Военна информация

Архив - от 1 до 15 юли
 

 
Кръстиха на Каблешков новия учебно-изследователски катер на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров"
15.07.2017, 20:15
На Тодор Каблешков беше кръстен новият учебно-изследователски катер на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров". Церемонията беше на Морска гара - Варна. Кръстник на катера стана ректорът на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" проф. д-р инж. Даниела Тодорова. Тя пожела безаварийно плаване и попътен вятър на всички пасажери на кораба в морската шир, която е безкрайна като любовта към живота........Прочети още
 
Президентът на Румъния увери, че закупуването на „Пейтриът“ не е с цел оказване на натиск срещу Русия
15.07.2017, 19:35
Решението на Румъния да закупи противовъздушни ракетни комплекси „Пейтриът" не е с цел оказване на натиск върху отношенията с Русия, а да укрепят защитата на страната. Това увери в събота президентът на страната Клаус Йоханис, предава Reuters.
На въпрос дали преговорите за придобиване на ракети "Пейтриът" и неотдавнашните военни учения пречат на отношенията с Русия, Йоханис заяви пред репортери: "Първо, трябва да погледнем какви са тези придобивки. Ние не се готвим да атакуваме никого, подготвяме се, ... за да може нашата армия да се възползва от съвременните, ефикасни функции. Те са предназначени да ни защитават, да гарантират сигурността на румънците".
По-рано този месец Държавният департамент на САЩ заяви, че е одобрил възможността за продажба на Румъния на седем противоракетни системи „Пейтриът“ на стойност 3,9 млрд. долара. Член на НАТО от 2004 г. и част от Европейския съюз от 2007 г. насам, Румъния се ангажира да увеличи разходите за отбрана до два процента от брутния вътрешен продукт през настоящата година.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Кои са най-добрите танкове в света?
15.07.2017, 16:33
До неотдавна военните експерти водеха спорове има ли място танкът в съвременната война? Песимизмът обаче вече е преодолян и се счита, че този тип оръжие има бъдеще при евентуални мащабни бойни действие. Просто без него не може да се планират и осъществят, за да се завоюва превъзходство по суша. Затова водещите във военно отношение държави не са се отказали да го развиват и усъвършенствуват. Днес ви представяме едни от най-добрите модели.
К 2 – „Черната пантера“ на Южна Корея
Южнокорейската “Черна пантера” на корпорацията “Хюндай” е един от най-модерните бойни танкове в света. Нито Китай, нито Северна Корея разполагат с машина от такъв клас, отбелязват западни военни експерти.
Този танк използва композитни материали за бронята. Твърди се, че тя може да устои на директно попадение от 120 мм снаряд. Защитата на танка е подобна на американския “Ейбрамс”, независимо, че корейската машина е по-лека. Тя има и активна защитна и контразащитна система, която й дава висок процент на оцеляване. Въоръжението е 120 мм оръдие, подобно на това, което се използва в германския “Леопард” 2. Насочването и воденето на огъня са напълно автоматични – може да се стреля не само по наземни цели, но и по ниско летящи хеликоптери.
Вече са доставени по договор първите 100 танка са Южнокорейската армия. Предвижда се те да достигнат 320 броя.
Екипажът е от трима души, мощността на двигателя е 1500 конски сили, скоростта достига до 70 км/ч. Цената на една машина е 8,5 млн. долара. - Още за К-2
„Тип 90“ – японската ос с Германия
Японският танк “Тип 90” е разработен от “Мицубиши” в кооперация с германски производители. Има много близка визия с немския “Леопард 2”. Официално е приет на въоръжение през 1989 година. Първоначално заявките са били за 600 бройки, но поради високата единична цена те са намалени до 340. Този танк никога не е бил изнасян – Япония няма право на експорт на военна техника след Втората световна война.
Въоръжението – 120 мм оръдие, също е заимствано от Германия, но се прави по лиценз в Страната на изгряващото слънце. Машината е оборудвана с автоматична система за зареждане, което позволява екипажът да бъде редуциран до трима души. Има и две картечници. През 2012 година Япония приема на въоръжение и по-малката машина “Тип 10”. Тя обаче е предназначена за поддръжка на пехотата, по-лека е и не може да се използва за сражения между танкове.
Мощността на агрегата е 1500 конски сили, развива до 70 км/ч по нормални пътища, бойният радиус на действие е 400 км. Цената на единична бройка е 7,4 милиона долара. - Още за Тип-90
„Армата“ – първото страшилище от 4-о поколение
Най-новият руски танк “Армата” е първият в света от четвърто поколение . В това стоманено чудовище е вложен писъкът на оръжейните технологии. Очаква се руската армия да поръча 2300 бр. с разчет да бъдат произведени от “Уралвагонзавод” до 2023г. Повечето от техническите параметри на “Армата” са дълбоко засекретени. Според някои източници танкът е оборудван с дизелов двигател от 1500-2000 к.с. и 125-152 мм гладкоцевно оръдие с изнесен навън боекомплект, което позволява да се запази животът на екипажа в случай на детонация на снарядите. Една от революционните новостите е, че тричленният екипаж се намира извън оръдието в специална бронирана капсула, която трябва да запази живота на бойците в случай, че машината бъде поразена. Тя издържа на ударите на всяко противотанково средство. А самото оръдие се управлява дистанционно и се зарежда без човешка намеса- т.н. “цифрово оръдие”. Нито “Абрамс”, нито “Леопард” имат автоматично зареждане на оръдието, това става ръчно и екипажът е от четирима танкисти. “Армата”е снабден с радари за близко действие, които фиксират летящи към него снаряди от всяко направление. По сигнал на радара в посока на заплахата се изстрелва сноп от поразяващи елементи, които унищожават приближаващият се обект на разстояние 15-20 м от танка. Това е т.н. система Hard kill и Soft kill.Този руски танк има и други предимства пред западните аналози. Оборудван е със система за управление, която осигурява вероятност от попадение при първи изстрел почти на 100%. Тя контролира територия с радиус от 100 км. около танка. Способна е да води до 40 наземни и до 25 въздушни цели и летящи към танка снаряди и ракети. В “Армата” е вградена стелт-технология, която го прави труден за откриване на бойното поле. Цената му е около $ 5 млн. - Още за Т-14
„Меркава“ – главната мисия е сигурност на екипажа
“Меркава” са серия израелски бойни танкове, чиято концепция е насочена предимно към сигурността на екипажа. Последната модификация е Меркава4. По време на израелската офанзива в Ливан от 2006 г. 50 танка тип Меркава са ударени от вражеско противотанково оръжие. В 44% от случаите се стига до пробив в бронята на танковете, при което загиват 23 души от екипажите на танковете, а повече от 100 души са ранени. Приет е навъоръжение през 1979г. и след няколко години вече влиза в истински бой. Уникалните военни потребности на Израел водят до създаването на наистина уникална машина. Двигателят е разположен в предната част за да осигури допълнителна защита за екипажа. В задната част на корпуса има врата, която не само, че позволява по-бърза евакуация, но благодарение на свободното пространство в танка, той може да се използва за превоз на пехота или спасяване на ранени. Двигателят се контролира от компютър. Скоростната кутия е петстепенна, автоматична. За подобряване на задния ход е монтирана задна камера. Танкът тежи 65 тона, има композитна броня с класифициран състав, специален камуфлаж, намаляващ топлинното излъчване и е въоръжен с 120-mm оръдие, което изстрелва снаряди и управляеми ракети, три картечници и 60-mm минохвъргачка. През 2007 г. танкът получава системата за активна защита , която унищожава в полет изстреляни по него снаряди и ракети. Цената му е $7 млн. - Още за Меркава
„Чалънджър“ – предизвикателството на Обединеното кралство
Понастоящем британският “Чалънджър” се явява един от най-добре защитените танкове в света, благодарение на уникалната си броня “Чобхам”. Има монтирано високоточно 120 мм оръдие, което може да поразява цели на над 5 километра, както и две-три картечници.
Боезапасът е от 49 снаряда. Машината държи световен рекорд по далечина на точно попадение в сражение между танкове.
Досега са произведени около 460 танка – основно за британската армия и 38 за Оман. Екипажът е от четирима души, мощността на двигателя – 1200 конски сили, скоростта е 59 км/ч. Автономността му е 550 км по пътища и 250 км офроуд. Единичната цена е 4,2 милиона британски лири.
Има само един случай на унищожен танк от този тип, но това е станало след “приятелски огън” в Ирак през 2006 година. Участвал е и във военни мисии в Косово и Босна. - Още за “Чалънджър”
Руският „Т-90“ – най-успешен на световните пазари
“Т-90” е най-масовият руски танк в момента. Той е и най-успешният по продажби в света, смятат военни анализатори. Предимствата му са в по-ниската цена и в някои конструктивни особености.„Т-90” не е толкова ефективен при обстрела на по-далечни цели, но може да използва противотанкови управляеми ракети, освен класическото въоръжение.
През 1990 година, когато е приет на въоръжение, системите му за управление на огъня са били модерни за времето си. Но сега те изостават от западните аналози. Понастоящем е на въоръжение в Русия – 700 броя, Алжир – 305, Азербайджан – 20, Индия – 620, Туркменистан – 40 и Венецуела – около 100. Изнасян е и за Уганда.
Има и по-модерна версия “Т-90 МС Тагил”, с нова броня, двигател, оръдие, целеуказателна система, модерни системи за защита на екипажа и машината. Но засега няма заявки за износ.
Мощността на двигателя е 1120 конски сили, развива 65 км/ ч по шосе, автономността му е 650 км, екипажът е от трима души. Цената на базовия модел е 4,2 милиона долара. - Още за Т-90
„Леопард“ – унищожава врага от 5 км
Леопард е основен боен танк на германската армия от трето поколение. Оказва се обаче, че е и най-търсеният на пазара танк от западен образец. Освен в Германия, машината е на въоръжение в още 16 страни. Ориентировъчната му цена е близо $ 8,5 млн.
Германският Leopard 2 e създаден през 70-те години и замества тогавашната му по-стара модификация, тъй като отстъпва по огнева мощ и бронировка на съветските танкове Т-62 и Т-64. Така Леопард бързо става абсолютен стандарт за това какво може да се очаква от един съвременен танк. Конструкцията му преминава през осем обновявания. Най-съвременната версия Leopard 2A7+ е оптимизирана, както за нискоинтензивни конфликти, така и за пълномащабни войни. Преди три години немската армия получи първите 15 броя от този последен вариант. Танкът тежи 62 тона и е въоръжен със 120-мм гладкоцевно оръдие. Прицелната система позволява да се поразява движещ се противников танк на разстояние от 5 км. при максималната си скорост на бойното поле 45 км/ч. Близо 21-тонният му купол се задвижва с електрическа система и само за девет секунди може да се завърти на 360 градуса около оста си. Бронята е композитна, съставена от закалена с волфрам стомана, керамични елементи и полимери. От модификацията Leopard 2 са произведени 3480 машини, като 2125 от тях към 1994 г. са принадлежали на Бундесвера. Танкът участва в мисиите на НАТО в Босна и Херцеговина и Афганистан. - Още за Леопард
„Ейбрамс“ – американската гордост от „Пустинна буря“
М1 Abrams (Ейбрамс) е американски основен боен танк от последно поколение. Отличава се с голямо бойно тегло, устойчива композитна броня, обогатена с обеднен уран за по голяма здравина и мощен газотурбинен двигател от 1500 к.с. Създадени са три негови варианта – М1, М1А1 и М1А2, като производството на последните два продължава и до днес. Цената на един Abrams започва от $4,3 млн.и достига до $8,6 млн. според модификацията. Гордостта на американската оръжейна индустрия е създадена през 70-те години и влиза на въоръжение в САЩ през 1980 г. Последната версия на танка е М1А2SEP, която тежи 63 тона – с близо 20 т повече от нашите Т-72, които имаме на въоръжение. А това създаде известни трудности при придвижването им на полигона Ново село и трябваше да се укрепват мостове по шосетата. М1 влиза в бой за първи път по време на операция “Пустинна буря”, където се оказва несравнимо по-добър от остарелите иракски танкове съветско производство. Въоръжен е с 120 мм гладкоцевно оръдие и 12,7 мм картечница, като могат да му се монтират допълнително още две. По шосе развива максимална скорост от 68 км/ч ,а по пресечен терен – 48 км/ч. С едно зареждане изминава до 450 км по шосе. - Още за Abrams
Източник: https://trud.bg/
 
САЩ създават космически войски
15.07.2017, 12:45
Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри създаването на нов вид войски - Космически корпус, предназначен за операции в извънземното пространство.
Тази стъпка бе посрещната с големи резерви в администрацията на президента Доналд Тръмп, според която не бива да се увеличава военната бюрокрация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Американската армия включва в момента сухопътни, военноморски и военновъздушни сили, както и експедиционен корпус морски пехотинци.
Според защитници на нововъведението и депутати обаче с оглед дейностите на армията в космоса и зависимостта й от сателитите трябва да бъде формирана структура, която да ги защитава и контролира.
Внушителният законопроект за националната отбрана, приет вчера от долната камара, съдържа анекс, предвиждащ създаването на Космически корпус, и му поверява функции, отреждани досега на военновъздушните сили.
Малко е вероятно обаче новият вид войски да се формира незабавно, тъй като сенатската версия на законопроекта не предвижда подобна мярка.
"В момент, когато се опитваме да обединим бойните функции на министерството, не бих желал да се добавя отделна служба, която по всяка вероятност ще наложи по-тесен, дори ограничен подход към космическите операции", писа тази седмица министърът на отбраната Джеймс Матис до конгресмена републиканец Майкъл Търнър, който също е против създаването на новите войски.
Министърката на военновъздушните сили Хедър Уилсън също отправи сигнал, че е против нововъведението, което "би могло всъщност да ни отведе в погрешна посока, да ни забави".
Но тази инициатива на няколко конгресмени открои силната зависимост на армията от космическите технологии по време на бойни действия.
В голяма част от военната техника са вградени Джи Пи Ес устройства, а мрежа от сателити и други апарати, изведени в орбита, осигурява постоянен приток на данни от ключово значение за армейските мисии.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Турция купува два "Триумфа" С-400 от Русия
15.07.2017, 08:55
Турските власти решиха да купят от русия две зенитно-ракетни системи "Триумф" С-400 на стойност 2,5 млрд. долара, съобщи източник от Анкара, цитиран от "Взгляд" в петък (14 юли).
По предварителни споразумения Турция ще получи два ЗРК С-400 през 2018 година, а в последствие ще има възможност сама да произведе още два аналогични комплекса, предаде Bloomberg.
Според източника в Турция руските комплекси са несъвместими с отбранителните системи на НАТО, но въпреки това няма да подлежат на ограничение от Алианса и може да бъдат разположени навсякъде, където властите решат.
В момента страните обсъждат техническите детайли. По думите на източника окончателното приключване на проекта може да отнеме около година. Предназначените за Турция С-400 няма да бъдат снабдени с идентификационната система "свой - чужд".
Турският посланик в Русия Хюсеин Дириоз от своя страна заяви, че по въпроса за доставки на ЗРК в Анкара има напредък. "Техническите консултации се движат в положителна посока, контактите продължават", цитира РИА "Новости".
Дериоз подчерта, че членството на Турция в НАТО не пречи на доставките на руските С-400.
Турският министър на отбраната Факри Ишик на 4 юли заяви, че Анкара се намира в заключителен етап на решение за покупна на ЗРК от Русия.
В началото на юни руският президент Владимир Путин потвърди готовността на страната да предостави на Турция зенитно-ракетните комплекси, като този въпрос той обсъди и с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в началото на май. - Още за С-400
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Климент Ефтимов Бояджиев
15.07.2017, 08:45
Генерал-лейтенант Климент Ефтимов БояджиевДнес се навършиха 156 години от смъртта на генерал-лейтенант Климент Ефтимов Бояджиев. Той е роден на 15 юли 1861 г . в Охрид, Македония. Учи в Софийската гимназия, завършва Военното училище в София (1883) и генералщабна академия в Торино, Италия (1893). Като младши офицер-подпоручик, е зачислен в 4- та пехотна Самоковска дружина, а след това е командир на рота в 1- ви пехотен Софийски полк. През Сръбско-българската война (1885) е адютант в щаба на Западния корпус. На 24 март 1886 г . е произведен в чин поручик, а през 1888 г . в чин капитан. Командва 8-ми пехотен Приморски полк и 2/9 бригада. На 1 януари 1903 г . е произведен в чин полковник. През 1910 г . е назначен за началник на 4- та пехотна Преславска дивизия. Същата година е произведен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) с 4- та пехотна дивизия в състава на 3-та армия участва в сраженията при Селиолу, Гечкенли, Бунархисар, Люлебургаз. След неуспешната атака на Чаталджанската позиция е назначен за началник на авангардните дивизии на съединените 1- ва и 3- та армии (ноември 1912).
По време на Междусъюзническата война (1913) командва маневрена група в състава на 5- та армия,която успешно атакува сръбските части на укрепената позиция Побит камък.
След войната е назначен за военен министър (23 август 1913 - 1 септември 1914), а по-късно за началник-щаб на войската (1915). През Първата световна война (1915-1918) командва 1- ва българска армия ( октомври 1915 - септември 1916), която завоюва победите при Зайчар, Ниш, Прищина, Битоля и Охрид. През 1916 г . тя настъпва на юг към Лерин, където води ожесточени боеве със съглашенските войски. Контранастъплението им е отбито, но се налага 1- ва армия да се оттегли назад. Неуспехът става причина за снемането му от заемания пост, след което е уволнен от армията ( 15 септември 1916).
След войната по време на управлението на Ал.Стамболийски емигрира в Германия. След завръщането си живее в София, където умира на 15 юли 1932 г .
Награден е с военния орден „За храброст” II, III ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” II ст. с мечове ; народния
орден „За военна заслуга” IV ст. и ордена „За заслуга” на военна лента. Към заслугите му се числи и изработването на първата релефна карта на България.
 
Италианските изтребители бяха сертифицирани за изпълнение на „ер полисинг” над България
15.07.2017, 08:20
Изтребителите Eurofighter от състава на ВВС на Италия, които са базирани в авиобаза Граф Игнатиево, бяха сертифицирани за изпълнение на мисията „ер полисинг” над България. Вчера, 14 юли 2017 г., сертификатът бе официално връчен на церемония.
Сертификатът бе връчен от бригаден генерал Антонио Хосе де Матош Бранко, директор на Центъра на НАТО за съвместни военновъздушни операции в Торехон, Испания (CAOC Torrejón) на началника на бойното командване на силите на италианските ВВС генерал-майор Силвано Фригерио.
Четирите италиански Eurofighter пристигнаха в Граф Игнатиево миналия петък (7 юли). От началото на тази седмица изтребителите извършиха няколко опознавателни полета над България, включително и с извършване на заходи за кацане на международните летища у нас. Вчера италианските сили извършиха и тренировъчно вдигане по тревога, което бе последното препятствие преди сертификацията.
Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS) и бе разрешена от Министерски съвет на 21 юни 2017 г. Италианската страна поема всички разходи по своя престой у нас, българският ангажимент включват осигуряване на летища, радарна и метеорологична информация и приоритетно управление от въздуха.
Така от днес, 15 юли 2017 г., дежурството по мисия „ер полисинг” ще се носи от двойка български МиГ-29 и двойка италиански Eurofighter. Българските сили ще се използват приоритетно. Използването на реално въоръжение ще става според регламентите на Закона за отбраната и въоръжените сили, което значи, че разрешението и за италианските изтребители ще идва от българския военен министър.
Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков каза, че съвместната мисия се провежда съгласно принципите, условията и процедурите залегнали в техническото споразумение между министерствата на отбраната на двете държави. Вдигането по тревога и излитане, даване на разрешение за прехват, запиване и намеса на италианските изтребители ще се извършва от център „Управление и докладване”.
„По-добре е да го извършваме съвместно, защото ще воюваме съвместно. Ако се наложи да воюваме по чл. 5, към нашите ВВС ще дойде огромно число съюзни самолети, които ще кацнат на българска територия и ще трябва да воюват заедно с нашите ВВС. Ако ние модернизираме нашата авиация, ще може и нашите самолети да ходят на съвместен „ер полисинг” по същата мисия на територията на други държави”, каза заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.
Съвместната мисия по „ер полисинг” ще продължи до 15 октомври 2017 г. Италианските сили в състав на четири изтребителя Eurofighter и до 110 персонал имат разрешение да останат в България до ноември.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Отварят за посещение чуждите кораби от „Бриз 2017“
14.07.2017, 22:20
Чуждестранните кораби от националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017“, базирани на пристанище Варна, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града. Денят на отворените врати е в неделя от 15 до 19 ч., съобщи началникът на пресцентъра на учението подполковник Димитър Титев.
Чуждите кораби са 7 - от Румъния, Гърция и Турция. ВМС на Турция участват и с подводница „PREVEZE“. Втората постоянна корабна група на НАТО участва с ескадрен миноносец „DUNCAN“ от Обединеното кралство и Северна Ирландия, с турската фрегата „YILDIRIM“ и румънската фрегата“REGELE FERDINAND“.
21-то издание на „Бриз 2017“ започна в петък с посрещането на общо 20 кораба, два самолета Су-25 на ВВС и два хеликоптера „Пантер“ на ВМС. В учението участват над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ и Турция, припомни подполковник Титев.
„Бриз“ е започнало през далечната 1993 година и от тогава 165 чужди кораба са идвали във Варненския залив. По време на учението ще се поднови сертификатът на българската фрегата „Дръзки“, на борда на която на 19 юли ще бъдат президентът Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов. Заедно с останалите гости те ще наблюдават в открито море противодействие на терористична група, завладяла кораб, ликвидиране на пожар на борда, атака на подводница, артилерийска стрелба по въздушна цел и др.
Източник: https://trud.bg/
 
На МАКС-2017 ще покажат за първи път МиГ-35 в окончателния му вид
14.07.2017, 16:00
Изтребителят МиГ-35 в окончателния му вид ще бъде показал пред широката публика на статичната изложба на авиасалона МАКС-2017. За това съобщи генералният директор на РСК «МиГ» Илья Тарасенко.
Тарасенко отметна, че поява в програмата за авиационна програма МиГ-35 не се планира. Първата публична демонстрация на изтребителя във въздуха ще бъде в рамките на "Армия-2017».
Самолети под името МиГ-35 неколкократно са участвали в авиосалоните МАКС, включително и в летателната програма, но окончателният дизайн на самолета досега не е показван пред широката публика. МиГ-35 от последният дизайн за първи път летя през есента на 2016 г., когато започна програмата за летателните му изпитания. За нея за първи път съобщиха на 26 януари 2017 г.
От началото на 2000 г. самолети с името МиГ-35 бяха маркетингово усилие на РСК МиГ за облика на перспективен многоцелеви изтребител на база доказаната платформа МиГ-29. Новият изтребител трябваше да получи радар "Жук-А" с електронно сканиране на антенната решетка (AESA). Самолет с името МиГ-35 участва в индийския конкурс MMRCA за 126 многоцелеви изтребителя за ВВС на Индия, но отпадна от надпреварата през 2011 г.
Към 2017 г. МиГ-35 в настоящия дизайн е предложен да влезе в руската Държавна програма по въоръженията 2018-2025 г., а и активно се предлага за експорт. - Още за МиГ-35
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Осветиха и благословиха паметника на Васил Левски във Военната академия
14.07.2017, 15:40
Паметникът на Васил Левски в района на Военна академия „Георги С. Раковски” бе осветен и благословен днес със светена вода от представителя на Българската православна църква архимандрит Василий – протосингел на Софийската Света митрополия. За изграждането на паметника, който бе открит на 26 ноември м.г., от Инициативен комитет под ръководството на ген. Михо Михов, говори полковник от запаса Емил Кузманов.
Тържествено слово произнесе президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. Той посочи, че Васил Левски е месията на националната ни революция и неин проповедник. Трудно е, отбеляза държавният глава, да се изброят всички паметни знаци, изградени от българския народ с почит към Апостола, но най-трайният паметник на Васил Левски остава в народното съзнание.  И продължи: „Отечеството е в сърцата на Левски и на хората като него. Със своята саможертва те връщат отечеството на българите и днес нашият дълг на свободни хора, е да градим България, която все повече да се доближава до мечтата за съгласие, братство и равноправие“.
Президентът призова да не забравяме, че българският народ може да надмогне всяка неволя, стига да надмогне собствените си слабости. Стремежът ни, каза той, поне малко да се равним с този великан на духа и делото трябва да се гради върху това да бъдем мъдри, решителни и последователни като него, да работим всекидневно за единството на българската нация и за по-честното й настояще.
Според президента мястото на паметника не е избрано случайно. Военната академия обучава и възпитава пазителите на отечеството, посочи той. През нея са преминали поколения защитници на родните земи, отстоявали идеала на Левски за свободна и независима България, заяви върховният главнокомандващ.
Държавният глава благодари на Инициативния комитет и на всички, които са подкрепили идеята за издигането на паметника и пожела той да вдъхновява идните поколения. Там, където има българщина и родолюбие, Левски продължава да живее, подчерта ген. Румен Радев.
На церемонията, която се проведе с участието на Националната гвардейска част, участваха още Христина Богданова – потомка на Левски, заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов и народни представители, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, председателят на Инициативния комитет ген. Михо Михов, председателите на СОСЗР, на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, на Съюза на ветераните от войните и на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ ген. Стоян Топалов, младши лейтенант от запаса Петър Велчев, доц. д-р Иван Сечанов и капитан далечно плаване Атанас Илев, председателят на Комитета на випуските на НВУ „В. Левски” и почетният председател ген. Димитър Шивиков и ген. Стефан Стефанов, по чиято инициатива е изграден паметникът, генерали и офицери, авторите на мемориали и др.
Тържественият акт, който е част от националната програма за отбелязване на 180 години от рождението на Апостола на свободата завърши с изпълнения на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Saab продаде на Швейцария нова противотанкова система на стойност 120 милиона долара
14.07.2017, 13:28
Швейцария се превърна в най-новият клиент на англо-шведското разработено леко противотанково оръжие от следващо поколение в сделка, обявена от Saab в сряда, 12 юли 2017 г. Сделката, оценена на 1,035 милиарда крони (120 милиона щатски долара), включва доставка на оръжието и свързаните с него средства за обучение, доставени между 2018 и 2021 година. Съществува и по-широко рамково споразумение между Saab и Аrmasuisse, швейцарската служба за възлагане на обществени поръчки в областта на отбраната, което позволява следващи покупки до 2030 г.
Следващото поколение противотанково оръжие или NLAW запълва швейцарския дефицит, причинен от свалянето от въоръжение, без замяна, на системата Dragon M47 през 2008 г. За момента швейцарските въоръжени сили разполагат само с Panzerfaust, който сега е на път да стигне до края на своя жизнен цикъл.
Закупуването на NLAW бе потвърдено в швейцарската програма за въоръжаване за 2016 г., която предвижда до края на 2019 г. поръчването на 3 вида оръжия за многократна употреба с пуск от рамо.
"Договорът можеше да стимулира Saab да избере да премести производството на оръжието от текущия монтажен цех, управляван от Thales UK в Северна Ирландия" сподели шведския изпълнителен директор, отговарящ за програмата.
Изстрелваното от рамото оръжие бе разработено от Saab и произведено от Thales UK в съвместна програма за съвместно оборудване на британските и шведските армии от 2009 г. за ново оръжие с малък обсег на действие, способно да унищожи основни бойни танкове.
Йорген Йохансон, ръководител на бизнес подразделението Saab Dynamics, обаче заяви, че не е взето решение дали швейцарските оръжия ще бъдат сглобяване от фабриката на Thales UK край Белфаст, Северна Ирландия. "Моята амбиция е да продължим да произвеждаме NLAW в Северна Ирландия, но ние търсим и други възможности" заяви той. Изпълнителният директор на Saab отказа да обсъди други възможни заводи, но заяви, че решението за сглобяване в Северна Ирландия ще зависи от въпроси като доставки и цени. Thales UK потвърди разговорите, целящи продължаване на производството на NLAW в текущия цех. - Още ПТРК
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Държавният департамент на САЩ одобри военни продажби на стойност 1,6 млрд. долара за Великобритания и Холандия
14.07.2017, 13:16
Държавният департамент на САЩ обяви в понеделник, 10 юли 2017 г., потенциални продажби за над 1 млрд. долара за Обединеното кралство и Холандия.
Според съобщенията за сътрудничество в областта на сигурността в отбраната предложените споразумения са за:
• 2,747 съвместни леки тактически превозни средства (Joint Light Tactical Vehicles - JLTV), произведени от Oshkosh, и аксесоари, на стойност 1,04 млрд. долара за Обединеното кралство, съюзник на НАТО, който продължава да бъде "важен партньор по критични външнополитически и отбранителни въпроси".
• 32 AN/AAR-57A(V)7 общи системи за предупреждение за ракети и аксесоари на стойност 58,2 милиона долара и произведени от BAE Systems за Холандия. Системите ще бъдат използвани на холандските хеликоптери AH-64D Apache.
"Тази предложена продажба ще засили целите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати, като спомогне за подобряване на сигурността на Холандия, която е и продължава да бъде важна сила за политическа стабилност и икономически напредък в Европа", се казва в съобщението , "От жизненоважно значение е националният интерес на САЩ да помогне на Холандия да развие и поддържа силна и способна самозащита".
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Сърбите ще стрелят за пети път на „Шабла”, украинците и американците – за първи
14.07.2017, 13:10
От днес дивизиони от състава на Първа зенитно-ракетна база започват да провеждат експериментални и бойни стрелби на зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла. Те се осъществяват съвместно с формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) на Сухопътните войски и Военноморските сили на България и на въоръжените сили на Р. Сърбия, Р. Украйна и САЩ в рамките на тактическото учение с международно участие „Шабла-2017, съобщават от базата.
Предвидени са интензивни стрелби с различни типове зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) в широк височинно-скоростен диапазон по радиоуправляеми и парашутни мишени. От Зенитната база участват разчети на ЗРК „Нева”, “Куб” и С-300. Военнослужещите от 250-та бригада за ПВО на Сърбия и от зенитно-ракетните войски на ВВС на Украйна ще извършват пускове със същите комплекси. В „горещата” тренировка ще се включат още ЗРК Avenger на американската армия в Европа и зенитни комплекси “Оса” на българските Сухопътни войски. Ръководител на стрелбите на зенитно-ракетните формирования е командирът на Базата полк. Емил Димитров. Планирано е те да продължат до 18 юли.
Тактическите учения с бойни стрелби на зенитен  полигон Шабла се организират от близо 30 години и се превърнаха в традиционна тренировка на формированията за ПВО от Българската армия. През този период гост-участници в тях са били въоръжените сили на Сърбия, Словения, Гърция и Заир. За първи път през тази година обаче те се провеждат в толкова широк многонационален формат.  За сръбски сили за ПВО това са пети стрелби на полигона, докато за украинските и американските - дебютни.
„Шабла-2017” се явява част от мащабното международно учение „Saber Guardian 2017“. То е най-голямото в Черноморския регион през тази година и се провежда в периода 11-20 юли под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа, съвместно с Въоръжени сили на страните-домакини: България, Румъния и Унгария. В него са интегрирани общо 18 военни тренировки, разигравани на територията на трите държави. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Стартира плана Praetorian (Преторианец) за модернизация на британските изтребители EF2000 Typhoon
14.07.2017, 12:11
Британските изтребители EF2000 Typhoon ще получат значително подобрен пакет отбранителни способности в сделка, която се очаква да бъде обявена от министъра на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън. Тя е на стойност около 40 млн. паунда (51 млн. щ.д.) и ще бъде възложена на консорциума EuroDass, ръководен от Leonardo, който отговаря за разработването на системата за защита на самолетите, известна като Praetorian. Очаква се Фалон да се изкаже по време на конференция за въздушната мощ в Лондон, където се очаква да направи няколко съобщения, свързани с военновъздушните сили, включително програмата Praetorian.
Програмата Praetorian се извършва само за британците изтребители EF2000 на този етап, въпреки че всички партньори в консорциума Eurofighter разработиха бойна програма, която ще използва системата.
Голяма част от работата по двугодишната програма ще бъде извършена на мястото от Leonardo в Лутън в южна Англия и фабриката на BAE Systems в Warton, северозападна Англия, където се извършва интеграционната работа.
Praetorian включва мерки за РЕР/РЕБ/РЕЗ, предупреждение за пуск на ракети, бордови електронни контрамерки и теглени радарни примамки.
Модернизацията е част от по-широка програма за дейности, предприета от индустрията и Royal Air Force за подобряване на способностите на Typhoon. Тя включва софтуерни надстройки, разработка на нов активен радар с електронно сканиране и монтиране на новите ракети: "въздух-въздух" Meteor, крилата ракета Storm Shadow и ракетата за наземни атаки Brimstone-2.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Индийските ВМС търсят 110 вертолета за 5 милиарда долара
14.07.2017, 12:07
Индийският флот започна процес на придобиване на 110 леки хеликоптера, след като отхвърли руския Камов Ка-226Т, който е построен за военновъздушните сили и армията, според служител на Министерството на отбраната на Индия.
"Камов 226T няма сгъваеми лопати и не може да се монтира вътре в хангара на кораб. Освен това не е подходящо да носи торпеда, което е задължително изискване" заяви офицер от индийския флот.
Леките хеликоптери или LUH ще бъдат закупени в рамките на политиката за стратегическо партньорство, одобрена от правителството на Индия през миналия месец, според която частна отбранителна компания ще бъде избрана за стратегически партньор, който на свой ред ще се свърже с оригиналния производител или OEM, избран от Министерството на отбраната.
През следващите 2 месеца ще бъдат изпратени запитвания за интерес към местните компании, включително Bharat Forge, Reliance, Larsen & Toubro, Mahindra Aerospace и Tata Advanced Systems. Местните компании ще си партнират с чуждестранни производители на оригинално оборудване, за да се конкурират за договора на стойност 5 млрд. долара.
Съгласно предложението, 30 хеликоптера ще бъдат закупени готови, а останалите 80 ще бъдат произведени в Индия от избраната частна компания. Индийският флот иска да започне въвеждането на LUH в рамките на 8 години.
Запитването за технологичен трансфер на LUH от производителите на оригинално оборудване обаче не се очаква да бъде привлекателно поради по-ниския брой поръчки, каза служителят на индийския флот. Хеликоптери от Airbus Европа, руски хеликоптери, хеликоптери Sikorsky и Bell от САЩ вероятно ще се състезават в програмата LUH.
Министерството на отбраната все още не е решило да поиска от AgustaWestland, дъщерно дружество на Leonardo (Италия), да участва в програмата поради твърденията за корупция срещу AgustaWestland в договора си за VVIP хеликоптери за 2010 г., който окончателно беше отменен през 2014 г.
Договорът ще бъде възложен на най-добрата техническа оферта и най-ниска цена, добави официалният министър на МО.
LUH на индийския флот ще бъде двудвигателен хеликоптер с тегло от 4,5 тона и може да се използва както за брегови, така и за морски операции и да работи от корабни палуби при всякакви метеоусловия през деня и през нощта.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Откриват бойните стрелби на полигона на ВВС „Шабла”
14.07.2017, 09:25
От 14 до 18 юли 2017г. на зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ ще се проведат Тактически учения с бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от ВВС и ВМС, и стрелба с ракетни комплекси от СВ с международно участие – “ШАБЛА 2017”.
Стрелбите са част от План за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната през учебната 2017 година.
В тази връзка Командването на ВВС информира, че за времето от 8:00 часа на 14 юли до 19:00 часа на 18 юли 2017 г. активира временно опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица, съобщават от ВВС.
Правителството одобри в сряда промени в решението си за провеждането на многонационалното учение с висока видимост „Saber Guardian 2017”. С промените се уточняват техниката и въоръжението, с които в учението ще се включат формированията от Сърбия и Украйна. Те ще участват и в съвместните бойни стрелби, които ще се проведат на зенитния полигон на ВВС „Шабла”. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Над 40 000 военни на НАТО ще участват в учения в Европа
14.07.2017, 08:22

Повече от 40 000 войници ще участват в десетки упражнения на НАТО в Европа от юни до ноември. Това съобщи постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко по време на среща с представители на военния алианс.
"От юни до ноември в Източна Европа, НАТО ще проведе повече от 15 учения. Общият брой на участниците ще надхвърли 40 000 души”, каза той.
Грушко каза още, че Москва е предложила на НАТО военни експерти да се съберат и "професионално и без емоция" да обсъдят реалното съотношение на силите в Европа.
"Ние отново насочваме вниманието на НАТО към нашите предложения за повишаване на военните”, каза той.
"Идеята ни е да обсъдим всички фактори, които оказват влияние върху състоянието на сигурността, включително постоянно внедряване на нови сили и разполагането на единици на ротационен принцип”, добави военният.
Вчерашната среща на НАТО - Русия в Брюксел на ниво посланици бе втората от началото на тази година. Първата се проведе на 30 март.

Източник: http://pogled.info/

 
Малайзия отлага покупката на нови изтребители
14.07.2017, 08:03
Малайзия ще замрази проекта за покупка на нов многоцелеви изтребител за да инвестира в платформи за въздушно наблюдение. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.
Третата по големина икономика в Югоизточна Азия от няколко години проучаваше различни опции за да замени своята ескадрила МиГ-29. В последните години се разглеждаше основно покупката на Dassault Rafale и Eurofighter Typhoon, като според повечето експерти, френската машина се смяташе за фаворит.
В момента обаче покупката на нов многоцелеви изтребител е сметната за по-маловажна от снабдяването с нова платформа за въздушно наблюдение и разузнаване, която да се използва в борбата с ислямските екстремисти в страната.
В момента Малайзия се опасява от навлизане на ислямисти от Филипините, където се водят сериозни сражения на остров Минданао. Освен това страната се опасява, че Ислямска държава може да се опита да създаде по-сериозно присъствие в Югоизточна Азия. За това в момента малайзийските въоръжени сили настояват за спешна покупка на разузнавателни, наблюдателни и патрулни платформи.
В същото време решението за това, кой да е новия изтребител на страната няма как да се вземе преди изборите, които предстоят в Малайзия през юни 2018 г. Така вероятно процесът за покупка на нов многоцелеви изтребител ще бъде размразен около 2020 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Церемония по сертифицирането на мисията по охрана на въздушното ни пространство с Военновъздушните сили на Италия ще се проведе в авиобаза „Граф Игнатиево“
13.07.2017, 21:17
Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков ще участват утре, 14 юли, в церемония по сертифицирането на мисията по охрана на въздушното ни пространство с Военновъздушните сили на Италия, която ще се проведе от 10.00 ч. в 3-та авиационна база „Граф Игнатиево“. Сертифицирането се извършва от Центъра на НАТО за съвместни военновъздушни операции в Торехон, Испания (CAOC Torrejón).
Български и италиански изтребители ще изпълняват съвместно задачи в периода 15 юли–15 октомври съгласно решение на Министерския съвет от 21 юни 2017 г. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).
Изявления за медиите ще дадат заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, началникът на Бойното командване на силите на ВВС на Италианската Република генерал-майор Силвано Фригерио и директорът на Центъра на НАТО за съвместни военновъздушни операции в Торехон бригаден генерал Антонио Хосе де Матош Бранко.
Източник: http://websrv.mod.bg/
 
Франция и Германия ще разработват съвместно ново поколение европейски изтребители
13.07.2017, 21:10
Франция и Германия се съгласиха да разработят ново поколение европейски изтребител, който да смени настоящите им въздушни флотилии, предава Reuters.
Това е част от мерките за задълбочаване на сътрудничеството в сферите на отбраната и сигурността, на които се съгласиха двете страни след среща на германското и френското правителства в Париж.
Правителствата на Германия и Франция се съгласиха да изработят рамка за сътрудничество за следващия модел нападателни хеликоптери „Тигър“, както и за ракети „въздух-земя“.
Берлин и Париж ще работят и за създаването на съвместни наземни системи, включително тежки танкове и артилерия. Преди 2019 г. ще бъде подписан договор за проекта, чиято цел е създаването на европейски дронове.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поиска Русия да допусне чуждестранни наблюдатели на военните учения „Запад-2017“
13.07.2017, 21:03
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг счита, че на предстоящите руско-беларуски военни учения „Запад-2017“ ще има повече военнослужещи, отколкото е обявено официално, предава Интерфакс.
„Мога да кажа, че сега е рано да се говори, защото предстои да видим какво ще стане, тъй като учението още не е проведено. Съдя по опита ни от предишните учения, че ще бъдат задействани повече военнослужещи, отколкото бе обявено официално“, заяви Столтенберг на пресконференция в Брюксел след заседанието на Съвета Русия-НАТО.
„Ето защо, призоваваме Русия да се придържа към Виенското споразумение, и да позволи и обезпечи инспекции в цялостната продължителност на учението“, каза той.
Той каза, че по време на заседанието на Съвета Русия-НАТО, от руска страна са провели брифинг за учението „Запад-2017“, в който са обявени числеността на войниците, самолетитие и корабите, които ще участват.
Според него, НАТО не вижда заплаха в тези учения. Освен това, Алиансът е предоставил брифинг за собствените си учения „Trident Javelin 2017“.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Руският Черноморски флот е вдигнат по тревога
13.07.2017, 16:22
На територията на Крим и в акваторията на Черно море е започнала внезапна проверка на нивото на бойна готовност на силите на руския Черноморски флот. По тревога са вдигнати отделни брегови и корабни съединения. Проверката ще продължи няколко дни, като в нея ще се включи и провеждането на реални стрелби на сухоземни и морски полигони.
В хода на проверката командването на Южния военен окръг ще оцени работата на щабовете по организация управлението на силите, както и способностите на бойните части и съединения за изпълнение на поставените задачи.
През март т.г. в Крим се проведоха мащабни учения на ВДВ, в които се задействаха 7-а десантно-щурмова дивизия, 56-а и 11-та десантно-щурмови бригади при поддръжката на ЧФ и ВВС и ПВО на ЮВО.
Също през март бе извършена и внезапна проверка на бригадата за брегова охрана, развърната в Крим. - Още за ЧФ
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Boeing приключи с доставките на многоцелеви изтребители F-15SG за ВВС на Сингапур
13.07.2017, 16:03
Boeing е завършил доставянето на още 8 многоцелеви изтребители F-15SG Eagle на Сингапур, според данните на Федералната авиационна администрация на САЩ. Уебсайтът на FAA показа, че последният от 8-те F-15SG в гражданския регистър е бил отписан в средата на юни, като в износните документи е посочена доставка, а за негова дестинация е посочен Сингапур.
Този последен самолет бе с регистрацията на FAA N361SG/05-8361 и бе класифицирано като експериментален самолет в регистрационните му данни по категории за научноизследователска и развойна дейност, както и за обучение на екипажи. Той е единствената от осемте, която се класифицира като такъв и е била забелязан, че лети над съоръженията на Boeing в Сейнт Луис, щата Мисури, още през септември 2016 г.
Причината за тази класификация е неизвестна. Федералната авиационна администрация обаче определя своята класификация за изследвания и разработки като "извършване на операции на въздухоплавателни средства като изследователска дейност или за определяне дали дадена идея гарантира по-нататъшно развитие. Типичните употреби на този сертификат включват монтаж на нови съоръжения, операции или нови употреби за въздухоплавателни средства ", докато обучението на екипажа е за използваните въздухоплавателни средства "за обучение на екипажите на кандидата в експериментални въздухоплавателни средства за последваща експлоатация на въздухоплавателни средства, Програми или за производствено полетно изпитване ".
Тези 8 F-15SG на базата данни на FAA са регистрирани за пръв път в средата на 2014 г. от Boeing. Доставките на тези самолети започнаха в началото на 2016 г., когато първия самолет бе наблюдаван през април в опознавателни знаци на Военновъздушните сили на Република Сингапур във военновъздушната база Mountain Home в Айдахо.
Не е известно защо Boeing регистрира военните F-15SG на базата данни на гражданската авиация на FAA, като източник е предложил на Defense News, че може да се дължи на факта, че самолетите са придобити от Сингапур по договор за директни търговски продажби с Boeing, въпреки че предишните партиди сингапурските F-15SG и военни въздухоплавателни средства за други държави, придобити по аналогични договори, не бяха включени в регистъра на FAA.
Сингапур, който е много потаен по отношение на военните въпроси, също не е разкрил официално броя на придобитите F-15SG, въпреки че броят на въздухоплавателните средства, които са били наблюдават досега, би показал, че страната разполага с 40 самолета, ако са включени последните 8.
F-15SG е един от най-модерните модели на F-15 в момента в експлоатация, оборудван е с радар Rayleon AN/APG-63(v)3 с активно електронно сканирани на антенната решетка и прицелен контейнер Sniper на Lockheed Martin.
Сингапур също така разполага с над 60 изтребителя Lockheed Martin F-16C/D Block 52, които понастоящем се модернизират с радари AESA и нови компютри за планиране на мисии, и е партньор в програмата Joint-Strike Fighter на Lockheed Martin за изтребителите от 5-то поколение F-35, въпреки че не се е ангажирала с никакви поръчки. - Още за F-15
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Започва националното военноморско учение „Бриз 2017“
13.07.2017, 13:37
Военноморските сили ще проведат националното военноморско учение „Бриз 2017” от 14 до 23 юли 2017 г. Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. То се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони, информираха от Министерство на отбраната.
В учението ще участват 20 бойни и спомагателни кораби и катери 1 подводница, 4 самолета, 2 вертолета и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ и Турция, Втората постоянна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 83 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации.
Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Варна на Флотилия бойни и спомагателни кораби. - (видео)
 
Комисията по отбрана ще обсъжда на второ четене статута на паметниците на загиналите граничари
13.07.2017, 12:55
На снимката: Преди една година на ГКПП – Брегово бе открит паметник на загиналите граничари.Докладът за второто четене на измененията и допълненията на Закона за военните паметници, внесени от Валентин Касабов и група депутати от ПГ на Обединените патриоти,  ще обсъжда днес на редовното си заседание Комисията по отбрана. На 28 юни в пленарна зала поправката бе подкрепена с гласовете на 100 народни представители. Против нямаше, а осем се въздържаха. Допълнението ще  даде възможност паметниците на загиналите граничари в защита на държавната граница да придобият статут на военни паметници.
За какво става дума?
По смисъла на Закона за военните паметници, посочва народният представител Валентин Касабов, недвижимите материални свидетелства за прослава на военнослужещи от българската армия, при изпълнение на служебния си дълг в мирно време при защита на населението, се считат за военни паметници наред с останалите упоменати в този законов текст – военнослужещи от българската армия взели участие във война, водена от българската държава, на загиналите български военнослужещи при участие в операции и мисии извън страната, участниците в българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война и на участниците в Македоно-одринското опълчение.
На територията на страната, обаче, продължава той, има много недвижимите материални свидетелства за прослава на български граничари, отдали живота си, опазвайки неприкосновеността на държавната граница на Република България, обществения ред в страната, както и спокойствието на гражданите през годините. Тези недвижими материални свидетелства не попадат в категорията на военни паметници по смисъла на Закона за военните паметници, вследствие на което нямат законово установен статут и ред за издирване, проучване, регистриране, картотекиране, опазване, поддържане, възстановяване и изграждане. В момента на обществени начала и доброволен принцип се полагат някакви грижи за този тип недвижими материални свидетелства, основно от бивши и настоящи граничари. Във връзка с това е предложеното допълнение в закона, с което за военен паметник се обявява и недвижимо материално свидетелство в памет и прослава на български граничари отдали живота си, опазвайки неприкосновеността на държавната граница на Република България и обществения ред в страната.
Позицията на опозицията
Славчо Велков от ПГ „БСП за България” заяви подкрепа на промяната и уточни защо при първото гласуване в Комисията по отбрана първата опозиционна сила се е въздържала.  „На заседание на Комисията по отбрана ние се въздържахме не заради това, че няма да окажем подкрепа, напротив, защото, уважаеми колеги, считаме, че предложените промени не са съобразени с реалната действителност, с военните паметници и военните гробища.” Още в пленарна зала той заяви, че ще предложат да отпадне текстът от закона, според който не са военни паметници индивидуалните гробове и трайните надгробни символи върху тях в гражданските военни паркове.  Става въпрос за паметници на прославени български военачалници, на храбреци, които са загинали във войните за България, но по една или друга причина техните паметници се намират извън онези определяни за военни паметници.
Като пример бяха посочени индивидуалните гробове на генералите  Данаил Николаев, Паприков, Михаил Савов, Иван Фичев и Иван Маринов. Това са шестима министри на войната, чиито паметници по сега действащия закон не са военни паметници, началник-щабове на войската – 7, командващи армии – 16, командири на полкове – 11 и дейци на ВМРО и на Македоно-одринското опълчение – 12, между които Борис Арабов, ген. Протогеров т.н.  Депутатите Славчо Велков, Таско Ерменков, Кольо Милев и Николай Цонков са предложили отпадането на въпросния текст в закона. Освен това между двете четения те предлагат за военни паметници да се считат и паметниците „на загиналите български граничари при изпълнение на дълга си по охрана и защита на държавната граница и териториалната цялост на България”. Гласуваният на първо четене текст е военни паметници да бъдат паметниците „на българските граничари, отдали живота си опазвайки непрекосновеността и държавната граница н РБ и обществения ред в страната”.
Позицията на граничарите
През последните години СОСЗР в лицето на клуб "Граничари"-София, нееднократно е поставял въпроса "Защо паметниците на загиналите граничари в защита границите на България нямат статут на военни паметници, съгласно член 4, алинея 1 от Закона за военните паметници. Липсата на такъв статут означава, че изградените паметници и паметни плочи на загиналите граничари не се водят на отчет в общините и регистъра на Министерството на отбраната, както и не са регистрирани в областните комисии "Военни паметници". В този случай държавата и общините не полагат грижи за тяхното поддържане и възстановяване, както и за изграждане на нови. Ако дадено лице, което и да е то, повреди паметник или паметна плоча на загинал граничар, за нарушителя не действат никакви административно наказателни разпоредби и деянието му ще остане ненаказано.
В края на 2013 г. клуб "Граничари" разработи законопроект с мотиви към него и заедно с представения му от Главна дирекция "Гранична полиция"-МВР списък със 70 паметника и паметни плочи на загинали граничари председателят на СОСЗР го изпрати до министрите на отбраната Ангел Найденов и Николай Ненчев с молба да инициират промяна в Закона. Досега няма никакви резултати, а само мълчание. Предложението беше да се допълни чл. 4, 1л. от Закона за военните паметници, като след израза „на загиналите български военнослужещи при участие в операции и мисии извън територията на страната и при изпълнение на служебния им дълг в мирно време при защитата на населението” да се добави изразът „и при охрана на държавната граница”.
Председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов изпрати становище до председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, в което се приветства допълнението на закона. - (видео) 
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Русия и НАТО ще проведат втора за годината среща на ниво постоянни представители
13.07.2017, 09:30
В четвъртък, 13 юли, Русия и НАТО ще проведат втора за текущата година среща на ниво постоянни представители, предава РИА Новости.
В навечерието на срещата представител на Алианса заяви пред агенцията, че НАТО засега няма да разкрива дневния ред от заседанията, които ще се проведат в седалището на военната организация на Запада. По-рано генералният секретар Йенс Столтенберг поиска от Русия провеждането на среща във връзка с военните учения „Запад 2017“, които военнослужещите на Москва ще проведат заедно с белоруски войници в периода 14-20 септември 2017 г.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Американски военни участват в операцията в Ракка
13.07.2017, 09:06
В операцията срещу „Ислямска държава“ в сирийския град Ракка се включиха и американски военни съветници, предава Франс прес, като цитира говорител на американската армия. Ракка се смята за последната крепост на терористичната организация.
Американските военни не участват в бойни действия, а координират въздушни удари, отбелязва военният говорител. За присъствието на военни от САЩ в Сирия не се знае много, но е известно, че около 500 войници от специалните части са в района на бойните действия и подкрепят Сирийските демократични сили. Морски пехотинци подпомагат с артилерийска батарея офанзивата срещу Ракка, която започна през ноември.
Междувременно ООН съобщи, че хиляди хора, разселени заради боевете в сирийския град Ракка, са получили доставка на храни, след като достъпът по пътищата е бил възстановен за първи път от три години. През юни Сирия разреши на Организацията да изпраща хуманитарна помощ от Алепо до североизточния град Камишли, за да подпомогне хилядите, принудени да напуснат домовете си заради войната с Ислямска държава.
Световната програма на ООН по прехраната заяви, че е достигнала град Мансура, на запад от Ракка, и разположените наблизо селища, които не са получавали доставки по суша от 2014 година. И на двете места има хора, избягали от Ракка неотдавна, след като подкрепяните от Съединените щати сирийски кюрдски и арабски сили неотдавна завзеха територии от трите страни на града след дълга офанзива.
/bnr.bg/
 
600 парашутисти овладяват “Безмер”
13.07.2017, 08:26
Масов скок на 600 военни парашутисти, чиято цел е овладяване на летище "Безмер", ще се състои на 18 юли. Десантът е планиран да се състои между 20,00 и 20,30 ч, научи "Стандарт". Той ще бъде осъществен от командоси на САЩ, Италия и Канада. Скоковете ще стават от самолети "Херкулес", които ще излетят от Унгария. 12-те "Херкулес"-а ще хвърлят парашутистите над българската авиобаза "Безмер", след което по план трябва да се върнат в Унгария. Командосите пък, които ще бъдат с пълно бойно снаряжение, трябва да превземат летището на авиобаза "Безмер", което ще бъде охранявано от сухопътни подразделения на Българската армия. Десантът е част от учението "Суифт респорс", което пък е част от най-голямото многонационално учение в Черноморския регион "Сейбър гардиън 2017". В него ще участват няколко десетки хиляди военнослужещи от различни страни. Учението се откри официално вчера на учебен полигон "Ново село", източно от Сливен. То се реализира под командването на сухопътните войски на САЩ в Европа, съвместно с въоръжените сили на страните домакини. България, Румъния и Унгария поделят домакинството, като интегрираните в него 18 учения ще бъдат проведени на териториите на трите държави, съобщиха от Министерство на отбраната. Като основни военни обекти ще бъдат използвани учебният полигон "Ново село" в България и военновъздушната база "Михаил Когълничеану" в Румъния.
Източник: http://paper.standartnews.com/
 
Започна командно-щабното учение DACIAN GUARDIAN 17
13.07.2017, 08:17
Вчера на учебен полигон „Ново село“ започна разпределено компютърно-подпомагано командно-щабно учение DACIAN GUARDIAN 17, което се провежда от три отдалечени работни места – УП „Ново село“ в България, Чинку в Румъния и Постойна в Словения. Ръководството и контролът на учението се осъществява от щаба на Многонационалната дивизия – Югоизток, Румъния, съобщава sg17.armf.bg.
На българския полигон е сформиран съвместен многонационален щаб на база на щаба на 61-ва механизирана бригада, усилен с офицери от въоръжените сили на САЩ, Грузия, Полша, Литва, Украйна и Словения. В учението участват и специалисти на системата за моделиране и симулации JCATS от Националния военен учебен комплекс „Чаралица“.
По време на учението ще се отработят въпроси по планиране и провеждане на операция по чл.5 от Вашингтонския договор по фиктивен сценарий, като се демонстрира готовност и способност за провеждане на операции на тактическо ниво в Черноморския регион.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Германия получи класифициран брифинг за F-35
13.07.2017, 08:11
Германското МО е получило класифициран брифинг за възможностите на многоцелевия изтребител Lockheed Martin F-35A. Това съобщава Reuters.
Брифингът е бил проведен в началото на седмицата и е свързан с проучванията на Германия за опциите за замяна на сега използваните изтребители бомбардировачи Tornado. До средата на 2018 г. трябва да се вземе решение за това дали страната ще купи съществуващ изтребител или ще заложи на създаването на изцяло нов боен самолет.
Според германското МО в основата на решението ще бъде възможността за експлоатация на наличните самолети Tornado след 2030 г.
За сега изглежда малко вероятно Германия да отиде на купуването на F-35 или друг боен самолет произведен в САЩ, поради големия натиск на местната индустрия да участва във всеки проект и политическата воля на страната да се инвестира в собствената и в европейската отбранителна индустрия.
Въпреки това, решението на Германия да поиска задълбочена класифицирана информация, бе изненадващо за Airbus, като компанията веднага напомни за възможността за създаване на следващ общоевропейски боен самолет.
Освен информация за F-35, Германия ще поиска и подобни брифинги за F-15 и F/A-18 Super Hornet. Паралелно с това вървят и сериозни разговори с Airbus относно възможността за създаване на боен самолет от следващо поколение, като в програмата трябва да участват и други страни от Европа. Тази програма е известна под името NGWS (New Generation Weapon System).
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Тайланд взима още осем T-50
13.07.2017, 08:05
Тайландското правителство взе решение за покупка на още осем свръхзвукови УТС за напреднало обучение KAI T-50. Подписването на договора ще стане факт в рамките на месеца.
Сделката ще бъде на стойност $259 млн. и идва след сделката от септември 2015 г., когато бяха поръчани първите четири T-50TH. Първите два от тях ще бъдат доставени през декември 2017 г., а следващите два през юни 2018 г.
Тайландските ВВС оперират с 19 броя Dornier Alpha Jet и 35 Aero Vodochody L-39. Машините се използват както за обучение, така и за удари по земни цели.
Основната задача на T-50TH ще е замяната на остарелите чешки L-39 в учебната им роля, но не е изключено машините да се използват и за ударни задачи, тъй като имат такива способности.
Към момента в експлоатация се намират около 180 броя от T-50, който се произвежда от южнокорейската компания KAI. Машината е фактически мащабно умален F-16, задвижван от един реактивен двигател GE F404.
Най-големият оператор на самолета е Южна Корея, като T-50 се експлоатира и в Индонезия, Ирак и Филипините. Версия на T-50 участва и в конкурса T-X за избор на нов УТС за ВВС на САЩ. - Още за Т-50
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Пистолет ОЦ-122: какъв ще бъде безшумният "скалпел" за спецназ
12.07.2017, 19:26
Авторитетният американски новинарски сайт The FireArm Blog публикува статия за новия "руски безшумен пистолет", като подчерта балансираната конструкция и дизайн на новата разработка. Експерименталният пистолет ОЦ-122 е така проектиран, че да задоволи всички съвременни изисквания за удобство на оръжието, пише tvzvezda.ru в статия от вторник (11 юли).
Специалистите обясняват, че пистолетът първоначално не е замислян като военен. В структурата му се откроява внушителен заглушител с камера за барутни газове, който разкрива предназначението на пистолета. Друг важен фактор, определящ бъдещата съдба на ОЦ-122, е изборът на мунициите.
"Ниската първоначална скорост на куршума е по-подходяща за пистолета, който се предполага да се използва активно със заглушител", твърди военният експерт Юрий Лямин пред ТВ канала. Патрони .45 АСР имат по-тежък куршум с по-ниска начална скорост на полета, отколкото боеприпасите 9х19мм – 250 метра в секунда срещу 360 и по-голяма маса. В бойни условия това може да се окаже положително за нивото на шумовите показатели на стрелбата и би позволило да се намали до минимум рискът от откриването на стрелеца.
Ако тестовете на оръжието преминат успешно, то служителите на Росгвардия и военното министерство на Русия в близко бъдеще може да получат модерния ергономичен пистолет. Още един ключов факт в историята на необичайният ОЦ-122 е възможността за производство на муниции. Въпреки популярното схващане, в Русия се произвеждат куршуми .45 АСР и, в случай че има държавна поръчка за пистолетите, няма да бъде трудно производството им да се увеличи. Едно от предприятията, което разработва тези муниции, е Тулският завод за патрони. - Още пистолетите
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Започва многонационалното въздушно-десантно учение „SWIFT RESPONSE 17“
12.07.2017, 16;48
Въздушно-десантното учение „SWIFT RESPONSE 17“, водено от САЩ, ще се проведе в периода 13-23 юли на територията на страните-домакини България, Унгария и Румъния.
В него участват до 1600 военнослужещи от десантни формирования от въоръжените сили на САЩ, Канада, Италия, Португалия и Гърция. Тренировъчни задачи в рамките на учението ще се изпълняват на територията на летище „Безмер“ и на съвместните българо-американски съоръжения на учебен полигон „Ново село“.
От българска страна в „SWIFT RESPONSE 17“ ще участват военнослужещи от 2-ра механизирана бригада – Стара Загора и от 68-ма бригада „Специални сили“.
„SWIFT RESPONSE 17“ допринася за провеждането на многонационалното учение „SABER GUARDIAN 2017“, като осигурява предислоцирането на формированията от 2-ри Кавалерийски полк от състава на Сухопътните сили на САЩ в Европа в зоната за съвместни операции в Безмер, България и Къмпиа Турзии, Румъния.
В рамките на учението „SWIFT RESPONSE 17“ ще се проведат следните медийни събития:
- на 18 юли от 19.00 ч. – медийно отразяване на въздушен десант на летище „Безмер“;
- на 19 юли от 05.00 ч. – медийно отразяване на стоварването на военна техника на летище „Безмер“.
Източник: http://websrv.mod.bg/
 
ВВС изпълни донорска задача
12.07.2017, 14:40
Самолет Ан-30 от състава на българските Военновъздушни сили изпълни успешно донорска задача през изминалата нощ 11 срещу 12 юли 2017 г. Това съобщават от МО.
След молба от Агенцията по трансплантации за използване на въздушен транспорт за спасяването на човешки живот дежурният самолет Ан-30 бе подготвен своевременно за изпълнение на задача до летище Безмер от групата за техническо обслужване на самолета под ръководството на капитан Йоанна Корчева. Екипажът на самолета в състав командир капитан Свилен Милков, помощник-командир капитан Милен Димитров, борден инженер майор Мирослав Пипев, щурман-летец капитан Владимир Милчев и борден радиотелеграфист старшина Емил Петков планира и изпълни задачата в срок.
Самолетът излетя от летище София в късния следобед и се завърна с успешно изпълнена мисия около 01,00 часа на 12 юли 2017 г. Транспортирани бяха навреме органи за трансплантация под ръководството на медицински екипи от ВМА – София и МБАЛ „Лозенец”.
Благодарение на отличната организация в 16-та транспортна авиационна група от състава на ВВС и упорития труд на личния състав, още веднъж бе доказана ефективността на военнотранспортната авиация, която действа във всякакви условия в интерес на цялото общество, се казва още в съобщението на МО.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Гарантирано ядрено възмездие: как работи "Периметърът"
12.07.2017, 13:55
Автоматична алтернатива
Основната система за управление на стратегическите ракети се нарича "Казбек", който е известен благодарение на комплекса "Чегет" или "ядреното куфарче". "Периметърът" е алтернативна командна система на ядрените сили на Русия. Тя е предназначена за автоматично управление на масиран ядрен удар.
Развитието на системата на т.нар. гарантирания ответен удар започва по време на Студената война, когато става ясно, че постоянно развиващите се средства за радиоелектронна борба много скоро ще могат да блокират редовните канали за управление на стратегическите ядрени сили. Възниква необходимост от резервнен вариант за връзка, която да гарантира доставяне на команди до пусковите установки.
Тогава се ражда идея за това командната ракета, оборудвана със силен радиопредавател, да се използва за връзка. Докато лети над територията на Съветския съюз, такава ракета би предавала команди за пускане на ракети, при това не само на командните пунктове на обединените Ракетни войски със стратегическо назначение, но и директно на пусковите установки. Според резолюция 695-227 от 30 август 1974 г., приета на закрито заседание на Правителството на СССР, отговорност за развитието на системата поема конструкторското бюро "Южное" в Днепропетровск, занимаващо се с проектиране и изготвяне на междуконтинентални балистични ракети.
За основа се взема ракетата УР-100УТТХ (Spanker, т.е. "бегач", според класификацията на НАТО). Полетните изпитания започват през 1979 г., а първото успешно изстрелване на ракета с предавателя се провежда на 26 декември. Изпитанията потвърждават, че всичките компоненти на системата "Периметър" взаимодействат успешно и че бойната глава на командната ракета държи зададената траектория.
През ноември 1984 г. командната ракета, изстреляна до Полоцк, предава команда на шахтно базираната пускова установка МБР РС-20 (SS-18, "Сатана" според класификацията на НАТО) на космодрума Байконур. "Сатана" е изстреляна и след откачането на всичките степени на ракетата е регистрирано попадението на бойната глава в заданения квадрат на камчатския полигон Кура. "Периметърът" застъпва на бойно дежурство през януари 1985 г. Оттогава системата многократно се модернизира и сега като командни ракети се използват съвременни междуконтинентални балистични ракети.
Четири "ако"
В основата на системата са командните балистични ракети. Те летят не срещу неприятеля, а над територията на Русия, и вместо термоядрени бойни глави в предната им част са предаватели, които изпращат команди за изстрелване на всички бойни ракети: от шахти (силози), самолети, подводници и мобилни наземни комплекси. Системата е изцяло автоматизирана, човешкият фактор в дадения случай е напълно изключен или е минимален.
Решение за пуска на командните ракети взема автономната контролно-командна система, която е сложен програмен комплекс на базата на изкуствения интелект. Той приема и анализира голямо количество различна информация: за сеизмичната и радиационна активност, атмосферното налягане, интензивността на радиообмена на военни честоти, а освен това контролира телеметрията от наблюдателните пунктове на Ракетните войски със стратегическо назначение и данните на системата за предупреждение за ядрено нападение.
Например ако системата открие многобройни точкови източници на йонизиращо и електромагнитно лъчение и ги сравни с данните за сеизмични смущения на място със същите координати, то тя прави извод, че това е масиран ядрен удар. В този случай "Периметърът" може да инициира ответен удар, дори и без участието на "Казбек".
Другият вариант е когато СПРН (Системата за предупреждение за ракетно нападение) получава информация за изстрелване на ракети от териториите на други държави. Тогава ръководството на страната привежда "Периметъра" в боен режим. Ако след определено време не следва командата за изключване, системата започва да изстрелва ракети. Такова решение изключва човешкия фактор и гарантира нанасянето на ответния удар дори и при пълното унищожение на командването и отрядите, отговарящи за изстрелването.
"Периметърът" "дреме" в мирно време, но не престава да анализира постъпващата информация. При преминаване в боен режим или получаване на сигнал за тревога от СПРН, от Ракетните войски със стратегическо назначение и други системи се включва мониторинг на мрежа от сензори за откриване на признаците на ядрени взривове.
Ръководството на Русия многократно дава уверения на други държави, че няма риск от случайно или несанкционирано изстрелване на ракетите. Преди пуска на алгоритъма на ответния удар "Периметърът" проверява спазването на четири условия. Първо, дали става дума за ядрено нападение. Второ, проверява се връзката с Генералния щаб – ако тя съществува, то системата се изключва. Трето, ако Генералният щаб не отговаря, "Периметърът" се свързва с "Казбек". Четвърто, ако и той мълчи, то изкуственият интелект предава правото да вземе решението на който и да било човек, намиращ се в командния бункер. И чак след това той започва да действа самостоятелно. - Още ракети
Източник: https://bg.rbth.com/
 
ВМС на Южна Корея получи последните поръчани противоподводни вертолети AW159
12.07.2017, 11:38
"Южна Корея е получила последната си партида от 4 вертолета AW159 с възможности за борба с подводници" съобщи телевизионната телевизия KFN Defence на въоръжените сили на Република Корея.
Вертолетите бяха предадени от подразделението Leonardo Helicopter Division през ноември 2016 г., са част от поръчка за 8 машини по проекта за морски оперативен хеликоптер на страната (Maritime Operational Helicopter). Програмата има за цел да подобри способностите на ВМС на Южна Корея за търсене и откриване на подводници. Южна Корея получи първата си партида от 4 AW159 през юни 2016 г.
Според спецификациите, предоставени от Leonardo, вертолетът AW159 има максимално тегло при излитане от 6 тона, максимален обхват от 495 km и максимална продължителност на полета от 2 часа и 40 минути на височина 1829 m.
Комплектът от сензори на платформата включва компактната нискочестотна сондарна система за дълги разстояния Compact FLASH Sonics от Thales и сензорния матричен радар Seaspray 7000E, предоставен от Selex. Вертолетите могат да бъдат въоръжени с леки торпеда, като например K745 Cheong Sangeo (Blue Shark) и дълбочинни бомби за преследване на подводници.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
На полигон „Корен” започна учението „PEASE SENTINEL 17“
12.07.2017, 11:29
В периода 10-20 юли 2017 г. на учебен полигон „Корен” се провежда тактическото учение с бойна стрелба „PEASE SENTINEL - 17”, което е част от многонационалното учение с висока видимост „SABER GUARDIAN - 17”, съобщава КСВ.  
Директор на учението е полковник Деян Дешков Дешков – заместник-командир на 61-ва механизирана бригада – Карлово.
В него вземат участие над 1000 военнослужещи от състава на 61-ва механизирана бригада - Карлово,  формирования от армията на САЩ, пехотен взвод от Сухопътните войски на Република Сърбия, както и над 50 единици бойни техника, над 150 единици транспортна и специална техника и 2 бойни вертолета АН-64 „Апачи”.
Основен обучаем състав от Сухопътните войски на България е 3-ти механизиран батальон от 61-ва механизирана бригада. Като допълнителен обучаем състав участват и част от логистичния батальон на бригадата и една артилерийска батарея от състава на самоходния артилерийски дивизион, екип БЛА и инженерен взвод за контрамобилност.
Темата на учението е „Излизане от обкръжение на механизиран батальон, поддържан от артилерийска батарея в хода на отбранителна операция на механизираната бригада“.
В хода му са предвидени ротни тактически учения, тактически занятия с бойни стрелби с взвод в населено място и занятия на артилерийски подразделения. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Съседна Румъния сключва оръжейна сделка за 4 милиарда долара със САЩ
12.07.2017, 08:44
Съседна Румъния е на път да сключи голяма оръжейна сделка със САЩ. Стойността ѝ е около 4 милиарда долара.
За тези пари северната ни съседка се готви да закупи системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът" и съответното оборудване за тях.
Именно одобряването на сделката е в дневния ред на Държавния департамент на САЩ. До 30 дни тя може да бъде оспорена от Конгреса, но това едва ли би станало, като се има предвид, че Румъния е член на НАТО.
 
Пекин открива първата си отвъдморска военна база
12.07.2017, 08:20

Кораби, превозващи китайски войници за първата отвъдморска военна база на Пекин, заминаха за Джибути, предава Reuters, цитирана от "Фокус".
Позицията на Джибути на северозападния край на Индийския океан създаде притеснения в Индия, че страната ще бъде поредната в китайския „низ от перли“ от военни съюзи и придобивки около Индия, включително Бангладеш, Мианмар и Шри Ланка.

Китай започна изграждането на логистична база, стратегически разположена в Джибути, още миналата година. Базата ще се използва за презареждането на китайски кораби, участващи в миротворчески и хуманитарни мисии край бреговете на Йемен и Сомалия. - (видео)

 
Як-130 се е разбил в Бангладеш, няма жертви
12.07.2017, 08:05
Учебно-тренировъчен самолет Як-130 от състава на ВВС на Бангладеш се е разбил вчера по време на рутинен полет. Двамата пилоти успешно са се катапултирали.
Самолетът с р.н. „15102” е паднал в 15:00 местно време в околностите на селището Лохагора. Няма пострадали на земята.
По първоначална информация причина за аварията е технически отказ. Назначена е комисия за разследване на причините за авиационното произшествие.
 
Ударната група на самолетоносача „Нимиц“започна мащабни учения с Япония и Индия
12.07.2017, 07:45
Ударната група на американски самолетоносач започна мащабни учения с Индия и Япония, предава Reuters .
Учението ще помогне на трите страни да се справят с морските заплахи в Азиатско-Тихоокеанския регион.
Годишните учения са наречени „Малабар“ и се провеждат в Индия. Те са най-големите след като САЩ и Индия започнаха да провеждат съвместни учения през 1992 г. към, в които по-късно е включена и Япония.
„Малабар 2017 е най-новото от серия учения, които нараснаха като мащаб и сложност през последните години, за да отговорят на вариацията от споделени заплахи за морската сигурност в Тихия океан“, заявиха от американското командване за Тихия океан.
В ученията участват американският самолетоносач „Нимиц“ CVN-68, единственият самолетоносач на Индия „Викрамадития“, както и японският хеликоптероносач „Изумо“.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Русия и Китай ще проведат съвместни маневри в Балтийско море
12.07.2017, 07:38
Русия и Китай започнаха подготовката за традиционните съвместни военни маневри „Морско взаимодействие-2017“, предава Новая газета.
Първата фаза на учението стартира в края на юли в Балтийско море. В средата на септември, маневрите ще бъдат продължени в Японско и Охотско море. В рамките на подготовките за маневрите, китайска ескадра, включваща разрушителят Hefei (DDG-174, Type 052D), фрегатата Yuncheng (546, Type 054A) и поддържащият кораб Luomahu (964, Type 903), проведе учебни стрелби в Средиземно море. Корабите на руския Балтийски флот от своя страна пристъпиха към отработката на военно-учебни упражнения.
Главната тема на тазгодишните учения са спасителните операции, както и „обезпечаването на икономическите дейности в морето“. Сред задачите на е „засилването на способността на военните флотове на двете страни да противодействат на заплахи по море, както и да повишат нивото на организация и командване на съвместните военни действия“.
Руско-китайските учения създадоха и негативни реакции в някои страни от НАТО.
Полският министър на отбраната Антони Мачеревич обвини Русия и Китай в това, че стратегическият им съюз „заплашва свободата по света“.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Националната гвардейска част отбелязва своя празник
12.07.2017, 00:07
Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. Със създаване на държавата и встъпване в длъжност на новия княз възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции
Изборът пада върху Софийска № 1 конна сотня. На 30 юни или 12 юли /стар стил/ тя осъществява първия официален ескорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици, сотнята за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І.
За блестящото посрещане на българския държавен глава Първа конна сотня е определена с указ № 28 от 30.08.1879 г. за Собствен конвой на княза.
През годините гвардейската структура се разраства от 150 души в началото до 600 души през 40-те години на ХХ век.
Специалното отношение на всички държавници към гвардейските части се изразява в приоритетното й снабдяване с най-модерното въоръжение и снаряжение, с най-добрите коне. Така гвардията се утвърждава като елитна бойна войскова единица до 1944 г., поради което в нея се изпитват първите устави, наставления и правилници по бойна подготовка
Тя е в основата на школа за създаване на високоподготвени офицери, които заемат възлови места във военната йерархия на страната. Болшинството офицери усъвършенстват обучението си в чужбина.
В нейното командване и управление се изграждат най-добрите професионалисти. Конкретен принос за развитието на военното изкуство имат цяла плеяда гвардейски офицери: генералите Петър Марков, Христо Петрунов, Иван Колев, Генко Мархолев, Александър Кисьов, Любомир Босилков, Константин Соларов, Александър Танев и др.
От средата на гвардейското офицерство се избират представители за свитата на държавния глава. Флигел-адютантът на княза /царя/ винаги е гвардеец. Той е лицето, което придружава монархическата персона при пътуванията в чужбина.
Първоначално така наречената особена служба на гвардията се състои в съпровождане на държавния глава, членовете на неговото семейство и всички високопоставени държавни гости. От значимостта на охраняваната персона и според дворцовия церемониал се определя обикновен или тържествен конвой /ескорт/.
Задължение на гвардията е да осигурява охраната на държавни, военни и стопански обекти в Софийския гарнизон. Сред тях, най-важен е караулът пред парадния вход на Двореца, неизменно изпълняван от 1882 г. с часови винаги в парадна гвардейска униформа. - Още за гвардейците
 
На тази дата през 1862 г. Конгресът на САЩ утвърждава Медала на честта като най-високото военно отличие в армията
12.07.2017, 00:05
На 12 юли 1862 г., по времето на президента Ейбрахам Линкълн и точно 3 месеца след започване на Гражданската война, Конгресът на САЩ утвърждава Медала на честта (Medal of Honor) като най-високото военно отличие в САЩ, присъждано за проявени "актове на героизъм, надхвърлящи изискванията на дълга" във военна обстановка.
Тъй като президентът на САЩ го присъжда от името на Конгреса, медалът често неофициално е наричан „конгресен медал на честта“ (Congressional Medal of Honor).........Прочети още
 

 
Турски войник застреля трима и се самоуби
11.07.2017, 21:32
Турски военнослужещ застреля трима други военни, след което се самоуби. Трагичните събития са се разиграли във военно поделение в западната турска провинция Маниса.
В 03:20 часа след полунощ Недим Абеш открива стрелба с огнестрелно оръжие „Хеклер и Кох“ МП5 по спящи свои колеги. Трима са убити, докато други трима – ранени.
Пострадалите са настанени за лечение. След това Недим Абеш излязъл от караулното помещение и се самоубил със същото оръжие.
Телата на загиналите са изпратени за аутопсия. Разследват се причините за трагичните събития. Турските медии пишат, че не е известно убиецът да е имал психологически проблеми.
Той е бил запален по шаха, книгите, като е поддържал и добри отношения със своите близки и колеги. Възможно е да е преживял някакъв моментен шок, което го е накарало да убие други войници и да сложи край на живота си.
Източник: https://fakti.bg/
 
САЩ успешно изпитаха THAAD в Аляска
11.07.2017, 21:25
САЩ съобщиха, че успешно са изпитали противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за прихващане на ракети със среден обсег на действие над атмосферата (Terminal High-Altitude Area Defence - THAAD), информира Ройтерс.
При изпитанието е използвана балистична ракета със среден обсег на действие в Тихия океан до Хавайските острови и Аляска.
Комплексът до Кодиак, Аляска, е прихванал целта, която беше изстреляна от северната част на Хавайските острови, се казва в съобщение на американската Агенция за противоракетна отбрана.
Въпреки че изпитанието беше планирано преди месеци, изпитанието е от голямо значение след проведения първи успешен тест на междуконтинентална балистична ракета от страна на Северна Корея на празника на САЩ на 4 юли.
"Успешната демонстрация на THAAD срещу заплаха от балистична ракета със среден обсег на действие укрепва отбранителния потенциал на страната в отговор на ракетните заплахи от страна на Северна Корея и други държави по света, допринася и за по-широка архитектура за стратегическо възпиране", се казва в съобщението на американските военни. - (видео)
Американски представители заявиха преди време, че изпитанието ще е първото за системата в опит да се спре балистична ракета със среден обсег на действие.
Тази оръжейна система е разработвана още от Студената война.
В "Туитър" американският лидер Доналд Тръмп публикува информация на Фокс нюз за изпитанието. - Още за THAAD
Източник: https://news.bg/
 
Ниската надеждност на F-35 заплашва програмата с големи допълнителни разходи
11.07.2017, 21:17
Цената за експлоатация на F-35 ще се раздуе опасно много, освен ако не бъде подобрена надеждността на изтребителя. Това показват изчисления на Пентагона, на база проведени изпитания, цитирани от Bloomberg.
Системите и агрегатите на F-35 не са толкова надеждни колкото се е очаквало и ремонта им отнема повече време от планираното. Освен това при поне 20% от наличните изтребители има забавяне в поддръжката причинено от липса на резервни части, което от своя страна идва от факта, че логистичната верига не издържа на натоварването.
Според доклада, който цитира Bloomberg, към началото на май 2017 г. на въоръжение в САЩ е имало 203 броя F-35, но процента изправна техника пада, което се отразява зле на часовете във въздуха, които получават пилотите. Освен това броя на сериозните откази се е влошил в сравнение с миналата година и няма никакво подобрение в надеждността на изтребителя.
Ако тази тенденция се запази, то цената на жизнения цикъл на изтребителите вероятно значително ще надхвърли до сега изчисляваната сума от $1,2 трилиона.
Според говорител на Пентагона, цитиран от Bloomberg, обаче оперативните разходи на F-35 се е понижили в сравнение с 2015 г. с 2,2% при F-35A, 3,3% при F-35B и 4,2% при F-35C.
САЩ планират да купят малко над 2400 изтребителя от този тип за ВВС, ВМС и Корпуса на морската пехота, но изпълнението на тези планове зависи от цената на експлоатация, тъй като тя е основен разход.
В доклада, с който разполага Bloomberg, се казва че процента изправна техника не показва подобрения вече две години, тъй като няма резултат от инициативите за подобряването на техническото състояние на типа.
Официално средно 52% от наличните F-35 са готови за полети във всеки един момент, което е под целта от 60% и далеч от стандарта на въоръжените сили на САЩ от 80%.
Според Пентагона това ще се подобри бързо, защото новопроизведените самолети показват значително по-добър процент изправност от произведените по-рано.
В същото време нальота между два сериозни отказа във ВВС на САЩ е 7,3 часа при налетяни 34 197 часа от наличните F-35A. Целта на ВВС на САЩ е постигане на 20 часа нальот между два сериозни отказа до достигането на 75 000 нальот. - Още за F-35
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Стандартните Ка-52 ще получат сгъващи се носещи винтове
11.07.2017, 21:10
Стандартната сухопътна версия на щурмовия вертолет Ка-52 ще получи сгъващи се назад носещи винтове. Това съoбщава ТАСС, цитирайки съобщение на холдинга "Вертолеты России".
„Технологията за сгъване назад на лопатите е вече усвоена, затова се проучва възможността тя да бъде приложена и на сухопътната версия на този вертолет”, се казва в съобщението на холдинга.
В прессъобщението се казва още, че по Ка-52 вече са започнали модернизационни мероприятия. Както по-рано съобщи заместник-министъра на отбраната на Русия Юрий Борисов, на база опита от експлоатацията на машината в Сирия, ще бъде изработена модернизационна програма, която ще включва различни подобрения за оптимизация на експлоатацията.
Сгъващ се носещ винт има приложен серийно на палубната версия на вертолета Ка-52К. Това е направено с цел пестене на място на борда на бойните кораби. По-лесното съхранение на земята и възможност за бързо прибиране в хангар прави тази опция приемлива и за сухопътната версия на машината. - Още за Ка-52
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Засекретиха протоколите по делото срещу Ненчев
11.07.2017, 20:55
Протоколът от съдебните заседания по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев е засекретен, стана ясно в началото на днешното заседание. Припомняме, че Ненчев е с две обвинения за длъжностно престъпление, свързани със сделката с Полша за ремонта на МиГ-овете.
Съдията разясни на защитниците на бившия министър, че има възможност протоколите да се разсекретят, но само ако изпратят писмо до ДАНС и те дадат съгласие. Заседанието по делото продължи с изслушване на свидетели. Миналата седмица президентът Румен Радев, в качеството си на бивш командир на ВВС, също се яви в Съдебната палата, за да даде показания по делото. Няколко пъти съдът заседава при закрити врата с аргумент за наличие на класифицирана информация в обвинителния акт.
Според прокуратурата от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като министър на отбраната Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. Разследването е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерството на отбраната и АО "РСК МИГ" са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт и една кутия за самолетен агрегат. Вместо да бъдат изпълнени, министърът казал на заместника си да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им. Същите указания останали в сила и през следващите няколко месеца.
Източник: http://www.duma.bg/
 
DM: Скъпите британски самолетоносачи са безсилни пред евтините руски ракети
11.07.2017, 19:40
Новите британски самолетоносачи, които струват 6,2 млрд. бр. лири, могат с лекота да бъдат разрушено от евтини руски или китайски ракети, твърдят учени, цитирани от "Дейли Мейл" (The Daily Mail) във вторник (11 юли).
В свой доклад експертите отбелязват, че например ракета, струваща по-малко от 500  000 бр. лири може "най-малкото да лиши от боеспособност" британския самолетоносач "Кралица Елизабет", струващ 3,1 млрд. лири, който бе пуснат на вода съвсем скоро.
"Ключовото въоръжение на ВС на западните страни може съвсем лесно, както никога досега, да стане цел, да бъде повредено или разрушено от високоточни ракети с далечен радиус", отбелязват учените. Според тях британското правителство е било съсредоточено в създаването на настъпателно, а не на отбранително въоръжение, поради което е възникнал дисбаланс. В същото време Великобритания харчи за отбрана по 16 млрд. бр. лири годишно.
"Изглежда, че Китай и Русия в голяма степен са концентрирали усилията си върху възможността да застрашат ключови обекти на западните страни – скъпи, малобройни и големи... Ръстът на възможностите на потенциалните противници на Великобритания следва да предизвиква безпокойство в момента", се посочва в доклада.
За потенциалните противници вече е много по-евтино да унищожават големи системи и платформи, отколкото да ги разработват и строят, затова нараства вероятността от мащабни атаки срещу единични цели, отбелязват учените. Освен това те са разтревожени от отбранителната способност в космоса, където Великобритания има много спътници, използвани и за военни цели – разузнаване, комуникации и навигация.
Експертите смятат, че Лондон трябва да се заеме с отбранителни разработки и да увеличи способността си за възстановяване на силите, за да може страната да догони развитието на настъпателните цели, пише "Дейли Мейл" в статията, цитирана от RT.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Бахрейн ще купи прицелни контейнери Lockheed Martin Sniper®
11.07.2017, 15:15
Lockheed Martin получи пряк договор за търговска продажба от Отбранителните сили на Бахрейн (BDF) да достави Sniper Advanced Targeting Pods (ATP) за техния флот от F-16, ставайки 25-ият международен клиент на програмата. Съгласно договора на стойност 22,45 млн. долара, Lockheed Martin ще достави АТР, резервни части и оборудване за поддръжка и интеграция. За да отговори на спешната оперативна нужда на BDF, доставките ще започнат в началото на 2018 г.
"Контейнерът Sniper ATP ще предостави на BDF възможност за критично насочване и ще допринесе за по-голям успех на мисиите им" заяви Пол Леммо, вицепрезидент на Fire Control/Special Operations Forces Contractor Logistics Support Services and Fire Control. "Търсенето на Sniper ATP продължава да расте в световен мащаб и ние се ангажираме да поддържаме доказаната надеждност и устойчивост на контейнерната система".
Sniper ATP открива, идентифицира, автоматично проследява и лазерно обозначава малки тактически цели на големи разстояния. Също така поддържа използването на всички оръжия, с лазерно и GPS насочване срещу множество фиксирани и движещи се цели. Sniper ATP е оперативно съвместим между множество платформи, включително ВВС на САЩ, както и самолетите F-2, F-15, F-16, F-18, A-10, B-1, B-52 и Typhoon.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Невиждани по размах военни учения на НАТО започват днес в България и Черно море! Участваме с войска и бойна техника
11.07.2017, 13:05

Днес започва най-голямото учение на НАТО за тази година - „Saber Guardian 2017“. България, Румъния и Унгария са страни-домакини. В учението, което ще продължи до 20 юли, участват между 25 и 40 хиляди военни, съобщи Министерството на отбраната. Многонационално учение „Saber Guardian – 2017“ ще стартира на полигон „Ново село“ край Сливен.

Учението се ръководи от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и в него ще участват около 25 000 военнослужещи от 22 съюзнически и партньорски държави. По време на учението са предвидени ВИП-дни. Провеждано ежегодно от 2013 г., SG17 се редува през България, Румъния и Украйна и служи като част от Програмата за съвместни учения (Joint Exercise Program или JEP) на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ. SG17 е най-мащабното учение от серията “Saber Guardian” досега и ще подсили съвместната и смесена оперативна съвместимост при многообразие от набори от мисии със съюзнически и партньорски държави. България, Румъния и Унгария ще поделят домакинството на „SG17“ като интегрираните в него 18 учения ще бъдат проведени на територията на трите държави. Като основни военни обекти ще бъдат използвани учебният полигон „Ново село“ в България и Военновъздушната база „Михаил Когълничеану“ в Румъния. В България 6000 войници с 1200 единици бойна техника ще проведат бойни стрелби, въздушно-десантни тренировки, военноморски, сухопътни и компютърно подпомагани учения. Основните военни полигони за ученията са Ново село, Корен, Шабла, Безмер и Бургас. Като най-голямо сред 18 учения, провеждащи се в Черноморския регион през тази година, „Saber Guardian 17“ е най-мащабната подготовка за Сухопътните сили на САЩ в Европа и държавите-участници, което ще повиши готовността и ще подобри оперативната съвместимост под единно командване, като включи пълния обхват от военни мисии в подкрепа на сигурността и стабилността в Черноморския регион. Паралелно със „Saber Guardian 17“ от 10 до 22 юли в Черно море ще се състоят американско-украинските военноморски учения "Сий брийз" (Морски полъх) с участието на въоръжените сили на общо 17 страни, съобщи командването на въоръжените сили на САЩ в Европа, цитирано от ТАСС. В ученията ще участва и България. Тази година в ученията освен организаторите САЩ и Украйна ще участват Белгия, България, Великобритания, Гърция, Грузия, Италия, Канада, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Португалия, Турция, Франция и Швеция. В ученията ще се включат сухопътни и военноморски сили, както и морски пехотинци. Целта на ученията е подобряване на взаимодействието и бързината на реакция на въоръжените сили на страните участнички и усилването на средствата за съвместно нанасяне на удар. Организаторите заявиха, че целта на ученията цели осигуряване на стабилност в Черноморския регион. Американско-украинските военноморски учения "Сий брийз" се провеждат редовно от 1997 г. - (видео)
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Русия и Саудитска Арабия обсъждат оръжейна сделка за близо 3,5 млрд. долара
11.07.2017, 12:53
Русия и Саудитска Арабия обсъждат оръжейни сделки на стойност 3,5 милиарда долара, съобщава БНР, позовавайки се на руския вестник "Комерсант".
Според шефа на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов, цитиран от изданието, Рияд иска да получи от Москва част от военните технологии, за да започне производство на своя територия. Става въпрос за продукцията на концерна "Калашников", уточнява вестникът. През последните 15 години Саудитска Арабия е проявявала интерес към широк спектър руска военна продукция като хеликоптери Ми-35М, танкове Т-90, зенитни ракетни системи, както и оперативно-тактическия комплекс "Искандер". В края на май американският президент Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия сключиха най-мащабната оръжейна сделка в историята на САЩ на стойност 110 млрд. долара.
 
Американски KC-130 се разби, има жертви
11.07.2017, 12:26
Американски военнотранспортен самолет (танкер) се разби вчера в 16:30 местно време в южния щат Мисисипи. Всички 16 души на борда загинаха, предаде БТА.
Самолетът Lockheed КС-130T Hercules на морската пехота на САЩ се разбил на около 130 километра северно от град Джаксън в делтата на река Мисисипи.
Претърсването на района продължава въпреки падането на нощта. Отломките на машината са разпръснати в радиус от няколко километра, а тела на жертви са видени на магистрала на над 1,5 км от мястото на катастрофата. Няма данни за пострадали хора на земята.
Причините за катастрофата се изясняват. Очевидци разказаха, че видели самолета да лети зигзагообразно, като от единия от двигателите му излизал дим. - (видео)
 
НВУ „Васил Левски” участва в честването на 140-та годишнина от освобождението на Търново
11.07.2017, 12:10
НВУ „Васил Левски” бе сред организаторите на честването на 140-та годишнина от освобождението на Търново. Историческото събитие се състоя на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец. Преди това началникът на Университета бригаден генерал доктор Пламен Богданов положи цветя на паметника на генерал Гурко, паметната плоча на загиналите за България и паметника „Майка България”, съобщават от НВУ.
На площад „Цар Асен I”, кметът на Общината инж. Даниел Панов произнесе празнично слово: „Тук, в Търново, са първите опити тиранията да бъде отхвърлена, а българите отново да имат своя свободна и независима държава, своя независима православна църква! Въстание след въстание, бунт след бунт, завера след завера търновци водят велика борба за запазване на българщината, на българското, на православното християнство. На 7 юли 1877 г. общобългарската, общотърновска мечта се сбъдва”.
Честването завърши с тържествена заря проверка на площад „Цар Асен І”, излъчване на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” и празнични илюминации.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Русия е на второ място по продажба на въоръжение в света
11.07.2017, 08:14
Русия е на второ място в света по продажба на оръжие, като за последните пет години делът ѝ от глобалния пазар е около 17%. Това сочи доклад на "Рособоронекспорт", цитиран от "Взгляд" в понеделник (10 юли).
Според генералния директор на дружеството Александър Михеев по продажба на въоръжение Русия отстъпва единствено на САЩ.
"За последните 5 години износът по линия на компанията "Рособоронекспорт" възлиза на 15% от износа на продукция с военно предназначение, а общият дял на Русия е около 17%", каза Михеев.
През 2017 г. компанията ще увеличи портфейла с поръчките си до $45 млрд., допълни той.
По-рано Михеев обяви, че "Рособоронекспорт" е сключила договори за износ на комплекси С-400 в Индия, като планира и контракти с Египет за хеликоптери и системи за "Мистралите". - Още руски ВПК
 
Цената на програмата F-35 нарасна със 7%
11.07.2017, 08:00
Цената за придобиването на всички изтребители F-35 предназначение за въоръжените сили на САЩ нараства със 7%. Това съобщава Bloomberg, цитирайки доклад, който ще бъде представен на Конгреса на САЩ.
Цялата цена за придобиване на всички F-35 предназначени за ВВС на САЩ, ВМС на САЩ и Корпуса на морската пехота ще достигне $406,5 млрд. Това е повишение със 7% на фона на последната оценка, която говореше за $379 млрд.
Всяка година Конгресът на САЩ получава изчисления за цялостната цена за придобиване на всички F-35. Сумата варира, поради промени в програмата, забавяния и други. Най-високата сума, която бе съобщавана до момента е $398,5 млрд. през 2014 г.
До момента няма официален коментар от производителя Lockheed Martin или Пентагона.
За сега не е ясно от къде идват допълнителните $27 млрд. Едната възможност е удължаване срока на производството на предназначените за ВВС на САЩ 1763 броя F-35A. Освен това Корпусът на морската пехота е поискал допълнителни 13 броя F-35B, с което общия брой на заявените изтребители ще достигнат 2456.
Новината за поредното повишение в цената на програмата идва на фона на обещанията на американския президент Доналд Тръмп за понижаване на цената на единичен изтребител.
Програмата F-35 продължава да се бори със забавяния в графика ѝ и високи цени, както за придобиване, така и за експлоатация. Най-лошите дни за програмата, обаче за сега са останали в миналото. - Още за F-35
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
АДФИ откри нередности в обществените поръчки за МиГ-29
11.07.2017, 07;53
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е проверила три обществени поръчки свързани с покупката на части и услуги за поддръжката на българските МиГ-29.
Инспекцията е установила общо пет нарушения, но по тях няма да бъдат съставени актове. Проверени са обществените поръчки за доставката на 10 двигателя РД-33, седем КСА-2 и за доставката на части, услуги и консумативи. Сключените по тези три договора в края на 2016 г. са на стойност почти 68 млн. лева, а проверките са за законосъобразност, относно спазване на нормативната уредба в областта на обществените поръчки при провеждане и възлагането им. Това става ясно от доклада за дейността на АДФИ през второто тримесечие на 2017 г.
Установени са били общо пет нарушения по три члена от стария Закон за обществените поръчки. Два от тези члена третират чисто административни въпроси, като публикуването на обявленията за приключване на поръчките и кореспонденцията с участниците.
Най-интересно е установеното нарушение на чл. 39, ал.3 от ЗОП. Според него възложителят прекратява процедурата с мотивирано решение, когато всички оферти, които отговарят на предварително обявените от възложителя условия, надвишават финансовия ресурс, който той може да осигури.
Тук става въпрос за това, че България договори 10 двигателя РД-33 (шест след КВР и четири новопроизведени) за 42,7 млн. лева, при планиран бюджет от 36 млн. лева и седем КСА-2 за 21,8 млн. лева, при планиран бюджет от 13 млн. лева. И двете поръчки бяха спечелени от българската компания „Авиостарт” ООД, която се явява фактически представител на РСК „МиГ”.
Според ЗОП поръчките е трябвало да бъдат прекратени, но въпреки, че бюджетът е надвишен с над 15 млн. лева са сключени договори с изпълнителя.
От АДФИ обаче заявяват, че за тези нарушения няма да бъдат съставяни актове за установяване на административно нарушение, защото срокът за това е изтекъл, за такива нарушения не се предвиждат наказания или когато това не е в правомощията на инспекцията.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Гражданската война е струвала на Сирия 226 милиарда долара
10.07.2017, 21:10
Продължилата шест години гражданска война в Сирия, която унищожи по-голямата част от инфраструктурата, е предизвикала загуби за 226 милиарда долара, предава Daily Sabah. Това изчисление е направено от Световната банка.
В унищожителната война загинаха повече от 320 хиляди души, а почти половината население на страната бе разселено.
„Войната в Сирия разкъсва социалната и икономическа тъкан на страната“, заяви вицепрезидентът на Световната банка за Близкия изток и Северна Африка Хафез Ганем.
„Броят на жертвите е потресаващ, но войната унищожава също така, и институциите, системите, от които обществото се нуждае за да функционира. Възстановяването им ще бъде по-голямо предизвикателство, отколкото изграждането на инфраструктурата“, заяви той.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
126 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков
10.07.2017, 20:12
На 10 юли 2017 година по случай 126 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков – първия български адмирал командвал флота – се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника му.
Почетния караул бе приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Венци и цветя бяха поднесени от военните моряци, Съюза на подводничарите в България и роднини на контраадмирал Вариклечков.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Съобщение за временно опасни зони във връзка с провеждането на учението „ШАБЛА-2017"
10.07.2017, 20:07
От 14 до 18 юли 2017г. на зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ ще се проведат Тактически учения с бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от ВВС и ВМС, и стрелба с ракетни комплекси от СВ с международно участие – “ШАБЛА 2017”. Стрелбите са част от План за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната през учебната 2017 година.
В тази връзка Командването на ВВС информира, че за времето от 8:00 часа на 14 юли до 19:00 часа на 18 юли 2017 г. активира временно опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица.
Източник: http://af.armf.bg/
 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и еврокомисар Елжбета Биенковска обсъдиха възможностите на бъдещия Европейски фонд за отбрана
10.07.2017, 20:01
Бъдещият Европейски фонд за отбрана ще отвори нови перспективи пред българската отбранителна индустрия и научно-изследователските организации. Около тази позиция се обединиха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска. Двамата се срещнаха днес, 10 юли, като на срещата еврокомисар Биенковска подчерта възможностите за кандидатстване и финансиране на проекти по бъдещия Европейски фонд за отбрана, чието сформиране предстои да бъде гласувано в Европейския парламент. Стана ясно още, че чрез този фонд научни проекти в областта на отбраната ще могат да разчитат на съфинансиране от бюджета на Европейската комисия. По този повод министърът на отбраната покани европейския комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия да присъства на Специализираната международна изложба за отбранителна техника „Хемус 2018“, чиято основна цел е да стимулира развитието на отбранителната промишленост.
В хода на разговора министър Красимир Каракачанов посочи, че за България приоритет остават стабилността и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и подчерта, че засилването на сътрудничеството с НАТО в изграждането на отбранителен капацитет на партньорите е от съществено значение за сигурността на целия регион и на Европа.
По-рано днес европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска взе участие в националната конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“, под патронажа на президента Румен Радев. Форумът дава възможност на българските научно-изследователски организации и на отбранителната ни индустрия да се запознаят с възможностите за сътрудничество с Европейския фонд за отбрана, както и на представителите на фонда да се запознаят с потенциала на българската наука и отбранителна индустрия. На конференцията от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов приветствие отправи заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. „Трябва завинаги да скъсаме със старото разбиране, че инвестициите в отбраната са изгубени средства. Не – те създават работни места, иновации и създават конкурентна европейска отбранителна индустрия“, заяви заместник-министърът на отбраната.
Във форума участие взеха още Хорхе Домек, изпълнителен директор на Европейската агенция за отбрана (ЕАО), заместник-министър председателят Томислав Дончев, представители на научните среди, бизнеса и др.
Източник: http://websrv.mod.bg/
 
Ново предложение за изслушването на висши офицери в Комисията по отбрана
10.07.2017, 19:57
След като в четвъртък Народното събрание прие на първо гласуване внесените от ПГ на ГЕРБ поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили, последва още същия ден първото предложение между двете четения. Народните представители от ГЕРБ Владимир Тошев, Христо Гаджев, Георги Станков, Пламен Манушев, Антон Тодоров и Запрян Янков предлагат на второ четене в закона да се въведе текст, който да регламентира представянето и изслушването на офицерите с първо и последващо висше военно звание в Комисията по отбрана да става след издаването на президентския указ.
На първо четене в пленарна зала бе приет текстът, според който  Министерският съвет трябва да разглежда предложенията за удостояване на офицери с висши военни звания, т.е. генерали и адмирали, след изслушването им в Комисията по отбрана към Народното събрание.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Смолянци участваха в тактико-техническо учение „5–те кули»
10.07.2017, 17:28
От 30 юни до 07 юли 2017 г. петима военнослужещи от Командването на Сухопътните войски и 101–ви Алпийски батальон – Смолян взеха участие в тактико-техническото учение в планинска местност „5 Torri” (5–те Кули) в Република Италия, съобщава КСВ.
Учението е ежегодно и се провежда в местността Алта Вал Бадиа, в близост до Пасо Фалцарего. Нарича се „5–те Кули”, защото всички занятия (катерене, тактически действия в планинско-горист терен, преодоляване на скални препятствия, спасяване с хеликоптер) са на мястото, известно като 5-те кули. Мястото предлага отлични условия за тренировка и провеждане на занятия по специална алпийска подготовка, като за целта има оборудвани учебни места и 14 маршрута за катерене с дължина от 30 до 120 м. на 2255 метра надморска височина.
През тази година в учението взеха участие представители на 14 страни и военнослужещи от центъра на НАТО за подготовка и усъвършенстване на воденето на бойни действия в планинско-гориста местност “Mountain Warfare COE”, разположен в град Полче, Република Словения..
Дейностите от учението включват скално катерене на маршрути с различна трудност и дължина, спасяване на пострадал на скала с помощта на хеликоптер, движение по парапети, спускане на пострадал по способа „тролей” и тактически действия в пресечен терен. Целта на учението е да се демонстрират способностите и да се тренират подразделенията за работа и водене на бойни действия в пресечен терен. Всяко учебно място се ръководи от инструктор от италианската армия, при стриктно спазване на мерките за безопасност.
Поради факта, че тази година се навършват 100 години от създаването на италианските алпийски части, министърът и началникът на отбраната на Република Италия присъстваха и на двата основни за учението дни. Българските военнослужещи демонстрираха пред тях уменията си на един от най - трудните маршрути на кулата „Куарта Басса”.
Участието в това учение предостави много добра възможност за нашите смолянци да осъществят контакти и да премерят сили с военнослужещите от водещите алпийски страни в Европа, да повишат алпийската си подготовка, да обменят опит за действия във високо планински и алпийски райони, да водят ефективни бойни действия в планинско-гориста местност в съчетание с методи и способи за оцеляване и преодоляване на различни теренни форми.
Източник: Ihttp://www.otbrana.com/
 
Няма промяна в числеността на МО – 831 щатни бройки
10.07.2017, 17:09
Готов е проектът на измененията и допълненията на Устройствения правилник на Министерството на отбраната. Те са продиктувани от последните поправки на Закона за отбраната и Въоръжените сили и трябваше да са факт до края на юни.
Запазва се общата численост на персонала в министерството от 831 щатни бройки.  Няма сериозни промени и от гледна точка на структурата. Дирекция „Правно-нормативна дейност” се предислоцира от общата в специализираната администрация с един щат повече, т.е. от 32 на 33. Дирекция „Управление на човешките ресурси” се преименува в дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната”, но остава с 52 щата. Ново име ще има и дирекция „Съвместни съоръжения и координационни дейности” в Щаба на отбраната. Тя ще се нарича „Координационни дейности”, като заедно с това щатът й пада с три щатни бройки.
В Инспектората ще работят трима души по-малко, в дирекция „Отбранителна аквизиция” – четирима, а в дирекция „Сигурност на информацията” – един.  Увеличава се щатът на дирекция „Операции и подготовка” с пет бройки, на дирекция „Логистика” - три и на главна дирекция „Инфраструктура на отбраната” – с две.
*******
От доклада на Красимир Каракачанов –заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната по проекта на промените
На дирекция „Логистика“
се възлага подпомагане дейността на министъра по ръководството на политиката по логистичното осигуряване на въоръжените сили и извършването на координация по осигуряването на поддръжката от Република България като страна домакин с компетентните органи на страната и чуждите и/или съюзническите въоръжени сили при преминаване през и/или пребиваването им на територията на страната, в т.ч. изготвянето и внасянето в Министерски съвет на проект на Каталог на Република България за планираните възможности по поддръжка от страната домакин (чл. 26, т. 7а и чл. 27, т. 11 ЗОВСРБ). Това налага създаване на отдел в дирекция „Логистика“ от Щаба на отбраната с отговорности по поддръжка от страната домакин и многонационална логистика.
На дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ – подпомагане министъра при изпълнение на функциите му като държавен орган по разработване и поддържане в готовност за изпълнение план за привеждане в готовност за работа във военно време, военновременен план и други планове, свързани с отбраната, при условия и по ред, определени с актове на Министерския съвет (чл. 34, ал. 2 ЗОВСРБ).
Определянето на Щаба на отбраната в закона като стратегически военен щаб на въоръжените сили, интегриран в Министерството на отбраната, разширяването на правомощията на началника на отбраната с измененията на ЗОВСРБ и с новия Закон за противодействие на тероризма, налагат както прецизиране на предвидените в Устройствения правилник функции на началника на отбраната и на неговите заместници, така и на дирекциите от Щаба на отбраната, както следва:
Функциите на дирекция „Операции и подготовка“ се прецизират с оглед възложената на началника на отбраната отговорност и ръководство на цялостната подготовка и на състоянието на оперативните способности не само на Българската армия, но и на всички структури от въоръжените сили, с изключение на способностите на Служба „Военна полиция“ и Служба „Военна информация“, свързани със специфични методи и средства за добиване на информация (чл. 85, ал. 1, т. 8 ЗОВСРБ). Новите функции на началника на отбраната произтичат и от заличаването на тези правомощия на Инспектората на Министерството на отбраната с отмяната на чл. 106, ал. 4 от ЗОВСРБ, което респективно води и до необходимостта от отмяна на чл. 16, ал. 1, т. 3 от Устройствения правилник по отношение извършването на този вид проверки от Инспектората. На дирекция „Операции и подготовка“ се възлага отговорността за подготовката на заповеди на министъра на отбраната за използване на формирования не само от Българската армия, но и от всички формирования от въоръжените сили (чл. 85, ал. 1, т. 1 ЗОВСРБ).
Във функциите на дирекция „Логистика“ се отразяват разширените правомощия на началника на отбраната по въвеждане във и извеждане от експлоатация на отбранителни продукти за нуждите на целите на въоръжените сили, с изключение на служба „Военна полиция“ и служба „Военна информация“ (чл. 85, ал. 1, т. 5 ЗОВСРБ - ограничение, произтичащо от спецификата на дейността им и необходимостта от спазване на принципа „необходимост да се знае“).
С измененията и допълненията в чл. 60а, 60б и 60д от ЗОВСРБ е създадена нова структура в Българската армия - Бригада „Специални сили“, самостоятелно юридическо лице, непосредствено подчинена на началника на отбраната. Това налага възлагане на съответните функционални компетентности на дирекция „Операции и подготовка“ от Щаба на отбраната за обезпечаване дейностите на началника на отбраната по непосредственото ръководство и контрол върху бригадата. Предлага се създаване на отдел в дирекция „Операции и подготовка”.
Функциите на дирекциите на Щаба на отбраната като стратегически щаб на въоръжените сили намират отражение в предложените нови редакции на разпоредбите, касаещи дейността и задълженията на отделните дирекции.
С цел преодоляване на дублиращи се функции в Министерството на отбраната и в НВИМ по отношение дейностите по проучване, регистриране, опазване и поддържане на военните паметници, алинея 2 на чл. 107 от ЗОВСРБ е отменена, а посочената дейност е заличена като отговорност на музея. По силата на чл. 5 от Закона за военните паметници ръководството и контролът по проучването, регистрирането, картотекирането, опазването, поддържането, възстановяването и изграждането на военните паметници, намиращи се на територията на Република България, са възложени на министъра на отбраната. За осъществяване на тази дейност се предлага изменение във функциите на дирекция „Социална политика“, като по този начин се осигурява обезпечаване в цялост на горепосочените отговорности на министъра на отбраната.
Предложения, постъпили в резултат от извършен вътрешен анализ на дейността на административните звена на министерството, в т.ч.:
На дирекция „Отбранителна политика“ се възлагат функции по осигуряване участието на Министерството на отбраната в предстоящото председателство на Европейския съюз. Прецизират се някои от функциите на дирекцията във връзка със Закона за военното разузнаване и взаимодействието между звеното и военните аташета.
На дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната“ се възлага
функцията по осигуряване изпълнението на последните промени в ЗОВСРБ по отношение воденето на електронен регистър по чл. 328, ал. 1, т. 1 от закона за структурата и личния състав на въоръжените сили, с изключение на служба "Военна информация", както и отчета на личния състав Предлага се и прецизиране на текстовете с оглед реално изпълняваните от звеното функции, предвидени в други нормативни актове - Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Наредба № Н-28 от 5.11.2010 г. за критериите, условията и реда за атестиране на военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. На дирекцията се възлага нова функция по организиране и контрол на дейностите по провеждане на подготовката на българските граждани за защита на отечеството, която е свързана с новите форми за такава подготовка, предвидени с последните изменения в Закона за резерва (изм. ДВ, бр. 103 от 2016 г.).
Предвижда се преминаване на дирекция „Правно-нормативна дейност“ в специализираната администрация с ново наименование „Правно-нормативна дейност в отбраната“ с цел концентриране на правната експертиза при осигуряване в пълен обем на специфичните правомощия и компетентност на органите в сферата на отбраната, регламентирани в различни специални закони. В този смисъл изменението е в пълно съответствие на разпоредбите на чл. 5, ал. 3 от Закона за администрацията и чл. 89 от ЗОВСРБ с оглед спецификата на дейността на административното звено обезпечавайки специфичния характер на отрасловата компетентност на органа на държавна власт.
Прецизират се функциите и на други структурни звена с оглед потребностите на ведомството и реално предоставяната от тях експертиза, като в съответствие с тях се определя и числеността им.
Източник: Ihttp://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Радев: Правителството ще протака за изтребителите
10.07.2017, 12:50
Президентът Румен Радев смята, че правителството има намерение "да протака" решението за закупуване на нови бойни самолети.
Процесът се връща на етапа от 2011 г., когато се проучват възможностите, уточни държавния глава.
В петък премиерът Бойко Борисов декларира, че желае да преговаряме с всички компании.
"Като човек, участвал в тези процеси, съм се опитвал да придобием нови самолети – нов Ф-18 нов, Ф-16 , „Еврофайтър” или „Рафал”, но винаги сме катастрофирали с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка. Много ще се радвам правителството да постигне политическа цена. Отсега да ви кажа отговора: „Няма да стане”. - (видео)
Радев поясни, цитиран от bTV, че самолетите надхвърлят значително финансовата рамка, определена от парламента.
Той коментира и намерението на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Коракачанов да не започва преговори, докато анкетната комисия в парламента не си свърши работата. Комисията ще разследва процедурата, класирала на първо място шведската оферта за самолети „Грипен”.
Важността на интегрирането на България във водещите европейски проекти в областта на сигурността и отбраната изтъкна президентът Румен Радев при откриването на конференцията "Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания" в София. Вярвам, че конференцията ще допринесе за това, заяви Радев на форума.
След период на стагнация отбранителната ни индустрия отново е в подем, IT-секторът ни е признат в целия свят, интернет скоростта е сред най-бързите, посочи президентът Радев.
България е страна на млади, интелигентни, високообразовани хора, отворени към света и с дух на предприемачество, в тези хора има огромен потенциал и ние трябва да помагаме той да бъде развит, заяви държавният глава.
Това е първата конференция в Европейския съюз, посветена на новия Европейски фонд за отбрана, чието сформиране предстои да бъде гласувано в Европейския парламент.
Във форума участват еврокомисарят по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска, изпълнителният директор на Европейската агенция по отбрана /ЕАО/ Хорхе Домек, вицепремиерът Томислав Дончев.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Азербайджан с нови противотанкови способности, придоби ПТУРК "Хризантема-С"
10.07.2017, 12:19
Русия е доставила на Азербайджан най-малко 12 системи (вероятно дивизионен комплект) с противотанкови управляеми ракетни комплекси (ATGW) 9K123-1 "Хризантема-С", а още 15 системи ще бъдат доставени до края на 2018 г.
Министерството на отбраната на Азербайджан разкри за придобиването на оръжие на 24 юни 2017 г. с официално видео. Там се показва 9K123-1 "Хризантема-С", системи и боеприпаси, които се разтоварвани от руския ферибот "Композитор Рахманинов" в пристанище на Каспийско море близо до столицата на Азербайджан Баку. Системите се доставят по сделка за оръжие на стойност около 5 милиарда щатски долара, достигнати през 2009-2010 г..
"Планираната доставка на най-новото руско военно оборудване в Азербайджан бе извършено в съответствие с междуправителственото споразумение и в рамките на успешното развитие на сътрудничеството в отбранителната индустрия между Република Азербайджан и Руската федерация" заяви министерството.
Системата 9K123-1 "Хризантема-С", подобрена версия на оригиналната 9K123 "Хризантема-С", е предназначена да открива и унищожава бронирани превозни средства, укрепления, нискоскоростни въздушни цели и други военни съоръжения. Първоначалната система бе представена за първи път през юли 1996 г. от Конструкторското бюро по машиностроене (KBM), и влиза на въоръжение в руските въоръжени сили от 2005 г.
Системата 9K123-1 се състои от стартово превозно средство 9P157-2, 9P157-3 стартова и командна машина и 9P157-4 КЩМ на батарея, които се базата на шасито на БМП-3. Стартовите машини могат да използват различни ракети, включително 9M123 и подобрени бронебойни ракети 9M123-2, както и ракети 9M123Ф и подобрените 9M123Ф-2 ракети за борба със сгради и личен състав. Всички ракети са свръхзвукови и могат да използват лазерно или радарно насочване, като изборът зависи от условията на бойното поле.
Първата партида от 10 стартови машини за ракетни противотанкови системи 9K123-1 бе въведена в експлоатация в РА през 2014 г. - Още за "Хризантема-С"
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Генерал-лейтенант Андрей Боцев: Няма кандидати за войници
10.07.2017, 09:23
Предстои горещо лято за войската – участие в национални учения и в мащабни маневри със съюзниците от НАТО.
Едновременно с това трябва да се решават и сериозни проблеми – реализация на проектите за превъоръжаване, недостигат и кадри във формированията.
А няма друг, по-добре запознат с тези въпроси от военен №1 в държавата...........интервю за „Труд“
 
Русия обмисля да остане без постоянен представител в НАТО
10.07.2017, 08:22
Москва може да остане без постоянен делегат, след като действащият в момента - Александър Грушко - напусне поста си. Русия обмисля да понижи ранга на представителя си в НАТО на временно управляващ, съобщава руския вестник "Известия".
Причината за тези мерки според руското Министерство на външните работи е, че членовете на НАТО не са готови на конструктивен диалог, а дискусиите им обикновено се превръщат в обвинения към Русия.
Все още е рано да се говори, че решението е окончателно взето. Москва ще прибегне до подобни мерки, ако не забележи позитивни промени в скоро време. От Министерството подчертаха, че са готови на обсъждания по въпросите на НАТО, стига те да не прерастват в нападки.
 
Тази седмица руски инспектори ще пристигнат в България във връзка с прилагането на Виенския документ от 2011 г.
10.07.2017, 08:02
Група руски инспектори ще посети България в рамките на прилагането на Виенския документ от 2011 г. за мерките за укрепване на доверието и сигурността, съобщи началникът на националния Център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков, предава „Красная звезда“.
Те планират да проведат инспекция на район с площ от около 18 хил. квадратни километра на територията на България, като ще трябва да определят мащабите на военната дейност, която се осъществява в пределите на указания район или отсъствието на военна дейност.
Програмата на инспекцията предвижда посещаване на полигоните и провеждане на брифинг. Руските инспектори трябва да бъдат информирани за осъществяваните военни дейности, а също така за планираните от България съвместни учения „Мирен страж – 2017“ със САЩ и Сърбия в периода от 10 до 20 юли.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 

 
В София ще представят дейността на бъдещия Европейски фонд за отбрана
09.07.2017, 21:32
Под патронажа на президента Румен Радев, на 10 юли от 10.00 часа в Централния военен клуб в град София, ще се проведе Национална конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“. Това е първата конференция в Европейския съюз, посветена на новия Европейски фонд за отбрана, чието сформиране предстои да бъде гласувано в Европейския парламент, съобщава прессекретариатът на държавния глава.
Специално участие в конференцията ще вземат г-жа Елжбета Биенковска, европейски комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия, Хорхе Домек, изпълнителен директор на Европейската агенция за отбрана (ЕАО), заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Комисар Биенковска и нейният екип, както и Хорхе Домек и представители на ЕАО, ще представят пред участниците във форума дейността на бъдещия Европейски фонд за отбрана. Основната цел на Фонда е да подпомогне по-ефективното изразходване на средствата за изграждане на съвместни отбранителни способности, повишаването на сигурността на европейските граждани и да насърчи изграждането на конкурентоспособна и новаторската индустриална база.
Конференцията ще включва два дискусионни панела с участието на представители на Европейската комисия, държавните институции и бизнеса, в рамките на които ще бъдат обсъдени насоките за развитие на българската отбранителна и аерокосмическа индустрия, както и възможностите за включване на европейските и националните финансови инструменти в подкрепа на тези сектори.
Държавният глава Румен Радев очаква представянето на Европейския фонд за отбрана в София да подпомогне националната отбранителна индустрия, научният и изследователски потенциал да намерят своя път за ефективно интегриране и коопериране с европейските научни и индустриални структури, работещи в сферата на отбраната.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Bell възстанови полетите с модела 525
09.07.2017, 20:40
Година след катастрофата с прототипа на Bell 525 американският вертолетостроител Bell Helicopter възстанови изпитателните полети с модела. Това съобщи компанията на 7 юли 2017 г.
Преди да бъдат възстановени полетите, федералната авиационна администрация FAA на САЩ даде съгласието си за подновяването на експерименталния типов сертификат на Bell 525.
Първият прототип на Bell 525 катастрофира на 6 юли 2016 г., в Тексас. При инцидента загинаха двамата пилоти, които се намираха на борда му. Полетите с останалите два прототипа бяха спрени.
Точната причина за инцидента все още се изяснява, но е известно, че машината се е разпаднала в полет.
Bell планира да завърши сертификацията на модела 525 през 2018 г. и той да влезе в търговска експлоатация. Машината е в своеобразно състезание с конвертоплана AW609 за титлата „първи цивилен винтокрил апарат с електродистанционно управление влязъл в експлоатация”
Bell 525 полетя през юли 2015 г., след като програмата бе стартирана три години по-рано. Машината е от суперсредния клас и се конкурира пряко с Leonardo AW189 и Airbus Helicopeters H175.
Първоначално се планираше влизането в търговска експлоатация да стане през 2017 г., но тези планове бяха отложени заради катастрофата.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Хърватска избира нов изтребител до края на годината
09.07.2017, 20:36
Правителството на Хърватска има намерение да избере нов тип боен самолет за ВВС до края на 2017 г. Договорът с победителя трябва да бъде подписан през следващата година.
Хърватска има намерение да пусне запитване за предоставяне на оферти (RFP) до четири държави до края на лятото. Получаването на офертите и тяхната оценка трябва да стане факт в рамките на годината.
Хърватското МО има намерение да оцени четири доста различни опции – употребявани F-16 от САЩ, употребявани F-16C/D модернизирани до стандарта Barak 2020 от Израел, новопроизведени леки изтребители FA-50 от Южна Корея и новопроизведени изтребители Gripen C/D от Швеция.
Хърватска иска да получи ескадрила нови самолети (12 машини) до 2022 г., като първите самолети трябва да пристигнат още през 2020 г. Първоначално ескадрилата трябва да поеме мисията „ер полисинг” над страната, а след това да получат и многоцелеви възможности.
Очаква се основният сблъсък да е между употребяваните израелски F-16, които ще разчитат на ниската си цена и новопроизведените шведски Gripen, които ще залагат на по-високи технологии и по-дълъг живот.
Хърватските ВВС в момента експлоатират 12 изтребителя МиГ-21, които преминаха ремонт и адаптация на авиаониката в Украйна. Тяхната експлоатация е свързана с огромни трудности и страда от сериозни технически проблеми.
Освен новите изтребители, Хърватска планира в най-скоро време да купи и безпилотни летателни апарати за разузнаване и наблюдение.
В момента Хърватска отделя за отбрана 1,23% от БВП, но планира до 2024 г. процентът да достигне 2.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Австралия получи своя последен EA-18G
09.07.2017, 20:31
Кралските австралийски ВВС получиха своя последен самолет за радиоелектронна борба (РЕБ) EA-18G Growler. Така австралийските военновъздушни сили разполагат вече с 12 такива самолета.
Последната машина пристигна в авиобаза Амбърли на 5 юли, което е едва четири месеца, след пристигането на първия самолет през февруари.
EA-18G Growler ще влезе официално на въоръжение в Австралия през 2018 г. а постигането на пълни бойни възможности трябва да стане факт през 2022 г. На по-късен етап те ще бъдат допълнени от пет нови платформи за РЕБ ба база на бизнесджета Gulfstream G550.
Австралия обяви намерението си да придобие EA-18G през май 2013 г. Договорът бе подписан на следващата година и бе на стойност от около $3 млрд. Първият австралийски Growler полетя от юли 2015 г., след което на него започна обучението на австралийските екипажи.
Австралия в момента е единственият експортен клиент на EA-18G. Машината се базира на F/A-18F и САЩ и Австралия планират съвместно да работят по подобряването и развитието ѝ до поне 2035 г., включително и чрез създаване на нова система за РЕБ, която да замести сега използваната от машината AN/ALQ-99.
Австралийската авиобаза Амбърли е дом на 24-те австралийски F/A-18F, които се числят към 1-ва ескадрила и 12-те Growler, които изграждат 6-та ескадрила. - Още за EA-18G
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Германия започна да изтегля военните си от турската база Инджирлик
09.07.2017, 20:04
Германия е започнала от днес да изтегля войниците си, разположени в турската военновъздушна база Инджирлик в окръг Адана, предаде турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на германски медии.
Новината беше потвърдена от говорител на германското министерство на отбраната и от турски представител, цитирани от Ройтерс.
Германски самолет цистерна вече е напуснал комплекса на Инджирлик и е отпътувал за база в Йордания, съобщи говорителят пред агенцията.
Цитираният от агенцията турски източник потвърди, че изтеглянето е започнало и заяви, че германският министър на отбраната е информирала турския си колега за датата при разговор покрай срещата на върха на НАТО в Брюксел.
Списание "Шпигел" уточни, че изтеглянето на германското присъствие от базата ще стане поетапно, а германските военни ще бъдат прехвърлени в база в Йордания.
В Инджирлик има около 260 германски военни. Германските самолети "Торнадо" бяха разположени в турската база за участие в международната коалиция за борба с "Ислямска държава".
Повод за изтеглянето на германските военни стана отказът на Турция да позволи посещение на германска парламентарна делегация в Инджирлик, напомня НТВ. Турция възразяваше срещу присъствието в делегацията на депутати, които тя обвинява за антитурска пропаганда.
(БТА)
 
Договореното между САЩ и Русия примирие за Югозападна Сирия влезе в сила
09.07.2017, 19:59
Договореното от САЩ и Русия споразумение за спиране на огъня в Югозападна Сирия влезе в сила в 12 часа местно време, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.
САЩ, Русия и Йордания постигнаха съгласие за примирие и "деескалация", които да проправят пътя към по-широкообхватно и по-устойчиво спиране на огъня.
Съобщението за това споразумение дойде след срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин на форума на Г-20 в Германия.
От началото на сирийския конфликт имаше няколко примирия, но те се оказаха нетрайни и не е ясно доколко враждуващите страни - сирийските правителствени сили и основните бунтовнически сили на югозапад, ще се съобразят с най-новото, отбелязва "Ройтерс".
След разговорите между Путин и Тръмп бе съобщено, че договореното спиране на огъня се отнася за провинциите Дераа на границата с Йордания и Кунейтра, която граничи с окупираните от Израел Голански възвишения, както и за провинция Суейда.
Официален източник от Държавния департамент, участвал в преговорите, каза, че ще са нужни още обсъждания, за да бъдат уредени някои аспекти, които са от решаващо значение за споразумението, включително кой ще наблюдава дали то спазва.
Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че в договореностите влиза "гарантиране на хуманитарен достъп и установяване на контакти между опозицията в този регион и мониторингов център, който е в процес на създаване в йорданската столица".
 
Руската ракетна фрегата „Адмирал Есен“ се отправя отново към Сирия
09.07.2017, 16:45
Новата фрегата на руския черноморски флот „Адмирал Есен“ 751, която пристигна в Севастопол на 5 юли за кратък отдих на екипажа и попълване на запасите, днес се е отправила отново към бреговете на Сирия, където ще влезе в състава на оперативната група на ВМФ на Русия, предаде РИА Новости. - (видео)
„Екипажът на фрегатата ще проведе тренировки по обработка на отразяване на атаки от въздух, брега и водата. Ще поддържа в постоянна бойна готовност, оръжието и техническите средства“, заяви източник от руските ВМС.
Водоизместимостта на фрегатите проект 11356 е 4 хиляди тона, скоростта достига до 30 възла, а автономността на плаване е до 30 денонощия. Въоръжението на корабите включва крилати ракети "Калибър-НК", артилерийска установка А-190 калибър 100 мм, ЗРК "Штиль-1, торпеда 533 мм, палубен вертолет Ка-27 (или Ка-31). - Още за проект 11356
 
За рейтинга на генералитета
09.07.2017, 11:38
Каракачанов не крие симпатиите си към възстановяването на Генералния щаб
Не обичам думата генералитет, но и този жаргон влезе в речника на сериозните политици. Както, впрочем, казармата, която някои искат да връщат, без да се замислят, че говорят за сградите, където се отбива военната служба. Но това е тема за друг коментар. Включително и за неправенето на разлика между постоянен секретар на отбраната и началник на отбраната.
Нямам съмнение, че с много добри намерения групата депутати от ГЕРБ внесе в парламента промяна в Закона за отбраната и Въоръжените сили, с която поиска Министерският съвет да разглежда предложенията за удостояване на офицери с висши военни звания, т.е. генерали и адмирали, след изслушването им в Комисията по отбрана към Народното събрание. Същото отношение имам и към онези 94 народни представители, с чийто гласове поправката беше приета на първо четене. В мотивите се посочва, че това изслушване ще издигне авторитета на висшето офицерско звание.
Оставям настрани политическите скандали, които нямаше как да не избухнат. Просто промяната дойде в дните, когато войната между институциите не е преминала, а очакваното примирие между президента и премиера продължи по-малко от 24 часа. Въпросът не опира само до вмъкване на Комисията по отбрана в утвърдената процедура по производство във висше военно звание. А най-вече до риска при този, раздиращ се от политически надлъгвания парламент, да се стигне до начало на партизиране на армията и особено на нейния висш команден състав, каквото опасение изрази и президентът. Преобладаващият експертен тон в Комисията по отбрана не бива да води до заблуда, че така е и в пленарната зала. По всичко личи, че тази нагласа изигра лоша шега на управляващите и предложението им се прие само с девет гласа повече. И с общото мнение, че между двете четения ще се наложи сериозно прецизиране на текста, което да докаже най-вече, че са били честни, когато заявяваха от парламентарната трибуна, че поправката не е насочена срещу президента.
Факт е, обаче, че депутатите могат да направят много повече неща в полза на авторитета на висшето ни военно командване, в сравнение с очаквания от тях позитивен резултат от едно такова изслушване. Лошото е, че кълвачовщината във военното ни законодателство не си е отишла. От време на време се срещаме нещо и искаме промяна. Общата картинка обаче остава същата.
Наистина или на шега министърът на отбраната Красимир Каракачанов не крие симпатиите си към възстановяването на Генералния щаб на Българската армия. Защо висшето военно командване да не си върне автономността? Не само заради това да не бъркат постоянния секретар на отбраната с началника на отбраната. Въпросът е да се намери достатъчно смело политическо ръководство, което да отиде на тази стъпка и в същото време да се откаже от амбициите да командва армията. По принцип основният инструмент, с който политиците контролират Въоръжените сили, е бюджетът. От всички останали желания, ако има такива, прозира недоверие към командирите.
Крайно време е депутатите да върнат командващите на трите вида въоръжени сили. След като имат по-високи изисквания към тях, нека да вдигнат ранга им от командир нагоре, а от там ще скочи и рейтингът, което те напълно основателно искат. Така няма да държат потенциалните кандидати за началници на отбраната на генералмайорски звания. И още нещо, да прегледат цялата система за кариерно израстване на българския офицер, така че, когато се налага повишаване в генералско или адмиралско звание, да има много широк избор, за да не се стига до такива странни за една сериозна армия длъжности, като изпълняващ длъжността.
Какво могат да направят депутатите, за да сме сигурни, че са честни, когато отричат обвиненията за някаква атака срещу президента? На второто четене на поправката да гласуват, че времето на изслушване в Комисията по отбрана е след като държавният глава издаде съответния указ за повишаване в звание и връчи пагоните. По този начин също ще се сбъднат всички намерения на вносителите, а и самата комисия няма да пада на ниво полковник, без да подценявам тежестта на това звание в армията. Тогава депутатите ще комуникират с командир на бригада, например, а не със заместник или началник-щаб. По-сериозно е.
Разбира се, има нещо друго, което всички го разбират, но много трудно се решават да го реализират. В случая рейтингът на генералите и адмиралите, и не само на тях, ще се вдигне чувствително, когато се повиши престижът на военната професия. Докато държавните институции не са на едно мнение да имаме ли силна армия, да влагаме ли средства в превъоръжаването й и в хората, които служат в нея, нито една поправка на закона няма да свърши работа.
Президентът Румен Радев: Виждам опит за политизация на армията
“Преди повече от четвърт век ние деполитизирахме Българската армия. Виждам опити за връщане към обратния процес. Ако Комисията по отбрана и парламентът като цяло желаят да имат по-голямо влияние и авторитет върху Българската армия, нека го правят с приемане на адекватни закони, които да работят за Въоръжените сили и за военнослужещите, а не със силово привикване и препитване на кандидатите, номинирани за генерали”. Това заяви в отговор на въпрос за предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Той предупреди, че съществува риск реализирането на тези промени да отслаби президентската институция.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Мисията е изпълнена: Мосул е напълно освободен
09.07.2017, 10:58
Иракските сили за сигурност обявиха, че са освободили напълно град Мосул от „Ислямска държава“ след близо девет месеца бой срещу терористичната групировка, предаде AhlulBayt.
Иракските сили са освободили последния държан от „Ислямска държава“ квартал в Стария град на Мосул, обявявайки пълното освобождаване. Генерал-лейтенант Таер ал Кинани, командир на иракската елитна антитерористична служба поздрави народа на Ирак за освобождаването на Мосул от „Ислямска държава“.Ал Кинани добави, че на места има все още сблъсъци между правителствените сили и терористите.
Операцията по освобождаването на Мосул бе стартирана на 17 октомври 2016 година.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
МО ще обучава курсанти за нуждите на МВР, а МВР – за нуждите на МО
09.07.2017, 08:19
Готов е проектът на Инструкция на министъра на отбраната и на министъра на вътрешните работи във връзка с обучението за нуждите на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия в обучаващи институции на МВР и обучението на служители от Министерството на вътрешните работи във военните академии, висшите военни училища и професионалните сержантски/старшински колежи. Това става ясно от докладна записка на постоянния секретар на отбраната Антон Ластарджиев (на снимката).
Подготовка на документа е започнала още при служебното правителство. Инструкцията  е резултат от промените на Закона за отбраната и Въоръжените сили в края на на миналата година. Тя урежда обучението на курсанти за нуждите на Министерството на отбраната в Академията на МВР  и на курсанти за нуждите на Министерството на вътрешните работи във висшите военни училища. И още - в квалификационни курсове и курсове в областта на професионалното обучение на служители от МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия в Академията на МВР и на служители от МВР във военните академии, висшите военни училища и професионалните сержантски/старшински колежи на МО.
Със заповед на министъра на отбраната се зачисляват в запаса курсантите, обучавани за нуждите на МВР след завършване на обучението им във висшите военни училища и им се присвоява военно звание „лейтенант“, се посочва в инструкцията. Финансовото осигуряване е в рамките на утвърдените бюджети на ведомствата и учебните заведения.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на първото си заседание
08.07.2017, 22:46
На 5 юли 2017 г. бе проведено първото заседание на т.нар. „Комисия „Gripen” в Народното събрание, която трябва да извърши проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов изтребител за ВВС.
Първото заседание преминава по-скоро скучно, като дебатите първоначално обсъждат правилника за работа на комисията и се спори за предназначението на комисията. Интересен е момента, в който става ясно, че за депутатите членове на комисията е много трудно да се намери ден и час за техните заседания, поради високата им заетост.
Във втората част на заседанието депутатите бистрят как всъщност трябва да извършат своята работа, какви документи да се изискат, по какъв начин да бъдат четени те, какви официални лица да бъдат привикани пред комисията и други подобни.
Публикуваме целия текст на стенограмата от заседанието на комисията.......Прочети още
 
В Черно море започват военните учения „Сий брийз“
08.07.2017, 12:50
От понеделник до 22 юли в Черно море ще се състоят редовните американско-украински военноморски учения "Сий брийз 2017" с участието на въоръжени сили от общо 17 страни, в това число и България. Това съобщи американското командване за Европа (EUCOM), цитирано от агенция ТАСС.
В ученията, които се провеждат редовно от 1997 година, ще се включат също сухопътни войски и морски пехотинци. Организаторите заявяват, че целта е да се осигурява стабилност в Черноморския регион.
От американска страна в „Sea Breeze 2017“ участие ще вземат два кораба – крайцера Hue City (CG-66, тип Ticonderoga) и ескадрения миноносец Carney (DDG-64, тип Arleigh Burke), както и един патрулен противолодъчен самолет Boeing P-8 Poseidon. Военнослужещите на САЩ ще бъдат около 800 - основно моряци и морски пехотинци.
 
ООН прие договор за пълна забрана на ядрените оръжия
08.07.2017, 10:00
Общото събрание на ООН прие днес първия договор за пълна забрана на ядрените оръжия, съобщи БТА.
Всички ядрени сили обаче бойкотираха гласуването, което поставя под въпрос доколко ефективно ще бъде споразумението, ако влезе в сила.
Споразумението предвижда пълна забрана на производството, изпитването, придобиването и трансфера на ядрени оръжия, както и заплахата за използване на такива.
Договорът бе приет почти единодушно със 122 гласа "за" при само един "против" (Холандия) и "въздържал се" (Сингапур).
Общо 129 от 193-те страни членки на ООН участваха в конференцията, на която бе съставен текстът на споразумението. Договорът ще бъде открит за подписване през септември и ще влезе в сила, когато бъде ратифициран от 50 държави.
Всички девет ядрени сили - доказани (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Индия и Пакистан) или предполагаеми (Израел и Северна Корея) - обаче бойкотираха конференцията, на която бе изготвено споразумението. Това вече поставя под сериозно съмнение неговия ефект.
При това конференцията бе бойкотирана от единствената страна, понесла ядрена атака на своя територия - Япония, както и от повечето държави от НАТО. Според противниците на договора той само ще даде фалшиви надежди и де факто ще отслаби режима на контрол върху разпространението на ядрените оръжия.
Вместо това Съединените щати и другите официални ядрени сили се обявяват за потвърждаване и засилване на датиращия отпреди близо половин век Договор за неразпространение на ядрените оръжия - крайгълния камък на досегашните усилия за предотвратяване на разпространението на ядрените оръжия.
Източник: http://www.investor.bg/
 
САЩ ще тестват системите си за ПРО
08.07.2017, 08:51
Броени дни след като Северна Корея извърши поредния си ракетен тест, от САЩ посочиха, че се подготвят изпитания на системите си за противоракетна отбрана (THAAD), информира "Ройтерс", позовавайки се на американските власти.
Тренировките ще се проведат в Аляска. Целта им е да покажат, че Пентагонът е в пълна готовност да отрази евентуално вражеско нападение. Комплекси от ПРО на системата THAAD са разположени и на тихоокеанския остров Гуам.
Специалисти разкриха, че на 4 юли от Северна Корея е изстреляна междуконтинентална ракета. Все още не е известно дали тя може да носи ядрена бойна глава.
От Департамента на отбраната на САЩ се "хвалят", че THAAD има 100% успех при 13-те си полетни теста от 2006 година насам. След предишните тестове американците публично оповестяват резултатите от ученията. - Още за THAAD
 
Американски бомбардировачи прелетяха над демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея
08.07.2017, 08:13
На 7 юли два бомбардировача B-1B Lancer (9th Expeditionary Bomb Squadron), съпроводени от южнокорейски изтребители F-15 и японски изтребители F-2, проведоха учение в района на демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея, информира сайта на PACAF.
От Тихоокеанското командване на САЩ заявиха, че бомбардировачите са излетели от базата си в Гуам, и са „тренирали нападателните си способности чрез пускането на инертни оръжия“ близо до демилитаризираната зона.
„Действията на Северна Корея са заплаха за нашите съюзници, партньори и родината ни“, заяви командващият тихоокеанските военновъздушни сили на САЩ ген. Терънс О’Шейгнеси.
 

 
Руските ВКС получиха 2 нови арктически вертолета Ми-8АМТШ-ВА
07.07.2017, 22:37
Авиационният завод в Улан-Уде предаде на руските ВКС предстрочно 2 вертолета Ми-8АМТШ-ВА в арктическо изпълнение.
«Техническите решения, реализирани в арктическия вертолет Ми-8АМТШ-ВА, могат да се използват не само за нуждите на МО но и за граждански нужди. В наши дни решенията за арктическите вертолети на МО вече се реализират и в граждански машини» заяви генералния директор на «Вертолеты России» Андрей Богинский. - (видео)
Първите вертолети Ми-8АМТШ-ВА за първи път бяха предадени през 2016 г., до края на 2017 г. ще бъдат доставени още 5 машини.
Ми-8АМТШ е транспортно-щурмови вертолет от семейството на Ми-8, снабден е с нов прицелно-навигационен комплекс, нова авионика за полети през тъмната част от денонощието и ново въоръжение, включително управляеми ракети. Има допълнителна бронева защита за екипажа. Неофициалното название на Ми-8АМТШ-ВА е «Терминатор», дадено след Фарнборо в 1999 г. Експортната версия е Ми-171Ш.Авиационният завод в Улан-Уде предаде на руските ВКС предстрочно 2 вертолета Ми-8АМТШ-ВА в арктическо изпълнение. «Техническите решения, реализирани в арктическия вертолет Ми-8АМТШ-ВА, могат да се използват не само за нуждите на МО но и за граждански нужди. В наши дни решенията за арктическите вертолети на МО вече се реализират и в граждански машини» заяви генералния директор на «Вертолеты России» Андрей Богинский. Първите вертолети Ми-8АМТШ-ВА за първи път бяха предадени през 2016 г., до края на 2017 г. ще бъдат доставени още 5 машини. Ми-8АМТШ е транспортно-щурмови вертолет от семейството на Ми-8, снабден е с нов прицелно-навигационен комплекс, нова авионика за полети през тъмната част от денонощието и ново въоръжение, включително управляеми ракети. Има допълнителна бронева защита за екипажа. Неофициалното название на Ми-8АМТШ-ВА е «Терминатор», дадено след Фарнборо в 1999 г. Експортната версия е Ми-171Ш.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Пристигнаха италианските Eurofighter, които ще носят съвместен „ер полисинг”
07.07.2017, 20:45
Днес, 7 юли 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево пристигнаха четири изтребителя Eurofighter Typhoon от състава на ВВС на Италия. Машините ще изпълняват съвместна операция по „ер полисигн” с българските ВВС.
Четирите изтребителя Eurofighter пристигнаха от Италия по двойки малко преди обед днес. Преди кацането си в авиобаза Граф Игнатиево, всяка двойка прелиташе над Пловдив и след това облитаха международното летище на града, явно запознавайки се с резервните летища в района.
Четирите изтребителя са от състава на 4-то крило Горсето, 36-то крило Джоя дел Коле и 37-мо крило базирано в Трапани. Те ще се поддържат от 110 души, в които влизат пилоти, инженери, техници и поддържащ персонал.
Машините се приземиха в България с пълен боекомплект от четири ракети „въздух-въздух” IRIS-T и четири ракети „въздух-въздух” AIM-120 AMRAAM. Два от изтребителите бяха с два допълнителни резервоара, а другата двойка долетя с три баки.
В съобщение на Съюзното командване на НАТО се казва, че италианските изтребители ще преминат през опознавателни полети в българското въздушно пространство и след това ще се сертифицират от командния център за въздушни операции на НАТО (Combined Air Operations Centre) в Торахон, Испания.
Италианските изтребители ще изпълняват съвместни полети с българските МиГ-29, ще участват в мисията „ер полисинг”, ще извършват въздушно патрулиране и ще участват в операции по прехват и визуална идентификация.
Съвместната операция по „ер полисинг” ще трае от 15 юли до 15 октомври 2017 г. Министерският съвет даде разрешение за това на 21 юни тази година. Италианските изтребители и контингент имат разрешение за престой в България до ноември. България няма финансови ангажименти към италианската мисия.
От една седмица в района на Пловдив пристига персонали оборудване на италианските ВВС. Летяща цистерна KC-767 докара на летище Пловдив персонал и оборудване, а с три полета на транспортните самолети Ан-124 „Руслан” в Граф Игнатиево бе докарана самолетообслужваща техника.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Новопроизведен изтребител, но след влаковете
07.07.2017, 20:33
Премиерът Бойко Борисов категорично застъпи тезата за покупката на новопроизведени изтребители, но в типичен свой стил каза, че това ще се случи след покупката на нови влакове за БДЖ. Борисов направи изказването си днес, 7 юли 2017 г., по време на публична лекция съвместно с посланика на САЩ Ерик Рубен.
„За самолетите мога да кажа, че единственото ми изискване е да бъдат нови. Експертите трябва да се произнесат, но самолетите трябва да са нови. Така и така ще се вадят купища пари за тях, поне да са нови. Това да се знае, когато седнем да преговаряме с тези страни. Няма да се вкарвам в темата, кой самолет е по-хубав, нито какви възможности имат. И едните, и другите имат предимства и недостатъци”, каза Борисов по време на речта си. - (видео)
След нея Соломон Паси, който със своя "Атлантически клуб" организира лекцията, веднага направи следната забележка, която влиза в тона на все по-настоятелните изказвания България да гледа към F-35:
„Важно е, че казахте, че искате нови самолети. Това е принципен подход. Аз съм веднага готов да предложа самолети F-35, които са най-добрите. Това са специални самолети!”
След края на словото си, Борисов говори пред журналисти за покупката на нови изтребители:
„Ще преговаряме за нови самолети с всички. Договор ще има, когато приключим с преговорите. Но първо ще купим влакове, че да се пътува екологично, евтино и сигурно. Влаковете стоят наразплатени от 2006 г. За всичко ще съберем пари. Не виждам какъв е проблема. В момента „Авионамс” вече работи и ремонтира. Но трябва бавно и стриктно, че става въпрос за много пари. И ще се пазарим за отстъпки, за разсрочено плащане, за индустриално сътрудничество, за офсет...”
Не е ясно за кои неразплатени влакове говори премиерът, нито кога ще стане факт тяхното изплащане.
Журналисти запитаха премиера, как той настоява за нови изтребители, а депутатите му открито подкрепяли покупката на F-16 втора ръка.
„И F-16 се произвеждат нови. Да купим 37 годишни ли? Да извадим един кош пари за 37-годишни самолети ли?!”, заяви премиерът.
Очаквано, темата за новия боен самолет за ВВС присъства и в словото на посланика на САЩ Рубин. Отново очаквано, той изказа деликатна подкрепа за покупката на F-16, намеквайки за бойната му биография и факта, че самолетът се експлоатира от САЩ и всички съседи на България, членове на НАТО:
„Бе казано и написано много в последно време по един от аспектите на българската модернизация – придобиването на нов изтребител за замяна на МиГ-29. В крайна сметка, това ще е суверенно българско решение. Има важен въпрос, който трябва да бъде отговорен около това решение – цената, разбира се, е важен аспект. Но гледайки цената е важно да се види цялостната цена, не само парите, които ще се платят предварително. Важно е да се търсят доказани възможности, реален боен опит и съвместимостта със самолетите, които се използват от САЩ и другите съюзници от НАТО, включително и съседните на България страни-членки.” - (видео)
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Командирите, които дълго ще помним
07.07.2017, 19:52
Навършват се 30 години от смъртта на ген.-майор доц. Делчо Станимиров – един от командирите и военачалниците, които отвоюваха свое място в историята на българската армия и в паметта на няколко поколения офицери.
Въпреки че си отиде в разцвета на силите си и имаше шанс да изкачи още професионални върхове, той премина достойно през военната йерархия от командир на полк, началник-щаб на съединение, началник на ВНВУ“В.Левски“ до зам.-командващ на армия. Заупокойната служба във връзка с 30-годишнината от загубата на генерал-майор, доцент, к.в.н Делчо Станимиров (1927-1987 г.) ще се извърши в събота (8 юли) от 09.30 ч., в Православен храм „Свети Седмочисленици“, НВУ „Васил Левски“, гр. Велико Търново. Поклонението ще продължи в 10.30 ч., на Гробищен парк – Велико Търново.
 
59 години от създаването на Първи дивизион патрулни кораби
07.07.2017, 16:48
Днес на тържествен ритуал в Пункт за базиране Варна беше отбелязана 59-та годишнина от създаването на Първи дивизион патрулни кораби.
Началникът на щаба на Военноморските сили капитан I ранг Георги Пенев, командвал дивизиона от 2011 до 2013 г., прие строя и приветства от името на командването на флота присъстващите военнослужещи и цивилни служители от дивизиона.
На пирса бяха строени и много от членовете на „Клуб Първи дивизион патрулни кораби”, командири на формирования, дислоцирани в Пункт за базиране Варна, представители на Щаба на Военноморските сили, ветерани, офицери и старшини, служили във формированието.
Гости на празника бяха и бившите командири на дивизиона вицеадмирал о.з. Димитър Павлов - командир от 1978 до 1981 г. и почетен председател на „Клуб Първи дивизион патрулни кораби”, адмирал о.з. Христо Контров - командир от 1981 до 1985 г., капитан II ранг о.з. Спартак Джуров - командир от 1985 до 1989 г., капитан I ранг о.з. Михаил Йонов - командир от 1989 до 1990 г., капитан I ранг о.з. Константин Попов - командир от 1991 до 1995 г., вицеадмирал о.з. Румен Николов - командир от 1997 до 2001 г., капитан I ранг о.з. Спас Борисов - командир от 2003 до 2006 г. и капитан I ранг Ваньо Мусински, командир от 2013 до 2015 г.
Във връзка с празника командирът на дивизиона капитан I ранг Петко Якимов награди офицери, старшини и матроси, постигнали високи резултати в бойната подготовка.
Председателят на „Клуб Първи дивизион патрулни кораби” капитан II ранг о.з. Спартак Джуров награди двама от отличилите се матроси от формированието. - (видео)
Пресцентър ВМС
 
Проект предвижда увеличаване броя на военнослужещите на границата
07.07.2017, 16:40
На границата българските военнослужещи не само съвестно си изпълняват задълженията, но и придобиват допълнителни умения и боен опит. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на отговора си на въпрос на народния представител Спас Панчев, като посочи конкретно ефективността от действията на Силите за специални операции.
Моето убеждение е, заяви министърът, че армията трябва още по-сериозно да засили присъствието си по границата. Една от причините е да освободи човешки ресурс на МВР, който да се върне във вътрешността на страната, за да се бори с битовата престъпност. Преди повече от месец, той е разпоредил да се подготви проект за разполагане на войскови сили на границата. Министърът обеща да запознае членовете на Комисията по отбрана с подробностите, включително и колко военнослужещи ще отидат допълнително на границата. Преди това той отговори отрицателно на въпроса на народния представител Славчо Велков дали на границата с Турция има разположено неконвенционално оръжие за масово поразяване.
Генерал-майор Груди Ангелов е уважаван български офицер, това е и мнението на военното ръководство. Така министърът отговори на въпрос на народния представител Николай Цонков, в който бе изложена констатация, че с идването на генерала за началник на Военна академия е освободена голяма част от административния състав и са назначени приближени до новото ръководство. Най-вероятно някой Ви е подвел, обърна се министърът към депутата, който получи покана за допълнителен разговор в Министерството на отбраната.
Източник:  http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Airbus Helicopters доставни последните вертолети H145M на ВВС на Германия
07.07.2017, 14:14
Донаувюрт, 26 юни 2017 г. - Airbus Helicopters предаде на германските въоръжени сили (Bundeswehr) 15-ия и последния многоцелеви хеликоптер H145M. Хеликоптерите, базирани в Laupheim (Лаупхайм), се експлоатират от специалните сили на Бундесвера. Като стартов клиент, Бундесверът поръча 15 от тези високоефективни хеликоптери през 2013 г. като част от проекта за лекотоварния хеликоптер (LUH) на Специални оперативни сили на и получи първия вертолет в края на 2015 г. С тази последна доставка, Airbus Helicopters завърши цялата програма в рамките на определения график и бюджет.
"Проектът LUH SOF е отличен пример за това, какво може да постигне конструктивното сътрудничество между Бундесвера, властите и индустрията" заяви Волфганг Шьодер, изпълнителен директор на Airbus Helicopters в Германия. "Бих искал да благодаря на всички наши партньори за ефективното и успешно сътрудничество и ще се радвам да продължа напред в този дух с изпълнението на по-нататъшни програми. Пожелавам на специалните сили на Бундесвера най-доброто, когато използват новите си хеликоптери".
H145M е военният вариант на изпитания, лек двумоторен граждански хеликоптер H145, който бе доставен за първи път през 2014 г. Целият флот H145 вече е налетял повече от 50 000 полетни часа. С максимално тегло при излитане от 3,7 тона гъвкавият H145M може да се използва за широк кръг от задачи, включително транспорт, доставка, наблюдение, спасяване на въздуха, въоръжено разузнаване и медицинска евакуация. Хеликоптерите H145M по проекта LUH SOF на Бундесвера са оборудвани със система "бързо въже" за специалните сили, висококачествена камера за разузнаване, както и оборудване за огнева поддръжка по време на разгръщане, което дава възможност на специалните сили да използват хеликоптерите в голямо разнообразие от нови мисии. Освен това, балистичната защита и електронната система за противодействие на вертолета предлагат високо ниво на сигурност по време на разгръщането.
Хеликоптерите са разработени за действия през деня и нощта и са в състояние да работят в неблагоприятни условия. Задвижван от два двигателя Turbomeca Arriel 2E, H145M е оборудван с пълен автономен цифров контрол на двигател (FADEC). Освен това хеликоптерът е оборудван с цифров авионика от серията Helionix, която заедно с иновативното управление на полетните данни включва високоефективен 4-осов автопилот, което значително намалява натоварването на пилота по време на мисиите. Неговият особено нисък акустичен отпечатък прави H145M най-тихият хеликоптер в своя клас.
През 2015 г. Airbus Helicopters също така сключиха договор за цялостно сътрудничество с Бундесвера, като осигуряват поддръжка на клиента най-малко до 2021 г. Отговорностите на Airbus Helicopters включват управление и изпълнение на дейности по поддръжка и ремонт, доставка на резервни части и осигуряване на летателна годност. Фактът, че вече са регистрирани повече от 3900 часа полети, говори за избора на концепция за поддръжка, добрите работни отношения и надеждността на хеликоптерите.
Други държави, поръчали H145M, са Република Сърбия с 9 единици и Тайланд с 5.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Министър Красимир Каракачанов: По-разумният вариант е да вземем нови самолети
07.07.2017, 13:08
По-разумният вариант е да вземем нови самолети. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти във връзка с изказването на премира Бойко Борисов, че единственото му изискване е бойните самолети да бъдат нови, предаде репортер на Агенция "Фокус". Въпросите по темата за модернизацията сме ги обсъждали многократно. Това, което премиерът каза, са теми, които се обсъждат последните 2 месеца, откакто съществува правителството, коментира Каракачанов. "Нов" и "самолет" означава всеки самолет, който може да излезе като оферта като нов.Един нов самолет има много по-дълъг ресурс, по дълъг живот. Едно е да вземеш самолет, който има 10-15 години живот, друго е да вземеш самолет, с който може да работиш 30-40 години. Това е по-разумният вариант", заяви министърът на отбраната.
Каракачанов коментира и варианта за закупуване на изтребител F-35, като отбеляза, че самолетът е много добър, но също така и много скъп. "Ако искаме да вземем F-35, ние трябва да започнем от F-16. Няма как да купиш например "Грипен" и след това да купиш F-35 - има несъвместимост", добави той. Министърът заяви, че F-35 не е за бюджета на България и добави, че вече има други страни, завили такива самолети и дори сега да ги заявим, по-рано от 6-7 години няма как да ги получим. "Това не е обсъждан вариант, защото не е по джоба на българския бюджет", заяви Каракачанов.
По думите му най-бързият вариант да получим изтребителите е парламентът да гласува новата рамка, предложена от Министерски съвет, и с проекта за бронираната машина. "Водят се преговори и няма смисъл да се бърза. 1-2 месеца не са фатални", коментира Каракачанов. "Много неща могат да се договорят, но първо трябва да започнат конкретните преговори. Тогава ще стане ясно с кой най-бързо и най-изгодно може да се договорим. Тук става въпрос за обществения интерес", каза още министърът и добави, че именно заради това обществото трябва да е много добре информирано по въпроса, за да няма съмнения за корупция и уговорки под масата.
"Президентството има, доколкото виждам, желание въпросът по бързо да бъде решен. Ние също искаме проблемът да бъде решен, но искаме да бъде решен ясно и без съмнения", добави Каракачанов. Според него няма разминаване между институциите по този въпрос, а по-скоро има повече говорене от необходимото.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
САЩ и Гърция засилват сътрудничеството в областта на отбраната
07.07.2017, 13:05
Генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ, изрази желанието на Вашингтон за засилване на двустранното сътрудничество с Гърция в областта на отбраната и за по-нататъшното подобряване на американската база „Суда Бей“ на остров Крит, съобщава електронното издание Ekathimerini.
Съответното изявление ген. Дънфорд направи в рамките на среща с началника на Генералния щаб на Гръцката национална отбрана, адмирал Евангелос Апостолакис, проведена във Вашингтон.
Описвайки военните на Гърция като важен партньор за американската армия, Дънфорд обсъди начини за засилване на съвместното обучение между армията, флота и военновъздушните сили на двете страни, разширяването на дейността на Центъра за оперативно обучение на НАТО по морско забрана (NMIOTC), както и за засилване на обмена на разузнавателна информация.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Ученици от Две могили посетиха военно формирование
07.07.2017, 12:35
Ден на отворени врати във военно формирование 32420 – Русе за членовете на клуб „Родолюбие” от Две могили се проведе вчера. Членовете на клуб „Родолюбие” от Средно училище „Св.Св.Кирил и Методий”- Две могили, област Русе, посетиха военното формирование.  Военнослужещи, под ръководството на капитан Васил Славчев, представиха формированието, техниката, техническите средства и пособията, с които се изпълняват поставените задачи на военното формирование, съобщава КСВ.
За пета, поредна, година Регионалният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Русе организира в летните месеци едноседмични занимания с деца от прогимназиалния курс, в който основна насока имат запознаването и популяризирането дейността на органите и службите за защита на населението от бедствия и аварии, охраната на националната граница, функциите, целите и задачите на военните формирование от БА. През тази година проектът е реализиран с участници от град Две могили област Русе и в заниманията на клуб „Родолюбие” участват 20 деца, които са от 5, 6, 7 клас на Средно училище „Св.Св.Кирил и Методий”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Путин отбеляза ръста на продажби на Т-90 след операциите в Сирия
07.07.2017, 11:50
Успешното прилагане на руско въоръжение в Сирия помага за развитието на военния износ на Русия, съобщи президентът Владимир Путин по време на заседание на Комисията по въпросите за военнотехническото сътрудничество на Русия с чуждестранни държави, която се състоя на 6 юли в "Ново Огарево", предаде "Известия".
Един от образците на успешно приложено въоръжение в Сирия стана руският танк Т-90. Това е най-съвременната серия танкове, която има несравнима комбинация от мобилност, огнева мощ и при това се отличава с относително малък размер и тегло.
В момента с няколко страни, сред които и Кувейт, се водят преговори за доставки на танкове Т-90, заяви министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.
През февруари той вече съобщи, че Русия планира крупни договори за доставки на бойните машини в страни от Близкия Изток. По-рано Т-90 бяха закупени от Алжир, а преговори се водят и с Виетнам.
Трудно е да се направи оценка на износния обем на въоръжение, тъй като през 2016 година Владимир Путин подписа указ, според който параметрите на военните договори остават държавна тайна. Въпреки това, по оценка на чуждестранни експерти, Русия вече няколко години уверено заема второто място в света по износ на оръжие, отстъпвайки само на САЩ.
По време на заседанието президентът подчерта, че "конкуренцията на световния пазар се засилва",но един от основните критерии на потенциалните клиенти е ефективността на техниката в реални бойни условия. А руското оръжие демонстрира надеждност и по-големи възможности в хода на антитерористичните операции в Сирия, подчерта руският лидер. - Още за Т-90
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Първият китайски самолетоносач „Ляонин“пристигна в Хонконг
07.07.2017, 08:30

Първият китайски самолетоносач „Ляонин“ (CV-16) пристигна в Хонконг, предава BBC. Това е първото пътуване на самолетоносача извън континентален Китай. - (видео)

Само една седмица преди пристигането на самолетоносача, президентът на Китай Си Дзинпин предупреди, че всяко предизвикателство към централната власт в Пекин е „недопустимо“.
Някои разглеждат присъствието на „Ляонин“, както и още три бойни кораба като показване на сила от страна на Пекин.
Властите раздават безплатни билети за обиколка на самолетоносачът „Ляонин“. - Още за CV-16

 
Ще се сдобият ли скоро руските кораби разрушители с технологията "стелт"?
07.07.2017, 08:14
Представете си огромно оръдие, което не може да бъде засечено от радар. Русия може скоро да се сдобие с такова. Решението да се използват технологии "стелт", които имат широко приложение при руските и американските реактивни самолети и бомбардировачи и при артилерийските установки на бойните кораби, беше взето от Министерството на отбраната на Русия миналата година.
Руските командири от ВМС обаче очакват резултатите от изпитанията на най-новото военно-морско оръдие АК-176МА преди да приключат плановете за използване на най-новите композитни материали и оръжейна система при оборудването с оръжия на ракетните военни корвети от следващото поколение.
"Русия планира да построи всичките си нови кораби, като използва технологиите "стелт". Това означава, че всички оръжия трябва да бъдат монтирани във вътрешността на кораба, а не на палубата. Тази стъпка трябва да направи корабите невидими за враговете и за някои противокорабни ракети", каза пред "Руски дневник" професорът от Академията на военните науки Вадим Козулин.
Той обясни, че всяка свръхструктура на кораба и артилерийските системи са в основата на повече засичания от радара. Заради формите си и богатото съдържание на метал, често оръжията са главната причина за задействането на вражеските радари.
Използването на технологии "стелт" на кораби обаче не е руска иновация.
"Например ВМС на САЩ използват управляеми ракетни разрушители, проектирани като многоцелеви "стелт" кораби, чието главно предназначение са наземни атаки. Такъв е разрушителят от клас "Цумвалт". Целият кораб е направен от тези "скриващи" материали и при него са използвани такива технологии", допълва Козулин.
Какви модификации правят AK-176 MA специална установка
Новото "стелт" оръдие е наследник на съветската корабна артилерийска установка АК-176. Освен новите "доспехи", направени от материали, които скриват кораба от радара, скоростта на стрелба на установката е увеличена. За нея специално са разработени и различни видове боеприпаси.
"Новата система AK-176 MA тежи около 10 тона и може да изстрелва в минута по 150 снаряда с калибър 76 мм. Тя може да нанесе удар по два кораба и цели на сушата на разстояние до 15 км", каза за "Руски дневник" военният анализатор на в. "Известия" Алексей Рам.
Според Рам AK-176 MA ще получи освен това и цифрова система за данни, която ще позволява на установката да прехваща и да следва автоматично целите. "Решението за откриване на огън обаче ще бъде вземано от офицера на борда. Днес никой не може да позволи на електронни системи да работят напълно независимо и да вземат жизненоважни решения без човека", допълни Рам.
Артилерийската корабна установка AK-176 MA сега преминава изпитания и експертите са на мнение, че тя ще бъде готова окончателно до края на 2017 г. Едва тогава руските ВМС ще решават дали да я вземат на въоръжение или не.
Източник: https://bg.rbth.com/
 

 
Организационно-щатни промени във военновъздушна учебна база  „Георги Бенковски”
06.07.2017, 21:52
Днес, 06.07.2017 год. се проведе тържествена церемония по повод преминаването на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” по ново длъжностно разписание. Официални гости на мероприятието бяха командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, началникът на отдел „Операции” в Командването на ВВС полковник Красимир Кръстев и подполковник Светослав Василев от сектор „Бойна готовност и бойно дежурство”.
Полковник Кръстев прочете заповед на министъра на отбраната, с която от 01.07.2017 год. авиогрупата преминава по ново длъжностно разписание и се трансформира във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” на пряко подчинение на Командира на ВВС.
Командирът на ВВС генерал майор Цанко Стойков приветства личния състав на авиобазата с постигнатите високи резултати при изпълнението на поставените задачи – „През изминалите години вие постигнахте значителен ръст в подготовката на летателния и инструкторски състав, подобрена бе нормативната база, успешно се справихте с програмата за интензивна летателна подготовка и вече предавате своя опит на по-младите пилоти”. Той начерта перспективите за развитие на формированието като Военновъздушна учебна база. Задачите, които базата ще продължи да изпълнява са свързани с повишаване на летателната подготовка на командно-инструкторския състав, подготовка на млад летателен състав от авиационните формирования на ВВС, продължаване на обучението на летци по програмата за интензивна летателна подготовка, летателно обучение на курсантите-летци от Факултет „Авиационен”, обучение и професионална квалификация на сержанти и войници за нуждите на ВВС.
Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” е създадена през 2001 год. като структура за военна подготовка и квалификация на кадри за нуждите на ВВС. Тя заедно с Факултет „Авиационен” се явяват наследници на дългогодишните традиции на военновъздушните училища и школи, които са функционирали на Летище Долна Митрополия. През 2006 год. към нея преминава и съставът на под. 24870 Каменец. В резултат на проведените реорганизации през 2012 год. бе включена в състава на 3-та авиационна база Граф Игнатиево с името Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и функционира като център за летателно обучение на млади пилоти и професионална подготовка на кадри за нуждите на ВВС.
Източник: http://af.armf.bg/
 
Лагерен сбор на зенитните подразделения от Сухопътните войски на зенитен полигон „Шабла”
06.07.2017, 21:38
Днес 06.07.2017 г. беше открит лагерния сбор на формированията от състава на Сухопътните войски, изведени на ЗП „Шабла”. Те ще участват в тактическото учение с бойни и съвместни експериментални стрелби „Шабла 17” и свързаното с него учение „Tobruq Legacy”, планирано да се проведе в рамките на международното учение „Saber Guardian”. Със заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов за началник на лагерния сбор е назначен полковник Тони Трифонов - началник на сектор „Подготовка на формированията за ПВО” на отдел „Подготовка на войските” в Командването на Сухопътните войски. Заповедта на началника на лагерния сбор беше прочетена пред целия личен състав.
На зенитния полигон са изведени над 300 военнослужещи личен състав и 80 единици бойна и обслужваща техника от формированията за ПВО на Сухопътните войски.
На ЗП „Шабла” военнослужещите ще участват в съвместни бойни стрелби заедно с военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, Р Сърбия и САЩ. Съгласно единния график за стрелбите те ще проведат бойни стрелби и пускове със ЗРК „ОСА”, ПЗРК „Стрела 2М”, ЗУ-23-2 и ракетен комплекс 9К79.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Многонационалното учение „Saber Guardian 2017“ ще бъде открито с церемония на 11 юли
06.07.2017, 21:32

Най-голямото многонационално учение в Черноморския регион „Saber Guardian 2017” („SG17“) ще бъде открито с официална церемония на 11 юли 2017 г. от 10.30 ч. на Учебен полигон „Ново село“.
„Saber Guardian 2017“ е годишно международно учение, което ще се проведе в периода 11–20 юли 2017 г. под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа, съвместно с Въоръжени сили на страните-домакини. България, Румъния и Унгария ще поделят домакинството на „SG17“ като интегрираните в него 18 учения ще бъдат проведени на територията на трите държави.

Като основни военни обекти ще бъдат използвани учебният полигон „Ново село“ в България и Военновъздушната база „Михаил Когълничеану“ в Румъния.
На церемонията ще присъстват представители на ръководството на учението от американска, българска, унгарска и румънска страна.
Източник: http://websrv.mod.bg/

 
Контингент на АРМ ще участва във военното учение Saber Guardian 2017
06.07.2017, 20:49
Армията на Република Македония, с подкрепата на Командването на сухопътните сили на САЩ в Европа, ще участва със свой контингент в многонационалното учение Saber Guardian 2017, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Македония ще бъде включена в маневрите с осем представители на инженерния батальон, 40 представители на батальона на военната полиция, 14 членове на батальона със специално предназначение, както и представители на Балканските медицински специални сили, чието седалище се намира в Скопие.
Учението Saber Guardian 2017 се провежда от 23 юни до 26 юли на територията на Румъния, Унгария и България. Македонските войници ще бъдат разположени в Румъния и Унгария.
Учението, която включва над 25 хил. войници от над 20 страни от НАТО и страни-партньори на Алианса, е най-голямото, организирано в Черноморския регион тази година. То е организирано и ръководено от Европейско командване на САЩ.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Путин отново уволнява генерали
06.07.2017, 20:42
Руският президент Владимир Путин уволни осем генерали от МВР, Министерството на извънредните ситуации и федералния затвор. Президентският указ бе публикуван на официалната интернет страница за правна информация, цитиран от "Рамблер" в четвъртък (6 юли).
Не са известни причините за уволнението.
Сред уволнените са генерал-майорът на полицията, министър на вътрешните работи на Република Тува Александър Лобанов и заместник-ръководителят на Главна дирекция към министерството на вътрешните работи на транспорта, генерал-майор Андрей Андреев.
В началото на май Путин уволни 13 генерали от структурите на министерството на вътрешните работи, комитета на извънредните ситуации и федералния затвор.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Комисията по отбрана ще изслушва кандидатите за висше офицерско звание
06.07.2017, 17:40
Парламентът прие на първо четене с 94 гласа „за“, 68 „против“ и 17 „въздържали се“ изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили, според който Министерският съвет трябва да разглежда предложенията за удостояване на офицери с висши военни звания, т.е. генерали и адмирали, след изслушването им в Комисията по отбрана към Народното събрание.
Председателката на ПГ „БСП за България“ Корнелия Нинова бе категорична, че това предложение е част от войната срещу президента и призова от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов да спре това противопоставяне. Тя смята, че този текст е противоконституционен и ако се приеме ще бъде даден на Конституционния съд. Според нея и сега Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание дава право на Комисията по отбрана да покани за изслушване всеки, когото предпочете. Затова не е необходим отделен закон, каза тя.
Вносители на законопроекта са ген. Константин Попов, Пламен Дунев, Емил Христов, Антон Тодоров, Георги Станков, Владимир Тошев, Запрян Янков, Христо Гаджев, Милен Михов, Борис Вангелов, Десислава Костадинова – Гушева и Пламен Манушев. Според тях така ще бъде осигурена по-голяма прозрачност на стартиралия процес по удостояване на офицерите с първо или последващо висше военно звание, както и при заемането на длъжност. В мотивите се посочва още, че това изслушване ще издигне авторитета на висшето офицерско звание. Уточнява се, че то няма да влияе на решението на правителството и президента. Според Христо Гаджев, имало разговори в Комисията по отбрана изслушването да се провежда след решението на правителството. Това обаче ще стане ясно при второто четене на законопроекта. Христо Гаджев допусна, че, ако изслушването стане след решението на Министерския съвет, а не преди, може да се доведе до забавяне издаването на указа на президента. Владимир Тошев посочи, че това изслушване няма отношение към процедурата по повишаване в звание. Една от причините, според него,  е народните представители да се запознаят с генералитета. И обратното, разбира се. Корнелия Нинова реплекира, че така 44-ото Народно събрание приема извънреден закон депутатите да се запознаят с генералите, а генералите с депутатите. Милен Михов от Обединените патриоти констатира, че за първи път българският парламент ще има отношение към назначаването и повишаването на висшите офицери. Но, смята той, не бива да се допуска политизиране и партизиране при назначаване на генералите и офицерите, включително и санкциониране. И призна, че между двете четения е необходимо прецизиране на текстовете. Не искаме да спрем някой генерал, каза адм. Пламен Манушев. Ако трябва ще променим изслушването дори и след указа на президента. Филип Попов от БСП защити позицията, че няма нужда от такъв закон, защото въпросът е уреден в правилника на Народното събрание.
Със същия законопроект депутатите предлагат въвеждане на ясни кумулативно определени изисквания за заемане на длъжността постоянен секретар на отбраната, като акцентират на наличието на професионален опит на ръководна длъжност в администрацията и познаване на спецификата на дейността на Министерството на отбраната. Вносителите смятат, че е необходимо създаването на ясна процедура за избор на постоянния секретар, като с изрична законова разпоредба се изключва възможността за съдебен контрол върху решението на министъра на отбраната да утвърди или отхвърли предложения кандидат от комисията за подбор. Адм. Пламен Манушев предупреди, че ползването на правомощията по закона може да доведе до влошаване на и без това тежкото положение в армията, но промяната е необходима, каза той.
Остава мандатът от четири години на постоянния секретар, но се уточнява, че той трябва да изтече преди придобиването от служителя на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това предполага, че пенсионери, включително и военни, няма да имат право да кандидатстват за тази длъжност.
От БСП в лицето на Николай Цонков бе посочено, че текстовете за постоянния секретар няма да бъдат подкрепени. Според него така тази длъжност се приравнява до обикновен държавен служител и се нарушава презумпцията за осигуряване на стабилност в администрацията. Той и Славчо Велков изразиха несъгласие с изискванията, които се предлагат за назначаване и условията за освобождаване на постоянния секретар. Целта на промените е на тази длъжност да се назначава човек с необходимия опит, смята Владимир Тошев от ПГ на ГЕРБ.
Депутатите предлагат текст, с който да бъде поправен един съществен пропуск на 43-ото Народно събрание. Известно е, че при последните промени на закона званието „комодор” бе заменено с „флотилен адмирал”. Въвеждайки новото звание обаче, депутатите забравиха да му регламентират пределна възраст за военна служба. При гласуването в пленарна зала този текст (чл. 160 от ЗОВС) не бе съгласуван при промяната на званието в чл. 138. По тази причина в момента в закона има както звание „комодор”, така и звание „флотилен адмирал”. С предложената промяна званието „комодор” ще бъде заменено с „флотилен адмирал”. 
Депутатите приеха на първо четене със 175 гласа „за“и двама въздържали се внесения от правителството Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили.  С неговото приемане военнослужещите мъже ще получат равни права с жените в армията по отношение на отпуска за отглеждане на деца, както иска Европейската комисия. Ако България не  уведоми Еврокомисията за промяната на закона не по-късно от 31 юли 2017 г., е налице вероятност от преминаване на стартираната пилотна процедура в официална процедура за нарушение срещу страната ни. По тази причина депутатите гласуваха днес и на второ четене промените.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Президентът на Словакия поиска обяснение за изчезването на 300 хил. муниции
06.07.2017, 12:16
Държавният глава на Словакия Андрей Киска поиска от началника на Генералния щаб на Въоръжените сили Милан Максим обяснение за мистериозното изчезване на около 300 хил. муниции от оръжеен склад в Склене, съобщава братиславското електронно издание The Slovak Spectator.
Инцидентът, който се прерасна в държавен скандал, бе докладван още през месец април. Изглежда обаче, че боеприпасите са изчезнали значително по-рано, отколкото се смяташе досега, и вероятно са минали години, преди от армията да установят липсата им. В списъка на изчезналите муниции са десетки гранати и хиляди касети с патрони с различен калибър.
В медиите вече бе разпространена информация на разследващи журналисти, които твърдят, че инцидентът в Склене е само един от най-малко още пет подобни случая, които до този момент са умело прикривани.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Парашутист от Бундесвера е загинал при съвместни учения с австрийската армия
06.07.2017, 12:10
Парашутист от Бундесвера е загинал в Австрия при скок с парашут, съобщава изданието Der Spiegel.
Инцидентът се е случил при провеждането на съвместни учения с австрийски военнослужещи, уточни говорител на армията на съседната на Германия държава.
Уточнява се, че войникът е извършил скок от 1500 метра височина от военен хеликоптер. В Австрия е създадена специална комисия, която разследва трагедията. Съгласно медийни доклади, военнослужещият е загинал на място при приземяването си на спортна площадка.
 
«Рособоронэкспорт» съобщи, че Индонезия планира да купи изтребители Су-35 на кредит
06.07.2017, 11:58
Планира се закупуването на многофункционални изтребители Су-35 от страна на Индонезия да се осъществи чрез стоков кредит. В момента въпросът се обсъжда в Русия. За това съобщи директорът на «Рособоронэкспорт» Александър Михеев.
За това, че подробности по договора като бройка изтребители, срокове за доставка, обучение, офсетни задължения, са съгласувани на 19 юни 2017 г. съобщи ръководителят на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев.
През февруари 2016 г. бе съобщено, че Индонезия има намерения да закупи 10 самолета Су-35. Тази информация по-късно потвърди и министъра на отбраната на Индонезия Рямизард Рякуду.
Още през 2015 г. бе планирано покупката на 12 нови изтребителя Су-35 за ВВС на Индонезия. Целта бе да се заменят остаряващите морално и физически изтребители F-5E/F Tiger II. По това време от 12 придобити в летателна годност бяха само 2 машини.
Су-35С е многофункционален изтребител поколение 4++, най-новия самолет създаден на база на легендарната вече платформа Т-10С, основа за моделното семейство Су-27/Су-30 и техните модификации. Су-35С е закупен от ВВС на Русия (2 партиди с обща численост 96 машини). Версията Су-35СК бе продадена през декември 2016 г. на Китай в 24 броя. - Още за Су-35
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Полша подписа договор със САЩ за покупката на ЗРК Patriot
06.07.2017, 11:50
Министерството на националната отбрана на Полша и министерството на отбрана на САЩ са подписали договор за доставка в Полша на системи за ПВО ЗРК Patriot. За това днес, 6 юли 2017 г., съобщи министъра на отбраната на Полша.
Документът е бил подписан във Варшава по време на визитата в Полша на президентът на САЩ Доналд Тръмп. Ракетните комплекси ще бъдат доставени до 2022 г. Полша купи 8 батареи ЗРК Patriot, оборудвани с най-новата версия на системата за управление.
По рано през 2017 г. МО на Полша вече бе обявило, че ще сключи договора до края на 2017 г. на сума не по-голяма от 30 милиарда злоти (около 7,5 милиарда долара).
През юли 2016 г. зам-министъра на отбраната на Полша Бартош Ковнацкий заяви, че Полша ще похарчи за ново въоръжение 83 милиарда злоти (21 милиарда долара) - 10 милиарда долара бяха планирани за закупуване на ЗРК със средна далечина и за система за тактическо ПРО. Още 5 милиарда ще бъдат похарчени за ЗРК с близък обсег. - Още за ЗРК Patriot
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
"Смоленск" изстреля крилата ракета от подводно положение
06.07.2017, 09:04
В рамките на бойната подготовка на екипажа руската атомна ракетна подводница на Северния флот "Смоленск", намираща се в акваторията на Баренцево море, е изстреляла от подводна позиция крилата ракета по сложна морска мишена. Това бе съобщено в сряда (5 юли) от началника на пресслужбата на Северния флот капитан първи ранг Вадим Серга, съобщава "Взгляд", позовавайки се на РИА "Новости".
Той уточнява, че стрелбата е била осъществена с крилата ракета "Гранит" по мишена, отдалечена на около 400 км.
"Според данните от обективния контрол, целта е била поразена успешно", допълва Серга.
К-410 "Смоленск" е съветски и руски атомен подводен ракетоносен крайцер по проект 949А "Антей", който влиза в състава на 11-а дивизия подводници на Северния флот на ВМФ. - Още за проект 949
 
Румъния може да изпрати близо 2800 войници и цивилни на мисии в чужбина през 2018 година
06.07.2017, 08;49
Румънският Върховен съвет за национална сигурност увеличи броя на войниците, които страната може да изпраща на чуждестранни мисии през 2018 г., предаде Romania-Insider.
„Имаме 1793 души, военни и цивилни, които ще могат да участват в чуждестранни мисии от министерството на отбраната и 971 души, военни и цивилни, които могат да участват в чуждестранни мисии от министерството на вътрешните работи“, заяви президентът на Румъния Клаус Йоханис след заседание на съвета. Той уточни, че няма горна граница.
„На практика няма толкова хора наети в момента и най-вероятно няма да има такива и през 2018 г. , но ситуацията се дени от ден на ден и трябва да сме сигурни, че ще имаме достатъчно хора за разполагане, когато сметнем за добре – допълнителен броя хора на тези мисии“, заяви Йоханис.
„Съветът също е установил и броят на военните и цивилните, които могат да бъдат отделени в случай на криза“, посочи румънският президент.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Временната парламентарна комисия за изтребителите започна работа
06.07.2017, 08:27
Правилата за своята работа прие на първото си заседание създадената от Народното събрание временна парламентарна комисия  за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. Все още остава открит въпросът кога точно ще се провеждат заседанията, поради заетостта на депутатите и факта, че има и други временни комисии. Второто заседание се очаква да бъде след две седмици, съобщи председателят Емил Христов (на снимката).
От дискусията стана ясно, че проучването на процедурата ще бъде или от 2 юни 2016 г., когато Народното събрание прие инвестиционния проект за изтребителите или от 1 април с.г., когато е решението на Министерския съвет. Все още се обмисля алгоритъмът на работа на членовете на комисията. Ясно е, че тя има срок от два месеца, но в тях влиза и парламентарната ваканция, което означава, че резултати трябва да се очакват до края на септември.
Председателят на комисията е подготвил списък от документи, който ще бъде изпратен с писмо до министъра на отбраната. След запознаването с тях ще започнат и обсъжданията на следващото заседание. По предложение на ген. Симеон Симеонов бе решено да се поканят за изслушване ръководителите на екипите, които са подготвяли проекта.
Задачата ни е комисията да каже има ли грешки в процедурата, а не кой самолет да бъде купен, каза Емил Христов. Ако трябва може да изслушаме и хора от екипа на президента, които са участвали в процедурата, допълни той. Нямаме опасения от комисията, а надежда, че всичко ще стане ясно, посочи Желю Бойчев.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Австрия вероятно ще търси нов изтребител
06.07.2017, 08:15
Австрия е много вероятно да започне да търси по-евтина алтернатива на наличните си изтребители Eurofighter Typhoon. Това съобщава интернет изданието на местния вестник Österreich.
Според вестника, австрийският военен министър Ханс Петер Доскозил съвсем скоро ще обяви това намерение официално. Към момента австрийското Министерство на отбраната отказва официален коментар по въпроса.
Проблемът с наличните Eurofighter е чисто финансов. Летателният час на изтребителя за австрийските ВВС се изчислява на €80 000, което е все по-непосилно за австрийския военен бюджет. В тази връзка ще се търси бърз вариант за замяна на наличните 15 изтребителя от този тип.
Австрия ще търси цялостно решение за охраната на въздушното си пространство, което ще включва както замяна на Eurofighter, така и замяна на реактивните УТС Saab 105Ö, които освен за обучение се използват и за „ер полисинг”.
Известно е, че австрийското МО прави проучване на две основни алтернативи – въоръжен учебно-тренировъчен самолет от типа на M-346 и L-159 или лек еднодвигателен изтребител от типа на F-16 и Gripen.
Вероятността страната да заложи на въоръжен УТС за сега изглежда малка, тъй като за ефективното изпълнение на мисията „ер полисинг” австрийските ВВС желаят свръхзвуков самолет.
През 2002 г. Австрия избра Eurofighter след конкурс срещу Gripen C/D и F-16 C/D. Първоначално се планираше покупката на 18 самолета, но те в последствие бяха намалени на 15, като част от тях бяха употребявани. Машините започват да пристигат през 2007 г.
През февруари 2017 г. австрийското МО заяви, че ще се опита да съди компаниите производители на Eurofighter, заради погрешната информация, която са дали за цените за експлоатация на изтребителя.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Руската фрегата „Адмирал Эссен“ пристигна в Севастопол
05.07.2017, 22:00

Днес в главната база на Черноморския флот в Севастопол пристигна фрегатата „Адмирал Эссен“ 751 проект 11356 (включена в състава на 30-та дивизия надводни кораби на ЧФ), която успешно завърши междуфлотски преход. - (видео)
Корабът е построен в Калининград в корабостроителницата „Янтарь“ и е предаден на ВМФ на 31 май 2016 година, а на 7 юни 2016 година на кораба тържествено бе вдигнат Андреевския флаг. На 18 април т.г. фрегатата напусна Кронщат и започна преход до мястото за постоянно базиране, съвместен с бойна служба в Средиземно море.
На 5 май „Адмирал Эссен“ премина през Гибралтар и влезе в състава на оперативното корабно съединение на ВМФ на Русия в Средиземно море. По време на бойната служба фрегатата два пъти е нанасяла удари с крилати ракети „Калибър“ по терористи на територията на Сирия.

Водоизместимостта на фрегатите проект 11356 е 4 хиляди тона, скоростта достига до 30 възла, а автономността на плаване е до 30 денонощия. Въоръжението на корабите включва крилати ракети "Калибър", артилерийска установка А-190 калибър 100 мм, торпеда 533 мм, палубен вертолет Ка-27 (или Ка-31). - Още за проект 11356

 
Войниците от Бундесвера със забрана за носене на униформи по време на срещата на Г-20
05.07.2017, 20:35
Бундесверът предупреди всички войници, задействани в охраната на срещата на „групата на двайсетте“ в Хамбург за опасност от възможни нападения срещу тях от противниците на политиката на Г-20. Поради тази причина на военнослужещите се забранява да носят униформи при придвижването от казармите към домовете си, пише изданието Der Spiegel.
Във вътрешно известие от Министерството на отбраната се казва, че по данни на военното разузнаване „войниците в униформи, които се движат в градската зона при провеждането на протести може да бъдат обект на спонтанно насилие от страна на леви демонстранти“.
Инструкциите за "Сигурността и заплахите във връзка със срещата на Г-20" обобщават резултатите от разследването на военното разузнаване. Правилата за всички войници, които ще бъдат в района на Хамбург, ще са в сила в периода 5-9 юли.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Русия удари позиции на "Ислямска държава" с най-модерните си крилати ракети
05.07.2017, 20:00
Руски стратегически бомбардировачи Ту-95МС, излетели от летище "Енгелс", са разрушили три склада с въоръжение и боеприпаси и команден пост на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), намиращи се в района на град Акербат, на границата на сирийските провинции Хама и Хомс, използвайки най-модерните си крилати ракети X-101, съобщават руските новинарски агенции, позовавайки се на руското военно министерство.
Уточнява се, че стратегическите крилати ракети, използвани при удара от дистанция от около 1000 км, могат да поразяват мишени, отстоящи на до 4 500 км и могат да носят ядрени бойни глави (X-102).
Допълва се, че бомбардировачите са били ескортирани от изтребители Су-30СМ, които са базирани на летище Хмеймим. - (видео)
Крилатата ракета Х-101 е най-новата руска стратегическа крилата ракета на въздушно базиране, изработена със съвременна технология за намаляване на видимостта за радарите.
 
Руска военна полиция може да бъде разположена в буферните зони в Сирия
05.07.2017, 19:45
В буферните зони в Сирия е възможно да бъде разположена руска военна полиция, съобщи във вторник (4 юли) ръководителят на руската делегация на преговорите в Астана Александър Лаврентиев, цитиран от "Взгляд".
Лаврентиев отбеляза, че в момента има "известни затруднения" в определянето границите на зоните за деескалация в Сирия.
"Трудно е да се говори за присъствие на руски наблюдатели, представители на руското министерство на отбраната, но въпреки това като цяло се обмисля присъствието на руската военна полиция в буферните зони за сигурност", цитира РИА "Новости".
По думите на руския представител, ако съответните документи за зоните на деескалация бъдат подписани, конкретни действия по установяване на контрол и разполагане на силите на реда ще бъдат предприети в рамките на 2-3 седмици.
През декември батальон на военната полиция от руското военно министерство беше прехвърлен от авиобазата "Хмеймим" в град Алепо. Военните бяха изпратени да помагат на местните власти да обезпечат спазването на реда в сирийския град.
Въпросът за границите на зоните за деескалация се обсъжда в рамките на петия кръг от преговорите за Сирия в Астана, който започна във вторник. В двудневната среща участие вземат Русия, Турция и Иран, както и делегация на ООН и наблюдатели от САЩ и Йордания.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Lockheed Martin F-16 не носи нови оперативни способности на ВВС на Индия, смята ветеран, поради липса на потенциал за развитие
05.07.2017, 15:11
Независимо от факта, че американският космически гигант Lockheed Martin не успя да постигне съгласие за производството на изтребители F-16 блок 70/72, то бе направено отново по време на наскоро завършеното посещение на премиера на Индия Narendra Modi в САЩ.
Това е същия самолет, участвал в конкурса за средни многофункционални бойни самолети MMRCA за доставка на 126 изтребителя на индийските военновъздушни сили (IAF) и бе отхвърлено заедно с шведския SAAB Gripen през 2011 г.
Lockheed Martin предложи да се премести поточната линия за окончателно сглобяване от Тексас в Индия, за да отговори на индийските и световните изисквания с условие индийската военна авиация (IAF) да избере най-новата версия на боен самолет F-16 Block 70/72. Източници съобщиха "Не се очаква решение за изтребител, който да отговаря на непосредствените нужди на IAF, през следващите 6 месеца. Блокът 70/72 на F-16, който се предлага, не е нищо друго освен един и същ самолет като блок 60, разработен за въздушните сили на ОАЕ.
"Една от причините за провала на F-16, е че той няма потенциал за подобрения или растеж на самолета" обясни бивш пилот на изтребител, който е един от пилотите, участващи в изпитанията. Днес F-16, който се предлага на Индия за IAF, няма абсолютно никакъв потенциал за растеж.
"Затова не бива да купуваме тези остарели машини за IAF. Ако бъде закупен, самолетът ще бъде в експлоатация през следващите 40 години, което би било замразяване на способностите на ВВС. F-16 е 40-годишна въздушна платформа, всички възможни подобрения вече са направени и няма място за повече растеж. 40-годишният дизайн има своите ограничения, които не могат да бъдат пренебрегвани. Днес модерните бойни проекти, независимо дали са с един или два двигателя, са се подобрили благодарение на високите технологии като анализ на динамиката на флуидите (CFD), така че тези самолети са изключително маневрени и имат изключителни способности за борба с други изтребители. С помощта на нови технологични радари и ракети за поразяване на цели отвъд видимия хоризонт, тези самолети са супер бойци с изключителни способности за борба с неприятелски изтребители. Най-добри примери са руските Су-30, Су-35, Lockheed Martin F-22 и F-35, френският Rafale и европейският Typhoon и други. Изборът на еднодвигателен или двудвигателен не зависи от способностите за близък въздушен бой. - Още за F-16
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Словакия получи първите 2 вертолета Black Hawk
05.07.2017, 13:58
На 26 юни 2017 г. словашките въоръжени сили получиха първите 2 многоцелеви хеликоптера Sikorsky UH-60M Black Hawk от Министерството на отбраната на САЩ по междуправителствения договора от 2015 г. чрез програмата за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales). Машините са пристигнали с морски транспорт в германското пристанище Бремехафен, където са били сглобени и със смесени американо-словашки екипажи са прелетели в база Прешов. Официалната церемония по приемане на вертолетите ще се състои днес.
Още два вертолета ще бъдат доставени през 2018 г., а последните 5 през 2019 г. Те ще бъдат в състава на словашкото армейско вертолетно авиокрило (Vrtuľníkové krídlo generálplukovníka Jána Ambruša) в авиобаза Прешов и ще заменят руските средни тактически транспортни вертолети Ми-17.
 
Близо 4-метров мемориал на полковник Борис Дрангов ще се издига в София
05.07.2017, 13:36
Управителният съвет на Инициативния комитет за издигане паметник на полковник Борис Дрангов одобри днес работния проект, представен от архитекта Венцислав Йочковолски и скулптора Иван Тодоров. Трябва да успеем за празника на София, подчерта председателят на комитета генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Георги С. Раковски“. Свършеното до този момент получи висока оценка от всички, включително от заместник-кмета на Столична община  д-р Тодор Чобанов.
Фигурата на легендарния пълководец, на когото отбелязваме 145 години от рождението и 100 години от героичната му смърт, ще се издига на постамент. Тя ще гледа на югозапад, т.е. към Скопие, където е роден и погребан полковник Дрангов. Мемориалът ще бъде на западния вход на академия с възможност да се вижда както от минаващите по булеварда, така и от влизащите в учебното заведение. За това ще помогнат и неговите размери. Според проекта фигурата, която ще бъде излята от бронз, ще е висока 220 см., а постаментът – 160 см. Предвижда се наличието на информационен портал за живота и делото на полковник Дрангов, както и поставянето на гилзи с пръст от бойния му път. По предложение на Великотърновския митрополит Григорий в мемориала ще намери място и православен кръст.
Това ще бъде нов тип мемориал, свързан с героичния живот на полковник Дрангов, отбеляза архитект Йочковолски. Модерен и максимално реалистичен, допълни скулптура Иван Тодоров.
Чрез обявената дарителска сметка са събрани определени средства, комитетът има на разположение и материали, с които след съответните административни процедури може да започне изграждането на мемориала. Генерал-майор Ангелов се обръща с призив към българската общественост да прояви по-голяма съпричастност към това родолюбиво дело.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Пловдив отбеляза бойния си празник
05.07.2017, 13:03
Българските воини от Тракия изпълняваха своя общобългарски национален дълг, борейки се докрай, побеждавайки всички по своя път. Те не воюваха за слава, а за свободата, обединението и единството на българската държава. Това заяви снощи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в словото си на тържествената проверка (заря) по случай бойния празник на гарнизон Пловдив - 4 юли. От 1915 г. днешната дата е обявена за празник на полковете от Втора пехотна Тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон, а миналата година се възобнови традицията по отбелязването му, съобщава Пресцентърът на МО.
„Ако ние с основание твърдим, че българската нация се е запазила през 500-годишното турско робство благодарение на християнската ни вяра и Светата Българска Екзархия, то с гордост може да кажем, че държавата България е съществувала, и ще съществува, докато има воини като вас, воини като тези, които полагаха костите си по полята на Македония, докато има сърцати мъже, които са готови да облекат униформата и да служат на Майка България“, заяви още министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
„Днешният празник преминава под мотото: Вече възродихме една славна традиция, нека да я продължим. Продължаваме тази традиция, защото и днес армията е необходима на Родината“, каза в словото си началникът на гарнизон Пловдив и командир на 68-ма бригада "Специални сили" – бригаден генерал Явор Матеев. „Пожелавам на всички вас с това, с което разполагате като оборудване и осигуряване, да продължите да давате най-доброто от себе си“, обърна се бригаден генерал Матеев към военнослужещите и служителите от 68-ма бригада "Специални сили", Трета авиобаза Граф Игнатиево, 24-та авиобаза Крумово, 110-ти Логистичен полк и 91-и Инженерен батальон, Втора зона за управление и наблюдение, Регионална служба Военна полиция, ВМА - Пловдив, Военен съд и Военна прокуратура, Военното окръжие и други по-малки военни формирования.
По-рано се състоя празнично шествие на представителни блокове на военни формирования от гарнизон Пловдив по пешеходната зона в града, което събра стотици граждани и гости. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг. Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите. В словото си митрополит Николай благослови военнослужещите от гарнизон Пловдив и отправи пожелания за здраве, силна вяра и благоденствие на тях и техните семейства.
С присъствието си проявите за празника на гарнизон Пловдив уважиха още заместник-председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирът на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов и народни представители от различни парламентарни групи, съветникът на президента и бивш министър на отбраната ген. Стефан Янев, представители на местната администрация, областният управител на област Пловдив Здравко Димитров, настоящи и бивши командири на военните формирования от гарнизон Пловдив, много граждани и гости. В събитията се включиха и ветерани и представители на родолюбиви организации и съюзи.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
В избора на бойни самолети винаги сме следвали политическата конюнктура
05.07.2017, 12:57
Нужен ни е изтребител 4+ или 5-то поколение. Португалия, която ни предлага F-16 блок 15, също има запитване до СААБ за Грипен.
Второто правителство на Борисов промени критериите за избор и наклони везните към F-16.
Грипен може да бъде доставен в България за 18 месеца, а Ф-16 за три години. Грипен не е чисто шведски, на 50% е американски.
Това казва за Frog news авиационният военен експерт и член на фондация "Български ВВС" Пламен Стойчевски............Прочети още
 
Япония смята, че обхватът на ракетата на КНДР може да превиши 5500 километра
05.07.2017, 09:00

Правителството на Япония смята, че обхватът на балистичната ракета, изстреляна във вторник от КНДР може да превиши 5500 км., предаде РИА Новости.

„Висока е вероятността, че обхвата на полета на тази ракета да превишава 5500 км“, посочи говорителят на правителството Йошихиде Суга. Според него е силно вероятно, че това наистина е било междуконтинентална балистична ракета.

По-рано севернокорейската медия обяви, че страната е провела първото успешно изстрелване на МКБР „Хвансон-14%. Максималната височина на полета на ракетата е бил 2801 км, а далечината 933. Според министерството на отбраната на Япония ракетата е преодоляла 933 км. и е паднала на 300 км. от крайбрежната японска префектура Акита.

 
Без конкуренция: какво прави новия БТР "Бумеранг" уникален?
05.07.2017, 08:17
Дизайнът на най-новия руски бронетранспортьор "Бумеранг" безспорно доказва напредъка в инженерната мисъл, твърди шефът на Военнопромишлената компания (ВПК) Александър Красовицки. По своето техническо съвършенство технологиите в него са сравними с космическите, цитира "Взгляд" във вторник (4 юли).
"Машината може да се управлява дистанционно. Това значи, че на практика това е робот. В нея има такива сериозни комплекси за защита от оръжия с висока точност, че тя е просто неразрушима", каза Красовицки в интервю за вестник "Известия".
В сравнение с предишното поколение машини – БТР-82А, "Бумеранг" може да решава много по-голям спектър от задачи, отбеляза генералният директор на ВПК.
По думите на Красовицки на практика бронираният автомобил няма пряк конкурент: техническите решения, заложени в "Бумеранг", според него са по-интересни, по-съвременни и по-евтини от западните аналогични варианти.
"В момента тестваме 12 машини: караме, стреляме, горим, замразяваме. (…) И така, след като минат изпитанията, веднага ще започнат доставките за войските", заключи Красовицки.
Шефът на Военнопромишлената компания през 2016г. отбеляза, че предварителните изпитания на БТР "Бумеранг" ще завършат до края на годината, след което ще започнат държавните тестове. - Още за БТР „Бумеранг“
Източник: https://bg.rbth.com/
 

 
Австрийският министър на отбраната планира изпращане на войски за охрана на границата с Италия
04.07.2017, 20:54
Министърът на отбраната на Австрия Ханс Петер Доскозил планира „навременна“ реакция за справяне с мигрантския поток, която предвижда възстановяването на проверките по границата с Италия – усилие, което ще бъде подкрепено от армията, съобщава вестник Der Kurier.
За гарантиране на сигурността по границите са на разположение общо 750 военнослужещи, които ще бъдат разположени във федералните провинции Тирол и Каринтия. В случай на аварийна ситуация частите трябва да бъдат напълно готови за реакция в рамките на три дни.
В понеделник военното ведомство във Виена изпрати тежко оборудване в Тирол, включително танкове, с които да бъдат охранявани пътищата в района на тунела „Бренер“, свързващ двете съседни държави.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Русия и Китай настояват за отмяна на разполагането на THAAD в Азия
04.07.2017, 20:38
Разполагането на американски комплекси за противоракетна отбрана THAAD край границите на Русия и Китай нарушава стабилността в региона и двете страни настояват САЩ незабавно да прекрати тези действия, пише в съвместно заявление на Москва и Пекин, цитирано от "Взгляд" във вторник (4 юли).
Разполагането на указаните комплекси в Североизточна Азия вреди на "интересите за стратегическата безопасност на регионалните държави, включително Русия и Китай", се казва в заявлението, публикувано на сайта на руското Външно министерство.
Русия и Китай призоваха за "незабавно прекратяване и отмяна на процеса по разполагане" на ПРО системи в региона. Страните се споразумяха "да предприемат необходимите мерки за защита на интересите на двете страни в сферата на безопасността, както и за подсигуряване на стратегическия баланс в региона".
На 12 януари заместник-министрите на външните работи на Русия и Китай се споразумяха да поддържат стратегическия баланс на силите в Североизточна Азия и съвместно да противодействат на системата за противоракетна отбрана на САЩ THAAD, която се разгръща в Южна Корея. - Още за THAAD
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Китай изумява света с какви темпове строи нови бойни кораби
04.07.2017, 16:48

Руският блог dambiev направи статистика на произведените 11 бойни кораби в Китай за първото полугодие на 2017 г., която впечатлява не само с количеството, но и с различните типове на съдовете. Може да се направи основателно предположение, че китайското държавно ръководство има амбициозното намерение не просто да обнови флота, а да го нареди сред водещите военноморски сили. Това ще стане след като бъдат усвоени технологии за построяване на големи самолетоносачи и подводници. Това може би ще бъде постижимо още през следващите 10-15 г.
Хроника на въведените нови кораби през февруари-юни 2017 г.:

- 1 февруари: Спусната на вода 42-та корвета тип 056А (противолодъчен вариант);

- 14 февруари: Спуснат на вода 6-ия разузнавателен кораб;

- 28 март: Спусната на вода 26-а фрегата Тип 054А;

- 30 март: Спуснат на вода хидрографски кораб;

- 1 април: Спусната на вода 27-а фрегата Тип 054А;

- 26 април: Спуснат на вода авионосец Тип 001А;

- 5 юни: Спуснат на вода втори кораб за комплексно океанско снабдяване; Това е най-големият в света кораб от този тип (водоизместване 55 хил тона, дълъг 240 м.) Неговото наличие свидетелства за готовност за участие в операции в отдалечени райони за продължително време.

- 15 юни: Спуснат на вода 5-ят десантен вертолетоносен кораб-док;

- 25 юни: Спуснат на вода катамаран за морско разузнаване с водоизместване 5000 тона;

- 26 юни: Спуснат на вода 13-и разрушител тип 052 D с 64 противолодъчни или тактически крилати ракети;

- 28 юни: Спуснат на вода първият разрушител Тип 055 със 128 тактически крилати ракети. - (видео)

Според някои източници, в състава на всяко авионосно съединение, освен авионосеца, четири разрушителя тип типа 052D и четири фрегати 054А трябва да има и два разрушителя тип 055. Целта е на първо време да бъдат комплектовани поне 3 такива авионосни съединения. - Още за ВМС на Китай
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Йорданка Фандъкова: Твърдо сме за възстановяване на мемориала на софийските полкове
04.07.2017, 16:22
Веднага след демонтажа на паметника „1300 години България“ и обезопасяването на района се надяваме да успеем да върнем на мястото един от най-важните елементи от мемориала от 1-ви и 6-ти пехотен полк - лъвът, който е бил в центъра на разрушения паметник, каза Столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Той в момента се съхранява във НВИМ, разговарях с министъра на отбраната, пуснах официално писмо. Надявам се да получим тяхната подкрепа, за да върнем на мястото този важен елемент, пред който са поставяни венци и цветя в знак на почит към загиналите“, посочи тя.
„Инициативен комитет от военно-патриотични организации внесе своето предложение за възстановяване на мемориала на софийските полкове и то беше разгледано. То е втората част от решението на общинския съвет, което изпълняваме“, уточни Йорданка Фандъкова. „Пространството под паметника ще бъде достатъчно добре укрепено, докато бъде проведен конкурс за възстановяване на плочите на загиналите от софийските полкове, ще бъде и затревено“, посочи тя. „Ще бъде обявен конкурс за възстановяване на този знаков за София паметник. Твърдо стоим зад идеята за възстановяване на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове на мястото, където са били“, заяви Йорданка Фандъкова.
„Моята лична кауза е възстановяване и опазване на паметници. В случая с паметника „1300 години България“ говорим за състояние, в което е напълно невъзможно да бъде възстановен“, обясни тя. „В самото начало на моята работа по моя инициатива създадохме специална програма за възстановяване и опазване на паметниците“, припомни тя и уточни, че първата голяма инициатива е възстановяването на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина. „След това възстановихме и реставрирахме Руски паметник, Докторския паметник, паметника на цар Освободител, орлите на Орлов мост, целия Лъвов мост“, посочи Йорданка Фандъкова. „Започнахме възстановяване и на разрушени паметници. Първият възстановен беше войнишкият паметник в район „Надежда“, каза още тя.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Русия тества "Терминатор 2" в Сирия
04.07.2017, 13:11
В края на юни сирийският президент Башар Асад посети руската база "Хмеймим", където му показаха най-новата руска бронирана бойна машина БМПТ-72, известна още като "Терминатор 2".
Машината е създадена да пази танковете от ракетни атаки в градска среда.
Неотдавна руското военно министерство изпрати един боен БМПТ-72 в Сирия, за да го изпробва и да реши бъдещето на тази разработка. За момента няма подробности за мисията на "Терминатор 2" в арабската страна. Възможно е тя да участва както в охраната на "Хмеймим", така и в битки в сирийските градове и села.
"Беззащитните" танкове
Трагичният опит от войните в Чечения демонстрира нуждата танковете, действащи в градски условия, да бъдат пазени. Един вражески войник с ракетна пускова установка на градска улица може да взриви танк, който трудно се придвижва по тесните пътища. Освен това танковете са уязвими на неравен терен.
На 1 януари 1995 г. колона на 131-ва мотострелкова бригада е почти напълно унищожена при нападение в чеченската столица Грозни. Русия губи 22 танка и 45 бронетранспортьора, защото чеченските бунтовници стрелят, докато колоната навлиза в града.
За да се избегнат подобни трагедии, руското военно командване вече използва самоходни зенитно-артилерийски комплекси ЗСУ-23-4 "Шилка" с цел защита на танковете. Тези оръжия имат своите ограничения. Те не могат да действат в близък контакт с врага на земята и не са снабдени със системи, които да засичат наземни цели.
"Терминатор 1"
Именно поради ограничените възможности на "Шилка" е създаден първият "Терминатор". Машината е конструирана от руската компания "Уралвагонзавод" в края на 1990-те. Шасито ѝ е от танк Т-90 и е въоръжена с автоматични оръдия 2А42, автоматични гранатомети АГС-17, картечница ПКТМ и четири установки за противотанкови ракети АТАКА.
Основната цел на машината е да разчисти бойното поле, преди да атакуват основните бойни танкове. Докато танкът не може да свали войник, който се крие в сграда или окоп с ракетна установка, "Терминаторът" го прави с лекота.
Въпреки това, първият "Терминатор" не е възприет радушно от руското Министерство на отбраната. Машината има няколко сериозни недостатъка.
Първо, върховното командване на руската армия не е доволно от факта, че "Терминаторът" има твърде голям екипаж. Той се управлява от петима души.
Освен това установките за ракетите АТАКА не са защитени, а системата за контрол на огъня не е достатъчно добра.
Главният недостатък на първия "Терминатор" е високата му цена, тъй като използването на шаси от Т-90 за подобно бронирано бойно превозно средство се оказва изключително скъпо.
"Терминатор 2"
Новата машина – БМПТ-72, известна като "Терминатор 2", е създадена така, че да бъдат изчистени всички големи и малки недостатъци на предшественика ѝ. Прави го успешно благодарение на механизъм, който пази установките за изстрелване на ракетите АТАКА, нов двигател и съвременна система за контрол на огъня.
Най-важната промяна обаче е подмяната на скъпото шаси от Т-90 с шасита от остарелите танкове Т-72. Това прави "Терминатор 2" по-евтин и по-достъпен.
Премахването на гранатометите АГС-17 намалява броя на екипажа до трима души.
В общи линии новият "Терминатор" се управлява по-лесно и е по-лек и по-евтин от първия, но и той има своите недостатъци, каза пред "Руски дневник" професорът по военни науки Вадим Козюлин.
Без гранатомети БМПТ-72 има доста по-ниска огнева мощ. Той може да стреля само по една мишена, докато първият "Терминатор" може да сваля три мишени едновременно.
Прототипът на машината е показан на Руското оръжейно изложение през 2013 г. Казахстан, една от страните с най-много танкове Т-72, може да стане първият вносител на "Терминатор 2".
"Терминатор 2" може да се изнася и в страните от Организацията за колективна сигурност, но в Русия той все още не е въведен във въоръжените сили.
"Терминаторът" като част от новата военна доктрина
Руските въоръжени сили наистина ще се нуждаят от БМПТ-72, смята военният експерт Дмитрий Литовкин. Пред "Руски дневник" той заяви, че това е част от новата стратегия за руските въоръжени сили, въведена от военния министър Сергей Шойгу.
С масовото създаване на танкови дивизии руското военно командвани обяви, че руските въоръжени сили могат да предприемат офанзива, като сериозна роля за това имат танковите дивизии.
Танкът като ударна сила е предназначен за водене на битка в тежки градски условия. Именно тук може да помогне "Терминатор 2". Има голяма вероятност БМПТ-72 да бъдат въведени масово в руските въоръжени сили, допълва Литовкин. - Още за БМПТ
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Bloomberg: Руското хиперзвуково оръжие е „сложна цел” за натовската ПРО
04.07.2017, 12:37

Руските и китайските хиперзвуковите летателни апарати са „сложна цел” за ПРО на НАТО, съобщи агенция Bloomberg с позоваване на доклад на военните разузнавателни служби на Пентагона.

Пред Sputnik военен експерт отбелязал, че хиперзвуковото оръжие превръща ПРО в неефективна система. „Хиперзвуковите планиращи летателни апарати са маневрени апарати, които летят на свръхзвукова скорост (пет и повече пъти над скоростта на звука) и по-голямата част от полета преминава по-ниско, отколкото средностатистическата ракета” – се казва в доклад на разузнавателния център на ВВС и космическите войски (National Air and Space Intelligence Center) и комитета за военно разузнаване по изучаване на балистичните ракети (Defense Intelligence Ballistic Missile Analysis Committee), с който разполага агенцията. „Съчетанието на висока скорост, маневреност и относително ниски височини ги прави сложна цел за системата за противоракетна отбрана” – се казва в документа.

В доклада се прави прогноза, че Русия ще запази най-голяма мощ на ракетните войски със стратегическо предназначение сред чуждите страни, отбелязва агенцията. Освен това службите за военно разузнаване считат, че „Китай, както досега, запазва най-активната и разнообразна програма за развитие на балистичните ракети в света”.
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Поредица от многонационални учения в рамките на по-малко от месец
04.07.2017, 11:55
Многонационалното учение „Saber Guardian 17“ е планирано да се проведе в периода от 11 до 20 юли 2017 г., на територията на България, Унгария и Румъния. Учението се ръководи от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и в него ще участват около  25 000 военнослужещи от 22 съюзнически и партньорски държави, съобщават от МО.
Ученията от серията „Saber Guardian“ са многонационални и се провеждат ежегодно от 2013 г. в Черноморския  регион като част от Програмата за съвместно обучение на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ (USEUCOM). През 2017 г. „Saber Guardian“ ще бъде най-мащабното учение в сравнение с проведените досега. Целта е да се повиши оперативната съвместимост на страните-участници и да се демонстрира решителност и готовност за действие в подкрепа на сигурността и стабилността в Черноморския регион.
Българските въоръжени сили ще участват в „Saber Guardian 17“ с около 4000 души от състава на Съвместното командване на силите, видовете въоръжени сили и техните подчинени формирования Служба „Военна полиция“, Военномедицинска академия, дирекции от Щаба на отбраната и Министерството на отбраната и други специализирани държавни структури.
В рамките на „Saber Guardian 17“ на територията на нашата страна в периода 26.06 – 22.07.2017 г. се провеждат:
* международно учение на силите за специални операции „Black Swan-2017”;
* въздушно-десантно учение „Swift Response-17”; Многонационално учение с бойни стрелби „Eagle Sentinel 17”;
* учение на военни формирования на Сухопътните войски „Peace Sentinel-17” и тактическо учение с бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия;
* съвместни експериментални и бойни стрелби с авиационни формирования от ВВС и ВМС, с международно участие  „Шабла-17”;
* компютърно-подпомагано командно щабно учение (КЩУ) „Dacian Guardian 17”;
* Учение по придвижване на сили и средства от Сухопътните войски на САЩ в Европа „Dragoon Guardian-17”.
Вече се извърши транспортирането на личен състав, въоръжение и техника от състава на Военновъздушните сили за участие в тактическото учение с бойни стрелби „Шабла – 2017“ от пунктовете за постоянна дислокация до района за провеждане на учението по републиканската пътна и железопътна инфраструктура. Учение „Шабла – 2017 г.“ се провежда на зенитния полигон на Военновъздушните сили от 3 до 25 юли 2017 г. и е интегрирано в многонационалното учение „Saber Guardian – 2017”.
На 26 юни стартира учението на силите за специални операции „Black Swan”.
То ще продължи до 22 юли и ще се проведе на територията на трите държави-домакини на учението „Saber Guardian 17” – България, Румъния и Унгария.
Тактическа група за специални операции от 68 бригада „Специални сили” с командир подполковник Тодор Даков ще участва в  първото учение от серията свързани учения с учението „Saber Guardian 17”.
Българските военнослужещи от силите за специални операции, съвместно с представители на силите за специални операции на САЩ изпълняват задачи по военно подпомагане, специално разузнаване и провеждане на директни акции. Действията на специалните сили ще се проведат в  УП „Ново село”, База за предно разполагане  - Безмер  и други райони.
Ръководството на учението се осъществява от компонентното командване на специалните сили, с участието на представители от държавите-домакини, разположено в Унгария.
Учението „Black Swan 2017“ подпомага участниците в учение „Saber Guardian 2017“ да отработят и демонстрират интеграция между силите за специални операции и конвенционалните сили за постигане на готовност за справяне с реални извънредни ситуации в целия свят.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Президентът заяви, че Ненчев е катастрофирал с договора с Полша за ремонта на изтребителите МиГ-29
04.07.2017, 11:49
Започна разпитът на президента Румен Радев, който е призован като свидетел по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, съобщава „Канал3“.
На влизане в съдебната зала Радев заяви отново, че Николай Ненчев е катастрофирал с договора с Полша за ремонта на изтребителите МиГ-29. По думите му действията на Ненчев са безхаберие и невежество.
Държавният глава Радев каза още, че подкрепя действията на прокуратурата. Относно вчерашната среща на президента с Бойко Борисов, Радев посочи пред журналистите, че целта й е била да се предотврати войната между институциите.
Днешното заседание по делото започна с показанията на Румен Радев, но при закрити врата. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Северна Корея е изстреляла нова балистична ракета
04.07.2017, 08:25
Северна Корея е изстреляла новата балистична ракета Hwaong-14, предават световните агенции, като се позовават на южнокорейските сили и на японското министерство на отбраната.
След 40 минути полет ракетата е паднала, вероятно във водите на изключителната икономическа зона на Япония, съобщава главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга.
Ракетата е изстреляна от севернокорейската провинция Северен Пьонан. - (видео)
Изстрелването става в деня, в който САЩ отбелязват националния си празник.
Правителството на Япония смята, че новото ракетно изпитание на Северна Корея е поредната провокация от страна на Пхенян.
Поредната провокация на Северна Корея е абсолютно неприемлива и ние изразяваме протест и я осъждаме, заяви Йошихиде Суга. Според премиера Шиндзо Абе новото ракетно изпитание показва, че заплахата от страна на Северна Корея нараства все повече.
Според Абе Пхенян не обръща внимание на предупрежденията на международната общност и призовава Китай и Русия да играят по-конструктивна роля по севернокорейското досие. Той допълва, че има намерение да отправи този призив към китайския президент Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин по време на тристранната им среща в Хамбург, където се провежда срещата на Г-20.
Южнокорейският президент Мун Дже-ин свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност след ракетното изпитание.
В Twitter американският президент Доналд Тръмп коментира: „Това момче няма ли нещо по-добро за вършене?" (лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун, б.ред.). Той изразява надежда, че Китай ще накара Северна Корея да "прекрати това безумие веднъж завинаги".
Източник: http://www.investor.bg
/
 
„Независимая газета“: Какво следва след края на битката за Мосул
04.07.2017, 08:17
След завладяването на развалините на джамията Ан Нури в Мосул Министерството на отбраната на Ирак побърза да обяви приключването на битката за града, пише вестник „Независимая газета“. Но там все още има снайперисти джихадисти, периодично се чуват избухвания на снаряди и стрелби. Сблъсъците в кварталите на стария град с останалите там членове на терористичната групировка „Ислямска държава“ продължават.
Не е толкова важно обаче колко дълго време ще продължават последните огнища на боевете с джихадистите в Мосул. По-важното е какво чака Ирак след поражението на „Ислямска държава“ и окончателното освобождаване на територията на страната. Съществуват притеснения, че след приключването на битката за Мосул ще започне битката за Ирак. Тя ще бъде още по-ожесточена и кръвопролитна, като ще се води между арабите шиити, арабите сунити, кюрдите, туркмените и християните, а резултатът може да бъде окончателната фрагментация на страната по етнически и религиозен признак.
При Садам Хюсеин, независимо от репресивния режим, повечето от иракчаните се чувстваха като граждани на една държава, заедно с която бяха част от арабския и ислямския свят и в която се развиваше икономиката. Сега отношенията в Ирак се изграждат на базата на клановата, племенната, религиозната и етническата принадлежност и лоялност. Държавните структури и институции са слаби и неефективни, а хазната са празни.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 

 
Полети на китайския самолетоносач Liaoning (CV-16)
03.07.2017, 22:30
Още за CV-16
 
Неуспешен старт на новата китайска тежка ракета носител.
03.07.2017, 22:02
Аварията с тежката китайска ракета носител 'Чанчжен-5' е по време на полетни изпитания, по време на отработване на системите и технологиите може да се очаква всякакви проблеми, инцидента няма да окаже сериозно влияние на развитието на китайската космическа програма, според академика от Руската академия по космонавтика Алексей Железняков.
Китайската РН 'Чанчжен-5' (Великият поход-5) със спътникът 'Шицзян-18' стартира от космодрума Венчан в 14:23 наше време в неделя. Това бе втори старт за РН от серията 'Чанчжен-5' и 250 за ракети носители 'Чанчжен' като цяло.
От агентство Синхуа са съобщили за неуспешното развитие на мисията. Малко след старта е започнала да се развива не планирана ситуация, причините за която тепърва ще изясняват китайските специалисти. Спътникът не е изведен на орбита. - (видео)
По мнение на Желязняков, сериозно негативно влияние на развитието на китайската космическа програма тази авария няма да окаже, но може да предизвика „отмествания надясно“ на стартове планирани именно с тази ракета, например на лунната станция 'Чанъе-5'
Стартът на 'Чанъе-5' е запланиран за края на ноември 2017, той трябва да се състои от космодрума Венчан. Апаратът трябва да прекара в космоса около месец, трябва да кацне на Луната, да събере образци и да се завърне на Земята. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 
Полк. Димитър Стоянов: Анкетната комисия "Грипен" е комисия "анти Радев"
03.07.2017, 21:23
Анкетната комисия реално се явява комисия анти-Радев. Това каза главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с Анкетната комисия в парламента за поръчката на нов изтребител.
„Анкетната комисия реално се явява комисия анти-Радев. Защо? Защото беше манипулиран целият този процес от господин Цветанов. Непрекъснато се внушаваше, че има корупция по високите етажи. Непрекъснато се подаваха информации, че е оказан натиск от президентската институция върху служебното правителство, върху комисията, която оценява офертите. Стигна се дотам даже да се говори, че под въздействието на президентската институция единият проект е бил ускорен, този за изтребителя, а другият за военноморските сили беше забавен. Председателят на комисията си позволи да коментира, че тази комисия ще бъде добре дошла за президента, тъй като тя ще изчисти името му. И аз задавам въпроса какво трябва да бъде изчистено от името на президента? Корупция няма, така че аз не виждам смисъл по този начин да се подхожда“, коментира полк. Стоянов.
Във връзка с изказването на президента Румен Радев, че има битка между лобисти и авиатори, той коментира: „Определено е така и битката от една страна е между лобисти и авиатори, а от друга страна е между лаици и професионалисти. Видяхме лаишки изказвания в много от студията, в средствата за масова информация, включи се включително и експрезидентът Плевнелиев, който коментира необходимостта от закупуване на F-16 за сметка на останалите две оферти“. По думите му всички, които са излизали по средствата за масова информация, са коментирали защо F-16 е декласиран, а в същото време никой не е попитал защо „Юрофайтър“ е на второ място. „Това навежда в една посока по отношение на коментарите за конкретни типове самолети“, допълни той. "С тази комисия, между другото, се създаде едно впечатление, че парламентарната група на ГЕРБ си осигури един трибунал в Народното събрание, постоянно действащ трибунал, с който да бъде атакуван президентът. По отношение на така наречената „прибързаност“ от страна на президента и как е бързал да бъде реализиран проектът, само да кажа, че в искането за предоставяне на оферти има конкретни дати. Тези конкретни дати и това искане за предоставяне на оферти е разписано от господин Ненчев и господин Лукарски. Това са министри в правителството „Бойко Борисов 2“. Там има конкретно заковани дати – 13 март получаване на оферти, от 14 март до 31 март работа на комисията. След това оценка и вземане на решение", отбеляза още полк. Димитър Стоянов.
Източник: http://www.focus-news.net
 
Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция ще построи самолетоносачи
03.07.2017, 21:18
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната се стреми да стане самодостатъчна във военно отношение и добави, че не след дълго тя ще построи свой собствен самолетоносач, предаде местната ме TRT.
Ердоган направи тези коментари по време на реч на церемония за пускането във вода на произведената в страната корвет „Киналиада“ край Истанбул. Съдът е част от турския проект МИЛГЕМ (Национален кораб). „Ние ще строим и собствени самолетоносачи“, заяви Ердоган. Той добави, че Турция няма да позволи никому да блокира нейните военни инициативи.
„Като страна, която се стреми да стане независима в сферата на отбраната до 2023 г. ние трябва да се движим дори още по-бързо“, уверен е турският президент. „Горди сме с възможността си да строим военни кораби, особено да строим подводници“, заяви той и посочи, че страната е една от 10-те в света, които имат възможността да произвеждат бойни кораби със собствен дизайн.
Източник: http://www.focus-news.net
 
Македонската армия ще участва в две международни учения
03.07.207, 21:12
Войници от армията на Македония от 11 до 20 юли ще участват в голямото международно учение "Сейбър Гардиън 2017", която ще се проведе на територията на Унгария, Румъния и България, предаде македонската медия "Сител"
Прессекретарят на армията на Македония подполковник Тони Яневски съобщи, че на учението, което се организира от командването на армията на САЩ в Европа, ще участват армии на 22 страни с около 25000 участници. Македония ще я представляват 71 войници, включително 40 души с осем превозни средства и оборудване от батальона на военната полиция, 14 войници от батальона за специални цели, осем от инженерния батальон и девет членове от балканските медицински специални сили.
Целта на умението е да се насърчи стабилността и сигурността в Черноморския регион, както и да се укрепят партньорските съоръжения и взаимното доверие между САЩ и сухопътните войски на страните-участнички. Според сценария на учението трябва да демонстрира готовност към колективна отбрана, което включва полево обучение и тренировки с бойни мишени.
Оповестено е и предстоящото съвместно учение на македонската армия с командването на армията на САЩ за Европа под името "Dragoon Guardian 17", която ще се проведе в Република Македония в края на юли и началото на август на армейския полигон "Криволак".
В учението ще участват 300 членове на армията на САЩ и 95 войници от Македония от инженерния батальон от Първа механизирана пехотна бригада.
Източник: http://www.focus-news.net, Виктор Турмаков
 
Русия работи по първата си анаеробна подводница
03.07.2017, 20:36
Неатомната подводница от проекта 677 "Лада" ще бъде снабдена с анаеробна енергийна система. Това съобщи в събота (1 юли) заместник-главнокомандващият на руския ВМФ вице-адмирал Виктор Бурсук, цитиран от RT. Производството ще започне с шест кораба след 2019 година.
"Подводниците от проекта 677 ще бъдат снабдени с анаеробна енергийна система, като ще започнем с шест броя", каза Бурсук и отбеляза, че това ще се случи чак "след успешното изпитание на машината.
По-рано вестник "Известия" писа, че дизел-електрическата подводница "Кронщадт" от проекта 677 тип "Лада" ще бъде оборудвана с анаеробна енергийна система.
Този тип енергийни системи принципно не се нуждаят от зареждане на акумулаторните батерии, което се извършва от дизелов двигател. Енергията за двигателите може да се получава и с помощта на водородни горивни клетки.  Разработка ще позволи на подводницата да остане под вода незабелязано за период до няколко седмици. - Още за проект 677
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Вучич: Противниците на покупката на руско оръжие са невежи
03.07.2017, 20:30
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че противниците на закупуването на руско въоръжение са невежи, съобщи РИА "Новости" в неделя (2 юли). Според него страната му се нуждае от руското оръжие, за да повиши рязко своята отбранителна способност.
"Очакваме скоро визита на (руския военен) министър  (Сергей) Шойгу, както и пристигането на танкове и разузнавателни машини. Това има голямо значение за нас, макар че някой невежи твърдят, че не ни трябва", каза Вучич в интервю за информационната агенция.
Според него въоръжението е нужно на Белград, за да гарантира защитата си и да не допусне повтарянето на сценария от 1999 г., когато страната стана жертва на бомбардировки от страна на НАТО. "Нашите отбранителни способности ще нараснат сериозно буквално за един ден", подчерта Вучич.
"Днес имаме три или четири самолета МиГ-29, а няма по-добър самолет за близък бой. Когато оборудваме армията с радари и ПВО, гражданите ще се чувстват в безопасност. Що се отнася до военно-промишления комплекс, за съжаление войни има навсякъде и през следващите 20 години ще можем да продаваме всичко, което правим", каза сръбският президент.
По-рано официални лица съобщиха, че през 2017 г. Русия ще достави на Сърбия шест изтребителя МиГ-29, както и партида тежка бронетанкова техника, включително танкове. Точният срок за доставките за момента не се съобщава.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Продължаваме да се питаме има ли място Българската армия
03.07.2017, 20:06
Президентът ген. Румен Радев удостои с висше офицерско звание "бригаден генерал" трима военнослужещи. Новият директор на дирекция „Стратегическо планиране” е бригаден генерал Красимир Кънев.
След като получи новите си пагони той каза: „Продължаваме да се питаме има ли място Българската армия в тази трудна, непредвидима среда, стратегическа среда за сигурност? Ако тази роля е важна, тя притежава ли необходимите способности? Къде трябва да са насочени приоритетите на инвестиране - в хората или в технологиите? Ние ще продължим изпълнението на военната служба в международна среда, на оперативно и на тактическо ниво. Не можем да обещаем, че няма да задаваме повече въпроси, но с отговорите си и с дейностите си ще направим всичко възможно за подкрепа на държавното ръководство в процеса на вземане на правилните решения за българския народ и българската държава. Знаем, че отбраната, сигурността, са много скъпи дейности, но свободата е безценна.”
Държавният глава удостои още полковник Васил Събински и полковник Николай Караиванов с висше офицерско звание "бригаден генерал". Бригаден генерал Събински ще бъде директор на дирекция "Комуникационни и информационни системи“ във Военния секретариат на Европейския съюз в Брюксел, а бригаден генерал Караиванов става началник на щаба на Сухопътни войски.
Господа офицери, искам да заявя моята увереност, каза върховният главнокомандващ, че използвайки всички ваши знания и опит, вие ще дадете всичко от себе си на тези нови позиции, защото демонстрираните от вас качества са наистина гаранции за вашите успехи. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Важното е процесът на модернизация на Българската армия да не спира
03.07.2017, 20:04
Държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското общество въпроси. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2. Срещата се проведе по инициатива на българския министър-председател и на нея бяха обсъдени редица въпроси, свързани с укрепването на сектор „Сигурност“, реформите в правосъдието, проектите за модернизация на Въоръжените сили и позициите на Република България в международен план, съобщават от президентската институция.
На срещата беше подчертано значението на взетите решения на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност от 30 май т.г. за подобряване на мотивацията на служещите в сектор „Сигурност“ и за ускоряване реализацията на проектите за модернизация на Въоръжените сили. Държавният глава подчерта, че президентската институция защитава ясно регламентирания процес за реализация на проектите за модернизация на Въоръжените сили и предоставената в рамките на този процес военна експертиза. Важното е процесът на модернизация на Българската армия да не спира, е позицията на президента.
Президентът Радев и министър-председателят Борисов бяха единодушни, че страната ни се нуждае от ефективна борба с корупцията, която да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост. Министър-председателят оцени високо призива на президента Радев за създаването на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта.
Общо беше мнението, че отстояването на позициите на страната ни в международен план изисква съгласие и общи действия от страна на всички държави институции. Министър-председателят запозна президента с резултатите от проведените наскоро свои посещения в Република Франция, Федерална република Германия и Република Хърватия, а президентът Радев – с визитите си в региона на Югоизточна Европа и с предстоящите си посещения в Република Черна гора и Италианската република, по покана на президентите на двете държави.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Утре е важен ден за военнослужещите от пловдивските поделения
03.07.2017, 13:44
Военнослужещите от пловдивските поделения ще отбележат утре Деня на гарнизон - Пловдив - 4 юли. Програмата е под мотото "Нека да продължим" и ще започне в 18,00 часа с празнично шествие на представителни блокове на основните военни формирования от гарнизона и от ветерани от различни военни и патриотични организации. Това каза пред журналисти бр.ген. Явор Матеев, началник на гарнизона и командир на 68-ма бригада Специални сили. Военните ще минат по пешеходната улица на Пловдив от бул. "Шести септември" до пл. "Централен", където пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна панихида за загиналите през всички войни български войни. Ще има празничен концерт с участието на военен духов оркестър на ВВС и много други изпълнители, а от 21,15 часа - тържествена заря - проверка. Очаква се гости на пловдивските военнослужещи да бъдат заместник-председателят на НС Цвета Караянчева, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, председателят на комисията по сигурност ген. Константин Попов, всички командири на щаба на Втора армия, генерали от резерва. Тази дата е част от героичната славна традиция на Българската армия и в частност на Пловдивския гарнизон, каза генералът. Той припомни, че тази дата е обявена за празник на полковете от Втора тракийска дивизия и на самата дивизия със заповед на министъра на войната през 1916 година. На тази дата - 4 юли /28 юни по стар стил/ през 1913 година, по време на Междусъюзническата война, Българската армия печели битката при Криволак, с което спира настъплението на сръбската армия към София и се дава възможност да се съединят българската и гръцка армия. Сражението е тежко и кръвопролитно, а "тракийци" дават около 2000 жертви. Всички военни подразделения, които участват в тези сражения - 2-ра пехотна тракийска дивизия, 9-ти пехотен полк, 11 пехотен Сливенски полк, 49 пехотен полк, 28 Стремски полк, са от Пловдив и от градовете и селата около него, добави ген. Матеев. Малко след Ньойския договор, през 1926 година, датата е препотвърдена от тогавашния министър на войната, целта на което е била да се вдигне духът на българския войник, след като България е била принудена да преобразува полкове в дружини. Празникът се е чествал до 1944 година и възобновен миналата година по идея на ген. Матеев. Възстановяваме го, допълва той "не само за да си припомним неувяхващата бойна слава на България, спечелена в блестяща победа като тази при Криволак, но и да поменем в молитвите си онези знайни и незнайни български герои, отдали силите, здравето и дори живота си за своята Родина". Гарнизон Пловдив е най-големият в страната и включва три от шестте основни съединение на Българската армия - 68-ма бригада "Специални сили", 3 авиобаза в Граф Игнатиево и 24 авиобаза в Крумово. Пак в Пловдив са разположени и много по-малки, но ключови поделения, сред които 110 логистичен полк, инженерен батальон, едно от 4-те регионални звена на Военна полиция.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Без френски акцент: Руският вертолетоносач ще надмине „Мистралите”
03.07.2017, 13:30

Руският ВМФ до 2025 г. трябва да придобие два универсални десантни кораба (УДК), пише ria.ru с позоваване на висш военноморски началник. Те щели да надминат френските „Мистрали”, които накрая отплаваха за Египет.

За това с такова голямо внимание се следи развитието на проекта за УДК „Прибой”. Предназначението на УДК е за превози по море и стоварване на неподготвен бряг войски и техника в хода на морска десантна операция (с участието на вертолети за бойна поддръжка от корабната авиогрупа), поставяне на минни и мрежови заграждения, хидроакустически буйове от системата за водно наблюдение. Руските специалисти прекараха няколко месеца на френските УДК „Мистрал”, изследваха го, а половината от корпуса (кърмата) се строеше в руската корабостроителница "Балтийский завод" (Санкт Петербург) по френска документация. Те обаче възприеха критично чуждия опит, като оцениха кое при тях не трябва да бъде така.

Освен дузината вертолети за бойна поддръжка и десантни вертолети, на борда на УДК ще има 6 щурмови катера и 6 десантни катера с товароподемност по 45 тона всеки. Зенитното прикритие ще включва 4 бойни модула, включително морските варианти на комплексите „Тор” и „Панцирь-МЕ”. Артилерията ще е представена от 76-мм универсална установка. „Прибой” е замислен да плава автономно до 6000 км, да превозва около 500 души и бойна техника (50 БМП и 10 танка) с възможност да излиза до самия бряг. Тези функции обуславят почти авионосна по размери палуба и архитектура на вертолетни хангари (в надстройката и в корпуса под палубата). Десантните катери с помощта кранове със стрели ще бъдат приети не в доковата камера, а на суха докова камера над ватер-линията. Очертава се водоизместване около 23 хиляди тона, дължина на корпуса 200 м. и ширина – 34 м. Очаква се в скоро време да започнат преговорите с Министерството на отбраната. Самият „Прибой” може да бъде построен за 5 г., като няма да бъдат монтирани отделни агрегати, а направени на различни места отделни модули.
Източник: https://www.blitz.bg/

 
Капитулира ли консенсусът в отбраната?
03.07.2017, 09:12
Само преди месец политиците излязоха въодушавени от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Обсъдиха проблемите и начертаха близки и малко по-далечни задачи, за да вдигнат сектор „Сигурност“ на крака. Аргументите бяха конкретни, консенсусът беше обещаващ.
Нещата обаче много бързо взеха обратна посока. Политическата конфронтация постави под съмнение превъоръжаването на армията. Решението за ускорена реализация на модернизационните проекти се препъна в …изтребителите. Управляващите се притесниха, че изборът на „Грипен“ може да се обвърже с президента, който не е от тяхната политическа сила и побързаха с депутатска комисия за два месеца да ревизират свършеното от военната експертиза в продължение на години и със сложни математически модели. Интересно, от къде депутатите ще наемат експерти, за да са убедени в своето решение. Защото каквото реши парламентът, това ще бъде, казва военният министър. Красимир Каракачанов ще преговаря и за декласирания F-16, ако Народното събрание върне в играта португало-американския изтребител.
За капитулация на консенсуса от 30 май има още редица още, които са свързани с неспазване на сроковете за изпълнението на решенията на Консултативния съвет за национална сигурност. Преди повече от десет дни трябваше да бъдат готови анализът и предложенията за интегрирано развитие на сектор „Сигурност” и за разпределение на ресурсите по отделните държавни органи и структури за следващите пет години. На този етап няма информация дали срокът е спазен.
На 30 юни изтече друг, също много важен, срок. До тогава трябваше да бъдат разработени конкретни планове за попълване на недостига от личен състав в сектор „Сигурност” и мерки за повишаване на неговата квалификация, мотивация и престиж; ускорена реализация на проектите за модернизация и поддръжката на техниката, въоръжението и оборудването до замяната им с нови образци.
Дали ги има тези планове или не, не е известно. Ясно е обаче, че полицаите готвят мащабни протести, недоволни от социалния си статус. Красимир Каракачанов води разговори с финансовия министър Владислав Горанов за вдигане на военните заплати, но на този етап без успех. Потвърди се прогнозата, че новите минимални пенсии изядоха парите за хората в отбраната. В определена степен самият военен министър признава това: „От една страна финансовият министър е прав, като казва, че Обединените патриоти поискахте да се вдигне минималната пенсия от 168 лв. на 200 лв. Това се случи, това са разходи от бюджета. След това трябва да се увеличат заплатите на учителите, трябва да се решат проблемите в транспорта, свързани с нови закони и т.н. Т.е. има много проблеми, които струват пари.“ Засега единствената надежда е в обещанието на министъра, както казва той, да положи абсолютно всички усилия, да изразходва всичките си нерви, ако трябва, но да се опита да убеди правителството и най-вече министърът на финансите, че за 2018 г. трябва да се предвиди и ръст на заплатите. Т.е. правителството не е убедено. И тук консенсусът е бил за пред камерите.
Получава се така, че парламентът е на път да взема решения или да изпълнява своите контролни функции по отношение на МО и армията със затворени очи. Той не е дебатирал и не е дал оценката си за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през миналата година. Пак по определени съображения, включително и с политически оттенък, докладът на служебното правителство беше изтеглен от кабинета на Бойко Борисов. Обещанието бе до 30 юни министър Каракачанов да внесе нов доклад. Това може и да се случи в близките дни, но има реална опасност депутатите да разберат хала на армията в ранна есен. А замисълът всяка година до края на март да се внася такъв доклад, е на негова основа да се вземат решения както от законодателната, така и от изпълнителната власт.
Загубата на консенсуса в отбранителната политика застрашава вземането на много важни решения до края на годината. Няма да е добре, ако в подобна атмосфера се актуализират и усъвършенстват Стратегията за национална сигурност и всички нормативни документи, които ще последват. Особено важно в това отношение е разработването и приемането на плана за поетапно повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП в периода до 2024 г.
В коментар за разсекретяването на стенограмата за КТБ премиерът Бойко Борисов заяви, че вече няма смисъл от заседанията на КСНС. Интересно, имат ли смисъл конфронтацията и неизпълнението на решенията?!
А преди месец приветствахме диалога
Имаше много нормален и конструктивен диалог, каза на 30 май т.г. пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след приключване на КСНС при държавния глава. „Обединихме се около предложенията на президента Радев. Беше един много нормален и конструктивен диалог. Мисля, че държавният глава правилно благодари на всички участници. Присъствал съм на Консултативни съвети, на които не можеше да се чуем. Съветът беше нормален. Всеки каза това, което счете за нужно. Имаше смисъл и по много от въпросите намерихме решение“, поясни той.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Криза в армията: Търсят се 8100 офицери, сержанти, войни...
03.07.2017, 09:08
Близо 2500 доброволни резервисти не достигат, за да попълнят състава на войската. Това става ясно от отговор на депутатско питане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Според него, като се прибягват и 5600 незаети места във войсковите формирования, общо незаетите длъжности за офицери, сержанти и войници стават 8100.
Поради тази причина МО е разработило план за преодоляване на проблема. Мерките, заложени в него, целят постигане на ефект, който да доведе до задържане на личния състав и да повиши мотивацията за служба, става ясно още от отговора. До 2018 г. трябва да се създадат условия за назначаването на 1300 души, след което до 2022 г. трябва да бъдат приемани по 800 мераклии всяка година. Друга мярка пък предвижда парите за личен състав да се отпускат по списъчен състав, както е било преди, тоест, колкото трябва да е числеността на армията. А не както е сега – по щатен състав. Това не позволява на командирите да назначават нови хора, тъй като средства се дават само за тези, които в момента служат, пише "Труд".
Друга мярка пък предвижда да се увеличи базата за изчисляване на заплатите на военните. Това обаче може да стане само със Закона за държавния бюджет за догодина. В момента базата е 380 лв. и не е променяна от 2009 г. Една от идеите е да се обвърже с минималната работна заплата, която сега е 460 лв. или със средната в обществения сектор.
Ръководството на министерството не се е отказало да търси положителен отговор на въпроса за възстановяване на висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия. Според Каракачанов в документите за оценяване и акредитация има пропуски, които трябва да се отстранят.
Източник: http://www.dnes.bg/
 
Ядрените държави продължават да усъвършенстват потенциала си
03.07.2017, 08:59

Количеството на ядреното оръжие в света продължава бавно да намалява. В същото време много страни отново обявяват за запазването и развитието на програмите си за модернизиране на ядрените арсенали. Това съобщава Стокхолмският институт за изследване на проблемите на мира СИПРИ (SIPRI) във връзка с публикуването на ежегодните данни за ядреното оръжие в света.

По данни на СИПРИ от началото на 2017 година девет страни – САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея разполагат общо с около 14 935 ядрени бойни глави. Това е по-малко отколкото в началото на 2016 година, когато преброяването сочеше около 15 395 единици, поясняват аналитиците от института. Експертите на СИПРИ не за първа година констатират, че съкращението на ядреното оръжие става за сметка на ядрените арсенали на САЩ и Русия, които имат общо над 93% от световните запаси от ядрено оръжие. Този процес върви бавно, въпреки международните договорености, смятат от СИПРИ. В същото време двете страни имат разработени дългосрочни и скъпи програми за по-нататъшно модернизиране на ядрените оръжейни системи. САЩ планират да похарчат в следващите 30 години до трилион долара за ядрени програми. „Прогнозираният ръст на разходите на САЩ не е неочакван. Действащата администрация на САЩ продължава амбициозните си планове за ядрена модернизация, приети от президента Барак Обама”, заявява експертът от СИПРИ Ханс Кристенсен, цитиран в съобщението за медиите. В аналитичния доклад на СИПРИ се отбелязва, че арсеналите на другите ядрени страни не са големи, но всички те или са започнали а разгръщат нови системи за пренасяне на ядреното оръжие, или са обявили подобни програми. Като пример експертите посочват Китай, Индия и Пакистан. Според анализаторите Северна Корея разполага с достатъчно количество вещество, което да стигне за 10-20 ядрени бойни глави, което е свидетелство за разширяването на възможностите на Северна Корея. През 2016 година страната проведе безпрецедентно количество изпитания на различни ракетни системи с различни резултати. Въпреки прогреса в международните преговори по договор за забрана на ядреното оръжие, всичките девет страни имат дългосрочни програми за модернизиране. Това говори, че нито една от тези държави няма да бъде готова да се откаже в обозримо бъдеще от своите ядрени арсенали”, казва Шенън Кайл, чиито думи са цитирани в съобщението за медиите. Представените в понеделник данни за запасите от ядреното оръжие а част от материалите от сборника на СИПРИ за 2017 година. Това е ежегодно издание, което описва тенденциите в областта на въоръженията, разоръжаването и международната сигурност в света. Отделни глави от този сборник вече бяха представени през декември 2016 година, през февруари и април т.г.. Публикуваните данни се отнасяха за рейтинга на световните производители на оръжия, както и за тенденциите в областта на търговията с оръжие и военните разходи. В доклада се съобщава, че САЩ разполагат с 6,8 хиляди бойни глави (1,8 хиляди са на позиции, 2,2 хиляди са в складове), Русия има 7 хиляди (1,95 хиляди на позиции и 2,35 в резерв). Данните за останалите страни сочат, че те притежават значително по-малки арсенали. Великобритания има 215 бойни глави (120 и 95 съответно), Франция – 300 (280 и 10) Китай – 270, Индия – 100-130, Пакистан -100-140, Израел - 80, КНДР, предполага се 10-20 Русия има активен арсенал от около 4,3 хиляди бойни глави, като приблизително 2,46 хиляди от тях са стратегически, а 1,85 хиляди – тактически. От стратегическите бойни глави около 1,95 хиляди са на балистични ракети и летища на бомбардировъчната авиация. Всички нестратегически бойни глави се пазят в централни складове. Около 2,7 хиляди остарели бойни глави очакват преработка и безопасно унищожаване. Руските междуконтинентални балистични ракети постепенно се модернизират, на мястото на съветските системи влизат нови, отбелязва СИПРИ. На тях се пада около 60% от разгънатите стратегически бойни глави. „Русия се стреми да поддържа общ стратегически паритет със САЩ по пътя на ограничаване на бъдещите съкращения на броя на ракетните установки и увеличение на максималния брой на поставяните в тях бойни глави. Стратегическите ракетни войски на Русия предпочитат системите с разделяща се главна част с блокове за индивидуално насочване, които могат да се поставят на подвижния ракетен комплекс РС-24 „Ярс” (SS-27 Mod 2). Освен това продължава работата над новия комплекс базиран в подземни шахти, известен като РС-28 (Sarmat, SS-30), който може да носи до 10 бойни глави с индивидуално насочване, и според съобщенията ще бъде оборудван със система от контрамерки за преодоляване на противоракетната отбрана на САЩ”, се посочва в доклада на СИПРИ. СИПРИ е основан през 1966 година и е независим аналитичен център, занимаващ се с изследване на конфликти, на въоръженията, на контрола върху въоръженията и разоръжаването. - Още ракетно оръжие
Източник: http://www.bgnes.com/

 

 
350 дипломатически полета с оръжие за терористи през България
02.07.2017, 21:28
На 6 юни 2015 г. Франсис Норвело, 41-годишен ветеран от американския флот, загина на полигон край село Анево, когато стар снаряд се взриви при зареждане в гранотомет RPG-7. Други двама американски граждани и двама българи също бяха ранени. От посолството на САЩ съобщиха, че американците работят за американската компания Purple Shovel, наета от армията на САЩ да подпомага програмата за обучение и въоръжаване на опозиционни бойци в Сирия. Такива снаряди с производител ВМЗ-Сопот и произход България „Труд“ откри в подземни складове на Ал Нусра (клон на Ал Кайда в Сирия) при сраженията в Алепо през декември м.г.
Оказва се, че тези два случая са само част от голям международен канал с участието на България за оръжейни доставки с дипломатически полети до бунтовници в различни части по света........Прочети още
 
Ракета на бъдещето: Как руско-индийската BrahMos променя оръжейния пазар
02.07.2017, 19:44
Руско-индийската крилата ракета BrahMos, според нейните създатели, е най-добрата в света, нямаща аналог в своя клас: голяма далечина на захващане и поражение на целта (около 400 км), широк диапазон от траектории с висока свръхзвукова скорост – 3М, простота в управлението („стреляй и забрави”), ефективно преодоляване на ПВО на височини до 10 м, огромна поразяваща способност за сметка на кинетичната енергия. Теоретично три ракети унищожават фрегата, твърди ria.ru.
BrahMos е универсална ракетна система – използва се от сухоземни, морски и подводни носители. Във всички случаи тя стартира от херметичен транспортно-пусков буркан, което я прави удобна за обслужване. Авиационният вариант има облекчена конструкция, като през юли-август ще приключи интеграцията с индийските изтребители Су-30МКИ. Облекченият вариант на BrahMos-A има дължина 8,4 м и стартова маса около 2,5 тона. Така Су-30МКИ ще може да носи една такава ракета, а те трябва да са две-три. Затова сега се работи по намаляване на габаритите и масата.
Според представител на проекта BrahMos, от ракетата вече се интересуват много страни от Азия, но засега всички усилия се насочват към удовлетворяват вътрешните потребности на Индия. С ракети BrahMos вече са снабдени 10 кораби, а сега се строи цяла серия големи индийски фрегати. Смесеното предприятие BrahMos Aerospace е създадено през 1998 г.: 50,5% от акциите принадлежат на Индия, а 49,5% са на Русия. Главният офис на компанията е в Индия. Направата на ракетата не зависи от Евросъюза или САЩ. - Още за BrahMos
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Министерството на отбраната на Великобритания дава 3,7 милиарда паунда за първи етап от построяване на три военни кораба
02.07.2017, 19:27
От Министерството на отбраната на Великобритания ще изхарчат 3,7 милиарда паунда за първия етап от строителството на три охранителни кораба за Кралските военноморски сили, се посочва в изявление на министъра на отбраната на Великобритания Майкъл Фелън, цитиран от РИА Новости.
„Благодарение на увеличаването на бюджета за отбрана и плановете за допълнително финансиране на стойност от 178 милиарда паунда, програмата за строителство на кораби тип 26 може да получи добър старт, което би донесло сериозни финансови приходи за Шотландия и за цяла Великобритания“, коментира Фелън.
„Новите кораби трябва да бъдат от световна класа, като задачата им е защита на страната ни от ядрени атаки, както и защита на новите самолетоносачи на Кралските военноморски сили, първият от които Queen Elizabeth, наскоро за първи път излезе в открито море“, добавя военният министър на Великобритания.
Създаването на трите военни кораба трябва да позволи до 2035 година около 1 700 висококласни специалисти в Шотландия и още толкова на територията на цяла Великобритания да имат сигурни работни места.
Източник: http://pik.bg/
 
Медии: украинското МО остана без боеприпаси
02.07.2017, 14:25
Положението с някои видове въоръжение в Украйна е критично. Това сочи документ на министерството на отбраната на страната, цитиран от ТВ "Звезда" в неделя (2 юли).
Един от примерите за сериозния проблем е обезпечаването на армията с боеприпаси калибър 7,62 мм за снайпери. Не достигат и патрони с калибър 12,7 мм за картечници ДШК и НСВТ, както и боеприпаси с голям калибър (23-152 мм) за артилерийски системи. Изчерпан е и лимитът на  гранатометните изстрели за всички типове и калибри, се подчертава в материала.
В документа се отбелязва, че съвсем доскоро Украйна е била сериозен износител на боеприпаси, като е продавала милиони патрони и снаряди с различен калибър в Малайзия, Индия и страните от Африка. Сега страната не може да произвежда взривни вещества, гилзи, барут, снаряди и взриватели.
На територията на Донбас, където се водят бойни действия, останаха едни от основните производители на подобни изделия и Украйна загуби възможността самостоятелно да ги произвежда.
 
Гордостта на китайския флот приема гости
02.07.2017, 13:27
Първият китайски самолетоносач и придружаващата го група кораби ще бъдат отворени за посетители, когато пристигнат в Хонг Конг, за да отбележат 20-ата годишнина от връщането на бившата британска колония на Китай, съобщи Reuters.
Самолетоносачът "Ляонин" (Liaoning, CV-16) се очаква да пристигне в Хонконг в петък, предаде Xinhua, като се позова на говорителя на военноморския флот Ян Лян.
Китайският президент Си Цзинпин участва във встъпването в длъжност на новата лидерка на Хонг Конг Кари Лам вчера и отправи остро предупреждение, че Пекин няма да търпи предизвикателства към властта му в града. Наблюдателите възприеха предупреждението му като знак за увеличаване на намесата на Китай.
Самолетоносачът "Ляонин" премина през януари близо до самоуправляващия се Тайван, за който Китай твърди, че е негова територия, припомня Reuters. - Още за Liaoning
Източник: https://fakti.bg/
 
Две нови военни училища отварят врати в Русия от новата учебна година
02.07.2017, 10:16
Петрозаводското президентско кадетско училище и Мурманския филиал на Нахимовото военноморско училище ще приемат първите си възпитаници от 1 септември 2017 г. Това съобщи пред журналисти началникът на Главното управление на кадрите към Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Виктор Горемикин, предава информационната агенция TACC.
„Желаещите да се обучават във военни училище са много, както във вече съществуващите учебни заведения, така и в Петрозаводското президентско кадетско училище и Мурманския филиал на Нахимовото военноморско училище, които Министерството на отбраната на Русия открива на 1 септември 2017 г.“, подчерта Горемикин.
Приемът на кадетите започна в събота, 1 юли. - Още военни училища в Русия
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Въпрос за 600 млрд. долара
02.07.2017, 09:34
В своя реч в Розовата градина на Белия дом през май американският президент Доналд Тръмп описа увеличението на разходите за отбрана през 2017 г. с 19,9 млрд. долара (договорено със 7-месечно закъснение след много спорове) като „масирано и крайно необходимо“.
То скоро ще бъде последвано от ново повишение във финансирането на Пентагона, обеща той.
„Ще имаме най-доброто оборудване от всеки вид в историята на страната ни – независимо дали става дума за самолети, кораби или друго“, каза той.
Тръмп обеща да разшири флотилията от 275 кораба на 350 кораба, сухопътните сили от 476 000 войници на 540 000 и да предостави на военновъздушните сили стотици допълнителни изтребители, пише в свой анализ The Economist........Прочети още
 
САЩ отново в борба с талибаните в Афганистан
02.07.2017, 09;28
Министерството на отбраната на САЩ обмисля възобновяването на военните действия в Афганистан с цел унищожаване на талибаните и терористите от групировката „Хакани”, съобщи телевизионният канал NBC. В дискусията по темата ще се включат също така Пентагона и представители на Белия дом, като активно участие ще вземе съветникът по сигурността на президента Тръмп – ген. Хърбърт Макмастър.
Близо 13 000 военнослужещи от международната коалиция са разположени в Афганистан по официални данни, включително 8400 американски войници и офицери. Повечето от тях обучават афганистанските военни подразделения.
NBC припомня, че към момента американските военни зад граница нанасят удари по терористичните групировки „Ислямска държава” „Ал Кайда” и рядко бомбардират талибани.
Към момента армията на Афганистан надвишава 300 000 войници. През 2015 г. военните са контролирали 72% от територията на южно азиатската страна, докато през миналата този процент е спаднал до 57%.
Източник: https://fakti.bg/
 
Британски генерал предупреди, че отбранителните способности на Великобритания могат да намалеят сериозно
02.07.2017, 08:10
Сухопътните сили на Великобритания могат да отслабнат сериозно, заяви бившият началник на британския Генерален щаб генерал лорд Ричард Данът, предава The Telegraph .
Според генерал лорд Данът, ако правителството ограничи отново военния бюджет, това ще стане за сметка на сухопътните сили.
Той коментира, че изразходването на големи средства за модерна техника като самолетоносачи, изтребители и безпилотни апарати, за сметка на парите за личния състав на сухопътните сили, може да се окаже сериозна грешка.
„Американците ще се откажат от нас като полезен съюзник. Честно казано, всяка мисъл, че Британия ще бъде приета сериозно в света след Брекзит, ще изчезне“, каза той, предупреждавайки, че намаляването на личния състав на Британската армия до 66 хиляди души ще има негативни последствия.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
„Кралица Елизабет“ излезе за тестове в открито море
01.07.2017, 22:53
Великобритания с много възторг започна тази седмица тестове в открито море на най-новия си и най-голям боен кораб – самолетоносача “Кралица Елизабет” (HMS Queen Elizabeth, R08), но той веднага стана повод за два мини скандала. Единият бе взаимно заяждане с Русия, а другият – свързан със забелязаната на борда му операционната система “Уиндоус XP”, която вече не се поддържа от “Майкрософт” и се смята за уязвима за хакерски атаки.
Москва се засегна, след като британският военен министър Майкъл Фалън заяви, че единственият руски самолетоносач бил “опърпан” и че тя гледала “със завист и възхищение” на новия им съд. Говорителят на руското министерство на отбраната ген.-майор Игор Конашенков нарече тези коментари “арогантни” и обвини министъра в непознаване на военноморската наука.
“За разлика от “Адмирал Кузнецов”, който е оборудван с оръжейни системи – зенитни и противолодъчни, и най-важното – противокорабни ракети “Гранит”, британският самолетоносач е преди всичко удобна, голяма морска цел”, каза той. “С оглед на това не е в интерес на британския флот да демонстрира “красотата” на самолетоносача си по-близко от няколкостотин мили от далечния си “роднина”, добави ген. Конашенков. Според него “Кралица Елизабет” е нещо като “авиохангар” и пчелен кошер, способен единствено да изпуска от утробата си самолети, намирайки се в плътно обкръжение от рояк защитаващи го бойни кораби и подводници.
Министър Фалън призна, че употребата на британския самолетоносач предвижда той да е част от бойна група, в която други кораби се грижат основно за охраната му. Експерти посочиха, че райони на бойни действия и “Адмирал Кузнецов” не се подвизава самостоятелно, а ползва защита и от други съдове. Двата кораба са близки по разбери, но руският е четвърт век по-стар. Те са по-малки от най-големите US самолетоносачи.
Майкъл Фалън призна, че на борда на “Кралица Елизабет” има машини с операционна система “Уиндоус XP”, заради която пострада британската здравна каза при кибератаката с вируса WannaCry през месец май. Той обаче увери, че системите на кораба са сигурни заради защитната стена, който има компютърният софтуер на борда.
Британската преса нарича новата придобивка “голямата Лизи”, тъй като той е най-големият кораб правен да кралските ВМС. Страната няма самолетоносачи от 2010 г., откакто консервативното правителство се впусна в политика на икономии. “Кралица Елизабет”, чиято дължина е 284 м и има 65 000 тона водоизместимост, бе построен за 8 години в шотландската корабостроителница “Росит”. Корабът, за който хазната плати 3,5 млрд. евро, бе кръстен от кралицата Елизабет II през 2014 г., но ще бъде приет на въоръжение най-рано през 2020 г. Дотогава предстоят тестове на вода и с оборудването и въоръжението на борда. Кралството строи и втори самолетоносач – “Принц Уелски”, също в “Росит” във Файф, Шотландия. - Още за R08
Източник: https://trud.bg/
 
Американски генерал: Русия уважава само силата
01.07.2017, 21:43
Ако погледнем историята на Русия от последните 3-4 века, ще видим, че тя уважавам само силата. Това заяви в интервю за Си Ен Ен (CNN) в петък (30 юни) командващият на силите на САЩ в Европа генерал-полковник Бен Ходжис, цитиран от RT.
"Струва ми се, че ако погледнем историята на Русия от последните три или четири века, ще видим, че тя уважава само силата. И ако ѝ се стори, че сме слаби, а алиансът не е монолитен, или пък ако ѝ се стори, че нямаме решителност, тогава ми се струва, че вероятността от някаква агресия ще нарасне", коментира генералът.
Според Ходжис най-добрият начин да се ограничи максимално възможността Русия да се намеси в Европа е да се демонстрира силата на "нашия голям алианс, най-успешния алианс в цялата световна история и да се държим заедно". "Сега в НАТО вече има 29 страни и смятам, че сме силни благодарение на сплотеността на НАТО и ангажимента на САЩ да брани Европа", каза той.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Красимир Каракачанов: Ако парламентът реши, ще преговарям и за F-16
01.07.2017, 12:34
Когато става въпрос за 1,5 млрд. лв., няма нищо лошо парламентът да установи как е взето решението от работната група, каза министърът в интервю за Нова телевизия, във връзка със създадената временна комисия. На мен, допълни той, ми е ясно, но в края на краищата парламентът е висшият орган на държавата и в интерес на прозрачността е една такава комисия, в която участват представители на всички параментарни групи, да сложи нещата на масата и да ги провери, за да няма съмнения.
Съмнения за корупция нямам, каза министърът, преди те да бъдат доказани. Според него, междуведомствената работна група на базата на документите, които е получила от американската страна е имала възможност да тълкува отговорите на въпросите, които е задала. Офертата за F-16 също е била за разсрочено плащане, каквато е волята на парламента при гласуването на инвестиционния проект, но сумите не са били пропорционално разпределени. Последвало е писмо от работната група, която казва министърът, е тълкувала отговора по определен начин. Според него е въпрос на експертна оценка дали не  би било по-редно да се класират и трите оферти и в хода на конкретните, чисто търговски разговори, да се търси подобряване на условията.
Връщането на F-16 в класацията може да го реши парламентът, смята министърът. И ако това стане, уточнява той,  правителството е длъжно да се съобрази. За мен, допълни Каракачанов, най-важното е парите, които българският данъкоплатец е отделил за модернизация на армията, да бъдат похарчени ясно, прозрачно и без капчица съмнения за корупция, схеми, комисионни и други негативни практики. В същото време той каза, че при него, като министър на отбраната, не са лобирали нито шведи, нито италианци, нито американци.
Министър Каракачанов не пожела да отговори на въпроса дали обвинява президента Румен Радев в лобизъм или корупция, както направи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Не каза и за кои самолети е, за да не влезе в „хора на лобистите от едната или другата посока“. След това обаче заяви нещо много важно „Има професионална експертиза и на нея трябва да се стъпва. Експертизата, която ни дават техническите специалисти, експертизата, която ни дават нашите пилоти във ВВС – трябва да се стъпи на тази плоскост.“ Но, подчерта той, разговорът не е приключил, дори не е започнал. Ако правителството го натовари да започне преговори с участниците в конкурса, ще се опита да извоюва условия и цени, както и технически възможности, които са максимално добри.
Министър Кракачанов потвърди, че с по-голямото разсрочване на плащанията по модернизационните проекти, ще се търсят средства и за увеличение на военните заплати. Изрази мнение, че не може да се разчита само на патриотизма на хората в отбраната, което, очевидно, е еволюция в неговата позиция от преди два месеца.
Както за модернизацията, така и за заплатите, разговорите с финансовия министър продъжават, стана ясно от думите на Каракачанов. За изхода им бихме могли да съдим от следните му думи: „От една страна финансовият министър е прав, като казва, че Обединените патриоти поискахте да се вдигне минималната пенсия от 168 лв. на 200 лв. Това се случи, това са разходи от бюджета. След това трябва да се увеличат заплатите на учителите, трябва да се решат проблемите в транспорта, свързани с нови закони и т.н. Т.е. има много проблеми, които струват пари. Точно за това казах, че моята идея за тези 3, 520 млрд. лв., които сме предвидили за модернизация, е така да бъдат изразходвани във времето, че междувременно да останат средства, с които да можем да вдигнем възнаграждението на военните.“
Сега, веднага, увеличението на военните заплата не може да се случи, каза министърът и обеща: „Ще положа абсолютно всички усилия, ще изразходвам всичките си нерви, ако трябва, но ще се опитам да убедя правителството и най-вече министърът на финансите, че за 2018 г. трябва да предвидим и ръст на заплатите.“ От тези думи става ясно, е правителството все още не е убедено за необходимостта да се увеличат заплатите на военнослужещите.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Започна пребазирането на италианския контингент за участие в съвместен „еър полисинг” с българските ВВС
01.07.2017, 11:40
Днес преди обяд в авиобаза Граф Игнатиево кацна тежък транспортен самолет Ан-124-100 на авиокомпания „Антонов”, превозващ оборудване и личен състав за авиационния контингент на ВВС на Италия, който ще участва в съвместен „еър полисинг” с българските ВВС.
Както е известно, МС съвет разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и на Италия. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).
Очаква се четирите изтребители Eurofighter Typhoon да се пребазират в авиобазата следващата седмица. След опознавателните полети от 15 юли до 15 октомври те ще започнат да изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане.
Българските ВВС ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.
Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Германия одобри продажбата на подводници на Израел
01.07.2017, 09:40
Германският национален съвет по сигурността одобри продажбата на подводници, способни да носят ядрено оръжие, на Израел, предава иранският Press TV.
Продажбата, чиято стойност е 1.5 милиарда долара включва три подводници клас „Делфин“, които ще бъдат произведени от германския конгломерат Тисен Круп.
Всяка от подводниците ще бъде способна да носи до 16 торпеда и балистични ракети за изстрелване от подводници (SLCM), които имат обсег 1500 километра, и могат да носят ядрени бойни глави. - Още клас "Делфин"
Източник: http://www.focus-news.net/
 
САЩ и Южна Корея няма да прекратят военните си учения като „отстъпка пред КНДР“
01.07.2017, 09:37
САЩ и Южна Корея нямат намерение да прекратяват съвместните военни маневри като отстъпка пред Северна Корея, предава ТАСС .
Това заяви корейският президент Мун Дже-ин.
„Ние, САЩ и Южна Корея, дълго време изработвахме позицията си, в съответствие, с която не можем да преустановим съвместните ни военни маневри, като отстъпка за КНДР, за да прекратят те ядрените си тестове“, заяви президентът на Южна Корея.
В средата на месец юни от посолството на Северна Корея в Индия заявиха, че Пхенян може да наложи мораториум на провеждането на ядрени и ракетни тестове. В изявлението си, от севернокорейското посолство подчертаха, че това е възможно, ако САЩ изпълнят някои условия сред, които бе и прекратяването на съвместните американско-корейски учения.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Американски военен самолет проведе разузнавателен полет близо до руската база в Тартус
01.07.2017, 09:20

Американски военен самолет проведе разузнавателен полет близо до руската военноморска база в сирийското пристанище Тартус, предава Интерфакс.
Патрулният противолодъчен самолет на ВМС на САЩ P-8 „Посейдон“ с бордови номер 168852, е излетял от авиобаза Сигонела в Сицилия. Той е кръжал на 40 км от руската база над неутрални води.
В Източно Средиземно море е регистриран и полет на стратегически разузнавателен самолет на ВВС на САЩ RC-135V с бордови номер 64-14841.

 
Белгия ще получи нови френски бронирани машини Jaguar и Griffon
01.07.2017, 08:45
Съвета на министрите на Белгия на 22 юни 2017 година одобри закупуването за белгийските въоръжени сили на 60 нови френски бронирани машини EBRC Jaguar и 417 бронирани машини VBMR Griffon с колесна формула 6х6, създадени в рамките на френската програма Scorpion. Сделката е на стойност 1,1 млрд евро и трябва да бъде реализирана в периода 2025-2030 г.
В белгийските сухопътни войски (Composante Terre) бронемашините Jaguar с 40-мм оръдие и ПТРК трябва да заменят използваните в момента основно като разузнавателни колесните транспортьори Pandur I (59 единици), а бронемашините Griffon трябва да заменят БТР Piranha IIIC (268 единици) и бронираните машини Dingo 2 (218 единици). Белгия ще стане първият чуждестранен клиент на машините Jaguar и Griffon. Френската армия в периода 2018-2031 г. планира да получи 1668 бронемашини Griffon (за замяна на БТР VAB) и 248 бронемашини Jaguar (за замяна на AMX-10RC и ERC-90S).
 
Русия и Сърбия със съвместен център за ремонт и поддръжка на хеликоптери
01.07.2017, 07:43
Русия и Сърбия подготвят споразумение за съвместна поддръжка на хеликоптери на други държави в обекти, разположени на територията на Сърбия. Това заяви заместник-министърът на отбраната, отговарящ за материалното осигуряване, Ненад Милорадович, цитиран от руски медии.
"Ние сме на прага на подписването на споразумение между руски и сръбски компании за ремонта на хеликоптери от други държави. Това споразумение е във връзка с наш съвместен проект - център в Сърбия, който ще се съсредоточи върху поддръжката на хеликоптери Ми-17 и Ми-8", каза Милорадович по време на международния панаир за военно оборудване Partner 2017 в Белград.
Създаването на център за поддръжка на хеликоптери беше част от преговорите между руския президент Владимир Путин и тогавашния премиер и настоящ сръбски държавен глава Александър Вучич в Москва през март.
Източник: https://news.bg/
 
Пет години от създаването на Базата за командване, управление и наблюдение
01.07.2017, 00:10
На 1 юли 2017 г. се навършват 5 години от създаването на Базата за командване, управление и наблюдение. Формирането, структурната организация и дислокацията е извършено в изпълнение на заповед № ОХ-01/31.01.2012 г. на министъра на отбраната на Република България след реорганизация и обединяване на структури от състава на ВВС. В Базата се вляха радиотехническите формирования; формированията за комуникационна, информационна и навигационна поддръжка; центрове за командване и управление; центрове за военно ръководство на въздушното движение (ВРВД); Метеорологичния център на ВВС; авиационно-техническа база.
Базата за командване, управление и наблюдение осъществява непосредственото управление на войските от Военновъздушните сили при изпълнение на ежедневните им дейности по поддържане на постоянна бойна готовност, участие в операции, контрол на въздухоплаването, координация с ведомства и специализирани структури при управление на въздушното движение, радиолокационно наблюдение и комуникационна, информационна и навигационна поддръжка на системата за командване и управление на ВВС.
От създаването си до днешни дни, в базата се носи непрекъснато бойно дежурство за осигуряване на въздушния суверенитет на Р България и изпълнението на мисията по Air policing в рамките на Интегрираната ПВО и ПРО система на НАТО – NATINAMDS.
На тържеството по случай 5-годишнината присъстваха:
– Генерал-майор Тодор Дочев – заместник-командващ на СКС;
– Бригаден генерал Петьо Мирчев – заместник командир на ВВС;
– Бригаден генерал Иван Лалов – командир на авиобаза Граф Игнатиево;
– Инженер Тодор Петров – кмет на община Витоша;
– Заместник-генералния директор на ДП „РВД” господин Иван Дяков;
– Командири на военни формирования от ВВС, представители на НВУ „Васил Левски”, ВА „Георги Раковски”, NFIU-BGR и много гости – членове на семействата на военнослужещи и цивилни служители от базата.
За първи път бяха показани образци техника на въоръжение във формированията: РЛС ВТ-1, радиостанция Р-145, специална тилова техника и бе развърнат кът за разглеждане на лично стрелково оръжие: АК-47 и ПМ.
Със заповеди на командира на ВВС и командира на БКУН бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, показали професионализъм, всеотдайност и значим личен принос при изпълнение мисията на базата.
Източник: http://airforce.mod.bg/
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}