Военна информация

Архив - от 19 до 30 септември
 

 
Викат Орешарски, Найденов и Адемов в Комисията за защита от дискриминация
30.09.2013, 23:25

Пламен ОрешарскиКомисията за защита от дискриминация привиква в открито заседание Пламен Орешарски, Ангел Найденов и Хасан Адемов на втори октомври.

Поводът е производството, образувано по инициатива на Николай Цонев, председател на "Нова алтернатива" и министър на отбраната в периода 2008 - 2009 г. Сигналът на бившия военен министър беше подаден в края на 2012 г. относно въвеждането на пенсионна възраст единствено за военнослужещите.

 Цонев поиска Комисията да се произнесе дали това представлява дискриминация спрямо тях, тъй като пенсионна възраст не се изисква за останалите лица, работещи в сектор сигурност.

Николай Цонев сезира Комисията за защита от дискриминация, още когато тази промяна в Кодекса за социално осигуряване беше само законопроект. До приемането на измененията в началото на 2013 г. Комисията не даде становище дали военните са дискриминирани по признаците „лично положение“ и „възраст“.

Към настоящия момент военнослужещите могат да се пенсионират не по-рано от 52-годишна възраст и при наличие на определени години осигурителен стаж.

http://www.blitz.bg/

 
Япония ще модернизира своите Boeing E-767 (AWACS)
30.09.2013, 21:05

Boeing E-767 (AWACS)DSCA e уведомила Конгреса на САЩ, че предстои доставка за Япония по програмата „Чуждестранни военни доставки” на 4 комплекти за модернизация на Boeing E-767 (AWACS). Цената на договора е около 1 милиард долара, а срока за изпълнението 31 декември 2014 година.

Коментар:

Япония придоби два самолета В 767 през 1993 година и още два на следващата. На втория етап от програмата на тях бяха монтирани системи AWACS. Първия и втория от тях японските сили за самоотбрана получиха в началото на март 1998 година, а другите два в началото на 1999 година от американската компания Boeing. През 2006 година японците поискаха модернизация. В края на 2012 година беше готова спецификацията на обновлението, а от началото на тази година в Сиатъл започна работа по самолетите.

МО на Япония поиска допълнително 1,3 милиарда йени (13,3 милиона долара), за следващата финансова година, която ще започне на 1 април 2014 година за осигуряване на полетите на модернизираните самолети.

http://aeronews.alle.bg/

 
До 2020 г. Русия ще има модерна армия
30.09.2013, 20:43

Сергей Шойгу Въоръжените сили на Русия до 2020 година ще бъдат екипирани с над 80 на сто нови оръжия. Това съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу пред държавния глава Владимир Путин на съвещание в Кремъл по повод предстоящото внасяне в парламента на проектобюджет за следващите три години, предаде ИТАР-ТАСС.

До 2017 г. ще бъдат осигурени 30 на сто нови оръжия за превъоръжаване на руската армия, а до 2020 г. ще бъдат подменени с нови общо 80 процента, уточни Шойгу.

Неговото ведомство вече е съгласувало изцяло действията по държавната оръжейна програма с финансовото и с промишленото министерство, информира той.

 
Изтребител на турските ВВС се разби днес
30.09.2013, 20:33

Турски изтребител RF-4E Phantom се е разбил днес в 15:22 местно време на 5 километра западно от село Емир, околия Кангал на провинция Съвас. Двамата пилота са се катапултирали успешно и са транспортирани до болница с тежки травми. - (видео)

В съобщение на Генералния щаб на ТА се посочва, че разузнавателният самолет RF-4E е от състава на 173-та ескадрила на 7-ма авиобаза в Малатия и е извършвал планов разузнавателен полет.

 
Учение на френските сили за ядрено възпиране с Mirage 2000N
30.09.2013, 18:09

Mirage 2000NНа 23 септември френските ВВС извършиха учение за проверка на способностите на вида ВС за използването на ядрено оръжие. Сред задействаните сили бяха изтребител Mirage 2000N с подкачена УР ASMP-A .

Мисията на Mirage 2000N от авиобаза Avord продължи три часа. Първият етап бе полет до оперативната зона, изпълнен на голяма височина. След дозареждане във въздуха от самолет-цистерна C-135FR изтребителят продължи полета на малка височина, използвайки релефа на терена за да избегне откриване от РЛС и навлизане в територията на условния противник. Изстреляната ракета ASMP-A (разбира се без ядрена бойна глава) порази набелязаната цел.

Ракетите ASMP-A са един от стълбовете на френските сили за ядрено въздържане 0т 2009 година. Новото поколение ракети с ядрени бойни глави имат далечина на действие 500-600 км. Носители на ASMP-A са изтребителите Mirage 2000N и Rafale.

Във френските ядрени сили са и подводниците Le Triomphrant , въоръжени с междуконтинентални балистични ракети.

http://www.pan.bg/

 
Заместник министърът на отбраната Неджми Али ще откриe новата учебна година за студенти във ВА „Г.С.Раковски“
30.09.2013, 17:50

Заместник министърът на отбраната Неджми Али ще открие утре, 1 октомври, от 9.00 ч. новата учебна година за студентите от Военна академия „Г. С. Раковски“. През учебната 2013-2014 г. над 280 студенти първи курс ще се обучават в 7 магистърски специалности от професионално направление „Национална сигурност“.

По традиция първата лекция пред студентите ще изнесе гост-преподавател. През тази година темата е „Роля и място на Българския Червен кръст при бедствени ситуации“ и ще бъде изнесена от представител на Националния съвет на Българския червен кръст.

В тържественото откриване на учебната година във Военна академия са поканени да участват представители на ръководния състав на Министерството на отбраната, ректори и преподаватели от висши учебни заведения в страната.

http://www.mod.bg/

 
Фрегатата "Дръзки" отплава за участие в операция на НАТО в Средиземно море
30.09.2013, 17:46

Фрегатата "Дръзки" Вчера, 29 септември 2013 г., с военен ритуал в Пункт за базиране Бургас, фрегата “Дръзки” с командир капитан ІІ ранг Георги Савов от състава на дивизион патрулни кораби на военноморска база - ВМС бе изпратена за участие в операцията на НАТО в Средиземно море “Active Endeavour” (Актив Индевър).

На изпращането присъстваха близки и роднини. Пожелания към екипажа бяха поднесени от командира на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов и заместник-командващия на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев. Отец Стилиян от църквата „Св. Никола” – град Черноморец отслужи водосвет за здраве и успешно плаване.

Командирът на военноморска база – ВМС комодор Митко Петев в своето приветствие изрази увереност, че със своята отлична подготовка екипажът достойно ще представи българските военноморски сили и страната ни пред партньорите ни от НАТО.

 
ВМС на Китай
30.09.2013, 13:33

През тази година ВМС на Китай ще получат само за окомплектоване на новополучените кораби над 26 хеликоптера. Според петилетния план тази година трябва да бъдат предадени 4 фрегати клас Type 054A. До момента са предадени две – борд 575 Yueyang на 3 май 2013 г и борд 550 Weifang на 22 юни 2013 г., четири разрушителя Type 052D от новия клас Kunming, три от които вече са пуснати на вода и минават през изпитания и 10 корвети Type 056 клас Jiangdao.

Коментар:

За фрегатите и разрушителите трябват по два хеликоптера Harbin Z-9C, а за корветите един. Това прави 26 машини, а ако има и втори комплект стават 56. Ако направим някаква оценка на средствата общата цена на 18-те кораба е над 2 милиарда долара. Китай продаде на Тайланд 3 фрегати тип Type 054A за около 1 милиард долара. Според специалистите 4 китайски, които ще бъдат предадени през тази година са на стойност 1,4 милиарда долара. Те имат по-добро и съответно по-скъпо оръжие от тези за износ. Първоначално се смяташе, че 4 разрушителя струват по 50 милиона долара всеки. Сега според излезлите снимки от изпитанията на корабите и наличните системи монтира на тях, можем да кажем, че цената им е не по-малко от 80 милиона долара, а може би и повече. За корветите клас Jiangdao се твърди, че струват 20-30 милиона долара в зависимост от оборудването. При съставяне на петилетния план през 2009 година беше заложено първата партида от 40 кораба да струва 600-800 милиона долара. Тогава корабът съществуваше само на книга и бе заложена цена от 15-20 милиона долара. Сега при реалните кораби, може да бъде в споменатите граници.

Да се върнем към основната тема. Според нас ВМС на Китай ще получат над 40 хеликоптера.

http://aeronews.alle.bg/

 
В нощта на 1 септември Франция е имала готовност за нанасяне на военен удар срещу Сирия
30.09.2013, 12:56

Франсоа Оланд В нощта на 1 септември Франция е имала готовност за нанасяне на военен удар срещу Дамаск в отговор на използването на химически оръжия в Сирия, но военните действия са били отменени в последния момент, след като Вашингтон е съобщил, че САЩ отлагат своето участие в операцията, съобщи РИА Новости, като се позова на френския вестник „Нувел Обзерватьор”.

Позовавайки се на източници в Елисейския дворец, изданието посочва, че приготовленията за нанасяне на удар срещу Сирия са започнали на сутринта в събота, 31 август, след телефонно обаждане от Белия дом. От администрацията на американския президент са предупредили, че вечерта Барак Обама ще се свърже с френския си колега Франсоа Оланд за провеждането на важен разговор.

Тъй като властите във Франция са били уверени, че в разговора ще стане дума за съгласуване на началото военна операция в Сирия, президентът Оланд е дал разпореждане веднага след разговора с Обама да бъде свикан военен съвет, в рамките на който френският държавен глава е възнамерявал да даде официална заповед за удар срещу Сирия. На съвета са били поканени ръководителите на министерствата на вътрешните и външните работи и на отбраната, както и началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили и началникът на френската разузнавателна служба, пише изданието. Освен това, в същия ден френското правителство е обсъждало политиката за разпространяване на информация в медиите за хода на евентуална военна операция и за реда на оповестяване за нейното начало на лидерите на други държави.

Източник на изданието посочва, че ударът срещу Сирия е трябвало да бъде нанесен в неделя, 1 септември, в 03.00 часа сутринта. Трябвало е няколко изтребители Rafale, базирани в международни води в Средиземно море, да унищожат ракетни батареи на сирийските въоръжени сили и корпус на команден център, в чието владение е било използваното от сирийския режим химическо оръжие.

Оланд обаче е бил принуден да се откаже от своя план, след като в телефонния разговор Обама неочаквано е заявил, че САЩ отлагат операцията в Сирия до обсъждане на този въпрос в Конгреса. Две седмици по-късно Русия и САЩ съгласуваха план за унищожаването на сирийските запаси от химически оръжия.

http://www.focus-news.net/

 
Пентагонът не планира съкращаване числеността на американските войски в Южна Корея
30.09.2013, 10:45

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл, който в понеделник направи обиколка в корейската Демилитаризирана зона в началото на визитата си в региона, заяви, че въпреки бюджетните трудности Пентагонът не планира съкращаване числеността на американските войски в Южна Корея, предаде Ройтерс.

Хайгъл каза пред репортери, че въпреки че Пентагонът е подложен на натиск да намали разходите си с близо 3 милиарда долара през следващото десетилетие, американската армия не планира да намали размера на силите на САЩ в Корея.

„Няма да има обмисляме на промяна във войските и военното присъствие тук, в Корея, или където и да е другаде в региона”, каза американският министър, като отбеляза желанието на президента на САЩ Барак Обама да върне фокуса върху азиатско-тихоокеанския регион след войните в Ирак и Афганистан.

http://www.focus-news.net/

 
Програмата F-35
30.09.2013, 10:23

F-35-4Изпитанията по програма F-35 са далеч от приключване. По план са предвидени да бъдат извършени 7727 (към 1 септември бяха извършени 3384- 43,8% ) тестови полета и 59595 тестови точки (до момента-26190). В програмата са заложени 3094 параметъра, които трябва да бъдат проверени. До момента е извършена малко повече от 17% от работата.

Лошото в случая е, че ¾ от спецификациите, не могат да бъдат проверени, без да е налична определена софтуерна база. Според генерал Богдан, отговарящият в Пентагона за програмата F-35, именно софтуерът е единственото нещо, което може да провали изтребителя. Очаква се от началото на следващата година работата по проверка на параметрите да се ускори, защото ще има достатъчно машини с необходимия софтуер и ще завърши в края на 2016 година.

Очаква се в края на септември 2013 година да бъдат предадени последните самолети от Lot 4. По данни от Пентагона те струват 12286,7 милиона долара (повече от 1210,8 милиона долара от договорираното) или средно по 195,027 милиона долара за самолет. По лотове действителните разходи според изнесените данни са:

   - LRIP 1 за   2 изтребителя F-35 561, 6 милиона долара, средно по 280,80 милиона долара на машина;

   - LRIP 2 за 12 изтребителя F-35  2671,6 милиона долара, средно по 222,63 милиона долара на машина;

   - LRIP 3 за 17 изтребителя F-35  3691,0 милиона долара, средно по 217,12 милиона долара на машина;

   - LRIP 4 за 32 изтребителя F-35  5362,7 милиона долара, средно по 167,58 милиона долара на машина;

За LRIP 5 действителните разходи ще станат ясни след около 3 месеца проектните и за следващите два лота са:

   - LRIP 5 за 32 изтребителя F-35  5362,7 милиона долара, средно по 167,58 милиона долара на машина;

   - LRIP 6 за 36 изтребителя F-35  5362,7 милиона долара, средно по 167,58 милиона долара на машина;

   - LRIP 7 за 35 изтребителя F-35  5362,7 милиона долара, средно по 167,58 милиона долара на машина.

Забележка: За LRIP 6 и  LRIP 7 не е включена стойността на двигателя. Предполагам, че действителните разходи ще бъдат най-малко с 20 милиона долара повече средно на машина за  LRIP 6 и 15 милиона долара за LRIP 7.

http://aeronews.alle.bg/

 
Ракета носител „Протон-М” с КА „Астра-2Е” стартира от Байконур
30.09.2013, 09:21

Днес, 30 септември 2013 г., в 00:38 наше време от стартова площадка 200 на космодрума Байконур, при съдействието на екипи от ракетнокосмическия отрасъл на Русия е реализиран старт на РН „Протон-М” с ускорител „Бриз-М” и телекомуникационният спътник „Астра-2Е”.

В съответствие с циклограмата на полета, в 00:47 мин наше време, челният блок – „Бриз-М” и КА „Астра-2Е” се е отделил от третата степен на ракета носител.

По нататъшното извеждане на апарата се осъществява от ускорителя.

КА „Астра-2Е” е предназначен за предоставяне на услуги по излъчване на ТВ сигнал, VSAT и широколентова връзка за територията на Европа и страните от Близкият Изток .

Пряка транслация на стартът на РН 'Протон-М' с КА „Астра-2Е” бе проведена на руския канал „Русия 24”. - (видео)

 
Руско-беларуските маневри "Запад-2013" - демонстрация на сила
30.09.2013, 08:59

Руско-беларуски учения “Запад-2013″ се състояха край град Гродно в Беларус и в руския анклав Калининград. Финалните “битки” бяха наблюдавани от президентите на двете страни Владимир Путин и Александър Лукашенко. Военните успяха да ликвидират условните терористи, нахлули в Съюзната държава между Беларус и Русия от съседни страни, пише “РБК дейли” и отбелязва, че в сценария на маневрите е било посочено, че “терористите” се снабдяват от съседна държава - без уточнения дали е Полша или Литва.

В маневрите участваха над 22 000 войници, повече от 500 бронирани автомобила и близо 90 самолета, както и кораби от руския Черноморски флот. Учения от такъв мащаб се организират всеки две години, посочва “РБК дейли”. - (видео)

Изданието описва вчерашен учебен бой срещу колона от 600 “терористи” с коли, бомбардирана на границата от самолети и хеликоптери, атакувана от “въоръжени водолази, бронетранспортьори, изплували от морето, накрая от бойния десантен кораб на въздушна възглавница “Мордовия”.

“Всичко изглеждаше твърде зрелищно: експлозиите, техниката, “загиващите” терористи. В един момент радистът дори взе да вика: “Стига пушек!”, а коментаторът толкова се развълнува, че дори обяви Беларус за руска република”, коментира всекидневникът.

Военните и техниката се справиха отлично, при все че употребата на такава бойна мощ срещу група бандити изглеждаше неестествено, добавя “РБК дейли”.

Подобен сценарий би бил логичен за южната част от страната, а съвсем не за западната, казва пред изданието руският експерт Александър Храмчихин, наблюдавал маневрите. “Явно обаче събитията в арабския свят и откритата подкрепа на Запада за опозиционни режими са наложили точно такава демонстрация на сила”, допълва аналитикът.

След беларуската част от учението Путин и Лукашенко отпътуваха за калининградския полигон “Хмельовка”, пише “Комсомолская правда” и обрисува разигралата се там учебна “война не на шега” - бойни кораби, морски бомбардировачи и артилерия обкръжили и ликвидирали терористи, превзели “къс от руското крайбрежие”. Всичко бе отлично, “като по ноти”, заявил с вдигнат палец Владимир Путин пред кореспондента на вестника след края на маневрите.

Според Путин двамата лидери са видели реалното състояние на въоръжените сили, което ще позволи да бъде коригирано по-нататъшното им развитие, информира “Росийская газета”. “Направена е нова важна стъпка към пълна оперативна съвместимост на въоръжените сили на съюзните държави”, констатирал руският президент.

През Беларус и Северозападна Русия минават над 50 на сто от горивата, изнасяни за Европа от Руската федерация, Каспийския регион и Централна Азия. Съответно за Русия и съюзниците й е важна стратегическа задача да организират защита и отбрана на тръбопроводите с енергийни ресурси, изтъква пред “Независимая газета” военният експерт Владимир Попов.

“Всички страни от Организацията на Договора за колективна сигурност, освен Казахстан, са зависими от руските доставки на петрол и газ”, договаряни на преференциални цени, отбелязва той.

“Затова военните задачи за защита на икономически интереси, решавани на проведените учения “Запад-2013″ и “Взаимодействие-2013″, са важни за всички наши съюзници от ОНД и за партньорите ни в Голяма Европа”, цитира коментара на Попов “Независимая газета” под заглавие “Ще гарантират на Европа енергийна сигурност”.

/БТА/

 
Пишат доклад за състоянието и потребностите на ВВС
30.09.2013, 08:23

Възможно е МО да поиска нарочно заседание на Народното събрание за бюджетното осигуряване на отбраната. Това прогнозира Неджми Али.

Според заместник-министъра на отбраната предишните управляващи са в голям дълг към армията, изваждайки я от приоритетите на своята политика.

Преди 2009 г., посочи той, съотношението между средствата за персонал, текуща издръжка и капиталови разходи  в бюджета на МО са били 50:30:20.

През 2010 делът на капиталовите разходи е паднал под 1 процент, а за тази  година е 5 на сто. Как да поддържаме летателна годност на самолетите, пита заместник-министърът............Прочети още

 
Голям концерт за 50-та годишнина от създаването на Армейския естраден ансамбъл
30.09.2013, 08:17

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в тържеството по повод 50-та годишнина от създаването на Армейския естраден ансамбъл днес от 18 ч. в Народния театър „Иван Вазов”, съобщи Пресцентърът на МО.

Представителният ансамбъл на въоръжените сили ще участва в юбилейния концерт, който се провежда под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов и на министъра на културата Петър Стоянович. За участие са поканени и видни български изпълнители, преминали по пътеките на армейското изкуство, като Ирина Чмихова, Маргрет Николова, Михаил Белчев, Христо Кидиков, Стефка Оникян, Кичка Бодурова, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Георги Христов, Нели Рангелова.

Представителният ансамбъл на въоръжените сили е достоен продължител на традициите на Армейския естраден ансамбъл. През състава му са преминали едни от най-видните дейци на изкуството, оставили трайна следа в българската музикална култура.

http://www.otbrana.com/

 

 
МО се готви да даде 150 млн. лв. за спорна модернизация на МиГ-29
29.09.2013, 23:02

Министерството на отбраната е на път да започне поредния спорен проект за 150 млн. лв., чийто резултат ще зависи изцяло от благоволението на изпълнителите - руската РСК "МиГ". Става дума за модернизацията на изтребителите МиГ-29, чрез която ще се освободят честоти за внедряване на стандарта GSM-R за железопътния транспорт. Състоянието на изтребителите е плачевно, а от ръководството на бойната авиация са скептични относно успешното завършване на проекта. От ВВС дори са предложили като алтернативен вариант покупката на западен изтребител.

Откриването на процедурата за модернизация е въпрос на дни, след като правителството отпусна за целта 30 млн. лв. Общо за проекта ще са нужни 150 млн. лв. Вече е започнало активно събиране на информация около възможни доставчици на западното оборудване. В началото на септември са били изпратени запитвания за информация относно цени, срокове за доставки, характеристики и възможности до френската компания Thales, британската BAE Systems и американската Rockwell Collins. На българските МиГ-29 трябва да бъде монтирана западна авионика за комуникация, навигация и опознаване. Предвидени са срещи и с чешката CLS, която участва в словашката модернизация. Предстои среща с полското държавно предприятие WZL-2, което отговаря за модернизацията на полските МиГ-29...........Прочети още

 
Армията на Великобритания възнамерява да се бори с киберпрестъпността
29.09.2013, 22:50

Министърът на отбраната на Великобритания Филип Хамънд заяви, че за укрепването на националната сигурност в страната ще бъде създадена нова служба, която ще се бори с киберпрестъпността. „Хората възприемат въоръжените сили като части, които действат по земя, въздух или вода. Ние отдавна вече признахме, че космосът представлява четвърто измерение. А сега дойде ред и на петото подобно измерение – киберпространството”, заяви министърът в интервю за „Мейл он Сънди”.

При създаването на новия Обединен отдел за борба с киберпрестъпността заедно с щатните служители ще бъдат привлечени стотици резервисти, които са специалисти по компютърните технологии. Привличането им ще започне през следващия месец. Ключова задача на службата ще бъде защитата на компютърните мрежи и жизнено важните данни. В същото време не е изключено специалистите в новата британска служба да изпълняват задачи по нанасянето на „удари” в киберпространството по „врагове, нападащи страната”, коментира министърът.

http://www.focus-news.net/

 
Индия купи още два самолета за ДРЛО от Русия
29.09.2013, 22:25

В края на следващия месец изтича срока за предаване на два ремонтирани самолета Ил-76МД. Съгласно сключения тристранен договор между Русия, Израел и Индия обновяването на самолетите трябваше да се извърши от 1 април 2013 в продължение на 7 месеца. В контракта има анекс за допълнителни 2-6 нови Ил-76МД-90А през следващите години.

Съгласно първото споразумение двигателите на трите индийските самолети за ДРЛО (рег. от KW-3551 до KW-3553) са ПС-90А-76. Двата самолета, които трябва да бъдат предадени на Израел в началото на ноември са също с такива двигатели.

Коментар:

Според източници от Индия в бюджета за тази финансова година (приключва на 1 април 2014 година) са предвидени около 1 милиард долара за закупуване на такива самолети.

http://aeronews.alle.bg/

 
ВВС на Индонезия
29.09.2013, 16:57

При тържественото приемане на руските самолети Су-30МК2, началникът на щаба на ВВС маршал на Индонезия Ida Bagus Putu Dunia (Ида Багус Путу Дуня) обяви, че към 2024 година или след 10 години страната ще има 8 ескадрили с изтребители. Те ще създадат мощен възпиращ потенциал, срещу всеки агресор.

В базата «Султан Хасануддин» е създаден център, който ще подготвя пилотите на Су по най-модерните технологии. Ние имаме достатъчно пилоти за сегашния брой изтребители, но в сега трябва да започнем да подготвяме пилоти за бъдещите ни самолети е допълнил той.

Министърът на отбраната на Индонезия Purnomo Yusgiantoro (Пурномо Юсгианторо) съобщи за плановете за подмяна на самолетите F-5 Tiger. В база «Исвахуди Мадиун», Източна Ява до няколко месеца ще има една ескадрила от учебно тренировъчни Т-50 е допълнил той.

http://aeronews.alle.bg/

 
Заместник командирът на Стратегическото командване на САЩ е временно отстранен от служба
29.09.2013, 12:05

Тим Джардина. Фото: U.S. NavyЗаместник командирът на Стратегическото командване на САЩ вицеадмирал Тим Джардин (Tim Giardina), отговарящ за ядрените сили на страната е временно отстранен от служба, съобщава днес Associated Press.

Има подозрения, че Джардин е пристрастен към хазарта, разкриват източници, запознати с разследването.

Решение за отстраняването на Джардин е взето още в началото на септември, но официално за него се съобщава едва вчера. Разследването на правоохранителните органи е започнато през юни т.г. и когато за него е уведомен шефа на Стратегическото командване генерал Роберт Келер (Robert Kehler), той отдава заповед на Следственото управление на ВМС да започнат собствена проверка.

Келер е препоръчал на министъра на отбраната Чак Хейгъл да назначи Джардин на друга длъжност, но предвид, че разследването продължава, все още не е взето решение.

Джардин е назначен за заместник командир на Стратегическото командване през декември 2011, а дотогава е бил началник на щаба на Тихоокеанския флот.

http://www.pan.bg/

 
Китай отрече да е изнасял изтребители J-10
29.09.2013, 09:13

J-10По повод появилите се твърдения в световния печат, че Китай е изнесъл няколко изтребителя J-10 в Пакистан, говорител на МО съобщи, че това е невъзможно. Китайският производител не е получил още лиценз за износ. По тази причина експорта е невъзможен е заявил той.

Другият скандал е свързан с JL-10 или както се наричаше до сега L-15. През лятото съобщил  Вячеслав Богуслаев съобщи, че Украйна ще изнася по 40 двигателя АИ-222-25Ф годишно за Китай.

Оказа се, че двигателите са повече. Не е ясно, от какви модификации, възможно е част от тях да са АИ-222-25 и да не са предназначени за този самолет. Първата партида от 12 серийни двигателя "АИ-222-25Ф" беше произведена през 2011 година. До момента вероятно са изнесени над 84 серийни двигателя, като до края на годината предстои експорта на още около 20.

http://aeronews.alle.bg/

 
Китай изгражда собствена космическа станция до 10 г.
29.09.2013, 09:00

До края на 2023 г. Китай се надява да приключи с изграждането на собствената си орбитална космическа станция, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Тя ще се намира на ниска геостационарна орбита и ще може да приютява за кратки срокове шестима тайконавти, а за по-дълги мисии – по трима души.

Китайската космическа станция ще се състои от три капсули – основна част, свързана с две лаборатории. Новината за амбициозния краен срок за влизане в експлоатация на обекта беше огласена на Международния конгрес по астронавтика в Пекин.

Според Пекин “застроената жилищна площ” на китайската станция ще е 60 кв. м. Основният модул ще е с дължина 18,1 м., ще тежи между 20 и 22 м. И към него ще бъдат прикрепени два самостоятелни лабораторни модула.

Когато станцията бъде готова, астронавтите на борда й ще могат да провеждат продължителни космически мисии, да извършват тестове на апаратура и научни експерименти, каза директорът на китайската космическа агенция Уан Джаояо.

Преди това трябва да бъдат изпробвани технологиите за поддържане на живота на астронавтите и презареждането с гориво в полетен режим. За този цел Китай ще изведе в орбита космическата лаборатория „Тиенгун-2” след около две години. Една товарна совалка и няколко пилотирани кораба ще се скачат с „Тиенгун-2” по време на експериментите.

Китай е третата страна в света със собствена космическа програма след Русия и САЩ. Първият космонавт на Поднебесната империя излетя през 2003 г.

 

 
Траурна церемония за двамата загинали румънски военни в Афганистан
28.09.2013, 23:50

На 22 срещу 23 септември през нощта двама румънски военни от специалните части загинаха от раните, получени при атака със саморъчно направена бомба в източната част на Афганистан, предаде АФП, позовавайки се на румънското министерство на отбраната.

Загиналите румънци са лейт. Адриан Постелнику и мл.лейт. Клаудиу Василе Попа.

Двамата румънци, на 28 и 34 години, са членове на военноморската група от частите за специални операции. Двамата са били ранени при взрив на бомба по време на бойна мисия в Източен Афганистан.

Според румънското МО: "В неделя около 22,00 вечерта след експлозия, при изпълнение на патрулна мисия са ранени двама техни военни. Те са откарани с хеликоптер в близка болница, но около 23, 00 часа почиват, поради тежките си наранявания".

С този инцидент броят на румънските войници, които са загубили живота си в Афганистан, достигна 23 души.

Репатрирането на загиналите войници в Афганистан бе извършено с румънски самолет на ВВС на 25 септември. Телата на военните бяха посрещнати в 90-а транспортна авиобаза от траурна церемония, а последна военна почест им бе отдадена от министъра на отбраната Мирча Дуса и началникът на генералния щаб Стефан Данила.

В сайта на румънското МО бе публикувано съобщение, в което е записано: "Министър Дуса повишава посмъртно двамата герои. Те загубиха живота си в името на Румъния по време на изпълнение на бойна мисия в Афганистан. На загиналите герои се връчва посмъртно и националния орден "Звездата на военните". Министър Дуса изказва най-искрените си съболезнования на близките и семействата на загиналите, както и на всички румънски военнослужещи."

В понеделник, 23 септември точно в 2 следобед знамената на всички румънски поделения разположени в страната бяха свалени на половина, а в катедралата в Букурещ бе извършена заупокойна панихида. Вечна памет на загиналите румънски военнослужещи.

http://www.pan.bg/

 
САЩ поръча още 71 броя F-35
28.09.2013, 23:36

Ф-35В два отделни договора правителството на САЩ поръча още 71 многоцелеви изтребители F-35 JSF. В рамките на тези договори единичната цена на изтребителя за първи път падна под границата от $100 млн.

Двата договора са в рамките на малосерийното първоначално производство (low-rate  initial-production - LRIP) и имат номера съответно 6 и 7. LRIP-6 е на стойност от $4,4 млрд. и покрива 36 самолета, а LRIP-7 e на стойност от $3,4 млрд. и е за 35 самолета. Двигателите Pratt & Whitney F136 се договарят в отделен договор.

Общо в двата договора са поръчват  47 броя F-35A, 13 вертикално кацащи F-35B и 11 палубни F-35C. В рамките на LRIP-7 единичната цена на F-35A без двигател успява да падне до $98 млн. Като цяло в сравнение със сумите по LRIP-5 в шестия договор има намаление от 2,5%, а в седмия договор намалението е вече 6%.

В рамките на тези договори се предвижда доставката на първите серийни машини за Италия, Австралия и Холандия.

http://aeropress-bg.com/

 
Великобритания прие на въоръжение последния есминец тип „Д”
28.09.2013, 21:04

ВМС на Великобритания са включили в своя състав шестият и последен есминец „Данкан” (HMS Duncan) проект Type 45, известен още като тип „Д”, съобщава GOV.UK.

Церемонията по вдигането на флага на кораба се е състояла на 26 септември във военноморската база в Портсмут. Очаква се през следващата година британските военни да проведат финалните изпитания на кораба, като неговото първо оперативно използване е планирано за 2015 г.

„Данкан” беше заложен през юни 2007 година в корабостроителница на компанията BAE Systems. Спускането на кораба се състоя през октомври 2010 година. Водоизместимостта на есминеца е 7,5 хиляди тона при дължина 152,4, ширина 21,2 и газене 7,4 метра. Корабът може да развива скорост до 29 възла, а далечината на хода е 13 хиляди километра. Въоръжението му включва оръдия калибър 20, 30 и 114 милиметра, зенитни ракетни комплекси с ракети Aster 30, пускови установки за крилати ракети Tomahawk.

Морските изпитания на „Данкан” се провеждат от септември 2012 година.

Есминците проект Type 45 понякога се наричат тип „Д”, понеже имената на всички кораби от серията започват с тази буква: „Деринг”, „Донтлесс”, „Даймонд”, „Дрегон”, „Дефендер” и „Данкан”. – Още за Type 45

 
Eurofighter ще участва в новия конкурс на Южна Корея за изтребители
28.09.2013, 14:38

EurofighterEADS ще участва отново в конкурса за нов изтребител за ВВС на Южна Корея, съобщи Том Ендърс – главен изпълнителен директор на консорциума. Според Ендърс F-35 се разглежда от мнозина като водещ кандидат, но Eurofighter ще се бори за успешно представяне.

„Ние знаем, че е трудно специално в Южна Корея да се спечели срещу силните американски компании, но ние никога не се предаваме. Струва си да се опита, тъй като ние имаме „много по-зрял” самолет в сравнение с десет години назад.

И когато ни сравнявате с останалите участници - F-15 е доста по-стар изтребител, а F-35, нека да се изразя по-меко – все още не е в оперативна готовност”, заключава Ендрюс.

http://www.pan.bg/

 
Корейците предложиха на Перу танкове Black Panther
28.09.2013, 13:43

K2 Black PantherЮжнокорейската компания Hyundai Rotem е предложила на командването на сухопътните войски на Перу бойни танкове K2 Black Panther, съобщава Infodefensa.

Предложението е било направено в рамките на провежданата от министерството на отбраната на Перу програма за модернизация на бойната техника на сухопътните войски. За сега не е известно дали са започнали някакви преговори за доставка на новите танкове. В момента на въоръжение Перу има около 250 съветски танка Т-55.

K2 е с тегло около 55 тона и се разработва в Южна Корея от 2006 година. Началото на серийното производство на машината е планирано да започне през 2014 година. Информацията за бронирането на машината е засекретена. Black Panther е въоръжен със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие с боезапас от 40 изстрела и картечници с калибър 12,7 и 7,62 милиметра. Танкът може да развива скорост до 70 километра в час, като запаса на хода му е 450 километра.

В началото на юли 2013 година стана известно, че руската корпорация „Уралвагонзавод” е предложила на командването на сухопътните войски на Перу модернизация и конвертиране на танковете Т-55 в бронирани машини за огнева поддръжка. В частност, на танковете може да бъдат поставени дистанционно управляеми бойни модули, аналогични на тези, които се поставят на бойните машини за поддръжка на танкове БМПТ. – Още за K2 Black Panther

 
Йордания ще купи 15 изтребителя от Холандия
28.09.2013, 13:16

В четвъртък холандски медии съобщиха за преговори за продажбата на 15 самолета F-16 и 52 ракета Mafrck (въздух - земя) между Нидерландия и Кралство Йордания. Самолетите 15 F-16 MLU (13 F-16 AM, 2 F-16 BM) ще бъдат доставени на три пъти до 2015 година.

Коментар:

Преди известно време коментирахме плановете на МО на Нидерландия да намали използваните 68 F-16 на 42 през следващите две години. Явно сделката с Кралство Йордания е част от плана.

На 29 юли 1996 година САЩ и Кралство Йордания сключиха сделка за 220 милиона долара за доставка на 16 F-16 Block 15 (12 F-16A и 4 F-16B) по програмата Peace Falcon I. От тях до 2008 година са загубени 2 F-16A и 1 F-16B.

През 2003 година бяха доставени още 17 F-16 (16 F-16A и 1 F-16B) използвани от САЩ и беше сключен договор за доработка им Турция до MLU по програмата Peace Falcon II.

През 2005 година бяха договорени по програмата Peace Falcon III доставката на 22 самолета (8 от Холандия 5 F-16 AM и 3 F-16 BM и от Белгия 12 F-16 AM и 2 F-16 BM. Доставките бяха извършени през 2007-2008 година.

През ноември 2005 година допълнително са договорени с Холандия още 3 F-16 BM, които в последствие са увеличени на 6 машини и доставени през 2009 година.

През 2009 година белгийският парламент решава да продаде още 9 самолета F-16. Кралство Йордания кандидатства и получава 6 F-16AM и 3 F-16BM през юли 2011 година.

И остана последния договор за 15 F-16 MLU (13 F-16 AM, 2 F-16 BM) с Холандия.

До 2015 всички доставени от САЩ трябва да минат през модернизация до MLU в Турция.

Ако обобщим към 1 октомври 2013 година Кралство Йордания е получило от САЩ 33 самолета F-16 (28 F-16A и 5 F-16B), от Белгия 23 самолета 18 F-16 AM и 5 F-16 BM и от  Холандия 14 самолета 5 F-16 AM и 9 F-16 BM.

Общо Йордания е получила 70 самолета F-16 (51 F-16A и 19 F-16B), като има данни за най-малко 6 излезли от употреба самолета, както следва:

   - Борд ...................., F-16В Block 15 катастрофа на 24 февруари 1999 година;

   - Борд 229 (81-672), F-16A Block 15 инцидент на 1 септември 2002 година, музеен експонат от 2006 година;

   - Борд 224 (80-582), F-16A Block 15 катастрофа на 20 април 2008 година;

   - Борд ...................., F-16A Block 15 катастрофа на 22 август 2010 година;

   - Борд ...................., F-16A Block 15 катастрофа на 28 септември 2010 година;

   - Борд ...................., F-16A Block 15 катастрофа на 08 февруари 2011 година.

Остават 64 машини (46 F-16A и 18 F-16B).

Най-малко 15 са спрени от полети и чакат ремонт в Турция. Може би при модернизацията ще отпаднат още.

През следващата година кралството ще получи още 15 самолета (13 F-16 AM, 2 F-16 BM) от Холандия.

http://aeronews.alle.bg/

 
Белгия ще получи 40 ракети AIM-9X-2 Sidewinder
28.09.2013, 13:04

AIM-9X-2 SidewinderАгенцията по сигурността на оръжията  Defense Security Cooperation Agency (DSCA) към военното ведомство на САЩ е информирала Конгреса, че предстои доставка по линия на Foreign Military Sale за Белгия на ракети AIM-9X-2 Sidewinder и свързаното с тях оборудване, резервни части, средства за обучение и логистична подкрепа на стойност 68 милиона долара.

По-рано парламента на Белгия изрази желание да закупи  40 ракети AIM-9X-2 Sidewinder Block II, 36 учебни ракети CATM-9X-2, 2 комплекта за управление на CATM-9X-2 Block II и 10 AIM-9X-2 Block II Tactical Guidance Units, 4 учебни ракети, контейнери, поддържащо и тестово оборудване, провизии, резервни части, обучение и средства за извършването му. – Още за AIM-9 Sidewinder

http://aeronews.alle.bg/

 
Във Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” в гр. Варна ще бъде открита новата учебна година
28.09.2013, 10:17

Във Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” в гр. Варна на 30 септември (понеделник) в 10.00 ч. ще бъде открита новата учебна 2013 - 2014 година. В тържеството ще участва заместник-министърът на отбраната Иван Иванов.

През тази учебна година курсантите и студентите на Висшето военноморско училище ще използват три нови тренажора - навигационен тренажор “Корабен мостик”; симулатор VTMS (Vessel Traffic Management Solutions) във факултет „Навигационен“ и тренажор ERS 5000 TechSim „Симулатор на машинно отделение” в катедра „ Корабни силови уредби”.

С тяхното включване в процеса на обучение продължава тенденцията за модернизиране и оптимизиране на учебно-материалната база на Морското училище.

http://www.mod.bg/

 
Новата Агенция за подслушване тръгва до месец
28.09.2013, 09:17

Новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) ще заработи до месец, пише в. 24 часа. Според депутати от комисията за контрол над службите, цитирани от агенцията шефът на агенцията и заместниците му ще се избират от парламента.

ДАТО ще има право на проследяване, записване, филмиране, белязане на предмети и изготвяне на психологичен анализ. През юли, в отсъствието на народните представители от ГЕРБ депутатите приеха на второ четене промените в Закона за СРС. Те предвиждаха СДОТО да излезе от МВР, ставайки Държавна агенция „Технически операции".

Агенцията е специализиран орган към Министерския съвет за осигуряване и прилагане на специалните разузнавателни средства (СРС). ДАТО ще привлича граждани за доброволно сътрудничество. Новост в закона е и това, че който поръчва СРС-то, той ще го и плаща. Информацията от специализираните разузнавателни средства се декласифицира в съдебната и досъдебната фаза. Това реши правната комисия с приемането на промени в Закона за СРС-тата на второ четене.

Решението означава, че самото СРС вече няма да бъде основание извлечената от него информация да се счита за класифицирана. На практика в съдебна зала ще могат свободно да се четат данни от СРС-та, без обаче да се разкрива техническият способ или иначе казано средствата, чрез които информацията е добита.

 
Приеха план за химическото разоръжаване на Сирия
28.09.2013, 09:07

Организацията за забрана на химическото оръжие в Хага прие план за химическото разоръжаване на Сирия, предадоха световните информационни агенции.

Решението влиза в сила веднага, е заявил говорителят на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Не по-късно от 1 октомври трябва да започнат инспекции на съответните химически оръжия.

По-рано днес стана ясно, че Организацията за забрана на химическите оръжия ще изпрати екип за инспектиране на складовете с химически запаси в Сирия във вторник.

Предстои и ООН да приеме резолюция за Сирия.

Припомняме, по-рано Сирия се съгласи да предаде химическите си оръжия под международен контрол, но сирийският президент Башар Асад предупреди, че унищожаването на арсенала ще отнеме време и огромни средства, а и ще застраши околната среда.

Русия призова и сирийската опозиция да предаде оръжията си като настоя, че има данни, че тя също притежава такива.

 
Aвария с изтребител Kfir от ВВС на Колумбия
28.09.2013, 08:34

изтребител Kfir TC7 Вчера при рутинен тренировъчен полет двуместен изтребител Kfir TC7 от ВВС на Колумбия в 12:00 местно време се е разбил вследствие на техническа неизправност. Двамата пилоти са се катапултирали успешно. Единият от тях е лейтенант Хуан Сантос, син на бившия командващ на ВВС на Колумбия генерал Tito Saul Pinilla, напуснал поста миналия месец, съобщава El Tiempo.

Колумбийските ВВС получават първите 13 изтребители Kfir (12 IAF Kfir C.2 и един TC.2) в периода 1989-1990, които по-късно са модернизирани до стандарта С.7. През 2008 г. Колумбия сключва договор за закупуване на още 24 изтребители Kfir С10/С12 от излишъците на израелските ВВС. През 2009 с тържествена церемония е отбелязана доставката на първата партида изтребители Kfir, които са допълнително модернизирани от компанията IAI.

Миналата година колумбийските ВВС за първи път участваха в най-престижното авиационно учение в света - Red Flag (видео). - Още за Kfir

http://www.pan.bg/

 

 
Още скоростни катери за бреговата охрана на САЩ
27.09.2013, 22:38

FRC Бреговата охрана на САЩ (USCG) е сключила на 25 септември 2013 г. контракт с корабостроителницата Bollinger Shipyards (щат Луизиана) за строителството на още шест скоростни патрулни катера (FRC) проект Sentinel и резервни части. Общата стойност на сделката е $250,7 млн. Доставката на катерите е планирана за 2016 година.

Реализирането на този договор ще доведе общото число на поръчаните катери FRC, поръчани в корабостроителницата в Луизиана, до 24 единици, а общата стойност ще се увеличи до $1,1 млрд.

Бреговата охрана вече получи седем катера, шест от които вече са в експлоатация. Седмият катер, Charles David Jr., ще бъде въведен в експлоатация през месец ноември на текущата година в Ки Уест (щат Флорида).

В бъдеще Бреговата охрана планира да увеличи своя флот до 58 катера FRC. Предварителната стойност на всички катери е около $ 3,93 млрд.

Максималната скорост на FRC е 28 възла. Катерите клас Sentinel са способни самостоятелно да изпълняват различни задачи като: осигуряване на безопасност в пристанищата, носене на брегова охрана, борба с наркотрафика и бракониерството, спасителни операции и национална отбрана.

Производството на съдовете се базира на проекта, разработен от Damen Shipyards - Damen Stan Patrol Boat 4708.

 
ВМС на САЩ са извършили 4 пуска на МБР Trident IID5
27.09.2013, 22:11

От 10 до 12 септември от борда на атомна подводница клас Ohio са били запуснати четири междуконтинентални балистични ракети Trident IID5, съобщи на 26 септември списанието Air&Cosmos. Това е 148-ят последователен успешен пуск.

Според компанията Lockheed Martin, с такава надеждност „не може да се похвали нито една ракета в света".

МБР е била приета на въоръжение през 1990 година и от тогава непрекъснато се модернизира. По план ракетата ще остане на въоръжение до 2040 година, като ще се модернизират бордовото електронно оборудване и ядрените бойни глави (W76-1/Mk4),

Усъвършенстваната МБР с индекс Trident D5LE ще бъде приета на въоръжение през 2018-2019 година. – Още за Trident

 
Самолетоносачът „Теодор Рузвелт” се върна за ремонт
27.09.2013, 20:43

CVN-71Командването на ВМС на САЩ върна самолетоносача CVN-71 „Теодор Рузвелт” за контролен преглед, обслужване и ремонт на двигателната установка, съобщава Defense News. Очаква се те да продължат около 20 дни, след което корабът окончателно ще бъде приет за експлоатация.

В края на август 2013 година в корабостроителницата Нюпорт-Нюс във Вирджиния приключи 4-ри годишен капитален ремонт на самолетоносача CVN-71, за който бяха изразходвани 2,6 милиарда долара.

В рамките на този ремонт на кораба бяха презаредени двата ядрени реактора, беше извършена модернизация на бордовото оборудване.

По време на капиталния ремонт на самолетоносача ремонт на двигателната установка не е бил планиран. – Още за CVN-71

 
Либия получи поредните противотанкови комплекси "Хризантема-С"
27.09.2013, 18:09

ПТРК "Хризантема-С"Русия предаде поредната партида съвременни противотанкови комплекси "Хризантема-С". Общо са предадени 10 бойни машини като допълнение към четирите вече доставени такива комплекса.

Първите бойни машини са били изпратени в Либия през 2010 година, още при режима на Кадафи.

Церемонията по предаването се е състояла на 24 септември в база Mitiga Air. На мероприятието са присъствали висши либийски военни началници заедно с посланика на Русия в Либия Иван Молотков и представители на руска делегация.

„Хризантема-С” е един от най-съвременните руски противотанкови ракетни комплекси. Създаден е на базата на бойната машина на пехотата БМП-3. – Още за ПТРК  "Хризантема-С"

 
Център за подготовка на водачи и логистични специалисти (ЦПВЛС) - Русе чества 50-та годишнина
27.09.2013, 17:16

Днес 27.09.201 3 г. военно формирование 32420 -  Русе чества 50 години от дислоциране на формированието в крайдунавския град, което е завършило на 28.09.1963 г.

През годините формированието претърпява няколко промени като последната е през 2009 г. Днес е „Център за подготовка на водачи и логистични специалисти”, с командир подполковник Петко Димов, и е в състава на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен с командир полковник Христо Стаматов.

Честването включваше няколко изяви.

На 26.09.2013 г. от 19.00 часа поздрав за личния състав беше тържествената програма във Военния клуб в Русе. Гости на мероприятието бяха ректора на РУ проф. Белоев, бивши командири на формированието, военнослужещи и представители на местната власт.

На 27.09.2013 г. се проведе ден на отворени врати, който започна с поднасяне на венец пред паметник "Създатели на Русенския гарнизон" в района на военно формирование 32420 -  Русе и прочитане на заповеди за награждаване на военнослужещи. Сред гостите в този ден бяха представители на ЦПС, ученици, областният управител, кметът на община Русе, членове на регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса.

През същия ден документи за завършено обучение получиха военнослужещи от различни формирования на Сухопътни войски: деветима за водачи на автомобили категория „С”, шестима за водачи категория „С+Е” и още деветима за превоз на опасни товари ADR.

В деня на отворени врати присъстващите имаха възможност да се запознаят с мисиите и задачите на Българската армия и в частност с дейността на военнослужещите от военното  формирование в Русе, да разгледат техниката за оказване на помощ на населението при стихийни бедствия и промишлени аварии, което е по третата мисия  на армията “Принос към националната сигурност в мирно време”.

http://landforce.mod.bg/

 
Министерството на отбраната публикува регистри за вакантните длъжности
27.09.2013, 17:05

 

Допълнителен Регистър за офицери и офицерски кандидати към 30.09.2013 година

 

 

Регистър на вакантните длъжности за сержанти (старшини) и войници (матроси) към 30.09.2013 година

 
България се присъедини към Доверителния фонд на НАТО за Изграждане на интегритет
27.09.2013, 16:05

Постоянният представител на България в НАТО Иван Найденов и заместник-генералният секретар на Алианса Александър Вършбоу подписаха на 26 септември 2013 г. в Брюксел споразумение за присъединяването на България като водеща държава към Доверителния фонд на НАТО за „Изграждане на интегритет”, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Подписа си под споразумението поставиха и посланиците на останалите пет водещи държави Норвегия, Белгия, Полша, Швейцария и Великобритания. Присъединяването дава възможност на страната ни да участва в управлението на Доверителния фонд по изграждането на интегритет и за намаляване на риска от корупция в сектора на отбраната и сигурността.

В изказването си на церемонията по подписването заместник-генералният секретар приветства присъединяването на България към Доверителния фонд и изтъкна водещата роля на страната ни по проекта „Изграждане на интегритет” в рамките на Процеса на Срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM).

Посланик Найденов благодари за възможността България да се присъедини като водеща нация към Доверителния фонд на НАТО по Изграждане на интегритет. Той посочи, че предотвратяването на корупцията в сектора на сигурността и отбраната трябва да бъде задача както на съюзниците, така и на страните партньори. „В контекста на ограничения бюджет за отбрана наше задължение е да поощряваме процесите на прозрачност в управлението на ресурсите. За тази цел НАТО предоставя инструментариум, който трябва да бъде максимално използван”, отбеляза българският постоянен представител.

От името на останалите пет водещи страни приветствие към България отправи постоянният представител на Норвегия, който подчерта приноса на страната ни в разработването и прилагането на Програмата на НАТО за изграждане на интегритет в Югоизточна Европа.

 
В Индонезия пристигнаха първите два танка „Леопард 2А4” и две БМП „Мардер”
27.09.2013, 15:30

Leopard 2A4В Индонезия пристигнаха първите два танка „Леопард 2А4” и две бойни машини на пехотата „Мардер”, съобщи началникът на щаба на индонезийската армия генерал-лейтенант Будиман (Budiman).

Четирите бойни машини са доставени в пристанището Танджунг Приок в северната част на Джакарта на 22 септември.

Първоначално доставките на немската техника се планираха да започнат през октомври. Сега армията планира да покаже бронетехниката още на 5 октомври по време на тържествата по случай 68-та годишнина на индонезийската армия.

Според информация в пресата, военното ведомство на Индонезия е купило от Германия 153 бронирани машини (61 Leopard Ri, 42 Leopard 2A4 и 50 Marder) за 280 млн долара.

Договорът за покупко-продажба се допълва със съглашение за предаване на технологии, сключено между държавното предприятие PT Pindad и Централната армейска ремонтна база през ноември 2012 година. Предвижда се целия технически персонал ще премине съответното обучение.

Индонезия никога до сега не е притежавала тежки танкове. На въоръжение в армията се намираха леки танкове, такива като английските Scorpion, френските AMX-13 и AMX-10P. – Още за „Леопард 2А4”

 
Нови Як-130 за руските ВВС
27.09.2013, 13:50

Як-130На снимките, направени на 23 септември 2013 г., са трите най-нови учебно-бойни самолети Як-130, заснети при междинното им кацане на летище Шагол (Челябинск). Самолетите са излетели от Иркутск за летище Борисоглебск,където е дислоцирана 209-та учебна авиационна база от състава на Учебния авиационен център базата за подготовка на летци от фронтовата, бомбардировъчна и щурмова авиация „В.П.Чкалов”.

Трите Як-130 с бордни номера "55", "56" и "57" са предадени на на руските ВВС на 13 септември 2013 г.. Те са съответно 25-я, 26-я и 27-я построени до сега самолети от този тип в рамките на договор с МО от 2011 г. за доставка до края на 2015 г. на общо 55 броя Як-130.

http://www.pan.bg/

 
Нова иранска ракета „въздух-въздух” за F-14 Tomcat?
27.09.2013, 13:43

На военния парад, който се е състоя на 22.09.2013 г. в Техеран бе показана управляема ракета „въздух-въздух” Fakour-90, предназначена за изтребителите F-14 Tomcat и за която иранците твърдят, че е „съвременна нова ракета, произведена от Въоръжените сили на страната”.

На външен вид тя е почти идентична с AIM-54 Phoenix и най-вероятно е частично модернизирана версия на известната американска ракета с голям обхват на действие.

AIM-54 Phoenix е разработена през средата на 1960-те години и иранските ВВС са били въоръжени с тях. Дори Fakour-90 да не е „нова ракета”, трябва да се отбележи, че иранците ги поддържат изправни и което е още по-учудващо Техеран е запазил летателната годност на изтребителите F-14, независимо от наложените санкции и произтичащите от това липса на резервни части.

http://www.pan.bg/

 
Russia Arms Expo 2013: нови концепции, нови пазари
27.09.2013, 13:26

На IX международно изложение на оръжия Russia Arms Expo 2013 (RAE 2013) в град Нижни Тагил, военната техника е обединена от концепцията за овладяване на нови пазари.

Най-забележим подобен образец стана бойната машина на пехотата (БМП), създадена със съвместните усилия на руския „Уралвагонзавод” и френските компании Renault Trucks Defense и Nexter Systems.

В определен смисъл, създаването на тази машина е допълнителен етап на програмата по създаване за Въоръжените сили на Русия на БМП „Бумеранг” с колела, с което се занимава „Военно-промишлената корпорация”. Разбира се, машината, в която широко се използват чуждестранни детайли, едва ли ще бъде приета в Сухопътните войски на Русия, но на международния пазар може да състави конкуренция както на нашата „Бумеранг”, така и на съществуващите чуждестранни приложения, в това число популярното днес семейство машини Partia. Съвместната разработка с Франция позволява да се разчитана успех на пазарите в страните, предпочитащи предимно западни модели.

На щанда на компания „Компас” се демонстрират комплекси за точно прицелване ГЛОНАСС/GPS. Тези уреди позволяват да се модернизират старите неуправляеми артилерийски снаряди, като ги превръщат във високо точно оръжие. За разлика от традиционните управляеми снаряди с лазерна система за насочване, снаряд с подобен комплект не зависи от времето, което позволява бързо да се поразяват точкови обекти с предварително известни координати. Вероятното отклонение от целта на този модернизиран снаряд съставлява 3 – 5 метра. т.е. съществено по-точно от традиционните неуправляеми.

Отделно споменаване си заслужава комплексът „Агат-МДТ”, който позволява в условията на пълна тъмнина да се открива цел на разстояние до 4000 метра. „Агат” може да състави конкуренция на френските прицели Thales, които днес се слагат на танковете Т-90, като при това днес той е междинен вариант по пътя към създаването на по-съвършени прицели за машините „Армата”, „Курганец” и „Бумеранг”.

Създаването на прицела „Агат-МДТ” позволява да се говори за минимум съкращаване на традиционното изоставане на руските разработки и за перспективи на по-нататъшното развитие на руската военна електроника. В случай на успех руските създатели на оптични системи ще получат самостоятелност, която ще им позволи да оцелеят в пазарните условия без постоянни дотации от държавата.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Премиерът Орешарски: Във ВМА имаме проблем с мениджмънта, а не със задълженията
27.09.2013, 09:08

Пламен Орешарски Мисля че имаме проблем с мениджмънта, а не със задълженията. Те са следствие от системата на мениджмънт. Това казва премиерът Пламен Орешарски по отношение на ВМА на заседанието на правителството в сряда при обсъждането на постановление за предоставяне на допълнителни разходи и трансфери по републиканския бюджет за 2013 г. В предвидените 258,7 млн. лв. не фигурират очакваните 35 милиона за погасяване задълженията на ВМА.

Министърът на отбраната Ангел Найденов посочва необходимостта от спешни най-малко 7 милиона, за да се гарантира функционирането на Военномедицинска академия. Той казва, че има нужда от поне един пакет от най-малко 10 милиона, за да се гарантира по-нататък в рамките до края на годината дейността.  Ако щете да ги поставим под условие, предлага министърът, да видим по какъв начин се реализира този план за намаляване задълженията на Военномедицинска академия, но трябва да има допълнителен източник на финансиране извън бюджета на Министерството на отбраната, за да разчитаме на някакъв, общо взето, добър резултат. От стенограмата на правителственото заседание за постановление за предоставяне на допълнителни разходи и трансфери по републиканския бюджет за 2013 г.

http://www.otbrana.com/

 
Турция ще купи от Китай ЗРС за 2-3 милиарда долара
27.09.2013, 08:27

ЗРК HQ-9Вчера сензационно завърши програмата на Турция  T-LORAMIDS (Turkish Long Range Air And Missile Defence System). Под председателството на премиера на страната Tayyip Erdoğan се проведе заседание на Службата за военни доставки (Savunma Sanayii Müsteşarlığı - SSM)  към МО. След отваряне на офертите за печеливш бе обявена China Precision Machinery Export-Import Corporation (CPMIEC) със ЗРК HQ-9., която за доставката на 12 дивизиона е поискала най-ниската цена сред претендентите - 3 милиарда долара.

Турция е първи купувач на китайската система произвеждана Academy of Defense Technology на държавната China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC). Разработка HQ-9,  носи чертите на руска система.

Китайците победиха обединените Raytheon и Lockheed Martin със  ЗРС Patriot (комбинация РАС-2 GMT и РАС-3), европейския консорциум с Eurosam ЗРС SAMP/T (с ЗУР Aster 30 Block 1) и представената от ОАО "Рособоронэкспорт" ЗРС С-300ВМ "Антей-2500".

HQ-9 (Хунци Цзю 9) е състои от команден пункт, радари и до 6 пускови установки всяка с по 4 ракети. Предполагаемата цена на системата(дивизиона) е около 120 милиона долара или съседите ще платят около 1,5-2 милиарда долара. Руската система струват около 130 милиона долара в същата комплектация. При това китайците значително са подобрили руската разработка с влагане на своя електроника.

http://aeronews.alle.bg/

 
Pratt & Whitney представи за тестове адаптивен двигател F135
27.09.2013, 08:21

F-135Компанията Pratt & Whitney и изследователската лаборатория към  US Air Force (AFRL) са започнали тестове на адаптивен двигател на база F135 за изтребителя на компанията Lockheed Martin F-35 JSF.

Изпитанията се провеждат на стенд в лаборатория в Dayton, Ohio, по две програми на  USAF за  Adaptive Engine Technology Demonstration (AETD)  и на  US Navy за  Fuel Burn Reduction (FBR) с участието на други компании с успехи в областта.

Целта на програмите е осигуряване на горивна ефективност, което от своя страна ще доведе до повишаване на техническите характеристики на машините и господство във въздуха.

Адаптивните двигатели ще позволят да се подава по-голямо количество въздух за изгаряне на горивото в двигателя в режими, когато той не достига и се получава непълно горене. Когато няма нужда от въздуха, той може да се използва за охлаждане в режими изискващи това.

Очаква се при новите двигатели да се намали разхода на гориво до 25% и да се повиши мощността до 10%. – Още авиационни двигатели

http://aeronews.alle.bg/

 

 
ВМФ на Русия ще получи ЗРК „Щил”
26.09.2013, 21:01

Военноморският флот на Русия ще получи първите модулни комплекти на зенитния ракетен комплекс „Щил” през 2014 г. Това, както съобщава РИА „Новости”, е заявил генералният директор на холдинга «Авиационно оборудование» Максим Кузюк. По думите му ракетните комплекси ще бъдат поставени на строящата се серия от шест фрегати от проект 11356. Предаването на шестте комплекта «Щил» на флота ще завърши до 2016 г.

Комплексът «Щил» е разработен от научно-производственото предприятие «Старт». Той е създаден, за да замени остарелите ракетни комплекси «Ураган» и включва в себе си модули с пускови установки за зенитни ракети с малък и среден радиус на действие, а също и системи за управление на огъня. Един боен модул с вертикална пускова установка включва в себе си 12 ракети. Комплексът може да бъде установен на кораби с различно водоизместване.

«Щил» поразява въздушни цели на далечина до 50 километра и на височина до 15 хиляди метра. Той може да обстрелва до 12 въздушни цели едновременно. Ракетите от комплекса са снабдени с осколъчна бойна глава и поразяват цели, летящи със скорост до 830 метра в секунда. В пусковата установка ракетата в момента на пуска се изхвърля от контейнера с катапулт на височина не по-малко от 25 метра, след което се задейства двигателят.

http://www.duma.bg/

 
Финландия съгласува новите условия за доставка на вертолетите NH90
26.09.2013, 20:51

вертолет NH90Министерството на отбраната на Финландия е съгласувало с европейския консорциум NHIndustries новите условия на контракта за доставка на 20 многоцелеви вертолета NH90 TTH, съобщава Jane's.

Съгласуването се е наложило заради това, че консорциумът не е могъл да обезпечи своевременно доставката на купените машини. По условията на новото съглашение, доставката на първите NH90 трябва да завърши догодина, след шестгодишно закъснение от първоначалния срок. Финландия придоби 20 вертолета през 2001 г., като сумата по сделката бе 370 милиона евро. По условията на базовото съглашение доставката на вертолетите трябваше да завърши през 2008 г. Затова в продължение на няколко години NHIndustries трябва да проведе модернизация на NH90 до стандарта за пълна операционна готовност FOC.

Досега Финландия е получила само 16 вертолета - пет във версия начална операционна готовност (IOC), десет IOC+ и един FOC. През 2008 г. NHIndustries изплати на купувача глоба в размер на 20 млн. евро заради срива в доставките на вертолетите. След съгласуването на новите условия на контракта през септември т.г., NHIndustries ще трябва до средата на 2014 г. да достави на Финландия останалите четири NH90 във версия FOC, а след това да вземе първите 16 машини и до края на 2018 г. да ги модернизира до версия FOC.

Версията FOC се отличава от IOC и IOC+ с разширения набор от бордово радиоелектронно оборудване, а също и с редица подобрения, които бяха разработени от NHIndustries в продължение на програмите на NH90. NHIndustries доставя вертолетите NH90 на клиентите си с големи закъснения. През юли 2012 г. министерството на отбраната на Португалия отказа закупуването на тези машини. В момента военните ведомства на Нидерландия и Гърция също разглеждат възможността от съкращаване от закупуване на NH90.

http://www.duma.bg/

 
Беларус ще модернизира МиГ-29 до стандарта МиГ-29БМ
26.09.2013, 20:25

МиГ-29Беларус извади от въоръжение своите Су-27, но планира да модернизира останалите изтребители МиГ-29. Програмата за модернизация вече е изготвена в 558-и авиоремонтен завод. Тя е насочена предимно към чуждестранни клиенти, но следващата година МО ще сключи договор за модернизация и на беларуски МиГ-29.

В беларуския завод до сега са модернизирани четири МиГ-29 до стандарта МиГ-29 БМ (Беларуски Модернизиран). Модернизираните изтребители могат да използват съвременни образци въоръжение – УР „въздух-въздух” Р-77, „въздух-земя” – Х29 и Х-25 (NATO:AS-10 'Karen' и AS-14 'Kedge) и противокорабни ракети Х-31( AS-17 'Krypton' ). С помощта на подкачен контейнер за целеуказване МиГ-29БМ придобива възможност да действа и с лазернонасочвани бомби. Друга важна особеност е способността модернизираните изтребители да се дозареждат с гориво във въздуха.

Новият проект за модернизация е базиран на стандарта МиГ-29БМ, като се добавят елементи на „стъклена кабина”, модернизация на РЛС с възможности за действия по земни цели и навигационна система, ползваща ГЛОНАСС или GPS.

http://www.pan.bg/

 
Китай ще продаде 100 L-15 за 5 години
26.09.2013, 17:21

L-15На 13 ноември 2012 година Китай е подписал договор със страна за износ на 12 учебно тренировъчни самолета L-15. Това съобщи на изложението и Aviation Expo/China-2013 шефът на държавна на Китайска корпорация по износа и вноса на авиотехнологии (CATIC) Ма Чжипин. До края на годината ще бъдат изнесени 6 самолета и следващата още 6. За произведеният в Китай учебно тренировъчен самолет това ще бъде премиера на международния пазар. Сделката се оценява на около 150 милиона долара. Двигателите се произвеждат в Украйна и за това на изложението бяха проведени разговори за координация на действията между двете страни.

Коментар:

Според международни анализатори през следващите 5 години Китай си е осигурил пазар в богати на петрол страни на L-15. Ще бъдат подадени около 100 самолета на стойност над 1 милиард долара. Говори се за сделка петрол срещу самолети, дори се споменава за бартер с някоя от страните. Договорът с Украйна е за 250 двигателя от спецификациите „AI-222-25“ и „AI-222-25Ф“.

Носят се слухове, че Китай, който плати разработката на „AI-222-25Ф“ иска да построи завод за лицензно производство на двигателя и правото да произведе 1000 двигателя.

http://aeronews.alle.bg/

 
За 100 дни Ангел Найденов е освободил 7 служители, а Аню Ангелов – 38
26.09.2013, 17:07

Ангел Найденов До края на годината работната група, която подготвя параметрите на предстоящия Стратегически преглед на сигурността и отбраната, трябва да бъде готова. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов на пресконференция по повод на свършеното през първите 100 дни управление на новото политическо ръководство на МО. Не спираме реформата в армията, уточни той, и не я свързваме със съкращения, както през последните 20 години.

На този етап са ясни структурните промени в администрацията на МО. Очаква се до средата на октомври правителството да приеме новият устройствен правилник на министерството и промените в устройствените правилници на други структури. В същото време предстоят поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които да позволят влизането в сила на тези документи. Административната реформа ще доведе до намаляване на числеността на персонала с 5 процента, т.е. от 1660 на 1576 души. Създават се две нови дирекции в МО „Социална политика” и „Търговски дружества и ОМП”.    

Що се отнася до опасенията на ГЕРБ и по-конкретно на бившия министър на отбраната Аню Ангелов за т.нар. лов на вещици в МО, Ангел Найденов отново повтори, че са освободени или преназначени 7 служители. Един директор на дирекция, един началник на отдел, изпълнителният директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” и неговият заместник са си отишли по взаимно съгласие, като са получили полагащите им се обезщетения. Двама са преназначени на ръководни длъжности в чужбина, а един е вече управител на търговско дружество. Конкурсите за директори на дирекция „Правно-нормативна дейност” и „Инфраструктура на отбраната” са приключили. Очаква се законовият срок, в който могат да се подават жалби, за да се отдадат съответните заповеди за назначаване. Проверката в Интендантско обслужване продължава. От юли до декември 2009 г., когато ГЕРБ поема властта, в МО са освободени 38 служители, уточни министърът.

Министър Найденов очаква повече средства във връзка с увеличаването на социалните придобивки на военнослужещите и цивилните служители. Става дума за допълнителни възнаграждения, като увеличаване на порциона, по-големи обезщетения на безработните съпруги на военнослужещите и др. Като важен елемент на социалната политика може да се приеме и съхраняването на около 800 военнослужещи, които, според плановете на предишното правителство, трябваше да бъдат съкратени.

http://www.otbrana.com/

 
Lockheed Martin получава шанс за експорт на своя F-35
26.09.2013, 14:50

Ф-35Южна Корея обяви във вторник, че рестартира конкурса за доставките на 60 нови изтребителя на обща стойност 7.7 млрд. долара, който беше спечелен от F-15 Eagle на Boeing. Причината – самолетите не отговарят на нуждите на южнокорейската авиация да бъдат трудно забележими за противниковите радари. Това дава предимство на конкурента Lockheed Martin и неговия лек изтребител F-35 Lightning II, който е проектиран изцяло по технологията "стелт". Преразглеждането на конкурса става независимо от факта, че в момента Южна Корея има приети на въоръжение F-15 и от трите подадени оферти единствено тази на Boeing отговаряше на финансовите параметри, зададени от Сеул.

Шанс за F-35

Новото изискване дава шанс на Lockheed и партньорите им да опитат да оптимизират разходите и да свалят крайната цена на техния авангарден изтребител. Възможностите и стойността на F-35 бяха обект на сериозна критика от Канада и Австралия, които обмислят да прибегнат до алтернативни варианти като преминаването към F-18E Super Hornet на Boeing. Въпреки това изтребителят на Lockheed като единствен в лекия клас от пето поколение е подкрепян от Пентагона и трябва да навлезе на въоръжение във всичките видове въоръжени сили на САЩ – флота, ВВС и морската пехота. Поради засилващата се доминация на компанията със самолетите F-22 Raptor (разработван съвместно с Boeing) и F-35 на пазара в Щатите техният конкурент Boeing се ориентира към международните пазари, където в повечето случаи ключова роля има цената.

Така авиогигантът има сключени договори за доставка на 84 F-15 със Саудитска Арабия, а през тази година парафира контракт за продажба на 12 EA-18 Growlers (самолети за радиоелектронна борба) на Австралия. Спечелването на конкурса в Южна Корея щеше да удължи производството на F-15 до 2022 г. и поставя под въпрос дали Boeing ще продължи да продава своите самолети в бъдеще.

Битката за изтребителния пазар

Основните самолетостроителни компании от САЩ, Европа и Русия се очаква да произведат изтребители на стойност 16.9 млрд. долара през тази година, като средно през последните пет години годишният пазар се оценява на 15.7 млрд. долара, показват данните на изследователската фирма Teal Group. С навлизането на масовото производство на F-35 през 2015 г. Teal очаква средната стойност да се повиши до над 20 млрд. долара до края на 2020 г.

Изтребителят на Lockheed стана известен с технически проблеми и непрекъснато повишаваща се цена за единична бройка, което постави под въпрос дори навлизането му на въоръжение в САЩ. Последната партида, която поръча Пентагонът, стойността на самолет достигна 100 млн. долара. Някои изследвания поставят под съмнение възможностите на F-35 да води успешен въздушен бой с последните руски изтребители, като Су-35 например.

http://www.capital.bg

 
Сенаторка спира процедурата за избор на министър на Военновъздушни сили на САЩ
26.09.2013, 14:40

Kelly Ayotte Американската сенаторка Kelly Ayotte спря процедурата за избор на номинираната от Белия дом за министър на ВВС Deborah Lee James до отговор на въпроса за потенциалното изваждане от въоръжение на щурмовиците A-10 Thunderbolt.

Според Kelly Ayotte такова едно решение би довело да загуба на способности на американските ВВС и това ще коства живота на американски войници. Сенаторката дава пример от войната в Афганистан, когато през месец юли 2013 над 60 американски военнослужещи са били спасени благодарение на непосредствената огнева поддръжка от въздуха, оказана именно със самолети А-10. А-10 се превърна в ‘работен кон’ в Ирак и Афганистан и е високо ценен, особено от Сухопътните сили.

Deborah Lee James е официално предложена на 1 август 2013 г. за министър на американските Военновъздушни сили. Тя е директор на Технологично-инженерния сектор на Science Applications International Corp., а в периода от 1993 до1998 е била помощник на министъра на отбраната.

http://www.pan.bg/

 
Стойността на ремонта на всяка ДП проект 877ЭКМ за ВМС на Индия ще бъде от 150 до 200 милиона долара
26.09.2013, 14:29

Ремонта и модернизацията на четири индийски дизелови подводници проект 877ЭКМ (две в Русия и две в индийски предприятия) ще бъде в същия обем, както бяха извършени при подводницата „Синдуракшак”, като ремонтните работи ще са в рамките на 150 – 200 милиона долара за всяка субмарина, в зависимост от състоянието на всяка от тях..

Това е съобщил заместникът на генералния директор на Центъра за ремонт на кораби „Звездочка” Евгений Шустиков по време на военноморския салон NAMEXPO-2013.

 
Министър Найденов награди почетния председател на Съюза на ветераните от войните
26.09.2013, 12:47

Полковник Севастиян Добрев връчва министерската награда на д-р Тодор Анастасов.  Снимка Димитър БебеновМинистърът на отбраната Ангел Найденов удостои с награден знак „За принос към МО” почетния председател на Съюза на ветераните от войните, кавалерът на орден „За храброст” д-р Тодор Анастасов.

Отличието му бе връчено днес на специално тържество по повод на неговата 90-годишнина в централата на военно-родолюбивата организация от заместник-директора на дирекция „Връзки с обществеността” полковник Севастиян Добрев. Той подчерта големите заслуги на д-р Анастасов към Българската армия и за военно-патриотичното възпитание на младежта.

Д-р Анастасов получи специални поздравления и подаръци от Съюза на ветераните от войните, СОСЗР, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Асоциацията на Сухопътните войски и Обществения съвет по въпросите на отбраната. Благодаря за уважението, каза 90-годишният ветеран, и подчерта, че се чувства, като 19-годишен.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Презентация на модернизационната програма за 12 броя МиГ-29 ще се състои на 8 октомври
26.09.2013, 12:31

MiG-29На 8 октомври 2013 г. във ВА "Г.С.Раковски" ще има презентация на модернизационна програма на 12 бр. МиГ-29А от състава на българските ВВС и сертифицирането им като бойна ескадрила по стандартите на НАТО, съобщава  www.airgroup2000.com/forum.

След съобщението следва и анализ на ситуацията:

"От лятото на 2012 г. проектът е представен пред бившия министър Ангелов като алтернативен и по-авангарден от напъните за покупка на 8 Ф-16А MLU.

Проектът е създаден през ноември 2011 година, премина през 3Д симулации на две международни лаборатории и претърпя две изменения към днешна дата. Измененията настъпиха във връзка с нови разработки на компаниите, които произвеждат съответните системи от авиониката. През юли 2013г беше получено официално потвърждение за (цитирам дословно) "готовност за техническо изпълнение на модернизацията, но трябва да получим запитване от българското министерство на отбраната".

За проекта са известени - Министърът на отбраната, Началникът на политическия кабинет на Министъра на отбраната, ескперт на МО, Председателят на Комисията по отбраната към Народното събрание, Заместник командващия на ВВС на Република България, Посолството на Руската федерация, ръководството на РСК "МиГ", Посолството на държавата Израел, компаниите, които са разработили отделните системи. Проектът е отворен за изменение и за компромисни решения.

За база на модернизацията е взето сертифицирането на изтребителя "МиГ-29А" за летателна годност до 2029 г. ………… Прочети още

 
Критична точка: За кой ли път армията е забравена?
26.09.2013, 10:56

Много са гражданските организации и представителите на партии, които напоследък критикуват какво ли не: правителство, полиция, президент. И отново спасителите на Отечеството пропускат в анализите си Българската армия, която отдавна е на „изкуствено дишане“. Сещат се за армията, когато се налага спешно да бъдат включени военни формирования в мисия зад граница или в гасене на пожари.

След безкрайните реформи, трансформации, оптимизации, чието единствено постижение станаха съкращенията на личен състав и унищожаването на въоръжение и бойна техника, най-сетне армията бе забравена от обществото и излезе от активния медиен обхват. Изграждането на „модерни, немногобройни и ефективни въоръжени сили“ остана в предизборните обещания на политиците и в неосъществените програми на досегашните управляващи партии………Прочети още

 
Разби се изтребител Northrop F-5E Tiger II от ВВС на Южна Корея
26.09.2013, 10:18

Днес 26 септември 2013 година в 10:48 местно време близо до  Jeungpyeong на 137 кm южно от Сеул, Южна Корея е паднал изтребител Northrop  F-5E Tiger II от ВВС на страната, съобщава Yonhap.

Пилотът е катапултирал. Самолетът е произведен през 1978 година и се е взривил 50 минути след падането. През "черната" за Корея 2010 година бяха загубени 3 машини Northrop  F-5 и загинаха 5 пилоти.

http://aeronews.alle.bg/

 
Индонезия получи последните два изтребителя Су-30МK2
26.09.2013, 09:52

Индонезия получи последните два изтребителя Су-30, формирайки с тях една пълна авиационна ескадрила от 16 самолета Су-27СКМ и Су-30МK2. Това е 11-а иае от 5-то авиокрило, дислоцирано във военновъздушната база Hasanuddin.

Изтребителите са транспортирани с Ан-124-100. Първите изтребители Су са доставени през 2003 г., а следващите през 2009, 2010 и 2013. Стойността на договора, в който са включени и въоръжението, обучението на летателния състав и логистично осигуряване е 1.17 милиарда долара.

Неотдавна индонезийските ВВС получиха и първите учебни и учебно-бойни самолети Grob G120 TP-A и T 50 Golden Eagle, съответно от Германия и Южна Корея.

Предстои и получаване на 24 изтребителя F-16, подарени от правителството на САЩ, както и четири транспортни самолета C-130 Hercules, предоставени безвъзмездно от Австралия.

http://www.pan.bg/

 
Партиите нямат място в армията!
26.09.2013, 09:30

Ако съм честен, би трябвало да кажа, че армията има нужда от политика, а партийните интереси да стоят далече от армията. Това обаче очевидно е пожелание в графа “невъзможно”. Случва се всеки ден, става и днес.

ГЕРБ поискаха оставка на правителството и заради армията. Направи го ексвоенният министър Аню Ангелов. Той директно се нахвърли към наследника си за следното: “Министър Ангел Найденов заяви, че няма пари, но ще има конкурс за изтребители, като така се отваря възможност за руски производители.”

Чиста партийна политика - нищо повече. Ясно е, че посланието на генерал Ангелов е: “Не трябва да има руски самолети”, а не: “Не трябва да се купуват самолети.” Това не е комисионен спор, а по принцип за армията. Темата “за” и “против” руските или американските самолети е въпрос на слугинаж, а не на практичност.

Прагматизмът и най-вече професионализмът изисква като начало да се постави задачата, да се видят ресурсите и да се прецени кое е най-оптималното. За всички нас, които малко разбираме от армия, е ясно, че има огромен натиск да се купят онези прахосмукачки Ф-16 от пазари, които са по-зле от дъното на Горубленския пазар, но пак казвам - това е партийна политика.

Политика в областта на сигурността изисква истински национален консенсус. Изисква мъдрост и надмогване на тесните партийни интереси, което май не се е случвало от столетие.

Генерал Ангелов сигурно може да извади хиляди доводи, при това ще звучат необоримо, професионално, аргументирано. Точно така преди около две десетилетия, когато беше зам.-шеф на Генералния щаб, представляваше армията в комисията по национална сигурност и отбрана при обсъждането на първия демократичен Закон за отбраната и въоръжените сили.

Неговата дума се чуваше и тежеше. Когато ставаше въпрос за социалните пакети на военните, депутатите сумтяха и увъртаха. Генерал Ангелов ги размазваше с изречения като: “Господа, докато се чудим има ли нужда или не от такива норми, скоро няма да има офицери, които да получават социалните придобивки.”

За какви самолети говорим днес, като мнозинството от инструкторите от авиацията напуснаха. За каква западна интелигенция сред военните говорим, когато стотиците пенсионери в МО прокудиха десетки млади офицери, завършили западни академии? За каква военна информация говорим, когато щетата е такава, сякаш е имало ядрена атака? Това е щетата от партийната политика. И тя ще тежи на бившия генерал, а сега партиец Аню Ангелов.

Неговият наследник - Ангел Найденов, направи най-простото нещо: направи фокус групи, изследвания на терен, директни проучвания. Първата му стъпка беше да успокои армията, защото елемент от националната сигурност е състоянието на духа, или ако щете - бойният дух. Без такова нещо няма Дойран, няма Шипка, щипка сол няма дори.

Пред министър Найденов обаче стоят същите капани.

Същите партийни инструменти, които му повеляват да държи на хранилката десетки ненужни апендикси на армията - всякакви почивни домове, мастодонтска военномедицинска академия, телевизии и т.н.

Спомнете си каква е основната роля на армията: да произвежда сигурност; да е готова за действие; да са сглобени и сработени формированията ; да може безотказно да действа, когато се наложи. А какво имаме сега? Пълна трагедия. Когато войниците си купуват собствено снаряжение, за да ходят по мисии в Афганистан, когато офицерите сами си плащат за подготовката, когато няма учения, когато няма техника... Това е пълна трагедия, а не армия.

Трябва ни консенсус за политиката към армията, а не консенсус за армията като политика на доходи... за партиите.

http://www.trud.bg, Емил Спахийски

 
Наградиха първите ни първокласни военни пилоти
26.09.2013, 09:10

Със заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов трима от първите ни осем първокласни пилоти генерал-майор от запаса Тодор Трифонов и полковниците от запаса Тома Ковачев и Филип Цеков бяха удостоени с награден знак „За принос към МО”.

Отличията връчи началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. От своя страна той награди всеки от тях с кортик на ВВС. С „Плакет на Щаба на отбраната” посмъртно бяха удостоени останалите петима първокласни пилоти, които не доживяха деня, в който се навършиха 60 години от присвояването на званието „Военен пилот първи клас”.  Наградите получиха близките на генерал-полковник Симеон Симеонов и на полковниците Атанас Атанасов, Атанас Димитров, Георги Божилов и Димо Димов............. Прочети още

 
Космически кораб „Съюз” бе изстрелян от космодрума „Байконур”
26.09.2013, 08:46

Ракетата-носител „Съюз ФГ” с космическия кораб „Съюз ТМА-10М” стартира днес в 00:59 московско време от космодрума Байконур към Международната космическа станция, предаде Интерфакс.

На борда на кораба са руснаците Олег Котов, командир на полета, Сергей Разянски, бординженер, както и американския астронавт Майкъл Хопкинс.

Според информация, получена от Центъра за управление на полетите край Москва полетът протича нормално.

 

 
БСП връща защитата за разузнавачите
25.09.2013, 22:47

БСП възнамерява да върне защитата за разузнавачите. Това става ясно от промени в закона за досиетата, внесени вчера от четирима депутати от БСП и един от "Атака". Младен Червеняков, Стефан Данаилов, Атанас Мерджанов, Таско Ерменков от левицата и колегата им от "Атака" Явор Нотев искат да се върне параграф 12, който бе отменен от ГЕРБ в края на 2012 г.

Според параграф 12 не се установява принадлежност за всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16 юли 1991 г. В края на мандата си мнозинството от ГЕРБ изненадващо клекна пред настояването на Иван Костов и премахна параграфа от закона за досиетата.

Мотивите на БСП са, че с отпадането на параграф 12 се създават предпоставки за разкриване на прикрития в чужди държави, използвани от служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба, както и данни, позволяващи да се установят лица, оказали или оказващи помощ в оперативно-разузнавателната дейност.

Действащата уредба създава предпоставки за причиняване на вреда на Република България в областта на международните отношения, посочват още от левицата.

"Не става дума за хора, които са били доносници, а хора, които са служили на родината си. Този закон беше подготвен още в началото на това НС, но не го внесохме, защото много по-важни бяха икономическите и социалните мерки в законотворчеството. Аз съм дисциплиниран човек и затова изчаках, както предложиха колегите от парламентарната група", уточни вчера Червеняков.

След отпадането на параграф 12 Комисията по досиетата осветли директора на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров, декана на Историческия факултет на Софийския университет Пламен Митев и други като щатни служители на бившата Държавна сигурност.

Още тогава обаче бившият шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров остро се възпротиви срещу предлаганата поправка. "Това ще се отрази по-тежко на НРС, защото нейните служители са под прикритие. А изтеглянето им от райони, важни за българските национални интереси, ще доведе до тежки последици", коментира тогава той. Шефът на служба "Военна информация" Веселин Иванов също реагира разтревожено на поправката.

Така и не се изясни колко души ще засегне отпадането на параграф 12. Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев тогава блесна с твърдението, че ставало дума за "нещо средно между 50 и 1000 души".

Депутатите, които сега искат връщането на параграф 12, посочват, че Комисията по досиетата е показала, че предвидената в чл. 32 защита на документи не може да служи като превенция по отношение на сигурността, в това число и живота на служителите на двете български разузнавателни служби.

http://www.duma.bg/

 
Израел ще предлага Kfir в НАТО
25.09.2013, 22:23

Kfir Израел и компанията IAI ще предлагат модернизираната версия на Kfir означена като Block 60 на страни от НАТО. Това се казва в статия за самолета на официалната страница на израелските ВВС.

Според публикацията интерес към Kfir Block 60 са заявили няколко страни, включително и такива от Европа, а версията била специално създадена за да отговаря на изискванията на НАТО, защото има възможности за мрежови операции и радар с активна фазирана антенна решетка (AESA).

Kfir Block 60 е поредната модернизация на безлицензното развитие на Mirage 5, задвижвано от американския реактивен двигател GE J79. При него е приложен радар Elta EL/M-2052, пълни възможности за обмяна на информация с други бойни средства на базата на система Link 16, напълно модернизирана кабина с цветни дисплеи за изобразяване на полетната и тактическа обстановка, предлага  се и прицелния контейнер Rafael Litening, както и използването на модерните израелски ракети за близък и далечен въздушен бой – Python 5 и Derby. Ресурсът на планера и двигателя се занулява след КВР.

През лятото на 2011 г. израелската компания IAI направи две презентации на Kfir Block 60 в България, предлагайки го за нов боен самолет за ВВС. - Още за Kfir

http://aeropress-bg.com/

 
Американците обучиха делфини да откриват мини
25.09.2013, 21:39

Американски делфини, които ще търсят мини около пристанище Дубровник, пристигнаха днес в Хърватия, където бяха докарани със специален самолет от база на американските военноморски сили в Сан Диего, Калифорния, предаде Танюг.

Транспортните басейни с шест дресирани делфина ще бъдат извадени от самолета с помощта на кранове и влекачи.

Делфините, които са дресирани да откриват неексплодирали взривни устройства, ще бъдат откарани в аквариума в Дубровник, а подводните операции ще започнат следващата седмица и ще продължат до средата на октомври.

Търсенето на мини около Дубровник е част от проект Делфин 13 от програмата на Европейското командване на САЩ за хуманитарно разминиране, в която участват американското посолство и генералният щаб на хърватската армия под покровителството на Държавния департамент на САЩ.

Обучението на делфините за откриване на мини продължава около три години, а американската армия се възползва от уменията им при военни интервенции като тази в Ирак.

Делфините използват естествените си способности за откриване на предмети под вода и са обучени да "означават" мините, а водолазите, които ги придружават, отбелязват местоположението им на прецизни карти.

Проектът Делфин 13 бе посрещнат с противоречиви чувства. Хърватският Институт за изследване и защита на морето "Син свят" предупреди, че присъствието на обучените делфини може да навреди на местните видове делфини, пише загребският в. "Вечерни лист".

http://pik.bg/

 
Американски шпионски шеф защитава "благородното подслушване"
25.09.2013, 21:28

ген. Кийт АлекзандърШефът на американската Агенция за национална сигурност /АНС/ ген. Кийт Алекзандър защити американската програма за тотално подслушване на световните комуникации като част от "благородната мисия за защита на нацията", предаде АФП. Той коментира станалите обществено достояние детайли за действията на американските рицари на плаща и кинжала като "търсене на сензация". "Бъдещето на тази страна зависи от нашата способност да се защитаваме срещу кибер атаки и терористични заплахи, за което се нуждаем от необходими инструменти", подчерта ген. Алекзандър на форум за киберсигурността във Вашингтон. Именно АНС ръководи и осъществява – и до ден днешен – програмата PRISM, както и други подобни, за чието съществуване световната общественост узна през последните месеци благодарение на Едуард Сноудън.

Шефът на АНС отчете, че на територията на САЩ след 11 септември 2011 г. терористичните атаки са извънредно редки, но не така стояло положението в други части на света. "И това не е случайно. То е резултат от много усилена работа. 22-ма криптолози загубиха живота си в Ирак и Афганистан. Те са героите, а не тези, които стоят зад изтеклата в медиите информация", каза генералът.

Той обясни от трибуната на форума, че медиите създавали невярна представа за дейността на американските шпиони: "Това, което беше изведено на първо място в голяма част от публикуваните информации беше, че ние подслушваме разговорите ви, четем вашите имейли... Това не е вярно... Знаем си работата и тя е да защитаваме тази страна. А това е една благородна мисия".

Шефът на АНС не пропусна да припомни, че 50 терористични акта по света са били предотвратени благодарение на програмите, които бяха подложени на сериозна и основателна критика от близки съюзници на Вашингтон, обхващащи широк кръг страни - от Бразилия до Германия.

По отношение на Сноудън, когото Алекзандър не спомена по име , а само като "човека, от когото е изтекла информация", шефът на АНС каза: "Вярвахме му, той предаде доверието ни. Това повече няма да се случи. И това не го прави герой".

http://www.blitz.bg/

 
"Руски вертолети" с нов генерален директор
25.09.2013, 21:16

Александър МихеевЗа нов генерален директор на "Руски вертолети" беше назначен Александър Михеев. Вчера съвета на директорите предложи кандидатурата му. Той е роден през 1961 година и до момента беше заместник на генералния директор Анатолий Исайкин в "Рособоронэкспорт", единствена държавна организация за търговия с оръжия. През нея минават над 90% от сделките.

Мандатът на стария директор Дмитрий Петров изтича на 27 септември 2013 година. Заради не изпълнение на плана и държавните поръчки в две от предприятията на компанията и други организационни слабости, той няма да бъде продължен.

Според държавния план през 2020 година компанията трябва да произвежда по 470 вертолета годишно, а общия обем на продажбите трябва да достигне 240 милиарда рубли (около 7,5 милиарда долара).

През 2012 година обемът на продажбите беше 125,7 милиарда рубли(около 3,94 милиарда долара), а броя на доставените вертолети 290.

Другото решение от вчера е да се емитират облигации за 30 милиарда в пет серии. Облигациите от серия БО-01 ще бъдат за 10 милиарда рубли, а от серия БО-02 до БО-05 по 5 милиарда рубли. Срокът е 10 години, номинала на една облигация 1000 рубли.

Средствата ще бъдат използвани за разширяване на производството и разработване на нови модели вертолети.

Коментар:

Средната цена на машина ще бъде по-малка от 16 милиона долара. Това показва, че Русия планира да увеличи производството на леки вертолети.

http://aeronews.alle.bg/

 
Frecce Tricolori се превъоръжават с М-345
25.09.2013, 21:06

Frecce Tricolori Италианската демонстрационна група Frecce Tricolori (Трицветните стрели) ще се превъоръжи с нов демонстрационен самолет през 2017 г. Това ще е Alenia Aermacchi M-345 HET. Новината бе съобщена от италианския министър на отбраната Марио Мауро на 24 септември.

Днес Frecce Tricolori летят с учебно-тренировъчните самолети Aermacchi MB-339PAN, които се експлоатират от групата от 1982 г. и са специално доработени по нейните изисквания. MB.339, обаче започва поетапно да се сваля от въоръжение в италианските ВВС и бъдещата му експлоатация от групата е нецелесъобразна.

M-345 HET (High Efficiency Trainer - високо ефективен тренировъчен самолет) е развитие на по-старата конструкция Aermacchi S-211, която от своя страна бе обновена под името М-311, а след това ребрандирана в М-345. Машината ще отговаря на изискванията на италианските ВВС за извършване на първоначално обучение и трябва да влезе на въоръжение между 2017 и 2020 г. Самолетът ще замести Aermacchi MB-339 и ще допълва УТС за напреднало обучение M-346 Master.

M-345 HET трябва да има по-ниски експлоатационни разходи от наличните турбовитлови опции, които масово се използват за първоначално обучение днес. Освен това реактивния самолет ще предлага по-високи летателни характеристики. M-345 HET ще има един реактивен двигател с тяга от 1600 kgf, голяма продължителност на полета, възможност за полет с претоварване +7/-3,5 g, модерно оборудване и улеснена логистика.

http://aeropress-bg.com/

 
ВВС на Афганистан
25.09.2013, 17:42

Към началото на април 2013 година ВВС на Афганистан са разполагали с около 44 вертолета. От тях 36 са МиГ-17 и 8 Ми-35, като за тях са се грижели около 100 техници, при 150 такива специалисти във ВВС изобщо. Квалификацията на вертолетните техници е много ниска и едва 10% от тях имат необходимите базови умения. От тях 30 души са завършили курс в руски АРЗ в Новосибирск, но само 10 от тях са знаели езика и са получили добра подготовка.

Русия е предала на Афганистан един санитарен вертолет на база Ми-17 (страната не разполага с такава техника). Отчитайки, че 90% от операциите се извършват от афганистански войници, това е много малко.

Коментар:

Информацията е от източник в АРЗ Новосибирск. Русия достави 21 нови вертолета Ми-17В5 и резервни части на Афганистан през 2011 и 2012 година или общо трябва да са 55 машини МиГ-8/17. Не ясно, какво става с другите около 19, които би следвало афганците да имат. Най-вероятно голяма част са унищожени, а други повредени и не подлежат на възстановяване.

поред руски източници преди последният договор(около 2010  година) е имало 8 Ми-8, 2 Ми-8МТВ и 6 Ми-17 или общо 16 вертолета. – Още ВВС на Афганистан

http://aeronews.alle.bg/

 
ОАЕ получиха последните бронемашини M-ATV
25.09.2013, 16:30

 M-ATV Фото: Oshkosh DefenseАмериканската компания Oshkosh Defense завърши доставката за Обединените Арабски Емирства на бронирани M-ATV с повишена защита от мини тип MRAP, съобщава Defense News. Според информацията в момента компанията води преговори с ОАЕ за сключване на контракт за техническо обслужване на M-ATV и доставка на резервни части за тях.

Контрактът за доставка на бронемашините беше сключен през юли 2012 година. Става въпрос за 750 единици M-ATV. Стойността на сделката не се съобщава, но се предполага, че тя е около 330 милиона долара. Договора предвиждаше доставките на техниката да завършат през август 2013 година. В съглашението има и опция за допълнително количество M-ATV, което може да се поръча след доставката на първата партида.

Бронемашините M-ATV са комплектувани с двигател Caterpillar C7 с мощност 370 конски сили. Машината има товароподемност около 1,8 тона и е способна да развива скорост до 105 километра  в час по шосе. M-ATV е разчетена да превозва четири бойци в пълно бойно снаряжение.

 
19 депутати искат връщане на стария режим за пенсиониране на военнослужещите
25.09.2013, 15:22

 Атанас МерджановЗаконопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване внесоха в парламента днес 19 народни представители от ПГ на Коалиция за България.

Те настояват в Кодекса да се запише следния текст: „Военнослужещите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.”

За летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав изискването за придобиваен право на пенсия е осигурителен стаж само 15 години. По този начин отпада въведеното от ГЕРБ второ изискване за навършена възраст.............Прочети още

 
Шведската армия получи първите САУ Archer
25.09.2013, 15:08

САУ ArcherПредставители на Försvarets Мaterielverk (FMV) на 23 септември 2013 година приеха в завод на компанията BAE Systems Bofors първата батарея от четири предсерийни 155мм/52 самоходни гаубици Archer на колесно шаси.

Това са първите четири системи на BAE Systems Bofors Archer (FH77BW L52, шведско военно обозначение Artillerisystem 08), произведени по контракт от август 2009 година за доставка на въоръжените сили на Швеция на 24 такива самоходни установки.

Според условията на контракта първоначално САУ Archer трябваше да постъпят в шведската армия през 2011-2012 г. Но заради отстраняване на дефекти в системата и трудности с производството на редица подизпълнители на BAE Systems Bofors, доставките на САУ Archer изостанаха много от графика. В резултата на това първата батарея е предадена едва сега, а доставката на останалите 20-те серийни гаубици ще започне едва през есента на 2014 година.

Още 24 САУ Archer според контракта от 2009 година трябва да бъдат произведени за армията на Норвегия.

Четирите предадени САУ Archer, както и следващите 20 системи ще постъпят в единствената останала артилерийска част в шведската армия – дислоцирания в гр. Боден 9-ти артилерийски полк (Artilleriregementet A 9), състоящ се от два артилерийски дивизиона - 91-ви и 92-ри.

Забавянето на доставките на САУ Archer доведе до куриозна ситуация, когато в продължение на повече от година и половина шведската армия нямаше в състава си нито едно артилерийско оръдие, понеже 155-мм/39 буксируеми гаубици Bofors FH77B, с които бе въоръжен по-рано 9-ти артилерийски полк, бяха снети от въоръжение в края на 2011 година. – Още за САУ Archer

 
Загина пилот от Кралските ВВС на Оман с F-16
25.09.2013, 13:03

На 22 септември 2013 година ВВС на Кралство Оман загубиха първият си изтребител F-16 C/D Block 50. Загинал е пилотът Abdelmalek Ben Yacoub al-Afifi от база Thumrayt в южната част на кралството.

Страната разполагаше с 12 изтребителя (8 F-16C и 4 F-16D) доставени от 2005 до 2006 година.

Допълнителната доставката на F-16 още продължава. Според съобщение на DSCA от 4 август 2010 година тя е за до 18 самолета и беше на стойност до 3,5 милиарда долара. На 14 декември 2011 година беше съобщено, че Кралство Оман ще купи още 12, към доставените вече 12 самолета, като първите ще се подложат на ъпгрейд до втората серия.

http://aeronews.alle.bg/

 
Администрацията на МО пада от 1660 на 1576 души
25.09.2013, 12:52

Ангел НайденовВ административните структури на Министерството на отбраната (МО) ще работят 84 души по-малко след предстоящите промени в устройствените правилници. При ГЕРБ те са били 1660, сега ще станат 1576, каза министърът на отбраната Ангел Найденов тази сутрин по БТВ. (Известно е, че Съветът по отбрана вече прие промените и се очаква това да бъде потвърдено от правителството.)

Неговото интервю бе своеобразен отговор на вчерашната пресконференция на бившия министър на отбраната Аню Ангелов и депутатите от ГЕРБ Доброслав Димитров – бивш председател на Комисията по външна политика и отбрана, полковник от запаса Валентин Радев – бивш заместник-министър на отбраната и вицеадмирал от резерва Пламен Манушев – бивш заместник-началник на отбраната............ Прочети още

 
Китай интегрира YJ-83 на J-15
25.09.2013, 10:45

YJ-83 В китайските медии се появиха снимки на YJ-83 (код С-803) окачена на палубния изтребител J-15.

Противокорабната свръхзвукова ракетата YJ-83 (Ying Ji 83 в превод Орлов удар) е разработена от Китай, като са ползвани съветски образци и помощта на руски и украински специалисти след 1990 година.

През последните 5-10 години помощта е главно от Украйна. Ракетата е с маса около тон и дължина 6-7 метра. Интегрирана е до момента на изтребителя бомбардировач JH-7 (две ракети) и бомбардировача Н-6 (6-10 ракети).

http://aeronews.alle.bg/

 
„Викрамадитя“ще пристигне в Индия към февруари 2014 година
25.09.2013, 10:40

Самолетоносачът „Викрамадитя“ (бившият „Адмирал Горшков“), който се планира да бъде предаден на индийската страна на 15 ноември, ще пристигне в Индия към февруари 2014 година, съобщи в сряда на журналисти заместник-генералният директор на руската компания „Рособоронекспорт“ Виктор Комардин.

„Разчитаме, че към февруари „Викрамадитя“ ще пристигне в пристанището на Мумбай“, заявил той на първия военно-морски салон NAMEXPO 2013.

Според Комардин, планира се по пътя към Индия самолетоносачът да посети 14 пристанища. „На 15 ноември ние ще предадем кораба, след което той ще отправи за Индия“, добавил заместник-ръководителят на „Рособоронекспорт“.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
В Добрич учредиха Общинска организация на СОСЗР
25.09.2013, 10:00

Учредителната конференция на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) се проведе в залата на Общината. За председател бе избран полковник от запаса Руси Стойчев.

Вече са изградени девет дружества с по 10 и повече членове. В процес на структуриране са още три дружества с около 20 запасни и резервисти. За задачите на съюза говори председателят на Областната организация на СОСЗР в Добрич полковник от запаса Кольо Димитров.

В конференцията участваха представители на Общината и на други структури на СОСЗР в областта. Делегатите бяха приветствани от певческата група на съюза.

http://www.otbrana.com/

 
Последен полет на Vickers VC10
25.09.2013, 08:02

Vickers VC10 направи последния си полет, прелитайки от Brize Norton до летище Dunsfold Park (Surrey), след като в петък бе изваден от въоръжение от кралските ВВС.

Самолетът с военен р.н. ZA150 е последният от произведените общо 54 самолета VC10. Той ще остане на летището като експонат към музея Brooklands.
ZA150 е бил произведен за East African Airways и е имал р.н. 5H-MOG. След експлоатацията му в авиационната компания самолетът е върнат във Великобритания и е съхраняван на летище Filton ( Bristol).

През 1984 г. прави първия си полет като самолет-цистерна. ВВС на Великобритания са имали на въоръжение общо 28 28 VC10 в продължение на 47 г. ZA150 е налетял общо над 43 400 часа.
Brooklands е бил авиационен център за конструиране, производство и изпитания на самолети от 1907 г., преди комплексът да бъде окончателно закрит през 1986 г.
http://www.pan.bg/

 

 
Корея ще проведе наново конкурса F-X III
24.09.2013, 20:48

F-15SEЮжна Корея ще проведе на ново конкурса F-X III след като Министерството на отбраната на страната отказа да избере F-15SE, като единствен възможен кандидат. Според корейската новинарска агенция Yonhap, която цитира съобщения на Министерство на отбраната, това се дължало на липса на достатъчно стелт характеристики.

Програмата F-X III предвиждаше покупката на 60 многоцелеви изтребителя на цена до $7,73 млрд. За поръчката се бореха F-15SE, F-35 и Eurofighter. След няколко кръга на преговори се оказа, че само предложението на Boeing се вмества в зададения бюджет и се очакваше Корея да пристъпи към преговори за покупката на дълбоко модернизираната версия на F-15E.

Решението за практическото анулиране на конкурса е взето на 24 септември.

Конкурсът F-X III се разглеждаше като състезание между по-достъпния F-15SE и следващото поколение F-35. Според наблюдатели в Южна Корея средите на ВВС са желали покупката на F-35, особено на фона на факта, че в Китай се изпитват два типа изтребители от следващо поколение, а Япония вече сключи сделка за 42 броя F-35A.

Стартирането на конкурса на ново ще е сложен процес. От една страна корейското Министерство на отбраната явно желае да постави ударението върху ниската забележимост, но от друга страна ако в конкурсните изисквания се заложи прекалено на това, то победата на F-35 е безалтернативна.

http://aeropress-bg.com/

 
60 военнослужещи участват в гасенето на пожар, възникнал в района на полигон „Тюлбето“ край Казанлък
24.09.2013, 17:43

Шестдесет военнослужещи от състава на 61-ва механизирана бригада участват в гасенето на пожар, възникнал днес, 24 септември, в района на мишенното поле на полигон „Тюлбето“ край Казанлък по време на стрелкова тренировка на подразделения от военно формирование 54 890. Силният вятър е попречил за своевременното овладяване на огъня, който се е разпространил в посока на с. Мъглиж. В гасенето на пожара освен военнослужещи със специализирана колесна и верижна техника се е включила и пожарна от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“.

Към момента пожарът е локализиран в района на полигона, в близост до който се намира вилна зона. Няма опасност вилната зона да бъде засегната. Усилията са насочени към овладяване на огъня в пресечена местност в южната част на полигона. Очаква се скоро пожарът да бъде овладян.

http://www.mod.bg/

 
Началникът на Обединения щаб на Въоръжените сили на Грузия полковник Иракли Дзнеладзе пристига на официално посещение в Република България
24.09.2013, 17:38

Irakli DzneladzeНачалникът на Обединения щаб на Въоръжените сили на Грузия полковник Иракли Дзнеладзе пристига утре, 25-ти септември, на официално двудневно посещение в Република България по покана на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Двамата ще обсъдят въпроси, свързани с бъдещото развитие на двустранното военно сътрудничество.

В рамките на посещението си в нашата страна полковник Иракли Дзнеладзе ще бъде приет от министъра на отбраната Ангел Найденов.

Началникът на Обединения щаб на Въоръжените сили на Грузия и водената от него делегация ще бъдат официално посрещнати с военен церемониал пред Паметника на Незнайния воин утре, 25-ти септември, от 11.30 ч.

http://www.mod.bg/

 
Аню Ангелов недоволен от промените в условията за пенсионирането на военните
24.09.2013, 17:14

На пресконференция на ГЕРБ бившият военен министър Аню Ангелов заяви, че правителството трябва да подаде оставка и заради сектора отбрана. Според него в кадровата политика на Министерство на отбраната властва реваншизъм. Ангелов разкритикува и промяната в условията на пенсиониране на военнослужещите. Въпреки това ГЕРБ ще подкрепи някои от действията на министъра на отбраната Ангел Найденов. “В кадровата политика в Министерството на отбраната властва реваншизъм. Министър Ангел Найденов каза, че няма да има лов на вещици, но в действията си прави точно обратното.” Това каза на пресконференция бившият министър на отбраната Аню Ангелов. Според него не е правилна предвижданата промяна в условията за пенсиониране на военните.

”Министър Ангел Найденов заяви, че няма пари, но ще има конкурс за изтребители, като така се отваря възможност за руски производители”, посочи Аню Ангелов.  Той е категоричен, че правителство трябва да подаде оставка и заради сектор „Отбрана”.

Бившият военен министър заяви, че ГЕРБ ще подкрепи действия на Министерството на отбраната за пълно използване на съвместното българо-американско съоръжение в Ново село. Партията ще подкрепи министър Ангел Найденов в запазване на интегрирания модел на министерството, отбеляза Ангелов.

http://www.blitz.bg/

 
Тайван ще получи скоро първия самолет P-3C "Орион"
24.09.2013, 14:15

Р-3СДоговор за 12 патрулни самолета беше обявен през септември 2007 година за 1,96 милиарда долара. Освен това, страната ще получи и три TP-3A и друго оборудване.

През 2009 година Локхид Мартин обяви, че получила договор за модернизацията на 12 патрулни самолета P-3C «Орион» от резерва САЩ на стойност 665,64 милиона долара предназначени за Тайван. Ще бъдат подменени почти всички системи и ще бъде удължен ресурса до 15 хиляди часа.

Първите 4 самолета ще пристигнат в база Pingtung до края на тази година. Същото количество ще бъде доставено и през следващите 2 години. – Още за P-3C

http://aeronews.alle.bg/

 
Индия ще ремонтира в Русия свои подводници
24.09.2013, 12:20

Индия разчита да ремонтира и модернизира 4 дизелови подводници, аналогични на потъналата през август „Синдуракшак”, при това 2 от тях ще бъдат ремонтирани в Русия.

Това каза във вторник заместник Генералният директор на руския кораборемонтен завод „Звьоздочка” Евгени Шустиков на първия военноморски салон NAMEXPO 2013.

Шустиков уточни, че ремонтирането на подводниците в град Северодвинск ще продължи 27 месеца. „Подписахме работен протокол, където са посочени сроковете, и Индия ни информира, че щабът на Военноморските сили е изпратил всички необходими документи в Министерството на отбраната за приемане на окончателно решение” – добави той.

 
Стартира изложението Russian Arms Expo 2013
24.09.2013, 12:11

В град Нижни Тагил се открива най-голямото в Русия и едно от най-представителните в света изложения на оръжия и техника за сухопътните войски Russian Arms Expo 2013 (RAE 2013) (25-28 септември).

Главна премиера на салона ще стане руският боен танк „Армата”. Той ще бъде демонстриран при затворен врати. На основата на този танк се планира създаването на тежка бойна машина на пехотата и инженерни машини с различно предназначение. Един от водещите руски и световни експерти по бронирана техника Виктор Мураховски казва, че на изложението ще бъдат представени и първите образци на други перспективни машини – „Курганец-25” и „Бумеранг”. В перспектива те ще сменят съответните машини съветско производство.

На RAE 2013 вниманието си заслужава не само новата техника, но и промените във формата на самото изложение, казва Мураховски:

   - RAE 2013 е организирано от корпорация „Уралвагонзавод”. Това се вижда и по програмата на изложението, и по външния му облик. Привлича вниманието практическата насоченост на изложението: голяма делова програма, някои мероприятия са с участието на чуждестранни експерти, партньори по ОНД.

Мураховски отбелязва, че в рамките на изложението за първи път ще се демонстрира бойно използване на хеликоптери на армейската авиация. Днес хеликоптери от различен тип съставляват неотделима част от системата въоръжения на сухопътните войски, а концерн "Хеликоптери на Русия" контролира забележима част от световния пазар. В същото време обемът на доставки на Въоръжените сили на Русия надхвърля 100-110 машини годишно.

Една от основните насоки в развитието на съвременната техника е модернизирането на вече съществуващите образци с използване на оборудване на други производители. Това позволява на потенциалните купувачи да се предлагат решения, ориентирани към техните потребности и възможности. В Русия на чуждестранните поръчители се предлагат редица ракетни системи на вносни шасита (например, зенитно-ракетният комплекс „Панцир-С1” върху шасито MAN, или „Тор” на индийското шаси Tata и др.).

Подобно коопериране улеснява лансирането на оръжия на световния пазар, където Русия и без това заема солидни позиции – през 2012 година са изнесени оръжия и военна техника на сума над $14 милиарда, а и резултатите за 2013 (според прогнози) няма да са по-лоши. Съчетаването на серийното производство на оръжия за своите Въоръжени сили и нарастващите износни възможности позволяват уверено да се говори както за бъдещето на руската охранителна промишленост, така и за руските военни форуми, в това число RAE 2013. - (видео)

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
49% от "Калашников" отива в частни ръце
24.09.2013, 09:36

АКЧастните инвеститори Андрей Бокарев и Алексей Криворучко придобиват за 1,3 млрд. рубли (малко над 30 млн. евро) почти половината (49%) от оръжейния концерн "Калашников". Това пише московският всекидневник "Комерсант".

Инвеститорите са изкупили допълнителната емисия акции на компанията и имат одобрението на властите и на президента Владимир Путин.

Компаниите на Бокарев произвеждат локомотиви и вагони за метрото, както и шасита за военни ракетни комплекси.

Според списания "Форбс" през март 2013 г. той е бил 74-ят по богатство руснак с 1,35 млрд. долара. Бокарев е председател на Федерацията по ски на Русия.

"Калашников", най-големият в Русия производител на стрелково оръжие, принадлежи на държавната компания "Ростех". Съгласно условията на държавата купувачите трябва да са руски граждани, които да внесат в компанията "умения за работа на свободни пазари". Инвестициите ще отидат за изплащане на задължения, кредити и откупуване на заложено имущество, твърди източник на "Комерсант".

В следващите две години "Ростех" и частните инвеститори планират да вложат по 1,2 млрд. рубли в "Калашников" под формата на публично-частно партньорство.

Бокарев говори за участие заради "финансови мотиви", а Криворучко - че се надява да си върне инвестициите за 5 години. Плановете на новите инвеститори вклюват значително увеличаване на производствените мощности и създаване на съвместни дружества с чуждестранни партньори за строителство на предприятия за производство на барут и патрони.

Промяната в "Калашников" е свързана със стратегията за развиване на отрасъла за стрелково оръжие до 2020 г., съгласно която трябва да се оформят два центъра - в Ижовск и в Тула. "Калашников" е в ядрото на развиване на ижовския център и ще изпълнява задачи по пълния цикъл - от разработването на оръжие до утилизацията на стари или бракувани единици. Стратегията предвижда увеличаване на печалбата 5-4 пъти, а производството - до 1,9 милиона единици годишно. – Още за АК

http://www.24chasa.bg

 
Китай забрани свързания с оръжия износ за Северна Корея
24.09.2013, 09:21

Китай забрани износа на технологии и продукти, които може да бъдат използвани за произвеждането на ракети и ядрени, химически или биологически оръжия, за Северна Корея, съобщи АФП. Китайското правителство посочи, че този ход има за цел да изпълни резолюциите на ООН.

Пекин, който е единствен голям партньор на КНДР, в миналото публично подкрепяше санкциите срещу Пхенян, но бе обект на критики от страна на САЩ и други държави, че не ги спазва.

Китай, който приоритизира регионалната стабилност в своите отношения със Севера, многократно е призовавал за денуклиаризирането на Корейския полуостров. Той обаче бе несклонен да засили натиска върху Северна Корея заради опасения, че това може да доведе до рухване на режима.

Откакто обаче Пхенян извърши третия си подземно ядрено изпитание през февруари, Китай зае по-твърда позиция. Президентът Си Цзинпин каза на международен форум през април че не трябва да има толерантност към тези, които подхранват „хаоса”. Тази забележка бе интерпретирана като критика към Северна Корея.

http://www.focus-news.net/

 
Отбелязаха още една важна годишнина от военната ни история
24.09.2013, 08:54

Генералите от запаса Христо Христов, Люцкан Люцканов, Аню Ангелов и Петко Прокопиев.  Снимка Димитър БебеновГенерали и офицери от запаса и резерва отбелязаха снощи 40-годишнина от създаването на Командването на Сухопътните войски (КСВ). Проявата бе по инициатива на Клуб „КСВ” на СОСЗР с председател генерал-лейтенант от запаса Люцкан Люцканов. Тя се проведе в клуба на организацията на съюза в столичния район „Младост”. Не бе премълчано разочарованието, че ръководството на МО не е отбелязало годишнината от този акт, с който у нас на 23 септември 1973 г. се създава фронтово командване.

На призива на Клуб „КСВ” се отзоваха десетки офицери, сред които генерал Златан Стойков, генерал-полковник Петко Прокопиев, генерал-лейтенантите Димитър Ж. Тодоров, Христо Христов, Стоян Топалов, Аню Ангелов, Люцкан Люцканов и Иван Цеков, генерал-майорите Георги Кендеров, Петко Драгоев  и Драган Драганов и бригаден генерал Стефан Стефанов.  Много от тях бяха по това време капитани и майори, но изнесоха основната тежест на формирането на командването и сглобяването на щаба и управленията, подчерта генерал-лейтенант от запаса Димитър Ж. Тодоров, който бе командващ Ракетните войски и артилерията. Трудно беше, започнахме на бял лист, но бързо стигнахме високо ниво на подготовка, каза генерал-лейтенант от запаса Христо Христов, чието дело е формулирането на функционалните задължения от командващия до бръснаря.

В един момент КСВ взе връх над Генералния щаб по компетентност, заяви генерал-лейтенант от запаса Люцкан Люцканов. Успяхме да подготвим не само щабовете, но и всички документи, които защитихме успешно във Върховното главно командване на Варшавския договор, отбеляза генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Цареше войскова атмосфера, създавана от хора с голям опит в армията, каза той, който влиза капитан в КСВ и излиза генерал.

Започвах лейтенантската си служба в Сандански, когато за първи път чух думата „КСВ”, спомни си генерал от запаса Златан Стойков. Доскорошният началник на Генералния щаб благодари на своите командири и не скри респекта си от тях.  Той не премълча оценката си, че КСВ е голяма школа. От името на по-младите добри слова за делото на ветераните на армията ни изрази полковник от запаса Виктор Сакаджийски. Участниците в срещата бяха поздравени от капитан далечно плаване Атанас Илев, председател на Съюза на възпитаниците на ВВНВУ, ШЗО и РВГ.

Чест прави на генералите и офицерите, че не забравиха тази важна годишнина от военната ни история. Очевидно е, че трябва да се уважават не само победите във войните, но и успехите в изграждането и укрепването на Българската армия.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Варна в началото на Кримската война – из дневника на Франсес Дъбърли
24.09.2013, 08:08

Fanny Duberly, Camp before Sebastopol. Roger Fenton, 15 April 1855Франсес (Фани) Изабела Лок (Дъбърли) (Frances Isabella Duberly) е родена на 27 септември 1829 г. в Роудъ (Rowde), близо до Девизес (Devizes), графство Уилтшир (Wiltshire). Тя е най-малкото от осемте деца на сър Уадхам Лок (банкер в Девизес) и Анна Мария Селина Пауъл. Нейният баща умира когато Франсес е на шест години, а майка й - когато е на осем. Отгледана и възпитана от най-голямата си сестра - Селина. Завършва училището-интернат в Хай Уикъмб (High Wycombe) - графство Бъкингамшър (Buckinghamshire). През 1846 г. тя се запознава с лейтенант Хенри Дъбърли (1822-1891) и на 21 февруари 1850 г. става негова жена.

По време на Кримската война (1853-1856) тя придружава съпруга си - капитан Хенри Дъбърли, ковчежник на 8-ми ирландски хусарски полк (8th King's Royal Irish Hussars), и си води дневник. Първото издание на дневника излиза в Лондон през декември 1855 г. (още по време на войната) - „Дневник, воден по време на Руската война, от отпътуването на армията от Англия през април 1854, до падането на Севастопол“ (Journal kept during the Russian war, from the departure of the army from England in April, 1854, to the fall of Sebastopol. By Mrs. Henry Duberly. London, Longman, Brown, Green, and Longmans, 1855).

Умира на 19 ноември 1902 г. в Челтнъм (Cheltenham), Глостършир (Gloucestershire).............Прочети още

 
Изтребители на ВВС на САЩ са прихванали три самолета над Ню Йорк
24.09.2013, 08:02

F-16Изтребители на ВВС на САЩ са прихванали докато са летели към закритото въздушно пространство над Ню Йорк три лекомоторни самолета, предаде РИА Новости, позовавайки се на американски медии. Затварянето на въздушното пространство по повод заседанието на Общото събрание на ООН и пристигането в града на президент на САЩ.

Говорителят на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (NORAD) Джон Корнелио съобщи, че всичките трите цели са успешно прихванати в течение на около половин час. За целта са били използвани изтребители Ф16.

Самолетите са били ескортирани до най-близките летища, където пилотите им трябва да дадат показания по повод навлизането в затворено въздушно пространство. В нито един от случаите не става дума за терористична заплаха или друго враждебно намерение.

http://www.focus-news.net/

 
Първи полет на QF-16
24.09.2013, 07:52

QF-16На 19 септември 2013 от военновъздушната база Tyndall е изпълнен първият полет на най-новия самолет-мишена QF-16. Самолетът е от 82-а ескадрила и ще се използва от ВВС (изтребители, РЛС, ракети „земя-въздух”) като въздушна цел при обучение, учения и експериментални стрелби. QF-16 ще замени остарелите QF-4.

На видеклипа е показан първия полет на QF-16 от необичаен ъгъл – камерата е насочена към празната катапултна седалка.

Самолетът е управляван дистанционно от Наземния център за управление от двама оператори, летци на F-16. По време на полета самолетът е достигнал височина 18 000 метра, свръхзвукова скорост (Mach 1.47) и е изпълнил редица фигури с претоварване до 7G.

За отбелязване е, че летец запуска двигателя, извършва всички предполетни проверки и напуска кабината преди да започне дистанционно управляемото излитане. По време на полета QF-16 е бил наблюдаван от въздуха от F-4 и F-16.

http://www.pan.bg/

 
Русия ще покаже военноморския си потенциал в Индия
24.09.2013, 00:20

Русия ще демонстрира най-новите образци на военноморската си техника на първият военноморски салон „NAMEXPO 2013” в индийското пристанище Кочин (23-27 септември). Своите продукти под егидата на Рособоронекспорт в Индия ще представят водещите компании на Обединената корабостроителна корпорация - Конструкторското бюро „Рубин”, компанията „Малахит” и научно-производственото обединение „Марс”.

Откриването на новия специализиран салон ще бъде добра платформа за демонстрация на потенциала на Русия. Днес Индия има амбициозни цели за укрепване на националните си военноморски сили, заяви в интервю за „Гласът на Русия” официалният представител на „Рособоронекспорт” Вячеслав Давиденко:

   - Русия като надежден стратегически партньор е готова на всестранно сътрудничество за ефективното изпълнение на всички планове. Русия планира да обсъди на изложбата конкретните стъпки за задълбочаване на сътрудничеството с индийските държавни и частни производители на военноморска техника. Едно от най-перспективните направления на това сътрудничество може да стане съвместното проектиране и производството на нови кораби.

За повече от 45 години руско-индийско сътрудничество във военноморската сфера за Индия са били построени над 70 бойни кораба, отбеляза Давиденко:

   - В момента Русия помага за проектирането и оборудването с руски системи на строящите се в Индия кораби. Това са ескадрените миноносци от проектите 15А и 15В, фрегатите и самолетоносача от проекта 71. Освен това, компанията „Севмаш” завършва изпитанията на самолетоносача „Викрамадитя”. Той трябва да бъде предаден на индийската страна през ноември тази година.

На изложбата „Рособоронекспорт” ще представи фрегатите от проекта 11356. Индия отделя голямо внимание именно на фрегатите в рамките модернизацията на своя флот. Два кораба от този проект - „Тег” („Сабя”) и „Таркаш” („Колчан”), Русия предаде на Индия през 2012 година, а след това беше предаден и третият - ракетната фрегата „Триканд” („Лък”). Като цяло, за индийския флот в руските корабостроителници бяха построени шест кораба от проекта 11356, отбелязва главният редактор на списание „Експорт вооружений” Андрей Фролов:

   - Тези фрегати се представиха добре в индийския флот. Руската промишленост ги построи доста бързо и на изгодна цена. Това означава, че по критерия цена-качество, това, може би, е един от най-добрите варианти, които Индия може да си позволи.

В салона „NAMEXPO 2013”, заедно с руските компании ще вземат участие над 50 от най-големите производители на оръжие и военна техника от Великобритания, Франция, САЩ, Индия, Италия, Испания, Швеция и Израел. - Още за ВМФ на Русия

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

 
В Русия се разби самолет Су-25
23.09.2013, 23:14

Su-25Щурмови самолет Су-25 се разби днес, 23 септември, в Краснодарския край на РФ по време на учебно-тренировъчен полет, съобщава РИА Новости.

Свръзката с пилота на Су-25 командването на ВВС на Южния военен окръг е загубило в 20:17 московско време. По предварителна информация самолетът е паднал на около 49 километра североизточно от летище Приморско-Ахтарск.

Пилотът е загинал. Жертви и разрушения на земята няма. Изясняват се обстоятелствата за инцидента.

 
Индонезия получи първите си G120TP
23.09.2013, 21:38

Индонезия получи първите си четири турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Grob G120TP. Още шест машини се чакат до края на годината.

През септември 2011 г. Индонезия поръча общо 18 бройки G120TP на обща стойност от $72 млн. Сделката трябва да се изпълни до края на 2014 г. Учебните самолети са предназначени за подмяна на сега използваните машини за първоначално обучение на пилоти AS-202 и Beechcraft T-34.

Индонезия в момента обновява учебната си авиация, като преди няколко дни пристигнаха първите два реактивни учебно-тренивъчни самолети KAI T-50i.Всички поръчани 16 самолета ще пристигнат до февруари 2014 г.

G120TP е газотурбинен учебно-тренировъчен самолет за първоначално обучение, създаден на базата на буталния G120. Освен от Индонезия е поръчан и от Аржентина.

http://aeropress-bg.com/

 
Русия и НАТО ще затворят небето за терористи
23.09.2013, 20:56

Днес започват съвместните учения на Русия и НАТО (от 23 до 27 септември) по борбата с въздушен тероризъм „Бдително небе 2013“ (Vigilant Sky 2013).

От страна на НАТО в тях участват Полша, Турция и Норвегия. По време на ученията предстои да бъдат отработени практически задачи по прехващане и съпровождане от изтребители на самолет със „злоумишленици“ на борда и недопускане на терористичен акт.

Още преди няколко години беше трудно да си представим, че Русия и НАТО могат да провеждат подобни учения. Но времената се променят, появиха се нови заплахи, които карат страните да обединяват усилията си в борбата с такова зло, каквото е въздушния тероризъм, отбеляза главният аналитик на Националния антикриминален и антитерористичен фонд Олег Нечипоренко:

   - Добре е, че тези учения са международни, а не на равнището на една страна. Постигането на договореност за провеждане на подобни мероприятия вече говори за доверие. Защото най-сложното в международното сътрудничество е обмяната на информация и провеждане на такива съвместни учения.

Ученията преминават в няколко етапа. Отначало се проверява работата на системата за информационна обмяна в рамките на „Инициативата за сътрудничество във въздушното пространство“ (ИСВП) на Съвета НАТО-Русия. След това започва изпълнението на задачите по прехващане и съпровождане. Ръководството на ученията се осъществява от координационните центрове във Варшава и Москва. Цялата необходима информация те получават от своите локални координационните пунктове, а те – от действащите в гражданската авиация центрове за управление на въздушното движение. На 24 септември авиолайнерът Ту-134, завзет от условни терористи, ще имитира въздушен плавателен съд, следващ в Турция над акваторията на Черно море. По сценарий, ученията на изтребители Су-27 на ВВС на Русия и F-16 на турските ВВС прехващат завзетия самолет. Следващият ден самолетът-нарушител ще премине от Полша и ще бъде прехванат вече над Балтийско море от изтребители на ВВС на Полша и Русия.

Всеки терористичен акт във въздуха винаги се отнася към резонансните и често води до гибелта на значителен брой хора, подчертава експертът по кризисни ситуации, ветеранът от Службата за външно разузнаване Лев Королков:

    - Провеждането на ученията ще даде възможност на структурите, отговарящи за сигурността на движението на въздушния транспорт, да координират усилията си и по-бързо да намерят взаимно разбиране помежду си, а също да готвят персонал, отговарящ за тази част от въздушния трафик. Такива ситуации трябва да се моделират, защото в противен случай няма да можем да разработим алгоритми за решение на тази задача.

Според експерти, ученията ще засилят готовността на системите за информационна обмяна между Русия и страните от НАТО. Това ще позволи да бъде повишено равнището на защита от терористични атаки.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Морска подготовка за авиобаза Крумово
23.09.2013, 20:22

В периода 24-27 септември 2013 г. ще се проведе Морска подготовка ЕСЕН 2013 за авиобаза Крумово.

В мероприятието ще участва един вертолет Ми-17 от състава на българските ВВС.

Морската подготовка ще е с пребазиране в авиобаза Безмер.

От нея ще бъдат осъществени няколкодневни полети с отработване на задачи над южното ни Черноморие.

http://www.pan.bg/

 
Разработването на перспективния турски изтребител се оценява на 33 милиарда долара
23.09.2013, 20:18

изтребител TF-X МО на Турция ще изразходва през следващите няколко години за разработване и придобиване на нов собствен изтребител TF-X 31-33, съобщава Defense News по информация от няколко източника от турския военнопромишлен комплекс. А ако се закупят и американските изтребители F-35 Lightning II, то разходите на страната за обновяване на военната авиация ще превишат 50 милиарда долара.

По предварителни разчети създаването на осем прототипа на новия турски изтребител ще струва около 10 милиарда долара. След завършване на изпитанията на въоръжение може да бъдат приети около 200 изтребителя TF-X. Цената на един самолет е около 100 милиона долара, т.е. цялостните разходи на Турция по този проект ще съставляват 31-3 3 милиарда долара.

В началото на юни 2013 турското МО се договори със Saab за сътрудничество при разработването на TF-X. Шведската компания вече предложи три варианта на перспективния изтребител. Те ще бъдат представени през октомври-ноември т.г. , МО на Турция трябва да избере един от тях, както реактивен двигател, който е достъпен на пазара. Следва технико-иконимическа обосновка, на база на която премиерът Ердоган ще вземе решение за производството на TF-X.

Съгласно графика първият полет на новия изтребител трябва да се състои през 2023 г. – годината, през която ще се празнува 100 години от създаването на Турция. Перспективният изтребител ще постъпи на въоръжение през 2025 г. , а последният ще бъде предаден през 2035 г. В състава на турските ВВС TF-X ще остане най-малко до 2060 година.

Има риск на Турция да не достигнат средства за създаване на собствен изтребител, ако не се откаже от програмата за закупуване на 100 американски изтребители F-35, за които трябва да се отделят 16 милиарда долара.

http://www.pan.bg/

 
Китайският изтребител J-15 беше пуснат в серийно производство
23.09.2013, 17:34

J-15Този месец китайската телевизия показа репортаж за посещението на Председателя на Централния военен съвет Си Дзинпин на самолетоносача „Ляонин”. В репортажа за първи път беше показан палубният изтребител J-15 в стандартните цветове на китайската авиация.

По-рано, преминаващите изпитания на кораба изтребители бяха в жълт заводски цвят и, изглежда, бяха собственост на завода-производител - Шенянската авиационно-промишлена корпорация. Известният китайски военноморски експерт, контраадмирал Ин Джуо каза в телевизионно интервю, че новите цветове на изтребителя показват, че той е завършил изпитанията и е пуснат в серийно производство.

Китайският флот не направи официално изявление по този въпрос. Може да се предположи, че военните чакат да бъде формирана първата ескадрила от такива самолети.

Ясно е, че от момента на формиране на първата ескадрила до постигането на начална бойна готовност ще мине време. Първите излитания и кацания на J-15 на самолетоносача бяха направени едва през ноември 2012 година. Преди това полетите се извършваха със симулатор на земята.

Очевидно е, че подготовката на екипажа на палубните изтребители сега ще бъде главната задача. На китайския флот в близките няколко години ще са нужни десетки нови пилоти на палубните изтребители. Защото сега се разгръщат строителството на новия самолетоносач, който, за разлика от експерименталния самолетоносач „Ляонин”, ще трябва да изпълнява истински бойни задачи.

Като цяло, можем да констатираме, че процесът на създаване на китайската корабна авиация се развива успешно. При постъпването на изцяло нова и крайно сложна техника във войските, трудностите и неуспехите са неизбежни, но за няколко години те ще бъдат преодолени. До края на десетилетието Китай вече ще притежава значителен по размер флот от тежки палубни изтребители.

Проблемът е в оптималността на този тип самолети и начините за тяхното усъвършенстване. Дотогава, руските Су-33, вероятно, вече ще бъдат свалени от въоръжение и китайските J-15 ще бъдат най-големите и най-тежките изтребители в света. Русия сега пусна в производство нов тип палубни изтребители на базата на МиГ-29 - самолетите МиГ-29K/КУБ. Те са по-малки и по-леки от J-15 или Су-33. Базовата конструкция на J-15 ще остарява, а по-големите размери ще означават, че китайският самолетоносач ще може да носи по-малко самолети.

В бъдеще Китай, вероятно, разчита да използва самолетите от пето поколение J-31 на самолетоносачите. Но засега не е възможно да се каже, кога те ще постъпят на въоръжение и, дали въобще този проект ще бъде успешен. Затова най-важната задача на китайската военноморска авиация ще бъде създаването на нови, радикално модернизирани варианти на J-15 с подсилено въоръжение и с по-голяма далекобойност. – Още китайски самолети

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще открие международна конференция „Международно право и военни операции”
23.09.2013, 17:16

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще открие утре, 24 септември, във Военна академия „Г. С. Раковски“ шестата международна правна конференция на тема „Международно право и военни операции”.

Организатори на форума са Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ и дирекция „Правно-нормативна дейност“ на Министерството на отбраната.

В международната правна конференция, която ще продължи до 27 септември, ще участват представители от Въоръжените сили на САЩ, министерствата на отбраната на повече от 20 европейски и евроазиатски държави, военни юристи, както и експерти и представители на академичната общност.

Последните три конференции по темата са проведени в Рига (2012 г.), Прага (2011 г.) и Будапеща (2010 г.). Целта им е да се насърчи сътрудничеството между европейските държави и САЩ за посрещане на общите предизвикателства при провеждането на съвместни операции и борбата с тероризма.

http://www.mod.bg/

 
Доставки на двигатели РД-93 за Китай
23.09.2013, 16:47

двигател РД-93 През 2003 година са доставени три руски двигателя РД-33С прототипи на бъдещия РД-93. През 2004 година е изготвена пробна серия от 15 двигателя РД-93 според китайските изисквания. Част от тях са за тестове и най-малко седем от тях са доставени на китайците. Платени са 150 милиона за разработката (половината от Пакистан). Китай и Пакистан сключват договор за доставка на 150 изтребителя FC-1 за 2,3 милиарда долара, като има опция за още 100 машини. Определена е базова цена на спецификация 1 от 15 милиона долара за самолет, като при следващи модификации цената ще бъде договорена допълнително. През 2005 година "Рособоронэкспорт" подписва с КНР контракт на 238 милиона долара за доставката на 100 двигателя РД-93 за FC-1 (пакистанско означение JF-17). Първите 15 серийни двигателя завода ММП В.Я.Чернышев доставя в края на 2006 година.

До 2010 година са доставени всичките 100 двигателя, като от 2006 година китайците са започнали разговори за повишаване на мощността на двигателя и други техни желания. Преговорите се затягат и едва при втората партида от 100 двигателя изискванията на китайците ще бъдат изпълнени. Договорът за нея трябваше да бъде подписан през май 2010 година, но Погосян спря подписването му, защото FC-1 конкурирал МиГ-29 в конкурса на Египет. Едва през 2012 година на изложението в Чжухай от 13 до 18 ноември е подписано споразумение за изработване на пробна серия. Няма информация,  дали са произведени прототипи и колко е платил Китай за тях. Факт е обаче, че новия изтребител J-31 излетя с новата модификация на двигателите на 31 октомври 2012 година. Това означава, че началото на 2012 година са били предадени най-малко 6-8 прототипа. С такъв двигател лети и тестовата машина FC-1 борд 06, може би година. Към момента има данни, че Русия е доставила най-малко 118 двигатели(най-малко 100 серийни) от тип РД-93 и има рамково споразумение с Китай за общо 500

На страницата на Климов пише, че разработката на РД-93МА ще приключи през 2019 година. Сигурно има недофинансиране?

Китай разработва собствен вариант на двигател за FC-1 WoShan 13 (WS-13), но както вече писахме, Пакистан иска руски мотори за неговите самолети. Преди около година се появи съобщение, че ресурса на WS-13 е достигнал 150 часа. – Още за РД-93

http://aeronews.alle.bg/

 
Двама румънски военни са загинали в Афганистан
23.09.2013, 13:05

Двама румънски военни от специалните части са загинали през изминалата нощ от раните, получени при атака със саморъчно направена бомба в източната част на Афганистан, предаде АФП, позовавайки се на румънското министерство на отбраната.

Двамата румънци, на 28 и 34 години, са членове на военноморската група от частите за специални операции. Двамата са били ранени при взрив на бомба по време на бойна мисия в Източен Афганистан.

С този инцидент броят на румънските войници, които са загубили живота си в Афганистан, достигна 23 души. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Командващият ВВС награди военния персонал, участвал в свалянето на сирийския хеликоптер
23.09.2013, 09:20

Командващият военновъздушните сили (ВВС) на Турция армейски генерал Акън Йозтюрк награди военния персонал, участвал в свалянето на сирийския хеликоптер в началото на миналата седмица, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви. На 16 септември два турски бойна самолета Ф-16 свалиха сирийски хеликоптер Ми-17 край турско-сирийската граница, след като е засечен на два километра в турското въздушно пространство.

На тържествена церемония в Командваните на ВВС армейски генерал Акън Йозтюрк предаде благодарностите на началника на Генералния щаб армейски генерал Недждет Йозел на всички военнослужещи, изпълнили при това нарушение на въздушното пространство дълга си според променените условия на ангажиментите на турската армия за опазване на държавната граница, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.

http://www.focus-news.net/

 
Днес отбелязваме 40 години от създаването на Командването на Сухопътните войски
23.09.2013, 08:40

Люцкан Люцканов С тържествено събрание днес ще бъде отбелязана 40-годишнина от създаването на Командването на Сухопътните войски (КСВ). Проявата е организирана от Клуб „КСВ” на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател бившият командващ на Сухопътните войски генерал-лейтенант от запаса Люцкан Люцканов.

В честването ще се включат председателят на съюза генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и членовете на клуба, които са създавали и развивали КСВ. Тази структура на СОСЗР държи първо място по брой на генерали от запаса и резерва. Тя провежда редовно своите събрания в клуба на СОСЗР в столичния район „Младост”, където ще бъде и днешното тържество. Подържа тесни връзки с днешното командване на Сухопътните войски...........Прочети още

 
ЦРУ разсекрети документи за войните през 90-те на Балканите
23.09.2013, 08:02

Централното разузнавателно управление /ЦРУ/ разсекрети около 300 документи свързани с разпада на бившата югославска федерация.

По-голямата част от секретните грами е свързана с войните в Хърватия и Босна. Първата част от документите датира от 19 декември 1991 година и е свързана с признаването на независимостта бившите републики, както и за бъдещето на Босна и Херцеговина. От тях ясно се вижда колебливата политика на Белия дом относно признаването на Словения и Хърватия. Според тогавашните американски експерт най-доброто решение за Босна и Херцеговина е било чрез преговори страната да се подели между Хърватия и Сърбия.

От документите става ясно, че тогавашните лидери Франьо Туджман и Слободан Милошевич били непрекъснато в контакт относно бъдещето на Босна. В един документите пише, че Туджман е споделил пред германски дипломати, че Босна е прекалено голяма и той е готов за подялба.

В началото на месец октомври се очаква бившият американски президент Бил Клинтън да организира кръгла маса по повод разсекретените документи на ЦРУ.

Една от историческите фотографии от времето на конфликтите в бивша Югославия през 90-те години на миналия век. 1 ноември 1995 г. стартиране на преговорите в Дейтън, които сложиха край на кръвопролитната война в Босна и Херцеговина /1992-1995 г./. На снимката са президентът на Босна и лидер на босненските мюсюлмани Алия Изетбегович, който се ръкува със сръбския президент Слободан Милошевич. В центъра е президентът на Хърватия - Франьо Туджман.

http://pressadaily.bg/

 

 
Американски военен вертолет претърпя крушение над Червено море
22.09.2013, 22:32

Днес над Червено море катастрофира многоцелеви военнотранспортен вертолет MH-60S "Knigthawk" на военноморските сили на САЩ, съобщава британската преса.

Според информацията, на борда на машината са се намирали пет американски военнослужещи. Причините за инцидента за сега не са известни.

Вертолетът е бил базиран на есминеца USS DDG-110 William P Lawrence.

Започнала е поисково-спасителна операция с участието на сили и средства на авионосната ударна групировка, водена от самолетоносача CVN-68 Nimitz.

Авионосната ударна група на ВМС на САЩ с тежкия атомен самолетоносач "Нимиц" навлезе в Червено море на 2 септември, за да окаже евентуална поддръжка на американските сили в предполагаема операция срещу Сирия.

 
САЩ проведоха изпитания на балистична ракета
22.09.2013, 22:03

САЩ осъществиха учебно-тренировъчното изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета (МБР) Minuteman III от авиобазата Вандерберг в щат Калифорния.

Всяка година САЩ осъществяват поне 3 подобни тестваният на МБР. В момента те разполагат с около 450 ракети с шахтно базиране, установени на територия на 5 щата.

Последното подобно изстрелване стана през май. Първоначално тестването беше насрочено за април, но датата се промени, за да се избегне грешна интерпретация на действията на Съединените щати от страната на КНДР. – Още за Minuteman III

 
Правителството на Швеция увеличава военните разходи през 2014 финансова година
22.09.2013, 21:25

Шведското правителство е представило бюджета за 2014 финансова година, който предвижда увеличаване на военните разходи с 300 млн крони (47,33 млн долара).

Според информация на „Дифенс аероспейс” допълнителните средства са преразпределени от фондовете за международни операции и други международни проекти.

Върховния главнокомандващ генерал Сверкер Йорансон е заявил, че правителството планира да увеличава разходите за отбрана и в бъдеще - през 2015 година също с 300 млн крони, през 2016 година – с 400 млн крони и по-нататък с по 500 млн крони годишно, започвайки от 2017 година.

Причина за ръста на военните разходи е реализация на концепцията на правителството за повишаване на възможностите за набиране на военнослужещи, а също и по-качествено осигуряване на бойната подготовка на военнослужещите от ВС на Швеция.

В рамките на държавния бюджет е предвидено отделяне на средства и за покупка и поддръжката на вертолети от среден клас за съвместно участие на ВС и полицията в контратерористични операции. За тази цел през 2014 ф.г са предвидени 18 млн крони.

 
Съдбата беше благосклонна към нас
22.09.2013, 19:55

Утре, на 23 септември, се навършват 60 години от присвояването на званието "военен пилот първи клас" в българските ВВС.

По този повод на 25 септември от 16 ч. в Централния военен клуб ще се състои тържество, на което се очаква юбилярите  ветерани да бъдат удостоени с високи награди.

За първи път ще бъде показан 30-минутният документален филм "ПЪРВИТЕ ОСЕМ И ТРИМА ОТ ТЯХ ДНЕС" - дело на режисьорката Зоя Касамакова, носителка на престижни национални и международни награди, и на автора Веселин Стоянов - полковник инженер о.р., военен пилот първи клас, сценарист на повече от 50 документални филма на авиационна и космическа тематика, както и на повече от 20 научно-популярни книги в същата област........ Прочети още

 
Договори за доставка на руски вертолети Ми-171 на Китай
22.09.2013, 17:32

Русия е сключила до момента три договора за доставка на вертолети Ми-171 производство на завода в Улан Уде. Първият е за 24 вертолета (22 транспортни и 2 пътнически), сключен в началото на 2006 година и се предполага, че цената е около 200 милиона долара. През същата година са доставени 18 машини и още 6 през 2007 година.

През 2009 година е сключен договор за 32 вертолета за около 320 милиона долара. През 2009 са доставени 2, а през 2010 и 2011 по 15 вертолета.

През юли 2012 година е сключен договор за доставка на 52 вертолета до края на 2014 година на стойност около 680 милиона долара. Първите 8 са доставени до края на 2012 година. През тази и следващата ще бъдат доставени по 22 машини. В последния договор е заложено изискване двигателите да бъдат ВК-2500-03, спомагателна силова установка ВСУ SAFIR 5К/GMI, като и модернизирана трансмисията. Това позволява вертолета да се използва на големи височини над 3000 метра.

Общо по трите договора машините са 108, като те се оценяват от специалистите на около 1 милиард долара. – Още за Ми-171

http://aeronews.alle.bg/

 
Швейцария решава съдбата на наборната военна служба (обновена)
22.09.2013, 13:46

На референдум днес гражданите на Швейцария трябва да решат дали да се отмени наборната военна служба.

Подобен въпрос не за първи път се обсъжда на референдум. Привържениците на запазването на наборната военна служба смятат, както и по-рано, че всички млади хора трябва да служат в армията, тъй като това е най-добрият начин да се защити страната.

Основният аргумент на противниците на наборната военна служба е скъпата издръжка на армията.

***************

Прогнозните резултати от днешния референдум, цитирани от Франс прес показват, че около 73 процента от гласувалите отхвърлят предложението на групата "Швейцария без армия". Групата е съставена предимно от социалисти, зелени и феминистки и предлагаше да се премахне задължителната наборна военна служба и да се замени било от доброволци, било от малка професионална армия.

Швейцарската армия тип милиция, съставена от граждани-войници е смятана за един от основните стълбове на 8-милионната нация. Всички големи партии бяха против предложението освен социалистите.

Двете камари на парламента отхвърлиха проекта с голямо мнозинство. Правителството също се обяви против.

 
 
DCNS завърши ремонта на самолетоносача Charles de Gaulle
22.09.2013, 13:32

Отделът на френските ВМС за поддръжка и ремонт Fleet Support Service (SSF) подписа документите за приемането на ремонта на атомния самолетоносач Charles de Gaulle след 6-месечна работа на водещия световен гигант в корабостроенето и кораборемонта за ВМС – DCNS.

Ремонтът обхвана целия кораб – от корпуса до бойните системи, като при това бяха приложени най-новите стандарти в областта на екологията и опазването на околната среда. Бяха също така модернизирани комуникационните системи, както и бе извършен ремонт на жилищните помещения и на тези за отдих и възстановяване.

Целият проект отне 1 млн. човека часа, а ангажираните бяха 950 специалисти..............Прочети още

 
Успешни тестове на бразилските ЕС725
22.09.2013, 13:22

EC725На 17 септември 2013 г. бразилската компания Helibras успешно завърши изпитателните тестове на нова система за пуск на ловушки (радарни и ИЧ капани) предназначена за постъпващите на въоръжение вертолети ЕС725 Caracal.

С това завърши първата в историята на страната интеграция на подобен вид системи.

Това е и поредния успешно преминат праг в изпълнението на договора на световният производител на вертолети Eurocopter за доставката на 50 машини от моделното семейство на Super Puma/Cougar за нуждите на бразилските въоръжени сили.

http://www.pan.bg/

 
Връщат ранното пенсиониране на военните
22.09.2013, 08:17

министър Ангел НайденовВоенните отново ще могат да се пенсионират по-рано. И няма да им се иска възраст, а само натрупан стаж. Социалната мярка бе в първите точки на предизборната програма на БСП и от приоритетите на военния министър Ангел Найденов. „Изчислихме, че новите стари правила ще засегнат 1095 души, които биха получили право на пенсиониране“, коментира за „Стандарт“ министърът на отбраната. Депутатите от Коалиция за България Атанас Мерджанов, Георги Гьоков, Борислав Гуцанов вече са разписали промените в закона за изменение на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Новите текстове ще бъдат внесени в деловодството на парламента идната седмица, потвърди депутатът Борис Цветков. Той е сред авторите на законопроекта.

В момента военните се пенсионират, след като са натрупали стаж и са достигнали възраст. За войниците, сержантите, офицерските кандидати и офицери с младши звания - 52 години, за офицерите със старши и висши звания - 54 години, а летците и водолазите съответно 42 и 44 години. Условията, наложени по времето на ГЕРБ предизвикаха вълна от напускания в системата.

С промените, които червените депутати внасят, се променя чл. 69 от КСО и военнослужещите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им при 27 години общ осигурителен стаж. Условието е само две трети от времето да е действително изслужено в системата. Промените премахват въведеното към първи януари 2013 г. допълнително условие за ранно пенсиониране на военните, а именно възрастта, обясни Цветков.

http://www.blitz.bg/

 
Първи сериен изтребител Rafale F4
22.09.2013, 08:02

RafaleНа 12 септември френските ВВС получиха първия сериен изтребител Rafale F4 (Block 4 или Tranche 4).

Най-новата модификация се отличава с РЛС RBE2 с АФАР (за първи път като стандартно оборудване на европейски изтребител), усъвършенствана система за откриване на пуск и приближаване на ракети DDM NG и оптико-електронен прицелен комплекс. Френските ВС ще получат 60 изтребителя от тази версия.

Най-новият Rafale F4 е двуместен вариант и е получил рег. номер В 339.

Френското МО е поръчало общо 180 изтребителя, от които досега са доставени 121 – 38 Rafale М (за ВМС), 39 двуместни Rafale В и 44 Rafale С (за ВВС).

Изтребители Rafale са участвали във военните действия в Афганистан, Либия и Мали. – Още за Rafale

http://www.pan.bg/

 

 
General Dynamics получава $ 188 млн за модернизиране на танкове Abrams
21.09.2013, 22:23

Abrams M1A1 General Dynamics Land Systems е получила контракт на стойност $ 187,5 млн за преоборудване на 44 бойни танка Abrams M1A1 и 40 M1A2 в конфигурация M1A2S (S-Saudi), специално за ВС на Саудитска Арабия.

Сделката е в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” (FMS) на автобронетанковото управление (TACOM) на Сухопътните войски на САЩ.

Този контракт продължава работата, започната през 2008 година за обновяване на танковете M1A1 и M1A2 до ниво на конфигурацията M1A2S за Саудитска Арабия. Предполага се, че работите по модернизацията на танковете ще завърши до март 2015 година. – Още за Abrams

 
Македонци шпиони шепнели на Гърция и Унгария
21.09.2013, 20:47

Гръцката и унгарската разузнавателна служба били най-големите клиенти на групата от 17 души, задържана за шпионаж в Македония, писа скопският в. „Дневник“. Мащабната операция „Шпионин“ продължава да издирва трима заподозрени, които са в неизвестност.

Организатор на издайниците на секретна информация бил бившият служител на Агенцията за разузнаване Мариян Ефремов. Служителят бил уволнен през 2009 г. и тогава стартирал начинанието заедно с бивши свои колеги. В продължение на четири години той и съучастниците му предавали на чуждите служби държавни тайни, като срещу това получавали освен пари, имоти и екскурзии в елитен италиански курорт. Жертви на издайниците станал и част от македонския бизнес елит, който бил изнудван благодарение на класифицираната информация от спецслужбите.

Общо 16 души остават за 30 дни зад решетките, а 17-и е под домашен арест заради здравословни причини.

Вътрешната министърка Гордана Янкуловска уточни, че информацията по делото е строго секретна заради характера на „престъплението срещу държавата“. Сред обвиняемите са и депутат, журналист и бивши военни, включително началникът на кабинета на председателя на парламента. Разследването срещу групата е отнело две години. Чуждите разузнавания се интересували най-вече от политическата ситуация в Македония, избори, слухове около влиятелни личности, религиозни общности и екстремистки организации.

http://pressadaily.bg/

 
В Афганистан застреляха военнослужещи на НАТО
21.09.2013, 20:40

Мъж, облечен в униформа на служител от службата за сигурност на Афганистан, е разстрелял трима американски военнослужещи в източната част на страната, съобщават представители на Международните сили за съдействие на сигурността.

Подробности за инцидента засега не се съобщават.

Над сто чуждестранни войници са били убити в Афганистан през тази година, около 80 от тях са американци.

Последното нападение срещу американски войници беше на 11 август, когато трима военни загинаха при атака на бунтовниците в източната част на Афганистан. – Още за Афганистан

 
„Панцирь-С” са предсрочно предадени на Министерството на отбраната на РФ
21.09.2013, 17:54

Шест зенитни ракетно-артилерийски комплекса „Панцирь-С” са предсрочно предадени на военното ведомство на Русия и ще бъдат изпратени на бойно дежурство в Сочи, съобщи в Тула на церемонията по предаване на бойните машини на командирите по сглобяване на разчетите руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

„Машините ще бъдат изпратени във войската за решаване на важна бойна задача – осигуряването на безопасност на зимните Олимпийски игри в Сочи”, - каза той.

На свой ред началникът на зенитно-ракетното въоръжение на руските ВВС Виктор Гуменний отбеляза, че шестте машини „Панцирь-С” се предават „с два месеца предсрочно съгласно държавната поръчка за 2013 г.”. – Още за ЗРАК „Панцирь-С”

 
ВВС на САЩ получиха 12-и С-5М „Super Galaxy"
21.09.2013, 13:49

C-5Програмата С-5 „Galaxy" е типично американска. Всичките произведени от "Lockheed Martin" 131 самолета са предадени на ВВС на САЩ и два на НАСА(68-0213 и 68-0216). Разработката стартира през 1964 година.

Първият самолет излита на 30 юни 1968 година, а първият е предаден на ВВС през юни 1970 година в Lackland AFB в Texas. От 1968 до 1973 година са произведени 81 "С-5А Galaxy", а от 1983 до 1989 година 50 "С-5В Galaxy" и два "С-5С Galaxy" за НАСА с 4 двигатели GE TF-39 с тяга 193 kN.

През 2004 година е сключено споразумение за модернизация на 112 самолета (61 С-5А, 49 С-5В и 2 С-5С, един С-5В  е загубен след сключване на договора през 2006 година) на два етапа от всичките 125 (74 С-5А, 49 С-5В и 2 С-5С) намиращи се в експлоатация.(Има данни за 6 отписани самолета след различни инциденти 5 С-5А и един С-5В). Преди това от 1998 година Lockheed Martin  разработват стъклена кабина за С-5.

Първият етап се нарича Avionics Modernization Program (АМР) и обхваща модернизация на навигационното и оборудването за свръзка до изискванията на Global Air Traffic Management (GATM), като самолетите получават "стъклена кабина". Работите по програмата АМР се извършват в Dover AFB, Del и Travis AFB, Калифорния и трябва да завършат до второто тримесечие на 2014 година. Първият модернизиран означение "С-5М Galaxy" е доставен на  433-то крило на авиобаза Лекленд (Тексас).

На три обновени самолета С-5М (два С-5В и един С-5А) модернизацията продължава до втория етап Reliability Enhancement and Re-Engining Program (RERP). Тя включва 70 доработки или подмяна на отделни елементи, както и поставяне на двигатели GE CF6-80C2 с тяга 220 kN (с възможност да бъде увеличена до 274 кН) на 52 самолета, които получават означение С-5М Super Galaxy. След завършване на тестовете трите машини са предадени на ВВС.

Какви са новите характеристики на самолета след чувствителното увеличение на мощността на двигателите?

При увеличаване с повече от 22%, разбега при излита е намалял с 1/3, скороподемността се е увеличила с 38% на морското равнище. Безспорно има подобрения и на другите характеристики, като полезен товар и далечина на полета, но данни за това липсват.

На 19 септември беше предаден 12-ят самолет "С-5М Super Galaxy", остават още 40, които ще бъдат предадени до края на 2017 година. – Още за С-5    

www.aeronews.alle.bg

 
Китай ще произведе 1200 изтребителя J-10
21.09.2013, 13:20

J-10Подгряването на публиката за изложението започна. Вицепрезидентът на China Aviation Industry Corporation Geng Ruguang заяви, че с двигателите Taihang и ракетите „въздух-въздух” PL-12 изтребителят J-10B е вкарал Китай сред първите четири страни в света, произвеждащи модерни самолети. Китай има намерение да произведе над 1200 от тези самолети е допълнил той.

При разкриване на съществуването на изтребителя, китайците обявиха, че имат намерение да построят 300-360 машини. От Русия твърдят, че до 1 януари 2010 година са изнесли 276 двигателя АЛ-31ФН. През 2010 година беше слючен нов договор за още 123 двигателя до края на тази (2013) година. Малко по-късно Китай успя да убеди Русия срещу 700 милиона долара да му продаде от новите модернизирани двигатели АЛ-31ФН-М (те съответстват на АЛ-31Ф серия 42 или по-известни, като АЛ-31Ф-М1) още 140 двигателя, които да бъдат доставени до края на 2015 година. Ако направим равносметка, китайците имат сключени с Русия договори общо за 540 двигателя до края на 2015 година. Няма официални съобщение, но можем да предположим, че вече са доставени около 400 от тях, като най-малко 30 са АЛ-31ФН-М.

Господин Geng Ruguang е съобщил, че новия радар на J-10B по нищо не отстъпва на американските на F-16 и на японските F-2, като може да следи до 6 цели и да обстрелва 4 от тях, а ракетите PL-12  спокойно могат да конкурират AIM-120  на тайванските F-16A/B.

Относно ракетите PL-12 (известни още, като SD-10) мога да кажа, че те са създадени на база съветски ракети Р-77 с помощта на Украйна. Беше построен нов завод специално за тяхното производство.

Китай планира да изнесе около 300 самолета в чужбина. От тях най-малко 100 ще купи Пакистан. През следващите две години 2014 и 2015 година той трябва да получи 36 изтребителя J-10B с означение FC-20.

В момента Тайван разполага с 388 самолета, 145 от тях са F-16A/B. Срещу тях Китай разполага с най-малко 290 изтребителя J-10, които са много по-нови и с по-големи възможности. За съжаление на островяните, положението ще се влошава в близко бъдеще. – Още за J-10

http://aeronews.alle.bg/

 
САЩ се разминали на косъм с водороден взрив през 1961 г.
21.09.2013, 12:10

Американска водородна бомба, която била 260 пъти по-мощна от тази над Хирошима, едва не експлодирала през 1961 г. над Северна Каролина, пише британският вестник "Гардиън", като се позовава на разсекретен документ, съобщава Ройтерс.

Документът, получен от разследващия журналист Ерик Шлосър, за първи път дава убедително доказателство, че САЩ са били близо до катастрофа през януари 1961 г.

Инцидентът е станал, когато две водородни бомби Марк 39 били изпуснати случайно над Голдсборо, Северна Каролина, след като бомбардировачът Б-52 се разпаднал по време на полет.

Разследването показало, че не били задействани три от четирите механизми на бомбата, блокиращи случайна детонация. Установено бе, че когато тя паднала в полето на местен фермер взривателят дори изпратил първия импулс за детонирането на ядрото.

Трагедията е била предотвратена благодарение на последния предпазен механизъм - нисковолтов превключвател. Изследването установило, че бомбите "Марк-39" били снабдени с неподходящи системи за предотвратяване на случайна детонация. Ако една от бомбите се бяха взривили, са щели да пострадат големи градове по Източното крайбрежие на САЩ.

Имаше многократни спекулации относно сериозността на инцидента и правителството на САЩ многократно е отричало, че ядреният му арсенал е изложил на риск живота на американски граждани заради пропуски в сигурността, отбелязва всекидневникът.

http://www.24chasa.bg/

 
Към кого е адресирано „Арктическото предизвикателство”
21.09.2013, 10:32

Край Арктика, недалеч от границите на Русия, от 16 до 27 септември се провеждат съвместните учения на Военновъздушните сили (ВВС) на Норвегия, Швеция, Финландия, САЩ и Великобритания под кодовото название „Арктическо предизвикателство 2013”. Съгласно замисъла, ученията следва да демонстрират възможността от бързо концентриране на присъствието на ВВС на САЩ и техните съюзници в Арктика.

Освен това, ученията показват, че т.н. отбранително сътрудничество на северните страни (NORDEFCO) на дело е удобна форма за въвличане във военен съюз със САЩ на Швеция и Финландия.

Тази година ученията „Арктическо предизвикателство” са най-мащабните в Европа. 10 финландски F/A-18C, 10 норвежки F-16C, 22 шведски JAS-39, 30 американски F-15, 6 британски изтребители Typhoon, два американски летящи танкера KC-135 и един самолет за далечно радиолокационно откриване Е-3С на обединените Военновъздушни сили на НАТО – такава голяма въздушна групировка в северна Европа отдавна не е събирана.

Темата за бързо концентриране на въздушни групировки край границите на СССР бе една от главните по време на учения през периода на "студената война". Най-големите маневри тогава редовно провежданите учения Reforger, в рамките на които САЩ осъществяваха и своите учения Crested Cap, тренирайки прехвърляне на своя тактическа авиация от територията на САЩ на европейския континент. Впрочем, сега е далеч до мащабите на "студената война": тогавашните учения обхващаха една територия от Италия до Норвегия, в тях бяха задействани десетки бази и стотици бойни и спомагателни самолети.

Но самото подновяване на подобни маневри демонстрира, че идеята за военно противоборство не е изчезнала никъде. Най-тревожна разлика на днешните от предишните учения е участието в тях на ВВС на НАТО и на неутрални страни – Швеция и Финландия. Без да са членки на Северноатлантическия алианс, тези страни редовно взаимодействат с алианса. Впрочем, Швеция де факто още през годините на "студената война" беше партньор на НАТО, но превръщането на Финландия от приятелска съседка в потенциален противник не може да не тревожи.

И това определение – „потенциален противник” – тук е напълно уместно. В Арктика за ВВС на НАТО няма други цели, освен онези, които се намират на територията на Русия, в нейните води и във въздушното пространство. Същото, впрочем, е справедливо и за Русия. През последните години страните все по-често „играят с мускули” в този регион, като се опитват да го крият зад предпазливите термини като „регионални предизвикателства”, но при това и едните и другите прекрасно разбират, какво става в действителност, и че опонентът също прекрасно го разбира. Взаимното нарастване на военните възможности в Арктика е неизбежна последица от засилването на противоречията между НАТО и Русия, при това външните противоречия – Сирия, Иран, правата на човека и други – играят тук минимална роля. Главен коз на Арктика е самата Арктика – пълен с ресурси регион, в който съперничеството за тези ресурси не зависи от идеологията на потенциалния опонент.

„Арктическо предизвикателство” е наистина предизвикателство. 78 бойни самолета при подкрепата на Е-3С и два КС-135 са една сериозна сила, способна да нанесе огромен ущърб на неподготвения противник. И това е само част от групировката, която НАТО може да задейства в Арктика. В това положение развитието там на руската военна инфраструктура става една своевременна стъпка. Защото подготовката към отразяване на евентуален удар коства къде по-евтино от възможното поражение.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
30 кораба на Северния флот на Русия участват в ученията в Баренцево море
21.09.2013, 10:25

Около 30 кораба, плавателни съдове и подводници на Северния флот, както и  около 20 самолета и вертолета, ще участват в активната фаза на ученията на флота в Баренцево море, съобщават днес от управлението на пресслужбата и информацията на руското Министерство на отбраната. - (видео)

Морските маневри ще се проведат от 21 до 25 септемврии с участието на около 2500 военнослужещи. Ученията ще представят резултатите от бойната подготовка на обединенията на Северния флот през 2013 г.

В момента в Баренцево море има вече 20 кораба. Те ще отработят комуникацията, организацията на противовъздушната и противолодъчната отбрана в близката зона. Особенно внимание ще бъде отделено на провеждането на спасителни операции и оказване на помощ на море на условно търпящи бедствие кораби. – Още за СФ на РФ

 
Самолетоносачът „Викрамадитя” се завърна след успешни изпитания
21.09.2013, 09:46

Вчера след успешни изпитания в Северодвинск се завърна самолетоносачът „Викрамадитя”, проект 11430 (бивш „адмирал Горшков”).

От 3 юли кораба се намираше в Баренцово и Бяло море за извършване на изпитания – проверка на скоростни и маневрени характеристики, авиационно-техническите средства, радиоелектронното оборудване. Проведена е и корабната практика на индийския екипаж, в състав 875 човека.

Тържественото сдаване на кораба на ВМС на Индия ще се състои на 15 ноември, след което корабът да се отправи за Индия.

 
ВВС събира информация за модернизацията на МиГ-29
21.09.2013, 00:06

МиГ-29Активни действия по събиране на информация свързана с модернизацията на българските изтребители МиГ-29 са предприети от страна на MO и ВВС, като в последния месец са изпратени запитвания за информация до западни компании, проведени са срещи и върви процес на изясняване на българските изисквания.

В началото на септември са били изпратени запитвания за информация относно цени, срокове за доставки, характеристики и възможности до френската компания Thales, британската BAE Systems и американската Rockwell Collins. BAE Systems произвежда системи за опознаване „свой-чужд”, Rockwell Collins предлага комуникационно и навигационно оборудване, а Thales произвежда всичко изброено.

В същото време в края на септември са планирани срещи с компании от Източна Европа, които са провели успешни модернизации на МиГ-29. Вече е минала срещата с чешката компания CLS, която участва като интегратор при словашката модернизация на изтребителя. От CLS са споменали, че дори могат да извършат сами цялата работа по модернизацията на машините. Предстои и среща с полското държавно авиоремонтно предприятие WZL-2, което отговаря за модернизацията на полските МиГ-29, провеждана в момента.

Действията на българската страна сега се изчерпват в събиране на информация относно цените и сроковете на евентуалната модернизация на МиГ-29. Поради сензетивния характер на оборудването, което трябва да се постави на българските изтребители, вече има яснота, че трябва да бъде намерена компания, която да постави новото комуникационно, навигационно и „свой-чужд” оборудване. От компанията ще се изисква и тясно сътрудничество с РСК „МиГ” при интегрирането на новото оборудване.

За кандидат интегратор усилено се споменава името на компанията „Балкантел”, която е известна с модернизацията на комуникационни системи на ВВС. Възможна е и активност от страна на „Телеком” АД, компанията майка на пловдивската авиоремонтна компания ТЕРЕМ „Георги Бенковски”, която вече носи новото име „Авионамс”.

Предвид топлите отношения между правителството на Пламен Орешарски с Русия, някои наблюдатели дори очакват активност от страна на РСК „МиГ” по линия на предлагане на по-радикална модернизация на българските МиГ-29.

Сумата, която се споменава за извършване на модернизацията на 15-те налични изтребителя МиГ-29 е около 150 млн. лева. Тя бе потвърдена и от министъра на отбраната Ангел Найденов в скорошното му интервю за АЕРО.

Може да се предположи, че след като ВВС съберат необходимата им информация ще се престъпи към написване на технически изисквания към модернизацията на МиГ-29, оформяне на тръжна документация, пускане на процедура за възлагане на обществена поръчка, избор на победител и подписване на договор с него, след което пристъпване към реална модернизация с изготвяне на прототип, неговите изпитания и пълномащабна модернизация на целия флот МиГ-29. Определено процесът няма да е нито бърз, нито лесен, като при най-доброто развитие на нещата договор може да се очаква през първата половина на следващата година.

http://aeropress-bg.com/

 

 
„Фантастичната” реакция на медиите на ученията „Запад 2013”
20.09.2013, 23:56

На полигони в Русия и Беларус и в акваторията на Балтийско море започнаха съвместните руско-белоруски стратегически учения „Запад 2013”. Чуждестранни медии публикуваха материали, в които се описват фантастични сценарии в развитието на събитията.

В маневрите са задействани близо 12000 руски военни. В акваторията на Балтийско море на военните им предстои да обезвреждат отряди на условния противник. Авиацията и противовъздушната отбрана ще тренират съвместни действия в отразяването на удари от въздуха. - (видео)

Тази година командването реши всички етапи на ученията да бъдат достъпни за чуждестранни наблюдатели. Според първият заместник министър на отбраната на Русия Аркадий Бахин, очаква се присъствието на представители на над 60 страни. Въпреки изобилието на информация обаче, в западни медии се появиха странни, а често и направо фантастични материали. Например, съгласно една от версиите, в рамките на маневрите щял да се отработва превантивен ядрен удар по Варшава.

За огорчение на журналистите-фантасти тези „плашила” нямат нищо общо с реалните цели на „Запад 2013”. Ученията имат изключително отбранителен характер, казва главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

   - Никакви ядрени удари или превантивни настъпателни операции на Запад не провеждаме. Задачите са изключително отбранителни, свързани с отразяването на възможни заплахи: започвайки от дейността на незаконни въоръжени групировки и свършвайки с отразяването на евентуална намеса от страна на големи държави.

Една от главните задачи на „Запад 2013” е съгласуването на съвместните действия на военните. Ученията целят да се провери всичко, което бе създадено в течение на няколко години военна реформа, казва политологът Иван Коновалов:

   - Главното е да се промени умението на руската и белоруска армия да работят заедно, защото това е главният ни съюзник на западно направление.

Описвайки руско-белоруските учения като нещо зловещо, западните журналисти премълчават, че в същия регион се провеждат грандиозни маневри на войските на НАТО, казва вицепрезидентът на Академията за геополитически науки Константин Сивков:

   - Тренират се полети на бойни самолети от летища на балтийски страни. Ще напомним, че от територията на тези страни тактическата авиация на САЩ е способна да нанася удари дори по Москва и Санкт Петербург. Аналогични по мащаб учения се провеждат от НАТО и в акваторията на Балтийско море. В тези условия Русия е длъжна да отработва действията на своите групи войски съвместно със стратегическия си съюзник – Беларус.

Военното значение на ученията „Запад 2013” е огромно, подчертава експертът. Системите за управление на Въоръжените сили на Русия и Беларус са сходни. Въпреки това, нивото на подготовка на командването може и да се различава, възможни са разминавания в принципите на използване на войските. Всичко това следва да се отработва по време на тазгодишните учения.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Израел предлага 25 броя F-16 на България
20.09.2013, 23:53

Ф-16Според източник на ПАН.БГ в най-скоро време Израел ще предложи на България 25 броя F-16 снети от въоръжение от израелските ВВС.

Постигнато е споразумение между двете основни еврейски фирми IAI и Elbit да участват в консорциум с това предложение в програма за ремонт, модернизация и поддръжка за предложените F-16 за България. Засега не са обсъждани цени, но е споделено от израелски политици, че е възможно превдид добрите отношения между Израел и България и общите интереси в борбата с тероризма цените да бъдат политически - дори по ниски от последната оферта - тази на Португалия и техните F-16MLU.

Припомняме, че на 31 юли т.г. израелското министерство на отбраната публикува списък на въръжение от излишъците на въоръжените сили (ВС), обявено за продажба на „приятелски” държави. Сред обявените за продажба са 25 изтребителя Kfir (разработени на базата на френските Mirage 5 ) и 18 F-16 NETZ или в превод Hawk, както и 8 вертолета Cobra.

„През последните години израелските ВС постепенно замениха старото поколение въоръжение, което се състои от сравнително все още съвременни самолети, хеликоптери, танкове и бойни кораби. Те се предлагат на приятелски страни, които биха искали да придобият съвременни, надеждни и добре поддържани оръжия”, заявява израелското МО.

Този списък е изпратен до правителствата на редица държави, както и на компании и организации за търговия с оръжия.

Предлаганаото въоръжение е обобщено в два справочника – единият е за въоръжението на МВР, а другият е за това на ВС. Всеки от двата документа се продава за по 100 долара.

Израел продава 18 изтребителя F-16 A-B Hawk, които все още се използват от ВВС на страната. За продажба са и 40 A-4 Skyhawk (играли решаваща роля по време на израело-арабската война през 1973 г.), както и 25 изтребителя Kfir, кото според изрелското МО „активно се използват в редица ВВС по света”. Предлагат се и 25 учебни самолета Zukit (модернизирана версия на френските Fouga Magister), които са били в експлоатаци във военновъздушното училище до преди само три години.

http://www.pan.bg/

 
САЩ планират ново изпитание на ПРО
20.09.2013, 14:32

Ново изпитание на американската система за противоракетна отбрана в условия, близки до реалността, се планира да бъде проведено в най-близко време, съобщиха от компанията „Raytheon”.

Задачата на предстоящия тест ще бъде да прихваща по-сложна учебна цел. Коментирайки проведеното в сряда изпитание на системата, представител на компанията заяви, че прихващането на целта е станало на най-голямата височина от началото на провеждането на такива тестове.

По данни на Пентагона, по мишената над Тихия океан са били изстреляни две ракети, едната от които е поразила целта. – Още ПРО на САЩ

 
Военният музей откри изложба, която разказва за обявяването на Независимостта
20.09.2013, 14:26

До 30 ноември можете да посетите Националния военно-исторически музей, за да разгледате изложбата „И въздигнаха България в Царство“, която е посветена на 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта с изложбата.

Днес изложбата беше открита от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков. Той прочете поздравителен адрес от името на министъра на отбраната Ангел Найденов и го връчи на директора на музея доцент д-р Соня Пенкова. Поздравителен адрес бе изпратен и от председателя на Народното събрание Михаил Миков.

На събитието дойдоха още постоянният секретар на Министерството на отбраната д-р Добромир Тотев, председателят на Държавна агенция „Архиви” Иван Комитски, председателят на Общественият съвет по въпросите на отбраната и на Асоциация „Сухопътни войски” генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, заместник-председателят на СОСЗР и председател на столичната организация генерал от запаса Златан Стоюков и неговият заместник генерал-майор от запаса Петко Драгоев, председателят на Българската авиационна асоциация полковник от запаса Ангел Георгиев, ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии професор Стоян Денчев, председателят на Общото събрание на университета професор Димитър Иванов, представители на научните среди, генерали и офицери от запаса и резерва.

Изложбата пресъздава духа на времето и възкресява паметта за историческите личности, свързани с датата 22 септември 1908 г. Атмосферата на паметните дни оживява чрез спомените на министрите от кабинета на Александър Малинов и публикации в тогавашния печат. Специално за изложбата наследниците на министрите Михаил Такев и ген.-майор Стефан Паприков предоставят техни лични вещи, а Симеон Сакскобургготски – орден, с който княз Фердинанд І е бил по време на самото провъзгласяване на Независимостта.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Министерството на отбраната на Израел реши да се откаже от новия танк "Меркава"
20.09.2013, 14:07

Военното ведомство на Израел е взело решение да не се разработва петият модел на танка "Меркава", а да се продължи с производството на "Меркава 4", съобщава сайта Israel Defense.

Преди около година Министерството на отбраната реши да сформира група начело с бригадния генерал от запаса Диди Бен-Йоашем, която трябваше да отговоря за разработката на „танка на бъдещето” за израелската армия. На ръководителите на отбранителната промишленост и командването на сухопътните войски беше предложено да изкажат своето мнение на въпроса, как трябва да изглежда бъдещия танк.

Сега стана известно, че в рамките на новия многогодишен план на израелските въоръжени сили е решено да се разгледат възможни алтернативи, а не да се развива проекта "Меркава 5". По този начин, танкът "Меркава 4" ще бъде най-добрият модел на въоръжение в израелската армия.

В тази връзка се изказват предположения, че отказването от модела "Меркава 5" е свързано с изменение на концепцията за „танка на бъдещето” за израелските ВС. Той ще бъде по-лек, по-малък, с автоматично зареждане на боеприпасите и екипаж от двама човека, ще има модулна оръжейна система, включваща различни видове въоръжения, в т.ч. и ракети. – Още за Меркава

 
Делегация на Министерство на отбраната на Руската федерация посети ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"
20.09.2013, 09:26

На 18 септември руска делегация на военното ведомство на Русия пристигна на посещение във ВВМУ. В състава на делегацията бяха: госпожа Лариса Красноперова- зам.-началник на Военния университет на руското министерство на отбраната- ръководител на делегацията, генерал-майор Александър Буров – старши военен представител на Руската федерация в НАТО, полковник Григорий Яковлев – началник на Езиковия център на Военния университет на руското министерство на отбраната, подполковник Павел Тараканов – началник на департамент в Езиков център на Военния университет на руското министерство на отбраната.

Целта на посещението е обмяна на опит в областта на обучението по английски език и провеждането на изпитите за определяне нивото на владеене на английски език, съгласно стандартизационното споразумение на НАТО STANAG 6001.

Посещението на делегацията е в изпълнение на Работната програма на Съвета „НАТО – Русия” за 2013 г. и Плана за сътрудничество и обмяна на опит между Бюрото на НАТО за международно езиково координиране /BILC/ и Министерството на отбраната на Руската федерация.

Делегацията беше посрещната от началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг проф. двн Боян Медникаров. Той запозна гостите с историята и дейността на ВВМУ в подготавката на кадри за ВМС и и морския бизнес. Посочени бяха многогодишните традиции и опит на училището в езиковата подготовка на курсантите и студенти, в това число и по английски език.

Работата на делегацията ще продължи до 20 септември 2013 г.

Делегацията се съпровожда от г-н Трайко Стойков – началник на отдел «Образование и квалификация» в Министерство на отбраната на Република България.

http://www.naval-acad.bg/

 
Заместник-командирът на ВВС на посещение в САЩ
20.09.2013, 09:17

бригаден генерал Румен Радев По покана на Европейското командване на САЩ заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Румен Радев участва в Годишната конференция на Националната гвардия на Съединените американски щати от 20 до 24.09.2013 г. в град Хонолулу, Хавай.

http://airforce.mod.bg/

 
Според Пентагона е рано да се обсъждат плановете за унищожаване на химическото оръжие в Сирия
20.09.2013, 09:10

Засега е рано да се обсъждат подробностите около бъдещата програма за унищожаване на запасите от химическо оръжие в Сирия. До момента няма планове за изпращането на американски войници в Сирия, посочи пресслужбата на Пентагона, след като по-рано в руски медии се появи информация, че няколко държави, включително и САЩ, са готови да изпратят свои военни в Сирия, за да помогнат на Дамаск безопасно да изнесе и унищожи химическото си оръжие, предаде ИТАР-ТАСС.

„В момента правителството на САЩ е концентрирано върху това, да получи от сирийското правителство своевременна, всеобхватна и точна информация за неговата програма за химическо оръжие, а също така да предостави на международните инспектори безпрепятствен достъп до декларираните и недекларираните обекти за взимане на проби, за съставяне на описи и оценки на тези обекти”, коментира говорителят на Пентагона Бил Спийкс.

http://www.focus-news.net/

 

 
Предлагат промени в административните структури на МО
19.09.2013, 22:21

На заседание днес Съветът по отбрана обсъди и прие предложения за изготвянето на проект на постановление на Министерския съвет за нов Устройствен правилник на Министерството на отбраната и за изменения и допълнения на Постановление № 54 на Министерския съвет, с което през 2010 г. са приети Устройствен правилник на Министерството на отбраната  и са определени структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, съобщи Пресцентърът на МО.

Членовете на Съвета по отбрана се обединиха около виждането, че с предлаганите изменения се отговаря на необходимостта да се оптимизира дейността на министерството чрез прецизиране на функции и отговорности на неговите административни звена и структури на пряко подчинение........... Прочети още

 
Генерал Елислав Иванов става шеф на военното разузнаване?
19.09.2013, 22:05

Бившият зам.-директор на служба “Военна информация” на Министерството на отбраната генерал Елислав Иванов е най-вероятния избор за шеф на военното разузнаване. Сегашният началник Веселин Иванов беше назначен от предишния военен министър Аню Ангелов след скандал с президента Георги Първанов, припомня “24 часа”. Министърът предложи първо комодор Валентин Гагашев, но Първанов поиска да наложи полк. Венцеслав Истатков на поста.

След като никой не отстъпи, от ГЕРБ промениха закона и заобиколиха президентското вето за назначението. Така преминалия в резерва полковник Веселин Иванов пое службата.

Готвеният за началник на военното ни разузнаване е с чин генерал от Гергьовден 2008 година. До декември миналата година той заемаше поста на военен аташе при посолството ни в Париж, а от март тази година е на специален щат, като продължава да е на действителна служба.

Засега министър Ангел Найденов отрича, че ще има смяна на върха при военното разузнаване, но хора от службата са категорични, че рокадата е предстояща.

http://www.blitz.bg/

 
DCNS спусна на вода четвъртата фрегата FREMM - Provence
19.09.2013, 21:20

FREMMНа 18 септември 2013 г. корабът бе изкаран от сухия док в корабостроителницата на DCNS в Лориен. В момента 5 фрегати FREMM в момента са в различен етап на производство и изкарването на корпуса на поредния кораб винаги е важно събитие.

11 от 12 поръчани към момента фрегати FREMM са за ВМС на Франция, 1 е за ВМС на Мароко.

Операцията започна в ранното утро на 18 септември с наводняването на сухия док. След редица операции вратите му бяха отворени и с помощта на влекачи за 15 минути корабът бе изведен на близкия кей за дострояване.

В следващите месеци специалистите от DCNS и подизпълнителите ще монтират всички корабни системи и агрегати. Следващият важен момент ще е монтажа на мачтите, сензорите, радарите, камерите и средствата за РЕБ.

DCNS започна строителството на Provence, третата фрегата за френските ВМС през декември 2010 г.

Втората фрегата от серията - мароканската Mohammed VI ще бъде предадена на ВМС на Мароко в края на 2013 г.

Трета фрегата от серията - френската Normandie напусна сухия док през октомври 2012 г. и до няколко седмици ще започне изпитания на море.

Петата фрегата от серията - френската Languedoc ще влезе в стадия на строителство в сухия док от готовите модулни блокове веднага след извеждането на Provence.

http://www.airgroup2000.com/

 
Изпитанията на Ан-70 ще завършат догодина
19.09.2013, 20:34

Aн-70Съвместните руско-украински държавни изпитания на новия военнотранспортен самолет Ан-70 са планирани да завършат през първото полугодие на 2014 г. Това, както съобщава РИА „Новости”, е заявил генералният директор на украинската държавна компания «Антонов» Дмитрий Кива.

По думите му, след изпитанията може да бъде прието решение за приемането на транспортника на въоръжение във ВВС на Русия. «През първото полугодие на следващата година ние ще завършим тези изпитания. Надяваме се, че по тези резултати Министерството на отбраната на Руската федерация ще вземе решение за закупуването на Ан-70, защото такива предварителни договорености бяха постигнати»,е заявил Кива.

Той е отбелязал, че транспортникът е бил представен на авиосалона МАКС-2013 в подмосковния гр. Жуковски и «там той прекрасно се е представил». Русия и Украйна се занимават със съвместната разработка на Ан-70 от 2002 г. Съгласно официалните данни Министерството на отбраната на Русия планира да придобие не по-малко от 60 нови транспортника, а Украйна - три. Първите 20 Ан-70 руското военно ведомство поръча през декември 2012 г. По предварителна оценка стойността на самолета след започване на серийното производство ще бъде 67 милиона долара. – Още за Ан-70

http://www.duma.bg/

 
ВМС на САЩ ще продължат да изпитват палубни безпилотници
19.09.2013, 20:30

X-47B Американските ВМС имат намерение да продължат програмата за изпитания на палубни безпилотни летателни апарати X-47B UCAS-D, съобщава Jane's.

В момента американските военни водят преговори с компанията, разработваща безпилотника Northrop Grumman, за условията за продължаване на изпитанията. Подробности по преговорите не се уточняват, но по думите на Уолт Крайтлер, директор на Northrop Grumman за развитието на бизнеса, в продължаването на програмата могат да бъдат включени дозареждане във въздуха и допълнителна интеграция със системите на самолетоносачите. По думите на Крайтлер интеграцията с палубните системи се явява един от най-важните етапи, доколкото позволява да се отработи опитът по управлението на безпилотниците в условията на натоварена полетна палуба на самолетоносача. По данни на ВМС на САЩ военните също имат намерение да проверят работата на системите за управление и алгоритмите на точното позициониране при дозареждане на X-47B от самолета-цистерна и зареждане на системите на безпилотника от пилотиран самолет Learjet.

Предполага се, че продължаването на програмата за изпитания ще наложи увеличаване на финансирането на проекта X-47B от ВМС на САЩ, но в перспектива ще позволи да се икономисат съществени средства при изпитания на перспективните палубни безпилотници. Стойността по продължаване на програмата за изпитания на X-47B засега е неизвестна. Новите изпитания могат да се проведат до края на 2013 г.

Програмата за изпитания на X-47B завърши в средата на юли т.г., когато палубният безпилотник предприе четири опита за кацане на палубата на самолетоносач. Общо апаратът извърши четири кацания на самолетоносача «Джордж Буш», тип «Нимиц», като само първите две бяха успешни. В два от случаите бе фиксиран срив в системата за навигация на X-47B, поради което безпилотникът се насочи автоматично към резервното наземно летище. Разработката на X-47B се води от средата на 2000 г. По условията на договора Northrop Grumman трябва да създаде два апарата, които да демонстрат технологията.

Дължината на X-47B е 11,63 м, височината 3,1 м, а размахът на крилете 18,93 м. Палубният апарат има два вътрешни бомбоотсеци за въоръжения с маса до два тона. Стойността на проекта е 1,4 милиарда долара. – Още БЛА

http://www.duma.bg/

 
Горната камара на швейцарския парламент одобри закупуването на Gripen
19.09.2013, 18:05

JAS 39E Gripen На 18 септември Горната камара на швейцарския парламент одобри закупуването на 22 многоцелеви изтребителя SAAB JAS 39E Gripen Е, които да заменят остарелите F-5 Tiger.

За евентуалната сделка на стойност 3.4 милиарда долара са гласували 27 депутати, а против – 17. На 11 септември и Долната камара одобри евентуалната покупка на шведските изтребители.

Но с това процедурата не е приключена. Има възможност по този въпрос да се проведе и референдум, за което е необходимо или подписка на 50 000 швейцарци или осем от кантоните на конфедерацията да поискат това.

http://www.pan.bg/

 
Boeing спира производството на C-17 Globemaster III
19.09.2013, 17:59

C-17Boeing спира производството на C-17 Globemaster III в края на 2015 година, съобщи Nan Bouchard вицепрезидент на компанията и президент на програмата С-17. През тази е планирано производството на още 2 самолета (общо 10) и по 10 през следващите две години. От 22 самолета седем са за Индия, два са неназован клиент (вече писахме, че е Кувейт според бюджета на страната) и 13 остават непродадени.

Коментар:

При последният договор за Индия, Конгресът на САЩ определи цена за 10 самолета С-17 до 5,8 милиарда долара. В действителност индийците ще платят по-малко. Реалната цена на един С-17 е около 300-360 милиона долара за 2013 година според специалистите. 

Всъщност договора е рамков и крайната цена ще бъде определена след изработване на самолетите и представяне на калкулация от производителя. Освен самолетите в договора влизат и други неща. – Още за С-17

http://aeronews.alle.bg/

 
Флотът и Заполярието: роман с продължение
19.09.2013, 14:33

Новосибирските острови (източният сектор на Северния ледовити океан).Руското правителство прие решение за реконструкция на летището и военната база на Новосибирските острови (източният сектор на Северния ледовити океан).

Отряд на кораби от Северния флот начело с тежкия атомен ракетен крайцер „Петър Велики“ вече достави гориво на острова, оборудване и хора. От октомври на острова ще започнат полети на самолети Ан-72. Реконструкцията на базата, създадено там от времената на СССР, ще завърши към следващото лято.

Определението „съкровищница на ресурси“ беше дадено на Арктика толкова отдавна, че стана вече привично. Но реалното значение на този регион и възможните заплахи не винаги се оценяват адекватно. Огромният обем на минерални и биологични ресурси на Арктика вече са предмет на спорове на много страни. При това практически всички участници в процеса без излишни разговори засилват присъствието си в региона, в това число и военно.

Но не само запасите от ресурси правят Арктика толкова важен регион. Тя позволява няколко пъти да се съкрати морския път между Европа и Азия. Това качество е ценно не само за комерчески превози, то е важно и за военните.

Новосибирските острови не са избрани случайно: притежавайки бази на Колския полуостров и Нова Земя, Русия контролира западната част на региона. При необходимост тя може да засили присъствието си за сметка на бази на Земята на Франц-Йосиф, но в източното Заполярие практически няма бази. Възстановяването на летището на Новосибирските острови ще позволи при необходимост там да бъдат бързо разположени групировки на ВВС, които могат да отразят вероятни заплахи. В мирно време тази база и системите й за съобщения и метеорологичните станции е способна да стане важен пункт за осигуряване на безопасно корабоплаване на Северния морски път. В нея могат да бъдат разположени и спасителни служби.

Русия не е единствената страна на арктическия регион. Но именно тя притежава най-големи територии в Арктика, контролира най-удобния път и най-големият обем на изследвани ресурси. И всичко това изисква надеждна защита.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Франция строи 18 ракети-носители "Ариан-5"
19.09.2013, 13:05

Франция пристъпи към строителството на 18 ракети-носители от тежък клас „Ариан-5". За проекта коропорациите Arianespace и Astrium подписаха предварителен договор, част от широкомащабна програма за строителство на подобен тип ракети, сочи ИТАР ТАСС.

Според одобрения план Astrium трябва в най-скоро време да вложи 400 млн. евро в работата, както и да закупи необходимите материали и оборудване. Пълната стойност на проекта, планиран да завърши в края на тази година, се равнява на близо 2 млрд. евро.

За строителството на една такава ракета са нужни 3 години, а първата такава се очертава да бъде завършена в края на 2016 година. Преди това Astrium трябва да приключи с производството на ракетите от предишния производствен план, стартирал през 2009 година.

Според френски икономисти производството на ракетите „Ариан-5"ще има голямо значение за всички компании и служби, свързани с нея, както и ще допринесе за справяне с кризисната ситуация в страната. Освен това този тип ракети се смятат и за едни от най-сигурните.

Междувременно Astrium провежда и програма за усъвършенстване на ракетния проект „Ариан-5МЕ". Първият полет на въпросната ракета се планира за 2017 година.

Преди време във Франция започна работа и по новата ракета „Ариан-6". – Още космически системи

 
Авария с украински Ми-24
19.09.2013, 12:52

Ми-24Вчера при захождане за кацане не летище „Белбек” (близо до Севастопол) е паднал украински вертолет Ми-24.

Вероятна причина за аварията е отказ на рулевото устройство от системата за управление, поради което хеликоптерът е станал неуправляем.

На борда на вертолета е имало екипаж от трима души – двама са откарани в болницата с незначителни наранявания, а третият е отказал хоспитализация.

Всички полети на летище „Белбек” са били отменени до 7 часа сутринта. – Още за Ми-24

http://www.pan.bg/

 
Изпитания на ПРО на САЩ
19.09.2013, 10:57

САЩ за първи път осъществиха изпитания на елементи на противоракетната отбрана (ПРО) с едновременно изстрелване на две ракети-прехващачи с морско базиране по цел с разделяща се бойна част, съобщават от Пентагона.

Ракетата-мишена с разделяща се бойна част бе изстреляна от база Кауаи на Хавайските острови. Намиращият се в Тихия океан ракетен крайцер Lake Erie откри целта и изстреля по нея две ракети SM-3 Block IB, една от които успешно порази отделилата се от ракетата-мишена бойна глава.

Общо за времето на изпитанията на системата за противоракетна отбрана на САЩ, които се провеждат от 2001 година, ракетите-прехващачи са поразили 63 цели от 79 случая. – Още ПРО на САЩ

 
Индия все по-близо до САЩ
19.09.2013, 10:00

Ashton Carter В сряда заместник министъра на отбраната на САЩ Ashton Carter развърза "торбата с чудесата" и "засипа" Индия с предложения за сътрудничество. Той каза, че страната му иска да развива руския тип сътрудничество. Първо предложи САЩ да се включат в изработването на руско-индийските ракети Brahmos, както и интеграцията й на американските самолети за износ в трети страни. С това той предложи на Индия "едно голямо парче от баницата", на което не може да се устои.

Последва и ловък тактически ход. САЩ предлагат на индийците помощ при строителството на третия им самолетоносач. Ще помагат за ядрената силова установка и ще предоставят технологията Electro Magnetic Aircraft Launch System (EMALS), както и машини за авионосеца. Тук влизат транспорти, специални и бойни хеликоптери и самолети.

Carter  предложи Индия да закупи още 6 самолета C-17 Globemaster III на специална цена, като САЩ ще поемат част от разходите.

 Индийските участници в разговорите сигурно са се пощипвали по време на изказването на заместник министър Carter, дали не сънуват.

Коментар:

С интерес очакваме индийският отговор. Явно САЩ няма да допуснат индийските милиарди да отидат в Русия.

http://aeronews.alle.bg/

 
Одобрен е проект на споразумение между България и Върховното главно командване на Обединените Въоръжени Сили в Европа и Щаба на Върховния съюзен главнокомандващ по трансформацията за допълнение към Парижкия протокол
19.09.2013, 09:25

Министерският съвет одобри проект на Споразумение между Република България и Върховното главно командване на Обединените Въоръжени Сили в Европа и Щаба на Върховния съюзен главнокомандващ по трансформацията за допълнение към Парижкия протокол. Одобрен е и проект на Споразумение за поддържане на гарнизон (GSA) между Република България, представяна от Министерството на отбраната и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа (SHAPE) относно Базова поддръжка на Модул на КИС със способности за развръщане (DCM), 2-ри Свързочен батальон на НАТО (2NSB).

Мобилният комуникационно - информационен модул (DCM F) принадлежи към командната структура на НАТО, което му позволява да се ползва от общото финансиране /common funding/ на Алианса. България е заявила готовност да приеме на своя територия и да домакинства национален мобилен КИС модул на НАТО, чието установяване и функциониране се урежда със GSA. Попълването на щата на модула е национална отговорност, докато комуникационно-информационното оборудване следва да бъде предоставено по линия на общото финансиране на НАТО.

Допълнителното споразумение към Парижкия протокол е рамково споразумение за уреждане статута на международни щабове на НАТО, ако такива бъдат разположени в България. Той е предпоставка за сключване на GSA, тъй като детайлизира приложимата юрисдикция, както и привилегиите и имунитетите на щаба и неговите членове.

http://www.airgroup2000.com/

 
Пентагонът рови за психари в US базите по света
19.09.2013, 08:40

Чък Хейгъл Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл смята да бъде извършена проверка на сигурността на американските военни обекти в целия свят, съобщи говорителят на Пентагона Джордж Литъл.

Ще бъде преразгледана процедурата за допускане на лица включително цивилни изпълнители на военното ведомство. Според него в момента се обсъждат параметрите на тези проверки, които може да бъдат официално обявени в сряда.

Това решение е предизвикано от трагичния инцидент в понеделник сутринта във военната база „Нейви ярд” в близост до Капитолия. При въоръжената атака загинаха 13 души, включително нападателят ­ 34-годишният Арън Алексис, които по данни на полицията е действал сам. Според следователите от ФБР той е влязъл в обекта законно, тъй като е работил във фирмата „Хюлет Пакард”, изпълняваща там поръчка. Въпреки психическите си проблеми, той е разполагал с разрешително за притежаване на оръжие и с допуск до строго охранявания обект.

От своя страна говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че администрацията на Обама ще преразгледа правилата за достъп до правителствени обекти на лица, работещи там по договори с други организации и фирми.

“Вашингтон пост” съобщава, че от оръжеен магазин и стрелбище, разположени на 25 км от базата, са потвърдили, че в неделя стрелецът Арън Алексис е купил оттам пушка “Ремингтън 870” и две опаковки патрони. Юридическият консултант на магазина е заявил, че купувачът е преминал успешно проверката в националната база данни за криминално минало. Тоест за Алексис не е имало данни за криминални прояви или психични отклонения, чието наличие би предотвратило продажбата на пушката помпа.

Затъналата в затруднения система на Пентагона за проверка на миналото на наетите лица не е регистрирала поредицата арести на Алексис заради стрелба и нарушаване на обществения ред.

Не е ясно защо военното министерство е предоставило на Алeксис достъп до секретни обекти след неговия арест през 2004 г. в Сиатъл, защото е прострелял гумите на автомобил, пита реторично вестникът.

http://www.monitor.bg/

 
Сирия и френският импулс за намеса
19.09.2013, 08:07

В таен център северно от Париж, върху компютърна карта на Дамаск с цветни точки и линии са отбелязани бронетранспортьор на магистрала, танкове и взривена сграда в поле край предградие.

Един поглед в щаба на френското военно разузнаване показва колко изкъсо французите наблюдават какво се случва в Сирия - и колко силна е решителността на френското правителство да се сложи край на сирийската гражданска война.

Френският президент Франсоа Оланд не се отказва от заплахата за военни удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад, но при това той не действа само като пудела на президента Барак Обама, както твърдят някои критици. Франция, някогашният колониален управник на Сирия и страна, която се бори да запази мястото си като военна и дипломатическа сила, има достатъчно причини да иска водеща роля по сирийския въпрос...........Прочети още

 
Епохата на „Калашников“ продължава
19.09.2013, 07:52

В руския град Ижевск започна работа концернът „Калашников“. Световният бренд обедини конструкторските възможности и производствения потенциал на най-добрите предприятия от отрасъла на стрелково оръжие на страната.

На 18 септември президентът Владимир Путин посети концерна. Той разгледа новите образци оръжие и се запозна с някои етапи на оръжейното производство.

Автоматът „Калашников“ не се нуждае от представяне. В оръжейното дело това е цяла епоха. Тя започна още в края на 1940-те години и ще продължи, според водещите експерти, не по-малко от сто години. Тази прогноза трябва да оправдае новият руски холдинг „Калашников“. За първи път за неговото създаване заговори преди една година вице-премиерът Дмитрий Рогозин, идеята подкрепи Владимир Путин. Прочутият в целия свят конструктор Михаил Калашников, който много години работеше в Ижевск, се съгласи на концерна да бъде дадено неговото име.

В Ижевск ще бъде съсредоточен целият производствен цикъл: от поръчките до изпращането на стрелковото оръжие. При това ще се съхранят традициите на руските оръжейници. Някога, преди да постъпи на въоръжение, легендарният автомат „Калашников“ преминаваше през най-прецизни и строги изпитания, напомня експертът по оръжията Максим Попенкер:

   - Поради спецификата на Русия, т.е. нейната обширна територия, едно и също оръжие може да се окаже и в 40-градусна азиатска горещина, и в 40-градусен арктически студ, при това в ръцете на най-различни, понякога неопитни бойци. Затова основните атрибути винаги са били надеждност, простота и способност да функционира практически във всякакви условия.

Качествата, за които руското оръжие винаги се е ценяло в света, се запазват и в перспективните разработки, отбеляза ръководителят на пресслужбата на концерна „Калашников“ Елена Филатова:

   - Сега в конструкторския център се извършват разработки на повече от 60 образци съвременно стрелково оръжие, както бойно, така и гражданско.

Надеждността и ергономичността са онова, с което винаги са се отличавали автоматите от семейство „Калашников“, които се запазват и при разработването на новото поколение. Различните модификации на АК-12 сега преминават през държавни изпитания, след което ще постъпят на въоръжение в руската армия. Продължава усъвършенстването на карабина „Сайга“, която се приема много добре в различни страни. Например, в силовите структури на САЩ. Разработват се нови снайперски пушки и съвременни оръжия за лов. Презентацията на концерна ще се състои в Ижевск в Деня на оръжейниците, който в Русия се отбелязва на 19 септември. Очаква се държавните награди на най-добрите оръжейници да бъдат връчени от президента Путин. Главен герой на празника ще стане Михаил Калашников, който тази година ще навърши 94 години. – Още за АК

 
Къде са парите на генералите и офицерите, които не получават действителния размер на пенсията си?
19.09.2013, 07:30

Хасан АдемовМного често генерали и офицери питат къде са онези 200-300-500 или повече лева, които те, като пенсионери, не вземат поради наличието на т.нар. таван на пенсиите. Разбира се, не само те получават по-малко от изчисленото им от НОИ.

Отговор бе даден на пресконференция след поредното заседание на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към МТСП.

Въпросът, казва министърът на труда и социалното политика Хасан Адемов, опира до преразпределението на средства поради възприетия принцип на солидарност в нашата система за пенсионно осигуряване. Разчита се на солидарността, както между високо доходните и ниско доходните, така и между по-възрастните и по-младите, т.е. на солидарността между поколенията и между работещи и безработни.

Класическият пример е с медицинските сестри. Работили са повече от 40 години, но понеже заплатите в този сектор и тогава, и сега са достатъчно ниски, нямат съответния принос, за да получават минималния размер на пенсията от 150 лв............ Прочети още

 
Корея ще обяви резултатите за F-X Phase 3 на 24 септември
19.09.2013, 00:47

Администрацията за придобиване на оръжия по програми Defense Acquisition Program Administration (DAPA) на Корея е представила своето заключение по конкурса за 60 изтребителя F-X-3. Според него само F-15 Silent Eagle се допуска до участие поради това, че само той се вмества в цената от 8,3 трилиона вона (7,63 милиарда долара).

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени до 24 септември 2013 година.

Коментар:

Според мен резултатът е ясен. Ще бъде обявен нов конкурс със срок за предложения до 24 януари 2014 година, като сумата ще бъде същата, а бройките намалени.  На 24 април 2014 година за победител ще бъде обявен F-35, а Корея ще получи първия си самолет до края на 2016 година.

http://aeronews.alle.bg/

 
Акредитация на журналисти за отразяване на двустепенното командно-щабно учение „Щит – 2013 г.”
19.09.2013, 00:43

В периода 1- 4 октомври 2013 г. на полеви учебен полигон „Корен“ ще се проведе заключителната фаза на двустепенното командно- щабно учение „Щит - 2013 г.”. В него ще участват военнослужещи от Съвместното командване на силите и видовете въоръжени сили. Целта е да се повишат способностите на Съвместното командване на силите, командванията на видовете въоръжени сили и участващите формирования при планирането и воденето на операция и организирането на взаимодействие с органите на държавната власт, местното самоуправление и населението. Ще бъдат проведени стрелби с различни системи на въоръжение в Българската армия.

В планирането и подготовката на учението участват началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Димитров.

Предвижда се на 3 октомври от 10.00 ч. на ПУП „Корен“ да се проведе Денят за високопоставени гости на „Щит - 2013 г.“.

http://www.mod.bg/

 
Музеят в Крумово участва в „Нощта на музеите”
19.09.2013, 00:38

Музеят на авиацията в Крумово се включва в Деветото издание на "Нощта на музеите и галериите в Пловдив" с богата програма под надслов „Приключения в небето и под него”. Атракциите ще бъдат разположени в детския пояс от 16 до 20 часа на 20 септември 2013 г.

От 16,00 до 20,00 часа в салона на пътническия самолет Ан-24 ще представим филми тематично свързани с профила на музея. За малките ни гости сме организирали детски кът за рисуване. За тях сме предвидили и специални подаръци в чест на 22- та годишнина от създаването на Музея на авиацията.

От 16,00 до 18,00 часа Тихомир и Веселин Петрови от 24 авиобаза - Крумово ще представят висш пилотаж на радиоуправляеми модели на самолети.

От 18,00 до 20,00 часа ще издигнем балон, с който най-смелите ни гости ще могат да разгледат експонатите от външната ни експозиция и околността на музея от „птичи поглед”. Те ще получат и грамота за полета си.

От 17,00 до 20,00 часа ще бъдат отворени кабините на самолетите Ан-2, МиГ-21бис и вертолетът Ми-24.

 
Новата китайска система за ПВО
19.09.2013, 00:33

Китай започна изпитанията на системата за ПВО SD-10A, която използва нов тип оръжие. Модифицираната ракета „въздух- въздух” PL-12 е първата китайска ракета с активно радиолокационно насочване, създадена от Китай с участието на руски инженери и с използването на руски компоненти.

Активно радиолокационно насочване означава, че ракетата има собствен малък радар, с който тя може да намери целта. Системата с ракети PL-12 ще стане „новото поколение”, в сравнение с вече използваните в китайските войски комплекси HQ-16. Според китайските експерти, характеристиките на системата могат да бъдат значително по-високи, отколкото на руската С-350.

В реалност, възможностите на SD-10A могат да се окажат по- скромни. Концептуално, системата съвсем не прилича на C-350 или на европейската Aster-30, за които са разработени специални и доста съвършени зенитни ракети. Тя е много по-близо до прототипа на норвежкия зенитно-ракетен комплекс NASAMS, постъпил в експлоатация още през 90-те години и използващ американските ракети „въздух- въздух” AIM-120C.

Модернизираният комплекс NASAMS II е с далекобойност само 25 км, докато авиационната ракета AIM-120C при използване от самолет има обсег на действие над 100 километра. Добавянето на ускорител към ракетата едва ли ще реши проблема кардинално.

Основната версия на ракетата за PL-12 тежи само 180 кг., докато зенитната ракета на комплекса Aster-30 е с тегло 450 кг. Очевидно, че за създаването на система, близка по възможности до Aster-30, на китайците е била нужна изцяло нова ракета.

Авиационните ракети имат и други недостатъци, идващи от желанието на разработчиците да намалят теглото им. Те имат по-малко мощни бойни глави, и освен това, те обикновено имат много по-малък срок на съхраняване, отколкото зенитните ракети. И накрая, цената на ракетите с активно радиолокационно насочване е доста висока. Именно заради бюджетните ограничения програмата за създаване на зенитен ракетен комплекс с ракета AIM-120 в САЩ беше закрита.

Може да се предположи, че новата китайска система SD-10A не трябва да замени произвеждащите се в момента комплекси HQ-16A, а основно е продукт за износ. Ако системата бъде пусната на въоръжение в китайската армия, то, най-вероятно, тя ще се използва за решаването на някакви специфични задачи, като например засилването на ПВО на особено важни обекти.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}