Февруари (1-15)

Архив - от 1 до 15 февруари
 

 
Военни и бойни машини от САЩ са дислоцирани на учебен полигон "Ново село"
15.02.2017, 22:00
Рота от трета бронирана бригада от Форт Карсън, Колорадо, от състава на Сухопътните войски на САЩ е дислоцирана на учебен полигон "Ново село", съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. От днес там са настанени 120 американски военнослужещи.
Очаква се до края на седмицата на учебен полигон "Ново село" да бъдат транспортирани 15 бойни машини "Брадли", два верижни машини М113, както и различни типове автомобилна и спомагателна техника. Предислоцирането на военното формирование в района на съвместното българо-американско съоръжение край Ново село е в рамките на инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative - ERI) и е част от операция "Атлантическа решимост".
Предвижда се през тази година на учебен полигон "Ново село" да бъдат засилени съвместните учения и тренировки. Военни формирования от Сухопътните войски на САЩ ще бъдат ротирани за участие в ученията.
Бойната и спомагателна техника, с която ще бъдат оборудвани, ще бъде използвана на ротационен принцип по време на съвместната подготовка с военни формирования от Българската армия. Целта е в процеса на колективни действия да се поддържат и надграждат способностите за оперативна съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво, уточняват от Министерството на отбраната.
Съединените щати започнаха инициативата за гарантиране на сигурността на европейските съюзници през март 2014 г. Тя предвижда присъствието по въздух, суша и море на САЩ в региона, като по този начин се изразява подкрепа към съюзниците от НАТО. Инициативата включва увеличаване на броя на ученията и тренировъчните дейности за повишаване на оперативната съвместимост и подсилване на способностите на алианса.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Денят на воина-интернационалист
15.02.2017, 21:55
На този ден, 15 февруари 1989 година, последната колона съветски войски напуска територията на Афганистан. През 2010 година в Русия тази дата беше обявена за Ден на паметта на воините на интернационала - не само на участниците в Афганистанската война, но и на всички, които са изпълнили служебния си дълг извън границите на родината. Интернационалистите са участвали в общо повече от 30 военни конфликта по целия свят.
В Москва ветераните-интернационалисти се събират на „Поклонния хълм” и в Александровската градина. Паметни мероприятия се провеждат днес почти във всички руски градове.
По различни оценки, от над 1,5 милиона интернационалисти при изпълнение на служебния си дълг са загинали около 25 хиляди души. Но точният брой на тези, които не са се завърнали у дома досега не е определен. Само по време на войната в Афганистан са загинали над 14 хиляди съветски войници. – Още за конфликта в Афганистан
 
Бомбардирахме в Сирия с обеднен уран
15.02.2017, 21:28
От Централното командване на ВС на САЩ (СЕНТКОМ) за първи път признаха, че през 2015 г. по време на операцията в Сирия са били използвани боеприпаси, съдържащи обеднен уран. "Мога да потвърдя използването на обеднен уран на 16 и 22 ноември 2015 г. в Сирия. Било е взето решение да се употребят боеприпаси с уран с цел по-висока вероятност за унищожение на транспортните средства на "Ислямска държава", с които бандитите незаконно са превозвали петрол", каза Джош Джакс, говорител на СЕНТКОМ.
Джакс, цитиран от ТАСС, поясни, че при провеждането на двете операции са били използвани 5265 бронебойни запалителни снаряда с калибър 30 милиметра. При това 1490 от изстреляните на 16 ноември 2015 г. 1790 снаряда са съдържали токсичен материал. По време на операцията на 22 ноември 2015 г. 3775 от 4530 снаряда са съдържали токсичен материал. Във всяка от операциите са участвали четири самолета на САЩ A-10 Thunderbolt, които на 16 ноември са ликвидирали 46 транспортни средства на терористите, а на 22 ноември - 293.
Досега Пентагонът твърдеше, че никога не е използвал боеприпаси с обеднен уран в хода на операцията в Сирия и Ирак.
 
Може ли Тръмп всъщност да е добър за европейската отбрана?
15.02.2017, 19:24

Тъкмо когато президентът Доналд Тръмп нарече НАТО "отживелица" по-малко от седмица преди да встъпи в длъжност, САЩ завършваха своето най-голямо придвижване на войски и бойна техника в Европа от десетилетия.

Междувременно други държави от НАТО, особено тези най-близо до Русия, също така се надпреварваха да обещават свои сили и да потвърждават ангажмента си към Атлантическия алианс.
Скоро след това президентът каза, че "силно подкрепя" блока (той ще се срещне с неговите лидери по време на посещение в Европа през май) и че се опитва да накара неговите членове да поемат своя дял от товара.......Прочети още

 
Русия е сключила контракт за доставка на Индия на самолети за далечно радиолокационно откриване А-50ЭИ
15.02.2017, 16:13
Русия е сключила контракт за доставка на Индия на самолети за далечно радиолокационно откриване и управление А-50ЭИ , съобщи президента на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) Юрий Слюсар.
„С Индия имаме контракт за А-50ЭИ“, - каза той по време на авио-космическото изложение Aero India 2017 в Бангалор. При това шефа на ОАК не е уточнил количеството самолети, предвидени в договора.
Той е отбелязал, че Русия води преговори с Алжир и Казахстан за доставка на тези страни на нови модификации на военнотранспортния самолет Ил-76.
В момента Индия експлоатира три руски А-50ЭИ, на които са монтирани израелски радари. Контракт за тяхната доставка бе подписан през 2004 година, като след изпълнение на договора Индия прояви желание да получи още няколко такива машини. Според информация на СМИ, в края на 2016 година между РФ, Индия и Израел е бил подписан контракт за доставката на още два самолета от този клас. - Още за А-50
 
Тръмп яко притисна Lockheed Martin за цената на изтребителя F-35
15.02.2017, 15:37
След срещата с Тръмп на 13 януари, генералният директор на Lockheed Martin Мерилин Хюсън заяви, че Пентагонът и Lockheed са много близо до споразумение за цената на десетата партида изтребители F-35. Тяхната цена ще бъде с 60% по-малка, отколкото първите, съобщи изданието Warrior.
По думите на Хюсън, деветата партида се състояла от 57 машини, а десетата ще наброява около 90. Ако поръчките за изтребителите в 11-а партида се увеличат до 200, то през 2019 г. компанията ще предложи F-35A вече на цена по $85 млн.
Ако F-35 с неговата намалена радиоелектронна забележимост бъде използван в Сирия, то дислоцираните там руски средства за ПВО ще получат реална възможност да оценят неговата ефективна отразяваща повърхност във всички диапазони – метров, дециметров и сантиметров, а ако се окаже възможност и в милиметров диапазон, пише Газета.Ru.
Това ще създаде отлични условия разчетите на ЗРС С-400 и С-300, а също така РЛС на разузнаването на практика ще се убеди на какви дистанции се открива F-35, от какви рубежи устойчиво се съпровожда, кога влиза в зоната за поражение и на какви дистанции може гарантирано да се порази.
Същевременно Су-30СМ и Су-35С ще имат всички шансове да открият с радиолокационните си прицели американския изтребител. Техните пилоти ще имат реална възможност да „захванат” F-35 в режим на съпровождане и обстрел с електронни модели ракети.
Това, разбира се, може да завърши със скандал, тъй като американците лесно ще установят, че техен самолет е съпровождан от РЛС за насочване на оръжие, а това може да удари по репутацията на самолета и неговите създатели. - Още за F-35
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Китай продължава с бързото въоръжаване
15.02.2017, 14:28
Китай продължава да се въоръжава по-бързо от другите страни, посочва се в доклад на Международния институт за стратегически изследвания, цитиран от Франс прес. В него се казва, че в някои военни области въоръжаването става толкова бързо, че Китай се ориентира почти към изравняване със Запада.
"Военнотехнологичното превъзходство на Запада, което бе възприемано за даденост, е все по-оспорвано", казва Джон Чипман, директор на Института, цитиран от БТА.
Откакто Азия изпревари Европа през 2012 г. във въоръжаването, разходите, отделяни за отбраната, продължават да растат с 5 до 6 процента на година. За сравнение, те намаляват в световен план с 0,4 процента през 2016 г. основно заради редуциране на разходите в Близкия изток, засегнат от спада в цените на петрола.
Бюджетът на Китай за отбрана е 145 млрд. долара през 2016 г. Това е все още далеч след САЩ (604,5 млрд. долара), но много преди Русия (58,9 млрд. долара), Саудитска Арабия (56,9 млрд. долара), Великобритания (52,2 млрд. долара) или Франция (47,2 млрд. долара).
"В определени области, по-специално военновъздушните сили, Китай изглежда се ориентира към пълно равенство със Запада", казва Джон Чипман. Пекин инвестира значително и в кораби и подводници.
Днес Китай има собствени "мрежи" за разработване и конструиране на оръжейна техника. Пекин започна и да продава оръжия в чужбина, припомня Чипман. Дълго време страната разтичаше на възпроизвеждане на програмите за въоръжаване на бившия СССР или на Русия.
За страните от Източна и Северна Европа Русия остава основен източник на безпокойство, допълва се в доклада. Констатира се, че Москва продължава да обновява оръжейните си системи.
"Продължаването на тези усилия ще зависи от способността на Русия да финансира програмите за изследване и разработване на оръжия, които струват скъпо", казва се в документа. В него се отбелязва, че се очакват нови бюджетни съкращения в Русия през следващите години.
Руският бюджет за отбрана намалява в сравнение с 2015 г. от 66,1 млрд. долара на 58,9 млрд. долара през 2016 г. заради спада в цените на енергийните източници и заради санкциите, наложени на Москва.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Стефан Янев участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО
15.02.2017, 13:58
Служебният министър на отбраната Стефан Янев е на посещение в Брюксел, за да участва в двудневната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която започна днес в Брюксел, Белгия, съобщава Пресцентърът на МО.  
По време на първото работно заседание министрите на отбраната ще обсъдят цялостното състояние на Алианса, приоритетите и бъдещото развитие на съюза. Дискусията ще обхване и постигнатия напредък по изграждането на модерен възпиращ и отбранителен потенциал на НАТО, особено подхода на Алианса към предизвикателствата от Юг.
Работната вечеря на министрите на отбраната ще бъде посветена на  въпроси, свързани със засилване на трансатлантическата връзка, политиката за споделяне на отговорностите и тежестите между страните-членки и изпълнението на ангажимента за повишаване на разходите за отбрана. Участие във вечерята ще вземе и Върховният представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Фредерика Могерини.
По време на втория работен ден ще бъдат обсъдени въпросите, свързани с изпълнението на решенията от срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава и ще се проведе заседание на Комисията НАТО-Грузия. На него ще бъдат разгледани отбранителната реформа в страната и прилагането на Съдържателния пакет НАТО-Грузия.
В рамките на международния форум министър Стефан Янев ще проведе двустранна среща с министъра на отбраната на Италия Роберта Пиноти.
 
Атомната подводница проект 667 „Святой Георгий Победоносец“
15.02.2017, 13:21

 

 

„Рабочая лошадка“ ядерной триады, проект 667  - програма „Военная приемка“ на руския военен телевизионен канал „Звезда“

 
Започват проявите в памет на Васил Левски
15.02.2017, 10:24
Възпоменание по случай 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски организират Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Общобългарският комитет „Васил Левски” и  Комитетът на випуските на НВУ „Васил Левски”. Проявата е традиционна. Тази година тя ще се проведе на 17 февруари от 17,30 ч. в зала „Концертна” на ЦВК. В тематичната музикална част ще се включи Представителният ансамбъл на Въоръжените сили при Националната гвардейска част. Преди това от 12 ч. ще бъдат положени венци и цветя пред новопостроения паметник на Васил Левски в района на Военна академия „Георги С. Раковски”.
От понеделник започна програмата на Община Карлово по повод 144 години от гибелта на Васил Левски. Сред съорганизаторитe е 61-ва Стрямска механизирана бригада. Възпоменателната церемония ще бъда на 18 февруари от 18 ч. на площад „Васил Левски”.
В годината на Васил Левски, в деня, в който отбелязваме 144-ата годишнина от неговата смърт, Националният военноисторически музей и Асоциация дебати организират публичен дебат на тема: Полезно ли е за България идеализирането на Левски? Събитието ще се проведе на 19 февруари (неделя) от 11.30 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София.
Позициите „ЗА“ и „ПРОТИВ“ ще бъдат защитени от два отбора с по трима участника. Във всеки един отбор участниците ще са от различни поколения – един ученик, един младеж, завършил висшето си образование, и един реализирал се вече в професията си човек. Двете позиции ще бъдат подкрепени от радио водещите Ива Дойчинова и Симеон Колев, които са доказали, че могат аргументирано и пламенно да отстояват своето мнение.
Главно действащо лице ще бъде публиката, която ще излъчи  победителя в дебата. Тя ще има възможност да задава въпроси на участниците. Родственици на Левски по линия на сестра му Яна ще определят най-добрия въпрос и ще наградят задалия го с едногодишен билет за безплатно посещение на НВИМ и филиалите.
Входът за дебата е свободен, а по случай годишнината от смъртта на Левски входът за експозицията на НВИМ на 19 февруари ще е на половин цена.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Индийска ракета-носител изведе в орбита рекордните 104 спътника
15.02.2017, 09:51
Индийска ракета-носител "Полар" изведе днес в орбита рекордните 104 спътника, съобщи ТАСС. Ракетата беше изстреляна от космодрума Шрихарихота с три индийски и 101 чуждестранни сателити - по един от Израел, Казахстан, Холандия и Швейцария и 96 от САЩ. - (видео)
Въпреки големия им брой, чуждестранните наносателити са наречени "бебчета" - приблизителното им общо тегло е 600 килограма, колкото тежат останалите три индийски спътника.
Предишният рекорд по най-голямо количество изстреляни спътници с една ракета принадлежеше на Русия. През 2014 г. по този начин тя изведе в орбита 39 сателита.
Ракетата-носител PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle - ракета-носител за полярни сателити) е смятана за един от най-големите успехи на Индийската организация за космически изследвания (ISRO). - Още Космос
Източник: http://www.cross.bg/
 
Косово пристъпва към създаване на армия
15.02.2017, 09:44
Парламентът на Косово прие резолюция, която предлага създаване на въоръжени сили, пише "Газета Експрес".
68 депутати подкрепиха резолюцията, с която се призовава за възможно най-скоро трансформиране на Косовските сили за сигурност във Въоръжени сили на Косово.
В резолюцията се отбелязва, че правителството на Косово получава правомощия да координира и инициира стратегия за създаване на армия.
Промените трябва да бъдат осъществени в координация с ангажиментите за хармонизиране на съвместните усилия с НАТО и САЩ.
 
Русия се похвали, че още държи поддръжката на българската бойна авиация
15.02.2017, 09:42
Руската самолетостроителна корпорация "МиГ" съобщи в сряда, че България е подписала с компанията  договори за ремонт на свои изтребители.
"Ние подписахме в края на миналата година редица споразумения, договори с военновъздушните сили на България. Затова си сътрудничим с тях", заяви генералният директор на РСК "МиГ" Иля Тарасенко, цитиран от ТАСС.
Той уточни по време на изложението "Аеро Индия - 2017", че "България не се е отказала от ремонта на нашите самолети.
Въпросните договори обаче не са сключени директно с руснаците, а през български посредници. До тази ситуация се стигна след като вече бившият военен министър първоначално отказа да продължи поддръжката на старите съветски машини МиГ-29 в Русия и сключи краткосрочен договор с Полша. Както и се очакваше обаче, се оказа, че Полша няма капацитет да поеме цялостната поддръжка на МиГ – 29 и месеци по-късно военното министерство бе принудено да обяви нови поръчки.
Те бяха спечелени от българска фирма, която от своя страна има предварителни договори с РСК МиГ. Договорите бяха сключени с пряко договаряне.
Планът на военното министерство е да продължи да разчита на МиГ-овете, докато не бъдат закупени нов тип изтребители, които да са съвместими с НАТО. Проектът се движи от години, а второто правителство на Бойко Борисов заложи и финансирането му в средносрочната бюджетна рамка. Заради политическата обстановка обаче е напълно възможно той да се забави отново.
На дневен ред е и още един казус с руснаците около ремонта на МиГ-овете. България откупи обратно предприятието "Авионамс" и иска да ремонтира там изтребителите. За целта обаче руснаците трябва да предоставят съответните лицензи. Тази тема обаче не бе коментирана от Тарасенко.
Очаква се България да влезе в преговори с руснаците, но изходът от тях не може да се прогнозира.
Българската авиация е в кризисна ситуация и разчита само на изтребителите МиГ 29, за да пази въздушното си пространство. Страната ни е обект на непрекъснати критики от НАТО, че  е зависима от Русия и изтребителите ни не са съвместими с партньорските, но проблемът стои нерешен вече при няколко министри.
Преди ден служебният военен министър Стефан Янев каза, че проектът за покупката на нов изтребител ще продължава да се готви. Не е ясно обаче кога ще бъде подписан. По закон той трябва да мине и през пленарна зала, тъй като военните харчове над 100 млн. лева се гласуват в парламента.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Новия министър на отбраната на САЩ пристига в Брюксел за среща в НАТО
15.02.2017, 09:27
Новият министър на отбраната на Съединените американски щати Джеймс Матис пристига днес на първо посещение в Брюксел, където е седалището на НАТО. Тема на преговорите са разходите за отбрана на европейските държави в Алианса.
Вашингтон изисква от държави като Германия да положат значително повече усилия в тази насока, за да достигнат желания праг от два процента от БВП на всяка страна. Целта сега е до 2024 г. всяка една държава от военния блок на Запада да увеличи разходите за отбрана до този минимум.
На свой ред европейските съюзници се надяват, че Матис ще представи информация за това как САЩ виждат бъдещето на най-големия в света военен съюз. Новият американски президент Доналд Тръмп наскоро призова за по-голяма роля на НАТО в борбата срещу терористични организации като „Ислямска държава", припомнят от редакцията.
 
Все още няма договор за FGFA
15.02.2017, 09:17
Договорът за разработката на изтребителя от следващо поколение FGFA (вариант на Т-50) все още не е подписан между Индия и Русия. Според руски представители, изказващи се в рамките на авиосалона Aero India 2017, в момента се чака руската страна.
„Работата по договора за изтребителя не се предвижва в момента и е на същата фаза, на която беше. Той не е замразен и се водят разговори по него”, заявява президентът на ОАК Юрий Слюсар, цитиран от lenta.ru.
По-рано заместник-директора на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Владимир Дрожов заяви, че Русия има готовност да подпише договора за същинската разработка на изтребителя, но се чака решение на индийската страна по някои въпроси.
През септември 2016 г. индийските медии съобщиха, че Русия и Индия са стигнали до споразумение за работата по FGFA, след няколко години на преговори, но до подписване на договор така и не се стигна.
Очакваният договор е втори етап от съвместната работа по FGFA. В рамките на него ще се пристъпи към същинската работа по проекта, включително и построяване на прототипи и техните изпитания. Времето за изпълнение на този етап е седем години, а Индия трябва да вложи около $4 млрд. в проекта.
FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft) ще бъде вариант на руския Сухой Т-50, в който ще има около 40 основни промени, чиято цел са удовлетворяване на индийските изисквания. Част от основните индийски изисквания са били свързани с двигателя и въоръжението на машината.
Индия вече вложи около $295 млн. в предварителната работа по FGFA. Очаква се индийските ВВС да имат нужда от около 100 – 150 такива бойни самолета.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Шаш по Източното крайбрежие! Руски разузнавателен кораб се приближи опасно близо до американския бряг
14.02.2017, 22:17
Руският военен разузнавателен кораб ССВ-175 „Виктор Леонов” е бил засечен от американски гранични катери на около 70 мили от крайбрежието на щата Делауеър. Това е първи случай на засичане на руски военни кораби край крайбрежието на САЩ от повече от 1 година, съобщава „Фокс нюз”.
Плавателният съд е бил в международни води, на 70 мили от американското крайбрежие. Движел се е в посока север със скорост 10 възела, съобщават властите. Бил е засечен от военен кораб на американския боен флот.
Не е ясно точно накъде се е отправил руският кораб.
Корабът „Виктор Леонов” има разузнавателна апаратура на борда, както и зенитно-ракетен комплекс. Той  е бил засичан и при други свои пътувания около териториалните води на САЩ.
Медията припомня и че в петък четири руски изтребителя са прелетели опасно близо до американския кораб „Портър” (DDG-78).
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Русия удължи на Индия лиценза за производство на Т-90 и се готви за нови доставки
14.02.2017, 22:05
Индия е получила удължаване на лиценза за производство на танковете Т-90С, съобщи днес директора на ФСВТС на Русия Владимир Дрожжов, предаде ТАСС.
"Руската страна се е съгласила да удължи срока за действие на лиценза за производство на танкове, и ние сме готови да удовлетворим всяко желание на нашите индийски партньори относно увеличаване на производството или доставката на танкове Т-90С", - казва Дрожжов.
Първият контракт за доставка на танкове Т-90 е подписан през 2001 година. Според документацията, корпорацията "Уралвагонзавод" е трябвало да достави на индийското военно ведомство 124 готови машини и машинни комплекти за сглобяване в Индия на още 186 танка.
През 2004 година Русия и Индия подписват допълнителен договор за лицензно производство на хиляда танка Т-90, а след три години са сключили и съглашение за доставката на още 124 готови машини и машинни комплекти за сглобяване на 223 танка. - Още за Т-90
 
В Русия започна производството на С-400 по китайския контракт
14.02.2017, 21:36

В Русия започна производството на зенитно-ракетни (ЗРС) С-400 за ВС на Китай, съобщи днес директора по международното сътрудничество на „Ростех“ Виктор Кладов, който оглавява руската делегация на откритото днес в Индия международно аеро-космическо изложение „Аеро Индия 2017“.
За това, че Китай е сключил договор за покупка на системи С-400, официално бе съобщено през април 2015 година. Параметрите на контракта не са известни.

Кладов информира също, че има още няколко държави, които планират да закупят от РФ ЗРС С-400.

 
Китайската оръжейна промишленост стряска Запада
14.02.2017, 20:55
Китай започна да продава по света оръжия собствено производство, включително въоръжени дронове, и почти достигна "паритет" със Запада във военните технологии.
Според доклад на Международния институт за стратегически проучвания официалният военен бюджет на Китай от 145 млрд. долара от миналата година е 1,8 пъти по-висок от взетите заедно военни разходи на Южна Кория и Япония. Също така е пресметнато, че повече от една трета от военните разходи в Азия през 2016 г. е на Китай, като се има предвид, че тези разходи в Азия са нараснали с 5-6% между 2012 и 2016 г.
"Военният напредък в Китай показва, че западното господство в сферата на модерните оръжейни системи вече не може да се приема за даденост", каза директорът на IISS Джон Чипман при представяне на доклада в Лондон.
"Появява се заплаха за западните сили, тъй като Китай се стреми да продава повече в чужбина, и поради това (западните сили - бел. ред.) може да се изправят пред по-модерни оръжейни системи на повече места, и да действат срещу по-широк спектър от противници", каза Чипман.
Докладът констатира, че по отношение на военновъздушните сили "Китай" почти е постигнал паритет със Запада". Казва се, че една от китайските ракети въздух-въздух няма аналог на Запад и че Китай е взел на въоръжение ракета с малък обсег, каквато "са в състояние да създадат само шепа водещи в тази област държави". Освен това Пекин развива ракета въздух-въздух с най-голям обсег на действие в света.
Докладът констатира, че износът на китайско оръжие за Африка миналата година е варирал от копирани по съветски образец оръжия до износ на създадени от Китай оръжейни системи.
"Докато Европа е един от трите региона в света, където отбранителните разходи се повишиха през 2015-2016 г., европейските разходи за отбрана остават значително скромни като съотношение към БВП на континента", пише в доклада.
Източник: https://nova.bg/
 
Русия продава на Индия фрегати, строени за Черноморския флот
14.02.2017, 19:20

Две фрегати от проект 11356, строени за Черноморския флот, ще бъдат продадени на Индия, съобщи днес РИА Новости. Споразумението е за построяването на две фрегати в Русия и две в Индия.
За Черноморския флот беше планирано построяването на шест такива кораба – три фрегати вече влязоха в строя - "Адмирал Григорович", "Адмирал Эссен", а с "Адмирал Макаров" се провеждат последни изпитания.
Построяването на другите три беше преустановено заради липса на газотурбинни двигатели, доставяни от Украйна. В корабостроителницата „Янтарь“ в Калининград в различна степен на готовност са корпусите на четвъртата и петата корвета ("Адмирал Бутаков" и "Адмирал Истомин"). Именно тях иска да купи Индия, като Делхи самостоятелно ще придобие и постави двигатели за тях. - Още за проект 11356

********

През 2016 година Индия е направили в Русия военни поръчки за над 4 милиарда долара.
От днес до 18 февруари в индийския град Бангалор се провежда международното авио-космическо изложение "Аеро Индия – 2017", като там руснаците представят около 300 образци на въоръжения и продукция с военно назначение.

 
Столтенберг: Все по-често кораби на НАТО ще влизат в Черно море
14.02.2017, 16:25
Засилено присъствие на НАТО в Черно море ще обсъдят министрите на отбраната на пакта по време на двудневната си среща в Брюксел, започваща утре. Министрите „ще обсъдят по-нататъшното засилване на присъствието на алианса в Черноморския регион, включително увеличаване на влизанията (на военни кораби) в местните пристанища", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на срещата, съобщава БГНЕС.
„Вече увеличихме присъствието в югоизтока на алианса, включително в Румъния. Взехме решение за по-нататъшно засилване на нашето присъствие, включително за създаването там на многонационална учебна бригада. Ще обсъдим също други въпроси на присъствието в Черноморския регион и в Румъния, включително увеличаване броя на влизанията в пристанищата“, отбеляза той.
Столтенберг: Бъдещето на Балканите е в евроатлантическото семейство
По-рано бе съобщено, че в близко време страните от НАТО планират учения „Морски щит“ (Sea Shield) в Черно море. Група кораби от държави на пакта вече влязоха в Черно море на 31 януари.
Съгласно Конвенцията от Монтрьо военни кораби на нечерноморските държани не могат да се намират в мирно време в Черно море повече от 21 дни.
 
Министър Янев: Търсим резерви за подобряване социалния статус на военнослужещите
14.02.2017, 14:19
Некомплектът от личен състав във Въоръжените сили е стигнал 5600 души. Това каза и.д. началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов след годишния анализ, който бе направен в присъствието на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев и вицепремиера и министър на отбраната ген. Стефан Янев. Този проблем се дължи както на недостатъчното оборудване, така и на неадекватното заплащане. Според министър Янев се търсят резерви за повишаване на социалния статус на военнослужещите. В рамките на служебното правителство обаче до вдигане на заплатите няма да може да се стигне. Ще направил малко, но необходимо, каза министърът.
Пълната ревизия в МО все още не е завършила. Готов е единствено докладът за обществените поръчки. Има недобри практики и нарушения и за това е изпратен не само на премиера, но и на прокуратурата и финансовите органи. Приблизително над сто са обществените поръчки, в които има някакви нередности.  
Министърът на отбраната каза още, че ще остави на своя приемник смислен анализ за състоянието на Въоръжените сили. На този етап се водят необходимите разговори по инвестиционните проекти за модернизация на ВВС и ВМС. Ще настояваме за тяхното изпълнение, продължава работата по проекта на Сухопътни войски, посочи вицеадмирал Ефтимов.
Министърът и началникът на отбраната бяха на едно мнение, че въпреки системното недофинансиране на военнослужещите Въоръжените сили изпълняват своите конституционни задължения, благодарение на усилията на командирите, щабовете и военнослужещите.  
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Посрещнаха президента Радев с официална церемония в Министерство на отбраната
14.02.2017, 13:57
С официална церемония в Министерство на отбраната бе посрещнат президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.
По време на церемонията той прие рапорта на началника на караула и наблюдава тържествения марш на почетния караул. Ритуалът е част от провеждащата се Годишна конференция на началника на отбраната на тема „Национални ангажименти и произтичащи от тях задачи и отговорности на Въоръжените сили на Република България при организиране и провеждане на поддръжката от страната домакин“.
На нея държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще се запознае с Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2016 г.
Тя се провежда под ръководството на изпълняващия длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и в нея участват министърът на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на отбраната Стефан Петров, висши офицери от Съвместното командване на силите, щабовете на видовете въоръжени сили, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, както и представители на различни държавни институции.
 
500 американски военни пристигнаха в Румъния
14.02.2017, 12:54
Контингент от 500 американски военни от сухопътните сили на САЩ с танкове, автомобили и артилерийски оръдия, пристигна в румънската база Михаил Когълничану.
Военните ще останат в базата, намираща се в окръг Констанца, в продължение на девет месеца, за да укрепят отбранителните сили на източния фланг на НАТО.
"Тук сме, за да бъдем готови за всякакви заплахи, да подсилим капацитета на всички наши партньори от Източна Европа. Тази операция беше тест и за нас, за да проверим скоростта си на реакция", заяви майор Скот Стефенс от Трета бронетанкова бригада пред в. "Адевърул", цитиран от БТА.
Офицерът беше един от първите, които пристигнаха в базата Когълничану преди няколко дни, за да подготви посрещането на транспорта.
Военните машини идват от щата Колорадо в централната част на САЩ, прекосявайки океана на кораб и след това преминавайки през Германия и Полша.
Военните ще представят бойната си техника, която идва за първи път в Румъния.
Преди дни външният министър на Русия Сергей Лавров нарече действията на НАТО в Румъния и България провокация. Той припомни и за разгръщането на допълнителни военни контингенти на НАТО в Полша и Прибалтика. Според Лавров НАТО обсъжда възможността за разгръщане на военни контингенти в България и Румъния.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Армията търси матроси за ВМС и ВВМУ
14.02.2017, 11:58
Конкурс за 92 длъжности за матроси е обявило Командването на ВМС. 88 от тях са за формированията на ВМС във Варна и Бургас, а 4 за ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”.
Конкурсът ще се проведе по предварително определен график от 29 май до 6 юни във ВВМУ. Той включва изпит за определяна на физическата годност, тест за проверка на общата култура и събеседване с кандидата. Документите се подават до 17 март до командира на ВМС чрез структурите на Централното военно окръжие по местоживеене.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Съветникът на Тръмп по сигурността подаде оставка заради руския посланик
14.02.2017, 09:25
Съветникът на американския президент Майкъл Флин подаде оставка, предаде AP, цитирана от БТА.
Флинт бе съветник по национална сигурност, а оставката дойде след съобщения, че е подвел вицепрезидента Майк Пенс и други служители за контактите си с руския посланик.
В писмото Флин посочва, че много пъти е разговарял с руския посланик в САЩ по време на прехода във властта и е дал "непълна информация" за тях на вицепрезидента Майк Пенс. Вицепрезидентът, явно доверявайки се на Флин, първоначално каза, че съветникът по националната сигурност не е обсъждал с посланика темата за санкциите, макар че по-късно Флин призна, че е възможно да въпросът да е бил повдиган.
Тръмп определи генерал-лейтенант Кийт Келог за временно изпълняващ длъжността съветник по националната сигурност. Келог беше назначен за началник на кабинета на Съвета по национална сигурност и съветваше Тръмп по въпросите на националната сигурност по време на предизборната му кампания.
 
НАТО придвижва напред плановете за модернизация на разузнавателните самолети
14.02.2017, 09:17
НАТО придвижва напред плановете за модернизация на позиционираната в Германия въздушна флотилия от разузнавателни самолети, пише швейцарският вестник Die Neue Zuercher Zeitung. В тази връзка се очаква през настоящата седмица министрите на отбраната на Алианса да представят конкретна концепция за развитието на модел, който да наследи т.нар. АУАКС. Новите машини трябва да бъдат на разположение през 2035 г.
Вече повече от три десетилетия старите „Боинг“ 707 са основа за АУАКС. С тях се извършва наблюдение на въздушното пространство на Източна Европа и се подпомага международната коалиция срещу „Ислямска държава“. Основна база на машините на НАТО е в близост до Аахен, припомнят от редакцията. - Още за АУАКС
Източник: http://www.focus-news.net/
 
75 години от Яванската операция
14.02.2017, 09:00
На 14 февруари 1942 г. започва Яванската операция. Тя е военна операция на японските въоръжени сили по време на Втората световна война за завладяване на о-в Ява и на Хол. Индия (Индонезия).
Японските сили (16-та армия, 11-ти въздушен флот, 3-ти военноморски флот и части от 3-то авиационно съединение) значително превъзхождат силите на съюзниците, както по численост, така и по оперативно разгръщане.
На 14 февруари японците извършват въздушен и морски десант в района Палембанга (о-в Суматра), на 19 февруари - на о-в Бали. Към края на февруари завладяват островите Суматра и Тимор и блокират о-в Ява.
На 27-28 февруари японската ескадра под командването на адмирал Токахаси (4 крайцера, 14 ескадрени миноносеца) разгромява съюзната ескадра на адмирал К. Доорман (5 крайцера, 10 ескадрени миноносеца) и започва стоварване на войски на о-в Ява.
На 5 март е превзета Батавия (Джакарта), на 8 март - Сурабая, и на 12 март о-в Ява е изцяло завладян.
Към 15 март всички о-ви на Хол. Индия са окупирани от японската армия. В резултат на тази операция японските въоръжени сили укрепват позициите си във войната в Тихия океан. Операцията завършва на 15 март 1942 г.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Публикувани са изображение и данни на новия руски лек изтребител ЛМФС
13.02.2017, 19:10
Френското списание "Air&Cosmos" е публикувало изображение на перспективния лек многофункционален фронтови самолет (ЛМФС), разработката на който се води от РСК "МиГ" със собствени финансови средства . Перспективният самолет в бъдеще трябва да замени изтребителите МиГ-29 и МиГ-35.
Новият изтребител има аеродинамична схема тип „патица”, тегло на излитане – 15 т., максимална маса – до 25 т. Самолетът е с два двигателя ВК-10М на КБ «Климов» с тяга по 10 тона всеки. Максималната скорост на ЛМФС трябва да е от 1,8 до 2 М, а далечината на полета с подвесни резервоари – 4000 км. Въоръжението ще бъде подкачено във вътрешни отсеци.
Разглежда се и алтернативен вариант на ЛМФС с един двигател, като това може да е двигателят „изделие 30”, разработван за ‘стелт’ изтребителя Т-50.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Оценяваме готовността си като домакини на предстоящи големи учения на НАТО
13.02.2017, 18:40
“В глобален аспект изминалата година се характеризира с динамични, противоречиви и трудно предвидими промени, които намериха своето отражение, както на регионално, така и на национално ниво. Това налага търсенето на многостранни подходи за преодоляване и решаване на новите предизвикателства в областта на сигурността и отбраната.“ Това заяви изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов при откриването днес на годишната конференция на най-старшия по длъжност висш офицер. Той поясни, че тези процеси оказват все по-нарастващо влияние върху отбраната на страната, като част от националната сигурност, която и занапред ще се гради и усъвършенства на базата на членството на България в НАТО и Европейския съюз и се определя от националните интереси.
„В този смисъл страната ни, и респективно - Въоръжените сили, следва да са в състояние да посрещнат съвременните рискове и заплахи, като съхранят и надграждат своя потенциал за осигуряване на националната сигурност и принос в условията на колективната отбрана на Алианса и към процеса на изграждане на отбранителни способности в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз”, поясни вицеадмирал Ефтимов.
Тази година конференцията на началника на отбраната е на тема: „Национални ангажименти и произтичащи от тях задачи и отговорности на Въоръжените сили на Република България при организиране и провеждане на поддръжката от страната домакин“. Вицеадмирал Ефтимов посочи, че темата е избрана като са отчетени поставените задачи пред въоръжените сили на страната да гарантират териториалната й цялост и независимост в съюзен и колективен формат. Той допълни също, че като резултат от членството на България в НАТО и Европейския съюз и поетите колективни ангажименти, едно от основните предизвикателства пред страната ни е осъществяването на поддръжката от страната домакин.
В своето приветствие към участниците в конференцията министърът на отбраната ген. Стефан Янев посочи, че конференцията на началника на отбраната, станала вече традиционната за календара на Българската армия, има две основни цели. От една страна, на форума трябва да бъде направена равносметка на извършеното през годината, а от друга - да набележи основни мерки и инициативи, които институциите трябва заедно да предприемат, за да се работи ефективно по ключовите направления за развитието на Въоръжените сили.
„Тенденцията, която наблюдаваме в момента, е НАТО да увеличава интензивността на своите учения на българска територия. Ето защо всички тези, на пръв поглед – малки, практически мерки, свързани с организирането и провеждането на поддръжката от страната домакин, ще бъдат от голямо значение относно имиджа на страната ни и възможността адаптивно да отстояваме сравнително големи войскови подразделения“, заяви министърът на отбраната. Той поясни, че в дългогодишен план се предприемат мерки за изграждането на национални способности, които в общото семейство на НАТО помагат за реализацията на цялостна, обща система. Министър Стефан Янев изтъкна положителната цел - да бъдат адаптирани способностите на страната ни, съобразно тенденциите в НАТО, като се търси балансът между наличния ресурс и необходимостта от изграждане на най-нужните и ключови за отбранителната  система на България способности.
„Не можем да не споменем и един от най-важните фактори за изграждане на отбранителни способности, а именно – човешкия. Може много да говорим за модернизация, за необходими ресурси, за нови платформи, но без адекватна подготовка, екипировка и тренировка на личния състав, както и неговата лична мотивация, едва ли бихме могли да достигнем пълния спектър на отбранителните способности, който сме заложили“, категоричен бе министър Стефан Янев.
Участие в първия ден на конференцията взеха също заместник-министърът на отбраната ген. Стефан Петров, главният секретар на президента на Република България полк. Димитър Стоянов, съветникът на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност бригаден генерал Данчо Дяков,  заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на видовете Въоръжени сили – генерал-майор Андрей Боцев, генерал-майор Цанко Стойков и контраадмирал Митко Петев, висши офицери – представители на България във военните структури на НАТО и на Европейския съюз, командири на военни формирования, ръководителите на структури на пряко подчинение на министъра, директори на дирекции в Министерство на отбраната и Щаба на отбраната, както и представители на министерствата на  външните работи, вътрешните работи, финансите, транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Държавната агенция за „Национална сигурност“.
Утре ще бъде представен анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2016 г. Поканен е да присъства президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили на Република България Румен Радев. След приключване на заседанието и.д. началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната ген. Стефан Янев ще направят изявления за медиите.
(Информацията е на Пресцентъра на МО)
 
Отбелязаха 139 години от първото освобождение на град Горна Джумая
13.02.2017, 18:36
Военнослужещи от личния състав на военно формирование 26 400-Благоевград взеха вчера участие в ритуал по полагане на цветя по случай 139 години от първото освобождение на Горна Джумая (днес Благоевград) от османско владичество. Церемонията се състоя в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично” пред паметника на майор Иван Павлович Орлински, съобщават от КСВ.
Цветя в знак на признателност от името на личния състав на военно формирование 26 400-Благоевград положи заместник-командирът по логистичното осигуряване майор Пламен Пацов. В празничния за благоевградчани ден, честването беше уважено от представители на общинска и областна администрация, Българска православна църква, признателни и родолюбиви граждани.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Сухопътни войски възстановяват мост на Искър
13.02.2017, 18:33
Днес в изпълнение на заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и по молба на областния управител на Област Плевен Ралица Добрева, група военнослужещи от състава на военно формирование 28880 – Белене, с командир полковник Росен Арабаджиев, започнаха дейности по възстановяване на функционирането на мостово съоръжение на р. Искър, в землището на с. Искър, Общ. Гулянци и преодоляване на реална опасност от нанасяне на щети върху съществуващ мост между селата Гиген и Байкал, съобщават от КСВ.
Изпълнението на задачата е възложено на военнослужещи от формированието за овладяване и и/или преодоляване на последствията от бедствия за ликвидиране на последствия при наводнение от състава на военно формирование 28880. Старши ръководител на групата е майор Росен Кунов.
Намесата на военнослужещите се наложи след като в събота под ръководството на заместник-командира на формированието подполковник Иван Тишков бе извършено разузнаване на района.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Warrior: F-35 може да участва в ударите против ИД в Сирия и Ирак
13.02.2017, 15:56
Най-новият американски изтребител F-35 в най-близко време може да вземе участие в бойните действия на територията на Сирия и Ирак, съобщи Крис Осбърн в изданието Warrior. Това ще бъде неговото първо бойно използване. Няма съмнение, че в Сирия този самолет ще стане обект за дистанционно изучаване от страна руските изтребители и комплекси за ПВО.
Прехвърлянето на F-35 в Близкия Изток е набелязано в близко бъдеще и това зависи кога ще стане необходим на командващия силите на САЩ на този театър на бойните действия. Това пък заявил генерал Хърбърт Карлайл, ръководител на Бойното авиационно командване на САЩ.
Карлайл нарекъл изтребителя F-22, изпълнен по технологията стелт „най-добрата платформа в света за завоюване на превъзходство във въздуха”, а F-35 най-добрият в света за удари по земни обекти.
F-35 може да употреби по обекти на ИД високоточни ракети от клас „въздух-земя” с лазерно насочване от типа Paveway I или управляеми с помощта на GPS бомби от типа JDAM (Joint Direct Attack Munition). Освен това разполага и с високоефективното скорострелно 25-мм оръдие и с останалите средства за поражение, намиращи се във вътрешните обеми на самолета.
Сега основният проблем е окомплектоването със самолети на 2 авиационни крила (144 изтребителя) в състав 6 ескадрили по 24 самолета, пише Warrior. - Още за F-35
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Концернът „Калашников“ е доставил карабини „Сайгу-12С“ на наркополицията на Индонезия
13.02.2017, 13:55
Оръжейният концерн „Калашников“ е доставил първата партида полуавтоматични гладкоцевни оръжия „Сайга-12С“ на Националното управление за борба с незаконния трафик на наркотици (BNN) на Индонезия. Специалисти от концерна също така са провели обучение и демонстрационни стрелби със служители на Управлението.
На 30 януари 2017 г. стана ясно, че поради големия обем експортни договори, концернът "Калашников" ще увеличи работната си сила с 30% и ще премине на 3-сменен режим на работа. За производствата си концернът планира да назначи нови 1700 работници.
Гладкоцевното полуавтоматично оръжие „Сайга-12С“ използва газова автоматика и осигурява значителна огнева мощ и практическа скорострелност. Оръжието е с 12-и калибър, а патроните са с гилза с дължина 70 или 76 милиметра. Те са напълнени с метални частици (картеч) или куршуми от различни видове.
На затворната кутия е монтирана пластина "Пикатини" за монтаж на допълнителни аксесоари - прицели или други устройства. На пластината "Пикатини", която е монтирана на цевта отдолу могат да се монтират допълнителни ръкохватки или тактическо фенерче. - Още за „Сайга-12“
Източник“ http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
На този ден: През 1945 г. англо-американски бомбардировачи изравняват Дрезден със земята
13.02.2017, 12:40
На 13 февруари 1945 г. късно вечерта англо-американската бомбардировъчна авиация предприема масирана бомбардировка на Дрезден, която за 14 часа практически го изравнява със земята и погубва 25 000 души. Това е в съответствие с възприетата стратегия за „бомбен терор” от британските Кралски ВВС.
В началото на 1945 г. военнополитическото ръководство на съюзниците обсъжда въпроса за оказване на съдействие на съветското настъпление на запад, най-вече с помощта на стратегически бомбардировки над подбрани обекти. Планирано е да бъдат проведени бомбардировки над Берлин и няколко града в източната част на Германия. Плановете по провеждането на мащабни и интензивни бомбардировки е обсъждано през лятото на 1944 г. в рамките по подготовката на Операция Thunderclap, но на 16 август те са отложени.......Прочети още
 
Гърция иска да купи от САЩ 70 леки разузнавателни вертолета OH-58D Kiowa Warrior
13.02.2017, 12:28
Както съобщи гръцкият сайт www.defence-point.gr, Гърция изпратила до Пентагона официално запитване LOR относно придобиването на 70 леки разузнавателни вертолета Bell OH-58D Kiowa Warrior, снети от въоръжение през 2014-2016 г. – общо 340 машини.
Атина очаква общата стойност на покупката да възлезе на 40-45 млн евро, като балансовата стойност на отделните вертолети OH-58D по американски данни е 295 млн долара, включително транспортирането до Гърция.
Вертолетите са двуместни и наистина са леки – максималната маса при излитане е 1350 кг., максимална скорост – 222 км/час. Притежават съвременно оборудване и значителен остатъчен експлоатационен ресурс. Може да им се поставя въоръжение.
Гърция изпитва все по-остри проблеми с наблюдението на морските си пространства и острови, особено след нашествието на бежанците и мигрантите.
САЩ вече продадоха 16 от тези вертолети на Хърватия, а Тунис преди седмица получи първите 6 вертолета от закупените общо 24 машини.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
"Извънредно досаден" инцидент с германската военна министърка в Литва
13.02.2017, 12:15
На 7 февруари 2017 г. министърът на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лайен, не успяла да се върне от посещението в Литва, тъй като самолетът на Луфтвафе А400М получил проблем с един от четирите двигателя. Министерството на отбраната на страната охарактеризира инцидент като „извънредно досаден”.
Според Deutsche Welle, от 8 закупени машини сега в строя е само една: 3 са на ремонт, 3 се инспектират и една се модернизира.
По ирония на съдбата инцидентът станал само няколко часа след като Германия обяви готовност да купи 53 такива самолета. Тази година трябва да придобие 8 или 9 броя А400М.
Авиацията си остава най-слабото звено на германските въоръжени сили, като поради практически спряно финансиране в боеготово състояние се намира едва една трета от ударна техника и дори дълго време стоеше под въпрос участието на Германия в операцията в Сирия против ИД.
Според информация на френския бюлетин TTU, към декември 2016 г. от наличните 30 френско-германски транспортни С-160 Transall могат да излетят едва 19 (спрени са от производство през 1985 г.). От 216 изтребители Tornado и Eurofighter във въздуха могат да се вдигнат само 69 машини (31%).
По същия начин е ситуацията с вертолетите - годни за експлоатация са едва 300 машини от 1000: от земята могат да се отделят само 25 от 43 тежки транспортни вертолети CH-53. Не е в по-добро състояние и ударната вертолетна авиация – от 27 UH Tiger са боеготови само 12 машини.
На този тревожен фон няма как сериозни опасения да не предизвиква състоянието и с най-новия военнотранспортен самолет А400М.
Неудовлетворителното състояние на германските ВВС според анализатори се обяснява със ситуацията след края на Студената война: авиационни сили не влязоха в употреба и в резултат те деградираха. Това обаче не може да обясни инцидентите с новите А400М.
Всъщност конфликтите от рода на югославския породи идеята европейците да създадат нов самолет. Европа се стреми да намали зависимостта си от предоставянето на американски самолети за превоз и А400М е единствен шанс. Сега европейските експерти признават, че тактико-техническите характеристики на А400М отстъпват незначително на Boeing C-17 Globemaster III. Машината с товароподемност 37 тона се отнася към класа тежки транспортни самолети и е пригодена да каца на грунд.
Цената на А400М е €152 млн. В програмата за неговото създаване са вложени около €20 млрд. За да се изплатят разходите е необходимо да бъдат произведени над 130 машини, което е реално изпълнимо.
 Четиримоторният турбовитлов А400М е гордост на френско-германския концерн Airbus. Самолетът не може да превозва танкове, но в Европа това не е нужно. А400М повече подхождат за изпълнение на мисии на европейския контингент: миротворчески и бойни операции, военни учения, превоз на войски.
Разпитаните от RT експерти се изказват положително за самолета. Според тях сега се проявяват неговите неизбежни „детски болести”, но в близките 4-5 години те ще преминат. Условието да проектът да продължи финансирането. - Още за А400М
Източник: http://www.blitz.bg/
 
"Небесен щит": как се охранява небето над Москва
13.02.2017, 10:14

Войските от противовъздушната отбрана на Москва са вдигнати по тревога и са приведени във висша степен на бойна готовност. Тези мерки са предприети в съответствие със заповедта на президента на РФ Владимир Путин за начало на внезапна проверка за бойната готовност на Въздушно-космическите сили за отразяване на заплаха отвън.
Както уточняват от Министерството на отбраната на РФ, по тревога е вдигнат личният състав на дивизионите С-300, С-400 и "Панцир-С", разположени в Подмосковието.
В рамките на учебната проверка военните извършиха марш до местата, в които техниката се товари на ЖП транспорт, а също така отразиха атака на разузнавателно-диверсионни отряди на потенциалния противник.
Но тези подразделения представляват само една малка част от гигантската военна машина, която защитава московчани и гостите на столицата от възможния ракетен и въздушен удар.
Къде започва небесният чадър?
Системата за противовъздушна и противоракетна отбрана на Москва започва далеч извън нейните предели.
Както разказа военният анализатор на ТАСС Виктор Литовкин, тя включва Радиолокационни станции (РЛС) на Системата за предупреждение при ракетно нападение (СПРН).
Те са разположени в следните райони на Европейска Русия:
 - в Оленегорск на Колския полуостров;
 - в Лехтуси около Санкт Петербург;
 - край Калининград;
 - край Армавир;
 - в Оренбургска област;
 - и дори в Барановичи на територията на Беларус.


Тези станции имат радиус на действие до шест хиляди километра. И според думите му това е само част от плътното радиолокационно поле над територията на Русия и съседните страни, което засича всички балистични и крилати ракети, самолети и други летателни апарати, които летят по посока територията на страната.
"Данните от всички РЛС на СПРН се стичат в щаба на ПРО край Солнечногорск (Московска област) и в управляваща стрелбата РЛС Дон-2Н във Фрязево (Московска област). С тях именно се затваря Системата за контрол на космическото пространство", казва анализаторът на ТАСС.
Той отбелязва, че станцията Дон-2Н управлява 100 противоракети, разположени извън границите на московския околовръстен път. Тяхното предназначение е да прихващат балистични и крилати ракети, летящи по посока на столицата.
Освен това местата, където са дислоцирани тези противоракети, не са обнародвани.
"Сигналът от СПРН постъпва в щаба на армейското ПРО и в управляваща стрелбата система Дон-2Н и там мигновено се взема решение с какво и как да бъде неутрализиран нарушителят на въздушното пространство на страната", допълва Литовкин.
Системите за ПРО около столицата
Системата за ПРО на Москва е в тясно взаимодействие със системата за ПВО на Московския район, чието ядро са зенитно-ракетните комплекси С-300 и С-400.
Техните РЛС откриват обекти в радиус от 250 до 400 км. А ракетите на С-300 и С-400 могат да поразяват цели на разстояние от 150 до 250 км. При това противниковите мишени ще бъдат свалени дори при скорост от 2,5 км в секунда.
С радарите си разчетите на С-300 и С-400 могат да засичат до 36 цели, а всяка от пусковите установки може да води огън едновременно по 12 обекта.
Точните данни за броя на техниката и военнослужещите са строго секретни. Известно е, че количеството противоракетни установки, РЛС за откриване, съпровождане и целеуказване може да достигне няколкостотин. Съгласно плановете на Министерството на отбраната на РФ, към 2020 г. столицата ще бъде защитавана от 12 полка, въоръжени с комплекси С-400.
"Комплексите С-300 и С-400 около Москва се допълват от зенитно-ракетните артилерийски системи "Панцир-С1". Това е ешелон от ПРО с малък радиус на действие, който "доубива" ракетите, които поради някаква причина не са свалени от първата отбранителна линия на отдалечените подстъпи към града", каза за "Руски дневник" професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.
Той отбелязва, че "Панцир-С1" работи по цели, отдалечени на 10-15 км.
"Освен от системите за ПРО, небето над столицата се охранява и от изтребителите-прехващачи Су-30МС, Су-35, МиГ-29, МиГ-31. Техните базови летища са разположени не само в Подмосковието, но и в областите, граничещи с Московска", допълва анализаторът.
Крайният ешелон на ПРО
Експертите са на мнение, че средствата за ПВО около Москва са достатъчни, за да бъде защитена тя от всякакво въздушно нападение.
Освен това, те напомнят, че във военната доктрина на Русия е записано, че Москва си запазва правото да употреби ядрено оръжие, в случай че тя бъде нападната. На първо място, срещу държави или коалиции, притежаващи подобни системи.
Източник: http://bg.rbth.com/

 
Белград планира доставки на руско въоръжение
13.02.2017, 10:04
Министърът на отбраната на Сърбия Зоран Джорджевич съобщи, че Белград планира закупуването на руско въоръжение, предава Deutsche Welle. Съгласно думите му, шест изтребители МиГ-29 „в близко време“ ще бъдат доставени от Москва, която ще изпрати и свои експерти за модернизация на ВВС на Сърбия.
„Изтребителите МиГ-29 ще бъдат снабдени със съвременни оръжия, радари, оптически и комуникационни системи“, обясни Джорджевич. Освен това Белград планира сделки за закупуването на 30 танка руско производство и още толкова бронетранспортьори. Водят се преговори и за доставките на още седем самолета МиГ-29, а също и за системи за противовъздушна отбрана.
Съответните коментари сръбският министър на отбраната направи след посещението си в Москва, което се състоя на 11 февруари.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
The National Interest: САЩ или Русия ще победи, ако най-мощните им ядрени подводници влязат в пряк военен дуел?
13.02.2017, 09:45
По време на Студената война съревнованието между двете страни достига опасни измерения, а и след нейния край винаги се задава един въпрос – кои военноморски сили са по-добри? Съперничество има и между най-добрите подводници на Вашингтон и Москва, които имат слаби и силни страни. The National Interest се опитва да отговори на важния въпрос.
Американците излязоха от Студената война като господари на океаните по отношение на подводниците. След повече от две десетилетия господство, обаче, под морското дъно се задава предизвикателство и заплаха за трона. Нека една срещу друга поставим подводници от клас „Ясен” и „Вирджиния”.
Подводната машина „Северодвинск” проект 885 е гордост на руския флот. Тя е многоцелева ядрена подводница с крилати ракети от четвърто поколение. Конструкцията й започва през 1993 година и е планирано да бъде представена пет години по-късно, но заради бюджетни проблеми се налага отлагане. От няколко години насам подводницата вече плава в открити води като част от руските военноморски сили.
Плавателният съд „Северодвинск” е дълъг 119 метра и има водоизместимост от 13 800 тона. Екипажът се състои от 90 души – по-малко в сравнение с американския конкурент, което пък е за сметка на по-високо равнище на автоматизация. Подводницата има 200-мегаватов ядрен реактор, който позволява да се достигне скорост от над 30 възла под вода. Според някои експерти машината може да развие скорост и от над 35 възла (65 км/ч).
„Северодвинск” може да се похвали с осем торпедни апарата (четири от които 650-мм) и крилати ракети „Калибър”, способни да поразят различни по вид цели. За допълнителна мощ подводницата е оборудвана и с вертикални пускови шахти за ракети, сред които и противокорабните „Оникс”. Те са свръхзвукови ракети със среден радиус на действие. - Още за проект 885
Подводниците от клас „Вирджиния”, от своя страна, са с четири метра по-къси от руската, но за сметка на това водоизместимостта им е два пъти по-малка. Екипажът се състои от 113 души, а машината е задвижвана от ядрен реактор General Electric SG9. Под вода подводницата може да развие скорост от 35 възла.
Подводният кораб разполага само с четири торпедни апарата (533-мм), способни да изстрелят дистанционно управляемо торпедо Мк-48. Подводниците имат и противокорабни крилати ракети „Харпун”, които могат да поразяват различни цели. Подводниците от клас „Вирджиния” са въоръжени и с ракети „Томахоук”. - Още за клас Вирджиния
При пряк сблъсък кой ще има надмощие? Подводниците са най-технологичните машини от този тип и в двата флота. „Северодвинск” е по-бавен, но може да се гмурка на по-големи дълбочини. „Вирджиния” имат преимущество в сонарното засичане, а освен това е и по-тих.
То отношение на битките под вода, тези два компонента са ненадмината комбинация, даваща голямо преимущество на американците, посочва изданието. „Северодвинск” може да реагира по-бързо на внезапна възможност за прихващане на мишена благодарение на свръхзвуковите си крилати ракети „Калибър”.
В краткосрочен план американските подводници от клас „Вирджиния” имат леко преимущество над руската „Северодвинск”. В дългосрочен план в съперничеството между подводниците ще се включат и безпилотните подводни апарати, както и множество други нови технологии.
Източник: https://fakti.bg/
 
Трети китайски самолетоносач ще бъде готов до 2021 година
13.02.2017, 09:18
Третият самолетоносач на Военноморските сили на Китай може да бъде построен до 2021 година.
Третият самолетоносач на Военноморските сили на Китай може да бъде построен до 2021 година. Той ще бъде снабден с парни катапулти вместо трамплин, пише днес вестник „Саут Чайна морнинг пост” (South China Morning Post), цитиран от РИА-Новости.
В момента Китай използва самолетоносача“Ляонин“,създаден на основата на съветския крайцер „Варяг”. В края на декември 2015 година Министерството на отбраната на страната обяви, че започва изграждането на нов самолетоносач за ВМС, който Китай за първи път ще построи самостоятелно - Type 001A.
Според хонконгския експерт Лян Голян, цитиран от South China Morning Post, Китай планира да изгради общо два самолетоносача от Type 002 с водоизместимост 85 хиляди тона – повече от „Ляонин” (около 55 хиляди тона) и от строящия се втори китайски самолетоносач Type 001A (70 хиляди тона).
Професорът от Академията за национална отбрана Цзин Инан е съобщил по-рано, че изграждането на самолетоносача Type 002, който ще стане трети за китайските ВМС, е започнало в Шанхай през март 2015 година.
Близък до китайските ВМС източник е съобщил на вестника, че след изграждането ще са необходими няколко години, за да може новият самолетоносач да влезе пълноценно във ВМС, тъй като пилотите за неговите изтребители ще се подготвят две-три години. - Още китайски самолетоносачи
Източник: http://news.dir.bg/
 
Един генерал и двама полковници сред съветниците на президента
13.02.2017, 09:08
С указ президентът ген. Румен Радев назначи полковник от запаса Илия Милушев за съветник по сигурност и отбрана. Според предишен указ в администрацията трябва да има секретар на президента по сигурност и отбрана. Информация за неговото назначаване няма. В администрацията на президента има още един полковник от запаса съветник. Това е Илия Христозов, който е съветник по икономика и инвестиции. Съветник по военната сигурност е бригаден генерал Данчо Дяков. Той заемаше тази длъжност и при предишния президент.
********
Полковник от запаса Илия Милушев е въздушен ас, чието име е легенда в изтребителната ни авиация. Роден е през 1959 г. в Сандански. Завършил е Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия като първенец на випуска. Учил е във Военната академия, в щабния колеж на Въоръжените сили на САЩ в Норфолк, Вирджиния, и в Колежа по отбраната на НАТО в Рим. В авиобаза „Равнец“ служи от младши пилот до командир. После отива в щаба на ВВС. Напуска армията през 2006 г.
********
Полковник от запаса Илия Христозов е роден на 28 април 1960 г. в гр. Пловдив. През 1978 г. завършва средното си образование в Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в гр. Пловдив. Завършва Висше народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия със специалност „Инженер по радиооборудване на летателните апарати“ през 1983 г. През 2005 г. завършва магистратура по специалността „Икономика на сигурността и отбраната“ в УНСС, а през 1997 г. e завършил специалност „Право“ в „Института за следдипломна квалификация“ към УНСС. Започва военната си кариера като началник на група в авиационния полк в Безмер. От 1984 г. до 2010 г. е служил на различни длъжности в 19-ти изтребителен авиационен полк и 3-та изтребителна авиобаза в с. Граф Игнатиево. От 2011 г. е назначен за финансов контрольор в Командването на Военновъздушните сили.
**********
Бригаден генерал Данчо Дяков е роден на 9 февруари1965 г. в с. Скобелево, Област Хасково. Първото си офицерско звание получава след завършването на Военния факултет на ВИФ през 1987 г. Службата му в Българската армия започва като щабен офицер в 49-ти мотострелкови полк в гр. Симеоновград. През 1992 г. преминава на служба в новосъздадената „Военна полиция“ където служи до есента на 2013 г. В този период преминава през редица длъжности и през 2009 г. е назначен като директор на Служба „Военна полиция“. На 24.10.2011 г. е произведен в звание „бригаден генерал“.
През 1993 г. завършва курс във Френската жандармерия и специализиран курс за офицери от Военна полиция във ВП училище на Армията на САЩ (1997 г.). Дипломант е на Висшата школа на Френската Жандармерия (2001 г.). През 2008 г. завършва стратегически курс за ръководни кадри в Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“, ФРГ, а през 2016 г. завършва Военната академия „Георги Стойков Раковски“ с втора магистърска степен „Национална сигурност и отбрана“.
От ноември 2013 г. до август 2016 г. заема длъжността помощник-началник щаб по гражданско-военното сътрудничество и партньорството в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия.
Източник: http://www.otbrana.com/
 

 
Атина подписа с Москва оръжеен договор
12.02.2017, 21:25

На 7 февруари гръцкото министерство на отбраната е подписало с "Рособоронекспорт" договори на обща стойност от 16,6 млн. евро за техническа и сервизна поддръжка и доставка на резервни части за зенитни ракетни системи, съобщиха гръцки сайтове, цитирани от руски медии.
Гърция има на въоръжение руските системи на ПВО -  9К33М2/М3 "Оса-АК/АКМ", 9К331 "Тор-М1" и С-300ПМУ1. Договорите с "Рособоронекспорт" са за три години (2017-2019).
Средствата са били одобрени от гръцкия парламент още през есента на 2013 година. Подписването на контрактите с руската страна обаче е било забавено заради бюрократични проблеми и кадрови размествания в гръцкото военно министерство.
Медиите отбелязват, че договорите на гръцкото министерство с "Рособоронекспорт" са нарушение на антируските санкции на Европейския съюз.

****************

Въоръжените сили на Гърция разполагат с 13 бойни машини 9А33БМ2 на ЗРК 9К33М2 "Оса-АК" (получени през 1993 година от Германия от наличните в бившата армия на ГДР), 16 бойни машини 9А33БМ3 на ЗРК 9К33М3 "Оса-АКМ" (получени от Русия по контракт от 1998 г) и 25 бойни машини 9А331-1 на ЗРК 9К331 "Тор-М1" (получени от Русия по контракти от 1998 и 2000 г), а също и два дивизиона ЗРС С-300ПМУ1 (първоначално получени от Кипър по контракт от 1997 г, но по-късно влезли в състава на ВВС на Гърция).

 
На тази дата преди 24 години
12.02.2017, 18:50
Още за 7 ордн
 
„Тигрите” и руските ВКС разбиват на пух и прах отбраната на „Ислямска държава” до Ал Баб
12.02.2017, 16:17
Сирийската армия е готова да нахлуе в крепостта на „Ислямска държава” в провинция Алепо с подкрепата на ВКС на Русия. Висшето командване на сирийската армия е одобрило операцията по началото на настъплението към главната крепост на ислямистите град Ал Баб.
Основно препятствие по пътя продължава да е стратегическия важния малък град Тадеф, намиращ се под контрола на терористите, които са го превърнали в крепост. Сирийската армия начело с елитните отряди Tiger Force е на прага на още една важна оперативна победа в хода на своето източноалепско настъпление, което има за цел изолирането и освобождаването от ИД на стратегически важния град Ал Баб.  
Сутринта на 11 февруари правителствените войски започнаха да обстрелват градчето Тадеф, което стана първият им опит да си върнат този важен населен пункт, изгубен още през 2013 година. Едновременно с това руските ВКС и ВВС на Сирия атакуваха линията на снабдяване и огневите точки на ислямистите в този регион.  
След няколко часа на артилерийска подготовка и бомбардировки по позициите на ИД до Тадеф, сирийските военни са започнали настъплението, за да освободят това градче, разположено южно от основния бастион на терористичната групировка в източната част на провинция Алепо.  
„Руская Весна” съобщи, че в събота вечерта сирийските войски и ВКС на Русия на практика са освободили най-укрепения форпост на ИД до Ал Баб.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
"Галъп": две трети от руснаците виждат заплаха в НАТО
12.02.2017, 13:22
Близо 2/3 от гражданите на Русия смятат Северноатлантическия алианс за заплаха, сочат резултатите от социологическо изследване на частния американски институт за обществено мнение "Джордж Галъп", предава РИА "Новости" в неделя (12 февруари).
"67% от руснаците възприемат НАТО като заплаха и само 3% - като защита", се казва в анкетата, публикувана на сайта на института. Останалите нямат определено мнение по въпроса.
Социолозите посочват, че болшинството страни от Източна Европа смятат Алианса за защитник. В Полша, например, това мнение споделят 62% от интервюираните и само 8% възприемат НАТО като заплаха. В Косово и Албания този процент скача до 90 и 70 съответно. Тъкмо обратното е в Сърбия, където 64% от респондентите смятат НАТО за заплаха.
В страните от постсъветския блок най-враждебни към Алианса са жителите на Беларус – 54% го смятат за заплаха срещу 3% поддръжници. В Грузия 37% са на мнение, че НАТО осигурява защита на страната, а 8 на сто го възприемат като заплаха. В Украйна 29% се произнасят в подкрепа на Алианса , а за 35% военният блок е заплаха.
Изследването е проведено в хода на цялата 2016 г. чрез телефонни позвънявания на случайно избрани номера и в него са взели участие по 1000 души от всяка страна. В Русия допитването обхваща две хиляди пълнолетни. Средната статистическа грешка при подобни проучвания е между 2,7 и 3,9 процента, се казва в съобщението на "Галъп".
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Американският ескадрен миноносец "Портър" напусна Черно море
12.02.2017, 13:11
Ескадреният миноносец USS Porter (DDG-78, клас Arleigh Burke) е напуснал Черно море на 11 февруари, съобщи днес РИА "Новости", като цитира съобщение на пресслужбата на шести американски военноморски флот.
Корабът пребиваваше във водите на Черно море от 2 февруари. Както се посочва в съобщението, есминецът е извършил "операции по гарантиране на сигурността" като участник в международните учения "Морски щит – 2017" (Sea Shield 2017).
Ученията официално се проведоха от 1 до 11 февруари. Първоначално се планираше те да се състоят в източната част на Черно море, близо до руския бряг, но в последна сметка маневрите се проведоха в западната част, посочва агенцията.
В тях участваха около 2,8 хиляди военнослужещи от Румъния, Гърция, България, Турция, Испания, САЩ, Канада и Украйна. Според предварителния анонс в ученията трябваше да се включат 16 бойни кораба и 10 самолета, но корабът на гръцките ВМС не пристигна за ученията. - Още за Arleigh Burke
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Британският военен министър оптимист: Ирак ще се освободи от ИДИЛ през тази година
12.02.2017, 12:38
Ирак ще се освободи окончателно от "Ислямска държава" през тази година, прогнозира британският министър на отбраната Майкъл Фалън, който е на посещение в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, предаде Ройтерс.
На пресконференция снощи той заяви, че всеки момент ще започне офанзива за освобождаването на Западен Мосул.
"Очакваме ДАЕШ да бъде прогонен от големите градове на Ирак  през тази година. Има останали бойци в долината на река Ефрат и северно и западно от Мосул, но се надяваме, че Ирак ще бъде прочистен през годината", каза той.
Отвоюването на Мосул и град Рака в Сирия ще е началото на края на "Ислямска държава", отбеляза още министър Фалън.
"Сирийските демократични сили напредват към Ракка и са готови да изолират града от север и запад. Надявам се, че изолацията ще е факт през пролетта и тогава ще започнат същинските операции по освобождаването на Ракка. А щом Ракка и Мосул са освободени, това ще е началото на края за тази ужасен халифат", посочи той.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Внезапно почина един от ръководителите на украинската армия
12.02.2017, 09:55
В събота (11 февруари), в 10,55 ч., почина първият зам.-началник на Генщаба на Въоръжените сили, генерал-полковник Генадий Воробьов, съобщи "Русская весна".
Генералът е издъхнал внезапно на работното си място, съобщи говорителят на украинския президент Святослав Цеголко. Той припомни, че от 2014 до 2016 г. Воробьов ръководеше предната линия на фронта.
По информация на съветника на Порошенко Юрий Бирюков причината за смъртта на Воробьов е сърдечен удар. "Днес имахме съвещание. Върнал се в кабинета си. И починал. Сърцето...", каза той.
 
Научно-технологичен парк ще бъде изграден във ВМЗ Сопот
12.02.2017, 09:12
Научно-технологичен парк ще бъде изграден във ВМЗ Сопот. На едно също място ще си взаимодействат научни работници, лабораторен комплекс, експериментариум, монтажно звено и изпитателен полигон, които да гарантират съвременното развитие на дружеството.
Това стана ясно след посещение на служебния министър на икономиката Теодор Седларски в предприятието, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката.
ВМЗ Сопот в момента работи на пълни обороти. Предвижда се и разкриването на около 500 нови работни места, а натрупаните загуби от предходни години вероятно ще успеят да бъдат покрити постепенно с добрите финансови резултати.
Безработицата в района на предприятието е паднала под 3%, отчитат още от Министерството. Търси се контакт и с потенциални работници от съседни общини.
 
Северна Корея тества балистична ракета
12.02.2017, 08:46
Северна Корея е извършила вчера пореден ракетен тест, предаде BBC, като цитира южнокорейската агенция "Йонхап". Това е било потвърдено от армията на Южна Корея.
Става въпрос за изстрелване на балистична ракета Pukguksong 2 ("Полярна Звезда 2"). - (видео)
Ракетата е била изстреляна в Японско море и е прелетяла 500 километра.
Японският премиер Шиндзо Абе осъди като неприемливо случилото се и призова Пхенян да спазва резолюциите на ООН. На съвместна пресконференция, американският президент Доналд Тръмп изрази подкрепа за Япония.
Лидерът Ким Чен-ун обяви през януари, че страната скоро ще проведе изпитание, а държавната медия отбеляза, че по всяко време може да бъде извършен нов тест на ракета.
Първите публични изказвания в чужбина на новия американски военен министър Джеймс Матис бяха отправени под формата на критика към Северна Корея.
 

 
МО изхарчило по-малко пари от предвидените
11.02.2017, 22:18
През 2016 г. Министерството на отбраната е спестило близо 14 млн. лв. от предвидените разходи. Това става ясно от отчета за касово изпълнение на бюджета към 31 декември 2016 г.
По годишния план уточнените разходи са в размер на 1, 151 523 031 млрд. лв. От тях са изразходвани 1, 137 619 296 млрд. лв. Икономиите са в размер на 13, 903 735 млн. лв. Според експерти точно толкова са необходими, за да се вдигне порционът от 90 на 120 лв., както е в МВР.
Министерството не е изпълнило и плана за приходите. При предвидени 44, 330 419 млн. лв. са постигнати 30, 312 168 млн. лв.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
СААБ ще произвежда най-модерните изтребители в Индия
11.02.2017, 16:42
Шведката компания за отбранителна техника СААБ планира да построи фабрика за производство на модерни изтребители в Индия. СААБ, заедно с американския си конкурент „Локхийд Мартин“, се утвърдиха като лидери в тази област, доставяйки около 250 бойни самолети за азиатската държава, която иска да се отърве от старата си военна техника от съветската ера. Предложението на шведите е за „най-модерната в света“ фабрика за военни самолети.
"Това е несравнима оферта, която ще постави нови стандарти в аеронавигационното инженерство за десетилетия напред", заяви изпълнителният директор на СААБ за Индия Ян Уидерстром.
Офертата идва само дни, след като „Локхийд Мартин“ обяви плана си да създаде производствена линия в Индия на емблематичните F-16 бойни самолети. Идеята трябва да бъде одобрена от администрацията на Доналд Тръмп.
Предложението на СААБ е и на фона на искането на премиера Нарендра Моди за намаляване на индийската зависимостта от скъпия внос на отбраната, докато страната се стреми да укрепи своята военна сила срещу нарастващото влияние на Китай в региона.
Правителството на Моди повиши лимита на чуждестранните инвестиции в сектора на отбраната и насърчи сътрудничеството между чуждестранни и местни дружества. Миналата година Индия подписа договор за доставката на 36 двумоторни многоцелеви изтребители „Рафал“ на стойност 8,8 милиарда долара.
Източник: http://www.bgnes.com/
 
Руски адмирал: ВМС на Полша не могат да завоюват господство в Балтика
11.02.2017, 13:45
Военноморските сили (ВМС) на Полша дори към 2030 г. няма да могат да изпълнят поставената им задача от НАТО по завоюване на господство в Балтика, заявил за РИА Новости бившият командващ на Балтийския флот (2001-2006) адмирал Владимир Валуев. Той уточнил, че „на поляците им е определена като зона за отговорност Балтийско море, а като цел е поставена достигане на господство на Балтийския театър”.
Вчера, петък, Бюрото за национална сигурност на Полша представи стратегическа концепция за морска сигурност на страната с отчитане на заплахите от страна на Русия.
Авторите на стратегията препоръчват Полша да създаде ВМФ със средна численост, способен да действа далеч от териториалните води във взаимодействие с големите флотове.
„ВМС на Полша са едни, меко казано, от най-стареещите. През 2012 г. Полша е разполагала с 41 бойни кораба, от които 5 подводници (най-новата е на 40 г.). С други думи подводниците се водят само на книга. Строителството на среден военен кораб отнема около 5 г. След 2018 г. полският флот при тази ситуация няма да е в състояние да изпълнява поставените задачи. Към 2030 г. ВМС на Полша, според депутатите от сейма, трябва да бъдат напълно обновени” – казал Валуев.
По негова информация, трябва да бъдат построени 2 подводници и 21 кораба с различно предназначение, както и да бъдат преустроени военноморските бази в Гдиня и Свиноустье.
„В продължение на 10 г. в това строителство трябва да се вложат 10 млрд долара. Заради липса на пари тази програма няма да бъде приета, защото поляците още не са се разплатили с американците за изтребителите F-16. Предлаганите решения надвишават икономическите и финансови възможности и за нея ще трябват десетилетия. Дори орязан вариант на тази програма е трудно изпълнима заради големите разходи. Полският народ, както се казва, може да остане без гащи и за това ще заклейми с позор своята законодателна и изпълнителна власт” – счита адмиралът.
Освен, че задачата е нереална, ако оценяваме поляците като моряци, то за техен срам те не спадат към добрите моряци. И ако допуснем, че на ВМС бъде поставена задача да унищожи, да предположим, вече построените кораби към 2030 г., това няма да е сложна задача” – е уверен адмиралът.
„Полските ВМС, отговарящи в НАТО за Балтика, се намират в плачевно състояние. Проблемът за стареенето обаче е характерен и за ВМФ на Русия, в частност за Балтийския флот. Затова е много правилно, че у нас е приета и се изпълнява програма за превъоръжаване до 2020 г.” – добавил Валуев.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Китайски кораби пристигнаха в Пакистан за участие в международни учения
11.02.2017, 12:50
 
Белият дом е склонен да одобри приемането на Черна гора в НАТО
11.02.2017, 10:29
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е склонна да подкрепи приемането на Черна гора в НАТО, независимо от възраженията на Русия, пише "Уолстрийт Джърнъл" (The Wall Street Journal) в статия, цитиран от "Комерсант" в събота (11 февруари). Изданието цитира източници от върховете на властта в САЩ и отбелязва, че този ход би могъл да стане първата "точка на напрежение" между Вашингтон и Москва от встъпването на Тръмп в длъжност.
През януари комисия по международни отношения в Сената единодушно подкрепи намеренията на Черна гора. Източник на изданието, запознат с обстановката, смята, че на пленарното заседание на парламента за встъпването на Черна гора в НАТО, също няма да има възражения. Според него Съветът за национална сигурност на САЩ все още обсъжда този въпрос, но Белият дом е склонен да даде "зелена светлина" на Подгорица.
По-рано "Политико" (Politico) съобщи, че съветникът на Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин ще препоръча на президента на САЩ да подкрепи присъединяването на Черна гора към НАТО, въпреки позицията на Русия против разширяването на алианса на изток.
 
Министърът на отбраната посети база КУН
11.02.2017, 09:54
Вчера, 10 февруари 2017 г., служебният министър на отбраната на Стефан Янев и и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов посетиха Базата за командване, управление и наблюдение (КУН) от състава на Военновъздушните сили. Това съобщиха от ВВС.
Целта на визитата бе запознаване с мисията, структурата и задачите на формированието.
В доклада на командира полковник Васил Лазаров, основно внимание беше обърнато на отговорностите, които поемат военнослужещите при изпълнение на поставените задачи, свързани с осигуряване на въздушния суверенитет на страната, контрол на въздухоплаването, командване и управление, координация с ведомства и специализирани структури при управление на въздушното движение, радиолокационно наблюдение, комуникационна и навигационна поддръжка на системата за командване и управление и метеорологично осигуряване на ВВС.
Министър Янев се подписа в почетната книга на базата, изказа благодарност на личния състав за високия професионализъм и силната мотивираност, и изрази увереност, че военнослужещите и цивилните служители успешно ще се справят с непрекъснато увеличаващите се сложни и отговорни задачи.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Lockheed Martin показа цивилен C-130J
11.02.2017, 09:47
Lockheed Martin показа първия LM-100J Hercules (цивилен вариант на C-130J). Машината бе изкарана от цеха за крайно сглобяване в завода в Мариета, Джорджия на 9 февруари 2017 г.
Първият прототип идва около две години, след като компанията обяви, че ще създаде цивилна версия на C-130J, който да разшири пазарните перспективи пред типа, на фона на свиващите се военни разходи в САЩ и по света.
Lockheed Martin ще търси цивилна серификация за LM-100J през американската цивилна авиационна администрация FAA.
LM-100J e сходен с C-130J, но от машината ще бъде свалено цялото строговоенно оборудване, като например системата за самозащита. Друго оборудване, като например радиостанциите, ще бъде заменено с цивилни еквиваленти. Има промени и в товарната кабина и в остъклението на пилотската кабина. Очаква се цивилната машина да е осезателно олекотена. - (видео)
Очаква се цената на LM-100J да бъде в порядъка на $60 - $70 млн., като за сравнение цената на стандартен военен C-130J е около $100 млн. Отделно се очакват и по-ниски експлоатационни разходи.
LM-100J ще бъде предлаган и на правителствени и военни оператори, които искат способен транспортен самолет, но нямат тежки изисквания по системата за самозащита и комуникация. Така Lockheed Martin се прицелва в редица държави от Южна Америка, Африка и Азия.
Между 1964 и 1992 г. Lockheed произвежда цивилна версия на предходното поколение Hercules под означението L-100. Произведени са 115 такива самолета, много от които продължават да се експлоатират от цивилни и военни оператори.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Действащ военен стана зам.- министър на отбраната
10.02.2017, 22:42
Премиерът Огнян Герджиков назначи полк. Любомир Пеев за заместник-министър на отбраната, съобщи Министерският съвет.
Предложението е на вицепремиера и министър на отбраната Стефан Янев.
Полк. Пеев е завършил ВВАУ в Шумен и ВА "Г. С. Раковски". Във военната си кариера е заемал различни командни и щабни длъжности в Сухопътни войски.
От 2004 г. е на служба в Съвместното оперативно командване и в Съвместното командване на силите. През април 2016 г. е назначен за заместник-началник на щаба на СКС.
Полк. Пеев е бил няколко пъти в Афганистан и Ирак в състава на комисии по приемането и сдаването на контингентите, съобщава "Фрог нюз". Няколко години поред под негово ръководство става и сертифицирането на миротворческите ни контингенти, както и на контингентите в състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК.
Традицията от последните 20 години е на тези постове да се назначават цивилни, за да има граждански контрол над въоръжените сили. Това беше и основна част от реформата, която се правеше досега, припомня вестник "Сега".
На практика почти цялото ново ръководство на МО е от военни. Министърът на отбраната Стефан Янев и един от другите му двама заместници – Стефан Петров, са бивши генерали от пехотата и авиацията.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
"Авионамс" се кани да ремонтира българските МиГ-ове
10.02.2017, 21:22
Цялата летателна техника на българската армия, включително и изтребителите МиГ 29, ще бъдат ремонтирани в държавното предприятие "Авионамс". Това ще стане след получаване на съответните разрешения от руска страна, съобщи Министерството на икономиката.
В петък министърът на икономиката Теодор Седларски е имал работно посещение в "Авионамс". На срещата е било обсъдено изпълнението на поръчката за ремонт на вертолети.
Решено е било да се проведе среща и с представители на Министерството на отбраната, така че да бъдат предприети съвместни мерки, които да дадат възможност цялата летателна техника на българската армия, включително МиГ-29, да бъдат ремонтирани на територията на завода след получаванe на съответните разрешения от руска страна.
Предвид на това ще продължат съвместните усилия за сътрудничество с руската компания "РСК МиГ" и съответните структури в Руската федерация.
"Авионамс" е съхранило всички мощности, необходими за ремонтно-възстановителни дейности на авиационна техника руско производство, която в момента се експлоатира от българските военно-въздушни сили.
В момента държавното дружество разполага със съответните сертификати, издадени от конструктора, които му предоставят възможност за бъдещо разширяване на дейността, е посочено в съобщението на Министерството на икономиката.
Българската авиация е в кризисна ситуация и разчита само на изтребителите МиГ-29, чиято поддръжка е под въпрос, след като правителството на Бойко Борисов се отказа от услугите на Русия след серия неуспешни преговори. Военното министерство сключи договор за ремонта на шест двигатели с Полша, но въпросът за цялостната поддръжка на самолетите остана на дневен ред.
Държавната компания "Авионамс" е единственото предприятие извън Руската федерация, което извършва ремонт на вертолети с гражданско и военно предназначение от типа Ми-8, Ми-17 и техните модификации и на самолети от фамилията МиГ и Су.
В момента дружеството изпълнява договор за ремонт на 36 броя вертолети, сключен с Агенцията на НАТО за снабдяване и поддръжка NSPA.
Министърът на икономиката гарантира подкрепата на държавата за развитие на "Авионамс" и осигуряването на финансов ресурс, чрез който да се финализира изпълнението на поетите ангажименти към агенцията на НАТО.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Учение PASSEX край Варна
10.02.2017, 16:31
От 10 февруари до 13 февруари 2017 година на неофициално рутинно посещение в гр. Варна са военен кораб ,,Сейнт Джонс” (HMCS ST.JOHN'S) с командир капитан II ранг Шелдън Джилс от състава на Кралските Канадски ВМС и испански военен кораб „Алмиранте Хуан де Борбон” (ESPS Almirante Juan de Borbón) с командир капитан II ранг Хесус Пеня. Двата кораба са от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2).
Командир на групата кораби е капитан I ранг Рубен Родригез Пеня.
На 13 февруари 2017 година ще се проведе съвместно учение PASSEX с участието на канадската фрегата ,,Сейнт Джонс”, испанската фрегата „Алмиранте Хуан де Борбон”, румънската фрегата REGELE FERDINAND, корвета ,,Решителни” от българските ВМС с командир капитан IIІ ранг Трифон Метишев, вертолет AS565MB Panther от Морската вертолетна авиобаза „Чайка” и група от Морския специален разузнавателен отряд. По време на учението ще бъдат отработени елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана, учение по отразяване на асиметрични атаки на надводен противник, противоподводно учение, трансфер на товари от хеликоптер по вертикален способ.
Ученията от типа PASSEX са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.
Източник: Пресцентър на ВМС
 
70 години от подписването на мирният договор между България и държавите от Антихитлеристката коалиция
10.02.2017, 16:19
На 10 февруари 1947 г. в Париж е подписан мирният договор между България и държавите от Антихитлеристката коалиция.
От българска страна под договора слагат подписите си Кимон Георгиев, Александър Оббов и Трайчо Костов - подпредседатели на Министерския съвет. Според договорът границите на България се възстановяват във вида, в който са съществували до 1 януари 1941 г., т. е. преди подписването на Тристранния пакт с държавите от хитлеристката ос.
Освен това страната ни се задължава да изплати 70 млн. долара репарации, от които 45 млн. на Гърция и 25 млн. - на Югославия. Искането на България за Западна Тракия е отхвърлено, освен това тя се задължава да демилитаризира южната си граница.
По настояване на западните велики сили в договора е поставен текст с невярно съдържание, а именно, че България е взела участие във войната против хитлеристка Германия едва след подписването на примирието от 28 октомври 1944 г., въпреки че тя се включва в нея още на 8 септември същата година.
В сравнение с Ньойския мирен договор 1919 г. Парижкия мирен договор е сравнително по-лек. Най-важният фактор, допринесъл за това обстоятелство, е реалното участие на страната ни в окончателния разгром на хитлеристка Германия.
Договорът влиза в сила на 15 септември 1947 г.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
На този ден: През 1962 г. в Берлин са разменени съветският разузнавач полковник Абел и американският летец Пауърс
10.02.2017, 14:45

На 10 февруари 1962 г. в 8:52 ч. на моста "Глиникер", свързващ Източен и Западен Берлин, руснаците разменят пилота на американски шпионски самолет U-2 (Ю-2) Франсис Гари Пауърс срещу полковника от КГБ Рудолф Абел, разкрит в САЩ пет години по-рано.

Малко преди това на друг пропускателен пункт в Берлин властите на ГДР предават на американците студента Фредерик Прайър, арестуван през 1961 г.
Истинското име на Рудолф Абел всъщност Уилям Фишер, кадрови офицер от съветското външно разузнаване от 1927 г. Още в началото на Втората световна война той е включен в партизанска подривна група в тила на немската армия. Именно в този период се сприятелява с реалния Рудолф Абел, чието име после взема, след като го арестуват в САЩ.........Прочети още

 
Голяма част от подводниците на Великобритания са напълно наработещи
10.02.2017, 14:38
Голяма част от подводниците на ВМС на Великобритания, снабдени с крилати ракети „Томахоук“, са в неработещо състояние, съобщи вестник The Sun.
Според информация от изданието, от осем подводници тип Trafalgar и Astutе една част вече са в ремонт, друга част скоро ще бъде изпратена на ремонт. Само една подводница тип Astutе е в морето на изпитания след завършване на техническото обслужване, но и тя скоро няма да може да пристъпи към изпълнение на задачите си.
Както отбелязва изданието, за първи път от няколко десетилетия Великобритания няма действащи многоцелеви подводници. Военните ръководители специално крият тази информация от премиера Тереза Мей, защото се страхуват от реакцията й. „Никой не дава истинската информация за този позор“, — цитира изданието своя източник.
Източник: http://www.pan.bg/
 
ВМС на Индия задействаха в учение самолетоносача „Викрамадитья“ и ракети Brahmos
10.02.2017, 14:30
В хода на ежегодните оперативно-тактически учения TROPEX-2017 ВМС на Индия са задействали самолетоносача „Викрамадитья“ и ракети Brahmos.
Във военноморските маневри общо участват над 60 кораба, 5 подводници и над 70 летателни апарати от състава на 3 командвания на ВМС на Индия. В учението участват също така ВВС на Индия и Бреговата охрана на страната. Сред участващите са ракетни разрушители и фрегати с противокорабни ракети Brahmos, съвместна разработка на руски и индийски компании. Учението се провежда в Арабско море и северната част на Индийския океан.
На 8 февруари 2017 г. разрушителят "Ченнаи" (тип "Калкута") проведе стрелба с ракети Brahmos. В хода на TROPEX-2017 също така се провеждат дневни и нощни полети с палучните изтребители МиГ-29К, морски патрулни самолети Ил-38SD (Sea Dragoon), изтребители Су-30МКИ, изтребител-бомбардировачи Jaguar, военно-транспортни самолети C-130J и летящи танкеури Ил-78 от състава на ВВС на Индия.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Русия предупреди, че изтегляне на чуждите войски от Афганистан ще има непредсказуеми последици
10.02.2017, 12:45
От Русия предупредиха, че ако чуждите войски се изтеглят от Афганистан, това ще има непредсказуеми последици в момент, когато местните сили за сигурност се затрудняват да дават отпор на джихадистите. Специалният представител на руския президент за Афганистан Замир Кабулов заяви, че има риск около 15 000 екстремисти от Северен Афганистан да се разпрострат на територията на съседни страни в Централна Азия. Москва е готова да поднови сътрудничеството си със САЩ и НАТО за постигането на съвместни цели в Афганистан, заяви още руският представител.
Междувременно в телефонен разговор с държавния глава на Афганистан Ашраф Гани президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази подкрепа за правителството в Кабул в борбата му с талибаните. Тръмп и Гани са обсъдили засилването на връзките, проблемите със сигурността, сътрудничеството срещу тероризма и въпроси на икономическото развитие, съобщи Белият дом.
Афганистанското правителство от своя страна също е подкрепило искането на американски командир в Афганистан за изпращане на допълнителни чуждестранни войски в страната, предаде Ройтерс. Генерал Джон Никълсън, който командва операцията „Решителна подкрепа", призна вчера, че 13-те хиляди американски и съюзнически войници не са достатъчни, за да се подпомогне адекватно афганистанската армия, която се бори срещу талибаните и групировката „Ислямска държава". Не ни достигат няколко хиляди войници, каза генералът пред комисия на американския Сенат.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Украйна купува руски двигатели за БТР през молдовски фирми
10.02.2017, 12:09
Най-големият украински държавен концерн "Укроборонпром" купува чрез дъщерните си фирми руски двигатели за военна техника от молдовски фирми, пише "Известия" в четвъртък (9 февруари). Заради индиректната схема за закупуване, в която са задействани четири фирми, стойността на стоката нараства солидно.
За да не купува двигатели директно от Русия, Украйна е принудена да плаща по $15 000 за двигател, съобщава ТВ каналът "Звезда", като цитира изданието "Украинская правда", което е провело собствено разследване. В Молдова реалната цена на оборудването не надхвърля 10 000 евро за брой.
От завода на "КАМАЗ" молдовската фирма е купила 20 двигателя и ги е внесла в Молдова с два камиона. Транспортът е осъществен от молдовско-украинска компания.
"След няколко дни същите двигатели са препродадени на друга фирма – "Автопрезента", която ги е препродала на трета, германска компания, а германците са внесли двигателите в Украйна", разкриват журналистите.
През 2014 г. украинският президент Петро Порошенко забрани всякакво военно-техническо сътрудничество с Русия. В медиите обаче от време на време се появява информация за покупка на руска техника от Русия.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Каква е ситуацията в Министерство на отбраната 10 дена след смяната на караула?
10.02.2017, 11:45
През последните малко повече от 2 години Министерството на отбраната бе връхлетяно от природно (и не само) бедствие, изразяващо се в „управлението“ (да извиняват теоретиците на стратегическия мениджмънт, че тук се използва тази дума) на министъра-земеделец, наричащ сам-себе си „демократ, подготвен за битка с Русия, със силна воля и идеологическа чистота“, представящ себе си като юрист (задълбочено проучване не можа да доведе до резултат къде, кога и в кое учебно заведение е придобил юридическата си правоспособност) и евроатлантик, странящ от темата как е оглавил партията си (на 06.12.2008 г., при странни и спорни обстоятелства). Престоят му начело на министерството е белязан предимно с неадекватни и неуместни постъпки и други гафове, отколкото с някакви постижения, както и с угодническо поведение спрямо министър-председателя, по благоволението на който той зае пост, далече извън неговите лични качества и достойнства, експертиза и опит, а и мечти........Прочети още
 
САЩ проведоха изпитания с балистична ракета Minuteman III
10.02.2017, 10:24
На 8 февруари САЩ проведоха изпитания с балистична ракета Minuteman III, съобщи АП. Ракетата е била изстреляна от ВВС базата Ванденбърг, щата Калифорния. Тя се е приземила в района на Маршаловите острови. - (видео)
Ракетата е преодоляла около 6,8 хил. км. Нейната бойна глава е била поставена апаратура за събиране на телеметрична информация.
Получените данни ще помогнат на командването на американската армия да провери механизма и надеждността на силите си за ядрено сдържане.
Част от тях е междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III. Тя е на въоръжение от 1970 година. В края на 1978 година производството е спряно. Ракетата е способна да поразява цели на разстояние до 12 хиляди километра.
САЩ имат от този клас 450 ракети, разположени в бази в щатите Уайоминг, Северна Дакота и Монтана.
През последните дни Иран провокира САЩ с изстрелване на своя балистична ракета. - Още за Minuteman III
Източник: https://news.bg/
 
Голяма американска фирма прилага похватът „превземане на лъжливи крепости” за публикация в БЛИЦ
10.02.2017, 09:35

На 30 януари БЛИЦ публикува материала „Пробутват ни непригодни бронирани машини, български генерал намесен в заверата”.

Едва измина една седмица и в Министерството на отбраната беше получено любопитно протестно опровержение от американската фирма-производител Textron.
Старателно подготвеното изложение е пример как трябва да работят българските PR-ски служби за защита на корпоративните интереси. В приложената технология няма нищо ново, но е „изстискано” всичко, което позволява ситуацията.

Авторът на публикацията с готовност признава две технически грешки в годините: 1976 вместо правилното 1996 г. и 2014 вместо 2016 г. Дотук с грешките!..........Прочети още

 
МО дава 300 лв. стипендия на студенти по медицина
10.02.2017, 09:12
За учебната 2017/2018 година със заповед на министъра на отбраната са обявени три  стипендии за студенти, обучаващи се в редовна форма във висшите училища в страната и чужбина по специалност „Медицина“, за изпълнение на военна служба в Българската армия.
Длъжностите и местата за служба са: началник медицински пункт във военно формирование 48 940 – Бургас; заместник-началник на медицински пункт във военно формирование 28 880 – Белене и лекар в медицински пункт във военно формирования 24 490 – Асеновград. Крайният срок за завършване на обучението, е не по-късно от 2022 г. Месечният размер на стипендията е 300 лв., като при необходимост може да се актуализира. Кандидатите могат да подадат заявления в най-близкото Военно окръжие, не по-късно от 12 май т.г.
Студентите трябва да отговарят на няколко изисквания, между които да не са по-възрастни от 25 години към 31 декември в годината на кандидатстване, да се обучават в редовна форма по специалност „Медицина“ във висшите училища, акредитирани съгласно изискванията на Закона за висшето образование, първокурсниците да имат среден успех от първия семестър не по-нисък от „добър 4,00“, а в случай, че са студенти от втори и по-горен курс, да са постигнали през предходната година среден успех не по-нисък от „добър 4,00“.
Назначена е  комисия за допускане до участие и класиране на студенти. С председател полковник професор д-р Румен Попов, д.м. – заместник-началник на Военномедицинска академия по учебно-научната дейност. Договорите за предоставяне на стипендиите трябва да бъдат от началника на ВМА до 1 юли т.г.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Тайван ще създава собствен учебен самолет
09.02.2017, 22:49
Тайванското правителство поръча на местната авиационна индустрия да започне работа по създаването на реактивен учебно-тренировъчен самолет за напреднало обучение, който да замести сега използваните AT-3 и F-5F.
Разработката на новия самолет ще струва около $1 млрд. и е възложена на местната компания Aerospace Industrial Development Corp (AIDC). Първият прототип трябва да бъде готов през 2019 г. и да полети година по-късно. Общо в изпитанията ще се задействат два прототипа.
Общо Тайван смята да придобие 66 броя от този самолет, който ще има и бойни функции. Те трябва да бъдат доставени до 2026 г. Цената на цялата програма (разработка, изпитания и строителство) ще е около $2,2 млрд.
AIDC по-рано показа концептуалния модел XАT-5, който изглежда като версия на изтребителя F-CK-1 (също разработен от компанията). Машината няма да има радар и вградено въоръжение и ще бъде олекотена за сметка на използването на композитни материали. Самолетът ще има два мотора и ще развива свръхзвукова скорост.
Тайванските ВВС експлоатират около 25 F-5F и други 48 AT-3 (произвеждан в Тайван реактивен УТС). Страната разглеждаше възможност да купи лиценз за производство на чужди учебни самолети, като например M-346 и T-50, но се отказа от такива опции.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Произведена е първата партида модернизирани картечници „Печенег-СП“
09.02.2017, 22:05
В завод „Дегтярев“ в руския град Ковров (Владимировска област) е произведена първата промишлена партида модернизирани картечници „Печенег-СП“.
Новата 7.62 мм картечница е създадена по поръчка на военното ведомство на Русия, като основно е било обърнато внимание на намаляване на теглото, габаритите и подобряване на ергономиката на оръжието. Характеристиките на картечницата не се съобщават. Известно е само, че в нейната конструкция сега е използван титан.
 
Щатния автомат за екипировката „Ратник“ ще бъде избран в края на 2017 година
09.02.2017, 21:29
Щатния автомат за руската екипировка на войника на бъдещето „Ратник“ ще бъде избран в края на 2017 година, заяви директора на ЦНИИТОЧМАШ Дмитрий Семизоров.
„Продължава опитната войскова експлоатация на автоматите АК-12, АК 103-3 (разработка на концерна "Калашников"), А 545 и А 762 (разработка на завод „Дегтярев“). Решението ще бъде взето в края на 2017 година“, - информира Д. Семизоров.
Комплексът „Ратник“ (бойна екипировка от второ поколение) обединява стрелково въоръжение, ефективни комплекти за защита, средства за разузнаване и свръзка – около десет различни подсистеми. Очаква се до 2020 година всички военнослужещи от Сухопътните войски на ВС на РФ да бъдат осигурени с тези комплекси. - Още за „Ратник“
 
РСЗО "Торнадо-С" ще получи ракета с насочване със системата ГЛОНАСС
09.02.2017, 19:19
Реактивната система за залпов огън (РСЗО) «Торнадо-С» ще получи в боекомплект си нов далекобоен снаряд, чиято коректировка се извършва по сигнали на системата за глобална спътникова навигация ГЛОНАСС.
Новият боеприпас ще е способен да поразява дори малоразмери цели (с размер до 1 метър) на разстояние до няколкостотин километра. Към настоящият момент ракетата се намира във висока степен на завършеност и с нея се провеждат изпитания.
РСЗО 9К515 «Торнадо-С» представлява по-нататъшно развитие на РСЗО 9К58 «Смерч» и е предназначена за нейната замяна. Системата има 12 направляващи за пуск на 300-милиметрови реактивни снаряди  на дистанция до 120 километров (в перспектива — до 200 километра). В боекомплекта влизат както неуправляеми, така и управляеми ракети с различни бойни части.
Първата серия РСЗО «Торнадо-С» бе предадена на руските СВ през декември 2016 г. - Още РСЗО
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
През април 2017 г. започват на строят първия модернизиран Ту-160
09.02.2017, 19:00
Казанският авиационен завод през април 2017 г. ще започне производството на модернизираната версия на стратегическия бомбардировач Ту-160. Това съобщи на 9 февруари 2017 г. президентът на Обединената авиационна корпорация (ОАК) Юрий Слюсар.
"През април 2017 г. започват непосредствените работи по проекта на участъка за елетродъгово заваряване, отгряване и термична обработка на новия вариант на Ту-160 с нови технологии" заяви Юрий Слюсар.
Според президента на ОАК ключовия момент е не само възстановяване на производството на отделни детайли, а тяхната модернизация. На новият Ту-160М2 ще бъдат приложени много нови технологии и иновации. През декември 2016 г. ОАК завърши работния проект за новия самолет.
За строителството на Ту-160М2 ще се извърши и техническо превъоръжаване на Казанския авиационен завод - над 40% от техниката и машините в него ще бъдат подменени в близките 2-3 години.
Ту-160 е свърхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец с крило с изменяема стреловидност, разработен в ОКБ Туполев през 1970-1980 г. Приет е на въоръжение през 1987 г. Това е най-големият и мощен свръхзвуков самолет с изменяема стреловидност в историята на световната авиация.
През 2008 г. производството на Ту-160 е прекратено. Според МО на Русия Ту-160М2 ще е изцяло нов самолет, със съвременно радиоелектронно-оборудване и въоръжение, като само ще се запази силуета на Ту-160. Така неговата ефективност ще се увеличи 2,5 пъти.
Първият полет на Ту-160М2 трябва да се състои през 2018 г., а първият сериен самолет да е готов през 2021 г. ВКС на Русия планират да закупят не по-малко от 50 ракетоносеца Ту-160М2. - Още за Ту-160
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Започна ремонта на френския самолетоносач Charles de Gaulle
09.02.2017, 18:48
На 6 февруари 2017 г. единственият френски самолетоносач Charles de Gaulle R91 е вкаран в сухия док Vauban № 1 на френската корабостроителница DCNS в Тулон, където ще му бъде извършен втория среден ремонт. Той ще продължи 18 месеца, ще струва около 1.2 милиарда евро и ще бъдат вложени 4 милиона човекочаса. Личният състав на самолетоносача ще изпълни около 25% от целия обем работи.
В хода на ремонта ще бъдат презаредени двата ядрени реактора К15, РЛС DRBV-15 ще бъде заменена с многофункционалната РЛС Thales SMART-S, ще бъдат инсталирани нова панорамна електронно-оптическа система Artemis и нова система за опознаване IFF NG.
Самолетоносачът Charles de Gaulle е приет на въоръжение в състава на ВМС на Франция на 18 май 2001 г.. Първият среден ремонт е извършен в периода от юли 2007 до декември 2008 година. До сега от самолетоносача са извършени над 41000 катапултни излитания на различни типове изтребители.
Тулонският комплекс Les Grands Bassins Vauban, където ще се извърши ремонта на самолетоносача Charles de Gaulle, е построен в периода 1911-1927 година и включва два сухи дока № 1 и № 2 с дължина 422 и ширина 44 м всеки, които на времето си са били най-големите в света. - Още за R91
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Стартира ранното записване за кандидатстване за курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“
09.02.2017, 16:20
Във ВВМУ „Никола Вапцаров стартира ранното записване за кандидатстване за курсанти с 5 годишен срок на обучение за учебната 2017/2018 г.
Документи се подават за обучение по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ в професионално направление „Военно дело“, редовна форма за придобиване на висше образование на образователно -квалификационна степен „бакалавър “ и по специализации както следва: „Корабоводене“; „Корабни машини и механизми“; „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“. В морското училище се приемат и документи за обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по гражданска специалност. - Още за ВВМУ
 
Обмислят среща на върха на НАТО с Тръмп на 25 май
09.02.2017, 15:58
Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне с другите държавни ръководители на страните от НАТО в Брюксел на 25 май. Това обяви белгийското правителство, въпреки че от Алианса заявиха, че датата на срещата все още не е договорена, съобщава "Ройтерс".
Белгийският премиер Шарл Мишел написа в "Туитър" късно снощи следното: "Много съм доволен да приветствам моите колеги за следващата среща на върха на НАТО в Брюксел на 25 май и откриването на новата централа (на Алианса)."
Новите американски президенти обикновено идват в НАТО, но определението на Тръмп на Организацията на Северноатлантическия договор като "отживелица" прави срещата на върха още по-важна, за да се затвърдят трансатлантическите отношения, коментират дипломати.
НАТО и мисията на САЩ в Алианса заявиха, че все още не можели да потвърдят датата. "Консултациите за точната дата продължават сред съюзниците", посочи представител на НАТО.
Тръмп и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се разбраха да проведат среща на върха в края на май.
Белгийски източници са уточнили, че правителството, което организира мерките за сигурност в столицата Брюксел за събитието, е било уверено, че датата е била определена.
Срещата на върха се очаква да бъде проведена в новата централа на НАТО в Брюксел, която е в процес на строителство от 2010 г. и ще замени настоящата централа, построена през 1967 година.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Полковник Петър Банков е новия командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”
09.02.2017, 15:11
Полковник Петър Банков официално встъпи в длъжността Командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”. До момента тя временно се изпълняваше от заместник-командира на авиогрупата подполковник Ангел Николов.
На тържествената церемония присъстваха на генерал-майор Цанко Стойков – Командир на Военновъздушните сили, бригаден генерал Иван Лалов – Командир на 3 авиационна база Граф Игнатиево и комисия от Командването на ВВС и 3-та аб.
В приветствието си генерал–майор Цанко Стойков поздрави новоназначения командир. Той сподели, че го познава като човек изключително трудолюбив и амбициозен, пестелив на думи, с богат професионален опит, доказал своите възможности чрез делата си, които са високо оценени от неговите командири, колеги и подчинени. Той изрази увереност, че под командването на полковник Банков учебната авиогрупа ще продължи успешното си развитие и ще бележи още по-високи резултати в обучението на авиационни специалисти за нуждите на ВВС. В заключение генерал-майор Стойков изказа благодарност към заместник-командира подп. Ангел Николов, който до момента временно ръководеше групата, което бе оценено като много успешно и отговорно.
Полковник Петър Банков благодари за оказаната чест и гласуваното доверие да поеме командването на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”. Към личния състав той се обърна с думите: „Приемам длъжността с вяра във вашия професионализъм. Да продължим заедно по пътя, по който сте вървели до сега и да го развием. През 2017 год. предстоят много важни задачи, както пред групата, така и пред ВВС. Моето желание е с общи усилия да изградим един сплотен екип, които да следва една единствена посока – изпълнение на задачите на 100% с особено внимание на безопасността, както на летателната дейност, така и на личния състав. Обещавам ви, че проблемите ще ги обсъждаме заедно, а отговорността ще нося лично.”
Полковник Петър Георгиев Банков е летец – пилот, випуск 1990 год. на Висшето Военновъздушно училище „Георги Бенковски”. През 2007 год. завършва Военна академия „Г. С. Раковски” специалност „Национална сигурност и отбрана”, а през 2010 год. „Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВВС”. Професионалната му кариера преминава през 3-та изтребителна авиобаза Граф Игнатиево, отдел „Подготовка и използване на войските” в Щаба на ВВС, ръководство на служба „Военна полиция” и в Отдел „Оперативен” в Командване на ВВС.
Източник: Пресцентър УАГр. "Г. Бенковски"
 
Разрушителят USS Porter отплава от Констанца, Румъния, започва оперативната част на учението Sea Shield 2017 на море
09.02.2017, 14:40
В специално прес-съобщение ВМС на САЩ информират, че разрушителят USS Porter (DDG 78) е отплавал от Констанца (Румъния) вчера, 8 февруари, за да започне участието си в оперативната фаза на учението Sea Shield 2017 на море.
Sea Shield 2017 е учение на Военноморските сили на Румъния с международно участие.
Припомняме, че от 3 до 10 февруари 2017 година българската фрегата „Смели” от състава на дивизион патрулни кораби на Флотилия бойни и спомагателни кораби участва в същото учение според информация, публикувана на уеб-сайта на българските ВМС.
Учението се провежда във военноморска база Констанца, пристанище Констанца и Западната част на Черно море.
За времето на море се отработват епизоди на море свързани с бойни действия против подводен противник, отразяване на атаките на въздушен и надводен противник, както и епизоди по търсене и спасяване и тактическо маневриране.
Основна цел на учението е да се подобри оперативната и тактическа съвместимост между военноморските сили на съюзническите страни и участващите единици.
Снимки на някои от бойните кораби, които по-рано преминаха през Босфора в северна посока, за да участват в учението и неофициален списък на корабите можете да видите в рубриката Foreign Warships on the Bosphorus 2017.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Fox News: РФ е доставила в Сирия 50 ракети за ТРК "Точка-У"
09.02.2017, 12:53

Тази седмица Русия е доставила в Сирия 50 ракети за ТРК "Точка-У", съобщи американският телевизионен канал "Фокс Нюз" (Fox News), като се позова на информация от американски служители, цитиран от "Интерфакс" в четвъртък (9 февруари).
По информация на телевизионния канал ракетите са били доставени за два дена на сирийското пристанището в руската военноморска база в Тартус. "Фокс Нюз" определя това като най-голямата доставка правена от Русия в Сирия.
В допълнение, според телевизионния канал, руската армия през последните дни е изстреляла две ракети "Точка-У" и четири ракети "Искандер" по позициите на бойците от опозицията в сирийската провинция Идлиб.

В момента сирийската рамия разполага с 18 ПУ от този тип, и нееднократно ги е използвала във въоръжения конфликт в страната. На база сведения на очевидци се използват ракети 9М79М за ТРК "Точка". Според други източници са използвани и по-съвременните ракети 9М79-1, които са от ТРК "Точка-У".
Тактическият ракетен комплекс (ТРК) "Точка-У" в момента масово се снема от въоръжение в подразделенията на руската армия, защото в ракетните бригади на СВ на Русия масово постъпват новите комплекси "Искандер-М". - Още за ТРК "Точка"

 
Командирът на Сухопътни войски ген. Андрей Боцев: Няма справедливост в проектите за модернизация на армията
09.02.2017, 10:01
Трите основни проекта на трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски, ВВС и ВМС, са взаимно свързани и ако един от тях не се придвижи, другите два се обезсмислят. Държавата се охранява по суша, но трябва да й се осигури и въздушен, и морски суверенитет. Ако един от тези три елемента липсва, не правим нищо. Проектът на Сухопътните войски е изготвен след задълбочен анализ. Заложили сме изисквания, които отговарят на съвременните бойни машини, да е плаваща поръчка, да е съвместно производство с фирми от българската отбранителна индустрия, логистичното осигуряване да е в България и да се изпратят искания за информация до всички фирми – потенциални производители на бойни машини. Новият президент е наш колега, беше командир на Военновъздушните сили допреди няколко месеца. Много добре познава слабостите и проблемите в Българската армия. Нееднократно сме ги споделяли тримата командири на трите вида въоръжени сили при срещите с всички парламентарни групи. Всички депутати застанаха плътно зад нас, че трябва и трите проекта да вървят заедно.......Прочети още
 
Армията ”пенсионира” 235 танка и 58 самолета
09.02.2017, 09:51
Българската армия е изпратила "в пенсия" 235 танка и 58 самолета само за последните 10 години.
Данните са от справка на Министерството на отбраната за изведената от употреба военна техника, предоставена за в. "Монитор".
Бойните машини или са пласирани на пазара, или са разглобявани за части, или са пращани в музея.
Числата са внушителни на фона на хроничния вече недостиг не само на хора в армията, но и на техника, както и на забавената с години реализация на проектите за модернизация.
МО уточнява, че 75 от изведените от употреба танкове са от руския тип Т-72, останал единствен в експлоатация в армията ни към момента.
Машината е доставена у нас от СССР през далечната 1978 година. За времето си тя наистина е била супермодерна - с автоматично зареждане на оръдието, което изстрелва освен класически снаряди, но и противотанкови ракети.
Всички пенсионирани танкове от този тип са били извадени на тезгяха и им е бил намерен купувач.
През 2012 година са продадени 41 такива машини, а година по-късно още 44, уточняват от дружество „Снабдяване и търговия“ към МО. Бройката надвишава посочената от МО, тъй като сред продадените има и изведени от употреба в по-ранен период.
Цената на договорите за продажба обаче е търговска тайна, но средно един Т-72 е бил пласиран срещу 30 000 - 40 000 лв.
Състоянието на машините било отчайващо, а сумата надвишавала парите, които биха се прибрали от предаването им за скрап.
Другите 160 пенсионирани танка са от по-старата модификация Т-55, като всичките са били продадени през 2009 година. Имало е и дарен на музей.
От този тип танкове през 1999 година дадохме и на Македония. Западните ни съседи обаче по-късно продадоха машините и използваха средствата, за да модернизират армията си.
В същото време у нас точно проектът за модернизация на Сухопътните войски тъне в прах, като все още не е получил зелена светлина дори от МО, а за реализация трябва одобрение и от МС и НС.
Той предвижда покупката на 240 бойни машини, като според първоначалните сметки те ще излязат около 1,2 млрд. лв.
Колко точно и какви танкове са останали на въоръжение в родната армия, обаче е държавна тайна.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Тръмп има намерение да одобри оръжейни договори със Саудитска Арабия и Бахрейн
09.02.2017, 09:44
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп има намерение да одобри договори за продажба на модерно въоръжение на Саудитска Арабия и Бахрейн. Сделките с тези оръжия може да са на стойност милиарди долари. Вестник „Вашингтон таймс“ припомни, че по-рано предишния президент на САЩ Барак Обама блокира договорите заради нарушаване на човешките права в тези страни. По данни на изданието, позоваващо се на източници от администрацията и Конгреса, може да става въпрос за сделка с Рияд за продажба на ракетна технология на стойност 800 млн. долара и доставки на многоцелеви изтребители F-16 на Бахрейн за няколко милиарда долара. Белия дом отказва да коментира за момента тези сделки. Ако те бъдат одобрени и осъществени, това ще е знак за приоритетите на външната политика на новата американска администрация. Според тях терористичните групировки и Иран представляват най-сериозната заплаха за сигурността на САЩ. „Това е много съществена покупка за ключови съюзници на САЩ в Персийския залив, за които Иран представлява най-голямата заплаха и които искат да имат принос в борбата срещу „Ислямска държава“, счита неназован източник от администрацията. Той припомни, че Обама е блокирал осъществяването на тези планове. Източници на „Вашингтон Таймс“ в Конгреса, на свой ред изразяват мнение, че инициативата за доставка на оръжия на Бахрейн и Саудитска Арабия, най-вероятно ще мине през Конгреса. Там демократи и републиканци по-рано се изказваха за ограничаване на продажбата на оръжия за тези страни, където ситуацията с човешките права е неудовлетворителна. Удари на саудитската авиация в Йемен, вече нееднократно са водили до жертви сред цивилното население. Във връзка с това в края на миналата година се появи информация, че САЩ планират да ограничат подкрепата си за военна операция, провеждаща се в Йемен от коалицията, начело със Саудитска Арабия, както и да отменят вече планираните сделки за продажба на оръжия на Рияд.
Източник: http://www.bgnes.com/
 
Новият шеф на ЦРУ е на посещение в Турция
09.02.2017, 09:17
Шефът на американската разузнавателна служба ЦРУ Майк Помпео пристига днес на посещение в Турция. Това е първа задгранична визита на отговорния представител на новата американска администрация на Доналд Тръмп. Също така посещението идва непосредствено след телефонен разговор, който проведоха Тръмп и турският президент Реджеп Ердоган преди два дни, припомня БНР.
От пресслужбата на Ердоган определиха разговора като положителен. Подчертано бе, че двамата лидери са се договорили за съвместна борба срещу джихадистката групировка ИД. А в информациите от Белия дом бе посочено, че Тръмп е заявил подкрепата на Съединените американски щати спрямо Турция като стратегически партньор и съюзник в НАТО.
В този контекст започващата днес визита на Помпео се преценява за много важна. Според коментари в турските медии тя се очаква да отвори нова страница в турско-американските отношения, които бяха доста влошени при Барак Обама. Очаква се в разговорите да се акцентира на борбата срещу ИД, ударите срещу сирийските градове Ал Баб и Ракка, обстановката в Сирия и Ирак.
 
Новото лазерно оръжие на САЩ: от какво да се страхуват Русия и светът
09.02.2017, 08:59
Военноморските сили на САЩ се подготвят за изпитания на лазерно оръжие с мощност 150 кВт. Благодарение на мощния енергиен източник, американските кораби ще могат с изстрел на цена един долар да поразяват безпилотни самолети на противника, а след известно време – фронтова авиация, крилати ракети и дори кораби.
"Предишният модел премина изпитания преди три години на борда на десантния транспортен кораб-амфибия Ponce в Персийския залив. Но резултатите от тестовете на 30 кВт оръдие не бяха удовлетворителни за командването на флота и разработката на оръжието бе пренасочена към друга компания", каза за "Руски дневник" полковникът от запаса и бивш главен редактор на списание "Военнопромишлен куриер" Михаил Ходорьонок. - (видео)
Както той отбелязва, сега резултатът е налице, и след година това оръжие ще може да се окаже на борда на някой от американските самолетоносачи или миноносци.
"Все пак, лазерното оръжие е много енергоемко. За един изстрел е необходим генератор с мощност от 450 кВт, а такива силови агрегати са рядкост. С такива са оборудвани новият миноносец на ВМС на САЩ Zumwalt и още няколко кораба", допълва анализаторът.
Батерията трябва да стигне за продължително сражение с множество противници, както по вода, така и във въздуха. За целта генераторът към лазерното оръжие трябва или да е с резервни акумулатори, или да е с източник на енергия, който ще се презарежда по време на воденето на огън.
Както разказа за американското издание "Уориър" (Warrior) директорът по развитие на бизнеса във фирма DRS Technologies Доналд Клик, в момента батериите на лазерните оръжия за американските кораби издържат до 100 изстрела без презареждане.
Но руските експерти се отнасят скептично към новото американско оръжие. И причините за това са няколко.
Недостатъците на лазерното оръжие
"В наши дни лазерните комплекси все още не могат да се разглеждат в качеството им на пълноценно оръжие. Те все още не представляват заплаха за личния състав и техниката – засега не достига пробивна мощност. Ефективното средство срещу ракетите и авиацията си остават същата тази авиация и противоракетните комплекси", казва за "Руски дневник" източник от военнопромишления комплекс.
Той също така подлага на съмнение изявлението на Доналд Клик за способността на американските лазери да извършат 100 изстрела без презареждане.
"В Съветският съюз, на полигона Сари Шаган в република Казахстан, вече са провеждани изпитания с първото лазерно оръдие. Оръжието наистина можеше да поразява крилати ракети и самолети, но за да работи, трябваше да се използват ресурсите на най-близката атомна електроцентрала. Засега не съществуват батерии, способни да осигуряват лазерните оръжия с достатъчно количество енергия", допълва той.
Лазерното оръжие в съвременна Русия
В момента и в Русия активно текат разработките на лазерни комплекси. Но в достъпните открити източници няма много информация за тях – изследванията се провеждат под гриф "строго секретно".
"В нашата страна лазерните системи засега са само интегрирани в други оръжейни системи. Те се използват за целеуказване и в други системи за обезпечаване на боя. Пълноценната "оръжейна самостоятелност", която днес американците демонстрират, в Русия още не е постигната", каза за "Руски дневник" полковникът от запаса и военен наблюдател на ТАСС Виктор Литовкин.
Той подчертава, че лазерното оръжие има един съществен ключов недостатък: засега може да се използва само при идеални метеорологични условия.
"Засега американските лазерни оръдия могат да работят само в ясно слънчево време: никакви дъжд, мъгла или прах. А да не говорим за условията на реални бойни действия, когато цялата земя се тресе от взривовете на минометните и танковите снаряди", допълва анализаторът на ТАСС.
Източник: http://bg.rbth.com/
 

 
Аржентина се отказва от търсенето на нов изтребител и възстановява изправността на A-4
08.02.2017, 22:10
Аржентина за сега спира търсенето на нов изтребител за ВВС на страната и ще съсредоточи финансовите си ресурси върху възстановяването на летателната годност на наличните изтребители-бомбардировачи A-4AR.
От няколко години Аржентина се опитва да купи нов изтребител за своите ВВС, като през това време бяха прегледани разнообразни оферти – употребявани Mirage F1 от Испания, китайски FC-1, израелски Kfir Block 60, дори руски МиГ-29.
В крайна сметка всички тези варианти отпадат, поради липса на достатъчно финансови средства. Според аржентинското правителство всички планове за придобиване на нов боен самолет се отлагат до икономическата стабилизация на страната.
В същото време са започнали преговори с неназована компания за възстановяване на летателната годност на изтребителите-бомбардировачи A-4AR и тяхната техническа поддръжка за поне пет години. Става въпрос за 12 до 14 машини.
Между 1996 и 1999 г. Lockheed Martin модернизира 36 А-4M до стандарта A-4AR Fightinghawk за аржентинските ВВС. Към началото на 2016 г. всички тези самолети бяха на земята поради липса на резервни части.
Днешните аржентински ВВС разполагат само с един тип боен самолет – витловите IA-58 Pucara. Последните изтребители Mirage III/5 бяха пенсионирани през ноември 2015 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Leonardo все пак ще участва в конкурса T-X
08.02.2017, 22:03
Италианската компания Leonardo все пак ще вземе участие в конкурса T-X, който трябва да избере нов учебно-тренировъчен самолет за напреднало обучение, предназначен за ВВС на САЩ. През миналата седмица Raytheon прекрати партньорството си с Leonardo по конкурса.
Оттеглянето на Raytheon стана след разногласия с Leonardo за това на каква цена да се предлага учебния самолет T-100 (вариация на M-346 за участие в Т-Х). След като американската компания прекрати участието си се очакваше, че Leonardo няма да дава оферта.
Днес компанията обяви, че ще участва в проекта с американското си подразделение Leonardo DRS, което ще е основен изпълнител. Т-100 ще се строи в Мисисипи.
От няколко години Leonardo (до скоро Alenia Aermacchi) планира да предложи своя M-346 за конкурса Т-Х. Първоначално италианската компания си партнираше с General Dynamics, но това партньорство се разпадна и Leonardo Обедини сили с Raytheon.
Така сигурните участници в конкурса стават трима – Boeing/Saab с изцяло новия BTX-1 и Lockheed Martin/KAI с T-50A. Наскоро стана ясно, че Northrop Grumman няма намерение да участва, въпреки че бе създаден изцяло нов учебен самолет за това.
ВВС на САЩ планират покупката на 350 нови учебно-тренировъчни самолети, които да заменят сега използваните T-38.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
ВВС на САЩ ще използва A-10 поне до 2021 г.
08.02.2017, 21:56
Бронираните щурмовици A-10 ще останат на въоръжение във ВВС на САЩ поне до 2021 г. Това е заявил командващият американските ВВС генерал Дейвид Голдфейн, цитиран от IHS Jane’s.
“Ще продължим да летим с A-10 поне до 2021 г. Взехме това решение след дискусия със секретаря по отбраната Матис и Пентагона, като отчетохме и наличния бюджет. Окончателната съдба на самолета ще стане ясна след допълнителни дискусии”, заявява командващия ВВС на САЩ.
Генерал Голдфейн уточнява, че ВВС на САЩ са напълно ангажирани в това да осигуряват непосредствена авиационна поддръжка на американските сухопътни сили, но според него това е сложна система, като не може да има механична замяна на една платформа с друга.
В момента официалната стратегия на ВВС на САЩ предполага процеса по сваляне от въоръжение на A-10 да започне през 2018 г. и да приключи през 2021 г., когато последните щурмовици ще бъдат пенсионирани.
Теоретично част от наличните A-10, които са със сменено крило, ще имат технически ресурс до 2040 г., макар и такива екстремни срокове да са безкрайно малко вероятни, като реалистично се очакваше щурмовикът да остане на въоръжение до около 2028 г.
ВВС на САЩ се опитват да свалят A-10 от въоръжение вече повече от три години, но среща съпротива, както от американските законодатели в Конгреса, така и поради интензитета на бойни действия в Близкия изток.
В същото време генерал Голдфейн вече заяви, че няма против ВВС на САЩ да получат нискотехнологична платформа за оказване на непосредствена авиационна поддръжка и наблюдение от въздуха. Проучвания върху тази възможност се очакват през тази година. - Още за А-10
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Министър Янев увеличи приема в НВУ „Васил Левски“ и Военната академия
08.02.2017, 21:40
Обявеният брой на местата за прием на курсанти в НВУ „Васил Левски“ е увеличен със 7. Това става ясно от заповед на служебния вицепремиер и министър на отбраната ген. Стефан Янев. С документа той променя заповедта на своя предшественик Николай Ненчев. Така местата нарастват на 272.
Три места повече има за разузнавачи и по две за специализациите „Материални средства, придвижване и транспорт“ и „Военни комуникационни и информационни системи – Комуникационна техника и технологии“.
За всяка специалност и специализация може да прочетете на http://www.nvu.bg/node/220. Срокът на обучение по всички военни специализации е 5 години.
Министърът увеличава с 5 и обявените места за прием на офицери за обучение като слушатели във Военна академия „Георги С. Раковски“. Промяната се налага поради излизането на 68 бригада Специални сили от състава на Сухопътни войски и преминаването й на пряко подчинение на началника на отбраната. Местата са за нуждите на бригадата. Те са в специализации „Сухопътни войски“ и „Логистика“.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
В източната част на Средиземно море се съсредоточават фрегати на Турция, Италия и Гърция
08.02.2017, 21:20
През близката седмица в операцията на НАТО "Морски страж" (Sea Guardian) в източната част на Средиземно море ще бъдат задействани три кораба от ВМС на Турция, Италия и Гърция.
В състава на целевата група ще влязат фрегатите  "Газианте" (Gaziantep) на ВМС на Турция, "Авиере" (Aviere) на ВМС на Италия и "Наварин" (Navarinon) на ВМС на Гърция.
Командния пункт на операция "Морски страж" е разположен в британския Нортвуд (NATO Allied Maritime Command). Тази операция се провежда на постоянна основа за осигуряване на безопасността и има три основни задачи: контрол на ситуацията в Средиземно море, борба с тероризма и укрепване на военноморския потенциал.
Операцията "Морски страж" стартира на 9 ноември 2016 година.
Същевременно в тази част на Средиземно море се намира и постоянно оперативното съединение на ВМФ на Русия, в състава на което влизат до десет кораби и спомагателни съдове.
 
Русия приключила с доставката на ракетните системи С-300 на Иран още през 2016-та
08.02.2017, 18:55
Москва е приключила с доставката на ракетните системи С-300 за Техеран през 2016 г., съобщава "Ройтерс", позовавайки се на изявление на руския посланик в Иран.
Леван Джагарян също така заявил, че Русия се подготвяла да снабди Иран с обогатен уран в замяна на тежка вода, уточнява ТАСС.
Припомняме, Иран и Русия през 2007 г. подписаха договор за доставка на С-300, но изпълнението му беше спряно заради резолюция на Съвета за сигурност на ООН за забрана на доставка на съвременно въоръжение на Иран. Споразумението на шестте световни сили с Техеран по ядрената му програма обаче доведе до отмяна на забраната за доставката на С-300.
Зенитната ракетна система С-300 се смята за една от най-мощните системи за противовъздушна отбрана в света. С-300 е способна да унищожава балистични и аеродинамични цели, предназначена за защита на големи промишлени и административни обекти, военни бази и командни постове от удари. - Още за С-300
Източник: https://news.bg/
 
Patria предлага модернизация на БТР XA
08.02.2017, 16:23
Финландската компания Patria е разработила, тествала и е готова да предложи на операторите на бронетранспортьори от серията ХА пакет за модернизация. БТР ХА са с колесна формула 6х6. Новият модел е с обозначение ХА-220. Проектът е разработен с фирмени средства.
Оригиналният вариант БТР ХА-180 е задвижван от дизелов двигател Valmet с мощност 295 к.с. Скоростната кутия е автоматична, Allison MD 3560PR.
Новият БТР ХА-220 е снабден с двигател Cummins ISLe 8.9, а скоростната кутия е оригиналната от ХА-180. Мощността на двигателя е ограничена заради възможностите на скоростната кутия.
ХА-220 има модернизирана електрическа система, с нови акумулатори AGM NATO 6T с капацитет 240 A. В машината има бордово зареждащо устройство с капацитет 60 A. 200 А алтернатор е оптимизиран за максимален капацитет.
Фаровете и стоповете то ХА-180 са заменени на ХА-220 с LED модули. За операции в тъмната част от денонощието има предвиден LED/ИЧ пакет.
Електронната архитектура на ХА-220 е от отворен тип и включва видио монитори, дневни и нощни камери, като това също спомага за способност за действия през нощта.
Подобренията в маневреността включват подобрено окачване и шокови абсорбери. Натоварването на водача е намалено чрез подобрена кормилна уредба. Седалките в десантнто помещение за защитени от взривове чрез специални устройства за намаляване на ударната сила, и са закрепени към тавана, както в по-новия модел Patria AMV 8x8.
На корпуса на ХА-220 е монтиран допълнителен бронепакет. Амфибийните способности за премахнати.
С две амбразури за леки картечници на горната част на корпуса е оптимизирана зоната на обстрел около БТР ХА-220. Машината е оборудвана със система Kidde-Deugra, без фреон, за откриване на пожар и система за пожарогасене в двигателното и в десантното отделение.
XA-180 в момента се експлоатира от СВ на Австрия за мисии на ООН, от СВ на Дания за мисии на ООН, СВ на Естония и от СВ, ВВС и ВМС на Финландия, Гана, Швеция и Норвегия. - Още за Patria
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Около 500 американски войници с танкове ще пристигнат в Румъния
08.02.2017, 12:46
Около 500 американски военнослужещи от батальона „Борещи се орли“ на армията на САЩ са напуснали Полша и ще се отправят към военната база „Михай Когалничану“ в Източна Румъния, където ще бъдат базирани в следващите девет месеца, предаде Romania-Insider.
Те ще докарат със себе си танкове М1 „Ейбръмс“ и бронирани машини М2 „Брадли“. Докато са в Румъния те ще провеждат военни учения заедно с румънската армия.
Американските войници, изпратени в Румъния са част от Трета бронирана бригада, която е разположила 3500 войници в Германия. Войниците са изпратени в Полша, Румъния и в други страни от Източна Европа като част от ангажимента на САЩ да подсигури източния фланг на НАТО.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Бойните машини на армията са доказани в бойни условия и са сред най-добрите в света
08.02.2017, 12:11

Като право на отговор на статията "Пробутват ни непригодни бронирани машини, български генерал намесен в заверата" OFFNews предоставя право на отговор от американската компания "Текстрон".
Бихме искали да внесем яснота по отношение на подвеждаща информация в наскоро публикуваната статия, озаглавена „Пробутват ни непригодни бронирани машини”.
Тази статия съдържа твърдението, че на правителството на България „брутално се пробутва” непригодно оборудване от Текстрон, което е невярно.

Това писмо ще посочи фактологичните грешки във въпросната статия.......Прочети още

 
Гръцките ВВС ще бъдат попълнени и модернизирани
08.02.2017, 11:55
Гърция предприема първите си действия по модернизирането на наличните си изтребители Ф-16 и покупка в бъдеще на самолети от ново поколение Ф-35. Министерството на отбраната разкри новината във вторник. Решението е било взето след препоръки от армията, пише Ekathimerini.
Предвижда се първоначални модернизирането на наличните Ф-16, а по-късно да се информира правителството на САЩ за интереса към Ф-35 и най-накрая да се постигне споразумение за поддръжката на системите за противовъздушна отбрана на страната.
Решението на министъра на отбраната на Гърция Панос Каменос идва след натиск от командирите на гръцките ВВС за модернизация. Цената на модернизацията на изтребителите ще струва между 1,7 и 2 млрд. долара.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Германия разглежда възможностите за съвместно използване на ВТС А400М с Чехия, Швейцария и други държави
08.02.2017, 10:24
Германия провежда разговори с няколко държави, сред които са Чехия и Швейцария, за съвместно използване на 13 военно-транспортни самолета Airbus A400M, които преди това възнамеряваше да продаде. Тези планове позволяват на немските ВВС да имат на разположение по-голям брой транспортни самолети във връзка с нарасналите потребности от този тип машини, информира Sueddeutsche Zeitung. Тези самолети ще бъдат базирани в Германия, като другите държави ще могат да ги използват при необходимост. Луфтвафе ще отговаря за обучението, техническото обслужване и изпълнение н мисиите.
От МО и Airbus са отклонили коментар по въпроса.
Първоначално плановете на Германия са били за придобиване на 60 ВТС А400М, но впоследствие намалява техния брой на 53. По-късно през 2011 Бундестагът одобрява план 13 от тези самолети да бъдат обявени за продажба. Но извършения анализ на МО показва, че има необходимост от по-голям брой самолети от този тип.
Европейската многонационална програма A400M изостава с години от предвидените срокове, като немският дял от финансирането е нараснал на 9.6 милиарда евра от първоначално обявените 8.1 милиарда. - Още за А400М
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
На този ден: През 1945 г. съветски военнопленници отвличат немски бомбардировач
08.02.2017, 09:41
На 8 февруари 1945 г. десетима съветски военнопленници в лагер на германо-полския остров Узедом в Балтийско море, работещи в ракетния център в Пенемюнде (Фау-1 и Фау-2), успяват да отвлекат неохраняван бомбардировач Heinkel He 111, да излетят с него и след като прелитат 300-400 км. да се приземят на територия, контролирана от Съветската армия.
Летецът-изтребител старши лейтенат Михаил Девятаев е инициатор на бягството. Служил е в дивизията на Александър Покришкин. На 13 юли 1944 г. във въздушен бой с американска „аерокобра” Р-39 спечелва деветата си въздушна победа срещу FW-190. Същата вечер самолетът му е улучен край Лвов и скача с парашут. При напускане му се удря в стабилизатора и губи съзнание. Пленен е. След неуспешен опит за бягство от лагер за военонопленници е изпратен в лагера на смъртта Заксенхаузен. Там обаче тайно е сменен жетонът му на смъртник с този на починал лагерник. Под новата самоличност на украинския учител Григорий Никитенко е изпратен като общ работник на остров Узедом.........Прочети още
 

 
Рунд последен?
07.02.2017, 20:44
И така, последният рунд на играта наближава! Още на 9 декември 2016 г. Министерството на отбраната пусна Запитването за предоставяне на оферта (Request for Proposals – RFP, или както МО нарича документа – „Искане за предложение”) за нов боен самолет до четири държави – нещо, което никога досега не се е случвало в проточилия се над 12 години процес по покупка на нов изтребител. В същото време са факт и три договора за техническата поддръжка на изтребителите МиГ-29, които трябва да дадат животоспасяваща глътка въздух за наличната ни изтребителна авиация. Нещата сякаш се нареждат все по-добре за бойната авиация на ВВС.
Обаче място за прекомерен оптимизъм в днешна България няма. Тук задължително трябва да отбележим, че договорите за поддръжката на МиГ-29 идват с огромно закъснение (а и не покриват всички нужди от части, които с всеки изминал месец нарастват и нарастват). В същото време изборът на нов изтребител ще става на фона на поредната политическа турбуленция, която може да има фатално влияние към процеса........Прочети още
 
Обявиха места за петима пилоти в НВУ за 2017 г.
07.02.2017, 20:34
Пет места за военни пилоти и още 23 места за различни инженерни специалности и РВД бяха обявени в рамките на таз годишния прием за Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски”.
Местата в специалност „летец-пилот” са пет. Други пет места са за специалност „Летателни апарати и авиационни двигатели” и още пет за специалност „Авиационни електроприборни и автоматични системи”. 12 са местата за специалност „Ръководител въздушното движение”.
Отделно са обявени и 12 места за специалност „Зенитно-ракетни войски” и осем за „Радиотехнически войски”, които също са в интерес на Военновъздушните сили.
Кандидатите трябва да имат завършено средно образование, да са годни за военна служба, да са български граждани и да нямат друго гражданство, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и да не страдат от психическо заболяване.
Кандидатите трябва да са с минимален ръст 150 cm и минимално тегло 50 kg за мъжете и минимален ръст 150 cm и минимално тегло 48 kg за жените, а тези за специализация „летец-пилот” да бъдат с максимален ръст 185 cm и максимално тегло 80 kg.
Кандидатите трябва да не са по-възрастни от 23 години към 31 декември 2017 г. Тези, които надхвърлят въпросната възраст все пак могат да бъдат допуснати до изпити след разрешение на министъра на отбраната.
Кандидатите полагат общообразователен тест, писмен тест по английски, френски или немски език – по избор и изпит за физическа годност. Също така прминават през психологическа оценка за пригодност за военна служба и медицинско освидетелстване.
Документи за кандидатстване се приемат до 29 юни 2017 г. във военните окръжия по места и до 5 юли в НВУ.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Сухопътни войски подобряват координацията с местната власт на област Кюстендил
07.02.2017, 19:34
Приключиха срещите в област Кюстендил на две тактически групи от „Рота за гражданско-военно сътрудничество” от военно формирование 28610-София с местната администрация, съобщават от КСВ. Целта бе да се изготви оценка на критичната инфраструктура, да се обсъди риска от бедствия, да се подобри координацията между отделните структури, да се разпределят и прецизират отговорностите на всички заинтересовани страни съобразно с техните компетенции, както и да се повиши активността им на национално, регионално и местно ниво.
На проведените срещи с част от местната администрация бяха обсъдени въпроси за пътна инфраструктура, жп инфраструктура, водоснабдяване, електроснабдяване, бежански поток, демографски срив, етнически състав.
На всяка една от проведените срещи бяха изказани благодарности към подполковник Иван Иванов, командир на военно формирование 26400 Благоевград за доброто съвместното сътрудничество и подкрепа.
По предложение на „Рота за гражданско-военно сътрудничество” от в.ф. 28610-София беше осъществена среща за евентуално участие на в.ф. 26400-Благоевград в инициатива на БЧК за организиране на детски лагер на деца в неравностойно положение.
Източник:http://www.otbrana.com/
 
На днешната дата през 1901 г. се създава Школа за запасни подпоручици
07.02.2017, 15:45
На 7 февруари 1901 г. започва да функционира Школа за запасни подпоручици с командир майор Димитър Стойчев. Първоначално е създадено Военно учебно заведение за подготовка на офицери от запаса, в което имат право да се обучават младежи със средно и висше образование, които отбиват редовната си военна служба. След подготовката си в школата получават званието "старшини–школници" и продължават да служат в редовете на Българската армия. Изграждането на школата започва на 1 декември 1889 г., когато към Военното училище в София се създава курс за подготовка на запасни офицери. През 1901 г. се открива и Школа за обучение на запасни подпоручици в пехотата. Три години по-късно започва да действа и Школа за запасни подпоручици в артилерията. През 1908 г. двете школи се обединяват в ШЗО. Седалището на школата е в с. Княжево. На 2 юни 1945 г. школата е преименувана в НШЗО "Христо Ботев". През 1950 г. е преместена от София във Велико Търново. През 1961 г. школата се установява в Плевен.
 
Изтребителите F-35 с победи в съотношение 15:1 в учението Red Flag 17-1
07.02.2017, 13:14
Новите изтребители на ВВС на САЩ F-35 постигнаха в симулираните въздушни боеве 15 победи срещу само 1 загуба в рамките на завършилото току-що учение Red Flag 17-1.
За 8 дни "бойни" действия задействаните 13 многоцелеви изтребителя 5-о поколение F-35A са осъществили 110 полета. Нивото на оперативна готовност на изтребителите F-35 е било 92%. В съобщението на ВВС на САЩ се уточнява, че впечатляващият резултат е постигнат във взаимодействие с многоцелеви изтребители Lockheed Martin F-22A Raptor, които са осъществявали изтребително прикритие на F-35, които са изпълнявали ударни задачи.
F-35А за първи път се включват в учение от серията Red Flag.
Ученията от серията Red Flag се провеждат в САЩ съвместно с ВВС на партньорски държави ежегодно от 1975 г. на територията на авиобаза "Нелис", щата Невада, и на територията на авиобаза "Елсон", щата Аляска. В последното десетилетия ученията Red Flag се провеждат няколко пъти за една календарна година, като всяко е с продължителност около 2 седмици. - Още за F-35
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Президента Путин разпореди внезапна проверка на руските Въздушно-космически сили
07.02.2017, 12:48
Под ръководството на руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу днес в 09:00 (мск) започна внезапна проверка на БГ на Въздушно-космическите сили на руската армия, съобщи РИА "Новости" във вторник (7 февруари). - (видео)
Министърът обяви, че органите на военното управление, съединенията и воинските части са пристъпили към изпълнение на всички мероприятия по привеждане в по-висока степен на бойна готовност.
"При проверката ще бъде обърнато специално внимание на състоянието на бойните дежурства, своевременното разгръщане на системата за противовъздушна отбрана и готовността на авиационните групи за отблъскване на нападението. Във всички проверяване воински части и подразделения ще бъдат проведени тактически учения и контролни занятия", обясни Шойгу.
Той призова да се спазват изискванията за безопасност при съхраняване на оръжията и боеприпасите, за да се избегне нанасянето на щети на държавната собственост и околната среда.
В ГЩ са сформирани контролни групи, които ще следят за изпълнението на задачите, поставени от Върховния главнокомандващ.
Шойгу е разпоредил на заместниците си и на ръководителите на централните органи на военното управление да организират работата на подчинените си и да контролират изпълнението на задачите в рамките на внезапната проверка.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Нова дарителска сметка за паметника на Шести артилерийски полк
07.02.2017, 10:05
Нова дарителска сметка е разкрита за паметника на Шести артилерийски полк в Сливен. Дарения вече може да се правят на:
ФЦ Сливен - Общинска банка АД, IBAN: BG03SOMB91308428713744, BIC: SOMBBGSF, Код за плащане: 445100
Това е единствената дарителска сметка в кампанията за спасяване на паметника, който се намира в бившия Зенитен полк в града. Доскоро сметка имаше в друга банка.
Благотворителната кампания започна преди по-малко от година. Зад нея застана Община Сливен и Инициативен комитет, чийто председател е заместник-кметът Пепа Чиликова.
Заместник-кметът и представители на Инициативния комитет провеждат периодични срещи за набелязване на благотворителни събития и се прави организация за осъществяването им. От мероприятия и дарения чрез сметката и кутии са събрани над 11 хиляди лева.
Очаква се до дни да стане ясно и какви са първите действия, които ще се предприемат за възстановяване на паметника. Планът за действие вече е изготвен от архитект, скулптор, историк и художник. В момента той се съгласува помежду им.
 
НАТО не е отбранителна организация, а полицейска служба на САЩ за контрол над цялата планета
07.02.2017, 09:50
Изследванията върху отбранителните разходи на НАТО през 2016 г. показват, че нормативно фиксираните 2 % от БВП за укрепване на военния съюз се внасят само от четири европейски държави: Великобритания ( 60.3 млрд долара), Полша (9.3 млрд долара), Гърция (4.5 млрд долара) и Естония (479 млн долара). Вноската на САЩ е 664 млрд долара (3.61 % от БВП) — над 72 % от общата сума вноски за 2016 г. (918.3 млрд долара. Това е повече от годишния бюджет на Пентагона — 580.3 млрд долара. Над 20 европейски държави и примъкналата се към тях Канада използват реалните или мними механизми за сигурност на алианса на чисто символична цена (254,2 млрд долара).
Нито един нормален човек не счита, че американците са получили някаква полза от неотдавнашния многонационален ескорт на НАТО в пролива Ла Манш и страховитите изявления на министъра на отбраната на Великобритания Майкъл Фелън по адрес на корабите на ВМФ на Русия.
„Владетелката на морето“ днес разполага само с 23 бойни единици флот и дори ракетите й „Трайдънт“ са взети под аренда от САЩ. Никакво страховито впечатление не предизвикват 170-те стари британски танкове.
Факт е, че европейските съюзници не са неефективни в Афганистан, Ирак и Сирия.
Североатлантическият алианс още в миналия век изгуби отбранителния си смисъл и се превърна в „служба по сигурността“ на САЩ, чийто интереси и пълномощия ще разпространяват почти по цялата планета, освен на територията на Щатите. - Още за НАТО
Източник: https://infobalkani.wordpress.com/
 
Покупката на Т-50 се отлага
07.02.2017, 09:37
Покупката на серийни изтребители от следващо поколение Т-50 (ПАК ФА) се отлага за следващия програмен период (2018 – 2025 г.) на руската държавна програма за превъоръжаване. Това е съобщил ресорният заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.
„Най-вероятно ще поръчваме в рамките на следващия период от държавната програма за превъоръжаване, който е между 2018 и 2025 г.”, заявява Борисов в отговор на журналистически въпрос, кога ще започне покупката на Т-50.
Борисов уточнява, че не се бърза с доставката на новия изтребител, тъй като се чака завършване на изпитанията и наличните в момента модели удовлетворяват нуждите на въоръжените сили.
Руският заместник-министър също отбелязва, че в момента върви и опитната експлоатация на модела, като след нея ще се направят изводи за недостатъците и ще се усъвършенства самолета. Едва след това ще се купуват серийни изтребители.
Проектираният от Сухой изтребител от следващо поколение Т-50 изпълни първи полет на 29 януари 2010 г. Първоначално се планираше серийното производство да е факт през 2015 г. и до 2020 г. да бъдат приети на въоръжение поне 50 серийни изтребители. Тези планове бяха отлагани нееднократно поради технически трудности и вероятно поради недостиг на средства. - Още за Т-50
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
7 февруари 1900 г. – Умира Kапитан Петко войвода
07.02.2017, 08:53

Капитан Петко войвода е роден на 18 декември 1844 г. в българското село Доган Хисар (днес Есими), разположено в Беломорска Тракия на 26 километра от Дедеагач, днес гр. Александруполис, което след Първата световна война, по силата на Ньойския договор, остава в Гърция.
Майка му се казва Груда, от известния род на Калояновци, а името на баща му е Кирко. Има 8 братя и сестри. Турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо. Това е решаващото събитие, което подтиква младия Петко да организира малка хайдушка чета, с която действа в родния си край.
Две години по-късно, през 1863 г., Петко войвода е заловен от турските власти, но успява да избяга и подновява хайдушката си дейност. През есента на 1864 година войводата пристига в Атина и става слушател във Военното училище.
След краткия си престой в Гърция заминава за Италия и в началото на 1866 се среща с Джузепе Гарибалди и отсяда в дома му, където двамата организират прочутата "гарибалдийска дружина" в състав от 220 италианци и 67 българи, която участва в Критското въстание.
При пристигането си на остров Крит, на българския революционер е възложена мисия с малък самостоятелен отряд да действа в района на планината Шилик.
След потушаването на въстанието предприема пътуване до Египет, Франция и Италия. Известно време се установява в Атина, откъдето разпространява възвание към сънародниците си за освобождение на целокупното си отечество.
През 1869 година организира отряд, с който по-късно се включва в Руско-турската освободителна война (1877–1878).
Към дружината на Kапитан Петко войвода, която се сражава за освобождаването на Родопите, се присъединява и четата на Крайчо войвода.
През 1880 година се премества във Варна, където година по-късно се оженва за втори път за Рада Кравкова от Казанлък.
Петко войвода е съосновател през 1896 година във Варна на тракийската организация "Странджа", за защита интересите на българското население, останало след Освобождението в пределите на Турция. Днес тя носи неговото име. Той е и сред основателите на Демократическата партия във Варна.
През 1892 г. Капитан Петко войвода, който е русофил, е обвинен в опит за атентат срещу министър-председателя Стефан Стамболов. Арестуван е и интерниран в Трявна. Осем години по-късно, на 7 февруари 1900 г., умира и бива погребан във Варна.

През месец май 2011 година, Петко Кирков Киряков – Капитан Петко Войвода бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Варна“. - (сериен биографичен филм)

 

 
Тежка бронирана техника на САЩ пристигна в Естония
06.02.2017, 23:02
Тежка бронирана техника от армията на САЩ пристигна днес в Естония. Това съобщи BNS, позовавайки се на информация от 1-ва пехотна бригада от сухопътните сили на Естония.
На железопътната гара във военния град Тапа са стоварени четири танка M1A2 Abrams и 15 бойни машини на пехотата Bradley. Техниката е част от 1-ви батальон от 69-ти полк на САЩ, който във втората половина на февруари ще смени чрез ротация дислоцираните в Естония военнослужещи от 173-та въздушно-десанта бригада на САЩ.
Ротацията на военнослужещите от САЩ се провежда в рамките на операция Atlantic Resolve. Atlantic Resolve стартира през април 2014 г. с цел засилване на източния фланг на НАТО.
На срещата във Варшава през 2016 г. бе решено да се разположат през 2017 г. многонационални батальони в Латвия, Литва, Естония и Полша.
 
Първият атомен самолетоносач на ВМС на САЩ официално е изведен от експлоатация
06.02.2017, 22:23
На 3 февруари в американската корабостроителницата "Newport News Shipbuilding" се е състояла церемония, на която официално първият атомен самолетоносач "Enterprise" е изведен от експлоатация, съобщава сайта на ВМС. - (видео)
USS Enterprise (CVN-65, н
аричан е "Голямото E") е изиграл голяма роля в световни събития, включително в Кубинската криза (Карибската криза), войните в Ирак и Афганистан. Подготовката му за за извеждането от експлоатация започва още през 2012 година.
Корабът е бил на въоръжение от 1961 година. Той е замесен в първите бомбардировки със самолети в Афганистан след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 година.
"Enterprise" е единственият от своя клас и е най-дългият кораб в историята на американските ВМС - 342.29 м. Плановете са били за построяване на общо шест самолетоносача от този клас, но поради високата си цена те са отменени. Enterprise е единственият самолетоносач с два ядрени реактори, като през 1964 г. извършва околосветско плаване в рамките на операцията “Sea Orbit”, преминавайки 49190 км за 65 денонощия без да бъде дозареждан нито веднъж. Самолетоносачът е осмият кораб на САЩ с името "Enterprise".
На 14 януари 1969 година на борда при подготовка на самолети F-4J “Fantom-II” се взривяват 127-мм неуправляеми реактивни снаряди Mk 32 “Zuni”. Възниква огромен пожар с последващи взривове на палубата. Загиват 28 човека, а 343 са получават различни степени наранявания. Напълно са унищожени 15 бойни самолета и различно корабно оборудване за милиони долари. Ремонтът се извършва в ремонтен завод на Хаваите в продължение на шест седмици. - Още за CVN-65
 
139 години от освобождението на град Бургас
06.02.2017, 21:12
На 6-ти февруари 2017 г. в 11.00 часа на площад „Атанас Сиреков”, пред сградата на община Бургас, с военен ритуал по тържествено издигане на националното знаме започнаха тържествата по повод отбелязването на  139-та годишнина от освобождението на града. В ритуала участваха представителни блокове от Военноморските сили, Сухопътни войски, Военновъздушните сили, представителният духов оркестър на община Бургас, представители на местната и държавна власт, граждани и гости на град Бургас.
Строят  бе приет от заместник-началника на гарнизон Бургас и началник на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС капитан І ранг Велко Велков.
Честването на празника продължи с военен ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите воини за Освобождението на град Бургас, който се състоя пред паметника на Руските освободители.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Две трети от изтребителите на ВМС на САЩ не могат да летят
06.02.2017, 20:44
Почти две трети от изтребителите на ВМС на САЩ не могат да се вдигнат в небето по технически причини.
Самолетите са в ремонт или в очакване на доставка на резервни части, съобщи Defence News.
В резултат, както отбелязва изданието, съществено са ограничени основните ударни възможности на американските ВМС, чиято основа се изтребителите  F/A-18F Hornet и Super Hornet.
„Повече от половината от самолетите на ВМС на САЩ не са в състояние да се вдигнат във въздуха, защото няма пари за ремонт“.
Причината за ситуацията, подчертава изданието, е многогодишното недофинансиране на ВС на страната като цяло и на морската авиация в частност в периода на управление на администрацията на президента Барак Обама.
Бюджетът на Пентагона за 2017 г.
На 24 декември Обама подписа законопроект за военния бюджет на САЩ за 2017 г., който засяга в това число и интересите на Русия, той предполага преминаването на Вашингтон към създаването на неограничена система за противоракетна отбрана. Размерът на бюджета на Пентагона е около  $619 млрд.
Според изявлението на Обама, новият закон санкционира продължаването на финансирането на „много критично важни“ програми, необходими за запазване на високите темпове на военните операции срещу Ислямска държава, а също за „ободряване на американските съюзници в Европа“.
Под последната формулировка се крие натрупването на сили и средства на НАТО в източния фланг. Програмата се реализира от 2014 г., в рамките й НАТО предприема нови и нови действия за сдържането на Русия под предлог нейната „агресия“ в Европа.
 
Отлични оценки за работата на военнослужещите от 101 алпийски батальон в Банско
06.02.2017, 16:42
Завърши участието на 30 военнослужещи от 101 алпийски батальон в подготовката и провеждането на световната купа по сноуборд в Банско. При изключително тежки климатични условия и заледени писти военнослужещите повишиха своята ски подготовка и получиха отлични оценки на делегатите на FIS на състезанието, които оцениха качеството на пистата като най-доброто от всички състезания по сноуборд, проведени до момента.
По време на състезанието смолянските алпийци изпълняваха задачи по трасето и за първи път отговаряха за поддръжката на пистата по време на състезанието, както и за състоянието на слоумните врати. След състезанието командирът на 101 алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров получи отлични оценки и благодарности от ръководството на Българската федерация по ски в лицето на г-н Цеко Минев, г-н Георги Бобев, както и от директора на състезанието г-н Виктор Гичев.
Военнослужещите се завърнаха успешно в град Смолян късно вечерта на 05.02.2017 г. и започнаха подготовка за другите международни прояви и учения, които предстоят през зимата.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Gripen: от нулата до пълен успех
06.02.2017, 15:45
На 18 май 2016 г. шведската компания Сааб представи първия изтребител JAS-39E, т.е. новата версия на бойните самолети Gripen, които са част от отбранителните активи на чешката армия. Модернизиран във всички аспекти, този изтребител се конкурира за поръчки в редица държави, но търсенето на старата версия също се запазва. Gripen сякаш беше привикнал с образа на “изкупителна жертва”, но успя да събере доста поръчки и няма знак за края на поредицата от шведски успехи.
Първоначално Gripen изоставаше от другите два европейски изтребители от ново поколение, които имат сходна аеродинамична конфигурация, т. е. делтовидно крило с предно хоризонтално оперение (ПХО). Сравнително лекият боен самолет с един двигател просто не можеше да предложи характеристиките, с които се славеха по-мощните изтребители с два двигателя Eurofighter Typhoon и Dassault Rafale. Нещо повече, някои сравнения поставиха първите изтребители JAS-39A/B Gripen след модернизираната версия на известния американски F-16.
Може би това беше една от причините, поради които пристигането на изтребителите Gripen в Чешките военновъздушни сили беше посрещнато с известен скептицизъм. Единадесет години по-късно вече е напълно ясно, че Gripen беше успех за Чехия. Леко пренебрежителното отношение към шведския изтребител започна да се променя навсякъде по света, след като станаха известни някои факти. Например цифрите, които Швеция даде за текущите разходи и които бяха значително по-ниски от тези на изтребителите с два двигателя като Typhoon и Rafale, бяха напълно верни.
Контрастът спрямо разходите на по-старите машини е забележителен и ясно личи от сравнението между Чешките и Словашките военновъздушни сили. Работата на малкото оставащи изтребители MiG-29 изяжда огромната част от бюджета на словашкото Министерство на отбраната. Затова и не е чудно, че Словакия е първа на опашката за новите шведски изтребители. Продължават да се появяват и други перспективни купувачи като Gripen наистина се превръща в потенциален бестселър.
Typhoon и Rafale може да са спечелили масово признание, но износът им извън Европа не е особено добър. През последните години те спечелиха още няколко договора, но почти всички дойдоха от богатите арабски държави като Саудитска арабия, Оман, Катар и Египет. Има сериозни съмнение дали тези държави действително се нуждаят от изтребителите и дали това не е просто престижна покупка (или вероятно резултат на „бакшиш“ от производителя). Rafale спечели и търг в Индия, но преговорите по цената отнемат цяла вечност.
Освен Шведските военновъздушни сили, с Gripen летят в Южна Африка, Тайланд, Унгария и разбира се, в Чехия. Първият потребител на новите JAS-39E/F извън Швеция ще бъде Бразилия, което е доста показателно. Петата по големина държава в света се нуждае от наистина мощен боен самолет, а Gripen победи всички по-големи европейски конкуренти, въпреки че първоначално изглеждаше, че няма голям шанс, а френският Rafale беше фаворит за договора.
Очевидно това беше крайният резултат от друго от предимствата на Gripen, а именно плановете за по-нанатъшно развитие на неговия потенциал съществуваха от самото начало. Разбира се, първата серия едва показа заслепително изпълнение, но версията JAS-39C/D, която се използва в Чехия, е наистина висококачествен изтребител и по-новата E/F версия очевидно ще бъде на върха за своето поколение. Дори и лаик може да забележи, че формата на фюзелажа на самолета е променена. Подобреният Gripen предлага още по-голям резервоар за горивото, по-голям боен товар, по-мощен двигател и разбира се, модернизирани сензори.
Сааб избра много прозорлива маркетингова стратегия и за разлика от другите национални отбранителни компании, които на практика предлагат най-модерните (и съответно най-скъпи) модели на своите клиенти, Сааб се ориентира и към не чак толкова заможни купувачи. Сааб все още възнамерява да предлага изтребителите от типа C/D като почти нови единици от резервите на Шведските военновъздушни сили (където те трябва постепенно ще бъдат заменени от новите типове E и F), в допълнение към новите варианти.
По тази причина шведският производител може да очаква успех с наистина дългия и разнообразен списък от купувачи, който включва както регионални сили така и по-бедни държави. Gripen със сигурност представлява много привлекателна опция за страните от Централна и Източна Европа: Словения и Хърватия, например могат да се присъединят към Словакия като потенциален купувач. Шведският боен самолет би бил фаворит, ако Балтийските републики решат да придобият тяхна собствена флотилия от изтребители.
Друг голям пазар се отваря в Латинска Америка като няколко държави почти официално говорят за закупуването на бойни самолети от продуктовата линия в Бразилия. Сред тях са Колумбия, Еквадор, Перу и Мексико. Шведският изтребител може да успее и в Азия, най-вероятно в Индонезия или Малайзия. Почти сигурно е, че поне един нов потребител ще се появи и от Африка, тъй като Ботсвана е в официални преговори за закупуването на ескадрила Gripen. Има информация за интерес от страна и на други африкански държави, а именно Кения и Намибия.
В повечето от тези държави Gripen би заменил по-старите изтребители F-16 и F-15. Основният въпрос е защо тези държави няма да се обърнат отново към САЩ. В допълнение към политическите причини, някои от тези държави са повлияни от простия факт, че САЩ не предлага повече такива достъпни изтребители. Днешните изтребители F-16 се предлагат на много висока цена. Да не говорим за F-35, чиято цена безпокои дори гражданите на САЩ.
Проблемите с F-35 всъщност са друг ключов фактор в полза на Gripen. Техническите и финансови проблеми, както и проблемите, свързани с крайния срок, предизвикаха съмнения дори сред някои държави, които участват в програмата като партньори. Специално Скандиданвските държави, Белгия, Холандия и Канада хвърлят погледи на шведските изтребители. Дори имаше спекулация, че ако програмата бъде прекратена (да не забравяме, че Доналд Тръпм заяви намерения да направи точно това), изтребителите Gripen ще имат приличен шанс дори в САЩ.
Истината е, че Западът се озова в някак си проблематична ситуация по отношение на доставките на бойни самолети за своите съюзници от Третия свят. Западът не разполага с много достъпни самолети, които биха могли да играят роля сходна с тази на леките F-5 по време на Студената война. Днес такъв вид самолет очевидно би бил полезен като конкурент на FC-1 (известен още като JF-17 Thunder), който Китай и Пакистан амбициозно предлагат на африканския и азиатския пазар.
Една такава опция би могъл да бъде Южно корейският F/A-50, бойната версия на тренировъчния самолет T-50 Golden Eagle, който всъщност (макар и да не е очевидно на пръв поглед) е по-малък дериват на F-16. Gripen може да стане друга подходяща алтернатива. Тук си струва да отбележа, че един от участниците в търга за нов тренировъчен самолет за Военновъздушните сили на САЩ е екип между Сааб и Боинг.
Самолетоносачите предлагат друг аспект за възможен експортен успех на шведския боен самолет. Gripen беше създаден да може да излита от къси писти във взискателната арктична среда т.е. при условия доста подобни на операциите по море. JAS-39 всъщност е идеален за трансформиране в палубен изтребител, вариант, който беше разработван в продължение на няколко години под името Sea Gripen. Очаква се Бразилия да е първият потенциален потребител, а също и Индия.
Основният резултат за чешката армия от всичко това е потвърждението, че са избрали високо-качествен самолет, който има отличен потенциал за развитие. Това се подчертава и от обявения план за модернизация на чешките изтребители Gripen. Би си струвало да се обмисли и увеличаване на броя им. Тук Чехия би могла да си сътрудничи със Словакия: три ескадрили, т. е. 36 едноместни бойни самолети (плюс няколко двуместни), ще бъдат достатъчни за двете държави. И едно логично решение за по-далечното бъдеще би било новите варианти на Gripen E/F да започнат да летят с отличителното оцветяване на Чехия.
(Анализът е на журналиста анализатор Лукаш Визингр, 21.8.2016    echo24.cz. На снимката: Първият прототип Saab Gripen JAS-39E Фото: Saab)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Българските Специални сили завършиха поредната си съвместна подготовка с колегите си от САЩ
06.02.2017, 15:37
В периода от 09.01 до 03.02.2017 г. беше проведена съвместна българо-американска подготовка на формирования на 68 бригада Специални сили и представители на 10 група от Силите за Специални операции на САЩ.
Фокусът в подготовката беше съсредоточен в пет основни направления – медицинска подготовка, алпийска-ски подготовка, огнева подготовка, инженерна подготовка и високо-планинска подготовка.
Медицинската подготовка се проведе в района на бригадата. На нея бяха отработени основно въпроси в областта на спешната медицинска помощ – третиране на различни видове кръвотечения и използване на различни способи за временно кръвоспиране. Бяха обсъдени и тренирани различни реанимационни методи, прилагани на бойното поле. В резултат на подготовката се повиши компетентността и опита на бойните санитари от взводовете за Специални операции.
Алпийската-ски подготовка, която се проведе съвместно с инструктори от 101 алпийски батальон в района на планина Родопи, включваше придвижване по обработени и необработени маршрути, както и по терен с голяма денивелация.
Стрелковите тренировки, включващи най-вече интуитивни стрелби се проведоха в района на СУЦ „Црънча” с пистолет Sig Sauer и картечен пистолет MP-5 по неподвижни и подвижни цели, със смяна на положението за стрелба, след придвижване и бърз оглед, със смяна на оръжието, по различни цели, денем и нощем. В т.нар. „стрес – тестове” бяха използвани късоцевно и дългоцевно оръжие в различни стрес ситуации по няколко цели, в непозната за обучаемите конфигурация и за време. Снайперистите повишиха подготовката си при стрелба със снайперова пушка от място, по неподвижни цели до 450-400 м, както и по появяващи се и движещи се цели, със смяна на огневата позиция, денем и нощем.
Инженерната подготовка на формированията на СУЦ „Црънча” включваше действия по изготвяне и реализиране на фигурни и контактни заряди за осъществяване на точки за достъп в различни обекти.
Високо-планинската подготовка се проведе в района на Рила планина, където бяха отработени придвижване със ски и снегоходки по терен с голяма денивелация, умения на личния състав за действие при попадане в лавина и оцеляване в зимни условия във високата част на планината.
В подготовката взе участие и инструктор от Националната спортна академия в пълна координация с ПКСС – БЧК.
Източник: Преслужба 68-а БрСС
 
Планът за производство на Су-34 през 2017 г.
06.02.2017, 15:54
Новосибирският авиационен завод, част от компанията "Сухой", през 2017 г. трябва да произведе и достави на ВКС на Русия 16 фронтови бомбардировача Су-34. Част от самолетите вече са в различни стадии на производство. В скоро време трябва да бъде предадена поредната партида от 4 бомбардировача.
По данни на руския Център за анализи, стратегии и технологии производството на Су-34 в последните години изглежда така:
2010 г. - 4, в 2011 г. - 6, в 2012 г. - 10, в 2013 г. - 14, в 2014 и 2015 г. по 18, в 2016 г. - 16 машини.
Към настоящият момент ВКС на Русия са получили и въвели в експлоатация около 100 Су-34. Първоначално в периода 2006-2008 г. ВКС на Русия получиха 5 предсерийни Су-34.
Серийното производство е по 2 основни договора, първия бе сключен през 2008 г. за 32 самолета на обща стойност 33,6 млрд. рубли. Той бе изпълнен през декември 2013 г.
Вторият договор бе сключен през 2012 г. за 92 самолета на обща стойност 140 млрд. Рубли, като трябва да бъде завършен през 2020 г.
Фронтовият бомбардировач Су-34 в момента е основният ударен самолет на тактическата авиация на Русия. В строевите части той заменя Су-24М.
През ноември 2015 г. бе съобщено, че на базата на Су-34 ще бъде създаден вариант за радио-електронна борба и за разузнаване.
Су-34 е създаден на базата на платформата Т-10, която е базова и за моделните семейства Су-27, Су-30, Су-33, Су-35 и техните модификации.
Бомбардировачът има голям радиус на действие (1130 километра в зависимост от варианта на въоръжението и профила на полета)
Кабината на Су-34 е бронирана. Разполага и с модерен прицелно-навигационе комплекс. - Още за Су-34
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Естония ще купи 12 самоходни гаубици от Южна Корея
06.02.2017, 12:00
Естония ще закупи от Южна Корея 12 самоходни гаубици K9 Thunder. На въоръжение в Силите за отбрана на прибалтийската страна самоходните артилерийски установки (САУ) ще постъпят през 2021 г. Машините, които са с повишена далекобойност, ще бъдат придобити в рамките на съвместен проект между Естония и Финландия.
Директорът на Центъра за отбранителни инвестиции на Естония (RKIK) полковник Рауно Сирк съобщи, че в рамките на проекта е изключително важно освен доставката, да се осигури система за техническо обслужване, ремонт и модернизация и обучението на персонала.
«Всички самоходно-артилерийски установки са добри по своите показатели, но за нас бе важно базата за обслужване да е близко до нас» сподели полковник Сирк.
Това е и причината Естония да се присъедини към проекта на Финландия за придобиване на САУ К9. Финландия в момента разполага с парк от САУ основно съветско производство.
В края на 2016 г. Силите за отбрана на Финландия проведоха демонстративни и изпитателни стрелби със САУ K9 Thunder на полигона в Роваярви, след които министърът на отбраната на Финландия предложи на естонския си колега двете страни да се обединят за договора за закупуването и доставката на нови САУ. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
МО създава звено за борба с кибератаки
06.02.2017, 09:22
Министерството на отбраната създава център за борба с кибератаките. Изграждането му ще стане с помощта на САЩ. Това е било договорено на последното заседание на създадените между САЩ и България работни групи. Те бяха сформирани още през 2015 г. при посещението на бившия държавен секретар Джон Кери у нас.
Според постигнатите договорености европейското командване на САЩ вече води разговори с Министерство на отбраната за изграждане и развитие на център за гледане в киберпространството в случай на военни инциденти. Работната група също е договорила допълнително обучение по управление на проекти, подкрепа за създаване на самостоятелна структура за специални операции в рамките на Министерството на отбраната и възможност за обучение и потенциално финансиране за новия център.
През последната година киберсигурността е водеща тема и в НАТО, и в ЕС. Дебатите по нея се засилиха особено около скандала с твърденията, че руски хакери са повлияли на избора на Доналд Тръмп. Освен че прие стратегия за киберсигурност, в края на мандата на правителството на ГЕРБ бяха внесени и спешни промени в Наказателния кодекс, които предвиждаха драстично увеличение на наказанията за хакери. Те обаче не успяха да минат през Народното събрание, тъй като то прекрати работата си. В тях се криминализираше за първи път създаването на т.нар. ботнети - установяване на контрол от разстояние върху значителен брой компютри посредством заразяването им със зловреден софтуер чрез целенасочени кибернетични атаки. В стратегията за киберсигурност пък е посочено, че държави и терористични групи развиват специални способи за създаване на киберкризи, които могат да бъдат използвани в хибридна война.
Темата за сигурността в интернет стана особено актуална и около съмненията, че чужди държави може да повлияят чрез свои хакери на изборите във Франция, Холандия, Германия и България. Затова всички гласове, подадени на парламентарните избори в Холандия на 15 март, ще се броят на ръка. Целта е да се избегне ситуация с превземане от хакери на системата за автоматичното им броене, съобщи RTL News миналата сряда. Телевизията цитира вътрешния министър Роналд Пластерк да казва, че има вероятност изборите да бъдат хакнати и че са налице признаци, че някои страни, "например руснаците", се интересуват от изборния процес в Холандия. В петък британският министър на отбраната Майкъл Фалън пък заяви, че Москва се стреми да отслаби НАТО и потенциални мишени са САЩ, Франция, Германия, Холандия, България и Черна гора.
Освен създаването на центъра към МО е била договорена и подкрепа от страна на САЩ по линия на борба с тероризма. Част от мерките са подобряване достъпа на България до инструментите за наблюдение и проверка на лица, които пресичат границите и представляват интерес за специалните служби, специализирано обучение по техники за разпит на заподозрени в терористични дейности, практиките за използване на интернет в социалните медии за целите на тероризма.
Източник: http://www.segabg.com, Панайот Ангарев
 
Доналд Тръмп ще се срещне с лидерите на НАТО през май
06.02.2017, 09:14
Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне с лидерите на НАТО през май, съобщиха в неделя от Белия дом, след като държавният глава проведе телефонен разговор с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, предава AFP.
Тръмп изрази „силна подкрепа за НАТО“, но също така призова европейските членове да участват повече, отбелязаха от Белия дом, допълвайки, че президентът „се е съгласил на съвместна среща с лидерите на НАТО в Европа в края на май“.
 
113 години от рождението на генерал Захариев
06.02.2017, 08:55
На 6 февруари 2014 г. се навършват 113 години от рождението на генерал-полковник Захари Захариев. Той е първостроител на съвременната българска авиация – военна, гражданска и спортна. С изключителни заслуги за развитието на авиационната наука и летателното дело в България. Заместник-командващ на ВВС, командващ на ПВО и ВВС, заместник-министър на отбраната, военен, военновъздушен и военноморски аташе на Република България, дългогодишен народен представител.
Захариев е роден на 6 февруари 1904 г. в село Бесарабово. На 20 години е приет в авиационното училище в Божурище, където става пилот. През 1931 г. е арестуван и уволнен от армията за организиране на стачка. Емигрира в СССР, където постъпва като инструктор в Тамбовското авиационно училище. През 1936 г. заминава за Испания, където се сражава на страната на републиканците в гражданската война там.
След завръщането си в СССР става началник на Тамбовското авиационно училище. По време на Втората световна война е началник на Управление „Учебни заведения“ на ГВФ.
Идва отново в България след преврата на 9 септември 1944 г. и последователно заема различни позиции - заместник-командващ Народните въздушни войски (1945-1947 г.), командващ ВВС (1947-1955 г.), командващ ПВО и ВВС (1957-1959 г.), заместник-министър на народната отбрана (1954-1956 г.).
Базирайки се на опита както на новата генерация авиационни специалисти, така и на тези от по-старото поколение, той успешно ръководи войските, преодолявайки огромните трудности и предизвикателства на новото време.
За да се покрие дефицита от летци и техници са организирани школи, аероклубове и се създава Военновъздушно училище. Започва производството на българския самолет ЛАЗ-7, създадени са авиоремонтни бази, които по-късно се развиват като заводи.
Особено внимание се отделя на подготовката на щабовете на войските за участие в съвместни учения със Сухопътните войски и ПВО на страната. Изграждат се съвременно оборудвани командни пунктове. Започва масовото участие на авиацията във войсковите учения.
Само за едно десетилетие бойните възможности на авиационните части и съединения се повишават значително, разширява се диапазонът на техните задачи и сферата на бойната им дейност.
В авиационната история на България генерал-полковник Захари Захариев ще остане с изключителния си принос в изграждането на съвременния облик на ВВС и издигането на авторитета им.
Страстно влюбен в авиацията, патриот, заслужил летец, герой на НРБ, носител на множество български и международни награди. Съвременниците му го определят като „патриарха” на българската авиация.
През периода 1959 - 1965 г. е военен, военновъздушен и военноморски аташе в СССР. Заместник-министър на народната отбрана (1965 - 1973 г.). Генерал-полковник Захариев преминава в запаса през 1973 г. Умира в София на 25 април 1987 г.
 

 
Министър Стефан Янев: Бързите и резки движения в армията са по-скоро контрапродуктивни
05.02.2017, 22:50
Ревизия в Министерството на отбраната вече е започнала. Това каза служебният вицепремиер и министър на отбраната ген. Стефан Янев по БТВ. Той уточни, че не става дума за тотална ревизия в дълбочина, защото системата е сложна и има много подразделения и изключително много информация по различни направления. Вече са направени определени анализи и от новата седмица, посочи министърът, ще започнем да получаваме съответните доклади.
На този етап е рано да се каже какви мерки ще предприемем, бе отговорът на въпроса за евентуални смени. Не искаме да даваме грешен сигнал, говорим за Въоръжените сили, за армията, която е консервативен апарат, бързите и резки движения са по-скоро контрапродуктивни, заяви министърът.
Има много неща, които не ми харесват, отбеляза ген. Янев. И продължи: „Меко казано наследството, което получих не е никак леко. Аз не визирам само и единствено последния екип на министър Ненчев, а и години преди това, защото армията е в системен дефицит, в недофинансиране. Необходимите средства, които трябва да се отделят са далеч по-големи от това което традиционно се отделя. В това отношение тези негативи се натрупват през годините.”
На въпроса какво иска категорично да направи във времето на служебното правителство, министърът отговори така: „Това, което искам категорично да направя, го обявих в моя първи ден в Министерството на отбраната. Това е да постигнем, макар и минимални, в рамките на наличния бюджет, възможности за повишаване на социалния статус на мъжете и жените в униформа”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Япония и САЩ проведоха първите морски изпитания на ракета-прехващач SM-3
05.02.2017, 22:09
Американската агенция за противоракетна отбрана, ВМС на САЩ и Министерството на отбраната на Япония през нощта на 3 срещу 4 февруари проведоха в района на Хавайските острови успешни морски изпитания на новата ракета-прехващач със среден обсег SM-3 Block IIA. Информацията е поместена в сайта американския флот.
За мишена е била използвана балистична ракета със средн обсег на действие, запусната от района на Кауаи, предаде РИА Новости. Американския кораб "Джон Пол Джонс" (John Paul Jones, DDG-53) е открил и опознал целта, след което от неговия борд е била запусната ракетата-прехващач.
SM-3 Block IIA е нова версия на противоракетата. Тя е снабдена с нова сензорна апаратура, която има високи възможности при откриване на лъжливи цели. Противоракетата е елемент от системата за ПРО Aegis и може да се запуска от специално оборудвани военни кораби.
 
Продължават изпитанията на СР-10
05.02.2017, 20:52
Появиха се нови снимки на провеждащите се изпитания на летището в Кубинка на първият опитен образец (демонстратор) на лекия реактивен учебно-тренировъчен самолет СР-10 разработен от КБ "САТ".
Летателните изпитания на този първи прототип на СР-10 започнаха на летището в Орешково (Калужска област) на 25 декември 2015 г. През 2016 г бяха проведени етапи от заводски и предварителни изпитания. Проекта е получил определена поддръжка от военното ведомство на Русия, но за сега статута на програмата като цяло не е определен.
 
НАТО започна учения в Ирак
05.02.2017, 20:14
НАТО започна да обучава иракски войници как да обезвреждат бомби на ДАЕШ ("Ислямска държава"), предадоха световните агенции, които цитират съобщение на Алианса.
Военната организация разширява програма, която се изпълнява в съседна Йордания.
Около 30 войници участват в първия петседмичен курс за обезвреждане на самоделни бомби.
От миналия месец съветници на НАТО в Ирак водят курсове като част от гражданско-военно сътрудничество и преглед на институциите, свързани със сигурността и реда.
Но до днес обучаването на иракски сили в разминирането и обезвреждането на взривни устройства се провеждаше в Йордания.
"Най-доброто оръжие, което притежаваме в борбата срещу тероризма е да обучим местните сили. По-ефективни иракски сили означава по-безопасен Иран и по-безопасен Близък изток", отбеляза в съобщение генералният секретар на НАТO Йенс Столтенберг.
Страните членки на алианса постигнаха съгласие да разширят обучението на иракски войници на срещата на върха във Варшава миналият юли.
От октомври 2016 година НАТО разположи разузнавателни самолети в региона, за да подкрепи водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Сръбското министерство на отбраната съобщи, че Русия ще му предаде до месец май шест МиГ-29
05.02.2017, 19:05
Сръбското министерство на отбраната съобщи, че до края на април Русия ще предаде на страната шест изтребители МиГ-29, които ще преминат през ремонт и ще влязат в състава на ВВС на балканската държава, предаде РИА Новости.
„Ремонтът и модернизацията на МиГ-овете от състава на ВВС на Русия и четирите налични на Сърбия изтребители ще бъдат проведени на завода „Мома Станойлович“ от руски експерти заедно с наши специалисти. Ремонтът и модернизацията ще струват на Сърбия 185 млн. евро“, пише в заявление на сръбското министерство на отбраната. Очаква се работата по самолетите да приключи до началото на 2018 г.
В края на декември сръбският министър-председател Александър Вучич по време на посещението си в Москва съобщи, че Русия ще предаде на страната шест изтребителя МиГ-29, а също така 30 танка Т-72С и 30 БРДМ-2.
Източник: http://m.focus-news.net/
 
Службата в Сирия ще ускори кариерата на изявили се руските военни
05.02.2016, 15:55
Началникът на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов изнесъл лекция в академията на Генщаба. Между другото той съобщил, че добре проявилите се в бойните действия в Сирия при издигане на по-горни длъжности ще получат „зелена светлина”, пише Газета.Ru.
„Истинската цена на офицера и генерала може да бъде определена само в хода на въоръжената борба. Добрите администратори и стопани не винаги така добре се изявяват на бойните полета” – казал генералът.
 Герасимов нарекъл сирийския опит „безценен”. Според него, сега вече получилите боен опит командващи войски, началници на щабове и началници на оперативни управления на военните окръзи укрепили армията, направили я силна, както никога в новата история.
„На нас са ни нужни истински военачалници във всяка сфера на въоръжената борба. Победата обаче в крайна сметка се кове на земята... Ролята на общовойсковите командири не само не губи своята актуалност, а дори се усилва. На нас ни трябват мислещи, инициативни, волеви и енергични командири... Особено внимание трябва да се обърне на нестандартните способи за водене на бойните действия. Шаблонът и сляпото следване на уставните документи не са допустими на война.”
Източник: http://www.blitz.bg/
 
На този ден през 1958 година ВВС на САЩ загубват водородна бомба в Джорджия
05.02.2017, 13:36
На 5 февруари 1958 г. американски бомбардировач В-47 Stratojet с термоядрена бомба на борда се сблъсква през нощта с изтребител F-86 над остров Тайби, щат Джорджия. Сблъскването става в 2 часа след полунощ. Бомбардировачът В-47 се връща от учебен полет на авиобазата Хомстед във Флорида. В бомбовия му отсек се намира водородна бомба Mark 15 с тегло 3500 кг. На височина 11 600 м. се сблъсква с летящия по задача изтребител F-86. Пилотът на изтребителя твърди, че не е видял в радара си другата машина, което е много странно: В-47 е голям шестмоторен 100-тонен стратегически бомбардировач.
Изтребителят губи дясното си крило, но пилотът успява да катапултира и се спасява. На бомбардировача са повредени горивните му резервоари и един от двигателите, той започва стремително да губи височина.
За да спаси бомбардировача и екипажа, като извърши безопасно аварийно кацане на най-близкото летище, командирът на В-47 полковник Ховард Ричардсън взема разрешение да пусне термоядрената бомба на височина 2200 м. Самолетът успешно е приземен на авиобазата Хънтър край град Савана, няма пострадали от екипажа и на земята.
Търсенето на бомбата продължава до април 1958 г. Тя и досега не е намерена и се счита, че е някъде на дъното на малкия залив Уоссо (Wassaw) южно от курортното градче Тайби Айлънд. Предполага се, че е потънала в тинята на дълбочина от 1,5 до 5 метра. В района има силен радиационен фон, което затруднява издирването.
У. Дж. Хауърд, помощник на министъра на отбраната на САЩ, в отчет пред Конгреса през 1966 г. съобщава, че бомбата е съдържала напълно сглобена бойна глава с плутоний. Писмото на Хауърд е разсекретено едва през 1994 г.
През 2001 г. ВВС на САЩ публикуват официален отчет за инцидента. В него се потвърждава, че бомбата съдържа 180 кг. взривно вещество и неуточнено количество обогатен уран, в бомбата обаче нямало ядрената капсула за верижната реакция. Бомбата била учебна и в транспортна конфигурация, затова не представлява сериозна опасност за местното население.
Този отчет се позовава на документ, подписан от командира на В-47 преди излитането, където е отбелязано, че бойната ядрена капсула е заменена с учебна.
Източник: http://chronicles.actualno.com/
 
Япония изключва участие на силите за самоотбрана в операции срещу „Ислямска държава“
05.02.2017, 09:17
Япония изключва възможността за участие на силите за самоотбрана в операции срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ и не разглежда вариант за изпращане на кораби в Южнокитайско море при изостряне на ситуацията в региона. Това заяви министърът на отбраната Томоми Инада в ефира на местна телевизия, предава TACC.
Заявленията на министъра бяха направени в рамките на коментар за резултатите от визитата на американския й колега Джеймс Матис в Токио.
 
Служебното ръководство на МО започна със законодателство?!
05.02.2017, 09:00
Малко необичайно за един служебен кабинет, но първият документ, който новото ръководство на МО публикува за обществено обсъждане е промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили. С него се цели изравняване на правата на военнослужещите мъже с правата на военнослужещите жени, произтичащи от общото трудово законодателство, свързани с ползването на различни видове отпуски за отглеждане на малко дете.
Съгласно сега действащите разпоредби в закона военнослужещите мъже могат да ползват само някои от тези видове отпуск и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за отглеждане на детето. Според мотивите към проекта, така ще се осигури изпълнение на препоръката на Европейската комисия.
Необичайността идва от факта, че законодателството не е типично за едно служебно правителство, а и няма парламент, където да бъде внесен съответният проект. Датата на приключване на общественото обсъждане е 3 март. Независимо от това законопроектът ще трябва да изчака доста, докато избраният след предсрочните избори на 26 март парламент се конституира и започне характерната си дейност.
Самото пускане за обществено обсъждане на този проект обаче предполага, че служебният министър на отбраната и неговият екип имат намерение да оставят на следващото ръководство на МО своите виждания за промени на военното законодателство.
Това ще бъде 30-ят законопроект, който ще поправи Закона за отбраната и Въоръжените сили в неговия осемгодишен живот. Т.е. продължава ремонтът на парче, което не винаги е най-добрият вариант.
Препоръка към ръководството на Министерството на отбраната
След като министерството вече е решило да предлага проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили, нека добави още един параграф, с който ще бъде поправен един съществен пропуск на 43-ото Народно събрание.
Известно е, че при последните промени на закона званието „комодор” бе заменено с „флотилен адмирал”. Дори в армията вече има шест флотилни адмирала. Въвеждайки новото звание обаче, депутатите забравиха да му регламентират пределна възраст за военна служба. При гласуването в пленарна зала този текст (чл. 160 от ЗОВС) не бе съгласуван при промяната на званието в чл. 138. По тази причина в момента в закона има както звание „комодор”, така и звание „флотилен адмирал”?! Засега пределна възраст за военна служба – 58 години, имат комодорите, но за флотилните адмирали няма такова ограничение.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Министърът на отбраната на САЩ е потвърдил съюза с Япония
04.02.2017, 20:34
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис е потвърдил в събота по време на посещението си в Токио ангажимента на Вашингтон според договора за обрана с Япония , предаде Japan Today, цитиран от Фокус.
„Съюзът между САЩ и Япония е важен за това регионът да остане сигурен и безопасен – не само сега, а и в бъдеще“, заяви Матис по време на пресконференция с японския министър на отбраната Томоми Инада. „Но не правете грешка, по време на срещата и двете страни се разбраха, че трябва да се инвестира в служещите и във възможностите за отбраната“, добави той. Матис посочи, че японското правителство увеличава бюджета си за отбраната от 2012 г. насам, което според него „е правилната насока“.
 
Лукашенко се обяви против създаването на руска военна база в Беларус
04.02.2017, 19:50
Беларус не смята за целесъобразно създаването на военна база на РФ в Бобруйск. Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко на среща с представители на обществеността и журналисти, съобщава "Независимая газета" в събота (4 февруари).
"За какво ни е тази база от военна гледна точка? Нямаме нужда от нея. Базата и самолетите, които те (РФ, бел.ред.) искат да докарат тук са една демонстрация", каза Лукашенко, цитиран от ТАСС.
Беларуският президент подчерта, че е по-целесъобразно, ако Русия предостави военни самолети на Беларус, вместо строителство на авиобаза. "Ние имаме отлични пилоти и отлична школа. Знаете, че воюваме не по-зле на военни самолети. Дайте ни 20 самолета – ние сме напълно съвместими", посочи Лукашенко.
През септември 2015 г. президентът на Русия Владимир Путин поръча на Министерството на отбраната с участието на Министерството на вътрешните работи да проведат преговори с беларуската страна с оглед подписването на двустранно споразумение за създаването на руска военна база на територията на Беларус. Както изтъкнаха по-рано от правителството на РФ, подобно споразумение ще улесни организацията по съвместна охрана на въздушните граници на Съюзната държава и създаването на Единна регионална система за противовъздушна отбрана между Русия и Беларус, припомня изданието.
През юни 2016 г. говорителят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че няма конкретни планове за разполагането на руска авиобаза в Беларус.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Германия получава допълнителни БТР Fuchs 1A8 през 2017 г.
04.02.2017, 12:15
Компанията Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) ще достави първите от 90 допълнителни БТР Fuchs с колесна формула 6x6, които са модернизирани до стандарта 1A8. Общата сума на договора, сключен от Федералния офис за оборудване, информационни технологии и поддръжка на Бундесвера, е 100 млн. евро. Доставките трябва да завършат през 2020 г. Договорът предвижда модернизация на допълнителни БТР, командни постове и машини за унищожаване на ИВУ. Има и опция за модернизация на машини за екипи за координация на огневата поддръжка (Joint Fire Support Coordination Team)
С предишни договори, сключени с RMMV, бяха модернизирани до стандарта 1A8 по-ранни версии на БТР Fuchs използвани като бронетранспортьори, ЯХБЗ разузнавателни машини, линейки, командни постове, машини за борба с ИВУ.
Модернизираните машини за борба с ИВУ са оборудвани с телескопична ръка и със система за управление на дистанционно управляеми верижни машини Wiesel 1, които разполагат с радар за разузнаване на почвата.
Стандартът 1A8 включва допълнителна пасивна броня с цел по-висока защитеност от мини и ИВУ. Екипажът разполага с взривопоглъщаши седалки, които не са закрепени за пода на машината. Другите промени включват усилена конструкция на корпуса на машината, усилено окачване на колелата, вратите и люковете, допълнителни външни места за съхранение на оборудване, с цел освобождаване на вътрешно пространство.
Бундесверът първоначално въведе в експлоатация БТР Fuchs с 7,62 mm картечница в незащитена оръжейна станция в челната част на машината. След време тя бе заменена от дистанционно управляема оръжейна станция Krauss-Maffei Wegmann FLW 200 с картечница M2 HB с калибър 12,7 mm.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Мианмар в напреднала фаза на преговори за лицензно производство на JF-17 Thunder
04.02.2017, 12:04
След като през 2015 г. Мианмар реши да придобие 16 многоцелеви изтребителя JF-17 Thunder, в момента страната е в процес на усилени преговори за лицензно производство на самолета в завода в Янгон. Информацията е на Jane's на база сведения от ВВС на Мианмар.
Ако се постигне споразумение по въпроса за лицензното производство на еднодвигателния изтребител, съвместен продукт на Китай и Пакистан и компаниите Chengdu Aerospace Corporation (CAC) и Pakistan Aeronautical Complex (PAC), мианмарската отбранителна индустрия ще получи рязък скок във възможностите си.
В момента ВВС на Мианмар постепенно свалят от въоръжение остарелите си китайски "клонинги" F-7M Airguard and A-5C Fantan, закупени през 1990 г. от Китай. Ако започне лицензно производство на JF-17 Thunder, то той ще стене "работния кон" на ВВС на Мианмар в следващите десетилетия, подобно на развитието на ВВС на Пакистан. В момента те експлоатират поне 70 JF-17, като първите постъпиха на въоръжение през 2009 г. ВВС на Пакистан очакват техния брой да достигне 150 броя в следващите години.
Първите от 16-те поръчани JF-17 трябва да бъдат приети на въоръжение във ВВС на Мианмар до края на 2017 г. Те ще са от т. нар. Block II, който за първи път бе представен през 2015 г. в завода на ВВС на Пакистан в Камра. За разлика от Block I, Block II има способност за дозареждане във въздуха, подобрена авионика и електронни системи.
Засега не е ясно, дали бъдещите доставки за ВВС на Мианмар ще са от модела Block III, който е в серийно производство в завода в Камра от 2016 г.
Според източници на Jane's, преговорите за лицензно производство в Мианмар са за JF-17 Block III.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Източна Украйна отново е бойно поле
04.02.2017, 09;28
Десетки населени райони са засегнати от ескалацията на боевете в Украйна, предаде ДПА.
"Положението на гражданското население достигна критични нива", заяви австрийският министър на външните работи Себастиан Курц, който в момента е председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
Имаме хиляди хора без вода, ток и отопление при много ниски температури, каза той на пресконференция при вчерашното си посещение в молдовската столица Кишинев, цитиран от Австрийската телеграфна агенция.
Курц поиска насилието да бъде прекратено, както и да бъде предоставен достъп за наблюдателите от ОССЕ и хуманитарни работници.
Новото разгаряне на бойните действия в тлеещия от три години конфликт съвпадна с поемането от Украйна на едномесечното председателство на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва ДПА.
По данни на ООН в конфликта досега са загинали около 10 хиляди души.
 
На този ден през 1945 г. започва Ялтенската конференция на „тримата големи”
04.02.2017, 09:12
От 4 до 11 февруари 1945 г. в двореца Ливадия в Крим се провежда Ялтенската конференция на ръководителите на трите основни държави от Антихитлеристката коалиция – президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт, премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил и председателят на Съвета на народните комисари на СССР Йосиф Сталин.
При планиране и организиране на конференцията Сталин набляга на това, че докторите му не му позволяват дълги пътувания и отказва предложението на Рузвелт срещата да се състои някъде в Средиземноморието. Вместо това той предлага среща в черноморския курорт Ялта на Кримския полуостров.
Ялтенската е втората от трите военновременни конференции между „тримата големи” (Чърчил, Рузвелт и Сталин). Предхожда я Техеранската конференция през 1943 г., а след нея се провежда Потсдамската конференция през юли 1945 г. ........Прочети още
 
Американски разузнавателен самолет U-2 достигна 30 000 часа нальот!
04.02.2017, 08;54
Американски разузнавателен самолет U-2 „Dragon Lady“ достигна 30 000 часа нальот в поддръжка на изпълнение на задачите пред Централното командване на САЩ. Това е станало по време на полет с летец майор Райън, излетял за мисия от неназовано летище, разположено в Югоизточна Азия.
U-2 се използват в операциите срещу ИД. Достигането на 30 000 часа е изключително постижение, като се има предвид, че самолетът е произведен преди 48 години.
През 2016 г. U-2 от 5-а разузнавателна ескадрила, действаща от южнокорейската авиобаза Осан, за първи път налита 30 000 часа за този тип летателен апарат. - Още за U-2
Източник: http://www.pan.bg
 
Необходим е Стратегически преглед на сектора за сигурност
04.02.2017, 08:45

Не можем да бъдем достойни партньори с този военен бюджет, смята генерал-лейтенант от запаса Чавдар Червенков.

Не бива, казва той, да продължава практиката Сухопътните войски, които носят основната тежест, включително при  мисии и сега при охрана на държавната граница, да бъдат поставяни на втори план.....Прочети още

 

 
Руските спецназовци се сдобиха с "втора кожа"
03.02.2017, 20:57
"Вежливите хора", спецназовците от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) и руската гвардия получиха уникално руско термо бельо, пише РИА "Новости" в петък (3 февруари), като се позовава на информация от "Известия".
Комплектът "Фантом" е създаден и се разпространява от компания "Кондор".
Уникалната разработка проветрява телата на военнослужещите при движение, предпазва тялото при стоене на едно място и компенсира загубата на енергия при продължително физическо натоварване. "Фантом" съхранява комфортните условия при температури от минус 50 до плюс 30 градуса по Целзий.
Подобен тип термо бельо досега се е произвеждало само от една италианско-швейцарска фирма.
 
Русия планира да изстреля 7 ракети "Протон-М" тази година
03.02.2017, 16:26
Русия планира през 2017 г. да извърши 7 изстрелвания на ракети-носители "Протон-М" от космодрума Байконур, заяви генералният директор на Роскосмос Игор Комаров, цитиран от ТАСС, предаде БТА.
"Тази година центърът "Хруничев" трябва да извърши 7 изстрелвания на ракети "Протон-М", каза той. По думите му, всички нужни за целта ракети-носители "Протон-М" са в наличност и не са свързани с открития проблем с двигателите на втората и третата степен на въпросната ракета. По-рано Роскосмос оповести, че изтегля за проверка всички двигатели на втората и третата степен на ракетите "Протон-М". - Още Космос
 
На този ден: През 1955 г. умира държавният палач на СССР, екзекутирал лично между 10 и 50 хиляди души
03.02.107, 14:31
На 3 февруари 1955 г. умира Василий Михайлович Блохин (1895-1955) офицер от съветските органи за сигурност по времето на управлението на Йосиф Сталин, който собственоръчно разстрелял между 10 и 50 хиляди жертви на режима.
Той самият никога не си е водил черната сметка, но най-често се сочи числото 20 хиляди.
Блохин е роден някъде през 1895 г., син е на беден селянин. Остава без начално образование: едва 10-годишен става пастир в продължение на 5 г., през следващите 5 г. пък е зидар.
Истинска загадка е как полуграмотният Блохин през 1933 г. завършва Московския архитектурно-строителен институт, а през 1937 г. - Московския институт за повишаване на квалификацията на стопанските дейци........Прочети още
 
128 години от рождението на летеца поручик Стефан Калинов
03.02.2017, 14:22
На 3 февруари 1889 г. в Лясковец е роден Стефан Ганчев Калинов. Завършва Военното училище през 1909 г. с чин подпоручик, поручик от 1912 г. Той е от първата група обучаващи се във Франция български пилоти. Обучава се в Аеропланната фабрика Воазен (гр.Вилакур) от 9 май до 11октомври 1912 г. Взема активно участие в бойните действия по време на Балканската война в състава на Първо аеропланно отделение. Със самолет „Воазен“ и наблюдател Милчо Митев изпълнява 8 бойни полета за разузнаване и бомбопускане. По време на първото военно примирие при един от тренировъчните полети на 30 ноември 1912 г. със самолет „Воазен“, с поручик Стефан Калинов лети първата българка – Райна Касабова.
През Втората балканска война поручик Стефан Калинов с наблюдател поручик Димитър Сакеларов лети в състава на Трето аеропланно отделение. На 26 юни 1913 г. при прелитане със самолет „Воазен“ от Демирхисар за Радовиш принудително кацат в района на Струмица, успяват да заредят с бензин и излитат за Сандански. Във въздуха самолетът се запалва. Пилотът се приземява сполучливо, но машината изгаря. В края на юни след много премеждия летците се добират до София.
След приключването на Балканските войни останалите изправни самолети са крайно недостатъчни. Налага се българските летци и механици да строят собствени конструкции от аварирали самолети. Върху видоизменена конструкция на „Воазен” поручик Стефан Калинов монтира двигател „Аргус“ с мощност 100 к.с. Новопостроеният самолет той нарича „Доган“. При един от пробните полети на 15 юли 1915 г. самолетът катастрофира. Конструкторът поручик Стефан Калинов и ученикът пилот подпоручик Христо Джинджифоров загиват.
Музей на авиацията - Крумово
 
Фрегата „Смели” участва в учение на Военноморските сили на Румъния – Sea Shield 2017
03.02.107, 14:08
От 3 до 10 февруари 2017 година фрегата „Смели” от състава на дивизион патрулни кораби на Флотилия бойни и спомагателни кораби ще участва в учение на Военноморските сили на Румъния с международно участие – Sea Shield 2017, съобщава Щабът на ВМС .
Учението ще се проведе във военноморска база Констанца, пристанище Констанца и Западната част на Черно море.
За времето на море ще се отработват епизоди на море свързани с бойни действия против подводен противник, отразяване на атаките на въздушен и надводен противник, както и епизоди по търсене и спасяване и тактическо маневриране.
Основна цел на учението е да се подобри оперативната и тактическа съвместимост между военноморските сили  на съюзническите страни и участващите единици.
 
Генералният секретар на НАТО пристига на посещение в Косово
03.02.2017, 11:56
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига днес на посещение в Косово, след като ден по-рано направи спирка в Босна и Херцеговина, предава порталът European West Balkans , като се позовава на съобщение от КейФОР – мироопазващите сили на Алинса в най-младата балканска държава.
В Прищина са планирани срещи между норвежкия политик и президента на Косово Хашим Тачи, а също с министър-председателя Иса Мустафа и неговия заместник Бранимир Стоянович. Столтенберг ще разговаря и с първия дипломат на Прищина Енвер Ходжа.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Намериха подводница на Вермахта на дъното на океана
03.02.2017, 10:18
Изследователски екип от Германия е направил невероятна находка - подводница на Вермахта, която е потънала в Атлантика край Азорските острови точно преди 75 години, съобщи Нова ТВ.
Информацията идва от сдружението с идеална цел Rebikoff-Niggeler, което е основано през 1994 година именно на Азорските острови.
Техни екипи са открили и изследвали подводницата още през септември, но съобщават за находката сега - на датата, на която се навършват точно 75 години от потъването.
Германските учени Кирстен и Йоахим Якобсон откриват миналата година подводницата U-581 на дълбочина около 900 м до Азорския остров Пику.
Останките са обраснали с корали и така се е образувал изкуствен дълбоководен риф.
Преди 75 години - в нощта срещу 2 февруари 1949 г. подводницата влиза в пристанището на португалския град Орта. Заедно с още една германска подводница, която към този момент е била повредена и трябвало да напусне през нощта.
U-581 е била открита от британския ескадрен миноносец Westcott, който започнал да я преследва. Югозападно от остров Пику миноносецът изстрелял торпедо, което пробило опашната й част. Подводницата започнала да се пълни с вода и да потъва.
Командирът взел решение да евакуира екипажа и да потопи подводницата, за да не попадне тя в ръцете на врага. На борда е имало 46 души. От тях са се спасили 42-ма, които попаднали в британски плен. - Още немски подводници
Източник: https://news.bg/
 
Американският есминец ”Портър” е в Черно море за учения
03.02.2017, 09:40

Американският ескадрен миноносец USS Porter (DDG-78), клас Arleigh Burke, който носи управляеми ракетни системи и който е включен в противоракетната Aegis Ballistic Missile Defense System, вчера е преминал през Босфора и навлезе в Черно море за участие в учения.
Това съобщи пресслужбата на базирания в Неапол Шести американски флот, цитирана от ТАСС и БТА.
"Портър" ще се включи в протичащите в Румъния учения "Морски щит 2017".
Той ще извършва операции за гарантиране на сигурността в морето, за повишаване на боеспособността и възможностите на взаимодействие със съюзниците и партньорите в района.
Командирът на бойния кораб CDR (к-н II-ранг) Andria Slough заяви, че "Портър" през последните няколко години редовно действа в Черно море, което е знак "за нашия постоянен ангажимент към сигурността и стабилността в района", добавя ТАСС.

Андрия Слоуг завършва Военноморската академия (U.S. Naval Academy) на САЩ през 1998 г. като бакалавър по морски инженерство. В началото на кариерата си командир Андрия Слоуг служи като офицер в Бойния-информационен център (CIC), а след като командир на спомагателните и електрическите механизми на борда на разрушителя USS O'BRIEN (DD 975). След това е офицер по контрол на огъня на борда на USS BULKELEY (DDG 84), офицер по въоръжението на борда на USS THE SULLIVANS (DDG 68), изпълнителен офицер и командващ офицер на борда на миночистача USS DEFENDER (MCM 2), след това е изпълнителен офицер на борда на разрушителя USS PORTER (DDG 78).
На брега Андрия Слоуг е служила в Центъра за подготовка и обучение на системата Aegis в Далгрен, Вирджиния; като технически инструктор в Центъра за перспективни командващи офицери и изпълнителни офицери (Prospective Commanding Officers and Executive Officers), участва в началното създаване на способности на системата за защита от балистични ракети (Aegis Ballistic Missile Defense) и ръководи Оперативна група Task Force LCS/DD(X). - Още за Arleigh Burke

 
Атаките на Тръмп към НАТО, които изнервят Европа, но радват оръжейните компании
03.02.2017, 09:18
Доналд Тръмп с право твърди, че съюзниците на САЩ в НАТО не плащат справедливия си дял. Но, за радост на оръжейната индустрия, това може да се промени, коментира Bloomberg.
Самият Тръмп е причина за тази промяна. Той потвърди скептицизма си към НАТО, както и готовността си да прави сделки с Русия, в интервю за The Times и Bild през януари. Известно е, че Тръмп не е особено последователен в политическите си твърдения, но тези му позиции са сравнително стабилни и оставят европейските лидери да се чудят дали могат да разчитат на американския чадър на сигурността.
„Нека не се заблуждаваме“, казва германският канцлер Ангела Меркел. „Няма такова нещо като безкрайна гаранция“, допълва тя.
Затова Германия и много други европейски страни увеличават военните си бюджети. Плановете предшестваха Тръмп, а съгласно правилата на НАТО те трябваше да бъдат осъществени преди много време. Алиансът очаква всяка членка да заделя по 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Не е тайна обаче, че повечето не го правят. Дефицитът се е натрупал до 121 млрд. долара през миналата година на цени от 2010 г., сочат изчисления на Bloomberg, базирани на оценките на страните от НАТО......Прочети още
 
В Русия откриха уникален музей на бронираната техника
03.02.2017, 09:00
За 50 години стаята на бойната слава се превърна в най-големия в региона музеен комплекс. Това казва за „Прохоровско поле”, на територията на който на 27 януари беше открит музей за историята на бронетанковата техника неговият директор Наталия Овчарова.
Още през юли 2014 г. ветерани помолиха руския президент за създаването на музея. Председателят на надзорния съвет на музея и член на Съвета на федерацията от Белгородска област Николай Рижков казва, че за две години и половина работа над проекта неведнъж са го питали защо на Русия е нужен още един музей на бронетанковата техника. Според Рижков изобщо не са възниквали съмнения.
Музейният комплекс „Прохоровско поле” е създаден през 1995 г. Основен паметник в него е Звонница, издигнат недалеч от село Прохоровка в памет за голямото танково сражение от 12 юли 1943 г. През 2010 г. в Прохоровка е открит музейният комплекс „Третото бойно поле на Русия”. През май 2015 г. срещу музея е оборудван първият в Русия танкодрум с открит полигон и трибуни за зрителите.
„Питаха ни защо е нужен музей на Прохоровско поле. Има музей в Кубинка, има музей на военната техника на Поклонна гора, има в Архангелское край Москва, на Урал. Там са показани всичките танкове и самоходни оръдия. Ние обаче веднага казахме, че нашият музей ще бъде друг — ще покажем как са се раждали бронетанковите войски в нашата страна, какво са правили хората през годините на Великата отечествена война, когато милиони мъже облякоха шинелите, а вместо тях в заводите постъпиха жените. Нашата задача е да покажем как е станало всичко, за да предадем историята на следващите поколения”, казва Рижков.
Съмнение в подкрепата на проекта няма и Руската обществено-историческа общност. Според научния директор на обединението Михаил Мягков, Прохоровската земя е заслужила правото да се смята не само родина на героичните воини, но и място, където музеят ще напомня за великия подвиг на съветските войски, а експонатите му ще отразяват всички главни моменти на танкостроенето.
Действително съм поразен, че Прохоровка е дала петнайсет Герои на Съветския съюз, четирима пълни кавалери на орден „Слава”. В такова малко селце са се родили толкова много герои! Смятам, че неслучайно именно тук става окончателният прелом във войната — казва Михаил Мягков. — За времето на войната ние произведохме 100 хиляди танка. Германия, за която работеше цяла Европа, произведе едва 53 хиляди. В най-тежка ситуация нашите инженери се трудиха, за да дадат най-добрата техника, с която нашите воини се сражаваха и тук, край Прохоровка и победиха врага.”
Главната задача на изпълнителите на проекта е да представят историята на танкостроенето от първите колесници и тарани, създадени още преди новата ера, до съвременните танкове. В музея историята е пресъздадена в четири зали — от Средновековието до наши дни. Главен експонат в първата зала е танкът на Леонардо да Винчи, който се смята за прототип на съвременните танкове.
„На подиума на обектите има специални маркери на руски и на английски език, а до тях са разположени аудиогидове. Щом посетителят пристъпи към експозицията, е достатъчно да натисне аудиогида и автоматично се включва разказ, съответстващ на темата”, казва главният художник по интериора и композицията Юлия Алюшина. Художничката подчертава, че музеят е уникален с това, че на проектантите са доверили да създадат не само експозицията, но и обкръжаващото пространство, което е позволило експонатите да се впишат максимално органично в привичния им интериор. Тя допълва: „Когато ми предложиха да проектирам музея, се опитах да намеря аналози в света, да видя какво интересно има. Не намерих нищо. Тоест, почти всички военни музеи, в които е представена военна техника, са само експонати с таблички.”
„Винаги е интересно да видиш какво е скрито под бронята на военната техника. Тук нагледно се вижда какво има вътре — къде е седял механик-водачът, как действа устройството за движение на купола, от какво се състои оръдието”, разказва директорът на музейния комплекс Наталия Овчарова. Според нея всеки елемент поотделно може да се види с помощта на управляема проекция. За това е достатъчно да се избере конкретен детайл на екрана, а системата автоматично я осветява направо на макета.
В Съветския съюз бронирана техника и нейни елементи са произвеждали 26 завода. С пълен цикъл са били само четири — Харковският, два ленинградски и завод „Серго Орджоникидзе” в Москва. Най-голямата зала на новия музей позволява да се потопиш в атмосферата на производството. Тук не само може да се види експозиция, създадена на основата на една от най-великите фотографии от военно време — 12-годишно момче на работа зад струга, но посетителят може да докосне оборудване от онова време. Запазените стругове в новия музей са предоставени от Съюза на машиностроителите от Белгородска област.
Наталия Овчарова каза още: „Пренос за този музей имат Съюзът на машиностроителите от Белгородска област, „Уралмаш”, „Завод №9″ от Екатеринбург, воински части от Кушчевска до Омск. Министерството на отбраната предостави 116 наименования на предмети, от които 27 единици бойна техника. Така че музеят е наистина народен.”
В експозицията има и макет на завода за производство на бронетанкова техника „Уралмаш” от 40-​те години на миналия век, представен в мащаб 1:50. Той е напълно разработен от Николай Рижков. Той е отдал 25 години на този завод, като от 1950 г. е преминал през всички стълбички на производствената кариера от майстор на смяна до главен инженер, оглавил завода през 1970 г.
Художниците имат достатъчно място за творчество. Сега се доработват не само сайтът на музея, но и звуковите ефекти, които помагат на посетителите да се потопят в атмосферата на танкостроенето. А за най-младите гости от тази година е планирано да бъдат установени стимулатори на военните професии. Именно съвременните технологии ще позволят музеят да стане максимално интересен за младото поколение, смятат авторите на проекта. - (видео)
 

 
Иран е тествал и крилата ракета с възможност за пренасяне на ядрени бойни глави?
02.02.2017, 23:04
След като в неделя тества балистична ракета, Иран направи нов тест, този път с крилата ракета, наречена „Сумар“, която е в състояние да пренася ядрени бойни глави, съобщава германският в. Die Welt, като се позовава на неназовани източници от разузнаването.
Засега няма коментар от разузнавателната агенция на Германия.
Според вестника крилатата ракета е била построена в Иран и е успяла да прелети около 600 км. Смята се, че ракетата е способна да пренася ядрени бойни глави, като може да има обхват от 2 хил. до 3 хил. км, посочва изданието, като се позовава на данни на разузнаването.
Крилатите ракети са по-трудни за противодействие от балистичните, тъй като летят на по-ниска височина и може да избегнат радарите, като объркат противоракетната отбрана.
Крилатите ракети освен това не се споменават в никакви резолюции на ООН, които обаче забраняват тестовете на балистични ракети, способни да носят ядрени оръжия.
Международните санкции на Техеран бяха отменени през януари миналата година при ядрена сделка с посредничеството на Великобритания, Франция, Германия, Китай, Русия и САЩ. В замяна Техеран се съгласи да ограничи ядрената си програма.
САЩ обаче запазиха ограниченията, а заради новите тестове президентът на страната Доналд Тръмп заговори за затягане на мерките срещу ислямската република, както и че поставя страната „под наблюдение“.
Засега Иран не поддава на заплахите на САЩ и дава заявка, че ще продължи с тестовете на ракетите, посочва CNN.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Турция влага половин милиард долара за защита на танковете си
02.02.2017, 21:30
Анкара обяви конкурс за модернизиране на свои 200 танка на стойност 500 млн долара. Причината е натръшканите десетки бронирани машини край сирийския град Ал Баб, включително Leopard 2A4 от 2-ра бронирана бригада.
Трябва да бъдат модернизирани изключително машини американско и германско производство: 40 американски М60А3, 120 броя М60Т и 40 германски Leopard 2A4, съобщи Defense News.
Освен че ще бъде усилена традиционното брониране, модернизацията ще засегне защитата от противотанково оръжие – поставяне на комплекси за активна защита.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Военното ведомство на Чехия е поръчало 20 колесни бронемашини Pandur II
02.02.2017, 21:14
Чешкото министерство на отбраната на 30 януари е подписало контракт с компанията „Tatra Defence Vehicle“ за доставката на 20 колесни (8х8) бронемашини Steyr Pandur II в две специализирани версии.
Стойността на сделката е около $ 82 млн (2,07 млрд. чешки крони).
Съобщава се, че компанията "Tatra Defence Vehicle" е получила експлозивни права за сглобяване и маркетингови предвижване на БМ от този тип от компанията  "General Dynamics European Land Systems" през 2015 година.
В момента в състава на чешката армия се намират 107 „Пандура“.
От 20-те поръчани машини 4 ще бъдат щабни, а останалите свързочни.
Новите бронемашини ще имат допълнителна защита, по-съвременни бордови и IT-системи. - Още за Pandur II
 
Столтенберг: НАТО помага на Западните Балкани да устоят на руското влияние
02.02.2017, 19:14
НАТО помага на правителствата в Западните Балкани да изградят разузнавателни и отбранителни структури, които да устояват на чуждестранното и по-специално на руското политическо влияние, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг по време на посещение в Сараево.
Столтенберг каза, цитиран от Ройтерс, че алиансът е осведомен за нарастващото руско влияние на Балканите и намесата на Русия в политическите процеси в Черна гора.
"Ние следим това много внимателно, работим с партньорите, включително с Черна гора, за да им помогнем да засилят разузнавателните си капацитети и отбранителните си институции", каза Столтенберг в отговор на журналистически въпрос.
Очаква се Черна гора да се присъедини към НАТО тази година - стъпка, на която Русия категорично се противопоставя. Миналата година черногорските власти обвиниха група сръбски и руски националисти, че са планирали преврат в деня на парламентарните избори на 16 октомври, който да докара на власт опозиционни сили, които са против членството в НАТО. Руското правителство отхвърли участието си в подобен заговор.
"Най-добрият начин да се увеличи устойчивостта срещу всякакъв вид чуждо влияние е институциите на отделните западнобалкански страни да са силни, модернизирани и реформирани", каза Столтенберг.
Той насърчи лидерите на трите основни етнически общности в Босна и Херцеговина да постигнат компромис за бъдещето на страната и нейния път към членство в НАТО и Европейския съюз.
Босна и Херцеговина постигна известен напредък в изпълнението на условията за членство в НАТО, но босненските сърби протакат изпълнението на останалите условия, посочва Ройтерс.
Столтенберг каза, че НАТО няма да кара насила която и да е страна да се присъедини към алианса, и отхвърли обвиненията, че НАТО ще се намеси в случай на политическа нестабилност в Босна и Херцеговина.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Графика на деня: Колко са похарчили САЩ за военната си кампания срещу ИДИЛ?
02.02.2017, 19:02
Откакто военновъздушната кампания срещу ИДИЛ започна през август 2014 г., САЩ са похарчили малко под 11 млрд. долара за финансирането ѝ, разказва Statista.
Според последните данни на Пентагона сметката за кампанията възлиза на 10,99 млрд. долара към 31 декември 2016 г. На дневна база разходите за операциите срещу терористичната групировка възлизат средно на 12,5 млн. долара.
От 2014 г. насам разходите за военновъздушни операции са достигнали 4,4 млрд. долара, а мунициите срещу целите на ИДИЛ са за 2,4 млрд. долара.
Към 27 януари тази година самолетите на САЩ и коалицията са осъществили 136 067 излитания, за да нанасят въздушни удари срещу различни обекти на терористичната организация. 17 734 удара са били нанесени до средата на миналата седмица, като малко под 11 хил. са били в Ирак, а близо 7 хил – в Сирия.
За 31 900 цели е било съобщено, че са били частично или напълно разрушени към края на септември миналата година.
Официален представител заяви пред CNN в началото на декември, че се смята, че около 50 хил. бойци на ИДИЛ са били убити от началото на военните операции през 2014 г.
Източник: http://www.investor.bg/
 
2 февруари: 43 г. от първия полет на изтребителя F-16
02.02.2017, 16:24
На 2 февруари 1974 г. извършва първия си полет американският многоцелеви изтребител Ф-16 Fighting Falcon (Боен сокол) за завоюване на въздушно превъзходство. Произведен е от Дженерал Дайнамикс и влиза в експлоатация на 17 август 1978 г.
В началото на 1970-те години ВВС на САЩ обявяват конкурс за нов реактивен изтребител (LWPF – Light Weight Fighter Program), който да допълни бойните възможности на тежкия F-15 Eagle.
Първият изпитателен полет на прототипа Модел GD401, обозначен от ВВС на САЩ като YF-16, е осъществен инцидентно на 20 януари 1974 г. При пробно засилване по пистата прототипът неочаквано се оказва във въздуха и на изпитателя Фил Арчър не му остава друго освен да изпълни полет по кръга над летището и след 6 непредвидени минути полет да се приземи благополучно.
Първият „официален” полет обаче става на 2 февруари...........Прочети още
 
Навършиха се 74 г от Паметната Победа на Червената армия при Сталинград
02.02.2017, 16:18
Днес Русия чества 74-годишнина от победата в Сталинградската битка, продължила от юли 1942 до февруари 1943 година и преломила хода на войната на СССР против нацистка Германия. - (видео)
По този повод, преди 74 години английският премиер Уистън Чърчил възкликва с облекчение: ”Бог се смили над нас. Англия е спасена!”.
Английският крал Джордж VI награждава смелите защитници на града със символичен меч, а Томас Ман ще каже: “Отбраната при Сталинград е подвиг, за който историята винаги ще си спомня с благоговение!” 
 
Американски изтребител откри огън по своите
02.02.2017, 15:38

Американски изтребител по време на ученията по погрешка откри огън по своите, съобщава ABC News.
Извънредното произшествие се случило на 31 януари в 19:30 (местно време) на военен полигон в южната част на щата Ню Мексико. Американският изтребител F-16 по време на ученията по погрешка е изстрелял ракета „въздух-земя“ по своите.

Според агенция АР, загинал е граждански служител от база Холоман. Той е починал в болница. Ранен е и военен, който след оказаната медицинска помощ е изписан за домашно лечение. Започнало е разследване на инцидента.

 
Индия недоволна от високите според нея цени на фрегатите пр. 11356
02.02.2017, 14:20
На преговорите между Индия и Русия за строителството на нови 4 фрегати тип Talwar (руски проект 11356) възникна спор за цената им. Индия подписа през есента на 2016 г. рамково споразумение за 4 фрегати от този тип, като две ще са построените за ВМФ на Русия фрегати пр. 11356, за които Украйна отказа да достави газотурбинни агрегати, и други две трябва да бъдат построени в Индия.
Според сведенията на Jane's, за двете вече построени фрегати, «Адмирал Истомин» и «Адмирал Бутаков», Русия иска сумата от 990 милиона долара. Киев е готов да продаде на Индия нужните за целта турбини.
За двете фрегати, които трябва да бъдат построени в Индия, тя смята че Русия й е предложила завишени цени. Сумата е 800 милиона долара плюс още 51 милиона долара за техническата документация. Към това трябва да се прибавят разходите за покупката на турбините от Украйна, консултациите на руските инженери и разходите на индийската корабостроителница. Предполага се че ще се използва технологичният задел за шестата фрегата поръчана от руския ВМФ - "Адмирал Корнилов", чийто строеж бе спрян заради липсата на турбини от Украйна.
Официални представители на Индия, предполагат че завишените, според тях, цени са заради желанието на Русия да построи и втората двойка фрегати в завод "Янтар" в Калининград.
Според изявление на руския зам.-министър на отбраната Юрий Борисов, договорът за 6-те фрегати пр. 11356 поръчани от руския ВМФ през 2010-20111 е бил на стойнсот по 13 милиарда рубли на кораб.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Русия ще достави 10 самолета Су-35 на Китай през 2017 г.
02.02.2017, 12:26
Втората партида от 10 изтребителя Су-35 ще бъде доставена на Китай през тази година, а останалите 10 самолета през 2018 г., съобщи източник в областта на военно-техническото сътрудничество с чужди държави, цитиран от ТАСС в четвъртък (2 февруари).
"Първите четири самолета са доставени в края на миналата година, а втората партида от 10 самолета ще бъде доставена на клиента тази година", каза източникът, цитиран от агенцията.
Федералната служба за военно-техническото сътрудничество е отказала коментар по доклада.
През ноември 2016 г. заместник-директорът на Федералната служба за военно-техническото сътрудничество Владимир Дрожов заяви, че Русия е започнала изпълнение на задълженията си по договора с Китай за доставка на изтребителите.
Русия и Китай подписаха договор през ноември 2015 г. за доставка на 24 изтребителя Су-35. Тригодишната сделка за доставки на самолети, наземна техника и резервни двигатели се оценява на $2 млрд.
Су-35 е многомерен високо-маневрен изтребител от 4 ++ поколение. Той остава най-добрият руски въздушен боец в експлоатация днес. Неговите технически характеристики позволяват на самолета да избягва ракети или да се сражава в тесни граници. Най-новите версии на самолета са оборудвани с модерни активни заглушителни станции, което го прави труден за засичане. - Още за Су-35
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Stratfor обясни защо на Украйна й е нужна ескалация на конфликта в Донбас
02.02.2017, 09:33
Една от най-авторитетните американски аналитични компании, събиращи и анализиращи информацията за събитията по света като след това изготвя икономически и геополитически прогнози, е Stratfor. Тя се опита да изясни на кого и защо е нужна ескалацията на бойните действия в Донбас
"При положение, че геополитическите ветрове променят своето направление, на Киев му се налага да предприема повече действия, за да се приспособи към новата ситуация".
След телефонния разговор на Тръмп с Путин на 28 януари, в който САЩ и Русия се договориха за началото на диалог по най-важните и наболяли въпроси, Порошенко започна да убеждава европейските си съюзници, отправяйки се в дипломатически тур из Европа.
"Още повече, че Европа е раздирана от своите си противоречия и едва ли я вълнуват в такава степен проблемите на Украйна. Киев се опитва да представи ескалацията на конфликта в Донбас като инструмент за предизвикване на антируски настроения.
Всичко това едва ли ще промени желанието на Тръмп да се сближи с Русия, но ситуацията в Донбас може да го направи неустойчиво", изказват се аналитиците.
"Приоритет на Тръмп се явява съкращаването на стратегическото въоръжение, а освен това американският президент смята темата за санкциите към Русия за преждевременна, но важна за обсъждане.
Тази позиция на Тръмп от своя страна предизвика объркване и колебание в европейското обединение. Още повече, че Тръмп постави под съмнение политиката на НАТО по отношение на пограничните държави - Балтийските страни, Украйна и т.н."
"За Украйна това е много сложна ситуация. Конфликтът в Донбас може да бъде и начинът, чрез който да се привлече вниманието на европейските съюзници и да бъдат организирани срещу Русия", разкриват от Stratfor мотивите на киевската политика.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Продължава кампанията за възстановяване на паметника на шести артилерийски полк в Сливен
02.02.2017, 09:17
Събраната сума за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен вече е 12 099.45 лева. Това показа справка на банковата сметка към 1 февруари. Средствата са дарени в рамките на кампанията за спасяване на паметника, която Община Сливен и Инициативен комитет започнаха през миналата година. В нея се включиха десетки жители и гости на града, сред които много ученици. За увеличаване на събраната сума допринесоха възпитаници и преподаватели от Профилирана хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов" в Сливен, които дариха 370 лева след организирано от тях благотворително коледно шоу.
Благотворителните инициативите продължават. Предстоят две театрални постановки, които даровити ученици от сливенски гимназии подготвят.
Дарителската сметка на Община Сливен, в която всеки може да дари средства, е: IBAN: BG73FINV91508416216422, BIC: FINVBGSF, Код: 445100, Титуляр: Община Сливен
 

 
НАТО похвали България!
01.02.2017, 22:25
Изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов се срещна с командира на Военноморското командване на НАТО вицеадмирал Клайв Джонстън.
Англичанинът е командващ на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) в Нортууд, Великобритания и съветник по военноморските въпроси на Алианса. „Изразихме общото мнение, че критерият за успех и ефективност на Военноморското командване на НАТО е степента на сигурност и удовлетвореност на страните-членки.
България като съюзник участва във формиране на политики, директиви и указания на Алианса във военноморската област, които отговарят на нашия национален интерес“, заяви Ефтимов. Той посочи, че визитата на вицеадмирал Джонстън е дала възможност да се обсъдят въпросите на регионалната сигурност в района и прилежащите зони.Посещението на командващия на MARCOM в България е ясен пример за солидарността на съюзниците в преодоляването на предизвикателствата, пред които е изправен Алиансът.
Подчертана е била и единната решимост за определяне на непосредствени мерки и на насоки за действие в дългосрочен план, както и за утвърждаването на НАТО като гарант за сигурност и източник на стабилност в региона на Черно море. Като важен елемент в регионален план е посочено взаимодействието на България с другите страни-членки и със страните-партньори. Акцент беше поставен върху съществената роля на участието в съвместни мероприятия за поддържането на предвидима среда за сигурност.
В тази връзка бяха обсъдени възможностите за разширяване на взаимодействието на българските Военноморски сили с постоянните военноморски групи на НАТО, както и за засилване на съвместната подготовка с цел повишаване на оперативната съвместимост. Дискутирани бяха и въпроси, свързани с параметрите на адаптираното предно присъствие на Алианса в региона.
„НАТО винаги е бил отбранителен съюз, който подкрепя съюзниците и като такива нашите държави са си дали дума да се защитават една друга, да защитават суверенитета на всяка една страна-членка. За мен лично Военноморските сили на България са от изключителна, фундаментална важност“, заяви командирът на Военноморското командване на НАТО.
„България оказва изключително съдействие и поддръжка на постоянните военноморски групи, като предоставя кораби, персонал и съдействие във всички области на нашата дейност“, добави вицеадмирал Клайв Джонстън и благодари на страната ни за подкрепата в операцията „Sea Guardian“, която по думите му ще придобива все по-сериозно значение.
 
В Средиземно море навлезе ударна авионосна група на ВМС на САЩ
01.02.2017, 21:12
Ударна авионосна група на американските ВМС начело със самолетоносача George H.W. Bush (CVN-77) (GHWBCSG) на 29 януари пристигна в зоната за отговорност в Средиземно море, съобщават днес пресслужбата на 6-ти флот.
От там уточняват, че присъствието на авионосната ударна група демонстрира способностите на ВМС на САЩ на основата на постоянна ротация на силите с предно базиране да осигурят поддръжка на операции за осигуряване на морската безопасност в зоните за отговорност на 5-ти и 6-ти флот на САЩ.
Отбелязва се, че авионосната група е напуснала базата в Норфолк, щат Вирджиния, на 21 януари т.г. Освен флагмана самолетоносача George H.W. Bush в състава й влизат ракетните крайцери Philippine Sea (CG 58) и Hue City (CG 66) клас Ticonderoga, а също и ракетните есминци Laboon (DDG 58) и Truxtun (DDG 103) клас Arleigh Burke.
 
Изпитанията на новия британски самолетоносач Queen Elizabet са отложени за лятото на 2017 г.
01.02.2017, 19:35
Новият британски самолетоносач HMS Queen Elizabet (R08) ще излезе на ходови изпитания през лятото, вместо както бе запланувано през пролетта, на 2017 г.
Отлагането на изпитанията бе потвърдено от заместник-министъра на отбраната по придобиването на въоръжение и техника Хариет Болдуин. Обяснението за отлагането са корекции в програмата за изпитанията.
В началото на юли 2014 г. кралица Елизавета II тържествено кръсти новият британски самолетоносач, който носи името на кралица Елизабет Първа Тюдор, управлявала Англия от 1558 до 1603 г.
Queen Elizabet е най-големят кораб някога приеман на въоръжение в британски флот. Дължината му е 280 м., широчината е 70 м., а екипажът заедно с персонала на авиационно крило е 1600 човека.
Това е 11-ят кораб с това име в британския флот, като само 2 от тях са загубени в сражения - един е бил изгорен от холандския флот по време на англо-холандските войни, а втория е пленен от френския флот. Всички останали успешно завършват срока на службата си и са предадени за утилизация. - Още за R08
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Китай проведе изпитания на балистична ракета с 10 бойни блока
01.02.2017, 19:16
Китай е провел изпитания на междуконтинентална балистична ракета (МБР) DF-5C с 10 бойни блока. За това, по данни на източници в Пентагона, съобщи известният американски наблюдател Бил Херц с пост на сайта на The Washington Free Beacon.
Пускът на ракетата и бил осъществен от изпитателния център Тайюань в провинция Шанси в посока на един от полигоните в северозападната част на страната. Както е отбелязал Херц, изпитанията с инертни бойни блокове с индивидуално насочване се контролират строго от разузнавателните служби на САЩ.
По мнението на експерти изпитаните бойни блокове на ракетата DF-5C ще позволи на Китай в близко бъдеще да увеличи потенциалът на ядрените си сили. Към настоящия момент ракетните войски на КНР разполагат с 20 модификации на междуконтиненталните балистични ракети DF-5А и В. Това са течногоривни МБР с обсег от 12 000 километра. Ракетите DF-5A са снабдени с моноблочна бойна част с мощност 4-5 мегатона, DF-5B носят от 3 до 8 разсейващите бойни блока с мощност до 1 мегатон. Стартовата маса на DF-5 е над 180 тона.
Към недостатъците на тази ракета спада дългото време за зареждане на течното гориво и дълга предстартова подготовка - 1,5-2 часа.
Според някои експерти, на базата на МБР DF-5 Китай може да се опита да създаде ампулизирана течногоривна ракета, носеща бойно дежурство в постоянна готовност за пуск, подобно на съветските МБР от моделните семейства РС-20, УР-100 и други. - Още китайски ракети
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Руски противолодъчен самолет Ил-38Н бе кръстен на Виктор Потапов
01.02.2017, 16:30
Един от модернизираните противолодъчни самолети Ил-38Н "Новелла" бе кръстен в чест на генерал-полковник Виктор Потапов, командващ авиацията на ВМФ от 1988 до 1994 г. Тържествената церемония се състоя на 31 януари на летище "Громов" в Жуковск, съобщи "Российская газета". - (видео)
Името на самолета, наричан в НАТО "убиецът на подводници", не е избрано случайно. Именно Виктор Потапов през 1967-1971 г. е командир на първия оборудван с Ил-38 специален противолодъчен полк на Северния флот и фактически под негово ръководство се извършва въвеждането на самолетите Ил-38 в бойния състав на морската авиация.
Самолетът Ил-38Н е усъвършенстван вариант на експортния модел Ил-38SD (Sea Dragon - "Морски дракон"), доставен на Индия. Оборудван е със съвременна прицелна система "Новелла-П-38", която засича и унищожава самолети и вертолети на разстояние до 90 км, а надводни цели – до 320 км. Системата може да проследи едновременно 32 цели, както над, така и под вода. Отделно Ил-38Н може да изпълнява функциите на патрулен самолет за нуждите на радиолектронното разузнаване.
"Убиецът на подводници" е въоръжен с крилати ракети, противолодъчни торпеда и дълбинни бомби. Самолетът може да пренася товари до пет тона.
До 2020 г. ВМФ на Русия планира да модернизира 28 самолета Ил-38.
 
„Морски щит 17“ започва днес в Черно море
01.02.2017, 15:52
В Черно море днес започват международните бойни учения „Морски щит 17“. Общо 2800 войници от Румъния, България, Канада, Гърция, Испания, САЩ, Турция и Украйна ще участват в тях според официално заявление на румънския флот. Те ще „прилагат стандартите на НАТО срещу въздушни, подводни и земни заплахи в Черно море на площ от 80 хил. кв. км“, предаде Romania-Insider, цитиран от "Фокус".
„В учението ще участват разрушител, четири фрегати, подводница и шест самолета от международните партньори, както и 11 съда и четири самолета от Румъния“, пише в официалното заявление на румънския флот.
„Организирането и провеждането на „Морски щит 17“ показва, че тренировъчната система в румънските ВМС отговарят на стандартите на НАТО и че румънските войници са готови всеки момент да изпълнят мисията си“, пише още там.
България ще участва на ученията с фрегатата „Смели“.
 
Най-новата руска корвета «Совершенный» излезе на изпитания
01.02.2017, 14:42
На 30 януари 2017 г. най-новата руска корвета проект 20380 «Совершенный» 333, построена в Амурския корабостроителен завод за нуждите на Тихоокеанския флот (ТОФ) на Русия излезе в морето на заводски ходови изпитания.
В техният ход ще бъде проверена работата на силовата установка, рулевото устройство, спомагателните механизми, комуникационни средства, а също така и системите за откриването на цели и навигацията, котвената система. Ще бъдат проведени и скоростни, маневрени и вибрационни изпитания на новата корвета.
Стражевият кораб на близката морска зона (корвета) проект 20380 може да води борба с надводни кораби и подводници на противника, както и да оказва огнева поддръжка в хода на морски десантни операции. В състава на ВМФ на Русия в настоящия момент има в експлоатация 4 корвети проект 20380: «Стерегущий» 530 (приета на въоръжение през 2008 г.), «Сообразительный» 531 (2011 г.), «Бойкий» 532 (2013 г.), «Стойкий» 545 (2014 г.). Всички те са построени в корабостроителницата „Северная верфь“ в Санкт Петербург. През май 2015 г. на вода бе спусната и корветата «Совершенный».
Към настоящия момент в различни степени на строителство се намират още 8 кораба от този проект:
- 5 кораба строящи се по оригиналния проект 20380,
- 2 кораба строящи се по усъвършенствания проект 20385,
- заложена през есента на 2016 г. е лидерната корвета от проект 20386, при която има изменение на корпуса и надстройката, както и нов комплект радиоелектронно въоръжение.
Според плановете руският ВМФ трябва да получи 30 кораба от този тип.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Първият вертолет Ка-52 за Египет започна изпитания
01.02.2017, 14:22
Започнаха изпитанията на първия вертолет Ка-52, предназначен за Египет.
През 2017 г. производството на този тип вертолети ще бъде увеличено над 2 пъти във връзка с началото на работата по договори за експорт. Първата опитна машина за Египет вече е сглобена и успешно преминава летателните изпитания.
Договорът за доставка на вертолети Ка-52 в Египет бе подписан през есента на 2015 г. По сведения публикувани през декември 2015 г. става въпрос за партида от 46 вертолета. Данните са от корпоративното издание на холдинга «Вертолеты России».
Има слухове, че Египет е поръчал или ще поръча няколко машини от морския вариант Ка-52К, с които да оборудва двата вертолетоносача закупени от Франция (бившите руски "Севастопол" и "Владивосток", непредадени от Франция заради кризата в Украйна).
Стандартният комплект на авиогрупировката планирана за вертолетоносачите във варианта за руския ВМФ бе по 8 вертолета на кораб. Самият кораб може да носи 16 вертолета. Плановете за вертолети Ка-52М за руския ВМФ бяха за общо 32 такива машини.
Заводът «Прогресс» в Арсеньев (влиза в състава на холдинга «Вертолетов России») от 2012 г. реализира мащабен договор с МО на Русия на стойност 120 милиарда рубли. По него трябва да бъдат построени и доставени 146 вертолета Ка-52. - Още за Ка-52
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Германия отхвърля искане на Турция за достъп до снимки, събрани от "Торнадо"
01.02.2017, 12:59
Германия изключи да даде на Турция свободен достъп до аероснимки, събрани от изтребители "Торнадо", опериращи от военновъздушната база "Инджирлик" в южната част на Турция като част от по-широката борба срещу терористичната групировка ДАЕШ "Ислямска държава". Това обявиха от германското военно министерство, цитирани от "Ройтерс".
Германските депутати, притеснени, че Турция може да използва въздушните снимки с висока резолюция във военната си кампания срещу стремящите се към автономия кюрди, въведоха строги ограничения за това как германските сили могат да споделят данните, които събират.
Говорителят на германското военно министерство е отказал да коментира информация на сп. "Шпигел", което цитира германска дипломатическа телеграма, в която се изтъквало, че Турция била свързала одобрението си за германски инвестиции в жилища във военновъздушната база в Инджирлик с получаване на достъп до изображенията.
Проблемът, който възниква няколко дни преди посещението на канцлера Ангела Меркел в Турция, при което трябва да се срещне с турския президент Реджеп Ердоган, може да предизвика допълнително обтягане на вече влошените отношения между двете съюзнички в НАТО.
Дипломатическата грама определя натиска на Турция да обвърже въпроса с изображенията с германските планове за изграждане на нови жилища във военната база като "изнудване", се твърди в публикацията на "Шпигел", в която се допълва, че двама високопоставени турски официални лица, висш турски офицер и политическия съветник на Ердоган Бо Арслан лично са настояли за гореизложеното.
Говорителят на германските военни посочил, че германските военновъздушни сили извършват своите разузнавателни мисии в строго съответствие с дадения им от Бундестага мандат и предоставят изображенията "само и единствено на коалицията срещу "Ислямска държава".
Източник: https://news.bg/
 
Какви са предимствата и недостатъците на новия МиГ-35 пред конкуренцията
01.02.2017, 12:39
В Подмосковието пристъпиха към изпитанията на новия изтребител МиГ-35, поколение "4++", съобщи началникът на Обединената авиостроителна корпорация (АОК) Юрий Слюсар по време на доклада си пред президента на РФ Владимир Путин.
Самолетът ще бъде едно прекрасно допълнение по време на наземни операции и за съпровождане на бомбардировачи. В това число, на последните модели на КБ "Сухой" – бомбардировача Су-34, който се използва активно от Русия във войната с "Ислямска държава" в Сирия.
Специалистите оценяват позитивно и перспективите за износ на новия МиГ. Според тях машините ще представляват интерес, на първо място, за страните от Близкия Изток.
Какво всъщност е новият МиГ-35?
Самолетът, фактически, представлява коренна модернизация на изтребителя МиГ-29.
"По същество МиГ-35 може да използва целия спектър от съществуващи и перспективни оръжия, включително и лазерно. А самата машина е проектирана така, че да води бой в условията на повишена интензивност – под натиска не само на изтребителите, но и на средствата за противовъздушна отбрана на противника", каза за "Руски дневник" ръководителят на международната лаборатория "Механика и енергийни системи" при Университета по информационни технологии Павел Булат.
Всичко това е постигнато благодарение на новия комплекс бордово оборудване, оптико-локационната станция, а също така, в пъти намалената радиолокационна следа.
С един боен полет МиГ-35 може да издигне до 6,5 тона боеприпаси. А благодарение на новите разработки машината може да прихваща от 10 до 30 въздушни цели и да атакува едновременно до 6 от тях. При това, в радиус от 130 км за самолета няма значение, това въздушни или наземни цели са.
Сравнение с "европейците" и "американците"
Цената на новия МиГ се колебае около 1 милиард рубли ($16,8 милиона). И експертите, до които "Руски дневник" се допита, определят това като едно от основните предимства на новия самолет пред конкуренцията – френският Rafale струва два пъти по-скъпо.
"Самолетът отчасти повтаря концепцията на американския изтребител-бомбардировач F-18, основният самолет на ВМФ на САЩ. Всеки от тях притежава феноменална аеродинамика и маневреност. Но на двигателя на МиГ-35 не му достига съвсем малко тяга, за да бие по този показател "европейците" в лицето на Rafale и Eurofighter Typhoon", отбелязва Булат.
Експертът е на мнение, че руската машина ще може да мери сили във въздуха дори с американски изтребител от пето поколение.
"В сражение с F-35 Lightning II, гигантски хипопотам с маневреност на щурмовик, всички козове са на страната на МиГ-35. Но с F-22 Raptor това няма как да се случи – МиГ-ът може да постигне победа само в съотношение три към едно", подчертава Булат.
Експортен потенциал
Новата машина е създавана с потенциал за износ. Особено за страните, които активно използват леките изтребители от четвърто поколение МиГ-29. Такова мнение изказа в интервю за "Руски дневник" главният редактор на списание "Арсенал Отечества" Виктор Мураховски.
"На първо място, към тях ще проявят интерес страните от Близкия Изток. Освен това, можем да предложим тази машина на Индия – през 2011 г. вече бяха водени преговори за доставки на МиГ-35 за Делхи. Но тогава ние загубихме договор за $10 милиарда, като отстъпихме на французите с техния Rafale", отбелязва руският експерт.
Вътрешният потенциал на МиГ-35
"МиГ-35 трябва напълно да замени МиГ-29 в руската армия. Съгласно моите оценки, в изтребително-бомбардировъчните части трябва да постъпят от порядъка на 80-100 броя МиГ-35. А в изтребителните – от 120 до 150 броя", казва Павел Булат.
Но не всички експерти споделят оптимизма относно новия самолет. Полковникът от запаса и военен експерт на ТАСС Виктор Литовкин е на мнение, че конструкторите на МиГ-35 са закъснели със създаването му с няколко години.
"Аз смятам, че целият този PR около МиГ-а и доклада пред президента се направи, за да може Русия да покаже на света, че фирма РСК "МиГ" е още жива и не е загубила вътрешната конкуренция с КБ "Сухой". Трябваше на хората да се покаже, че заводът в Луховици в Подмосковието не е умрял и в момента той има множество поръчки за техника", каза за "Руски дневник" военният наблюдател.
Той се отнася скептично и към идеята за превъоръжаване на леката изтребителна авиация на Русия с МиГ-35.
"РСК "МиГ" притежава малък завод в Подмосковието, за него подобна задача е непосилна за самостоятелно изпълнение. За да се вдъхне живот  на това предприятие, в него трябва да се направят значителни инвестиции, както от страна на държавата, така и от чуждестранни клиенти", отбелязва анализаторът. - Още за МиГ-35
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Началникът на отбраната приема 68-а бригада „Специални сили”
01.02.2017, 09:54

Днес в гр. Пловдив ще се проведе тържествена церемония по обособяването на 68-а бригада „Специални сили” с командир бригаден генерал Явор Матеев (на снимката) като отделна основна част от Българската армия, непосредствено подчинена на началника на отбраната, съобщават от формированието.
На събитието ще присъстват заместник-министърът на отбраната бригаден генерал от резерва Стефан Петров, изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, командирът на командирите на Сухопътните войски и ВВС генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Цанко Стойков, представители на ръководството на Министерството на отбраната, командири на военни формирования от Българската армия, председателят на общинския съвет, представители на местната и държавна власт на гр. Пловдив, стопански ръководители и бивши командири и ветерани от Специалните сили.
С приетите от Народното събрание на Република България промени, публикувани в Държавен вестник от 09.12.2016 г. в Закона за отбраната и въоръжените сили, бригадата бе изведена като самостоятелен основен елемент на Българската армия, непосредствено подчинен на началника на отбраната и юридическо лице на бюджетна издръжка.
Тази значима стъпка в организационното развитие и изграждане на българските Специални сили ни доближава до утвърдените евроатлантически и световни стандарти по отношение на Сили за специални операции. Тя ще доведе до по-добро планиране, осигуряване, командване и управление, както и използване по предназначение на Силите за специални операции на Българската армия, повишаване на тяхната оперативна съвместимост и оперативни възможности.
Тържественият ритуал ще завърши с отслужен молебен за здраве на личния състав и успех и просперитет на Специалните сили от Пловдивския митрополит и свещеници от Пловдивската света митрополия. - (видео)
*********

Подготвен е проект на постановление на правителството, с което командирът на бригада „Специални сили” да бъде определен като второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на отбраната.
С изменението и допълнението на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, обнародван в ДВ бр.98/09.12.2016 г., се посочва в мотивите към проекта, бригада „Специални сили“ е юридическо лице на бюджетна издръжка, което отговаря за управлението и поддържането на предоставените му имоти, разходването на средствата за доставки, строителство и услуги в рамките на определения от министъра на отбраната лимит, освен ако не се извършва от министъра и съхраняването и разпореждането с излишните им или негодни движими вещи, с изключение на разпореждането с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия и продукти, свързани с отбраната, и изделия и технологии с двойна употреба и движими вещи с общо предназначение, определени с акт на министъра на отбраната, които преминават в управление на Министерството на отбраната.
Целта на нормативната промяна е определянето на командира на бригада „Специални сили“ като второстепенен разпоредител с бюджет. Това ще позволи на министъра на отбраната като първостепенен разпоредител с бюджет да упражнява контрол върху процесите по планирането, съставянето, изпълнението и отчитането на бюджета на бригадата.

********
Вчера пред бюст-паметника на Стефан Стамболов на площад „Централен” пред община Пловдив се проведе ритуал по отдаване на почести с полагане на венци по случай 163-та годишнина от рождението на бележития държавник и революционер. Строят на почетния караул от състава на формирование от Пловдивски гарнизон беше приет от началника на гарнизон Пловдив бригаден генерал Явор Матеев.
На тържеството присъстваха председателят на Общинския съвет госпожа Савина Петкова, заместник - областният управител господин Иван Андонов, Заместник - кметът господин Георги Маринов, кметове на райони, общински съветници, военно-патриотични съюзи, други представители на местната администрация, много граждани.
Венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на града, областния управител, председателя на Общинския съвет, началника на гарнизон Пловдив, районните кметове в гр. Пловдив, военно-патриотичните съюзи, обществени и политически организации, граждани.
Източник: http://www.otbrana.com/

 
Киев може да въведе военно положение в Донбас
01.02.2017, 09:38
Боевете между войските на Киев и сепаратистките бунтовници край контролирания от властите град Авдеевка в Източна Украйна може да тласнат в нова фаза войната в Донбас, прогнозира "Независимая газета" под заглавие "Украйна се готви за военно положение", пише БТА. Украинският президент Петро Порошенко свика вчера военния кабинет към Съвета за национална сигурност и отбрана, напомня вестникът. Междувременно Съветът за сигурност на ООН , сезиран от киевската дипломация, изрази тревога от опасната ескалация на ситуацията в региона и призова страните в конфликта да прекратят незабавно бойните действия. В Авдеевка, контролиран от властите, са останали близо 12 хил. души, включително 2500 деца. Жителите свързват сегашната криза с блокирането на железопътните превози през разграничителната линия между силите на Киев и сепаратистите. Организаторите на блокадата, започнала на 25 януари, се представят за бивши участници в антитерористичната операция на властите в Източна Украйна. Според тях войната в Донбас ще трае, докато е изгодна за хората, изградили бизнес схеми въз основа на днешната ситуация. Ситуацията е вече взривоопасна - битките край Авдеевка може да предизвикат мащабни бойни действия, предупреждава неназован военен експерт, цитиран в материала. Вчера Порошенко нареди да се планира за днес спешно заседание на контактната група за Украйна в Минск; никой експерт от Киев обаче не хранеше особени надежди, че това ще помогне, отбелязва изданието. "Русия за пореден път ще заяви, че не е свързана с тези събития и ще препоръча на Украйна да признае (сепаратистките, б. р.) Донецка и Луганска народни републики, да седне с тях на масата за преговори", коментира политолог, пожелал анонимност. Депутати от Върховната рада, подкрепили идеята за извънредно заседание на парламента във връзка със ситуацията, заявиха, че в Донбас трябва да бъде въведено военно положение. Някои приканиха Киев да се откаже от определението "антитерористична операция" и да заяви, че Украйна е станала обект на агресия отвън, добавя "Независимая газета". Изострянето на ситуацията около Източна Украйна, първото след смяната на властта в САЩ, взе десетки жертви през последните дни и се превръща в ново изпитание за Русия и Запада, отбелязва "Комерсант". Държавният департамент на САЩ отправи снощи призив "за незабавно трайно прекратяване на огъня и осигуряване на пълен безпрепятствен достъп за наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", за да се избегне по-голяма хуманитарна криза в региона. Специално заседание във връзка с положението край Авдеевка свика снощи постоянният съвет на ОССЕ. Европейските дипломати възлагат отговорността за ескалацията на конфликта и върху двете страни, но Москва смята, че събитията са резултат от нова провокация на Киев, пише "Комерсант". Вестникът цитира вчерашното изявление на руското външно министерство, в което се твърди "с крайно суров тон": "Вместо да полагат усилия за постигане на траен мир, украинските власти упорито се опитват да постигнат военно решение на конфликта". "Безспорно и Москва, и Париж, и Берлин трябва да засилят своето влияние и натиск, в случая върху Киев, за да го принудят да се реши все пак да изпълни точките, вписани в съответните документи", заяви вчера Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин. Александър Хуг, заместник-ръководител на наблюдателната мисия на ОССЕ в Украйна, ще организира днес патрулиране на Авдеевка и близкия град Ясиноватая, пише "Взгляд". По време на проверката Хуг и други наблюдатели ще направят оценка на сигурността в региона и влиянието на ситуацията върху живота на цивилното население, добавя електронното издание, като се позовава на РИА Новости. И "Московский комсомолец" пише, че според ОССЕ виновни за изострянето на ситуацията са и двете страни в конфликта и цитира оценка на Александър Хуг: "Документираме всички нарушения (. . .) и се убедихме, че основна причина за събитията за провокационни действия, извършвани и от двете страни (. . .) Сега е необходимо да се осигури достъп на ремонтни екипи за възстановяване на електромрежите, водоснабдяването и топлоснабдяването и да се предостави на наблюдатели от медиите безопасен достъп и от двете страни на линията на сблъсъка", заявява Хуг.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Ген. Шивиков: Номинираха ме за пост в НАТО и ми скалъпиха обвинение
01.02.2017, 09:30
Димитър Шивиков e генерал от запаса, роден на 18 август 1963 г. в Куртово Конаре, Пловдивска област. Завършил е немска езикова гимназия в Пазарджик и Военния университет „Васил Левски” във Велико Търново, както и редовния курс на обучение във Военна академия „Г.С. Раковски”.
Бил е зам.-командир на 68 бригада „Специални сили в Пловдив, заместник-началник на отдел „Специални сили“ в щаба по подготовката на Сухопътни войски, а от 2008 година до 31.10.2012 година е началник на отдела. На 1 ноември 2012 година е произведен в чин бригаден генерал и назначен за командир на 61-ва Стрямска бригада в Карлово. През декември 2004 г. поема командването на Четвърти български пехотен батальон в Ирак, а през 2010 г. е назначен за национален командир на 18-ти контингент в Афганистан. През 2015 г. Военно-окръжна прокуратура повдигна срещу бригаден генерал Димитър Шивиков две обвинения. В местните избори през 2015 г. той се кандидатира за независим кмет на Карлово. Владее английски, немски и турски.......Прочети още
 
Броят на жертвите сред афганистанските военнослужещи е нараснал с 35 % за година
01.02.2017, 09:06
Смъртността сред афганистанските сили за сигурност е скочила осезаемо миналата година, когато правителството в Кабул отслаби контрола в страната. Това се казва в официален доклад от САЩ, публикуван в сряда, предава AFP.
В периода между 1 януари и 12 ноември общо 6 785 афганистански войници или полицейски служители са били убити, а други 11 777 са били ранени. Спрямо данните за 2015 г. броят на смъртните случаи за миналата година бележи ръст от внушителните 35 %.
Агенцията припомня, че през 2015 г. жертви сред силите за сигурност станаха около пет хиляди души.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Украйна ще похарчи повече от $7,3 млн. за защита на границата си с Русия
01.02.2017, 08:57
През 2017 г. Украйна планира да похарчи 200 млн. гривни (повече от $7,3 млн.) за защита на границата си от Русия, съобщи Държавната гранична служба на Украйна във вторник (31 януари), цитирана от Газета.ру.
Украинската гранична служба каза, че на състоянието на границата с Русия "днес се отделя много внимание". В момента тя създава "нов интелектуален модел" интегрирана система за сигурност и охрана на границите, в която различни инженерни инструменти се допълват взаимно. Този модел включва и елементи на отбрана.
"Трябва да се отбележи, че изпълнението за действие по инженерно-техническата договореност за опазване на украинско-руската граница е заложено в държавния бюджет за 2017 г. и са отделени 200 млн. гривни", отбеляза граничната служба.
Оборудването се състои от повече от 270 км противотанкови ровове, повече от 47 км контролни ленти, повече от 83 км ограда, повече от 153 км пътища, както и четири мобилни бойни единици.
 
1.2.2003 г.: Защо се разби космическата совалка „Колумбия”?
01.02.2017, 00:10
На 1 февруари 2003 г. космическата совалка „Колумбия” при навлизането си в атмосферата за кацане след своята 28-ма мисия се разпада на части, които като дъжд се изсипват над 6 американски щата. Всичките седем членове на екипажа загиват. Разследващата комисия, ръководена от адмирала в оставка Харълд Джемън, излиза доклада си чак през август. Тя установява, че ключови служители на НАСА - от висшите инженери и експерти до самите ръководители на космическата агенция - са действали дълбоко погрешно през цялото време на полета и в първите седмици след катастрофата, когато дават официалните изявления. Разследващата комисия не посочва поименно виновните лица, като оставя тази деликатна задача на ръководството на НАСА. - (видео)
Докладът на комисията педантично регистрира станалите събития и погрешните действия на стартовия екип.
На видеото с висока резолюция, получено през нощта след изстрелването, е забелязано на 82-та секунда след старта как част от порестата изолация на горивния резервоар се откъртва, удря лявото крило на совалката и го пробива. Подобни инциденти са се случвали и преди, но нито един от тях не е застрашил живота на астронавтите............Прочети още
 
На този ден през 1851 година потъва първата подводница в света
01.02.2017, 00:05
На 1 февруари 1851 г. в залива на пристанището на Кил, Германия, е изпитана първата подводна лодка в света Le Plongeur-Marine (Морски гмурец), конструирана от 28-годишния подофицер от баварската артилерия Вилхелм Бауер. След като благополучно се потапя на 15 м. дълбочина и ляга на дъното, тя отказва да изплава.
Така изобретателят и двамата му доброволни помощници се оказват погребани. По това време в пристанището няма подемни кранове. Бауер си дава ясна сметка, че отварящият се навън люк може да бъде отворен едва след като проникващата вода между нитованите стоманени листове изравни налягането в подводница до околното на водата от 1,5 атмосфери.
Бауер обаче употребява много труд, за да убеди асистентите си да не се поддават на паника. Те успяват да се измъкнат и изплават едва след 7,5 часа по време на траурната церемония по повод смъртта им..........Прочети още
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}