Военна информация

Архив - от 1 до 15 септември 2012 година

 

 
Започват ходовите изпитания на британската многоцелева подводница Ambush
15.09.2012, 21:06

подводницa тип AstuteСтроящата се за ВМС на Великобритания многоцелева подводница Ambush е готова за ходови изпитания. В близките няколко дни субмарината ще излезе в открито море от корабостроителницата на компанията BAE Systems в Бароу ин Фърнес, където тя бе построена, и ще вземе курс към военноморската база Клайд в Шотландия, съобщава британското военно ведомство.

Ambush е втората от седемте поръчани подводници тип Astute, които са най-мощните и ефективни субмарини от всички намиращи се до сега на въоръжение във Великобритания.

Подводниците тип Astute са снабдени с атомна енергийна установка, която не изисква замяна на активната зона през целия си жизнен цикъл. Способна е да извърши обиколка на света в потопено състояние, осигурявайки на екипажа кислород, получен от морската вода. – Още за Ambush

 
Йемен не иска американски морски пехотинци в Сана
15.09.2012, 20:28

Йеменският парламент няма да допусне присъствието на американски морски пехотинци в Сана, предаде АФП.

Както е известно, президентът на САЩ Барак Обама разпореди изпращането на специални части в много страни от Близкия Изток, където се сформира силно антиамериканско настроение.

В изявление на говорителя на парламента се заявява, че Йемен отхвърля каквато и да е форма на чуждестранното присъствие в страната, защото правителството може да гарантира сигурността на чуждестранните посолства.

/blitz.bg/

 
Пилоти на МиГ-29 и МиГ-21 летят в “IRON GUARD 5”
15.09.2012, 16:44

В сряда започнаха първите полети от учението по програмата на НАТО “IRON GUARD 5” в 3-а изтребителна авиобаза Граф Игнатиево.

За българските летателни екипажи и за разчетите от зенитно-ракетните войски тези тренировки са втора емисия от поредицата – през миналата година българските ВВС участваха за първи път в учението.

Целта е летците да се запознаят с индикацията при различните видове радиоелектронни смущения и успешно да противодействат на противникови групи, използващи тези смущения, както и да изпълняват полети, прикривани от самолет-смутител.

В тренировките участват екипажи на самолети МиГ-21 и МиГ-29, разчети от дивизиони на зенитно-ракетни войски и радарни постове на Радиотехнически войски.

От ВВС на Гърция в “IRON GUARD 5” летят екипажи със самолети F-16. Тази година освен самолета смутител Falcon 20 ECM в последния ден на учението ще се включи и самолет AWACS.

/airforce.mod.bg/

 
Армията съвсем го закъса - военни си купуват с лични средства консумативи, дните за отпуск трябва да се вземат до края на годината, след това не се плащат!
15.09.2012, 13:42

Аню АнгеловТова разбра българският военен сайт ПАН.БГ след няколко проверки на различни сигнали.

В момента в българските военни формирования (ВФ), в които предстои прословутата реформа и трансформация е разпоредено да се използва отпуската до край, за да може при предстоящите съкращения на личния състав да не се изплаща суми от отпуска, която не е използвана. За това няма официална заповед от МО, но пък всички командири на ВФ са предупредили подчинените си.

Всичко около използването на отпуската е с предлог, че предстоели промени във Военния закон и отпуската, която не е взета от в периода 2009-2011 г. щяла да "изгори", а ако не се вземе до края на 2012 г., няма да бъде платена.

За това в момента масово българските военни си вземат отпуската и не са на работа за дълъг период от време, и по 3 и по 4 пъти в годината...

Друг проблем е оповестяването на новите щатове. Във военните формирования, които ще се реформират от 1 декември там се бавят умишлено, за да се изтърве и срока за подаването на рапорти по Регистъра, който излиза на 30 септември, а срока за подаване на рапорти е до 12 октомври. Всичко се прави умишлено, за да нямат военните яснота, дали ще си запазят мястото или не.

В повечето ВФ свободните места се крият и все още не са обявени, че са вакантни. В същото време в други ВФ вече се съкращават хора, а техните места не са взети от нови.

В същото време армията го закъса здраво и за пари. Прословутата прозрачност в МО и показването на изразходването в бюджета в официалния сайт са само перде, за пред медиите. Така коментираха засегнатите от това. Военнослужещите от повечето български ВФ вече сами си купуват консумативите за нуждите им. Електрически крушки, метли и лопати, цели принтери, тонери за мастило, химикалки и моливи, хартия А4, тиксо и всякакви други неща се купуват с лични пари на служители от БА. Пари, които никъде не се описват и никога няма да бъдат върнати.

Това пряко кореспондира и с драстичното намаляване на служебния транспорт до военните формирования. Повечето военни, вече всяка сутрин ходят на работното си място с личен транспорт.

Както и друг път сме писали проблемите не са само тези. Военните вече не се хранят в столовите на ВФ, защото те са закрити, закрити са и лавките там. Военнослужещите от БА са принудени или да си носят храна от къщи, или в обедната почивка да отскачат до близкото село или град, за да си купят прехраната...

Припомняме, че полк. ор Николай Калев написа скоро в статия за в."Преса" следното:

"А сега сме я докарали дотам асовете ни да си носят храната от къщи. Летят на машина за 30 милиона и си носят сандвичите. Позорна работа. Затова ще падат самолети."

За съжаление безизходицата в БА продължава с пълна сила.

И все още не се вижда "еволюцията", за която наскоро говори министърът на отбраната Аню Ангелов. "Еволюция", която щяла да замести и да спре "дълбоките реформи" в армията...

И това всичко за съжаление става навръх 2 исторически празника - 100 години от създаването на българските ВВС и 100 години от славната за всички ни българи Балканска война...

/Информация на ПАН.БГ/

 
Великобритания получи първият модернизиран вертолет Puma
15.09.2012, 08:57

Министерството на отбраната на Великобритания е получило първият модернизиран вертолет Puma HC2, съобщава Flightglobal. Работите се извършват от европейския консорциум Eurocopter в рамките на контракт за модернизация на 22 вертолета Puma HC1 на стойност 300 милиона фунта стерлинги (485,9 милиона долара). Това съглашение бе подписано през 2009 година.

Модернизирания вертолет е получил нови подобрени двигатели Turbomeca Makila 1A1, напълно „стъклена” кабина за пилота, а също и нови системи за самозащита, защитен комуникационен канал и броня. Модернизирания вертолет е постъпил в изпитателния център в Уилтшър, който е под управлението на компанията Qinetiq. В близко време машината ще премине през серия изпитания, след което вече ще постъпи във войските.

В момента компанията Eurocopter е извършила модернизацията на три вертолета Puma, като останалите два ще бъдат предадени на военното ведомство до края на годината. Благодарение на тази модернизация срока за служба на вертолетите Puma ще бъде удължен до 2025 година.

Сега Великобритания има на въоръжение 34 машини Puma HC1, голяма част от които е постъпила на въоръжение в страната през 1970-те години. През 2002 британските военни бракуваха част от старите машини, участвали във Фолклендската война, и купиха от ЮАР шест поддържани вертолета Puma.

 
472 ученици са победители в националния конкурс за Балканската война
15.09.2012, 07:45

Голям интерес към Националния конкурс за ученическо творчество на тема  “Балканската война 1912–1913 г.  – война освободителна“ отчете на свое заседание Изпълнителното бюро на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните. Комисията е проверила материалите, направила е изводите и е класирала участниците. На национално ниво са класирани 472 ученици и 96 учители научни ръководители. Връчването на наградите ще бъде на 21 октомври в Смолян.

Резултатите от конкурса разкриват верният подход на Съюза на ветераните от войните на България, ефективното съдействие на Министерството на образованието, младежта и науката и подкрепата на Националния комитет за честване 100 години от Балканската война, за родолюбивото възпитание на българските ученици, казва заместник-председателят на съюза полковник от запаса ст.н.с., д.и.н. Марин Калонкин. Част от класираните материали ще бъдат публикувани в сборника „Паметта на времето”. Това ще бъде второ издание. Първото събра ученическото творчество от националния конкурс, посветен на 65-годишнина от Победата през Втората световна война............ Прочети още

 
Руските маневри изплашиха Грузия
15.09.2012, 07:34

В понеделник в Южния военен окръг започват ученията „Кавказ-2012”. Въпреки това, че те ще се провеждат от руски военни и само на територията на Русия, Грузия заяви, че те заплашват суверенитета на кавказките държави. Генералният секретар на НАТО също изказа опасенията си.

От гледна точка на Тбилиси, руските маневри са опасни, на първо място, за самата Грузия, а на второ - за Азербайджан. Министърът на външните работи на Грузия Григол Вашадзе заяви, че преди началото на конфликта през август 2008 година, Русия вече е провеждала подобни учения. Сякаш тяхната цел е била да се струпат войски край грузинската граница, за да се използват след това във война. Тази година, смята Вашадзе, Москва се надява с ученията да окаже натиск върху вътрешнополитическата ситуация в Грузия и да свали законната власт там.

Според военният наблюдател на вестник „Известия” Иван Коновалов, грузинската реакция е била предсказуема:

   - Грузия винаги изразява загриженост по повод на нашите маневри в Южния военен окръг. Това е просто повод да привлече вниманието на международната общност към себе си.

Удивително е, че генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен подкрепи Тбилиси по този въпрос. Той заяви, че Русия трябва да уважава териториалната цялостност на Грузия. При това Расмусен отбеляза, че Русия не е предоставила на Северноатлантическия алианс информация за целите на ученията.

Въпреки изказаните опасения, ученията съвсем не могат да бъдат определени като широкомащабни. В тях ще вземат участие общо 8000 военнослужещи и около 300 единици бойна техника. А подразделенията от военните бази в Армения, Абхазия и Южна Осетия въобще няма да участват в ученията. Както поясни заместник-началникът на Генералния щаб Александър Постников, това решение е било взето, за да не се създава излишно напрежение в региона.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Двама американски пехотинци са убити при нападение в Афганистан
15.09.2012, 07:26

Двама американски морски пехотинци са убити при нападение срещу военна база в южната част на Афганистан, в която е базиран британският принц Хари, съобщиха официални лица, като допълниха, че представителят на кралското семейство не е бил застрашен, предаде АФП.

При нападението е използвано леко оръжие, минохвъргачки и ракетен огън. То е започнало около полунощ местно време, съобщи сержант Боб Барко от Международните стабилизиращи сили в Афганистан (ИСАФ).

Източник в отбраната на САЩ, пожелал анонимност, посочи, че двамата убити са американски морски пехотинци. Друг американки официален представител посочи, че нападението е било „комплексно”. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 

 
Светът е похарчил 1,7 трилиона долара за въоръжение през 2011 година
14.09.2012, 23:17

Разходите за въоръжение в света за миналата година са достигнали 1,7 трилиона долара, съобщи днес генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

„Светът харчи днес почти два пъти повече за въоръжение, отколкото ООН за своите глобални мисии на мира, за защитата на правата на човека и за развитие за цяла година”, - подчерта генералният секретар на ООН, на форума на високо ниво в Генералната асамблея на световната организация по въпросите на „културата на света”.

Бан Ки Мун заяви, че смята такива разходи за „аморални” и в дневния ред на предстоящата работа по време на новия 5-годишен мандат на поста главен секретар на ООН разоръжаването ще стане „ключов приоритет”.

 
Русия и САЩ ликвидираха един от класовете балистични ракети
14.09.2012, 23:06

Русия и САЩ завършиха процеса на ликвидиране на един от класовете балистични ракети. „На 7 септември 2012 година САЩ и Русия завършиха ликвидирането на цял клас балистични ракети за подводници”, - се казва с съобщение, публикувано в интернет-блога на посолството на САЩ в Москва.

Дипломатическата мисия уточни, че има предвид ракетите Р-39 (РСМ-52, по класификация на НАТО - SS-N-20 Sturgeon), снабдени с ядрени бойни глави с мощност до 100 килотона. "В рамките на 12-годишния проект бяха унищожени 78 ракети РСМ-52", - отбелязва посолството. – Още за Р-39

 
Американския ракетен крайцер Cowpens изпълни успешен учебен пуск с противокорабна ракета Harpoon
14.09.2012, 22:40

Ракетния крайцер с предно базиране CG63 Cowpens на ВМС на САЩ на 12 септември е изпълнил учебен пуск с противокорабна ракета Harpoon от кърмовата пускова установка, съобщава сайта на американския флот.

Пуска е извършен в рамките на учението ValiantShield-2012, провеждано в акваторията на Тихия океан.

Изстреляната ракета е поразила и потопила мишена, като в случая за целта е използван бракувания кораб AGF11 Coronado.

 
Американската многоцелева подводница New Hampshire завърши поредното бойно дежурство
14.09.2012, 22:21

Атомната многоцелева подводница SSN778 New Hampshire на американските ВМС на 13 септември се завърна в своята военноморска база Ню Лондон след завършване на планова 6-месечна бойна служба, която започна на 13 март, съобщава сайта на американския флот.

New Hampshire е изпълнявала задачи в зоната за отговорност на 6-ти американски флот, като за периода е преодоляла 39600 мили.

Подводницата е 5-та по ред от типа Virginia и е приета в състава на американския флот на 25 октомври 2008 г. – Още за подводниците Virginia

 
Габровнишки командир стана председател на Българската авиационна асоциация
14.09.2012, 17:34

полк. ор Ангел ГеоргиевБивш командир на авиобаза Габровница стана председател на Българската авиационна асоциация. Това е полк. ор Ангел Георгиев.

Вчера в 11 часа в конферентната зала на Националния военноисторически музей в София се проведе VІІІ отчетно-изборна конференция на Българската авиационна асоциация (БАА). Ръководството на конференцията пое генерал о. р. Иван Дочев.

Приветствия към делегатите и присъстващите бяха поднесени от началник щаба на командването на ВВС полковник Анатоли Кръстев, Валентина Лулева от Асоциацията на българските авиокомпании и от председателя на Съюза на военноинвалидите Петър Велчев.

В дневният ред беше включен отчетен доклад, изказвания и избор на нов управителен съвет. Новият председател е полковник (о.р.) Ангел Георгиев........ Прочети още

 
Разузнаването няма работа в страната
14.09.2012, 15:46

Доц. д-р Николай РадуловСлед близо 20 години настояване от страна на експертите най-накрая са изготвени проекти на необходими за националната сигурност закони.

Но и в този случай, типично по български, нещата не следваха логичния ред на създаване, който би трябвало да е: Стратегия за национална сигурност, Закон за националната сигурност, ведомствени закони - за МВР, за ДАНС и т.н.

В крайна сметка, независимо от обратната логика на ръководството на сектор “Сигурност”, предложенията са факт и ако след корекция, която очевидно ще се наложи, влязат в сила, секторът ще е много по-подреден и по-действен от когато и да било. И лошият закон е по-добър от липсата на такъв!............. Прочети още

 
САЩ изведе на орбита нов разузнавателен спътник от семейството NROL
14.09.2012, 14:17

ВВС на САЩ изведе на орбита нов разузнавателен спътник от семейството NROL. Апарата ще се управлява от Националното разузнавателно управление на САЩ.

Този старт бе планиран за преди месец и половина, но по различни причини бе отлаган. Днес стартът бе проведен успешно в 2:29 наше време от базата на ВВС на САЩ Ванденберг. За ракета носител е използвана Атлас-5.

От компанията United Launch Alliance казват, че стартът е проведен в планираното време, но публично се коментират само първите 4.5 минути от полета на ракетата със спътника, тъй като останалите операции са държавна тайна.

Известно е, че от началото на тази година , американските военни изведоха на орбита вече 4 апарати NROL.

Известно е, че заедно с NROL ракетата носител е доставила на орбита 11 малки квадратни спътника , така наречените cubesat-апарати - това е съвместен проект на НАСА и Националното разузнавателно управление на САЩ. За тяхното предназначение се знае малко. Те според официалните данни са предназначени за изследване на космическото време и осигуряване на комуникации, проследяване на космически боклуци и други задачи. – Още космически системи

/www.spacenewsbg.com/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в конференцията на Военния комитет на НАТО в Сибиу, Румъния
14.09.2012, 13:49

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава днес, 14 септември, за участие в конференцията на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната, която ще се проведе на 15 и 16 септември 2012 г. в Сибиу, Румъния.

В рамките на дневния ред на конференцията ще бъдат обсъдени актуални въпроси от текущите операции на НАТО с акцент върху операциите в Афганистан и Западните Балкани. Ще бъдат проведени и разисквания по Пакета от отбранителни способности и преглед на структурата и функциите на Международния военен секретариат (МВС) на НАТО.

В края на конференцията, началниците на отбраната ще гласуват за избор на нов Генерален директор на Международния военен секретариат.

/МО/

 
Турция ще прави собствени ракети
14.09.2012, 13:32

След успешни тестове Турция е готова да започне серийното производство на първата самостоятелно създадена ракета, каза премиерът Нихат Ергюн, който свика по случая специална пресконференция, съобщава  Hürriyet.

Ракетата се нарича SOM, далечината на полета й съставлява 300 километра. Това е първата крачка на Турция по пътя на създаването на ракети с голяма далечина на полета (турците смятат, че за гарантиране на националната безопасност следва да имат ракети за 2500 километра).

Турция твърди, че подобно оръжие й е необходимо във връзка с нарастващата нестабилност в региона и последиците от „арабската пролет”.

 
Китайски кораби във водите на Япония
14.09.2012, 13:08

Още три китайски военни кораба навлязоха в териториалните води край спорните острови Сенкаку, смятани от Япония за свои. Бреговата охрана на Япония съобщи, че корабите са се появили на 14 септември в 1 часа и 20 минути през нощта местно време на 22 километра северно от остров Тайсе.

Това е най-масовото в историята демонстративно влизане на кораби на Китай във водите на тези спорни острови. Китайските военни настояват намиращите се недалеч японски стражеви кораби незабавно да напуснат този район. Японските кораби засега не предприемат никакви действия, инцидентът се ограничава с размяна на послания в ефира
 
50 години от първия пуск на оперативно-тактическа ракета ще честват в Карлово
14.09.2012, 09:05

Две забележителни годишнини ще бъдат отбелязани утре в Карлово.

Едната е 50 години от славната дата 28 август 1962 г. – първия пуск на оперативно-тактическа ракета за Българската армия от 56 ракетна бригада и 50 години от дислоцирането във войскови район Марино поле, гарнизон Карлово, на двете основополагащи поделения за ракетните войски на Българската армия – 56-та ракетна бригада и 129 пртб.........Прочети още

 
Военно летище стана сушилня за джибри
14.09.2012, 08:38

Бизнесмени превърнаха летище в …сушилня на гроздови джибри. Те използват пистата на бившето военно летище между град Стралджа и село Зимница в ямболска област за сушене на гроздови джибри и тиквени семки. Предприемачите обаче не са поискали разрешение от общината, която е собственик на аеропорта и не плащат наем, съобщиха от кметството.

По разпореждане на кмета на Стралджа Митко Андонов бе извършена проверка по неправомерното ползване на общинска площ. Мая Димова, нач.отдел ”Стопански дейности”, отправи предупреждение  към представителите на фирмите, които сушат джибри и тиквени семки  на пистата край Стралджа, че ако държат да продължат работата си ще трябва да се явят на среща в общината за уточняване законното ползване на пистата, съобщиха от кметството. „Щом ползват общинска собственост, трябва да си плащат”, категоричен е кметът Андонов.

Според специалисти, пистата на летището и днес може да се използва по предназначение. Около нея има и укрития за бойни самолети.

/www.sliveninfo.com/

 
Започна нов курс за приучване на самолет МиГ-29
14.09.2012, 08:30

Първи полети от курса за приучване на млади пилоти на МиГ-29 се проведоха вчера в авиобаза Граф Игнатиево. Старши лейтенантите Димитър Григоров, Георги Филипов и Мартин Ветов изпълниха с инструкторите си капитаните Янков и Семков полет по маршрут.

На специална церемония за откриването на курса пред летателния и осигуряващ полетната смяна състав на базата поздравления отправиха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на базата бригаден генерал Цанко Стойков.

“Отдайте всичко от себе си, приемете колкото се може повече от това, което инструкторите ще ви покажат, за да овладеете този прекрасен самолет. Старайте се да вземете максимума от всеки полет. От сърце ви желая успех, щастие и безаварийни полети – с тези думи генерал Симеонов поздрави младите пилоти от курса. Началникът на отбраната подчерта, че наред с бойната подготовка основна задача на базата е подготовката на млади пилоти и осигуряването на приемствеността между поколенията. Той отправи поздравления и към инженерно-техническия състав и към специалистите от логистиката.

В словото си командирът на базата бригаден генерал Стойков припомни, че изтребителната авиация от това летище осигурява въздушния суверенитет на страната и с подготовката на младите пилоти от курса за приучване базата ще разчита те да се влеят в редиците на пилотите, които носят бойното дежурство. Командирът изрази увереност, че с настъпването на есенно-зимната експлоатация в базата ще се поздравят с успешно завършилия курс на тримата млади пилоти. “Пожелавам успех в летателното обучение на пилотите и безаварийни полети” – каза в заключение бригаден генерал Стойков.

Летателната подготовка на пилотите от курса ще продължи с полети в зона за отработване на елементите от простия пилотаж на средна височина, полети по прибори и дублиращи прибори, и самолетоводене.

Очаква се курсът да завърши в средата на месец октомври.

/www.grafportal.org/

 

 
Китайските патрулни кораби се завърнаха от Аденския залив
13.09.2012, 22:44

Китайските патрулни кораби, охраняващи плавателни съдове в акваторията на Аденския залив и бреговете на Сомалия от пирати, днес се завърнаха във военноморската база Циндао.

През изминалите 200 дни китайските военни кораби са осигурили охрана на 184 кораба, проверили са 126 заподозрени кораба и са спасили 3 китайски и чуждестранни кораба от пиратите. Същевременно те посетиха Украйна, Румъния, Турция, България и Израел.

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Украйна у нас Н.Пр. Микола Балтажи
13.09.2012, 21:48

 Аню Ангелов „Високо ценя добрите връзки между България и Украйна в областта на отбраната, но смятам, че има още възможности за разширяване на сътрудничеството”. Това каза днес, 13 септември, министърът на отбраната Аню Ангелов по време на срещата си с извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България Н.Пр. Микола Балтажи. Двамата обсъдиха състоянието на двустранните отношения и перспективите за сътрудничество в областта на отбраната.

Министърът на отбраната Аню Ангелов изказа задоволство от участието на украинския взвод в учението Black Sea Rotational Force и посочи като успешно съвместното участие на военнослужещи от двете страни в бойната група на Европейския съюз „Helbroc“.

Двамата обсъдиха и въпроси, засягащи сигурността в региона на Черно море и изразиха желание за задълбочаване и активизиране на политическия диалог.

От своя страна посланикът на Украйна Н.Пр. Микола Балтажи даде висока оценка за изпълнението на съвместните инициативи и определи Украйна като сериозен партньор на България и НАТО.

/МО/

 
За $3 млрд. Австралия купува безпилотници
13.09.2012, 21:20

MQ-4C Triton. Фото Nortrop GrummanАвстралия има намерение до 2019 г. да закупи седем морски патрулни безпилотници MQ-4C Triton на обща стойност от два до три милиарда долара. Това съобщава ABC, като цитира плана на министерството на отбраната на страната.

По информации от интернет издания на австралийски прогнозни анализатори, планира се БПЛА да бъдат използвани  за патрулиране в териториални води и прехващане на морски съдове с бежанци.

MQ-4C Triton е модифицирана версия на американския разузнавателен безпилотник RQ-4 Global Hawk, разработен от компанията Northrop Grumman. Размахът на крилата на БПЛА достига 39,9 метра, а максималната излетна маса е 14,62 тона. Апаратът може да носи до 2,5 тона полезен товар, развива скорост до 613 километра в час и може да се издигне до 15 хиляди метра. Автономността на полета му е 28 часа. ВМС на САЩ планира до 2015 г. да получи партида от 68 БПЛА MQ-4C Triton.

В момента на въоръжените в Австралия стоят различни безпилотници, включително американските Boeing ScanEagle и израелските разузнавателни апарати Heron. – Още БЛА

 
ВМС на САЩ утвърдиха изисквания за бъдещите атомни подводници
13.09.2012, 21:10

Предполагаем вид на SSBN(X) Снимка от сайта perch-base.org   Военноморските сили на САЩ са утвърдили ключови изисквания за перспективните стратегически атомни подводници SSBN(X), които трябва да заменят остарелите "Охайо". Както съобщава Defence Aerospace, документът, съдържащ изискванията, са подписали ръководителят на проекта капитан Уйлям Броуган и заместник-началникът на управлението за разработки на морски системи към командването за корабостроене и въоръжения към ВМС на САЩ вицеадмирал Томас Екълс. В него се съдържат параметрите на перспективния кораб, а също и изисквания към пусковата установка на междуконтиненталните балистични ракети, разчетени за четири шахти.

В момента на въоръжение във ВМС на САЩ стоят 14 подводници от типа "Охайо". Те ще бъдат заменени от 12 нови SSBN(X), чието строителство ще започне през 2021 г. ВМС на САЩ ще получат SSBN(X) през 2027 г., а бойното им използване ще започне през 2031 г. след интензивна програма за изпитания и оценки. Стойността на строителството и проектирането на една подводница SSBN(X) се оценява на 11,7 милиарда долара. Финансирането на проекта започна през тази година. Срокът на службата на една подводница ще бъде 40 години. Подводници ще получат 16 ракетни шахти за балистични ракети (при "Охайо" - 24 шахти).

По-рано американските ВМС обявиха, че SSBN(X) трябва да бъдат оборудвани с най-съвременното оборудване и технологии, които трябва да осигурят тяхното техническо превъзходство през целия срок на служба. – Още подводници

 
EADS и BAE Systems създават най-големия конкурент на Boeing
13.09.2012, 13:21

EADS и BAE Systems обсъждат създаването на европейски конкурент на авиогиганта Boeing, съобщи FT.

EADS ще контролира 60 на сто от разширената група, отбелязва изданието.

Ако концентрацията бъде одобрена, компанията, създадена от EADS и BAE Systems, ще бъде огромна сила в космическите изследвания и военната промишленост.

"Сделката ще бъде най-важната европейска реакция на консолидацията на американската космическа и военна индустрия", коментира Саш Туса, анализатор в Echelon.

Консолидацията обаче изисква одобрението на борда на директорите на EADS, както и Франция, Германия, Великобритания и САЩ, които са и най-големите клиенти на BAE.

Германското правителство упражнява влияние върху 22,5% от акциите на EADS, които са под контрола на Daimler, а френското правителство контролира 15% от акциите на компанията, като още 7,5% са на френската медийна компания Lagardère.

Правителството на Великобритания притежава златна акция в BAE, която дава право на вето върху важни стратегически решения.

Изданието посочва, че европейските правителства вече повече от десетилетие обсъждат обединяването на националните им шампиони с цел създаване на панконтинентален конкурент на Boeing.

От EADS се надяват, че след консолидацията на двете компании ще бъде намалено влиянието на Берлин и Париж върху компанията.

След обявяването на плановете за сливане акциите на EADS се сринаха в четвъртък на борсата в Париж с почти девет процента, докато на борсата в Лондон книжата на BAE се обезцениха с шест на сто.

По-рано американската банка Citigroup понижи своята оценка за акциите на EADS. В подкрепа на тезата си банката заяви, че желаният след сливането резултат за синергии ще бъде "труден за изпълнение", защото EADS и BAE вероятно ще се откажат от някои от своите дейности с цел да получат зелена светлина от регулаторните органи за сливането. – Още военни фирми

/www.investor.bg/

 
Българската военноморска конфедерация – факт!
13.09.2012, 12:58

На 12 септември във Военноморския клуб във Варна, подготвен от Инициативен комитет, се състоя учредителен конгрес, на който шест обществени сдружения - Съюзът на подводничарите в Република България, Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки”, Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик” – клуб Варна, Съюзът на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, школи за запасни офицери, родолюбивото войнство и гражданство – клуб Варна, Федерацията по морски многобой и приложен туризъм в Република България – Варна, и Асоциацията на възпитаниците на Морското училище - Варна, се обединиха в Българска военноморска конфедерация (БВМК). От името на СОРА конгресът бе приветстван от капитан І ранг о.р. Васил Данов, а сред гостите бяха началникът на Щаба на ВМС капитан І ранг Коста Андреев и почетният член на СПРБ адмирал о.р. Христо Контров.

Според бурно обсъждания и приет устав, БВМК има за цел да отстоява и защитава интересите на гражданското общество, на ветераните и действащите служители в българските ВМС и другите сродни организации, на своите членове и на техните семейства, да подпомага интеграцията на България, българските ВМС и своите членове в международните организации за сигурност и да работи за справедлив достъп до ресурсите на държавата, на местната власт и на международните организации за развитие на морската идея в България.

За председател на Конфедерацията бе избран капитан І ранг о.р. Станко Станков, за заместник-председател - капитан ІІІ ранг о.р. Иван Гоцев, а за организационен секретар – капитан-лейтенант о.р. Пламен Петров. В Конфедеративния съвет с мандат за три година влизат председателите на съставните организации и организационният секретар.

Чрез своята дейност Конфедерацията ще да допринася за решаване на проблеми, свързани с националната сигурност, в частност със строителството и развитието на българските ВМС, за съхраняване на културно-историческото наследство на нацията, както и традициите на Българската армия и ВМС, за възпитаването у подрастващото поколение на любов към морето, морския начин на живот, развитието на морските спортове в България и региона и изграждане на бази за тях, за издигане ролята на неправителствените организации в държавното и местно управление и за създаване на по-благоприятни условия за живот на флотските ветерани и техните семейства.

Молбата на новосъздадената БВМК за членство в Международната морска конфедерация ще бъде обсъдена на 19 септември от нейния Съвет.

/Pan.bg, В. Димитров/

Резолюция на Учредителния конгрес на сдружение „Българска военноморска конфедерация”

 
Словашките ВВС с нов командир - полк. Мирослав Корба
13.09.2012, 12:36

полк. Мирослав КорбаНа официална церемония в авиобаза Слиач бе назначен новия командир на ВВС - полк. Мирослав Корба. Той сменя ген.-майор Мартин Бабиак. На тържеството присъстваха зам.-министъра на отбраната Милош Котерец и началникът на ГЩ - ген. Петър Войтек.

В приветственото си слово пред пилотите и пред екипът на авиобазата полк. Корба заяви - "Трябва да се вземат нови решения, да се предприемат нови и големи стъпки за изграждането на визия на словашките ВВС. Аз съм убеден, че в новата си роля ще работя само за вас, предизвикателството няма да бъде само за мен или за ВВС - а за цялата армия на Словакия. Надявам се по време на моето командване ВВС да израснат още повече. Да, обновяването на авиационната техника изостава, но ще действаме професионално. Убеден съм, че ситуацията ще се подобри и от МО ще отпуснат повече пари за ремонт и модернизация на наличната техника".

В края на церемонията в чест на новия и стария командир на ВВС преминаха тройка МиГ-29.

/Pan.bg/

 
Унгарците оттренираха въздушна авария с Ми-17
13.09.2012, 12:33

На летището в Солнок на 13 септември унгарските ВВС тренираха специфична акция по търсене и спасяване - инцидент с аварийно кацане на хеликоптер Ми-17.

В тренировъчната ситуация вертолетът получава повреда и извършва аварийно кацане. Екипажът губи връзка с летището, случайни граждани забелязват бедстващата машина и позвъняват на спешния национален телефон. Сценарият е извършен в горист терен, хеликоптерът аварира на земята, линейките вече са на мястото на събитието. Първите носилки изнасят "ранените" пилоти. В същото време дошлите пожарни заливат с вода хеликоптера, за да не експлодира.

Командирът на учението бриг. Генeрал Имре Ламош поздрави с отлично свършената работа всички участници.

/Pan.bg/

 
Аварийно кацане на F-22 в Япония
13.09.2012, 12:24

F-22Вчера около обяд изтребител F-22 е направил аварийно кацане на летището в американската база на морската пехота Iwakuni в Япония. Той е бил съпровождан от друг F-22, като и двата са били с подкрилни резервоари. След кацане двата самолета са ескортирани с аварийни коли до хангарите на летището.

На видеоматериал, показан по японската телевизия, се вижда, че соплата на двигателите на единия F-22 са в асиметрично положение.

/Pan.bg/

 
Сърбия получава автомобили HMMWV
13.09.2012, 10:52

автомобил HMMWVНа 10 септември 2012 г в ремонтния завод в Чачак (Сърбия) се е състояла церемония по предаването на сръбската армия на 17 автомобила HMMWV в различни варианти от наличното американско въоръжение. Предаването е в рамките на американската военна помощ на стойност 2 887 463 долара. Съглашението за предоставянето на Сърбия на тази военна помощ е било подписано през август 2011 г. През следващата година Сърбия трябва да получи още американска военна техника на стойност 2 млн. долара.

Получените 17 автомобила HMMWV са предназначени за използване в „миротворчески операции” и по-голяма част от тях ще постъпят на въоръжение в 31-ви пехотен батальон на 3-та бригада, дислоциран в Зайчар. - Още HMMWV.

 
Командирът на Военновъздушните сили се срещна с официални представители на ВВС на САЩ
13.09.2012, 10:20

генерал-майор Константин Попов Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов проведе разговори със заместник-секретаря на ВВС на САЩ по външната политика Хайди Грант, с командващия на ВВС на САЩ в Европа генерал Филип Бредлов и бригаден генерал Джеймс Хейууд – директор на дирекция „Сътрудничество и взаимопомощ в областта на сигурността”.

Това е първата официална среща, която командирът на ВВС провежда по време на посещението на Международното авиационно изложение в Берлин, Германия.

По време на разговорите генерал-майор Попов ги запозна с приоритетите и направленията за развитие на българските Военновъздушни сили. Обсъдени бяха проведените съвместни тренировки и учения, както и възможностите за задълбочаване и развитие на нови области от двустранното военно сътрудничество.

Генерал Филип Бредлов, който прие длъжността командващ на ВВС на САЩ в Европа и Африка и командир на Военновъздушния компонент на НАТО в Рамщайн, Германия от генерал Марк Уелш III през август, подчерта, че е запознат с докладите за резултатите и анализите на проведените съвместни мероприятия и дава висока оценка за напредъка в областта на двустранното сътрудничество и постигнатите успехи по време на тренировките и ученията.

От своя страна госпожа Хайди Грант изказа благодарността си към към генерал-майор Попов за отличната организация и осигуряване на съвместните мероприятия и към българските ВВС за професионализма и партньорството за постигане на целите от взаимен интерес.

/airforce.mod.bg/

 
В пристанището на Одеса е натоварена втората партида БТР-4 за Ирак
13.09.2012, 09:34

БТР-4На 12 септември в одеското пристанище започна товаренето на транспортен кораб на втората иракска партида от 62 бойни машини БТР-4, съобщи пресслужбата на „Укрспецэкспорт”.

Пратката трябва да пристигне в иракското пристанище Умм-Каср  в началото на октомври.

Предполага се, че до края на годината за Ирак ще бъде изпратена и трета партида от 94 бронетранспортьора БТР-4.

Според думите на ръководителя на „Укрспецэкспорт” Вадим Кожевников, този мащабен контракт между Украйна и Ирак може да стане основа за сключване на нови оръжейни сделки, включително и за доставка на резервни части и сервизно обслужване на техниката. – Още за БТР-4

 
Ямбол взе фуражките на Сливен
13.09.2012, 09:06

Ямбол нанесе втори удар във вечната война със съседен Сливен. След като от три години в града на богинята Диана работи японски завод, този път Ямбол посегна на фуражките на Сливен.

От това лято близо 200 военни от бившата танкова бригада на Сливен вече служат в Ямбол, научи "Стандарт". Това означава, че 200 заплати над средната ще се харчат в Ямбол, вместо в Сливен. Напълно бе ликвидиран Пети батальон от танковото поделение в Сливен, а други няколко са намалени.

На практика повече от 300 военни се пренасочват към Ямбол, Карлово, Стара Загора и други гарнизони, където има работни места. Повечето обаче предпочитат съседен Ямбол заради семействата си, обясниха запознати. Така в момента Ямбол вече разполага с артилерийски дивизион, ракетен дивизион, пехотен батальон и авиобаза "Безмер". За сметка на това Сливен, където допреди 15 години, бе разположен Щабът на Трета армия, остана почти без военни. Танковото поделение отива в историята, а на хоризонта не се вижда нищо обнадеждаващо за армията.

Според запознати, ключова роля в повторното милитаризиране на Ямбол има кметът Георги Славов. Още миналата година по негово настояване Министерството на отбраната е открило пехотен батальон с няколко стотин военни. Военният министър Аню Ангелов гостува в Ямбол, където даде зелена светлина за общинския Музей на бойната слава. Така Ямбол се превръща в град на настоящите военни, а Сливен - на бившите.

Като финален акорд на песента за някогашната бойна слава на града под Сините камъни ще прозвучи честването на 100 години от създаването на Трета армия. То ще бъде на 18 септември, когато в Сливен се събират повече от дузина генерали и десетки полковници, служили някога в легендарната армия, част от която бе и Седма Ямболска дивизия. – Още за Трета армия

/www.sliveninfo.com/

 
Министрите и кметовете ще издават заповеди за мобилизация
13.09.2012, 08:48

Специфичните дейности в министерствата и ведомствата по подготовката, провеждането и осигуряването на мобилизацията се определят с акт на съответния министър или ръководител на ведомство. Това е записано в приетата от правителството Наредба за условията и реда за провеждане на мобилизация. Даден е 6-месечен срок на министрите да се справят с тази задача.

В същия период кметовете на общини (райони) със свои заповеди съгласувано с началниците на териториалните структури на Централното военно окръжие трябва да определят местата за работа на Групата за оповестяване и доставяне на запас и нейното осигуряване.

В документа е посочено, че мобилизацията може да бъде обща или частична. Общата се провежда от военните формирования и структурите на територията на страната, частичната – на част от територията на страната. Мобилизацията започва с обявяване на военно положение. Наредбата е приета в съответствие със Закона за отбраната и Въоръжените сили.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Два американски бойни кораба приближават крайбрежието на Либия
13.09.2012, 08:40

DDG-58 LaboonДадено е нареждане на два американски бойни кораба да се насочат към либийското крайбрежие, съобщиха днес от Пентагона.

Единият от есминците – DDG 58 “Laboon" – вече достигна либийските брегове, а вторият – DDG 74 "McFaul" – ще бъде там след няколко дни. От американското министерство на отбраната подчертават, че корабите нямат конкретна мисия.

Във вторник при нападение срещу американското консулство в Бенгази загинаха четирима американски дипломати, включително посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс.

 
МВР не е само министерство, а е и най-голямата охранителна фирма
13.09.2012, 08:26

Нахалството на МВР е безкрайно. Години наред това ведомство прави каквото си поиска безнаказано: получава една от най-големите хапки от държавния бюджет; взема дарения от кого ли не въпреки съмненията, че това не става без натиск или насрещна услуга; ръководи фирми, които изведнъж се оказват монополисти на табелите за автомобили.

И това далеч не е всичко - въпросното ведомство при очевиден конфликт на интереси върти охранителен бизнес и прибира пари от хора и фирми, макар че по закон има ангажимент да осъществява "противодействие на престъпността и опазване на обществения ред" и да гарантира "защита на правата и свободите на гражданите и опазване на техните живот, здраве и имущество". Точно затова министерството получава една тлъста част от данъците на българите......... Прочети още

 

 
Руски кораб с френски акцент: какъв ще бъде „Мистрал”?
12.09.2012, 23:17

кораб тип „Мистрал” Десантните кораби от типа „Мистрал” вече станаха най-обсъжданите новости във ВМФ на Русия. Строителството на главния кораб, кръстен „Владивосток”, започна още през февруари 2012 година, но яснота за неговия облик и въоръжение засега няма.

Главната претенция към оригиналния проект е, че базовият вариант на „Мистрал” има за своя защита само две двойни стартови установки на преносими зенитно-ракетни комплекси Simbad и няколко картечници с голям калибър. Руската военноморска школа традиционно предвижда по-сериозно въоръжение на корабите, което може да бъде нужно в случай на стълкновение с превъзхождащ по сила противник. Да бъде снабден „русофицирания” „Мистрал” със зенитно-ракетен комплекс с голяма далекобойност, разбира се, няма смисъл - тези системи трябва да бъдат носени от фрегати и ескадронни миноносци за съпровождане, но да се засилят възможностите му съвсем няма да бъде излишно.

Най-малко въпроси има към хеликоптерния парк на бъдещите кораби: на „Владивосток”, „Севастопол” и два други кораба „Мистрал се планира да бъдат разположени именно руски хеликоптери. В основния вариант те ще бъдат 16 - 18 ударни Ка-52К и 8 транспортно-бойни Ка-29.

Не толкова ясна е ситуацията с катерите за руските „Мистрали”. Катери на въздушна възглавница от типа на американските LCAC, подходящи за разполагане на „Мистрал”, във ВМФ на Русия в момента няма - всички налични катери са прекалено големи за тази задача. Ако флотът пожелае да има подобна техника, то ще трябва да я поръчва наново, а засега на корабите могат да бъдат разположени само обикновени десантни катери от типа „Серна” или „Дюгон”.

Главното предимство на „Мистрал” е информационно-управляващата система SENIT-9, която позволява те да се използват като кораби за управление. В руските условия те могат да дадат на флота по-рано отсъстващите за него възможности за експедиционни операции. Нуждата от тях може да възникне внезапно и в най-различни условия - например, може да се спомним за неотдавнашната евакуация на граждани на Русия от Либия. Освен това, развитието на десантните сили дава на страната много по-големи възможности да защитава интересите си там, където се налага това да се прави със сила.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Полша ще започне строителството на собствена ПРО през 2014 година
12.09.2012, 21:33

Това заяви днес ръководителят на Бюрото за национална сигурност на страната Станислав Козей на съвместна пресконференция с президента на Полша Бронислав Коморовски след края на заседанието на Съвета за национална сигурност.

Ръководителят на Бюрото за национална сигурност заяви, че „законопроектът предвижда начало на финансирането през 2014 година, като е определен 10-годишен срок, за който полската армия трябва да бъде въоръжена със система за Противоракетна отбрана на ниво, позволяващо да бъдат защитавани главните обекти. При това Козей подчерта, че този щит ще бъде достатъчно мобилен и ефективен. Полската Противоракетна отбрана ще стане приноса на страната в щита на НАТО, отбеляза държавният глава Бронислав Коморовски.

 
Канадската фрегата Charlottetown завърши планово бойно дежурство
12.09.2012, 17:39

фрегата Charlottetown Канадската фрегата Charlottetown на 11 септември се завърна в своята военноморска база Халифакс, завършвайки планова бойна служба, започнала на 8 януари 2012 г и продължила почти 9 месеца, съобщава сайта на военното ведомство на страната.

За 247 дни в открито море Charlottetown е преодоляла 56640 мили, посетила е 8 чуждестранни пристанища, 26 пъти е попълвала запасите и е взела участие в две операции:

   - Metric (24.01. – 20.04.2012г.), явяваща се част от операцията на НАТО Active Endeavour за поддържане на мира и безопасността в източната част на Средиземно море;

   - Artemis (01.05. – 21.08.2012г.), явяваща се част от оперативната дейност на 150-та обединена международна целева група кораби, решаваща антитерористични и антипиратски задачи в региона на Арабско море.

Базираните на борда на кораба авиационни средства са изпълнили:

   - БЛА Scan Eagle 50 полета с общ нальот около 400 часа;

   - вертолет Sea King 217 полета с общ нальот 581,3 часа.

По време на операцията Artemis Charlottetown е била заменена от друга канадска фрегата Regina и се отправя за Канада.

 
Защо служба „Военна полиция” е извън системата за защита на националната сигурност?
12.09.2012, 16:12

Съзнателно или не служба „Военна полиция” към министъра на отбраната е оставена извън системата за защита на националната сигурност. Това става ясно от предоставения за обществено обсъждане проект на закон за управлението и функционирането на системата за защита на националната сигурност на Република България.

Няма логика да е така.

Внимателното прочитане на Закона за военната полиция, който е в сила повече от година, показва, че става дума за изпълнение на функции, които пряко кореспондират с тези на останалите служби, намерили място в проекта. Дори има текст, който е категоричен, че служба „Военна полиция” задължително трябва да бъде в тази система. Там е записано, че съвместно или във взаимодействие с Министерството на вътрешните работи или Държавна агенция "Национална сигурност" тя изпълнява задачи от тяхната компетентност по охрана на обекти; разкриване, прекратяване и пресичане на терористични актове, разпространяване на оръжия за масово унищожение и незаконен трафик на оръжие; задържане на извършители на престъпления от общ характер и освобождаване на заложници.

Вторият аргумент в полза на тази теза е включването на Националната служба за охрана в системата за защита на националната сигурност.

НСО е там, защото дейността й е насочена към осигуряване  безопасността на определени със закон лица. Става дума за президента; председателя на Народното събрание; министър-председателя; вицепрезидента; председателя и членовете на Конституционния съд; заместник-председателите на Народното събрание; министрите; председателя на Върховния касационен съд; председателя на Върховния административен съд; главния прокурор и кмета на столицата.

От своя страна Служба "Военна полиция" осъществява охрана не само на определен брой лица, а на личен състав, обекти, имущество, въоръжение и техника на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия; военни учения и мероприятия с участието на личен състав на тези структури; български и чуждестранни военни транспортни средства и военни железопътни ешелони, с които се превозват личен състав, пари, бойна техника, въоръжение, боеприпаси и общоопасни средства; чуждестранни военнослужещи, чуждестранни военни формирования, делегации и инспекции на територията на Република България. Трудно може да се каже дейността на коя от двете служби е с по-голямо значение за националната ни сигурност.

Елементи на системата за защита на националната сигурност

Според проекта това са Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Въоръжените сили на Република България, Министерството на външните работи, Държавна агенция „Национална сигурност”, Държавна агенция „Разузнаване”, служба „Военна информация” към министъра на отбраната и Национална служба за охрана.

Аргумент против включването на служба „Военна полиция” в системата за защита на националната сигурност

 

Той може да произтече единствено от факта, че според сега действащото законодателство Военната полиция е част от Въоръжените сили. Така е, но и служба „Военна информация” е част от Въоръжените сили, но е  включена в системата. Очевидно е, че се налага прецизиране на тези текстове в проекта.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Ангела Меркел с оферта към България за многоцелеви изтребител
12.09.2012, 12:54

На откриването на Международното авиационно изложение, което  се провежда от 11 до 13 септември в Берлин, от Ангела Меркел бе официално обявено, че Германия предлага на България най-добрата оферта за доставка на многоцелеви изтребител „Юрофайтер”. Правителството на Германия очаква в най-скоро време отговор от българска страна.

На изложението е и командирът на българските ВВС генерал-майор Константин Попов.  Визитата му включва посещения на изложенията на водещи световни производители от авиационната индустрия и на авиошоуто „ILA Berlin Air Show 2012” на международното летище в Берлин. По време на посещението генерал-майор Попов ще проведе работни срещи със заместник-секретаря на ВВС на САЩ по външната политика госпожа Хайди Грант, с командващия на ВВС на САЩ в Европа генерал Филип Бредлов и с началника на Главния щаб на ВВС на Германия генерал-лейтенант Карл Мюлнер.

***********

Рекорден брой компании - 1243 от 46 страни участват в започналия вчера в Берлин Международен авиокосмически салон ИЛА-2012 (ILA-2012), предаде ИТАР-ТАСС. Изложението, което ще бъде открито от германския канцлер Ангела Меркел, ще се проведе в "Берлин експоцентър еърпорт" на международно летище Берлин Бранденбург Интернешънъл (BBI). Организаторите на най-старото изложение на авиационна техника са Федералният съюз на авиокосмическата промишленост на Германия  (BDLI) и компанията за изложения Месе Берлин (Messe Berlin).

Страна партньор тази година е Полша. На изложението ще бъдат представени около 270 летателни апарати с различни размери, широк спектър високи технологии и системи на авиационната и космическата промишленост. Общата площ на изложението е 250 000 квадратни метра, като от тях 50 000 квадратни метра са за павилионите. Посетителите ще имат възможност да видят най-големите в света пътнически самолети Еърбъс А-380 и Боинг-747-8, както и безпилотни самолети на няколко компании. В програмата на ИЛА е включена и демонстрация, в която опитни пилоти от различни страни ще изпълняват фигури от висшия пилотаж. Около 40 процента от експонатите на изложението са от чужбина.

За първи път участници в ИЛА са Гърция, Ирландия, Сърбия и Естония. Партньорът Полша е представена от 60 компании. За изложението, което ще продължи до 16 септември, са акредитирани 4000 журналисти от 70 страни. Организаторите очакват около 200 000 посетители.

/www.otbrana.com, Пламен Стойчевски/

 
В Белене ще отбележат 134 години от създаването на Инженерни войски
12.09.2012, 12:50

134 години от създаването на Инженерни войски ще отбележат утре, 13 септември, военнослужещите от военно формирование 28880-Белене.

По повод празника ще се състои тържествено събрание, както и награждаване на военнослужещи и цивилни служители, съобщи Пресцентърът на МО.

Празникът ще продължи с фотоизложба, отразяваща основни моменти от живота и дейността на формированието. Ще бъдат проведени и спортни мероприятия.

Началото на честването е от 10.00 ч.

************

Инженерните войски на Българската армия са създадени на 13 септември 1878 година, когато със заповед в Българската земска войска е създадена първата строева сапьорна рота.

Историята на военно формирование 28880-Белене е част от дългогодишната история на Инженерни войски. Военнослужещите му и днес с достойнство изпълняват задачите по издигане на бойната подготовка и участие в операции по оказване на помощ на населението при бедствия и аварии. Особено значимо е тяхното участие в прочистването на районите, засегнати от взривовете край Челопечене, Ловни дол и Петолъчката.

/MO/

 
Предлагат да бъде изграден параклис в чест на 24-ти пехотен Черноморски полк
12.09.2012, 12:14

Константин Гребенаров Областният управител Константин Гребенаров подкрепя идеята да се изгради православен храм-параклис в чест на бойци и командири от 24-ти пехотен Черноморски полк, загинали във войните за национално обединение, която преди дни група граждани представиха в приемния му ден.

Инициативата  им е свързана с предстоящото юбилейно честване на 100- годишнината от Балканските войни, по което от месеци в Областна администрация Бургас усилено работи инициативен комитет, ръководен от Гребенаров. Въпреки че изграждането на параклис не е заложено в областния календар за честванията, предложението срещна подкрепата на всички участници в работната група, които ще поставят началото на кампания по набиране на средства с лични дарения. В момента, в който бъде съгласувано с Община Бургас  мястото за построяване, ще бъде открита и дарителска сметка, в която всички граждани и фирми може да дадат своя принос, за да има Бургас паметник за прослава на загиналите в тези войни.

Инициаторите на проекта, които ще изготвят като дарение документацията, предлагат параклиса да носи името „Св. Георги Победоносец”. По първоначален проект за разполагането му е необходимо свободно пространство с размери около 225 кв.м. В представената идейна разработка е търсена препратка към образа на православните храмове от Първото и Второто българско царство, но с прилагане на осъвременен подход по отношение на материали и конструкция.

„Идеята е наистина добра и напълно постижима. Изминал е един век от събитията и е редно годишнината да бъде отбелязана, с нещо което ще остане за бъдещите поколения и за още векове напред.”- каза областният управител Константин Гребенаров.

Честванията на годишнината започват в началото на месец октомври, а сред първите събития залегнали в календара са изложба на бойни знамена в Бургас, тържествена митинг-заря, пътуваща в областта фотоизложба, както и публикуване пълното дигитално копие на книгата „История на 24-ти пехотен Черноморски на Н.В. царица Елеонора полк ” в специално създадения за юбилея сайт.

/Otbrana.com/

 
Унищожен американски хеликоптер в Афганистан
12.09.2012, 11:06

хеликоптер Boeing CH-47 ChinookАфганистански бунтовници са унищожили американски хеликоптер Boeing CH-47 Chinook в момент, когато се е готвил за излитане от базата Баграм (американците възнамеряват да предадат контрола на базата в най-скоро време, спори се само за едно от отделенията на намиращия се там затвор).

Загинали са трима афганистанци от Националната служба за сигурност, а двама военнослужещи от силите на НАТО за ранени.

Миналият месец талибаните улучиха в същата авиационна база самолета на председателя на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Мартин Демпси, който бе принуден да използва друг С-17.

/Pan.bg/

 
Как се става военен полицай в Сливен?
12.09.2012, 10:20

За да започнеш работа във Регионална служба Военна полиция-Сливен трябва да си доста… тежък. На килограми. Това е големият извод от едно малко конкурсче за военни полицаи. Със сигурност са го направили няколкото десетки кандидати, които в разгара на лятото наивно повярваха, че е възможна надпревара, без връзки. Че изпитът е истински. Че в новия, натовски век някои стари привички са забравени.

Уви, не стана. Оказа се, че няма значение за колко бягаш десет по десет, колко коремни преси правиш за минута, как си на лоста. Първи или последен си в състезанието. Знаеш ли чужди езици, колко си интелигентен…Всичко е вятър и мъгла. За пред публиката, която и без това не беше много на стадиона.

Важното е да имаш дядо полицай или баща бивш служител на службата. Назначават те отраз. Колкото и да тежиш. Както и да бягаш… Звучи парадоксално. Но пък е реално. По нашенски истинско е, нали!

Победителите не ги съдят. Те сигурно ще тренират много. Дано да станат добри гардове и опазят база „Ново село” от талибаните. 

Няма обаче кой да върне вярата на победените. Онези младежи, които имаха глупостта да се явят на конкурс за наивници. И които сигурно скоро ще потърсят друга вяра, но зад граница...

Някои във Военна полиция трябва да се изчервят от срам за този конкурс. И в Сливен, и в София. Толкова червени да станат, че по бузите да ги познаваме…

/www.sliveninfo.com/

 
Сливен чества 100 години от Балканската война и Трета армия
12.09.2012, 10:13

Програмата започва с изложбата под надслов „Балканската война през погледа на художника” и ще представи на гражданите и гостите на Сливен картини от фонда на сливенската художествена галерия.

Отбелязването на двете годишнини ще продължи с полагане на венци и цветя пред паметника на 7-ми конен полк „Орлето” и с официално откриване на паметна плоча - 100 години Трета армия пред сградата на Военния съд.

Вечерната тържествена програма ще се проведе в голямата зала на ДТ „Стефан Киров” – Сливен с тържествено събрание – концерт на Ансамбъла на Българската армия, а слово ще произнесе бившият командващ армията армейски генерал Йордан Мутафчиев.

С плакети за специални заслуги към Българската армия ще бъдат наградени 24 души, сред които и кметовете на Русе, Варна и Шумен, където през различните години се е намирал Щабът на армията.

Програмата ще завърши с тържествена заря-проверка на площад „Хаджи Димитър” с участието на военнослужещи от Центъра за подготовка на танкови подразделение и ученици от Чинтуловата чета на ПМГ „Добри Чинтулов” в Сливен.

По време на тържествените честванията на 18 септември в Сливен се очакват да дойдат над 180 официални гости информираха днес от Инициативния комитет. – Още за Трета армия

/www.sliveninfo.com/

 
Цветан Цветанов за проектите на законите за сигурност
12.09.2012, 10:05

Цветан Цветанов

 

Доклад на Цветан Цветанов – заместник министър-председател и министър на вътрешните работи пред заседанието на Съвета по сигурността на 5 септември 2012 г., относно проекти на закони в сферата на националната сигурност.

 

 
Ангелов отчита само продажба на имоти на безценица и рязане на армия
11.09.2012, 23:00

Николай ЦоневЦялата държавна администрация и общинската под контрола на ГЕРБ се готви за избори. Няма нужда да търсим сложни конспирации за купуване на гласове – всичко се случва наяве, пред очите ни. Министрите искат напълно законно да бъдат платени гласовете на чиновниците – със заплати, от държавния бюджет, т.е. от парите на данъкоплатците и бизнеса. От тези машинации, платени с моите и с вашите пари ГЕРБ очакват не по-малко от 700 хиляди готови гласа. Така министрите и кандидат-депутати искат да си осигурят спокойствие и лоялност по време на кампанията, в която трябва да се изправят пред излъганите и обеднели избиратели и да обещават „чудеса“, ако ги изберат за следващия мандат. Ако ГЕРБ не се страхуваха от санкцията на ЕС и от стягане на кранчето с европроектите, отдавна щяха да „поправят“ избирателния кодекс и да накарат чиновниците да гласуват по месторабота, за да преброят и изловят „предателите“......... Прочети още

 
Смяна на вахтата: Министерството търси приемник за съветските противолодъчни самолети
11.09.2012, 20:44

Ан-42В най-скоро време военното ведомство на Русия ще обяви един от най-интересните авиационни конкурси в постсъветската история: военните се нуждаят от нов патрулен самолет, който трябва да смени в състава на авиацията на флота застаряващите машини съветско производство - Ил-38 и Ту-142.

Патрулните машите днес стават все по-популярни в състава на ВВС и изпълняват най-различни задачи. В мирно време - патрулиране над териториалните води и изключителната икономическа зона в търсене на пирати, бракониери и контрабандисти, издирващи и спасителни операции, екологичен мониторинг, метеорологично разузнаване. Във военно време тези машини могат да се използват за разузнаване, борба с подводници и наводни кораби на противника.

В разработката на такива машини днес могат да се отбележат две направления: Първото - използването на относително евтини и леки самолети, построени въз основа на близкомагистралните турбовинтови/турбореактивни лайнери с тегло при излитане до 50 тона.

Второто направление са поръчките на относително големи самолети в категория над 80 тона, способни да издържат във въздуха 10-12 (и повече) часа. Кое от тези направления е приемливо за Русия?

За ролята на голям самолет в момента претендират само 2 машини: хидросамолетът А-42 на Таганрогското конструкторско бюро „Бериев” и „военизираният” вариант на гражданския авиолайнер Ту-204/214.

За главно достойнство на таганрогската машина се смята нейната „амфибийност” - възможността за излитане и кацане на вода значително повишава нейния спасителен потенциал. Заедно с това обаче, тази способност за кацане на водата прави машината по-скъпа и по-тежка, при това не се използва много често. И при наличието на „почти серийния” самолет Бе-200, който може да се използва за подобни операции, да се прави от амфибията патрулна машина едва ли има смисъл.

Ту-204/214 също е се произвежда серийно и се доставя за нуждите на Министерството на отбраната - за разузнаване, за самолети за управление и ретранслатори на базата на Ту-214. Освен това, тази машина има потенциал за увеличаване на далечината на полета и продължителността на патрулиране до 20 часа, а и по-дълго. Това ще и позволи да замени не само Ил-38, който е разчетен за патрулиране в радиус 2-2,5 хиляди км от базата, но и Ту-142, способен да се отдалечава от летището на повече от 5 хиляди км и да патрулира в отдалечени райони дълго време.

Важно е и, че поръчката на туполевската машина ще позволи да бъде подкрепена програмата Ту-204/214, която днес трудно намира граждански купувачи. От тази гледна точка оптимален избор като база е варианта Ту-204СМ, производство на уляновския завод „Авиастар”. Този завод вече потвърди способността си бързо да организира производството на Ту-204, изпълнявайки поръчка на авиокомпанията Red Wings.

Що се касае до самолетите от „близката зона”, то хипотетично засега Ан-148П (или даже Ан-140П) са подходящи за патрулиране в акваторията на Черно, Балтийско, Каспийско и Японско море. От този самолет ще се нуждае не само авиацията на флота. Той е подходящ за Министерството на извънредните ситуации на Русия и за много други потребители - дори за крупните нефтогазови компании, осъществяващи добив на шелфа.

Военната поръчка както на „голям”, така и на „малък” патрулен самолет в този случай може да даде импулс, който ще бъде полезен много десетилетия.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Скандал в германското контраразузнаване
11.09.2012, 20:34

Военното контраразузнаване на Германия (MAD) скри от парламентарната комисия по разследване на престъпленията на неонацистката банда NSU материали, засягащи следенето на един от нейните активни членове. Това се изясни във вторник, по време на заседание на комисията. Нейният председател Себастиян Едати каза, че това е „неуважение към парламента, което ще има последици”. Сега пред комисията трябва да даде обяснения ръководителят на MAD Улрих Биркенхайер.

Контраразузнаването следеше члена на NSU Уве Мундлос, когато той беше служил в бундесвера и едновременно имал контакти с десните радикалисти, и по тази причина неговото следене беше в ресора на MAD. Групировката NSU се появи през 1998 година и за почти 13 години съществуване успя да извърши 10 убийства, няколко терористични акции и грабежи на банки. Техни жертви основно бяха мигранти от Турция, имали дребни кафенета или Интернет-кафенета в различни градове на Германия.

 
На фокус: ПАК ФА Т-50-1
ПАК-ФА

Вчера, 10 септември 2012 г., на летището на ОАО "Летно-исследовательский институт имени М.М. Громова" в Жуковски е направена спотърска снимка на извършващия наземно пробежки първи летателен прототип на изтребителя ПАК ФА - самолет Т-50-1 (бордови номер номер "51"/"051"). Вероятно в близките дни Т-50-1 отново ще бъде вдигнат във въздуха след годишно прекъсване. За последен път Т-50-1 бе наблюдаван в полет през август 2011 г.

(с) Pavel Noddlov / russianplanes.net

 
Може ли Израел да изненада Иран?
11.09.2012, 17:30

Решението на министър-председателя Бенямин Нетаняху да отмени посветено на Иран заседание на кабинета по сигурността след изтичане на информация в медиите миналата седмица изкара наяве главоблъсканица, която отдавна тревожи израелските стратези: могат ли те да разчитат на някакъв елемент на изненада при война срещу техния най-голям враг?

Вероятно не, пише Ройтерс. Продължаващите от години открити спекулации, подклаждани до голяма степен от официални изявления в Израел и извън него, за вероятността и избора на момент за подобен конфликт дават на иранците достатъчно информация, за да укрепят заплашените си ядрени съоръжения и да се подготвят за ответни действия.

Като се имат предвид трудностите, с които биха се сблъскали израелските изтребители в опита си да достигнат и да се върнат от далечен Иран, както и ограниченият им капацитет за пренос на бомби, изгубването на възможността за извършване на неочаквани нападения изглежда би попарило самата идея за атака, предприета без израелския съюзник САЩ............ Прочети още

 
И словашките ВВС направиха грандиозно авиошоу - SIAF 2012
11.09.2012, 17:18

MiG-29На 1 и 2 септември на територията на авиобаза Слиач Словашките ВВС направиха голямо авиошоу.

На статичен показ бяха изложени 95 самолета от 14 държави!

Авиошоуто бе открито от Президента на Словакия - Иван Гашпарович и министъра на отбраната Мартин Глвач (Martin Glváč).

Президентът спомена в словото си, че датата 1 септември е историческа за Словакия - през 1992 г. е приета Конституцията.

Той добави: "Държавността трябва да бъде винаги в помощ на ВВС, ние трябва да бъдем като основа за тяхното съществуване! Немислимо е през 21 век да ограничаваме способностите им!" .......... Прочети още

 
Румъния ще доставя изтребители по европейското законодателство
11.09.2012, 16:14

Корнелиу Добриту Министърът на отбраната Корнелиу Добриту обеща да спазва законодателството на ЕС при всички покупки по стратегически военни програми. Неговото изказване е в отговор на писмо, изпратено от Европейската Комисия до румънското правителство, подписано от комисаря по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние. В писмото се подчертава, че във военните доставки трябва да се прилага европейското законодателство за прозрачност при сделките.

 „Бих искал да потвърдя отново ангажимента на румънското правителство за провеждане не само на процедурите по избор на многоцелеви изтребител, но и на всички стратегически програми на румънските ВВС, в пълно съответствие с европейското законодателство. Същевременно ние взимаме предвид и тежките икономически и бюджетни реалности, пред които е изправена както страната ни, така и целият ЕС,” каза Добриту.

Що се отнася до програмата за оборудване на румънските ВВС с многоцелеви изтребители Добриту  заяви, че когато публично е говорил за изтребители, го е направил, за да предизвика обществен дебат за съдбата на румънската военна авиация.

 „В качеството си на военен министър изразих хипотеза в общественото пространство, за да предизвикам дебат за тежкото състояние на румънската военна авиация, имайки предвид икономическата криза. Опцията за изтребител 5-то поколение се отнася до по-далечни хоризонти, когато фискалното и бюджетното състояние на държавата ще ни позволи такъв разход. Настоящите условия изискват прагматичен подход, в който ние трябва да намерим интелигентни решения с най-ниските възможно разходи, така че да можем да използваме съществуващата инфраструктура, направена за двата типа самолети, както и уникалната програма за въоръжение.”

/www.otbrana.com/

 
Китай изпрати патрулни кораби към островите Сенкаку
11.09.2012, 16:07

Китайските власти изпратиха 2 патрулни кораба към спорните острови Сенкаку с цел укрепване на националния суверенитет над островите.

Япония вчера потвърди намерението си да изкупи участъците от земя в Източно-Китайско море от частния им собственик, като иска да ги направи „мирно и стабилно” място. Представител на японското правителство изрази надежда, че покупката на островите, няма да навреди на отношенията на страната с Китай.

Но по-рано Пекин заяви, че потенциалната японска сделка е сериозно посегателство над суверенитета на Китай. На японския посланик беше връчена протестна нота.

 
Президентът поиска „Актив Индевър” в Черно море
11.09.2012, 14:21

Росен Плевнелиев В словото си при откриването на Десетата юбилейна международна конференция за сигурността в Югоизточна Европа президентът Росен Плевнелиев заяви желание „Актив Индевър” да се разпростре и в Черно море.

За съжаление, подчерта държавният глава, широкият Черноморски регион все още е нестабилен и с тлеещи конфликти. Процесът на стабилизация и разширяване на демократичните реформи, смята той, до голяма степен зависи от присъствието на НАТО в региона. Именно по тази причина, каза Росен Плевнелиев, операцията на Алианса „Актив Индевър”, имаща за цел да демонстрира решителността на борбата на НАТО с тероризма и състояща се в развръщането на елементи от постоянния флот на Алианса в източната част на Средиземно море с цел установяване на присъствие и осигуряване на превантивен контрол трябва да се разшири и в Черно море............ Прочети още

 
Министерството на отбраната на Великобритания предаде самолетоносача Ark Royal за скрап
11.09.2012, 14:01

самолетоносач Ark RoyalСнетия от въоръжение самолетоносач HMS R07 Ark Royal  (клас „Invincible”) е продаден за скраб на турска компания за 2,9 млн фунта стерлинги, съобщи военното ведомство на Великобритания

Самолетоносачът Ark Royal беше изведен от строя през 2011 г в рамките на програмата за реформиране на ВС на страната – пет години по-рано от планирания срок, което позволи да се икономисат до 105 млн фунта стерлинги. От тогава до сега той се намираше във военноморската база „Портсмут”.

Самолетоносачът HMS Ark Royal има дължина 209 м, ширина - 36 м и пълна водоизместимост 20600 т. Размерите на полетната палуба са: дължина – 167,8 м, ширина – 13,5 м.

Получените от продажбата средства ще бъдат насочени за покупка на въоръжение и бойна техника.

Последният самолетоносач от серията R06 Illustrious трябва да бъде снет от въоръжение през 2014 г. Военното ведомство обяви за намерението си да търси организации, заинтересовани да превърнат кораба в музеен експонат. – Още английски самолетоносачи

 
Отровната тайна на Япония
11.09.2012, 13:24

Години наред японският остров Окуношима е бил заличен от всички карти и атласи. Причината: там се е случвало нещо много, много тайно. На острова е имало фабрика за производство на отровен газ, в която работели и деца.

През 1929 година се "ражда" може би най-тайната фабрика на Япония. Тя се намира на остров Окуношима. В нея японците произвеждат едно коварно оръжие: отровен газ. Само четири години преди това, при управлението на император Йошихито, Япония подписва Женевския протокол, който забранява употребата на химически оръжия. В протокола обаче не фигурира забрана за разработката, производството и складирането на такива оръжия. Така японците започват да произвеждат фосген и циановодородна киселина - във фабриката на остров Окуношима.

Проектът е толкова секретен, че островът бива заличен от географските карти. Дори маршрутите на корабите биват променени, а влаковете, които преминават по отсрещното крайбрежие, са винаги със спуснати завеси, така че никой да не полюбопитства какво се случва на тайнствения остров.

Страховитият "Отряд 731"

Първоначално във фабриката работят предимно младежи с добри познания в природонаучните дисциплини. През 1944-та обаче, когато Япония осъзнава, че тази година ще е решаваща за изхода на войната, фабриката "назначава" още стотици работници - всички те са ученици, а някои дори не са навършили 10 години. Децата се трудят редом с корейци, осъдени на принудителен труд. Сред "колегите" им има обаче и много японци - става дума за онези мъже и жени, заселили се на остров Окуношима още през 1930-те години, когато фабриката набирала персонал, примамвайки кандидатите с високи заплати.

Работните условия във фабриката били нечовешки. Температурата нерядко надхвърляла 40 градуса, влажността на въздуха била направо главозамайваща. Въпреки жегата учениците носели плътни предпазни костюми, които обаче не успявали да опазят телата им от въздействието на вредните вещества. Химикалите прониквали през материята и оставяли трайни следи по телата на работниците. На острова лекари нямало. А лечението в други части на Япония било строго забранено - от страх да не бъде разкрита тайната.

Между 1929 и 1944 година във фабриката на остров Окуношима са произведени около 6 600 тона отровен газ. Историкът Чи Хсуе-Йен твърди, че между 1937-ма и 1945-та Япония е избила около 80 000 китайци - всички те са станали жертва на отровния газ, произвеждан на острова. За да изпитат въздействието на газа върху човешкия организъм, учените от Окуношима работели съвместно със страховития „Отряд 731”, който провеждал експерименти с биологично оръжие. Хиляди политически затворници и криминално проявени лица в окупираните части на Китай станали жертва на тези опити.

Островът на зайците

След края на Втората световна война остатъците от отровния газ били изгорени, заровени или потопени в морето, като всичко това ставало съгласно напътствията на американските военни. Повечето постройки на фабриката били взривени, а тези, които били пощадени, се превърнали в складове за муниции.

67 години по-късно на острова няма и следа от военни, нито пък от осъдени на принудителен труд хора. Днес там има... стотици зайци. Те са и основната туристическа атракция на острова - над 100 хиляди души годишно посещават Окуношима. Но как зайците са се озовали там? В една от най-популярните версии се разказва, че навремето американските окупатори убили почти всички опитни зайчета - с изключение на около 10, които били спасени от група японски ученици. И тъй като на този остров зайците нямали естествени врагове, те се размножили като по учебник. Благодарение на зайците някогашният "остров на отровата" си има днес ново име: Узаги-шима, което в превод означава "Островът на зайците". - Още химическо оръжие

/DW, АГ, ДПА, ШпО, М. Илчева; Редактор: Д. Попова-Витцел/

 
Руският ВМФ продава за скрап най-големия си десантен кораб
11.09.2012, 10:47

десантен кораб тип 1174 "Митрофан Москаленко"МО на Русия чрез ВМФ ще продаде за скрап най-големия си десантен кораб тип 1174 "Митрофан Москаленко". Плавателният съд е в резерва от 2002 г. МО се надява да получи доста добра цена за него.

"Москаленко" е в състава на флота от 1990 г. Служил е в Северния флот на Русия. На борда си може да приеме до 50 танка, 80 бронетранспортьора или 120 военни машини. Тук са били базирани по време на учения и 6 десантни катера, а на палубата му - 4 вертолета Ка-29.

Припомняме че през 2011 г. Франция подписа контракт с Русия за доставката на 2 десантни вертолетоносача тип "Мистрал" на общата сума 1,2 млрд. евро.

/Pan.bg/

 
Роскосмос отзовава цялата партида ускорителни блокове, поради които възникна проблема с 'Протон-М'
11.09.2012, 10:33

ускорителен блок 'Бриз-М'Роскомос, отзовава цялата партида ускорителни блокове 'Бриз-М', поради неизправност в един от които завърши неудачно стартът на ракетата носител 'Протон-М' - това е съобщил пред журналистите директора на Роскосмос Владимир Поповкин

"Прието е решение, за отзоваване и детайлна проверка на цялата партида ускорителни блокове 'Бриз-М'. Не става въпрос за избирателна проверка на случайни изделия, ще бъде прегледан и проверен всеки един ускорителен блок от тази партита" е казал Поповкин.

Той е напомнил, че причината за неуспешният старт на 'Протон-М' в началото на август бе дефект в ускорителния блок - запушване на горивна магистрала.

"Това е 100% производствен брак. Комисията е разработила над 20 препоръки , свързани с организацията на технологичните процеси при производството на космическа техника и нейните изпитания на космодрума" е добавил директора на Роскосмос.

По негови думи, стартовете на ракетата носител 'Протон-М' с ускорители 'Бриз-М' ще бъдат възобновени в средата на октомври. – Още космически системи

/www.spacenewsbg.com/

 
Архиви: САЩ са знаели за разстрела на поляците в Катин
11.09.2012, 09:53

Националният архив на САЩ разсекрети данни, говорещи за това, че ръководството на страната през 40-те години на миналия век е знаело за разстрела на полските военнопленници в Катин от страна на съветските спецслужби.

Както следва от документите, американските военнопленници в Германия са изпратили през 1943 година кодирани съобщения за случилото се в Катинската гора. Анализаторите смятат, че Рузвелт не е повдигал въпроса, защото се е страхувал от реакцията на Сталин и не е искал разкол в редовете на съюзниците.

Почти 22 хиляди полски офицери, чиновници и представители на интелигенцията, попаднали в ръцете на специалните служби след разделянето на Полша между нацистка Германия и СССР, са били тайно разстреляни през пролетта на 1940 година, включително около 4500 в Катинската гора край Смоленск. Москва отричаше участието си в трагедията до 1990 година.

 
Сблъсъците на турската армия с кюрдски бунтовници взели 461 жертви през 2012 г.
11.09.2012, 08:53

461 души са загинали при сблъсъци между турски войници и кюрдски бунтовници през 2012 г. при близо 1000 операции в югоизточната част на страната.

373 кюрдски бунтовници са били убити при операции през последните пет месеца, а 88 турски войници - в последните девет месеца, предаде частната телевизия НТВ, позовавайки се на информация от турската армия.

Армията на Турция е провела 974 операции в последните шест месеца, за да прогони членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК), които често организират засади срещу турските сили в населената предимно с кюрди югоизточна част на страната, предаде БГНЕС.

В последните месеци Анкара проведе няколко офанзиви с участието на хиляди пехотинци, подкрепени от бойни хеликоптери и изтребители F-16, за да потуши нарасналите атаки на бунтовниците.

 
Не забравяйте американските войници „сражаващи се и умиращи” в Афганистан
11.09.2012, 08:25

Леон Панета Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета предупреди американците да не забравят войниците, сражаващи се и загиващи в Афганистан, докато почете паметта на жертвите на атаките от 9/11, предаде АФП. При посещение на мемориал в Югозапада Пенсилвания, в памет на пътниците на полет 93 на „Юнайтед Флайт”, отвлечен на 11 септември 2001 г., Панета каза, че борбата срещу екстремистите от „Ал Кайда” не е приключила и войниците все още са в опасност.

„Моля се като си спомняме 9/11, и ужасните неща случили се тогава, така и да отделим време да си напомним за саможертвите направени от онези, които се сражаваха и загинаха за да гарантират, че това няма да се случи отново”, каза Панета. „Моите опасения са, че твърде често не изразяваме своята загриженост и внимание към тези, които се сражават и загиват за тази страна. Ние продължаваме да губим добри мъже и жени в битка в Афганистан”, каза той.

Той направи паралел между пътниците от полет 93, които са се изправили срещи похитителите и са предотвратили опита на „Ал Кайда” да удари Вашингтон, и американските войници сражаващи се срещу талибаните единадесет години по-късно в Афганистан. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Разведките ще стават президенти
11.09.2012, 00:12

Председателят на ДАНС Константин Казаков (вляво) и шефът на военното разузнаване Веселин Иванов ще запазят постовете си и след новите закони ФОТО КРАСИМИР СВРАКОВСлужители на бъдещата Държавна агенция "Разузнаване" ще могат да бъдат избирани за президент, вицепрезидент, депутати в родния и Европейския парламент, както и за кметове. Ако спечелят изборите за народни представители от независима листа, тяхното място в родното ЦРУ ще се пази и те ще могат да се върнат на служба след изтичане на мандата им. Същото се отнася и ако бъдат избрани за кмет от независима листа. Това е записано в проектозакона за новата агенция, която ще наследи Националната разузнавателна служба. В случай че бъдат издигнати от партия, разузнавачите ще трябва да напуснат службата. В проекта не се казва какво се случва с независимите кандидати за президент и за депутати, както и за тези, които на по-късен етап получат подкрепа от политическа партия.

От проекта става ясно, че разузнавачите ще могат да използват различни професии за прикритие, включително и свободните. Това означава, че често разведките могат да се представят и за журналисти, за да събират информация. Дава се възможност на разузнаването да регистрира фирми, за да върши дейността си под прикритие. Ако досега имаше негласното правило, че НРС не може да работи на територията на страната, то с новия закон това ограничение пада за ДАР. Единствено агенцията няма да може да се използва за задачи от вътрешнополитически характер.

Законът за разведките беше публикуван заедно с проектозаконите за националната сигурност, за военното разузнаване и за Националната служба за охрана на сайта на Министерски съвет. Със закона за националната сигурност на практика се дават по-големи правомощия на Съвета по сигурността към Министерски съвет. Така той ще се превърне в "шапка" на спецслужбите. Националната служба за охрана (НСО) ще може да следи за личната хигиена на персонала, който се грижи за храната и напитките на "Дондуков" 1 и 2, както и във всички министерства, предвижда устройственият закон. Държавните гардове ще трябва да следят какво ядат и пият пазените от тях лица. Според закона с охрана ще се движат премиерът, президентът, министрите, членовете на Конституционния съд, главният прокурор, шефовете на ВКС и ВАС, както и кметът на столицата. Те няма да имат право да отказват услугите на НСО. Вече се дава възможност и охранители да пазят посланиците ни зад граница. Промяната се налага след опита за отвличане на посланика ни в Йемен през май от терористи.

/в-к Стандарт/

 

 
Българските Военновъздушни сили участват в учението на НАТО „IRON GUARD 5”
10.09.2012, 21:57

МиГ-29Българските Военновъздушни сили участват в учението на НАТО „IRON GUARD 5”, което се провежда в периода от 10 до 14 септември 2012 г. във въздушното пространство на Република България и Република Гърция.

В полетите от българска страна участват изтребители МиГ-29 и МиГ-21, от гръцките ВВС изтребители F-16 и от НАТО – два самолета за поставяне на смущенията и един самолет AWACS.

Целта на учението е да се повиши подготовката на летателния състав, разчетите на радиолокационните станции и зенитно-ракетните комплекси за работа в условия на радиоелектронни смущения.

Управлението на полетите се ръководи от Обединения център за въздушни операции на НАТО в Лариса, като ще се отработват всички процедури за поставяне на задачите, изпълнение на полетите и доклади.

/MO/

 
"Слагат си краката на масата или излизат голи изпод душа"
10.09.2012, 21:29

"Слагат си краката на масата, изсекват се на публични места или излизат голи изпод душа". Това е цитат от наръчника за обичаите на чужденците, предназначен за афганистанските войници, който афганистанската армия издаде в опит да ограничи броя на понякога смъртоносните инциденти, породени от сблъсъка на различните култури, предаде Франс прес.

След повече от десет години присъствие в Афганистан продължават да съществуват множество неразбирателства между коалицията на НАТО, която през 2001 г. прогони талибаните от властта, и афганистанските сили за сигурност.

Културните гафове на западните войници понякога завършват трагично в тази обхваната от насилие страна, която е преживяла три десетилетия конфликт. Така например през януари мач по волейбол между западняци и афганистанци завърши с кървава баня.

"Много обиди и спорове се решават с пистолети" в Афганистан, отбеляза в сряда генерал-лейтенант Джеймс Тери, командващ силите на НАТО в Афганистан.

През 2012 г. 45 военни от натовските сили в страната бяха убити от афганистански полицаи или войници. Афганистанците са в редовни контакти с чуждестранните военни, тъй като една от мисиите на НАТО е да обучава местната армия и полиция.

В една четвърт от случаите мотивите за убийствата са от личен или културен характер, смята Джеймс Тери.

В опит да реши проблема, афганистанската армия изготви наръчника от 28 страници в тираж 5000 бройки, озаглавен "Брошура за разбиране на културата на коалиционните сили", който съдържа снимки на усмихнати и спокойни афганистански и чуждестранни войници.

В него се посочва, че "дори незначителни културни различия могат да причинят търкания и неразбирателства".

"Войник от коалицията може да премине пред някой, който се моли, без да осъзнае (че това се приема зле от молещия се), или да си сложи краката на масата, като ги насочва към други хора в стаята. Не го приемайте зле", съветва наръчникът.

Също така чуждестранни войници може да ви питат за новини за жени от семейството ви или дори да поискат да видят снимките им. "Не го приемайте като обида или унижение. Те просто искат да са любезни", се казва в наръчника.

В този случай се дава съвет да се отговори, че в Афганистан "семейните дела, в които са намесени жени, не се обсъждат с други хора".

"Както знаете, афганистанците не си секнат носа в присъствието на други хора. Тази практика обаче е широко разпространена в страните от коалицията. Ако войник от

коалицията се изсекне във ваше присъствие, не го приемайте като обида", се препоръчва в брошурата.

Тя също така съветва: "Ако вие или ваш колега от натовските сили сте се изнервили, отдалечете се за малко, докато положението се нормализира", пише БТА.

/dnes.bg/

 
Генерал Симеонов посреща последната рота от Сараево
10.09.2012, 21:02

Генерал Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще посрещне утре военнослужещите от 13-та лекопехотна рота,  които се завръщат след успешно участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“. Церемонията ще започне в 11.00 ч. на площад “Хаджи Димитър” в град Сливен. На нея ще присъстват и заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

Ротата, която участва в операция „Алтеа“, е от състава на Центъра за подготовка на танкови подразделения – Сливен. Командир на ротата е капитан Ради Радев, а национален командир на контингента е подполковник Красимир Динев.

В края на август 2012 г. с тържествена церемония в Сараево бе сдадена охраната на база „Бутмир” от българския  на турския военен контингент.

България  продължава участието си в мисията на ЕС с рота „Междинен резерв”, с готовност за развръщане при необходимост, както и с до 10 щабни офицери.

/Източник: Пресцентър на МО/

 
Генерал-майор Константин Попов ще посети международното авиационно изложение в Берлин
10.09.2012, 16:11

Генерал-майор Константин Попов Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще е сред официалните гости по време на Международното авиационно изложение, което ще се проведе от 11 до 13 септември в Берлин.

Визитата включва посещения на изложенията на водещи световни производители от авиационната индустрия и на авиошоуто „ILA Berlin Air Show 2012” на международното летище в Берлин.

По време на посещението генерал-майор Попов ще проведе работни срещи със заместник-секретаря на ВВС на САЩ по външната политика госпожа Хайди Грант, с командващия на ВВС на САЩ в Европа генерал Филип Бредлов и с началника на Главния щаб на ВВС на Германия генерал-лейтенант Карл Мюлнер.

/Сайт на ВВС/

 
Започва авиоизложението ILA 2012 в Берлин
10.09.2012, 16:05

От 11 до 16 септември Германският аерокосмически център (DLR) ще ни позволи да надникнем в бъдещето на авиацията и космическите полети на изложението ILA 2012. С помощта на някои изумителни летателни апарати от флота си DLR ще представи детайли за дейността си, включително и Airbus A320 ATRA, обурудван с горивни клетки, глайдерът Antares DLR-H2; Falcon 20 E, с който се провеждат изследвания в горния атмосферен слой; летящата класна стая Cessna 208B Gran Caravan; хеликоптера-симулатор EC-135 FHS.

Airbus A320 ATRA е най-големият самолет и е първият, при който горивна клетка замества APU (Auxiliary Power Unit) с цел осигуряването на енергия при авария. Изследователите на DLR ползват самолета също и в търсенето на методи за по-тихо приземяване.

Antares DLR-H2 може да лети, захранен само от горивната си клетка и е първият самолет, който може да излита, използвайки същата тази енергия.

Falcon 20 E осигурява основна информация за атмосферни проучвания. Може да лети в гръмотевични бури и да измерва химическия състав на въздуха. Това е първият летателен апарат, който измерва съдържанието на пепел във въздуха след изригването на исландския вулкан Eyjafjallajkull и оттогава си спечелва името “Ash Hunter”.......... Прочети още

 
Военнослужещи от поделение 52740 – Хасково участваха в откриването на барелеф на полковник Веселин Вълков
10.09.2012, 12:55

На 08.09.2012 г., представително подразделение от в.ф. 52740 – Хасково взе участие в ритуал по откриване на барелеф на полковник Веселин Вълков на входа на парк Кенана. Кметът на Хасково Георги Иванов откри паметната плоча, след което изказа своето удовлетворение от факта, че хасковлии имат такъв велик съгражданин. Наред с кмета на Хасково и военнослужещите, множество съграждани и роднини на полковник Вълков както и представители на политически партии и местната власт коленичиха за почит към героя. Барелефът бележи началото на улицата, носеща името на полковник Вълков.

Преди церемонията по откриването дъщерите на полковник Веселин Вълков - Златка и Мария са дарили на община Хасково реликви, които са пазени в продължение на 70 години. Те са връчили парадната офицерска шпага на полк. Веселин Вълков, която го е съпътствала по бойните полета по време на Втората световна война и сбирка с ордени и медали, които техният баща е получил в знак на неговата воинска чест, гордост и смелост. Реликвите ще бъдат съхранявани в Регионалния исторически музей, където ще бъде отделена специална витрина на полк. Веселин Вълков.

Полковник Веселин Вълков е роден в Хасково през 1908 г. През 1932 г. той завършва с отличие 51-ви випуск на Военното училище на Негово Величество Борис ІІІ. През годините на военна служба той е бил командир на 68-ми пехотен полк (през 1944 г.), а през 1945 г. е в Първа Българска армия като Командир на славния 10-ти Родопски пехотен полк.

/landforce.mod.bg/

 
САЩ предават базата „Баграм”
10.09.2012, 12:40

Министерството на отбраната на САЩ предава авиационната база „Баграм”, намираща се на територията на Афганистан, на неговото правителство. Между страните все още се запазват разногласия относно съдбата на стотиците затворници на територията на базата.

Американските военни биха искали да си запазят контрола върху едно от отделенията на затвора. САЩ се тревожат по повод безопасността на някои „ценни затворници” в случай на предаването им под афганистанска юрисдикция.

На свой ред президентът на Афганистан Хамид Карзай изразява увереност, че пълната отговорност на Кабул за учреждението е въпрос на национален суверенитет.

 
Световната търговия с оръжие се оказва по-прозрачна от операциите с дълговете на давещите се в ЕС
10.09.2012, 12:27

Владимир КостовЗа разлика от „старата” Европа, която упорства да прави сметките си в края на годината, САЩ го вършат през лятото. Което ни предлага „горещи” теми за размисъл през и без това горещите дни. Като например, данните за износа на оръжие през миналата година. Според доклад на Конгреса на САЩ, през 2011 година САЩ са изнесли по света оръжие за 66.3 млрд. долара. През предната, 2010 година - за 21.4 млрд. долара. Или само за година износът на оръжие от САЩ се е увеличил повече от три пъти.

Делът на САЩ представлява три четвърти от световния пазар на оръжие, който за 2011 година се оценява на 85.3 млрд. долара. Втората позиция на този пазар се държи от Русия, третата - от Германия.

Разбира се, тези сами по себе си внушителни числа, се „приземяват”, съпоставени с данните за военните разходи. Последните, в рамките на света, са се увеличили за последното десетилетие с 50 на сто, достигайки за 2011 година сумата на 1740 млрд. долара. Най-голям ръст на военните си разходи бележи Китай - 190 на сто. Следва го Русия с 82 на сто. САЩ - с 81 на сто, с 63 на сто - Саудитска Арабия, 54 на сто – Индия и т. н.

В края на краищата, дали има нещо за чудене? След като все през 2011 година в нашия „мирен свят” са се разиграли, ни повече ни по-малко, 363 въоръжени конфликти, или по един на ден, но някои от тях - доста продължителни? ......Прочети още

 
Армейската авиация на Китай
10.09.2012, 10:58

WZ-10 Armed HelicopterВ НОА на Китай има 5 хеликоптерни бригади и 5 полка с 569 машини, това число 212 броя Ми-17, 19 броя S-70 Blackhawk, 33 броя Z-8, 269 броя Z-9, 24 броя Z-10 и 12 броя Z-19.

1-ви полк на армейската авиация е създаден през 1987 година и има в момента 55 машини.

Състои се от 4 групи:

   - 1-ва и 2-ра групи имат 22 броя Ми-17 и 8 броя Ми-17В-5

   - 3-та и 4-та групи имат 25 броя Z-9WZ

2-ра бригада на китайските ВВС е създадена през 1991 година и има 69 машини.

Състои се от 5 групи:

   - 1-ва и 2-ра групи имат общо 5 броя Ми-171, 15 броя Ми-17В-5 и 3 броя Ми-17В-7

   - 3-та група 19 броя S-70C

   - 4-та група 15 броя Ми-171Е

   - 5-та група 12 броя Z-9WZ

3-та бригада на китайските ВВС е създадена през 1991 година и има 72 машини.

Състои се от 6 групи:

   - 1-ва, 2-ра, 3-та и 4-та групи имат общо 3 броя Ми-171, 3 броя Ми-17-1В, 11 броя Ми-17В-5, 16 броя Ми-17В-7 и 15 броя Ми-171Е

   - 5-та и 6-та групи 24 броя Z-9WZ

4-ти полк на армейската авиация е създаден през 1991 година и има 36 машини.

Състои се от три групи:

   - 1-ва група 4 транспортни самолета Y-7 и 4 Y-8

   - 2-ра група 8 броя Ми-171, 4 броя Ми-171Е и 4 броя Ми-17В-5

   - 3-та група 12 броя Z-9WZ

5-та бригада на китайските ВВС е създадена през 1997 година и има 75 машини.

Състои се от шести групи:

   - 1-ва група 15 броя Ми-171

   - 2-ра група 12 броя Z-8B

   - 3-та , 4-та и 5-та група имат общо 3 броя Z-9A, 5 броя Z-9W, 6 броя Z-9WA и 22 броя Z-9WZ

   - 6-та група има 12 нови бойни Z-10

6-та бригада на китайските ВВС е създадена през 1997 година и има 75 машини.

Състои се от шест групи:

   - 1-ва група 15 броя Ми-171

   - 2-ра група 12 броя Z-8B

   - 3-та, 4-та, 5-та и 6-та групи имат общо 1 брой Z-9, 2 броя Z-9A, 6 броя Z-9W, 1 брой Z-9WA и 38 броя Z-9WZ

7-ми полк на армейската авиация е създаден през 2002 година и има 39 машини.

Състои се от три групи:

   - 1-ва група 6 броя Ми-17В-5 и 9 броя Z-8A

   - 2-ра и 3-та група 4 броя Z-9W и 20 броя Z-9WZ

8-ма бригада на китайските ВВС е създадена през1988 година и има 76 машини

Състои се от шест групи:

   - 1-ва група има 9 броя Ми-171 и 4 броя Ми-171Е

   - 2-ра, 3-та и 4-та група имат 14броя Z-9A, 8 броя Z-9W, 4 броя Z-9WA и 13 броя Z-9WZ

   - 5-та група 12 бойни Z-19

   - 6-та група 12 бойни Z-10

9-ти полк на армейската авиация е създаден през 1988 година и има 39 машини.

Състои се от три групи:

   - 1-ва група 6 броя Ми-17В-5 и 4 броя Ми-171Е

   - 2-ра и 3-та група 6 броя Z-9A, 7 броя Z-9W и 12 броя Z-9WZ.

10-ти ти полк на армейската авиация е създаден през 2004 година и има 39 машини

Състои се от три групи:

   - 1-ва и 2-ра група имат общо 2 броя Z-9WA и 25 броа Z-9WZ 22

   - 3-та група има 12 броя Ми-171Е

Освен това НОАК има няколко десетки леки хеликоптера Z-11, които се използват за обучение.

От съобщените данни се вижда, че полковете имат за основна задача транспортни функции, а при бригадите основно е бойната дейност. - Още ВВС на Китай

/aeronews.alle.bg/

 

На фокус: Така ли ще изглежда KC-390?

KC-390

От 20 до 29 август се е състояла защитата на ескизен проект на самолета КС-390, организирана от ВВС на Бразилия и компанията Embraer Defense and Security. Мероприятието, свързано с защитата на дадения проект за създаване на нов военнотранспортен самолет, се е провело на територията на предприятие на компанията Embraer, разположено в Eugеniode Melo.

 
Афганистан
10.09.2012, 08:26

Британски военнослужещ загина при експлозия на бомба в афганистанската провинция Хелманд. Това съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от АФП.

„С голяма скръб министерството на отбраната трябва да съобщи за смъртта на военнослужещ от Кралския бронетанков корпус”, се посочва в изявление на министерството. Войникът загина, когато превозното средство, с което той се е предвижвал, се натъкна на самоделно взривно устройство в района Нахр-е Сарадж в южната афганистанска провинция Хелманд. Самоличността на военнослужещия не се разкрива.

Същевременно САЩ смятат да предадат на местните власти контрола върху афганистанския затвор „Баграм”, където са задържани около три хиляди талибани и лица, заподозрени в тероризъм, предаде радио „Свобода”.

Това е част от споразумението за предаване на афганистанските структури на всички затвори в страната преди изтеглянето на международните сили от Афганистан до края на 2014 г. Президентът на Афганистан Хамид Карзай приветства това решение като победа в името на националния суверенитет.

Затворът „Баграм” се намира на 40 км северно от Кабул на територията на една от военните бази на натовските сили в Афганистан. През януари тази година афганистанска следствена комисия обвини американските военни в издевателства над затворници в „Баграм”. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 

 
Нашествието на "бръмбарите" издава колко слабо е МВР
09.09.2012, 23:07

В последните 2-3 години стана актуална темата за СРС, и по-точно рязкото увеличаване на техния брой и ниската ефективност от прилагането им. За увеличения брой подслушвания бяха давани всякакви обяснения, но всички те страдаха от една слабост - нямаха нищо общо с действителността.

Всяка дейност, извършвана от държавни органи, започна със събиране и обработка на информация в съответната област. В случая с МВР говорим за три най-основни държавни дейности - разузнаване, контраразузнаване и борба с престъпността. Общото за трите е, че 100% от данните се добиват чрез методи от следните групи: данни от явни източници (СМИ, интернет, дори понякога непроверена информация от слухове, всякакви явни информационни фондове и т.н.), данни от агентура и от СРС. Всяка част от тези три групи методи е с различна тежест и процентно съотношение....... Прочети още

 
Израел иска да участва в продажбите на германски оръжия
09.09.2012, 21:20

Израел иска координация с Германия относно продажбите на оръжия за арабските държави и да сключи споразумение за това с Берлин, писа в. "Аарец", като цитира правителствен източник от Тел Авив. В края на миналата седмица Амос Гилад, високопоставен служител в израелското Министерство на отбраната, е посетил Берлин, за да обсъди евентуално подобен договор.

Той се е срещнал с високопоставени германски служители от министерствата на отбраната и на външните работи, с които е провел разговори за оръжейните продажби на Германия към арабски страни. Според в. "Аарец" Германия е увеличила драстично продажбите на оръжия към арабските страни през изминалата година.

Изданието посочва сделки за продажба на немски танкове на Саудитска Арабия и фрегати на алжирския флот. Израел иска да постигне с Германия споразумение, подобно на това, което има със САЩ. Крайната цел на Тел Авив е да осигури качествено преимущество на въоръжените си сили........... Прочети още

 
Генерал Симеонов: Подготвяме нови ангажименти към НАТО
09.09.2012, 20:54

Генерал СимеоновПрез януари следващата година ще има съвместни консултации между страната ни и НАТО за определяне на новия пакет от Цели за способности-2013. Това каза началникът на отбраната при откриването на новата учебна година във Военна академия „Георги С. Раковски”. В момента активно се работи по формирането на националната ни позиция.

Новата терминология

Способностите, необходими за колективната отбрана на  Алианса, отбелязва генерал Симеон Симеонов, се изграждат чрез изпълнението на адресираните към страните-членки Цели за способности (CapabilityTargets), които ще заменят досега използваните като терминология Цели на въоръжените сили.

Досега

Целите на въоръжените сили от  „Пакет-2008” се заключават в изграждане и поддържане на формирования и способности, които предоставяме за участие в колективната отбрана на НАТО. Това е и основният механизъм, чрез който страната ни поема своя дял от отговорностите за сигурността и отбраната на Алианса.

С пакет  „Цели на въоръжените сили-2008” поехме, казва генерал Симеонов,  ангажимент да изградим способности по 47 цели, в т.ч. 39 формирования за колективната отбрана. Към момента половината от тях са сертифицирани за участие в пълния спектър от операции на Алианса.

Финансовите проблеми

Повечето от формированията ни, посочва началникът на отбраната, са сертифицирани с някакви ограничения в способностите. Причината са затрудненията, изпитвани в осигуряването на необходимите финансови ресурси през последните няколко години. Тези ограничения оказват негативно влияние върху нивото на оперативна съвместимост и бойната ефективност на декларираните формирования, смята генерал Симеонов. Тази констатация е един от водещите мотиви при подготовката на националната ни позиция за консултациите в началото на следващата година.

Политическата позиция

Ангажиментите, които ще поемем, казва министърът на отбраната Аню Ангелов, трябва да бъдат реално изпълними, а не пожелателни. Защото, уточнява той, те се отнасят до способностите на НАТО за колективна отбрана, на които всяка една държава-членка разчита и ще разчита при необходимост.

Промени в Плана за развитие на Въоръжените сили

От направения  в края на 2011 г. преглед  за  изпълнение на мероприятията  от  плана е било установено, че при изпълнение на част от предвидените  дейности по развитие на  Българската армия през 2012 г. може да бъдат снижени или изгубени съществуващи способности, някои от които са с недостиг и в НАТО. При това без да бъдат създадени условия за придобиването на нови. С цел управление на риска, отбелязва генерал Симеонов, се наложи да бъдат внесени изменения и допълнения в  Плана за развитие на въоръжените сили. В резултат на това в Сухопътни войски са  оставени артилерийско-техническо формирование с високоточен комплекс и формирование за ЯХБЗ. Във Военновъздушните сили са запазени 10 бойни самолета СУ - 25 и 4 учебно-бойни самолета СУ - 25 УБК. Смята се, че с това са съхранени способностите за авиационна поддръжка на видовете въоръжени сили.  Със запазването на базов миночистач от състава на Военноморските сили се съхранени способностите за провеждане на противоминни операции. За тази способност има дефицит и в НАТО.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Руската атомна подводница "Казан" проект 885М ще бъде с напълно ново техническо оборудване
09.09.2012, 20:24

проект 855Главната модернизирана многоцелева атомна подводница (АП) "Казан" от усъвършенствания проект 885М (шифър "Ясен-М"), строяща се в Севмаш за ВМФ на Русия, ще стане първата АП от 4-то поколение с абсолютно ново техническо оборудване, нямащо анализи в руското военно корабостроене. Това днес съобщи за ИТАР-ТАСС източник от ВПК.

„За разлика от готвещите се за приемане в състава на ВМФ стратегически подводници от 4-то поколение "Юрий Долгорукий" и "Александър Невский" (проект 955, шифър "Борей"), при които за първи път използваното ново техническо оборудване е около 40 процента, то при многоцелевата АП "Казан" всички системи, възли и механизми ще бъдат съвършено нови, никъде не използвани до сега. Това е абсолютно ново високотехнологично оборудване, нямащо аналог в съветското и руско военно корабостроене", - е заявил източникът.

"Подводницата "Казан" по своите тактико-технически характеристики ще бъде сравнима с най-високотехнологичната и най-скъпа американска многоцелева АП тип "Сивулф", а по ниво на шума и някои други параметри трябва даже да я превъзхожда", - отбелязва източникът, напомняйки, че американците заради високата цена на тези субмарини са прекратили тяхното по-нататъшно строителство.

Според предварителните разчети до 2021 г в рамките на проекта 885М трябва да бъдат построени още 5 подводници. - Още за проект 885

 
Променихме ли нещо след 11 септември? Или все още воюваме за мир и гоним вещици
09.09.2012, 17:53

Датата е 11 септември 2001 година. Кметът на Ню Йорк Рудолф Джулиани току-що е разбрал новината, че в Световния търговски център са се врязали два самолета. Той пътува с колата си към кулите-близнаци. "Човек се хвърли някъде от 101-я етаж. От всичко, което видях този ден, това съм запомнил най-силно. Това преобърна цялото ми усещане за случващото се. В този момент наистина осъзнах, че това е нещо далеч отвъд всичко, пред което сме се изправяли." Така нюйоркският кмет описва първите си впечатления и емоции от мястото на горящите кули в едно есе, озаглавено "Моят 11 септември". Оттогава са изминали 11 години, но нищо от емоциите от онзи ден не е забравено или избледняло с времето. Жестокостта и безмилостното отнемане на човешки животи все още стоят в човешката история като пример за това докъде може да доведе алчността, тесногръдието и предразсъдъците както на едната, така и на другата страна.

И ако след този акт на насилие ислямският свят беше заклеймен като толериращ тероризма, то как близо 3 хилядите жертви повлияха на политиката и морала на САЩ? Убитите бяха "отмъстени" (да, като във филм за мафията) със започналите войни в Афганистан и Ирак, които взеха повече жертви от терористичното нападение над кулите-близнаци. Каква поука от случилото се си извлече САЩ? Какво се промени в мирогледа не само в Америка, но и в целия останал свят? Насилието ражда насилие, а 3 хилядите души, загинали в името на този тежък урок, остават без възмездие........... Прочети още

 
Кървава неделя в Ирак
09.09.2012, 16:37

Серия експлозии разтърсиха днес Ирак. Равносметката досега е 51 убити и 250 ранени в цялата страна, съобщи АФП, позовавайки се на иракските власти.

Най-кръвопролитната атака бе сутринта на пазар близо до мавзолея на шиитския имам Али Шарки в южен Ирак, където според полицията две коли бомби са убили 14 души и ранили 60.

БГНЕС междувременно съобщи за нападение срещу контролен пост на армията край Балад, на 70 км от Багдад, завършила с 11 убити, за атака срещу централата на иракската държавна петролна компания Норт Ойл близо до Киркук, при която загинаха 7 души и за бомбен атентат край френското консулство в Насирия, при който бе дадена една жертва. – Още за Ирак

 
Завърши мащабно учение на руската далечна авиация
09.09.2012, 14:58

Завърши летателно-тактическото (ЛТУ) с частите на Енгелската авиационна база на далечната авиация на ВВС на Русия, което се проведе от 4 до 7 септември 2012 г.

В учението участва всички самолети и целия личен състав на Енгелската авиобаза, в т.ч. стратегически бомбардировачи Ту-160, Ту-95мс, Ту-22М3, самолети-цистерни Ил-78, самолет за ДРЛОиУ А-50, а също и сили и средства за ПВО на командванията на ВВС и ПВО на военните окръзи, в частност изтребители МиГ-31 и Су-27.

Общо са били задействани около 90 единици авиационна техника и над 10 летища в европейската част на Русия, съобщава пресслужбата на МО на РФ.

По време на учението са отработвани въпроси по подготовка на авиационната техника за изпълнение на задачи в съкратени срокове, пребазиране, дозареждане с гориво във въздуха и практическо използване на авиационни средства за поразяване.

Всеки екипаж от далечната авиация се е намирал във въздуха не по-малко от девет часа.

ЛТУ е планово и се е провело под ръководството на командващия на далечната авиация на ВВС генерал-лейтенант Анатолий Жихарев.

 
Панихида и историческа възстановка ще се проведат по повод 135 години от Третия щурм за освобождението на Плевен
09.09.2012, 07:57

На 11 септември 2012 г. се навършват 135 години от кръвопролитния Трети щурм за освобождението на Плевен в Руско-турската война 1877-78 г., съобщиха от Дирекция „Военно-исторически музеи” – Плевен.

По този повод днес от 10.30 ч. Община Плевен, Дирекция „Военно-исторически музеи”, НД „Традиция” и Регионален клуб „Васил Ганчев Войводата” Плевен организират традиционната панихида и историческа възстановка на сражението.

В 10.50 ч. е предвидено отслужването на молебен, така както е било в действителност на 11.09.1877 г. при посрещането на руския император Александър ІІ.

Панихидата в памет на загиналите в Третия щурм за Плевен воини е от 12.30 ч. пред костницата в Скобелев парк.

/ИА „Фокус”/

 

 
Съветска подводница от времето на Втората световна война е открита край бреговете на Швеция
08.09.2012, 23:00

Още една съветска подводница, потънала по време на Втората световна война, е открита от шведски водолази на дъното на Балтийско море. За принадлежността на подводницата и времето на нейната гибел позволява да се съди от руските букви, които все още се четат на нейния борд, и годината, поставенa на прицела на 100-мм корабно оръдие – 1936 г.

Военноморски експерти изказват предположението, че това е дизеловата подводница С-6, която не се е върнала от боен поход през август 1941 г. Във всички военни енциклопедии и исторически изследвания, посветени на това време, тя се води като безследно изчезнала.

С-6 е дизел-електрическа торпедна подводница от серията IX-бис. Участвала е в Съветско-финландската и Великата отечествена войни. Била е заложена за строителство на 28 декември 1935 г в завод N189 в Ленинград под заводски номер 279. Спусната е на вода на 31 март 1938 г, а встъпва в строя на 27 ноември 1939 г. На 2 август 1941 г подводницата се отправя на своя последен боен поход към остров Борнхольм (Дания), след което нейната съдбата не е известна.. – Още руски подводници

 
Сделка за 560 млн. долара донесла комисионна от 120 млн. долара
08.09.2012, 20:09

БТР-4Комисионната на украински, иракски и американски посредници при сделка за доставка в Ирак на украински БТР-4 е достигнала 120 млн. долара или 20% от общата сума. Това става ясно от присъда на съда в Сан Антонио, САЩ срещу тексаският бизнесмен Ховард Лоури, който е получил от същата сделка над 61 милиона долара.

По време на съдебното дирене стана ясно, че по време на преговорите на украинската компания “Прогрес”, иракските представители са поискали осем процента от сумата на сделката да бъде изплатена като комисионни. С помощта на американски посредници, това искане е било удовлетворено.

Украинците също не останали по-назад и поискали своят дял от парите под масата. Те успели да отклонят 12 милиона долара за себе си. За да минат парите безпроблемно, са били използвани система от офшорни фирми, които препрали сумите и ги предоставили на основните играчи.

Предполага се, че и висши украински чиновници са се облажили покрай тази сделка, но техните имена не се споменават. – Още за БТР-4

/blitz.bg/

 
Руски военен вертолет се е разбил на границата между Дагестан и Чечня
08.09.2012, 17:13

Ми-35Вертолет Ми-35, по предварителни данни принадлежащ на Министерство на отбраната на Русия, се е разбил днес в 14:30 (моско време) в планински район на границата дагестанския Ботлихски район и чеченския Веденски район, предаде Интерфакс.

Силите за сигурност са били информирани за инцидента от местни овчари, станали очевидци на катастрофата. Тричленния екипаж е загинал. Инцидентът е станал в условията на гъста мъгла при съпровождане на военна колона.

Започнало е разследване на инцидента.

 
Китай купи 52 вертолета Ми-171Е
08.09.2012, 12:05

Ми-171През 2009 година Русия (ОАО "Рособоронэкспорт") и Poly Technologies Inc. сключиха предварително споразумение за доставката на 32 вертолета Ми-171Е. В  рамките на него Русия трябваше да произведе прототипи, които да предаде през 2010 година за изпитания в Китай.

Той имаше високи изисквания към вертолетите. Техните двигатели трябваше да са от типа ВК-2500-03. Те се характеризират с възможност за работа на три режима. При най-форсирания от тях той развива 2700 к.с. на извънреден  режим, 2400 к.с. при излитане и  1700 к.с. при крайсерска скорост. Спомагателната силова установка трябваше да е SAFIR 5К/GMI. Високи изисквания са поставени и пред БРЭО.

Прототипите минаха продължителни изпитания в Тибет. Китайците са доволни от машините и поискаха някои допълнителни промени. Те увеличиха броя им и договорът е сключен за 52 машини плюс опция за още. Първите 8 машини трябва да бъдат доставени на Китай до края на тази година. През следващите две години съгласно предварителното споразумение, трябва да се доставят по 12 машини. Съгласно договора броят е увеличен на 22 на година. Общата сума на сделката се оценява над 600 милиона долара. – Още за Ми-171

/aeronews.alle.bg/

 
Забравихме истината, че който иска мир, трябва да се готви за война
08.09.2012, 10:16

Генерал-лейтенант от резерва Кирил ЦветковВ Доктрината на ВС на Р България е записано: „Стратегическата среда на сигурност в следващите 10–15 години ще се характеризира с висока динамичност и нарастваща непредвидимост. Промените в нея ще зависят преди всичко от нарасналото влияние на невоенните (асиметричните) рискове и заплахи, характерни за началото на ХХІ век, анализирани подробно в Стратегията за национална сигурност на Република България, Националната отбранителна стратегия и Бялата книга за отбраната и въоръжените сили. Запазва се и вероятността за възникване на конвенционални военни конфликти. Същевременно в много региони и страни се придобиват и поддържат значителен съвременен боен потенциал и военни способности, които е възможно да бъдат използвани за разрешаване на кризи и конфликти и за постигане на стратегически цели.”.......... Прочети още

 
Изтеглихме бойците си от Босна и Херцеговина
08.09.2012, 09:51

България изтегли окончателно бойците си от Босна и Херцеговина, научи „Преса“. Преди дни и последният ни войник от охранителната рота в състав от около 90 души, която пазеше щаба на силите на ЕС в Сараево, се прибра у дома. „Вярно е. На 3 септември бойците си пристигнаха у дома. На 11 септември в Сливен официално ще разпуснем ротата. В Сараево ще оставим само 10 офицери за координация в щаба на операция „Алтеа“, заяви за „Преса“ ген. Атанас Самандов (интервю с него четете по-долу), шеф на Съвместното командване на силите, което ръководи мисиите ни зад граница. Така след 15 г. страната ни прекрати военното си присъствие в този регион. Причинната да се оттеглим е, че обстановката там се стабилизира трайно и засега няма прогноза да се появят рискови тенденции, обясниха експерти.

Около 660 родни рейнджъри в момента миротворстват в горещи точки по света (схемата вдясно). С изключение на Грузия, където имаме 12 наблюдатели и 10 офицери в Косово, най-много са в Афганистан - близо 620 души. Оттам обаче скоро ще си върнем 10-те лекари от испанската болница в Херат. Буквално до няколко месеца, в края на януари 2013 г., ще си приберем окончателно и войниците от Кабул, които сега осигуряват външната зона за сигурност на летището. През 2014 г. МО ще изтегли и българските войници от Кандахар, които охраняват авиобазата на НАТО. Така след 2 г. казваме „сбогом на оръжията“ в размирната държава. В Афганистан ще запазим само националните си  представители в ръководството на международната операция и военни съветници към Афганистанските сили за сигурност с численост до 100 души....... Прочети още

 
Заложен е главния есминец по програмата AWD
08.09.2012, 09:37

есминец DDG 39 Hobart На 6 септември 2012 г в корабостроителницата Techport Australia в Осбърн (Австралия) се е състояла церемония по залагането за Кралския австралийски флот на главния есминец DDG 39 Hobart по програмата Air Warfare Destroyer (AWD). В церемонията участие е взел министъра на отбраната на страната Стефан Смит.

Строителството на трите планирани за ВМС на Австралия есминци по програмата AWD (проект Sea 4000), оборудвани със системата AEGIS, се извършва от консорциума AWD Alliance, който включва австралийската държавна корабостроителна корпорация ASC, Defence Materiel Organisation (DMO) на военното ведомство на Австралия и австралийското отделение на корпорацията Raytheon. Проектът на кораба е разработен от испанската корабостроителна компания Navantia, победила в международния конкурс през 2007 г, и се основава на проекта на испанските фрегати тип Álvaro de Bazán. Контракт на стойност 8 милиарда австралийски долара за строителството на три кораба AWD беше даден на AWD Alliance през октомври 2007г.

Строителството на кораба се извършва в контролираната от ASC специално построена корабостроителница Techport Australia в Осбърн и въведена в експлоатация през януари 2010 г.. Технологията предвижда сглобяването на всеки еминец от по 30 блокови секции, произведени в различните подизпълнители – ASC, BAE Systems Australia и Forgacs Group. Освен това, блока с носовия обтекател на антената на ХАС за всеки кораб се изработва от Navantia. Заради проблеми с качеството на изготвяните секции от BAE Systems Australia началото на строителството на главния есминец Hobart се проточи с над две години. По план Hobart трябва да бъде сдаден на австралийския флот през март 2016 г, вторият планиран за строителство кораб Brisbane – през септември 2017 г и третият кораб Sydney – през март 2019 г.

 
Принц Хари на втора мисия в Афганистан
08.09.2012, 08:50

принц Хари Британският принц Хари - капитан от военновъздушните сили на кралството, пристигна вчера сутринта в Афганистан, където ще служи четири месеца като пилот на щурмови “Апачи”, предадоха агенциите, като се позовават на представител на Бъкингамския дворец.

Според британското военно ведомство 27-годишният принц ще започне до 10 дни новата си мисия в азиатската държава службата си като втори пилот стрелец на хеликоптер в провинция Хелманд, посочва Асошиейтед прес.

Тази мисия в редиците на британския контингент в Афганистан е втора за Хари, който бе изпратен там през 2007 г. и остана 10 седмици като артилерист мерач напомня агенцията.

Според АП капитан Хари Уелс, както е известен в армията, поема новите си задължения “видимо отпочинал, макар и поуморен” след полета до британската военна база край град Лашкаргах.

Великобритания има около 9500 войници в Афганистан, повечето базирани в провинция Хелманд. От началото на операциите срещу талибаните през 2001 г. британските сили са изгубили там 425 военнослужещи напомня агенция Асошиейтед прес. – Още за Афганистан

 

 
Многоцелевата подводница Topeka завърши планова бойна служба
07.09.2012, 16:59

подводница SSN754 Topeka клас Los Angeles Атомната многоцелева подводница SSN754 Topeka клас Los Angeles на ВМС на САЩ на 5 септември се завърна в своята военноморска база Пойнт Лома, щат Калифорния, след завършване на планово 6-месечно бойно дежурство в западната част на Тихия океан, съобщи сайта на американския флот.

По време на бойната си служба Topeka, изпълнявайки планови задачи и участвайки в няколко международни военноморски учения, е изминала над 38500 мили. Осен това субмарината е направила посещения в пристанищата Йокосука в Япония, Сингапур, Гуам.

Topeka е включена в състава на американските ВМС на 21 октомври 1989 година и е една от шестте подводници клас Los Angeles, базирани в Пойнт Лома. – Още за подводниците клас Los Angeles

 
САЩ започнаха програма за създаване на нови стратегически атомни подводници
07.09.2012, 16:47

Подводница тип „Охайо”Военноморският флот на САЩ официално утвърди ключовите изисквания към атомните стратегически подводници от ново поколение, които ще бъдат основа на стратегическите сили за ядрено сдържане в периода от 2030 до 2080 г. Това се посочва на сайта на американския флот, пише вестник „Взгляд”.

Утвърдените изисквания се разпространяват както върху американските подводници, получили условното наименование „Охайо риплейсмънт”, така и върху перспективните подводници на британския военноморски флот с обозначението „Съксесър”. Това се обяснява с факта, че и двата типа плавателни съдове ще използват еднакви универсални пускови ракетни отсеци. Разработката на новите по-ефективни подводници ще позволи на американския флот да съкрати числеността на флотилията си от стратегически подводни крайцери от 14 тип „Охайо” в момента до 12 тип „Охайо риплейсмънт” в бъдеще.

/ИА „Фокус”/

 
30 годи по-късно Анкара признава, че турски изтребител е свален над Ирак
07.09.2012, 16:37

На отговор на парламентарен въпрос турският министър на отбраната Исмет Ялмаз отговаря, че след 1965 г. до сега три изтребители от ВВС на Турция са свалени от ВС на други страни.

Първият случай (за който много малко се знаеше досега) е когато на 14 септември 1983 г. два изтребител-бомбардировачи F-100F Super Sabre от 182 ибе “Atmaca” нарушават иракското въздушно пространство. В отговор са вдигнати Mirage F-1EQ, като единият от тях сваля с ракета „въздух-въздух” турския F-100F Super Sabre с рег.н. 56-3903, който пада близо до турско-иракската граница. Пилотът успява да се катапултира и е предаден на турските власти.

Вторият инцидент е от 8 октомври 1996 г. когато турски изтребител F-16D block40 (р.н. 91-0023) от 128 иае е свален близо до гръцкия остров Киос с ракета R.550 Magic II, изстреляна от Mirage-2000EGM (331иае, 114-то авиокрило) от ВВС на Гърция.

И последният случай е от 22 юни 2012, когато турски разузнавателен самолет RF-4E (рег.н. 77-0314) от 173ире е свален от сирийската зенитна артилерия.

/Pan.bg/

 
Започна серийното производство на руската противорадиолокационна ракета X-31ПД
07.09.2012, 12:52

Корпорацията "Тактическое ракетное вооружение" е пуснала в серийно производство противорадиолокационната ракета от последно поколение X-31ПД.

Според думите на шефа на корпорацията Борис Обносов, ракетата има по-голяма далечина на действие от своя предшественик. Вместо три селекционни глави, които се използват при X-31П, на тази ракета има една широкополосна, която позволява да се поразяват всички видове РЛС.

Освен това, за производство е готова и свръхзвуковата противокорабна ракета с повишен обсег на действие X31-АД. Противокорабната ракета Х31-АД се отличава от ракетите от предното поколение с увеличената мощ на бойната част, както и с два пъти по-голямата далечина на действие. Носители на новите ракети Х-31 са различните модификации на Су-30, Су-25, МиГ-29, МиГ-35 и др.

 
Интернет-премиера на фронтовия бомбардировач 
07.09.2012, 12:13

Су-24Въздушният трик на пилотите на фронтовия бомбардировач на Су-24 се оказа част от летателната подготовка на руските летци. Кадри от полета на бойната машина над шосето тези дни развълнуваха Интернет, като мненията на потребителите бяха много различни - от шеги за „лудите руснаци” до обвинения във въздушно хулиганство.

Стигна се до проверка на инцидента от страна на военната прокуратура на Южния военен окръг, но тя не откри нарушения в действията на летците.

Летателната подготовка на военните летци се състои от много упражнения. Отделни фигури от пилотажа могат да смаят неподготвения човек. И това, което за обикновените хора изглежда като „въздушен цирк”, всъщност е елемент от бойното използване на реактивния самолет, смята Героят на Русия, летецът изпитател Анатолий Квочур:

   - Армията и Въоръжените сили са един от инструментите на държавата. Армията трябва да бъде подготвена, за осигуряването на подготвеността съществуват програми за подготовка, в този случай на летците”. Квочур поясни, че Су-24 е тактически бомбардировач и част от задачите на него се изпълняват с проникване до целта на малка и пределно малка височина, а понякога дори на по-малка от 200 метра. „Колкото по-близо, толкова по-сложно. Това изисква тренировки, затова всеки летец трябва периодично да се упражнява”, - отбеляза въздушният ас.

Според Анатолий Квочур, не трябва да се учудваме на полета на самолета над шосето. Според условията на летателната подготовка летците осъществяват пилотиране над заселена местност. „Това не може да бъде пустинна местност, защото за обучението на летците се нужни характерни ориентири, даващи представа за височината”.

Героят на Русия, летецът изпитател Магомед Толбоев е убеден, че не трябва да се плашим от такива полети, в края на краищата, добрата подготовка на бойния летец е изгодна инвестиция в сигурността на държавата. В беседа с наблюдателя на „Гласът на Русия” той сподели съображението си по този повод:

   - В ученията няма нищо страшно, това е нещо нормално и трябва да се прави. Ние, руснаците, трябва да правим това практически всяка седмица. Аз летях в Саудитска Арабия на височина 10 и 5 метра, и какво? Изплаших хората. Но няма нищо страшно, нали са живи!”

Така, че не си струва това събитие да се драматизира излишно. Така или иначе, такова зрелище не е виждало даже небето над Льо Бурже и Фарнбъро.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Южна Корея започна четиридневни военноморски учения близо до спорния остров Такешима
07.09.2012, 08:14

остров Такешима

Южнокорейските военни съвместно с националната брегова охрана започнаха днес четиридневни военноморски учения близо до спорните острови Такешима.

В ученията близо до намиращите се под контрола на Сеул острови Такешима ще вземат участие сили на националната брегова охрана на Южна Корея, армейски подразделения и сили на ВВС на страната. Главната роля в ученията тази година е отредена на бреговата охрана.

Този път Южна Корея се отказа от провеждането на десантни операции на островите по време на ученията. Според местните анализатори, това е предизвикано от нежеланието на страната да влоши отношенията си с Япония.

 
Иранското плашило и неговата употреба
07.09.2012, 08:00

Категорично доказателство за дълбоките различия между двата стратегически съюзника - Вашингтон и Тел Авив, по отношение на Техеран са неотдавнашните изявления на шефа на началник-щабовете на САЩ Мартин Демпси, че не би искал страната му да бъде въвлечена в евентуална израелска атака срещу Иран.

Тази напълно логична реакция идва само 2 месеца преди президентските избори в САЩ, в които Барак Обама би искал да защити имиджа си на прагматичен и балансиран световен лидер. Освен това „доктрината Обама“, която поставя Тихоокеанския регион в центъра на американската стратегия, като че ли изключва широкомащабна военна кампания в Персийския залив.

Недипломатичният тон на Демпси обаче бе възприет болезнено от израелския военно-политически елит, тъй като не само контрастира с войнствената риторика на Тел Авив, но на практика я и обезсилва........ Прочети още

 

 
САЩ са поръчали противоракети за 230 милиона долара
06.09.2012, 23:52

Запуск на SM-3 Block IB. Фото от сайта mda.milАгенцията по противоракетната отбрана (MDA) на САЩ сключи договор с компанията Raytheon на стойност 230 милиона долара за доставката на 14 противоракети SM-3 Block IA и 5 противоракети SM-3 Block IB.

До момента компанията е доставила на САЩ и Япония 135 противоракети SM-3, които могат да се монтират на кораби, снабдени със системата Aegis, а също и на сушата. С тази система са снабдени крайцерите тип „Тикондерога” и есминците тип „Арли Берк”на ВМС на САЩ, а също и есминците на ВМС на Япония.

Министерството на отбраната на Русия възнамерява да разположи елементи от противоракетната и противокосмическата отбрана на 6 ескадронни миноносеца от ВМФ. Руската система ще стане аналог на американската Aegis.

 
Руските сапьори завършиха операцията по разминиране в Сърбия
06.09.2012, 21:54

Руските сапьори завършиха операцията по разминиране в Сърбия, започната през 2008 година. Това съобщи в четвъртък представител на Министерството на извънредните ситуации на Русия. Според думите му, са били открити и обезвредени 450 взривоопасни предмета, включително и 31 касетни бомби.

От Министерството на извънредните ситуации на Русия напомниха, че Сърбия е поканила руските сапьори, тъй като не е могла да се справи самостоятелно с последствията от бомбардировките на НАТО от 1999 година. Професионализмът на руските специалисти получи висока оценка от ръководството и обществеността на Сърбия.

 
Край Чита се разби руски изтребител МиГ-29
06.09.2012, 21:50

МиГ-29Многоцелеви изтребител МиГ-29 се разби на 30 км от град Чита. По данни на Министерството на отбраната на Русия, пилотът на разбилия се самолет е загинал, като тялото му вече е намерено. По непотвърдени данни машината е управлявана от подполковник Алберт Хаджияров.

Катастрофата е станала около 17:20 московско време в района на летище Домна, където е дислоцирана 412 авиационна база. Както съобщава Министерството на отбраната, на разбилия се самолет не е имало боеприпаси.

Полетите на изтребителите МиГ-29 са спрени до изясняването на причините за катастрофата.

 
Последните четири изтребителя Gripen ще бъдат доставени на ЮАР в средата на септември
06.09.2012, 18:23

изтребител Gripen Последните четири изтребителя Gripen ще бъдат доставени на ЮАР в средата на септември, съобщава неофициален сайт на ВВС на ЮАР.

ЮАР закупи от Швеция 9 двуместни и 17 едноместни самолета Gripen през 2008 година, от които всичките двуместни и 13 едноместни машини вече са доставени.

Последните четири самолета бяха оставени в Швеция за участие в ученията Lion Effort през май тази година. На 29 август самолетите са били превозени от летище Kungsängens в пристанище Норчепинга. Там те са били натоварени на товарния кораб Aarchangelgracht. Очаква се товарът да пристигне в Табл Бей Харбор (Кейптаун) в средата на септември, след което самолетите ще бъдат превозени до съседната военноморска база Истерплаат.

 
Словения разтрогна контракт с финландската Patria
06.09.2012, 18:07

БТР Patria Военното ведомство на Словения и финландската компания Patria по взаимно съгласие са прекратили контракт за доставка на словенската армия на 135 бронетранспортьора на стойност 278 милиона евро, съобщава пресслужбата на словенското министерство на отбраната.

В рамките на съглашението Словения е получила 30 осемколесни машини, 25 от които нямат въоръжение, заплащайки за това 74,5 милиона евро. За изплащане от словенска страна на някакви неустойки нищо не се споменава.

Контрактът бе подписан през 2006 година и стана най-големия в историята на словенската армия. Той обаче привлече вниманието на компетентните органи, понеже Patria беше заподозряна, че е дала подкупи за да спечели конкурса. Делото по този въпрос продължава и сега, като обвинения са повдигнати и срещу действащия премиер на страната Янез Янша. Журналисти твърдят, че Янша и негови помощници са получили 21 милиона евро, за да помогнат на финландската компания на спечели тендера.

Финландската Patria е със 73,2% държавно участие, а останалите 26,8% се владеят от европейския концерн EADS.

 
„Локхийд Мартин” е предала на ВВС на Оман първият ВТС C-130J „Супер Херкулес”
06.09.2012, 17:03

С-130Компанията „Локхийд Мартин” информира за състояла се на 30 август в завода в Мариетт (щат Джорджия) церемония за предаване на нов военнотранспортен самолет (ВТС) C-130J „Супер Херкулес” на ВВС на Оман.

Самолетът е първият от трите C-130J, които ще бъдат предадени на оманските ВВС до края на годината.

През юни 2009 г. компанията „Локхийд Мартин” обяви за подписан с Оман контракт за доставката на един ВТС C-130J-30 „Супер Херкулес”. Стойността на сделката не бе огласена. На 16 август 2010 г Оман сключи с „Локхийд Мартин” съглашение за допълнителна доставка на два самолета C-130J „Супер Херкулес” в „къса версия”, които трябва да бъдат доставени през 2013 -2014 г.

В момента на въоръжение Оман има 3 ВТС C-130H, закупени в началото на 1980-те години. – Още за С-130

 
Българският 007 следи „Трайдънт”, „Ауакс” и „Круз”
06.09.2012, 12:50

Само един агент изпраща в София 1200 материала

Ядрените подводници „Трайдънт”, самолетите „Ауакс” и ракетите със среден обсег „Круз” са били обект на засилено следене от българските тайни служби по време на Студената война. Родни шпиони са държали под око върховите технологични военни постижения на страните от НАТО и са докладвали за тях в София, а от там – и в Москва.

Това стана ясно по време на Световния конгрес по военна история, който приключи преди дни в столицата. Специален панел в него беше посветен на разузнаването и комуникациите......... Прочети още

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Държавата Катар генерал-майор Хамад бин Али Ал-Атия подписаха Споразумение за военно сътрудничество в областта на военното обучение, технологията и науките
06.09.2012, 12:39

Аню Ангелов Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Държавата Катар генерал-майор Хамад бин Али Ал-Атия подписаха днес, 6 септември, в Катар „Споразумение между правителството на Република България и правителството на Държавата Катар за военно сътрудничество в областта на военното обучение, технологията и науките“.

„Подписаното Споразумение между България и Държавата Катар ще допринесе за подобряване на отбранителните способности на въоръжените сили на двете страни и ще осигури основа за конкретни дейности и проекти в сферата на военното и военнотехническото сътрудничество”, каза министърът на отбраната Аню Ангелов по повод подписването на Споразумението. „То е отличен пример за съвместните ни усилия да изпълним със съдържание отличните отношения между нашите две страни”.

Министър Ангелов подчерта още, че развитието на различни дейности в областите на военната медицина и военното обучение ще допринесе за реални и практически измерения в отношенията на партньорство и сътрудничество между двете страни. Той изтъкна отличните възможности на Военноморското училище за обучение на граждански и военни специалисти по различни морски специалности. Бе обсъдена и възможността за съвместни учения на български и катарски военнослужещи, като по-специално бе дискутирана възможността от провеждане на съвместни тренировки и учения на полигон Ново село.

Двамата ръководители се договориха в най-скоро време да се сформира съвместната комисия, която съгласно подписаното споразумение, ще планира конкретни мероприятия.

Министърът на отбраната Аню Ангелов отправи покана към началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Държавата Катар генерал-майор Хамад бин Али Ал-Атия да посети България, за да има възможност да се запознае на място с дейността на предприятия от българската отбранителна промишленост, с възможностите на Военномедицинската академия, както и с условията за отдих и възстановяване, които нашата страна предлага.

/www.mod.bg/

 
Пентагонът разширява износа на безпилотни апарати
06.09.2012, 12:25

Пентагонът е издал нова директива, разширяваща до 66 списъка на страните, на които е разрешено да се продават американски безпилотни апарати. Последната дума ще има Конгресът и държавният департамент.

По такъв начин министерството на отбраната на САЩ има намерение да увеличи продажбата на американски безпилотни летателни системи в чужбина. За сега не се посочват точно моделите на системите, които могат да се продават в други страни. – Още БЛА

 
Полша разработва нов вертолет за ВМС
06.09.2012, 09:25

 W-3PL Gluszec. Фото от пресслужбата на PZL SwidnikПолската компания PZL-Swidnik (дъщерна компания на AgustaWestland) започна разработване на многоцелеви вертолет W-3PL/N за ВМС на базата на W-3PL Gluszec ("Глухар"). Ще се използва и натрупани опит при създаването на морския вертолет за търсене и спасяване W-3RM Anakonda.Помощ ще бъде оказана и от италианската компания AgustaWestland.

W-3PL/N ще бъде снабден с РЛС, ИЧ датчици и соларна система. Въоръжението ще се състои от ракети „Въздух-повърхност”, торпеда и картечници. Вертолетът ще се използва за борба с подводници, за транспорт на войски и товари, както и за задачи по търсене и спасяване.

За сега няма данни за предполагаемите тактико-технически характеристики на новия вертолет W-3PL/N. W-3PL Gluszec лети със скорост до 260 км/ч на разстояние до 734 км и може да превозва до десет десантчици.

/Pan.bg/

 
Първи полет на C-130J Super Hercules, предназначен за ВВС на Ирак
06.09.2012, 09:18

С-130На 5 септември е извършен първият полет на първия от шестте C-130J Super Hercules, предназначени за ВВС на Ирак.

Иракските ВВС ще използват транспортните самолети в подкрепа на своите войски на територията на страната, както и за хуманитарни операции в различни точки на света. C-130J позволява на Ирак да постигне оперативна съвместимост с транспортната авиация на САЩ, НАТО и коалиционните сили.

Първият C-130J Super Hercules ще бъде доставен на иракските ВВС в края на годината. – Още за С-130

/Pan.bg/

 
Германия оставя на своя територия американски атомни бомби
06.09.2012, 08:44

Базата a в Бюхел. Фото от сайта airport-data.comПравителството на Германия се е съгласило да остави на територията на страната американски атомни бомби, съобщи вчера Frankfurter Rundschau.

Става въпрос за американските атомни бомби B61, съхранявани във военновъздушната база Buechel. Според различни оценки, в Бюхел са складирани от 10 до 20 бомби, докато по време на „студената война” там е имало до 200 такива боеприпаса.

Frankfurter Rundschau отбелязва, че американските атомни бомби не просто ще останат на територията на страната – те ще бъдат модернизирани, при което за тяхната модернизация САЩ ще изхарчат четири милиарда евро. Германия пък е задължена да задели около 250 милиона евро за поддръжката до 2024 г на своите реактивни изтребители-бомбардировачи Tornado, които в случай на заплаха трябва да доставят американските атомни бомби в района за използване им. – Още ядрено оръжие

 
Хидросалон-2012: ефективни средства за борба с огнената стихия
06.09.2012, 07:55

Бе-200На Международната изложба „Хидроавиосалон-2012”, който се открива днес (6 септември) в Геленджик, Русия, ще бъдат представени най-нови самолети и хеликоптери за борба с техногенни катастрофи и за работа на плавателни съдове и морски платформи.

Сред страните-участнички са Русия, Украйна, Италия, Франция, Германия, Австрия, Белгия и Чехия. Салонът се провежда на територията на изпитателната база на компания „Бериев” – основен конструктор в областта на хидроавиацията, и на летище „Геленджик”. Ето какво разказа главният редактор на списание „Излитане” Андрей Фомин:

   - Хидросалонът в Геленджик е единственото в света мероприятие, което непосредствено е посветено на хидроавиацията. В Русия това е традиционно важно направление на авиостроенето. В авиосалона в Геленджик се показват в действие самолети, способни да излитат както от летища, така и от вода, и да извършват кацане на вода. В последно време към самолетите-амфибии и противопожарната авиация има особено повишено внимание: горски пожари бушуват все по-често, в това число в европейски страни. Русия в този сегмент има отлични разработки, отбелязва Андрей Фомин:

   - Сега нашата авиационна промишеност предлага на заинтересованите потребители в целия свят уникалния самолет-амфибия Бе-200ЧС, който може да се използва за гасене на горски пожари, а също да изпълнява различни други задачи, в това число издирвателно-спасителни.

Този самолет премина през европейска сертификация и вече е натрупан достатъчно голям опит на експлоатация на Бе-200 в Испания, Италия, Гърция и Португалия. Той работеше там по време на пожароопасния сезон по няколко месеца в годината и тези страни високо оцениха ефективността на неговото използване.

На изложбата в Геледнжик свои експозиции ще представят и чуждестранни компании. Сред тях са Motor Seach, Eurocopter, Agusta Westland. Хидросалонът ще завърши работата си на 9 септември. – Още за Бе-200

 
Задържаха български оръжия и боеприпаси в Гвинея
06.09.2012, 07:47

Пратка български оръжия за Мали, купени още от сваления по-рано тази година от власт президент Амаду Тумани Туре, са блокирани от края на юли в Гвинея.

Решението е взето съгласувано заедно с останалите страни от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позоваха на гвинейските власти.

"Не зная още за какви точно оръжия става въпрос, но забележете, че това са военни оръжия, произведени в България. Те са пристигнали в столицата Конакри на 27 юли 2012 г. на борда на кораб под турски флаг", съобщи държавният министър за отбраната Абдул Кабеле Камара.

След като гвинейските власти били уведомени за пристигането на плавателния съд, президентът Алфа Конде се свързал със своите колеги от ЕКОВАС и тогава било взето решение корабът да бъде приет, обясни Камара.

"Имаше наистина много контейнери в кораба и транспортните и другите разходи са поети от ЕКОВАС", уточни той. Камара допълни, че гвинейските власти са задържали оръжията и ги пазят, тъй като междувременно режимът в Мали е бил сменен и те вече не са знаели кой ще ги получи, ако бъдат изпратени в съседната страна.

Офицерът от запаса Амаду Тумани Туре, който управляваше Мали от десет години, бе свален с военен преврат на 22 март тази година по-малко от шест седмици преди насрочени президентски избори, на които той не се бе кандидатирал. Пучистите обвиниха Туре в некомпетентност в борбата срещу туарегските бунтовници и ислямистките групировки в северната част на страната.

Последните обаче се възползваха от преврата и на практика овладяха напълно Северно Мали до началото на април.

Впоследствие ислямистите изместиха бившите си туарегски съюзници и контролират сами тази част на страната. На 1 септември те дори превзеха стратегическия град Дуенца, в Централно Мали, докъдето вече достигат се разпростират техните владения.

/dnes.dir.bg/

 
Военнослужещи от ССО на Сухопътните войски ще участват в петнадесетия открит многобой на подразделения със специално предназначение
06.09.2012, 07:40

Представителен отбор от Силите за Специални операции на Сухопътните войски ще участват в петнадесетия открит многобой на подразделения със специално предназначение („Open All-around Ranger Competition”). Той ще се проведе от 9 до 17 септември на територията на Република Сърбия.

Домакин на многобоя ще бъде бригадата за Специални операции на Република Сърбия. Покани за участие са изпратени и до въоръжените сили на Гърция, Италия, Кипър, Румъния, Русия и Черна Гора.

Състезанието се провежда ежегодно и е добра възможност за обмен на опит и повишаване на подготовката на подразделенията за специални операции.

Военнослужещите ще покажат своите умения при изпълнение на парашутен скок от самолет АН-26; движение и ориентиране по карта в пресечена местност на разстояние до 45 км.; преодоляване на водно препятствие с лодка; извличане на ранен на разстояние 200 м.; преодоляване на река (ров) по хоризонтално въже; избутване на аварирал автомобил на разстояние 200 м.; преодоляване на 200 метров заразен участък с противогаз; катерене по вертикално въже; хвърляне на гранати в цел; забиване на нож в цел; стрелба с автоматична пушка и стрелба с пистолет.

/www.mod.bg/

 

 
Склад за боеприпаси се взриви в Турция, най-малко 20 души са пострадали
05.09.2012, 23:08

Най-малко 20 души пострадаха в резултат на взрив в склад за боеприпаси в град Афионкарахисар в западната част на Турция. По информация на Си Ен Ен Тюрк, сред пострадалите е възможно да има и цивилни граждани.

Пострадалите са хоспитализирани в местни болници. Състоянието на някои от тях е тежко. В момента екипи на пожарната се опитват да овладеят пожара, въпреки продължаващите взривове в склада. Според първоначалната версия, взривът е избухнал в зона за съхраняване на ръчни гранати.

/www.blitz.bg/

 
Флагманският кораб на 7-ми американски флот се завърна във ВМБ Йокосука
05.09.2012, 22:32

кораб LCC-19 Blue Ridge Десантния щабен кораб LCC-19 Blue Ridge на ВМС на САЩ, който е флагмански кораб на 7-ми флот, вчера (4 септември) се завърна в своята военноморска база Йокосука в Япония, след завършване на своето участие в ученията UFG12 (Ulchi Freedom Guardian 2012), съобщава официалния сайт на американския флот.

По време на ученията Blue Ridge е направил посещения в японското пристанище Хаката и южнокорейските Пусан, Пхёнтхек и Чинхе, демонстрирайки подобряване на взаимодействието и повишаване на взаимното разбиране между ВМС на САЩ и Корея.

Blue Ridge вече в продължение на 33 години постоянно се базира във военноморската база Йокосука.

 
Американски щурмовици прилетяха в Чехия за ученията Ramstein Rover 2012
05.09.2012, 22:15

A-10Осем американски щурмови самолета A-10 вчера прилетяха в чешката военновъздушна база Намнешти над Ославой за участие в ученията на ВВС на НАТО Ramstein Rover 2012, съобщи чешкото радио.

"Най-големите учебни маневри, провеждани през тази година на територията на Чехия с чужди партньори, ще продължат до 21 септември", - заявиха от пресслужбата на учението.

Общо в ученията, една от целите на които се явява повишаване на квалификацията на пилоти, участващи в мисии на НАТО  в Афганистан, ще бъдат задействани над хиляда военнослужещи от 16 държави.

В ученията Ramstein Rover 2012 участие ще вземат и турски самолети F-16, чешки L-39 и L-159, а също и вертолети Mи-24/35, Mи-17, Mи-171, Lear Jet и PC 9.

Основните летателни дни са планирани от 10 до 21 септември.

 
Първата подводница за Виетнам на вода
05.09.2012, 21:32

проект 06361 Появиха се първите снимки на главната голяма дизел-електрическа подводница проект 06361 (заводски номер 01339), строяща се за Виетнам в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" в Санкт Петербург. Същата бе спусната на вода на закрита церемония на 28 август 2012 година. Твърди се, че на подводницата е присвоено името Hà Nội ("Ханой") в чест на столицата на СРВ.

Контракт за строителството за Виетнам до 2016 година на шест подводници проект 06361 на стойност около 2 млрд. Долара бе сключен с "Рособоронэкспорт" в края на 2009 година. Като се отчете строителството на обекти от инфраструктурата, доставката на въоръжения и други дейности общата стойност на това съглашение ще достигне до 4 милиарда долара. Главната подводница със строителен номер 01339 бе заложена за строителство на 24 август 2010 година.

 
Облякоха с нова специална екипировка българските командоси
05.09.2012, 21:04

Снимка: Пресцентър на МВРДнес на официална церемония служителите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) получиха бронирана техника и специална екипировка. Тя им беше връчена от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който ги похвали, че работят много добре и са показали отлични резултати по време на тактическо учение в Северна Каролина.

Цветанов се похвали, че въпреки икономическата криза българското правителство успява да задели 2 400 000 лева. Средствата бяха целево насочени за модернизирано тактическо оборудване и превъоръжаване на СОБТ. Тези средства са позволили на българските командоси да тренират при най-добрите експерти по контратероризъм, съобщават от МВР.

Вътрешният министър посочи, че доказателство за изграденото отлично взаимодействие с американското правителство е и дарението на стойност 15 000 долара, благодарение на което служителите на отряда имат най-съвременната екипировка. На церемонията присъства и заместник-посланикът на САЩ у нас Брайън Далтън.

„Ръководството на МВР и българското правителство се гордее с вас“, заяви министър Цветанов.

/www.blitz.bg/

 
Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържествата, посветени на 127-та годишнина от Съединението на България
05.09.2012, 20:45

Представителни роти и военният духов оркестър на военно формирование 34 750- Карлово ще вземат участие днес, 5 септември, в панихидата, посветена на голямоконарци - участници в Съединението на България, както и в тържествената проверка (заря), които ще се проведат в гр. Съединение.

На 6 септември военнослужещи от военните формирования от гарнизоните Сливен, Русе, Стара Загора и Хасково ще поднесат венци и цветя пред паметниците на героите, загинали за националното обединение на България.

В Деня на Съединението военнослужещи от военните формирования 32 990 и 44 220 в Пловдивския гарнизон ще участват в тържествената проверка (заря), която ще се проведе от 20.30 ч. на площад „Съединение“ в гр. Пловдив.

В отбелязването на 127-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Пловдив ще участват заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов.

/МО/

 
Японски брегови противокорабен ракетен комплекс тип 12
05.09.2012, 18:10

SSM-1В сухопътните войски на Силите за отбрана на Япония в близко време трябва да започне да постъпва на въоръжение новия подвижен брегови ракетен комплекс тип 12, който ще трябва да замени използваните в момента брегови ракетни комплекси тип 88 с противокорабни ракети SSM-1.

Комплексът тип 12 е разработен от Technical Research and Development Institute на военното ведомство на Япония съвместно с корпорацията Mitsubishi и използва модифицирана дозвукова противокорабна ракета SSM-1, снабдена с нова система за насочване, включително и със система за спътникова корекция с помощта на GPS. В състава на комплекса влизат шестконтейнерна подвижна пускова установка на ново автомобилно шаси (бойна маса 19 тона), РЛС за откриване, монтирана на лек автомобил, подвижен команден център, както и транспортно-зареждаща машина. Изпитанията на опитния образец завършиха през ноември 2011 година.

През 2012 финансова година бяха заделени 24 млрд. йени за покупка на първите два комплекса тип 12 и 18 противокорабни ракети за тях, които трябва да бъдат доставени и развърнати през тази година. В бюджета за следващата финансова година за покупка на комплекси тип 12 са заделени 26 млрд. йени.

Старите комплекси тип 88 се намиранат на въоръжение в пет ракетни полка и един учебен център на СВ на Япония.

 
Още не сме избрали многоцелеви изтребител, Румъния гледа към F-16, а след 20 години – към F-35
05.09.2012, 17:45

F-16С инвестиционния проект за придобиване на нов тип основен боен самолет ще бъдем готови през септември-октомври, прогнозира министърът на отбраната Аню Ангелов. Той обеща през ноември да го внесе в Министерския съвет. Целта на проекта е постигане на способности за осигуряване на въздушен суверенитет на Република България в интегрираната система на ПВО на НАТО и за  охрана на въздушното пространство, за нанасяне на удари по морски и наземни цели и разузнаване от въздуха. С неговото реализиране ще бъде преодоляна критичната технологична изостаналост от съюзниците в НАТО. Според Закона за отбраната и Въоръжените сили проектът трябва да бъде одобрен от Народно събрание.

С Румъния имаме един и същ военнотранспортен самолет „Спартан”, каза министър Ангелов, което ни позволява сътрудничество в логисистиката. Ако така се случи и с бойните самолети, ще разширим тези възможности. Министърът на отбраната коментира този въпрос в присъствието на румънския си колега Корнелиу Добрицою, след като командирите на ВВС на двете държави генерал-майор Константин Попов и генерал-лейтенант Фаника Кърну подписаха Техническото споразумение относно презграничните операции по Air Policing............ Прочети още

 
Заместник-командирът на СВ бригаден генерал Нейко Ненов ще участва в годишната конференция в САЩ.
05.09.2012, 17:04

В изпълнение на мероприятие по двустранното сътрудничество от 09.09.2012 г. до 13.09.2012 г. в гр. Рено, щата Невада, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов ще участва в годишната конференция на Асоциацията на Националната гвардия на САЩ.

Темата на конференцията е «Националната гвардия – национална сила с глобално влияние». По време на конференцията на участниците ще бъдат изнесени лекции от Пентагона и Конгреса на САЩ. В програмата е включено и  присъствие на различни семинари за професионално развитие, както и на изложението на най-големите представители на военната индустрия, които оказват поддръжка на Националната гвардия на САЩ.

/landforce.mod.bg/

 
САЩ тестират нова бомба
05.09.2012, 16:41

GBU-44/E Viper StrikeВ американския щат Ню Мексико се състояха успешни изпитания на високо точната планираща авиационна бомба GBU-44/E Viper Strike. Както съобщава компанията-създател MBDA, снарядът успешно е поразил 8 цели, движели се с висока скорост. Изпитанията са проведени от борда на самолет Cessna Caravan. Следващия път бомбата ще бъде хвърлена от борда на транспортния самолет KC-130J Harvest HAWK на морската пехота на САЩ.

GBU-44/E Viper Strike представлява високо точен планиращ снаряд с тегло под 20 килограма, управляван с помощта на GPS и полуактивна лазерна система за прицелване. Бомбата е способна да поразява стационарни и движещи се обекти на земята и във въздуха.

 
Хеликоптер на НАТО се е разбил в Източен Афганистан
05.09.2012, 14:00

Хеликоптер OH-58 Kiowa на НАТО се е разбил в Източен Афганистан. Загинали са двама военнослужещи, предаде АФП.

Талибаните твърдят, че те са свалили хеликоптера в провинция Логар. От НАТО посочват, че причините за инцидента се установяват.

/ИА „Фокус”/

 
Определиха мобилизацията на Въоръжените сили като актуален, национален и стратегически въпрос
05.09.2012, 13:00

С идеята да подкрепят Министерството на отбраната в разработването и изпълнението на документите за мобилизация на Въоръжените сили представители на 12 неправителствени организации обмениха в ЦВК мнения и становища.

В организираната от  Обществения съвет по въпросите на отбраната, Сдружението на офицерите от запаса и резерва „Клуб 199” и Асоциацията на Сухопътните войски кръгла маса имаше участници от Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, Централното военно окръжие и Видовете въоръжени сили.

Препоръките и предложенията ще бъдат предоставени на компетентните органи.......... Прочети още

 
Румънският министър на отбраната сложи в джоба си българския
05.09.2012, 12:57

Всяко решение за придобиване на нов боен самолет което не гарантира използването му в период от поне 30 години е антинационално

Днес на пресконференцията след подписването на Техническото споразумение за трансгранични операции по Air Policing между България и Румъния двамата министри отговориха на журналистически въпроси. Вижте как румънският министър на отбраната Корнелио Добрицою сложи в джоба си българския Аню Ангелов по въпроса за придобиването на нов изтребител и не само за това.

На този за придобиването на нов боен самолет те заявиха следното:......... Прочети още

 
На МКС е въвeден режим на икономии на електроенергията
05.09.2012, 09:17

МКСМеждународната космическа станция е преминала в режим на строги икономии на електроенергията , след като в момента работят само 5 от 8 слънчеви батерии, съобщава 'Интерфакс' на базата на източник от ракетно космическия отрасъл.

"Поради това, че астронавтите не успяха да изпълнят задачата по замяната на блока MBSU , електроенергията от две слънчеви батерии не достига до станцията. Освен това , вероятно от скок в напрежението е излязъл от строя комутатора DCSU, през който на МКС постъпва електроенергията от още една слънчева батерия. По този начин, три от осемте батерии не работят, поради което на станцията се е наложило да се изключат някои научни прибори и системи." е казал събеседника на агентството.

Той е добавил , че поради недостига на електрозахранване , са започнали 'проблеми с работата на оборудването на станцията'.

Екипажа е изключил пътеката за бягане и второстепенната научна апаратура. Алфа-магнитния спектрометър , който бе доставен на станцията от последната совалка ,постоянно има проблеми с захранването и от този проблем се оплкават учените.

"До отстраняването на проблема , ще бъдат взети мерки по намаляване на консумацията, както на американският така и на руският сегмент " са казали за Интерфакс представители на руският ЦУП. – Още космически системи

 
Пентагона: Книгата за бин Ладен съдържа секретна информация
05.09.2012, 08:39

 Написаната от бившия командос книга за ликвидирането на лидера на международната терористична мрежа “Ал Кайда” Осама бин Ладен през май 2011 г. в Пакистан съдържа неподлежаща на разгласяване служебна информация. Това заяви говорителят на Пентагона Джордж Литъл, съобщава руската информационна агенция Новости.

“Проучваме съдържанието на книгата, изследването откри наличието в нея на служебна и чувствителна информация… Авторът е трябвало да изпрати книгата в Пентагона за прочит преди нейното публикуване, за да не се допусне разкриването на такава информация”, каза Литъл на брифинг.

Говорителят отказа да съобщи кои факти в книгата се смятат от Пентагона за служебна и чувствителна информация. На 31 август главният юрист на Пентагона Джей Джонсън заяви, че авторът на книгата е нарушал подписано от него споразумение за неразгласяване на държавни тайни.

Четивото с името “Нелек ден” се появи на рафтовете на книжарниците на 4 септември. В някои електронни магазини книгата бе пусната в продажба и по-рано. Първоначално тя трябваше да постъпи в магазините за 11 септември, но продажбата й започна преждевременно заради голямото търсене.

В книгата авторът с псевдонима Марк Оуен опровергава редица съобщения, появили се в медиите след убийството на бин Ладен. По-специално, той твърди, че в дома на терорист номер едно не е имало никаква престрелка, а самият терорист е бил застрелян още преди командосите да нахлуят в спалнята му.

/www.blitz.bg/

 
В ЦВК обсъждат мобилизацията
05.09.2012, 08:22

ЦВККръгла маса ще дискутира днес проблемите от прилагането на поднормативните актове по въпросите на мобилизацията, представени като проекти от Министерството на отбраната. Проявата е в ЦВК. Тя се организира от Обществения съвет по въпросите на отбраната, Сдружението на офицерите от запаса и резерва „Клуб 199” и Асоциацията на Сухопътните войски.

Темата на кръглата маса е „Мобилизацията – начин за нарастване числеността на въоръжените сили: традиция и  реалности”. Участват експерти от Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, Централното военно окръжие, Съвместното командване на силите и неправителствени организации.

Проектът на наредба за условията и  реда  за провеждане на мобилизация на военните формирования от въоръжените сили е подготвен и публикуван за обсъждане на сайта на Министерството на отбраната. Той произтича от приетия и влязъл вече в сила Закон за резерва на Въоръжените сили.

/Otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Свален втори сирийски изтребител МиГ-21?
05.09.2012, 08:15

Сваления МиГ-21Сирийските бунтовници са качили видео в Интернет, показващо свален от тях втори изтребител МиГ-21 с рег.н. 2280 (първият свален МиГ-21 е с рег.н. 2271). Пилотът е загинал, като тялото му е близо до самолета, като по всяка вероятност парашутът не е бил цялостно отворен.

Задната част на изтребителя е почти изцяло запазена и няма следи от пожар, което показва, че не е бил улучен от преносима ракета с топлинно насочване.

Според бунтовниците изтребителят е от военновъздушната база Abu Dhuhur, която вече 6 дни е подложена на атаки от тях.

/Pan.bg/

 

 
Брюксел следи прозрачността на покупките на военни самолети в България
04.09.2012, 21:53

Мишел Барние следи внимателно процедурите за покупка на военни самолети в България, Румъния и Чехия.Румънското, българското и чешкото правителство са получили писма от Европейската комисия, в които тя изразява безпокойството си във връзка с възможно сключване на договори за покупка на военни самолети без търг, съобщи Business News Europe.

Според изданието, чието седалище е в Москва, Румъния "изглежда, че ще влезе в нова конфронтация с Брюксел, присъединявайки се към България и Чехия, които се намират в списъка на страните, които бяха предупредени за прозрачността на покупки в областта на отбраната".

Еврокомисията е потвърдила за изданието, че е изпратила писма и на трите правителства. Страните се интересували от покупката на изтребители в рамките на програма за снабдяване на страните, която според някои оценки на военната индустрия може да генерира през следващите десет години продажби на над 200 самолета........... Прочети още

 
Успешно изпитание на „Клаб-К”
04.09.2012, 20:53

Източник от „Моринформсистема-Агат” съобщи за успешно провеждане на изпитания на комплекса ракетно оръжие „Клаб-К” с ракетата Х-35УЕ. „Проведените изпитания за пореден път показват, че се предлага не модел или макет, а действащ контейнерен комплекс ракетно оръжие, позволяващ всеки съд да се превърне в ракетен кораб” – каза източникът.- видео.

Той напомни, че „Клаб-К” е демонстриран на редица международни изложения и предизвика голям интерес сред чуждестранните поръчители. – Още за „Клаб-К”

 
САЩ ще обучават иракски пилоти
04.09.2012, 18:11

Ф-16Пилотите на Военновъздушните сили на Ирак, които ще управляват американските изтребители F-16, минават подготовка в САЩ.

Както се съобщава на сайта на Военновъздушните сили на САЩ, общо в базата на 162-ро изтребително крило на Националната гвардия на САЩ в Аризона ще се обучават 27 иракски офицери.

Заедно с тях се обучават и пилоти от САЩ, Сингапур, Полша, Дания, Япония и Холандия. Основният курс на подготовката е предвиден за 6-8 месеца, след което пилотите могат да минат допълнителна подготовка или да карат изпити за инструктори.

 
Полковник Явор Матеев получи награда от Посланика на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик
04.09.2012, 17:28

Посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик награди днес, 4 септември, полковник Явор Матеев, началник на отдел „Съвместни съоръжения“ в Министерството на отбраната, благодарствена грамота от Държавния департамент на САЩ.

Отличието се връчва за приноса му в развитието на двустранното военно сътрудничество.

"По време на престоя ми като посланик станах свидетел на удвояване на броя на двустранните военните учения, както и на голямо увеличение в съвместните ни подготовки, което се дължи в голяма степен на усилията на полковник Матеев и колегите му от отдела „Съвместни съоръжения”. Като съпредседател на Изпълнителния комитет на българо-американската Съвместната комисия, полковник Матеев е изключителен застъпник на двустранното военно сътрудничество между България и Съединените щати. За мен е изключително удоволствие да отдам признание на полковник Матеев за неговото трудолюбие и отдаденост", каза посланик Уорлик.

"Участието на България в мисии на НАТО и ЕС, ангажиментът й към запазване на стабилността на Балканите и подкрепата, която страната дава на държавите от Близкия изток в прехода им към демокрация, създават все по-силни връзки между нашите две страни, като съюзници и приятели", добави посланик Уорлик.

На церемонията по награждаването присъства и заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова.

/МО/

 
Аню Ангелов не приема оферти чрез медиите, било то и от Симеон Дянков
04.09.2012, 15:17

Аню АнгеловНе приемам оферти чрез медиите, не съм получавал никакво писмо. Така министърът на отбраната Аню Ангелов отговори на въпрос по повод вчерашното изявление на Симеон Дянков, че заплатите в силовите министерства и структури може да бъдат увеличени с до 12 процента, „само ако поетапно техните допълнителни преференции - като почивни дни и заплати при пенсиониране, се изравнят с тези на другите държавни служители”.

В българското правителство има разумни хора, които да сядат на масата и да водят преговори за това какво би било и какво не би било по отношение на възнагражденията на военнослужещите, заяви министър Ангелов. Не съм получил, продължи той, никаква официална оферта и не приемем оферти чрез медиите.

Що се отнася до прословутите привилегии, подчерта министърът на отбраната, няма да продължа да повтарям, че това са компенсации за редица неща. Ако говорим за привилегии, отбеляза той, трябва задълженията и ограниченията в правата на военнослужещите да приравним към тези на държавните служители. Става дума военнослужещите да имат права на стачка, на профсъюзи, на членство в политически партии, на свободно учасите в избори, независимо от коя партия и т.н.

Ако говорим сериозно, ще трябва наистина да седнем и да говорим сериозно, бе категоричен Аню Ангелов. Не зная, запита той, какво е влиянието върху фонд „Работна заплата”, ако един военнослужещ не е 20, а 40 работни дни в отпуск.

Предстоят разговори във връзка с увеличаването на възнагражденията на военнослужещите, каза още министър Ангелов. Ще има официални преговори между министерствата на отбраната и на финансите. Крайната дума, разбира се, ще имат правителството, припомни процедурата военният министър.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 
Изтребител F/A-18C се е разбил в Невада
04.09.2012, 14:57

F/A-18 Изтребител F/A-18C от 323-а ескадрила от КМП (Корпус на морската пехота на САШ), дислоцирана в базата Miramar, се е разбил на 1 септември по време на рутинен тренировъчен полет. Пилотът се е катапултирал успешно. За сега няма информация каква е причината за аварията.

На 6 април т.г. изтребител F/A-18D Hornet от ВМС се разби малко след излитане в жилищен район на Virginia Beach, като по чудо инцидентът мина без жертви. Тогава причината бе едновременен несвързан отказ на двата двигателя – единият получи помпаж, а на другия не можа да се включи форсажа.

На 8 декември 2008 друг изтребител F/A-18D (рег.н. 164017) на КМП се разби в жилищен район на Сан Диего, причинявайки смъртта на четирима души. Малко след излитане от самолетоносача USS Abraham Lincoln пилотът изключва единия двигател заради сигнализация за проблем с маслото (този отказ се е появявал и преди това, но не е бил отстранен), но по-късно отказва и втория двигател. Пилотът се насочва за аварийно кацане в авиационната база на ВМС Miramar, но самолетът губи скорост и височина и пада в квартал на Сан Диего. – Още за F/A-18

/Pan.bg/

 
Турция планира да закупи втора двойка изтребители F-35 „Лайтнинг-2”
04.09.2012, 13:16

F-35 „Лайтнинг-2”Турция планира да използва средства от Фонда за поддръжка на отбранителната промишленост (Defense Industry Support Fund) за закупуване на още два изтребителя F-35 „Лайтнинг-2”.

Според „Хурриет дейли нюс”, първата двойка самолети трябва да бъде получена през 2015 г, втората – през 2016 г. (общо са планирани 6  машини за закупуване през 1-вият етап).

Турция официално обяви за решението си за закупуване на изтребители от пето поколение F-35 през януари 2012 г.

От 1999 г Турция е една от страните-партньори в програмата за разработка на F-35.

През миналата година министърът на отбраната на Турция Веджди Генюль заяви, че за турските ВВС могат да бъдат закупени 116 многоцелеви изтребителя F-35 „Лайтнинг-2”, включително 100 самолета F-35A във вариант с обикновено излитане и кацане с опция за допълнителна доставка на още 16 такива машини. – Още за F-35

 
Новият руски радар ще бъде включен на бойно дежурство през 2013 година
04.09.2012, 12:50

Руската радиолокационна станция от типа „Воронеж” ще бъде включена в бойно дежурство в Армавир (Краснодарския край) през първото тримесечие на 2013 година, съобщи във вторник командващият войските на въздушно-космическата отбрана генерал-полковник Олег Остапенко.

Според плановете на министерството на отбраната, този радар трябва „да прикрие” зоната на отговорност на Габалинската радиолокационна станция, разположена в Азербайджан. Планира се, че станцията в Армавир ще надмине по параметри Габалинската и ще решава съответните задачи на по-високо равнище.

 
Индия и Китай ще подновят провеждането на съвместни военни учения
04.09.2012, 12:34

Индия и Китай са се разбрали да възобновят провеждането на съвместни военни учения, след двугодишно прекъсване, съобщава телевизия Си Ен Ен – Ай Би Ен. Споразумението е било постигнато на преговори между министъра на отбраната на Индия Аракапарамбил Куриан Ентони и неговият китайски колега Гуанле.

Китайският министър е на петдневна визита в Индия, придружен от голяма група китайки офицери и генерали.

Съвместните учения на армиите на двете държави бяха прекратени, след като Китай отказа да издаде визи на няколко индийски офицери.

/ИА „Фокус”/

 
RIMPAC-2012: мисията е изпълнена
04.09.2012, 12:27

Руските кораби се завърнаха във Владивосток след големите международни учения RIMPAC край Хавайските острови. Руснаците за първи път участваха в учения, които се провеждат от 1971 година.

Тържествен марш в чест на завърналите се моряци, празничен обяд и церемония по връчване на похвални грамоти. Всички традиции по посрещането на моряците са спазени. В течение на три седмици корабът за борба с подводници „Адмирал Пантелеев”, танкерът „Борис Бутома” и спасителният плавателен съд „Фотий Крилов” заедно със чуждестранни колеги са отработвали условна издирвателно-спасителна операция и методи за противодействие срещу тероризма, пиратството и контрабандата, отбеляза контра-адмиралът от Тихоокеанския флот Виктор Соколов:

   - В тези учения участваха кораби на 23 държави, при това не само участваха в съвместно плаване и маневриране, а изпълняваха задачи с провеждане на артилерийски стрелби и водене на морски бой.

Русия за първи път участва в ученията RIMPAC. Преди това представители на Тихоокеанския флот са били само наблюдатели. Тази година нашите моряци имаха шанс да изучат чуждестранна военна техника, подчерта военният експерт Игор Коротченко. Още повече, че освен 45 бойни кораби и спомагателни плавателни съдове, в международни маневри участваха и 100 военни самолети:

   - Руският военноморски флот в последните години активно разширява участието си в международни учения. Кораби на Тихоокеанския флот участваха в многонационалните учения RIMPAC и отработваха всички поставени пред тях учебно-бойни задачи. Такова участие укрепва престижа на нашия флот и предоставя възможност да се изучат военноморските сили на онези държави, които участваха в тези маневри.

При завръщането във Владивосток руските кораби за четири дни посетиха японското пристанище Майдзуру. А на 23 септември в Приморието ще пристигнат няколко военни японски кораби за участие в съвместни учения. А сега руските моряци имат две седмици за почивка и общуване с роднини и близки, а след това – отново в морето.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Специализираните групи от СВ продължават дейностите по изпълнението на операция „Чист хоризонт”
04.09.2012, 12:14

100 военнослужещите от Сухопътните войски включени в  специализирана тактическа група продължават да оказват помощ на населението от село Лозенец, община Стралджа, в рамките на операция „Чист хоризонт”.

Вчера, 03.09.2012 г. на 100% приключи разузнаването и прочистването на общата заповядана площ. От началото на дейностите до сега общо разузнатата площ  в района на производствено-складовата база за боеприпаси „Стралджа – Мараш” е 28050 декара, открити са 44579 бр. боеприпаса и 6441 килограма взривни остатъци.

Днес 04.09.2012 г. продължават дейностите по извършване на контролни проверки на участъците в прочистената площ, изнасяне, транспортиране и сдаване на откритите невзривени боеприпаси и взривни остатъци.

/landforce.mod.bg/

 
Пълната подигравка на финансовия министър с хората в униформа продължава неудържимо
04.09.2012, 09:23

Симеон Дянков По всичко личи, че Симеон Дянков изпитва голямо удоволствие да мачка Аню Ангелов. Направи го за пореден път.

При уволнение военните и полицаите да вземат двойно по-малко заплати, т.е. от 20 на 10. Това е условието му за вдигане на заплатите в силовите структури, т.е. в МО, МВР, ДАНС и службите, от 1 януари следващата година. И второ – да паднат отпуските от 40 на 20 работни дни.

Увеличение на заплатите за силовите министерства и структури може да има само, ако поетапно техните допълнителни преференции – като почивни дни и заплати при пенсиониране, се изравнят с тези на другите държавни служители. Това каза в Пловдив министърът на финансите Симеон Дянков по време на откриването на форума “Национални есенни изложби – Пловдив 2012″.

Вече е направена и сметката........... Прочети още

 
Стресът по време на война предизвиква необратими нарушения на мозъка, твърдят учени
04.09.2012, 09:20

Продължителното бойно натоварване в продължение на няколко месеца в Афганистан и съпътстващият го стрес предизвикват необратими промени в нервната система, свързваща различните дялове на мозъка. Това твърдят холандски неврофизиолози в статия в специализирано научно списание, предаде РИА Новости.

Смята се, че краткотрайните и хронични стресови ситуации влияят крайно негативно на функционирането на мозъка на животните и хората. Хората в подобни ситуации започват по-често да грешат при изпълнение на прости задачи и изпитват проблеми със запомнянето на нова информация. Работата на мозъка се възстановява след известно време в спокойна обстановка, но всички ефекти на продължителния стрес все още остават неизучени.

Гуидо ван Винген и екипът му установили, че завърнали се от Афганистан американски войници в продължение на две години не могат да се възстановят. Това, според учените, влияе негативно на способността на бившите войници да се приобщават към обществото и да реагират нормално в цивилна среда. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
Намаляват 20-те заплати на военните, вдигат годините за пенсия, вземат им отпуските
04.09.2012, 08:13

Симеон Дянков, министър на финанситеЗа да получат увеличение на заплатите в силовите структури, трябва да се откажат от 20-те заплати като еднократно парично обезщетение при уволнение и да се примирят с по-кратки отпуски. Това е условието на Симеон Дянков. Така в МО, МВР и ДАНС възнагражденията щели да скочат с...12 процента. Финансовият министър иска военните и полицаите да вземат обезщетения и отпуски, колкото държавните служители. (Например 10 заплати и 20 дни отпуск.) Каза го вчера, след като министърът на отбраната Аню Ангелов заяви намерението си да предложи увеличение на военните заплати.

За поредна промяна на осигурителния стаж за придобиване право на пенсия на военнослужещите и полицаите заговори Тотю Младенов. Предстои обсъждане на този въпрос, каза министърът на труда и социалната политика. От 1 януари т.г. стажът беше увеличен от 25 на 27 години. Сега може да се отиде на нова промяна. Подобна мярка на правителството може да обърка сметките на доста военнослужещи във времето, когато текат съкращения във Въоръжените сили. Тези, които устискат до 2014 г. ще получават пенсия без таван. Напълно е възможно обаче други въобще да се разминат с пенсия заради година или две по-малко осигурителен стаж.

Вероятността за такава промяна на Кодекса за социално осигуряване е голяма. На 30 май 2012 г. Европейската комисия публикува своя редовен годишен доклад на тема “Мерки за стабилност, растеж и заетост”, който съдържа конкретни препоръки към страните-членки. За България е записано: „Да се предприемат мерки за намаляване на рисковете за финансовата стабилност и да се подобри адекватността на пенсиите чрез ограничаване на пенсионирането при облекчени условия и изравняване на пенсионната възраст за мъжете и жените при пълен осигурителен стаж.” Известна е позицията на работодателите в лицето на БСК: „Реформиране на системата за ранно пенсиониране за служителите от отбраната и сигурността, прилагането му само за тези, които работят при условия на повишен риск. Въвеждане на минимална възраст за придобиване право на пенсия на основата на актюерски разчети”. Натам се ориентират и синдикатите. А както твърди Тотю Младенов този въпрос ще се обсъжда в Националния съвет за тристранно сътрудничество, където имат думата изпълнителната власт, синдикатите и работодателите.

/www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов/

 

 
ВВС участваха в честването на 100-годишнината на сръбската военна авиация
03.09.2012, 23:25

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов беше сред официалните гости по време на тържественото честване на 100-годишнината от създаването на сръбските ВВС. Двудневното посещение в Република Сърбия беше по покана на командващия на ВВС и ПВО генерал-майор Ранко Живак. Това съобщават ВВС.

По време на визитата генерал-майор Попов обсъди със сръбския си колега сътрудничеството между ВВС на двете страни, като акцент в разговорите бяха съвместните учения, които се провеждат на Зенитния полигон „Шабла”, сътрудничеството в областта на авиолекарските изследвания и използването на тренажора на изтребител МиГ-29 от български пилоти.

Двамата генерали изразиха мнение, че споделянето на способности за подготовка на личен състав е „пробивът”, който правят Военновъздушните сили на двете страни, с изпълнението на задачи, разглеждани в контекста на „интелигентната отбрана”.

Командирът на българските ВВС посети Експозицията на сръбската промишленост в областта на военната авиация в рамките на Международното авиационно

изложение, което се провежда в чест на юбилея, авиомедицинския център към Военномедицинската академия в Белград, и авиационна база Батайница, където беше запознат с подготовката на пилотите на тренажора на МиГ-29.

Кулминацията на честването беше авиошоуто, което се проведе на летище Батайница на 2 септември. Шоуто беше открито лично от президента на Сърбия Томислав Николич. Участваха 200 представители от 16 държави с 27 самолета, които взеха участие във въздушните демонстрации и в статичния показ.

Българските Военновъздушни сили бяха представени от самолет C-27J Spartan, който участва в статичната експозиция. Зрителите на авиошоуто имаха възможността да се запознаят отблизо с летателно-техническите характеристики на най-новите транспортни самолети на военната ни авиация.

Българският Spartan бе разположен в непосредствена близост до ВИП-зоната и беше обект на всеобщо внимание и интерес. Дълги опашки от желаещи да влязат и да го разгледат се извиваха до края на шоуто.

/Аеро/

 
Министерски съвет ще обсъжда новия изтребител
03.09.2012, 23:22

Аню АнгеловПрез ноември проектът за придобиване на нов многоцелев изтребител ще бъде обсъждан на заседание в Министерски съвет. Това съобщи министъра на отбраната Аню Ангелов по време на откриване на академичната година във военната академия „Г. С. Раковски”.

Според Ангелов проектът за придобиване на нов изтребител трябва да бъде готов до края на октомври, а през ноември той ще бъде вкаран за обсъждане и одобрение в Министерски съвет.

Ако тези стъпки бъдат извършени, от стартирането на реален конкурс за придобиване на нов боен самолет ще остава само една голяма крачка – одобрение от Народното събрание, което трябва да дойде след това на Министерски съвет. Министърът на отбраната, обаче не каза дали това ще стане в рамките на мандата на този парламент. Това, обаче е напълно възможно предвид, че то изтичането на мандата му има почти една година.

През пролетта министър Ангелов не еднократно се изказваше против стартирането на проекта за покупката на осем многоцелеви изтребителя в рамките на този парламент.

В края на май, обаче той смени позицията и обяви, че ако има решение на Министерски съвет процедурата може да бъде задвижена и по-рано.

/Аеро/

 
А ядреният арсенал на Израел?
03.09.2012, 22:26

Четейки публикациите и коментарите по темата за ядрената програма на Иран от последните няколко месеца, човек би останал с впечатлението, че краят, ако не на света то поне на Израел, наближава.

Израелските лидери алармират и заплашват все по-разгорещено, а местните и световните медии се опитват да познаят кога точно Тел Авив ще удари иранските инсталации, с или без американска помощ, със заглавия от типа: „До няколко седмици…“, „Преди изборите…“, „След изборите…“, „През есента…“.

Големият шум, който се вдига, оставя у аудиторията впечатлението, че в мига, в който иранците завият последната бурмичка на ядрената си бомба, тя ще бъде изстреляна в посока Тел Авив. Параноята си личи от всяка дума.

Историята обаче казва друго. Нито една от 9-те ядрени държави (без да броим страните, които са приели на своя територия чужди оръжия от този тип) не го е използвала, освен флагмана на световната демокрация САЩ, разбира се. Каква ирония. Но и те пуснаха бомбите над Хирошима и Нагазаки не толкова от ненавист към врага, колкото от… любопитство - за да тестват новото оръжие над „реални“ цели.......... Прочети още

 
Армията ни е толкова прозрачна, че чуждите аташета стоят без работа
03.09.2012, 20:57

Хвалба за изключителната прозрачност в Министерството на отбраната отправи вчера министърът Аню Ангелов. В изненадващ изблик на откровеност министърът обяви, че се шегувал с чуждите военни аташета, че вече няма какво да правят у нас, тъй като всичко било качено на сайта на ведомството и е много прозрачно.

Докато откриваше новата академична година във Военната академия "Г. С. Раковски", Ангелов засегна и темата с прословутото увеличение на заплатите на военнослужещите. Според него разговори със Симеон Дянков се водели непрекъснато, като засега "не са стигнали до съгласие, но и до несъгласие". Ангелов обаче отказа да даде конкретна информация за преговорите по темата. Той призна, че засега избягва да мисли "с колко", а мисли "как" да бъдат увеличени заплатите на военните. Това е най-важното за мен, и убеждаването на хората, от които зависи това, че има такава необходимост, заяви министърът.

ДУМА припомня, че преди година Ангелов също обеща бонуси за военните в края на годината, пари по сметките на служещите обаче така и не бяха преведени заради несъгласие на финансовото ведомство, което породи недоволството на подчинените му.

Вчерашното тържество в академията не бе уважено от върховния главнокомандващ Росен Плевнелиев, който бе представен от вицепрезидента Маргарита Попова. Тя също не подмина темата със заплатите на военните и заяви, че те заслужават повече пари и министърът трябва да прецени с колко да им вдигне заплатите.

Ангелов определи управлението си като "успешно и реформаторско". Според него проблем е необходимостта военните сами да купуват "някои детайли от тяхната униформа и имущество", които са им нужни, за да изпълняват служебните си задължения. Ангелов отправи критики към централното снабдяване в армията.

Ангелов бе категоричен, че след месец ще вкара за одобрение в Министерския съвет най-скъпия проект от модернизацията на армията - закупуването на многоцелеви изтребител. След като получи одобрение, той трябва да мине през парламента и чак тогава да бъде обявен конкурс за покупката. ДУМА припомня, че закупуването на многоцелеви изтребители вече е отлагано многократно заради липсата на достатъчно средства.

/в-к Дума/

 
Шегобиец
03.09.2012, 20:55

Аню АнгеловАрмията ни е толкова прозрачна, че чуждите аташета стоят без работа. Лакардията не е от пазара в Хасково, а от генерала от резерва Аню Ангелов. Безсилието на един силов министър, който три години парадира с принципа на шушумигата - "Ако може - може, ако не може - не може", достигна своя епогей.

Да си горд, че армията ти е прочетена книга за всеки, ако изобщо това, с което разполагаме, може да се нарече армия, е професионална простотия. Както на този, дето се пъчи с разпродажбата на очукани манерки, опразнени казарми и буренясали полигони, така и на онзи, дето го е сложил на този пост.

Да наричаш успешно и реформаторско управление, което принизи офицера до чиновник, който проси химикалки и хартия или зарежда принтера си с лични средства, минава границата на черния хумор. Да принудиш военните да си купуват "някои детайли от тяхната униформа и имущество" е унижение и срам за пагона. Да мислиш не с колко, а как да се повишат заплатите в армията е проява на "държавническо" мислене от висша категория. Когато армията ти дава копче, а ти трябва да си купиш униформа е пълна трагедия. На този фон да изтъкваш прозрачността на политиката си и успехите си в борбата с копурцията е като да запашеш на гол тумбак чифте пищови.

Шегобиец сте, Ангелов, шегобиец... Славните български воини сигурно се обръщат в гробовете...

/в-к Дума, Ина Михайлова/

 
Модернизацията на атомните крайцери: когато икономията е безсмислена
03.09.2012, 20:47

Проект 1144За модернизацията на н крайцера „Адмирал Нахимов” руското правителство предоставя 5 млрд. рубли. Какви възможности ще получи обновеният кораб и до колко се оправдани тези разходи?

Разговори за модернизацията на „Адмирал Нахимов” и други крайцери от проекта 1144, извадени от състава на боеготовните сили на флота през 90-те години, се водят много отдавна, но за това нямаше средства.

По-късно въоръжените сили започнаха да получават пари и тогава стана дума за завръщането в строй на стоящите в пристанища крайцери. Естествено, веднага се постави въпроса за задачите, които те трябва да изпълняват.

Практически всички специалисти имат единно мнение: завръщането в състава на флота кораби от проекта 1144 е целесъобразно само при условия на дълбоката им модернизация.

Възможност за такава модернизация руската промишленост вече има: бяха създадени, в частност, универсални корабни стрелкови комплекси, а също информационно-управляващи системи от ново поколение, позволяващи да се обменя информация в режим на реално време и да се управлява огъня на няколко кораби от единен команден пост.

Модернизацията с използване на всички технически нови възможности не може да бъде евтина. По различни оценки, общата стойност на работи от подобен мащаб може да възлезе на около 1,3 млрд. долара за всеки кораб. За модернизацията на „Адмирал Нахимов” са предоставени общо около 150 млн. долара.

По приблизителни оценки, тази сума трябва да стигне за възстановяването на бойната способност на кораба в неговия „изходен” вид и за усъвършенстване на бордовото радиоелектронно оборудване. Не е изключено, че тези средства ще стигнат за замяна на средствата за ПВО за близък бой. Основа на огневата мощ на тежкия крайцер - ще бъде както и преди ракетния комплекс „Гранит” и зенитно-ракетната система С-300Ф.

Всичко това означава „евтина” модернизация, която има един несъмнен плюс. „Адмирал Нахимов”, общите корабни системи на който практически не са изработили ресурса си, може да бъде върнат в строя твърде скоро - в течение на две-три години. За „скъпата” модернизация, способна да направи крайцера универсален, ще бъдат необходими пет години, а може би и повече. Заедно с това, икономисвайки сега, флотът ще получи кораб, макар и твърде мощен, но малко пригоден за решение на практическите задачи, стоящи днес пред ВМФ на Русия. - Още за проект 1144

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Безпилотни летателни апарати на испанската армия са извършили 500 мисии в Афганистан
03.09.2012, 20:31

Испанският контингент в Афганистан е извършил първите 500 мисии за събиране на разузнавателна информация и наблюдение с безпилотните летателни апарати „Сърчър 2”, производство на „Израел аероспейс индъстрис”, предаде ИТАР-ТАСС. Придобиването и използването на апаратите за разузнавателни задачи е част от основните задачи в участието на испанските военни в ИСАФ.

Извършвайки полети от военновъздушни бази в Херат, испанските безпилотни самолети осигуряват разузнавателна информация и други услуги за въоръжените сили в зоната на Западното регионално командване. От ИСАФ уточняват, че полет номер 500 е бил изпълнен през юли. – Още БЛА

/ИА „Фокус”/

 
Министърът на националната отбраната на Румъния Корнелиу Добрицою пристига на посещение в нашата страна
03.09.2012, 17:47

Корнелиу Добрицою Министърът на националната отбрана на Румъния Корнелиу Добрицою пристига утре, 4 септември, на еднодневно посещение в нашата страна по покана на министъра на отбраната Аню Ангелов. На среща в Министерството на отбраната двамата министри ще обсъдят въпроси, свързани със състоянието и перспективите на двустранното военно сътрудничество, регионалната сигурност и теми от дневния ред на НАТО и ЕС.

В присъствието на двамата министри, командирът на Военновъздушните сили на Република България генерал-майор Константин Попов и началникът на Щаба на Военновъздушните сили на Румъния генерал-лейтенант Фаника Кърну ще подпишат „Техническо споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Румъния относно презгранични операции по Air Policing”.

Официалното посрещане на министъра на националната отбрана на Румъния Корнелиу Добрицою ще се състои пред паметника на Незнайния воин с пълен военен церемониал от 10:45 ч. на 4 септември 2012 г. Подписването на Техническото споразумение ще бъде от 12:00 ч. в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната, след което двамата министри ще направят изявления. Заповядайте!

/МО/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в церемонията по изпращане на тринадесета рота за охрана на летище „Кандахар“, Афганистан
03.09.2012, 17:34

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва утре, 4 септември, в церемонията по изпращане на 13-та рота за охрана на летище „Кандахар“, Афганистан. Тържествената церемония ще се проведе от 11.00 ч. на площад „Севтополис“, град Казанлък.

Военнослужещите, които ще се включат в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) и ще изпълняват задачи по охраната на вътрешната зона на летище „Кандахар”, са от състава на 61-ва механизирана бригада. Командир на ротата от близо 300 души е майор Петко Цанев.

В церемонията по изпращането на контингента ще участват и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, както и представители на местната власт.

/МО/

 
Бившия "Варяг" получи бордови номер
03.09.2012, 16:48

авионосещ крайцер „Варяг" проект 11436Първият китайски самолетоносач (бившия съветски тежки авионосещ крайцер „Варяг" проект 11436), провеждащ изпитания и базиращ се в Далян, получи бордови номер "16", който е нанесен на борда на кораба на 1 септември 2012 г. Двузначния бордови номер потвърждава официалната класификация на бившия "Варяг" като опитен и учебен кораб. След завършване на програмните изпитания той ще бъде зачислен към Далянския военноморски корабен институт, ставайки третият му учебен кораб.

Бившият "Варяг", дострояван в корабостроителницата Dalian Shipyard на корабостроителното обединение Dalian Shipbuilding Industry Company (Group) от 2005 година, за първи път излезе на заводски ходови изпитания на 10 август 2011 г и до момента е извършил десет излизания в открито море за изпитания с обща продължителност от 103 денонощия.

 
САЩ спират обучението на афганистански новобранци
03.09.2012, 16:22

Американските военни прекратяват поне за месец обучението на новобранци от афганистанските милиции, за да проверят връзките им талибаните, съобщи в. „Вашингтон пост“.

Причината за тази мярка са зачестилите атентати от афганистански военни срещу силите на съюзниците. При 34 „вътрешни“ атаки тази година загинаха 45 войници. Убийствата хвърлят съмнения и върху един от основните мотиви за планираното изтегляне на международните сили до края на 2014 г. - обучението на афганистанските войски, които да поемат след тази дата контрола в страната. Говорител на американските сили за специални операции в Афганистан заяви, цитиран от вестника, че паузата в обучението засяга около 1000 новобранци от Местната афганистанска полиция, подкрепяна от правителството в Кабул. Тези, които вече са преминали процеса на обучение, ще останат на служба, добави говорителят.

/www.klassa.bg/

 
Русия към 2018 г. ще създаде нова междуконтинентална ракета
03.09.2012, 13:00

РТ-2 Тополь МРусия към 2018 г. ще създаде нова тежка междуконтинентална балистична ракета, заяви командващият руските Ракетни войски със стратегическо предназначение генерал-полковник Сергей Каракаев, цитиран от РИА Новости.

„Изграждането на ракетата продължава. То ще приключи през 2018 г.”, уточни той.

Ръководството на руското министерство на отбраната по-рано заяви, че ако САЩ не се откажат от своите планове за създаване на система за противоракетна отбрана в Европа, Русия ще предприеме ответни мерки, включително създаването на нова тежка ракета с течно гориво.

Новата ракета ще замени тежката балистична ракета Р-36М2 "Воевода", известна на Запад под името "Сатана". До сега всички нови руски разработки на междуконтинентални балистични ракети ("Булава", "Тополь-М, "Ярс") са с твърдогоривни двигатели. – Още ракети

 
НАП продава на търг над 1200 огнестрелни и газови оръжия
03.09.2012, 12:32

Столичното звено на Националната агенция за приходите (НАП) продава на търг с тайно наддаване повече от 1200 огнестрелни и газови оръжия, съобщиха от ведомството.

В списъка на предлаганите вещи са включени както оръжия, предназначени за колекционери, така и употребявани пистолети, карабини, пушки и пълнители за тях, чиито основни функции могат да бъдат възстановени. Продават се и оръжия, които могат да се използват само за резервни части. В самостоятелна група са обособени оръжията с възможна двойна употреба – авиационни оръдия и гранатомет.

Една част от предлаганите вещи са изоставени от собствениците си след изтичане срока на техните разрешения. Други са отнети в полза на държавата от съдебните органи и също подлежат на публична продан.

На търг са изнесени общо 1340 изделия, които са разделени в единадесет групи. Най-голяма е бройката на ловните пушки, автомати и карабини – над 1000. Повече от половината от  предлаганите пистолети са газови.

Кандидат-купувачите могат да участват за една или повече групи, като предложенията за участие в търга се представят за всяка група вещи поотделно в срок от 10 до18 септември т.г.

Депозитът за участие в наддаването е в размер на 20% от първоначално обявената тръжна цена на всеки артикул.

За участие в търга се допускат само лица, които притежават актуални разрешения за извършване на някои от дейностите, посочени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Същевременно над 4.5 кг злато под формата на слитъци с различен грамаж, синджири, обици и пръстени продадоха наскоро инспекторите от столичната НАП. В държавната хазна постъпиха повече от 246 хил. лв. от продажбата им.

/investor.bg/

 
Туркменските маневри в контекста на проблемите на Каспийско море
03.09.2012, 12:24

В началото на септември ще бъдат проведени тактическите маневри „Хазар-2012”. Неутрален Туркменистан за първи път организира учения на своите военноморски сили на Каспийско море. Те целят да демонстрират мощния отбранителен потенциал на Военноморските сили на страната.

От кой ли противник ще защитава морските граници туркменският флот? Ако една държава има граници и териториални води, значи тя е длъжна и да ги пази от бракониери и терористи, подчертава военният експерт Виктор Баранец:

   - Опитите на Туркменистан да укрепи военноморските си сили са свидетелство, че той се стреми да гарантира националния си суверенитет, като охранява своите земи и води.

Както е известно, юридическият статус на Каспийско море още не е уреден. За петте държави от региона това е един от най-сложните въпроси. Тези страни не веднъж се опитваха да седнат на масата за преговори, но „особената” позиция на някои държави (по-специално Иран и Азербайджан) анулира тези усилия. А когато няма договореност, възниква и изкушението да се полакомиш за сметка на недрата повече от другите, подчертава Баранец:

   - Интересът към Каспийско море проявяват и други страни, в това число САЩ и НАТО. Най-вероятно е НАТО да се опита да разиграе азербайджанската карта, да укрепи неговите Военноморски сили, както и на Туркменистан. Американците вече подариха на Туркменистан патрулен катер.

В този контекст възниква и законният въпрос: длъжни ли са петте каспийски държави да действат консолидирано, когато става дума за опити на други държави за засилват своето присъствие на морето, в това число и военно. Разбира се, страните са длъжни да защитават своите икономически и военни интереси по цивилизован начин, подчертава Виктор Баранец:

   - Това е очевидната логика на въпроса. Но работата е там, че на тази консолидация пречи така наречената „шеста сила” в лицето на НАТО и САЩ. Америка се опитва да насърчава Азербайджан, като му предоставя свои оръжия, а и Туркменистан получава от САЩ някакви кораби. Излиза една дъга около Иран, който, както е известно, сериозно конфликтува със САЩ. Така че, засилвайки флота на тези държави, САЩ играят глобалната си роля.

Експерти отбелязват, че в глобалните сметки на САЩ и НАТО Каспийско море започва да играе все по-голяма стратегическа роля. Известно е, че тук са концентрирани огромни запаси въглеводородни суровини, съпоставими с тези в Близкия Изток.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Свършат ли мисиите и парите за тях, армията ще се разбяга
03.09.2012, 12:17

След като България прекрати участието си в мисията в Афганистан, Българската армия ще стане още по-малка. Много от войниците стоят в нея сага само за паричките, които вземат накрая на всяка мисия. Няма какво да се лъжем, хората слагат пагони с ясното съзнание, че имат гарантирана заплата и с няколко мисии могат да си оправят живота. Къде на друга държавна работа могат да се вземат по двадесетина хиляди долара за половин година? Никъде! Ето това държи войниците със средно образование, останали безработни навън в поделенията. Свършат ли мисиите, вдигайте парите на войниците. Иначе армията ни ще остане «много вожд, малко индианец», на един генерал ще се падат десет войника и десет цивилни........ Прочети още

 
Пенсията не е мотив да си четиризвезден генерал
03.09.2012, 09:27

Генерал Джордж Патън веднъж казал на войниците си: “Искам от вас да запомните, че никое копеле не печели война, като загива за родината си. Печели я, като накара друго нещастно копеле да загине за своята.” Войниците му се страхували от него, но повече му вярвали. Когато настъпвали, нямали никаква милост. Мълвата се разнасяла и когато германци или италианци виждали връхлитащите щурмоваци на Патън, се предавали бързо, без много бой.

Пословичната непоколебимост на генерала, стигаща до ненавист към противниците, му носи прозвището  “Стария касапин”. Легендарният пълководец има зад гърба си невъобразим за днешните мащаби опит. Неговата първа битка е по време на Мексиканската война, когато се изправя срещу подразделения на Панчо Виля, познати на сегашното поколение като герои от филми и марка текила. След Мексико Патън води исторически сражения през Първата световна война, за да се превърне в легенда през Втората световна. Негови са едни от най-забележителните битки - в Северна Африка (първите победи на Съюзниците срещу Хитлер), десантът в Сицилия, поредица от операции в Нормандия, които се изучават във всяка нормална академия по света. Нещо повече, той е бил легендарен спортист, участвал в олимпиадата през 1912 г., отличен стрелец, фехтовач, конен ездач и всичко.

Знаете ли кога този човек е получил званието “четиризвезден генерал”? Едва на 14 април 1945 г. - 16 дни преди Хитлер да си пръсне малоумната глава и 21 дни преди официалната капитулация на Германия. Повишават го с единствената цел да бъде мотивиран да превземе Прага преди съветската армия. Да бъдеш генерал с четири звезди е нещо огромно... когато те са изпълнени със съдържание.

Сетих се за тези четири звезди, когато прочетох новината, че след напускане на системата на МВР главният секретар ще бъде приравнен в резерва на армията към най-високото военно звание - генерал или четиризвезден генерал. Така поне гласи постановление на МС, което бе прието на заседание на кабинета преди десетина дни............... Прочети още

 
Разузнавачи от Русия и Италия ще проведат съвместни учения
03.09.2012, 08:52

През този месец ще се проведат съвместни руско-италиански учения в планинска местност в Италия, съобщи говорителят на руските Сухопътни войски подполковник Николай Донюшкин, цитиран от РИА Новости.

От руска страна в тях ще вземе участие разузнавателна група от състава на 34-та отделна мотострелкова бригада на 49-та армия в Южния военен окръг, а от италианска – също такава група от 4-ти планински десантен полк на въоръжените сили на Италия.

Говорителят уточни, че ученията се провеждат с цел повишаване на опита при съвместното противодействие на терористичните формирования, а също така за укрепването на военното сътрудничество между страните.

През миналата година подобни учения на разузнавателни подразделения на двете страни се проведоха в Северен Кавказ. – Още войсково разузнаване

/ИА „Фокус”/

 
Министър готов с оставка, ако не вдигнат военните заплати
03.09.2012, 08:15

Награждаване на армейски генерал от резерва Йордан Мутафчиев от министъра на отбраната Аню Ангелов с най-високото отличие на МО – почетен знак „Св. Георги Победоносец ” - първа степен. (София - ЦВК, 25 ноември 2010 г.)Българското правителство може да се похвали с извънредно заседание не за друго, а заради увеличаване на заплатите на военнослужещите. А МО – с готовност за оставка на министър, ако това не се случи.

Историята е от 1991 г. Министърът е армейски генерал Йордан Мутафчиев. Премиер – Димитър Попов, финансов министър – Иван Костов. Тогавашният началник на финансово управление на МО полковник, а по-късно генерал-майор, Орлин Маринчев, подсеща армейски генерал Мутафчиев, че от август 1989 г. има правителствено постановление, което дава право на министъра на отбраната еднократно да увеличи заплатите на военнослужещите и цивилните служители в рамките на бюджета на ведомството. Министърът взема решение, правят се разчетите, отдава заповед до войските, хората, естествено са много доволни.

Да, ама този път бях „забравил” да информирам г-н Костов, пише в книгата си „На главното направление” армейският генерал. Иван Костов научил и предизвикал извънредно заседание на Министерския съвет. Натискът от министрите бил за отмяна на заповедта. След дебатите военният министър заявил: „По-добре да подам оставка, отколкото да променя заповедта си!”............ Прочети още

 

 
На фокус:
китайския танк тип 96

Любопитни снимки по отработване на въпроси по преодоляване на водна преграда от китайския танк тип 96. – Още снимки: 1, 2, 3

 
1,340 млрд.лв. са разходите за отбрана и сигурност през първото полугодие
02.09.2012, 21:45

Общият размер на разходите за отбрана и сигурност за първото полугодието на 2012 г. е 1 340.2 млн. лв., което представлява 50.9 % от планираните средства за годината. Съпоставено със същия период на предходната година разходите за отбрана и сигурност са се увеличили с 5.2 %.

Това отчита правителството в доклада си за изпълнението на бюджета през първото полугодие....... Прочети още

 
Пожарната гори
02.09.2012, 21:31

От синдикат „Огнеборец” ни поляха със студен душ, който за съжаление съвсем не е с противопожарен ефект. От синдиката са сметнали, че повечето от пожарните коли са купувани преди демокрацията. Долу-горе по онова време, когато днешният премиер Бойко Борисов все още бил обикновен пожарникар.

България има много герои в мирно време.

Военните ни пилоти тренират на стари самолети и с малко часове във въздуха пак са сред най-добрите.

Железничарите карат влаковете на издъхващото БДЖ, но все пак стигат до морето.

Медицинските сестри помагат на докторите за малко пари, но за сметка на това въртят волана на такситата, за да си докарат по-свестни доходи.

Учителите получават по-малко от хигиенистите в училище, но всяка година смело посрещат поредната реформа в образователната ни система.

В този строй се подреждат и онези две трети от българите, които все още не са тръгнали да си търсят щастието по други държави.......... Прочети още

 
Доставка на Як-130 за ВВС на Русия
02.09.2012, 20:10

Як-130Първата партида от 6 машини Як-130, от новия договор за 5+50 самолета ще постъпи до две седмици в руските ВВС. В момента 4 броя са в ГЛИЦ и минават приемни изпитания. Общо 15 самолета за тази година ще бъдат предадени до две месеца след срока до 15 ноември. За следващата  също са планирани 15 машини. До сега на ВВС на Русия са предадени 10 самолета Як-130,  които имат бордове от 21 до 30.

Причината за забавянето на доставката е в украинските двигатели.

Започнали са изпитанията иа радар и оптична система. За първи път за тях бе споменато на FIDAE-2012 през март тази година. С тях вече самолетът е по-близо до варианта си за лек изтребител.

Коментар:

Според информацията, която събирам и анализирам, до края на тази година трябва да са готови най-малко 30 самолета изработени през последните две години, като изключим предадените вече на Алжир. Пита се, къде ще отидат или са отишли повече от 15 машини! – Още за Як-130

/aeronews.alle.bg/

 
Tony Scott, Hank Kleeman, Kara Hultgreen и F-14 Tomcat: три (трагични) личности и един легендарен изтребител
02.09.2012, 17:53

F-14 TomcatДатата 19 август, на която известният режисьор на филма “Top Gun” Tony Scott извършва самоубийство тази година, съвпада с 31 годишнината от деня, когато през 1981 г. (вероятно Tony Scott едва ли е знаел този факт) два изтребителя F-14 свалят двойка либийски Су-22. Dario Leone, дългодишен фен на F-14 проследява интересната съдба на двата изтребителя и техните екипажи. В самия филм участват летци от ескадрилата VF-51 Screaming Eagles, като по някакъв начин Tony Scott показва какво се е случило на 19 август 1981 г.

На този ден два F-14A Tomcat от ескадрилата VF-41 Black Aces и излетели от самолетоносача USS Nimitz (CVN-68 ) са атакувани над залива Сидра от двойка либийски Су-22. 45 сек след като либийските летци откриват огън, двата техни изтребители са свалени с две ракети AIM-9L (RoE – „правилата за водене на бой” са същите, като във филма: “do not fire until fired upon” – „да се стреля само след като си нападнат”).

Един от двата американски изтребители с рег.н. 160403 е с командир подп. Hank Kleeman и летец-оператор лейтенант Dave Venlet. “Kleeman е известен не само с това, че е първият летец, който сваля противников самолет с F-14, но и че получава от министъра на ВМС четири години по-късно одобрението за приемане на въоръжение на F-14D. За съжаление подп. Hank Kleeman загива при кацане на мокра писта в авиационната база на ВМС Miramar с изтребител F/A-18A Hornet (рег.н. 162435).

Другият изтребител Tomcat, участвал във въздушния бой на 19 август 1981 г. е с рег.н. 160390 и екипаж лейтенант Larry “Music” Muczynski и лейтенант Dave Anderson . Изтребителят е отново на челните заглавия на вестниците от 25 октомври 1994 г., след като се разбива в морето при подхождане за кацане на самолетоносача USS Abraham Lincoln. Пилотиран е от лейтенант от Kara “Revlon” Hultgreen (първата жена, пилот на F-14), която загива, докато вторият летец успява да се катапултира успешно.

Извършени са две отделни разследвания на катастрофата. Заключението на Военна прокуратура (Judge Advocate General (JAG)) е, че основната причина е техническа неизправност, докато изводът на Комисията за разследване на въздушните инциденти е, че пилотска грешка е довела до възникване на помпаж на левия двигател, вследствие на което се е стигнало до катастрофата. Официална остава версията в доклада на Военна прокуратура. – видео на инцидента с лейтенант Kara “Revlon” Hultgreen

/Pan.bg/

 
Катастрофа с L-39 по време на авиошоу в САЩ
02.09.2012, 15:05

Авиационно шоу в американския щат Айова се превърна в трагедия, след като пилот на тренировъчен самолет падна на земята и се взриви. Хиляди зрители станаха свидетели на смъртта му. - видео

Три самолета от отряда Hoppers Flight Jet Team демонстрираха пилотски умения. Единият от тях, обаче, се отклони по неизвестни причини и се разби на земята. Над мястото на удара в земята се издигна огромно огнено кълбо и според наблюдатели пилотът не е имал време да катапултира.

Никой на земята не е пострадал от катастрофата, станала по време на шоуто край Куод сити в близост до Дейвънпорт. Самолетът падна на няколкостотин метра от индустриален комплекс и няма поражения по сградите.

Самолетът е едномоторен Aero Vodochody модел L-39. Той е произведен през 1984 г. и се използвал основно за обучение на млади пилоти в бившите социалистически страни, както и в други ВВС.

/blitz.bg/

 
100 години сръбски ВВС
02.09.2012, 14:16

На 1 и 2 септември 2012 г. във военновъздушната база Батайница край Белград се провежда международно авиошоу по случай 100 години сръбска военна авиация.

В летателната програма летят изтребители Eurofighter и транспортен самолет C-27J от ВВС на Италия, IAR-330M от ВВС на Румъния, Transall C-160 от ВВС на Турция, вертолет AS-532 Cougar от ВВС на Словения, изтребител F-16 от ВВС на Дания, Ан-12, МиГ-29, МиГ-29М2 от ВВС на Русия и др. Гвоздеят на авиошоуто е изпълнението на руската шоугрупа "Стрижи". – Прочети още

 
Преди 67 г. завършва Втората световна война
02.09.2012, 13:44

Външният министър на Япония министър М. Сигемицу подписва акта за капитулация на борда на "Мисури"Капитулацията на Япония на 2 септември 1945 г. ознаменува завършването на Втората световна война, в частност войната в Тихия океан и Съветско-японската война. След 6 год. и 1 ден настава дългоочакваният мир. Над 40 хиляди японци не могат да понесат националната трагедия и се самоубиват.

На този ден на флагманския линеен кораб „Мисури” в Токийския залив е подписан „Акт за безусловна капитулация на Япония”. Подписи под документа полагат от страна на Япония външният министър М. Сигемицу и началникът на Генералния щаб генерал Й. Умедзу, американският армейски генерал Д. Макартър, адмиралът от британския флот Б. Фрейзър и съветският генерал-лейтенант К. Деревянко.

На церемонията по подписването присъстват представители на Франция, Холандия, Китай, Австралия и Нова Зеландия.

Според условията на Потсдамската декларация от юли 1945 г., които Япония приема безусловно, нейният суверенитет е ограничен върху островите Хонсю, Кюсю, Сикоку и Хокайдо, а също така и на по-малки острови от японския архипелаг по указания на съюзниците. Курилските острови Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи преминават към Съветския Съюз. Статутът на императора с нищо не е накърнен.

Актът предвижда Япония незабавно да прекрати бойните действия, японските въоръжени сили безусловно да капитулират, като военното и гражданско имущество да се запази без повреди. На японското правителство и на Генералния щаб се предписва незабавно да освободят съюзните военнопленници и интернирани граждански лица. Всички японски граждански, военни и морски официални лица са задължени да се подчиняват и да изпълняват указанията и заповедите на Върховното командване на съюзните държави.

Капитулацията на Япония е ускорена, както от двете американски атомни бомби, така и от решението на Съветския съюз да обяви война на Япония на 9 август: в Манчжурската стратегическа настъпателна операция е разгромена японската Квантунска армия, освободени са северните и североизточните провинции на Китай (Манджурия и Вътрешна Монголия) и Корея. По този начин е ликвидирана голямата военно-икономическа база на Япония на азиатския континент.

/www.blitz.bg/

 
Събор-възпоменание ще се проведе в мемориалния комплекс „Военна гробница” в Тутраканско
02.09.2012, 09:44

Събор-възпоменание ще се проведе в мемориалния комплекс “Военна гробница – 1916 г.” край тутраканското село Шуменци днес. Това съобщи за Радио „Фокус”-Шумен Петър Бойчев, директор на Историческия музей в Тутракан.

От 11,00 часа ще бъде отслужена панихида. Тук почиват костите на 8000 бойци – българи, румънци, немци и турци, участвали в сраженията за Тутраканската крепост. От 1941 г. до днес всяка година в първата неделя на септември на Мемориалния комплекс „Военна гробница - 1916” край с.Шуменци се провеждат възпоменателни тържества в памет на загиналите герои.

Мемориалният комплекс е най-голямото военно гробище в България. Той се намира на 10 км от Тутракан и е с площ три декара. В централната част на гробницата се намира паметник-обелиск, на който на български, румънски, немски и турски пише: “Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество.” Тутракан е освободен от българските войски на 21 септември 1940 г. На 5 май 2007 г. в комплекса е осветен построения чрез дарения параклис “Свети Георги Победоносец”.

 
JF-17 е сред кандидатите за нов изтребител на ВВС на Сърбия
02.09.2012, 09:15

JF-17 Сайтът на сръбския вестник Blic съобщава, че до сега шест световни самолетостроителни компании са направили представяне на свои изтребители пред сръбските ВВС. Все още няма решение кой изтребител и кога ще замени сръбските МиГ-21 и малко по-късно и МиГ-29. Към момента специалисти от ВВС анализират постъпилата информация и данни за френския Rafale, западноевропейския Eurofighter, руските МиГ-29М (МиГ-33) и Су-30, американския F-16 и китайския JF-17, за да се оцени дали те отговарят на поставените от МО на Сърбия изисквания за придобиване на нов многоцелеви изтребител.

Според експерти ВВС на Сърбия се нуждаят от минимум 20 нови изтребители, което ще струва около един милиард евро.

В интервю по време на генералната репетиция на започващото днес авиационно шоу „Batajnica 2012” по случай 100 години ВВС на Сърбия, министърът на отбраната Вучич заявява пред медиите, че сръбските МиГ-29 (на които е извършен ремонт и малка модернизация) ще са на въоръжение още 8-10 години и са в ход планове за придобиване на нов изтребител. – Още за JF-17

/Pan.bg/

 

 
ВМС на Турция получиха осмият и последен танкодесантен кораб проект LCT
01.09.2012, 22:42

LCT (Landing Craft Tank) На церемония във вторник, 28 август, корабостроителницата Anadolu (ADIK) Shipyard е предала на турските ВМС осмият и последн танкодесантен кораб TCG C-158 проект LCT (Landing Craft Tank).

Всичките осем кораба са построени в продължение на три години. Очаква се срока на тяхната служба да бъде 30 години.

 
ВВС на Украйна получиха поредния отремонтиран Су-27УБ
01.09.2012, 21"03

Су-27УБВоенното ведомство на Украйна съобщи, че ВВС на страната (831 бригада тактическа авиация в Миргород) са получили поредния отремонтиран от предприятието "МиГремонт" (Запорожье) изтребител Су-27УБ (бордови номер "71 син"). Той е четвъртият за тази година, получен след ремонт от бригадата.

Според министерството, това се дължи на рязкото увеличение на финансирането, което е с около три пъти по-голямо (до 900 милиона гривни) спрямо 2011 година.

 
Raytheon отбелязва 40-годишнината на ракетите Maverick
01.09.2012, 20:32

AGM-65 MaverickКомпанията Raytheon отбелязва 40-годишнината на проверената в бойни условия ракета AGM-65 Maverick. „Мейверик” за първи път е била изготвена и доставена на ВВС на САЩ през август 1972 година. Raytheon продължава развитието на ракетата за задоволяване на изискванията на днешния ден.

Maverick е универсална високоточна управляема ракета, която е ефективна за поразяване на широк спектър стационарни и подвижни обекти както на суша, така и на море. В бойни условия са използвани над 7800 ракети, като те се запускани от над 25 типа самолети на ВВС, ВМС и Корпуса на морската пехота на САЩ и страни-съюзници.

В момента Maverick има два варианта на бойната част: 300-фунтова осколъчно-фугасна и 125-фунтова комулативна за поразяване на цели с минимални съпътстващи загуби.

Намиращата се във въоръжените сили на САЩ ракета AGM-65F Maverick с инфрачервено насочване активно се използва в операцията Odyssey Dawn.

Лазерната AGM-65L/E2 има усъвършенствано лазерно насочване и ново програмно осигуряване, което спомага за намаляване риска от странични загуби. Ракетата може да се насочва чрез бордово, от друг самолет или от земята целеуказване. - Още за AGM-65

 
Военнослужещи от Българската армия продължават гасенето на пожара в Рила
01.09.2012, 17:40

Военнослужещите от Сухопътните войски продължават и днес, 1 септември, активното си участие в гасенето на пожара в местността Бели бор – „Рилска света обител”. Модулна група е в състав от 20 военнослужещи от военно формирование 26 400 – Благоевград.

Вертолет Ми-17 от Военновъздушните сили е в готовност при необходимост също да се включи в гасенето на пожара в Рила.

Вчера, 31 август, вертолет Ми-17 от Военновъздушните сили участва в потушаването на възникнал горски пожар в района на биосферен резерват „Дупката“, община Батак, област Пазарджик. Екипажът направи 12 захода с машината и изхвърли над 36 тона вода над района на пожара.

/МО/

 
САЩ ще изпратят по-малко военнослужещи за планираните военни учения с Израел
01.09.2012, 17:18

САЩ значително са намалили мащаба на планираните съвместни военни учения с Израел. Най-вероятно това се дължи на различията в позициите как да се действа по отношение на иранските ядрени амбиции, съобщава на електронната си страница американското списание „Тайм”.

По данни на изданието броят на американските военнослужещи, които ще заминат за ученията в Израел през октомври, значително е намален.

Вместо около 5000 американски войници Пентагонът ще изпрати 1200-1500. Ракетни системи „Пейтриът” ще бъдат доставени в Израел, но не и екипите, които ги обслужват.

Вместо два военни кораба в ученията ще вземе участие един.

Официално обяснение на Пентагона е ограничен бюджет.

/ИА „Фокус”/

 
На този ден през 1939 г. започва Втората световна война
01.09.2012, 14:45

С нападението на Германия над Полша е поставено началото на Втората световна война. Във Втората световна война е вземат участие 61 държави. Военните действия се водят на териториите на 40 държави, на морски и океански театри. Воюващи страни са държавите от т. нар. Ос - Германия, Италия, Япония, Унгария, Финландия, Румъния, Б-я, Словакия, Хърватско, Испания; другата воюваща страна включва Англия, Франция, СССР, САЩ, Полша, Чехословакия и др.

В навечерието на войната в Москва се водят преговори между Великобритания, Франция и СССР за сключване на военния пакт срещу Германия и нейните съюзници. Неясната и недостатъчно твърда и искрена позиция на съветската делегация проваля преговорите. На 23 август 1939 г. в Москва е сключен пактът за ненападение между Германия и СССР, наречен пакт Молотов - Рибентроп. На 26 август са оформени тайните клаузи на пакта. Двете тоталитарни държави си поделят Европа и се договарят за съвместни действия при постигане на интересите.

На 1 септември 1939 г. Германия напада Полша и до 15 септември я завладява. На 3 септември Великобритания и Франция обявяват война на Германия, но не предприемат решителни действия до май 1940 г. На 17 септември СССР напада Полша от изток и за кратко време окупира останалата част от страната, като между Вермахта и Червената армия се установява демаркационна линия; в Брест се провежда съвместен парад на Вермахта и Червената армия.

 
Национална гордост или употребявани изтребители? Швеция има оферта...
01.09.2012, 14:04

Влиятелният сайт за военни новини „Румъния милитари” (Rumania Military) публикува статия със заглавие: „Национална гордост или употребявани изтребители? Швеция има оферта...”.

В статията е поместено интервю с Ричард Смит, директор в Сааб за кампанията на „Грипен” в Европа, както и анализ на автора на статията по темата........... Прочети още

 
Кюстендилски граничари отбелязаха три годишнини на Войнишкия паметник
01.09.2012, 14:00

60 граничари от Кюстендилско се събраха на Войнишкия паметник на Гаровия площад за три годишнини. Организира ги за 10-та поредна година председателят на клуб „Граничар” с патрон мл. л-т Вергил Ваклинов - подполковник /р/ Йордан Джоргов. Четирима от по-младите граничари Любомир Матуски, Анатоли Христов, Валентин Димитров и Антон Йорданов получиха тържествено членски книжки, които им връчи председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Кюстендил полк. Йордан Шишков.

Млади и стари граничари отбелязаха 25 години от създаване на пограничната стража в България, 15 години от формиране на Граничната полиция, както и 62 години от структуриране на Първото гранично поделение в Кюстендил, преместено по-късно в село Лозно.......... Прочети още

 
От Пентагона ще съдят автора на книгата за Осама
01.09.2012, 09:28

Осама Бин ЛаденОт Пентагона ще започнат разследване и вероятно ще дадат под съд бившия морски тюлен, който написа книга за Осама Бин Ладен, предаде главният юрист на американското министерство на отбраната Джех Джонсън. Обвинението ще почива върху твърдението, че авторът е нарушил своя ангажимент за конфиденциалност, разказвайки публично операцията, в която е участвал, заяви Джонсън.

Книгата се казва „Един нелек ден: автобиографията на един морски тюлен” и неин автор е неизвестен бивш военен, който се крие зад псевдонима Марк Оуен. Тя трябва да излезе на американския пазар следващата седмица и вече се очаква да се превърне в бестселър, като само за първото издание са предвидени 300 000 бройки, посочва френският Le Point.

Съдържанието й не е било предварително одобрено нито от Пентагона, нито от ЦРУ или Белия дом, което предизвика параноя сред висшите военни и разузнавателни структури на САЩ. Според автора на книгата, когато тюлените започнали изкачването към етажа, където е била разположена стаята на Бин Ладен те видели главата на мъж, който се показал за кратко на горния етаж, преди да се скрие отново. Преди да щурмуват обаче чули шум, подобен на този от изстрел на пистолет със заглушител.

Когато влезли в помещението видели на пода мъж, гърчещ се в предсмъртни конвулсии и изстреляли няколко контролни изстрела в него. Самоличността на бин Ладен била потвърдена от надвесила се над него жена. Свидетелството на Марк Оуен показва, че американските морски тюлени не са били по никакъв начин заплашени по време на убийството на Осама бин Ладен, което противоречи на инструкциите, получени преди операцията, да заловят лидера на „Ал Кайда” жив. Морският тюлен отрича и информацията да е имало 40-минутна престрелка между американските командоси и охраната на Осама бин Ладен.

/www.temadaily.bg/

 
Чехия пое охраната на въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония
01.09.2012, 08:11

Jas-39 Gripen Днес военнослужещи от ВВС на Чехия, в рамките на мисията „Baltic Air Policing 2012”, приеха от Полша щафетата по охрана през следващите четири месеца на въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония, предаде агенция ЧТК.

Символичната „смяна на караула” се състоя в литовската военна база в Шауляе. На церемонията присъстваха министрите на отбраната на Чехия и Полша Александър Вондра и Раса Юкнявичене.

Охраната на въздушното пространство на страните от Балтика ще се поеме от самолети Jas-39 Gripen и 64 чешки военнослужещи, понеже Естония, Литва и Латвия нямат собствени изтребители.

Страни от НАТО носят въздушните дежурства на ротационен принцип. Чехите поемат щафетата от полската армия, а след тях на 4 януари дежурството ще се поеме от изтребители F-16 от Дания. Проектът на Алианса за охрана по тази система бе продължен до 2018 г.

 
Кораб на китайското морско управление ще посети САЩ
01.09.2012, 07:59

Корабът „Хайшун 31″ на Китайското морско управление отплава вчера от Шанхай за САЩ. Той ще премине пред Източнокитайско море, протока Осуми и Тихия океан, и ще пристигне на Хавайските острови на 4 септември.

По време на 5-дневен престой на Хаваите, китайската делегация ще обмени опит с Бреговата охрана на САЩ относно спасителните операции на море, безопасността на морския трафик и реакция при бедствия.

На състоялия се по-рано тази година стратегически и икономически диалог между Китай и САЩ двете страни решиха да засилят обмена между Министерството на транспорта на Китай и Бреговата охрана на САЩ, информира радио Китай Интернационал.

/Maritime.bg/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 





{START_COUNTER}