Военна информация

Архив - месец февруари 2009 година
 
28.02.2009, 19:49

Българската армия ще купува апартаменти, а не корвети

Министърът на отбраната Николай Цонев в „Седмицата” на Дарик.

 
28.02.2009, 13:45

Няма да увеличаваме военните си в Афганистан

България няма намерение да увеличава броя на военнослужещите в Афганистан. По-скоро се работи по обединяване на медицинските екипи във военна болница, които са пръснати в няколко различни града. Това каза пред Дарик радио министърът на отбраната Николай Цонев.

Ние сме на четвърто място от страните в НАТО, които на процент от населението имат участие в размирния район, и отзивите за нашите войници са изключително добри, уточни Цонев.

По думите му към момента Българската армия (БА) е разположила около 3000 военни в Афганистан. Цонев припомни още, че военната обстановка сега е особена, предвид наближаващите избори, насрочени за 20 август, и силите на НАТО са насочени главно към подготовката на това събитие.

Министърът на отбраната отбеляза още, че отлива от армията е спрял. Той подчерта, че вече по десет човека се борят за едно място при постъпване за професионален войник, а свободните места, е около 2-3 процента, което е един много добър показател. БА днес се състои от 32 000 души и това е таванът, до който ще стигне, заяви Цонев.

Военният министър подчерта, че с приемане на Закона за отбраната в НС ще приключи и реформата в армията. Той допълни, че българските войници трябва да бъдат спокойни и уверени за работата си. Цонев каза още, че заплатите на войниците ще бъдат увеличени. Така заплащането на един войник ще стане около 540 лева. /Блиц/

 
28.02.2009, 10:30

В Полша се разби хеликоптер на ВВС на страната, загина помощник-пилота

Боен хеликоптер с тричленен екипаж на военновъздушните сили на Полша се разби тази нощ в Куявско-поморското войводство. Спасителните служби на страната веднага започната издирвателни действия, подпомогнати от военнослужещи, след като бе съобщено, че хеликоптерът е изчезнал от екраните на радарите.

Според полски медии, много скоро след започването на спасителната операция екипите са открили мястото на инцидента. Хеликоптерът Ми-24 е открит в района на град Иновроцлав.

Първият пилот и техника на хеликоптера са открити в добро здравословно състояние, а по-късно са хоспитализирани в близка болница. Говорителят на командването на сухопътните войски на Полша лейтенант-полковник Славомир Левандовски съобщи, че с екипажа е бил установен контакт.

Първоначално бе съобщено, че вторият пилот вероятно е изпаднал в шок и е напуснал мястото на катастрофата. Впоследствие вторият пилот на разбилият се хеликоптер на ВВС на Полша е открит мъртъв.

По предварителни данни, хеликоптерът е паднал от 200 м височина, но причините за инцидента все още са неизвестни.

Бойният хеликоптер Ми-24 е изпълнявал нощен тренировъчен полет, преди да замине на мисия в Афганистан. /ИА "Фокус"/

Още за Ми-24
 
28.02.2009, 09:57

Русия изстреля ракета “Протон-К” с военен спътник на борда

От космодрума Байконур в 07.10 мск. вр. бе осъществен успешен старт на ракетата носител “Протон-К” с космически апарат, изстрелян в интерес на руското министерство на отбраната, съобщи помощника по информационното осигуряване на командващия на руските Космически войски подполковник Алексей Золотухин, съобщава РИА Новости.

Ракетата „Протон-К” е била разработена на базата на междуконтиненталната балистична ракета УР-500, като първият и старт се е състоял през 1968 г. Способна е да изведе на орбита полезен товар с тегло 20-22 тона. Това е една от най-надеждните руски ракети. За 30 години експлоатация на тази ракета са били извършени няколко стотин пуска.

Още ракети
 
27.02.2009, 15:56

В Дегестан ще се появи ударна групировка на Каспийската флотилия

В Дагестан ще бъде създадена обединена корабна ударна групировка, съобщава ИТАР-ТАСС.

Създаването на групировката ще става в процеса на обновяване на флотилията. По-рано командващият на флотилията контраадмирал Виктор Кравчук заяви, че състава и ще бъде напълно обновен до 2016 година. Според неговите думи, Каспийската флотилия ще бъде окомплектована с 85 процента съвременни бойни кораби.

В момента в дегестанския град Каспийск са разположени следните подразделения на Каспийската флотилия: 106-а бригада кораби за охрана на водния район, 327-и гвардейски дивизион надводни кораби, 242-и дивизион десантни кораби и 77-а отделна гвардейска бригада морска пехота.

Още за Каспийската флотилия

 
27.02.2009, 15:14

112 хил. евро неустойки е получило МО за забавяне на доставката на бронирани машини

112 600 евро неустойки за забавянето на доставката на седемте бронирани машини М1117 „Гардиън” за нуждите на контингента ни в Афганистан, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това стана ясно от министъра на отбраната Николай Цонев, който взе участие в днешния парламентарен контрол. От американската фирма „Текстрон”, която е доставчик на машините, са одобрили изплащането на още 118 хил. евро, като военното министерство е заявило претенции за още 30 хил.евро неустойки за забавянето в друг срок, свързан с доставката, обясни Цонев. Шест от доставените машини са за нуждите на контингента ни в Афганистан. Състоянието на машините е добро, като екипажите са обучени за тяхното управление. Тези машини ще участват в операции по конвоиране и патрулиране.

Още за М1117 Гардиън

 
27.02.2009, 10:48

Русия ще достави в Боливия първата партида хеликоптери през април

Първите руски хеликоптери Ми-17, предназначени за борба с наркотиците в Боливия, ще бъдат доставени в началото на април, съобщи боливийският заместник-министър на гражданската отбрана Фелипе Касарес, цитиран от РИА Новости.

“Според информацията, която имам, през първите седмици на април в Боливия ще бъдат доставени два руски хеликоптера. Те ще бъдат използвани за ликвидацията на незаконни плантации на кока”, посочи Касерес./ИА "Фокус"/

 
27.02.2009, 09:10

Военноморска база Бургас: Екипажът на миночистачът „Прибой” се подготвя за сериозно изпитание

Пред екипажа на базовия миночистач “Прибой” от дивизиона миночистачни кораби с командир капитан І ранг Деньо Николов във Военноморска база Бургас през настоящата учебна година стои изключително важната задача за покриване на изискванията по сертификацията на І ниво за оперативна съвместимост по стандартите на НАТО. Самата сертификация ще се осъществи по време на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ/СЕРТЕКС 2009” при домакинството на Военноморска база Варна. Тя ще бъде последвана от сертификация на международно ниво по време на учението на турските ВМС NUSRET (Turkish minex 2009). Там ще се проверят оперативните способности на кораба и готовността на неговия екипаж да участва в съединения на НАТО. /МВ/

Още ВМБ Бургас
 
26.02.2009, 17:30

GSM-и за турската армия

Вестник Хюрриет съобщава, че Института за научни и технологични проучвания в Турция ТЮБИТАК е разработил криптиран GSM, чието подслушване е невъзможно. Вестникът акцентува, че този продукт няма да бъде продаван на пазарите като стандартните мобилни телефони и че е произведен за нуждите на Турските Въоръжени сили. /TRT/

 
26.02.2009, 09:46

Полша разполага "Пейтриът", независимо от съдбата на ПРО

Полският външен министър Радослав Сикорски заяви след среща във Вашингтон с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, че американски ракети „Пейтриът" ще бъдат разположени в Полша, независимо от перспективите за разполагане на елементи от американската система за ПРО на полска територия. Това предаде РИА Новости.

„Особено ме зарадва това, че държавният секретар заяви, че САЩ ще реализират това, което е особено важно за Полша - тоест политическата декларация, подписана едновременно със споразумението за ПРО", заяви Сикорски. По думите му става дума „първоначално за временно, а впоследствие за постоянно разполагане на батареи с ракети „Пейтриът" в Полша". Сикорски отбеляза, че „няма новини относно базите на ПРО в Полша". /News.bg/

Още за ПРО
 
26.02.2009, 00:45

Разформироват най-голямата руска мотострелкова дивизия

На базата на 42 мсд, дислоцирана в Чечня, се планира да бъдат създадени общовойскови бригади с постоянна готовност, съобщава аrms-expo.ru

Най-голямата във Въоръжените сили 42-ра мотострелкова дивизия ще бъде разформирована, а на нейно място е планирано създаването на три общовойскови бригади с дислокация в населените пунктове Шали, Ханкала и Борзой.

Преобразуването на дивизията ще започне през месец март, като новите бригади ще бъдат окомплектовани само с кадрови военнослужещи.

Още за сухопътните войски на Русия

 
 Кликни за изложението
 
25.02.2009, 20:21

Йемен е заинтересован от покупката на руски изтребители, хеликоптери и катери

Йемен има намерение да закупи от Русия партида руски изтребители, заяви президентът на страната Али Абдулах Салех в интервю за вестник “Время новостей”.

“Това ще бъдат “МиГ-29”, а може би и “МиГ-35”, посочи Салех. Той съобщи, че в момента се водят преговори за закупуването на руски хеликоптери и катери. “Също така ние продължаваме сътрудничеството си с “Камаз” за закупуването на транспортни средства”, допълни той. /ИА "Фокус"/

 
25.02.2009, 17:46

Емиратите купуват италиански тренировъчни самолети

ОАЕ ще закупи 48 тренировъчни военни самолета, произведени от италианската компания „Аления Аермачи”, предаде АФП.

Става дума за самолети М346. Стойността на сделката не се съобщава. Италианските самолети са предпочетени пред Т-50 на „Корейската аерокосмическа индустрия”.

М-346 имат девет пилона за окачване на оръжия: централен, по три под всяко крило и два в края на крилата, които могат да носят общо 3000 кг оръжеен товар. Авиониката на апарата съдържа: цифрова система за управление на полета, многорежимен радар, инфрачервена система за обзор в предната полусфера (FLIR), транспондер “свой-чужд”, радиостанции VHF/UHF, многофункционални дисплеи, GPS система и др. Основни характеристики: дължина 11,49 м, височина 4,98 м, размах на крилете 9,72 м, максимална стартова маса 9500 кг, максимална скорост М1.2, таван 13 716 м, обхват 2000 км.

Военновъздушните сили на ОАЕ разполагат с изтребители F-16, „Мираж 2000” и „Хоук МК60”.

Още учебни самолети
 
25.02.2009, 11:08

В Пентагона са обезпокоени от нарастващата престъпност във ВМС на САЩ

Командването на американските ВМС е притеснено от нарастващата престъпност сред военнослужещите, която през 2008 г. се е увеличила с 14% в сравнение с 2007 г., предаде РИА Новости.

“През изминалата година броят на дисциплинарните обвинения сред военнослужещите на ВМС на САЩ е над 900 престъпления и около 1,5 хиляди административни наказания”, заяви анонимен високопоставен източник от Пентагона.

Той допълни, че сред престъпленията, извършени от американските военни, първо място заемат убийствата, изнасилванията и разпространение на детска порнография. След това са престъпления свързани с разпространение на оръжия, употреба и търговия с наркотици, алкохолизъм, неуставни взаимоотношения, а също така и мародерство в бойните зони в Ирак и Афганистан. /ИА "Фокус"/

 
25.02.2009, 10:12

На този ден Семюъл Колт патентова револвера

На 25 февруари 1836 г. Семюъл Колт патентова револвера (45-ти калибър), чийто модел създава през 1835 г. Колт е американски оръжеен конструктор. Създава завод и компания за производство на стрелково оръжие. Първият револвер “Колт”, създаден през 1835 г., е усъвършенстван вариант на съществуващите дотогава барабанни оръжия и револвери. В него Семюъл Колт въвежда механизми за завъртане на барабана и фиксирането му в положение за изстрел. По-късно фирмата “Колт” разработва различни образци стрелково оръжие: през 1911 г. автоматичен пистолет, а през 1917 г. - револвер. /ИА "Фокус"/

 
25.02.2009, 09:13

Модернизиран JAS-39C Gripen на шведските ВВС извърши първи полет

От аеродрома на компанията SAAB в Линчепинг на 16 февруари бе изпълнен първият полет на изтребител JAS-39C Gripen с б/н 39.277, модернизиран в рамките на контракт, подписан с шведската агенция за покупка на военно оборудване (FMV) през 2007 година.

Договора предвижда модернизацията на 31 многоцелеви изтребителя JAS-39 Gripen модификации A/B на ВВС на Швеция до последната версия JAS-39C/D. Общата стойност на контракта е 3,9 млрд шведски крони (около 600 млн дол). Модернизацията е планирана да бъде завършена до 2013 година, съобщава aviaport.ru.

Още самолети JAS-39
 
24.02.2009, 23:55

Пак ни пробутват стари US-изтребители F-16

Совалките за обновяването на военната ни авиация забатачиха намеренията на правителството за превъоръжаване. Работна група на Министерството на отбраната мъдрува от 3 месеца върху офертите на САЩ.

Две съобщения в медиите на 10 февруари относно българските ВВС минаха незабелязани и между тях не бе направен опит за връзка. Зад кадър обаче се крие опит за обществено зарибяване с идеята да купим стари изтребители F-16.

Първото изказване принадлежи на военния министър Николай Цонев по БНТ. На въпрос на водещия идея и мираж ли остават многоцелевите изтребители, той отговори: „Ние на този етап сме замразили новите бъдещи проекти за модернизация на българската армия, но това не значи, че преставаме да работим по този въпрос.”

Второто изказване направи във Велико Търново зам.-посланикът на САЩ у нас Александър Караянис: „Българските ВВС са тези, които имат нужда от най-голямо внимание и САЩ имат готови планове за трансформация в тази област.”

Министър Цонев и дипломатът Караянис обаче пропуснаха да кажат, че по въпроса вече усилено се работи. Още преди три месеца военният министър е назначил работна група, която да води преговорите.

В самия край на 2008 г. в Министерство на отбраната е получен отговор на писмото-запитване от българска страна. В него ни се предлагат две опции.

Първата е да купим 8 броя втора ръка почти музейно стари F-16А, два от които ще са учебни. Обявената цена е 650 млн. лв. Тъй като машините са от стари модификации, те ще ни струват сравнително евтино – само по 15 млн. лв. парчето. Но те са и доста амортизирани, тъй като от експлоатационния си ресурс от 8000 часа вече са изразходили 5500 часа. Така че освен разходите по придобиването 120 млн. лв. са необходими още 530 млн. лв. за ремонт и удължаване на ресурса, логистика (над 220 млн. лв. за наземно оборудване и резервни части) и обучение на летателния и техническия състав (150 млн лв.). Тъй като машините са собственост на Пентагона и ще бъдат купени от американското правителство по програмата FMS, ще платим и 25 млн. лв. данък. Въоръжение не е предвидено и ще трябва да си го купим допълнително – напр. една ракета „въздух-въздух” AMRAAM струва кръгло $1 млн.

С включване на всички начални разходи един F-16 ще ни излезе малко над 80 млн. лв.

В писмото изрично е отбелязано, че доставката ще бъде изпълнена едва след 4 г. Самолетите ще можем да ги ползваме още 10 – 12 г. Годишно поддръжката им ще ни струва около 10 млн. лв., срещу които те ще летят поне по 200 часа.

Експерти от ВВС обръщат внимание, че 6 бойни F-16 не представляват тактическо подразделение, на което могат да се възлагат задачи. Ако три от тях всекидневно дават бойно дежурство по еърполисинг (два основни и един резервен), то в редовни планови полети ще могат да вземат участие само три машини. Нужни са ни поне 12 – 16 изтребителя, но това ще вдигне цената допълнително с 50 – 100%.

В тази оферта на американците няма място за задължителния по нашите закони офсет. Но не това, а априорното изключване на комисионните могат да доведат до отхвърляне на предложението.

Втората оферта на САЩ е за 8 броя нови F-16 блок 50.

Тази оферта на пръв поглед изглежда по-интересна. Само придобиването на изтребителите в срок от 3 г. е на стойност 730 млн. лв. или малко над 90 млн. лв. на машина. Отделно ще трябва да си платим, както и в първата оферта, за обучение 150 млн. лв. и за логистиката 220 млн. лв. С отчитане на всички разходи общият пакет ще възлезе на 1,300 млрд. лв. или по 162 млн. лв. на машина. Но вземем ли 8 нови F-16, рано или късно ще трябва да се бръкнем в кесията за 650 млн. лв поне за още 4 машини. А като сложим и липсващото въоръжение, сделката ще надхвърли далеч 2 млрд. лв.

При този вариант офсетът е задължителен и производителят на изтребителите „Локхийд Мартин” именно чрез офсета ще може да даде комисионни на лобисти и корумпирани български политици. Затова този вариант независимо от главоломната си цена изглежда далеч по-реалистичен.

От американското посолство проявяват извънредно голяма активност в полза на F-16. Там изглежда считат въпроса за предрешен. Пилоти от Граф Игнатиево споделят, че американският военен аташе полк. Дейвид Уилмот ги питал защо не искат настойчиво от командването на ВВС да се ускори процедурата по закупуване на F-16. Казано на прост език полк. Уилмот подклаждал брожение и недоволство. Ако руският военен аташе у нас полк. Андрей Киндяков си позволи да провокира изяви на пилотите в Граф Игнатиево в защита на МиГ-29, него може да го обявят за персона нон грата.

Говорейки за потенциално нов изтребител от САЩ, си струва да се припомни един многозначителен факт. Преди 5 г. тогавашният шеф на Генщаба ген. Никола Колев беше направил собствен маркетинг. От него се оказа, че можем да купим нови F-16 по $50 млн. и качествено превъзхождащият го F-18 „Суперхорнет” по $53 млн. Последва обаче натиск от Държавният департамент и „Боинг” се отказа от желанието си да ни продаде „Суперхорнет”. Американското правителство никога не е дало повод да се мисли, че се опитва да ни пробута ерзац-стока на фирмите си. Напротив – винаги на думи и на дело е проявявало старание да укрепи армията ни и по този начин да утвърди влиянието си у нас. Но този стремеж на всяка цена да наложи F-16 за сметка на F-18 остава наистина странен и неразбираем.

Съществуват и алтернативни варианти. Според тях можем да придобием нови „Еврофайтър” по 150 млн. лв. броя и френски „Рафал” по 160 млн. лв. За тях обаче в МО не обичат да говорят. Особено ги притеснява последната оферта на шведската фирма СААБ. Те пък ни предлагат 16 нови машини JAS 39 „Грипен” за 1,600 млрд. лв. или по 100 млн. лв. бройката. Предвидена е разсрочено плащане в течение на 15 г., в което влиза и цялостен пакет за логистична поддръжка и обучение. Срокът на доставка е до 2 г.

Фирмата гарантира 40% по-ниски експлоатационни разходи спрямо всички останали конкуренти от този клас.

Ако изберем вариант за машини „втора ръка” (произведени след 2000 г.), цената ще е от 30 до 50% по-малка. В този случай срокът за доставяне е по-малък от 6 месеца. Това време е обусловено от необходимостта за обучение на летателния и техническия ни състав. Предлага ни се и междинна опция – да стартираме със стари „Грипен” (купени или на лизинг), след които да продължим с нови.

Сред алтернативните варианти е и най-баналният – да продължим експлоатацията на руските МиГ-29. Следващият месец ще завърши ремонта на 16 машини от руската РСК МИГ, но още през лятото шест машини ще закъсат за двигатели. Пари за тях в новия бюджет не са планирани.

Проблемите с обновяването на изтребителната ни авиация не са проблеми на МО и на министър Цонев. Според необходимия огромен финансов ресурс те са от компетенциите на правителството, което очевидно няма визия какво да се прави. А ако някой сериозно мисли по въпроса, то е по-скоро в насока какво и как да го открадне. /bulgaria-news.bg/

 
24.02.2009, 23:27

Нова засекретяваща апаратура

Турският вестник Йени Шафак пише, че Турския институт за научни и технически изследвания е разработил шифровален апарат, който позволява да бъдe предавана безпроблемно строго секретна информация и че 600 броя от този апарат ще бъдат предадени на НАТО.

 
24.02.2009, 23:10

ОАЕ ще купят 16 американски самолета за 3 милиарда долара

На провеждащото се в Абу Даби оръжейно изложение IDEX Обединените Арабски Емирства са сключили с американските компании Boeing и Lockheed Martin съглашение за покупка на военнотранспортни самолети на обща стойност 2,9 милиарда долара, съобщава AFP.

Сделката с Boeing предвижда покупката от ОАЕ на четири самолета C-17 за 1,3 милиарда долара. Lockheed Martin пък ще достави на Емиратите 12 самолета С-130J на стойност 1,6 милиарда долара.

Още военнотранспортни самолети
 
24.02.2009, 22:50

Български и хърватски военни ще участват в съвместни учения през годината

През тази година хърватски офицери от подразделенията на специалните сили ще проведат съвместни учения на наша територия. Това съобщи пред журналисти началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Българските и хърватските военни ще обменят опит по извършването операции за поддържане на мира и по подготовката на офицерите. Те ще имат и съвместни учения през април, когато ще се проведе батальонно учение в симулативния център Чаралица. През юни е предвидено и военноморското учение „Бриз”, където също са планирани съвместни участия. Очаква се също така наши офицери от подразделенията за специални операции също да посетят Хърватия.

Част от тези въпроси са били обсъдени на днешната среща на ген. Стойков с хърватския му колега ген. Йосип Луцич, който е на тридневно официално посещение у нас по покана на ръководството на ГЩ на БА. Срещата се провежда в навечерието на приемането на Република Хърватия в Северноатлантическия алианс. Очаква се на 3-4 април 2009 година страната да се присъедини пакта на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в Страсбург и Кил. Според ген. Луцич посещението му е нас е ценно по отношение на обмена на опит, както и за допринасянето за стабилността в Югоизточна Европа.

 
24.02.2009, 20:47

Модерно военно оборудване ще бъде предоставено на румънските военнослужещи в Косово

Машините “АРО” на румънските военнослужещи в Косово ще бъдат заместени с такива с марката “УРО ВАМТАК”, съобщава румънското електронно издание Зиаре.ком. Новите машини, които ще станат притежание на военните до няколко дни, бяха представени в Бузъу. Министерството на отбраната реши да замести машините от типа АРО, защото те не предлагат необходимата защита на румънските военнослужещи.

Новата машина е испанският вариант на американския джип “Хамър”. Тя е снабдена с модерно оборудване за комуникация и може да транспортира до четирима военни. Министерството на отбраната ще изпрати седем машини “УРО ВАМТАК” в Косово заедно с 80 военни от взвода в Бузъу.

Румънските военни тестваха новите коли и заявиха, че са доволни от резултатите, тъй като те предлагат повече защита, посочва изданието. /ИА „Фокус”/

Още тактически автомобили
 
24.02.2009, 17:40

Арабите много харесвали македонския бронетранспортьор “Буцефал”

БТР 4 “Буцефал”, македонско-украински бронетранспортьор, за който украинското правителство предложи на македонското да се сглобява в Македония, предизвика огромен интерес на международния панаир на отбранителната промишленост Айдекс в столицата на ОАЕ - Абу Даби, пише днес македонският вестник “Нова Македония”. Бронетранспортьорът „Буцефал” е изложен на самия вход на изложението. Производител е украинска компания.

Още бронетранспортьори
 
24.02.2009, 13:40

Норвегия избра нови противолодъчни торпеда

Въоръжените сили на Норвегия избраха противолодъчното торпедо Sting Ray Mod 1, производство на британската компания BAE Systems, в качеството на перспективно въоръжение на редица образци авиационна и военноморска техника, съобщава DefPro. Според заключението на Норвежката отбранителна организация по материално-техническото осигуряване (The Norwegian Defence Logistics Organisation), Sting Ray Mod 1 отговаря на изискванията на програмата „Норвежки противолодъчни торпеда” (The Norwegian Antisubmarine Torpedo).

Със Sting Ray Mod 1 ще бъдат въоръжени фрегатите клас Fridtjof Nansen, противолодъчните вертолети NH90, а също и морските разузнавателни самолети Orion P3-C. Точното количество на торпедата, които се планира да бъдат закупени от норвежките военни не се съобщава.

В момента серийното производство на Sting Ray Mod 1 е организирано в заводите в Portsmouth и Waterlooville, графство Hampshire.

Торпедото Sting Ray е било прието на въоръжение във военноморските сили на Великобритания през 1986 година. То е първото британско самонасочващо се торпедо, снабдено с цифрова система за управление.

Още торпеда
 
24.02.2009, 12:45

На китайските вертолети Z-11 ще поставят американски двигатели

Леките военни вертолети Z-11 на китайската компания Changhe Aircraft Industries ще бъдат окомплектовани с двигатели LTS101-700D-2 на американската корпорация Honeywell Aerospace, съобщава DefPro.

Според изданието, доставката на двигателите ориентировъчно трябва да започне през първото тримесечие на 2010 година. Тяхното производство ще бъде организирано в един от заводите на Honeywell Aerospace в щата Южна Каролина.

LTS101-700D-2 се явява последна модификация на двигателите от серия LTS101. С такива двигатели са окомплектовани вертолетите Eurocopter AS350.

Според заявление на представител на Changhe Aircraft Industries, американските двигатели ще придадат нови качества на вертолетите Z-11, а клиентите сигурно ще оценят невисоката стойност на тяхната експлоатация, повишената мощност и надеждност. В близките 5-10 години китайския производител планира да реализира повече от 300 такива вертолета.

Леките вертолети Z-11 могат да се използват както за военни, така и за граждански цели.

Още вертолети
 
23.02.2009, 20:45

ОАЕ станаха първият регионален купувач на ракетите AIM-120C-7

Обединените Арабски Емирства са достигнали договореност с правителството на САЩ за доставката на управляеми ракети със среден обсег на действие клас „въздух-въздух” AIM-120C-7, съобщава Defense News. На провеждащото се в момента в Абу Даби изложение IDEX-2009 двете страни са подписали документ, според който клиента ще получи партия от 220 американски ракети.

По този начин ОАЕ станаха първата държава в региона, която на въоръжение ще има последната модификация на AIM-120 на компанията Raytheon. По предварителни оценки сделката е за 173 милиона долара.

Новите ракети ще се използват от около 60-те изтребителя F-16 Bock 60, които се намират във ВВС на ОАЕ.  

Ракетите AIM-120C-7 вече се доставяни на Гърция и Тайван. Като перспективни клиенти се посочват Финландия и Южна Корея.

Още ракети
 
23.02.2009, 18:00

Български и американски военни взривяват боеприпаси в Челопечене

В района на поделение 18 250 - Челопечене български и американски специалисти ще извършат контролирани взривявания на боеприпаси.

Акцията ще се състои в периода 25, 26 и 27 февруари от 10.00 до 14.00 часа.

В същия времеви период за по 15 минути ще бъде спирано движението по околовръстен път в участъка между надлеза за квартал Челопечене и разклона за село Чепинци. Представителите на местната власт в региона са уведомени, съобщиха от пресцентъра на Министерството на Отбраната. В населените места са разлепени листовки с мерки за безопасност. /news.bg/

 
23.02.2009, 17:35

Rolls-Royce сключиха контракт за доставката на двигатели за вертолети Bell

Британския производител Rolls-Royce е сключил контракт с авиостроителната компания Bell Helicopter за доставката на двигатели Model 250 за леките многоцелеви вертолети Bell 206 и Bell 407, съобщава Reuters. Стойността на сделката е около 400 милиона долара.

Rolls-Royce Group Plc, специализирала се в производството на двигатели за самолети и вертолети, автоматизирани и силови системи за кораби и други оборудване, е вторият в света производител на авиационни двигатели, отстъпвайки по този показател само на американската компания General Electric.

Вертолетните двигатели Model 250 на Rolls-Royce се смятат за едни от най-разпространените и успешни в своя клас. От началото на 1960 години са били произведени около 30 хиляди такива двигатели, използвани в двадесетина модификации на вертолети и леки самолети.

Още авиационни двигатели
 
23.02.2009, 00:10

Днес руските войни имат празник

Днес Русия чества Деня на защитниците на отечеството. Първоначално празникът е обявен от Петроградския съвет през 1918-а за Ден на защитата на социалистическото Отечество, по-късно - Ден на Съветската армия и военноморския флот.

 
22.02.2009, 23:40

Русия ще усвоява арабските пазари за въоръжение

Русия започва да усвоява нови пазари за въоръжение в арабските страни, които по-рано бяха ориентирани към Запада, заяви генералният директор на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Михаил Дмитриев, цитиран от РИА Новости.

"Излизаме на пазари, където по-рано присъствието ни се смяташе за малко вероятно. Заинтересованост проявяват редица държави в Персийския залив, в това число Катар и Бахрейн", посочи Дмитриев в Абу Даби преди откриването на 9-ото международно изложение за военна техника "Айдекс-2009". Дмитриев отбеляза, че са подписани и се изпълняват мащабни проекти с Алжир, активизира се сътрудничеството с Либия и Сирия. В изложението ще вземат участие 25 руски организации и предприятия, които ще представят над 500 образци от продукцията си. Някои от тях, като комплекса от управляемо въоръжение "Хермес-А", ще бъдат демонстрирани за пръв път. Русия ще покаже и най-новите си разработки в сферата на противовъздушната отбрана - зенитно-ракетният комплекс "Бук-М2Е" и зенитно-ракетните системи "С-400 Триумф" и "Тор-М2Е". /Дума/

 
22.02.2009, 17:01

Новата военна доктрина на Русия ще бъде утвърдена към края на 2009 година

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия генерал Николай Макаров заяви, че новата военна доктрина на Русия ще бъде утвърдена към края на 2009 година, предаде РИА Новости.

„Военната доктрина като такава вече е формирана в този вид, каквато трябва да бъде. Сега се провежда преработка и съгласуване. Това е доста дълъг процес. Тя може в някаква степен да се видоизмени. Аз мисля, че основата, която е отработена, ще остане такава, каквато е в момента. Към края на 2009 година, когато доктрината бъде съгласувана с всички структури, тя ще бъде утвърдена”, заяви Макаров. Началникът на генералния щаб добави, че към 2020 година всички части с постоянна бойна готовност в руските въоръжени сили ще бъдат напълно комплектовани с нова техника.

 
22.02.2009, 13:15

Каква е позицията на израелската армия

Турският вестник Сабах съобщава, че началникът на генералният щаб на Израел Габи Ашкенази е изразил съжаление по повод изказването на командващия на  Сухопътните сили на Израел бригаден генерал Ави Мизрахи обвиняващо Турция в геноцид.

Вестникът съобщава, че на 16-ти февруари Ашкенази е потърсил по телефона началника на турския генерален щаб aрмейски генерал Илкер Башбуг и е казал, че въпросното изказване не отразява официалната позиция на израелските въоръжени сили и че е бил много разочарован. /TRT/

 
22.02.2009, 11:24

Уникален дълбоководен комплекс служи за спасителни работи във Военноморска база-Варна

Уникален дълбоководен комплекс служи за спасителни работи във Военноморската база във Варна. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” капитан-лейтенант Даниел Тодоров, командир на аварийно-спасителния отряд в базата.

"Горди сме с дълбоководния водолазен комплекс, който се намира на борда на флагманския кораб на аварийно-спасителния отряд, спасителен кораб „Протео”. Това е комплекс, който в момента няма аналог в България, и дава възможности за дълбоководни водолазни спускания до дълбочина 120 м с използване на синтетични газови смеси. Бедата е, че все още този комплекс не е усвоен напълно, но тече програма за усвояването му", коментира Тодоров. Той допълни, че в момента има преговори между България и Италия за изпращане на наши специалисти там, които да придобият това, което е необходимо за експлоатацията на този комплекс.

По думите му техниката, с която разполага отрядът в момента, в последните години е достигнала високо ниво. „Покрай подготовката за участие в операцията по спасяването на потъналия през 2004 г. моторен кораб „Хера”, бяха вложени доста средства в закупуване на техника за отряда. Беше закупено ново водолазно оборудване, сонар, навигационна апаратура за оборудване на спасителния кораб, индивидуално водолазно оборудване за водолазите”, каза още той.

Въпреки че спасителния кораб, с който разполагаме, е много стар, един от най-старите в нашите военноморски сили, като корпус, той разполага с много съвременно водолазно оборудване, дълбоководен комплекс, който след модернизация е бил монтиран на борда в Италия. Опитваме се да вземем ноухау от там как да го експлоатираме, каза още кап.-лейтенант Тодоров.

Още български ВМС
 
22.02.2009, 10:57

“Рособоронекспорт” ще представи своите разработки на изложение за въоръжение в Абу Даби

Руската компания “Рособоронекпорт” има намерение по време на международното изложение за въоръжение “Айдекс-2009”, което ще се проведе от 22 до 26 февруари в Абу Даби, да засили позициите на руските износители на въоръжение на близкоизточния пазар, заяви представителят на “Рособоронекспорт” Николай Димидюк, цитиран от Интерфакс.

“Задачите, които решаваме в Близкия изток при осигуряването на държавите в региона с продукция с военно и двойно предназначение, са стратегически по своя характер и размах. За реализацията на тези задачи имаме не само оръжейни образци, които просто нямат равни по света, но и ясното разбиране на спецификата на този пазар за военна техника”, коментира Николай Димидюк, който оглавява делегацията на основния износител на руско въоръжение на изложението в Абу Даби. /ИА „Фокус”/

 
22.02.2009, 10:41

Изпитанията на руската междуконтинентална балистична ракета “Булава” ще продължат

Изпитанията на руската междуконтинентална балистична ракета с морско базиране “Булава” ще продължат през март, след отстраняване на недостатъците, заяви източник в руския отбранително промишлен комплекс, цитиран от Интерфакс.

“Проведените изследвания позволяват да се направи изводът, че причината за последния неуспешен старт е фабричен дефект. Никакви сериозни технологични грешки не са били допуснати през последните година и половина. Неуспешните стартове са или заради некачественото сглобяване на ракетата, или поради дефект на някоя от частите”, посочи източникът.

През 2009 г. ще бъдат проведени не по-малко от пет изпитателни пуска. /ИА "Фокус"/

Още ракети 
 
21.02.2009, 21:07

Русия публикува нови данни за войниците, загинали в Грузия

64 руски военнослужещи са били убити по време на миналогодишната война с Грузия. Още 283 са били ранени и трима се смятат за безследно изчезнали. Такива са уточнените данни, съобщени днес от заместника на министъра на отбраната на Русия генерал Николай Панков. Информацията е за периода от 8 до 24 август, съобщава MIGnews.com.

Той е съобщил, че семействата на всички загинали са получили по 100 хиляди долара компенсации.

 
21.02.2009, 10:04

През последните две седмици в Йемен се разбиха три американски БПЛА

Безпилотен разузнавателен самолет на САЩ се е разбил на йеменския остров Сокотра в Аденския пролив, съобщава РИА Новости.

Йеменски източници са заявили, че за последните две седмици това е третият американски БПЛА паднал в южната част на страната. Преди няколко дни такъв апарат е паднал в провинция Хадрамаут. Отломки от самолета са били доставени в една от приморските военни бази. Причините за инцидентите не са изяснени.

 
20.02.2009, 20:03

Нов френски БПЛА извърши първият си боен полет

Новият френски безпилотен летателен апарат SIDM (Systeme Interimaire de Drone Moyenne altitude longue endurance), създаден на основата на израелски Eaglе, извърши първият си боен полет в Афганистан, съобщава Defense Aerospace. Апарата е излетял от авиобазата в Баграм, а полета е продължил 1 час 40 минути. БПЛА бе доставен преди 15 дни за ползване от френския контингент.

Според информация на производителя EADS, предварителната подготовка на операторите на SIDM е продължила около 200 летателни часа.

Радиусът на действие на разузнавателните апарати е около 1000 километра. Те могат да извършват разузнаване на местността по всяко време в продължение на 24 часа на височина 6-7 хиляди метра. Оборудвани са с различни видове видеокамери, РЛС за мобилни наземни цели, лазерен далекомер, спътникова система за свръзка, като цялата информация се предава в реално време. Стандартния комплект SIDM включва три летателни апарат и наземни средства.

Още безпилотни апарати
 
20.02.2009, 18:50

US военните имат 6 месеца да напуснат Киргизстан

Киргизстан нареди американските войници да напуснат до шест месеца военновъздушната база, която е ключова за операциите в Афганистан, предаде АП.

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс обаче заяви, че въпросът „не е приключен". Той е допълнил, че САЩ обмисля да плаща по-висок наем, за да остане базата отворена. /news.bg/

 
20.02.2009, 18:33

Американските подводници клас Ohio са извършили хиляда патрулни рейда

На 19 февруари ръководството на Обединения комитет на началниците на щабове на въоръжените сили на САЩ поздрави екипажа на атомната подводница Wyoming клас Ohio, която завърши своя 38-ми патрулен рейд на 11 февруари. По този начин, общото число на рейдовете извършени от атомните подводници клас Ohio, въоръжени с балистични ракети тип Trident, достигна хиляда, започвайки от 1982 година.

В момента на въоръжение в американските военноморски сили се намират 14 атомни субмарини, въоръжени с балистични ракети с морско базиране Trident.

Те са комплектувани с два екипажа, имащи условни обозначения „Син” и „Златен”. Всеки от тях извършва патрулиране с продължителност от 60-90 денонощия. В открито море подводниците се намират до 70 процента от времето.

Още подводници
 
20.02.2009, 10:34

Турско учение разделя Егейско море

Анкара организира натовско учение със сценарий, който оспорва суверенитета на гръцки острови в Егейско море, пише днес гръцкият вестник “Та неа”. Турция отново предявява претенции за разделяне на морето и демилитаризация на всички острови в източната част. Страната планира голямо учение през втората половина на март. В него участие са заявили четири натовски държави – САЩ, Великобритания, Холандия и Белгия. Кодовото название на учението е “Хегемон” и сценарият за него вече е подаден в Алианса и “легализира” претенциите спрямо Гърция.

Планът съдържа две провокатовни карти – първата с червен цвят са оцветени всички острови в източната част на егейско море от Тасос до Кастелоризо, представени са като демилитализирана зона и се забранява прелитането на над тях; втората карта представя разделено Егейско море на 25 паралел, според определяне на зоните за издирвателно-спасителни операции, направено от Турция със закон от 1989 г. Така половината море незаконно е обявено за район, в който Анкара има отговорност за този тип операции, отбелязва изданието. /ИА "Фокус"/

 
20.02.2009, 10:27

Американските танкове и БТР ще бъдат оборудвани с наблюдателни камери

Британската отбранителна корпорация BAE Systems ще достави за бронетранспортьорите Stryker и танковете M-1 Abrams, намиращи се на въоръжение в американската армия, камери Check-6. Те ще позволят на членовете на екипажите по-добре да контролират обкръжаващата обстановка, без да напускат машините. Според Business Wire, контракта е на стойност 45 милиона долара, като първата партида от 12 хиляди комплекта ще бъде доставена през април.

С помощта на Check-6 членовете на екипажа ще могат постоянно да наблюдават какво става зад бронираните машини. Различни модификации на системи за наблюдение на BAE Systems вече се използват на повече от 250 хиляди бойни машини в различни страни.

 
20.02.2009, 09:43

Германия изпраща още 600 войници в Афганистан

Германия възнамерява да увеличи числеността на своя контингент в Афганистан с 600 войници, заяви на срещата на НАТО в Краков министърът на отбраната Франц Йозеф-Юнг.

Немските войници ще помагат за организирането и провеждането на президентските избори през есента.

Министърът не уточни дали допълнителните подразделения ще останат в страната след гласуването. В момента в Афганистан са дислоцирани 3 600 германски военнослужещи. Съгласно парламентарния мандат максималната им численост може да достигне 4 500 души. /news.bg/

 

16-та Международната специализирана изложба и семинар за охрана, сигурност, безопасност

- SECURITY 2009 -

Времетраене: 17 - 20 февруари 2009 г.; НДК - София; Време за посещение: 10.00-19.00 ч.; Вход: Свободен

 
19.02.2009, 18:40

Военнотранспортния Airbus поскъпва с една трета

В сравнение с 1998 година стойността на военнотранспортния самолет A400M на компанията Airbus порасна от 110 на 145 милиона евро. По този начин, цената на самолета, които още се намира в стадий на разработка, но вече поръчан от много държава, се увеличи с приблизително 31 процента, съобщава DefPro.

В изданието са попаднали подробности от доклад, изготвен от комитета за външни работи, отбрана и въоръжени сили към Сената на Франция.

Доклада е бил разгледан от френските законодатели на 10 февруари 2009 г., но подробности от него не са публикувани.

Техническите грешки на инженерите, които са довели до ръста на цената и значително забавяне на началото на серийното производство на самолета, могат да принудят много страни да се обърнат към конкурентни компании.  

Германия, Франция, Испания и Великобритания за най-големите клиенти на самолетите A400M. В частност, Берлин трябва да получи 60 европейски военнотранспортни самолета, Париж - 50, Мадрид - 27, а Лондон - 25. Освен това сред клиентите са и Турция, Белгия, Люксембург, ЮАР и Малайзия.

Първите доставки на тези машини трябваше да започнат през 2009 г., но по-късно срока бе отложен за 2012-2013 г. Според френски сенатори, този срок може да бъде увеличен даже още повече - до 2014-2015 г.

Още самолети А400М
 
19.02.2009, 17:38

Естония закупи от Финландия съветски гаубици

Естония закупи от Финландия гаубици съветско производство, които са на въоръжение в продължение на 20 години, предаде Интерфакс.

През тази седмица в Естония постъпиха първите 12 от общо 36-те 122-милиметрови гаубици Д-30, които Финландия закупи преди време от Германия. Останалите гаубици ще бъдат доставени в най-скоро време в учебния център Тапа, заедно с боеприпаси и друго оборудване.

Според публикации, гаубиците ще заменят намиращите се в момента на въоръжение в Силите за отбрана на Естония 105 мм. гаубици, също закупени от Финландия през 1990 –те години. 

Още гаубици
 
19.02.2009, 16:40

Румъния няма да купува военни самолети

Румъния ще се откаже вероятно през тази година от проекта за закупуване на бойни самолети на стойност няколко милиарда долара, което цели да издигне авиацията до стандартите на НАТО, отбелязва електронното издание Зиаре.ком.

Тази мярка може да се приеме заради липсата на средства, заяви лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Мирча Джоана за Ройтерс.

„Извън всякаква дискусия е да закупуваме самолети през тази година при толкова тежка ситуация. Няколко сделки са в ход и ще се запазят, имаме военен контингент в Афганистан и мисля, че инвестициите ни в контингентите в чужбина е приоритет номер едно”, каза Джоана.

Румъния почти завърши този проект през миналата година. През септември редица членове на правителството казваха, че решението е на разстояние от „няколко седмици”, но закупуването на самолетите бе отложено заради парламентарните избори през ноември.

Пет компании се състезават за договора, оценен от бившето правителство за над четири милиарда евро. Румъния трябваше да избира между Ф-16, конструиран от „Локхийд Мартин”, Ф-18 на „Боинг”, Рафал – създаден от френската компания „Дасо”, Грипен – създаден от шведската СААБ и Юрофайтър – на ЕАДС.

Румъния е една от двете най-бедни страни в ЕС, коментира Ройтерс, и приближен партньор на Вашингтон в операциите в Ирак и Афганистан. /ИА „Фокус”/

 
19.02.2009, 11:52

Изтребителят Су-35 ще бъде приет на въоръжени в руската армия през 2011 г

Многоцелевият изтребител Су-35 ще постъпи на въоръжение във Военновъздушните сили на Русия през 2011 г., съобщиха днес от пресслужбата на компанията „Сухой”, предаде РИА Новости.

„Изпълнението на програмата за изпитанията на Су-35 потвърждава първоначално обявените срокове за начало на серийното му производство и доставки за руските и чуждестранните клиенти през 2011 г.”, се казва в съобщението.

Су-35 е свръхманеврен, многофункционален изтребител от „4++” поколение. В неговата изработка се използват и доста технологии от пето поколение. Оборудван е с цифрова авионика и нова радиолокационна станция с фазирана антенна решетка, има нови двигатели с увеличена тяга и изменяем вектор на тягата.

Още изтребители Су
 
19.02.2009, 10:17

Военноморска база Бургас: Започнаха плаванията в дивизиона леки сили

Започнаха плаванията на катерите от дивизиона леки сили с командир капитан І ранг Владимир Касъров. Ракетният катер „Ураган” излезе на море под командването на началник-щаба на дивизиона капитан ІІ ранг Ясен Чапевов за подготовка и сдаване на допуск до самостоятелно управление на  новоназначения командир капитан–лейтенант Гроздан Цанев. Отработени бяха всички въпроси по сглобяването на екипажа и борбата за живучест на кораба. Изпълнена бе задачата по търсене и спасяване. Бяха сдадени елементи от курсова задача К-1 с оценка добър.

След успешно извършен ремонт в тактическо учение на единичния кораб участва и ракетният катер „Гръм” с командир капитан ІІІ ранг Антон Божинов. През последните няколко години екипажът участва във всички учения на ВМС и на военноморската база. Показаното високо ниво на подготовка на всеки един от екипажа дават увереност на командира за успешно изпълнение на поставените задачите на море.

Командирът на дивизиона капитан І ранг Касъров не скрива своето задоволство от видимото желание на личния състав от катерите за себедоказване и усъвършенстване на вече придобитите навици и умения. Екипажите се подготвят за поредното си участие в учение на Военноморска база Бургас, а поддържането на материалната част в строя изисква ежедневни усилия. /МВ/ 

Още български военноморски сили
 
19.02.2009, 10:06

Казахстан ще закупи от Русия десет зенитноракетни дивизиона С – 300

Командването на въоръжените сили на Казахстан има намерение да закупи от Русия десет зенитноракетни дивизиона С-300, съобщава Интерфакс, позовавайки се на изявление на ръководителя на главното управление за експлоатация на въоръженията и военната техника към министерството на отбраната Аманжол Оспанов.

“Планираме да закупим десет дивизиона С-300, - каза той днес на брифинг в Астана. Оспанов отбеляза, че доставките на техниката ще започнат през тази година.

Още зенитноракетни комплекси
 
18.02.2009, 23:04

Грузия изпраща рота в Афганистан

Грузия, която очаква да получи покана за членство в НАТО по време на срещата на върха през април, обяви, че ще изпрати рота в Афганистан, предаде АФП.

„Тбилиси реши да се присъедини към водената от Алианса мироналагаща мисия в Афганистан", обяви в интервю за телевизия „Рустави-2" външният министър Григол Вашадзе. Очаква се мисията да е около 200 души. Това не е първата военна мисия на Тбилиси в чужбина. Грузия участва с 2000 души в Ирак, което беше третия по големина контингент в страната след САЩ и Великобритания.

Мисията беше прекратена миналия август заради военния конфликт с Русия за Южна Осетия и Абхазия. /news.bg/

 
18.02.2009, 16:53

Самолет на колумбийските въоръжени сили катастрофира 

Разузнавателен самолет на колумбийските въоръжени сили с екипаж от петима или шестима души се разби днес в северозападната част на страната, предаде АФП, позовавайки се на военен източник. Съдбата на екипажа все още не е известна.

“Имахме инцидент със самолет AC-47, който е изпълнявал тренировъчен полет и се е разбил” точно до град Ла Дорада, посочи източникът. /ИА "Фокус"/

Още разузнавателни самолети
 
18.02.2009, 15:52

Турска бойна фрегата замина за Аденския залив

Турската бойна фрегата TCG Girezun (F-491) замина на бойно дежурство в Аденския залив, за да се включи в международните военноморски сили, които изпълняват задачи в откритите и териториалните води на Сомалия, съобщи Анадолската агенция. Срокът на бойното дежурство на Girezun в Аденския залив ще бъде четири месеца, след което фрегатата ще бъде сменена с друг боен кораб от състав на турските ВМС, каза командирът на Южната военноморска група бригаден адмирал Джанер Бенер на церемонията по изпращането на фрегатата във военноморската база Мармарис Аксаз. Фрегатата ще пристигне в региона на 21 февруари, като на борда и се намира 263 членен екипаж (32 офицера, 150 подофицера, 81 матроса).

Още фрегати
 
18.02.2009, 09:34

Обама одобри изпращането на още 17 000 войници в Афганистан

Американският президент Барак Обама одобри изпращането на още 17 000 войници в Афганистан.

В момента, там се намират около 30 000 войници.

Още в предизборните си обещания, демократът бе заявил плановете си за увеличаване броя на войските, въпреки желанието за повече диалог и дипломация с „враговете", предаде АП.

Той бе предупреждаван от много експерти и ветерани, че Афганистан е много по-тежък случай от Ирак - разпокъсан на племена, изостанал, без определени лидери, с които да се преговаря.

Същевременно се очаква решението на Обама за изтегляне войските от Ирак. /news.bg/

 
17.02.2009, 23:50

Назначен е нов командващ на грузинските сухопътни войски

Полковник Коба Лачкепиани е новоназначеният командващ на сухопътните войски на грузинските въоръжени сили, съобщиха от Министерството на отбраната на Грузия, предаде агенция Интерфакс.

Преди назначаването си на поста Лачкепиани заемаше длъжността началник на Крцаниския учебен център на военното министерство на страната.

До момента командващ на СВ на Грузия бе Зураб Агладзе.

 
17.02.2009, 22:14

САЩ с най-голям военен бюджет

Съединените щати имат най-големия военен бюджет в света. На тях се падат около половината от всички разходи за отбрана на планетата.

През настоящата година военният бюджет на САЩ ще бъде 487,7 милиарда долара. Като бъдат отчетени допълнителните разходи за операциите в Ирак и Афганистан, а така също програмите, които не са по линия на министерството на отбраната на САЩ, бюджетът на Пентагона на практика е нараснал двойно в сравнение с 2001 година. Тогава той е бил 304,8 милиарда долара, докато сега достига 623 милиарда долара.

По данни на Стокхолмския институт за изследване на мира брутният военен бюджет на света през 2007 година е бил 1 трилион и 339 милиарда долара, сочи "Вашингтон профайл".

Според Центъра за стратегически и международни изследвания сред десетте държави с най-голям военен бюджет освен Съединените щати са Китай (65 милиарда долара), Русия (50 милиарда долара), Франция (45 милиарда долара), Великобритания (42,8 милиарда долара), Япония (41,75 милиарда долара), Германия (35,1 милиарда долара), Италия (28,2 милиарда долара), Южна Корея (21,1 милиарда долара) и Индия (19 милиарда долара). /Монитор/

 
17.02.2009, 20:48

Израел спечели конкурс за БПЛА за мексиканската полиция

Израелската компания Aeronautics Defense Systems спечели конкурс за доставка на безпилотни летателни апарати за мексиканската полиция, съобщава Reuters. Става въпрос за малки дирижабли Skystar 300 и малоразмерни БПЛА Orbiter. Стойността на сделката е около 22 милиона долара.

Според данни на производителя, Skystar 300 е снабден с бордови камери, които позволяват да се извършва денонощен мониторинг на територията над която лети. Апарата може да бъде готов за експлоатация за 20 минути. Управлява се от трима оператори. Дирижабъла се отличава с простота на управлението и ниска стойност на експлоатация.

БПЛА Orbiter се произвежда в два варианта. Първият от тях може да действа в радиус до 15 километра, а вторият – до 50 километра. Теглото на апарата е около 6,5 килограма, а размаха на крилата - 2,2 метра.

Още дирижабли 
 
17.02.2009, 13:41

Сърбия ще се бори за своя суверинитет, каза сръбският президент

Сърбия е “жизнено заинтересована” от развиването на сътрудничеството с Русия във военнотехническата сфера, на първо място в модернизирането на националните Военновъздушни сили, каза сръбският президент Борис Тадич в интервю за ИТАР-ТАСС.

“Разполагаме с летателни апарати руско, френско и сръбско производство. Що се отнася до руските, те са вертолетите Ми-24, Ми-17,  Ми-8 и изтребителите МиГ-29, съобщи той. ”Нашето сътрудничество в тяхната модернизация би било напълно естествено”, добави той.

“Ние сме отворени за взаимодействие с Русия и в други направления, гарантиращи повишаването на качеството и характеристиките на снаряжението и въоръжението на Сръбската армия, които в по-голямата си част са с руско “произход”, каза още сръбският президент.

 
17.02.2009, 13:28

Нов румънски контингент заминава в Ирак

Румънските военнослужещи от 26 пехотен батальон “Нягое Басараб” в Крайова заминават днес в Ирак, съобщава румънското електронно издание Зиаре.ком. Днес в Крайова ще се проведе и церемонията по тяхното заминаване. Военните ще участват в зоната Талил във военна операция.

В церемонията ще участват представители на министерството на отбраната, представители на централната и местната администрация и приятели на военнослужещите, посочва изданието. /ИА „Фокус”/

 
17.02.2009, 09:29

САЩ и Япония подписаха споразумение за пребазирането на 8 000 американски войници

САЩ ще премести 8 000 свои войници от Окинава, Южна Япония, на своя територия в Гуам до 2014 г., според споразумение подписано от Държавният секретар Хилари Клинтън в Токио днес, предаде АФП.

Япония ще допринесе с повече от шест милиарда долара за преместването на американските морски пехотинци, договорено предварително от Вашингтон и Токио през май 2006 г.

Клинтън и японският външен министър Хирофуми Накасоне подписаха споразумение с което Япония се задължава да плати 2,8 милиарда долара в брой и 3,29 милиард долара под формата на заеми и други инвестиции за разходите по пребазирането.

Окинава отдавна не желае да бъде домакин на повече от поливната от 40 000 американски войници базирани в Япония.

Изтеглянето цели редуциране на американско военно присъствие в Окинава от края на Втората световна война, където жителите отдавна се оплакват от шума на военните операции и редовните престъпления на американски военнослужещи. /ИА “Фокус”/

 
17.02.2009, 09:07

Москва не бърза с доставките на ракети С-300 за Иран

Русия не бърза със започването на доставки на зенитно-ракетния комплекс С-300 за Иран, защото те биха могли да попречат на началото на диалога на новата администрация на САЩ с Техеран, предаде РИА Новости, позовавайки се на руския вестник “Коммерсант”.

“По въпроса с комплексите С-300 за Техеран нищо не се е променило. И едва ли нещо ще се промени след визитата на министъра на отбраната на Иран”, заяви пресс секретарят на “Рособоронекспорт” Вячеслав Давиденко във връзка със визитата на министъра на отбраната на Иран Мостафа Мохамад Наджар в Русия.

Според вестника, в хода на преговорите ще бъдат обсъдени възможностите за доставки на руско въоръжение, като първостепенно място ще заемат всякакви системи за противовъздушна отбрана (ПВО). Техеран особено се интересуват от зенитно-ракетния комплекс С-300ПМУ-1. Но според информаиця на "Коммерсант", Русия няма намерението да доставя такива комплекси на Ислямската република. Основният фактор за въздържане от такива действия е възможността за влошаване на отношенията със САЩ. /ИА „Фокус”/

Още средства за ПВО
 
17.02.2009, 08:27

Датският премиер - новият шеф на НАТО?

Премиерът на Дания Андерс Фог Расмусен е най-вероятният нов генерален секретар на НАТО.

Това съобщи РИА Новости, като се позовава на дипломатически източник, близък до щаб-квартирата на Северноатлантическия алианс.

Според източника името на приемника на Яп де Хоп Схефер ще бъде обявено до юбилейната среща на организацията през април.

Расмусен, който подкрепи нахлуването на САЩ в Ирак, владее свободно френски, който е вторият офоциален език в НАТО. За това ръководителят на Северноатлантическия алианс да владее свободно "езика на Молиер", настоява Франция.

По-рано за наследник на Схефер се считаше министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски, но той заяви в края на януари, че се отказа от борбата за поста.

 
17.02.2009, 00:48

Спря полски оръжеен завод

Полският завод  "Лучник", най-големият производител на стрелково оръжие в страната, спря временно производството си и прати персонала в принудителен отпуск.

Според директора на завода  Томаш Нита решението е взето поради липса на поръчки от страна на полското министерство на отбраната и стремеж към икономии на електричество и топлоенергия. Отпускът на работниците и служителите ще трае две седмици. /Монитор/

Още оръжейни фирми
 
17.02.2009, 00:18

Министрите на отбраната на Русия и Иран ще проведат преговори в Москва

Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков ще обсъди днес с иранския си колега бригаден генерал Мустафа Мохамед Наджар текущите и перспективните въпроси от двустранните отношения по линия на военните ведомства, съобщи пресслужбата на руското отбранително министерство, цитирана от РИА Новости.

Иранският министър ще проведе преговори с руски представители, а също така ще посети обекти на руската военна промишленост. Основна цел на визитата е разширяването на двустранните отношения и реализацията на достигнатите по-рано договорености между двете страни във военнотехническата сфера. /ИА „Фокус”/

 
17.02.2009, 00:09

DGA поръча 232 леки бронирани машини PVP

Френският директорат за покупка на въоръжения (DGA) е поръчал на фирмата Panhard General Defense 232 леки бронирани машини PVP.

Това е част от общата поръчка от 546 машини, от които 218 вече са предадени на френската армия.

PVP е съвременна машина с колесна формула 4х4, която може да се използва в артилерийските и инженерни подразделени. Тя е авиопреносима, има висока степен на мобилност и балистична защита. Въоръжена е с 7,62мм. картечница. Може да превозва до 4 човека.

Първоначалните планове по програмата PVP, подписани през септември 2004 година, предвиждаха доставката по 200 машини годишно, започвайки от 2007 г. и завършвайки през 2012 г. По-късно е било решено доставките да се ускорят и годишно да се доставят по 300 машини.

Общо по програмата PVP до 2015 година трябва да бъдат доставени 1500 машини.

Още бронемашини
 
16.02.2009, 20:12

Турция ще закупи оръжие от Русия, обявиха от руския съвет за износ на оръжие

Турция се готви да закупи оръжие от Русия, заявиха от руския съвет за износ на оръжие, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”.

Според говорителя на Съвета за износ на оръжие на Русия Николай Димидюк сред страните, с които има контракти за закупуване на оръжие, е и Турция. По думите му сред страните от НАТО Турция и Гърция са тези, които купуват най-много оръжие от Русия. Турция ще закупи от руската страна ракетни системи, бронирани коли, противотанкови оръжия, а Гърция води преговори за закупуване на системи за въздушна отбрана, пише вестникът. /ИА „Фокус”/

 
16.02.2009, 17:27

Американски безпилотни летателни апарати ще охраняват границата с Канада

Безпилотни летателни апарати Predator, които се намират на въоръжение в американската военновъздушна база Grand Forks в Северна Дакота, ще бъдат използване за патрулиране на границата с Канада, съобщава Associated Press. По този начин военните ще помогнат на Управлението за митнически и граничен контрол на САЩ (U.S. Customs and Border Protection) в реализацията на програмата за използване на БПЛА за охрана на границите.

Апаратите Predator, както уточнява агенцията, са способни да откриват нарушители от 10 километрово разстояние. Тази информация ще се предава в реално време на оператор на наземен пункт за управление, след което той ще докладва за нарушението на представител на Управлението.

В момента Управлението за митнически и граничен контрол на САЩ разполага с неуточнено количество БПЛА Predator, които американските граничари използват за борба с наркотрафика и нелегалната емиграция на границата с Мексико. През 2006 година един такъв апарат претърпя крушение в този район.

Според официалната статистика, ежегодно на американо-канадската граница стават около 4000 ареста на нарушители и конфискация на до 18 тона наркотици.

Още безпилотни апарати
 
16.02.2009, 17:01

Сеул планира да купи израелски радиолокационни станции

Южнокорейската Администрация на програмата за отбранителни покупки (DAPA) по всяка вероятност ще купи израелски радиолокационни системи Green Pine, съобщава The Korea Times. Сеул планира да използва тези РЛС при създаването на собствена система за противоракетна отбрана като отговор на военната заплаха от страна на Северна Корея. Системата за ПРО, която ще включва и 48 съвременни американски зенитно-ракетни комплекса Patriot, ще трябва да започне да функционира до 2012 година.

В рамките на конкурса за покупка на РЛС DAPA разглежда и други предложения. Сред тях са американските РЛС X-Band и френските M3R.

РЛС Green Pine отговарят на всички изисквания, а модифицираните и версии са способни да откриват някои цели на разстояние до 800 километра, независимо от метеорологическите условия.

Още средства за ПВО
 
16.02.2009, 13:30

Поръчките към „Рособоронекспорт” достигат около 20 милиарда долара

Поръчките към „Рособоронекспорт” в момента достигат около 20 милиарда долара, предаде ИТАР-ТАСС. Това съобщи представителят на ръководството на компанията Николай Димидюк.

„В момента дела на авиотехниката в поръчките към „Рособоронекспорт” съставя около 50%, а другите 50% се отнасят към техника за сухопътните войски, ПВО и военноморския флот. Поръчките са на обща стойност около 20 милиарда долара”, заяви Димидюк. Той съобщи, че компанията е подписала договор с една арабска държава за доставка на партида бойни машини за пехотата. По думите на Димидюк, „договора все още не е встъпил в сила” и по тази причина не може да бъде заявено името на страната-купувач. /ИА „Фокус”/

Още руски военни фирми
 
16.02.2009, 13:19

„Цибър III“ пристава във Варна на 2 март

Минният ловец „Цибър III“, който купихме от Белгия, вече шести ден плава към Варна заедно с фрегатата „Верни“. Очаква се най-големият противоминен кораб в историята на българските ВМС да бъде посрещнат тържествено на 2 март в морската столица. Водоизместването му е 605 тона. Бившите миночистачи от съветския проект № 254 са имали водоизместване от 569 тона. Новият „Цибър“ е третият боен кораб с това име. Първият е служил по време на Втората световна война и е извършвал бойно миночистене по река Дунав. Вторият е приет в бойния флот през 1970 година и остава в строя до 2004-та. Новият боен кораб на база Варна ще влиза и в състава на противоминния флот на НАТО в Средиземно море. /Народно дело/

 
16.02.2009, 09:12

Две атомни подводници се сблъскаха в Атлантика

Две атомни подводници – британската Vanguard и френската Le Triomphant, носещи ракети с ядрени бойни части, са се сблъскали във водите на Атлантическия океан в началото на февруари, съобщава РИА Новости, позовавайки се британското издание Sun.

По всяка вероятност инцидента е станал на 3 или 4 февруари в открити води. От намиращите са борда на субмарините  241 моряка никой не е пострадал. Няма и радиоактивно заразяване.

Преди няколко дни Vanguard, по корпуса на която е имало следи от удара, е била отбуксирана в шотландската военноморската база Faslane. Френската подводница Le Triomphant, получила значителни повреди в хидроакустическата система, на собствен ход е достигнала до пристанището на град Брест.

Военните ведомства на страните за сега отказват коментари по случая.

Още подводници
 
15.02.2009, 20:47

Американски ракетен есминец се сблъска с японски кораб в пристанището Йокосука

Военен кораб на Военноморските сили на САЩ се сблъска днес с японски кораб в пристанището Йокосука, на юг от Токио. В резултат на инцидента няма пострадали, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Известно е, че с японският плавателен съд с водоизместимост 14 тона четирима мъже са ловили риба. Рибарският съд се сблъскал с ракетния есминец Lassen DDG 82, който е базиран във военноморската база на САЩ намираща се в пристанището.

Град Йокосука е разположен в централния японски регион Канто, в област Канагава, на 70 километра на юг от столицата Токио. В града е разположена база на ВМС на САЩ.

Още есминци
 
15.02.2009, 17:14

Доставиха двигателите за 16 МиГ-29К за Индия

Корпорацията „МиГ“ получи от предприятието „Чернишов“ 16 двигатели за палубните изтребители МиГ-29К, които се произвеждат в Русия по поръчка на Индия, съобщи Интерфакс.

Това е съобщил генералният директор на предприятието Александър Новиков по време на авиокосмическата изложба „Аеро Индия-2009“, която се провежда в Бангалор. Новите двигатели РД 33-МК се отличават от предшествениците си с повишена тяга – 9 тона вместо досегашните 8.3 тона. „Затова енергетиката на самолета МиГ-29К съществено е увеличено- минимум с 1.5 тона“, изтъква Новиков.

Русия прави 16 палубни изтребителя МиГ -29К за Индия. Машините трябва да бъдат доставени през тази година. Сумата на договора, по неофициална информация, е около 700 милиона долара. Контракта предвижда допълнителна опция за 30 изтребителя МиГ-29К и срок на доставка до 2015 г.

Още изтребители МиГ-29
 
15.02.2009, 14:22

Милое Милетич е новият началник на Генералния щаб на сръбската армия

Президентът на Сърбия Борис Тадич назначи генерал-подполковник Милое Милетич за началник на Генералня щаб на сръбската армия, съобщава агенция Танюг. Негов заместник ще бъде генерал-подполковник Младен Чиркович, досегашен команващ сухопътните сили. На този пост сега е назначен генерал-майор Любиша Дикович.

Милое Милетич е роден през 1953 г. в Блаце, Южна Сърбия. Завършил е военната академия в Белград като артилерийски офицер.

На 30 декември м.г. Милое Милетич бе назначен за и.д. началник на Генералния щаб, след като държавният глава Борис Тадич освободи генерал Здравко Понош от ръководния пост в щаба. /ИА „Фокус”/

 
15.02.2009, 09:45

Вирус нападна компютрите на германската отбрана

Компютърен вирус, който зарази компютри в министерствата на отбраната на Великобритания и Франция, вече се разпространява и в системата на германската отбрана, предаде ДПА.

Компютърният червей "Конфикер" доведе до отчаяние компютърните потребители в цял свят през последните седмици.

Говорителят на германското министерство на отбраната заяви, че няколко сайта на военните са били заразени с "Конфикер".

В средата на януари компютрите на френските военни пострадаха от атаката на вируса. Британското министерство на отбраната също съобщи за проблеми с него.

Майкрософт обяви награда от 250 000 долара за залавянето на лицето, което е разпространило вируса, който заразява операционната система "Уиндоус" и засяга работата в интернет. /darik.net/

 
15.02.2009, 09:34

Армията на САЩ ще приема имигранти

Министерство на отбраната на САЩ предвижда да привлече в армията имигранти с необходимата квалификация, които пребивават в страната с временна виза, предаде агенция Ройтерс. На имигрантите, които бъдат приети в армията, ще бъде предоставена възможност да получат американско гражданство за шест месеца. Анализатори посочват, че отварянето на армията за имигранти, живели в страната под две години, се случва за първи път от войната във Виетнам насам. /ИА „Фокус”/

 

Обръщение към морската общественост на Република България

Уважаеми дами и господа,

През 2009 година се навършват две известни на обществото кръгли годишнини:

      - 90 години специалност “Корабоводене”;

      - 60 години катедра “Корабоводене”.

Инициативен комитет организира в края на месец октомври 2009 г. честване на тези годишнини. Програмата включва следните по-важни мероприятия:

     - издаване на книга, посветена на катедра “Корабоводене”;

     - провеждане на дни на отворените врати в катедри “Корабоводене” и “Морска практика”;

     - организиране на изложби на книги, учебници, пособия, навигационна апаратура и др.

     - кръгла маса за съвременните тенденции за развитието на специалността;

     - срещи с хора, фирми и организации, допринесли за престижния авторитет на специалността;

     - тържествено събрание и др.

Инициативният комитет се обръща към вас за оказване на съдействие по организацията и провеждането на тези годишнини.

За контакти: ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”; 052/632015, вътр. 271; 0889/015977; e-mail: andonovat@abv.bg

 
 AERO INDIA 2009
 
14.02.2009, 20:40

Полша няма да увеличи контингента си в Афганистан

Въпреки плановете си да увеличи контингента си в Афганистан, Полша взе ново решение във връзка с последиците от глобалната финансова криза и необходимостта разходите и в тази сфера да бъдат чувствително орязани, съобщи kyivpost.com.

По-рано този месец, полският министър на отбраната съобщи, че страната ще изтегли войниците си и от мисиите в Чад, Ливан и Голанските възвишения, отново във връзка с плановете на правителството за повече икономии.

Полша обяви съкращения за 5 млрд. долара, които правителството ще може да използва, за да гарантира оставане в рамките на планирания бюджетен дефицит в случай на забавяне на икономиката, заяви премиерът Доналд Туск.

Дясноцентристкото правителство обаче ще изчака до второто полугодие, когато степента на икономическо забавяне в страната ще е по-ясна преди да вземе решение дали да приложи плана за икономии. Очакванията са икономиката на страната да отбележи спад с около 2 % през тази година.

Полското правителство възнамерява да съкрати разходите, за да останат те в рамките на планирания бюджетен дефицит от 18.2 млрд. злоти (5.5 млрд. долара) за 2009 г. /news.bg/

 
14.02.2009, 20:25

Ирак ще похарчи пет милиарда долара за военни споразумения със САЩ

Военните власти в САЩ обявиха днес, че са сключили договори с Ирак, според които Багдад ще похарчи пет милиарда долара за американски оръжия, оборудване и военно обучение, предаде АФП. В изявление на иракските власти се казва, в парите ще бъдат похарчени за „военно оборудване, доставки и обучение от САЩ”. Изявлението беше направено след среща между представители на силите за сигурност на Ирак и САЩ. /ИА „Фокус”/

 
14.02.2009, 16:39

Армейско учение по случай националния празник и деня на армията на Сърбия се провежда в Нови Сад

Учение на сръбската армия под надслов Сретение 2009 се провежда днес в Нови Сад, съобщава сръбското радио Б92. В учението, посветено на националния празник на Сърбия, отбелязван на 15 февруари – Деня на държавността и на Деня на държавността, участват 736 офицери, подофицери и войници. Използват се някои от новите придобивки на армията, като безпилотни разузнавателни самолети, както и самолети, кораби и автомобили за пехотата.

На учението присъстват президентът на Сърбия Борис Тадич, министърът на отбраната Драган Шутановац, изпълняващият длъжността началник на генералния щаб Милое Милетич, други официални представители, чужди дипломати. Въпреки студеното време на кея на Дунав в Нови сад са се събрали много хора, които наблюдават учението, командвано от началника на главния щаб на сухопътните сили бригаден генерал Воин Йондич, отбелязва Б92.

 
14.02.2009, 10:07

Естония ще съкрати разходите за отбрана

Естонското министерство на отбраната представи във финансовото министерство съгласуван в правителството проект за съкращаване на бюджета на ведомството с 14%, предаде агенция Постимеес.

“Това решение е приемливо като се има предвид напрегнатата ситуация с бюджета, въпреки че това реално ще се отрази върху нашата национална сигурност. Смятам, че тези мерки все пак са временни”, посочи естонският министър на отбраната Яак Аавиксоо. /ИА „Фокус”/

 
13.02.2009, 22:22

DARPA създаде фотокамера с разделителна способност от 1,8 гигапиксела

Агенцията DARPA, работеща под крилото на министерството на отбраната на САЩ, е разработила нова камера за военните. Новата камера ще се монтира на безпилотните вертолети A-160T Hummingbird.

Известно е, че първите образци на камерата са постъпили за изпитания във войската, като в бойни условия разработката ще започне да се използва от януари 2010 година.

Безпилотния вертолет A-160T Hummingbird е способен да работи на височина до 7 километра, макар камерата да е тестирана на височина 6 км и от тази точка на издигане тя е способна да обхване сектор от местността с диаметър 7,2 км и веднага, със скорост 274 Мбит/сек, да предаде получените данни на наземния пулт за управление, съобщава CyberSecurity.

 
13.02.2009, 20:44

Безпилотните самолети на ЦРУ в Пакистан излитат от база в страната

Американските безпилотни самолети, които осъществяват удари срещу ислямски екстремистите в Пакистан, са базирани на пакистанска територия, заяви сенатор Даян Файнстайн (демократ от Калифорния), пише „Лос Анжелис таймс”. Това предполага много по-дълбоки отношения със САЩ, отколкото в Исламабад им се иска да признаят, коментира изданието.

Файнстайн твърди, че апаратите на ЦРУ, които действат в Пакистан, излитат от военновъздушна база в страната, разкритие, което ще постави в неловко положение пакистанското правителство и ще усложни сътрудничеството му със САЩ в борбата с тероризма. Разкритията на американския законодател са първият случай, в който американски официален представител коментира публично мястото, откъдето излитат и кацат самолетите „Предeйтър”, отбелязва американският ежедневник. /ИА „Фокус”/

Още безпилотни самолети
 
13.02.2009, 17:44

Петата фрегата за ВМС на Норвегия е вече на вода

Испанската корабостроителна компания Navantia съобщи, че е спуснала на вода петата и последна фрегата клас Fridtjof Nansen, построена за военноморските сили на Норвегия. Пресслужбата на производителя уточнява, че кораба е получил името "Тур Хейердал" в чест на знаменития норвежки пътешественик.

Спуснатата на вода фрегата ще бъде предадена на ВМС на Норвегия през септември 2010 година. По този начин Navantia напълно ще изпълни своите задължения в рамките на контракта за строителството на пет кораба, който е бил подписан през юни 2000 година след проведен международен конкурс.

Стандартната водоизместимост на фрегатата е 3700 тона, а пълната - 5130. Дължината на кораба е 123,5 метра, мощността на главната енергетическа установка е 52000 конски сили. Скоростта при пълен ход достига 27 възла. Екипажа се състои от 146 човека.

Ракетното въоръжение на кораба включва осем противокорабни ракети NSM (Naval Strike Missile) и 32 зенитни ракети ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile). Фрегата разполага и със 76-мм оръдие, шест противолодъчни торпедни апарата и вертолет SH-60B.

Още фрегати
 
13.02.2009, 14:04

Русия и Турция ще активизират военното си сътрудничество

Русия и Турция имат намерение да ускорят решаването на въпросите, свързани с развитието на военнотехническото сътрудничество, се посочва в декларация, приета по време на преговорите между президентите на двете страни в Кремъл, предаде РИА Новости.

“Постигането на договорености по очакващите решение въпроси във военнотехническото сътрудничество между двете страни ще открие възможности за по-широко взаимодействие в тази сфера”, се посочва в документа. Русия и Турция придават особено значение на смесената междуправителствена комисия по сътрудничеството по военнотехническите въпроси и в сферата на отбранителната промишленост.

 
13.02.2009, 08:52

Русия и Индия подготвят споразумение за обслужване на руска военна техника

Русия и Индия подготвят междуправителствено споразумение за обслужването на руското въоръжение след продажбата му на индийската страна, в това число и за изтребителите, съобщи първият заместник-ръководител на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Александър Фомин, цитиран от РИА Новости.

“С Индия в момента активно обсъждаме проект за междуправителствено споразумение – това не е просто договор, а именно междуправителствено споразумение за организацията на обслужването на руска техника. Основаната цел на това споразумение е усъвършенстване механизма на обслужване в целия спектър на военното оборудване, доставено в Индия през годините”, посочи Фомин на авиосалона “Аероиндиа-2009” в Бангалор.

 
13.02.2009, 08:49

Русия орязва отбранителния си бюджет

Поради последствията от финансовата криза Русия е принудена да съкрати разходите за отбрана през 2009 г., предаде агенция МИГнюз.

Заместник-ръководителят на комисията по отбрана на Държавната дума (долната камара на руския парламент) Михаил Бабич заяви: “Взето е решение за съкращаване на бюджета с 15% и много е вероятно това да не е последното решение от подобен род”. При това Бабич посочи, че разходите за покупката на ново въоръжение няма да бъдат съкратени. /ИА „Фокус”/

 
13.02.2009, 08:40

Северна Корея сглобява най-далекобойната си балистична ракета

Северна Корея сглобява най-далекобойната си балистична ракета в площадка за изстрелване на източния бряг на страната и може да проведат тестове с оръжието до края на месеца, съобщава южнокорейският вестник „Чосун Илбо”.

Представители на САЩ и Южна Корея остро предупредиха Пхенян да не изстрелва ракетата „Таеподон-2”, която има потенциал да достигне цели като Аляска, но досега не е преминала успешно през изпитанията. При първия тест на ракетата през 2006 г. тя се е взривила секунди след изстрелването.

Наскоро Северна Корея транспортира първата и втората степени на ракетата, като в момента сглобява оръжието в закрито хале, за да предотврати шпионаж от страна на чужди сателити.

„Предполагаме, че в момента сглобяват първата и втората степен на ракетата”, е коментирал представител на южнокорейското правителство. /ИА "Фокус"/

Още ракети
 
12.02.2009, 21:02

САЩ са загубили в Афганистан десетки хиляди единици оръжие

Сметната палата на САЩ публикуваха отчет, според който в Афганистан са били загубени около 87 хиляди единици оръжия, предадени от американското правителство на Афганистан през периода 2004-2008 година. Не са намерени и 135 хиляди единици оръжия, изпратени в Афганистан от страни на НАТО, съобщава AFP.

Военната помощ за Афганистан е включвала автомати, в т.ч. АК-47, минохвъргачки, картечници и гранатомети, прибори за нощно виждане.

Оръжието се е намирало във военни складове, много от които са били изоставени по време на бойните действия. Американското командване предполага, че загубеното оръжие сега се намира в ръцете на талибаните.

През 2007 година американците са загубили и 110 хиляди автомата АК-47 и 80 хиляди пистолета, доставени на територията на Ирак през периода 2004-2005 година.

 
12.02.2009, 20:40

Французите успешно изпитаха новата модулна ракета AASM

Компанията Sagem Defense Securite съвместно с френската агенция за покупка на оръжие (French Defense Procurement Agency) са извършили първите изпитания на 125 – килограмовата модулна ракета клас „въздух - земя” AASM, съобщава DefPro.

Изпитанията са извършени от борда на изтребител Mirage 2000N на територията на полигона в Biscarosse. Целта, която се е намирала на десет километра от мястото на пуска, е била успешно поразена.

Ракета е с условно обозначение AASM 125 и е снабдена със същата система за инфрачервено насочване в крайния участък на полета, както и 250-килограмовия и аналог.

Според производителя, 125-килограмовия  вариант е подходящ за нанасяне на удари в градски условия. Разработвани са и варианти с тегло 500 и 1000 килограма, предназначени за поразяване на укрепени цели.

Ракетата AASM 125 може да бъде използвана от изтребителите Mirage 2000 и Rafale.

Още ракети
 
12.02.2009, 20:04

САЩ могат да монополизират пазара на военнотранспортните самолети

Проблемите с проекта на първият европейски военнотранспортен самолет A400M на компанията Airbus могат да позволят на американските производители да монополизират този пазар за 40 години. Такова заявление е направил председателя на комитета за международни отношения, отбрана и въоръжени сили към Сената на Франция Josselin de Rohan , съобщава Jane's.

Извода е бил направен след обсъждане на доклад от 93 страници в който са разглеждани перспективите на ВТС A400M. Според изданието, първите доставки на тези машини трябваше да започнат през 2009 година, но след това те бяха отложени за 2012-2013 година.

По данни на френските сенатори, задръжките може да се увеличат още повече, а стойността на самолетите да е повече от очакваното.

В момента е построен само един прототип на този военнотранспортен самолет. Първият полет, който трябваше да се състои през 2008 година, е отложен за неопределено време заради проблеми с двигателите.

Още военнотранспортни самолети
 
12.02.2009, 17:49

Русия е доставила на ВМС на Индия първите учебни самолети самолети МиГ-29 КУБ

Русия е предала на Индия първите четири изтребителя МиГ-29 КУБ, а останалите дванадесет самолета МиГ-29К ще бъдат предадени до края на годината, съобщи вицепрезидентът на обединената авиоконструкторска корпорация "МиГ" Михаил Погосян, предаде РИА Новости.

Всичките шестнадесет изтребителя МиГ-29К/КУБ ще бъдат базирани на самолетоносача „Викрамадитя”.

Срокът за обучение на индийските летци ще продължи пет месеца, а на техническият състав 4,5 месеца.

Комплексния договор предвижда опцион за още 30 самолета със срок на доставка до 2015 година.

Още МиГ-29
 
12.02.2009, 12:55

Киргизстан прекрати споразуменията за базата “Манас” с още 11 страни

Правителството на Киргизстан прие решение за прекратяване на споразумението за разполагане на военни контингенти на авиобазата на международното летище “Манас” с още 11 държави от антитерористичната коалиция, заяви представител на правителството, предаде РИА Новости.

Авиобазата бе открита в Киргизстан през декември 2001 година с мандата на ООН за поддържане на провежданата от коалиционните сили антитерористична операция “Трайна свобода” в Афганистан. През същата година Киргизстан сключи договори за разполагане в “Манас” на военните контингенти на САЩ, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Дания, Испания, Франция, Австралия, Южна Корея, Италия, Турция и Норвегия. /ИА "Фокус"/

 
12.02.2009, 11:00

Румънски военен контингент приключи мисията си в Афганистан

30-ти румънски батальон Планински ловци “Драгославеле”, който участва във военни операции в Афганистан, се завърна у дома, съобщава румънското електронно издание Зиаре.ком.

Планинските ловци от Къмпулунг Мусчел, наречени и “Хищниците на Карпатите”, участваха в периода 16 юли 2008 г. – 20 януари 2009 г. в мисията ИСАФ III в Афганистан, където извършваха дейности, свързани с подпомагането на афганистанската полиция и армия, а освен това се занимаваха с патрулни и хуманитарни мисии, съобщиха от министерството на отбраната. /ИА "Фокус"/

 
12.02.2009, 10:29

US войниците затлъстяват

Все повече американски войници затлъстяват. От началото на войната в Ирак през 2003 г. броят на дебелите командоси се е удвоил, предаде АФП. Това е в съответствие с националната здравна тенденция, но принос за явлението има и стресът от разполагането в "горещите точки", съобщават проучванията на Пентагона. През 2003 г. диагноза "затлъстяване" са получили само 2,1% от войниците, докато през 2008 г. същата диагноза са получили 4,4%. Според проучване от 2005 г. "стресът и завръщането от разполагане са били най-често цитираните причини за скорошно повишаване на теглото". "Наднорменото тегло и затлъстяването са значителен здравен проблем за военнослужещите, тъй като се свързва и с намалена военна ефективност и води до остри или хронични здравни проблеми", се отбелязва в изследването на Пентагона. Освен проблемите с теглото в американската армия има и рязко нарастване на броя на самоубийствата, достигнали рекордните 143 през 2008 г. /Стандарт/

 
12.02.2009, 10:12

Рейнджърите с нова премяна

С нови униформи ще се пременят българските рейнджъри в Афганистан през май тази година. Родната фирма "Аполо" вече шие 2400 комплекта дрехи по натовски стандарти за родните войници. Всяка униформа струва около 1100 лева, обясниха от военното министерство. В комплекта са лятна и зимна шуба, панталони и ризи. Не бих пожалил никакви пари, ако нашите войници се чувстват комфортно и се запази тяхното здраве, заяви военният министър Николай Цонев. По думите му новите униформи са много удобни и нашите военнослужещи няма да се срамуват и ще могат да се сравняват със своите колеги от американската армия. /Стандарт/

 
12.02.2009, 09:34

Изтребителите пето поколение за ВВС на Русия и Индия ще бъдат унифицирани

Изтребителите пето поколение за ВВС на Русия и Индия ще бъдат максимално унифицирани, заяви директорът на компаниите „Сухой” и "МиГ" Михаил Погосян, цитиран от РИА Новости.

„Ние се стремим новите изтребители от пето поколение, които ще се произвеждат съвместно с Индия, да бъдат максимално унифицирани както за руските ВВС, така и за индийските ВВС”, каза Погосян на пресконференция на авиосалона AeroIndia-2009. Той допълва, че в споразумението е предвидено партньорството в производството на самолети да бъде 50 на 50%. /ИА "Фокус"/

 
11.02.2009, 17:40

Въоръжените сили на Русия ще получат първите “МиГ-35” след четири години

Въоръжените сили на Русия след четири години ще могат да получат първите изтребители “МиГ-35” поколение “4++”, съобщи началникът на опитно-конструкторското бюро на компанията “МиГ” Алексей Литвинович, цитиран от РИА Новости.

Премиерът на Русия Владимир Путин днес посети конструкторското бюро, където му бе демонстрирано как се разработва електронният макет на новия “МиГ”.

Литвинович също така изрази увереност, че “МиГ-35” ще спечели най-големия търг за доставка на изтребители в Индия”. “Ние ще спечелим този търг – уверен съм на сто процента”, посочи той и уточни, че първите две машини в рамките на търга ще постъпят в Индия за изпитателни полети през август. /ИА „Фокус”/

Още изтребители МиГ
 
11.02.2009, 17:05

През 2010 година Русия започва да доставя вертолети Ми-17В-5 на Индия

Русия планира да започне доставката на 80 вертолета Ми-17В-5 за Индия през 2010 година, съобщава lenta.ru.

Контракта за доставката на вертолетите бе подписан по време на визитата на руския президент Медведев в Делхи през декември 2008 година. Предварителната договореност за покупката за индийските ВВС на вертолетите Ми-17В-5 е била достигната още през март 2007 година на заседание на руско-индийската междуправителствена комисия за военно сътрудничество.

Ми-17В-5 е съвременна модификация на вертолета Ми-8МТ. Новата конструкция на машината позволява да се минимизира времето за десантиране, което е особено важно в съвременния бой. Ми-17В-5 е снабден и със система за безпарашутно десантиране, позволяваща едновременно спускана на четири човека.

Още вертолети Ми
 
11.02.2009, 16:20

Командващият на военновъздушните сили на Азербайджан бе застрелян на път за работа

Командващият на ВВС и ПВО на Азербайджан генерал-лейтенант Раил Рзаев бе убит в столицата на страната Баку, предаде РИА Новости.

Рзаев е бил застрелян пред дома си при качване в служебния автомобил с един куршум в главата и по-късно е починал в болницата. Водачът на машината не е пострадал. Говорителят на полицията отказа да коментира инцидента.

 
11.02.2009, 15:45

България ще представи 12 нови образци на въоръжение на изложбата “АЙДЕКС 2009” в ОАЕ

Мина за сваляне на хеликоптери и още 12 нови образци на въоръжение ще представят български изобретатели на международната изложба “АЙДЕКС 2009” в Абу Даби, ОАЕ, съобщава ИТАР-ТАСС. В интервю за местните медии директорът на българския институт по металознание Стефан Воденичаров отбеляза, че неговото учреждение работи по програми на НАТО за разработване на антитерористична техника.

На изложбата в арабската държава българите ще покажат специална апаратура, способна да спре подводни диверсанти, нови взривни вещества и други нововъведения.

Според Воденичаров най-голям интерес ще предизвика мината, чиято ударна вълна е способна да свали хеликоптер от височина сто метра. Особеност на устройството е т.нар. система са ръчно пускане, при която операторът решава сам, кога да пусне мината в действие. Според създателите мината ще намали броя на възможните жертви сред цивилното население. /ИА „Фокус”/

 
11.02.2009, 09:39

„Верни” и „Цибър” поеха курс към България

Днес, 11 февруари 2009 г. новопридобитите от българските ВМС два бойни кораба: фрегатата „Верни” и минният ловец „Цибър”, отплаваха от белгийската военноморска база в Зеебрюге и поеха курс към България. Флагмански кораб по време на прехода от Северно до Черно море е фрегатата „Верни”, която плава под флага на командира на Военноморска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев. На борда на минния ловец „Цибър” старши на борда е капитан І ранг Никола Каранов – командир на дивизиона миночистачни кораби във Военноморска база Варна. Очаква се на 2 март т.г. „Верни” да акостира в пункта за базиране Атия, а „Цибър” – във Варна. Преходът на „Верни” и „Цибър” е първото в историята на българските ВМС плаване на отряд бойни кораби по маршрута Северно море – Атлантически океан – Средиземно море – Черно море. /Морски вестник/

Още фрегати
 
10.02.2009, 23:00

30% съкращения в руските ВВС

Руските ВВС ще съкратят с близо 30 процента числеността на офицерския си състав, съобщи главнокомандващият ВВС генерал-полковник Александър Зелин. "Трябва да реформираме 84 процента от бойните подразделения на ВВС, в това число да съкратим 10 процента, да предислоцираме и трансформираме 22 процента и да прехвърлим на друг щат 68 процента", каза той. Руските ВВС масово ще закупуват през следващите години бойни хеликоптери Ми-28 и Ка-52, добави генералът. В момента руските военновъздушни сили наброяват около 200 000 души, от които 70 000 са офицери. /Монитор/

Още за руските ВВС
 
10.02.2009, 20:24

Продажбите на руско оръжие през 2008 г. са постсъветски рекорд

Руският президент Дмитрий Медведев заяви днес, че Русия е продала въоръжение на стойност 8,35 млрд. долара през миналата година, което е нов постсъветски рекорд, предаде АФП.

И въпреки увеличението от 800 млн. долара в оръжейните продажби в сравнение с 2007 г., Медведев призова за увеличаване на бъдещите продажби и разработване на нови международни пазари.

“Ясно е, че тази година няма да бъде лесна, защото целият свят преминава през финансова криза и тя ще се отрази и на оръжейния пазар”, отбеляза Медведев, цитиран от пресслужбата на Кремъл. /ИА „Фокус”/

 
10.02.2009, 16:53

“Еърбъс” ще достави първия си военен транспортен самолет A400M най-рано след пет години

Международният европейски консорциум “Еърбъс” ще достави първия си военен транспортен самолет A400M най-рано след пет години, съобщава френският вестник “Фигаро”. Според изданието първия пробен полет на A400M е планиран в началото на следващата година, позовавайки се на източници от “Еърбъс Милитъри”. Първата доставка на самолета е планирана за края на 2012 г., а втората за края на 2013 г. Едва през 2014 г. доставките на самолети ще могат да се увеличат, се казва в материала на “Фигаро”. /ИА "Фокус"/

Още военнотранспортни самолети
 
10.02.2009, 16:43

Индонезия купува руска подводница

Индонезия ще купи руска дизелова подводница, съобщи заместника на председателя на 1-ви комитет на парламента на страната Юсрон Ихза.

"Имаме планове за покупката на подводници и аз вече съм посетил няколко руски завода, където те се произвеждат – казва Юсрон Ихза. – подводниците обаче ще се закупуват постепенно, отчитайки икономическата криза и факта, че правителството насочва големи средства за поддържане на стабилността на икономиката. На нас не са необходими много подводници, понеже цената е много висока, достатъчни са три високотехнологични дизелови субмарини за охрана на суверинитета на нашите морета".

Юсрон Ихза не уточнява дали всичките три подводници ще бъдат купени от Русия.

Още подводници 
 
10.02.2009, 09:50

САЩ правят нови атомни бойни глави в Англия

За създаването на атомни бойни глави от ново поколение САЩ използват мощностите на разположени във Великобритания предприятия. Опозицията в Лондон е заявила, че проектът нарушава международното законодателство, в частност Договора за неразпространение на ядрено оръжие, и настоява за провеждане на парламентарно разследване, пише "Гардиън".

Парламентаристите заявили, че разработването на нов тип US ядрени бойни глави се извършва с пари на британските данъкоплатци и подкопава независимостта на собствената ядрена програма на Великобритания.

Става дума за разположеното в графство Бъркшир предприятие Atomic Weapons Establishment (AWE), което е под контрола на US капитали. Засега не е ясно какъв конкретно тип боеприпаси се разработват там, но "Гардиън" предполага, че специалисти провеждат компютърно моделиране на бойните глави с повишена надеждност Reliable Replacment Warhead (RRW). Целта на тази програма била създаване на компоненти на новата бойна глава, за която няма да са необходими натурални изпитания и която ще притежава доста по-високо ниво на надеждност.

Военният министър на САЩ Робърт Гейтс нееднократно е подчертавал необходимостта да се модернизира ядрения арсенал на САЩ. Той настояваше за това, че програмата RRW не включва в себе си създаването на ново ядрено въоръжение и следователно не нарушавала международните споразумения. /Монитор/

Още ядрено оръжие
 
10.02.2009, 09:13

САЩ ще изпратят в Афганистан не повече от 30 000 войници, каза Майкъл Мълън

Американският военен контингент в Афганистан, който в момента се състои от 36 000 души, ще бъде увеличен с не повече от 30 000 военнослужещи, заяви Председателя на Обединения комитет на началниците на щабове на САЩ Майкъл Мълън, предаде агенция Ройтерс.

“Не мисля, че нашите сили ще се увеличат с повече от 20-30 хиляди души”, подчерта американският военен.

Освен това, Мълън ясно заяви, че армията се надява и на помощта на другите ведомства на правителството на САЩ при постигането на целите в сферата на сигурността и стабилизирането на Афганистан. Ако искаме да постигнем успех още през 2009 г., увеличаването на броя на военния контингент в тази страна “трябва да бъде съпроводено от пропорционално увеличение от страна на останалите агенции, по-специално от страна на Държавния департамент”, добави Мълън.

 
09.02.2009, 23:13

Британски щурмовик Harrier се разби в Кипър

Самолет на британските ВВС се разби в Кипър, като в резултат бяха ранени двама пилоти, съобщи кипърското радио, цитирано от РИА Новости.

Изтребителят Harrier изпълнявал тренировъчен полет в района на британската военна база Акротири край град Лимассол. Точните обстоятелства на инцидента са неизвестни, но според съобщението машината паднала на пистата, а двамата пилоти са успели да катапултират. Те са настанени в болница без опасност за живота им. Военното ведомство на Великобритания провежда разследване.

Различни модификации на щурмовика с вертикално излитане и кацане Harrier се произвеждат от 1960 година и са приети на въоръжение във Великобритания, САЩ, Испания и Тайланд. В САЩ Harrier се смята за един от най-ненадеждните самолети – за повече от 30 годишната им експлоатация в катастрофи е била загубена една трета от тях.

Още самолетите  
 
09.02.2009, 22:53

Индийската армия ще получи танкове Arjun

До края на февруари 2009 година първите танкове Arjun ще постъпят на въоръжение в индийската армия, съобщава bharat-rakshak.com.

Това ще бъдат първите танкове, напълно разработени и изготвени в Индия.

Планирано е да се доставят 45 единици. В момента в завода за тежко машиностроене в Avadi, Tamil Nadu в различна степен на готовност се намират 85 танка.

За началото на разработката на национален индийски танк бе обявено почти преди 36 години, но реализацията на проекта се проточи заради многочислени проблеми.

Първите танкове ще постъпят в учебния център Armoured Corps Centre and School (ACCS), където ще се използват за обучение на екипажите и обслужващия персонал. След това те ще започнат да постъпват в бойните части, по всяка вероятност в тези, развърнати край индийско-пакистанската граница и където в момента са съсредоточени повечето от 59-те танкови полка на индийската армия.

Съобщава се, че снабдяването на индийската армия с отечествени танкове ще става независимо от резултатите от сравнителните изпитания между Arjun и руския танк  Т-90, които Организацията за отбранителни изследвания и разработки DRDO (Defence Research and Development Organisation) иска да бъдат направени.

Още танкове Arjun
 
09.02.2009, 16:00

В авиационното изложение „Аеро Индия 2009 ” участие ще вземат 600 компании

Около 600 компании от различни страни ще вземат участие на 7-то международно авиокосмическо изложение "Аеро Индия 2009", което ще се проведе от 11 до 15 февруари в Bengaluru, съобщава АРМС-ТАСС.

Списъка с участниците включва 289 индийски компании и 303 чуждестранни производителя. За първи път участие в изложението ще вземат китайски компании. Освен това, в Индия са пристигнали производители от Австралия, Бразилия, Великобритания, Белгия, Канада, Чехия, Франция, Германия, Италия, Ирландия, Израел, Малайзия, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, Сингапур, ЮАР, Испания, Швеция, Швейцария, Холандия, Украйна и САЩ. Национални павилиони ще развърнат Австралия, Белгия, Германия, Израел и Румъния.

В демонстрационните полети участие ще вземат около 30 военни и граждански самолета, включително американските изтребители F-16 "Файтинг Фалкон", F-18E/F "Супер Хорнет", C-17 "Глоубмастер-3" и C- 130J "Херкулес", руския MиГ-35Д, европейските EF-2000 "Еврофайтер", УТС "Хоук", многоцелевия самолет–цистерна A310 MRTT, индийските вертолети "Дхрув", УТС IJT, бразилския "Ембраер-135", израелския самолет за ДРЛОиУ G-550 "Голфстрим".

Очакват се около 150 хиляди посетители и 50 хиляди представители на бизнеса.

 
09.02.2009, 15:10

Канада започна да използва израелски безпилотни апарати в Афганистан

Канадския военен контингент в Афганистан е започнал да използва израелски безпилотни летателни апарати, съобщава DefPro. БПЛА Heron замениха френските безпилотни апарати Sperwer, производство на компанията Sagem, намиращи се на въоръжение в канадската армия от 2003 година.

Според представител на военното ведомство на страната, БПЛА ще се използват за изпълнение на разузнавателни задачи, като по своите характеристики израелските апарати значително превъзхождат френските.

Министерството на отбраната на Канада обяви за подписване на контракт с израелския производител Israel Aerospace Industries (IAI) през август 2008 година. По-рано се съобщаваше, че първата партия безпилотни апарати на стойност 90 милиона долара Канада ще получи до 2011 година, а през следващите три години ще и бъде доставена втора партия апарати за около 35 милиона долара.

БПЛА Heron се отнасят към средновисочинните разузнавателни апарати с голяма продължителност на полета. Във въздуха апарата може да се намира повече от 40 часа. В комплекта на бордовото му оборудване влизат електрооптически системи за наблюдение, радиолокационна станция с фазирана антенна решетка, лазерен далекомер-целеуказател и апаратура за спътникова свръзка.

Още безпилотни апарати
 
09.02.2009, 13:56

Русия закупи “алжирските” изтребители

Министерството на отбраната на Русия реши въпроса за закупуването на 24 изтребителя, първоначално предназначени за Алжир, съобщи днес вицепремиерът на страната Сергей Иванов, цитиран от РИА Новости.

“Решен е въпросът за закупуването на голяма партида изтребители по бившия алжирски договор. Става въпрос за 24 машини на обща стойност от 25 милиарда рубли”, заяви Иванов.

По-рано източник от министерство на отбраната на Русия обяви, че ВВС на страната в течение на настоящата година ще получат нови изтребители МиГ-29СМТ и МиГ-29 УБТ, които са били първоначално предназначени за Алжир. Договорът за доставката на изтребители в Алжир бе сключен през 2006 г. Обаче през 2008 г. Алжир се отказал от този договор, позовавайки се технически проблеми. В Русия въпросните самолети са били подложени на изпитания, които са потвърдили високите им бойни качества.

Още МиГ-29
 
08.02.2009, 14:52

Далекобойна самоходна 120-mm минохвъргачка CARDOM

Израелска компания Soltam Systems е разработила нова версия на своята откатна 120-mm бързоразгръщаща се минохвъргачка CARDOM. Оръжието е монтирано в задната част на товарния автомобил с повишена проходимост “Мерцедес-Бенц” UMIMOG. За осигуряване на по-голяма стабилност от двете страни на шасито в задната му част са монтирани два хидравлични стабилизатора.

За увеличаване на точността при стрелба CARDOM е снабдена с вградена система за управление на огъня, съчетана с инерционна навигационна система, с електрическо задвижване на насочването във вертикална и хоризонтална равнина и с бордови компютър за балистиката. Според Soltam инсталирането на компютърна система за управление на огъня и инерционна навигационна система позволяват тактика на кратковременен огън с бърза смяна на огневата позиция, подобрено време за стрелба и по-висока точност при първия снаряд, който може да се изстрелва за по-малко от 30 секунди след заемане на бойно положение. Максималната скорострелност е 16 мини в минута на разстояние между 7000 и 8000 m в зависимост от комбинацията снаряд/заряд. CARDOM е на въоръжение в Израел и в САЩ./БВ/

Още минохвъргачки
 
08.02.2009, 09:26

Самолет на испанската военна авиация се приземи аварийно на солунското летище

Самолет на испанската военна авиация се приземи аварийно на гръцкото летище “Македония” в Солун, съобщи гръцкият вестник “Етнос”. Малко преди да кацне на солунското летище пилотът на самолет C-130 с девет пътници на борда, е съобщил за повреда в единия от четирите двигателя. Наложило се е аварийно кацане, което е протекло успешно. Самолетът остава на летището за технически проверки. /ИА „Фокус”/

Още за С-130 
 
08.02.2009, 09:17

Пентагонът е подготвил три сценария за извеждане на войските от Ирак

Министерството на отбраната на САЩ е подготвило за президента Барак Обама три различни сценария за изтегляне на бойните подразделения от Ирак: в течение на 16, 19 и 23 месеца, предаде ИТАР-ТАСС.

От американското военно ведомство съобщиха, че командващият войските в Ирак генерал Реймънд Одиерно и ръководителят на Централното командване, в чиято сфера на отговорност влизат Ирак и Афганистан, генерал Дейвид Петреъс са по-склонни в полза на третия вариант. „Одиерно и Петреъс заявиха, че действително ще са нужни 23 месеца за изтегляне на войските от Ирак, за да не бъдат подложени на риск достигнатите там успехи в сферата на сигурността”, посочи представител на Пентагона. Той също така съобщи, че подготвените сценарии още не са представени на президента за разглеждане. /ИА „Фокус”/

 
07.02.2009, 22:08

Във Франция ще бъде дислоциран немски батальон

Немски батальон с численост до 700 човека за първи път след Втората световна война ще бъде разположен на територията на Франция в град Иллкирш, близо до Страсбург, заяви днес военния министър на Франция Ерве Морен, цитиран от РИА Новости.

Германското подразделение е от състава на френско-германската бригада, създадена през 1989 г. по инициатива на президентите Митеран и Кол.

Бригадата в момента включва около 2,8 хиляди немски и 2,3 хиляди френски военнослужещи, които са дислоцирани в югозападна Германия.

 
07.02.2009, 20:05

САЩ ще продължат с разработването на противоракетната си програма

Вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън заяви днес, че САЩ ще продължат с развиването на програмата за противоракетна отбрана, ако тя се окаже ефективна и рентабилна, което ще става в консултации с Русия, предаде АФП.

“Ще продължаваме да разработваме противоракетната отбрана за противопоставяне на иранския потенциал…Това ще става в консултации с вас, нашите съюзници в НАТО, и с Русия”, каза Джоузеф Байдън на международната конференция по сигурността в Мюнхен. /ИА „Фокус”/

 
07.02.2009, 13:23

Московския военен окръг е с нов командващ

За командващ на Московския военен окръг е назначен генерал-полковник Валерий Герасимов, съобщава пресслужбата на руското военно ведомство.

Валерий Васильевич Герасимов е роден на 8 септември 1955 г. В гр. Казан. През 1977 г. завършва Казанското висше танково командно училище, след което командва танков взвод, рота и батальон в Северната войскова група и Далекоизточния военен окръг.

След завършването през 1987 г. на Военната бронетанкова академия, служи в Прибалтийския военен окръг (началник на щаба на танков полк, началник щаб и заместник на командира на мотострелкова дивизия) и в Северозападната войскова група (командир на мотострелкова дивизия).

През 1997 г. завършва Военната академия на ГЩ на ВС на РФ, след което продължава службата си в МВО, СКВО и ДВО.

През периода 2005-2006 година е началник на ГУ за бойна подготовка на ВС.

През юни 2005 г. с Указ на президента на РФ е повишен в звание генерал-полковник.

През 2006-2007 година е началник на щаба на Северо-Кавказкия военен окръг.

От декември 2007 г. е командващ на войските на Ленинградския военен окръг.

Награден е с четири ордена и девет медала.

 
07.02.2009, 09:18

ВВС на САЩ поръчаха на „Боинг” 15 транспортни самолета C-17

Американската самолетостроителна компания „Боинг” е получила поръчка от Военновъздушните сили на САЩ за 15 военни транспортни самолета C-17, на обща стойност 2.95 млрд. долара, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на Пентагона. В съобщението се посочва, че цената по сделката е фиксирана. Договорът показва, че ВВС на САЩ и за в бъдеще ще продължат да разчитат на този тип транспорти самолети.

Компанията бе близо до това да прекрати производството на тези самолети, след като не е получавала поръчки за C-17 от 2006 г. насам. /ИА „Фокус”/

Още военнотранспортни самолети
 
06.02.2009, 21:22

Сухопътните войски на САЩ поръчаха 75 хиляди нови бронежилетки

Компанията BAE Systems ще достави на американските сухопътни войски 75 хиляди подобрени бронежилетки IOTV (Improved Outer Tactical Vests), съобщава DefPro. Новия контракт, стойността на който е за около 43,7 милиона долара, ще позволи да се съхрани пълноценното производството в заводите в щата Тенеси.

Новите модернизирани бронежилетки IOTV са били разработени поради многочислените жалби, постъпили от американските морски пехотинци използвали по-старите модификации. Те осигуряват високо ниво на защита от куршуми и взривни устройства.

Освен това, IOTV имат по-малко тегло и са по-комфортни при използването им. Конструкцията на бронежилетката дава възможност за бързо освобождаване от нея при необходимост.

Според плановете на BAE Systems, всеки месец два американски завода ще произвеждат 25 хиляди бронежилетки. Поръчката за американската армия трябва да бъде изпълнена до края на третото тримесечие на 2009 година.

 
06.02.2009, 20:55

Френска ядрена подводница получи повреда при удар с подводен обект

Френска ядрена подводница бе повредена, след като удари подводен обект по-рано тази седмица, но никой не е пострадал при инцидента, който не представлявал опасност за ядрената сигурност на съда, предаде АФП, позовавайки се на министерството на отбраната на Франция.

"Le Triomphant", една от четирите ядрени подводници на френския военноморски флот, ударила вероятно контейнер, докато се потапяла и незабавно се завърнала в базата си край Брест, Северозападна Франция.

“Куполът на сонара, разположен в предната част на подводницата, е повреден,” се казва в изявление на военноморските сили.

Подводницата "Le Triomphant", борт. № S 616, е заложена в корабостроителницата "Direction des Constructions Navales (DCN)" в Шербур на 9 юни 1989 г., спусната е на вода на 26 март 1994 г., а въведена в експлоатация на 21 март 1997г.

Още подводници
 
06.02.2009, 17:12

Купени от Белгия фрегата и миночистач потеглят скоро за България

Белгийските военноморски сили тържествено ще предадат на 9 февруари на българските ВМС фрегатата клас 71 "Вилинген" и миночистача „Миосотис” клас "Флауер", съобщи белгийското министерство на отбраната. На следващия ден двата бойни кораба ще потеглят за България.

Двата кораба са част от сделка за употребявани две фрегати и един миночистач, сключена между България и Белгия. Според договора военното ни ведомство ще получи:

а) фрегата F-911 " Вестдийп", клас E-71 "Вилинген";

б) фрегата F-910 "Вилинген", клас E-71 "Вилинген";

в) един минен ловец M 922 "Миосотис", клас "Флауер";

г) допълнително оборудване за фрегатите клас E-71;

д) допълнително оборудване за минния ловец;

Общата цена на предмета на договора е 54 милиона евро, без ДДС.

Първата фрегата от тази сделка е вече в състава на българския военноморски флот под името "Горди". Потеглящата за България фрегата ще бъде наречена "Верни", а миночистачът – "Цибър". Корабите ще извършват патрулна дейност в Черно море, ще изпълняват и задачи по дейностите на НАТО в Черно и Средиземно море.

Протоколите за предаване и приемане на фрегатата и минния ловец от ВМС на Кралство Белгия на ВМС на Република България ще бъдат подписани от генерал – майор Ларбаноа – началник на дирекция доставки в Щаба на отбраната на Кралство Белгия и вицеадмирал Минко Кавалджиев – командващ на ВМС.

Още фрегати 
 
06.02.2009, 16:28

Южна Корея изпраща военен кораб в Сомалия

Правителството на Южна Корея реши да изпрати военен кораб, оборудван със военна техника последно поколение, за борба срещу пиратството в Сомалия, предаде южнокорейската агенция Йонап. Екипажът ще се присъедини към мисията на международните сили в Аденския залив.

 
06.02.2009 13:17

Таджикистан дава небето си за доставки на НАТО за Афганистан

Таджикистан е готов да окаже помощ на САЩ и страните-членки на НАТО за доставки на невоенни товари и хуманитарна помощ за Афганистан.

Такова съобщение е публикувано на сайта на президента на Таджикистан Емомали Рахмон, както е и потвърдено от посланика на Съединените щати в страната Трейси Ан Джейкъбсън.

Необходимостта от новата транзитна линия възникна след решението на САЩ да увеличат войските си в Афганистан, отбеляза Джейкъбсън, цитиран от "Ехото на Москва".

 
05.02.2009, 23:21

Boeing e получил 45 милиона долара за модернизиране на В-1

Американската компания Boeing на 3 февруари е подписала с американските ВВС контракт на стойност $45 млн за модернизиране на програмното осигуряване на бордовото радиоелектронно оборудване (БРЕО) на бомбардировачите В-1, съобщава пресслужбата на компанията.

Програмата за модернизация на БРЕО на бомбардировачите B-1 е била започната през 2003 г. През модернизация ще преминат всичките 66 B-1, намиращи се в момента на въоръжение във ВВС на САЩ.

През миналата година компанията Boeing е завършила интеграцията на бомбардировачите В-1 и контейнера с апаратурата за целеуказване на компанията Lockheed Martin. Американските военни дават положителни отзиви за новото оборудване.

Още за бомбардировачите В-1
 
05.02.2009, 22:45

Косово си създава свое разузнаване

В Косово започна формирането на собствена разузнавателна служба, съобщи АФП. Президентът Фатмир Сейдиу и премиерът Хашим Тачи направиха съвместно изявление за това, че вече е назначен шеф на новата спецслужба - КИА.

Тя се оглавява от 33-годишния Башким Смакай, който по-рано е служил в полицията на самопровъзгласилата се държава. Мандатът на шефа на КИА е 5 години. Косовското разузнаване едновременно ще изпълнява и функциите на контраразузнаване. KИА също така ще се занимава с борбата с организираната престъпност и наркотрафика.

На 21 януари Косово създаде и собствена редовна армия от 2500 души. Косово обяви независимост през февруари 2008 г. и 50 страни, включително САЩ и ЕС, я признаха. /Монитор/

 
05.02.2009, 22:22

САЩ започнаха да подготвят Южна Корея за война с КНДР

САЩ и Южна Корея ще създадат в американската база Осан ообединено командване на военновъздушните сили с цел осигуряване на авиационните възможности за отразяване на агресия от страна на КНДР, съобщава Известия.

Сега в Осан е дислоцирано 51-о изтребително авиокрило на ВВС на САЩ за Тихия океан и щаба на 7-а въздушна армия на американските ВВС. Вече се извършва съответната подготовка за създаването на новото командване, което ще възглави командващият на 7-а въздушна армия.

САЩ и Южна Корея разработват и план за създаване на обединена разузнавателна група, пише вестник "Чосон ильбо". Тя ще трябва да осигурява войската с необходимата разузнавателна информация, особенно в началния период на войната.

 
05.02.2009, 17:55

Русия предлага универсално оръжие срещу пирати

Руското военно предприятие „Базальт” е готово да предложи на потенциалните си партньори ефективно оръжие за борба с морските пирати, съобщава АРМС-ТАСС.

Според оценки на експерти, гранатомета ДП-64 може да гарантира защита на граждански съдове от всякакви пиратски атаки.

Изстрела от гранатомета се извършва без да се образува реактивна струя, което позволява използването на ДП-64 в закрити помещения и на борда на кораби, без опасност от повреждане на каквито и да било надстройки. Гранатите на ДП-64 са способни да бъдат изстреляни на разстояние до 400-500 метра, където да поразят цели, които могат да бъдат както водолази, така и всеки лек надводен съд.

ДП-64 е бил разработен през 1989 година в рамките на опитно-конструкторски работи за създаване на морски противодиверсионни средства от ново поколение под шифъра "Непрядва". ДП-64 се произвежда в неголеми количества за военноморските сили на Русия, ФСО и ФСБ.

 
05.02.2009, 09:23

В Кремъл се състоя среща на новия военен блок

В Москва се състоя среща на Организацията на Договора за колективна сигурност и ЕврАзЕс, с нея официално се обяви създаването на Колективни Сили за Бързо Реагиране(КСОР), гръбнак на които ще бъдат руските десантни части, пише в. „Коммерсант”. На срещата на ЕврАзЕс се реши създаването на съвместен фонд за борба със световната криза в размер на 10 млрд. долара. От тази сума 7,5 млрд. долара ще даде Русия, като по този начин Москва ще обезпечи своите лоялни партньори.

Сутринта в Кремъл се състоя срещата на Организацията на Договора за колективна сигурност, и както се предполагаше, основния акцент падна върху подписването на документа за създаването на Силите за Бързо реагиране. По думите на президента на Русия Дмитрий Медведев на срещата, представителите на седемте страни-членки са обсъждали въпроса за създаването на колективни сили за бързо реагиране, но накрая „са стигнали до единомислие”. Президентът не скри сравнението с мобилните части на НАТО, като допълни, че „по своя военен потенциал те не отстъпват на силите на Северноатлантическия пакт”.

Агенция „Фокус” припомня, че в състава на Организацията на Договора за колективна сигурност влизат Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. /ИА „Фокус”/

 
04.02.2009, 23:09

Усъвършенствания танк Оплот ще бъде приет на въоръжение в украинската армия

С усъвършенствания вариант на основния боен танк Оплот в момента се провеждат държавни изпитания, включващи всестранна проверка на характеристиките на неговата огнева мощ, подвижност и защитеност. Ако изпитанията завършат успешно, ще започне серийното му производство, като първите десет образци се планира да бъдат изработени още през 2009 година.

Усъвършенствания Оплот се отличава от базовата версия на танка с наличието на панорамен прицел за командира с дневен и термовизионен канал, усъвършенствана защита, способна да противостои на тандемни боеприпаси, по-екологичен дизелов двигател 6ТД-2Е с мощност 1200 к.с., монтиран вместо двигателя 6ТД-2, комплексна система за управление с нов щурвал, нови средства за свръзка и по-мощен (10 кВт вместо 8 кВт) спомагателен захранващ агрегат.

Още танкове
 
04.02.2009, 17:56

Полша призна, че самолети на ЦРУ тайно са кацали на нейна територия

Прокуратурата на Полша за пръв път призна, че самолети на Централното разузнавателно управление на САЩ тайно са кацали на полска територия, предаде РИА Новости.

“Ние изслушахме свидетелите и потвърждаваме, че съобщенията в пресата за полети на самолети до летището “Шимани” са правдиви. Ние потвърждаваме, че са регистрирани няколко полета в този период”, заяви днес пред журналисти прокурорът Роберт Маевски.

По-рано всички полски лидери, включително бившият президент на страната Александър Квашневски, заявиха, че на територията на Полша никога не е имало тайни затворници на ЦРУ. /ИА Фокус/

 
04.02.2009, 17:38

Пентагона ще приеме на въоръжение хибрид на „Хамър” и MRAP

През 2009 година Пентагона смята да приеме на въоръжение в американските сухопътни войски нова бронемашина, съобщава USA Today. Машината ще съчетава маневреността на армейските "Хамъри", известни като Humvee, и повишената защита от мини и самоделни взривни устройства на машините MRAP (Mine Resistant Ambush Protected).

Военното ведомство на САЩ планира да закупи до 10 хиляди нови автомобили в рамките на програмата за увеличаване на военния контингент в Афганистан до 60 хиляди човека.

Американския контингент в източен Афганистан в момента изпитва недостатък на техника от този клас, независимо, че през последните няколко години войската получи хиляди нови бронемашини тип MRAP. През 2008 г., според данни на USA Today, са били фиксирани 3267 нападения на техника и войници на коалицията със самоделни взривни устройства. В резултат на това са загинали 161 човека и 722 са били ранени.

Още бронетехника
 
04.02.2009, 13:50

Русия е сключила с Китай контракт за доставката на над 100 авиационни двигателя

Русия сключи първият през 2009 г. договор с Китай за доставката на повече от 100 авиационни двигателя АЛ-31ФН за леките изтребители J-10, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според мнението на водещи световни аналитици, Китай ще продължи да закупува военнотранспортни самолети, в т.ч. и стратегически, самолети-цистерни, самолети за ДРЛО и палубна авиация, а също и авиационни двигатели.

Още авиационни двигатели
 
04.02.2009, 13:17

“Боинг” ще участва в индийските отбранителни проекти в близките 10 години

Американският авиосторителен гигант “Боинг” възнамерява в близките десет години активно да участва в конкурсите по реализацията на индийските отбранителни проекти, съобщи РИА Новости, цитирайки Ройтерс.

“Пазарът в отбранителния сектор се оценява на 31 милиарда долара и нараства”, заяви Вивек Лол – началник на индийското подразделение на “Боинг”. В началото на януари Индия подписа договор с “Боинг” на стойност 2, 1 милиарда долара за закупуване на осем разузнавателни самолета “Боинг P-8I” за индийските военноморски сили. /ИА "Фокус"/

 
04.02.2009, 09:25

Започна подготовката на учението на “БРИЗ 2009”

Във хотел „Адмирал” на Военнопочивния комплекс „Север” край Варна приключи първоначалната планираща конференция на военноморското учение „Бриз 2009”. Тя премина под ръководството на капитан І ранг Георги Фиданов – заместник-началник на Щаба на ВМС по подготовката. По традиция учението е открито за участие на страните от НАТО, както и за български правителствени и неправителствени организации. На конференцията взеха участие представители на Щаба на ВМС, военноморските бази Варна и Бургас, Военноморската вертолетна авиобаза и авиобаза Безмер, а от ВМС на страни от НАТО – офицери от САЩ, Италия, Гърция и Турция. Основната тема на учението е свързана с контрола на корабоплаването и борбата с нелегалния трафик на хора, оръжия и наркотици, като на този фон ще преминат и епизодите, свързани с предстоящата сертификация на миночистача „Прибой” с командир капитан-лейтенант Теодор Кабаков от състава на Военноморска база Бургас на първо национално равнище по стандартите на НАТО.

Домакин на „Бриз 2009” ще бъде Военноморска база Варна с командир бригаден адмирал Румен Николов. От българските ВМС ще участват по-голямата част от бойните кораби, катери и вертолети. Във взаимодействие с тях на море ще бъдат самолети от българските ВВС. От ВМС на САЩ ще участват боен кораб и патрулен самолет Р-3С „Орион”, от ВМС на Турция – два противоминни кораба, от ВМС на Гърция – един патрулен кораб, от ВМС на Италия ще пристигне специализиран кораб за наблюдение и контрол на корабоплаването. По традиция ще бъде формирано многонационално корабно съединение, което ще действа в наши и в международни води. Щабът на учението ще бъде на брега, а щабът на корабното съединение – на флагманския кораб. Планира се това да бъде фрегатата „Смели” с командир капитан ІІ ранг Ваньо Мусински. Предвидено е участието на офицери от ВМС на други държави, представени на „Бриз 2009”, и в двата щаба. /Морски вестник/

Още ВМС
 
03.02.2009, 21:43

Киргизстан взе решение да закрие американска база на своя територия

Правителството на Киргизстан взе решение да прекрати срока на пребиваване на територията на републиката на американска военна база, разположена в киргизкото летище Манас. Това съобщи президентът на Киргизстан Курманбек Бакиев след преговори в Москва с президента на Русия Дмитрий Медведев, предаде руският телевизионен канал “Русия”.

Военната база на САЩ в летището Манас бе създадена през 2001 г. за нуждите на снабдяването на коалиционните сили в Афганистан.

На 12 януари бе съобщено, че ръководството на Киргизстан се готви официално да разтрогне споразумението със САЩ за разполагането на американската военна база “Ганси” на територията на бишкекското летище “Манас”. По сведения на местни медии, киргизкият президент Курманбек Бакиев е решен да подпише съответния указ в навечерието на визитата си в Москва в края на настоящата седмица. Според сведенията, в указа ще бъде посочен срокът, в течение на който функционирането на американската база трябва да бъде прекратено и всичките й инфраструктури да бъдат изтеглени от Киргизстан. Предполага се, че срокът ще бъде шест месеца. По този начин военното присъствие на САЩ в Киргизстан, което започна в края на 2001 г. след атентатите от 11 септември, ще приключи до края на годината. /ИА "Фокус"/

 
03.02.2009, 21:10

Boeing са провели успешни изпитания със самолета за ДРЛО  Wedgetail

Американската компания Boeing е провела успешни изпитания със самолета за далечно радиолокационно откриване Boeing 737-700, модифициран по програмата Wedgetail в Австралия, съобщава АвиаПорт.Ru.

Контролни полети с продължителност по 2,5 часа са се състояли на 21 и 28 януари в авиобазата на кралските ВВС на Австралия в Емберли. Преоборудването на пасажерския лайнер Boeing 737-700 в самолет за ДРЛО е изпълнено от компанията Boeing Defence Australia, разположена в Емберли. Тя се състои в монтирането на антените на РЛС на „гърба” на фюзелажа и разполагане на оборудване и допълнителни антени.

Програмата Wedgetail предвижда преоборудването на три самолета 737-700 във вариант ДРЛО, доставка на наземно оборудване, подготовка на екипажите на самолетите и последващо обслужване.

Още специални самолети
 
03.02.2009, 16:45

В Саратовска област се разби вертолет Ми-24

В Саратовска област на РФ днес претърпя крушение вертолет Ми-24. Машината се е запалила, а тричленния екипаж е загинал, съобщава aviaport.ru.

Според изданието инцидента е станал в 11:45 м.вр. в района на летището „Пугачов”по време на планови полети. Жертви на земята няма.

В машината, принадлежала на Сизранското Висше военно авиационно училище са загинали командира на екипаж лейтенант Иля Карташев, инструктора Сергей Сафонов и бордовия техник Хубеев.

На мястото на инцидента работи комисия на МО и ВВС.

Още вертолети Ми-24
 
03.02.2009, 14:09

Единната ПВО ще повиши отбранителната способност на Русия и Беларус, каза Дмитрий Медведев

Подписването на споразумение между Русия и Беларус за създаване на Единна регионална система за противовъздушна отбрана, което ще се състои в сряда, ще повиши отбранителната способност и на двете държави, каза руският президент Дмитрий Медведев. Лидерът на Беларус Александър Лукашенко отбеляза, че системата трябва „задължително да се разглежда в комплекса от мерки по задълбочаване на военнотехническото сътрудничество”, предаде РИА Новости.

Още за ПВО
 
03.02.2009, 13:28

Малайзия прие първата подводница Scorpene

Представители на ВМС на Малайзия приеха първата подводница от типа Scorpene, построена по поръчка на флота на тази страна от консорциум, в състава на които влизат френската компания DCNS и испанската Navantia. Според съобщение на Space War, тържествената церемония по предаването на субмарината, получила името "Tunku Abdul Rahman", се е състояла във френския град Тулон. В Малайзия подводницата ще бъде доставена през втората половина на 2009 година.

Контракта за строителството на подводници в интерес на ВМС на Малайзия бе подписан през 2002 година. Стойността на двете поръчани субмарини е около 1,5 милиарда долара. Първата от тях, "Tunku Abdul Rahman", е построена във френския Шербур и е спусната на вода през октомври 2007 година. Спуска на втората подводница "Tun Razak" се състоя през октомври 2008 г., като през октомври 2009 г. тя трябва да бъде предадена на купувача.

Подводниците от проекта имат подводна водоизместимост 1740 тона, дължина 67,6 метра и максимална ширина 8 метра. Те са способни да се потапят на дълбочина до 350 метра и да развиват скорост до 20,5 възла (38,3 километра в час). Подводницата може автономно да изпълнява задачи в продължение на 45 дни с екипаж от 31 човека. Въоръжението включва шест торпедни апарата калибър 533 милиметра, предназначени за пуск на торпеда и крилати ракети.

Още подводници
 
03.02.2009, 12:40

НАТО праща „Академик“ в Босфора

Изследователският кораб „Академик“ на Института по океонология ще бъде изпратен през февруари на научна мисия в Босфора, чиято крайна цел е да се подсигури корабоплаването в проливите. Средствата за операцията са от НАТО. Миналата година кораб на алианса е извършвал подобни изследователски замервания, каквито сега ще правят нашите учени заедно с партньори от Украйна и Румъния.

От института са обявили и обществена поръчка за закупуване на многолъчев ехолот на стойност 400 000 лв. Уредът ще позволи да се картира морското дъно. Това ще улесни прокарването на тръбопроводи.

През май пък „Академик“ ще отпътува за северозападната част на Черно море, където ще се проведе изследване на биооптичните характеристики на морската вода. Целта е да се създаде алгоритъм за сателитно измерване на екологичните показатели на морето. /Народно дело/

 
03.02.2009, 10:04

Изпитанията на “Булава” ще бъдат активизирани

Броят на изпитанията на най-новата балистична ракета “Булава” през тази година ще бъде увеличен, съобщава Интерфакс, позовавайки се на информация от отбранително-промишления комплекс в Русия.

“Решението е взето във връзка с това, че изпитанията на “Булава” ще бъдат активизирани. Ако по-рано се планираха три-четири пуска, то сега е напълно очевидно, че през тази година броят им ще бъде по-голям”, каза източника.

Според СМИ, от 2003 с „Булава” са проведени десет изпитателни пуска, от които пет са неуспешни. Ракетата трябваше да бъде приета на въоръжение във военноморските сили на Русия през 2008 г. Тези срокове обаче бяха отложени с година.

Още морски ракети
 
03.02.2009, 09:47

Сърбия предложи на Ирак бронетранспортьори „Лазар”

Правителството на Сърбия се надява да намери покупатели на БТР „Лазар”, произвеждани от държавната фирма "Югоимпорт-СДПР", която е и основен експортьор на въоръжение и техника в страната. Според Forecast International, по време на своята визита в Ирак главата на военното ведомство на Сърбия вече е предложил да закупят БТР  "Лазар".

Първият модел на бронетранспортьора е бил произведен през 2008 година и се позиционира като бойна машина, предназначена за водене на бойни действия в големи градове и други региони, както от армейски, така и от полицейски подразделения.

Според производителя, бронетранспортьора има надеждна противоминна защита. Въоръжен е с 20-мм автоматично оръдие, а в десантното му отделение може да се разположат 10 човека.

Разчитайки на старите си военно-технически връзки с Ирак, Сърбия се стреми да възстанови позициите си на пазара в тази страна. В частност, през декември 2007 г. Белград подписа съглашение с иракската страна за доставката на леки учебно-тренировъчни самолети Lasta 95 на компанията Utva Aircraft Factory – сръбски производител на комплектуващи за граждански самолети Boeing и Airbus.

Още бронетранспортьори
 
02.02.2009, 23:30

Започна модернизация на атомната подводница К-119 „Воронеж”

Руската атомна подводница К-119 "Воронеж" на Северния флот влезе в сухия док на предприятието "Звездочка" в Северодвинск за планов ремонт и модернизация, съобщава АРМС-ТАСС.

Атомната подводница "Воронеж" е построена в северодвинската корабостроителница Севмаш през 1988 г. Това е многоцелева субмарина от проект 949А "Антей". Тя има дължина 155 метра, водоизместимост – 18 хиляди тона, работна дълбочина на потапяне – до 480 метра, подводна скорост – до 33 възла, екипаж – 130 човека. Основното въоръжение на подводниците от проекта 949А са 24-те противокорабни ракети "Гранит", които имат обсег на действие до 550 км., възможно е да бъдат и с ядрени бойни части.

Още руски подводници
 
02.02.2009, 22:50

Войните

Към 2 февруари 2009 година във военната операция в Ирак са загинали 4553 военнослужещи, от които 4237 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 178, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 31004 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г –  2 февруари 2009 година, са загинали 1057 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 639, австралийци - 8, англичани – 143, канадци – 108, чехи – 3, датчани – 21, холандци - 18, естонци – 3, финландци – 1, французи – 23, германци – 25, унгарци – 2;  италианци – 12, латвийци – 1, литовци – 1, норвежци – 3, поляци – 8, португалци – 2, румънци – 8, южно корейци – 1, испанци – 25 и шведи – 2.

За периода 2679 американски военнослужещи са били ранени.

 
02.02.2009, 21:59

Изпитанията на норвежки "невидими" ракети надминаха очакванията

На 31 януари на артилерийския полигон на американските въоръжени сили в щата Калифорния норвежката армия проведе поредните изпитания на новата противокорабна ракета NSM (Naval Strike Missile). Според съобщение от 2 февруари на пресслужбата на компанията-производител Kongsberg Defence & Aerospace, изпитанията са били „много успешни”.

В частност, както се отбелязва в съобщението, ракетата е извършила полет по планирана траектория и е поразила цел, която според замисъла е била кораб на условен противник. По пътя си към целта ракетата е изпълнявала серия от сложни маневри.

Изпитанията на ракетите NSM традиционно се провеждат в САЩ, понеже Норвегия не разполага с необходимия полигон за пускове на ракети. Ракетата е с тегло 400 килограма и има обсег на действие от 150 километра. Тя е предназначена за поразяване както на надводни, така и на наземни цели. NSM може да бъде разположена на кораби и наземни и авиационни пускови установки.

Норвежките военни смятат да въоръжат с ракети NSM корабите от типа Nansen и Skjold. Контракт за доставка на ракети с наземно базиране вече е сключила Полша, която планира да ги използва за защита на балтийското си крайбрежие. Първите доставки са планирани за 2011 г. и трябва да завършат през 2012 година.

Още противокорабни ракети
 
02.02.2009, 21:34

Изграждат хангар за вертолети в Крумово

Първа копка за изграждането на нова административна сграда и хангар за новопостъпващите вертолети ще бъде направена в петък на територията на Авиобаза Крумово, се разбра днес. На церемонията ще присъстват командващият ВВС генерал-лейтенант Симеон Симеонов и негови заместници, областният управител Тодор Петков, кметовете и председателите на общинските съвети на общините Пловдив, Асеновград и "Родопи", кметът на с. Крумово, началникът на Аерогара Пловдив и управителят на Пътни строежи АД. /News.Plovdiv24.bg/

 
02.02.2009, 17:50

НАТО призова Киргизстан да не затваря база на САЩ

НАТО със съжаление ще посрещне всяко едно решение на киргизките власти, което ще доведе до затварянето американска въздушна база в страната, която служи като транспортен център за операциите в Афганистан, предаде АФП.

“Очевидно е, че ако ние не използваме летището, това ще създаде трудности при доставките за нашите сили в Афганистан”, каза специалният представител на генералния секретар на НАТО за Кавказ и Централна Азия Робърт Симънс.

На 12 януари бе съобщено, че ръководството на Киргизстан се готви официално да разтрогне споразумението със САЩ за разполагането на американската военна база “Ганси” на територията на бишкекското летище “Манас”. По сведения на местни медии, киргизкият президент Курманбек Бакиев е решен да подпише съответния указ в навечерието на визитата си в Москва в края на настоящата седмица. Според сведенията, в указа ще бъде посочен срокът, в течение на който функционирането на американската база трябва да бъде прекратено и всичките й инфраструктури да бъдат изтеглени от Киргизстан. Предполага се, че срокът ще бъде шест месеца. По този начин военното присъствие на САЩ в Киргизстан, което започна в края на 2001 г. след атентатите от 11 септември, ще приключи до края на годината. /ИА „Фокус”/

 
02.02.2009, 17:45

Индия няма да намалява разходите за въоръжение заради финансовата криза 

Индийският заместник-министър на отбраната Прадип Кумар заяви, че световната финансова криза няма да повлияе върху темповете за превъоръжаване на индийските войски, съобщава РИА Новости.

“Модернизацията на въоръжените сили на Индия ще продължи и тази финансова криза няма да се отрази върху този процес”, каза Кумар по време на пресконференция в столицата Делхи. “Що се касае за достъпните средства, няма да има никакви съкращения”, добави той.

През 2008/2009 (завършваща на 31 март) финансова година, пояснява агенцията, Индия предвиди в бюджета 26, 4 милиарда долара за отбрана, което е с десет процента повече от предходната. В частност индийските власти планират да изразходват до 2012 година 30 милиарда долара за закупване на съвременно въоръжение.

 
02.02.2009, 14:23

Американските военноморски сили снеха от въоръжение самолетите S-3 Viking

Последният противолодъчен палубен самолет S-3 Viking, производство на компанията Lockheed Martin, беше снет от бойния състав на тържествена церемония  в една от базите на ВМС на САЩ, съобщава Defence Talk. "Викинг" бе на въоръжение в американския флот от 1974 година.

През този 35-годишен период са били произведени различни модификации на самолета, включително ударно-противолодъчни, военнотранспортни и палубни самолети-цистерни. Те са били в състава на 18 военноморски ескадрили и са налетели около 1,7 милиона часа. От 1971 до 1978 година са построени 187 S-3 Viking (179 серийни и 8 тестови).

Още военноморски самолети
 
02.02.2009, 12:30

Иранският военноморски флот планира да построи нови бази в Оманско море

Иранският военноморски флот планира да построи нови бази в Оманско море до 2015 г., предаде иранската информационна агенция Мехр.

В момента базите са в стадий изграждане и ще бъдат довършени до края на петия петгодишен план за социално-икономическо развитие (2010-2015 г.), каза контраадмирал Хабибола Саяри.

По неговите думи, военноморският флот на Иран възнамерява да разширява своето присъствие в региона на Оманско море с оглед на стратегическите си цели. /ИА "Фокус"/

Още военноморски сили
 
Още военна информация - архив 



{START_COUNTER}