Военна информация

Архив - от 1 до 15 юли
 

 
258 украински военни убити от старта на операцията в Източна Украйна
15.07.2014, 22:40

Украинската армия е претърпяла загуби от 258 убити военнослужещи и още 922-ма ранени с различна степен на тежест от началото на операцията срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, съобщи официален украински представител, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Към днешния ден в плен остават 45 наши военнослужещи, включително и двама летци, от сваления самолет Ан-26", каза Андрий Лисенко, говорител на Информационния център на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана в Киев.

Същевременно Украйна отново обвини Русия за намеса в конфликта между Киев и проруските сепаратисти и намекна, че Москва може би е имала роля във въздушния удар в източна Украйна, при който по-рано днес загинаха най-малко четирима души, предаде БТА.

Обвиненията идват ден преди лидерите на ЕС да се съберат, за да обсъдят украинската криза. На тази среща те може дори да разгледат въпроса за приемане на нови санкции срещу Русия.

Най-малко четирима души загинаха при въздушната атака срещу жилищен квартал на Снежное, на 20 километра от границата на Украйна с Русия. Дванайсет апартамента бяха разрушени.

Сепаратистки лидер дори съобщи, че при това нападение са загинали 10 души. Той добави, че ударът е бил нанесен от украински военен самолет. Но украинските военни и украинското министерство на външните работи заявиха, че украински изтребители не са излитали от вчера, когато в източната част на страната беше свален военнотранспортен самолет Ан-26.

http://www.dnes.bg/

 
USS Vella Gulf (CG-72) напусна Черно море
15.07.2014, 22:20

 USS Vella Gulf (CG-72)Американския ракетен крайцер USS Vella Gulf (CG-72) след осемдневно пребиваване напусна акваторията на Черно море, съобщава ИТАР-ТАСС. Корабът участва в съвместното военноморско учение на НАТО и България „Бриз-2014“.

„След завършване на учението "Бриз-2014" първи от неговите участници Черно море напусна американския военен кораб. Още в неделя USS Vella Gulf излезе от Черно море, премина проливната зона и навлезе в Средиземно море, където се намира в момента“ - информира събеседник на агенцията.

USS Vella Gulf е снабден със системата за ПВО и ПРО „Инжис” и има на въоръжение крилати ракети „Томахоук”, противолодъчни ракети ASROC, зенитни управляеми ракети „Стандарт-2” и „Стандарт-3” (общо 122 ракети), както и два вертолета.

Корабите на Румъния и Турция също са напуснали пристанище Бургас и са се отправили към своите места за базиране.

Корабите на другите нечерноморски държави – Гърция, Франция, Италия и Великобритания – за сега остават в региона, като същите продължават да бъдат следени от самолети и кораби на Черноморския флот на Русия.

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще открие първото заседание на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война
15.07.2014, 21:56

Ангел НайденовМинистърът на отбраната Ангел Найденов ще открие утре, 16 юли, първото заседание на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея /2014 – 2018 г./. Комитетът е председателстван от министъра на отбраната. Националният комитет има за задача ежегодно да одобрява Национален план, изготвен от Организационния комитет, за оперативно съдействие за провеждането на честванията.

Честванията посветени на 100 г. от Първата световна война имат за цел да се съхранява паметта за събитията и личностите свързани с тази война и участието на България в нея. Целта е да се припомнят главните действащи лица, паметните места на бойната слава, битките и сраженията, както и да се възстановяват и честват военните паметници и гробища на героите, сражавали се и загинали за България.

http://www.mod.bg/

 
Днес руският ВМФ получава първият модернизиран Ил-38Н
15.07.2014, 20:45

Ил-38НКомпанията "Авиационный комплекс им. С.В. Ильюшина" съобщи на 14 юли, че са завърши работите по ремонт и модернизация на първия сериен противолодъчен самолет Ил-38Н (бордови номер19 жълт, регистрационен номер RF-75355) от Морската авиация на ВМФ на Русия в рамките на контракт, предвиждащ серийна модернизация на пет строеви самолета от този тип.

Модернизацията включва инсталирането на нова поисково-прицелна система "Новелла-П-38", която значително разширява обема на решаваните от самолета задачи и неговите бйните възможности.

Самолетът ще прелети днес от летището на Жуковски до летището за постоянно базиране в Ейск, където и ще бъде приет на тържествена церемония от ВМФ и ще бъде присвоено името Радий Папковский (главен конструктор на компанията „Ил“)

 
Пентагонът вдигна забраната за полети с F-35
15.07.2014, 16:05

F-35Министерството на отбраната на САЩ разреши да се възобновят полетите с изтребители F-35 Lightning II, съобщава Flightglobal.

Забраната бе наложена на 3 юли след инцидента от 23 юни, когато при излитане с F-35А възникна пожар в задната част на самолета, а по пистата бяха намерени отломки от двигателя. Заповедта на Пентагона за възобновяване на полетите включва и някои ограничения и мероприятия – свит е диапазона на режимите на полета, както и по-чести проверки на двигателя.

Според министърът на ВВС на САЩ г-жа Deborah Lee James с това решение се увеличават шансовете F-35В да вземат участие в започналото вчера авиоизложение Farnborough 2014. Четири изтребителя F-35B са дислоцирани от 10 юли на летището във военноморската база Patuxent River (щат Мериленд) в очакване за разрешение за трансантлантически полет до Великобритания.

По късно се появи информация на AFP, според която Пентагона не е разрешил изпращането на изтребителите F-35 за участие в авиационното изложение във Фарнборо.

http://www.pan.bg/

 
Катастрофа с ирански изтребител F-4E
15.07.2014, 15:38

 изтребител F-4E Днес в 11:15 местно време ирански изтребител F-4E Phantom се е разбил малко след излитане, съобщава агенция Trend News.

Двамата пилоти са загинали. Няма информация какви са причините за катастрофата.

Изтребителят (номер 3-6664) е излетял от военновъздушната база Шираз (провинция Фарс, Южен Иран) и е от състава на 91-ва тактическа изтребителна ескадрила.

http://www.pan.bg/

 
Варна ще бъде домакин на на първото за страната събитие на Международната морска конфедерация
15.07.2014, 15:15

От 31 юли до 11 август т.г. Варна ще бъде домакин на първото за града и страната ни мероприятие на Международната морска конфедерация (INTERNATIONAL MARITIME CONFEDERATION, IMC), в която членуват сродни организации на ветерани от ВМС на Австрия, Белгия, Германия, Италия, Обединеното кралство и Франция, научи Moreto.net. Става дума за Международен младежки морски лагер, организатор, на който е Българската военноморска конфедерация (БВМК), в качеството и на член на IMC. В Българската военноморска конфедерация, както е известно участват: Асоциацията на възпитаниците на Морско училище (АВМУ); Сдружението „Клуб миноносец „Дръзки“ (СКМД); Съюзът на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, ШЗО, родолюбивото воинство и гражданство – клуб Варна; Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА) - клуб Варна; Съюзът на подводничарите в Република България (СПРБ) и Федерацията по морски многобой и приложен туризъм (ФММПТ).

След като на 28 ноември 2013 година БВМК стана пълноправен член на Международната морска конфедерация, тя получи и първата си задача: да организира международен младежки летен морски лагер през м. август 2014 година във Варна.

В помощта на Военноморските сили, на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, Община Варна, Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“, на Училището за деца с увредено зрение „Проф.д-р Иван Шишманов“ подготовката за провеждането на лагера е вече във финалния си етап. В основата на постигнатия до сега успех са ентусиастите от ръководството на БВМК – офицерите от резерва Динко Тенев, Димитър Димитров, Пламен Петров, Станко Станков, Тихомир Димитров, Павел Димитров, Митко Методиев и др.

В лагера ще вземат участие отбори от Австрия, Англия, България, Германия и Италия. Младежите и техните ръководители (тим лидери) ще бъдат настанени в Училището за деца с увредено зрение „Проф.д-р Иван Шишманов“, в кв. Аспарухово, а занятията по морските спортове ще се провеждат във Варненския залив, както и на плажа в района на „Карантината“, в базата на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“.

Амбициите на ръководството на БВМК това мероприятие да се мултиплицира, като ежегодно се провежда подобен лагер. Нашата все още несбъдната мечта е във Варна един ден да има база по морски спортове, в чието изграждане и поддръжка да се включат не само организациите - членки на конфедерацията, но и цялата варненска общественост. Защото Варна е морски град и има всички природни условия за приобщаване на своите жители към морето и морските дейности.

http://www.moreto.net/

 
Благоевград посрещна военнослужещи, които се завърнаха от Афганистан
15.07.2014, 15:04

В Благоевград днес се състоя церемония по тържествено посрещане на военнослужещите от Първи екип от съветници за участие в операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF), съобщава КСВ.

Събитието се проведе на площад „Георги Измирлиев” в града. Официални гости на церемонията бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, кметът на община Благоевград г-н Атанас Камбитов, областният управител г-н Муса Палев, председателят на Общински съвет Благоевград г-н Радослав Тасков, командирът на Първи екип от съветници подполковник Росен Арабаджиев, о.р. генерал Васил Василев, директорът на Областна дирекция на МВР комисар Георги Костов, началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” Благоевград комисар Георги Пармаков, началникът на районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Главен инспектор Боян Кондуров.

По време на церемонията от името на министъра на отбраната на Република България, началника на отбраната, командващия на Съвместното командване на силите и командира на Сухопътните войски бяха връчени награди на отличилите се по време на мисията военнослужещи.

В своето приветствено слово командирът на военно формирование 26 400 подполковник Иван Иванов каза: „В продължение на половин година работихте на хиляди километри от Родината при тежки климатични условия и напрегната обстановка и достойно защитихте името на България, Българската армия и Сухопътните войски. Показахте висок професионализъм при изпълнението на поставените Ви нелеки задачи, проявихте чувство за отговорност и допринесохте за утвърждаването на авторитета на нашата армия сред контингентите на страните от НАТО.”

На тържествената церемония присъстваха и семействата, роднините и приятелите на завърналите се военнослужещи, на които командирът на военно формирование 26 400 в своето слово благодари за оказаната морална подкрепа и опора по време на напрегнатите дни на мисията.

Хилядите граждани и гости, които присъстваха на тържествената церемония аплодираха продължително военнослужещите при преминаването им в тържествен марш.

http://www.otbrana.com/

 
Военните съветници на САЩ в Ирак предупреждават за вътрешна заплаха
15.07.2014, 13:34

Американските военни съветници са предали на Пентагона своя отчет за иракската армия, съобщи американското военно ведомство. В информацията не се потвърждават твърдения, изтекли от поверителен доклад, според които само половината от иракските сили си заслужава да бъдат съветвани от американските военни експерти. През юни в Ирак бяха изпратени 220 американски военни съветници, за да помогнат на иракската армия да се справи с засилващото се ислямистко настъпление в страната.

Според "Ню Йорк Таймс" документът, който е предаден н Пентагона предупреждава всички американски войници изпратени в Ирак като съветници за риска от проникване в иракската армия на сунитски екстремисти и шиитски войници, подкрепяни от Иран. Според американски ръководители, цитирани от всекидневника, американските военни са написали в доклада си, че само за половината от иракската армия има смисъл да бъде обучавана от американски експерти.

Съветниците изтъкват също, че иракските части имат капацитет да защитават Багдад, но не и да удържат града в случай на голяма атака. Говорителят на Пентагона отказа да коментира тези информации, но призна съществуването на заплаха от вътре и че американските войници са си взели поука от опита в Афганистан. Там войници на НАТО бяха вземани за мишени от афганистанци в униформа. "Би било непредпазливо и безотговорно да не се мисли за заплаха отвътре", каза той.

http://temadaily.bg/

 
Обявиха места за Враца
15.07.2014, 10:18

Редът, условията и организацията за окомплектоване на батальона във Враца са обявени със заповед на министъра на отбраната от 1 юли. Документът, заедно с допълнителните регистри за офицери, сержанти и войници във формированието, може да бъдат прочетени в сайта на Министерството на отбраната.

Според заповедта, до 1 септември офицерите и офицерските кандидати, желаещи да кандидатстват за места в батальона, трябва да подадат рапорти, към които да приложат заверено копие от документите от последното атестиране и кадрова справка. В периода 24-26 септември комисиите по кариерно развитие ще разгледат документите в низходящ ред на военните звания. До 20 ноември командирът на Сухопътните войски да издаде заповед за преназначаване и повишаване във военно звание, считано от 1 декември, на класирането военнослужещи, се посочва в министерската заповед.

Срокът за кандидатстване за сержантски или войнишки длъжности също е 1 септември. До 27 ноември командирът на СВ трябва да издаде заповед за назначаването на определените военнослужещи, считано от 1 декември.

Офицерските позиции в регистъра са 10 на брой и започват с началника на щаба на военното формирование.

Сержантските позиции са 11, а тези за войници – 48.

 
Израел свали БЛА на Хамас
15.07.2014, 10:07

Израелските ВВС са свалили малък безпилотен апарат, за който се смята, че е излетял от Ивицата Газа и принадлежи на групировката Хамас.

Апаратът е свален със ЗРК Patriot в 06,30 часа местно време на 14 юли. Машината е паднала в Средиземно море и в момента се издирва за да може да се оцени използваната система. Израелската страна твърди, че основната цел на Хамас е била изпробване на времето на реакция на системата за ПВО.

Източници от израелските разузнавателни среди твърдят, че Хамас се опитва да използва заредени с взрив БЛА за нанасяне на точкови удари по Израел. Поради това израелските сили от години се подготвят за подобни сценарии.

През 2012 – 2013 г. въздушното пространство над страната бе нарушено от поне два безпилотни апарата идващи от Ливан, които бяха свалени от израелски изтребители F-16.

http://aeropress-bg.com/

 
НАТО оказва морална подкрепа на украинските власти
15.07.2014, 09:47

В западната част на Черно море приключиха ученията „Бриз 2014“ с участието на 25 бойни кораба на членки на НАТО. Организаторите и не криеха, че политически фон на маневрите и изобщо на активизирането на силите на НАТО в Черно море са кризата в Украйна и възсъединяването на Крим с Русия.

Наблюдатели отбелязват, че сами по себе си маневрите „Бриз“ са политически коректни. Учебно-бойните задачи са решавани далеч от бреговете на Украйна, а в състава на групировката преобладаваха миночистачи и стражеви кораби. Но в щаба на НАТО изтъкват, че ученията са „ясна демонстрация на солидарността и колективната отбрана“.

Главна задача на западните съюзници бе да покажат на Русия сериозността на своите намерения, казва експертът Дмитрий Поликанов:

   - От самото начало те бяха планирали, че НАТО ще укрепва мощта на украинската армия. В случая това се прави с помощта на учения. Абсолютно правилно се отбелязва, че Северноатлантическият алианс за пореден път демонстрира сериозния характер на своите намерения. Те няколко пъти са повтаряли, че диалог с Русия, какъвто имаше в миналото, повече няма да има.

Обявено е, че след няколко дни военноморските сили на САЩ и на Украйна ще тренират съвместни действия в рамките на ежегодните учения Sea Breeze. Планирано е посещение на кораби на съюзниците в пристанище Одеса. От гледна точка на руски специалисти, повишената активност на НАТО в Черно море на фона на украинската криза е сравнима с шантаж. А международните учения са само формален повод за засилване позициите на НАТО в региона, казва политологът Семьон Багдасаров:

   - Цел на ученията е оказването на военно-политически натиск върху Руската Федерация. Това е изгодно на членките на НАТО, преди всичко на САЩ, защото стана очевидно, че кризата в югоизточна Украйна няма да приключи скоро.

Въоръжените сили на САЩ и техните съюзници започвайки от пролетта разгърнаха в Източна Европа невиждана активност. На майските маневри в Естония беше поставен рекорд – 6000 привлечени войници и офицери. Но планираните за юли учения Rapid Trident в западна Украйна са отложени за неопределено време. Не е ясно, кого ще учат: украинската армия е заета с наказателната операция в източна Украйна, и кога личният състав ще се върне по казармите, никой знае.

Ето мнението на директора на Центъра за обществено-политически изследвания Владимир Евсеев:

   - В условията на гражданска война в Украйна подобни учения имат явно провокационен характер. Изглежда, че в Брюксел и Вашингтон ситуацията се възприема неадекватно. Използването на такива учения като елемент за натиск върху Русия винаги ще получи достоен отговор, ако от това възникне необходимост.

Както каза още напролет началник Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валери Герасимов, западните съюзници нарастват сили в Прибалтика, Полша, Румъния, военното си присъствие на Балтийско, Черно и Средиземно море. „Ние не можем да останем безучастни към ставащото“ – беше подчертал тогава руският военачалник.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Катар ще закупи от САЩ въоръжение на стойност 11 милиарда долара
15.07.2014, 08:23

АН-64 ApacheКатар сключи голям договор с Пентагона за закупуване на въоръжение на стойност от около 11 милиарда долара, предаде УНИАН.

По думите на секретаря на американското военно ведомство Джон Кирби договорът потвърждава силните партньорски връзки между САЩ и Катар в сферата на безопасността и отбраната. САЩ ще доставят на Катар 10 зенитно-ракетни комплекса Patriot 24 хеликоптера Apache и над 500 преносими противотанкови ракетни комплекса Javelin.

http://www.focus-news.net/

 

 
Наши командоси тренират с американци
14.07.2014, 21:32

Близо 400 командоси от армията и червените барети от МВР започват парашутни скокове край Крумово. Там стартира съвместната българо-американска тренировка „Тракийско лято 2014“, чийто ръководител е полк. Явор Матеев. В нея участват военнотранспортни самолети на родните ВВС и на САЩ. Американците пристигат с 4 машини С-130 „Херкулес“, а ние участваме със „Спартан“. В същото време и специалните сили на войската се включват в учението. Целта е чрез съвместяване на действията на авиацията и командосите да се пестят средства за подготовка.

„Използваме полетите, за да тренираме. Тази седмица ще скачаме от „Херкулес“, а следващата и от българския „Спартан“. Американците идват у нас и си плащат абсолютно всичко. Ние използваме и харчим техния керосин, за да се готвим. Те ни носят дори и парашути. Нови, модерни, приети на въоръжение преди две-три години“, каза за „Преса“ полк. Матеев. Според него през последните години около 70% от подготовката на нашите парашутисти е с ресурс на САЩ. Сега Министерството на отбраната очаква американците да дадат безвъзмездно нови парашути по линия на програмата за военно сътрудничество.

Командоси обясниха, че парашутите на армията ни са немски, въведени на въоръжение от близо десет години и ресурсът им е почти на изчерпване. От прекомерната употреба са започнали да се късат и тези, които могат да се закърпят, пак влизат в обръщение.

Парашутистите ще извършат дневни и нощни полети на височина в диапазона 400-3000 м. Те ще скачат и с пълно бойно снаряжение, сред тях има и няколко дами. Освен военнотранспортни самолети в тренировките са привлечени и няколко вертолета - „Кугар“ и Ми-17. Хеликоптерите ще спускат по способа „бързо въже“ командоси в „критични точки“, ще извършват медицинска евакуация на пострадали и ранени. Нашите и американските пилоти на самолети ще отработват ситуации, свързани с превоз на войски и товари, стоварване на въздушни десанти, тактически полети на малки височини и т.н.

http://pressadaily.bg/

 
НАТО обмисля контраатака срещу руските тролове
14.07.2014, 21:10

Северноатлантическият пакт е изненадан от ефективността на руската информационна война в интернет по време на конфликта с Украйна и сега търси начини да контрира агресивните пропагандни кампании, съобщи новият британски посланик в НАТО пред "Файненшъл таймс".

Адам Томсън допълва, че анексирането на Крим и събитията в Източна Украйна са съпроводени от организирани кампании за "тролене" и кибератаки срещу организации, смятани, че симпатизират на Запада.

По думите му случилото се с Крим е подействало като аларма за НАТО и сега темата как да се контрира медийна офанзива ще бъде в дневния ред на срещата на НАТО на върха през септември.

"Как се контрира руска пропаганда? Как да сме по-добри в киберзащитата? Как да подобрим сътрудничеството си в разузнаването, така че да разбираме по-добре ситуация, в която на територия на съюзническа държава се появят военни без опознавателни знаци?", изрежда Томсън.

Високопоставени служители на НАТО казват пред "Файненшъл таймс", че почти няма съмнение, че Москва стои зад мащабните атаки срещу неправителствени и военни организации, симпатизиращи или свързани с алианса. Същото важи и за кампаниите на "тролене" в традиционни и онлайн медии, както и кибернападения, целящи притискане на опонентите в чужбина и засилване на подкепата в Русия за действията на президента Владимир Путин.

Посланик Томсън казва, че на срещата тази есен НАТО трябва да се договори за ясна политика за отговор на подобни заплахи. "Ако щете, НАТО трябва да е способна да пука пропагандните балони на руските митове и да брани собствените си активи. Това трябва да е – или най-малкото би могло да бъде – споделяне на най-добрите практики в справянето с тази наистина сложна пропагандна машина, която е тясно вплетена с руските военни, политически и икономически действия."

По думите му алиансът е пред повратен момент. "Крим наистина подейства разсънващо... анексирането на чужда територия от една държава бе много тежък удар".

http://www.dnevnik.bg/

 
САЩ купува от Чехия 14 бойни самолета за 11 млн. долара
14.07.2014, 20:32

Военното министерство на Чехия е подписало споразумение за доставяне на 14 бойни самолета на САЩ за 11 милиона долара, съобщава АП.

Според подписаното в понеделник споразумение чешкият авиационен производител Aero Vodochody ще си върне бойни самолети L-159 от чешките военни и ще ги препродаде на американската компания Draken International Inc., която сътрудничи с американската армия.

Компанията има опция да купи още 14 самолета. Самолетите, които предимно са за тренировъчни полети, са създадени между 1999 и 2003 година. Чешката армия неуспешно се опитва да ги продаде от 2004 година, защото не ги използва.

http://www.cross.bg/

 
Последна международна изява на A-7 Corsair
14.07.2014, 16:40

A-7 CorsairГръцките ВВС имат на въоръжение последните в света, но все още любими на много фенове самолети A-7 Corsair II, производство на компанията Ling-Temco-Vought. Самолетите са от състава на 336-та ескадрила“Olympos” на 116-то авиокрило и ще бъдат извадени от експлоатация през октомври тази година, съобщава The Aviationist.

За това участието на два Corsair в авиошоуто RIAT 2014 може да бъде последната им международна изява. Едноместният A-7E е със специална окраска за изложението с изписано известното мото “Fly Low – Hit Hard” („лети ниско-удря силно”), а двуместният TA-7C е пребоядисан наскоро с нов камуфлажна окраска.

Двата самолета са заснети при кацането им в авиобаза Авиано при полета им за Великобритания на 9 юли 2014 г.

http://www.pan.bg/

 
Кърмата на десантния кораб "Севастопол" е доставена във Франция
14.07.2014, 16:26

Днес, 14 юли 2014 година, кърмовата част на десантния вертолетен кораб-док (ДВКД) "Севастопол", построена в Балтийския завод в Санкт Петербург, е била доставена във Франция.

Информацията за транспортирането е постъпила от френския морски буксир EN AVANT 20, който извършва буксировката на кърмата за вторият руски „Мистрал".

Операцията по транспортирането на кърмата на вертолетоносача от Санкт Петербург до корабостроителницата STX France в Сен Назер е продължала 18 денонощия.

Следва съединяването на кърмата с носовата част и през октомври 2014 година ще се състои церемонията по спускане на вода на готовия корпус на ДВКД. Предаването на "Севастопол" на ВМФ на Русия е планирано за есента на 2015 година. - Още за Мистрал

 
В Луганска област е свален украински самолет Aн-26
14.07.2014, 15:44

Ан-26В Краснодонски район на Луганска област около 12.30 часа бойци са свалили украински самолет Aн-26 (19 син, 9710), екипажът е скочил с парашути, съобщава Интерфакс. - (видео)

Агенцията уточнява, че информацията е получена от мястото на сваляне на самолета от местни жители, станали очевидци на случилото се.

Според очевидците, „от гориста зона край мината „Восточная” сепаратистите открили огън с преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК), като в 12.30 украинският самолет е бил свален, а екипажът, състоящ се от седем човека, е скочил с парашути”.

 
Канадските изтребители CF-18, намиращи се в момента в Румъния, ще се включат в ‘еър полисинг’ на Прибалтика
14.07.2014, 13:09

 CF-18След приключване през август на тренировъчните полети със съюзниците от НАТО в Румъния , шестте канадски изтребители CF-18 ще се предислоцират в Литва, за да усилят мисията на НАТО по осигуряване сигурността на въздушното пространство на прибалтийските републики. Канадския контингент ще участва в ротацията от септември до края на декември 2014 г.

Според началника на Генералния щаб на канадските ВС генерал Том Лоусън „прехвърлянето на наши изтребители в Литва за участие в мисията на НАТО за осигуряване на ‘еър полисинг’ е демонстрация на загрижеността на Канада за ситуацията в Централна и Източна Европа и нашата решителна подкрепа за колективната сигурност на страните-членки на НАТО”.

http://www.pan.bg/

 
Министерството на отбраната изненада с визия чак до 2035 г.
14.07.2014, 10:30

Само за шест месеца военното министерство е успяло да изготви нова концепция как ще се реформира армията чак до 2035 г. Въпреки краткия срок планът има претенции да ангажира няколко правителства, включително и с отделянето на сериозни суми за модернизация. Това става ясно от документите, които МО е изпратило на военните съюзи. Модернизацията, която ще последва от новата визия, се изчислява на 2.3 млрд. лв. Заради това тя се следи с особен интерес от военните компании. Сред приоритетите са проектите за покупка на нови изтребители, безпилотни самолети, бойни кораби и модернизация на комуникационните системи.

Според заповедта на военния министър Ангел Найденов над 80 експерти са подготвили два документа. Единият е стратегия за развитие на въоръжените сили до 2035 г. Документът ще бъде представен за първи път на 15 юли и ще се съгласува с НАТО и командването на армията чак до декември. В него са разгледани основните заплахи за сигурността на страната и как въоръжените сили ще отговарят на тях. Въпреки препоръката на НАТО да увеличим бюджета си от 1.5 на 2% от БВП военните са изхождали при разработката, че пари няма да има. Документът разглежда няколко области - "Геополитическа среда за сигурност", "Общество и човек", "Наука и технологии", "Икономика и ресурси", "Околна среда" и "Въоръжени сили".

Засега обаче не е ясно на какви данни са стъпили военните, за да си позволят да анализират геополитически, демографски и икономически процеси 20 години напред. Особено след като ситуацията в Украйна показа, че средата за сигурност може да се промени драстично само за седмици. В същото време визия за подобен дълъг период от време не решава проблемите, които имат в момента в армията. Ведомството е затънало с кадрови проблеми и реално модернизацията на армията е блокирана поради липса на средства. Шансът да се купят нови изтребители засега се отлага с поне година, след като министър Найденов каза, че не е редно в последните дни правителството да гласува подобен скъп проект. Той се изчислява на над 700 млн. лв.

Вторият документ, който са разработили военните, обхваща периода 2020 г. и се базира на стратегическия преглед на отбраната, който също се проведе за шест месеца. За сравнение предходните продължаваха минимум година. На базата на прегледа ще бъде изработен и план за реформа на армията. По неофициална информация той не предвижда нови съкращения на войската.

http://www.segabg.com/

 
Турски и американски инспектори ще извършат наблюдателен полет над Русия
14.07.2014, 09:23

 СN-235Група от турски и американски военни инспектори планират извършването на наблюдателен полет над Русия в рамките на международния договор „Открито небе”, предаде РИА Новости, цитирайки началникът на руския национален Център по намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.

Полетът ще бъде извършен от 14 до 18 юли с турски самолет СN-235.

По време на полета руските експерти, които ще бъдат на борда му, ще следят за спазването на договорените параметри на мисията.

 
Руски бомбардировачи са нанесли условен ракетен удар по кораби в Черно море
14.07.2014, 09:14

Ту-95МС Ударна авиационна група от стратегически бомбардировачи Ту-95МС във взаимодействие със самолети Су-27 и Су-24, надводни кораби и брегови ракетно-артилерийски войски на Черноморския флот отработила в Черно море нанасяне на ракетен удар по отряд кораби на условен противник.

По време на бойното упражнение е бил също включен и самолет за далечно радиолокационно откриване А-50, който отработил задачи по откриване на въздушни и надводни цели.

Заедно със стратегическата авиация нанасяне на удари по условни цели са отработили и самолети Су-24 на морската авиация, а също и група от три ракетни кораба и разчети на бреговите ракетни комплекси „Бастион“.

 
Петима души загинаха при катастрофа на военен хеликоптер в Камбоджа
14.07.2014, 08:47

Harbin Z-9Петима войници от армията на Камбоджа загинаха, а един е тежко ранен, след като днес хеликоптер Harbin Z-9W се разби по време на военни учения в покрайнините на столицата Пном Пен, предаде AFP.

„Разследваме инцидента, за да разберем причините за катастрофата”, заяви пред агенцията военният министър на страната Теа Бан.

„Петима души са загинали, а един е тежко ранен”, каза той, като допълни, че жертвите са войници, които участвали във военни учения.

Разбилия се хеликоптер е един от дванадесетте, които Камбоджа купи миналата година от Китай, за да увеличи военния си капацитет.

http://www.focus-news.net/

 

 
Ракетни ускорители
13.07.2014, 23:58

KC-130F Blue Angels JATO (Jet Assisted Take-Off) 1984

 
Бразилските ВВС осигуряват от въздуха и земята сигурността на Световното първенство
13.07.2014, 23:44

На 5 юни в Рио де Жанейро е активиран Центърът за управление на въздушната навигация (Centro de Gerenciamento da Navegação Aérea - CGNA) – формирование на бразилските ВВС, отговорно за управление на целия авиационен трафик на огромното въздушно пространство на Бразилия (22 милиона квадратни километра), както и за координацията на всички мерки за сигурност и значително увеличения брой полети, свързано с провежданото Световно първенство, съобщава The Avationist.

За целта са привлечени 10 изтребители F-5M Tiger, 24 A-29 Tucano, 3 самолета за ДРЛОиУ E-99 AEW&C, 11 хеликоптера H-2 Sabre и H-60 Black Hawk, както и 29 транспортни и осигуряващи самолети.

Създадени са зони, забранени за полети ( No-Fly Zones - NFZs) с таван 15500 фута и радиус 7 км над всеки стадион, където се провеждат мачове от първенството, както и зони с ограничения със същия таван и радиус от 19 км.

Центърът CGNA трябва днес да управлява около 600 до 900 полета (двойно повече, отколкото бикновено) до летището на Рио де Жанейро, свързано с финала на Световното първенство и много VIP полети на официални лица и държавни ръководители.

http://www.pan.bg/

 
Силата на Българската армия е в резерва, това го е доказала историята
13.07.2014, 20:46

генерал-лейтенант Кирил ЦветковТвърдението е на бившия командващ Сухопътните войски генерал-лейтенант Кирил Цветков, който днес е председател на Обществения съвет по отбрана и на Асоциацията на Сухопътните войски. Според него ние се нуждаем от мобилизационен резерв за военно време Това, посочва генералът, „са три-четири основни формирования от типа бригада за Сухопътини войски, резерв в разсипно състояние за попълване на загубите и резерв на ВВС и ВМС.”

Асоциацията на Сухопътните войски е разработила концепция за мобилизационния резерв. Нейните основни моменти са: максимално ангажиране на местните администрации в процеса на подготовка и мобилизиране на резерва; връщане към териториалния принцип на формиране на мобилизационния резерв; гъвкава и управляема структура на резерва, позволяваща изпълнение на три основни задачи: дейност като териториален резерв; създаване на военновременни формирования, попълване на загубите на действащата армия.

Какъв метод да се използва за формиране на резерва?

На този въпрос генерал-лейтенант от резерва Цветков отговаря така: „Резервът се създава по родове войски според нуждите. Бива общовойскови (пехота), танков, артилерийски, инженерен, логистичен и т.н за СВ и резерв на ВВС и ВМС.

Едно формирование се създава от две или три области. Всяка област формира една команда от типа на батальон, като общините които имат необходимия ресурс формират съставните команди (роти). По този начин се развръщат необходимите основни тактически единици - батальоните от родовете войски. Това е мобилизационният резерв на ВС. Може да се извиква и за мирновременни задачи, и за военно време.”

Докато не е получена заповед за формиране на военновременните съединения и части тези формирования са и териториален резерв, отбелязва генералът. Те изпълняват задачи по охрана на обекти, подкрепа на населението и се готвят за бойни задачи. С получаването на заповедта определените команди за това формирование по плана на Щаба по отбраната или на Съвместното командване на силите се изпращат в сборния район и започват бойното си сглобяване.

Основа за военното формирование от типа на бригада, се посочва в концепцията, е един от кадрираните батальони или учебни центрове на Въоръжените сили, която се попълва с необходимите части от родовете войски и щабни структури за командване и управление. При необходимост от допълнителни формирования впоследствие основа за следващите формирования може да бъде и една от полковите команди. Степента и редът на нарастване на мобилизационните усилия се определя от военното командване.

Проблемът с въоръжението и техниката се решава чрез определяне на необходимото количество въоръжение и техника за военновременните команди и спиране на продажбите и унищожението на основни въоръжения и техника, е категоричен генерал Цветков. И допълва: „Едно трябва да е ясно, че в случай на война никой няма да гледа дали самолетите и вертолетите, корабите и бронираните машини, оръдията и гаубиците, ракетно-артилерийското въоръжение или средствата за ПВО, командване и управление са сертифицирани, морално остарели или опасни за използване. Всичко ще влезе в боя и затова трябва да се съхранява и поддържа.”

Генерал-лейтенант от резерва Цветков смята, че с изграждането на резерва се решава и другата основна задача - военно - патриотичното възпитание и любовта към формированието, в което ще служи българският гражданин. Това, уточнява той, е формированието на нашите бащи и деди. Във връзка с това той предлага и следното: „Да възстановим имената на прославените ни полкове и дивизии, като ги прехвърлим на резервните сили. Това е много важно за поколенията. Така ще запазим в паметта на поколенията имената на Софийската, Плевенската ,Бдинската, Преславската, Рилската, Балканската, Тракийската дивизии, артилерийските и други полкове, танковите бригади, въздушните орляци и военноморски формирования.”

(Материалът е подготвен на основата на изказването на генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков на заседанието на Обществения съвет по отбранителна политика на тема „Изграждане на ефективен резерв на българските въоръжени сили”.).

http://www.otbrana.com/

 
Саудитските изтребители Typhoon с общ нальот от 10 000 часа
13.07.2014, 18:03

TyphoonИзтребителите Typhoon от ВВС на Саудитска Арабия неотдавна са направили общ нальот от 10 000 часа, съобщава Arab News

Първите два изтребителя Eurofighter Typhoon са доставени през 2009 г., а към момента на въоръжение са общо 32 (24 F.2 и 8 Т.3А).

Общо саудитските ВВС са поръчали 72 самолета от този тип, като има опция за още толкова да бъдат закупени.

http://www.pan.bg/

 
Военнослужещи от Българската армия извършиха аварийно- възстановителни дейности в района на гара „Калояновец“
13.07.2014, 17:00

Министърът на отбраната Ангел Найденов заповяда изпращането на модулно формирование за ликвидиране на последствията от вчерашния тежък инцидент с влакова композиция в района на гара „Калояновец“. Министър Найденов разпореди за незабавни действия в 07.55 ч. днес, 13 юли, след отправено искане от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

В 12.35 ч. 9 военнослужещи с танков влекач и 5 броя специализирана техника от 2-ра механизирана бригада в Стара Загора са били на мястото на инцидента. Групата е извършила аварийно-възстановителни дейности по отстраняване на локомотива и вагоните от релсите. В 14.00 часа железопътната линия е разчистена за движение на влакове.

Командир на модулното формирование е полк. Димитър Нинов, заместник-командир по логистичното осигуряване на 2-ра механизирана бригада в Стара Загора.

http://www.mod.bg/

 
Севернокорейците изстреляха ракети към Япония
13.07.2014, 12:07

Северна Корея изстреля днес две ракети с малък обсег по посока на Японско море, съобщиха АП и ИТАР-ТАСС.

Ракетите, за които се смята, че са модификации ракети от типа Скъд, са прелетели около 500 км.

Те са били изстреляни от севернокорейския град Кесон, близо до границата с Южна Корея, съобщиха анонимни южнокорейски военни източници. Токио изрази протест пред Пхенян, като предаде чрез дипломатическото представителство на Япония в Пекин дипломатическа нота на Пхенян.

Японският премиер разпореди да се събере допълнителна информация за изстрелването и да се потвърди безопасността на японските самолети и кораби, намирали се в района, където са паднали ракетите, съобщи БТА.

Експерти по Северна Корея отбелязват, че е много необичайно Пхенян да изстреля ракети от град, намиращ се само на 20 км от силно укрепената граница между двете Кореи.

Северът обикновено прави това от източното си пристанище Вонсан, което се намира на около 130 км от границата.

 
Индийски военни кораби ще посетят Владивосток
13.07.2014, 10:40

Утре, 14 юли 2014 година, във Владивосток пристига отряд кораби на ВМС на Индия, който включва есминеца "Ранвиджай", фрегатата "Шивалик" и спомагателния кораб "Шакти".

Главната задача на визитата е укрепване на отношенията между флотовете на Русия и Индия и провеждане на съвместното военноморско учение "Индра-2014". От руска страна в маневрите участие ще вземат гвардейския ракетен крайцер "Варяг", големия кораб за борба с подводници "Адмирал Виноградов", големия десантен кораб "Пересвет" и спомагателен кораб. Активно участие ще вземат морската и палубната авиация на ТОФ на Русия и ВМС на Индия.

Визитата и учението ще продължат шест денонощия и ще съдържат брегова и морска част. От 14 до 17 юли по време на престоя на корабите във Владивосток щаба на ръководството ще извърши планиране и подготовка за съвместни действия. Ще се проведат съвместни културни и спортни мероприятия и дни на отворени врати.

Активната част ще се проведе от 17 до 19 юли в акваторията на залива Петър Велики в Японско море. По време на морските маневри военните моряци ще проведат тактическо маневриране, защита на кораби на незащитен рейд и обмен на вертолети. Ще се отработят практически въпроси по оказване на помощ на търпящ бедствие кораб, а също и съвместна организация на противолодъчна, противовъздушна и противокорабна отбрана.

 
"Железният купол" променя характера на битката
13.07.2014, 09:04

Израелската система за противовъздушна отбрана “Железен купол” се превърна във фактор, който променя правилата на играта в сегашния силов сблъсък с радикалите от Хамас в ивицата Газа. Системата обезвреди десетки изстреляни (откъм Газа) ракети и предотврати многобройни жертви сред гражданското население.

Поразявайки над 90 на сто от своите мишени, системата осигурява на Израел решаващо технологическо предимство, което му помага да действа фактически безпрепятствено в Газа. В същото време тя му дава така необходимото чувство за сигурност на домашния фронт........Прочети още

 
Япония показа ATD-X
13.07.2014, 08:26

Mitsubishi ATD-X ShinshinРепортаж по японска телевизия показа първите кадри на технологичния демонстратор на изтребител от следващо поколение Mitsubishi ATD-X Shinshin. Кадрите са цензурирани, но дават ясна представа за самолета. - (видео).

Репортажа по японската телевизия е с продължителност почти половин час и показва кадри от сглобяването на ATD-X, както и на готовия самолет. Образите са цензурирани и е скрита точната форма на въздухозаборниците, соплата, капаците на стойките на колесника и други елементи от конструкцията.

Сглобяването на ATD-X е приключило, предстоят наземни изпитания, а първият полет на демонстратора се очаква до края на 2014 г.

ATD-X (Advanced Technology Demonstrator) цели изпитването на редица технологии, които могат да се приложат в изтребител от следващо поколение, включително AESA радар, дистанционно управление по оптичен кабел (fly-by-optics), нискозабележими технологии, управляем вектор на тягата, системи за самозащита и други.

Изпитанията на ATD-X трябва да продължат до 2018 г., когато се очаква Япония да вземе решение дали на база на изпитаните технологии да създаде пълноценен изтребител с условното означение F-3.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Холандската армия получи първите бронетранспортьори Boxer
12.07.2014, 23:43

Списанието "International Defence Review" публикува статията на Pieter Bastiaans "Boxer MRAV Makes its Dutch Debut" в която се съобщава, че на 25 юни 2014 година медицинската рота на 13-та мотопехотна бригада на холандската армия, дислоцирана в Ойршот, е получила първите три бронирани медицински машини на базата на бронетраспортьора Boxer с колесна формула 8х8.

Холандия поръча на консорциума ARTEC 200 бронирани машини Boxer, като нито една от тях няма да бъде изпълнена в конфигурацията линеен БТР – на холандците, според последна информация, трябва да бъдат доставени 52 бронирани медицински машини, 60 командно-щабни машини, 53 инженерни машини, 27 товарни бронетранспортьора и осем учебни машини. Осем небронирани учебни машини вече са предадени на военните в края на 2013 година. Доставката на другите машини от указаните модификации армията на Холандия ще за почне да получава в началото на 2015 година и ще продължи до 2017 година.

Консорциума ARTEC, специално създаден за разработка и производство на БТР Boxer, е образуван от германските компании Rheinmetall Defence (64% участие) и Kraus-Maffei Wegmann (KMW, 36% участие). Първоначално в него участваше и холандската компания Stork, която по-късно бе погълната от групата Rheinmetall, ставайки холандското и подразделение Rheinmetall Nederland. Сглобяването на машините за холандската армия се извършва в завода Rheinmetall MAN Military Vehicles Nederland в Хельмонд.

Германския Бундесвер получа поръчаните от него 272 БТР Boxer (в т.ч. 125 линейни) от март 2011 година.

Първоначално Холандия планираше да получи 400 БТР Boxer, в т.ч. до 200 в линеен вариант, но във връзка със съкращенията на холандските въоръжени сили и отбранителния бюджет през 2006 година беше взето решение за ограничаване на покупката до 200 специализирани машини. Общата им стойност през 2009 година се оценяваше на 695 млн евро, плюс 113 млн евро изхарчени от Холандия в програмата за разработка на машината. - Още за Boxer

 
Saab и ETPS подписаха ново споразумение за партньорство
12.07.2014, 21:14

Договорът на Saab с Имперскотo училище за тест-пилоти (Empire Test Pilots’ School - ETPS), менажирано от компанията QinetiQ, заздравиха партньорството си за обучение на тест-пилоти с нов многогодишен договор. Saab ще осигурява на ETPS изтребител Gripen D в следващите 4 години, от 2015 до 2018 г. заедно с необходимите наземни услуги. Обучението на ETPS по специалностите "тест-пилот" (Test Pilot) и тест-инженер по самолета (Flight Test Engineer) напълно отговаря на изискванията на Европейската агенция за авиационна безопасност EASA (European Aviation Safety Agency).

Първият договор между двете страни е подписан през 1999 г. В началото на 2014 г. обучението в ETPS премина от самолет Gripen B към по-новата модификация Gripen D, който има уникални способности. Използването муе гарантирано с новото споразумение и подчертава дългосрочните планове за партньорство на ETPS с платформата Gripen.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Сраврев

 
Започва учението „Тракийско лято - 2014”
12.07.2014, 21:02

C-27J SpartanСъвместната българо-американска летателна подготовка „Тракийско лято – 2014” започва от утре, 13 юли, в района на Пловдив. Тя ще продължи до 26 юли и в нея ще участват сили и средства от Министерството на отбраната, Българската армия, Министерството на вътрешните работи и Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

От българска страна в съвместната подготовка ще се включат личен състав и формирования от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, силите за специални операции от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, транспортен самолет C-27J Spartan, зенитно-ракетен дивизион, както и специализирано подразделение на МВР.

Транспортни самолети С-130J Hercules, летателен и инженерно-технически състав ще участват в съвместната подготовка от американка страна. Машините и персонала са от авиобаза Рамщайн, Германия.

По време на подготовката ще се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130J и C-27J. Българските и американските екипажи ще извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.

Провеждането на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2014” ще допринесе за усъвършенстване на оперативните способности на подразделенията от декларираните за участие в мисии формирования. Българските военнослужещи ще подобрят тактическите си умения и ще обменят опит по изпълнението на задачи, техники и процедури, с цел подобряване на оперативната съвместимост по стандартите на Алианса.

http://www.mod.bg/

 
МО напомни на украински министър за парада на пленените фашисти
12.07.2014, 16:07

Висо­копо­ста­вен източ­ник в рус­кото военно ведом­ство комен­тира пред в. „Ком­со­мольская правда” изяв­ле­ни­ето на новия мини­стър на отбра­ната на Украйна Вале­рий Гале­тей, че скоро Парадът на побе­дата ще се състои в укра­ин­ския Сева­стопол. Той заяви: „Обър­на­хме внима­ние на това изяв­ле­ние на поред­ния укра­ин­ски мини­стър на отбра­ната. Тези думи на четвър­тия за послед­ните шест месеца вое­нен мини­стър не ни учудват и отра­зя­ват дъл­бо­чи­ната на общата дегра­дация на новото укра­ин­ско военно ръко­вод­ство. Спо­ред тео­ри­ята на ево­люци­ята на Чарлз Дар­вин това се нарича „отрица­те­лен под­бор” — когато от цялата попу­лация после­до­ва­телно се изби­рат само най-​лошите екземпляри. Не може да се опре­де­лят по друг начин тези, които днес с тежка арти­ле­рия унищожа­ват соб­стве­ния си народ.

Във връзка с това искам да при­помня на укра­ин­ския мини­стър, че Крим и Сева­стопол спо­ред резул­та­тите от сво­бод­ната и доб­ро­волна воле­и­зява на общо­крим­ския рефе­рен­дум от 16 март са при­ети в състава на Рус­ката феде­рация и са нейна неот­де­лима част.

Ние имаме богат исто­ри­че­ски опит за достойна среща на руска земя на такива „побе­ди­тели”, както и в орга­ни­зи­ра­нето на след­ващи паради. Всъщ­ност, послед­ният премина по „Садо­вое кольцо” в Москва през 1944 г. Скоро, на 17 юли е 70-​годишнината на това паметно съби­тие. Готови сме и в Сева­стопол да орга­ни­зи­раме такъв парад в съпро­вож­дане с кон­вой за всички жела­ещи, които са оста­нали здрави и ще могат да се при­движ­ват самостоятелно…”

http://www.rusiadnes.bg/

 
Русия и Китай няма да създават военен съюз
12.07.2014, 15:58

Русия и Китай нямат наме­ре­ние да съз­да­ват вое­нен съюз, но си сътруд­ни­чат активно във воен­но­тех­ни­че­с­ката област, заяви ръко­во­ди­те­лят на адми­ни­страци­ята на рус­кия пре­зи­дент Сергей Иванов:„Не виждам ника­къв сми­съл. Китай­с­ката страна също не вижда няка­къв сми­съл в съз­да­ва­нето на нов вое­нен али­анс, съюз или нещо такова. Нашите отноше­ния, в това число и в отбра­ната, не са насо­чени срещу никого.” Той добави, че също така няма пла­нове за пре­об­ра­зу­ване на Шан­хай­с­ката орга­ни­за­ция за сътруд­ни­че­ство (ШОС — Русия, Китай, Казах­стан, Таджи­ки­стан, Киргиз­стан и Узбе­ки­стан) във военна организация.

Шефът на кремъл­ската адми­ни­страция отбе­ляза също, че няма пла­нове и за съз­да­ване на поредна единна ико­номи­ческа зона в Далеч­ния изток. По-​рано за тази възмож­ност заяви в рам­ките на Меж­ду­на­род­ния ико­номи­че­ски форум в Санкт Петер­бург заместник-​председателят на КНР. Ива­нов каза, че него­вите думи биха могли да са изтъл­ку­вани неправилно.

Сергей Ива­нов комен­тира и евен­ту­ал­ния пре­ход на Русия и Китай към вза­имно разплащане в наци­о­нални валути. Спо­ред него това е реа­ли­стично, но не в близка перспектива.

http://www.rusiadnes.bg/

 
"Вежливите хора" като нов образ на Руската армия
12.07.2014, 15:54

Спо­ред потър­сени от РИА „Ново­сти” експерти изразът „веж­ливи хора” постепенно се пре­връща в сим­вол на рус­ките Въоръжени сили. Нача­лото на това беше положено в края на фев­ру­ари — нача­лото на март, когато на фона на съби­ти­ята в Киев по целия Крим започ­наха да се появя­ват хора в камуфлажни униформи.

Скоро се навършват четири месеца от деня на рефе­рен­дума в Крим, в гаран­ти­ра­нето на сигур­но­стта на който дейно уча­стие взеха „веж­ли­вите хора” — воен­ните без опо­зна­ва­телни знаци. Както писаха мест­ните вест­ници, те веж­ливо са бло­ки­рали воен­ните и транспорт­ните обекти в наве­че­ри­ето на състо­я­лия се на 16 март рефе­рен­дум, на който над 96% от изби­ра­те­лите се изка­заха за вли­за­нето на полу­ост­рова в състава на Русия.

По време на пря­ката линия на 17 април Вла­ди­мир Путин потвърди, че това са били пред­ста­ви­тели на Рус­ката армия. Отго­ва­ряйки на въпроси, Путин обясни, че рус­ките воен­но­служещи са били зад гърба на силите за само­от­брана на Крим, тъй като „е невъзможно по друг начин рефе­рен­думът да се про­веде честно, открито, достойно и да се помогне на хората да изра­зят сво­бодно своето мнение”.

Оттогава изразът „веж­ливи хора” влезе в поли­ти­че­с­ката и бито­вата лек­сика на цялата страна и спо­ред потър­се­ните от РИА „Ново­сти” експерти постепенно се пре­връща в сим­вол на рус­ките Въоръжени сили.

Изразът „веж­ливи хора”, които всички видяха в Крим, до голяма степен харак­те­ри­зира новото каче­ство на Въоръже­ните сили на Русия — принципно нова екипи­ровка, ново оръжие, нови свър­зочни сред­ства, бър­зина и реши­тел­ност в действи­ята, смята глав­ният редак­тор на спи­са­ние „Наци­о­нална отбрана” Игор Корот­ченко. Спо­ред него в много отноше­ния това е резул­тат от действи­ята на Сергей Шойгу на поста мини­стър на отбраната.

След разпа­да­нето на СССР Въоръже­ните сили на Русия се ока­заха в състо­я­ние на дъл­бока криза. През послед­ните години обаче те започ­наха да полу­ча­ват много мили­арди рубли, като заме­ниха и морално, и физи­че­ски оста­ря­лото въоръже­ние с най-​съвременно. Воен­ният експерт казва: „Шойгу при­веде арми­ята и флота в движе­ние — воен­ните хора видяха сми­съл от рабо­тата си. Това е пози­тивно. Промени се и отноше­ни­ето на обще­стве­но­стта към арми­ята и затова то прие новото й лице с пълен енту­си­азъм. Арми­ята в Русия днес е пре­стижна соци­ална инсти­туция, въз­ражда се авто­ри­тетът на Въоръже­ните сили на Русия.”

Корот­ченко смята, че новото отноше­ние към арми­ята и ней­ният нов имидж не са наложени отгоре. Това е резул­тат от раз­би­ра­нето и осъзна­ва­нето на гор­до­стта за сво­ята страна, защото ника­къв имидж не е спо­со­бен да замени реал­ната бойна подготовка.

Новият израз „веж­ливи хора” харак­те­ри­зира инте­лек­ту­ал­ната съставна част и воен­ната мощ на Русия. Това че хората носят тениски с надпис „веж­ливи хора” е пат­ри­о­тизъм, който не е наса­ден отвън, смята експертът. Спо­ред него новият образ на Рус­ката армия е полу­чил широко разпро­стра­не­ние и заради висо­ките оценки, про­зву­чали не само в Русия, но и от западни експерти. Никой не е оча­к­вал, че Рус­ката армия може с такава ефек­тив­ност и наг­лед­ност да дем­но­стрира новия си облик. Той е много при­вле­ка­те­лен, пози­ти­вен и заслужава висока оценка, в това число и от действащия натов­ски генералитет.

Заместник-​председателят по отбра­ни­тел­ната поли­тика Франц Клинце­вич — вете­ран от бой­ните действия в Афга­ни­стан — е съгла­сен, че през послед­ните години арми­ята се е проме­нила съще­ствено в положи­телна посока: „Това са реални промени в нашата армия. Промени се всичко — и формата, и съдър­жа­ни­ето, окомплек­ту­ва­нето, довол­стви­ето, под­хо­дите, вътреш­ното настроение.”

Спо­ред пла­но­вете до 2020 г. общият дял на съвремен­ната тех­ника в арми­ята ще нарасне до 70%; раз­ра­бот­ват се нови свръх­съвременни образци оръжие — комплек­сите за ПВО С-​500, изтре­би­те­лят от пето поко­ле­ние Т-​50, нова бали­стична ракета с течно гориво, която заменя „Сатана”, бойни желе­зо­пътни ракетни комплекси и т. н. Делът на про­фе­си­о­нал­ните вой­ници във Въоръже­ните сили посто­янно расте, въпреки че Мини­стер­ството на отбра­ната засега смята, че е невъзможно преми­на­ва­нето към изцяло про­фе­си­о­нална армия.

След заема­нето на поста мини­стър на отбра­ната от Сергей Шойгу зна­чи­телно се уве­ли­чиха бито­вите при­до­бивки за обик­но­ве­ните вой­ници, уве­ли­чава се стро­и­тел­ството на жилища за офицери и вой­ници на дого­ворна служба. Като цяло животът на „веж­ли­вите хора” става все по-​хубав и весел.

Спо­ред Клинце­вич появата на самия термин „веж­ливи хора” не е след­ствие от медийна работа, а пока­за­тел за реал­ната промяна на вътреш­ното само­чув­ствие на воен­но­служещите: „Появи се много висока вътрешна уве­ре­ност у всички, които служат, за своето бъдеще, появи се гор­до­стта от сво­ята про­фе­сия и най-​главното — офице­рите и вой­ниците раз­би­рат, че те са нужни на стра­ната, че стра­ната ги обича, цени и се грижи за тях.”

От друга страна пред­се­да­те­лят на Коми­си­ята по военно-​граждански отноше­ния при пре­зи­дент­ския Съвет по пра­вата на човека Сергей Кри­венко смята, че образът на „веж­ли­вите хора” е съз­да­ден от силите със спе­ци­ално пред­на­зна­че­ние и е непра­вилно да се пре­нася върху цялата армия. Спо­ред него „веж­ливи хора” е спе­ци­а­лен термин за спе­ци­ална ситу­ация, как­вато беше в Крим. А това е съвършено отделна исто­рия и не е напълно коректно този образ да се пре­нася върху Рус­ката армия. Кри­венко смята, че спе­ци­ал­ните под­раз­де­ле­ния, които са били в Крим, са пре­димно про­фе­си­о­нални вой­ници, докато Рус­ката армия се комплек­тува пре­димно със сроч­но­служещи и не е много пра­вилно онова, което демон­стри­раха спе­ци­ал­ните под­раз­де­ле­ния в Крим, да се пре­хвърля върху цялата Руска армия.

Във връзка с „веж­ли­вите хора” се пошегува и мини­стърът на отбра­ната на Русия Сергей Шойгу. Той комен­тира твър­де­ния на Киев за при­част­ност на пред­ста­ви­тели на рус­ките сили със спе­ци­ално пред­на­зна­че­ние в ста­ващото в Дон­бас: „Ще кажа само едно — трудно е да тър­сиш черна котка в тъмна стая, осо­бено ако кот­ката я няма. А още по-​глупаво е да пра­виш това, ако кот­ката е умна, смела и вежлива.”

Мини­стер­ството на отбра­ната не остана встрани от общия инте­рес към новата мода и се опита да впрегне „веж­ли­вите хора” в служба на ими­джа на Рус­ката армия. Така напри­мер начал­ни­кът на управ­ле­ние „Кул­тура” на воен­ното ведом­ство Антон Губан­ков написа думите за химн на „веж­ли­вите хора”, който беше изпъл­нен по време на гастро­лите на ансам­бъл „Алек­сан­дров” в Крим, където беше приет с „ура”. Освен това във връзка с Деня на побе­дата Мини­стер­ството на отбра­ната реши да започне про­дажба на фирмена про­дукция с лого­типа „Веж­ливи хора”. Спе­ци­ални пави­ли­они, където жела­ещите могат да се сдо­бият с тениски и друга про­дукция, рабо­тят в праз­нични дни в москва, Санкт Петер­бург, Ростов на Дон, Ека­те­рин­бург и други големи гра­дове в Русия.

Във воен­ното ведом­ство обяс­ниха попу­ляр­но­стта на появи­лия се неот­давна в интер­нет клип за пол­зите от служ­бата в арми­ята с „носталгия по веж­ли­во­стта”. Клипът „Това е пър­вият ден в твоя нов живот” беше разпо­ложен преди два месеца в You Tube. Оттогава той е събрал близо 2 млн. гле­да­ния и над 5500 коментара.

Пред­ста­ви­тел на воен­ното ведом­ство заяви пред РИА „Ново­сти”: „При­ятно сме учу­дени от такава под­крепа за клипа от мла­дата ауди­то­рия. Днес можем да кон­ста­ти­раме, че „веж­ли­во­стта” пре­взема не само гра­дове, но поко­рява и сърца. Нашето обще­ство наи­стина има нужда от нормал­ните веж­ливи момчета.”

Той потвърди, че воен­ното мини­стер­ство е рабо­тило над клипа. Авто­рите му са млади, кре­а­тивни и пат­ри­о­тично настро­ени момчета, които са напра­вили всичко сами — от раз­ра­бот­ката на сце­на­рия до съз­да­ва­нето на про­дукта. Той продължава минута. Дик­тор зад кадър про­из­нася: „Това е пър­вият ден на твоя нов живот. Онова, което е било вчера, няма зна­че­ние. Онзи, който си бил ти преди, вече не въл­нува никого. Сега е важно какъв ще бъдеш ти днес. Тук бол­ката калява, беле­зите са все­кид­не­вие. Ти се опит­ваш да докажеш нещо, ти се опит­ваш да видиш във всяка сянка образа на своя враг, защото без враг няма бой, а без боя няма победа. Но всъщ­ност глав­ният враг това си ти. Вче­раш­ният ти. Тво­ята задача е да про­сле­диш врага, да го дого­ниш, да го изпре­ва­риш, да ста­неш по-​добър от него и да се вър­неш назад като побе­ди­тел. Защото утре е пър­вият ден от твоя нов живот.”

http://www.rusiadnes.bg/

 
На тази дата Конгресът на САЩ утвърждава Медала на честта като най-високото военно отличие в армията
12.07.2014, 12:45

На 12 юли 1862 г., по времето на президента Ейбрахам Линкълн и точно 3 месеца след започване на Гражданската война, Конгресът на САЩ утвърждава Медала на честта (Medal of Honor) като най-високото военно отличие в САЩ, присъждано за проявени "актове на героизъм, надхвърлящи изискванията на дълга" във военна обстановка.

Тъй като президентът на САЩ го присъжда от името на Конгреса, медалът често неофициално е наричан „конгресен медал на честта“ (Congressional Medal of Honor).........Прочети още

 
Ислямисти от ИДИЛ са унищожили бронетанкова техника на иракската армия
12.07.2014, 10:40

Бойци от ИДИЛ ("Ислямска държава в Ирак и Леванта") са устроили засада и са унищожили колона бронетанкова техника на иракската армия. Сред унищожените машини е имало и американски танкове „Абрамс”, съобщава AlanbarNews.

Предполага се, че военната техника е принадлежала на елитната 9-та танкова дивизия. Част от машините са били просто изоставени от иракските военнослужещи и са станали трофеи на ислямистите.

Не се дават подробности за количеството унищожена бойна техника, но по публикуваните снимки може да се предположи, че е в порядъка на няколко десетки.

http://www.pan.bg/

 
Висока оценка за действията на българските военни моряци по време на военноморското учение „Бриз 2014“
12.07.2014, 10:12

Вчера, 11 юли, се проведе Деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“, което се провежда в западната част на Черно море.

Министърът на отбраната г-н Ангел Найденов и официалните гости бяха посрещнати на Пристанище Бургас от командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев.

След официалната церемония гостите и представителите на медиите се качиха на борда на фрегата „Верни“, откъдето наблюдаваха епизоди по ликвидиране на последиците от терористичен акт, отразяване на атаките на самолети Су-25, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, доставка на товар на борда на кораб от вертолет “Пантер”, отразяване на асиметрични заплахи, унищожаване на морска мина и стоварване на хора и техника на необорудван бряг.

„Всичко, което видях, ми дава основание да дам една много висока оценка и на действията на екипажите, и на начина, по който се отработват отделните епизоди в рамките на учението „Бриз“. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов.

„Днес се убедихме в готовността и възможностите на Военноморските сили и това ни дава увереност, че активността на нашите ВМС е на ниво“, каза началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Той подчерта, че нивото на подготовка на корабите е добро, но е необходимо във връзка с енергийните проекти, които се реализират в Черно море, да бъдат увеличени капацитетът и готовността за осигуряването им. „Най-оптималният вариант за българските Военноморски сили е тип многофункционален патрулен кораб, който да реши проблемите в следващите не по-малко от 20-25 години”, каза вицеадмирал Николов.

http://www.navy.mod.bg/

 
Руска РН „Съюз-СТ“ с евроспътниците O3b стартира успешно от Френска Гвиана
12.07.2014, 09:45

На 10 юли 2014 в 21:55:56 наше време, от космодрума Куру във Френска Гвиана е реализиран старт на ракета-носител (РН) „Съюз-СТ-Б“ с ускорител „Фрегат“ и 4 европейски спътника O3b.

На 11 юли в 1:00 наше време от ускорителя са се отделили два спътника, а след 22 минути и другите два.

Спътниците O3b са предназначени за създаването на нов европейска средно орбитална космическа система за връзка, а също така за предоставяне на телекомуникационни услуги и и високосоростен интернет за страни в Азия, Африка , Латинска Америка и Близкия Изток.

След отделянето на спътниците от ускорителя, те са предадени за управление на поръчителя и по този начин, руската част от програмата е изпълнена напълно.

http://www.spacenewsbg.com/

 
САЩ стартираха конкурса за нов стратегически бомбардировач
12.07.2014, 00:10

LRS-B (Long-Range Strike - Bomber)САЩ пусна запитване за даване на оферти до потенциалните участници в конкурса за създаване на нов нискозабележим стратегически бомбардировач в рамките на програмата LRS-B (Long-Range Strike - Bomber).

Запитванията са до Northrop Grumman и консорциум от компаниите Boeing и Lockheed Martin, които вече заявиха желание за участие. Изискванията към бъдещия стратегически бомбардировач са класифицирани и е малко вероятно да се дадат детайли за бъдещата машина.

Очаква се във второто тримесечие на 2015 г. да бъде избран победител от двете предложени опции, като се предполага, че ще бъдат поръчани между 80 и 100 бомбардировача. Проектната единична стойност на бомбардировача е $550 млн, а победителя ще замени наличните B-52H и част от свръхзвуковите B-1B. За сега се смята, че B-2A ще служат паралелно с новия бомбардировач.

За бюджетната 2015 г. ВВС на САЩ са отделили $914 млн. за разработката на новия бомбардировач. До 2019 г. се планира годишната сума отпускана за проекта да достигне $3,45 млрд., като се предполага, че към този момент ще е започнала работата по първия прототип.

http://aeropress-bg.com/

 
Saab ще си партнират с Embraer по сделката за Gripen в Бразилия
12.07.2014, 00:05

Gripen NGEmbraer и Saab подписаха Меморандум за партньорство в съвместната програма за управление на проекта F-X2, който произхожда от решението на Бразилия за купи изтребителя Gripen NG. Това съобщиха от компанията днес.

Според документа Embraer ще има водеща роля в реализирането на проекта за продажбата на 36 многоцелеви изтребители Gripen, както и в извършването на значителна част от производството и доставката на една и двуместните версии на машината за бразилските ВВС. Стойността на проекта се очаква да бъде около $4,5 млрд.

Embraer също така ще координира от името на Saab всички дейности по развитието и производството в Бразилия, и в допълнение към това фирмата сама ще участва в развитието на системите, интегрирането им, крайното сглобяване, тестовете и доставките.

В допълнение, Еmbraer и Saab ще бъдат солидарно отговорни за завършването на развитието на Gripen NG, като двете компании ще дискутират и възможности за бъдещото маркетиране и промоция на една и двуместната версии.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Над 40 изтребители Eurofighter Typhoon от три европейски ВВС ‘завладяха’ Сардиния
11.07.2014, 20:40

От средата на юни над 40 изтребители Eurofighter Typhoon от ВВС на Австрия, Германия и Италия са били дислоцирани във военновъздушната база Decimomannu, за да използват големите въздушни зони и полигони около базата за тренировъчни полети за повишаване на бойната си подготовка.

Преди 55 години Великобритания, Германия, Канада и Италия създават в Decimomannu Тренировъчна база за бойно използване (AWTI - Air Weapons Training Installation). AWTI използва полигона ACMI (Air Combat Maneuvering Instrumentation), където мисиите „въздух-въздух” и въздушните боеве междуи различни типове самолети DACT (Dissimilar Air Combat Training) се записват и наблюдават дистанционно, както и полигона Capo Frasca, където се изпълняват реални стрелби и бомбопускане по земни цели.

През последните години базата се използва основно от ВВС на Германия и Италия, но често е домакин на международни учения или на изтребители от други ВВС.

От 12 до 26 юни Luftwaffe разполага в Decimomannu 23 изтребителя Typhoon (от тях 4 двуместни) от 73-то тактическо авиокрило “Steinhoff”, като към момента осем са още в базата. Заедно с немските изтребители BAE и GFD са прехвърлили два A-4 Skyhawk (N431FS и N262WL) и два Learjets (Learjet 31A и Learjet 35A), които да спомогнат тренировъчните полети.

Германските изтребители Typhoon са летели с подкачени контейнери AACMI (Autonomous ACMI) и са изпълнявали различни мисии (въздушно патрулиране, прехвати и въздушни боеве), често и съвместно с италиански Eurofighter Typhoon.

В периода 12 юни-3 юли италианските ВВС участват в тренировъчни мисии „въздух-въздух” с 13 изтребителя Typhoon от състава на 3-то, 36-то – 37-мо авиокрила. От 9 юли в базата са и пет изтребителя Typhoon от ВВС на Австрия.

http://www.pan.bg/

 
ВМС показаха способности за реални действия
11.07.2014, 20:37

Операция за морска сигурност в отговор на криза ”БДИТЕЛЕН МОРЯК” с мандат на ООН провеждат нашите ВМС. Кризисната обстановка е на въображаемия остров Вити Леву, намиращ се в западната част на Черно море на около 70 морски мили на изток от българския бряг, от 2002 г. насам бележи периоди на затихване и ескалация. Привлечени са чуждестранни партньорски сили и средства.

Така е по фиктивния сценарий на Национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“, което се провежда от 4 до 13 юли. Мястото е западната част на Черно море. Нашият флот участва с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с повече от 1000 души личен състав. В учението се включиха ВВС и Сухопътни войски............Прочети още

 
Германия ограничава сътрудничеството си със САЩ в разузнаването
11.07.2014, 20:28

Федералното канцлерство на Германия е инструктирало военното министерство и разузнавателните служби да ограничат сътрудничеството с американските си партньори, пише „Билд".

Ходът е във връзка с разразилия се нов шпионски скандал между Берлин и Вашингтон. Двама германски служители на разузнаването и военното министерство са предавали информация на ЦРУ. Като реципрочна мярка Германия експулсира шефа на отдела на ЦРУ за европейската страна.

Германското решение да експулсира шефа на ЦРУ в Берлин е уместен, неизбежен отговор на разразилия се нов шпионски скандал между САЩ и Германия, обяви по-рано днес външният министър на европейската страна Франк-Валтер Щайнмайер.

 
Армията осигурена с пари до края на 2014 с "доза условност"
11.07.2014, 17:25

Ангел НайденовМинистърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че армията е осигурена финансово до края на годината, но с „известна доза условност“.

„Бюджетът е в рамките на 1 млрд. и 45 млн. лева, плюс допълнителните целеви 20 млн., които вече осигурихме. Имах очакването и силно се надявам това да бъде потвърдено и при едно ново, което и да е, правителство за още едни целеви 20 млн.“, посочи Найденов, цитиран от БТА.

Той добави, че е очаквал средства, които да бъдат отпуснати за дейности, свързани с освобождаване на радиочестотен спектър. Министърът посочи, че не знае какво ще се случи до края на годината и изрази надежда, че очакванията на армията и министерството за осигуряване на необходимите средства ще бъдат оправдани.

Пред журналисти в Бургас Найденов заяви, че приключилият преглед на бюджетните разчети и прогнози до 2018 г. не го прави оптимист.

По думите му, ако не бъде осигурен минимум 1,5% от бюджета на страната за нуждите на отбраната, това няма да позволи реализирането на онези проекти и създаването на онези оперативни способности, които са ангажимент пред българските граждани и партньорите ни.

Министърът на отбраната, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и други високопоставени офицери наблюдаваха днес от борда на фрегатата "Верни" демонстрациите в Деня за високопоставени гости в рамките на националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2014".

 
България ще я бъде! Напук на всички!
11.07.2014, 13:28

 

 

Интервю с генерал-лейтенантът от резерва Кирил Цветков

 
Причината за катастрофата с Pave Hawk е удар с птици
11.07.2014, 13:18

Причината за катастрофата на американския хеликоптер HH-60G Pave Hawk, който се разби на 7 януари 2014 в източното крайбрежие на Великобритания е установена от разследващата комисия – удар с няколко птици. Екипажът и хеликоптерът са от 56-та ескадрила търсене и спасяване от ВВС на САЩ, дислоцирана във военновъздушната база Lakenheath, Великобритания.

Екипажът е изпълнявал тренировъчен нощен полет с учебна цел „спасяване на пилот на свален изтребител F-16 в блатиста местност в района на Cley-next-the-Sea”. Комисията е намерила „ясни и убедителни доказателства”, че хеликоптерът се е сблъскал с ято гъски при скорост на полета 204 км/ч на височина 30 метра. Вследствие на ударите с птиците се чупи предното стъкло на пилотската кабина, като двамата пилота и бордния стрелец губят съзнание, като същевременно е повредена системата за управление. Хеликоптерът става неуправляем и следва сблъсък в земята при което загива целият екипаж от четирима души.

http://www.pan.bg/

 
Снайперистите от Източния военен окръг на ВС на Русия получиха нови крупнокалибрени винтовки
11.07.2014, 13:00

АСВК-Корд (6С8)Арсенала на мотострелковите съединения на Източния военен окръг (ИВО) се попълни с ново стрелково оръжие.

Снайперистите получиха първата партида крупнокалибрени винтовки АСВК-Корд (6С8) калибър 12,7 мм, съобщава пресслужбата на ИВО.

Винтовката АСВК е предназначена за поразяване на лекобронирана техника, различни технически средства и жива сила на противника използващa средства за индивидуална защита.

Тя позволява да се води ефективна борба със снайперисти на противника, да се осъществява отбрана на големи територии, на речно и морско крайбрежие от малки съдове. Мощния 12.7 мм патрон позволява да се поразяват цели на разстояние до 2000 метра, останали извън досегаемостта на прицелния огън на стрелковото оръжие с обикновен калибър.

Конструкцията на оръжието позволява използването на различни оптични и нощни прицели. - Още за АСВК

 
Хеликоптер се разби в Македония, четирима полицаи са загинали
11.07.2014, 10:39

Вертолет Ми-17V-5 (MAP-7712) на македонската полиция се разби край Струмица, предаде телевизия "Сител".

При инцидента са загинали четирима души. От МВР са потвърдили информацията и броят на жертвите. Хеликоптерът се е разбил снощи около 22:10 часа местно време. Според очевидци, машината е кръжала във въздуха и не е могла да кацне. Не е имала и светлини и се ударила в предавател.

Загинал е екипажът, няма информации за пострадали граждани. Инцидентът е станал недалеч от зеленчуковата борса в Струмица.

http://www.blitz.bg/

 
Ракети с голям обсег и командоси - Хамас увеличава бойната си мощ
11.07.2014, 09:25

Ракетните обстрели, способни да поразяват все по-отдалечени мишени в Израел, и неотдавнашният щурм откъм морето на неколцина командоси показват, че с иранска и сирийска подкрепа Хамас е засилил военната си мощ, отбелязват анализатори.

“През 2012 г. израелските сили нанесоха тежък удар на Хамас; оттогава обаче групировката получи доста снаряжение от Иран, както и оръжия от Сирия”, изтъква пред АФП полковник Ричард Кемп, експерт от лондонския Център за изследвания по сигурността (RUSI).

Хамас и въоръженото му крило - “Бригадите Изедин ал Касам”, разполагат с арсенал от ракети, чийто точен брой не се знае, но “става дума за хиляди” според Фирас Аби Али, експерт от аналитичния център Ай Ейч Ес (IHS Country Risk).

По време на израелската операция “Стълб на отбраната” през 2012 г. Хамас вече бе способен да нанася удари в сърцето на еврейската държава. В момента движението притежава ракети с обсег 160 километра и може да поразява цели чак в Северен Израел.

Неговите ракети “Фаджр-5″, иранско производство, имат обсег 75 километра и могат да носят 90 килограма експлозив. През ноември 2012 г. те достигаха Тел Авив, а ракети “М75″ с обсег 80 километра експлодираха в околностите на Ерусалим.

Ракетите “М75″ се сглобяват в Газа от компоненти, каквито се доставят в палестинския анклав през тунели под границата - методика, предоставена от Иран, Сирия и Хизбула, посочи пред АФП Фирас Аби Али.

Във вторник последва и качествено нова стъпка - Хамас успя да изстреля ракета с далечен обсег “М-302″ сирийско производство срещу град Хадера северно от Тел Авив, разположен на 116 километра от ивицата Газа.

А в сряда две палестински ракети паднаха в морето край Хайфа (Северен Израел) - на 160 километра от анклава, съобщиха израелските медии. До момента ракета от Газа никога не бе стигала толкова далеч.

Според израелски военни източници Хамас има “десетки” ракети от този тип. Четирийсет такива ракети “М-302″, изпратени според израелската армия от Иран в ивицата Газа, бяха открити през март на борда на кораб “Клос-Ц”, плавал под панамски флаг и спрян в Червено море.

Фирас Аби Али подчертава, че всеки конфликт с Израел, вместо да стопява арсенала на Хамас, води до нарастване на военната мощ на ислямисткото движение.

“От две години насам Хамас успява да увеличи не само броя на притежаваните ракети, но и честотата на пусковете - целта му е да изстрелва едновременно възможно повече ракети, за да претовари системата (за ПРО, бел. на АФП) “Железен купол”, обяснява той.

Според експерта Хамас “се впуска в ескалация, с която цели да тласне Израел към сухопътна офанзива”, и “се надява да причини големи загуби на израелците, като им натрапи градска война”.

Той отбелязва също, че Хамас вероятно разполага с противотанкови ракети “Корнет”, каквито използва Хизбула през 2006 г.

Според лондонския Международен институт за стратегически изследвания (IISS) Хамас, контролиращ Газа от 2007 г. насам, има в редиците си над 20 000 бойци: близо 10 хиляди членове на “Бригадите Изедин ал Касам” и още между 10 и 12 хиляди души в отрядите “Изпълнителна сила”, въоръжени с ракети, миномети и леки стрелкови оръжия.

Но опитът на четирима палестински бойци, пристигнали от Газа по море, да атакуват във вторник военна база в Южен Израел, “е нещо безпрецедентно”, отбелязва Фирас Аби Али.

“Това предполага специално обучение и сложна подготовка, добри разузнавателни данни за израелците и овладени похвати за тактическа изненада”, добавя той.

БТА, http://e-vestnik.bg/

 
Руски военни кораби премиха Босфора в южно направление
11.07.2014, 08:34

Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 9 юли за пореден път през турските проливи в южно направление са преминали руските военни кораби - големия десантен кораб „Новочеркаск” 142, проект 775 от състава на Черноморския флот и големия десантен кораб „Калининград” 102, проект 775 от състава на Балтийския флот на ВМС на Русия.

 

 
Бразилия ще модернизира вертолетите Lynx Mk.21A
10.07.2014, 21:05

Министерството на отбраната на Бразилия е сключило с италианската компания AgustaWestland договор за модернизация на 8 многоцелеви вертолета Lynx Mk.21A, съобщава Jane's.

Сумата по сделката е 160 милиона долара, като работите ще започнат в средата на 2015 г. в предприятието на AgustaWestland в Йоувил във Великобритания и ще завършат в началото на 2019 г. В рамките на модернизацията бразилските вертолети, стоящи на въоръжение във ВМС, ще получат нови по-мощни двигатели LHTEC CTS800-4N. Такива силови установки са установени на британските модернизирани вертолети Lynx AH.9A, Super Lynx 300 и AW159 Wildcat. По-мощните двигатели ще позволят да се подобрят летателните характеристики на вертолетите в горещи климатични условия. Освен това на бразилските Lynx аналоговите панели на приборите ще бъдат изцяло заменени с цифрови, съвместими със системите за нощно виждане. В новите приборни панели ще бъдат използвани по три пълноцветни течнокристални дисплея AMLCD 10x8 дюйма. Вертолетите ще получат системи за спътникова навигация, предупреждения за възможен сблъсък и средства за инструментално кацане. В програмата за модернизация влиза също снабдяване на вертолетите със системи за самозащита, включващи система за предупреждаване за пуск на ракета, радиоелектронно противодействие и лъжливи цели. В спомогателното оборудване влиза спасатителна лебедка с електрически привод. По данни на Flightglobal MiliCAS, в момента във ВМС на Бразилия стоят 12 вертолета Lynx Mk.21A. Но ще се модернизират ли и останалите четири машини, засега е неизвестно.

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов посетиха учението „Бриз 2014”
10.07.2014, 20:07

Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов посетиха днес, 10 юли, бреговия щаб на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2014”. С тях беше и командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев.

Началникът на Щаба на Морското командване капитан първи ранг Коста Андреев изнесе брифинг и запозна министър Найденов и вицеадмирал Николов с отработените до момента епизоди и предстоящите за изпълнение съвместни тренировки на море.

Министърът на отбраната и началникът на отбраната посетиха работните центрове на учението и наблюдаваха действията на корабните групи от борда на вертолет. Бяха демонстрирани провеждане на противоминни действия - контактно тралене и проверка на предварително зададени участъци от системата за движение на търговски кораби, провеждане на операция по търсене и спасяване на море, провеждане на ескорт на кораб превозващ особено ценен товар.

Корабите участваха и в противоподводно учение с използване на хидро-акустични станции в зададен район, поставяне на мини и охрана на минната постановка, отразяване атаките на въздушен противник от различно направление, отразяване на атаките на ракетни катери, маневриране на корабите от тактическата група.

http://www.mod.bg/

 
Русия е на второ място по обеми на продажбите на оръжие в света
10.07.2014, 20:00

Русия зае второ място сред главните доставчици на оръжие в света, отстъпвайки по обем на продажбите само на САЩ.

Съответните данни бяха обнародвани по време на презентацията на 21-то руско издание на ежегодника на Стокхолмския международен институт по изучаване на проблемите на света.

В периода от 2008 до 2012 година делът на най-големите доставчици на оръжие в света (САЩ, Русия, Германия, Франция, Китай) е намалял с 3% в сравнение с периода от 2003 до 2007 години - от 78% до 75%.

Делът на САЩ за разглеждания период възлиза на 30% от глобалния пазар на оръжие. В тази сфера Русия отстъпва на западния си партньор само с 4% с резултат от 26%. - Още руски ВПК

 
Полша стартира програма за придобиване на нови вертолети
10.07.2014, 19:54

 AH-64Полша стартира програма 'Kruk' (Гарван) за придобиване на нови ударни вертолети, с които да замени старите Ми-24. Планът за закупуване на 32 нови ударни хеликоптери е част от приоритетния проект на стойност 11.6 милиарда злоти (3.8 милиарда долара), който предвижда и на 70 многоцелеви вертолети.

Основните участници в бъдещия тендер 'Kruk' се очаква да бъдат T129 (AgustaWestland/Turkish Aerospace Industries); AH-64E Apache 'Guardian' (Boeing) и EC 665 Tiger (Airbus Helicopters).

Програмата 'Kruk' е в рамките на „Програма за техническа модернизация 2013-2020). През май правителството оповести, че ще ускори програмата за придобиване на нови ударни вертолети предвид кризата в Украйна.

Очаква се формалното обявяване на тендера да се оповести през 2015, вместо 2018. Новите хеликоптери ще заменят 29-те Ми-24Д/В. Полша приема на въоръжение първите 4 хеликоптера Ми-24 през януари 1979 и закупува още 16 Ми-24Д през 1985 г.

Втора партида от 16 Ми-24Вса придобити през 1986 г., а през 1996 закупуват от Германия 18 Ми-24Д , от които два са за резервни части.

http://www.pan.bg/

 
Приети са курсантите от "Випуск 2014- 2019" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"
10.07.2014, 18:09

Приемната комисия за курсанти във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" под председателството на началника на училището кап. I ранг професор, доктор на военните науки Боян Медникаров проведе своето заседание на 10 юли 2013 г. В работата на комисията участвах представители на Министерство на отбраната и на щаба на ВМС, командването на училището и деканите на факултети.

В съответствие с класирането на кандидатите за курсанти за учебната 2014- 2015 г. и личните беседи на комисията с всеки кандидат бяха приети курсантите от "Випуск 2014 - 2019".

Седемнадесет курсанти (11 младежи и 6 девойки) ще се обучават за ВМС по три специалности "Корабоводене за ВМС", "Корабни машини и механизми за ВМС" и "Военноморски комуникационни и радиотехнически системи". Определени бяха и 4 резерви. Прави впечатление, че сред кандидатите и приетите курсанти има студенти от училището, завършили първи и втори курс.

Приетите курсанти трябва да се явят на 22 август 2014 г. за началото на службата си в Българската армия. До 26 септември с тях ще се проведе начална военна подготовка, а от 29 септември ще започнат редовните учебни занятия за първия семестър на учебната година.

Курсантите от "Випуск 2014 - 2019" ще положат военна клетва на 4 октомври 2014 г.

http://www.naval-acad.bg/

 
Tактикът, надхитрил Наполеон
10.07.2014, 16:30

 Михаил КутузовФелдмаршал Михаил Кутузов осигурява на Русия победата в нейната първа Отечествена война срещу страховит нашественик - Наполеон. Въпреки критиките, че никога не дава решително сражение на французите и не спечелва победа в голяма битка срещу тях, той блестящо надиграва военния гений на епохата в тактиката.

Талантът му да изчаква и да предприема най-доброто решение в най-доброто време се проявява не само на бойното поле, но и в политиката и дипломацията. Кутузов се радва на доверието на трима руски императори - Екатерина Велика, Павел I и Александър I - нещо, което не се отдава дори на великия му учител Александър Суворов ............Прочети още

 
ВВС на Русия увеличават присъствието си в Арктика
10.07.2014, 15:34

Ту-95МС„Почти 3 пъти се е увеличила през тази година интензивността на полетите в арктическата зона на екипажите на стратегическите ракетоносители Ту-95МС на руската авиобаза за далечна авиация, дислоцирана в Амурска област. Изпълнението на подобни задачи дава на екипажите ценен опит в пилотирането над безориентирана местност в продължение на дълъг период”, - съобщават от пресслужбата на руския Източен военен окръг.

Отбелязва се, че полетите се осъществяват по плана за патрулиране на водите на Северния ледовит океан с максимална далечина и продължителност.

Руските пилоти отработват също така задачи за водене на въздушно разузнаване, дозареждане на гориво във въздуха и организиране на взаимодействието с друг род и вид войски.

 
Saab и Европейската агенция по отбрана подписаха рамково споразумение за доставката на амуниции за системата Carl-Gustaf на 5 европейски държави
10.07.2014, 13:34

Компанията за отбрана и сигурност Saab и Европейската агенция по отбрана (EDA) подписаха рамково споразумение за потенциални поръчки за доставката на амуниции за системата Carl-Gustaf на Естония, Латвия, Литва, Чехия и Полша. Споразумението е за 5 години и включва възможност да продължаването му с още 2 години. Документът включва потенциални поръчки за около 460 млн. шведски крони (почти 50 млн. евро).

Европейската агенция по отбрана ще бъде основният купувач от името на на Естония, Латвия, Литва, Чехия и Полша. Споразумението има за цел да координира общите покупки на амуниции за системата Carl-Gustaf на тези няколко страни.

“Това е отлична възможност няколко държави да купуват ефективно и изгодно амуниции за своите системи Carl-Gustaf. Първите поръчки се очакват през 2015 г.“ заяви Йорген Йохансон, старши вицепрезидент на Saab и завеждащ направлението Business Area Dynamics на компанията.

Системата Carl-Gustaf има дълга и успешна история. Системата успешно се адаптира и модернизира, за да посреща новите изисквания. С последната й версия Saab предлага изключителни способности за клиентите си, нуждаещи се от висока оперативна надеждност във всички видове конфликти.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще присъства на ВИП-деня на националното военноморско учение „Бриз 2014“
10.07.2014, 13:00

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще присъства утре, 11 юли, на ВИП-деня на националното военноморско учение „Бриз 2014“, който ще се проведе в акваторията на Бургаския залив. Гостите на ВИП-деня на учението „Бриз 2014“ ще наблюдават изпълнението на операция по спасяване на голям брой хора, бедстващи в Черно море, спасяване на човек от водата от вертолет, отразяване на атака на въздушен противник, отразяване на асиметрични атаки на море, унищожаване на плаваща мина, стоварване на хора и техника на необорудван бряг и други действия от динамичния показ.

В националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“ участват кораби от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Съединените американски щати, самолет от патрулната авиация на САЩ, както и четири кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО.

Сред основните цели на учението е подобряването на оперативната съвместимост и взаимодействието между участващите сили и междуведомствени партньори, чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза.

http://www.mod.bg/

 
Русия ще достави четири ЗРК С-300 на Беларус
10.07.2014, 12:54

C-300МВнР на Русия подписа договор за безвъзмездно предоставяне на четири зенитно-ракетни комплекса С-300 на Беларус, предаде ИТАР-ТАСС. Това съобщи зам-.директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Константин Бирюлин.

„От наша страна договорът за С-300 е подписан, а сега е ред на белоруската страна. Веднага щом подпише договора, всичко ще бъде доставено в същия ден", заяви Бирюлин. Той поясни, че комплексите ще се доставят безвъзмездно.

Напомняме, че през 2013 година министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу съобщи, че Русия планира да предостави на Беларус четири зенитни ракетни комплекса С-300.

http://www.cross.bg/

 
Конференция обсъжда задачите на Сухопътните войски
10.07.2014, 12:07

В конференцията участват Ръководството на Сухопътните войски, началниците на отдели и самостоятелни сектори в Командването на СВ и командирите на военни формирования от войските.

Началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов откри конференцията. В своето обръщение към участниците той очерта рамките за провеждане на конференцията и увереността си, че след нейното приключване целите ще бъдат постигнати и ще бъдат намерени решения поне на част от проблемните въпроси.

Темите на конференцията са свързани с въпросите, касаещи кадровата политика, изпълнението на Единния финансов план за материално техническо осигуряване за 2014 г. и не на последно място с новите моменти в планирането и провеждането на бойната подготовка на войските. Началникът на сектор „Бронетанкова, автомобилна и специална техника” в отдел „Логистика” запозна участниците в конференцията със състоянието и изпълнението на Проект 1 - „Изграждане на ББГр от състава на механизирана бригада”.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андей Боцев очерта основните насоки за работа занапред и заяви, че ще бъде безкомпромисен към пропуските в бойната и физическата подготовка на военнослужещите от Сухопътните войски. Той обърна особено внимание и на езиковата подготовка и кариерното развитие на офицерите от формированията на войските.

Командирите на формирования докладваха за изпълнението на задачите и по трите мисии на Българската армия, се посочва в съобщението на КСВ.

http://www.otbrana.com/

 
Израел получи първите два M-346
10.07.2014, 08:02

M-346 Lavi Първите два учебни самолета за напреднало обучение M-346 Lavi за израелските ВВС бяха доставени в авиобаза Хатзерим в Израел, където те ще започнат постепенно да заменят до сега използваните TA-4.

През юли 2012 г. Alenia Aermacchi се договори с Израел за доставката нa 30 броя M-346, като в сделката се включва и наземна система за тренинг. Самолетите ще се експлоатират от джойнт венчър между IAI и Elbit Systems.

Освен двата доставени самолета в Италия има още шест готови машини, а други пет са на различно ниво на крайно сглобяване. Всички машини ще бъдат доставени до края а 2016 г. Израел става третия клиент на типа след Италия и Сингапур.

http://aeropress-bg.com/

 

 
България се нуждае от своя териториална армия
09.07.2014, 20:57

Укрепването на отбранителната система на всяка съвременна държава е съществена част от приоритетните дейности в общата система на националната й сигурност. В този смисъл напоследък все по-често се употребява понятието „военна сигурност”. Известно е, че поддържането на голяма национална армия е нещо много скъпо, което напоследък и най-богатите държави не могат да си позволят. Днес дори великите сили намаляват състава на армиите си, наблягайки най-вече върху качеството им чрез постигане на пълна професионализация. В същото време някои от тях могат изключително бързо да увеличат значително числеността им, ако това е необходимо. Тази гъвкавост („плаващи” структура и численост) се постига лесно, ако голяма част от населението още в мирно време се чувства като неразделна част от армията. До висока степен на военно-патриотична мотивация обаче, се стига само ако се създаде самостоятелна в организационно отношение структура, съставена от граждани-войници, представляващи естествен придатък към действащата армия. Тази структура в напредналите демокрации се нарича Национална гвардия..........Прочети още

 
Продължава военноморското учение с международно участие „Бриз 2014”
09.07.2014, 20:54

Изпълнението на предварително планираните епизоди на море в рамките на военноморското учение с международно участие „Бриз 2014” започна днес, 9 юли.

Корабите от многонационалното оперативно съединение под командването на командира на военноморска база ВМС комодор Мален Чубенков напуснаха Пункта за базиране Бургас и Пристанище Бургас и излязоха на море. По време прехода бяха отработени задачи по осигуряване на безопасен маршрут, свободен от морски мини, за преминаване на корабите при напускане на пункта за базиране и пристанището, и съвместно маневриране в състава на тактическата група.

Корабните групи отработваха задачи по откриване и отразяване атаките на бързоходни лодки, отразяване атаките на въздушен противник, борба с пожари, оказване помощ на горящ кораб, приемане и предаване на товари по вертикален способ, приемане на товари на ход, буксировка на аварирал кораб, търсене на подводница.

В рамките на планираните епизоди продължава и организирането на взаимодействието с участващите в учението правителствени и неправителствени организации.

http://www.mod.bg/

 
Съвместното командване на силите отбеляза своя професионален празник
09.07.2014, 20:50

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов присъства вчера, 8 юли, на професионалния празник на Съвместното командване на силите. Вицеадмирал Николов поздрави и благодари на личния състав на СКС за професионалното и отговорно изпълнение на поставените задачи в различните функционални области и подчерта важното място и роля, която има Съвместното командване на силите в структурата на Българската армия.

Приветствие към присъстващите отправи и командващият на СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов. Той подчерта, че от своето създаване до днес Съвместното командване на силите успешно отстоява поставените високи изисквания за изпълнение на възложените му мисия и функции по пълния спектър от мисии на Въоръжените сили на Република България.

За постигнати високи резултати в служебната дейност със заповед на началника на отбраната бяха наградени 6 военнослужещи от щаба на СКС и подчинените му военни формирования.

http://www.mod.bg/

 
Новият лек изтребител Scorpion кацна във Великобритания
09.07.2014, 20:38

Прототипът на лек щурмовик Scorpion на Textron AirLand за първи път прекоси Атлантическия океан, за да участва в авиошоута Royal International Air Tattoo и Farnborough International Airshow във Великобритания. Боядисаният в нова камуфлажна окраска самолет е излетял от Учита (Канзас) и е направил няколко междинни кацания в Канада (Mirabel и Iqaluit), както и в Единбърф (Шотландия). По време на полета той е бил придружаван във въздуха от самолет на Cessna Sovereign+.

Първият полет на Scorpion е извършен през декември 2013 г., като летателните изпитания се очакват да продължат 12 месеца. Малко преди полета си до Великобритания със самолета е била постигната максималната скорост от 840 км/ч.

http://www.pan.bg/

 
Пентагонът времено прекратява преговорите с Lockheed Martin до установяване на причините за пожара с F-35А
09.07.2014, 20:35

F-35Пентагонът временно прекратява преговорите с фирмата-производител Lockheed Martin за закупуване на следващата малкосерийна партида (Lot 8) F-35 Lightning II Joint Strike Fighter до установяване на причините за пожара с F-35А. Все още не е взето решение дали F-35С ще участва в двете авиошоута във Великобритания.

МО на САЩ издаде заповед „за спиране от полети на всички изтребители F-35 на база на първоначалните открития” при провежданото разследване на инцидента от 23 юни, когато при излитане от военновъздушната база Еглин възникна пожар в задната част на F-35А и по-късно на пистата бяха намерени отломки от двигателя.

Към 8 юли всички двигатели на намиращите се по частите изтребители F-35 са инспектирани, остават само тези, които се намират на някакъв вид техническо обслужване или ремонт.

Междувременно министърът на отбраната Хагел планира на 10 юли да посети военновъздушната база Еглин, „за да даде силно послание към международните партньори, че САЩ остават напълно ангажирани към програмата F-35 ". Хагел ще се срещне с комисията, разследваща инцидента, за да получи информация за причините, довели до пожара.

http://www.pan.bg/

 
Завърна се 26-ият ни контингент от Афганистан
09.07.2014, 17:22

Далеч от вашите домове вие достойно служихте на България и изпълнихте нелека мисия във време, в което се провеждаха президентските избори в Афганистан. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов при посрещането на военнослужещите от 26-тия контингент, участвали в мисията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF).

"Вие успешно изпълнихте задачи с висок професионализъм и отговорност и заслужено получихте висока оценка на ръководството на коалиционните сили. Във ваше лице нашите партньори за пореден път се убедиха, че българският войник е образец за съвестно изпълнение на поставените задачи", каза още Найденов, цитиран от пресцентъра на МО.

Ангел Найденов благодари на военнослужещите от 26-тия контингент за тяхното достойно представяне и за професионалното изпълнение на задачите в операцията на НАТО в Афганистан.

В страната ни се завърнаха 420 военнослужещи от състава на 16-та рота за охрана на летище Кандахар, два екипа съветници, военнополицейско формирование, медицински екип и щабни офицери. За 33% от контингента това е първо участие в мисия. Останалите 67% са с две и повече участия в мисии. В състава на контингента са включени 41 жени, като 31 от тях са в състава на ротата.

Национален командир на контингента е полковник Тони Трифонов от щаба на Сухопътните войски, помощник-национален командир на контингента е подполковник Илия Стойчев от щаба на СКС, а командир на 16-та рота за охрана на летище Кандахар е майор Божидар Божилов от военно формирование 52590 – Ямбол.

По време на мисията си в операцията на НАТО в Кандахар, Афганистан, военнослужещите от 26-тия български контингент изпълняваха ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, в зоната им за отговорност, подпомагаха методически формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия и оказваха медицинска помощ.

В официалната церемония по посрещането участваха началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев.

http://pressadaily.bg/

 
Русия изстреля успешно ракетата носител „Ангара”
09.07.2014, 17:00

Русия извърши днес в 16:05 местно време от космодрума Плисецк първи успешен пуск на екологически чистата ракета-носител от лек клас „Ангара-1.2ПП”, съобщава РИА Новости. - (видео)

Първото изстрелване на ракетата бе насрочено за 25 юни, но заради допълнителни проверки стартът бе отложен. На 28 юни пък автоматичната стартова система отмени изстрелването 19 секунди преди старта.

Екологично чистата ракета ще позволи на Русия да извежда в орбита спътници, без да замърсява атмосферата на Земята.

Стартът на РН „Ангара“ е извършен от бойни разчети на войските за ВКО.

Семейството РН „Ангара“ в перспектива ще включва носители от лек до тежък клас в диапазона за товароподемност от 3,8 до 35 тона.

 
Военнослужещи от 2-ра механизирана бригада се включиха в националното военноморско учение „Бриз 2014“
09.07.2014, 16:32

Военнослужещи от 2-ра механизирана бригада от състава на Сухопътните войски се включват във военноморската операция под ръководството на подполковник Стоян Стоянов, заместник-началник на щаба на съединението.

Стоварване на хора и техника от морски транспорт на необорудван бряг е едно от действията, които се тренират на провеждащото се в западната част на Черно море Национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“.

Сухопътните войски се включват в изпълнението на тази задача с 21 военнослужещи и 6 единици техника, между които четири „Хамър“-а и един Зил-130. Участниците са пристигнали в пункта за базиране „Атия“ в понеделник. Те са под командването на заместник-началника на щаба на 2-ра механизирана бригада подполковник Стоян Стоянов.

Тренировките продължават от 8 до 10 юли. В Деня за високопоставени гости, който ще бъде на 11 юли, Сухопътните войски ще демонстрират уменията си във военноморска операция в рамките на 25-30 минути.

http://landforce.mod.bg/

 
В eдинен център за начална подготовка град Плевен започна курс за „Начална военна подготовка” на българските граждани без военна подготовка
09.07.2014, 16:28

Днес, 09.07.2014 г. в Единен център за начална подготовка град Плевен започна курс за „Начална военна подготовка” на българските граждани без военна подготовка, подписали договор за служба в доброволния резерв от трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили. Курсът ще продължи от 09.07. до 23.07.2014 г.

Военнослужещите от доброволния резерв бяха посрещнати от началника на щаба на Единния център за начална подготовка подполковник Красимир Кръстев, който ги запозна със задачите на Единния център за начална подготовка и с историята на град Плевен.

По-късно беше прожектиран филмът на Военния телевизионен канал „Новото предизвикателство”, който показва реда и начина за провеждане на подготовката на военнослужещите от доброволния резерв в Единния център за начална подготовка.

Курсът ще завърши с провеждане на изпити по видовете общовойскови подготовки.

Тържественият ритуал по полагане на военна клетва и връчване на удостоверенията за завършен курс „Начална военна подготовка” на военнослужещите от доброволния резерв ще се проведе на 23.07.2014 г.

http://landforce.mod.bg/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов: Днес полагаме последния метър от основната част, носещата конструкция на защитното съоръжение
09.07.2014, 15:16

Ангел Найденов„Днес, 9 юли, полагаме последния метър от основната част, носещата конструкция на защитното съоръжение“, съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов пред журналисти днес, 9 юли, след заседанието на Министерския съвет. Той подчерта, че на практика ще имаме защитна ограда от 30 км по права линия, както е заложено по проекта за изграждане на съоръжението. „В рамките на следващите седем до десет дни, в зависимост от климатичните условия, предстоят довършителните работи, допълнително полагане на режеща тел тип „Бруно“, поясни министър Найденов и допълни, че предстои назначаването на комисия и приемо-предавателните дейности, за да получи и стопанисва МВР защитното съоръжение. Министърът на отбраната посочи, че след приключване на тези дейности броят на ангажираните с тях военнослужещи и полицейски служители ще бъде намален.

Министър Найденов заяви, че няма промяна в цената за изграждане на инженерното съоръжение. „Тя е в рамките на тези малко над 7 милиона лева, колкото е по разчетите на проектанта, които са заложени в проекта за изграждане на оградата“, каза той като подчерта , че отделно от тази сума около милион и половина лева са за сметка на Министерството на отбраната.

„Българските военнослужещи изпълниха с чест и достойнство задачите, които им бяха възложени, които, нека да подчертая, не са присъщи на армейски части“, каза още министър Найденов.

http://www.mod.bg/

 
Напълно завършиха заводските ходови изпитания в Бяло море на атомната подводница „Владимир Мономах“
09.07.2014, 14:43

 проект 955Завършващия етап на морските изпитания на руската атомна подводница от 4-то поколение K-551„Владимир Мономах“ проект 955 продължи 24 денонощия. Сдаващата заводска група и екипажа на субмарината успешно са отработили всички поставени задачи.

Според информация на пресслужбата на корпорацията „Севмаш“, по време на изпитанията са проверявани системите на кораба, торпедно-ракетния комплекс и нивото на акустическите полета. Получените данни са потвърдили съответствието на подводницата с всички зададени технически характеристики. Планът за заводските ходови изпитания е изпълнен напълно.

По-нататък ракетоносеца го очаква програмата за държавните изпитания. До тогава са планирани още няколко излизания в открито море.

Атомната подводница „Владимир Мономах“ е третата поред от проекта „Борей“. Субмарината е заложена за строеж на 19 март 2006 година, а на 30 декември 2012 година тя е спусната на вода. Заводските ходови изпитания започнаха през септември 2013 година. Екипажът е сформиран през декември 2009 година.

Подводницата ще бъде въоръжена с новите ракетни комплекси с междуконтинентални балистични ракети „Булава“. - Още за проект 955

 
До 21 юли се подават документи за постоянен секретар на отбраната
09.07.2014, 13:40

Иван ИвановСъс заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов е назначена комисия за подбор на кандидати за назначаване на длъжност „постоянен секретар на отбраната” в МО.

До 21 юли кандидатите, които отговарят на изискванията на чл.79, ал.2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, трябва да подадат документи в деловодството на Министерството на отбраната.

До 25 юли комисията да извърши подбор и да уведоми кандидатите за резултатите, се посочва в заповедта.

Председател на комисията е заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, членове са началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и и.д. началник на политическия кабинет на министъра на отбраната Ина Тодорова. Секретар е Антон Ластарджиев – директор на дирекция „Управление на човешките ресурси“.

Според Закона за отбраната и Въоръжените сили постоянният секретар на отбраната се назначава от министъра на отбраната след подбор за срок 4 години съгласувано с министър-председателя. Той е най-старшият по ранг държавен служител в МО.

Кой ще бъде назначен за постоянен секретар на отбраната?

Отговор на този въпрос дава Законът за отбраната и Въоръжените сили. Според него за постоянен секретар на отбраната ще бъде назначен държавен служител, който е изпълнявал ръководна длъжност в държавната администрация не по-малко от три години, при атестиране е получил най-високата оценка в сравнение с останалите кандидати или е бил орган на изпълнителната власт по смисъла на Закона за администрацията, който е изпълнявал ръководна длъжност не по-малко от три години, и има не по-малко от 4 години до придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, за да изпълни мандата в пълен обем.

http://www.otbrana.com/

 
Бригаден генерал Димитър Илиев е новият командир на 2-ра бригада
09.07.2014, 13:00

Бригаден генерал Любчо Тодоров сдаде длъжността командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада на бригаден генерал Димитър Илиев. Това стана на тържествен ритуал в Стара Загора в присъствието на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Гости на тържеството бяха областният управител на област Стара Загора Живка Аладжова, председателят на Общинския съвет на града Емил Христов, генерали и офицери от запаса и представител на Старозагорската митрополия.

Прочетена бе заповед на министъра на отбраната в изпълнение на указа на президента за смяната на командирите. Генерал-майор Андрей Боцев отличи с предметна награда бригаден генерал Любчо Тодоров, който става заместник-командир на Сухопътните войски. Той представи и новия командир на 2-ра бригада бригаден генерал Димитър Илиев, като му пожела нови висини във военната служба.

Бригадата изпълни всички поставени задачи по трите мисии на Въоръжените сили, заяви в словото си бригаден генерал Тодоров. Той се спря накратко на извършеното от формированието в периода, в който е бил негов командир, и изказа благодарност към целия личен състав.

Изправям се пред този строй с чувство на вълнение, тъй като отново имам възможност да се върна там, където започнах службата си – бях назначен в 49-и мотострелкови полк, който беше част от 2-ра дивизия в Стара Загора. За мен това е знаменателно и аз го споделям с вас, отбеляза бригаден генерал Илиев. Той благодари на ръководството на Българската армия и в частност на Сухопътните войски за оказаната му чест да бъде повишен в звание и да бъде назначен за командир на бригадата. И увери генерал-майор Боцев, че осъзнава високата отговорност и се отнася с огромен респект към създаденото в бригадата, към нейната история, към мястото й в комплекта на Сухопътните войски, завоюваните успехи и престиж. Не ще пожаля сили, за да може бригадата под мое командване да затвърди високите постижения и да може да надграждаме способности, завърши новият командир на бригадата бригаден генерал Димитър Илиев. Той бе начело на тържествения марш, с който ритуалът приключи.

http://armymedia.bg/

 
Промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили не влязоха в седмичната програма на парламента
09.07.2014, 10:06

Народното събрание събра кворум и днес започна работа. Депутатите от ПГ на ГЕРБ влязоха в пленарна зала и осигуриха необходимото присъствие. Дебатите и гласуванията са по предварително съгласуваните законопроекти. Сред тях не е Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили.

С проекта се цели създаване на правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектова с български военнослужещи и цивилен състав от граждани на Република България. Пример за такава организация е Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

С Преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се създава нормативно основание за субсидиране на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, който е юридическо лице с нестопанска цел, със средства от държавния бюджет. Целта е да се осигурят целеви средства от държавния бюджет във връзка с административното осигуряване на председателството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (СИОР) на страните - членки на НАТО, като за 2014 г. тези средства ще се осигурят от бюджета на Министерството на отбраната.

Законопроектът е внесен в Народното събрание от Министерския съвет на 5 юни 2014 г. Подкрепен е с единодушие от Комисията по отбрана. Той влезе вече веднъж в програмата преди две седмици, но поради липса на кворум не бе обсъждан.

Заедно с правителствения законопроект се предвижда обсъждане и на законопроекта на Доброслав Димитров, Владимир Тошев, Валентин Радев, Пламен Манушев и Цветомир Михов, който също третира въпроса с Центъра за управление на кризи. Той е от ноември м.г.

http://www.otbrana.com

 
Украйна ще съкрати финансирането на науката в полза на производството на оръжие
09.07.2014, 09:31

Петро Порошенко Украйна ще съкрати финансирането на „никому ненужните“ научни програми в полза на повишаването на обема на производство на собственото въоръжение за обезпечаването на военнослужещите. Това заяви украинският президент Петро Порошенко след среща с военни в Славянск, предаде ИТАР-ТАСС.

„Няма да има повече изразходване на милиардите народни средства, средства на данъкоплатците за никому ненужни научни програми“, отбеляза Порошенко.

Според него, военнопромишленото производство в Украйна ще се заеме с изготвянето на „системи за високоточно оръжие, безпилотници, и всичко, от което се нуждае украинската армия, като се започне от бронежилетките“.

При оформянето на поръчките при производството „ще бъде използван опитът, който украинските ВС и Националната гвардия са придобили по време на военните действия в източната част на страната“.

 
USS Vella Gulf отново в Черно море
09.07.2014, 08:38

 USS Vella Gulf CG-72Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 7 юли 2014 г през турските проливи в северно направление е преминал американския крайцер USS Vella Gulf CG-72. Корабът прави второ посещение в Черно море за тази година (първото бе от 23.05-12.06), което е свъразано с участието му във военноморските учения „Бриз 2014“.

USS Vella Gulf е снабден със системата за ПВО и ПРО „Инжис” и има на въоръжение крилати ракети „Томахоук”, противолодъчни ракети ASROC, зенитни управляеми ракети „Стандарт-2” и „Стандарт-3” (общо 122 ракети), както и два вертолета..

Същевременно сайта информира, че на 6 юли акваторията на Черно море трябваше да бъде напусната от френския разузнавателен кораб A-759 Dupuy de Lôme, който се намира в региона от 16 юни. За сега няма потвърждение дали това е станало.

 

 
НАТО призова Афганистан да подпише споразумението до септември
08.07.2014, 22:10

НАТО очаква афганистанските власти да подпишат споразумението за сигурност до септември. Това стана ясно от думите на генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен по време на срещата му с американския президент Барак Обама във Вашингтон.

Според Расмусен, в противен случай НАТО "ще се изправи пред сериозни проблеми" в подготовката на мисията за обучение след 2014 година. Генералният секретар също така отбеляза, че в НАТО са "дълбоко загрижени" от ситуацията с оспорваните резултати от втория тур на президентските избори в Афганистан.

 
Военнослужещи от Белене възстановиха връзката на Килифаревския манастир със света
08.07.2014, 16:25

На основание заповед на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев на 07.07.2014 г. беше изграден временен мост от типа тежък механизиран мост ТММ-3 в района на манастир „Рождество Богородично” до гр. Килифарево, със сили и средства на в.ф. 28880 – Белене от състава на Сухопътните войски. - (видео).

Ръководител на групата за постройка на моста бе командирът на 54 инжб майор Калоян Василев, а състава на групата беше формиран от личния състав и техника на Инженерно мостовата рота за обща поддръжка на 54 инжб със За командир капитан Йордан Стойков /помощник ръководител на групата/.

Рекогносцировката на мястото за постройка на моста беше извършена на 01.07.2014 г. и след уточняване на някои предварителни дейности по подготовка на мястото за устройване с представители на местната власт в лицето на кмета на гр. Килифарево - г-н Добромир Събев.

На 07.07.2014 г. в 09:00 часа група от 11 военнослужещи и 5 единици техника, от които 3 броя КрАЗ 255 - ТММ-3 - /тежък механизиран мост/, един ТАПП и един ЛАПП започна изграждането на моста.

Въпреки големите трудности по време на изграждането на моста, породени предимно от силно ограниченото място за маневриране и работа с машините от комплекта на ТММ и характера на почвата на брега, около 12:15 часа групата приключи с постройката на временния мост от типа ТММ.

Работата на военнослужещите от Сухопътните войски наблюдаваха бригаден генерал Тодор Дочев - началник на НВУ „Васил Левски” - гр. Велико Търново, полковник Иван Стоянов - командир на в.ф. 28880 - Белене, г-н Добромир Събев кмет на гр. Килифарево, отец Йоан - игумен на Килифаревския манастир и други представители на Великотърновската и Килифаревската общественост.

След извършване на допълнителни и крепежни работи по моста, командира на в.ф. 28880 - Белене полковник Иван Стоянов сдаде моста за експлоатация с двустранен приемо-предавателен протокол на кмета на гр. Килифарево.

Най - видимо доволен от устроения временен мост остана игумена на Килифаревския мост отец Йоан, който за довиждане благослови военнослужещите от състава на групата построила съоръжението. - Още за ТММ

http://landforce.mod.bg/

 
Бойни самолети на Военновъздушните сили участват в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“
08.07.2014, 13:37

Су-25Бойни самолети на Военновъздушните сили ще участват в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“. Летателните екипажи от База за предно разполагане - Безмер ще изпълняват интензивни полети над териториалните води от 9 до 11 юли. Щурмовите Су-25 ще нанасят въздушни удари по морски цели. Мисиите, които ще отработват бойните самолети, са в интерес на Военноморските сили и имат за цел да тестват способностите на флота за противодействие на въздушен противник.

В хода на „Бриз 2014“ Су-25 ще нанасят учебни удари в условия на големи отдалечения от бреговата ивица. За целта екипажите ще изпълняват полети за въздушно разузнаване, откриване на разсъсредоточени в различни райони на Черно море морски цели и атаки срещу тях.

С учебно-боен самолет ще се изпълняват задачи по техника на пилотиране, самолетоводене на средна и малка височина и като краен етап - бойно използване по надводна цел. Целта е да се разшири съставът от пилоти, които ще участват в тренировки и учения над море и да се осигури приемственост на летателния състав.

На летище Балчик се пребазира и вертолет Ми-17, чийто екипаж ще е в готовност за изпълнение на задачи по търсене и спасяване на море и авиомедицинска евакуация.

http://www.mod.bg/

 
Министърът на отбраната награди български ракетчици
08.07.2014, 13:09

Контраадмирал Георги Фиданов и генералите от времето, когато Ракетните войски бяха мощта на Българската армия, Кирил Косев, Димитър Ж. Тодоров и Вълчо Фотев по време на честването в Самоков на 50-годишнина от първия  боен  пуск  на  46-та  ракетна  бригада.  Снимка Иван ИвановВ Самоков се проведе тържество във връзка с навършването на 50 години от първия боен пуск на 46-та ракетна бригада от състава на Първа Българска армия. Пускът е проведен на 2 юли 1964 г. от ракетната площадка на Капустин Яр - Русия. Оценката на пуска е ,,отличен”.

Честването бе организирано от клуб ,,Ракетни войски и Артилерия Олимпий Панов” с председател генерал-майор от резерва Вълчо Фотев. Присъстваха генерали, офицери, сержанти и войници от запаса и резерва служили в 46-та ракетна бригада и в Ракетните войски на Сухопътните войски, живеещи в Самоков, София и София- окръг. Сред тях бяха съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност контраадмирал Георги Фиданов, главният секретар на СОСЗР полковник от резерва Димитър Гогов, военнослужещи от Щаба на отбраната и Сухопътните войски и представители на местната власт.

На тържеството бяха наградени офицери и старшини от министъра на отбраната, началника на отбраната и председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). Празничен концерт изнесе Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

Министърът на отбраната награди с грамоти генерал-майор от запаса Иван Янков, бригаден генерал от запаса Ангел Главев, полковник от запаса Марко Иванов, полковник от запаса Георги Перчеклийски, полковник от запаса Симеон Симеонов, полковник от запаса Любен Костов, полковник от запаса Александър Кръжанов, полковник от запаса Живко Керемидчиев, полковник от запаса Иван Иванов, подполковник от запаса Димо Димов, полковник от запаса Кирил Варадинов и старшина от запаса Ангел Вуков.

Началникът на отбраната удостои с грамоти полковник от запаса Георги Гелишев, полковник от запаса Валентин Петков, подполковник от запаса Георги Георгиев, полковник от запаса Васил Кривошийски, полковник от запаса Христо Даргов, подполковник от запаса Димитър Николов, подполковник от запаса Димитър Змийчаров, подполковник от запаса Румен Стойков, полковник от запаса Георги Стоименов, старшина от запаса Николай Галев и старшина от запаса Борис Банков.

Председателят на СОСЗР награди с грамоти подполковник от запаса Стефан Цонев, подполковник от запаса Цветан Найденов, подполковник от запаса Костадин Скелин, подполковник от запаса Иван Николов, подполковник от запаса Румен Ангелов, подполковник от запаса Петър Горнишки, подполковник от запаса Димитър Разслабенов, майор от запаса Ненко Ненков, старшина от запаса Георги Лобутов, старшина от запаса Йордан Балабанов и старшина от запаса Николай Попов.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Започна внезапна проверка на БГ на 29-та гвардейска ракетна дивизия на РВСН на Русия
08.07.2014, 12:43

Командването на Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) вчера в 05:00 местно време започна внезапна проверка на бойна готовност на 29-та ракетна дивизия (гр. Иркутск) от състава на 33 ракетна армия (гр. Омск), в хода на която е планирано условно изстрелване на ракети. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на заявление на официалния представител на пресслужбата на МО за войските полковник Игор Егоров.

„На командването на дивизията бе разпоредено привеждането на всички части и подразделения на съединението в съответната степен на бойна готовност“, заяви Егоров.

Особено внимание по време на проверката ще бъде отделено на готовността на дежурните сили на съединението и ракетните полкове, уточни още полковникът. Освен това, ще бъдат проверени още организацията на инженерното, тиловото и бойното осигуряване, охраната и отбраната, действията на противодиверсионните формирования.

Проверката ще продължи до събота, 12 юли.

От 21 до 27 юни се проведе внезапна проверка на БГ и на войските от Централния военен окръг на ВС на Русия, в която участваха повече от 65 хил. военнослужещи, бяха задействани 5,5 хил. единици автомобилна и бронетанкова техника, повече от 180 самолета и 60 хеликоптера. На различни полигони по единен замисъл бе отработено провеждането на миротворческа операция.

 
Причината за пожара на F-35 е „определено” в двигателя
08.07.2014, 10:07

Възникналият на 23 юни при излитане пожар на F-35А Joint Strike Fighter „определено” е свързан с двигателя Pratt & Whitney F135, споделят многобройни източници пред USNI News.

В началото на юни Пентагонът спира от полети всички F-35, след като става ясно, че инцидентът с изтребителя на ВВС е много по-сериозен, от колкото първоначално се е предполагало. Първите предположения за причините за възникване на пожара са били свързани със спомагателната силова установка (APU), която заедно с акумулаторната батерия служи като стартер за двигателя.

Много източници, предпочитащи да не се споменават имената им, посочват, че разследването е съсредоточено върху двигателя, който е изпратен за пълно изследване във фирмата-производител Pratt & Whitney. За сега не е открита причината. Междувременно Пентагонът заповядва да се проверят двигателите на всичките произведени до сега 104 самолета F-35. Това касае и трите варианта „А”, „В” и „С”, летящи в състава съответно на ВВС, ВМС и Корпуса на морската пехота на САЩ.

Pratt & Whitney оказва пълно съдействие на разследването, но отклонява да коментира инцидента, тъй като той е „предмет на текущо разследване”.

Инцидентът е класифициран от клас „А”, тъй като нанесените щети са над 2 милиона долара и изтребителят не може да бъде възстановен. - Още авиационни двигатели

http://www.pan.bg/

 
Ирак заплашва да анулира споразумението със САЩ за оръжейни доставки
08.07.2014, 09:58

Ф-16Иракското правителство заплашва да анулира споразумението със САЩ за закупуване на оръжиуя в светлината на забавяне на доставката на изтребители F-16.

Според анонимни източници, близки до иракския премиер Нури ал-Малики , той планира да се прекрати Стратегическото рамково споразумение (SFA), подписано със САЩ през 2008 г. Ако това се случи, то Русия и Иран ще изместят САЩ, особено що се касае за военните доставки и логистика.

През юни САЩ съобщават, че доставката на изтребители F-16 за иракските ВВС ще се забави, тъй като поради атаките на ислямистите от Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) се налага евакуирането на американските съветници и осигуряващ състав от военновъздушната база, където изтребителите трябва да се доставят и експлоатират.

Забавянето накара Ирак спешно да закупи от Русия шурмовици Су-25, първите пет от които бяха доставени по въздуха е вече се използват в боевете срещу ИДИЛ.

Според The Sunday Times „САЩ забавят доставките на 36-те изтребителя 36 F-16 и 24 хеликоптера Apache поради опасения, че те може да попаднат в ръцете на бунтовниците от ИДИЛ”.

http://www.pan.bg/

 

Тържествено отбелязване на 135 години от създаването на българската гвардия

08.07.2014, 09:11

На 12 юли 2014 г. се навършват 135 години от създаването на българската гвардия. По този повод ще се проведат следните тържествени мероприятия:

   - На 9 юли от 19:00 ч. – футболна среща на отбора на НГЧ и приятели срещу отбора на НСО в комплекс „Борисова градина” на „Спортна София” ЕАД;

   - На 10 юли 2014 г. от 10:30 ч. –валидиране на пощенска марка по случай 135-годишнината от създаването на българската гвардия в Музея на съобщенията в сградата на Централна поща, ул.” Гурко” № 6;

   - На 10 юли 2014 г. от 21:30 ч. – церемония-спектакъл „Искри” на пл. „Княз Александър І” с участието на Представителния военен духов оркестър на ВМС и Фестивалния оркестър, с лазерно шоу и илюминации;

   - На 11 юли 2014 г. от 18:00 ч. до 20:00 ч. – тематичен концерт-спектакъл, посветен на 135 г. от създаването на българската гвардия, в Народен театър „Иван Вазов” с участието на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и др.

   - На 12 юли 2014 г. от 12:00 ч. – смяна на часовите пред сградата на Администрацията на Президента на Република България и изпълнение на елементи от церемония-спектакъл „Искри”.

http://guards-bg.com/

 
Москва видя храбрата българска армия
08.07.2014, 08:57

Български възстановчици за пръв път взеха участие във военноисторическия фестивал „Времена и епохи” в Москва. Това е най-мащабното събитие, посветено на 100-годишнината от избухването на Първата световна война.

Тази година форумът събра на едно място над 1000 реконструктори от няколко европейски страни и повече от 200 000 зрители. Фестивалът се проведе в музея резерват “Коломенское”.

Сред участниците за пръв път бяха и 20 представители на четири елитни регионални клуба на Национално дружество “Традиция” – Добрич, Велики Преслав, Панагюрище и София.

Пресъздадени бяха пет битки от първия глобален световен конфликт. Първата бойна възстановка бе на „Атаката на мъртъвците” при крепостта Осовец. Там 300 руснаци обръщат в бяг 7-хилядна немска дивизия. На 6 юни бе пресъздаден и Брусиловският пробив. Третия ден на фестивала започна с възстановката на Месорупка (месомелачката) при Нивел. ...........Прочети още

 
В утрото на страшните ракети СС-23 в България
08.07.2014, 08:50

СС-23Знам, че други висши военни и специалисти са писали и пишат по въпросите, свързани с някогашната ни военна мощ и слава. Като обикновен редови офицер, аз искам да разкажа за онова, което им е убягвало от погледите. Това е така, защото те не са го видели с очите си, били са или твърде млади, или просто не са слизали там, където някога се обучаваха ракетчиците.

Най-напред искам да кажа, че през 1961 г. ракетите СС-23 още не бяха на въоръжение в Българската народна армия, а вероятно и в Съветската армия. Тогава на въоръжение бяха оперативно-тактическите ракети 8К11. За времето си те бяха модерни, помня, че имаха далекобойност 270 км и с добра точност.

В началото на 60-те години на миналия век бях назначен за зам.-командир на Първи ракетен дивизион, с командир подполковник Таньо Вълчанов от гр. Каблешково, с когото се познавахме още от военното училище..........Прочети още

 
НАТО дава знак, че няма да приема нови членове засега
08.07.2014, 08:30

Изправена пред станалата отново агресивна Русия, НАТО се чуди как да реагира, но изключва един вариант: бързо разширяване. Четирите потенциални членове, вкл. бившата съветска република Грузия, бяха информирани, че приемането им в НАТО не е на дневен ред в близко бъдеще За някои това означава зачеркване на надежди. Външният министър на Македония каза в изявление за АП, чe това е “стъпка назад”. В крайна сметка: Организацията на Северноатлантическия договор, която тази година празнува кръгли годишнини от приемането на дванадесет държави в своите редици, няма да приветства нови членове в началото на септември, когато президентът Барак Обама и другите лидери се съберат в Уелс.

Анализатори казват, че членовете на НАТО се опасяват от това да предоставят или да се смята, че са предоставили гаранции за сигурност, които бързо могат да бъдат подложени на проверка от Русия. Това е особено валидно за Грузия, която от 2008 г. очаква оглавяваният от САЩ алианс да потвърди обещанието са за нейното приемане. Преди да превземе Крим от Украйна, Русия нападна и окупира два региона на Грузия преди близо шест години и НАТО не желае да предприема действия, които могат да провокират ответен удар от Москва......Прочети още

 
Чешката пушка Брен-805 изстрелва до 17 пълнителя без почивка
08.07.2014, 08:14

щурмова пушка Брен-805Чешкото оръжейно производство е във възход. Новата щурмова пушка "Брен- 805", новият картечен пистолет "Скорпион" новите пистолети ЧЗ-СП-07 и ЧЗ-СП-09 буквално събраха очите на български експерти. Това се случи неотдавна по време на промоции на фирмата ЧЗ в академията на МВР и на полигона на Специалните сили на армията край пазарджишкото село Црънча.

ЧЗ-СП-09, калибър 9х19 е може би най-балансираният армейски пистолет на световния оръжеен пазар в момента, твърдят експерти. Центърът на тежестта е избран много точно, използвани са подходящи пружини, в резултат на което откатът при изстрел се овладява лесно.

Уникалното на новия чешки пищов обаче е идеята да се предлага с 2 варианта на предпазителен механизъм. Всяко оръжие върви с 2 вида предпазители, които може да се монтират в зависимост от предпочитанията на стрелеца или от условията за стрелба.

Примерно специализираните звена в армията и полицията предпочитат варианта с блокиращ механичен предпазител. При него, след като вкара патрон в патронника, чукчето остава в задно положение готово за изстрел. Защо? Защото на такива стрелци обикновено им трябва само един, при това изключително прецизен изстрел.

В други случаи - примерно при патрулните служби, е по-удобен т. нар. декокер. При него след натискане на лоста чукчето отива в предно положение, без да произведе изстрел. За да открие огън обаче, стрелецът трябва да приложи двойно по-голямо усилие, за да се стигне до изстрел. Всяко решение има своите предимства, за което обаче не е необходимо да се купуват 2 пистолета. А се получава обратното - едно оръжие - две - решения

ЧЗ-СП-09 е многозаряден, пълнителят му събира 17 патрона. Версията 07 е по-компактна по размери. В конструкцията на новия чешки пищов са използвани повече полимери, а дизайнът му е впечатляващ.

Другият гвоздей на чешката промоция бе щурмовата пушка "Брен-805". Любителите на оръжието сигурно си спомнят, че картечницата "Брен", създадена през 30-те години на миналия век, дълго време бе на въоръжение в Българската армия. Профилът и с извит пълнител отгоре на цевната кутия често се забелязва в нашите музеи.

Версията А-1 на новия "Брен-805" е предназначена за патроните 5,56х45 НАТО. Цевите на новия автомат обаче лесно се сменят и той бързо може да бъде пригоден както за друг западен калибър, така и за стандартния за Варшавския договор 7,62х39. Чехите дори разработват специален вариант за т.нар. соцкалибър, като се имат пред вид огромните запаси от тези муниции в различни райони на света. Има данни, че неотдавна индийското МО е проявило интерес към "Брен-805". А за армия от милион и половина души си струва да разработиш още един вариант.

Това, което отличава чешката щурмова пушка обаче, е възможността да води удивително дълга автоматична стрелба. Почти като картечница. Твърди се, че "Брен-805" може да изстреля без проблем 10-12 пълнителя от по 30 патрона. При изпитания оръжието е издържало и на 17 магазина, без каквито и да е откази.

Всеки минал през казармата знае, че дори след един пълнител на автоматична стрелба цевта на калашника се нагрява, а след 2 и повече цевта и затворът се нагорещяват до червено.

Тайната на успеха е в специалния алуминий, от който е изработена цялата горна част на цевната кутия на "Брен-805". Благодарение на това решение цевната кутия се превръща в своеобразен радиатор, който бързо и непрекъснато охлажда оръжието.

Чехите стигнали до идеята да разработят оръжие с по-големи възможности за автоматична стрелба на базата на последните войни в Ирак и Афганистан. Основните концепции за бойни действия там задължително включвали водене на подавящ огън. Донякъде на това изискване отговаряли американските пушки М-4 и М-16, както и немската Г-36. В момента най-предпочитан е моделът 416 на "Хеклер и Кох".

В академията на МВР и на полигона край Црънча е бил демонстриран и новият чешки картечен пистолет "Скорпион". Мнозина помнят версията VZ-61, калибър 7,65 мм, която доскоро бе на въоръжение в МВР и в специалните части на армията. (За него виж в текста по-долу).

"Скорпион" А-2 е с изцяло полимерна конструция, водещи метални елементи и рядко сполучлив съвременен дизайн.

Тъй като спецслужбите ни вече са избрали МП-5 на "Хеклер и Кох", чешкият картечен пистолет не се радвал на по-особено внимание от нашите експерти.

След промоциите обаче те без колебание направиха извода, че новите чешки оръжия са като шкодата и фолксвагена при колите. Почти никаква разлика в качеството, но по-достъпни цени за сметка на чехите. Оръжейниците отказват да сравняват развитието на българската и чешката отбранителна индустрия. Само отчитат безспорния факт, че чехите вече са в XXI век, а ние останахме в XX.

http://www.24chasa.bg/

 
Стъпки към възстановяването на полетите с Як-130
08.07.2014, 08:04

Як-130Изпитателен Як-130 ще започне полети през следващата седмица за тестване на доработената система за управление. Това съобщава ИТАР-ТАСС, цитирайки заместник генералния директор на ОКБ Яковлев Роман Таскаев.

„Днес получаваме по план доработения комплекс за управление на самолета, тази седмица ще го поставим на машината и ще проверим съвместимостта с другите системи и следващата седмица започваме полетите”, заявява Таскаев.

Според Роман Таскаев след успешното тестване на самолета в ОКБ Яковлев новите електронни компоненти ще се поставят на всички произведени до момента Як-130 и едва тогава ще бъдат възстановени полетите с типа.

Всички полети с Як-130 в Русия са спрени от близо три месеца, след като на 15 април една машина катастрофира край Ахтубинск. Екипажът се катапултира, но един от летците загина. Причината за инцидента бе определен, като отказ в системата за управление. - Още за Як-130

http://aeropress-bg.com/

 

 
Кой е виновен за провала в Ирак
07.07.2014, 23:10

Какво щеше да се случи, ако Джордж Буш не беше свалил Саддам Хюсеин през 2003? Как щеше да се развие ситуацията, ако Барак Обама беше запазил американското военно присъствие в Ирак? Ще се опитаме да разберем кой наистина е отговорен за днешния хаос в Близкия Изток.

Кой е виновен, че северен Ирак се намира под контрола на екстремистите от Ислямската държава на Ирак и Леванта /ИДИЛ/?

За хората с леви убеждения и френската десница отговорът на този въпрос не предизвиква никакви съмнения: виновен за всичко е не някой друг, а Джордж Буш младши, който нахлу в Ирак през 2003. Саддам Хюсеин нямаше да загине от ръцете на новата власт след първия в историята съдебен процес срещу арабски лидер /2006/. Ирак беше диктатура, но все пак беше стабилна държава, макар и с цената на жестоки репресии /химическата атака срещу кюрдите през 1988, потушаването на шиитските бунтове през 1991/. Гьоте, за който несправедливостта е по-добро благо от безредиците, би бил доволен.

В една своя неотдавнашна статия Тони Блеър, "пуделът на Буш", твърди, че Арабската пролет от 2011 при всички положения щеше да свали режима на иракския лидер...........Прочети още

 
Най-голямата частна колекция бойно оръжие отива на търг
07.07.2014, 23:04

Искате ли да си купите танк? А междуконтинентална ракета? На 11 юли в Портола Вали, Калифорния на публичен търг ще бъде предложена най-голяма частна колекция бойно въоръжение на Жак Литълфилд. Бившият инженер от Силициевата долина си купил първия танк през 1980 и до смъртта си през 2009 попълнил колекцията си с над 200 бойни машини.

На 11 юли на тезгяха ще бъдат сложени 100 машини, а на 12 - резервни части и аксесоари за тях. Парите от продажбата ще бъдат предоставени на Collings Foundation от град Стоу,щат Масачузетс.

http://temadaily.bg/

 
Румъния ремонтира МиГ-21 за Мозамбик
07.07.2014, 22:45

МиГ-21Румънската компания Aerostar ремонтира осем изтребителя МиГ-21 за африканската страна Мозамбик. Това съобщи компанията днес, 7 юли.

Общо за мозамбикските ВВС са възстановени в летателна годност, ремонтирани и модернизирани шест едноместни МиГ-21бис и две спарки МиГ-21УМ. Работата е протекла в завода на Aerostar в Бакъу, Румъния.

Целият договор с африканската страна е изпълнен за 12 месеца, като работата по всеки МиГ-21 е отнела около 120 дни. Освен ремонт и възстановяване на летателната годност машините са преминали и през малка модернизация, включваща добавяне на GPS навигация и дигитален рекордер на полетните данни.

Шест от осемте МиГ-21 са вече доставени на Мозамбик, очаква се скорошна доставка и на останалите две машини. Освен тях през ремонт в Румъния е минал и един реактивен учебно-тренировъчен самолет L-39ZO.

Освен ремонт Aerostar са предоставили и тренинг на летателния и технически състав в мозамбикските ВВС.

В началото на 80-те Мозамбик получава 48 броя МиГ-21бис/УМ, които участват в гражданската война в страната. След нейния край процента изправни изтребители рязко пада и страната не е оперирала с типа от минимум десетилетие.

http://aeropress-bg.com/

 
Комодор Кирил Михайлов, директор на дирекция “Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната поема председателството на комитет на НАТО
07.07.2014, 21:06

На 3 юли в главната квартира на НАТО в Брюксел, пред Военния комитет на НАТО е приет годишният доклад на Комитета на националните резервни сили на страните-членки на НАТО (National Reserve Forces Committee – NRFC). На форума е представен и новия председател на Комитета комодор Кирил Михайлов, директор на дирекция “Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната.

Република България официално ще поеме председателството на NRFC от месец август 2014 г до 2016 година. Секретариатът на Комитета ще бъде осигурен от състава на дирекция “Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната.

******************

Комитетът на националните резервни сили на страните-членки на НАТО (NRFC) е обединен съюзнически комитет, който се състои от висши национални представители, отговорни за резервните сили на страните-членки на НАТО, които предоставят информация пред Военния комитет на НАТО. Комитетът е създаден през 1981 г., а официално е признат от Военния комитет на НАТО през 1996 г. Към 2014 година в NRFC участват 25 страни от Алианса и 6 страни - партньори. Австралия е постоянен наблюдател. Основен фокус в работата на NRFC е увеличаване на използването на резервните сили в операции на НАТО. Председателството на NRFC е на ротационен принцип за 2 годишен период. В момента председател на комитета е Република Франция. Министерството на отбраната на Република България ще приема председателството на NRFC от месец август 2014 година. Председателстващата страна поема едновременно и президентството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите резервисти (CIOR) за същия период от 2 (две) години. CIOR е независима организация на доброволен принцип, представляваща интересите на офицерите от резерва от страните - членки на НАТО.

http://www.mod.bg/

 
Скоро Gripen ще получи ракетата Meteor
07.07.2014, 21:00

Saab и шведската Агенция за отбранително имущество FMV завършиха интеграционните пускове от борда на многоцелевия изтребители Gripen на новата ракета за далечен въздушен бой на MBDA Meteor. Това съобщиха от компанията днес, 7 юли 2014 г.

През март 2014 г. изтребител Gripen извърши два пуска на ракетата на Meteor. Това бяха последните пускове преди ракетата да бъде окончателно интегрирана. Пусковете се осъществиха в два последователни дни, на 12 и 13 март 2014 г., на изпитателния полигон Видсел на Агенцията за отбранително имущество FMV, в Северна Швеция. Saa проведе изпитанията в сътрудничество с клиента си – FMV, както и с екипа на Meteor, който включваше представители и на основния доставчик по проекта - MBDA, и на Saab.

Двете ракети Meteor бяха пуснати по дистанционно управляеми мишени, включително и маневриращи такива, на малка и голяма височина, както и по време на маневриране на самолета-носител. Изпитанията демонстрираха способността на Meteor за безопасно отделяне от самолета носител и успешния обмен на данни между изтребителя и ракетата. Тестовете покриха напълно изискванията на клиента FMV за работата на ракетата.

„За Saab Aeronautics бе привилегия да работи заедно с екипа на ракетата Meteor по време на програмата за нейното създаване и развитие. Интегрирането на способностите ѝ в шведските ВВС ще им предостави за първи път такива възможности за обстрел на цели отвъд хоризонта. Швеция вече е начело в разработването на стратегии за използването на тези нови способности в бойни действия”, заяви Тобиас Андерсон, проектен мениджър на Saab, отговорен за интеграцията на Meteor.

Интеграцията на Meteor ще бъдат част от последното софтуерно обновление на изтребителя - MS20 (Materiel System 20), предназначено за шведските ВВС. Когато то получи разрешение за използване в Швеция, Gripen ще стане първият и единствен за сега в света боен самолет получил Meteor.

http://aeropress-bg.com/

 
Русия има поръчки от чужбина за оръжие за $50 млрд.
07.07.2014, 20:30

Обемът на поръчките от чужбина за руско оръжие е нараснал до 50 милиарда долара, а само за първите шест месеца на тази година обемът на доставките е бил на стойност 5,6 милиарда долара. Това съобщи днес руският президент Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС.

В реч на заседание на руската Комисия по военнотехническо сътрудничество Путин каза, че тези числа са "много внушителни и солидни", но подчерта, че е необходимо да се засили присъствието на Русия на световния оръжеен пазар.

За тази цел според него е необходимо "да се помогне на родните отбранителни предприятия да разширят и обновят продукцията си и да създават нови качествени работни места."

Държавният глава отбеляза, че износът на военноморска техника заема 15-процентен дял от поръчките към руския военнопромишлен комплекс. Той призна, че в този сегмент на пазара има много остра конкуренция между водещите сили САЩ, Германия, Великобритания и други.

Путин постави пред комисията задачата да следи тенденциите и да изработи конкретни предложения с цел Русия да стане "един от водещите световни доставчици на военноморска техника". Президентът на Русия цитира експерти, според които държавите по света планират да изхарчат през следващите няколко години около 100 милиарда долара за обновяване на своите бойни флотове, предаде ИТАР-ТАСС.

Русия вече е водещ износител на оръжие и през 2013 г. тя е продала в чужбина оръжия (главно автомати, ракети и изтребители) за 15 милиарда долара, отбелязва Ройтерс. Освен Сирия сред основните купувачи на руско въоръжение са Индия, Китай и Венецуела. Освен това сега самата Русия модернизира своите въоръжени сили и показа новото им лице чрез малките мобилни части, които помогнаха за завземането на Крим по-рано тази година, посочва агенцията.

Несигурността заради военните амбиции на Москва създава безпокойство сред чуждестранните инвеститори, които изтеглят авоарите си от Русия и с това нанасят щети на нейната бурно развивала се преди време икономика. Руското икономическо министерство очаква ръстът на БВП да спадне до 0,4 за тази година.

По думите на министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев пред руската агенция Интерфакс нетният обем на изтеглените капитали от Русия за първата половина на година може да достигне около 80 милиарда, предаде Ройтерс. - Още руски ВПК

http://www.dnes.bg/

 
Връчиха ордени на висши офицери от Българската армия
07.07.2014, 16:50

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев връчи днес орден „Стара планина“ първа степен с мечове на генерал Симеон Симеонов и ордени „За военна заслуга“ първа степен на контраадмирал Георги Георгиев и генерал-лейтенант Стефан Василев за приноса им в развитието на Българската армия.

Пагони на бригаден генерал получи полковник проф. Николай Петров. С указ от 31 май т.г. полковник проф. Петров беше назначен за началник на Военномедицинска академия и удостоен с висшето офицерско звание.

Връчените отличия и пагони са ярка оценка за постигнатото не само от вас, но и от вашите подчинени и институции, каза президентът, обръщайки се към наградените. С удовлетворение, посочи той, можем да кажем, че армията изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС. Българските военнослужещи, които са били и са ваши подчинени, достойно и с чест изпълняват своите задължения в различните мисии и операции на няколко континента, подчерта президентът. Той благодари специално за достойната служба в редовете на армията на генерал Симеонов, който до 30 юни т.г. бе началник на отбраната и на неговите заместници генерал-лейтенант Василев и контраадмирал Георгиев.

Отбелязвайки досегашните заслуги на бригаден генерал проф. Николай Петров за развитието на военната ни медицина, държавният глава посочи, че са необходими реформи във ВМА.

Генерал Симеонов благодари от името на наградените. Заяви, че Българската армия ще остане завинаги в сърцата им. И посочи, че с този опит и знания, които имат, не се плашат от новите предизвикателства.

На тържествената церемония присъстваха министърът на отбраната Ангел Найденов, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност контраадмирал Георги Фиданов, представители на МО и членове на семействата на наградените.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Руските ВВС получиха втори Ту-214ОН
07.07.2014, 13:16

Ту-214ОННа 4 юли т.г. руските ВВС получиха втори самолет Ту-214ОН (регистрационен номер RF-64525, сериен номер 525), който е предназначен за полети в рамките на международния договор „Открито небе”.

Самолетът значително се отличава от базовата модификация – има усилено шаси, допълнителна втора врата, изменена е компановката и кабината на екипажа (добавено е още едно място за за щурман).

Инсталирани са и три фотокамери – две странични и една централна. Миналата година руските ВВС започнаха усвояване на първия подобен самолет. Двата Ту-214ОН ще заменят сега използваните за инспекционни полети Ту-154 и Ан-30.

Договорът "Открито небо" е подписан през 1992 г., като сега подписалите го държави са общо 34 на брой.

http://www.pan.bg/

 
Русия успешно изпита ЗРС С-500
07.07.2014, 12:57

Русия успешно е извършила изпитания на противоракета с голям обсег на действие, която е част от зенитно-ракетната система С-500, съобщават от военното ведомство на страната. Източник от военно-промишления комплекс съобщи, че изпитанията са били проведени в края на юни и всички цели и задачи са изпълнени.

Руската система С-500, която се разработва в момента от корпорацията „Алмаз-Антей“ и трябва да е готова до 2020 година, представлява ново поколение зенитна система, която е способна да открива и едновременно да поразява до десет балистични цели, летящи със скорост до 7 км/сек, както и бойни глави на хиперзвукови крилати ракети.

Предполага се, че по бойни възможности ЗРС С-500 значително ще превъзхожда намираща се в момента на въоръжение в руската армия ЗРС С-400 „Триумф“ и нейните конкуренти – американската система РАС-3 (последната версия на ЗРК Patriot). - Още за ЗРС С-500

 
Изборите ще поставят на изпитание новото военно ръководство
07.07.2014, 12:10

Хубав или лош, Въоръжените ни сили имат план за развитие до края на тази година. Прие го правителството на ГЕРБ, след като направи Преглед на структурата на Въоръжените сили, чиято концептуална част бе гласуваната от 41-то Народно събрание през октомври 2010 г., известна като Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили.

Планът обхваща основните дейности за развитие на Министерството на отбраната и въоръжените сили през периода 2011–2014 г., а в частта засъздаване на нови способности, модернизация и превъоръжаване – и след 2014 г. При неговото разработване бе заложена възможността за промени, каквито станаха и по време на кабинета „Борисов“, и в едногодишното управление на правителството „Орешарски“.

Политическото ръководство на МО начело с Ангел Найденов извървя голяма част от познатия път. На 16 декември 2013 г. със заповед на министъра на отбраната стартира Преглед на Въоръжените сили. Четири дни по-късно началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов определи работните групи и техните ръководители. Чрез въпросния преглед се търси решаване на проблемите и намиране на баланс между потребности и способности. По наша информация работните групи вече са докладвали резултатите от работата си. Нещо повече, подготвя се доклад „Концептуално виждане за развитие на съответните способности“.

Точно тук настъпи промяната в политическата среда у нас. Предсрочните избори не само поставиха под въпрос, но и отложиха някъде във времето, редица намерения, реализирането на които армията очаква поне от няколко правителства. Най-показателният пример е решението за придобиване на нови изтребители. Има и други примери. Изграждането на ефективен резерв на Въоръжените сили остава в сферата на обсъжданията. По-нататъшното развитие на военното образование – също. Ако парламентарните сили не се разберат и не влязат в пленарна зала за няколко законопроекта, ще сложат бариера и пред акредитирането на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Няма да бъде добре, ако Въоръжените ни сили посрещнат новата 2015 г. без План за развитие. За да не се случи това обаче Прегледът на структурата на Въоръжените сили трябва да приключи със съответните документи, приети от Съвета по отбрана, правителството и парламента. Става дума за Доклад за резултатите от Прегледа на структурата на Въоръжените сили и Програма за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. Едва след санкцията на Народното събрание, ще започне разработването на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г.

След парламентарните избори идва изпитанието на новото висше военно ръководство, което на 30 юни т.г. пое отговорността за Въоръжените сили и Българската армия. Върху него ще се падне задачата да убеди новите управляващи, че свършеното до този момент е добро за отбраната ни. И групите, за които стана дума, не са работили напразно. Разбира се, има и друга хипотеза. Тя е свързана с приемственост в управлението, за която трябва да си каже думата избирателят.

По всичко личи, че последната десетдневка на октомври и целия ноември ще са много напрегнати. Вниманието ще бъде насочено най-вече към приемането на новия държавен бюджет. Наред с всичко друго, ще се решава и бъдещето на Въоръжените ни сили. Тук, разбира се, е задължително да се намеси върховният главнокомандващ. При всички случай евентуален разнобой между политическо ръководство на Министерството на отбраната, военно командване и държавен глава ще бъде пагубен за армията ни.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Военен хеликоптер се е разбил близо до виетнамската столица, има жертви
07.07.2014, 10:07

Днес в 07:50 местно време военнотранспортен вертолет Ми-171 от състава на 371 полк на виетнамските ВВС се е разбил в покрайнините на виетнамската столица Ханой, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки съобщение на военното командване на виетнамската армия.

На борда на машината е имало 21 военнослужещи, от тях 19 са загинали и 2 са били ранени.

Според информацията машината е паднала в оживен район на половин километър от пазар в района Хоалак. За сега няма данни за жертви на земята.

Започнало е разследване на причините и обстоятелства, довели до инцидента.

 
МВР спря доставката на пушките за баретите
07.07.2014, 09:50

МВР спря конкурса за доставка на пушките за баретите. Това научи "Труд" от участници в обществената поръчка. В началото на април полицията си поръча 13 снайперови карабини за 521 416 лв. Средната цена на една пушка излиза около 40 100 лв.

Вътрешното ведомство искаше да купи девет карабини калибър 308 Win (7,62х51мм), като беше предвидило цена от 370 800 лв. За Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) бяха поръчани и четири карабини с калибър 338 Lapua magnum (8,6х70мм) - на цена от 150 616 лв. Още тогава "Труд" алармира, че от пуснатите технически характеристики се вижда, че само една фирма в света произвежда именно тези пушки. Така например за снайперовата карабина 308 Win (7,62х51мм) се изисква тегло 6,1 кг, дължина с разгърнат приклад - 1260 мм, и дължина със сгънат приклад - 970,2 мм. На тези параметри отговаря единствено произведената от британската фирма Аccuracy International снайперова карабина.

Пушките на Bruegger - Thomet и тези на SAKO (с каквито командосите работят сега) се разминават значително. Още по-явно бе съвпадението в заданието на карабината 338 Lapua magnum (8,6х70мм). От пет фирми, които правят такъв тип оръжие, параметрите отново съответстват на британците. Няколко от представителите на компанията - като този за Канада, предлага снайперите на цена от по 1500 щатски долара. Дни след разкритието на "Труд" вътрешният министър призна, че има "малка дискриминация" при обявената обществена поръчка, но това били най-добрите снайпери. И допълни, че 1500 долара може да струва само "голата пушка". Оръжейници обаче поясниха, че няма как оптиката за една оръжейна система да струва над 30 000 лв. - парите, които са предвидени в заданието на конкурса. - Още снайпери

http://www.trud.bg/

 
Армията спаси най-малко 200 души при потопа
07.07.2014, 09:34

 вицеадмирал Румен Николов,

 

 

 

Интервю с вицеадмирал Румен Николов, началник на отбраната

 
Ал Асири, бомбаджията на Ал Каида, който всява ужас по летищата
07.07.2014, 09:23

Кошмарът на въздушните превозвачи и на международните служби за сигурност си има име и лице - Ибрахим ал Асири, известен още като Абу Салех, 32-годишен саудитец, главен бомбаджия на “Ал Каида на Арабския полуостров”.

В момента, в който Вашингтон обявява засилване на мерките за сигурност на някои летища в Европа и Близкия изток, обслужващи полети до САЩ, всички погледи се насочват към южната част на Йемен и провинциите, в които защитен от враждуващи с централната власт племена, Ибрахим ал Асири вече години наред успява да се спаси от ударите на американските безпилотни самолети, които на няколко пъти опитаха да го ликвидират............Прочети още

 
Кораби на Черноморския флот на Русия успешно поразиха мишени
07.07.2014,

Бойни кораби от ударна група на руския Черноморски флот успешно поразиха комплексна мишена по време на учения югозападно от нос Тарханкут в района на Крим, съобщиха от военното министерство на Русия.

Мишените имитират отряд от бойни кораби на противника. Ракетните стрелби са извършени от ракетния кораб „Самум", малкия ракетен кораб „Щил" и два ракетни катера. За обозначаване на корабите на условния противник са били използвани различни видове надводни мишени. В нанасянето на ударите по комплексната мишена са участвали и самолети на морската авиация Су-24 от авиобазата на ЧФ, които са отработили нанасяне на бомбени удари по надводни кораби. - (видео)

ИТАР-ТАСС припомня, че в ученията участват около 20 бойни кораба и спомагателни съда, над 20 самолета и вертолета, морската пехота и бреговата артилерия. Те започнаха на 4 юли. Районът на ученията обхваща цялата акватория на Черно море.

В хода на маневрите се отработва взаимодействие на корабните съединения с бреговите подразделения и авиация.

В същото време в западната част на Черно море Военноморските сили (ВМС) на България провеждат военноморското учение с международно участие "Бриз 2014".

В учението участват и ВМС на Турция с подводницата "Dolunay", ракетния катер "Mizrak", патрулния катер "Tuzla" и самолет от патрулната авиация CN 235, ВМС на Гърция с патрулен катер "Machitis", ВМС на САЩ с ракетен крайцер "Vella Gulf" (очаква се днес да премине през проливите на Турция) и самолет от патрулната авиация P-3C Orion, ВМС на Румъния с фрегатата "Regina Maria" и миночистача "Axente", както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с четири кораба: италианската фрегата "Aviere", италианския минен ловец "Rimini", турския минен ловец "Akcay" и английския минен ловец "Chiddingfold".

Същевременно сайта www.pan.bg информира, че днес, точно в 8:10 сутринта хеликоптер Ми-17 от авиобаза Крумово премина по морското крайбрежие на Варна и се отправи към Балчик.

Той ще се пребазира там за 10 дни заради международното военноморско учение "Бриз 2014", в което участват и българските ВМС.

Заедно с него днес ще кацнат и щурмови самолети от авиобаза Безмер към българските ВВС. В продължение на няколко дни авиационната техника ще участва в "Бриз 2014" като ще изпълнява различни типове задачи. В петък е и ВИП денят на учението, в което ВВС ще вземат дейно участие.

В края на юли безмерци ще изпълнят задачи и в рамките на съвместната българо-американска подготовка Black Sea Rotational Force – 2014.

 
7.7.1959 г.: Командирът на съветски ескадрен миноносец Артамонов бяга в САЩ
07.07.2014, 09:00

 Ева Гура и Николай АртамоновНа 7 юли 1959 г. привечер капитан 3 ранг Николай Артамонов, командир на базирания в полското пристанище Гдиня съветски ескадрен миноносец „Сокрушительний”, излиза на поредна разходка с катер заедно с младата си любовница красивата полякиня Ева Гура. После с оръжие заставя моториста на катера Иля Попов да вземе курс към отстоящата на повече от 200 км. Швеция, където иска политическо убежище.Галеник на съдбата

Флотската кариера на сина на корабостроител Николай Артамонов е стремителна. На 32–годишна възраст предсрочно получава звание капитан 3-и ранг, назначен е да командва ескадрен миноносец (есминец) и става най-младият командир на такъв кораб в Балтийския флот.

По всеобщо признание Артамонов обича морето и флотския живот, изявява се като волеви и енергичен офицер. Изглежда влюбен до ушите в своята съпруга Наталия, (дъщеря на адмирал Арсений Головко), дава мило и драго за сина си Николай. В свободното време си позволява да изпие чашка водка, не отбягва добрите компании. В същото време е самоуверен и крайно честолюбив..........Прочети още

 
Руски инспектори ще извършат наблюдателен полет над Полша
07.07.2014, 08:32

Ан-30БГрупа от руски военни инспектори планират извършването на наблюдателен полет над Полша в рамките на международния договор „Открито небе”, предаде РИА Новости, цитирайки началникът на руския национален Център по намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.

Полетът ще бъде извършен от 7 до 11 юли с руски самолет Ан-30Б.

В рамките на действието на договора и инспектори от Германия и Румъния ще извършат наблюдателен полет с румънски самолет Ан-30 над Русия в периода 7-11 юли, като по време на полета руските експерти, които ще бъдат на борда му, ще следят за спазването на договорените параметри на мисията.

 

 
„Бриз 2014“: Ще се извърши сертифицирането на Щаба на ВМС
06.07.2014, 22:30

Финалният етап за сертифициране на Щаба на Военноморските сили за готовността му за планиране и провеждане на самостоятелна операция започна днес в рамките на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2014”, съобщава Пресцентърът на МО.

Сертифицирането на щаб от такъв ранг е обичайна практика в страните от Алианса. В България то се извършва за първи пъти и е в изпълнение на План за подготовка на Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Първият етап на сертификацията се извърши в периода 16 – 20 юни 2014 г. във Варна.

Ръководител на групата за сертифициране е генерал-майор Константин Попов, заместник-началник на отбраната, заместник-ръководител е комодор Кирил Михайлов, директор на дирекция „Операции и подготовка”. Отговорността за сертифицирането на Щаба на Военноморските сили е на дирекция „Операции и подготовка”, като в групата са привлечени и представители на дирекции на Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, командването на Сухопътните войски, служба „Военна информация” и Военномедицинска академия.

http://www.otbrana.com/

 
Продължава производството на Ан-148 за руските ВВС
06.07.2014, 22:25

На 4 юли 2014 година във Воронеж започнаха летателните изпитания на четвъртият пасажерски самолет Ан-148-100Е, построен от ОАО "Воронежское акционерное самолетостроительное общество" за Министерството на отбраната на Русия – машина със сериен номер 42-10 и регистрационен номер 61723.

Този самолет е четвъртият по ред, построен по държавен контракт на стойност 18,43799 млрд рубли за доставка на 15 самолета Ан-148-100 в периода 2013-2017 година, подписан на 7 май 2013 година. Според условията на договора, през 2013 година военното ведомство трябва да получи един самолет, през 2014 и 2015 – по четири, а през 2016 и 2017 година – по три Ан-148.

Първият самолет, построен по този контракт, излетял от Воронеж на 12 септември 2013 година е борт Ан-148-100Е със сериен номер 42-05 и регистрационен номер RA-61718. Той беше предаден на ВВС на Русия на 6 декември 2013 година. Вторият самолет Ан-148-100Е по този контракт (42-08, регистрационен номер 61721) излетя на 21 декември 2013 година и бе предаден на ВВС през февруари 2014 година.

Третата машина Ан-148-100Е (сериен номер 42-09 и регистрационен номер 61722) за първи път полетя на 19 март т.г.

По предварителен план през 2014 година трябва да бъдат предадени осем самолета Ан-148-100 – четири за МО на Русия, два за ФСБ и два за Специалния летателен отряд "Россия".

 
Германският президент: САЩ си играят с нашето приятелство
06.07.2014, 21:55

 Йоахим ГаукСъединените щати си играят с приятелството и съюзническите отношения с Германия, заяви германският президент Йоахим Гаук по повод новия шпионски скандал между Вашингтон и Берлин в интервю за телевизия ZDF. „Ако в действителност се окаже, че американските спецслужби са вербували наш сътрудник, то мисля, че трябва да се каже: "Всичко това е достатъчно", заяви Гаук. Германските власти задържаха в четвъртък 31-годишният сътрудник на Германската служба за разузнаване BND, който предавал информация на американските агенция за национална сигурност (АНС) за работата на парламентарна комисия в германския Бундестаг, занимаваща с разследването на шпионските скандала между Вашингтон и Берлин покрай подслушването на мобилния телефон на германския канцлер Ангела Меркел.

Германските депутати са силно възмутени от новината, че германски офицер е шпионирал в полза на САЩ, пише от своя страна Deutsche Welle. Немските парламентаристи са поискали щателно разследване на случая.

Външното министерство на Германия е поискало от посланика на САЩ в Берлин Джон Емерсън „да съдейства за бързото изясняване на въпроса”.

Експертът по тъврешна политика от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз Щефан Майер заявил, че ако информациата за двойния агент се потвърди, доверието между Берлин и Вашингтон ще пострада сериозно. „Ситуацията и без това е деликатна, но ако тази информация за шпионаж е вярна, то отношенията между САЩ и Германия ще преминат през нови изпитания”, заяви той.

http://www.blitz.bg/

 
Пхенян обяви, че ще продължи с изпитанията на балистични ракети
06.07.2014, 20:16

Северна Корея защити провежданите през последните дни изпитания на балистични ракети с малък обсег с аргумента, че по този начин упражнява суверенните си права и няма намерения да прекратява оръжейната си програма, предава агенция „Йонхап”, цитирайки правителствени източници от изолираната комунистическата република.

В сряда КНДР извърши две изпитания на този вид оръжия в Японско море, като това стана само ден преди посещението на китайския президент Си Дзинпин в Южна Корея.

Международните наблюдатели разтълкуваха действията на китайската делегация като знак за охладняване на отношенията между Пекин и Пхенян, тъй като за пръв път от много години държавен глава на Поднебесната империя предпочете да посети Сеул с предимство.

Според официалната информация в сряда са били изстреляни ракети от типа „Скъд”, каквито бяха изстреляни и няколко дни по-рано, на 26 юни, под личното ръководство на младия диктатор Ким Чен Ун.

http://news.ibox.bg/

 
 
По немски образец
06.07.2014, 17:20

капитан Любомир Ноев с генерал-майор Владимир Стойчев след боя при Сражин на 18 октомври 1944 г.Малко преди да тръгне за фронта през есента на 1944 г., ефрейтор Никола Паскалев, лекокартечар от Първа парашутна дружина, пише с химически молив на вътрешната страна на куртката си: „Ако спечеля - печели цял народ, ако загина, губя само мене си и моята картечница Ганка!”. Парашутистът от Борисовград (Първомай) кръщава картечницата си на своята любима, а с надписа парафразира заветните думи на Левски, негов кумир от ученическата скамейка. Ефрейтор Никола Паскалев загива на 18 октомври 1944 г. в разгара на кървавия бой за връх Стражин, вратата към Страцин. По време на втората атака на местността Цицката първа рота отново е прикована от силен картечен огън, идващ от хитлеристки бункер. Парашутистите гинат като мухи. Ефрейтор Паскалев запълзява към бункера, стреля с леката си картечница, но свършва патроните на няколко метра от немското укритие. Една граната почти откъсва лявата му ръка, но Паскалев стиска зъби, ляга на земята, притиска към гърдите си няколко ръчни гранати и запълзява към бункера. После скача, затичва се, заобикаля бункера, хвърля се в него през задния му вход и се самовзривява по примера на Матросов. Бойните му другари атакуват върха с мощно ура и го превземат. Пътят на ротата към Страцин е открит. След кървавия бой оцелелите намират изписаното парче хастар от разкъсаната куртка на ефрейтор Паскалев...........Прочети още

 
През 1956 г. свалих първия шпионски балон над България
06.07.2014, 17:14

В разгара на Студената война, противопоставянето между НАТО и Варшавския договор бе в своя апогей. Политическото напрежение между двата блока бе голямо, а това се предаваше и във военната сфера. Войските поддържаха постоянна бойна готовност в очакване на война. Поради тези причини България бе обект на активни разузнавателни мероприятия от нашите противници. По това време служех на летище „Граф Игнатиево“, бях командир на ескадрила. Беше ясен, слънчев ден, идеално време с перфектна видимост. Бях дежурен в готовност номер едно. Докладваха, че в Североизточна България е открит въздушен балон.

От военните летища в този район, едното от които е в Добрич, последователно излетяха четири изтребителя МиГ-15 със задача да го унищожат. Обаче не успяха. Пилотите докладваха, че когато наближат балона, той започва рязко да се издига нагоре и увеличава височината. Веднага съобразих, че е управляем. Само не знаехме дали управлението му е дистанционно, или е автономно. От разстояние може да се насочва от територията на Гърция или на Турция. А ако управлението е автономно, трябва да има малък локатор на самия балон. Иска ми се да поясня какво представляваха тези балони, тъй като НАТО ги използваше за разузнаване на социалистическите страни. Те излитаха от Западна Германия, преминаваха над наша територия и кацаха в Турция...........Прочети още

 
Талибани гръмнаха 400 цистерни на НАТО
06.07.2014, 17:00

Талибаните в Афганистан потвърдиха, че са извършили ракетна атака срещу конвой от цистерни с гориво край Кабул. Пожарникари прекараха цялата нощ в борба с пламъците, но пожарите все още горяха в събота сутринта.

Цистерните – близо 400 на брой, са превозвали гориво за силите на НАТО и са били паркирани в момента на атаката. В свое изявление преди това говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че е била проведена атака срещу цистерни за гориво, предназначени за чужди сили, предаде АП.

Докато атаки срещу танкери на НАТО са често срещано явление в Пакистан през последните години, това се случва доста рядко в Афганистан. В сряда атентатор самоубиец уби най-малко осем военни офицери в нападение срещу автобус на военновъздушните сили в Кабул.

 
Elettra напусна Черно море
06.07.2014, 09:38

F-711Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 4 юли 2014 г през турските проливи след 21-дневно пребиваване в акваторията на Черно море в южно направление е преминал италианският разузнавателен кораб Elettra (А5340).

Същия ден, в северно направление отново е преминала френската фрегата F-711 Surcouf, която бе в този регион от 28 май до 17 юни 2014 г. Не е планирано корабът да участва в учението "Бриз 2014".

 
Как се "развъждат" терористи?
06.07.2014, 08:42

Едно трябва да се признае на Абу Бакр ал Багдади, лидера на терористичната група “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ): освен изявената склонност към жестокост той има и усет към историческата символика. Точно 90 години след като Мустафа Кемал, основателят на съвременна Турция, премахна халифата, Багдади го възстанови.

Самопровъзгласилият се халиф отрече правото на съществуване на всички мюсюлмански национални държави и емирства и призова 1,5-те милиарда мюсюлмани по света да му се закълнат във вярност. И затова ИДИЛ вече ще се нарича “Ислямска държава” (ИД), която няма да зачита никакви национални граници и териториални образувания. В чест на основаването на халифата бойците на ИД развяха черните си знамена пред очите на турските гранични войски.

Всичко това е инсценирано професионално, така че да вдъхне страх, но Багдади би могъл да стигне далеч със своя халифат. Дали тази стъпка ще го засили, или отслаби зависи най-вече от реакцията на противниците му................Прочети още

 

 
Ангели хранители или роботи убийци?
05.07.2014, 17:26

EADS 3 Sigma. BarracudaКакво представляват въоръжените дрони?

Понятието "въоръжен дрон" описва снабден с оръжия безпилотен самолет /Unmannend Combat Aereal Venicle/. Дроните са в състояние продължително време да кръжат над определено място или да преследват лица. Обичайно те се направляват дистанционно от войници. Камерите, с които са оборудвани, изпращат снимков материал до командните центрове. Някои дрони могат да излитат и кацат напълно самостоятелно, да летят по предворително програмирани маршрути и да извършват определени въздушни маневри без човешка намеса.

Кои са държавите, които разполагат с въоръжени дрони?

Много страни по света имат такива самолети, от които най-известните са американските машини тип "Predator" и по-големите "Reaper". САЩ, Израел и Великобритания провеждат и бойни операции с въоръжени дрони. Други страни като Франция, Русия, Китай и Индия разполагат с годни за въоръжаване дрони или правят съответните разработки. Бундесверът има 600 невъоръжени дрони, предназначени за разузнавателни цели. За мисията в Афганистан бяха използвани взети на лизинг дрони от Израел - Бундесверът няма въоръжени дрони.

Нужни ли са и на германската армия?

В интервю за "Зюддойче цайтунг" министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви, че в бъдеще Бундесверът трябва да разполага и с годни за въоръжаване безпилотни самолети. При бойни мисии парламентът "ще решава за всеки отделен случай дали да въоръжи дроните за защита на германските бойни подразделения", обясни Урсула фон дер Лайен. Тя се застъпва за разработката на общоевропейски модел дрони в средносрочна перспектива. Подобен план обаче може да бъде осъществен не по-рано от 2020 година. Като временно решение фон дер Лайен предпочита варианта с дрони на лизинг от Израел. След като изтече договорът с израелските дрони "Heron", трябва да бъдат взети под наем невъоръжени, но пригодени за въоръжаване дрони, смята тя.

Защо дроните са толкова оспорвани?

В момента в Берлин тече оживена дискусия за използването на въоръжени дрони. Тя е свързана с правни, политически и етични въпроси. Въоръжените дрони имат много лошо реноме, което се дължи на спорните в международноправно отношение мисии на американското ЦРУ в Йемен, Сомалия и по границата между Афганистан и Пакистан. Мнозинството германски граждани отхвърля т.нар. "целенасочено ликвидиране" на предполагаеми терористи с въоръжени дрони. Командването на Бундесвера - също.

Въоръжените дрони и международното право

Използването на въоръжени дрони ни най-малко не противоречи на принципите на международното хуманитарно право - въпросът е в това как се използва системата на въоръжените дрони. Непосредствените участници във въоръжени конфликти са легитимни цели и в такъв случай използването на въоръжени дрони може да се приеме като артилерийска атака в юридическо отношение. Убийствата извън обсега на военен конфликт обаче са недопустими в международноправно отношение. Но и въпросът кога е налице въоръжен конфликт е спорен в международноправен аспект. Съединените щати, например, оправдават използването на въоръжени дрони с борбата си срещу световния тероризъм.

Какво говори в тяхна полза?

От гледна точка на военните, въоръжените дрони са от първа необходимост. Според тях дроните осигуряват най-добрата защита на войниците и дават тактически и оперативни предимства на Бундесвера. Дроните могат да бъдат използвани по-продължително време в сравнение с бойните самолети или хеликоптерите. Наред с разузнавателните си функции, те могат - ако се наложи - бързо да бъдат насочени към мястото на бойните действие. А този, който ги направлява, е далеч от фронта и не е изправен пред непосредствена опасност. По принцип въоръжените дрони са "етично неутрални оръжия", твърдят военните. Те смятат, че мисиите на въоръжените дрони не се различават от използването на бойните самолети. Освен това въоръжените дрони са много по-прецизни в сравнение с други оръжейни системи.

Какви са противоположните аргументи?

Противниците на дроните твърдят, че наличието им намалява задръжките за тяхното приложение. Освен това съществува опасността въоръжените дрони да бъдат използвани в противоречие с международното право като "инструменти за екзекуции". Тези, които са срещу въоръжените дрони, смятат и, че въздушната защита може да бъде осъществена от Бундесвера и с наличните бойни самолети и хеликоптери. Към това се прибавят опасенията, че снабдените с високотехнологични системи дрони биха могли някой ден да започнат самостоятелно да решават въпроса за живота и смъртта. Експертите смятат, че в бъдеще предстои истинска надпревара във въоръжаването с дрони.

http://www.dw.de/

 
Военнослужещи от БA продължават и днес да оказват помощ при преодоляването на последиците от наводненията в град Добрич
05.07.2014, 17:15

В Добрич 36 военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен участват днес, 5 юли, в разчистването на улици и канализации на града.

При разчистването на река „Сухата река“ в Добрич на 3 юли е намерен невзривен боеприпас. Модулна група от състава на Пункта за базиране във Варна унищожи вчера, 4 юли, откритата корозирала, невзривена ръчна граната.

 
Русия прекрати предаването на Киев на въоръжението от Крим
05.07.2014, 16:13

„Прието е решение да се прекрати процесът на предаване на официален Киев на въоръжението, военната техника и материалните средства на въоръжените сили на Украйна от територията на руската Република Крим", предава РИА Новости, позовавайки се на съобщение на МВнР на Русия.

„Русия прекрати предаването на въоръжението и военната техника от територията на Крим до пълното прекратяване на бойните действия в Източна Украйна и уреждането на ситуацията по мирен път", пише в съобщението на руското външно министерство.

От руското МВнР уточниха, че мярката е предприета във връзка с продължаващите активни действия на подчинените на Киев спецчасти в източната част на Украйна с използване на тежко въоръжение и бойна авиация, при които загиват хора.

http://www.cross.bg/

 
Индия ще модернизира въоръжението си
05.07.2014, 09:42

Докато Европа се взира в пъпа си и се вживява в ролята си на маша на Съединените щати, която да вади горещите за американците кестени от огъня, в Азия Индия набира все по-голяма скорост за превръщането си в една от бъдещите водещи световни сили.

Тези дни стана ясно, че новото правителство на страната, поело властта в края на миналия месец, възнамерява напълно да модернизира индийските въоръжени сили.

В коментар на руската служба на Би Би Си се обръща внимание, че в близките дни в Делхи се очаква да пристигнат множество високопоставени представители на страните износителки на оръжие.

Първи на индийска земя стъпи външният министър на Франция Лоран Фабиус, който се надява да убеди азиатската държава да закупи 126 френски изтребители „Рафал“. Делхи се очаква да бъде посетен и от представители на Великобритания, САЩ, а може би и Русия, които също ще се опитат да убедят правителството на Наренда Моди да се сдобие именно с техните отбранителни системи.

През последното десетилетие Индия стана най-големият вносител на оръжия в света, пререждайки на челната позиция Китай и Пакистан. През това време в страната бяха проведени коренни реформи във въоръжените й сили, като стана ясно, че надеждите на Делхи да развие собствена военна промишленост срещат сериозни препятствия и че е необходимо не само Индия да развива свои технологии, но и да ги закупи от чужбина.

Намеренията на новото индийско правителство е напълно да се превъоръжат и авиацията, и армията, и флотът, като досега използваните съветски технологии останат в миналото.

Припомняме, че до края на ХХ век основен доставчик на оръжия за Индия бе Русия. Индийските ВВС летяха с МиГ-21, индийският флот бе съставен от кораби – съветска и руска изработка, и т. н.

Както обаче отбелязва анализаторът на Jane's Defence Weekly Пол Бийвър, Индия все повече започва да забелязва, че съветската технология изостава от западната. В резултат на това Делхи закупи от Франция изтребители „Мираж“ и от Великобритания – „Ягуар“, както и британски хеликоптери за флота си. Според Бийвър до някое време азиатската страна е поддържала баланс, закупувайки оръжие както от Русия, така и от Запада, но сега вече може да се обръща към всякакви продавачи.

В момента например Делхи води преговори със САЩ за закупуването на най-модерните в света патрулиращи самолети за бреговата авиация. Индия вече се снабди и с С-17, явяващ се най-съвременния стратегически транспортен аероплан, а също и с британски учебнотренировъчни реактивни самолети „Хок“.

Анализаторите подчертават, че всичко това не означава, че Русия няма шансове да сключи договори с Индия. Индийската армия, както вече бе отбелязано, използва доста руска военна техника – например танкове Т-72, които се оценяват като много практични. Но руснаците повече не могат да лежат на старите си лаври, тъй като военните в Индия стават все по-взискателни, като вече е сложен край на старата практика покупката на оръжие да се ръководи единствено от политически съображения.

Не за първи път Делхи дава знак, че държи повече на цената и качеството на доставките. От там искат да се оборудват с най-съвременните военни технологии, настоявайки и да се сдобият с тях – нещо, което досега Русия никога не е направила. Нито веднъж Москва не е постигала договореност с някоя друга страна не само да достави системи за въоръжение, но и по-нататъшното им развитие, което е необходимо на купувача. А тъкмо това отдавна правят САЩ, Франция и Великобритания, изтъкват международните наблюдатели.

В този аспект Пол Бийвър обръща внимание, че руската страна разполага с конкурентоспособни технологии, особено в областта на подводниците и ракетните системи, но когато става дума за нови изтребители за индийските военновъздушни сили, Русия е била изключена от списъка с евентуалните доставчици още в самото начало на процеса на договаряне. Сега остават само трима участника, които ще оферират своята стока за индийските ВВС – оглавявания от Германия европейски комгломерат със своя „Тайфун“, Франция със своя „Рафал“ и САЩ с F-18.

http://www.desant.net/

 
Започна морската подготовка на курсантите и студентите от първи курс на летния лагер
05.07.2014, 08:53

В началото на тази седмица започна летния лагер за морска подготовка за курсантите и студентите от първи курс. Лагерът е важен етап в практическата подготовка на курсантите и студентите след завършване на теоритичната подготовка в първи курс. През тази година лагерът започна с една седмица по-късно поради участието на курсанти и студенти в ликвидиране на последствията от бедствието в кв. Аспарухово. От няколко години лагера се провежда във варненския залив в местността "Карантината". Военния имот се стопанисва от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

По време на лагера курсантите и студентите придобиват умения по основи на морската подготовка: плуване, гребане, ветроходство, такелажно дело (работа с въжета), морски свръзки. Осен това с тях се провеждат практически занятия по "Основна подготовка по безопасността на кораба" в съответствие с изискванията на международната конвенция STCW ' 78 (Standards of Training, Certification and Watchkeeping).

http://www.naval-acad.bg/

 
Церемония по тържествено изпращане на Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС за участие в операцията на НАТО
05.07.2014, 08:48

Церемония по тържественото изпращане на Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС за участие в операцията на НАТО по усилване на противовъздушната отбрана на Република Турция „ACTIVE FENCE” се проведе днес, 4 юли, във военно формирование 28860 – Горна Малина.

Групата се състои от 8 души, от които 3 са жени. Командир на групата е офицерски кандидат Иван Тодоров.

Българските военнослужещи ще изпълняват своите задължения по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка на международно формирование за ПВО в Република Турция.

Заместник–командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев изрази увереността на командването на СКС, че Групата за комуникационно-информационна поддръжка е много добре подготвена и успешно ще изпълни задачите си по време на мисията, ще надгради извоювания авторитет сред коалиционни партньори и ще даде своя реален принос за изпълнение на поставените им задачи.

На тържествената церемония присъстваха кметът на община Горна Малина Емил Найденов, роднини и близки на военнослужещите.

http://www.mod.bg/

 
Ми-26 изгоря при зареждане с гориво
05.07.2014, 08:25

Вертолет Ми-26T (р.н.RF31351, с.н.34001212604) на Министерството на извънредните ситуации на Русия е изгорял вчера в 12:40 местно време на военно летище в Хабаровск при зареждане с гориво. - (видео)

Пострадал е само един от техниците на хеликоптера.

Назначена е комисия за разследване причините за инцидента.

Територията на военната база, където се е намирал вертолета е огромна. На нея са дислоцирани разнородна авиационна техника - Ан-12, Ан-26, Ту-154, Ту-134, Ми-8 и други летателни апарати. - Още за Ми-26

http://www.pan.bg

 

 
Започнаха военноморски учения на Черноморския флот на Русия
04.07.2014, 21:34

Военноморски учения на разнородни сили на Черноморския флот започнаха днес, съобщават от военното ведомство на Русия.

В тях участват около 20 бойни кораба и спомагателни съдове, над 20 самолета и вертолета, морска пехота и брегова артилерия.

„Съвместните действия на разнородните сили на Черноморския флот в хода на плановите учения започнаха с изпълнение на ракетно-артилерийски стрелби с бордовите комплекси на надводните кораби по морски и въздушни цели. В хода на стрелбите е извършен пуск на пет крилати ракети „Москит“ и „Малахит“, които, според данни на обективния контрол, са поразили целите с пряко попадение“ - заявиха от МО

Ученията се провеждат паралелно с военноморските съвместни учения на българските ВМС „Бриз 2014“, които се провеждат от 4 до 13 юли.

 
Ми-28
 
ИДИЛ - заплаха за САЩ
04.07.2014, 20:48

В Близкия изток се появи поредна беда - в региона се закрепи новата, нямащи равни на себе си ислямска групировка „Ислямска държава на Ирак и Леванта” (ИДИЛ). Какво спомогна за възникването й и какви заплахи носи тази организация?

Групировката ИДИЛ, сееща ужас на Багдад, така или иначе стана резултат от американската експанзия в Ирак в началото на 2000-те години. Отначало тя била една от „филиалите” на „Ал Кайда”, след известно време прерасна в самостоятелна, притежаваща отлична бойна способност и особено жестока групировка на радикалните ислямисти. Техните претенции за господство в близкоизточния регион придобиват все по-ясни и заплашващи очертания, каза експертът по проблемите на Централна Азия и Близкия изток Семьон Багдасаров:

   - Ефективността на действията на ИДИЛ се обясняват със следните фактори. Идеология, която се оказа търсена сред значителна част от населението на Ирак - като резултат от нахлуването там на американските войски и разрушаване на създадените отношения в тази страна. Второто - в редиците на ИДИЛ се намира голямо количество бивши офицери от иракската армия от времената на Садам Хюсеин. Когато американците в 2003 година завзеха Багдад, неговата администрация прие много пагубно за страната решение - да прогони хиляди офицери от въоръжените сили на Ирак.

И това не е единствената грешка на САЩ. След като разгониха администрацията на Садам Хюсеин и формираха лоялно на Вашингтон правителство, американците не взеха под внимание факта, че насилствената демократизация на Ирак разбуди противоречия в обществото, които години наред сдържаше предишния режим, смята политологът Аджар Куртов:

   - Това са противоречията на етническа почва между арабите и туркменистанците, а също противоречията на религиозна почва между шиитите и сунитите. Правителството на арабина-шиит Нури ал-Малики не успя да консолидира нацията въпреки огромната американска помощ.

Действително, всички усилия на Америка отидоха на вятъра - иракските сили за сигурност не са в състояние да се противопоставят на отрядите на ИДИЛ. А тяхната обща численост съвсем неотдавна, по оценка на експерти, не превишаваше две дивизии. Изоставяйки оръжие, техника и складове с боеприпаси, иракските военни отстъпват под натиска на ислямистите. И докато Белият дом, държавният департамент и Пентагонът решаваха какво по-нататък да правят, ИДИЛ взе под свой контрол мнозинството газови и нефтени местонаходища в граничната с Ирак сирийска провинция Дейр-ез-Зор. Ако събитията се развиват така и по-нататък, то възможността и стремежите на терористичната групировка ще достигнат такива мащаби, че за ИДИЛ един близкоизточен регион ще се окаже малко.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Зам.-началникът на подводните операции на НАТО в Нортууд, Великобритания се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов
04.07.2014, 17:42

Заместник-началникът на щаба по подводните операции на НАТО в Нортууд, Великобритания контраадмирал Робърт Каменски се срещна с кмета на Община Бургас Димитър Николов, съобщиха от пресцентъра на общината.

Визитата бе по повод военноморското учение на ВМС с международно участие „Бриз 2014”, което ще се проведе от 4 до 13 юли. Контраадмирал Каменски бе придружен от командира на Военноморска база - Бургас комодор Мален Чубенков. Кметът Николов изтъкна важната роля на този тип учения за сигурността в региона и похвали състава на Военноморска база - Бургас за доброто сътрудничество, което има с тях общинската администрация.

Гостите запознаха кмета Николов, че в учението тази година ще вземат участие кораби от ВМС на България и 9 кораба от Гърция, Румъния и Турция, както и постоянната противоминна корабна група на НАТО в Средиземно море - SNMCMG2, включваща кораби от ВМС на Великобритания, Италия и Турция, които ще застанат в пристанище Бургас. Във връзка с това военноморските офицери отправиха покана към бургазлии и гостите на града да разгледат военноморските кораби на пристанище Бургас в събота, 5 юли от 14.00 до 17.00 часа.

http://www.focus-news.net/

 
Чешката армия изпитва сериозен недостиг от боеприпаси
04.07.2014, 16:31

В чешката армия има недостиг на боеприпаси за общо 650 млн. долара. Това каза говорителят на Генералния щаб на Въоръжените сили на Чехия полковник Яна Ружичкова, предаде РИА Новости.

„Недостигът на боеприпаси е предизвикан от общо намаляване на разходите за отбрана на страната през последните години. например, някои нови видове въоръжения са били купени от армията без нужното количество боеприпаси за тях”, обяснява Ружичкова. По думите й, така стеклата се критична ситуация е била обсъдена преди дни на заседание на комисията по отбрана в чешкия парламент.

Най-критично е положението в сухопътните войски, на които за целта са необходими около 200 милиона долара. Например липсват патрони за новите оръжейни комплекси BREN 805, произведени от Ceska zbrojovka. Не стигат боеприпасите и за бронетранспортьорите Pandur II, закупени наскоро от Австрия.

Проблеми има и с арсенала на взетите под аренда шведски изтребители JAS-39 Gripen.

Недостигът застрашава изпълнението на редица международни задължения на страната.

 
Почина бившият главнокомандващ на ВВС на Русия Анатолий Корнуков
04.07.2014, 15:52

Анатолий КорнуковНа 73-​годишна въз­раст в нощта срещу втор­ник в Москва почина бившият глав­но­ко­манд­ващ на Воен­но­въз­душ­ните сили на Русия армейски гене­рал Ана­то­лий Кор­ну­ков, съобщи „Интерфакс”, като се позо­вава на вете­ран­ски орга­ни­за­ции. Събе­сед­ник на агенци­ята съобщи, че вое­на­чал­ни­кът е бил хоспи­та­ли­зи­ран в бол­ница „Вишневски”.

Ана­то­лий Кор­ну­ков е роден на 10 яну­ари 1942 г. в град Кади­евка, Луган­ска област на УССР. Завършил е 10-​о Военно-​авиационно учи­лище за пър­во­на­чално обу­че­ние на летци в Кремен­чуг, след това Чер­нигов­ското висше авиаци­онно учи­лище, служи в При­бал­тика и в Далеч­ния изток. По-​късно Кор­ну­коов завършва задочно Воен­ната командна ака­демия на ПВО в Кали­нин, а след завършва­нето й през 1980 г. продължава служ­бата си на Саха­лин, където му е поста­вена зада­чата да сформира 40-​а изтре­би­телна авиаци­онна диви­зия на ВВС на Дале­ко­източ­ния вое­нен окръг.

На 1 сеп­тем­ври 1983 г. Кор­ну­ков ръко­води действи­ята на бой­ния раз­чет при пре­си­ча­нето на нару­ше­ни­ето на държав­ната гра­ница от южно­ко­рейски само­лет и отдава запо­вед за него­вото унищожа­ване. В резул­тат на това заги­ват 246 път­ници и 23 чле­нове на екипажа. Сред заги­на­лите е и пред­ста­ви­те­лят на Кама­рата на пред­ста­ви­те­лите на САШ Лари Мак­до­налд. Инци­дентът пре­диз­ви­ква изо­стряне на съветско-​американските отношения.

През 1985 г. Кор­ну­ков е назна­чен за коман­дир на 71-​и изтребително-​авиационен корпус на ВВС, обе­ди­ня­ващ две диви­зии и шест бойни пол­кове. През август след­ващата година той е слуша­тел във Воен­ната ака­демия на Гене­рал­ния щаб, а през 1988-​а става първи заместник-​командващ авиаци­ята на ПВО.

За годи­ните на служ­бата си Кор­ну­ков е усвоил осем типа само­лети, нале­тял е около 3 хиляди часа, извършил е над 150 изли­та­ния от дежурно звено.

Кор­ну­ков е служил като първи заместник-​командващ отделна армия на ПВО, команд­ващ 11-​а отделна армия на ПВО, а след това от 1991 до 1998 г. командва войските на Мос­ков­ския окръг на ПВО. На тази длъж­ност е до 2002 г. В този период става обе­ди­ня­ва­нето на Войските на ПВО на стра­ната и ВВС в еди­нен вид въоръжени сили — ВВС на Русия.

След увол­не­ни­ето си от Въоръже­ните сили армейски гене­рал от запаса Кор­ну­ков е съвет­ник на гене­рал­ния дирек­тор на НПО „Алмаз” по въпро­сите на воен­но­тех­ни­че­с­ката поли­тика, участва в рабо­тата на извън­ве­дом­стве­ния ексепр­тен съвет по про­блемите на Въздушно-​космическата отбрана.

http://www.rusiadnes.bg/

 
Шойгу доложи резултатите от внезапната проверка на ЦВО
04.07.2014, 15:46

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу доложи на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили и президент Владимир Путин резултатите от внезапната проверка на Централния военен окръг (ЦВО), по време на която бяха задействани над 65 хил. души личен състав. Проверката потвърди, че в такова количество руските войски са готови да се разгърнат за 72 часа на разстояние повече от 4 хил. километра.

Шойгу информира, че по време на внезапната проверка войските на ЦВО са отработвали миротворческа операция. Военнослужещите, привлечени за проверката, която беше извършена от 21 до 27 юни, бяха от ЦВО, Въздушнодесантните войски, Ракетните войски със стратегическо предназначение и Далечната авиация.

Военният министър доложи на държавния глава, че на практика това е осма внезапна проверка, а постигнатите резултати стават все по-добри. Проверките се извършват с цел да бъде усъвършенствана подготовката на войските. Тази път по указание на президента беше вдигнат по тревога Централният военен окръг. Отделно бяха задействани и две армии. Отделно командване беше осъществено по линия на главнокомандващия на Военновъздушните сили, на Въздушно​десантните войски и на главнокомандващия Сухопътните войски. Освен 65-те хиляди военнослужещи са задействани 177 самолета, 56 вертолета, 5500 единици автомобилна и бронирана техника.

За първи път от дълги години насам на голямо разстояние - почти 3,5 хил. Км - беше прехвърлена напълно въздушнодесантна дивизия с техниката и една десантно-щурмова бригада. Всички те бяха разгърнати на три полигона. Недостатъците, констатирани на миналогодишните учения във Въздушнодесантните войски, съществено са намалели.

Министърът на отбраната доложи на президента още, че е изпробвана също така система за управление на дивизията. Разгърнат е щаб и пункт за управление с всички необходими атрибути, координирана е работата на авиацията, безпилотните летателни апарати и всички наземни сили.

В основата на сценария на учението е заложена реакция на границата с Афганистан, свързана с извеждането на коалиционните сили от страната и със заплахите, които вече започват да се чувстват по границите на страните от Организацията на Договора за колективна отбрана.

„Всички елементи са отработени, войските се завърнаха по местата на постоянната им дислокация, поставената от вас задача е изпълнена”, рапортува Шойгу на Путин.

Държавният глава от своя страна отбеляза, че подобен род работа ще продължава безусловно и в бъдеще, а за онова, което е направено сега, по време на тази проверка, предаде благодарност на целия личен състав на войските, участвали във внезапната проверка.

http://www.rusiadnes.bg/

 
Следващият кабинет да си реши за изтребител!
04.07.2014, 15:20

Ангел НайденовПравителството не може да вземе решение дали да купува изстребител от нов тип в края на мандата си, призна военният министър Ангел Найденов.

Макар че самият той настояваше, че тази година е критична в това отношение, сега смята, че каквото и да било решение да бъде взето в последните дни на правителство няма да е коректно, защото ще обвръже най-малко още два кабинета.

„Това е една отговорност, която аз не мисля, че трябва да стоварваме на следващото правителство, то трябва да направи своя избор”, посочи Найденов.

Според него трябва да се избира дали да се заделят средства и да се стартира процесът на пълна модернизация на изтребителите, с които разполагаме, или да се купят нови.

Според него само за подмяна на авиониката с оглед освобождаването на необходим честотен диапазон са необходими средства в размер на повече от 320 млн. лв.

„Отделно от това, като прибавим средствата, които се изразходват за ремонт, поддръжка, за удължаване на жизнения цикъл, разбирате, че става дума за средства, които до края на експлоатация на изтребителите надхвърлят над 1 млрд. лв. Толкова е и стойността на проекта за придобиване на нов тип боен самолет”, заяви Найденов.

Според него правителството е могло да разгледа и да вземе решение за стартиране на проекта за придобиване на нов тип военен самолет, дори само заради факта, че това ще означава минимум 20 години по-дълъг период на експлоатация на тези самолети в сравнение с изтребителите, с които разполагаме.

Според заместник-министъра на отбраната Иван Иванов пък има нужда от нов закон за резерва, който ясно да регламентира службата.

Той посочи, че до този момент въпросът за резерва не е решен качествено и пълноценно в Българската армия.

Има тенденция към застаряване на мъжкото население - само през последните три години запасните са намалели с 200 000 души. За този период са освободени едва 3000 души от служба и една много малка част от тях са изявили желание да бъдат вписани в резерва. Според разчети на МО към 2023 г. ще имаме не повече от 2 процента резервисти до 35-годишна възраст, отбеляза заместник-министърът.

Той каза, че така няма да може да се окомплектова Българската армия по военновременни щатове с личен състав, ако не се вземат спешни мерки.

Иван Иванов посочи необходимостта от въвеждане на мобилизационен резерв като структура и състав и важността да се работи за неговото обучение.

Предвижда се отново т. нар. териториален резерв, който би трябвало да бъде обучен, подготвен в мирно време и които да може да се справя с природни катаклизми и промишлени аварии и евентуално при мобилизация да осигури нарастването на Българската армия.

Ангел Найденов също коментира тревожната статистика за състоянието на резерва и запаса на Въоръжените сили. Той посочи, че според разчети към 2035 г. България ще разполага с 680 000 души, отговарящи на всички условия във възрастта между 18 и 50 години и подлежащи на ангажиране в резерв или запас.

Министърът също посочи потребността от формиране на модули, които биха могли да бъдат ангажирани в случаи с природни бедствия и които да не са само комплектовани от действащи военнослужещи на професионална служба.

http://www.dnes.bg/

 
Започна националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2014”
04.07.2014, 13:10

фрегата „AVIERE”От 4 до 13 юли 2014 г. в западната част на Черно море Военноморските сили на Република България ще проведат военноморското учение с международно участие „Бриз 2014”. Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и взвод от Сухопътни войски.

В учението „Бриз 2014” ще вземат участие ВМС на Турция с подводницата „DOLUNAY”, ракетния катер „MIZRAK”, патрулния катер „TUZLA” и самолет от патрулната авиация CN 235, ВМС на Гърция с патрулен катер „MACHITIS”, ВМС на САЩ с ракетен крайцер „VELLA GULF” и самолет от патрулната авиация P-3C ORION, ВМС на Румъния с фрегатата „REGINA MARIA” и миночистача „AXENTE”, както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с четири кораба: италианската фрегата „AVIERE”, италианския минен ловец „RIMINI”, турския минен ловец „AKÇAY” и английския минен ловец „CHIDDINGFOLD”.

Осемнадесетият “Бриз” през 2014 г. продължава традицията от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на правителствени и неправителствени институции и ведомства в целия процес на планиране, подготовка и ръководство на учението. В сериалите на „Бриз 2014” се включват Българския Червен Кръст, Главна дирекция “Гранична полиция”, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Дирекция „Национална система 112” и Областна дирекция Бургас към МВР, Военно медицинска академия – Болнична база за активно лечение – Варна, Център за спешна медицинска помощ – Бургас, Изпълнителна агенция “Морска администрация” към Министерството на транспорта, „Пристанище Бургас” ЕАД, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, Басейнова дирекция за управление на водите в черноморския район, “Поддържане чистотата на морските води” АД, „БУРГАС ТАГ СЪРВИС” ЕООД, МБАЛ Бургас АД, Регионална здравна инспекция Бургас, Регионална инспекция по околната среда и водите Бургас, Областна администрация Бургас, Община Бургас.

Основната идея на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието на военноморски компонент на Многонационално оперативно съединение в операция в отговор на криза и да се сертифицира Щаба на Военноморските сили на Република България за планиране и провеждане на морска операция съгласно критериите на Въоръжените сили на Република България и НАТО.

Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на взаимното разбирателство, доверие и сътрудничество между ВМС на страните – участнички в учението; експериментиране и отработване на различни варианти на управление на ръководени от НАТО многонационални сили; отработване на взаимодействието на ВМС с другите държавни ведомства и неправителствени организации при участие в операция в отговор на криза в многонационална среда, действията при ликвидиране на последици от терористичен акт (борба с пожар и нефтен разлив), съвместна операция по спасяване на море на голям брой бедстващи хора.

След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира морско командване с оперативен щаб и многонационално оперативно съединение. Командир на морското командване е контраадмирал Димитър Денев – командира на ВМС. Оперативния щаб е под ръководството на капитан І ранг Коста Андреев – началник на Щаба на ВМС. Командир на корабното оперативно съединение е комодор Мален Чубенков – командир на военноморската база.

В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света.

По този начин българските военни моряци ще имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от гражданските организации и ведомства.

По време на учението БРИЗ 2014 се провежда операция за Морска сигурност в отговор на криза, с мандат на ООН съгласно чл. VII от Хартата на Обединените нации. Обстановката на учението е разработена като продължение на сценария, използван в предишните учения БРИЗ.

Кризисната обстановка на въображаемия остров Вити Леву, намиращ се в западната част на Черно море на около 70 морски мили на изток от българския бряг, от 2002 г. насам бележи периоди на затихване и ескалация.

За предприемане на мерки срещу разрастване на несигурността в целия регион Съветът за сигурност на ООН приема резолюция даваща мандат за операция за Морска сигурност в отговор на криза ”БДИТЕЛЕН МОРЯК” Операцията се провежда по мисия Трета (в мирно време) в национален формат, самостоятелна морска с привличане на чуждестранни партньорски сили и средства (съгл. т.292 от Доктрина на ВС).

Фактическите действия по време на националното военноморско учение “Бриз 2014”, се провеждат при следните етапи – предварителна подготовка (разкриване на морско командване с оперативен щаб, пребазиране на българските кораби и пристигане на чуждестранните кораби в Бургас), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).

В програмата на учението са включени културни, спортни и протоколни мероприятия:

На 5 юли /събота/ 2014 г.

   - от 14.00 ч. – до 17.00 ч. част от чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Бургас, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на гр. Бургас.

На 6 юли /неделя/ 2014 г.

   - от 08.00 ч. до 15.30 ч. ще се проведат традиционните спортни мероприятия като състезания по волейбол в зала „Никола Станчев” в комплекс „Меден рудник”, плуване в открития басейн в Морска градина, теглене на въже на пристанище Бургас.

На 7 юли /понеделник/ 2014 г.

   - командирите на чуждестранните кораби ще се срещнат с областния управител на Бургаска област от 10.50 ч. до 11.20 ч. и с кмета на град Бургас от 11.30 ч. до 12.00 ч.

На 11 юли /петък/ 2014 г. от 08.30 до 12.20 часа, от борда на фрегата „Верни”, ВИП гостите и представителите на медиите ще имат възможност да наблюдават различни епизоди от учението на море:

   - Ликвидиране на последици от терористичен акт в пристанище (борба с пожар и нефтен разлив);

   - Спасяване на голям брой бедстващи хора на море;

   - Спасяване на човек от водата с вертолет;

   - Отразяване атаки на въздушен противник;

   - Атака на подводница с използване на противоподводни бомби;

   - Доставяне на товар на борда на кораб от вертолет;

   - Демонстративно учение по борба за живучест на кораба;

   - Отразяване на асиметрични атаки на море;

   - Унищожаване на плаваща мина;

   - Стоварване на хора и техника на необорудван бряг.

http://www.navy.mod.bg/

 
Британската кралица кръщава най-новия самолетоносач на Великобритания
04.07.2014, 12:08

HMS Queen ElizabethБританската кралица Елизабет II официално ще даде име на най-новия самолетоносач по-късно днес, което е крайъгълен камък в историята на Кралския военноморски флот на Обединеното кралство, съобщава Скай Нюз.

HMS Queen Elizabeth, който е 65 хиляди тона, е най-големият и мощен боен кораб, който е построяван някога във Великобритания. Церемонията ще се проведе в Шотландия. На нея ще участват кралицата, премиерът, военният министър, представители на военното министерство и други.

Кралицата ще разбие бутилка малцово уиски в корпуса на кораба вместо традиционното шампанско заради ролята на Шотландия в изграждането на самолетоносача.

Самолетоносачът и корабът HMS Prince of Wales са най-големите бойни плавателни съдове, които са изграждани някога във Великобритания. Те струват 6,2 милиарда лири. HMS Queen Elizabeth ще побира общо към 2300 военнослужещи.

Частите на самолетоносача са изградени в шест града във Великобритания. 10 хиляди работни места са били открити по този случай и 600 компании са участвали.

По-късно този месец новият самолетоносач за първи път ще бъде пуснат по вода за тестове и се очаква 2017 година да влезе на въоръжение.

http://news.ibox.bg/

 
Нов живот за Ту-22М3
04.07.2014, 10:37

Tu-22M3Казанският авиозавод започна модернизация на свръхзвуковите бомбардировачи Ту-22М3, които ще получат обозначението Ту-22М3М. Към момента първият самолет от този тип преминава изпитания в авиобазата на Далечната авиация Дягилево, Рязанска област.

През следващите няколко години ВВС на Русия трябва да получат не по-малко от 30 бомбардировача от новата версия. В сравнение с базовия самолет модернизираният вариант ще има по-съвършена авионика, включително и нова система за управление на въоръжението, даваща възможност да се да се използват високоточно оръжия с лазерно, ИЧ и телевизионно насочване. Основно въоръжение на Ту-22М3М става крилатата ракета ракета Х-32, имаща скорост над 4000 км/ч и далечина на действие до 1000 км.

Възможностите на Ту-22М3М позволят ефективно да се използва самолета за поразяване на цели в цяла Евразия и прилежащите морета. Една от главните задачи на бомбардировача е борба с големите надводни кораби, включително и самолетоносачи. Модернизацията ще повиши значително възможностите на Ту-22М да преодолява системите за ПВО «Иджис». Едновременно бомбардировача ще получи и по-големи способности за поразяване на наземни цели, в това число подвижни и малоразмерни. Това ще позволи Ту-22М3М да се използва за нанасяне на високоточни удари по бази на терористи, намиращи се на голямо отдалечение от територията на Русия.

Модернизацията на целия парк Ту-22М3 трябва да завърши в началото на 2020-те години. - Още за Ту-22

http://www.pan.bg/

 
Четири бойни кораба на НАТО са влезли в Черно море за военните учения „Бриз 2014“
04.07.2014, 09:43

 F-583 ITS AvierеЧетири бойни кораба от състава на противоминната група на НАТО SNMCMG-2 са преминали вчера през черноморските проливи и са навлезли в Черно море, предаде Интерфакс, цитирайки военно-дипломатически източник.

„Флагманът, ракетната фрегата F-583 ITS Avierе и миночистачът 5561 ITS Rimini от италианския флот, гръцката корвета P-266 HS Machitis и турският миночистач M-270 TCG Akchey са преминали през черноморските проливи и са навлезли в Черно море”, се казва в съобщението от източника.

По негова информация „корабите на НАТО са изпратени към българското пристанище Бургас, където се планират съвместни учения с военноморския флот на България под названието „Бриз 2014” (от 4 до 13 юли).

Домакин на учението е Военноморска база ВМС.

Началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Коста Андреев ще даде брифинг за учението от 11.00 ч. на 4 юли 2014 г. във Военния клуб в град Бургас.

 
Защо се отказа Япония от официалната си пацифистка политика?
04.07.2014, 08;40

Тази седмица Япония предприе историческа стъпка. Асошиейтед прес съобщи: “Откакто Япония беше победена във Втората световна война, нейната армия е окована от ограничения, наложени от победителите САЩ, а с течение на времето мнозинството от японците ги прие като свои.

Сега оковите се разхлабват. Във вторник японското правителство одобри преразглеждане на тълкуването на следвоенната пацифистка конституция на страната, което ще позволи на армията да помага в защитата на съюзници и други, които са “в близки отношения” с Япония, по линията на това, което е известно като “колективна самоотбрана”..........Прочети още

 
Кралските ВВС пратиха допълнителни MQ-9 в Афганистан
04.07.2014, 08:17

MQ-9-ReaperКралските ВВС изпратиха пет допълнителни безпилотни системи MQ-9 Reaper в Афганистан. Това е потвърдило британското Министерство на отбраната.

Петте нови системи са били доставени през февруари 2014 г. и в момента в Афганистан има общо 10 британски системи Reaper базирани в Кандахар, които са част от силите на НАТО в страната. Британската армия използва там също и Hermes 450.

До сегашните пет системи, оперирани от 13-та и 39-та ескадрила на Кралските ВВС, бяха способни да патрулират общо 36 часа в рамките на едно денонощие, но с новите пет системи това време се удвоява.

Британските Reaper са въоръжени с лазерно насочвани бомби и ракети AGM-114 Hellfire, което им дава възможност да извършват непосредствена авиационна поддръжка, освен да разузнават и наблюдават.

До момента британските Reaper са налетели в Афганистан около 54 000 часа, като в 459 случая е използвано оръжие. - Още за MQ-9

http://aeropress-bg.com/

 
Биметална пластина включва охлаждане при автоматична стрелба с FN-HAMR
04.07.2014, 08:06

Белгийската пушка FN-HARM измести леката картечница M249 SAW в сърцата на американските морски пехотинци.Командването на корпуса морска пехота на САЩ е предпочело белгийска щурмова пушка пред досега използваната от тях американска лека картечница M249 SAW.

Причината е, че белгийската FN-HAMR - Heat Adaptive Modular Rifle - модулна щурмова

пушка с топлинна адаптация - се превръща лесно в лека картечница и към нея бързо може да се присъединят подцевен гранатомет и допълнителна ръкохватка.

С въвеждането на въоръжение на FN-HAMR командването на американските морски пехотинци де факто предприема решителни мерки за повишаване на огневата мощ и мобилността на подразделенията. Новото оръжие напълно отговаря на техните изисквания както за щурмова пушка, така и за лека картечница. Ето защо било въведено на въоръжение в пехотното отделение. Като негова база е използвана щурмовата пушка FN-SCAR, която е била доработена при пълно запазване на външния вид.

Една от основните причини за интереса към новото оръжие е широко рекламираната революционна топлинна адаптация, която създателите на оръжието сега се опитват да наложат като стандарт за всички щурмови пушки.

За какво става дума?

Автоматиката на FN-HAMR работи при използване на принципа на отвеждане на част от барутните газове, които се отклоняват от цевта и задействат газово бутало, свързано със затвора. При студено оръжие стрелбата може да се води както на редове, така на единичен режим. При всяко прекъсване затворът остава в предно крайно заключено положение. Този режим е характерен при използване на оръжието като щурмова пушка.

Когато FN-HAMR се използва като лека картечница обаче, пълнителят се заменя с по-голям - например с двубарабанния Beta C-Mag, който побира 100 патрона. Това позволява стрелба на по-дълги редове, което е важно при огневата поддръжка на пехотното отделение.

Интензивният картечен огън обаче има и един съществен недостатък - рязко се повишава температурата на затвора и патронника на оръжието. При FN-HAMR този проблем е решен чрез установяване на затвора в задно крайно положение след прекъсване на реда. По този начин в патронника и във вътрешната повърхност на затворната кутия започва да постъпва въздух, който охлажда нагретите части. Това става автоматично без намесата на стрелеца.

Оръжейни специалисти коментират, че най-вероятно конструкторите са използвали биметална пластина, която е свързана с патронника и с разединителя на оръжието. При повишаване на температурата над определена стойност биметалната пластинка задейства разединителя, който пък задържа затвора при отпуснат спусък.

При понижаване на температурата биметалната пластинка отново връща разединителя в първоначалното му положение, при което затворът покрива задната част на патронника. По този начин не се налага удебеляване на стените на затворната кутия и на патронника, за да се поеме част от топлината на барутните газове. Не се налага и замяна на цевта при интензивна стрелба, което е съществен недостатък при картечниците.

FN-HAMR е предназначена за стрелба със стандартните в НАТО патрони с калибър 5,56х45 (.223 Remington). Снабдена е с трипозиционен превключвател на огъня, с помощта на който оръжието се поставя на предпазител за водене на единичен огън и за стрелба на автоматичен режим. При автоматичен огън темпът на стрелбата е 650 изстрела в минута.

Превключвателят е разположен от двете страни на затворния блок, което осигурява управление на вида на огън с една ръка. За удобство на левичарите затворната ръкохватка може да се премества отляво или отдясно на оръжието. От двете му страни са разположени и бутони за отключване на 30-зарядния пълнител.

За да не наранява лицето на стрелеца левичар, в задната страна на отвора за изхвърляне на изстреляните гилзи е монтиран специален детайл - отражател, който насочва гилзите в безопасно направление.

Пушката е снабдена с отмятащ се телескопичен пластмасов приклад, който може да се регулира по дължина на 6 позиции. В основата на приклада се закрепва гумен амортизатор.

Пикатини-релси са монтирани както в горната и в долната част на цевната кутия, така и странично. Върху горната и страничните релси може да се закрепват оптични мерници, термовизионни прибори, лазерни целеуказатели, тактически фенери, а върху долната- допълнителна ръкохватка. При оптичен мерник мушката се сгъва назад.

В дулната част на цевта може да се монтира заглушител за изпълнение на специални задачи.

Общата дължина на FN-HAMR с разгънат приклад е 985 мм, а със сгънат приклад - само 730 мм. Теглото не превишава 5,1 кг.

Съвременните мерни прибори позволяват воденето на точен огън на разстояние 500 м.

http://www.24chasa.bg/

 
Пентагонът забрани полетите на всички F-35, дебютът им в Европа е под въпрос
04.07.2014, 07:48

F-35Европейският дебют на F-35 Joint Strike Fghter е под въпрос след като вчера Пентагонът забрани полетите на всички F-35, включително и на „В” модификацията. Забраната се основава на първоначалните резултати от разследването, провеждано за установяване на причините за пожар на изтребител F-35А в областта на двигателя, възникнал на 23 юни при излитане. Малко по-късно по пистата са намерени отломки от двигателя.

Подготовка за участието на три изтребителя F-35В в авиошоута Farnborough International Airshow(14-20 юли) и Royal International Air Tattoo (11-13 юли) във Великобритания продължава, но решение ще се вземе „в началото на следващата седмица”, се казва в съобщение на МО на САЩ.

„Основната причина за инцидента продължава да е предмет на разследването”, пише в изпратеното късно снощи по електронна поща изявление на Пентагона. „Заповядани са допълнителни проверки по двигателите на F-35 и вдигане на забраната за полети ще се вземе на основа на получените резултати и анализ на техническите параметри”, се казва също в съобщението.

“Ние работим в тясно сътрудничество с ВВС за определяне на основната причина за инцидента от 23 юни и извършваме проверки на всички двигатели на F-35. Безопасността е основен приоритет за нас. Тъй като в момента разследването продължава, не е уместно да се правят по-нататъшни коментари”, се казва в прессъобщението на компанията Pratt & Whitney.

Очакваното прелитане на три изтребители F-35B по време на тържествената церемония днес по даване име на най-новия британски самолетоносач HMS Queen Elizabeth е отменено. - Още за F-35

http://www.pan.bg/

 
Найденов уволни секретаря на военното министерство заради лоша работа
04.07.2014, 07:37

Ангел НайденовАнгел Найденов е освободил вчера постоянния секретар Добромир Тотев на Министерството на отбраната за несправяне със задълженията. Длъжността е с мандат от четири години и разполага с широки правомощия по отношение на бюджета, изпълнението на различни проекти, кариерното развитие в администрацията и други.

Най-висшият чиновник във военното министерство обаче може да бъде сменен предсрочно при незадоволителна оценка за работата му, която се проверява от специална атестационна комисия. Неин член е и бившият началник на политическия кабинет на Найденов – Иван Жерков, който бе уволнен в началото на миналата седмица. В комисията са включени още зам.-министърът на отбраната Иван Иванов, съветникът на министъра Георги Хараланов и полк. Стефан Трашлиев, който бе назначен от Найденов за главен инспектор на министерството.

 
Русия ще строи две подводници за Алжир
04.07.2014, 07:26

Корабостроителната компания "Адмиралтейские верфи" е започнала реализацията на договор за строителството на две дизел-електрически подводници от проект 636 "Варшавянка" за Алжир. Това е съобщил пред журналисти генералният директор на компанията Александър Бузаков.

"Началото на строителството на двете субмарини за чуждестранния клиент е определено, договорът вече се реализира", е казал той. Датата на сключения контракт Бузаков не е уточнил.

Както е съобщил по-рано източник от руския отбранително-промишлен комплекс, предполагаемият срок на предаване на подводниците на клиента е 2018 г. През 2006 г. министерството на отбраната на Алжир и "Рособоронекспорт" подписаха договор за строителството на две подводници от проект 636, които бяха доставени на африканската страна през 2010 г. Преди няколко години още две подводници от проект 877 ЭКМ, намиращи се на въоръжение във ВМС на Алжир, бяха модернизирани в руските докове, предава ИТАР-ТАСС. - Още за проект 636

http://www.duma.bg/

 
Турция ще закупува само високо-технологична военна продукция
04.07.2014, 07:20

Турция трябва да се съсредоточи за придобиване на високотехнологична продукция с военно назначение. Това е заявил Исмаил Демир, неотдавна назначен на поста ръководител на секретариата по отбранителна промишленост SSM (Savunma Sanayii Mustesarligi) - водещата турска организация по закупуване на въоръжения и военна техника (ВиВТ). Демир, който е специалист в областта на авиотехниката, е информирал, че Турция ще се съсредоточи в собствено и съвместно с други страни производство и придобиване на "техника с голяма огнева мощ, а също и високотехнологични устройства".

Той е добавил, че "Турция трябва да отдава приоритет на качеството, а не на количеството закупени различни системи". "Това е възможно само при придобиване на високотехнологична продукция с военно назначение”, е информирал Демир. По думите му, влагането на средства във високотехнологична продукция ще се изплати и тази техника ще остане в строя в продължение на дълго време.

"Продукцията с военно назначение, чиито образци могат лесно да се интегрират и взаимодействат едни с други, обезпечава голяма огнева мощ, може ефективно да се използва по суша, море и във въздуха - с други думи, във всички родове и видове войски", е съобщил Демир.

Представителите на турската промишленост очакват, че Демир ще ускори развитието на родната авиокосмическа промишленост, в това число и с помощта на договори с други страни. Всяка година Турция отделя за закупуване на нови въоръжения и военна техника около 4 млрд. долара.

Исмаил Демир бе назначен на поста ръководител на Секретариата по отбранителна промишленост през т.г. Дотогава той заемаше поста на главен мениджър на компанията "THY Текник" (THY Teknik), която се занимава с ремонт и техническо обслужване на авиопарка на националния турски авиопревозвач "Тюркиш еърлайнз" (Turkish Airlines).

http://www.duma.bg/

 

 
Две години „База за командване, управление и наблюдение”
03.07.2014, 21:42

С тържествен строй и откриване на монументална композиция на 1 юли бе отбелязана втората годишнина от създаване на „База за командване, управление и наблюдение” (БКУН) от състава на Военновъздушните сили.

База за командване, управление и наблюдение беше създадена в отговор на необходимостта от модернизация и развитие на българските ВВС. Тя е уникална структура и част от новата същност на Военновъздушните сили. В нея се обединиха радиотехническите формирования, формирования за комуникационна, информационна и навигационна поддръжка, структури за командване и управление, за военно ръководство на въздушното движение, метеорологичния център на ВВС и Авиационно-техническата база. Символ на БКУН е откритата на тържествената церемония монументална композиция, олицетворяваща единството и силата на родовете войски, формирования и структури, от които е съставена тя.

„Вие разсеяхте всички съмнения на скептиците, че едно такова формирование ще бъде механичен сбор от различни специалисти и ще бъде много трудно да се организира, да оформи своя визия, да изпълнява задачите – каза в обръщението си към личния състав на Базата командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев – един от авторите на идеята за създаването на такова крупно формирование. – Вие показахте, че проектът, наречен БКУН, е повече от успех. Доказахте го с вашата воля и устрем да работите за една кауза, наречена български Военновъздушни сили и България. Доказахте, че сте изключително сплотен и високо подготвен екип с общи цели. И най-важното – с общи ценности.”

Генерал Радев подчерта, че БКУН е най-младата база на ВВС с приоритетно значение за националния суверенитет. „Защото националният суверенитет започва с въздушния, а въздушният суверенитет на Република България започва с Вас.” – заяви командирът на ВВС. Той изрази увереността си в бъдещето и перспективите на Базата не само защото тук се разгръщат важни нови системи от колективната сигурност, а и тъй като в нея работи изключително мотивиран и подготвен състав и командване, което оформя далновидно своите цели и приоритети.

Полковник Пламен Богданов – командир на БКУН, сподели, че основното предизвикателство със създаването на Базата е обединяването на различните формирования, без да се допусне срив в системата за командване и управление. Със създаването й продължиха и основните мисии на структурите, от които беше изградена. Те са охрана на въздушното пространство на страната в интегрираната система за ПВО на НАТО; командване и управление; координация с ведомства и специализирани структури при управление на въздушното движение; радиолокационно наблюдение; комуникационна, информационна и навигационна поддръжка на системата за командване и управление; и метеорологично осигуряване на ВВС.

За тези две години най-голямо предизвикателство пред Базата бе изграждането на екип от различни специалисти, който действа като единен организъм. За това допринесе въвеждането на нови процедури, документи и влизането в експлоатация на нови системи.

БКУН участва във всички международни учения и тренировки на Военновъздушните сили. Оказва помощ на населението при наводнения, гасене на пожари, спасяване на бедстващи, медицинска евакуация, разчистване на пътища в зимни условия.

Гости на честването бяха командирите на военни формирования на ВВС, представители на Командването на Военновъздушните сили, на Военна академия, на партньорски структури и местната власт.

http://airforce.mod.bg/

 
Пентагонът: Иракските сили вероятно ще имат нужда от чуждестранна помощ, за да си върнат изгубените територии
03.07.2014, 21:26

генерал Мартин ДемпсиИракските сили вероятно ще имат нужда от чуждестранна помощ, за да си върнат контрола над териториите, които бяха превзети от джихадистите от групировката „Ислямска държава”, предаде AFP, позовавайки се на изявление на американския генерал Мартин Демпси, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.

Демпси заяви, че иракските сили вероятно няма да могат да си върнат изгубените територии сами. Той обаче подчерта, че това не означава задължително, че САЩ ще се участват във военна намеса в страната.

http://www.focus-news.net/

 
Русия изстреля от „Плесецк” ракетата „Рокот”
03.07.2014, 20:56

Ракетата-носител от лек клас „Рокот” (създадена на базата на междуконтиненталната балистична ракета РС-18) с ускорителен блок „Бриз-КМ“ и три комуникационни спътника на борда стартира днес в 16:43 московско време от космодрума „Плесецк”, съобщава РИА Новости.

Спътниците ще увеличат орбиталната групировка на спътниковата система „Гонец” от 7 до 10 космически апарата. Системата позволява да се решават задачи за наблюдение на различни обекти от инфраструктурата и предаването на данни, получени чрез системата ГЛОНАСС.

Изстрелването на „Рокот” е първото на ракетата-носител от космодрума „Плесецк”, след като миналия петък не се състоя първият изпитателен старт на най-новата руска ракета „Ангара 1.2ПП”.

 
Сертифицираха логистичния батальон в 61-ва бригада
03.07.2014, 20:45

От 24 до 26 юни в района на формированието се проведе сертифициране на батальона за логистично осигуряване на 61- ва Стрямска механизирана бригада. Сертификацията се извърши по документи, съобщава КСВ.

Целта на сертифицирането бе потвърждаване оперативната съвместимост на батальона като декларирано формирование за силите на НАТО с по-ниска степен на готовност. Оценени бяха способностите на щаба и формированията на батальона за логистично осигуряване.

Сертифицирането се проведе пред комисия от Командването на Сухопътните войски с председател полковник Груди Ангелов - началник на отдел „Бойна подготовка на войските”, която провери цялостно готовността на формированието от състава на 61-ва механизирана бригада.

Проверката започна съгласно плана след изнесения брифинг от командира на батальона подполковник Тодор Манчев. Отчетено бе нивото на натренираност на личния състав.

Мероприятията по време на сертифицирането бяха наблюдавани от представител на Щаба по отбраната подполковник Цветан Каменов, както и от наблюдатели от Сухопътното командване на НАТО в гр. Измир.

По време на анализа бяха отчетени резултатите от сертификацията. Комисията даде положителна оценка на батальона за неговата подготовка. Направени бяха изводи и препоръки за подготовката на следващите формирования от бригадата, които ще бъдат сертифицирани.

http://www.otbrana.com/

 
Чехия продава 14 бойни самолета L-159 на САЩ
03.07.2014, 19:57

L-159Вчера чешкото правителство е одобрило продажбата на 14 леки многоцелеви щурмовици L-159 на американската фирма Draken International, съобщава представителя на МО Ян Пейшек.

"Стойността на контракта е от 11 до 12,5 милиона долара в зависимост от оборудването.При това американската страна има опция за закупуване на още толкова самолета, което би увеличило стойността на сделката до 26 милиона долара”, заявява Ян Пейшек .

Чехия разполага с 36 излишни самолета L-159, които дълго време се намират на съхранение в завода производител Aero-Vodochody. В момента продължават преговорите с Ирак за закупуване на L-159.

Американската компания Draken International е специализирана в участието на учения с ВВС и изтребители от ВМС на САЩ, играейки ролята на условен противник. Миналата година американската компания закупи от Полша 25 изтребителя МиГ-21.

http://www.pan.bg/

 
Украйна с ново висше военно ръководство
03.07.2014, 17:34

Валерий Гелетей Парламентът на Украйна одобри днес представената от президента Петро Порошенко кандидатура на 46-годишния генерал-полковник Валерий Гелетей за министър на отбраната, предадоха световните агенции.

Гелетей е бил началник на Управлението за държавна охрана в периода 2007-2009 г. и от март т.г. досега. Преди това е работил в органите на вътрешните работи. Върховната Рада одобри също кандидатурата на генерал Виктор Муженко за началник на Генералния щаб на въоръжените сили.

Върховната рада одобри също предложения за началник на генералния щаб генерал-майор Виктор Муженко. За него президентът Порошенко каза, че е "човек, проявил героизъм по време на антитерористичната операция, генерал със стратегическо мислене, ползващ се с безспорен авторитет сред личния състав, истински професионалист и патриот".

 

 
Изграждането на резерва на Въоръжените сили ще обсъждат утре в ЦВК
03.07.2014, 16:33

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва утре в заседание на Обществения съвет по отбранителна политика на тема „Изграждане на ефективен резерв на българските Въоръжени сили“, което ще се проведе в зала „Тържествена“ на ЦВК, съобщава Пресцентърът на МО.

Темата разглежда въпроса за изграждането на ефективен и ресурсно осигурен резерв на българските Въоръжени сили, с който при необходимост своевременно да бъдат осигурявани необходимите попълнения от критични способности.

В заседанието на Обществения съвет по отбранителна политика ще участва и заместник-министърът на отбраната Иван Иванов.

http://www.otbrana.com/

 
Индия ще купи от САЩ ракети Harpoon
03.07.2014, 13:57

Пентагонът информира Конгреса на САЩ за решението си да продаде на Индия противокорабни ракети Harpoon, се казва в съобщение на министерството на отбраната. Стойността на контракта е за около $200 милиона.

Индия изпрати в САЩ запитване за закупуване на 12 бойни и 10 учебни ракети Harpoon Block II, в това число технически сервиз и обучаване на персонала. Ракетите ще се използват на подводница класа "Shishumar" на военноморските сили Индия. Harpoon Block II спадат към най-новата модификация противокорабни ракети Harpoon, способни да поразяват и наземни цели.

 
Компанията „Роствертол“ представи два от първите Ми-28НЭ, предназначени за Ирак
03.07.2014, 10:04

Ми-28По време на тържествените мероприятия, посветени на 75-та годишнина от основаването на авиационния завод «Роствертол», са показани два ударни вертолета Ми-28НЭ , предназначени за ВС на Ирак.

По силата на договор от 2012 г. Багдад ще получи до 2016 г. 19 хеликоптера Ми-28 НЭ, като по оценка на специалисти стойността на сделката, в която се включва и съответното оборудване и въоръжение, е около 1 милиард щ.д.

Ми-28НЭ може да използва следното въоръжение: подвижна оръдейна установка НППУ-28Н с 30 мм оръдие 2А42 с боекомплект от 250 снаряда, два броя универсални оръдейни контейнера УПК-23-с 23 мм оръдие ГШ-23Л (боекомплект също 250 снаряда), противотанков ракетен комплекс 9-А2313 «Атака-В» с УР 9М120, 9М120Ф, 9А-2200 (до 16 бр,) противотанков ракетен комплекс с УР с топлинно насочване «Игла» (до 8 бр.), 80 мм НУРС С-8 в блокове Б8В20-А (2-4 блока с 20 ракети във всеки), 122 мм НУРС С-13 в блокове Б13Л1 (2-4 блока с 5 ракети във всеки), както и унифицирани контейнери за малогабаритни товари ГМГУ-2 (2-4 бр.). - Още за Ми-28

http://www.pan.bg/

 
Шпионската програма на САЩ „Призма” е законна
03.07.2014, 09:36

Американската програма „Призма” за прихващане на онлайн комуникации на чужденци е законна и полезна в борбата срещу тероризма, реши независима комисия, натоварена от Конгреса и президента Барак Обама да оцени законни ли са програмите на Агенцията за национална сигурност, предаде АФП.

В доклада от 196 страници на комисията за надзор на личната неприкосновеност и гражданските свободи се посочва, че събирането на данни в рамките на програмата „Призма” е ясно допустимо от закона. Тя работи въз основа на чл.702 на закон от 2008 г. за шпионските дейности на американското правителство в чужбина. Според експертите същината на програмите за шпионаж, основани на този законов текст, не противоречи на американската конституция.

В доклада обаче се посочва, че някои аспекти от прилагането на програмата я поставят на границата на това, което е допустимо от конституцията. Това се отнася например за събирането на данни за американски граждани.

Същата комисия през януари се произнесе, че събирането на телефонни метаданни (като например дата, час и продължителност на разговора) на територията на САЩ, насочено срещу американски граждани, е незаконно.

http://pressadaily.bg/

 
Последни полети на холандските F-16 в Холандия в Афганистан
03.07.2014, 08:57

F-16Холандските изтребители F-16 Fighting Falcon извършват тази седмица последни полети в Афганистан, завършвайки дванадесет годишната мисия в подкрепа на Международните стабилизиращи сили в Афганистан (ISAF). - (видео)

Холандските бойни самолети са основно базирани в Mazar-e-Sharif, но в началото са действали от летище Манас (Киргизстан). В голяма част от случаите F-16 са изпълнявали „демонстрация на сила“, но също така са оказвали и непосредствена авиационна поддръжка с използване на лазерноуправляеми бомби и бордовото 20 мм оръдие M61 Vulcan.

http://www.pan.bg/

 
САЩ успешно изведе на орбита спътника OCO-2
03.07.2014, 08:52

На 2 юли 2014, в 12:56:23 наше време, от площадка SLC-2W на базаta на ВВС на САЩ Ванденберг, при поддръжката на екипи на компанияta United Launch Alliance (ULA) и бойни поделени от 30 Космическо крило на ВВС на САЩ е реализиран старт на Delta-2 (7320-10C) № D367 с космическия апарат OCO-2 (Orbiting Carbon Observatory-2).

OCO-2 има за основна задача да измерва концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата на Земята. Учените се надяват да разберат къде изчезва голяма част от произвеждания от човечеството въглероден двуокис.

56 мин и 15 сек след старта, спътникът се е отделил планово от последната степен на носителя и е заел планираната орбита с наклон 98.2 градуса.

Спътникът е произведен от Orbital Sciences Corporation по поръчка на НАСА. Неговата маса е само 407 кг.

Проведеният старт е 367 старт на ракета от серията Делта от 1960 г. Също така това е 152 на Делта-2, в това число в конфигурацията 7320

Следва да отбележим , че предишният старт на Делта-2 бе проведен преди почти три години.

ttp://www.spacenewsbg.com/

 

 
Обучаеми в специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” бяха в ЦПС-Сливен
02.07.2014, 21:15

Офицерите, придобиващи магистърска степен в 110-то класно на Военна академия „Г.С.Раковски”, заедно с класния ръководител полковник доц. д-р Валери Иванов посетиха Център за подготовка на специалисти-Сливен.

Те бяха водени от полковник доц. д-р Красимир Добрев, заместник-декан на факултет „Национална сигурност и отбрана”, който посочи, че съгласно учебния план на магистърска специалност в редовно обучение „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили”, това учебно пътуване е с опознавателна цел и изучава организацията, подготовката и изпълнението на трите мисии на Въоръжените сили, чрез посещения във формированията на БА и в държавни институции. В района на ЦПС, наследник на танковата бригада в Сливен, бяхме придружени лично от командира полковник Христо Стаматов, разгледахме музея на бойната техника подреден на открито, учебните кабинети, в музейната експозиция на формированието, с благодарност отбеляза полковник доц. д-р Красимир Добрев.

Един от обучаемите, капитан І ранг Петър Петров, изтъква положителната стойност на курса, който дава необходимото на всеки бъдещ команден кадър, чрез качеството на подготовка, което е на изключително високо ниво – всички преподаватели представят съвременните тенденции във военната наука, съчетават теоретическото и практическото обучение. В този дух звучат и думите на подполковник Данчо Николов, който отчита: „Лично за мен обучението е много полезно. Идвам от тактическо ниво, припомням си и надграждам аспекти от оперативно ниво, получавам знания за стратегическо ниво. Материалите бяха много добре и онагледено поднесени от преподавателския състав, ценни са и лекциите, придружени от дискусии по поставените въпроси. Всичко това положително ще повлияе върху бъдещата военна реализация”.

Всичко видяно по време на учебното пътуване във формированията в Граф Игнатиево, Асеновград, Стара Загора, Сливен и Варна е още един допълнителен детайл, който разширява кръгозора, дава по-голяма увереност и самочувствие в успешно завършващите магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили”.

http://www.otbrana.com/

 
За първи път във ВМС на САЩ жена стана четиризвезден адмирал
02.07.2014, 23:01

Мишел Ховард За първи път в 256-годишна история на ВМС на САЩ звание на четиризвезден адмирал е било присвоено на жена. По-рано Мишел Ховард в служила като вицеадмирал. Това бе съобщено на 1 юли 2014 година от Белия дом.

Мишел Ховард (Michele Howard), която доскоро командваше един от корабите на американските ВМС, след повишението става заместник на началника на военноморските операции.

Ховард е прослужила във флота 32 години. Завършила е академията на ВМС в Анаполис (щат Мериленд) през 1982 година. През 1991 година е взела участие в операцията „Буря в пустинята". През 1999 година на Мишел Ховард е доверено командването на бойни кораби, по-късно участва в антипиратските мисии на ВМС, в т.ч. и на длъжност командващ на операция.

Според законодателството на САЩ, на военна служба в страната не може да има едновременно повече от девет четиризвездни адмирали. Това звание е по-високо по ранг от вицеадмирала и по-ниско от адмирал на флота на САЩ.

 
В Крим е сформиран нов артилерийски полк
02.07.2014, 22:04

САУ "Мста"В Крим е сформиран нов артилерийски полк, който структурно влиза в състава на Черноморския флот на Русия. В края на юни военнослужещите от формированието пристъпиха към изпълнение на задачи по прикриване на морското крайбрежие, съобщава пресслужбата на Южния военен окръг.

На въоръжение новия полк има около 300 единици въоръжения и бойна техника, в т.ч. над 60 единици нови артилерийски системи; противотанкови комплекси „Хризантема“, 152-мм гаубици „Мста“, реактивни системи за залпов огън „Торнадо-Г“.

Артилерийския полк е сформиран по смесения принцип, като основни войнишки и сержантски длъжности, определящи бойната готовност на артилерийските подразделения, са окомплектовани с кадрови военнослужещи (командири на разчети, оператори, топогеодезисти, механик-водачи).

През август т.г. личния състав на полка ще вземе участие в сбор на РВиА на полигон Ангарский (Република Крим). В продължение на месец артилеристите ще усъвършенстват своята професионална подготовка, а на заключителния етап на сбора ще проведат ТУ с бойни стрелби. Половината от занятията, в т.ч. и стрелбите, ще се проведат нощем.

 
Връчване на сертификати за работа с комуникационно-информационно оборудване
02.07.2014, 20:36

На 02.07.2014 г. в 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово тържествено бяха връчени сертификати, удостоверяващи завършено обучение за работа с комуникационно - информационно оборудване, предназначено за тактически оперативни центрове на батальонна бойна група.

Обучението стартира през август 2013 г. и приключи в края на май 2014 г. В него участваха военнослужещи от отделение „Комуникационно -информационни системи” в бригадата, рота за комуникационно -информационна поддръжка към щабния батальон и военнослужещи от състава на сертифицираната през юни 2014 г. батальонна бойна група от 3 механизиран батальон.

Курсовете се ръководеха от специалисти на Harris Corporation и фирма „Милтех” ЕООД, която е представител на Harris Corporation в България.

Сертификатите на успешно завършилите връчи лично изпълнителният директора на „Милтех” ЕООД инж. Илия Марчев. На дипломирането присъстваха инж. Красимир Пингелов – изпълнителен директор на „Електрон Прогрес” ЕАД, подполковник Димитър Митев – главен експерт І степен в отдел „КИС” на Командването на Сухопътните войски и специалисти от „Милтех” ЕООД, участвали в процеса на обучение на военнослужещите.

http://landforce.mod.bg/

 
Сааб получи поръчка за конструирането на подводна оръжейна система
02.07.2014, 20:32

Компанията за отбрана и сигурност Сааб получи поръчка от шведската Агенция за отбранително имущество FMV във връзка с плановете за конструиране на ново леко многоцелево торпедо (NLT - New Lightweight Torpedo). Поръчката е договорена за периода 2014-2015 г. и възлиза на стойност от 43 млн. шведски крони (4.7 млн. евро). Тя е част от подписаното на 9 юни, 2014 г. писмо за намерение, което се отнася до подводните способности на Шведските въоръжени сили.

Настоящата поръчка е първа крачка към разработването и развитието на ново леко многоцелево торпедо. Крайната доставка трябва да се осъществи през 2015 г.

„Доволни и горди сме от факта, че продължаваме да се радваме на доверие от страна на шведската Агенция за отбранително имущество FMV и шведските Военноморски сили за снабдяването им с торпедни оръжейни системи, както и че ще поставим началото на работата по заместника на Torpedo 45“, заяви Йорген Йохансон, старши вицепрезидент и ръководител на бизнес направлението „Сааб Дайнамикс“.

„През годините „Сааб Дайнамикс“ разви единствени по рода си опит и експертни познания в разработването и подобряването на подводни системи за експлоатация в плитчини и при условия на околната среда, каквито съществуват в басейна на Балтийско море. Много от нашите системи са водещи в своя продуктов клас. С тази поръчка ще продължим да поддържаме позицията си на глобален лидер, както и да снабдяваме световния пазар с конкурентоспособни продукти“, каза Агнета Камебе, вицепрезидент и директор на бизнес направлението на Сааб „Подводни системи“.

http://www.otbrana.com/

 

Още поразени украински самолети

02.07.2014, 17:26

Су-25

Два украински бойни самолета са били поразени днес при бойните действия над Източна Украйна. Информацията е потвърдена от украинското Министерство на отбраната.

Първият поразен самолет е бил изтребителя-бомбардировач Су-24. Докато машината е летяла над Донетска област е била обстреляна от ПЗРК. Според Алексей Дмитрашковский, говорител на украинското МО, по самолета са извършени четири пуска, като една от ракетите го е поразила, запалвайки един от двата двигателя. Пожарът е бил потушен.

Бойният самолет успешно е прелетял около 300 km до базата си с един двигател, но при кацането е възникнал отново пожар. Екипажът е оцелял, но самолетът вероятно не подлежи на възстановяване.

При отделен инцидент украински щурмови самолет Су-25 се е разбил при опит за кацане в Днепропетровск. Инцидентът е станал днес, около 11,20 часа местно време. Летецът се е катапултирал успешно. Украинското МО потвърждава за инцидента, но не уточнява причините довели до него. По неофициална информация самолетът е бил повреден от зенитен огън при изпълнение на бойна задача над Донетск.

Вчера проруските бойци заявиха, че са свалили три Су-25, но не предоставиха доказателства за тези твърдения. Украинските власти съобщиха, че един техен щурмовик е бил повреден при боен полет над Източна Украйна.

http://aeropress-bg.com/

 
Военнослужещи от Сухопътните войски се включиха в разчистването след наводненията в Добрич
02.07.2014, 16:57

В Добрич модулни групи от Сухопътните войски продължават дейностите по преодоляване на последиците в районите, засегнати от наводнението. От 27 юни до днес, 2 юли, военнослужещи от състава на военните формирования 54060 – Шумен, 28880 – Белене и 32420 – Русе оказват помощ на населението.

Под ръководството на командира на военно формирование 54060 – Шумен подполковник Веселин Христов и заместник-командира майор Петър Гергов военнослужещите са разпределени на групи, които работят в три от засегнатите части на града, с необходимата специализирана техника. Първата група участва в почистването на речното корито на отводнителен канал от дървета, храсти и други отпадъци, като до момента са изчистени над 1600 метра.

Втората група, която участва в отводняването на канал – воден колектор на помпена станция за отпадни води, приключи задачата си, и в момента изпълнява нова задача по сортиране, изнасяне и изхвърляне на имущество от склада на ДКЦ – 2 (Поликлиника) – гр. Добрич.

Третата група военнослужещи разчистват отломки, строителни отпадъци и наноси от тиня в района на Хуманитарната гимназия. С товарни камиони до момента са извозени над 400 кубика отпадъци.

Всички усилия на военнослужещите са насочени към нормализиране на обстановката в пострадалия от наводнението град.

http://www.mod.bg/

 
Започва военноморското учение с международно участието „Бриз 2014“
02.07.2014, 13:08

фрегатата „Aviere”От 4 до 13 юли 2014 г. в западната част на Черно море Военноморските сили на Република България ще проведат военноморското учение с международно участие „Бриз 2014”. В учението ще участват кораби от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, САЩ, самолет от патрулната авиация на Съединените американски щати, както и четири кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО.

Домакин на учението е Военноморска база ВМС.

Пресконференцията на представителя на Съюзното морско командване на НАТО, която е извън плана на учението, ще се проведе от 13.00 часа на 4 юли 2014 г. на борда на флагманския кораб на Втората постоянна група противоминни кораби - фрегатата „Aviere”, в Пристанище Бургас.

 
Създадоха Национален комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война
02.07.2014, 13:02

Правителството създаде Национален комитет, ръководен от министъра на отбраната, за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея (2014-2018 г.), съобщиха от правителствената информационна служба.

В него са включени министрите на културата, на външните работи и на образованието и науката, областни управители, директори на исторически музеи, председателят на БАН, представители на академичната общност, на военно-патриотични съюзи, на медиите и др. Създаден беше и организационен комитет на кампанията под председателството на постоянния секретар на отбраната.

Задачата на организационния комитет е да изготвя, а на националния – да одобрява ежегодно национален план с конкретни мероприятия за отбелязване на събитието.

http://www.otbrana.com/

 
F-35B се готвят за полети, въпреки продължаващото разследване на инцидента с F-35A
02.07.2014, 12:24

F-35Изтребители от корпуса на морската пехота F-35С Lightning II ще прелетят следващата седмица до Великобритания за участие в авиационните изложения Royal International Air Tattoo и Farnborough Airshow. Пентагонът разреши полети за F-35B, дори и след като конвенционалния F-35A и палубният F-35С са спрени ‘временно’ от полети до приключване на разследването за установяване на причините за пожара, възникнал на 23 юни при излитане на F-35A.

„Днес сутринта продължава да е в сила „предпазната мярка” за спиране от полети на изтребителите F-35 от „А” и „С” модификации”, съобщава Kyra Hawn, говорителка на Програмния офис на Пентагона за програмата F-35 Joint Strike Fighter.

Корпусът н морската пехота възобнови полетите с F-35B още на 27 юни, независимо от продължаващото разследване на инцидента от 23 юни. „Ние продължаваме с плановете за прелитане до Великобритания и участие в полетните демонстрации и статичен показ на двете авиационни изложения там”, съобщава говорителят на Морската пехота капитан Рич Улш. - Още за F-35

http://www.pan.bg/

 
Три компании предлагат танкери на Южна Корея
02.07.2014, 12:18

A330Три компании са проявили интерес да доставят четири въздушни танкера на Южна Корея. Това е съобщило Министерство на отбраната на страната.

Желание за участие в програмата, която ще е на стойност $1,38 млрд. са изявили Airbus, Boeing и израелската компания IAI. Победител трябва да бъде избран до края на ноември 2014 г.

От Airbus ще предложат A330MRTT, който вече се използва от Австралия, Саудитска арабия, Великобритания и ОАЕ. Boeing ще участва с KC-46A, който е избран за нов танкер за ВВС на САЩ. IAI ще предложи преработен Boeing 767-300ER.

ВВС на Южна Корея изявяваха желание за придобиване на летяща цистерна от няколко години, но програмата не се задвижваше поради липса на финанси.

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ поръчаха още E-2D
02.07.2014, 12:07

E-2D Advanced HawkeyeСАЩ поръчаха още 25 броя летящи радари с палубно базиране E-2D Advanced Hawkeye. Стойността на сделката е $3,6 млрд.

Сделката оповестена на 30 юни докарва общия брой E-2D поръчани за ВМС на САЩ до 50 броя, като изискването е за придобиване на 75 такива самолета.

До момента са доставени 13 серийни машини, като достигането до първоначално ниво на бойна готовност се очаква в края на 2014 г.

Първият прототип на E-2D е доставен през 2007 г. и от тогава програмата върви в срок и в рамките на отпуснатия бюджет. На фона на предшествениците си E-2D Има по-мощен радар APY-9, обновена авионика и стъклена кабина.

Ескадрилата VAW-125 базирана в Норфолк, Вирджиния е първата, която приема на въоръжение E-2D и в момента оперира от самолетоносача USS Theodore Roosevelt.

http://aeropress-bg.com/

 
Фрегатата „Верни” ще вземе участие в операцията на НАТО „Active Endeavour”
02.07.2014, 11:50

Фрегатата „Верни”Фрегатата „Верни” F-42 от състава на военноморските ни сили ще вземе участие в операцията на НАТО в Средиземно море „Active Endeavour”, съобщиха от правителствената информационна служба. С щатното си въоръжение и екипаж до 153 души тя ще се включи в операцията между 10 октомври и 8 ноември т. г.

„Active Endeavour” осигурява присъствието на НАТО в Средиземно море и демонстрира решимостта на държавите-членки на Алианса в борбата с тероризма. Задачите на българския кораб са да участва в наблюдението и контрола на корабоплаването в назначени райони във взаимодействие с Постоянната военноморска група на НАТО.

http://www.focus-news.net/

 
Седем ирански Су-25 кацнаха в Багдад
02.07.2014, 10:30

Су-25Седем ирански щурмовика Су-25 (три Су-25УБКМ и четири Су-25КМ), пилотирани от летци на Корпуса на стражите на ислямската революция, кацнаха на летище Багдад. - (видео)

Тези Су-та ще се използват срещу ислямистите от ИДИЛ ( „Ислямска държава в Ирак и Леванта”), като в операцията ще участват 4 иракски и 10 ирански пилота.

Според редица източници седемте ирански Су-25 и оказваната помощ от страна на ВВС на Иран са част от договор (подкрепен от САЩ), според който бойната авиация на Корпуса на стражите на ислямската революция ще получат шест Су-30К, предназначени първоначално за Ирак.

Има сведения, че Иран участва във въздушната война срещу ИДИЛ още от 21 юни, когато неидентифицирани самолети нанесоха удари по позиции на ИДИЛ в град Baiji (намиращ се северно от Багдад).

http://www.pan.bg/

 
Русия достави на Ирак пети Су-25 и поредната партида Ми-35М и Ми-28НЭ
02.07.2014, 10:17

Вчера Русия е доставила с транспортен самолет Ан-124 "Руслан" петия Су-25 от първата партида от пет самолета. Според АРМС-ТАСС първите четири щурмовика вече са стиковани от руски специалисти и предадени на иракските ВВС. Петте „Су”-та са отделени от ВВС на Русия и са транспортирани до Багдад след освидетелстване на техническото им състояние от специалисти от компанията „Сухой”. Според дипломатически източник в Ирак ще бъдат транспортирани още десет руски щурмовика Су-25.

Също вчера Русия е доставила с транспортни самолети Ан-124 "Руслан" и поредната партида ударни вертолети – четири Ми-35М и четири Ми-28НЭ "Ночной охотник". Хеликоптерите са в пълна бойна конфигурация, включително разполагат и с апаратура за нощно виждане. През ноември миналата година Ирак е получи други 4 вертолета Ми-35М.

Бойните вертолети се доставят по силата на сключен през 2012 г. договор между Ирак и "Рособоронэкспорт" на стойност 4.2 милиарда долара за доставка на 43 ударни вертолета (19 броя Ми-28НЭ и 24 броя Ми-35), както и тежки транспортни хеликоптери Ми-26.

http://www.pan.bg/

 
Прехвърлят сирийските химически оръжия на американски кораб
02.07.2014, 09:10

Датски кораб, превозващ стотици тонове сирийски химически оръжия, акостира на южното италианско пристанище Джоя Тауро, където ще бъдат прехвърлени на американски кораб, на който ще бъдат унищожени материалите, съобщава АП.

Миналият месец датският кораб изнесе последната партида химически оръжия от Сирия, включително иприт и прекурсори за производство на зарин, което е част от международни усилия по унищожаване на запаса от химически оръжия на близкоизточната страна.

Химикалите ще бъдат натоварени на американския кораб по-късно днес и ще бъдат унищожени в отрито море. - Още химическо оръжие

 
КНДР извърши нови опити с ракети
02.07.2014, 09:05

Северна Корея е изстреляла нови две ракети с малък обсег на действие от източното си крайбрежие, съобщават южнокорейски официални лица, предаде АП.

Ракетите са били изстреляни от източното крайбрежие и са прелетели около 180 км, съобщиха южнокорейски военни представители. Все още не е изнесена информация за това дали ракетите са били балистични, или са ракети, изстреляни от пускови установки за залпов огън от нов тип.

Това се случва в навечерието на визитата на китайския президент Си Цзинпин в Сеул, където се очаква да бъде обсъдена ядрената програма на КНДР.

Тестът, трети за седмица, се смята, че е послание, с което Северна Корея иска да покаже, че укрепва отбраната си и изразява разочарованието си, че Си ще стане първият китайски лидер, който ще посети врага Южна Корея преди КНДР, според анализатори.

 

 
Индия изведе на орбита пет чужди спътника
01.07.2014, 22:54

Индийската организация за космически изследвания ISRO, проведе успешен старт на РН с пет чуждестранни спътника .

Стартът е реализиран в понеделник сутринта от космодрума Сатиш Дхаван на остров Шрихарикота в южният щат Андхра-Прадеш. Четиристепенната ракета носител PSLV C-23 с маса 230 тона, изведе спътниците на полярна орбита няколко минути след старта. Спътниците са на Франция, Германия, Канада и Сингапур.

Премиер министърът на страната Наренда Моди е заявил, че успешният старт подчертава глобалният потенциал на индийският космически отрасъл.

Ракетите от семейството PSLV може да извеждат товари до 1.5 т . През ноември , Индия успешно изведе в космоса своята първа марсианска сонда. - Още Космос

http://www.spacenewsbg.com/

 
МО предоставя 79 жилища в София за настаняване на военнослужещи и цивилни служители
01.07.2014, 20:44

На адрес http://www.md.government.bg/bg/doc/obiavi/2014/20140701_ObqvaImotiPoligona.pdf  можете да намерите информация за жилища, които Министерството на отбраната предоставя за настаняване. Там се посочва, че на основание на положителна резолюция от министъра на отбраната на Докладна записка от заместник-министъра на отбраната, се обявяват свободни ремонтирани жилища от фонда на Министерството на отбраната в гр.София за настаняване на военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Става въпрос общо за 79 жилища. 61 от тях са в столичния район „Младост” кв. „Полигона”. 12 са ремонтирани. 49 ще бъдат ремонтирани до 15 т.м. Другите 18 жилища са в районите „Красна поляна”, „Кремиковци”, „Младост”, „Надежда”, „Овча купел” и „Люлин”.

Желаещите за настаняване под наем лица, подават в едномесечен срок, от датата на публикуване на тази обява на интернет-страницата на Министерството на отбраната, заявление в свободен текст до министъра на отбраната, на адрес: гр.София, п.к.1000, ул.”Дякон Игнатий” № 3, телефони за информация - 02/92-20-840, 02/92-20-845. Обявата е публикувана на 1 юли 2014 г.

http://www.otbrana.com/

 
Международният борд на одиторите на НАТО даде положителна оценка на изпълнението на Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността
01.07.2014, 19:33

Международният борд на одиторите на НАТО проведе от 7 до 11 април тази година финансов одит на завършени и приети проекти по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Изпълнението от Министерството на отбраната на тази програма цели придобиването на общи за страните-членки на НАТО оперативни способности, чрез реализирането на инвестиционни проекти на територията на страната ни. Представителите на Международния борд на одиторите на НАТО установиха пълно съответствие на разходваните финансови средства с приложимите разпоредби на Алианса. Те дадоха положителна оценка на изпълнението на Програмата на НАТО и обявиха предстоящото издаване на сертификати COFFA (Certificate of Final Financial Acceptance) за всички одитирани проекти.

В резултат на извършения одит е уточнена окончателната финансова стойност на одитните проекти. Прието е предложението на Министерството на отбраната финансовите средства за консултантски услуги, които са национална отговорност и се разплащат от бюджета на ведомството, да бъдат приети за финансиране от общите фондове на НАТО. Средствата, разходвани от бюджета на Министерството на отбраната за консултантски услуги (изготвяне на доклад за съответствието и упражняване на строителен надзор) в периода 2007-2013 година предстои да бъдат възстановени в бюджета на министерството.

Представителите на Международния борд на одиторите на НАТО са установили, че въведените в Министерството на отбраната механизми за контрол и отчет на разходите за инвестиционни проекти, са адекватни и ефективни.

Заключенията се оповестяват след извършения и от българска страна одит за съответствие.

http://www.mod.bg/

 
Бригаден генерал Димитър Илиев прие командването на Втора механизирана бригада
01.07.2014, 19:20

На тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността “Командир на 2 механизирана бригада”, бригаден генерал Любчо Тодоров, който стана заместник-командир на Сухопътните войски, официално предаде командването на военно формирование 24150 – Стара Загора, на новия командир бригаден генерал Димитър Илиев, съобщи КСВ.

На церемонията присъстваха командирът на Сухопътните войски – генерал-майор Андрей Боцев, областният управител на област Стара Загора – госпожа Живка Аладжова, председателят на Общински съвет Стара Загора – господин Емил Христов, офицери от запаса и резерва.

Комисия от Командването на Сухопътните войски под председателството на началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов осъществи смяната на командира на 2-ра механизирана бригада. Актът за сдаване и приемане беше утвърден от Командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

 
Полската армия поръча подобрен вариант на бронемашината „Росомак“
01.07.2014, 17:32

бронемашина „Росомак“Министерството на отбраната на Полша е сключило контракт с компанията „WZM Siemianowice Slaskie“ за доставка на въоръжените сили на 34 колесни (8х8) бронирани машини за инженерно разузнаване „Rosomak-WRT“, съобщава IHS Jane's 360.

Сделката е на стойност $ 77 млн. (233 млн. злоти). Компанията е задължена първоначално да предостави подобрен образец за изпитания, след което ще достави и останалите 33 машини.

Бронемашината е създадена през 2011 година на основата на финландската „Patria AMV“ - колесна бронирана машина с колесна формула 6x6 или 8х8, разработена на модулен принцип. Тя е оборудвана с кран, способен да вдига до 1 тон товар, диагностично оборудване и комплекс за техническо обслужване. В комплекта влизат и два генератора, палатка и портативно осветление, позволяващо да се работи и през нощта. Екипаж - 4-5 човека (командир, водач, двама механика и, при необходимост лекар).

„Rosomak-WRT“ стана първата полска бронемашина, въоръжена с куполка с дистанционно управляема картечница „UKM-2000C“ , калибър 7,62 мм. Освен това има димови гранатомети SPP-1 Obra-3 и телескопична мачта със стабилизирана термовизионна система.

Командването планира да достави в Сухопътните войски 3 разновидности на БРЕМ: с кран с товароподемност 1 тона, 4 тона и 8 тона. Последния вариант е разработен на шаси на камион „CKPEZT“ (8х8), способен да тегли след себе си повредени бронемашини „Rosomak“ и САУ „Dana“.

Базовия образец „Rosomak“ сега се намира на въоръжение в 12 и 17 механизирани бригади. Общо до 2022 година полската армия планира да закупи 307 подобни машини.

 
Военнослужещите от Националния мобилен модул по КИС (DCM-F) ще заминат за участие в операцията на НАТО „Active Fence” в Република Турция
01.07.2014, 16:54

На 4 юли 2014 г. от 10.00 часа във в. ф. 28860 – Горна Малина ще се проведе церемония по изпращане на военнослужещите от Националния мобилен модул по КИС (DCM-F) за участие в операцията на НАТО „Actove FenceE” в Република Турция.

Военнослужещите от Българската армия ще заминат с цел засилване на противовъздушната отбрана на Република Турция.

http://www.mod.bg/

 
Армейска стрелба напосоки
01.07.2014, 15:42

Аню АнгеловВотът наесен отприщи политическото говорене и партиите започнаха стрелба напосоки. Преди дни ГЕРБ изкара „тежката артилерия“ и даде брифинг на военна тема, като логично отстреля сегашния военен министър Ангел Найденов. Журналистите очакваха сериозен разговор за състоянието на армията, но останаха разочаровани. Предшественикът му Аню Ангелов и депутатът Валентин Радев, който бе негов заместник, го обвиниха, че дал неправомерно 3000 лв. на Независимия национален съюз на офицерите в България, защото бил регистриран в частна полза.

Затова пратили сигнал до прокуратурата. Оказа се, че съюзът е вписан в съда като организация за обществена дейност. Такова „дребно недоглеждане“ е малък грях. Въпросният съюз също е бил финансиран от ексминистър Ангелов, и то с повече пари. А този факт не е ли за прокуратурата? Или тогава е било законно, а сега - не.

Сегашният шеф на борда на директорите на „Терем“ инж. Мариян Йовчев бе обвинен в конфликт на интереси, защото бил на трудов договор в дружеството. Може и да е така. Но когато ГЕРБ управляваше в МО, шеф на борда стана пенсионирaн генерал, който ръководи офицерски съюз. А защо бе назначен? Генералът защити Аню Ангелов, когато бе в конфликт с президента (2002-2012) Георги Първанов кой да е шеф на Военното разузнаване. Тогава генералът застана зад министъра с изявление, че президентът не е никакъв натовец и спъва реформите в армията. Заради тази „заслуга“ го назначиха.

На брифинга ГЕРБ официално обяви, че ще купуваме нови изтребители „Грипен“ без конкурс. Близо месец преди това Бойко Борисов съобщи, че на 8 юни подписваме договора. Темата е сложна, за да я разискваме в момента. Такива недомислия може да прозвучат от устата на чистачка, а не от експерти на партия, която се кани да управлява.

За да купим нови изтребители, трябва да има решение на правителството и на парламента. След което започва конкурсът. Защо му трябваше на бившото ръководство на МО да повдига проблема, след като ще инкасира негативи по казуса. Когато ГЕРБ взе властта през 2009 г., едно от първите министерства, в което отиде Борисов, бе МО. Тогава шашна медиите с разкрития за розови БМВ и че при ремонта на ведомствения стол са купували супници за 3000 лв. Първият военен министър на ГЕРБ Николай Младенов прати четири сигнала до прокуратурата срещу Николай Цонев.

Неморалното е, че по това време министерството плаща договора за доставка на обзавеждане с фирма „Мебекс“, като превежда на близка до тогавашната власт банка около 4 млн. лв., без да си вземе мебелите. Сагата е заплетена и не е зле прокуратурата да разсече възела заради щетата за военния бюджет. Сериозна партия като ГЕРБ трябва да се отнася отговорно към ресора отбрана и армия. А не да се занимава със супници и розови БМВ. И да преценява, че политическото говорене има граници. А те свършват, където започват националната сигурност и отбраната.

http://pressadaily.bg/

 
Военнослужещи от Българската армия оказват помощ при преодоляването на последиците от наводненията във Варна и Добрич
01.07.2014, 13:19

Военнослужещи от Българската армия продължават и днес, 1 юли, да оказват помощ при преодоляването на последиците от наводненията във варненския квартал „Аспарухово“ и в гр. Добрич.

В Добрич 42 военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен и военно формирование 28 880 – Белене участват със специализирана техника в разчистването на улици и канализации.

Във Варна 38 военнослужещи от ВВМУ „Никола Вапцаров“ продължават работа по разчистването на улици и канализации в засегнатите от наводнението райони.

Вчера, 30 юни, модулно формирование от ВВМУ “Н. Вапцаров” в състав от 33-ма военнослужещи участва в ликвидирането на последиците от наводнението в квартал “Аспарухово”, гр. Варна. Модулни групи от Сухопътните войски участваха в ликвидирането на последиците от наводнението в Добрич. В дейностите се включиха 44 военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен, военно формирование 54470 - Белене и военно формирование 22220 – Сливен.

Всички усилия на военнослужещите от Българската армия са насочени към нормализиране на живота в пострадалите от наводненията райони.

http://www.mod.bg/

 

Приключи дежурството на контингента от Българската армия включен в Многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC

01.07.2014, 13:12

Контингентът от Българската армия включен в Многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC успешно приключи вчера, 30 юни, 6-месечното си дежурство. В състава на контингента участва рота от 120 военнослужещи от състава на Втора механизирана бригада в Стара Загора, с командир капитан Румен Везев. Национален командир на българския контингент и заместник-командир на многонационалната бойна група HELBROC беше полковник Ивайло Братойчев , началник на сектор „Военни контакти” в канцеларията на Командира на Сухопътните войски.

Това е четвъртото дежурство на бойна група HELBROC BG. Трите дежурства бяха през второто полугодие на 2007 г., през първото полугодие на 2009 г. и през второто полугодие на 2011 г. Ротите от състава на трите български контингента също бяха сформирани от военнослужещи от 31-ви Механизиран батальон – Хасково, от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора.

Многонационалната бойна група HELBROC BG e създадена през 2006 г. от четири държави-членки на ЕС – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011г. към групата се присъединява и Украйна. Формираща нация е Република Гърция.

Бойна група HELBROC е бригадно многонационално експедиционно тактическо формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен боен компонент. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушно-преносима и лекопехотна рота, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и подразделения за бойна и логистична поддръжка.

http://www.mod.bg

 
Saab придоби корабостроителницата ThyssenKrupp Marine Systems AB
01.07.2014, 10:39

Компанията за отбрана и сигурност Saab се споразумя с акционерното дружество ThyssenKrupp Industrial Solutions във връзка с придобиването на корабостроителницата ThyssenKrupp Marine Systems AB (TKMS AB, позната преди като Kockums). Цената на покупката възлиза на 340 млн. шведски крони (около 37 млн. евро). Придобиването на корабостроителницата е част от амбициите на Saab да увеличи способностите си във военноморската сфера. Този ход допълнително подсилва позициите на Saab като всеобхватен доставчик на военни системи.

През април 2014 г. Saab и ThyssenKrupp Industrial Solutions подписаха необвързваща Спогодба за сътрудничество във връзка с придобиването на шведската корабостроителница TKMS AB с дейност, базиране в градовете Карлскруна, Малмьо и Мюскьо, Кралство Швеция. Сега страните по спогодбата се договориха относно окончателното придобиване на TKMS AB от Saab. Сумата по договора възлиза на 340 млн. шведски крони (около 37 млн. евро) и ще бъде подсигурена от наличните финансови ресурси на компанията. Корабостроителницата ще бъде интегрирана в бизнес направлението на Saab „Отбранителни решения и сигурност“.

„С нетърпение очакваме да приветстваме Kockums и служителите ѝ в Saab. Тази сделка поставя началото на нова ера в забележителната история на корабостроителницата. Знанията на нейните служители по отношение на конструирането и производството на подводници са уникални и ще подсилят позициите на Saab“ заяви Хокан Бушке, президент и главен изпълнителен директор на компанията.

„Отсега нататък ни предстои да положим усилия в посока на интегрирането и развитието на корабостроителницата, за да осигурим пълния капацитет на оперативната й дейност. Важно е да постигнем синергия с вече съществуващите структури на Saab във военноморския сектор. Процесът трябва да стартира като едновременно с това започнем да предоставяме услуги на шведския пазар в сферите на конструирането, поддръжката и производството на военноморски системи“ сподели Гунила Франсон, директор на бизнес направлението на Saab „Отбранителни решения и сигурност“.

TKMS AB разработва, произвежда и поддържа военноморски системи за подводници и надводни кораби. Други успешни продукти сред техните предложения са AIP (air-independent propulsion, работещи без външен приток на въздух) главни енергетични уредби на неядрени подводници, базирани на принципите на Стърлинг, както и подводни спасителни средства и системи за противоминна отбрана. Компанията има приблизително 900 служители и предоставя системи и производствени решения на военноморските сили на Швеция, Австралия и Сингапур. През финансовата 2012/2013 г. TKMS AB отчете продажби на приблизителна стойност от 1,7 млрд. шведски крони (около 185 млн. евро). За периода 2011/2012 г. сумата възлиза на 1.9 млрд. шведски крони (около 207 млн. евро). За 2012/2013 г. приходите от дейността се равняват на приблизително 34 млн. шведски крони (около 3.7 млн. евро), а за 2011/2012 г. – на 13 млн. шведски крони (1.4 млн. евро).

Настоящата транзакция е предмет на одобрение от бордовете и надзорните органи на ThyssenKrupp Group и на шведските регулаторни власти за защита на конкуренцията. Одобрението се очаква през юли 2014 г. и след получаването му придобиването на TKMS AB ще бъде напълно завършено.

СААБ присъства на световния пазар с водещи продукти, услуги и решения в областта на отбраната и гражданската сигурност. СААБ има заводи и служители на всички континенти и постоянно развива, прилага и подобрява нови технологии, за да посрещне нуждите на клиентите си.

http://morskivestnik.com/

 
„Рособоронэкспорт" завършва доставката за Китай на Ми-171Е
01.07.2014, 10:06

Mi-171A2„Рособоронэкспорт" завършва доставката за Китай на последната партида многоцелеви транспортни вертолети Ми-171Е по условията на договор от 2012 г., сключен с китайската компания Poly Technologies, съобщават от "Вертолеты России, които са изпълнители на сделката. - (видео)

Съгласно споразумението 32 вертолета са доставени до края на 2013 г., а останалите 20 ще се предадат тази година. Новите хеликоптери Ми-171Е се произвеждат в Улан-Уденския авиационен завод и са с оборудване, повишаващо ефективността при работа във високопланински условия. На тях са поставени по-мощни двигатели ВК-2500, спомагателна силова установка "Сафир", модернизирана трансмисия, мощен прожектор, вътрешни горивни резервоари и допълнителна плъзгаща се врата (отдясно).

Китайски екипажи успешно са преминали обучение в Учебния център на Улан-Уденския авиационен завод. По данни на ИТАР-ТАСС към момента Китай разполага със 130 вертолета Ми-171.

http://www.pan.bg/

 
Оградата на браздата готова до дни
01.07.2014, 09:21

Оградата на браздата срещу нелегалните мигранти ще е готова до дни, съобщи военният министър Ангел Найденов. Според него в страната няма друга структура освен армията, която да може да изгради защитното съоръжение за четири месеца, при положение че два от тях са преминали в постоянни дъждове.

"Това значително съоръжение е необходимо за сигурността на страната", заяви Найденов. Оградата по границата ни с Турция е дълга 30 километра. Тя е една от мерките, които правителството прие, за да ограничи бежанската вълна, основно от Сирия.

Съоръжението трябваше да е готово още в началото на годината, но заради цената му имаше забавяне. През пролетта назначена от премиера Пламен Орешарски проверка установи, че оградата трябвало да струва малко над 5 милиона лева вместо 9.5 милиона лева. Заради разминаването в цената няколко висши военни бяха наказани.

 
Пакистан произвежда новия вариант на JF-17
01.07.2014, 09:00

JF17В момента Пакистан сглобява първите два JF-17 от новия вариант Block 2. От новият вариант са поръчани 50 самолета. Това съобщава IHS Jane’s.

Самолетите от Block 2 имат множество подобрения, но основното, за което се смята, че ще подобри и експортния потенциал, е поставянето на система за дозареждане във въздуха. Машината е снабдена с непребираема щанга, поставена зад пилотската кабина за дозареждане по системата „шланг-конус”.

Другото основно подобрение е свързано със софтуерното осигуряване на радара KLJ-7. Това ще позволи използването на противокорабни ракети C-802 и ракети „въздух-въздух” SD-10A. Това са възможности, които машините от Block 1 не притежават, бидейки ограничени до използването на неуправляеми бомби Mk 82/84 и ракети за близък въздушен бой PL-5-EII.

В последствие всички налични пакистански JF-17 от Block 1 ще се доработят до Block 2.

Вероятно скоро ще бъде разрабитена и двуместна версия на JF-17, която вече се окачествява от пакистанските ВВС, като нужна. - Още за JF-17

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ ще изпратят още 300 военнослужещи в Ирак
01.07.2014, 08:52

Барак Обама Американският президент Барак Обама обяви днес, че ще изпрати още 300 военнослужещи, които да защитават посолството на САЩ в Багдад, предаде AFP. По-рано този месец вече бяха разположени 275 войници.

Тази стъпка, която беше обявена в писмо до Конгреса, е отделно действие от изпращането в Ирак на 300 военни наблюдатели, които да оценят нуждите на въоръжените сили на страната на фона на офанзивата на сунитските екстремисти.

 
Днес е празникът на Съвместното командване на силите
01.07.2014, 08:45

Церемония във връзка с празника се проведе вчера в Съвместното командване на силите. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командващия на СКС бяха наградени 42 военнослужещи и цивилни служители за постигнати високи резултати в подготовката на военните формирования и във връзка с празника на СКС, съобщават от командването.

Бригаден генерал Стефан Петров бе представен вчера като новия началник на щаба на Съвместното командване на силите. На церемонията заместник-командващият СКС контраадмирал Георги Мотев приветства с „Добре дошъл” бригаден генерал Петров и подчерта неговата висока лична и професионална подготовка. „С опита, който има от службата в различни структури на оперативно и стратегическо ниво, както и от работата си в щаба на Военновъздушния команден компонент на НАТО в Измир, Турция, бригаден генерал Петров ще бъде много полезен за изпълнение на поставените пред СКС задачи, отбеляза в своето приветствие контраадмирал Мотев”.

Бригаден генерал Петров е роден на 04.03.1957 г. в гр. Велинград. В своята служба е преминал през всички командни длъжности от командир на звено до началник на щаба на Съвместното командване на силите. Лети на вертолети „Кугър”, МИ 24 и „БЕЛ”. Има прелетени над 3100 часа. Женен, с двама сина. Владее английски и руски език. На настоящата длъжност е назначен с Указ на президента на Р България № 89/ 28.04.2014 г.

http://www.otbrana.com

 
Смяна на върха на Военната академия
01.07.2014, 08:44

Досегашният началник на Военна академия „Г.С.Раковски“ комодор Димитър Ангелов предаде вчера поста на контраадмирал Митко Петев, съобщава Пресцентърът на МО.

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов благодари на комодор Димитър Ангелов, под чието ръководство през последните три, нелеки за България години, академията достойно е изпълнявала своите задачи. „Традициите трябва да се пазят и считам, че контраадмирал Петев ще приеме достойно щафетата, ще продължи изграждането на Военна академия „Георги С. Раковски” като едно модерно военно учебно заведение и ще се подобри значително качеството на обучение“, заяви заместник-министър Иванов.

 
Boeing сключи договор за производство на последните 44 изтребителя F/A-18 Super Hornet и EA-18G Growler
01.07.2014, 08:35

EA-18G GrowlerВМС на САЩ са сключили договор с Boeing за производство на 44 изтребителя F/A-18 Super Hornet и EA-18G Growler, като те ще бъдат доставени до края на финансовата 2016 г.

През юли миналата година Австралия поръча 12 самолета за РЕБ EA-18G и ако няма други договори компанията ще затвори производствената линия за самолети от тази серия.

Така в началото на 2020-те години американските ВМС ще имат на въоръжение едновременно F/A-18E/F Super Hornet и F-35 Lightning II, което ще продължи до 2030-те, когато първите се предвиждат да бъдат извадени от експлоатация.

Към момента F/A-18 Hornet, Super Hornet и EA-18G Growler са на въоръжение в 43 ескадрили на ВМС на САЩ и в 11 ескадрили на Корпуса на морската пехота, една за пилотажни демонстрации, както и в 13 ескадрили , където се извършва обучение и изпитания или са в състава на резерва.

F/A-18 в различни модификации са на въоръжение също във ВВС на Австралия, Канада, Финландия, Кувейт, Малайзия и Швейцария.

http://www.pan.bg/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света и у нас.

 

 





{START_COUNTER}