Военна информация

Архив - от 16 до 28 февруари
 

 
Австрийските сухопътни войски се сдобиха с първите бронирани машини BvS-10
28.02.2019, 21:36
Британската компания BAE Systems обяви доставката на първата партида от четири верижни бронетранспортьори BvS-10 за австрийските въоръжени сили. Те са проектирани да изпълняват задачи в трудни условия, включително планини и дълбок сняг.
BAE Systems е подписала договор с австрийското министерство на отбраната и спорта за снабдяването на въоръжените сили на страната с 32 съчленени верижни BvS-10, както и свързаното с тях оборудване, въоръжение и услуги, включително комуникационно оборудване, RCB-защитни системи, лебедки, пожарогасителни системи. Общата им стойност се оценява на 85 милиона евро (95 милиона долара).
BvS-10 ще бъдат използвани и като част от австрийската инициатива за подготовка на подразделения на страните от ЕС за бойни действия в планините (European Union Mountain Training Warfare Initiative). Австрия ще приеме личен състав за обучение и ще предостави услуги по поддръжката. Целта на инициативата е да се повиши ефективността на бойните операции в планински условия.
Съобщава се, че на 21 и 22 февруари в федералната провинция Тирол и в Залцбург са проведени две церемонии за предаване в присъствието на австрийския министър на отбраната Марио Кунасек. Първата партида от машините е доставена на 24-ти пехотен батальон на 6-та планинска бригада на въоръжените сили на Австрия и на 2-ри инженерен батальон. Както е планирано, доставката на всички бронирани машини ще бъде завършена през 2019 г.
Австрийската версия BvS-10 има редица характеристики, включително набор от камери, които осигуряват кръгов обзор, с шест дневни/инфрачервени камери и дисплеи в предната и задната част на кабината, за да се повиши осведомеността за ситуацията. Машината е оборудвана с нов дистанционно управляем модул за оръжия, който може да се контролира както от стрелеца, така и от командира.
BvS-10 е бронирана машина с висока маневреност, способна да изпълнява задачи в труден терен. Тя е предназначена за транспортиране на войски и товари в бойни условия, както и за поддръжка на операции за оказване на помощ на жертвите при природни бедствия. Машината може да се адаптира според изискванията на клиента и да се използва за бойно управление. BvS-10 беше използван в операции в Афганистан, Централна Африка, Балканите и Близкия изток. Австрия стана петият купувач на BvS-10, като се присъедини към Франция, Холандия, Швеция и Великобритания.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Полша харчи $49 млрд. за модернизация на армията до 2026 г.
28.02.2019, 21:30
Полша ще похарчи 49 милиарда долара за модернизиране на въоръжените си сили през следващите 7 години, обяви министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак.
Средствата ще бъдат вложени в 32 нови изтребителя от пето поколение, зенитни системи, подводници и хеликоптери за флота, посочи министърът, след като подписа Плана за техническа модернизация на армията до 2026 г.
Блашчак каза, че това "един от най-важните документи". Планът за техническа модернизация включва развитие на оперативните възможности и придобиване на съвременно въоръжение.
Полша е една от малкото страни-членки на НАТО, чиито военни разходи вече са достигнали договорените 2 процента от брутния вътрешен продукт.
Преди година Варшава сключи договор с Вашингтон за закупуване на системи „Пейтриът“, а по-рано този месец се договори и за мобилни ракетни установки.
Източник: http://bnr.bg/
 
Германското министерство на отбраната търси начин за привличане на младите хора в армията
28.02.2019, 21:15

Федералното правителство на Германия в навечерието на миналата година е одобрило законопроект, внесен от Министерството на отбраната за нови положения на службата в германската армия. Загрижеността на военното ведомство и неговия шеф Урсула фон дер Лайен е сериозният некомплект на Бундесвера. Според информационната агенция DPA иновациите трябва да направят военната служба по-привлекателна.

Според фон дер Лайен, благодарение на предложените мерки, през следващите четири години броят на германската армия трябва да се увеличи от сегашните 180 хиляди на 203 хиляди през 2025 г. В Германия, както е известно, няма задължителна военна служба. Оттук и недостигът в контингента. Затова военното ведомство е принудено да предприеме някои стъпки, за да привлече младите хора в армията. Сега повечето от тях предпочитат да работят в бизнес структурите. Съревноваването на Бундесвера с тях е трудно, но е възможно, според Министерството на отбраната.

Първо, авторите на законопроекта смятат, че е необходимо да се повишат заплатите на военните, така че да стимулират войниците и офицерите да останат в Бундесвера възможно най-дълго. Плащането на лечението на членовете на техните семейства също ще бъде сериозен стимул. Или солидното осигуряване на военните, които участват в мисии в чужбина.

Освен това проектът предвижда подобряване на военното обучение, до такава степен, че след демобилизация военните да бъдат "разграбвани" от германския бизнес. Не забравят авторите на документа и резервистите. Те могат да бъдат в екстрени случаи временно привличани на служба. Поради това Съюзът на резервистите от Бундесвера приветства предложените нови правила. Неговият председател, християндемократът Осмин Вейт, каза пред ДПА, че иновациите ще помогнат на Бундесвера да направи армейската служба по-привлекателна за настоящите служители и запасняците. Подобна позиция заема и членът на парламентарната фракция на ХСС Райнхард Брандл. Опозицията от своя страна не е доволна от предложеният от Министерството на отбраната проект. Като цяло, казал представителят на лявата партия Тобиас Пфлюгер тя е срещу увеличаването на числеността на Бундесвера. Към това трябва да се добави, че промените на правилата в армията ще струват на хазната за четири години 380 милиона евро.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
Представителният духов оркестър на Военноморските сили навърши 135 години
28.02.2019, 20:09
На 27 февруари 2019 г. с голям концерт пред препълнената зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна, Представителният духов оркестър на Военноморските сили отпразнува 135 години от създаването си.
Първообразът му е създаден на 28 февруари 1884 г. към Дунавската флотилия в гр. Русе и е наброявал 22 оркестранти. В продължение на 36 години, диригенти на оркестъра са чужденци, пет от които са чехи.
Общо 18 души са държали диригентската палка. Първи диригент на оркестъра е Франц Минарек, а първият българин, който поема ръководството на флотския оркестър през 1920 год. е Димитър Харалампиев.
В момента диригент на оркестъра е капитан III ранг Мирослав Трифонов – възпитаник на военно–диригентския факултет на Московската държавна консерватория. Помощник-диригент е капитан-лейтенант Георги Зайранов –завършил Висшия музикално–педагогически институт в гр. Пловдив.
В репертоара на Представителния духов оркестър на Военноморските сили се включват творби от Росини, Вебер, Верди, Сметана, Дворжак, Моцарт, Рубинщайн, Щраус, Христов, Стайнов, Райчев, Владигеров и много  оркестрови разработки от съвременни автори на поп и рок музика. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Проведе се оперативния сбор на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев
28.02.2019, 20:05
На 27 и 28 февруари 2019 година се проведе оперативния сбор на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.
Основната тема на сбора беше „Предизвикателства в развитието на ВМС за придобиване на отбранителни способности в динамично променяща се среда за сигурност в Черноморския регион”.
На сбора присъстваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” флотилен адмирал Боян Медникаров и главния инспектор на Министерство на отбраната контраадмирал от запаса Валентин Гагашев.
Пред основния команден състав на военния флот, офицери от Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Военновъздушни сили, РС „Военна полиция” Варна бяха представени доклади и презентации от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, началника на Щаба на ВМС капитан І ранг Камен Кукуров, представители на Щаба на отбраната, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и началници на отдели в Щаба на ВМС.
Областният управител г-н Стоян Пасев и заместник-кметът на Община Варна г-н Коста Базитов представиха актуални проблеми и перспективи за развитието на областта и града, а областният управител на област Добрич г-н Красимир Кирилов представи перспективи за развитието на област Добрич.
По традиция капитан ІІ ранг от запаса Атанас Панайотов направи историческа ретроспекция на тема „Военноморските сили на България през последните години на Студената война”.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Турнир по стрелба за празника на 31-ви механизиран батальон
28.02.2019, 14:01
Турнир по стрелба с пистолет „Макаров“ се проведе на учебен център „Добрич” край Хасково. Поводът за надпреварата, организирана от командването на 31-ви механизиран батальон, е 17-ата годишнина от създаването на формированието, която се отбелязва на 1 март.
Освен домакините, точния си мерник изпробваха служители на МВР, ДАНС, служба „Охрана”, жандармерия – Хасково, военнослужещи от ВВС и други представители на различни организации.
Командирът на батальона майор Светослав Годинов награди отличилите се състезатели в индивидуалното и отборно класиране, като с най-много точни попадения бяха служителите на ОД МВР – Хасково, които грабнаха купата.
След оспорваната надпревара всички присъстващи се сгряха с топъл чай и опитаха от вкусния боб, приготвени в полева кухня.
Източник: https://landforce.armf.bg/
 
Обявиха 1288 вакантни длъжности за служба в доброволния резерв
28.02.2019, 13:52
Вакантни длъжности за Сухопътните войски и Военноморските сили (ВМС) за приемане на служба в доброволния резерв на български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс, са обявени със заповед на министъра на отбраната № ОХ182/19.02.2019 г. Срокът за подаване на документите започна с обявяване на заповедта и ще продължи до 30 октомври 2019 г., съобщават от МО. Подробна информация за длъжностите е публикувана на сайта на Централното военно окръжие (ЦВО).  Длъжностите, определени за Сухопътните войски, са 1260. Длъжностите, определени за ВМС, са 28.
(Б.р. – Става дума за доброволния резерв, регламентиран в Закона за резерва на Въоръжените сили, а не за коментираните от година и нещо намерения за въвеждане на доброволна военна служба. В този закон е записано: „Доброволният резерв е предназначен за комплектуване с резервисти и техника-резерв по длъжностни разписания за мирно и за военно време на: 1. военните формирования от Българската армия и структури на пряко подчинение на министъра на отбраната - за изпълнението на задачи по отбраната на страната и други задачи по защита на националната сигурност; 2. военните формирования от въоръжените сили - за участие в операции и мисии извън територията на Република България в мирно време.”)
Възрастовата граница за служба в доброволния резерв е 55 г. за войниците, сержантите, офицерските кандидати и младшите офицери, а за старшите офицери - 60 г. Доброволният резерв се попълва само от граждани с военна подготовка, годни за служба в доброволния резерв, които са поели ангажимента да съчетават военна и цивилна кариера.
Договорът на резервиста е до 5 г., през което време той получава всяка година веднъж една месечна заплата за звание и длъжност, за която е сключен договорът. Всеки резервист, по закон, може да бъде призован на активна служба за подготовка през годината за срок до  25 дни. Това време се зачита за трудов стаж от първа категория като резервистът е с всички права на военнослужещ и получава заплата пропорционално на дните на активна служба. Пътните разходи от населеното място по местоживеене до гарнизона за изпълнението на службата и обратно, се поемат от Министерството на отбраната, резервистът може да ползва почивните бази и лечебните заведения на министерството.
Сред изискванията, на които трябва да отговорят кандидатите за длъжностите за служба в доброволния резерв, са: да нямат друго гражданство освен българско; да са годни и психологически пригодни за служба в доброволния резерв; да притежават образование, съответстващо на изискванията на длъжността; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер; срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление; да не са освобождавани от военна служба поради дисциплинирано наказание „уволнение”; да не са навършили пределна възраст за служба в доброволния резерв.
Заявления за кандидатстване за участие в конкурсите за приемане на служба в доброволния резерв на български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс се подават до началника на съответното военно окръжие или в офисите за военен отчет на общините. Рекламни материали и обявата за длъжностите има в окръжията, общините, бюрата по труда и военните клубове. Информация е публикувана на сайта на ЦВО www.comd.bg, както и на сайтовете на областните и общинските администрации.
За информация може да използвате и единния телефонен номер 0700 20 407.
Въпроси за доброволния резерв може да бъдат задавани и по време на информационните борси в страната, организирани в рамките на кампанията „Бъди войник“.
Източник: http://otbrana.com/
 
Полковник Ганчо Ганчев приключи активната си военна кариера в СКС
28.02.2019, 13:50
На 26 февруари 2019 г. в Съвместното командване на силите се проведе тържество по повод приключването на активната военна служба, освобождаването от длъжност и преминаването в запаса на полковник Ганчо Ганчев – началник на канцеларията на командващия на Съвместното командване на силите.
 „Напускам Българската армия с вдигната глава. Горд съм с изминатия от мен път. На всички длъжности, които съм заемал, служих със съзнанието за изпълнение на поставените задачи, издигане авторитета на Съвместното командване на силите и развитието на Българската армия”. Това каза полковник Ганчо Ганчев в обръщението си към присъстващите колеги и приятели.
Уважение и признание към полковник Ганчев засвидетелстваха г-н Антон Ластарджиев – постоянен секретар на отбраната, генерал-майор Красимир Кънев – директор на Щаба на отбраната, генерали, офицери и сержанти от Българската армия, приятели и близки на полковник Ганчев.
В приветствието си към полковник Ганчев командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров подчерта: „през тези близо 3 години  и половина откакто е на служба в Съвместното командване на силите, под ръководството на полковник Ганчо Ганчев Канцеларията на Командването планираше, организираше и координираше цялостната дейност свързана с военните контакти, адмистративната и информационната поддръжка, международната дейност, връзките с обществеността на командването на Съвместното командване на силите, както и ред други допълнителни задачи”
Генерал-лейтенант Тодоров изказа своята и на ръководството на СКС благодарност за отговорността проявявана през годините при изпълнение на служебните задължения, за личностните и професионалните качества, които притежава полковник Ганчев.
За високи постижения в службата и заслуги към отбраната полковник Ганчев бе награден с Награден знак „За вярна служба под знамената II степен” от министъра на отбраната, предметна награда „Сувенирен меч” от началника на отбраната и предметна награда от командващия на Съвместното командване на силите, съобщават от СКС.
********
Полковник Ганчев е роден в град Русе, където завършва средното си специално образование в професионална гимназия по автотранспорт. През 1986 г. Завършва ВНВУ „Васил Левски” с профил тилови войски – продоволствено и вещево снабдяване и придобива гражданска специалност автомобилен монтьор и икономика, планиране и отчетност на материално-техническите средства.
През 1995 г. mолучава магистърска степен по военно дело във Военна академия „Г.С.Раковски”, през 2008 г. завършва и Стратегически курс на академията.
Кариерата му започва през 1986 г. Като началник на продоволствено снабдяване в 20 артилерийски полк в Ямбол. След 4 години е заместник-командир по материално-техническото осигуряване (МТО) на дивизион в същия полк. Следва длъжността Заместник-командир по тила на 7 ремонтно-възстановителен батальон в Ямбол.
След завършване на Военната академия през 1995 година, за една година е старши помощник-началник щаб по военните превози в 3 армия в Сливен. А след трансформирането на армията в 3 армейски корпус става старши помощник-началник на отдел „Планиране на тила по транспортното осигуряване и мобилизационните въпроси“.
От 2000 година професионалният му път продължава в град София, като дежурен по логистичното, медицинското осигуряване и транзитиране в НВКЦ. Следва длъжността – заместник-началник на отдел „Транспортен” в КМТО.
През 2006 година е заместник-началник на отдел „Придвижване и транспорт“ в управление „Логистика“ на Генералния щаб, който след това става дирекция. През 2009 година е назначен на длъжността - началник на отдел „Придвижване и транспорт“ в дирекция „Логистика“. След като е създаден Щаба по осигуряването и поддръжката полковник Ганчев е началник на сектор „Придвижване и транспорт“. От 2010 година е началник на отдел „Логистично планиране и анализи” в дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната.
През своя професионален път полковник Ганчев няма пропусната логистична длъжност на тактическо и оперативно ниво. Той има ценен принос за изграждането и развитието на транспортните органи в Българската армия през последните години и  
Прослужил е 33 години в редиците на Българската армия, като последните 3 години бе началник на канцеларията на Командващия на Съвместното командване на силите.
Източник: http://otbrana.com/
 
Контраадмирал Митко Петев награди офицера от запаса Божил Колев
28.02.2019, 12:06
В Щаба на  Военноморските сили вчера контраадмирал Митко Петев награди за дългогодишната спортна дейност, значимите професионални заслуги към развитието на армейския спорт, издигане имиджа на Военноморските сили, укрепване престижа на Република България и във връзка със 70- годишния му юбилей офицера от запаса Божил Найденов Колев, съобщават от ВМС.
Божил Колев започва спортната си кариера през 1959 година в юношеския отбор на ФК „Черно море“ – Варна. Като професионален футболист се състезава за ЦСКА, ФК „Омония“ – Република Кипър, както и за националния отбор на Република България.
С приключване на професионалната кариера като футболист през 1985 г. и в следващите 16 години заема различни треньорски длъжности в редица български и чуждестранни отбори, както и в българския национален отбор, където предава своя богат професионален опит.
В резултат на успешната професионална кариера Божил Колев е определен за футболист № 1 на Варна за ХХ в. и е варненски рекордьор с 83 участия в националните отбори (юношески, младежки и мъжки) на Република България.
В класациите за всички времена на Международната федерация на футболните статистици и историци, Божил Колев заема 18-та позиция сред защитниците с реализираните 74 гола в изиграните 373 мача.
Източник: http://otbrana.com/
 
Генералният секретар на НАТО идва тази вечер в София по покана на Борисов
28.02.2019, 10:12
По покана на министър-председателя Бойко Борисов тази вечер в София пристига генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата ще проведат работна вечеря, на която ще бъдат обсъдени сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и стабилността на Западните Балкани и региона, съобщиха от правителствената пресслужба.
Темите ще бъдат във фокуса на разговорите между Борисов и Столтенберг и утре, 1 март, когато двамата ще проведат среща на четири очи в сградата на Министерския съвет. След това ще се проведе разширена среща между двете делегации, в която ще участват вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, Патрик Търнър - помощник генерален секретар по планирането и политиката на отбрана и Лоренц Майер-Минеман - първи заместник-директор на кабинета на генералния секретар.
 
ВМС на САЩ възнамеряват да извадят от въоръжение самолетоносача USS Harry S. Truman по-рано от планираното
28.02.2019, 09:50
Американските ВМС възнамеряват да извадят от въоръжение атомния самолетоносач USS Harry S. Truman  (CVN-75) по средата или в края на следващото десетилетие.
Корабът бе планиран за основен ремонт и за зареждане на ядрения реактор през 2024 г.. Намерението е продиктувано с цел спестяване на средства и влагането им за закупуване друго съвременно въоръжение. Това би оставило ВМС на САЩ само с десет самолетоносача в продължение на десетилетия и вероятно ще срещне яростна съпротива от Конгреса.
Сенатори дори предлагат приемането на специален закон, който да определя минимумът от самолетоносачи на въоръжение в американските ВМС да е 11.
Truman влиза в експлоатация през 1998 г. със срок на служба 50 години, като разбира се през този период трябва да премине определи ремонти. - Още за CVN-75
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Картината "Войник в снега" на Верешчагин - художникът, чийто брат умира край Плевен
28.02.2019, 09;27
Pуският военен художник и журналист Василий Верешчагин (1842-1904) е доброволец в Руско-турската освободителна война.
Завършил морския кадетски корпус, следвал в художествена академия в Петербург и Париж, той винаги рисува от натура.
Участва в боевете за Плевен и продължава с армията на генерал Скобелев за зимното преминаване на Балкана. Разказва, че сълзите често му пречат, когато рисува картините от Балканската серия, но се заставя да работи, отново преживявайки събитията от войната.
Трима от четиримата братя Верешчагини участват в Руско-турската война, двама са ранени, а костите на Сергей остават завинаги край Плевен.
Картината на Василий Верешчагин “Войник в снега” е част от триптиха “На Шипка всичко е спокойно”.
Верешчагин открива изложби в Париж, Виена, Лондон, за да покаже на Европа битките за свободата на България, и получава световно признание.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 

 
Сърбия създаде нов ракетен комплекс
27.02.2019, 20:25
На провелото се в Абу Даби международно военно изложение IDEX-2019 сръбското военнопромишлено обединение “Югоимпрот-СДПР” е представило тактическия, фактически противотанков, ракетен комплекс RALAS, който представлява облекчен и по-евтин вариант на известния ракетен комплекс ALAS, който от дълго време се разработва в Сърбия с пари от Обединените арабски емирства. В създаването на RALAS освен “Югоимпорт” е участвала и частната компания EDePro, създадена на базата на Лабораторията по реактивно движение към Белградския университет.
За разлика от ракетата на ALAS, оборудвана с малогабаритен турбореактивен двигател с тяга 40 кг, по-малката ракета на RALAS има обикновен едностепенен твърдогоривен двигател, което е довело до намаляване на далекобойността от 25 на 10 км. Системата за управление е телевизионна по оптичен кабел, а също има блок с инерционно-спътникова корекция с автопилот, който позволява ракетата автоматично да бъде изведена към зададената точка, откъдето да бъде поета на командно управление. Телевизионната камера може да бъде използвана на дистанция от 8 км. Ракетата има кумулативна или термобарична бойна част. На IDEX-2019 системата е била представена като осемконтейнерна самоходна пускова установка, монтирана върху новия сръбски БТР “Лазар-3”.
Базовият комплекс ALAS е разработван в Сърбия от 90-те години, но е завършен напълно през 2013 г., след като “Югоимпорт” подписва споразумение с държавната компания на ОАЕ “Емирейтс адвансед рисърч енд технолъджи холдингс”. Смята се, че емирството е вложило в тази програма 220 млн. долара. - (видео)
Източник: https://duma.bg/
 
Су-57 ще бъде показан в Бурже
27.02.2019, 20:21
Световната премиера на руския изтребител пето поколение Су-57 ще се състои във Франция по време на авиосалона в Бурже, край Париж, през юни т.г. Информацията за това участие се е появила в страницата на авиосалона във фейсбук, съобщиха руските медии. В Министерството на отбраната на Русия са потвърдили това намерение, но окончателното решение още не било взето, съобщи “Российская газета”.
След присъединяването на Крим към Русия и наложените на страната санкции, руската военна техника на практика отсъстваше от западните авиосалони, коментира warfiles.ru. Например през 2018 г. нямаше руско участие на авиокосмическия салон във Фарнбъроу, Великобритания, а през 2017 г. без руски военни самолети бе и авиосалонът в Бурже. Гражданската продукция обаче беше представена, както и тази с двойно предназначение.
Миналата седмица президентът на Обединената авиостроителна корпорация Юрий Слюсар заяви, че военновъздушните сили на Русия ще получат първия сериен Су-57 през т.г. Планът е руското министерство на отбраната в близко бъдеще да получи 15 серийни машини, които да сформират първата бойна ескадрила през периода 2020-2021 г.  - Още за Су-57
Източник: https://duma.bg/
 
Китай разработи ударен безпилотен катер
27.02.2019, 20:12
На военноморското изложение NAVDEX 2019 в Абу Даби китайската корабостроителна компания “Чайна шипбилдинг енд офшор интернешънъл компани” (CSOIC) е представила макет на надводен боен безпилотен катер с обозначение JARI USV, съобщи сайтът “ФлотПром”, като се позова на “Дифенс Нюз”.
Апаратът е създаден на базата на 20-тонен скоростен катер с дължина 15 метра. Според създателите му той е способен да решава противоподводникови задачи, да унищожава надводни и наземни цели и дори да неутрализира въздушни заплахи. Катерът развива скорост до 42 възела, има обсег на действие от 500 морски цели. Операторът на апарата може да се намира както на брега, така и на кораб-носител. JARI е оборудван с електронно оптичен датчик, радар с фазирана решетка, буксируем хидролокатор, вертикални контейнери за изстрелване на осем зенитни ракети, торпедни установки, противокорабен ракетен комплекс и картечница. Безпилотникът се демонстрира като модулна платформа, която да се мени според конкретните задачи - патрулни или противокорабни, противовъздушна или противоподводна отбрана. - (видео)
Източник: https://duma.bg/
 
МО е изпратило писмото с искане за оферта (LOR) за F-16
27.02.2019, 19:52
Министерство на отбраната е изпратило писмото с искане за конкретна оферта (Letter of Request - LOR) до правителството на САЩ във връзка с покупката на изтребителите F-16. Това потвърдиха за АЕРО от МО днес, 27 февруари 2019 г.
Писмото е било подписано от военния министър Красимир Каракачанов и е било изпратено миналия петък (22 февруари). Сега българската страна чака официален отговор (Letter of Offer and Acceptance - LOA).
Пускането на LOR е реквизит от преговорите по американската процедура за покупка на военно оборудване Foreign Military Sales (FMS).
България вече е минала фазата на дефиниране на LOR, която е била проведена преди няколко седмици. След това страната ни е оформила писмото с искане за обвързваща оферта и то е било изпратено на 22 февруари.
Отговорът на LOR се оформя в рамките на 30 до 90 дни, но за по-сложни сделки и за нови клиенти (каквато е България) отговорът се дава в рамките на 90 дни.
След, като има отговор, Пентагонът изпраща уведомление до Конгреса на САЩ за предстоящата експортна сделка за въоръжение. Това уведомление се изготвя в рамките на 10 – 20 дни, след което тече срок от 15 дни, в които членовете на Конгреса се запознават със сделката и имат право да изразят несъгласие с нея. Едва след изтичането на този срок LOA се изпраща на страната-клиент.
Тези срокове не са твърдо заложени и могат да варират в малки граници, но може да се очаква, че в рамките на 120 дни (втората половина на юни 2018 г.) България ще получи LOA по сделката за покупка на осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70.
Офертата, която САЩ ще ни дадат под формата на LOA, има срок в който тя или трябва да се приеме или да се започне процедура по нейното предоговаряне. Този срок е 60 дни. Ако България реши да прави сериозни промени по получената оферта ще започне нова процедура по оформяне на оферта и изпращането ѝ.
В началото на февруари вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов обеща в САЩ, че сделката за придобиването на F-16 ще бъде приключена до средата на годината с ратифициране на междудържавния договор между САЩ и България. Този срок е възможен за изпълнение в случай, че България реши да не преговаря по американската оферта.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
След 20 години в Шумен възобновяват тържествената заря-проверка за 3 март
27.02.2019, 17:09
След 20-годишно прекъсване в Шумен възобновяват за националния празник тържествената вечерна проверка. Тя ще се състои на пл. „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци от 18.30 часа навръх националния празник.
Това съобщиха днес на брифинг в общината Дилян Димитров, декан на факултета по артилерия, ПВО и КИС  към НВУ „Васил Левски“ и подполковник Добромир Добрев, заместник - командир на военно формирование 34 200, научаваме от shum.bg.
Началникът на гарнизона и командир на военното формирование 34 200 полковник Емил Симеонов ще приеме строя и рапортите, а командващият зарята ще бъде капитан Стефан Георгиев, заместник - командир на курсантска батарея.
Знамето ще бъде посрещнато от четири блока, от тях - три курсантски батареи и един ученически, който се включва в тържествената вечерна проверка. Ще участва и Градският духов оркестър „Михаил Биков“, с диригент Христо Атанасов. Слово за националния празник ще произнесе областният управител Стефан Желев.
Над 200 покани за празника е изпратила община Шумен до държавни и общински институции и кани всички шуменци и гости на града да почетем историческото значение на 3 март и новото ни утвърждаване на европейската политическа карта.
Идеята за връщане на тържествената вечерна проверка и заря е на курсанти от военния факултет. "Това стана в един неформален разговор и ниe приехме идеята", сподели Дилян Димитров. Организатори са Община Шумен в партньорство с военни формирования, ученици от 11 и 12 клас на училищата „Сава Доброплодни“, „Йоан Екзарх Български“, „Панайот Волов“ и ППМГ „Нанчо Попович“, патриотични клубове,  читалища и организации, поели шефство над паметници в града.
"По традиция, през деня на 3 март в храм „Св. Възнесение Господне“ от 10.15 часа ще бъде отслужена  Заупокойна молитва за отдалите живота си за нашето Освобождение и ще бъдат поднесени венци и цветя на всички паметни знаци в града", каза заместник - кметът Найден Косев. От 11.00 часа в ДКТ „Васил Друмев“ под мотото „Свободата, святата“ концерт ще изнесе Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“.
Източник: http://otbrana.com/
 
Започна обработката на над 60 хил. снимки на потъналата подводница на Аржентина
27.02.2019, 16:59
Започна обработката на събраните от автономни подводни апарати висококачествени изображения на останките на аржентинската подводница ARA SAN JUAN. Това съобщи телевизия „Теленоче“, позовавайки се данни на Военно-хидрографската служба на Аржентина.
Maritime.bg припомня, че 67 000 снимки с висока резолюция ще бъдат анализирани, за да се установи причината за гибелта на подводница ARA SAN JUAN, връзката с която бе изгубена на 15 ноември 2017 г. На борда й загинаха 44 военни моряци.
Хилядите снимки и видео на останките са направени от безпилотни подводни апарати (UAV и ROV) на американската компания „Ocean Infinity“, наета от правителството на Аржентина за откриване на ARA SAN JUAN. Изображенията ще станат основа за създаване на 3D модел на плавателния съд, на който гибелта си намериха 44 подводничари. Експертите смятат, че по този начин ще установят аварията, станала причина за изчезване на подводницата. Корпусът на подводницата лежи на дълбочина 907 метра и бе открит 366 дни след изчезването й.
По-малко от 8 nm е разстоянието между последните координати, от които ARA SAN JUAN има връзка с брега и мястото, където лежи в момента.
Източник: https://www.maritime.bg/
 
Времето може да провали изтеглянето на потъналата норвежка фрегата
27.02.2019, 16:55
По план върви изтеглянето на потъналата норвежка фрегата HELGE INGSTAD, съобщиха тази сутрин от флота на страната, предадоха местните медии. В същото време от командването на флота изразиха сериозни притеснения за продължаването на започналата вчера операция.
Времето създава голяма несигурност за следващите няколко дни, а според метеооцентърът, който следи обстановката, се очаква вятърът в района да се усили.
300 души са ангажирани в операцията по изтегляне на злощастната фрегата. Те работят в 2 смени при 24-часов режим на работа. Два плаващи крана работят в тандем за издигане на фрегатата. Планира се, след осигуряване на достатъчно голям просвет под корпуса, полупотопяема баржа успешно да застане под HELGE INGSTAD и да я издигне.
Източник: https://www.maritime.bg/
 
Русия и Сирия призоваха американските военни да напуснат Сирия
27.02.2019, 16:33
Русия и Сирия публикуваха днес съвместно изявление, в което призовават американските военни да напуснат Сирия и да позволят на хората в бежански лагер в югоизточната част на страната да бъдат евакуирани от руските и сирийските сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Комюникето, разпространено от руското министерство на отбраната, посочва, че руските и сирийските сили са подготвили автобуси за превозване на бежанците от лагера Рубкан и че ще им осигурят безопасно пътуване, така че тези хора да могат да започнат нов живот.
"Призоваваме също така САЩ, чиито военни части са на сирийска територия незаконно, да напуснат страната", се казва още в изявлението.
По-рано този месец Съединените щати обявиха, че ще оставят в Сирия около 400 свои военни, които ще бъдат разположени в два отделни района. Това бе обрат в позицията на президента Доналд Тръмп, който може да проправи пътя към запазване на военното присъствие на САЩ в близкоизточната страна, отбелязва Ройтерс.
През декември Тръмп обяви, че ще изтегли всички американски войници от Сирия.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Възстановяват летателната годност на самолети Су-25
27.02.2019, 15:59
Правителството одобри доклад на министъра на отбраната относно плащане в размер до 82 510 хил. лв. за изпълнение на Проект за инвестиционен разход „Възстановяване на летателната годност на самолети Су-25“, приет с РМС № 863/2018 г. Плащането следва да се извърши за сметка на възстановените през 2019 г. средства по сметка на Министерството на отбраната за изпълнение на проекта.
Изпълнението на проекта ще позволи възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25 и запазване на придобити отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет и достигането до оперативна готовност за използване на същия за действия по земни/надводни цели. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/
 
Продължаваме участието ни в операцията на Европейския съюз ATALANTA
27.02.2019, 15:56
Правителството измени свое Решение № 410/2009 г. за разрешаване участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България във военноморската операция на Европейския съюз за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия (операцията на Европейския съюз (EC) ATALANTA).
Във връзка с предстоящото напускане на ЕС от Великобритания, на срещата на Европейския съвет в Брюксел на 30 юли 2018 г. беше взето решение да се предислоцира Оперативният щаб на операцията ATALANTA от Нортууд, Великобритания в Рота, Испания и Брест, Франция.
Продължаване на участието на България в операцията ATALANTA на ЕС е практически израз на приноса ни към усилията на ЕС в борбата с пиратството и е съобразено с нуждите на операцията и ресурсните възможности на Министерството на отбраната.
Източник: http://otbrana.com/
 
Промениха Правилника за прилагане на ЗОВСРБ
27.02.2019, 15:54
Правителството прие промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ).
Изменят се разпоредбите на чл. 63б и 63в, които регламентират преназначаване на военнослужещи на длъжности, изискващи военно звание „капитан“/„капитан-лейтенант“ III или IV степен и на длъжности, изискващи военно звание „старши сержант“/„главен старшина“ II или III степен.
С влизането в сила, считано от 01.01.2019 г. на Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, приет с ПМС № 309/2018 г., вече не съществуват длъжности за „капитан“/„капитан-лейтенант“ III или IV степен и за „старши сержант“/„главен старшина“ II или III степен, което налага заменянето им с длъжности, изискващи военно звание „лейтенант“, съответно „младши сержант“/„старшина II степен“.
Изменя се също така разпоредбата на чл. 111, с която е създадена правна възможност офицерите, притежаващи военно звание „капитан“/„капитан- лейтенант“ I или II степен и „подполковник“/„капитан II ранг“ I или II степен и офицерите с по-високо военно звание да кандидатстват за обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалностите „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ и „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ от професионално направление „Военно дело“. Промяната в разпоредбата се цели привеждането й в съответствие с изискванията на класификатора на длъжностите на военнослужещите, като в условията, на които следва да отговарят офицерите, за да кандидатстват за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ се сочат изрично и длъжностните нива.
Прави се изменение и в чл. 7 от Правилника за устройството и дейността на служба „Военна информация“, с което се регламентира начинът за определяне на размерите на основните месечни възнаграждения на заместник-директорите на службата - цивилни служители по трудово правоотношение. Директорът на служба „Военна информация“ не попада в обхвата на чл. 5, ал. 18 от ПМС № 67/2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности, тъй като е военнослужещ и размерът на основното му месечно възнаграждение се определя по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и подзаконовите актове по прилагането му по начин, съществено различаващ се от начина на определяне на основната месечна заплата по трудово правоотношение, което прави неприложимо прилагането по аналогия на възприетото в чл. 5, ал. 19 от ПМС № 67/2010 г. правило за определяне на индивидуалната основна месечна заплата на заместник-директорите по трудово правоотношение. Предвид гореизложеното, се предлага нарочна уредба, съгласно която индивидуалните основни месечни заплати на заместник-директорите на Службата да се определят от директора на Службата, като размерът им не може да надвишава основното месечно възнаграждение на заместник-директорите, които са военнослужещи.
Източник: http://otbrana.com/
 
На полска територия ще бъдат разположени американски сухопътни войски, самолети на USAF и сили за специални операции
27.02.2019, 15:20
САЩ се готвят да засилят военното си присъствие в Полша в още по-широки мащаби. Американските предложения трябва да бъдат предадени от заместник-шефа на Пентагона Джон Руд (на снимката) по време на визитата му във Варшава.
Както съобщава полското издание Rzeczpospolita, САЩ обмислят разполагането на голям щаб за управление в Познан в Западна Полша, който ще бъде поставен под командването на дву-звезден или три-звезден американски генерал. Той ще отговаря за координирането на действията на САЩ на източния фланг на НАТО.
Освен това, планирането на дислокация на бригада от американските сухопътни войски на полска територия (този въпрос в момента се решава) трябва да се извърши в продължение на няколко години. САЩ също обмислят възможности за разполагане на бойни самолети на USAF на военни летища Ласк (в централната част на Полша) и Мирославец (в северозападната част), а силите за специални операции - в Краков.
На свой ред, министърът на националната отбрана на Република Полша, Maриуш Блащак съобщи в свое интервю за един от полските телевизионни канали, че дискусията с американската страна за разширяване на американското военно присъствие в Полша скоро ще приключи.
"Ние сме близо до целта, преговаряме за подробности, не за "дали", а за" как и кога." Следващата седмица работна група от Пентагона ще пристигне във Варшава," каза Блащак.
Източник: http://www.pan.bg, М.Генов
 
Въздушно сражение между Индия и Пакистан
27.02.2019, 15:06
Рязка ескалация на напрежението между Индия и Пакистан доведе до въздушно сражение между ВВС на двете страни, като резултатите от тях все още не са напълно ясни. Това стана днес, 27 февруари 2019 г.
Пакистанското правителство публикува съобщение, в което се казва, че ВВС на страната са предприели серия от въздушни удари по индийска територия, без техните самолети да навлизат в индийското въздушно пространство. В съобщението се казва, че ударените цели нямат военно значение и са избрани с цел минимизиране на случайните жертви. Не се уточнява какви са тези цели.
От индийското правителство разпространиха друго съобщение, в което се казва, че действията на пакистанските ВВС са били контрирани от индийски изтребители. В резултат на това е възникнало въздушно сражение между индийски изтребители МиГ-21 и пакистански бойни самолети, като в този въздушен бой е бил загубен един индийски изтребител, като е бил свален и един пакистански. Самолетите са паднали на пакистанска територия.
Пакистанските въоръжени сили излязоха бързо с друга трактовка на инцидента. Според нея са били свалени два индийски МиГ-21, като единият (р.н. CU2328) е паднал в контролираната от Пакистан част на Кашмир и пилотът му е бил заловен, а другият е паднал в Индийски Кашмир. - (видео)
От пакистанска страна бяха показани множество кадри, на които със сигурност се вижда паднал МиГ-21UPG Bison, заобиколен от пакистански военни. Бордният номер на самолета е CU2328, от състава на 51-ва ескадрила на индийските ВВС. Плененият му пилот също е показан. Това е уинг командър (чин еквивалентен на подполковник) Абхинандан Вартаман.
За момента няма твърди доказателства за свален пакистански изтребител, нито за загубен втори индийски МиГ-21.
По неофициална информация, пакистанските изтребители участвали в боя са били JF-17 Block II от състава на 14-та ескадрила на пакистанските ВВС.
В същото време, край летището Сринагар падна вертолет Ми-17В-5 от състава на индийските ВВС. При инцидента са загинал екипажът му. Летището се намира на около 120 km от пакистанска територия и причините за инцидента не са напълно ясни.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Южнокорейски изтребител KF-16D се е разбил в Жълто море, пилотите са спасени
27.02.2019, 11:08
Южнокорейски изтребител KF-16D се е разбил в Жълто море, двамата пилоти са спасени са спасени.
По информация на ВВС на Южна Корея, изтребител KF-16D е паднал в морето днес около 12:13 ч (местно време), минути след излитането от авиобаза Гунсън..
Двамата пилоти са успели да се катапултират, по-късно са открити от спасителните екипи и транспортирани до болница. По информация на командването на южнокорейските ВВС състоянието им е добро.
Назначена е комисия за разследване на причините за аварията.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Най-големите турски морски учения „Синя родина“ са предупреждение към Кипър и Гърция
27.02.2019, 10:13
На 27 февруари Анкара започват най-големите военноморски учения в историята на Републиката – „Синя родина“ (Мави Ватан), които турските медии описват като „репетиция за война“ и които, както пише електронното издание на един от най-големите гръцки ежедневници „То Вима“, целят да изпратят ясно послание на Гърция, Кипър и Израел и всеки друг, който смее да оспорва интересите на Турция в Източното Средиземноморие.
Както посочва изданието, маневрите се рекламират като най-големите в историята на Турция и ще обхванат Егейско море, Източното Средиземноморие и Черно море. Те ще продължат до 8 март.
Анкара ще изпрати фрегати и корвети в Егейско и Средиземно море, където Турция иска да се противопостави на кипърската програма за търсене на въглеводороди в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова, спрямо която Турция има претенции и където междувременно провежда свои сондажи за нефт и газ.
Както пише „То Вима“, „с международната изолация на Анкара и спускането на отношенията й със САЩ до най-ниско ниво, след като Вашингтон замрази доставката на изтребители F-35 в Турция заради решението на Анкара да се оборудва с руски противоракетни системи С-400, Турция прибягна до изпитаната тактика на демонстрация на военни мускули“.
За морските, въздушните и сухоземните учения Анкара издаде НАВТЕКС, с който запази райони в южната част на Егейско море и Югоизточното Средиземноморие, включително континенталния шелф на гръцкия остров Кастелоризо, района на югоизток от остров Родос и ИИЗ на Република Кипър.
Общо, Турция е запазила 462 хиляди кв. км. в Егейско, Средиземно и Черно море за обширните учения, отбелязва вестникът.
Турската държавна „Анадолска агенция“ изтъкна, че маневрите са огромна „демонстрация на сила“, защото освен стоте кораба, в тях ще участват командоси от SAT и SAS, сухопътни войски и турската брегова охрана.
Турският ежедневник „Йени Шафак“ съобщи, че ученията са средство за „Въоръжените сили на Турция да засилят своя суверенитет над 462 хиляди кв. км. морско пространство и ще изпратят ясно предупреждение на всички, които подготвят карти за нахлуване“.
„Ясно заявената цел на Анкара е да управлява заедно с Република Кипър огромните находища на въглеводороди и да контролира регионалните енергийни маршрути“, счита „То Вима“.
„Турция смята, че запазването на присъствието си като регионален играч с роля на енергийната шахматна дъска е от жизненоважно значение. Той търси роля не като екстра, а като истински играч, който може да спечели възможно най-голяма полза.Гръцката страна е убедена, че агресивните действия на Турция в ИИЗ на Кипър и в Егейско море имат за цел да създадат фактически ситуации за сметка на суверенните права както на Кипър, така и на Гърция“, пише още вестникът.
‚Стратегическите цели‘ на Турция
Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви ясно миналата седмица, че Кипър, Източното Средиземноморие и Егейско море са стратегически цели и национални въпроси за Анкара“.
„Фактът, че ИИЗ на Кипър привлича огромния интерес на енергийните компании поради значителните си депозити и перспективата за изграждане на терминал за втечнен природен газ на острова, увеличава агресивността и враждебността на Турция в търсенето на част от пая“, обяснява думите на Чавушоглу гръцкото издание.
САЩ, Франция, Израел, Италия и Катар действат в ИИЗ на Кипър и се планират нови действия в усилията за решаване на кипърския проблем.
Гръцкото външно министерство следи отблизо положението в Егейско и Източното Средиземноморие, а Гръцкият флот е в постоянна готовност да отговори на всяко предизвикателство от Анкара, отбелязва консервативният ежедневник. Израел, САЩ и Франция също наблюдават ходовете на Анкара в региона.
Чуждестранните дипломати, включително американския посланик в Атина Джефри Пайет, в миналото изразиха опасения за бъдеща военна „авария“ поради голямата концентрация на огнева мощ и засиленото напрежение в региона.
Източник: http://focus-news.net/
 
Подводничарите от Тихоокеанския флот на РФ ще получат най-новия тренировъчен комплекс
27.02.2019, 09;25
До края на годината 19-та бригада дизеловите подводници (Малый Улисс) на Тихоокеанския флот ще получи компютърен тренировъчен комплекс за обучение на екипажите на проектите "Варшавянка", които се строят в Санкт Петербург (проект 636), съобщават местните медии.
Комплексът се разработва от екип от учени, инженери и конструктори на ЦКБ МТ "Рубин", "Адмиралтейските корабостроителници", Санкт Петербургския университет и инженерингова компания. По думите на разработчиците комплексът е с компактни размери и ниско тегло. Пълномащабните симулатори на пултове за управление ще заменят 12 работни места, всяко от които е оборудвано с четири монитора. Те показват изображенията на пултове или агрегати, необходими за конкретната програма за обучение.
Комплексът от унифицирани работни места (КУРМ) ще позволи на целият екипаж на дизелелектрическите подводници да работи с автоматизирана система за обучение. С негова помощ е възможно да се отработят методите за борба за оцеляване, управление на подводницата и експлоатация на енергосистемата.
По-рано в Научно-производствената асоциация „Аврора“ бе създаден тренировъчен комплекс за "Варшавянките", наречен "Касиопея". Един симулатор е монтиран в центъра за военноморско обучение в Обнинск близо до Москва, друг е изпратен във Виетнам за обучение на екипажите на руските дизелелектрически подводници.
Събеседниците на публикацията отбелязаха, че единният комплекс за обучение, свързващ всички системи и компоненти на кораба, позволява на екипажите да отработят на брега всички възможни нещатни ситуации. - Още руски подводници
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Изтребител МиГ-21 се е разбил в Куба
27.02.2019, 09:00
Вчера, 26 февруари, в 11:00 местно време кубински изтребител МиГ-21УМ се е разбил малко след излитане. Двамата пилоти успешно са се катапултирали. Самолетът е паднал в ненаселено място, на около 40 км от столицата Хавана. - (видео)
По данни на очевидци изтребителят се е запалил още във въздуха, но пилотите са успели да отклонят самолета от намиращия се наблизо град и чак тогава са се катапултирали.
По първоначална информация от местните власти изтребителят е бил МиГ-23, но от командването на кубинските ВВС са съобщили, че разбилият се самолет е МиГ-21.
ВВС на Куба имат на въоръжение МиГ-21 (12 машини), МиГ-23 (24), МиГ-29 (4), L-39 (25), Ми-8/17 (10) и Ми-24 (4).
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Индия нанесе въздушен удар по пакистанска територия
27.02.2019, 08:40
Индийските ВВС нанесоха въздушен удар по пакистанска територия в отговор на терористично нападение от по-миналата седмица. Резултатите от въздушния удар са неясни. Това стана вчера, 26 февруари 2019 г.
Според индийското правителство, ударът е бил нанесен по лагер на терористичната групировка Джаиш-е-Мухамед, намиращ се край градчето Балакот, намиращо се в Пакистан. Според официалната индийска версия, при въздушния удар са убити около 350 терористи. - (видео)
Това е първият въздушен индийски удар по пакистанска територия от войната през 1971 г. насам. Предишните въздушни удари и сражения между Индия и Пакистан се ограничаваха на територията на спорния регион Кашмир, който двете държави си поделят.
По-късно някои индийски медии излязоха с по-подробна информация за същността на въздушния удар. Според тази информация, която се позовава на анонимни източници в индийските въоръжени сили, ударът по тренировъчния лагер е бил нанесен в 03,45 часа местно време от пет многоцелеви изтребители Mirage 2000. Те са използвали 907-kg управляеми боеприпаси Spice 2000, израелско производство.
Първоначалната идея е била боеприпасите да се пуснат от индийска територия (те могат да планират десетки километри, ако се пуснат от голяма височина), но силен вятър е попречил на това и индийските Mirage 2000 са навлезли в пакистанското въздушно пространство.
Ударът е бил прикриван от други Mirage 2000, както и от тежките Су-30МКИ. Освен това във въздуха е имало поне два летящи индийски радара, както и въздушни танкери Ил-78.
Пакистанските ВВС са вдигнали дежурни двойки изтребители, но когато е станало ясно, че индийските ВВС имат многочислени сили в района е било взето решение да не се влиза в бой.
Отново според съобщения в индийските медии, ВВС на страната са ударили повече от една цел на пакистанска територия, като броят варира от три до шест в различните съобщения.
Не е изненадващо, че пакистанската версия за събитията е коренно различна. Според нея индийските бойни самолети са навлезли в пакистанското въздушно пространство и когато са разбрали, че срещу тях има пакистански изтребители във въздуха, те са хвърлили аварийно бойния си товар и са се прибрали на собствена територия, без да причинят никакви щети.
От пакистанското правителство са обещали изненадващ отговор на индийската провокация.
По-късно през деня над индийския щат Гуджарат е бил свален пакистански безпилотен апарат от неизвестен тип. За свалянето е отговорна зенитната система SPYDER.
На 14 февруари 2019 г. в спорния район Кашмир бе извършено терористично нападение срещу индийски полицейски сили. Атентатор-самоубиец се взриви в полицейски конвой, при което загинаха 47 индийски полицаи и десетки други бяха ранени. То бе извършено от групировката Джаиш-е-Мухамед, който оперира под протекциите на Пакистан.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Въоръжението на курсантите в Морското училище преди (повече от) половин век
27.02.2019, 08:32
Морското училище беше най-голямото сухопътно формирование на Военноморските сили. Като такова и в предвид на различните ритуални задължения, които му се възлагаха, много от характеристиките на военната служба в него бяха близки и идентични с тези на пехотата. Това определяше и вида на въоръжението на курсантите.
В края на петдесетте и началото на шестдесетте години на миналия век, масовото лично оръжие на всеки курсант е съветската, образец 1943 година карабина или винтовка, модификация на руската трилинейна пушка Мосин-Наган 1891. С шарнирно свързан сгъваем щик тя тежи 4 килограма и ползва боеприпас - патрон  с калибър 7.62/54 мм. В магазина й се побират 5 патрона. С нея може да се води прицелна стрелба със скорострелност до 10 изстрела в минута......Прочети още
 
Днес е професионалният празник на „вежливите хора” от ССО на Русия
27.02.2019, 08:25
В нощта срещу 27 февруари 2014 г. местата на дислокация на украинските военни поделения в Крим бяха блокирани, а всички стратегически обекти на полуострова бяха заети от хора в камуфлажни униформи без опознавателни знаци за принадлежност и старшинство, които се държаха изключително „вежливо” по отношение на местните хора. Тогава тези тайнствени хора осигуряваха референдума за връщане на полуострова в състава на Русия. Те се усмихваха с онази спокойна и уверена усмивка, зад която се чувства сила. Именно осигуриха реда и пак така вежливо проследиха разоръжаването на гарнизона на украинската армия – без нито един изстрел и то при възникнали ситуации, в които американският спецназ би заел кръгова отбрана и би извикал за подкрепа вертолети и самолетоносачи.
Те така останаха известни като „вежливите хора” – бойците от Силите за специални операции (ССО). Не случайно от 2015 година с указ N-103/26.02.2015 г. на президента на Русия в страната именно на 27 февруари се отбелязва техния новоучреден професионален празник – Ден на Силите за специални операции, но хората си ги знаят като „вежливите хора”. - (видео)
Сега съставът на ССО е разнороден и няма постоянен състав. Покрай известните подразделения – отряд „Сенеж” на 50 км северно от Москва, 45-и полк от Въздушнодесантни войски, бригади със специално назначение във военните окръзи, в тях според потребностите могат да влизат и други подразделения от руската армия и други силови структури. Те присъстват и в авиобазата в Хмеймим в Сирия – разузнавателни подразделения от 76-та на Новорусийската десантно-щурмова дивизия и 810-та бригада на морската пехота от Черноморския флот. - Още спецназ
 

 
За пръв път от десетилетие: Ремонтират танковете!
26.02.2019, 23:29
Военното министерство за първи път поръчва ремонт на танковете от десетилетие. Поръчката е възложена на завода „Хан Крум” в Търговище от холдинга ТЕРЕМ на Министерството на отбраната.
Рамковият договор, сключен миналата година, е на стойност 9,8 млн. лв. с ДДС за ремонта на 10 танка Т-72 от подразделението на сухопътните войски в Сливен. 10-те машини трябва да бъдат готови до края на годината.
В миналото заводът е имал капацитет да поддържа 3000 български танк. Сега по официални данни държавата трябва да поддържа 90 танка Т-72 до 2020 г.
Преди години заводът „Хан Крум” е имал възможност да ремонтира по 360 танка танка годишно, разказва управителят Васил Хараланов (на лявата снимка).
„В миналото почти всеки ден от завода е излизал по един танк. Произвеждани са между 25 и 30 танка на месец. Самият завод има собствена жп мрежа и през тази мрежа машините са доставяни с цял ешелон. Тогава заводът е бил от 3500 души”, обяснява той.
Сега по поръчката за така наречения ремонт от трета степен, или капитало-възстановителен ремонт, от началото на годината работят 77 души от завода. За всяка машина ремонт е със срокът 8 месеца от влизането в завода и ще струва по 822 хиляди лева без ДДС.
Директорът на холдинг ТЕРЕМ Иван Досков (на дясната снимка) обясни, че сумата близо от 1 милион на танк не е голяма: „Сумата не е никак голяма. С тази сума, която договорихме в рамките на миналата година, ще бъдем на ръба, защото това са машини, които дълго време не са минавали на ремонт в заводски условия, състоянието им е доста тежко. Ние сме с по-ниски цени от това, което се предлага от чешки и полски заводи”.
Именно производителите на танкове от бившия Варшавски договор са и възможните доставчици на резервни части.
Икономическите санкции за Русия не били пречка, когато става дума за ремонт на военна техника. „Те не се прилагат, когато се касае за националната сигурност на всяка държава от ЕС и комисията по експортен контрол дава разрешение за внос включително и от Русия”, разяснява Иван Досков.
Ремонтът включва пълно разглобяване на машината, определяне на годност на частите и възстановяване на определени агрегати. Негодните ще се заменят с нови. Според управителя на завода след ремонта ресурсът на танковете ще се удължи с 2500 км пробег и 250 моточаса. Това означава още  2 до 3 години експлоатация.
След като се извърши ремонтът на машината, се правят стационарни изпитания и на заводския полигон.
„При нас изпитанието се заключава в това да произведем хидроизстрел, да измерим отката на оръдието, да направим проверка на насочването на оръдието, но при нас не се извършва изстрел с боен снаряд. 100% се проверяват и разглобяват до основни детайли. Има обучени хора, технолози, които преценяват кои детайли са износени. Ако няма възможност по технология да се извърши ремонт, се купува нов детайл”, пояснява Хараланов.
Договорът обаче не включва модернизация на машините, става ясно от думите на директора на холдинга.
„Договорът не предвижда модернизация, а такива възможности съществуват. Могат да бъдат модернизирани, но за целта заявителят трябва да определи какъв да е обемът на модернизацията и да се обезпечи с финансови средства. При една сериозна и дълбока модернизация тези машини стават изключително модерни и с много по-големи бойни възможности – не можем да кажем колко би струвало това”, отбелязва той.
От завода разчитат, че ще бъдат включени в част от дейностите по производството на нова бронирана техника за сухопътните войски.
Източник и снимки: btvnovinite.bg
 
МВР подхвана поредната си неясна реформа
26.02.2019, 22:40
МВР се захвана с промени в устройствения си закон, като че ли ще предотвратява гражданска война. Измененията са публикувани за обществено обсъждане, съвсем скоро ще минат през правителството и ще отидат в парламента. Авторите твърдят, че изготвянето на предлагания проект било продиктувано от "желанието за извършване на реформи, целящи подобряване на ефективността в дейността на МВР".
Това е сигурно 166-ата реформа в МВР и след всяка се оказва, че пак трябва нова, а накрая резултати няма. И тази като предишните няма ясна оценка какъв ще е ефектът й. Финансовата обосновка гласи, че няма да са необходими допълнителни пари, което е твърде съмнително, тъй като отново масово ще се прекратяват договори и ще се преназначават служители, а тези действия са свързани с изплащане най-малкото на непредвидени отпуски. Ценното в мотивите е признанието колко много неща във вътрешното министерство не са наред........Прочети още
 
Турската армия е готова да атакува
26.02.2019, 22:11
Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че армията е в готовност за военна офанзива в райони в северната част на Сирия, предаде „Хюриет дейли нюз“.
„Подготовката ни (за намеса) в Манбидж и райони източно от река Ефрат приключи. Ще предприемем необходимите стъпки, когато нашият президент нареди това“, посочи министърът на отбраната. Той подчерта, че Анкара няма желание да заплаши териториалната цялост на друга държава, а в случая става въпрос за „оцеляване“.
Турските въоръжени сили се подготвят за нова офанзива в съседна Сирия след операциите „Ефратски щит“ и „Маслинова клонка“. Турската армия прочисти райони в Сирия от присъствието на „Ислямска държава“, но освен това атакува и кюрдските бойни милиции, които биват разглеждани от Турция като заплаха за националната ѝ сигурност. САЩ, които подкрепят кюрдите, призоваха Турция да не ги атакува.
Хулуси Акар заяви, че армията се бори срещу терористите, а не кюрдските общности в Сирия. „Нека бъда ясен – кюрдите са наши братя. Ние сме едно и никога не можем да бъдем разделени“, посочи турският министър на отбраната. Кюрдската работническа партия е обявена за терористична организация в Турция, САЩ и ЕС. Анкара разглежда кюрдските милиции в Сирия като въоръжено крило на ПКК.
Източник: https://fakti.bg/
 
Анкара: Сделката си е сделка! Купуваме руските ракети
26.02.2019, 22:04
Турция не възнамерява да се откаже от обещанията си към Русия по сделката за доставка на руски зенитно-ракетни системи С-400. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в предаване по телевизия CNN-Turk.
Няма никаква необходимост да се правят каквито и да било изявления във връзка със С-400, това е решен въпрос. Турция никога няма да се откаже от дадените по-рано обещания. Нас не ни засяга това какво говорят другите, посочи Чавушоглу.
Миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган напомни, че страната му има право да използва различни системи за противовъздушна отбрана, а другите страни нямат право да критикуват Анкара за това. По думите му Турция разчита на доставка на руската система за ПВО през юли тази година.
Представители на САЩ предупредиха, че ако Турция продължи процеса по придобиване на руските системи, Вашингтон може да оттегли офертата си да продаде на страната системи "Пейтриът" на стойност 3,5 милиарда долара. Те казаха също, че това ще изложи на риск и покупката на самолети F-35 от Турция, а може да доведе и до евентуални санкции от страна на САЩ.
Става ясно, че САЩ нямат никаква стратегия за изтегляне на войските от Сирия, посочи още Чавушоглу пред CNN-Turk.
Източник: https://fakti.bg/
 
Сърбия върна часове по военна подготовка в гимназиите
26.02.2019, 20:22
Сръбското правителство, което засилва военната мощ на страната, отново въведе часове по отбрана и сигурност в гимназиите близо три десетилетия след като те бяха отменени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Първите подобни уроци бяха организирани от лектори от министерството на отбраната в белградска гимназия, съобщи министерството.
"Занимаваме се с въпроси като системата за отбрана и сигурност на Сърбия, армията, за това как да станеш офицер, за химическата, биологичната, радиационната и ядрената отбрана", посочва полковник Драган Стойчич, цитиран в съобщение на министерството.
По време на комунистическия режим в бивша Югославия подобни часове бяха задължителни в училищата и университетите и включваха идеологическа пропаганда и основни умения за боравене с оръжие.
След като Югославия се разпадна с кръвопролитни войни през 1991 г., Сърбия отмени военното обучение година по-късно, а от 2011 г. сложи край на задължителната военна служба.
Миналия август президентът Александър Вучич намекна, че Сърбия може да върне задължителната военна служба, за да подобри бойната готовност на армията си.
В бюджета си за 2019 г. Сърбия е отпуснала 907 милиона долара или 1,75 процента от брутния си вътрешен продукт за наброяващата 40 000 души армия спрямо 703 милиона долара през 2018 г.
Страната също така подсили военновъздушните си сили с 10 изтребителя МиГ-29, дарени от Русия и Беларус, и с покупката на девет хеликоптера, произведени от Еърбъс.
Вучич и министърът на отбраната Александър Вулин често говорят за осигуряване на още танкове, хеликоптери и бронетранспортьори от Русия.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Министерството на отбраната организира дарителска кампания в подкрепа на семейството на капитан Петър Димитров от авиобазата в Граф Игнатиево
26.02.2019, 17:17
Министерството на отбраната и авиобазата в Граф Игнатиево организират дарителска кампания в подкрепа на семейството на капитан Петър Димитров от изтребителната авиационна ескадрила на авиобазата в Граф Игнатиево. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Към нея се присъединиха военнослужещи от ВВС. В момента се извършва ремонт на ведомствено жилище в района на авиобазата, за да може в петък многодетното семейство да се настани. Военнослужещи събират и доброволни финансови средства, за да подпомогнат младите хора в този труден момент. С лични средства днес в дарителската кампания се включиха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Анатолий Великов и членовете на политическия кабинет към министъра на отбраната. Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-началниците на отбраната - вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, и постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев също дариха средства за кампанията.
Семейството на младия пилот капитан Петър Димитров остана без дом, след като пожар унищожи къщата и цялото им имущество в с. Брестник, община Родопи на 24 февруари 2019 г. Младото семейство има две малки деца - дъщеря на 10 г., момиченце на 1,5 г. и очаква раждането на третото си дете през март тази година. Освен личните си документи двамата родители не са успели да спасят нищо от вещите в горящата къща.
Обръщаме се с призив към всички военнослужещи от въоръжените сили и граждани да се включат в дарителската кампания в помощ на семейство Димитрови. - (видео)
Финансовите средства могат да бъдат изпращани в следната банкова сметка в Уникредит Булбанк на името на Константина Емилова Димитрова:
IBAN: BG05UNCR70001520697983
BIC UNCRBGSF
 
Ниш се превръща във военен център на Балканите
26.02.2019, 17:06
На летище „Константин Велики“ в Ниш се строи хангар за сръбската военна авиация, съобщава електронното издание на белградския ежедневник Srbija Danas.
От редакцията поясняват, че в съоръжението ще се съхраняват 17 изтребители-бомбардировачи Ј-22 „Орао“, чиято модернизация скоро ще започне. След основен ремонт те ще бъдат оборудвани с нови управляеми ракети въздух-земя след основен ремонт. В хангара ще има и самолети G-4 Super Galeb.
Журналистът, писател и военнополитически коментатор Мирослав Лазански посочва, че с новите четири МиГ-29, които ще получи, сръбската авиация ще бъде най-добре оборудваната в региона. Лазански припомня, че предстои Москва да дари на Белград два Ан-26 трябва да пристигнат като дарение от Русия.
Говорейки за значението на изграждането на военен комплекс в Ниш, Лазански обясни, че подобен ход е необходим, за да се засили още повече отбранителната мощ на държавата.
„В Ниш е част от военната ни авиация, част от 98-ма въздушнодесатна бригада със седалище летище Ладжевци. Съществува и командване на сухопътните сили и е ясно, че трябва да има силен авиационен компонент. Там няма хангар за военни самолети. Затова изграждането му е много важно стратегически“, обяснява военнополитическият коментатор.
Пенсионираният офицер от Югославска Народна армия (ЮНА) Веселин Шливанчанин казва, че Ниш, поради географското си положение, е идеален за изграждане на военен комплекс. „Разположението му е такова, че позволява на всяка сила в тази част да бъде бързо разгърната и използвана навсякъде. Той води право към Черно море през България, от долината на Морава до Егейско море и сега до Северна Македония, и най-важната позиция – към Косово и Метохия“, подчертава Сливанчанин.
Съгласно думите му, тъкмо стратегическото разположение на Ниш е причина американците да се страхуват, че Руският хуманитарен център в Ниш може да бъде превърнат във военна база.
„Ето защо американците се притесняват толкова много за руския център, защото ако има нещо стратегическо в центъра на Балканите, то това е Ниш“, обяснява експертът.
Генерал Владимир Лазаревич добавя, че геостратегическото положение на целия регион е важно от гледна точка на отбраната на страната. „Ако бъде изградено, това съоръжение без съмнение има своята обосновка и не е без причина“, уверен е Лазаревич.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Съкращават летните смени в морските военно-почивни домове и хотели
26.02.2019, 16:15
Целта е да се увеличи броят на картите с около 1500.
Предлаганите промени в Наредбата за военно-почивното дело са от съществено значение за по-добрата регулация на ползването на военно-почивните домове и хотели и съответно за повишаване качеството на туристическите услуги, предлагани в тях, се посочва в мотивите към проекта.........Прочети още
 
Парламентът на Украйна одобри участието на войски от САЩ и НАТО в учения
26.02.2019, 14:33
Върховната Рада на Украйна прие закон за допускане на части от въоръжени сили на чужди държави на територията на Украйна да участват в учения през 2019 година, съобщава ТАСС.
"Законопроектът одобрява решението на президента на Украйна за приемане на части от въоръжените сили на други държави на територията на Украйна през 2019 г. за участие в многонационални военни учения", съобщава обяснителна бележка към документа.
Според закона, през юни-октомври, 2000 войници от Съединените щати и НАТО и участниците в програмата "Партньорство за мир" с оръжия и оборудване, "до 30 колесни превозни средства, до 23 самолета и хеликоптери, а на Sea Breeze - 2018 г. през юни - септември - до 2 хиляди войници, до 40 кораба (лодки и плавателни съдове), до 2 подводници, до 41 самолета и хеликоптери, до 100 броя колесни превозни средства."
През 2019 г. са планирани и украинско-румънските учения "Риверайн-2019", многонационалните учения "Кленова Арка-2019" и украинско-британските учения.
Подобни решения се вземат в Украйна всяка година от април 2014 г. Миналата година повече от 3000 американски войници и държави-членки на НАТО с оръжие и военно оборудване взеха участие в многонационално учение за военни части.
За провеждане на съвместни учения в Украйна е необходимо съгласието на Върховната Рада. Съответният законопроект се внася в парламента от президента на страната.
Източник: https://news.bg/
 
Представиха третия том от сборника със студии и статии "България в Първата световна война"
26.02.2019, 12:17

В ЦВК бе представен третият том от сборника със студии и статии "България в Първата световна война" с подзаглавие "Равносметката".

Книгата е издадена от Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ с председател капитан далечно плаване Атанас Илев и е реализирана от Издателство "Пропелер".

Презентацията бе част от проявите на Националния инициативен комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 
Българският червен кръст и Националната гвардейска част организират поклонение пред Докторския паметник в София по повод 141-годишнината от Освобождението на България
26.02.2019, 09:42
Българският червен кръст и Националната гвардейска част организират поклонение пред Докторския паметник в София по повод 141-годишнината от Освобождението на България. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК. Ритуалът ще се състои на 28 февруари 2019 г. от 11.00 часа. Официалната церемония е скромен акт на благодарност и признателност към подвига и паметта на загиналите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари.
Гвардейският представителен духов оркестър и Националната гвардейска част ще отдадат военни почести и ще застанат на почетен караул пред паметника на героите, които със своята хуманна дейност по време на войната създадоха условията за възникването на Червения кръст в България.
Свещеници от Българската и Руската православна църква ще отслужат панихида в памет на загиналите.
Цветя ще поднесат деца от 38 ОУ „Васил Априлов“. В церемонията ще участват посланици, дипломати, политици, държавни ръководители, общественици и граждани.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Сърбия получава от Беларус четири изтребителя МиГ-29
26.02.2019, 09:13
Вчера, 25 февруари, по време на работното посещение на сръбския министър на отбраната Александър Вулин в Беларус, на тържествена церемония в 558-ми авиационен ремонтен завод в Барановичи, Сърбия получи като подарък четири едноместни изтребителя МиГ-29 от наличните машини, съобщи МО на домакините. Така сръбските ВВС ще имат на въоръжение общо четиринадесет самолета МиГ-29 (вкл. три „спарки“ МиГ-29УБ).
В рамките на споразумението между двете страни, тези четири изтребителя ще преминат КВР и модернизация (първи етап) в същия завод, като финансирането ще стане от Сърбия. Работата по четирите машини ще приключи в рамките на 18 месеца, като първите ще са готови преди края на годината. Не се съобщава какви са финансовите параметри на сделката. - (видео)
 
СОСЗР в Старозагорска област провежда уникална социална политика
26.02.2019, 08:50
Ако искате да черпите опит как с провежда успешна социална политика в СОСЗР, е добре да се запознаете с работата на Областната организация в Стара Загора с председател полковник от запаса Стефан Пенев. Това стана ясно от годишния отчет, който се проведе на разширено заседание на Областния съвет. 
Своето уважение към членовете на организацията и активната й обществена дейност изразиха заместник-председателят на Народното събрание подполковник от запаса Емил Христов и заместник-председателят на социалната комисия в парламента капитан  от запаса Георги Гьоков. Двамата са почетни членове на СОСЗР. Във форума се включиха още председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, секретарят на Общинския съвет в Казанлък Ваня Иванова и началникът на Военния клуб Виолета Прокопиева........Прочети още
 

 
Адаптират гранатомет за бойни роботи
25.02.2019, 22:35

Концернът "Техмаш" (част от държавната корпорация "Ростех") адаптира най-новия 40-mm автоматичен гранатомет АГС-40 "Балкан" за роботизирани наземни системи и безпилотни летателни апарати, заяви индустриалният директор на клъстъра за конвенционални оръжия, боеприпаси и специална химия на "Ростех" Сергей Абрамов (на снимката).

„Ние работим в тази посока, всички предприятия, търсят начини да максимизират потенциала на своите продукти и "Техмаш" не е изключение. Изследват се възможностите за инсталиране на този гранатомет на роботизирани наземни системи, изчислява се възможността и за адаптирането му към БЛА” цитира Абрамов агенция ТАСС.
Според него, решението на Министерството на отбраната за започване на серийни покупки на гранатомети АГС-40 ще бъде направено въз основа на резултатите от експериментално-войсковата експлоатация. "След това планираното преоборудване на войските с тези гранатомети ще започне в рамките на ГПВ-2027 (в превод от руски "Държавна програма за въоръжаване до 2027 г."). В същото време Руската федерация ги предлага и за износ” казал Абрамов.
Автоматичният гранатомет 6Г27 АГС-40 "Балкан" с калибър 40 mm е предназначен да замени в армията 30-mm гранатомети АГС-17 «Пламя» и АГС-30. Далечината на стрелбата на новия модел надвишава тази на преди това разработените АГС с 25%, а мощността му на действието - два пъти. - Още за АГС-40 "Балкан"
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
Френският флот прие петата фрегата Клас FREMM
25.02.2019, 22:24
По информация на командването на френските ВМС, на 21 февруари, адмирал Кристоф Празиук, началник на щаба на френския флот, подписа заповед за приемане на петата фрегата Клас FREMM (D655) "Бретан". Подписването на документа ще позволи на фрегата да се присъедини към вече приетите кораби от серията и да започне да изпълнява задачите си по предназначение.
Както съобщава изданието TSAMTO, "Бретан" е седмата фрегата от клас FREMM, построена във Франция и петата предадена на френския флот по силата на договор, подписан с Европейската организация за сътрудничество в областта на закупуване на оръжие (OCCAR), действаща от името на Генералната дирекция по въоръженията към Министерството на отбраната на Франция (DGA).
Полагането на корабния кил се проведе през 2013 г., а церемонията по спускането на вода премина на 16 септември 2016 г. Фрегата е официално предадена на френския флот на 18 юли 2018 г. На 30 август корабът напусна Брест, след което бе тестван в екстремални условия и участва в няколко учения с военноморските сили на съюзнически държави. След тримесечен преход в Северния Атлантик, той се върна в Брест в края на 2018 г.
FREMM е най-голямата европейска програма за изграждане на многоцелеви фрегати, която от 2002 г. съвместно се изпълнява от Франция и Италия под контрола на OCCAR. Общо, 8 фрегати от серията трябва да бъдат приети във френския флот. Първите 6 кораба ще бъдат в противоподводна версия, а 7 и 8 фрегати ще бъдат построени във вариант за противовъздушна отбрана.
Компанията DCNS (сега Naval Group) предаде главната фрегата клас FREMM (D650) "Акитен" на френския флот на 23 ноември 2012 г. На 12 юни 2015 г. втората фрегата от серията - (D652) "Прованс" (формално третият поред кораб, като се брои и доставената на ВМС на Египет фрегата), на 16 март 2016 г. е получена във ВМС на Франция третата (D653) "Лангедок", на 11 април 2017 г. – четвъртата (D654) "Оверн".
Понастоящем в предприятието в Лориен се строят следващите фрегати от серията. През февруари 2018 г. се състоя церемонията по спускането на вода на 6-та фрегата от поредицата - "Нормандия". "Рязането на стомана" за фрегатата "Елзас", която ще бъде построена във вариант за противовъздушна отбрана, започна през юни 2016 г. Двете фрегати във вариант за противовъздушната отбрана, "Елзас" и "Лорейн", ще бъдат доставени през 2021 и 2022 г.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
В Черно море ще има самолетоносач?
25.02.2019, 21:50
Турция ще влезе в клуба на страните със самолетоносачи. В рамките на две години се очаква Военноморските сили на Турция да приемат TCG ANADOLU (L-408), най-големият кораб, влизащ във флота на страната от столетие насам. Бъдещето на кораба обаче зависи от отношенията между Анкара и Вашингтон, пред които има много въпросителни, информира Thе National Interest в статията „Will Turkey Really Get an Aircraft Carrier Armed with F-35s?“ на Robert Farley.
TCG ANADOLU ще бъде четвъртият построен кораб по проект „Хуан Карлос“. Самолетоносачът JUAN CARLOS I влезе в състава на военноморските сили на Испания през 2010 г. HMAS CANBERRA и HMAS ADELAIDE бяха приети на служба във флота на Австралия през 2014 г. и 2015 г.
Испанската корабостроителница „Navantia“ спечели поръчката за строителство на турския самолетоносач, участвайки в надпреварата с турската „Sedef Shipbuilding“. Испанците осигуряват готовия проект, който ще бъде реализиран в турската корабостроителница, която изпълнява по-голямата част от турските поръчки за флота.
Строителството на TCG ANADOLU започна през миналата година и се очаква да премине изпитания през 2021 г. Корабът ще бъде с дължина 231 m и водоизместване 27 436 t, ще може да достига скорост от 21 kn.
На първия самолетоносач по проекта – испанският JUAN CARLOS I, в момента оперират самолети AV-8B Harrier II, които са почти 40-годишни и с изключително ограничени възможности. Възможно е корабът да бъде модернизиран, с което да се осигури оперирането на самолети F-35 B, каквато е всъщност целта на южната ни съседка.
TCG ANADOLU ще оперира и като атакуващ съд, превозвайки различна амфибийна техника и хеликоптери или до 12 изтребителя F-35 B. Дали обаче Турция ще получи от САЩ тези самолети все още не е известно.
Малко вероятно е Турция да има интерес да придобие стари конфигурации на Harrier, което означава, че ползването му като напълно способен лек самолетоносач зависи изцяло от придобиването на F-35 B. Страната отдавна очаква да придобие F-35 A, a морската модификация на изтребителя ще превърне TCG ANADOLU в непреодолим противник на море.
Самолетоносачът вече е заложник на отношенията между САЩ и Турция, които са все по-напрегнати. В допълнение към политическите трудности, произтичащи от опита за преврат през 2016 г. срещу президента Реджеп Ердоган и различията по отношение на ситуацията в Сирия, Турция изрази силен интерес към придобиването на руската система за противовъздушна отбрана S-400.
Поради тези причини Съединените щати в момента не са сигурни, че искат значително да увеличат експедиционните способности на турския флот. Всъщност Локхийд Мартин и американските Военновъздушни сили показват готовност за изключване на Турция от проекта F-35, заявявайки, че това няма да окаже съществено влияние върху кривата на разходите.
TCG ANADOLU ще бъде най-големият турски боен кораб след TCG YAVUZ, бивш немски военен съд, станал част от флота на страната през 1914 г. Самолетоносачът ще даде безпрецедентни способности на турския флот за нападение и десант в Черно море и Източното Средиземноморие. Въпреки подобряващите се отношения между Русия и Турция, TCG ANADOLU ще представлява основен актив на НАТО в Черно море, независимо дали носи или не F-35. Ако Турция обаче върви в друга посока и напрежението с НАТО (и особено Гърция) се увеличи, тогава корабът ще представлява огромен проблем за гръцкото военно планиране. Във всеки случай, TCG ANADOLU драстично увеличава възможностите на Турция за предоставяне на хуманитарна помощ / помощ при бедствия в целия регион.
Ограничени остават средствата на Турция за разгръщане на пълния боен потенциал на кораба. В момента страната може да осигури няколко 3000-тонни фрегати за ескорт на авионосеца, които обаче не разполагат с противовъздушни системи „Аеджис“. Ако Турция не придобие по-големи и по-способни бойни кораби, TCG ANADOLU най-добре ще се осигурява от съвместни групи с други военноморски сили на НАТО. Когато изпълнява мисии близо до дома, TCG ANADOLU ще бъде осигуряван от наземни военно-въздушни бази.
Много неща зависят от решението за F-35, защото той остава единственият за момента напълно способен боен самолет с вертикално излитане. Руски и китайски източници разпространиха слухове за съживяване на свръхзвуков изтребител от 80-те години и дори такива планове да съществуват – все още остават в много ранен етап. Това означава, че за да осигури максимални способности за новия си самолетоносач Турция трябва да подобри отношенията си със САЩ.
Независимо дали Турция най-сетне ще се добере до F-35B, TCG ANADOLU ще се превърне в един от най-важните кораби, които турският флот някога е експлоатирал. Мисиите, които в крайна сметка предприема, в голяма степен ще зависят от политическите решения в Анкара. Колко близо ще остане до САЩ, как ще управлява напрежението с Гърция и как да се справи с Русия. TCG ANADOLU е достатъчно полезна платформа, която може да допринесе значително за решаването на всеки от тези проблеми.
Източник: https://www.maritime.bg/
 
Тракийските дружества искат орден "Стара планина" за Капитан Петко войвода
25.02.2019, 21:32
В рамките на своята Национална програма за честване на 175-та годишнина от рождението на Капитан Петко Войвода Съюзът на тракийските дружества в България внесе до вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов предложение за изключителни заслуги българският национален герой и патрон на тракийската организация Капитан Петко Войвода да бъде удостоен с капитанско звание от Българската армия и получи посмъртно орден „Стара планина" I степен с мечове, съобщава БТА.
Предложението е подкрепено от видни български учени и общественици, сред които акад. Георги Марков, акад. Стефан Воденичаров, акад. Антон Дончев, акад. Васил Гюзелев, чл. кор. Васил Проданов, чл. кор. Иван Гранитски, проф. Стати Статев, посланик Георги Димитров, Симеон Василев, Снежана Тодорова и др.
 
Още един опитен военен пилот премина в запаса
25.02.2019, 21:26
Днес във ВВУБ „Георги Бенковски“ се проведе тържествена церемония по повод освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов. Командирът на авиобазата полковник Петър Банков изказа признателност за проявения професионализъм през дългогодишната му и всеотдайна служба, съобщават от ВВС.
На 20 февруари т.г. майор Попов изпълни последния си полет със самолет “Pilatus” РС-9М. Той бе посрещнат с аплодисменти от своите колеги и сподели, че това е 7777-мо самостоятелно кацане в неговата летателна кариера.
Майор Попов е летец-пилот 1-ви клас, с пролетени почти 3000 летателни часа на самолети L-13 (Blanik); L-29 (Delfin); L-39 (Albatros); МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21ПФМ; Су-25; PC-9M.
Завършил е ВНВВУ „Георги Бенковски” през 1988 г. Започва кариерата си на военен пилот като заместник-командир на звено в авиополк Щръклево. От 1989 до 1994 г. служи в 3 уае Долна Митрополия, а след това в 12 уаб Каменец. От 2007 г. е в ятото на инструкторите от ВВУБ „Георги Бенковски”. Преминал е през следните длъжности: заместник-командир на звено, командир на звено, командир на отделно учебно звено, помощник-началник и началник на отделение „Аеронавигационно осигуряване”, командир на учебна авиационна ескадрила L-39. През 2007г става командир на Ескадрила за подготовка и сертифициране на PC-9M. От 2012г. до сега е Заместник-командир на център за летателна подготовка, той и началник на авиационен учебен център. Летец-инструктор с отлична теоретична и летателна подготовка, който е обучил стотици бъдещи пилоти. Взел е участие в международни учения, авиационни фестивали в България, в „Кечкемет” - Унгария и „Чийли” - Турция.
Източник: http://otbrana.com/
 
ВМЗ: Оръжейният завод в Сопот няма да се приватизира
25.02.2019, 16:27
Най-голямото предприятие от военно-промишления комплекс на България – “Вазовски Машиностроителни заводи” ЕАД („ВМЗ" ЕАД, Сопот), е в списъка на дружествата, забранени за приватизация. Този факт категорично обяснява, че не е възможна нито цялостна, нито частична продажба на завода. За да се направи подготовка за раздържавяване, е необходима санкция на парламента. Всички други твърдения и интерпретации по въпроса са несериозни и подкопават доверието към държавното дружество. Това се посочва в позиция на Съвета на директорите на предприятието, изпратена до медиите.
Повод за изявлението са публикации за предстояща приватизация на оръжейницата. "Не е от компетенцията на ръководството на „ВМЗ“ да дава заключения или съждения по тиражираната информация, че представител на чужда държава е в основата на двата взрива на площадка Иганово през пролетта на 2015 година", пише още в позицията.
Според ръководството предприятието на разполага с данни за нанесени щети по отношение на частна собственост. Напускането на дружеството от Сдружение "Българската отбранителна индустрия" (СБОИ) се дължи на факта, че за толкова години ВМЗ не е получило реална полза от членството си, а в същото време името на предприятието е използвано за постигане на други цели, обясниха от предприятието. „След като за 30 години въпросът с оръжейните лицензи все още се дискутира, това означава, че претенциите на друга държава са неоснователни по този въпрос и той не е добре да бъде повдиган от който и да било от българска страна“, обясняват от Съвета на директорите.
Според последните данни от финансовите отчети на дружеството, печалбата на компанията за третото тримесечие на 2018 г. е в размер на 2,2 млн. лв. при 151 млн. лв. за същия период на 2017 г. Иначе казано - срив с цели 98%.
Общият размер на задълженията е 180 млн. лв. Повишението на общата задлъжнялост идва основно от начисления дивидент към ЕСК в размер на 75 млн. лв. и задължения към доставчици в размер на 40 млн. лв. (при 37,8 млн. лв. година по-рано), става ясно от отчета на дружеството.
Приходите от продажби също се сриват сериозно - със 72 на сто - от 400 млн. лева преди година до едва 111 млн. лева сега. Основният акционерен капитал възлиза на 145 млн. лв. - Още български ВПК
Източник: https://www.investor.bg/
 
Бронираната машина Mbombe 4
25.02.2019, 12:46
На завършилата международна изложба за отбранителна промишленост IDEX-2019, проведена в Абу Даби (Обединени арабски емирства) от 17 до 21 февруари 2019 г., южноафриканската военнопромишлена група Paramount Group представи новата бронирана машина Mbombe 4 (4х4) клас MRAP, позиционирайки я като част от семейството бронирани машини, което включва вече познатите Mbombe 6 (с 6x6 колесна формула) и Mbombe 8 (с 8x8 колесна формула). Твърди се, че и трите машини от семейство Mbombe имат до 70% общи възли.
Първият клиент на Mbombe 4 стана Министерството на отбраната на ОАЕ, което обяви на 17 февруари, в първия ден на IDEX-2019, за сключен договор за закупуване на четири автомобила от този тип (очевидно за тестови изпитания) в размер на 2,7 милиона щатски долара. Mbombe 4 ще бъдат тествани и от други два потенциални клиенти. Машината Mbombe 4 има общо бойно тегло 16 t и тегло на полезния товар до 2700 kg. Капацитетът му е за осем души, включително двама членове на екипажа. Машината е оборудвана и с кърмова рампа. Изцяло завареният носещ корпус, както се посочва, осигурява балистична защита на нивото STANAG 4569 Level 3 (с допълнителна защита може да се увеличи до ниво 4). Противоминните защитни мерки, включително дъното, което е V-образно, осигуряват заявеното ниво на защита срещу взривяването им на STANAG 4569 Ниво 4а и 4б.
Mbombe 4 е оборудван с 336-kW Cummins 6-цилиндров дизелов двигател с турбокомпресор, съчетан с шестстепенна автоматична скоростна кутия на Allison. Максималната скорост по шосе е 140 km/h, а запасът от ход е до 800 km. Окачването е независимо, със блокировка на диференциалите на двата моста, колела с гуми 16.00 x E20 с централизирана система за контрол на налягането. Управлението е с електропривод. Машината е оборудвана с мощна климатична система от 14 kW.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Tejas Mk.1 на индийските ВВС е в готовност за бойно използване
25.02.2019, 12:40
В рамките на изложението Aero India 2019, на 20 февруари, беше обявено, че леките бойни самолети Tejas Mk.1 са достигнали статус на пълна готовност за бойно използване (Final Operational Clearance – FOC). Това заяви секретарят за научноизследователска и развойна дейност и ръководител на организацията за научни изследвания в областта на отбраната към Министерството на отбраната на Индия д-р Дж. Сатиш Реди. В същия ден съответният сертификат беше предаден на командващия на Индийските военновъздушни сили, маршалът от авиацията Бирендер Сингх Дханоа.
Това събитие се проведе след като Сертифициращият център за годност на военните въздухоплавателни средства (CEMILAC), упълномощен да сертифицира военни самолети и бордови системи, одобри производството на Tejas в конфигурацията FOC. Постигането на статуса FOC означава оборудването на самолетите за първоначална готовност за бойно използване (IOC) с нови бойни системи и оборудване, включително ракети "въздух-въздух" с голям обсег, използване на оръжия "въздух-земя", презареждане във въздуха и подобряване на полетните характеристики.
Чертежите на самолета в конфигурацията FOC вече са предадени на Hindustan Aeronautics Limited (HAL) за начало на серийното производство след модификацията на самолета до версията IOC.
Въпреки това, според високопоставени източници, Tejas Mk.1 все още трябва да получи FOC-разрешения по отношение на възможността за повторен пуск на двигателя, както и за стрелба от двуцевното оръдие ГШ-23.
Самолетът LCA Tejas Mk.1 достигна първоначалната си готовност за бойно използване (IOC) през 2013 г. Самолетите от тази конфигурация бяха включени в бойната структура на 45-та ескадрила на Индийските военновъздушни сили през юли 2016 г. Оттогава 10 самолета са завършили над 1500 полети.
В бъдеще Агенцията за авационни разработки ADA (Aeronautical Development Agency) и Hindustan Aeronautics Limited (HAL) планират да разработят учебно-тренировъчни самолети, базирани на LCA Mk.1, който бе наречен Supersonic Omni Role Trainer (SPORT). Въпреки това разногласията относно изискванията към тази програма с ВВС остават сериозен проблем.
Както се съобщава, разработката на LCA, който да замени изтребителите МиГ-21, започна още през 1983 г. Проектът е разработен от ADA, Hindustan Aeronautics Limited, Съвета за научни и промишлени разработки (CSIR), Организацията за научни изследвания и развитие на отбраната към индийското Министерство на отбраната, индийските военновъздушни сили и редица други организации. Първият полет от 18 минути LCA TD-1 направи на 4 януари 2001 г. Първият свръхзвуков полет се състоя през август 2003 г. По различни причини проектът значително изостава от първоначално договорения график. - Още за Tejas
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Сирийските кюрди предадоха на Ирак над 280 бунтовници от ИДИЛ
25.02.2019, 09:15
Поддържаната от САЩ въоръжена коалиция "Сили на демократична Сирия" (СДС, чийто гръбнак са кюрдските отряди), предаде на Ирак над 280 бунтовници от терористичната групировка "Ислямска държава". Това съобщиха ТАСС и Reuters, позовавайки се на изявление за службата за сигурност на Ирак.
Според изявление на иракските военни, предадените бойци са били част от арестуваните от СДС. От Силите на демократична Сирия са задържали над 500 граждани на Ирак. Продължава процесът на репатриране на останалите членове на терористичната групировка.
В неделя представител на въоръжените сили на Ирак в провинция Анбар полковник Мухамед ад-Дулейми информира за предаване на сирийските кюрди в Багдад на 180 терористи от "Ислямска държава", прихванати в Сирия.
На 16 февруари президентът на САЩ Доналд Тръмп призова европейските страни да задържат и предадат на съд над 800 свои граждани, присъединили се към "Ислямска държава" и след това пленените в Сирия сили и коалиции. Американският лидер предупреди европейските съюзници, че в противен случай бойците ще бъдат пуснати.
Източник: http://www.dnesplus.bg/
 
123 години от рождението на знаменития авиоконструктор Цветан Лазаров
25.02.2019, 08:39
На 25 февруари 1896 г. в Плевен е роден Цветан Лазаров Лазаров. Средно образование завършва в Плевен. Участва в Балканските и Първата световна войни. Постъпва в авиационното училище в Божурище през 1918 г, където завършва пълен курс за пилот с чин подпоручик.
Служи като летец до 1 февруари 1920 г, когато по силата на Ньойския договор е демобилизиран. През 1922 г. заминава за Германия и завършва Висшето техническо училище в Шарлотенбург. През 1926 г. е назначен за конструктор в Държавната аеропланна работилница Божурище, където участва в разработката на самолети ДАР.
През 1932 г. Цветан Лазаров заема длъжността технически директор в новооткритата българо-италианска самолетна фабрика „Български Капрони“ в Казанлък, а през 1936 г. се връща отново в ДАР – Божурище, за да оглави конструкторския отдел.
В периода 1942 – 1949 г. Цветан Лазаров е главен инженер- конструктор на Държавната самолетна фабрика, Ловеч. В периода 1948 – 1954 г. вече като професор, той оглавява Катедрата по самолетостроене в Държавната политехника в София. Във Военна академия е началник на Техническата авиационна катедра.
Цветан Лазаров е основоположник на аеродинамичните изследвания в България. Автор е на конструкцията на самолетите ДАР-6, КБ-3„Чучулига-1“, ДАР-9 „Синигер–, ДАР-10А, ДАР-10Ф, Лаз-7, Лаз-8, Лаз-7М и Лаз-12, от които общо са произведени 381 броя. Последно войнско звание – полковник.
Умира на 13.01.1961 г.
 

 
Да върнем достойнството на българската армия
24.02.2019, 20:32
Тези дни от властта чухме предложения армията да се включела за потушаване на вътрешни социални конфликти. Неприемливо. БСП се отнася сериозно към съдбата на армията, основните ни предложения, свързани с отбраната и въоръжените сили, са очертани във втора глава, раздел трети на "Визия за България". Там са дефинирани и основните приоритети.
На първо място се посочва, че формиране на отбранителната политики трябва да се извърши на основата на Стратегически преглед на отбраната и в резултат на него да се изготвят: Бяла книга на отбраната, План за развитие на въоръжените сили и План за модернизацията на БА със съответните инвестиционни проекти......Прочети още
 
Гърция: Стремим се да станем главен отбранителен партньор на Македония
24.02.2019, 19:18
Нашият стремеж е да станем главен стратегически отбранителен партньор на Северна Македония в поддържането на мира и укрепването на сътрудничеството на Балканите, каза гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис в интервю за неделното издание на вестник "Катимерини", цитирано от агенция МИА.
В първото интервю, откакто пое поста министър на отбраната, Апостолакис обяснява, че ако Гърция даде свой принос за трансформирането на армията на Северна Македония, това би могло да предотврати влияние на други регионални кандидати, предаде БТА.
"Прилагането на Преспанския договор и интеграцията на Северна Македония в НАТО създават условия за укрепване и разширяване на сътрудничеството със съседната страна в областта на отбраната, утвърждавайки взаимоотношенията и осигурявайки повече бенефиции, които не са ограничени само в сектора на отбраната. Всъщност потенциалният ни принос за трансформацията на въоръжените сили на Северна Македония ще отдалечи другите регионални кандидати, които би могло да се опитат да извлекат ползи и да окажат влияние върху нашия съсед. Нашият стремеж е нашата страна да стане главен стратегически отбранителен партньор на Северна Македония в поддържането на мира и укрепването на сътрудничеството на Балканите", казва гръцкият министър на отбраната за "Катимерини", цитиран от МИА.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Наплив от желаещи за Военноморското училище
24.02.2019, 13:07
Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ отвори в петък и събота вратите си за всички бъдещи студенти и курсанти. Напливът от желаещи, които да се запознаят отблизо с Морско училище, надмина всички предварително заложени очаквания. В рамките на два сеанса, които бяха проведени през първия ден, над 150 младежи проявиха интерес към новите специалности, предлагани във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Желаещите да се обучават в Морско училище взеха участие в демонстрация на безпилотни летателни апарати (дронове). По време на демонстрацията им бе разяснено, че в плана за обучение на студенти за гражданския флот и курсанти за нуждите на Министерството на отбраната са заложени курсове за управление на дронове. Всички посетители участваха в жива демонстрация на различни компютърни атаки. Разгледаха и се запознаха с учебно-материалната база и симулационните комплекси в катедрите „Информационни технологии“, „Електроника“, „Корабоводене“, „Корабни силови уредби“ и в Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона.
По време на Деня на отворените врати във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бяха промотирани и най-новите специалности „Киберсигурност“ – със срок на обучение 4 години за студенти, и специализация „Кибероперации“ – със срок на обучение 5 години за курсанти. След успешно завършване курсантите придобиват две образователно-квалификационни степени: бакалавър по гражданската специалност „Киберсигурност“ в професионално направление „Комуникационна и компютърна техника“ и бакалавър по военната специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, специализация „Кибероперации“, в професионално направление „Военно дело“. На същите се присвоява военното звание „лейтенант“, съобщават от ВВМУ.
Източник: http://otbrana.com/
 
Иран успешно изстреля крилата ракета от подводница по време на учения в Ормузкия проток
24.02.2019, 12:20

Иран днес изстреля за първи път крилата ракета от подводница по време на продължаващото военно учение в Ормузкия проток, предаде Асошиейтед прес, като се позова на ирански медии.
"На третия ден от ученията подводница от иранските ВМС от клас "Гадир" успешно изстреля крилата ракета", съобщи официалната агенция ИРНА. - (видео)

Другите подводници на Иран, "Тарек" и новата "Фатех", която е собствена иранска разработка, имат същата противокорабна способност, се казва в изявление на въоръжените сили, което не уточнява обхвата на ракетата. Агенция Фарс показа снимка на изстрелването.
Над 100 бойни кораби, подводници, хеликоптери и разузнавателни самолети участват в тридневните ежегодни учения "Велаят-97" на огромна територия от Ормузкия проток до Индийския океан, които приключват днес, отбелязва Ройтерс. - (видео)
Източник: http://www.bta.bg/

 
Русия, Иран и Турция не планират съвместни военни действия в Сирия, увери Сергей Лавров
24.02.2019, 12:03
Русия, Иран и Турция не планират съвместни военни действия на сирийска територия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за Виетнамската телевизия, Централната телевизия на Китай - Си Си Ти Ви, и за китайската телевизия "Феникс", предаде ТАСС.
"Русия и Иран действат на територията на Сирия по покана на легитимното сирийско правителство. Турция се позова на загриженост във връзка със заплаха за своята сигурност, а сирийското правителство протестира  срещу пребиваването на турски военни на територията на държавата", добави Лавров.
Дамаск обаче подкрепи създаването на  "тройката от Астана" - Русия, Иран и Турция, което "позволи да постигнем нещо, което никой не успя - да осигурим реално спиране на огъня в по-голямата част от територията на Сирия и започване на пряк диалог между правителството и въоръжената опозиция", изтъкна руският държавник.
Западът залагаше на сирийската опозиция в емиграция, а "форматът от Астана внесе качествена промяна в ситуацията", каза Лавров. "На масата на преговорите седнаха директно хората, които се изправят един срещу друг на бойното поле с оръжие в ръце", обясни той.
Това е най-важното, защото в крайна сметка именно от тях - от сирийската армия и въоръжената опозиция, зависи как ще се развият нещата "на терена", допълни руският министър.
В буферната зона, създавана на сирийско-турската граница, може да бъде разположена руска военна полиция, съобщи Лавров. "Окончателният формат на тази зона в момента се договаря с участието на военните - естествено се взема предвид позицията на Дамаск и в максимално възможна степен се вземат предвид интересите на Турция", увери той.
Русия и Турция не са стигнали до разбирателство по въпроса кои кюрдски формирования в Сирия да бъдат смятани за терористични, а кои не, посочи Лавров.
"В по-голямата част от сирийската територия се спазва режимът за спиране на огъня, каза той. Остава проблемът в Идлиб, където трябва да бъдат разграничени конструктивно настроената опозиция и терористите, също и на североизток, където САЩ създадоха множество проблеми, залагайки на кюрдите, с които започнаха да заселват земите на арабите - това предизвика раздразнение у тях и загриженост у Турция."
"Може би замисълът на Вашингтон е бил тъкмо такъв - да създадат толкова проблеми, за да може после да ръководят процеса", добави руският външен министър.  
Източник: http://www.bta.bg/
 
Франция призова Германия да облекчи правилата за износ на оръжие
24.02.2019, 11:56
Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер (на снимката) заяви, че Германия трябва да облекчи стриктните си правила за износ на оръжие за страни извън ЕС, за да помогне на отбранителната индустрия, предаде Ройтерс.
Франция се оплаква, че съвместните проекти за производство на оръжие се бавят поради отказа на Берлин да разреши издаването на разрешения за износ на оръжие за Саудитска Арабия, която е важен клиент.
През ноември Германия реши да откаже издаването им заради убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на Рияд в Истанбул. Германските власти не забраниха официално изпълнението на одобрени сделки, но призоваха индустрията да се въздържа от подобни доставки отсега нататък.
"Безполезно е да се произвеждат оръжия чрез подобреното сътрудничество между Германия и Франция, ако не можем да ги изнасяме", заяви Льо Мер пред в. "Велт ам зонтаг". "Ако искаме да сме конкурентноспособни и ефективни, трябва да можем да изнасяме за страни извън Европа", добави той.
Френският министър на икономиката подчерта, че Франция също има относително строги правила за износ на оръжие. "Надяваме се, че ще успеем да постигнем споразумение с Германия по този жизненоважен въпрос", добави той.
Германия и Франция работят по съвместно предложение за разработването на принципи за износа на оръжие за страни извън ЕС. През януари германският канцлер Ангела Меркел заяви, че съюзът трябва да засили сътрудничеството в областта на отбраната и особено в областта на разработването на оръжейни системи, предупреждавайки германците, че може да се наложат компромиси със строгите правила за износ на оръжие.
Източник: https://www.investor.bg, БТА
 
Virgin Galactic достигна за втори път космоса
24.02.2019, 08:16
Ракетоплана VSS Unity, от типа SpaceShipTwo, на Virgin Galactic успешно достига за втори път до космоса. Това стана при полет в петък, 22 февруари 2019 г.
Полетът бе извършен малко повече от два месеца, след първото достигане до космоса за VSS Unity и въобще за ракетоплан от типа SpaceShipTwo. При полетът вчера бе стигната височина от 89,9 km., което е малко повече от предишния полет.
VSS Unity излетя окачен под специалния четиридвигателен самолет WhiteKnightTwo, който е наречен VMS Eve. Излитането бе осъществено от космопортът Мохаве, намиращ се в Калифорния, в 8,00 часа местно време.
Около 50 минути по-късно VSS Unity се отдели от VMS Eve и включи ракетния си двигател. Ракетопланът ускори до скорост от малко над M 3,0. - (видео)
На борда се намираха не само двамата пилоти, Дейв Мекей и Майкъл Мазучи, но и трети член на екипаж, който беше в пътническата кабина. Това бе Бет Моузес, главен инструктор на астронавтите във Virgin Galactic. Нейната задача бе да оцени изживяването от полета в пътническата кабина. И за тримата, това бе първи полет до космоса.
На борда се намираха и четири експеримента на NASA, които бяха в областта на поведението на течности и газове в условия на микрогравитация. В ракетоплана имаше и измервателно оборудване.
Virgin Galactic е компания част от Virgin Group, чийто основател е британския милиардер Ричърд Брансън. Основната ѝ задача е да осигури лесен достъп до космическото пространство за туристи.
На борда на всеки SpaceShipTwo ще могат да се качват шестима космически туристи, плюс двучленен екипаж. Типичният полет ще е подобен на днешния – излитане с помощта на самолет от тип WhiteKnightTwo, откачане от него, ускоряване с бордния ракетен двигател, достигане до космоса, където туристите ще са за кратко в условия на микрогравитация и ще могат да видят планетата Земя от космоса, след което с планиране машината ще каца. Продължителността на полетите ще е около 90 минути.
Цената на един билет ще бъде около $250 000, като до момента Virgin Galactic са събрали депозити от около 700 човека. Все още не е ясно кога ще започнат редовните космически полети с апарата.
Брансън се надява, че той лично ще успее да полети на борда на SpaceShipTwo до юли 2019 г., с което да отбележи половин вековният юбилей от кацането на хора на Луната.
Ричърд Брансън смята, че SpaceShipTwo ще има и научни приложения, като по време на днешния изпитателен полет, на борда на ракетоплана се е намирала изследователска апаратура на NASA.
Virgin Galactic стартира през 2004 г., като за база се използва проекта SpaceShipOne, който през същата година става първият частно финансиран апарат, който достига космоса. Проектът обаче върви бавно и проблематично. През 2007 г. по време на наземни тестове на ракетния двигател се случва взрив, при който загиват трима. През октомври 2014 г. първият построен SpaceShipTwo се разрушава в полет след грешка на екипажа, при което загива един от пилотите. - Още Космос
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолет
24.02.2019, 08:02
Турското Главно управление на отбранителната промишленост SSB е сключило договор с местната авиокосмическа компания TAI за създаване на нов тежък щурмови вертолет. Това е станало в петък, 22 февруари 2019 г.
Проектът, който в момента е известен само с турското название „Ağır Sınıf Taarruz Helikopter”, буквално означаващо тежък щурмови вертолет, трябва да полети през 2024 г. и да има излетна маса от 10 тона. Неофициално проектът е известен, като АТАК 2
Машината ще се задвижва от два газотурбинни двигателя, ще има двучленен екипаж, вградено оръдие, управляемо и неуправляемо ракетно въоръжение с маса до 1200 kg. и ще бъде оптимизирана да работи във високопланински условия. Цели се максимално използване на турско въоръжение, авионика и оборудване. Други технически детайли по проекта не се съобщават.
Новият вертолет в перспектива ще замени сега използвания Т129 АТАК, който се явява лицензен вариант на италианския AW129. Разпространените илюстрации на новия проект, обаче показват силно сходство с T129.
Още в края на 2017 г. Турция обяви, че има намерение да създаде по-тежък боен вертолет от наличните Т129 АТАК. Следващият проект, който бе с условното означение АТАК 2, трябваше да има излетна маса от 6 – 7 тона и да се създаде на базата на 6-тонния транспортен Т625, който се изпитва в момента.
Явно обаче изискванията към машината са нараснали, а с това се е повишила сериозно и масата ѝ. - Още за Т129 АТАК
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
В родната казарма имаше тежки моменти, но веселите ни зареждаха с енергия
24.02.2019, 07:45
Не щем войни и битки нови, но щом врагът потегли в бой, ще го посрещнем ний готови и в тоя бой ще падне той!", така набивахме крак преди години в железния строй на Българската народна армия и пеехме марша на Варшавския договор. Знаехме, че "От Прага до Владивосток нас правда свята днес ни води", но отвъд Прага в Берлин беше и дружеската Национална народна армия на тогавашната Германска демократична република. А зад всички ни стоеше могъщата Съветска армия, запечатила на знамената си Москва, Сталинград, Курск, Киев... На 23 февруари винаги чествахме празника на тази славна армия, прогонила със съюзниците си кафявата чума от Европа. На тоя ден бакарите в поделенията се облизваха апетитно, разливащи по масите празничното меню на "великия наш войник".
Времена и спомени. За мъжкарството, за другарството на плаца, в учебните кабинети и в ученията в "бойна" обстановка. Разбира се, трудностите се забравят, непорядите се прощават, в спомените остава хуморът, за да ни топли под бялата "покривка на главите ни", над главите на бившите редници, натегачите ефрейтори и педантичните младши сержанти. Затова сега ще драсна няколко смешни редовце от баналните разкази на мъжете, които в женска компания започват така: "Когато бяхме войници...".......Прочети още
 

 
На фокус: МиГ-31БМ
23.02.2019, 21:12
Поредната двойка изтребители-прехващачи Миг-31БМ попълни състава на ескадрила на смесения авиополк на обединението на ВВС и ПВО на Северния флот на Русия. В авиоремонтния завод в Тверска област машините са преминали през модернизация на авиониката и радиоелектронните системи, съществено подобрявайки техническите характеристики, което позволява използването им за осигуряване на ПВО в Арктическата зона. От декември миналата година на въоръжение в полка са постъпили вече 10 подобни самолета.
 
ТАСС: Турция се опитва да се споразумее със САЩ за ракетите С-400 и изтребителите F-35
23.02.2019, 18:50
Представители на министерствата на отбраната на Турция и Съединените щати ще продължат преговорите за разрешаване на проблемите при доставките на американски изтребители F-35 от пето поколение и придобиването на руските зенитни ракетни системи C-400 в Анкара. Това се посочва в изявление, направено в събота от министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар след разговори с и.д. министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан във Вашингтон, предава TACC.
"Обменихме мнения и информация по отношение на F-35 и C-400 и се съгласихме да продължим преговорите по тези теми и да направим всичко възможно да разрешим проблемите между нашите страни. Ще се опитаме да постигнем известен напредък през следващите дни", каза Акар.
През ноември 2016 г. стана известно за преговорите между Турция и Руската федерация относно закупуването на S-400. Известно е, че сключването на договора е потвърдено от руската страна на 12 септември 2017 г., в същото време турският лидер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вече е направено авансово плащане по договора. Турция ще стане първата държава от НАТО, която ще получи С-400 от Русия, броят на доставените комплекси не е официално определен.
Американският помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси в оставка , Уес Мичъл, на 26 юни 2018 г. предупреди, че придобиването на С-400 от Турция ще доведе до прилагане на санкции срещу Анкара и качествена промяна в двустранните отношения. Освен това, както подчертава Мичъл, Съединените щати могат да откажат да предоставят самолети F-35 на Турция.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Шведският самолет за въздушно разузнаване Tp-86 Sabreliner
23.02.2019, 12:00
Шведският разузнавателен самолет Tp-86 Sabreliner е построен на основата на военно-транспортните самолети Т-39, разработени от американската компания North american aviation.
Основните характеристики на самолета са: максимално излетно тегло 8498 kg, максимална скорост на полета 906 km/h на височина 6550 m, крейсерска скорост 797 km/h, практически таван 13,720 m, максимално разстояние на полета 3410 km. Силовата установка включва два турбореактивни двигателя JT12A-8 с тяга по 14.68 kN. Дължината на самолета е 14,34 m, височината - 4,88 m, размахът на крилата - 13,54 m.
Самолетът разполага с електронното разузнавателно оборудване CARABAS (Coherent All Radio Band Sensing) и линия за предаване данните. Тя е разработена в Швеция и според някои от нейните тактически и технически характеристики и задачите, които решава, може да бъде сравнима с американската система JSTARS ( Joint Surveillance and Target Attack Radar System).
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Военноинвалидите и военнопострадалите в столицата отчитат трудна година
23.02.2019, 10:35
Снимка: Димитър БебеновСтоличните военноинвалиди и военнопострадали отчетоха поредната, изпълнени с трудности, година. Това са 534 мъже и жени, загубили здравето си или свои близки, в защита на родината.
В момента, посочи в доклада си председателят на дружество „Военноинвалид“ Емил Гуджев, делът на работещите военноинвалиди с около 70 процента загубена работоспособност, с диагноза психически отклонения и с пенсия до 175 лв, които са трудоустроени, е почти нулев. Това е така, въпреки че според лекарите и решенията на ТЕЛК, те имат, макар и ограничена, възможност за работа. Става дума за млади хора, като някои от тях нямат дори близки. Как живеят, попита г-н Гуджев. Отговорът в доклада на ръководството на дружеството е „Все по-зле и по-зле!“. Погледите и очакванията са обърнати към държавата.
Не са малко случаите, продължава председателят, в които военноинвалиди с около 50 на сто загубена работоспособност с други заболявания, които са трудоустроени, биват съкращавани от работа, веднага щом техните работодатели разберат, че са хора с увреждания. Така те трябва да преживяват с малката си пенсия. Това обаче не е единственият негативен резултат. Следва изпадане в депресивни състояния, придобиване на силно изразено чувства за малоценност, загуба на трудови навици и на равен шанс за личността реализация и социална адаптация в обществото. Става дума за хора в съвременното ни общество, които студуват през зимата, пестейки от отопление. Нямат възможност сами да поемат разходите си за жилищата, когато са техни собственици. В масовия случай се хранят по един път на ден, не винаги с качествена и пълноценна храна. 28 от тях ползват социалната кухня към МО. Там получават храна един път през работните дни.
Не са малко и проблемите, когато тези хора трябва да влязат в дебрите на законодателството.  За това дружеството е установила всекидневни дежурства за консултации на нуждаещите си. Категорично е предупреждението, например, да не допускат отнемането на военната инвалидност, когато се явяват пред ТЕЛК за удължаване на срока или за промяна на процента загубена работоспособност. Не бива да се забравя, че пенсията за военна инвалидност, колкото и недостатъчна да е, е пожизнена. И още – при отказ от нея се губят правата по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Ще останат и без възможност за подпомагане. По линия на Комисията за материално подпомагане към МО, например, за миналата година, на 145 души от дружеството са отпуснати общо 31 380 лв. От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите са подпомогнати 17 души с общо 3400 лв. На наследниците на починали военноинвалиди и военнопострадали  са отпуснати общо 6 000 лв. По време на събранието бяха разяснени правата по Закона за хората с увреждания, във връзка с получаваната месечна финансова подкрепа. 
През 2019 г. дружество „Военноинвалид“ в София навършва 106 години от създаването си. След двете Балкански войни военноинвалидите са около 10 000, а семействата на загиналите около 40 000. Търсейки изход от болките и страданията и в защита на правата си военноинвалидите решават да създадат своя организация. Първи са в столицата. Както стана ясно по време на събранието това са години на борба, която дружеството продължава и днес.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
23 февруари – Ден на защитника на Отечеството
23.02.2019, 09:42
Във връзка с държавния празник на Руската Федерация, Деня на Защитника на Отечеството, на 22 февруари в София ще се състои ритуал по поднасяне на цветя на знакови мемориали. - (видео)
В церемонията ще участват извънредният и пълномощен посланик на Русия в Република България Анатолий Макаров, аташето по отбраната, служителите на посолството и на апарата на аташето по отбраната. Те ще положат венци и цветя пред паметниците на съветските воини в София.
На мероприятието са поканени представители на висшето българско ръководство, Министерството на отбраната на РБ и други министерства, на дипломатически и военни мисии на държавите, акредитирани в България, неправителствени и обществени организации.
Церемонията ще бъде проведена пред паметника на Съветската Армия в Княжеската градина(10.00 часа) и пред Паметника - костница на съветските воини в квартал “Лозенец” (10.30 часа).
 
"Посейдон" е оръжието, което ще принуди американските "ястреби" да се включат в цялостен диалог
23.02.2019, 08:50
"Потенциална атака от подводни ядрен дрон "Посейдон" създава по-голяма паника в Съединените щати, отколкото евентуална ракетна атака, идваща от космоса", каза за интернет портала "Взгляд" председателят на Общоруското движение за поддръжка на флота капитан 1-ви ранг от запаса Михаил Ненашев (на снимката).
"Първо, реализацията на проекта "Посейдон" е показател за изключително високите възможности на местните корабостроителни компании, които са част от "Обединената корабостроителна корпорация ","Севмаш" и много други кооперации, които са неразделна част от тази система", каза капитанът първи клас Михаил Ненашев. Той е убеден, че завършването на този проект "е нанесло удар на скептиците, които не вярваха в успешния му край", заяви експертът за интернет портала "Взгляд".
"Те казваха, че не можем да постигнем технологичен пробив в прекалено сложната технологична сфера за производство на оръжия от този тип, в която "Западът" е суверенен владетел от дълго време", каза Ненашев, добавяйки, че "в момента имаме нещо, което може да бъде оценено на практика". Тестването на полигон показа, че "този проект вече не е само в маркетинговите презентации, но и в материализирана физическа форма, от чист метал", каза той.
"Второ, сега можем да кажем, че нивото на професионално образование на квалифицирания военно-промишлен персонал, работещ в корабостроителните компании, както и на екипажите на подводниците в оперативната структура на руския флот, са на такова високо ниво, че вече са способни да защитят страната ни с помощта на новите оръжия", подчерта Ненашев.
Позовавайки се на западни анализи, той отбеляза, че потенциалната атака от подводното ядрено оръжие "Посейдон" създава повече истерия в САЩ, отколкото евентуален ракетен удар от космоса. "Когато американците разберат, че буквално за една нощ техните най-важни градове могат да бъдат изтрити от лицето на Земята, те прагматично ще преценят, че се нуждаят от сделка с Русия. "Посейдон" е оръжието, което ще принуди "ястребите" на САЩ да започнат всеобхватен диалог с нашата страна. Добрата дума, подправена с "Посейдон", е много по-ценна от обичайните добри думи“, обясни Ненашев.
Президентът на Русия Владимир Путин също потвърди, че "Посейдон" скоро ще стане част от руските въоръжени сили - "През пролетта първата атомна безпилотна подводница ще бъде пусната на вода. Всичко се изпълнява по установения план", увери руският президент в посланието си пред Федералното събрание неотдавна. Веднага след обръщението на руския президент говори министърът на отбраната Сергей Шойгу, който каза, че изпитанията на ядрения подводен дрон "Посейдон" на полигон са практически завършени, а думите му бяха потвърдени от видеоматериал, публикуван от министерството на отбраната.
Какво всъщност е "Посейдон"?
Това е руски стратегически ядрен подводен дрон-торпедо с междуконтинентален обсег, който може да променя начина си на движение. Според източници от западното разузнаване това подводно устройство ще бъде оборудвано с термоядрени оръжия. Пространството за полезен товар (бойна глава) ще е с дължина 6,5 м. Според американското разузнаване такова голямо пространство е достатъчно, за да се приспособи бойна глава, равняваща се на 100-150 мегатона тротил.
Специално разработеният ядрен реактор и конструкцията на "Посейдон" ще му осигурят изключително представяне (неограничен обхват, максимална подводна скорост до 200 км/ч, движение на дълбочина до 1000 м).
Наскоро руски източници съобщиха, че стратегическият подводен дрон ще носи бойна глава с мощност 2 мегатона. В допълнение към ядрената бойна глава "Посейдон" ще може да носи и конвенционална бойна глава, което е малко вероятно, като се има предвид цената на такъв "колос", която със сигурност не е малка за извършване на операции в тактически мащаб.
"Тези технико-тактически характеристики на "Посейдон" ще направят всички предишни усилия на САЩ за изграждане на глобална система за противоракетна отбрана напълно безполезни", заяви руският контраадмирал от запаса Всеволод Хмиров. Той изрично подчерта, че новият руски подводен дрон ще бъде изключително трудна цел за откриване и дори още по-труден за евентуално прехващане.
Източник: https://bg.rbth.com/
 
От Стокхолм информираха за опасно сближаване на шведски и руски самолети над Балтийско море
23.02.2019, 08:00
Над Балтийско море руски изтребител Су-27 от състава на дежурните сили за ПВО и извършил визуална идентификация, като се е приближил до шведски разузнавателен самолет Gulfstream на по-малко от 20 метра, съобщават на сайта си въоръжените сили на Кралство Швеция, предава ТАСС.
В съобщението се казва: „По време на полета в международното въздушно пространство над Балтийско море на 19 февруари зад шведския разузнавателен самолет се движеше руски Су 27. Руският самолет прелетя на по-малко от 20 метра разстояние". За инцидента от въоръжените сили са съобщили на правителството в Стокхолм, се уточнява в документа.
"Това не е приемливо поведение. Министерството на отбраната оценява тези действия като излизащи извън рамките на нормите“, е коментирал в интервю за шведското радио Петер Хултквист, министър на отбраната на Швеция.
По-рано руските власти неведнъж са обявявали, че всички полети на руските военни самолети и движението на корабите се извършват при строго спазване на международните правни норми.
 
Словакия ще поддържа МиГ-29 поне до края на 2023 г.
23.02.2019, 07:22
Словашкото правителство реши, че ще удължи експлоатацията на изтребителите МиГ-29 до края на 2023 г., с опция за още една година. Поддръжката ще се извършва от РСК „МиГ”.
Правителственото решение идва след като ноември 2018 г. МО на Словакия излезе с доклад в който се дават три варианта за непосредствено развитие на словашката изтребителна авиация – отказ от МиГ-29 и чакане доставката на F-16, като през това време охраната на словашкото въздушно пространство се поема от съседна НАТО-вска държава; удължаване на експлоатацията до 2023 г. с договор с РСК „МиГ” или удължаване на експлоатацията до 2023 г., но с договор с Полша.
Словашкото МО бе препоръчало запазването на МиГ-29, но не даваше предпочитание къде да се поддържат словашките изтребители. Сега словашкото правителство е решило да се продължат договорните отношения с РСК „МиГ”, тъй като Полша не е успяла да гарантира, че ще поддържа словашките изтребители в обемите, които Словакия желае.
В момента словашките МиГ-29 са на абонаментна поддръжка с РСК „МиГ”, като средно се заплащат около €50 млн. годишно за около 1000 часа нальот.
В новия договор, който ще влезе в действие след изтичането на настоящия през ноември 2019 г., се предвижда намаляване на обема на заявените часове и така четиригодишния договор за поръчка ще бъде на стойност малко над €120 млн. В него ще има опция за удължаване на срока му с една година.
Решението обаче предизвика напрежение в управляващата Словакия коалиция, като партията Most–Híd, която представлява етническите унгарци, се обяви срещу поддръжката на МиГ-29 и настоя за незабавното му сваляне от въоръжение.
През декември 2018 г. Словакия подписа договор за доставката на 14 броя F-16 Block 70, като първите машини ще се доставят в края на 2022 г., а цялата сделка ще бъде изпълнена до края на 2023 г. - Още за МиГ-29
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
За най-новите си корвети финландският флот избра зенитни ракети от САЩ
22.02.2019, 21:52
Финландското Министерство на отбраната обяви, че ще придобие зенитни ракети RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM), произведени от американската компания Raytheon. Както е обяснено от Naval Today, те са предназначени да въоръжат четири корвети, които ще постъпят на въоръжение във флота на страната като част от програмата Laivue 2020.
Финландия ще плати на Raytheon 83 милиона евро за комплекта оборудване, което включва пускови установки, резервни части и необходимия софтуер. Броят на закупените ракети не е уточнен.
По-рано през юли 2018 г. финландското военно ведомство съобщи, че за да оборудва четири корвети от клас Pohjanmaa по програмата Laivue 2020, ще закупят противокорабни ракети Gabriel от израелската компания Israel Aerospace Industries и торпеда Torpedsystem 47 (Tp 47), произведени от шведската фифма Saab. В началото на 2018 г. шведските торпеда бяха закупени за ракетните катери от Клас "Хамина" на финландския флот.
Финландското министерство на отбраната съобщи, че работата по договорите за строителството и оборудването на четирите корвета трябва да приключи през 2019 г. Командването на Военноморските сили призна, че този етап от програмата Laivue 2020 донякъде се забави, но не уточни дали бюрократичните спънки ще повлияят на срока за доставка на корабите. Планирано е строителството на първата корвета да започне през тази година.
Програмата Laivue 2020, която струва около 1,2 милиарда евро, включва доставка на четири кораба от Клас Pohjanmaa за флота на Финландия от 2022 до 2027 г. Корветите ще бъдат с водоизместване от около 3000 t, дължината на корпуса ще бъде 105 m, а ширината - 15 m. Те могат да достигнат скорост до 25 възела. За базирането на хеликоптера е осигурен хангар. Броят на екипажа все още не е известен.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Naval Today: Самолетоносачът George H.W. Bush излиза извън строя за 2,5 години
22.02.2019, 21:33
Американският самолетоносач George H.W. Bush (CVN 77) Клас Nimitz пристигна във военноморската корабостроителница Norfolk Naval Shipyard (NNSY), където в продължение на 2,5 години ще бъде подложен на основен ремонт и модернизация.
Както съобщи в петък, 22 февруари, Naval Today, цитиран от pan.bg, позовавайки се на пресслужбата на американския флот, корабът вече е на сух док. Според представители на американския флот размерът на необходимите работи се оценява на 1,3 милиона човекочаса, от които около 775 000 ще бъдат осигурени от корабостроителницата, а останалото от екипажа на самолетоносача и подизпълнителите.
Ръководител на проекта за ремонт на George H.W. Bush (CVN 77) Джеф Бърчет успя да придобие необходимия опит, като работи в корабостроителницата в Puget Sound, където от март 2018 г. се модернизира първият американски ядрен самолетоносач Nimitz. През май този кораб трябва да излезе в морето за тестване.
Както отбелязва Naval Today, поръчката за обновяване на самолетоносача George H.W. Bush (CVN 77) за корабостроителницата в Норфолк е най-голямата през последните години.
Американският флот не разкрива точно кои системи на кораба ще се заменят и други подробности от планираната работа. Предполага се, че самолетоносачът го очаква преоборудване, за да се базират на борда му изтребителите F-35 пето поколение. Известно е, че специалистите ще трябва да презаредят реакторите.
George H.W. Bush (CVN 77) е десетият самолетоносач от Клас Nimitz, последният от серията. Той е заложен на 6 септември 2003 г., спуснат на вода на 9 октомври 2006 г. и включен във флота на 10 януари 2009 г. Корабът е претърпял значителни подобрения в сравнение с предишните самолетоносачи от проекта.
Водоизместването на кораба е 97 000 t, дължината на корпуса е 332,8 m, ширината е 76,8 m, а газенето - 11,3 m. Силовата установка включва два реактора и четири турбини с мощност от 260 000 к.с. Скоростта на движение е до 30 възела. Екипажът е от 3200 души, както и 2480 души авиационен персонал. Авиокрилото включва 90 самолета и хеликоптера. - Още за CVN 77
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Съвместна българо-американска подготовка ще се проведе на Учебен полигон „Ново село“
22.02.2019, 20:44
На Учебен полигон „Ново село“ започва съвместната българо-американска подготовка, която ще продължи до 19 октомври 2019 г. В нея ще участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
За целите на подготовката от днес, 22 февруари, започва предислоциране на до 400 военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси от Въоръжените сили на САЩ в Европа, както и на бойни машини на пехотата M2A3 „Брадли“, хеликоптери UH-60 „Blackhawk“ и HH-60 „Pave Hawk“, самоходни минохвъргачки М1064, транспортна, спомагателна и ремонтна техника.
В рамките на съвместната тренировка ще бъдат провеждани стрелби на Учебен полигон „Ново село“ и тренировъчни полети на военните хеликоптери.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Президентът наблюдава в Швейцария въздушно учение
22.02.2019, 20:30
Българският държавен глава ген. Румен Радев, който е на официално посещение Конфедерация Швейцария, беше посрещнат с церемония от швейцарския си колега Ули Маурер във военно-въздушна база „Мейринген“. Двамата президенти наблюдаваха учение „Alpha Scramble“ - бърза реакция за излитане със самолети FA18, в случай на сигнал за нарушение на въздушното пространство.
Проведени бяха пленарни разговори между официалните делегации на България и Швейцария, след което Румен Радев и Ули Маурер дадоха съвместна пресконференция.
Източник: http://otbrana.com/
 
Започна планирането на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2019”
22.02.2019, 20:29
На 21 и 22 февруари 2019 година в Юнашкия салон – Варна, се проведе началната планираща конференция за военноморското учение с международно участие „Бриз 2019”, което ще се проведе в западната част на Черно море през месец юли 2019 година, съобщават от ВМС.
В конференцията участваха офицери от командването на Военноморските сили и Флотилия бойни и спомагателни кораби, представители на Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Военновъздушните сили, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, както и от ВМС на Албания, Италия, Полша, Румъния, САЩ, Турция и правителствени и неправителствени организации, които ще се включат в учението.
Заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев откри планиращата конференция, на която се дискутираха въпроси от плана за провеждане на предстоящото учение, както и участващите сили и средства от българските и чуждестранни военноморски сили. Отделни работни групи обсъдиха целите, задачите и сценария за учението, включително и отработването на конкретни епизоди по гражданско-военно сътрудничество.  
Източник: http://otbrana.com/
 
"Договорът на века": Русия и Китай правят тежък военно-транспортен хеликоптер от ново поколение
22.02.2019, 19:54
"Това ще бъде мощна машина с голям капацитет, която ще може да се използва на недостъпни хълмисто-планински терени", заяви директорът на "Ростех" за международното сътрудничество и регионална политика Виктор Кладов. По този повод той представи и някои технически подробности за хеликоптера от ново поколение, който ще бъде разработен съвместно от Русия и Китай.
Русия и Китай се готвят да подпишат окончателно споразумение за съвместен проект за разработка на тежък военно-транспортен хеликоптер от ново поколение. Както неотдавна съобщиха медии, позовавайки се на първия човек в концерна "Ростех", отговарящ за международното военно сътрудничество и регионалната политика Виктор Кладов (на снимката), т.нар. "договор на века" ще бъде подписан скоро.
Споразумението за съвместното разработване на тежкия военно-транспортен хеликоптер AHL (Advanced Heavy Lifter) беше сключено в средата на 2016 г., когато лидерите на двете приятелски страни се срещнаха в Пекин. То беше потвърдено една година по-късно от руското правителство. Тогава бе уточнено, че в това голямо начинание руската страна ще бъде представена от концерна "Вертолеты России" (тoй влиза в структурата на "Ростех"), който ще има задачата да разработи най-сложните части на хеликоптера и да осигури определен трансфер на технологии на китайската страна, докато китайците ще бъдат представлявани от националната въздушно-конструкторска корпорация AVIC. Тя ще има задачата да създаде прототип на вертолета, да изпълни всички фази от неговите изпитания, лицензиране и популяризиране на пазара.
"Това ще бъде мощен хеликоптер с голям капацитет, който ще може да оперира на недостъпни хълмисти и планински терени", заяви за интернет портала "Взгляд" директорът на "Ростех" за международното сътрудничество и регионална политика Виктор Кладов, добавяйки, че "в един момент китайците се свързаха с нас с искане за съвместно участие в разработването на нова машина, която да бъде предназначена за изпълнението на такива задачи".
Представители на "Ростех" обясниха и защо китайската страна иска да замени съществуващите тежки военно-транспортни хеликоптери Ми-26 с разработвания нов вертолет.
"Китайската армия притежава хеликоптери Ми-26. В първата фаза, когато тази идея беше още в зародиш, предложихме на китайските партньори по-нататъшно сътрудничество, свързано с хеликоптера Ми-26. Оказа се обаче, че за да се решат ефективно специфичните тактически изисквания, поставени преди новия хеликоптер, работата с Ми-26 е ненужна", каза Кладов.
Тежкият военно-транспортен хеликоптер от ново поколение трябва да бъде малко по-малък от Ми-26 както по отношение на размерите, така и по отношение на товароподемността. Най-вероятно ще се използва същият двигател на хеликоптера Ми-26.
"Що се отнася до Русия, ние не се нуждаем от такъв тип хеликоптери", каза Кладов, отбелязвайки, че "машината е специално разработена за нуждите на Китай".
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Палубен вариант на индийския вертолет Dhruv
22.02.2019, 18:49
На провежданото в Индия аерокосмическо изложение Aero India 2019 индийската държавна компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL) за първи представи опитния образец-демонстратор на палубния вариант на произвеждания от нея многоцелеви вертолет Dhruv Mk III Advanced Light Helicopter (ALH).
Палубната модификация е обозначена като NUH (Naval Utility Helicopter).
Вертолетът NUH се създава в интерес на ВМС и на Бреговата охрана на Индия. Първият полет на прототипа е плануван за 2019 г.
Основни разлики на NUH от базовия Dhruv Mk III са сгъваемите лопатки на носещото витло и опашната част. Така дължината в това положение става от 15,85 м на 13,5 м, размахът на носещото витло - от 13,2 на 3,5 м и височината - от 5,06 на 4,2 м.
NUH е с колесно шаси, има нова авионика и е с два лицензни турбовални двигатели HAL Shakthi 1H1 с мощност по 1032 кВт. Максималното тегло при излитане е 5000 кг, максимален полезен товар - 1200 кг.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Обявен е конкурс за заемане на 185 войнишки длъжности във военните формирования на Сухопътните войски
22.02.2019, 17:04
Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за заемане на 185 вакантни войнишки длъжности във военните формирования на Сухопътните войски в градовете София, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Карлово, Казанлък, Плевен, Шумен, Благоевград, Сливен, Асеновград, Смолян, Пловдив и с. Мусачево.
До 22 март 2019 г. кандидатите, завършили граждански средни или висши училища, трябва да подадат
лично писмено заявление за приемане на военна служба до командирите на военните формирования чрез структурите на Централното военно окръжие.
Конкурсът ще се проведе за времето от 13 до 21 май 2019 г. и включва изпит по физическа подготовка, тест за проверка на общата култура на кандидатите и събеседване.
Във военно формирование 28610 - София са обявени 5 вакантни войнишки длъжности за шофьори, специалисти по комуникационни системи и мрежи и др.
40 са обявените вакантни войнишки длъжности във военните формирования на Втора механизирана бригада в градовете Стара Загора, Хасково и Ямбол.
Там се търсят оператори на безпилотен летателен апарат, механик-водачи на МТЛБ, мерачи, шофьори на БТР, радиотелеграфисти, химик-разузнавачи и др.
Във военните формирования на 61-ва механизирана бригада в Карлово и Казанлък са обявени 40 войнишки длъжности за механик-водачи на БМП, автоматчици, гранатометчици, шофьори и др.
23 са обявените вакантни войнишки длъжности във военните формирования на Единния център за начална военна подготовка в Плевен и Шумен.
Там се търсят специалисти по експлоатация на комуникационни
системи и мрежи, химик-разузнавачи, специалисти по счетоводен отчет на финансовите и материалните ресурси, радиооператори, радиотелеграфисти, радиотелефонисти и др.
Във военните формирования на Бригадното командване в Благоевград и Враца са обявени 12 войнишки длъжности, в 4-ти Артилерийски полк в Асеновград - 10; в Алпийския полк в Смолян - 10, във военно
формирование 42 600 - Мусачево също 10.
15 са обявените войнишки длъжности във военно формирование 26 240 - Сливен. Те са за механик-водач на танк Т-72, мерач на танк Т-72, шофьори, оператори по информационно осигуряване и др.
В 110-ти логистичен полк в Пловдив са обявени 20 войнишки длъжности за шофьори, готвачи, оператори на комуникационно-информационна техника, радиотелеграфисти и др.
Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, и необходимите документи са посочени в обявата, публикувана на 21 февруари 2019 г. в рубриките „Документи" - „Обяви" в интернет страницата на
Министерството на отбраната.
Освен на посочените в обявата телефони, кандидатите за участие в конкурса могат да получат допълнителна информация и на телефона на националната кампания „Бъди войник": 0700 20 407
Източник: http://www.cross.bg/
 
Беларус ще обмисли съвместен отговор с Русия, ако САЩ разположат ракети в Европа, каза Лукашенко
22.02.2019, 16:14
Беларус и Русия ще трябва да обмислят съвместни ответни мерки, ако САЩ разположат нови ядрени ракети със среден обсег в Европа, заяви днес беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от Ройтерс и ТАСС.
Според Лукашенко подобен ход ще е необходим, ако САЩ пристъпят към разполагане на нови ракети след изтеглянето си от договора за ракетите със среден обсег.
"Ще трябва да помислим заедно с Русия за ответни мерки (ако се случи това)", каза той.
"А още по-лошо ще бъде, ако тези ракети бъдат разположени (недай боже, хипотетично) на територията на Украйна. Затова моят отговор е еднозначен: аз съм категорично против (развалянето на договора)", заяви Лукашенко.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Новата ББМ Lynx е съвместна разработка на САЩ и ФРГ
22.02.2019, 12:54
Според западните военни медии, ръководството на американските сухопътни войски обяви търг за разработване на бронирана бойна машина (ББМ) от следващо поколение NGCV (Next Generation Combat Vehicle). Американската компания Raytheon и германската Rheinmetall Defense обединиха усилията си и възнамеряват да излязат на пазара със съвместна оферта.
По-специално, планира се да се разработи перспективна машина, но за основа ще бъде приета концепцията на ББМ Lynx, вече произвеждана от германската фирма. Комбинираният промишлен екип ще предложи нова бойна машина на пехотата (БМП), в която ще се използват оръжия, сензори, електронни компоненти и богатият опит в системната интеграция на Raytheon за предлагане на модерно, модулно, високозащитено средство с голям потенциал за последващи подобрения.
Бойната машина от следващо поколение, планирано за тестване през 2026 г., ще бъде оптимизирано за водене на бой, както в градски, така и в полеви условия. От фирмата Raytheon Missile Systems Speed, разговаряйки с представители на медиите са споделили: „Ние напълно разбираме необходимостта армията бързо да модернизира застаряващото семейство бойни машини. Нашият екип предлага нов, иновативен подход, а не бизнес, както обикновено. Специалистите от Rayteon използват най-модерната технология в света в Lynx, за да доставят модерна бойна машина, която ще позволи на американските войници да изпреварват заплахите, които съществуват на бойното поле десетилетия напред".
Предложенията на фирмата, които са предназначени за комплектоване на NGCV, могат да включват различни опции за въоръжаване на новата машина, топлинни мерници от следващо поколение, БЛА Coyote и система за активна защита собствена разработка. Ново средство, с което може да бъде оборудвана машината може да бъде например дистанционното управление. Очаква се, че в случай на създаване на NGCV и успех на всички тестове, машината след 2026 г. може да бъде взета на въоръжение и да замени добре познатата във войските BMP Bradley.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Руската армия с девети армейски генерал
22.02.2019, 12:08
В руската армия се появи още един генерал с високото звание - армейски, стана ясно от публикуван на сайта на президента на Русия Указ. Това е главнокомандващият Сухопътните войски на Русия Олег Салюков. Той е първият новопроизведен армейски генерал в Русия от 2015 година досега. С най-високото военно званието Маршал на Руската Федерация в момента няма удостоени военнослужещи.
Досега само осем души бяха носители на висшето армейско звание - Сергей Шойгу, министър на отбраната и двамата му заместници Павел Попов и Дмитрий Булгаков, шефът на ФСБ Александър Бортников, неговият заместник Сергей Смирнов, шефът на Генералния щаб Валерий Герасимов, шефът на Гранични войски Владимир Кулишов и шефът на Росгвардия Виктор Золотов.
С указ № 54 от 22.02.2019 г. на Владимир Путин се повишават в звание и още няколко от ръководителите на силови ведомства в Русия.
В началото на февруари 2019 година руският президент уволни 9-има действащи генерали от руската армия, МВР и други силови ведомства. Това е втората вълна на промени в силовите ведомства на Русия след август 2018 година, когато пак с указ на президента с постовете си се разделиха 15 генерали.
Олег Салюков е роден на 21 май 1955 година в Саратов. Завършва висшето танково командно училище В. И. Ленин, военната академия на бронетанковите войски Р. Я. Малиновски и военната академия на ГЩ на ВС на РФ.
 
Около 200 американски войници ще останат в Сирия след изтеглянето на американските сили
22.02.2019, 09:10
Белият дом съобщи, че около 200 американски войници ще останат в Сирия след изтеглянето на силите на САЩ от арабската страна, предаде Франс прес.
"Малък контингент за опазване на мира от около 200 войници ще остане за известно време в Сирия", каза пред АФП говорителката на Белия дом Сара Сандърс, без да даде повече уточнения.
На 19 декември американският президент Доналд Тръмп обяви решението да започне изтеглянето на американските войски от Сирия. Той го мотивира с факта, че е постигната победа над групировката "Ислямска държава" в Сирия и че борбата срещу терористите е единствената причина, поради която американските военни са там. Сега в Сирия има американски контингент от две хиляди души. Първоначално се предполагаше, че САЩ ще изтеглят войските си в рамките на 60-100 дни, припомни ТАСС.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Граждански лицa - със социални права по военния закон
22.02.2019, 09:03
Разширяват се правоимащите по някои социални придобивки, които предоставя Министерството на отбраната (МО), т.е. военният бюджет. Безплатните социални кухни към МО ще могат да ползват, освен  пенсионираните военнослужещи, военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните, и „българските граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на Република България извън територията на страната“. Това е предвидено в промените на Закона за отбраната и въоръжените сили, които предлага МО.
Българските граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на Република България извън територията на страната, които са изпаднали в тежко материално положение, ще могат да бъдат подпомагани с парични средства при условия и по ред, определени с наредба на министъра на отбраната, е записaно още в проекта.
За кои граждански лица се правят промените на закона?
Това са участниците в мисията на Българската армия през 1992-1993 г. в Камбоджа под егидата на ООН, е записано в мотивите към проекта. Общият им брой  е 1446 души. Неразрешени във времето остават някои социални проблеми на тези български граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на Република България извън територията на страната и по-специално, проблемите на Сдружението на бившите и настоящи сини каски „4-ти май“ (СБНСК). Положението на значителна част от участниците в единствената мисия на Българската армия под егидата на ООН-UNTAC в Камбоджа – 1992- 1993 г. е тежко, констатират от МО. Изразена е позиция, че в трудни за тях моменти днес би следвало да бъдат подкрепени от държавата, с оглед на „несъмнения им принос за издигане боеспособността и авторитета на въоръжените сили на Република България. В този смисъл и с цел подобряване статуса на тези лица, се предлага създаване на възможност същите да ползват социалните кухни към Министерството на отбраната и да бъдат подпомагани с парични средства, в случай че изпаднат в тежко материално положение, при условия и по ред, определени с наредба на министъра на отбраната.”
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Кой иска да превърне Европа в ядрено бойно поле, отваряйки кутията на Пандора
22.02.2019, 08:54
В ежегодния доклад на конференцията по сигурността в Мюнхен с основание бе отбелязано, че светът се намира в епоха на съперничество на великите сили, което се превръща във фактор, формиращ процесите на прехода към нов световен ред и че настъпва «фаза на продължителна нестабилонст и несигурност». По време на конференцията освен, че бяха излъчени отрезвяващи и стряскащи послания и изводи, имаше възможност за многобройни двустранни контакти между лидерите на 35 държави и 80 външни министри и министри на отбраната.......Прочети още
 
САЩ извършват наблюдателен полет над Русия по договора за "Открито небе"
22.02.2019, 08:23
Пентагонът съобщи, че извършва наблюдателен полет със самолет ОС-135В над Русия, за да направи оценка на състоянието и на дейностите на руските въоръжени сили, съгласно международния договор за "Открито небе", предаде Франс прес.
Този договор, подписан през 1992 г. в Хелзинки и влязъл в сила през 2002 г., позволява на всяка от 34-те страни по него да извършва наблюдателни полети над териториите на останалите, за да събира информация за въоръжените сили и контрола на въоръженията, предава БТА.
Това е първият такъв полет на САЩ над територията на Русия от ноември 2017 г., съобщи говорител на американското министерство на отбраната.
Според клаузите на договора на борда на разузнавателния самолет се намират и шестима руски офицера.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 

 
Последното интервю на Ерих Хартман. Част 1.
21.02.2019, 23:00
Бойните постижения на Ерих Хартман изглеждат фантастично: 1 404 бойни полети, 825 въздушни боеве, 352 унищожени вражески самолети, от които 347 съветски…
Броят на победите, както и в миналото, буди съмнение. Някои историци са на мнение, че значителна част от тях не са потвърдени, но едно е безспорно – това е най-резултатният пилот-изтребител през Втората световна война. Начинът, по който усеща самолета (Хартман лети на „Густав”, както германците наричат мултифункционалния изтребител ​​«Месершмит Bf.109G»), способността за бърза преценка на обстановката, отличното зрение и изключителните снайперистки качества са отличителни характеристики на този „Дявол“, както е наричан Хартман от двете страни на фронта......Прочети още
 
Кораби от Втората постоянна противоминна група на НАТО ще посетят Варна
21.02.2019, 22:11
Кораби от Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) ще посетят Морска гара Варна от 22 до 25 февруари 2019 г. Групата включва кораби от Военноморските сили (ВМС) на Германия (FGS WERRA), ВМС на Турция (TCG AKCAKOCA), ВМС на Румъния (ROS LT LUPU DINESCU) и ВМС на България – минен ловец Цибър. Целта на съвместното плаване на корабите от Алианса е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите сили и да допринесе за морската сигурност в Черно море.
За времето на развръщането на групата в Черно море са предвидени визити в пристанищата Варна и Констанца, както и участие в противоминното учение „Посейдон” от 1 до 8 март.
Командир на групата кораби е капитан ІІ ранг Мартин Шварц. Командир на кораб за управление WERRA е капитан ІІІ ранг Робърт Леман, командир на минен ловец AKCAKOCA - капитан ІІІ ранг Мерич Кобак, командир на базов миночистач LT LUPU DINESCU - капитан ІІІ ранг Йонут Диакону и командир на минен ловец „Цибър“ - капитан ІІІ ранг Лъчезар Иванов. На 22 февруари 2019 г. командирът на групата, придружен от командирите на кораби, ще се срещне с кмета на Община Варна и със заместник-командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
*******
Корабите от Втората постоянна противоминна група на НАТО ще застанат на Морска гара - Варна. На 23 и 24 февруари, събота и неделя, те ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на гр. Варна, всяка сутрин от 10:00 до 12:00 часа и следобед от 14:00 до 16:00 часа. При качването на корабите на посетителите ще бъде извършвана проверка от органите на служба „Военна полиция”.
Източник: https://www.mod.bg/
 
На Камчатка ще бъде развърнат нов авиополк с МиГ-31
21.02.2019, 20:27
На Далечния Изток ще бъде развърнат нов авиополк въоръжен със свръхзвукови прехващачи МиГ-31, съобщава Известия.
Решението е вече взето, полкът ще се дислоцира на летище Елизово (Камчатка), уточняват от МО на РФ.
Според военния експерт Дмитрий Болтенков, в Камчатския край ще бъде възстановен историческия 865-и изтребителен полк, който през 2010 г. е бил разформирован.
Новият полк може да изпълнява задачи по съпровождане на стратегически бомбардировачи, за прикритие на камчатската групировка кораби, както и да се използва като мощна ударна сила в Тихия океан.
Както вече се знае, МиГ-31БМ е избран за носител на новата хиперзвукова ракета «Кинжал», с появата на която прехващачът придобива възможности и на ударен самолет. - Още за МиГ-31
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Въоръжените сили на САЩ не се отказват от касетъчните бомби
21.02.2019, 20:19
Пентагонът няма да откаже да използва касетъчните авиобомби, тъй като смята, че такива боеприпаси са ефективни по време на бойни операции. Това се отбелязва в Меморандума, подписан в началото на декември от първия заместник-министър на отбраната на САЩ Патрик Шанъхан. "Касетъчните боеприпаси са оръжия, които са законно използвани за специфични военни цели", каза той.
През 2008 г. администрацията на президента Джордж Буш обяви, че след 1 януари 2019 г. Съединените щати ще използват касетъчни бомби само ако производителите им могат да осигурят 99%. взриваемост на боеприпасите. Един от основните аргументи на противниците на такива бомби е, че зарядите представляват голяма опасност за хората след края на военните действия, тъй като значителна част от тях не се взривяват, когато ударят земята и се превръщат в мини. В резултат на това, след много години, основно цивилните лица се попадат на тях.
В момента производителите не са в състояние да решат проблема с модернизирането на касетъчните бомби. Ето защо Пентагонът стигна до заключението, че е необходимо да се откаже от установения краен срок - 1 януари 2019 г. - и да позволи използването на съществуващи бомби, ако е необходимо. Но допълнителни покупки на такива боеприпаси няма да се правят.
През 2008 г. в Съединените щати влезе в сила закон, забраняващ доставката на касетъчни бомби в други страни с по-малко от 99% експлозивност.
През август 2010 г. влезе в сила Конвенцията за касетъчните боеприпаси, забраняваща тяхното използване. Но Белият дом не я подписа. Според изследователската служба на Конгреса на САЩ през 2001-2002 г. Пентагонът е хвърлил 1200 касетъчни бомби по различни цели в Афганистан. През първите три седмици от сраженията в Ирак през пролетта на 2003 г. американците, заедно с британците, изразходваха 13 хиляди такива боеприпаси.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Фронтови бомбардировач Су-24 се е разбил в Алжир, пилотите са загинали
21.02.2019, 17:26
Фронтови бомбардировач Су-24MRK2 (р.н. KG-93)  от състава на алжирките ВВС се е разбил вчера по време на рутинен нощен тренировъчен полет, двамата пилоти са загинали, съобщава Reuters.
Самолетът е паднал в ненаселен земеделски район, няма пострадали на земята, съобщават от МО.
За сега няма информация за причините за катастрофата.
 
Представители на производителя Локхийд Мартин посетиха Българската академия на науките
21.02.2019, 16:49
С напредването на процеса по придобиване на боен самолет Ф-16, представители на производителя Локхийд Мартин посетиха Българската академия на науките, за да обсъдят възможности за бъдещо партньорство, се посочва в съобщение на компанията до медиите.
Делегацията на Локхийд Мартин, водена от Джонатан Хойл, главен изпълнителен директор за Европа, фокусира вниманието на домакините върху позицията на компанията като световен технологичен лидер, посветен на развитието на следващото поколение учени, инженери и иноватори – визия, която се споделя и от Българската академия на науките.
„Всеки ден нашите 105 000 служители отиват на работа с една цел – да спомогнат за изпълнението на мисиите на нашите клиенти. От защитата на гражданите до разширяването на границите на науката в области като далечния космос, свръхзвуковите оръжия, изкуствения интелект и машинното обучение, тези мисии са сред най-сложните и предизвикателни в света,“ заяви г-н Хойл.
„Нашите интереси се простират отвъд аеронавтиката и с интерес се запознахме по-подробно с работата на Българска академия на науките в области като киберсигурност, роботика, иновативни сензори и технологии, които намират приложение не само в областта на отбраната и сигурността, но и в реалната икономика.“
Закупуването на изтребители Ф-16 за българските ВВС ще бъде катализатор на дългосрочно стратегическо партньорство в България, което ще развие таланти в науката и инженерството, необходими, за да бъдат посрещнати предизвикателствата на 21 век.
Локхийд Мартин разглежда Българската академия на науките и нейните възможности в области като проучване и развитие в отбраната, сигурността и космоса, като важен партньор в един свят, където технологиите се развиват с безпрецедентна скорост.
Самолетите Ф-16 Блок 70 за България, най-новата и най-усъвършенствана версия на знаменития еднодвигателен изтребител на  НАТО, ще бъде произвеждан в завода на Локхийд Мартин в Южна Каролина, САЩ.
В допълнение на намерението си за партньорство с БАН, Локхийд Мартин потвърждава ангажимента си за предоставяне на икономически и промишлени ползи за България във връзка с придобиването на Ф-16 Блок 70. Това ще донесе реални ползи за страната, като подкрепи суверенитета, споделянето на технологии и подпомогне местната заетост.
То ще допринесе за националната сигурност на България, ще създаде дългосрочна възможност за развитие на българските военновъздушни сили както и ще даде други предимства на въоръжените сили на страната. С напредването на процеса по придобиване Локхийд Мартин работи с правителствата на България и Съединените щати за идентифициране на възможностите за намаляване на разходите за Ф-16 блок 70.
Източник: http://otbrana.com/
 
Русия започна производството на С-400 за Индия
21.02.2019, 13:23
В Русия започна работата по зенитно-ракетните системи С-400 "Триумф" за Индия, предаде "Российская газета".
"Нашите производители, включително концерн ВКО "Алмаз Антей", пристъпиха към изпълнението на договорните си задължения, които ще бъдат приключени точно и в срок", каза пред "Интерфакс" руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Той подчерта, че договорът е много важен и за двете страни и демонстрира стратегическото ниво на партньорството между Москва и Делхи.
По-рано директорът на "Рособоронекспорт" Александър Михеев съобщи, че договорът за доставка на "Триумф" в Индия е влязъл в сила, а вицепремиерът Юрий Борисов, потвърди, че Русия вече получава авансови плащания по сделката.
Договорът за продажба на Индия на пет полкови комплекта от системата за ПВО С-400 бе подписан през октомври 2018 г. на среща на държавните глави на Русия и Индия в Делхи. Стойността му е над $5 милиарда.
С-400 "Триумф" е зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег, предназначен за прехващане на всички видове въздушни цели на разстояние до 400 км във всякакъв диапазон на височината. Първият чуждестранен купувач на системата бе Китай, който след изпитанията я призна за най-добрия комплекс за ПВО в света. Договори за доставка на руски зенитни системи сключиха и Индия и Турция. Споразумение бе постигнато и със Саудитска Арабия. - Още за С-400
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Първият южноафрикански изтребител Cheetah е готов за транспортиране за САЩ
21.02.2019, 11:54
Компанията Denel Aeronautics (ЮАР) е почти готова да изпрати за САЩ първата партида изтребители Cheetah, които са били на въоръжение във ВВС на Южна Африка. На почти всички самолети е възстановена летателната годност (на една от снимките се вижда надпис с датата на последния полет „29-11-2018“).
Американската компания Draken Intl закупи общо 12 изтребителя Cheetah (девет едноместни Cheetah C и три двуместни Cheetah D2). Пилоти на американската компания започнаха обучение на тези изтребители през октомври 2018 г.
Draken International има в своя авиационен парк голям брой тактически изтребители и други самолети, сред които МиГ-21бис, L-39 I L-159, A-4 и Mirage F-1. Основната дейност на компанията е свързана с подпомагане на тактическата подготовка на пилотите от ВМС, ВВС и Корпуса на Морската пехота на САЩ. Самолети на Draken International участват и в авиационни учения, включително и в Red Flag.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Морски офицер планирал атентат в САЩ
21.02.2019, 09:59
Лейтенант от бреговата охрана на САЩ, който служи в щаба във Вашингтон, е арестуван по подозрение в подготовка на терористична атака, жертвите на която могат да бъдат политици и журналисти. Това съобщи Си Ен Ен.
Според телевизията в къщата на 49-годишния Кристофър Пол Хесън полицията е намерила 15 огнестрелни оръжия и няколко хиляди патрона. Той е планирал атаки срещу политици, журналисти и цивилни, отбелязва издателят, цитирайки документи, изпратени до федерален съд в Мериленд.
"Заподозреният е планирал да убива цивилни в мащаб, рядко срещан в историята на САЩ," цитира телевизионната компания извадка от документите, подадени в съда. Според телевизионната компания лейтенант Хесън, за да се подготви за престъплението е имал примера на норвежкия десен екстремист Андерс Брейвик, който извърши терористичната атака в Норвегия през юли 2011 г., в която загинаха 77 души.
Според списание "Нюзуик" прокуратурата на Мериленд е обвинявала Хесън в притежание на наркотици и оръжие. По-специално, списанието се позовава на факта, че още през юни 2017 г. Хесън е изготвил документ, в който твърди, че е изразил намерение да "извърши атаки с биологични оръжия", както и списък на членове на Демократическата партия на САЩ, обществени фигури и журналисти.
Източник: http://www.dnesplus.bg/
 
Войници и танкове по улиците при терор и безредици
21.02.2019, 09:00
Променят закон, за да помагат на полиция и жандармерия
Излизането на армията от казармите ще се разрешава от Министерския съвет
Войници с оръжие и военна техника ще се включват в операции по улиците на българските градове при тероризъм и големи безредици. Армията ще може да бъде ползвана дори при преследване на опасен убиец.
Това ще стане възможно след промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, предложена от вицепремиера Красимир Каракачанов за обществено обсъждане.
С промяна в чл. 57 ще се даде право на армията да оказва помощ и съдействие на други държавни органи при висока степен на обществена заплаха за населението. До момента войската може да се използва в мирно време само при пресичане на трафик на оръжие, охрана на стратегически обекти и при охраната на границата.
Целта на промяната е да узакони използването на военни с оръжие в случай на терористичен акт, преследване на терористи или пък масови безредици, за овладяването на които не достига ресурсът на полицията и жандармерията, обясни пред “24 часа” човек от политическия кабинет на военния министър. Не било изключено войници в оръжие да бъдат ползвани дори при залавянето на опасни престъпници.
Излизането на армията от казармите ще се разрешава от Министерския съвет, както това става и в момента за охрана на границата например. За всеки конкретен случай ще се взема отделно решение, а след това министърът на отбраната ще определя каква сила могат да използват военните, докато изпълняват полицейски функции.
Докато са на учения и лагери, войниците да могат да получават пари вместо топла храна, предвижда друга промяна в закона, която предлага вицепремиерът Каракачанов. Досега задължително трябваше да им бъде осигурена храна, но вече повече от 2 години Министерството на отбраната не може да завърши обществената поръчка за изхранване на армията. Заради това поделенията се справят поединично. Досега левовата равностойност на порциона се полагаше само на военните, които са на дежурство.
Ветераните от мисии в чужбина да могат да се хранят в социалните кухни на Министерството на отбраната, предвижда трета промяна в закона.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Мария Захарова: В НАТО се изнервиха от намеренията на Русия за разполагане на нови видове въоръжения
21.02.2019, 08:26
Преди година НАТО иронизираше новите видове въоръжения на Русия, но сега реагира изнервено на думите на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин за възможното им използване срещу центровете за вземане на решения за използването на ракети, заплашващи Москва. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“, предава TACC.
По-рано Путин, в обръщение до Федералното събрание, коментира оттеглянето на САЩ от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), като заяви, че Русия ще трябва да създаде и използва видове оръжия, които може да бъдат използвани не само в областите на пряка заплаха, но и срещу центровете за вземане на решения за използването на ракетни комплекси срещу Русия. От своя страна НАТО обяви, че счита за неприемливи изявленията на руската страна за заплахата от „насочване" към страните от Алианса.
Захарова отбеляза, че по-рано в НАТО се подиграваха с новите видове оръжия в Русия.Тя припомни, че в началото на миналата година западните партньори определиха анимацията, показана по време на обръщението на Путин във Федералното събрание „кремълски блъф“. Сега, отбеляза официалният представител на руското външно министерство, Западът внезапно „разбра", че е „в обектива" и започва да „предполага" какво е реалното положение.
„Наистина ли си мислеха, че ще си правим селфи с тях?", пише Захарова, като същевременно споменава разширяването на НАТО, излизането на Вашингтон от ДРСМО, изграждането на американската армия в Европа и „безкрайната намеса" на колективния Запад в суверенните вътрешни работи на други страни.
В същото време Захарова подчерта, че мерките на руската страна трябва да се възприемат единствено като отговор на агресивните действия на партньорите.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Петима турски войници са пострадали при учения край Анкара
21.02.2019, 08:12
Петима турски военнослужещи са пострадали по време на военно учение в западните покрайнини на столицата Анкара, предава AFP, като се позовава на информация от Министерството на отбраната на страната.
Инцидентът се е случил в казарма в Полатли, разположен на 80 километра западно от Анкара. От турското военно ведомство уточняват, че в ученията са използвани истински снаряди. Причините за произшествието се разследват, става ясно още от разпространения текст.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е информиран за инцидента от министъра на отбраната Хулуси Акар и местния губернатор, разкриват източници.
Четирима турски войници загинаха този месец, след като военен хеликоптер се разби в жилищен район, припомня агенцията.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
ВВС на САЩ имат намерение да поръчат поне 80 нови F-15
21.02.2019, 07:53
ВВС на САЩ имат намерение да поръчат поне 80 новопроизведени изтребители F-15X в рамките на следващите пет години. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.
Според изданието, в бюджета за 2020 г. ще бъдат поискани средства за покупката на първите осем F-15X, което ще е първата покупка на изтребители от четвърто поколение за ВВС на САЩ от 2001 г. През декември 2018 г. Bloomberg съобщи, че първата поръчка ще е за 12 изтребителя.
Планът на Пентагона предвиждал да бъдат поръчани 80 самолета в рамките на следващите пет години. Предварителният военен бюджет на САЩ за следващата година ще бъде обявен на 11 март.
Очаква се планът да бъде атакува в Конгреса, като вече отделни сенатори, чийто щати са свързани с производството или експлоатацията на F-35, призоваха президента Тръмп да не предлага покупката на нови F-15, тъй като самолетът бил остарял.
Въоръжените сили на САЩ в момента разполагат с около 220 – 230 броя F-15C/D, които се използват от ВВС на страната и Въздушната национална гвардия. Конкретни планове за тяхната подмяна няма, а най-новите от тях са произведени през 1985 г., което прави въпросът за подмяната им належащ.
Т.нар. F-15X е развитие на най-новите версии на F-15E, които се продават на Катар (F-15QA) и Саудитска арабия (F-15SA), но машината ще е едноместна. Информация, че Boeing се опитва да пласира на ВВС на САЩ новопроизведени F-15 се появи още през миналото лято, но едва в последните седмици се признава, че Пентагона сериозно гледа на тази опция, като командващият американските ВВС генерал Дейвид Голдфейн призна, че ако има пари ще бъде поръчан този тип. - Още за Ф-15
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия
20.02.2019, 23:00
Lockheed Martin предлага на Индия нова вариация на F-16 Block 70, която ще бъде известна под индекса F-21. Това компанията обяви днес, 20 февруари 2019 г., в рамките на изложението Aero India, което се провежда в момента.
F-21 e вариация на F-16 Block 70, която е оптимизирана за индийските изисквания. Самолетът има всички неща, които притежава и Block 70 (AESA радар, 12 000 часа ресурс на фюзелажа, нов борден компютър и други), но има и допълнителни подобрения.
Първо, самолетът разполага със система за дозареждане във въздуха „шланг-конус”, която е поставена в един от страничните комфорни горивни резервоари. Lockheed Martin бяха тествали тази система преди години, но нямаше клиенти за нея и всички F-16 се дозареждат чрез твърда телескопична щанга.
Втората промяна е поставянето на гаргрот (гърбица) и на едноместните изтребители, която може да се използва за поставяне на допълнително оборудване. Тази особеност се прелагаше на двуместните F-16 за модификациите след Blobk 50/52 включително.
Третата най-явна промяна при F-21 е поставяне на един голям многофукнционален дисплей на мястото на мястото на двата по-малки и някои превключватели, които доминираха горната част на приборното табло в досегашните F-16.
От визуализацията се вижда и че F-21 разполага с тризарядни държачи за AIM-120, които позволяват поставянето на три ракети на един пилон за окачване. - (видео)
От Lockheed Martin обясняват, че F-21 има не просто по-различно оборудване от F-16, но и е различен по отношение на индустриалното партньорство, което ще го изгради. Самолетът ще се сглобява в Индия от Tata Advanced Systems, като линията ще поеме и производството на F-16 за трети страни.
Индия в момента отново се опитва да избере нов многоцелев изтребител, като изискването е за 110 самолета, а кандидатите са изключително разнообразни – F-21, Gripen E/F, Rafale, Eurofighter, F/A-18E/F Super Hornet, МиГ-35 и Су-35.
Интересно е да се отбележи, че индексът F-21 е вече използван във въоръжените сили на САЩ за означаване на израелските Kfir C.1 (развитие на Mirage 5), които в края на 80-те години на миналия век се използват за учебни цели.
Lockheed Martin не за първи път предлага подобрен F-16 за Индия. До 2011 г. компанията предлагаше F-16IN в рамките на конкурса MMRCA, който беше вариация на F-16 Block 60. Тогава конкурсът бе спечелен от Rafale.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Русия пусна видео от изпитание на безпилотната подводница "Посейдон"
20.02.2019, 20:03
Руското военно министерство публикува видеозапис от изпитание на руската безпилотна подводница "Посейдон", съобщават руските медии.
Както изтъкна руският държавен глава Владимир Путин в речта си пред двете камари на руския парламент, през пролетта се очаква пускането на вода на първата атомна подводница, която ще превозва "Посейдон".
От своя страна руският военен министър Сергей Шойгу обяви успешното приключване на морските изпитания на подводния апарат.
За първи път новото оръжие стана известно на 1 март миналата година по време на обръщението на Путин пред Федералното събрание. Тогава Путин обяви, че в Русия са били разработени безпилотни подводни апарати, способни да се движат на много голяма дълбочина и с междуконтинентален обсег със скорост, многократно превишаваща скоростта на подводниците.
По думите му, такива безпилотни подводни апарати могат да бъдат оборудвани както с конвенционални, така и с ядрени оръжия, което ще им позволи да поразяват широк спектър от цели, включително самолетоносачи, крайбрежни укрепления и инфраструктура.
 
Виетнам закупи американско оръжие
20.02.2019, 19:53
Виетнам е закупил сравнително голям брой американски оръжейни системи, съобщи блогът bmpd. Става дума за тактически безпилотни летателни апарати на “Боинг” “Скан Ийгъл”, които може да се използват и от кораби, неназовано количество турбовитлови учебно-тренировъчни самолети “Бийчкрафт” Т-6  “Тексан II” и на още един голям патрулен кораб тип “Хамилтън”, вече изваден от състава на Бреговата отбрана на САЩ. През 2017 г. виетнамците вече закупиха един такъв кораб - “Моргентау”.
Тези покупки станаха възможни, след като през 2016 г. президентът Барак Обама отмени забраната да се продава оръжие на Виетнам. Предната година американците дори отпуснаха стоков кредит от 18 млн. долара на виетнамците за покупката на шест патрулни катера. Имаше и информации, че Ханой иска да закупи и стари американски патрулни и противолодъчни самолети Р-3 “Орион”. САЩ разглеждат Виетнам като ситуативен съюзник в противопоставянето им с Китай поради териториалните спорове между двете комунистически страни, които в миналото станаха повод за няколко тежки крайгранични сблъсъци.
Източник: https://duma.bg/
 
Започнаха изпитанията на РПК-16
20.02.2019, 19:40
В руската армия за изпитания са постъпили опитни образци на новата лека ръчна картечница РПК-16, създадена от концерна “Калашников”, който сключи договор с военните за доставки на картечницата преди година. Руското министерство на отбраната съобщи, че по време на изпитанията ще се оценяват техническите характеристики, точността, удобството при експлоатация и обслужването на картечницата. Изпитанията ще бъдат проведени в Московското висше общовойсково командно училище. След провеждането им РПК-16 при необходимост ще бъде върнат за доработване. - (видео)
Леката картечница РПК-16 с калибър 5,45 мм за пръв път бе представен на изложението “Армия-2016”. Конструкцията на оръжието предвижда заменяемост на ствола - дълъг ствол във варианта за картечница и къс ствол за използването му като щурмова винтовка. Специално за РПК-16 е бил разработен нов дисков пълнител с повишена вместимост - 96 патрона, който може да се използва и от обикновените автомати “Калашников”.  - Още картечници
Източник: https://duma.bg/
 
Генерал-майор Михаил Попов: Очертава се напрегната година за Сухопътни войски, което ни радва
20.02.2019, 19:30
През последните две години подготовката на формированията се стабилизира и стига нивото, до което бихме желали, каза командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. Той говори пред членовете на клуб „КСВ“. В тази структури на Столичната организация на СОСЗР участват генерали и офицери, служили в Командването на Сухопътните войски.
Темата на беседата на ген. Попов беше „Състояние и перспективи за развитие на Сухопътните войски“. От нея стана ясно, че войските имат реално участие в трите мисии на Въоръжените сили. Една от разликите от времената преди 20-30 години е, че в момента във войските всяко формирование е уникално, няма две еднакви.
Във връзка с изпълнението на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. остават някои малки организационно-щатни промени. Най-вероятно, обаче, започващият Стратегически преглед на отбраната, който трябва да завърши след малко повече от година, ще доведе до качествено развитие  на Сухопътни войски, включително и на по-малките формирования.
На дневен ред е основният проект за модернизация, т.е. придобиване на бойни и осигуряващи машини за три батальонни бойни групи. Ген. Попов подчерта и значимостта на другите проекти, които изискват по-малко финансови средства, но са крайно необходими за повишаване на способностите на войските. 2018 година беше напрегната, очаква се и тази да бъде такава, което само ни радва, прогнозира командирът на Сухопътните войски.    
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Приета е Наредба за дейностите и задачите по отбранително-мобилизационна подготовка, условията и реда за тяхното осъществяване
20.02.2019, 17:00
Правителството прие Наредба, с която се актуализират дейностите и задачите по отбранително-мобилизационна подготовка, условията и реда за тяхното осъществяване, както и финансовото им осигуряване. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Очертава се обхватът на отбранително-мобилизационната подготовка и се регламентират отговорностите на държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация при изпълнение на тези дейности и задачи. Фокусът е върху организацията на функциониране на системата и методическото ръководство и контрол при осъществяване на дейностите и задачите по отбранително- мобилизационна подготовка.
Наредбата се приема в изпълнение на изискванията на чл.34 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
 
ЕС постигна предварително споразумение за бюджета за отбрана до 2027 година
20.02.2019, 16:25
Институциите на ЕС постигнаха частично политическо споразумение по Европейския фонд за отбрана, който ще допринесе за стратегическата самостоятелност на Общността, съобщи Европейската комисия.
Постигнатото споразумение засяга възможността фондът да предоставя подкрепа за промишлената разработка - от научните изследвания, разработката на прототипи, до сертифицирането на изделия за отбраната. Фондът ще подкрепя безвъзмездно проекти за съвместни изследвания. Научните изследвания и проектирането ще могат да получават финансиране до 100 процента. Бюджетът на ЕС ще съфинансира разходите за разработване на прототипи с до 20 на сто. Изпитанията, окачествяването и сертифицирането ще имат бюджетна подкрепа до 80 на сто.
Фондът ще подкрепя проекти на дружества от различни държави от ЕС. Ако отговарят на условията за допустимост, проектите ще подлежат на допълнително финансиране от 10 процента. Проектите ще бъдат определяни в съответствие с отбранителните цели, договорени от държавите в ЕС в рамките на общата външна политика и политиката на сигурността. Регионалните и международните приоритети, например в рамките на НАТО, може също да се вземат предвид, се посочва в съобщението.
Само съвместни проекти с участието на най-малко три отговарящи на условията участници от поне три държави от ЕС или асоциирани държави, ще могат да ползват тези възможности. Най-малко четири и най-много осем на сто от бюджета ще бъдат заделени за укрепване на водещото място на ЕС в технологиите в дългосрочен план и самостоятелността в областта на отбраната.
Само участници, установени в ЕС или в асоциирани държави, и върху които не упражняват контрол чужди държави или правни субекти от чужди държави, отговарят на условията за финансиране. Дъщерни фирми в ЕС на дружества от чужди държави ще могат по изключение да бъдат допускани до финансиране при определени условия, така че да не да бъдат застрашени интересите на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Субекти, установени извън ЕС, няма да получават финансиране, но могат да участват в проекти за сътрудничество. По този начин ЕС не изключва никого от ползване на ресурси от Европейския фонд за отбрана, но определя условия за получаване на финансиране, сходни с тези, с които дружествата от ЕС се сблъскват на пазарите на чужди държави.
Постигнатото споразумение предстои да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС. Европейският фонд за отбрана ще допълва други програми на ЕС с бюджет от 6,5 милиарда евро за усъвършенстване на стратегическата транспортна инфраструктура, така че тя да отговаря на изискванията на НАТО, както и предложената нова програма за научни изследвания с бюджет от 100 милиарда евро.
Източник: http://www.bta.bg/
 
За първи път успешно завършилите начална военна подготовка може да преминат и курс по специална военна подготовка
20.02.2019, 16:12
За първи път през 2019 г. Министерството на отбраната чрез дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната“ организира обучение по специална военна подготовка (освен по начална военна подготовка), в съответствие с чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България. Обучението в курсовете по специална военна подготовка се провежда само с български граждани, успешно завършили обучението по начална военна подготовка.
Първото за тази година обучение по специална военна подготовка ще се проведе в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски”, град Велико Търново, в курс „Тактика на мотопехотните войски”. То е от 8 до 19 април 2019 г. и е за общо до 18 кандидати. Крайният срок за подаването на документи във военните окръжия е 22 февруари.
За 2019 г. са предвидени още следните курсове по специална военна подготовка:
В НВУ „Васил Левски“ факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ град Шумен - два курса „Комуникационни и информационни системи във Въоръжените сили“. Първият курс е от 3 до 14 юни 2019 г. (Документи се подават до 19 април). Вторият курс е от 9 до 20 септември 2019 г. (Документи се подават до 26 юли);
Във Висше Военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ град Варна - курс „Военноморска подготовка“ (боцмани). Периодът на обучение е от 12 до 30 август 2019 г. (Документи се подават до 28 юни).
*********
Във военните окръжия продължава приемането на документи за желаещите да преминат обучение по начална военна подготовка. Курсовете предоставят възможност на желаещите да придобият строева подготовка, знания и умения за боравене с огнестрелно оръжие и военна техника, да работят в екип, да се запознаят с основни нормативни актове и ръководни документи в системата на Въоръжените сили. Провежда се и физическа подготовка.
За периода на обучение по начална или специална военна подготовка се осигуряват безплатно настаняване, хранене и униформа, медицинско обслужване и задължително застраховане.
До края на годината са планирани още четири възможности за обучение по начална военна подготовка, както следва:
В НВУ „Васил Левски“, Факултет „Общовойскови“ град Велико Търново. Първият курс е от 13 май до 7 юни 2019 г. (Документи се подават до 29 март). Вторият курс е от 24 юни до 19 юли 2019 г. (Документи се подават до 10 май);
В НВУ „Васил Левски“, Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ град Шумен. Периодът на обучение е от 26 август до 20 септември 2019 г. (Документи се подават до 12 юли);
Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ град Варна. Периодът на обучение е от 15 юли до 9 август 2019 г. (Документи се подават до 31 май);
В Единния център за начална военна подготовка град Плевен. Периодът на обучение е от 30 септември до 25 октомври 2019 г. (Документи се подават до 16 август). В момента се обработват документите на първата група от желаещи да преминат обучение в Единния център за начална военна подготовка в Плевен, което ще се състои от 11 март до 5 април.
*********
Кандидатите за начална и специална военна подготовка по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България трябва да отговарят на изискванията: да са пълнолетни граждани на Република България и да нямат друго гражданство; да са годни и психологически пригодни за военновременна служба; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер; срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.
*********
За повече информация, желаещите може да посетят най-близката структура на Централно военно окръжие (военните окръжия в областните градове или офисите за военен отчет в общините/районите). Може да се обадите също така на единен телефонен номер 0700 20 407 (без код от всички телекомуникационни оператори на територията на страната).
Източник: https://www.mod.bg/
 
AH-1Z Viper за Бахрейн
20.02.2019, 15:02
По-рано този месец Bell Helicopter Textron получи договор от военноморско въздушно командване (NavAir) на САЩ на стойност 240 милиона долара за доставката на 12 щурмови хеликоптера AH-1Z Viper за Емирство Бахрейн. Продажбата бе съобщена на Конгреса на САЩ през април 2018 г. Искането включваше предоставяне на ракети AGM-114 Hellfire и лазерни ракети BAE Systems APKWS II. AH-1Z трябва да бъдат оборудвани с нашлемна прицелна система Optimized Top Owl от Thales.
Емирските ВВС на Бахрейн експлоатират в продължение на много години вертолети AH-1E/F/P Cobra от по-ранното поколение и поддържат в момента около 30 в боеспособно състояние, включително тренировъчни машини. Те са на въоръжение в 2-ра ескадрили на хеликоптерното авиокрило базирано в авиобазата Rifa’a. Част от тях трябва да бъдат запазени след доставянето на новите вертолети AH-1Z - процес, който се очаква да започне през 2022 г.
AH-1Z представлява цялостен ъпгрейд на концепцията Cobra. Вертолетите са също известен като модел Zulu. AH-1Z Viper има двигатели General Electric T700-GE-401C, които задвижват нов главен ротор с четири лопати. Системата на мисията е съсредоточена около компютъра на Northrop Grumman и интегрира 2 големи мултифункционални дисплеи, както в предната, така и в задната пилотска кабина. Основната сензорна система е Lockheed Martin AVQ-30 Target Sight System. Авиониката е по същество е подобна на тази на хеликоптера UH-1Y Venom. Системата за планиране на мисиите на Northrop Grumman се използва също и в AH-1F, които бяха модернизирани за Кралските ВВС на Йордания.
Бахрейн е вторият експортен клиент на варианта AH-1Z, като преди това договор подписа Пакистан за 12 вертолети от този тип. Основният клиент е американската морска пехота, която има договор за доставката на 189 вертолета AH-1Z.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Русия ще отвърне с огледални и асиметрични мерки, ако САЩ разположат ракети в Европа, увери Владимир Путин
20.02.2019, 13:40
Русия ще предвиди огледални и асиметрични мерки за случай, ако САЩ разположат в Европа ракети със среден и малък обсег. Това съобщи днес президентът Владимир Путин в годишното си послание към Федералното събрание, предаде ТАСС.
"Вече съм казвал и искам да повторя, Русия няма намерение, тоав е много важно и го повтарям специално, Русия няма намерение първа да разполага подобни ракети в Европа. Ако пък те наистина бъдат произведени и доставени на европейския континент, а САЩ имат такива планове, поне не сме чули изявления в обратния смисъл, това рязко ще изостри ситуацията в сферата на международната сигурност, ще създаде сериозни заплахи за Русия, защото за някои класове от тези ракети времето, за което биха долетели до Москва, може да достигне 10-12 минути. Точно това е много сериозната заплаха за нас. В такъм случай ще бъдем принудени, искам да подчертая - именно принудени, да предвидим огледални и асиметрични действия", каза Путин. - (видео)
Източник: http://www.bta.bg/
 
Турция: Не можем да приемем сегашните условия на САЩ за продажбата на ракетите "Пейтриът"
20.02.2019, 13:13
Турция не може да приеме условията на сегашното предложение на САЩ за продажбата на зенитно-ракетните системи Пейтриът. Това заяви днес ръководителят на Агенцията за отбранителна промишленост на Турция Исмаил Демир (на снимката), цитиран от турската телевизия НТВ и БТА.
Помолихме САЩ за системите Пейтриът. А отговор на тази молба дойде след година и половина. Не можем да приемем условията и детайлите от предложението на САЩ в сегашния му вид, каза Демир пред НТВ.
Той добави, че в момента продължават активните преговори с американската страна и има някои въпроси (в рамките на бъдещия договор), които трябва да се изяснят, посочи той.
Във връзка с перспективите за получаване на руските зенитно-ракетни системи С-400 Демир потвърди, че през юли ще започнат доставките на комплексите, а през октомври т.г. системите ще бъдат въведени в експлоатация. Той уточни, че на първия етап Анкара ще получи два ракетни комплекса, посочва ТАСС.
По повод възраженията на САЩ във връзка с купуването на руските системи С-400 Демир каза, че неговата служба се занимава само с техническата страна на въпроса, а решенията по подобни казуси се взимат от други държавни институции.
Същевременно САЩ одобриха през декември възможна продажба на системи Пейтриът на Турция на стойност около 3,5 милиарда долара. Според някои твърдения обаче Вашингтон може да оттегли предложението, ако Анкара купи от Русия системите за противовъздушна отбрана С-400.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Лондон се скарал на Берлин за оръжейното ембарго над Рияд
20.02.2019, 12:42
Великобритания е предупредила Германия, че забраната за продажби на оръжие за Саудитска Арабия застрашава общо европейски проекти в отбраната и способността на НАТО да изпълнява ангажиментите си, предаде „Дойче веле“.
Берлин реши през ноември да прекрати доходоносния оръжеен износ за Рияд в реакция на убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. Преди това пък бяха въведени ограничения за сделка с петролната монархия заради участието й във войната в Йемен.
Германия не е важен играч за саудитския оръжеен внос, но произвежда важни компоненти за чужди индустрии, които имат договори с Рияд.
„Много съм обезпокоен от влиянието на германското решение върху британската и европейската отбранителна индустрия“, написал британският външен министър Джереми Хънт (на снимката) в писмо до германския си колега Хайко Маас на 7 февруари, разкри сп. „Шпигел“.
Източник: http://bnr.bg/
 
SeaGuardian набира потенциал
20.02.2019, 12:28
General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) подчерта на изложението IDEX 2019 възможностите на своята безпилотна въздушна система SeaGuardian. Въз основа на родословието на широко продавания БЛА MQ-9B тип MALE, БЛА с голяма продължителност на полета, SeaGuardian е негов вариант, специално оптимизиран за постоянно морско откриване, наблюдение и разузнаване (ISR). Компанията вярва, че една по-стабилна ISR способност също така ще позволи на регионалните сили от региона на Персийския залив да провеждат постоянен "надзор" на протока Баб-ел-Манбед (между Червено и Арабско море) и Ормузкия пролив.
SeaGuardian е с далечина на полета над 6000 морски мили.
"GA-ASI проведе полет с MQ-9B с продължителност 48,2 часа с 2721 kg гориво през май 2017 г." заяви Джим Томсън, регионален вицепрезидент International strategic development в GA-ASI. „Осигурявайки по-голяма издръжливост на полета при по-ниски експлоатационни разходи, SeaGuardian е идеален за допълване на пилотирани морски патрулни самолети при извършване на широкомащабно морско наблюдение".
SeaGuardian има 9 външни твърди точки за подкачване, за да отговорят на различни изисквания на мисията. В основната конфигурация ISR, стандартният SeaGuardian е оборудван с HD електро-оптичен/инфрачервен (EO/IR) сензор и високопроизводителен 360° многорежимен морски радар за подпомагане на морското патрулиране и наблюдение.
SeaGuardian има способност за работа отвъд видимия хоризонт на височина над 12 192 m и при неблагоприятни метеорологични условия, като за целта използва HD EO/IR видео, изображения от радари със синтетична апертура и изходни индикации за движещи се наземни цели за идентифициране на потенциални заплахи в реално време на далечно разстояние. Освен това, той може да бъде оборудван с многорежимен радар за търсене в морето, обратна възможност за синтетична апертура и автоматична идентификация за предоставяне на истинска морска широкообхватна възможност за търсене.
БЛА MQ-9B използва доказаната в практиката системна архитектура на предшественика му MQ-9А и повече от два милиона часа нальот, като в същото време притежава подобрения, които поддържат мисията, глобалната индустриална експертиза и нейната цел за постигане на свободен достъп до национално и международно въздушно пространство.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Създават Съвместно командване на специалните операции (СКСО)
20.02.2019, 12:05
Ако депутатите приемат предложените от МО поправки на Закона за отбраната и Въоръжените сили, няма да има 68 бригада „Специални сили”, а Съвместно командване на специалните операции  (СКСО). Така Българската армия ще включва: Съвместно командване на силите и военни формирования на пряко подчинение на командващия на Съвместното командване на силите; три вида въоръжени сили: Сухопътни войски; Военновъздушни сили; Военноморски сили и Съвместно командване на специалните операции и военни формирования на пряко подчинение на командира на Съвместното командване на специалните операции. СКСО ще бъде пряко подчинено на началника на отбраната. Начело на СКСО ще бъде командир, а не командващ, както е при Съвместното командване на силите (СКС)
Защо се създава СКСО?
Необходимо да бъдат изпълнени ангажиментите към НАТО за развитие на българските сили за специални операции, съгласно които е предвидено създаване на Съвместно командване на специалните операции, се посочва в мотивите към проекта.
Формирането на СКСО се обуславя и от необходимостта от използването на силите за специални операции за мирновременните задачи, изпълнявани в отговор на съвременните рискове и заплахи пред националната сигурност на страната.
С формирането на СКСО ще се синхронизира архитектурата и системата за командване и управление на силите за специални операции на Р България, с тази на страните членки на НАТО, като ще се даде и възможност за бързо адаптиране към рязко променящата се военно-политическата обстановка при кризи, конфликти и непредвидени обстоятелства чрез включване на силите за специални операции в процеса на създаване на база данни за обмен и анализиране на разузнавателна информация и стартиране процеса на планиране на възможно най-ранна фаза.
С приемане на законодателните промени ще се регламентират функциите на СКСО по подбор, подготовка на личен състав и формирования, планиране, координиране, осигуряване на взаимодействието и централизираното провеждане, командване и управление на пълния спектър от специални операции, самостоятелно, в състава на съвместни сили, така и във взаимодействие с други държавни структури от архитектурата за националната сигурност.
СКСО ще даде възможност за осъществяване на командването и управлението на компонента или отделни формирования от силите за специални операции от името на стратегическия командващ, при участие в национални/многонационални операции на българска територия без развръщане на останалите компоненти.
СКСО ще изпълнява задачи за постигане на стратегически и оперативни цели. Със законопроекта се определя йерархически мястото на СКСО на оперативно ниво и неговото непосредствено подчинение на началника на отбраната, се отбелязва в мотивите на МО.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Произведени са общо 94 самолета от този тип
20.02.2019, 10:03
Проектът за купуване на бронирани машини, който се очаква да излезе над 1.4 млрд. лева с ДДС, продължава да зацикля във все повече неясноти. Според източници на Меdiapool работата по него е блокирана, като най-проблемните въпроси са два.
Правителството иска да включи в проекта и българският бизнес, чиито възможности обаче се оказват доста ограничени. Висши военни неофициално дори започнаха да се оплакват, че големите военни заводи поемат различни обещания, но реалните им възможности не отговарят на претенциите им.
Другият основен проблем е свързан с допълнителното оборудване – все още има спорове около избора на необходимите радиостанции.
На този фон два независими източника твърдят, че е възможно проектът да се реализира по модела на изтребителите - да се вземе политическо решение да се работи с Германия и страната ни да търси конкурентна цена и параметри на поръчката в рамките на двустранни преговори. Така ще се "балансират" и поръчките сред ключовите ни партньори, след като САЩ вероятно ще доставят новите изтребители.
Подобен сценарий не е лишен от логика и ще даде възможност на военното министерство да се измъкне от блатото на различните политически и бизнес интереси, които неизменно съпътстват подобни проекти.
От министерството обаче не потвърждават тази информация. Даже все повече източници от МО са все по-скептични за бъдещето на този проект и коментират, че той по-скоро ще се забави сериозно. Допускат дори възможност да се провали.
Военните, консултантите и подробностите
Проектът за бронираните машини се движи най-малко от пет години, като изискванията по него бяха променяни на няколко пъти. След като правителството на ГЕРБ подготви финансовата му рамка, се заговори, че кабинетът все повече го смята за приоритетен. Постепенно обаче подготовката му блокира.
Въпреки че военният министър очакваше МО да изпрати искания за оферти до потенциалните участници през януари, това не стана и вече никой не смее да поставя срокове.
МО започна да търси външен консултант, който да помогне изпълняването на заложеното изискване за включване на българската индустрия.
По-големият проблем обаче е, че около подобни проекти е традиция да работят и много други неофициални "консултанти".
Правителството иска 20% от парите по проекта да останат в български фирми, но оборудването, което може да се прави у нас, е по-евтино, а не е ясно и дали българските компании имат достатъчен капацитет да се включат. Това все повече изнервя ангажираните с проекта военни, които открито започват да недоволстват.
В подготовката на този проект те имат повече "правомощия", като това води и до сблъсък между цивилните и военната експертиза.
Вече бе взето решение основните машини, които ще бъдат закупени, да са със задвижване 8х8, но част от специализираните и спомагателните машини ще бъдат 6х6 и 4х4.
Решението с какво задвижване да бъдат основните машини дълго време беше обект на остри спорове, но в крайна сметка се е наложил най-скъпият вариант.
Друг чувствителен въпрос е за комуникационната система.
Вероятно ще бъде избрана голямата американска компания Harris, въпреки че при подготовката на проекта е имало гласове, според които изборът не трябва да се предопределя, твърдят източници от МО. Според някои оценки в МО възможностите практически са много ограничени заради изисквания за съвместимост и пр.
Параметрите на проекта
Бронираните машини са необходими за оборудването на батальонните бойни групи, които са основното изискване на НАТО към България и които се превърнаха в нещо като двигател на реформата на българските въоръжени сили през последните пет години.
Според заданието трябва да бъдат купени 150 машини (90 бронирани и 60 обслужващи и осигуряващи) и специална техника за 3 батальонни групи, комуникационна и информационна система, тренажори и друго оборудване.
Ценовият таван е 1.464 млрд. с ДДС.
Освен това МО иска проектът да се реализира и плати за над 10 години. Осъществяването на подобна финансова схема също няма да е лесно.
Все още не е ясно точно от кои фирми ще поиска оферти МО, но интерес проявяват мултинационалната компания General Dynamics, германската Rheinmetall, финландската Patria, американската Textron и други.
Източник: https://www.mediapool.bg, Никола Лалов
 
Японски изтребител-бомбардировач изчезна от радарите, няма жертви
20.02.2019, 09:30

Днес около 09:20 местно време военният самолет Mitsubishi F-2 е изчезнал от радарите над Японско море в западната префектура Ямагучи, съобщава NHK.
На борда на изтребителя, изпълняващ тренировъчен полет, са се намирали двама души. По-късно агенция Kyodo е съобщила, че и двамата пилоти са се катапултирали и са в добро състояние. Търсенето на F-2 продължава.

Изтребителят е създаден в края на 90-те години от компанията Mitsubishi Heavy Industries съвместно с американската Lockheed Martin на базата на General Dynamics F-16 Fighting Falcon. Той е на въоръжение в японските военно-въздушни сили от 2000 г, като до момента са произведени общо 94 машини от този тип..

 
Тръмп нареди създаването на космически войски
20.02.2019, 09:17
Американският президент Доналд Тръмп нареди на Пентагона да разработи планове за създаване на космически войски, които ще са част от военновъздушните сили, предаде AP.
Тръмп се съгласи на този вариант вместо поисканото от него по-рано отделно министерство на космическите войски, които да са "отделни и равностойни" на другите видове въоръжени сили.
Президентът заяви, че космосът е "бъдещето и следващата стъпка". "Трябва да сме готови. Моето правителство смята създаването на космически сили за приоритет на националната сигурност", каза той в Белия дом, застанал редом с вицепрезидента Майк Пенс и министъра на отбраната Патрик Шанахан. "Нашите противници са в космоса, независимо дали това ни харесва или не", добави президентът и подписа документ, с който инструктира министъра на отбраната да подготви законопроект за създаване на космически войски.
По-рано през годината администрацията на президента Доналд Тръмп разработи нова стратегия за по-агресивна космическа система за противоракетна отбрана. В стратегията е отбелязано, че за да може САЩ да се противопостави адекватно, Пентагонът трябва да разшири отбранителните технологии в космоса и да използва тези технологии за по-бързо засичане, проследяване и в крайна сметна елиминиране на изстреляните ракети. Тръмп иска създаването на слой от сензори в открития космос, чрез който вражеските ракети да бъдат засечени още след изстрелването.
Източник: https://fakti.bg/
 
"Доналд Кук" с ракети "Томахоук" пак навлезе в Черно море, 2 руски кораба са по петите му
20.02.2019, 08:53
Ракетният американски разрушител "Доналд Кук" ("Donald Cook"), който е снабден с ракети "Томахоук", вчера навлезе отново в Черно море. БЛИЦ припомня, че ескадреният миноносец пристига за първи път на 20 януари тази година във водите на Черно море.
"На 19 февруари 2019 година, в 17:00 часа (по московско време), разрушителят на американския флот "Доналд Кук", снабден с ракети "Томахоук", влезе в Черно море", това се съобщава от националния център за отбрана на Руската федерация.
От там допълват, че е организирано непрекъснато проследяване на американския разрушител от силите и съоръженията на Черноморския флот. На място контролът върху действията му се осъществява от разузнавателния кораб "Иван Хурс" проект 18280 и малкия ракетен кораб "Орехово-Зуево" 626, проект 21631.
В същото време от Шести флот на САЩ официално съобщиха, че "разрушителят Donald Cook (DDG 75) започна похода си на север, преминавайки през пролива Дарданели на път към Черно море на 19 февруари 2019 г., за да проведе операции по морска сигурност и да засили регионалната морска стабилност, както и да засили военноморски възможности на нашите съюзници от НАТО и партньори в региона".
"Всяко посещение тук ни дава уникалната възможност да работим с нашите регионални морски партньори," каза командирът на "Доналд Кук" Матю Пауъл и допълни: "Екипажът и аз очакваме с нетърпение да изучим богатата история и култура в този регион".
Операциите на кораба в Черно море ще засилят оперативната съвместимост със съюзниците и партньорите на НАТО и ще покажат колективната решимост за сигурността на Черно море по операция "Атлантическия конфликт".
Кораби от 6-и американският флот редовно навлиза в Черно море в съответствие с Конвенцията от Монтрьо и международното право.
"Доналд Кук" извършва военноморски операции в зоната на операциите на 6-ия флот на САЩ в подкрепа на интересите на американската национална сигурност в Европа.
"Шести флот на САЩ, със седалище в Неапол, Италия, осъществява пълния спектър от съвместни и военноморски операции, често съвместно със съюзнически и междуведомствени партньори, с цел да укрепи американските национални интереси и сигурност и стабилност в Европа и Африка", уточняват още от 6-и флот в официалното си съобщение.
Източник: https://www.blitz.bg/
 

 
Kathimerini: Конгресът на САЩ иска забрана за доставка на F-35 за Турция
19.02.2019, 21:13
Съвместна комисия на двете камари на Конгреса на САЩ призова за временна забрана за доставка на изтребители F-35 в Турция, която да остане в сила до 1 ноември, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Американските законодатели се опитват да блокират доставката на изтребителите с цел да окажат натиск на Турция да се откаже от плановете за закупуване на руската зенитно-ракетна система С-400.
Призивът за забрана бе представен по време на гласуване на бюджета за 2019 г., в което комисията заяви, че няма да одобри финансиране за транспортирането на изтребителите до Турция, докато Пентагонът не представи на Конгреса доклад, в който да изложи плановете си за действие, в случай че Анкара не се откаже от С-400.
Развитието идва в резултат на интензивно лобиране от страна на Гръцко-американския съвет за лидерство (HALC), както и на Арменския национален комитет на Америка (ANCA). И двете организации се противопоставят остро на закупуването на F-35 от Турция.
Решението на съвместната комисия трябва да получи одобрението на Камарата на представителите и на Сената, подчертават от редакцията.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Високо напрежение: Пакистан и Индия с взаимни заплахи
19.02.2019, 21:09
Пакистан ще отвърне на удара ако Индия предприеме военни действия срещу страната. Това заяви пакистанският премиер Имран Кхан в телевизионно обръщение към нацията, няколко дни след кървавия атентат в Кашмир, при който загинаха десетки индийски войници.
Повече от 40 служители на индийските сили за сигурност бяха убити при един от най-смъртоносните атентати в административната част на Кашмир.
Атаката стана повод за остра конфронтация между двете ядрени сили, след като Индия официално обвини Пакистан за нападението.
Според Ню Делхи, групировката „Джаиш е Мохамад“, която пое отговорността за атентата, се радва на протекции на Исламабад.
Твърдения, които пакистанският премиер Имран Кхан отрече в първото официално изявление след атаката и поиска доказателства. Той призова Индия да решат проблема чрез диалог, като изрази готовност страната му да се включи в разследването.
Областта Кашмир е разделена между Индия и Пакистан, но съществуващите териториални претенции стават повод за напрежение между страните, което в миналото на два пъти е прераствало във въоръжен конфликт.
Източник: https://armymedia.bg/
 
МО иска да ремонтира два L-39
19.02.2019, 21:01
Министерство на отбраната стартира вчера, 18 февруари 2019 г., обществена поръчка за ремонт на два реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA. Очакваната стойност на поръчката е малко над 8,33 млн. лева без ДДС.
МО цели сключване на рамково споразумение за ремонт на два L-39ZA, с бордни номера съответно 207 и 211. Краен срок за подаване на документи е 12 април 2019 г.
В капитално-възстановителния ремонт на двата самолета трябва да влизат следните услуги – основен ремонт на самолета и оборудването от комплектацията му, увеличаване на общия технически ресурс, замяна на оборудване, което не подлежи на ремонт или замяна с еквивалентно такова, изпълнение на бюлетини на производителя и обучение на личен състав от ВВС.
След ремонта, самолетите трябва да имат междуремонтен ресурс от 7,5 години или 1500 часа. Освен това от самолетите се сваля част от остарялото оборудване и се замества с модерно такова, като например навигационната система РСБН-5С се подменя с модерна такава GPS/VOR/DME/ILS/XPDR, подмяна на радиостанцията, подмяна на САРПП-12 с модерно устройство за записване на полетните данни, поставяне на транспондер с Mod S и система за опознаване и други.
Работата по обществената поръчка трябва да се извършва по актуална заводска документация на производителя/конструктора или от организация оторизирана/сертифицирана/лицензирана от оригиналния производител/конструктор, при изпълнение на всички задължителни бюлетини.
През миналата година МО сключи договор с българската компания „Йотов и син” за поддръжка на българските L-39. Той е на стойност 16 867 971,56 лв. без ДДС, а реален изпълнител ще е украинската държавна фирма „Одески авиационеи завод”.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Генерал-лейтенант Любчо Тодоров откри днес оперативния сбор на Съвместното командване на силите
19.02.2019, 19:45
Оперативен сбор на командващия на Съвместното командване на силите (СКС) започна днес, 19 февруари. Темата на форума е „Предизвикателства при развитието на Съвместното командване на силите, произтичащи от динамично променящата се среда за сигурност и ангажиментите към колективната отбрана”.
„Целта на сбора е да се очертаят направленията при формиране и използване на националните съвместни сили за провеждането на съвместна операция. Усилията трябва да бъдат насочени към привеждането на отбранителните способности в съответствие с параметрите на средата за сигурност. Изграждането и поддържането им трябва да бъдат основани на принципите на интеграция, мобилност, ефикасност, единство на войсковите единици и на силите”. С тези думи командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров откри форума. - (видео)
В работата на сбора взе участие и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командири и представители на видовете въоръжени сили, дирекции и служби от министерството и щаба на отбраната, ВА „Г.С.Раковски”, НВУ „Васил Левски” и ВВМУ „Н.Й.Вапцаров, командирът на щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в Република България, командирите на подчинените на СКС военни формирования, началниците на отдели и сектори от Щаба на Командването.
През първия ден бяха изнесени доклади за актуалните тенденции и основните предизвикателства, произтичащи от средата за сигурност.
Сборът ще продължи своята работа и на 20 февруари 2019 г.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Съединените щати представиха "заместника" на армейския HUMMER в Абу Даби
19.02.2019, 17:08
Американската компания Oshkosh Corporation представи на международната изложба за военна техника IDEX-2019, провеждана в момента в Обединените арабски емирства, новата многоцелева бойна машина JLTV (Joint Light Tactical Vehicles), която вече се произвежда за въоръжените сили на САЩ.
Oshkosh JLTV е предназначена в дългосрочен план да замени съществуващите високопроходими колесни превозни средства HMMWV (или HUMMER), които са в експлоатация в армията на САЩ и в някои други страни.
"Заместникът" на HUMMER се предлага в версии с две и четири врати, както и в конфигурации с общо предназначение и като носител на леки и тежки оръжия. JLTV може да бъде оборудвана с различни оръжейни системи в зависимост от бойната мисия. По желание куполата поддържа стандартни стойки за картечници с калибър 7,62 mm, както и за различни ракетни системи. Представеният на изложбата в Абу Даби JLTV е оборудван с боен модул с дистанционно управление R-400S-MK2 и леко 30-mm оръдие Northrop Grumman M230LF.
През август 2015 г. Oshkosh получи договор за производство на 16,9 хиляди автомобила JLTV. В момента около 15 такива машини се произвеждат на ден, но се посочва, че тази цифра, ако е необходимо, може да бъде увеличена до 40 единици. В бъдеще компанията планира да започне пълномащабно производство на JLTV. - Още тактически автомобили
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Израел купува седем хеликоптера AW119Kx за замяна на Bell 206
19.02.2019, 16:50
МО на Израел е подписало споразумение за закупуване на седем хеликоптера AW119Kx за напреднало обучение. Новите вертолети трябва да заменят сега експлоатираните във военновъздушното училище учебно-тренировъчни "Saifan" (Bell 206), закупени през 1970-те години.
По силата на това споразумение италианското МО ще закупи израелско военно оборудване на същата стойност.
Хеликоптерите AW119 се произвеждат от италианския концерн „Leonardo" и се намират на въоръжение в полицията и ВВС на десетки страни.
„Leonardo" произвежда и съвременните учебно-тренировъчни самолети М-346, от които преди пет години 30 са приети на въоръжение в израелските ВВС под наименованието "Lavi". В замяна Италия закупи спътници и разузнавателни самолети на същата стойност.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
В Индия се разбиха два самолета от демонстрационната група на индийските ВВС Surya Kiran
19.02.2019, 12:39
Днес около 11:50 местно време в района на авиабазата "Йелаханка", разположена в района на град Бангалор, където ще започне авиосалона AeroIndia-2019 от 20 февруари, два самолета от демонстрационната група на индийските военновъздушни сили Surya Kiran се разбиха, съобщава Deccan Chronicle.
В южната част на Индия, тренировъчните полети са провеждани от авиационната група на индийските военновъздушни сили Surya Kiran в подготовка за откриването на най-голямото авиационно шоу AeroIndia-2019, което ще се проведе в индийската авиобаза "Йелаханка" от 20 до 24 февруари. По време на тренировъчния полет два самолета се сблъскали и се разбили на земята. По предварителна информация, четиримата пилоти на двата самолета са се катапултирали, но един от тях е загинал от получените рани. - (видео) 
Според показанията на много очевидци, които са наблюдавали тренировките на пилотажния екип, двата самолета, извършващи маневри във въздуха, се сблъскали челно и след това се разбили на земята. Гъсти кълба от дим се издигнали над мястото на катастрофата на самолетите, а службите за спешна помощ са се притекли незабавно на помощ. - (видео)
Пилотажният демонстрационен екип на индийските военновъздушни сили Surya Kiran е създаден през 1996 г. Името от санскрит може да се преведе като "Слънчеви лъчи". Групата лети на учебно-бойните самолети HJT-36 Sitara индийско производство. Според друга информация, групата вече се е прехвърлила на британския реактивен дозвуков тренировъчен самолет BAe Hawk Mk132.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Надпреварата във въоръжаването – ново начало. Версия XXI век
19.02.2019, 11:59
Преди дни Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи няколко изявления във връзка с излизането на САЩ и Русия от Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). В него се казва, че на Русия е даден шестмесечен срок да се върне към договора. Второто заявление е, че не се предвижда разполагане на нови ядрени оръжейни системи с наземно базиране в Европа и, че отговорът на НАТО ще бъде премерен и отбранителен, защото «не искаме нова оръжейна надпревара».
В тези заявления няма нищо друго освен изразяване на глас на най-големите страхове от европейските държави и безсилието да се управлява процеса. По първата точка нито една европейска страна членка на НАТО не може да повлияе на Русия.......Прочети още
 
Ген. Тодор Бояджиев пред „Труд“: В съшитата история за Гебрев и Скрипал се виждат белите конци
19.02.2019, 08:37

Защо така се получава, че трябва някой чужденец да се обади, за да чуем какво правят службите, които храним?

Ако не беше казал един венецуелски депутат, че пари от неговата страна се изнасят през български банкови сметки, щяхме ли да разберем, че ДАНС води такова разследване?

Ако британски журналисти не бяха съобщили за връзка между отравянето на шпионина Скрипал у тях и бизнесмена Гебрев у нас, щяхме ли да научим, че нашата полиция проверявала тая версия от 3 години?

Тези и други въпроси обсъждаме с генерал Тодор Бояджиев, бивш български разузнавач с голям опит и висш ранг........Прочети още

 
MBDA представи SPIMM: модул за самозащита за надводни кораби
19.02.2019, 08:21
На изложбата Navdex 2019, MBDA представи SPIMM (интегриран модул за самозащита с ракети Mistral). Това е модул тип "всичко в едно" за ПВО базирана на системата SIMBAD-RC и проектиран да бъде монтиран на кораби от всякакъв вид, особено тези без бойни системи (като снабдителни кораби).
Модулът SPIMM се състои от автоматизиран военноморски купол SIMBAD-RC, оборудвана с две готови за пуск ракети Mistral и 360° инфрачервена панорамна система за откриване и проследяване на въздушни и надводни заплахи. Системата се управлява от два оператора, разположени в укритие вътре в модула, където се съхраняват и четири допълнителни ракети. Този стандартен модул "всичко в едно" е дълъг 3 m и тежи около 7 t. Той може лесно да бъде монтиран на палубата на кораб с помощта на кран и изисква само стандартна електрическа връзка.
Проектиран за защита на надводни плавателни съдове срещу повечето конвенционални въздушни заплахи (противокорабни ракети, бойни самолети, хеликоптери и безпилотни летателни апарати), SIMBAD-RC и Mistral демонстрираха в края на миналата година способността си да неутрализира асиметрични заплахи като Fast Inshore Attack Craft (FIAC) през деня и през нощта.
„SPIMM позволява спешно и бързо приспособяване на снабдителните кораби или десантните кораби-докове към новите заплахи, или за използването им в зони с висок риск“ заяви Кристоф Ледук, изпълнителен директор на Naval Defence Systems в MBDA. "Тази система илюстрира способността на MBDA да разбере нуждите на клиентите си и бързо да предложи ефективни и функционални решения".
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Запасното войнство почете Апостола на свободата
19.02.2019, 07:59
Паметна вечер за Апостола на свободата Васил Левски се проведе в ЦВК. Организатори бяха Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Общобългарският комитет „Васил Левски“ и Комитетът на випуските на НВУ „Васил Левски“. Възпоминанието бе по повод 146 години от гибелта на Васил Левски. В него се включиха действащи и запасни генерали и офицери и представители на военно-патриотични организации.
Ораторите търсеха, но трудно намираха, връзка между  заветите на Апостола и днешната действителност у нас. Вече 140 години нито княжеският режим, нито царството, нито регенството, нито народната република, нито демократичната фасада не посмяха да се облегнат на тези завети, да ги прегърнат и да се водят по тях, като основни ориентири на българското управление, посочи Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Той призова да се създаде национално, надпартийно обединение за осъществяване заветите на Левски. Според него, целта ще бъде политическите партии да разберат, че има една прекрасна теоретична основа за правилното, за моралното управление на страната, съобразена с нашите особености като народ.
Преди няколко дни ми се обадиха депутати и поискаха да канонизираме Дякон Левски, сподели в началото на словото си академик Георги Марков. Казал им, че Левски отдавна е национална икона. Ако има човек с нечут характер, безкористно и нравствено поведение и изключително самообладание, това безспорно е Васил Левски, бе категоричен историкът. Българинът расте и остава в настоящето, благодарение на своята историческа памет и хилядолетна история, заяви Цвета Кирилова, председател на Сдружение „Азбукари“ и лице на българското европредседателство. Символът Васил Левски, каза още тя, е образец за национална гордост, достойнство и чест, на единението на народа, около когото всички ние в миналото и днес съумяваме да намерим притегателна сила и да се докоснем до него, за да потърсим онзи живец, онази живителна сила, която може да ни зареди с позитивна енергия. 
Свои стихове за Апостола рецитираха поетите Георги Константинов и Атанас Капралов. За сатиричната пародия на одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“ на Петър Петров, председател на пенсионерска организации, под заглавието „Опълченците на прехода“, очевидно мястото не беше на това възпоминание. Най-малкото, поради липса на художествена стойност, която рязко контрастираше на останалата част от паметната вечер.
Достоен за делото на Апостола на свободата концерт, изнесе Представителният ансамбъл на Въоръжените сили. Видяхме и Соня Иванова – най-новото откритие на армейската формация. Изпълнителите получиха книга от наследника на Левски Стефан Караиванов, който поздрави участниците и като член на СОСЗР в Карлово.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Прогнозно развитие на ВМС на Китай до 2030 година
18.02.2019, 23:20

На 15 февруари индийското издание The Diplomat публикува обширна статия "Predicting the Chinese Navy of 2030" за предполагаемият боен състав на военноморския флот на НОАК през 2030 г. Отбелязва се, че нарастването на броя на корабите на китайския флот надхвърля дори най-смелите прогнози, публикувани по-рано.
Появата на ескадрените миноносци Тип 055 и високите темпове на изграждане на тези кораби, както и ескадрените миноносци Тип 052D в две огромни корабостроителници, впечатлиха военните експерти и наблюдателите. В рамките на осем години (2010—2018 г.) 24 ескадрени миноносци бяха пуснати от китайските корабостроителници, от които четири Тип 052C, 16 Тип 052Д (последните три бяха с увеличена ширина на корпуса) и четири тежки Тип 055.
В сравнение с 1990-2010 само 10 ескадрени миноносци бяха спуснати от китайските корабостроителници (без да се броят четирите, закупени в Русия, а само двама бяха Тип 052C от "китайската Aegis").
Според слуховете около 12 ескадрени миноносци Тип 055 ще бъдат построени, а някъде в началото на 2020 г. ще бъде създадена и подобрената версия Tип 055A. Строителството на Тип 052Д вероятно ще продължи до достигане на 25 единици, след което ще започне изграждането на кораби от варианта Тип 052E. Условно наречените Тип 055A и Тип 052E частично или напълно преминават към електрическо задвижване.
Ако корабостроителниците в Цзянан и Далян строят ескадрени миноносци със същото темпо в бъдеще, те могат да пускат три броя Тип 052Д /E и два Тип 055/A всяка година. Така за периода 2019–2030 г. (за 11 години) ще бъдат построени още 33 Тип 052Д/E и 22 Тип 055.
Получава се един съвсем фантастичен флот от 55 ескадрените миноносци с водоизместимост от 7000 t и 26 с водоизместимост от 12000 t към 2030 г. Въпреки това броят на ескадрените миноносци в експлоатация ще бъде малко по-малък, като се има предвид, че между спускането на вода и влизане и в експлоатация са необходими две до три години.
Така до 2030 г. е по-вероятно да има около 40 ескадрени миноносци с водоизместимост от 7000 t (052C/Д/E) и до 20 с водоизместимост от 12000 t (включително Тип 055A). Следва да се отбележи, че също ще бъдат строени ескадрени миноносци и след 2030 г.
До 2030 г. изграждането на фрегати Тип 054 от вариант Б с водоизместване 4000 t може да достигне 24 единици (20 от тях ще бъдат в експлоатация).
В същото време броят на изградените корвети Тип 056 ще е близо 60 единици и програмата завършва.
Към началото на 2019 г. шест десантни кораба Тип 071 с водоизместимост от 25 000 t са в експлоатация на флота, строят се седми и осми. Очаква се до края на 2019 г. да се появят първите модули на дългоочаквания универсален десантен кораб (УДК) Тип 075 със солидна полетна палуба. Според слуховете са били поръчани три единици. Пълното водоизместване на Тип 075 ще бъде около 36 000 t (малко по-малко от американските Wasp и America, но значително повече от всички други кораби от този клас в света). Предполага се, че след първата серия от три кораба, конструкцията на модифицирания УДК може да започне бъде с водоизместване повече от 40 000 t. Все още не е възможно да се предвиди точно строителството на китайския десантен флот, тъй като строителството на Тип 075 се извършваше не ритмично, с дълги прекъсвания.

Така приблизителната корабна структура на ВМС на НОАК през 2030 г. може да изглежда по следния начин:
-16-20 ескадрени миноносци Тип 055 (категория 12 000 t);
-36-40 ескадрени миноносци Tип 052Д/E (категория 7000 t);
-40-50 фрегати Тип 054A/B (категория 4000-5000 t);
-приблизително 60 дизелови/неядрени подводници;
-16 или повече ударни атомни подводници (включително шест до осем съществуващи подводници);
- 8 или повече атомни подводници с ракетно базиране (включително четири до пет съществуващи);
-най-малко четири самолетоносача (два "трамплинни" и два "катапултни")
-най-малко осем десантни кораби Тип 071 (категория 25 000 t);
-най-малко три УДК тип 075 (категория 36 000 t).
От тези класове кораби най-трудно да се предскаже броят на фрегатите и подводници от всеки тип. - Още за ВМС на Китай
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
Разузнавателен самолет на САЩ "слухти" около границите на Крим
18.02.2019, 22:52
Самолет на военновъздушните сили на САЩ е извършил разузнавателен полет край бреговете на окупирания от Русия Крим, съобщава сайта за мониторинг на полетите PlaneRadar.
Разузнавателният самолет RC-135V с бордови номер 64-14846 е излетял тази сутрин в 7:35 часа българско време от военновъздушната база Суда-Бей, която се намира на гръцкия остров Крит. В 7:45 часа машината Boeing е навлязла в акваторията на Черно море, след което е извършил разузнавателен полет близо до бреговете на Крим.
Американският самолет няколко пъти е прелетял около границите на полуострова, след което се е завърнал в базата си в Крит. RC-135V е пътувал в указаната зона в продължение на около три часа.
Напоследък активността на чуждестранни разузнавателни самолети, особено на американски самолети, се е увеличила по границите на Русия. Например в края на миналата седмица два самолета на военновъздушните сили на САЩ бяха забелязани близо до Кримския полуостров: разузнавателния RC-135V и безпилотния RQ-4B-30 Global Hawk.
Освен това в руския анклав Калининград е бил засечен самолет за електронното разузнаване на военновъздушните сили на Швеция GIV SP.
Източник: https://news.bg/
 
"Цибър” отплава за участие във Втора постоянна противоминна група кораби на НАТО
18.02.2019, 20:10
Минен ловец „Цибър” от състава на българските Военноморски сили с командир капитан III ранг Лъчезар Иванов отплава днес от Пункт за базиране Варна за присъединяване и поредно участие във Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО, съобщават от ВМС.
Корабите от състава на групата ще посетят градовете Варна (в периода от 22 до 25 февруари) и Констанца, а от 1 до 8 март ще участват в българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2019”.
Учението ще се проведе в пристанище Констанца и морските пространства на Република Румъния.
Целта на учението е да се затвърди нивото на оперативна съвместимост и подготовката на личния състав при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО по време на плаване в състава на многонационални съединения. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/
 
Безмер с нов командир
18.02.2019, 19:59
Днес, 18 февруари 2019 г. в Базата за предно разполагане – Безмер се проведе тържествена церемония по смяна на командването. Досегашният командир на военното формирование полковник Валентин Иванов сдаде длъжността на своя заместник подполковник Милен Димитров. Това съобщават от ВВС.
На събитието присъстваха командирът на ВВС генерал–майор Цанко Стойков, представители на местната власт, командири от структурите на ВВС, личния състав на базата, пилоти, приятели и близки на достойния безмерец. След прочитане на заповедта на министъра за освобождаване на полковник Иванов от действителна военна служба поради навършване на пределна възраст (56 години за звание полковник), генерал Цанко Стойков благодари на полковник Иванов за професионализма и достойно изпълнения служебен дълг.
След подписването на акта за сдаване на длъжността церемонията продължи с тържествен строй на личния състав. Полковник Иванов се сбогува с бойното знаме и изказа признателността си към офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители за проявените усилия, всеотдайност и разбирането. За това, че въпреки трудностите винаги са били единни, като истинско семейство.
Полковник Валентин Иванов е роден на 19 февруари 1963г.. Завършва ВНВВУ „Г. Бенковски” през 1988г. специалност летец-пилот за ВВС, след това военна академия„Г. С. Раковски” през 1999 г. и Стратегически курс през 2012г. На военна служба е 1988г. Във военно звание "полковник” е от 2015. Награждаван е за постигнати високи резултати и професионализъм с различни награди. Службата му преминава поетапно през заемане на всички командни длъжности включително до командир на авиобаза. Извършил полети на следните типове самолети: L-29, МиГ-21, МиГ-15, МиГ-17, Су-25, L-39, F-16, F-15.
На 7 февруари 2019г. полковник Иванов за последен път опира бетонната полоса със своят верен другар – Су-25. Той бе посрещнат с воден салют и почести. Военната си служба приключва с общо 1654 летателни часа.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Инспектираща група от Руската федерация е на посещение в нашата страна
18.02.2019, 19:42
В съответствие с изискванията на Виенския документ – 2011 г. от днес, 18 февруари, до 21 февруари 2019 г. на посещение в нашата страна е инспектираща група от Руската федерация. Тя е в състав от четирима военнослужещи и ще посети военните формирования в района на Пловдив, Карлово, Стара Загора и Асеновград. Групата ще проведе инспекция на обозначения район на територията на нашата страна. Проверката включва предоставянето на информация за провеждането на военни дейности във военните формирования на Българската армия.
По време на инспекцията групата има право да извърши полет над полигоните в обозначения район и да бъде информирана за извършваната военна дейност, за целите на учението и етапа от неговото провеждане.
Групата ще бъде съпровождана от български офицери от дирекция „Стратегическо планиране“ в Министерството на отбраната.
Източник: http://armymedia.bg/
 
Ердоган заяви, че Турция има право да използва различни системи за ПВО
18.02.2019, 19:34
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува изказвания за това, че Анкара трябва да се откаже от покупката на руски зенитно-ракетни системи С-400, предаде ТАСС. Турският лидер заяви това в реч в град Бурдур /Югозападна Турция/, излъчена по турския телевизионен канал НТВ.
Те говорят да се откажем от покупката на С-400. Защо трябва да се отказваме? Ние имаме право да използваме различни системи и не смятаме, че вие имате право да ни критикувате, отбеляза Ердоган.
Миналата седмица турският президент потвърди, че Анкара не възнамерява да се отказва от покупката на С-400. По думите му Турция разчита на доставка на руската система за ПВО през юли тази година.
Турция ще стане първата държава от НАТО, която ще получи от Русия С-400, като количеството на ракетните комплекси, които ще бъдат доставени, не е било посочвано официално, отбелязва ТАСС.
Представители на САЩ предупредиха, че ако Турция продължи процеса по придобиване на руските системи, Вашингтон ще оттегли офертата си да продаде на страната системи Пейтриът на стойност 3,5 милиарда долара. Те казаха също, че това ще изложи на риск и покупката на самолети Ф-35 от Турция, а може да доведе и до евентуални санкции от страна на САЩ.
Източник: http://www.bta.bg/
 
MBDA разработи напълно интегрирана система за ПВО, монтирана на леко бронирано превозно средство
18.02.2019, 17:02
MBDA представя комбинацията Atlas-RC/LIC²ORNE, която заедно с ракетата Mistral осигуряваj надеждна защита на подвижните единици и e напълно интегрирана в мрежата за ПВО на театъра на военните действия и е монтирана на леки бронирани машини.
Mistral е изключително надеждна ПВО ракета, тип "стреляй и забрави", с успеваемост от почти 95%. Оборудвана е с инфрачервено устройство за търсене и разширени възможности за обработка на изображения, Mistral предлага отлична устойчивост на средствта за противодействие и може да поразява цели с малък ИЧ силует като безпилотни летателни апарати и турбореактивни ракети на далечни разстояния, в допълнение към обичайните цели - бойни самолети и хеликоптери.
Atlas-RC е автоматизиран купол, носещ две готови за изстрелване ракети Mistral и е контролиран дистанционно, от кабината на автомобила. Оборудван е с дневни/нощни сензори за търсене и за управление на огъня.
LIC²ORNE е система за командване и управление, разработена от набор от софтуерни компоненти, които вече са доказани в ПВО ракетите на MBDA Mistral и VL MICA. Тя може да координира до 8 купола Atlas-RC и да ги свързва към командни системи от по-високо ниво, включително чрез канали за пренос на данни като Link 16 или сателитни връзки. Със своята способност да използва радарни или електрооптични сензори, LIC²ORNE гарантира, че купола Atlas-RC има достатъчно ранно предупреждение, за да може да се възползва пълноценно от стрелбата с Mistral.
Благодарение на отворената архитектура на LIC²ORNE, MBDA е успяла само за няколко месеца да изгради защити срещу мини- и микро-БЛА. Тези отбранителни системи сега могат да предпазят подразделение от терористични действия или асиметрични атаки на командоси.
„Като се позоваваме на поуките от последните конфликти в Европа и Близкия Изток, комбинацията Atlas-RC/LIC²ORNE е създадена, за да осигури истинска способност за ПВО и ангажиране в долния слой на въздушното пространство, осигуряване на много висока мобилност за ескорт и защита на мобилните отряди и единици на фронтовата линия. Разполагането на система за ПВО, колкото е възможно по-близо до наземните единици, отново се превръща в необходимост и ключов фактор за оцеляване на сухопътните сили" заяви Франсис Бордакар, военен съветници на MBDA Land Systems.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Иран показа новата си подводница
18.02.2019, 15:53
Иран показа новата си подводница, която е въоръжена с крилати ракети. По време на церемонията в пристанищния град Бандар Ленгерх, президентът на ислямската република Хасан Рохани заяви, че с подводницата си Иран може сам да гарантира сигурността си.
Новата иранска подводница, наречена „Фатех“ или „Победа“ тежи 600 тона и оборудвана с най-съвременни оръжия. Освен крилати ракети, които могат да бъдат изстрелвани под вода и подводницата разполага с торпеда и морски мини. - (видео)
Подводницата беше представена в момент на нарастващо напрежение между Иран и САЩ, информира Тhe Telegraph.
Отношенията между старите съперници отново са на дъното, след като Вашингтон реши да се оттегли от ядреното споразумение с Техеран.
През последните години ислямската република разви мащабна домашна оръжейна промишленост в условията на международен натиск. Страната твърди, че вече разполага и с балистични ракети с обсег на действие от 2000 км, в който освен Израел, влизат и всички американските военни бази в района.
Източник: https://armymedia.bg/
 
146-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата ще бъде отбелязана с участието на военнослужещи в цялата страна
18.02.2019, 15:32
146-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски се отбелязва с участието на военнослужещи в населените места в цялата страна с ритуали по отдаване на почит пред паметта и делото му. Проявите започнаха днес, 18 февруари, в Горна Оряховица с полагане на венци и цветя от военнослужещи от Сухопътните войски пред паметника на Апостола на свободата.
От 18.00 часа тази вечер военнослужещи от Плевенския гарнизон ще поднесат венци пред паметника на Васил Левски в квартал „Вароша” в Ловеч.
От 18,30 ч днес почетен караул от 101-ви Алпийски полк ще проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред бюст - паметника на „Васил Левски“ в кв. Райково в Смолян.
От 18.00 часа на площад „Васил Левски” в родния град на Апостола на свободата Карлово ще се проведе възпоменателна церемония по повод 146 години от гибелта му. В нея ще участват представителни формирования и военният духов оркестър от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
Отбелязването на годишнината от гибелта на Дякона ще продължи и утре, 19 февруари. От 18.00 ч в столицата Националната гвардейска част ще изпълни възпоменателна церемония пред паметника на Апостола на свободата. Преди това от 17.00 ч в храм „Света София“ ще бъде отслужена архиерейска литургия в памет на йеродякон Игнатий, след която ще има традиционното литийно шествие от храма до паметника на Апостола.
От 09.00 часа в Карлово в църквата „Света Богородица” ще бъдат отслужени архиерейска Света литургия и панихида. От 11.00 часа на площад „Васил Левски” ще се проведе митинг-поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника от представители на държавната и местна власт, военнопатриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски”.
Военнослужещите от 2-ра механизирана бригада – Стара Загора ще отдадат почит на Апостола от 10.30 часа в Димитровград и от 11.00 часа в Стара Загора и в Хасково. В същия час ще се извършат ритуали по поднасяне на венци в Плевен и в Шумен.
От 10.30 часа в Белене военнослужещите от 55-и инженерен полк ще участват в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на героя в двора на основно училище „Васил Левски”.
Бригадно командване – Благоевград ще участва в ритуали по полагане на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола от 11.00 часа в Благоевград и от 11,30 часа във Враца.
От 12.00 ч е ритуалът в Асеновград, в който ще участват представителни подразделения от 4-и артилерийски полк.
От 12,30 ч. в Сливен почит към Апостола ще отдадат военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти.
От 11.00 ч в Пловдив военнослужещи от 3-а авиобаза Граф Игнатиево и почетен караул ще участват в ритуала по поднасянето на венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата на хълма Бунарджик.
От 10.00 ч във Варна военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) ще участват в ритуал за поднасяне на цветя и поклонение на паметната плоча на Апостола в кв. „Левски“. От 11.00 ч. почетен караул и Представителният духов оркестър на ВМС ще участват в общоградското поклонение и военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски в морската градина.
От 11.00 ч в гр. Бургас почетен караул от ВМС ще участва в общоградското поклонение и военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски, в морската градина на гр. Бургас.
Източник: https://www.mod.bg/
 
ОАЕ купиха "Корнет" и "Панцирь"
18.02.2019, 12:09
Военното ведомство на Обединените арабски емирства сключи договори с руската страна за закупуване на противотанковите комплекси от семейството "Корнет-Е" и зенитно ракетно-артилерийски комплекси "Панцирь", съобщава ТАСС според думите на бригаден генерал от въоръжените сили на ОАЕ Мохамед Хасайни. - (видео)
Според генерала, цената на договора за доставка на партията "Корнет-Е" е около 39,7 млн. долара, а за доставката на "Панцирь" - около 12,1 млн. долара. Освен това военното министерство е подписало договор с руската компания "Высокоточные системы" за техническо обслужване на ЗРАК "Панцирь", които "отдавна са на въоръжение в армията ни", добавил той. Сумата на договора е около 12 милиона долара.
Обобщавайки резултатите от първия ден на изложбата IDEX-2019 (17-21 февруари) Хасайни обявил и сделката на Министерството на отбраната на ОАЕ с американската отбранителна компания Raytheon. Страните са подписали договор за доставка на зенитната система Patriot. Покупката струва на Емиратите 356 млн. долара. Той не разкрива никаква допълнителна информация за тези сделки. Генералът добавил, че въоръжените сили на страната са подписали в неделя още няколко договора с "различни местни и чуждестранни компании". Общият размер на сключените на този ден споразумения възлиза на над 1 млрд. долара (над 4 млрд. дирхама). По-рано в неделя ръководителят на "Рособоронекспорт" Александър Михеев каза пред репортери за полученото искане за модернизиране на парка на ОАЕ от комплексите "Панцирь-С1", закупени по договор от 2000 г. Като цяло през 2010-2013 г. в ОАЕ са доставени 50 бойни машини, на шасито на MAN SX45 (8x8).
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Турция ще стимулира бюджета с платен отказ от казарма
18.02.2019, 11:55
Турция планира да направи постоянна мярката, която позволява на мъжете да се отказват от задължителната си военна повинност срещу заплащане. Досега програмата беше временна, но с промяната властите се надяват да стимулират бюджета на страната, съобщава Bloomberg.
Пълнолетните мъже в страната са задължени да служат между шест и дванадесет месеца в армията, но получиха правото срещу заплащане на определена такса да съкратят този срок до един месец.
Новата промяна в правилата за казарма бяха обявени от президента Реджеп Ердоган по време на реч в провинция Балъкесир в неделя.
Турските власти са разрешавали т. нар. „платена“ военна служба само четири пъти през последните 20 години. Първият път бе след унищожителното земетресение от 1999 г. в региона Мармара, а другите пъти бяха през 2011, 2014 и 2018 г.
През декември миналата година министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че турската държава е събрала общо 9,5 млрд. турски лири (1,8 млрд. долара) през 2018 г. от такси от над 635 000 души, съобщи Анадолската агенция.
По думите на президента програмата ще бъде ограничена в броя участници, като таванът ще е до 145 000 мъже годишно, в зависимост от нуждите на армията. През миналата година таксата бе в размер на 15 000 лири, но за новата година тепърва ще се определя нова сума.
Към момента едни от основните ангажименти на турската армия са свързани с продължаващия конфликт с кюрдите в страната и чужбина, както и участието на Анкара в конфликта в съседна Сирия. - Още за ВС на Турция
Източник: https://www.investor.bg/
 
Офицер от запаса оглави в. „Дума“
18.02.2019, 09:36
Ивелин Николов е новият главен редактор на в. "Дума". Това реши пленумът на БСП след тайно гласуване. Той е победил конкурентката си Таня Джаджева с 8 гласа при кворум от 125 членове на НС на БСП. Ивелин Николов е възпитаник на Висшето военно артилерийско училище в Шумен. Първите си публикации в пресата прави по време на офицерската си служба, като кореспондент на в. „Българска армия“. Известно време беше заместник-изпълнителен директор на ИА „Военни клубове и военнопочивно дело“ в Министерството на отбраната.
В последните месеци Ивелин Николов бе и.д. главен редактор. Той вече е бил главен редактор на в. „Дума“.
 
МО на РФ: Значението на системата за предупреждение за ракетни нападения се увеличи рязко
18.02.2019, 08:20
Във връзка с оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обхват, системата за предупреждение за ракетни нападения (СПРН) е от особено значение, заяви първият заместник-командващ на космическите войски на ВКС на Русия генерал-майор Игор Морозов.
„Първо, като говорим за цялата наземна инфраструктура на космическите сили, трябва да споменем най-важната стратегическа система - това е системата за предупреждение за ракетни атаки, особено в светлината на последните изявления за оттегляне от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обхват”, заяви Морозов в ефира на радиостанция "Ехото на Москва".
Генералът заяви, че миналата година руските военни са пуснали в експлоатация три нови радарни станции.
„На тази система ръководството на държавата и Министерството на отбраната отделят най-голямо внимание през последните години, защото е стратегическа. Всъщност успяхме да завършим модернизацията ѝ,” подчерта Морозов.
Той поясни, че руските военни имат още да извършат незначителна работа по планираната подмяна на два остарели локатора, които все още са в състояние да решат ефективно своите задачи. За тази работа, според генерала, ще са нужни още две или три години.
Генералът обясни, че по-рано в периферните радарни полета е имало „пропуски“, тъй като след разпадането на СССР част от СПРН остава на територията на независими държави, а част от тези средства са елиминирани. „Затова трябваше да пресъздадем отново системата”, заяви Морозов.
През декември миналата година началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валери Герасимов заяви, че по границите на Русия е създадено непрекъснато радарно поле, което гарантира откриването на балистични ракети от всички посоки.
Въпреки това, решиха да изградят нова система за предупреждение за ракетни нападения на полуостров Крим. - Още ПРО на Русия
Източник: http://pogled.info/
 
Предаване на курсовката в морското училище (1967 г.)
18.02.2019, 07:56
Завършването на висше образование за всеки землянин е особен момент, който следва да се отбелязва подобаващо. Студентите от различни нации с възторжени викове си хвърлят абсолвентските шапки във въздуха. Следва щур купон, с много танци и алкохол до зори.
Випускниците от военноморската академия в Анаполис под команда си хвърлят фуражките във въздуха, а тези от академията на бреговата охрана хващат за носа бронзовия бюст на някое флотско величие. Следва колективно надпиване с бира и уиски в най-близкия до портала бар.
Випускниците на висшето военноморско училище в Санкт Петербург навличат на паметника на адмирал Крузенщерн матроска фланелка. Следва надпиване с водка в малки групи и по целия път до дома.
Випускниците на българското военноморско училище също си хвърлят фуражките във въздуха по команда. Следва тържествен обяд-коктейл с командването и чаша вино. А в някои години само бира. И после всеки по индивидуална програма..........Прочети още
 
На тази дата през 1942 г. загадъчно потъва френската подводница ”Сюркуф”
18.02.2019, 07:47
В нощта на 18 срещу 19 февруари 1942 г. френската подводница "Сюркуф" потъва загадъчно в Атлантическия океан, на север от Панамския канал. Загиват 126 души.
По това време тя е най-големият плавателен съд в света от този клас и бързият край на нейната военна история е изпълнен с неясноти и конспирации.
Подводницата носи името на френския корсар Робер Сюркуф. Пусната е на вода още през 1929 г., а през 1934 г. е приета на служба във военноморския флот..........Прочети още
 

 
„Калашников“ готов с дрон-камикадзе
17.02.2019, 22:37
Руският държавен отбранителен концерн “Калашников” е разработил и провел успешни изпитания на новия високоточен ударен безпилотен комплекс KУБ-БЛА, способен да поразява целта, предаде РИА “Новости”, като цитира официално изявление на компанията.
Получените данни по време на успешните тестови полети на прототипа предполагат, че вече е готов за въвеждане на въоръжение във въоръжените сили на Русия, уточняват от “Калашников”. - (видео)
Летателният апарат може да развива скорост от 80 до 130 км/ч и да носи полезен товар до три килограма. Продължителността на полета на безпилотната машина може да достигне до 30 минути.
KУБ-БЛА за първи път бе показан на оръжейното изложение „IDEX-2019” в Абу-Даби.
 
САЩ не желаят Башар Асад да си върне контрола върху Североизточна Сирия
17.02.2019, 18:55
Съединените щати не желаят правителството на президента Башар Асад да си възвърне контрола върху Североизточна Сирия. Това съобщи в неделя специалният представител на американския държавен секретар за Сирия Джеймс Джефри (на снимката) на конференцията по сигурността в Мюнхен, предава TACC.
"Нашите цели в североизточната част на Сирия не са се променили. Те включват запазването на сигурността в региона, а именно: това означава, че не искаме режимът (американската характеристика на правителството на Асад - ТАСС) да се върне там, тъй като не допринася за стабилността, ”каза Джефри.
В същото време той отбеляза, че САЩ изтеглят сухопътни сили от Сирия, защото основната цел, във връзка с която те са въведени - да се подпомогнат „Сирийските демократични сили“ за победата над „Ислямска държава“ вече е изпълнена.
Джефри направи изявление, че въпреки изтеглянето на войските, САЩ ще продължат да се борят с „Ислямска държава“. "Запазваме въздушния потенциал, способността да реагираме на заплахи, които възникват във връзка с присъствието на силите на „Ислямска държава“", добави той.
Специалният представител заяви, че САЩ не призовават за оттегляне на сирийския президент Башар Асад, но изискват промени в поведението на Дамаск. "Но ние призоваваме за сериозни промени в поведението на режима", добави Джефри.
The Washington Post съобщи в петък, цитирайки източници в Пентагона, че американското министерство на отбраната работи по планове за създаване на зона за сигурност на кюрдските единици в Североизточна Сирия с военни от европейски страни. В публикацията се съобщава, че представители на Вашингтонската администрация, както и Конгресът на САЩ по време на 55-та конференция за сигурност в Мюнхен, призовават лидерите на европейските страни, по-специално Великобритания, Германия и Франция, да създадат зона за сигурност за кюрдите и да изпратят комбиниран контингент от 1 500 военни , за да ги защитят.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Само сирийската армия е способна да защити жителите на североизточния регион, заяви Асад
17.02.2019, 18:28
Сирийските въоръжени сили ще освободят всички райони на Сирия и са в състояние да осигурят защита на жителите на североизточните области по границата с Турция. Това заяви днес сирийският президент Башар Асад за ситуацията в Североизточна Сирия, контролирана от подкрепяните от западната коалиция начело със САЩ кюрдски формирования, предадоха световните агенции.
"На тези, които залагат на САЩ, казваме: американците ще ви продадат на Турция", посочи Асад. "Никой няма да ви защити, освен сирийската армия", предупреди сирийският президент, цитиран от ТАСС.
Асад подчерта, че Сирия ще разглежда присъствието на чуждестранни сили на своя територия като окупация. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се стреми "да вкара войски в Североизточна Сирия от самото начало на кризата и сега разчита да използва изтеглянето на американските военни като предлог", предупреди той.
"След поражението на подкрепяните от тях терористични групировки заговорниците срещу Сирия преминаха на нов етап: възнамеряват да задействат своя агент (президента) Ердоган", каза Асад.
Изявлението на сирийския президент бе разпространено от държавната информационна агенция САНА.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Областната комисия „Военни паметници” проведе редовно заседание
17.02.2019, 18:15
Областната комисия „Военни паметници” проведе редовно заседание в Областна администрация. Заседанието бе открито от председателя на комисията проф. д-р Любомира Попова и Радослав Симеонов - главен експерт в отдел „Военни паметници” към Министерство на отбраната. На заседанието присъстваха и заместник областният управител Ивета Кабакчиева и Живко Костадинов – началник на сектор „Военни клубове“ ТО – Варна и всички членове на комисията.
По време на заседанието бе обсъдено предложение на Община Стражица за включване в Областния регистър на военните паметници и картотеката на военните паметници на пет военни паметника. Обсъдено беше и предложение на Община Златарица, за ремонт на паметника „Майка България“ в гр. Златарица.
Комисията обсъди и предложение на Венелин Иванов от инициативен комитет за изграждане на паметник на първия български генерал - търновеца Сава Муткуров.
Иван Коев, председател на „Съюза на ветераните от войните“, запозна присъстващите с направеното от него предложение да бъде извършено проучване за Област Велико Търново на военни паметници в населени места без жители или с по няколко жители. Неговото предложение е тези паметници да бъдат обследвани, реставрирани, да се обнови инфраструктурата около тях и да бъдат чествани при съответните поводи.
По време на заседанието беше предоставена и информация на отпуснатите средства от Министерството на отбраната за мероприятия и ремонт на военни паметници на територията на област Велико Търново.
С постановление № 157 от 30 юли 2018 г. и с постановление № 253 от 22 ноември 2018 г. за общините на територията на областта са отпуснати 43 хил. лв.
Източник: http://www.vt.government.bg/
 
Френско-саудитска компания ще строи бойни кораби в кралството
17.02.2019, 16:55
Подкрепяната от държавата саудитска компания Saudi Arabian Military Industries и френската Naval Group създадоха съвместно дружество, което ще строи плавателни съдове за кралството, стремящо се да засили местното производство на въоръжение, съобщава Bloomberg.
Саудитската компания ще притежава дял от 51%, а френската компания ще има останалите 49%. Новата компания ще разработва, проектира и произвежда фрегати, корвети и евентуално подводници, заяви главният изпълнителен директор на Saudi Arabian Military Industries Андреас Швер в Абу Даби.
SAMI, както е известна компанията, иска да увеличи местното военно производство до 50% до 2030 г. спрямо днешните 2%, въпреки че не е ясно как ще постигне целта си за толкова кратко време. През ноември тя сключи сделка с испанската държавна компания Navantia за производството в страната на бойни кораби.
„Чрез дейности по проектиране, строителство и поддръжка съвместното дружество ще допринесе значително за засилването на капацитета и бойната готовност на Саудитските кралски военноморски сили“, заяви Швер, цитиран от Ройтерс.
Съвместното дружество с френската компания е още един знак, че бизнесът със Саудитска Арабия продължава да се развива въпреки осъждането от международната общност на убийството на критика на правителството Джамал Кашоги в консулството в Истанбул на кралството през октомври, отбелязва Ройтерс.
Припомняме, че по-рано тази седмица Франция и Австралия подписаха договор за изграждането на 12 нови подводници за десетки милиарди долара, които ще бъдат построени от Naval Group. Очаква се първата подводница да бъде готова през 2030 г.
Източник: https://www.investor.bg/
 
Епидемия от самоубийства в армията на САЩ: сега и сред специалните части
17.02.2019, 08:55
В американската армия е избухнала някаква епидемия. Наскор беше съобщено, че броят на самоубийствата сред морските пехотинци е достигнал 10-годишен максимум миналата година, след което почти веднага излезе официална информация, че подобна тенденция се наблюдава и при сухопътните войски, и сега се докладва за разпространението на този вирус сред елитните Сили за специални операции на САЩ (SOF).
CNN съобщава, че самоубийствата сред бойците на SOF са се утроили миналата година. Понастоящем няма данни за ветераните, но неотдавнашно проучване показа, че в периода 2005-2015 г. самоубийствата на ветерани са се увеличили с 26%. Както се отбелязва, „кризата в психичното здраве се разраства в сплотеното семейство на силите за специални операции”.
Въпреки че точният мащаб на проблема сред ветераните е неясен, всеки, който има достъп до техните форуми или групи в социалните мрежи, може да види, че ситуацията се влошава. Най-ефективното решение на тази национална криза изисква прякото участие на ветераните от SOF, които са преминали специално обучение по предоставяне на психиатрични услуги на своите другари.
След като се оттеглят от активната служба и се завръщат в цивилния живот, много ветерани от SOF се сблъскват със сериозни психични проблеми, включително с посттравматичен стрес и депресия. Труден е преходът от бойно поле към цивилния живот, особено за такива бойци. Борбата, въпреки раните и болката, за да се завърши мисията е нещо добро в битката, но увереността в собствената непобедимост в мирния живот може да бъде фатална. Естеството на обучението на SOF и културата на стоицизма правят особено трудно за ветераните да търсят помощ.
Ефективните реакции на епидемията на самоубийствата и свързаните с тях психични проблеми в общността на SOF могат да имат много форми, но най-важното е прякото участие на ветерани от SOF, които трябва да покажат на своите другари, че не трябва да се срамуват от проблемите, с които се борят. Нашите другари могат да бъдат единствените хора, с които можем да общуваме.
Както във всяка мисия, ние трябва да се обучим и да се подготвим за успех. Събитията вече се провеждат на неформална основа чрез социалните мрежи на ветерани SOF. Но се нуждаете от помощ от квалифицирани специалисти. В дългосрочен план трябва да работим за набиране и обучение на ветерани от SOF, които да предоставят професионални услуги за психично здраве на членовете на общността на специалните сили. Трябва да окажем натиск върху правителството на федерално, държавно и местно равнище, за да признаем нуждата от такива услуги и да ги финансираме.
Всеки член на SOF общността трябва да знае, че не е сам в борбата си с вътрешните демони. За повече информация, посетете страницата Commandos to Counselors във „Фейсбук”. Ако вие или някой, когото познавате, е в криза, незабавно се обадете на горещата линия за ветерани: 1-800-273-8255.
Източник: http://pogled.info/
 
Руският танк Т-90МС е оборудван за мрежово-ориентирани войни
17.02.2019, 08:42
Експортната версия на най-новия руски T-90M, T-90МС, получи оборудване за единна тактическа система за управление (ESU TZ), съобщи Андрей Терликов (на снимката), главен конструктор на Уралско транспортно инженерно конструкторско бюро.
Според него танкът T-90МС, който ще бъде представен на изложението IDEX-2019 в Абу Даби, има нова система за управление на огъня с комплекс от стабилизирана оптика на командира и мерача.
„Системата за управление на огъня е интегрирана с терминала на системата за борба за контрол за получаване на тактическа информация в автоматизираната система за управление на подгрупата (ESU TZ)”, допълни Терликов. - (видео)
Единната система за контрол на тактическите единици (ESU TZ) позволява на бойните единици да обменят информация в реално време, създава цялостна картина на бойното поле, формира единна информационна мрежа, която съответства на концепцията за така наречените мрежово-ориентирани войни.
Терликов също отбеляза, че T-90МС е с повишена точност и издръжливост на 125-милиметрови оръдия. Танкът разполага с широка гама от различни боеприпаси, включително управляема ракета и високо-експлозивен снаряд с раздробяване с програмируемо взривно устройство с дистанционно управление. Бойното тегло на машината не надвишава 50 тона.
По-рано Съединените щати признаха ефективността на T-90С и неговия приемник T-90МС, като отбелязаха ефективното съчетание от огнева мощ, управляемост и дълготрайност на руските танкове. - Още за Т-90
Източник: http://pogled.info/
 
Русия приключи успешно тестовете на ядрения двигател за крилатата ракета "Буревестник"
17.02.2019, 08:33
В Русия бяха завършени успешно тестовете на малка атомна установка за двигателя на крилата ракета „Буревестник“. Това е съобщил източник на ТАСС в руската ракетна индустрия. "През януари, на едно от изследователските депа, приключи успешно най-важният етап от тестването на реактора за дозвуковата крилата ракета "Буревестник". Резултатите са ясни - тестването на ядрената двигателна установка успешно приключи", обяснил източникът на агенцията.
Според него тестовете потвърждават декларираните характеристики на реактора, които осигуряват неограничен обхват на ракетата.
Засега ТАСС няма официално потвърждение на информацията.
През март 2018 г., в посланието си до Федералното събрание, руският президент Владимир Путин обяви, че Русия е разработила малогабаритен ядрен двигател, която може да се използва в крилата ракета, която ще има почти неограничен обхват. Както отбеляза тогава Путин, ракетата ще бъде нисколетяща, ненатрапчива, с непредсказуема траектория на полета и ще получи ядрена бойна глава.
След гласуване на интернет страницата на руското министерство на отбраната, ракетата е наречена Буревестник.
Източник: http://www.paragraph22.bg/
 

 
Руски генерали: "Рано се оттеглихме от Афганистан"
16.02.2019, 20:47
Руският генерал Виктор Ермаков (на снимката), под чието командване е 40-та армия в Афганистан, смята, че изтеглянето на съветските войски от страната е било преждевременно.
"Не трябваше да се оттегляме", каза пред ТАСС генерал Виктор Ермаков, председател на съвета на Общоруската обществена организация на ветераните от Въоръжените сили на Русия. От май 1982 г. до ноември 1983 г. той е командир на 40-та армия, която воюва в Афганистан.
По негови думи, ако съветската армия е останала там още само няколко години, положението е Афганистан е щяло да бъде съвсем различно. "Ако бяхме останали още няколко години, днес щеше да има напълно друг Афганистан", каза генералът.
Подобно мнение изрази и генерал-полковник Иван Тетерин, депутат от Държавната дума и началник на Академията на държавната противопожарна служба към министерството на извънредните ситуации, който участва в боевете в Афганистан като началник на свързочниците от 201-ва мотострелкова дивизия на 40-та армия в Туркестанския военен окръг.
Тетерин твърди, че още когато СССР е изтеглял войските си от Афганистан, е могла да се предвиди опасността от тероризма. "Остана някакво усещане, че напрежението ще остане [в Афганистан след оттеглянето на съветските войски]. Още тогава можеше да се предвиди, че оттук ще идват заплахи. Заплахи именно от бунтовниците от различни видове – "Ал Кайда", "Талибани", впоследствие и продължението на "Ал Кайда" – ИДИЛ (предишното название на терористичната групировка "Ислямска държава")", отбеляза депутатът.
По негово мнение последвалите събития само са потвърдили необходимостта от борба срещу такива заплахи още докато са далеч от Русия. "Оттеглихме се с високо вдигнати глави, осъзнавайки, че не сме загубили войната на бойното поле и че Родината трябва да бъде защитавана от опасности на всички фронтове, включително и далеч в чужбина, за да може после тази беда да не идва към нас. Инстинктивно предполагахме, че може би, не с това име, но все пак опасността ще остане", подчерта Тетерин. - Още за конфликта в Афганистан
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Израелската тежка бойна машина на пехотата Namer ще получи двигатели от САЩ
16.02.2019, 20:08
На най-новите израелски тежки БМП Namer ще бъдат монтирани американски танкови двигатели. Американското правителство одобри сделка за продажба на двигателите MT 883 на Израел, съобщава Warspot с позоваване на janes.com.
Според Управлението за военно сътрудничество на САЩ (DSCA), Израел поискал 270 броя MT 883 от Съединените щати в конфигурация с мощност от 1500 к.с. От 270 двигателя, 240 трябва да бъдат доставени в "пълна конфигурация", други 30 - в "облекчена". Стойността на одобрения договор е приблизително 238 млн. Долара. Заявката за доставка на двигатели показва, че те ще бъдат монтирани на БМП Namer.
MT 883 е дизелов V-образен 12-цилиндров четиритактов двигател с мощност от 1500 к.с. при 2600 rpm. Това е единен конструкционен блок, което позволява при полеви условия бързо да се замени целият двигател, като се има предвид и наличието на специална техника.
БМП Namer е създадена на основата на танка Merkava Mk4M. Може да транспортира до 12 души, включително 3 члена на екипажа. Той се счита за най-защитения бронетранспортьор в света, защото освен мощната броня, наследена от танка е оборудван и с активна система за защита. - Още за БМП Namer
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Израел и Съединените щати проведоха военни учения в случай на "голяма война" в региона
16.02.2019, 19:55
В Израел завършиха мащабни учения с участието на въоръжените сили на Израел и на Съединените американски щати. Маневрите се проведоха на фона на потенциално реалистичен сценарий на мащабни военни действия, започнати от Иран в отговор на нападение на израелските или американските военновъздушни сили в Сирия. Предполага се, че в случай на такъв сблъсък Ислямската република, чрез сателитите си в Ливан, Сирия и Ирак, ще изстреля хиляди ракети върху еврейската държава.
Американското европейско командване взе участие в учението, което приключи в четвъртък. Сценарият предполага, че в случай на подобна атака САЩ ще дойдат на помощ на Израел.
Горният сценарий стана по-вероятен, след като израелската политика на мълчание по отношение на атаките срещу Сирия се промени. Тази седмица министър-председателят Бенямин Нетаняху призна, че Израел стои зад "тайнствения" удар по сирийската страна на Голанските възвишения.
Ученията продължиха 10 дни, в които участваха повече от 700 войници: 300 от американската страна и 400 от техните съюзници. Подобно на други военни учения, като например Juniper Cobra, които се провеждат на всеки две години (те се редуват с Juniper Falcon), въоръжените сили на двете страни участваха в команднo-щабни учения, както и в маневри на местността.
Сценарият за атака срещу Иран и/или неговите съюзници не се разглежда за първи път. Въпреки това, с укрепването на Корпусът на стражите на ислямската революция в Сирия и Западен Ирак, според разузнавателните оценки на ЦАХАЛ, защитата на въздушното пространство на Израел се превърна в особено трудна задача. Трите командни структури на Армията за отбрана на Израел, заедно с подразделения на САЩ за противовъздушна отбрана, отработиха сценарий, при който Израел беше бомбардиран с десетки хиляди ракети и снаряди с участието на проирански милиции от Ливан, Сирия, Иран и Ирак. По време на ученията беше отработена координацията на разузнавателните, оперативните и логистичните звена, така че, ако е необходимо, част от американските леки подразделения да дойдат на помощ на Израел за максимум два дни, а по-съществена поддръжка може да се окаже с ракетните батареи Patriot за няколко дни.
По време на учението ресурсите на самолетоносачите на ВМС на САЩ също бяха включени в откриването, съпровождането и неутрализирането на заплахите. Ученията включваха приемането на американски тежки самолети, развръщането на инфраструктурата и използването на системите C4I, съобщава пресслужбата на Израелските сили за отбрана.
В ученията взеха участие силите за противовъздушна отбрана (които наскоро бяха официално усилени с две Iron Dome-батареи поради "усложнената оперативна ситуация”), Управлението за планиране и операции, C4I и Управлението за киберзащита, подразделенията по логистика, медицинските служби от Управлението по технологии и логистика и др.
Корпусът C4I е подразделение за бойна поддръжка на Израелските сили за отбрана под командването на сектор „Телепроцесинг”, който преди това е бил Служба за компютърно обслужване. C4I се разшифрова като Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - система за командване, контрол, комуникации, събиране на данни и компютърна обработка, наблюдение и разузнаване, чиято основна задача е да създадат единно информационно пространство, както и да осигурят адаптивно управление и комплексно използване на възможностите на бойните сили. Корпусът C4I е отговорен за всички аспекти на комуникацията, предаването и обработката на данни в Израелските сили за отбрана.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Как бяха орязани правомощията на президента през годините
16.02.2019, 19:43
Често се задава напоследък въпросът – необходими ли са на президента повече правомощия. Отговорите варират между двете крайности, от призиви за президентска република до призиви за отпадане на тази институция. Ако направим една ретроспекция на правомощията на президента от приемането на Конституцията през 1991 г. досега, ще се убедим, че законодателят е предвидил тогава сравнително големи възможности за достатъчно широки правомощия, които да осигурят на президента една силна, обединяваща, регулираща и стабилизираща роля в нашата република с парламентарно управление. Но тези възможности постепенно са значително ограничавани или отнемани по един ли друг начин чрез промяната на различни закони.
Ще проследя ограничаването и отнемането на правомощията на президента в качеството му на върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България.......Прочети още
 
Клубовете на СОСЗР в район „Младост“ са място за активни социални контакти
16.02.2019, 15:49

Социалният живот успокоява нервната система и гони болестите. Това каза д-р Боряна Зафиркова, председател на клуб „Здраве“ в организацията на СОСЗР в столичния район „Младост“. Именно социалните контакти са една от главните задачи пред Районния съвет, стана ясно от отчета на годишното заседание, прочетен от председателя полковник от запаса Илия Мандров. За това способстват както добрата организационна работа, така и наличието на база. В района има три клубни бази на запасните „Запасно войнство“, „Армеец“ и „Християнска надежда“. Признават, че поддържането им е предизвикателство, с оглед на финансовите разходи, но успяват да се справят, благодарение и на доброволната обществена дейност на хората.
Най-новата придобивка е клубът за рехабилитация и здравна помощ. Най-младият клуб, който бързо набира авторитет е „Никола Й. Вапцаров“.  Организацията е структурирана в 7 дружества и 7 клуба, като е покрита цялата територия на „Младост“, където живеят около 130 хиляди души, в т.ч. десетки хиляди военни семейства.  
Районният съвет успява да се справи и с друго, характерно за „Младост“, предизвикателство. Въпреки промените в кметството на района, добрите взаимоотношения с местната власт не са накърнени. Освен това, посочва полк. Мандров, ние работим отлично с Командването на Сухопътните войски и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Както и със структурите на всички политически сили, когато става въпрос за интереса на запасното войнство и развитието на района. Така е и в отношенията с бизнеса. Благодарение на СОСЗР над 100 запасни и резервисти са намерили работа през тази година.
В работата на форума участваха заместник-председателят на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов, председателят на ЦКК генерал-майор от запаса Георги Кендеров и председателят на Столичния съвет на Съюза бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. С тях бяха разисквани редица проблеми, свързани с бъдещето на организацията, обединителния процес на запасното войнство, подобряването на нормативните документи, приемът на нови членове, използването на фонд „Социален“ на ЦС на СОСЗР, здравното осигуряване и санаториалното лечение, предстоящите прояви за преизчисляване на пенсиите и др.

Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Модернизират бронемашината Stryker
16.02.2019, 09:03
Американското Министерство на отбраната съвместно с компанията General Dynamics продължават да модернизират колесните бронирани бойни машини Stryker до версията A1.
Новата бойна машина се предвижда да бъде с двоен корпус и V-образно дъно, което ще осигури високата му живучест при взривяване на мини или импровизирани взривни устройства.
В допълнение, бронираната бойна машина ще бъде оборудвана с нов боен модул с 30-mm оръдие и двигател с мощност от 450 к.с., както и с вътрешна цифрова мрежа. В сравнение с предишната версия усилено е бронирането на корпуса.
През октомври 2018 г. Командването на сухопътните войски на САЩ обяви, че е сключило договор с компанията General Dynamics за модернизация на 173 бойни машини от основната версия Stryker до версията Stryker A1.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Великобритания изпраща хеликоптери Wildcat и Apache в Естония
16.02.2019, 08:57
Тази година Великобритания ще дислоцира в Естония бойни вертолети Wildcat и Apache, за това в Брюксел съобщи британският министър на отбраната..
Вертолетите от армейската авиация ще участват в годишното естонско учение Spring Storm, както и ще усилят британския контингент в Прибалтика, наброяващ около 1000 военнослужещи.
Великобритания участва с най-многочислен контингент в изнесените в близост до източния фланг войски на НАТО.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Русия е готова да помогне на Индия с технология за създаването на неядрена подводница
16.02.2019, 08:49
Русия е готова да прехвърли своя технология в рамките на индийския проект за създаване на неядрена подводница и в момента се решава въпросът за статута на руското участие, заяви в интервю за РИА Новости директорът на държавната корпорация "Ростек" за международното сътрудничество и регионална политика Виктор Кладов.
"Русия е готова активно да участва в този индийски проект. Индийците искат да направят подводницата си с независима електроцентрала и разнообразно ноу-хау. Русия разполага с всички технологии, необходими на индийците, както и с богат опит в създаването на подводници от различни класове. Всъщност днес в света няма равни на руските подводници във всяко отношение - от дълбочината на потапяне и здравината на корпуса до използваните оръжейни системи, "каза Кладов.
В същото време той подчерта, че засега се решава въпросът: дали Индия ще обяви търг за участие в този проект или ще бъде съвместен проект с Русия.
"Този въпрос е в процес на вземане на решение. Подводницата е сложен механизъм, при който всички звена и механизми са взаимозависими. Единият не може да се вземе от един доставчик, вторият от друг, а третият от третия. Това е единен механизъм, който е технически много свързан. В момнта това дискутираме с нашите индийски партньори ", каза Кладов.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Спецгрупа да покрива столицата и западните ни предели
16.02.2019, 08:42
Около случая в с Войводиново, когато без причина и по най-зверски начин бе пребит ефрейтор Валентин Димов много хора разбраха, че имаме т.нар. командоси, които служат в 68 бригада „Специални сили“.  Макар че това наричане на тези военнослужещите не е в традициите на Българската армия. Какъвто е случаят и с рейнджърите. Обичаме така да назоваваме бойците ни на мисия зад граница. Но не това е основната тема на моите размисли.
Имаше едно голямо международно учение на полигон „Ново село“ през ранната есен на миналата година. То бе под ръководството и с прякото участие на 68 бригада „Специални сили“.  Тогава министър-председателят Бойко Борисов постави  срок до края на 2018 година да се промени законът, за да се създаде Командване на Силите за специални операции. Каза, че е дал указания да се увеличи численият състав на нашите Сили за специални операции и да се отпуснат средства за подобряване на оборудването, включително и осигуряването на най-добри парашути. На практика това е следващ етап, след като точно тази бригада бе извадена от състава на Сухопътните войски и премина на пряко подчинение на началника на отбраната. Изглежда обаче не всичко, което казва премиерът се изпълнява в срок.
В тези дни, т.е. преди две седмици, министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново заяви своята позиция, че трябва да се направи Командване на Силите за специални операции. Решение на Съвета по отбрана имало. Но, както признава самият министър, двумесечният срок е изтекъл. Чака се промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили. И нещо, което не може да не направи впечатление от неговите думи:  „Личният състав да се разшири и една Група за специални операции да се намира около София и да покрива западните предели на държавата.“ Визията на министър Каракачанов е Специалните сили да се разгърнат и да бъдат още по-сериозен фактор в нашата отбранителна политика и концепция. Ще има или не промяна н закона, вс още не се знае. Поне не е обявено, официално.
Подобни намерения кореспондират с анализ, който военното ни разузнаване направи обществено достояние в навечерието на своя празник – 12 януари. Що се отнася до нашия регион анализът е свързан преди всичко с миграционния процес и приемането на отделни държави в НАТО. Според директора на Служба „Военна информация“ бригаден генерал Пламен Ангелов конфликтите в кризисните райони и нестабилните тенденции в икономически аспект създават предпоставки за запазване на миграционния натиск към Европа. (Да не забравяме, че военнослужещи от 68 бригада „Специални сили“ и от Сухопътни войски бяха използвани много широко и много успешно в удържането на миграционния натиск на южната ни граница. Представиха се добре и получиха заслужено признание. Те се включват активно в операции и мисии зад граница и имат отговорни задачи по националния план за противодействие на  тероризма.) В този аспект военното ни разузнаване е категорично, че стабилността и евроатратическото интегриране на Западните Балкани е от съществено значение за националната и съюзната сигурност. До тук добре. В анализа следва, обаче,  предупредителна хипотеза. И тя звучи много остро. Евроатлантическата интеграция на региона не е панацея за решаване на натрупани проблеми, в т.ч. в сферата на сигурността. Военното ни разузнване не подценява вероятността някои от политическите елити да възприемат членството на държавите си в НАТО като геополитически имунитет, който да им позволи да водят враждебна политика спрямо свои съседи. Предупрежденията са свързани с възможността за инструментализиране на етническия конфликтен потенциал в региона и за разпространение на радикална идеология.
Разбира е, отговорът на тези предизвикателства не е отговорност само на армията. Има редица институции, които получават информация по закон от военното разузнаване и трябва да си свършат работата. От думите на министър Каракачанов, обаче прозират перспективи пред Въоръжените сили за предислокация на определени формирования и насищане на райони в страната ни, които останаха без войска. Впрочем за това се говори отдавна. Според експерти едно подобно действие ще доведе и до по-големи възможности за попълване на сериозния некомплект от личен състав, който съществува в момента. То дори има потенциал да съживи населени места и региони. За това, обаче са необходими средства.
Засега властта бърза бавно със създаването на Командване на Силите за специални операции. Някои от сроковете, като 1 декември, останаха назад във времето.  Според бригаден генерал Явор Матеев, командир на бригадата, мирновременната структура трябва така да се изгради, че да отговаря на структурата за оперативно използване на Специалните сили. В момента, казва той, имаме една полуструктура, що се отнася до командването и управлението.
Датата е 18 март
Командирът на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев смята, че 18 март ще се превърне за втори път във важна дата от военната ни история. На този ден през 1943 г. е създадена Парашутната дружина, чийто наследник е бригадата. На този ден през 2019 г. той очаква да имаме оперативно действащо Командване на Силите за специални операции, каквото е решението на Съвета по отбрана.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
L-410 поднови полетите си у нас
16.02.2019, 08:34
На 14 февруари 2019 г. се изпълни полет за летателно приемане на самолет L-410 с борден номер 068 от състава на 16-та транспортна авиационна група. Това съобщиха от ВВС.
Полетът е след изпълнение на дейности за възстановяване на летателната му годност съгласно договор сключен между българското МО и фирма Česká letecká servisní.
Полетът бе изпълнен от смесен чешко-български екипаж в състав - Владимир Флегр – командир на екипажа, майор Цветан Калайджиев – помощник-командир на екипажа, Давид Баринка – техническо лице, Петр Бартос - техническо лице, майор Мирослав Пипев - техническо лице.
Борд 068 пристигна в България на 30 януари 2019 г. Той е преминал през ревизия на планера Р-2 и капитално-възстановителен ремонт на двата си двигателя Walter M601E и винтовете към тях. Българският L-410 бе разглобен и изпратен по земя за ремонт в Чехия през февруари 2018 г.
Обществената поръчка за ремонта на два L-410 (бордни номера 068 и 069) бе обявена през август 2016 г. През март 2017 г. за изпълнител бе избран единственият кандидат - чешката компания Česká letecká servisní, но договор с нея бе сключен едва през септември. След това се наложи неговото предоговаряне, поради подмяна на един от подизпълнителите и така фактическият ремонт започна през миналата пролет.
Целият договор за възстановяване и ремонт на двата самолета трябва да бъде приключен в рамките на 36 месеца от сключването му. Стойността му е малко над €2,75 млн.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
На този ден преди 59 години започва околосветското плаване на американската ядрена подводница „Тритон”
16.02.2019, 07:30
На 16 февруари 1960 г. американската атомна подводница „Тритон” (USS Triton, SSRN-586) предприема своето подводно околосветско плаване (операция Sandblast), като повтаря маршрута на флотилията на Фернандо Магелан.
„Тритон” е единствената американска подводница с два ядрени реактора. Проектирана е като подводница за радиолокационен дозор, след това е преоборудвана като многоцелева.
В момента на постъпването й в строя през 1959 г. това е най-голямата и скъпа ($109 млн., вкл. ядреното гориво) подводница в света.......Прочети още
 
Стара слава: Първата ни подводница спасила Балчик
16.02.2019, 07:00:
Днес, когато военноморският ни флот вече е без подводници, хубаво е да  припомним как се появили първите подводничари у нас. Лодката, която първа се е гмурнала под вълните на Черно море е била регистрирана с името „Подводник №18”.
Тя е от типа "малки крайбрежни лодки" - UB-I и е произведена в австро-унгарското пристанище Пола. През март 1916 година германското морско министерство я предоставя на България. Българският флаг на „Подводник № 18” е вдигнат на 25 май 1916 година. Неин постоянен пристан става кеят на двореца Евксиноград.
Ето какви са техническите данни за този плавателен съд:
   * Водоизместимост: 128 тона
   * Дължина: 28,10 м.
   * Широчина: 3,15 м.
   * Основен двигател: Дизел с мощност 60 к.с. и макс. 550 оборота в минута
   * Електродвигател: "Сименс" с мощност 120 к.с. и макс. 630 оборота в минута
   * Максимална надводна скорост: 7,84 възла
   * Скорост на потапяне: 46 сек. за дълбочина 9 м.
   * Максимално дълбочина на потапяне: 52 м.
   * Екипаж: 17 души
   * Въоръжение: два торпедни апарата за торпеда от типа "Уайтхед" 533 мм и общ запас от 4 торпеда, 47 мм оръдие и 8 мм картечница "Максим";
По време на първото й плаване и потапяне из Варненския залив на борда й са князете Борис Търновски и Кирил Преславски.
През същата година Германия ни предава още една подводница-близнак "UB-I-7" ("UB-7"), но малко след това година тя е потопена, загива и един български подофицер.
Макар че според германското щатно разписание екипажът на този тип съдове се състои от 14 души, на българската подводница са зачислени 17 офицери, подофицери и матроси. В някои случаи екипажът ѝ нараства до 20 души. За командир на „Подводник № 18” е назначен лейтенант Никола Тодоров, а помощник-командир - мичман I ранг Иван Вариклечков.
След зачисляването на лодката в състава на нашия военно-морски флот нейните постоянни маршрути са: Варна-Калиакра и обратно, Варна-Калиакра-Мангалия-Кюстенджа и обратно, Варна-Бургас-Созопол и обратно. На 6 септември 1916 година лодката се промъква през минните полета и разузнава в румънското пристанище Кюстенджа.
В следващите месеци подводницата на няколко пъти среща противникови кораби, които успяват да се изплъзнат от торпедата й. До края на 1916 година „Подводник № 18” попада осем пъти в минни полета - излиза благодарение на късмета си. На 13 декември 1916 година само с появяването си лодката спира руската бомбардировка над Балчик. Корабите на противника се оттеглят от българското крайбрежие.
След Солунското примирие от 1918 година нашата подводница е реквизирана от френските окупационни части в Цариград. Предполага се, че е била нарязяна на части, а двигателите и механизмите ѝ - продадени. – Още за „Подводник № 18”
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}