Архив - 2008г.

 
 Архив - февруари 2008 г.
 
   29.02.2008, 08:55
гаубица M-198 на огневи позиции

Американските военни десантираха най-голямата си гаубица

В рамките на военни учения американските десантчици отработиха въпроси по десантиране с парашутна система на гаубица M-198 калибър 155 милиметра, съобщи вчера телеканала News 14 Carolina.

За изпълнение на учебните задачи са били задействани два военнотранспортни самолета С-130. След гаубицата са десантирали 60 войника от състава на 1-ви батальон на 321-ви въздушно-десантен артилерийски полк.

След приземяването на 10-тоната платформа и бойния разчет гаубицата е била подготвена за стрелба, получени са координатите на учебните цели и е открит огън със скорострелност четири изстрела в минута. Стрелбата се е водила на далечина до 20 километра.

Триседмичните военни учения се провеждат на полигона Форт Брагг (щат Северна Каролина). Още артилерийски системи

*************************************************************************************************************** 

 
   28.02.2008, 18:03
 вертолет CH-47F Chinook в действие

Boeing е получил нова поръчка за CH-47F Chinook 

Компанията Boeing е получила допълнителна поръчка за производството на още 11 вертолета CH-47F Chinook за сухопътните войски на САЩ на обща стойност $280,5 млн.

С това най-голямата армейска поръчка за транспортни вертолети Chinook се увеличава до 59 единици. Доставката на вертолетите във войските според новия контракт трябва да започне през 2011 година. Още военнотранспортни вертолети

*************************************************************************************************************** 

 
   28.02.2008, 09:50
 Поздрави от колегите след 1000-я полет

Пилот на F-16 за първи път извърши 1000 бойни полета 

Според съобщение на F16.net, заместника на командира на 332 експедиционна група на ВВС на САЩ подполковник Енди Урибе (Andy Uribe) първи в света е извършил 1000 бойни полета сред пилотите на този тип изтребители, като общия му нальот достига 3000 часа.

През 1994 година подполковник Урибе е трябвало да катапултира по време на боен полет над Сараево, заради проблеми в двигателя. Още изтребители F-16

**************************************************************************************************************** 

 
   28.02.2008, 09:12
Новата машина за разминиране Mini Mine Wolf

Бундесвера завърши изпитанията на нова машина за разминиране

Техническия център за изпитания на въоръжения и боеприпаси на сухопътните войски на Бундесвера е публикувал окончателните резултати от изпитанията на дистанционно управляемата машина за разминиране Mini MineWolf, съобщава изданието Defense Aerospace.

Mini MineWolf представлява неголяма верижна бронирана машина приличаща на трактор с противоминен барабан, закрепен в предната му част.

По време на изпитанията машината е показала висока ефективност и устойчивост при разминиране на местността от противопехотни мини. Според резултатите от изпитанията, Mini MineWolf е способен да издържи взрив, еквивалентен на 13,5 килограма тротил. Всички повреди, получени по машината от взривовете на мини, могат да бъдат отстранени при полеви условия, което е важен показател при разминиране на местността при бойни условия.

По време на изпитанията са се използвали имитатори на противопехотни мини WORM на канадския център за минни технологии (CCMAT). С тяхна помощ е била получена информация за ефективността на машината при извършване на разминиране на местност с различни видове почва и различна дълбочина. Бундесвера смята да използва новата техника в миротворчески операции провеждани зад граница.

Машината за разминиране е създадена от немско-швецарската компания Mine Wolf Systems, която е специализирана в областта на разработката на различни противоминни технологии. Според представители на MineWolf Systems, с помощта на средства за разминиране, създадени от компанията, през периода 2004 - 2007 година са били разминирани повече от 15 милиона квадратни метра различни участъци в Европа, Африка и Близкия Изток. Още техника за разминиране

*************************************************************************************************************** 

 
   26.02.2008, 20:00
 изтребител Typhoon

Великобритания смята да прехвърли в Афганистан самолети Typhoon

ВВС на Великобритания се готвят да прехвърлят в Афганистан нови изтребители Typhoon, съобщава изданието Flight International. Мероприятието е планирано за юли 2008 година.

По-рано военното ведомство на Великобритания сключи контракт с компанията Rubb Building Systems за доставката на 8-10 хангара, специално разработени за изтребителите Typhoon. Според договора, през май 2008 година съоръженията трябва да бъдат монтирани в авиобазата Кандагар в Афганистан. Те са оборудвани със съвременни системи за контрол на температурата и позволяват да се обезпечат необходимите условия за съхранение и експлоатация на изтребителите за повече от шест месеца.

Самолетите ще бъдат предислоцирани в състава на 11-та ескадрила на ВВС на Великобритания, която още миналата година започна подготовка за възможно прехвърляне на допълнителна техника в Афганистан. В момента английските ВВС използват в Афганистан изтребители Harrier GR9.

*************************************************************************************************************** 

 
   26.02.2008, 19:20
 Изстрелване на ракети от подводно положение

Индия успешно е провела изпитания с балистична ракета с подводно базиране

Днес, 26 февруари, Индия е провела успешни изпитания с балистична ракета с подводно базиране К-15, съобщава Forbes.

Пуска на ракета е бил извършен около 9.30 българско време близо до пристанището Вишакапатнам на югоизточното крайбрежие на Индия. Като платформа за пуска е използван потопен под водата понтон.

Прессекретарят на министерството на отбраната на Индия е потвърдил, че пуска на ракетата е успешен. В близко време индийското военно ведомство очаква да получи подробен доклад за проведените изпитания.

Балистичната ракета с подводно базиране К-15 е създадена от специалисти на Организацията за отбранителни изследвания и разработки на Индия (DRDO). Ракетите от този тип, способни да носят ядрени бойни глави на разстояние до 700 километра, се планира да бъдат монтирани в разработваната нова индийска атомна подводница ATV.

**************************************************************************************************************** 

 
   26.02.2008, 17:10
Airbus A330 MRTT

ОАЕ са потвърдили закупката на европейски самолети-цистерни Airbus A330

Обединените Арабски Емирства са потвърдили поръчката за закупка на самолети-цистерни Airbus A330 MRTT, съобщава изданието Flight International. Количеството и сроковете за доставка се уточняват.

В началото на 2007 година ОАЕ и европейския концерн подписаха договор за намерение, предвиждащ доставката на три самолета A330 MRTT. Според договора, цистерните трябва да постъпят във ВВС на ОАЕ в период след 2011 година.

Новите самолети ще бъдат специално оборудвани за да могат да зареждат във въздуха изтребители Dassault Mirage 2000-9 и Lockheed Martin F-16 Block 60, които в момента са на въоръжение във военновъздушните сили на ОАЕ.

Цистерните A330 MRTT превъзхождат по своите параметри американските самолети от подобен клас КС-135. Те имат резервоари с по-голям обем и по-мощни помпи, осигуряващи зареждане за по-кратко време.

По-рано готовност за подписване на контракт за покупката на A330 MRTT изразиха Австралия (пет самолета) и Саудитска Арабия (три). Великобритания също води преговори за получаването на 14 самолета, но окончателно решение за сега не е взето. Още самолети-цистерни

**************************************************************************************************************** 

 
   25.02.2008, 23:00
кораб SAN JACINTO (CG-56)

SAN JACINTO пристига във Варна

На посещение във Варна утре пристига корабът SAN JACINTO (CG-56) от състава на Шести американски флот. Командир на кораба е капитан I ранг Матю Шарп. На същия ден в 11.15 ч. е предвидено официално посещение при командира на военноморска база Варна бригаден адмирал Румен Николов. От 12.00 до 12:30ч. следва официална визита в община Варна и среща с кмета Кирил Йорданов.

По време на престоя са предвидени лекции на борда на кораба на тема "Бординг операции", на които ще присъстват офицери от Военноморска база Варна. На 27 февруари е предвидено посещение на "Карин дом" (ж. к. "Бриз") с благотворителна цел. На 1 март 2008 г. около 10.00 ч. американският военен кораб ще отплава от пристанище Варна.

SAN JACINTO е десетият от серията TICONDEROGA разрушители във ВМС на САЩ. Приет е в състава на бойния флот през януари 1988 г. Корабът взема участие в почти всички важни операции на флота на САЩ в края на ХХ в. Според информация на navyshipnews.com последната му задача в Средиземно море е била свързана с наблюдаването на учение на формирование на Военноморския флот на Русия в този регион. /БА/

*************************************************************************************************************** 

 
   25.02.2008, 22:42
самолет L 420 Turbolet

ВВС на Хондурас ще купуват чешки самолети

Командването на ВВС на Хондурас смята да купи четири самолета L 420 Turbolet на чешката авиационна компания LET Aircraft Industries Kunovice, съобщава полската информационна агенция Altair.

Покупката на чешки самолети от тази марка е част от плана за модернизация на ВВС на Хондурас. Плана също предвижда замяна на остарелите вертолети Bell UH-1H и Bell 412 и покупката на осем леки двуместни самолета за водене на разузнаване.

Разходите по програмата за модернизация се оценяват на 430 милиона долара. Част от средствата Хондурас смята да получи за сметка на продажбата на своите самолети Dakota C-47 (основно на колекционери от САЩ и Европа), а също и вертолетите Bell UH-1B и самолетите Cessna. Плана за модернизация на ВВС на Хондурас трябва да бъде одобрен през март-май 2008 година.

*************************************************************************************************************** 

 
   25.02.2008, 20:15
Пуска на "Северна Каролина"(SSN 777)

ВМС на САЩ приеха на въоръжение четвърта подводница от клас Virginia

Американските ВМС получиха поредната, четвърта по ред, подводница от клас Virginia (SSN 777), съобщава сайта Global Security. Тя носи името "Северна Каролина" (North Carolina). Подводницата е била предадена на командването на военноморските сили на страната от фирмата Northrop Grumman Newport News (NGNN), на стапелите на която се строят подводниците от този клас.  

Строителството на субмарината е завършено с 10 месеца по-рано, отколкото предната подводница "Техас" (SSN 775 Texas). Доставката на "Северна Каролина" означава завършване на първия етап на контракта. Корабът ще бъде тържествено въведен в състава на ВМС на САЩ на 3 май 2008 година.

"Северна Каролина" принадлежи към класа на многоцелевите атомни подводници (Hunter-Killer по класификациите на НАТО). Подводниците от този клас са предназначени за поиск и унищожаване на подводници и надводни кораби на противника, както и наземни цели.

Водоизместимост на подводницата - 7800 тона, дължина - 115 метра, дълбочина на потапяне - до 1600 фута (488 метра), максимална скорост в подводно положение - 34 възла. Подводницата има четири торпедни апарата с боекомплект от 24 торпеда и 12 ракети "Томахоук", запускани от вертикални пускови установки в носовата част на корпуса.

Освен стандартното въоръжение подводницата има и оборудване за участие в специални операции – необитаеми подводни апарати, шлюзова камера за леководолази, възможност за палубно закрепване на контейнери или свръхмалка подводница. Екипажът на подводницата е от 100 до 113 човека в зависимост от изпълняваните задачи.

В продължение на 20 години на въоръжение във военноморските сили на САЩ трябва да постъпят 30 подводници от клас Virginia. Първата от тях (SSN 774 Virginia) бе приета на въоръжение през 2004 година. Още подводници

*************************************************************************************************************** 

 
   25.02.2008,  17:30
 Въртящият се на 360 градуса боен модул

BAE Systems е разработила боен модул CV-22 Osprey

Британската компания BAE Systems по поръчка на командването за специални операции на САЩ е разработила дистанционно управляем боен модул за конвертоплана CV-22 Osprey. Въртящият се на 360 градуса модул с мини-оръдие GAU-2B се монтира под фюзелажа и осигурява воденето на огън във всички режими на полет, съобщава сайта на компанията.

В основа на новата разработка е заложена универсалната бойна система с въздушно базиране Remote Guardian System (RGS), специално конструирана за монтиране на вертолети и самолети на силите за специални операции. В състава на системата влизат стабилизирани датчици и оръдие, дисплей, пулт на оператора и цифрови блокове за управление.

Работите за създаване на RGS са се водили от компанията BAE Systems със собствени средства в продължение на две години. Първата система е била демонстрирана през октомври 2007 година.

В момента силите за специални операции на САЩ провеждат наземни изпитания на монтиран на самолет CV-22 Osprey боен модул. След това се предвижда да започнат и летателните изпитания.

Транспортно-десантния самолет V-22 Osprey се отнася към категорията на конвертопланите, апарати способни да извършват вертикално излитане и кацане (като вертолет) и продължителен високоскоростен хоризонтален полет, характерен за обикновените самолети. Конвертоплана V-22 Osprey е способен да превозва до 24 десантчика или товар с тегло до 2700 килограма на разстояние до 770 километра. Още за V-22 Osprey

*************************************************************************************************************** 

 
   23.02.2008, 18:10
военнотранспортен самолет C-130J

САЩ ще доставят на Индия шест самолета C-130J

САЩ и Индия планират да подпишат контракт за доставката на шест удължени военнотранспортни самолета C-130J "Супер Хекулес" през март тази година по време на визитата в Делхи на американския министър на отбраната Роберт Гейтс, съобщава Flightglobal.

Стойността на сделката се оценява на един милиард долара – рекордна сума в историята на американо-индийското военнотехническо сътрудничество.

По предложение на индийската страна в контракта ще има допълнителна опция за закупката на още шест самолета. По този начин, общото количество на машините може да достигне 12 единици. Началото на доставките на самолетите C-130J се очаква през 2010 година. Самолетите ще постъпят в разпореждане на индийските сили за специални операции. В пакеттата сделка са включени и голям брой допълнително оборудване:

- 6 Lockheed Martin C-130J United States Air Force (USAF) baseline aircraft including USAF baseline equipment;
- 4 Rolls Royce AE 2100D3 spare engines;
- 8 AAR-47 Missile Warning Systems (two of them spares);
- 8 AN/ALR-56M Advanced Radar Warning Receivers (two of them spares);
- 8 AN/ALE-47 Counter-Measures Dispensing Systems (two of them spares);
- 8 AAQ-22 Star SAFIRE III Special Operations Suites (two of them spares);
- 8 ALQ-211 Suite of Integrated Radio Frequency Countermeasures (two of them spares);
- 2 spare AN/ARC-210 Single Channel Ground and Airborne Radio Systems (SINCGARS);
- 8 spare Secure Voice Very High Frequency/Ultra High Frequency Radios;
- 4 spare Secure Voice High Frequency Radios;
- 3 spare AN/AAR-222 SINCGARS and Key Gen (KV-10) Systems;
- 1 KIV-119 Non-standard Communication/COMSEC equipment;
- 2 ARC-210 Non-standard Communication/COMSEC equipment;

Според експерти, Индия последователно реализира мащабна програма за превъоръжаване на своята армия. В момента например се провежда голям конкурс за доставката на 126 многоцелеви бойни самолета, в който участват компаниите Boeing, Dassault, Eurofighter, Lockheed Martin и Saab. Русия е представена на конкурса с изтребителя Су-35. Стойността на контракта, според оценки на специалисти, превишава 10 милиарда долара.

Освен това, през тази година Индия планира да обнови нов конкурс за доставката на повече от 300 вертолета за около един милиард долара. Още транспортни самолети

**************************************************************************************************************** 

 

  23.02.2008, 08:37
 американски бомбардировач В-2
   Още снимки - 1, 2

В американската база Andersen се разби самолет за 1,2 милиарда долара

Стратегически бомбардировач B-2 ("Духът на Канзас" сер.№ 890127) се разби тази сутрин, около 2,45 българско време, в района на базата на ВВС на САЩ на остров Гуам (най-големият от Марианските острови, намиращи се в Западния Тихи океан), съобщава AP.

Двамата пилоти са катапултирали успешно, се казва в официално съобщение на командването на ВВС на САЩ. По предварителна информация, те се намират в задоволително състояние. Други подробности за произшествието, в това число, вероятните причини за крушението на самолета, не се съобщават.

В-2 е стратегически бомбардировач и е построен по технологията „стелт”. Производството на една машина струва средно около 1,2 милиарда американски долара.

В момента на въоръжение във ВВС на САЩ се намират 21 такива самолета, като всички са дислоцирани във военновъздушна база в щата Висконсин, но бомбардировачите в рамките на планови ротации се премества на други бази, включително и в Гуам. Още за В-2

*************************************************************************************************************** 

 
Изображението „http://images23.snimka.bg/005169839-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.
 

Singapore Airshow 2008


Сингапурско Авиошоу, Сингапур
19 – 24 февруари, 2008

 *************************************************************************************************************** 

   22.02.2008, 21:15
 Автоматичен пистолет Р99

Полша купува повече от 25 хиляди пистолета Р99

Главното управление на полицията и командването на граничните войски на Полша са взели решение да закупят 25701 автоматични пистолета Р99 на полската оръжейна фабрика "Lucznik" - Radom, съобщава информационната агенция Altair.

Съответното решение е било взето в резултат на проведен конкурс, в който, освен компанията Radom, участие са взели компанията NAT с пистолета Beretta P4 Storm, холдинга Cenzin с пистолета Glock 19 и фирма Cenrex с различни марки пистолети Heckler & Koch. Основен критерий при избора на победителя е била стойността на покупката. Компанията Radom е могла да предложи партията пистолети за най-ниска цена - 25,5 милиона злоти (повече от 1 милион долара).

Автоматичния пистолет Р99 е създаден на основата на съвременни технологии специално за войскови и полицейски подразделение, а също с цел самоотбрана. Неговото тегло е 710 грама, дължина 180 милиметра, височина 135 милиметра, дебелина 29 милиметра, началната скорост на куршума е 340-360 метра в секунда, обем на пълнителя - 16 патрона.

По-рано компанията Radom вече е спечелила подобни конкурси за полски силови структури. Във въоръжените сили на полицията и граничните войски на Полша вече има на въоръжение повече от 50 хиляди пистолета на тази фабрика. Още пистолети

**************************************************************************************************************** 

 
   22.02.2008, 17:37
 самолет YAL-1A-ABL-USAF-1

Американската лазернa ПРО се подготвя за финални изпитания

Според съобщение на пресслужбата на агенцията за противоракетна отбрана на САЩ, на борда на самолета YAL-1 на лазерния противоракетен комплекс с въздушно базиране ABL е завършено  монтирането на шест модула на химическия лазер COIL (chemical oxygen iodine laser), който осигурява мегаватова мощност на лазерните импулси. Благодарение на използване на лазера COIL комплекса ABL за първи път в света получава възможност за прехващане на балистични ракети в началния, активен участък на тяхната траектория.

Използването на ABL в качеството на преден ешелон в противоракетната отбрана на САЩ, ще позволи да се намали натоварването на следващите ешелони на системата за ПРО и съответно, ще намали риска от проникване на балистични ракети през тях.

Освен това, ABL може да бъде използван и за решаване на други задачи.

Модулите на лазера COIL по-рано, през 2005 година, вече преминаха изпитанията на земя и потвърдиха възможностите за получаване на импулси с необходимата мощност и дължина. Летателните изпитания на YAL-1 с комплекса COIL на борда се възстановяват тази пролет. Кулминация на новия цикъл на изпитанията трябва да стане поразяване от лазера на реална балистична ракета, което е планирано да стане през 2009 година.

*************************************************************************************************************** 

 
   21.02.2008, 22:00
Бронирана машина тип RG33

BAE Systems ще представи нова миноустойчива инженерна машина MRRMV

От 25 до 27 февруари 2008 г. на асоциацията на въоръжените сили на САЩ ще бъде представена нова инженерна бронирана машина. Основната и задача ще бъде бързо обслужване и ремонт на излезли от строя на бойното поле машини от типа MRAP и MMPV, а също и други видове бронетранспортьори, съобщава BAE Systems.

MRRMV е способен да поддържа оперативно бронираната техника: да извършва непланирано обслужване в полеви условия, да извършва оценка на повредите и ремонт.

MRRMV се отнася към класа бронирани машини RG33. Екипажа се състои от двама човека, теглото е 40 тона. Бронетранспортьора носи със себе си оборудване и резервни части за сервизно обслужване, може да се извършват заваръчни работи, буксировка и т.н.

Колесните бронирани машини от семейството RG33 се отличават с повишената си проходимост и устойчивоста на мини и самоделни взривни устройства.

**************************************************************************************************************** 

 
   21.02.2008, 21:00
канадски танк Leopard II

Германия модернизира канадски танкове

Канада е започнала модернизацията на 20 танка Leopard II в ремонтните предприятия на немската компания "Краусс-Маффей-Вегманн", съобщава Ottawasun.

По-рано, през декември 2007 година Канада е сключила контракт за доставката на 100 танка Leopard II от състава на въоръжените сили на Холандия. Стойността на сделката е за 120 милиона долара. Предполагаше се, че основната част от работите по модернизацията ще бъдат извършени в Канада, но изпращането на първата партия танкове в заводите на немската компания "Краусс-Маффей-Вегманн" поставя под въпрос участието в многомилионната програма на канадски предприятия.

Представители на правителството на Канада за потвърдили за началото на модернизацията на танковете на територията на ФРГ, заявявайки същевременно, че канадската отбранителна промишленост също ще участва в работите.

За стойността на модернизацията на 20-те танка до стандарта 2A6M не се съобщава. Още танкове

**************************************************************************************************************** 

 
   21.02.2008, 20:25
 авиационна ракета "Астра"

Индия продължава изпитанията на  ракета "въздух-въздух"

Индия планира през 2008 година да проведе изпитания с авиационната ракета "Астра", съобщава Times of India.

В момента конструкторите завършват изпитанията на корпуса, двигателя, системата за навигация и управление на ракетата. Ракетата "Астра" от клас "въздух-въздух" и има обсег на действие 80 километра.

Според информация на експерти, новата авиационна ракета се явява даже по-високо технологично изделие от балистичната ракета "Агни", способна да носи ядрена бойна глава.

За летателните изпитания на ракетата "Астра" е предвидено да бъдат използвани изтребители МиГ-29, Jaguar и Tejas.

До приемането на ракетата на въоръжение ще бъдат извършени от 20 до 50 изпитания. Първите пробни пускове на три опитни образци на ракетата "Астра" са били извършени през май 2003 година. Първоначално се е предвиждало ракетите да постъпят на въоръжение във ВВС на Индия през 2009 година, но според последни оценки това ще стане не по-рано от 2012 година. Още авиационни ракети

**************************************************************************************************************** 

 
   21.02.2008, 09:12
 американски изтребител F-15C Eagle

Американски изтребители се сблъскаха над Флорида

Единия от пилотите на изтребителите F-15C Eagle, които се сблъскаха вчера над Мексиканския залив, е загинал в резултат на получените при крушението рани, съобщава AP.

Изтребители F-15C, по неизвестни за сега причини, се сблъскаха вчера през деня по време на тренировъчен полет и паднаха в Мексиканския залив. Двамата пилоти са успели да катапултират и са били открити в хода на спасителната операция, провеждана от бреговата охрана на САЩ.

Командването на базата на ВВС на САЩ "Еглин" е съобщило, че пилотите са пострадали сериозно, като единия от тях е починал в болницата, а състоянието на втория се оценява като сериозно.

За последните няколко месеца това е вече втори инцидент с изтребители F-15. След като през ноември 2007 година F-15C се разби по време на тренировъчен полет в щата Мисури всички полети на тези изтребители бяха временно преустановени. Тогава пилота катапултира успешно. Пълната забрана за полети с изтребители F-15 беше снета едва през януари 2008 година. Във ВВС на САЩ в момента се намират на въоръжение около 700 такива изтребителя. Още за F-15

**************************************************************************************************************** 

 
   20.02.2008, 21:15
 самолетит ATR72-500

Турция купува още самолети за борба с подводници

Компанията Turkish Aerospace Industries (TAI) е започнала да преоборудва десет самолета ATR72-500 в противолодъчен вариант за последваща доставка на ВМС на Турция, съобщава Altair.

Работите се водят в рамките на програмата Metelem III, която е насочена за повишаване възможностите на ВМС Турция за защита на териториалните води на страната от подводници на потенциален противник.

Основен изпълнител в рамките на преоборудването на самолетите ATR72-500 е компанията Alenia Aeronautica, която отговаря за доставката на оборудването, способите за откриване и разпознаване на подводници от различни типове. Турската TAI пък ще отговаря за монтирането на италианското оборудване на самолетите и интегрирането и с авиационната апаратура. Съответния контракт е бил подписан през 2006 година.

В рамките на програмата Metelem III компанията TAI съвместно с фирмата Thales Airborne Systems вече е преоборудвала 9 самолета CN-235, които са били приети на въоръжение от ВМС и бреговата охрана на Турция.

**************************************************************************************************************** 

 
   20.02.2008, 17:50
 Су-35 с новите двигатели 117С

Су-35 се вдигна във въздуха с нови двигатели

Днес в Русия се проведоха успешни изпитания на изтребител Су-35 с двигатели 117С, съобщава АРМС-ТАСС.

Самолета с двигателите от ново поколение се е намирал във въздуха в продължение на 55 минути, като полета е преминал на височина 5000 метра. Според съобщение на пресслужбата на компанията "Сатурн", забележки към работата на двигателя по време на полета не е имало.

Двигателите 117С се планира да бъдат използвани от новите и модернизирани самолети Су, доставяни за ВВС на Русия и за експорт. Тези двигатели също ще бъдат използвани и като междинни в перспективните изтребители от 5-то поколение.

В момента фирмата "Сатурн" и мотостроителния завод в Уфа подготвят предсерийна партия от нови двигатели, която ще бъдат основата за началото на крупно серийно производство.

117С има форсажна тяга от 14,5 тона, което е с два тона повече от стандартните двигатели АЛ-31Ф. Управляемия вектор на тягата и голямата икономичност в сравнение с другите типове двигатели осигуряват на самолетите, оборудвани с 117С по-висока маневреност и далечина на полета. Още авиационни двигатели

*************************************************************************************************************** 

 
   20.02.2008, 17:30
безпилотен апарат Predator B

Италия закупува нови безпилотни летателни апарати Predator B

Отбранителния комитет на Палатата на представителите на Италия е одобрил закупката на четири безпилотни летателни апарата (БЛА) Predator B за ВВС на страната, съобщава Flight International.

Очаква се апаратите да постъпят на въоръжение в италианските ВВС до 2011 година. Общата им стойност е над 80 милиона евро. Сделката е била одобрена, независимо от парламентарната криза в страната.

Апаратите от семейството Predator се произвеждат от фирмата General Atomics Aeronautical Systems, подразделение на американската компания General Atomics.

В момента на въоръжение в италианските ВВС се намират четири БЛА Predator A, които са дислоцирани в авиобазата на 32-ро авиационно крило в град Амендола. Те ефективно са били използвани в Ирак и Афганистан, като обшия им нальот превишава 3 хиляди часа.

Новия Predator B е по-голям и по-бърз от своя предшественик, а времето на полета е увеличено до 30 часа. БЛА Predator B се намира на въоръжение във ВВС на Великобритания и САЩ. Още безпилотни апарати

**************************************************************************************************************** 

 
   20.02.2008, 08:55
Унищожаване на химически боеприпаси

До края на 2012 година Русия ще се освободи от химическите си оръжия

До 2012 година Русия ще завърши унищожаването на запасите си от химическо оръжие, съобщава РИА Новости.

През ноември 1997 година Русия подписа международна конвенция за забрана на химическото оръжие, съгласно която в страната трябва да бъдат напълно унищожени запасите от бойни отровни вещества.

Унищожаването на руските химически оръжия става в няколко етапа. Първия етап, по време на който са били унищожени 400 тона (1% от отровните вещества), беше завършен през 2003 година. През втория етап, завършил през април 2007  година, Русия е унищожила осем хиляди тона отровни вещества - 20 процента от общото количество. До началото на 2010 година е планирано унищожаването на 45 процента от запасите на бойните отровни вещества, а към 2012 – напълно да се раздели с химическото оръжие. Още за бойните отровни вещества

*************************************************************************************************************** 

 
   19.02.2008, 22:40
 Автомобил LMV на IVECO

Испания обновява бойните си бронирани машини

Съвета на министрите на Испания е одобрил сключването на контракт с италианската компания IVECO за доставката на допълнително 80 бойни бронирани машини LMV (Light Multirole Vehicle) в рамките на програмата за превъоръжаването на сухопътните войски на страната, съобщава Defense-Aerospace. Стойността на контракта е за 25 милиона евро.

В края на 2007 година министерството на отбраната на Испания подписа контракт с IVECO за доставката на 40 подобни бронемашини, като от тях 10 вече са доставени във ВС. Останалите машини трябва да дойдат през април 2008 година. Новата партия от 80 машини ще бъде доставена до края на тази година.

В рамките на програмата за превъоръжаване до 2010 година ВС на  Испания ще получат 575 бойни бронирани машини в различни модификации. Те трябва да заменят остарелите БМ BMRs, VAMTAC и ANIBAL, приети на въоръжение още в началото на 80-те години на миналия век.

Програмата е разделена на три етапа: през първия етап се предвижда закупката на 220 машини LMV в два варианта Panther (екипаж 1+3) и Stretched (екипаж 1+6). През втория етап програмата планира закупката на  355 БМ за 178 милиона евро, като решението за избора на марката на машините още не е взето, и през третия етап се предвижда получаването на четириосни бойни машини.

БМ LMV се намират на въоръжение във ВС на Италия, Великобритания, Белгия, Чехия и Хърватия. В Италия машина е получила обозначението VTLM Lince.

**************************************************************************************************************** 

                                  
   19.02.2008, 20:40
 автомобила на ТАТА

Индийската компания ТАТА е представила първия си военен автомобил с повишена проходимост LSV

Индийския концерн ТАТА на отбранителното изложение DEFEXPO India 2008 е представила своя първи военен автомобил с повишена проходимост LSV (Light special vehicle), съобщава Altair.

До сега компанията се бе специализирала само в производството на граждански автомобили от различни класове.

Новия военен автомобил външно прилича на знаменития Land Rover Defender 110. Теглото на автомобила е 1,2 тона и може да преодолява препятствия с височина до 30 сантиметра и наклони до 60 градуса. Информация за двигателя, трансмисията и окачването на компанията ТАТА на изложбения щанд не е била поместена. Не е изключено, че на машината е монтиран един от дизеловите или турбодизеловите двигатели с мощност 70-140 к.с. с които се комплектоват гражданските автомобили с повишена проходимост на компанията ТАТА.

Според информацията, поместена на щанда, автомобилите LSV могат да бъдат произвеждани в различни варианти, включващи разузнавателно-патрулни машини, свързочни, за управление на огъня, леки артилерийски влекачи и мобилни зенитно-ракетни установки с ПЗРК "Игла". Още военни автомобили

***************************************************************************************************************

                  
  19.02.2008, 19:57
 Флага на Швейцария

Швейцария увеличава износа на оръжие и бойна техника

Швейцария е увеличила през миналата година износа на оръжие с 16,8% в сравнение с нивото от 2006 година. В абсолютни цифри сумата на експорта на военна техника и боеприпаси през 2007 година е 464,5 млн франка (408 млн дол), което е с 66,9 млн франка повече, отколкото година по-рано, съобщава държавния Секретариат за икономика на страната.

Според данни на Секретариата, доставки на швейцарско оръжие през 2007 година са извършвани за 66 страни по света. Три четвърти от военни експорт се пада на страни от Европа (прираста за година е 71%); за страни от американския континент портфейла от поръчки е 13% (прираст от 22%); за страните от Азия увеличението е с 5%.

Най-голямата поръчка, изпълнена през 2007 г. е доставката на 26 колесни бронемашини тип "Пираня" и "Игъл" на Ирландия, Дания и Бразилия на обща сума около 76 млн франка. На Пакистан са били продадени шест зенитни системи за 38 млн франка. Шест установки за ПВО за 12 млн франка са били доставени на Дания по поръчка на ВМС на страната. Освен това, на САЩ са били препродадени шест модернизирани в Швейцария бойни самолета "Тайгър-F5" заедно с 10 двигателя за тях и други запасни части. Сумата на сделката превишава 14 млн франка.

Според оценки на швейцарски експерти, през настоящата година износа на въоръжения ще се увеличава. В същото време Секретариата подчертава, че "Швейцария ще спазва строго всички международни договори, регулиращи въпросите за доставка на оръжия и боеприпаси”.

*************************************************************************************************************** 

 
   19.02.2008, 09:35
Изтребител Mirage III

В Пакистан се разби изтребител Mirage 

В Пакистан се е разбил изтребител Mirage на ВВС на страната. Пилотът на военния самолет е загинал в катастрофата, съобщава AFP.

Авиационната катастрофа е станала на 30 километра югоизточно от град Саргодх в провинция Пунджаб. Самолет е паднал на земята по време на тренировъчен полет, като по предварителна информация причината за крушението е неизправност в машината.

Пресслужбата на ВВС на Пакистан отбелязва, че пилотът не е успял да катапултира.

Френските изтребители Mirage, заедно с американските F-16 и самолети китайско производство, са по-голямата част от авиационни парк на ВВС на Пакистан. Още изтребители

****************************************************************************************************************

 
   18.02.2008, 22:35
Злополучния европейски вертолет AS-550C3

Индия ще удвои числеността на армейските си вертолети

Командването на Сухопътните войски на Индия смята до 2020 година ще удвои количеството на вертолетите си като те трябва да достигнат до 500 единици. Съответното заявление е било направено от представители на ВС на Индия в рамките на провеждащото се в момента оръжейно изложение DEFEXPO India 2008, съобщава Defenseworld.

В момента на въоръжение в Сухопътните войски на Индия се намират 250 вертолета, основно индийско производство – бойния вертолет Cheetah, многоцелевия вертолет Chetak, а също и модернизирания лек вертолет ALH.

За да замени остарелите си машини Индия планира да изразходва около милиард долара.

Командването на Сухопътните войски подготвя нов конкурс за покупката на 197 леки вертолета. Резултатите от предния конкурс, който бе спечелен от компанията Eurocopter, през декември 2007 година бяха анулирани заради ниските технически показатели на вертолетите AS-550C3 произведени в Европа. Тогава стойността на контракта се оценяваше на 600 милиона долара.

В новия конкурс, както се очаква, участие ще вземат европейската компания Eurocopter, американската Bell и руската Камов.

*************************************************************************************************************** 

 
   18.02.2008, 21:10
Новопристигналия изтребител Ф-16 - номер 4086

Полша получи поредната партия американски изтребители

Вчера в 16.28 на летището в Кшесинах се приземиха поредните четири изтребителя F-16 C/D, предназначени за ВВС на Полша, съобщава Altair.

Пристигалите самолети са били с американски опознавателни знаци, тъй като до официалното им приемане те се явяват собственост на САЩ (4064, 4065, 4066, 4086). От четирите самолета три са едноместни във версия C, и един – двуместен във версия D.

След официалното приемане общото количество на изтребителите F-16 във ВВС на Полша ще достигне 37 единици, от тях 26 едноместни F-16C Block52+ и 11 двуместни F-16D Block52+.

Следващата партия изтребители трябва да пристигне в средата на 2008 година. Според сключения по-рано договор Полша трябва да получи 48 изтребители F-16. Общата стойност на контракта за доставка на самолетите се оценява на 3,5 милиарда долара. Още изтребители F-16

*************************************************************************************************************** 

 
   18.02.2008, 17:30
120-мм минохвъргачка 2R2M

Франция ще достави на Оман мобилни минохвъргачки 2R2M

Оман е сключил договор с фирмата TDA Armements SAS (подразделение на Thales Group) за доставката на 120-милиметрови минохвъргачки 2R2M и тяхното монтиране в БМ VAB на сухопътните войски на султаната, съобщава Defense World.

Стойността на договора и точното количество на поръчаните минохвъргачки не се съобщава. Известно е обаче, че във ВС на Оман има само 30 бойни машини VAB. В тази връзка общото количество на закупените миномети не може да превишава тази цифра.

Минохвъргачките 2R2M се явяват мобилна версия на широко разпространения миномет MO120 RT на френската компания Thomson-Brandt Armements. Той се намира на въоръжение в 23 страни по света. През 2002 година минохвъргачките MO120 RT за първи път бяха монтирани на френски БМ VAB, а по-късно и на американските М113 и Piranha на Корпуса на морската пехота. Далечината на ефективния огън на минохвъргачките 2R2M е 9 километра и 12,5 километра при използване на снаряди с газогенератори. Скорострелността е 18 снаряда в минута. Целеуказването се извършва с помощта на GPS и бордови компютър, които позволяват за 3-5 секунди да се получат необходимите данни за стрелба.

За първи път мобилната минохвъргачка 2R2M на базата на БМ VAB беше представена на оръжейното изложение Eurosatory през 2004 година. Още минохвъргачки

********************************************************************************************************************************** 

 
   18.02.2008, 16:40
 Бронетранспортьор М113

САЩ ще модернизират бронетранспортьорите си М113

Компанията BAE Systems е сключила контракт с командването за автобронетанкова техника и въоръжения на армията на САЩ (TACOM) за възстановяване и модернизация на 1074 единици БТР М113 до нивото А3. За това се съобщава в сайта на компанията. Стойността на контракта е за 91,4 милиона долара.

Модернизацията на М-113 до версията А3 предвижда монтирането на съвременно комуникационно и навигационно оборудване за да се осигури възможността за интеграция на машината в цифровата система за управление на бойните действия. Освен това, машината ще получи допълнителен бронекомплект и съвременни средства за защита от ОМП. Модернизацията на машините трябва да завърши до края на 2008 година.

Американската армия е принудена да модернизира остарелите БТР М113 заради високите загуби на лекобронирана военна техника в Ирак и Афганистан и недостига на средства за покупката на големи партии съвременни бронемашини с противоминна защита, подобни на БМ Cougar. Още верижни бронетранспортьори

*************************************************************************************************************** 

 
   18.02.2008, 09:30
Тежък камион PLS HEMTT с манипулатор

Oshkosh получава 273 милиона долара за FHTV 

Американската корпорация Oshkosh Truck е сключила контракт за доставка на американската армия на тежки камиони от вида FHTV.

Това ще бъдат тежки танкови влекачи HET и транспортьори PLS HEMTT с манипулатори за товарене на контейнери.

Контракта е сключен с Автобронетанковото управление. Доставките трябва да завършат до края на 2008 година.

Oshkosh е направила предложение на армията по програмата FMTV, представляващо среден камион HEMTT A4, последна версия на поредицата HEMTT A3, а също и HEMTT A3 с хибридно дизел – електрическо задвижване.  

За сега по този въпрос министерството не е взело решение. Още военни автомобили

**************************************************************************************************************** 

 
   17.02.2008, 11:40

В Иран е изпитан усъвършенстван зенитно-ракетен комплекс С-200

В Иран бяха извършени успешни изпитания на усъвършенствания зенитно-ракетен комплекс С-200, предаде днес пресслужбата на министерството на отбраната на Иран.

Изпитанията на ракетна система “земя-въздух” С-200 са били извършени в присъствието на високопоставени държавни и военни лица. По думите на главнокомандващия военновъздушните сили на Иран Ахмад Мигани, целите на изпитанията са определянето на ракетните възможности по отношение на евентуални заплахи срещу ислямската република и военната сила на Иран и са в полза на мира и спокойствието в страната и региона.

С-200 е зенитно-ракетен комплекс с голям обсег на действие и е разработен в СССР през 70-те години на минали век. Още ЗРК

*************************************************************************************************************** 

 
   16.02.2008, 14:23
 генерал-майор Идо Нехоштан

За нов командващ на израелските ВВС е назначен генерал-майор Нехоштан 

54-годишният генерал-майор Идо Нехоштан вчера е назначен за нов командващ на израелските военновъздушни сили на мястото на генерал-майор Елиезер Шкеди, съобщава радиостанция "Кол Израел".

До сега Нехоштан  заемаше поста началник на планов отдел в ГЩ. През своята кариера той е успял да премине пътя от командир на ескадрилата F-16 "Нец" в базата на ВВС "Рамон" и началник на отдела за въоръженията в щаба на ВВС до командир на базата на ВВС "Хацор" и началник на щаба на ВВС.

Нехоштан е бил кандидат за тази длъжност преди четири години, но е отстъпил на Шкеди, който след мандата си смята да се пенсионира.

В близко време началникът на ГЩ на ВС на Израел Габи Ашкенази трябва да назначи нов началник на планиращия отдел в ГЩ, а също и нови началник на отдел „Кадри” на армията и нов командващ на Южния окръг.

*************************************************************************************************************** 

 
   16.02.2008, 10:30
генерал-лейтенант Walter Sharp

Уолтер Шарп стана командващ на американския контингент в Южна Корея

Министъра на отбраната на САЩ Роберт Гейтс е назначил генерал-лейтенант Уолтер Шарп (Walter Sharp) за нов командващ на 28 хилядния американски военен контингент в Южна Корея, съобщи агенция Ройтер.

До сега този пост се заемаше от генерал Белл (B.B. Bell).

Освен това, министерството на отбраната на САЩ е взело решение за изтегляне на своите войски от райони в близост до границата с КНДР.

По-рано числеността на американския контингент беше съкратена от 37 на 28 хиляди човека.

Властите на Южна Корея след началото на Корейската война (1950-1953 години) предадоха управлението на своите войски на САЩ. През 1994 година властите на република Корея отново получиха правото да командват своята армия в мирно време, а от 2006 година - и във военно.

**************************************************************************************************************** 

 
   16.02.2008, 00:45
 Новата разработка на японските танкостроители
   Още снимки - 1, 2

Японската армия демонстрира новия си танк

Преди няколко дни в японският изследователски център към министерството на отбраната разположен в Сагамихара, за журналисти от “страната на изгряващото слънце” беше демонстриран прототип на изцяло компютъризирана танкова машина от ново поколение, съобщава ИТАР-ТАСС.

Произведението на японските инженери е снабдено с наистина уникални системи, в това число и програма за прихващането и поразяването на подвижни цели.

Новият танк разполага със 120-милиметрово оръдие и ще бъде официално включен в състава на японската армия през 2010 г. Цената на една от автоматизираните машини ще е около 700 милиона йени /6.5 милиона долара/

Според водещите специализирани медии танкът ще бъде един от най-добрите в целия свят. /ИА "Фокус"/ Още танкове

*************************************************************************************************************** 

 
   15.02.2008, 18:10
Ударен вертолет Apache

Apache ще могат да управляват безпилотни апарати

В момента в състава на СВ на САЩ има повече от 800 ударни вертолета Apache, които от тази година ще започнат да бъдат модернизирани във вариант Block III.

Модернизацията включва преминаване на цифров формат на информацията, обединен комуникационен комплекс, по-мощни двигатели и трансмисия, нови композитни носещи винтове и възможност да се управляват безпилотни летателни апарати.

Компанията Lockheed Martin е разработила за вертолета нова система за прицелване и нощно виждане, получила името Arrowhead.

Освен това, вариант ще позволява на наземните и морските командири да получават необходимата информация от бойното поле.

До 2011 година системата Arrowhead ще бъде монтирана на 704 вертолета Apache. Още ударни вертолети

*************************************************************************************************************** 

 
   15.02.2008, 17:30
 Рисунка на есминц DDG-1000

САЩ започват да строят невидими есминци

ВМС на САЩ са сключили контракт за строителството на първите два есминци по проект DDG-1000, съобщава Defensenews.

Корабите, стойността на които е 2,8 милиарда долара всеки, ще се строят от корпорациите General Dynamics – главния DDG-1000 Zumwalt, и Northrop Grumman - DDG-1001. Отбелязва се, че стойността на последващите кораби от серията може да достигне и до 3,3 милиарда долара.

Проекта DDG-1000 Zumwalt, наречен в чест на бившия министър на ВМС на САЩ Елмо Зумволт (Elmo Zumwalt), се разработва от корпорацията Northrop Grumman от 90-те години на миналия век. Основните предимства на есминците от ново поколение са ниската радиолокационна контрастност и широкото използване на нови информационни технологии.

Водоизместимостта на DDG-1000 превишава 14 хиляди тона, а скоростта е около 30 възла. Корабите ще бъдат снабдени с вертикални пускови установки и ще могат да носят до 80 ракети от различни типове. Артилерийското въоръжение на DDG-1000 ще се състои от две 155-мм оръдия и два 57-мм зенитни автомата. Още есминци

*************************************************************************************************************** 

 
   15.02.2008, 10:25
изстрелване на ракета от ПУ Mk57

Пентагон смята да унищожи собствен разузнавателен спътник

Според информация на Associated Press, министерството на отбраната на САЩ може да реши да свали излезлият от орбита американски разузнавателен спътник, падането на който на Земята специалистите очакват в началото на месец март.

Според данни на неназовани източници, военните смятат да поразят космическия апарат с противоракета Стандарт 3, изстреляна от крайцер на ВМФ на САЩ. При това унищожаването на сателита се планира да стане преди той да влезе в плътните слоеве на атмосферата.

По-рано американската администрация заяви, че неизправния разузнавателен спътник не представлява заплаха за хората. Заявяваше се, че по-голямата част от отломките на спътника, които не изгорят в плътните слоеве на атмосферата, ще паднат на безопасно място в океана.

Да напомним, че крупния американски разузнавателен спътник излезе от орбита заради повреда в края на януари. По-късно стана известно, че се е изключило и захранването на летателния апарат. Според някои данни, спътника носи в себе си опасни материали. Например в двигателя на апарата се съдържа високотокцичния хидразин, които представлява безцветна, димяща на въздуха течност (т.т. 1,4°С ; т.к. 113,5°С). Още ракети и спътници

**************************************************************************************************************** 

 
   14.02.2008, 18:05
Британската подводница "Естют"

През 2009 година британския флот ще се попълни с нова атомна подводница

През 2009 година британския военен флот ще получи втората атомна подводница (АП) от ново поколение, съобщава Defencetalk.

Строителството на втората  АП тип "Естют", получила името "Ембуш" (Ambush), се извършва в корабостроителницата на корпорацията BAE Systems в Берроу-ин-Фернесс.

АП трябва да бъде спусната на вода в средата на 2009 година, но точната дата за сега не се съобщава. В момента на подводницата практически е завършен монтажа на корпуса – през януари 2008 година на корпуса бе поставена рубката. Вече е избран и девиза на субмарината - "Hide and Seek".

Главната АП от серията – "Естют" – беше спусната на вода миналата година. От предшестващите я подводници от типа "Трафалгар" новите подводници се отличават с понижено ниво на шума, увеличените от пет на шест броя торпедни апарати и по-мощният хидроакустичен комплекс. Скоростта на тези АП под вода превишава 30 възла, а дълбочината на потапяне достига до 500 метра.

До 2020 година британския флот трябва да получи шест подводници от типа "Естют". Още подводници

*************************************************************************************************************** 

 
   14.02.2008, 10:27
 Бронирана машина RG-31 Nyala

BAE Systems и Mahindra Defence обсъждат възможността за съвместно производство на бойни машини

Международната корпорация BAE Systems и индийската фирма Mahindra Defence обсъждат възможността за организиране в Индия на съвместно производство на бронирани машини с противоминна защита на базата на успешните модели RG-31 Nyala, които показват добри характеристики.

BAE Systems вече има опит в сътрудничеството си с Индия. През 1999 година нейния южноафрикански филиал достави на индийската армия 165 машини Casspir с противоминна защита.

По време на започващото на 16 февруари в Индия оръжейно изложение DEFEXPO 2008 BAE Systems планира да демонстрира RG-31 на стенда на фирмата Mahindra Defence.

До сега вече около 600 машини RG-31 се намират на въоръжение в армиите на САЩ, Канада и други страни, в това число и в силите на ООН. Според програмата MRAP, която се изпълнява от МО на САЩ, са поръчани още 624 такива машини.

RG-31 има корпус, защищаващ екипажа от взривове на противотанкови мини и самоделни взривни устройства. Машината има модулна конструкция, благодарение на което тя може да променя своето предназначение: БТР, командна, медицинска, разузнавателна или друга машина. В стандартната си конфигурация БТР машината е оборудвана с климатик и може да превозва 8-10 човека. Още колесни бронирани машини

*************************************************************************************************************** 

 
   14.02.2008, 08:05
 Самолет AV-8B Harrier

В Северна Каролина се разби самолет на американската морска пехота

Самолет AV-8B Harrier, влизащ в състава на едно от подразделенията на Морската пехота на САЩ, вчера в 13.00 ч. е претърпял крушение край крайбрежието на Северна Каролина, съобщава AP.

Според думите на представител на командването на 24-ти експедиционен корпус на Морската пехота на САЩ, на самолета, изпълняващ планов учебен полет, е отказал двигателя.

Пилотът на AV-8B Harrier е успял да катапултира успешно. Причината за отказа на двигателя на самолета се уточнява, информира агенцията. Провежда се разследване на инцидента.

*************************************************************************************************************** 

 
   13.02.2008, 21:15
Атомния ракетоносец "Юрий Долгорукий" в сухия док

Започват изпитанията на руския подводен ракетоносец "Юрий Долгорукий" 

С атомния подводен ракетоносец "Юрий Долгорукий" започват ходовите изпитания, съобщава АРМС-ТАСС.

Днес представители на ВМФ на Русия съобщиха, че най-новата подводница е изкарана от сухия док и се подготвя за изпитания през близките месеци. Предаването на субмарината на руския флот трябва да стане в края на 2008 – началото на 2009 година.

Да напомним, че на 5 април 2007 година в Северодвинск се състоя тържествената церемония по спускането на ракетоносеца, след което той бе поставен в дока за дострояване.

Според мнението на някои специалисти, корабът е бил свален от стапелите в недостатъчна степен на готовност, понеже завода е бил принуден да освободи място за строителство на следващата подводница от тази серия.

Водоизместимостта на ракетоносеца е 14700/24000 тона, дължина - 170, ширина - 13,5 метра. Дълбочината на потапяне достига до 450 метра, а скоростта до 29 възла. Подводницата ще бъде въоръжена с 12 ракетните комплекси "Булава" с ракети разделящи се бойни глави. Тя е снабдена и с изплаваща спасителна камера за целия 107 членен екипаж.

Руския флот е планирал да получи 8 подводници от проект 955, като до три от тях до 2010 година. Още подводници

*************************************************************************************************************** 
 
   13.02.2008, 18:15
Израелски изтребител Kfir

Израел ще достави на Колумбия модернизирани изтребители

Корпорацията Israeli Aerospace Industries (IAI) в близко време ще започне модернизацията на 24 изтребителя Kfir за ВВС на Колумбия, съобщава Altair.

Договореността за модернизацията на самолетите е била достигната по време на визитата на министъра на отбраната на Колумбия Хуан Мануел Сантос в Израел. Стойността на контракта е за повече от 200 млн. долара.

Модернизираните Kfir трябва да заменят остарелите колумбийски изтребители Mirage 5. По-рано се съобщаваше, че Колумбия ще закупи за целта поддържани американски изтребители F-16A/B.

Предполага се, че изтребителите Kfir ще бъдат модернизирани до ниво С10+, което означава монтирането на съвременна многофункционална РЛС ELTA, нови ракети Python 5 и Derby на компанията Rafael, а също и усъвършенствано електронно оборудване и въоръжения за поразяване на земни цели. По-рано Израел вече достави два подобни изтребителя на Еквадор (те са получили обозначението Кfir CE).

Първите изтребители Kfir са били приети на въоръжение във ВВС на Колумбия в края на 70-те години на миналия век. 12 машини Kfir C2, в последствие модернизирани до стандарта C7 са влизали в състава на 111-та ескадрила на ВВС в град Палангеро. Самолетите основно са се използвали за борба с партизаните в колумбийските планини. По време на експлоатацията им са загубени две машини. Още изтребители Кfir

*************************************************************************************************************** 

 
  13.02.2008, 11:15
Генeрал-майор Атанас Самандов

Генeрал-майор Атанас Самандов е предложен за заместник-командващ Сухопътните войски

Правителството ще предложи на президента на Република България да освободи от длъжност заместник-командващия Сухопътните войски генерал-майор Кирчо Куртев във връзка с подаден от него рапорт за освобождаване, съобщиха от правителствената информационна служба. За поста ще бъде предложен генерал-майор Атанас Самандов, който в момента е началник-щаб на Сухопътните войски. Той е роден през 1955 г. Завършил е мотострелкови профил във ВНВУ „В. Левски” и военните академии в България и Русия. Офицер е от 1977 г., а в звание генерал-майор – от 2006 г.

Правителството ще предложи също бригаден генерал Стефан Василев да бъде освободен от длъжността помощник-началник на щаба на Сухопътните войски по подготовката и да бъде назначен за началник на щаба на СВ.

Бригаден генерал Нейко Ненов ще бъде освободен като командир на бригада Югоизточна Европа (международна длъжност на ротационен принцип) и ще стане помощник-началник на щаба на СВ по подготовката. За помощник-началник на щаба на СВ по ресурсите се предлага полк. Добрин Сарачев.

Бригаден генерал Васил Димитров, в момента командир на 22 щурмова авиационна база, ще бъде предложен за началник на щаба на НАТО „Тирана”.
 
Поради навършване на пределна възраст за притежаваното звание, от длъжност и от кадрова военна служба от 24 април 2008 г. ще бъде освободен бригаден генерал Николай Вълков, заместник-началник на ВА „Г. С. Раковски”. По същата причина, считано от 9 март 2008 г., от длъжност и от кадрова военна служба ще бъде освободен полк. Владимир Вангелов, командир на бригада „Логистика”. /ИА"Фокус"/

*************************************************************************************************************** 

 
    13.02.2008, 00:10
 Флаг на Испания

Испания поръчва голямо количество военно оборудване

Въоръжените сили на Испания скоро публикуваха количеството на поръчките за машини, комуникационно оборудване, боеприпаси и друго военно оборудване и услуги на обща стойност около 363 милиона долара.

Някои от поръчките са:

Комуникационно оборудване PR4G (стойност 180 милиона евро) на фирмата AMPER, работеща по лиценз на Thales. Полево комуникационно оборудване Tetrapol (стойност 180 милиона евро) на фирмата EADS. 4 колесни ремонтно-евакуационни машини 8х8 Centauro, а също и модернизацията на 21 разузнавателни машини Centauro, доставени по-рано (стойност 23,2 милиона евро) на италианската фирма Iveco Fiat Oto Melara. Резервни части за верижните БМП Pizarro (съвместно производство заедно с Австрия, където те се наричат Ulan) (стойност 7 милиона евро) на фирмата General Dynamics Santa Barbara Sistemas. 360 леки машини Anibal (лицензен вариант на Land Rover) (стойност 11,5 милиона евро) фирмата Santana Motor. 53 10-тонни товарни автомобила (стойност 10 милиона евро) на  испанския филиал на фирмата IVECO. 43 товарни автомобила с общо предназначение (стойност 2,2 милиона евро) на испанския филиал на фирмата IVECO. 17 10-тонни товарни автомобила VEMPAR (стойност 6,6 милиона евро) на испанския филиал на фирмата IVECO. 25 6-тонни товарни автомобила (стойност 1,6 милиона евро) на испанския филиал на фирмата IVECO. 63 4-тонни товарни автомобила (стойност 8,2 милиона евро) на испанския филиал на фирмата IVECO. 27 машини VM90 в медицинско изпълнение (стойност 2,5 милиона евро) на испанския филиал на фирмата IVECO. 12 товарни автомобила с повишена проходимост (стойност 2,3 милиона евро) на испанския филиал на фирмата IVECO. 12 автомобилни цистерни (от 2500 до 5000 литра на базата на камион с повишена проходимост (стойност 2,3 милиона евро) на фирмата URO VE S.A. Боеприпаси с калибър 120 мм за произвежданите в Испания по лиценз танкове Leopard 2A4/Leopard 2E (стойност 4 милиона евро) на фирмата Rheinmetall.

*************************************************************************************************************** 

 
   12.02.2008, 22:07

Турция увеличава разходите си за отбрана за 2008 година

Въпреки неотдавна проявената тенденция за намаление на военните разходи турският парламент одобри увеличение с 1.7 процента на бюджета за 2008 година на Министерството на националната отбрана (МНО). Намалението на тези разходи през последните години до известна степен се дължи на икономически трудности. Според експерти главната причина за увеличаване на разходите през настоящата година са подновените действия на турските ВС срещу бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК).

Бюджетът за отбрана за 2008 година е определен на 13.27 млрд. турски лири (11.3 млрд. долара), като в него са включени отделните бюджети за МНО, СВ, ВВС и ВМС. Той се равнява на 6 процента от общия бюджет на страната за 2008 година, възлизащ на 222.31 млрд.лири или на 1.85 на сто от Брутния национален продукт.

В така определения бюджет обаче не влизат всевъзможните допълнителни средства, които се отделят за отбрана и сигурност. Така например (според неофициална информация) предполага се, че помощният фонд на влиятелния Подсекретариат на турската отбранителна индустрия (SSM) през 2008 година ще достигне 2.4 млрд. лири 98 процента, от които ще се изразходват за производство на въоръжение. Въпреки че няма официални данни, предполага се, че през тази година Турция ще изразходва от 4.5 до 5 млрд. долара за покупка на въоръжения.

Освен това отпуснати са и други извънбюджетни средства, предназначени за жандармерията (3.12 млрд.лири), за Бреговата охрана (233 млн.лири), както и 600 млн.лири за други военни проекти.

Междувременно в годишния доклад на Европейската комисия относно напредъка на Турция при подготовката й за членство в ЕС се посочва, че няма подобрение в условията за осъществяване на ефективен парламентарен контрол върху военните разходи на страната./БА/

*************************************************************************************************************** 

 
    12.02.2008,  19:40
 Подписването на шведско-тайландския договор

Тайланд е подписал контракт за доставка на шведски изтребители "Грипен" 

До 2011 година Швеция ще достави на ВВС на Тайланд шест изтребителя JAS 39 Gripen. Договора е бил подписан на 11 февруари от шефа на управлението за материални ресурси на министерството на отбраната на Швеция генерал Гуннар Холмгрен (Gunnar Holmgren) и командващия на ВВС на Тайланд маршала на авиацията Чалит Пукфасук (Chalit Pukbhasuk), съобщава официалния сайт на компанията Saab, в която влиза производителя на бойна техника.

Документа предвижда също поставката на Тайланд и на разузнавателен самолет Saab 340 Erieye и учебен Saab 340.

В съответствие с подписания договор Тайланд ще получи две от последни модификации изтребители на JAS 39 Gripen - C и D (четири двуместни Gripen D и два едноместни Gripen C).

Покупката на новите самолети ще позволи на ВВС на Тайланд да замени остарелите изтребители F-5 още в началото на 2011 година.

В същото време разузнавателния самолет Saab 340 Erieye значително ще разшири възможностите на Тайланд за контрол на въздушното пространство и координация на полетите на военната авиация.

Общата сума на контракта се оценява на 19 милиарда тайски бата (590 милиона долара). Още за JAS 39 Gripen

*************************************************************************************************************** 

 
   12.02.2008,  17:40
 Лого на “Рособоронекспорт”

През 2007 г. “Рособоронекспорт” е продал зад граница въоръжение за над 6.2 милиарда долара

За 2007 г. руската фирма “Рособоронекспорт” е доставил на чужди партньори въоръжение и техника за над 6.2 милиарда долара, предаде днес АРМС-ТАСС.

По време на своето първо медийно обръщение Анатолий Исайнин, новият ръководител на компанията заяви – “С по-малко от три милиарда долара за 2000 г. през настоящата година ние успяхме да достигнем повече от шест милиарда.

По думите му за този момент достигнатите износни нива се явяват рекорд за постсъветския период на учреждението. В изказването си Исайнин сподели, че благодарение на печалбите е бил създаден фундаментален резерв, който да осигури бъдещата функционалност на компанията. В момента твърдите поръчки на компанията са за 25 милиарда долара.

*************************************************************************************************************** 

 
   12.02.2008, 13:17
Изтребител Ф-16 на италианските ВВС

Край Сицилия претърпя авария италиански изтребител F-16

Вчера вечерта изтребител F-16 на италианските военно-въздушни сили (подразделение 37 Stormo) е паднал във водата край бреговете на Сицилия, на 16 мили (30 километра) от град Трапани, съобщи агенция ANSA.

Пилотът е успял да катапултира успешно и в момента е в удовлетворително състояние.

В спасителната операция в Средиземно море около Егадските острови са участвали катери на полицията, бреговата охрана и жандармерията.

Причината за крушението на изтребителя, който е изпълнявал нощен учебен полет, за сега не е установена. Още за Ф-16

 ****************************************************************************************************************

 
   12.02.2008, 11:05  
Руски бомбардировачи Ту-95

Руски бамбардировачи прелетели над US самолетоносач 

Командването на руските ВВС е удивено от шумотевицата в западните медии по повод полетите на руската стратегическа авиация в акваторията на Тихия океан.

Това се казва в изявление на зам.главнокомандващия ВВС полк. Добришевски.

Поводът е разпространената информация от АП, че US изтребители са прехванали в западната част на Тихия океан два руски бомбардировача Ту-95, единият от които бил в непосредствена близост до самолетоносача „Нимиц", а другият се намирал на 91 километра от него.

Според АП, след като двата бомбардировача приближили на 800 км от самолетоносача четири F/A-18 били вдигнати във въздуха.

От руските ВВС обясняват, че в хода на полета на бомбардировачите те съпровождали самолети Ф-15 на японските ВВС и Ф-18 от самолетоносача „Нимиц", който в този момент се намирал в района на патрулиране на руските Ту-95.

Добришевски припомня, че още в събота руската страна е информирала за успешната близо 10-часова мисия за въздушно патрулиране на четири Ту-95 над акваторията на Тихия океан.

Припомняме, по повод тези полети японската страна изпрати остър протест, тъй като руските самолети били нарушили за три минути въздушното пространство над островите Ядзу. /News.bg/ Още руски бомбардировачи

*************************************************************************************************************** 

 
   12.02.2008, 00:05 
рисунка на фрегата клас SIGMA

Холандия ще строи корвети за Мароко

Холандската корабостроителна фирма Schelde е сключила договор с командването на ВМС на Мароко за построяването на три патрулни корвети клас SIGMA, съобщава Defense News.

Стойността на контракта превишава 1,2 милиарда долара, като първият кораб трябва да бъде доставен през 2012 година.

Корветите от клас SIGMA са предназначени за патрулиране и изпълнение на задачи в рамките на спасителни операции. Особеност на кораба се явява модулната му конструкция, в кърмовата му част е предвидено разполагането на лек патрулен вертолет.

Максималната скорост на корветата е 28 възла, а водоизместимостта и е 1692 тона. Силовата установка се състои от два сдвоени дизелови двигателя с мощност от по 8910 киловата всеки и няколко електрически агрегата. Екипажът се състои от 20 човека. Конструктивно е предвидено допълнително разполагане и на 60 човека в случай на провеждане на спасителни операции.

На корветата са монтирани 76-мм оръдие на компанията Oto Melara, две сдвоени 20-мм оръдия Vektor G12 на компанията Denel, четири противокорабни ракети MM40 Block II на компанията MBDA, два блока с по четири ракети клас „въздух-въздух” Mistral TETRAL на компанията MBDA и торпеда 3A 244S Mode II/MU 90 на компанията EuroTorp по две в пускови блокове.

Аналогични корвети са били поръчани за ВМС на Индонезия през 2004 година. Първите от тях бяха доставени през юли 2007.

Командването на ВМС на Холандия се е отказало от покупката на четири корвети клас SIGMA, отдавайки предпочитание си на океанските патрулни фрегати, създавани в рамките на програмата Ocean Patrol Vessels (OPV's). Още фрегати

*************************************************************************************************************** 

 
Изображението „http://images23.snimka.bg/005137701-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.
 

Международно изложение на сухопътни и военноморски въоръжения

DEFEXPO India-2008

Делхи, 16-19 февруари

 ****************************************************************************************************************

 
    11.02.2008, 16:20
 Бомбардировач B-2

Бомбардировачите B-2 ще могат да поразяват вече и движещи се цели

Стратегическите американски бомбардировачи B-2 ще могат да поразяват движещи се цели, съобщава Defencetalk.

За поразяване на такива цели самолетите ще могат да използват 250-фунтови управляеми авиобомби SDB II. В момента специалисти на компанията Northrop Grumman доработват бордовото оборудване на B-2 с цел да се осигури възможността за използване на бомби от този тип.

По време на модернизацията на самолетите B-2 ще бъдат заменени аналоговите многофункционални дисплеи и усъвършенствани радиолокационните станции. В резултат на това, екипажите на бомбардировачите ще могат да следят малоразмерни подвижни цели – например автомобили или бронетехника – и да ги поразяват веднага след откриването им.

Бомбардировачите B-2 са разработени през 80-те години на миналия век. През 90-те години за ВВС на САЩ са построени 20 машини от този тип. Първоначално тези самолети, изградени по технологията „стелт”, бяха предназначени за пробив на вражеската ПВО и нанасяне на внезапни удари по стратегически обекти – командни пунктове, свързочни възли, електроцентрали и др.

B-2 е най-скъпият самолет, закупуван някога за ВВС на САЩ. Стойността на една машина превишава милиард долара. Още стратегически бомбардировачи

*************************************************************************************************************** 

 
   11.02.2008, 16:00
Плаващата машина PIRANHA IIIC 8х8

Бразилия  е поръчала на MOWAG пет бронетранспортьора PIRANHA IIIC 

Фирмата General Dynamics European Land Systems (GDELS) е обявила, че швейцарския и филиал - MOWAG GmbH, е получил поръчка от ВМС на Бразилия за 5 машини PIRANHA IIIC 8х8.

Всичките машини ще бъдат доставени за морската пехота на Бразилия в плаващ вариант.

По-рано, през 2006 година Бразилия вече закупи за своята морска пехота 7 машини PIRANHA. От тях 6 са били във вариант бронетранспортьор, а 1 – ремонтно-евакуационна машина.

Бразилия планира да използва своите PIRANHA при участието си в международната мисия на ООН в Хаити.

От MOWAG се надяват, че резултатите от експлоатацията на бронетранспортьорите от бразилската морска пехота по време на изпълнение на международната мисия ще бъдат добра реклама за машините в латиноамериканския регион. В резултат на това може да се очакват и нови поръчки. Още колесни бронетранспортьори

*************************************************************************************************************** 

 
   10.02.2008, 10:35
Пуск на ракета ATACMS Block I

Lockheed Martin е получила контракт за тактически ракети ATACMS 

Компанията Lockheed Martin е получила контракт от авиационно-ракетното управление на армията на САЩ на стойност $194 млн. за производството на балистични ракети Army Tactical Missile System (ATACMS) Block IA.

Доставките на ракетите трябва да завършат до края на 2010 година. За производството на колко ракети става въпрос в рамките на договора, за сега не се съобщава.

Ракетата ATACMS е с дължина около 5 м и диаметър около 0,6 м и е предназначена за поразяване на цели на разстояние до 300 км, което е съпоставимо с обсега на действие на руските комплекси "Искандер-Э" (при варианта за износ). Пуска на ракетите се извършва посредством стандартни реактивни системи за залпов огън от семейството MLRS.

Ракетите могат да бъдат снабдени с различни бойни глави, осигуряващи високоточно поразяване на стационарни и мобилни цели. Първия пуск на ракетата на полигона Уайт-Сендз е бил извършен на 26 април 1988 година.

По време на операцията си в Ирак САЩ до сега са използвали 456 ракети ATACMS. Още ракетни комплекси

*************************************************************************************************************** 

 
    09.02.2008, 22:20
 Самолет Ф-35

Авария на двигателя F135 задържа първия полет на F-35 STOVL

Според съобщение на Flight Global, първия полет на изтребителя F-35 Lightning II в модификацията STOVL (кратко излитане и вертикално кацане) се задържа заради счупени по време на изпитанията проведени на 4 февруари 2008 година лопатки на турбината на двигателя Pratt&Whitney F135.

Съобщава се, че при изпитанията са се разрушили лопатките на третата степен на компресора за низко налягане на двигателя. За какъв срок ще бъде отложен първия полет на самолета F-35 STOVL, за сега не е ясно. Pratt&Whitney в момента произвеждат по един двигател F135 на месец, така че, вероятното закъснение няма да е повече от 30 дни.

През август 2007 година, в двигателя F135 също се получи подобна авария. Тогава причината бяха високите вибрации.

В момента компанията Pratt&Whitney проверява конструкцията на трета степен на компресора за ниско налягане на F135.

*************************************************************************************************************** 

 
   09.02.2008, 17:35
тактически автомобил EAGLE IV

Брониран автомобил с повишена проходимост EAGLE IV на швейцарската компания MOWAG

Швейцарската компания MOWAG (от 2003 година собственост на General Dynamics European Land Systems Group) предлага на своите клиенти 4х4 брониран тактически автомобил с повишена проходимост EAGLE IV за решаване на различни задачи, такива като разузнаване, наблюдение, управление на подразделенията, военно-полицейски задачи.

Машината е изпълнена на базата на шасито MOWAG DURO III c мостове De-Dion и патентован стабилизатор, което осигурява отлична проходимост по черни пътища и добри показатели на шосе.

Бронемашината осигурява защита на екипажа и личния състав от стрелково оръжие и мини съгласно международните стандарти.

По своите характеристики EAGLE IV може да се сравнява с ГАЗ 2330 Тигър, които е приет на въоръжение в МВР на Русия.

Компанията MOWAG е известна още и със своите бронетранспортьори “Piranha”, доставяни за много страни по света. Още бронирани машини

*************************************************************************************************************** 

 
   09.02.2008, 09:55
Новия наръчник в действие...

Армията на САЩ ще приеме нов наръчник

Армията на САЩ прие нов обучителен наръчник, който за първи път в историята на военното формирование поставя на една линия спечелването на сърцата и умовете на хората с унищожаването на враговете чрез сила, предаде днес Би Би Си.

Очаква се документът да бъде официално разпространен в края на този месец.

Мнозина виждат в новия наръчник огромно подобрение, дължащи се на уроците, които американското върховно командване получи в Афганистан и Ирак. И в двете страни първоначалният успех постигнат със силата на оръжието доведе след себе си продължителна и кървава борба с ислямските бунтовнически движения.

За британската медия генерал Уилям Кадвел сподели, че американската войска е извлякла своите поуки от войните, които е водила и сега е напълно наясно, че стабилизиращият процес изисква не само военни качества, но и спечелване доверието на местното население. В изказването си той допълни, че войската на САЩ може да победи във всяка битка без обаче да постигне основната си цел – налагането на мир./ИА "Фокус"/

*************************************************************************************************************** 

 
   08.02.2008, 22:10
Прототип на шведската машина SEP

Финансова криза лиши Швеция от нова бронемашина

Швеция е прекратила разработката на перспективната многоцелева бронемашина SEP, съобщава Defencetalk.

Причината за спирането на работите е недостатъчната численост на страните, желаещи да сътрудничат с Швеция в разработката на ново семейство бронирана техника и финансовата ситуация в страната, не позволяваща самостоятелно финансиране на такава скъпа програма.

Програмата, предвиждаща разработката на модулна бойна машина, предназначена за изпълнение на широк кръг от задачи – от превоз и непосредствена огнева поддръжка на пехотата до разузнаване и евакуация на ранени – беше започната през 1994 година с изучаване на концепцията и новите технологии. Работите по проектиране на машината започнаха през 2005 година. Разработките се извършваха от компанията Hagglunds, влизаща в състава на корпорацията BAE Systems.

По време на разработването на проекта са били изразходвани около 950 милиона шведски крони (около сто милиона евро). Били са построени четири прототипа на новата машина. Предполагаше се, че основни клиенти на новата машина ще станат въоръжените сили на Швеция и Великобритания. Още бронетехника

*************************************************************************************************************** 

 
    08.02.2008, 21:20
 Бойна машина на десанта БМД-4

През 2008 г. руските въздушнодесантни войски ще имат до 60 бойни машини на десанта БМД-4

През 2008 г. на въоръжение в руските въздушнодесантни войски ще постъпят около 30 нови бойни машини, съобщава АРМС-ТАСС, цитирайки генерал-лейтенант Валерий Евтухович.

В изказването Евтухович заяви, че до края на годината той се надява силите на ВДВ да се сдобият с още бройки от десантните БМД-4. По думите му едновременно с това ще започне и работа по усъвършенствания модел на гъсеничната машина, който ще разполага със подобрено комплексно въоръжение, както и цифрова система за контрол на огъня.

БМД-4 "Бахча" е приета на въоръжение през във ВДВ през 2005 година и е предназначена за водене на маневрени настъпателни и отбранителни бойни действия както автономно, така и съвместно с други типове бронирана техника и въоръжение на ВДВ.

Въоръжението на машината е: - 30-мм автоматично оръдие 2А42, 100-мм оръдие, ПТУР 9М113 "Конкурс", ПТУР "Аркан", гранатомет АГ-17 "Пламя", картечници ПКТ калибър 7,62 мм и 5,45-мм РПКС-74. Многогоривния дизелов двигател позволява да се развива скорост от 70 км/ч на суша и 10 км/ч на вода. Бронята осигурява защита от куршуми. Още за БМД

*************************************************************************************************************** 

 

    08.02.2008, 09:10
 Подводница от проект 936

Венецуела ще купува руски подводници

Венецуела завършва преговорите с Русия за покупката за своите ВМС на три неатомни подводници, съобщава АРМС-ТАСС. Доставката по всяка вероятност ще бъде извършена в периода 2012-2013 година.

Според източници в Каракас, става въпрос за усъвършенствани дизел-електрически подводници от проект 636 (клас "Кило"). Подписването на контракта на стойност около 1,4 млрд долара, предвиждащ възможност и за следваща поръчка на допълнителни субмарини, се очаква да стане през април т.г. Сега експерти на компанията "Рособоронекспорт" и ВМС на Венецуела уточняват и съгласуват технически и финансови детайли на предстоящия контракт.

Венецуелските източници съобщават, че първоначално Венецуела е смятала да закупи от Русия подводници от ново поколение от проект "Амур-1650". Но руските корабостроители за предложили сега да се закупят подводници от проект 636, оставяйки подводниците "Амур" за възможни последващи поръчки, когато тяхната конструкция ще бъде напълно отработена.

Подводниците от клас "Кило" ще бъдат оборудвани със системи за откриване и управление на оръжията, разработени вече за подводниците "Амур". Те ще бъдат способни да използват от подводно положение минно-торпедно оръжие, а също и противокорабни и крилати ракети тип "Клаб" или "Яхонт".

Едно от изискванията на Венецуела е подводниците да бъдат снабдени с въздухонезависима енергетическа установка, създавана и за подводниците "Амур".

Две от подводниците ще се строят в "Адмиралтейские верфи" в Санкт-Петербург и една в далекоизточните корабостроителници. Освен това, контракта предвижда и лизинг на една подводница клас "Кило" за обучение и подготовка на венецуелски екипажи. Още подводници

*************************************************************************************************************** 

 
   07.02.2008, 17:50
Рисунка на перспективната фрегата LCS

Американските корвети поскъпнаха повече от два пъти

Цената на перспективните корвети клас LCS, строящи за ВМС на САЩ превиши 500 милиона долара за единица и може да достигне до 600 милиона, съобщава Defensenews.

Според мнение на представители на ВМС такъв ръст на стойността заплашва да парализира програмата, първоначално предвиждаща разработката и постройката за военноморските сили на серия от 55 относително евтини кораби с единична цена не-повече от 220 милиона долара.

Ръста на цените на новите кораби вече е довел до съкращение на числото на бойните единици от "демонстративните партии" - ВМС се отказаха от две корвети от първоначално заявените четири (по две от Lockheed Martin и General Dynamics).

Поредния скок може да доведе до окончателно отказване от строителството.

Корветите от LCS представляват бойни единици за действие в крайбрежната зона и са изпълнени по технологията „стелт”.

На основата на базовата конструкция се предвижда създаване на различни варианти за решаване на задачи по противовъздушната и противолодъчна отбрана, поддръжка на десанти и борба с надводни цели. Още за корветите

************************************************************************************************************** 

 
   07.02.2008, 15:10
Управляема авиобомба GBU-49

Франция модернизира авиобомбите Paveway II 

Компанията Raytheon е обявила за сключен контракт с правителството на Франция за доставката на комплекти за модернизация на управляемите авиационни бомби Paveway II използвани от изтребителите Mirage 2000D.

Общата стойност на договора възлиза на $22 милиона.

Контракта предвижда доставката на комплекти за модернизация на 250 кг авиобомби Р2 във вариант GBU-49 с двурежимна система за насочване. Още авиационни бомби

************************************************************************************************************** 

 
   07.02.2008, 09:45
безпилотен вертолет APID 55

Ускорява се темпа на производство на бойни безпилотни вертолети

Шведската компания CybAero на 8 януари представи пред обществеността своя безпилотен вертолет APID 55.

Интересното е, че ОАЕ вече са поръчали седем APID 55 за своите въоръжени сили, основно за наблюдение на границата си.

Неотдавна пък китайски безпилотен вертолет WD100 успешно извърши полет и кацане в автоматичен режим.

Два нови безпилотни апарата за няколко дни! Какво означава това?

От една страна, това е реакция на рязкото повишаване на търсенето на пазара за безпилотни вертолети, а от друга – разширява се кръга на страните, способни да разработват и произвеждат перспективни вертолетни технологии.

Конкуренцията на пазара се изостря, темповете на разработките се ускоряват. Още безпилотни апарати

*************************************************************************************************************** 

 
   06.02.2008, 18:25
бронирана машина AMX10RC

Завършена е доставката на стотната модернизирана AMX10RC за френската армия

На 29 януари Nexter Systems (бившата GIAT) завърши доставката за френската армия на първите 100 модернизирани бронирани машини AMX10RC.

Тази доставка се осъществява в рамките на контракта за модернизация на 256 AMX10RC, който бе сключен през декември 2000 година с агенцията за покупка на въоръжения (DGA).

В модернизираните машини е извършена частична доработка на шасито, напълно е подменено оборудването в куполата и е интегрирана със системата за управление на боя SIT V1.

След успешни изпитания на SIT V1 в машините, ескадрон с модернизирани AMX10RC от състава на първи кавалерийски полк на Чуждестранния легион е бил изпратен за участие в моротворческа мисия в Кот д'Ивоар.

*************************************************************************************************************** 

 
   06.02.2008, 14:15
танк M1A1 Abrams

General Dynamics обяви за нов контракт за танкове Abrams

Американската фирма General Dynamics Land Systems (GDLS) е подписала контракт за работа по съвместна програма за производството на танкове Abrams в Египет.

Според този договор GDLS ще получи 349 милиона долара.

В Египет ще бъдат доставени 125 комплекта за сглобяване на 125 танка M1A1 Abrams. Заедно с това ще бъде даден и лиценз за увеличаване на общото количество на такива танкове (до 1005 единици), които ще могат да бъдат произведени от Египет за своите въоръжени сили.

Програмата за съвместно производство на американски танкове в Египет стартира през 1992 година. Производството е организирано в завод близо до Кайро.

Доставките по този договор ще започнат през април 2009 г. и ще продължат до юли 2011 г. Още танкове Abrams

***************************************************************************************************************  

 
    06.02.2008, 09:25
 Ф-35 съпровождан от Ф/А-18 по време на полета

Пилот от ВВС на САЩ за първи път вдигна във въздуха F-35

Според съобщение на пресслужбата на компанията Lockheed Martin, на 30 януари пилоти от ВВС на САЩ са започнали усвояването на новия перспективен изтребител F-35 Lightning II. До този момент самолета е бил пилотиран само от летци-изпитатели на компанията Lockheed Martin.

Първият военен летец, летял с F-35, е станал подполковник Джеймс Кромберг (James Kromberg), началник на оперативно управление на 461 изпитателна авиоескадрила (база Едвардс).

След полета пилота е казал, че е останал напълно доволен от поведението на самолета във въздуха, отбелязвайки добрите динамични характеристики и стабилност при групово пилотиране. Още за изтребителите F-35

**************************************************************************************************************** 

 
   05.02.2008, 22:45
Национален флаг на Франция

Франция увеличава експорта на въоръжения

Според отчет, представен пред френския парламент през 2006 година, износителите на оръжия от страната са спечелили нови договори на стойност 5.7 млрд. евро, което представлява 40 на сто увеличение в сравнение с предишната година.

В отчета, публикуван в края на декември миналата година, френското МО казва, че тази цифра за нови поръчки поставя Франция на четвърто място между най-големите световни износители на оръжие през 2006 година след САЩ, Великобритания и Русия. В него е добавено, че реалните доставки на френски стоки с военно предназначение в чужбина са достигнали 4 млрд. евро.

Стойността на подписаните договори през 2006 година е била по-висока, отколкото Париж предвиждаше в началото на въпросната година (5.5 млрд.евро). За сравнение поръчките за 2005 са били 4.1 млрд.евро, а за 2004 - 3.4 млрд. евро.

В отчета се отбелязва, че Саудитска Арабия е била най-големият клиент с поръчки на обща стойност 890 млн.евро и че поръчките от Австралия, Мароко, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се изчисляват на 50 на сто от всички нови поръчки.

В отчета на министерството също се казва, че САЩ са укрепили своята позиция като световен лидер в оръжейния експорт за 2006 година, печелейки 55 на сто от глобалния пазар, който се оценява на 65 млрд. евро. В отчета се отбелязва също, че частта на ЕС в общите продажби на оръжие е била равна на почти 30 процента.

Франция се нареждаше на трето место в света по оръжеен експорт, след Великобритания и САЩ през първите години на това десетилетие, но през 2005 година Русия успя да я надмине. Министерството на отбраната на страната заяви, че в десетилетието от 1996 до 2006 сегашните четири водещи страни са осъществили над 85 на сто от общите продажби на оръжие.

Френски представители, свързани с отбраната, са заявили, че страната се е стремяла да получи поръчки за над 6 млрд.евро за 2007 година, но неотдавна някои военни експерти изразиха известни съмнения, че Франция може да постигне тази цел. От друга страна дипломатическата и икономическа активност на френския президент и правителство в последно време вероятно ще опровергае тези съмнения. През октомври м.г. френското правителство основа междуведомствена комисия, която да даде нов тласък в експорта на стоки за отбрана и сигурност. В началото на 2008 година се очаква министърът на отбраната Ерве Морен да обяви нови мерки за улесняване на продажбите в чужбина. Предполага се, че те ще включват премахване на много бюрократични пречки, които затрудняват експорта на по-малко "чувствителни" стоки. /БА/

**************************************************************************************************************** 

 
    05.02.2008, 16:30
 Вицеадмирал Георгиос Карамаликис (George Karamalikis)

Главният щаб на Военноморските сили на Гърция от днес има нов началник

Главният щаб на Военноморските сили на Гърция от днес има нов началник, съобщи гръцкото радио “Скай”.

Вицеадмирал Георгиос Карамаликис (George Karamalikis) заема мястото на вицеадмирал Димитрис Гусис, който преминава в запаса.

Решението е на правителствения съвет по външна политика и отбрана.

Началниците на останалите щабове остават същите, уточнява радиото.

Георгиос Карамаликис е роден през 1953 година, женен е, с две деца.

 ***************************************************************************************************************

 
   05.02.2008, 10:20
Модел на новата фрегата тип FREMM

Италия поръча четири фрегати от ново поколение

Правителството на Италия е подписало контракт за строителството на още четири нови фрегати, съобщава Defense Aerospace.

Четирите фрегати тип FREMM са втората партида кораби от тази серия. Първите два кораба бяха поръчани през 2006 година, като строителството им трябва да започне през тази година.

За периода 2011-18 години Италия планира да въведе в състава на флота си 10 кораба тип FREMM, от тях четири във вариант за борба с подводници и шест – ударни.

Водоизместимостта на перспективните кораби е 5700 тона, дължината - 140, а ширината достига 19,5 метра. Максималната скорост при пълен ход ще бъде 27 възла.

В ударния вариант фрегатите се планира да бъдат въоръжени с противокорабни ракети Teseo и 16 крилати ракети Scalp EG, а във варианта за борба с подводници с четири ПКР Teseo и четири противолодъчни ракети MILAS. ПВО на корабите ще се осигурява от зенитни ракети Aster 15, универсални и скорострелни артилерийски установки. Още за фрегатите

*************************************************************************************************************** 

 
   04.02.2008, 22:30
бригаден генерал Шандор Лаборк

Унгарец, обучаван в КГБ, оглави разузнавателния комитет на НАТО

Обучаваният шест години (1983-1989 г.) в академията на КГБ нов директор на унгарските тайни служби бе назначен и за ръководител на разузнавателния комитет на НАТО.

Това съобщава в. "Интернешънъл Хералд Трибюн", който цитира дипломати, според които този факт ще компрометира сигурността на алианса. Шандор Лаборк (49г.) бе избран лично от унгарския премиер социалист Ференц Дюрчани за директор на контраразузнаването в края на миналата година въпреки противопоставянето на опозицията и въпреки че не беше одобрен от комисията по сигурността към парламента заради спорното си минало.

Малко след това Лаборк пое за една година председателството на специалния комитет на НАТО. Постът е ротационен и Унгария е наред да го оглави, потвърдили са официални лица от НАТО пред изданието. Говорителят на алианса Джеймс Апатурай посочи: "Не коментираме назначения или разузнавателни проблеми".

Бригаден генерал Лаборк е роден през 1958 в Будапеща.

Женен с две деца, владее руски и японски език.

************************************************************************************************************** 

 
    04.02.2008, 21:20
 пуск на ракета AGM-114 Hellfire

САЩ ще продадат на Франция ракети на вътрешни цени

Франция ще получи от САЩ крупна партия противотанкови ракети Hellfire на вътрешни цени, съобщава Defensenews.

Армията на САЩ, наскоро поръчала 439 Hellfire, ще получи ракетите на цена по 66 хиляди долара за единица. Въоръжените сили на Франция планират да получат за периода 2011-2012 година 230 американски ракети на аналогична цена.

Hellfire ще бъдат включени в състава на въоръжението на противотанковите вертолети Tiger. Те ще бъдат конкуренти на европейските ракети AC 3G, отличаващи се с по-голяма цена и по-малка далечина на действие.

Разработката на AGM-114 Hellfire са започнали през 1970-те години, като на въоръжение в американската армейска авиация новите ракети са били приети на въоръжение през 80-те години на миналия век.

В момента ВС на САЩ използва Hellfire II, създадени в края на 80-те години. Далечината на полета на AGM-114 е 8 километра, теглото и е около 50 килограма. Ракетата е снабдена с комбинирана лазерна/радиолокационна глава за насочване. Още ракети

************************************************************************************************************** 

 
    04.02.2008, 17:43
 Изтребител Ф-15С

В САЩ се е разбил поредния F-15

Според съобщение на Honolulu Advertiser, в САЩ, на около 100 километра южно от остров  Оаху (Хавайски острови)  на 1 февруари 2008 година е паднал в океана изтребител F-15C на националната гвардия на щата.

Пилотът е успял да катапултира успешно.

Това е вече пета поредна катастрофа на изтребител от този модел от месец май миналата година.

През ноември 2007 година изтребител F-15 по време на тренировъчен полет над щата Мисури се разруши във въздуха. Още изтребители Ф-15

***************************************************************************************************************

 
    04.02.2008, 17:00
 БЛА "Глобал Хоук"

Анализ на световния пазар на средни и големи БЛА през 2001-2010 г. и за периода до 2015 година

При анализа на експортния потенциал на пазара в тази категория трябва да се отчита това, че редица безпилотни летателни апарати (БЛА) попадат под подписаното от 33 съглашение MTCR за контрол над разпространението на безпилотни самолети и ракети, способни да осигурят доставката на оръжия за масово поразяване. Например, БЛА "Предейтор", "Предейтор-B" и "Глобал Хоук" попадат под определението в съглашението MTCR за "категория-1" (ЛА, способни да носят полезен товар от 500 кг. на разстояние до 300 км), и в рамките на този договор те не могат да бъдат изнасяни.

Държавите, подписали договора MTCR, са Аржентина, Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Канада, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Япония, Люксембург, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Русия, ЮАР, Южна Корея, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Украйна, Великобритания и САЩ. Израел не е участник в съглашението MTCR, но се придържа към неговите клаузи.

МО и държавния департамент на САЩ в края на 2001 година внесоха в съглашението MTCR поправки, разрешаващи в отделни случаи експорт на БЛА в някои страни. От тази поправка САЩ се възползваха при продажбата на Италия през 2001 г. на невъоръжена система "Предейтор". В близка перспектива такава схема се планира да бъде реализирана и с Южна Корея, възможно и с Япония. Още безпилотни апарати

*************************************************************************************************************** 

 
    03.02.2008, 19:30
 бронетранспортьор PIRANHA IIIC на испанската армия

MOWAG ще достави на Испания 21 бронетранспортьора PIRANHA IIIC

General Dynamics European Land Systems (GDELS) обяви в края на миналата година, че е подписала контракт с министерството на отбраната на Испания за доставката на 21 бронетранспортьора PIRANHA IIIC 8x8 за испанската морска пехота. Всички машини ще бъдат изпълнени в плаващ вариант.

До момента на въоръжение в испанската морска пехота се намират 18 такива машини, така че заедно с машините от новата поръчка общото им количество ще достигне 39 единици.

Всички бронетранспортьори ще бъдат произведени в Швейцария от подразделението на GDELS – фирмата MOWAG. Доставките са планирани да започнат през 2009 година и да завършат до 2014.

Новите машини ще бъдат в 8 модификации в зависимост от изпълняваните от тях задачи, сред тях са  - БТР, машини за огнева поддръжка, команден пост, инженерна, медицинска, ремонтна и разузнавателни машини.

Всичките нови PIRANHA се предвижда да бъдат използвани при изпълнение на международни миротворчески мисии. Още бронетранспортьори

*************************************************************************************************************** 

 
   03.02.2008, 17:30
Една от подводниците на 30-та немска флотилия

В Черно са открити три потънали фашистки подводници

Група турски изследователи, начело със Селджук Колай (Selcuk Kolay) е открила на дъното на Черно море три подводници от така наречения "изгубен флот на Адолф Хитлер", пише днешното си издание The Telegraph.

Учените с точност са установили местоположението на субмарината U-20, до която вече са направени няколко потапяния. Подводницата е разположена на разстояние повече от три километра северно от турското крайбрежие на дълбочина около 25 метра.

Освен това изследователите твърдят, че са открили местоположението и на подводниците U-19 и U-23. Според техните данни, U-23 се намира на дълбочина повече от 50 метра на 5 километра от турския град Агва (Agva), а U-19 - на дълбочина около 500 метра на пет километра от град Зонгулдак (Zonguldak). Атмосферните условия за сега не позволяват да се извършва потапяния в тези райони.

Откритите подводници са влизали в състава на 30-та флотилия на фашистката армия. В нея са влизали шест субмарини, три от които са били потопени по време на Втората световна война.

През 1941 година 30-та флотилия е била предислоцирана в Черно море за да противодейства на съветския флот. След три години подводниците са се оказали затворени във водите на морето и са били потопени по заповед на немското командване.

Търсенето им се увенчава с успех едва след повече от 60 години. Подводниците представляват особен интерес, понеже те практически не са получили повреди по време на бойни действия. Още подводници

*************************************************************************************************************** 

 
   03.02.2008, 13:00
джобен лазерен далекомер PLRF15C

Нови лазерни технологии на фирмата Vectronix

През декември 2007 г. фирмата Vectronix AG (Германия) е получила поръчка от МО на Великобритания за доставката на 580 джобни лазерни далекомери PLRF15C. Тази поръчка се явява част от британската програма за модернизация на снайперските системи.

Контракта предвижда обучение при ползване и обслужване на доставените системи. Според плана, доставките трябва да започнат през февруари и да завършат до края на тази година.

Джобния далекомер PLRF15C произведен от фирмата Vectronix позволява да се измерват разстояния до местни ориентири и обекти, започвайки от 5 метра до 3 километра. Лазерът, влизащ в състава на далекомера, работи с дължина на вълната 1550 нм, отговаря на изискванията за клас 1-ви за безопасност на зрението (стандарт IEC 60825-1) и употребява много малко енергия. Лазерния далекомер PLRF15C включва и компас за измерване на азимута и ъгъла на възвишение.

Той е удобен за използване, има компактни размери, водонепронецаем е и надеждно работи при тежки външни условия в съответствие с военния стандарт MIL-STD-810F. Още прицели и лазерни далекомери

*************************************************************************************************************** 

 
   03.02.2008, 09:55
На път за дома

Корабите на руския Северен флот ще се завърнат днес в пристанището Североморск

Корабите на руския Северен флот ще се завърнат днес в пристанището Североморск, след като приключиха ученията си в Атлантическия океан, предаде РИА Новости.

Ученията в Североизточната част на Атлантическия океан и Средиземно море започнаха на 5 декември 2007 г., като в маневрите участва и флагманът на руския Черноморски флот- ракетният крайцер "Москва".

В съвместните учения с руската авиация бяха включени над 40 летателни апарата, сред които самолетите Ту-160, Ту-95МС, Ту-22М3, А-50, Ил-78, МиГ-31 и Су 27. В ученията участваха и вертолети Ми-24 и Ми-8.

За последен път руската флота е осъществявал учебни маневри в Северния Атлантик през 2004 г., допълва агенцията./ИА "Фокус"/. Още военноморски сили

***************************************************************************************************************

 
   02.02.2008, 21:30
 Бронирана машина  М1117 на американската армия

Textron Marine & Land получава $228 милиона за производството на допълнително количество М1117

Американската фирма Textron Marine & Land Systems (TM&LS) е сключила допълнителен контракт на стойност $228 милиона за изработването на допълнителни 329 бронирани машини за бойно патрулиране М1117, съобщава Army Guide.

Договорът е сключен с автобронетанковото управление (TACOM) на американската армия.

Бронираните машини М1117 се използват непрекъснато в продължение на 60 месеца в бойни действия на ниво на бойна готовност повече от 90%.

Отчитайки подписания контракт общото количество на бронираните машини за бойно охранение, произведени за армията на САЩ ще достигне 2058 машини. Производството и доставката на машини за бойно охранение продължава да остава на постоянно ниво. Обемът на производството е 48 машини на месец, като контракта ще действа до месец май 2009 г. включително.

Бронираните машини за бойно охранение се използват от военната полиция на армията на САЩ, за защита на конвои, артилерийски постове за наблюдение и лазерно целеуказване.

Тактико-техническите данни, надеждност и висока живучест на машината в полеви условия заслужават висока оценка. Повече от 1040 бронирани машини за бойно охранение се използват в бойните действия против тероризма.

До момента фирмата Textron Marine & Land Systems е изработила повече от 1270 машини М1117 за армията на САЩ.

Компанията подписа договор и с българското МО за доставката на седем бронирани машини от същия тип за контингента ни в Афганистан. Новите бронирани машини ще дойдат най-вероятно през март. Това става ясно от публикация на американският вестник "Таймс ъф Пикаюн". Още бронирана техника

**************************************************************************************************************** 


   02.02.2008, 10:35
 USS Trenton

Пет индийски военнослужещи изгоряха в бивш американски кораб

Вчера вечерта в резултат на пожар на борда на военно-транспортния кораб на ВМС на Индия INS Jalashwa за загинали пет човека и още няколко са получили изгаряния с различна степен, съобщава вестник The Times of India.

Инцидента е станал в Бенгалския залив по време на мащабни ежегодни учения в североизточната част на Индийския океан. Причините за възникване на пожара за сега не са установени.

Според съобщение на представители на ВМС е започнало разследване на инцидента. Корабът е насочен към пристанището Порт-Блер на Андаманските и Никобарските острови.

Индийския кораб INS Jalashwa беше закупен от САЩ през септември миналата година за 49 милиона долара. Корабът, които има водоизместимост 16800 тона, по-рано носеше името USS Trenton. Той е оборудван с вертолетна площадка и хангар за шест машини. Екипажът се състои от 420 човека, като допълнително на борда могат да бъдат приети 900 войника с въоръжение и транспортни средства. USS Trenton е въоръжен с две 20-милиметрови артилерийски зенитни системи, две сдвоени 76-милиметрови артилерийски установки и осем 12-милиметрови картечници. Корабът е постъпил на въоръжение във ВМС на САЩ преди повече от 35 години. Още военно-транспортни кораби

**************************************************************************************************************** 

 
   02.02.2008, 10:04
 Последна почест

                                    Войните

Към 1 февруари 2008 година във военната операция в Ирак са загинали 4249 военнослужещи, от които 3943 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Великобритания – 174, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 29038 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 1 февруари 2008 година, са загинали 753 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 478, австралийци - 4, англичани – 87, канадци – 78, чехи – 1, датчани – 9, холандци - 12, естонци – 2, финландци – 1, французи – 12, германци – 22, италианци – 10, норвежци – 3, поляци – 1, португалци – 2, румънци – 5, южно корейци – 1, испанци – 23 и шведи – 2.

За периода 1868 американски военнослужещи са били ранени.

***************************************************************************************************************
 
   01.02.2008, 22:15
Старт на противокорабната ракета Harpoon

ВМС на САЩ модернизират своите противокорабни ракети

ВМС на САЩ са поръчали разработката на усъвършенстван вариант на противокорабната ракета Harpoon, съобщава сайта на корпорацията Boeing.

Разработката на ракетата ще продължи три години и ще струва на  ВМС 73,7 милиона долара. През 2011 година американския флот смята да модернизира 800 противокорабни ракети с въздушно и морско базиране. Планирано е също да се усъвършенства разположеното на корабите оборудване за обслужване на ракетите и пусковите установки.

Harpoon block III ще имат възможност за пренацелване след старта. Системата за насочване на ракетата ще бъде модернизирана по концепцията battlespace, което ще позволи на обновения "Харпун" да получава целеуказване от отдалечени РЛС в режим на реално време.

Противокорабните ракети Harpoon се намират на въоръжение във ВМС на САЩ от 1977 година. Максималната далечина на полета е от 100 до 300 километра в зависимост от възможностите на радиолокационното оборудване на кораба/самолета носител. Теглото на бойната част на ракетите е 227 килограма.

************************************************************************************************************** 

 
   01.02.2008, 13:30

Фирмата "Боинг" е получила контракт за 116 милиона долара

ВВС на САЩ са възложили на фирмата "Боинг" контракт на стойност 116 милиона долара за производството на повече от 4000 комплекта JDAM (Joint Direct Attack Munition), съобщават представители на фирмата.

"Боинг" трябва да достави комплектите JDAM през периода 2009-2010 г. Контракта за серийното производство на комплектите JDAM "лот-12" предвижда и опция за доставката на допълнителни комплекти "лот-13-17". Общата стойност на потенциалния контракт може да достигне 590 милиона долара, а доставките да продължат до 2015 г.

ВВС и ВМС на САЩ използват боеприпаси от типа JDAM основно в Афганистан и Ирак. За сметка на монтирането на сравнително евтиния блок за насочване JDAM, неуправляемите свободно падащи бомби от калибър 227, 454 и 680 кг се превръщат във високоточно оръжие.

От 1998 година в предприятията на "Боинг" са били произведени повече от 190000 комплекта JDAM. Още авиационни боеприпаси

*************************************************************************************************************** 

 
    01.02.2008, 10:08
 Противопожарни разчети гасят падналата машина

В Унгария се разби военен вертолет

В централната част на Унгария се разби военен вертолет Ми-8.

В резултат на катастрофата е загинал един човек, трима са били ранени, съобщава РИА Новости.

Вертолет е претърпял авария по време на планов полет, по неизяснени за сега причини е паднал в полето и се е запалил.

В гасенето на пожара са участвали шест пожарни разчета.

Провежда се разследване. Още бойни вертолети

*************************************************************************************************************** 

 
   01.02.2008, 01:00
Новата фрегата F260 Braunschweig

ВМС на Германия получиха корвета от ново поколение

В състава на ВМС на Германия постъпи първата корвета от ново поколение  - F260 Braunschweig, построена в корабостроителницата Blohm und Voss по проект К130, съобщава Defense-Aerospace.

Церемонията по въвеждането на кораба в строя се проведе на 29 януари в базата Варнемюнде. В близките 10-12 години ВМС на Германия планират да получат още 14 кораба от този тип.

Водоизместимостта на корветите от проект К130 е 1840 тона, дължината е 89 метра, ширината - 13,3 метра, а газенето е 3,4 метра. Скоростта при пълен ход е 26-27 възла, а далечината на плаване при 15 възлов ход е 4000 морски мили.

Корветата е въоръжена с осем противокорабни ракети RBS-15 Mk3 с обсег на действие до 200 километра и осем ракети Polyphem с обсег на действие до 60 километра. Противовъздушната отбрана на кораба се осигурява от ЗРК с малък обсег на действие RAM и два 27-милиметрови зенитни автомата. Артилерийското въоръжение на корветата се състои от 76-милиметрова универсална артилерийска установка. На кърмата на кораба е разположена вертолетна площадка. Още корвети

**************************************************************************************************************** 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет





{START_COUNTER}