Военна информация

Архив - от 16 до 30 септември 2012 година
 

 
Турски безпилотен самолет е паднал по  време на тестов полет
30.09.2012, 20:00

AnkaТурски разузнавателен безпилотен самолет Anka е паднал по време на тестов полет, предаде в събота телевизия CNN Turk.

Според телевизията, това е бил първи тестов полет на безпилотния апарат.

Първият турски разузнавателен безпилотен самолет Anka беше сдаден за експлоатация през юни 2012 година. Работите по неговото създаване се водеха от 2004 година. Над проекта са работели около 180 инженера. Anka влиза в категорията на средновисочинните апарати с голяма продължителност на пилета. – Още за БЛА Anka

 
База на Северния флот на Русия до края на годината ще е готова да приема подводници от 4-то поколение
30.09.2012, 16:57

подводница "Юрий Долгорукий" Главната база за атомни подводници на Северния флот в Гаджиево (на 100 от Североморск) до края на 2012 година ще бъде напълно готова за приемане на новите подводни ракетоносци от 4-то поколение "Борей" и "Ясень", съобщи за РИА Новости в събота председателя на Общоруското движение за поддръжка на флота Михаил Ненашев.

В момента в Гаджиево се осигурява базирането на атомни подводници от трето поколение.

Михаил Ненашев е напомнил, че тази година в бойния състав на флота ще влезе стратегическата атомна подводница "Юрий Долгорукий" (проект 955, шифър "Борей"), а през следващата година се очаква на въоръжение да бъде приета многоцелевата атомна подводница "Северодвинск" (проект 855, шифър "Ясень"). – Още руски подводници

 
Изтребители на трупчета
30.09.2012, 15:34

МиГ-29Ако има класация на сделките, за които най-дълго се е говорило като за сигурни, но не са се случили, начело със сигурност ще бъде тази за закупуването на нови изтребители от Министерството на отбраната (МО). Сега тя отново излиза на преден план.

Конкретният повод е обявеното от Румъния тази седмица закупуване на 12 броя самолети F-16 от Португалия. Стойността на сделката е 600 млн. долара. Според запознати обаче контрактът е далеч от финализиране. Най-малкото защото Португалия е предложила само девет изтребителя. Важното в случая е, че същите машини са били предлагани и на България, която дори официално иска да закупи 8 или 9 самолета.

Новината идва по-малко от месец след визитата на румънския военен министър Корнелиу Добрицою в София, по време на която беше подписано споразумение за трасграничните операции по Air Policing за съвместна охрана на въздушното пространство на двете страни. Почти по същото време министърът на отбраната Аню Ангелов в лекцията си пред военна академия каза, че министерството е почти готово с избора на нови бойни самолети. И дори фиксира краен срок, до който инвестиционният проект ще бъде внесен за обсъждане в МС – края на ноември........ Прочети още

 
Военните се отказват от увеличението на заплатите, не искат възраст за пенсиониране
30.09.2012, 15:14

Майор Иван Милов, председател на БОЛ „Раковски”Това, което министрите на отбраната и финансите са съгласували във връзка с евентуално увеличение на заплатите на военнослужещите с 8-10 процента, което предполага въвеждане на възраст за пенсиониране и изчисляването на отпуските в работни, а не в календарни, дни, предизвика недоволство в армията. Израз на това бе днешното събиране в ЦВК, организирано от Българска офицерска легия „Раковски”.  

Няколкото десетки офицери, някои от които бяха дошли със съпругите и децата си, решиха да изпратят отворено писмо до президента, председателя на парламента, премиера, министъра на отбраната и началника на отбраната. Отказаха категорично да удостоят с това внимание министъра на финансите.

В писмото ще бъде заявено, че те се отказват от предложеното увеличение на заплатите от 1 януари 2013 г., като настояват предвидените за това пари да бъдат дадени на пенсионерите, майките с малки деца, лекарите и учителите. Едновременно с това се изразява категорично несъгласие от въвеждането на възраст за придобиване право на пенсия, освен съществуващото сега условие за 27 години осигурителен стаж. Т.е. да не се правят никакви промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили и в Кодекса за социално осигуряване. Включително и за отпуските........... Прочети още

 
Загубите на американската армия в Афганистан за 11 години достигнаха 2 000 души
30.09.2012, 13:50

Загубите на американската армия в Афганистан достигнаха 2 000 души, убити след началото на военната интервенция на САЩ в ситуацията в азиатската страна, предаде РИА Новости, позовавайки се на неофициална статистика в американските медии.

В неделя Пентагонът потвърди смъртта на военнослужещ в Източен Афганистан, който е станал две-хилядният загинал американец в 11-годишния конфликт.

Според информация, публикувана на официалния сайт на министерството на отбраната на САЩ към 27 септември броят на загиналите американски военнослужещи е бил 1 996 души. От тях 1 657 души са загинали при бойни действия, 17 644 войници са ранени.

http://www.focus-news.net/

 
Първи Y-8C за ВВС на Венецуела
30.09.2012, 13:42

ВТС Y-8C На 3 август 2012 година беше първият полет на първия от 8 ВТС Y-8C (копие на Ан-12), поръчани ВВС на Венецуела. Договорът беше подписан между CATIC (външнотърговската организация на  AVIC) и Венецуела през май 2011 г. Производството им се извършва от Shaanxi Aircraft Industry Corporation. През юли венецуелските пилоти и техници пристигнаха на обучение в Китай. На 23 септември те извършиха първия си полет на китайския самолет. На снимката (кликни) са пилотите на първите два самолета, които трябва да бъдат предадени през ноември, през декември трябва да бъдат предадени още три, Останалите ще бъдат получени през януари 2013 година. Цената на сделката е около 300 милиона долара. Самолетите ще постъпят в 6-та транспортна авиогрупа (Grupo Aéreo de Transporte No.6) от  ВВС на Венецуела, база Ел Либертадор (щат Арагуа), където сега са базирани Lockheed C-130HV Hercules и Short 360-300.

Коментар:

Производството на Y-8C (копие на Ан-12) започва в началото на 80-те. До 2008 година се поизвеждат около 4-5 самолета годишно. От тогава обемът нараства всяка година 40-50%. Серийното производство стартира през 1981 година и от тогава до края на 2012 година се очаква да бъдат продадени общо около 190 самолета.

През миналата 2011 година обемът на произведената продукция от Shaanxi Aircraft Industry Corporation надхвърли 500 милиона долара. През тази стойността на произведената продукция ще надмине 1 милиард долара. Едновременно с това в завода се правят големи инвестиции. Целта е да се премине към серийно производство на поточна линия и да се произвеждат повече от 30 самолета на година. През последните години има рязко увеличаване на поръчките за специализирани самолети. Техните цени започва от 40 милиона долара.

Според десетилетния план през 2015 година обемът на произведената продукция трябва да достигне 15 милиарда юана (2,39 милиарда долара), а през 2020 година 20 милиарда юана (3,18 милиарда долара).

Това означава, че е заложено около 36% увеличение всяка година до 2015 и по 10% до 2020 година.

http://aeronews.alle.bg/

 
На този ден
30.09.2012, 08:48

Митинг в подкрепа на народния съдНа 30 септември 1944 г. Министерският съвет приема единодушно Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в Световната война срещу Съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването си в „Държавен вестник“ на 6 октомври 1944 г., бр. 219, и е изменяна двукратно.

Следва да се отбележи, че тогава правителството не е доминирано от комунистите – от общо 16 министри по четирима са от БРП(к), от БЗНС на Н. Петков и от „Звено”, двама са социалдемократи и двама независими. ........ Прочети още

 
ВВС на Украйна получиха поредният модернизиран самолет
30.09.2012, 08:19

Су-25УБМ1 Пилотите от 299-а щурмова авиационна бригада от ВВС на Украйна получиха поредния модернизиран самолет от Запорожския държавен авиоремонтен завод “МиГремонт". - видео

През 2010 година бяха предадени 3 модернизирани самолета Су-25, от тях двата са Су-25М1 (бордове 41 и 03 сини) и един Су-25УБМ1 (борд 62), а през 2011 година  2 самолета (бордове 04 и 05 сини).

От началото на тази година те получиха 4 L-39 (бордове от 71 до 74 сини) с новата „кинетична окраска“ и сега получават първият Су-25УБМ1 (борд 06 син) с новия дизайн. До края на годината бригадата трябва да получи още два модернизиран Су-25УБМ1 и два ремонтирани(бордове 26 и 27 сини). Стойността на модернизацията на един самолет Су-25 е около 4 милиона гривни (около 500 хиляди долара) и включва нови системи за свръзка и навигация, нов мерник, система за регистрация на параметрите на полета и други. Всички са произведени в Украйна и свързани помежду си така, че да образуват една система.

До 2016 година трябва да бъдат модернизирани 30 щурмовика.

Коментар:

Според информирани източници вече се работи върху втора версия за модернизация на съществуващите самолети.

http://aeronews.alle.bg/

 
Войник на НАТО е убит в Афганистан при нападение от афганистански военен
30.09.2012, 08:04

Силите на НАТО в Афганистан съобщиха, че един техен военнослужещ и един цивилен наемник са загинали при нападение в източната част на страната, което е предприето от представител на афганистанските сили за сигурност. Международната коалиция уточни, че също така има жертви сред афганистанската армия. В момента инцидентът се разследва, предаде радио „Гласът на Америка”.

Над 50 военнослужещи от международните сили в Афганистан са убити през тази година при серия от подобни нападения. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 

 
Взимаме изтребители „секънд хенд”
29.09.2012, 21:19

Аню Ангелов България се е ориентирала към покупка на осем изтребителя „втора ръка” (секънд хенд). Това отговори министъра на отбраната Аню Ангелов на въпроса дали МО гледа към нови или употребявани изтребители за ВВС, по време на предаването „Седмицата” на „Дарик радио”.

„Нямаме възможности за нови. Новите не са по възможностите на нашата държава.”, - обясни това решение министър Ангелов. Осемте употребявани изтребителя ще дойдат след 2015 г., тъй като преди това не е възможна тяхната покупка, като Ангелов отново посочи, че това трябва да бъде одобрено от Правителството и Народното събрание.

В началото на септември Ангелов обяви, че през ноември за одобрение в Министерски съвет ще бъде вкаран инвестиционният проект за придобиването на нови бойни самолети.

Министър Ангелов още обяви в „Дарик радио”, че тази година са осигурени 5100 тона керосин за военната авиация, като до момента са изхарчени 75% от тях, което щяло да вдигне средния нальот във ВВС от 35 на 40 часа на летец.

http://aeropress-bg.com/

 
България и Турция обмислят съвместни гранични патрули по общата граница
29.09.2012, 18:16

Цветан Цветанов и Идрис Наим ШахинМинистрите на вътрешните работи на България и Турция Цветан Цветанов и Идрис Наим Шахин обсъдиха и необходимостта по общата българо-турска граница да бъдат въведени смесени патрули. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от пресцентъра на МВР. Реализирането на тази идея би дало допълнителна стойност на сътрудничеството между двете държави в областта на сигурността. Съвместните патрули по основните пътни артерии, сформирани между българската гранична полиция и турската жандармерия, ще създадат допълнителни възможности за обединяване на българските и турските усилия за справянето с незаконната миграция, трафика на хора, трафика на наркотици и други прояви на организираната престъпност, заявиха двамата министри.

Цветан Цветанов подчерта, че България подкрепя започването на визовия диалог ЕС – Турция.

„България се надява, че в най-скоро време ще бъде подписано споразумението за реадмисия между Турция и Европейския съюз, което е от ключово значение за доброто управление на миграцията”, обясни той.

Двамата министри разговаряха за регионалното сътрудничество. Въз основа на доброто ни взаимодействие в рамките на Центъра за правоохрана в Югоизточна Европа и Черноморския граничен координационен информационен център в Бургас, и предвид ключовото географско положение на двете страни в Черноморския регион, съществуват редица възможности за съвместни инициативи, целящи изграждането на стабилност, сигурност и просперитет, се обединиха двамата министри на вътрешните работи.

http://www.focus-news.net/

 
Възможно е възнагражденията на военнослужещите и цивилните служители по трудово правоотношение през 2013 г. да бъдат увеличени с от 8 до 10 процента
29.09.2012, 16:57

Министърът на отбраната Аню Ангелов Постигнато е съгласие с Министерството на финансите възнагражденията на военнослужещите и цивилните служители по трудово правоотношение във въоръжените сили да бъдат увеличени с от 8 до 10 % през 2013 г. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов днес, 29 септември, в интервю за предаването „Седмицата“ на „Дарик“ радио. При преговорите е договорено, че необходимите за увеличението средства по фонд „Работна заплата“ ще бъдат осигурени от собствени икономии и от икономии в държавния бюджет, които ще се постигнат чрез въвеждане на пенсионна възраст за военнослужещите и оттам намаляване на тежестта върху пенсионните фондове.

При сержантите и младшите офицери предлаганата пенсионна възраст е 52 г., а при старши и висши офицери – 54 години. За летци, водолази, парашутисти и други специални категории – съответно 42 г. и 44 години.

„В същото време това ще гарантира на военнослужещите кариерно развитие и по-голяма сигурност“, посочи министър Ангелов и допълни, че министърът на отбраната по негова инициатива няма да има право да освобождава военнослужещите с навършени 27 години стаж, ако не са навършили и необходимите години за пенсия.

Министър Ангелов подчерта, че с тези договорености се гарантира запазването на обезщетенията при освобождаване от военна служба. Получаването на обезщетенията ще става в момента на освобождаване от служба и техният размер се запазва както и досега до 20 заплати.

Той отново разясни, че изчисляването на отпуската от работни в календарни дни може да се компенсира с механизма за нейното използване.

http://www.mod.bg/

 
Турция получи три AH-1W Super Cobra
29.09.2012, 14:32

AH-1W. Фото от сайта msb.gov.trТурция получи на 23 септември 2012 година три хеликоптера AH-1W Super Cobra от USMC. Сделката беше одобрена от Конгреса на САЩ през ноември миналата година и е на стойност 111 милиона долара. Искането беше за 12 машини, но в Морската пехота на САЩ има недостиг на тези хеликоптери и бяха отпуснати само три.

Към момента Турция разполага с 6 машини от този тип, които летят и една е повредена плюс трите новополучени. Страната изпитва остра нужда от ударни хеликоптери и се надява скоро да започне за получава машини собствено производство.

Получените от САЩ са преминали през модернизация според изискванията на страната.

http://aeronews.alle.bg/

 
Търси се изпълнител за укрепването на фундаментите на кораба-музей „Дръзки“
29.09.2012, 14:26

кораба-музей „Дръзки“След като няколко години се търсеха пари за спасяването на кораба-музей „Дръзки“, сега се търси изпълнител на ремонта на легендарния торпедоносец. В средата на лятото беше обявена обществена поръчка за укрепване на фундаментите на „Дръзки“, но изпълнител не бе избран. Оферта подаде една единствена фирма – „Прогрес 99“ ООД, която не беше допусната да продължи, тъй като не е отговаряше на предварително обявените изисквания.

В началото на седмицата е обявена втора обществена поръчка. Желаещите да се заемат с ремонта на кораба-музей ще трябва да отговарят на редица условия. Участниците трябва да имат няколко сертификата, сред които за стандарт по ISO и здравословни и безопасни условия на труд. Задължително условие е да има опит в строителството на обекти от първа категория. По тази причина предишният участник не беше допуснат до финалната фаза, тъй като е имал удостоверение да изпълнява строежи от трета до пета категория.

Поръчката е на стойност 87 000 лева, а срокът за изпълнение е 60 дни. Критерият за оценка на офертите е „най-ниска цена“. Крайният срок за подаване на предложенията е 15 ноември. Те ще бъдат отворени на следващия ден.

„Искрено се надявам да се намери фирма, която да е способна да извърши ремонта. Надявам се и времето да позволи през зимата да се работи“, заяви пред Дарик Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей. Ако това се случи, още следващия сезон корабът ще бъде отворен за посещения.

Заради окаяното си състояние един от символите на военноморския ни флот е затворен за посетители от 2008 г. Дълго време ремонтни дейности не бяха предприемани заради липсата на пари. Средствата – около 100 000 лева, вече са осигурени от военното ни министерство, под чиято шапка е музеят.

Торпедоносецът „Дръзки” е построен в началото на XX век, а като кораб-музей е открит през 1957 година. Точно преди 100 години, по време на Балканската война, „Дръзки“ торпилира турския „Хамидие“. Торпедото прави пробойна в крайцера и го изважда от строя до края на войната. При артилерийската стрелба парче от снаряд пробива втората димова тръба на „Дръзки“. Пробойната може да се види и днес. Тя е запазена като свидетелство от първата победа на българския военноморски флот. – Още за кораба-музей „Дръзки“

http://www.maritime.port.bg/

 
Китайски генерали на гости на Военната полиция
29.09.2012, 14:18

Делегация на Китайската народна въоръжена полиция бе на посещение в България по линия на международното сътрудничество между двете страни. Освен, че посетиха МВР, където се запознаха със структурата на Министерството и отделните й звена, китайците бяха посрещнати от директора на Службата бригаден генерал Данчо Дяков. По време на двустранната среща Бригаден генерал Дяков представи функциите и задачите на СВП. Гостите с интерес изгледаха презентацията на Службата, запознаха се с историята на Военна полиция като разгледаха експонатите в музейната ни сбирка, а в края на срещата им бяха демонстрирани част от материалните средства

„Служба „Военна полиция” има много международни контакти. Готови сме на открит диалог и обмен на опит с Китай”, заяви бригаден генерал Данчо Дяков. От своя страна ръководителят на китайската делегация заместник – главен командващ Дай Су – Дзюн подчерта, че между двете страни винаги е имало добро разбирателство. Според него настоящото посещение, което е първо по рода си, поставя добра основа за сътрудничество между полицейските служби на двете страни. „Областите, в които можем да обменим опит са много. Надявам се да задълбочим сътрудничеството си в борбата с тероризма и обучението на кадри,” допълни китайският гост.

Китайската народна въоръжена полиция е част от въоръжените сили на Китай. Състои се от вътрешни сили за сигурност, други специализирани сили и въоръжени полицейски академии. Включва общо 680 хиляди души. Съгласно китайските закони, мисиите на КНВП включват главно поддържане на националната сигурност, участие в отбранителна война, помощ  при бедствия и аварии и реализирането на национални икономически програми за развитие, възложени от държавата.

http://vp.mod.bg/

 
Военнослужещи от СВ ще участват в ритуали по повод 100 години Балкански войни
29.09.2012, 14:14

Представителни подразделения от Сухопътните войски ще вземат участие в честванията на 100-та годишнина от Балканските войни.

На 30.09.2012 г. от 11.00 часа в гр. Сопот представителни роти и военният духов оркестър на военно формирование 34750 Карлово ще вземат участие в ритуал по поднасянето на венци и цветя на паметника на генералите Владимир и Георги Вазови.

На 4.10.2012 г. от 10.00 часа представителни подразделения от в.ф.52740-Хасково ще поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите във войните в гр. Любимец, а от 12.00 пред паметника  на загиналите в Балканските войни на връх Шейновец.  Същият ден от 19.00 часа военнослужещи от в.ф.24150-Стара Загора ще вземат участие в тържествената проверка(заря)  в гр. Стара Загора.

На 05.10.2012 г. от 11.00 часа военнослужещи от в.ф. 26400-Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски ще вземат участие в ритуал по откриване на паметник в гр. Банско. Военнослужещи от в.ф. 26400 ще участват и в церемония по издигане на националния флаг в гр. Благоевград.

На същата дата от 16.30 часа представителни подразделения от в.ф. 24490 – Асеновград ще поднесат цветя на паметника на генерал Стилиян Ковачев в гр. Ракитово, а от 19.30 часа е тържествената проверка (заря).

От 20.00 ч. на 06.10.2012 г. представителни подразделения от в.ф. 28330-Смолян ще участват в тържествената проверка(заря) в гр. Девин, а на 08.10.2012 г. от 19.30 ч. е тържествената проверка (заря) с участието на представителни блокове от военните формирования 32990,44220 и 46690 от Пловдивския гарнизон.

http://landforce.mod.bg/

 
Защо Ирак бърза с доставката на самолети?
29.09.2012, 08:59

В момента ВС на Ирак, не разполагат реално с авиация способна на бойни действия. През декември 2011 година бяха приведени парите по първия транш от 3 милиарда долара за закупуването на F-16. Първите самолети от първата поръчка за 18 самолета ще пристигнат в Ирак през септември 2014 година. Това означава, че през следващите 2 години страната на практика ще продължи да бъде без авиация и това в условията на обща нестабилност в района и въоръжаването на съседни държави. Засилва се кюрдският въпрос, въпреки изявленията на премиера, че страната не се готви за вътрешни войни, се сещам за думите на един популярен герой, който казваше, че "с Колт и добра дума се постига повече, от колкото само с добра дума....".

До колко са реални плановете за бърза покупка на самолети? В момента Русия разполага с 18 самолета Су-30КМ за продан, които могат още след седмица да са в Ирак. Тяхната цена не е висока, според пресата около 300 милиона долара. Още толкова за оръжия и те вече ще представляват значителна възпираща сила. Според източници от Русия, иракски пилоти вече са тествали прототипа на самолетите, а също МиГ-29М/М2 и Як-130. Оценките са повече от положителни. Така, че е възможно готовите вече самолети да се окажат в Ирак, а не в Сирия. Същото се отнася и за почти готовата партида вертолети Ми-28НЭ, който бяха предназначени за Венецуела. Само, че тук положението е по-сложно, защото са предназначени за испанско говорящи.

http://aeronews.alle.bg/

 
Китайската военна аероиндустрия „прегря“!
29.09.2012, 08:45

China State Shipbuilding Corporation Китайската академия на науките е представила доклад, според който бурното развитие на този отрасъл на икономиката, вече не може да се финансира от бюджета. Предлага се да се премине към приватизация му. През юли е излязло постановление за привличане на инвестиции в сектора. Целта е да се повиши конкурентността и в бъдеще да се провеждат открити търгове. От участници в поддоставките, частните компании трябва да се превърнат в автори на крупни иновационни проекти, като освободят държавата от това, да  влага средства в наука за военният сектор средства, които и до сега не влизаха във военния бюджет, но се ползваха от военните. Както се съобщава в документите, в следствие на промените, дъщерните предприятия са закупили на борсите акции за повече от 20 милиарда юана (3,15 милиарда долара) на предприятията-майки и по този начин са реинвестирали печалбите си, като са увеличили капитализацията на 100%. Така те се подготвят за бъдещата приватизация,  в която ще бъдат предложени около 1000 военни завода.

В бъдеще плановете са за превръщане на Китайска държавната корабостроителна корпорация (CSSC), Авиационна индустриална корпорация на Китай (AVIC) и Китайска аерокосмическа научна и индустриална корпорация на Китай (CASIC) е мастодонти надхвърлящи размерите на американските Lockheed Martin и Northrop Grumman.

Стряскащи цифри бяха оповестени за първи път. През 2011 година AVIC е произвела продукция за 250 милиарда юана (39,7 милиарда долара). За сравнение Lockheed Martin е произвел продукция за 36,9 милиарда долара през финансовата 2011 година(от 1 октомври 2010 до 30 септември 2011 година). Сега може да си представим, какво стои зад тези цифри.

Целите са AVIC да увеличи продажбите си през 2020 до 1 трилион юана (158,6 милиарда долара) или 4 пъти. Което означава, че Китай през следващите няколко години трябва да стане производител №1 при военните самолети и хеликоптери в света, като произвежда толкова машини, колкото всички американски компании.

Къде отива произведената техника?

От съобщените официално данни, бюджетът за отбрана беше повишен през 2011 година с 12.7% спрямо 2010 година и достигна 600 милиарда юана(или около 95 милиарда долара). ЦРУ на САЩ смята, че реално бюджета е бил най-малко в рамките 110-120 милиарда долара.

За 2012 година бюджета е вече 668 милиарда юана (106,2 милиарда долара) или с 11, 12% повече от миналата година.

А колко всъщност е реалният?

Износът на авиация от Китай спада от 2007 година, когато е постигнат своеобразен връх. Така, че произведените над 200 самолета за една година в Китай са реални и само една малка част от тях са изнесени.

http://aeronews.alle.bg/

 

 
Американски самолети ошашавиха Бургас
28.09.2012, 21:05

Самолети на Американските военновъздушни сили са базирани в момента на летище Бургас. Това притесни жителите на града, които след терористичния атентат на 18-ти юли са особено чувствителни на тема сигурност, съобщи БНТ.

Самолетите не са бойни, а машини - цистерни, обясниха от Министерството на отбраната. Те ще изпълняват операции по презареждане във въздуха на коалиционни самолети, които поддържат сигурността в Афганистан.

Американските самолети пребивават на летище Бургас като част от ангажимента на България към международните военни мисии на НАТО.

http://www.blitz.bg/

 
Българинът започна да забравя какво прави армията
28.09.2012, 20:52

От 2 до 4 октомври на полигон „Корен” ще се проведе командно-щабно учение „Траен мир 2012“ на Сухопътните войски. Темата е „Участие на бригада „Специални сили“ в операция по възстановяване и поддържане на мира, в състава на Многонационални съвместни оперативни сили“. Задачи ще изпълняват около 900 военнослужещи от военните формирования в  Пловдив, Стара Загора, Асеновград, Сливен, Пловдив, Мусачево и София.

На 6 октомври по случай Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация авиобаза Граф Игнатиево ще бъде домакин на Открит летателен ден.

Зрителите ще могат да наблюдават действията на летателните екипажи по прехват на самолет-нарушител и принуждаването му да кацне, стоварване на въздушен десант, пожарогасене от въздуха, авиомедицинска евакуация на пострадал, спускане на командоси по способа „бързо въже”, маневрен въздушен бой между изтребители и др.

В последно време тези информации не предизвикват голям интерес в българската общественост. Причината не е в тяхната маловажност. Напротив! Оказва се обаче, че острият социален проблем в армията е достатъчно силен, за да скрие зад завесата подготовката на военнослужещите. С какво българите свързват днес армията? С мъчителните преговори за увеличаване на заплатите на военнослужещите и с изявленията на министри и други фактори, че ползват големи и едва ли не незаслужени привилегии.

Пробивът в социалната политика по отношение на хората в отбраната остави на заден план дори и денонощното участие на военнослужещите в т.нар. мисия за подпомагане на населението, т.е. гасене на пожари, спасителни действия при наводнения, други бедствия и катастрофи. Забравихме и сънародниците ни с пагони далеч зад граница. Какво правят, как са, кога се връщат, кога си заминават? Спряхме да задаваме такива въпроси. Такъв е резултатът от небалансираната отбранителна политика. От неразбирането, че на военнослужещия трябва да се осигурят максимално добри възнаграждения и битови условия, за да се изисква от него висока степен на професионализъм.  

Ще продължа с примерите. От откриването на учебната година във Военна академия „Георги С. Раковски” и във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” дойдоха вестите какво мисли министърът на отбраната за заплатите на военнослужещите, но не и състоянието и проблемите на самите учебни заведения. Има всички основания и честването на 100-годишнината от Балканската война да мине незабелязано за сметка на постоянния въпрос за какво ще стигне военният бюджет през следващата година.

Ако нещата продължават така, обикновеният българин съвсем ще забрави, че имаме армия. Още повече, че войскови поделения има на по-малко от половината от територията ни. Тогава ще е късно да се търси отговор на въпроса за падащото доверие към армията ни.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Латвия – Русия: военен скандал на годината
28.09.2012, 17:40

На посланика на Руската Федерация в Латвия е връчена протестна нота във връзка с дръзкото действие на руския спецназ. Военния инцидент е през нощта на 22 септември, съобщава http://ei.com.ua/

Сили на разузнавателно-диверсионна рота от 76-та гвардейска ДЩД на ВДВ, дислоцирана в село Черёха (Псковска област), са навлезли на територията на Латвия, по време на което са унищожили паметник на участниците в наказателния батальон „Ваффен СС” в град Бауск.

Военното ведомство на Русия вече опроверга появилите се в редица западни СМИ информации за това, че заповедта е била отдадена лично от командващия на ВДВ, генерал-полковник Владимир Шаманов. Цялата отговорност за проведената операция е взел на себе си командирът на разузнавателната рота капитан Николай Арюков.

По това време разузнавателната рота е отработвала учебни въпроси по водене на автономни бойни действия в тила на противника в пригранична зона при пълно радиомълчание. Командирът на ротата след „почерпка” самоволно отдава заповед за преминаване на границата. Както е известно, в армията заповедите не се обсъждат, а изпълняват. И тази заповед е била изпълнена. Извършвайки „марш на скок”, руските десантчици демонтират паметника на есесовците и се завръщат обратно.

Очевидци на случилото се латишката полиция не е намерила, както и не е установено и изяснено по какъв начин и къде е била пресечена държавната граница.

Вероятно всичко щеше да бъде приписано на местните антифашисти, ако не бяха монтираните видео камери за наблюдение на паметника, които са позволили на полицията да извърши идентификацията.

В момента капитан Арюков е следствен, гарнизона е приведен в казармено положение. – Още за Спецназ

 
Военни формирования от СВ унищожиха невзривени боеприпаси
28.09.2012, 16:22

На 28 септември 2012 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия  от военно формирование 22220 - Сливен, с ръководител майор Иван Иванов унищожи 1 брой артилерийски снаряд, открит в района на сметище източно от кв. “Надежда” на гр. Сливен.

Вчера  27 септември 2012 г. формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от военно формирование 52740 – Хасково, с ръководител старши лейтенант Здравко Ангелов, унищожи 1 брой ръчна отбранителна граната (на снимката). Гранатата е открита в бетонен фундамент на табло на БТК в село Славеево, община Ивайловград.

http://landforce.mod.bg/

 
Индия отново се размина със "Супер Сухой"
28.09.2012, 15:50

Су-30МКИ на ВВС на Индия, Фото ©AFPДо края на следващата финансова година в Индия, която приключва на 31 март 2014 година, по план ще бъде завършено производството на самолети Су-30МКИ в Индия от договора за 140 машини плюс допълнението от още 40. До 30 септември 2012 година трябваше да се сключат няколко договора с компанията Сухой.

Един от тях трябваше да бъде за „Супер Сухой“, който се сключва „следващият месец в продължение на няколко години от лятото на 2009“. В началото на 2010 се говореше за 42 самолета на обща стойност 3,8 милиарда долара. Според руски източници, причината е в индийците, които поставят високи изисквания. Според последните сведения договорът вече е за 46 самолета на обща стойност над 4 милиарда долара. Другият договор е за закупуване на 216 ракети свръхзвукови крилати ракет „Брамос“ за 65 милиарда рупий (1,17 милиарда долара) за самолетите Сухой от създадената за това индийско-руска компания. Цената на една ракета във варианта и за самолети е над 5,4 милиона долара и имат тегло около 2,5 тона. Един самолет може да носи до 2, а „Супер Сухой“ и три ракети. Двата модернизирани самолета Су-30МКИ минават тестове с тези ракети и до края на 2012 година трябва да започне серийно производство. Освен тях още 40 самолета, от намиращите се в индийските ВВС, трябва да бъдат модернизирани, за да носят „Брамос“.  Другите договори са за модернизация на по-старите Су-30МКИ до последният вариант.

Коментар:

Както вече aeronews писа, парите на индийските ВВС свършиха. А само за програмите на Сухой, се изискват около 8 милиарда долара за следващите 3 години. Финансовата година в Индия започва на 1 април. Ако добавим и сумите за модернизацията на самолетите МиГ, индийските ВВС нямат пари за нищо друго. А имат договори със САЩ и Франция и то за милиарди. От което следва, че „Супер Сухой“ се отлага в далечното бъдеще. Ще го последва ли и Рафал?

http://aeronews.alle.bg/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов: Военнослужещите няма да загубят полагащите им се компенсации
28.09.2012, 13:50

Министърът на отбраната Аню Ангелов„Запазваме всички компенсации, допълнителни възнаграждения, както и всички обезщетения на военнослужещите така, както са в момента“. Това каза от трибуната на Народното събрание министърът на отбраната Аню Ангелов в отговор на депутатски въпроси за позицията на Министерството на отбраната относно доходите на военнослужещите.

Министър Ангелов съобщи, че се водят преговори с Министерството на финансите за увеличаване на възнагражденията на военнослужещите. Той обяви, че е предложил въвеждане на възраст за пенсиониране, свързана с пределната възраст за служба във въоръжените сили, а именно: 52 г. за сержантите и за младшите офицери, 54 г. за старшите и висшите офицери, а за летци, водолази, парашутисти и други специални категории – съответно 42 и 44 г.

„Това е в интерес на самите военнослужещи“, каза министър Ангелов и обясни, че при това положение няма да има право да освобождава по собствено усмотрение или целесъобразност военнослужещи само въз основа на 27 години стаж, ако те не са навършили и възрастта за пенсиониране.

„Ако по желание на военнослужещият той бъде освободен въз основа на 27 години стаж, при всички случаи ще получи полагащото му се обезщетение от 20 заплати в момента на освобождаване, а не при пенсионирането“, поясни министър Ангелов.

Министърът изтъкна още, че направеното предложение ще даде възможност за кадрово развитие, израстване и сигурност на военнослужещите в системата на отбраната. То отговаря на установената практика в армиите на страните-членки на НАТО и Европейския съюз. С увеличаване на възнагражденията ще се увеличи и размерът на обезщетенията.

Министър Ангелов обяви още, че предлага отпускът на военнослужещите да се изчислява в работни, а не в календарни дни. Това ще намали дните на отпуск, което може да се компенсира с механизма за тяхното използване.

Министърът на отбраната призова военнослужещите да не се поддават на слухове, а да се информират от командирите си. Той подчерта, че все още няма взето решение и заяви категорично: „Ако не срещнем разбиране от Министерството на финансите по отношение на това, което ние предлагаме и не получим допълнителни средства за фонд Работна заплата за осезаемо увеличаване на възнагражденията, тези предложения аз ще ги оттегля“.

http://www.mod.bg/bg/

 
Китай започва производството на Ми-17
28.09.2012, 12:35

Ми-171ЕРусия може да организира в Китай сглобяване на хеликоптери Ми-17, каза Генералният директор на холдинг „Хеликоптери на Русия” Дмитрий Петров. Създаването в Китай на цехове за сглобяване е крачка, правена от световните производители на хеликоптери с надеждата за завоюване на перспективния китайски пазар.

Съдейки по публикации в китайски медии, руско-китайско сглобяване на хеликоптери Ми-17 вече е имало, но тази история е много тайнствена. През 2008 година стана известно за съществуване на създаденото една година преди това руско-китайско производство, което се занимавало със сглобяване на Ми-17. През ноември 2008 година това производство сключило първата сделка за доставка на 5 сглобени машини на някакъв граждански поръчител – компания от Циндао. Но след това споменаването на компаниите изчезва от медиите. Нито Русия, нито Китай не споменават за тях пред журналисти. Може би сътрудничеството да е било неуспешно и страните не искат да привличат вниманието към него – засега не се знае.

Но е известно, че закупуването от Китай на руски хеликоптери Ми-17 продължават вече много години. Китай го беше правил и през периода на захлаждането на руско-китайските отношения, а през 70-те години неуспешно се опита да го копира, като построи своя Z-6.

Повечето Ми-17 се използват от китайската армия. При това често пъти в тях се внасят съществени конструктивни промени. Освен обикновените картечници и ракети, на руските хеликоптери се монтират най-нови китайски системи високо точно оръжие, например ракетите Blue Arrow 7 производства Norinco.

Освен това, в Китай хеликоптери са нужни на полицията, на пожарникарите, на частния бизнес. Всеки поръчител иска на Ми-17 свой комплект специално оборудване. А сглобяването на Ми-17 в Китай ще позволи да се внасят оперативни промени в неговата конструкция. – Още за Ми-17

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
X-37B се подготвя за нов загадъчен полет
28.09.2012, 12:11

X-37B Безпилотната мини совалка X-37B на ВВС на САЩ в момента се подготвя за своята трета космическа мисия (OTV-3), която трябва да започне през октомври. Разбира се, както и при предишните мисии, целта на полета е засекретена.

През следващият месец X-37Bще бъде изведен в космоса на борда на ракетата носител Атлас-5 от космодрума на Кейп Канаверал. Точната дата за старта засега е неизвестна - тя зависи от подготовката на апарата и метео условията. Също така нищо официално не се съобщава за планираната продължителност на престоя на апарата на орбита.

Въпроса е даже, дали орбитата ще бъде околоземна -демонстрираната по време на втория полет рекордна продължителност на мисията (469 дни ) теоретически позволява X-37B да бъде използван за изследване на други планети. Например Mars Science Laboratory с марсохода Curiosity летя до Марс за 255 дни.

Засега не е ясно, ще подобри ли X-37B своя предишен рекорд за престой на орбита. Неизвестни остават и целите на мисията и предназначението на самата совалка , дали това е наблюдение от орбита , или унищожаване и превземане на спътници на противника, или бомбардировка от орбита или нещо друго. При всички случаи, в процеса на полета на X-37B по орбита се използва специална траектория, затрудняваща откриването на апарата.

Експерименталният апарат има маса при излитане над 5 т, 10 дължина и размах на крилете около 5м. X-37B може да носи до 900 кг товар в товарния отсек, който е с приблизителни размери 2.1*1.2 м . Това е достатъчно за разполагане на приблизително 500кг термоядрени бойни глави, W88 с тегло 350кг или мощна оптическа система.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Сирийското правителство създава нова елитна гвардия от 60 хиляди души
28.09.2012, 11:41

Въоръжените сили на Сирия създават нова елитна гвардия, чийто количествен състав е установен на 60 хиляди бойци. Това съобщи представител на Международния институт за стратегически изследвания, чиято щабквартира се намира в Лондон, предаде ИТАР-ТАСС.

„Западното разузнаване получава данни, че отрядите на въоръжената милиция „Шабиха”, чиято основа са етническите алауити, в момента се преобразуват в гвардия, сходна с иранския Корпус на стражите на ислямската революция”, заяви източникът. По неговите думи подготовката на новото елитно подразделение се провежда от намиращи се в Сирия ирански инструктори, чийто брой се оценява на две хиляди души.

„Очакваме в близките месеци правителствените сили да се попълнят с новата ударна структура, което заплашва да удължи конфликта в Сирия и да даде на режима на президента Башар Асад нови перспективи”, отбеляза експертът.

Според изводите на британските военни аналитици, създаваната гвардия е способна в случай на необходимост да осигури защитата на районите с компактно алауитско население – средиземноморското крайбрежие на Сирия с основни градове Тартус и Латакия.

http://www.focus-news.net/

 
Ударите на ЦРУ с безпилотни самолети будят въпроси и възмущение
28.09.2012, 08:58

БЛА "Раптър"Според доклад едва една от всеки петдесет жертви на “хирургическите” удари на САЩ в Пакистан е човек, за който се знае, че е боец. Късно вечерта на 6 юни тази година безпилотен самолет летял високо над пакистанското село Дата Хел в Северен Вазиристан.

Бръмченето на американските безпилотни самолети “Предатър” и “Рийпър” е познат звук за жителите на прашното селце, разположено край речно корито близо до границата на Пакистан с Афганистан и представляващо крепост на талибанския командир Хафиз Гул Бахадур.

След като направил кръгче, безпилотният самолет изстрелял първата от своите ракети “Хелфайър”, която уцелила една къщурка и я сринала. Когато жители се втурнали към мястото на нападението, за да видят дали могат да помогнат, те били поразени от нов удар.

Според тогавашни съобщения втора ракета убила трима местни жители, притекли се на помощ, а следващ удар убил още трима души пет минути по-късно. Общата равносметка показва, че при нападението са били убити някъде между 17 и 24 човека........... Прочети още

 
Полетя модернизираният Ан-70
28.09.2012, 08:42

Ан-70Модернизираният военнотранспортен самолет Ан-70 е направил първият си полет днес, 27 септември. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на директора на „Антонов” Дмитри Киву.

Летателните изпитания на Ан-70 бяха подновени през август 2012 г., след като Русия и Украйна се споразумяха за продължаване на изпитанията и тяхното финансиране. Първият полет на модернизирания Ан-70 е продължил 32 минути.

Разработката на Ан-70 започва още по време на СССР, но първия полет е изпълнен през декември 1994 г. в независима Украйна. Два месеца по-късно първият прототип е загубен след сблъсък във въздуха с друг самолет. Вторият прототип полита през декември 1996 г., но през януари 2001 г. след отказ на два от четирите двигателя при излитане прави аварийно кацане в полето. Самолетът е тежко повреден, но по-късно е възстановен.  През 2002 г. в проекта официално се включва и Русия, а през 2010 г. полетите са спрени след откриване на сериозни конструктивни недостатъци и необходимост от цялостна модернизация.

Русия ще купи 60 такива самолети, а Украйна – три. Руската страна участва с $85,1, а Украйна с $43,3 млн. Крайното сглобяване на самолетите ще се извършва в Русия, където ще се произвежда и фюзелажа. Украйна ще произвежда крилото, опашните стабилизатори и двигателите. – Още за Ан-70

http://aeropress-bg.com/

 
Учебната база на Балтийския флот "Смольный" в морето край Варна
28.09.2012, 00:03

Учебна база на Балтийския флот "Смольный" Учебна база на Балтийския флот на Русия "Смольный" се превърна в атракция за жителите на кв. Аспарухово във Варна, след като мина по необичаен за боен плавателен съд маршрут.

Той навлезе от морето през малкия канал и се отправи към варненското езеро. Корабът най-вероятно се завръща в пристанището на Флотски арсенал, където от миналата година е на ремонт.

"Смольный" е дълъг 138 метра и има водоизместимост 7000 тона.

http://chernomore.bg/

 

 
Кораби на Балтийския флот на Русия се завръщат от продължителен поход
27.06.2012, 23:32

СКР "Неустрашимый" проекта 11540Стражевите кораби на Балтийския флот "Ярослав Мудрый" (командир на кораба капитан 2 ранг Алексей Суглобов) и "Неустрашимый" (командир на кораба капитан 2 ранг Роман Ашунов) утре (28 септември) се завръщат в главната база на БФ в гр. Балтийск след изпълнение на задачи в района на Средиземно море в състава на обединената междуфлотска групировка на ВМФ на РФ.

Стражевите кораби са се намирали в открито море над 70 денонощия, като са изминали над 16 хиляди морски мили.

По време на похода екипажите на корабите са изпълнили комплекс от учебно-бойни задачи, проведени са зенитно-ракетни и артилерийски стрелби.

 
Москва ще продаде тази година оръжие за рекордните 11 милиарда долара
27.09.2012, 22:55

РСЗО "Торнадо-Г"Независимо, че загуби някои пазари, Русия се надява да продаде тази година оръжие за 11 милиарда долара, пише френският в. Ле-з-Еко“. Изданието цитира президента на холдинга Ростехнологии, който обяви, че вече са продадени оръжия и военна техника на стойност 7 милиарда долара. Това е с 13% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Ако бъде достигната сумата от 11 милиарда, това ще покаже, че Москва е успяла частично да компенсира загубите на ключови пазари, най-вече в Африка. Сега приоритет се дава на страни, като Виетнам и Индия, която внася от Москва две трети от своето оръжие.

Обстановката остава доста неясна по отношение на доставките за Сирия, отбелязва изданието. То цитира Вячеслав Дзиркалн , заместник-директор на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество, според когото нови доставки за Дамаск от Русия няма да има, докато ситуацията в арабската страна не се нормализира. В същото време обаче шефът на „Рособоронекспорт” твърди, че Москва ще изпълни вече сключените оръжейни сделки със сирийския режим.

http://www.klassa.bg/

 
С антиракета Израел укрепва своята ПРО
27.09.2012, 21:48

Arrow-3Израелски учени и военни започват изпитанията на противоракетната система Arrow-3, която може да стане основният коз в системата за отбрана на израелската държава. Двустепенната ракета е съвместна разработка на Israel Aerospace Industries and the Boeing Co, съобщава МИГнюз. Тези дни ще бъдат проведени изпитанията на новата противоракетна система, по-рано отложени с една година. Ръководителят на програмата Arrow Ицхак Кайя разкри, че новият комплекс ще стане ключов компонент на многостепенна система за противоракетна отбрана.

Всичките подсистеми на противоракетния комплекс вече са изпитани. Предстои да бъде изпитан целият комплекс с изстрелването на ракетите. Втората степен на ракетата Arrow-3 й позволява да лети два пъти по-дълго, отколкото предшественичката й Аrrow-2. Новата система се отличава с висока маневреност и покрива 4 пъти по-голяма площ.

Ключов компонент на системата е наскоро изпитаният нов радар EL/M-2080 Green Pine, разработен от Elta Elec-tronic Industries. Радарът рязко е повишил вероятността за ранно откриване и унищожаване на вражеските ракети.

Първите комплекси Arrow бяха разположени през 2000 г. Има най-малко две такива батареи, като едната покрива Тел Авив, а втората - северната част на страната. Arrow-2 се смята за втората линия на отбраната. Arrow-3 е първата линия на отбраната, системата трябва да унищожава вражеските ракети колкото се може по-близо до мястото на тяхното изстрелване.

Третата линия е системата “Железен купол” – единствената, която е изпитана във военни условия. По време на последния конфликт в Газа системата свали 75 на сто от всички изстреляни ракети.

http://www.duma.bg/

 
Армията на САЩ назова най-значителните изобретения за 2011 г.
27.09.2012, 21:57

Высокоточен миномет APMI. Фото от сайта army.milБивши и действащи военнослужещи от американската армия са избрали най-значителните военни изобретения за 2011 г., съобщава Defence Talk.

В списъка с изобретенията са влезли високоточен 120-милиметров минометен снаряд; нашлемни датчици, позволяващи да се определи здравното състояние на военнослужещия; комплект оборудване за управление на безпилотници от многоцелевите вертолети OH-58 Kiowa Warrior; картечница M2A1 с калибър 12,7 милиметра, а също и комплекс за защита на слабините от самоделни взривни устройства и други.

Церемонията по награждаване на победителите ще бъде през пролетта на 2013 г.

http://www.duma.bg/

 
Приключи неформалната среща на министрите на отбраната от ЕС
27.09.2012, 21:18

Министър Аню Ангелов Приключи двудневната неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз, която се проведе в Никозия, Кипър. По време на среащата в сесия, посветена на военните операции на ЕС, беше направен преглед на хода на операцията „Алтея“ в Босна и Херцеговина, военноморската операция за борба с пиратството в крайбрежните води на Сомалия и Аденския залив, както и мисиите на ЕС за подготовка на силите за сигурност на Сомалия и за изграждане на регионален морски капацитет  в зоната на Африканския рог.

В своето изказване министърът на отбраната на Република България Аню Ангелов призова да не се подценява продължаващата етническа и политическа нестабилност в Босна и Херцеговина. В тази връзка той декларира подкрепа за продължаването на изпълнителния мандат на операция „Алтея“, за да се гарантира стабилна среда за сигурност и евро-атлантическа перспектива за страната. Министър Ангелов подчерта ангажираността на България от самото начало на операцията и посочи, че към момента страната ни поддържа рота от Военна полиция като резерв за целите на операцията.

На срещата министрите на отбраната обсъдиха и развитието на инициативата за „Обединяване на способностите и споделянето на разходите“ (Pooling and Sharing) като основа за изграждането на способностите на ЕС. Министър Аню Ангелов изрази подкрепа за предложението на Европейската агенция по отбрана за създаване на условия за задълбочаване на сътрудничеството за развитие на необходимите способности на ЕС. Той посочи, че България подкрепя регионалните инициативи в сферата на отбраната, включително като потенциални модели за осъществяване на конкретно сътрудничество по Pooling and Sharing. Министър Ангелов посочи, че за да може ЕС да фокусира усилията си върху правилните способности и да преодолее недостигащите е необходимо да се проведе задълбочен преглед на отбранителните способности на ЕС и да се разработи Бяла книга.

В рамките на сесията, посветена на въпросите на сигурността в южното съседство на ЕС, министрите на отбраната обсъдиха обстановката в Сирия, Либия, региона на Сахел и Мали и се обединиха около становището, че е необходимо да се прилага всеобхватен подход към кризите и да се предотврати разпространението на конфликтите в регионален мащаб.

http://www.otbrana.com/

 
НАТО: Възможен е компромис с Москва за ПРО
27.09.2012, 18:46

Александър ВершбоуВъзможен е компромис с Москва за американската противоракетна система в Европа, въпреки сегашната безизходица.

Това заяви заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вершбоу, цитиран от РИА Новости.

Няколко влиятелни руски изследователи и военни експерти наскоро подкрепиха изявленията на НАТО, че плановете на Алианса не включват Русия като мишена, изтъкна Вершбоу.

Изложените от тези експерти и изследователи предложения могат да помогнат на Москва и Брюксел да намерят обща основа по проблема, подчерта той на конференция Русия-НАТО в Москва.

САЩ планират напълно да разположат противоракетния щит в Източна Европа до 2020 година, като от Алианса твърдят, че той се изгражда за евентуална защита от ракетна атака от страна на Иран.

Но Москва се оплаква, че нейните ракети също попадат под ракетния щит, който заплашва стратегическия паритет между Русия и НАТО.

Преговорите за щита навлязоха в задънена улица през последните месеци и Алиансът започна програмата за разполагане, докато Русия заплаши, че ще разположи свои балистични ракети до границата с ЕС.

http://news.ibox.bg/

 
Средства за подготовка на военни летци отишли за полети на Борисов
27.09.2012, 18:24

министър-председателят Бойко Борисов Докато се чуди какво да прави с правителствените "Еърбъс"-и и ги раздава на "който си поиска", министър-председателят Бойко Борисов очевидно не разчита единствено на тези самолети и на по-малкия правителствен цивилен "Фалкон", а и на военната авиация.

Само през тази година премиерът и негови министри са използвали на два пъти военнотранспортния самолет "Спартан" и 12 пъти са летели с вертолет "Кугър", става ясно от документ на Министерството на отбраната, с който Mediapool разполага. От услугите на военната авиация основно се е ползвал премиерът, който има натоварена програма, свързана с инспекции, рязане на ленти и първи копки из цялата страна............ Прочети още

 
Командно-щабно учение „Траен мир 2012“ ще се проведе на Полеви учебен полигон „Корен“
27.09.2012, 18:07

Командно-щабно учение „Траен мир 2012“ на Сухопътните войски ще се проведе на Полеви учебен полигон „Корен“ от 2 до 4 октомври 2012 г. Учението е в изпълнение на плана за подготовка на командирите, щабовете и войските за учебната 2012 година.

Темата на учението е „Участие на бригада „Специални сили“ в операция по възстановяване и поддържане на мира, в състава на Многонационални съвместни оперативни сили“. В него ще вземат участие около 900 военнослужещи от военните формирования 32 990 – Пловдив , 24 150 – Стара Загора, 24 490 – Асеновград, 22 220 – Сливен, 44 220 – Пловдив, 42 600 – Мусачево, 46 690 – Пловдив и 28 610 – София.

Целта на учението е достигане на необходимите оперативни способности и оперативна съвместимост от щаба на бригадата по планиране, подготовка и управление на действията на подчинените формирования при участие в операция в състава на Многонационални съвместни оперативни сили по възстановяване и поддържане на мира.

Денят за високопоставени гости е на 4 октомври 2012 г.

Акредитираните журналисти, които желаят да присъстват на учението по време на ВИП деня, могат да заявят своето желание до 12.00 ч. на 2 октомври на телефони 02/9223013 и 02/9223015.

Осигурен е транспорт за журналистите на 4 октомври от сградата на МО-2, София, бул. „Тотлебен“ 34. Начало на тръгване 6.00 ч.

http://www.mod.bg/

 
Разходите остават за сметка на държавата
27.09.2012, 15:23

Николай Цонев„С оглед изхода на делото разноските остават за сметка на държавата.“ Така приключват мотивите на съда, напълно оправдал бившия военен министър Николай Цонев.

Ама чакайте, моля ви. „Разноските остават за сметка на държавата“ всъщност са за наша, на нейните данъкоплатци, сметка.

Или иначе казано, още когато е тръгнала да съди бившия министър, държавата явно нещо не си е направила добре сметката. Но очевидно с твърдото убеждение, че колкото и крива да е сметката й, в последна сметка тя ще бъде платена не от нея, а от всички нас.

Ние обаче ще платим не само „разноските по делото“ на самия съд. Макар че според депутатските ми спомени и той е на бюджетна, сиреч пак на наша, данъкоплатска, издръжка. Та ако започнем с броенето значи вече плащаме втори път за едно и също нещо.

Ние ще платим и разноските, пардон - заплатата, и на онзи злощастен прокурор, който при ареста на министъра вече беше произнесъл (вместо съда) присъдата „вие сте абсолютен престъпник“.

На мястото на главния прокурор бих уволнил това човече незабавно. За превишаване на правата и пренебрегване на правомощията на съда, който в крайна сметка определя кой е виновен. Иначе бих попитал: Че за какво ни е тогава съдът, след като прокурорът вече се е произнесъл? Или ако продължим с броенето, ние, данъкоплатците, плащаме трети път за едно и също нещо.

Но не губете търпение, още не съм спрял с броенето. Защото към него трябва да добавим и „разноските ни“ по заплатите на онази тълпа юнаци с пищови от ГДБОП, дето нахлуха във Военномедицинска академия (ВМА) да задържат невъоръжения „абсолютен престъпник“. Пак ние ги плащаме, нали? Значи станаха четири............ Прочети още

 
В Москва се провеждат международните учения „Страж 2012”
27.09.2012, 14:48

В Москва започнаха международните учения по противодействие на заплахите на ядрения тероризъм „Страж 2012”. Те се провеждат в рамките на Глобалната инициатива за борба с ядрения тероризъм, обявена на 15 юли 2006 година в Санкт Петербург от президентите на Русия и САЩ, и обхващаща над 80 страни.

В мероприятието вземат участие делегации от 58 държави.

По време на маневрите Министерството на отбраната и държавната корпорация „Росатом” ще демонстрират прогресивни технологични разработки в областта на откриването на ядрени материали и радиоактивни вещества.

 
Завършва историята на 30-годишната служба на есминците тип 42 във ВМС на Великобритания
27.09.2012, 14:35

D97 Edinburgh Есминецът  D97 Edinburgh тип 42 на британските ВМС на 24 септември излезе от военноморската база Портсмут за носене на поредно бойно дежурство в Атлантика, което за него ще бъде последно, съобщава сайта на военното ведомство на страната.

Това събитие е знаменателно както за кораба, така и за целия британски флот, тъй като заключителната бойна служба на D97 Edinburgh ще бъде заключителна и за всички есминци тип 42, които се заменят с кораби от новия тип 45.

Основната цел на предстоящото дежурство – патрулиране в акваторията на южната част на Атлантическия океан.

След приключване на мисията Edinburgh ще извърши визити в няколко пристанища в Карибско море и САЩ и през март 2013 година ще се завърне в Портсмут.

След излизането от състава на ВМС на Великобритания на предпоследния есминец тип 42 D98 York, което трябва да стане днес (27 септември), Edinburgh ще остане единствения кораб от този тип в състава на британския флот, завършвайки историята на тяхната 30-годишна бойна служба.

 
Аню Ряпата пак капитулира пред юпито Дянков
27.09.2012, 12:50

Аню АнгеловБоже, колко мъка има в армията. Няма го и поручик Йовков, да напише поне един успокояващ военен разказ за доблестта и достойнството на българския войник. От приказките за заплати и привилегии става хем тягостно, хем неудобно.

Може би малко хора знаят, че прякора на Аню Ангелов от военното училище /по свидетелства на негови съвипускници / е Аню Ряпата. Прякорът не е заради ниския му ръст. А заради това, че обичал да се перчи и оттук хората му лепнали Ряпа. Та и сега той понечи да се изперчи на Дянков, но пак му свиха перките и взе да отстъпва крачка по крачка назад и да сдава армейските крепости на мотивация. Ще се съгласим за отпуските, ще се унижим с годините за пенсия, ще......... Прочети още

 
Консултации между Ирак и Русия
27.09.2012, 12:33

Ирак и Русия провеждат консултации за покупка на оръжие. Водят се разговори за доставка до 30 вертолета Ми-28НЭ, до 42 ЗРПК „Панцирь”, до 24 самолета  МиГ-29М/М2, до 20 Ми-171Е . Според съобщенията в пакета са включени и други ЗРК. Общата стойност на всички оръжия е около 4,7 милиарда долара.

През месец октомври премиерът на Ирак Нури ал Малики, ще бъде на официално посещение в Москва.

До момента Русия е изнесла оръжие за Ирак на стойност 330 милиона долара за 22 вертолета Ми-171Е по нашумялата сделка за доставката на вертолети. Средната цена на една машина е над 17,1 милиона долара и е извършена с посредничеството на САЩ.

Коментар:

Преди месец Иран съобщи, че е преминал границата от 3,2 милиона барела нефт дневно. В момента цената на  един барел суров петрол  е над 110 долара или приходите на Ирак дневно са около 250-300 милиона долара (или над милиард долара на седмица).

http://aeronews.alle.bg/

 
Пилот се пожертва, за да спаси останалите
27.09.2012, 09:20

майор Горан Савич Сръбски пилот на военен самолет пожертва живота си в името на това да няма други човешки жертви, пише сръбския сайт Новости.

Разбилият се вчера в жилищен квартал на Нова Пазова сръбски военен самолет е бил насочен от пилота-ас майор Горан Савич да се разбие в градина между две къщи. Савич е останал в машината до последно, за да предотврати още по-голяма трагедия, което се е оказало фатално късно за катапултирането му и е довело до трагичната му смърт.

Очевидци твърдят, че двама парашутисти са били наблюдавани на много ниска височина, а падането им е продължило едва две-три секунди.

Другият пилот - подполковник Томислав Беагович не е пострадал сериозно. Самолетът е преминал редовен технически преглед, но първоначалните данни сочат, че произшествието е причинено от повреда на машината или от грешна команда.

Министърът на отбраната Александър Вучич, който е бил на официално посещение в Кипър, незабавно е прекъснал визитата си и е отлетял за мястото на инцидента.

"Наредил съм незабавно разследване на случая. Прекъснах официалната си визита извънредно, защото животът на всеки човек е по-важен от всякаква дискусия. Надявам се, че в бъдеще подобни инциденти ще може да бъдат предотвратявани", заяви той и съобщи, че катастрофата е станала около 10:15 тази сутрин.

Началникът на генщаба Любиша Дикович също е категоричен, че пилотите са напуснали самолета в последния миг, което е станало и причина за злощастния инцидент с единия от тях.

Кметът на града Георги Радинович заяви, че няма други човешки жертви, благодарение на голяма смелост и саможертвата на единия пилот, който е успял да насочи машината да се разбие в градина между две къщи.

http://www.24chasa.bg/

 
Коментар на читател: Не ни продавайте, не правете сделки за мизерните 20-30 лева на месец!
27.09.2012, 09:13

В последните дни следя коментарите около "повишението" на заплатите на военнослужещите. Аз самия понякога коментирам публикации, които успеят да предизвикат реакция в мен, но мога да кажа, че коментарите ми по-скоро са епизодични и частични! В следващите редове ще отразя личното си мнение без да се ангажирам с някаква организация, структура или ведомство! Това си е моята гражданска позиция!......... Прочети още

 

 
Швеция предложи по-ниски цени на Чехия
26.09.2012, 23:40

JAS-39 GripenШведското правителство е предложило на Чехия цена по-ниска с 26% за удължаване с още 10 години на лизинга за изтребители JAS-39 Gripen. Това съобщава чешката информационна агенция ČTK, цитирайки местния вестни Pravo.

Швеция предлага 10 годишен лизинг на 14 самолета Gripen C/D на стойност от 74% от сегашната. Също така се предлагат и допълнителни услуги, както и модернизации, които не са включени в предния договор, който изтича през 2014 г. Така Чехия трябва да плаща по около €76 млн. на година или $760 млн. за целия период на лизинга.

Чехия, обаче иска да удължи лизинга си с пет или шест години, тъй като иска в този период да вземе дългосрочно решение за бъдещето на своите ВВС. При лизинг по-къс от 10 години, обаче Швеция не предлага никакви намаления, което не се е понравило на чешката страна.

Чехия и Швеция водят преговори за бъдещето на лизинговото споразумение вече няколко месеца. През лятото представители на чешкият премиер заяви, че Швеция не предлага работещи решения и заплаши, че ще стартира конкурс за доставка на нов самолет.

Сега чешкият министър на отбраната Александър Вондра е заяви, че ако не се стигне до изгодно предложение ще удължи настоящия договор за 14-те Gripen с две или три години и ще стартира нов конкурс за нов изтребител. – Още за JAS-39 Gripen

http://aeropress-bg.com/

 
Екипажите на C-27J с нови способности
26.09.2012, 23:35

C-27J Екипаж на военнотранспортен самолет C-27J Spartan, от състава на Транспортната авиационна група на 24-а авиобаза, завърши успешно тактически курс за опериране от къси полоси (Tactical short field operations course). Обучението бе финализирано вчера – 25 септември 2012 г. Това съобщават ВВС.

Курсът сe проведе в изпълнение на договор за „Интегрирана логистична поддръжка на самолет C-27J Spartan между Министерството на отбраната и фирма Alenia Aermacchi. В хода му бе подготвен един екипаж – командир на екипаж, втори пилот и борден инженер. Наземната фаза от обучението (наземен курс и тренажор) се проведе в Торино, Република Италия. Летателната подготовка, под ръководството на инструктори от Alenia Aermacchi, се осъществи на територията на Република България.

Днес на импровизирана церемония, инструкторите Джорджио Маркеджани и Франческо Фарина връчиха сертификатите за успешно завършен курс на майор Георги Сотиров Стоименов, капитан Иван Георгиев Иванов и бордния инженер майор Антон Димитров.

С придобитите способности Spartan, екипажът ще използва пълните тактически възможности на самолет C-27J Spartan, оперирайки от полоси с ограничени размери. По този начин се подобрява оперативната съвместимост на българските екипажи с тези от страните – членки на НАТО. – Още за C-27J

http://aeropress-bg.com/

 
МО предава фронта
26.09.2012, 23:22

Аню АнгеловМинистерството на отбраната начело с Аню Ангелов е готово с предложенията за минимално увеличение на заплатите срещу отстъпки от придобивките на военнослужещите.

Според източник на ПАН.БГ вчера на Съвета по отбрана в МО се е обсъждал вариант за минимално увеличение на заплатите, който да бъде предоставен на министъра на финансите Симеон Дянков.

На Съвета са били предложени 2 съществени отстъпки от придобивките на военнослужещите.

Отпуските намалят от 40 календарни дни на 30 календарни дни (забележете - не на 30 работни).

Пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години при минимална служба 27 години.

САМО ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ И НА ДВЕТЕ УСЛОВИЯ ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА СЕ УВОЛНЯТ И ДА ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИЯ И 20 ЗАПЛАТИ (ЗАСЕГА)).

Засега въпросът за намаляването на 20-те заплати, които военнослужещите получават при пенсиониране и евентуалните три до пет процента на увеличение на заплатите са оставени в ръцете на Дянков.

Както е известно министърът на финансите недолюбва военните.

Все пак внимателното обсъждане, макар и в голям ущърб на военните сериозно намаляване на реални дни на отпуск и сериозен възрастов праг показват, че съществува респект от реално недоволство на военнослужещите. Информацията не е окончателна и ПАН.БГ ще следи какви решения са взети след обсъжданията на Съвета по отбрана вчера следобед.

http://www.otbrana.com/

 
Заплатите трябва да осигуряват спокойствие в дома на хората с пагони!
26.09.2012, 23:15

Капитан първи ранг /р/ Станко Станков Уважавам мнението на всеки участник в дискусията по полаганите от Министерството на отбраната усилия за повишаване на заплатите на военнослужещите, най-малко защото е израз на гражданска позиция, която много хора нямат, или не искат да я споделят. Но да се квалифицират с лека ръка исканията на МО и на голямата маса военнослужащи у нас като „мрънкане”, придружено с предложение „да сме станали дизайнери” е меко казано несериозно, ако не и подигравателно. Нямам предвид левия полъх, който навява цитираната от г-н Огнян Цветков професия, в която вероятно има и големи рискове, но те в никакъв случай не са от екзестенциално значение за осигуряване на две елементарни неща – насъщния и духът в семейството. (Б.р. – Мнението на г-н Огнян Цветков публикувахме в „Отбрана” днес сутринта в рубриката „Коментари”.)........ Прочети още

 
Новите самолети и бъдещето на руските ВВС
26.09.2012, 21:10

Су-30СМВ Русия почти едновременно започнаха изпитанията на две перспективни машини. В Сибир от летището на Иркутския авиозавод излетя изстребителят Су-30СМ, създаден по поръчка на ВВС на Русия въз основа на успешния проект за износ Су-30МКИ. В Уляновск за първи път полетя Ил-76МД-90А, първият Ил-76 построен в Русия, силно модернизиран в сравнение със съветските си предшественици.

Су-30СМ трябва да поддържа бойната готовност на ВВС на Русия до началото на производството на изтребителя от пето поколение Т-50.

В обновяването на парка на самолетите Су може да се отделят 3 етапа. Първият, започнал в средата на първото десетилетие на 21-ви век е ремонт и модернизация на няколко десетки изтребители Су-27. Обновените самолети получиха съвременно високоточно оръжие „въздух-земя” и усъвършенствани ракети „въздух-вуздух”.

Вторият етап започна през 2009 година, когато бяха сключени договори за доставката на нови изтребители от това семейство, а след това произведените Су-27СМ3 и Су-30М2 постъпиха в авиобазата в Кримск в южната част на Русия.

Сега, в третия етап, започва доставката на най-съвършените представители на семейството Т-10: Су-35С и Су-30СМ.

Изтребителите се ползват с огромна популярност, но ролята на военнотранспортните самолети в осигуряването на отбраната на страната въобще не е по-малка. Освен това, транспортния самолет очакват не само военните, но и гражданските авиокомпании, изпълняващи превози на товари по целия свят. Във връзка с това интерес предизвиква обновеният Ил-76. Но оправдани ли са многомилиардните разходи за възобновяването на производството на машина, разработена преди 40 години?

Специалистите са на мнение, че по-разумна би била програмата за основен ремонт и снабдяване на Ил-76 с модернизираните двигатели Д-30. Спестените средства може да бъдат насочени ускоряване на разработката на самолета Ан-70, който по основните си характеристики е подобен на американския С-17 Globemaster.

Но по този въпрос ръководството на ВВС и авиационната промишленост на Русия предпочете повторното производство на Ил-76. Доколко тази стъпка е оправдана само времето ще покаже.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
ВМФ на Русия сформира две групировки от кораби в Арктика
26.09.2012, 21:00

В рамките на командно-щабните учения за защита на националните интереси на Русия в Арктика бяха сформирани две групировки от разнородни сили на Северния флот на Русия в районите на Карско и Баренцово море.

За първи път в историята е планиран морски десант на необорудваното крайбрежие на островите в море Лаптеви.

Също така, корабите ще отработват задачи по охраната на важни обекти на енергетиката, комплекси за сондиране, научни станции и по осигуряването на безопасността на гражданското корабоплаване в зоната на Северния морски път.

 
Сръбски военен самолет се разби в местността Нова Пазова
26.09.2012, 14:34

самолет „Ласта 95" Сръбски военен самолет „Ласта 95 (V-54) тази сутрин по време на тренировъчен полет  се разби в местността Нова Пазова северно от Белград, предаде Радио Телевизия Войводина /РТВ/.

Пострадали са двамата пилоти на самолета, които са успели да катапултират. Единият от пилотите в тежко състояние беше закаран във Военната болница в Белград, където почина. Министърът на отбраната е разпоредил разследване на инцидента.

/ИА "Фокус"/

 
За кожата на един полицай...
26.09.2012, 13:52

Бунтът на полицаите е трагичен и поради това - обречен.

Първо, защото решението на техните проблеми зависи от двама бутафорни полицаи, които никога не са били на терен или на оперативна работа, но упорито твърдят, че познават полицейската служба. И второ, защото този бунт не е бунт за утвърждаване на статута на една необходима служба в едно работещо и живеещо по законите общество, а искане за увеличаване на мизерни заплати с унизително мизерни 20-30 лв. в условията на общество задушено от всеобщ глад и мизерия.

В този смисъл как би могъл да бъде щастлив дори бунтът и да успее, когато очите ти на победител, срещнат отчаяните очи на твоята болна майка, която за да си купи лекарства, трябва да даде цялата си пенсия от 190 лв.

На Запад и Изток полицаите живеят и работят със самочувствието, че са част от средната класа на обществата си. Че те живеят и се трудят в среда, която разполага с горе-долу същите доходи, има техния начин на живот и мислене, тяхното отношение към ценностите на обществото, техните критерии за създаване на семейство, възпитание на деца и пр.

Когато тези хора са на терен те са убедени, че защитават тяхната собствена среда, техния начин на живот, техните ценности.

Модерният капитализъм разширява все повече средната класа, до рамките на почти цялото общество, защото тя е буферът между 10-те процента маргинални и 10-те процента много богати.

Този буфер омекотява социалните напрежения. А когато се наложи униформените представители на този буфер - внасят ред и чрез силови средства. Но го правят с увереността, че защитават своята среда, обществото, което им е дало шанса да се реализират и в края на краищата - себе си и своя хляб. И имат уважението на останалите представители на средната класа.

Колко струва кожата на един български полицай?

В коя класа и прослойка вегетира той, след като следна класа в България вече очевидно няма...

Не е и богат със забогателите си колеги министри, областни управители, депутати, частници със съмнителни компании и пр.

Тогава - къде е той?

Сред огромната класа на бедните у нас, чиито строй всеки изминат ден нараства. Какъв е интересът на управляващите да маргинализират въоръжени и подготвени мъже? До какво може да доведе това? И колко е крачката от обречения до кървавия бунт?

/Група за анализи, Pan.bg/

 
За ремонт и модернизация на руския ракетен крайцер „Адмирал Нахимов” ще бъдат изхарчени 50 милиарда рубли
26.09.2012, 13:43

ракетен крайцер „Адмирал Нахимов” За ремонт и модернизация на руския ракетен крайцер „Адмирал Нахимов” ще бъдат заделени 30 милиарда рубли, още 20 милиарда рубли ще бъдат изхарчени за превъоръжаване на кораба, съобщава „Известия”.

Според изданието, работите са предвидени в държавната програма за въоръженията до 2020 г. Проектът е представен в главното командване на ВМФ с последващо представяне на министъра на отбраната Сердюков.

От четирите крайцера проект 1144 „Орлан” в състава на ВМФ на Русия остана само един – флагманът на Северния флот „Петр Великий” Другите два крайцера от проекта – „Адмирал Лазарев” и „Адмирал Ушаков” са консервирани. Те не подлежат на възстановяване и ще бъдат утилизирани

Източник от ВМФ е потвърдил за „Известия”, че въпроса за възстановяването на „Адмирал Нахимов’ вече е решен.

Вестника информира, че работите ще се извършват през близките пет години. След това корабът ще влезе в състава на Северния флот. До края на годината Военнопромишлената комисия към правителството на Русия ще заслуша вариантите за модернизация на кораба и ще вземе решение по кой от тях да се работи. – Още за проект 1144

 
За румънските F-16
26.09.2012, 12:40

Ф-16Според последните информации (Jane's Defence Weekly) Румъния води преговори за закупуване на 9 изтребителя F-16. Според специалистите португалските самолети ще пристигнат в Румъния, не по-рано от 2015 година. Стратегическата цел на Румъния е към 2030 година да закупи 12 самолета F-35, според източник от щаба на румънските ВВС.

Коментар:

Португалия предлага на Румъния два варианта. Първият е стари изтребители Block 15 закупени в периода от 1983 до 1984 година. Те почти не летят имат изтичаш ресурс, остават им по няколко стотин часа. Те явно трябва да бъдат подложени на модернизация. Турция взема по милион на самолет за модернизация, като клиента си доставя компонентите по друг договор. Комплектовката за модернизация в зависимост от екстрите може да варира от 5- 12 милиона долара. Самолетите на ВВС на Португалия са закупени по 18 милиона долара. Договорката е тайна, но се смята, че ще иска около 90 милиона долара за 9 машини. Румъния трябва да даде още толкова за модернизация. До края на жизнения им цикъл и за въоръжение трябва да бъдат дадени за 20 години още около 360 милиона долара или общо 9 самолета за 20 години трябва да бъдат платени около 540 милиона долара.

Вторият вариант е от първите самолети закупени през 1983 година от страната. Те са били спрени от полети след 2000 година,  след около 17 години експлоатация поради изтичане на ресурса. След 2001 година те започват да се модернизарат до варианта F-16A Block 20 MLU, при което се удължава ресурса с 4000 часа до 8000 часа. Някои са модернизирани през 2003 година, но от тогава летят  и може би имат около 1000 часа във въздуха. Дадени са около 5 милиона долара на брой за модернизацията им. Смята се, че португалците ще иска около 200 милиона долара за 9 самолета без оръжия. Всички суми са относителни. Ще очакваме резултати, ако се стигне до сделка.

/aeronews.alle.bg /

 
Генерал Стоименов стана почетен член на СОСЗР
26.09.2012, 09:19

Генерал-лейтенант Стоян Топалов връчва почетната карта на генерал-майор Стоимен Стоименов.  Снимка Димитър БебеновСъветникът на президента по националната сигурност генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов стана почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Картата и поздравителен адрес във връзка с неговата 70-годишнина му бяха връчени от председателя на съюза генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов. Генералът бе поздравен и от Районната организация на съюза в столичния квартал „Младост” и от клуб „КСВ”.

Тържеството се проведе в клуба на СОСЗР в „Младост” – 3. Генерал Стоименов бе приветстван още от генерал-лейтенант от резерва Христо Христов – председател на клуб „КСВ”, генерал-майор от резерва Георги Кендеров – председател на ЦКК на СОСЗР, генерал-майор от резерва Драган Драганов, който получи новата си членска карта, полковник от резерва Илия Мандров от ръководството на районната организация и полковник от резерва Тодор Енев – от дружество „ЗРВ”.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Имиджът на турската армия помръква
26.09.2012, 08:58

Помислете за малко за някогашния имидж и престиж на турските въоръжени сили в очите на обществото.

Това бе армия, свикнала да е перфектна във всяко нещо, която не допускаше никакви грешки, изглеждаше изрядно, бе честна, ефективна, а според чужденците бе “най-дисциплинираната армия в света”. Бяхме свикнали да разглеждаме турските въоръжени сили по този начин. По-точно самите въоръжени сили се представяха по този начин. Не сме знаели какво става вътре в самата институция. Особено в сферата на борбата срещу тероризма армията бе най-компетентна от всички.

Забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) щеше да е отцепила част от страната преди много време, ако не бяха изключителните умения на армията. Макар турската армия да не е спечелила войната срещу тероризма, тя усмири ПКК и накара кюрдските бунтовници да се върнат в пещерите. Такова бе общото схващане.......... Прочети още

 

 
Открит летателен ден по случай 100-годишнина от първият боен полет
25.09.2012, 23:27

По случай Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация на 6 октомври /събота/ в авиобаза Граф Игнатиево ще бъде домакин на Открит летателен ден.

ВВС предлагат на своите почитатели едно по-различно докосване до авиационното ежедневие . В динамична летателна програма ще бъдат представени елементи от основните мисии и задачи на ВВС, които изпълнява военната авиация.

Зрителите ще могат да наблюдават действията на летателните екипажи по прехват на самолет-нарушител и принуждаването му да кацне, стоварване на въздушен десант, пожарогасене от въздуха, авиомедицинска евакуация на пострадал, спускане на командоси по способа „бързо въже”, маневрен въздушен бой между изтребители и др.

Гостите на празника ще имат възможност да се запознаят с предназначението и летателните характеристики на самолетите и вертолетите, които са на въоръжение във ВВС. Статичният дисплей ще осигури възможност на желаещите да се качат в самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25, Спартан, Ан-30, Пилатус РС-12, Пилатус РС-9, вертолети Ми-17 и AS-532 Кугър, Пантер от състава на ВМС и AW-139 на Гранична полиция.

Ще бъдат обособени специално оборудвани центрове за наземните покази и демонстрации, в които зрителите ще станат съпричастни с ежедневната дейност във войските от ВВС и ще се запознаят със част от задълженията на инженерите и техниците, обслужващи авиационната техника, въоръжението, средствата за ЯХБЗ и КИНС. Под ръководството на специалисти, доброволци ще могат да участват лично в демонстрациите по пожарогасене, прослушване на радиоразговори между летателните екипажи и ръководителя на полетите, разглобяване и сглобяване на стрелково оръжие, реално изпробване херметичността на противогаза в димна среда, участие в полети с авиосимулатор и други.

Официалното откриване на авиационния празник ще започне в 11:00 часа.

Вход: СВОБОДЕН

http://airforce.mod.bg/

 
Излетя втори Су-30СМ в Русия
25.09.2012, 23:10

Днес 25 септември 2012 година самолетът Су-30СМ (борд 02 тъмно син), предназначен за руските ВВС, извърши първия си полет. Пилотът е бил  Сергей Костин, а щурман Павел Маловечко.

Самолетът е излетял от заводското летище на компанията Иркут, като полетът е продължил около 1:40 часа и е протекъл без забележки.

Преди четири дни излетя първият самолет от този тип. В края на миналата година бяха доставени от ОАО «УМПО» четири двигателя АЛ-31ФП за първите два самолета.

Сертификацията на самолета ще се извърши с тях. Вероятно по-късно ще бъдат замени от АЛ-31Ф серия 42.

/aeronews.alle.bg/

 
35 милиарда долара за бойни самолети
25.09.2012, 21:06

Су-30МКИ Правителството на Индия планира до 2022 година да отдели 35 милиарда долара за закупуване на нова авиационна техника за Военновъздушните сили, съобщи маршала на авиацията Шарма, заместник началник на главния щаб на индийските ВВС.

„Залагаме на увеличаване броя многофункционални изтребители Су-30МКИ до 270 единици, както и закупуване на 126 френски изтребители „Рафал”, 108 от които ще бъдат произведени по лиценз в индийски предприятия” – каза Шарма.

От 2022 година Военновъздушните сили на Индия ще започнат да получават изтребители от пето поколение. Съвместното им създаване е предвидено от руско-индийския контракт на сума 11 милиарда долара, подписването на който ще се състои в близките месеци, съобщи военачалникът.

 
На фокус: Руски снайпер „Орсис”

Представител на руската частна компания "Промтехнологии" днес е потвърдил, че от началото на годината с тяхната снайперова винтовка ORSIS Т-5000 ( в два калибъра 308win и .338lm) се провеждат държавни изпитания.

 
Започна конференцията "Предизвикателства и изпитания пред НАТО в следващите 10 години"
25.09.2012, 17:31

"Темата, която сме избрали за тази конференция има изключително важно значение за политиките, както в рамките на Северноатлантическата организация, така и за отделните държави“, каза Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност при откриването на конференцията "Предизвикателства и изпитания пред НАТО в следващите 10 години".

Форумът, който се провежда в Централния военен клуб - София, се организира от Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност, под патронажа на министъра на отбраната Аню Ангелов.

„За нас е важно да направим нашите правилни изводи за бъдещото развитие на НАТО, за това каква е ролята на България в Алианса и какви способности трябва да развиваме“, каза още Йордан Божилов.

По думите му НАТО ще продължи да се обогатява с нови членове, което ще доведе и до една по-тежка, задълбочена дискусия при взимането на решенията.

Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси отбеляза темата за отношенията между НАТО и Русия, важността на отношенията между Запада и Китай, както и с ислямския свят.

http://www.mod.bg/

 
Три въпроса около въвеждането на възраст за пенсиониране на военнослужещите
25.09.2012, 17:26

НОИАко въвеждането на определена възраст, като изискване за придобиване право на пенсия от военнослужещите, освен осигурителния стаж, е принципно изискване, защо трябва да се обвързва с евентуално увеличаване на заплатите в армията? Това е първият въпрос. Подобен ход в течащите преговори с финансовото министерство звучи повече като компромис. Сериозният мотив за едно такова решение би трябвало да бъде обвързан с ползата за Въоръжените сили и кариерното развитие на хората, а не с евентуално задоволяване желанието на Симеон Дянков военнослужещите да имат колкото се може по-малко привилегии.

Вторият въпрос. Защо сегашният режим за пенсиониране на военнослужещия изведнъж бе определен като привилегия, а не като компенсация за характера на неговия труд и за ограниченията на гражданските му права, наложени от закона.  По-скоро финансистите гледат много по-прагматично на въпроса, отколкото да водят схоластични спорове кое е привилегия и кое компенсация. И търсят начин да отложат с няколко години правото на стотици офицери и сержанти да си вземат пенсиите. Това действително ще облекчи Националния осигурителен институт. Благодарение на новия тип бивш военнослужещ: „Натрупал осигурителен стаж, не стигнал възрастта, но съкратен или по други причини напуснал военната служба.”

Прави ще бъдат тези, които погледнат на всичко това като на хипотеза. Засега разсъжденията се базират единствено на пестеливата информация за хода на преговорите със Симеон Дянков, която министърът на отбраната дава. И на отстъплението, което би трябвало да цели положителен ефект. Факт е обаче, че поредната промяна през последните 2-3 години на законовите текстовете за пенсиониране на военнослужещите, трябва да бъде много прецизно обмислена. Тя в никакъв случай не бива да се превърне в повод за поредната вълна от рапорти за уволнение. Или в решение, което да ускори падането на престижа на военната професия.

Третият въпрос. Подобно решение няма ли да доведе до застаряване на армията в резултат на борба по всички възможни начини да се дочака възрастта за пенсиониране с пагони на раменете. Или до странното положение изпълнилият мандата си четиризвезден генерал началник на отбраната да се уволни без правото да получава пенсия няколко години. И ще не ще да отиде в някоя охранителна фирма, за да отговаря за нейната сигурност. Ако това не трябва да се случи, ще са необходими сериозни промени в законовите текстове за протичане на военната служба. И то на принципна основа, а не заради 4 или 5 процента увеличение на заплатите от 1 януари следващата година.

Сигурно има още много въпроси. Лошото е, че наблюдаваме все по-често навлизане в социалния статус на военнослужещите и създаване на настроения в обществото, че едва ли не те трябва да се срамуват от това, което са заслужили и заработили. 

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Нова база на ВВС на Русия
25.09.2012, 13:59

МиГ-31. Фото от сайта migavia.ruДо края на следващата година ще бъде създадена нова база на ВВС на Русия, която да поеме защитата на страната от север. Тя ще бъде на летище Рогачево (остров Новая Земля). В състава на базата ще бъдат самолети МиГ-31. Към момента Русия разполага с около 100 летящи машини от този вид. Те са разположени на летища в Мончегорск, Канск, Перм, Централна Ъглова и други. Освен това има и около 20 летящи самолета, които се числят на учебния център в Липецк.

В момента не е решено, от къде ще бъдат прехвърлени самолетите за новата база. Преди това там(летище Рогачево) беше базиран 63-ти гвардейски изтребителен полк въоръжен със Су-27, който е прехвърлен на Кольски полуостров летище Африканда през 1993 година. Последва преместване на Мурманск (Килпъявр), а през 2009 година полкът е разформирован и самолетите предадени в авиобаза Бессовец.

Коментар:

По силата на логиката в Рогачево ще пристигнат самолети главно от Мончегорск, но всички от тях ще са минали през модернизация до МиГ-31БМ, а разузнавачите МиГ-25РБ през обновяване, за което вече писахме. Допускам, че там ще има базирани и други самолети от по-новите модернизирани или нови.

http://aeronews.alle.bg/

 
Мали и ECOWAS се договориха за влизането на войски в страната за борба с ислямистите
25.09.2012, 13:53

Правителството на Мали се разбра с Икономическата общност на страните от западна Африка (ECOWAS) за влизането на войски за борба с ислямистите, превзели северната част на страната.

За подготовката на операцията ще са нужни около 2 месеца. Международните сили ще окажат подкрепа на наземната операция на малийската армия, а средства за въздушна подкрепа ще предоставят Нигерия, Франция и други страни, които имат такива средства.

Сега влизането в страната на 3 хиляди африкански войници от страните от общността, обединяваща 15 държави от региона, трябва да бъде одобрено от Съвета за сигурност на ООН.

 
Иран е изпробвал нова ракетна система
25.09.2012, 10:48

Корпусът на гвардейците на революцията, елитната армия на иранския режим, обяви, че е изпробвана нова противовъздушна ракетна система със среден обсег, която е в състояние да поразява вражески самолети на разстояние до 50 км, предаде Франс прес.

Новата система, наречена "Раад" (Гръм), е преминала успешно изпитанието, се посочва в съобщението. - видео

Ракетите "Таер-2", използвани в системата "Раад", са конструирани в Иран и са технологично по-напреднали от руските "Бук", посочва иранската полуофициална информационна агенция ФАРС. Ракети от този тип бяха показани в петък на военен парад в Техеран.

Иран от няколко седмици демонстрира военната си сила на фона на засиленото напрежение с Израел. Израелските лидери заплашват с въздушни удари иранските ядрени съоръжения, за да попречат на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие, но Техеран настоява, че ядрената му програма е с мирни цели.

В събота командващият на иранските революционни гвардейци генерал Али Джафари предупреди, че страната му е готова за военна конфронтация с Израел, която обаче ще доведе до ликвидирането на еврейската държава. Друг ирански генерал, командващият ВВС Амир Хаджизадех на свой ред предупреди за възможни ирански превантивни удари срещу Израел, припомня АФП, цитирана от БТА.

http://www.dnes.bg/

 
ВВС на ЮАР получиха последните SAAB JAS-39 Gripen
25.09.2012, 10:11

SAAB JAS-39 GripenПоследните 4 машините бяха задържани, за да могат да участват Lion effort 2012 през май тази година. През 1999 година ВВС на ЮАР сключиха договор с SAAB и BAE Systems-British Aerospace Systems на стойност 2,2 милиарда долара за доставка на 26 изтребителя(17 едноместни JAS-39С и 9 двуместни JAS-39D) и 24 учебно-тренировъчни самолета (УТС) за усъвършенстване на подготовката Hawk Mk.120, като последните са специална разработка, съвместими с шведските изтребители.

Първия сериен двуместен JAS-39D борд SA01, ВВС на ЮАР получиха 30 април 2008 година. Характерно за тези самолетите  са някои особености сравнение с другите серийни самолети. Те са специално подготвени за разработената съвместно от ЮАР И Бразилия ракета клас въздух-въздух «А-Darter» на въоръжение от 2013 година, контейнер с разузнавателни функции и специално интегрираната за първи път в JAS-39 нашлемна система. Софтуерът скоро ще бъде обновен до Weapon System 20, което ще даде възможност да се интегрират още оръжия.

http://aeronews.alle.bg/

 
Мобилните системи като бъдеще на ядрения щит на Русия
25.09.2012, 09:57

РК "Ярс"Ракетната дивизия в Ивановска област (европейската част на Русия) за първи път премина към новите мобилни ракетни комплекси „Топол-М” и „Ярс”. В бъдеще още няколко ракетни съединения трябва да бъдат снабдени с комплексите „Ярс”.

Когато през 1997 година започна производството на комплексите „Топол-М”, вече се предполагаше, че тези ракети и създадените на тяхна основа „Ярс” - както стационарни, така и мобилни - ще станат основна сила на ракетните войски на РФ. Но тъй като стационарните ракетни комплекси не са защитени от пряко попадение на високоточните оръжия, то мобилните комплекси се оказаха най-перспективни.

Тяхното значение за ракетните войски нарасна след като Барак Обама и Дмитрий Медведев подписаха договора за Съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, който свали всички ограничения за районите на базиране на мобилните комплекси. Невъзможността да се отгатне, откъде е била изстреляна ракетата, значително усложнява навременното и засичане и прехващане. Затова мобилността днес е основната надежда на защитата.

Ракетният комплекс „Ярс” гарантира ефективност на удара (тази ракета носи, според наличната информация, 4 бойни блока), а благодарение на мобилността си, тя осигурява бързо реагиране на възникналите заплахи. Комплексите „Ярс” трябва през следващите 10 година напълно да заменят РК „Топол”. Ако тази задача бъде решена, то програмата минимум за поддържането на бойната готовност на ракетните войски в условията на разполагането на системата за Противоракетна отбрана на САЩ ще бъде изпълнена.

Програмата максимум зависи не само от средствата, отделяни за стратегическите ядрени сили. Въпреки мобилността, тези системи също се нуждаят от защита. И в момента трябва да се говори за създаването на райони, надеждно защитени от системата за въздушно космическа отбрана. Това ще позволи оперативно да се реагира на всяка заплаха за сигурността на Русия. - Още за РС-24 "Ярс"

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Пловдив поздравява всички свързочници
25.09.2012, 09:45

Клубът на офицерите и сержантите от резерва и запаса от МО и МВР към ГС на БСП гр. Пловдив, честити 25 септември - професионалния празник на всички бивши и настоящи военнослужащи от СВЪРЗОЧНИТЕ ВОЙСКИ И ОРГАНИТЕ ЗА ИНФОРМАЦИОННО ОСИГУРЯВАНЕ В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ на БА с пожелание за амбиция, знания, старание и възможности за достойно продължаване на историята на рода войска!

Нека бъдещата ви дейност бъде белязана с успехи и признание!

Обявен е със заповед на министъра на отбраната през 1998 г.

Първото свързочно подразделение е създадено на 13 септември 1878 г. в състава на Българската земска войска.

Честит празник колеги!  - Още КИС

http://www.otbrana.com, Делчо Раленков/

 
Русия очаква от САЩ да признаят провала на операцията в Афганистан
25.09.2012, 09:37

Днес в рамките на 67-та сесия на Общото събрание на ООН стартира главната преговорна седмица – в Ню Йорк ще се съберат високопоставени представители на почти 200 държави. На фона на сирийската криза много от тях започват да се съмняват в дееспособността на ООН. В същото време руската делегация има намерение да не допусне „подкопаване на централната роля на ООН” в урегулирането на международните въпроси. В частност Москва ще поиска напускащите Афганистан американци да се отчетат пред Съвета за сигурност на ООН за дадения им мандат. За Русия тази инициатива ще е печеливша при всички ситуации, пише вестник „Коммерсант”.

Ако представителите на САЩ и НАТО заявяват, че успешно са изпълнили мандата, тогава Русия ще има аргумент срещу по-нататъшното им присъствие в Афганистан. А САЩ планират след 2014 г. да създадат между пет и седем тренировъчни бази в Афганистан. „Ако те обявят, че са възстановили мира и реда и че са преборили терористите, тогава за какво са нужни тези бази? Двете твърдения си противоречат”, коментира източник в руската делегация.

В същото време в Москва са уверени, че САЩ ще се наложи да признаят, че мандатът на Съвета за сигурност на ООН не е изпълнен. „Ситуацията в Афганистан остава нестабилна. Има малко надежди, че афганистанските въоръжени сили сами ще се справят със заплахите след 2014 г., още повече, че те все по-често насочват оръжието си срещу тези, които ги обучаваха”, допълва дипломатът. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Морска битка между Япония и Тайван за спорен остров
25.09.2012, 09:13

Морски бой с използването на водни оръдия избухна край спорните острови Сенкаку (Дяоюйдао). Японски кораби на бреговата охрана се опитват с помощта на водните струи да изтласкат тайвански плавателни съдове от зоната, която Токио смята за свои териториални води, предаде ИТАР-ТАСС. Морският бой се излъчва в пряк ефир от някои японски телевизии. - видео

Около четирийсет тайвански риболовни плавателни съда, съпроводени от осем патрулни катера, демонстративно навлязоха в зоната край групата необитаеми острови Сенкаку. Флотилията се опита да проникне до най-големия остров от групата Уоцуридзима, съобщи японската брегова охрана.

Пътя на тайванските кораби е препречен от японски патрулни катери кораби, които използваха мощни водометни оръдия. Тайванските патрулни кораби също използват водни оръдия. Във въздуха непосредствено над плавателните съдове прелитат хеликоптери и самолети. Превесът в това сражение засега е на страната на японците.

Според постъпващите съобщения част от тайванската флотилия е сменила курса си и се връща в международни води. На плавателните съдове от тази група са окачени транспаранти, на които пише „Дяоюйдао принадлежат на Тайван”.

http://argumenti-bg.com/

 
Уволниха ме заради войната в Югославия
25.09.2012, 09:02

Навремето исках да стана летец. Кандидатствах във военното училище в Долна Митрополия и ме приеха. Заради ограничения в ръста обаче не ме взеха за пилот. Бях с три сантиметра над норматива и ме записаха в политическото класно.

Аз бях от първият политически випуск на Военновъздушното училище. Не го крия и не съжалявам. Никога не съм се срамувал от миналото си за разлика от мнозина известни люде днес. Почти целият ми офицерски път, а това са 25 години, премина в поделенията на ВВС.

Уволних се преди 12 години. Сега осмислям много неща. Твърдя, че премахването на редовната казарма беше прибързана, груба грешка. С фатални последици. Наборната войнишка служба бе свято задължение за всеки мъж. Казармата имаше и социална роля. Тя правеше момчетата мъже, учеше ги на отговорност, патриотизъм, на съпричастност към другия до теб. Това  бе истинска школа за живота, чиито уроци не се преподаваха никъде......... Прочети още

 

 
Един народ, една кауза
24.09.2012, 22:20

Историците определят Балканската война 1912-1913 г. като едно от най-съществените събития в най-новата история на младата Трета българска държава. Като продължение на Руско-турската освободителна война тя изиграва ролята на буржоазнодемократична революция.

Тази война има справедлив характер, тъй като нейната крайна цел е обединението на българския народ, разпокъсан по вина на великите сили, съгласно решенията на крайно несправедливия и обиден за България Берлински конгрес........... Прочети още

 
ВС на Китай ще получат нова партида J-11B/BS
24.09.2012, 21:47

J-11B/BSВ Китай се подготвят за предаване нова партида изтребители J-11B/BS(J-15, J-16). През миналата година имаше много спорове, къде да постъпи първата партида. Взето бе решение да се разделят по равно готовите самолети. ВМС получиха 12 самолета от морския вариант и те постъпиха 8-ма дивизия морската авиация на НОАК. Останалите машини от партидата получи ВВС и бяха предоставени на 37-ма дивизия. Всичките 24 самолета са с руски двигатели. Предположението е за АЛ-31Ф серия 30. Тази година посочените части ще получат още толкова машини. Те ще бъдат достатъчни за формирането на първите два полка. Според променената структура от следващата година, трябва да се премине към бригадна организация и следователно същите части, може би ще получат по още 12 самолета. Променена е напълно бордовата електроника и е монтиран последният вариант на „стъклена кабина“. Поради забавяне на разработката на радара, все още нямат active electronically scanned array (AESA).

Коментар:

Говори се, че следващите ще бъдат с китайски двигатели и в същото време беше сключен голям договор с Русия пред февруари тази година за АЛ-31Ф серия 42.

http://aeronews.alle.bg/

 
Румъния ще купи от Португалия изтребители F-16
24.09.2012, 21:28

F-16Румъния ще плати около 600 милиона долара в рамките на пет години за 12 самолета Ф-16 втора ръка, които ще купи от Португалия, съобщи румънският министър на отбраната Корнелиу Добрицою (Corneliu Dobritoiu)., цитиран от Аджерпрес.

Той посочи, че първият транш от тази сума е от 70 милиона долара и трябва да бъде платен от румънската държава следващата година. По думите му самолетите ще бъдат доставени след завършването на процеса на обучение на пилотите през 2016 г.

Министърът уточни, че дванайсетте самолета Ф-16 имат осъществени 3500 летателни часа и имат резерв от още 4000-4500 летателни часа, което означава по около 200 часа на самолет, което е достатъчно да покрие нуждите на Румъния за следващите 20 години.

Той обясни решението да бъдат купени именно самолети Ф-16, а не друга марка, като подчерта, че така се намаляват разходите за инфраструктура за самолетите от пето поколение Ф-35, тъй като те са на същия производител. Добрицою отбеляза, че в Европа, в рамките на НАТО, се използват около 4000 самолета Ф-16, което прави цените им на разменния пазар много по-ниски от други типове самолети, които са общо около 400-600 броя.

Министърът уточни, че не е необходим търг за покупката на самолетите, която може да бъде осъществена чрез междуправителствено споразумение между двете страни членки на ЕС.

През август Добрицою заяви, че Румъния може да купи изтребители Ф-16 от Португалия, за да смени старите си самолети. Той посочи, че португалските самолети може да представляват последна възможност за Румъния.

"В противен случай след девет години ще останем без бойна авиация, защото МиГ-овете ще бъдат спрени от полети след 40 години мисии", подчерта тогава румънският военен министър.

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети без да бъдат проведени търгове.

България също обмисля закупуването на нови самолети за ВВС. Очаква се следващия месец военният министър Аню Ангелов да внесе за обсъждане в Министерския съвет проекта за закупуване на многоцелеви изтребители, но все още не се знае дали ще бъдат купувани нови самолети или втора употреба. За да бъде обявен проектът, ще е необходимо решение на Народното събрание, тъй като промени в закона изискват поръчките в отбраната за над 100 млн. лева да минават през парламента. България също разглежда възможността да закупи изтребители от Португалия.

Проектът за закупуване на многоцелеви изтребители за българските ВВС бе отлаган многократно заради липсата на достатъчно средства. Не се изключва обаче в края на мандата си правителството на ГЕРБ да подпише най-скъпия проект в модернизацията на армията, който се подготвя отдавна в МО.

След като дълго време представяше разчети за проекта доста под пазарната му цена и влизаше в спорове, че той нямало да достигне 1 млрд. лева, Аню Ангелов призна, че различните оферти са били между 600 млн. долара и 1.4 млрд. долара за осем изтребители.

След това обаче министърът съобщи, че водил "неофициални разговори", за да може държавите и фирмите, които проявяват интерес към поръчката, да си "коригират" предложенията, така че да станат по-поносими за ресурсите на страната.Още за Ф-16

http://www.mediapool.bg/

 
ВВС на Русия ще получат крилатата ракета Х-101 през 2013 година
24.09.2012, 21:12

X-101В началото на 2013 година на въоръжение в Далечната авиация на ВВС на Русия ще бъде приета новата крилата ракета Х-101, съобщава вестник „Известия”.

Според източника, Х-101, с която сега се провеждат летателни изпитания, фактически ще стане първата високоточна неядрена ракета в арсенала на Далечната авиация (ДА).

Наличието на такава ракета ще позволи на ДА да нанася високоточни удари както по терористични бази, така и по стратегически обекти на противника, без да се влиза в зоната за действие на ПВО.

Х-101 е дозвукова крилата ракета с голям обсег на действие. Ракетата е оборудвана с навигационен комплекс на основата на системата ГЛОНАСС. За разлика от своята предшественичка (Х-555), новата ракета ще може да унищожава, както малоразмерни (до 2–3 м), така и подвижни обекти, в т.ч. движещи се автомобили.

Вестникът отбелязва, че съществува и ядрен вариант на ракетата, който е получил индекс Х-102.

Х-101 е три-четири пъти по-тежка Х-555. Затова тя ще се носи само от стратегическите самолети Ту-160 и Ту-95.

Според „Известия” Х-101 има далечина на действие 10 хиляди километра, тегло на БЧ 400 килограма и вероятно отклонение до 10 метра.

 
Крайцер Anzio изпълни първи пуск на зенитна ракета от 9 години насам
24.09.2012, 17:20

ракетен крайцер CG68 Anzio Американския ракетен крайцер CG68 Anzio тип Ticonderoga на 21 септември успешно е извършил пуск на зенитна ракета SM-2 и стрелба с корабната зенитно-артилерийска система по безпилотна въздушна мишена в рамките на учението UNITAS Atlantic, провеждано от 4-ти флот на САЩ, съобщи сайта на американските военноморските сили.

Пускът на ракетата стана първият за последните девет години, изпълнен от борда на Anzio. Безпилотната въздушна мишена е била запусната от фрегатата FFG36 Underwood тип Oliver Hazard Perry.

Веднага след пуска ракетата SM-2 е захванала целта, след което тя е била поразена.

Многонационалното учение на ВМС UNITAS Atlantic се провежда в западната част на Карибския басейн от 17 по 28 септември и в него участие вземат 13 бойни кораба от Бразилия, Канада, Колумбия, Доминиканската Република, Мексико, САЩ и Великобритания, като има и наблюдатели от Франция, Ямайка, Панама и Перу.

 
Швеция и Чехия продължават....
24.09.2012, 14:23

SAAB JAS-39 GripenШвеция и Чехия продължават да обсъждат въпроса за лизинговите вноски на изтребителите SAAB JAS-39 Gripen. Първоначалния договор беше за 10 години от 2005 до 2015 година за 14 самолета. Ежегодната вноска е около 2 милиарда крони (96,2 милиона долара). Чехия искаше да сключи нов договор от 2013 до 2023 година, като бъдат намалени лизинговите вноски, както е по допълнителните клаузи в договора. За сега двете страни имат разминаване в своите предложения. Имат и още около 2 години време за да доближат позициите си.

Според информирани източници след 2022 година Чехия планира да закупи 8 самолета F-35.

Коментар:

Договорът беше сключен на 14 юни 2004 година, а изтребителите бяха доставени в Чехия от април до август 2005 година. Първият самолет започна да носи дежурство от 1 юли 2005 година, като замени руски МиГ-21.

http://aeronews.alle.bg/

 
Въвеждат възраст за пенсиониране на военните?
24.09.2012, 14:18

Аню АнгеловЗаплатите на военнослужещите със сигурност ще бъдат увеличени, а процентът на повишение ще се знае на 28 септември, когато е последната официална среща с финансовото министерство. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Аню Ангелов, който откри новата учебна година във Военноморското училище във Варна. Според министъра двете страни се приближават към консенсус, като предстоят разговори за промяна в две от досегашните привилегии на военните.

Министерството на отбраната има свои възможности на базата на икономии да увеличи заплатите на военнослужещите с около 2,5-3%, но ще се бори за повече, съобщи министър Аню Ангелов. „Естествено не е нормално увеличението да бъде такова, то трябва поне да покрива инфлацията, следователно ще трябва да се борим за по-високи проценти, но ще трябва и известно увеличение на фонд „Работна заплата”, коментира министърът.

Военното министерство е готово на отстъпки относно две от привилегиите на служителите. Едната е да има пределна възраст за пенсиониране, която ще бъде еднаква и за мъжете, и за жените. „Тя ще е равна на пределната възраст за служба във въоръжените сили в зависимост от званието и тогава да получат право на пенсия. Това, от една страна, ще намали натиска върху НОИ точно за следващата година. От друга страна, ще позволи по-дълго кариерно развитие на военнослужещите. Онзи, който прецени, че иска да се освободи от въоръжените сили по-рано, съответно няма да получи пенсия, докато не навърши възраст”, обясни министърът.

Сержантите, офицерските кандидати и младшите офицери ще се пенсионират на 52 години, майорите и подполковниците - на 54 години, полковниците - на 56 години. Бригадните генерали няма да могат да излизат в пенсия, докато не навършат 58 години, а генералите - 62 години. Заплатите при пенсиониране категорично ще останат, уточни министърът.

Другата отстъпка, на която министерството на отбраната е готово, е отпуската на военните да се изчислява в календарни, а не в работни дни, както е сега.

/Дарик радио/

 
Центърът в Уляновск за транзит на товарите на НАТО от Афганистан е готов
24.09.2012, 12:36

Центърът в Уляновск за транзит и прехвърляне на пратки е готов да приеме товарите на НАТО от Афганистан, съобщи специалният представител на руския президент за Афганистан Замир Кабулов.

„Доколкото знам Уляновския транзитно-прехвърлящ пункт по принцип вече е готов да обработва товарите”, каза Кабулов пред Интерфакс. По думите му, конкретните срокове за започване на транзита през Уляновск зависят от решението на страните от Алианса.

/ИА „Фокус”/

 
Започнаха летателните изпитания на Ил-76МД-90А
24.09.2012, 12:23

Ил-76МД-90АРуските СМИ съобщават, че 22 септември 2012 година в Уляновск се е състоял първият полет на летателния образец на военнотранспортния самолет Ил-76МД-90А (Ил-76-90А, Ил-476), изработен от ЗАО "Авиастар-СП".

Първият самолет (сериен номер 01-02 и регистрация RA-78650) е излетял от летище "Ульяновск-Восточный" около в 15:30 московско време и е бил във въздуха около 40 минути.

Същевременно в „Авиастар-СП” продължава сглобяването на следващите самолети (№01-03 и 01-04), които трябва да полетят през 2013 година.

 
Армията влезе в седмицата на голямото очакване
24.09.2012, 09:26

Аню АнгеловДо края на тази седмица трябва да стане ясно с колко ще бъдат увеличени военните заплати. Поне така обеща министърът на отбраната в петък. Постигаме постепенно сближаване с позициите на Министерството на финансите, каза той. Считам, че до края на месеца ще постигнем консенсус и ще има определен процент на увеличаване на възнаграждението на военнослужещите, но какъв ще е той ще се реши при обсъждането на бюджета до края на месеца, посочи още Аню Ангелов, цитиран от неговия пресцентър.

През тази седмица трябва да се разкрие голямата конспирация, свързана с едно писмо. То било изпратено от финансовото министерство към отбраната, вътрешните работи и ДАНС. Каза го Симеон Дянков на 3 септември в Пловдив. На следващия ден Аню Ангелов все още не беше го получил и дори заяви, че не приема оферти чрез медиите. Все пак от финансовото министерство потвърдиха, че такова писмо е изпратено, но не разкриха съдържанието му, защото било служебно........... Прочети още

 
US базата край Сливен е готова
24.09.2012, 08:34

От 27-ми септември започва приемане на отбранителното съоръжение, което ще бъде предадено от фирмата основен изпълнител- „Бил Фингер Бергер”. До 3-ти октомври всички помещения, стадион, болница, площадка за кацане на хеликоптери, фитнес зали и др. трябва да бъдат приети от Инженерния корпус на американската армия. За целта в Сливен пристигат представители на немската фирма и на Инженерния корпус на американската армия.

Строителството на база „Ново село” глътна близо 60 милиона долара.

Официалното откриване на базата ще стане идната пролет. Все още не е ясно кои ще бъдат американските представители, пристигнали за откриването. Сигурно обаче е едно. Изборите в САЩ ще имат ключово значение и за бъдещето на база „Ново село”…

http://www.sliveninfo.com/

 
На тази ден
24.09.2012, 00:18

Радко ДимитриевНа 24 септември 1859 година се ражда Радко Димитриев. Завършва Военното училище в София и Академията на ГЩ в Русия. Участва в обявяването на Съединението, както и в Сръбско-българската война. Като убеден русофил е сред организаторите на детронацията на княз Александър I Батенберг (1886). След нейния неуспех емигрира в Русия, за да се завърне след 11 години.

През Балканската война командва III армия, която разбива турците при Лозенград, а като командир на обединените Първа и Трета армия се проявява и при атаките на Люлебургас и Чаталджа. През Междусъюзническата война (1913) е помощник-главнокомандващ на българските войски.

Генерал-майор от 1905 г., от 1912-а - генерал-лейтенант. През 1914 г. е пълномощен министър в Санкт Петербург, с.г. е произведен в чин генерал от руската армия. По време на Първата световна война служи в руската армия. Подава оставка след Февруарската революция през 1917 г. Разстрелян е на 18 октомври 1918 г. заедно с над 100 души близо до кавказкия гр. Пятигорск. – Още за Радко Димитриев

 

 
Монголската армия получава танкове Т-72 и БТР-70М
23.09.2012, 22:47

т-72През 2012 година Монголия е получила от Русия партида въоръжение и бойна техника от наличните на руските въоръжени сили според съглашения, сключени с военното ведомство на Русия през 2009-2010 г.

На Монголия са били предадени 50 танка Т-72А и известно количество модернизирани бронетранспортьори БТР-70М, а също и автомобили "Урал". Танковете Т-72 и БТР-70 по-рано не бяха на въоръжение в Монголия. Предполага се, че танковете са б или предадени след капитален ремонт в ОАО "103-й бронетанковый ремонтный завод" в Атамановк.

Танковете и бронетранспортьорите са постъпили на въоръжение в 016-та мотострелкова бригада на монголската армия, която през 2013 г ще отбележи своята 90-та годишнина.

 
Китай се сдоби със самолетоносач
23.09.2012, 17:48

Военноморските сили на Китай се сдобиха с първия самолетоносач, съобщиха китайски средства за информация.

Церемонията по предаване на Китай на преоборудвания украински крайцер самолетоносач „Варяг" се състоя днес. Авионосецът е закупен от Китай още през 1998 година. През миналата година той е преминал през морски изпитания, като е извършил 10 излизания в открито море и тренировки с базирани на палубата самолети.

Корабът ще получи новото име „Ляонин" в чест на североизточната провинция Китай, където бе извършена неговата модернизация.

Според изявления на китайски военни самолетоносачът ще се използва за учебни цели. В близките години Пекин ще завърши строителството на още няколко самолетоносачи, които ще бъдат създадени вече със собствени сили, а не закупени от чужбина.

Появата на самолетоносач в разположение на военноморските сили на Китай ще промени баланса на силите в региона. Япония със загриженост наблюдава разширяването на присъствието на китайския флот в Тихия океан, особено в светлината на изострянето на конфликта около островите Сенкаку /Дяоюйдао/.

http://news.ibox.bg/

 
Дните на НАТО и ВВС на Чехия – с едно по-различно авиошоу
23.09.2012, 16:54

МиГ-29 на словашките ВВСКулминацията на провежданите Дни на НАТО и ВВС на Чехия бе авиошоу на летището на град Острава. По информация на организаторите то е посетено от над 200 000 човека. И те не останаха излъгани в очакванията си.

Статичният показ включва изтребители и вертолети от ВВС на страни членки на НАТО, като безспорно най-голям интерес предизвикаха двата стратегически бомбардировачи В-52 “Stratofortress”, прелетели от щат Луизиана, САЩ.

Сред изложената военна авиационна техника бяха F-16, F-15С, JAS 39 Gripen, Eurofighter Typhoon, L-159, Hawk, Pilatus, Mи-171 (впечатляващ вертолет), Ми-24, Ми-2, Ан-2, правителствен Як-42, три самолета AWACS (НАТО, Швеция и Великобритания)…..... Прочети още

 
Модернизация на МиГ-25Р/РБ от ВВС на Русия
23.09.2012, 14:22

МиГ-25РМО на РФ съобщи, че ще проведе работа по модернизация на разузнавателните самолети МиГ-25. Тяхното производство беше прекратено през 1976 година. Над 20 самолета с остатъчен ресурс се намират още в руските ВВС. От тях летят около от 1/3. Самолетите се намират в две бази Мончегорск и Балтимор. Двигателите Р-15Б за тези самолети отдавна не се произвеждат така, че модернизация ще има само на. специалната техника и бордовото оборудване. Ще бъде удължен срока за ползване на 45 години и вероятно към 2020 година ще бъдат отписани всички. Сега Русия не разполага с разузнавателни самолети от този тип и до тяхното създаване ще трябва да се използват МиГ-25Р/РБ и Су-24МР.

Коментар:

Модернизацията беше започната още преди няколко години. Според непотвърдена информация, тогава се извърши обновяване на сирийските 6 самолета МиГ-25Р/РБ. Израел тогава вдигна много шум, обявявайки самолетите за нови. Сирийците са доволни от резултата. След това руснаците решават да направят такава доработка и на техните самолети. Повече от година интензивно летя прототип в Балтимор. Там се проведе и обучението на сирийските пилоти. Сега от МО на РФ, обявяват модернизацията, но аз смятам, че има най-малко 3 модернизирани вече самолета от руските ВВС.

В момента се разработват и вероятно до 2-3 години ще видим разузнавачи на база МиГ-31 и Су-34. Системите се изпитват на МиГ-25Р/РБ и Су-24МР.

МиГ-25РУ борд 32 червен; МиГ-25РБТ борд 45 червен; МиГ-25РБТ борд 46 червен; МиГ-25РБ борд 48 червен; МиГ-25РБ борд 63 червен; МиГ-25РБ борд 68 червен; МиГ-25РУ борд 90 червен; МиГ-25ПУ борд 95 червен.

http://aeronews.alle.bg/

 
BAE Systems определи срока на служба на F-35
23.09.2012, 14:06

Ф-35Британската компания BAE Systems, която участва в разработката на перспективния изтребител F-35 Lightning II, определи неговия срок на служба. Версията F-35A може да налети до 8000 часа. Конструкторите обаче работят по това - да удвоят тези часове.

Специалистите от компанията направиха специален виртуален симулатор, който отработва различни полетни ситуации.

Резултатите от него са много добри.

Припомняме че Lockheed Martin планира да произведе около 3000 F-35 от различни модификации. От тях 2500 са планирани за ВВС на САЩ, ВМС на САЩ и Морската пехота на САЩ. Другите са за износ, като засега интерес проявяват Великобритания, Италия, Холандия, Норвегия и Турция. Великобритания вече получи първия F-35 през юли 2012 г. – Още за F-35

http://www.pan.bg/

 
Според президента се прави революционна стъпка в сектор „Сигурност”. Другото мнение е, че има политическа воля, на няма професионализъм.
23.09.2012, 09:50

Засега работата по разработването на законите в сектор „Сигурност” е свършена наполовина.

Това е първият извод от общественото обсъждане на предложените четири проекта от назначената със заповед на премиера Бойко Борисов работна група.

В Съвета по външна политика, отбрана и сигурност при президента се чуха много професионални мнения, които в голямата си част направиха тази констатация.......... Прочети още

 
Старши лейтенанти се подготвя за бойно дежурство с МиГ-29
23.09.2012, 09:22

Снимка: Авиобаза Граф ИгнатиевоДо средата на октомври в авиобаза Граф Игнатиево се провежда практическата част от курс за приучване на МиГ-29 за трима млади летци.. Началото на летателно обучение за старши лейтенант Димитър Григоров, старши лейтенант Георги Филипов и старши лейтенант Мартин Ветов започна на 12 септември. Техни инструктори са капитаните Янко Янков и Димитър Семков. На старта на практическия курс бе и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. Изключително важно е подготовката на млади летци да върви в крак с времето, каза той.

Според бригаден генерал Цанко Стойков, командир на авиобаза Граф Игнатиево, курсът за приучване на МиГ-29 е една от основните и най-важни задачи, които стоят пред базата, тъй като изтребителната авиация на това летище гарантира въздушния суверенитет на страната ни и тази мисия е пряко свързана с осигуряване на приемствеността на летателния състав за носене на непрекъснато бойно дежурство. Летателната подготовка включва полети в зона за отработване на елементите от простия пилотаж на средна височина, полети по прибори и дублиращи прибори, и самолетоводене.

http://www.otbrana.com/

 
Индийците "изпитват" PMF
23.09.2012, 09:10

Тази седмица в индийския форум bharat-rakshak.com изтече любопитна информация. Появи се снимка (кликни) от неизвестен източник. Вероятно той ще се окаже нещо, като многотиражка на HAL. Дата на издаването е 1 септември 2012 година. Това означава, че снимката е правена през август тази година. На нея се вижда модел на самолет Perspective Multi-Role Fighter в мащаб 1:15,5. Според съвместният индийско-руски ескизно-технически проект, това е названието на едноместния изтребител от пето поколение на Индия, известен още като FGFA. Следва описание на "великите неща", които са извършили индийските специалисти за броени седмици. Само, че всички знаем, с помощта на колко милиона долара е постигнато това. Без да внесат, според някои източници около 2 милиарда долара(а може и да са повече, след като общата сума самолетите, които ще закупи Индия се оценява на над 20 милиарда долара) и да подпишат договор, индийците няма да получат след 2 години първия самолет. А това за чертежите и CAD е просто несериозно.

Тази информация е полезна единствено с това, че доказва приключването на така наречения ескизен проект и сега на ход са индийците. Вече съобщихме, какво написа Times of India по този повод.

/aeronews.alle.bg/

 
Сериен Rafale направи първи полет с първия радар AESA
23.09.2012, 08:59

RafaleСерийният "Rafale С" на Dassault Aviation извършил първи полет с радар с активно електронно сканиране - Аctive electronically scanned array (AESA) на 5 септември 2012 година от летището на компанията в Мериняк.

Радарът на френската компания Thales е тип RBE2-AESA(RBE2-AA), монтиран на самолет серия F3 с номер С137 и е първата машина от така наречената серия "четвърти транш" (F30-04T). Той беше доставен от компанията производител през февруари тази година. Преди това три прототипа минаха изпитания на опитни самолети Dassault Mystere XX (сериен номер 104) и Dassault Mirage 2000В (сериен номер В501) и на превърнатият в опитен самолет палубен изтребител Rafale М серии F1 (сериен номер М02).

/aeronews.alle.bg/

 

 
На фокус: Афганистан
Afghan special forces stand as NATO Secretary-General Anders Fogh Rasmussen (not pictured) visits the commando training center in Kabul on April 12, 2012. (Musadeq Sadeq)/Associated Press)
 
 
Първият "Зубр" за Китай
22.09.2012, 12:13

Появиха се първите снимки на първият малък десантен кораб на въздушна възглавница проект 12322 (шифър "Зубр"), построен от украинската корабостроителница "Море" за Китай.

Корабът е построен в съответствие със сключения през 2009 г контракт на стойност 315 млн. долара между "Укрспецэкспортом" и военното ведомство на Китай за доставка на два малки десантни кораба проект 12322 и последващо лицензионно строителство на още два такива кораба в Китай, на основата на документация, предадена от украинската страна.

Главния кораб е бил заложен през септември 2010 г , като заводските изпитания са започнали на 16 юли 2012 г. и се предполага, че ще продължат до ноември-декември 2012 г.  – Още за ДК „Зубр”

 
Напускат пет опитни летци от българските ВВС...
22.09.2012, 11:04

Майор Атанас Николов Бекяров В рамките само на 1 месец (септември) 5 опитни летци от елитната ни авиобаза Граф Игнатиево напускат. Както нееднократно техни колеги са споделяли – това са изключителни летци и достойни мъже. Те са участвали в многобройни български и международни учения, а някой от тях са преминавали нееднократно с МиГ-29 в небето над София по случай 6 май – Гергьовден.

Поради причини неоповестени официално от сайта на българските ВВС това сториха майор Атанас Бекяров, кап. Бисер Вуров, кап. Димитър Иванов, кап. Светльо Табаков. До края на месеца напуска и инструктора кап. Янко Янков-Яно.

Всички те са на около 40 годишна възраст с нальот над 500 часа в небето, летели са на различна авиационна техника като са достигнали до това да управляват МиГ-29. И петимата летци са завършили Военновъздушното училище „Георги Бенковски” след 1993 г., като част от тях са опитни инструктори.

Да отдадем заслуженото с по-няколко реда за всеки от петимата и да им пожелаем здраве, късмет и успешни начинания, може би пак свързани с авиацията по-нататък! ..... Прочети още

 
Българска военноморска конфедерация: първо заседание на органите за управление
22.09.2012, 09:20

На 20 септември т.г. Конфедеративният съвет (КС) и Изпълнителното бюро (ИБ) на учредената на 12 септември Българска военноморска конфедерация (БВМК), проведоха първото си съвместно заседание. Определен бе съставът на работните групи по предстоящите задачи, както следва:

   - Група за подготовка на проекти по правилници за работа на КС и ИБ -

капитан ІІІ ранг (р) Иван Гоцев - зам. председател на КС и капитан-лейтенант (р) Пламен Петров - организационен секретар на БВМК;

   - Група за подготовка на предложения за разработване на проекти за знаме,

знак и лого на БВМК - капитан І ранг (р) Станко Станков - председател, капитан І ранг Васил Кръстев, капитан І ранг (р) Петър Дерелиев;

   - Група по проект за програма за дейността на БВМК

Среща на учредителите с военния министър Аню Ангелов, на 25 август т.г., преди учредяването на БВМК

до 2015 година и планове по години - капитан І ранг (р) Станко Станков - председател на КС, капитан ІІІ ранг (р) Иван Гоцев - зам. председател на КС, капитан-лейтенант (р) Пламен Петров - организационен секретар на БВМК и секретарите на организациите-членки на БВМК.

Форумът направи последен преглед на документите по официалната регистрация на БВМК във Варненски Окръжен съд и определи размерите на встъпителните вноски и годишния членски внос на Конфедеративните членове.

Бе прието решение за отправяне на покани към редица сродни организации за членство в БВМК, както и подготовка на официални писма до посланици и консули на представени у нас държави с молба за съдействие по създаване на бъдещи международни контакти.

Днес, 21 септември, се очаква информация от заседанието на Управителния съвет на Международната морска конфедерация (INTERNACIONAL MARITIME CONFEDERATION, IMC) в Берлин, по молбата на БВМК за членство в IMC.

На обсъждане бе подложено и участието на БВМК в тържествата по случай 100 годишнината от Балканските войни във Варна, съорганизатор на част от които е Конфедерацията. Решено бе БВМК да проведе Кръгла маса в чест на победата при Одрин, съпроводена от конкурс за детска рисунка на тема войните, през март 2013 година.

Изпълнителното бюро на БВМК избра касиер-счетоводител в лицето на капитан І ранг (р) Бранимир Тодоров - секретар на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик” - клуб Варна.

Капитан І ранг (р) Станко СТАНКОВ, председател на КС на БВМК

http://morskivestnik.com/

 
Совалката „Индевър” завърши прощалния си полет
22.09.2012, 09:03

Най -„младата” американска совалка „Индевър” се приземи на международното летище в Лос Анджелис на гърба на специален самолет-носител, завършвайки последния си полет преди да бъде поместена в музей, съобщава РИА Новости.

„Индевър”, конструирана през 1994 г., прекара в орбитата на Земята 299 дни и миналата година се завърна от своя последен космически полет.

В петък „Индевър” прелетя над Северна Калифорния, над изследователския център Еймс, Сан Франциско, прелетя над Лос Анджелис и се приземи на летището в града. Последният полет на совалката беше наблюдаван от няколко десетки хиляди души в Калифорния.

Совалката е прелетяла на неголяма височина над зрителите в повече от 20 знакови места в Лос Анджелис, като Дисниленд и Силиконовата долина.

http://www.focus-news.net/

 

 
Министър Ангелов даде детайли за инцидента с C-27J
21.09.2012, 23:02

C-27JПо време на днешния парламентарен контрол министъра на отбраната Аню Ангелов отговори на парламентарно питане, в което даде детайли за причините за инцидента с военнотранспортния самолет C-27J от състава на ВВС на България, състоял се на 22 август тази година. Ето информацията на министър Ангелов:

"Причина за инцидента на 22 август 2012 г., с последващо прекратяване на полета и кацане на самолет С-27J Spartan бoрдeн номер 072, е в конструктивно-производствен дефект, състоящ се в появила се по време на полета нехерметичност на един от огромния брой датчици, наречен на английски „Ground Beta Enable Switch“, която нехерметичност е довела до лъжливо сработване на сигнал за промяна на работните характеристики на един от двигателите на самолета.

Назначената от мен комисия за разследване на инцидента не констатира пропуски при организацията на полетите и подготовката на екипажа и авиационната техника в този случай и счита, че при така създалата се ситуация в полет, действията на екипажа са правилни, навременни и напълно съответстващи с изискванията на Инструкцията за експлоатация на самолета. Дефектът е отстранен от българските и италианските специалисти. Полетите с този тип самолети са възстановени на 28 август 2012 г."

http://aeropress-bg.com/novini/

 
Турски генерали с 20 г. затвор за заговор
21.09.2012, 21:23

3-ма турски генерали бяха осъдени на 20 г. затвор, 24 офицера - оправдани, а десетки други получиха различни срокове затвор.

Това е равносметката от съдебния процес срещу 330 военни, изправени пред съд в Истанбул, предаде АП. Те бяха обвинени в планиране на заговора за сваляне на правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Заговорът от 2003 г. е известен като операция "Чук". Тримата главни съдии в Съда за тежки престъпления в Истанбул първоначално осъдиха на доживотен затвор бившия командващ Първа армия о.з. ген. Четин Доган, бившия командващ ВМС адм. Йозден Йорнек и бившия началник на ВВС Халил Ибрахим Фъртъна.

Днес обаче присъдите им бяха намалени на по 20 г. затвор, защото опитът им бил неуспешен. Съдът осъди още 327 настоящи и бивши военни за участие в заговора за преврат, като 11 от тях получиха присъди затвор по 18 г., а трима - по 16 г.

http://news.ibox.bg/news/

 
ВМС на САЩ ще вземат участие в международното учение Joint Warrior 12-2
21.09.2012, 20:58

Два бойни кораба на ВМС на САЩ под командването на командира на 26-та флотилия есминци на 17 септември напуснаха САЩ и се отправиха към Шотландия, съобщава сайта на американския флот.

Американските кораби ще вземат участие в учението на флотовете на съюзните страни Joint Warrior 12-2, провеждано по сценарий и под ръководството на обединения щаб по планиране на тактически учения на военното ведомство на Великобритания.

Към бреговете на Шотландия са се отправили еминеца DDG57 Mitscher и ракетния крайцер CG64 Gettysburg, усилени с вертолетите на 2-то звено на 46-та морска ударна вертолетна ескадрила.

От страна на САЩ в учението участие ще вземат и патрулни самолети от 1-ва експериментална ескадрила и 9-та и 10-та патрулни ескадрили, както и танкера TAO195 Leroy Grumman.

Учението Joint Warrior 12-2 ще започне в началото на октомври, като в него участие ще вземат кораби на ВМС на Великобритания, САЩ, Дания, Холандия, Естония, Франция, Испания, Норвегия, Германия, Бразилия, Канада, Швеция и Белгия.

 
Не съм купувал пушки на Първанов
21.09.2012, 20:30

 

Интервю с ген. Кирчо Киров

 
Уганда планира да закупи още шест изтребителя Су-30МК2
21.09.2012, 19:35

Руската компания "Рособоронэкспорт" води преговори за допълнителна доставка на Уганда на шест изтребителя Су-30МК2 в рамките на опция към предходен контракт за шест самолета, съобщава РИА Новости.

Контракт за доставка на шест самолета Су-30МК2 на стойност 740 милиона долара Уганда и Русия подписаха през май 2011 г. Първата партида самолети клиента получи през юли 2011 г, втората – през октомври 2011 г, а последната – през май 2012 г.

 
Първи полет на многоцелевия изтребител Су-30СМ
21.09.2012, 19:23

Su-30Днес, 21 септември 2012 година, многоцелеви изтребител Су-30СМ (борд 01 черен), предназначен за ВВС на Русия, извърши първия си полет. Самолетът е бил пилотиран от Сергей Костин – командир и Павел Маловечко – щурман.

Машината е излетяла от заводското летище на компанията „Иркут”, като полетът продължил два часа и е протекъл без забележки.

Контракт за доставка на руските ВВС на 30 многоцелеви изтребителя Су-30СМ до 2015 година военното ведомство на РФ и компанията „Иркут” подписаха през март 2012 година. – Още за Су-30

 
Аню Ангелов: Сближаваме позициите си с Министерството на финансите
21.09.2012, 17:29

Аню Ангелов„Постигаме постепенно сближаване на позициите с Министерство на финансите“. Това каза министър Аню Ангелов днес, 21 септември, в отговор на въпрос за възможността за увеличаване на заплатите в системата на отбраната. „Считам, че до края на месеца ще постигнем консенсус и ще има определен процент на увеличаване на възнаграждението на военнослужещите. Но какъв ще е той ще се реши при обсъждането на бюджета до края на месеца“, допълни министър Ангелов.

Той обясни, че е постигнато съгласие относно разграничаването на привилегиите и компенсациите на военнослужещите.

Министърът на отбраната посочи, че има само една привилегия, която не е характерна за армиите от страните-членки на НАТО и на Европейския съюз – наличието единствено на изискване за осигурителен стаж при пенсиониране, но не и изискване за възраст.

Министър Ангелов обясни, че всичко останало са компенсации заради лишаването на военнослужещите от определени граждански права и заради специфичните условия на службата.

В отговор на въпрос той заяви, че военнослужещите не трябва да се отказват от заплатите, които взимат при пенсиониране, защото държавата им е гарантирала това право, когато са постъпвали на служба.

http://www.mod.bg/

 
Русия иска отговори от Запада за военните бази в Афганистан
21.09.2012, 17:10

Русия иска да знае каква е целта на чуждестранните военни бази, които ще продължат да действат в Афганистан след пълното изтегляне на водената от САЩ антитерористична мисия през 2014 година. Това заяви руският посланик в ООН Виталий Чуркин, цитиран от РИА Новости.

„Противоречащите съобщения, че чуждестранните войници ще се изтеглят от Афганистан през 2014 година, но чуждестранните военни бази остават, повдигат редица въпроси", изтъкна Чуркин.

Той подчерта, че ако антитерористичната операция е изпълнена в Афганистан, то тогава целта да се поддържат чуждестранни военни бази би била различна и Русия иска да знае каква е целта за това поддържане.

„Ако борбата срещу тероризма продължи след 2014 година, то Съветът за сигурност на ООН ще трябва да удължи мандата за тази операция", допълни дипломатът. По план войските на НАТО трябва да напуснат Афганистан до края на 2014 година.

http://news.ibox.bg/news/

 
Индия проведе успешни изпитания на балистична ракета
21.09.2012, 16:37

Agni-IIIВ Индия днес успешно преминаха изпитанията на балистична ракета със среден радиус на действие Agni-III, способна да носи ядрена бойна глава. Изстрелването на ракетата с радиус на действие 2500 км, е било проведено от мобилна стартова установка от полигона на остров Уилер в Бенгалския залив.

Това е вече второто изпитание на балистични ракети в Индия за тази седмица. Миналата сряда Индия проведе изпитания на Agni-IV с далекобойност 4000 км. – Още индийски ракети

 
СВ ще участват в честването на Деня на независимостта на България
21.09.2012, 13:53

По повод предстоящия Ден на независимостта на България представителни подразделения от Сухопътните войски ще вземат участие в честването на празника в различни селища на страната.

На 22.09.2012 г. от 10.30 часа военнослужещи  от военно формирование 24150 – Стара Загора ще участват в ритуал по поднасяне на венци пред  паметника на загиналите във войните старазагорци, а от 11.00 часа военнослужещи от военно формирование 42800 – Плевен ще поднесат цветя пред барелефа на Александър Стамболийски в града. Също от 11.00 часа военнослужещите от военно формирование 52740 – Хасково ще поднесат  венци и цветя пред „Паметник на Незнайния войн” на площад „Свобода” в гр. Хасково.

В деня на празника от 19.30 часа военнослужещите от военно формирование  244490 – Асеновград, съвместно с историческия музей ще организират изложба, която ще бъде посетена от военнослужещите и гражданите от града.

От 20.00 часа представителни подразделения и  военния духов оркестър на военно формирование 34750 – Карлово  ще участват в ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за Независимостта на България от с.Климент, община Карлово.

http://landforce.mod.bg/

 
Ще подпишат ли Индия и Русия договор за FGFA?
21.09.2012, 13:15

До края на годината ще стане ясно, ще има ли Fifth Generation Fighter Aircraft (FGFA) или не. Индия и Русия трябва да сключат договор. Индийците трябва да преведат пари и да започнат разработката на системите за техния самолет. Ако това не стане, те трудно може да се включат графика създаден от самите тях.

Ще припомня, че първият прототип трябва да излети през 2014 година, вторият през 2017 година и последният трети през 2019 година. От 2022 година серийните трябва да започнат да постъпват ВВС на Индия.

Според последните данни вече се говори за 200 самолета, съобщава Times of India.

http://aeronews.alle.bg/

 
33 хиляди военни на НАТО бяха изтеглени от Афганистан
21.09.2012, 12:19

Последните американски военнослужещи от 30-хилядния контингент, които САЩ са изпратили през 2009 г. в Афганистан са се върнали на американска земя, съобщава РИА Новости.

В момента в Афганистан са останали 68 000 американски военни. Очаква се американските войски да напуснат Афганистан окончателно до края 2014 г.

Очаква се местната, афганистанска армия, обучена от офицери на НАТО да достигне 350 000 души.

/ИА „Фокус”/

 
„Алроса” се завърна в Севастопол
21.09.2012, 11:50

Подводница "Алроса". Фото от сайта alrosa.netДизеловата подводница на Черноморския флот на Русия "Алроса" днес се завърна в Севастопол след планов ремонт Кронщат, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според агенцията, преходът на подводницата от Балтийско до Черно море е продължил малко над месец. От Кронщат до испанското пристанище Сеута "Алроса" е съпровождана от спасителния буксир СБ-921, а до Севастопол субмарината е плавала заедно с буксира "Шахтер". В близко време екипажа на "Алроса" ще пристъпи към планова бойна подготовка,

"Алроса" постъпи за планов ремонт в Кронщат след завършването през юни 2011 г на международното учение Bold Monarch-2011.

Дизеловатa подводница "Алроса"  е проект 877В "Палтус" и в момента е единствената действаща подводница на Черноморския флот. Втората субмарина на ЧФ, "Святой князь Георгий", беше изпратена за ремонт и модернизация, която бе прекратена през 2011 г.

Подводницата Б-871 влиза в състава на Черноморския флот през 1988 г. Има водоизместимост 3,9 хиляди тона и развива скорост до 17 възла. Екипажът се състои от 52 човека. – Още за „Алроса”

 
Обидно е цивилен да оглавява военното разузнаване
21.09.2012, 10:23

В началото на прехода, а и съвсем доскоро, под национална сигурност се разбираше най-вече армия, пушки, танкове и самолети.

Моята представа за съдържанието на стратегията се формира на база практиката в САЩ. Имаше време, когато всяка година американският президент представяше пред Конгреса доклад, който очертаваше стратегията за национална сигурност за периода. Формулираха се целите на стратегията - не повече от 4-5, и се посочваха инструментите за тяхното реализиране.

Когато подреждаше инструментите, президентът започваше с политическите, след това идваше ред на икономическите и най-накрая поставяше силовите. А ние впрягахме каруцата пред коня. Всичко при нас се въртеше около службите, армията, МВР.......... Прочети още

 
Протестът на полицаите за по-високи заплати остава
21.09.2012, 09:20

Протестът на служителите в МВР, организиран Синдикална федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ относно исканията им за увеличение на заплатите на служителите в МВР и законодателни промени ще се състои на 23 и 24 септември 2012г. Това е последната информация на федерацията, която е излъчена след вчерашното отворено писмо на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод на предстоящите протести.

На 23 септември 2012г., протестиращите ще се срещнат в 16.00 часа в градинката пред МВР, където ще бъде обявено и началото на протестния митинг. Именно от там, в 16.45 часа, протестиращите служители ще тръгнат на шествие до Министерство на финансите, а в 18.00 часа ще тръгнат обратно към градинката пред МВР, а мероприятието ще продължи до 21.00 часа. На 24 септември 2012г., членовете и симпатизантите на СФСМВР ще се срещнат да протестират отново пред сградата на МВР в 8.20 часа сутринта, а официалният край на двудневния протестен митинг ще бъде обявен в 10.20 часа............... Прочети още

 

 
Русия напълно оборудва първата си дивизия с "Топол-М" и "Ярс"
20.09.2012, 20:49

РС-24 „Ярс" Ракетната дивизия Тейково от руските Ракетни войски със стратегическо предназначение, базирана в централна Русия, е напълно оборудвана с балистичните ракетни системи "Топол-М" и "Ярс", съобщиха от военното министерство, цитирани от РИА Новости.

„Дивизията Тейково стана първата дивизия от Ракетните войски със стратегическо предназначение, която е напълно превъоръжена с пето поколение мобилни ракетни системи", каза говорителят на министерството полковник Вадим Ковал.

Два полка от дивизията Тейково са оборудвани с ракетните системи "Топол-М", докато другите два с „Ярс".

Междуконтиненталната балистична ракета РС-24 „Ярс" е с по-добри бойни и оперативни характеристики от „Топол-М".

Ковал допълни, че две ракетни дивизии са започнали да получават системи „Ярс" през 2012 година.

Дивизията Новосибирск в Сибир ще получи мобилни системи „Ярс", докато дивизията Козелск в централна Русия ще бъде въоръжена със същата система, но базирана в силози.

Миналата година от Ракетните войски със стратегическо предназначение заявиха, че балистичните ракети "Топол-М" и "Ярс" ще бъдат наземният компонент от руската ядрена триада, който ще съставлява не по-малко от 80% от арсенала на войските до 2016 г. – Още ракети

http://news.ibox.bg/news/

 
Русия и НАТО ще проведат съвместни учения
20.09.2012, 20:29

Русия и НАТО ще проведат на 13-14 октомври командно-щабни учения по предотвратяването на терористична заплаха от въздуха. Това съобщи ръководителят на Координационния център на системата за събиране на информация за въздушната обстановка в Русия Станислав Кишенков.

По думите му, главната цел на ученията е да се провери функционирането на създадената от страните система за обмен на информация. В частност, ще се отработват действията при появата на „нарушител” на южните и западните въздушни граници на Русия със съседните и страни.

 
Военните бази на Русия ще осигурят стабилност в Централна Азия
20.09.2012, 17:16

Владимир Путин Руските военни бази в Киргизия и Таджикистан ще осигурят стабилност в Централна Азия след извеждането на силите на НАТО от Афганистан. Това заяви днес президентът на Русия Владимир Путин след преговорите с президента на Киргизстан Алмабек Атамбаев.

Той даде да се разбере, че след извеждането на международната коалицията от Афганистан ситуацията там надали да ще се промени към по-добро и руското военно присъствие в региона при необходимост може да бъде задействано в борбата с тероризма, екстремизма и търговията с наркотици.

 
От НАТО признаха, че командването на ИСАФ има проблеми с Кабул
20.09.2012, 14:22

Старши гражданският представител на НАТО в Афганистан Саймън Гас призна съществуването на проблем във въпросите на практическа координация между командването на Международните стабилизиращи сили в Афганистан (ИСАФ) и правителството на страната, предаде РИА Новости.

„Имаме възходи и падения, но, честно казано, бил съм свидетел на значително по-лоши периоди в отношенията между ИСАФ и правителството на Афганистан от тези, които преживяваме в момента”, заяви Гас по време на последния си брифинг за журналисти в Брюксел в качеството си на старши граждански представител на НАТО в Афганистан.

От НАТО поясняват, че Гас видимо е имал предвид разминаванията в оценките за готовността на афганистанските сили в „редица области” напълно да поемат отговорността за обезпечение на сигурността. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Панета изнесе лекция в инженерния Колеж  на бронираните войски
20.09.2012, 13:34

Леон Панета Гостуващият в Китай американски министър на отбраната Леон Панета изнесе лекция в инженерния Колеж на бронираните войски, в която от името на САЩ покани Китай да участва в тихоокеанското военно учение през 2014 година. Той още каза, че ще продължат да намират повече шансове за участието на китайската страна в маневрите.

Панета заяви, че през последната година диалогът между Китай и САЩ непрекъснато се развива. Армиите на двете страни водят редовен обмен. По-рано тази седмица, военни кораби на двете страни участваха в съвместни маневри срещу пирати в Аденския залив, което не само засили способността на армиите на двете страни, но и доверието помежду им.

 
При отказ от привилегии заплатите на военните може да скочат с 5.8%, в МВР и ДАНС с 12%
20.09.2012, 12:37

Симеон Дянков Предложението на финансовия министър Симеон Дянков за повишение на заплатите в системата по сигурността (МО, МВР и ДАНС) срещу орязване на полагаемите отпуски и обезщетения и приравняването им с тези на държавните служители в "цивилните" ведомства, вече е изпратено на тримата ръководители с конкретни разчети. Писмото, с което Mediapool разполага, е изпратено на министрите на отбраната и вътрешните работи Аню Ангелов и Цветан Цветанов, както и на председателя на ДАНС Константин Казаков, на 5 септември.

Според предложените варианти заплатите в Министерството на отбраната (МО) могат да се вдигнат с 5.8%, ако военнослужещите се откажат от 20-те заплати, които им се изплащат при пенсиониране и от по-дългите отпуски. Разчетите на финансовото министерство показват, че при същите условия заплатите в МВР и ДАНС могат да бъдат вдигнати съответно с 11.7% и 12%.

В началото на месеца Дянков обяви, че ако МО, МВР и ДАНС се откажат от т.нар. привилегии, средно при Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Държавната агенция "Национална сигурност" може да има увеличение на заплатите до 12 процента. Реалното му предложение за МО обаче е по-малко от 6%. Военният министър Аню Ангелов категорично отказа отпуските и заплатите при пенсиониране за военните да бъдат приравнени към тези на държавния служител.

В МВР и ДАНС максималната платена отпуск е 52 дни, а при постъпване – 42 дни, в МО те са съответно – 40 и 30 дни. Според Закона за държавния служител максималната отпуск пък е 32 дни.

Обезщетенията при пенсиониране в МВР и МО пък са до 20 заплати, а в ДАНС до 15. За държавните служители те са до 10 заплати.

Разчетите на Дянков показват, че ако МВР се откаже от по-дългите отпуски, ще се осигурят средства за 7-процентно увеличение на средната работна заплата, ако се откажат и от до 20-те заплати при пенсиониране се осигурява възможност за още 4.7%. Toва представлява средно увеличение на заплатите със 117 лева месечено.

В МО обаче при отказ от дълги отпуски се освобождават средства за едва 1.3-процентно увеличени, а при отказ от заплатите за още 4.5% или средно увеличение на заплатите общо с 57 лева  месечно.

За ДАНС аналогичните разчети показват съответно 7-процентно и 5-процентно увеличение или общо увеличение на заплатите средно с 238 лева месечно.

В писмото Дянков ясно посочва, че вижда възможности за осигуряване на средства за по-високи заплати в рамките на одобрените за трите ведомства бюджети и при отказ от част от правата, които служителите там получават съгласно специализираните закони – съответно за МВР, за отбраната и въоръжените сили и ДАНС.

"В случай на приравняване на платения годишен отпуск и на обезщетенията при пенсиониране на държавните служители в системата на МВР и ДАНС, и на военнослужещите в МО с тези на държавните служители по Закона за държавния служител, би могло средната месечна брутна заплата да бъде увеличена за сметка на съкращаването на персонала и реализираната годишна икономия на средствата за заплати и обезщетения", посочва Дянков в писмото си до тримата ръководители.

Той предлага това приравняване да става "поетапно".

Не се уточнява какво "съкращаване на персонала" визира финансовият министър.

Само при намаляването на отпуските в МВР ще се осигури годишна икономия от 32.5 млн. лева, в МО - 4.4 млн. лева, а в ДАНС - 2.9 млн. лева. При намаляването на броя на заплатите, които се изплащат при пенсиониране, в МВР ще се реализира годишна икономия от 22 млн. лева, в МО - 15.5 млн. лева, а в ДАНС - 2.1 млн. лева.

Полицаите в неделя ще протестират с искане за по-високи заплати. Единствената професионална организация в армията - Българската офицерска легия "Раковски" - обяви, че на този етап няма да се включи.

Към момента министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е вицепремиер, отговарящ за всички силови ведомства, не е взел отношение нито към публичните коментари на колегата си Дянков, нито към протестните акции, готвени в МВР. Както винаги, си мълчи и шефът на ДАНС Константин Казаков, който вероятно чака благоволението на Цветанов за евентуалното си преизбиране на поста.

Министърът на отбраната Аню Ангелов защити публично повишението на заплатите за военнослужещите, като в същото време определи като неоснователни претенциите за отнемане на "привилегиите" им.

http://www.mediapool.bg/

 
Русия ще модернизира бомбардировачите Ту-95
20.09.2012, 12:26

Ту-95МСМинистерство на отбраната на РФ ще започне от 2013 година модернизация на стратегическите бомбардировачи Ту-95МС до версията Ту-95МСМ, съобщава вестник „Известия”. Очаква се модернизираните самолети да бъдат в строя до 2020-2025 г., след което те да бъдат заменени от ПАК ДА.

В момента на въоръжение в ДА на Русия има 32 боеспособни Ту-95МС, още почти 60 се намират на съхранение. На модернизация ще бъдат подложени малко повече от 1/3, които имат най-голям остатъчен ресурс. Решено е  планера и двигателите да останат без промени. Ще бъде заменено бордовото оборудване. Самолетът ще получи нов радар, системи за свръзка, системи осигуряващи използването на нови оръжия и други. В момента най-малко две модернизирани машини минават държавни изпитания.

От 2020 година немодернизираните самолети ще бъдат поетапно извадени от употреба. Останалите постепенно ще бъдат заменени от новия стратегически бомбардировач (ПАК ДА), който се очаква да започне да постъпва от 2035 година.

 
Вторият китайски изтребител пето поколение
20.09.2012, 12:09

Появилите се в Интернет фото снимки на новия китайски изтребител пето поколение J-21 (F-60) имат за цел да демонстрират военнотехническите успехи на Китай в навечерието на 18-я конгрес на китайската компартия.

В най-близко време може да се очаква свежа информация за китайския изтребител, създаван от Шенянската корпорация за авиационна промишленост, и официално признание за съществуване на този самолет. След това, евентуално, ще има триумфални новини за първия му полет.

По същия начин беше разкрита информацията и за китайския изтребител J-20, създаден от Чендуската корпорация за авиационна промишленост. И двете корпорации влизат в състава на Китайската корпорация за авиационна промишленост. По тази причина двата китайски самолета пето поколение, най-вероятно, не се дублират, а се допълват.

Съдейки по публикуваните снимки, самолетът J-21 е по-малък и, следователно, по-лек от J-20. Относно последния са изказвани предположения, че той има голям отсек за оръжия и е ударен самолет. Съответно, J-21 сигурно е изтребител за китайските самолетоносачи.

Ако информацията за съществуване на J-21 бъде потвърдена окончателно, Китай ще се окаже единствената страна в света, която успоредно реализира две програми за самолети пето поколение. Нито САЩ, нито Русия не си позволяват подобен размах, а Европейският съюз изобщо не създава нови изтребители.

При това Китай няма една основна технология, необходима за подобни самолети – той не е способен да произвежда модерни авиационни двигатели. Дори за изтребителите четвърто поколение, съставляващи сега основата на Военновъздушните сили на Китай, по-голямата част от двигателите се купуват в Русия. Китайските изтребители J-11В, като правило, използват двигателите АЛ-31Ф, а изтребителите J-10 – АЛ-31ФН. И затова е напълно вероятно, че и за новите самолети ще се използват руски двигатели.

Наличието на два прототипа изтребители пето поколение за Китай е естествен повод да се гордее. Но не се изключва, че тяхното изпитание и премахване на различни нередности ще се проточи дълго време и ще поиска чуждестранна помощ.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
ВВС на Холандия изпълниха последни полети с вертолети Westland Lynx
20.09.2012, 11:56

Многоцелевите хеликоптери Westland Lynx изпълниха последни полети за холандските ВВС на 11 септември.

Всички машини, които вече са на въоръжение от 36 години бяха изписани от списъците на МО. Едновременно с това бяха изписани и последните 2 военнотранспортни самолета Fokker 50.

Холандия приема на въоръжение 24 вертолета Lynx през 1976 г. През 1993 г. всички хеликоптери от този тип преминават модернизация до стандарта SH-14D. От ВВС съобщиха, че сега задачите на вертолетите ще се поемат от Agusta-Bell AB412 и Eurocopter AS532 Cougar, а през 2015 г. те щ е бъдат заменени от новите NHI NH90.

http://www.pan.bg/

 
Приключи почистването на боеприпаси от Петолъчката
20.09.2012, 09:44

Приключи почистването на района около пътния възел Петолъчката от невзривени боеприпаси. След експлозията на 5-ти юни разчистването продължи повече от 3 месеца. В Ямбол днес ще бъдат представени окончателните резултати от операцията "Чист хоризонт".

При взрива на 5 юни в склад за обезвреждане на боеприпаси загинаха трима работници и 10 бяха ранени, на стотици частни и обществени сгради в град Стралджа и селата Лозенец и Горно Алексанрово бяха нанесени щети.

Прочистването на района започна няколко дни след експлозията. Разчистени са повече от 25 000 дка. и са намерени над 11 000 невзривени снаряди и повече от пет тона осколки. В операцията участваха сапьори, военни и полицаи.

Окончателните резултати ще бъдат представени в областната администрация в Ямбол, съобщи БНР. На срещата ще присъстват заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командващия сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев.

http://www.blitz.bg/news/

 
В понеделник откриват учебната година във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”
20.09.2012, 08:57

На 24 септември т.г. (понеделник) в 10.00 часа във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще бъде открита новата учебна 2012/2013 година. Тържеството ще се проведе в зала „Вапцаров” в училището.

Програмата започва с посрещане на министъра на отбраната, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на висши военни. В зала „Вапцаров” тържеството ще започне с посрещане на бойното знаме на училището. Началникът на ВВМУ„Н. Й. Вапцаров” ще произнесе слово по случай откриването на новата учебна 2012/2013 година. Следват приветствия и тържествено връчване на почетен кортик на изявен курсант от завършващия випуск.

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” продължава тенденцията за модернизиране и оптимизиране на учебно-материалната база на училището. По случай началото на новата учебна година високопоставените гости ще открият тържествено новият навигационен тренажор „Корабен мостик”, който с обновения си софтуер ще предостави 4 нови допълнителни атрактивни района и 6 допълнителни модели на собствен кораб за упражнения на навигаторите. Обновеният

В зала „Вапцаров” тържеството ще започне с посрещане на бойното знаме на училището.

Военноморски тактически симулатор ще спомага на бъдещите и настоящите морски офицери да изграждат и подобряват своите умения, свързани с носенето на навигационна вахта,  при работата им с навигационното оборудване, използването на морските оръжия, изпълненията на задачи при нормални и особени обстоятелства, както и за навигационното осигуряване на бойните действия на корабите на ВМС.  Реновирана със съдействието на „Пристанище Варна” ЕАД, лекционна Зала 9 ще служи за нуждите на обучаващите се в специалността „Експлоатация и управление на флота и пристанищата”.

Тържеството по случай откриването на новата учебна година ще завърши с академична лекция на тема „Състояние и перспективи за развитие на ВМС на Р. България” представена от командира на ВМС контраадмирал Румен Николов и лекция на тема „Варна: Началото на Европейската цивилизация”, изнесена от доц. д-р Христо Смоленов.

http://morskivestnik.com/compass/news/

 
Авиокрилото на руските Mistral ще е от 30 вертолета
20.09.2012, 08:52

Ка-52К Авиокрилото на всеки от новите руски десантни кораби от клас Mistral ще се състои от 30, а не както по-рано бе планирано 16 вертолета. Това обяви руският вестник „Известия” базирайки се на източник в руските ВМС.

Авиогрупата на кораба ще се състои от щурмовите вертолети Ка-52К и транспортно-бойните Ка-29, като те ще са по равно в авиогрупата. Тя от своя страна ще се базира както на кораба, който може да носи не повече от 16 вертолета едновременно, така и на сушата. Това се прави с цел по-голяма гъвкавост и възможност за бърза замяна на бойни загуби.

Първият полет на морския Ка-52 се очаква през 2014 г. Вертолетът ще има сгъващи се лопати на носещия винт, сгъващо се крило, усилено шаси, противокорабни ракети и други промени в оборудването спомагащи морското опериране. Ка-29 няма да претърпи конструктивни изменения, но ще получат по-модерно оборудване.

Франция в момента строи два десантни кораба от клас Mistral предназначени за ВМС на Русия. Първият ще се казва „Владивосток” и ще бъде готов през 2014 г., а вторият „Севастопол” ще бъде завършен през 2015 г. По-късно се очаква строителството на още два кораба от този клас, но този път по лиценз в Русия.

http://aeropress-bg.com/novini/

 
Американски ескадрен миноносец пристигна на визита във Владивосток
20.09.2012, 08:42

Ракетният ескадрен миноносец на военноморските сили на САЩ „Вандегрифт” (Vandegrift FFG-48) акостира в пристанището в руския град Владивосток. Там той ще остане два дни, в рамките на които ще се проведат срещи на командването и екипажа на плавателния съд с офицери от руския военноморски флот и градските власти, съобщи говорителят на руския тихоокеански флот Роман Мартов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той уточни, че след пристигането си американската делегация се насочи за среща в кметството на Владивосток. След това се планира полагане на венци пред мемориала „Бойната слава на Тихоокеанския флот. След това гостите предстои да се срещнат със старшия морски началник на пристанището Владивосток. Мартов допълни, че визитата на кораба на военноморските сили на САЩ ще завърши на 22 септември.

/ИА „Фокус”/

 

 
САЩ бракуваха първият в света атомен ракетен крайцер
19.09.2012, 20:45

В САЩ дадоха за скраб първият в света атомен ракетен крайцер „Лонг Бич" (Long Beach, CGN 9), намиращи се на въоръжение в американските ВМС от 1961 до 1995 г., съобщава The Washington Post.

Според данни на изданието, през лятото на 2012 г корабът е продаден на аукцион на компанията Tacoma Metals. Точната стойност на кораба не се уточнява, но American Metal Market оценяват сделката на 885-895 хиляди долара. Теглото на кораба, изработен от стомана, алуминий, мед и други метали, е около 15 хиляди тона.

Крейцерът "Лонг Бич" е бил построен специално да взаимодейства със самолетоносача на ВМС на САЩ „Ентерпрайз". През 1964 г корабът обиколо света, потвърждавайки по този начин ефективността на своята ядрена силиова установка.

"Лонг Бич" развиваще скорост до 30 възла, а благодарение на ядрения реактор далечината на неговото плаване бе неограничена. Численост на екипажа - 1160 човека. Въоръжение на атомохода включва 127 мм артилерийски установки, пускови установки за 324 мм торпеда, както и противолодъчни и зенитно-ракетни комплекси.

 
Израел започна необявени военни учения на Голанските височини
19.09.2012, 20:22

Днес сутринта началникът на Генералния щаб на Израел Бени Ганц е наредил да се проведат екстремни военни учения на Голанските височини. Целта на ученията е проверката на готовността на бойните части и резерва за внезапно начало на военни действия. Обстановката на тези маневри е максимално близка до бойната, като не беше съобщено предварително за провеждането им.

За ученията са били мобилизирани войници от резерва, военни подразделения от централните райони на страната са били прехвърлени в северната част на Израел с хеликоптери. В ученията участват също артилерия, авиация, и подразделения на армията за отбрана на Израел.

Според изявление на израелските военни, армията е принудена да се подготви за възможен конфликт на сирийската и ливанската граница във връзка с последните събития в региона.

 
Турция публикува окончателния доклад за инцидента с турския изтребител над Сирия
19.09.2012, 18:00

Турция публикува окончателния доклад за инцидента с турския изтребител над Сирия през месец юни. Според разследването на турската военна прокуратура изтребителят е паднал, след като близо до него се е взривил сирийски снаряд, като инцидентът е станал в международното въздушно пространство, предаде АФП.

В доклада се посочва, че турският е самолет е паднал, тъй като експлозията е засегнала пилотите и машината и е довела до значителна загуба на височина. И двамата пилоти загинаха при инцидента.

Заключенията от доклада потвърждават официалната позиция на Турция, че самолетът е бил свален в международното въздушно пространство. От своя страна Дамаск настоява, че инцидентът е станал в сирийското въздушно пространство.

/ИА „Фокус”/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва утре в откриването на международната научна конференция „Криптографски дни в България - BulCrypt 2012"
19.09.2012, 17:36

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва утре, 20 септември, в откриването на първата международната научна конференция „Криптографски дни в България - BulCrypt 2012".

По време на форума представители на академичните среди, индустрията и държавни институции ще обсъждат теоретичните и практическите аспекти на криптографията, както и документи, свързани с нейното прилагане в технологиите.

Двудневната конференция се организира от Университета по библиотекознание и информационни технологии, Държавната агенция за национална сигурност, Института по математика и информатика и Фонд Научни изследвания.

Форумът ще започне в 10.00 ч. в сградата на Университета по библиотекознание и информационни технологии (бул. „Цариградско шосе“ № 119).

/www.mod.bg/

 
Китай изведе в космоса още два навигационни спътника Бейдоу
19.09.2012, 17:21

Китайското агентство Синхуа съобщава, че в 22:10 на 19 септември 2012 г от Сичуанския космодрум , който се намира в югозападен Китай, с помощта на ракета носител 'Чанчжен-3Б' са изведени в космоса 2 спътника за китайската глобална система за навигация и позициониране 'Бейдоу'

Изведените в космоса спътници са 14 и 15-ти, влизащи в системата 'Бейдоу' . Стартът е преминал по план и спътниците се намират на междинни орбити от където ще бъдат преместени на постоянни орбити и след това ще преминат калиброване и настройки.

Китай започна изграждането на системата 'Бейдоу' през 2000 г с цел снижаване на зависимостта от американската GPS към 2020. За създаването на 'Бейдоу' трябва да се изведат на орбита 30 спътника, като до момента са изведени 15.

Системата 'Бейдоу' трябва до края на годината официално да започне да предоставя много планови услуги, включително навигация, позициониране, картографиране - за клиенти по целия Азиатско-Тихоокеански регион. В момента , тази система обслужва 120 000 граждански и военни потребители. – Още системи за глобално позициониране

/www.spacenewsbg.com/news/

 
Защо оправдаха Николай Цонев?
19.09.2012, 17:14

Николай ЦоневСофийски градски съд публикува мотивите за оправдателната присъда на бившия министър на отбраната Николай Цонев за сключването на неизгодни сделки и ощетяване на държавата, съобщиха от съда.

По делото безспорно и категорично е установено, че Николай Цонев по никакъв начин не е причинил вреди на Министерство на отбраната и не са причинени вреди на Военновъздушните сили.

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение срещу Николай Цонев за това, че през периода 12 февруари 2009 г. - 01 юни 2009 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в Министерство на отбраната, нарушил служебните си задължения.

За наличието на субективна страна на престъплението по чл. 282 е необходимо да е налице и специална цел, която длъжностното лице преследва, а именно да набави за себе си или за другиго облага или да причини вреда.

/www.trud.bg/

 
Германия прие първите 4 модернизирани хеликоптера Tiger
19.09.2012, 17:09

Eurocopter Tiger на СВ на Германия. Фото от сайта acus.orgМО на Германия получи първите 4 бойни хеликоптера EC665 Tiger, които са модернизирани спрямо условията в Афганистан.

Модернизацията се нарича още ASGARD (Afghanistan Stabilization German Army Rapid Deployment). Вертолетите ще могат да работят в топъл климат.

Според източници на Jane`s хеликоптерите са доставени още през юли, но МО обявява новината в средата на септември. Очаква се през декември т.г. да бъдат доставени и следващите 4 модернизирани бройки.

Всички хеликоптери ще бъдат прехвърлени към 36-то авиокрило във Фрицлар в Германия, който е център за обучение на пилоти на вертолети.

Припомняме, че Германия първоначално подписа договор с Eurocopter за доставка на 80 хеликоптера Tiger UHT, но по-късно намали бройките на 40. В момента са доставени 27 броя. – Още за Tiger

/Pan.bg/

 
Военната авиация пак в кадрови колапс
19.09.2012, 13:40

Вертолет "Кугър", сн. БГНЕСНа връх 100–годишнината на българската авиация военновъздушни сили (ВВС) отново са заплашени от кадрови колапс. Отливът на военни летци временно бе овладян, но през последната година десетки пилоти са се разделили с армията.

От ВВС обявиха официално, че много подготвени пилоти и техници са напуснали авиобаза "Крумово". Заради "несигурността за бъдещето" си отиват авиатори след 20 години служба, с почти всички видове подготовка, съобщиха от базата.

Така се е оказало, че от 24-те летци, които са били обучени във Франция да летят с новите вертолети "Кугър", 40 % вече не работят в базата.

Така лятото по време на гасенето на пожарите основно летяха командирът на "Крумово" бригаден генерал Златко Златев и заместникът му Евгени Белкинов.

Белкинов коментира, че в такива операции "отиват най-подготвените, за да са спокойни всички – и командването на ВВС, и базата, и Щабът на отбраната, и МО, и обществото”.

Според наблюдатели обаче военната авиация вече разполага с ограничен брой добре подготвени кадри.......... Прочети още

 
Как българите нарамиха картечници
19.09.2012, 13:21

Шварц-Лозе образец 1912 г., калибър 8 мм,На 28 септември 1911 г. Италия отправя ултиматум към Турция да й предаде средиземноморските си владения Триполи и Киренайка. Османците отказват и италианците дебаркират на южния бряг на Средиземно море. Турците обаче са укрепили пристанищата и блокират настъплението. Войната се затяга.

По това време български посланик в Рим е Димитър Ризов. Той знае, че България се готви за война с Турция. През март 1912 г. идва за кратко в София и се среща с началника на щаба на българската войска ген. Иван Фичев, комуто споделя, че е направил сондажи с италиански генерали за изпращането на български офицери в района на полесраженията, за да наблюдават как се осъществяват действия за превземането на турски крепости.

Ген. Фичев прегръща тази идея и командирова 21 български офицери под ръководството на подп. Савов, който е племенник на най-старшия български генерал Михаил Савов............ Прочети още

 
Проваляме опити на ЦРУ за война на Балканите
19.09.2012, 13:15

Още в края на Втората световна война Чърчил и Труман замислят кръстоносен поход срещу болшевизма. Побеждават обаче трезвомислещите политици в Лондон и Вашингтон. Но идеята за война срещу СССР, а по-късно със сателитите й, остава. Кроят се планове, набелязват се градове, които да бъдат сринати с атомни бомби. „Ястреби“ в САЩ дрънкат оръжие, но в Европа не искат нов военен театър. Конфликтът на Тито с Москва се явява манна небесна за военнолюбците. Но и срещу „някаква си Титова Югославия“ Англия и Франция не искат световен пожар.

Тогава Ленгли (ЦРУ) осъществява успешни провокации и срещу Запада, и срещу Белград, и срещу собственото си правителство. За Лондон, Париж и Бон е изфабрикуван документ, според който в началото на 1951 г. в Москва се провежда съвещание на ръководителите на социалистическите страни, на което Сталин ултимативно поставя задача за 3-4 години да се извърши подготовка за завладяване на Западна Европа.

Друг документ доказва строеж на 20-километров подземен тунел под река Дунав, който свързва Румъния и България. По него спокойно можело да се разминават две войскови колони камиони.

И двата документа и досега минават за автентични. През 1993 г. Си Ен Ен показва филм за подземни обекти на Варшавския договор. Между Ленинград и Москва – огромен тунел, до Калининград – тунели като швейцарско сирене, между Свищов и Зимнич – тунел; тунели и между Бургас-Ямбол-Стара Загора........ Прочети още

 
Русия е изнесла от началото на годината оръжия за над 6.5 млрд. долара
19.09.2012, 12:53

T-90AMИзносът на руския отбранително-промишлен комплекс (ОПК) за осемте месеца на 2012 г. е превишил 6.5 млрд. долара, което е с 14% повече от показателя за аналогичния период на миналата година, съобщава пред РИА Новости пресслужбата на държавната корпорации "Ростехнологии".

„Износът на руска военна продукция за изминалите осем месеца на 2012 г. е превишил 6.5 млрд. долара”, казва представител на службата в Деня на оръжейника, отбелязван в Русия за първи път. По думите му, предприятията на „Ростехнологии” произвеждат около 25% от всичката продукция на ОПК в Русия, като в същото време „Рособоронекспорт”, влизащ в състава на корпорацията, е единственият държавен посредник в износа и вноса на целия спектър от крайна продукция и технологии с двойно предназначение.

В момента Русия заема второ място на световния пазар на оръжия. – Още руски ОПК

/ИА „Фокус”/

 
Третоармeйци честваха 100 години бойна слава
19.09.2012, 12:45

Плакети и грамоти за заслуги към Българската армия бяха връчени снощи на тържественото събрание-концерт в залата на ДТ „Стефан Киров” по повод честването на стогодишнината от Балканската война и от създаването на Трета българска армия. Инициативата е на община Сливен и военно формирование 22 220, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

С плакет и грамота за специални заслуги към Българската армия бяха отличени началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, кметовете на общините Сливен и Русе - инж. Кольо Милев и Пламен Стоилов, областният управител на Сливен Марин Кавръков, генерал -майор Стефан Василев, армейски генерал Йордан Мутафчиев, генерал полковник Цветан Тотомиров, най-дълго командващия Трета армия генерал - полковник Кирил Косев, генерал - лейтенант Иван Стефанов, генерал - лейтенант Люцкан Люцканов, генерал - лейтенант Методи Гелев, генерал - лейтенант Гиньо Тонев, генерал - майор Тодор Тодоров, генерал - лейтенант Иван Добрев, генерал - майор Димитър Димитров, бригаден генерал Никола Славев и полковник Добрин Сарачев........ Прочети още

 
Израел укрепва своята ПРО с убиец на ракети
19.09.2012, 11:59

Израелски учени и военни се подготвят за изпитания на противоракетната система Arrow-3, която може да стане истински коз в системата за отбрана на израелската държава. Двустепенната ракета е съвместна разработка на Israel Aerospace Industries and the Boeing Co, съобщава МИГнюз .

През дните дни ще бъдат проведени изпитанията на новата противоракетна система, по-рано отложени с една година. Ръководителят на програмата Arrow Ицхак Кайя разкри, че новият комплекс ще стане ключов компонент на многостепенна система за противоракетна отбрана.

Всичките подсистеми на противоракетния комплекс вече са изпитани. Предстои да бъде изпитан целият комплекс с изстрелването на ракетите. Втората степен на ракетата Arrow-3 й позволява да лети два пъти по-дълго, отколкото предшественичката и Аrrow-2. Новата система се отличава с висока маневреност и покрива 4 пъти повече площ.

Ключов компонент на системата е наскоро изпитания нов радар EL/M-2080 Green Pine, разработен от Elta Electronic Industries. Радарът рязко е повишил вероятността за ранно откриване и унищожаване на вражеските ракети.

Водещият експерт по ПРО в Близкия изток Узи Рубин коментира: “Не знам, дали ще засекат всяка една изстреляна по нас ракета. 100-приоцентова сигурност никога няма. Но за всяка изстреляна от Иран ракета ние сме се запасили с Arrow”.

Първите комплекси Arrow бяха разположени през 2000 г. Има най-малко две такива батареи, едната покрива Тел Авив, а втората северната част на страната. Arrow-2 се смята за втората линия на отбраната. Arrow-3 е първата линия на отбраната, системата трябва да унищожава вражеските ракети колкото се може по-близо до мястото на тяхното изстрелване.

Третата линия е системата “Железен купол” – единствената изпитана във военни условия. По време на последния конфликт с терористите от Газа системата свали 75% от изстреляните ракети.

/www.blitz.bg/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с д-р Филип Ричисън, директор на Разузнавателното управление към Международния военен секретариат на НАТО
19.09.2012, 09:48

Аню АнгеловМинистърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с д-р Филип Ричисън, директор на Разузнавателното управление към Международния военен секретариат на НАТО, днес, 18 септември, в Министерството на отбраната.

Двамата разговаряха за обстановката в Близкия изток и сигурността в региона и обсъдиха актуални въпроси от дневния ред на НАТО.

В срещата участва и Веселин Иванов – директор на служба „Военна информация”.

/МО/

 
Започват доставките на Су-30СМ за ВВС на Русия
19.09.2012, 09:35

Су-30СМ Доставките на самолети Су-30СМ ще започнат по-рано от предвиденото e заявил президентът ОАО "НПК "Иркут" Олег Демченко. По договор подписан през март тази година, между 2013 и 2015 година трябваше да се доставят по 10 самолета годишно или общо 30 самолета. Първата машина скоро ще направи първи полет и ще бъде доставена преди края на тази година. Преди 2013 ще бъде доставена и втората, която е почти сглобена.

Коментар:  

Липсата други на поръчки вероятно е причина за изтегляне на сроковете.  Иркут разчита Виетнам да поиска от тези самолети. Ако няма договор за износ е възможно договорът с руските ВВС да бъде изпълнен година по-рано. За да се осигури нормална натовареност на компанията Иркут (и заплати на хората), тя трябва да произвежда около 40 самолета годишно, като производството на 2-3 учебно-тренировъчни Як-130 се смята приблизително за един самолет.

До края на 2013 година трябва да бъдат доставени 36 самолета Як-130 за Сирия, а 55 от същия тип до края на 2015 за ВВС на Русия.

/aeronews.alle.bg/

 

 
Военните няма да се включат в протестите на полицаите
18.09.2012, 23:17

Военните няма да се включат официално в протеста за по-високи заплати на полицаите в неделя. Въпреки че в Интернет има призиви военнослужещите да го подкрепят, единствената професионална организация в армията - Българската офицерска легия "Раковски", обяви че на този етап няма да се включи, въпреки че подкрепя исканията на полицаите.

В момента би трябвало да текат преговори между министерствата на финансите и отбраната, но досега няма официална информация за хода им.

Шефът на легия "Раковски" майор Иван Милов коментира пред Mediapool, че евентуален ръст в заплатите под 10% не удовлетворява военните, чиито доходи от три години не са актуализирани.

Ако не го получат, ще мислят как да изразят несъгласието си. Военните обаче ще изчакат да завършат преговорите между МО и финансовото министерство.

"Петпроцентно увеличение на заплатите е просто отбиване на номера", коментира Милов.

Председателят на синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" Тодор Воденов пък коментира, че въпреки изразеното си желание, все още не е получил от министерството никаква официална информация за хода на разговорите.

Финансовият министър Симеон Дянков първоначално предложи следващата година да осигури средства за вдигане на заплатите на военните с 12%, ако те се откажат от привилегиите си. Това предложение обаче бе отхвърлено категорично от военния министър Аню Ангелов. Не се изключва обаче той да се съгласи да се въведе възраст за пенсиониране на военните, тъй като в момента има изискване само за стаж в системата – 27 години, от които 2/3 в системата. Подобна мярка няма да бъде приета тежко от военните, а ще позволи увеличението на заплатите да бъде представено в рамките на формулата "пари срещу реформи". Така няма да се налага военните да се разделят с по-дългите отпуски и изплащането на до 20 заплати при пенсиониране, на които държат много.

Полицаите обявиха, че настояват за 25-процентно увеличение на заплатите, но военните са с далече по-скромни искания. При това те са подкрепени и от президента Росен Плевнелиев, който все още не е разпознат от военните като върховен главнокомандващ.

Милов коментира още, че непрекъснатите коментари на Дянков за привилегиите на военните, които те смятат за компенсации, създават огромно напрежение в армията. Това мнение неофициално се споделя и от политическото ръководство на МО.

Миналата година военният министър Аню Ангелов коментира, че разнопосочните сигнали около повишаването на стажа и възрастта за пенсиониране са довели до лек отлив от армията. Сега обаче той не коментира различните идеи на вицепремиера Дянков.

Напрежението в армията се засилва допълнително от проведените съкращения тази година. Милов коментира, че легия "Раковски" ще иска от Аню Ангелов ангажимент, че повече няма да има съкращения, тъй като системата е на ръба.

Освен това има и сериозен недокомплект в армията. Наскоро пък дори Ангелов се оплака, че военните сами си купували част от екипировката.

Ако заплатите в МО не бъдат вдигнати, това ще е силен удар срещу личния авторитет на военния министър, който от седмици говори на тази тема. Малко вероятно е обаче в следващата изборна година военни и полицаи да останат разочаровани.

В момента началните заплати на войниците на редниците са около 550 лева, но с парите за дежурства и други достигат 700 лева.

/www.mediapool.bg/

 
Иран пусна подводница руско производство в Персийския залив
18.09.2012, 23:02

Иран пусна на вода една от подводниците си, произведени в Русия, след като миналата година й е бил направен основен ремонт, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на полуофициалната иранска информационна агенция Фарс. Подводницата "Тарег-1" се е присъединила към военноморския флот на Ислямската република в южното пристанище Бандар Абас. Тя е една от трите руски подводници клас "Кило", с които Иран се сдоби в началото на 90-те години, предаде Дарик. От 1992 година Ислямската република се опитва да изгради самостоятелна военна програма и разполага с още няколко по-малки подводници собствено.

Днешното съобщение идва в момент, когато в Персийския залив текат военноморски маневри, ръководени от САЩ. Те се смятат за отговор на заплахите на Иран по-рано тази година, че може да затвори стратегическия коридор на петролните танкери през Ормузкия проток като ответен удар на западните санкции. След това Техеран оттегли заплахата.

 
Учения за учения
18.09.2012, 21:10

САЩ струпват допълнителни войски в региона на Близкия Изток - това са няколко бойни кораба и 4000 морски пехотинци.

Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета обясни мобилизацията на силите в Близкия Изток със защитата на дипломатическия персонал. В кой район именно - засега не е известно. Морските пехотинци могат да вземат участие в най-големите в историята на региона военноморски маневри. В тях участват 25 страни под командването на САЩ.

Целта на ученията е да отработи схема по осигуряването на безопасно корабоплаване и противоминната борба в акваторията на Червено море, Оманския и Персийския залив. Пентагонът подчертава техния планов характер. Впрочем, ето какво каза за „Гласът на Русия” военният анализатор Константин Сивков:

   - Тези учения могат да бъдат част от подготовката на въоръжените сили, на първо място военноморските и авиацията, за нанасяне на удар по Иран. Но на този етап готовността за нанасяне на удар срещу Иран е малка.

Известно е, че Иран се опасява от израелски удар по своите ядрени обекти. В случай на атака Иран обеща да затвори Ормузския пролив - ключов път за транспортирането на нефта. Иранските власти се отнесоха доста болезнено към ученията в Персийския залив. Следващата седмица в Иран започват учения на силите за противовъздушна отбрана (ПВО). Също така най-големите в историята на страната. Иран ще демонстрира, че има възможности за ответен удар, смята експертът:

   - Иран може да отрази удар на групировки на авиацията с численост от 300 до 500 машини. При по-голям брой, около 1500 - 2000 машини, авиационните сили на противовъздушната отбрана на Иран ще бъдат победени, и задачата за разгрома на ядрената програма на Иран може да бъде решена. Но 1500 - 2000 машини - това е много мащабна групировка, на този етап няма такава.

Разбира се, военният потенциал на САЩ и съюзниците им не е съпоставим със силите на Иран. Въпреки това, в случай на реален конфликт САЩ ще се постараят да не задействат армията си, смята професорът от катедрата по Ориенталистика на Московския държавен институт за международни отношения Сергей Дружиловский:

   - САЩ ще се постараят да изтеглят самолетоносачите си от Персийския залив - това е единствената уязвима за ударите на Иран американска цел. Ударът срещу Иран, ако има такъв, ще бъде от дистанция - на хиляди километри от територията на Иран, от въздуха.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
В Италия се провеждат руско-италиански антитерористични учения
18.09.2012, 21:00

В италианския природен парк Фанес започна активната фаза на руско-италианските антитерористични учения. От руска страна в ученията участват около 100 военнослужещи, включително и разузнавателна група от 34-та мотострелкова планинска бригада. Италианската страна е задействала разузнавателна група от 4-ти планински десантен полк. - видео

Вчера подразделенията от двете страни бяха прехвърлени с хеликоптери до мястото на провеждане на разузнавателните действия. Ученията ще продължат до 21 септември.

Мероприятието се провежда с цел укрепване на военното сътрудничество между страните. Миналата година подобни маневри бяха проведени в Русия в Северен Кавказ.

 
Пентагонът остро критикува F-35 и Lockheed
18.09.2012, 20:53

F-35Необичайно остри критики бяха отправени от страна на Пентагона към производителя на F-35 Lockheed Martin. Генерал майор Кристофър Богдан, заместник началник на програмата F-35, директно заяви, че отношенията между Lockheed и въоръжените сили са ужасни.

Генерал Богдан е заявил още пред журналисти, че програмата F-35 не разполага с повече време и пари и е невъзможно да се очаква, че Пентагонът ще отпусне повече от едното или другото. Според него F-35 в момента е застрашен от сериозни софтуерни проблеми и влошаващи се отношения с компанията производител.

Богдан изрично споменава проблемите със софтуера, който управлява логистичните процеси свързани с оперирането на F-35. Системата е наречена ALIS (autonomic logistics information system) и изостава застрашително от предварителния график.

Върху ALIS се работи от няколко години, но все още няма финална версия на системата, като през ноември се очаква актуална версия, която ще позволи летателни операции с F-35. Богдан заявява, че в момента има произведени доста F-35, които обаче не се доставят на въоръжените сили, тъй като без ALIS е невъзможна мащабната експлоатация.

Софтуерът, с който се управлява самия F-35 също е изключително проблемен, като според Богдан той е основната заплаха за програмата. Lockheed са успели да отстранят част от проблемите във версията Block 3, но като цяло все още има място за много притеснения.

Генерал майор Богдан посочва лошия диалог и ужасните отношения с Lockheed Martin като най-сериозна заплаха за програмата и ако тези отношения не се подобрят това ще е пагубно.

Очаква се официален коментар от страна на Lockheed Martin. – Още за F-35

/aeropress-bg.com/

 
Крумово –2012-та. Какво ново?
18.09.2012, 20:43

Ако сравним с 2011г., от началото 2012 г. до момента специалните задачи са много повече, казва заместник-командирът на базата. Авиационната техника намаля, защото часовете ресурс до провеждане на инспекционните прегледи на вертолети Bell 206 и AS-532 AL Cougar изтичат. Стремим се да задържим нивото на подготовка и да го повишаваме, добавя още той. Нека припомним, че през март 2012 г. вертолетният модул за развръщане от 24-та авиобаза участва в съвместната ротационна подготовка в Тренировъчния център на ВВС на САЩ в Хохенфелс, Германия.

Два вертолета AS-532 AL Cougar с четири екипажа и инженерно-технически състав се пребазираха в Хохенфелс на 4 март. В продължение на близо 20 дни тe съвместно със сили на Сухопътните войски на САЩ и още 7 държави изпълняваха задачи по превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушен десант и евакуация на ранени от бойното поле (CASAVAC). Това е второ подобно участие след “Кооператив кий” през 2002 г. във Франция. От началото на 2012 г. авиабаза Крумово участва и в тренировки в Румъния и Гърция. ..........Прочети още

 
Кюрдска атака уби 7 турски войници, 56 ранени
18.09.2012, 16:09

Кюрдски бунтовници са изстреляли ракети срещу военен конвой в източна Турция. При атаката са загинали седем войници, а 56 други са ранени, заявиха източници от силите за сигурност, цитирани от Ройтерс.

Конвоят се е движел между провинциите Бингьол и Муш, когато е бил ударен от ракета, изстреляна от членове на Кюрдската работническа партия, допълват източниците.

Припомняме, през уикенда 8 полицаи загинаха при взривена крайпътна бомба в южната турска провинция Бингьол.

През последните години сблъсъците между турската армия и кюрдските бунтовници ескалираха и доведоха до стотици убити.

От 1984 година Кюрдската Народна партия води партизанска война в югоизточна Турция, тъй като смята, че тази част и принадлежи етнически.

Партията е определяна като терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.

Повече от 40 хиляди са загинали в конфликта.

/News.bg/

 
Секретните мрежи на закритите военни поделения още съществуват
18.09.2012, 16:03

Секретните компютърни мрежи на закритите военни поделения продължават да съществуват дори и след тяхното разформироване. Поне виртуално. Това става ясно от законопроект, внесен от Министерския съвет в деловодството на Народното събрание.

Проблемът е налице и за останалите класифицирани мрежи в държавната администрация и МВР, но е най-актуален за Българската армия, където от 15 години текат нескончаеми реформи, свързани със закриване и преместване на формирования.

Правният абсурд се дължи на недоглеждане в Закона за защита на класифицираната информация. Според действащата разпоредба, автоматизираните информационни системи, предназначени за обработване на секретни данни, подлежат на сертифициране, но няма механизъм, по който лицензът им да бъде отнет.

Оказва се, че вече десет години, откакто действа този закон, никоя компютърна мрежа не е могла да бъде легално премахната. Това важи не само за мрежите, но и за всеки един отделен компютър за обработване на класифицирана информация, който съгласно закона също се води автоматизирана информационна система (АИС).

Излиза, че веднъж разкрито и сертифицирано, никое работно място за обработка на чувствителна информация не може вече да бъде премахнато или преместено, ако възникне такава нужда.

Вследствие на това редица военни поделения може и вече да не съществуват, като такива  в Горна Оряховица, Павликени, Враца, Монтана, Разград или Шумен, но поне на хартия там все още има компютри и секретни мрежи, откъдето врагът може да източи важна информация, засягаща националната ни сигурност.

Едва сега чиновническата машинка се е задвижила и някой се е сетил да алармира отговорните фактори за абсурда. Затова и Министерският съвет е внесъл проект за изменение на закона, който предвижда ДАНС вече да може да прекратява действието на издадения сертификат при закриване на съответната организационна единица.

Лицензът ще може да се отнема и при случай на прекратяване на експлоатацията на АИС или мрежи, при изтичане срока на действие на сертификата, както и при премахване или промяна на нивото на класификация на обработваната в мрежата информация.

Към момента обаче проектът все още се разглежда от комисиите в Народното събрание и не се знае кога ще бъде внесен за гласуване в зала на първо и на второ четене.

/www.klassa.bg/

 
За ремонт на пострадалата от пожар американска подводница „Маями" са заделени 94 милиона долара
18.09.2012, 15:47

Пожарът на USS Miami SSN-755 За ремонт на атомната многоцелева подводница с ракетно-торпедно въоръжение USS Miami SSN-755 типа "Лос Анджелис", повредена в резултат на пожара от 23 май т.г, са заделени 94 милиона долара. Контракт за ремонта е получила компанията Electric Boat Corp, влизаща в корпорацията General Dynamics, съобщава военното ведомство на САЩ.

Дадения контракт предвижда извършване на допълнително уточняване на цените, което ще се стане по време на преговори, което може да увеличи стойността на ремонтните работи до 100 милиона долара.

Връщането на SSN-755 в строя е планирано да стане в средата на 2015 година.

Ремонтните работи ще се извършват в корабостроителницата в град Китери (щат Мен) и ще включват, в частност, прокарването на кабели и тръбопроводи.

По-рано се съобщаваше, че за завръщането на „Маями”, за строителството на която преди 22 години са изхарчени около милиард долара, ще са необходими 450 милиона долара. – Още за подводници тип „Лос Анджелис”

 
Вдигат заплатите в армията
18.09.2012, 14:15

С писмо до МО финансовото министерство разрешава да се вдигнат символично заплатите на армията догодина, научи „Преса“. Според тези разчети войниците ще получат от 27 до 38 лева повече. За първото офицерско звание лейтенант възнагражденията ще се вдигнат в диапазона 42-58 лева. За военен №1 в държавата, който е на върха на армейската пирамида и носи отговорност за десетки хиляди хора, бойна техника и въоръжение, заплатата ще се вдигне най-много със 136 лева.

Финансовото ведомство обаче разрешава по-високи възнаграждения, ако униформените се откажат от 20-те заплати при пенсиониране след 27 години служба, срещу 10, както е за държавните служители. Така от военните се иска да свият и платения годишен отпуск от 40 на 20 дни. Пълна мъгла е как ще се изчисляват 10-те заплати при уволнение по новата схема, в случай че бъде възприета. Ако се приложи принципът на обезщетение на държавните служители, тогава при пенсиониране униформения ще взема накуп не 10, а 5 заплати, защото сборът им ще се пресмята на база 50 процента от последното брутно възнаграждение. Миналата година кабинетът оряза обезщетенията на разведките от ДАНС при пенсиониране от 20 на 15 заплати, но не пълни, а сумирани въз основа на 75 процента от последната, което реално означава близо 11 и половина пълни заплати. Този акт обезкръви родното ФБР, тъй като 200 подготвени разузнавачи побързаха да напуснат системата, преди да влязат в сила промените в закона. Сега само униформените в армията, служещите в полицията, съдебната власт, НРС и НСО получават 20 пълни месечни възнаграждения при пенсиониране, но за сметка на това са с ограничени граждански права. В момента най-масовата заплата във войската - тази на редника, е 546 лева. Бойците си докарват по някой лев допълнително при участие в мисии навън.

/pressadaily.bg/

 
49 шефове в армията взимат пари за летене
18.09.2012, 09:05

МиГ-2949 са началниците на различните структури в армията, които взимат допълнително по 200 лв. месечно за летене.

Според вътрешен правилник на Министерството на отбраната всеки пилот или инструктор във ВВС има годишен летателен план, който трябва да изпълни, като минимумът е 4 летателни часа. За тежки условия на труд се полагат малко над 200 лв. към заплатата. Млади пилоти се оплакват от началниците си, тъй като заради тях не могат да направят необходимите им летателни часове, което забавя кариерното им развитие.

Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов също не се е отказал да се възползва от допълнителното заплащане и поддържа летателна годност. От МО отговориха на "Труд", че той за последно е летял на 4 юли т. г., но отказаха да уточнят какъв летателен план има и дали го изпълнява........... Прочети още

 
Пакистан изпробва крилата ракета
18.09.2012, 08:55

ракета "Хатф-7" Пакистанската армия проведе поредното успешно изпитание на крилата ракета, която може да пренася както обикновен, така и ядрен заряд, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Въоръжените сили заявиха, че ракетата "Хатф-7", известна още като "Бабур", с обсег 700 км е била изстреляна от специално пригодена подвижна установка от един от полигоните в провинция Пенджаб.

Ракетата може да лети много ниско до земята, следвайки релефа, има качества, правещи я незабележима за радарите, и може да поразява с голяма точност цели на сушата и в морето. Изпитанието е било наблюдавано от висши военни и учени, уточнява АП.

 
НАТО ограничава съвместните операции с афганистанските сили
18.09.2012, 08:35

Международните сили в Афганистан, предвождани от НАТО, ограничават съвместните операции с афганистанската сили, след серията от нападения, при които афганистански военнослужещи обръщат оръжието си срещу западните си съюзници, предаде АФП.

Според нова разпоредба повечето съвместни патрулирания и работата на съветници с афганистанските войски ще се извършва на ниво батальон и по-високо равнище, докато взаимодействието на по-малките военни части „ще се преценява за всеки отделен случай и ще се одобрява от регионалните командири”, се посочва в съобщение на Международните стабилизиращи сили в Афганистан (ИСАФ). – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
В Сливен честват 100 години от Балканската война и създаването на Трета армия
18.09.2012, 08:28

Кольо Милев – кмет на Община СливенДнес Сливен ще чества две юбилейни годишнини – 100 години от Балканската война и 100 години от създаването на Трета българска армия. Тържествата се организират от Инициативен комитет, чийто председател е кметът на Сливен бригаден генерал от резерва Кольо Милев. Програмата започва в 12.00 часа с изложба под надслов „Балканската война през погледа на художника” в къща „Миркович”, съобщават от общината. Тя ще представи на гражданите и гостите на Сливен картини от фонда на Художествена галерия „Димитър Добрович”.

Отбелязването на двете годишнини ще продължи с ритуал за полагане на венци и цветя в 17 часа пред паметника на 7-ми конен полк „Орлето”. В 17.30 часа пред сградата на Военния съд и Военната прокуратура ще се състои официално откриване на паметна плоча - 100 години Трета армия.

Вечерната тържествена програма ще се проведе в голямата зала на ДТ „Стефан Киров” от 18 часа с тържествено събрание – концерт на Ансамбъла на Българската армия. Слово ще произнесе бившият командващ армията армейски генерал Йордан Мутафчиев.

С плакети за специални заслуги към Българската армия ще бъдат наградени 24 души. Кметът на Сливен ще връчи плакети на бивши командващи на армията, сред които генерал-полковник Кирил Косев, генерал-лейтенант Иван Стефанов, армейски генерал Йордан Мутафчиев, генерал-лейтенант Люцкан Люцканов, генерал-полковник Цветан Тотомиров, генерал-лейтенант Методи Гелев, генерал-лейтенант Гиньо Тонев, генерал-майор Тодор Тодоров, генерал-лейтенант Иван Добрев, генерал-майор Димитър Димитров, бригаден генерал Никола Славев и  полковник Добрин Сарачев.

Програмата ще завърши с тържествена заря-проверка от 20.30 часа на площад „Хаджи Димитър” с участието на военнослужещи от Центъра за подготовка на танкови подразделение и ученици от Чинтуловата чета на ПМГ „Добри Чинтулов” в Сливен. Проявата се организира от община Сливен, военно формирование 22 220 и  СОСЗР.  – Още за Трета армия

/Otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 

 
Прототипът на новия руски танк ще бъде готов през 2013-а
17.09.2012, 22:22

Главнокомандващият сухопътните войски Владимир Чиркин потвърди, че няма промяна в сроковете, определени за разработване и серийно производство на танка от ново поколение.

   - За нашите войски сега с ускорени темпове се създава съвременен танк на базата на модифицирания боен модул "Армата". Първият опитен образец, както се очаква, ще бъде готов още през 2013 г. А от 2015-а той трябва да постъпи на въоръжение, заяви генералът.

Реализирането на този проект, общо взето, не тревожи особено военните. Перспективната бронемашина се прави сега в Нижен Тагил на "Уралвагонзавод". Парите за опитно-конструкторските дейности се дават от Държавната програма за въоръжения - 2020. Не случайно още в началото на годината директорът на предприятието Олег Сиенко каза, че заводът съвместно с военните вече са започнали изпитанията на основните агрегати на новия танк.

Между другото, той ще е доста по-различен от традиционната руска бронетехника. По-специално екипажът ще бъде разположен в изолирана от двигателния отсек бронирана капсула, която е готова да издържи на пряк удар от който и да е от съществуващите днес танкови снаряди. Според мнението на конструкторите на "Армата" заедно със съвременната система за активна защита това ще осигури повишена безопасност за екипажа, а и самият танк ще оцелява по-сигурно на бойното поле.

Ще припомним, че разделянето на отсеците и високата снарядозащитеност бяха едно от основните изисквания на Министерството на отбраната към новата техника, предназначена за сухопътните войски. Тази концепция опитваха да реализират два пъти - при разработването на танка "Черен орел" и по-късно - на "Обект 195", който бе наречен Т-95. Те обаче не показаха исканите от армейското ръководство тактико-технически характеристики. Освен това машините станаха сложни и според мнението на военните, неоправдано скъпи.

Още една причина за отказа на Министерството на отбраната от по-нататъшното финансиране на тези проекти стана допълнителното изискване на военните - на армията й бе необходима унифицирана тежка гъсенична платформа, която да е еднакво пригодна за производство на танкове, бойни машини за пехотата, тежки бронетранспортьори и самоходни артилерийски установки. В крайна сметка се появи "Армата", която през март тази година бе утвърдена като основна платформа при създаването на тежка сухопътна бронетехника.

Според съобщението на пресслужбата на "Уралвагонзавод", ако държавните изпитания на новия танк преминат успешно и приключат в срок, през 2020 г. Сухопътните войски ще могат да получат 2300 такива танкове. – Още руски танкове

/в-к Дума, Юрий Гаврилов/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с посланика на Френската република Н. Пр. Филип Отие
17.09.2012, 17:41

Аню АнгеловМинистърът на отбраната Аню Ангелов се срещна днес, 17 септември, с посланика на Френската република в България Н. Пр. Филип Отие. На провелата се в Министерството на отбраната среща бяха представени г-жа Флоранс Леви – първи съветник, и подполковник Стефан Льохлетер, акредитиран аташе по отбраната за Република България.

„Развитието на двустранното военно сътрудничество с Френската Република е важно за България” – каза министър Ангелов и подчерта, че новите реалности и иновативните подходи в рамките на НАТО и ЕС дават възможност за разширяване на взаимодействието между двете държави в сферата на отбраната. В този контекст министърът на отбраната изтъкна водещата ролята на България по проектите в рамките на „интелигентната отбрана” за „Ролята на жените в сигурността и отбраната” и за създаване на Център на НАТО за управление при кризи и реагиране при бедствия.

Министър Ангелов припомни, че разработената и приета рамка от стратегически документи в сектора на отбраната е хармонизирана с основните концептуални документи на НАТО и ЕС и запозна участниците в срещата с основни моменти от провежданите реформи на стратегическо, оперативно и тактическо ниво.

/МО/

 
Ходовите изпитания на самолетоносача "Викрамадитя" се провалиха
17.09.2012, 17:04

самолетоносача "Викрамадитя"Ходовите изпитания на индийския самолетоносач "Викрамадитя" (бившия съветски крайцер "Адмирал Горшков") се провалиха.

Източник от министерството на отбраната на Русия съобщи, че при изпитанията на силовата установка на кораба на максимална скорост изолацията на 7 от 8-те парни котела е излязла от строя. В момента специалистите трябва да решат въпроса за транспортирането на „Викрамадитя” до доковете, тъй като корабът не може самостоятелно да се върне с един работещ котел. След пристигането в завода специалистите ще решат, подлежат ли излезлите от строя котли на ремонт или трябва да бъдат заменени.

Русия ще предаде на Индия самолетоносача „Викрамадитя” след дълбока модернизация на кораба и снабдяването му с изтребители в рамките на договора, подписан през 2004 година. По-рано сроковете за предаване бяха нееднократно отлагани, като сега няма никакви съмнения, че това ще се случи отново.

 
В Русия започнаха Стратегическите командно-щабни учения „Кавказ-2012”
17.09.2012, 15:28

Стратегическите командно-щабни учения „Кавказ-2012” започнаха в южната част на Русия. Днес те ще бъдат посетени от президента Владимир Путин. В маневрите ще участват до 8 хиляди души, над 200 бойни машини, 100 артилерийски оръдия и 10 бойни кораба.

Ученията ще се проведат на два етапа с практически действия на войските ЮВО. МВР, МИС и ФСБ на Русия на няколко полигона и в акваториите на Черно и Каспийско море. Планира се, да бъде проведена стрелба от оперативно-тактическите ракетни комплекси „Искандер” и изстрелване на крилати ракети с въздушно и морско базиране.

В маневрите, които ще продължат до 22 септември, ще бъдат задействани практически всички сили на Черноморския флот на РФ. - видео

 
САЩ губят в Афганистан осем изтребителя AV-8B Harrier – най-голямата загуба за един ден от Виетнамската война
17.09.2012, 14:20

изтребител AV-8B Harrier На 14 септември около 22:15 ч. местно време талибаните атакуват базата Camp Bastion, намираща се в провинция Хелманд. Около 15 бунтовници (по други сведения са 19), разделени на три групи и облечени в американски бойни униформи, преодоляват външната ограда и нападат летището, което обединява американската база Camp Leatherneck и британската Camp Bastion. В последната се намира ескадрилата с вертолети AH-64 Apache, в която служи британският престолонаследник принц Хари (първоначално се е смятало, че той е цел на атаката).

Талибаните обстрелват намиращите се до пистата изтребители с картечници, гранотомети и вероятно и с минохвъргачки. Убити са двама морски пехотинци, а от десетте самолета AV-8B+ Harrier осем са унищожени, а два тежко повредени – най-голямата загуба за един ден на САЩ от времето на Виетнамската война.

Унищожените изтребители са от ескадрилата VMA-211 “Avengers”, влизаща в състава на 3 авиационен корпус на Морската пехота на САЩ с щаб в базата Мирамар, близо до Сан Диего. Изтребителите са предислоцирани в Афганистан през април, а след това са прехвърлени в базата Camp Bastion на 1 юли с цел да подпомагат британския контингент. За последен път ескадрилата е претърпяла такива загуби по време на Втората световна война на 8 декември 1941 година.

Американската морска пехота разполага с общо малко над 120 изтребителя AV-8B – така талибаните с един удар унищожават 1/15 от всички американски изтребители от този тип. Това е сериозен удар за силите на НАТО в района, лишавайки ги от непосредствена авиационна поддръжка. – Още за AV-8B Harrier

/Pan.bg/

 
Откриват военноморски тактически симулатор за новата учебна година във ВВМУ
17.09.2012, 13:10

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ Тържествено ще бъде открита новата учебна година във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Учебната 2012-2013 година ще бъде открита на 24 септември, а събитието ще се проведе в зала „Вапцаров“.

Академична лекция ще изнесе Командирът на Военноморските сили, на тема “Състояние и перспективи за развитие на ВМС на Р. България”.  След нея студенти и курсанти ще слушат и академична лекция на доц. д-р Христо Смоленов на тема „Варна: Началото на първата Европейска цивилизация”.

За новата учебна година ще бъде открит нов военноморски тактически симулатор в катедра „ОУТПВМС“.

/Maritime.bg/

 
Руският космически кораб "Союз" се приземи в казахстанските степи
17.09.2012, 09:54

Руският космически кораб "Союз" с тричленен руско-американски екипаж се разкачи от Международната космическа станция и вече се върна на Земята, съобщиха световните медии. - видео

Руските космонавти Генадий Падалка и Сергей Ревин и американският им колега Джоузеф Акаба се приземиха испешно в казахстанските степи.

Полетът до Земята отне на космонавтите около 3 часа и половина.

След тяхното завръщане за втори път в историята на Международната космическа станция управлението й ще поеме жена - американката Сунита Уилямс. – Още космически системи

 
17 септември – празник и за „Връзки с обществеността” във Въоръжените сили
17.09.2012, 09:23

Смята се, че участието на Информационно-цензурната секция в Балканските войни е и бойното кръщение на военния пиар. Отразяването на военните действия, акредитацията и взаимодействието с български и чуждестранни военни журналисти, извършването на мащабна информационна дейност и до днес са фундамент, залегнал в нормативните документи и дейността на офицерите и цивилните служители по връзки с обществеността.

Това предполага, че днес 17 септември трябва да празнуват десетките военнослужещи и граждански лица, които изпълняват тези функции в Министерството на отбраната и Въоръжените сили......... Прочети още

 
В Персийския залив се провеждат мащабни военни учения
17.09.2012, 07:58

Във военноморските учения, които започнаха в Персийския залив, вземат участие военни кораби от тридесет страни, предаде Би Би Си.

В маневрите са задействани кораби на САЩ, Великобритания, Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства и други държави. В хода на ученията ще се отработват методите за противоминна борба.

Ръководството на военноморските сили на САЩ заяви по-рано, че това са най-мащабните учения в региона за цялата история. Маневрите се провеждат на фона на повишената напрегнатост в региона заради ядрената програма на Техеран. 40% от световния износ на петрол преминава през Ормузкия пролив, който Техеран заплаши да затвори в случай на нападение на ислямската република.

/ИА "Фокус"/

 

 
Индия ще закупи 20 учебни самолета Hawk
16.09.2012, 23:32

Hawk Mk 132 ВВС на Индия води преговори с британската компания BAE Systems за построяването и закупуването на 20 нови учебно-бойни самолета Hawk Mk 132. Както съобщава Defense-Aerospace, планира се самолетите да бъдат конструирини в самолетостроителния завод HAL в Бангалор. Сумата по сделката не се споменава.

В случая това ще е третата доставка на самолети Hawk за индийките ВВС. През 2004 г. МО подписа договор за 66 самолета, 24 бяха доставени от Великобритания, а 42 бяха сглобени в HAL. Още 57 машини бяха поръчани през 2010 г.

С новите 20 самолета общата сума на учебните самолети в Индия ще достигне 1000 бройки.

/Pan.bg/

 
Индонезия ще получи танкове Leopard 2 Revolution
16.09.2012, 23:15

Leopard 2 RevolutionИндонезийското министерство на отбраната съобщи, че на състоялата се в Джакарта на 12 септември 2012 г среща на заместника на министъра на отбраната Сиджафрие Сямсуддин (Sjafrie Sjamsoeddin) с посланика на Германия в Индонезия Хейдрун Темпель са били обсъдени детайли по окончателната финализация на подготвяния за подписване контракт за получаване от Германия на бойна техника.

Според съобщението, Индонезия ще получи 61 основни танка Leopard 2 Revolution, 42 танка Leopard 2A4, 50 бойни машини на пехотата Marder 1A3 и десет танкови мостопоставача и бронирани ремонтно-евакуационни машини. Общата стойност на контракта е 2,6 трлн. рупии (около 280 млн. долара).

Танковете Leopard 2A4, БМП Marder 1A3 и специалните машини ще бъдат от наличните в Бундесвера. Танковете Leopard 2 Revolution ще бъдат модернизирани от концерна Rheinmetall от налични машини Leopard 2А4. Контракт трябва да бъде подписан този месец, а първите танкове Leopard 2A4 в този случай ще могат да пристигнат в Индонезия още в началото на ноември.

По този начин Индонезия ще стане първият клиент на танкове Leopard 2 Revolution, явяващи се една от последните предлагани модификации на семейството танкове Leopard 2. – Още за Leopard 2

 
На фокус: Китай започва изпитания на още един стелт-изтребител?
F-60

В мрежата се появиха фотографии на новия китайски изтребител от пето поколение J-21 (F-60), който е от по-лек клас от провеждащия вече изпитания J-20.

 
25 държави струпаха войска и кораби край Иран
16.09.2012, 17:16

Генерал-майор Мохамед АлиЗападните сили и съюзниците им от Близкия Изток са разположили значителен брой военноморски сили в Персийския залив - в района на Ормузкия проток между Арабския полуостров и Иран.

Това е станало само няколко дни, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху намекна, че страната му може да проведе превантивен удар срещу ядрените обекти на Иран и без помощта на САЩ, съобщава IsraelToday.

В международната армада влизат линейни кораби, самолетоносачи и подводници от 25 държави. Само на трите американски самолетоносача, които са изпратени, има повече самолети, отколкото имат Иранските ВВС.

Военни официални лица, цитирани от „Дейли Телеграф", са заявили, че разполагането е част от годишни военни учения, но те не крият факта, че „враг" в ученията ще бъде Иран.............Прочети още

 
Конференция на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната
16.09.2012, 17:07

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участва в конференцията на Военния комитет на НАТО, която се проведе на 15 и 16 септември 2012 г. в Сибиу, Румъния. Това е първата конференция на ниво началници на отбраната след срещата на върха на НАТО в Чикаго и за пръв път се провежда в Румъния.

Конференцията започна с приветствие, отправено от Н.Пр. Корнелиу Добрицою, министър на отбраната на Румъния, и генерал Кнуд Бартълс, председател на ВК на НАТО.

Участие във форума взеха и адмирал Джеймс Ставридис - Върховен главнокомандващ Съюзното командване по операциите на НАТО, и генерал Стефан Абриал - Върховен главнокомандващ Съюзното командване по трансформациите на НАТО.

По време на конференцията началниците на отбраната обсъдиха развитието на операциите на Алианса в Афганистан и Косово, както и планирането на мисията на НАТО в Афганистан след 2014 г. Беше извършен преглед на приетия в Чикаго Пакет по въпросите на отбраната, който трябва да осигури развитието и предоставянето на способностите, необходими за изпълнението на Стратегическата концепция на НАТО.

Участниците одобриха реда за провеждане на Прегледа на мисията, функциите и структурата на Международния военен секретариат (МВС), който се явява елемент от трансформацията на НАТО.

В своето изказване началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов изрази подкрепа за развитието на инициативата на НАТО за интелигентна отбрана (Smart Defence) и инициативата за свързаните сили (Connected Forces Initiative). Той подчерта готовността на България да окаже подкрепа като предостави съоръжения за съвместно обучение и тренировка. Генерал Симеонов отбеляза необходимостта от засилване на сътрудничеството между НАТО и ЕС в рамките на инициативите “Smart Defence” и “Pooling and Sharing”.

Генерал Кнуд Бартълс съобщи, че за поста „Доайен на ВК на НАТО в състав началници на отбраната” е предложен и избран генерал Симеон Симеонов. Съгласно протокола той ще замества и изпълнява задълженията на председателя на ВК на НАТО при негово отсъствие. Мандатът на този пост е една година.

В края на конференцията за нов Генерален директор на Международния военен секретариат беше избран маршал от авиацията сър Кристофър Харпър (Англия), който ще смени на този пост генерал-лейтенант Юрген Борнеман (Германия) през лятото на 2013 г.

/МО/

 
Първите ракетчици на България отново се събраха в Карлово
16.09.2012, 14:23

Вие дадохте много за мощта на Българската армия, това ви дава право да вървите с гордо вдигната глава. Това каза заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов на генералите, офицерите, сержантите и войниците от резерва и запаса, които в събота дойдоха в Карлово от различни краища на страната, а някои и от чужбина, за да отбележат две славни годишнини от военната ни история.

Общинската организация на СОСЗР със съдействието на Общината и лично на кмета д-р Емил Кабаиванов и на Военния клуб се бяха постарали по най-впечатляващия начин да бъдат отбелязани 50-годишнина от първия пуск на оперативно-тактическа ракета (ОТР) за Българската армия от 56 ракетна бригада и 50-годишнина от дислоцирането в район Марино поле, гарнизон Карлово, на двете основополагащи поделения за ракетните войски на Българската армия 56 ракетна бригада и 129 подвижна ракетна техническа база (пртб)....... Прочети още

 
Израел иска да закупи още C-130J
16.09.2012, 13:23

C-130JВВС на Израел започнаха преговори с "Локхийд Мартин" за закупуването на още 3 транспортни самолета C-130J, съобщава седмичника „Флайт”.

Първият контракт за доставката на 3 машини от ново поколение бе подписан през 2010 г.. Сега ВВС на Израел са подали официално предложение за удвояване на бъдещия парк . Първият C-130J Израел трябва да получи през 2013 година.

В момента във ВВС на Израел има 18 транспортни самолета C-130E/H, преминали през последните години на изпитания за остатъчна здравина при съдействието на специалисти от "Локхид". Самолетите "Херкулес" в вариант "E" от този парк ще бъдат извъждани от строя, докато "H" – ще се модернизират. – Още за C-130

 
Иран заяви, че негови специални части се намират в Сирия
16.09.2012, 12:44

Командирът на Иранската Революционна гвардия, бригаден генерал Мохамед Али Джафари е заявил, че елитни части от „бригадите Ал Кудс” се намират в Сирия и Ливан, предаде АФП.

„Бойци от „Бригадите Ал Кудс” се намират в Сирия и Ливан. Ние подкрепяме тези страни със съвети и обмяна на опит, но това не означава, че имаме военно присъствие там”, заявява Мохамед Али Джафари.

„Иран е горд да защити Сирия, член на антиизраелската съпротива, да им предадем от нашия опит, докато други държави подкрепят терористични групи”, добавил той.

„Бригадите Ал Кудс” са подразделение на Иранската Революционна Гвардия, специализирано в операции зад граница.

/ИА „Фокус”/

 
Катастрофа с холандски L-39C
16.09.2012, 09:41

Реактивен самолет Aero L-39C Albatros (рег.н. ES-YLS C; сер.н.533638) от състава на пилотажната група Breitling Jet Team се е разбил в нива, близо до Valkenswaard.

Двамата пилоти са успели да се катапултират след възникване на проблем с двигателя.

Самолетът е прелитал от белгийската военновъздушна база Brogel AB след участие в авиошоуто в Den Helder.

/Pan.bg/

 
На този ден: Първи пуск на балистична ракета от руска подводница
16.09.2012, 09:21

Под ръководството на академик Королев, в съкратени срокове на базата на оперативно-тактическата ракета Р-11 е била създадена морската балистична ракета Р-11ФМ с далечина на действие 150 км. Като носител на две такива ракети е използвана модернизирана дизелова торпедна подводница проект 661.  

Първото в света изпитание на стратегическа ракета с морско базиране е били извършено на 16 септември 1955 година на полигон в Бяло море от борда на подводницата Б-67 (командир капитан 2 ранг Ф.И. Козлов), намираща се в надводно положение.

След успешните изпитания е взето решение за преоборудване на още пет аналогични подводници, като на тях са монтирани по две пускови установки за ракети Р-11ФМ. – Още морско оръжие

 
ДАНС си върна на Бойко Борисов
16.09.2012, 08:22

Докладът на ДАНС за състоянието на националната сигурност през 2011 г. бил политическо харакири. И признание за провала на политиката. Това заяви депутатката Корнелия Нинова на премиера. Няма как да разберем дали е права, защото парламентът гледа документа на закрито заседание. Отговорът на Бойко Борисов също не беше убедителен. Дори не можа да се разбере дали е чел доклада или само го е подписал.

Има обаче достатъчно основания да се твърди, че анализът е тревожен. Казва го не само Корнелия Нинова. Показателни са забележките на народния представител от ГЕРБ Иван Петров, който се учудва как така заплахата от международен тероризъм не е намерила място в доклада. Румен Петков бе категоричен, че ДАНС не е спортен тим, на който треньорът, т.е. председателят, да се сменя при всеки проблем. В случая не става дума само за тримата председатели за три години, но и за напускане на няколкостотин служители. Вместо да ги награждават тези, които правят реформи, ги наказват с нови и нови орязвания, смята Камен Костадинов.......... Прочети още

 
Инцидент с два самолета в Афганистан
16.09.2012, 08:14

Два военни самолета "McDonnell Douglas AV-8 Harrier" са пострадали при ракетно нападение на база Camp Leatherneck на морската пехота на САЩ в южен Афганистан провинция Helmand през нощта на 14 срещу 15 септември 2012 година, съобщава Fox News.

Единият е унищожен напълно, а за другия специалистите ще кажат, дали е възможно да се възстанови. На другите 6 самолета от същия тип са нанесени леки щети. При нападението са загинали двама морски пехотинци. Има и ранени.

Там има също и британски войници, сред които е принц Хари, който е пилот на хеликоптер Apache, намиращ се в британската част на базата Camp Bastion. По-рано талибаните се бяха заканили да убият принца и трети наследник на короната на ОК, който е роден на 15 септември и вчера навърши 28 години.

/aeronews.alle.bg/

 
САЩ ще предприемат скъпа модернизация на ядрения си арсенал
16.09.2012, 08:05

Американското правителство ще започне най-скъпата в историята на САЩ модернизация на ядрения арсенал въпреки голямото орязване на военните разходи, предаде АФП, позовавайки се на американски вестник.

Според изданието властите все още не са изчислили каква ще е стойността на модернизацията и поддръжката на 5113-те ядрени глави от арсенала на САЩ, нито каква ще е цената за подмяната на старите системи и обновяването на остарелите ядрени съоръжения.

Според мозъчния тръст „Център Стимсън” разходите по модернизирането на ядрения арсенал на САЩ ще бъдат не по-малко от 352 милиарда долара за следващите 10 години.

/ИА „Фокус”/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 





{START_COUNTER}