Военна информация

Архив - от 1 до 15 септември
 

 
Турция и Русия са сближили позициите си за Сирия
15.09.2016, 23:38
След преговорите днес в Турция началникът на Генералния щаб на ВС на Русия армейски генерал Валерий Герасимов е успял да сближи позициите на Москва и Анкара за Сирия, заявиха от руското Министерство на отбраната, предава Интерфакс.
„Проведените преговори позволиха да се сближат оценките на страните за настоящата обстановка в Сирия и за списъка с необходими мерки за поддържане на режима на прекратяване на военните действия“, отбелязаха от Министерството.
„На края на срещата началниците на руския и турския генерален щаб потвърдиха общата си нагласа за развитие на диалога и за по-нататъшно сътрудничество по линия на министерствата на отбраната на двете държави“, допълниха от ведомството. - (видео)
 
 
Чуркин: Отговорност за ситуацията в Афганистан носят САЩ и НАТО
15.09.2016, 21:30
Отговорността за влошаването на ситуацията в Афганистан носят САЩ и техните съюзници от НАТО, заяви в сряда (14 септември) постоянният представител на РФ в ООН Виталий Чуркин, съобщава „Взгляд“.
По думите на дипломата „обстановката в Афганистан, независимо от всички предприети досега усилия, не предизвиква оптимизъм“. Чуркин посочи, че „военните действия в различни части на страната са се активизирали“, а  ликвидирането на лидера на движението „Талибан“ молла Мансур „е довело до нарастване на влиянието на непримиримите радикали, преди всичко на „Мрежата Хакани“, което допълнително изостря ситуацията“, предава ТАСС.
Особена тревога предизвиква нарастването на влиянието на терористичната групировка „Ислямска държава“, както и „стремежът й да погълне другите формирования на въоръжената опозиция, предимно в северните части на страната“. „Ако този процес не бъде спрян, догодина може да се сблъскаме с още по-страшна сила“, предупреди дипломатът.
„Смятаме, че основна отговорност за сегашното развитие на ситуацията в сферата на сигурността и за подготовката на афганските бойци носят САЩ и техните съюзници от НАТО, които засега не постигат заявените си цели. Нерешени остават и много от задачите, стоящи пред Международните стабилизиращи сили в Афганистан“, отбеляза Чуркин.
Москва се надява, че оставането в Афганистан на 8,4 хиляди американски военнослужещи вместо планираните по-рано 5,5 хиляди, както и „постигнатите на варшавската среща на НАТО договорености могат да доведат до положителна промяна в областта на сигурността“.
В края на 2014 г. САЩ и останалите страни от НАТО обявиха край на военната си мисия в Афганистан и предадоха контрола върху ситуацията в страната на националната армия и силите за сигурност. Оттогава американски войници и офицери не участват във военни действия срещу талибаните. Първоначално президентът Барак Обама възнамеряваше да изтегли целия американски контингент от Афганистан до началото на 2017 г., но бе принуден да преразгледа плановете си заради нестабилната ситуация в страната.
В момента на афганска територия се намират около 9,8 хиляди американски военни, като се планира до края на следващата година броят им да бъде съкратен до 5,5 хиляди.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Китай с още една стъпка към своя космическа станция в орбита
15.09.2016, 21:12
Китай изстреля днес втората си експериментална космическа лаборатория като част от по-голям план за създаване на постоянна космическа станция, която трябва да заработи около 2022 година, съобщава Ройтерс.
Развиващата се космическа програма е приоритет за Пекин. Президентът Си Дзинпин призовава страната да работи за статута на космическа сила. Освен цивилните амбиции на Пекин в космическото развитие, комунистическата държава разработва и антисателитни ракети.
Китай твърди, че космическата програма е за мирни цели, но военното министерство на САЩ алармира за увеличаващите се космически възможности на азиатската страна, които целят предотвратяване на други държави да използват космически технологии при криза.
По време на космическа мисия през 2013 година трима китайски астронавти прекараха 15 дни в орбита и се закачиха към експериментална космическа лаборатория - Tiangong 1.
На 15 септември в 22:04 часа местно време (14:04 UTC) китайската държава изстреля ракета Long March 2F с наследника Tiangong 2 от площадката в Цзюцюан в пустинята Гоби. Кадрите от изстрелването бяха излъчвани на живо по телевизията. - (видео)
Следващият месец пък ще бъде изстрелян космически кораб Shenzhou 11 с двама астронавти, които ще се скачат с новата лаборатория. Очаква се астронавтите да останат в Tiangong 2 около месец. Те ще тестват системи и ще проведат медицински и други експерименти.
Китай ще изстреля основния модул от бъдещата станция около 2018 година. - Още Космос
Източник: https://news.bg/
 
Руският флот в Черно море вече противостои успешно на Турция
15.09.2016, 16:56
Наблюдава се рязка промяна в съотношението на силите между руския и турския флот в Черно море за последните няколко години, заяви началникът на Генщаба на руските въоръжени сили армейски генерал Валерий Герасимов, цитиран от "Взгляд" в четвъртък (15 септември).
„Само преди няколко години бойните възможности на флота ни рязко контрастираха спрямо тези на турските Военноморски сили, дори се говореше, че Турция е едва ли не пълен господар в Черно море. Днес ситуацията е напълно променена“, цитира думите му ТАСС.
Днес, по думите на генерала, руският Черноморски флот „прави много добро впечатление“.
Герасимов припомни, че в Черно море вече са разположени подводници проект 636.3, въоръжени с ракетни комплекси „Калибър“. „В момента са три, очаква се до края на годината да пристигне още една, а следващата година – още две, така че стават общо шест субмарини. Става дума за бригада от дизелови подводници, които отговарят на всички съвременни изисквания“, отбеляза началникът на Генщаба.
Той напомни, че Черноморският флот на Русия разполага с малки ракетни кораби и фрегати, които също са оборудвани с ракети.
През септември беше подписан договор за строителството на серия от шест дизелово-електрически подводници от типа 636.3 „Варшавянка“ за Тихоокеанския флот.
ТАСС припомня, че петата „Варшавянка“ за Черноморския флот, кръстена „Великият Новгород“, беше пусната на вода на 18 март тази година. Тя ще постъпи на въоръжение във Военноморския флот на Русия до края на 2016 година.
В състава на руския флот вече има четири подводници от типа 636.3. Първите две – „Новоросийск“ и „Ростов на Дон“ бяха получени от военните през 2014 г., а другите две – „Старий Оскол“ и „Краснодар“ – през 2015 г. В края на миналата година от „Ростов на Дон“, която бе разположена в Средиземно море, бяха изстреляни крилатите ракети „Калибър“ срещу позиции на „Ислямска държава“ в Сирия. - Още за ЧФ на Русия
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Генерал-майор Цанко Стойков е новият командир на Военновъздушните сили
15.09.2016, 16:30

Генерал-майор Цанко Стойков официално встъпи днес, 15 септември, в изпълнение на длъжността „Командир на Военновъздушните сили“.
Началникът на отбраната генерал Константин Попов представи генерал-майор Стойков пред командирите на войсковите формирования от състава на ВВС и личния състав на Щаба на ВВС. „Очаквам от генерал-майор Стойков да изгради силен екип и да работи за стабилизирането и развитието на Военновъздушните сили“, каза генерал Попов и подчерта, че генерал-майор Стойков има солидно образование и е отличен пилот и подготвен командир.
„Мой основен приоритет ще е изграждането и развитието на ВВС, което ще постигнем заедно с командирите на бази и с целия личен състав“, каза генерал-майор Стойков и очерта трите основни задачи пред командването на ВВС. „На първо място трябва да съхраним хората и да привлечем нови, за да осигурим приемственост. Продължаваме работата по финализиране на основния ни проект за придобиване на нов тип боен самолет. Ще работим и по поддържане на авиационната и обслужващата техника, за да гарантираме безопасната им експлоатация“, каза още новият командир на ВВС. Той заяви, че от изключителна важност са моралът и устойчивостта на войнските колективи.
„За мен е важно да не се превръщат ВВС и въоръжените сили в арена на политически битки, защото това се отразява негативно на личния състав. Ние, военнослужещите, сме деполитизирани и сме призвани да защитаваме демокрацията, демократичните ценности и националните интереси“, заяви генерал-майор Цанко Стойков.

Генерал-майор Цанко Стойков е роден на 5 януари 1963 г. в Казанлък. Завършва ВНВВУ „Георги Бенковски” през 1987 г. със специалност „летец-пилот” и започва военната си служба на летище Граф Игнатиево, където последователно минава през длъжностите младши пилот, старши пилот, заместник-командир на звено, командир на звено, щурман на ескадрила, командир на ескадрила, заместник-командир по летателна подготовка, заместник-командир по бойна подготовка, началник на щаба и от 1 юли 2009 г. е командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево. Той заема тази позиция до 22 май 2014 г., когато е изпратен във Вашингтон на позицията „военно аташе”.
Летец-пилот 1 клас. Летял на L-29, L-39, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21, МиГ- 29 с нальот от над 1500 часа.

 
Николай Ненчев ще участва в заключителните полети от съвместното изпълнение на задачи по Air Policing
15.09.2016, 14:07
Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва утре, 16 септември, в заключителния ден от съвместното изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на нашата страна от военновъздушните сили на България и САЩ.
В авиобаза Граф Игнатиево той ще се запознае лично с координирането при изпълнението на задачите от българския и американския състав, с постигнатата добра комуникация между екипите и ще лети на МиГ-29.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Само във Фрог: 16 ченгета с една бронежилетка
15.09.2016, 13:58
Шестнайсет действащи ченгета ползват една бронежилетка у нас. Това става ясно от официален отговор на МВР до депутата Светослав Белемезов, установи Фрог нюз.
Това означава, че при рискова полицейска акция или терористична заплаха униформените няма да могат да разчитат на адекватно облекло, което да запази живота им. В същото време шефовете на вътрешното ведомство рекламират, че имат готовност да се изправят пред подобни предизвикателства.
Сметките на МВР сочат, че при 15 000 униформени в МВР, които ежедневно са лице в лица с бандитите, разполага само с 2377 бронежилетки. От друг писмен отговор до същия народен представител става ясно, че за изминалите 9 месеца за 2016 г. вътрешният министър Румяна Бъчварова още не е издала разпореждане, с което да определи финансовия размер на униформеното облекло на редовите ченгета за тази година.
В края на юни т. г. по темата Бъчварова представи в парламента стряскаща статистика като посочи, че стойността на непредоставеното вещево имущество на униформените служители възлиза на 30 млн. лв. за периода 2011- 2015 г. Любопитното е, че крайният срок, до който редовите ченгета могат да си получат това неосигурено облекло е до края на 2016 година, което означава, че изтича след три месеца. „После не ни остава нищо друго, освен да пием една студена вода”, възмутиха се пред екипа на полицаите. - Още бронежилетки
 
Разузнаването на САЩ срещу Русия е най-активно от СССР насам
15.09.2016, 13:23
САЩ разширяват шпионските си операции срещу Русия до най-високото им ниво от времето на студената война, пише американското издание „Вашингтон Пост“ (The Washington Post) в статия, цитирана от РБК в четвъртък (15 септември).
По данни на изданието мобилизацията засяга ЦРУ, отделите на Агенция за национална сигурност (АНС), работещи в сферата на кибер шпионажа, спътниковите системи и други разузнавателни възможности, които по-рано са използвани за борба с тероризма в райони с военни действия.
Високопоставен източник от американското разузнаване твърди, че тероризмът продължава да е главна цел на американското разузнаване, но неотдавна от Белия дом и шефа на националното разузнаване са пристигнали директиви, заради които Русия се е издигнала на върха на списъка с приоритетите за първи път от времената на СССР.
Според източника причината е, че през последните 2 години САЩ са били „хванати неподготвени“ за руската „агресия“, която включва присъединяването на Крим, операцията в Сирия и хакерските атаки.
Все пак няма планове ЦРУ и другите разузнавателни агенции да бъдат върнати в състоянието им по време на студената война. Според събеседника на изданието в момента ЦРУ и останалите агенции харчат за шпионаж в Русия около 10% от своя бюджет, докато във времената на СССР този дял е бил над 40%.
Изданието съобщава още, че руската Служба за военно разузнаване има 150 или повече агенти в САЩ. Те работят не само във Вашингтон и щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк, но и в Сан Франциско и други големи градове.
В същото време ЦРУ има максимум няколко десетки агенти в Русия, както и още няколко десетки в Източна Европа и държавите от бившия СССР. Броят има напоследък се е увеличил, но те трябва да бъдат обучени и за момента все още не са достатъчно опитни и продуктивни, отбелязва вестникът.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Забравените герои на България : Генерал-лейтенант Атанас Григориев Назлъмов
15.09.2016, 13:09
Навършват се 153 години от рождението на генерал-лейтенант Атанас Григориев Назлъмов. Tой е роден на 15 септември 1863 г. в Болград, Бесарабия. Завършва Военното училище в София ( 1882) и като младши офицер получава назначение в 1- ви конен полк. През Сръбско-българската война (1885) е в разпореждане на командира на Западния корпус като ординарец при началника на левия фланг на Сливнишката позиция. Участва в боевете при Сливница и овладяването на Пирот.
След войната учи във Военна академия в Белгия. След първия курс се премества във Военната академия в Торино, Италия, която завършва през 1890 г. След това служи последователно като началник отделение при Щаба на войската (1898), командир на военен полк(1899) и помощник-началник Щаба на армията (1904). След това става началник на военното училище (1905), началник на Щаба на войската (1907-1910) и инспектор на конницата (1910-1912). На 15 ноември 1900 г. е произведен в чин полковник, а на 1 януари 1906 г. в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) командва кавалерийската дивизия, която няма записани големи победи, но подпомага другите родове войски в изпълнението на крайната цел. През август 1913 т. се уволнява от армията по собствено желание, но при мобилизацията през 1915 г. получава назначение в тила на действащата армия. При започването на войната срещу Румъния (1916) е началник на отбраната на р. Дунав, между Силистра и Тутракан. По-късно командва войските, които действат на левия бряг на р. Дунав. След разформироването на 3- та армия (септември 1918) поема командването на окупационните войски в цяла Добруджа с правата на командващ армия. След войната се уволнява от армиятя. Умира през 1934 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 1 кл.; III ст. 2 кл.; IV ст. 2 кл.; ордена „Св. Александър” I I ст. с мечове , със същия орден III ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” II ст.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Русия предотврати настъпление на терористите към Палмира
15.09.2016, 13:00
Военно-космическите сили на Русия нанесоха удар по бойците от „Ислямска държава“, които готвели настъпление към сирийския град Палмира, съобщи първият заместник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на Русия Виктор Познихир, цитиран от РИА „Новости“ в сряда (14 септември).
Загубите на бойците се състоят от 250 човека и 15 пикапа с едрокалибрени картечници и зенитни установки, предава „Интерфакс“.
На 27 март представител на командването на въоръжените сили на САР съобщи, че войските на Сирия и народното опълчение напълно контролират Палмира. Президентът на Русия Владимир Путин поздрави сирийския си колега Башар Асад за освобождението на Палмира и поръча на руските сапьори да вземат участие в разминирането на града.
„Борбата с ИД продължава. Вчера ВКС на Русия нанесоха удари в района северно от Палмира, където са били концентрирани бойци от ИД за настъпление към града“, каза Познихир на брифинг в Националния център за управление на отбраната на Русия.
Той добави още, че на втория ден от режима за прекратяване на огъня в Сирия числото на нарушенията от страна на бойците е нараснало до 60, при това правителствените войски не са предприемали ответни действия.
„Отбелязваме също, че някои въоръжени отряди, контролирани от САЩ, такива като „Ахрар аш-Шам“, директно заявиха нежеланието си да прекратят огъня. Най-голямото число нарушения е свързано именно с тези отряди“, подчерта генералът.
Познихир отбеляза още, че руската страна напълно изпълнява задълженията си в съответствие с руско-американските договорености, постигнати в Женева.  Той каза още, че способностите на Вашингтон да изпълнява своята част от задълженията и да отдели умерената опозиция от терористите „Джебхат ан-Нусра“ будят съмнения.
„Точно обратното, на лице е тенденция за обединяване на терористичните отряди, за което свидетелства увеличения брой обстрели“, подчерта генералът.
Според думите на Познихир, Русия осъзнава важността на безусловната реализация на договореностите и подкрепя продължаването на режима за  прекратяване на огъня за още 48 часа.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Йордания купува Ми-26Т2
15.09.2016, 09:35
Йордания и "Рособоронэкспорт" са сключили договор за доставката на четири тежки транспортни вертолета Ми-26Т2. Това съобщава „Интерфакс”.
От йорданска страна договорът е бил подписан от държавната организация KADDB (King Abdullah II Design and Development Bureau), която се занимава с развитие на военната индустрия и внос на военна техника.
Не се дават детайли за стойността на сделката и сроковете на доставка.
Ако информацията се потвърди от официален източник, това значи, че Йордания е вторият експортен клиент на Ми-26Т2 след Алжир. Африканската страна е поръчала 14 машини от този тип.
Ми-26Т2 има подобрена авионика и намален от петима на трима екипаж. - Още за Ми-26
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
ВВС след генерал-майор Радев
14.09.2016, 23:37
На 1 август 2016 г. командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев подаде рапорт за освобождаване от военна служба и излизане в пенсия. Рапортът бе разписан от военния министър и правителството почти моментално предложи на президента Плевнелиев да издаде указ за освобождаването на генерал Радев. Той стана факт и на 15 август командирът на ВВС сдаде поста си на своя заместник бригаден генерал Анатолий Кръстев.
Действията на генерал Радев през това лято, техните причини и последвалото му гмуркане в мътните води на българската политика ще са неща, които ще се обсъждат не просто с месеци, а с години и десетилетия. И подобни коментари няма да са предмет на настоящия материал. Самият Радев даде пространна пресконференция по темата с оставката му и даде своята трактовка на събитията във военната ни авиация от последната година и нещо.
Какво обаче оставя генералът във ВВС и какво ще се случва с въздушните ни войски под новото командване на генерал Цанко Стойков – предложен от правителството на президента Плевнелиев за нов командир на ВВС на 24 август?
Трябва да се каже, че идването на генерал Радев се чакаше с нетърпение във ВВС през 2014 г., а и той самият дойде с „големи кошници“, пълни догоре с амбиции за едни по-добри и по-добре тренирани военновъздушни сили. С чиста съвест можем да кажем, че една от най-големите му амбиции, а именно нормализацията на системата за обучение на младите пилоти за бойната авиация се реализира почти на 100%.
На 15 април 2016 г. първите шестима млади летци приключиха ускорения курс на подготовка. Двама от тях започнаха самостоятелни полети на МиГ-29 в края на август и се чака да застъпят на бойно дежурство до края на годината. Други двама се приучават на Су-25, а останалите двама останаха инструктори на L-39 – единия в Долна Митрополия, а другия в Граф Игнатиево. Още 12 млади летци преминават същата програма и в момента четирима ще я завършат през 2017 г., а останалите – през 2018 г., ако всичко върви нормално.
Генерал Радев успя да задейства подобна програма и във вертолетната авиация, където проблемът със застаряването на летателния състав е фрапиращ. Но той не можа да дочака резултатите от това си начинание.
Големият проблем (и преимущество) на системата, наложена от Радев, е, че тя се откъсва от традиционната нагласа „за всички, но по малко“, която битуваше в учебната авиация на ВВС в последните години, и се отива на „за малко, но всичко“. Определено ще има изкушение за „реставрация“ – тоест да се мине към старата система, която мнозина биха нарекли по-справедлива, но и малцина ще отрекат неефективността ѝ.
Предсрочното напускане на поста обаче ще попречи на това новата система за обучение да се бетонира и твърдо да залегне в традициите на ВВС. Всъщност това ще е основният проблем за всичко, направено от генерал Радев. То ще бъде оценявано през преходни политически призми заради последвалите му ходове след оставката и така има опасност много от постиженията да бъдат отречени и забравени.
За момента не се забелязват явни ходове на реваншизъм по отношение на делото на Радев във ВВС, но както цинично можем да отбележим, недоброжелателите на всички нива се ослушват за резултатите от президентските избори. Ако те не се развият добре за бившия командир на военната авиация, то можем да очакваме вълна от мръсни действия за разчистване на сметки.
Опасността този реваншизъм да се разстели върху цялата военна авиация и в крайна сметка настоящето политическо ръководство да я принизи на войски „втора ръка“, е напълно реално. Още повече че в последните близо две години се видя, че военният министър Николай Ненчев определено няма нито политически такт, нито стратегически поглед върху нещата, още по-малко особени качества на политик. Ако ги имаше, със сигурност отношенията му с генерал Радев щяха да са други.
Със сигурност и можем да твърдим, че там където генерал Радев не успя, бе основно по вина на липсата дори на елементарен диалог между него и военния министър, особено след пролетта на миналата година. Както и самият Радев отбеляза ясно, една от основните причини за неговата оставка е именно пренебрежението към експертизата му от страна на политическото ръководство на армията. До какво доведе това пренебрежение, е риторичен въпрос.
Как ще изглеждат ВВС под командването на генерал Стойков, предстои да видим. Само може да се надяваме, че той ще усвои някои от най-добрите качества на генерал Радев, включително невероятната му пробивност, проактивната му позиция по въпросите на ВВС, борбата за печелене на обществено внимание и доверие и не на последно място борбата му за ресурси. И най-вече разчитаме, че над двете му години стаж като военно аташе ще му дадат достатъчно дипломатически такт, нещо, което може би убягваше на генерал Радев в определени моменти, когато директно назоваваше нещата с истинските им имена.
Едно трябва да е ясно. Някакви не чак толкова лоши пари за ВВС ще има (в смисъл на финансиране на ремонти и купуване на нова техника – дали повече, или по-малко). Но както се видя в периода 2005–2009 г., дори и войските да получат не малко средства и нова авиационна техника, един безидеен и дори страхлив командир може да умножи всичко по нула или да се оттегли и да го остави на плещите и отговорността на командирите на авиобази.
На главата на генерал Стойков ще се изсипят и новите изтребители, и мъките с поддържането на наличните МиГ-29, и липсата на достатъчно изправна техника, и кадровите проблеми с масовия отлив от войнишката професия, и въпросите с общественото доверие, и с обезверяването, което се прокрадва сред офицерския състав, и много, много други. Както някои по-цинични наблюдатели отбелязаха, Стойков определено не е наясно на какво място попада.
Затова не трябва да си правим илюзии, че наследството на генерал-майор Радев е леко. Това е така не толкова заради неговите действия или бездействия, колкото заради безкрайно странната политическа конюнктура, която цари във военното министерство при втория кабинет на премиера Борисов. МО бе дадено на „100% концесия“ на човек, чийто праг на компетентност отдавна е прескочен и действията на бившия командир на ВВС са един от многото странични ефекти на тази „концесия“.
За нещастие, всички наши заключения няма да помогнат на военната ни авиация. Единствено може да разчитаме на това хората във ВВС да продължат успешно борбата си.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
ВВС ще могат да изпълняват правителствени полети
14.09.2016, 23:29
Летателните апарати на ВВС и ВМС ще могат да се използват за изпълняване на полети със специално предназначение, в случаите, в които „Авиоотряд 28” е възпрепятстван. Това е заложено в промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, които бяха гласувани в Народното събрание на първо четене днес, 14 септември 2016 г.
В ЗОВС се прави нов член 57а, в чиято първа алинея дословно е записано:
„При заявена от Авиоотряд 28 обективна невъзможност да изпълнява полети със специално предназначение или полети за нуждите на други министерства или ведомства при условията и по реда на чл. 64б от Закона за гражданското въздухоплаване, същите може да се изпълняват с военни въздухоплавателни средства и екипажи от състава на въоръжените сили”
Тези полет ще се осъществяват след заповед на министъра на отбраната по предложение на началника на отбраната.
Изразходваните финансови средства за изпълнение на полетите се възстановяват на МО от бюджета на съответната администрация, министерство или ведомство.
По време на първия кабинет „Борисов” бяха изпълнени десетки правителствени полети с летателни апарати на ВВС, без за това да има надлежна процедура и без разходите по тези полети да се покриват от министерствата или институциите, които се възползват от тях.
С промените в ЗОВС се дава ясна регламентация на начина по който ще се изпълняват за в бъдеще правителствени полети от летателни апарати ВВС и ВМС и се записва ясно, че тези разходи трябва да се покриват.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Руската морска пехота пое контрол над стратегическата магистрала Кастело в Северен Алепо
14.09.2016, 23:03
Руски морски пехотинци официално ще заместят „Тигровите сили“ на Сирийската арабска армия по продължение на стратегическата магистрала Кастело в Северен Алепо, предава Al Masdar News.
„Тигровите сили“ се съгласиха да се изтеглят на 1 км. северно от магистралата Кастело, за да позволят на хуманитарни групи, включително Сирийското общество на червения полумесец, да имат невъзпрепятстван достъп до магистралата.
Като допълнение към руските пропусквателни пунктове, Сирийското общество на червения полумесец също ще има два пункта по продължение на магистралата. Те ще се използват за улесняване на хуманитарните доставки и оказване на помощ на цивилни, които се опитват да напуснат обсадените райони.
Днес бе съобщено, че руските морски пехотинци са били обстрелвани, стреляло се е по войници обслужващи пунктовете.
 
Русия се учи да поразява цели в космоса
14.09.2016, 20:07
Руските войски от въздушно-космическата отбрана получават на въоръжение ново оръжие за далечно прихващане. Това съобщи в края на август заместник-главнокомандващият на ВКС генерал-лейтенант Виктор Гуменний. „Това ще позволи всяка поставена задача от Върховния главнокомандващ или министъра на отбраната към войските на ПВО или ПРО да бъде изпълнена в установените срокове“, каза той в ефира на радио „Руска новинарска служба“.
За новото оръжие за първи път се заговори в края на 2015 г. след неговите успешни летни изпитания. Изображение на боеприпаса се появи в календара на концерна ПВО „Алмаз-Антей“.
Новата руска ракета е обект на висока степен на секретност. Не се назовава дори точното име на модела. От публичната информация е известно, че става дума за разработка, която няма аналог в света.
Нейният електронен „пълнеж“ няма аналог сред руските разработки, а двигателят по замисъла на конструкторите би трябвало да я направи най-бързата от съществуващите на въоръжение по света. Според командването става дума за ракета с широк обсег на действие. Това може да означава, че в зоната на нейния обхват ще се окаже близкият космос.
Първите предшественици
Историята на руските противоракети, способни да се противопоставят на балистичните ракети и спътниците, води началото си отпреди 40 години. Още тогава в главите на конструкторите се ражда смела мисъл – заплахата от страни с ядрен потенциал може да бъде сведена до нула, ако се противопоставим на техния ракетен щит. За да се премахне възможността за подкопаване на ядрения паритет между супер-силите, през 1972 г. СССР и САЩ подписват споразумение, което ограничава възможността за създаване на национални системи за противоракетна отбрана. Поставянето им е възможно само в рамките на ограничена географска зона. Съветският съюз разтвори ядрен чадър над Москва.
Основната ракета, прикриваща столицата, е модел 53Т6 (според натовската класификация това е „Газела“). Принципът на действие е същият като при американците – това е няколкометрова ракета на твърдо гориво, оборудвана с ядрена бойна глава. Въпреки това, изпълнението на съветския аналог е в пълния смисъл на думата уникална разработка. Със своята маса от 10 тона и мощни двигатели той се издига в стратосферата и поразява балистичните ракети на противника. Освен това създателите на оръжието са заложили в разработката си сериозен потенциал за модернизация. Работата по него тече и във времената на СССР, и след разпадането му. Именно благодарение на този факт 53Т6 представлява страхотен съперник на нискоорбиталните спътници.
Технологии за космическо заглушаване
Въпреки това, ракетата като средство за поразяване на спътници има редица недостатъци. В много случаи могат да бъдат по-ефективни тези средства, които не водят до непосредствено унищожение на обекта, а само до изваждането му от строя. Към тях принадлежат наземните прибори за заглушаване. Метални съоръжения, поставени на автомобилна платформа, и снабдени с електроника, която е смъртоносно опасна за спътниците. Руският комплекс за радиоелектронна борба и противодействие на спътникови системи в ниска орбита е снабден с особени антени, които представляват монтирани електронни елементи за приемане и предаване на сигнал. Те бият нискоорбиталните спътници в ахилесовата им пета. Ако системата успее да изпрати само няколко слаби сигнала, то от строя излиза цялата група от прибори.
Последните изпитания показват, че разработката на Московския научно-изследователски радио-технологичен институт е дори по-ефективна от очакванията на нейните създатели. Нейното разполагане в руската част на Арктика може да покрие космоса над по-голямата част от северното полукълбо. Борбата за космоса влиза в активна фаза и изисква все по-съвършени технически иновации. - Още ПРО на Русия
Източник: http://bg.rbth.com/
 
По-високите военни заплати ще чакат второ четене на промените в закона или...
14.09.2016, 17:18
Очакванията са между двете четения на приетите на първо четене днес от парламента промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили да бъдат записани по-високи коефициенти за изчисляване на възнагражденията на военнослужещите. Или това може да стане със Закона за държавния бюджет за следващата година. Тази прогноза направи в изказването си народният представител от  ГЕРБ Христо Гаджев.
Внасяйки законопроекта, правителството не предлага подобно изравняване на коефициентите за военнослужещите с тези в Закона за МВР. Това бе определено от бившия министър на отбраната Ангел Найденов, депутат от БСП, като изключително лош знак. Неофициалните коментари са, че едва ли министърът на финансите ще бъде убеден за осигуряване на повече средства за възнаграждения на военнослужещите........Прочети още
 
WSJ: Военната операция в Либия била основана на лъжливи предположения
14.09.2016, 15:13
Военната намеса на Великобритания в Либия през 2011 г. е основано на „погрешни предположения и непълно разбиране” на ситуацията, пише Wall Street Journal с позоваване на доклад на законодателите, който трябва да бъде публикуван днес, 14 септември. Според парламентаристите, извършените от Британия и Франция авиационни удари в Либия през 2011 г. в крайна сметка доведоха до политически и икономически колапс, хуманитарна и миграционна криза, междуплеменна вражда, а така също до разширяване на територията на ИД. Те считат, че са съществували и други политически решения, благодарение на които е могло да бъдат избягнати подобни последствия.
Комитетът счита, че възглавяваното от Дейвид Камерън правителство трябвало предварително да знае, че екстремистки групировки ще се опитат да вдигнат въстание против Муамар Кадафи.
Отбелязва се, че Комитетът не намерил никакви доказателства, че британското правителство е извършило сериозно изучаване на либийското въстание. Властите също така не са установили дали режимът на Кадафи представлява заплаха за мирните жители и приели диктаторската реторика за чиста монета.
„Действията на Великобритания в Либия били част от недообмислен план са намеса, последствията от който продължават и досега” – заявил британският парламентарист Криспин Блънт.
Британското МВнР се оправда, че решението за военна намеса било международно. От ведомството настояват, че Кадафи разполагал със средства и мотивация за изпълнение на заплахите си.
След свалянето и убийството на Муамар Кадафи през октомври 2011 г. Либия беше хвърлена в анархия – страната реално се разпадна поне на две части, големи територии не се контролират от властите, активно действа ИД.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Задължителна казарма? Не, реши парламентът
14.09.2016, 14:56
Задължителната казарма няма да има, реши парламентът на първо четене. Депутатите отхвърлиха искането на Патриотичния фронт в България да се върне военната наборна служба.
Предложението на Патриотите предвиждаше задължителната казарма да продължи шест месеца. Проектът даваше възможност и за алтернативна гражданска служба в продължение на 12 месеца.
"В Конституцията пише, че защитата на отечеството е дълг за всеки български гражданин", мотивира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов промяната. Той припомни и другите си аргументи - усложнената международна обстановка, засилване на екстремизма, отлично подготвените във военно отношение бойци на ИДИЛ и др.
Той отхвърли и критиките, че поддържането на наборна служба ще е скъпо, а държавата не може да си позволи този разход. Той цитира данни, предоставени по време на заседание на военното министерство, според които издръжката на наборен войник ще е 400 лв., докато за професионален войник е 1200 лева. Каракачанов припомни и че в много европейски държави, сред които и Германия, се обсъжда връщането на казармата.
Основен критик на казармата бяха депутатите от РБ. "За младите хора казармата от едно време наистина беше равносилна на затвор. Хора от студентската скамейка бяха взимани и затваряни", каза Петър Славов. Той припомни обученията как се чисти плаца или как се спи прав.
Славов цитира и специалисти, според които шест месеца не са достатъчни за военна подготовка. Отпорът на реформаторите предизвика Димитър Байрактаров от ПФ да направи сравнение на някогашната и днешната младеж.
Той припомни, че едно време влизането в казармата бе съпроводено с големи празненства. "Наречени изпращане. Защото беше наистина празник синът да влезе в армията. Да влезе дете и да се върне мъж. С възпитани навици и отговорности. Нещо, което не наблюдаваме в днешната младеж", каза той.
Байрактаров попита противниците на казармата дали предпочитат младежите да ходят по гей паради, да са жертва на наркомафията и да са "подложени на разлагащи се начини на техния морал".
Ангел Найденов от БСП контрира поддръжниците на казармата, че командирите не могат да заместят родителите.
В крайна сметка проектът бе отхвърлен с 28 "за", 15 "против" и 70 въздържали се.
Източник: http://www.dnes.bg/
 
САЩ и Израел подписват споразумение за военна помощ
14.09.2016, 14:35

САЩ и Израел подписват днес споразумението за военна помощ за периода 2019-2028 г. Церемонията ще се състои във Вашингтон.
Това рамково споразумение е най-големият ангажимент за двустранна военна помощ в историята на САЩ, се казва в кратко изявление на Държавния департамент.
В него не се посочва конкретна сума.

Според запознати източници, то предвижда американска военна помощ за Израел за рекордната сума от 38 милиарда долара за период от 10 години.

 
Индийски изтребител Jaguar се запали при излитане
14.09.2016, 14:26
Инцидентът е станал на 13 септември 2016 г. в щата Хараяма, в авиобаза край град Амбала. Машината Sepecat Jaguar се е запалила при излитане, пилотът успешно я е напуснал и е жив.
Предишните инциденти с такъв вид самолети на индийските ВВС са през юни 2015 г. когато изтребител Sepecat Jaguar се разби в щата Утар-Прадеш в северната част на Индия. Двамата пилоти успешно се катапултираха и останаха невридими. През март 2015 г. друг Jaguar се разби край град Шабаед Марканда в щата Хараяма.
Изтребителите Sepecat Jaguar са доставени от Франция в Индия в края на 70-те години на ХХ век, след това в Индия започва лицензното им производство. От октомври 2014 г. Индия е единствен оператор на този тип самолети, след като те бяха свалени от въоръжение последователно във Великобритания, Франция и Оман. Към момента във ВВС на Индия има около 140 Sepecat Jaguar.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев, сп. "Клуб Криле"
 
"Вертолеты России" ще ремонтират четири унгарски военни вертолета Ми-17
14.09.2016, 10:11
Холдинга "Вертолеты России" ще ремонтира четири вертолета Ми-17 на военното ведомство на Унгария, съобщи вчера заместникът на генералния директор на холдинга Игор Чечиков.
"Авиоремонтнния завод на холдинга "Вертолеты России" ще извърши капитален ремонт на четири машини в рамките на контракт, подписан през месец юли 2016 година. На 6 септември вертолетите са доставени със самолет Ан-124 "Руслан" в Новосибирск", - каза Чечиков.
Освен това, в рамките на договора руската компания ще осигури за вертолетите необходимото авио-техническо имущество. - Още за Ми-17
 
Открива се нова инфраструктура за националния мобилен модул по КИС (DCM-F)
14.09.2016, 09:00

Днес, 14 септември, от 11.00 часа във военно формирование 28860 – Горна Малина от състава на Съвместното командване на силите ще се проведе церемония по откриване на новата инфраструктура за националния мобилен модул по КИС, като част от командната структура на Групата на НАТО по КИС.
Проектът „Съоръжения за КИС модули на НАТО” е реализиран по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NATO Security Investment Program - NSIP), с възложител главна дирекция „Отбранителна аквизиция”- МО.
На церемонията ще присъстват началникът на отбраната генерал Константин Попов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Групата на НАТО по КИС (NCISG) към Върховното главно командване на обединените сили в Европа /SHAPE/ генерал-майор Валтер Хун и командирът на 2-ри свързочен батальон на НАТО подполковник Джон Хинкел. - (видео)

************
С решение на Министерски съвет на Република България № 282/05 май 2011 г. е обявено разполагането на първата структура на НАТО в Р България – национален мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) в района на военно формирование 28860 - Горна Малина. Същият, като натовско формирование е в състава на свързочен батальон към Групата на НАТО по КИС със седалище Италия. DCM е структура осъществяваща комуникационно-информационна поддръжка на щабове на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения. До момента Групи за КИП от националния мобилен комуникационно-информационен модул са участвали в операциите на НАТО в Турция и Афганистан - „ACTIVE FENCE” и „RESOLUTE SUPPORT”. Командир на националния мобилен комуникационно-информационен модул е майор Теодор Тодоров.
Източник: http://jfc.armf.bg/

 

 
Русия няма да подарява МиГ-29 на Сърбия
13.09.2016, 23:47
Русия няма да подарява изтребители МиГ-29 на Сърбия. Това заявява сръбския премиер Александър Вучич в интервю за местния вестник Kurir.
В интервюто Вучич заявява, че се водят разговори с Русия за придобиване на широк кръг от оръжейни системи, включително изтребители, ЗРК и ракети „земя-земя”. На въпрос на вестника, дали ще има подаръци, сръбският министър-председател категорично заявява, че такива не се предвиждат, поради високата стойност на системите.
В последните месеци в сръбските медии усилено се говори, че Русия може да подари на Сърбия редица употребявани оръжейни системи или ако не става въпрос точно за подарък, то сръбската страна ще трябва да плати само за техния ремонт и модернизация.
Известно е, че сръбските ВВС искат да получат поне шест употребявани МиГ-29. Четири от тях ще са едноместни изделия 9-12 или 9-13, а останалите два ще са спарки МиГ-29УБ. Те трябва да допълнят сега наличните три едноместни МиГ-29 и една единствена спарка, които са на въоръжение в страната.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Boeing представи своя проект за конкурса T-X
13.09.2016, 23:38
Boeing представи своя нов учебно-тренировъчен самолет от висок клас, който ще бъде предложен за американския конкурс T-X за замяна на сега използваните T-38. Машината е конструирана заедно с шведската компания Saab.
Новият самолет бе представен на церемония проведена днес, 13 септември 2016 г., в завода на Boeing в Сейнт Луис. Машината участваща в церемонията (с гражданска регистрация N381TX) е първия прототип, а още един се намира в краен етап на сглобяване.
Малко конкретни данни са предоставени от Boeing за техния нов самолет. Машината се задвижва от един реактивен двигател с форсаж GE F404-GE-402 (тяга на форсаж 78,7 kN).
Самолетът, чийто означение също не е ясно, се разработва заедно със Saab. Смята се, че шведската компания е отговорна за създаване на сериозна част от фюзелажа и основни системи и агрегати. От Boeing заявяват, че част от елементите по учебната машина са взаимствани от съществуващи проекти, като например колесникът, който е от F-16.
Много елементи по конструкцията подсказват, че самолетът е конструиран с умисъл за висока маневреност, включително и полети на големи ъгли на атака. Изискванията на конкурса T-X са за поне 25 градуса ъгъл на атака, при които учебната машина ще е управляема.
От Boeing заявяват, че техният проект е със сериозен потенциал за бъдещо развитие, въпреки че в момента техния фокус е изцяло към създаването на евтин учебно-тренировъчен самолет за новото поколение летци, които ще преминават на F-22 и F-35.
Първият полет на учебния самолет на Boeing се очаква до края на тази година.
В рамките на проекта T-X ВВС на САЩ планират да получат около 350 нови учебно-тренировъчни самолета, които да заменят сега използваните T-X. За участие в конкурса, който трябва да започне през тази година, се стягат освен Boeing и Saab, и Lockheed Martin в сътрудничество с KAI, които предлагат T-50A, Raytheon с Leonardo, които предлагат M-346 Master и Northrop Grumman с изцяло нов проект. - (видео)
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Индия и Русия се споразумяха за FGFA
13.09.2016, 23:30
След преговори продължили години Русия и Индия са се споразумели за съвместната работа по изтребителя от следващо поколение FGFA (вариант на Т-50). Това съобщава индийският вестник The Economic Times.
Споразумението е било постигнато месец преди руско-индийската среща на високо ниво, която ще се проведе в индийския град Гао.
Официално лице, с което е говорил индийският вестник, е заявило, че нивото на технологичен трансфер е удовлетворило Индия. Самото споразумение било с обем 650 страници, като в тях детайлно се разглеждат отговорностите на двете страни в съвместния проект.
Подписването на фактическото споразумение се очаквало съвсем скоро, като едно от основните индийски задължения е инвестирането на $4 млрд. в проекта.
FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft) ще бъде вариант на руския Сухой Т-50, в който ще има около 40 основни промени, чиято цел са удовлетворяване на индийските изисквания. Част от основните индийски изисквания са били свързани с двигателя и въоръжението на машината.
Индия вече вложи около $300 млн. в предварителната работа по FGFA. Очаква се индийските ВВС да имат нужда от около 100 – 150 такива бойни самолета.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Срокът на годност на НАТО
13.09.2016, 22:35
Ако броят на чакащите за прием в един клуб определяше неговата жизнеспособност, то Северноатлантическият алианс щеше да е в отлична форма. На последната среща на върха във Варшава НАТО приветства своята 29-а страна членка – Черна гора, което означава, че сега броят на страните в алианса надхвърля този на Европейския съюз. Съседна Македония чака вратите да се отворят за нея в продължение на 17 години, но всеки път среща блокажа на Гърция заради дългогодишния спор за името Македония. Босна също иска да членува в НАТО, но условието за това е първо да преодолее вътрешното си разделение. Членството на Грузия бе отложено заради опасенията, че би предизвикало негодуванието на Русия, но това не попречи на страната да стане терен за учения на НАТО.......Прочети още
 
Самолет на ВВС на САЩ отново приближи руския бряг на Черно море
13.09.2016, 20:32
Стратегически разузнавателен самолет на американските ВВС във вторник (13 юли) се приближи до руското крайбрежие на Черно море. Това показват данни от западни сайтове, които следят придвижването на военна авиация, цитирани от „Взгляд“.
Според информацията разузнавачът RC-135W с бордови номер 62-4135 и позивна BANKS68 е излетял във вторник от гръцката база Суда бей на остров Крит, прелетял е над териториите на Гърция и България и е навлязъл във въздушното пространство над акваторията на Черно море. Посоката на движението му е към Крим, предаде Интерфакс.
Самолети-разузнавачи на ВВС на САЩ редовно приближават руските граници, отбелязва „Взгляд“. На 9 септември например три американски самолета се приближиха до руското крайбрежие на Черно море. Подобен инцидент имаше и ден по-рано.
 
САЩ са отменили част от санкциите срещу Русия
13.09.2016, 20:29
САЩ са отменили санкциите срещу "Рособоронекспорт" по договора за техническата поддръжка на хеликоптерите Ми-17 в Афганистан, потвърди представителят на руския президент по въпросите на Афганистан и директор на отдела за Азия към руското МВнР Замир Кабулов, предава РИА „Новости“ във вторник (13 септември).
Новината съобщи преди седмица заместник-главният директор на компанията Сергей Гореславски в кулоарите на международния военно-технически форум „Армия-2016“.
Кабулов посочи, че САЩ губят милиарди долари за доставка на техника за афганистанските власти, а в същото време Кабул проявява интерес към закупуването на руско въоръжение.
„Президентът (Владимир Путин) каза дайте да се договорим, някои от нещата ще доставяме безвъзмездно – стрелково оръжие, боеприпаси. Но за модерните технологии ще се плаща. Само че не става. Американците казват: има санкции за Украйна, не можем да си сътрудничим (с Русия за доставката на оръжие в Афганистан). Макар че това не бе пречка да свалят санкциите срещу "Рособоронекспорт" в частта, касаеща обслужването от нас на доставените хеликоптери в Афганистан. Значи когато искат, всичко може“, каза Кабулов на пресконференция в агенция „Россия сегодня“.
Дипломатът отбеляза, че като цяло САЩ отказват пълномащабно сътрудничество с Москва на принципа „нека на Русия да й е зле" . „Само че зле ще им е най-вече на афганистанците“, каза Кабулов.
По думите му американците „сами са се вкарали в задънена улица и са били принудени да снемат част от санкциите“. „Без отмяната им нямаше как да се обслужват хеликоптерите“, подчерта дипломатът, визирайки доставките от Русия на резервни части, включително и на двигатели,  за вертолетите.
„По договор с американците ние доставихме по-миналата и миналата година в Афганистан 63 хеликоптера Ми-17. Отделно Афганистан разполагаше с няколко десетки подобни вертолета, доставени още по времето на Съветския съюз. По-късно, когато САЩ въведоха санкции срещу „Рособоронекспорт“ въпросните хеликоптери, закупени от нас, за да бъдат предоставени на афганското правителство, се оказаха безстопанствени, в смисъл такъв, че никой друг не можеше да ги обслужва“, поясни представителят на президента.
Той подчерта, че сега „Рособоронекспорт“ вече може да обслужва тези хеликоптери, но компанията „не е благотворителна организация и ще го прави на комерсиална основа, като с всяка друга страна“.
"Рособоронекспорт" е единственият в Русия държавен посредник за износ и внос на продукция, технологии и услуги с военно и двойно предназначение.
САЩ и съюзниците им използват в Афганистан няколко десетки хеликоптера Ми-17, които са експортният вариант на Ми-8.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Обсъдиха предстоящите военно-патриотични прояви
13.09.2016, 20:23
В централата на Съюза на ветераните от войните днес се проведе традиционната среща на директора на дирекция „Социална политика” на МО Иво Антонов (на снимката) и главния експерт в отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ подполковник от резерва Манол Тенчев с председателите на военно-патриотичните сдружения. Координирани бяха предстоящите съвместни прояви в близките два месеца с Министерството на отбраната и Българската армия. Те са свързани главно с по-нататъшното отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война.
Председателят на Военноисторическата комисия полковник от запаса доц. д-р Станчо Станчев информира за подготовката на международната конференция от 4 до 7 октомври, която е акцент в Националната програма за отбелязване на 100 години от Първата световна война. Очакват се представители от 9 страни и 105 доклада.
Обсъдени бяха и основните моменти от съвместната работа на министерството с военно-патриотичинте организации през следващата година.    
Източник: http://www.otbrana.com/
 
В Белене отбелязаха празника на инженерни войски
13.09.2016, 16:37
Днес личният състав на 55-ти инженерен полк с командир полковник Росен Арабаджиев тържествено отбеляза 138 години от създаването на Инженерни войски на Българската армия.
Празничните мероприятия започнаха в 11:00 часа с тържествено събрание и продължиха с празничен концерт на духовия оркестър и танцовия състав на формированието.
За показани високи резултати в ежедневната професионална дейност, със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски, бяха наградени с предметни награди и грамоти военнослужещи от състава на полка.
Наградите връчиха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов и началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, като благодариха на личния състав за положените усилия, проявените умения и отговорност в изпълнение на нелеките задачи по трите мисии на Българската армия. „Вашият професионализъм, който се вижда във всички мисии и операции, проведени през годините, професионализмът, който ежедневно показвате в ученията и в изпълнението на планови и непланови задачи утвърждават Инженерни войски като един от основните стълбове на Сухопътните войски” каза в словото се бригаден генерал Цолов.
Полковник Росен Арабаджиев също награди военнослужещи от формированията на полка за проявени отговорност, постоянство и упоритост при изпълнение на функционалните задължения.
Празникът бе уважен от Областния управител на Област Плевен Ралица Добрева, кмета на Община Белене Милен Дулев, председателя на Общински съвет  - Белене д-р Бистра Павловска, командири на формирования от състава на Сухопътните войски, представители на държавни структури и институции, директори и представители на структури от състава на Министерството на отбраната и Българската армия, както и жители и гости на града.
С тържествено събрание и редица спортни мероприятия отбеляза празника и личният състав на военно формирование 44220 – Пловдив от състава на полка.
************************
Инженерните войски на Българската армия се създават на 13 септември
1878 г., когато със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява  окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със заповед № 15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Ефграф Саранчов.
Със заповед на Министъра на отбраната № 102 от 30 август 1974 г. е поставено началото на 55-ти понтонно-мостови полк, чийто наследник е 55-ти инженерен полк.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Десет военнослужещи ще бъдат в Щаба на Многонационална дивизия „Югоизток”.
13.09.2016, 16:32
Правителството допълни решението си от април т. г., с което беше одобрен проектът на меморандум между министерствата на отбраната на Румъния, Албания, България, Канада, Франция, Германия, Гърция, Полша, Испания, Турция, Великобритания и САЩ и Щаба на върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа за създаването, дейността, окомплектоването с личен състав, финансирането, административното ръководство и поддръжката на Щаба на Многонационална дивизия „Югоизток”.
Изграждането на Щаба на Многонационална дивизия „Югоизток” със страна домакин Румъния е една от мерките за адаптиране на НАТО, залегнала в Плана за готовност за действие на НАТО, утвърден на Срещата в Уелс през 2014 г. Щабът ще предостави на Алианса способности за командване и управление на национални и съюзнически сили до ниво дивизия в югоизточната част от зоната на отговорност на Върховния командващ на силите на НАТО в Европа, както и постоянно командване и управление на щабните елементи за интегриране на сили на Алианса в България и Румъния.
Общо 10 длъжности в Щаба ще бъдат заети от български военнослужещи. Днешното решение създава възможност те да бъдат командировани в Румъния преди ратификацията на Меморандума.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Франция и Германия с общ план за сигурност
13.09.2016, 14:09
Кардинални промени на общата отбранителна политика на ЕС предлагат Франция и Германия, пише в. “Зюддойче цайтунг”. Те трябва да се изпълнят в периода след излизането на Великобритания от съюза. Предложенията са разработени от военни експерти от двете държави и са договорени между министрите на отбраната Жан-Ив льо Диан и Урсула фон дер Лайен. Те включват общо военно командване с цел координиране на медицинска помощ, както и съвместен транспортно-логистичен център, осигуряващ бързо прехвърляне на войски и товари по суша, въздух и море. Предвижда се създаване на европейски самолети цистерни, системи за спътникова връзка, оборудване на компютърна сигурност и завършване на програмата за безпилотни летателни апарати MALE. Целта е ЕС да спре масовите покупки на военна техника и оръжия от САЩ. Предлага се система за общо финансиране на транспорта и военните мисии на ЕС. Военните експерти смятат за важно и ефективното снабдяване със спътникова информация по границите, както и разработването на обща система за базова подготовка на офицерите за армиите на страните от ЕС.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Два американски бомбардировачи прелетяха над Южна Корея в знак на солидарност
13.09.2016, 14:02
Два американски свръхзвукови стратегически бомбардировачи B-1 "Lancer“ извършиха полет над Южна Корея във вторник сутринта в знак на сила и солидарност към своя съюзник на фона на повишено напрежение след петия ядрен опит на Северна Корея, предава Reuters, цитиран от "Фокус".
Двете машини изпълниха полети на ниска височина над военновъздушната база в град Осан, Южна Корея, разположен на едва 77 км от демилитаризираната зона между двете държави на Корейския полуостров.
 
Шойгу призова Пентагона да не бърка световния ред с американския
13.09.2016, 13:09
САЩ заедно със западните им партньори последователно рушаха базовите основи на световния ред. Това заяви късно в понеделник (12 септември) руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от „Взгляд“.
„Именно САЩ заедно със западните партньори – като се почне с Босна и Косово и се стигне до Ирак и Либия, последователно разрушиха базовите основи на съществуващия световен ред. В същото време при американско-натовската операция по разчленяването на Югославия Русия предупреждаваше всеки път до какво ще доведат тези действия в края на краищата“,  отбеляза руският военен министър.
Той подчерта, че всеки път, „настъпвайки в Ирак, Афганистан, Либия, други страни, американските колеги не си правят никакви изводи”. Според него е време Щатите да променят стратегията си за действие, за да „не се оправдават за своите недостатъци, обвинявайки за всичко Русия, Китай и други държави, които имат независим мироглед“.
Шойгу допълни, че „не е нужно да се бърка световния ред с американския“, тъй като подкрепата на световния ред е естествена отговорност на цялата световна общност, а не само на Пентагона. Русия винаги е била за запазването на един справедлив и многополярен свят в интерес на всички държави.
„И колкото по-бързо американските ни колеги осъзнаят това и започнат да се променят, толкова по-скоро ще се решат всички натрупани разногласия. И то не само относно Сирия“ заключи руският министър на отбраната.
По-рано в изказване в Оксфордския университет шефът на Пентагона Аштън Картър каза, че с действията си Русия се стреми да наруши установения световен ред, припомня „Взгляд“.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
С какво ще воюват руските спецчасти през идните години
13.09.2016, 12:41
На военно-технически форум „Армия-2016“ (от 6 до 11 септември в Подмосковието) концернът „Калашников“ представи нови стрелкови оръжия.
Сред тях са щурмовата ръчна картечница РПК-16 и опитни образци на полуавтоматични снайперски винтовки СВК.
Лека ръчна картечица РПК-16
Новата лека ръчна картечница РПК-16 с калибър 5,45 мм е основно модернизираната съветска РПК-74.
По думите на съветника на генералния директор на концерна „Калашников“ Андрей Кирисенко оръжието, създадено преди 40 години, е било ефективно, но с редица недостатъци.
„При капацитет на пълнителя от само 45 патрона предишният модел бе много тромав и това затрудняваше бойците при десантите им с бронетранспортьори. Картечницата обаче се прояви като сигурна машина при воденето на боеве при всякакви метеорологични и климатични условия. Затова решихме да не изобретяваме велосипеда, а да преработим модела според съвременните условия“, разказа той пред „Руски дневник“.
Новата РПК вече е „денонощна“ картечница. Моделът е снабден с планки на Пикатини, благодарение на което оръжието може да се оборудва с произволен вид мерник, започвайки от нощни, топлинни, колиматорни и завършвайки с оптични снайперски мерници.
„Стрелецът може да води огън с единични изстрели и да поразява мишени с диаметър 20 см на разстояние 300-400 м (по тактико-технически характеристики (ТТХ) картечницата поразява живата сила на противника на разстояние 800 м)“, отбеляза Кирисенко.
Картечницата има и нов олекотен дисков пълнител с вместимост 96 патрона. РПК-16 може да използва и „класическите“ пълнители на автомата АК-74М, който е на въоръжение в руската армия.
Конструкторите са предвидили и възможността за замяна на цевта за използване на РПК-16 като ръчна картечница (дължината на цевта е 1076 мм в бойно положение), а също и във вариант за щурмово използване от специалните подразделения (къса цев от 836-896 мм в бойно положение). При изразходването на ресурса може да се смени не цялото оръжие, а само да се постави нова цев с необходимата дължина.
Оръжието в пълно „снаряжение“ сега тежи само 4,5 кг.
„РПК-16 е инициативна разработка. Ние ще я дадем на военните, ще получим обратна връзка и ще я доработваме, отчитайки предявените нюанси. Интерес към това оръжие вече проявиха от ръководството на центъра на специалните служби на ФСБ и Националната гвардия“, отбеляза съветникът на генералния директор на концерна „Калашников“.
По думите на източник на „Руски дневник“ в отбранително-промишления комплекс РПК-16 може да замени картечницата „Печенег“, която сега е на въоръжение на руската армия. - (видео)
СВК
Концернът демонстрира два опитни образеца на полуавтоматичната снайперска пушка на „Калашников“ (СВК) с руски патрони 7,62х54 мм и натовски 7,62х51 мм.
Според проекта на разработчиците тя трябва да замени общовойсковата снайперска пушка Драгунов (СВД).
„СВД е разработена преди половин век и модернизационният ѝ капацитет вече е изчерпан. Новата полуавтоматична карабина е с по-проста експлоатация и е по-компактна. Предната част на ложата не опира в цевта, което повишава точността на стрелбата, а сгъваемият приклад позволява по-ефективното ѝ използване в бой“, отбеляза Кирисенко.
По време на интервюто разработчикът свободно балансира с оръжието в едната ръка, докато с втората демонстрира нейните специфики.  
„Главната особеност на СВК е теглото ѝ. Например еталонната германска автоматична пушка „Хеклер и Кох“ (Heckler&Koch) тежи 7,5 кг, а нашият нов образец – 4,2 кг. При това точността и далекобойността на СВК са еквивалентни на чуждестранния аналог“, отбеляза Кирисенко.
Приборите за управление са разположени от двете страни, което позволява стрелбата да се води както с лявата ръка, така и с дясната, а от горната страна на цевната кутия е монтирана планка на Пикатини за закрепване на всички съществуващи „снаряжения“.
Далекобойността на новото оръжие е до 1000 м. Капацитетът на пълнителя е 10, 15 и 20 патрона.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Открит летателен ден в Долна митрополия на 17 септември 2016 г.
13.09.2016, 09:48
Открит летателен ден ще се състои на летище Долна Митрополия на 17 септември 2016 г. (събота). Това съобщават от учебната авиогрупа „Георги Бенковски” , базирана там.
Учебна авиационна група ще отвори врати за посетители в 10,00 часа. Пропускателният режим ще се осъществи през Контролно – пропускателен пункт 3 (Източната страна на летището).
Отвореният летателен ден се посвещава на 30-годишния юбилей, който реактивния учебно-тренировъчен самолет L-39ZA отбелязва на българска служба.
Тържествената церемония ще бъде проведена от 11,00 часа, а летателната програма, която включва сложен пилотаж със самолети L-39ZA и Pilatus РС-9М, ще започне от 11,40 часа.
Статичен показ ще запознае посетителите с предназначението и летателните характеристики на авиационната, самолетообслужваща и специална техника на въоръжение във формированието.
От учебната авиогрупа съобщават, че хора в нетрезво състояние и такива, пренасящи обемист багаж няма да бъдат допускани в района на военното формирование!
Входът е свободен!
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Промените от август в Кодекса за социално осигуряване не засягат военнослужещите
13.09.2016, 09:37
Във връзка с последните промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от началото на август в „Отбрана” се получиха запитвания доколко те се отнасят до военнослужещите. Действително има промяна в чл. 69 на КСО. Тя е направена с преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Промяната обаче се отнася само за  следователите и младши следователите. На практика им се отнема правото за т.нар. ранно пенсиониране.
От социалното министерство уточняват, че досегашният им осигурителен стаж, като следователи и младши следователи, ще се зачита за първа категория труд. Изменената разпоредба на чл. 69, ал. 2 от КСО действа занапред.
Остава текстът, който регламентира, че военнослужещите придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и/или като резервисти на активна служба по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Същото се отнася и за държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за специалните разузнавателни средства и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, държавните служители по чл. 11 от Закона за пощенските услуги, държавните служители, осъществяващи дейността по охрана на съдебната власт по чл. 391 от Закона за съдебната власт, които придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като държавни служители по посочените закони, по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" и като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. От 31 декември 2016 г. възрастта за тези лица се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на 55-годишна възраст.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Отплава в отвъдното един от доайените на подводното плаване у нас
12.09.2016, 22:40
Управителният съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), с прискърбие съобщава на своите членове и симпатизанти, че на 12 септември 2016 година, след кратко боледуване, завинаги отплава в отвъдното един от доайените на подводното плаване у нас – капитан първи ранг Антон Василев Янкулов.
Роден  на 4 май 1934 г. в село Шишманово, Видинско. Когато завършва гимназия заминава за София, за да кандидатства в Софийския университет. След два-три дни престой в столицата поема към Варна - в Морското училище.
Завършва училището като първенец на випуска. По желание започва  службата си във ВМС, на торпедни катери „ТМТ 200”. Офицерската служба започва на торпедните катери тип „Люрсен” в Бургас. През 1957 г. е приведен на служба във Варна, като помощник-командир на торпеден катер от класа „ОД”, преоборудван в преследвач на подводници.
В края на 1957 г.  участва в  пребазирането на флотската част в  Балчик, с отряд от четири „ОД”-та с командир Кондо Душков и комисар Кирил Венков.
Докато, на 3 май 1958 г., по препоръка на Недялко Милушев, е назначен за командир на щурманска бойна част на подводна лодка клас „Малютка”, с бордови номер „М-33”, с командир капитан трети ранг Конко Балинов.
Едно от най-големите изпитания за българските подводничари е усвояването на първите за България средни дизел-елекрически подводни лодки проект 613 (НАТО клас „Уиски”). То започва с обучение на група офицери - Румен Попов и Васил Лазаров в Ленинград (дн. Санкт Петербург, Русия) и завършва с безсънни месеци в дивизиона. Е, изучават ги и ги усвояват. На „С-41” Янкулов е  щурман, помощник-командир е Васил Лазаров, старпом - Гуцан Гуцанов, а командир - капитан ІІ ранг Тодор Георгиев.
Постъпва в академия, през 1969 г. През 1972 г. завършва и академията (Военноморска академия „А. Гречко”, Ленинград, б. а.) като първенец на випуска. И приема длъжността командир на пл „Победа”, бордови номер „С-11”.
От 1977 до 1981 г. е началник на щаба, а после, до 1988 - командир на Осми отделен дивизион подводни лодки - ВМФ. Службата завършва на длъжност „Заместник-началник на Щаба на ВМФ” през 1990 г.
Награждаван е с орден „Червено знаме” (1974) и още два „За военна доблест и заслуга” - първа и втора степен (1985, 1990), вторият - „на прощаване” с флота.
Най-ценен обаче, е вимпелът „За мъжество и воинска доблест”, връчен на екипажа на „Победа” през 1977 г. На зачотно тактическо учение на ВМФ, провеждано под ръководството на министър Добри Джуров, на пл „Победа” е назначен поиск в район със задача да атакува отряд бойни кораби на „противника”, в чиято роля са колегите от Първи дивизион противолодъчни кораби. Те, разбира се, търсят „вражеска” подводница, със същата задача - да я „унищожат”!
Капитан втори ранг Янкулов заема района, но маневрира не в центъра, а в югозападния му ъгъл, на границата. Колегите пристигат и, както често се случва при тях, го „откриват” там където не е - в центъра на района, „унищожават” го, а когато си тръгват той ги „разстрелва” хладнокръвно, завърнал се от небитието… Разбрали са какво се е случило чак като видели КСП-то  (контролно-сигнален патрон, изстрелван от подводницата за обозначаване на торпеден залп) и следата от практическото торпедо, минаващо под кила им!
Следват обвинения, че подводната лодка не е  била в района. Опровергани са документално, както се полага. И екипажът си заработва  Вимпела!
Заложеното през годините подводно плаване, на борда на подводните лодки проект 633 (НАТО клас „Ромео”), под ръководството и на капитан първи ранг Янкулов е доведено до етапа „висш пилотаж”. По утъпканата здраво от командири като Фиданчев, Попов, Гуцанов, Лазаров, Янкулов, Дучков, Йосифов и Йорданов пътека, по отношение на методиката на подготовка на екипажите и техниката за изпълнение на задачите в пълен обем, с минимум условности, въвеждане на нови разписания, маневриране на предела на възможностите на кораба, и използване на опита на другите.
Като венец ще споменем един мартенски ден на 1987 година, в който капитан Янкулов, като командир на дивизиона, успява (не съвсем без хитрост), да изведе и четирите български подводници в морето - две в „завеса”, една в самостоятелно плаване и четвъртата - на ходови изпитания!
Ще те помним, Антон Василич! Сбогом! Царство ти небесно!
Поклонението ще се извърши на 14 септември, сряда, от 11:00 часа на старите Варненски гробища.
От УС на СПРБ
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Възраждат общоруското военнопатриотично движение
12.09.2016, 21:48
На 1 септември в Русия официално стартира общоруското военнопатриотично движение „Юнармия”, чиято основна задача е патриотичното възпитание на учениците.
Министерството на отбраната анонсира създаването на тази организация още през месец януари. Инициатор на възраждането на движението е министърът на отбраната Сергей Шойгу. Предложението бе подкрепено и от президента Владимир Путин.
Ръководителите на организацията си поставят целта да изградят поколение, способно не само да защитава Отечеството с оръжие в ръка, но и да отстоява интересите на Русия в мирните сфери. Юнармейците ще изучават активно географията и историята на Русия, нейните народи, герои, пълководци и изтъкнати учени, ще се занимават с военна подготовка. Министърът на отбраната обеща на юнармейците, че ще имат възможността да летят на самолети, да скачат с парашути и да стрелят с всякакво оръжие с изключение на ракети. В свободното си от обучение време учениците ще се занимават с доброволческа и обществена дейност, ще участват в културни и спортни мероприятия, в исторически олимпиади, реконструкции на значими събития, във Вахти на паметта, изследователски експедиции, ще получават и допълнително образование.
За тренировки и мероприятия ще се използва инфраструктурата на Министерството на отбраната, ЦСКА и ДОСААФ. ДОСАФФ вече заяви за създаването на 18 големи центрове за военнопатриотично възпитание в цялата страна до 2020 г. Първите 104 ученици влязоха в Юнармия на 22 май в Ярославлска област в рамките на пилотния проект за създаване и развитие на движението. Мащабните мероприятия ще се провеждат във военнопатриотичния парк „Патриот” в подмосковския Кубинка.Сергей Шойгу заяви, че за подготовка на юнармейците в цялата страна ще бъдат създадени стотици центрове. Някои от тях ще бъдат специализирани, където ще се занимават отрядите на младите десантчици,младите летци и младите танкисти.
За работа с участниците в движението активно се привличат военнослужещи от частите и подразделенията, дислоцирани във всички военни окръзи.
Всяка година през лятото юнармейците ще участват в Международните армейски игри, през септември ги очаква Международния военнотехнически форум „Армия” и Дните на иновациите в Министерството на отбраната.
Членството в организацията е доброволно. Участник може да стане всеки ученик, военнопатриотична организация, клуб или изследователски отряд. Досега в Юнармия са постъпили 12 хил. юноши и девойки. Очаква се към края на годината това число да достигне 20 хил. В глобален план движението трябва да обедини над 5 хил. военнопатриотични организации в Русия.
Клетвата на юнармееца: „Кълна се да се стремя към победи в обучението и в спорта, да водя здравословен начин на живот, да се подготвям за служба и съзидание за благото на Отечеството, да почитам паметта на героите, сражавали се за свободата и независимостта на нашата Родина, да бъда патриот и достоен гражданин на Русия.”
Военното ведомство изработи специална униформа – бежови панталони, обувки, куртки и червени барети със знака на Юнармия – орленце.
Спортистите от ЦСКА, влезли в движението, носят сини тениски, всички останали – червени.
Освен униформеното облекло юнармейците получиха от ръцете на военния министър и своето знаме.
За главен щаб на Юнармия е предадено здание на Министерството на отбраната, намиращо се в центъра на Москва. - Още за Юнармия
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
На „Армия-2016” са подписани 17 дългосрочни договора
12.09.2016, 21:40
В рамките на завършилия вчера (6-11 септември) военнотехническия форум „Армия-2016” Министерството на отбраната на Русия подписа 17 дългосрочни договора за над 130 млрд. рубли, съобщи заместник-министърът на отбраната Юрий Борисов.
Той добави, че на 5 септември премиерът Дмитрий Медведев подписа постановление за коригиране на държавните отбранителни поръчки за тази година. С органите за военно управление е проведена сериозна работа за анализ и коригиране на поръчките, като се отчита осигуряването на потребностите на Въоръжените сили за закупуване и ремонт на въоръженията, а така също и провеждането на научно-изследователски и опитно-конструкторски работи. Редица мероприятия изискват коригиране или по цени, или по срокове, или по обеми в рамките на онези лимити, които правителството е въвело за тази година. Практиката показва, че на корекция се подлагат някъде около 4 – 5% от поръчките.
Обемът на договора за доставка на малки ракетни кораби от проекта 21631, подписан от военното ведомство и Зеленодолския завод „Горки”, съставлява 27 млрд. рубли, каза още Борисов. Той е дългосрочен и дава икономическа устойчивост на предприятието.
Министерството на отбраната подписа с „Уралвагонзавод” договори на обща стойност над 6 млрд. рубли за доставка на 42 самоходни установки „Мста-С” до 2019 г. Според Борисов това е най-значимият договор, тъй като позволява да се изгради планова работа и да се натоварят мощностите на предприятието.
В рамките на форума е сключен и договор за доставка на самоходни артилерийски оръдия „Мста-СМ” и за модернизиране на гаубици 2С19 „Мста-С”.
Съответният документ е подписан от Борисов и генералния директор на „Уралски завод за транспортно машиностроене” Владимир Городилов.
Освен това в рамките на форума е подписан договор с компанията „Мотовилихински заводи” за модернизиране на 120-​мм самоходно оръдие 2С9 (2С9 – 1), за капитален ремонт на 122-​мм гаубица 2С1, за изготвяне и доставка на 120-​мм оръдие 2С23 „Нона-СВК” и за капитален ремонт на бойната машина БМ-21 с модернизация.
Военното ведомство и НПО „Сплав” подписаха договор за доставка на снаряди за реактивни системи за залпов огън „Торнадо-С” и „Смерч” и за доставка на комплекти за арсенално оборудване.
 
В Стара Загора изпращат 32-рия контингент за участие в мисия на НАТО в Афганистан
12.09.2016, 20:13
Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов ще присъстват на тържествения ритуал по изпращане на 32-рия контингент от Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. На церемонията в Стара Загора ще присъстват още командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-лейтенант Любчо Тодоров и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Михаил Попов.
Ритуалът ще се проведе на 13 септември 2016 г. (вторник) от 16.30 часа на площада пред административната сграда на Община Стара Загора.
Контингентът е от 110 военнослужещи и е подготвен във военно формирование 48 430 – Стара Загора. Той се състои от национален елемент, взвод за охрана, щабни офицери, екип от съветници за обучение на афганистанските сили за сигурност, група за охрана.
Национален командир на контингента е полковник Андрей Мецов от дирекция „Стратегическо планиране” на Министерство на отбраната, а помощник-национален командир е подполковник Георги Манев от Съвместното командване на силите.
В град Смолян днес се проведе тържествена церемония по официалното изпращане на екипа от съветници и групата за непосредствена охрана за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Смолян изпрати контингент за Афганистан
12.09.2016, 20:10
Днес на площада пред храм  „Св. Висарион Смолянски” в град Смолян се проведе тържествена церемония по официалното изпращане на екипа от съветници и групата за непосредствена охрана от 101-ви Алпийски батальон за участие в мисията на „Решителна подкрепа” в Афганистан, съобщават от КСВ.
Тържествен водосвет за здраве отслужи негово Високопреподобие архимандрит Висарион и съсловие. Командирът на  101-ви Алпийски батальон от Сухопътни войски подполковник Димитър Кацаров прие почетният строй и връчи сертификат за участие на подполковник Тодор Тодоров – командир на екипа от съветници.          
В церемонията участва духовият оркестър на община Смолян. Присъстваха още заместник-областните управители Андриан Петров и Тодор Бозуков, заместник-кметът на град Смолян Марин Захариев, началникът на военно окръжие-Пловдив полковник Стефан Карагегов, областният директор на МВР ст.комисар Николай Димов  и други.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Военният музей кани ученици за участие в проекта „Моите предци на война”
12.09.2016, 12:31
Националният военноисторически музей стартира проект „Моите предци на война“, финансиран от Министерството на културата,      в който могат да участват ученици от 8 до 12 клас. В десет срещи  младежите ще научат как да извлекат скритите съкровища от семейните си архиви, да ги впишат в контекста на голямата история на Първата световна война и сами да създадат национална пътуваща фотоизложба „Моите предци на война“. Учениците ще имат възможност да преминат през целия процес на създаване на изложба – от прецизирането на темата, през методите за проследяване на родовата история и създаване на съпътстващи текстове до обработването на изображения и тематичното им композиране.
Създавайки по време на проекта умения за проучване на семейните архиви, младежите ще видят как голямата история на войната се пише от хилядите малки разкази на хората, ще осмислят тежките последици от войната, премерени през съдбата на семействата им и ще се докоснат до другите сходни истории, за да изградят една мини-история на войната в поредица фотоизложби.
Срещите ще се провеждат всеки петък от 14:30 до 18:30 ч. в Националния военноисторически музей на ул. Черковна № 92 в София. Занятията са безплатни. Желаещите могат да заявят участие до 30.09. (петък) на nvim.pr@gmail.com. За контакти:  Деяна Костова – 0887 321106, Славея Сурчева – 0886 678701.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
САЩ прекратиха разузнавателните полети край Крим
12.09.2016, 12:24
Полетите на разузнавателните самолети на американската авиация край Крим са прекратени заедно със завършването на руските командно-щабни учения „Кавказ-2016“, свидетелстват оперативни данни на западните сайтове, проследяващи придвижването на военната авиация, съобщи в неделя (11 септември) „Взгляд“.
Стратегическите самолети-разузнавачи на ВВС на САЩ RC-135, разположени в гръцката авиобаза Суда Бей (остров Крит), и патрулните самолети за борба с подводници на американските ВМС P-8A Poseidon от авиобазата Сигонела в Сицилия по време на ученията са извършили не по-малко от 15 разузнавателни полета към руските граници на Черно море, предаде агенция „Интерфакс“.
Стратегическите командно-щабни учения „Кавказ-2016“ се проведоха на територията на Южния военен окръг в периода от 5 до 10 септември по Плана за подготовка на Въоръжените сили на Русия.
Към маневрите са привлечени органи на военното управление и войските (силите) на Южния военен окръг, част от силите на Централния и Западния военен окръг, Северния флот, Въздушно-космическите сили и Въздушно-десантните войски, бойни кораби и спомагателни кораби на Черноморския флот и Каспийската флотилия.
На ученията „Кавказ-2016“ пристигнаха около 60 военни аташета от повече от 40 страни.
Освен това ученията се превърнаха в обект на внимание от страна на американските военни, които няколко-пъти изпращаха самолети-разузнавачи край кримските брегове.  
Във връзка с това от руската военно-въздушна база Белбек няколко пъти са излитали дежурни изтребители Су-27. Американските самолети, по съобщения на руската страна, са били с изключени транспондери или въобще на са имали такива.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Daily Mail: Военните учения в Крим дават да се разбере, че Русия няма да даде полуострова
12.09.2016, 12:13
Провежданото в Крим на един от етапите на стратегическото учение „Кавказ-2016” привлече задълбоченото внимание на западните медии. По време на мащабните маневри руската войска трябваше да отрази атаката на полуострова, което станало „ясен сигнал” от страна на Москва.„Демонстрирайки военна сила, Русия изпраща ясен сигнал, че всяко реално нападение на Крим ще бъде отблъснато” – пише британският Daily Mail в репортажа с впечатляващи снимки „Зловеща проява на военна мощ: Русия показва мускули”.
„Танковете и бронираните машини излязоха от корабите, но ги посрещнаха превъзхождащи сили на защитниците, въоръжени с тежка артилерия” – описва впечатленията си журналист от New York Times.
Повече от 100 самолета и вертолета, около 12 хиляди военнослужещи и авангардни крилати ракети „Калибр”, привлечени в учението, не оставят съмнение по повод силата на войските” - се отбелязва в публикацията.
Вестникът цитира мнението на директора на Центъра за анализ на стратегии и технологии Руслан Пухов, който сравнява руския Крим с „непотопяем самолетоносач”. Според него, полуостровът ще позволи на Москва да укрепи военната си мощ в Черно море.
Някои чужди журналисти, като кореспондентът на CNN Фред Плейтгън, лично наблюдавали маневрите на кримския полигон Опук.
Според неговите впечатления, руската войска сега е снабдена по-добре, отколкото някога след приключване на Студената война”. Тай нарича самите учения „грандиозна демонстрация на сила”.
„Русия даде ясен сигнал с тези мащабни и доста сложни учения. Нейните сили се закрепиха в Крим и във всеки момент са готови да се борят” – пише журналистът. - (видео)
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Ирак ще търси подкрепата на Русия при операцията за превземане на Мосул
12.09.2016, 09:10
Армията на Ирак си сътрудничи плътно с Москва по отношение на борбата с тероризма и Багдад разчита, че по време на предстоящата операция за освобождаването на Мосул от групировката „Ислямска държава“ въоръжените сили на страната ще продължават да получават от руските си колеги разузнавателни данни за местонахождението, количеството и възможностите на екстремистите, пише “Известия“. Това съобщиха от външното министерство на Ирак.
Събеседникът на изданието обаче изрази съмнение, че подобна операция може да започне в най-скоро време. По думите на дипломата, армията ще трябва да очисти града, чието население наброява половин милион души, които почти със сигурност ще бъдат използвани като „жив щит“ от терористите. Затова за планирането и подготовката за операцията щее необходимо повече време.
Според говорителят на иракското опълчение „Ал Хашд аш-Шааби“, което от края на юли се явява част от армията на страната, Карим ан-Нури, САЩ, избирайки септември за настъплението срещу Мосул, се ръководят от своите политически интереси, а не от ситуацията на терен на бойното поле.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Русия и Китай започнаха съвместни военни учения в Южнокитайско море
12.09.2016, 08:25

Военноморски учения между Русия и Китай започнаха в Южнокитайско море, пише “Российская газета“. В тях вземат участие 18 кораба и съда за обезпечение, над 20 единици авиотехника, над 250 военнослужещи и 15 единици бойна техника. Това съобщи говорителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Дигало.
„Отряд бойни кораби от Тихоокеанския флот ще вземе участие в руско-китайското военноморско учение „Морско взаимодействие 2016“, което ще се проведе от 12 до 19 септември в северозападната част на Южнокитайско море по крайбрежието на китайската провинция Хуандун“, заяви той.
Активната фаза на „Морско взаимодействие“ ще се преведе от 15 до 19 септември. Моряците ще тренират отбрана на кораби, спасение и освобождаване на съдове. Също така се планира отработването на нанасянето на съвместни ракетно-артилерийски удари, действия срещу подводници и организиране на противовъздушна отбрана. В края на маневрите ще бъде извършен съвместен десант на условно превзети острови.

****************

Съвместни военни учения между Русия и Китай се провеждат регулярно в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество и те са не само морски, но и сухопътни, и въздушни.
Съвместните учения на двата флота, „Морско взаимодействие“, се провеждат вече за пети път. Но преди това те се провеждаха много по на север, в близост до руските граници. С това се обяснява фактът, че през тази година в Южнокитайско море участват само три руски кораба и два съда за обезпечаване.
По време на предишните учения през 2015 г. в Японско море от страна на Министерството на отбраната на РФ бяха задействани 16 кораба, две подводници, 12 самолета от морската авиация, а също така 9 транспортни амфибии.
От своя страна, Китай изпрати към руските брегове 6 десантни кораба, 6 бойни вертолета, 5 самолета от морската авиация, а също така от порядъка на 400 морски пехотинци за участие в „операция“ по „освобождаване и завладяване“ на крайбрежие.
Според експертите миналогодишните учения „Морско взаимодействие“ са били едни от най-големите в историята на руско-китайските отношения.

 

 
Разсекретиха боен модул за БМ „Курганц-25“ и „Бумеранг“
11.09.2016, 22:54
На провеждания край Москва II-ри военнотехнически форум „Армия-2016“ АО ЦНИИ „Буревестник“ за първи път представи 30-мм дистанционно-управляем боен модул, предназначен за откриване и поразяване на единични и групови цели по всяко време на денонощието.
Този боен модул се явява основното въоръжение за различни съществуващи и перспективни бойни машини, в т.ч. БМД-4М, „Бумеранг“ и „Курганец-25“.
Целият боекомплект на бойния модул е изолиран от десантното отделение, което дава нови възможности за безопасност на екипажа и десанта.
Теглото на модула достига 1100 кг. Въоръжение включва 30-мм автоматично оръдие 2А42 (боекомплект - 200 осколочно-фугасни и 100 бронебойно-трасиращи снаряда)  и 7,62-мм танкова картечница 6П7К (боекомплект - 1200 патрона).
Въоръжението на бойния модул поразява жива сила и лекобронирани и небронирани цели на разстояние до 2 километра. Оборудван е с теле- и инфрачервени канали с лазерен далекомер. Секторът за насочване на оръжието по вертикала е от -10 до +60 градуса, а по хоризонтала – кръгов. - Още бойни модули
 
САЩ ще модернизират 435 изтребителя F-15
11.09.2016, 21:56
Пентагонът реши проблем с недостига на изтребители. От CNN съобщават, че вместо възобновяване на производството на ‘стелт’ изтребителите F-22 Raptor, американските ВВС ще модернизират сега намиращите се на въоръжение F-15 Eagle.
Съгласно новите планове на МО на САЩ 435 F-15 ще преминат дълбока модернизация, а срокът им на служба ще бъде удължен до 2040 г.. В рамките на модернизацията бойните самолети ще получат нови РЛС с АФАР, нови бордни компютри, система за самозащита и авионика.
Модернизираните самолети ще имат и ново свързочно оборудване, което ще позволи изпълнението на съвместни операции с F-22. Освен това F-15 ще може да носят двойно повече ракети – 16, вместо 8, както е сега.
Стойността на програмата за модернизация ще струва около 12 милиарда долара. - Още за F-15
Източник: http://www.pan.bg/
 
Американска подводница изстреля балистична ракета Trident II D5
11.09.2016, 20:32
ВМС на САЩ публикуваха снимки на изстрелването на 31 август на балистична ракета Trident II D5 от атомната подводница USS Maryland (SSBN-738, клас Ohio). Тестът е извършен от Източния морски полигон, намиращ се до бреговете на Флорида.
Това е 161-я успешен тест с ракети Trident II D5. Основната цел на мисията е да се оцени и демонстрира готовността на екипажа и на системите на подводницата с ядрени балистични ракети преди застъпването в бойно дежурство и след извършения среден ремонт.
Ракетата е била без бойна глава и с цел безопасност целият полет е бил над морска повърхност.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Business Insider: Американските танкове изостанаха далеч зад руските в ключови области
11.09.2016, 20:24
Ахилесова пета на американските танкове, включително на основния боен танк M1 „Абрамс", е системата за активна защита, пише Алекс Локи в Business Insider в публикацията US tanks have fallen far behind Russia in a key area. Според публикувания неотдавна доклад на изследователската служба на Конгреса на САЩ, на бойното поле в Сирия се намират минимум 8 различни противотанкови ракетни комплекси. Най-опасни от тях са комплексите от руски произход, твърди Алекс Локи.
Тази констатация на анализаторите е актуална за намиращите се в Сирия американски военни съветници и инструктори: американската армия се нуждае от модернизация на системите за танкова защита. Например при танка „Абрамс” липсва система за динамична защита, отбелязва изданието.
Освен това е достатъчно трудно снабдяването със системи за активна защита на въоръжението на Сухопътни войски и на Корпуса на морската пехота на САЩ, добавя BI. Дори американците да решат да купят и приемат на въоръжение проверените в бой израелски системи „Трофи”, това няма да реши всички проблеми.
На морските пехотинци им е нужна активна защита, която може да се поставя на корабите. Трудността е там, че сензорите и радарите, използвани при такива системи за мигновено откриване и унищожаване на целите, могат да влязат в конфликт между себе си или с друго оборудване. Нещо повече, системите за активна защита работят в милисекунден диапазон, на недостъпни за човека скорости, затова те трябва да бъдат автоматизирани, което повишава риска от нанасяне на съпътстващи щети за персонала, се казва в публикацията.
Същевременно руските танкове на верижната платформа „Армата” притежават такива системи. Комплексите за противотанкова защита на танка Т-14 вече са доказали своята ефективност. За да запазят „асиметричното преимущество, САЩ трябва да решат за защитата на своята бронирана техника, обобщава Business Insider.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
„По-стари” войници ще могат да кандидатстват за курсанти
11.09.2016, 20:18
По решение на министъра на отбраната и по-възрастни от 30 години офицерски кандидати, сержанти/старшини и войници/матроси ще могат да кандидатстват във висшите военни училища за редовно обучение за придобиване на висше образование на ОКС „бакалавър“ от професионално направление „Военно дело“ и ОКС „бакалавър“ от друго професионално направление в редовна форма на обучение. Това се отнася и за задочното обучение, където горната граница е 35 години.
Промяната е заложена в проект за изменение и допълнение на Наредба № Н-5 от 16.02.2016 г. за условията и реда за приемане на курсанти във висшите военни училища. Срокът за подаване на съответния рапорт по команден ред се изтегля от 20 март на 20 януари. Документът урежда редица други въпроси по организацията на процеса за приемане на курсанти, които се отнасят най-вече до работата на началниците на училищата, командирите, Централното военно окръжие, ВМА и дирекция „Управление на човешките ресурси” в МО.
Прави впечатление предложението минималният бал за участие в класирането за кандидатите за обучение за курсанти да падне от 23,00 на 21,00. Резервната листа вече ще се определя от неприетите класирани курсанти, а не само от 20 на сто от тях, както е в момента.
Според експерти с промените се цели създаване на възможности за развитие във военната професия на офицерски кандидати, сержантите/старшините и войниците/матросите. Както и за попълване на пробойните в офицерския състав.
Определени промени в статута на курсантите са предложени в проекта за изменение на Закона за отбраната и Въоръжените сили, който чака първо гласуване в пленарна зала.  Една от тях е ползване на почивната и спортна база към министерството – при условия и по ред, определени с акт на министъра на отбраната. Друга е свързана с възможността Министерството на отбраната да подпомага с парични средства курсанти, изпаднали в тежко материално положение.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Припомниха подвига на героите от Осенец
11.09.2016, 16:04
Панихида за загиналите герои от село Осенец във войните за национално освобождение и обединение отслужи днес архиерейският наместник на Разград отец Георги Георгиев. В ритуала по поднасяне на венци и цветя на мемориалния комплекс участваха военнослужещи от военно формирование 54 060 от състава на Сухопътните войски и Представителният духов оркестър на Военноморските сили.
„Паметникът на загиналите във войните герои от село Осенец е онзи символ на национално самочувствие и гордост, който е непреходен и независим от исторически периоди“, каза министърът на отбраната Николай Ненчев на възпоменателната церемония. Поклонението се организира от Инициативен комитет за възстановяване на мемориалния комплекс и община Разград по повод 100-годишнината от превземането на Тутраканската крепост и епичните битки на Добруджанския фронт, съобщава Пресцентърът на МО.
В обръщението си към присъстващите на възпоменателната церемония министърът на отбраната Николай Ненчев благодари на Инициативния комитет за възстановяване на паметника в село Осенец. Мемориалният комплекс е обновен с две 122-милиметрови гаубици, чиято собственост е прехвърлена със заповед на министъра на отбраната на община Разград.
"Благодаря за патриотизма и ентусиазма, с който се заехте със задачата да се възстанови споменът за героите и да отдадем дължимото на техния подвиг“, каза министър Ненчев и поздрави всички жители и гости на село Осенец с отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война.
На поклонението присъстваха още народният представител Михаил Тодоров, кметът на община Разград д-р Валентин Василев, областният управител на област Разград Манол Кившанов, кметът на село Осенец Димитър Димитров, представители от областните съвети на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и  Съюза на ветераните от войните, гости и жители на село Осенец.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Първи полет на индийския вертолет LUH
11.09.2016, 13:33
Първият построен изцяло индийски вертолет LUH (Light Utility Helicopter) е извършил първия полет.
Индийската авиостроителна компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL) започва разработването на лекия хеликоптер LUH през 2012 г. Летателните изпитния са планирани за 2015 г., но поради редица технологични проблеми първият полет се извършва на 6 септември. Изпитанията се извършват на летището на компанията в Бангалор (щат Карнатака). - (видео)
Максималната маса при излитане на LUH е 3,15 т. Екипажът е от двама летци, а вертолетът може да транспортира осем души. Максималната скорост на LUH достига 250 км, а далечината на полета – 350 км. Вертолетът е снабден с двигатели Safran HE Ardiden-1U и и може да лети на височина до 6500 м.
LUH ще замени остарелите вече хеликоптери Chetak и Cheetah, като ВВС и СВ са поръчали общо 184 машини.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Агенция "Фокус" издирва наследниците на героите от боевете на Каймак-Чалан през септември-октомври 1916 г. от 56-ти пехотен полк, загинали в боевете на Каймак-Чалан, Чеган и връх Попадия от селата Раднево и Разделна
11.09.2016, 11:57
Агенция "Фокус" публикува непозната история на боевете при Каймак-Чалан, едно от най-големите, но сега забравени сражения, което Българската армия води през Първата световна война (1914-1918) на Македонския фронт. Списък на загиналите офицери от 56-ти пехотен полк в боевете на Чеган и Каймак-Чалан (17 август - 5 октомври 1916 г.)
Село Раднево, Старозагорска околия, сега град Раднево, Община Раднево
1. Старши подофицер Желю Тенев Даскалов - 34 г. - Картечна рота - Убит на Мала Нидже Планина на 19 август 1916 г. Погребан в общ гроб на върха. Допълнителен списък в архива на полка, Стр. 5
2. Редник Коста Костов Танев- 20 г. - Картечна рота - Изчезнал без вест на Чеган планина на 19 август 1916 г. Допълнителен списък в архива на полка, Стр. 5
Село Разделна, Старозагорска околия, сега в Община Гълъбово
1. Редник Георги Делчев Желев - 35 г. - 6-та рота - Убит на Джемаат-Йери на 4 септември 1916 г. Погребан в общ гроб на върха. Санитарна книга на полка, Стр. 16
2. Редник Христо Генов Влаев - 32 г. - 3-та рота - Умрял от рани, получени на Каймак-Чалан в болницата в Битоля на 8 октомври 1916 г. Погребан в отделен гроб във военното гробище в Битоля.
В навечерието на 100-годишнината от началото на българското участие в Първата световна война (1 октомври 2015 г.) Агенция и Радио "Фокус" се обръщат към многобройните си читатели и слушатели с молба за съдействие за намирането на наследниците на забравените български герой. Надяваме се сред Вас да открием потомците на тези, които изписаха една от най-героичните страници на българската военна история, страница изпълнена с безпримерен героизъм и покъртителни примери на саможертва в името на България.
Ако знаете Вашата история на Каймак-Чалан, ако имате Вашия семеен спомен, фотография или реликва, свързана с това паметно сражение, надяваме се да го споделите с нас на адрес:
Гр. София, ул. „Султан тепе” №8 и на е-mail адрес: focus@focus-news.net и radiofocus@focus-news.net, както и на Фейсбук страницата Каймакъ-Чаланъ
 
116 години от рождението на авиоконструктора Лавочкин
11.09.2016, 09:32
На 11 септември 1900 г. е роден е Семьон Алексеевич Лавочкин - руски авиоконструктор, член-кореспондент на Академията на науките на СССР (1958 г.).
Завършва Московското висше техническо училище през 1927 г. От 1935 г. е главен конструктор, ръководител на конструкторско бюро. Под негово ръководство са създадени изтребителите "ЛаГГ-3" (заедно с В. П. Горбунов и М. И. Гутков), "Ла-5", "Ла-7" и много техни модификации, които имат високи бойни качества и са използвани по време на Втората световна война.
След войната създава реактивни самолети (Ла-15 и др.), сред които и първия експериментален свръхзвуков самолет в СССР, както и няколко типа ракети "земя-въздух". - Още самолети Ла
 
Британските ВВС тренират словашки летци
11.09.2016, 09:18
В Словакия се провежда двуседмично учение Slovak Hawk III. В него участват три британски самолета Hawk TMK1 от британската ескадрила „агресор” и изтребители МиГ-29 от ВВС на Словакия. Английските летци тренират опитни словашки инструктори в бойните тактики, използвани от ВВС на Великобритания.
Учението се провежда от военновъздушната база Слиач, разположена в централната част на Словакия.
Сценариите включват въздушен бой на два екипажа срещи един противников, който използва тактически прийоми на британските ВВС.
Британският боен инструктор майор Фил Стюарт споделя:” Hawk е учебно-боен самолет, но маневреността му е като всеки един съвременен скоростен изтребител. Кабината е с две пилотски места, което позволява да тренираме други летци, да им предадем опита си и новите тактики и процедури, които използваме”.
Един от трите самолета Hawk TMK1 остава за статичен показ на Словашкия международен фестивал 2016.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Честваха освобождението на Плевен от турско робство
11.09.2016, 09:10
Военнослужещи от гарнизон Плевен участваха в честване на 139 години от кръвопролитния Трети щурм за освобождаването на Плевен в Руско - турската освободителна война 1877/1878г., съобщава КСВ.
Вчера от 11 часа в град Плевен, пред Костницата на Панорама „Плевенска епопея 1877 г." се проведе тържествената церемония по повод 139 години от кръвопролитния Трети щурм за освобождаването на Плевен в Руско - турската освободителна война 1877/1878г.
В този щурм, започнал на 11 септември, императорската руска армия, българското Опълчение и съюзническата армия загубиха над 18 000 български опълченци и войници. Затова мястото на сраженията получава и печалното име „Мъртвата долина". Паметта на хилядите загинали руски, румънски, финландски, молдовски, воини от Закавказието се пази от 140-те паметника, издигнати в Плевен и околностите в тяхна чест.
Паметната годишнина от най-кръвопролитния Трети щурм за Плевен беше почетена с панихида в памет на загиналите воини.
В своето слово директорът на Военноисторическия музей доц. д-р Милко Аспарухов припомни на присъстващите станалите тогава събития.
На ритуала присъстваха областният управител на Плевен Ралица Добрева, заместник-областният управител на област Плевен Иван Балтаков, заместник -кметът на община Плевен Иван Кюлджийски, представители на Областната администрация, както и граждани, които поднесоха цветя и венци в знак на признателност към героите от Плевенската епопея.
Началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев и представителни подразделения от военни формирования 42800 и 38220, отдадоха военни почести и поднесоха венци.
В церемонията взе участие Духовият оркестър на гр. Плевен с диригент  Пламен Марков.
*****************                             
Плевен заема достойно място в хода на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 година. Продължилите пет месеца бойни действия за овладяването на града са едни от най-значителните в хода на сблъсъка на двете империи. Те са психологическият прелом, решил по-нататъшния ход и изход на войната.
Плевенските сражения достигат своя апогей на 11 и 12 септември 1877 година, по време на Третия, най-ожесточен и най-кръвопролитен щурм, известен с името „Третия щурм за Плевен".
Бойните действия се водят на три участъка - Източен, Централен и Южен, при съотношение на силите - 84- хилядна съюзническа армия срещу 35 хилядна турска армия, заела отлични отбранителни позиции и снабдена с най-модерно въоръжение.
Най-успешни, но и най-кръвопролитни са сраженията на Южния участък при Зелените възвишения, където 1- хиляден отряд, под командването на руския генерал Михаил Дмитриевич Скобелев, има задача да атакува южните турски укрепления - редутите "Исса ага" и "Кованлък".
Източник: http://www.otbrana.com/
 
НАТО ще проведе учения за борба срещу подводници край бреговете на Канада
11.09.2016, 09:03
НАТО ще проведе следващата седмица мащабни учения по борбата срещу подводници край атлантическите брегове на Канада, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии.
В маневрите, които ще започнат на 12 септември и ще продължат 13 дни, ще участват 11 кораба, 3 подводници и 26 самолета на Канада, САЩ, Великобритания, Испания, Германия и Франция.
Въпросните учения ще станат най-големите на източното крайбрежие на Канада за последните 20 години.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Почитат загиналите във войните от с. Осенец, Разградско
10.09.2016, 15:52
В разградското село Осенец ще бъде извършен помен в памет на загиналите във войните 110 жители на селото. На събитието, което ще се състои в неделя от 10 часа пред военния паметник в селото, ще присъства и министърът на отбраната Николай Ненчев, съобщиха Пресцентъра на МО и от общината. Събитието се организира от инициативен комитет и община Разград по повод 100-годишнината от превземането на Тутраканската крепост и епичните битки на Добруджанския фронт. В ритуала по поднасяне на венци и цветя на мемориалния комплекс ще вземат участие военнослужещи от състава на Сухопътните войски и Представителния духов оркестър на Военноморските сили.
В превземането на Тутраканската крепост и епичните битки на Добруджанския фронт 19-ти пехотен полк дава най-много  жертви – повечето герои от с. Осенец. На паметната плоча на монумента са изписани имената на 110 жители от село Осенец. Повечето от тях загиват в героичните боеве за превземане на Тутраканската крепост.
По време на събитието община Разград  ще предостави официално  две  122 мм. гаубици на кметство Осенец, които са поставени до военния паметник. Правото на собственост на оръжията е прехвърлено на общината със заповед на министъра на отбраната.
Съдействие за превозването на оръжията, тяхното почистване и боядисване е оказал бизнесменът Юлиян Митев, допълват от общината.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
МиГ-21 се разби в Индия, няма жертви
10.09.2016, 13:30

Изтребител МиГ-21 (U2140) се е разбил в северозападната част на Индия. Инцидентът е станал в ранното съботно утро. По данни на ТАСС, машината е претърпяла крушение в щата Раджастхан, на 20 км. от град Бармер. И двамата пилоти са успели да се катапултират и са невредими.

Никой на земята не е пострадал. Причините около инцидента се изясняват.
Според предварителните данни, разбилият се МиГ е бил учебно-тренировъчен самолет на индийските ВВС. - (видео)

 
Ядрените опити в света след 1945 г.
10.09.2016, 12:57

Когато в ранните часове вчера Северна Корея извърши своя пети и най-мощен досега ядрен опит,  Геофизическият институт на САЩ съобщи, че в азиатската страна е регистрирано земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер, а в близката китайска провинция Юлин бяха евакуирани ученици.
Политическите сътресения обаче са много по-сериозни от земетръса. Американският президент Барак Обама предупреди, че последният тест ще има сериозни последици за Пхенян, генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга обяви, че страната му ще обмисли нови санкции срещу Северна Корея, а Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) осъди теста и започва консултации за нови „подходящи мерки” срещу страната.

Bloomberg припомня, че през тази година Северна Корея изстреля и няколко балистични ракети, които се приземиха на няколкостотин километра от японския бряг. Изстрелванията през тази година са най-малко 22, показват данни на американската отбранителна администрация.
Напрежението в региона се засилва и заради намеренията на САЩ да разположат система за противоракетна отбрана в Южна Корея. Срещу това възразяват Китай и Русия.
Смята се, че ракетата Taephodong-2 на Северна Корея е тристепенна балистична ракета, за която се предполага че е усъвършенстван вариант на Taephodong-1. Тя беше тествана на 5 юли 2006 г., като се е разпаднала около 40 секунди след изстрелването. Алтернативни нейни названия са Моксон-2 ("Юпитер-2"), Пектусан-2 и Унха-2 ("Млечен път-2"), предава Statista.
Засега се знаят малко техническите детайли за ракетата. Няма сведения дали тя вече е въведена в експлоатация. Според експерти средният ѝ обсег е около 6 хил. км с 900-килограмова бойна глава. Това означава, че американският щат Аляска би попаднал в обсега й.

Въпреки това обаче международни експерти вярват, че Северна Корея не е успяла засега да създаде достатъчно малка ядрена бойна глава, която да се монтира на ракетата. При товар, по-малък от 500 кг, тя би имала обсег до 10 хил. км, а при товар от около 1 300 кг той би бил приблизително 4 - 4 500 км.
Втората графика показва ядрените опити в света от 1945 г. насам. Според статистиката САЩ са извършили най-много ядрени опити (1 032), следвани от СССР / Русия (715 броя).
Източник: http://www.investor.bg/

 
Русия откупува обратно своите танкове Т-80 от Южна Корея, ще ги продава на Кипър или Йемен
10.09.2016, 12:40
Москва възнамерява да откупи от Южна Корея танкове и бойни машини на пехотата, доставени на Сеул през 1990-те години за сметка на съветски дълг. Разчита се обаче не на същинска покупка, а на взаимно изгоден бартер, съобщи вестник „Известия”. Решението било взето още през 2015 г. Вече е извършена оценка за състоянието на машините. Независимо от интензивната им 20-годишна експлоатация в Южна Корея, те се намират в добро състояние и са напълно пригодни за връщане в строя, макар част от тях вероятно ще бъде разглобена за резервни части. Като конструкция Т-80 се оценяват много по-сполучливи от Т-72.
Обсъждането между Москва и Сеул за възможно погасяване на дълга на СССР за сметка на доставка на въоръжение и военна техника започна още през1993 г., но доставката стартира през 1996 г. Като цяло Русия достави на корейците 70 броя БМП-3, 33 броя БТР-80А и 35 танка Т-80У.
Пак според експерти, срещу получената техника Русия ще достави на корейците резервни части или примерно документация за вертолетите Ка-32, които те притежават в противопожарната охрана, спасителните служби и даже в армията.
Разглежда се версията за възможна препродажба на Кипър. През 2009-2011 г. Кипър закупи от РФ втора партида от 41 танка Т-80У втора употреба, модернизирани в завода в Омск (първата партида е закупена още през 1996-1997 г.).
Друг потенциален купувач е Йемен. През 2011 г. стана известно за покупката от Беларус на 66 танка Т-80БВ. Във връзка с гражданската война в страната правителствените сили, подкрепяни от ОАЕ и Саудитска Арабия, се нуждаят от тежко въоръжение.
В Йемен може да се пласират и БМП-3, защото неотдавна правителствените сили там получиха от ОАЕ такива машини и сега познатият парк може да бъде увеличен чрез на нова доставка от РФ за сметка на Риад. - Още за Т-80
Източник: http://www.blitz.bg/
 
БАА: Споделената охрана на въздушните граници е накърняване на държавното достойнство
10.09.2016, 12:08
Смятаме, че  споделеното  охраняване на  въздушните  граници  на  нашата  Родина – Република  България,  в  мирно  време от  9 до 16 септември  от  авиационна  група  на  друга  държава, е накърняване на българското държавно достойнство.  Това пише в декларация, адресирана до президента, председателя на парламента, премиера, министъра на отбраната, председателя на Комисията по отбрана, началника на отбраната и командира на ВВС, Българската авиационна асоциация (БАА).
От неправителствената организация настояват за ускоряване на процесите ремонта  и  въвеждане  в  експлоатационна  годност на  намиращите  се  на  въоръжение  изтребители   МиГ-29  в  България,  съгласно  плановете  на  българските  Военновъздушни  сили.  Доскорошните защитници на родното небе са твърдо за закупуване  на  чисто  нов  изтребител.  България,  пишат те, българската икономика чрез съответните  офсетни  програми  и  българските  Военновъздушни  сили  имат  тази  потребност  и  като  държава  с  вековна  авиационна  история   го   заслужаваме!......Прочети още
 
Русия успешно изстреля междуконтинентална балистична ракета "Тополь-М"
10.09.2016, 10:09
В Русия е бил извършен успешен опит с междуконтинентална балистична ракета с шахтно базиране 15Ж65 "Тополь-М" (РС-12М2) с експериментална бойна част, съобщават от руското военно ведомство, цитирани от руските медии.
Ракетата е била изстреляна от космодрума "Плесецк" в Архангелска област и е поразила условна цел в района на полигон Кура (Камчатка). - (видео) 
Целта на опита е да се проверят летателните качества на ракетата, нейните бойни характеристики и способностите ѝ да преодолява ПРО.  
Стратегическите ракети от типа "Тополь-М" могат да поразяват цели на разстояние 10 500 км. - Още за РС-12
 
Непокорните съюзници на САЩ срещу „Ислямска държава“
10.09.2016, 09:44

През миналата седмица турската армия навлезе на сирийска територия. Близо 350 турски военнослужещи, редом до над 1000 сирийски бунтовници, тръгнаха към Джараблус, за да прочистят регионите от присъствието на „Ислямска държава“. Битката приключи, преди да е започнала – бойците на ИД напуснаха преди нашествието на турските танкове.

Но конфликтът далеч не е приключил. Той стана много по-сложен. С турското навлизане в Сирия, конфликтът навлезе в нова фаза – такава, която може да раздразни Съединените американски щати, чиито съюзници в борбата срещу джихадистите изглежда са по-заинтересовани в битката едни срещу други. Турция не цели само прочистване на „Ислямска държава“, но е фокусиране и върху победа над кюрдите..........Прочети още

 
Прекратяването на военните действия в Сирия ще започне от 12 септември
10.09.2016, 09:11
Русия и САЩ са се договорили „прекратяването на военните действия“ да започне след залез слънце на 12 септември, предава BBC.
Според плана сирийското правителство ще преустанови своите мисии в определени райони, контролирани от опозицията. Седем дни след началото на примирието Русия и САЩ ще създадат общ център за борба срещу членовете на терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“.
За да бъде успешен планът, и сирийският режим, и опозицията „трябва да изпълнят своите задължения“, подчерта държавният секретар на САЩ Джон Кери. От опозицията са отбелязали, че са готови да спазят плана, ако сирийското правителство „покаже, че е сериозно“.
Министърът на външните работи на Русия потвърди, че сирийското правителство е „готово да изпълни“ задълженията си.
„Прекратяването на военните действия изисква достъп до всички обсадени и трудни за достигане райони, включително Алепо“, допълни Кери, уточнявайки, че това също така ще улесни доставянето на хуманитарна помощ в източната част на града.
 

 
През 2017 г. у нас ще има многонационално учение с повече от 10 държави членки и партньори на НАТО
09.09.2016, 23:10
За мен като началник на отбраната е от изключително важно значение, че страната ни е номинирана да бъде домакин на шестата поредна конференция на НАТО по синхронизиране на подготовката през следващата година.
Това е най-големият форум за планиране и организиране на подготовката в Алианса. Традиционно в конференцията вземат участие над 300 делегати от над 40 страни членки и партньори на НАТО.
Това посочва генерал Константин Попов в лекцията си при откриването на учебната година във Военна академия „Г.С.Раковски”.......Прочети още
 
Долна Митрополия с нов командир
09.09.2016, 22:12
Със заповед на Министъра на отбраната командването на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” е възложено на подполковник Ангел Николов – заместник-командир на формированието. Това съобщиха от ВВС.
Той прие длъжността от полковник Юлиян Радойски, който започна обучение като редовен слушател във Военна академия „Г. С. Раковски” по магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили”.
Актът за приемане и сдаване на длъжността бе подписан в присъствието на Командира на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов и членовете на комисията.
Подполковник Ангел Димитров Николов е възпитаник на ВВВУ „Георги Бенковски”, випуск 1999, специалност летец - пилот. През 2011 г. завършва Военна академия „Г. С. Раковски”. Военната му кариера започва като младши пилот в 5-та изтребителна авиационна база Равнец, след което преминава в 3-та авиационна база Граф Игнатиево. Заемал е длъжностите заместник-командир на звено, помощник-началник на отделение, старши експерт в Командване на ВВС, инспектор – пилот в Сектор „Авиация” към Отдел „Операции” в Командване на ВВС. От 2015 г. е заместник-командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Украинска компания ще доставя части за МиГ-29
09.09.2016, 22:05
Украинската компания „УКРИНМАШ“ беше класирана на първо място в процедурата за доставка на резервни части и консумативи за самолети МиГ-29, проведена от Министерството на отбраната. Това става ясно от решение публикувано на сайта за обявяване на обществени поръчки за МО.
В Решение №106 от 07.09.2016 г. на главна дирекция „Отбранителна аквизиция“ – МО, класираният на второ място участник е българската компания „Армар Корпорейшан Дженера Техникал Ко-оперейшан“ ООД. Класирането е направено по критерия „най-ниска цена“ .
Предложената от УКРИНМАШ цена за пакета резервни части и консумативи 4 066 266 лв., докато предложението на „Армар“ е за 4,148 186 лв. Цените са с ДДС.
Предстои сключване на договор с УКРИНМАШ, което е възможно да стане в края на септември или началото/средата на октомври, при положение, че „Армар“ не обжалва решението на главна дирекция „Отбранителна аквизиция“ – МО или не се появат други усложнения и непредвидени обстоятелства.
Съгласно техническите изисквания, доставката трябва да включва нови и неизползвани части и консумативи за МиГ-29 по списък с 31 позиции. Изпълнителят на договора се задължава да представи всички 31 позиции.
Протоколът от преговорите между комисията за провеждане на процедурата и представителите на „УКРИНМАШ“ (достъпен на страницата на главна дирекция „Отбранителна аквизиция“-МО) съдържа някои интересни моменти. Така например, на въпроса как компанията ще докаже, че предлаганите резервни части са нови/неизползвани, отговорът буквално е: „Резервните части ще бъдат нови, което ще бъде потвърдено от необходимите съпътстващи документи (паспорти и етикети)“. На въпроса да се конкретизира производителя за всяка една от предлаганите резервни части и консумативи, отговорът е: „Резервните части и консумативи ще бъдат производство на Руската федерация, което ще бъде видно от съпровождащите документи“. Предложеният срок за изпълнение на поръчката (от момента на получаване на заявка от МО) е до 180 дни.
Предвид крайно лошите политическите отношения между Русия и Украйна в момента (при напълно прекратени отношения за внос-износ между страните на стоки с военно предназначение, за което са взети решения на правителствено ниво и в двете страни), за нас остава загадка как една украинска компания ще си набави от Русия по-голямата част от резервните части, изисквани от българската страна (по правило скъпи и новопроизведени/неупотребявани резервни части не се държат на склад от компании-посредници като „УКРИНМАШ“, а се купуват само при наличие на заявка от краен клиент). Но тези части за военна употреба са под строг експортен контрол в Русия и тяхната продажба и износ от страната са предмет на разрешение от Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (ФВТС) на Русия. Така, че тепърва предстои да видим как в крайна сметка ще се изпълни доставката (дали ще бъдат доставени нови части или пък нещо друго), или част от нея ще бъде отказана от компанията след подписване на договора, с мотив, че не е възможно частите да се купят от съответните руски производители или търговски посредници.
От протокола за преговорите може да се видят единичните цени на всички части и консумативи. Най-скъпите сред тях са цифровата изчислителна машина (ВЦВМ Ц100.02.05) - 1 бр. за 169 273 лв. и защитените бордни регистратори ЗБН-Т – 4 бр. за общо 222 982 лв. Също така скъпи части са курсовертикалите 705-6-1- и 705-6-4 – по 1 бр. за 205 176 и 194 757 лв. съответно, и блок за пределни команди БПК-88 Серия ЗА или ЗК – 2 бр. за общо 205 402 лв.
Поръчката, заедно с други две - за доставка на КСА-2А и двигатели РД-33, бе пусната на 15 април 2016 г., като опит за стабилизиране на техническото състояние на българския флот от изтребители МиГ-29. Все още няма обявени победители в другите две процедури.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Путин поръча разработването на проект на нова програма за въоръжение
09.09.2016, 21.54
Президентът на Русия Владимир Путин проведе съвещание по новите параметри на държавната програма за въоръжение за периода 2018–2025 година. Държавният глава поръча на членовете на правителството да разработят проект на нова програма за въоръжение до юли 2017 година, предаде в петък (9 септември) RT.
„При подготовката на финансовите параметри трябва да се изхожда от това, че Въоръжените сили и другите войски трябва да бъдат осигурени със съвременно оръжие и техника на ниво, което ще позволи ефективно и в пълен обем да се решават поставените задачи по надеждната защита на Русия от потенциални военни заплахи“, заяви Путин по време на съвещанието. - (видео)
 
Швеция отново каза "Не" на НАТО
09.09.2016, 21:47
Шведското правителство отново повтори позицията си, че страната не трябва да се стреми към членство в НАТО, след оказан натиск от страна на опозицията страната да се присъедини към военния алианс в светлината на нарасналото напрежение с Русия в района на Балтийско море, съобщава „Ройтерс”.
Като част от споразумение в областта на отбраната между лявоцентристкото правителство и три опозиционни партии, правителството е поръчало доклад, който да оцени позицията на страната по отношение на отбраната и сигурността.
Докато докладът все още не беше публикуван, а това трябва да стане днес, правителството изтъкна, че Швеция няма да промени своята дълга традиция на неутралитет, присъединявайки се към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).
"Комбинацията от военна необвързаност, повишена национална отбранителна способност и задълбочаващото се сътрудничество са нашият начин да посрещнем предизвикателствата, пред които сме изправени, без да допринасяме към повишеното напрежение в нашия регион", пишат външният министър Маргот Валстрьом и военният министър Петер Хултквист в статия за в. Dagens Nyheter.
От изданието изтъкват, че са прочели доклада, като в него се посочвало, че членство в НАТО би довело до по-предвидимо общо поведение в криза в региона на Балтийско море и следователно, че възможностите на Запада да избегне конфликт вероятно биха се увеличили.
Източник: https://news.bg/
 
Още един отличен военен пилот сваля пагоните
09.09.2016, 21:40
За около месец двама генерали отлични пилоти напуснаха армията и преминават в запаса. Първият бе командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, който в момента е кандидат за президент. Вторият е генерал-майор Златко Златев.
Пресцентърът на МО съобщи, че заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Златко Златев е подал днес рапорт за освобождаване от военна служба поради придобиване право на пенсия. След освобождаване на заеманата от него длъжност той ще продължи да прилага високата си експертиза в Авиоотряд 28, се посочва в съобщението.
Генералът е роден през 1966 г., т.е. законът му позволява да носи военната служба с това звание още осем години. Той обаче е предпочел да поеме друга отговорност, която, както се очаква, ще му даде възможност да продължава да се реализира като пилот.  
*******
Генерал-майор Златев постъпва в редиците на Българската армия през 1989 г., след дипломирането си като летец пилот за ВВС във ВНВВУ „Георги Бенковски“. През годините придобива специалности „Щабни ВВС-КОМ“ и „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили“ във Военната академия „Г. С. Раковски“. В академичното си развитие той преминава редица курсове за повишаване на квалификацията си.
Във военната си кариера генерал-майор Златев заема различни командни и щабни длъжности във ВВС, като по-голямата част от опита си придобива в 24-та авиобаза Крумово. През 2000 г. участва в мисията на KFOR в Солун, Гърция. На длъжността заместник-командващ на СКС е назначен на 21.02.2015 г., когато е удостоен с висше военно звание „генерал-майор“ с указ на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България.
По време на дългогодишната си служба в Българската армия генерал-майор Златев е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Военновъздушните сили. Носител е на награден знак „Военни заслуги“ на президента на Република България, както и на почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – II степен и на награден знак „За вярна служба под знамената“ – I степен.
Министърът на отбраната Николай Ненчев, се посочва още в съобщението,  изказва благодарност на генерал-майор Златев за достойната служба и големия му принос за развитието на българските Въоръжени сили. Неговите способности, опит и постижения са високо ценени от политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, както и от работилите с него военнослужещи.
Източник: http://www.otbrana.com
 
Министър Ненчев ще награди военнослужещите, поставили паметна плоча на връх Каймакчалан
09.09.2016, 21:35
Група български военнослужещи поставиха на 25 май т.г. паметна плоча на легендарния за нашата военна история връх Каймакчалан. Това патриотично дело е на командира на 68-ма бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев и други командоси. Надписът на плочата е „Вечна слава и дълбок поклон пред героите от Българската армия, дали живота си за националното обединение на България в боевете на Каймакчалан през 1916 г.”
По този повод на днешния парламентарен контрол народният представител Желю Бойчев попита министъра на отбраната Николай Ненчев за неговата позиция и вярно ли е, че служители от МО са искали обяснение от военнослужещите, поставили тази паметна плоча. И дали ще накаже инициаторите и изпълнителите на това дело. Министърът отговори: „Напротив, дори ще ги наградя!” Не само, че няма да упрекна служителите, които са извършили този благороден акт, но и ще ги наградя, каза той. И съобщи, че само след няколко дни ще бъде на Каймакчалан. Надява се, че там ще бъдат неговите сръбски и македонски колеги.
На този връх оставиха костите си преди 100 години за каузата за национално обединение над 3200 войници и командири от 11-ти пехотен полк на Трета Балканска и Осма Тунджанска дивизии.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
National Interest: САЩ обвиняват Русия в това, което сами вършат
09.09.2016, 16:09
САЩ обвиняват Русия и други страни в провокации, въпреки че тъкмо собственото им поведение може да бъде наречено провокационно, пише американското издание The National Interest в петък (8 септември), цитирано от РИА „Новости“.
Авторът на статията Галън Карпентър обръща внимание на противоречивите ситуации, в които са замесени американските въоръжени сили извън пределите на САЩ, което не им пречи да обвиняват в провокации страните, в чиято сфера на интереси са тези територии.
„Това е нещо, с което твърде често се сблъскваме - представата, че може би не всички действия на САЩ на международната сцена са приемливи във военен план, но въпреки това не подлежат на никакви въпроси и критики“, пише авторът.
Като пример той посочва ситуацията с Русия в Сирия и Прибалтика, с Иран в Персийския залив и Китай в Южнокитайско море.
Вашингтон и американските медии осъждат Москва за военната й намеса в сирийския конфликт, въпреки че собственото ни участие в този конфликт се възприема не просто като нормално, но дори неизбежно.
„Американските ястреби смятат намесата на Русия в конфликта за възмутителна, при положение, че Сирия се намира на по-малко от хиляда километра от южната граница на Русия, а управляващата фамилия на Асад отдавна е „политически клиент“ на Москва“, посочва Карпентър.
В Прибалтика САЩ се придържат към същите двойни стандарти. Вашингтон неведнъж се е оплаквал, че руски кораби или самолети притесняват американските плавателни съдове, но на нашите представители не им хрумва, че Москва има всички основания да възприема като заплаха американското присъствие в непосредствена близост до своите граници, твърди авторът.
„Позицията, че военните действия на САЩ по предусловие не са провокационни, се проявява дори тогава, когато американски въоръжени части действат в непосредствена близост до границите на други големи държави“, отбелязва той.
По същия начин Вашингтон действа и в Южнокитайско море, на хиляди километри от собствената си територия. САЩ, разбира се, представят поведението на китайската армия и флот като „опасно, провокативно и неприемливо“, въпреки че тази територия е много по-близо до КНР, отколкото до САЩ.
В Персийския залив през август бе съобщено за опасно приближаване на ирански плавателен съд до кораб на САЩ, след като патрулен кораб на ислямската република прехвана и съпроводи американски миноносец.
Белият дом веднага нарече инцидента „чудовищна провокация“.
„Но никой не си зададе въпроса дали това не е провокация от страна на САЩ – да пратиш тежковъоръжен миноносец на шест хиляди мили от собствената си територия и само на няколко мили от иранското крайбрежие“, отбелязва авторът.
По думите му американските власти и медии трябва да осъзнаят, че другите страни не възприемат подобни ходове като израз на дружелюбност. „Самодоволната представа, че „ние сме добрите момчета и затова всичко, което правим, няма как да е неправилно или провокативно“, е колкото неадекватна, толкова и опасна“, заключава авторът.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
9 септември - повратна дата в историята ни
09.09.2016, 12:53
На 9 септември се навършват 72 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България, която продължава да разделя обществото.
За мнозина тази дата е свързана с коренна промяна - премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно по-справедливо социално общество - комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървав преврат довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.
В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.
Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.
Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от Народния съд са 2 730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е народно въстание. Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението "социалистическа революция".
След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като "военен преврат".
След 1944 година, 9-ти септември се отбелязва като Национален празник на Народна република България до 1990-та година.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Северна Корея е извършила своя „най-мощен“ ядрен тест досега
09.09.2016, 12:43
Военните в Южна Корея заявиха в петък, че според тях КНДР е извършила своя „най-мощен" ядрен тест досега, предаде АФП, позовавайки се на южнокорейски медии.
„Ние вмятаме, че Севера е провел ядрен тест днес. Взривът се смята, че е бил около 10 килотона - най-мощният на Северна Корея досега", казва неназован представител на министерството на отбраната.
Президентът на Южна Корея Пак Кън Хе каза в петък, че Северна Корея е извършила ядрен тест в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и директно предизвиквайки международната общност, предаде Ройтерс.
Петият ядрен тест на КНДР доказва „маниакалното безразсъдство" на лидера му Ким Чен Ун в пълното игнориране на световните призиви да се откаже от преследването на идеята за създаване на собствени ядрени оръжия, казва Пак цитирана от администрацията си.
Сред ширещите се спекулации за извършено ядрено изпитание от КНРД, американската агенция USGS съобщава: „Възможна експлозия е станала край мястото където Северна Корея в миналото е извършвала ядрени взривове. Ако наистина става дума за експлозия, Националният център за информиране при земетресения към USGS не може да определи какъв вид е, дали е ядрена или някакъв друг вид", се казва в съобщение на сайта на агенцията.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Тръмп: Сегашната администрация сведе генералите до кръгли нули
09.09.2016, 12:23
Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп отново обвини президента Барак Обама и бившия държавен секретар Хилари Клинтън за изострянето на напрежението в Близкия изток и възхода на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщиха световните агенции.
Тръмп каза, че от самото начало е бил против войната в Ирак, която напълно е дестабилизирала положението в региона.
Той обвини още президента, че при неговото управление американските военачалници са били сведени до кръгли нули и са престанали да се стремят към успех.
Тръмп се закани да уволни някои от тях, ако спечели президентските избори през ноември, и добави, че има собствен план за разгром на ИД. В същото време Тръмп каза, че ще даде 30 дни на военните, за да изготвят план за борба с ИДИЛ. Тръмп рязко критикува ръководството въоръжените сили и каза, че вероятно на негово място ще дойдат "други генерали".
Тръмп обеща да увеличи с десетки милиарди военните разходи и очерта планове за голямо увеличаване на числеността на военнослужещите на активна служба, повече кораби, подводници и бойни самолети, предаде Асошиейтед прес. САЩ сега харчат за военни нужди повече от 600 милиарда долара годишно - повече от следващите ги в списъка седем страни, взети заедно, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Вчера около 90 американски генерали и адмирали от резерва обявиха в открито писмо подкрепата си за Тръмп като президент. "Изборите през 2016 г. предлагат на американците отдавна назрялата възможност да се коригира курсът на нашата политика в областта на националната сигурност", се казва в писмото.
"Ние вярваме, че такива промени може да донесе само този, който не носи отговорност за разрушаването на нашите въоръжени сили и за възникването на заплахите, с които се сблъсква нашата страна."
"Враговете на нашата страна укрепнаха, почувствали слабост и нерешителност във Вашингтон,а също и възможности за агресия в наша вреда и във вреда на други свободолюбиви държави.
Именно затова ние подкрепяме Доналд Тръмп и неговата решимост да възстанови въоръжените сили, да защити нашите граници, да победи нашите врагове ислямисти и да възстанови законността и реда в страната", се казва в писмото на генералите, цитирано от ТАСС.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Руската армия ще получи нови оръжия за над 130 милиарда рубли
09.09.2016, 12:04
Русия ще изразходва за модернизация на въоръженията си над 130 милиарда рубли. Това заяви руското министерство на отбраната по време на международния военнотехнически форум "Армия-2016", започнал в понеделник в Московска област, пише "РБК".
На изложението вече са подписани няколко десетки договора на обща стойност повече от 150 милиарда рубли. Най-големи са 17-те договора, сключени от руското военно ведомство с 6 предприятия.
Сред очакваните доставки за руската армия изданието посочва над 100 от най-новите за страната танкове "Армата", 42 самоходни артилерийски установки, 6 подводници за Тихоокеанския флот, пробна партида изтребители от пето поколение Т-50 и три малки ракетни корвети, способни да носят крилати ракети с голям обсег "Калибър".
Държавната поръчка за отбрана цели да се увеличи делът на новата техника в руската армия на 70 процента, цитира вестникът зам.-министъра на отбраната Юрий Борисов.
Същевременно износът на руски оръжия в чужбина за осемте месеца на годината е достигнал 7 милиарда долара. До края на 2016 г. компанията "Рособоронекспорт" планира да продаде въоръжения за още 6 милиарда долара, заяви зам.-генералният директор Сергей Гореславски.
Според цитирани в статията руски и чуждестранни източници от структурите за военнотехническо сътрудничество предстои Русия да продаде например хеликоптери Ми-35 на Нигерия, а Египет преговаря за покупка на Ка-52К. Продължават доставките на руски зенитно-ракетни системи С-300 за Иран, а с Бразилия се договаря сделка за друг комплекс - "Панцир-С1". Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е подписал тези дни споразумения за военно сътрудничество в ред области с Боливия, Катар и Танзания, допълва "РБК".
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
България в лицето на СОСЗР бе приета в Международната федерация на планинските войски
09.09.2016, 08:56
На конгреса на Международната федерация на планинските войски (IFMS), който се провежда в Инсбрук, Австрия, България в лицето на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резера (СОСЗР) бе приета за пълноправен член.
Нашата делегация в състав генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – председател на СОСЗР и старши лейтенант от запаса Владимир Томов, председател на Клуба за международни и бизнес връзки към съюза е защитила готовността ни за членство.
********
В IFMS вече членуват 11 държави България, САЩ, Германия, Италия, Франция, Швейцария, Австрия, Полша, Словения, Испания, Черна гора. България има статут на гост в IFMS с ментор Италия. В работата на Конгреса на IFMS и на организациите на отделните държави активно участват както запасни и резервисти, така и действащи военнослужещи. Дейността на IFMS и на организациите от страните-членки се осъществяват със сътрудничеството и  активното съдействие на съответните армии и министерства на отбраната.  
ANA, Националната асоциация на италианските алпини, е най-голямата военно патриотична организация в Италия с около 400 000 активни членове с организации в цяла Италия и в цял свят. Поддържат собствена напълно оборудвана  Гражданска защита с около 75 000 души.  В ANA членуват и действащи военни и поддържат активно сътрудничество с МО и действащата армия, общинските организации, университети, училища и др. държавни структури и организации.
СОСЗР участва в работата на  IFMS от 2011 година досега благодарение на  предложението и активно съдействие на Н.Пр. Стефано Бенацо, бивш  посланник на Италия в България, с подкрепата на министъра на отбраната генерал- лейтенат от запаса Аню Ангелов и с активната дейност на старши лейтенант от запаса Владимир Томов, председател на Клуба за международни и бизнес връзки към СОСЗР.
Досега България е участвала по линия на IFMS в редица мероприятия като Адуната на италианските алпини в Италия през 2011 и 2012, Конгреси на IFMS в Гармиш-Партенкирхен, Германия, 2011 и Андермат, Швейцария, 2014 с показ на военно-тактически демонстрации,  международни състезания по зимни военно-приложни спортове организирани от 10та танкова дивизия на Германия IDSM 2012, IDSM 2013, IDSM 2014. Ежемесечно се получават бюлетини и списания за дейността на различните държави и армии за информация на СОСЗР, 101- ви алпийски батальон и редакцията на вестник „Българско войнство“.  В различните мероприятия активно участие са имали бивши и настоящи военнослужещи от 101-ви алпийски батальон. Н.Пр. Стефано Бенацо има честта да връчи знаме на Клуб Планински стрелци „Капитан Петко Войвода” към СОСЗР от Смолян на официална церемония в Централния военен клуб през 2012 г. СОСЗР поддържа активни контакти с бившите италиански генерали, офицери и войници, живеещи в България.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Полицаи на свършване
08.09.2016, 22:37

Търсят се полицаи. Обявени са конкурси за над 1000 вакантни места. „Назначават куцо и сакато, но пак има празни щатове, няма кой да ме смени по график“ казва полицейски инспектор от Ямбол.
За неговата категория „Г“ изискванията са минимални – професионална подготовка не ти трябва, взимат те, стига да си под 40 години, със средно образование и физически издръжлив – да направиш 30 лицеви опори, да пробягаш 800 м за 3 минути и 9 секунди и да покажеш при събеседването, че не си малоумен.

Изглежда лесно? Грешите. Кандидатите масово се провалят на теста за интелигентност и психо диагностичното интервю..........Прочети още

 
Могерини: След Брекзит ЕС тръгва към обща отбрана
08.09.2016, 21:40
Европейският съюз трябва да постави началото на обща отбрана след напускането на Великобритания, която досега налагаше вето върху интеграцията в тази област, заяви днес ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, предаде клуб Z.
Темата ще е на масата на среща на върха на ЕС без Обединеното кралство на 16 септември в словашката столица Братислава, съобщава тя днес в интервю за италианския всекидневник "Република". Лидерите ще обсъждат накъде да върви ЕС след т.нар. Брекзит.
"В основата си Европа се е строила на последователни тематични вълни. Първо - единния пазар. После - валутата, еврото. Междувременно - свободата на движение, с Шенген. Сега е е дошъл моментът да поставим основите на за обща отбрана", казва Могерини.
Тя подчертава че общата отбрана не означава "европейска армия", спекулации за каквато тръгнаха из медиите, след като по-рано тази година Могерини представи стратегията си европейска външна политика и политика за сигурност.
Началото на общата отбрана трябва да бъде поставено в рамките на сегашния договор на ЕС, казва Могерини. Той постановява, че държавите-членки могат да я създадат, ако стигнат до общо съгласие за това. Досега то липсваше, защото Великобритания беше против.
Лондон смята, че отбраната трябва да остане строго национален прерогатив и че европейска отбрана ненужно би дублирала НАТО. Според Могерини обаче други държави-членки "са криели" зад британското вето собствената си неохота за интеграция в областта на отбраната, а сега са изгубили "алибито" си за това.
Като привърженици на обща европейска отбрана най-често се сочат Германия, Франция, Италия, Испания, Полша, макар Франция да е зад провала на опит за създаване на Европейска отбранителна общност през 1954 година. Това обаче става при коренно различна от сегашната обстановка в Европа и в света.
Общата отбрана на ЕС е в програмата на управляващите в Германия християндемократи. Като аргумент те изтъкват, че без нея ЕС няма международната тежест, която съответства на икономическата му мощ и че неевропейски държави като Турция например имат вето над интересите му в НАТО, където решенията се вземат с единодушие.
Като аргумент в защита на общата европейска отбрана привържениците ѝ изтъкват дъгата от кризи, която окръжава Европа - от Северна Африка, през Близкия изток до Русия и Украйна - които поставят преки предизвикателства към сигурността на европейците.
В началото на миналата година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза в интервю за германския в. "Ди Велт", че в далечна перспектива ЕС трябва да мисли за своя армия. Това обаче би изисквало промяна в съюзния договор. За момента ЕС няма институция овластена да ръководи и контролира такава въоръжена сила. Армиите на държавите-членки са под контрола на техните парламенти.
Като елементи на общата европейска отбрана Могерини посочва използването на сформираните на хартия от 1999 година съвместни "бойни групи" на държавите-членки, създаването на техен общ щаб, интеграцията в областта на отбранителната промишленост по големи проекти и т.нар. "задълбочено структурирано сътрудничество", което Лисабонският договор предвижда.
То означава, че желаещите държави-членки могат да възложат на съюза задачи в областта на отбраната, за чието изпълнение те заедно да допринасят.
Eвропейските бойни групи са 18 подразделения с размера на батальон, като 14 от тях са по 1 500 души, а 4 по 2 500 души. Те събират в случай на нужда и трябва да се готови да разполагане в района на действие от пет до десет дни след решение на Съвета на ЕС. Там те трябва да са готови да действат самостоятелно от един до четири месеца.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Над 110 хиляди души посетиха форума „Армия-2016“ за два дни
08.09.2016, 21:00
Над 110 хиляди души са посетили за два дни военно-техническия форум „Армия-2016“, който се провежда в Кубинка край Москва, както и във военните окръзи и на Северния флот, съобщи ТАСС в четвъртък (8 септември), като цитира началника на главното управление за научно-изследователска дейност към руското министерство на отбраната Александър Миронов.
На площадките на форума бяха показани бойните и ходови възможности на 189 единици въоръжение и военна техника, в това число и 12 нови изделия на предприятията от военно-промишления комплекс. За първи път бяха публично демонстрирани бойните възможности на платформите „Армата“. - (видео)
Форума са посетили и шест официални делегации, включващи представители на военните министерства на Беларус, Намибия, Гвинея, Гамбия и КНДР.
„Министрите на отбраната на Китай и Бахрейн изпробваха лично ходовите и огневи възможности на руското въоръжение и военна техника, което предизвика голям интерес“, каза Миронов.
Началникът на Генщаба на Ангола е обсъдил с представители на един от водещите руски износители закупуването на въоръжение.
В рамките на форума се състоя и зрелищно авиошоу. Показани бяха фигури от висшия пилотаж и симулации на близък маневрен въздушен бой по двойки на изтребители Су-30СМ, както и демонстрационни полети на Су-35С и Су-34. - Още за „Армия-2016“
 
В Добруджа военната ни история се пише начисто с блестящи военни победи
08.09.2016, 20:46
Странни работи стават по нашенско; не че е за пръв път, но винаги е удивително. Колкото повече се смалява - до пълно изчезване - българската войска, толкова по-гръмогласни стават ура-патриотарите. Гигантските трибагреници, "забравените" военни маршове, паметниците - предимно нескопосни (вж. по-долу), прочувствените слова и едрата умилителна мъжка сълза, стичаща се по едва набола брада са предназначени да заменят стопената под чуждоземен диктат българска военна мощ; не че оперетните ни генерали на "Дякон Игнатий" 3 и на "Ген. Тотлебен" 34 са против, съвсем не - войска може и да нямаме вече, но военният милиард все по-бързо изтича от държавната хазна.
Използването на наистина славното ни бойно минало за нечистоплътни политически цели никой не е отменял. И знамената, маршовете и прочувствените слова са по поръчка, това трябва да е ясно на всички; тази парадност трябва да издаде индулгенции на същинските виновници за осъдителното затриване на българската войска. Така де, вижте ни какви сме патриоти - не ни гледайте какво правим, а как хубаво роним сълзи за геройски загиналите синове на България преди век-два. Горките български опълченци и войници, загинали в Освободителната руско-турска война, в трагичните Балкански войни, през Първата и Втората световни войни - ако можеха само да видят как ги употребяват в тая нечиста гавра, щяха в незнайните си гробове да се обърнат стократно ............Прочети още
 
Първа тренировка на изпълнение на задачи по съвместния Air Policing
08.09.2016, 20:36

Утре, 9 септември, в авиобаза Граф Игнатиево ще започнат тренировките на предвидените за изпълнение на съвместни задачи по Air Policing сили и средства. В нея ще вземат участие български и американски екипажи на самолети Миг-29 и F-15. Тренировката ще се проведе под управлението на Обединения център за въздушни операции - Торехон, Испания и Центъра за управление - София, съобщава министерство на отбраната.
Решението за усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и на САЩ беше прието от правителството на Република България на 24 август тази година.

Американските изтребители, които пристигнаха на 1 септември, са от състава на Въздушните национални гвардии на Калифорния и Масачузетс, а екипажите са от 194-та ескадрила на Въздушната национална гвардия на Калифорния.
Съвместните мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбранаи ще продължат до 16 септември.

 
Сертификация на 32-рия контингент от Българската армия за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан
08.09.2016, 16:45
Сертификацията на 32-рия контингент от Българската армия се провежда от 7 до 9 септември 2016 г. от комисия от Съвместното командване на силите и включва проверка по документи на 7 септември и  тактико-специално занятие за сертифициране на механизирания взвод на 8 и 9 септември 2016 г. на Гарнизонен учебен център “Люляк”.
Национален командир на 32-рия контингент е полковник Андрей Мецов от Дирекция „Стратегическо планиране” на Министерството на отбраната.
Помощник-национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Георги Манев от военно формирование 46430 – София, а командир на механизирания взвод - капитан Иван Пипов от военно формирование 48430 – Стара Загора.
Контингентът е подготвен във в.ф. 48430 – Стара Загора и е с обща численост 110 военнослужещи. Състои  се от национален елемент, взвод за охрана, щабни офицери, екип от съветници за обучение на афганистанските сили за сигурност, група за охрана и разузнавателни формирования.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Николай Ненчев почете 72-ата годишнина от операция „Деве баир“ на 9-ти пехотен Пловдивски полк
08.09.2016, 16:40
„Наш дълг е да се поклоним пред българската войска, която от създаването си до днес пази своите ненадминати дух, устрем и настъпателна мощ“. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев днес, 8 септември, пред Общата гробница в село Гюешево по време на поклонението, организирано от Министерството на отбраната по повод 72-ата годишнина от операция „Деве баир“ на 9-ти пехотен Пловдивски полк.
Министърът Ненчев отбеляза, че операция „Деве баир“ е първото бойно кръщение на нашите бойци през Втората световна война. Той припомни славния подвиг на командира на 9-ти пехотен Пловдивски полк полковник Иван Бонев и в знак на почит завърши изказването си със стихотворението „Орденът“ на неговия син д-р Боньо Бонев.
Пред Общата гробница бяха поднесени венци и цветя. Отслужена бе панихида за загиналите герои от полка. Министър Ненчев посети и храм-костницата „Света Троица“ на загиналите в Междусъюзническата и Първата световна война.
На поклонението и панихидата присъстваха още командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров, генерали и офицери, представители на местната власт и на военно-патриотичните съюзи. - (видео)
*********
На 5 септември 1944 г. полковник Иван Бонев, командир на 9-ти пехотен Пловдивски полк, получава заповед да се изнесе в района на град Кюстендил, като прегради пътя за град Крива Паланка и не позволи на немските части да преминат старата граница. След ожесточени и кръвопролитни сражения на 8 септември в района на „Деве баир“ позицията е удържана, а полковник Бонев е награден с орден „За храброст“ и провъзгласен за почетен гражданин на Кюстендил. Само няколко месеца по-късно - на 9-ти март 1945 г., полковник Иван Бонев е осъден от комунистическия режим на 15 години строг тъмничен затвор. След обжалване е реабилитиран на 5 април 1946 г., но в началото на юни същата година е арестуван отново и след жестоки инквизиции е пратен в концлагера „Росица“, където умира на 10 октомври 1946 г.
Подвигът на войниците и офицерите от 9-ти пехотен Пловдивски полк опровергава натрапените след т.нар. „Деветосептемврийска революция“ внушения, че Българската армия не е дала отпор на войските на Германия след прекратяването от правителството на Константин Муравиев на съюза с нея на 4 септември 1944 г.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Русия ще откаже на Анкара изпращането на свои части в Сирия
08.09.2016, 16:23
Москва няма да отговори положително на молбата на Анкара да изпрати руски сухопътни части в подкрепа на операцията на Турция в Сирия, независимо че има такава юридическа възможност. Това заяви в четвъртък (8 септември) пред „Известия“ първият зам.-председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Франц Клинцевич.
На 6 септември Турция се обърна към Русия и още няколко страни с молба да изпратят сухопътни части за подкрепа на операцията „Щитът на Ефрат“ в Сирия. Предложението бе направено от турския външен министър Мевлют Чавушоглу, припомня изданието.
„Има решение на Съвета на Федерацията за участие на въоръжени сили на Русия в Сирия. Право на президента е дали да се възползва от него. Но още от самото начало бе казано на президента, че Русия няма да участва в сухопътна операция. Естествено, че без подобна операция, победата срещу ИДИЛ е невъзможна. Но проблемът е в това, че спецслужбите на САЩ и някои други страни от НАТО помагат на опозицията, в това число и на терористите. В тази връзка не мисля, че Москва ще тръгне да изпраща свои части в Сирия. Не мисля, че подобен ход ще бъде подкрепен от обществото“, отбеляза Франц Клинцевич.
В момента участието на Русия във военни операция на територията на Сирия се свежда до въздушни удари по позициите на терористите. Както заяви през март командващия руските войски в Сирия, генерал-полковник Александър Дворников, на земята работят само ограничен брой представители на специалните подразделения.
Според директора на изследователския център „Близък Изток-Кавказ“ към Международния институт за нововъзникващите държави Станислав Тарасов участието на руски войски в турската сухопътна операция не може да стане без съгласието на Дамаск, което представлява проблем, предвид напрегнатите му отношения с Анкара. Поради тази причина експертът е на мнение, че в призива на турския външен министър се съдържа по-скоро политическо послание.
„Москва едва ли ще откликне на турското предложение, най-малкото защото подобен ход изисква подписването на предварително споразумение между Русия, Сирия и Турция. Едновременно с това подобен род заявления от турска страна, по толкова деликатни въпроси, свидетелства за нарастващо доверие между Москва и Анкара. В тази връзка страната ни би могла да оказва въздушно прикритие на турските войски и така да измести на този терен САЩ и техните съюзници, които сега поддържат турците от въздуха. Не е изключено също чрез Русия турското ръководство да се опитва да легитимира присъствието си на сирийска територия, а впоследствие – да търси нормализация на отношенията с Дамаск под една или друга форма“, казва експертът пред „Известия“.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Берлин иска „Военен Шенген”
08.09.2016, 16:11
Реализацията на плана за „военен Шенген” ще допринесе за укрепване на Северноатлантическия пакт, заяви министърът на отбраната на ФРГ Урсула ван дер Лайен. Това ще допринесе за укрепване на европейското семейство и ще консолидира НАТО, смята Ван дер Лайен.
Министърът посочи, че на това разчитат и американските съюзници в алианса. Още през май командващият въоръжените сили на САЩ в Европа генерал лейтенант Бен Ходжис заяви, че има нужда от въвеждането на режим на „военен Шенген”. Смисълът е в отпадане на бюрократичните процедури при придвижване на военни от една членка на пакта в друга.
В по-широк контекст става дума за създаването на военен съюз на държави членки на ЕС. Министър Ван дер Лайен подчерта, че днес няма държава, която да е в състояние сама да гарантира напълно сигурността си.
Военният министър на Германия пристигна във литовската столица Вилнюс за участие в заседанието на ръководството на фракцията на Европейската народна партия – най-широко представената в Европейския парламент.
Източник: http://pik.bg/
 
Приключиха преговорите за доставка на 36 изтребителя Рафал за Индия
08.09.2016, 13:03
Преговорите за доставка на 36 френски изтребители Рафал (Rafale) за Военновъздушните сили на Индия за приключили, при това доставчикът Dassault Aviation е съгласен да намали цената от €10 млрд. до 7,25 млрд. евро, съобщи ТАСС, позовавайки се на The Economic Times. Половината от сумата - 50% ще бъде инвестирана в развитие на индийската отбранителна промишленост.
"Всички преговори практически са приключили, при това ни се отдаде да получим отстъпка за стойността на 36 Рафал-а от 10 на 7,25 млрд. евро, заяви източник в министерството на отбраната на Индия.
"Френската страна също се съгласи да предаде 16 технологии, които са критично важни за развитието на индийската авиация, в това число по реактивните двигатели, а така също и да инвестира 50% от стойността на сделката във военнопромишления комплекс на Индия", допълни източникът.
Той допълни, че "Франция е изразила готовност да инвестира 1 млрд. евро за възраждане на проекта на индийския реактивен двигател Kaveri, за да снабди усъвършенстваните мотори на изтребителите Tejas (лек многоцелеви изтребител с един двигател от четвърто поколение, разработен от Индия - б.пр.) за индийските ВВС до 2020 година".
По думите на служителя, "окончателният доклад за резултатите от дългите преговори е предаден на офиса на премиера и сделката може да бъде одобрена на предстоящото заседание на комитета по безопасност на индийското правителство".
"Подписването на договора за Рафалите има решаващо значение за Франция, която претърпя неуспех с изтичане на секретни документи за проекта на подводница Scorpene, шест от които се изграждат в корабостроителница в Мумбай", отбелязва изданието. Източници от индийското военно министерство са твърдо уверени, че "с това сътрудничество с френската корабостроителница DCNS са приключили и на предложението й за още три подводници ще бъде даден отказ". - Още за Rafale
Източник: https://news.bg/
 
Разузнаването на Германия ще отдели €73 милиона за наблюдение на комуникациите
08.09.2016, 12:02
Федералната разузнавателна служба на Германия (БНД) и Федералното ведомство за защита на конституцията (БФФ, контраразузнаването) ще отделят десетки милиони евро за нови програми за защита от кибер атаки и тероризъм, съобщи вестник „Зюддойче цайтунг”.
Изданието пише, че германските спец служби значително ще разширят възможностите си за дешифриране на кодирани съобщения и разговори. БНД ще инвестира около 73 милиона евро в дългосрочни проекти за наблюдение на комуникационни канали. Само за проекта „Панос”, който ще контролира платформите за комуникация чрез текстови съобщения (месинджъри), ще бъдат отделени 21,25 милиона евро. БФФ е получило разрешение да увеличи щата си с 470 души още до края на тази година.
Ведомството ще разшири наблюдението на екстремисти и ще предприеме редица мерки за предотвратяване на заплахи в кибер пространството.
Източник: http://pik.bg/
 
Столтенберг разкритикува Русия заради военния ѝ потенциал в Крим
08.09.2016, 11:47
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува Русия заради „съществено нарастване“ на военния й потенциал в Крим. Столтенберг потвърди плановете на алианса да разшири присъствието си в Черно море. На пресконференция в Тбилиси, където разговаря с грузинския премиер Гиорги Квирикашвили, Столтенберг обеща „тесен диалог“ с Грузия и Украйна и потвърди, че НАТО ще продължи да се разширява: Вратата на НАТО остава отворена и това е потвърждавано многократно, независимо от протестите и изявленията от страна на Русия, че не харесва този процес, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Днес той ще посети Турция за първи път след опита за военен преврат от юли.
Той ще проведе срещи с президента Реджеп Ердоган и с министрите на външните работи и на отбраната на Турция. Сред основните теми ще бъде Сирия и операциите на турската армия в северната част на страната, уточнява БНР.
Визитата ще се състои почти два месеца след опита за военен преврат в Турция. Оттогава турското ръководство отправи неколкократно упреци към западните лидери за липса на солидарност.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
8 септември: Преди 72 г. войските на 3-и Украински фронт навлизат в България
08.09.2016, 08:46
На 8 септември 1944 г. войските на 3-и Украински фронт навлизат в България и я окупират, без да срещнат съпротива. Това става след като на 5 септември Съветския съюз обявява война на България. Също на 8 септември България обявява война на Германия и по този начин държавата ни е сама срещу всички участници във войната. Трети Украински фронт настъпва основно през Добруджа със силите на три общовойскови армии: на десния фланг с 46 А, в центъра с 57 А и с лявофланговата 37 А. Последната с ускорен марш се дислоцира в района на Бургас, Казанлък и Ямбол, с цел да замести полковете на 3-та пехотна Балканска дивизия на Прикриващия фронт срещу Турция. До края на окупацията през декември 1947 г. 37 А е основната окупационна войска у нас.
Твърденията, че българският народ отива да посрещне руските войски само от любопитство, както е направило през април 1941 г. при навлизане на германците, не са верни. Първо, по онова време народът все още е настроен русофилски, а не германофилски; Второ, народът по време на войната е оголял и обосял – германските задължения за изнесени български стоки по клирингови взаимоотношения надхвърлят тогавашни 100 млн. долара; Трето, частите на Съветската армия са посрещнати с цветя от ликуващ народ, който се надява на положителни промени.
Настава период в историята ни, който според някои е освобождение на страната от монархофашизма, а за други е равнозначен на трета национална катастрофа.
Но от сегашната дистанция на времето на събитията би могло да се погледне и по-безпристрастно........... Прочети още
 
Забравените герои на България: Генерал от пехотата Велизар Манолов Лазаров
08.09.2016, 08:44
Днес се навършват се 148 години от рождението генерал от пехотата Велизар Манолов Лазаров. Той се ражда на 8 септември 1868 г. в София.
Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец. Завършва Военното училище в София (1889). Служи в пехотата. На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, а на 1 януари 1899 г. в чин капитан. Командва рота в 1-ви пехотен Софийски полк (1900) и служи във Военното училище (1909). През Балканската война (1912-1913) е командир на дружина в 14- ти пехотен Македонски полк. По време на Първата световна война (1915-1918) е комендант на София. От 1916 г. е командир на 1- ви пехотен Софийски полк, с който се сражава в Добруджа, а през следващите години на Южния фронт. Произведен е в чин генерал-майор.
След войната командва 1- ва пехотна Софийска дивизия (1919-1921), а по-късно е назначен за началник на Софийския гарнизон (1923-1929). Умира в София на 6 април 1941 г.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 2 кл.; орден „Св.Александър” I ст.; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на военна лента, 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Самолети на САЩ летят край руската граница с изключени транспондери
07.09.2016, 22:31
Изтребители Су-27 са били вдигнати във въздуха от авиобазата Белбек в Крим в отговор на опита за на американски самолети разузнавачи да се приближат до границите на Русия. Това заявиха от руското министерство на отбраната. Пилотите на самолетите разузнавачи на САЩ два пъти са се приближили до границата на Русия над акваторията на Черно море с изключени транспондери. След приближаването срещу тях са били изпратени руски изтребители. Когато руските самолети се приближили до американските, вторите рязко сменили курса си и са отлетели в противоположна на руската граница посока.
Говорителят на военното ведомство на Русия Игор Конашенков отбеляза, че пилотите на руските изтребители са били вдигнати във въздуха и са действали при строгото спазване на международните правила за извършване на полети.
Отбелязва се, че това не е първият опит на авиацията на НАТО да се доближи до руските граници за разузнавателни дейности в района на ученията „Кавказ 2016”.
В ученията, стартирали на 5 септември в южната част на Русия, са задействани над 12 000 военнослужещи, авиация, бойна техника и кораби. За тренировките са задействани полигони в Южния военен окръг, акваторията на Черно и Каспийско море. „Кавказ-2016” ще продължат до 10 септември.
 
Китай и Русия се обединяват срещу НАТО
07.09.2016, 21:42
Русия и Китай започнаха подготовката за съвместните военноморски учения „Морско сътрудничество-2016“, които ще се проведат в акваторията на Южнокитайско море от 11 до 19 септември, съобщи „Правда“ в сряда (7 септември).
Въпреки че ученията се провеждат за пети път, военноморските флоти на КНР и РФ за първи път ще оперират съвместно в тази най-конфликтна зона в Азиатско-Тихоокеанския район, в която се сблъскват интересите на Виетнам, Бруней, Малайзия и Филипините, отбелязва изданието.
Бъдещите маневри бяха предмет на обсъждане и по време на форума на Г-20 в Ханджоу. В понеделник руският президент Владимир Путин заяви, че руско-китайските военноморски учения „не засягат ничии интереси и са от полза както за сигурността на Русия, така и на Китай“.
Според съобщенията на пресслужбата на Тихоокеанския флот в момента руският отряд, в чийто състав влизат големите кораби за борба с подводници „Адмирал Трибуц“, „Адмирал Виноградов“, големият десантен кораб „Пересвет“, морският буксир „Алатау“ и танкерът „Печенга“ извършват преход в Южнокитайско море.
Там, в акваторията на военноморската база „Чжанцзян“ (КНР), се планира провеждането на ученията „Морско сътрудничество-2016“. САЩ вече обвиниха Русия и Китай „в опит да задълбочат и бездруго сложната ситуация в Южнокитайско море“. В същото време Пентагонът не крие, че кораби на САЩ ще патрулират постоянно във водите на Южнокитайско море (ЮКМ).
Военноморските сили (ВМС) на САЩ разполагат седем кораба в региона – самолетоносача „Роналд Рейгън“, два крайцера и четири есминеца. Американската атомна подводница USS Mississippi, оборудвана с крилати ракети, също патрулира в региона.
„Правда“ припомня, че на 12 юли Постоянният арбитражен съд на ООН, базиран в Хага, реши, че Китай няма „историческо право“ върху спорните територии в Южнокитайско море (става дума за архипелага Спратли и плитчините Скарбъроу). Именно след това решение американските кораби се появиха в близост до спорните острови в ЮКМ.
Китай от своя страна продължава да застроява спорните територии, включително и да изгражда военна инфраструктура. Според експерти целта му е да установи контрол, в това число военен, върху стратегически важни райони близо до Малакския пролив, през който минават около 60% от китайските търговски товари и до 80% от китайския внос на въглеводороди. Отделно акваторията около архипелага Спратли е богата на рибни ресурси и, според някои оценки, на запаси от нефт и газ.
По мнението на експертите Русия в тази ситуация изхожда не толкова от геополитически, колкото от военни съображения: съвместно противодействие на хегемонията на САЩ и възможно използване на военната инфраструктура на КНР за базиране и обслужване на руския флот (в това число и подводен) в региона.
„Това, което обединява Русия и Китай, е стремежът да бъдат отслабени позициите на САЩ – техният основен конкурент. Пекин и Москва обединиха усилията си и в Съвета за сигурност на ООН, където редовно блокират инициативите на Вашингтон“, отбелязват експерти пред Atlantic, цитирани от „Правда“. "Освен това Русия и Китай се стремят да неутрализират господството на САЩ и чрез сформирането на нови многонационални институции, включително Евразийският икономически съюз, председателстван от Москва“, посочват експертите.
Евентуален военен конфликт между Пекин и Вашингтон може да избухне случайно, твърдят  авторите на новото изследване на авторитетната американска организация RAND Corp., припомня изданието.
Като потенциално място на сблъсъка експертите посочват ЮКМ, през което минават най-важните търговски маршрути и ежегодно се превозват товари за над 5 трлн. долара.
Като евентуална причина за война те посочват териториалните спорове, които буквално кипят в ЮКМ между Китай от една страна и останалите държави в региона: Филипините, Виетнам, Тайван, Бруней и Индонезия.
Авторите на изследването предупреждават, че конфликтът може да пламне мигновено, като кибритена клечка. Още повече, че и Пентагонът, и Народноосвободителната армия на Китай са струпали в конфликтното място най-модерните си оръжия. Авторите отбелязват, че предвид мощта на оръжията, изкушението да удариш първи е твърде силно, пише „Правда“.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Първа копка на военен паметник в Раковски
07.09.2016, 21:27
На 6 септември в новия център на гр. Раковски по инициатива на Община Раковски и на военно-патриотичните съюзи в града –СОСЗР и Съюза на ветераните от войните бяха отбелязани 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На тази светла дата от нашата история се направи и първа копка по изграждането на военен паметник на загиналите във войните за национално обединение от гр.Раковски. Пред бюст паметника на патрона на града – Георги Сава Раковски се събраха жители на града, гости от военно-патриотичните съюзи, с които Общинската организация на СОСЗР гр. Раковски поддържа сътрудничество – областните организации на СОСЗР от Пловдив и Смолян, общинските организации от Пловдив, Смолян и Брезово.
Пред сведените знамена на съюза се поднесоха цветя и венци на паметника на Георги Раковски. В кратък материал се възкресиха паметните събития от преди 131 години. Приветствие отправи и заместник-кметът на общината Божидар Стрехин. След това празникът продължи с направата на първа копка на военния паметник. Беше дадена думата подполковник от резерва Стефан Марушкин, който поздрави присъствуващите и връчи благодарствени адреси на гостите. Той разказа за цялостната двугодишна дейност на инициативния комитет и творческия колектив по изготвяне и представяне на проекта на паметника, събирането на средства за изграждането му и посланието, което носи за настоящите и бъдещите поколения.
Събитието беше благословено от отец Борис - католически свещеник от гр. Раковски и бяха отправени думи на благодарност към общината и инициативния комитет от бригаден генерал от запаса Янко Янев – председател на Областната организация на СОСЗР- Пловдив, за добре свършената работа по изграждането на паметника и пожелание за скорошно откриване. След това заместник-кметът Божидар Стрехин и ген. Янев направиха първа копка с кирки и разбиха бутилка шампанско в загребващата кофа на строителния багер. Празникът завърши с множество снимки и под звуците на подходяща музика.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Обществена поръчка за ремонт на три вертолета Ми-17
07.09.2016, 20:26
МО е обявило обществена поръчка за „ Комплексно изпълнение на възстановяване на основен/капитално-възстановителен ремонт (КВР) на планера на вертолети Ми-17 със заводски номера 103М15, 103М17, 415М02, двигателите, редукторите и комплектуващите ги изделия”, както и на снемаемото авиационно въоръжение. Предвижда се и увеличение на срока на служба на планерите на трите вертолета, блоковете, възлите, детайлите и агрегатите от комплектацията им.
Прогнозната стойност на обществената поръчка е 10 милиона лева (без ДДС).
Обявена е също обществена поръчка за доставка на авиационни гуми за самолети Ан-2Т и вертолети Ми-17 и Ми-24, като прогнозната стойност е 26666 лева (без ДДС).
Източник: http://www.pan.bg/
 
Турските ВВС разформироват три ескадрили с F-16 след опита за преврат
07.09.2016, 16:17
Три ескадрили oт авиобаза Акънджъ с изтребители F-16C/D от състава 4-то авиокрило на турските ВВС – 141-а, 142-а и 143-а са разформировани, а самолетите са прехвърлени в други авиокрила – в авиобазите Мерзифон (Амася), Ескишехир и Коня. Командването на ВВС е сменило също името на авиобазата Акънджъ, разположената в близост до Анкара, която е служела за щаб на провалилия се преврат. Върнато е старото име Мюртед, използвано до 1995 година.
Понижен е и статуса на авиобазата, като рангът на командира й също е понижен – от бригаден генерал на полковник. На базата няма да има постоянно дислоцирани самолети, а ще се използва само като приемно летище.
Авиобаза Акънджъ е служила за щаб на бунтовниците. Там са били държани началникът на ГЩ и други командири от турската армия, които в сутрешните часове на 16 юли са били освободени от специалните сили. Също така пистата е била бомбардирана, за да не може да се използва от участващите в опита за преврат.
Авиобаза Акънджъ е открита през 1960 и е осигурявала защитата на столицата. Там са разположени също и сгради и съоръжения на турската компания Turkish Aerospace Industries, но за сега не се знае каква ще бъде съдбата им. По-рано министърът на отбраната бе обявил, че авиобазата ще бъде превърната в „Парк на демокрацията” и ще бъде отворена за гражданството.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Русия създаде нова бомба, която може да планира 30 км
07.09.2016, 15:56
Русия разработи авиационна касетъчна бомба ПБК-500У СПБЭ-К „Дрель“, която може да планира на разстояние 30 км, съобщи ТАСС, цитирайки изявление на генералния директор на „НПО Базалт“ Владимир Порхачев. Държавните изпитания на новата бомба могат да бъдат завършени до края на годината.
По думите на Порхачев в света няма аналог на „Дрель“. Това представлява бомба без двигател. Възможността да планира на такова разстояние позволява на самолета да не навлиза в зоната на поражение от ПВО. Навигацията на новата бомба се осъществява с помощта на системата ГЛОНАСС. Боеприпаса осигурява поразяване с високоточни самоприцелващи се бойни елементи на бронетанкова техника, наземни РЛС, ПУ и ЗРК в условия на въздействие на естествени и изкуствени смущения. Техническите характеристика са: дължина - 3100 мм, диаметър – 450 мм, тегло – 540 кг., количество на бойните елементи – 15, максимална височина на използване – 14 км, далечина на планиране – 30 км.
Порхачев заяви още, че в момента се разработва и нов гранатометен комплекс.
НПО „Базалт“ е предприятие, специализирано за производство на авиационни бомби, боеприпаси за миномети и артилерията, противотанкови гранатомети.
 
Какви ще бъдат изтребителите шесто поколение в САЩ и Русия?
07.09.2016, 14:19
В САЩ се работи по изучаването на перспективната тактика на въздушния бой и на технологиите, необходими за постигане на господство във въздуха в бъдеще. Концептуалните виждания се оформиха в набор от изисквания, получили наименованието „Следващо поколение въздушно господство“ (Next Generation Air Dominance – NGAD). В някои случаи този документ се нарича „Повишаване на способността за проникване във въздушното пространство на потенциалния противник“ (Penetrating Counter Air – PCA).
Бригадният генерал Алекс Гринкевич, участващ в програмата „Въздушно превъзходство-2030“ (Air Superiority 2030), в интервю за изданието Defense News заявил: „Ние трябва да имаме нещо още към края на 2020-те години“.
„Мисля, че реалните срокове за създаване на изтребителя от шесто поколение са някъде към 2028 година, при наличие на инвестиции в ключови области на необходимите технологии“. В този случай, според генерала, може да се говори за нови възможности за навлизане във въздушното пространство на потенциалния противник.
Следващо поколение въздушно господство
Американски анализатори прогнозират, че бъдещото доминиране на ВВС на САЩ ще се основава не само на една платформа, например изтребителя от шесто поколение. По-скоро това ще бъде някакво комплексно мрежево семейство от системи.
В момента вече се работи по подобна схема в базата на ВВС на САЩ в Райт Патерсън (щат Охайо). Именно там се очаква да бъдат изследвани новите технологии и да се изработят уточнените изисквания в рамките на NGAD. Ключът към успеха ще бъдат паралелните работи в областта на разработката на двигателя, бордовото радиоелектронно оборудване и оръжието, които след това ще бъдат интегрирани в изтребителя от шесто поколение.
„NGAD, също като другите изтребители, ще трябва да може да прониква в отбраняваното от врага въздушно пространство и да навлиза в оспорвани пространства, но освен това ще трябва да бъде в състояние да действа на по-големи разстояния в сравнение със сегашните платформи“, посочва Гринкевич.
Свръхзвуков и безпилотен
И в Русия се работи по изтребителя от шесто поколение.
Още през март 2016 година главнокомандващият на Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев заяви, че „се прави разработка на шесто поколение и вероятно на 7-мо поколение“.
По-късно представител на Обединената авиостроителна корпорация Владимир Михайлов каза, че бойният самолет от шесто поколение ще се издигне във въздуха през 2023 година. А през юли съветникът на заместник-генералния директор на концерна „Радиоелектронни технологии“ Владимир Михеев заяви, че самолетите шесто поколение ще бъдат космически и безпилотни. С други думи, ще могат да излизат в близкия космос, а управлението им ще бъде с опции: ще може да се вземе пилот на борда, но ще може да се лети и без него. По думите на Бондарев „възможността за безпилотна експлоатация е едно от изискванията към изтребителя от шесто поколение“. Освен това, самолетът трябва да бъде в състояние „да достигне хиперзвукова скорост, да бъде мултифункционален, свръхманеврен и слабозабележим“.
„Всичко това е сферата на дискусиите“
- Планове за създаване на отечествено „шесто поколение“ има, но разбиране как трябва да изглежда то, какви технологии да се използват и срещу какви съперници му предстои да се изправи, няма – посочва независимият военен експерт Антон Лавров.
Например има много проблеми с хиперзвуковите самолети. В САЩ не веднъж са се опитвали да направят изпитания при хиперзвукови скорости. Само че повечето прототипи при такива режими не издържаха и няколко минути полет.
„Преди да говорим за 6-то поколение, трябва да направим така, че 5-то да бъде доведено до работоспособно състояние, а разработки по 6-то поколение, разбира се, трябва да се правят. Само че аз не бих правил изказвания, че нашият перспективен изтребител ще излети във въздуха само след шест години, през 2023 година. Някакъв макет, разбира се, може да се издигне във въздуха. Дали обаче това ще бъде шесто поколение?“, казва главният редактор на списание „Износ на въоръжение“ Андрей Фролов.
Главният редактор на списание „Взльот“ Андрей Фомин отбелязва, че не се знае дали има някакъв документ, определящ концепцията му.
„Затова все още не може да се каже уверено какъв ще бъде самолетът шесто поколение – пилотиран или безпилотен, хиперзвуков или не. Засега всичко това е повече в областта на дискусиите и предварителните научни изследвания“, отбеляза Фомин.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
The Financial Times: Полша се съгласи да закупи американските ЗРС "Пейтриът"
07.09.2016, 12:10
Полша се съгласи да закупи осем ракетно-зенитни системи за въздушна отбрана "Пейтриът" от компанията Raytheon, която спечели милиардната сделка в конкуренция с Lockheed и Thales, пише британският вестник The Financial Times. Новината беше съобщена във вторник от министъра на отбраната Антони Мачеревич, който не разкри общата стойност на сделката.
Варшава бе избрала още през миналата година компанията, от която да закупи ракетите, но новото правителство поиска основно преразглеждане на сделката, преди официално да даде съгласието си за нея. Стойността й тогава бе фиксирана на 5,6 млрд. Долара.
Търгът, чиято стойност е около една шеста от общата сума за модернизация на отбраната на Полша за следващото десетилетие, се разглежда като критичен за световната отбранителна индустрия, тъй като междувременно компаниите внедрят следващото си поколение на системи за противоракетна отбрана.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Ген. Михов: Срамно е да не охраняваме сами въздушното си пространство
07.09.2016, 09:27
Ключовите думи от конференцията по сигурността в Париж за България са укрепване на националната сигурност и укрепване на собствените възможности. Основните тези, които Франция налага са защита на територията, защита на гражданите и утвърждаване на суверенитета. Това каза тази сутрин по БТВ председателят на Комисията по отбрана ген. Михо Михов, който представляваше България на международния форум.
България, посочи генералът, съгласно своите съюзни договорености трябва да готви своите Въоръжени сили самостоятелно да се справят със своите основни конституционни задължения и, разбира се, да разчита, в реален мащаб на времето, на своите съюзници, според договорите за ЕС и НАТО.
Неспокойно е в Средиземно море било посочено по време на конференцията. Това е била една от основните теми на дискусиите с участието на министрите на отбраната на Франция, Италия и на Великобритания, което налага активиране на Средиземноморския диалог. За моя изненада, каза генералът, ситуацията в Черноморския регион е била характеризирана, като криза, на която не се е акцентирало.
Що се отнася до риска за България, поуката, която ген. Михов носи от Париж, е измерването на му и той ще бъде обсъден в Комисията по отбрана. Най-важното, според него, е добросъседското измерение. Т.е. до каква степен измерението на отношенията между Турция и България ще способства за възпиране на бежанския поток. За Турция, допълни генералът, България е врата към Европа, но от друга страна  Турция е важната граница за сблъсъка на две цивилизации – арабската и европейската. Да не говорим за участието и на североамериканската цивилизация, допълни той. Според него разговорите трябва да водим като добри съседи и, разбира се, да спазваме клаузите на ЕС и НАТО. Минахме през огради, минахме през бежанци, но не потърсихме причините, които са някъде в Ирак и Сирия, посочи председателят на Комисията по отбрана, където е политическото решение.
Това, че има армия по границата означава, че „ние сме в час”, отговори на въпрос ген. Михов. Тероризмът, се аргументира той, е нов вид, той има амбиции за територии, за инфраструктура, за разрушаване на цивилизационни архитектурни ценности. За това, според него, има смисъл армията да бъде там, защото тя брани територия.
Авиацията ни бавно и сигурно вървеше към приземяване от времето на последните три редовни и две служебни правителства, каза ген. Михов. Към този момент наличието на 4-5 изправни самолета МиГ-29 и няколко Су-25, предупреди той, не означава, че не трябва да излезем от тази криза. Тези отговорности са на правителството, отбеляза председателят на Комисията по отбрана.
Участието на американска авиация за съвместни тренировки у нас на 9 септември не е прецедент, припомни ген. Михов. Подобно съвпадение на датата е имало и през 1992 г. Той определи тазгодишните едноседмични полети на ВВС на САЩ в България като тестване на решението на Народното събрание за съвместна охрана на въздушното пространство.
Лично моята позиция, като народен представител от групата на АБВ е против участието на полската виация в охраната на въздушното ни пространство, заяви ген. Михов. Като бивш командващ на ВВС и началник на Генералния щаб, за него е срамно България да допусне това. „Срамно в условията, че народът ни е мобилизиран, работи денонощно и не може да охранява въздушното си пространство с една ескадрила. Това е недопустимо!”
Министърът на отбраната Николай Ненчев има много пропуски, смята ген. Михов. Не бих го посъветвал, каза той, да воюва на фронта на президентските избори с думи, защото досега са били в един екип с ген. Румен Радев и би следвало да са си казали тези неща. Днес министърът трябва да работи по темата за утвърждаване сталибността на военните като статут и боеспособност, смята председателят на Комисията по отбрана.
Ген. Михов приветства участието на военните във властта. Аз, посочи той, познавам ген. Радев, мога да кажа много добри неща за него и бих желал участието му в кампанията да внесе ново качество. В същото време отбеляза, че в момента изпълнява някои други инструкции, които не повишават качеството на неговия служебен и личен авторитет. Бих желал, заяви ген. Михов, ген. Радев да воюва за този пост такъв, какъвто го познавам от 1986 г. Като представител на ПГ на АБВ ген. Михов прогнозира, че ако АБВ и БСП бяха заедно ген. Радев щеше да получи по-голяма подкрепа включително с негово участие и другарски съвети. Той допуска, че АБВ ще издигне кандидат-президентска двойка.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Екипажът на космическия кораб "Союз ТМА-20М" се приземи успешно
07.09.2016, 09:12

Космическият кораб с международен екипаж в състав Алексей Овчинин и Олег Скрипочки от "Роскосмос", и Джефри Уилямс от НАСА се приземи днес в 04:14 (мск) успешно на територията на Казахстан, предава Интерфакс, цитирана от "Фокус".
„Има кацане“, се изписа на голям екран в залата на Центъра за управление на полетите. Новината за успешното приземяване на астронавтите беше посрещната с аплодисменти в залата.

Екипажът на пилотирания кораб „Союз ТМА-20М“ бе посрещнат от армейската и транспортна авиация на Централния военен окръг. В издирването на капсулата се включиха около 200 военнослужещи, 12 хеликоптера Ми-8 със спецоборудване, четири самолета Ан-12 и Ан-26, както и 18 високопрохидими автомобила. Предстои екипажът на кораба да бъде подложен на медицински преглед.
На 23 септември от Байконур ще излети кораб от новата серия – „Союз МС-02“, в чийто екипаж влизат космонавтите от „Роскосмос“ Сергей Рижиков и Андрей Борисенко, както и астронавтът от НАСА Робърт Шейн Кимброу. - (видео)

 

 
Intercept: САЩ използват британска база за „точкови убийства“ в Йемен
06.09.2016, 23:16
Британската база "Менуит Хил" се използва от разузнаването на САЩ за прехващане и събиране на данни, с помощта на които американските спецслужби провеждат „точкови ликвидации“ в редица страни от Близкия Изток, съобщава сайтът Intercept, като се позовава на документи, предоставени от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, предава РИА „Новости“ във вторник (6 септември).
От документите става ясно, че през последните 10 години Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е инсталирала в "Менуит Хил" високотехнологичните шпионски програми GHOSTHUNTER и GHOSTWOLF, които свързват дейността на базата с операции по унищожаване на хора в Йемен, въпреки че САЩ и Великобритания не водят открити военни действия в тази страна.
Разобличаващите материали повдигат въпроса за степента на съучастие на Великобритания в „избирателните убийства“, извършвани от американски дронове, посочват журналистите. Според правозащитници подобни операции все по-често нарушават принципите на международното право и могат да се разглеждат като военни престъпления. В същото време британското правителство твърди, че дейността на базата се осъществява „със знанието и съгласието“ на властите.
„Това е поредният пример за неприемливата степен на секретност, която прикрива съучастието на Великобритания в американската програма за „точкови убийства“. Особено важно е сега премиерът да признае изцяло вината си и в бъдеще британски персонал и ресурси да не се използват за незаконна и безнравствена дейност“, коментира представителката на правозащитната организация Reprieve Кейт Крейг.
Персоналът на базата "Менуит Хил" наброява около 2,2 хиляди души, като повечето са американски граждани, сътрудничещи на АНС. За мащабите на дейността й говори обемът на информацията, прехващана дневно – над 300 милиона телефонни обаждания и електронни писма.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
САЩ са снели санкциите срещу „Рособоронекспорт“ заради поддръжката на Ми-17
06.09.2016, 23:10
САЩ са отменили санкциите срещу „Рособоронекспорт“ по договорите за техническо обслужване на хеликоптерите Ми-17 в Афганистан, съобщи в интервю за РИА „Новости“ в кулоарите на международния военно-технически форум „Армия-2016“ заместник-главният директор на компанията Сергей Гореславски.
По думите му ограниченията, въведени на 2 септември миналата година, са снети още но 25 ноември същата година.
Гореславски отбеляза, че „решението е взето за две години, но при необходимост може да бъде продължено от американска страна“.
Ръководителят на „Рособоронекспорт“ добави, че компанията вече е сключила договор с чешкото предприятие "ЛОМ Прага" за техническо освидетелстване на първите четири вертолета. В концерна са готови да разгледат и заявките на чуждестранни клиенти за доставка на допълнителни партиди Ми-17.
„Рособоронекспорт“ е единственият в Русия държавен посредник по износа и вноса на продукти, технологии и услуги с военно и двойно предназначение, припомня агенцията.
САЩ и техните съюзници използват в Афганистан няколко десетки хеликоптера Ми-17, експорният вариант на Ми-8.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Сключен е първият контракт за доставка на танкове Т-14
06.09.2016, 21:35

Министерството на отбраната на РФ е сключило с концерна „Уралвагонзавод“ контракт за доставка на новите танкове Т-14 „Армата“.

Това е съобщил днес заместникът на министъра на отбраната на Русия Юрий Борисов на изложението „Армия-2016“. Според думите му, договора предвижда доставката на над 100 танка.

Да напомним, че първоначалните планове на военното ведомство на Русия бяха до 2025 година във войските да постъпят над 2000 танка Т-14 „Армата“. За промяна на тези планове не се говори. - Още за Т-14

 
Поклонение за 72-та годишнина от Операция „Деве баир“ на 9-ти пехотен Пловдивски полк
06.09.2016, 16:59
Министерството на отбраната на Република България организира поклонение и панихида за 72-та годишнина от Операция „Деве баир“ на 9-ти пехотен Пловдивски полк на 8 септември 2016 г. в село Гюешево, община Кюстендил.
Панихидата ще бъде за загиналите герои от 9-ти пехотен Пловдивски полк. Слово ще произнесе министърът на отбраната Николай Ненчев.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Германия инвестира в базата "Инджирлик"
06.09.2016, 16:50
Бундесверът ще инвестира 58 милиона евро в базата "Инджирлик", пише списание "Шпигел", според което това е индикация, че Германия ще продължи да подкрепя коалицията срещу "Ислямска държава".
С инвестицията ще бъде построена писта за немските самолети "Торнадо" и мобилен команден пункт.
Според военните, тези инвестиции са необходими, тъй като до сега германците бяха принудени да държат своите разузнавателни самолети в американските пазари, войниците живееха във временни жилища, а извършването на разузнавателни мисии зависеше изцяло от подкрепата на съюзниците
Решението за инвестицията се бавеше месеци наред заради напрежението между Берлин и Анкара заради приетата от Бундестага резолюция за арменския геноцид. След това турските власти не допуснаха немски депутати да посетят стационираните в "Инджирлик" войници на Бундесвера.
Групата немски депутати планира посещение в началото на октомври.
Източник: http://fakti.bg/
 
Бунт и бой с ножове на кораб в Черно море, командоси го превзеха
06.09.2016, 10:11
Украински спецчасти превзеха турски кораб, за да спасят заложници след кървав бунт, пишат украинските медии. Акцията е проведена, след като късно в неделя вечер част от екипажа на турския кораб Мехмет Унлу, който плавал във водите на Черно море, организирал бунт на борда.
Пристанищните власти в Южний (разположен на 30 км от Одеса) получили сигнал за помощ от турския товарен кораб късно в неделя вечер, пише Факти.
На своята страница във Фейсбук изпълнителният директор на групата за управление на терминала Андрей Ставницер написа в понеделник, че в 23:35 ч. в неделя вечер е получил съобщение от екипажа на кораба Мехмет Унлу, в което „хората пищяха и викаха за помощ“.
„Очевидно е, че е започнал бунт, прераснал в бой с ножове. Част от екипажа (основно турци) прекъснал захранването на борда и се барикадирал вътре. Корабът беше оставен да плава край входа на Южний“, пише Ставницер. „На борда се качиха войници от отряд „Алфа“ (специално звено от службите за сигурност на Украйна) и служители на гранична охрана.“
След акцията на спецчастите положението на борда е било върнато под контрол. На кораба, са били открити четирима ранени моряци, които впоследствие са изпратени в болница, за да им бъде осигурена необходимата помощ.
Към кораба е изпратен влекач, който го да осигугири последващите маневри на кораба. Екипажът на буксира заяви, че капитанът загубил много кръв, но бил жив.
Според сайта Repost, Мехмет Унлу е плавал от украинския град Николаев за Йордания. Капитанът заяви, че двама членове на екипажа организирали бунта и превзели командването на кораба.
 
В Попгригорово откриват паметник на отвлечените от румънските войски българи
06.09.2016, 09:55
Днес, 6 септември, в 10.30 ч в село Попгригорово ще се открие Паметник на отвлечените от румънските войски жители на селото. През 2016 се навършват 100 години от трагичните събития. Паметникът е изграден с дарения на спонсори и на наследниците на 30-те отвлечени от селото селяни.
Реч ще държат зам. областният управител на Добрич, зам. кметът на Община Добричка, директорът на Историческия музей в Добрич Костадин Костадинов, инициаторът на идеята Николай Цаневски, наследникът на поп Григор д-р Иван Войнов и организаторите на изграждането на паметника Костанда и Деньо Паскалеви.
През август-септември 1916 г. изтегляйки се от окупираната Южна Добруджа, румънските войски отвличат насилствено между 30 000 и 40 000 добруджанци. От село Попгригорово са отвлечени 30 човека, като те са подлъгани, че ще могат да продадат житото си в Констанца, което дотогава е било забранено. Румънците конфискуват товара, каруците и конете, а селяните са вкарани в конвои с други добруджанци и откарани в област Молдова в Северна Румъния, където са разпределени по чифлици и накарани насилствено да работят. Живеейки в землянки и крайна мизерия, повечето от селяните измират от глад и болести, като в крайна сметка през 1918 г. се завръщат само 12 от всичките 30 отвлечени от село Попгригорово. Един от тях е и свещеникът на селото Григор Бояджиев, който е убит от румънците през 1923 г., когато Южна Добруджа е отново под румънска окупация. След окончателното освобождение на Добруджа през 1940 г., селото е наречено на името на поп Григор - Попгригорово.
Източник: http://morskivestnik.com/
 
Вдигнаха паметник на ген. Иван Колев
06.09.2016, 09:37
Паметникът на ген. Иван Колев вече се издига в градинката до концертна зала ”Добрич”. Той бе монтиран в присъствието на автора си Александър Хайтов и народния представител и председател на НФСБ Валери Симеонов.
За изливането на монумента са използвани 3,5 тона гилзи, предоставени от Министерството на отбраната. Постаментът на паметника е готов. Целият паметник, включително с постамента, е близо 6 метра.
Вторият етап предвижда поставянето на 20 плочи в полукръг, зад скулптурата, на които ще бъдат изписани имената на 1053 войници, офицери, загинали в Добруджанската война. Ще бъдат изписани имената им и населените им места, за да могат наследниците им да знаят, че там са загинали техните праотци.
На плоча на монумента са изписани думите на ген. Колев: ”Кавалеристи, Бог ми е свидетел,че съм признателен на Русия за дето ни освободи, но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, както всеки враг който пречи за освобождението на България”. В задната част на постамента е вградена пръст от градината в родния дом на ген. Колев в с. Бановка, Бесарабия.
Това е първият паметник на Освободителя на Добруджа, макар това да е третата инициатива за издигането му за близо сто години.
Източник: http://frognews.bg/
 

 
Утре край Москва се открива Форум "Армия-2016"
05.09.2016, 22:33

На 6 септември в Парк Патриот стартира 2-ят Международен военнотехнически форум "Армия-2016". Той ще се проведе на три площадки, като основната ще бъде Парк Патриот. - (видео)

Ще има шоу на всички видове въоръжение на полигон Алабино, а също и показ на авиационна техника и пилотажни групи в авиобазата в Кубинка. Изложението продължава до 11 септември.
(кликни за предварителни снимки от експозицията).

 
В Южния военен окръг на ВС на Русия е създадена 4-та смесена авиационна дивизия
05.09.2016, 22:14

От материали в руски СМИ и поместената по-долу схема се вижда, че в състава на 4-та армия ВВС и ПВО на Южния военен окръг е сформирано управление на новата 4-та смесена авиационна дивизия (летище Мариновка, Волгоградска област). В състава на дивизията е включен наскоро възстановения 11-ти смесен авиационен полк (Мариновка, фронтови бомбардировачи Су-24М и разузнавачи Су-24МР) и 960-ти щурмови авиационен полк (Приморско-Ахтарск, щурмовици Су-25СМ).


По този начин 4-та армия ВВС и ПВО вече има в състава си три авиационни дивизии. - Още ВВС на Русия

 
Малки заплати и големи отговорности обезкървяват армията
05.09.2016, 20:55
Продължава кадровата криза в армията – не само от войниците, но и подготвените офицери напускат въоръжените сили. Първата причина за това е, че заплатите в армията не са увеличавани от 2009 г., а ангажиментите нарастват и с охраната на границата и новите антитерористични задачи, съобщи bTV. В най-многочисления род войски – сухопътните, има 3500 незаети места. 27% са незаетите места за войници, 23% - за сержанти и 17% - за офицери. Има подразделения, в които некомплектът достига 40 процента.
В най-многочисленото формирование – 61-ва бригада в Карлово, процентът незаети места е 30. Кандидатите за войнишката професия там са тройно по-малко от преди. Причината е в ниската стартова войнишка заплата от 609 лева и сериозните задължения 24 часа в денонощието.
По думите на бригаден генерал Груди Ангелов, формированието е „на критичния минимум това да окаже влияние на задачите”.
Заплатата се увеличава с процент прослужено време, но не повече от 40 на сто. Освен това, кандидатите не могат да се пенсионират като войници – могат да се развиват като сержанти при по-големи отговорности, но за почти същите пари.
Участието в мисии, което беше допълнителен финансов стимул за войниците, се сви драстично и това допълнително отблъсква от армията.„Тези, които са добри в професията и са сериозни хора, те искат да се развиват и намират работа лесно навън. Там им предлагат по охранителни фирми, защото това, което взимат оттук, не им стига, за да живеят спокойно”, посочва старшина Дамян Пеневски.
Какво да се направи?
Министерството на отбраната предвижда да се даде право на офицерите, напуснали при съкращения в последните 10 години, да се върнат в строя.
Освен това, МО предприема и мерки в подкрепа на тези, които остават във въоръжените сили. Сред тях са заплащане на специфичния условия на труд, компенсации за тези, които живеят на свободен наем и еднократно обезщетение при преместване в друго населено място.
Запазва се обезщетението с до 20 заплати при напускане. Изравнява се коефициента за основната заплата с този на МВР.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Край Тутракан военни моряци от запаса и резерва почетоха героизма на българския войник
05.09.2016, 20:49
С автопоход по пътя на Трета армия и участие в тържествата по случай 100- годишнината от Тутраканската епопея Българската военно-морска конфедерация (БВМК) почете вчера героизма на българския войник.
В родолюбивата проява се включиха председателите на организации – членки на Конфедерацита, членове на Изпълнителното бюро (ИБ), както и нейни редови членове. Участваха председателят на Конфедеративния съвет (КС) – капитан III ранг от резерва Иван Гоцев, той и председател на клуба на СОР „Атлантик” във Варна, председателите на Съюза на подводничарите (СПРБ) – капитан I ранг от резерва Станко Станков и на Клуб „Миноносец „Дръзки” – капитан I ранг от резерва Васил Кръстев. ИБ бе представено от секретарите на СПРБ и СОР „Атлантик”, съответно, капитан-лейтенант от резерва Павел Димитров и капитан I равг от резерва Бранимир Тодоров. Групата допълваха близки на ветераните.
Униформите на БВМК и знамената на организациите привлякоха вниманието на не един гост на празника. Делегацията бе  поздравена от вицепрезидента – г-жа Маргарита Попова, колеги от СОСЗР, лидери на политически партии и депутати.
Под парещите лъчи на септемврийското слънце стотици български и румънски граждани сведоха глави в молитва и изслушаха вълнуващите слова на г-жа Попова, кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов и началника на Военна академия „Г. Ст. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев.
Председателите на УС на СОР „Атлантик” и СПРБ положиха венец в памет на героите, загинали за България, а капитан I ранг от резерва Васил Кръстев участва във възстановката на епичната битка.
Капитан капитан I ранг от резерва Станко Станков се поклони на паметната плоча на своя прадядо – Стою Станков Стоев, загинал при Щурма на Тутракан на 5 септември 1916 година,
След края на тържествената част ветераните – моряци уважиха рибената чорба на ресторант „Лодката”, на брега на тихия, бял Дунав.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Руското „Буратино“ отстъпва само на ядреното оръжие
05.09.2016, 12:47
Тежката огнеметна система „Буратино“ е уникално руско оръжие, използвано за унищожаване на добре укрепени позиции, чиято огнева мощ отстъпва само на тактическите ядрени оръжия, съобщи RT в неделя (4 септември), като се позова на The National Interest.
ТОС-1 „Буратино“ е руска реактивна система за залпов огън, която се използва в конфликти по целия свят, в това число в Афганистан, Чечения, Ирак и Сирия, се отбелязва в публикацията на американската медия.
Както и огромния 240-милиметров самоходен миномет 2С4 „Тюлпан“, това оръжие се използва за унищожаване на добре укрепени позиции на противника. То е подходящо за градски райони с плътно застроени сгради и има лоша репутация, която дължи на плашещия вид и резултата от стрелбата с термобарично оръжие (БОВ).
Така наречената „вакуумната бомба“ не е технологично откритие. Тя принадлежи към т.нар. термобарични оръжия, които изгарят кислород от атмосферата. Първоначално чрез малка експлозия се разпръсква облак от прах или течност под формата на аерозол, който се разпространява на голяма площ. След това той се възпламенява чрез повторна детонация и се превръща в огнено кълбо с температура от 3000 градуса по Целзий.
БОВ е използван за пръв път от САЩ по време на войната във Виетнам, когато американците решили, че напалмът не е достатъчно мощен.
За разлика от струята на огнемета, БОВ използва запалителна смес, която попада непосредствено в целта, след което се произвежда детонация и запалване на горящо вещество подобно на аерозол. Образуваният в резултат на стрелбата газов облак с лекота прониква в пещери и сгради, а след това сработва втори заряд, предизвиквайки мощен взрив.
Възникналият огън предизвиква смърт в радиус от 200-300 м от епицентъра. Голяма опасност представлява и ударната вълна, възникваща от прекомерното налягане. Огненият взрив създава частичен кислороден вакуум, който убива хората, независимо дали са зад прикритие или с бронежилетки.
Налягането, което създават боеприпасите на ТОС-1 представлява около 427 фунта на квадратен метър. За сравнение, повечето обикновени боеприпаси създават налягане, което е на половина отколкото от ТОС-1. Вследствие на това, всеки който се окаже в епицентъра на действието на „Буратино“ е обречен на смърт.
The National Interest посочва, че оръжието няма аналог в западните въоръжени сили. Армията на САЩ използва реактивни системи със залпов огън, например M142 HIMARIS, за обстрел на позициите на „Ислямска държава“ в Ирак. Всички тези леко бронирани машини са предназначени за водене на бой от голямо разстояние. - Още за ТОС-1
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Още пет години за българският контингент в Афганистан: Ненчев наема сателит за 1,55 млн. лв.
05.09.2016, 09:32
Българският военен контингент в Афганистан може да остане още пет години. За това говорят плановете на Министерството на отбраната, което е обявило обществена поръчка за наемане на сателит и сателитно оборудване за осигуряване на непрестанна комуникация между българските части в Афганистан и Щаба на въоръжените сили в София. Обществената поръчка е със срок за изпълнение до 22.11.2021 г. и е на обща стойност до 1,55 млн. лв., с ДДС.
В документацията за обществената поръчка, възложител на която е подчинената на министъра на отбраната Николай Ненчев, главна дирекция “Отбранителна аквизиция”, все пак се посочва, че може да има и предсрочно прекратяване на договора, ако мисията на българските военни в Афганистан приключи преди края на 2021 г. В неделя във Варна премиерът Бойко Борисов изрази недоволство, че у нас идват все повече афганистански бежанци. По данни на МВР половината от бежанския поток у нас през 2016 г. се дължи именно на граждани на Афганистан. От началото на годината 4442 души от афганистански произход са поискали закрила на българска територия. "Ние харчим по 80 милиона лева на година да държим контингента в Афганистан, а там сега е мирно и спокойно. Сега да бъдат така добри да си изпълнят и техните ангажименти”, коментира Борисов и поиска външният министър Даниел Митов да повдигне въпроса при разговорите си с афганистански официални лица. Министерство на отбраната плаща годишно около 300 000 лв., за да осигури непрестанна сателитна връзка с нашите военни, които са в Афганистан.
Победителят в обществената поръчка за осигуряване на сателитна комуникация, ще трябва да осигури и техническа поддръжка на системата, а ако се наложи и да командирова служители до Афганистан, които да ремонтират техниката. Изпълнителят трябва да осигури обучение на военните, както и евентуално предислоциране на техниката. При евентуално прекратяване на мисията ни в Афганистан преди края на 2021 година, в срок от един месец изпълнителят на бъдещия договор трябва да осигури спиране на системата за сателитна комуникация. Критерият за избор на изпълнител на услугата са предложени най-ниски разходи, като с тежест от 70% при определяне на победител ще е цената за осигуряване на сателитен пренос на месец и 30% разходите за труд при поддръжка и ремонт на системата.
Източник: http://pik.bg/
 
Министерството на отбраната покани военни аташета на започналото КЩУ "Кавказ-2016"
05.09.2016, 08:57

Министерството на отбраната на Русия покани акредитираните в Москва чуждестранни военни аташета да посетят започналите днес стратегическите командно-щабни учения „Кавказ-2016″, в които участват над 12 хиляди военнослужещи, съобщи пред журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов. - (видео)

„В дух на добра воля и прозрачност на военната дейност на Въоръжените сили на Руската федерация Министерството на отбраната на Русия покани чуждестранните военни аташета, акредитирани в Москва, да посетят на 9 септември активния етап на стратегическите КЩУ „Кавказ-2016″, каза Антонов. Според него военните дипломати ще бъдат транспортирани до мястото на провеждане на учението със самолет на военнотранспортната авиация.
Заместник-министърът уточни, че чуждестранните военни дипломати ще имат възможност да наблюдават практическата фаза на действията на войските и силите по време на стратегическите командно-щабни учения. За тях ще бъде организиран и специален брифинг, на който ще бъдат запознати с целите и задачите на военните маневри.
В рамките на подготовката за ученията „Кавказ-2016″ във Въоръжените сили се проведе проверка на бойната готовност. Тя обхвана силите на Южния военен окръг, както и част от войските на Централния и Западния окръг. Съобщено бе, че към проверката са привлечени и Северния флот, Въздушно-космическите сили и Въздушно-десантните войски. Проверката завърши на 31 август. - (видео)

 
„Приемането на Швеция в НАТО ще удържа Русия от нападение на Прибалтика“
05.09.2016, 08:39
Членството на Швеция в НАТО няма да реши всичките й проблеми в сферата на отбраната, но „ще удържа Русия“ от влизане в конфликт в региона на Балтийско море, се казва в доклад, подготвен по заповед на шведското правителство, съобщи „Взгляд“ в неделя (4 септември).
Авторите на доклада не заемат конкретна позиция по обсъждания въпрос за влизане на Швеция в НАТО, защото шведската държава традиционно се придържа към неутралитета. Докладчиците са се ограничили в посочването на плюсовете и минусите при евентуално членство на страната им в алианса.
В доклада се отхвърля възможността Русия да нападне самата Швеция, а като най-реалистичен сценарий е посочен този за въвличане на шведската страна във военен конфликт след „нападение“ на Русия в Латвия, Литва и Естония. Според авторите на доклада и тази възможност е малко вероятна.
Докладът допуска, че Русия може да превземе Балтика за няколко дни и в този случай Москва би могла да поиска да се настани на шведска територия, например. При такъв развой на събитията, Швеция ще разчита на помощ отвън, но за американските сили ще бъдат нужни три седмици, за да пристигнат на място.
В доклада се посочва, че участието в НАТО няма да реши проблемите на Швеция, защото „първата линия на отбрана за страните-членки на НАТО са националните ресурси“.
В документа се посочва още, че приемането на Швеция в НАТО би отнело 12-15 месеца, за което време политическите отношения с Русия ще се влошат в „мащаб, който е трудно да бъде оценен“.
През май руският представител в алианса Александър Грушко заяви, че Русия високо цени политиката на Финландия и Швеция за неприсъединяване към НАТО, като посочи, че неутралният статут на тези държави им помага да съхранят стабилността си.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Началникът на Шуменското воeнно окръжие се срещна със студенти по въпросите на резерва
05.09.2016, 08:21
От 29 август до 16 септември в Шумен се провежда курс  „Топогеодезична и метеоподготовка” по специална военна подготовка (СВП) със студенти.
СВП е под форма на два модула: първият е с преподаватели от факултет „Артилерия, ПВО и КИС” – Шумен, а вторият - с преподаватели от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”
На 1 септември подполковник Георги Георгиев – началник на Военно окръжие II степен – Шумен, проведе среща със студенти от областите Шумен, Варна, Разград, Бургас и София. На срещата подполковник Георгиев представи информация за актуалните вакантни места за служба в доброволния резерв във военните формирования от ЦВО, ВМС и СКС. На курсистите бяха разяснени възможностите за кандидатстване в доброволния резерв, което да се разглежда като продължение на придобитата специална военна подготовка.
По време на последвалата дискусия бяха разяснени въпросите относно взаимоотношенията с работодателите при сключване на договора за служба в доброволния резерв, реда за медицинско освидетелстване и сроковете за подаване на набора от документи, съобщават от Централното военно окръжие.
Източник: http://www.otbrana.com/
 

 
Самолети Sukhoi Business Jet влязоха в състава на ВВС на Тайланд
04.09.2016, 22:57
На 31 август на територията на военната база в бангкокското летище Don Mueang се е състояла официалната церемония по приемането от ВВС на страната на два руски самолета Sukhoi Business Jet (SBJ) във VVIP- комплектация. Те влизат в състава на 603-та ескадрила 'Cowboy' на 6-то авиационно крило на Кралските ВВС на Тайланд. Машините са предназначени за превоз на първите лица на страната и висшето военно командване на Тайланд. SBJ получи официалното обозначение B.L18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Литва купува допълнително количество автоматични винтовки G36
04.09.2016, 22:38
Министерството на националната отбрана на Литва на 29 август 2016 година съобщи, че е сключило с германската компания Heckler & Koch GmbH контракт на стойност 12,5 млн евро за доставката на неуточнено количество 5,56-мм автоматични винтовки Heckler & Koch G36, както и на нови 40-мм противопехотни гранатомети Heckler & Koch НК269. Доставката трябва да бъде извършена през 2017 година.
Винтовките ще бъдат в допълнително модернизираната според литовските изисквания версия G36KA4M1. Литва купува винтовки от семейството G36 от 2004 година (експортните варианти G36V, G36KV1 и G36C), а от 2007 година G36 е избрана за стандартно оръжие на литовската армия. Партиди от тези винтовки от доработената "литовска" версия G36KA4 са били поръчвани от Литва регулярно от 2008 година.
40-мм противопехотен гранатомет НК269 е нова разработка на Heckler & Koch, като Литва стана първият негов известен клиент. НК269 може да се използва отделно или в качеството на подцевен гранатомет към винтовката G36.
 
На Тутракан припомнихме как народ и армия могат заедно да защитават българските територии
04.09.2016, 15:46
Вълнуващ национален събор-възпоменание се проведе днес  в Мемориален комплекс „Военна гробница-1916 г.“ край с. Шуменци, община  гр. Тутракан. Поводът бе 100 години от Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа. Дойдоха десетки хиляди българи от различни краища на страната, много от които родственици на загиналите през Първата световна война. Имаше представителна група и от съседна Румъния, сродна на нашето нашите дружества „Традиция“ и „Крум Страшни“. Заупокойна панихида в памет на загиналите герои при Тутракан и във войните за национално обединение на България, отслужиха на български и румънски Русенският митрополит Наум и неговият колега от северната ни съседка Теодосий. Почетната рота бе от състава на ВМС.
Приветствие към събора поднесе вицепрезидентът Маргарита Попов. Величав е всеки подвиг, с който се защитава Отечеството, каза тя. Нейното послание беше след години хората да говорят за политиците и всички нас със същото преклонение и гордост, както правим днес това в памет на героите от боевете при Тутракан.
Да се поклонят през героизма на българския воин и пълководческия гений на неговите командири додоха още заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, постоянният секретар на МО д-р Добромир Тотев, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов, началникът на ЦВО полковник Георги Петков, директорът на дирекция Социална политика“ на МО Иво Антонов, народните представители вицеадмирал от запаса Пламен Манушев, Валери Симеонов и Явор Нотев, представители на местната власт от района и цялата страна.
Специално внимание бе обърнато на представителите на военно-патриотичните организации. Заедно с министър Ненчев бяха дошли председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, почетният председател на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Анастасов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев и председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев. Представителни групи на четирите съюза имаше от Русе, Силистра, Добрич, Варна, Сливен, Стара Загора, Търговище и други, както е на сродните им организации в Румъния. Със своите знамена бяха дошли и членове на Съюза на подводничарите начело със своя председател капитан I ранг от резерва Станко Станков.
Тутракан се превърна в символ на свръхчовешкия устрем за свобода, заяви кметът на Общината д-р Димитър Стефанов. Той връчи почетни значки на вицепрезидента, министъра на отбраната, началника на отбраната, генерали и офицери, кметове и общественици, включително и на дарители за изграждане на мемориала. Кметът връчи на генерал-майор Тодор Дочев урна с пръст от бойното поле край Тутракан. Генералът, чийто прадядо е загинал на утрешния ден в тези боеве, заяви, че свещената пръст ще бъде положена в Алеята на славата на академията.
Представителна група курсанти от НВУ „Васил Левски“ показа завидни хватки с бойно оръжие от Първата световна война. След полагането на венци и цветя на военното гробище участниците наблюдаваха възстановка на Тутраканската епопея от НД „Традиция“ – Русе, НВУ“Васил Левски“, Дружество „Дойчес Фрайкорпс“, Румъния и клуб „Крум Страшни“ към Военен клуб – Шумен.
Тази вечер в Тутракан ще има спектакъл „Вълни“ на представителния духов оркестър  на Военноморските сили и тържествена заря-проверка с участието на Военноморските сили. Програмата ще завърши с концерт на Володя Стоянов – Войводата, български композитор, текстописец и изпълнител на народни песни от Македонската фолклорна област.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Какво правят турските танкове в Сирия?
04.09.2016, 09:48
Наскоро бе дадено начало на операция „Ефратски щит” в северната част на Сирия. Турската армия, подкрепена по въздух от изтребители, предприе офанзива за прочистване на терористичните елементи в районите около своята граница.
Защо обаче турските танкове атакуваха точно сега и какво целят да постигнат? В сложната геополитическа вселена няма случайни неща. Първо е редно да бъде даден отговор срещу кого се сражава Анкара.
Турските въоръжени сили обявиха, че искат да прочистят Джараблус от присъствието на „Ислямска държава”. Логистичен център на джихадистите близо до турската граница със сигурност не се нрави на турците.
Освен „Ислямска държава”, обаче, Анкара е притеснена и от военното присъствие в региона на сирийските кюрди. В хода на офанзивата Вашингтон призова натовските си съюзници да избягват сблъсъци със Силите за защита на народа (YPG) – обявена за терористична организация в Турция.
Специалните турски части имат една основна стратегическа мисъл в главата си – да не позволят на кюрдите, тръгнали на запад от река Ефрат, да завземат зоната, от която са били изгонени ислямистите. Заради тези притеснения се стигна и до размяна на реплики по оста Анкара – Вашингтон заради US подкрепата към кюрдите. Отношенията между Ердоган и Обама са всичко друго, но не и перфектни след опита за военен пуч и искането за екстрадиция Фетхулах Гюлен.
Източник: http://fakti.bg/
 
САЩ и Русия - близо до споразумение за Сирия
04.09.2016, 09:37
САЩ и Русия са близо до постигане на споразумение за Сирия, но остава да бъдат решени още няколко въпроса. Това е заявил служител на Държавния департамент в китайския град Ханчжоу, където днес се открива срещата на върха на Г-20, съобщават БТА и Ройтерс.
Сделката може да бъде оповестена по-късно през деня, добавил служителят. Преди това президентът Барак Обама каза след среща с британската премиерка Тереза Мей, че без отстъпки от страна на Русия ще е сложно да се пристъпи към нов етап в решаването на конфликта със Сирия. "Имаме сериозни разногласия за страните, които подкрепяме в Сирия", посочи Обама.
Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Русия е постигнала разбирателство със САЩ по повечето въпроси за решаване на сирийския проблем. Той каза, че по линия на външните министерства и на военните и специалните служби двете страни продължават ежедневните контакти за изработване на общ алгоритъм за борбата с тероризма, предаде ТАСС.
 
Норвегия става първата страна в НАТО със задължителна казарма за жени
04.09.2016, 09:00
Тази промяна ще представлява следното - жени на възраст 18 години, ще бъдат повикани, за да служат във въоръжените сили на страната за определен период от време - те ще споделят всичко с техните другари мъже - от оборудване, режими на обучение и дори жилищни помещения.
Това означава, че Норвегия се присъединява към малък набор от страни по целия свят, включително Израел, където военната служба е задължителна и за двата пола.
Това е смятано от военни началници на страната, като начин за привличане на по-широк спектър от таланти.
"За мен това означава по-голям избор," каза подполковник Пал Берглунд, командир на батальон в базата Setermoen точно над Арктическия кръг.
Норвегия има високи стандарти за влизане в казарма. От около 60 000 нови попълнения всяка година, медицинските тестове преминават успешно по-малко от 10,000.
"Аз все още търся едни и същи компетентности казва подполковник Берглунд пред новинарска агенция АФП.
"И за мен е очевидно, че тези компетентности също присъстват в голяма част от дамското население на Норвегия."
Жените играят централна роля във въоръжените сили на Норвегия, в продължение на десетилетия. Това доведе до пълен статут на кандидати за военна служба.
Доброволна наборната служба за жени има от 1980 г. насам, и четири от последните пет норвежки министри на отбраната са били жени.
Новият наборник Marianne Westum, 18 г., казва: "Аз се стремя да стана много по-независима, да се науча да работя в екип и да създам приятели от други сфери на живота. Общо взето, да разсъждавам вече като голяма."
Страховете от сексуални контакти между мъжки и женски попълнения също са били проигравани от началниците на отбраната.
Едно проучване, поръчано от норвежката армия установи, че споделено мъжки и женски жилищни помещения помагат за развитието на "братска" връзка между новобранците.
Друго проучване показва, че жените новобранци предпочитат унисекс общежития.
Въпреки това, 18 на сто казват, че са били обект на неуместни коментари или поведение.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Контракт за строителство на „Варшавянки“ за ТОФ ще бъде подписан в скоро време
03.09.2016, 22:21
Серия от шест дизелови подводници „Варшавянка“ (проект 636.3) за Тихоокеанския флот на Русия се планира да се построи в периода 2018-2021 година, съобщава ТАСС, позовавайки се на източник от ВПК.
Според информацията, от 2019 година на флота ще бъдат предавани по две субмарини ежегодно.
Строителството по всяка вероятност ще се извърши от корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург, строила аналогични кораби за ЧФ на Русия. ТАСС подчертава, че са сега официално потвърждение на информацията няма.
Наскоро ръководителят на „Объединенной судостроительной корпорации“ Алексей Рахманов заяви, че има вероятност част от тази поръчката да получи Амурския завод в Далечния Изток.
**********
Подводните проект 636.3, известни като "Варшавянки", са разработени от ЦКБ "Рубин". В бойния състав на ВМФ на Русия (Черноморски флот) вече се намират четири субмарини от този проект. Петата и шестата подводна лодка трябва да бъдат предадени на ЧФ до края на 2016 г. - Още за проект 636.3
 
Истинската роля на Америка в Сирия
03.09.2016, 20:17

Гражданската война в Сирия е най-опасната и разрушителна криза на планетата. От началото на 2011 г. тук загинаха стотици хиляди хора, около 10 милиона сирийци бяха принудени да напуснат домовете си, Европа беше разтресена от терора на ИДИЛ и от политическите последици от наплива на бежанци. САЩ и техните съюзници в НАТО неведнъж се оказваха опасно близко до пряка конфронтация с Русия.

За съжаление, президентът Барак Обама сериозно задълбочава всичките тези опасности, скривайки ролята на САЩ в Сирия от американския народ и от световното обществено мнение. За да бъде завършена сирийската война, е нужен честен отчет на САЩ за тяхната роля в сирийския конфликт, която те - често секретно - играят от 2011 г. до днес; нужен е отчет за това кой финансира, въоръжава, обучава и подстрекава различните страни в конфликта. Един такъв отчет би помогнал да се сложи край на безразсъдните действия на много държави.......Прочети още

 
100 години от Тутраканската епопея отбелязваме утре
03.09.2016, 16:57
В Мемориален комплекс „Военна гробница-1916 г.“ в гр. Тутракан утре ще се проведе националното честване на 100-тната годишнина от Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа.
В него ще участва вицепрезидентът Маргарита Попова,министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, представители на местната власт и председатели на военно-патриотичните организации В тържествата ще участват военнослужещи от военни формирования от състава на Военноморските сили и Представителният духов оркестър на ВМС.
Историята
След Междусъюзническата война и последвалата я Първа национална катастрофа Южна Добруджа е включена в пределите на Кралство Румъния. Румънските власти влагат значителни средства за укрепяването на новата гранична линия и за две години превръщат Тутракан в една от най-мощните крепости на р.Дунав.
На 1 септември 1916 г. България, за да защити националната си гордост, обявява война на Румъния. Срещу внушителната румънска сила е противопоставена част от 3-та българска армия в състав – Четвъртата Преславска пехотна дивизия, Първи и Шести полк от Първа Софийска дивизия и Дунавски отряд, под общото командването на ген. Пантелей Киселов.
Началото на атаката започва в ранната утрин на 5 септември 1916 г. Въпреки ожесточената съпротива на румънците, до вечерта предната позиция пада. На следващия ден настъплението продължава със същия устрем. В 15,30 часа румънският гарнизон капитулира. В 18 часа ген. Пантелей Киселов влиза в освободения Тутракан. Българската армия пленява 450 офицери, 28 000 войници и цялото въоръжение на противника.
Непосредствено след епичната битка, командването на ІV-та пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле български, румънски и немски воини да бъдат погребани във форт № 7 на румънската укрепителна линия на крепостта, на 8 км от гр. Тутракан.
При Тутракан вечен покой намират над 8000 войници и офицери, от които 1764 – български.
Признателното поколение издига през 1922 г. паметник – обелиск, запазен и до днес, на който на български, немски, румънски и турски език са изписани думите ”Чест и слава на тия, които знаят да мрат геройски за техното отечество”.
През 1996 година е подета кампания за изграждане на Алея на славата с изписване имената за загиналите в битката, с финансовата подкрепа на общините, това високо патриотично дело е завършено.
През 2002 г. е разработен проект за пространствено оформление на Мемориал “Военна гробница-1916 г.”, изграден е парк, сцена за официалните чествания, монтирани са на вечен страж две гаубици “Круп”. През пролетта на 2007 г. тържествено е осветен параклис “Свети Георги Победоносец”.
Мемориалът е посещаван ежедневно от граждани и от близки и потомци на загиналите, да се поклонят и да поднесат венци цветя в памет на загиналите герои за Тутракан и Добруджа.
Кулминационен връх на всенародната почит и признателност са възпоминателни тържества, панихиди, провеждани на Гергьовден и в първата неделя на месец септември.
Програма за 4 септември 2016 г.
9.00 ч. Тържествена литургия и водосвет в параклис „Св. Георги Победоносец“
11.00 ч. Заупокойна панихида в памет на загиналите герои при Тутракан и във войните за национално обединение на България, отслужена от Русенския митрополит Наум
11.20 ч. Национален народен събор-Възпоминание
11.50 ч. Поднасяне на венци и поклонение
12.00 ч. Възстановка на Тутраканската епопея от Национално дружество „Традиция“, НВУ“Васил Левски“, Национално дружество „Традиция“, Румъния и Дружество „Дойчес Фрайкорпс“, Румъния
Парк „Христо Ботев“, Тутракан
20.00 ч. Спектакъл „Вълни“ на представителния духов оркестър  на Военноморските сили на Република България.
20.30 ч. Тържествена заря-проверка с участието на Военномарските сили на Република България
Програма ще завърши с концерт на Володя Стоянов – Войводата, български композитор, текстописец и изпълнител на народни песни от Македонската фолклорна област.
Съединението
На 6 септември генерал Константин Попов ще присъства на тържествената проверка (заря), с която ще бъде отбелязана 131-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тя ще започне в 20.30 ч. на площад „Съединение“ в гр. Пловдив. В тържествения ритуал ще участват представителни блокове на Сухопътните войски и Военновъздушните сили.
В този празничен ден военнослужещи от военните формирования на Българската армия ще участват в ритуалите в памет на загиналите за обединението на България в градовете Стара Загора, Шумен, Ямбол, Плевен, Сливен, Русе, Горна Оряховица, Хасково, Варна и Бургас.
Паметник на генерал Иван Колев в Добрич
На 7 септември министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал
Константин Попов ще участват в отбелязването на 100-годишнината от Добричката епопея. Те ще присъстват на военния ритуал за откриването на паметник на генерал Иван Колев, който ще се състои от 12.00 ч. в гр. Добрич.
В тържествата по повод 100-годишнината от Добричката епопея ще участват и военнослужещи от военни формирования на Военноморските сили и Представителният духов оркестър на ВМС.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
В какво състояние се намира руският флот
03.09.2016, 16:33
От октомври 2015 г. военноморският флот на Русия участва в бойните действия срещу терористите от „Ислямска държава“ в Сирия. Днес борбата с тероризма е едно от приоритетните направления в дейността на руските моряци, а за създаването на нови кораби, бази и инфраструктура се влагат безпрецедентни средства.
Нови кораби и подводници за флота
За периода 2011-2022 г. Русия планира да инвестира 5 трлн. рубли ($78 млрд.) в строителството на нови кораби и подводници за Военноморския флот (ВМФ).
В момента върви работа по серия от шест фрегати по проекта 11356 тип „Адмирал Григорович“: командването на ВМФ се готви да приеме в строя вече третия кораб от този проект.
Предприятията от отбранително-промишления комплекс (ОПК) приключиха и строителството на шест дизел-електрически подводници по проекта 636.3 „Варшавянка“ за Черноморския флот. Подводниците са снабдени с най-новите крилати ракети „Калибър-ПЛ“, които могат да поразяват цели на разстояние до 2500 км.
„Възможностите на новите подводници бяха демонстрирани за първи път в края на миналата година, когато „Ростов на Дон“ нанесе удари с „Калибър“ по обекти на терористите в Сирия“, каза пред „Руски дневник“ бившият заместник-главнокомандващ на ВМФ Игор Касатонов, който е и бивш командващ на Черноморския флот.
По думите му предприятията от ОПК ще построят още шест такива подводници за Тихоокеанския флот до 2020 година.
„В момента се работи и по серия стратегически ракетни подводни крайцери по проекта 955 „Борей“, допълни бившият заместник-главнокомандващ на ВМФ. Според него в строя са вече три подводници от този тип, а до 2020 г. флотът ще получи още пет.
Модернизация на базите на ВМФ
Основните сили и средства на руското Министерство на отбраната в момента са насочени към модернизацията на базите за подводниците на ВМФ в Далечния изток – в гр. Вилючинск в Камчатския край (6675 км източно от Москва) и в Новоросийск на крайбрежието на Черно море (1510 км южно от Москва). Именно за камчатската база ще заминат четири подводници по проекта 955 тип „Борей“. Още четири ще бъдат изпратени по кейовете на Северния флот.
В момента в Новоросийск и на Черноморското крайбрежие вече дават бойни дежурства три дизелови подводници по проекта 636.6 тип „Варшавянка“ с крилати ракети „Калибър“, като до три години в базите ще пристигнат и останалите три подводници от този тип. Дотогава ще приключи изграждането на цялата необходима инфраструктура.
Според експерти, с които „Руски дневник“ разговаря, в новата програма са взети предвид грешките, направени от Съветския съюз в края на 1970-те и началото на 1980-те години. Тогава в строя са въведени големи крайцери-самолетоносачи по проекта 1143 тип „Кречет“. Съдовете постъпват във флота, но за тях не е създадена никаква инфраструктура и са принудени през цялото време да стоят, без да бъдат използвани и напразно да хабят ресурса си, което на свой ред води до преждевременното им бракуване. Сега под всеки кораб и подводница се създава цяла мрежа от брегова инфраструктура.
Какви кораби са нужни още на флота
„Военноморският флот в момента има остра нужда от големи десантни хеликоптероносачи, тъй като те обезпечават доставката на военни товари и авиационни групи в районите, където текат бойни операции. В момента за Русия това е Сирия“, каза за „Руски дневник“ военният наблюдател на „Известия“ Дмитрий Сафонов.
По думите му един подобен хеликоптероносач може да замени цяла авиобаза, аналогична на „Хмеймим“.
„В Русия в момента има проект за голям десантен хеликоптероносач тип „Прибой“. Той ще бъде пуснат през 2025 г. заедно с атомния есминец тип „Лидер“ и новия самолетоносач тип „Сторм“, чийто проект бе представен пред света в средата на 2015 г.“, добави анализаторът.
Експерти отбелязват, че Русия днес разполага само с една военна база в чужбина – в Сирия.
„Русия няма намерение да се състезава с американците по брой кораби, бази и присъствие в световния океан“, допълва Сафонов. По думите му обаче новите самолетоносачи и хеликоптероносачи ще позволят на Москва, подобно на Вашингтон, да проектира силите си във всяка точка на планетата.
Проблеми на флота
Един от основните проблеми на руския флот в момента е липсата на двигатели и резервни части, които по-рано се доставяха от украински фирми.
Сред най-големите „изгорели“ договори е този с предприятието „Зоря-Машпроект“, разположено в Николаево, Украйна, за доставка на шест газотурбинни двигатели за патрулни кораби по проекта 11356.
„Преди кризата във взаимоотношенията с Украйна Русия получи само три от шестте двигателя. Така се оказа, че три кораба по проекта 11356 ще „застояват“ чак до 2018 г., докато Русия не успее да осигури вътрешно производство на аналогични двигатели“, заяви пред „Руски дневник“ редакторът на списание „Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски.
По думите му един от най-острите проблеми продължава да е ремонтът на корабите от „съветското наследство“ и тяхната модернизация. „Имаме много ракетни крайцери и ескадрени миноносци, построени още в съветско време“, твърди той. Част от корабите не могат да изпълняват бойните си задачи, но и до момента не са изведени от състава на флота.
За да се ремонтират, трябва да се изградят нови корабостроителни заводи и да се разширят старите. Тези проекти изискват големи финансови инвестиции и сериозна многогодишна работа, допълва Мураховски. - Още ВМФ на Русия
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Сухопътни войски помагат за гасенето на пожара в горския масив край с. Хухла, Ивайловградско
03.09.2016, 16:27
30 военнослужещи с 5 специализирани машини от състава на военно формирование 52 740 – Хасково се включиха в 8 ч. днес в гасенето на пожара, възникнал в горския масив между селата Покрован и Хухла, община Ивайловград. Те изпълняват задачи по локализиране и погасяване на огъня в просеките, изградени от тежките верижни машини. Ръководител на подразделението е капитан Светослав Везев.
В 4 ч. сутринта, по искане на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, военнослужещите от формированието в Хасково се отправиха към района на пожара, за да помогнат за потушаването на огъня. Вчера в действията в помощ на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ се включи и вертолет от състава на Военновъздушните сили.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Радев – българският Путин, Немезида на Борисов
03.09.2016, 12:35
Гледах внимателно интервюто на Румен Радев по БТВ на 31 август, да разбера що за човек е. Имаше и включване на видеозапис на премиера, който трябваше да прослушам няколко пъти, за да си го разтълкувам поне донякъде. Тълкуването на изреченията му е адски мъчна, херменевтична задача! Искрено съчувствам на подчинените му в МС и ГЕРБ, задължени всекидневно да го тълкуват. Не искам да мисля какво пък е, като говори с чужденци, какви кански мъки изпитват преводачките му. И на какво унижение като нация ни подлага постоянно.
Трудно е да се каже кое преобладаваше в разстроената реч на Борисов за Радев – плиткоумието, компулсивното лъготене или паниката. У Борисов водеща е емоцията, думите непохватно плетат крака след нея, а емоциите му, като у чукчите преди революцията от вица, са две – благоговение пред собственото си величие и раздразнение/страх от тези, които му го накърняват. Той уличи Радев, че в 2014 г. бил „повече политическо лице, не военен“ – чиста глупост и каза, че щял „да оцени като значителна мъжка и достойна генералска позиция“ ако генералът бил си дал оставката още когато приватизирали ремонтния завод „Авионамс“ [в 2008 г., когато е нямал никакво служебно отношение към този завод], „а не сега, когато... тука са всичките кандидат президенти около мене са все летци (sic!)“... Но нали около Борисов, пък и въобще, oще няма друг кандидат президент, камо ли летец. За какво всъщност глаголи премиерът? ........Прочети още
 
Пентагонът: ИД губи достъп до турската граница!
03.09.2016, 12:05
Групировката "Ислямска държава" е на път да загуби достъпа си до турската граница, която е единствената й врата за комуникация с външния свят от Сирия и Ирак, заяви говорител на Пентагона, цитиран от АФП.
Според капитан Джеф Дейвис ИД контролира вече само около 25 километра от границата с Турция, източно от сирийския град Ал Раи.
Това е последната зона, през която групировката ИД може да се свързва с външния свят, откъдето тя има достъп до граница. И ние ще го затворим, ние сме много близо да постигнем това, заяви говорителят на пресконференция в Пентагона в четвъртък.
Джихадистите загубиха през последните дни територии в полза на турските сили и техните сирийски съюзници след операцията, предприета от Анкара в Северна Сирия миналата седмица.
Турските сили превзеха първо пограничния град Джараблус, а сред това напреднаха на запад, към Ал Раи, обясни говорителят.
Ръководената от САЩ коалиция за борба срещу ИД подкрепя турските действия с въздушни удари, уточни говорителят.
Турция предприе миналата седмица операция "Ефратски щит", целяща да прочисти района на границата от присъствието на бойци от ИД и от сирийските кюрдски милиции /Сили за защита на народа/, които Анкара разглежда като терористична организация. САЩ приветстват настъплението на турските сили срещу джихадистите, но искат да избегнат боеве между турските сили и Силите за защита на народа, които те разглеждат като съюзник в борбата срещу ИД.
След стълкновения през първите дни ситуацията вече е по-спокойна в това отношение, посочи говорителят на Пентагона. Не сме забелязали боеве между турци и сирийски кюрди през последните дни, каза Джеф Дейвис.
Същевременно турската армия обяви вчера, че е прогонила джихадистите от три села в Северна Сирия - Завгар, Тел Ел Агбар и Ал Кулийех. Според турския телевизионен канал НТВ първите жители на Джараблус от вчера се завръщат в града. Турските сили са започнали да изграждат стена между Джараблус и Каркамъш, на турско-сирийската граница, за да възпрепятстват всякакво проникване на турска територия.
В същия район турската армия е унищожила взривни устройства, оставени от ИД. Армията съобщи, че е е унищожила 213 самоделни взривни устройства от началото на операцията на 24 август.
Източник: http://www.dnes.bg/
 
Захарова иронизира решението на киевския съд за арест на Шойгу
03.09.2016, 11:56
Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова написа коментар на своята страница във Фейсбук относно издадената заповед за арест на министъра на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу, съобщи РИА „Новости“ в петък (2 септември).
„Това е много силна история: воюват с Русия (именно в това състояние се намира Украйна, според изявленията на ръководството й) чрез повиквателна до министъра на отбраната в районния съд“, написа Захарова.
Захарова се поинтересува още защо канят Шойгу „сам, без танкистите, които също, според изявленията на киевското ръководство, орат украинските простори“.
„Получава се така – или танкистите не са виновни, или районният съд се е изплашил, че момчетата, бидейки вежливи хора, наистина могат да пристигнат в Печерски район на Киев, ако ги поканят“, отбеляза Захарова.
„Разбирам логиката на момчетата от Печерския съд – иска им се най-сетне и Украйна да има нормален министър на отбраната“, добави говорителката на руското външно министерство.
В четвъртък Печерският районен съд в Киев постанови да бъде задържан министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. В документа се казва, че след задържането му, трябва да бъде доведен в съда в рамките на 36 часа.
По-рано Главната прокуратура на Украйна публикува списък на високопоставени руснаци, които са подозирани от Киев, че са извършили престъпления против националната безопасност на Украйна. Освен Шойгу, в списъка влизат заместниците му Николай Панков и Дмитрий Булгаков, 10 генерали, съветникът на руския президент Сергей Глазев, както и бившия посланик на Кримски федерален окръг Олег Белавенцев.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Ще върне ли септември наборната военна служба?
03.09.2016, 09:08
Невиждано желание за поправки във военните закони се наблюдава в последно време. Седем законопроекта в областта на отбраната и въоръжените сили се надяват Народното събрание да ги обсъди и приеме след лятната ваканция. Една част от тях целят привеждане на Плана за развитие на въоръжените сили в законови норми, а друга търсят начини и форми за въвеждане на наборната военна служба. Заслугите за тази законодателна активност са на правителството, депутатите от ПГ на Патриотичния фронт и независимия народен представител Велизар Енчев.
Министерският съвет предлага промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва на въоръжените сили. Комисията по отбрана вече даде своята подкрепа на първо четене. Патриотичният фронт и Велизар Енчев искат у нас да има и наборна военна служба освен професионална. Освен това независимият народен представител настоява за промени и на правилата за преминаване през наша територия и пребиваване на съюзнически и други войски.
Законопроектите на Патриотичния фронт за промени в законите за отбраната и въоръжените сили и за резерва не събраха в комисията по отбрана необходимия брой гласове, но това не означава, че няма да бъдат дебатирани в пленарната зала. Същото се отнася и за първия законопроект на Велизар Енчев, който ще урежда връщане на наборната служба. Все още комисията по отбрана няма становище по неговия законопроект за изменение и допълнение на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и чужди въоръжени сили.
Седмият законопроект е съвсем най-пресен. Внесен е в деловодството на парламента от Велизар Енчев. Той предлага промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, според която младежите, навършили 18 години, да постъпват на доброволен принцип в център за военно и професионално обучение към Министерството на отбраната. И още: „За времето на обучението младежите да преминават 6-месечна военна и гражданска подготовка, като придобиват военна и гражданска специалност в областта на строителството и транспорта." Според депутата ядрото на този център, който трябва да бъде създаден от Министерството на отбраната, ще бъде Държавното търговско дружество „Главно управление строителство и възстановяване" (ГУСВ).
Най-големият радетел на връщането на наборната служба, която бе премахната от 2008 г., е кандидатът за президент на патриотите Красимир Каракачанов. Той има сериозна съпротива от страна на управляващи и опозиция. Министърът на отбраната Николай Ненчев вече излезе публично с разчети, които показват, че професионалният войник е по-евтин от наборния поне с 1000 лв. на месец. Лошото обаче е, че няма войници на заплата. Няма и политическа воля у мнозинството за връщане, дори под определена форма, на доброволното носене на военната служба. А войници трябват - особено на границата. Днешният мобилен способ за опазване на браздата е бил пробван след Ньойския договор и отхвърлен. След задълбочен анализ тогавашните държавници са дръпнали чертата и казали: „Може двама войници да имаме, но да са на границата!" Така било и преди 70 години, когато гласуваната от парламента формула „Гранична милиция" бързо била сменена с „Гранични войски", които преминаваха от военното към вътрешното министерство и обратно, но винаги бяха в състава на въоръжените сили. Прогнозата е много лесна. Септември няма да върне наборната военна служба. Нито този парламент, нито който и да дойде на власт ще се осмели да си сложи тази беля на главата. Впрочем предизборната кампания на Красимир Каракачанов ще подскаже доколко тази негова идея има поддръжници. Разбира се, ако не реши, че тя би му попречила в борбата за повече избиратели.
Същата съдба ще сполети и промените на Велизар Енчев. Неговите предложения априори се определят като неприемливи. Дори в тях да има нещо рационално. Ако се направи класация, ще се види, че това е депутатът, който най-често и най-активно защитава своите тези в публичното пространство, но без никакъв резултат в пленарната зала. Неговата идея, макар и с редица разлики, се доближава до взетите наскоро решения в Словакия. Тамошната армия обяви, че започва подготовка по връщане на активния военен запас, какъвто в момента не съществува. През 2017 г. трябва да са обучени първите 50 запасняци, като всеки от тях ще получава за това €600 на година. Дотук е разликата.
Първо, става дума за запас, не и за наборна служба. И второ - за добро възнаграждение. Къде е обаче приликата? Запасняците ще получават професия, която да могат да упражняват и в мирно време, например сапьори и химици. Армията би могла да ги използва при определени ситуации като природни бедствия както в страната, така и зад граница. В случай на природна катастрофа запасняците ще бъдат освобождавани от работните си места, а заплатата им ще бъде поемана от армията, като към нея ще се добавя надница според военното звание. (В Словакия задължителната казарма бе отменена през 2006 г. Днес професионалната армия на страната е около 13 000 военни.)
У нас това все още не може да стане и със запаса. Липсва ни гъвкавост. Държим единствено на професионалната армия и толкова! Водим стотици хиляди на военен отчет, но нямаме пари да извикаме стотина да видят къде им е мястото при едно военно положение! А какво остава да ги обучаваме или да им даваме професия Така че и тук прогнозата не е трудна. Предложенията на Велизар Енчев няма да минат.
От седемте законопроекта ще останат само двата на правителството - за промени в отбраната и въоръжените сили и за резерва. И по тях има скептици, но мнозинството едва ли ще пренебрегне волята на правителството на Бойко Борисов.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
На този ден кавалерията на генерал Колев посича румънска бригада
03.09.2016, 00:02
На 3 септември 1916 г. Първа конна дивизия под командването на ген.-майор Иван Колев, която едва предния ден започва бойни действия срещу Румъния в Първата световна война, разгромява със сабите си румънска бригада от 19-а пехотна дивизия в паметен бой между Карапелит и Кочмар.
Генералът лично предвожда кавалеристите си, удряйки противниковата колона във фланг. След страшния удар на бойното поле остават посечени над 600 румънски трупа, а повече от 1000 войници са взети в плен. Ефектът от поражението е толкова голям, че още същата вечер румънците изоставят Добрич.
Трябва да се отбележи, че генералът не е получил задачата от командването, а сам проявява инициатива и поема отговорност, след като разкрива румънския замисъл бригадата да бъде изпратена в помощ на обсаждания от българите Тутракан............Прочети още
 

 
Украйна получава американски прибори за нощно виждане AN/PVS-14
02.09.2016, 23:19
На 31 август 2016 г. военното ведомство на Украйна съобщи, че в рамките на програмата за военна помощ от САЩ страната е получила първата партия портативни монокулярни прибори за нощно виждане от трето поколение AN/PVS-14. Според информация на украинските СМИ, първата получена партида включва 1084 прибора AN/PVS-14 от планираните за доставка 2500 изделия, като останалото количество се очаква да пристигне след месец.
Съгласно данни на министерството на отбраната на Украйна от началото на 2016 година стойността на получената от страната „международна военно-техническа помощ“ превишава 62 млн долара, още за 7 млн долара е доставената „хуманитарна помощ“.
Приборите AN/PVS-14 HMVNS сега са основните съвременни портативни прибори за нощно виждане в СВ на САЩ и страните от НАТО. Разработени са в средата на 1990-те години от управлението за електронни системи и нощно виждане на СВ на САЩ (Night Vision and Electronic Sensors Directorate - NVESD) с участието на корпорацията ITT Corporation, като серийното производство започва през 1997 г. - (видео)
В момента с неговото производство за военни и правоохранителни нужди се занимават американските компании Exelis, L-3 Warrior Systems и Armasight. Стойността на 2500 нови прибора се оценява на около 10 млн долара. - Още прибори за нощно виждане
 
Стрелби на "Батмиш" и през септември
02.09.2016, 21:30
Планирани стрелби на огневи комплекс „Батмиш" край Сливен ще се провеждат до края на месец септември.
Стрелби от военно формирование 22220 с максимална височина на траекторията 2000 м. ще има на 08, 09, 14, 15, 20, 27 и 28 септември от 8.00 до 14.00 часа.
 
Наградиха победителите в Общоармейския шампионат по волейбол
02.09.2016, 16:03
В продължение на четири дни осем армейски отбора спориха за призовите места в Общоармейския шампионат по волейбол, който се проведе в спортната зала на Пункт за базиране Варна.
След динамични полуфинални и финални срещи, първо място в крайното класиране заслужено зае отборът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, следван от отборите на Военновъздушните сили и на Сухопътните войски.
След тях се наредиха отборите на Националния военен университет “Васил Левски”, на Военноморските сили, на военно формирование 34750 – Карлово, на военно формирование 24150 – Стара Загора и на Бригада „Логистика”.
Полковник Венелин Дерибеев – главен ръководител на шампионата, изрази благодарност към участниците за проявения дух и спортсменство.
Командирът на Пункт за базиране Варна капитан I ранг Георги Георгиев благодари на всички участници за доброто представяне, за колегиалността и им пожела до нови срещи във Варна.
Директорът на дирекция „Социална политика” господин Иво Антонов награди отборите и индивидуалните първенци - редник Васил Катранджиев от отбора на Военновъздушните сили за „Най-добър нападател”, студент Георги Терзиев от отбора на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” за „Най-добър разпределител” и редник Атанас Атанасов от отбора на военно формирование 34750 – Карлово за „Най-полезен за отбора”.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Изявление на Николай Ненчев по повод законното предаване на архивните единици на Служба „Военна информация“
02.09.2016, 15:55
Общо 87 280 архивни единици, представляващи всички налични документи от архива на бившите РУ - МНО и РУ - ГЩ за периода 9 септември 1944 г. – 16 юли 1991 г., са предадени още в края на май 2016 г. от Служба „Военна информация“ на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.
Предаването на архивните единици е в изпълнение на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. От тях 30 826 са предадени в изпълнение на подписаното на 28 май 2015 г. Споразумение между Министерството на отбраната и Комисията.
Още в началото на моя мандат аз поех този ангажимент, воден от убеждението, че България трябва да прочете до край страницата с репресивните структури на комунизма и да бъде изпълнен Законът за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.
Лично упражнявам контрол за хода на процеса по предаването на информационните масиви.
Изпълнени са всички претенции на Комисията по отношение на изясняване на процедурата за унищожаване на класифицирани материали след 1991 г. като за тази цел са предоставени необходимите протоколи и актове.
Към момента в Службата остават на съхранение само 21 сбора документи, за чиито статут предстои окончателното изясняване след консултации с ръководството на ДКСИ с оглед на прилагането на изискванията на Закона за защита на класифицираната информация.
Категорично мога да заявя, че след 31 май 2016 г. в служба „Военна информация“ не е останал на съхранение нито един сбор документи, дело и картон на български гражданин, привлечен за сътрудничество през периода преди 16 юли 1991 г. от РУ - МНО и РУ - ГЩ.
Служба „Военна информация“ положи сериозни усилия за физическото обработване на огромния по своя обем информационен фонд с цел своевременното му предаване на Комисията до края на май т.г. Благодарение на активното и конструктивно сътрудничество с Комисията, е подготвен и предстои подписването на окончателен обобщен предавателно-приемателен протокол за архива на бившите РУ - МНО и РУ - ГЩ. С това процесът ще бъде окончателно финализиран и законът ще бъде изпълнен в неговата цялост.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Военнослужещи от Сухопътните войски участват в международното учение „Agile Spirit -16“
02.09.2016, 15:50
Военнослужещи от Сухопътните войски участват в международното учение „Agile Spirit -16“, което започна вчера, 1 септември, на учебен полигон „ОРФОЛО“ в Грузия. Учението беше официално открито от началника на Генералния щаб на Грузинската армия генерал-майор Вахтанг Капанадзе.
Международното учение „Agile Spirit -16“ ще продължи до 10 септември и в него участват военни формирования от България, Грузия, САЩ, Румъния, Украйна и Литва. От българска страна в учението са включени 61 военнослужещи от състава на 61-ва механизирана бригада и от 68-ма бригада „Специални сили“.
Целта на учението е повишаване на подготовката и способностите на формированията за участие в съвместни многонационални операции.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Военнослужещи от Сухопътните войски продължават участието си в гасене на пожар в община Гълъбово
02.09.2016, 15:48
30 военнослужещи със специализирана техника от състава на военни формирования 44200 и 48430 - Стара Загора, и днес, 2 септември, участват в гасенето на възникналия преди няколко дни пожар в село Главан, община Гълъбово. Модулът с ръководител капитан Георги Георгиев се включи в гасенето на пожар в горския масив в южната част на селото.
Военнослужещите оказват помощ на населението на основание отправено искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Столтенберг: НАТО ще укрепва своята отбрана и ще води диалог с Русия
02.09.2016, 13:11

НАТО възнамерява да продължи да укрепва своята отбрана и успоредно с това да води диалог с Русия. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.
„НАТО ще продължи да подкрепя баланса между укрепването на своята отбрана и диалога с Русия“, каза той. „Ние трябва да говорим с Русия. Това ще позволи да й разясним нашата позиция и да се избегнат възможните инциденти и неразбирания“, продължи Столтенберг.

Той също така призова за „повишаване на военната прозрачност с цел предотвратяването на инциденти“. В тази връзка държавите от НАТО подготвят допълнение към Виенския документ на ОССЕ за прозрачност на военните дейности в Европа и контрол над военните учения. По-конкретно алиансът настоява за създаване на механизъм за мониторинг и предупреждение на руските внезапни проверки на бойната готовност на армията. Всички тези, които днес бяха обявени от генералния секретар на НАТО на практика са дословно повторение на изявленията, които лидерите на алианса направиха след срещата на върха във Варшава от 8 и 9 юли.
Източник: http://www.bgnes.com/

 
Министър Ненчев се включи в престрелката с ген. Румен Радев
02.09.2016, 12:38
След като за първи път от години Военната академия започна учебната си година без традиционната първа лекция, която безспорно се пада на министъра на отбраната, днес Николай Ненчев избра сутрешното предаване на БТВ, за да стартира кампания срещу бившия командир на ВВС ген. Румен Радев.
Според официалното съобщение на Пресцентъра на МО министър Ненчев трябваше вчера да изнесе пред слушателите и преподавателите лекция на тема „Предизвикателствата пред отбранителната политика на Република България след срещата на високо равнище на НАТО във Варшава“. Аудиторията не я чу. От телевизионното му интервю обаче стана ясно, че най-голямата заплаха за националната ни сигурност, като че ли е..., ген. Радев. Вече от запаса и кандидат за президент.
Все пак бе потвърдено, че нямаше лекция по политически, по-конкретно по партийни, причини. Вчера председателският съвет на Реформаторския блок решаваше коя кандидат - президентска двойка да издигне. Като лидер на БЗНС Николай Ненчев е бил там, а не във Военната академия. За съжаление неговите номинации не са получили подкрепа. Ген. Събев не е събрал гласове за кандидат-президент, същото се е получило и с другия фаворит на БЗНС – Гроздан Караджов. Така Реформаторският блок ще играе на изборите срещу ГЕРБ и другите партии с двойката Трайчо Трайков – ген. Съби Събев. Ако, разбира се, Изпълнителният съвет ги утвърди.
Министър Ненчев е категоричен, че със своите изказвания за проблемите в авиацията и приземяването й ген. Радев плаши хората. Той дори го обвини в несъгласие с гласуваната от парламента поправка на Закона за отбраната и Въоръжените сили с оглед на съвместната охрана на въздушното пространство. За пореден път стана ясно, че политиците имат навика да хвърлят упреци един към друг без да са чули какво е казал другия или не са вникнали в думите на опонента си. Пресен пример в това отношение е и предстоящото участие за една седмица на американски изтребители в съвместни полети у нас и паралелно с това охрана на въздушното пространство. Вече стана ясно, че поводът за тях е учение на руската и сръбската авиация.
Навикът да се смесват две различни неща, в случая идването на американците и предстоящия договор с поляците за съвместен Air Policing, е познат похват на политиците за защита на една и съща теза пред хора, които не са запознати с материята. Все пак министърът не скри, че се водят разговори с поляците и че заплащане от наша страна ще има, в зависимост от постигнатите договорености. Що се отнася за безплатното патрулиране на американците, то не е оспорено досега от никого.
От интервюто зрителят получи информация, че в момента имаме 9 годни изтребителя, като за Air Policing ни трябват два плюс един. Освен това до края на годината ще имаме 10 нови или отремонтирани двигателя. И най-важното – до края на годината ще бъде подписан договорът за доставка на нови изтребители на основата на гласувания от Народното събрание инвестиционен проект. Лично министърът е осигурил 69 млн. лв. за ремонт на самолетите. Освен това, разбрахме, че има самолети с недостатъчен ресурс, както на двигателите, така и на други агрегати, за което говори и ген. Радев.
За съжаление заради стремежа към политическо говорене, което е обяснимо с предстоящите избори, не беше казано нищо за другите два вида (Б.р. – незнайно защо министър на отбраната ги нарича два рода?!) въоръжени сили. Със същата загриженост от военните среди  се говори и за Сухопътните войски. Поредицата от обещания, че всеки момент проектът за новите бойни машини ще влезе в парламента, така и остана само на думи. Дори се твърдеше, че „армията има три деца и на трите трябва да се обръща еднакво внимание“. Дали не трябва командирът им да се кандидатира за президент, за да чуем какво се прави за тях?  Засега успехите се въртят около 3 млн. лв., които премиерът лично уреди за казармата на полигон „Црънча“.  
Лекцията във Военна академия остана непрочетена. Знаем само заглавието й, включително с неговата двусмисленост. Разбрахме, че оставка ще има, когато ген. Радев бъде избран за президент. Впрочем, Бойко Борисов каза, че ще има предсрочни парламентарни избори, ако ГЕРБ загуби президентските. За пореден път обаче стана ясно, че премиерите бъркат, когато за военни министри избират лидери на политически партии. Отбранителна политика от позициите на една партия се прави много трудно. А и ангажиментите са много, което налага важни събития, като откриване на учебната година във Военна академия, да останат на втори план.      
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Зам.-министърът на отбраната Исмаилов: 300 военнослужещи патрулират на границата
02.09.2016, 09:20
Министерството на отбраната има капацитет да изпрати колкото е необходимо военнослужещи на българо-турската граница в случай на промяна на средата. Към момента обаче няма такава необходимост. Това каза по bitelevision заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов.
Той уточни, че след промяната на закона към охраната на границата са включени над 300 военнослужещи, които патрулират на ротационен принцип заедно с „Гранична полиция“, и около 70, които осигуряват логистична подкрепа. Чакаме се помощ и от „Фронтекс“.
Зам.-министър Исмаилов се съгласи, че ролята на армията е във фокуса на общественото пространство не само заради ситуацията на границата, но и заради изключително динамичната среда на сигурност.
Телената ограда е само един от елементите на защита, но политическите и дипломатически отношения са другият стълб, който да гарантира предпазването на България от потенциална имигрантска вълна, отбеляза той. Според Исмаилов правителството прави необходимото.
Запитан възможно ли е Турция да осъществи заканата си да залее с имигранти Европа, зам.-министърът отвърна, че се надява да не се стига дотам, като напомни, че с ЕС има споразумение и продължаващ диалог.
Исмаилов бе помолен да коментира и посещението в Турция на своя съпартиец Касим Дал – зам.-председател на Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД), която е част от Реформаторския блок. Дал беше в Истанбул за милионния митинг в подкрепа на властта, в лицето на президента Реджеп Ердоган, което пък предизвика вълна от критични реакции у нас.
На въпрос дали е съгласен с „демокрацията“ по турски, така както тя се осъществява след проваления опит за преврат в страната, той заяви, че мнението му няма значение и не обича да коментира наши съседки и вътрешнополитическите им действия, „които не го касаят пряко“. Но като гражданин на ЕС, естествено, че аз съм за демокрацията и основните права и свободи на гражданите при върховенство на закона, добави той.
Зам-.министърът на отбраната коментира още нуждата от превъоръжаване и на сухопътните ни войски, които по думите му трябва да изпълняват около 90% от задълженията на армията, както и предстоящото между 9 и 16 септември общо българо-американско учение за охрана на въздушното ни пространство, което е изцяло за сметка на гостите.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
След седем години на съхранение B-52H отново полита
02.09.2016, 09:07
Стратегически бомбардировач на ВВС на САЩ B-52H Stratofortress отново полетя, след като бе на съхранение в продължение на седем години в пустинна база в Аризона.
Възстановеният бомбардировач с присвоено име Ghostrider извърши първия си полет на 30 август от военновъздушната база Тинкер, щат Оклахома. Ghostride ще замени друг В-52Н, който бе сериозно повреден след пожар през 2014 година. ВВС на САЩ имат на въоръжение 58 бомбардировача В-52, както и други 18 в резерв.
В-52Н Ghostrider с р.н. „61-007” пристига в авиобазата миналата есен, където е извършена програма за възстановяване на пълната летателна годност на самолета. Планират се още няколко изпитателни полети, след което стратегическият бомбардировач ще бъде предаден на оперативната ескадрила във военновъздушната база Минот, щат Северна Дакота. - Още за В-52
Източник: http://www.pan.bg/
 
US самолети над България, или обратно към Студената война
02.09.2016, 09:00
Американски самолети ще осъществят въздушни патрули над българското въздушно пространство. Мисията ще продължи от 6 до 16 септември.
В съвместната охрана ще се включат US самолети Ф-15, както и български МиГ-29. Това е полемично решение за България, смята Андрей Акулов, експерт по международна сигурност.
Пред „Strategic Culture“ той подчерта, че съвместният патрул на български и американски самолети е връщане в ерата на Студената война.
Във Варшава НАТО одобри нататъшни усилия за укрепване на югоизточната част на Стария континент, в които влизат стъпки за подобряване кибер сигурността и способността за защита от балистични ракети.
Алиансът има три членки на Черно море – България, Румъния и Турция. София играе важна роля в плановете на НАТО да укрепи военното си присъствие в региона. Военната база Ново село се използва от американските военни, като се очаква в близките години да приеме повече военнослужещи на фона на желанието на Вашингтон да увеличи сътрудничеството си с българската армия.
През 2006 година бе постигнато споразумение между двете страни за съвместно използване на три военни бази на наша територия – две години след присъединяването на страната в НАТО. Това бе първото разрешение от България чужди сили да оперират на територията й. Подобно споразумение постигнаха САЩ година по-късно и с румънците.
Вашингтон може да дислоцира 2500 военни в Ново село, като се очаква да бъде изградена и зона за кацане на хеликоптери, както и US танкове да оперират на българска територия.
Въпреки че на срещата на НАТО в полската столица не бе създаден ясен план за засилване на присъствието в Черно море, въпросът остава на дневен ред. И докато идеята за натовски черноморски флот виси във въздуха, то перманентното въздушно присъствие е в ход.
През месец май комплексът за противоракетна отбрана в Румъния бе приведен в оперативна готовност. Американската система – позиционирана във военната база Девеселу, намираща се близо до южната граница на страната – е на стойност 800 милиона долара.
Алиансът предприе стъпки, имащи за цел да обградят Русия, превръщайки Балтийско и Черно море в „натовски“. Разполагането на американски самолети в региона е много тревожен ход. Патрулиращите мисии увеличават риска от инцидент – искра, от която може да пламне голям пожар. Отказът на българските власти за черноморска флотилия не означава много към този момент. Но тези, които участват в съвместния въздушен патрул, трябва да помнят, че руски зенитно-ракетни комплекси С-400 са разположени в Крим. България може да се окаже мишена.
Руските самолети в Северен Кавказ и Ростов са в състояние да контролират цялата акватория на Черно море. Решението на България и САЩ показва, че НАТО има ясно намерение да превърне Черно море в „натовско“. Алиансът определено е тръгнал към рамка за сигурност, подобна на тази от епохата на Студената война.
За американците Черно море е много далечен регион и нямат други интереси, освен военните им да се доближат близо до руския бряг. За България ситуацията е различна, защото 80% от износа и вноса преминава през Черно море, а туризмът също допринася за икономическото здраве. За българското правителство ще бъде добре да се вслуша и в гласа на народа. Според сондажи 54% от българите са настроени положително към Русия.
През месец юни българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че „не му трябва война в Черно море“. Близо два месеца след това той взе решение да увеличи риска от военен конфликт. Последиците могат да бъдат сериозни, но все още има време да се промени посоката. Например – съвместният патрул през септември да бъде еднократно действие или просто да бъде отменено. И докато министрите в НАТО взимат провокативни решения, повече от ясно е, че те противоречат на интересите на България.
Източник: http://fakti.bg/
 
В Чехия започна международното учение Ample Strike
02.09.2016, 08:25
В Чехия започна третото издание на международното учение Ample Strike, предвидено за съвместни тренировки на предни авиационни насочвачи, екипажи от бомбардировъчната и ударна авиация и сухопътните части. В учението, което ще продължи три седмици, участват седемнадесет нации от НАТО и от програмата „Партньорство за мир”.
Общо 34 самолета и вертолета от ВВС на Литва, Германия, Полша, Унгария, Словения и САЩ са включени в полетите. Американските бомбардировачи В-52 и В-1 действат от военновъздушната база Феърфорд (Великобритания), а повече от останалите самолети от авиобази, разположени в Чехия.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Днес е празник!
02.09.2016, 00:10

Още ракетни войски на България

 
На този ден преди 71 години капитулира Япония
02.09.2016, 00:05
Смята се, че Втората световна война започва на 1 септември 1939 г. с нападението на Германия срещу Полша. Според китайските историци войната започва през 1931 г., когато японските войски нахлуват в Манджурия. През 1941-42 г. Япония окупира значителна част от Китай.
За това помага правителството на маршал Петен в Южна Франция, което пропуска нейните войски през Виетнам, тогава френска колония.
Япония притежава многобройна армия (над 5 млн.), много добре обучена и въоръжена. Всеки генерал, офицер и войник е готов да даде живота си, за да се разпространи властта на обожествявания микадо (император Хирохито) над цяла Азия и тя да бъде включена в поднебесната империя, насочват се дори към Австралия.
Японският войник е обучен да се сражава до последния си дъх, предаването в плен се смята за позорна измяна към императора, родината и народа, има десетки хора-камикадзета, които при необходимост стават живи торпили.
През 1941 г. японските самолети нападат и почти напълно унищожават американския боен флот, базиран в Пърл Харбър на Хаваите. Преди това, през 1938-39 г., Япония прави няколко опита да нахлуе в Съветския съюз, но претърпява поражения, най-сериозните от които са тези при езерото Хасан и река Халкин Гол. След това между Москва и Токио е сключен договор за ненападение, който включва и сигурността на Монголия. Нещата започват да придобиват неблагоприятен обрат за страната на Изгряващото слънце, когато САЩ обявяват война на Япония. Американската индустрия преминава на военни релси и започва да произвежда в големи количества ръчно оръжие, боеприпаси, танкове, самолети, оръдия, кораби и самолетоносачи. Американската тихоокеанска армия тръгва в настъпление. Първите й успехи са превземането на Маршаловите и Соломоновите острови, които стават бази на флота и авиацията. В голямата морска битка при Миндао американците губят един самолетоносач и 8 кораба, а японците съответно 4 и 14. Американците придобиват превъзходство във въздуха благодарение на по-многобройните и усъвършенствани самолети. С цената на големи жертви - 32 хил. убити и 14 хил. ранени, превземат японските острови Окинава, които са само на 650 км от Токио. Това им дава възможност през февруари-март 1945 г. да осъществят мащабни бомбардировки от въздуха над японската столица. Освен бомби с тротил, използват и такива с наскоро открития напалм, които причиняват големи щети, защото значителна част от сградите са дървени и те пламват като факли. Във военните хроники това е записано като сриването на Токио. Въпреки това духът на армията и населението остава висок независимо, че започва да се чувства остър дефицит от продоволствие. Развръзката обаче наближава.
В началото на май Германия капитулира. Японците са изтласкани от цяла Югоизточна Азия. В Манджурия обаче е елитната 2,5-милионна квангтунска армия, в Корея има още 100 хил., в Япония се провежда нова мобилизация и под знамената се стичат още 400 хил. На Подстдамската конференция (16 юли-2 август) новият президент на САЩ - Хари Труман, настоява пред Сталин Съветският съюз колкото се може по-скоро да се включи във войната срещу Япония и получава съгласието на чичо Джо, както те го наричат. Събитията се развиват със светкавична бързина. На 6 август американците пускат първата атомна бомба над Хирошима. На 8 август Съветската армия напада квангтунската в Манджурия, а след това и тази в Корея. На 9 август американците хвърлят втора атомна бомба над Нагасаки. При тези обстоятелства на 14 или 15 август император Хирохито обявява капитулацията на Япония. Тя е официално подписана от министъра на външните работи Мамору Шигемицу в 10 ч. на 2 септември 1945 г. на борда на американския линеен кораб "Мисури", акостирал в Токийския залив. С това се слага краят на Втората световна война. Япония е окупирана от американски войски, а императорът се отказва от божествения си произход. Стотици генерали и офицери си правят харакири, за да запазят самурайската си чест.
Оказва се обаче, че не за всички японци войната е свършила. Командири на взводове и роти, които краят на войната е заварил във временните японски владения в различни страни, не признават капитулацията. За известно време те са били господари над местното население и не искат да се откажат от привилегированото си положение. Превръщат се в нещо като подобие на партизански отряди, които години наред след 1945 г. продължават да воюват. Постепенно те са ликвидирани, но има и уникални случаи, два от които приключват чак през 1974 г. Лейтенант Онода Хиро до март 1974 г. се укрива на филипинския остров Лубанг и се предава едва когато идва висш военен от Токио, а филипинският президент обявява, че е амнистиран за деянията си. В Индонезия "воюва" пак до 1974 г. сержант Никамура Теруо. И двамата са посрещнати в страната си като национални герои.
 

 
Първи учения на алжирските вертолети Ми-28НЭ
01.09.2016, 23:22
Според известния алжирски ресурс "SecretDifa3" в сайта http://www.menadefense.net, на 29 август 2016 година началникът на ГЩ на ВС на Алжир генерал Гаид Салах (Gaid Salah) е присъствал на учения в района на авиобазата Хассии Бахбах, в която се базират вертолети Ми-171Ш и Ми-24 Super Hind Mk III, освен това, в ученията за първи път участие са взели наскоро получените от Русия нови бойни вертолети Ми-28НЭ.
По време на ученията са се отработвали сценарии по стоварване на десант на ССО в зоната на бойни действия, а бойни вертолети са осигурявали прикритие от въздуха. Бойни стрелби са изпълнени с НУРС и авиационните оръдия на машините. - (видео)
**********
Руската компания "Рособоронэкспорт" сключи на 26 декември 2013 година контракт за доставка на Алжир на 42 вертолета Ми-28НЭ, реализиран от АО "Роствертол". Алжир стана вторият чуждестранен клиент на вертолети Ми-28НЭ след Ирак, поръчал 15 машини през 2012 година. Алжирските Ми-28НЭ са изпълнени във варианта "изделие 299" с двойно управление (аналогично на модификацията Ми-28УБ) и са оборудвани с РЛС Н025Э. Първите шест машини по този контракт бяха доставени в Алжир през май-юни 2016 г.
 
Ракета на SpaceX се взриви на стартовата площадка
01.09.2016, 21:50
Днес, 1 септември, около 16:07 наше време, на стартовият комплекс на космодрума Кейп Канаверал, три минути преди началото на огневите изпитания на двигателната установка на първата степен, се е взривила РН Фалкон-9. - (видео)
Ракетата Фалкон-9 трябваше да изведе в космоса на геопреходна орбита израелския КА Amos-6. Ракетата и спътника са унищожени при взрива.
Според очевидци, след първият взрив са последвали няколко по-малко мощни. Отбелязва се, че взривовете не представляват опасност за жителите на околностите покрай космодрума.
По информация от НАСА, в момента на взрива, там са се провеждали огневи изпитания на безпилотна ракета. Тестът е бил част от подготовката за запланираният на 3 септември старт от космодрума Кейп Канаверал. Ракетата трябваше да изведе на орбита първият спътник на социалната мрежа Facebook, и израелския телекомуникационен спътник Amos-6.
За последен път сериозно произшествие на космодрума стана на 28 юни 2015, когато по време на полет към МКС се взриви РН Фалкон 9 с товарния кораб Dragon. Ракетата носител Фалкон-9 и единственият в момент товарен космически кораб за много кратно използване Dragon са създадени от американската компания SpaceX. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 
Групата за КИП от състава на националния мобилен модул по КИС (DCM-F) се завърна от участие в операцията на НАТО „ACTIVE FENCE”
01.09.2016, 21:09
На тържествена церемония във военно формирование 28860 – Горна Малина, на 31.08.2016 година, началникът на щаба на Съвместното командване на силите комодор Димитър Йорданов приветства с „добре дошли”  военнослужещите от групата за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС. Те взеха участие в операцията на НАТО по усилване на противовъздушната отбрана на Република Турция „ACTIVE FENCE” за периода от м. юни до м. август тази година.
Комодор Йорданов изказа своето и на ръководството на СКС удовлетворение, даде висока оценка на дейността на военнослужещите и благодари за успешното изпълнение на задачите по време на мисията.
Групата за КИП, с командир капитан Калоян Стоянов изпълняваше задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка на италианско формирование за ПВО и за трета поредна година участва в операцията на НАТО.
**********
Националният мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) е част от  състава на 2 свързочен батальон към Групата на НАТО по КИС със седалище Италия. DCM е структура осъществяваща комуникационно-информационна поддръжка на щабове на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения
Източник: http://jfc.armf.bg/
 
Американските самолети, които ще охраняват небето ни, пристигнаха у нас
01.09.2016, 20:50
В авиобаза Граф Игнатиево бяха предислоцирани днес, 1 септември, четири самолета F-15 от състава на 194-та ескадрила на Националната гвардия на САЩ, които ще участват заедно с български МиГ-29 в изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни. То ще се проведе в периода 9-16 септември. Правителството прие решение за усилване на охраната на въздушното пространство на нашата страна от военновъздушните сили на България и на САЩ на 24 август.
При изпълнение на съвместни задачи по Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Участието на личен състав и техника от българските Военновъздушни сили в съвместните операции по Air Policing доказват способностите на бойната авиация на България да действа интегрирано със силите на съюзническите държави за гарантиране на въздушната сигурност на страните от Източния фланг на Алианса.
Съвместните мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. Решения за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа бяха взети от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. Едно от тези решения е усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от Източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Defense One: В САЩ разбраха, че тяхната армия има какво да научи от Русия
01.09.2016, 16:53
Су-34Руската армия демонстрира в Сирия своята ефективност и американските военни, привикнали само да водят операции против въстаници в Близкия Изток, има на какво да се поучат от руснаците, считат американски военни чиновници. Това твърди Патрик Такър в статията „To Counter Russia’s Cyber Prowess, US Army Launches Rapid-Tech Office“ на Defense One. На първо място, счита министърът на американската Армия Ерик Фанинг, е необходимо да се ускори развитието на кибер- и радиоелектронните средства за борба. Обаче, пише Defense One, главна задача е да се снабдят американските войски със същите средства за информационни и електронни технологии за борба, които притежава Русия.
„През последните няколко години ние наблюдавахме действията на Русия, включително в Сирия, и научихме, че Москва може да използва най-различни възможности на бойното поле. Ние видяхме съчетание на безпилотни летателни системи, кибератаки и разширени възможности за водене на електронна борба” – казал Фанинг.
За да догонят руските военни, Фанинг обявил създаването на ново Управление за бързо реагиране, чиято главна цел ще стане решаване на проблемите на неравните възможности, които съществуват сега и с които се сблъсква американското командване на места.
„Нашите противници се модернизират с по-бързи темпове и в някои случаи нашите възможности не са достатъчни, за да запазим и удържим сегашното равнище. Извънредно важно е да сме способни да развиваме вече съществуващите и нови технологии с този темп, който ще отговаря и съответства на днешните и утрешни конфликти” – изказва мнение генерал-майор Уолтър Пайет, който ще оглави новото Управление в структурата на американската Армия.
В този смисъл се изказва и бившият посланик на САЩ в Украйна Стивън Пайфер, който заявил, че американските военни трябва отново да се научат да провеждат големи операции, които се различават от противопоставянето на въстаници в Близкия Изток.
„В този смисъл аз мисля, че американските военни има какво да научат от руснаците” – казал Пайфер.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Реформаторите предложиха ген. Събев за вицепрезидент
01.09.2016, 16:03
Доскорошният председател на СОР „Атлантик“ и офицер от Военновъздушните сили генерал-майор от запаса д-р Съби Събев бе предложен днес от Председателския съвет на Реформаторския блок за вицепрезидент. Той ще участва в надпреварата в предстоящите избори с Трайчо Трайков, който бе утвърден за кандидат за президент.
Ген. Събев бе номинация на БЗНС, чийто лидер е министърът на отбраната Николай Ненчев. Кандидатурите трябва да утвърди и Изпълнителния съвет на коалицията. Очаква се това да стане на следващото му заседание
Така до този момент имаме един двама генерали и един капитан, които ще се впуснат в изборите за президент и вицепрeзидент. Генерал-майор от запаса Румен Радев – за президент, генерал-майор от запаса Съби Събев – за вицепрезидент и капитан Красимир Каракачанов – за президент.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Генерал Попов: Целта е да изградим боеспособни и подготвени въоръжени сили
01.09.2016, 16:00
Новата академична 2016-2017 година във Военна академия „Г. С. Раковски” беше официално открита днес, съобщава Пресцентърът на МО. - (видео)
Президентът
„Военно-образователната система, като важен елемент от системата за отбрана, следва да се включи активно в усилията на държавното ръководство, насочени към намирането на верните подходи за изграждане на необходимите отбранителни способности“, заяви президентът на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев, който присъства на откриването. „Военното образование е ключов фактор за бъдещето на Въоръжените сили, за развитието на военното дело и за сигурността на нацията“, допълни още президентът.
Началникът на отбраната
Началникът на отбраната генерал Константин Попов изнесе лекция на тема „Военни аспекти на решенията от срещата на върха на НАТО във Варшава в съюзен и национален контекст“. Той акцентира върху постигнатото между двете срещи на върха в Уелс и Варшава по отношение повишаване на готовността и способностите за отговор на силите на НАТО и приноса на Българската армия към дейностите за гарантиране сигурността на съюзниците и военната адаптация на Алианса.
„Един от основните акценти в бъдещата дейност на въоръжени ни сили в резултат на взетите във Варшава решения е свързан с развитието на отбранителните ни способности, което е сериозно предизвикателство за нас“, отбеляза началникът на отбраната и представи предстоящите задачи, които реално ще допринесат за повишаване на способностите на Българската армия. „Целта е изграждането на боеспособни и подготвени въоръжени сили, които да са в състояние да изпълняват целия спектър от мисии и задачи“, каза в заключение генерал Константин Попов.
Гостите
На тържественото откриване гости бяха заместник-министърът на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник-началниците на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов и вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Анатолий Кръстев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Златко Златев.
През академичната 2016–2017 година Военна академия ,,Г. С. Раковски“ отваря врати за над 1900 обучаеми – офицери, студенти, докторанти и специализанти. В двата факултета на Военна академия ще се обучават 274 офицери в 2 магистърски програми.
Предстои разработване на 2 нови магистърски програми – „Международен транспорт“ на френски език и „Международна логистика и транспорт“ на английски език.
През 2017 г. стартират нови курсове с актуална тематика: „Противодействие на съвременния тероризъм”, “Подготовка на офицери от тактическите формирования за участие в антитерористични операции“ и пилотен курс „Киберсигурност“ за обучение на ръководен и експертен състав от държавната и местната администрация.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
"Калашников" разработва нова лека картечница
01.09.2016, 15:15

Концернът "Калашников" разработва лека ръчна картечница РПК-400 (РПК-16), калибър 5,45 мм, която ще може да се използва и като щурмова карабина, каза генералният директор Алексей Криворучко, цитиран от ТАСС и "Фокус".
"Да, работи се върху това. На база проучване опита от съвременните въоръжени конфликти, ние разработваме лека 5,45 мм ръчна картечница "Калашников" РПК-400. По маса, габарити, точност и универсалност това оръжия няма аналози", каза той.

За изделието са разработени два вида сменяеми цеви - дълга (вариант картечница) и къса (вариант щурмова винтовка).
Криворучко допълни, че за новата картечница е разработен пълнител в повишена вместимост (95 патрона), който ще може да се ползва и за автоматите произвеждани от концерна. - Още за РПК

 
Индийците луднаха по руските „Калибър”, ще ги изкупуват на килограм
01,09,2016, 14:23
Индия възнамерява да се обърне към Русия с молбата да ѝ продаде крилати ракети „Калибър”, снабдени с най-новата високоточна система за насочване и способни да поразяват наземни цели. Въпросът за доставката им ще бъде обсъден в хода на предстоящата визита на руския президент Владимир Путин в Индия, съобщава „Известия”, позовавайки се на осведомени източници.   Експертите са на мнение, че с появата на последната модификация на „Калибър” индийските военни ще получат нови бойни възможности, а също така ще могат да се подготвят за приемането на въоръжение на крилати ракети национално производство.
Предложението към индийската страна вече е подготвено, но ще бъде официално представено едва в хода на визитата на президента Владимир Путин, каза източник за „Известия”.
„Това, по своята същност, ще са същите ракети, които бяха употребени в Сирия, тоест със високоточната система за насочване, но с по-малка дължина на полета в пълно съответствие с международните ограничения. До края на годината са планирани две визити на Путин в Индия, През октомври руският лидер ще посети Гоа за срещата на БРИКС, а в края на годината той планира да посети Делхи в рамките на срещата Русия-Индия”, разкриха още източници.  
ВМС на Индия вече разполага с ракети „Калибър”, но само в противокорабния им вариант. Сега Делхи иска да купи модификацията, използвана за ударите по терористите в Сирия.
Тя се отличава с нова свръхточна система за насочване, но в износния ѝ вариант дължината на полета ще бъде доста по-малка – до 300 километра, за да не се нарушават международните договорености, забраняващи износа на ракети с голяма дължина на полета.
Експертите не изключват, че в бъдеще индийците ще могат сами да увеличат дължината на полета на „Калибрите”. Освен това, появата на въоръжение на новите „Калибри” може да придаде допълнителен импулс на индийския ВПК.
„Индийците самостоятелно в момента разработват свои крилати ракети със средна дължина на полета Nirbhay, тази година бе проведено успешно изпитание, но до приемането им на въоръжение има още много време”, каза Петр Топичканов, сътрудник на програмата „Проблемите на неразпространението”. Появата на „Калибър” ще бъде огромна помощ от гледна точка на усвояването на технологиите, разбирането на ролята на тези системи във въоръжените сили, разработването на операционни планове. С помощта на „Калибър” индийците ще се подготвят за приемането на въоръжение на своята собствена система.
Независимият военен експерт Антон Лавров отбеляза в разговор с „Известия”, че малко страни по света притежават високоточни крилати ракети, затова появата на новите „Калибър” е знаков етап в развитието на ВС на Индия.
„Силните страни на „Калибър” са високата точност и способността да поразяват добре защитени обекти, включително центрове за управление и обекти на ПВО”, каза Лавров.
„Но най-основното е ефектът на изненадата. Когато авиацията атакува, противникът успява да реагира, а крилатите ракети нанасят удара неочаквано. Плюс това „Калибър” има преимущество – тя може да маневрира и да захожда към целите от неочаквана посока”, каза още той.
Експертът обърна внимание и на друг важен аспект от износа на новите крилати ракети. Особеност на „Калибър” е използването на високоточно спътниково насочване, което означава, че тяхната употреба предвижда много тясно сътрудничество по военната линия, защото индийците ще трябва да получат достъп до триизмерни модели на Земята, картите на местностите и военните честоти на ГЛОНАСС, поясни Лавров.
Такива възможности се предоставят само на най-близките съюзници, подчерта той. - Още за КР „Калибър“
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Ще запалят ли САЩ Третата световна?!
01.09.2016, 14:03
От Държавния департамент разполага с план в случай на предполагаемо руско нахлуване в Украйна. Това заяви координаторът на Държавния департамент на САЩ за санкционната политика Дениъл Фрийд. По думите на Фрийд, САЩ обсъждат плана с германците, французите, поляците и британците, съобщава Lenta, позовавайки се на украинската редакция на „Гласът на Америка”.
„Обсъждали сме го с германците, французите, поляците и британците. Ако се случи най-лошото – пълномащабно нахлуване в Украйна – то ние ще имаме разработен план”, заяви Фрийд.  
В какво точно се състои планът на САЩ, координаторът не разкри. Той обаче отбеляза, че в случай на подновяване на военните действия в Донбас антируските санкции ще бъдат ожесточени.   
На 18 август президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че Русия се готви да нахлуе в Украйна.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Над 60 военнослужещи с техника от СВ се включиха в гасене на пожар в общините Гълъбово и Тополовград
01.09.2016, 12:40
Днес 01.09.2016 г. бяха активирани два модула от състава на 2 механизирана бригада, които се включиха в гасенето на пожари в общините Гълъбово и Тополовград. 30 военнослужещи с 5 бр. техника от състава на в.ф. 44220 и в.ф. 48430 – Ст. Загора с ръководител капитан Георги Георгиев в 05.30 ч. бяха задействани и се включиха в гасенето на пожар в с. Главан, общ. Гълъбово.   
И днес 31 военнослужещи и 5 единици техника от военно формирование 52740 Хасково, продължават да гасят възникналия преди два дни пожар между селата Българска поляна и Черепово. Ръководителят на модула е капитан Светослав Везев.
Военнослужещите действат на основание отправено искане на ГД „ПБЗН” разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Руската армия ще разкрие пред НАТО нови данни
01.09.2016, 09:17
Франц Клинцевич.Русия едностранно ще започне да информира по-подробно НАТО за внезапните проверки във Въоръжените сили. Такова изявление направи пред в. „Известия“ заместник-председателят на комитета по отбраната на Съвета на федерацията Франц Клинцевич.
По думите му Москва прави този жест на добра воля и ще предоставя не само информация, предвиждана от „Виенския документ“ за мерките на доверие и сигурност в Европа, който бе ратифициран от Русия през 2011 година.
Освен това за военните аташета ще се провеждат специални брифинги и ще им се предоставя пакет от информация по всички маневри – брой на персонала и техниката, планове и цели на ученията, място на провеждането и т.н.
Както отбеляза Клинцевич, допълнителните мерки трябва да намалят напрежението във взаимоотношенията с НАТО и да покажат на Алианса, че опасенията им спрямо Москва са неоснователни.
Обвиненията на Запада
Военните учения в Руската федерация през последните години редовно предизвикват вълна на неодобрение в страните от Северноатлантическия алианс.
Според мнението на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, Русия подкопава „прозрачността и предсказуемостта“ на обстановката в Европа, когато провежда военни маневри на територията си. По-специално, когато прави внезапни проверки на боеготовността в съответствие с пункт 42 на „Виенския документ“ (той позволява на страната да информира съседите си за военнополеви учения, когато те станат факт, а не 42 седмици предварително).
Както разказа за „Руски дневник“ деканът на Факултета по световна политика и икономика към НИУ ВШЕ (Национален изследователски университет – Висша школа по икономика) Сергей Караганов, обменът на информация ще става в бъдеще в двустранен формат.
- „Виенският документ“ и предхождащите договори се създаваха при напълно различни геополитически условия, технологии, а главно на съвършено друго равнище на доверие. Взаимното разбиране на партньорите през 80-те и 90-те беше в пъти по-високо, включително и от страна на Русия. Мисля, че не е необходимо да се допълват старите документи, а да се изработят нови в съответствие с условията на времето –отбеляза експертът.
По думите му първо геополитическите играчи трябва да водят неофициални преговори и едва след това техните резултати могат да бъдат формулирани на книга.
„Диалогът Русия – НАТО в политическия формат, какъвто беше преди, е безсмислен. Резултати може да дава само прекият контакт между военните, когато ръководството на страната поставя конкретни задачи по търсенето на решения по едни или други въпроси. Този разговор трябва да се води при закрити врати и за реални неща, а не с политико-пропагандистки методи от екраните на телевизорите“, допълни Караганов.
Още една стъпка към изграждането на отношенията ще стане включването на транспондери (система за разпознаване „свой-чужд“ – бел.ред.) на военните самолети на Алианса и Русия, които патрулират в неутралните води и край държавните граници.
Източниук: http://bg.rbth.com/
 
Руските зенитчици ликвидират високоманеврени цели
01.09.2016, 09:02
Ракетните полкове С-300, прехвърлени на полигона Ашулук и Капустин Яр, извършиха практически пускове на ракети по мишени от различен клас в рамките на приключването на мащабната проверка на бойната готовност на руската армия. Това съобщиха от министерството на отбраната на Русия. Освен това, самолети на ВКС, разположени в оперативни летища, отразиха атака от въздуха и нанесоха ответен ракетно-бомбен удар по наземни цели на условен противник.
Внезапната проверка на бойната готовност на войските на Южния, Западния и Централния военен окръг, Северния флот, главното командване на ВКС и ВДВ се състоя от 25 до 31 август. - (видео)
http://www.blitz.bg/
 
Открито е тялото на пилота на катастрофиралия швейцарски изтребител
01.09.2016, 08:47
Швейцарските власти са съобщили, че в близост до останките на разбилия се изтребител F/A-18C са открили тялото на 27-годишния пилот.
Назначена е комисия, която е започнала разследване на причините за катастрофата.
Изтребителят F/A-18C Hornet излита на 29 август, като първият радиоконтакт е осъществен в 16:01. Той участва в тренировъчна мисия с друг F/A-18C Hornet и е трябвало да прехванат F-5C Tiger II, също от състава на ВВС. Предвиденият втори радиоконтакт за 16:05 не се осъществява, тогава е и моментът, когато самолетът изчезва от екраните на радарите. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg/
 
Foreign Policy: Последният производител на касетъчни бомби в САЩ е преустановил дейност
01.09.2016, 08:38
Последният останал производител на касетъчни бомби в САЩ е прекратил производство заради намалени поръчки на международно забраненото оръжие. Решението на базираната в щата Роуд Айлънд компания „Техтрон Системс“ е последвала заповедта на Белия дом от миналия май да не продава на Саудитска Арабия бомби, предаде Foreign Policy.
Белият дом бе подложен на натиск от правозащитните организации „Хюмън райтс уоч“ и „Амнести Интернешънъл“, които разкриха, че саудитците са използвали касетъчни бомби в Йемен. Блокираната сделка е първата стъпка на САЩ към демонстрирането на недоволството им към водената от Рияд кампания, която е убила стотици йеменски цивилни, включително и деца. Касетъчните бомби бяха забранени през 2008 г, но редица производители на оръжие, включително Русия и САЩ не са се включили.
Прес секретарят на „Текстрон Системс“ Матю Колпитс заяви, че решението за прекратяването на производството „се дължи на предизвикателствата, свързани с регулациите и заради намаляването на поръчките“. „Заради това решение ще има съкращения“, добави той.
„Хюмън Райтс Уоч“ приветства решението. „Техтрон бяха последните производители на касетъчни бомби и решението разчиства пътя на правителството и на Конгреса да работят към окончателното спиране на производството, продажбата и използването на касетъчни бомби“, заяви прес-секретарят на организацията Мери Уерхам.
Източник: http://m.focus-news.net/
 
На този ден през 1939 г. започва Втората световна война
01.09.2016, 00:15
С нападението на Германия над Полша е поставено началото на Втората световна война. Във Втората световна война е вземат участие 61 държави. Военните действия се водят на териториите на 40 държави, на морски и океански театри. Воюващи страни са държавите от т. нар. Ос - Германия, Италия, Япония, Унгария, Финландия, Румъния, България, Словакия, Хърватско, Испания; другата воюваща страна включва Англия, Франция, СССР, САЩ, Полша, Чехословакия и др.
В навечерието на войната в Москва се водят преговори между Великобритания, Франция и СССР за сключване на военния пакт срещу Германия и нейните съюзници. Неясната и недостатъчно твърда и искрена позиция на съветската делегация проваля преговорите. На 23 август 1939 г. в Москва е сключен пактът за ненападение между Германия и СССР, наречен пакт Молотов - Рибентроп. На 26 август са оформени тайните клаузи на пакта. Двете тоталитарни държави си поделят Европа и се договарят за съвместни действия при постигане на интересите.
На 1 септември 1939 г. Германия напада Полша и до 15 септември я завладява. На 3 септември Великобритания и Франция обявяват война на Германия, но не предприемат решителни действия до май 1940 г. На 17 септември СССР напада Полша от изток и за кратко време окупира останалата част от страната, като между Вермахта и Червената армия се установява демаркационна линия; в Брест се провежда съвместен парад на Вермахта и Червената армия.
 
На днешната дата преди 128 години е роден бележития летец Симеон Петров
01.09.2016, 00:10
На 1 септември 1888 г. в Русе е роден Симеон Константинов Петров. Завършва Военното училище в София през 1907 г. и служи в 4-ти артилерийски полк. През 1912 г. завършва летателната школа на Луи Блерио в Етамп, Франция. Извършва първото принудително кацане на самолет със спрял мотор. Получава бревет № 68 на Аероклуба на Франция и международен бревет № 949 от 25 юли 1912 г. на FAI. На 13 август 1912 г. извършва първия самостоятелен полет на български авиатор в родното небе с аероплан „Блерио-ХXI“. При обявяване на мобилизацията на българската армия за Балканската война на 17 септември 1912 г. е командир на аеропланното отделение. Командирован в Русия за закупуване на 15 нови самолета. Завръща се на 21 октомври 1912 г. и се включва в бойните действия като пилот в състава на Аеропланното отделение на летище Мустафа паша. Извършва 2 разузнавателни полета над Одрин. На 3 ноември 1912 г. поручик Симеон Петров прелита със самолет „Блерио-ХІ“ на летище Чорлу в състава на Второ аеропланно отделение. Участва в поддържане бойните действия на 1-ва и 3-та българска армия на Чаталджанския фронт. В периода от 14 януари до 15 март 1913 г. извършва 11 разузнавателни полета над Чаталджанската позиция и един в района на Цариград .
Във Втората балканска война 2-ро аеропланно отделение се пребазира на летище Сливница. Симеон Петров изпълнява 4 разузнавателни полета в районите на Пирот, Враня и Ниш.
На 22 ноември 1915 г. капитан Симеон Петров е назначен за началник на Аеропланното училище. Под негово ръководство се изгражда летище Божурище. В края на1918 г. е назначен за командир на 1-во аеропланно отделение и участва в Първата световна война до нейния край. След войната е демобилизиран. Създава акционерно дружество за производство на грамофонни плочи „Симонавия“ през 1924 г., което съществува до неговата национализация през 1947 г. Основава се Държавното предприятие „Балкантон“. За негов технически ръководител е назначен Симеон Петров. Умира през 1950 г.
/Музей на авиацията – Крумово/
 
Преди 33 г. съветската ПВО сваля над Сахалин южнокорейски Боинг 747
01.09.2016, 00:05
На 1 септември 1983 г. в последните часове на нощта съветската ПВО сваля южнокорейски Боинг 747-230B над остров Сахалин, след като се е отклонил от маршрута странично с 500 км. „Боингът” извършва рейс KAL-007 по маршрута Ню Йорк – Сеул (с дозареждане с гориво в Анкоридж), но навлиза в затворено за полети въздушно пространство на СССР, прелита над няколко съветски военни обекта, поразен е от изтребител-прехващач Су-15 с две ракети, след което пада в океана и се разбива югозападно от остров Сахалин близо до остров Монерон. Загиват всичките 246 пътници и 23-членен екипаж.
Сред жертвите е членът на Камарата на представителите на САЩ Лари Макдоналд.......Прочети още
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}