационен меморандум на “Военно издателство” ЕООД, гр. София. Както е известно през миналата есен мнозинството в парламента гласува издателството да излезе от забранителния списък за приватизация.

Как протича процедурата на приватизация на предприятие или обособена част от предприятие  в България?

1.Предприватизационна подготовка и маркетинг- приватизационна оценка, правен анализ и информационен меморандум; стратегия за приватизация; маркетинг.

2.Приватизационни процедури: публичен търг; публичен конкурс; борсова приватизация

3.Сключване на приватизационен договор: парафиране на приватизационен договор; одобрение от Надзорния съвет; подписване на приватизационен договор;  прехвърляне на акции

„Военно издателство“ ЕООД е търговско дружество със 100 % държавна собственост, което се отличава със своята издателска дейност, съчетана с предпечатна, печатна и книговезка дейност.

Във „Военно издателство“ ЕООД работят специалисти с доказан професионален опит – редактори, коректори, печатари, книговезци и др., заети в цялостния издателско-полиграфически процес:

   • редакционно-издателска подготовка, дизайн, предпечатна подготовка и обработка на черно-бели и цветни илюстрации;

   • художествени проекти за корица и цялостно оформление;

   • производство на разнообразен спектър от полиграфически продукти чрез офсетов печат – едноцветни и многоцветни, както и на ограничени по формат изделия (монохромни и пълноцветни), тиражирани на дигитални размножителни устройства;

   • довършителни и книговезки процеси: машинно сгъване, концево и телово шиене, термолепене, ламиниране, изработване на блокове и кочани формуляри, мека и твърда подвързия, опаковка.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 

 
ОАЕ поръчаха 750 бронемашини Oshkosh
24.07.2012, 18:33

M-ATV. Фото от сайта oshkoshdefense.comОбединените Арабски Емирства сключиха с американската компания Oshkosh Defense контракт за доставка на 750 бронирани машини M-ATV с повишена защита от мини тип MRAP (Mine Resistant Ambush Protected). Според информация на Defense Aerospace, всички поръчани машини трябва да бъдат предадени на ОАЕ през януари-август 2013 година. Към контракта има опция за допълнително количество M-ATV.

Сумата на сделката не се уточнява. През 2010 година Командване за автобронетанкова техника и въоръжение на СВ на САЩ закупи от Oshkosh 1460 бронемашини M-ATV на обща стойност 640 милиона долара. Стойността на една машина излиза на около 440 хиляди долара. САЩ смята ОАЕ за един от ключовите свои съюзници в региона, което означава, че M-ATV ще бъдат доставени на тази страна с минимална надценка.

Машините M-ATV са оборудвани с двигатели Caterpillar C7 с мощност 370 конски сили, което позволява да развива максимална скорост до 105 километра в част по шосе. Товароподемността на M-ATV е 1,8 тона. В нея могат да се разположат 4 военнослужещи с пълно бойно снаряжение. – Още за Oshkosh

 
Бойни кораби на руския флот навлязоха в Средиземно море
24.07.2012, 17:14

Вице-адмирал КулаковОтряди от бойни кораби на Балтийския и Северния флот на Русия преминаха Гибралтарския пролив и навлязоха в Средиземно море, където ще се обединят с кораби на Черноморския флот на страната за провеждане на учения, съобщи говорител на руското министерство на отбраната, цитиран от РИА Новости.

По данни на ведомството обединената групировка от кораби на Северния, Балтийския и Черноморския флот ще изпълни учебно-бойни задачи в Атлантическия океан, Средиземно и Черно море. Главната задача на похода е отработването на действия под единно командване. – Още за ВМФ на РФ

/ИА „Фокус”/

 
Испания не изключва възможността предсрочно да изтегли войските си от Афганистан
24.07.2012, 17:03

Министърът на отбраната на Испания Педро Моренес не изключва възможността страната предсрочно да изтегли войските си от Афганистан, предаде РИА Новости.

Съгласно плановете на НАТО изтеглянето на испанския контингент трябва да приключи през 2014 година. В момента Испания има 1400 свои военнослужещи в Афганистан.

„В зоната на нашата отговорност в провинция Багдис сме постигнали значителен напредък. Ако нищо не попречи на нашите планове за предаване на отговорността на афганистанските власти, то най-вероятно ще можем предсрочно да изтеглим войските си от Афганистан”, каза испанският министър на отбраната след разговор с американския си колега във Вашингтон.

От началото на мисията в Афганистан са загинали 34 испански военнослужещи.

/ИА „Фокус”/

 
Не на приватизацията на военните заводи!
24.07.2012, 16:54

Откакто стана известно намерението на правителството да приватизира Военния завод в град Сопот до днес този въпрос не се дискутира от страна на медиите.

Дискутира се дали крадецът на 1,5 милиона лева, който се е предал на властта, ще бъде съден или оправдан. Дискутира се дали трябва или не трябва имената на нашите държавни ръководители да се впишат в учебниците по история. И още други такива несъществени въпроси на деня. При всеки случай това е губене на време или както някои казват работи се на празни обороти............ Прочети още

 
Брилянтната сигурност
24.07.2012, 09:49

МВРОт главния секретар на МВР научихме, че нивото на компетентност на разследващите терористични действия в България е същото като в Израел, САЩ и европейските държави. „По 15 сигнала е работено от началото на годината и са предотвратени много инциденти. Всички сигнали са отработени бързо, качествено и в срок“ – съобщава той.

На неизкушения читател му хрумва, че със същия успех може да се обяви, че е работено по 20-30-100 сигнала за тероризъм и то успешно. Но нали работата на антитерористичните формирования е тайна, секретна, благородна, дискретна и анонимна, така че обществото със закъснение  научава фактите за извършеното в негова полза. Това общество обаче е неблагодарно и то, вместо да целува ръка за дарената му висша сигурност, търпи „упражнение в мислене на знайни и незнайни експерти, които в момента коментират инцидента и казват, че бил неочакван.“........ Прочети още

 
„Кинтекс” с нов шеф
24.07.2012, 09:34

С решение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Антон Салджийски вече не е генерален директор на държавното оръжейно предприятие „Кинтекс” ЕАД. Неговият пост се заема от Владимир Дичев.

Салджийски е шеф на държавната оръжейна търговска фирма с прекъсвания близо 15 години. През февруари 2011 г. предишният министър на икономиката Трайчо Трайков го освобождава от поста и го заменя с Владимир Дичев. Само осем месеца по-късно обаче, отчитайки грешката си, икономическият министър връща Антон Салджийски начело на предприятието.

За 2011 г. „Кинтекс” е изнесла продукция за 49 млн. долара основно за Алжир, Индия и Бангладеш. Успешно са приключени и договори с Индонезия и Йордания.

 
Македония и Украйна се включват в учения на база „Ново село”
24.07.2012, 09:20

Церемония по откриването на втората ротация на сухопътния боен елемент, участващ в съвместната многонационална подготовка „Черноморски ротационни сили 12” се проведе вчера на полигон "Ново село".  При втората ротация в сухопътния компонент участват подразделения от Българската армия, Морската пехота на САЩ и въоръжените сили на Украйна и Македония.

На церемонията присъстваха полковник Явор Матеев – Началник на отдел „Съвместни съоръжения“ в Министерството на отбраната на Република България,полковник Александър Романюк – военен аташе на Украйна, полковник Петър Боиклиев – Заместник-началник на отдел „Бойна подготовка на войските“ в Командването на Сухопътните войски и подполковник Петър Желев – Началник на полигон „Ново село“.

Приветствени слова към участниците произнесоха полковник Матеев и майор О‘Лиъри – командир на сухопътния боен елемент на „Черноморски ротационни сили 12” за България от американска страна.

Основната цел на съвместната подготовка е да подпомага сътрудничеството между въоръжените сили на участващите страни, като в същото време увеличава военните им способности.

/www.sliveninfo.com/

 
Участието на базов миночистач „Прибой” в учението на противоминните сили на Румъния и България
24.07.2012, 09:00

базов миночистач „Прибой” И Н Ф О Р М А Ц И Я

за участието на базов миночистач „Прибой” от военноморска база Бургас

в учението на противоминните сили на Република Румъния и Република България

„POSEIDON 2012” от 21 до 28 юли 2012 година

Базовия миночистач „Прибой” с командир капитан – лейтенант Димитър Хайдутов от военноморска база Бургас бе тържествено изпратен от пункта за базиране Атия за участие в учението на противоминните сили на Република Румъния и Република България BGR-ROM MCM LIVEX „POSEIDON 2012”. Преди отплаването командирът на кораба докладва на заместник-командира по подготовка на силите на Военноморска база Бургас капитан І ранг Мален Чубенков за готовността на екипажа за участие в учението. Капитан І ранг Чубенков пожела на екипажа успешно плаване и достойно представяне в учението. Командирът на дивизиона капитан І ранг Велко Велков даде последни указания на командира на кораба и екипажа. На изпращането присъстваха близки и роднини на екипажа.

Учението MCM LIVEX „POSEIDON 2012” започва от 21 юли и завършва на 28 юли 2012 година, като началото на учението ще бъде поставено в град Констанца. В учението от българска страна ще участва само базовия миночистач „Прибой”. Основната цел е да се повиши оперативната съвместимост на противоминните сили на двете страни.

За екипажа на базовия миночистач “Прибой” това не е първото участие в учение от такъв род. Корабът е участвал MCM LIVEX „POSEIDON 09”, участвал е във всички учения на Военноморските сили на Република България с международно участие “Бриз”, в повечето учения по програмата Партньорство за мир “ KOOPERATIVE PARTNER”. През 2004 година корабът е сертифициран по стандартите за поддържане на мира. На тактическото учение на Военноморска база Бургас “Атия 2006” съвместно с базов миночистач “Шквал” и кораби на Военноморските сили на Република Румъния се проведоха съвместни противоминни действия. По времето на учението „Атия 2008” Военноморска база Бургас бе домакин и на съвместното учение на противоминните сили на Военноморските сили на Република Румъния и Република България “НЕВИДИМА ЗАПЛАХА 2008”, където също участва и базовият миночистач „Прибой”.

В годината, когато ще се отбележат „133 години от създаването на Военноморските сили на Република България” и „68 години от създаването на Военноморска база Бургас”, пред екипажа на базовия миночистач „Прибой” с командир капитан – лейтенант Димитър Хайдутов предстоят за изпълнение важни задачи. Командването и личния състав на Военноморска база Бургас пожелава на екипажа на базовия миночистач „Прибой” успешни плавания и достойни представяния в предстоящите учения.

/Служба “Връзки с обществеността” на военно формирование 32890 Бургас/

 

 
САЩ изведоха от Афганистан около 12 хиляди войници
23.07.2012, 23:42

Фото: © Flickr.com/The U.S. Army/cc-by-ncПланираното за 2012 година извеждане от Афганистан на 23 хиляди американски военнослужещи е наполовина завършено. Това заяви командващият на войските на НАТО в Афганистан американски генерал Джон Алън. При това Алън подчерта, че не трябва да се придава прекаленото голямо значение на извеждането на войските, тъй като на военната операция в Афганистан, която се ръководи от САЩ, все още продължава.

Пълният изход на 23-хилядния контингент трябва да бъде завършен към 30 септември. След това в Афганистан ще останат около 68 хиляди американски военнослужещи. Освен това, в страната ще има още 40 хиляди военнослужещи на международната коалиция.

 
Въведоха в строя индийската фрегата Sahyadri
23.07.2012, 23:30

Проект 17, тип Shivalik В Мумбай на 21 юли 2012 година се е състояла церемония по въвеждането в състава на ВМС на Индия на фрегатата F 49 Sahyadri – третият и последен кораб от проект 17 (тип Shivalik). На церемонията е присъствал министъра на отбраната на страната А.К. Ентони.

Проектът 17 на корабите тип Shivalik е бил разработен с участието на руското ОАО "Северное ПКБ" и по своя външен вид е подобен на фрегатите проект 11356. Строителството на корабите проект 17 се извършва в държавната корабостроителница Mazagon Dock Limited в Мумбай.

Програмата за строителство на трите кораби от серията е била утвърдена през 1997 година. Строителството на главната фрегата F 47 Shivalik започна на 18 декември 2000 г., спусната е на вода на 18 април 2003 г, но предадена за заводски изпитания едва през февруари 2009 г и предадена на ВМС на Индия на 29 април 2010 г. Втората фрегата F 48 Satpura започва да се строи на 31 октомври 2002 г и влеза в състава на ВМС на 20 август 2011 г. Третият кораб от серията F 49 Sahyadri е заложен на 30 септември 2003 година, спуснат на вода на 27 май 2005 г и въведен в състава на индийските ВМС на 21 юли 2012 година.

 
Катар взима PC-21
23.07.2012, 22:19

Pilatus PC-21ВВС на Катар купуват 24 турбовитлови учебно-тренировъчни самолета за напреднало обучение Pilatus PC-21. Освен самолетите Катар закупува и наземна система за обучение към самолета и дългосрочен логистичен пакет.

Стойността на сделката не се посочва. Самолетът ще се използва за начално и напреднало обучение на курсантите в новосъздадената Академия на ВВС в Катар. Първата машина ще бъде доставена в средата на 2014 г., а обучението с PC-21 ще започне от средата на 2015 г.

Катар става петия клиент на типа след Швейцария, ОАЕ, Сингапур и Саудитска арабия.

/Аеро/

 
27 юли 2012 г. - Присвояване на първо офицерско и сержантско звание за випускниците на НВУ „Васил Левски”
23.07.2012, 22:10

НВУ „Васил Левски”На 27 юли 2012 г. от 10.00 часа пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново ще се проведе ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите на НВУ “Васил Левски” и първо сержантско звание и свидетелствата на кадетите от Професионалния сержантски колеж. Випускът се нарича “Випуск-2012”.

През настоящата учебна година завършват 88 випускници от НВУ “Васил Левски”, обучавани по 4 военни специалности. Присвоява им се първо офицерско звание “лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен “бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Завършващите Професионалния сержантски колеж са 144, обучавани са по 9 специалности. Присвоява им се първо сержантско звание „младши сержант” и получават четвърта степен на професионална квалификация по военна и гражданска специалност.

 
Новият бомбардировач: ВВС избраха конструкция?
23.07.2012, 21:57

Командващият на далечната авиация на ВВС на Русия генерал-лейтенант Анатолий Жихарев съобщи, че разработката на перспективния стратегически бомбардировачи за военновъздушните сили на Русия преминава към стадий опитно-конструкторски работи.

Това означава, че обликът на бомбардировача като цяло е определен.

Как изглежда новата машина и нейните характеристики засега остават в тайна. Нито разработчиците (Обединената авиостроителна корпорация), нито тези, който ще го използват (ВВС), не бързат да споделят подробностите. Все пак ще се опитаме да предложим най-вероятните варианти.

Първи вариант - „неусетно, бавно и по-евтино”, предполага създаването на дозвукова машина за голяма далечина, способна при нужда да пробие противовъздушната отбрана (ПВО) на противника заради понижената си радиолокационна забележимост. Възможно е, този самолет при нужда да се използва в безпилотен вариант. Руски самолет от този клас преди всичко ще замени Ту-95МС. Възможно е, този самолет да бъде снабден с перспективните двигатели НК-65, разработени от Самарския научно-технически комплекс „Н.Д. Кузнецов”.

Вторият вариант - „разумен компромис”. Този път предполага максимално използване на изобретенията, получени по време на създаването на изтребителя от 5-то поколение Т-50. В този вариант е възможно създаването на свръхзвукова машина с използването на част от радиолокационното оборудване и силовата установка на Т-50: вместо 2 двигателя, монтирани на изтребителя, бомбардировачите ще имат 4 аналогични двигателя. Като се отчита това, че бомбардировачът съвсем не се нуждае от тежкото въоръжение на изтребителите, масата на машината може да се увеличи почти двойно, като бъде създаден самолет с максимално тегло 120-130 тона, аналогичен, например, на Ту-22М3. Но за сметка на по-съвременните и икономични двигатели перспективния бомбардировач при аналогично бойно натоварване ще има радиус на действие приближаващ се към този на Ту-160 (6-7 хиляди километра).

Третият вариант може да се нарече „ултимативен”. Той предполага да се използва като основа силовата установка на Ту-160. В този случай перспективния бомбардировач ще бъде близък до Ту-160 по основните си характеристики, превъзхождайки предшественика си по радиус на действие за сметка на нарасналата икономичност на двигателите и, освен това, заради използването на нови конструкционни материали и форми, ще бъде по-трудно забележим. Цената му, обаче, прави този проект най-малко вероятен.

„До момента е изминат етапа, в който са зададени тактико-техническите характеристики (на самолетите), сега преминаваме към опитно-конструктивните работи.”, - каза Жихарев. – Още за ПАК ДА

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Чудовищен непрофесионализъм от страна на ръководството на МВР
23.07.2012, 17:03

Преди всичко бихме искали от името на „Нова Алтернатива” да изкажем своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите при терористичния акт на Летище Бургас.

За съжаление, във връзка с този трагичен случай, няма как да подминем два факта:

   - Това е първият в света атентат срещу израелски туристи, извършен по време на организирано пътуване.

   - Това е и първият терористичен акт  от началото на демокрацията в България.

Въпреки предупрежденията от страна на Израелските служби за подготвян атентат срещу туристи от държавата Израел на територията на България, МВР не успя да си свърши работата. И тук логично възниква  въпросът – какво всъщност прави МВР? Защо МВР не си върши работата? Примерите за това само от тази година са потресаващи………. Прочети още

 
Молдова отново прави опит да продаде своите МиГ-29
23.07.2012, 16:54

МиГ-29Молдова прави още един опит да продаде своите изтребители МиГ-29, останали в републиката от съветско време. Търгът за продажба на 6 изтребителя МиГ-29 е определен за 7 август и ще се проведе на международното летище Маркушлет. Общата начална цена за самолетите е 8.5 милиона долара (през 2011 цената бе същата). На аукциона се продават и два транспортни Ан-72, единият от които се намира на летище Кишинев, а другият на летище Киев. Цените съответно са 950 000 и 650 000 долара.

Такса за участие за търга за МиГ-29 е 3000 долара, а за Ан-72 – 300 долара.

Изтребителите ( както и транспортните самолети) са произведени през 1988 година и към момента не се експлоатират. За ремонта им са необходими приблизително 30 милиона долара. Ако и този път изтребителите не се продадат, то те ще се дадат за скрап, е заявил министърът на отбраната на Молдова.

По времето на СССР на територията на Молдова е бил базиран 86-и изтребителен авиополк от състава на Черноморския флот, разполагащ с 33 броя МиГ-29. След разпадането на Съветския съюз по-голямата част от изтребителите са били продадени на САЩ.

/Pan.bg/

 
С военни почести военнослужещи от ВВС ще почетат паметта на колегите си, загинали преди девет години при гасене на горски пожар в местността „Бетоловото” край град Разлог
23.07.2012, 16:47

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов и командирът на 24-та авиобаза „Крумово” бригаден генерал Златко Златев ще присъстват утре, 24 юли, на военен и църковен ритуали в памет на подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов, младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки. На 24 юли 2003 г. хеликоптер Ми-17 от авиобаза Крумово се разби в местността Бетоловото край Разлог при потушаване на горски пожар.

Техни колеги, приятели и близки от Щаба на Военновъздушните сили, авиобаза „Крумово”, полицията и пожарната от Благоевград, Банско и Разлог ще поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите край град Разлог.

Възпоменателният ритуал ще започне от 11.00 ч. на 24 юли 2012 г. в местността „Бетоловото” край град Разлог.

На 24 юли 2003 година вертолет Ми-17 от авиобаза „Крумово” се разби в местността „Бетоловото” край град Разлог. При инцидента загинаха подполковник Милко Пейковски, командир на екипажа, майор Николай Радулов, втори пилот, младши лейтенант Бойко Панайотов, борден техник и полковник Кирил Чамишки, началник-група „Държавен противопожарен контрол” към РДВР - Благоевград.

/www.mod.bg/

 
Изтребител за първи път докосна палубата на индийския самолетоносач „Vikramaditya”
23.07.2012, 16:35

самолетоносач „Vikramaditya” Колесникът на изтребител МГ-29КУБ за първи път докосна палубата на индийския самолетоносач „Vikramaditya” (бившия "Адмирал Горшков"), се казва в съобщение на корабостроителната компания "Севмаш". Изтребителят, пилотиран от заслужилият летец-изпитател на Русия полковник Николай Диордици, е извършил няколко захода над кораба на различни височини и е извършил простартиране на палубата.

До сега на самолетоносача не е изпълнявано кацане и все още не е уточнено кога ще се извърши.

В изпитанията участва и Михаил Беляев и по всяка вероятност един от двамата летци ще кацне за първи път на индийския самолетоносач.

Заводските изпитания на кораба са започнати през юни 2012 г. На самолетоносача има смесен руско-индийски екипаж, но индийските военни са предимно само наблюдатели и обучаеми. Изпитанията ще продължат 120 денонощия, след което самолетоносачът ще бъде предаден на ВМС на Индия, най-вероятно на 4 декември т.г.

/Pan.bg/

 
Специализираните групи от Сухопътните войски продължават работата си в операция „Чист хоризонт“
23.07.2012, 13:05

Специализираните групи от Сухопътните войски продължават и днес, 23 юли,да оказват помощ на населението от село Лозенец, община Стралджа в рамките на операция „Чист хоризонт”.

130 военнослужещи, включени в техния състав, продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на Производствено-складова база за боеприпаси „Стралджа – Мараш” и гористата местност около него.

До този момент прочистената площ е общо 18827 дка, открити са 6567 невзривени боеприпаса и 2467 кг. скрап.

/МО/

 
Български военнослужещи не са участвали в сбиването между футболни фенове в Сараево
23.07.2012, 13:02

По информация на полковник Владимир Лалов, заместник-началник на щаба по поддръжката в операция „Алтеа“ в EUFOR, български военнослужещи не са взели участие в сбиване между футболни фенове в Босна и Херцеговина, както цитират някои босненски медии.

По време на инцидента всички български военнослужещи са били в база „Бутмир“ и са изпълнявали служебните си задължения.

Вероятно в съобщението на босненските медии става въпрос за участие на военнослужещи от друг национален контингент.

/МО/

 
Атентатът ще ускори реформата в разузнаването
23.07.2012, 12:38

Наред с всичко друго, терористите, които взривиха автобуса с израелски туристи на летище Сарафово, ни казаха, че сме длъжни да ускорим реформата в разузнаването.

Твърде голям срок – до края на годината, си дадоха президентът, премиерът и политиците, за да подготвят новото законодателство в сектор „Сигурност”. А чак до април следващата година да го гласува Народното събрание.

И това при положение, че Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) преди три месеца констатира, че „основните причини за проблемите в сектор „Сигурност” се свеждат до отношението, политиката и управлението на тези дейности. Органите и структурите от сектора за сигурност не функционират в единно правно пространство. Недопустимо е повече от 22 години Националната разузнавателна служба (НРС) и Национална служба Охрана (НСО) да работят без закони и без парламентарен контрол.”....... Прочети още

 
Петима военнослужещи са загинали при катастрофа на турски военен хеликоптер
23.07.2012, 10:02

Архивна снимкаПетима военнослужещи са загинали при катастрофа на турски военнотранспортен хеликоптер Sikorsky S-70. Пострадали са седем войници, предаде ИТАР-ТАСС.

Инцидентът е станал в неделя вечерта в провинция Хаккяри в югоизточната част на страната. На борда на вертолета е имало четиричленен екипаж и 11 военнослужещи. По предварителни данни катастрофата е причинена от технически проблем по време на кацане.

Същевременно агенция Firat съобщи, че машината е свалена от кюрдски бунтовници.

 
70 години от разстрела на Никола Вапцаров – патрон на Висшето военноморско училище
23.07.2012, 09:33

Никола Вапцаров На тази дата през 1942 година е разстрелян Никола Вапцаров – поет революционер, деец на работническото движение, днес – патрон на Висшето военноморско училище.

През 1949 г. приемник на българската морскообразователната традиция става Народно военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", а от 1956 г. на училището е даден статут на висше инженерно морско учебно заведение и неговото име е Висше народно военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". От 1991 г. името на училището е Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".

В Машинното морско училище Вапцаров постъпва ненавършил 17 години (9 август 1926 г.), а го завършва на почти 23 години (16 юни 1932 г.). Това е онази част от живота на всеки човек, когато той укрепва не само на физически, но и съзрява социално, като личност и професионалист.

Обучението в Морско училище винаги е имало важна роля в живота на възпитаниците му. Тяхното самочувствие се дължи главно на специфичните особености на морската професия, на допира с морето по време на практика и задгранични плавания, на особения дух и среда. Това напълно се отнася и за Никола Йонков Вапцаров. Тежките условия на служба, обучение и живот в училището са имали ключова роля за формирането на личността и характера му. Неговата борбеност, неговата непримиримост с несправедливостите и уменията му за общуване с хората са изградени най-вече през този период от живота му.

През 1949 г. на Висшето народно военноморско училище е присвоено името "Никола Йонков Вапцаров". От тогава рожденния ден на Никола Вапцаров - 7 декември, е Патронен празник на Висшето военноморско училище, който се чества ежегодно. Сред вълнуващите ритуали е тържествения марш на курсанти пред паметника на Вапцаров, издигнат на територията на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" през 1988 г.

В град Варна има още един негов паметник , който се намира пред Дома на архитекта. Този бюст-паметник преди преместването е бил пред централната сграда на ВВМУ. На името на Никола Вапцаров е назована една от улиците, в близост до Морското училище.

Една от традициите в Морско училище са срещите на възпитаниците на училището по случай годишнини от завършването му. Ритуален момент от тези срещи е поднасянето на венци пред паметника на Никола Вапцаров и обща снимка на випуска.

/Otbrana.com/

 
Афганистанец, облечен с военна униформа, е убил трима инструктори на НАТО
23.07.2012, 09:29

Въоръжен нападател, преоблечен с униформа на афганистанската армия, е застрелял трима работещи по договор инструктори на НАТО. От Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ )посочват, че нападателят е бил застрелян на място, предаде Интерфакс.

По непотвърдена информация двама от загиналите са американци. Инцидентът е станал във военен учебен център близо до летището в западния афганистански град Херат.

/ИА „Фокус”/

 
ВВМУ и Военноморската академия на Румъния размениха курсанти
23.07.2012, 09:04

Сътрудничеството между ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и Военноморската академия на Румъния се разширява. Значителен принос за това има посещението на началника на Военноморската академия “Mирчеа Батран” на Република Румъния кап. I ранг професор, доктор на науките Вергил Читак през м. декември 2011 г.  Размяната на курсанти-първокурсници за участие в летните лагер за морска подготовка на двете военни училища вече се превръща в традиция.  И тази година от 16 до 21 юли 2012 г. четирима курсанти от първи курс посетиха на разменни начала летния лагер Palazu на Военноморската академия “Mирчеа Батран” на Румъния в близост до гр. Констанца, а четирима румънски курсанти от първи курс за същото време участваха в учебно-тренировъчния процес на летния лагер на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ в местността Карантината, във варненския залив.  Курсантите участваха пълноценно в живота на двата лагера без особени затруднения поради добрата подготовка по английски език.

Междувременно приемната комисия за курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ под председателството на началника на училището кап. I ранг професор, доктор на военните науки Боян Медникаров проведе своето заседание на 19 юли 2012 г.  На основа класирането на кандидатите за курсанти за учебната 2012- 2013 г. и личните беседи на комисията с всеки кандидат бяха приети курсантите от випуск 2012 – 2017 г.  Осемнадесетте курсанти (14 младежи и 4 девойки) ще се обучават за нуждите на ВМС по три специалности „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“ и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“. Една девойка е приета в специалност „Корабоводене за ВМС“, а трите са в специалност „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“.  Приетите курсанти трябва да се явят на 24 август 2012 г. за началото на службата си в Българската армия. Началната военна подготовка е от 27 август до 29 септември 2012 г., а учебните занятия започват на 30 септември 2012 г, съобщиха от училището. – Още за ВВМУ

/Maritime.bg/

 
В Украйна започва военното учение „Славянски съюз- 2012”
23.07.2012, 08:21

В Украйна започнаха ученията „Славянски съюз-2012”. В тях участват военнослужещи от Русия, Украйна и Беларус. Целта на ученията е страните да се научат да работят в рамките на една групировка и да отработят изпълнението на миротворчестки задачи в зона на военен конфликт.

База за ученията ще бъде полигонът „Широкий лан” близо до черноморското крайбрежие на Украйна. От руска страна в ученията ще участва въздушнодесантно подразделение от Южния военен окръг. Особено значение се придава на участието на аеромобилните бригади от трите страни. Предполага се, че руските и украинските военни, освен отработката на собствените си задачи, ще споделят опита си с беларуските си колеги. Ученията ще продължат 5 дни. Командването едва успя да вмести в тези срокове мащабната програма, разказа представителят на групата по информационно осигуряване на сухопътните войски на Русия Николай Дулюшкин:

   - По време на ученията е планирано да бъдат отработени въпросите по изолирането и блокирането на район, в който има незаконни въоръжени формирования и организации за служене в зоната на отговорност на контролно-пропускателните пунктове. Отработват се действия на блокпостове, съпровождане на колони с хуманитарни товари, въпросите на осигуряването на минна безопасност в тази зона на извънредна ситуация. По време на ученията, се планира да бъде проведен практически десант на личния състав на съвместно подразделение от самолет на военно-транспортната авиация Ил-76.

Ученията „Славянски съюз” се провеждат едва за втори път, но в бъдеще страните планират да ги направят ежегодни и редовни. Миналата година от страна на Русия и Беларус участваха само военнослужещи, а те използваха местна, украинска техника. Тази година всяка страна докара своя техника - за Русия това бяха 20 бронирани машини „Тигър”. В бъдеще ще се обсъжда възможността за провеждане на ученята на територията на друга страна, а не само на територията на Украйна.

 
Всеки военнослужещ подлежи на проверка за алкохол или наркотици
23.07.2012, 08:06

Аню Ангелов Всеки военнослужещ от въоръжените сили през работно време подлежи на задължителни и/или внезапни изследвания за употреба на алкохол или злоупотреба и/или зависимост от наркотични вещества. Това е регламентирано в подписаната от министъра на отбраната Аню Ангелов наредба.

Задължително изследване за употреба на алкохол и/или злоупотреба с наркотични вещества се извършва при: кандидатстване за военна служба и за висши военни училища; кандидати за летателна и плавателна служба; кандидати за служба в доброволния резерв; военнослужещи, определени за участие в операции и мисии извън територията на страната, преди заминаване; военнослужещи, определени за участие в операции и мисии извън територията на страната, при завръщането им; кандидати за екипажи за управление на безпилотни летателни апарати; освидетелстване по обосновано искане от командирите/ръководителите на съответните структури или по инициатива на медицинските органи.

Внезапно (непредизвестено) изследване за употреба на алкохол и/или наркотични вещества се извършва: от екипите за внезапна проверка – на военнослужещи от въоръжените сили на Република България, избрани на случаен принцип; от комисия, назначена със заповед на командира (началника) на военното формирование/ръководителя на съответната структура, в състав – представител/и на медицинската служба и двама офицери (цивилни служители) – на военнослужещи от съответното военно формирование/структура.

Употреба на алкохол от военнослужещи от въоръжените сили на Република България през работно време е установената чрез технически средства и потвърдена с лабораторни изследвания в специализираните лаборатории на Военномедицинска академия (ВМА) концентрация на алкохол в кръвта над 0,50 грама на литър (g/l).

Злоупотреба с наркотични вещества от военнослужещи във въоръжените сили на Република България е установената с технически средства и потвърдена с лабораторни изследвания в специализираните лаборатории на ВМА употреба на забранени наркотични вещества или употреба без лекарско предписание на лекарствени средства, съдържащи наркотични вещества и поставени под контрол по смисъла на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

В случай на еднократно установен прием на алкохол и/или наркотични вещества при военнослужещи без установени прояви на болестни отклонения, настъпили във връзка с приема, ЦВМК взема експертно решение на основание Медицинските стандарти за определяне годността за военна служба в мирно време, се посочва н наредбата.

При повторно установяване на употреба на алкохол и/или злоупотреба с наркотични вещества от военнослужещия по описания ред, пише по-нататъкв документа, командирът (началникът) на военното формирование/ръководителят на съответната структура предлага/налага на същия дисциплинарно наказание по реда и при условията, предвидени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и правилника за неговото прилагане.

Наредбата за условията и реда за предотвратяване, контрол и установяване на годността за военна служба на военнослужещите от въоръжените сили на Република България при употреба на алкохол и злоупотреба и/или зависимост от наркотични вещества е публикувана в Държавен вестник и е в сила от петък.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 

 
Американците спрели временно наборната армия, има гласове да я върнат
22.07.2012, 18:33

генерал Стенли МаккристълВ САЩ не съществува задължителна военна служба от 1973 г.. Но това не е официално отменено, но само "временно спряно" и наборниците могат да бъдат призовани във всеки един момент. Наскоро за това е призовал не някой друг, а известният генерал Стенли Маккристъл, който президентът Обама уволни през 2010 г., като командващ войските в Афганистан, съобщава DEFENZE.AZ.

Директният и честен генерал в пенсия Маккристъл заявил следното: „Първо, САЩ трябва да мислят два пъти преди да започнат друга война. Второ, на тази война не трябва да се отиде само доброволна, т.е. наемна армия, а по-скоро със смесена. Сегашната не е подходяща за мащабна война, тъй като резервът е напълно неадекватен.”

Изявлението на генерала провокирало силна реакция в американските медии. В. "Ню Йорк Таймс" подкрепя и развива идеята.

Изтъкват се и икономически причини за връщането на задължителната военна служба. Нарастващата криза правела сегашната армия много скъпа.  В същото време американците се страхували, че бъдещата война ще бъде много по-масова и на резервът няма да е достатъчен........... Прочети още

 
Идат ли нови "Междузвездни войни"?
22.07.2012, 16:49

Шамар за американците: за първи път Китай изстрелва за 1 година повече ракети в космоса, отколкото доайенът САЩ. Променящото се съотношение на силите в космоса обаче не води до нови "Междузвездни войни". Защо?

На Олимпийските игри в Лондон тази година американските атлети ще носят екипи с щампа „Произведено в Китай“. Когато новината беше разкрита от журналистите, мнозина американци възприеха това с чувство на наранена национална гордост. Все пак те са представители на една горда нация, свикнала да е първа във всичко.

И щом един толкова безобиден сюжет е в състояние да нарани самочувствието на американците, то какво да кажем за напредъка на китайските учени в сферата на космонавтиката през последните няколко години? Впрочем една област, в която американците винаги са доминирали в света. През изминалата 2011 г. Китай води класацията с 19 изстреляни ракети - с една повече от САЩ. Разликата е по-скоро незначителна, но с огромно символично значение: тя илюстрира накланянето на везните (за първи път) не в полза на американците!......... Прочети още

 
Хеликоптер на афганските военновъздушни сили претърпя авария в провинция Нуристан
22.07.2012, 16:10

Хеликоптер на афганските военновъздушни сили претърпя авария в провинция Нуристан и е извършил принудително кацане, съобщава Министерството на отбраната на страната, цитирано от РИА Новости. Причина за инцидента е станала техническа неизправност.

Инцидентът е станал тази сутрин в условията на лоша видимост в района Камдеш, за където хеликоптерът е превозвал хуманитарна помощ.

Военните съобщават, че намиралите се на борда военнослужещи от афганистанска армия и от Международните стабилизиращи сили в Афганистан са получили леки наранявания.

/ИА „Фокус”/

 
Завърши украинско-американското учение "Си Бриз-2012"
22.07.2012, 12:22

Украинско-американското учение "Си Бриз-2012", провеждащо се от 9 юли в Одеса и областта, завърши, съобщи украинската информационна агенция УНИАН.

Тема на двуседмичното учение е била провеждане на операции за осигуряване на безопасността на море и в него участие са взели представители на 17 страни.

Ученията "Си Бриз" с участие на войскови подразделения на НАТО се провеждат в Украйна от 1997 година.

Снимки от учението: 1,  2,  3,  4,  5

 
Обявиха заплатите на бордовете към Министерството на отбраната
22.07.2012, 10:28

Средномесечното възнаграждение на изпълнителния директор и член на Съвета на директорите на „ТЕРЕМ” ЕАД, гр. София, е 3240 лв. Това става ясно от писмения отговор на министъра на отбраната Аню Ангелов на въпрос на народния представител Димитър Карбов, относно бордове на търговски дружества с държавно участие.  „ТЕРЕМ” ЕАД, гр. София и „Интендантско обслужване” ЕАД, гр. София са еднолични акционерни дружества с едностепенна система на управление към Министерството на отбраната. Техните съвети на директорите се състоят от три члена. В „ТЕРЕМ” ЕАД например съставът е: генерал-майор от резерва д-р Стефан Димитров - председател на Съвета на директорите, доцент д-р Станчо Петков – изпълнителен директрор и член на съвета и Светлозар Вешков – член на съвета.  

Средномесечните възнаграждения в  „ТЕРЕМ” ЕАД, гр. София:

   * Изпълнителен директор и член на Съвета на директорите – 3 240 лева;

   * Член на Съвета на директорите – 1 080 лева

Средномесечните възнаграждения в „Интендантско обслужване” ЕАД, гр. София:

   * Изпълнителен директор и член на Съвета на директорите – 2 362,50 лева

   * Член на Съвета на директорите – 675 лева.

/Otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Великобритания получи първия си F-35B
22.07.2012, 09:55

На тържествена церемония във Fort Worth (Тексас) министърът на отбраната на Великобритания Philip Hammond формално прие първия британски ‘стелт’ изтребител F-35 Lightning II.

Той съобщи, че следващата година Великобритания ще поръча четвъртия изтребител от този тип. Великобритания възнамерява да закупи общо 48 изтребителя F-35 при първоначално планирани 135.

Първоначално британските Lightning II ще се експлоатират от летища (най-вероятно от военновъздушната база Marham, Норфолк), а от 2018 г. ще започнат изпитателните полети от новия самолетоносач HMS Queen Elizabeth.

15% от всички работи по програмата Joint Strike Fighter се изпълняват във Великобритания, където са ангажирани над 135 английски компании. През следващите 25 години проектът ще осигурява около 25 000 работни места. – Още за F-35

/Pan.bg/

 
Трима войници на НАТО са загинали в Източен Афганистан
22.07.2012, 08:59

Трима войници на НАТО са загинали при атаки в Източен Афганистан, съобщиха от Международните стабилизиращи сили в Афганистан (ИСАФ), предаде АФП.

Двама чуждестранни военнослужещи са загинали рано тази сутрин при взрив на крайпътна бомба, докато друг е загинал при нападение на екстремисти в събота, съобщи ИСАФ, без да разкрива повече подробности. Към момента не се съобщават имената и националността на жертвите.

Последните смъртни случаи довеждат броя на загиналите военнослужещи на алианса за тази година до 250 души. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Американски изтребител F-16 се разби в морето северно от Япония
22.07.2012, 08:40

F-16Американски военен самолет се разби в морето северно от бреговете на Япония, предаде АФП, позовавайки се на японски медии.

Изтребителят, принадлежащ на авиобазата на ВВС на САЩ Мисава, разположена в северната част на централния японски остров Хонсю, падна в Тихия океан на около 1000 км североизточно от град Немуро, североизточно от остров Хокайдо. Не се съобщават причините за инцидента. Преди катастрофата пилотът е успял да катапултира.

/ИА „Фокус”/

 
Пентагонът ще предостави на Кения безпилотни самолети за борба с екстремисти
22.07.2012, 07:20

RQ-11 RavenПентагонът има намерение да предостави безпилотни самолети на Кения в рамките на пакета от военна помощ на стойност над 40 милиона долара за четири африкански страни в борбата им срещу свързаните с „Ал Кайда” екстремисти от групировката „Ал Шабаб”, съобщава „Уолстрийт джърнъл”.

Кения се очаква да получи осем безпилотни самолета AeroVironment RQ-11 Raven,  които могат да бъдат използвани за насочване на удари от наземните части или други самолети. „Тази помощ ще повиши тактическата ефективност и операционния обсег на кенийските въоръжени сили при контратерористичните им операции срещу „Ал Шебаб” в Сомалия”, сочат документи на Пентагона, цитирани от изданието. – Още за RQ-11

/ИА „Фокус”/

 

 

Първите 15 страни с най-големи военни разходи според данни на SIPRI (2011 г.)

21.07.2012, 23:50
 
Арсеналите с химическо оръжие в Сирия остават под контрола на правителството, заяви Белият дом
21.07.2012, 23:02

Белия домСпоред данните, с които администрацията на САЩ разполага, арсеналите с химическо оръжие в Сирия остават под контрола на правителството. Това съобщи официалният представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом Томи Витор. Така той коментира ескалацията на вътрешния въоръжен конфликт в Сирия и твърденията на един от сирийските военачалници, който премина на страната на опозицията, че властите в Дамаск вадят от складовете бойните отровни вещества и се подготвят да ги използват срещу бунтовниците, предаде ИТАР-ТАСС.

„Смятаме, че арсеналът с химическо оръжие в Сирия остава под контрола на правителството”, посочи Витор. Той допълни, че според Вашингтон в Сирия се наблюдава „ескалация на насилието и репресиите на режима срещу неговия собствен народ”. В тази връзка американските власти „продължават да са извънредно загрижени относно съдбата на химическите въоръжения”, отбеляза представителят на Съвета за национална сигурност.

/ИА „Фокус”/

 
Първият патрулен кораб за Ирак
21.07.2012, 21:42

патрулен кораб OSV 401 Al BasrahВМС на САЩ на 16 юли официално са приели от компанията RiverHawk Fast Sea Frames LLC (Тампа, щат Флорида) първият построен за новите ВМС на Ирак патрулен кораб OSV 401 Al Basrah.

RiverHawk Fast Sea Frames LLC получи контракт от ВМС на САЩ по линия на FMS за проектиране и постройка за Ирак на два патрулни кораба на стойност 70 милиона долара през ноември 2009 година. След като се отчете поставянето на радиоелектронното оборудване и въоръжениета общата стойност на контракта достига 86 млн. долара. Проекта на кораба AMP-137 е бил разработен от RiverHawk Fast Sea Frames с участието на йорданското King Abdullah II Design and Development Bureau (KADDB). Главния кораб OSV 401 Al Basrah е бил спуснат на вода на 4 ноември 2011 година и предаден за изпитание на 14 май 2012 година. Вторият строящ се кораб OSV 402 Al Fayhaa е спуснат на вода на 1 февруари 2012 година и трябва да бъде предаден за изпитания „през близките няколко седмици”. Двата кораба трябва да бъдат предадени от американските ВМС на новите иракски ВМС на Ирак до края на годината.

Патрулните кораби тип Al Basrah са многоцелеви и освен основното си предназначение могат да бъдат използвани като кораби за снабдяване или плаващи бази. Корабите имат стоманена конструкция на корпуса и алуминиева надстройка. Пълната им водоизместимост е 1400 тона при дължина 60 метров, ширина 11.2 метра и газене при пълен товар 3,8 метра. Енергийната установка включва два дизелови двигателя Caterpillar 3516C с мощност по 3150 к.с. и  водометно задвижване. Максималната скорост достига до 16 възла, далечина на плаване до 4000 мили при скорост 10 възла. Екипаж - 42 човека. Въоръжението включва една 30-мм дистанционно управляема автоматична артилерийска установка MSI-Defence Systems Seahawk A2, както и четири 12,7-мм и шест 7,62-мм картечници. Корабът е снабден с три бързо спускаеми полутвърди 9-метрови моторни лодки. Същият още може да бъде използван за превозването на товарни контейнери или по-големи катери.

 
Дванадесет военнослужещи са загинали при катастрофата на Bell 212 на ВВС на Бруней
21.07.2012, 10:15

Дванадесет военнослужещи, сред които и шестима кадети, са загинали при катастрофата на хеликоптер Bell 212 на ВВС на Бруней (Royal Brunei Air Force  - RBAF), изпълнявал тренировъчен полет над джунглата.

Катастрофата е станала в петък край Куала Белайт в богатото на петрол султанат на остров Борнео, предаде АФП.

При инцидента са оцелели двама кадети. Военното министерство съобщи, че състоянието на двамата е стабилно. Провежда се разследване на инцидента.

 
Разрешават на военнослужещи да участват с униформи в гей парад
21.07.2012, 08:57

Американското министерство на отбраната за първи път в историята на САЩ разреши на военнослужещи да участват с униформи в гей парад, съобщи АП.

Пентагонът издаде нареждане, в което заяви, че допуска изключение от своята политика, която като цяло не позволява на военнослужещи да участват с униформи в паради. Изключението се допуска за гей парад в Сан Диего днес.

Пентагонът каза, че допуска изключението, защото организаторите на парада са поканили военнослужещи да участват с униформи в проявата и защото въпросът привлича все по-голямо обществено внимание. Министерството на отбраната заяви, че изключението е само за тазгодишния парад в Сан Диего и няма да важи за други случаи.

 
Японският „Konotori-3” успешно е изстрелян към МКС
21.07.2012, 08:47

Фото: EPAЯпонският космически товарен кораб „Konotori-3” се отправи към Международната космическа станция /МКС/ от космодрума Танегасима. Той ще достави в МКС вода, хранителни продукти и научно оборудване. Освен това корабът трябва да изведе в орбита пет малки спътника, създадени в японски университети. На борда на японския кораб има оборудване, което може да потрябва за ремонта на системата за пречистване на вода в станцията.

Първият подобен товарен кораб беше изстрелян през септември 2009 година, вторият – през януари 2011 година. Япония планира да изпрати към МКС 7 такива кораби. Както се очаква, на 27 юли товарният кораб ще достигне до МКС, а на 7 септември с товар от отпадъци от станцията той ще изгори в плътните слоеве на атмосферата. – Още космически системи

 
Иран изпитва противокорабна ракета Khalij Fars
21.07.2012, 08:34

Khalij FarsИранската телевизия е показала вторите изпитания на балистична противокорабна ракета (ПКР) "Халидже Фарс" (Khalij Fars), проведени в Персийския залив. От излъчените снимки се вижда, че ракетата е с оптико-електронна и инфрачервена глава са самонасочване (ГСН).

ПКР "Халидже Фарс" (“Persian Gulf”) е създадена на базата на тактическата балистична ракета "Фатех-110" (Fateh-110), която има далечина на действие 300 км. Според иранските медии в хода на изпитанията ПКР "Халидже Фарс” успешно е поразила надводна цел, но на база публикуваните снимки израелските експерти се съмняват в достоверността на тази информация.

Израелските военни считат, че ПКР "Халидже Фарс” може да лети под зоната на действие на американските противоракети SM-3, изстрелвани от корабите на ВМС на САЩ, снабдени с ПРО „Aegis”, но и над зоната на поразяване на системата за самозащита на последния рубеж „Phalanx”. Според експертите основен недостатък на ракетата е необходимостта от обновяване координатите на целта. Полетът на ПКР "Халидже Фарс” продължава 4-5 мин, за което време корабът може да измени своето местоположение и да с голяма вероятност да излезе от зоната на обзор на ГСН. За тази цел ПКР трябва да коригира няколкократно траекторията на полета си. Насочването на ПКР на средния участък на полета ще изисква наличие на БЛА или друг самолет, който да следи непрекъснато целта, но те може да бъдат свалени. Така ще се прекъсне линията за предаване на данни към ПКР за корекция траекторията на полета й.

Според друг доклад на Пентагона, Техеран разработва и приема на въоръжение балистични ракети с малък обсег на действие, снабдени с ГСН, които могат да опознават целта и да осигурят маневриране на ракетата в полет.

/Pan.bg/

 

 
Италия купи от Израел два летящи радара
20.07.2012, 23:51

Eitam. Фото от сайта airforcephotos.blogspot.comМинистерството на отбраната на Италия е сключило с израелската държавна компания Israel Aerospace Industries контракт за доставка на два самолета за далечно радиолокационно откриване на базата на пасажерската машина Gulfstream G550, съобщава Flightglobal.

Сделката е на стойност 750 милиона долара. Паралелно е било подписано и съглашение за създаване на спътник за следене за италианската компания Telespazio на стойност 182 милиона долара.

В състава на ВВС на Израел самолетите за ДЛРО на базата на G550 носят обозначението Eitam CAEW.  Далечината на полета на самолета е около десет хиляди километра, а крайсерската му скорост - 900 километра в час. В комплекта на бордовото оборудване на самолета влизат бордова радиолокационна станция EL/W-2085 с фазирана антенна решетка, средства за РЕБ и системи за Р и РТР.

Според Flightglobal, сключения с Израел контракт на обща стойност 932 милиона долара е ответна стъпка на Италия на покупката от израелска страна на италиански учебно-бойни самолети M-346 Master. Контрактът за доставка на 30 M-346 беше подписан на 19 юли и е на стойност 600 милиона долара.

Освен това, израелските военни подписаха съглашения и с компаниите Telespazio и Selex Elsag за доставка на допълнително оборудване за самолетите Master.

 
ВВС помага на жертвите на атентата
20.07.2012, 23:05

C-27J SpartanНа 18 юли 2012 г., след тежкия терористичен акт на летище Бургас, самолет C-27J Spartan от състава на транспортна авиационна група „Враждебна” изпълни задача за транспортиране на личен състав и авиомедицинска евакуация на пострадалите при атентата израелски граждани. Това съобщават ВВС.

Задачата за изпълнението на полета беше поставена от командира на ВВС генерал-майор Константин Попов в 18,30 часа. В условията на остър дефицит от време, с изключително бързи действия в авиогрупата се създаде организация за подготовката на самолета и екипажа за полет. В резултат на високия професионализъм на летателния и на инженерно-техническия състав и на добрата координация и взаимодействие между структурите и органите за командване и управление в 19,30 часа заместник-командирът на авиационната група подполковник Пейчо Пейчев докладва на командира на ВВС за готовността на самолета и екипажа за изпълнение на полетната задача.

На борда на самолета бяха медицински екипи от ВМА и УМБАЛ „Пирогов”.

С обратен полет до София след полунощ бяха транспортирани за лечение във ВМА трима от пострадалите израелски граждани.

Военновъздушните сили изпълниха поредната отговорна задача за авиомедицинска евакуация в кратки срокове, доказвайки своята висока ефективност, мобилност и подготовка.

/Аеро/

 
Русия и Италия ще произвеждат хеликоптер
20.07.2012, 18:54

Русия възнамерява да засили позициите си на пазара за леки хеликоптери. За решаването на тази задача ще помогне сътрудничеството с италианската компания Agusta Westland. Неотдавна между Италия и Русия беше подписано споразумение за съвместно създаване на нов едномоторен хеликоптер с тегло 2,5 тона.

Стойността на проекта е 100 милиона долара. Рамковото споразумение между холдинга „Вертолеты России” и Agusta Westland предвижда съвместна разработка, производство и продажба на новата машина. Хеликоптерът ще бъде за световния пазар и ще се използва в най-различни условия, разказа за „Гласът на Русия” представителят на холдинг „Вертолеты России” Алексей Михеев:

  - Това ще бъде едномоторен хеликоптер, потребност от какъвто има както на руския, така и на световния пазар на хеликоптери. Той е мултифукционален. Може да се използва както за частната авиация, така и за корпоративни превози. Също така може да бъде полезен за спасителните служби при евакуация, за мониторинг и за специализираните служби като Министерството на вътрешните работи.

Над 8,5 хиляди руски хеликоптера се използват в момента в чужбина, което е 13% от световния парк на тези машини. А на руския пазар „Вертолеты России” е производител номер едно. Най-добрите модели на компанията са средните и тежките хеликоптери. Но в лекия клас холдингът също не е новак - в неговия арсенал влизат моделите Ка-226Т и „Ансат” Но на бурно растящия руски пазар на леки хеликоптери руските производители засега не могат да предложат нищо. Благодарение на подписаното с италианската компания и Agusta Westland споразумение „Вертолеты России” възнамеряват да ликвидират този пропуск и да засилят позициите на страната на пазара за леки хеликоптери, поясни Михеев:

   - Сътрудничеството на „Вертолеты России” с други световни производители на хеликоптери и лидери на световните пазар е важна част от стратегията на холдинга по разработката на нова продукция и за удовлетворяване на растящото търсене по целия свят. Пазарът на хеликоптери, и, в частност, пазарът на леки хеликоптери нараства. Тази тенденция ще продължава, и ние трябва да удовлетворим очакванията на нашите клиенти.

По думите на представителя на холдинга, в бъдещите планове на инженерите и конструкторите е създаването на тежък перспективен хеликоптер заедно с Китай. Но за вземането на окончателно решение всичко трябва да се премисли и пресметне. Ръководството на холдинга трябва да го направи до края на годината. Хеликоптерът ще тежи около 38 тона, което е значително по-малко от Ми-26, но повече от Ми-38. Що се касае до производството на лекия хеликоптер съвместно с италианците, то серийното му производство е планирано за 2015 година. – Още руски вертолети

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Сърбите си тръгват, идват македонци и украинци
20.07.2012, 16:48

На полигон „Ново село” се проведе церемония по закриването на първата ротация от многонационалната съвместна подготовка „Черноморски ротационни сили 12” с участието на военнослужещи от Българската армия, Морската пехота на САЩ и Въоръжените сили на Република Сърбия.

Съвместната подготовка на полигона продължи с провеждането на въздушни и въздушнодесантни операции от формирования от състава на въздушния боен елемент и 68 бригада „Специални сили“.

През следващата седмица започва втората ротация на сухопътния боен елемент, с участието на формирования от Българската армия, Морската пехота на САЩ и въоръжените сили на Република Украйна и Република Македония.

/sliveninfo.com/

 
Сигурността на участниците на АТИС-2012 е гарантирана на сушата, във водата и въздуха
20.07.2012, 13:10

В Източния военен окръг на Русия (Далечен Изток) са се състояли учения по осигуряване на сигурността на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Военнослужещите са провели тренировки по откриване и обезвреждане на взривоопасни предмети. ВВС и ПВО са отработили задачи по посрещане, съпровождане и принуждаване за кацане на въздушни съдове, нарушаващи границата.

От своя страна моряците на Тихоокеанския флот на Русия отработили комплекс от мерки по задържане на неопознат плавателен съд, насочил се към държавната граница, в случай на навлизането му в териториалните води на страната.

Срещата на АТИС ще се състои в далекоизточния град Владивосток на 7 и 8 септември.

 
Американските законодатели приеха закон в сферата на отбраната на стойност 606 млрд. долара
20.07.2012, 07:53

Американските законодатели приеха голям закон в сферата на отбраната на стойност 606 млрд. евро, предава АФП. Законът надвишава бюджетния таван и може да получи вето от Белия дом за неуспеха успешно да овладее разходите.

Проектозаконът ще осигури 518 млрд. долара за Пентагона и още 88,5 млрд. долара за отвъдморски операции, особено за войната в Афганистан и контратерористични операции.

Бюджетът важи за фискалната година, която започва на 1 октомври.

Проектът е на стойност близо 2 млрд. повече от поисканото от американския президент Барак Обама.

/ИА „Фокус”/

 

 
Американците признаха опасността от ирански мини подводници
19.07.2012, 23:13

Иранските подводници с малък тонаж представляват съществена опасност за американския флот в Персийския залив. Това пред изданието The Christian Science Monitor е разказал командер Кристофър Хармър, който от 2008 до 2009 г. е бил директор на центъра за планиране на операциите на Пети флот на ВМС на САЩ. В частност, той е заявил, че тези минисубмарини представляват "огромен проблем" за американците.

"Иранците могат да  ги разположат из целия Персийски залив и Арабско море и да бъдат открити е изключително трудно. Освен това те могат да се притаят и да чакат удобен момент за удар", е пояснил офицерът в оставка.  По думите му американският флот достатъчно ефективно се е научил да открива съветските и руските атомни подводни крайцери, отличаващи се с внушителни размери. Но с иранските подводници ситуацията е друга: "Да се търси малка подводница в плитки води е значително по-сложно: там е съвсем друга акустиката, а и шумът от тях е много по-малък", е пояснил Хармър. По тази причина иранците са поставили производството на тези субмарини на конвейер: 19 вече са в строя, плюс всяка година се спускат на вода още по четири подводници. те са въоръжени не само с торпеда. могат бързо да минират пътя на движение на противниковите кораби или танкери. По такъв начин в случай на война иранците могат относително бързо да затворят Ормузския пролив.  Освен това тези подводници могат да превозват неголеми отряди от военноморските специални части на Иран, смятани за изключително боеспособен вид войска. Спецчастите могат например да извадят от строя нефтопровод, построен да заобиколи Ормузския пролив, е разказал Хармър. Както пише изданието, за противодействие на минисубмарините, специалните части и заплахата от мини, САЩ вече са отправили към Персийския залив четири миночистачи от клас Avenger, а също и няколко противолодъчни вертолета Sea Dragon.

/в. Дума/

 
Пентагонът и Sikorsky се разминаха за цената на Sea Hawk
19.07.2012, 22:55

MH-60S Армията и ВМС на САЩ, а също и Управлението за военно сътрудничество (DSCA) към Пентагона са сключили с американската компания Sikorsky договор за доставка на 916 многоцелеви вертолета от семейството на H-60 Hawk.

Както съобщава Defense Aerospace, Пентагонът е оценил сумата по сделката на 2,83 милиарда долара. По-рано Sikorsky определи цената на контракта на 11,7 милиарда долара. По данни на Пентагона военните трябва да получат вертолети, а също и допълнително оборудване и запасни части до края на септември 2016 г. На свой ред от Sikorsky съобщиха, че доставката на вертолетите трябва да завърши през 2017 г. По данни на компанията, военните са поръчали 653 вертолета Hawk за сумата 8,5 милиарда долара, а също са оставили опция за доставка на още 263 вертолета за сумата от 3,2 милиарда долара. С какво се обяснява разминаването в стойността на сключения договор засега е неизвестно. За армията на САЩ Sikorsky трябва да достави транспортните вертолети UH-60M Black Hawk и машините за медицинска евакуация HH-60M MEDEVAC, за ВМС - противолодъчни вертолети MH-60R Seahawk и транспортните MH-60S Knighthawk. Част от поръчаните машини по-късно ще бъде предадена на страни-союзници на САЩ.

/в. Дума/

 
Пентагонът закупи за Афганистан още 10 руски хеликоптера Ми-17
19.07.2012, 22:36

Ми-171Пентагонът подписа договор с компания „Рособоронекспорт” за допълнителното закупуване на десет руски хеликоптера Ми-17, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на американското министерство на отбраната.

Споразумението е допълнение към действащия договор, сключен през май 2011 г. Той предвиждаше доставката на 21 хеликоптера Ми-17В-5, резервни части и оборудване за Афганистан. Две машини бяха доставени през февруари 2012 г. По този начин към момента за Афганистан са поръчани общо 33 нови машини.

По данни на американски източници, пълната стойност на споразумението се оценява на 367 млн. и 500 хиляди долара.

Монтирането на хеликоптерите ще се извършва в Русия и трябва да завърши до 31 декември 2016 година.

Хеликоптерите Ми-17 са основа на хеликоптерния парк на Корпуса на афганистанската армейска авиация. Машините са лесни за експлоатация и са добре познати на афганистанските пилоти и авиационни техници.

 
Хеликоптер на американската военна флота се разби в Оман
19.07.2012, 22:27

Хеликоптер MH-53E Sea Dragon на американската военна флота се разби в Оман по време на мисия, предава АФП. Съдбата на петчленния екип на борда на хеликоптера не е известна, съобщи американската армия, отхвърляйки версията за извършена атака.

Машината се е разбила на около 90 км югозападно от столицата на Оман, докато е извършвал транспортираща операция.

 
Ново попълнение в бойния състав на авиобаза Граф Игнатиево
19.07.2012, 18:33

Капитан Стефан Гецов, старши пилот в Първа изтребителна авиационна ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево, застъпи за първи път в бойно дежурство вчера, 18 юли 2012 г.

Неговото участие в изпълнението на приоритетната за базата задача по Air Policing стана след успешно изпълнени проверки по техника на пилотиране, самолетоводене и бойно използване денем в прости метеорологични условия и т. нар. “зачотен полет” в двойка за действия по самолет-нарушител.

Само година по-рано, капитан Стефан Гецов започна практическата си подготовка от курса за приучване на самолет МиГ-29. Негов инструктор бе капитан Янко Янков, летец-пилот първи клас от състава на Отделно учебно бойно звено на базата.

Първото бойно дежурство е изключителен момент в кариерата на всеки летец-изтребител и е важна крачка напред в професионалното му развитие и усъвършенстване. Благодарение на ефективното изпълнение на годишния план-график по летателна подготовка от днес капитан Гецов вече е част от бойния летателен състав на базата.

По стара традиция, в присъствието на командира и всички пилоти новият дежурен летец демонстрира заповяданите действия за привеждане на дежурните средства в по-висока бойна готовност от момента на подаване на сигнал до завършване на подготовката му за полет в самолета.

Командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Цанко Стойков поздрави капитан Гецов и му връчи символичен сертификат, удостоверяващ способността му да изпълнява задълженията на дежурен летец. “Нашето мерило за успешна летателна подготовка, придобити знания, умения и професионализъм е именно възможността ни да носим надеждно бойно дежурство”, каза командирът.

Да скъса няколко противотоварващи летателни костюма на дежурни машини бе едно от многото хубави пожелания от неговите колеги-авиатори.

Капитан Стефан Гецов е летец-пилот втори клас, випуск 2002 година на ВВВУ “Георги Бенковски” – гр. Долна Митрополия. – Още за АБ Граф Игнатиево

/airforce.mod.bg/

 
Стражеви катер албанска постройка
19.07.2012, 17:55

проект Damen Stan Patrol 4207На 17 юли във Вльора се е състояла церемония по предаване на бреговата охрана на Албания (Rojes Bregdetare Shqiptare) на първият сравнително голям военен кораб, построен в тази страна – стражевия катер Р 132 Oriku проект Damen Stan Patrol 4207. Катерът е бил построен в корабостроителницата Pashaliman Shipyard във Вльора от комплект, доставен от холандската корабостроителна група Damen Shipyard Group, която е оказвала и техническо съдействие. Групата Damen е оказала и съдействие при реконструкцията на корабостроителницата Pashaliman Shipyard, в която могат да се строят кораби с дължина до 60 метра.

Албания подписа с групата Damen контракт на стойност 31 млн. евро за строителството на четири стражеви катера от проект Damen Stan Patrol 4207 през ноември 2007 година. От указаната сума 11 млн. евро се покриват от правителството на Холандия по програмата ORET за оказване на помощ на развиващи се страни. Първият от четирите катера от този тип Р 131 Illiria според условията на договора бе построен в корабостроителница Damen Shipyards Gorinchem в Холандия и бе предаден на бреговата охрана на Албания през август 2008 година. Строителството на другите три кораба се извършва в Pashaliman Shipyard с комплекти, доставяни от Damen. Вторият катер Р 132 Oriku бе спуснат на вода на 14 септември 2011 година. Сега във Вльора продължава строителството на третият катер Р 133 Lisus и са започнали подготвителните работи за строителство на четвъртият - Р 134 Butrini .

Катерите проект Damen Stan Patrol 4207 имат дължина 42,8 метра, ширина 7,1 метра и скорост на хода до 26 възла. До момента Damen Shipyard Group е доставила 25 катера от тази серия (включвайки и Oriku) на девет клиента, като е продала лиценза за тяхното строителство на САЩ, Канада и Украйна.

 
Кораби от Постоянната противоминна група на НАТО в Средиземно море са на планирано посещение във военноморска база Варна
19.07.2012, 17:05

Кораби от Постоянната противоминна група на НАТО в Средиземно море са на планирано посещение от 19 до 21 юли във военноморска база Варна.

В състава на групата са минните ловци „Блайт” от Великобритания, „Милацо” от Италия, „Розенберг” от Германия и „Едремит” от Турция.

Старши на групата военни кораби е командирът на минен ловец „Блайт” капитан трети ранг Тимъти Дейви.

По време на посещението на корабите във Варна са предвидени срещи с командира на военноморска база Варна капитан първи ранг Тодор Йотов и с кмета на Община Варна Кирил Йорданов.

/МО/

 
Турция ще създаде ударен безпилотен апарат
19.07.2012, 16:34

 БЛА Anka. Фото от сайта tai.com.trТурция е решила да създаде въоръжена версия на разузнавателния безпилотен апарат Anka. С разработването на ударния безпилотен летателен апарат (БЛА) ще се заеме компанията Turkish Aerospace Industries, която в момента разработва и разузнавателната му версия.

Към създаване на собствен ударен БЛА Турция бе подтикната след отказа на Конгреса на САЩ да продаде на страната четири БЛА MQ-1 Predator и два MQ-9 Reaper. Турските военни имат намерение да използват ударно-разузнавателните БЛА предимно в югоизточната част на страната, намираща се под влиянието на сепаратистите от Кюрдската работническа партия. За сега не се уточняват сроковете за създаването на ударната версия Anka, както и стойността на проекта.

БЛА Anka има размах на крилата от 13 метра и максимално тегло при излитане до 1,5 тона. Апаратът е способен да лети с 250 килограмов полезен товар (датчици, фото и видео апаратура, средства за свръзка) на височина до 9,1 километра в продължение на 24 часа. – Още БЛА Anka

 
Франция ще преразгледа отношенията си с НАТО
19.07.2012, 13:16

Франсоа Оланд. Фото: EPAФрансоа Оланд нареди на бившия министър на външните работи на страната Юбер Ведрин да работи по преразглеждането на ролята на републиката в работата на Обединеното военно командване на НАТО.

По думите на наблюдателите, оценката на партньорството на Франция с НАТО, която ще формулира в доклада си Ведрин, е много вероятно да доведе до това, Париж да вземе решение за повторен изход от военните структури на Организацията на Северноатлантическия договор.

Ведрин също така ще оцени целия диапазон на американско-френските отношения. Той трябва да представи своя отчет пред президента в края на октомври.

 
Венецуела иска да купи изтребители Су-35 от Русия
19.07.2012, 12:15

Су-35Венецуела е заинтересована от покупката на многоцелеви изтребители Су-35 от Русия. Това съобщи вчера президентът на страната Уго Чавес.

По думите на Чавес, именно сигурността, способността за отбрана и развитието на държавата трябва да бъдат главните въпроси за правителството от гледна точка на бъдещото осигуряване на националната независимост. Русия е един от главните доставчици на въоръжения във Венецуела. – Още за Су-35

 
25 военни организации: „Тероризмът няма място в България!”
19.07.2012, 12:09

„Тероризмът няма място в България. Ние искаме сигурност за всички, искаме България да бъде желано място за живот и дейност за хората от цял свят.” Това се посочва в декларация на Обществения съвет по въпросите на отбраната (ОСВО), разпространена непосредствено след вчерашния терористичен акт на летище Бургас.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Общественият съвет по въпросите на отбраната

Общественият съвет по въпросите на отбраната, като координиращ орган на 25 неправителствени организации от сферата на отбраната, изразява своето възмущение от терористичния акт срещу израелските граждани, извършен днес, 18 юли 2012г., на летище Бургас и изказва съболезнования на семействата на загиналите и ранените.

Тероризмът като обществено явление е заклеймен от прогресивната общественост и човечеството полага огромни усилия за неговото отстраняване като средство за решаване на противоречията в съвременния свят. Тези усилия са съпроводени с човешки жертви и материални загуби, но светът е решен да води борбата до неговото пълно унищожаване. България, като член на НАТО и на ЕС, дава своя достоен принос в борбата срещу това съвременно зло.

Терористичният акт в Бургас е поредния удар срещу човечеството. Той е удар и срещу България като активен участник в антитерористичната общност, като цели да я злепостави пред света и да я представи като несигурно място за туризъм, бизнес и почивка. Но тези усилия на световния тероризъм са обречени на провал. България има сили да защити своите и чуждите граждани и да отвърне на удара с удар.

Общественият съвет по въпросите на отбраната, като изразява още веднъж своето възмущение от терористичния акт, се обръща към правителството на България, към органите на сигурността и отбраната, да проявят своята непримиримост към такива явления и в срочен план да открият и доведат на подсъдимата скамейка и пред съда на обществеността извършителите и вдъхновителите на този безпрецедентен за България акт. Тероризмът няма място в България. Ние искаме сигурност за всички, искаме България да бъде желано място за живот и дейност за хората от цял свят.

От Обществения съвет по въпросите на отбраната, генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председател на съвета

/Otbrana.com/

 
Докладът на ЕК – съкрушителен,докладът по отбраната и отчета на Аню – изпълнени!
19.07.2012, 12:05

Аню АнгеловНерде Брюксел, нерде Аню. Брюксел бие по братовчедите от вътрешното министерство, по прокурорите и съдийството. Бие правителството от няколко години насам. Но докладът за състоянието на отбраната и оценката, която си даде МО в изпълнение на предизборната си програма, от година на година са по-положителни и по-добри от предишните. Признава се само една едничка грешка. Останалите се покриват с розовия дим на стъкмистиката. За лошото са виновни предшествениците.......Прочети още

 

 
Продължават изпитанията на украинската подводница
18.07.2012, 22:54

Подводница „Запоріжжя"Подводницата „Запоріжжя” на Военноморските сили на Украйна, която продължава ходовите изпитания, успешно е извършила пробно потапяне.

На борда на подводницата „Запоріжжя” по време на изпитанията и непосредственото потапяне са се намирали министърът на отбраната на Украйна Дмитрий Саламатин, началникът на ГЩ генерал-лейтенант Владимир Заман, временно изпълняващият длъжността командващ на ВМС вицеадмирал Юрий Ильин.

 
Защо не летят Су-25?
18.07.2012, 21:58

Су-25Наскоро се проведе традиционното международно военноморско учение „Бриз 2012”, където също традиционно участваха нашите щурмовици Су-25. Но не и тази година. Предстоят и традиционните стрелби на полигон Шабла. Участието на Су-25 отново е под въпрос. И така – защо не летят нашите Су-25?

Отговорът на този въпрос е привидно ясен: Защото нещо липсва. И това е толкова нормално, че никой не проявява интерес да разбере какво е то: гориво, гуми, пиропатрони, акумулатори, желание, воля, а не е далеч момента когато ще липсват и хората и самолетите. Всички вече са приели нормалното състояние на нещата да се лута между липсата и оскъдицата, а причините за това са извън нас и се случват по волята на някой друг........ Прочети още

 
Индонезийски Су-30МК2 ще проведат учебни въздушни боеве с австралийски F/A-18
18.07.2012, 17:47

Су-30МК2Индонезия ще изпрати свои фронтови изтребители „Су” за участие в най-големите въздушни учения в Австралия в края на този месец.

Четири Су-30 ще пристигнат за участие в ученията Pitch Black 2012, в хода на които ще се проведат учебни въздушни боеве с австралийски изтребители F/A-18 във въздушното пространство на Индонезия и Австралия.

В ученията, които ще се проведат от 27 юли до 17 август, ще участват и изтребители на ВВС на САЩ от авиобазите Дарвин и Тиндал.

ВВС на Индонезия в момента разполагат с 10 самолета Су-27 и четири Су-30МК2, като наскоро бе направена поръчка за още шест Су-30МК2.

 
Талибани взривиха 22 камиона на НАТО в Афганистан
18.07.2012, 16:57

Талибани взривиха 22 камиона на НАТО в северен Афганистан, съобщава БиБиСи.

Камионите били паркирани в района Рабатак, провинция Саманган, в момент, когато шофьорите били спрели за почивка.

Цистерните в автоколоната превозвали гориво от съседен Узбекистан за силите на Алианса в размирната страна.

Взривното устройство е било монтирано под един от камионите. Експлозията е предизвикала огромен пожар, който е обхванал цялата колона от техника.

Заради ранния час на взрива около тежкотоварните превозни средства не е имало хора и поради тази причина няма жертви.

Атаката се случва в момент, когато на посещение в Афганистан се намира френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, който ще обсъди предсрочното изтегляне на контингента на европейската страна от там.

 
Взривиха министъра на отбраната на Сирия в Дамаск
18.07.2012, 16:53

Днес през деня министърът на отбраната на Сирия Дауд Раджиха е бил убит в резултат на терористичен акт, извършен от камикадзе в Дамаск.

Освен това в резултат на взрива тежко били ранени още няколко министри на сирийското правителство, а също редица други високопоставени чиновници. Както предава ливанският телевизионен канал „Ал Манар”, роднината на президента Башар Асад, Асиф Шукат, който е бил тежко ранен, по-късно  починал в болницата.

Терористът успял да проникне в сградата на местната служба за сигурност, когато там се провеждала среща на ръководителите на силовия блок на правителството и други министри.

 
Строежът на двата руски вертолетоносача ВРС Russe върви по план
18.07.2012, 16:18

Френският корабостроителен концерн DCNS в момента осъществява промените в конструкцията на двата командни щабни кораби-докове за които подписа договор с руския ВМФ - влязъл в сила в края на 2011 г.

На първият етап е осъществен първоначален преглед на дизайна, като процесът завърши успешно през април 2012 г. Промените се налагат поради изискването за базиране на борда на кораба на вертолети Ка-52 и Ка-27/28 29/32 и съответно по-голяма височина на хангарите; а възможността за работа в арктически условия налага мощна противообледенителна система за палубата и за обработка на вертолетите преди полет; както и по-мощна електрическа система.

Вторият етап стартира непосредствено след това и трябва да приключи през септември 2012 г. с разработването на детайлни планове за промените. В това се включва превод на руски на всички надписи и на софтуера на кораба.

В същото време строителството на модулите за корпуса на двата кораба вече започна в завода на STX в Сент Назер. Първият 100-тонен блок ще бъде доставен през септември 2012 г. и заложен за монтаж през първите месеци на 2013 г. Предприятия от руската ОСК участват в строителството на блоковете като подизпълнители на STX, като ще построят общо 12 блока от задните части на ВРС. Първият руски ВРС трябва да бъде предаден през 2014 г. само 3 години след подписването на договора, вторият през 2015 г.

/Pan.bg/

 
Оръжия за над 200 млн. евро сме изнесли за Ирак, Индия и др.
18.07.2012, 13:45

Докладът на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение бе одобрен след решение на правителството.

Комисията е към министъра на икономиката, енергетиката и туризма за изпълнението на Закона за експортния контрол на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба за 2011 г.

Докладът съдържа информация за дейността на комисията, за издадените разрешения и осъществения износ, внос и трансфер на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба през 2011 г. Също така за състоянието на системата за експортен контрол на България, както и за изпълнението на международните ангажименти на страната в областта на експортния контрол и неразпространението на оръжията за масово унищожение.

В доклада се посочва, че през миналата година комисията е издала общо 671 разрешения, от които 406 са за износ и трансфер на оръжия от територията на България.

Най-голям брой разрешения за износ и трансфер са издадени за Египет, САЩ, Индия и Афганистан. За 2011-та година е реализиран износ и трансфер на оръжия от страната на обща стойност 231 397 462 евро. Най-големи обеми по стойност са осъществени за Ирак, Индия, Алжир, Афганистан и Египет.

Издадените разрешения за внос и трансфер за територията на страната на оръжия са 265, на обща стойност 176 551 000 евро, като най-много са за САЩ, Германия, Сърбия, Чехия и Украйна.

Общата стойност на реализирания внос и трансфер за страната ни е 116 876 552 евро, като най-голяма част от осъществения внос и трансфер е от Франция, Италия, Германия, Сърбия и Полша.

По-голямата част от вноса е на изделия, предназначени за модернизацията на българската армия. Другата част е от стрелково оръжие, предназначено за продажба на вътрешния пазар и боеприпаси с цел унищожаване.

Министерският съвет представя доклада на Народното събрание, след което се публикува в интернет страницата на икономическото министерство, каквато е практиката през последните години.

Тези процедури се извършват съгласно чл. 70 от Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба.

В съответствие с международните си ангажименти България ежегодно предоставя информация за износа и вноса на конвенционални оръжия както следва: по линия на Регистъра на Организацията на обединените нации за конвенционалните оръжия, за износа и вноса и от страни-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по линия на Международния обмен за малките оръжия и леките въоръжения по Документа на ОССЕ за МОЛВ и за осъществения износ на оръжия по линия на Васенаарската договореност. – Още български военни фирми

/news.ibox.bg, Цветелин Пенев/

 
Министър Аню Ангелов се срещна с министъра на отбраната на Италия Джампаоло Ди Паола
18.07.2012, 13:04

Аню Ангелов и Джампаоло Ди ПаолаМинистърът на отбраната Аню Ангелов се срещна днес, 18 юли, с министъра на отбраната на Италия адмирал Джампаоло Ди Паола. Те обсъдиха двустранното военно сътрудничество и актуални въпроси от дневния ред на НАТО и ЕС.

Двамата министри отбелязаха, че сътрудничеството във военната област е на високо ниво. Те разговаряха още за текущите процеси на трансформация и реорганизация във въоръжените сили на България и Италия и се обединиха около мнението, че пред армиите на двете държави стоят сходни предизвикателства.

По време на разговора министър Ангелов и министър Ди Паола обмениха мнения по развитието на обстановката в Афганистан и по намеренията и плановете за участието на двете държави в текущите операции на НАТО и ЕС. Министър Ангелов декларира подкрепата на България за приоритетите на председателството на Италия на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). Той подчерта доброто взаимодействие между италианските и българските военновъздушни сили при усвояването на военнотранспортния самолет „Спартан”.

По време на престоя си в Рим министър Аню Ангелов посети българската църква в града „Св.Св. Викентий и Анастасий” и дари икона на „Св.Георги Победоносец”, покровител на Българската армия.

/www.mod.bg/

 
Русия е унищожила над 25,000 тона химическо оръжие
18.07.2012, 12:55

Фото: РИА НовостиРусия е завършила унищожението на 25,500 тона бойни отровни вещества в рамките на изпълнение на задълженията по Конвенцията за забрана на химическото оръжие. За това днес съобщава представителят на пресслужбата на министерството на сухопътните войски Николай Донюшкин.

Според него, в последно време унищожение на химическо оръжие в Русия се провеждало на четири обекта. Тези данни били озвучени от руската делегация на 69-та сесия на изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическото оръжие, която се състоя в Хага.

На конференцията също било е отбелязано, че в последно време САЩ не са провеждали никакви работи по унищожение на химическо оръжие. – Още химическо оръжие

 
Русия ще увеличи разходите за отбрана
18.07.2012, 12:51

Разходите на руския федерален бюджет през 2013 година за национална отбрана в сравнение с 2012 година ще бъдат увеличени с 25,8%, а за национална сигурност и правозащитна дейност - с 9%, се посочва в публикуваните днес основни направления на бюджетната политика за 2013 година и плановия период за 2014 и 2015 години.

При това, през 2013 година в сравнение с текущата година, се съкращават разходите за здравеопазване, образование, култура и кинематография, социална политика, а също по разделите на националната икономика и общодържавните въпроси.

 
61 Стрямска бригада участва в тържествата за Левски и празника на Карлово
18.07.2012, 12:45

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов посреща участниците в националния походДнес войници от 61 Стрямска механизирана бригада издигнаха знамената на Република България и град Карлово на площад «20 юли». Поводът бе 175-годишнина от рождението на Апостола и празника на града. Преди това кметът на общината д-р Емил Кабаиванов посрещна шесте лъча от Националиня поход по стъпките на Васил Левски от Плевен и Сливен до Карлово и им връчи юбилейни грамоти.  Представители на БПЦ отслужиха молебен за благоденствието на града и жителите.

Празникът е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която лично участва в тържествата. Освен нея на площада бяха народният представител Николай Петков, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Красимир Кънев, председателят на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, който връчи поздравителен адрес на кмета д-р Кабаиванов от името на запасното войнство, председателят на Общинския съвет на СОСЗР полковник от запаса Антон Мерудийски, общенски съветници, кметове на населени места, гости от чужбина.

Поздравителен адрес от президента Росен Плевнелиев бе прочетен от неговия секретар Елица Николова. Празникът продължи в зала «Васил Караиванов», където Цецка Цачева се срещна с членовете на младежкия парламент в Карлово. В 21.00 часа е началото на тържествения митинг-заря, посветен на 175 години от рождението на Васил Левски, който ще се проведе на площад “Васил Левски”. Председателят на Народното събрание ще приеме почетния караул от представителни части на 61-ва стрямска механизирана бригада, ще се поклони пред знамето на карловския революционен комитет и ще поздрави всички роти.

/Otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Продължава операция „Чист хоризонт”
18.07.2012, 10:53

В изпълнение на третата мисия на Българската армия специализираните групи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ на населението от село Лозенец, община Стралджа в рамките на операция „Чист хоризонт”. 140 военнослужещи, включени в състава на Специализирана тактическа група продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .

През вчерашния ден, 17.07., общо разузнатата и повърхностно почистената площ е 887дка, открити  са 323 бр. невзривени боеприпаса  и 463 кг скрап. Днес, 18.07.2012 г., продължават дейностите по визуалното наблюдение, прочистване на участъците, транспортиране и сдаване в склада на „Берета Трейдинг” на откритите невзвривени боеприпаси и взривни остатъци. Към днешна дата, общо прочистената площ е 14128 дка, открити са 3926 бр. невзривени боеприпаса и 1756 кг. скрап.

/landforce.mod.bg/

 
Русия ще поиска от Иран да се откаже от иск за С-300
18.07.2012, 10:44

С-300. Фото "Ленты.Ру"Руските власти имат намерение да поискат от Иран да се откаже от иск на стойност 3,985 млрд. долара, който той е подал в Международния съд в Женева, пише вестник „Комерсант”. На такава сума Техеран е оценил неизпълнението от Русия на контракта за доставка на зенитно-ракетните комплекси С-300.

В началото на юли стана известно, че Иран се е обърнал към съда в Женева с иск към Русия, в който е включил не само неустойката за неизпълнение на контракта за С-300, но и въобще по всички споразумения от 1996 година насам. Експерти предполагат, че по такъв начин Техеран се стреми да активизира Москва да възобнови контракта по доставката на комплекси С-300.

 
Последен полет на генерал Нортън Швартц
18.07.2012, 10:20

Началникът на щаба на ВВС на САШ генерал Нортън Швартц изпълни последния си полет като действащ офицер от американските въоръжени сили. На 12 юли 2012 при посещението си в авиобаза Hurlburt Field за среща със личния състав от Специалните сили на ВВС той пилотира MC-130E Combat Talon. Генералът летя на самолета за специални мисии MC-130E (борден номер 64-0568) от 919 авиокрило за специални операции, базирано на летище Duke Field, Флорида. Преди да се качи в кабината генерал Швартц отдаде чест на самолета, на който също му предстои ‘пенсиониране’. По-голямата част от екипажа са летяли заедно с генерала или са били под негово командване. Бордният инженер Chief Master Sgt. Tyler Outten е летял с генерал Швартц през 1987 г., когато той е бил командир на 36-а тактическа транспортна авиоескадрила, дислоцирана на авиобаза McChord, щат Вашингтон.

По време на полета с MC-130E Combat Talon бяха изпълнени парашутни скокове и дозареждане с гориво във въздуха над Мексиканския залив на CV-22 Osprey.

С този полет завършва 39 годишната военната кариера на генерал Нортън Швартц, който ще бъде изпратен със специална церемония, която ще се състои на 10 август т.г. във военновъздушната база Andrews, щат Мериленд. – Още за ВВС на САЩ

/Pan.bg/

 
В Афганистан е катастрофирал хеликоптер на НАТО
18.07.2012, 09:07

Днес сутринта в западната част на Афганистан е катастрофирал хеликоптер на международните сили за съдействие, ранени били двама военнослужещи от контингента, съобщила пресслужбата на ISAF.

В съобщението не се посочва точният район на катастрофата и националността на пострадалите военни. Причините за катастрофата се изясняват, се посочва в съобщението.

 
Търсят алкохол и дрога в армията
18.07.2012, 08:23

Предстоят изненадващи проверки за алкохол и наркотици в армията. Те трябва да отговорят на въпроса има ли дрога в казармите и мисиите ни зад граница, съобщава съобщава БТВ.

Към момента няма данни за употреба на дрога в мисиите ни зад граница. Със специално внимание се следи мисията ни в Афганистан, където е съсредоточено 90% от производството на опиум в световен мащаб. Именно там е регистрирано увеличение с 20% на американските военни, които употребяват дрога.

При българския контингент обаче проблеми няма. Малко са и военните в страната ни, хванати с наркотици - общо 14 за 2 години и половина.

Защо тогава се налагат внезапните проверки и как ще протичат те?........ Прочети още

 
Кин Чен Ун стана маршал на Въоръжените сили на КНДР
18.07.2012, 08:12

Кин Чен Ун Севернокорейският лидер Кин Чен Ун е бил провъзгласен за маршал на Въоръжените сили на КНДР, завършвайки своя контрол над държавата и армията, предаде Ройтерс, позовавайки се на севернокорейски медии.

Решението младият лидер да получи най-високия военен чин е било взето във вторник и става ден след отстраняването в понеделник на най-високопоставения генерал в страната.

Званието преди това бе носено от бащата на Ун и негов предшественик Ким Чен Ир, който през февруари тази година посмъртно бе повишен в генералисимус.

/ИА „Фокус”/

 
Русия ще изпрати в САЩ стратегически бомбардировачи
18.07.2012, 00:15

Бомбардировач Ту-95. Фото: РИА НовостиКомандващият на Далечната авиация на ВВС на Русия генерал-лейтенант Анатолий Жихарьов съобщи, че през 2013 година руски стратегически бомбардировачи ще посетят САЩ.

Визита ще извършат два стратегически бомбардировача Ту-95 МС. С ответна визита в Русия ще пристигнат американски бомбардировачи В-52.

 

 
Индия преговаря за още три руски фрегати проект 11356
17.07.2012, 17:49

проект 11356Индийското седмично списание "India Today" от 16 юли 2012 г, в статията си "Indian Navy eyes expansion with three more Russian-made Krivak IV class frigates" съобщава, че един от основните въпроси на започващата днес в Индия визита на руския вицепремиер Д. Рогозин ще бъде възможността Индия да получи от Русия още три фрегати проект 11356 (тип Talwar).

Руската страна вече е изпратила на Индия предложение за построяването на допълнителни три фрегати, което е заинтересовало ВМС на Индия. Според данни на списанието, двете страни вече са провели предварителни преговори по този въпрос в Москва. – Още за проект 11356

 
Кой взриви рейтинга на армията?
17.07.2012, 17:23

За един месец – с 6 процента надолу. Това е движението в доверието на народа към войската, показва последното социологическо проучване на НЦИОМ.

Падането е по-главоломно и от рейтинга на управляващите. ГЕРБ губи 4,5 на сто от избирателите си. Има и едно още по-стряскащо сравнение. За последните две десетилетия доверието в армията ни падна с около 30 на сто, а сега само за един месец – с 6!?..... Прочети още

 
„НАТО след срещата на върха в Чикаго и българската отбранителна политика“
17.07.2012, 16:57

министър Ангелов

 

Лекция на министър Ангелов пред висшия курс обучаеми от страните-членки на НАТО и страните-партньори на Колежа по отбраната на НАТО в Рим

 
НВИМ прави уникална изложба за армейските спортни върхове
17.07.2012, 13:14

Боян Радев - победител               Четиридесет легендарни имена от ЦСКА изгряват в новата изложба „Спортна слава с пагони”, която Националният военноисторически музей посвещава на ХХХ летни олимпийски игри в Лондон. Тя ще се открие от министъра на отбраната Аню Ангелов на 19 юли (четвъртък) от 17 часа, съобщиха от музея.

Изложбата показва върховите постижения на армейските спортисти, които бележат златни страници в историята на българския спорт. Чрез многобройните отличия – купи, медали, плакети, шампионски пояси, тя възкресява паметта за знакови победи на спортния терен. Погледът върху спортната дейност в Българската армия, който дава изложбата,  свидетелства за една изключително добре организирана дейност, в резултат на която армейските спортисти печелят за България около 50 олимпийски медала и стотици отличия от световни и европейски първенства. Същевременно тази толкова нетрадиционна изложба отправя послание за победен устрем и нови успехи на българските спортисти в навечерието на предстоящата олимпиада.

Сред имената са полк. Борис Георгиев – Моката, първият олимпийски медалист по бокс, Боян Радев, донесъл първия голям медал по борба в ЦСКА, седемкратният световен шампион по борба Валентин Йорданов, обявен от Международната федерация по борба FILA за борец номер 1 в света на ХХ век, щангистът Нораир Нурикян, единственият наш двукратен олимпийски шампион, трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова, волейболистът Димитър Златанов, единственият българин в залата на славата в САЩ и др.

Сред любопитните експонати са спортният екип на боксьора Свилен Русинов, топката на гимнастичката Камелия Дунавска, плувните очила на единствената ни олимпийска шампионка по плуване Таня Богомилова, плюшеното мече Миша, талисманът на олимпиадата в Москва (1980 г.)

Акцент в изложбата са вещите на генерала от пехотата Велизар Лазаров и ген.-лейт. Владимир Стойчев, командващ 1-ва армия в заключителната фаза на Втората световна война, който представя страната ни на олимпиадите в Париж (1924) и Амстердам (1928) и на други международни конни състезания. Двамата генерали са председатели на Българския олимпийски комитет в годините 1929 – 1941 и 1952 – 1982.

Изложбата се реализира с подкрепата на Музея на спортната слава на ЦСКА, Музея на физическата култура и спорта, на Българската федерацията по борба и дългогодишния треньор по борба Михаил Ангелов.

Благодарение на Министерство на народната отбрана на 5 май 1948 г. се създава институцията в българския и световния спорт – Централен спортен клуб на армията (ЦСКА). Веднага след основаването на клуба армейските футболисти печелят първата от многото си шампионски титли. Сред първите създадени спортни секции в ЦСКА са: колоездене, плуване, борба, спортна гимнастика, волейбол и др. В началото на осемдесетте години на ХХ в. спортовете вече са 36.

/Otbrana.com/

 
Празник на руската военноморска авиация
17.07.2012, 13:06

Su-33На 17 юли пилотите от руската морска авиация празнуват своя професионален празник - Денят на авиацията на ВМФ на Русия. Празникът е учреден в съответствие със заповедта на Главнокомандващия на ВМФ на Руската федерация № 253 от 15 юли 1996 г., а датата е избрана поради факта, че на 17 юли (4 юли, по ст. стил) 1916 г. е била първата победа на руски морски пилоти на хидроплани във въздушен бой над морето.

На този ден четири хидросамолета M-9 от авионосния кораб "Oрлица" на Балтийския флот влизат във въздушен бой над морето за да защитят от ударите на германски самолети руската военноморска база на остров Сааремаа. По време на боя два противникови самолета са били свалени, а другите са се оттеглили. Руските пилоти се завърнали без загуби.

 
Бойни кораби на Русия и САЩ са отбили атака на самолети на ВВС на Канада при международни учения
17.07.2012, 12:51

В рамките на международните военни учения „Римпак”, провеждащи се в близост до Хавайските острови, руски и американски военни кораби успешно отразиха въздушна атака на условен противник, чиято роля е играна от самолети на военновъздушните сили на Канада. Това съобщи за РИА Новости официалният представител на Техоокеанския флот на Русия капитан Роман Мартов.

В маневрите вземат участие 45 кораба и плавателни съда от 22 държави, 100 самолета и повече от 20 000 военни моряци.

/ИА „Фокус”/

 
Руски патрулен кораб откри огън по китайки плавателен съд
17.07.2012, 11:10

Грабичен стражеви кораб "Дзержинский". Снимка от сайта pogranznak.narod.ruРуските граничари са задържали в Японско море риболовен съд, плаващ под флага на Китай, на борда на които е имало 22,5 тона незаконно уловени калмари.

Граничният патрулен кораб „Дзержинский” е преследвал китайския кораб и в края на краищата е открил огън по него. При стълкновението по време на гонитбата един човек от китайския кораб е паднал зад борда, и не е бил намерен.

„След 3 часово преследване „Дзержинский” е произвел предупредителен изстрел от артилерийската си установка, но корабът не е спрял и е продължил да маневрира опасно, в резултат на което се е сблъскал с патрулния кораб”, - заявиха от граничното управление на Русия. Всички членове на екипажа са били граждани на Китай.

Корабът е конвоиран до пристанище Находка, където ще се извърши разследване на инцидента.

 
Военнослужещи от СВ ще участват в отбелязване на 175-ата годишнина от рождението на Васил Левски
17.07.2012, 10:32

Васил ЛевскиНа 18.07.2012 г. представителни подразделения от Сухопътните войски ще вземат участие в мероприятия за отбелязване на 175-ата годишнина от рождението на Васил Левски.

От 10.00 ч. военнослужещи от в.ф. 44220-Стара Загора ще участват в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на „Васил Левски” в кв. „Бунарджика” в гр. Пловдив, а от 10.30 ч. венци и цветя пред паметника на „Васил Левски” в гр. Стара Загора ще поднесат военнослужещи от военно формирование 24150-Стара Загора.

На 18.07. от 11.00 часа военнослужещи от Сухопътните войски от Плевенския гарнизон ще участват в откриването на обновената паметна плоча, маркираща мястото, където през 1869 година Васил Левски основава в Плевен първия в България революционен комитет.

Също на 18 юли от  21.00 ч. в гр. Карлово почетни роти и военния духов оркестър на военно формирование 34750-Карлово ще участват в провеждането на тържествения митинг - заря по случай отбелязването на годишнината.

/landforce.mod.bg/

 
В Смолянска област започват безплатните първични прегледи на Военномедицинския отряд за бързо реагиране
17.07.2012, 10:27

Военномедицинският отряд за бързо реагиране (ВМОБР) към Военномедицинската академия започва в сряда, 18 юли, безплатните първични медицински прегледи на населението в село Борино, Смолянска област. Прегледите са част от учение на ВМОБР, което стартира миналата седмица в София.

Учението се провежда съвместно със структурите на Министерството на здравеопазването, местната власт и БЧК и обхваща жителите на две области – Смолянска и Кърджалийска. То има за цел да се извършат безплатни клинични изследвания на населението от отдалечени райони в страната.

Лекарските екипи включват лекар-терапевт, медицинска сестра, лаборант, медицински фелдшер. Медицинските екипи се придвижват със санитарен автомобил с повишена проходимост Мерцедес G270.

Началото на безплатните първични медицински прегледи на населението в Кърджалийска област ще започне на 30 юли в село Женда.

Във връзка с това ви информираме за графика, по който ще се провеждат безплатните първични прегледи:

 

Г Р А Ф И К

За провеждане на безплатните първични медицински от Военномедицинският отряд за бързо реагиране към Военномедицинска академия за периода 18 юли – 8 август 2012 г.

 

Смолянска област - 18- 27 юли 2012 г.

- 18.07.2012г. - с. Борино;

- 19.07.2012г. - с. Борино;

- 20.07.2012г. - с. Ягодина;

- 21.07.2012г. - с. Кестен;

- 22.07.2012г. - с. Триград;

- 23.07.2012г. - гр. Доспат;

- 24.07.2012г. - гр. Доспат;

- 25.07.2012г. - с. Любча;

- 26.07.2012г. - с. Барутин;

- 27.07.2012г. - с. Барутин;

 

Кърджалийска област- 30 юли- 08 август 2012 г.

- 30.07.2012г. - с. Женда;

- 31.07.2012г. - с. Тихомир;

- 01.08.2012г. - с. Тихомир;

- 02.08.2012г. - с. Долно Къпиново;

- 03.08.2012г. - с. Жълтуша;

- 04.08.2012г. - с. Жълтуша;

- 05.08.2012г. - с. Припек;

- 06.08.2012г. - с. Припек;

- 07.08.2012г. - с. Стражево;

- 08.08.2012г. - с. Велишане.

/МО/

 
Катар поръча американски вертолети Apache
17.07.2012, 09:41

 AH-64D Apache Block III. Фото от сайта boeing.comПравителството на Катар е направило поръчка за доставката на 24 американски ударни вертолета AH-64D Apache Longbow Block III, съобщава Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на Пентагона. DSCA вече е уведомило Конкреса на САЩ за възможната сделка, която е на стойност три милиарда долара.

Освен ударните вертолети, властите на Катар са поръчали и 56 двигателя T700-GE-701D, 27 прицелни устройства AN/ASQ-170, 27 системи за нощно виждане AN/AAR-11, 12 радара AN/APG-78 с блок Longbow, 28 системи за предупреждение за пускове на ракети AN/AAR-57(v)7, 58 системи за GPS и инерциална навигация, както и 160 нашлемни дисплея за пилотите.

Освен това, военните планират да получат 30 автоматични авиационни оръдия калибър 30 милиметра, 60 пускови установки M299A1 за ракети Hellfire, 576 ракети AGM-114R Hellfire II, 295 ракети FIM-92H Stinger Block I, 50 пускови установки за ракети Stinger и 4092 ракети Hydra. Ако тази сделка бъде одобрена от Конгреса, то Катар ще получи още и техническа документация и оборудване за наземното обслужване на Apache.

В началото на юли 2012 година правителството на Катар вече направи поръчка в САЩ за 22 многоцелеви вертолета MH-60R/S Seahawk. Стойността на машините се оценява на 2,5 милиарда долара. Като допълнителна опция е включена и покупката на допълнителна партида от шест вертолета MH-60S.

Според данни на Flightglobal MiliCAS, в момента Катар има на въоръжение девет многоцелеви вертолета AgustaWestland AW139, 14 Aerospatiale SA342 Gazelle и 11 Westland WS-61 Sea King Commando Mk.III. – Още за AH-64 Apache

 
Чистка в разузнаването заради милиони
17.07.2012, 09:04

НРСВ Националната разузнавателна служба (НРС) е започнала чистка, след като стана ясно, че няколко милиона лева са били безотчетно изразходвани от предишното ръководство. С поста си се е разделила началничката на финансово-счетоводния отдел, научи Стандарт Нюз. Информацията бе потвърдена от шефа на разведките ген. Драгомир Димитров, според който чиновничката е подала сама молба за напускане. Това станало веднага след като липсата на парите излезе наяве. Истината лъсна благодарение на проверка, назначена от Димитров.

Заради изхарчените пари в средата на април премиерът Бойко Борисов освободи и ексшефа на разузнаването ген. Кирчо Киров като свой съветник. По неофициална информация са били изхарчени над 5 млн. лв. Впоследствие за близо 2 млн. лв. са били намерени разходни документи. Резултатите от назначената проверка обаче станаха повод Военна прокуратура да започне проверка срещу бившето ръководство на НРС. Всеки момент трябва да стане готов и докладът от одита на Сметната палата, която влезе в службата с идването на ген. Димитров.

/в. Стандарт/

 
Правилникът за закона за резерва влиза в сила
17.07.2012, 08:27

Правилникът за прилагане на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България е публикуван в днешния брой на Държавен вестник.

Предвижда се до един месец министърът на отбраната да утвърди образците на документи, предвидени в правилника, в т.ч. образците на договор за служба в доброволния резерв и на договор за предоставяне на техника-резерв в доброволния резерв.

Наредбите за  условията и реда за провеждане на мобилизация и за водене на военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време са готови като проекти и се очаква скоро да бъдат приети......... Прочети още

 
Севернокорейските власти избраха нов ръководител на генералния щаб на армията
17.07.2012, 08:24

Официалната информационна агенция на Северна Корея съобщи, че е назначен нов началник на генералния щаб на Корейската народна армия – това е вицемаршал Хьон Йон Чхол, предаде Би Би Си.

Досегашният началник на генералния щаб вицемаршал Ри Йон Хо вчера бе снет от всичките постове, които заемаше с решение на политбюро на ЦК на Трудовата партия на Корея, както бе посочено, „поради здравословни причини”. Ли Йон Хо бе сред най-близкото обкръжение на новия лидер на страната Ким Чен Ун. Според експерти решението за отстраняването му е политическо.

/ИА „Фокус”/

 

 
Седем судански военнослужещи загинаха при катастрофа на хеликоптер в Дарфур
16.07.2012, 23:37

Хеликоптер на суданската армия се разби в региона Дарфур, загинаха седем военнослужещи, предаде АФП.

Инцидентът се случи в околностите на град Ел Фашер, който е административен център на щата Северен Дарфур.

„Причина за катастрофата са технически проблеми”, заяви говорителят на суданските въоръжени сили Саварми Халид Саад.

В региона Дарфур в западната част на Судан действат многобройни бунтовнически движения, които се стремят към сваляне на суданския режим начело с президента Омар Башир.

/ИА „Фокус”/

 
Въздушна обиколка и авиошоу за 100-годишнината
16.07.2012, 23:14

По случай 100 годишнината от първия полет на български самолет в родното  небе – 13 август (25 август нов стил), Инициативен комитет, включващ „Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България” (АОПА), „Албена” АД, „Интерскай“ АД, Фондация „Български ВВС“, „Българската асоциация на леката авиация” (БАЛА) и Консорциум „100 години българска авиация“, организира „ВТОРА ВЪЗДУШНА ОБИКОЛКА НА БЪЛГАРИЯ” и международно въздушно шоу.

От името на Инициативния комитет, о.р. генерал-майор от авиацията Иван Парапунов, кани за участие във Втората въздушна обиколка на България и въздушно шоу (в статичен и/или въздушен показ) посветени на 100 годишнината от създаването на авиацията и първият полет на български самолет в родното небе, всички притежатели на самолети у нас.

Обиколката е планирана да се извърши на три етапа. Излитане сутринта на 24 август 2012 г. от летище София. Преди излитането ще има кратка церемония и демонстрационен полет на Свилен Иванов с неговия Pits P-2B.

Първият етап ще е се проведе по маршрута София – Карлово – Пловдив. От Пловдив самолетите се разделят на две групи. Едната лети по маршрут  Стара Загора –Безмер, а другата Хасково-Свиленград. Двете групи кацат на Приморско за зареждане.

Вторият етап е Приморско – Балчик –  Шумен и кацат на летище Горна Оряховица. Там се нощува и на следващия ден 25 август 2012г. завършват обиколката.

При третия и последен етап участниците се разделят отново на две групи. Едната лети по маршрут Горна Оряховица – Плевен –  Монтана – Божурище - Лесново, а другата Горна Оряховица – Ловеч - Лесново.

На 25 и 26 август 2012г. на летище Лесново се провежда Авио шоу с демонстративни полети на новопостроени в България леки самолети, гостуващи летателни групи от съседни държави, като „Formula aerobatic race“- с пет самолета  (съставена от пилоти на „Еър Спорт“ – България, Сърбия, Хърватска, Словения, Англия и Израел), „Ястребите на Румъния“- съставена от шест акробатични самолета и още парашутни скокове, делта планери, авиомоделизъм и културна програма подкрепена от община Елин Пелин.

За участие  са поканени МВР и МО с техните авиационни компоненти.

Заявка  за участие изпращайте на адрес: baffpres@abv.bg

/Аеро/

 
Почина генерал-лейтенант от запаса Яко Молхов
16.07.2012, 23:02

Поклонението пред тленните останки на генерал-лейтенант Яко Молхов ще бъде утре, 17 юли, от 12 ч., в Ритуалната зала на Централните софийски гробища, съобщиха от ЦС на СОСЗР.  Във връзка с кончината на генерала председателят на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов е изпратил съболезнователно писмо до неговите близки. В писмото се посочва: „Включил се от най-млади години в  антифашистката борба и воювал на фронта срещу хитлеристите, за  да възтържествува правдата и свободата. Той посвети живота си на най-благородната професия-офицер - от Българската народна армия, в която прослужва 46 години.

Получил солидна военна подготовка у нас и в Съветския съюз, той е един от уважаваните преподаватели и завеждащ катедра „Артилерия” във ВА „Г.С.Раковски”. За деловите му качества в последствие е издигнат за зам. началник на  ГЩ на БНА по автоматизацията и същевременно отговарящ за военноисторическите изследвания. Като такъв той допринесе в значителна степен за развитието на българската военно-теоретична и историческа мисъл.

След пенсионирането си генерал-лейтенант Молхов се отдава на обществена дейност, като е един от възстановителите на СОСЗР, заместник-председател и почетен член на Съюза на ветераните от войните и  член  на БАС. Продължи да твори като разработи интересни научни теми от областта на военната история и актуални военностратегически проблеми.”

/Otbrana.com/

 
Руската корпорация "Иркут" модернизира Як-130
16.07.2012, 22:57

По време на авиоизложението „Farnborough 2012” бе съобщено, че корпорацията "Иркут" ще модернизира учебно-бойния самолет Як-130. Измененията ще бъдат фокусирани върху РЛС, възможността за осигуряване дозареждане във въздуха и разширяване на арсенала от използвано въоръжение.

Към момента се водят преговори с корпорацията „Фазатрон” за интегриране на РЛС във фюзелажа на самолета, докато компанията "Ленинец" предлага вариант с РЛС, поместена в специален контейнер.

Поставянето на система за дозареждане във въздуха е планирано да се осъществи през 2013 година.

Добрата устойчивост на самолета като платформа на авиационни средства за поразяване (АСП) позволява на "Иркут" да разглежда варианта за добавяне в номенклатурата въоръжение и на ракетите клас „въздух-земя” Х-29, Х-31 и Х-38.

Разглежда се възможността за използване и на контейнер с оптико-електронна система за целеуказване.

Една от разликите на Як-130 от италианския М-346 е възможността да излита и каца на грунтови писти. В тези случаи се използват створки, които закриват въздухозаборниците, предотвратявайки попадането на ‘чужди’ предмети’ в двигателя на самолета. Тази особеност предизвика определено объркване по време на полетните демонстрации на FARNBOROUGH 2012, когато преди първият полет на Як-130 летецът е запитал КДП (контролно-диспечески пункт) на летището за позволение да излети със затворени въздухозаборници.

През 2011 г. ВВС на Русия са подписали договор за доставка на 55 самолета Як-130 (с опция за още десет), които ще бъдат доставени до края на 2015 година. В момента на въоръжение в руските ВВС има 12 броя Як-130, а 16 самолета от този тип са изнесени за Алжир. Има поръчки и от Виетнам, както и доста потенциални купувачи от Азия и ОНД. – Още за Як-130

/Pan.bg/

 
Нашлемна прицелна система Thales TopSight за руските МиГ-29К
16.07.2012, 22:50

Thales TopSightНа авиационното изложение „Farnborough 2012” руската самолетостроителна корпорация ОАО "Российская самолетостроительная корпорация „МИГ”” подписа договор с френската компания Thales за закупуване на 24 нашлемни прицелни системи Thales TopSight, предназначени за руските палубни самолети МиГ-29К и МиГ-29КУБ, които ще бъдат доставени на ВМС на Русия.

Френската нашлемна система е избрана, защото тя успешно е преминала изпитанията на изтребителите от същия тип МиГ, експлоатирани от ВМС на Индия, както и на МиГ-29UPG.

През февруари т.г е подписан договор между руското МО и РСК „МиГ” за доставка в периода 2012 до 2015 на 20 палубни изтребители МиГ-29К и 4 двуместни МиГ-29КУБ.

/Pan.bg/

 
Първи полет на C295 с противокорабна ракета
16.07.2012, 18:53

С295  с противокорабна ракета Marte Mk2/S C295 на Airbus Military направи първи полет с противокорабна ракета, като част от програмата за разширяване възможностите на самолета за изпълнени на задачи при патрулиране над море.

На снимката С295 е с подкачено под крилото учебно изделие на 310 килограмовата противокорабна ракета Marte Mk2/S на компанията MBDA. Airbus Military вече успешно интегрира С295 с торпедото Mk46, използвано за борба с подводници.

Амбицията на компанията е да продава С295 и като самолет за морско патрулиране. – Още за С-295

/Pan.bg/

 
24-та авиобаза с нова емблема
16.07.2012, 18:29

24-та авиаобаза (до 1 юли 24-та вертолетна авиобаза) има нова базова емблема. От 1 юли в състава на базата влезе и бившата 16-та транспортна авиобаза Враждебна, която вече е отделно авиокрило към 24-та авиобаза.

Командир на новата база е бригаден генерал Златко Златев. Така новата емблема отразява факта, че 24-та авиобаза ще има вече в състава си транспортни самолети и вертолети. - Още за 24 аб

/Aеро/

 
BAE е близо да достигне продажбата на 1000-я учебен изтребител Hawk
16.07.2012, 18:04

Bae HawkBAE Systems е на прага да достигне продажбата на хилядния съвременен учебен реактивен изтребител (AJT) Hawk. До сега са продадени 990 самолета , а през следващите няколко седмици компанията очаква да получи официално запитване от индийските ВВС за закупуване на 20 самолета Hawk, предназначени да заменят остарелите Kiran, с които лети пилотажната група на ВВС на страната - Surya Kiran Aerobatic Team (SKAT).

Новите модификации на Hawk ще притежават възможности да имитират най-новите РЛС, системи за РЕБ и въоръжение, използвани от изтребители като Eurofighter Typhoon и Lockheed Martin F-35. С поглед към бъдещето ВАЕ проектира подобни характеристики да притежава т.н. версия OC4+ на Hawk T2, която ще се появи след 2015 година. Тогава се очаква да бъде обявен и конкурса Т-Х за нов учебен реактивен самолет на ВВС на САЩ, който да замени остарелите вече Northrop T-38 Talon.

/Pan.bg/

 
Продължава операцията „Чист хоризонт“ за оказване на помощ на населението от село Лозенец, община Стралджа
16.07.2012, 16:43

Сто и четиридесет военнослужещите от Сухопътните войски, включени в състава на пет специализирани групи, продължават и днес, 16 юли, дейностите по визуалното наблюдение, прочистване на участъците, транспортиране и сдаването на откритите невзвривени боеприпаси и взривни остатъци в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .

От началото на операцията са разузнати и прочистени 12972 декара, а намерените и изнесени боеприпаси са 3415 бр.

/МО/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с българските военнослужещи от Щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол
16.07.2012, 16:39

Министърът на отбраната Аню Ангелов Министърът на отбраната Аню Ангелов посети днес, 16 юли, Щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол и се срещна с командния състав. Бяха обсъдени въпросите на сигурността в Средиземно море и Черноморския регион, както и хода на трансформацията на командната структура на НАТО.

Командващият адмирал Брус Клингън запозна министър Ангелов със задачите на командването и водените от него операции. Адмирал Клингън изрази задоволство от съвместната работа с българските военнослужещи и даде висока оценка за професионализма и дейността им в Щаба. Бяха обсъдени и въпросите, касаещи българските офицери и сержанти по отношение на трансформацията на командната структура на НАТО.

По-късно министър Ангелов се срещна и с българските военнослужещи в Щаба.

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще изнесе утре, 17 юли, лекция в Колежа по отбрана на НАТО в Рим пред висшия курс обучаеми от страните-членки на Алианса и страните-партньори. Той ще участва и в 29-ия Международен форум за глобална сигурност, който се провежда в италианската столица.

/МО/

 
Похвална инициатива за превръщане на един катер пр. 205У в музеен експонат
16.07.2012, 12:50

катер пр. 205У Вариант на писмото, което ще бъде изпратено до институциите и медиите.

До

Президентът и върховен главнокомандващ на ВС на Република България

Росен Плевналиев

До

Министъра на отбраната

Аню Ангелов

 

Копия до:

Генерал Симеон Симеонов

Началник на отбраната

 

Контраадмирал Румен Николов

Командир на ВМС

 

Д-р Соня Пенкова

Директор на НВИМ

 

Уважаема г-н Президент,

Уважаеми г-н министър,

Уважаеми дами и господа,

На 12 юли 2012 г. от състава на българските ВМС бяха изведени 3 ракетни катера пр. 205У. Това са кораби служили над 35 години в състава на българския военен флот и записали не една и две славни страници в историята му. На борда им са служили и са се формирали като командири поколения морски офицери, някои от тях след това достигнаха до най-високите върхове във военната и научната йерархия.

С оглед на историческото значение на тези кораби издателство "Еър груп 2000", списание "Клуб ОКЕАН" и група от наши читатели ви молим да разрешите да се запази един от тях за нуждите на Военноморския музей във Варна за да могат бъдещите поколения да се запознават със славната история на българските ВМС.

Готови сме да инициираме и дарителска подписка за събиране на средства за подпомагане на превръщането на един катер пр. 205У в музеен експонат.

 

За контакти и предложения: тел./факс: 02/974 51 28, E-mail: airgroup2000@abv.bg

 
Турция е наела от САЩ разузнавателен самолет
16.07.2012, 12:26

Кинг еър 350ER-ISRТурските въоръжени сили са наели от САЩ самолет, който позволява в режим на реално време да се предава информация за придвижването на кюрдските екстремисти, както и да се контролират радиочестотите, на които те водят преговори.

По данни на турския вестник „Милиет” Турция ще наеме общо пет подобни самолета, а първият вече е пристигнал в страната, предаде ИТАР-ТАСС .

Става дума за Кинг еър 350ER-ISR  (компания "Beech Aircraft Corporation") - пилотиран двумоторен турбовитлов самолет, способен да се издига на височина над 7,5 км и да лети със скорост 550 км/ч.

Срокът на наема е за две години. Самолетите са оборудвани с комплекс за радиоелектронно разузнаване, видео и фотоапаратура, както и със система за радиоелектронно подавяне.

/ИА „Фокус”/

 
Обявиха обществена поръчка за укрепване на „Дръзки“
16.07.2012, 10:49

кораба-музей „Дръзки“ Средствата за масова ин формация неведнъж алармираха, че фундаментите на легендарния миноносец се нуждаят от спешен ремонт, тъй като с течение на времето основите му са разядени, поддават и съществува реалната опасност „Дръзки“ да рухне. Корабът е един от основните ценни експонати на Военноисторическия музей във Варна.

Обществената поръчка е обявена от АОП на 6 юли, възложител е Националният военноисторически музей, а точното наименование на проекта е „Укрепване на опорите и фундаментите на кораба-музей „Дръзки“, находящ се в гр. Варна“. – Още за „Дръзки”

 
Северноатлантическият алианс е засили наблюдението си над корабите на ВМФ на Русия
16.07.2012, 10:33

Р-3C "Orion"Разузнавателните служби на НАТО са засили наблюдението над предвижването на групите кораби от ВМФ на Русия, плаващи към Атлантическия океан и Средиземно море, съобщава пред РИА Новости източник от руското отбранително ведомство.

„Разузнавателни самолети „Орион” на НАТО няколкократно са увеличили честотата на прелитанията си в зоните, където се намират руските военни кораби. Руските моряци отбелязват и засилване на електронното разузнаване”, казва източникът.

/ИА „Фокус”/

 
В Северна Корея е отстранен от длъжност началникът на ГЩ
16.07.2012, 09:37

Ли Ен Хо. В Северна Корея е изпратен в оставка началникът на Генералния щаб на въоръжените сили, един от най-влиятелните ръководители на страната Ли Ен Хо. Той също е освободен от всички постове, включително и от членство в ръководството на единствената управляваща Трудова партия.

Съобщава се, че Ли Ен Хо е уволнен поради болест, но скептиците се съмняват, че състоянието на здравето е станало причина за решението да бъде отстранен от власт влиятелния политик.

Ли Ен Хо се смяташе за човек, близък до сегашния лидер на страната Ким Чен Ун. Той изигра  ключева роля в предаването на властта на Ким Чен Ир и помага да бъде установен контрол над армията след смъртта на баща му.

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 





{START_COUNTER}