Военна информация

Архив - от 1 до 15 юли
 

 
Въоръжените сили на Турция: досие
16.07.2016, 12:08
Въоръжените сили на Турция се състоят от сухопътни, военноморски и военновъздушни сили. В тях влизат също жандармерията и бреговата охрана, които в мирно време са подчинени на Министерството на вътрешните работи, но в случай на въоръжен конфликт минават под контрола на военните.
История
Турската армия официално датира от 209 г. пр. н. е., когато в Хунската империя били създадени първите отряди по азиатската десетична система. Съвременните въоръжени сили на Турция започват да се сформират през 20-те г. на ХХ век, на базата на военните части на разпадащата се Османска империя.
Командване
Съгласно действащата конституция на Република Турция, президентът на страната е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, от името на парламента, Великото национално събрание. Непосредственото ръководство на армията се осъществява от Генерален щаб. Неговият началник (днес Хулуси Акара) се назначава от президента след консултации с правителството и е отговорен пред министър-председателя.
Принцип на окомплектоване
Въоръжените сили на Турция се окомплектоват на наборен принцип. Военната повинност засяга всички граждани на страната от мъжки пол на възраст от 20 до 41 г., които нямат медицински противопоказания за това. Отсрочка се прави, за да учат във висше учебно заведение. Лицата, които нямат висше образование, служат 12 месеца, а с висше образование - шест месеца. Мъжете, които постоянно или временно живеят зад граница, могат да бъдат освободени от служба в армията, при условие, че изкарат 21-дневен курс на военно обучение и платят специална такса в размер на около 8000 долара (18 хил. турски лири).
Достъпът до военни учебни заведение, които подготвят офицерски кадри за армията, неофициално е забранен за випускниците на мюсюлманските религиозни школи - имам-хатиб.
Численост
По данни от ноември 2015 г., Въоръжените сили на Турция наброяват 412,6 хил. души (без да се смята цивилния персонал, жандармерията и бреговата охрана). В запаса са 378,7 хил. души. По своята численост Въоръжените сили на Турция заемат осмо място в света и второ сред страните от НАТО, след САЩ. Общият мобилизационен потенциал е около 35 млн. души.
Структура, въоръжение
Делът на сухопътните войски на Турция е около 80 процента от общата численост на Въоръжените сили. Те се подчиняват на командването на сухопътните войски в Анкара, там се намира щабът на 4-ти армейски корпус. Сухопътните войски се състоят от четири полеви армии (в Истанбул, Ерзинджан, Малатия и Измир), пет армейски корпуса. Обект на командването на войските на територията на "Турската република Северен Кипър" са силите за специални операции (пет бригади) и два отделни армейски полка със специално назначение.
По данни на открити източници, сухопътните войски разполагат с 3700 танка (немските "Леопард-1" и "Леопард-2", американските М48 и М60), 7600 бронирани машини (включително БТР-80, закупени през 90-те г., около 800 единици ракетна артилерия.
Военновъздушните сили разполагат с 1000 самолета, включително около 200 изтребители и прехващачи (F-4, F-5, F-16), така също и около 450 хеликоптера.
В състава на Военноморските сили влизат 19 фрегати, осем корвети, 13 подводници.
Ядрено оръжие
Турция участва в системата за ядрен обмен в рамките на НАТО заедно с Белгия, Германия, Италия и Холандия. На територията на страната има 90 авиационни термоядрени бомби B61, но те могат да се използват само с разрешението на Алианса.
Ролята на армията в живота на Турция
Армията традиционно участва активно в политическия живот на Турция, което се обяснява с нейното желание да съхрани политическото наследство на Кемал Ататаюрк, създателят на съвременната светска държава. От създаването на Република Турция досега военните четири пъти са вземали властта в свои ръце: на 27 май 1960 г., на 12 март 1971 г., на 12 септември 1980 г., на 28 февруари 1997 г.
Президентът Реджеп Ердоган нееднократно се е опитвал да намали влиянието на военните в политическия живот на страната и да увеличи влиянието на правителството при назначението на ключовите военачалници. По време на управлението му бе извършена значителна чистка на военната върхушка, а на ключови позиции в полицията и спецслужбите бяха назначени негови привърженици. - Още за ВС на Турция
Източник: http://www.glasove.com/
 
Опит за военен преврат в Турция?
15.07.2016, 23:50
Турският премиер Бинали Йълдъръм. Снимка: РойтерсПолицията в турския град Истанбул е затворила движението по двата моста над Босфора, предава Ройтерс, като се позовава на местни медии.
Движението е забранено по Босфорския мост и по моста, кръстен на султан Мехмед Фатих, които свързват европейската и азиатската част на града. Причините за предприетите мерки не се съобщават.
Същевременно в турската столица Анкара е била чута продължителна стрелба, съобщава Ройтерс, позовавайки се на телевизионния канал Press TV. Съобщава се, че над града има военни самолети и хеликоптери.  Хеликоптери летят и над Истанбул.
Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че военни правят опит за преврат в Турция. По-късно той обаче добави, че става дума за действия на част от военните в страната, а виновните ще бъдат наказани.
"Някои хора незаконно ангажираха действия извън командната верига", заяви Йълдъръм в коментари, излъчени от частния канал НТВ и цитирани от Ройтерс.
"Правителството, избрано от народа, остава на власт. Това правителство ще си отиде само когато народът каже това".
Кадри на NTV показват как танкове навлизат на летище "Ататюрк" в Истанбул.
След обявяването на новината доларът скочи с 3,4 на сто спрямо турската лира.  
Настоящият лидер на Турция, президентът Реджеп Тайип Ердоган, първоначално дойде на власт като министър-председател през 2002 г. и стана първият пряко избран президент на страната през 2014 г.  Той постепенно централизира властта в президентството, което преди това имаше до голяма степен церемониална функция.
Ердоган ограничи силно свободата на словото и изразяването. По-голяма част от политическата му подкрепа е концентрирана в селските райони, сред консервативните и мюсюлмански райони на страната.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Руски самолети SSJ-100 за ВВС на Тайланд
15.07.2016, 22:55
SSJ-100Военновъздушните сили на Тайланд получиха два руски самолета „Сухой Суперджет-100» (SSJ-100) във VIP изпълнение.
Церемонията по предаване на самолетите се е състояла днес във Венеция, Италия.
Машите са предназначени за превоз на първите лица на държавата и висшето командване на ВВС на Тайланд. Срок за въвеждане в експлоатация – около 2 месеца.
Производителят уточнява, че лайнерите са разделени на три зони: VIP (4 кресла), бизнес (6 кресла) и стандартна (за 50 пасажера). Далечината на полета е около 4500 км.
В момента руски държавни ведомства използват три подобни машини.
 
Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Климент Ефтимов Бояджиев
15.07.2016, 22:11
Генерал-лейтенант Климент Ефтимов БояджиевДнес се навършиха 155 години от смъртта на генерал-лейтенант Климент Ефтимов Бояджиев. Той е роден на 15 юли 1861 г . в Охрид, Македония. Учи в Софийската гимназия, завършва Военното училище в София (1883) и генералщабна академия в Торино, Италия (1893). Като младши офицер-подпоручик, е зачислен в 4- та пехотна Самоковска дружина, а след това е командир на рота в 1- ви пехотен Софийски полк. През Сръбско-българската война (1885) е адютант в щаба на Западния корпус. На 24 март 1886 г . е произведен в чин поручик, а през 1888 г . в чин капитан. Командва 8-ми пехотен Приморски полк и 2/9 бригада. На 1 януари 1903 г . е произведен в чин полковник. През 1910 г . е назначен за началник на 4- та пехотна Преславска дивизия. Същата година е произведен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) с 4- та пехотна дивизия в състава на 3-та армия участва в сраженията при Селиолу, Гечкенли, Бунархисар, Люлебургаз. След неуспешната атака на Чаталджанската позиция е назначен за началник на авангардните дивизии на съединените 1- ва и 3- та армии (ноември 1912).
По време на Междусъюзническата война (1913) командва маневрена група в състава на 5- та армия,която успешно атакува сръбските части на укрепената позиция Побит камък.
След войната е назначен за военен министър (23 август 1913 - 1 септември 1914), а по-късно за началник-щаб на войската (1915). През Първата световна война (1915-1918) командва 1- ва българска армия ( октомври 1915 - септември 1916), която завоюва победите при Зайчар, Ниш, Прищина, Битоля и Охрид. През 1916 г . тя настъпва на юг към Лерин, където води ожесточени боеве със съглашенските войски. Контранастъплението им е отбито, но се налага 1- ва армия да се оттегли назад. Неуспехът става причина за снемането му от заемания пост, след което е уволнен от армията ( 15 септември 1916).
След войната по време на управлението на Ал.Стамболийски емигрира в Германия. След завръщането си живее в София, където умира на 15 юли 1932 г .
Награден е с военния орден „За храброст” II, III ст. 2 кл; ордена „Св. Александър” II ст. с мечове ; народния ордена „За военна заслуга” IV ст. и ордена „За заслуга” на военна лента. Към заслугите му се числи и изработването на първата релефна карта на България.
 
Алжир получава нова партида руски танкове Т-90СА
15.07.2016, 21:35

T-90Според статията „L’Algérie reçoit un nouveau lot de T90SA“ на алжирския сайт "MenaDefense", на 14 юли от руското пристанище Усть-Луга (Балтийско море) с транспортните кораби "ро-ро" „Ocean Pride“ и „Ocean Energy“ за Алжир е заминала партида от 67 танка Т-90СА. Очаква се корабите да пристигнат в алжиркото пристанище Скикда на 27 юли. 

Тази поредна доставка е в рамките на контракт от 2014 година за покупка от Алжир на 200 Т-90СА. Доставките по договора започнаха в края на 2015 година и ще продължат до края на 2017 г. След изпълнението на този контракт общото количество на танковете Т-90СА на въоръжение в алжирската армия ще достигне 508 единици.
Според информация на сайта, преговори за сглобяване на танкове Т-90СМ в Алжир могат да започнат едва след доставката на последните машини. Появата в Русия на танка Т-14 (Армата) обаче може да доведе до това че, варианта за покупка на Т-90 да бъде отхвърлен в полза на закупка на танка от ново поколение, веднага когато той бъде предложен за износ. - Още за Т-90

 
Висока оценка на провеждащото се военноморско учение „Бриз 2016“
15.07.2016, 20:45
„Военнослужещите се справиха отлично и в много добър синхрон с нашите съюзници. Всички присъстващи се убедиха в способностите на Военноморските сили.” Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев днес по време на ВИП-деня на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016“, което се проведе в акваторията на Бургаския залив. Той изказа благодарност на участващите в учението за отличната организация, добрата координация и проявения професионализъм, съобщават от ВМС. - (видео)
Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев изтъкна изключителната значимост на двадесетото по ред национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2016”, в което участват  повече от 1700 души личен състав. Той подчерта, че тази интензивност не е нито повишена, нито намалена, а постоянна по своя характер през последните 10 години. Контраадмирал Петев акцентира също така върху факта, че Военноморските сили остават верни на традицията на всеки "Бриз" да има по нещо ново, като в случая ударението бе поставено върху синхронизацията на действията на военния и невоенния компонент, особено, когато става въпрос за противопоставяне на конвенционални и неконвенционални заплахи от хибридно естество. Той изказа своята увереност, че посредством решителността на Военноморските сили, както и упорството и честта на българските моряци, целите и задачите в това отношение ще бъдат реализирани, за да може България да разчита на своето българско море и ВМС успешно да защитават морския суверенитет на страната.
Пред представителите на медиите министър Ненчев припомни, че през тази година беше утвърдена Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България. „Надяваме се още в рамките на годината да финализираме разговорите и да имаме сключен договор, за да можем да усвоим първите 80 млн. лв. за придобиването на два нови многофункционални патрулни кораба“, каза още министърът на отбраната.
На ВИП-деня на „Бриз 2016“ присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, началникът на отбраната генерал Константин Попов и заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова.
Гостите наблюдаваха изпълнението на операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море, ликвидиране на последици от терористичен акт на борда на кораб, отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, спасяване на човек от водата от вертолет и други действия от динамичния показ.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Полските ВВС тренират за изпълнение на задачи по „ер полисинг” над България
15.07.2016, 16:20
Полските ВВС ще проведат учението Jastrząb-16 (Ястреб-16), чиято основна задача е да провери готовността на изтребителната авиация за изпълнение на задачи по „ер полисинг” над южния флаг на НАТО и най-вече над България. Това съобщава полският военен новинарски сайт defence24.com.
В официално съобщение на Генералния щаб на полските въоръжени сили, цитирано от defence24.com се казва, че полската изтребителна авиация ще изпълнява задачи по „ер полисинг” над България и Румъния, което е наложило провеждането на въпросното учение. Мисията ще се изпълнява с полските изтребители МиГ-29.
Според съобщението, полските ВВС имат готовност да поемат охраната на въздушното пространство над страни от НАТО, които нямат изтребителна авиация или са помолили за съдействие по изпълнение на „ер полисинг”, като такива се явяват България и Румъния.
Учението Jastrząb-16 ще се проведе в последната седмица на август, а според полския сайт, ВВС на страната ще са в готовност да поемат мисията „ер полисинг” над България и Румъния от тази есен.
Новината от Полша добре кореспондира с неофициалната информация, която е налична от няколко месеца у нас, че полските ВВС вече са формално изявили желание да изпълняват задачата по „ер полисинг” над България. По-рано страната ни обяви в НАТО, че би желала помощ за задачата „ер полисинг” с готовност за поемане на разходите по операцията.
По неофициална информация евентуално присъствие на полските ВВС у нас ще струва над 1 млн. лева месечно, като в тази сума се включва транспорт, кетъринг, луксозни нощувки за полските военни и други.
Източници на АЕРО заявиха, че се чака полска делегация, която да огледа авиобаза Граф Игнатиево за възможности за развръщане на техен контингент там.
Според промените в Закона за отбрана и въоръжените сили, които бяха приети през февруари 2016 г., задачите по „ер полисинг” могат да се изпълняват съвместно със съюзник от НАТО, като реда и начина за това се определя чрез международен договор, който трябва да се ратифицира от Народното събрание. В извънредни случаи това става чрез решение на Министерски съвет по предложение на министъра на отбраната.
Към средата на юли няма индикации за подготвяни подобни мерки от страна на българското правителство. Не е и ясно как ще реагира премиерът Борисов на подобна инициатива от МО, особено предвид неговата предпазливост към евентуални ескалации на напрежението с Русия.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Министър Горанов: Правителството реши, че проектът за Сухопътни войски не е приоритетен
15.07.2016, 15:37
Предвидените средства за закупуването на нови бойни самолети и построяването на два патрулни кораба  от 2, 320 млрд.лв. до 2022 г. няма да натежат на бюджета, смята финансовият министър. Разчетите са направени по години. Източникът на тези средства, уточни министърът, е българският бюджет, т. е. данъчните и неданъчните приходи. В случай на превишение на разходите над приходите, допълни той, това става чрез заемни средства. Трайната тенденция на подобряване  на бюджетното салдо и намаляването на дефицита показва, че източник за финансиране на това превъоръжаване ще бъда, именно, приходите по българския бюджет, прогнозира министърът.  
Що се отнася до поставената от НАТО цел за постигане на 2 процента от БВП за отбрана, Владислав Горанов каза, че тя ще бъде преследвана поетапно, като през следващите няколко години ще има увеличение на относителния дял.
По какъв критерий правителството изведе като приоритет два от трите подготвени от Министерството на отбраната проекти? В съответствие с възможностите на бюджета и тежестта, която той може да поеме през годините, че това са двата приоритета, отговори министърът. „Не съм специалист по военно дело, за да мога конкретно да отговоря дали точно това трябва да бъдат приоритетите, но с дебат в рамките на правителството изведохме тези два. Те могат да се вместят в рамките на българския бюджет.”
Във връзка с недостатъчните доходи на военнослужещите и друго финансиране на отбраната, министър Горанов каза, че това ще бъде дебат, който ще се води в хода на съставянето на бюджета за 2017 г. И това, уточни той, е въпрос на приоритети. Ако се прецени от народното представителство, продължи министърът, че не образованието, не здравеопазването, а точно парите за отбрана са приоритетът, няма пречки едни разходи да бъдат изведени напред.
Според Валери Жаблянов отговорът на министъра не е разсеял съмненията, че двата проекта са избрани произволно. Той смята, че бюджетната рамка за следващите години не може да понесе такъв разход. И продължи – това означава, че това са или два кухи проекта без обезпечено финансиране, или искате да осигурите финансиране по някакъв начин, за който не искате да предупредите българските граждани, т.е. неизгодни кредити за българската държава. Без цялостен проект за модернизация на Българската армия, заяви депутатът, всяка стъпка на правителството ще бъде разглеждана от БСП, „като опит да бъдат задоволени определени користни интереси на продавачите на оръжие в областта на отбраната, без да бъдат постигнати общите цели за реформиране на Въоръжените сили и за по-добро ниво на сигурност на Република България в днешните размирни времена”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
С-400 „Триумф“ ще защитава Крим от август
15.07.2016, 13:40
С-400През август нов полкови комплект ЗРС С-400 „Триумф“ ще бъде прехвърлен в Крим, където мястото на постоянната му дислокация ще бъде гр. Феодосия. Това заяви зам.-командирът на 18-ти зенитен ракетен полк на 31-ва дивизия за ПВО подполковник Евгений Олейников, предаде „Интерфакс“.
Личният състав вече е преминал обучение в центъра за зенитно-ракетни войски в Гатчина и е готов да пристъпи към изпълняване на задълженията си на новия комплекс, каза Олейников.
С-400 е руска зенитна ракетна система с голяма и средна далекобойност. Тя е предназначена за високоефективна защита от въздушни удари, удари на стратегически, крилати, тактически и оперативно-тактически балистични ракети, както и от балистични ракети със среден радиус на действие в условия на бойно и радиоелектронно противодействие.
Всяка ЗРС осигурява едновременен обстрел на максимум 36 цели с насочване на до 72 ракети срещу тях. Системата постъпва на въоръжение в руската армия през 2007 г.
Комплекси С-400 охраняват и руските военни на летище Хмеймим в Сирия, припомня изданието. - Още за С-400
Източник: http://www.cross.bg/
 
Семестриален изпит в Долна Митрополия
15.07.2016, 11:45
Вчера, 14 юли 2016 г. в Учебна авиационна група „Георги Бенковски” се проведе семестриален изпит по летателна подготовка с курсантите – летци 4-ти курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха от ВВС.
С бързи темпове и висока успеваемост четвъртокурсниците изпълниха в пълен обем летателната програма, която бе планирана за периода на стажа.
Уменията им по техника на пилотиране бяха проверени от изпитна комисия под председателството на заместник командира на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” подполковник Ангел Николов. Курсантите извършиха полет по маршрут и полет в зона за изпълнение на елементите от сложния пилотаж на средна височина.
Заключението на комисията бе, че младите пилоти са усвоили на отлично ниво самолетоводенето, прецизно изпълняват елементите на сложния пилотаж и уверено извеждат самолета от свределни положения и от свредел.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Премиерът поиска демилитаризация на Черно море, после се отказа, но БСП настоя за същото
15.07.2016, 11:04
Веднага след срещата на върха на НАТО, която се проведе във Варшава на 8 и 9 юли, премиерът Бойко Борисов поиска демилитаризация на Черно море. Няколко дни по-късно реши, че това не е правилният термин и предложи да го заменим с „неструпване на оръжия“. Иначе трябвало да си унищожим бойните кораби или „не можем да ги докараме на Перловската река да стоят“.
Депутатите от „БСП лява България“ обаче развиха по своему първоначалната идея на министър-председателя. Днес те внесоха проект за решение за обявяването на Черно море за демилитаризирана зона. Бившият министър на отбраната Ангел Найденов информира, че в най-общия смисъл "демилитаризиране" включва, както варианта нулево въоръжение, така и намаляване до определен минимум. Това не предполагало автоматично закриването на Военноморските сили на България, а демилитаризирането може и да бъде до нивото на българския флот.
Атанас Зафиров от социалистите попита настоящия министър на отбраната дали ще подкрепи проекта за решение на неговата парламентарна група. Николай Ненчев не му отговори по време на заседанието на Комисията по отбрана. Ако ще има такава инициатива, тя ще трябва да бъде съгласувана с всички страни от Черноморския регион, т.е. България няма кой знае какво да демилитаризира в Черноморския регион, каза министърът пред журналисти.
Добре би било, според него, този въпрос да бъде зададен към Русия, Турция, страните с изключително голям потенциал в акватория на Черно море и тогава ние да вземем нашето решение. Иначе ми изглежда твърде несериозно, категоричен бе министърът на отбраната.
Най-вероятно не беше се запознал с проекта за решение на социалистите. Председателят на БСП Корнелия Нинова вече беше обяснила, че с „предложеното решение Народното събрание възлага на правителството на Република България да предприеме необходимите действия за обявяване на Черно море за демилитаризирана зона; възлага на председателя на Народното събрание да информира и да призове за подкрепа парламентите на страните членки на Черноморското икономическо сътрудничество за инициативата за обявяване на Черно море за демилитаризирана зона; възлага на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество  да представи инициативата на следващото заседание на ПАЧИС.“ Тя попита къде се определя външната политика  на България, кои министри какви ангажименти поемат извън България. По думите й възможните отговори са два: или министрите поемат ангажименти и премиерът не знае, което говори, че не може да си контролира кабинета, или той знае, но си играят на доброто и лошото ченге, което е още по-лошо. Тези хора ще вкарат България във война и искаме ясно решение на българския парламент, което да ги задължи да обявим Черно море за демилитаризирана зона, заяви Корнелия Нинова.
Отново днес, но сутринта, по една от телевизиите на въпрос „Разбрахте ли дали някой се е договарял зад гърба Ви за флотилия в Черно море?“ премиерът отговори така: „То с времето започва да става ясно, че...“ След като водещият го прекъсна с въпроса „И какво Ви се изясни?“ той продължи „...в Черно море ще стане една действително много конфликтна зона. Тя е достатъчно конфликтна и сега.“
В същото интервю Бойко Борисов каза, че ще има някоя и друга рокада в правителството. Щял да разговаря с коалиционните партньори, което подсказа, че ще сменя министри от Реформаторския блок. Не се притеснявам от кадрови промени в правителството, отговори на въпрос министър Ненчев. Все пак останаха съмненията дали ремонтът на кабинета има нещо общо с темата за флотилията и кой как разбира демилитаризацията на Черно море.   
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Свален МиГ-21 в Сирия
15.07.2016, 08:40
Медиякрилото на „Ислямска държава” – агенция „Ал Амак” съобщи, че вчера терористите са свалили МиГ-21 на ВВС на Сирия южно от град Дейр ез Зор. Ислямистите са разпространили и кадри от мястото на падането на машината насред пустинята. Пилотът е загинал при падането на самолета. Терористите са се гаврили с тялото на пилота, намерено сред останките на самолета. Бандитите са разпънали останките му на кръст на площада в Дейр ез Зор. - (видео)
Военният източник разказа пред „Руская весна”, че изтребител МиГ-21 се е разбил до Дамаск. Самолетът е изпълнявал бойна задача в зоната на бойните действия на пределно малка височина. Загиналият пилот е Махер Джабер Акесур от град Тартус в Латакия. Подробностите около инцидента се изясняват.
От „Ислямска държава” заявиха още, че са свалили сирийски хеликоптер в Източна Гута до Дамаск.
Източник: http://www.pan.bg/
 
B-1, B-52, Tornado и Су-22 ще участват в учението на НАТО „Ample Strike“
15.07.2016, 08:20
В-52Стратегически американски бомбардировачи B-1 и B-52, немски ударни самолети Tornado и полски изтребител-бомбардировачи Су-22 ще участват в тазгодишното издание на учението „Ample Strike“, което ще се проведе в Чехия.
В учението, което ще се проведе от 30 август до 20 септември, ще се включат около 1500 военнослужещи от 16 държави, както и десетки самолети и вертолети.
Сред тях са също и Gripen, L-39, L-159, PC-9 и KC-135R, както и вертолети Ми-24/35, Ми-171 и AH-64 Apache.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Руски бомбардировачи Ту-22М3 атакуваха бази на ИД в Сирия
14.07.2016, 22:11
Ту-22М3Бомбардировачите „Туполев“ Ту-22М3 на руските ВКС нанесоха нови удари по сгради на терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) в сирийска област на изток от Палмира, както и в провинцията Хомс, заяви Министерството на отбраната на Русия в четвъртък (14 юли), цитирано от ТАСС.
„Тази сутрин шест самолета Ту-22М3, които са потеглили от базите си в РФ, са нанесли втори голям удар на новооткритите бази на ИД източно от Палмира, както и в Ес Сукхне, Арак и петролната станция Т-3 в провинция Хомс“, каза министерството в доклад.
Министерството добави, че ударите са унищожили „команден пост, полеви лагер на военните от ИД, два петролни кладенеца, много бойци и военно оборудване на врага“.
„От 12 юли самолетите на руските ВКС са осъществили повече от 50 въздушни удара по войски и оборудване на ИД“, добави министерството.
След завършване на мисията, всички самолети са се завърнали благополучно в базите. Министерството на отбраната заяви, че представителите на международната коалиция са били уведомени предварително за времето на ударите и въздушните коридори. - (видео) 
Във вторник шест свърхзвукови ракетоносци-бомбардировача Ту-22М3 нанесоха удари по обекти на групировката „Ислямска държава“. „В резултат на удара е унищожен голям тренировъчен лагер на терористите, три склада с боеприпаси, три танка, четири пехотни военни машини, осем автомобила, оборудвани с тежки картечници, както и голямо количество жива сила на противника“, уточниха тогава от ведомството.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Военни формирования ще участват в борбата с тероризма, но за това е необходим закон
14.07.2016, 21:57
Атанас ЗапряновОпределени формирования от Въоръжените сили поддържат постоянна готовност във връзка с заплахите от терористични актове. Те са готови да действат, но им трябват пълномощия. Това каза заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов в Комисията по отбрана, която гласува на първо четене внесения от правителството законопроект за противодействие на тероризма. Нашите военнослужещи трябва да имат ясен мандат какво правят, посочи още той. Според него задачата е много отговорна от страна на Въоръжените сили като участници в антитерористична операция и тя трябва да бъде законово уредена.
Заместник-министър Запрянов уточни, че не се предвижда участие на целия състав на  Въоръжените сили. Ще има заповед на министъра на отбраната, в която, съгласно плановете, ще се определят тези, които ще се обучават.  Членовете на комисията не изключиха необходимостта от такъв закон и участието на армията в противодействието на тероризма. Имаше изразени притеснения, че се бърза с приемането му, което не дава възможност за достатъчна дискусия.
Според председателя на комисията генерал от резерва Михо Михов от ПГ на АБВ трябва да се внимава много, за да не се  наруши текстът в Закона за отбраната и Въоръжените сили, според който на въоръжените сили в мирно време не могат да се възлагат задачи от вътрешнополитически характер. Ако това се случи, прогнозира той, виновни ще бъдат командирите по места. Полковник от запаса Владимир Тошев от ПГ на ГЕРБ каза, че този процес трябва да се регулира от политическото и военното ръководство, но в същото време партиите не бива да провокират създаването на такава ситуация.
Комисията подкрепи на първо гласуване и Законопроекта на правителството за изменения и допълнения на Закона за военната полиция. Той бе представен от заместник-министър Запрянов и директора на Служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов.       
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
За ден 417 парашутни скока в рамките на „Тракийско лято – 2016”
14.07.2016, 21:55
Само в рамките на един ден – 13 юли в Съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2016” в района на летище Крумово, формирования и личен състав от 68-ма бригада Специални сили заедно с парашутисти от морския специален отряд на ВМС, НВУ „Васил Левски” – Велико Търново, ВВС и Министерството на отбраната изпълниха 417 дневни учебно - тренировъчни парашутни скока.  
Това се случва за първи път през последните 15-20 години, съобщават от бригадата. Парашутните скокове се изпълняват с различни типове парашути от различни височини от 400 до 4000 м. Отработват се и различни елементи от Силите за специални операции.
Съвместната подготовка, която започна на 10 юли и ще продължи до 22 юли. До момента са изпълнени повече от 750 дневни учебно - тренировъчни парашутни скока. От тази вечер ще започне изпълнението и на нощни учебно - тренировъчни парашутни скока.
От българска страна в съвместната подготовка участва и транспортен самолет „Спартан” от състава на Военновъздушните сили. Транспортните самолети С-130 „Херкулес”, летателен и инженерно-технически състав участват в съвместната подготовка от американска страна.
Българските и американските екипажи извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.
Провеждането на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2016” допринася за усъвършенстване на оперативните способности на подразделенията от декларираните за участие в мисии формирования. Българските военнослужещи и формирования от Силите за Специални операции и Военновъздушните сили подобряват тактическите си умения и обменят опит по изпълнението на задачи, техники и процедури, с цел подобряване на оперативната съвместимост по стандартите на Алианса.       
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Генерал Попов посети бреговия щаб на „Бриз 2016”
14.07.2016, 21:50
Днес началникът на отбраната генерал Константин Попов посети бреговия щаб на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016”, съобщават от ВМС.
След като премина през сформираните от щаба работни клетки и центрове, генерал Константин Попов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев наблюдаваха действията на корабните групи от борда на вертолет, които за днес включваха отработване на задачи и тренировки по провеждане на противоминни действия - контактно тралене, ескорт на конвой и търсене дънни мини от минни ловци.
Корабите участваха и в противоподводно учение по защита на конвой от подводница, буксировка на море, отразяване на атаките на ракетни катери, отразяване атаките на въздушен противник от различно направление, маневриране на корабите от тактическите групи и свързочни учения.
В Пункт за базиране Бургас се проведе тренировка за „Овладяване на наблюдателен пост на паравоенно формирование от морска група за специални операции” с участието на подразделението „Специални сили” на ВМС, вертолети от морска вертолетна авиобаза „Чайка” и група с бойни бронирани машини  „Хамър” от 2-ра лекопехотна тунджанска бригада на Сухопътни войски.
Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще присъстват утре на ВИП-деня на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016“, който ще се проведе в акваторията на Бургаския залив.
В учението участват над 25 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.
Гостите на ВИП-деня на учението „Бриз 2016“ ще наблюдават изпълнението на операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, ликвидиране на последиците от терористичен акт на борда на кораб, отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник, както и други действия от динамичния показ.
Поканен да присъства на ВИП-деня на военноморското учение е и министър-председателят на Република България Бойко Борисов, който обеща да участва.
Основната цел на „Бриз 2016“ е подобряване на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на включените в него страни чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Шведските ВВС получиха ракети "Метеор"
14.07.2016, 21:06
ВВС на Швеция станаха първите, които получиха на въоръжение най-новата ракета "въздух-въздух" с голям обсег на действие и активна радиолокационна система за насочване "Метеор", разработена от концерна MBDA. Носител на ракетата са изтребителите Saab JAS-39 "Грипен".
"Метеор" е разработена от MBDA за ВВС на ФРГ, Испания, Великобритания, Швеция и Италия. Далекобойността й с твърдогоривен двигател е до 100 км. Предстои "Метеор" да бъде интегрирана и на изтребителите "Рафал" и "Еврофайтър". Първото реално изстрелване на ракетата във френските ВВС е било на 30 април 2015 г. Очаква се тя да влезе на въоръжение във ВВС и ВМС на Франция през 2018 г. Тя ще стане стандартна и за "Еврофайтър" най-веротно още през следващата година.
Шведското Министерство на отбраната е подписало договора за доставка на ракети "Метеор" още през 2010 г., като количеството, което е поръчало, е неизвестно. По време на откриването на авиосалона във Фарнбъро началник-щабът на ВВС на Швеция ген.-майор Мат Хеглесон е обявил, че военните авиатори са в начален стадий на оперативна готовност за използване на ракети "Метеор", съобщава руският блок за военна информация bmpd.
Източник: http://www.duma.bg/
 
САЩ предлагат на Русия военно сътрудничество в Сирия
14.07.2016, 13:31
Американското правителство по същество потвърди достоверността на публикувания от в. The Washington Post  проект на споразумение за преминаване на САЩ към военно сътрудничество с Русия в Сирия, предаде ТАСС.
Ако споразумението бъде подписано, Русия и САЩ ще трябва, според Вашингтон, да създадат т.нар. съвместна група за изпълнението му. В нея ще влязат представители на двете министерства на отбраната и на военното разузнаване. Тази двустранна група, според САЩ, следва да бъде разположена “край Аман в Йордания”.
Сред основните цели на дейността на групата трябва станат осигуряването на “координация на военните операции против “Ан Нусра” и повишаване на ефективността на “независимите, но синхронизирани усилия срещу “Даеш” в Сирия”, се казва в текста на проектоспоразумението. Уточнява се, че “координацията трябва да започне с размяната на информация както за “Ан Нусра” така и за “Даеш”.
Освен това, се казва в текста, “ако националните власти (на Русия и САЩ) стигнат до извода, че интегрираните (съвместните) операции срещу съгласувани цели отговарят на интересите и на двамата партньора, то те следва да координират процедурите, за да позволят провеждането на интегрирани операции”.
При това САЩ желаят Русия “своевременно да ги информира за всички военно-въздушни операции на режима в Дамаск”. Въоръжените сили на Сирия могат да водят военни действия, включително и от въздуха, против “Джебхат ан Нусра” извън зоните на примирието, ако бойците на този групировка завземат такива райони, смятат във Вашингтон.
В същото време американските власти предлагат Русия да се съгласи да оказва на сирийските войски въздушна подкрепа в случай, че те бъдат нападнати от джихадистите от “Ан Нусра”, само “ако това е предварително съгласувано със САЩ”.
В текста се подчертава, че установяването на сътрудничество между военните на Русия и САЩ в Сирия трябва да стане “в контекста на укрепването на режима на прекратяване на враждебните действия” между Дамаск и опозицията, а също при “подкрепа на процеса на политически преход, очертан от резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН”.
Предполага се, че всички тези идеи ще в центъра на обсъжданията на преговорите, които държавният секретар на САЩ Джон Кери ще води в Москва в четвъртък и петък.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Ще обявят 2017 г. за година на Васил Левски
14.07.2016, 13:26
На специална пресконференция днес бе съобщена  предстоящата инициатива 2017 г. да бъде обявена за година на Васил Левски. Поводът е отбелязването на 180 години от рождението на Апостола. Замисълът, посочи проф. Пламен Митев, е да не се говори за Левски само два пъти в годината, т.е. на датата на неговото обесване и на рождения му ден. Както каза кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, ако всеки ден отделяме по десет минути с мисъл за Левски, ще постигнем значително повече.
Ще направим тази инициатива национална проява, каза Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Той вече е изпратил уведомителни писма до президента, премиера и председателя на Народното събрание. Съвсем скоро очакваме среща с министър-председателя Бойко Борисов, допълни д-р Кабаиванов. Кметът на Ловеч Корнелия Маринова бе убедена, че държавата ще се включи активно. Тя призова да се привлекат повече ученици и да се подкрепят детските инициативи.
Предстои изграждането на Национален инициативен комитет, посочи г-н Василев. Замислената програма ще излезе и извън страната с изложба за Апостола, която ще бъде показвана в Букурещ, Белград, Москва, Париж, Лондон, Рим и столици на други държави, които са били съпричастни към нашата национално-освободителна борба. Ще се търсят нови документи в разсекретените архиви на Румъния.
В пресконференцията се включи и бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов, който е председател на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски“. Тази организация е инициатор и основен двигател на изграждането на паметник на Апостола на свободата в района на Военна академия „Г.С.Раковски“.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
ВИП-ден на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016“
14.07.2016, 13:20
Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще присъстват утре, 15 юли, на ВИП-деня на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016“, който ще се проведе в акваторията на Бургаския залив.
В учението участват над 25 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.
Гостите на ВИП-деня на учението „Бриз 2016“ ще наблюдават изпълнението на операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, ликвидиране на последиците от терористичен акт на борда на кораб, отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник, както и други действия от динамичния показ.
Поканен да присъства на ВИП-деня на военноморското учение е и министър-председателят на Република България Бойко Борисов.
Основната цел на „Бриз 2016“ е подобряване на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на включените в него страни чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза.
Източник: http://www.mod.bg/
 
ВМС на Китай получиха нов ракетен разрушител клас 052D Yinchuan
14.07.2016, 09:02
На тържествена церемония китайските ВМС получиха нов ракетен разрушител клас 052D Yinchuan, съобщава warspot.ru.
Строителството на новия боен кораб (номер „175”) бе започнато през март 2014 г., като той става четвъртия разрушител клас 052D в състава на китайския боен флот.
Корпусът на разрушителя има форма и покритие, които намаляват значително радиолокационната му откриваемост.
Корабът е въоръжен със 135 мм артилерийска установка, 30 мм зенитна установка, управляеми ракети „кораб-въздух” и „кораб-кораб”, както и мини и торпеда, има площадка за вертолет Z-9C.
Водоизместимостта на разрушителите клас 052D е 7500 т, дължина – 156 м, ширина – 18 м.
Максималната скорост е 30 възла (55,5 км/ч), екипаж от 280 моряка. Разрушителите клас 052D са с нова РЛС с АФАР 517M.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Magyar Hírlap: Унгария ще модернизира бойните си хеликоптери
14.07.2016, 08:53
Ми-17Руската държавна корпорация „Ростех“ е спечелила конкурса на унгарското правителство за модернизация на бойните хеликоптери за армията на страната, пише Magyar Hírlap.
От източници от унгарската армия се разбра, че става дума за модернизирането на седем хеликоптера Ми-17 , поради изтичането на оперативното им време. Те ще бъдат снабдени с екипировка за нощно виждане. Игор Чечиков, заместник директор на „Вертолети России“ съобщи, че в Унгария има десетки хеликоптери руско производство и че компанията е готова да ги ремонтира и модернизира в завода си в Новосибирск.
Унгарската армия смята закупуването на руско оборудване за най-евтиния вариант, защото то е добре познато. При закупуване на западни модели и пилотите, и техниците трябва да се преквалифицират, започвайки от нулата, което може да струва милиарди форинти.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Leonardo показа въоръжен M-346
14.07.2016, 08:38
M-346Италианската компания Leonardo (до скоро Finmeccanica) показа на авиационното изложение във Фарнбъроу въоръжена версия на своя учебно-тренировъчен самолет за напреднало обучение M-346.
Версията се нарича FT (Fighter Trainer) и е предназначена да изпълнява едновременно на бойни задачи и обучение на летателен персонал.
Машината може да бъде създадена за две години при наличие на клиент. В момента М-346 е тиражиран в 48 бройки за Италия, Сингапур, Израел и Полша, като предстоят доставките на още 20 машини.
Leonardo ще продава едновременно чистата учебна версия AJT, както и учебно-бойната FT. Ще има и опция за преустройване на съществуващи М-346 в учебно-бойната версия.
M-346 FT може да се използва за непосредствена огнева поддръжка, операции за осигуряване на вътрешната сигурност на страната и тактическо въздушно разузнаване. Самолетът има общо пет точки за окачване на боен товар.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
САЩ доставят целеуказващи контейнери Sniper за холандските F-16
14.07.2016, 08:28
Холандските ВВС са получили 14 контейнера за целеуказване Sniper, съобщават от компанията-производител Lockheed Martin.
Четири от тях са доставени в рамките на 180 дни от подписването на договора, поради спешната им необходимост за изпълнение на оперативни мисии от холандски F-16.
В рамките на споразумението е било осигурено първоначално обучение и доставка на резервни части и оборудване. Най-новите прецизни средства за поражения са интегрирани към Sniper ATP.
През първите месеци на 2017 г. на холандските ВВС ще бъдат доставени още 15 контейнера за целеуказване Sniper.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Нови Ми-26Т2 и Ми-28НЭ за Алжир
14.07.2016, 08:23
Ми-28Известен ростовски спотер ("Ми-26") е качил в Интернет снимки на преминаващите летателни изпитания на летището на АО "Роствертол" в Ростов на Дон нови вертолети за ВВС на Алжир – тежък транспортен хеликоптер Ми-26Т2 и ударен вертолет Ми-28НЭ.
Вертолетът Ми-26 (заводски номер 34001212648 и сериен номер 33-08) е първият от общо осем машини, които ще бъдат доставени на Алжир в рамките на договор, подписан през 2015 г.
По-рано АО "Роствертол" изпълни първия договор за други шест вертолета Ми-26Т2, като четири от тях вече са доставени, а последните два преминават летателни изпитания.
Заснет е и поредният боен вертолет Ми-28НЭ („изделие 298") с временен р.н. "9040", също предназначен за Алжир.
На 26 декември 2013 г. АО "Рособоронэкспорт" сключва с Алжир договор за доставка на 42 вертолета Ми-28НЭ, които са със сдвоено управление и горно разположена РЛС Н025Э. Първите шест от тях бяха доставени в периода май-юни 2016 г.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Германия и Франция поемат инициатива за бъдещо военно сътрудничество в ЕС
13.07.2016, 23:11
Урсула фон дер ЛайенРешението на Великобритания да напусне ЕС създава възможност да се пристъпи към по-тясно военно сътрудничество в съюза. Това коментира днес германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, предаде АП.
Години наред Великобритания "системно блокираше всичко европейски текстове по този въпрос", каза Фон дер Лайен и даде пример с европейската полева болница, която някои страни членки са искали да разполагат в обхванати от криза райони.
В реч при представянето на германската Бяла книга на отбраната ресорният министър заяви, че Германия и Франция планират да поемат инициативата за бъдещо военно сътрудничество.
Двете страни ще започнат преговори с други членове на ЕС за създаване на постоянни военни структури. Германия вече има съвместни военни поделения с Франция и Холандия в съответствие с подписани двустранни споразумения.
Германският министър на отбраната заяви, че съществуващите договори на ЕС позволяват по-тясно сътрудничество в сигурността и военната област.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Секретарят по въпросите на ВВС на САЩ посети България
13.07.2016, 22:40
Дебора Лий Джеймс Дебора Лий Джеймс, секретар на ВВС на САЩ в Пентагона (имаща ранг на заместник министър на отбраната) посети днес, 13 юли 2016 г., България. В програмата ѝ се включиха официални срещи и публична лекция.
Според Военният телевизионен канал Джеймс се е срещнала с министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната генерал Константин Попов и командира на ВВС генерал-майор Румен Радев. От българското МО не са публикували никаква официална информация за визитата и естеството на разговорите.
Визитата на Джеймс не беше оповестена предварително.
По време на публичната си лекция „Въздушна мощ за глобална сигурност” в Централния военен клуб, която бе организирана от посолството на САЩ и Атлантическия клуб Джеймс е заявила, че е обсъдила с българските представители задълбочаване на връзките между двете страни.
„Важен пример за българските инвестиции в отбраната е решението на българския парламент да се обнови изтребителния флот в отговор на необходимостите за отбрана на българското въздушно пространство. Казах на българските официални лица с които се срещнах да продължават да настояват за това, защото е изключително важно”, отбеляза в лекцията си Джеймс. - (видео)
Посещението на Дебора Лий Джеймс съвпада със започване на процесите по избор на нов боен самолет за ВВС. Една от опциите, която ще бъде оценена, са употребявани изтребители F-16A/B Block 15 (произвеждани в първата половина на 80-те), които ще се купят от САЩ и ще се модернизират в Португалия.
Дебора Лий Джеймс е на европейска обиколка, която ще продължи 10 дни и ще включи осем държави. Преди България тя е посетила Португалия.
 
Продължава военноморското учение „Бриз 2016”
13.07.2016, 22:28
Днес, 13 юли 2016 г., продължава националното военноморско с международно участие „Бриз 2016”.
Корабите от многонационалното оперативно съединение изпълняват планираните задачи на море. Днес те включват водене на бойни действия между тактически групи надводни кораби, артилерийска стрелба по малка морска цел, борба за живучест на кораба, прочистване на район от морски мини, буксировка на море, прехвърляне на леки товари на кораб от вертолет с бордната лебедка.
Корабите участваха и в учение за откриване и следене на подводница с използване на хидро-акустични станции в зададен район, отразяване атаките на въздушен противник от различно направление, отразяване на атаките на ракетни катери, маневриране на корабите от тактическите групи и свързочни учения.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
НАТО и Русия непримирими за Украйна
13.07.2016, 21:38
Йенс Столтенберг,НАТО и Русия трябва да извървят още дълъг път спрямо Украйна, но се обмисля предложение за намаляване на риска от инцидентни конфронтации в Балтийското въздушно пространство. Това бе заявено от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от „Дейли Мейл“.
Днес се състоя среща на Съвета НАТО – Русия. Столтенберг е информирал руските си колеги за решенията, взети по време на срещата на върха на НАТО във Варшава през отминалия уикенд.
Според него по време на днешната среща „не е имало сближаване на умовете, спрямо Украйна“.
Все пак руските представители са направили предложения за действия за намаляването на риска в Балтийското въздушно пространство, включващи използването на военни самолети с транспордери. Според Столтенберг съюзниците в момента обсъждат предложението.
 
Русия разработва хиперзвуков бомбардировач за ядрени удари от космоса
13.07.2016, 21:25
Русия разработва хиперзвуков стратегически бомбардировач, способен да нанася удари с ядрено оръжие от космоса, съобщи подполковник Алексей Солодовников, преподавател във Военната академия на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСП), съобщи „Взгляд“ в сряда (13 юли).
„Замисълът е следният: бомбардировачът ще излита от обикновено летище, ще патрулира във въздушното пространство, по команда ще излиза в космоса, откъдето ще нанася удари, включително и с ядрено оръжие, и ще се връща обратно на летището. Става дума за стратегически самолет“, цитира думите му РИА „Новости“.
Според Солодовников самолетът ще притежава широки възможности и ще може за час-два да достига до всяка точка на планетата чрез излизане в космоса. По думите му стартовата маса на бомбардировача ще бъде 20-25 тона, за да ударен. Планира се бойните глави също да работят в хиперзвуков режим. „Двигателят ще е двуконтурен, тоест ще може да работи както в атмосферата, така и в космически режим на полета без въздух едновременно“ поясни Солодовников.
Според прогнозата му опитният образец на двигателя за космическия бомбардировач ще е готов до 2020 година.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
От Министерството на отбраната: Военният санаториум в Поморие запазва своята социална функция
13.07.2016, 21:17
Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация „Св. Георги Победоносец“ - Поморие ще бъде извадена от нейния състав и апортирана в капитала на търговското дружество „Вита“ ЕООД – Велинград. Така от Министерството на отбраната отговориха на наше запитване, което е продиктувано от писмо на военно-патриотичните организации. Болницата ще запази социалната си функция за достъп на военнослужещите и цивилните служители от системата на Министерството на отбраната за лечение в нея, се посочва още в отговора.
Отговорът на Министерството на отбраната
„В отговор на поставените от Вас въпроси във връзка с получено в редакцията на вестник „Българско войнство“ и електронното издание „Otbrana.com“ писмо от военно-патриотични организации Ви предоставяме следната информация:
На проведеното на 5 юли 2016 г. редовно заседание на Съвета по отбрана беше взето решение относно преструктуриране на Военно-медицинска академия (ВМА). По неговата сила ще бъде извършено трансформиране на ВМА, като Болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация „Св. Георги Победоносец“ - Поморие ще бъде извадена от нейния състав и апортирана в капитала на търговското дружество „Вита“ ЕООД – Велинград.
С това решение болницата в Поморие ще продължи да бъде държавна собственост, нейният персонал ще остане на работа и ще се запази социалната й функция за достъп на военнослужещите и цивилните служители от системата на Министерството на отбраната за лечение в нея.”
Източник: http://www.otbrana.com/
 
„Адмирал Григорович“ ще проведе артилерийски стрелби в Черно море
13.07.2016, 15:55
 „Адмирал Григорович“ 745Екипажът на най-новата фрегата в Черноморския флот „Адмирал Григорович“ 745 проект 11356 (30-та дивизия надводни кораби) в сряда (13 юли) пристъпи към изпълнение на курсова задача К-2 (действие на единичен кораб по предназначение в море) според плана за бойна подготовка. Това съобщи началникът на информационния отдел на Черноморския флот капитан първи ранг Вячеслав Трухачев, цитиран от „Взгляд“.
„Корабът под флага на командващия на Черноморския флот адмирал Александър Витко излезе в морето за провеждане на полигонни артилерийски стрелби по морски и въздушни цели“, съобщи Трухачев. Той допълни, че в близките дни „Адмирал Григорович“ ще отработи организацията за нанасяне на ракетни удари в морски бой и отбрана от противникови средства за въздушно нападение.
За обезпечаване на действията на кораба в морето са подсигурени ракетен катер Р-109 (952), морски буксир МБ-23 и фронтови бомбардировачи Су-24 от морската авиация на Черноморския флот. - Още за проект 11356
 
Промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили остават за след...ваканцията
13.07.2016, 15:33
Поредните поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили не влязоха в седмичната програма на парламента. Докладът на Комисията по отбрана за първо четене в пленарна зала е готов от 7 юли. Така очакванията до края на този месец законопроектът да бъде окончателно приет пропадат и остават за след лятната депутатска ваканция, която ще продължи до 28 август. Основната причина, според народни представители, е сериозното закъснение от страна на правителството. Законопроектът е готов от средата на април, а в Народното събрание бе внесен чак на 30 юни. В него има текстове, чието отлагане може да се окаже фатално за кариерното развитие на определени военнослужещи.
Междувременно в парламента бяха внесени още два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили.  Те целят възстановяване под някаква форма на наборната военна служба.  Патриотичният фронт настоява на наборна военна служба да подлежат „за срок от 6 месеца българските граждани от мъжки пол на възраст от 18 до 28 години”, а тези от женски пол да имат право на доброволна служба за 6 месеца.
Днес независимият народен представител Велизар Енчев внесе втори законопроект за възстановяване на наборната военна служба. Неговият подход е много любопитен. Той предлага на задължителна наборна 6-месечна военна служба да подлежат младежи, навършили 18 години и незавършили средно образование.  (Б.р. - не уточнява пола.) Не само незавършили основно образование, но и тези, които изобщо не са прекрачвали прага на училището.
За времето на обучението си, е записал в проекта си народният представител, наборниците да преминават военна и гражданска подготовка и да придобиват военна и гражданска специалност в областта на строителството и транспорта, като шофьори, монтажници, строители, заварчици и др. Той отваря вратичка и за образованите, които, ако се приеме неговият законопроект, ще имат право на доброволна 6-месечна наборна служба.
В мотивите си Велизар Енчев се аргументира, че на настоящия етап държавата няма необходимите финансови средства за задължителна наборна служба на всички младежи, навършили 18 години. Според него, военна подготовка може да се получава в системата на средното и висшето образование.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Контролът на САЩ върху Крим – основната цел на държавния преврат в Киев
13.07.2016, 12:47
Държавният преврат, който беше извършен в Киев през февруари 2014 г., имаше конкретна цел: да неутрализира руския Черноморски флот, базиран в Севастопол и да го замени с флота на САЩ“, пише Маурицио Блонде (Maurizio Blondet) в сензационната си статия, публикувана на сайта effedieffe.com.
„На 22 февруари 2014 г., в деня, когато Янукович беше свален от власт, американска групировка кораби бързо навлезе в Черно море през Босфора. Този флот трябваше да смени руския Черноморски флот на базите в Крим.
Секретни руски източници посочиха каква е степента на заплахата за интересите на Москва в този район и стана ясно защо Путин побърза да завземе Крим и да го обяви за руски. Той имаше доказателства, че държавният преврат, извършен в Киев, има конкретна цел – да неутрализира руския Черноморски флот и да го смени с американския.......Прочети още
 
Турците залагат на калибър 7,62х51 в нова щурмова пушка
13.07.2016, 11:19
Серийното производство на МРТ-76 вече е започнало. На първо време са планирани 35 000 бройки.В стремежа да създадат нова щурмова пушка за своята армия турски оръжейници останали разочаровани от натовския калибър 5,56х45.
Въпреки ниския откат при изстрел малокалибреният патрон не осигурява висока пробивна и спираща способност на куршума. Причината е в ниската му кинетична енергия.
В периода 2007-2008 г. турските производители от MKEK (Makina ве Kimya Endustrisi Kurumu ) - Корпорация на механичната и химическата промишленост, разработиха 5,56 мм щурмова пушка Mehmetcik-1 като вариант на немската НК – 416.
Различията са малко, и то несъществени.
Главоболията идват от патрона, който изстрелва куршум, тежащ 3,6-3,9 г, с дулна енергия 1750 джаула. Лекият куршум лесно се отклонява от траекторията си при вятър, силен дъжд и дори при съприкосновение с трева, храсти и клонки. За разлика от него другият стандартен натовски патрон - 7,62х51 НАТО, придава около 2900-3400 джаула кинетична енергия на куршум с тегло 9,5 г. По-тежкият куршум притежава по-висока пробивна и спираща способност и по-стабилна траектория. При проведените изпитания новата щурмова пушка Mehmetcik-1 показала сравнително добри резултати, но при обсъжданията надделели мненията, че на съвременния войник му трябва по-мощно и по-далекобойно автоматично оръжие.
Разработването на новата щурмова пушка продължило няколко години, като през 2013 г. в армията постъпили първите образци с обозначение МRТ-76. По външен вид новата щурмова пушка не се различавала съществено от Mehmetcik-1, но в устройството имало значителни разлики.
МRТ-76 трябвало да замени досега използваната в турската армия щурмова пушка G-3, разработка на немската фирма Heckler&Koch. Южните ни съседи решили, че германското оръжие вече е морално остаряло.
Работата на автоматиката на МRТ-76 се основава на принципа на отвеждане на част от барутните газове от цевта, които се използват за задвижване на газово бутало. То пък придава движение на свързания с него затвор. Газовото бутало извършва къс ход, като осигурява темп на стрелбата 650 изстрела в минута.
То е разположено в газоотвеждащ цилиндър, разположен над цевта. Затворът има 7 бойни упора, които му гарантират надеждно заключване при изстрел.
Цевта е изработена по метода на студеното коване. Така е постигнато уплътняване на структурата на метала, увеличаване на неговата износоустойчивост и якостните му качества. По данни на производителя ресурсът на цевта надхвърля 12-15 хиляди изстрела.
Предвидено е в челната част на цевта да може да се закрепва щик-нож. Общата дължина на цевта е 406 мм. Специалистите отбелязват, че тази дължина е недостатъчна за придаване на максимална начална скорост на изстреляния куршум, тъй като барутният заряд на мощния пушечен патрон не успява да изгори напълно, докато куршумът се придвижва в цевта. В това отношение новата пушка отстъпва на старата G-3, чиято цев е дълга 450 мм, осигурява начална скорост на куршума над 850 м/с и дулна енергия около 3400 джаула. При МRТ-76 началната скорост не надвишава 800 м/с, а дулната енергия е под 3000 джаула.
В горната част на корпуса на оръжието е изработена дълга Пикатини релса за закрепване на допълнителни приспособления- оптични и инфрачервени мерници, лазерни целеуказатели, както и дръжка за по-лесно пренасяне на оръжието. В долната част на корпуса е монтирана друга релса с по-малка дължина, на която се закрепва допълнителна ръкохватка или двунога.
Мерните прибори на МRТ-76 позволяват водене на точен огън на разстояние до 600 м.
В задната част под мерника е разположена ръкохватката за ръчно придвижване на затвора в задно крайно положение, който лесно се задейства както с лявата, така и с дясната ръка. Над ръкохватката се намира лостът на селектора за избор на вида на огъня- единичен или автоматичен, който е комбиниран с предпазител.
Щурмовата пушка е снабдена с телескопичен приклад, който се регулира по дължина в зависимост от физическите особености на стрелеца. В задната му част е закрепена гумена наставка, която поема част от възникващия откат при изстрел.
Кутията за пълнителя е изработена от алуминиева сплав. В нея се поставя полупрозрачен пълнител с вместимост 20 патрона, разположени шахматно. Бутонът за освобождаване на пълнителя е разположен двустранно, на удобно място пред пистолетната ръкохватка и еднакво лесно се задейства от дясната и от лявата страна.
Новата щурмова пушка тежи около 4,18 кг без пълнител и допълнителни приспособления. За сравнение теглото на АК-47 е 3,8 кг в незаредено състояние. Тук трябва да се отчита по-мощният патрон на МRТ-76, който изисква по-висока металоемкост на всички части на автоматиката и цевта. Общата дължина на МRТ-76 е 900 мм с прибран приклад и 1000 мм с разгънат.
В началото на 2015 г. изпълнителният комитет по отбранителна промишленост на Турция е взел решение да се пристъпи към серийно производство на МRТ-76, като на първия етап е планирано изработването на 35 000 бройки за въоръжените сили на Турция. Интерес към новата щурмова пушка проявява Азербайджан, който предлага сглобката на оръжията за собствени нужди да става в национални предприятия. - Още оръжие
Източник: https://www.24chasa.bg, доц. д-р Георги Маринов
 
В Индия ще се произвеждат изтребители F-16 Block 70/72
13.07.2016, 08:40
Американският концерн Lockheed Martin е потвърдил намеренията си да произвежда в Индия изтребители F-16 в рамките на програмата «Make in India», информира индийският вестник «The Hindu». Твърди се, че многомилиардната сделка е била финализирана по време на визитата на президента и генерален директор на концерна Хюсон. За това съобщава пред изданието високопоставен източник , запознат с хода на преговорите си.
В рамките на договора в Индия ще се произвежда най-съвършенната модификация на F-16 - Block 70/72 (също така с условно обозначение F-16IN).
Индия дълго време води преговори със САЩ да закупи изтребители F-16, които да са с по-големи възможности от тези, доставени на Пакистан. Договорът за F-16 е бил «почти подписан» в хода на посещението на индийския премиер Нарендра Моди в САЩ. Тогава е сключен Меморандум за обмен на логистична информация, който е един от трите основни документи за военно-техническо сътрудничество. По другите два продължават преговорите.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Последен полет на Super Еtendard
13.07.2016, 08:27
Super Еtendard Modernise (SEM).След 42 години служба на 12 юли 2016 френските ВМС официално извадиха от въоръжение ударния палубен самолет Super Еtendard Modernise (SEM).
Първият полет на Еtendard IVM е изпълнен през октомври 1974 г., а от юни 1978 г. е приет на въоръжение. Участва в почти всички военни конфликти и войни, в които френските ВМС действат през последните 40 години: Ливан, Косово, Афганистан, Ирак и Либия.
През годините самолетът преминава няколко модернизации. Ирак и Аржентина също използват Super Еtendard в бойни действия, като по време на Фолклендската война през 1982 г. аржентински самолет от този тип изстрелва противокорабна ракета Exocet, която потапя британския разрушител "Шефилд" тип-42.
Последният полет от самолетоносач Super Еtendard извършва на 17 март 2016 г. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg/
 
Основен корабен състав на ВМС на Япония към 01.01.2016 г.
13.07.2016, 00:05
Още за ВМС на Япония
 

 
Пореден Ан-148 за руските ВКС
12.07.2016, 23:04
Ан-148На 11 юли 2016 година в района на Воронеж извърши първи полет самолет Ан-148-100Е (регистрационен номер RA-61729, сериен номер 43-05), предназначен за военното ведомство на Русия.
Това е деветият борд (втори за тази година) от 15-те поръчани за Министерството на отбраната на РФ. През 2016 година ВАСО планира да достави съгласно действащия контракт с военното ведомство 5 нови самолета Ан-148.
 
Корабите, участващи в учението „Бриз 2016”, излязоха на море
12.07.2016, 22:47
На петия ден от националното военноморското учение с международно участие „Бриз 2016”, започна изпълнението на предварително планираните епизоди на море, съобщават от Щаба на ВМС.
Корабите от многонационалното оперативно съединение, под командването на командира на флотилия бойни и спомагателни кораби комодор Мален Чубенков, напуснаха Пункта за базиране в Бургас, Пристанище Бургас и излязоха на море.
След като извършиха преход, по време на който бяха отработени задачи по осигуряване на безопасен маршрут, свободен от морски мини, за преминаване на корабите при напускане на пункта за базиране и пристанището и съвместно маневриране в състава на тактическата група, корабите заеха районите за отработване на планираните епизоди.
Действията на корабните групи за днес включваха отработване на задачи по откриване и отразяване атаките на бързоходни лодки, водене на бойни действия с надводен противник самостоятелно и в състава на групите през деня и нощта, приемане и предаване на товари по вертикален способ от вертолет от българските ВМС, приемане и предаване на леки товари между корабите на море, тактическо маневриране, операция по търсене и спасяване на море, търсене на мини и свързочни учения.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Русия атакува ИД в Сирия с шест свръхзвукови бомбардировача Ту-22
12.07.2016, 22:32
Ту-22М3Шест свърхзвукови бомбардировача Ту-22М3 са излетели от Русия за Сирия и са нанесли удари по обекти на групировката „Ислямска държава“, съобщи РИА „Новости“ във вторник (12 юли) като се позова на официално съобщение на руското военно министерство.
„Сутринта на 12 юли шест свръхзвукови бомбардировача Ту-22М3 излетяха от летища на територията на Русия и нанесоха съсредоточен удар с осколочно-фугасни боеприпаси по обекти на терористичната групировка ИД в района, източно от Палмира, Ас-Сухна и Арак“, се казва в съобщението.
След изпълнение на заданието всичките Ту-22М3 благополучно са се върнали на изходните летища.
Руското военно ведомство подчерта, че целите, по които е нанесен въздушният удар, са били набелязани в последните няколко дни и потвърдени по няколко разузнавателни канала. - (видео)
„В резултат на удара е унищожен голям тренировъчен лагер на терористите, три склада с боеприпаси, три танка, четири пехотни военни машини, осем автомобила, оборудвани с тежки картечници, както и голямо количество жива сила на противника“, уточняват от ведомството.
От МО подчертават, че международната коалиция е била предварително уведомена за операцията.
 
Военни и полицаи масово напускат системата
12.07.2016, 22:07
Броят на пенсионираните служители в сектор "Сигурност и отбрана" през първото полугодие е тройно по-голям спрямо същия период на миналата година. Това се вижда от доклада на Националния осигурителен институт (НОИ) за новоотпуснатите пенсии през първото полугодие. Тенденцията за постоянно нарастване на желаещите да напуснат системата на МВР и на отбраната започна в началото на 2015 г., когато се заговори за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране, която ще се увеличава през следващите години.
От числата в доклада се вижда, че другите два вида пенсии – за стаж и възраст, както и инвалидните, намаляват. В първия случай причината може да се търси, от една страна, в намаляването на броя на населението, а от друга – в лекото покачване на възрастта за пенсиониране, което започна от тази година.
Много полицаи и военни
Статистиката показва, че през първите шест месеца на годината са се пенсионирали близо 5700 военни, полицаи, пожарникари и други служители в силовите ведомства. Увеличението на годишна база е с над 220%, а толкова голям брой за такъв период статистиката не е отчитала (най-старите публични данни са към 2012 г.). Увеличението на новопенсиониралите се служители започна през второто тримесечие на 2015 г., когато стана ясно, че работещите в силовите ведомства ще се пенсионират не само при достигане на 27 години трудов стаж. От 1 януари беше въведено и изискване за минимална възраст от 52 години и 10 месеца, а с всяка следваща година възрастта ще се увеличава с по 2 месеца до достигане на 55 години.
В същото време до 2018 г. действа тригодишен преходен период, през който служителите в силовите ведомства, които вече са изпълнили условието да имат 27 години стаж, 2/3 от който в системата, да се пенсионират, въпреки че не са изпълнили условието за възраст.
На растящия брой подкрепа оказват и друга промяна в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), одобрена по предложение на бившия социален министър Ивайло Калфин и екипа му. Тя предвижда пенсионираните служители на специалните ведомства да имат право да останат на работа, въпреки че са се пенсионирали. Така те могат да получават и пенсия, и заплата. Досега служителите от сектор "Сигурност и отбрана" можеха да получат 20-те полагаеми пенсии единствено ако подадат молба за напускане на системата.
Към всичко това влияние вероятно оказват и обсъжданите в парламента промени в Закона за МВР, които предвиждат заплатите при пенсиониране да варират според стажа в системата.
Свиване на общия брой
За шест месеца към пенсионната система са се присъединили общо 47 563 души, или с 5.1% по-малко спрямо същия период на 2015 г. Прави впечатление, че през първото полугодие на тази година наследствените пенсии са скочили драстично - те са близо 9000, а увеличението е с внушителните 64% на годишна база. Това е добавка, които преките наследници на починалите получават. При един наследник той получава 50% от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице. При двама – 75%, а при повече се разпределя 100% от личната пенсия.
Предварителният отчет на НОИ показва, че делът на новоотпуснатите инвалидни пенсии от общия брой на новите пенсии е вече под 30%. Общият брой е паднал с над 9% до 13 954 броя.
Източник: http://www.capital.bg/
 
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев заминава на официално посещение в Украйна
12.07.2016, 13:17
БоцевВ изпълнение на Програмата за двустранно военно сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Република Украйна за 2016 г. в периода 12 – 15 юли 2016 г. е планирано официално посещение на командира на Сухопътните войски на БА генерал-майор Андрей Боцев в Украйна.
Целта на посещението е да се затвърдят добрите взаимоотношения между Сухопътните войски на двете страни,  да бъдат дискутирани въпроси, касаещи съвместното участие на военнослужещи и формирования в дейности по регионалната сигурност, в международни учения, обучения и тренировки, както и насоките за развитие на двустранното военно сътрудничество през следващите години.
В състава на делегацията от българска страна са включени още бригаден генерал Костадин Кузмов – командир на военно формирование 24150 – Стара Загора, полковник Юри Цонев – началник на сектор „Военни контакти” в канцеларията на командира на Сухопътните войски и подполковник Димитър  Георгиев Кацаров – командир на военно формирование 28330 – Смолян.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Русия предложи на Индия атомен самолетоносач
12.07.2016, 13:11
Русия предложи на Индия да и построи атомен самолетоносач по проект 23000Э «Шторм». За това на Defense News е съобщил високопоставен източник в индийското МО. Предложението е направено през миналата седмица, по време на посещение на руска делегация в Делхи.
За перспективните атомни самолетоносачи е избрана ядрена енергетична реакторна установка РИТМ-200, която се монтира на руските атомни ледоразбивачи от ново поколение по проект 22220 (ЛК-60Я). В тях се използва уран-235, обагатен до само 20% При предишните поколения нивото на обогатяване е 40-90%. Така с новите ядрени реактори отговарят на договора за неразпространение на ядрените оръжия.
Моделът на многоцелевия атомен самолетоносач проект 23000Э «Шторм» за първи път бе демонстриран в научния център "Крилов" през 2015 г. През 2013 г. стойността на един кораб бе оценена на 400 милиарда рубли. Водоизместването е 100 000 тона, дължината е 300 метра, максималната скорост е 30 възла. Самолетоносачът ще носи на борда 80-90 летателни апарата (самолети, вертолети, БЛА). Ще бъде оборудван с 2 електромагнитни катапулта.
Самолетоносачът се предлага в 2 варианта - класически и атомен. От Център "Крилов" предлагат и вариант със комбинирана силова установка с ядрен реактор и газова турбина.
Източник: Димитър Ставрев, сп. "Клуб ОКЕАН"
 
Ливан поиска от Русия танкове Т-72 и ПТУРК "Корнет"
12.07.2016, 13:04
Т-72Ливан иска да закупи от Русия пакет въоръжение за борба с тероризма. За това е заявил посланика на Ливан в Русия Шауки Бу Нассар.
"Имаме особена нужда от ПТУРК "Корнет". Водим преговори с Русия по въпроса. Това въоръжение е от първостепенна важност за нас" допълни посланика.
На следващо място е нуждата от артилерийски системи, боеприпаси за тях и танкове Т-72. Възобновени са и преговорите за продажбата на 8-9 вертолета, които стартираха през 2010 г.
Посланик Нассар заяви, че Ливaн се надява да получи въоръжението и техниката до края на 2016 г. Въпросът е във финансирането. Преди време то се осигуряваше от Саудитска Арабия, но сега този източник е отпаднал.
Източник: Димитър Ставрев, сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"
 
MBDA представя ракетата SPEAR за боекомплекта на F-35 на авиоизложението Farnborough
12.07.2016, 13:00
На изданието на изложбата през 2016 г. MBDA показва ракетата от следващо поколение SPEAR с въздушен старт, голяма прецизност и способност за мрежово използване. МО на Великобритания наскоро възложи договор на стойност 411 млн. паунда на MBDA за тази ракета. Тя е включена в боекомплекта на британските F-35 Lightning II. Новата ракета ще осигури на Кралските ВВС нови ударни способности на база високотехнологични сензори и мрежови способности. Има опция ракетата да бъде интегрирана и на борда на многоцелевите изтребители Eurofighter Typhoon
SPEAR е създадена за точно поразяване на големи разстояния на мобилни, летящи или преместваеми цели във всякакви метеоусловия, в условията на силни контрамерки. Ракетата е тип „стреляй и забрави“.
Ракетата е преминала пълния спектър изпитания и напълно отговаря на изискванията на британското МО. Първият полетен тест е през март 2016 г. на полигон Aberporth в Уелс. Изстреляна е от самолет EF2000 Typhoon и след серия от маневри пикира точно към набелязаната цел
Източник: http://www.pan.bg/
 
Индия ще купи Ту-22М3 и С-400
12.07.2016, 12:50

Ту-22М3Индия има намерение да закупи от Русия 4 далечни бомбардировача Ту-22М3. Това стана ясно по време на промишлената изложба ИННОПРОМ-2016 (11-14 юли) в Екатеринбург.

В пакета влизат още ЗРК С-400, 80 вертолета Ми-17 и 6 самолета А-50 - Ил-76 преоборудвани във вариант за ДРЛОиУ с израелски радари Falcon.
Индия също така иска да арендува втора атомна подводница проект 971 «Щука-Б» (Akula II).
В момента индийските ВМС експлоатират руската атомна подводница Chakra (К-152 «Нерпа» в руския ВМФ), индийските ВВС експлоатират 3 самолета ДРЛОиУ А-50 и вече купиха ЗРК С-400 (5-6 двудивизионни полка).
Източник: Димитър Ставрев, сп. "Клуб КРИЛЕ"

 
НАТО посочи темите, които възнамерява да обсъди с Москва
12.07.2016, 11:57
В дневния ред на заседанието на Съвета Русия – НАТО на ниво постоянни представители са включени кризата в Украйна, въпросът за прозрачността и понижаването на рисковете от военни инциденти и ситуацията в Афганистан, съобщи пред РИА „Новости“ представител на алианса, предаде в понеделник (11 юли) РИА „Новости“.
В кулоарите на срещата на високо равнище на НАТО във Варшава високопоставен представител на алианса разказа пред журналисти, че в близките два дни страните  окончателно ще определят дневния ред на предстоящата среща.
„Генералният секретар на НАТО на 6 юли заяви, че обсъждането ще бъде концентрирано върху кризата във и около Украйна и нуждата от пълна имплементация на  минските споразумения, както и военната активност с особен акцент върху на прозрачността и понижаването на рисковете, както и ситуацията с безопасността  в Афганистан“, отбеляза той.
По думите на представителя на алианса, дневният ред е бил съгласуван между Русия и НАТО.
Той също така припомни думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви, че срещата ще помогне „да бъде информирана Русия за решенията, които ние (страните от НАТО – ред.) сме взели на срещата“.
От своя страна постоянният представител на Русия при НАТО Александър Грушко на 6 юли заяви пред журналисти, че на срещата „основно внимание ще бъде обърнато на състоянието на военната сигурност в светлината на решенията, които се подготвят за Варшавската среща на страните от НАТО“.
По думите му руската страна разчита на „откровен и сериозен разговор“. Грушко също така отбеляза, че Русия и НАТО продължават да си обменят мнения за ситуацията в Украйна и в Афганистан.
Заседанието на Съвета Русия-НАТО ще се състои в Брюксел на 13 юли.
 
Русия усилено доставя боеприпаси в Сирия
12.07.2016, 10:55
ЯмалГолемият десантен кораб от Черноморския флот "Ямал" 156 проект 775 с товар за Сирия премина вчера през черноморските проливи към акваторията на Средиземно море, предаде Интерфакс. "Ямал" плава от Новоросийск за сирийското пристанище Тартус, където е разположена руската военно-морска база в Средиземно море.
Агенцията посочва, че в петък на път за Сирия през черноморските проливи е преминал големият десантен кораб от Балтийския флот "Минск" 127, а миналата сряда – големият десантен кораб (БДК) от Черноморския флот "Азов" 151 проект 775 (197 бригада десантни кораби). През последните три седмици за Сирия са отплавали също товарният кораб от състава на спомагателните сили на ВМФ "Вологда-50", товарният кораб КИЛ-158, БДК "Саратов" 150 проект 1171 "Тапир" (ЧФ) и БДК "Георгий Победоносец" 016 проект 775 (СФ).
Десантните и спомагателниге кораби на руския ВМФ участват в операция, наречена от медиите "Сирийски експрес", за доставка на боеприпаси за руската авиогрупа в Латакия и сирийската правителствена армия, воюваща с "Ислямска държава" и Фронта ан Нусра, пише Интерфакс.
Източник: www.mediapool.bg
 
Крайцерът „Аврора“ ще бъде предаден на руския ВМФ на 15 юли
12.07.2016, 08:04
На 16 юли жителите на Петербург отново ще видят крайцера на мястото му край  Петроградската крайбрежна улица, предаде в вчера ТАСС.
Крайцерът „Аврора“ ще бъде предаден на Военноморския флот на РФ на 15 юли, съобщиха пред ТАСС от Кронщадския морски завод, където завършва ремонтът на кораба.
„Готовността на крайцера към момента е приблизително 100%, на кораба завършват работите, церемонията по предаването му на ВМФ на Русия ще се състои на 15 юли“,  казаха от пресслужбата на завода. На следващия ден, 16 юли, жителите на Петербург отново ще видят крайцера на мястото му до Петроградската крайбрежна улица. В момента там се извършват подготвителни работи.
„Аврора“ е на ремонт от септември 2014 година, по данни на попечителския съвет на крайцера стойността на ремонта на кораба е около 800 млн. рубли. Ремонтът включва не само обновяване конструкцията на кораба, но и модернизация на системите му за безопасност и пожарогасене. При извършването на тези дейности са били използвани руски технологии. В ремонта, модернизацията и реставрирането на крайцера са участвали 17 предприятия, всички работи са извършени под контрола на военни.
В края на юли ще бъде открита обновената експозиция на „Аврора“, която ще включва девет зали, посветени на участието на крайцера в три войни –  Руско-японската (1904-1905 г.), Първата световна и Великата Отечествена.
Крайцерът „Аврора“ е приет на въоръжение в руския флот през 1903 година. За времето на бойната си служба корабът е изминал над 100 хил. мили, участвал е в три войни. В съветските години битува легендата, че именно залпът на „Аврора“ става сигнал за начало на въоръженото въстание на 25 октомври, но първото опровержение на това се появява от екипажа на крайцера още през октомври 1917 година. След Великата Отечествена война корабът, който е получил повреди при отбраната на Ленинград, е бил ремонтиран и през 1948 година е закотвен край Петроградската крайбрежна улица.
До 1956 года „Аврора“ служи като учебна база на Ленинградското Нахимовско училище, след което става музей. През 1992 година на крайцера отново е издигнат Андреевския флаг, той има статут на кораб номер едно на ВМФ на Русия.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
На тази дата през 1862 г. Конгресът на САЩ утвърждава Медала на честта като най-високото военно отличие в армията
12.07.2016, 00:10
На 12 юли 1862 г., по времето на президента Ейбрахам Линкълн и точно 3 месеца след започване на Гражданската война, Конгресът на САЩ утвърждава Медала на честта (Medal of Honor) като най-високото военно отличие в САЩ, присъждано за проявени "актове на героизъм, надхвърлящи изискванията на дълга" във военна обстановка.
Тъй като президентът на САЩ го присъжда от името на Конгреса, медалът често неофициално е наричан „конгресен медал на честта“ (Congressional Medal of Honor).........Прочети още
 
Националната гвардейска част отбелязва своя празник
12.07.2016, 00:05
Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. Със създаване на държавата и встъпване в длъжност на новия княз възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции
Изборът пада върху Софийска № 1 конна сотня. На 30 юни или 12 юли /стар стил/ тя осъществява първия официален ескорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици, сотнята за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І.
За блестящото посрещане на българския държавен глава Първа конна сотня е определена с указ № 28 от 30.08.1879 г. за Собствен конвой на княза.
През годините гвардейската структура се разраства от 150 души в началото до 600 души през 40-те години на ХХ век.
Специалното отношение на всички държавници към гвардейските части се изразява в приоритетното й снабдяване с най-модерното въоръжение и снаряжение, с най-добрите коне. Така гвардията се утвърждава като елитна бойна войскова единица до 1944 г., поради което в нея се изпитват първите устави, наставления и правилници по бойна подготовка
Тя е в основата на школа за създаване на високоподготвени офицери, които заемат възлови места във военната йерархия на страната. Болшинството офицери усъвършенстват обучението си в чужбина.
В нейното командване и управление се изграждат най-добрите професионалисти. Конкретен принос за развитието на военното изкуство имат цяла плеяда гвардейски офицери: генералите Петър Марков, Христо Петрунов, Иван Колев, Генко Мархолев, Александър Кисьов, Любомир Босилков, Константин Соларов, Александър Танев и др.
От средата на гвардейското офицерство се избират представители за свитата на държавния глава. Флигел-адютантът на княза /царя/ винаги е гвардеец. Той е лицето, което придружава монархическата персона при пътуванията в чужбина.
Първоначално така наречената особена служба на гвардията се състои в съпровождане на държавния глава, членовете на неговото семейство и всички високопоставени държавни гости. От значимостта на охраняваната персона и според дворцовия церемониал се определя обикновен или тържествен конвой /ескорт/.
Задължение на гвардията е да осигурява охраната на държавни, военни и стопански обекти в Софийския гарнизон. Сред тях, най-важен е караулът пред парадния вход на Двореца, неизменно изпълняван от 1882 г. с часови винаги в парадна гвардейска униформа. - Още за гвардейците
 

 
Великобритания потвърди покупката на AH-64E и P-8
11.07.2016, 23:34
Boeing P-8 PoseidonВоенното министерство на Обединеното кралство официално потвърди две крупни военни сделки – тази за покупката на морски патрулни самолети Boeing P-8 Poseidon и за доставката на щурмови вертолети AH-64E Apache. Това стана днес, 11 юли 2016 г., по време на изложението във Фарнбъроу.
Общо ще бъдат поръчани девет морски патрулни самолета P-8, които се базират на Boeing 737. Машините ще се разположат в шотландската авиобаза Лосимаут и за покупката им е отделена сумата от $3,9 млрд. Основното предназначение на P-8 е борба с противниковите подводници, но Великобритания ще ги използва и за други задачи, например търсене и спасяване. Първите два самолета трябва да се доставят през април 2019 г., последвани от три през 2020 г. и последните четири ще се получат на следващата година.
Великобритания желаеше от известно време щурмовите вертолети AH-64E, но до момента не беше ясно дали машините ще са новопроизведени или ще се престроят от съществуващите Apache AH1 (версия на AH-64D с по-мощни двигатели). Вече е ясно, че страната ще купи 50 новопроизведени AH-64E на стойност от около $2,3 млрд.
Сделката трябва да се финализира в рамките на следващите 12 месеца и тогава ще е ясен срока за доставка.
Междувременно наличните Apache AH1 ще бъдат поддържани до 2023 – 2024 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Правителството и Патриотичният фронт – в надпревара за промяна на военните закони
11.07.2016, 23:17
Миналия четвъртък Комисията по отбрана подкрепи на първо четене предложените от правителството изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Същия ден депутатите от ПГ на Патриотичния фонт внесоха законопроект за поправяне на същия закон. Освен това те предлагат промени и на Закона за резерва на Въоръжените сили. Правителството също внесе в Народното събрание изменения на същия закон.
Тази своеобразна надпревара е колкото интересна да се наблюдава отстрани, толкова и нелогична. Означава ли това, че парламентът ще приеме, в най-добрия случай, до края на юли законопроекта на правителството и след това ще започне работа по предложените от Патриотичния фронт промени. Или нещата могат да се решат с едновременно гласуване на двата законопроекта за промени в отбраната и съответно в резерва.
Подобна несъгласуваност в управляващото мнозинство създава допълнителна нестабилност на военната служба. Ето един пример. В резултат на окончателното гласуване на законопроекта на правителството за промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили горната възрастова граница за прием на войници пада от 32 на 28 години. Патриотичният фронт обаче държи годините да бъдат 32. Така в разстояние на няколко седмици това изискване би могло да се промени променя. Друг пример е с правото за повторно връщане на военна служба.  Според правителството изискванията са към датата на приемане на военна служба на кандидатите да остават не по-малко от 5 години до навършване на пределната възраст за военното звание и да са минали не повече от 10 години след като са напуснали армията. Патриотичният фронт обаче запазва сегашния текст, т.е. 3 години до пределна възраст и до 5 години след уволнението.Ако и тази норма я сменяме през месец-два?!
По тези съображения Комисията по отбрана би трябвало, колкото се може по-бързо, да обсъди на първо четене и законопоректа за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Патриотичния фронт, да го внесе заедно с правителствения в пленарна зала за първо гласуване и в зависимост от вота на депутатите да подготви или не общ законопроект за второ четене. И още - логично е промените в  Закона за резерва да се обсъждат и гласуват едва след влизането в сила на поправките на Закона за отбраната и Въоръжените сили, защото трябва да бъдат съобразени с тях. Нелогично е, както от страна на правителството, така и на Патриотичния фронт, едновременното предлагане на промените в двата закона. Между тях има определена зависимост, а главната роля играе Законът за отбраната и Въоръжените сили.          
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
НАТО отпуска допълнителни 64 млн. евро за развитие на базата си в Естония
11.07.2016, 23:00
НАТО смята да отпусне допълнителни 64 млн. евро за развитие на инфраструктурата на базата си в Естония, пише естонският вестник Eesti Paevaleht.
Обещаните средства ще бъдат опуснати от бюджета на алианса в следващите пет години. При това по-рано НАТО е финансирала с над 60 млн. евро и строителството на военно градче в естонския град Тапа, което обаче сметнали за недостатъчно, предвид увеличеното присъствие на силите на алианса, пише изданието.
Усилването на източния фланг на НАТО бе решено на срещата на върха във Варшава. До следващата година блокът възнамерява да разположи четири многонационални батальона в Балтика и Полша.
 
Франкфуртер Алгемайне Цайтунг: НАТО превъзхожда във военно отношение Русия
11.07.2016, 20:36
Германският ежедневник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг помества статистика на въоръженията на НАТО и Русия по повод срещата на върха на Алианса във Варшава.
1.НАТО очевидно превъзхожда военно Русия
Официалните данни за 2016 г. сочат, че руските въоръжени сили наброяват 770 000 войници. Ако се причислят Националната гвардия и тайните въоръжени сили, означава, че Русия поддържа едномилионна армия. От другата страна непосредствените съседи на Русия имат около 150 000 войници. Всичките 26 европейски страни-членки на НАТО взети заедно поддържат почти 2 000 000-нна армия. САЩ и Канада заедно имат близо 1, 4 милиона войници. С това редовните въоръжени сили на НАТО превъзхождат четири пъти руските.......Прочети още
 
На Ново село“ стартира многонационална съвместна подготовка
11.07.2016, 20:33
На полигон „Ново село“ започна многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 16-4" на „Черноморски ротационни сили 16.1” ("BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 16.1). В нея участват военнослужещи от Българската армия, Морската пехота на САЩ, Въоръжените сили на Великобритания, Румъния, Сърбия, Словения, Молдова и Гърция, съобщава КСВ.
За Словения, Гърция и Молдова това е първото участие в съвместната подготовка. Словения участва с планински пехотен взвод, Гърция с екипаж и хеликоптер за медицинска евакуация, а Молдова – с военни наблюдатели.
Подготовката ще продължи до 16 юли 2016 г. Тя беше предшествана от петдневни курсове за българските и американските участници, включващи занятия по основи на настъпателния и отбранителния бой, извикване на огнева поддръжка от съюзни формирования, военно-медицинска подготовка и усвояване на въоръжението и техниката на участващите формирования от други нации.
В „PLATINUM LION 16-4" участват около 440 военнослужещи, от които 110 са от Сухопътните войски на Българската армия. Българските участници (маневрено формирование, усилено с минохвъргачен взвод и щабни офицери) са от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Съвместно с военнослужещите от морската пехота на САЩ, взвод морска пехота и пехотен взвод от румънските въоръжени сили, взвод от батальон „Командо“ на морската пехота на Великобритания, пехотен взвод от въоръжените сили на Сърбия и Словения те ще се обучават в провеждането на настъпателни и отбранителни операции в съвместна многонационална среда. В хода на подготовката ще се проведат бойни стрелби с щатното стрелково оръжие на формированията, с въоръжение на партньорите от други нации, както и с артилерийска материална част.
Ръководител  от българска страна е майор Михаил Жеков от 2-ра мбр, а от американска страна – капитан Кърк Стайнхорст от Морската пехота на САЩ. На церемонията по откриване на подготовката присъства подполковник Джъстин Ейнсъл, командир на „Черноморски ротационни сили 16.1”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Катастрофа с португалски С-130, има жертви
11.07.2016, 17:25

С-130Самолет Lockheed C-130Н на португалските ВВС е катастрофирал днес в 12:20 местно време при излитане от 6-та авиобаза Montijo край Лисабон. На борда на машината избухва пожар. - (видео).

Има загинали (по последна информация трима) сред екипажа от 7 души, информира Economico.

Назначена е комисия за разследване на причините за катастрофата.

 
Съвместната летателна тренировка “Тракийска звезда 2016”
11.07.2016, 17:08
С-27J SpartanЗапочна съвместната летателна тренировка “Тракийска звезда 2016” със сили и средства от Военновъздушните сили на Република България -авиобаза Граф Игнатиево, 144-то въздушно крило на Националната въздушна гвардия на Калифорния – САЩ, ВВС на Република Румъния и ВВС на Република Гърция. Тренировката ще се проведе във въздушното пространство на Република България.
Тя е част от План за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина за 2016 г. Общ ръководител на летателната тренировка е заместник-командирът на ВВС – бригаден генерал Анатолий Кръстев, а ръководител е командира на военно формирование 28000 – Граф Игнатиево – бригаден генерал Иван Лалов.
Тренировъчни полети ще се изпълняват в периода от 11.07.2016 г. до 22.07.2016 г. със следните самолети:
– от българска страна участват самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, L-39ZA от учебната авиационна група в Долна Митрополия, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, вертолети AS-532 AL, Ми-24 и Ми-17 от авиобаза Крумово, С-27J Spartan от авиобаза Враждебна, както и формирования от Зенитно-ракетни войски.
– от 144-то въздушно крило на Националната въздушна гвардия на Калифорния – САЩ – 12 изтребителя F-15 C/D , от ВВС на Република Румъния – самолети МиГ-21 lancer и от ВВС на Република Гърция – самолети F-16.
Основните цели са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските Военновъздушни сили за участие в операции под егидата на НАТО и повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния състав от ВВС.
Източник: http://af.armf.bg/
 
Войната в Ирак не бе грешка, а престъпление
11.07.2016, 16:57
Сър Джон Чилкот и неговата комисия работиха 7 години върху разследването.Тони Блеър е осъден. В миналото ставахме свидетели на пълното оневиняване на управляващите - от кървавата неделя в Северна Ирландия през 1972 г. до трагедията на стадиона в Хилзбъро; истината все се смекчаваше в полза на интересите на управляващите. Но не и този път. Разследването" Чилкот" вече се превръщаше в шеговит синоним на разтакаване и прекалено дълго време, нужно за изпълнение на задачата, но сър Джон със сигурност ще остане в историята с издаването на най-задълбочената и унищожителна присъда за съвременен премиер.
Ние, които демонстрирахме срещу войната в Ирак, не се чувстваме реабилитирани, а само виновни, че не успяхме да предотвратим катастрофата, отнела живота на стотици хиляди хора, сред които и на 179 британски войници; бедствието, коeто травматизира и прокуди милиони хора и което отгледа екстремизма до катастрофални размери.
Една от ползите на доклада "Чилкот" трябва да остане куражът да предизвикаш властта, да се съмняваш в официалните твърдения, да устоиш на агресивната кампания на медиите. Поддръжниците на войната сега ще кажат, че трябва да си научим урока. Но нека не им го позволяваме. Уроците бяха ясни на мнозина от нас дълго преди бомбите да завалят.
Чилкот показа, че твърденията на антивоенното движение не бяха теории на конспирацията или празнословия. "Все повече започва да изглежда, че имаме правителство, което търси претекст да влезе във войната, вместо да я избегне", каза депутатът лейбърист и антивоенен активист Алън Симсън седмици преди инвазията през 2003 г. И наистина, както разкрива Чилкот, през юли 2002 г. Блеър казва на Джордж У.Буш: "С теб съм, каквото и да става".
Това, както го тълкува Чилкот, не е прибягване до война като крайна мярка. Това е избор на война, предприета "преди мирните възможности за разоръжаване да бъдат изчерпани". Симсън казваше: "Ние произвеждаме досиета за масова заблуда, фактите в тях се оспорват и оборват бързо и лесно". Сега Чилкот се съгласява, че войната наистина е основана на "погрешни разузнавателни данни и оценки, които не са оспорени, а би трябвало да бъдат". В навечерието на войната Нелсън Мандела обвини Блеър и Буш, че подкопават ООН. В доклада Чилкот пише: "Смятаме, че Великобритания е подкопала пълномощията и властта на Съвета за сигурност на ООН".
Толкова много предупреждения
Месец преди инвазията американският сенатор Гари Харт каза, че войната ще увеличи опасността от тероризма. "Ще разрушим стършелово гнездо, а не сме готови за последиците", предупреди той. Или пък написаното в антивоенния сайт Dissident Voice месец преди конфликта: "Американско нападение и последваща окупация на Ирак ще даде ново вдъхновение и нова вълна сподвижници за "Ал Кайда" или други терористични организации и ще стимулира дългосрочен увеличен риск от тероризъм или срещу територията на САЩ, или срещу американски граждани в чужбина". В доклада "Чилкот" четем: "Блеър е бил предупреден, че едно нападение ще повиши терористичната заплаха от "Ал Кайда" или други групировки".
Бившият премиер твърди, че ужасяващите последици станали ясни твърде късно, но организацията Christian Aid предупреждаваше тогава за "хаос и страдания в Ирак дълго след прекратяване на военните удари". Една благотворителна организация бе прогнозирала събитията далеч по-точно от генерал, който в реч пред студенти, на която присъствах, твърдеше, че 99 на сто от населението на Ирак ще посрещне с цветя нахлуващите чужди войници. Както пише Чилкот: правителството "не взема предвид значимостта на задачата по стабилизиране, администриране и реконструкция на Ирак".
Винаги сме твърдели, че иракската война е основана на лъжи
Повлиявахме се и от предвоенни статии като "Лъжите, които ни казват за Ирак" в "Лос Анджелис таймс". Докладът "Чилкот" не обвинява Блеър в лъжа. Но в него се отдава голямо значение на този въпрос. Блеър е бил твърдо решен да влезе във война. Разчита на спорни доказателства като аргумент за тезата си. Но дали е измамил себе си или обществото, или пък е бил задвижван от месиански комплекс? Той направи всичко възможно да влезе във война с мрачна перспектива, за която мнозина, включително и 139-те депутати лейбъристи, бяха наясно, че ще приключи катастрофално. Това е достатъчна присъда.
Затова нека аплодираме разследването "Чилкот", задето подпечата официално истините, които отдавна знаем. Всъщност очевидността на това, което предстои да се случи, породи най-мащабно антивоенно движение в историята, макар да бе омаловажено от медиите, които в преобладаващата си част подкрепяха устрема към войната. Колко извратено бе, че тези, които се противопоставяха и критикуваха войната - от политици до шефовете на Би Би Си, загубиха работата си, докато Блеър продължи своята лъскава кариера, работейки за диктатори.
И ужасът продължава - 250-те иракчани, убити миналия уикенд в бомбени експлозии, са кошмарното напомняне за хаоса, за който Блеър трябва да понесе отговорност. Това не бе просто грешка - каквото и да казва законът, от морална гледна точка това е едно от най-тежките престъпления на нашето време. Отговорните за него ще са завинаги осъдени и проклети. След доклада "Чилкот" можем да ги посочим и да ги назовем поименно.
Източник: http://www.segabg.com/
 
Германия иска да играе първостепенна роля в областта на отбраната
11.07.2016, 16:15
"Икономически гигант, но политическо джудже": десетилетия наред тази формулировка бе на мода по адрес на Германия. Страната възнамерява тя окончателно да бъде забравена, защото занапред ще играе по-важна роля във военно отношение в рамките на НАТО и на ЕС.
Тази амбиция усилва една започнала преди 20 години тенденция. Тя е вписана черно на бяло в новата пътна карта за развитието на германската армия и за политиката на национална сигурност, която ще бъде представена в сряда във вид на Бяла книга от министерството на отбраната. Последният подобен документ е от 2006 г.
Друга амбиция е в дългосрочен план да се зароди "отбранителен съюз" на страните от ЕС - предпазлив опит да се върне на масата проектът за Европейска общност на отбраната от 1954 г., който бе изоставен заради отказа на Франция. Това се прави в момент, когато Европа търси нова визия след шока от Брекзита.
"Германия все повече е възприемана като централен играч в Европа", се подчертава в документа, с копие от който разполага АФП.
"Германия носи отговорността да допринесе за активното оформяне на световния ред", тя е готова "да поеме отговорността си и да вземе нещата в свои ръце", изправена пред предизвикателствата "в областта на сигурността и хуманитарната дейност", се казва в документа.
Промяната в парадигмата е важна за една страна, която често пъти е осмивана като "Голяма Швейцария" по израза на френския есеист Ален Минк - страна, която държи най-вече да се наслаждава на благоденствието си и да спазва неутралитет.
Бялата книга завършва бавната еволюция на една страна, чието милитаристично и нацистко минало е довело до утвърждаване на силни пацифистки настроения в обществото.
Германският Върховен съд чак през 1994 г. разрешава на страната да участва в многостранни мироподдържащи операции.
Косово, Афганистан, Мали: германски войници вече са дислоцирани във все повече горещи точки. А страната премина още един етап, като за пръв път достави оръжия на участваща в конфликт група: иракските кюрдски бойци пешмерга, които се борят срещу групировката "Ислямска държава".
Бундесверът ще преживее и малка революция с първото увеличаване на числения си състав от края на Студената война и с повече инвестирани средства. През последните години германската армия се оплакваше, че е недостатъчно екипирана.
Германия е и една от страните, натоварени с командването на четирите батальона на НАТО, които ще бъдат разполагани ротационно от 2017 г. в Източна Европа като противодействие на руската заплаха.
Тази мярка, одобрена на срещата на върха във Варшава, предизвиква бурни дебати в Германия, включително в редиците на управляващата коалиция на Ангела Меркел, където социалдемократите я приемат като войнолюбива инициатива, насочена срещу Москва. За да успокои страстите, Бялата книга изрично вписва новата амбиция на страната в атлантическа и европейска рамка.
"Германия си поставя като дългосрочна цел общ европейски съюз в отбраната и сигурността", се подчертава в текста. В непосредствен план става дума най-вече за използване на всички възможности за военно сътрудничество, които се разрешават от европейските договори, и за "укрепване на европейската отбранителна индустрия" чрез по-тесни връзки, по-специално с Франция.
Бялата книга не стига до споменаване на европейска армия. Бившият канцлер Герхард Шрьодер обаче подхвърля тази идея в статия в седмичника "Цайт". В нея той предлага Париж и Берлин "институционно да обединят ресурсите си" във външната политика и сигурността.
Например Франция като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН да се ангажира винаги да защитава там обща позиция с Германия.
Не е сигурно обаче, че подобни намерения се приемат радушно във Франция, където политическите ръководители традиционно са подозрителни към германския "пацифизъм". Въздържането на Германия през 2011 г. при гласуването в ООН, което разреши въздушни удари в Либия срещу режима на Кадафи, и отказът й да участва във военните операции бяха много зле приети тогава.
Източник: http://www.mediapool.bg, БТА
 
Командващият на операцията в Сирия се заема с отбраната на Крим
11.07.2016, 12:40
генерал-майор Александър ДворниковМинистърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу назначи ръководителя на сирийската операция генерал-майор Александър Дворников за командващ на Южния военен окръг на ВС на Русия.
Командирът „излезе от сянката“ след извеждането на основната група на руските Въздушно-космически сили (ВКС) от Сирия. За високи професионални постижения в операцията президентът на Русия Владимир Путин му връчи лично най-високото отличие на страната – Златна звезда „Герой на Русия“..........Прочети още
 
Германското разузнаване е подслушвало десетки правителства от ЕС и партньори от НАТО
11.07.2016, 12:04
Федералната разузнавателна служба на Германия БНД през 2013 година е подслушвала правителствата на десетки страни от ЕС и партньори от НАТО. Това съобщи агенция ДПА, позовавайки се на документ на парламентарната комисия по контрол на специалните служби.
„Особено интензивно е било подслушването на дипломатически представителства на страните от ЕС и НАТО в целия свят”, допълва ДПА.
Като цяло БНД е следило 3,3 хиляди обекта, между които има държавни глави и правителствени ръководители, министри, военни учреждения. Обектите на най-високо ниво са били „няколко десетки”. Отначало, след разкриването на ексагента на ЦРУ Едуард Сноудън стана ясно, че американското разузнаване е шпионирало стотици хиляди граждани в Германия.
После скандалът доби друг обрат – оказа се, че американците са били подпомогнати в следенето на европейските си обекти от БНД. От федералното разузнаване нееднократно са изтъквали, че след разкритията на Сноудън през 2013 година практиката за следене на партньори от НАТО и ЕС е била преустановена.
Последните данни обаче, може да създадат дипломатически трудности за германското правителство, особено на фона на нееднозначната ситуация в ЕС след „Брекзит”.
 
Мащабни учения на Ракетните войски се провеждат в Русия
11.07.2016, 11:49
РС-24В Русия от вчера се провеждат мащабни учения на Ракетните войски със стратегическо назначение, пише вестник „Известия“, цитиран от "Фокус".
Около 400 единици техника, включително автономните пускови установки „Топол“, „Топол-М“ и „Ярс“ отработват задачи по привеждането и носене на бойно дежурство, от Тверска област до Алтайския край. „В хода на ученията стратегическите ракетни комплекси отработват въпросите по разгръщането на полеви позиции, извършването на марш, инженерно оборудване на позициите, организирането на маскировка и бойна охрана“, съобщава пресслужбата на министерството на отбраната на Русия.
По време на ученията спомагателните формирования ще откриват, блокират и унищожават условни диверсанти. По време на ученията ще бъдат използвани новите антидиверсионни машини „Тайфун-М“ с безпилотни летателни апарати.
Също така на ученията ще бъдат изпълнявани отработени задачи по преодоляването на заразени участъци на местността, отблъсването на нападения от наземен и въздушен противник и организация на взаимодействие с придадените подразделения. - (видео)
В хода на учения ще бъдат изпълнени и учебно-бойни задачи по условни пускове на ракети. - Още за РВСН на Русия
 
Започна авиационният салон във Фарнбъро
11.07.2016, 11:30
Международният авиосалон "Фарнбъро" (Farnborough 2016 г.) започна днес в Обединеното кралство. На събитието присъстват повече от хиляда фирми и организации от цял свят. Очаква се, че на изложението ще бъдат показани нови разработки на авиационната и космическата индустрия. Разбира се основното внимание на публиката се насочва към самолети и хеликоптери. Специалистите ще се насочат към авиационни двигатели, компоненти и електроника. В рамките на авиосалона се показва военно оборудване, космически летателни апарати и компоненти, оборудване за летищната инфраструктура, техническо обслужване. Очаква се подписването на десетки договори и споразумения. Салонът във Фарнбъро се провежда от 1948 г. на територията на изложбения комплекс на летището в града в британското графство Хемпшир и се смята за едно от най-престижните събития в авиационната индустрия. Международно авиошоу тази година ще продължи до 17 юли. - (снимки)
 
Във Варшава плашиха европейците, за да ги измамят
11.07.2016, 08:22
Двусмислеността в изявленията на редица знакови политици в страните от НАТО силно напомня за подобното поведение на техни предшественици от времената преди Първата и Втората световна война. И тези като онези въобще не желаят войни, уверяват своите и съседните народи в искреността на своето миролюбие, но същевременно активират наличните военни съюзи, формират нови, усилено се въоръжават и провеждат големи военни маневри.
В края на миналата седмица във Варшава се събра висшият форум на НАТО. Госпожа Меркел обяви, че: “Основополагащият акт Русия-НАТО продължава да е основата за изграждане на отношенията с Русия, но по-нататъшното сътрудничество между НАТО и Русия ще бъде изпълнението на Минските споразумения по Украйна.” Русия обаче не е страна по тези споразумения.......Прочети още
 
Появата на руски разузнавателен кораб до Хавайските острови озадачи американците
11.07.2016, 08:15
ССВ-80 "Прибалтика"Американските експерти се опасяват, че "Москва е изпратила шпионски кораб", който да наблюдава флота на САЩ. Такава новина бе публикувана на сайта на американския военноморски институт. Публикацията уточнява, че корабът е влязъл в международни води близо до Хавайските острови, а именно там сега се провежда учението RIMPAC-2016 (от 30.06 до 4.08) с участието на около 25 хиляди военнослужещи от 26 страни (за първи път участват Германия, Дания и Италия). В района на Хавайските острови сега са съсредоточени около 50 военни съда (от които 5 подводници) и повече от 200 самолета.
"Присъствието на кораба не повлия на провеждането на ученията. Ние предприехме необходимите мерки, за да защитим особено важната информация", уточни лейтенант Клинт Рамсдън, представител на Тихоокеанския флот на ВМС на САЩ.
Между другото, самият факт от появата на разузнавателния кораб близо до американските брегове е удивил автора на статията. Той отбелязва, че такова нещо не се е случвало от времената на "Студената война". Тогава съветските кораби често наблюдавали за ученията.
Военноморският институт на САЩ пише, че не е ясно какъв точно руски кораб се е намирал до Хавайските острови. Но анализаторите му считат, че това трябва да е 4500-тонният голям разузнавателен кораб ССВ-80 "Прибалтика" (проект 1826 „Рубидий“), влизащ в състава на Тихоокеанския флот. На борда му има апаратура за РТР (вкл. РЛС) и РР, както хидроакустични станции и апаратура за космическа свръзка.
 
Продължаваме участието си в Афганистан, включваме се в многонационална бригада в Румъния
11.07.2016, 00:20

Срещата на върха на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли завърши така, както започна. Ключовите послания на генералния секретар Йенс Столтенберг, като „Силната защита и силният възпиращ ефект са основната задача на НАТО”, останаха до края.
А по отношение на Русия? Отговорът на шефа на НАТО е „Отношенията ни с Русия се основават на силен възпиращ ефект в съчетание с диалог.” Какво още от заключителния документ, който има 137 точки, т.е. 137 теми и от изявленията на лидерите.

Каква беше първата реакция на Москва, очаквайки на 13 юли Съвета НАТО-Русия.......Прочети още

 
Флотилията ни печели победи на „Бриз 2016”
11.07.2016, 00:15
Спортни състезания между екипажите на корабите, участващи в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016” се проведоха вчера, съобщават от Щаба на ВМС.
Командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби комодор Мален Чубенков, командир на корабното оперативно съединение по време на учението, приветства участниците в състезанията, призова за феърплей и пожела успех на всички.
Веднага след края на церемонията по откриването, на пирса на пристанище Бургас, започна състезанието по теглене на въже. Надпреварата в тази атрактивна дисциплина беше спечелена от отбора на флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС на Република България.
В 9.30 ч. в зала „Никола Станчев” бе даден старт на състезанието по волейбол. Участваха шест отбора – от Флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС на България, от гръцкия патрулен катер „GRIGOROPOULOS”, от испанския минен ловец „TURIA”, от румънския миночистач „ALEXANDRU AXENTE”, от турския спомагателен кораб „C.G.HASAN PASA” и от турския минен ловец  „EDINCIK”.
Победи отново отборът на Флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС на България.
На открития басейн в морската градина на Бургас се проведоха състезанията по плуване. Първо място завоюва плувният отбор от испанския минен ловец „TURIA”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 

 
Авария с ирански Су-24
10.07.2016, 24:00
Фронтови бомбардировач Су-24 на иранските ВВС се е разбил днес в южната част на страната. Двамата пилоти са успели да се катапултират.
Аварията е станала в провинция Фарс, близо до езерото Бактеган.
По първоначални сведения причината за произшествието е възникнал технически проблем и отказ на двигателите.
Източник: http://www.pan.bg/
 
КС-23 Дрозд - пистолетът с калибър на авиационно оръдие
10.07.2016, 23:55
КС-23 Дрозд Създавайки нови системи оръжия по своя инициатива, а не поради възлагане, руските оръжейници понякога създават странни конструкции, причудлив дизайн и не съвсем разбираемо предназначение. Отминати без внимание от армията, полицията и спецслужбите, те са преработвани за гражданския пазар. Такова е КС-23 Дрозд. Това е първото руско оръжие-„помпа” (презареждането се извършва ръчно с движение на цевта назад и напред), създадено за силовите ведомства, като работата над него започнала още в 70-те години на миналия век. Единственото необичайно нещо в „Дрозд” е калибърът 23 мм на авиационно оръдие (например ГШ и НР).
Конструкторите от институт за специална техника на МВР създали не смъртоносно оръжие за потушаване на масови безредици, например в затвори и колонии. Основен тип боеприпас са газовите гранати калибър 23 мм. Тъй като възложителят предявил много строги показатели по далечина и точност на стрелбата, конструкторите избрали нарезна цев. А за да опростят и поевтинят производството, използвали олекотена и скъсена цев на 23-мм авиационни оръдия. Това обаче поражда казус: според ГОСТ 28653-90 «Стрелковое оружие. Термины и определения» КС-23 не е стрелково оръжие, защото неговият калибър е над 20 мм и следва да се отнесе към артилерията.
В средата на 80-те години КС-23 е приет на въоръжение и досега се използва в руските силови ведомства, дори и от спецподразделения от бившия СССР.
Конструктивно е изпълнен с подцевен тръбен пълнител за три патрона,надлъжно плъзгащ се затвор и цев с дължина 510 мм. Като боеприпаси се използват патрони с газови и шумови гранати, гумени куршуми, а също със стоманени куршуми и картеч. През 90-те години са разработени няколко компактни варианта на КС-23 със сгъваем приклад и скъсени цеви за употребя в помещения, но не са произвеждани серийно.
През 90-те години е разработен ловен вариант на КС-23 – гладкоцевното оръжие „Селезень-4” с калибър 23,75 мм със специален ловен патрон (нестандартен), но в масова продажба не е постъпвало.
Този калибър не е шокиращо голям. През 19 век ловно оръжие 4-ти калибър (26,5 мм) било много популярно сред африканските ловци на големи зверове.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Стартът наближава
10.07.2016, 23:42
Ф-16Малко повече от два месеца отне минаването на инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС през Народното събрание, както е и изискването на действащия Закон за отбраната и Въоръжените сили. Може да кажем, че тези два месеца нито са малко, нито са много и вероятно дават индикации, че проектът ще се движи, но с нормалните за България темпове (тоест по-скоро бавно, отколкото бързо).
На 26 май проектът мина през комисиите по отбрана и финанси към парламента. В отбранителната комисия проектът бе защитаван от военния министър, заместника му Димитър Кюмюрджиев, началника на отбраната генерал Попов и командира на ВВС генерал-майор Румен Радев. Там покупката на нов изтребител бе подкрепена от 11 депутати, а един се въздържа. Във финансовата и бюджетната комисия проектът бе подкрепен с 10 гласа и двама въздържали се........Прочети още
 
НАТО няма да кани нови държави
10.07.2016, 12:31
НАТО най-вероятно няма да покани страни членки, предполага латвийският външен министър Едуард Ринкевич.
"Черна гора е последната държава, за която в НАТО бе постигнато съгласие. Ако говорим реално, в близките години вероятно няма да има нови покани за присъединяване към алианса... няма да бъде поканена нито една страна", изтъкна Ринкевич, цитиран от портала delfi.
Междувременно НАТО потвърди поканата си към Македония за членство, след като се намери решение по спора с Гърция за името, но и изразява загриженост от политическата ситуация в страната. Това стана ясно от заключителния документ, приет на срещата на алианса в полската столица Варшава.
"Ние повтаряме нашето решение от срещата на върха в Букурещ през 2008 г., което беше повторено и на следващата среща на върха на НАТО, и отправяме покана към Бившата югославска република Македония за членство в НАТО, след като се намери взаимно приемливо решение на спора за името. Силно призоваваме интензивни усилия, за да се намери решение на спора", пише в точка 114 от общо 139-те точки на документа.
В нея допълнително се казва, че НАТО е притеснена от политическото развитие на събитията в Македония, с който страната се отклонява от ценностите на НАТО. Македонските политически лидери са призовани напълно да изпълнят своите задължения, предвидени в Договора от Пържино.
 
Тестваха дали френският безпилотен самолет Neuron ще може да каца на самолетоносач
10.07.2016, 11:41
nEUROnКакто съобщава френското издание Air&Cosmos в публикацията Le Neuron en essai avec le "Charles de Gaulle" в съответствие с обявените по-рано срокове, на 6 юли 2016 г. безпилотният летателен апарат-демонстратор Dassault Neuron извършил няколко изпитателни полета съвместно с френския атомен авионосец R 91 Charles de Gaulle (Шарл дьо Гол).Демонстраторът Neuron за един час извършил няколко прелитания над авионосеца на височина 400 м.
Тези полети били специално организирани от Главното управление по въоръженията (DGA) на министерството на отбраната с цел изучаване на възможностите за използване на БЛА в морски условия. Neuron не е проектиран за излитане и кацане от палуба, за разлика от американския БЛА X-47B.
Тези изпитания ще позволят да се оцени равнището на забележимост на БЛА Neuron на корабните РЛС от френския флот.
Според изявление на DGA, програмата за полети на Neuron не предвижда нови изпитания съвместно с Charles de Gaulle.
**************
Dassault Neuron е експериментален безпилотен самолет, разработван при международно сътрудничество от френската компания Dassault Aviation с участието на Гърци, Италия, Испания, Швеция и Швейцария. Предназначен е за действия в зона с повишена опасност. Съпоставим е с проектите на BAE Systems Taranis, американските Boeing X-45 и Northrop Grumman X-47B, индийския DRDO AURA и руския МиГ Скат. Първият му полет се е състоял на 1 декември 2012 г.
Характеристики: Дължина – 9,5 м, размах – 12,5 м, тегло празен – 4900 кг, максимално тегло – 7000 кг, двигател – 4 тона теглителна сила. Максимална скорост – 980 км/час, практически таван – 14 000 метра. Ще носи две управляеми бомби по 230 кг.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
"Ню Йорк таймс": В НАТО няма единство спрямо Русия
10.07.2016, 08:56
Срещата на НАТО във Варшава демонстрира, че редица държави от Евросъюза, включително Германия, Франция и Италия, показват все по-малка готовност да следват антируския курс, за който настоява Вашингтон.
Това мнение беше публикувано в статия под заглавието "Единството на НАТО бе тествано от Русия и даде няколко пукнатини“ във вестник "Ню Йорк таймс".
Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на страните от алианса "се опитаха да демонстрират единен фронт. В същото време във Варшава стана ясно, че зад външното единство в Европа се спотайват все повече свидетелства за разногласия, освен нейния разрив с Великобритания, който привлича основното внимание", отбелязва се в статията.
Според изданието "повечето от тях (разногласията) засягат въпроса
дали трябва да бъде сдържана или омиротворявана Русия".
Вестникът отбелязва, че "Германия, Франция и Италия проявяват признаци на готовност да отстъпят от твърдите си позиции", изразени по-рано от тях - "от икономическите санкции на НАТО, целящи натиск върху Русия, до военните маневри с цел нейното сдържане".
В тази връзка "Ню Йорк таймс" напомня, че италианският премиер Матео Ренци взе наскоро участие в Петербургския международен икономически форум.
"Франсоа Оланд говореше за необходимост от взаимодействие с Русия.
Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер пък разкритикува мащабните военни учения в Полша миналия месец, обяснявайки, че те провокират Русия и ги нарече "дрънкане на оръжие", посочва се още в статията.
Вестникът се позовава на бившия постоянен представител на САЩ в НАТО Никълъс Бърнс, който наскоро е бил в ЕС.
"Бях поразен от разногласията сред ръководството на Европа как да се отговори на всички тези предизвикателства“, сподели той.
Източник: http://www.vesti.bg/
 

 
Славният 11-ти танков полк се завърна в Банско
09.07.2016, 23:40
Макар и за един ден, не малка част от личния състав на 11-ти танков полк, както се случва през последните години в първата събота на юли, се събра в Банско. Организатор на срещата бе Общинската организация на СОСЗР с председател полковник от запаса Констадин Ушев, бивш заместник-командир по техническата част на поделението.  
Офицерите и сержантите приветстваха командирите на полка армейски генерал от запаса Любен Петров и полковниците от запаса Добри Стоянов, Георги Звънчаров и Никола Белев. Бяха поднесени цветя пред паметника на Никола Й. Вапцаров и на загиналите във войните за освобождението и обединението на България.
Службата ни беше тежка и затова останахме приятели, няма да позволим полкът ни да потъне в забравата, каза полковник Звънчаров. Албум с част от историята на поделението представи полковник Стоянов. В него се разказва и за отличното представяне на полка по време на оперативно-стратегическото учение на Варшавския договор „Щит-84” в Чехословакия. По време на заключителната част, оценявайки високо нашето бойно майсторство, върховният главнокомандващ маршал Виктор Куликов, си хвърли фуражката от трибуната и каза „Браво!”, припомни армейски генерал Петров, който тогава е бил вече командир на дивизията.
Председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов
отличи с юбилейна грамота Общинската организация на съюза, която носи името на 11-ти танков полк, нейният председател полковник Ушев, възстановителят на организацията полковник от запаса Ангел Лалев и армейски генерал Петров, който в своята кариера стига до началник на Генералния щаб, а след уволнението – народен представител и председател на Комисията по национална сигурност в 37-ото Народно събрание.
Днес в Банско няма танков полк. Няма нито едно военно формирование. Духът на танкистите обаче е жив. Много от тях са активни общественици, други са били уважавани кметове. Както казва армейски генерал Петров, българинът цени това, което има, едва, когато го загуби. Така е и с банскалии. Танкистите обаче ще продължават да се събират. И то с гордо вдигнати глави, защото са направили много, за да бъде народът ни спокоен в онези трудни времена на Студената война.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Заради едната русофобия
09.07.2016, 23:28
Ахмед Ражапович Чатаев, чеченски терорист. Основен вербовчик на главорези и шахиди за ИДИЛ. Ръководител на специално подразделение за терористични нападения в Русия и Европа. През 2000 г. губи дясната си ръка в престрелка с руските спецчасти. През 2003 г. ще просълзи австрийските власти със сърцераздирателна легенда как в затвора "руските варвари" му отрязали ръката. На 16.07.2008 г. Интерпол, по искане на Русия, издава червена бюлетина за международно издирване на Чатаев за участие във въоръжена групировка, организиране на терористични актове и финансиране на тероризма през периода 1999-2007 г.
Това е организаторът на касапницата на летище "Ататюрк". И на площад "Султанахмет" (10 убити, 15 ранени). И на улица "Истиклял" (5 убити, 36 ранени). И на обезглавяването на двамата български шофьори в Ирак през 2004 г. И на кървавата вакханалия в Париж (130 убити, 350 ранени). Дипломатическият (sic!) представител на Доку Умаров в Западна Европа. Каква прелест! Главорез-дипломат!......Прочети още
 
В Сирия загина руски екипаж на боен вертолет Ми-25
09.07.2016, 20:52

Ми-25Руски екипаж на боен вертолет Ми-25 (експортна версия на Ми-24Д) загина на 8 юли в Сирия, съобщи ТАСС. Загиналите са летците-инструктори полковник Ряфагать Хабибулин (командир на 55-ти отделен полк АА, гр. Кореновск) и лейтенант Евгений Долгин, които са извършвали облет на сирийски вертолет Ми-25 в провинцията Хомс.
Вчера на изток от Палмира голям отряд бойци на „Ислямска държава” атакувал позициите на сирийските войски. След като направили пробив в отбраната, стремително навлезли навътре в района, като са създали заплаха за завзетите вече хълмове, се казва в официалното съобщение на руското министерство на отбраната, съобщи ТАСС.
След като изразходвал боекомплекта, при обратен заход на пределно малка височина, вертолетът бил свален с огън от земята. Машината е поразена от терористите
(според Интерфакс с американски ПТУР BGM-71 ТОW) и е паднала в район, контролиран от сирийската правителствена армия. Екипажът е загинал.
Руските летци са получили молба от сирийското командване за обстрел на настъпващите бойци. Командирът Ряфагат Хабибулин е взел решението за атаката над терористите. - (видео)
Командването на руските военни летци предложи двамата загинали да получат висока държавна награда.

От началото на военната операция (30 септември 2015 г) в Сирия Русия е дала 13 жертви.

 
НАТО продължава с "Решителна подкрепа" в Афганистан до 2017 година
09.07.2016, 16:20
Страните членки на НАТО поеха ангажимент към САЩ да финансират с 1 млрд. долара годишно афганистанската армия през следващите три години. Това обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на срещата на върха във Варшава, предаде „Ройтерс”.От думите му стана ясно, че все още има въпроси по тази тема, които се коментират. „Ние взехме решението да продължим мисията „Решителна подкрепа“ и в периода след 2016 г.“, посочи той. Към момента контингентът на НАТО в Афганистан наброява 12 000 души. Там те действат само като съветници и не са задължени да участват в бойни операции.
Въпреки това Столтенберг посочи, че част от военните на САЩ ще участват в бойни операции, но без те да са пряко свързани с мисията на НАТО. Към момента основен акцент е повишаване на подготовката на афганистанската армия, която към момента не съумява да се пребори с непрекъснатите нападения на талибаните.
 
Пореден нов МиГ-29К за ВМС на Индия
09.07.2016, 16:03

МиГ-29КНа летище „Жуковский“ край Москва е бил забелязан изтребител МиГ-29К (изделие 9.41) № 834, произведен в завод РСК „МиГ“ в Луховици, предназначен за 303 ае (Ханса) на ВМС на Индия. На самолета няма опознавателен флаг и регистрация.

Предполага се, че след провеждане на изпитанията машината ще се отправи към мястото си за постоянно базиране в Индия.
Съгласно сключения договор през тази година на Индия ще бъдат доставени последните 6 броя МиГ-29К, като с доставените от 2010 година досега 23 машини общият им брой ще достигне 29 изтребителя Миг-29К/КУБ.

 
Какво представлява НАТО в действителност?
09.07.2016, 13:44
Създаването на Организацията на Северноатлантическия договор или НАТО идва в по-широкия контекст на американския План Маршал и обширната операция на САЩ за обединение на развитите атлантически страни от Северна Америка и Европа срещу задаващата се Студена война, за която се твърди, че е война срещу комунизма, но всъщност е война срещу Русия – сърцето, не само на СССР, но и на Източна Европа, пише в своята статия за сайта strategic-culture, американският разследващ историк Ерик Зюс.
НАТО се създава на 4 април 1949 г., когато във Вашингтон е подписан Северноатлантическия договор, чиито основополагащ член 5 гласи: „Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област.
Въпреки това, широко пренебрегван e преамбюла на Договора, който гласи: „Страните по настоящия Договор потвърждават своята вяра в целите и принципите на Устава на Организацията на обединените нации и желанието си да живеят в мир с всички народи и правителства. Те са решени да защитават свободата на своите народи, тяхното общо наследство и цивилизация, които се основават на принципите на демокрацията, свободата на личността и върховенството на закона. Те се стремят да съдействат за повишаването на стабилността и благоденствието в Северноатлантическата зона. Те са решени да обединят усилията си за колективна отбрана и да запазят мира и сигурността. Ето защо те сключват настоящия Северноатлантически договор.“
Следователно всичко, което би представлявало нарушение на "целите и принципите на Устава на Организацията на обединените нации и желанието им да живеят в мир с всички народи и правителства" или на "върховенството на закона", очевидно би представлявало и нарушение на Договора, без значение, че някой би заявил противното, пише Зюс.
Що се отнася до "принципите на демокрацията", това е практически въпрос, който би могъл да се определя от конкретната ситуация, с помощта на избирателите в дадена страна, които да заявят своите желания. А що се отнася до "индивидуалната свобода", тя често е свързана с даването на свобода на едни, за сметка на други, поради което е лишена от реално значение.
Дори "върховенството на закона" е предмет на дебат, но поне този дебат се провежда публично в рамките на ООН, поради което определението не е толкова неясно.
Ето защо Зюс е на мнение, че Северноатлантическият договор, в самата си същност, е договор срещу Русия. Той не е, и никога не е бил, договор срещу комунизма.
В идеологически смисъл се оказва, че Алиансът никога не е представлявал нещо повече от пропаганда за военен съюз между САЩ и неговите съюзници, които да се изправят срещу Русия и нейните партньори.
Така на 14 май 1955 г., се появява Варшавският договор, който се основава на военно-политическия съюз между социалистическите страни в Европа и е разглеждан като отбранителна мярка от страна на Русия.
Това наистина няма нищо общо с идеологията, твърди историкът. Идеологията е само претекст за война - в този конкретен случай за началото на Студената война.
Михаил Горбачов не успя да разпознае истинската (не идеологическата) същност на НАТО през 1990 г., когато се съгласи да подпише декларация за излизането на съюзните републики от състава на СССР. Тогава никой не направи връзката между СССР и огледалния му образ САЩ, въпреки че и двете страни представляват система от съюзи. - Още за НАТО
Източник: http://fakti.bg/
 
Жените в британската армия ще могат вече да се бият на фронтовите линии
09.07.2016, 13:17
 Дейвид Камерън Британският министър-председател Дейвид Камерън заяви, че жените, служещи в армията на страната, ще могат да се бият на фронтовите линии в бъдещи войни, пише The Daily Star.
Министър-председателят е вдигнал забраната жените да не могат да воюват като екипаж на танкове или като част от пехотни подразделения. В момента жените могат да бъдат разполагани на фронтовите линии, но не и да участват в бойни единици, където „основната роля е да се избиват врагове“. „Важно е нашата армия да е от световна класа и да отразява обществото, в което живее“, заяви Камерън. „Това ще направи така, че въоръжените сили ще се възползват от възможността жените да служат в пълния спектър бойни задачи“, добави той.
Свалянето на забраната изравнява Великобритания със САЩ, Канада и Австралия, където жените могат да са част от бронетанковите и пехотните части.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Министърът на отбраната Николай Ненчев: България е сред държавите-членки на НАТО, отчели най-голям напредък
09.07.2016, 13:09
"Не е коментиран въпросът за предното разполагане и не се предвижда България да участва под каквато и да е форма - там водеща роля имат рамковите държави, които ще поемат своите отговорности". Това каза в отговор на журналистически въпрос министърът на отбраната Николай Ненчев днес, 9 юли, по време на Срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава. Пред представителите на медиите той коментира изразеното от страна на генералния секретар на Алианса и редица участници във форума безпокойство по отношение на липсата на баланс на силите в Черноморския регион, към който Северноатлантическия пакт винаги се стреми в ролята си на отбранителен съюз. "Това вероятно ще бъде предмет на следващата среща на НАТО, която ще се проведе през октомври", допълни министър Ненчев.
По отношение на възможността за засилено присъствие на сили на Алианса в Черно море министърът на отбраната припомни, че по силата на Конвенцията от Монтрьо чужди кораби не могат да присъстват в неговата акватория повече от 21 дни, което означава, че ако подобна инициатива бъде реализирана, тя ще бъде извършвана на ротационен принцип.
Министър Ненчев коментира и предприетите до момента, както и предстоящите действия за укрепване на източния фланг на Алианса, като заяви, че България ще се придържа стриктно към общата програма, която страните-членки приемат. "Тези планове се уточняват в края на всяка година, т. е. през октомври-ноември се взимат решения за програмата и плановете на НАТО за следващата година", уточни той и припомни, че според Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО) във всеки един момент в страната ни могат да присъстват до 2 500 американски войници, като със заповед на министъра на отбраната броят им може да достигне 5000, без да е необходима санкция на Министерския съвет или на Народното събрание.
"Не е имало критики по отношение на нашата позиция относно заплахите от изток, която е изключително балансирана, с оглед на възможностите, с които разполагаме. Нашите колеги проявяват изключително голямо разбиране, още повече, че ние дойдохме с особено самочувствие на тази среща - изпълнихме решенията от Уелс, бяхме вече взели решение за повишаване на бюджета, имахме приети и утвърдени програма и план за развитие на отбранителните способности, както и проекти за модернизация на Българската армия, така че ние бяхме една от държавите-членки, които отчетоха изключително голям напредък, включително и по Плана за готовност за действие", каза още министър Ненчев. Той посочи също, че изграждането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО на територията на България е било високо оценено.
Вторият ден от Срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава, Република Полша, продължава с обсъждане на актуалните теми за операциите на Алианса в Афганистан и усилията, които се полагат за подпомагане на Украйна.
В рамките на форума министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в заседание във формат министри на отбраната от НАТО със страните-партньори от Инициативата за повишаване на оперативната съвместимост.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Великобритания ще увеличи и удължи мисията си в Афганистан
09.07.2016, 08:43
Премиерът на Великобритания ще обяви разполагането на допълнителни 50 военни в Афганистан в подкрепа на афганистанските сили за сигурност, по време на срещата на НАТО във Варшава, пише The Independent.
Те ще се присъединят към вече опериращите в страната 450 британски военни, които трябваше да бъдат изтеглени до края на годината, но мисията им бе удължена до края на следващата.
Ходът следва заявлението на американският президент Барак Обама, че ще задържи оставащите в Афганистан 8,4 хил. американски военни поне до край на неговото президентство, забавяйки планираното изтегляне.
Пристигайки във Варшава Камерън заяви, че жизнено важно НАТО да продължава „да работи с правителството на Афганистан и афганистанските сили за сигурност в борбата с терористите в тази страна“.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
НАТО ще разгледа възможността за разширяване на присъствието си в Черно море през октомври
09.07.2016, 08:37
НАТО ще обсъди възможно разширяване на присъствието на организацията през октомври, заради притесненията за неотстъпчивата позиция на Русия, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в петък, предава Anadolu Agency.
Говорейки пред репортери в първия ден на двудневната среща във Варшава, Столтенберг съобщи, че няколко страни-членки са повдигнали въпроса за разширяване на военното присъствие на НАТО в Черно море и черноморския регион.
„Решихме да възложим на нашите военни стратези предоставянето на препоръки за министрите ни на отбраната през октомври, да проучим дали можем да увеличим присъствието си не само по суша, но също по море и въздух“, заяви той.
„Ще бъдем по-конкретни относно това на министерската среща през октомври“, добави той.
Лидерите на НАТО се съгласиха в петък да разположат мултинационални батальони в четири държави-членки – Полша, Естония, Латвия и Литва.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Катастрофа с индонезийски военен хеликоптер, трима са загинали
09.07.2016, 08:20
Хеликоптер Bell 205A-1 с р.н. „HA-5073” на индонезийската армия се е разбил вчера в 15:16 часа (местно време), разрушени са две къщи, трима души са загинали.
На борда е имало шест военнослужещи, включително и пилота.
Назначена е комисия за разследване на причините за катастрофата.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
НАТО изпраща послания със засилено военно присътвие на изток и югоизток
08.07.2016, 22:40
След първата работна сесия на срещата на върха на НАТО във Варшава на 8 юли генералният секретар Йенс Столтенберг приветства резултата, казвайки "решенията, които взехме днес ще помогнат да запазим в безопасност нашите народи в един по-опасен свят.”
В изявленията на генералния секретар преди откриването на форума и след това имаше няколко ключови послания. Едно от тях беше „Силната защита и силният възпиращ ефект са основната задача на НАТО”. А по отношение на Русия? Отговорът на шефа на НАТО е „Отношенията ни с Русия се основават на силен възпиращ ефект в съчетание с диалог. И аз вярвам, че този подход с отбрана и диалог е единственият жизнеспособен дългосрочен подход към Русия.”.........Прочети още
 
Руската армия със символична промяна
08.07.2016, 22:28

Руският президент Владимир Путин увеличи щатната численост на въоръжените сили на 1 885 371 души, в т.ч. 1 милион военнослужещи. Президентският указ е публикуван в официалния портал за правна информация, предаде ТАСС.
Съгласно документа, от 8 юли щатната численост на въоръжените сили на Руската федерация ще нарасне с 542 души. Броят на военнослужещите ще остане непроменен.

Руските въоръжени сили са създадени на 7 май 1992 година на основата на бившите въоръжени сили на СССР и тогава числеността е наброявала 2 880 000 души. Мобилизационният ресурс на Русия се оценява на 69 милиона души. - Още за ВС на Русия

 
Парашутните скокове на “Balkan Spartans”
08.07.2016, 22:25
В периода 5-7 юли 2016 г., в рамките на планирано авиационно учение “Balkan Spartans”, формирования от 68-ма бригада „Специални сили” изпълниха учебно-тренировъчни парашутни скокове от различна височина, с различен тип парашути. Скоковете бяха изпълнени в района на летище Чешнегирово от височина от 400 до 3000 метра от самолети C27J “Spartan” от ВВС на България, Румъния и Италия.
Бяха отработени различни задачи, свързани със спецификата на изпълнение на парашутни скокове – приземяване на ограничена площадка, управление на парашутните системи на въоръжение в бригадата при прости и сложни метеорологични условия, управление на тялото на парашутиста при свободно падане..
Бяха изпълнени общо 301 парашутни скока, от които 212 с принудително отваряне на раницата на парашута (static line) и 89 с ръчно разтваряне на раницата на парашута след свободно падане (free fall).
Отработваха се и различни елементи от мисиите на силите за Специални операции.
Това доведе до повишаване на оперативната съвместимост, подобряване на взаимодействието с ВВС и работата в международна среда.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Путин: През 2016 г. Русия е изнесла оръжие за $4,6 млрд.
08.07.2016, 22:19
ПутинРуският президент Владимир Путин обяви в петък (8 юли), че от началото на тази година Русия е изнесла военно оборудване за $4,6 млрд., съобщи ТАСС.
„Целите на руското военно-техническо сътрудничество за 2016 г. са постигнати“, каза Путин на съвещание на комисията за военно-техническо сътрудничество. „Износът на оръжие е на обща стойност почти $5 млрд. – $4,6 млрд., като стойността на поръчките надхвърля $50 млрд.“, допълни той.
„Руските оръжия и военно оборудване са доказали ефективността и надеждността си при различни условия“, отбеляза руският държавен глава. „Те са на служба в Европа, Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка. Важно е, че броят на държавите, които купуват руски оръжия нараства; подписват се нови междуправителствени споразумения и се създават нови екипи за двустранни преговори“. Путин призова отбранителната индустрия и правителството „да продължат да увеличават ефективността на военно-техническото сътрудничество и да работят в тази сфера по-гладко и по-координирано“.
„Трябва да сме подготвени и за по-сериозна конкуренция“, отбеляза Путин.
 
Започна националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016”
08.07.2016, 20:54
От днес до 17 юли Военноморските сили на Република България провеждат национално военноморско учение „Бриз 2016”, което е отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО.  
Учението, което е по План за Българската армия за тази година,  се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони които са обявени своевременно, съобщават от Щаба на ВМС.
Българските ВМС участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски........Прочети още
 
National Interest: F-35 може да бъде лесна мишена за руската ПВО
08.07.2016, 16:55
Ф-35Независимо от това, че американските военни позиционират изтребителя F-35 като авангарден самолет от пето поколение, в действителност той има слаби места, които могат да го направят лесна мишена за руската и китайската ПВО, пише The National Interest, цитиран от РИА Новости.
Твърденията, че F-35 ще бъде ефективен срещу руските комплексни системи за ПВО предизвикват съмнения, тъй като Русия е вложила огромни средства в развитието на мрежа от радиолокационни станции, отбелязва изданието.
„Въпросът не е в това чий самолет е по-незабележим, а в това доколко нашите самолети са незабележими за руските радиолокационни станции, работещи в диапазоните 30-300 и 300-3000 МХц”, казва научният сътрудник на Центъра за военноморски анализи Майк Кофман.
По думите на експерта F-35 има още един съществен недостатък – изтребителят е с един двигател, в който не са предвидени никакви механизми за намаляване на видимостта на отработените газове. По такъв начин топлинната следа от F-35 ще позволява с термовизор лесно да се открива изтребителя и да се нанася по него удар.
Програмата за създаването на Lockheed Martin F-35 Lightning II е струвала на САЩ 1,5 трилиона долара и е най-скъпата програма за производство на оръжие в историята. Разработчиците са се сблъскали с множество проблеми и са похарчени стотици милиарди долари повече от предвиденото. Закъснението за въвеждането на самолета в строй е минимум седем години, припомня РИА Новости. - Още за F-35
 
Пристигнаха първите наши два двигателя за МиГ-29, ремонтирани в Полша
08.07.2016, 16:28
С-130Днес в 15 и 40 часа полски ВТС С-130 Hercules кацна в авиобаза Граф Игнатиево. Той достави в авиобазата първите два двигателя, ремонтирани в Полша. Втората двойка двигатели трябва да пристигнат до края на месец октомври 2016 г.
На 29 декември полските ВВС доставиха два свои двигателя, които ИТС от авиобазата монтираха на ‘спарка’ с б.н. „33”. Изтребителят с новопоставените двигатели бе облетян от генерал-лейтенант Румен Радев и майор Любомир Славов.
Съгласно междуправителственото споразумение Полша ще ремонтира общо шест наши двигателя, като два от тях ще използва на своите МиГ-29. Стойността на ремонта на шестте двигателя е е 6 138 000 евро, като транспорта е за сметка на полската страна.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Какво гигантско лицемерие!
08.07.2016, 13;50

Тони БлеърОбщественото мнение отдавна осъди Тони Блеър, който навремето последва Джордж У. Буш във войната в Ирак, воден най-вече от желанието да блесне като световен политик и най-близък съюзник на американския президент.
Блеър излъга парламента и народа си, тъй че носи част от вината за кръвопролитията и хаоса в Близкия Изток. А и мнозина бяха убедени, че това е точно така.

И все пак дългото чакане си струваше, защото сега докладът на специалната разследваща комисия за участието във войната в Ирак съвсем ясно посочва как и защо беше допусната най-голямата политическа грешка в следвоенната история на Великобритания.......Прочети още

 
В служебно правителство началникът на отбраната може да бъде назначен за министър на отбраната
08.07.2016, 13:05
Комисията по отбрана подкрепи вчера на първо четене предложените от правителството изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили.  Очаква се до парламентарната ваканция, т.е. до края на юли, Народното събрание да го гласува и на второ четене.
В противен случай, с идването на предизборния период приемането би могло да се забави чувствително.
Това няма да е добре от гледна точка на факта, че от тези промени зависи реализирането на една голяма част от Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020, както и сбъдването на прогнозите за подобрения в кариерното развитие на военнослужещите и в техния социален статус.......Прочети още
 
МиГ-21 и F-15 в учението Dacian Eagle 2016
08.07.2016, 10:22
МиГ-21От началото на юли 2016 година изтребители F-15C/D Eagle от 131-а иае от Въздушната национална гвардия на Масачузетс и от 194-а иае от Въздушната национална гвардия на Калифорния (бел. ред. това са същите изтребители, които участваха в съвместната летателна тренировка „Тракийски орел 2016”) са в румънската авиобаза Кампия Турзи за участие в учението Dacian Eagle 2016. От румънска страна ще участват изтребители МиГ-21 Lancer R и вертолети IAR 330 Puma, както и около по 200 военнослужещи от двете страни.
“Учението е възможност да се тренират различни тактически прийоми и процедури при въздушни операции по стандартите на НАТО в съвместни полети с американските ни колеги”, се казва в прессъобщение от румънска страна.
Изтребителите LanceR са дълбоко модернизирани МиГ-21 с нова авионика и РЛС и възможности за използване на високоточни оръжия. МиГ-21 LanceR са лесни и евтини за поддръжка, скоростни и маневрени и могат успешно да изпълняват ролята на ‘противник’ срещу по-съвременни изтребители. Oт тази година те ще бъдат постепенно заменени от F-16 от излишъците на португалските ВВС.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Канада ще прави нов изтребителен конкурс
08.07.2016, 09:23
CF-18Канада ще преработи изискванията си към своя следващ изтребител, като елиминира всички от тях, които фаворитизират F-35 и така практически ще проведе нов изтребителен конкурс. Това става ясно от изказвания на канадски официални лица.
Канадското правителство ще поиска от въоръжените сили да преработят изцяло критериите за избор на новите изтребители за страната, чието продобиване се изчислява на над $10 млрд. Това ще се направи с цел наличие на по-широк кръг опции пред страната, вместо директната покупка на F-35A.
Новото либерално правителство на Канада иска да проведе пълноценен конкурс за избор на нов боен самолет за страната си, а не формален избор, който бе проведен преди няколко години.
„Изискванията трябва да се променят, защото в момента те сочат към един, единствен изтребител”, заявява Харджит Саджан, министър на отбраната на Канада.
През 2010 г. канадското правителство обяви, че е избрало F-35A за нов многоцелеви изтребител за въоръжените сили на страната. Сделката трябваше да е за 65 машини и да е на стойност около $10 млрд. Изборът обаче бе подложен на сериозна критика, заради сериозно изкривените критерии и неточните данни с които се е боравило по време на процеса.
В момента Канада експлоатира 77 броя CF-18, които преминават през ремонт и частична модернизация, която да им позволи да останат на въоръжение до около 2025 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
125 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков
08.07.2016, 09:17
На 7 юли във Варна бе отбелязана 125-ата годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков. Край неговия барелеф на сградата на Адмиралтейството дойдоха областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних, 10 адмирали от строя и резерва, представители на военно-родолюбиви организации, родственици на флотоводеца.
Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев поздрави почетния караул и произнесе слово. В него той подробно проследи служебния път на контраадмирал Иван Вариклечков – потомствен военен, участник във войните, пламенен родолюбец, радетел на морската идея, двукратен командващ военния флот в сложен исторически период, и го посочи като пример на офицерска чест и служение на отечеството.
След него капитан І ранг о.р. Станко Станков – председател на Съюза на подводничарите в Република България, по идея на който е създаден барелефа, отбеляза заслугите на Вариклечков за съхраняването на военния флот, за развитието на подводното плаване и морската наука и изброи имената и на други адмирали, които по подобен начин политическата конюнктура не трябва да оставя в забрава.
Паметта на контраадмирал Иван Вариклечков бе почетена с минута мълчание, Представителният духов оркестър на ВМС изпълни националния химн, на барелефа бяха положени венци и цветя от официалните лица, обществените организации и родствениците, почетният караул премина в тържествен марш. - (видео)
Източник: В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН“
 
Започва срещата на върха на НАТО във Варшава
08.07.2016, 09:12
В полската столица Варшава започва ключовата среща на върха на НАТО, на която ще бъде обявено усилване на Източния фланг на Алианса, предава БНР.
В нея ще участват над 60 делегации - представители на 28-те държави членки, на 26-те страни партньори, както и на ЕС, ООН, Световната банка. Очаква се на форума НАТО да обяви, че европейският противоракетен щит вече е в оперативна готовност.
В предишни изявления генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг подчертава, че система не е насочена срещу Русия и има чисто отбранителен характер. Четири многонационални батальона до 1000 души в Полша и Балтийските републики ще бъдат одобрени на срещата. За Черноморието - бригада в Румъния също ще бъде одобрена. За нея България каза, че е готова да прати до 400 войници. Те ще бъдат позиционирани в България и ще участват в съвместни учения и тренировки на НАТО на ротационен принцип, уточни военният министър Николай Ненчев. България вече подчерта, че участието в Черно море с кораби няма да бъде по-различно от досега провежданите учения в рамките на НАТО.
Очаква се след заседанието във Варшава да бъде насрочена нова среща на Съвета НАТО-Русия. Разговорите минават през темата за въздушната безопасност над Балтийско море.
Руският президент Владимир Путин каза също, че ако Финландия стане членка на НАТО, Русия може да придвижи войските си по-близо до финландската граница. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг увери, че Финландия и Швеция са много важни партньори за НАТО.
Очаква се във Варшава председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия да подпишат документ за по-тясно сътрудничество с НАТО. Ще бъде разгледано и присъствието на Алианса в Афганистан.
 
Първи полет на полския М-346
08.07.2016, 09;07
М-346На 4 юли от заводското летище на компанията Leonardo-Finmeccanica е извършен първия полет с учебно-боен самолет Aermacchi М-346 Master, построен за ВВС на Полша. Самолетът излезе от завода на 6 юни и преди първия полет е с нанесени полски опознавателни знаци и б.н. „7701”.
През 2013 г. полското МО сключва договор на стойност 280 милиона евро с компанията Alenia Finmeccanica за доставка на осем самолета М-346 (с опция за още четири). В споразумението влизат също доставка на тренажор, обучение на летателен и ИТ състав и пакет за поддръжка за продължителен период.
Първите два М-346 ще бъдат доставени на полските ВВС през ноември 2016 г., а останалите шест – на три партиди по два самолета през месеците февруари, май и октомври 2017 г. Самолетите ще постъпят на въоръжение в състава на 4-о учебно авиационно крило (4 Skrzydlo Lotnictwa Szkolnego), дислоцирано в авиобаза Демблин. - Още за М-346
Източник: http://www.pan.bg/
 
Китай формира първа ескадрила със ‘стелт’ изтребители J-20 през 2017 година
08.07.2016, 08:57
J-20През 2017 година Китай планира да формира първата бойна ескадрила със ‘стелт’ изтребители J-20, съобщава «Военный Паритет».
До тогава трябва да са готови специалните хангари за тези самолети, в които постоянно ще се поддържа температура 22 градуса по Целзий (както при американските F-22), допълнително се строят подземни укрития. Към момента два J-20 са вече със стандартната окраска на китайските ВВС.
През 2017 г. е възможно Китай да получи първите от поръчаните изтребители Су-35. Така двата най-съвременни изтребители може коренно да изменят военния баланс в Азия, особено спрямо Япония, Индия и Виетнам.
От друга страна и китайският J-20 и руският Су-35 все още нямат възможностите да летят със свръхзвукови скорости в крейсерски режим, а последният не е и ‘стелт’ клас изтребител. - Още за J-20
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Стратфор: България и Турция са сдържани за увеличаване на силите на НАТО в Черно море
07.07.2016, 23:42
Докато Румъния и други черноморските страни на НАТО са готови да подкрепят увеличаване на силите на алианса в региона, България и Турция може да се окажат по-сдържани заради нежеланието да враждуват с Русия. Това се казва в анализ на „Стратфор", влиятелна разузнавателно-аналитична агенция на САЩ, цитиран от БГНЕС.
Експертите отбелязват, че доскоро Турция също се обявяваше за засилване на НАТО в Черно море, но през последните седмици Анкара се опитва да нормализира отношенията с Москва, влошени след свалянето на руския боен самолет над Сирия на 24 ноември м.г.
Русия ще бъде изправена пред по-чести действия на НАТО в Черно море заради повишения интерес на алианса към този регион, пише още в анализа. В близко време борбата за влияние в този стратегически важен регион „несъмнено ще се изостри", предричат експертите на агенцията. Причината е промяната на баланса на силите в Черно море с присъединяването на Крим. Украйна бе „изтикана от сцената", а Москва засили флота си в региона.
„Стратфор" обяснява, че НАТО трябва да взема под внимание Конвенцията от Монтрьо, която ограничава тонажа и срока за пребиваване в Черно море на военни кораби от нечерноморски държави. Но един многонационални сили като НАТО биха могли да заобиколят тези ограничения, като окомплектоват флот с кораби от няколко държави и прибягнат до ротация на войските.
Именно затова на започващата утре натовска среща на върха във Варшава ще се обсъжда възможността за засилване на съвместните военноморски сили на блока в Черно море, обясняват аналитиците. Те сравняват ВМС на Русия и на страните от НАТО в региона. По брой кораби Русия отстъпва, но тя има много други предимства - примерно, във военноморската авиация. Освен това Москва активно модернизира флота, включително подводниците.
Москва не може повече да разчита на Конвенцията от Монтрьо - НАТО ще търси начини да заобиколи ограниченията и да осигури лидерството на своите ВМС в региона. Но присъствието на Русия на Кримския полуостров ѝ дава сериозни предимства пред НАТО, смятат експертите от „Стратфор".
 
Модул за „Активна охрана и отбрана на летище” получи оценка „Боеготов“
07.07.2016, 23:12
Националната сертификация на Модула за „Активна охрана и отбрана на летище” приключи успешно днес, 7 юли 2016 г. Сертификацията премина под формата на тактико-специално занятие с личния състав от военно формирование 26 400 – Благоевград, с което завърши етапът на подготовката на Модула за „Активна охрана и отбрана на летище”.
В тактико-специалното учение взеха участие личният състав на военно формирование 26 400 – Благоевград и специалисти от родовете войски от състава на военните формирования 52 740 – Хасково, 24 490 – Асеновград, 46 690 – Пловдив и медицински екипи от ВМА. Учението се проведе на Учебен полигон Симитли от 5 до 7 юли 2016 г. в тежки метеорологични условия, при температурни амплитуди от 10 до 38.5 градуса.
Целта на тактико-специалното учение бе да се демонстрират способности за осигуряването на нормалното функциониране на летище и контрол в зоната за провеждане на операцията. Комисията, председателствана от полковник Николай Киров, началник на сектор „Поуки от практиката, оценка и анализ на бойната подготовка и мисиите” в отдел „Бойна подготовка на войските” в командването на Сухопътните войски, даде на модула оценка „Боеготов”. - (видео)
През 2017 г. предстои международна сертификация на модула за „Активна охрана и отбрана на летище”, от представители на Сухопътното командване на НАТО в Измир.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Финландия води преговори за получаване на южнокорейски самоходни гаубици К9
07.07.2016, 22:54
На 1 юли 2016 година военното ведомство на Финландия съобщи, че се водят преговори за получаване от Южна Корея на 155-мм/52 самоходни гаубици К9 Thunder. От информацията става ясно, че се планира покупката на системи от наличните в корейската армия. Решението да се закупят именно К9 е взето след изучаване на световния пазар за колесни и верижни САУ калибър 155 мм.
Според публикации във финландски неофициални източници, общо се планира получаването на около 50 САУ К9 и съответното количество боеприпаси, като общия бюджет за сделката е около 100 млн евро. Тази сравнително неголяма сума е предопределила и избора на К9, понеже получаването на други съвременни САУ калибър 155-мм/52 в нужното количество за такива пари практически е невъзможно.
В началото на 2000-те години Финландия води преговори за покупка на нови германски 155-мм/52 самоходни гаубици PzH 2000, но се отказа от тях по финансови причини.
Гаубиците К9 ще заменят във финландските въоръжени сили остарелите съветски 122-мм самоходни гаубици 2С1 "Гвоздика" (финландско обозначение 122 PSH 74). В момента финландската армия разполага със 72 САУ 2С1, получени през 1992 година от наличните в армията на бившата ГДР.
Южнокорейската 155-мм/52 САУ К9 Thunder е разработена и се произвежда от обединението Samsung Techwin (сега Hanwha Techwin). Общо от 1999 до 2014 година юнокорейската армия е получила 1136 броя САУ К9. Системата от 2004 година се произвежда по лиценз и в Турция (като T-155 Firtina). Преговори за получаване на около 100 нови САУ К9 се водят с Индия. - Още артилерия
 
Шизофренната българска външна политика
07.07.2016, 21:30
Българският интерес е един и винаги ще бъде един - просперираща държава, докато свят светува. Нищо повече. Начините да се постигне това може да са разнообразни и дори противоречиви, но идеята ние (тук слагам всички български граждани, а не само етнически българи) е да имаме една сигурна държава, без заплахи отвън и отвътре. Външната политика е инструмент за постигане на тази идея и тя трябва да бъде ясна, консенсусна и предвидима в перспектива. Например - не си създавай врагове зорлем. Външната политика е ювелирна професия... би трябвало да бъде... Тя е като реплика на Полоний (”Хамлет”, У. Шекспир): „Страни от свадите, но влязъл в тях, тъй действай, че противникът ти после от тебе да страни.”......Прочети още
 
В Смолян се провежда армейски турнир по футбол за жени на малки врати
07.07.2016, 20:48
Днес на градския стадион в град Смолян се проведоха първите две срещи от финалният женски турнир от държавното първенство по футбол на малки врати за Българската армия, съобщава КСВ.
Председателят на Националната военна спортна федерация о.з. генерал-лейтенант Стефан Василев и секретарят на община Смолян Момчил Глушков откриха турнира, който се провежда със съдействието на община Смолян и Национална военна спортна федерация.
101 Алпийски батальон оказва съдействие за цялостната организация и провеждане на турнира. Днес на първата среща се наложи безапелационно с 6:0 отборът на ВСК ''Транс-логистик'' – Бургас над ВМСК ''Никола Вапцаров'' – Варна. Вторият мач бе в полза на ВУСК ''Васил Левски'' – Велико Търново с резултат 3:0 над отборът на ВСК ''Тракиец'' – Стара Загора.
Утре продължава спорът за първото място между отборите на Бургас и Велико Търново а Стара Загора и Варна ще се борят за бронза.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
С около 10 процента може да се вдигнат заплатите на военнослужещите
07.07.2016, 20:41
НенчевПоложението с мотивацията и окомплектоването с личен състав на Въоръжените сили е силно обезпокоително. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев, като по обясними причини не спомена цифри. По неофициална информация се знае, че недостигът на кадри е близо 5 000 военнослужещи.
По тази тема министър Ненчев отговори на въпроси на Валентин Радев, Ангел Найденов и други народни представители на днешното заседание на Комисията по отбрана. Участваха още генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов – за първи път  като заместник-министър на отбраната и генерал Константин Попов – началник на отбраната.......Прочети още
 
За първи път в България - скокове с парашут от вертолет „Кугър”
07.07.2016, 20:35
Спасителите-парашутисти от авиобаза Крумово изпълниха вчера опознавателни и тренировъчни скокове от вертолет с ръчно разтваряне на парашута след свободно падане. Такава подготовка не е водена в Българската армия от близо 17 години, съобщават от Командването нa ВВС.
В миналото парашутното десантиране от вертолети се изпълняваше с Ми-8 и Ми-17. Сега, за първи път, Военновъздушните сили използват вертолет AS - 532 AL “Cougar”,постъпил на въоръжение през 2010 година. Този двумоторен транспортно-десантен хеликоптер никога не е ползван за парашутен десант. Ето защо това е изпитание не само за спасителите-парашутисти, но и за летателния състав.
Възстановяването на подготовката за десантиране по парашутен способ от вертолет ще повиши способностите на ВВС, особено по отношение на по-бързото достигане на спасителите-парашутисти до бедстващите при изпълнение на задачи по търсене и спасяване и бойно търсене и спасяване.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Русия приключва строежа на базите в Арктика
07.07.2016, 20:10

Основните дейности по строителството на военната инфраструктура в Арктика ще завършат към края на 2016 година, постигнатата готовност на обектите на арктическите острови позволява на разположените там части и поделения да застъпят на бойно дежурство. Това заяви заместник-министърът на отбраната на РФ Тимур Иванов след работно посещение в Тикси, по време на което с ръководството на „Спецстрой“ и представители на организации-подизпълнители бяха обсъдени въпроси относно  строителството на военната инфраструктура в Арктическия регион, съобщи в четвъртък (7 юли) РИА „Новости“.
„Основните работи в Арктика трябва да завършат до края на текущата година. В момента готовността на инфраструктурата на всички арктически острови позволява да се извършва бойно дежурство и да се изпълняват задачи по предназначение. Но дейностите по по-нататъшното разполагане на части на Министерството на отбраната на Русия в Арктика ще продължат през 2016-2020 година. В момента в стадий на проектиране и на етап подготвителни работи е създаването и модернизирането на редица летища в арктическата зона – Тикси, Анадир, Воркута, Темп и други“, каза заместник-министърът на отбраната, думите му бяха цитирани от пресслужбата на министерството.
„Строителството в Арктика е уникален по организирането на логистиката, доставките, извършването на строително-монтажните работи проект. За първи път в историята на съвременна Русия се провежда такава мащабна работа в условията на Далечния Север“, подчерта Иванов.
По поръчка на Министерството на отбраната на Русия военни строители изграждат обекти на шест острова в Арктическата зона.
„Вече е направено много, работата се извършва при трудните климатични условия на Арктика с трудна логистична схема на доставка на строителни материали. Темповете на работите трябва да се спазват, а на места и да се увеличават – това е много важен въпрос, свързан с отбраната и сигурността на страната“, заяви заместник-министърът.
Той припомни, че през миналата година завърши строителството на четири военни бази в Арктика. На остров Котелний от архипелага Новосибирски острови бе завършено строителството на комплексна сграда и галерия  на административно-жилищен комплекс „Северна детелина“, предназначен за настаняване на военни. На нос Шмид продължава строителството на стационарни обекти на радиолокационно отделение и пункт за насочване на авиацията. През 2016 година там се планира завършване на работите по строителството на около 40 сгради и съоръжения, което ще позволи настаняване на военнослужещи и осигуряване на възможност да застъпят на служба.
За завършването на планираните през тази година работи към обектите от инфраструктурата на Въоръжените сили на РФ в Арктика се извършва доставка на строително-монтажни и инертни материали. По време на настоящата навигация на строителните обекти ще бъдат доставени над 190 хиляди тона, съобщи Иванов.

 
Грушко: Москва ще отвърне на конфронтационните мерки на НАТО
07.07.2016, 12:30
ГрушкоКонфротанционните мерки на НАТО спрямо Русия задължително ще получат военнотехнически отговор. Това заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко в интервю за „Комерсант“, публикувано в сряда (6 юли), в навечерието на срещата на върха на алианса, която ще се състои на 8-9 юли във Варшава.
„Предлагат ни конфронтационен дневен ред, към който ние не проявяваме абсолютно никакъв интерес. В НАТО трябва да разберат, че от военна гледна точка всички тези мерки ще имат единствено обратен ефект. Защото за всички здравомислещи хора (още повече за военните) е очевидно, че от наша страна задължително ще има военнотехнически отговор“, отбеляза Грушко в интервюто, цитирано от lenta.ru. Според него Русия ще направи „всичко необходимо, за да обезпечи надеждно своята отбранителна способност“.
Грушко подчерта още, че действията на НАТО в Източна Европа „еднозначно влошават ситуацията“. „По същество става въпрос за това, че използвайки военни средства (например ротация на военнослужещи и мащабни учения), се опитват да създадат на Континента нови разделителни линии, да попречат на осъществяването на проекта за голяма Европа и да засилят зависимостта на европейските страни от САЩ“, заяви той.
Дипломатът допълни, че засилвайки военната си активност близо до руските граници, НАТО подрива доверието между страните. „Фундаменталният проблем, е че никакви козметични подобрения на мерките за доверие няма да могат кардинално да променят негативните тенденции в сферата на военната сигурност. Единствено отказът на НАТО от сегашната политика и военно строителство в духа на сдържането от времената на студената война би могъл кардинално да оздрави ситуацията и да създаде предпоставки за начало на разговор за мерки за доверие“, каза Грушко.
По-рано в сряда Грушко потвърди, че на 13 юли ще се състои заседание на Съвета Русия-НАТО. Според дипломата Москва се надява на „откровен и сериозен разговор, преди всичко по въпросите, свързани с повишената натовска активност близо до руските граници“.
Първото заседание на Съвета след близо двугодишно прекъсване се състоя в края на април. Целта на този съвет, създаден през май 2002 г., е да служи за обмен на мнения и развитие на сътрудничеството между Русия и страните от алианса.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Започва националното военноморско учение „Бриз 2016”
07.07.2016, 11:59
От 8 юли до 17 юли 2016 г., Военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2016” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО (от Плана на Българската армия за 2016 година).
Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони, които са обявени своевременно.
„Бриз 2016” е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението.
В учението ще участват над 25 бойни и спомагателни кораби и катери и над 1700 души личен състав от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Испания, както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса. В учението ще се включат и два вертолета на ВМС, самолет от патрулната авиация на САЩ, два самолета от българските Военновъздушни сили, представители от Сухопътни войски и 19 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации.
Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас.
Източник: http://www.pan.bg/
 
НАТО може да разположи войска на сто километра от Калининград
07.07.2016, 10:12
Антони МачеревичКомандването на четирите батальонни групи на НАТО, които ще бъдат разположени в Полша и трите балтийски републики вероятно ще се намира в полския град Елбонг, заяви в интервю за информационна агенция PAP полският министър на отбраната Антони Мачеревич, предаде РИА Новости.
По думите му, батальоните „ще бъдат пълноценни организирани подразделения, способни не само да се противопоставят на заплахите по суша, но и по въздух, както и да владеят разузнавателни системи“.
Елбонг е разположен във Варминско-Мазурско войводство в Северна Полша, на около сто километра от Калининград.
По-рано генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че увеличаването на военното присъствие на НАТО на източния фланг се планира с цел „предупреждение за възможни конфликти“.
В средата на юни министрите на отбраната на страните-членки на НАТО одобриха разполагането на по един батальон на алианса на ротационна основа в Латвия, Литва, Естония и Полша.
На срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 8-9 юли във Варшава, се очаква да бъде прието окончателното решение за изпращане в региона на военни от алианса.
Плановете за разширяване на присъствието на НАТО в Източна Европа неведнъж са били подлагани на критика от страна на Москва. Руските власти отбелязват, че не са заинтересовани в нагнетяване на конфронтацията, но са готови да дадат адекватен отговор на действията на Запада.
 
За честта на един паметник, или как едно отделение офицери и войници засрами цял Сливен
07.07.2016, 10:00
Общински охранители и няколко кучета за компания са единствените живи души, които обитават бивша казарма от 116 дка в Сливен. От време на време се появява настървена глутница помияри.
Теренът се намира в самия център на Сливен. Мястото е толкова апетитно, колкото би било за софиянци, ако е в района на „Витошка”. Градът получи имота през 2005 г. от държавата, тогавашният военен министър Николай Свинаров и кметът Йордан Лечков подписаха споразумението. Имаше идеи да се строят нови жилища и административни сгради, теренът трябваше да е от полза за военнослужещите, които бяха изритани на улицата от армейската реформа. Но до ден днешен никой не е забил и един гвоздей. Повече от десетилетие местната власт не може да намери инвеститори, а бюджетът й е пробит от дългове и няма как да строи сама. Бившата казарма, която преди време е била образец за ред, днес е заприличала на ТКЗС след дивашка ликвидация. Охраната и кучетата може и да пазят от крадци. Но истинските собственици на имота са храсталаците и плевелите. Те са оплели пустите постройки, рушат ги тухла по тухла, пробили са дори върху плаца, пише „Труд“.......Прочети още
 
Руснак, американка и японец отлетяха към МКС с ракета от новата серия "Союз МС"
07.07.2016, 09:35
Руснак, американка и японец са на борда на модернизирания кораб, отправил се към Международната космическа станция (МКС), съобщи пресслужбата на държавната руска корпорация "Роскосмос". Руската ракета-носител стартира от космодрума Байконур днес с първи космически кораб от новата серия "Союз МС". Няколко минути след изстрелването тази сутрин корабът се отдели от третата степен на ракетата-носител "Союз-ФГ" и пое курс към МКС. Очаква се той да се скачи към руския сегмент на станцията в 7:12 ч българско време в събота. - (видео)
Членовете на екипажа са руснакът Анатолий Иванишин, американката Кетлин Рубенс и японецът Такуя Ониши.
За Рубенс и Ониши това е първи космически полет, а за Иванишин - втори. Руснакът летя в Космоса през 2011-2012 г. и прекара там 165 денонощия.
Модифицираният кораб "Союз МС" е резултат от цялостна модернизация на корабите от серията "Союз ТМА-М".
Той разполага с нова командно-телеметрична система, способна да работи чрез спътници-ретранслатори "Лъч", с нова система за сближение и скачване и с друго по-съвършено оборудване. В корабите от новата серия е подобрена системата за електрозахранване, а слънчевите батерии са по-мощни.
Първото изстрелване на новия кораб трябваше да се състои още през май, но беше неведнъж отлагано по различни причини. - Още Космос
 
Според МО, обществото искало армията да участва борбата с тероризма
07.07.2016, 09:25
Министерството на отбраната подкрепя текстовете, свързани с участието на Въоръжените сили на Република България в противодействието на тероризма и в мероприятията за преодоляване на последиците от тероризъм. Това се посочва в официално съобщение на военното ведомство. Тепърва обаче проектът трябва да извърви пътя си в Народното събрание, за да стане юридически факт.
Според министерството възлагането на допълнителни правомощия на въоръжените сили отговаряло на очакванията на обществото за по-активна роля в случаите на предотвратяване, борба и ликвидиране на последствията от тероризъм. Включването на въоръжените сили, пиеш още в съобщението, е в унисон и с конституционно възложените им отговорности по гарантиране на националната ни сигурност.
Днес в отговор на питане на независимия народен представител Велизар Енчев премиерът Бойко Борисов отхвърли обвиненията за създаване на полицейщина в държавата и защити одобрения от правителството Закон за противодействие на тероризма. В парламента се дискутираха думите на министъра на отбраната Николай Ненчев след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, когато бе обсъден законопроектът, че ще отдаде веднага заповед за обучение и подготовка на Въоръжените сили. Както от опозицията, така и от депутати от управляващите, не се приемат прибързаните действия на министъра за изпълнение на закона преди да е приет от Народното събрание.
Бившият заместник-министър на отбраната Валентин Радев, заместник-председател на Комисията по отбрана, смята, че е добре да има изписани и съответно регламентиарни в закон правила за участието на армията в антитерористични действия. Според него военнослужещите ни имат опит от мисиите в Афганистан и Ирак, така че за тях допълнителните функции няма да са новост.
Вицеадмирал от резерва Пламен Манушев, член на Комисията по отбрана и бивш заместник-началник на отбраната е на мнение, че Българската армия или голяма част от нейния личен състав има такава подготовка от участието в мисиите в Ирак, в Афганистан. По-голямата част от задачите, които те  изпълняваха там, казва той, , бяха точно такива – в една обстановка на терористична заплаха проверка на хора, включително и задържане, арестуване. Бригадата „Специални сили“, допълни депутатът, е изключително подготвена за всякакви действия в такава ситуация.  
Очакват се и сериозни критики, особено от експертната общност. Бившият заместник-министър на отбраната Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания написа във Фейсбук: „Не очаквах толкова глупост и некомпетентност. Авторите му дали са чували, че за тероризъм има над 124 дефиниции? Терористичен акт било взрив, палеж и замърсяване. Значи плюеш и ставаш извършител. Не се ли стреля с автомати? Да не говорим за "обоснованото предположение" , иди доказвай, че нямаш сестра! Ще ни отнемат комуникациите– ами ако преди няколко години не бях влязъл спешно в интернет, отдавна да съм вдовец. Нарушаващите закона граждани се глобяват до 10 000 лв, а длъжностните лица – 200 до 500. Гръмва с гранатомет вилата на някой– 200 лева глоба! Господи, и ти ли напусна България през терминал-2?”
Днес министърът на отбраната Николай Ненчев ще има среща с членовете на Комисията по отбрана. Очаква с един от въпросите към него да бъде предвиждането участие на Въоръжените сили в антитерористична операция. Освен това депутатите ще обсъдят на първо четене внесените от правителството изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Полша прие на въоръжение последния ударен вертолет W-3PL Gluszec
07.07.2016, 09:17
ВС на Полша приеха на въоръжение последния от поръчаните ударен вертолет, съобщава defence-blog.com.
До сега СВ на Полша са получили осем хеликоптера от този тип. Новите W-3PL Gluszec ще са на въоръжение в 56-а авиобаза в Иновроцлав.
Първите четири ударни вертолети W-3PL Gluszec са получени в полската армия през декември 2010 г. По-късно е подписан втори договор за модернизация на още четири вертолета Sokol до версията W-3PL.
W-3PL Gluszec е въоръжен с голямокалибрени 12.7 мм картечниции WKM-B или WLKM с нашлемно насочване. Аналоговите прибори са заменени с четири големи цветни многофункцонални дисплея. Вертолетът е с електронно-оптическа прицелна система на израелската компания Rafael (състои се от мощна ТВ камера, топловизьор и лазерен далекомер). Защитата от ПЗРК с ИЧ насочване се осигурява от украинската система СОЭП «Адрос».
Пилотската кабина и десантните места са защитени с композитни брони. Носещият винт е с нов ротор.
Източник: http://www.pan.bg/
 
ВКС на Русия ще получат за изпитания първата партида щурмовици Су-25СМ3
07.07.2016, 09:05
Су-25Този месец на руските ВКС ще получат за изпитания няколко щурмовика Су-25, модернизирани до версията Су-25СМ3, съобщава Интерфакс.
Летателните изпитания, включително и с използване на въоръжението, ще се извършат в 929-и Държавен летателно-изпитателен център „Чкалов”, разположен в Астраханска област.
Следващата партида модернизирани Су-25СМ3 ще бъде предадена през третото тримесечие, а последната – до края на 2016 г. Модернизацията се извършва в 121-и авиоремонтен завод в Кубинка.
От 2014 г. до сега са модернизирани 84 щурмовика до версията Су-25СМ, включително и 4 опитни образци.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Военното ведомство на Русия предсрочно получи първият за 2016 година полкови комплект С-400
06.07.2016, 23:03

Концерна ВКО „Алмаз-Антей“ в рамките на държавните отбранителни поръчки предсрочно предаде на Министерството на отбраната на РФ първият за 2016 година комплект ЗРС С-400 „Триумф“, - информира пресслужбата на компанията. До края на годината концерна планира да достави пет полкови комплекта ЗРС C-400.
Преди предаване на техниката са били проведени изпитателни стрелби, в хода на които комплексите успешно са унищожили ракети-мишени, имитиращи нападение на противника денем и нощем в сложни метеорологически условия.
ЗРК «Триумф» (С-400) е предназначен за унищожаване на всички съвременни и перспективни средства за въздушно-космическо нападение. Всяка система осигурява едновременен обстрел на до 36 цели с насочване към тях на до 72 ракети. Системата е приета на въоръжение във ВС на Русия през 2007 година.

В края на 2016 година в Русия ще има 16 полка С-400, като един от тях е 3-дивизионен, а останалите ще са с 2-дивизионна структура. Общо това съставлява 33 дивизиона с по 8 пускови установки във всеки един от тях. Това са 264 ПУ с по 4 зенитни/ПРО ракети на всяка, т.е. 1056 ракети с голям обсег на С-400 ще са готови за пуск. - Още за С-400

 
Обама оставя 8400 US войници в Афганистан, вместо планираните 5500
06.07.2016, 21:56
ОбамаБарак Обама ще остави в Афганистан повече войници от първоначално планираното. По време на изявление в Белия дом американският президент обяви, цитиран от Би Би Си, че той ще изтегли войниците до 8400, вместо първоначално обявения брой от 5500. В момента броят на войниците в Афганистан е 9800.
„Обстановката в Афганистан остава несигурна. Аз силно вярвам, че е в интерес на нашата национална сигурност да дадем на нашите афганистански партньори най-добрите възможности за успех”, изтъкна Обама.
Той допълни, че ролята на американските сили в Афганистан ще остане непроменена – обучение и съвети към афганистанските полицаи и войски, както и подкрепа на антитерористичните мисии срещу талибаните и други групировки.
Барак Обама заяви, че бойната мисия на САЩ в Афганистан е приключила, но призна, че проблемите на сигурността продължават да съществуват.
„Ние вече не сме участници в голяма сухопътна война в Афганистан”, каза той и допълни, че афганистанските сили за сигурност все още не са толкова силни, колкото било нужно да бъдат.
Талибаните оставали заплаха. Те имали преднина на някои места, посочи Обама.
Според последни изчисления на ООН, силите на талибаните сега държат повече територия в Афганистан, отколкото, когато и да било след инвазията на САЩ през 2001 г.
Обама бил обмислял дали да продължи с планирането намаление на броя на войниците в Афганистан от 9800 на 5500 до началото на 2017 г.
„Решението, което правя днес, гарантира, че моят приемник ще има солидна основа за продължаване на напредъка в Афганистан, както и гъвкавост да отговори на заплахата от тероризъм, която се развива”, коментира Барак Обама.
Обама подчерта, че единственият начин да се сложи край на конфликта в Афганистан е чрез трайно политическо решение между талибаните и афганистанското правителство.
Той направи изявлението си преди предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава, където членовете на Алианса се очаква да потвърдят подкрепата си за правителството в Кабул.
Източник: www.news.bg
 
България е изнесла оръжия за 642.5 млн. евро през 2015 г.
06.07.2016, 21:24
България е изнесла оръжия на стойност 642.5 млн. евро през 2015 г., става ясно от годишния доклад на Междуведомствената комисия по експортен контрол към министъра на икономиката. Това представлява ръст от около 59% в сравнение с предишната година. Междуведомствената комисия е издала 697 разрешения за износ и трансфер на обща стойност 1.402 млрд. евро. През 2014 г. експортът на оръжейната продукция от България е бил на стойност 403 млн. евро. Страната изнася чрез големи държавни и частни търговци и производители като "Кинтекс", ВМЗ, "Арсенал", "Емко", "Аполо инженеринг" и други. Класацията на "Капитал" К100 показа, че за 2015 някои от тях са сред най-рентабилните големи компании в България. Повишеният износ на оръжие през миналата година до голяма степен се дължи на множество военни конфликти, борба с тероризма и превъоръжаване. Традиционно България изнася специална продукция главно към най-конфликтните точки в Африка и Близкия изток. Прави впечатление, че Украйна се превръща във видим пазар за българско оръжие през 2014 г., след като година по-рано износът там е бил под милион.
Половината за Близкия изток
Най-голяма част от осъществения износ на оръжейна продукция е отново за Близкия изток. Там са издадени разрешения за експорт за 610 млн. евро, а е осъществен износ за 282 млн. евро. Основният клиент на българските оръжейни фирми, както и година по-рано, продължава да бъде Ирак, където поръчките са удвоени. Държавата е направила покупки на стойност 159.6 млн. евро. срещу 80.1 млн. предишната година. Страната е купувала оръжия, боеприпаси, реактивни снаряди и сухопътни транспортни средства. Вторият по обем купувач е отново от региона - Саудитска Арабия, която е купила оръжия за 92.4 млн. евро. Българско оръжие са купували в големи сделки и Израел, Катар и Обединените арабски емирства. Афганистан е четвъртата по обем дестинация за експорт на български военни изделия с покупки от 57.4 млн. евро. Тя е увеличила поръчките си, които през 2014 г. са били 42.7 млн. евро. Тогава Афганистан е била втората по обем дестинация, но е изместена от Саудитска Арабия и Индия.
Далечният изток и Африка продължават да са основни дестинации
Индия продължава да бъде един от най-големите пазари за българските производители с поръчки за 58.5 млн. евро през миналата година, Уганда с поръчки за 30.7 млн. евро също е една от големите експортни дестинации за оръжия през 2015 г. Към Нигерия е отпътувало оръжие за 16.5 млн. евро, следвана от Алжир, където са купени оръжия и боеприпаси за 15.6 млн. евро. През 2015 г. Ангола е направила покупки на оръжие и боеприпаси за 9.8 млн. евро, Южна Африка – за 7.5 млн. евро, а Конго – за 5.8 млн. евро. Чили са направили поръчка за бронежилетки за 10.1 млн. евро, а Узбекистан са пазарували оръжия за 8.9 млн. евро.
Нулев износ за Русия, забележим експорт за Украйна
Български компании са направили заявки за износ за 16.5 млн. евро за Русия при продажби от около 10 млн. евро предишната година, но той така и не е бил осъществен и в графата експорт за Русия няма никакви данни. За сметка на това износът на оръжия за Украйна е бил 16.6 млн. евро, като не са изпълнени всички заявки, които са били за над 27 млн. евро. През 2014 г. експортът за Киев е бил около половин милион евро. Най-търсени в Украйна са били бомби, торпеда и реактивни снаряди, боеприпаси и взриватели, както и електронно оборудване.
Партньорството с натовски държави
От европейските държави България е изнесла най-много военна продукция за Полша (5.8 млн. евро), следвана от Италия, Чехия и Великобритания. 31.2 млн. евро е стойността на износа на оръжие и боеприпаси за САЩ, като Канада е получила поръчки за 9.1 млн. евро на заготовки и отливки за производство на оръжия.
Източник: http://www.capital.bg/
 
Полски F-16 се включиха в операциите срещу ИД
06.07.2016, 20:22
F-16На 5 юли полски изтребители F-16 отлетяха за Близкия Изток. Те ще действат от база в Кувейт и ще станат част от коалиционните сили, които воюват срещи ИД. Полските F-16 Viper ще изпълняват разузнавателни мисии в осигуряване на операцията „Непоколибима решетилност”. Полските изтребители щ използват разузнавателните контейнери Goodrich DB110.
Прелитането до Кувейт е било осигурено от холандски самолети-цистерни, които са извършили дозареждане във въздуха на полските изтребители.
Полският авиационен контингент се състои от 130 военнослужещи.
Едновременно с това шейсет командоси от полските Специални сили ще тренират и съветват подразделения от иракската армия.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Концернът "Калашников" е започнал серийни доставки на катери за специалните сили на Министерството на отбраната
06.07.2016, 17:19
Концернът "Калашников" е започнал серийни доставки на транспортно – десантни и щурмови катери за специалните сили на Министерството на отбраната на Русия.
"През 2015 г. катерите успешно преминаха тестовете и бяха приети от руската армия" заяви генералният директор на «Калашников» Алексей Криворъчко. «Според своите технически характеристики и оборудването си, нашите катери не отстъпват на чуждестранни аналози, при това цената им е много изгодна».
Транспортно-десантният катер БК-16 и щурмовата лодка БК-10 са разработени от концерна по собствена инициатива в сътрудничество със специалистите на силови структури. Екипажът на БК-16 се състои от двама души, и може да превозва 19 бойци. Катерът е в състояние да постига скорост от 42 възла, а запаса от ход е над 400 мили. Максимална скорост на щурмовите скоростни лодки БК-10 е не по-малка от 40 възела, екипажът е двама души и може да пренася 10 бойци.
Както бе обяснено от «Калашников», катерите са разработени за общи бойни задачи, те осигуряват високоскоростно десантиране на щурмови групи за действия на брега, осигуряват огнева поддръжка на групите за специални операции и морската пехота, а също така може да се използват за патрулни, саботажни и противодиверсионни операции.
БК-10 и БК-16 могат да бъдат снабдявани с оръжейни системи според специфичните изисквания и цели, по-специално, на БК-16 може да бъде оборудван с четири картечници с калибър 7,62 мм в комбинация с оръжеен модул снабден с 2 картечници калибър 12,7 мм, или с гранатомет калибър 40 мм.
Източник: Димитър Ставрев, сп. "Клуб ОКЕАН"
 
Китайските ВВС се сдобиха с нов транспортен самолет
06.07.2016, 17:12
Y-20Китай въведе днес на въоръжение нов военнотраспортен самолет, с което увеличава капацитета на въоръжените си сили, съобщи министерството на отбраната, цитирано от Франс прес.
Съобщението беше направено на фона на засилващо се напрежение между Китай и някои от съседите му заради териториални спорове в Южнокитайско море.
Машината Y-20 - най-големият транспортен самолет, произвеждан в Китай, е предназначен за превоз на войници и товари на големи разстояния и при разнообразни климатични условия, посочи в комюнике на сайта си министерството.
В анонса при въздушното кръщение на самолета през 2013 г. китайският печат отбеляза, че Y-20 има радиус на действие от 4400 км и товароносимост до 66 тона.
Пред АФП обаче експерти казаха, че реалните възможности на апарата вероятно са по-малки, тъй като за моторите били използвани много остарели руски технологии и самолетът харчел огромно количество керосин.
Източник: БТА
 
US Marine Corps F-35 с разрешение за полети на Farnborough
06.07.2016, 16:40
Ф-35Изтребител F-35B излетя от авиобаза RAF Fairford, Англия, и полетя към авиоизложението Farnborough. Самолетът получи разрешение от британските власти за целия комплекс от фигури които ще изпълни.
На 6 юли 2016 г. 2 изтребителя F-35B на Корпуса на морската пехота на САЩ изпълниха сертифициращи полети, които покриха нормите и ограниченията на авиоизложението във Farnborough. Около 14,00 часа местно време самолети излетяха от RAF Fairford за полет до Farnborough, като кацнаха обратно във Fairford след 20 минути.
F-35B тренираха днес за авиошоуто Royal International Air Tattoo (RIAT). F-35A на ВВС на САЩ ще летят само на RIAT, проведоха сертифициращи полети на авиобаза Langley, щата Вирджиния преди да прелетят Атлантическия океан миналата седмица. - Още за  F-35
Източник: http://www.pan.bg/
 
Джереми Корбин: Иракската война бе акт на военна агресия, започнат под грешния претекст
06.07.2016, 15:53

КорбинЛидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин се извини от името на партията си за решението за британската намеса в Иракската война през 2003 г. след публикуването на Доклада „Чилкот“, в който се посочи ролята на тогавашния министър-председател лейбърист Тони Блеър в нея, пише The independent.
Лидерът на Лейбъристката партия заяви, че войната е била „акт на военна агресия, започната под грешен претекст". Той описа резултата от инвазията като „колониален стил окупация“.

Шефът на комисията, извършваща официално разследване на британското участие в иракската кампания (2003-2009), Джон Чилкът заяви пък, че възможностите за мирно решаване на иракския проблем не били изчерпани до нахлуването на Великобритания в тази страна.
„Ние заключихме, че Великобритания направила избор за присъединяване към операцията по нахлуването преди възможностите за мирно разоръжаване да са изчерпани... Военните действия по това време не са последен начин” – казал Чилкът.
В доклада на комисията се отбелязва, че британското правителство недооценило последствията от нахлуването в Ирак и изпратило своите войски в страната без подкрепата на мнозинството членове на Съвета за Сигурност на ООН.
В отчета се казва, че заплахите за създаване на ядрено оръжие в Ирак не било заради санкциите, въведени по отношение на Багдад. В резултат решението за нахлуване е прието на основата на „недоказани факти”, заявили от комисията.
„Министрите знаели за слабата подготовка на САЩ за нахлуването и действията след това. Военните се надявали на успешна кампания – падане на Багдад и залавяне на президента Саддам Хюсеин за по-малко от месец” – отбелязал Чилкът.
Авторите на доклада пишат също, че нахлуването било грешка, чиито последствия се усещат и до сега, но не посмели да го нарекат престъпление заради загиналите 179 британски войници и над 150 хиляди мирни иракчани.
След публикуването на доклада край сградата, където заседава комисията, се събрали много хора, които искали да бъде наказан Тони Блеър, възглавявал британското правителство от 1997 до 2007 г.
Самият Блеър заявил, че е готов да носи отговорност за грешките в Ирак, но настоява, че отстраняването на Саддам Хюсеин било необходимо, без да сочи мотиви.
Войната в Ирак започна през пролетта на 2003 г. Тогава в страната нахлу войска на САЩ и техните съюзници, които свалиха режима на Саддам Хюсеин, като с това дестабилизираха Близкия Изток.
Въпросът за участието в операцията на британските войски стана причина за разцепление в кабинета на Блеър: кабинетът взе решение за изпращане на контингент в Ирак едва след лъжата на премиера, че Саддам Хюсеин разполага с оръжие за масово поразяване.

 
Започнаха полетите на „Balkan Spartan 2016”
06.07.2016, 13:45
С-27JВчера стартираха полетите в рамките на многонационалната летателна тренировка „Balkan Spartan 2016”, която се провежда на територията на България. В нея участват военно-транспортни самолети C-27J Spartan от състава на ВВС на България, Италия и Румъния.
„Досега сме правили многонационални тренировки с различни типове самолети, където сме работили заедно. Вследствие на тези тренировки решихме, че е хубаво да започнем малко по-профилирано. Това е първата тренировка, която е само за един тип самолети – за С-27J Spartan“, разказа полковник Петър Цолов, директор на учението, пред БГНЕС.
„Като пилотна тренировка участват самолети и екипажи от България, Румъния и Италия. Има и участници от Словакия, които предстои да закупят подобен самолет, с желание са се включили в тренировката – в структурите – в оперативните клетки, фронт деск, за да могат да видят как се работи и как се подготвят пилотите в тази тренировка. Имаме наблюдатели от Литва, САЩ и Австралия, които притежават същия тип самолет. Те са тук, за да видят как работим и с цел преценка дали да се включат в бъдеще в подобни тренировки”, обясни полковник Цолов.
Тренировката е фокусирана върху отработване на процедури само за С-27J Spartan, както пилотски, така и технически, във въздуха и на земята.
„Целта е да изгладим различията между начина на летене, между полетите, които извършваме, начина, по който пилотите ги извършват, как техниците обслужват самолетите. Дори и да няма разлика, да потвърдим един на друг, че нямаме различия, за да може да придобием увереност в себе си”, подчерта полковник Петър Цолов.
Три самолета участват в тренировката – по един от България, Румъния и Италия. Тренировката ще протече до петък, когато самолетите си заминават.
Днес, утре и вдругиден са тактическите полети, които са най-интензивни. В тях ще участват и парашутисти от 68-ма бригада Специални сили. Самолетите ще летят в планината на пределно малка височина. След, което ще отидат на летище Чешнегирово, където ще разтоварват товари. Ще се имитира, че кацат на тактическо летище, за да доставят екипировка и оборудване за други сили. Това може да бъде реална ситуация по време на бедствие и аварии за населението. Парашутисти ще бъдат натоварени с товари и ще изпълняват парашутни скокове над Чешнегирово.
Многонационална летателна тренировка на военно-транспортната авиация “Balkan Spartan - 2016” ще продължи до 8 юли в авиобаза Враждебна.
Задачите, които ще се изпълняват по време на “Balkan Spartan - 2016”, са: полети по маршрут на малка и пределно малка височина, тренировъчни заходи за десантиране на товари, тактически заходи за кацане, кацане и излитане от грунтова полоса, десантиране на парашутисти. Летище София - Враждебна е определено като основно летище за излитане и кацане. Тренировъчните тактически заходи и кацания и десантирането на товари ще се изпълняват на летище Чешнегирово, а парашутните скокове – на летищата Пловдив и Чешнегирово.
Парашутните скокове ще се изпълняват от парашутисти на авиобаза Крумово и на Сухопътни войски.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Полеви лагер на 101 Алпийски батальон
06.07.2016, 12:02
Днес, 6 юли,  завършва 10 дневния полеви лагер на 101 Алпийски батальон от Сухопътни войски. Занятията по време на лагера преминаха интензивно с голямо натоварване за личният състав. Проведоха се специализирани занятия по алпийска подготовка на скалите "Торлука" и "Беширов камък". Изпълнени бяха денонощни занятия по планински преход (до 30 км. на денонощие) в силна пресечена местност и оцеляване в планината. Проведоха се занятия за пеши патрул в планината, военна топография, военно-медицинска подготовка с техники за спасяване и нощни стрелби с алпийските роти.
Днес е деня за високопоставени гости на учението "Rapid trident-2016 г'' , в който участват и военнослужещи от 101 Алпийски батальон, а на 08.07.2016 г. се завръщат  участниците в алпийското учение ''Петте кули'' в Итали
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Приключи дежурството на бойна група HELBROC BG
06.07.2016, 11:58
Вчера, 5 юли 2016 г. се проведе тържествена церемония по разформироване на рота HELBROC. На 1 юли бе преустановено 6-месечното дежурство носено от контингента на Българската армия, участвал в състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC BG.
Ритуалът се състоя на строевия плац във военно формирование 52740 – Хасково. Прочетени бяха заповеди на командирите на Сухопътните войски и на военно формирование 52740 – Хасково за награждаване на военнослужещи.
Слово произнесе заместник-командирът на многонационалната бойна група на ЕС „HELBROC”, той и  национален командир на българския контингент полковник Тони Трифонов от отдел „Бойна подготовка на войските” в Командване на Сухопътните войски. Ритуалът завърши с преминаване на личния състав в тържествен марш.
Механизираната рота в състав от 120 военнослужещи бе от състава на в.ф. 52740 – Хасково.  Командир на ротата бе капитан Лидиян Николов.
Рота HELBROC беше сформирана през първото полугодие на 2015 г. Подготовката й се проведе в периода март – май 2015г. в района на формированието и на ГУЦ „Добрич”. В програмата бяха включени занятия по охрана на обекти, патрулиране, конвоиране и ескортиране, разделяне на враждуващи групировки със сила, борба с масови безредици и контрол на над тълпа, евакуация на невоенен персонал и участие в операции по предотвратяване на конфликти. В хода на подготовката практически се прилагаха доктрините на Европейския съюз, стандартни оперативни процедури и правила за бойно поведение.
Националната сертификация на рота HELBROC се проведе в края на месец май 2015 г. на ГУЦ „Добрич”. Действията на военнослужещите проследи комисия за сертифициране с председател полковник Любомир Пеев - началник на отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите. През дните на сертификация гарнизонен учебен център Добрич посетиха бригаден генерал Петрос Деместикас, командир на Бойна група на ЕС HELBROC и командир на 71-ва Въздушнопреносима бригада от Гръцката армия и бригаден генерал Димитър Илиев, командир на Втора механизирана бригада. Те проведоха среща с личния състав на ротата, запознаха се с проведените през целия етап на подготовка мероприятия и наблюдаваха действията на военнослужещите.
Щабът на бойната група беше сертифициран през месец ноември 2015г. по време на учението “TALOS 15” в  Гърция, в което взеха участие националният елемент, военнослужещите на щабни длъжности и командването на ротата.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Първи полет на първия изтребител Rafale, предназначен за Катар
06.07.2016, 11:44
RafaleНа 28 юни 2016 година от летището на компанията Dassault Aviation е изпълнен първия полет на построения за ВВС на Катар изтребител Dassault Rafale - двуместния Rafale DQ (сериен номер DQ01). Самолетът е прелетял до летателно-изпитателния център на френските ВВС в авиобаза Истр, където ще продължи програмата за изпитания. За сега изтребителят е без опознавателните знаци на ВВС на Катар. - (видео)
Договорът на стойност 6.3 милиарда евро е сключен на 4 май 2015 г. и предвижда доставката на Катар на 24 изтребителя Dassault Rafale (18 едноместни Rafale EQ и шест двуместни Rafale DQ), както и ракети «въздух-въздух» MICA IR,MICA EM и Meteor. Предвижда се също доставката на крилати ракети SCALP-EG и управляеми бомби GBU и AASM. ВВС на Катар трябва да получат първия изтребител Rafale в средата на 2018 г., като темпът на доставки ще бъде по един самолет на месец.
Изтребителите Rafale за Катар значително се различават от тези на ВВС на Франция и Египет и за това ще преминат обширна и продължителна изпитателна програма. - Още за Rafale
Източник: http://www.pan.bg/
 
Гърция отделя най-много средства за отбрана сред държавите на НАТО в Европа
06.07.2016, 11:32
Гърция заема второ място по разходи за отбрана сред държавите-членки на НАТО след САЩ и на първо място сред европейските страни. Това показват статистическите данни, публикувани на 1 юли 2016 година на сайта на НАТО.
Годишните разходи на Гърция за отбрана през миналата и сегашната година съставляват 2,38% от БВП. Освен тях 2% от БВП, каквото е изискването на НАТО, за военни разходи отделят само Великобритания (2,21%), Естония (2,16%) и Полша (2%).
 
Русия ще изпрати в Сирия самолетоносач, за да приключи с ИД
06.07.2016, 11:17
Руският президент Владимир Путин е готов да изпрати тежкият самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ в Средиземно море за борба с Ислямска държава, съобщава британският таблоид Sun, цитиран от RT.
На борда на кораба ще бъдат базирани 30 изтребители и хеликоптери, които могат да изиграят много важна роля за окончателната победа над ИД. Руският лидер взе това решение след терористичните атентати в Бангладеш и в Ирак, твърди изданието.
Както пишат руските медии, „Адмирал Кузнецов“ проект 1143 с водоизместимост 55 хил. тона ще се намира в региона от октомври до януари. Когато крайцерът пристигне в Средиземно море, той ще установи връзка с наземните бази на Русия в Сирия. На борда на кораба ще има базирани 15 изтребителя Су-33, 15 изтребителя МиГ-29 и 30 щурмови хеликоптера.
Въздушните удари на силите на коалицията, включително британските и американските ВВС, вече значително разклатиха позициите на „Ислямска държава“. И сега много хора се надяват, че руската операция ще помогне „окончателно да се приключи с това, което е останало“ от терористите, коментира Sun.
Неотдавна иракските военни освободиха Ел-Фалуджа — първият град в Ирак, който бе завзет от екстремистите. Силите на ИД забележимо се изчерпват, терористите трудно свързват двата края и с най-нечовешки способи се опитват да разкрият шпионите в редиците си. - Още за проект 1143
Източник: http://www.cross.bg/
 
Камуфлажна война
06.07.2016, 08:26
ПантевИма вече чудовищна гореща война в информационното пространство. За това, че са загинали 30 или 50 чужденци при един антихуманен акт, се гърми във всички телевизии и в пресата. В Ирак загиват 136 души, които явно не са човешки същества - за тях се съобщава от телевизионните екрани евентуално след репортаж за задръстванията по улицата.
Същото може да се каже и за информационната война, която НАТО води срещу Русия. Все повече се свива железен обръч около границите й, достатъчно е да се види само една карта с обозначения на базите на НАТО близо до границите на Руската федерация. Русия, видите ли, не може да си върне една част от своята някогашна територия, придобита преди векове и населена изцяло с руснаци, при това след референдум - това неизменно е назовавано агресия, анексия, нахлуване, наглост. Но опасността от лъжовната информация е не по-малко тревожна, отколкото тази от някакви войнствени учения, полети на самолети и прочие........Прочети още
 
Генерал-майор от резерва Петър Петров създаде и оглави „Българска зора”
06.07.2016, 08:18
Учреденото през май тази година Сдружение „Българска зора” ще обедини усилия за духовното развитие и просперитета на българското общество. Това обяви на пресконференция в Стара Загора новоизбраният председател генерал-майор от резерва Петър Петров, бивш командир на Втора Тунджанска бригада и главен инспектор на МО. Сдружението е неполитическа организация, която осъществява дейност в обществена полза.
"За нас не стоят политически сили, финансови олигарси и чуждестранни фондации. Нашите цели са подкрепа за образователните и социалните програми, както и на социално слабите граждани. Членовете на Сдружението ще работят и за обществената подкрепа на Въоръжените сили, полицията и службите за сигурност. Основна заплаха пред националната сигурност са корупцията, бедността, демографската криза, неефективната интеграция на ромите, ислямският фундаментализъм и тероризмът.", категоричен е председателят.
И още от ген. Петров: „Наша основна цел е да помагаме на управляващите (които и да са те) и ако е необходимо с граждански средства да ги принуждаваме да правят това, за което са избрани, в интерес на обществото и българската държава. Сдружение „Българска зора“ няма амбиция да се превръща в политическа партия. Искам също така да подчертая, че нямаме нищо общо с политическа партия „Нова зора“. Зад нас не стоят политически сили, финансови олигарси, български или или чуждестранни фондации. Наш естествен партньор са всички организации и граждани, с които имаме съвпадение в целите и вижданията за бъдещето на България. С тях ние сме готови да си взаимодействаме, координираме и подпомагаме за постигане на общите ни цели.”
Седалището на сдружението е в Стара Загора. До края на годината предстоят откриване на представителства и в други градове.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Американски безпилотен самолет се разби в Сирия
06.07.2016, 08:03

MQ-9Безпилотен летателен апарат MQ-9 „Рийпър“ на армията на САЩ се е разбил вчера по време на изпълнение на бойна задача срещу групировката „Ислямска държава“ в северната част на Сирия, предаде RNS, позовавайки се на пресслужбата на ВВС на САЩ. От военновъздушните сили подчертават, че безпилотният самолет не е бил свален от екстремистите, информира "Фокус".
„Безпилотен летателен апарат MQ-9 „Рийпър“ е бил унищожен от авиацията на коалиционните сили и не е попаднал в ръцете на врага“, се казва в съобщението.
Инцидентът се разследва.

Малко по-късно обаче в мрежата се появи видео, разпространено от терористите от ИД, които показват обломки от сваления безпилотник. Разпространените от джихадистите кадри поставят под съмнение съобщението на пресслужбата на ВВС на САЩ. Съдейки по видеото, самолетът е бил свален от терористите. - Още за MQ-9

 

 
Русия разполага два нови радара в Балтика и Черно море
05.07.2016, 22:07

В отговор на нарастващата военна активност на НАТО, Русия възнамерява да разположи в района на Балтика и Черно море две нови радиолокационни станции (РЛС), способни да контролират крайбрежната икономическа зона в радиус от 200 мили, съобщи „Интерфакс“ във вторник (5 юли), като цитира добре осведомен източник.
„Очаква се задхоризонталният модифициран декаметров радар „Подсолнух“ да застъпи на бойно дежурство в Балтика през 2017 година“, съобщил източникът. Аналогичен радар може да бъде разположен и в Крим през 2017 г. „Той ще може да засича всеки военен кораб, който преминава през Босфора“, казал събеседникът.
Радарът премина държавни изпитания през 2006 г. Понастоящем бойното дежурство се осигурява от три станции  - едната е в района на Охотско море, втората – в Японско, а третата в Каспийско.

„Подсолнух“ (вид слънчоглед) е способен в автоматичен режим и отвъд пределите на радиохоризонта едновременно да открива, проследява и класифицира до 300 морски цели на разстояние от 200 до 400 км в зависимост от водоизместимостта им и до 100 въздушни обекта на разстояние от 200 до 500 км, да определя координатите им и по тях да насочва бойните комплекси и системи на корабите и на средствата за противовъздушна отбрана.
През юни от концерна „РТИ“, който разработва „Подсолнух“, съобщиха за „Интерфакс“, че през следващата година планират да доставят на Министерството на отбраната няколко РЛС.

 
Катастрофа с военен хеликоптер в Турция
05.07.2016, 21:07

Хеликоптер на турската жандармерия Sikorsky S-70 Black Hawk се е разбил в североизточната част на страната, съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на местни медии. Инцидентът е станал днес следобед в провинция Гиресун при сложни метеорологични условия.

На борда на машината е имало 15 души, включително и регионалния командир бригаден генерал Мустафа Догру. Агенция Dogan съобщава, че в хеликоптера са пътували един генерал-майор, един полковник и двама майори от турската армия.
По данни на местни медии, при произшествието има седем загинали, а други осем са ранени и са откарани в болница, сред които е и генерал Догру.
Към мястото на инцидента са изпратени спасители и медици. - (видео)

 
Американски морски пехотинци прииждат в Сливенско
05.07.2016, 13:40
Съвместната многонационална подготовка „PLATINUM LION 16 – 4“ на „Черноморски ротационни сили 16.1” („BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 16.1“) ще се проведе на полигон „Ново село” от 6 до 18 юли 2016 г. В нея ще участват военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада от Сухопътните войски на Българската армия, Морската пехота на САЩ и Въоръжените сили на Румъния, Сърбия и Словения, съобщава пресцентърът на МО.В подготовката участват до 110 военнослужещи и до 29 единици бойна, транспортна и специална техника от състава на военните формирования 48 430 – Стара Загора, 52 590 – Ямбол и от щаба на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.
Военнослужещите ще се обучават в провеждането на операции в съвместна многонационална среда. Ще се проведат бойни стрелби с щатното стрелково оръжие на формированията, с въоръжение на партньорите от други нации, както и с артилерийска материална част. От българска страна ръководител е майор Михаил Жеков, заместник-командир на в. ф. 48 430 – Стара Загора.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Полша купува ракети от САЩ за 5 млрд. евро
05.07.2016, 12:40
Антоний МацеревичМинистърът на отбраната на Полша Антоний Мацеревич заяви, че ще подпише писмо за намерения с американската фирма „Рейтеон“ за закупуването на ракетната система „Пейтриът“ на стойност 5 млрд. евро (5,6 млрд. долара), предава AFP.
В понеделник Мацеревич съобщи, че Полша е готова да задейства плана за сделката, след като „Рейтеон“ обеща 50% от харчовете по изграждането на системата да са за работа „извършена в Полша, от полски оръжейни фирми“.
„В такъв случай, ще подпишем писмото за намерения“, заяви Мацеревич, цитиран от полската информационна агенция PAP. Министерството на отбраната заяви през април, че иска да оборудва армията с осем ракетни батареи до 2025 г., като две от тях бъдат доставени до три години, след подписването на сделката.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Борисов назначи нов зам.-министър на отбраната
05.07.2016, 11:56

о.р. генерал-лейтенант Атанас Запрянов.Със заповед на премиера Бойко Борисов за заместник-министър на отбраната е назначен о.р. генерал-лейтенант Атанас Запрянов. Той в момента е съветник в политическия кабинет на министъра на отбраната. В периода от 1974 г. до 2002 г. е заемал различни командни и щабни длъжности в Свързочни войски на Българската армия. След това е бил началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, заместник-началник на ГЩ на БА по ресурсите и Представител на Началника на ГЩ на БА във военните комитети на НАТО и ЕС.
Атанас Запрянов ще поеме поста от Димитър Кюмюрджиев, който беше освободен поради избирането му от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за защита на конкуренцията.

*********

Генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е роден на 16 април 1950 г. в с. Драгойново, област Пловдив. През 1974 г. се дипломира като магистър-инженер с профил „Свързочни войски“ във Висшето народно военно училище „В. Левски“ – гр. Велико Търново и е отличен като първенец на випуска. През 1982 г. придобива магистърска степен по военно дело във Военна академия по свръзките „Будьони“, Санкт Петербург, Русия, завършва с отлична диплома и златен медал. Магистър е по „Стратегическо ръководство на въоръжените сили“ в Генерал-щабния факултет на Военна академия „Г. С. Раковски“ през 1995 г.
В академичното си и офицерско развитие е преминал курсове в Колеж по управление на информационните ресурси на Националния университет по отбраната, Вашингтон, САЩ и в Колежа на НАТО в Рим.
Във военната си кариера генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е заемал различни командни и щабни длъжности в Свързочните войски на Българската армия. Като висш офицер заема длъжностите началник на Военна академия „Г.С.Раковски“, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите и е представител на началника на генералния щаб във Военните комитети на НАТО и Европейския съюз (до 2010 г).
След преминаването си в резерва през 2010 г. е съветник в два политически кабинета на министъра на отбраната – до 2013 г. и от 2015 г. до сега.
Генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е награждаван многократно за отлична военна служба и високи професионални резултати, отличен е с орден „За военна заслуга“ – първа степен.

 
Въоръжените сили ще участват при антитерористични операции
05.07.2016, 11:31
НенчевВъоръжените сили ще са длъжни да участват при провеждането на антитерористична операция у нас. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев след края на закритото заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.
Тази сутрин премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Съвета по сигурността. Повод за събирането беше обсъждане на проекта за антитерористичния закон.
„Ако законът бъде приет, ще имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие, което ме кара да мисля, че незабавно трябва да започнем подготовка на нашите военнослужещи, защото те не са изпълнявали такива мисии и ангажименти“, заяви министър Ненчев, цитиран от bTV.
„Вероятно още в следващите няколко дни ще издам заповед за започване на незабавна подготовка“, допълни той. - (видео)
По повод намеренията да бъдат ограничавани правата и свободите на граждани при провеждането на антитерористични операции, военният министър обясни, че подобни мерки и техният обхват ще зависят от конкретната заплаха.
„Обсъдихме го много подробно. Тази дискусия ще продължи и в рамките на Народното събрание в съответните комисии. Това при кои обстоятелства и в каква степен ще бъдат ограничавани права, зависи от конкретната заплаха“, уточни военният министър.
Във връзка с друга от предвижданите мерки за задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм, той коментира: „Има някаква реакция, но смятам, че предложения текст е справедлив.“
На заседанието са обсъдени ограничения по отношение на правата и свободите на граждани при провеждането на антитерористични операции, задължение на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм, както и да се се дадат пълномощия на ДАНС да използва агенти под прикритие. Предложен е план за спешно обучение на военните за реакция при терористична атака, допълва БНТ.
В съвета са взели участие министрите на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на финансите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателите на ДАНС и на Държавна агенция "Разузнаване", директорът на служба "Военна информация", началникът на НСО, секретарят на Съвета по сигурността, както и двама представители на президента.
След обсъждането на проектозакона за противодействие на тероризма, се очаква следващата седмица той да бъде внесен в Народното събрание.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Лавров: Русия ще продължи военната координация със САЩ в Сирия
05.07.2016, 09:14
ЛавровМосква ще продължи военната координация с Вашингтон в Сирия с цел да бъде разграничавана сирийската опозиция от терористите. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.
„Нашите военни общуват ежедневно. Както чрез видеоконференция между базата Хмеймим и американските представители в Аман, така и в рамките на денонощно работещия Център за бързо реагиране на нарушенията на режима на прекратяване на огъня, създаден от Русия и САЩ на базата на отдела на ООН в Женева“, каза руският министър. „Обсъждат се единствено конкретните въпроси, свързани с нанасянето на удари по позициите, заемани от терористите“, добави той.
„В рамките на тези механизми постигаме от американските ни партньори изпълняването на даденото от тях обещание за разграничаване на опозиционните отряди, сътрудничещи си с коалицията на САЩ, от „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“, отбеляза Лавров.
„Засега далеч не навсякъде подобно разграничаване е гарантирано, включително и в района на Алепо, и това ни притеснява. Ще продължаваме тази координация и в бъдеще въз основа на конкретните резултати“, подчерта още руският външен министър.
Източник: http://www.cross.bg/
 
До края на 2017 година Алжир ще получи всички поръчани Су-30
05.07.2016, 09:04
Су-30През 2017 г. ще бъде завършена доставката на 14 многоцелеви изтребителя Су-30МКА за ВВС на Алжир, се казва в годишния отчет на компанията-производител Иркут.
Договорът на стойност 1.5 милиарда долара за първите 28 изтребителя Су-30МКА е сключен още през 2006 г. След пет години Алжир прави поръчка за още 16 изтребителя.
Така до кря на 2017 г. алжирските ВВС ще имат на разположение общо 58 съвременни многоцелеви изтребители Су-30МКА.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Русия ще строи трети разузнавателен самолет Ту-214Р
05.07.2016, 08:56
Ту-214РМО на Русия е сключило договор с Казанския авиационен завод „Горбунов” (КАЗ, филиал на ПАО "Туполев") за построяване на трети самолет за комплексно разузнаване Ту-214Р.  Това е заявил президентът на АО „Объединенная авиастроительная корпорация" Юрий Слюсар по време на награждаването на 17 сътрудници на предприятието за сервизното обслужван на Ту-214Р, Ту-160М и Ту-22М3 по време на сирийската операция на руските ВКС. По думите на Слесар най-новият самолет за радио-техническо и оптико-електронно разузнаване Ту-214Р напълно е оправдал очакванията на военните.
До сега са произведени два самолета за комплексно разузнаване Ту-214Р ("изделие 411", ОКР "Фракция-4". Първият самолет Ту-214Р (р.н. RF-64511, з.н. 42305011, с.н. 511) извършва първия си полет на 24 декември2009 г., а вторият (р.н. RF-64514, з.н. 42305014, с.н.514) – в края на 2014 година.
Вторият Ту-214Р (RF-64514) е изпълнявал задачи в Сирия в периода от 15 до 29 февруари 2016 г. - Още за Ту-214Р
Източник: http://www.pan.bg/
 
5 юли 1943: Начало на битката при Курската дъга
05.07.2016, 08:50
На този ден по време на Втората световна война (1939 - 1945 г.) започва битката при Курската дъга - най-голямата танкова битка в историята. Курската битка се води на Източния фронт от 5 юли до 23 август 1943 г. След поражението в Сталинградската битка (1942 - 1943) командването на Вермахта планира голямо настъпление на Източния фронт, за да си върне изгубената стратегическа инициатива. В района на Курската дъга са съсредоточени до 50 германски дивизии, 2 танкови бригади, 3 отделни танкови батальона и 8 дивизиона щурмови оръдия, влизащи в състава на IХ и II армия от групата армии “Център”, IV танкова армия и оперативна група “Камп” на групата армии “Юг”. Нацистката армия включва в настъплението 900 000 души, до 10 000 оръдия и минохвъргачки, около 2700 танка и щурмови оръдия и повече от 2000 самолета. Към фланговете на ударните групировки действат около 20 други дивизии. В началото на юли на Курската дъга Червената армия разполага с повече от 1,3 милиона души, до 200 000 оръдия и минохвъргачки, около 3600 танка и самоходни оръдия и до 2800 самолета.
Германските войски започват настъпление на 5 юли в северната част на Курската дъга. За 5 дни успяват да проникнат на 10-12 км в отбраната на Червената армия. В южната част нацистите успяват да постигнат значително превъзходство, но успяват да проникнат само на около 35 км. На 12 юли в битката се включват съветските стратегически резерви. В района на с. Прохоровка става едно от най-големите в историята на войните танково сражение, в което от двете страни участват 1500 танка и самоходни оръдия и много авиация. За един ден германците загубват повече от 350 танка и повече от 10 000 души. На 12 юли е преломът в Курската битка; германската армия преминава към отбрана и от 16 юли започва отстъпление. На 12 юли в настъплението се включват и войските на Западния фронт и Брянския фронт. На 26 юли нацистките войски отстъпват Орел (освободен на 5 август). В резултат на контранастъплението Червената армия се придвижва на 140 км на запад и създава условия за общо настъпление за освобождаване на Украйна.
В Курската битка са унищожени около 30 фашистки дивизии, от които 7 танкови. Общите загуби на германците са повече от 500 000 души. Битката е коренен прелом в хода на войната на Източния фронт и влияе върху хода на цялата Втора световна война. След Курската битка, стратегическата инициатива окончателно преминава в ръцете на съветското командване.
Източник: http://focus-news.net
 

 
Гръцките ВМС завършиха програмата за строителство на дизелови  подводници "Архимед"
04.07.2016, 22:00

На 23 юни ВМС на Гърция официално приеха последните две дизелови подводници клас 214HN. С церемонията по вдигането на флага на борда на субмарините S 122 "Матrozos" и S 123 "Катsonis" завърши програмата "Архимед", за реализирането на която бяха нужни над 15 години.
Контракт на стойност около 1,26 милиарда долара, предвиждащ постройката за гръцките ВМС на три дизелови подводници тип 214HN, бе подписан през февруари 2000 година. Според неговите условия, първата субмарина се построи в германската корабостроителница „Ховальдсверке-Дойче Верфт" в Кил, а следващите две – по немски лиценз в Гърция. Договора включваше и опция за строителството и на четвърта подводница, реализирана през лятото на 2002 г. Общата стойност на проекта сега се оценява на 1,7 милиарда евро.
След продължителни технически и финансови претенции между двете страни, произведената в Германия главна субмарина S 120 "Papanikolis" бе приета от ВМС на Гърция едва на 21 декември 2010 година. Втората подводница, S 121 "Pipinos", бе предадена на ВМС през октомври 2014 г.
Строителството на подводната лодка S 122 започна през март 2003 година, като на вода тя бе спусната през февруари 2015 г. През март 2004 година бе заложена "Катsonis", която бе спусната на вода едва през октомври 2015 година заради финансовата криза в страната.
Независимо, че последната подводница вече е приета от ВМС, нейните приемни изпитания още не са завършили, и фактически тя ще влезе в бойния състав в края на 2016 година.

Техническите характеристики на подводниците 214 HN са: водоизместимост в надводно положение - 1690 тона, в подводно - 1860 тона. Дължина - 65 метра, ширина - 6,3 метра. Надводна скорост - 12 възла, подводна - 20 възла. Работна дълбочина на потапяне - 250 метра, пределна - 400 метра. Автономност - 84 дни. Екипаж - 27 човека.
Въоръжението включва осем носови торпедни апарата калибър 533 мм. Носи на борда до 12 торпеда, до 24 дънни или до 36 котвенни мини.

Бъдещите планове на ВМС на Гърция включват изграждането на още две субмарини тип 214HN (S 124 и S 125), което ще позволи последващо извеждане от строя на три подводници от остарелите Glavkos-class (Type 209/1100).

 
Ген. Константин Попов: Празникът на гарнизон „Пловдив“ е необходим
04.07.2016, 20:40

 генерал Константин ПоповПразникът на гарнизон „Пловдив“ е необходим празник. Това каза в словото си по повод празника на Пловдивския военен гарнизон началникът на отбраната генерал Константин Попов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив.

По думите на ген. Попов, това е ден, честван много преди нас, празник, който се възстановява като традиция, защото е необходим. „Благодаря Ваше високопреосвещенство, че сте с нас като стълб, който закриля нашата душевност и ни води. Благодаря на институциите, че сме заедно, за да демонстрираме така необходимото ни единство“, каза в приветствието си ген. Константин Попов.
По думите му е имало времена, в които армия и народ са били едно цяло, водени от национален идеал са побеждавали врагове, но са израствали, защото са побеждавали себе си. "Всичкото това мъжество и стремеж се е предавало от баща на син, затова е време ние да се обърнем назад и да погледнем онези славни хора, нашите деди, тъй като, който няма минало, няма и бъдеще, а бъдеще ние имаме“, каза още ген. Константин Попов. Според него бъдещето ни е свързано с технологично развитие и проекти за модернизация. „В днешно време се показва воля, че ще купуваме нова бойна техника, но най-важното са хората - ума и сърцето на тези, които искат да има силна армия и силна България. Да живее България!“, завърши началникът на отбраната.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
Министерството на отбраната на Русия ще модернизира бомбардировачите Су-34
04.07.2016, 17:11
Su-34Руското министерство на отбраната ще модернизира многоцелевите изтребители-бомбардировачи Су-34, които се представиха доста добре по време на участието на ВКС в Сирия. Това съобщи днес заместник-министърът на военния отдел, Юрий Борисов, предаде РИА “Новости”.
"Планираме след известно време да модернизираме самолета: да удължим експлоатационния му ресурс, разширяване на спектъра на въоръжението. Към самолета има много голям интерес от страна на нашите въоръжени сили и той има доста добро бъдеще ", каза Борисов.
В допълнение, заместник-министърът каза, че договорът за доставка на Су-34 за ВКС на Русия, подписан до 2020 г., ще бъде изпълнен предсрочно. Борисов изтъкна също, че с течение на времето към самолета "вече започват да проявяват интерес различни чуждестранни клиенти."
Серийното производство на самолета започва през 2007 г. и официално е приет на въоръжение през 2014 г. Във ВКС на Русия се експлоатират около 80 такива машини. В рамките на сега действащата програмата за въоръжението на ВКС трябва да получат 124 самолета до 2020 г., а по-късно обемът на доставки може и да се увеличи. - Още за Су-34
Източник: http://www.pan.bg/
 
Шефът на НАТО: Брекзит няма да повлияе на ролята на Великобритания в Алианса
04.07.2016, 16:27
Йенс СтолтенбергГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че референдумът за излизане на Великобритания от Европейския съюз няма да окаже влияние на нейната роля в Алианса. „Брекзитът ще промени отношенията между Великобритания и ЕС, но няма да промени позицията на страната в НАТО. Ролята на Великобритания си остава същата, тя е силен съюзник”, каза Столтенберг, цитиран от ТАСС.
По-рано бе съобщено, че Великобритания ще продължи да изпълнява своите задължения по инвестиции в отбрана в Северноатлантическия алианс. По-специално, генералният шеф на организацията съобщи, че властите в Лондон са му обещали, че ще продължат ежегодно да отчисляват по 2% от вътрешния си брутен продукт за отбрана, независимо от политическата криза, предизвикана от референдума.
 
Серийните доставки на новите изтребители Т-50 ще започнат през 2018 г.
04.07.2016, 13:21
Т-50Серийните доставки на изтребителя от пето поколение ПАК ФА (известен като Т-50) за нуждите на Министерството на отбраната на Русия ще започнат през 2018 г. Това съобщи руският зам.-военен министър Юрий Борисов по време на посещението си на 3 юли в авиостроителния завод „Юрий Гагарин” в Комсомолск на Амур, съобщи „Независимая газета”, цитирана от “Руски дневник”.
Борисов провери изпълнението на държавната поръчка за новия изтребител, посети монтажните цехове и проследи целия производствен процес на свръхмодерния авиоционен комплекс ПАК ФА.
„В момента тече реализацията на опитна партида на самолетите Т-50, серийното им производство трябва да приключи през 2017 г. и първите доставки да започнат от 2018-та”, поясни Борисов.
Зам.-министърът се запозна и с процеса на производство на съвременните изтребители  Су-35С. Миналата година МО сключи договор и за модернизацията на четири самолета Су-27, които ще бъдат готови през 2017 година.
В момента в Русия протичат изпитанията на изтребителя от пето поколение ПАК ФА, който бе вдигнат за първи път във въздуха през 2010 г. Досега се съобщаваше, че държавните изпитания на самолета ще завършат през 2016 г., а серийните доставки за армията ще започнат през 2017 г. - Още за Т-50
Източник: http://www.cross.bg/
 
НАТО може да разшири мисията си в Източното Средиземноморие
04.07.2016, 12;15
На срещата на високо равнище на НАТО на 8 и 9 юли във Варшава може да бъде взето решение за разширяване на военноморската мисия на алианса за борба с нелегалните трафиканти на бежанци към членките на ЕС, съобщи дипломатически източник, близък до НАТО.
В подкрепа на разширяването на мисията се обявяват Германия, Великобритания и САЩ, посочва източникът. В Егейско море е разположена военноморска група на НАТО, която събира информация за трафикантите на нелегални мигранти и я предава на Гърция и Турция, като помага за координиране на усилията на тези държави и ЕС като цяло. В състава на групата SNMG 2 влизат фрегати, от Гърция, Германия, Турция, САЩ, Великобритания и Полша. По данни на "Фронтекс" за 2015 година в ЕС са пристигнали 1,8 милиона мигранти.
Международната организация по миграция информира, че същата година в Средиземно море са загинали почти 3000 мигранти и бежанци. Агенцията отчита, че за първите месеци на 2016 година близо 174 000 души са пристигнали по море до европейските брегове, като 723 души са изчезнали или загинали.
Източник: http://pik.bg/
 
Ще използва ли Русия базата „Инджирлик“?
04.07.2016, 11:52
Турция може да разреши на Русия да ползва военновъздушната база „Инджирлик“ за борба срещу „Ислямска държава“. Това е заявил външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу в интервю за телевизионния канал TRT.
“Ние ще си сътрудничим с всички, които се противопоставят на „Ислямска държава“. Ние от самото начало водим тази борба и отворихме базата „Инджирлик“ за тези, които искат активно да участват в нея. Защо да не можем да си сътрудничим и с Русия?
„Ислямска държава за всички нас е враг и с нея трябва да се борим“, е заявил турският външен министър.
 
Тъжни картинки от някогашното военноморско присъствие в Созопол
04.07.2016, 11:26
Странно чувство обзема всеки, който погледне към созополския остров Кирил (Кирик).
От ляво вижда базата на граничните полицейски кораби, а в дясно - руини и разруха, сякаш тази част от острова не е на държавата, а на наследници, които не могат да се разберат помежду си ...........Прочети още
 
В Карловската бригада анализираха прилагането на експерименталния модел за бойна подготовка
04.07.2016, 11:16
Едно от важните мероприятия за 61-ва Стрямска механизирана бригада - работна среща за преглед на ефективността от прилагането на експерименталния модел за бойна подготовка, прилаган в периода март – юни 2016 г., се проведе на 30 юни от 10.30 ч. в района на УЦ „Марино поле“, съобщава КСВ. На срещата присъстваха представители на отдел „Бойна подготовка на войските“ в Командването на Сухопътните войски и преподаватели от НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново.
Работната среща откри бригаден генерал Груди Ангелов – командир на бригадата, който в своето експозе направи обобщен преглед на положителните и отрицателни страни от прилагането на експерименталния модел за бойна подготовка и отбеляза, че положителното в модела е възможността за по-добра предварителна теоретична подготовка на личния състав, както и по-голяма гъвкавост при разпределянето на обучаемите за водене на съвместна подготовка.
Той сподели, че неокомплектоваността води до по-висока натовареност и недостиг на подготвени кадри за провеждането на качествен учебен процес, което изисква гъвкавост при планирането. В заключение бригаден генерал Груди Ангелов призова присъстващите към активност по време на дискусиите, за да се постигне целта на срещата, а именно да се набележат основните направления за работа и да се постигне равномерно разпределение на натоварването на военните формирования при детайлното планиране подготовката на същите за 2017 г.
Началникът на щаба на бригадата полковник Деян Дешков представи пред аудиторията изводите от проведената подготовка по експерименталния модел за времето от 1 март до 30 юни в трите основни форми: полева подготовка, подготовка в пунктовете за постоянна дислокация (ППД) и изпълнение на задачите от формированията като група за осигуряване на учебния процес (ГрОУП).
В хода на мероприятието своите виждания по прилагането на модела изказаха и командирите на военни формирования от състава на бригадата. Те споделиха от личен опит, че целодневната продължителност на полевите занятия дава възможност, чрез многократно повторение, да се затвърдят придобитите знания и умения от обучаемите и да се постигне системност и последователност при усвояване на знания и умения в индивидуалната и колективна подготовка.
Психолозите на бригадата също споделиха впечатления, придобити при непосредственото им участие в проведените полеви подготовки. Те обобщиха, че моделът дава възможност за по-пълен обхват на личния състав на полевите занятия и за развиване на умения за работа в екип и съзнание за взаимозависимост. Така се постига по-добра сглобеност в действията на формированията и по-високи резултати, поради практическата насоченост на занятията.
Отношение по дискутираната тема взе и полковник Сидеров – началник на катедра „Военни науки“ към НВУ. Неговите предложения бяха свързани с подбирането на различни форми за съвместна подготовка и включване на курсанти в провежданата подготовка на формированията, което ще даде възможност за обратна връзка и получаване на необходимата информация за определяне на насоките и основните приоритети при подготовката на бъдещите офицери и за подобряване на военно-образователната ни система.
Полковник Йордан Йорданов – началник на сектор в отдел „Бойна подготовка на войските“ – КСВ, изрази в своето изказване удовлетвореност от факта, че командирите са наясно с търсения ефект
от прилагането на експерименталния модел на подготовка и не се притесняват открито и свободно да изразяват своето мнение за положителните и отрицателни резултати от него. Според полковник Йорданов положителното е, че има визия за изглаждане на недостатъците с цел по-успешното прилагане на модела.
Такава работна среща се проведе на 27 юни и между главните сержанти на военни формирования от състава на 61-ва механизирана бригада. Темата бе отново „Преглед на ефективността от приложения експериментален модел за бойна подготовка в 61 мбр”. Сержантите споделиха, че много по-високият обхват на личния състав по време на полевата подготовка сплотява колективите и стимулира изграждането на взаимоотношения. Те приемат положително по-голямата свобода, дадена им за планиране и провеждане на подготовката, а негативното мнение на част от личния състав се базира на прекалено големия процент некомплект и системната липса на материални средства и ГСМ.
Изводите, които бяха направени в края на срещата, са че към настоящия момент усилията на всички трябва да продължат да бъдат насочени към все по-пълен обхват на личния състав при подготовката, за да се постигне ефективното му и пълноценно участие в учебно-бойната дейност, и към прилагането на нови методи за непрекъснато професионално усъвършенстване на военнослужещите от бригадата с цел придобиване и поддържане на необходимите способности.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
САЩ и Канада ще извършат наблюдателен полет над територирията на Русия
04.07.2016, 08:32
С-130Съвместна мисия на Съединените американски щати и Канада ще извърши наблюдателен полет над територията на Русия в рамките на международния Договор за открито небе, съобщава вестник „Коммерсант“.
За целта ще бъде използван канадски самолет тип С-130, който ще излети от аеродрум на арктическото крайбрежие на република Якутия.
Началникът на руския Център за намаляване на ядрената заплаха Сергей Рижков обясни, че полетът ще бъде изпълнен между 4 и 9 юли по предварително съгласуван маршрут. Руските специалисти ще контролират наблюдението на параметрите на полета и използването на техниката за тази цел.
В периода 4-7 юли руски инспектори ще проверят военната дейност в Черна гора, където ще посетят учебни райони и полигони, ще получават брифинги за извършваните в района маневри, а също и информация за позициите на военните сили на балканската страна.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Литва приветства плановете на НАТО за разполагане на войски по руската граница
04.07.2016, 08:17
Далия ГрибаускайтеЛитва приветства плановете на НАТО за изпращането на войски в близост до границата с Русия като начало на новата политика за възпиране на Москва, пише британският вестник The Financial Times.
Далия Грибаускайте, президент на Литва, заяви, че плановете на Алианса да изпрати четири батальона от три-четири хиляди военнослужещи в трите балтийски държави и Полша има важен възпиращ ефект за Русия, възприемана от правителството във Вилнюс като все по-голяма и непредсказуема заплаха.
"Ако (граничещите с нея държави) не бъдат чути след това Русия ще прави каквото си поиска", подчерта Грибаускайте пред изданието. "Ето защо един от инструментите на нашата защита е тя да бъде открита, ясна, и да бъде чута", обясни държавният глава на балтийската страна.
Очаква се решението за разполагането на войски по източния фланг на НАТО да бъде обявено официално на предстоящата тази седмица среща на върха във Варшава. Три от батальоните ще се ръководят от САЩ, Великобритания и Канада, а четвъртият - от Германия. Грибаускайте открои ролята на Берлин. "Това е много символично за нас: означава, че Германия започва да разбира своята отговорност за сигурността в Европа", отбеляза президентът на Литва.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Украинският министър на отбраната: Украйна е силна морска държава
03.07.2016, 22:18
Украинският министър на отбраната Степан Полторак, известен с думите си за „югосевера”, поздравявайки ВМС на ВСУ с професионалния празник, заяви, че Украйна е силна морска държава.   „Украйна е била, е и ще бъде морска държава. Украинският флот е бил, е и ще бъде съвременен и ефективен! Започнахме мащабна реформа, призвана да възроди бойния потенциал и да увеличи могъществото на отечествения флот”, заяви Полторак.
Той също озвучи много обещания и разкази за бъдещи перспективи на великатъа морска държава и могъщия ѝ флот.
Той също отбеляза, че в бъдеще командването на ВМС възнамерява да развива инфраструктурата и да решава неотложните задачи, една от която е решаването на социалните и битовите проблеми на семействата на военнослужещите.
Освен това, Полторак каза, че украинският флот е бил попълнен с нови военни съдове, а старите са били модернизирани. За модернизация са били отделени 4 милиона долара.
Междувременно председателят на Върховната рада (украинският парламент) Андрей Парубий в своето поздравление към военните по случай Деня на ВМС поясни кой именно може да върне Крим и черноморските бази на Украйна. Според него, тази мисия е в състояние да бъде изпълнена само от ВМС на Украйна.  
Парубий също отбеляза, че Украйна винаги е била и ще си остане крупна морска държава. А нейните моряци са образец за мъжество, патриотизъм и висок професионализъм. - Още за ВМС на Украйна
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Владимир Путин подписа закона за националната гвардия на Русия
03.07.2016, 21:06

PutinПрезидентът на Русия Владимир Путин подписа закона „За войските на националната гвардия на Руската Федерация“, предава Интерфакс.
Текстът на закона е качен в официалния правителствен интернет-портал за правова информация.
Законът беше приет от Държавата дума на 22 юни 2016 г. и одобрен от Съвета на Федерацията на 29 юни 2016 г.

Гвардейците ще могат да проверяват документи, да задържат граждани, да блокират участъци, в това число при масови безредици. Те ще имат право при извънредно положение да забраняват движението на коли и пешеходци, да използват коли на гражданите за придвижване към местата на извънредни произшествия и за преследване на престъпници, да влизат в жилища, да използват сила и специални средства и оръжие в случай на необходимост.
На новата федерална служба се предават пълномощия в сферата на търговията с оръжия и контрола на частната охранителна дейност. Гвардейците съвместно с полицията ще изпълняват задачи по опазване на обществения ред, гарантиране на обществената сигурност и участие в борбата с екстремизма и в териториалната отбрана на РФ.
Сред другите им задачи е охрана на важни държавни обекти и специални товари, оказване на съдействие на пограничните органи на ФСС при опазване на границите. Делегират им се редица пълномощия, аналогични с онези, които сега имат служителите на Федералната служба за сигурност: използване на оръжие за предотвратяване на терористичен акт, освобождаване на заложници, отблъскване на групово или въоръжено нападение на важни държавни обекти и специални товари и т.н.
Войските на националната гвардия извършват своята дейност на основата на принципите на законността, при съблюдаване на правата и свободите на човека и гражданина, се подчертава в обяснителната записка.
Ръководството на Росгвардия ще осъществява президентът на РФ, а ще я управлява директор на федералната служба – главнокомандващият войските на националната гвардия. На тази длъжност е назначен армейски генерал Виктор Золотов, който бе главнокомандващ вътрешните войски на МВР.

 
Германия е удвоила износа си на оръжие през 2015 г.
03.07.2016, 15:54
Износът на оръжие на Германия се е удвоил през миналата година, отбелязвайки най-високо ниво от началото на века, предава Reuters.
Обемът на индивидуални разрешителни за износ на оръжие е бил 7,86 млрд. евро миналата година, спрямо 3,97 млрд. евро износ през 2014 г.
В тази сметка също влиза одобрената доставка на бойни танкове и танкови гаубици, заедно с амуниции и придружаващи превозни средства на стойност 1,6 млрд. евро за Катар – противоречива сделка, която обаче е одобрена от предишното правителство през 2013 г.
Германия е един от основните доставчици на въоръжение за страните от ЕС и НАТО и страната се опитва да намали продажбите на малокалибрено оръжие извън тези държави.
Миналата година правителството е отхвърлило 100 заявки за доставка на оръжие – същия брой като предишната година. През 2015 г. Берлин е одобрило 12,687 заявки, което е с 597 повече от предишната година.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
В Амурския корабостроителен завод на 1 юли е заложена ракетната корвета „Резкий“
03.07.2016, 12:37
проект 20380Корабът е нов стражевик за близката морска зона (корвета по западната класификация) проект 20380 (заводски номер 2104) и ще носи името «Резкий». Предназначен е за Тихоокеанския флот на Русия. «Резкий» е четвърти кораб от тази серия, който се строи в завода в Комсомолск на Амур. Трябва да бъде предаден на руския ВМФ през 2019 г.
Корветите проект 20380 са с дължина 100 м, широчина 13 м и водоизместване 2220 тона. Скоростта им е 27 възла. Ракетното му въоръжение включва противокорабни ракети „Уран“, ЗРК „Редут“ и противоподводен комплекс «Пакет-НК»
През февруари 2016 г. стана ясно, че в корабостроителния завод «Северная верфь» в Санкт Петербург през 2017 г. ще бъде спуснат на вода корветата «Гремящий», главен кораб от подобрения проект 20385. Корабът е заложен на 1 февруари 2012 г. Въоръжен е с главна артилерийски установка с калибър 100 мм А-190, 2 ЗАК АК-630М, ЗРК «Редут» и тактически ракетен комплекс „Оникс“ или „Калибър“. На борда е базиран вертолет Ка-27ПЛ.
В момента в Балтийски флот на Русия служат 4 корвети проект 20380. Още осем корвети от същия тип, включително 2 от проект 20385 са в различен стадий стадий на строителство в «Северная верфь» и Амурския корабостроителен завод. - Още проект 20380
Източник: Димитър Ставрев, сп. "Клуб ОКЕАН"
 
Китай ще проведе военни учения в Южнокитайско море между 5 и 11 юли
03.07.2016, 09:42
В обнародвано днес заявление на Държавното управление по морска сигурност на Китай пише, че страната ще проведе военни учения в Южнокитайско море от 5 до 11 юли, предаде ТАСС.
В краткото съобщение на ведомството са представени координатите на района, в който „ще преминат военни маневри“, включващ оспорваните Параселски острови. Управлението е забранило в посочения период навлизането на други съдове в района на ученията. Други подробности не са представени.
КНР от десетилетия води спор с няколко държави от региона около териториалната принадлежност на островите в Южнокитайско море, в които са въвлечени Виетнам, Бруней, Малайзия и Филипините.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Проблеми с новите украински бронекатери
03.07.2016, 09:35
Двата нови украински бронекатера тип «Гюрза-М» проект 58155, които трябваше да постъпят на въоръжение в украинските ВМС в чест на Деня на флота 30 юли няма да бъдат приети на въоръжение в планирания срок поради редица недостатъци. За това съобщава одеското издание «Думская.net».
От 8 месеца катерите са на изпитания в Одеския кораборемонтен завод. Засега украинските ВМС отказват да ги приемат поради недостатъци. Към момента изпитанията са преустановени, за да могат да се отстранят откритите дефекти.
Двата катера трябваше да бъдат приети официално на въоръжение на 30 юли 2016 г. за Празника на украинските ВМС в присъствието на украинския президент Петро Порошенко.
Става въпрос за бронекатери U 174 («Белгород-Днестровский») и U 175 («Аккерман») тип «Гюрза-М». В началото на юни 2016 г. се появиха съобщения че изпитанията са завършили успешно. Явно това не е така.
Двата катера са построени през 2012 г. в завод ПАО «Завод "Ленинская кузница"» в Киев, който принадлежи на президента Петро Порошенко. Предназначени са за действия по река Дунав и в крайбрежните райони на Черно и Азовско море. До 2017 г. трябваше да са построени 9 катера от този тип, но поради липса на финансиране през 2013 г. строителството им е спряно. Възобновено е през октомври 2014 г. Първите 2 катера са спуснати на вода през ноември 2015 г. и са провлачени до Одеса за доокомплектуване. Изпитанията им започнаха през февруари 2016 г.
Бронекатерите «Гюрза-М» са проектирани от конструкторско бюро «Казенный исследовательско-проектный центр кораблестроения» в град Николаев. Пълното им водоизместване е 50,7 тона, максималната скорост 25 възла, далечина на плаване на икономичен ход е 700 морски мили, а автономността е 5 дни. Екипажът е 5 души, въоръжението е 2 дистанционно управляеми бойни модула «Катран-М», всеки от които има 30 мм оръдия, автоматичен гранатомет, 7,62 мм картечница и 2 ПТУРК „Бариера“ с лазерно насочване. На катерите трябва са има оптикоелектронна система за управление на огъня и за наблюдение тип „Сова“ и комплект ПЗРК.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Порошенко: САЩ ни дават военна помощ за $500 млн.
03.07.2016, 08:47
ПорошенкоПод формата на военна помощ САЩ ще предоставят на Украйна $500 млн., заяви президентът на  Украйна Петро Порошенко.
Той направи това разкритие вчера при получаването на поредната пратка военна помощ на летището Бориспол. Там самолет Boeing 747-400F на американската компания Atlas Air достави четири контрабатарейни РЛС AN/TPQ-36 Firefinder и десет леки РЛС за откриване на минометни позиции AN/TPQ-48 LCMR.
За тази година САЩ отпуснаха на Киев военна помощ за $335 млн. В конгреса пък е внесен документ за нови $500 млн.
Украйна вече настоява да получи от Пентагона смъртоносни оръжия.
 

 
Морски стратегически ядрени сили на ВМФ на РФ към 01.07.2016 г.
02.07.2016, 21:52
 
Строителство на бойни кораби за ВМФ на РФ към 01.07.2016 г.
02.07.2016, 21:48
 
154 хиляди новобранци призовани в руската армия
02.07.2016, 20:30
Над 154 хиляди наборници са призовани за военна служба в Русия към днешна дата, съобщава РИА „Новости".
Над 125 хиляди новобранци вече пътуват към местата за отбиване на военната си служба.
Руското военно ведомство уточнява, че основна част от наборниците, както и вече уволнените войници, отбили службата, се извозват с жп транспорт, като за целта са сформирани 15 военни ешелона.
Когато става въпрос за поделения в отдалечени места - Якутия, Камчатка, Сахалинска и Калининградска области, войниците се превозват с военна или гражданска авиация.
Представители на обществени правозащитни организации, комитетите са войнишките майки, родителските комитети на военните части имат възможност в хода на пролетната наборна кампания да съпровождат групите с млади войници от сборните пунктове до местата на отбиване на военната служба, се казва в съобщението на военното ведомство.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Русия и НАТО предлагат да свалят картите в Балтийско море
02.07.2016, 17:18
Съветът НАТО-Русия ще се срещне на 13 юли, за да обсъди мерки за сигурност във въздушното пространство над Балтийско море и други теми, съобщи агенция РИА Новости, позовавайки се на изявление на руското министерство на отбраната. Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия ще представи предложения за изработване на система от мерки за доверие, повишаващи сигурността на полетите над Балтийско море. Те ще включват изискване руските военни самолети да летят с включени транспондери (устройства за идентификация). Това ще позволи на службите за контрол на въздушното движение в страните от балтийския регион да идентифицират руските летателни апарати при полетите им над неутрални води.
Ако и страните от НАТО са готови полетите на самолетите им да летят с включени транспондери близо до руските граници, специалисти от министерството на отбраната на Русия са готови да участват в детайлно обсъждане на въпроса на експертно ниво, добави Шойгу, цитиран от ТАСС.
През последните месеци бяха регистрирани няколко случая на близки срещи между руски и западни самолети над Балтийско море и бившите съветски балтийски републики поискаха от НАТО да засили отбраната в региона.
През април станаха няколко такива инцидента, кат при един от тях руски самолети прелитали над американския ескадрен миноносец "Доналд Кук", а при друг бомбардировач Су-24 преминал на едва девет метра над кораба, извършвайки според американската армия симулация на нападение срещу него.
Предложението за "свалянето на картите" става след инцидент във водите на Средиземно море между САЩ и Русия. Руското Министерство на отбраната съобщи, че американски разрушител е преминал опасно близо до руска фрегата в Средиземно море, наричайки инцидента „грубо нарушение“ на международните споразумения.
„На 17 юни в източната част на Средиземно море корабът USS „Грейвли“ беше опасно близо до руски военен кораб, на 60 до 70 метра от лявата му страна, и пресече пътя на фрегата „Ярослав Мъдри“ на опасното разстояние от 180 м. от носа“, се казва в изявлението на министерството.
Руският фрегата "Ярослав Мъдри" е отговорна за инцидента с американски бойни кораби в Средиземно море, заявиха в Пентагона.
Фрегатата е подавала лъжливи сигнали в опита си да се доближи до американския боен кораб „Грейвли“ (Gravely), прикриван от самолетоносача "Хари Трумън", уточниха източници в Пентагона.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Контраадмирал Митко Петев говори за днешните ВМС пред старите военни моряци
02.07.2016, 16:45
контраадмирал Митко ПетевПредседателят на клуб "Военни моряци" към Столичната организация на СОСЗР кап. I ранг о.з. Георги Методиев покани командира на ВМС контраадмирал Митко Петев да излезе пред клуба и да разкаже за задачите и бъдещето на ВМС. Бе постигната договореност това да стане на 29 юни 2016 год. Пред събралите се членове на клуба и поканените гости - почетният председател на клуба адмирал о.з. Иван Добрев, председателят на СОСЗР ген. лейт. о.з. Стоян Топалов, председателят на СВВНВУ ШЗО и РВГ мичман I ранг Атанас Илев, к.д.п., който е и член на нашия клуб, и други членове на клуба и Столичната организация на Съюза, контраадмирал Митко Петев изнесе лекцията "Състав, организация и задачи на Военноморските сили на Република България. Планове за развитие и снабдяване с нови кораби и военна техника". Лекцията бе онагледена с мултимедийна техника и бе посрещната с интерес........Прочети още
 
Подводницата „Старый Оскол“ вчера пристигна в Новоросийск
02.07.2016, 15:00
проект 636.3В късния следобед на 1 юли най-новата руска дизелово-електрическа подводница от трето поколение Б-262 „Старый Оскол" проект 636.3 успешно завърши междуфлотския преход от Северния в Черноморския флот и пристигна в Новоросийската военна база – мястото за постоянно дислокация на субмарината. - (видео)
Проведена бе тържествена церемония по посрещането на новото попълнение на корабния състав на ЧФ, в която участие взе командващият на ЧФ адмирал Александър Витко.
Б-262 влиза в състава на 4-та отделна бригада подводници на ЧФ, където вече се намират две субмарини от същия проект – Б-261 „Новороссийск” и Б-237 „Ростов на Дон”.
Черноморският флот трябва да получи общо шест подводници по проекта 636.3, като четири от тях вече са включени в състава на ВМФ на Русия. Още две ще бъдат предадени на военните до края на 2016 година. Отделна серия от шест аналогични подводници ще бъде построена за Тихоокеанския флот. - Още за проект 636.3
 
Включват пeнcиoниpaни военни и полицаи в oxpaнaта нa oбщecтвeния peд
02.07.2016, 14:00
Oбcъждa ce пpeдлoжeниe дa ce дaдe възмoжнocт нa вeчe пeнcиoниpaни cлyжитeли нa MBP и бивши вoeнни дa ce вĸлючaт c фyнĸция пo oxpaнa нa oбщecтвeния peд. Toвa зaяви пpeд жypнaлиcти в Cмoлян миниcтъpът нa вътpeшнитe paбoти Pyмянa Бъчвapoвa. Cпopeд нeя тoвa e eднo oт oбcъждaнитe пpeдлoжeния във вpъзĸa c пpoблeмa c битoвaтa пpecтъпнocт. Зa тoзи вapиaнт ce изиcĸвa зaĸoнoдaтeлнa пpoмянa, ĸoятo щe бъдe внeceнa ĸaтo пpeдлoжeниe cпopeд миниcтъp Бъчвapoвa.
Зaмиcълът e oбщинитe дa мoгaт дa нaзнaчaвaт в paмĸитe нa oбщинcĸaтa пoлиция тaĸивa бивши cлyжитeли и тo нe пpи дoceгaшнитe ycлoвия, ĸoитo изиcĸвaт мнoгo пo-гoлeми paзxoди. Bътpeшният миниcтъp yчacтвa в Cмoлян в paбoтнa cpeщa, ĸoятo e чacт oт ĸaмпaниятa нa MBP и HCOPБ “Зaeднo в пpeвeнциятa нa пpecтъпнocттa”. Mиниcтъp Бъчвapoвa дoпълни, чe c пoдгoтвянaтa пpoмянa oбщинитe щe мoгaт дa нaзнaчaвaт пeнcиoниpaни бивши пoлицeйcĸи и вoeнни cлyжитeли, ĸoитo дa бъдaт cъc cтaтyт и дa имaт oпpeдeлeни фyнĸции. Щe ce дaдe възмoжнocт дa ce cъздaдe oбщинcĸa пoлиция зa oбщинитe, ĸoитo имaт жeлaниe дa гo нaпpaвят. B пpeдлoжeниeтo ca paзпиcaни ĸaĸви щe бъдaт фyнĸциитe нa тeзи cлyжитeли дo пpиcтигaнeтo нa пoлициятa.
Ha cpeщaтa c пpeдcтaвитeли нa OД нa MBP, пpoĸypaтypa, oблacтнaтa и oбщинcĸитe yпpaви, миниcтъp Pyмянa Бъчвapoвa пpeдcтaви инициaтивaтa нa вътpeшнoтo вeдoмcтвo зa aĸтивизиpaнe нa paбoтaтa пo пpeвeнция нa битoвaтa пpecтъпнocт. Ocнoвeн aĸцeнт e ĸoopдиниpaнe и oбeдинявaнe нa paбoтaтa нa пoлиция, мecтнa влacт и тepитopиaлнитe ĸoнтpoлни opгaни. Cмятaм, чe caмo c oбщи ycилия мoжeм дa ce cпpaвим c тoзи пpoблeм, ĸoйтo e изĸлючитeлнo coциaлнo чyвcтвитeлeн и мнoгo вaжeн зa гpaждaнитe, зaяви вицeпpeмиepът Бъчвapoвa.
Kъм ĸмeтoвe и пpeдcтaвитeли нa мecтнaтa влacт oт 10-тe oбщини в oблacт Cмoлян бe oтпpaвeнa пpeпopъĸa имeннo мecтнитe ĸoмиcии зa cигypнocт и oбщecтвeн peд дa oбeдинят ycилиятa в пpeвeнциятa пo oтнoшeниe нa битoвaтa пpecтъпнocт. Дa ce нaпpaви звeнo зa aнaлизи, ĸoeтo дa oтĸpи cпeцифиĸaтa нa ĸoнвeнциoнaлнaтa пpecтъпнocт зa дaдeнa oбщинa и peгиoн. Увeличaвa ce дeлът нa xopaтa, ĸoитo ca paбoтeщи и ce зaнимaвaт c тaĸъв вид пpecтъплeния, бe oтчeтeнo нa cpeщaтa. Cъcтoяниeтo нa yличнoтo ocвeтлeниe, пътищa и мapĸиpoвĸa, ĸaĸтo и изгpaждaнeтo нa cиcтeми зa видeo нaблюдeниe бяxa пocoчeни ĸaтo чacт oт фaĸтopитe пo oтнoшeниe нa пpeвeнциятa. Зaeднo c ДAHC в мoмeнтa ce paзpaбoтвa мeтoдиĸa, пo ĸoятo дa ce ocъщecтвявa пpeвeнциятa ĸъм eднa oт cъвpeмeннитe oпacнocти – paдиĸaлизaциятa, пocoчи вътpeшният миниcтъp.
Изтoчниĸ: БTA
 
Трима загинаха при катастрофа на вертолет в Мексико
02.07.2016, 08:47

Вертолет на военновъздушните сили на Мексико, модел AgustaWestland AW109SP (р.н. 1908), се е разбил в петък около 13:30 местно време в щата Мексико, предава РИА Новости, позовавайки се на lmpacto.

По предварителни данни в резултат на падането са загинали трима души, намиращи се на борда. Вертолетът не се е запалил.
Районът на инцидента е отцепен от полицията и военните. Летателния апарат е извършвал полет от Оахаки към Мексико.

 
Индийският лек изтребител Tejas най-после е приет на въоръжение
02.07.2016, 08:38
TejasСамолетостроителната компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL) предаде на 45-а авиоескадрила “Flying Daggers” първите два леки изтребителя Tejas (Light Combat Aircraft - LCA). Останалите 18 едноместни и 4 двуместни изтребителя ескадрилата ще получи до края на 2018 г. Самолетът се разработва почти 30 години и е предназначен да замени остарелите вече МиГ-21 и МиГ-27.
Tejas е с четирикратно резервирана електро-дистанционна система за управление и може да използва съвременно въоръжение от различен клас – управляеми ракети „въздух-въздух” и „въздух-повърхност”, конвенционални и коректируеми авиобомби, притежава мощна система за РЕБ.
Плановете на индийските ВВС са да приемат на въоръжение до 80 изтребителя от второто поколение Tejas Mk1A, който ще се отличава с по-мощен двигател и най-съвременно оборудване.
Към Tejas са проявили интерес ВВС на Шри Ланка и Египет. - Още за Tejas
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
ОАК чака договор за серийно производство на Т-50 след 2017 г.
01.07.2016, 23:48
T-50Руската самолетостроителна корпорация ОАК очаква да получи договор за серийно производство на Т-50 (ПАК ФА) през 2017 – 2018 г. Това става ясно от годишния отчет на корпорацията, цитиран от РИА Новости.
По-рано през юни източник от руската авиопромишленост заяви, че договорът за 12 серийни изтребителя се чака към 2017 г.
През пролетта на 2015 г. стана ясно, че руското МО няма намерение да прави голяма поръчка за серийни изтребители в рамките на програмата за превъоръжаване до 2020 г. и ще се ограничи само с една ескадрила, която ще участва във войсковите изпитания.
Руският проект за изтребител от следващо поколение Т-50 (ПАК ФА) е в изпитания вече шест години. В тях са заети шест, като се очакват още поне четири летящи прототипа, които трябва да полетят през тази и следващата година. - Още за Т-50
 
Владимир Путин предупреди Финландия, че ще има ответни действия, ако тя влезе в НАТО
01.07.2016, 21:23
ПутинПрезидентът на Русия Владимир Путин заяви, че, ако Финландия влезе в НАТО, тя не трябва да разчита, че руските войски, които по-рано са били отдалечени от границата ѝ, ще останат по предишните си позиции, предаде Интерфакс.
„Представете си, че Финландия влезе в НАТО. Това ще означава, че финландската войска ще престане да бъде независима и суверенна в пълния смисъл на думата. Тя ще стане част от военната инфраструктура на НАТО, която ще се окаже на границите на Русия“, заяви Путин по време на съвместна пресконференция със своя финландски колега Саули Ниинистьо. „Помислете си, как ще действаме по-късно? Че ще запазим войската си на 1500 километра от границата?“, добави той.
Путин заяви, че Русия „при всеки случай ще се отнесе с уважение към всеки избор на финландския народ“. Той добави, че именно финландците трябва сами да осигуряват своята независимост и сигурност. Руският президент подчерта, че страната му цени неутралния статут на Финландия. - (видео)
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Чисто нов изтребител JAS 39 кацна в Унгария
01.07.2016, 20:58
JAS-39Един изтребител JAS 39 Gripen (б.н. 44) се приземи в унгарската военновъздушна база Кечкемет в петък, заявиха от министерството на отбраната.
Неговият предшественик бе унищожен преди повече от година в Чехия, докато кацаше във военновъздушната база Часлав, отбелязва министерството в изявление.
Тогава пилотите успешно катапултираха и се измъкнаха невредими от инцидента.
Подмененият изтребител, който става част от военновъздушните сили на Унгария, пристигна от Швеция и ще влезе в редовна експлоатация след като получи всички необходими разрешителни от унгарските авиационни власти, се добавя в изявлението.
Друг JAS 39 Gripen, който е бил повреден по време на кацане в Кечкемет през юни миналата година е в напреднал етап на ремонт и се очаква да бъде готов през есента, съобщи още министерството.
JAS 39 Gripen (Грифон) е шведски многоцелеви изтребител, произвеждан от компанията SAAB. Приет е на въоръжение във военновъздушните сили на Швеция, Унгария, Чехия, Република Южна Африка и Тайланд. - Още за JAS 39
 
Обновяват материалната база във военните окръжия
01.07.2016, 20:30
Само преди няколко дни началникът на ЦВО полковник Георги Петков, гости  и служители откриха с тържествен водосвет новия отремонтиран офис на Военното окръжие във Велико Търново (на снимката). Тогава полковник Петков посочи, че причината да имаме повод за радост и да се чувстваме добре тук се дължи на безрезервната подкрепа на Министерството на отбраната и добре свършената работа от изпълнителите на проекта: Фирма „Георги Трънски“ ЕООД и Фирма „Топ надзор Консулт“ ООД, за което им изказа безкрайна благодарност. За мен беше много важно, продължи той, да бъдат създадени съвременни условия за работа във Военното окръжие и да бъде осигурена по-добра и благоприятна среда за комуникация с гражданите, които се нуждаят от нашите услуги. Полковник Петков подчерта, че добрата работна атмосфера предразполага към по-квалифицирано изпълнение на служебните задължения и по-високо ниво на общуване.
Това не е първият успех в това отношение. Горд съм, казва полковник Петков, че имаме подкрепата на Министерството на отбраната, Столична община и много други ведомства от държавната и местната администрация които съдействат за повишаване на ефективността на нашата пряка дейност. В тази връзка той подчерта финансовата подкрепа на столичния кмет Йорданка Фандъкова за реновирането, в рамките на по-малко от една година, на етажа от сградата, на който се помещава отдел „Столичен”. Освен това са извършени текущи ремонти на сградите на военните окръжия в Смолян, Бургас и Стара Загора. Полковник Петков изрази надежда занапред да има достатъчно средства за обновяване на материалната база на други военни окръжия.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Холандските F-16 се завърнаха от Близкия Изток
01.07.2016, 20:14
Ф-16Холандските изтребители F-16 приключиха участието си в операциите срещу терористите от ИД в Ирак и Сирия. От включването си в бойните действия срещу ислямските екстремисти през октомври 2014 г. холандските пилоти са изпълнили 2100 мисии, като в над 1800 от тях са използвали средства за поразяване. През цялото време холандските ВВС са действали от военновъздушна база в Йордания, първоначално с шест изтребителя (плюс два резервни), а по-късно с четири плюс два.
Холандският контингент е заменен от белгийски F-16. Това ще позволи на холандските ВВС да си поемат дъх. През последните десетилетия те участват в множество вонни конфликти. В началото на 1990-те те осигуряват зоната, забранена за полети в Босна. Няколко години по-късно участват във войната срещу Югославия, по-късно в Афганистан, а през 2011 се включват за кратко във военните действия срещу Либия.
През 2017 г. холандски F-16 ще се включат в мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство на прибалтийските републики.
Източник: http://www.pan.bg/
 
На "Адмирал Кузнецов" започнаха тренировъчни полети в Баренцово море
01.07.2016, 15:30
Целта е тренировка на корабната авиационна група. Излитанията и кацанията се предхождат от ниско прелитане над палубата на кораба, за проверка на всички системи на борда на самолетите и на кораба.
Доскоро "Адмирал Кузнецов" бе на ремонт в 35-ти кораборемонтен завод в Мурманск, където бе възстановена бойната му готовност, а погребите за авиационни боепирпаси бяха модернизирани за нов вид такива.
Очаква се през есента "Адмирал Кузнецов" да пристигне в източната част на Средиземно море с новите палубни самолети МиГ-29К/КУБ. През 2017 г., след похода в Средиземно море, единствения руски самолетоносач ще излезе в дълъг ремонт за модернизация.
Източник: http://www.pan.bg/
 
БТР влезе в музея на бойната слава
01.07.2016, 10:15
Експонатът е отпуснат със заповед на Министъра на отбраната на Република България Николай Ненчев. Министерството на отбраната ще предостави безвъзмездно на „Музея на бойната слава – Ямбол“ с цел подпомагане на неговия фонд и други различни по вид експонати, сред които МТЛБ КЩМ З-80,УАЗ-469, УАЗ-452.
БТР-60 (Р-145 БМ „Чайка“) е руски амфибиен бронетранспортьор, първият от серия осемколесни бронетранспортьори. На въоръжение е от 1959 г. до днес в 63 държави по целия свят. Командно-щабната машина, с два бензинови двигателя е оборудвана с радио-средства за управление на войската. Военният експонат идва в ямболския музей от в.ф.28860 в Горна малина.
Община Ямбол получи и безвъзмездно още 70 дка терени от войсковия район от т.нар. „Пионерни казарми“ на 29 пехотен Ямболски полк, които ще бъдат включени към площта на „Музея на бойната слава“. Договорът за предоставяне е подписан между кмета на община Ямбол и областния управител и предстои предаване на терените.
Музеят на бойната слава бе открит на 9 май 2013 г. и е единственият по рода си в страната общински военен музей. Експонатите му се радват на нарастващ интерес от жителите и гостите на града. Растящият интерес към Музея на бойната слава се дължи, както на интригуващите експонати, които могат да се видят на открито и в тематичните зали, така и на активната политика по популяризирането му. В последната година музеят привлече стотици посетители чрез дните на отворени врати по повод официални празници, организирането на възстановки на различни военни битки и тематични беседи, свързани с важни дати от историята ни.
Източник: http://www.sliveninfo.com/
 
Четвърти рожден ден за база КУН
01.07.2016, 09:27
Днес най-младата база на Военновъздушните сили, тази за командване, управление и наблюдение, навършва четири години. Базата е създадена през 2012 г. и включва в състава си радиотехнически войски, формирования за комуникационна, информационна и навигационна поддръжка, центрове за командване и управление, центрове за военно ръководство на въздушното движение, метеорологичния център на ВВС, логистика.
Задачите й са да управлява непрекъснато и активно войските от ВВС, да осъществява контрол на въздухоплаването, обслужване на въздушното движение, радио-локационно наблюдение, комуникационна информационна и навигационна поддръжка, и носене на бойно дежурство за Air Policing в Интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО.
Честит празник на всички колеги!
 
Военнослужещи от 101-ви алпийски батальон ще участват в международното учение „Петте кули”
01.07.2016, 09:13
Военнослужещи от състава на 101-ви алпийски батальон с ръководител старши лейтенант Радван Сираков ще участват в най-голямото алпийско учение на Италианската армия ,,Петте кули''. Учението се провежда от 3 до 7 юли, т.г. в Доломитите, където има изградени над 50 трасета за алпийско катерене, съобщават от КСВ.
Участието на българските военнослужещи за трета поредна година в учението е договорено по време на посещението на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, в резултат от проведените разговори с командира на Алпините генерал - майор Бонато.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Първо посещение на KC-390 в Европа
01.07.2016, 08:40
КС-390Участието на KC-390 на Embraer на предстоящия авиосалон Farnborough 2016 беше потвърдено.
Бразилският военнотранспортен самолет ще бъде представен за първи път извън Бразилия. Следващата седмица, на 4 юли, самолетът ще пристигне в Европа, в Португалия, където се намират промишлени съоръжения на португалския авиопроизводител Ogma. Машината ще бъде представена на португалските ВВС, които биха могли да направят поръчка за шест самолета, съгласно писмото за намерение, подписано през 2014.
След това той ще замине за участието си в авиосалона Farnborough 2016, преди да започне презентационната си кампания в Европа.
Графикът на програма включва в момента на сертифициране през втората половина 2017 г. за да могат да стартират и първите доставки през 2018.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Приключи "Тракийски орел 2016"
01.07.2016, 08:28
Съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийски орел 2016” приключва днес, 30 юни 2016 г. Тренировката започна в края на април.
Американските изтребители бяха от състава на 131-ва изтребителна ескадрила от Въздушната национална гвардия на щата Масачузетс, подсилени от 194-та изтребителна ескадрила от състава на Въздушната национална гвардия на Калифорния. От българска страна се включиха самолети МиГ-29, Су-25, L-39ZA, C-27J Spartan, вертолети AS 532AL Cougar, Ми-24, Ми-17 и формирования от Зенитно-ракетни войски.
Ръководител на летателната тренировка бе бригаден генерал Иван Лалов, командир на авиобаза Граф Игнатиево.
Целта на „Тракийски орел 2016” бе да се усъвършенства подготовката на личния състав от българските ВВС за изпълнение на съвременни тактики, техники и процедури и за работа в международна среда.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
The Guardian: 1000 канадски войници по границата на Русия
01.07.2016, 08:21
Канада ще разположи 1000 войници в Латвия за един от четирите батальона, които НАТО сформира в Източна Европа в отговор на руското анексиране на Крим, съобщава The Guardian .
Заедно със САЩ, Великобритания и Германия, Канада „ще създаде и ръководи“ бригада в повишена готовност, която ще „допринесе за повишеното присъствие на НАТО в Източна и Централна Европа“, се казва в изявление на канадското военно министерство. От ведомството поясняват, че повече подробности ще бъдат оповестени на срещата на НАТО в Полша следващия месец.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
FAZ: Германският министър на отбраната отпътува за Турция
01.07.2016, 08:16
Урсула фон дер ЛайенГерманският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен се отправя днес към Турция, където ще посети войниците на Бундесвера във военната база „Инджирлик“, припомня националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. След известно напрежение в сряда властите в Анкара дадоха зелена светлина на пътуването й.
Приемането на арменската резолюция в Бундестага стана причина турското правителство да отмени планирана за средата на юли визита на германска делегация. В „Инджирлик“ има разположени около 240 германски военнослужещи, които участват в мисии срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. С посещението си в базата Урсула фон дер Лайен иска да се увери, че няма да има препятствия при следващата визита на представители на германските власти.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Грушко: НАТО разполага ПРО в Турция под фалшив предлог за заплаха от Сирия
01.07.2016, 08:09
ГрушкоСеверноатлантическият алианс разполага в Турция система за противовъздушна отбрана (ПРО) заради несъществуваща заплаха за ракетно нападение от страна на Сирия, заяви постоянният представителна Русия в НАТО Александър Грушко, пише „Взгляд“ в четвъртък (30 юни).
„Страните от НАТО поетапно разполагат в Турция системи Patriot за защита на страната от явно несъществуваща заплаха за ракетно нападения от страна на Сирия“, цитира думите му РИА „Новости“.
В края на 2012 г. Анкара поиска от НАТО да й достави ракетите с цел предотвратяване на въздушни удари от територията на Сирия. В началото на 2013 г. в три югоизточни района на Турция, на 70-100 км от границата със Сирия, бяха разположени по две установки Patriot от Германия, САЩ и Холандия, припомня „Взгляд“.
През декември 2015 г. медиите съобщиха, че НАТО смята да подсили турската противовъздушна отбрана с изпращането на самолети с радиолокационно оборудване Boeing E-3 Sentry. Преди това НАТО реши да окаже подкрепа на Турция с допълнителни средства за въздушна отбрана, в това число и за да се избегнат инциденти като този със сваления руски Су-24.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Флотилията е факт от днес
01.07.2016, 08:04
комодор Мален ЧубенковТова, разбира се, не е оная флотилия с участието на Румъния и Турция, за която говорим от две седмици насам. И не можем да определим недоразумение или несъгласуваност роди този казус.
От днес Българските ВМС имат в структурата си Флотилия бойни и спомагателни кораби. Това се случва в изпълнение на Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. На последното си заседание правителството предложи на президента да издаде указ за освобождаване на комодор Мален Чубенков (на снимката) от длъжността командир на Военноморската база и назначаването му за командир на флотилия бойни и спомагателни кораби, считано от 1 юли 2016 г.
Флотилията е пряко подчинена на Командването на ВМС и се състои от два пункта за базиране – Варна и Бургас и три корабни дивизиона. В тази връзка е и предстоящото въвеждане на военното звание „флотилен адмирал”, което ще стане с приемането на внесените в парламента изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Новото звание ще дойде на мястото на „комодор”.
http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}