Военна информация

Архив - от 16 до 31 октомври

 

 
Южна Корея разработва нова артилерийска установка EVO-105
31.10.2013, 22:20

EVO-105 Южнокорейската компания Samsung Techwin ще разработва новата самоходна артилерийска установка EVO-105. Това, както  съобщава Jane's, е заявил директорът по развитието на бизнеса на предприятието Куон Сунхван. По думите му програмата по разработването на новото оръдие ще започнат догодина, а през 2017 г. гаубиците EVO-105 ще започнат да постъпват във войската. Командването на сухопътните войски на Южна Корея има намерението да придобие най-малко 800 нови оръдия. За създаването на самоходната установка ще се използват вече съществуващи технически решения, благодарение на което Samsung Techwin разчита да създаде евтино оръдие с проверена ефективност.

EVO-105 се планира да бъде създаден  на база петтонен камион KM500, като товарната му част ще бъде модифицирана така, че да бъде възможно на нея да се установи артилерийско оръдие, най-вероятно на основата на американската буксируема гаубица M101, калибър 105 милиметра. Освен това, бойната машина ще бъде снабдена със система за управление на огъня от самоходната гаубица K9 Thunder, калибър 155 милиметра, произвеждана от Samsung Techwin. По данни на Samsung новата самоходна гаубица ще може да води огън с максимална скорост до десет изстрела в минута, като скорострелността на оръдието при продължителна стрелба ще е не по-малко от три изстрела в минута. Разчетът на оръдието ще се състои от петима бойци. Освен доставките на EVO-105 за въоръжените сили на Южна Корея Samsung Techwin планира да продава и за експорт.

http://www.duma.bg/

 
Полша увеличава поръчката на Rosomak
31.10.2013, 22:12

RosomakПолското военно министерство е сключило с компанията Wojskowe Zaklady Mechaniczne Siemianowice контракт за доставка на допълнителна партида от 307 бронетранспортьори Rosomak, съобщава Defense News. Сумата по сделката е 1,65 милиарда злоти (545,3 милиона долара). По условията на съглашението доставката на новите машини трябва да започне догодина и да завърши през 2019-а. Закупуването на новата техника се провежда в рамките на действащата в момента държавна програма за модернизация на въоръжените сили на Полша до 2022 г. Предприятието WZMS, което произвежда Rosomak, изработва полска версия на финландските бронетранспортьори AMV, по лиценз на компанията Patria, който бе получен през 2003 г. За десет години серийно производство WZMS е доставил на полските военни 570 такива машини.

През юли т.г. Полша и Финландия се договориха за лицензионно производство на бронетранспортьорите AMV XC-360P и доставката им в трети страни. Преди това съглашение предприятието WZMS можеше да пуска бронемашините само за полските въоръжени сили.

Бронетранспортьорите Patria XC-360P са с колесна формула 8x8. Машините с маса около 25 тона развиват скорост до сто километра в час по шосе и до десет километра в час във вода. Те са оборудвани с двигатели с мощност от 540 конски сили.

http://www.duma.bg/

 
Полша ще купи 116 поддържани танкове Leopard
31.10.2013, 21:52

Leopard 2A5 Фото: MTUМинистерството на отбраната на Полша възнамерява да закупи от Германия 116 поддържани основни бойни танкове Leopard 2, съобщава Jane’s.

Очаква се договора на стойност 200 милиона евро да бъде подписан в края на ноември т.г.

Съгласно сега действащите планове полските СВ ще придобият 107 Leopard 2A5 и 9 Leopard 2A4. С тях ще се формират два батальона на 34-та бронетанкова бригада от състава на 11 бронетанкова дивизия.

Към момента в полската армия на въоръжение са 128 танка Leopard 2A4, които ще бъдат модернизирани до стандарта 2PL, за което ще се изразходват 480 милиона евро.

Очаква се първите модернизирани танкове да се върнат във войските до края на октомври 2014 година, а цялата програма да завърши през 2019 година. – Още за Leopard 2

http://www.pan.bg/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов информира парламентарната Комисия по отбрана за нуждите на Българската армия при планирания бюджет за 2014 г.
31.10.2013, 20:45

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов участва днес, 31 октомври, в заседанието на Комисията по отбрана на Народното събрание. На него бяха обсъдени основните параметри от предварителното планиране, проведено в Министерството на отбраната и Българската армия и проблемите, които възникват и не намират решение с отпуснатите средства и финансовото осигуряване на поетите ангажименти по Целите на способностите на НАТО. Членовете на комисията изразиха подкрепа за необходимостта от допълнителни средства за изпълнението на задачите на Българската армия в условията на финансови ограничения. Обсъдени бяха възможностите да се осигурят минимално необходимите средства за дейности по гарантиране на отбранителните способности за Българската армия. Беше изразена общата загриженост за състоянието на техниката във въоръжените сили като бяха набелязани мерки за преодоляване на несъответствията между планираните цели и реалните възможности.

На заседанието на комисията бяха представени становища на командирите на видовете въоръжени сили и ръководители на структури на Министерството на отбраната.

След заседанието на комисията министър Найденов коментира пред журналисти, че бюджетът за отбрана за следващата година от 1 млрд. 45 млн. лв. не е достатъчен. Той заяви, че с тези средства Министерството на отбраната може да се справи, но при огромно напрежение за личния състав, без да могат да бъдат реализирани част от намеренията, свързани с възстановяването на техническата изправност или летателната годност на бойната техника. Министър Найденов уточни, че 1 млрд. и 21 млн. лв. са за Министерството на отбраната, а 24 млн. лв. са трансфер за висшите военни учебни заведения. По думите му недостигът на средства е в различни направления - издръжката, техническата годност и осигуряването с необходимото количество гориво, което в някаква степен ще се отрази и на подготовката и учебния процес на въоръжените сили. Министър Найденов отбеляза, че недостигът на средства е в размер на 170 млн. лв, ако изчисленията се правят на базата на 1.5%, колкото е регламентираният процент за разходите за отбрана от БВП. „Ако изчисленията се правят спрямо най-неотложните потребности, това са не по-малко от 63 млн.лв.”, каза той и допълни, че има решение към предвидения бюджет от 1 млрд. и 45 млн. лв. да се отпуснат 20 млн. лв. целеви средства за бойна готовност и бойна подготовка, които ще бъдат в разпореждане на Министерския съвет. Чрез тях ще може да се компенсира част от недостига на необходимите горива и гориво-смазочни материали и да се осигурят определени боеприпаси за учебната и бойната подготовка. Министърът уточни още, че в бюджета са заложени необходимите 48 млн. лв. за задграничните мисии. „Както нееднократно съм подчертавал по отношение на участието ни в мисии и осигуреността на военните ни контингенти не се прави никакъв компромис, така че те са осигурени на 100%“, заяви министър Найденов.

http://www.mod.bg/

 
Концернът „Калашников” разширява пазара
31.10.2013, 17:55

РПККонцернът „Калашников” разширява списъка за износ на бойно оръжие. Карабината КС-К, снайперската пушка СВ-99 и пистолетът „Витяз-СН” с указ на президента на Русия са внесени в списъка на изделията за износ.

За 65 години, изминали от момента на завършване на изпитанията на автомата „Калашников”, тази марка стана една от най-известните в оръжейния свят. Днес може да се говори, че руското оръжие има определена репутация на американския и на други страни пазари, смята генералният директор на руската оръжейна компания „Промтехнологии” Алексей Сорокин:

   - На Запад руското бойно оръжие има своя ниша. Това е просто, но при това напълно работоспособно и много надеждно оръжие. При това то не е скъпо.

Ако говорим за внесените в списъка за износ образци оръжие – карабината 1815 КС-К, снайперската пушка СВ-99 и пистолета-картечница „Витяз-СН”, то най-големи шансове успешно да се прояви на пазара има последният. „Витяз-СН” – това е подобрена версия на разработения в 1993 година пистолет-картечница ПП-19 „Бизон”.

Стъпките за увеличение на износа без съмнение са важни за финансовата устойчивост на концерна „Калашников”. Заедно с това политиката за предлагане на продукцията трябва да бъде променена, смята военният експерт, главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

   - Неотдавна създаденият концерн „Калашников” трябва да стане ефективна структура със съответния световноизвестен бренд. Разширението на листата за износ е добре, но главното е създаването на концерна. Защото за да можем да се утвърдим на пазарите в чужбина е необходима координирана държавна политика.

Необходимо е да отбележим, че в една или друга степен с проблема за търсене на нови пазари се сблъскаха след приключване на „студената война” предимно големите производители на оръжие. Днес пазарът за гражданско оръжие носи основният доход не само за „Калашников”, но и за водещите западни производители на оръжие. Руските производители намериха своя ниша на международния пазар, но тя е твърде тясна. Сериозен ръст на обемите на производство и на продажбите е възможен при условие на по-нататъшна либерализация на вътрешния пазар за стрелково оръжие, който за сега се развива в условия на сериозни ограничения. Разумна либерализация, необходимо преразглеждане на законодателството и създалата се съдебна практика по проблемите на стрелковия спорт, лова и самоотбраната, са едно от главните условия както за развитието на оръжейния пазар, така и за развитието на производството на оръжие в Русия. – Още за АК

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Американските безпилотни самолети ще получат лазерна защита
31.10.2013, 15:16

Управлението за перспективни изследвания на Пентагона е сключило с американските компании „Northrop Grumman” и „Lockheed Martin” договори за разработката на лазерни системи за защита за безпилотните самолети. Първата сделка е на стойност 14,6 милиона долара, а втората ─ 11,3 милиона.

Според проекта, системите за защита на безпилотните самолети трябва да се поставят в подкачащ се контейнер и да ги защитават от зенитни ракети с електронно-оптично инфрачервено насочване. Според проекта трябва да бъдат създадени системи за предупреждение за изстрелването на ракети, система за управление и системата за противодействие.

Други подробности засега не бяха разкрити.

 
Първо бомбопускане от F-35B Lightning II по земна цел
31.10.2013, 13:11

F-35На 29 октомври 2013 г. самолет на ВВС на САЩ е пуснал 500-паундова (226 kg) бомба, която е поразила танк на територията на авиобаза „Едуардс” в Калифорния. Това е първия пуск на оръжие от новия самолет заявиха от Пентагона. Самолетът е F-35B, а бомбата е с лазерно насочване от типа Guided Bomb Unit-12 (GBU-12) Paveway II, произвеждана от Lockheed и Raytheon. Бомбата е била инерционна, без заряд. Целта е била да се спестят пари, а и задача на изпитанието е била системата за насочване и проверка на точността. Бомбата е била окачена във вътрешния оръжеен отсек и е била пусната от височина от 7620 m (25 000 фута). При падането си поразява танк паркиран на земята. Полетът до целта е продължил 35 секунди. - (видео)

F-35 използва електро-оптична прицелна система (Electro-Optical Targeting System – EOTS) произвеждана от Lockheed. Тя дава възможността пилота да идентифицира, проследи, да се прицели и да порази с голяма точност целта. Според специалисти от компанията тя е първата в света която комбинира предно насочена ИЧ система FLIR с лазерен прицел.

„Пускът на лазерно насочваната GBU-12 превърна F-35 в реална платформа за доставка на оръжия” заяви майор Ричард Руднок от Корпуса на Морската пехота, човек пилотирал самолета в тази историческа мисия. „Това е поредната стъпка в развитието на самолета и на тази жизнено важна програма”.

След повече от десетилетия разработки струващата досега 392 милиарда долара Joint Strike Fighter програма напоследък отбелязва значим напредък в производството и тестовете. Корпусът на морската пехота планира да стартира операции със самолета в средата на 2015 г.

Главният отговорник в Пентагона за придобиването на нови оръжия Франк Кендал заяви тази седмица, че програмата F-35 отбелязва значителен напредък в подготовката на производството с по-високи темпави което трябва д астаритра през фискалната 2015 г., но остави силно притеснен относно софтуера, надеждността и компютърно базираната система за логистична поддръжка.

Тестът с GBU-12 ще бъде последван от 5 реални пуска на ракети „въздух-въздух” със среден обсег AIM-120 Advanced Medium Range Air to Air Missile (AMRAAM), също натериториятана авиобаза „Едуардс”. През ноември е предвидено изпитания за пускане на 453 kg (1000-паундове) бомба GBU-32, производство на Boeing. - Още за F-35

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
За какво няма да стигнат парите за отбрана?
31.10.2013, 12:43

МОДнес Комисията по отбрана в парламента ще анализира за какво няма да стигнат парите за отбраната през следващата година. Бюджет-2014 г. бе одобрен вчера от правителството и внесен от финансовия министър Панайот Чобанов в парламента. Запознаване с основните параметри от предварителното планиране, проведено в МО и БА и проблемите, които възникват и не намират решение с отпуснатите средства и финансовото осигуряване на поетите ангажименти по Целите на способностите на НАТО, е записано в предварителния дневен ред на комисията за днешното заседание. Задачата не е лесна, като имаме предвид, че бюджет 2013 г. заложи за МО 1,080 млрд.лв., а бюджет-2014 дава – 1, 021 млрд. лв.

През следващата година бюджетът на МО няма да бъде 1,5 на сто БВП, както е записано в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, а очевидно по-малък, каза министърът на отбраната Ангел Найденов преди няколко дни. Това, което ще получим е 1,3 на сто, каза той, или 170 милиона лева по-малко.

Заради тези 170 милиона, вероятно ще се лишим от проектите за модернизация и превъоръжаване, прогнозира министърът. Това ще се отрази и на изпълнението на поетите ангажименти към НАТО. Известно е, че по пакет Цели за способностите 2013 към Р. България са поставени изисквания за изпълнение на общо 55 Цели за способности и са предложени за изграждане 50 формирования за нуждите на колективната отбрана. Общо, необходимите финансови средства (по текущи цени за 2012 г.) за изпълнение на поетите ангажименти по пакета Цели за периода 2014-2028 г. са близо 2,3 млрд. лв. Според министъра на година трябва да се заделят от 100 до 250 млн. лева на години, за да се осигуряват проектите.

Картината на техниката и въоръжението е изключително критична, каза Ангел Найденов. Падането под нея означава невъзможност Въоръжените сили да изпълняват всичките си задачи и отговорности. Опитваме се, посочи министърът, да а поддържаме над това критично ниво, но това не може да продължава при непрекъснато орязване на финансови средства. Той не е съгласен, че с всичко това торпилираме ангажиментите си към НАТО, но не скри, че ги изпълняваме с големи натоварвания. Впрочем, допълни Ангел Найденов, това е картината във всички страни членки на Алианса. Още повече, че има призив разходите за отбрана да се поддържат на ниво не 1,5, а 2 процента от БВП. В НАТО само САЩ, Франция и Турция отговарят на този критерий. Има и по-зле от нас, но Ангел Найденов не ги посочи, за да не изкушава финансовия министър.

Ще реализираме малки модернизационни проекти, в рамките на тези капиталови средства, които имаме заложени – около 50 млн, прогнозира министърът. Но това са средства, които отиват не само за модернизиране, но и за поддържане на техниката, с която разполагаме. Повече от две години например, припомни той, хеликоптерите БЕЛ, които би следвало да бъдат ползвани за тренировки на новопостъпващите пилоти са на земята. Според него трябва да се отиде на варианта за възстановяване на тяхната летателна годност, както на хеликоптерите Ми-24 и на самолетите „Пилатус” и Л-39. От сега е ясно, че през 2014г. няма да стартира закупуването, като част от проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Макар че министър Найденов е категоричен: „Но при всички случаи ние трябва да стартираме тази процедура тогава, когато имаме осигурените финансови средства.”

Освен това държавният бюджет няма пари да направи нещо доста дълго очаквано, т.е. да увеличи възнагражденията на военнослужещите. Не може и да обвърже обезщетенията не безработните съпруги на военнослужещите с минималната работна заплата.  Така че има върху какво да заседават депутатите от Комисията по отбрана.

По същото време ще заседава Комисията по труда и социалната политика. Тя ще обсъжда и гласува законопроекта на Атанас Мерджанов и група народни представители за промяна на КСО, с която ще се върнат старите условия за пенсиониране на военнослужещите.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Китай утилизира първата си атомна подводница
31.10.2013, 12:30

ChangZheng 5 (405)Първата китайска подводницата „Чанчжен-1” (ChangZheng, „Великия поход-1”) проект 091 е построена от 1967 до 1970 година. Нейният реактор е изработен през 1965 година, като няколко години е тестван включително и на кораб. В продължение на 4 години тя се тества и е приета на въоръжение през 1974 година, като първата от клас „Хан” борд 401. От този клас са построени още 4 подводници бордове от 402 до 405, като две са извадени от употреба борд 402 през 2010 година (на въоръжение около 1980 г) и борд 403 през 2013 година (на въоръжение около 1983 година) и консервирани. Останалите две борд 404 (на въоръжение от 1988 г) и борд 405 (на въоръжение от 1991 година) ще останат в експлоатация още поне 10 години. Те са минали през модернизация и могат през 6 торпедни тръби в челото да изстрелват и противокорабни ракети. Има слухове, че борд 402 също ще бъде утилизирана през 2014 година.

На въоръжение „Чанчжен-1” е до 2005 година, когато е консервирана, след повече от 36 година на вода. Известна е със сигурната си и безпроблемна експлоатация. Реакторът на „Великия поход-1” е изваден тази година, а оставалата част ще бъде предадена на националния музей.

През 2005 година тя е заменена от първата подводница от новия клас „Шан” Type 093. Нейното проектиране започва през 1995 година, а строителство около 2000 година. През 2002 година е пусната на вода и е предадена през 2004 година. Подводниците от този клас имат два реактора и водоизместване около 7000 тона. Размерите им са дължина около 110 метра и ширина около 10 метра. Разполагат с 6 торпедни тръби от 630-650 милиметра и през тях могат да се изстрелват торпеда, противокорабни и крилати ракети.

През следващата година да бъде предадена 6-та подводница от този клас. Плановете са бъдат построени още 2. Всичко ще зависи от това, кога ще бъде приета на въоръжение първата подводница от Type 095, ако тестовете приключат успешно тази или следващата година и бъде приета на въоръжение, вероятно други подводници от клас „Шан” няма да има. През 2014-15 ще започне строителството на втора подводница Type 095. 

В момента Китай разполага  с 2 многоцелеви ядрени подводници клас „Хан” Type 091 борд 404 и 405  и 5 от клас „Шан” Type 093.

http://aeronews.alle.bg/

 
Заповед на министъра на отбраната
31.10.2013, 10:47

 

 

Обява за провеждане на конкурс за вакантни длъжности за офицери и сержанти от Военномедицинска академия за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина - (pdf)

 
Военно видео
31.10.2013, 10:05

авионосещ крайцер „Адмирал Горшков”

 

 

Програма „Полигон”: Подробно за бившия съветски авионосещ крайцер „Адмирал Горшков” проект 11430 (индийски Vikramaditya), (руски език)

 
Нов безпилотен ударен хеликоптер MD 500
31.10.2013, 08:47

MD 500Boeing и Korea Air заедно ще конвертират хеликоптерите MD 500 в безпилотни. Сега Южна Корея разполага с 175 машини от този тип, като 45 от тях са леки ударни. През декември 2012 година в Сеул се състоя демонстрация на безпилотен ударен MD 500 на американската компания.

В проекта е използван опита на американците от безпилотния "H-6U Unmanned Little Bird", създаден от лекия ударен хеликоптер "AH-6 Little Bird".

Коментар:

Вероятно това е отговор на безпилотния ударен НС-120 разработен от Китай. Не е известно, дали хеликоптера е влязъл в серийно производство? Вероятно такива апарати ще бъдат добавени към новите китайски кораби в допълнения към пилотирани хеликоптери.

http://aeronews.alle.bg/

 

 
Путин извърши внезапна проверка на бойната готовност на ядрените сили на Русия
30.10.2013, 22:42

Владимир Путин Прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков съобщи, че под ръководството на върховния главнокомандващ на Русия Владимир Путин днес са проведени внезапни проверки и учения на силите за ядрено сдържане, Въздушно-космическа отбрана, Военноморските сили и Далечната авиация. - (видео)

„Проведени са изстрелвания на две междуконтинентални балистични ракети (МВР РС-12М „Тополь” от космодрума Плисецк и РС-20В „Воевода” от позиционен район „Домбаровский”), задействани са системите за противоракетна отбрана и противовъздушна отбрана. Всички стрелби са осъществени в работен режим, всички условни цели са поразени” – каза Песков.

В рамките на проверката атомните подводници „Брянск” и „Святой Георгий Победоносец” са извършили пускове на балистични ракети от подводно положение от акваторията на Баренцово и Охотско море. Бойните части са достигнали успешно полигоните Чижа и Кура.

Освен това, Войските за въздушно-космическа отбрана от 35-та площадка на полигона Сары-Шаган (Казахстан) успешно са извършили пуск на противоракета от системата за ПРО (вероятно комплекс "Амур-П" с ракета 53Т6 - АВМ-3А Gazelle), която успешно е поразила цел, имитираща балистична ракета.

В рамките на Сухопътните войски са били извършени успешни пускове на четири оперативно-тактически ракети „Искандер” и „Точка-У” по учебни цели, намиращи се на разстояние над 100 километра от стартовите позиции на полигон „Капустин Яр” в Астраханска област.

Бойни стрелби са извършени и със ЗРК С-300 „Фаворит”, С-400 „Триумф” и „Панцирь-С”, като те успешно са отразили учебен масиран ракетно авиационен удар на условен противник. Били са поразени над 15 ракети-мишени, имитиращи аеродинамични и балистични цели в различни височинни и скоростни диапазони.

 
Венецуелски Су-30 унищожиха 2 самолета на наркомафията
30.12.2013, 21:46

Су-30ВВС на Венецуела съобщава, че са унищожили 2 самолета на наркомафията във въздуха.

Наказателният акт е бил осъществен след като преговорите, с летците на малките самолети са завършили с неуспех и те не са изпълнили желанието на военните пилоти да кацнат на най-близкото летище.

Информационният портал Caribbean360 съобщава, че 2 леки самолета, превозващи наркотици са прехванати от венецуелските изтребители Су-30МК2. Те са нахлули във въздушните граници на Венецуела.

Припомняме, че само за тази година венецуелските ВВС са унищожили във въздуха 11 самолета на наркомафията.

В същото време се разбра, че корпорация Enstrom Helicopter и ВВС на Венецуела са сключили договор за доставка на 16 учебни вертолета от модификацията 480B, на обща стойност $40,83 млн.

http://www.pan.bg/

 
Комендантството на Министерството на отбраната преминава на пряко подчинение на министъра на отбраната
30.10.2013, 21:12

Ангел НайденовПравителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили и предлага на Народното събрание да го приеме, съобщиха от правителствената информационна пресслужба. С проекта се цели създаване на законова възможност за организационни промени във ведомството и структурите на пряко подчинение на министъра, необходими за ефективно осъществяване на държавната политика в областта на отбраната.

Предлага се преструктуриране на „Комендантство – МО” от юридическо лице по чл. 60 от Закона за администрацията, каквото е в момента, в ново военно формирование – структура на пряко подчинение на министъра на отбраната и част от въоръжените сили. По този начин едновременно ще се намалят съществуващите административни структури и ще се оптимизира дейността на администрацията.

Допълват се функциите на Инспектората на МО с цел той да извършва проверки на бойната подготовка, войсковия ред и дисциплина и на оперативните способности във въоръжените сили. В момента тази дейност е отговорност на началника на отбраната само по отношение на Българската армия, но не и за останалата част на въоръжените сили.

Като част от реализацията на поетите ангажименти в социалната програма на правителството е и предложението за повишаване на пределната възраст на войниците (матросите) от 45 на 50 години, което дава възможност за по-пълноценното използване на потенциала, знанията и уменията им, придобити по време на службата. Друго предложение е създаването на законова възможност военнослужещите мъже, които са самотни родители (осиновители), да ползват отпуски за отглеждане на децата си при условията и по реда на Кодекса на труда.

 
Започна учението „Мирен страж 13”
30.10.2013, 21:03

От днес до 7 ноември на ПУП „Ново село” се провежда тактическо учение „Мирен страж 13” за национално сертифициране на 3 батальонна бойна група от състава на 61 Стрямска механизирана бригада, съобщиха от Щаба на Сухопътните войски.

Учението е организирано от Командването на Сухопътните войски и представлява финален етап от подготовката и процеса на сертифициране на 2-ри механизиран батальон и придаваните му формирования като Батальонна бойна група (ББГр) от състава на 61 механизирана бригада.

Целта на „Мирен страж 13” е оценка на готовността, бойните способности и оперативната съвместимост на батальонната бойна група за участие в съвместни съюзни операции. Очакванията са то да допринесе за повишаване на бойните способности при водене на отбранителни операции посредством целенасочена подготовка на командирите, щаба и личния състав на ББГр и прилагане на разработените стандартни оперативни процедури при планиране и провеждане на операции  в многонационална среда.

Основната задача на учението е да се оцени и потвърди нивото на оперативна съвместимост, интеграция и свързаност на системата за командване и управление на батальонната бойна група.

**********

Мисия на 3 ББГр/61 МБР: Батальонната бойна група от 61 механизирана бригада да провежда непрекъсната подготовка по поддържане на постоянна готовност за защита на териториалната цялост и независимост на Република България, операции по ликвидиране на последствията от бедствия и аварии, а така също и за участие в пълния спектър от операции на НАТО.

Планиращ учението е генерал-майор Нейко Ненов - командир на Сухопътните войски, а директор на учението е командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.

По време на учението ще се проведат занятие по огнева подготовка със стрелково оръжие на полигон :”Батмиш” за запознаване на американските военнослужещи, участващи в учението с индивидуалното въоръжение, ситуационни тактически учения с взводовете и ротите от състава на батальонната бойна група и тактическо учение на тема: „Участие на ББГр в операция на многонационални съвместни оперативни сили по защита на териториалната цялост на страната.

Денят за високопоставени гости и медии за демонстриране на бойните способности на Трета батальонна бойна група от състава на 61 мбр е на 7 ноември, уточняват от Щаба на Сухопътните войски.

http://www.otbrana.com/

 
Виетнам укрепва военния си флот с руски подводници
30.10.2013, 18:03

Proekt 636Компания „Адмиралтейски верфи” предава на Виетнам първата от шестте поръчани подводници. Контрактът за продажба на дизеловите електрически подводници проект 636 „Варшавянка” бе подписан още през 2009 година. Тези подводници ще имат мощно оръжие, по-специално противокорабен ракетен комплекс Club.

Предаването на първата от шестте подводници ще се състои на 7 ноември, а окончателният акт за приемане на поръчката ще бъде подписан в края на януари, когато подводницата пристигне в пристанище Камран. Експерти високо оценяват бойните качества и техническите характеристики на „Варшавянка”, защото те са най-безшумните подводници в света, казва военният експерт Виктор Литовкин:

   - Тази подводница позволява да чуваш противника и да криеш своето местонахождение в районите на неговото патрулиране. Главното е, че подводницата е въоръжена с новия комплекс Club, който може да се използва и против кораби, и против брегови цели.

Освен контракта за продажба до 2016 година на 6 дизелови подводници проект 636, до края на годината следва да бъде предоставен и първият от шестте ракетни катера „Молния” проект 12418, изграждани във Виетнам по руски лиценз. Помощ в това оказва Рибинският корабостроителен завод „Вимпел”. В рамките на контракта предприятието предоставя комплектуващи детайли и възли. Заводът, както и фирмата-създател (Централно морско конструкторско бюро „Алмаз” в Санкт Петербург), осъществяват технически контрол на сглобяването.

През последните години Виетнам успешно засилва бойния потенциал на Военноморските сили. Една от причините е наличието на определени противоречия в отношенията със съседите, в това число с Китай, казва руският експерт по кризисни ситуации Лев Королков:

   - Има спорни акватории, в които могат да се добиват въглеводороди. На тези спорни територии претендират Китай и други страни. Виетнам до този момент не е имал съвременен флот. И затова придобиването на подводници от проект „Варшавянка” е една сериозна поръчка. Катерите ще се използват както за нанасяне на ракетни удари, така и в качеството на десантни кораби.

Подготовката на екипажите за подводниците ще се осъществява на базата на Военноморските сили на Виетнам в Камран, в новия тренажорен център, купен в Русия. Тренажорите позволяват, без използване на бойна техника, да се имитират всички възможни аварийни ситуации и да се тренират действия на личния състав на подводницата. – Още за проект 636

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Военнослужещи от САЩ бяха на огневи комплекс „Батмиш” в Сливен
30.10.2013, 17:45

Военнослужещи от САЩ стреляха на огневи комплекс „Батмиш” в Сливен. Стрелбите се проведоха с пистолет „Макаров”, автомат „Калашников” и ръчен противотанков гранатомет (РПГ-7). Осигуряването от българска страна е от военнослужещите в Център за подготовка на специалисти – Сливен, съобщиха от центъра. Ръководител на стрелбата беше подполковник Стойчо Владев, заместник-началник щаб на 61-ва Стрямска бригада – Карлово. През останалото време американските военнослужещи участват в подготовката на третата батальонна бойна група, която е от състава на 61-ва Стрямска бригада с командир бригаден генерал Димитър Шивиков и се провежда на полигон Ново село през периода 25 октомври – 7 ноември. Целта на проведените стрелби на огневи комплекс „Батмиш” е американските военнослужещи да се запознаят и стрелят с част от стрелковото въоръжение в Българската армия.

Лейтенант Майкъл Филипс каза, че те са много доволни да се запознаят и да стрелят с пистолет „Макаров”, автомат „Калашников”, с РПГ-7 и заяви: „За нас това е интересно и вълнуващо”. Той посочи, че като цяло им харесва да бъдат в България, да работят рамо до рамо с българските си колеги и да градят ценни добри взаимоотношения.

Успоредно с това на огневи комплекс „Батмиш” протичат планираните занятия на военнослужещи от Център за подготовка на специалисти – Сливен.

http://www.focus-news.net/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов: Целта ни е да осигурим условия за мотивирана и всеотдайна служба и предвидимо кариерно израстване
30.10.2013, 17:25

Министърът на отбраната Ангел НайденовМинистърът на отбраната Ангел Найденов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев участваха днес, 30 октомври, в тържествения акт по случай завършването на обучението на „Випуск-2013-II“ на ВА „Г.С.Раковски“.

„Стремежът към самоусъвършенстване предполага и професионална мотивация, сигурност и самочувствие. Ръководството на Министерството на отбраната е наясно със сериозните социални, кариерни, битови и други проблеми, с които се сблъскват българските офицери“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов в приветствието си към випускниците и подчерта: „Ние определихме като основен приоритет в политиката на министерството възстановяването на престижа, самочувствието, социалните гаранции и професионалната сигурност на българския военнослужещ“.

„Целта ни е ясна и категорична - да осигурим условия за мотивирана и всеотдайна служба и предвидимо кариерно израстване“, заяви още министър Найденов.

Със заповед на министъра на отбраната випускниците получиха новите си длъжности и бяха повишени в офицерско звание. Министър Ангел Найденов награди първенеца на випуска капитан II ранг Тодор Димитров – първенец на специалност „Организация и управление на оперативните и тактическите формирования от ВМС“ и първенците на отделните специалности.

Награди на отличниците бяха връчени и от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев. Той поздрави випускниците от името на висшето военно ръководство като подчерта: „От днес започва нов етап в живота ви - с повече възможности, но и с повече изисквания. Вие трябва да надграждате постигнатото и да продължите да се самоусъвършенствате, за да вземате адекватни командирски решения“.

Комодор Георги Фиданов, съветник по военната сигурност на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили прочете поздравителен адрес към випускниците и командно-преподавателския състав на академията от името на вицепрезидента Маргарита Попова.

В словото - отговор първенецът на випуска капитан II ранг Тодор Димитров благодари на академичната общност за труда и вложения интелект при подготовката на слушателите.

Военнослужещите, които завършват обучението получават образователна степен „магистър“ в 5 специалности в професионално направление “Военно дело“. Това е първият випуск на Академията със срок на обучение 14 месеца.

На тържеството присъстваха още началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, командирите на Сухопътните войски - генерал-майор Нейко Ненов и на Военновъздушните сили - генерал-майор Константин Попов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, председателят и членовете на Комисията по отбраната към 42-то Народно събрание, директори на дирекции от Министерството на отбраната, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани и граждани.

http://www.mod.bg/

 
“Шпионски интернационал” на демократите
30.10.2013, 16:50

Скандалите, започнали с разкритията в предоставените от Едуард Сноудън документи за масовото следене на граждани от Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ продължават да набират скорост. Оказа се, че има своеобразен “Шпионски интернационал“ за членовете, на който нарушаването на законите е рутинно ежедневие.

Стана известно, че АНС е подслушвала телефона на канцлера Ангела Меркел още от 2002 г. Президентът на САЩ Барак Обама пък я увери, че ако е знаел, това е щяло да бъде незабавно прекратено. Дни по-късно, нови разкрития показаха, че той – всъщност е знаел. Оказа се, че в посолството на САЩ в Берлин има шпионски отдел, който наблюдава комуникациите в района, където са разположени ключови държавни институции. Подобни отдели съществуват в дипломатически представителства на САЩ в около 80 други места, вкл. в Париж, Мадрид, Рим, Прага, Женева и Франкфурт.............Прочети още

 
Русия – Иран: Нов етап на военнотехническото сътрудничество?
30.10.2013, 13:50

По време на четиридневното посещение на главнокомандващия на ВВС на Русия генерал-лейтенант Виктор Бондарев в Иран, той проведе разговори с иранския си колега Хасан Шах Сафи, командир на иранската база за противовъздушна отбрана „Хатам ал-Анбиа”, с бригаден генерал Фарзад Есмаили и с командира на въздушните и космически сили на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) генерал Амир Али Хаджизаде.

Това е първото посещение на руски военни в Иран след избирането на президента Роухани. През последните години, военното и военнотехническото сътрудничество между двете страни на практика беше сведено до нула. Но сега в тази област се откриват нови възможности.

Политологът Владимир Евсеев отбелязва:

   - На фона на несигурността в американо-иранските отношения, когато няма сигурност в бързото завършване на иранската ядрена криза, и при изобилието от регионални проблеми, в ​​които Иран е въвлечен, за Техеран е много важно да установи военно сътрудничество с Русия. От своя страна, Москва също би искала да поднови военните си връзки с Иран.

В Техеран руската военна делегация обсъди широк кръг от въпроси на сътрудничеството в отбраната. Става дума за връзките по линията на ВВС и ПВО, обменът на информация и технологии в сферата на авиацията и ПВО, технически проблеми в електрониката, радиолокациите, свързани със зенитно-ракетните комплекси за ПВО.

Страните също така са обсъдили ситуацията около стария договор за доставката на руските комплекси за ПВО С-300 за Иран - договорът за доставка на пет ракетни комплекса на стойност 800 милиона долара беше подписан през 2007 г., а през 2010 г. руският президент Дмитрий Медведев спря неговото изпълнение, като в отговор Иран заведе дело в международен съд за 4 милиарда долара, което е все още в съда, без движение по него. Наскоро се появиха съобщения, че Москва не изключва алтернативни предложения към Техеран за доставка на подобни, и дори по-съвременни системи за ПВО.

Не е изключено, някои аспекти на тази ситуация да са били обсъдени по време на визитата. Но, както отбелязват военните експерти, главнокомандващият на ВВС не е упълномощен да води официални преговори за C-300, както и по други въпроси, свързани с доставките на оръжие и военно оборудване в чужбина.

Но каквото и да е, диалогът между военните на Русия и Иран се състоя. Отбелязвайки политическата важност на посещението на генерал Бондарев, директорът на Института за стратегически оценки Виктор Мизин каза:

   - Москва, развивайки такова сътрудничество с Иран, изпраща сигнал към страните от Запада. В крайна сметка, позицията на Русия винаги е била такава: да се предотврати създаването на ядрено оръжие в Иран, но при това тя е против санкциите. Москва смята, че трябва да се развиват нормални отношения с Техеран и върху него да не бъде упражняван натиск, тъй като това е непродуктивна политика.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Индия представи тактическа ракета собствена разработка
30.10.2013, 13:45

Организацията за отбранителни изследвания и разработки на Индия (DRDO) представи на международната изложба за авиокосмически и отбранителни технологии Seoul International Aerospace and Defence Exhibition (SEOUL ADEX 2013) в Южна Корея нова тактическа ракета Pragati.

Ракетата заема централно място в павилиона на DRDO в Сеул. Индия има намерение да предложи ракетата за износ – правителството вече разреши нейни доставки в приятелски страни. Както заяви заместник-ръководителят на DRDO, Pragati е разработена за армията на Индия съвместно с индийската корпорация Tata.

 
САЩ залагат на Румъния
30.10.2013, 13:40

Разполагането на система за ПРО на САЩ в Румъния има за Русия много повече политическо, отколкото военно значение. Комплексът в Румъния ще обедини противоракетните установки на няколко европейски държави, сред които са Чехия, Турция, Холандия и Испания.

Югоизточното направление на разполагането на система на ПРО на САЩ в Европа се появи след идването на власт на Барак Обама в 2009 година. Преди това се планираше да бъдат разположени установки за изстрелване GBI в Полша, а радар в Чехия. Тогава в Москва изразиха опасение, че системата може да бъде използвана за прехващане на руски ракети. Решението на Барак Обама за разполагане на система в Румъния (ракети-прехващачи) SM-3 и в Турция (радар) промени обстановката. Сами по себе си ракетите имат по-малка далечина на действие в сравнение с GBI, а радарът на южното крайбрежие на Турция практически е безполезен за цели за прехващане на ракети, изстрелвани от територията на Русия в северно направление.

Независимо от факта, че военните проекти на САЩ, които днес се реализират, нямат непосредствена заплаха за руските ядрени сили, усъвършенстването на американската система за ПРО може да създаде в бъдеще опасна ситуация. Преди всичко става дума за по-нататъшно развитие на системите за ПРО с морско базиране, а също за разработването на неядрени много точни средства за нападение.

За сега ВМС на САЩ съсредоточават своите кораби, оборудване за използване на ракети-прехващачи SM-3 предимно в Тихия океан. Но мобилността на флота дава възможност оперативно те да бъдат разгърнати в който и да е район на Световния океан. Реална заплаха се създава при паралелно развитие на системите за ПРО и програмите за Мигновен глобален удар (Prompt Global Strike). Тази система предвижда разработване на много точни безпилотни средства за унищожение, които позволяват да бъде нанесен удар по всякаква цел на територията на Земята в течение на един час. При това създаването и разполагането на такива системи не е ограничено по никакъв начин.

В случай ако тази ситуация стане реалност, въпросът за началото на война ще бъде въпрос изключително на волята и целите на американското ръководство и подобно развитие на събитията е неприемливо за Русия. Запазването на стратегически паритет изисква от страната развитие на въоръжените си сили – особено на силите за ядрено сдържане и въздушно-космическата отбрана.

Разполагането на нови мобилни ракетни комплекси от типа „Ярс”, усилията по доработване на ракетите „Булава” и подводниците „Борей”, увеличението на купуването на съвременни системи за ПВО и ПРО позволяват на Русия да се надява на запазване на паритета. Мобилните системи и подводниците са много по-малко уязвими: непредсказуемостта на стартовата позиция с една степен усложнява работата на ПРО в хипотетична ядрена война. – Още за ПРО

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия и Индия разширяват военнотехническото сътрудничество
30.10.2013, 13:34

Посещението на премиера на Индия Манмохан Сингх в Русия трябва да спомага за разширение на руско-индийското военнотехническо сътрудничество. Лидерите на двете страни обсъдиха два големи съвместни проекта – изтребителят от пето поколение FGFA и многоцелевият транспортен самолет МТА, а също предаването на Индия в лизинг на още една руска атомна подводница.

Предполага се, че Индия ще получи в лизинг недостроената атомна многоцелева подводница 971 „Ирбис”. Индия ще финансира дострояването на тази подводница. Проектът на подводницата ще бъде усъвършенстван в съответствие с изискванията на индийската страна.

В началото на 2012 година индийският флот вече получи от Русия атомна подводница в лизинг за срок от 10 години. Освен това, Индия строи серия собствени подводници от типа Arihant. Така че в недалечна перспектива Индия може да се сдобие с ескадра от атомни поводници, която ще бъде готова да изпълнява бойни задачи.

Работата над съвместния изтребител и транспортния самолет продължава с участието на група индийски инженери. В същото време, има редица нови проекти, които са в стадий на обсъждане. Русия е готова да участва в няколко важни тендера в Индия: за доставка на нови подводници и нови зенитни ракетни комплекси с малък радиус на действие. На първия тендер Русия предлага най-новите си подводници „Амур-1650”, а на втория – комплекси „Тор-2МЕ” и „Панцир-С”.

През ноември на Индия ще бъде предаден самолетоносачът „Викрамадитя”, като Русия оказва на индийската страна помощ в самостоятелното строителство на втори самолетоносач и доставя на Индия палубни самолети. Продължава доставката на оръжие за индийските ВВС по вече подписани контракти.

Индия е най-близкият и надежден партньор на Русия в сферата на военнотехническото сътрудничество и още от времената на СССР получава такъв достъп до руски военни технологии, какъвто не се предоставя на нито една друга страна. В бъдеще сътрудничеството ще се развива от обикновени доставки на оръжие към по-задълбочено производствено коопериране и съвместни проекти.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Lockheed предлага S-3 Viking на ВМС на Южна Корея и САЩ
30.10.2013, 13:00

S-3 VikingАмериканската компания Lockheed Martin възнамерява да възстанови и доработи консервирани палубни противолодъчни самолета S-3 Viking, разработени в първата половина на 1970-те години. Те ще бъдат предложени на ВМС на Южна Корея и САЩ, съобщава Jane's.

Според компанията доработените S-3 могат да заменят остарелите палубни самолети P-3C/CK Orion от състава на южнокорейските ВМС.

За американските ВМС S-3 ще бъдат предложени във версии за изпълнение на транспортни задачи и за дозареждане във въздуха, допълвайки съответно възможностите на С-2 Greyhound и F/A-18E/F Super Hornet.

Според Lockheed Martin към момента в консервирано състояние има от 50 до 100 самолета S-3 Viking, които могат да бъдат напълно възстановени и доработени.

Първият полет на S-3е през 1972 г., а на въоръжение постъпва през 1974 г. Екипажът се състои от четири човека. Самолетът може лети със скорост до 828 км/ч, а бойният радиус е 1500 км. Има осем точки за подкачване на ракети, бомби, торпеда и мини с обща маса до 3.4 тона. Снет е от въоръжение през 2009 г.

http://www.pan.bg/

 
Датски офицер измислил пистолет с дървени куршуми
30.10.2013, 10:27

Schouboe М 1907 През 1907 г. датският офицер Jens Torring Schouboe създал големокалибрен пистолет, чийто патрон имал дървен сърдечник.

Скептиците посрещнали новината с много резерви, но въпреки това пистолетът бил одобрен за производство от фирмата Dansk Rekylriffel Syindikat (DRS), чийто главен инженер бил самият конструктор на оръжието.

Странният пистолет получил обозначение Schouboe М 1907 по името на неговия конструктор. В основата му залегнал принципът на използване на отката на свободния затвор при неподвижна цев.

Дотук нищо ново и странно. Ако, разбира се, не се отчете едрият калибър на патрона - 11,35 мм, който обикновено изисква използване на отката на заключения затвор и цев при изстрел. И тук трябва да се оцени творческото решение на конструктора, който разработил нов уникален патрон с лек куршум...........Прочети още

 
Щитът над Румъния ще пази и България
30.10.2013, 10:21

На 28 октомври влезе в сила споразумението между САЩ и Румъния за изграждане на противоракетна база в румънската военновъздушна база Девеселу, намираща се на 240 км югозападно от Букурещ.

Тя ще бъде основен елемент от европейската и натовската защита от балистични ракети с малък и среден обсег.

Смята се, че основната цел е защитата от ирански балистични ракети, обсегът на които понастоящем достига до Централна Европа (около 2000-2200 км).

Според разузнавателни доклади обаче след 2014 г. Иран ще има ракети, способни да достигнат всяка точка в Европа, а след 2020 г. ще може да нанася удари по цели и в САЩ. Противоракетната база в Девеселу ще започне да функционира през 2015 г. Дотогава там ще бъдат разположени ракетни установки с антибалистични ракети SM-3 Block IA/B с обсег 700 км. Те ще бъдат насочвани към целите чрез система за управление Aegis, която ще получава информация за изстреляни ракети от мощна радиолокационна станция AN/TPY-2, намираща се в Турция........Прочети още

 
Участие на Националната гвардейска част в международния музикален фестивал „Berlin Tattoo” във Федерална република Германия
30.10.2013, 10:15

В периода от 30.10.2013 г. до 05.11.2013 г. Националната гвардейска част ще участва в международния музикален фестивал „Berlin Tattoo” във Федерална република Германия.

 Организаторите канят военнослужещите от Националната гвардейска част да представят за първи път на международен фестивал церемонията-спектакъл „Искри”. Във фестивала ще участват и представители от Германия, Украйна, Република Молдова, Великобритания, Белгия, Русия и Холандия.

http://guards-bg.com/

 
400 млрд. долара нужни на САЩ да обновят ядрения си арсенал
30.10.2013, 08:55

През следващото десетилетие САЩ ще трябва да изхарчат милиарди долари за модернизиране на своите стратегически оръжия.

Това заяви помощникът на ръководителя на Пентагона Мадлин Кридън по време на изслушване в Комисията по въпросите на въоръжените сили в Камарата на представителите на САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

„Модернизацията от подобен вид е скъпоструваща, но няма съмнения в нейната необходимост", каза тя и поясни, че разработката и производството на нови въоръжения и на техните носители са необходими във връзка с остарелия ядрен арсенал.

По думите й създаването на по-надеждни ядрени сили ще позволи на САЩ да осъществи и съкращение на количеството им.

Тя не уточни каква сума ще е нужна за осъществяването на програмата. Според някои оценки ще се необходими около 400 милиарда долара.

Ръководителят на Стратегическото командване на САЩ Робърт Кейлър обяви, че процесът по реорганизиране на войските за ядрено сдържане и съпътстващата инфраструктура ще отнеме няколко десетилетия.

http://news.ibox.bg/

 
Авиоотряд 28 да влезе в състава на Въоръжените сили
30.10.2013, 00:21

Група народни представители Ивайло Московски, Емануела Спасова, Иван Вълков, Станислав Иванов, Красимир Велчев, Валентин Радев и Любомир Христов предлагат Авиоотряд 28 да влезе в състава на Въоръжените сили. Във връзка с това те са внесли законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили.

В момента във Въоръжените сили влизат Българската армия, служба "Военна полиция", служба "Военна информация", военните академии и висшите военни училища, Военномедицинската академия, Националната гвардейска част, резерва на въоръжените сили, Военно-географската служба, Стационарната комуникационна и  информационна система, Централното военно окръжие и Централния артилерийски технически изпитателен полигон. Ако предложението бъде подкрепено Авиоотряд 28 ще бъде 12 елемент на Въоръжените сили........Прочети още

 

 
В Карлово ще се проведе преглед на военните духови оркестри от Сухопътните войски
29.10.2013, 20:37

Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.  Снимка Димитър БебеновНа 1 ноември 2013 г. от 11.00 на централния площад „20 юли” в град Карлово ще се проведе преглед на военните духови оркестри от Сухопътните войски. В него ще вземат участие представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски, духови оркестри на военните формирования 34750-Карлово, 24150-Стара Загора и на в.ф.22220-Сливен, съобщиха от Щаба на Сухопътните войски.

Състезанието ще премине на два етапа, с марш-дефилир на военните оркестри и самостоятелни концертни програми. Марш-дефилирът ще завърши пред паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви, пред който командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов ще поднесе венец.

Прегледът, който е част от програмата за честване на празника на войските -19 ноември, ще завърши с обща концертна програма, изпълнена от всички духови оркестри и връчване на отличия на победителите от генерал-майор Нейко Ненов.

http://www.otbrana.com/

 
Американците пуснаха на вода „ескадрения миноносец на бъдещето”
29.10.2013, 17:20

DDG-1000 ZumwaltВ американската корабостроителница Bath Iron Works миналата нощ беше спуснат на вода първият американски „ескадрен миноносец на бъдещето”, който ще бъде кръстен „Зумвалт”. - (видео)

DDG-1000 Zumwalt, които се строи от 2010 година с широко използване на технологията „стелт”, ще бъде най-големият кораб от класа „ескадрен миноносец” в състава на американския флот.

В момента за ВМС на САЩ се строят още два кораба тип "Зумвалт": DDG-1001 "Майкл Монсур" и DDG-1002 "Линдон Джонсон". Тяхното предаване на флота е планирано за 2016 и 2018 година съответно.

Корабите от този вид ще могат да развиват скорост до 30 възела. Те ще бъдат въоръжени с установки „Mk.57VLS” за 80 ракети, с две 155-мм оръдия и две зенитни оръдия „Mk.110” с калибър 57-мм. На ескадрените миноносци ще бъдат базирани един хеликоптер „SH- 60 Sea Hawk” и три безпилотни самолета „MQ-8 Fire Scout”.

Двигателната уредба е с мощност 85 MW или около 115600 конски сили. Състои се от две турбини "Rolls-Royce MT30", чиято конструкция е заимствана от турбовентилаторния "Rolls-Royce Trent 800", който стои на самолетите Boeing 777. Само, че тук той не задвижва вентилатор, който създава тяга от около 42,350 тона, а генератор. На кораба има и резервен дизел, коплиран с генератор. Той е с мощност около 7 MW. Енергията се подава към два електродвигателя, които задвижват два гребни винта.

Водоизместването на разрушителя е почти 15000 тона при дължина от 180 m, ширина 24,6 m и газене от 8,4 m.  – Още за DDG-1000

 
Катастрофа на вертолет Ка-52 край Москва
29.10.2013, 16:01

Ка-52Двамата пилоти на разбилия се в югоизточната част на Москва хеликоптер Ka-52 са настанени в 36-та градска болница в 16:40 часа в "задоволително" състояние. Информация за това, какви са травмите им, засега няма. Други хора не са били засегнати при катастрофата. – (видео)

Според източник от Министерството на отбраната, падналата машина не е негова собственост, а на компанията "Камов " и се е използвала в програмата за създаване на палубната версия на Ка-52, предназначена за хеликоптероносача „Мистрал”. Варианта, че причината за инцидента е самозадействане на системата за катапултиране на пилотите не се потвърждава.

Хеликоптерът Ka-52 "Алигатор" (рег. номер 52 жълт) се разби днес 15:27 местно време след "твърдо" кацане в района на авиозавода в московския район Жулебино. Боеприпаси на борда му не е имало, но след падането му са се взривили резервоарите за гориво.

Това е втора катастрофа в историята на вертолета Ка-52, първата стана през месец март 2012 годуна в Тверска област. Тогава пилотите загинаха. – Още за Ка-52

 
Венецуела ще закупи 16 машини от Enstrom Helicopter
29.10.2013, 13:12

Enstrom 480B Венецуела ще закупи 16 хеликоптера от компанията Enstrom Helicopter, които ще се произведат в завод в САЩ. Машините ще служат за обучени на военни пилоти по програмата Gran Misión Negro Primero.

Стойността на целия проект е 40 827 610 долара, като част от сумата  25 082 161 боливара (3 975 950 долара) ще бъдат вложени в инфраструктура, а останалите 36 851 660 долара ще са за самите хеликоптери, стендове и пособия за ремонт и тренажори.

Хеликоптерът Enstrom 480B е проектиран да отговаря на изискванията за обучение на военни пилоти в САЩ. Двигателят му е турбореактивен Rolls Royce 250 C20W с мощност 285 конски сили.

Това е първата голяма покупка на Венецуела от компания намираща се в САЩ. В началото на 2012 година бяха купени два Enstrom 280FX със същата цел. Те имат бутални двигатели Lycoming HIO-360-F1AD с мощност 225 конски сили. Освен тях страната разполага с 12 AS332B1 Super Puma/AS532AC/UL Cougar и 8 Mi-17V-5/Mi-172.

http://aeronews.alle.bg/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се срещна с аташето по отбраната на Австрия, акредитиран за България , полковник Николаус Ротенбергер, и с досегашния аташе по отбраната – полковник Евалд Хаусдорф
29.10.2013, 12:28

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се срещна днес, 29 октомври, с аташето по отбраната на Република Австрия, акредитиран за Република България, със седалище във Виена - полковник Николаус Ротенбергер, във връзка с неговото представяне. Той беше придружаван от досегашния аташе по отбраната - полковник Евалд Хаусдорф.

По време на срещата бяха проведени разговори за състоянието и перспективите на двустранните отношения във военната област.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов изрази увереност, че „добрите взаимоотношения между нашите страни ще продължат и в бъдеще да се развиват в дух на открит диалог, ползотворно и конструктивно сътрудничество“. Той отбеляза, че успешното ни двустранно сътрудничество се базира на приоритетни области, сред които са отбранителната политика, обучението, управлението на кризи и реагиране при бедствия, военната медицина, военно-техническото сътрудничество и отбранителната индустрия.

Аташето по отбраната на Република Австрия, акредитиран за Република България - полковник Николаус Ротенбергер заяви, че ще работи за активизиране на двустранното сътрудничество във военната област на основата на изградените добри контакти и връзки между двете държави и въоръжените сили на двете страни.

Проведени бяха разговори и с представители на Съвместното командване на силите, на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили.

http://www.mod.bg/

 
Министерствата на финансите, труда и НОИ – срещу МО за пенсионирането на военнослужещите
29.10.2013, 10:50

Три държавни институции – министерствата на финансите и на труда и социалната политика, както и НОИ, не подкрепят внесения от Атанас Мерджанов и група народни представители Законопроект за изменение на КСО, с който се връща старият режим за пенсиониране на военнослужещите, т.е. отпадането на изискването за навършена възраст.

За четвъртък е насрочено заседание на Комисията по труда и социалната политика на Народното събрание, на което ще се обсъжда на първо четене законопроекта.

Единствено Министерството на отбраната защитава промяната.

То бе подкрепено и от Комисията по отбрана, която единодушно застана зад законопроекта.......Прочети още

 
Присъди за двама офицери и една служителка на военното министерство
29.10.2013, 09:43

Полковник от резерва, подполковник от резерва и служителка на Министерството на отбраната в Сливен получиха присъди от военния съд в града под сините камъни. Тримата, използвайки документи с невярно съдържание, допуснали частна охранителна фирма от София да придобие неправомерно близо 66 хил. лева от Министерството на отбраната, съобщиха от съда.

За умишленото престъпление съучастниците получиха условни присъди от по 3 години. Тримата трябва да платят солидарно близо 66-те хиляди лева, получила неправомерно частната фирма.

Военният съд постанови и конфискация на личните им коли. Полковникът остава без своето „Ауди”, подполковникът - без своя „Форд”, а служителката – без своята „Шкода – Октавия”.

Тримата обаче обжалват присъдите си във Военно-апелативния съд в София.

Според обвинението те е трябвало да контролират договор с частна фирма, наета да охранява 7 бивши казарми в полосата на бившата Трета армия. Sliveninfo научи, че разработката срещу офицерите от резерва и служителката е дело на Военна полиция – Сливен. Нито един от тримата обаче не е взел и стотинка от въпросните близо 66 хил лева.

http://www.sliveninfo.com/

 

 
Приключиха изпитанията на модернизацията за Eurofighter
28.10.2013, 22:37

Eurofighter Typhoon. Модернизационен пакет се подготвя за интеграция на серийните изтребители Eurofighter Typhoon. Неговите летателни изпитания са вече приключени от компанията Cassidian.

Пакетът известен като Phase 1 Enhancement (P1E) цели увеличаване на многоцелевите способности на изтребителя Eurofighter. P1E е готов за интеграция в края 2013 г. и в неговите изпитания са били включени два от предсерийните Typhoon в Германия и Испания.

Основната част от P1E е пълната интеграция на целеуказващия контейнер Rafael Litening за използване на лазерноуправляеми бомби и ракетите за близък бой IRIS-T. Част от пакета е и подобряване на системата „свой – чужд” и на системата за обмен на данни MIDS/Link 16.

В рамките на следващите модернизационни пакети се планира интеграцията на новата ракета за далечен бой MBDA Meteor и радар с активна фазирана електронна решетка.

http://aeropress-bg.com/

 
ПРОбив засега няма
28.10.2013, 21:38

Изглежда, че неотстъпчивостта на западните генерали във връзка със системата за противоракетна отбрана в Европа все повече поставя диалога между Русия и НАТО в безизходица. Ситуацията напомня работата на двама свързочници, които уж работят на една честота, но колкото и единият да вика другия, в отговор получава: "Не ви чувам".

Поредният опит за разбирателство направи наскоро в Брюксел ръководителят на военното ни ведомство. След над двегодишно прекъсване в щабквартирата на Северноатлантическия алианс се състоя заседание на Съвета Русия-НАТО, на което Сергей Шойгу за пръв път преговаряше в качеството на министър на отбраната на Русия. Дневният ред бе традиционен за подобни срещи - обсъждаха се, в това число, проблемите на международната сигурност, европейската ПРО, положението в Сирия и Афганистан.........Прочети още

 
Военен парад в Гърция за Деня „Охи”
28.10.2013, 20:40

В гръцкия град Солун днес се проведе военен парад във връзка с празнуването на Деня „Охи”, националния празник, който се отбелязва в памет на борбата срещу нацизма и фашистката окупация.

Денят „Охи“ (Ден „Не!“), който се отбелязва на 28 октомври напомня за отрицателния отговор на ултиматума, предявен от Италия на гръцкия диктатор (управлявал от 4 август 1936 г. до 29 януари 1941) Йоанис Метаксас на 28 октомври 1940 г.

Ултиматумът е представен на разсъмване след спорове в германското посолство в Атина от страна на италианския посланик в Атина Емануеле Граци. В ултиматума се изисква от Гърция или да разреши на войските на Оста да влязат на територията на Гърция и да заемат „стратегически позиции“, или в противен случай да бъде обявена война.

Отговорът е кратък: όχι (чете се охи и означава Не). В утрото на 28 октомври гръцкото население, независимо от политиците си, излиза на улиците, скандирайки „Охи“. От 1942 г. този ден се отбелязва като деня Охи.

В отговор на отказа на Метаксас италианските войски, разположени на територията на Албания, която вече е била окупирана по онова време от Италия, в 05:30 ч. сутринта атакуват гръцките погранични пунктове. Отговорът на Метаксас ознаменува встъпването на Гърция във Втората Световна война.

 
Два руски стратегически бомбардировача Ту-160 пристигнаха във Венецуела
28.10.2013, 20:28

Ту-160В съответствие с плана за бойната подготовка на Далечната авиация на ВВС на Русия два стратегически бомбардировача Ту-160 излетяха от въздушна база в близост до град Енгелс и след като прелетяха покрай югозападното крайбрежие на Северна Америка се приземиха на летище Майкетия във Венецуела, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от РИА Новости. - (видео)

Самолетите са прелетели над десет хиляди километра, като продължителността на полета е била около 13 часа. Над територията на Норвегия бомбардировачите са били съпроводени от два изтребителя F-15, които са били вдигнати във въздуха от въздушната база „Будьо”.

Освен двата Ту-160, във Венецуела пристигнаха и осигуряващите техния полет транспортен самолет Ан-124 от състава на 224-ти летателен отряд на Министерството на отбраната на Русия и самолет Ил-96-300 от състава на СЛО "Россия".

Руското ведомство отбелязва, че всички полети на самолетите на военновъздушните сили се изпълняват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство. – Още за Ту-160

 
Шуменското Артилерийско училище ще отбележи 65-тата годишнина от създаването си
28.10.2013, 17:18

С поредица инициативи в Шумен ще бъде отбелязана 65-тата годишнина от създаването на Артилерийско училище в България. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Честването се организира от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на Националния военен университет „Васил Левски” и ще се проведе на 30 октомври, сряда в сградата на факултета. В 11.00 часа е насрочено официалното откриване на Научна сесия 2013, което ще се състои в брифинг залата на Департамент „Чуждоезиково обучение”.

Във форума ще участват представители на Министерството на отбраната и на висшите военни училища от страната. В рамките на сесията ще се състоят и презентации на заводи от Военния промишлен комплекс. Нов кабинет „Дистанционно обучение” по проект на НВУ „Васил Левски“ ще бъде открит в 14.00 часа в блок 25 на факултета. Половин час по-късно ще бъде открита зала за временни изложби в музея на Шуменския гарнизон и изложба „Спомени от ракетното време”. Паметна плоча по случай 65-тата годишнина от създаването на Артилерийско училище в България и 62-годишнината от установяването му в град Шумен ще бъде открита в 15.10 часа с церемония пред сградата на щаба на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС”.

 
Венецуела ще купи още 9 УБС K-8W “Karakorum”
28.10.2013, 16:56

УБС K-8W “Karakorum”В края на 2008 година Венецуела подписа договор за доставката на 18 учебно-бойни самолета K-8W “Karakorum” с китайската компания CATIC. Договорът се оценява на 380 милиона долара и включва още тренажор, система за тестване на изтребителя KTS-2000BW и спомагателно оборудване за ремонт.

През 2011 година изтребителите бяха доставени. Те бяха разпределени в 15-а ескадрила за специални операции в база "Рафаел Урданети" (Маракайбо, щат Зулия) и 6 от тях в 12-а изтребителна авиогрупа, в база "Лейтенант Висенте Ландаета" в Баркисимето (щат Лара). Три от тях бяха загубени и сега с новият внос, ще се допълнят до две ескадрили в двете бази.

Според оценките допълнителните 9 машини K-8W “Karakorum”ще струват около 75 милиона долара.

http://aeronews.alle.bg/

 
Нито едно от предложенията за неоповестяване на действащи разузнавачи не е прието
28.10.2013, 15:56

Служба „Военна информация” отговори на критиките, които напоследък отправя към нея Комисията по досиетата.  Темпото на предаване на архивните единици, посочват от службата, което изглежда бавно на Комисията по досиетата, е нормално следствие на факта, че всяко едно от делата трябва да бъде прегледано, за да не се допусне нарушение на законите за защита на личните данни и за защита на класифицираната информация.

Служба „Военна информация“ (СВИ) никога не е спирала да предава документите, предвидени по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (Закона за досиетата) на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (Комисията по досиетата).

От 2007 до 2013 г. служба „Военна информация“ е отговорила на 7780 писма със запитвания на Комисията по досиетата, във връзка с което е проверила 174 500 лица за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Освен това е предала на Комисията 7600 дела. Доказателство за сериозния ангажимент на сегашното ръководство на Службата към изпълнението на закона е, че 6300 от делата са предадени след 2010 г.

Темпото на предаване на архивните единици, което изглежда бавно на Комисията по досиетата, е нормално следствие на факта, че всяко едно от делата трябва да бъде прегледано, за да не се допусне нарушение на законите за защита на личните данни и за защита на класифицираната информация. В преобладаваща част от делата има данни за чуждестранни граждани, които по силата на Закона за досиетата не подлежат на обявяване и следва да бъдат заличени. По отношение на оперативните работници се изготвят мотивирани предложения имената им да не бъдат публично оповестявани от Комисията съгласно чл. 32 от Закона за досиетата. Тези предложения са обусловени от евентуални заплахи за живота на служителите, уронването авторитета на България в чужбина и възникване на рискове за националната сигурност. Досега обаче нито едно от предложенията на Службата за неоповестяване на имената на действащи разузнавачи, не е било прието, което прави чл. 32 неприложим в реална ситуация.

До края на годината СВИ ще предаде останалите архивни дела от периода 09.09.1944 – 16.07.1991 г. на Комисията по досиетата съгласно обхвата на закона. Тогава на Комисията ще бъдат предоставени и регистрационните дневници и картотеката, тъй като понастоящем не би било възможно да се отговоря на запитванията и да се обработват делата, завършва съобщението.

http://www.otbrana.com/

 
Южна Корея избра F-35
28.10.2013, 13:00

Това стана ясно от обсъждането в парламента на страната на програмата за развитие на флота през следващите години.           

Южна Корея планира да има два малки самолетоносача (като италианския Cavour с 30 самолета) до 2036 година. На практика всичко ще зависи от развитието на подобни проекти при съседите Япония и Китай. Според разисквания в парламента на страната, това може да стане и много по-рано.

В първият етап програмата предвижда на втория кораб от клас Dokdo(18 800 тона дължина 199 метра, ширина 31 метра и газене 7 метра) да има на палуба за апарати с вертикално излитане и кацане и трамплин. Повърхността ще бъде покрита с защитен слой за предпазване от високи температури. Това може да стане преди 2019 година и определя купуване на VTOL, което ясно показва, кой ще спечели конкурса за изтребители.

Вторият етап е производство преди 2028 година на кораб от класа на испанския Juan Carlos.

Третият етап ще бъде два 30 000 тонни самолетоносача клас Cavour между 20028 и 2036 година.

Наблюдателите смятат, че тези срокове са силно завишени. Особено след влизането в експлоатация на китайския Ляонин и пускането на вода на японския авионосец това лято.

В плановете на флота съобщени в парламента на Южна Корея влизат още три разрушителя KDX-III Aegis (7600 тона) с радари Lockheed Martin SPY -1D за откриване изстрелването на балистични ракети до 2023 година. Възможно е строителството да бъде ускорено. Ще започне и проектирането на нов разрушител KDDX (5900 тона), от който ще бъдат построени 6 броя след 2023 година.

Ще бъдат поръчани до 2014 година още 6 подводници Type 214, а до 2023 година броя им ще се увеличи с още 9. Ще започне строителството на нови 3000 тонни подводници KSS – III. Те ще бъдат въоръжени с вертикално излитащи крилати ракети с радиус на действие 1500 километра.

Сред плановете са още изграждане на 12 нови фрегати FFX, които да заменят старите фрегати и корвети. До 2026 година трябва да бъдат построени още 12 с водоизместване от 2300-3000 тона.

Авиацията на флота ще бъде усилена, като се предвижда да се увеличи броя на самолетите разузнаване и наблюдение до 18 Lockheed S -3 Vikings и закупуване на още 6 хеликоптера за борба с подводници. През януари 2013 година AgustaWestland спечели търг за доставка на 6 AW159 Wildcat на 560 милиона долара за Южна Корея.

http://aeronews.alle.bg/

 
Скандал в армията за немски танкове
28.10.2013, 09:45

Със сериозен скандал приключи седмицата за Министерство на отбраната. Заради търг за продажба на 374 броя различни боеприпаси и 33 броя части от стари немски танка "Майбах" се стигна до уволнението на директора на агенция "Снабдяване и търговия - МО" ЕООД Ваньо Кръстев.

Военният министър Ангел Найденов е разпоредил крайната мярка в петък. "Информацията ви е вярна", потвърдиха за "Труд" от МО. Според запознати министърът е бил бесен на откровено нагласения търг.

За първи път обявата за продажба на различни видове 130-мм оръдия, артилерийски системи, радиостанции, тегличи, ремаркета и куполи с оръдейни тела за танкове "Майбах" се появи на 18 октомври (петък). Според тръжната документация всичко се продава "анблок" с начална цена от 943 400 лв. Различните номенклатури се намират в Несебър, Созопол, Царево, Балчик, Варна, Корен (Хасковско), Ягодово (Пловдивско), Благоевград, Чешнегирово, Доброславци, Ямбол, Казанлък и Разград. Според условията те могат да бъдат видени само на 23 и 24 октомври. За два дни не е възможно да се обиколят и половината от местата, анализират участници в търга. Крайният срок за подаване на офертите бе до 12 ч на 25 октомври. Малко преди края на работното време на "Снабдяване и търговия - МО" на интернет страницата на фирмата бе съобщено, че се спира продажбата на елементите от танковете "Майбах". Общата стойност на търга е намалена с 48 000 лв. След това шефът на фирмата е уволнен. Най-вероятно целият търг ще бъде спрян и ще бъде насрочен нов.

Най-голям шум около историческите немски танкове "Майбах" се вдигна покрай ареста на офицера от резерва Алексей Петров, който заедно с германски гражданин бе обвинен в опит да открадне танк. Това дело още се точи по съдилищата.

Около танковете "Майбах", които след като гръмна тази афера бяха изровени, непрекъснато има скандали. Немските машини бяха разположени като "фалшиви" огневи точки по цялата ни граница с Турция, за заблуда на противника.

Идеята е била при нахлуване на чужда армия врагът да удари по тези точки и да разкрие позициите си, след което да бъде неутрализиран.

Армията изкопа куполи, няколко корпуса, оръдия и др. елементи. Твърди се, че те имат колекционерска стойност. Експерти от военния музей обаче обясняват, че цената на тези елементи не е чак толкова висока, тъй като са в много лошо състояние. На няколко пъти МО тръгва да ги продава, но не успява заради скандали и съмнения, че търговете са нагласени.

Най-вероятно на овакантеното място в "Снабдяване и търговия" ЕООД ще бъде назначен Емил Петров. Той заемаше този пост до 2008 г. Военната фирма се занимава с разпродажба на ненужното въоръжение и техника. Комисионата за службата е 3% от всяка една сделка.

http://www.trud.bg/

 
САЩ са доставили или извели от Афганистан през руското въздушно пространство над 75 000 военнослужещи
28.10.2013, 07:54

С-130САЩ са доставили или извели от Афганистан през руското въздушно пространство над 75 000 военнослужещи, съобщава ИТАР-ТАСС.

„САЩ са благодарни на Русия за споразумението, позволяващо прехвърлянето на личен състав и товари чрез въздушен транспорт”, заяви ръководителят на транспортното командване на въоръжените сили на САЩ Уилям Фрейзър.

По негови данни през Русия в Афганистан от 2009 година до сега са доставени 74 600 контейнера.

„Разрешението на Русия за прекосяването на въздушното й пространство е изключително важно. Но конкретните цифри, касаещи сили или товари, пренасяни през Русия, не можем да разкрием”, добави Фрейзър.

http://www.focus-news.net/

 

 
Boeing и Lockheed Martin ще работят заедно за нов бомбардировач
27.10.2013, 22:34

Американските самолетостроители Boeing и Lockheed Martin обединиха усилия за да участват в конкурса за създаване на бомбардировач от следващо поколение (програмата Long-Range Strike Bomber - LRS-B). Това става ясно от съвместно съобщение на двете компании.

Boeing ще бъде водеща компания в проекта, а Lockheed Martin ще бъде основен подизпълнител.  Двете компании се бяха обединили още през 2008 г. за участие в по-стария проект Next-Generation Bomber (NGB), но прекратиха сътрудничеството си със замразяването на програмата.

В рамките на LRS-B се предвижда създаването на 80 – 100 стратегически бомбардировачи с максимална единична цена от $550 млн.  Начално ниво на бойна готовност за типа трябва да бъде постигнато през 2024 – 2026 г. Освен новия бомбардировач се предвижда създаването и на ново поколение нискозабележима крилата ракета и нискозабележим безпилотен ударен апарат с голяма продължителност на полета.

Другият кандидат за LRS-B е Northrop Grumman създател на В-2.

http://aeropress-bg.com/

 
Военните влизат в час! Само в 9-ти и 10-ти клас
27.10.2013, 20:33

Военнослужещи ще влязат в класните стаи на учениците в 9-ти и 10-ти клас от 1 декември, съобщиха от Министерството на образованието.

Обучението ще се провежда в часа на класа, в рамките на 5 учебни часа и ще предоставя знания за отбраната на страната, а и познания за това какви действия могат да се предприемат при евентуални заплахи.

Учениците ще беседват с военните за действия за оцеляване при терористични, екстремистки и престъпни групировки, откриване на невзривени бойни припаси, оказване на помощ, спасителни и евакуационни дейности.

От Министерство на отбраната са разработили и помощно средство за децата. В диск са събрани учебни материали, които могат да бъдат представени при преподаването на уроците в учебните заведения.

Темите за девети клас са:

   "Същност и съдържание на гражданско-военните отношения";

   "Действия за оцеляване при актове от терористични, екстремистки и престъпни групировки и военни действия, както и при откриване на невзривени бойни припаси";

   "Задължения на гражданите на Република България по отбраната на страната";

   "Критична инфраструктура. Спасителни и евакуационни дейности с участието на въоръжените сили";

   "Оказване помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер".

Темите за десети клас са:

   "Въоръжените сили на Република България – история и настояще";

   "Въоръжения и екипировка на военнослужещите във видовете въоръжени сили";

   "Мисия и задачи на въоръжените сили на Република България. Участие в операции и мисии извън територията на страната";

   "Приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България";

   "Същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили на Република България".

Предвижда се и 90 часа военно обучение във висшите учебни заведения. Предстои обаче този въпрос да бъде разработен, обяви преди месец военният министър Ангел Найденов.

http://www.dnes.bg/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще направи официално посещение в Унгария
27.10.2013, 19:49

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната на Република България Ангел Найденов ще бъде на официално посещение в Унгария на 28 и 29 октомври по покана на своя унгарски колега Чаба Хенде. По време на срещите и разговорите двамата министри ще обсъдят перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на отбраната, както и участието на въоръжените сили на България и Унгария в мисии и операции. Те ще дискутират и актуални теми от дневния ред на НАТО и ЕС. Министър Ангел Найденов и министър Чаба Хенде ще подпишат „Споразумение между правителството на Република България и правителството на Унгария за опазване на военните гробове и военните паметни места“.

В рамките на визитата си в Унгария министър Ангел Найденов ще участва в официална церемония по откриването на паметник на загиналите български военнослужещи в с. Шомодчичо, област Шомог.

http://www.mod.bg/

 
Руснаците не ни казваха всички тайни
27.10.2013, 16:07

ген. Васил Закулов,Животът ми беше тежък. Бях преследван и гонен като куче. Но живях интересно. Смея да кажа - и честно. Може би „вината“ на нашето поколение бе, че обичахме България.

Видял съм много и какво ли не съм преживял. Ръководих военното разузнаване в трудни времена, в годините на Студената война. Поставихме началото на много нови неща. В това отношение намирахме братска опора в колегите от съветското военно разузнаване. С неговия началник армейски генерал Пьотър Ивашутин много добре си сътрудничехме.

При едно от неговите посещения у нас се взе решение ежедневните сводки, които предоставяхме на правителството, да предоставяме и на руснаците. Но при едно условие -  докато аз не  видя сводката да не се дава на тях. Това се правеше, за да не попадне или протече информация, която не бива да отива у тях. Да не би да има детайли, които не трябва да узнават, защото може да става въпрос за различни интереси.

Тази договореност бе постигната, когато ген. Ивашутин за първи път пристигна в България през 1967 г. Няколко пъти го канихме, но той все отказваше. Тогава поставихме въпроса съвсем категорично: не сме просяци да ходим само да се молим за помощи. Трябва да си сътрудничим на равноправна основа. Така започнахме да изпращаме нашите разузнавателни сводки на тях, руснаците пък започнаха да дават техните на нас.......Прочети още

 
Поредният Т-50 се вдигна във въздуха
27.10.2013, 15:53

T-50

Петият прототип на Сухой Т-50 е бил облетян успешно днес, 27 октомври 2013 г. Полетът е изпълнен от заводското летище в Комсомолск на Амур и е преминал успешно, според съобщението на ОАК. - (видео)

Полетът е изпълнен от летецът-изпитател Роман Кондратиев и е продължил около половин час. Петият прототип ще се присъедини към другите четири машини, които в момента се изпитват в ЛИИ Громов, край Москва.

Петият прототип се очакваше да полети в средата на 2012 г., но в изработката му бяха вложени изводите от първоначалните изпитания на първите четири машини, което е наложило различни доработки. Смята се, че точно с този прототип ще се извърши основната част от оръжейните изпитания с типа, като той има пълен комплект системи за управление на въоръжението, бордно оръдие и точки за окачване под крилото.

По време на скорошното си работно посещение в Комсомолск-на-Амур именно тази машина е била огледана в предприятието от премиера на Русия Дмитрий Медведев.

Очаква се в програмата за летателни изпитания да се присъедини поне още един летящ прототип, чийто първи полет се очаква догодина. От него може да се очаква, че ще бъде стандарт за предсерийното производство.

Първият Т-50 полетя на 29 януари 2010 г., последван от втория на 3 март 2011 г., третия на 22 ноември 2011 г. и четвъртия на 12 декември 2012 г. – Още за Т-50

 
Основните БЛА на САЩ достигнаха нальот над 2 милиона часа
27.10.2013, 08:44

MQ-1 PredatorСпоред информация на пресслужбата на ВВС на САЩ от 22 октомври 2013 година двата основни безпилотни летателни апарата (БЛА) с голям обсег на действие MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper са направили общо два милиона часа във въздуха. За втория милион часа бяха необходими само две и половина години, докато за първият бяха необходими 16 години.

БЛА MQ-1 Predator са на въоръжение във ВВС на САЩ от началото на 1995 година, като за първи път те бяха използвани във войната в Босна и Херцеговина.

Смята се, че в момента ВВС на САЩ разполагат с около 165 апарата MQ-1В Predator и 104 апарата MQ-9 Reaper. Наскоро бе съобщено, че на 5 май 2013 година БЛА Predator  със сериен номер Р107 (предаден за експлоатация през октомври 2004 година) е достигал  границата от 20 000 часа, което е рекорд за апарат от този тип. – Още БЛА

 
Военновъздушните сили на Япония са били вдигнати по тревога заради полети на самолети на Китай
27.10.2013, 07:30

Xian H-6Изтребители на силите за самоотбрана на Япония бяха вдигнати по тревога заради полет на четири китайски самолета между островите Окинава и Миякоджима, предаде РИА Новости.

По данни на Обединения щаб на японските сили за самоотбрана, два реактивни бомбардировача Xian H-6 и два военнотранспортни самолета Shaanxi Y-8 са извършили полети между островите Окинава и Миякоджима два дни поред – в петък и събота.

Въздушното пространство на Япония не е било нарушено, но и в двата случая изтребители на военновъздушните сили на Япония са били вдигнати във въздуха по тревога.

Полети на военни самолети на Китай между японските острови бяха за пръв път регистрирани през юли тази година. Япония възприема тези полети като демонстрация на растящата военна сила на Китай и военното му присъствие в региона.

http://www.focus-news.net/

 
Руски военни инспектори ще извършат наблюдателен полет над територията на САЩ
27.10.2013, 07:23

Ту-154М Лк-1 Руски военни инспектори ще извършат наблюдателен полет над САЩ в рамките на Договора за открито небе, съобщи пред журналисти началникът на националния Център за снижаване на ядрената опасност Сергей Рижков, цитиран от РИА Новости.

Това ще бъде 37-мият наблюдателен полет на представители на Русия над територията на страните-участници в договора за 2013 година.

„В рамките на реализацията на международния Договор за открито небе в периода от 27 октомври до 4 ноември руска група от инспектори ще извърши наблюдателен полет със самолет Ту-154М Лк-1 над територията на САЩ”, каза Рижков.

На борда на самолета колеги на руските специалисти от приемната страна ще контролират реда за използване на апаратурата за наблюдение, както и спазването на съществуващите договорености.

Договорът „Открито небе” е приет през 1992 година и ратифициран от всички негови участници (над 30) през 1995 година

 

 
Китайско военно телевизионно шоу
26.10.2013, 23:29

 

 

 

Телевизионно шоу по 7-ми канал на Централната телевизия на Китай с участието на четири екипажа на щурмови САУ  PTL-09

 
Военният бюджет не стига, но не торпилираме ангажиментите си към отбраната на страната и НАТО
26.10.2013, 17:00

Ангел НайденовПрез следващата година бюджетът на МО няма да бъде 1,5 на сто БВП, както е записано в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, а очевидно по-малък, каза министърът на отбраната Ангел Найденов по Дарик радио. Това, което ще получим е 1,3 на сто, каза той, или 170 милиона лева по-малко. Министърът разглежда тези пари на фона на нерадостната перспектива, която се очертава за икономическото ни развитие.

Заради тези 170 милиона, вероятно ще се лишим от проектите за модернизация и превъоръжаване, прогнозира министърът. Това ще се отрази и на изпълнението на поетите ангажименти към НАТО. Известно е, че по пакет Цели за способностите 2013 към Р. България са поставени изисквания за изпълнение на общо 55 Цели за способности и са предложени за изграждане 50 формирования за нуждите на колективната отбрана. Общо, необходимите финансови средства (по текущи цени за 2012 г.) за изпълнение на поетите ангажименти по пакета Цели за периода 2014-2028 г. са близо 2,3 млрд. лв. Според министъра на година трябва да се заделят от 100 до 250 млн. лева на години, за да се осигуряват проектите.

Картината на техниката и въоръжението е изключително критична, каза Ангел Найденов. Падането под нея означава невъзможност Въоръжените сили да изпълняват всичките си задачи и отговорности. Опитваме се, посочи министърът, да а поддържаме над това критично ниво, но това не може да продължава при непрекъснато орязване на финансови средства. Той не е съгласен, че с всичко това торпилираме ангажиментите си към НАТО, но не скри, че ги изпълняваме с големи натоварвания. Впрочем, допълни Ангел Найденов, това е картината във всички страни членки на Алианса. Още повече, че има призив разходите за отбрана да се поддържат на ниво не 1,5, а 2 процента от БВП. В НАТО само САЩ, Франция и Турция отговарят на този критерий. Има и по-зле от нас, но Ангел Найденов не ги посочи, за да не изкушава финансовия министър.

За военнослужещите и цивилните служители ще има допълнително материално стимулиране, потвърди министър Найденов. Той продължава борбата си за отпадане на възрастта, като допълнително условие за придобиване право на пенсия от военнослужещите. Ще настоява в процеса на обсъждане и приемане на държавния бюджет обезщетението на безработните съпруги на военнослужещите да се обвърже с минималната работна заплата.

http://www.otbrana.com/

 
9 млрд. евро и Гърция да забрави военните репарации
26.10.2013, 16:27

Германия проучва възможността да даде 9 млрд. евро на Гърция, за да престане Атина да претендира за военните репарации от времето на Втората световна война, пише гръцкият в. "Риъл нюз".

Според публикацията една от версиите, които Германия обмисляла, била Берлин да се откаже от част от заемите, дадени на Гърция в рамките на отпусканите на страната спасителни пакети, но сумата да не надхвърля 9 млрд. евро.

Друг вариант предвиждал чрез инвестиционен фонд Германия да подпомогне малките и средни предприятия в Гърция.

И в двата случая Германия смята, че с тази политика ще се опита да блокира перспективата за ново отписване на гръцкия дълг, твърди изданието.

От друга страна се преценявало, че изплащането на военните репарации под такава форма можело по-лесно да бъде прокарано през германската общественост.

Германия досега отказва военни репарации на Гърция, които според сп. "Шпигел" възлизат на 162 млрд. евро.

 
НАТО: Готови сме за нова мисия в Афганистан
26.10.2013, 16:23

НАТО има готовност да започне нова мисия в Афганистан от 1 януари 2015 г., съобщи генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен след приключилата тези дни двудневна среща на министрите на отбраната от Алианса в Брюксел.

Той изрази очакване да бъде постигнато двустранно споразумение между САЩ и Афганистан, което да осигури необходимата правна рамка за новата мисия.

Ако бъдем поканени от афганистанското правителство да предприемем мисията и ако е налице споразумението между Вашингтон и Кабул, от 1 януари 2015 г. сме готови да започнем работа, заяви Расмусен.

Той поясни още, че на приключилата среща са били договорени целта на мисията, необходимите средства за нейното изпълнение и методите, които ще бъдат използвани.

Досега не е известно кои държави ще участват в бъдещата обучителна мисия в Афганистан, след като до края на 2014 г. предстои изтеглянето на силите на ИСАФ.

Сред откритите въпроси е и стойността на бъдещата мисия, както и как финансовата тежест ще бъде разпределена между участниците в операцията.

По повод предстоящите догодина избори в Афганистан Расмусен отбеляза, че те ще бъдат организирани изцяло от местните власти.

Очакваме изборите да се състоят навреме, да бъдат прозрачни, в тях да участват всички и резултатите да будят доверие, заяви той.

 
Руското оръжие във Виетнам и китайските интереси
26.10.2013, 14:24

Процесът на превъоръжаване на Въоръжените сили на Виетнам, осъществяван при активното участие на Русия, предизвиква интерес на Запад и в съседните азиатски страни, както и нарастваща тревога в Китай.

Доколкото е известно, тази тревога вече е изразявана от Китай на руската страна по време на различни двустранни контакти. Но Виетнам предприема само минимално необходимите крачки за модернизиране на своите Въоръжени сили. Редица китайски военни наблюдатели, въпреки това, открито казват, че превъоръжаването на Виетнам създавало заплаха за националната сигурност на Китай.

Наистина, през последно време Виетнам се превръща в солиден партньор на Русия в сферата на военнотехническото сътрудничество. С руска помощ той създава подводен флот в състав 6 подводници проект 636. Виетнам получава от Русия изтребители Су-30МК2, ракетни катери, фрегати, различни типове противокорабни ракети и средства за противовъздушна отбрана. Русия помага на Виетнам в сервизното обслужване на купените преди от него съветски оръжия и оказва сериозна помощ в подготовката на виетнамски офицери и технически специалисти.

Но значението на виетнамските успехи в сферата на отбранителното модернизиране не бива да се надценява. Китай всяка година въвежда в строя нови атомни подводници, произвежда по няколко десетки изтребители 4-то поколение, започна строителство на есминци, въоръжени със собствен аналог на американската система AEGIS. В сравнение с темповете на китайското военно модернизиране, виетнамските успехи изглеждат скромно. Каквото и оръжие да е готова да представи Русия, Виетнам просто няма финансови ресурси да формира и поддържа в бойно състояние въздушни и морски сили, способни да хвърлят предизвикателство на Китай. Виетнам само се опитва да осигури основните нужди на националната отбрана, а Китай би следвало да бъде доволен, че Виетнам го прави с помощта на Русия.

Ако Русия беше отказала предоставянето на необходимите оръжия, Виетнам би се сблъскал със заплахата от постепенна загуба на боеспособност на Въоръжените сили и нарушаване баланса на силите в региона. Острото чувство на незащитеност би накарало Виетнам да се обърне към единствения алтернативен източник за съвременно оръжие – САЩ и съюзници. За разлика от Русия, САЩ почти винаги обвързват военнотехническото сътрудничество с изпълнението на цял комплекс политически условия. Виетнам би получил дори и по-голям обем оръжия, отколкото сега от Русия, но би се отказал от днешната си политика на балансиране между големите държави в полза на по-тясно сътрудничество със САЩ. Отказът на Русия от предоставяне на оръжия на Виетнам би имал къде по-сериозни негативни последици за сигурността на Китай, отколкото продължаването на тези доставки.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия ще увеличи двойно броя на самолетите в базата си в Киргизстан
26.10.2013, 14:17

Су-25Броят на самолетите в руската 999-та авиобаза „Кант” в Киргизстан ще се увеличи двойно до месец декември, каза в събота на тържествена церемония по случай 10-та годишнина на базата командващият на войските от второ командване на ВВС и ПВО към Централен военен окръг на Русия Виктор Севостянов, предаде РИА Новости.

Ще бъде увеличен и броят на пилотите. По думите на Севостянов, военнослужещите в базата няма да бъдат ограничавани с конкретни срокове за служене в нея.

Според информация на МВнР на Киргистан сега в базата има звено Су-25 плюс два учебни Су-25УБ, 2 учебни L-39, по един Ми-8 и Ан-26. Скоро ще бъде получено звено модернизирани Су-27СМ и 1-2 учебни Су-27УБ.

 
Вертолетната авиация отбеляза 52 години от своето създаване
26.10.2013, 09:47

Вертолетната авиация отбеляза вчера, 25 октомври, 52 години от своето създаване. Тържественото отбелязване на празника се проведе в 24-та авиационна база – Крумово.

Със заповеди на министъра на отбраната Ангел Найденов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, за отлично изпълнение на служебните задължения и съществен принос в утвърждаването на 24-та авиационна база бяха отличени военнослужещи и цивилни служители.

В базата беше открит и обновен спортен комплекс с тенис кортове и футболно игрище.

На тържеството присъстваха директорът на дирекция „Операции и подготовка“ от Щаба на отбраната бригаден генерал Стефан Петров, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев, командири на военни формирования и представители на местната власт от Пловдив и региона. – (снимки от празника)

http://www.mod.bg/

 
САЩ започват разгръщането на елементи на ПРО в Румъния
26.10.2013, 09:39

САЩ пристъпват към разгръщането на елементи на ПРО в Румъния, съобщи Ройтерс, позовавайки се на посолството на САЩ в Букурещ. Работата по разполагането на противоракетни комплекси като част от създаваната от САЩ и НАТО европейска противоракетна отбрана (ПРО) ще започнат на 28 октомври в бившата авиобаза в Девесел.

В базата ще бъдат монтирани американски многоцелеви зенитно-ракетни комплекси Ейджис (Aegis), снабдени с прихващащи ракети „Стандарт 3”.

Участието на Румъния в създаването на противоракетна отбрана на НАТО е част от Европейския поетапен подход на ПРО на САЩ. – Още за ПРО

 
Обявиха цената на двигателите F135 от LRIP Lot VI
26.10.2013, 09:03

двигател F135 За 7 двигателя F135 от LRIP Lot VI Австралия и Италия ще платят общо 85,34 милиона долара или около 12,19 милиона долара за двигател. Това стана известно, след като на 23 октомври 2013 година, Пентагонът публикува контракт N00019-12-C-0090.

Италия ще получи 3 двигателя за самолетите F-35А и един резервен, а Австралия 2 двигателя за самолетите F-35А и един резервен. Доставката на двигателите от LRIP Lot VI започна още в края на миналия месец.

Коментар:

Това е най-ниската цена за двигателя обявена до сега. За 18 двигателя от същата серия МО на САЩ  ще плати още по-малко по 11,71 милиона долара за брой. Според плановете на Пентагона тя ще спада още и "ще слезе" под 10 милиона долара. Цената на всеки един от 6 двигателя за изтребителите STOVL от LRIP Lot VI е с 9,6% по-малка от единичната цена на същите двигатели от LRIP Lot V.

http://aeronews.alle.bg/

 
Нови два Eurofighter Typhoon за Саудитска Арабия
26.10.2013, 08:50

Eurofighter Typhoon Компанията BAE Systems достави поредната двойка изтребители Eurofighter Typhoon за Саудитска Арабия. Така ВВС на арабската страна имат на въоръжение вече 32 самолета от този тип.

Последните два едноместни изтребители са част от програмата Project Salam за доставка на 72 изтребителя Eurofighter Typhoon за Саудитска Арабия. До 2012 г. BAE достави първите 24 изтребителя Tranche 2 (включително шест двуместни), преди да започнат продължителните преговори за конфигурацията и цената на останалите самолети. Разговорите все още не са привършили, когато в началото на годината са възобновени доставките, започвайки с четири двуместни изтребителя.

Новодоставените два изтребителя са с бордни номера 323 и 324, като според публикувания график на BAE до края на годината на Саудитска Арабия ще бъдат предадени още два Eurofighter Typhoon.

От компанията са отказали коментар. - Още за Eurofighter

http://www.pan.bg/

 

 
От Байконур бе изстреляна РН „Протон-М” с КА „Сирус ФМ-6”
25.10.2013, 23:46

На 25 октомври 2013 в 21:08 наше време, от стартова площадка 200 на космодрума Байконур, бе реализиран старт на РН „Протон-М” с ускорител „Бриз-М” и телекомуникационият спътник „Сириус ФМ-6”.

В съответствие с циклограмата на полета, челният блок в състав ускорителя „Бриз-М” и КА „Сириус ФМ-6” планово се е отделил от третата степен на ракетата в 21:18 часа.

По нататъшното извеждане на КА на планираната орбита се осъществява за сметка на работата на ускорителния блок.

 
Литва купи AS365
25.10.2013, 23:12

AS365Литва подписа договор за доставката на три вертолета AS365 Dauphin. Сделката е на стойност €52,2 млн.  и се финансира от структурните фондове на ЕС.

Трите вертолета ще се експлоатират от въоръжените сили на Литва, но ще са впрегнати основно в хуманитарни операции, като задачи по търсене и спасяване, помощ на населението при бедствия и аварии, медицинска евакуация и превоз на донорски органи. В тези задачи новите вертолети ще заменят Ми-8, чийто технически ресурс е пред изчерпване.

В стойността на сделката, освен самите вертолети, влиза и три годишна поддръжка, доставка на обслужващо оборудване и обучение на летателен и технически състав. Първият Dauphin ще бъде доставен през 2015 г., а цялата сделка ще бъде изпълнена в рамките на година. Литва обсъжда възможността за покупка на още три машини от същия тип.

http://aeropress-bg.com/

 
Британският БЛА Taranis е изпитан в полет
25.10.2013, 23:05

БЛА Taranis Разработвания от BAE Systems демонстратор на боен БЛА на име Taranis е бил изпитан в полет. Това става ясно от отчет публикуван от британското министерство на отбраната.

„Taranis преминава през наземни изпитания през 2010 г., а летателните изпитания са проведени през 2013 г.”, това се казва в публикувания днес отчет. Смята се, че първия полет на апарата е осъществен на полигона Уомера в Южна Африка, място което е използвано и преди от BAE Systems за изпитания на на безпилотни апарати. По-рано компанията бе съобщила, че изпитанията на Taranis ще станат факт през втората половина на 2013 г.

Демонстраторът на боен БЛА наречен Taranis бе показан от BAE Systems за първи път през 2010 г. Първоначално се очакваше летателните му изпитания да стартират на следващата година. Taranis се задвижва с един реактивен двигател Rolls-Royce Turbomeca Adour Mk.951, построен е по схемата летящо крило и има излетна маса от 8 тона.

http://aeropress-bg.com/

 
Пакистан търси клиенти за JF-17
25.10.2013, 22:59

JF-17Пакистан започва да търси клиенти за лекия еднодвигателен изтребител JF-17 Thunder, в чиято разработка страната участва. Това съобщават пакистански медии, позовавайки се на собствени източници.

JF-17, който в Китай е известен като FC-1 се създава от китайската компания  Chengdu Aircraft Industries Corporation по поръчка на пакистанското правителство. Серийните изтребители се сглобяват в Пакистан от местната компания  Pakistan Aeronautical Complex.

Пакистан ще съсредоточи усилията си за продажба в страни като Катар, Кувейт, Шри Ланка и други приятелски на азиатската страна държави.

До момента Пакистан е получил 42 броя от JF-17 и възнамерява да купи общо 250 машини от този тип.

Паралелно с това Китай също полага усилия за пласиране на FC-1/JF-17, като дори води преговори за лицензно производство в Аржентина. – Още за JF-17

http://aeropress-bg.com/

 
Втората френска FREMM започва морски изпитания
25.10.2013, 22:26

FREMMНа 25 октомври 2013 г. френският корабостроителен гигант DCNS започна морските изпитания на втората френска фрегата Normandie тип Aquitaine по проекта FREMM. Корабът излезе от пристанището на Лориен и се отправи за плаване около полуостров Бретан. Първият етап от изпитанията ще продължи няколко седмици. Главната им цел е проверка на работата на двигателната установка и системите за навигация. Предвидени са плавания като през деня, така и през нощта, с нарастващ интензитет.

Първите 3 дни са отделени за „запознаване” на екипажа кораба, като ще се тестват системите за сигурност, включително противопожарната система, системата за управление на водните потоци, системата за отводняване, за корабна живучест. Ще се оттренират процедурите за евакуация, ще се провери маневреността и процедурите при приставане и спускане на котвите.

Следващата серия проверки е за двигателната система. Тя, както е известно, е хибриден тип CODLOG (COmbined Diesel eLectric Or Gas) с газова турбина за скорости до 27 възла и електрически мотори за икономическа скорост и нисък шум. Ще се тестват интензивно и навигационните системи – лаг, радар, се проверят точността на позиционирането и точността на елементите на движенията.

След края на изпитанията фрегатата Normandie ще се върне в завода на DCNS в Лориен за няколко седмици за довършителни работи. В началото на 2014 г. корабът ще премине през втора серия от изпитания.

http://www.airgroup2000.com/forum/

 
„Голямото ухо” на АНС: изкушение или стратегия?
25.10.2013, 20:20

Сега лидерите на европейските страни се възмущават от действията на Националната агенция за сигурност (АНС) на САЩ и настояват за приемането на мерки. Но още на 11 юли 2001 година Европейският парламент публикува доклад за шпионската мрежа Echelon и печалните последици от нейното функциониране за населението и бизнеса на Европа.

Със създаването през 60-те години на специални служби на пет страни (САЩ, Англия, Австралия, Канада и Нова Зеландия) за прехващане на информация от СССР, шпионската мрежа Echelon към 2,000-та година се превърна в глобална система за следене. В това число на политици, частни лица и комерчески предприятия на европейски страни. Центърът за управление на системата се намираше в щаб-квартирата на АНС във Форт Мид (щат Мериленд).

Сега френският вестник "Le Monde" пише за "прослушване" на френските дипломатически представителства в Ню Йорк и Вашингтон. Но е известно, че още от времената на Echelon, АНС, например, "записваше" разговорите на генералния секретар на ООН Кофи Анан и събираше информация за неговия приемник Пан Ги Мун. През 2001 година Европейският парламент предлагаше да бъде установена система за защита на информацията на системата за връзка на властите на европейските страни. Но това не беше реализирано след повторния скандал с АНС през септември 2013 година.

Сега, пише "Le Monde", АНС избира своите цели не само по принципа за тяхна съпричастност към терористична дейност, но и "просто защото те принадлежат към света на бизнеса, на политиката, или на държавния апарат на Франция". Но още от времената на Echelon имаше доказателства, че техническите възможности на разузнавателните служби се използват от САЩ не само за интересите на собствената им сигурност. Така например, в 1994 година "информация" на АНС позволи на компанията McDonnell Douglas (сега тя е част от Boeing) да провали контракт за 6 млрд. долара със Саудитска Арабия от Airbus, а на американската фирма Raytheon да подпише контракт с Бразилия за 1,3 млрд. долара за сметка на френската компания Thomson-Alcatel.

Но може би американското ръководство не е знаело за детайли на дейността на АНС? От края на 2004 година това просто не е възможно. Около 15 специални служби на САЩ имат общ началник – директорът на Националното разузнаване. Именно той оттогава координира общата стратегия на действие на американските разузнавателни служби и е съветник по въпросите на разузнаването на президента на САЩ и на Съвета за национална сигурност. Сегашният директор Джеймс Клепър заяви, че "без сериозни цели в сферата на външното разузнаване не можем да следим чужденците в други страни". А "сериозните цели" се одобряват от конгреса на САЩ.

Ясно е, че САЩ извършват всичко в строго съответствие със собствените си закони без да обръщат внимание на законите на другите държави. Не е ясно само, откъде в нашата епоха на жестока конкуренция сред лидерите на европейските страни се появиха толкова много идеалисти. Та нали още в началото на века Европа беше предупредена: "Големият брат" те следи! Време е да се свиква.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Китай - лидер в безпилотната авиация
25.10.2013, 20:08

Wing LoongУспехите на отбранителната промишленост на Китай често предизвикват еуфория сред китайските коментатори. Ако почетете китайските интернет-форуми, може да останете с впечатление, че Китай отдавна е изпреварил Русия и Европа в областта на военните технологии, и му остава съвсем малко да достигне САЩ. Реалността, по принцип, е много по-сложна, като в много сфери изоставането от Русия и Запада остава. Въпреки това, в области като безпилотната авиация, Китай изпревари Русия с няколко години, и изостава съвсем малко от американските постижения.

Руските медии, позовавайки се на източник от военно- промишления комплекс съобщиха, че първия изпитателен образец на руския ударен безпилотен самолет с излетно тегло от 20 тона ще се появи през 2018 г., а прототипът на по-лек безпилотен самолет с тегло 5 тона - в края на 2015 - началото на 2016 година. Имайте предвид, че говорим за планове, които при реализацията на толкова сложни военнотехнически програми много често се нарушават - и в Русия, и на Запад.

Но, дори ако тези планове бъдат изцяло реализирани, това би означавало минимум 4-5 години изоставане от Китай в областта на безпилотната авиация. Добре известно е, че китайският прототип на тежък боен безпилотен самолет „Лицзян” с намалена забележимост за радарите се появи в началото на 2013 г. и вече преминава интензивни изпитания. Това не е единственият китайски безпилотен самолет с намалена забележимост за радарите - китайците също така създадоха машина, наподобяваща американския „RQ-170 Sentinel”.

Освен това, Китай още през 2011-2012 година започна серийно производство на по-лекия ударен безпилотен самолет „Илун” с тегло 1200 кг. По своите възможности той прилича на американския Predator. Към днешна дата този самолет вече е продаден в няколко страни. За „Илун” са разработени много различни оръжия, включително ракети с лазерно насочване и малогабаритни управляеми бомби. А Русия в момента няма нито един сериен безпилотен самолет, който може да носи оръжие.

Руското изоставане се дължи както на обективни причини, така и на грешки в планирането на съответните програми. Технологиите за производството на безпилотни самолети започнаха да придобиват сегашното си първостепенно значение през 1990-те - началото на 2000 г., в най- трудния период за руската икономика и отбранителната промишленост, когато тя беше заета с оцеляването си. След това, когато те се появиха, цялото внимание беше фокусирано върху електронното оборудване на безпилотните самолети в ущърб на другите им системи. Така беше загубено време. – Още БЛА

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Анализ: ВВС на 101
25.10.2013, 17:03

МиГ-29Тазгодишният 16 октомври ще отбележи първата година от втория век на българската военна авиация. Родена в навечерието на първата голяма война за национално обединение, тя винаги е била катализатор за развитието и просперитета на държавата. Дори посечена от Ньойския договор, българската авиация намира начин в следващите десетилетия да продължи да съществува с бурно гражданско самолетостроене, развивано и подпомагано от държавата в ДАР-Божурище, а после и в „Български капрони” в Казанлък. При възраждането си през 1937 г. само няколко години по-късно българските ВВС мерят успешно сили с обединените армади на съюзниците. След превъоръжаването с нова техника през 1944-1945 г. ВВС уверено тръгват нагоре, като успешно навлизат в реактивната и свръхзвуковата ера и успешно бранят българското небе. Достигнала своя връх не само като брой самолети и вертолети, ЗРК и комуникации в края на блоковото противопоставяне, след промените българската военна авиация се опитва да продължи да съществува въпреки тоталното й неглижиране от страна на правителствата и понякога от недалновидните решения на командването на БА и ВВС като свалянето от въоръжение на МиГ-23 за сметка на МиГ-21. След тържествата за 100-та годишнина животът в българските ВВС продължи по утъпкания път на правене от нищо нещо и да удивлява съюзници и други как с толкова малко часове и ресурси продължава да изпълнява съюзническите ангажименти в рамките на планираното. Какво донеса първата година на втория век?...........Прочети още

 
Участие на военнослужещите от Силите за Специални операции на Сухопътните войски в най-голямото учение на НАТО за 2013 година
25.10.2013, 13:16

Военнослужещи от Силите за Специални операции на Сухопътните войски на Българската армия ще вземат участие  в учението „STEADFAST JAZZ 2013”, което ще се проведе в периода 02 – 09 ноември 2013 г., на територията на пет държави - Литва, Латвия, Естония, Полша и Норвегия.

Учението „STEADFAST JAZZ 2013”  се явява най-голямото учение на НАТО за 2013 г. и в него ще вземат участие около 6000 (шест хиляди) военнослужещи от над 20 държави.

От българска страна в Съвместния център за подготовка (JWC) в Ставангер, Норвегия и в Компонентното командване на специалните операции във военна база „Пабраде” в Република Литва ще участват военнослужещи от отдел «Специални сили» в Командването на Сухопътните войски и от състава на 68 бригада «Специални сили». 

Целта на учението е сертифициране на декларираните формирования, които следва да застъпят в режим на дежурство в Силите за отговор на НАТО (NRF 2014), а негов  ръководител е командирът на СКС – Брунсум генерал-лейтенант Ханс Лотер Домрьозе.

След приключване на учението, в края на м. ноември, тази година  декларираният щабен личен състав за компонентното командване на многонационалните съвместни сили за специални операции и тактическата група за специални операции, в силите за отговор на НАТО ще получат сертификат, че са боеготови за застъпване в режим на дежурство в периода януари-декември 2014 г.

http://landforce.mod.bg/

 
В Афганистан ще останем и след 2014 г.
25.10.2013, 13:04

Иван Иванов

 

 

 

Интервю на заместник-министъра на отбраната Иван Иванов за в. „Труд“

 
ВВС на РФ получиха още 3 Як-130
25.10.2013, 12:40

Як-130Военновъздушните сили на РФ получиха поредните три учебно-тренировъчни самолета Як-130.

Вчера те са пристигнали в Толмачево (Новосибирск) и след още един полет днес до Шагол (Челябинск), се очаква утре 26 октомври 2013 година, да бъдат в 209-и учебен център на ВВС на РФ  в Борисоглебск. С това общият брой на предадените през тази година достигна 15, а произведените серийни машини за ВВС в Иркут 30. По план остават още 3 самолета за тази година.

Коментар:

Усилено се говори, че ще бъдат произведени 2-3 самолета над плана и предадени за бъдещата пилотажа група.

Поради натовареността на бюрата Ил и Сухой с военни проекти, бъдещият пътнически самолет на Русия МС-21 се дава на "КБ Яковлев" и получава име Як-242. - Още за Як-130

http://aeronews.alle.bg/

 
Модернизация на Ми-28Н
25.10.2013, 12:30

Ми-28Модернизираната версия на ударния вертолет Ми-28Н „Ночной охотник” ще има управление от двете кабини. Това ще позволи на шурман-операторът да поеме пилотирането на хеликоптера в случай на раняване или смърт на летеца. Новата модификация ще получи наименованието Ми-28НМ.

За сега няма технически подробности в какво ще се състои модернизацията. Известно е, че вертолетът ще получи ново оборудване и въоръжение и ще е видима разликата с базовия модел. РЛС ще е разположена над носещия винт, което ще позволи да се сканира пространството на 360 градуса, като същевременно ще се намали възможността за откриване на вертолета.

Ми-28Н е разработен през втората половина на 1990-те, а в частите постъпва от 2008. Към момента в руските ВВС има на въоръжение около 70 хеликоптера от този тип. – Още за Ми-28

http://www.pan.bg/

 
Явна корупция или безсилие в ръководството на МО?
25.10.2013, 09:22

Ангел НайденовДнес от МО поднесоха поредната си изненада. Едностранно промениха условията в търг за закупуване на стоки с отпаднала необходимост. Това поредно хаотично действие от страна на министерството нямаше да направи впечатление на никого, ако не ставаше дума за търг на стойност почти 1 млн. лв. без ДДС,  в който бяха включени прословутите танкове Майбах.

Какво всъшност се случи?

В петък – 18.10.2013г. в късният следобед на сайта на търговско дружество „Снабдяване и търговия – Министерство на отбраната“ ЕООД (stmo.bg) беше публикувана обява за провеждане на „тръжна процедура за продажба на ПСОИТДУ“. Като краен срок за закупуване на документация по провеждане на търга беше даден 15.00 часа на 22.10.2013г. Противно на досегашната практика, не беше показан списък на предлаганата техника. Този факт, както и сгъстените срокове определено събудиха съмнения сред хората от бранша. След като част от фирмите, притежаващи лиценз за търговия с оръжие, закупиха тръжната документация откриха, че за продан се предлага цялата брегова артилерия на България – 5 батареи 130мм оръдия Б-13-3С, стотици камиони, походни работилници, зенитни ракети, две 152 мм гаубици  и – нова изненада – 33бр. остатъци от прословутите танкове „Майбах“, извадени от южната ни граница в началото на 2008 г след кражбата на един танк и подготовка за кражба на втори..........Прочети още

 
Казахстан взима още два C-295
25.10.2013, 00:10

Правителството на Казахстан се е споразумяло с Airbus Military за доставката на още два тактически транспортни самолета C-295. Сделката се осъществява на базата на рамково споразумение за общо осем самолета от същия тип.

Сумата по сделката не се уточнява, а в нейните рамки се включват и резервни части, технически услуги и обучение. Двата самолета ще бъдат получени през 2014 и 2015 г., съответно.

През февруари 2012 г. Казахстан подписа рамковото споразумение и потвърди поръчката на първите два C-295, които бяха получени година по-късно. Машините се базират в авиобаза Боралдай. В момента казахстанските ВВС експлоатират и Ан-2, Ан-12БП, Ан-24, Ан-26 и Ан-72.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Турция разработва собствен лек вертолет
24.10.2013, 21:10

UH-1H Iroquois Секретариатът по отбранителната промишленост (SSM) на Турция се е договорил с компанията Turkish Aerospace Industries за разработката на нов лек многоцелеви вертолет, който в перспектива трябва да замени остарелите UH-1H Iroquois, американско производство, съобщава Flightglobal.

Както се очаква, първият летателен образец на вертолета ще се появи след пет години. В момента компанията TAI води преговори с американската компания Sikorsky и италианската AgustaWestland за предаването на редица ключови технологии, които впоследствие могат да бъдат използвани при създаването на турския вертолет.

В разработката на новата многоцелева машина в момента, освен министерството на отбраната на Турция, са заинтересувани също полицията и министерството на здравеопазването. Съгласно предварителните данни, масата на новия лек вертолет ще бъде около пет тона. Машината ще може да превозва до девет пасажера. Екипажът на вертолета ще бъде от трима човека. TAI планира през 2020 г. да проведе сертификация на вертолета в съответствие с изискванията на Европейската агенция за авиационна безопасност, а през 2022 г. ще започнат доставките на военната версия на машината за турските въоръжени сили. Какво количество нови леки вертолети се планира да се произведат след началото на серийното производство, засега е неизвестно.В момента ВВС и армейската авиация на Турция изпълняват полети на 149 вертолета от типа UH-1H.

http://www.duma.bg/

 
Израeл обяви търг за доставка на гаубици
24.10.2013, 21:03

M-109Министерството на отбраната на Израел ще обяви търг за доставка на нови самоходни гаубици, съобщава Defense News. За покупката на новите оръдия се планира да се отделят не по-малко от един милиард долара. Основните изисквания към новите гаубици вече са определени, но самият търг засега не е съгласуван.

Както се очаква, конкурсът ще получи одобрение от главния щаб на въоръжените сили на Израел през  ноември т.г. Новите оръдия трябва да заменят остарелите M109 с калибър 155 милиметра, стоящи на въоръжение в Израел през последните 50 години.

По условията на възможния търг оръдията трябва бъдат снабдени със  ствол калибър 155 милиметра и дължина 52 калибър. Гаубиците трябва да имат автомат за зареждане и да бъдат приспособени за водене на огън с управляеми снаряди. Очаква се от израелските компании в търга да вземат участие Elbit Systems, Israel Aerospace Industries и Israel Military Industries. Те ще предлагат военните оръдия в консорциум с американската Lockheed Martin и немските Krauss-Maffei Wegmann и Rheinmetall Defence.

 
Русия и НАТО заедно ще унищожават остарели руски боеприпаси
24.10.2013,

Русия и НАТО ще създават фонд по утилизация на остарели руски боеприпаси. По такъв начин Русия се надява да съкрати количеството извънредни ситуации при взривяването на боеприпаси, а НАТО да укрепи отношенията с Русия. Руски специалисти ще посетят завод по утилизация на боеприпаси в турския град Яхшихан, за да оценят възможностите на натовските технологии.

На 23 октомври в Брюксел беше открито първото през последните две години заседание на Съвета НАТО-Русия на равнище на министри на отбраната. Трябва да посочим, че отношенията на Русия и НАТО буксуват, по редица въпроси се запазват значителни разногласия. Въпреки това има конкретни проекти, реализирането на които в перспектива е възможно. Както съобщи от Брюксел в интервю за „Гласът на Русия” военният наблюдател на вестник „Комсомолская правда” Виктор Баранец, по време на заседанието беше обсъждан въпрос за създаването на Фонд по утилизация на остарели боеприпаси:

   - В частност, стана дума за Калининградска област и други региони. На това обърна внимание и министърът на отбраната Сергей Шойгу, който заяви, че Русия с благодарност ще приеме челния опит на страни от НАТО, които притежават най-нови технологии за безопасно унищожение на остарели боеприпаси. При всички случаи тяхното съвместно унищожение е много по-добре, отколкото да се копаят окопи на „студената война”. Именно това посочи руският министър на отбраната и натовци се съгласиха с него.

Темата за възможно сътрудничество в сферата на утилизация на боеприпаси на Русия и алианса започна да се обсъжда преди една година. Идеята има за цел да бъдат утилизирани руски арсенали с руски пари, но с използване на съвременни натовски технологии. Задачата за унищожение на боеприпаси съществува реално, защото в съветския период те се създавали за водене на голяма война, подчерта вице-президентът на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков:

   - Химическият състав на взривните вещества, барутът, другите елементи на боеприпасите остаряват и при продължително съхранение създават заплаха за самопроизволен взрив. НАТО са загрижени от този въпнос по една единствена причина – боеприпасите, макар и остарели, могат да попаднат в ръцете на недобросъвестни хора, които след това могат да ги продадат на онези сили, които водят война против НАТО.

В сряда генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изразил надежда, че тръстовият фонд на Русия и НАТО по утилизация на остарели руски боеприпаси ще бъде създаден в близките месеци. Но специалисти от руското военно ведомство, преди да приемат решение по повод фонда, трябва да посетят завода по утилизация на боеприпаси в турския град Яхшихан.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Датска делегация оглежда Gripen E
24.10.2013, 17:13

Gripen EМинистърът на отбраната на Кралство Дания посети шведската Агенцията за експорт на отбранителни системи FXM за да научи повече подробности за системата JAS 39 Gripen. В момента в Дания тече процес на избор на нов многоцелеви изтребител и шведския JAS 39 Gripen е един от кандидатите разглеждани като решение.

Срещата между представителите на МО на Кралство Дания, FXM, Командването на въоръжените сили, FMV - Агенцията за въоръжение и техника на МО на Кралство Швеция и Saab се проведе в централата на Saab в Линдчопинг. Това стана поради желанието на датската делегация да види серийното производство на изтребителите JAS 39 Gripen. Срещата имаше начален характер, като на нея FXM представи своите дейности и начина по който агенцията партнира със страните оператори на Gripen, като и с тези страни в които текат конкурси за изтребители.

По време на визитата шведските въоръжени сили представиха информация за опита от използването на JAS 39 Gripen, а Saab представи развитието на програмата Gripen E. Датската делегация, в която влизат членове на Парламента, началникът на отбраната и командващия на ВВС получи възможността да види JAS 39 Gripen като на земята, така и във въздуха.

Дания има създаден офис за управление на конкурса за нови изтребители, който трябва да избере авиационната система която отговаря най-добре на нуждите на страната. Освен JAS 39 Gripen, са набелязани още 3 системи - европейския Еurofighter Typhoon и алтернативите от САЩ F-35 Joint Strike Fighter и F/A-18E/F Super Hornet.

http://www.pan.bg/

 
Военнослужещи от Специалните сили на Сухопътните войски участват в международното учение „Eagle -2013”
24.10.2013, 14:53

От 21 до 26 октомври 2013 година на територията на Република Сърбия се провежда международно учение на Специалните сили на балканските държави – Balkan Countries Combined Joint Special Operation Exercise – “Eagle -2013”, в което участват представители на силите за специални операции на всички Балкански страни.

От българска страна участва подразделение от 68 бригада „Специални сили” с ръководител подполковник Николай Василев.

Целта на учението е повишаване на оперативната съвместимост и способности на Силите за Специални операции от региона, както и споделяне на опита между представителите на различни страни.

Утре, 25.10. е Денят за високопоставени гости, в който ще участват За командирът на 68 бригада „Специални сили” полковник Михаил Попов и подполковник Владимир Мильовски от Командването на Сухопътните войски.

http://landforce.mod.bg/

 
Българската армия започва изграждането на инженерно-техническо съоръжение на държавната граница с Република Турция
24.10.2013, 14:43

БАТ-2В съответствие с мерките, предложени от министъра на отбраната Ангел Найденов, започват дейностите за подобряване на проходимостта и възстановяването на пътищата в участъка от пирамида 268 (с. Лесово) до пирамида 206 (с. Крайново) на държавната граница с Република Турция. Тези дейности са свързани с изграждането на инженерно-техническото съоръжение съгласно решение на Министерския съвет. Българската армия, в рамките на законовите си функции, се включва с личен състав и техника според Плана за ограничаване потока на граждани от трети страни на територията на страната. Изпълнението започва от днес, 24 октомври, със заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов. Финансовите средства за изграждане на инженерно-техническото съоръжение ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет и чрез целево финансиране от европейски фондове.

На пресконференция след извънредно заседание на Министерския съвет, проведено на 21 октомври, министърът на отбраната обяви, че Министерството на отбраната започва възстановяване на 107 км. пътищата и подходите към зоната, на която предстои да бъдат изградени техническите съоръжения за недопускане преминаването на българска територия. Той посочи, че по предварителна оценка тази дейност ще се приключи в рамките на 35-40 дни и в нея ще се включат 50 души личен състав и 40 единици специализирана техника.

http://www.mod.bg/

 
„Авиационно оборудване” представи нов парашут
24.10.2013, 14:10

Руският холдинг "Авиационно оборудване" представи на изложбата "Интеполитех 2013" парашут за десанти в екстремални условия. Уникалната система-трансформър позволява стандартният десантен парашут да бъде превърнат в специално средство за скокове в екстремални условия от много малка височина.

Новата разработка получи индекса Д-10П. Както поясняват нейните създатели, това е модификация на системата Д-10, сериен парашут, който се използва във въздушнодесантните войски (ВДВ). Парашутите на ВДВ са проверени на практика с времето и са много надеждни. Но те подхождат за скокове от самолет, летящ на височина от 200 до 4000 метра. Новата система с принудително разтваряне позволява да се извършват десанти от 50 метра, когато парашутистът се намира във въздуха само 6-7 секунди. „Класическите” парашути за толкова време не могат напълно да се разтворят. За това, за кого е предназначен парашут Д-10П, за „Гласът на Русия” разказа генералният директор на холдинга „Авиационно оборудване” Максим Кузюк:

   - Този парашут е специално предназначен за десанти от хеликоптерна техника и именно от неголяма височина. Това е необходимо за специални операции, или за спасителни операции, когато е невъзможно хеликоптер да кацне в труднодостъпни места, където е необходимо точно попадане на парашутиста на определено място, за да се избегнат пламъци на огън и много други препятствия.

Конструкторите предвидиха възможността за бързо превръщане на щатния парашут Д-10 в Д-10П и обратното. Потенциални купувачи на новия парашут могат да станат специални подразделения и спасители както в Русия, така и в чужбина. Работата е там, че в света няма аналози на руския парашут. Според Максим Кузюк, минималната височина на скокове за чуждестранните парашутно-десантни системи с принудително разтваряне е 150 метра, три пъти по-голяма от руския Д-10П! Затова генералният директор на „Авиационно оборудване” разчита, че разработката на неговия холдинг ще предизвика интерес сред чуждестранните специалисти:

   - Това се отнася особено за онези страни, в които има достатъчно много хеликоптери МИ-8. Той е разпространен в целия свят – това е идеален вариант за извършване на десанти. Това са Индия, държавите от Северна Африка и много други страни, Южна Америка. Ние виждаме потенциал на продажбата на тази система.

Миналата година парашутната система Д-10П премина летателно-конструкторски изпитания с манекени и хора. Тестовете потвърдиха ефективността и безопасността на руския парашут.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
75 на сто от българите смятат, че военната професия е трудна, а военните заслужават компенсации
24.10.2013, 12:57

Кирил ЦветковВоенната професия е трудна и отговорна и военнослужещите заслужават компенсации за своя труд, смятат 75 процента от българите. Това става ясно от изследване на Обществения съвет по въпросите на отбраната, проведено с допитване на 1056 граждани от 42 населени места. Резултатите са изпратени на президента, министъра на отбраната и председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание.

В същото време едва 36 на сто одобряват реформите в армията. Прави впечатление, че 65 процента от запитаните са против участието на наши военни контингенти в мисии и операции зад граница. Тази мисия на Въоръжените ни сили очевидно не среща обществена подкрепа, докато 87 на сто от участниците в изследването смятат за наложителна подкрепата от армията на населението при бедствия и аварии.

Не е без значение резултатът, че 68 процента определят военната професия като достойна и престижна. Едва 32 на сто обаче от запитаните биха постъпили в армията.

Най-тревожен е резултатът, че 56 процента смятат, че днешната ни армия не може да защити страната от агресия. На другото мнение са 35 на сто от анкетираните. Що се отнася до доверието в днешната професионална армия, то се споделя от 57 на сто от запитаните. 36 на сто нямат доверие в армията, а 7 процента са без мнение.

Коментар на генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната

Изводът е, че професионализацията на армията наруши връзката между народ и армия, посочва генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков. В резултат на това, допълва той, около половината от българите нямат доверие в тази армия. Независимо, че нашето проучване не е направено от  лицензирана организация, показва проблеми в съществуването на професионалната армия, смята председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната. Според него е изключително тревожно, че голяма част от допитаните не вярват, че армията ни може да защити страната от агресия. Прави впечатление, че тези, които не са служили имат по-голямо доверие във възможностите на армията, което също трябва да се подложи на анализ. Запознатите са категорични, че армията не е в състояние да защити отбраната на страната.

Според генерал Цветков трябва да се обърне сериозно внимание и на ниския процент на подкрепа на участието на наши военни контингенти в операции и мисии зад граница, чиято цел е укрепването на световния мир. Тук според него трябва да се анализира съотношението между отделяните средства за тази мисия на армията и степента на обществената подкрепа, която е около 30 процента. Въпрос, който опира и до политиците.

Проучването показва, посочва генерал Цветков, че хората се изказват много положително за военната професия и оценяват реално, че тя е доста трудна и с много ограничения на гражданските права. В този смисъл те застават зад необходимостта военнослужещите да получават компенсации за своя труд. В същото време обаче има тенденция, според която, младите хората не желаят да постъпват в армията. За бъдещето на една професионална армия такова отношение е много опасно, смята председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната.

Описание на изследването

Извадка:

Частично представителна за населението на страната

Методи за регистрация: блиц-анкета, еднолично попълнена бланка с въпроси на 1056 граждани от 42 населени места на страната, съчетана с електронно проучване в сайт, проведено в гр.Русе.

Изследването е проведено от м. март до м август 2013г. от местните структури на организациите, влизащи в Обществения съвет по въпросите на отбраната.

Изводи:

1. В изследването са равномерно представени гражданите в активна възраст и такива от следващи категории, както и с активна заетост и неработещи.

2. Преобладаващото число от изследваните са мъже, което произтича от характера на изследването, където се изисква по-голямо познаване на проблемите, поради което е допустимо изключение от правилата за провеждане на проучвания на общественото мнение.

3. Изследването не е проведено от лицензирана организация или юридическо лице

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
В САЩ самолетоносач продаден за 1 цент
24.10.2013, 09:27

USS Forrestal (CV 59) Бракуваният самолетоносач на ВМС на САЩ USS Forrestal (CV 59) е продаден за скраб само за един цент.

Тексаската компания All Star Metals заплати за самолетоносача на военното ведомство 1 цент като, се имаше предвид разходите по неговата транспортировка до мястото за унилизация.

При спускането на вода през 1954 година CV-59 беше най-големият кораб в състава на ВМС на САЩ и се смяташе в Америка за чудо на техниката.

Неговото строителство струва на държавната хазна около 217 млн. долара – това е около 2 млрд. долара днес.

През последните 20 години обаче "суперсамолетоносачът" ръждясвал на пристана във Филаделфия, след безуспешни опити да бъде превърнат в плаващ музей.

Най-запомнящият се епизод в историята на "Форестал" е свързан със серия от експлозии и пожар през 1967 г. в Тонкинския залив край Виетнам в резултат на техническа неизправност. Тогава 134 военни загинаха, а други 161 бяха ранени. Сред оцелелите е днешният сенатор Джон Маккейн. Корабът носи името на Джеймс Форестал, бивш министър на ВМС и първи министър на отбраната на САЩ.
 
В САЩ се е разбил едномоторен изтребител от времето на Втората световна война
24.10.2013, 09:10

P-51 Mustang Едномоторен изтребител North American P-51 Mustang (регистрация N4151D) от времето на Втората световна война се е разбил вчера в 11:40 местно време край бреговете на американския щат Тексас, в резултат на което са загинали двама души, съобщи The Daily News..

Инцидентът е станал в близост до град Галвестън пред очите на капитана на търговски кораб, който е съобщил на властите за случилото се. Разбилият се Mustang е бил произведен през 1944 година и принадлежи на местния музей на авиацията.

Представител на службата за брегова охрана съобщи, че по време на изпълнение на полет по неизвестна причина самолетът е паднал във водата в близост до бреговете на Галвестън. Дълбочината на водата на мястото, където е паднал изтребителят, не превишава 1.2 метра. Двамата пилоти са загинали.

Инцидентът се разследва от Федералното управление на гражданската авиация и Съвета за сигурност на транспорта на САЩ. – Още за P-51 Mustang

 
Приключи визитата на италианските Eurofighter
24.10.2013, 00:30

Приключи визитата на двата италиански изтребителя Eurofighter Typhoon в авиобаза Граф Игнатиево. Двата самолета са отлетели обратно за Италия вчера, 23 октомври, следобед.

Сутринта са били извършени още два полета с български летци на борда на двете двуместни машини. Така общия брой на българските пилоти, които летяха на Eurofighter у нас достигна шест.

Двата италиански Eurofighter пристигнаха вечерта на 21 октомври, като на следващия ден бе организирана демонстрация за медиите.

Посещението е в рамките на опитите на италианското правителство и Alenia Aermacchi да продадат употребявани Eurofighter в България.

http://aeropress-bg.com/

 
Тестват противопожарен вариант на С-295
24.10.2013, 00:24

Airbus Military тества възможностите за използването на тактическия транспортен самолет C-295 за гасене на пожари. Машината е била изпитана с водни резервоари поставени в товарната кабина.

Информация за изпитанията бе разпространена на 22 октомври, като самите тестове са станали край Кордоба, Испания. Поставеният в товарната кабина резервоар е изхвърлял вода през отворената товарна рампа, а изпитанията са били с цел оценка на аеродинамичния ефект от изхвърлянето на водата и промяната в центъра на тежестта.

Според Airbus Military изпитанията са преминали добре и се планират бъдещи тестове за по-точна оценка на възможностите на С-295 като противопожарен самолет.

С-295 е тактически транспортен самолет с полезен товар от 9 тона, който е продаден 16 страни. В последните години Airbus Military успяха да пласират модела, освен за чисто транспортни задачи, но и като морска патрулна платформа, както и като самолет за борба с подводен и надводен противник.

http://aeropress-bg.com/

 

 
ВВС на РФ получиха поредната партида Су-34
23.10.2013, 23:50

Su-34На специална церемония днес 23 октомври 2013 година в НАЗ В.П.Чкалов, Новосибирск бяха предадени поредната партида фронтови бомбардировачи Су-34. След нея самолетите се вдигнаха във въздуха и полетяха към базата си. На 6 май беше предаден борд 34, а на 9 юли бордове 28, 29 и 30. Според предпоследното разпределение бомбардировачите са за базата в Морозовск.

Коментар:

Ако "цепят направо" над Казахстан за три часа са в базата.

През 2008 година беше сключен договор за 32 Су-34 до 2013 година и през март 2012 година за още 92. Към момента по официални данни са предадени 29 бомбардировача (бордове от 01 до 05 в Липецк, 01 до 12 и от 20 до 30 във Воронеж и 34 в Ахтубинск). Така, че с днешните при всички случаи, договорът ще бъде изпълнен.

Според снимка в руските медии бордовете са три 02, 03 и 31 (червени). Ако 31 борд е за Воронеж, то 02 и 03 за къде са?

Има две възможности:

1. Бомбардировачите са за Липецк и са старите негови 02 и 03, след основен ремонт.

2. Борд 34 предаден на 6 май 2013 година е всъщност борд 1 (първият сериен) и трите отиват в първа ескадрила в нова база или Липецк (Ахтубинск).

Близко до логичното е, че 5-те в Липецк не влизат в договора за 32 машини, която означава, че досега по него са предадени 24 машини. До момента тази година с днешните 3, са предадени 7 самолета и според плана трябва да бъдат предадени още 7-8 до края на 2013 (последните от договора за 32).

Допълнение:

Оказа се, че има и 4-ти самолет борд 01 (червен) – Още за Су-34

http://aeronews.alle.bg/

 
Ердоган се оправдава за китайските ракети
23.10.2013, 22:26

Реджеп Тайип Ердоган Турският премиер-ислямист Реджеп Тайип Ердоган оправда решението на Анкара да преговаря с Китай за доставката на зенитно-ракетни комплекси с голям обсег на стойност 4 млрд. долара, но подчерта, че сделката още не е финализирана. През септември в медиите се появиха съобщения, че Анкара е сключила сделка с китайската корпорация CPMIEC за съвместното производство на зенитно-ракетни комплекси. Новината изнерви съюзниците на Турция в НАТО и особено САЩ, доколкото американски оръжейни гиганти се надяваха апетитният договор да е техен.

Ердоган уточни в сряда, че за момента Пекин предлага най-добрата оферта, в която влиза и изпълнение на турското искане за съвместно производство на оръжията. Преговорите продължавали и премиерът щял да вземе окончателно решение заедно с министъра на отбраната и шефа на генералния щаб. Ердоган не определи дата кога това ще стане.

Срещу сделката освен Вашингтон реагира остро и централата на НАТО, откъдето поискаха да имат думата при взимането на окончателно решение поради притеснения, че китайските зенитно-ракетни комплекси нямало да бъдат съвместими със системите на другите страни от Алианса. Ердоган отхвърли безпокойствата на Алианса с аргумента, че "страни членки на НАТО използват без проблем руски оръжия и оборудване". И с обичайния си нетърпящ възражения тон отсече: "Никой няма право да се намесва при взимането на нашите решения".

 
Полигонна подготовка на ПУП „Корен”
23.10.2013, 20:56

От 21.10.2013 г. до 01.11.2013 г. на УП „Корен” специалистите по ЯХБЗ и Е от формированията на Сухопътните войски провеждат полигонна подготовка, в която участват над 250 военнослужещи и 80 бр. специална и транспортна техника.

Целта на подготовката е да се повиши полевата натренираност на формированията за ЯХБЗ и Е за решаване на задачи по трите мисии на Българската армия.

В хода на полевата подготовка се отработват задачи, свързани с повишаване на практическите умения на формированията за ЯХБЗ и Е при изпълнение на мероприятия  по ЯХБ защита, провеждани в интерес на формированията на Сухопътните войски и повишаване сглобеността на формированията.

Ръководител на полигонната подготовка е заместник-командирът на военно формирование 42600 – Мусачево майор Анатоли Димитров.

http://landforce.mod.bg/

 
Съобщение
23.10.2013, 20:50

Министър Ангел Найденов Във връзка с възникналото напрежение във военно-ремонтния завод „ТЕРЕМ- Хан Крум“ ЕООД - Търговище, уточняваме, че министърът на отбраната Ангел Найденов не е водил разговори за смяна на управителя на завода Христо Богданов и не е давал съгласието си за промяна в ръководния състав на дружеството. Министър Найденов намира за лишени от съдържание и напълно неуместни протестните действия на работниците в предприятието от състава на Министерството на отбраната.

Министър Ангел Найденов е възложил на Съвета на директорите на „ТЕРЕМ“ – ЕАД да проведат разговори с ръководството на „ТЕРЕМ -Хан Крум“ ЕООД - Търговище и протестиращите работници в предприятието.

Продължава анализа на състоянието на търговските дружествата от състава на Министерството на отбраната. Общата оценка към момента е, че тяхното състояние, включително на „ТЕРЕМ -Хан Крум“ ЕООД и „ТЕРЕМ“- ЕАД, не е добро.

Министър Найденов очаква от ръководствата на всички търговски дружества да бъдат предприети действия за повишаване на ефективността на работа на търговските дружества и за подобряване на финансовото и икономическото им състояние. 

http://www.mod.bg/

 
Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов замина на официално посещение в Република Италия
23.10.2013, 20:45

генерал-майор Константин Попов Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов замина днес, 23 октомври, на официално тридневно посещение в Република Италия.

Визитата е по покана на началника на Щаба на ВВС на Република Италия генерал-лейтенант Паскуале Прециоза.

Целта на посещението е да бъдат обсъдени въпроси от взаимен интерес, в контекста на европейската среда за сигурност и НАТО и изграждането на ефективни и способни Военновъздушни сили.

По време на визитата си в Италия, генерал-майор Попов ще посети и военни формирования от състава на италианските ВВС.

http://www.mod.bg/

 
Корабът „Азов” се присъедини към групировката на руския флот в Средиземно море
23.10.2013, 20:23

Големият десантен кораб от руския Черноморски флот „Азов”, изпълняващ междуфлотки преход от Балтийско море към Севастопол, напусна пристанището Сеута (испански анклав в Северна Африка), където беше спрял за попълване на запасите, и влезе в акваторията на Средиземно море.

„Азов” вече е започнал да изпълнява задачите, поставени от оперативното командване на Военноморските сили. Завръщането му в Севастопол е планирано за началото на ноември.

 
Изтребител F-18 се разби в Швейцария
23.10.2013, 18:10

Днес в 13:50 местно време се е разбил изтребител F/A-18D Hornet (J-523, авиобаза Alpnach) на швейцарските ВВС, съобщава Blick.ch

Според съобщенията на местната преса той се е разбил в района на планински район, който се намира в кантона Обвалден, в централната част на страната.

От Министерството на отбраната на Швейцария потвърдиха инцидента.

Какво е станало с пилотите и дали има жертви, засега не се съобщава. Започнало е разследване на инцидента.

 
НАТО се хвали за мисията си в Афганистан, Карзай я смята за провал
23.10.2013, 17:50

Водената от НАТО война в Афганистан е огромен принос за страната и народа, заявиха военни министри, отхвърляйки критиките на афганистанския президент Хамид Карзай, предаде „Франс прес".

В сравнение с началото на войната през 2001 година за справяне с талибаните, „ползата за Афганистан е в огромни размери", каза британският военен министър Филип Хамънд, който участва на срещата на военните министри на НАТО.

По думите му в страната са липсвали основите на модерната държава, но „ние обърнахме това".

„Никога няма да бъде като Швейцария" в Афганистан, но ще има правителство в Кабул, което ще контролира въоръжените сили и повечето от територията, добави той.

Германският му колега Томас де Майзер направи подобни коментари, но изрази своята изненада от словесната атака на Карзай към ролята на НАТО.

„В миналото афганистанският президент се изказа много позитивно за мисията на НАТО. Тези изявления ме изумиха и не отразяват това, което афганистанският народ ни казва всеки ден", поясни той.

По-рано този месец Карзай осъди мисията на НАТО, като подчерта, че тя е довела до „много страдание", а не е имало никакви ползи.

Той заяви за БиБиСи, че страната не е подсигурена и е загубен много живот, и има много страдание.

Междувременно генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази увереност, че САЩ ще завършат двустранните споразумения с Афганистан за статута на международните сили в страната след 2014 година.

„Афганистанците знаят, че тези споразумения са условие за изпращането на тренировъчен персонал от наша страна след 2014 година.

Ние сме готови да обучаваме, съветваме и асистираме на афганистанските сили, но разбира се, ни е нужна подходяща законодателна рамка, която да покрива изпращането на сили на НАТО в Афганистан" заяви още Расмусен.

Било е обявено и предстоящо учение на алианса през 2015 година. Испания, Португалия и Италия са предложили да го домакинстват, като упражненията ще включват мисии по вода, земя и въздух.

http://news.ibox.bg/

 
Су-35 ще се използват на спорните острови
23.10.2013, 17:27

Су-35Съдейки по последни изявления на официални руски лица, контрактът за продажба на Китай на 24 руски изтребителя Су-35 може да бъде сключен или в края на тази година, или в началото на идната. Това означава, че при благоприятни обстоятелства Китай ще започне да ги получава през 2015.

Военновъздушните сили на Китай са едни от най-мощните в света и придобиването на 24 самолета едва ли сериозно ще се отрази върху техните възможности. Но какви ли са тогава целите на това споразумение? Разпространеното мнение, че с това Китай получавал достъп до руските двигатели АЛ-41Ф1С (117С) не издържа на критика. Авиационният двигател не може да бъде просто копиран въз основа на изучаване конструкцията на някой чуждестранен образец.

По-съществена причина е запознанството с устройството на самолета, основан върху базовия съветски Су-27, производството на който, между другото, е организирано в Китай. Но за изпитания и изучаване се искат само част от самолетите. Става очевидно, че повечето купувани изтребители ще отидат в бойни части на Военновъздушните сили или Военноморските сили. И тук те имат сфери за използване, където едно малко количество Су-35 могат да окажат забележимо влияние върху положението. Преди всичко става дума за спорните острови Дяоюйдао (Сенкаку).

От 3 март 2013 година Китай промени тактиката си край тези острови. По-рано за там се изпращаха само невъоръжени кораби и самолети на морския мониторинг, а сега китайската бойна авиация и корабите започнаха редовно да ги патрулират. За сваляне на китайските самолети Япония редовно вдига във въздуха свои F-15J.

По време на това безкръвно противоборство Су-35 могат да се превърнат в един полезен инструмент за демонстриране на китайските териториални претенции. В сравнение с японските, Су-35 имат две важни предимства: мощен радар и висока маневреност. Те имат радиолокационна станция „Ирбис-Е”, позволяваща да се откриват въздушни цели на разстояние до 350-400 километра.

Това пък означава, че Су-35С, намиращи се в китайското въздушно пространство, ще контролират положението над островите и да остават незабелязани. В резултат китайците ще получат възможността да предприемат действия в спорния район преди японската авиация да реагира.

В случай на среща с японските изтребители, вдигнати във въздуха по тревога, Су-35С също имат предимство за сметка на двигателите си с управляема тяга и голямата маневреност. Т.е. Китай получава възможност да играе на нервите на противника и да демонстрира своето превъзходство, без да прекосява формалната черта, зад която могат да последват реални военни действия. – Още за Су-35

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
За проектобюджета за отбрана за 2014 г. – със съжаление
23.10.2013, 17:13

Министерството на финансите публикува проекта на държавния бюджет за следващата година. Предстои обсъждането му в правителството, а по-късно приемане от Народното събрание. От документа става ясно, че парите за Министерството на отбраната са намалени в сравнение с 2013 г. „Проектобюджет – 2014” предвижда за МО разходи в размер на 1, 021 475 млрд. лв., докато в „Бюджет – 2013” сумата е 1, 080 465 млрд. лв.

За съжаление в законопроекта е записано, че безработните съпруги на военнослужещите ще продължават да получават по 270 лв. обезщетение. Още с встъпването си в длъжност министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че трябва да се възстанови справедливостта и обезщетението да бъде колкото минималната работна заплата.   До 2011 г. включително безработните съпруги на военнослужещите получаваха обезщетение равно на минималната работна заплата за страната. За съжаление правителството на ГЕРБ го „отвърза” от минималната работна заплата. Първоначално сумата беше 240 лв., а за 2013 г. е 270 лв. Според проекта на бюджета и през 2014 г. безработните съпруги на военнослужещите ще получават 270 лв. обезщетение.

Министерството на отбраната настоява за промяна на този текст. В преходните и заключителни разпоредби на подготвения законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили се предлага съответната промяна в Закона за държавния бюджет за 2013 г. Становището на министерството е, че така ще се създаде по-благоприятен режим за определяне размера на дължимото обезщетение на безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, последвали ги при преместване в друго населено място и на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии. Този законопроект все още не е влязал в дневния ред на Министерския съвет.

Със съжаление може да се прочете и текстът, от който тръгва размерът на военните заплати. Базата за определяне на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите е определена на 376 лв, т.е. не е променена. Тя е толкова, колкото беше при управлението на Тройната коалиция. От 2008 г. държавният бюджет няма отношение към повишаването на военните заплати.

Някои данни от проекта на бюджет за 2014 г. и от бюджета за 2013 г.

Проектобюджет на МО за 2014 г.:

Приходи – 52 млн.лв.; Разходи – 1, 021 475 млрд. лв.; Текущи разходи – 965, 967 млн.лв.; Капиталови разходи – 55, 508 млн.лв.; Разходи за политика в областта на отбранителните способности – 945, 238 млн. лв.; Разходи за политика в областта на съюзната и международна сигурност – 76, 237 млн.лв.

Бюджет на МО за 2013 г.:

Приходи – 62 млн.лв.; Разходи - 1, 080 465 млн.лв.; Текущи разходи – 1, 025 465 млрд. лв.; Капиталови разходи – 55 млн.лв.; Разходи за политика в областта на отбранителните способности – 1, 006 857 млрд.лв.; Разходи да политиката в областта на съюзна и международна дейност – 73, 608 млн.лв.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Военно видео
23.10.2013, 14:37

 

 

 

Проверка на БГ на ВС на Русия  (руски език)

 
Коварството на “BIG BROTHER”
23.10.2013, 14:00

Все нови и нови факти разкриват падението до което е стигнала държавата-световен финансов и технологичен - не и духовен лидер, която необяснимо защо със страхотна стръв унищожава и без друго малкото останали демократични порядки и принципи заложени преди повече от два века от нейните“отци-създатели”.

Само за един месец в края на миналата и началото на тази година американскта Агенция за национална сигурност (АНС) е направила 70,3 милиона записа на телефонни разговори на французи, съобщи българската информационна агенция “Focus News”, позовавайки се на френския вестник “Monde”. Този факт, разкрит от бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън, допълва картината описана от него и възмутила света. Както пише във вчерашния си брой вестник “Преса”, цитирайки италианския всекидневник „Corriere della Sera”, под предлог, че по този начин защитават националните си интереси, САЩ са се сдобили с данни за личния живот на милиони италианци, следейки техните телефонни и интернет комуникации. В печата се разкриват и средствата, които са били използвани за нелегалното наблюдение над служебния и личния живот на френските граждани. Една от използваните техники е позволявала да се засекат SMS-ите и тяхното съдържание по ключови думи. Някои от телефонните разговори са били записвани, а освен това, американската агенция е пазела телефонните номера, с които се е свързвал всеки от следените.

При тази разобличаваща фактология безсмислени са оправданията на нобелиста за мир Барак Обама, който признава в телефонния си разговор с френския му колега Франсуа Оланд, че загрижеността на съюзниците на САЩ е основателна и че Вашингтон е започнал да преоценява методите с помощта на които се събират разузнавателни данни от американските спецслужби. Едва ли обаче някой държавник по света ще повярва, че “Големият брат” е готов да промени нрава си. И архивите го потвърждават. Това бе подтекста на острата реч и на бразилската президентка Дилма Русеф в ООН, която обяви, че нейната страна ще приеме закони и ще създаде технологии за защита от незаконно подслушване. Германската канцлерка Ангела Меркел на свой ред призова Европейския съюз да затегне законодателството за противодействие на тоталното следене. Седмичникът “Spiegel” писа неотдавна, че всеки месец във ФРГ са били наблюдавани около половин милиард съобщителни връзки - телефонни обаждания, имейли, текстови съобщения или разговори. Наличните документи потвърждават, “че американското разузнаване, с одобрението на Белия дом, целенасочено е следяло и членове на федералното правителство, вероятно дори и канцлера". Такова отношение към най-близките стратегически съюзници е повече от смущаващо.

Внимание заслужава и още един факт, свързан с англосаксонското коварство в политиката. В подмолната си, безконтролна и незаконна дейност американското разузнаване не е действало винаги само. В средата на 70-те години, по време на една командировка в Копенхаген, се случих в един хотел с британския журналист Дънкън Кемпбъл. Тогава той работеше за Би Би Си и бе известен с това, че е първият разкрил позорния факт за съществуването на английска свръхтайна служба за електронно разузнаване, която заедно с нейните партньори от АНС прехваща съобщения по целия свят. Днес, както писа “The Guardian”, предоставените от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън данни разкриват, че една от британските спецслужби (за правителствена връзка - б.а.) в рамките на секретния проект “Темпора” държи под похлупак два милиарда ползватели на интернет и прехваща около 600 милиона телефонни разговори дневно.

Както се вижда поведението и практиката на американските и британските тайни служби и през годините след студената война не са се променили, въпреки, че светът се е променил. Ужасният терористичен акт от 11 септември 2001 г. не може да служи вечно за оправдание на коварните методи за събирането на информация, включително и за личния живот на хора, които не са сторили никому нищо зло. Още повече има достатъчно убедителни данни, че АНС и преди това по този начин е нарушавала човешките права на гражданите на съюзнически държави.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Самолетоносачът USS Nimitz (CVN 68) е вече в Средиземно море
23.10.2013, 10:44

USS Nimitz CVN-68На 20 октомври 2013 година самолетоносачът USS Nimitz (CVN 68) и ракетния крайцер USS Monterey (CG 61) от ВМС на САЩ са преминали през Суецкия канал от Червено в Средиземно море.

USS Nimitz е първият от новия клас американски самолетоносачи. След него бяха построени още 9. Общо 10 кораба са единствените действащи самолетоносачи на САЩ.

Обикновено ударната авиационна група (CSG - Carrier Strike Group) включва 11-то авиокрило (CVW – Carrier Air Wing) на Nimitz, ракетен крайцер от клас Ticonderoga (2 MH-60R Seahawk LAMPS III) и ескадра от разрушители например (DESRON – Destroyer Squadron 23) с разрушителите USS Pinckney (DDG 91), USS Sampson (DDG 102) и фрегатата USS Rentz (FFG 46).

В състава на 11-о авиокрило влизат примерно една ескадрила с около 12 изтребители F/A-18F Super Hornet 41-ва ударна изтребителна ескадрила (VFA 41 - Strike Fighter Squadron 41) "Black Aces", две с F/A-18С Hornet 14-а ударна изтребителна ескадрила "Tophatters" (VFA 14) и 97-а ударна изтребителна ескадрила "Warhawks" (VFA 97) и една от морската пехота 112-а ударна изтребителна ескадрила "Cowboys"(VМFA 112) с F/A-18С Hornet, 6-а хеликоптерна ескадрила за борба с подводници (Helicopter Anti-Submarine Squadron 6) "Indians" (8 MH-60S), 135-а за електронна борба (Electronic Attack Squadron 135) "Black Ravens" (8-12 EA-18G Growler), 30-а снабдителна ескадрила (Fleet Logistics Support Squadron 30) "Providers" (12 C-2A Greyhound и 3 UC-12 Super King Air) и 117-а ескадрила за въздушно управление и контрол (Carrier Airborne Command and Control Squadron 117) "Wallbangers" (4 HE-2K). Общо са около 90 машини с още няколко специализирани. Според мисията могат да бъдат подбрани и други ескадрили от същия тип.

Хеликоптерните групи на съпровождащите кораби (по два на кораб общо 10 хеликоптера) включват машини от ескадрили за борба с подводници (HSL – Helicopter Anti-submarine Squadron) "Easy Riders" (HSL 37), "Battle Cats" (HSL 43), "Wolfpack" (HSL 45), "Scorpions" (HSL 49) с MH-60R Seahawk LAMPS III и 23-а ескадрила "Wildcards" (Helicopter Sea Combat Squadron 23) с MH-60S Knighthawk.

Към авиогрупа Nimitz е и 11-и мобилен отряд за обезвреждане на боеприпаси (Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit 11) обикновено с 2 хеликоптера и/или малки катери и кораб за бойна поддръжка USNS Bridge (T-AOE 10) (2 MH-60R Seahawk LAMPS III).

Като цяло ударната авиационна група Nimitz се състои от най-малко 6 кораба с над 100 летящи машини и няколко малки катера. – Още за CVN 68

http://aeronews.alle.bg/

 
Производството на Eurocopter EC120 Colibri в Китай
23.10.2013, 10:32

Harbin-HC-120За производството на хеликоптера е създадено съвместно предприятие между Eurocopter (61%), China National Aero-Technology Import & Export Corporation (CATIC) (24%) и Singapore Technologies Aerospace Ltd (STAero) (15%). През 1995 и 1996 година са построени първите два прототипа във Франция и приключват полетните изпитания.

В китайската Harbin Aviation Industries (Group) Ltd (HAI) през 1997 година е пусната линия за производство на тялото на машината, а през следващата стартират и продажбите на машината. През същата година са продадени 20 хеликоптера, а през следващата 1999 година още 38. През следващите 3 години (2000-2002) са продадени по 90-100 машини и пазара се насища. През 2003 година са продадени едва 19 хеликоптера. По същото време в Китай се организира предприятие за производство на Eurocopter EC120. Общата инвестиция е 184,78 милиона юана. От тях 73,01 милиона юана са инвестирани в завод и още 63,36 милиона юана в оборудване. За създаване на фондове са отделени 4,79 милиона юана и 41,62 милиона юана остават за оборотен капитал. Набирането на средствата става от държавния бюджет от където са осигурени 40 милиона юана, 108,3 милиона юана е собствения капитал и 42,75 милиона юана е банков заем за 15 годишен период с две години гратисен период и лихва от основния лихвен процент плюс 8%, като е предвидено максимално производство от 160 машини китайския дял в общата цена от 1,465 милиона юана при крайна цена на машината от 8,3 милиона юана.

НОАК сключва договор за получаване на 8 хеликоптера и опция за още 50.

Производството стартира на 11 юни 2004 година и до края на годината са сглобени и предадени първите 8 машини. През 2005 година се провеждат тестовите изпитания и първите три машини постъпват в учебния център на тренировъчната бригада на СВ. Те са със серийни номера от 8000 нагоре за разлика от серийните номера на машините сглобени във Франция, които номера започват от 1000 нагоре. Първата серийна машина 8001 получава регистрация LH90841 и бордов номер 1. До средата на същата година в завода във Франция и линията за сглобяване на комплекти в Австралия са сглобени 450 машини, които са продадени в 44 страни. През следващата 2006 година китайската линия достига капацитет от 20 машини годишно.

На 23 юли 2006 година в Китай е сглобено тялото на 500-ят хеликоптер EC120 и заводът излиза на темп 64 тела годишно, 10 години след сглобяване на първото тяло. Harbin Air Group е взела строги мерки, за да се осигури високо качество на всички произвеждани в Китай части.

НОАК сключва нов договор през 2007 година за още 90.

Към момента в тренировъчната бригада са доставени 80 машини. Те имат регистрации от LH90801 до LH90880 и бордове от 1 до 80. Създадени са 4 учебни ескадрили с по 20 хеликоптера. Те ще осигурят качествено обучение на военните пилоти на хеликоптери.

Harbin HC-120, както е името на произвежданите в Китай Eurocopter EC120 започнаха вече да постъпват в полицията и други силови структури. До края на тази година поръчката от 150 броя на НОАК ще бъде изпълнена. Във Франция са произведени около 684 машини плюс 2 прототипа и още 150 в Китай или общо до края на годината над 836 броя.

Коментар:

Миналата година беше лоша за продажбите на EC120 и бяха реализирани само 20 машини. Още по-малко се очакват през тази година. Китай има възможност да произведе до 40-45 за собствения си пазар. До сега Harbin Air Group предоставяше машините само на НОАК и НВП.

http://aeronews.alle.bg/

 
Досегашният шеф на баретите поема морските командоси
23.10.2013, 09:24

Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ)е с нов началник. Това е Георги Гайков, досегашен шеф на центъра за специална подготовка на баретите. Той смени на поста комисар Кирил Димов, който ръководи спецотряда от 2009 г. Димов ще продължи кариерата си в Гранична полиция, пише "Преса". Той става шеф на звената, отговарящи за сигурността на летищата и пристанищата към Гранична полиция. Те са част от структурите за охрана на въздушната и морската граница. В тях има мобилни групи за бордови контрол, които задържат нарушители в морето.Наричат служителите " морски командоси", тъй като те имат специална подготовка и работят в екстремни ситуации. Рокадата в поделението във Врана е станала в петък, когато е прочетена заповедта за назначаването на Гайков. До момента смяната на командира на СОБТ не е оповестена официално от МВР. Няма конкретен мотив, обясниха запознати. По закон отрядът за борба с тероризма е подчинен на главния секретар на МВР.

Гайков е командос от кариерата и е много добре подготвен, разкриха експерти. Той е председател на Българската тактическа асоциация, която е основана през 2008 г. от 10 бивши и настоящи служители на тактически звена. Тя обучава специализираните групи за задържане в страната и си сътрудничи с една от най-успешните подобни асоциации - американската СУАТ. Това са командоси, които освобождават заложници и се изправят срещу масови убийци.

Димов, който беше на групата за специални операции на СДВР "Кобра", стана командир на СОБТ през лятото на 2009 г. По това време имаше серия скандали около отряда и шефа му Георги Узунов, Той хвърли оставката през юни 2009 г.

http://www.blitz.bg/

 
Американски офицери, контролиращи ядрените бойни глави, спят на дежурства
23.10.2013, 09:12

Офицери от ВВС на САЩ многократно са оставяли отворени взривозащитните стени на подземните бункери, където се съхраняват междуконтинентални балистични ракети с ядрени бойни глави по време на бойно дежурство и така са действали в нарушение на инструкциите за безопасност.

Това съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на източник от ВВС на САЩ, предаде РИА Новости.

От агенцията става известно, че най-малко два пъти тази година офицери, които са давали дежурство в подземните бункери, са оставяли защитните врати отворени, докато единият от дежурните е спял, което е строго забранено.

Само един от присъстващите може да спи по време на наряд, но ако защитните врати на центъра за управление на изстрелването на ракетите е отворен, двамата дежурни трябва да изпълняват задълженията си и да бъдат готови при всякаква ситуация, цитира агенцията част от инструкциите.

Единият от случаите в бил в базата „Малмсторм" в щата Монтана. АП отбелязва, че един от дежурните офицери не е затворил вратата на центъра, докато другият в това време е спял.

Вторият случай с нарушаването на инструкциите е бил в базата „Майнот" в Северна Дакота.

По-рано през месеца беше уволнен за „уронване на доверието" командващият на 20-въздушна армия на ВВС на САЩ генерал-майор Майкъл Кери, който ръководи три военни бази с междуконтинентални балистични ракети.

Според данните на източника в състава на 20-въздушна армия влизат три ракетни крила, които са разположени в авиобазите „Уорън", „Майнот" и „Малмсторм".

http://news.ibox.bg/

 
НАТО ще проведе на територията на Испания, Португалия и Италия мащабни военни учения през 2015 година
23.10.2013, 00:40

НАТО ще проведе на територията на Испания, Португалия и Италия мащабни военни учения с участието на наземни, въздушни и морски сили, съобщава РИА Новости.

„Днес одобрихме концепцията на тези учения”, заяви пред журналисти в Брюксел генералният секретар на алианса, Андерс Фог Расмусен.

По неговите думи, ученията, насрочени за 2015 година, както и предстоящите през ноември на територията на Полша и в Балтийските страни учения се явяват примери за реализацията на „Инициативата на свързаните сили”.

Проектът предвижда развитие на взаимодействието между въоръжените сили на страните-членки на НАТО в три направления: нарастване на количеството съвместни учения, съвместна подготовка на военнослужещи и обслужващ персонал и съвместно използване на технология и въоръжение.

 
МиГ-29 и Eurofighter в небето над Граф Игнатиево
23.10.2013, 00:32

 

 

Фотогалерия

 

 
Скандал във ВМС на САЩ
22.10.2013, 23:45

Прокуратурата на САЩ е разкрила голяма афера, в която са забъркани капитани на бойни кораби на ВМС на САЩ.

За сега по делото са арестувани трима души, но се предполага, че кръгът от съпричастни към аферата може да бъде много по-широк, в частност, в него влизат и офицери, командвали самолетоносачи.

Съобщава се, че компанията Glenn Defense Marine, която повече от 25 години се занимава с обслужване на пристанища на кораби на американските ВМС, силно е завишавала сметките за зареждане с гориво, резервни части и ремонт. За осъществяване на тази схема са помагали офицери от флота.

Мащабите на корупционната схема се уточняват, но по данни на прокуратурата, може да става дума за стотици милиони долари.

 
Село си купи танк
22.10.2013, 21:32

T-72M

Село Бошуля, община Септември, е единственото село в страната със собствен танк, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

От снощи боядисан и изчистен, Т 72 М гордо стои на постамент от лявата страна на кметството, а дясната от година вече е заета от зенитно оръдие. И то сравнително ново.

Въоръжаването на селото е само символично. Деветстотинте жители няма как да се опазят с танка, защото той е циментиран, с оглед предотвратяване на каквито и да било злополуки. Оръдието му също е пълно с цимент, но това не пречи на жителите да се чувстват вече защитени. "Вече нито от Дявола, нито от Господа ме е страх", сподели местен жител.

Идеята да се придаде подобен военен стил на село, в което нито има поделение, нито някога е имало, което е далеч от полигон и няма нищо общо с армията, е на кмета Любен Христосков.

Въпреки усмихнатия си вид, той е действащ командир на запасняците в селото и очевидно държи на това си амплоа. В тон с диверсификацията поделението в Божурище, ръководството е разгледало молбата му за закупуване на танк и Министерството на отбраната я одобрило. 42-тонната бойна машина е от същия вид, който гледаме в момента по улиците на Сирия.

Едва ли видът й ще достави радост на сирийските бежанци, но на местните очевидно успява. Дори жените в селото са радостни от новия вид на селския площад, който от една страна прилича на окупиран, от друга - на военна база. Разковничето може би се крие в обяснението, което е дадено от възрастен мъж. Той казва, че селото е бунтовно по природа. През Балканската, Първата и Втората световни войни е дало над десет жертви. Преди 1944 г. оттук са излезли 26 партизани. "И сега сме готови да тръгнем в бой", казва той, макар че видът му издава дълга принадлежност към запаса.

На въпроса кое би ги предизвикало, отговаря енигматично "Ние си знаем". Докато местните на групички кротко изпиват с очи машината, до нея спира кола с младежи от Пазарджик, правят си снимки и продължават. Кметът е доволен, защото една от целите му е младите да се запознаят с въоръжението.

Танкът е бил докаран снощи от Божурище с влекач, ескорт и кран. Сваляли са жиците от площада, за да го качат на постамента. На 24 октомври ще бъде осветен официално, а на церемонията ще присъства военното аташе на руското посолство. Цената на придобивката с транспортирането е към 20 000 лв,, които са осигурени от спонсори.

 
НАТО ще съкрати с една трета командването си
22.10.2013, 21:19

Андерс Фог РасмусенДо края на годината съставът на командването на НАТО ще бъде намален с една трета и така ще бъде отворена нова страница в историята на тази структура, заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен.

Той отбеляза, че съкращенията ще обхванат и персонала в щаб квартирата, което ще се отрази на разходите на военната организация.

Ще бъдат спестени сериозни средства от нашия военен бюджет, но разгръщането на силите ни ще бъде улеснено, каза Расмусен, цитиран от БТА.

В последните години той настояваше държавите от пакта да не съкращават своите военни бюджети, както и да ги увеличат след края на кризата. По думите му реформата на НАТО бележи значителен напредък.

Расмусен определи започващото днес заседание на министрите на отбраната от пакта като важна стъпка в навечерието на предстоящата догодина във Великобритания среща на държавните и правителствените ръководители от алианса.

Сред основните теми на срещата в Брюксел той открои разговорите около бъдещата мисия в Афганистан, както и приключването на работата на ИСАФ до края на 2014 година.

http://www.mediapool.bg/

 
Италия влиза в нова война
22.10.2013, 20:50

В последно време медиите много подробно описват движението на американската армия в южна и югозападна Европа. По-специално, в Италия. Очевидно е, че започва нова фаза на „глобалната война срещу тероризма”. В този случай, в Африка.

Въпреки факта, че американският контингент в Италия от 1991 г. е станал три пъти по-голям и наброява 13 000 души (15% от общия брой на американските войски в Европа), Вашингтон продължава да настоява, че американски военни бази в Италия няма. И, технически, това е вярно - всички военни обекти тук са включени в общата структура на НАТО и не се смятат за самостоятелни американски бази. Както не се считат за бази и близо хилядата американски военни обекта, функционират в повечето африкански страни.

Италианците са против чуждестранното военно присъствие в страната и участието на италианските военни в операциите на НАТО в чужбина. Това не е изненадващо. Италия има своя голяма и не винаги еднозначна историята на войните в Африка. Войните са били много различни: отначало за своите колонии с африканците в Етиопия в края на XIX век и средата на 30-те години. След това, с британците и французите в северната част на континента по време на Втората световна война.

Впрочем, докато хората протестират, правителството и бизнеса търсят печалба. Според оценката на експертите на „Jane’s” за 2010 г., „ролята на Италия във войната в Ирак, предоставянето на нейния контингент от три хиляди войници, са открили на италианските фирми достъпа до договори за възстановяването на Ирак. Нейното участие в афганистанската война ще предостави подобни предимства. Тези възможности се появиха на фона на задълбочаването на икономическите трудности и в момент, когато правителството на Италия премина към производството на оръжия, като основен начин за съживяване на икономиката на страната.

Както съобщи „Jane’s”, италианските производители на оръжие, по-специално, компанията Finmeccanica прави агресивни опити да проникне на пазара в САЩ и други страни. Според документите, публикувани от Wikileaks, тази компания (в която 30% принадлежат на държавата) „през 2008 г. е продала на САЩ военна техника на стойност 2,3 милиарда долара и играе важна роля в укрепването на отношенията между Италия и Съединените щати”. В резултат на това през 2009 г. италианският износ на оръжие е нараснал с над 60%.

През октомври 2008 г. двете страни възобновиха двустранния Меморандум за разбирателство по държавната поръчка за отбрана (споразумение за предоставяне на статут на най-облагодетелстваните страни в сферата на военните продажби). Смята се, че италианското правителство, освен другите договори в областта на производството на оръжия, е дало безплатно базата Дал Молин на американските военни.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Иран раздава копия на произвежданите от него американски БЛА
22.10.2013, 17:52

YasirИран раздава копия, на произвежданите от него американски БЛА на приятелски страни. Поредното такова копие е било връчено на главнокомандващия на ВВС генерал Виктор Бондарев. – (видео)

Въпреки изявленията на ирански ръководители, че апаратите са "достижение на иранската техническа мисъл" има сериозни доказателства за китайска апаратура в тях. Двигателите също са вносни от страни от ЕС или Китай.

Иранско копие на американския ScanEagle е било връчено на генерал-лейтенант Бондарев от бригаден генерал Амирали Гаджизаде, командващ ВВС и ПВО на Иран.

Той заяви, че през 2012 година са били взети от водите на Персийският залив два БЛА (единия собственост на американския флот, а другия на канадския). БЛА ScanEagle има тегло около 18 килограма, разпереност 3,1 метра и дължина 1,19 метра. Произвежда се от Boeing с двигател на германската компания за модели 3W с най-малкия й модел - двутактов двигател 24i с обем 24 кубически сантиметра и мощност около 3 конски сили. Иранския вариант се казва Yasur и от началото на септември е приет на въоръжение.

http://aeronews.alle.bg/

 
Доставки на руски вертолети Ка-27/28/31 за Китай
22.10.2013, 17:35

Ка-31През 1998 година между Русия и Китай е сключен договор за доставка на 7 вертолета Ка-27ПС вариант за търсене и спасяване и 5 вертолета за борба с подводници Ка-28. За първите 4 машини Ка-27ПС няма информация, докато последни три са получили регистрация от 9114 до 9134 (бордове 11 до 13). За Ка-28 е известно, че получават регистрации от 9144 до 9184 (бордове 14 до 18).

През 2008 година е сключен нов договор за 9 вертолета  Ка-28 и 10 Ка-31. Те са доставени от 2009 до 2011 година и получават бордови регистрации от 9214 до 9294 (бордове 21 до 29) за Ка-28 и от 9304 до 9394 (бордове 30 до 39) за Ка-31. Допълнително Китай купува най-малко два стари Ка-27ПЛ за борба с подводници от Украйна, които получават бордова регистрация от 9194 до 9204 (бордове 19 и 20).

Поводът за напиша горната информация са снимки на китайския самолетоносач с руски вертолети на борда от миналия месец. Няма информация, колко за загубени, както и снимки на първите 4 доставени.

http://aeronews.alle.bg/

 
В Русия започнаха летателните изпитания на новите палубни изтребители
22,10,2013, 17:18

МиГ-29КЗапочнаха изпитанията на новите палубни изтребители МиГ-29К/КУБ, предназначени за Военноморските сили на Русия. По време на полета на първата серийна машина, който е протекъл без забележки, са били проверени всички системи.

През февруари 2012 г., Министерството на отбраната на Русия и Руската самолетостроителна корпорация „МиГ” подписаха договор за доставка на 24 корабни изтребителя МиГ-29К/КУБ за Морската авиация на руския флот.

Корабните изтребители МиГ-29K (едноместен) и МиГ-29КУБ (двуместен) са многофункционални самолети от поколение „4++”, предназначени за решаване на задачите на отбраната на корабните съединения и поразяване на наводни и наземни цели с управляемо високоточно оръжие през деня и нощта и при всякакви климатични условия. – Още за МиГ-29К

 
Слаб обществен интерес към парите за отбрана
22.10.2013, 14:23

В България има обща незаинтересованост по въпросите на разходите за отбрана, показва социологическо проучване, проведено през 2010 г. сред 3000 домакинства. Тя достига до 96 процента?! Това посочи Катя Пейчева, доктор по икономика, в катедра „Мениджмънт на отбраната” във Военна академия „Георги С. Раковски”. Тя участва в двудневната конференция „Националната сигурност: актуални въпроси, подходи, решение”, организирана от БАН и Софийски форум за сигурност. Сравнението със САЩ, което направи д-р Пейчева, е поразително. Там този процент на незаинтересованост е 7. Данните са от 1998 г., т.е. преди атентатите от 11 септември 2001 г., което предполага, че днес картината е друга.

От социологическото проучване, което е направено в Института за икономически изследвания на БАН, става ясно, че тези 3000 българи нямат никаква представа колко пари се дават у нас за отбраната, Въоръжените сили и Българската армия. Само 7 от тях са отговорили приблизително вярно. Стряскащо е, казва д-р Пейчева, че около 95 процента са посочили, че, според тях, бюджетът за отбрана е 1 или 2 милиона лева?! Хората не знаят къде отиват отпуснатите 1 милиард лева, макар че и те са крайно недостатъчни за отбраната.

Изводът от това проучване е, че обществото не е заинтересовано от това, което става в сектора на отбраната,     от което съвсем логично произтича отслабеният граждански контрол. Тази липса на интерес е причина за проблемите в армията, смята д-р Пейчева. Липсата на контрол, отбеляза тя,  дава много по-голяма свобода на вземащите решения и по-големи възможности за защита на лични интереси. Според нея, ако гражданското общество имаше по-голямо присъствие в тази сфера, част от проблемите в армията щяха да бъдат преодолени.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Военнослужещи от 101 алпийски батальон участваха в тържествата посветени на 101 години от освобождението на Родопите
22.10.2013, 13:00

На 21.10.2013 г. военнослужещите от 101 алпийски батальон участваха в мероприятията посветени на 101 години от освобождението на Родопите.

На връх „Средногорец” се състоя церемония по поднасяне на венци пред паметника „Костница”, а по-късно пред паметника на полковник Владимир Серафимов в град Смолян се проведе ритуал по поднасяне на венци и цветя.

Кулминацията на честванията бе тържествената проверка-заря.

На тържествата присъстваха вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, народни представители, областният управител на област Смолян инж. Димитър Кръстанов, кметът на община Смолян Николай Мелемов, за командирът на 68 бригада Специални сили полковник Михаил Попов, граждани и гости на град Смолян.

http://landforce.mod.bg/

 
Европа не иска да служи в Афганистан
22.10.2013, 09:07

Главна тема на започващата днес в Брюксел среща на министрите на отбраната на страните от НАТО ще стане въпросът за участието на членовете на Алианса във военната операция в Афганистан след изтеглянето на основния контингент през 2014 година, пише руският вестник „Комерсант”.

По информация на източник, близък до Пентагона, редица европейски страни вече са информирали САЩ, че нямат готовност да изпратят свои военни части в Афганистан след края на операцията. Това предизвиква недоволство у Вашингтон, който в отговор може да намали военнотехническата помощ за съюзниците си.

По данни на изданието, на срещата в Брюксел шефът на Пентагона може да предложи на съюзниците си да ограничат числеността на бъдещия контингент в Афганистан до 12 000 военнослужещи. Във Вашингтон смятат, че останалите страни от НАТО са длъжни да изпратят от 3000 до 4000 войници и офицери, а ключовата роля в състава на коалиционните войски както и по-рано ще играят американските подразделения.

Сред основните задачи на бъдещия контингент са подготовката на афганистанските сили за сигурност и провеждането на контратерористични операции. В Пентагона са уверени, че по-малък от предложения брой военнослужещи няма да се справят с изпълнението на тези задачи. „По-рано нашите съюзници предлагаха в Афганистан да бъдат оставени само 10 000 военни, но вече настояват тази цифра да бъде намалена до 8 000 души. Това предложение обаче едва ли е възможно да се смята за приемливо”, поясни източникът на руския вестник.

По думите на събеседника на „Комерсант”, няколко европейски държави вече неофициално са уведомили Пентагона, че няма да имат възможност да изпратят свои военни части в Афганистан след края на изтеглянето на войските на НАТО. Поради това в хода на срещата в Брюксел министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл може да предложи на европейските си колеги да определят дали са готови да участват в афганистанската операция. В случай на отрицателен отговор шефът на Пентагона може да предупреди съюзниците си за планове за съкращаване на военнотехническата подкрепа, пише изданието. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Кой какво каза в Комисията по отбрана за пенсионирането на военните?
22.10.2013, 08:37

 

Част първа

Част втора

Част трета

 

(стенографски протикол на заседанието)

 

 
SEAL в Сомалия: „Новият подход” към терористите
21.10.2013, 23:13

Някои експерти наричат рейда на американските спецчасти срещу щаба на групировката „Шабааб” в сомалийското пристанищно градче Бараве демонстрация на нов подход към провеждането на специални операции.

През нощта на 5 октомври отряд на спецчастите на американския ВМФ (SEAL Team Six) се стоварва от лодка на брега и заема атакуващи позиции в двора на двуетажна къща на 200 м от брега. Целта е да заловят или ликвидират командира Икрима, организирал атентата срещу мола в Найроби. Отрядът се разделя на две групи, едната от които влиза в къщата и, въпреки ожесточения и все по-засилващия се огън от страна на бунтовниците, започва да претърсва помещенията в издирване на „обекта”. Според един от участниците в рейда Икрима вече е бил в полезрението, когато около него изведнъж се появява група жени и деца. За по-малко от час се издава заповед за отстъпване заради евентуални жертви сред мирното население. Под прикритието на бойните хеликоптери групата без жертви отплава в морето.

Преди още няколко години такова решение нарекоха провал. В края на 90-те същите тези американци се опитаха да въведат ред в Сомалия чрез бомбардиране и обстрелване на завзетите от екстремисти населени места. Но жертвите сред населението само засилваха позициите на бунтовниците. В това, че нещо трябва да се промени, окончателно убеди всички печалният опит на рейда на Division Action, когато френските спецчасти опитваха да открият в Сомалия тайния агент на френското правителство Денис Алекс. След смъртта на мирни жители „Шабааб” получи нови аргументи в полза на това, че „кръстоносците” се държат още по-лошо от самия него.

В САЩ много по-рано от френските им колеги осъзнаха необходимостта от „нови подходи”. Още във втората успешна операция на SEAL в Сомалия през декември 2011 г., освобождавайки заложниците при сходни условия, преводачът предупреждаваше местните да не излизат на улицата, където се водеше бой, а бойците на SEAL извеждаха жените и децата. В Бараве действаха по същия начин. Но тук, когато бунтовниците започнаха открито да слагат пред себе си „жив щит”, не остана избор. Според Даниел Гур от Lexington Institute присъствието на жени и деца е било определящ фактор за прекратяването на операцията.

Макар че този път някой се размина със заслуженото, операцията беше сполучлива – бунтовниците загубиха и спокойствие дори на „собствена територия”. Пък и Бараве едва ли ще остане за тях „свой”. „Шабааб” и без това отдавна настройва населението срещу себе си. Освен непосилните данъци, терористите-чужденци от съседния лагер на бунтовниците Амбареса например масово насилствено вземат за жена дори непълнолетни момичета. А перспективата да станеш „жив щит” със сигурност ще определи поведението на населението по време на неминуемото освобождаване на градчето от властите на „Шабааб”. – Още за SEAL Team Six

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
В състава на руските ВДВ влязоха трите десантно-щурмови бригади на Сухопътните войски
21.10.2013, 21:59

Трите десантно-щурмови бригади на Сухопътните войски, намиращи се до момента в оперативно подчинение на Южния и Източния военни окръзи, влязоха в състава на Въздушнодесантните войски, съобщи официален представител на ВДВ.

„В съответствие с указа на президента на Руската Федерация № 776 от 11 октомври 2013 година и деректива на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили в състава на Въздушнодесантните войски влязоха три десантно-щурмови бригади, дислоцирани в градовете Усурийск (83 одщбр), Улан-Уде (11 одщбр) и Камишин (56 одщбр), влизащи досега в състава на Източния и Южния военни окръзи” – заяви той.

В близко време комплексни комисии ще извършат приема на съединенията в състава на ВДВ.

В командването на ВДВ сега ще бъдат съсредоточени всички десантни части и съединения, дислоцирани на територията на Русия. Новите бригади ще действат, както и другите съединения на войските, в интерес на отбраната на страната по единен оперативен план.

Цел на това обединяване е създаването на „единно ръководство на всички аеромобилни сили в страната” и „войски за бързо реагиране”, заяви командващия на ВДВ генерал-полковник Владимир Шаманов на съвещание с офицери от командването на ВДВ, съобщава РИА „Новости”.

„От 1 декември новите съединения трябва да започнат учебната година по програмите за обучение и бойна подготовка на ВДВ”, - каза Шаманов.

В съответствие с утвърдената от министъра на отбраната Сергей Шайгу концепция за развитие на ВДВ до 2016 година в техния състав ще бъде сформирана още една отделна десантно-щурмова бригада, която ще бъде дислоцирана в град Воронеж. – Още за ВДВ

 
Военните възстановяват 107 км пътища
21.10.2013, 21:11

БАТ-2107 км директни пътища и пътища по протежение на граничната бразда ще бъдат възстановени, за да могат да бъдат изградени техническите съоръжения за недопускане на преминаването на българска територия на бежанци. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов. Тези 107 км са в силно пресечени местности, които затрудняват видео наблюдението от страна на граничните власти. Възстановяването на тези пътища ще продължи 50 дни и ще са необходими около 750 хил. лв. Близо 5 милиона ще струват 30-километровите заграждения в района на Елхово.

Режимът по даване на статут на бежанец е затегнат и през първите девет месеца на годината само около 100 бежанци са получили този статут, а през последните две седмици са издадени около 200 статута за бежанец, съобщи Ангел Найденов. Трябва обаче да се стигне и до ускоряване на експулсирането на гражданите в трети страни, смята той.

Министерството на отбраната има възможност да предостави 20 сгради в десет военни района за настаняване на чужди граждани. Като крайна форма при възникването на извънредни обстоятелства военният министър не изключи възможността военно формирование да се включи в опазването на държавната граница.

 
Планираща конференция за учението EATT-14
21.10.2013, 20:30

На 21 октомври в Пловдив се състоя основната планираща конференция за многонационалната летателна тренировка EATT-14 (European Air Transport Training-14), която ще се проведе на територията на България в периода 15 - 27 юни 2014 г. Неин организатор и домакин са Военновъздушните сили на Република България.

В учението ще участват общо 15 държави-членки на Европейския съюз. Десет от тях (България, Белгия, Германия, Испания, Италия, Литва, Норвегия, Франция, Холандия и Чехия), ще се включат с по един военнотранспортен самолет и летателни екипажи. Австрия и Финландия ще участват с щабни офицери, а Великобритания и Португалия – с наблюдатели. Ще бъдат привлечени и изтребители от ВВС на Гърция.

Домакинството на EATT-14 е важно постижение на българските Военновъздушни сили, се казва в съобщението на ВВС. Досега са провеждани само две аналогични тренировки – през 2012 и 2013 г. – на територията на Испания. Целта им е да се повиши оперативната и тактическата съвместимост между военнотранспортната авиация на страните от ЕС.

http://aeropress-bg.com/

 
Индия планира да вземе под аренда още една руска подводница
21.10.2013, 17:40

проект 971 Индия планира да вземе под аренда от Русия още една атомна подводница.

По време на визитата на премиера на Индия Манмохан Сингх в Русия и неговата среща с президента Владимир Путин, Русия и Индия могат да сключат договор за аренда на втора атомна субмарина проект 971 "Щука-Б" за нуждите на индийските ВМС.

Корпуса на атомната подводница се намира на стапелите на Амурския корабостроителен завод, като Индия планира да профинансира достройката на подводната лодка и след това да я вземе под аренда, съобщава изданието "Комерсантъ".

През 2012 година ВМС на Индия взеха на въоръжение първата подводница проект 971 „Нерпа”, която получи името „Чакра".

Според двустранният договор подводницата ще се намира под аренда при индийските военни в продължение на десет години, за което Индия ще заплати на Русия 900 милиона долара. – Още за проект 971

 
Заместник-министърът на отбраната Неджми Али ще участва в двудневна официална среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел
21.10.2012, 17:18

Заместник-министърът на отбраната Неджми Али Заместник-министърът на отбраната Неджми Али ще участва в двудневната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която ще се проведе на 22 и 23 октомври в главната квартира на Алианса в Брюксел, Кралство Белгия.

В първия ден на форума министрите на отбраната ще обсъдят цялостния напредък на реформите в Алианса с акцент в областта на общото финансиране. Ще бъде разгледан и напредъкът по важни многонационални и съюзни проекти като Инициативата за съвместно разузнаване и наблюдение (JISR), противоракетната отбрана на НАТО и защитата от кибернетични заплахи. Срещата ще продължи с обсъждане на развитието на инициативата за свързаност на силите (CFI) и политико-военните указания за нейното изпълнение.

В рамките на форума е предвидена и работна вечеря, с акцент върху теми, свързани с подготовката на Срещата на върха на НАТО през 2014 г.

През втория ден, 23 октомври, ще се проведе заседание на Съвета НАТО-Русия и съвместно заседание с партньорите в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).

http://www.mod.bg/

 
Стартът на РН „Протон” с КА Sirius FM-6 е отложен за втори път
21.10.2013, 15:33

КА Sirius FM-6 Стартът на РН „Протон-М” с ускорител 'Бриз-М' и космическият апарат Sirius FM-6, отново е отложен.

Стартът е препланиран за 25 октомври по молба на поръчителя - американската страна, поради проблеми с американската наземна станция за приемане на сигнала в Южна Америка.

Първоначално запуска на „Протон-М” бе планиран за вечерта на 20 октомври, след това старта се премести за 21 октомври в 22:12 мск.

Следва да се отбележи, че от руска страна няма проблеми с подготовката за старта. – Още космически системи

 
Пенсиониране на военнослужещите: Депутати печелят „войната” с експерти
21.10.2013, 13:00

Проектозаконът за бюджета на ДОО „мълчи” за очакваната промяна на КСО. НСТС иска възраст за пенсиониране в целия сектор „Сигурност”.

Експертите не отчитат, че българските военнослужещи са най-ощетени в НАТО. 

В съседна Гърция военнослужещите придобиват право на пенсия най-малко при 15 прослужени години. Същото е в Полша и Австрия, а в Румъния – 15,6 години. Във Великобритания изискването е за 18 прослужени години, в САЩ, Франция, Латвия, Русия и Сърбия – 20, а в Турция – 25. А у нас?..........Прочети още

 
Пенсионират войниците на 50 г.
21.10.2013, 11:04

Пределната възраст, до която войниците ще могат да служат, да стане 50 г. Такива промени предвижда поправка в закона за отбраната, която в момента е подложена на обществено обсъждане и предстои да влезе в парламента. Досега те трябваше да се пенсионират, когато навършват 45 г. Изискуемият осигурителен стаж остава 27 г. Възрастта беше намалена от тогавашните 49 г. през 2010-а. Промяната е част от поетите ангажименти в социалната програма на кабинета "Орешарски"

Предстои увеличение на пределната възраст за пенсиониране и при висшите служители под пагон, научи "Стандарт" от депутати. Обсъжда се генерал-майорите и контраадмиралите да служат до 62 г. вместо сегашните 58 г. Идеята на промяната ще е да се използва по-дълго опитът на военните, чиято квалификация изисква години, а липсват кадри, обясниха депутати. Само преди дни парламентарната комисия по отбрана одобри предложението на ресорния министър Ангел Найденов да отпадне задължителната минимална възраст за пенсиониране при военните, въведена от ГЕРБ.

http://www.standartnews.com/

 
Директорът на Международния морски изследователски център на Университета в Кобе, Япония проф. д-р Фурушо посети ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"
21.10.2013, 10:56

Вчера, 20 октомври 2013 г. на посещение във ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” бе директорът на Международния морски изследователски център на Университета в Кобе, Япония проф. д-р Масао Фурушо.

Той бе посрещнат от началника на ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров” - капитан първи ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров, капитан първи ранг доц. д-р Калин Калинов - заместник-началник по учебната и научната част и капитан първи ранг доц. д-р Николай Великов – декан на факултет „Навигационен“. На брифинг в заседателната зала на училището пред японския гост бяха представени историята, сегашното състояние и перспективите за развитие на ВВМУ. Обменена беше информация от взаимен интерес по проблемите на подготовка на офицерски кадри за ВМС и специалисти с висше образование за морския бизнес.

Ръководството на училището проведе приятелски разговор с госта, като бяха обсъдени и набелязани конкретни намерения за бъдещо сътрудничество в основните области от дейността на двете висши училища - съвместни проекти в областта на обучението, в научната дейност, размяна на обучаеми и преподаватели и др.

http://www.naval-acad.bg/

 
101 алпийски батальон отбеляза своя празник
21.10.2013, 10:51

На 18.10.2013г. 101 алпийски батальон отбеляза своя празник. Празничният ден започна с  тържествен водосвет за здраве, отслужен от секретаря на Смолянска духовна околия отец Запрян, след което продължи с тържествено събрание концерт.

По случай празника от името на командира на Сухопътните войски генерал - майор  Нейко Ненов, командирите на военни формирования 32990 и 28330 бяха наградени военнослужещи, постигнали високи резултати в бойната подготовка.

Освен това бе прочетена и заповед за повишаване в следващо военно звание на военнослужещи от състава на 101 алпийски батальон. Тържествената програма завърши с поздравителен концерт, подготвен от гарнизонен военен клуб град Смолян.

На празника присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, областният управител на област Смолян инженер Димитър Кръстанов, представители местната власт, военно патриотичните съюзи и граждани на града.

http://landforce.mod.bg/

 
Днес в авиобаза Граф Игнатиево кацат италиански Eurofighter-и
21.10.2013, 09:25

EurofighterКакто вече ни информира сайта www.pan.bg, днес в авиобаза Граф Игнатиево ще кацнат два италиански изтребителя Eurofighter (спарка и боен), както и един C-130 от техните ВВС.

Те ще направят демонстрационни полети, като ще бъдат осъществени съвместни тренировки на земята и в небето с българските летци от авиобазата, в двуместния Eurofighter. Ще бъдат проведени между 6 и 8 съвместни полета с 4 до 6 български пилоти в италианските машини.

Показното е най-вече заради конкурсът за нов изтребител в България.

Визитата се подготвя още от началото на септември, като е имало запитване от страна на италианската фирма към родните ВВС.

От наша страна са изпратили утвърдителен отговор и преди две седмици в българската авиобаза са пристигнали специалисти от италианските ВВС, които са огледали условията.

Засега е потвърдено и участието на медии на 22 октомври от 9 и 30 часа. Италианските машини отлитат обратно на 23 октомври. Очаквайте още информация за хубавото събитие.

http://www.pan.bg/

 
Китайската полиция получи нови хеликоптери
21.10.2013, 09:10

Z8

Народната въоръжена полиция (НВП) на Китай получи още два специализирани хеликоптера Z9WS, за които писахме. Първите два бяха получени през април 2013. Те бяха първите, които получиха нова разширена регистрация WJ514901 и WJ514902. Регистрациите на новите още са неизвестни.

Нови регистрации получиха и 8 хеликоптерите Z8 на НВП:

сериен номер / стара регистрация / нова регистрация

   - WJS-01            WJS91001               WJ560801;

   - WJS-02            WJS91002               WJ560802;

   - WJS-03            WJS91003               WJ560803;

   - WJS-04            WJS91004               WJ560804;

   - WJS-05            WJS91005               WJ560805;

   - WJS-06            WJS91006               WJ560806;

   - WJS-07            WJS91007               WJ560807;

   - WJS-08            WJS91008               WJ560808.

Според регистрацията старата ескадрила на НВП за тежки хеликоптери е получила нов код 60. Има заявени още 32 машини от този тип и вероятно голяма част от тях ще бъдат разпределени по военни райони.

От хеликоптерите Changhe Z-8 (Zhishengji-8) Китай е произвел над 100 машини. От тях между 35-40 са в СВ, около 20-25 във флота, във ВВС около 15-20, около 8 в полицията и няколко в други компании. Има данни, че се произвеждат по около 6 хеликоптера годишно от моделите Z-8A, Z-8F, Z-8K/KA, Z-8WJ и Z-8J последната е за флота и има няколко варианта на изпълнение. Първият вариант на Z-8 е приет през 1988 година, а първите започват да постъпват на въоръжение през 1989 година, като темповете па производство са били 2-3 хеликоптера годишно.

http://aeronews.alle.bg/

 
Конкурс за нов реактивен учебен самолет
21.10.2013, 08:40

TS-111 Iskra Полското МО е изпратило покана до Lockheed Martin, BAE Systems и Alenia Aermacchi да участват в конкурса за нов реактивен учебен самолет (AJT) за ВВС на страната. Очаква се договорът за придобиване на нови самолет да бъде подписан през първото тримесечие на 2014 г.

Полша възнамерява да закупи осем нови реактивни учебни самолети с опция за още четири допълнително. Те трябва да заменят сега използваните TS-11 Iskra, произведени от полската компания PZL Mielec.

През 2011 г. полското МО прекрати първия конкурс за AJT, след като BAE Systems прекрати участието си в тендера. Останалите участници бяха Alenia Aermacchi, Korea Aerospace Industries и Lockheed Martin, Aero Vodochody и финландската Patria.

Конкурсът бе възобновен през 2012 г. Първоначално плановете са били закупуването на 16 самолета за напреднала подготовка на пилоти (LIFT) на стойност 475 милиона щ.д.

http://www.pan.bg/

 
Предател! Командир от Афганистанската армия избяга при талибаните
21.10.2013, 00:10

Командващ на афганистанските специални части дезертира при свързана с талибаните бунтовническа групировка с оръжията на частта си и високотехнологично оборудване, предаде Ройтерс.

Монсиф Хан откраднал оръжията и оборудването на 20-членния си екип в столицата на провинция Конар Асадабад по време на мюсюлманския празник Айд ал Адха (Курбан байрам). Това е първи случай командир на специални части да премине на страната на врага.

Хан пуснал някои от хората си в отпуск, а на останалите платил да се разходят из града. След това избягал с 30 единици леко стрелково оръжие, очила за нощно виждане, бинокли и джип Хъмви.

Говорител на бунтовническата групировка Хезб-е-Ислами потвърди, че Хан се е присъединил към тях и донесъл 15 оръжия и високотехнологично оборудване.

Конар, подобно на други провинции по границата с Пакистан, е сред най-опасните райони в Афганистан. Местните сили за сигурност започнаха издирване на командира, а племенните водачи обещаха да окажат помощ.

http://pik.bg

 

 
Военни инспектори от ФРГ и Латвия ще изпълнят наблюдателни полети над територията на Русия и Белорусия
20.10.2013, 23:45

SAAB-340 В рамките на реализацията на международния Договор за открито небе през периода от 21 до 25 октомври съвместна група от инспектори от ФРГ и Латвия с шведски самолет SAAB-340 ще изпълнят наблюдателни полети над територията на Руската Федерация и Република Белорусия, съобщават от руското военно ведомство.

Полетите ще се извършат по съгласувани с руските специалисти маршрути, които на борда на самолета заедно със своите колеги ще извършват контрол на реда за използване на апаратурата за наблюдение, както и спазването на съществуващите договорености.

 
Япония ще обстрелва чужди безпилотни самолети над територията си
20.10.2013, 22:30

Синдзо Абе Властите на Япония имат намерение да обстрелват чужди безпилотни самолети в японското въздушно пространство, съобщават от агенция Kyodo.

Безпилотните самолети ще бъдат обстрелвани, в случай че искането да бъде напусната територията на страната бъде пренебрегнато, каза пред японската агенция източник в правителството на страната.

Според думите му премиерът на Япония Синдзо Абе е одобрил мярката на 11 октомври. Японското министерство на отбраната е разработило план за борба с въздушните чужди гости, след като китайски военен безпилотен самолет нахлу на 9 септември във въздушното пространство на Япония край островите Сенкаку.

 
Ген. Киров: Имаше опити да се използват службите за политически цели
20.10.2013, 20:28

ген. Кирчо КировСлед 2009 година се забеляза процес на реполитизация по отношение на специалните служби.

Имаше опити те да се използват за постигане на политически цели, коментира във „Всяка неделя" бившият шеф на националното разузнаване ген. Кирчо Киров.

Той припомни, че е бил шеф на службата в мандатите на трима премиери и двама президенти.

Киров потвърди истинността на сигнала за покушение срещу тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, без да уточни откъде е дошъл той.

Сигналът е бил от два абзаца - първият, че криминални среди готвят покушение, а втория Киров определи като смехотворен, че Ахмед Доган бил готвен да замени Борисов на поста.

На хипотетичния въпрос на водещия какво би се случило, ако Киров „си отвори устата" и се разприказва, бившият разузнавач № 1 отговори, че много хора ще си имат големи неприятности във вътрешен и международен план.

По думите му действията на бившата първа дама на Франция Сесилия Саркози са сложили точката на драмата със сестрите ни в Либия. Преди нея обаче имаше дълги години много сериозна работа от наша страна, заяви Киров.

Той подчерта, че е подценено съдействието на британските служби и Ми 6, които са ни оказали неоценима помощ и от информационно естество, и като осигуряване на контакти и срещи с шефовете на либийските служби.

http://news.ibox.bg/

 
Армейските предприятия едва кретат, синдикати искат по-високи заплати
20.10.2013, 16:17

Николай Цонков Финансовото състояние на предприятията към Министерството на отбраната е доста тревожно. Въпреки това съкращения там няма да има, а синдикатите искат дори 20% увеличение на заплатите.500 хил. лева спешно трябва да се преведат на „Интендантско обслужване“ по договор за униформи. „Отчитаме за всички търговски дружества едно недобро състояние и по тази причина сме взели необходимите мерки за оздравяването им - сменени са част от ръководствата на тези дружества”, обясни пред bTV Николай Цонков - съветник на министъра на отбраната.

„Интендантско обслужване“, заедно с военното издателство и охранителната фирма „Моба“, са на загуба за първите шест месеца, показват данните на Министерство на отбраната. Засега ситуацията във военноремонтните заводи ТЕРЕМ е по-добра, но се търсят повече поръчки за военните заводи.

Синдикатите, обаче, смятат, че системата има резерв. Те искат увеличение не само на заплатите, но и на броя работници.

„20% в от началото на следващата година , за да има перспектива пред хората, които работят. В авиоремонта заплатите не са вдигани през последните 3-4 години. В гражданския сектор предприятията взимат по три пъти повече”, коментира Тодор Воденов.

Окончателните данни от финансовия одит на предприятията към военното министерство, в които са заети няколко хиляди работници, ще бъдат готови следващата седмица.

http://www.blitz.bg

 
Военно видео
20.10.2013, 12:54

Ан-70

 

 

Ан-70 на финалната права - (ТВ програма „Смотр”, 19 октомври, руски език)

 
Конференция в БАН ще анализира състоянието на националната ни сигурност
20.10.2013, 12:00

Иван Жерков Конференция на тема „Националната сигурност: актуални въпроси, подходи, решения” организират Българската академия на науките и Софийският форум за сигурност. Конференцията ще се проведе на 21 и 22 октомври 2013 г. в София и в нея ще участва началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, съобщи Пресцентърът на МО.

Тя ще бъде открита на 21 октомври, понеделник, в 09.30 часа в Големия салон на Българската академия на науките от президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев. Във форума ще участват и президентите  на  България  Петър Стоянов /1997-2002 г./ и  Желю Желев /1990-1997 г./.

Целта е да бъдат анализирани рисковете и заплахите за националната сигурност и механизмите и организацията за справяне с тях. В първия работен ден началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков ще приветства от името на министър Ангел Найденов участниците в конференцията и ще вземе отношение по въпроси на отбранителната политика на Република България .

Във форума ще се включат и представители на държавни институции, стопански и неправителствени организации, на академичните среди.

http://www.otbrana.com/

 
Индийският хеликоптер Dhruv със 100000 часа във въздуха
20.10.2013, 10:25

DhruvПървият индийски хеликоптер Dhruv, разработен и произведен от компания Hindustan Aeronautics Ltd. (HAL), достигна общ нальот 100 хиляди часа.

През 1999 година беше произведена първата машина с полетно тегло от 5,5 тона. Индия стана шестата страна в света произвеждаща такива хеликоптери. Те могат да превозват до 18 души и имат два двигателя Turbomeca ТМ 332-2В с мощност при излитане от 788 кВт и цифрово управление. В конструкцията широка са използвани композитни материали.

На индийските ВВС са доставени 132 хеликоптера Dhruv и още 12 се ползват от други оператори. Военното ведомство на страната поръча още 159 машини. Те са изнесени и за 4 страни Еквадор, Мавриций, Непал и Малдивите. Общо до момента са произведени над 160 машини.

http://aeronews.alle.bg/

 
Руски военни инспектори ще извършат два наблюдателни полета над Словакия и Чехия
20.10.2013, 09:00

Ан-30БОт 20 до 26 октомври 2013 г. в рамките на международния Договор за открито небе група руски инспектори със самолет Ан-30Б последователно ще извършат два наблюдателни полета над територията на Словакия и Чехия, съобщи руското министерство на отбраната.

Полетите ще бъдат извършени от 20 до 23 октомври от словашкото летище Малацки и от 23 до 26 октомври от чешкото летище Пардубице, предаде РБК.

На борда на самолета колеги на руските специалисти от приемните страни ще контролират реда за използване на апаратурата за наблюдение, както и спазването на съществуващите договорености.

За 2013 година това ще бъдат 35-ти и 36-ти наблюдателни полети, изпълнени от представители на Русия над територии на държави-участнички в Договора.

Договорът „Открито небе” е приет през 1992 година и ратифициран от всички негови участници (над 30) през 1995 година.

 
Руското оръжие открива нови пазари в Латинска Америка
20.10.2013, 08:43

Сергей ШойгуБразилия, която по традиция закупува оръжие от САЩ и европейските държави, изглежда повярва, че Русия може да стане конкурентен играч на оръжейно-техническия пазар в Латинска Америка, пише вестник „Взгляд”.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, който посети Бразилия и Перу, в събота уверено заяви, че обявените там предложения от руската делегация с нищо не отстъпват на предложенията на другите държави.

В частност Русия е близо до подписване на споразумение с Бразилия относно продажбата на руските комплекси за противовъздушна отбрана „Панцир-С1”.

http://www.focus-news.net/

 
САЩ ще предоставят на Пакистан повече от 1,6 млрд. долара
20.10.2013, 00:18

САЩ ще предоставят повече от 1,6 млрд. долара за военна и икономическа помощ на Пакистан, съобщават медии.

Според експерти, това е свързано с подобряване на отношенията между двете страни, омрачени от гибелта на мирни жители по време на контратерористични операции на САЩ в Пакистан и ликвидиране на неговата територия на лидера на „Ал Кайда” Усама бин Ладен без съгласуване с Карачи.

На 23 октомври във Вашингтон президентът на САЩ Барак Обама ще приеме премиера на Пакистан Наваз Шариф. Ще бъдат обсъдени въпроси на икономическото сътрудничество, регионалната сигурност и противодействието срещу тероризма.

 

 
Ветроходът Роял Хелена постигна историческа победа на регата Тол Шипс
19.10.2013, 23:32

Ветроходът “Роял Хелена“ се завърна на Морска гара - Варна. Той постигна най-забележителната победа на български кораб през последните години. Баркентината спечели две втори места в класа си и стана трета в генералното класиране от всички класове в състезанието „Ликамобил Средиземноморска Тол Шипс Регата-2013“ от 21 септември до 7 октомври в Средиземно море. Това е най-доброто класиране на български ветроход и уникално постижение за наш екипаж през последните години.

„Роял Хелена” се конкурира с още 40 ветрохода и яхти. Нашите се състезаваха в клас А – на най-големите кораби и в надпреварата от Тулон, Франция до Ла Специя, Италия изпревариха легендарния руски гигант „Мир” – един от най-бързите кораби в света. Корабът, собственост на варненската фирма Топсейл ООД, е един изцяло български продукт, конструиран и построен във Варна от МТГ „Делфин” и развива своята мисия за издигане на морската идея и популяризиране на плаването под ветрила сред хора от различни поколения.

http://www.dnesplus.bg/

 
Тази година НОАК ще получи над 100 БЛА
19.10.2013, 17:42

Във връзка с това съобщение беше излъчен репортаж по телевизия CCTV 13  от сглобяването на ударни БЛА с голяма продължителност на полета (MALE).

БЛА Pterodactyl I (на китайски Yilong-1) се сглобява в  Chengdu Aircraft Industry Group (AVIC) в Ченду и външно прилича на американския General Atomics MQ-1 Predator. Той има полетна маса от 1100 кг и двигател от 100 конски сили (на австрийската компания Rotax), като може да носи до 200 килограма товар.

Специално за него са разработени олекотени версии на ракети (беше демонстриран с противотанковите ракети HJ-10) и 50 кг управляеми бомби. Произведени са над 100 апарата и са изнесе в 4 страни.

Както вече съобщихме, Китай построи специален завод за БЛА. Според специалистите цената му е около 2 милиарда долара. Той купи две компании за производство на двигатели. Преди месец Ви информирахме за покупката на германската Thielert Centurion. В завода за БЛА, ще бъдат произвеждани по 120 двигателя годишно за апарати, като Yilong-1, с възможности за увеличаване до 240 броя.

http://aeronews.alle.bg/

 
Украйна и Китай заедно ще правят ударен вертолет
19.10.2013, 17:22

Украйна и Китай заедно ще правят ударен вертолет в класа на Ми-28Н и Ка-52. Украйна е предоставила за тестове на Китай системата "Adros",  на компания "Адрон". Тя представлява оптична станция КТ-01АВЭ за високо ефективна защита срещу ракети с инфрачервени глави, като открива изстреляните ракети и с помощта на лазерен лъч поврежда техните глави. Китай ще вложи пари в развитие на системата за хеликоптери.

Друго направление е усъвършенстване на двигателите на бъдещия ударен хеликоптер. Китай също е готов да вложи пари за развитие на двигателите ТВ3-117ВМА-СБМ1В серии 4Е, като целта е мощността им да достигне 1800 конски сили на крайцерска скорост и 3000 при извънреден режим.

Коментар:

Сега Китай се изработват лекия ударен хеликоптер Н-19 (полетно тегло да 4,5 тона, до края на годината броят на произведените машини ще достигне над 50, от тях около 6 опитни) на компанията Harbin Aircraft Manufacturing Corporation и средния ударен Н-10 (полетно тегло да 7,0 тона, до края на годината броят на произведените машини ще достигне над 80, от тях около 10 опитни) на компанията Changhe Aircraft Industries Corporation (CAIC)

http://aeronews.alle.bg/

 
Китай започна маневри в Тихия океан
19.10.2013, 14:57

Военноморските сили на китайската армия започнаха в петък военни учения в откритите води в западната част на Тихия океан.

В маневрите, които ще продължат до началото на ноември, вземат участие бойни кораби, подводници и самолети от трите флота на Китай - Северния, Източния и Южния, а също и брегови ракетни системи.

Ученията имат за цел да повишат бойната готовност на Военноморските сили на страната в открито море, както и да се изработи стратегия за използването на информационните технологии, съобщиха местните медии.

 
Военнотехническото сътрудничество между Русия и Индия достигна ново ниво
19.10.2013, 14:51

Връзките между Русия и Индия в областта на военнотехническото сътрудничество от отношения на „продавач - купувач” са преминали в нов формат, който включва проекти за съвместна разработка и производство на военна продукция, заяви министър-председателят на Индия Манмохан Сингх в интервю в навечерието на визитата си в Русия, която ще започне на 20 октомври.

„Ние разглеждаме разработката на изтребител от пето поколение и многоцелеви транспортен самолет като двата водещи проекта на индийско-руското военнотехническо сътрудничество”, - каза Сингх.

На 21 октомври ще се проведат преговорите на Сингх с президента на Русия Владимир Путин. Военнотехническото сътрудничество ще бъде една от основните теми.

 
560 години от края на Стогодишната война
19.10.2013, 09:17

На 19 октомври 1453 г. английският гарнизон в Бордо капитулира пред французите и така се слага фактически край на Стогодишната война, започнала през 1337 г. и продължила 116 г. Всъщност последната битка завършва още на 17 юли 1453 г., като френските войски побеждават английските при Кастийон.Войната се води за земите на територията на Франция, притежание на английската корона, и за Фландрия. Поради това в някои отношения конфликтът прилича на френска гражданска война, като според Фернан Бродел „Англия действа като провинция (или група провинции) в рамките на Англо-френската уния.“

Войната се състои от поредица военни конфликти. Английската армия е съставена предимно от наемници и се командва от краля. Основа на френската армия е рицарското феодално опълчение.

Сред причините за значимостта на Стогодишната война са:

   • въвеждането на нови оръжия и тактики, които подкопават старата система на феодални армии, опиращи се на тежката кавалерия;

   • образуването на първите постоянни армии в Западна Европа от времето на Западната Римска империя;

   • промяна в ролите на аристокрацията и селяните и важни стъпки във формирането на новите национални монархии............ Прочети още

 
САЩ започват изграждането на елементи от система за противоракетна отбрана в Румъния през октомври
19.10.2013, 08:58

САЩ ще започнат през октомври изграждането на елементи от система за противоракетна отбрана в Румъния, съобщи прессекретарят на американското министерство на отбраната Джордж Литъл, цитиран от РИА Новости.

Литъл поясни, че сътрудничеството в областта на противоракетната отбрана е било обсъдено на среща между американския министър на отбраната Чък Хейгъл и неговия румънски колега.

„Хейгъл благодари на Букурещ за решението да приеме на румънска територия елементи от системата за противоракетна отбрана Aegis Ashore, като подчерта, че това ще засили възможността за съвместна отбрана в рамките на НАТО”, изтъкна Литъл, като потвърди, че пускането на системата в експлоатация е планирано за 2015 година.

http://www.focus-news.net/

 
САЩ започнаха да се изтеглят от транзитния център „Манас” в Киргизстан
19.10.2013, 08:50

Пентагонът съобщи, че САЩ започват да се изтеглят от транзитния център „Манас” в Киргизстан, който се използва за прехвърляне на доставки с невоенен характер към Афганистан, предаде Ройтерс. Американските сили прехвърлят логистичния си център в Румъния.

Споразумение между Вашингтон и Букурещ от 2005г. позволява на САЩ да използват няколко бази, включително авиобазата „Михаил Когалничеану”, за обучение и съхраняване на оборудване.

Преместването от „Манас” към „Михаил Когалничеану” ще приключи до юли, 2014 г., когато изтича договорът за базата в Киргизстан.

http://www.focus-news.net/

 
Снайперисти застреляха шефа на сирийското разузнаване
19.10.2013, 00:12

генерал Джамех Шефът на военното разузнаване на Сирия генерал-майор Джаами е застрелян от снайперисти по време на битка с бунтовници, включително бойци, свързани с “Ал Кайда”.

Неговата смърт, приветствана от бунтовници и опозиционни активисти, е тежък удар за стремежа на силите на президента Башар Асад да запазят владението над града, столица на петролната провинция Дейр аз Зур.

Джаами беше най-висшият офицер на военното разузнаване на Сирия в Ливан до 2005 г., когато Дамаск изтегли своите войски от по-малкия си съсед под международен натиск.

Според активисти десетки бунтовници и правителствени войници са загинали при ожесточени сражения около Дейр аз Зур тази седмица.

 

 
Първият български двоен агент е Теофан Райнов
18.10.2013, 23:32

Теофан Райнов е роден в Карлово през януари 1837 г Баща му, учителят Райно Попович е родом от Жеравна, но намира в Карлово благодатно поле за изява. Майка му Анастасия Гешова е от големия карловски търговски род Гешови. През 1869 г. Райнов е връстник и съученик на Васил Левски.  Първоначално учи във взаимното училище и в гръкоеленическата школа при баща си. През 1851г. постъпва в училище „Св. Св.  Кирил и Методий”в Пловдив, което завършва през 1855 г. и заминава за Цариград, където започва работа  в търговската кантора „Братя Гешови”. През 1858 г. умира баща му и Теофан Райнов заминава за Виена при вуйчо си  Христо Д. Гешов. Тук се записва да учи във висшето търговско училище. Успоредно с това работи, като счетоводител  в търговската кантората. През 1860 г. умира вуйчо му и Теофан Райнов наследява крупната търговска фирма. През 1862 г. се среща с Раковски и се посвещава на революционното дело. През 1863 г. Райнов се жени за Елисавета Манова  от Казанлък. Две години по-късно при раждането на единствения ми син, тя почива . Не след дълго умира и детето......... Прочети още

 
Украйна представя Бизон на Naval and Defence 2013
18.10.2013, 21:37

проект 12322 "Зубр"Държавната компания „Укроборонпром” ще участва на международното изложение Naval and Defence 2013, което ще се състои от 22 до 25 октомври в град Бусан (Южна Корея). В обединената експозиция ще участват компаниите „Зоря-Машпроект», „ФСК «Море”, „Паллада”, „Завод «Фиолент” и „Укрспецэкспорт”.

Ще бъдат представени модели на десантния кораб на въздушна възглавница (ДКВВ) „Проект 958” Бизон (съветски проект 12322 "Зубр"), бронирания катер „Гюрза”, газотурбинен двигател ГТД UGT 25000 (М80 мощност 27 500 кВт), главен газотурбинен агрегата ГГТА М-35 (двигателя на ДКВВ „Зубр”, има два варианта М-35-1, като тягов (три броя на катера) и два от М-35-2 за създаване на въздушна възглавница( 2 броя), създаден е на база ГТД ДП71 (ГТД 6000)  и главен газотурбинен агрегат МТ-70П (установката за създаване на въздушната възглавница на ДКВВ „Зубр”, два вентилатора с по един редуктор задвижвани от М-35-2).

Коментар:

Южна Корея е традиционен купувач на съветските катери на въздушна възглавница. Те имат пазар в страната, но трябва да се направи голяма модернизация на разработките.

http://aeronews.alle.bg/

 
Индия иска да приключи преговорите за Rafale до март 2014 г.
18.10.2013, 20:55

RafaleИндия планира да приключи преговорите по проекта MMRCA с френския производител Dassault до март 2014 г. Това е съобщил маршал С Сукомар, заместник началник щаба на индийските ВВС.

Според маршал Сукомар сделката, която се изчислява на около $15 млрд. се задържа заради трудности в преговорите около лицензното производство на изтребителите Rafale в Индия от държавната компания HAL.

По идея Индия трябва да купи 126 изтребителя Rafale, от които само 18 ще се произведат във Франция, а останалите 108 ще се произвеждат по лиценз. Dassault не смята, че HAL може да се справи с производството на самолета и предлага да остави значителна част от работата във Франция.

Индия избра Dassault Rafale за победител в конкурса ММRCA още през януари 2012 г., но преговорите се влачат от тогава до днес с променлив успех.

http://aeropress-bg.com/

 
Нов пазар за “Сухой”: ще купи ли Бразилия Т-50?
18.10.2013, 18:03

Су-35Русия предлага на Бразилия да се присъедини към разработването на изтребител от пето поколение.

Този проект може да направи бразилските ВВС едни от най-силните в света и да активизира взаимноизгодното сътрудничество на двете страни във военно-техническата сфера.

Вече много години Бразилия избира перспективен изтребител. Сега в конкурса участват изтребители Gripen NG (шведската компания Saab), Rafale (френската Dassault) и F/A-18E/F Super Hornet (американската Boeing). Икономически причини отлагат датата за определяне на победителя. Руският Су-35 не участва в тендера, но Русия не губи надежди да получи „бразилския контракт” вече извън рамките на конкурса.

Су-35 има редица технически предимства, които позволяват той да се смята за идеалния изтребител за Бразилия. Преди всичко, това е двумоторен самолет с голяма далечина на полета, което облекчава експлоатацията и повишава надеждността на самолетите в условия на достатъчно малко количество летища на големи пространства, в това число над морето. И оборудването не отстъпва по своите характеристики.

Въпреки това, като се имат предвид растящите възможности на Бразилия като авиостроителна държава и сериозната конкуренция, само техническите предимства не са достатъчни. И тук Русия може да предложи два „бонуса”. Първият – това е готовност да предаде на бразилските колеги монтажа на Су-35. Вторият – предложение за съвместна работа над Т-50.

Днес Бразилия няма собствена или съвместна програма за разработване на нов изтребител. При това самолет от подобна класа е необходима на страната: растящите политически амбиции на Бразилия в южната част на Атлантика изискват съответно подкрепление. Във военноморската сфера Бразилия вече започна работа над атомна подводница. Във военновъздушната сфера самолет от пето поколение може принципно да промени възможностите на ВВС на Бразилия и Т-50 едва ли не е единственият приемлив вариант, както политически, така и икономически. Както е известно, износът на най-мощния американски изтребител от пето поколение - F-22 Raptor е забранен, а изтребителят F-35 губи по характеристики както на F-22, така и на неговия функционален аналог Т-50. При това, за разлика от Русия, САЩ не проявяват желание да включат Бразилия в съвместно производство на своя нов изтребител.

За Русия подобно сътрудничество може да стане не по-малко изгодно. Първо, това означава ръст на пазара за Т-50, което ще повиши конкурентната способност на руската авиационна промишленост като цяло. Второ, Русия може да бъде заинтересована от технологичен обмен с Бразилия в сферата на гражданската авиация. И по тези въпроси и двете страни има какво взаимно да си предложат. – Още за Су

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Франция намали военния си бюджет
18.10.2013, 13:48

Франция обяви закон за военно планиране (Loi de programmation militaire). Целта му е да запознае в по-дълъг период обществеността с намеренията на правителството в областта на отбраната.

Тази година военният беше 31,4 милиарда евро, През следващите пет години, трябва да се направят икономии от около 10 милиарда евро, като задачата е през 2019 година той да се върне над сегашното ново и да достигне 32,5 милиарда евро. Общият бюджет за петте години е 146,7 милиарда евро или по 29,35 милиарда евро средно на година или с 6,56% средно по-малко от текущия за 2013 година.

Както вече ви съобщихме държавата се оттегля от ангажимента да купува 25% от продукцията на компанията Dassault и от началото на 2016 година покупките на Rafale ще бъдат прекратени. Посланието към компаниите е ясно да търсят външни пазари.

http://aeronews.alle.bg/

 
Наследници на Парашутна дружина са всички воини, които съхраняват духа и традициите
18.10.2013, 11:05

Полковник Явор МатеевНа 18 октомври отбелязваме Деня на военния парашутист. На тази дата през 1944 година се състои първият боен ден на създадената само две години по-рано, като формирование към командването на въздушните войски, парашутна дружина. Рано сутринта на 18 октомври, част от Първа българска армия, дружината атакува височината Стражин по направлението Крива паланка-Куманово, за да пробие немската отбрана и да разчисти пътя на нашата армия към Скопие. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” Явор Матеев, началник отдел „Съвместни съоръжения” в Министерство на отбраната.

 „Важно е да се знае, че първата атака е неуспешна и дава много убити и ранени. Но следобед, дружината предприема второ нападение, като на яростната немска съпротива се противопоставят с висок дух, смелост и себеотрицание”, каза полковник Матеев. Втората атака е успешна, овладяват се важни позиции по билото, което принуждава немските войски да отстъпят. С това се дава възможност за настъпление на цялата българска армия. „Победата, постигната на тази дата, обаче е твърде скъпа. Това е най-тежкия ден за парашутната дружина до края на войната. Загиват 35 души, ранени са 65. Това е около една четвърт от цялата дружина, която по онова време е била в състав около 420 души”, отбеляза полковник Явор Матеев. По думите му, до края на войната дружината дава още жертви – в битката при Страцин, Куманово и в Унгария. „Днес телата на всички убити се намират в Централни Софийски гробища, където ще се състои церемония за отбелязването на Деня на военния парашутист”, подчерта полковник Матеев.

„Наследници на славната парашутна дружина са всички онези военни формирования и структури, които през годините съхраняват духа, традициите и опита на първите български военни парашутисти”, отбеляза полковник Явор Матеев. - Още специални сили на България.

 
Китай не успя да копира руските авиационни двигатели
18.10.2013, 10:34

Двигател РД-93 На Пекинския авиосалон представители на Авиостроителната корпорация на Китай признаха пред американските журналисти, че в близко бъдеще планират да продължат да купуват двигатели за своите изтребители от Русия.

Както са заявили представителите на Авиостроителната корпорация на Китай (AVIC), руските производители на двигатели, най-малко през следващите 5-8 години ще получават поръчки от Китай, тъй като технологията на двигателите на самолетите е много трудна за производство и дизайн. Така, всички китайски изтребители в обозримо бъдеще, ще се летят с версията за износ на руските двигатели РД-93 и АЛ-31Ф.

Двигателят РД-93 отначало е бил предвиден за четвъртото поколение изтребители МиГ-29. Имаме всички основания да смятаме, че РД-93 се използва в най-новия китайски изтребител от пето поколение J-31, който направи първия си полет на 31 октомври 2012 година. Другият нов китайски изтребител от пето поколение J-20 използва двигателите АЛ-31Ф, създадени през 1970 година за Су-27. Пак тях китайските авиопроизводители поставят в своите варианти на този самолет (J-11), и копието на изтребителя Су-33 - J-15.

В момента Китай се разработва няколко собствени двигателя за самолети: WS-10, WS-13, WS-15. WS-10 беше тестван за първи път през 2002 година, а другите два - през 2006 година. Но, китайските авиопроизводители все още не могат да се справят с лошата надеждност и брака в производството. Изглежда, изявлението на AVIC означава, че и трите програми така и няма да бъдат приключени и Русия ще остане и в близките години „двигателят” на китайската авиационна индустрия.

Представителите на AVIC също така обясниха, защо страната е разработила едновременно два изтребителя от пето поколение - J-20 и J-31. Както се оказа, J-31 няма да се използва в Китай. Това е програма за износ, която ще се конкурира с F-35 на регионалните пазари. Както отбелязва „Jane's”, програмите J-20 и J-31 са „бяло петно” за американското разузнаване. Според документите, публикувани от бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън, за производство на тези изтребители Китай може да е откраднал тайните от мрежите на Пентагона. И въпреки че те, според американското разузнаване, силно изостават от американските си аналози по ниво на забележимост и съвършенство на технологиите, Съединените щати са много загрижени от бързия напредък на китайската авиационна индустрия.

Напълно е възможно, J-31 с руски двигатели може да стане конкурент на F-35, особено с оглед на проблемите с производството и поскъпването на американския изтребител. Въпреки това, едва ли J-31 ще бъде в състояние да отнеме от F-35 клиентите от страните-съюзници на САЩ, които при всякакви обстоятелства и на всяка цена ще предпочетат американския самолет.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Във ВВС на Русия предстои мащабно обновяване
18.10.2013, 10:17

Т-50Макар тазгодишният Международен авиационно-космически салон (МАКС 2013) да не се отличи с гръмки новини, той позволи да се проследят някои тенденции в руското самолетостроене и сродните отрасли. Развитието на ВВС и ПВО на Русия в близките 10 години ще доведе до промени както във външния облик на тези сили, така и във военната мощ на Русия, съобщава радио ”Голос России”.

Основните направления в този период трябва да станат увеличаването на високоточните оръжия и усъвършенстване системата на управление на ВВС.

В близките години обновяването на парка на бойните и военнотранспортни машини ще се подсигури от вече действащите договори. Те предвижда доставката на над 250 бойни самолети, 65 учебно-тренировъчни машини, 39 транспортни самолета и над 400 хеликоптера. Следващите договори може да се очакват в периода 2014-2016 г.

Като най-значимо в сферата на военната авиация може да се отбележи договора с „Обединената авиостроителна корпорация” (ОАК) за сервизно обслужване на самолетите на ВВС на Русия, в рамките на който тя поема сервизното обслужване на самолетите през целия им жизнен цикъл. - Още за МАКС

 
Су-25 : руският A-10
18.10.2013, 08:56

Су-25Су-25 влиза на въоръжение в съветските ВВС през 1980 г. и от тогава са произведени над 1000 щурмовици различни модификации.

Днес Су-25 продължава да бъде популярен самолет в руските ВВС с доказана висока ефективност. Производството на Су-25 не е прекратено, а старите модификации се модернизират. През 2006 г., след близо седем години работа, първите два модернизирани Су-25СМ са предадени на руските ВВС, през следващата година – още шест.

Русия продължава да изнася Су-25 – както поддържани самолети, така и от най-новите модификации, включително и Су-25СМ.

Руските ВВС планират да модернизират общо 80 щурмовика Су-25 до стандарта Су-25СМ, които да останат на въоръжение до 2030 година. Освен удължаване на ресурса с десет години, Су-25СМ имат нови системи, които позволяват да се използват временните поколения ‘умни’ бомби и ракети.

Модернизирана е навигационната система и авионика, което води до облекчаване с една трета натоварването на летеца.

Су-25 е с полетно тегло 17 тона, въоръжен е с 30 мм двуцевно оръдие (с боекомплект от 250 снаряда) и до пет тона бомби и ракети (включително и ракети „въздух-въздух”). Бойният радиус е до 380 км, а максимална скорост – 975 км/ч. – Още за Су-25

http://www.pan.bg/

 
Войниците за игра и истинските войни
18.10.2013, 08:42

В навечерието на насрочената за края на ноември във Вилнюс среща на Източното партньорство, ЕС и НАТО засилиха военната си активност. Държавите-членки на „Вишеградската група” - Полша, Унгария, Чехия и Словакия - потвърдиха намерението си да създаване на съвместно военно подразделение. А скоро в Полша и балтийските държави ще се състоят учения на НАТО, чиято цел е разработването на действия в случай на агресия от страна на „съседна държава”.

„Алиансът разгръща широкомащабни военни игри близо до руската граница, няколко дни преди Европейския съюз на срещата на върха във Вилнюс да се опита се открадне от бившия Съветски съюз основната му скъпоценност - Украйна”, - се казва в статията „Военните игри на НАТО на фона усложнилите се отношения между ЕС и Русия”, публикувана на страниците на интернет-изданието „EUobserver”.

Засега не е ясно, печели ли или губи Украйна от подписването на споразумението за асоциирано членство и зона за свободна търговия между ЕС и Украйна. Но в предстоящите учения по отразяване на „агресията на съседна държава” ще вземе участие и украинско военно поделение от 100 души. От Германия, между другото, има само 75 души. Освен това, твърди „EUobserver”, украински военнослужещи влизат в състава на военни мисии на НАТО в Афганистан и Косово, в Средиземно море и Индийския океан.

Днес от 28 страни в ЕС, 22 са членки на НАТО. А след приемането на стратегията за т. нар. „Умна отбрана” (Smart Defence) от Алианса, насочена, по-специално, към по-икономично използване на средствата, част от чисто военните функции се падат на щаб-кварирата на партньорите от обединена Европа. От тази гледна точка, идеята за създаване на един вид „мини-армии” ​​на Вишеградската група изглежда, най-малкото, странно. А по-точно - съвсем нереално. Според експертите, членовете на „четворката” имат различна „тежест”, различни подходи към проблемите на европейската интеграция и отношенията с НАТО. А, засега членовете на Вишеградската група се подготвят за странната военна игра на Алианса. Военният журналист Виктор Литовкин, съгласявайки се с плановия характер на ученията, изрази учудване от съдържанието на техния сценарий:

   - Сценарият на ученията, които ще се проведат в Полша, предвижда отразяване агресия от страна на съседната държава и защита на съюзник, подложен на нападение. Това е провокативна постановка на въпроса.

Германският политолог Маргарете Клайн подчерта важността на взаимното доверие между Запада и Русия:

   - Липсата на взаимно доверие е най-голямото зло в отношенията. Едно време Русия направи предложение за сключване на договор за европейска сигурност, но Западът не го взе на сериозно. Но необходимостта от диалог остава. Защото, докато не се постигне консенсус по основните въпроси, партньорството ще продължи да бъде нестабилно.

По принцип, създаването на някакви европейски мини-армии не е нещо, което заплашва другите. Освен ако, разбира се, това не е съпроводено с реална война с „агресивния съсед”.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

 
„Звездочка” ще обнови проекта „Щука-Б”
17.10.2013, 20:55

К-322 „Кашалот”Северодвинският кораборемонтен завод „Звездочка” през юли-август 2014 г. ще започне ремонта на атомните подводници К-391 „Братск” и К-295 „Самара” от проект 971 „Щука-Б”, съобщава Централният военноморски портал.

Предприятието ще проведе среден ремонт на корабите и тяхната дълбока модернизация. До завод „Звездочка” подводниците ще дойдат по Северния морски път, който се явява най-краткия между европейската част на Русия и Далечния изток. Първоначално подводницата „Братск” бе планирано да се ремонтира в Североизточния ремонтен център във Вилючинск в Камчатския край, но след визитата на министъра на отбраната Сергей Шойгу в предприятието през март т.г. модернизацията на кораба бе решено да бъде предадена на друга фирма.

Повод за това е станало закъсняването със сроковете за работа, поради което от 2008 г. досега Министерството на отбраната на Русия е похарчило повече от 250 милиона рубли. Първоначалният график предполагаше ходовите изпитания на „Братск” да започнат още през декември 2012 г., но до  март т.г. предприятието във Вилючинск е провело само инвентаризация на работите.

Подводниците „Братск” и „Самара” влизат в състава на Тихоокеанския флот на Русия. Тяхното подводно водоизместване е 12,8 хиляди тона при дължина 110,3 и ширина 13,6 метра. Подводниците са снабдени с четири торпедни апарата, калибър 650 милиметра, и четири с  калибър 533 милиметра. Корабите са въоръжени с торпеда, ракетоторпеда и крилати ракети. „Братск” бе построен през 1989 г., а „Самара” - 1994-а. В момента на въоръжение във ВМФ на Русия стоят 12 подводници от проект 971, голяма част от които се намират в ремонт или в очакване на такъв. Освен „Братск” и „Самара” става дума за К-419 „Кузбас”, К-331 „Магадан”, К-328 „Леопард”, К-322 „Кашалот” и К-263 „Барнаул”. – Още руски подводници

 
Компанията GE Aviation ще прави двигател за V-280 Valor
17.10.2013, 17:23

Компания GE Aviation ще се включи в конкурса за двигатели на конвертоплана от 3-то поколение V-280 Valor на Bell Helicopter.

Последната съобщи, че двигателите на прототипа ще бъдат GE Aviation. Сега тя разработва по програмата FATE (Future Affordable Turbine Engine) двигателя GE38 с мощност 7500 конски сили (5520 кВт) за хеликоптера CH-53K на Sikorsky за Корпуса на морската пехота на САЩ. Прототипът на двигателя е работил повече 3100 часа и се предвижда да бъде сертифициран през 2014 година. Самият хеликоптер трябва да излети в края на 2014 година.

В конкурса ще участва и модифициран двигател AE1107C Liberty (с мощност сега 6150 конски сили (4,586 kW)) на Rolls-Royce, който се монтира на Boeing V-22 Osprey.

Конвертопланите V-280 Valor трябва да заменят хеликоптерите Sikorsky UH-60 Black Hawk. Далечината на полета им трябва да бъде 2100 мили (3980 км), а скоростта до 560 км/ч.  

Коментар:

При Boeing V-22 Osprey двигателите се завъртаха заедно с винтовете. В новата схема на V-280 Valor ще се завъртат само винтовете.

http://aeronews.alle.bg/

 
Норвегия ще плати още 6 изтребителя Ф-35
17.10.2013, 16:00

Ф-35Правителството в оставка на Норвегия е внесло в парламента искане за плащане на още 6 изтребителя Ф-35. В бюджета за следващата финансова година за програмата Ф-35 са предвидени до 7,38 милиарда норвежски крони (1,23 милиарда долара).

Ако сделката бъде одобрена от парламента, правителството ще започне да преговаря за цената на самолетите. През 20011 година парламента даде разрешение и бяха платени 4 изтребителя от бюджета през финансовата 2012 година. Сглобяването на първите два от тях ще започне през пролетта на следващата година, а изтребителите ще бъдат готови през 2015 година. Следващите два ще бъдат доставени през 2016 година. Първите от новата партида ще бъдат готови през 2017, а всички доставени до края на 2018 година.

През 2008 година правителството на страна обяви плановете за закупуване на 48 F-35 на стойност 64 милиарда норвежски крони (над 10 милиарда долара), като ежегодно ще се определят от парламента сумите отделяни по програмата. Миналата година беше обявено, че страната ще закупи още 6 самолета допълнително. – Още за Ф-35

http://aeronews.alle.bg/

 
Генерал-майор Нейко Ненов присъства на провеждането на лагерно обучение на военнослужещите от поделение 24490-Асеновград
17.10.2013, 15:02

На 14.10 и 15.10.2013 г. командирът на Сухопътните войски  генерал-майор Нейко Ненов присъства на провеждането на полевото лагерно обучение на военнослужещи от Четвърти артилерийски полк – Асеновград на учебен полигон „Корен”. В групата на командира на Сухопътните войски бяха полковник Груди Ангелов – началник на отдел „Бойна подготовка на войските” в Командване на Сухопътните войски, полковник Руси Русев – началник на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” и подполковник Петър Кръстанов.

Като представители на старшите инстанции присъстваха полковник Георги Иванов – държавен експерт в отдел „Операции и сертификация” в Щаба по Отбраната и полковник Ангел Николов – началник на сектор „Съвместна подготовка” в отдел „Операции” на Съвместното командване на силите. Факултет „Артилерия ПВО и КИС” – Шумен, към НВУ „Васил Левски” бе представен от неговия  декан полковник доцент доктор Нелко Ненов.

Работна група от ВА „Г.С. Раковски” с ръководител полковник Мирослав Димитров – началник на катедра „Логистика” извърши пред демонстрация на безпилотно летателно средство (БЛС) – микрокоптер. Микрокоптерът е разработен за извършване на разузнаване и наблюдение при справяне с последствията от крупни промишлени аварии, бедствия и катастрофи. Евентуално би могъл да се използва и като средство за водене на разузнаване на целите на артилерията, но след известни подобрения и доработки в някои от компонентите му.

„Това е продукт, който тепърва трябва да доказва своето съществуване и прилагане в армейски условия” – заяви генерал-майор Ненов.   

В системата на управлението на огъня на групата, пред командира на Сухопътните войски бяха развърнати елементите на управлението на артилерийската група – тактически оперативен център (ТОЦ) на  4-ти Артилерийски полк, командни пунктове и тактически оперативни центрове на дивизионите, пунктове за управление на огъня на батареите, както и артилерийските предни наблюдателни групи.

Тактически оперативен център (ТОЦ) на  4-ти Артилерийски полк с всички негови елементи беше развърнат източно от височината „Чадър могила”. Генерал-майор Ненов присъства при вземането на решение за поразяване на цел съгласно матрицата за водене на огъня на 4-ти Артилерийски полк.

Ракетчиците от втора стартова батарея с командир капитан Юлиан Арсов, извършиха заемане на неподготвена огнева позиция от марш и бойна работа на позицията до извършването на учебен пуск.   

Генерал-майор Нейко Ненов посети района на огневите позиции на реактивния дивизион с командир подполковник Кирил Байлов и огневите позиции на артилерийския дивизион. Началникът на щаба майор Янко Панайотков запозна генерал-майор Ненов с тактическата обстановка и моментното състояние на огневите формирования.

Като елемент от бойния ред в системата на стрелбата и управлението на огъня на артилерийската група бяха развърнати и артилерийските предни наблюдателни групи на дивизионите, както и наблюдателната група на полка. 

Освен с дейността на предните наблюдатели генерал-майор Ненов се запозна и с възможностите на взвода за звуково разузнаване и действията на звукометристите от батареята за артилерийско разузнаване с командир  капитан Ангел Христов.

http://landforce.mod.bg/

 
Среща на заместник - командващия на СКС с делегация от Министерството на отбраната на Република Ирак и представители на фирма "Аполо Инженериг" ООД
17.10.2013, 14:54

На 15.10.2013 г. заместник – командващия на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев проведе среща с делегация от Министерството на отбраната на Република Ирак и представители на фирма "Аполо Инженериг"ООД, във връзка със запознаване на иракските военни специалисти с организацията на логистичното осигуряване и опита на Българската армия в областта на изпитването, анализа, контрола и качеството на ГСМ и СТ. Гостите бяха запознати с историята на Съвместното командване на силите, както и с неговата мисия и задачи.

Началникът на военно формирование 24510 – София, майор Георги Георгиев представи на вниманието на иракските специалисти доклад за дейността на акредитираната лаборатория за изпитване, анализ, контрол и качеството на ГСМ и специални течности. Гостите се запознаха с предназначението на лабораторията и задачите изпълнявани от нея, с организацията на качеството на контрола на ГСМ и специални течности в Българската армия, както и с възможностите по контрола на качеството на ГСМ и СТ, ремонта на средствата за измерване на обем и разход на ГСМ и по съхранение на материални средства от този клас.

В хода на последвалата дискусия и двете страни изразиха своята готовност за разширяване на сътрудничеството между армиите на двете страни в областта на логистичното осигуряване, както и иницииране на други проекти в областта за контрола на качеството на военни униформи, хранителни продукти и др. 

В работата на срещата взеха участие още директорът на Института по отбрана – МО полковник Стоян Балабанов,  заместник – началникът на отдел „Логистика” в СКС полковник Иван Иванов и други военнослужещи от Съвместното командване на силите.

http://jfc.mod.bg/

 
Пакистанска фрегата на гости в Русия
17.10.2013, 13:35

Пакистанската фрегата PNS Aslat (254), серия F-22P, под командването на капитан пъри ранг Ахмат Факук, пристигна днес на приятелско делово посещение в пристанище Новоросийск. Старши на борда на фрегатата е командващия на ВМС на Пакистан адмирал Хан Хасан Бин.

PNS Aslat е приет на въоръжение в началото на септември 2013 година и практически веднага е пристъпил към изпълнение на задачи в открито море. Това е първа визита на пакистански военен кораб в Русия.

Цел на посещението е развитието на военноморското сътрудничество между Русия и Пакистан. В програмата има срещи с кмета на града и командващия военноморската база, взаимни посещения на кораби, състезания на спортни площадки в града, където ще те имат приятелски мач по мини-футбол и теглене на въже.

Визитата на пакистанците ще приключи на 20 октомври.

 
Заповядайте утре на празника на парашутистите!
17.10.2013, 12:02

18 октомври е празникът на българските парашутисти. Чества се на този ден, тъй като преди 69 години бойците и командирите от Парашутната дружина, първото парашутно подразделения в БА, получават бойното си кръщение.

На 18 октомври 1944 г. парашутистите са на върха на атакуващите части от 1-ва българска армия срещу силно укрепените немски позиции при хребета Стражин. В този бой загиват 35 български войни, а 65 ранени, но позицията е овладяна и така е проправен пътя на българските войски към Куманово и Скопие.

Години по-късно, през 1994 г. 18 октомври е избран за Ден на парашутиста.

Днес наследници на ветераните от Втората световна война са парашутистите от 68-а бригада Специални сили.

В чест на празника Съюзът на парашутистите в България кани всички свои членове и всички парашутисти на организираните от отдел „Специални сили” към КСВ мероприятия, както следва:

От 10,00 ч. в Алеята на парашутиста в Централни софийски гробища ще се проведе водосвет.

От 12,30 на Паметника на парашутиста на площад Народно събрание – поднасяне на венци.

Нека 18 октомври ни напомни какви сме били, какви сме и какви трябва да бъдем!

http://www.otbrana.com/

 
МО и армията – с ДМС през този месец
17.10.2013, 11:59

Ангел НайденовКъм октомврийските заплати военнослужещите и цивилните служители в Министерството на отбраната (МО) ще получат допълнително материално стимулиране (ДМС). За т.нар. бонуси информация дава в днешния брой на в. „Преса” министърът на отбраната Ангел Найденов. Все още заповед за ДМС няма, казаха за „Отбрана” от министерството. Идеята е всеки на щат да получи по 350 лв. над редовната си заплата, а ДЩР-ата, т.е. тези, които са по допълнително щатно разписание – по около 200 лв., се уточнява в публикацията.

От началото на мандата на правителството на ГЕРБ служителите в министерството не са получавали допълнителни възнаграждения и 13-ти заплати. През 2011 г. бившият министър на отбраната Аню Ангелов отдаде такава заповед, но след това я отмени под натиска на колегата си Симеон Дянков.

През ноември м.г. със своя заповед министърът на отбраната Аню Ангелов е оправомощил второстепенните разпоредители с бюджетни кредити да наградят с парична награда, спрямо резервите във фонд „Работна заплата”, военнослужещи и цивилни служители за постигнати високи резултати през годината. В тази заповед не бе оказана конкретна сума. Ръководителите на второстепенните структури трябваше да определят паричната награда спрямо икономията във фонд Работна заплата и спазвайки ограниченията на закона.

http://www.otbrana.com

 
Супербронята на Железния човек става действителност
17.10.2013, 10:18

Учените в американската армия разработват високотехнологична броня, която ще даде на войниците “свръхчовешка сила”, подобно на екшъните от поредицата “Железният човек” (Iron Man).

“Революционната” броня, наречена “Лека оперативна екипировка за тактически нападения” (или ТАЛОС), ще бъде снабдена с външен скелет, който да позволи на войника да пренася тежко снаряжение, мощен компютър, подсилена защита срещу куршуми и система за контрол на жизнените показатели, отбелязват американските сухопътни войски.

“Някои от технологиите, предвидени за ТАЛОС, включват броня от ново поколение, компютри, които показват на войника къде се намира във всеки момент на бойното поле и да поддържа комуникация с командния център, както и система за електрозахранване и външен скелет с голяма подвижност”, уточняват сухопътните войски.

Командването за специални операции на САЩ, на чието подчининие са елитните командоси от военноморските сили (тюлените) и от сухопътните войски (рейнджърите) призова миналия месец учените да представят проекти за технологии, които да бъдат включени в т.нар. “умна бойна броня”. Проектите могат да бъдат представяни до септември 2014 година. След това военното командване и представителите на Пентагона ще решат как да процедират, имайки предвид увеличаващия се натиск върху бюджета (за отбрана), обясни говорителят на командването на армията за изследване, развитие и технологии Роджър Тийл.

За бъдещата бойна броня може да бъде използван и “течен щит”, който напомня на филмите “Терминатор”, но тази технология е още в начален стадий на развитие, обяснява той за АФП. Течността ще преминава в твърдо състояние когато се приложи магнитното поле или електрически ток, според проекта, разработен от учените в Масачузетския технологически институт.

Демо видео на тази броня, разпространено от американската армия, показва войник с екипировка, вдъхновена от научната фантастика, който е застанал в каса на врата, а от бронята му се отблъскват куршуми, изстреляни от близко разстояние от врага.

Акронимът ТАЛОС препраща към бронзовите великани от древногръцката митология, които Зевс е използвал да пази  любовницата си Европа.

Макар да отпраща към мит и въпреки факта, че предишни амбициозни оръжейни проекти не са имали развитие, някои военни изтъкват, че технологиите, заложени в ТАЛОС, са постижими. Идеята да се показва на екран, вграден в каската на войника, разположението на силите на бойното поле, е подобна на опитите, които вече се правят, да бъде разработена каска за пилотите на новия изтребител Ф-35.

Проектът е част от една тенденция в научноизследователската работа, фокусирана върху интерфейса човек-машина, целяща да увеличи десетократно способностите на обикновения войник. Той е започнат от адмирал Уилям Макрейвън, началник на командването за специални операции. Адмиралът стана известен като  ръководител на акцията на военноморските тюлени, при която бе  убит Осама бин Ладен през май 2011 година.

Проектът ще бъде разработен съвместно от университети, учени, работещи за федералните служби и технологични фирми. Още е твърде рано да се пресметне неговата цена, отбелязаха военни, ръководещи проекта.

Макар да признават, че ТАЛОС напомня на бронята на Тони Старк в “Железният човек”, военните подчертават, че с бронята на бъдещето, за разлика от тази на супергероите, няма да може да се лети. – Още интегрирани бойни системи

БТА, Дан дьо Люс, Франс прес

 
10 факти, свързани с Битката на народите
17.10.2013, 09:47

Битката на народите – най-голямото сражение сред Наполеоновите войни и в световната история до Първата световна война (16-19 октомври 1813 година)

1. „Всичко, или нищо!” – заявил Наполеон, отхвърляйки мирните предложение на коалиционерите. На 14-15 август 1813 година станала битката край Дрезден. Противниците на Наполеон били разбити и започнали панически да отстъпват. Техните загуби били три пъти повече от френските.

2. Освен французи, в армията на Наполеон имало поляци, саксонци, холандци, италианци, белгийци, германци от Рейнския съюз. От 16 до 19 октомври наполеоновата армия се сражавала край Лайпциг с коалицията, която се състояла от руснаци, австрийци, прусаци и шведи. Към началото на битката Наполеон имал, по различни данни, от 155 до 175 хиляди души и 717 оръдия, съюзниците – около 200 хиляди души и 893 оръдия.

3. „Погледни Барклай и няма да се страхуваш”. Тези думи станали нарицателни за руските войници. Руският пълководец Михаил Барклай де Толи се отличавал с необикновено хладнокръвие, благодарение на което до голяма, смятат историците, войските под неговото командване печелели победи.

4. „Четиридневната Битка на народите... решила съдбата на света”. Тази фраза полковникът на пруския генерален щаб барон Мюфлинг написал в донесение след сражението край Лайпциг. Именно неговите думи дали общоизвестното наименование на сражението.

5. Неразбиране на истинското състояние на своите войски и подценяване на военната мощ на съюзниците. Както смятат историци, тези две грешки на Наполеон станали за него съдбоносни. Неговите войници и офицери били твърде изтощени от боевете и многодневните преходи, а руско-пруската Силезка армия се намирала значително по-близко, отколкото предполагал Наполеон.

6. „Страшна празнина се открила в центъра на френската армия, сякаш от нея било откъснато сърцето”. Така е описана ситуацията, когато саксонската дивизия( три хиляди души и 19 оръдия), които се сражавали в редиците на наполеоновите войски, преминала на страната на неговите противници. Това станало по време на боя. Малко по-късно същото направили вюртембергските и баденските части.

7. Единственият чужденец, получил маршалски жезъл от ръцете на Наполеон в първия ден на Битката на народите, станал полският княз Юзеф Понятовский. След отстъплението от Русия в 1812 година той останал верен на императора на Франция.

8. Музикалната творба за оркестър на шведския композитор Франц Бервалд - едва ли не е единственото музикално произведение, написано в памет на битката край Лайпциг.

9. 111 метра висока и 32 метра широка. Такива са размерите на панорамната картина „Лайпциг 1813. В суматохата на Битката на народите”. Нейн автор е германският художник от ирански произход Ядегар Азизи. Панорамата е най-голямата в света, тя била открита в Лайпциг през август 2013 година.

10. Лайпцигският каменен колос се смята за най-големия паметник в Европа. Монументът с височина 91 метра, посветен на кръвопролитната Лайпцигска битка (Битката на народите), бил открит на 18 октомври 1913 година в чест на 100-годишнината на сражението в присъствието на германския император, саксонския крал, всички курфюрсти на германските княжества, а също почетни гости от Русия, Австрия и Швеция.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
„Мистрал”: нови възможности на морската пехота
17.10.2013, 09:28

УДК "Мистрал"Във Франция беше спуснат във вода универсалният десантен кораб (УДК) „Владивосток” от типа „Мистрал”. Корабът сериозно ще усили възможностите на руския флот, смятат експерти. – (видео)

Плановете за строителството за ВМФ на Русия на четири десантни кораба по френски проект предизвика във висшите политически кръгове активни спорове, засягащи както допустимостта на строителството на кораби в чужбина, така и сътрудничеството във военноморската сфера между Русия и един от лидерите на НАТО.

От самото начало „Мистрал” се оказа под удар от две страни с противоположни лозунги – в Русия опонентите на проекта твърдяха, че купуването на тези кораби отслабва ВМФ и това са хвърлени на вятъра пари. В чужбина, обратното, изказваха опасения, че купуването на „Мистрали” ща усили ВМФ на Русия и ще наруши баланса на силите. Особено такива гръмки заявления звучаха от Грузия, където прекрасно помнят ролята на Черноморския флот във военната операция през август 2008 година, и в Прибалтика, където политиците традиционно се отличават с повишена тревога относно усилването на въоръжените сили на Русия.

Въпреки това, политическото влияние на привържениците на проекта позволи да бъдат преодолени всички прегради и работите започнаха. „Владивосток” се строеше със съвместните усилия на Франция и Русия. Общият дял на работите, изпълнени в Русия, възлиза на 20%, а при втория кораб („Севастопол”) руският дял ще достигне 40%.

Днес десантните сили на ВМФ на Русия разполагат с остарели десантни кораби от 70-80-те години производство, които не отговарят на съвременните технически изисквания, в това число затрудняват десантирането на брега. Новите универсални десантни кораби предвиждат извършване на комбиниран десант– с бързи катери и хеликоптери. Огневата поддръжка на десанта в случая ще се осъществява от бойни хеликоптери, които ще се базират на УДК. За защита от атаки от въздуха, УДК ще се съпровожда от екскорт от бойни кораби със системи за ПВО. Подобни кораби като допълнение към нарасналите десантни възможности и повишения комфорт за екипажа, могат да участват в многомесечни операции в отдалечени райони.

Прибалтика и Грузия едва ли трябва да се опасяват от новите руски УДК. Тези кораби с далечина на плаване над 10000 морски мили, се строят не за Балтийско и Черно море. Но в конфликти, подобни на сирийския, или неотдавнашния либийски, възможностите на ВМФ на Русия могат рязко да нараснат. Батальон на морската пехота с лека бронетехника и минохвъргачки при подкрепата на петнадесет хеликоптери и отряд от бойни кораби с артилерия и крилати ракети на отдалечен театър на военни действия могат да изиграят решаваща роля. – Още за „Мистрал”

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в командно-щабното учение “TALOS – 2013 г.” на многонационалната бойна група на ЕС “HELBROC”
17.10.2013, 09:08

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва днес, 17 октомври, в Деня за високопоставени гости на командно-щабното учение “TALOS -2013 г.” на многонационалната бойна група на Европейския съюз “HELBROC” по покана на началника на Генералния щаб на националната отбрана на Република Гърция генерал Михаил Костаракос.

Учението се провежда в периода 8 - 18 октомври 2013 г. в района на Неа Санта, Килкис, близо до Солун. Целта е подготовката и сертификацията на Щаба на силите на бойна група “HELBROC” за периода на дежурство през първото полугодие на 2014 г.
 
Горд съм, че бях военен разузнавач
17.10.2013, 00:10

Васил Зикулов

 

 

Никога не съм постъпвал безпринципно, през целия си живот останах ляв, казва в интервю за в-к Дума бившият шеф на военното разузнаване генерал Васил Зикулов

 

 
Ангола купи индийските Су-30
16.10.2013, 23:50

Су-30Както се очакваше Ангола купи индийските самолети Су-30К. Остатъчната стойност на 18 машини беше обявена на около 270 милиона долара. Първите осем самолета бяха доставени на 17 юли 1997 година, а следващите 4 бяха доставени на 27 юли 1999 година и последните 6 на 27 август същата година. На практика самолетите са летели много малко, защото индийците не бяха обучени да летят от начало. От септември 2002 година започнаха доставките Су-30МКИ, направен по изискванията на индийците. След около година време, те поискаха да бъдат изпълнени условията на договора и първите 18 самолета да се доработят.

Руснаците бяха си "вързали гащите" и бяха записали в споразуменията, че това ще стане в държавната HAL. Тя от своя страна, не гореше да се заеме със самолетите, защото работата беше твърде много, а парите не съвсем.

През 2006 година индийците предложиха ремонта да се заеме Сухой. Руснаците също отказаха да се занимават със самолетите и предложиха на Индия да оцени самолетите. След още една година беше приета компромисна цена от 15 милиона долара на машина. Индия доплати цената до нови самолети и получи 18 нови машини, последната в 2009 година.

Руснаците започнаха да търсят купувач за самолетите. Появиха се страни, които са под ембарго. Други желаещи нямаше. След дълги преговори Ангола се съгласява да купи самолетите, но на тях да бъде извършен ремонт. През лятото на 2011 година Беларус се съгласява да извърши ремонта.

Ангола поставя условие за ремонт и на старите самолети. Тя закупи от Беларус през лятото на 2000 година 8 самолета(7 Су-27 и един Су-27УБ). Един беше свален на 16 ноември 2000 година от ПЗРК вероятно китайски FN-6.

Освен това покупката за бъде на кредит с голям срок на изплащане. Иска и инвестиции в страната.

През лятото на 2011 година след близо три години стоене в Индия, самолетите са транспортирани в 558-и завод в Барановичи Беларус. Започва ремонта по анголските изисквания, но Русия продължава да търси друг купувач, заради прекалените изисквания. Макар и сделката да е за 1 милиард долара, Русия няма да спечели много. Ремонта на всичките 25 самолета (18+7) ще струва най-малко около 400 милиона долара. Заводът за патрони в Ангола и оръжия за всички самолети допълват сумата. Руска банка е отпуснала кредит(това стана през зимата в началото на 2013), а сумата ще се изплаща 10 и повече години. Финализирането на договора беше формалност, но беше необходимо, за да започнат плащанията.

Допълнение:

В договора са включени и доставки на вертолети и танкове, както и други мунициии. Очакваме официална информация за стойността му.

Коментар:

До последно Ангола е водила преговори с Китай за покупка по една ескадрила J-10B и J-16. Около 20% от нейният петролен износ отива при китайците. Те не искат да си разваля отношенията с Русия, защото тя би блокирала износът на двигатели(към 500 двигателя за 3-4 години). Тази година, на 2-3 пъти бяха засечени китайски самолети да товарят авиационни двигатели в Русия. Общият износ за годината ще бъде на 100 броя на стойност няколко стотин милиона долара.

http://aeronews.alle.bg/

 
Вдигаме 30-километрова стена по границата
16.10.2013, 21:54

Министерски съвет взе радикално решение във връзка с нашествието на сирийски бежанци. На днешното си заседание кабинетът "Орешарски" отпусна 5 милиона лева за изграждане на 30-километрова преграда в района на Елхово.

"Това са места, където нашите гранични патрули нямат видимост. Около 85% от лицата влизат през региона на Елхово. Ще са необходими около 5 млн. лв. Това е сумата, която гърците са похарчили за тяхната 10-километрова преграда. Загражденията нямат идея да връщат бежанците. Те са за повишаване нивото на охрана на границата. Загражденията ще бъдат изградени там, където има необходима инфраструктура", заяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

"Целта е лицата, които искат да минат през зелена граница, да бъдат пренасочват към Свиленград. Днес две групи около 19 лица са задържани на турска територия и не са влезли на наша територия. С тези заграждения ще се намали потокът на тези лица. Целта е да бъдат контролирани на 100%", добави Маринов.

 
На 19 октомври ще бъде пуснат на вода DDG-1000 Zumwalt
16.10.2013, 18:12

DDG-1000 ZumwaltНа 19 октомври 2013 година ще бъде пуснат на вода "водния самолет" DDG-1000 Zumwalt. Не съм точно сигурен, от какво произлиза съкращението. Не можах да го намеря, но може би е  Destroyer Development Generation (Group) (DDG). Главният кораб за класа ще носи името на адмирал Elmo Russell Zumwalt, Jr. (29 ноември 1920 – 2 януари 2000). Тази машина наистина излиза от бъдещето. Пълна е със самолетни технологии и бихме могли да го наречем "F-22 на вода". И цената му е малко плашеща, като на авиационният лидер, проектирането му и изработката струват 3,3 милиарда долара според данни съобщени от Пентагона.

Очаква се следващите разрушители да бъдат 0,6 до 1,1 милиарда долара по-евтини, което е намаление с 18-33%. За изпитания на формата му бе създаден мащабно намален модел демонстратор. Той показа правилността на избора на формите, водеща до ниско челно съпротивление.

Уникална е и двигателната уредба, която е с мощност 85 MW или около 115600 конски сили. Състои се от две турбини "Rolls-Royce MT30", чиято конструкция е заимствана от турбовентилаторния "Rolls-Royce Trent 800", който стои на самолетите Boeing 777. Само, че тук той не задвижва вентилатор, който създава тяга от около 42,350 тона, а генератор. На кораба има и резервен дизел, коплиран с генератор. Той е с мощност около 7 MW. Енергията се подава към два електродвигателя, които задвижват два гребни винта.

Водоизместването на разрушителя е почти 15000 тона при дължина от 180 m, ширина 24,6 m и газене от 8,4 m. В задната част има палуба и хангар за два хеликоптера SH-60 LAMPS.

Оръжейните системи са най-доброто, което има по света. Все пак при цена над 2 милиарда долара, това е напълно в окачванията. – Още за DDG-1000

http://aeronews.alle.bg/

 

Допълнителна информация към 22:30: Тържествената церемония по кръщаването на главния есминец DDG 1000 тип Zumwalt, която трябваше да се състои на 19 октомври, е отложена за неопределено време заради ограничения режим на работа на федералното правителство на САЩ, съобщи NavalToday.

 
Южна Корея ще създаде своя собствена система за ПРО
16.10.2013, 15:28

Южна Корея не смята да участва в създаваната от САЩ система регионална противоракетна отбрана (ПРО) в Североизточна Азия, каза министърът на отбраната на страната Ким Куан Джин. Според него, Южна Корея възнамерява да разработи собствена система за ПРО за защита от евентуални ракетни нападения от страна на Северна Корея, съобщават медиите.

Ким Куан Джин каза, че вече е одобрено отпускането на средства от бюджета за модернизация на ракетите „Patriot” и разработката на ракети-прихващачи за средни и дълги разстояния.

Южна Корея ще продължи да сътрудничи със САЩ в обмена на разузнавателни средства за дейността на Северна Корея, каза министърът.

 
Русия ще помогне на Перу да ремонтира хеликоптерите си
16.10.2013, 14:18

Русия е предложила на Перу да създаде на територията на страната сервизен център за ремонт и поддръжка на хеликоптерите, руско и съветско производство, които са доставени в Южна Америка, заяви днес заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов след закрита среща на министрите на отбраната на Русия и Перу, съобщава РИА Новости.

От Министерството на отбраната на Русия подчертаха, че президентът на Перу Оланта Умала е много доволен от качеството на произведената в Русия техника.

В Южна Америка, руски хеликоптери не е купувала само Чили, а всички останали страни от региона притежават руска техника, добавя Антонов.

 
Украйна достави на Тайланд първите танкове „Оплот”
16.10.2013, 13:36

танк „Оплот”Украинския държавен завод „Малышев" (град Харков) е изготвил и доставил в Тайланд първата партида от пет основни бойни танка T-84 „Оплот", съобщиха вчера от пресслужбата на държавния концерн „Укроборонпром".

"Контрактът се изпълнява в установените срокове, сега предприятието работи над производството на втората партида танкове", - добавят от ведомството.

„Оплот" е приет на въоръжение в украинската армия през 2009 година, а контракта между Украйна и Тайланд за доставка на 49 такива танка на стойност над 200 милиона долара започна да се изпълнява от завод „Малышев" от април 2012 година. Според оценка на специалисти, танковия контракт е влязъл в десятката на най-големите контракти в историята на украинския военнопромишлен комплекс.

По данни на „Укроборонпром", от  2006 година страната е сключила контракти за доставка на тайландската страна на украинска бронетехника за над 500 милиона долара. Производствените мощности на завод „Малышев" позволяват да се произвеждат до 100 танка и 200 БТР годишно.

Танковете „Оплот" ще заменят в Тайланд остарелите американски танкове М41А3. Наскоро Киев изпрати в Тайланд и партида бронетранспортьори БТР-3Е1.

Според данни на ООН, от 1992 година до сега Украйна е експортирала около 1300 танка, в т.ч. 320 в Пакистан, 223 - в Азербайджан, 150 - в Конго. – Още за „Оплот”

 
Експертите по пенсионирането не отчитат орязаните права на военнослужещите
16.10.2013, 12:18

Ангел НайденовКомисията по отбрана днес трябва да обсъди и приеме на първо четене внесения от група народни представители от левицата законопроект за промяна на Кодекса за социално осигуряване, с който ще бъде върнат режимът за пенсиониране на военнослужещите до 1 януари т.г. В същото време от няколко месеца експертите в Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда и социалната политика изразяват различно мнение, включително и за въвеждане на възраст за пенсиониране на полицаите и другите служители от сектор „Сигурност”.

В един от вчерашните всекидневници бившият социален министър и експерт в този съвет Иван Нейков заяви: ”В осигурителната ни система има няколко неща, които на пръв поглед изглеждат в полза на хората, но в крайна сметка са голям минус за тях. Така е и с ранното пенсиониране. То никога не е носило ползи за хората и винаги води до по-ниски пенсии. Ранното пенсиониране означава, че човек излиза от редовния пазар на труда и отива на пазара на труда на работещите пенсионери. Те имат много по-малка сигурност, защото всеки работодател може да ги освободи от днес за утре. Минусите за осигурителната система също са огромни. Ранното пенсиониране намалява приходите в нея и увеличава разходите. От тази гледна точка всички експерти са категорични, че трябва да има единен подход към хората, независимо от това каква работа вършат, дали са цивилни, военни или полицаи.”

Приемам, че това е негово лично мнение, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов днес пред журналисти при полагането на венци и цветя пред Паметника на летеца по повод Празника на авиацията и ВВС, разбирам, че се явява своеобразен говорител на тази експертна група, която обсъжда въпросите, свързани с евентуални промени в пенсионната система. На мен винаги ми е било странно, каза министърът, защо всички тези експерти не направят сравненията с условията за пенсиониране на военнослужещите в други държави. Ние, продължи той, получихме информация от 17 държави, от които 12 членки на НАТО, включително от нашите съседи.  От тях само в Босна и Херцеговина и Македония има условието освен стаж военнослужещият да е и на определена възраст, за да придобие право на пенсия.

Министърът на отбраната подчерта още, че експертите не бива да забравят факта, че имаме професионална армия. И само комбинацията, уточни той, от заплащане, от условия за пенсиониране и съответно гарантирани права, като израз на социалната политика, могат да бъдат онези предпоставки, които да правят по-привлекателна службата във Въоръжените сили. Ангел Найденов не подценява необходимостта от патриотизъм, висок дух, мъжество, чест, национално достойнство, но той смята, че едновременно с това трябва да имаме онези предпоставки, които са необходими, за да имат военнослужещите и техните семейства определена гаранция.

Няма друга категория от хора полагащи труд, заяви министърът, с толкова орязани права. Това са 12 орязани права – граждански и политически! Хората, отбеляза Ангел Найденов, са приели доброволно тези ограничения, но паралелно с всички онези условия, които определят техния социален статус. Всичко това, бе категоричен той, остава на заден план в разсъжденията на експертите и се коментират само условия за равнопоставеност. По дефиниция, допълни министърът, военнослужещите не са равнопоставени с останалите категории служители в страната. След като има 12 орязани и ограничени права, очевидно има неравнопоставеност, каза министърът. Следователно, продължи той, трябва да се търси всичко онова, което е необходимо за създаване на условията за реализиране на военната служба и кариера. Министърът на отбраната се надява на разговори със социалния министър Хасан Адемов без влиянието на експертната среда в консултативния съвет и в НСТС.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Чешката армия планира да модернизира руски вертолети за своите специални сили
16.10.2013, 09:44

Ми-171ШЗа плановете на чешката армия да модернизира вертолетите Ми-171Ш, които да участват в провеждане на специални операции, съобщава интернет портала „Армадни новини".

Според тези данни, общо се предполага да се модернизират 7 машини от този тип, като първите три ща бъдат сдадени на военните до края на годината. Всичките работи ще се извършват в предприятието LOM Praha.

В хода на модернизацията с керамична броня ще бъдат усилени кабината и корпуса на вертолета. Всички машини ще бъдат оборудвани с лазерни далекомери, инфрачервени камери, метеорологични радари от последно поколение и нова вътрешна система за свръзка.

Главната цел на модернизацията на вертолетите е те да се приспособят за прехвърляне на военнослужещи на големи разстояние в т.ч. и в нощни условия.

Във финансирането на модернизацията на руските машини участие ще вземат и САЩ.

Договор за модернизация на втора партида от четири вертолета още не е подписан. Той ще бъде сключен след като клиента получи първите три модернизирани Ми-171Ш.

За стойността на модернизацията, както и за това какво въоръжение ще бъде монтирано на вертолетите, не се съобщава.

В момента чешката армия има на въоръжение 16 вертолета от този тип. - Още за Ми-171Ш

 
Военната експертиза трябва да е водеща за стратегията за отбраната
16.10.2013, 08:53

Янко Янков

 

 

 

Интервю с Янко Янков, председател на комисията по отбрана в 42-ото Народно събрание

 
Днес е празникът на бойната авиация
16.10.2013, 00:15

Военновъздушните сили тържествено отбелязват професионалния си празник днес. Датата е свързана с извършения по време на Балканската война през 1912 г. първи боен полет над Европейския континент. 16 октомври е обявен за Празник на авиацията и Военновъздушните сили през 1963 г. С почитане на паметта на загиналите във войните и при изпълнение на служебния си дълг в мирно време български летци ще започне честването в София. Началото на ритуалите по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на площад "Народно събрание", в Алеята на летците на Централните софийски гробища и в квартал "Иван Вазов" е в 10 ч., съобщават от щаба на ВВС.

Тържествена церемония с участието на представителни подразделения ще се проведе на площад "Авиационен" (4-ти километър). Пред Монумента на авиацията и българските ВВС на командирите на авиационни бази и групи ще бъде връчен новоучреденият отличителен знак "Летец-пилот от Военновъздушните сили". На церемонията ще бъдат обявени и носителите на приза "Военнослужещ на годината" от петте рода войски на ВВС. Наградите за Летец на годината, Специалист от ЗРВ, РТВ, КИНС и логистик за 2013 г. са осигурени от списание "Клуб Криле".

С приветствие на командира на ВВС генерал-майор Константин Попов започва тържественото събрание-концерт в театър "Българска армия". Министърът на отбраната Ангел Найденов ще награди отличили се военнослужещи. По случай празника Ден на отворените врати ще има в авиационните формирования в Крумово, Безмер и Враждебна. - Още български ВВС.

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}