Военна информация

Архив - от 16 до 31 октомври 2012 година

 

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
31.10.2012, 17:28

Трета и Първа армии. Денят, както и дните до 4 ноември 1912 г., се използва за извеждане на артилерията на позиция,устройване на тила и изучаване на разположението на противника.

Хайреболският отряд. С предните си части достига до Кешан и организира разузнаване към Булаир и Шаркьой.

Втора армия. При зори две турски дружини организират излаз срещу 15-ти и 20-ти пехотни Сръбски полкове. Опитът е отбит. Загуби за сърбите – 1 войник убит, 11 войници ранени.

Родопският отряд. 2-ра пехотна Тракийска дивизия започва придвижването си от Сяр към Драма. 21-ви пехотен Средногорски полк остава на позицията си на юг от Пашмакли.

Четата на войводата Христо Чернопеев завладява Саръшабън.

Кърджалийският отряд. Започва подготовка за тактическо разчленение.

7-ма пехотна Рилска дивизия. Няма изменения на позициите.

Сърбия

Сръбската армия на престолонаследника Александър Карагеоргиевич. Дивизиите започват придвижването си съм Битоля. Идеята на сръбското командване е да обхване с фланговите дивизи фланговете на турската армия. С предните части следват четата на Георги Попхристов с една колона през селата Мусинци, Кужурус, Църничани, Арматуш, Мъгленци. Четата на войводите Алексо Стефанов и Милан Матов в дясно с колона през Гопеш за Гявато.

http://www.focus-news.net/

 
Спуснаха на вода новия руски спасителен кораб „Игорь Белоусов“
31.10.2012, 15:17

спасителен кораб „Игорь Белоусов“В Санкт Петербург, в  Адмиралтейската корабостроителница, част от Обединената корабостроителна корпорация, бе спуснат на вода новият спасителен кораб „Игорь Белоусов“

Корабът е поръчан от руския Военноморски флот и е проектиран за търсене и спасяване на подводници.

Спасителният кораб е оборудван с напреднали технологии. Според строителите корабът по нищо не отстъпва на чуждестранните еквиваленти. (видео)

Основното предназначение на плавателния съд е откриването на бедстващи подводници. Строежът на кораба започна през 2005 година и по план трябваше да приключи през 2010 г., когато на борда му трябваше да бъде интегрираната системата за дълбоководни операции GVK450.

След редица проблеми, Министерството на отбраната на РФ смени фирмата доставчик на специализираната система. На борда на кораба ще има такава, но тя ще бъде произведена в Шотландия от Divex.

Спасителния кораб „Игорь Белоусов” има дължина от 97,8 метра, ширина му е 17,2 м, гази 10,6м, а максималната му скорост ще достига до 15 възла. Корабът ще може да приема на борда си 120 души, 60 от които в декомпресионни камери.

 
Втора група десантни кораби на САЩ пристигна в Персийския залив
31.10.2012, 14:52

В Персийския залив навлезе още една група американски десантни кораби с усилен батальон морска пехота на борда, съобщава информационната служба на американските ВМС.

„Боеготовата амфибийна група „Пелелию” и 15-та експедиционна част на морската пехота на 30 октомври пристигнаха в зоната за отговорност на Пети флот на САЩ”, - се казва в съобщението, което се цитира от „Интерфакс”.

В състава на базиращата се в Сан Диего (щат Калифорния) експедиционна ударна група влизат универсалния десантен кораб „Peleliu”, десантно-вертолетния кораб-док „Green Bay”, десантния транспортен кораб-док „Rushmore”, батальон морска пехота, подразделение спецназ, ескадрили бойни и военнотранспортни вертолети, както и ескадрила изтребители с вертикално излитане и кацане. В състава на групата влиза също и атомна подводница. Общата численост на морските пехотинци и моряците е около 2400 човека.

Бойното дежурство на групата в района на Близкия Изток ще продължи шест месеца.

В момента в Персийския залив вече се намира десантно съединение на ВМС на САЩ в което влизат универсалния десантен кораб „Iwo Jima”, големите десантни кораби „New York” и „Gunston Hall”, както и усилен батальон морска пехота. Това десантно съединение, базиращо се във военноморската база в Норфолк (щат Вирджиния) беше изпратено в района на Персийския залив в края на март т.г.

Не е изключено амфибийната десантна група „Пелелию” да е пристигнала в региона за да смени своите колеги.

 
Заседание на Междуведомствения съвет по НАТО
31.10.2012, 13:47

Аню Ангелов На 1 ноември ще бъде възобновена дейността на Междуведомствения съвет по участието на Република България в НАТО, в чиито компетенции са включени за първи път и въпросите на Общата политика на сигурност и отбрана на ЕС. Ще бъдат обсъдени възможности и идеи за активизиране на сътрудничеството в рамките на НАТО, подобряване на координацията по приоритетни въпроси на НАТО и ОПСО, които налагат междуведомствено съгласуване.

След заседанието министър Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов ще дадат съвместна пресконференция за журналисти в 11.30 ч. в МВнР.

http://www.mod.bg/

 
САЩ икономисват от разузнаването
31.10.2012, 13:39

През 2012 година САЩ са отделили за разузнавателна дейност със 700 милиона долара по-малко, отколкото преди една година, като за първи път съкращават разходите за разузнаване, пише „Вашингтон таймс”.

„Това е първото съкращаване на финансирането на националното разузнаване за много години” – съобщи представителят на Федерацията на американските учени Стивън Афтергуд. Според него, от 2007 година и до момента финансирането на разузнавателните програми постоянно се е увеличавало.

През 2013 година САЩ пак планират да икономисат за сметка на „овладяването на космоса” и „националната безопасност”. – Още специални служби на САЩ

 
Андреевския флаг бе вдигнат над Адмиралтейството в Санк Петербург
31.10.2012, 11:45

Главния щаб на ВМФ на Русия вече напълно е преместен в Санк Петербург. Днес на Сенатския площад се е състояла тържествена церемония по вдигането на военноморския флаг на Русия на историческото здание на Главното Адмиралтейство в чест на завършване на предислокацията от Москва.

Строителството на първото здание на Адмиралтейството е започнато още през 1704 година по проект на Петър I. До края на 2008 година там се помещаваше щаба на Ленинградската военноморска база. – Още за ВМФ на Русия

 
Министерството на отбраната
31.10.2012, 11:19

 

 

Доклад за резултатите от дейността на Министерството на отбраната през третото тримесечие на 2012 г. (pdf)

 
Китайски самолет за ДРЛОиУ KJ-200 ВВС ще участва в „Aero China 2012”
31.10.2012, 10:14

KJ-200Китайски самолет за ДРЛОиУ KJ-200 е кацнал на летището Чжухай за участие в откриващото се Междунaродното авиационно изложение „Aero China 2012”. По данни на западни източници ВВС на Китай разполагат с четири самолета от този тип.

KJ-200 ще бъде изложен на статичната експозиция на салона, който ще се проведе в Чжухай от 13 до 18 ноември.

/Pan.bg/

 
Новият ни изтребител ще кацне със скандал
31.10.2012, 09:45

F-16Около проекта АЕЦ "Белене" има много неизвестни. Готвим се дори за референдум.

За придобиване на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС нещата изглеждат значително по-ясни.

Правителството на ГЕРБ е твърдо решено да даде зелена светлина за купуването на осем изтребителя "втора ръка". Военният министър Аню Ангелов от няколко месеца обяснява, че държавата може да си позволи тази покупка и за целта е предвидила 400 млн. долара, което по курса на БНБ прави 604 млн. лева. Ангелов трябваше да внесе днес в Министерския съвет инвестиционния проект, който да бъде обсъден от правителството. На Съвета по отбрана в понеделник обаче изникнали дребни технически въпроси, които ще бъдат уточнени тези дни и чак тогава министрите ще го обсъдят. Идеята на Ангелов е с протоколно решение МО да получи мандат за преговори с различни държави за купуване на изтребители.

Ангелов тръгна да купува изтребители веднага след като стана министър на отбраната. Обиколи множество международни изложения, разговаря директно по щандовете с производителите, получи оферти на ръка от други военни министри, че дори и от канцлерката на Германия Ангела Меркел. На откриването на Международното авиационно изложение, което  се проведе от 11 до 13 септември в Берлин, Меркел предложи оферта на България за доставка на многоцелеви изтребител - "Юрофайтер". Правителството на Германия очаква в най-скоро време отговор от българска страна. На изложението присъстваше и командирът на българските ВВС ген.-майор Константин Попов.

Историята около купуването на нови изтребители е дълга колкото диря в небето, оставена от реактивен двигател.

Още по времето на ексвоенния министър Николай Свинаров (НДСВ) ръководството на армията заговори за необходимостта от смяна на руските МиГ-29 с изтребител, който е на въоръжение в някоя от страните членки на НАТО. Това беше през 2001 г. , а страната ни стана член на Алианса на 29 март 2004 г. Българската дипломация по това време търсеше всевъзможни врати, за да ни приемат в Северноатлантическия пакт.

През годините различни лобита в правителства и парламента продължаваха да агитират за бързата подмяна на изтребителите.

Досега няма нормални и реални доводи за това защо трябва да купуваме точно в този момент нов изтребител.

Сега ВВС разполага с 16 броя МиГ-29, които имат ресурс за експлоатация до 2029 г. Машините са произведени в Русия през 80-те години. Имаме годни няколко МиГ-21 и Су-25.

Военният министър обоснова бързането на покупката с това, че скоро от строя ще излезе Су-25 и спешно трябва да намерим самолет, който да поддържа в бой сухопътните войски. Ангелов смята, че на Българската армия ще се наложи да води мащабна фронтова война, която изисква такава поддръжка от въздуха. Членството ни в НАТО и геополитиката ясно показват, че България няма как да разгръща такива фронтове срещу съседите си.

Ангажиментите ни към НАТО са да извършваме Air Policing. Въздушната охрана на нашето небе сега е поета от две двойки МиГ-29. Военни експерти са категорични, че нашата бойна авиация никога не би участвала в операции на НАТО, тъй като не сме подготвени.

Истината е по-прозаична. Подмяната на изтребителите ще доведе до цялостна смяна на инфраструктурата. Ще трябва да се купува ново оборудване и ново въоръжение. За поддържането и сертифицирането на новите самолети ще трябва да се дават по 50 млн. лева на година на някоя частна фирма.

Ако МС даде ход на този проект, министър Ангелов ще води разговори с правителствата на Холандия, Португалия, Белгия, Норвегия, Германия, Италия и Швеция. Повечето страни предлагат стари Ф-16 блок 25. Само Италия е оферирала употребявани "Юрофайтер". Шведите единствено ще бъдат допуснати до обсъждане на новите им машини "Грипен".

Запознати с работата на експертната комисия, която от две години изготвя документацията по техническата специфика на машините, твърдят, че погледите са насочени към старите изтребители Ф-16 на Португалия. Силният коз там бил председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който е бивш премиер на Португалия. В момента Лисабон разполага с 39 бойни и 6 учебно-бойни Ф-16, произведени между 1994 и 1999 г. Страната се стреми бързо да разпродаде голяма част от тях, тъй като не може да ги поддържа. Холандия разполага също с около 100 изтребителя Ф-16 и иска до 2014 г. да ги съкрати на около 60. САЩ от години предлагат техните 30-годишни "консервирани" машини, които седят на открити площадки в Аризона.

Каквото и да реши правителството, се очакват големи скандали. Световната икономическа криза озвери напълно бизнеса, а проекти от такъв ранг са хубава хапка за всяка икономика. Липсата на прозрачност от страна на военното министерство ще доведе до политически скандали у нас. Независимо от това военният министър иска до края на тази година да приключи с преговорите, през 2013 г. парламентът да гласува инвестиционния план, а първата машина да дойде в началото или края на 2014 г. Амбицията му е за пет години изтребителите да бъдат изплатени.

Остава правителството да прецени и да обясни наложително ли е точно сега да се правят тези разходи, тъй като краят на кризата не се вижда. А гарантирано МиГ-29 ще пазят небето ни още 17 години.

http://www.trud.bg, Диян Николов

 
Известна е една от причините за аварията с руския Су-24
31.10.2012, 08:40

Су-24Министерството на отбраната на Русия е съобщило за една от вероятните причини за разбилия се на 30 октомври фронтови бомбардировач Су-24.

Според предварителни данни това е падане на радиопрозрачния носов обтекател, довел до възникване на критична ситуация и невъзможност да се извърши аварийно кацане.

Летците се катапултират успешно и един час по-късно са открити и транспортирани с Ми-8 до авиобазата "Шагол", от където е излетял бомбардировачът. До привършване на разследването полетите със Су-24 от авиобазата са прекратени.

http://www.pan.bg/

 
Путин уволни петима генерали
31.10.2012, 07:58

Петима генерали от руската полиция останаха без работа, след като президентът Владимир Путин подписа указ за тяхното уволнение. Писмената воля на държавния глава вчера бе публикувана на официалния сайт на Кремъл, съобщи Интерфакс.

С постовете си се простиха началникът на управлението на МВР по Ивановска област Александър Забегалов и първият зам.-началник на оперативното управление на ведомството Андрей Флоринский. Путин уволни и първия зам.-началник на оперативно-издирвателното бюро генерал-майор Юрий Храпков, началника на информационните технологии и защита на информацията Михаил Тюркин. От вчера без работа е и първият зам.-началник на Департамента по материално-техническо и медицинско обезпечаване Дмитрий Морозов. От пресслужбата на вътрешното министерство уточниха, че всичките петима служители под пагон са

подали молби за напускане по собствено желание.  В съобщението на МВР не се споменава конкретната причина за масовото напускане на генерали, пресата също не коментира кадровите промени. От всички уволнени най-често в медиите се е споменавал Михаил Тюркин, който зае ръководния пост в МВР през януари 2011 г.

Президентът Путин вчера назначи нов началник на Главното управление на МВР по Рязанска област, това е полковник Николай Пилюгин. Откакто пое поста на президент през март т.г., държавният глава извърши няколко десетки кадрови промени в ръководството на МВР, като те засегнаха и лично вече бившия вътрешен министър Рашид Нургалиев. Неговото място бе заето от шефа на московската полиция Владимир Колоколцев. Преди седмица пред депутатите от Думата министърът разказа за плановете на МВР за повишаване на престижа на полицаите. За целта ще бъдат назначени щатни психолози, които ще наблюдават пазителите на реда от постъпването им на работа до пенсия

Специалистите ще проверяват дали полицаите не страдат от депресия и агресия и дали са подложени на стрес, освен това ще се правят редовни тестове за употреба на наркотици и алкохол. МВР вече е купило апарати за биорезонансна психодиагностика и корекция, благодарение на които може да се определи дали даден служител под пагон някога е употребявал дрога. Апаратурата ще може да посочи и причините за вялостта на полицаите – умора, лошо хранене или недоспиване.

http://www.monitor.bg/

 
Служба „Военна информация” да стане агенция
31.10.2012, 07:37

Пламен Студенков

 

Интервю с генерал-майор от резерва Пламен Студенков, бивш директор на Служба „Военна информация” в Министерството на отбраната.

 

 
Русия отбелязва Деня на рождението на военноморския флот
30.10.2012, 16:57

Петър I„Ще имаме морски флот!” - тези думи на предопределили възникването на Военноморския флот /ВМФ/ в Русия. На 30 октомври страната отбелязва деня на рождението на ВМФ, който тази година навършва 316 години.

Решението за създаването в държавата на редовен флот е било прието от Болярската дума в края на октомври 1696 година. И почти веднага в страната започнало мащабно строителство на плавателни съдове и пристанища. Толкова бързото създаване на флот било обусловено от необходимостта за преодоляване на териториалната, политическата и културната изолация на страната.

През първото десетилетие на активно корабостроителство в петровска Русия се появили повече от 200 кораби. Първи от създадените флоти станали Азовския и Балтийския, а малко по-късно - Тихоокеанския и Северния. А вече към началото на 19 век руският военноморски флот по количество на бойни кораби заемал трето място в света. Руските моряци спечелили много блестящи победи. През годините на Втората световна война съветският флот издържал суровите изпитания и надеждно прикривал фланговете на фронтовете, разгромявайки нацистите в морета, в небето и на сушата.

Съвременната структура на руския ВМФ се състои от надводни и подводни сили, морска авиация: тактическа, стратегическа, палубна и брегова, а също от войски на бреговата охрана, морска пехота и подразделения на тила. В рамките на руската държавна програма за развитие на въоръженията до 2020 година се закупува нова техника, строят се бойни кораби, дизелови и атомни подводници. – Още за ВМФ на Русия

 
ВМС на Виетнам получиха поредните руски катери
30.10.2012, 15:47

проект 10412На 26 октомври 2012 година в Хайфон (Виетнам) се е състояла церемония по въвеждане в бойния състав на ВМС на Виетнам на артилерийските катери HQ-266 и HQ-267 проект 10412 (шифър „Светляк”). Катерите са построени в корабостроителницата „Восточная верфь” във Владивосток и изпратени на клиента с транспортния кораб-док Eide Transporter на 16 август т.г. Във виетнамските ВМС катерите ще бъдат в състава на силите на 1-ви военноморски окръг.

Тези катери станаха петият и шестият кораб от проект 10412 в състава на виетнамския флот. Първите два катера HQ-261 и HQ-263 бяха построени в корабостроителницата "Алмаз" в Санкт Петербург съгласно контракт от 2000 година и предадени на клиента през 2002 година.

През 2008 година "Рособоронэкспорт" сключи с Виетнам контракт за строителството на още четири катера от проект 10412. Два от тях HQ-264 и HQ-265 се строиха от "Алмаз" и бяха сдадени през 2011 г., а другите два катера HQ-266 и HQ-267 се строяха от 9 юли 2009 г. в "Восточная верфь" (заводски номера 420 и 421). Заради забавяне на доставката на 76-мм артилерийски установки АК-176 пусковия им срок бе нарушен и едва сега те влязоха в състава на виетнамските ВМС. - Още за проект 10412

 
Продължава установяването на китайската система за сателитна навигация „Бейдоу-2"
30.10.2012, 14:37

С извеждането в орбита на 16-ия сателит „Бейдоу" през миналата седмица, се очаква до края на тази година китайската навигационна система да започне да предоставя услуги по позициониране и навигация за страната и съседните райони. Според специалисти системата „Бейдоу-2" е готова да играе по-голяма роля във всекидневието на хората в близко бъдеще.

Изстрелването на последния сателит от системата „Бейдоу-2" представлява ключов момент в развитието на независима китайска система за сателитна навигация. Когато тя бъде напълно завършена в 2020 г. се очаква да играе важна роля за икономическото развитие и националната сигурност. До началото на 2013 г. мрежата трябва да покрие по-голямата част от Азиатско-тихоокеанския район, а в 2020-та – да осигурява услуги глобално. Според Фън Тао, инженер в Центъра за навигация към Министерството на транспорта, който отговаря за разполагането и оперирането на системата, системата е все още в началния стадий на своето функциониране, но се развива бързо. „В момента системата „Бейдоу" се прилага широко в девет китайски провинции, но използването й е все още в начална фаза. Днес, повечето от нашите данни идват от американската GPS система, но с развитието и усъвършенстването на „Бейдоу" вярвам, че тя ще замени GPS-а в Китай", казва той.

Според Китайския център за сателитна навигация, след старта на системата „Бейдоу" през декември 2011 г., тя остава стабилна. В нея постепенно се включват различни сектори като транспорт, прогнози за времето, телекомуникации, данни за риболова.

„С помощта на „Бейдоу" сме способни да предоставим актуална информация в реално време за състоянието на трафика в цялата страна. В същото време можем да предложим данни за опасности по пътя, така че да се увеличи като цяло нивото на ефективност при транспорта", обяснява Ли Дзин, експерт в Навигационния център. По думите му, използването на системата „Бейдоу" ще доведе до намаляване броя на пътните инциденти, които в Китай са огромен брой – близо 330,000 годишно.

Друга сфера, в която навигационната система се очаква да играе важна роля е риболовът. Така например, кораби използващи „Бейдоу" ще могат да следят своя маршрут и определят позициите на други плавателни съдове. В същото време комуникацията им с центровете за управление на сушата ще бъде по-лесна и надеждна, тъй като ще могат да изпращат съобщения чрез навигационната система.

Китай започна изграждането на собствена сателитна навигационна система през 2000-та година, в опит да се освободи от зависимостта си от американската GPS. Между октомври 2000-та и май 2003-та страната установи регионална сателитна система след като изведе в орбита три сателита „Бейдоу". От началото на годината досега Китай е изстрелял пет сателита. В пълния й вид системата трябва да се състои от 35. – Още системи за позициониране

 
Китайските безпилотни самолети набират височина
30.10.2012, 14:27

Китай засилва програмата си за развитие на безпилотната авиация. Обявено бе създаването на първите 2 бази за безпилотни летателни апарати в провинцията Ляонин за мониторинг на ситуацията в крайбрежните води.

Тези бази са подаръка на военните за 18-я конгрес на Китайската комунистическа партия. Китай се нуждае от прогрес в навечерието на това важно политическо събитие. Организирането на бойно дежурство на първия китайски самолетоносач и обявяването на програмата за кацане на Луната са други примери от същата серия.

По-рано Китай обяви намерението си да създаде 11 бази за безпилотни самолети към 2015 година. Първите две бази ще се появят в Североизточен Китай. Това е районът с най-голяма военна активност не само в Азия, но и по целия свят. За година там се провеждат до 10 военни маневри с участието на флотовете и авиацията на САЩ. Япония, Южна Корея. Китай не изостава от тях, тъй като смята този район за зона на свое влияние. Китайските безпилотни самолети ще събират видеоинформация за военните учения на съседите си, а също така ще координират действията на военновъздушните и военноморските сили на Китай в акваторията на Жълто и Източно-Китайско море.

Ще имат ли китайските безпилотни самолети въоръжение? Няма еднозначен отговор, макар да е известно, че заедно с разузнавателните безпилотни самолети, Китай разработва и ударни.

Най-вероятно, Китай първоначално ще използва безпилотните самолети за разузнаване и насочване на своите противокорабни балистични ракети DF-21D. „Убийците на самолетоносачи”, както ги наричат китайските медии, ще осигурят поразяване на противника на 70% от акваторията на Южно-Китайско море. Останалите 30% в бъдеще ще могат да контролират китайските самолетоносачи.

В Китай се разработват и стоят на въоръжение около 30 безпилотни самолета от различни модификации.

Програма за създаване на безпилотни самолети, с подкрепата на САЩ, формира и Южна Корея, макар и да я смята за прекалено скъпа. Но и другите страни от региона надали безучастно ще следят полетите на китайските безпилотни самолети близо до своите граници. – Още БЛА

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
В САЩ е започнало серийното производство на ударните вертолети AH-64E Apache
30.10.2012, 14:09

AH-64D Apache LongbowВ САЩ започна серийното производство на тежките ударни вертолети AH-64E Block III Apache. Това съобщи военното ведомство на САЩ, което замени обозначението на този вариант на вертолета от AH-64D на AH-64E.

Модификацията "E" има носещ винт от композитни материали, което е позволило повишаване на скоростта на вертолета с 46 км/ч в сравнение с модификацията AH-64D Block II. Новият вариант на Apache има бордово радиоелектронно оборудване с открита архитектура и възможност да се управляват безпилотни летателни апарати от кабината на екипажа.

Американските сухопътни войски планират да закупят 690 вертолета AH-64E и да заменят с тях по старите версии на Apache.

Според представители на компанията "Боинг", производствените мощности позволяват не само да се изпълни поръчката на сухопътните войски, но и да се произвеждат машини в рамките на програмата за военна помощ на чужди държави FMS (Foreign Military Sales). – Още за AH-64

 
Вносното оборудване и предчувствията на производителите на оръжие
30.10.2012, 13:15

В Москва завърши международната изложба на средства за осигуряване на безопасност «Интерполитех». Представеното на нея оборудване позволява да се съди за тенденциите за развитие на въоръженията на полицията и специалните служби.

Една от главните особености на „Интерполитех» стана рязкото увеличаване на чуждестранните представители. Над 50 компании от чужбина представиха своята техника и оборудване в Русия - очевидно, виждайки сериозните перспективи за създаване на делови контакти.

Имаше особено много чуждестранни автопроизводители: те представиха специални машини от различно предназначение за полицейски и военни нужди. Особено голяма беше френската експозиция - компанията Renault Trucs показа едновременно няколко вида лека бронирана техника и специални машини - за полицията, миротворческите сили, за специалните части и т.н.

Доста широко бяха представени чуждестранните производители на системи за връзка и радиоелектронно оборудване, безпилотни самолети, снаряжение. Активността в тези области не предизвиква въпроси; подобно оборудване се използва активно както от руските държавни структури, така и от частни организации. Въпроси предизвика активността на чуждестранните производители на огнестрелно оръжие - „Глок” и „Берета” широко представиха своята линия пистолети.

Работата е там, че днес този пазар в Русия е съвсем малък - гражданската продажба на такова оръжие е забранена, а военните и спецслужбите са удовлетворени от качеството и обема на производството на наличните руски образци. Очевидно, армията и спецслужбите в близко бъдеще няма да вземат на въоръжение вносен пистолет.

Увеличаването на активността на производителите на пистолети може да се обясни с очакванията за възможни промени в режима на гражданската продажба на този вид оръжие. В момента е очевидно, че в условията на рязко намаляла държавна поръчка производителите на огнестрелно оръжие могат да живеят само за сметка на продажбата на гражданския пазар, но в момента в Русия този пазар е ограничен от „травматичното” и дългоцевно оръжие. Той е далеч от тези количества, които са нужни за поддържането на оръжейното производство в работоспособно състояние.

В тези условия производителите на оръжие - както руските, така и чуждестранните са способни да съставят много по-влиятелно лоби за „легализиране на пистолета”, отколкото всякакви групи граждани, обединили се за отстояване на свободната продажба на оръжие.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
В Русия се разби бомбардировач Су-24
30.10.2012, 12:08

Su-24В Челябинска област на Руската Федерация днес в 13:25 московско време се разби фронтови бомбардировач Су-24, съобщава РИА Новости. По предварителни данни жертви и разрушения на земята няма.

Екипажът на машината се е катапултирал успешно. Военното ведомство на РФ е потвърдило информацията, уточнявайки, че Су-24 е изпълнявал планов учебен полет.

На мястото на инцидента са изпратени спасителни сили и комисия на МО на Русия  - Още за Су-24

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в есенната сесия от заседанията на Военния комитет на Европейския съюз
30.10.2012, 11:03

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов замина днес, 30 октомври, за Брюксел, Белгия. Той ще участва в редовната сесия от заседанията на Военния комитет на Европейския съюз на ниво началници на отбраната.

Заседанията са разделени на две сесии - по способностите, по време на която ще бъдат обсъдени състоянието и бъдещите развития по инициативата на Европейския съюз “Pooling and sharing” и по операциите, през която ще бъде направен преглед на оперативните ангажименти на Европейския съюз на Западните Балкани и в региона на Африканския рог.

По време на форума ще бъдат обсъдени и теми от непосредствена отговорност на началниците на отбраната, с цел подготовката на планираното за 2013 г. заседание на Европейския съвет по въпросите на отбраната.

http://www.mod.bg/

 
Предлагат всички командващи армии и дивизии през Балканската война да бъдат отличени с орден „Стара планина с мечове”
30.10.2012, 09:50

орден „Стара планина с мечове”Националният инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Балканската война заседава по повод предложение за удостояване на ген. Васил Делов с орден „Стара планина”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В началото на заседанието беше внесена подписката на инициативния комитет за награждаване на ген. Делов с орден "Стара планина". Цвета Караянчева, народен представител от ГЕРБ, заяви, че са събрани над 15 000 подписа.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и академик Георги Марков предложиха не само ген. Делов, а всички командващи армии и дивизии през Балканската война да бъдат отличени с орден „Стара планина с мечове”.

Ние, с академик Марков, съзнавахме, че случаят в Кърджали не е атака срещу делото на ген. Делов, а срещу освободителния характер на Балканската война, посочи Димитров.

За наградата са предложени 19 военни лица: помощник-главнокомандващ генерал-майор Михаил Савов; началник щаб на Действащата армия генерал-майор Иван Фичев; командващ Първа армия генерал Васил Кутинчев; началник на Първа пехотна Софийска дивизия генерал-майор Стефан Тошев; началник на 10-а пехотна Сборна дивизия генерал-майор Стою Брадистилов; началник на Седма пехотна Рилска дивизия генерал-майор Георги Тодоров; началник на Втора пехотна Тракийска дивизия генерал-майор Стилиян Ковачев; командващ Втора армия генерал Никола Иванов; началник на Трета пехотна Балканска дивизия генерал-майор Иван Сарафов; началник на Осма пехотна Тунджанска дивизия генерал-майор Димитър Кирков; началник на Девета пехотна Плевенска дивизия генерал-майор Радой Сираков; командващ Хасковски отряд генерал Васил Делов; командващ Трета армия генерал-майор Радко Димитриев; началник на Четвърта Преславска дивизия генерал-майор Климент Бояджиев; началник на Пета пехотна Дунавска дивизия генерал-майор Павел Христов; началник на Шеста пехотна Бдинска дивизия генерал-майор Православ Тенев; началник на Македоно-Одринското опълчение генерал-майор Никола Генев; началник на Кавалерийската дивизия генерал-майор Атанас Назлъмов; началник група миноносци капитан втори ранг Димитър Добрев.

Много е важно в това, което обсъждаме днес, да няма политически елемент. Ние говорим за събития, които са се случили преди 100 години, когато целият български народ е искал това освобождение, заяви вътрешният министър и председател на Инициативния комитет Цветан Цветанов.

http://www.focus-news.net/

 
38-ми батальон на 2-ра Тунджанска бригада игра тактическо учение „Самарско знаме 2012”
30.10.2012, 08:50

Участие в отбранителна операция по член 5 на Вашингтонския договор за защита на териториалната цялост на съюзна страна от НАТО беше тематиката на тактическото учение „Самарско знаме 2012”, проведено за национална сертификация на декларираните формирования на Втора механизирана бригада.

Учението се проведе от 23 до 25 октомври 2012 г. на Гарнизонен учебен център „Люляк” край Стара Загора и в околностите на селата Люляк и Шаново. В него участва 38 механизиран батальон с командир подполковник Тихомир Димчев, усилен с подразделения от другите формирования на бригадата.......... Прочети още

 
30.10.1961 г.: СССР взривява термоядрена бомба с мощност 50 мегатона
30.10.2012, 08:37

Точно копие на бомбата с мощност от 50 милиарда килограма тротилов еквивалентНа 30 октомври 1961 г. в 11:32 часа на полигона на съветския арктически остров Нова Земя на височина 4200 метра над терена е взривена бомба с мощност 50 милиона тона тротилов еквивалент. Светлинното избухване е така ярко, че независимо от плътните облаци е забелязано на отдалечение до 1000 километра. Кълбящата се гигантска гъба се издига на височина 67 км. (видео)

Твърди се, че докато бомбата се спуска с парашут от 10 500 метра до височината на взривяване 4500 м. над морето, за около 4-5 мин. екипажът вече се е отдалечил на достатъчно безопасно разстояние (около 60-70 км.). Дали това наистина е безопасно, може да се съди от факта, че в изоставено селище на острова на 400 км от епицентъра на взрива са разрушени дървените къщи, а каменните остават без покриви, врати и прозорци. След приземяването на самолета по корпуса му се виждат следи от светлинното облъчване. Затова командирът на екипажа на бомбардировача Ту-95 Андрей Дурновцев излита като майор, а каца като подполковник и Герой на Съветския съюз.

Една от участващите групи в експеримента на разстояние 270 км от центъра на взрива вижда не само ярката светлина през защитните очила, но даже усеща върху тялото си въздействието на светлинния импулс............ Прочети още

 

 
Корабите на американските ВМС излизат в открито море
29.10.2012, 16:45

Всички кораби на ВМС на САЩ, базирани в Източното крайбрежие, трябва в близките няколко часа да напуснат базите си и да излязат в открито море, за да изчакат там наближаващия ураган "Сенди". Такова решение е взел шефа на Командването на силите на флота на САЩ адмирал Уилям Гортни.

Очаква се урагана да достигне Източното крайбрежие на САЩ утре, 30 октомври.

 
Южна Корея получи последния летящ радар
29.10.2012, 15:49

E-737 AEW&C. Изображение от сайта boeing.comВВС на Южна Корея получи последния от поръчани общо четири самолета за ДРЛОиУ Boeing E-737 Peace Eye, съобщава Jane's.

Самолетът е дооборудван в Korea Aerospace Industries. Така южнокорейските ВВС могат да контролират въздушното пространство над своята територия, както и част от това на Япония и Китай.

Първият Peace Eye е приет на въоръжение през септември 2011 г., а подписаният през 2006 г. е на стойност 1.6 милиарда долара.

E-737 има максимална скорост до 860 км/ч, далечина на полета до 6500 км и РЛС MESA с АФАР, която може да наблюдава въздушното и наземно пространство на 360 градуса.

След въвеждането на въоръжение на четвъртия самолет Peace Eye, ВВС на Южна Корея може да се откаже от получаваните досега разузнавателни данни, предоставяни от американските самолети за ДРЛОиУ, базирани в Окинава. Формирането на разузнавателен флот е една от стъпките за предаване на военния контрол на САЩ на корейските въоръжени сили. Сега САЩ имат право да осъществят командване върху тях в случай на военен конфликт със Северна Корея.

http://www.pan.bg/

 
И този път бившият министър на отбраната Николай Цонев е невинен
29.10.2012, 14:50

Николай Цонев Софийски градски съд оправда Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов по делото за подкуп, съобщава БГНЕС.

На заседанието по делото на 24 октомври прокуратурата поиска седем години лишаване от свобода за подсъдимите Николай Цонев и Тенчо Попов, шест години за подсъдимия Петър Сантиров и глоба от по 15 000 лева за всеки.

На заседанието по делото на 25 октомври пък и тримата подсъдими поискаха оправдателни присъди. Бившият военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов са обвинени за това, че през 2010 г. в София в съучастие – Цонев и Попов като извършители, а Сантиров като помагач, са дали подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров. Адвокатът на Николай Цонев – Васил Василев пледира, че подзащитният му е невинен.

Бившият военен министър Николай Цонев бе задържан при специализирана полицейска акция на 1 април 2010 година в столицата заедно с бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. След като пресцентърът на МВР разпространи видеоматериал от показната акция по арестите на тримата последва наказание на зам.-градския прокурор на София Роман Василев.

На 20 май 2010 година пък ВСС наказа с порицание Роман Василев заради поведението му по време на ареста на Цонев. Наказанието бе следствие на думите на Василев, който при арестуването на Николай Цонев извика: "Ти си абсолютен престъпник, на колене!". Цонев пък подаде жалба в Страсбург.

На 13 юни тази година Николай Цонев бе признат окончателно за невинен по две от четирите дела, които се водеха срещу него. Върховният касационен съд окончателно го оправда по делото за "Терем". По него прокуратурата го беше обвинила за това, че на 25 юни 2009 година, като министър на отбраната - едноличен собственик на капитала на дружеството "Терем", Цонев се е разпоредил с целеви средства не по предназначение. По-малко от две седмици преди това, на 1 юни пък Цонев окончателно беше оправдаван по т. нар. "военно дело" срещу него.

Срещу Цонев се водеха общо три дела в цивилен и едно във военен съд. По всички дела, които се водят до момента срещу него, присъдата е една и съща - "невинен". Той беше оправдан на една инстанция и по делото, заведено, че е ощетил държавата с 8 млн. лева за неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари.

http://www.otbrana.com/

 
Военните пазят в тайна полетите на властта
29.10.2012, 14:45

вертолет "Кугър". Министерство на отбраната упорито продължава да крие кои членове на правителството са летели на военни самолети и вертолети и колко е струвало това на армейския бюджет. Това става ясно от писмените отговори на ведомството до левите депутати Георги Божинов и Ангел Найденов. Преди месец сайтът "Медиапул" извади наяве документ на МО, от който се разбра, че през тази година премиерът и неговите министри са ползвали на два пъти военнотранспортния самолет "Спартан", а 12 пъти са летели с вертолет "Кугър". Разходите за тези полети в размер на 251 569 лв. са били поети от МО, което е довело до недостиг на пари за авиационно гориво и резервни части за летателната техника, се твърди в документа.

Съгласно отговора, който ведомството е предоставило на Георги Божинов, за тази година ВВС са изпълнили 17 полета за нуждите на ведомства, от които 13 са били по молба на дирекция "Правителствен протокол" на Министерския съвет. От МО обаче отказват да отговорят на въпроса колко са стрували протоколните воаяжи, както и кой точно се е возил. Военните изтъкват като основание, че това представлява класифицирана информация, която "не може да бъде разгласявана публично или да се опише в явно писмо". Само казват, че "въпросните задачи са извършени за институции, а не за определени лица, и съставът на пътуващите във военните въдухоплавателни средства се определя от заявителя на задачата".

Военните чиновници потвърждават, че парите за полетите са дошли от бюджета на ВВС и уверяват, че те ще бъдат възстановени на МО до края на тази бюджетна година. Това обаче влиза в противоречие с изявленията на военния министър Аню Ангелов, който заяви, че похарчените средства нямало да се върнат в неговото ведомство, тъй като това били "допълнителни приходи, които отиват в държавния бюджет", т.е. ще отидат в Министерството на финансите.

http://www.segabg.com/

 
Завършени са изпитателните полети от самолетоносача INS Vikramaditya
29.10.2012, 14:38

МиГ-29КПрограмата за изпитателни полети с базираните на лекия самолетоносач INS Vikramaditya (бивш Адмирал Горшков) изтребители е завършена напълно и успешно.

Предаването на самолетоносача на индийските ВМС ще се забави поради проблеми със системи от двигателните установки и се отлага за втората половина на 2013 година.

Договорът за модернизацията на тежкия самолетоносещ крайцер „Адмирал Горшков” е сключен през 2004 година и е на стойност 974 милиона долара плюс 530 милиона долара за доставка на шестнадесет изтребители МиГ-29К/КУБ и вертолети Ка-31 и К-27.

http://www.pan.bg/

 
Турция ще върне закупените от Израел безпилотни самолети
29.10.2012, 14:28

Heron-1Турският телевизионен канал NTV е съобщил, че правителството на страната е решило да върне на Израел 3 закупени от него безпилотни самолети поради технически дефекти, които продавачът отказал да отстрани. Турция също ще иска материални компенсации за „причинен ущърб”.

Турция купи 10 самолета Heron преди 4 години. Обемът на сделката е 183 млн. долара. По съобщение на NTV, единият от безпилотните самолети катастрофирал при изпълнение на мисия в границите на страната, а още два непрекъснато са на земята поради технически проблеми. – Още БЛА

 
Руския боен флот се завръща в Средиземно море заради Сирия
29.10.2012, 12:18

Големият кораб за борба с подводници „Адмирал Чабаненко” (според публикациите на НАТО: Udaloi-class destroyer Admiral Chabanenko. Източник: politicalhotwire.comВ сирийско пристанище вече са застъпили в бойно дежурство кораби от Военноморския флот на Руската федерация. На борда на тези кораби се намират подразделения на морската пехота. Първоизточник на тази информация е израелското издание DEBKAfile, което пък цитира източник от Дамаск, приближен до сирийския президент.

Изданието отбелязва, че задачата, поставена на руските военноморски формирования, е близка до т. н. „дипломация на канонерките” – предотвратяване и на най-малката възможност за въоръжена интервенция в Сирия. Всъщност, още преди DEBKAfile да разпространи тази информация, от Министерството на отбраната на Руската федерация излезе официално съобщение, че отряд бойни кораби вече плава към Средиземно море. Прес-службата на ведомството уточни, че „групировка кораби от Северния и от Балтийския флот отработва учебно-бойни задачи в Средиземно море във взаимодействие с отряд бойни кораби от Черноморския флот”.

Според официалното съобщение, в състава на плаващата към Средиземно море групировка са включени големите десантни кораби „Николай Фильченков”, „Цезарь Куников”, „Александр Отраковский”, „Георгий Победоносец” и „Кондопога”. Всички те могат да приемат на борда си подразделения на морската пехота с тяхното пълно бойно снаряжение, в това число танкове и други бойни машини. В състава на тази нова „Пета ескадра” (така се наричаше съветското военноморско формирование в Средиземно море до 1989 г.), са включени също стражевите кораби „Сметливый” и „Ярослав Мудрый”, както и големият кораб за борба с подводници „Адмирал Чабаненко”. Логистичното осигуряване на ескадрата ще бъде осъществявана от военнотранспортните кораби „Николай Чикер” и „Сергей Осипов”, от танкера „Лена” и от спасителните „Шахтер” и СБ-5.

Само че руското издание lenta.ru в неделя по обяд съобщи, че „Адмирал Чабаненко” спешно е приключил ремонтните дейности в базата Балтийск (ремонтът е завършил само за четири, вместо за предвидените 20 дни) и е получил важната държавна задача да се насочи към водите на Сомалия в помощ на патрулиращия там голям кораб за борба с подводници „Адмирал Виноградов” (http://lenta.ru/news/2009/01/21/admiral/). Едното не изключва другото. Попътно, преди да навлезе във водите на Сомалия, ракетоносецът може да се отбие и във водите на Сирия...

Иначе в сирийското пристанище Тартус отдавна е изграден пункт за матераилно-техническо осигуряване на Военноморския флот на Руската федерация. В изявление, направено на 27 юли т. г. главнокомандващият руския военен флот вицеадмирал Виктор Чирков уточни, че този пункт е предназначен за осигуряването на корабите, които изпълняват задачи в Средиземно море и в Аденския залив, като им позволява своевременно да попълват запасите си от горивно-смазочни материали, продоволствие и сладка вода. Така руските военни кораби изразходват по-малко средства за тилово осигуряване, вместо постоянно да изпращат свои спомагателни кораби в тези райони или да купуват посочените артикули на неизгодни за тях цени от чуждестранни фирми.

/Морски вестник/

 
Завършено е разтоварване на боеприпасите от самолетоносача Enterprise
29.10.2012, 12:08

От 24 до 26 октомври окончателно са били разтоварени боеприпасите от самолетоносача CVN65 Enterprise. Първоначално боеприпасите са изнесени от намиращите се в кораба хранилища и складирани на палубата. След това с помощта на вертолети те са транспортирани до транспортните кораби T-AKE9 Matthew Perry и T-AKE2 Sacagawea. Така за няколко периода от самолетоносача са транспортирани над 1600 тона различни боеприпаси.

За целта вертолети от 11 ескадрила са изпълнили 1260 полета, от които в 314 случая натоварването и разтоварването на боеприпасите е ставало с кацане на палубите, а в останалите 946 пъти е осъществявано в режим на висене и товарът се е пренасял на външно окачване.

Окончателното изваждане на атомният самолетоносач CVN65 Enterprise от експлоатация е запланувано за декември т.г.

http://www.pan.bg/

 
Буш ни взе сабите и ножовете
29.10.2012, 12:04

 

 

Интервю с началникът на щаба на гвардейците подполковник Кънчо Иванов

 
О.р.ген. Петко Драгоев: С танк Т-55 се изкачих на връх Руен (2251м)
29.10.2012, 11:57

Т-55О.р. ген. Петко Драгоев е роден на 20 март 1942 г. в София. Завършил е с отличие 11-а математическа гимназия, след което учи във военното училище във В. Търново, профил танко-строеви команден.

Служи общо 41 г. в редовете на войската. Кариерата му тръгва от командир на взвод, преминава през всички основни командни длъжности и стига до зам.-командващ Сухопътните войски. Бил е и началник на Военната полиция. Три години е служил в щаба на Обединените въоръжени сили на Варшавския договор.

В момента е председател на Комитета на випуските на военното училище „В. Левски“ (сега Национален военен университет) и зам.-председател на столичния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва............ Прочети още

 
Над 100 нови вертолети за руската армейска авиация
29.10.2012, 11:50

Ми-28До края на годината армейската авиация към ВВС на Русия ще получи над 100 нови вертолети, съобщава официалният говорител на ВВС подполковник Владимир Дерябин.

„Към момента в частите на армейската авиация на ВВС продължават активно да се приемат на въоръжение нови и модернизирани вертолети Ми-28Н, Ка-226, «Ансат», Ми-26, Ка-52, Ми-8АМТШ и Ми-8МТВ-5. До края на 2012 година ще бъдат доставени общо над 100 броя”, заявява Дерябин.

В заводите на ВПК продължава интензивен ремонт на постъпилите хеликоптери, като в частите ще постъпят още 80 отремонтирани вертолета. Освен това в Сизранския филиал на ВУНЦ (Военен учебно-научен център) са приети многоцелеви вертолети «Ансат-У» и Ка-226, на които от 2013 г ще се обучава новото поколение летци.

На 28 октомври са навършени 64 години от създаването на армейската авиация на ВВС на Русия. – Още руски вертолети

/Pan.bg/

 
Аню Ангелов: нов боен самолет – след две години
29.10.2012, 11:45

Аню Ангелов

 

Интервю с  Аню Ангелов, министърът на отбраната.

 

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
28.10.2012, 17:42

Трета и Първа армии. Частите на двете български армии наближават Чаталджа.

Хайреболският отряд. Отрядът се усилва с 1-ва Бригада на Македоно-Одринското опълчение /1-ва Дебърска, 2-ра Скопска, 3-та Солунска и 4-та Битолска опълченски дружини/.

Втора армия. Неприятелят в 1 ½ ч. след пладне предприема излаз с 3 табора срещу Картал-Тепе. Боят продължава до вечерта.

Кърджалийският отряд. Няма промяна.

Родопският отряд. Няма промяна.

7-ма пехотна Рилска дивизия. Н.Ц.В.Престолонаследникът Борис, начело на две дружини тържествено влиза в Солун. Дивизията остава на почивка в селата около Солун и част в града.

В същия ден два гръцки ескадрона влизат в Сяр.

Сърбия и Черна гора

На Сръбския и Черногорския фронт няма изменения.

Гърция

Разбитата 5-та пехотна Гръцка дивизия заема Кайляри. „Един отряд отляво следва по пътя Гребена – Костур. Той е подкрепен от няколко македонски чети начело със знаменития Чакаларов”.

Четите в Битолско пазят моста при Новаци и заедно с местните милиции защитават българското население в Завоя на Черна.

Четата на войводата Пандил Шишков води сражение с отряда на Ниази бей край село Блаца.

Турция предлага примирие на България. Примирието е отказано.

/ИА "Фокус"/

 
Гана получи самолети Diamond DA42MPP
28.10.2012, 17:27

Diamond DA42MPP Guardian Президентът на Гана Джон Драмани Махама на 19 октомври 2012 година присъства на церемонията по приемане в бойния състав на военновъздушните сили на Гана (авиобаза Такоради) на три самолета, получени от австрийската компания Diamond Aircraft – два самолета за наблюдение Diamond DA42MPP Guardian и eдин учебен самолет Diamond DA42M-NG Twin Star. Самолетите имат бордови номера GHF-120, GHF-121 и GHF-122. По време на церемонията на ВВС са били предадени за експлоатация и два големи хангара, построени в същата авиобаза база от специалисти на китайското обединение Poly Group.

Контрактът е на стойност 11,75 млн. евро и е бил сключен между правителството на Гана и компанията Diamond Aircraft през декември 2009 година. Самолетите DA42MPP са предназначени за патрулиране на крайбрежието и икономическата зона на Гана. Има информация, че Гана планира да закупи още три машини от този тип.

На церемонията президента на Гана е заявил, че до края на годината ВВС на страната ще получат още четири вертолета. Вероятно става въпрос за руски вертолети Ми-171Ш, поръчани по-рано в Русия. През ноември 2011 г и април 2012 г ВВС на Гана вече получиха два нови военнотранспортни самолета Airbus Military C-295M, закупени за 60 милиона евро.

 
Черна гора продава последните си четири военни самолета
28.10.2012, 16:12

Super GalebЧерна гора ще продаде последните си четири военни самолета от типа Super Galeb (G-4), които наследи от югославската армия.

По този начин Черна гора формално се отказва от възможността сама да защитава въздушното си пространство, съобщиха местни медии.

Очаква се до края на годината правителството в Черна гора да обяви за продан самолетите, като продажбата ще я извърши Министерството на отбраната.

 
Израел нанесе удара по судански завод като репетиция за Иран
28.10.2012, 14:47

F-15IАтаката срещу военния завод „Ярмук” в предградие на суданската столица е извършено от военновъздушните сили на Израел, като в операцията участваха осем бойни самолета, пише вестник „Сънди Таймс”.

В ранните часове на 24 октомври осем израелски многоцелеви изтребители „Ф-15 Ай”, от които четири носеха по две еднотонни бомби, а останалите ги охраняваха, нанесоха удар по гигантския производствен комплекс „Ярмук” и всичко сочи, че тази атака е генерална репетиция за предстоящите атаки срещу иранските ядрени обекти, коментира изданието.

Според оценките на западни военни експерти в хода на операцията израелските самолети са прекарали във въздуха четири часа и са преодолели разстояние от 3900 километра. Полетът е извършен над Червено море, а влизането във въздушното пространство на Судан е осъществено от изток, за да бъде избегната египетската противовъздушна отбрана. В непосредствена близост от суданската граница изтребителите са презаредили във въздуха. Едновременно с това намиращ се в района на операцията самолет „Гълфстрийм Джи550” със съвременно електронно оборудване на борда напълно е заглушил радарите и другите системи на суданската противовъздушна отбрана. В резултат на това нито един „МиГ” на африканската страна така и не се вдигна във въздуха, пише британският вестник.

http://www.focus-news.net/

 
САЩ ще доставят на Тайланд оръжие и оборудване на занижени цени
28.10.2012, 13:47

Ф-16Тайланд ще получи съществена отстъпка в цената на военната техника от американското военно ведомство, в т.ч на снети от употреба бойни кораби и двигатели за изтребители F-16. Продажбата се извършва в рамките на програмата „Продажба на излишно въоръжение”  (Excess Defense Articles - EDA), съобщава тайландски военен източник.

В допълнение към петте нови двигателя за F-16, продадени на Кралските ВВС на Тайланд, САЩ са предложили 1150 автомобила Humvee, които по-рано са били използвани в Ирак.

САЩ са предложили и три нови вертолета Black Hawk на цена 1,3 млрд бата (1 тайландски бат = 0,0492 български лева) за всяка машина.

На ВМС пък ще бъдат предложени две поддържани фрегати клас Perry. Цялото това въоръжение ще бъде продадено по значително занижени цени, съобщава източника.

 
Китай прекрати производството на изтребителите-бомбардировачи Q-5
28.10.2012, 13:24

Q-5Според информация от 27 октомври на сайта china-defense.blogspot.com, след 44-годишно производство заводът в Наньчан е прекратил производството на изтребителя-бомбардировач Q-5 (дълбока модернизация на произвеждания по лиценз съветски изтребител МиГ-19).

Последната произвеждана модификация на модела е двуместния учебно-тренировъчен самолет Q-5J. Още китайски самолети

 
Шпиони в чужбина или биячи в България?
28.10.2012, 12:45

Преди месец коментирах в „Десант“ проектозакона за Националната служба за охрана, превръщащ гавазите на елита в убийци и екзекутори както на пътя, така и в домовете ни. Предусещайки поредна полицейщина на ГЕРБ, внимателно прочетох предоставения за обществено обсъждане проект на закона за Държавна агенция „Разузнаване“. И бях шокиран. В него има текстове, повече подхождащи на ДАНС, полицията и жандармерията, отколкото на външното разузнаване, нямащо правото да работи на родна земя.

Въпреки че в чл. 3, ал. 2, пише, че „разузнавателна информация е всяка придобита от Агенцията информация за чужди страни“, в законопроекта не се уточнява изрично, че службата не оперира на българска територия.

В чл. 5 се прави застраховката, че „на Държавна агенция “Разузнаване” не се възлагат задачи от вътрешнополитически характер“. Но ако законодателят иска да гарантира, че български граждани няма да са обект на разработка на наша територия от разузнаването, това трябва да се запише, като се допълни и „забрана за възлагане на задачи от вътрешноикономически характер“.......... Прочети още

 
Уникален британски танк изплува от река в Полша
28.10.2012, 10:37

Valentine MK9Бойна машина от времето на Втората световна война изплува от река в Западна Полша след падането на нивото й. Танкът е останал изцяло зарит в калта на дъното повече от 50 години и досега никой не е подозирал за неговото съществуване.

Става дума за произведен в Англия през 1943 година танк Valentine MK9, съобщават полски медии. От този танк са произведени едва 8000 броя, а точно намереният е уникален  - в Европа от него няма нито един запазен.

Танкът е бил на въоръжение в Червената армия по линия на доставките на оръжие от съюзниците и вероятно е потънал в реката при преминаването и от съветските войски през януари 1945 година. Машината има голяма колекционерска стойност и най-вероятно ще бъде продадена на търг. – Още английски танкове

http://www.blitz.bg/

 
Chinook пред Ми-26 в конкурса в Индия
28.10.2012, 10:14

ChinookСАЩ са пред спечелване на още един голям конкурс в Индия – легендарният Chinook се очертава като по-евтин в сравнение с руския Ми-26. Според индийски източници офертата на Boeing в тендера , както като цена за закупуване, така и като разходи за целия жизнен цикъл на вертолетите Chinook, са по-ниски от тези на Ми-26.

Двата хеликоптера бяха допуснати до финалната фаза след като индийските ВВС извършиха многобройни интензивни изпитания във всякакви условия.

Конкурсът е за доставка на 15 вертолети. Това ще е втора победа за американски хеликоптери – Индия е пред сключване на договор на стойност около 1.4 милиарда долара за закупуване на 22 бойни вертолета AH-64D Apache Longbow, като другият краен участник бе руският Ми-28.

http://www.pan.bg/

 
САЩ пренасочват военна авиация в Близкия изток
28.10.2012, 10:03

FA-18 HornetАмериканското централно командване прехвърля в Близкия изток изтребители-бомбардировачи. Най-малко една ескадрила от военните самолети F-18 от корпуса на морската пехота е прехвърлена в близкоизточна държава, чието име не се разгласява, съобщава американският вестник „Ю Ти Сан Диего”.

Командването на корпуса на морската пехота отказва да коментира тази информация. Източниците на изданието са уверени, че става дума за увеличаване на ударната групировка за нанасяне на удари по иранските ядрени обекти.

Наблюдателите също така отбелязват скорошната визита на заместник-министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър кувейтска военна база, когато той заяви, че иранската заплаха е много сериозна.

http://www.focus-news.net/

 
На фокус: Афганистан

A soldier from the United States Army's Charlie Company, 1-12 Infantry, 4th Brigade, 4th Infantry Division keeps watch at night at Observation Post Mustang in Afghanistan's Kunar Province, June 5, 2012. (Tim Wimborne/Reuters)

 
На 8 ноември е сертифицирането на първата батальонна бойна група
28.10.2012, 08:57

Окончателното сертифициране на първата батальонна бойна група от органите на НАТО съвместно с нашата комисия ще бъде на 8 ноември на полигон „Ново село”, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов. Тя е от състава на 61 механизирана бригада.

В процес на формиране е втората батальонна група от състава на 2 механизирана бригада. Тя ще премине цикъла на подготовка и сертифициране през следващата година.

По този начин, каза министърът, в момента в Сухопътните войски е достигнато равнище от 34 процента от формированията способни за развръщане зад граница при крайна цел 50 на сто. Постоянно развърнати трябва да са 10 процента, сега те са 5. Така че, отбеляза Аню Ангелов, на 50 процента изпълняваме т.нар. критерии на НАТО за използваемост.

До края на годината предстои още 4 формирования от Сухопътните войски да бъдат реорганизирани по новите щатове. Това са Центърът за подготовка на танкови подразделения в Сливен, Разузнавателният полк в разузнавателен батальон, Полкът за ядрена, химическа и бактериологическа защита в батальон, като ще приеме в състава си една рота с дислокация в Горна Оряховица. Предстои да се сформира и базата за подготовка на резервисти.

Във ВВС се формира База за командване, управление и наблюдение от 1 ноември. От същата дата транспортната авиобаза ще бъде в състава на вертолетната. Авиобазата в Безмер – в авиобаза Граф Игнатиево. Разформирани се два зенитно-ракетни дивизиона, един технически дивизион от зенитно-ракетната бригада и три радиолокационни възела от радиотехническия полк. Предстои да се формира рота „Военна полиция” към 1 декември във ВВС.

Във ВМС са реорганизирани отделния отряд за радиоелектронно разузнаване, два дивизиона патрулни кораби, хидрографската служба и ремонтната работилница в Бургас. Към 1 ноември ще се формират рота „Военна полиция”, командване на една ВМБ в Бургас, формирования, осигуряващи управление и комуникации на базата. Два дивизиона миночистачни кораби ще формират един дивизион. Ще бъде разформирован дивизион леки сили. На тази основа са изведени от експлоатация три ракетни катера и един среден десантен кораб.

Към настоящия момент е постигната около 90 процента окомплектованост на щатния състав от МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. За МО – 94 процента, за структурите на пряко подчинение – 89 процента и за Българската армия – 90 процента.

В първия етап на реформите от 1800 засегнати военнослужещи 679 са бил преназначени на нови длъжности. 159 са освободени от военна служба по взаимно съгласие. 963 не са пожелали да се възползват от предоставените възможности за служба в друг гарнизон. Те са в разпореждане. Могат да се възползват от регистъра за вакантните длъжности към 30 септември  и от новия към 1 декември. За офицери се предлагат 191 длъжности – 161 за офицери и 30 за офицерски кандидати. За сержанти и войници са обявени 1656 длъжности – 240 за сержанти и 1416 за войници и матроси.  

По отношение на набирането на резервисти са били обявени общо 400 места за доброволния резерв. Документи са подали 852 души. От тях 445 са преминали медицински преглед. Във военните формирования за сключване на договор са изпратени документи на 272 кандидати. Общо 1820 граждани са посетили окръжията и са проявили интерес. Министърът очаква до края на годината да бъдат попълнени всички бройки. Предвиждат се някои промени в механизма за набиране. Сега мястото за медицински прегледи е само в София и Варна. Губи се време на кандидатите. Ще се търси решение на този проблем, който е довел до отказване на кандидати.

В бригада „Логистика”- основното звено на СКС, са реорганизирани 8 бази. 7 от тях са за съхранение на материални средства, а една е ремонтна. Една база за съхранение на материални средства е била разформирована.

От 1 ноември предстои да се реорганизира ВМА, каза министърът. От началото на следващата година от състава й ще излезе военната болница в Сливен, която ще се преобразува в търговско дружество.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
27.10.2012, 14:28

Черноморско крайбрежие. Четите на войводите Михаил Герджиков и подпоручик Димо Аянов настъпват за село Подима и го достигат на следващия ден. Пограничната и опълченската дружини организират охраната на морския бряг и гарнизонната служба в градовете.

Трета и Първа армии. Частите почиват и устройват тиловите служби.

Хайреболският отряд. С част от силите си, ескадрони от 7-ми и 9-ти Конни полкове, отряда достига Хайребол. Към този отряд се придава и 1-ва бригада на Македоно-Одринското опълчение /1-ва Дебърска, 2-ра Скопска, 3-та Солунска и 4-та Битолска опълченски дружини/. Бригадата започва да пристига на 29 октомври 1912 г.

Втора армия. Продължава кръвопролитният бой при Папаз-Тепе. Срещу 1-ва бригада на 11-та пехотна дивизия, турците предприемат излаз, но са отбити. Загуби, убити - 7 войници, ранени – 58 войници.Към обсадната армия започват да пристигат частите от сръбската Дунавска дивизия.

Конната бригада на полковник Танев завладява отново димотика и пленява 200 души редифи.

Четата на войводата Апостол Дограмаджиев пристига в Димотика и съдейства на Конната бригада за уреждане на управлението в града.

Кърджалийският отряд. С два рекогносцировъчни отряди заема височина 669 на 4 км. южно от Кърджали........... Прочети още

 
Най-доброто руско оръжие – за Виетнам
27.10.2012, 12:55

През близките 4 години Виетнам ще стане главен партньор на Русия в Азиатско-тихоокеанския регион в сферата на военнотехническото сътрудничество. Съгласно прогнози на Центъра за анализ на световната търговия на оръжия, през периода от 2012 до 2015 година в структурата на военния износ на Русия Виетнам ще заеме трето място след Индия и Венецуела.

Предишните 4 години на второ и трето места бяха Алжир и Китай.

Само през последните години Виетнам купи в Русия 20 изтребителя Су-30МК2, няколко дивизиона зенитни ракетни системи С-300, мобилен брегови ракетен комплекс „Бастион” със свръхзвуковата противокорабна ракета „Яхонт”, ПЗРК „Игла”.

Благодарение на руските оръжия, Виетнам укрепва и своите Военноморски сили, което е много важно за страната сега, през периода на изостряне на положението в Южно Китайско море, казва военният експерт Игор Коротченко:

   - През последните години Виетнам купи 12 ракетни катера „Молния”, имащи голяма бойна и ударна сила. Два катера са докарани от Русия и 10 ще бъдат произведени на място, във Виетнам, по лиценз. Контрактът за закупуване на 6 дизелови подводници класа Кило-636 ще направи Виетнам един от лидерите в региона по възможности на подводните сили. Друг важен контракт е подписаното споразумение за създаване на съвместно предприятие за производство на противокорабни ракети от типа на „Уран”.

Важна насока на руско-виетнамското военнотехническо сътрудничество е модернизирането на огромния парк съветско оръжия, което сега е във виетнамската армия. Благодарение на модернизирането му, срокът на експлоатацията ще се увеличи с 10-15 години, от което Виетнам е много заинтересован.

Виетнам планира да модернизира и системата за противовъздушна отбрана, а това означава, че ни чакат контракти за много милиарди за доставки на руски зенитни ракетни системи С-300 и бойни самолети, смята Игор Коротченко:

   - Всичко това превръща Виетнам в наш стабилен и предсказуем партньор. За отбелязване е, че за цялото купувано в Русия оръжие Виетнам си плаща с живи пари, без да използва някакви бартерни или кредитни схеми.

Виетнам е много заинтересован от получаване на най-доброто руско оръжие. Той го получава и сега, ще го получава и занапред.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
\"Тангото\" Ньойски пак предаде, пак дръпна армията назад
27.10.2012, 12:48

Аню АнгеловСамо след месец ще се празнува 100 годишнината от славната Първа армия на България. За сборен пункт е определен щаба на армията – казармите на Четвърти километър в София. Но дали ще има дадат на офицерите, старшините и войниците от резерва и запаса да се срещнат там ? Имотът е вече частна собственост. Статутът му е променен и внесен в актива на „София Тех Парк” ЕАД. Предадохме още една армейска крепост без бой. 5 млн. лв са жълти стотинки за тези 300 дка на пъпа на столицата. Останалите ще отидат в джобовете на управляващите, а с част от тях Аню си подсигури бъдещето като посланик, депутат или някакво друго топло местенце под крилото на главнокомандващия – президент. Друго обяснение за продажбата „слон за кокошка” май няма.

Ако прочетете някои от публикациите в Отбрана от преди една или две години, ще видите, че предсказваме почти на сто процента кадровото развитие на първите хора и генералите в армията. Ето и последния случай. Едва ли не с почести вицеадмирал Пламен Манушев е назначен за заместник областен управител на Варна. Докараха го преди година в София, повишиха го в по никое време на вицеадмирал и след като не му се отвори парашута, пак му намериха място. Първоначалната идея е била той да оглави щаба на отбраната след първия мандат на генерал Симеонов. Но картите явно се разбъркали, послушният ген Симеонов и лобито му надделяха и Манушев трябваше да се устройва по политическа линия. Така членът на БКП със стаж в открито море стана виден представител на ГЕРБ в морската ни столица И това бяхме предвидили преди години. Помните ли приказката за корабните камбани и морски шапки в кабинета на премиера?

И за Аню назначението на Манушев във Варна е добре дошло. Вицеадмиралът от резерва няма да забрави добрината на министъра, ще пази и ще се грижи, както досега, за вилата му в околностите на морската столица, докато е на поста./Това военният моряк е правил и като командир на ВМС, и от разстояние в София/ Знае ли човек, Аню пак може да му потрябва......... Прочети още

 
Компанията Raytheon ще достави на британския флот пет МЗАК Phalanx
27.10.2012, 11:04

Phalanx Block 1BКомпанията Raytheon е подписала контракт с военното ведомство на Великобритания на стойност 42,8 милиона фунта стерлинги за доставката на пет малокалибрени зенитно-артилерийски комплекса (МЗАК) с малък обсег на действие Phalanx Block 1B, съобщава официалния сайт на компанията.

Началото на доставката е предвидено за 2013 година, като монтирането на МЗАК на корабите на ВМС на Великобритания и последващата тяхна експлоатация ще се извършва от компанията Babcock.

МЗАК Phalanx представлява скорострелен комплекс, в който са интегрирани РЛС и шестцевно 20-мм оръдие, и е предназначен за автоматично откриване, съпровождане и унищожаване на въздушни обекти, представляващи опасност и преодолели всички останали рубежи за прехват. (видео)

До момента компанията Raytheon е доставила над 890 комплекса Phalanx за военните флотове на 25 страни по света.

В плана за развитие на британския флот до 2020 година се предвижда значително повишаване на ефективността на системи за самоотбрана на корабите и техните екипажи и увеличаване на количеството на използваните МЗАК.

 
Китай успешно изстреля навигационния спътник Бейдоу
27.10.2012, 10:22

На 25 октомври в 23:33 ч. от китайския космодрум Сичан успешно бе изстрелян навигационният спътник Бейдоу, който бе изведен с ракетата-носител Чанджън 3-С. Той вече е на предвидената орбита.

Този спътник ще се движи заедно с другите 15 навигационни спътника, изстреляни преди това. Те ще извършват услуги за региона. Според плана, системата за навигационни спътници Бейдоу ще започне официално да служи на азиатско-тихоокеанския район в началото на следващата година.

Навигационната спътникова система Бейдоу е изработена самостоятелно от Китай и е в рамките на световния механизъм за навигационни спътници. Тя е необходима главна инфраструктура в космоса за националната сигурност, икономическото и обществено развитие на страната. – Още системи за позициониране

 
Старозагорските антифашисти честваха вековния юбилей на ген. Велко Димитров
27.10.2012, 09:45

ген. Велко ДимитровБългарският антифашистки съюз, Областният и Общинският съвет на БСП в Стара Загора организираха честване на вековния юбилей от рождението на един от значимите политически и стопански дейци от близкото минало – ген. Велко Димитров – началник-щаб на Пета Старозагорска въстаническа оперативна зона с командир Стойо Неделчев-Чоччолу, партиен и стопански ръководител от годините на социализма и дългогодишен началник на Народната милиция в Стара Загора.

За живота и делото му говориха неговите съратници и колеги Кольо Казански, Иван Панайотов и ген. Игнат Колев......... Прочети още

 
Декларация на УС на съюза на офицерите от резерва „Атлантик”
27.10.2012, 09:39

На 21 октомври 2012 г. общински съветници от ДПС в Кърджали съзнателно и координирано извършиха поредното национално предателство, като провалиха обявяването на генерал Васил Делов, освободителя на Източните Родопи през 1912 г., за почетен

гражданин на Кърджали. Оттогава близо седмица многозначително мълчат някои държавни институции и партии, т. нар. национални медии, научните среди и неправителствените организации.

Вероятно някой от ръководството на ДПС е одобрил антибългарската провокация на регионалната си структура. Нищо неказващата декларация на движението увеличава съмненията. Призивите „да не раздухваме казуса Кърджали” са примитивна заблуда. Извършителят, сътворил казуса, призовава да не го раздухваме. Някакъв доморасъл философ от трибуната на Народното събрание използва висок „наратив” и се прави на Чжоу Енлай, заявил през 70-те години на 20-и век, че още е рано да се даде политическа оценка на Френската революция от 1789 г. Позата на всемъдър и безсмъртен е удобна, когато искаш да избягаш от честен отговор.......... Прочети още

 
Трима бивши германски войници ще свършат дните си в италиански затвор
27.10.2012, 09:35

Апелационният трибунал в Рим осъди трима бивши военнослужещи в нацистка Германия на доживотен затвор за военни престъпления, извършени през 1944 година в Апенинските планини, съобщи АФП.

Бившите военнослужещи от дивизията „Херман Гьоринг”, най-младият от които днес е на 87-годишна възраст, са обвинени в участие на масови убийства в областите Тоскана и Емилия-Романя, където през 1944 година бяха убити около 400 души, повечето от които възрастни хора, жени и деца, в това число и новородени.

През юли военният трибунал в град Верона осъди девет бивши офицери в дивизията на доживотен затвор за масови убийства, извършени в областта Емилия-Романя, където бяха унищожени цели села. Трима от деветимата осъдени в момента не са сред живите, а други трима са оправдани.

http://www.focus-news.net/

 
Закупуването на изтребители се сведе до няколко варианта, но все без конкурс
27.10.2012, 09:27

GripenМинистърът на отбраната Аню Ангелов продължава да отстоява възможността най-скъпият договор от модернизацията на армията – този за закупуване на нови многоцелеви изтребители - да се направи без конкурс.

В петък Ангелов обяви, че до края на месеца ще вкара проекта в Министерския съвет, а в началото на следващата година ще получи мандат от Народното събрание за водене на преговори за закупуване на изтребители.

Очаква се проектът да излезе около 500 млн. долара.

Ангелов вече обяви, че няма да се проведе конкурс, ако се пристъпи към вариант да се закупят изтребители втора ръка, тъй като ще се преговаря директно със заинтересуваните държави. В петък той допълни, че имало и вариант за нов изтребител, но той можел да се осъществи единствено за шведските машини "Грипен" (Gripen).

Според разчетите в момента има пари за изтребители втора ръка, а ако се взима нов, може само да е само "Грипен", каза министърът, давайки да се разбере, че другите не са по възможностите на България.

За покупката на стари машини Ангелов поясни, че планира разговори с Холандия, Португалия, САЩ, Белгия, Норвегия, Италия.

"Ще бъде спазено стриктно българското и европейското законодателство", увери министърът.

За да стартира проектът, ще е необходимо и решение на Народното събрание, тъй като промени в закона изискват поръчките в отбраната над 100 млн. лева да минават през парламента.

Не е ясно обаче точно как ще се проведе процедурата за закупуването на самолетите. Ако се вземе решение за стари изтребители, ще се елиминират фирмите производители и ще се преговаря само с правителства. При решение да бъде закупен нов изтребител, конкурсът също се обезсмисля, тъй като военният министър обяви, че единственият вариант е "Грипен".

Европейската комисия изпрати по-рано тази година писма до България, Румъния и Чехия, в които изразява безпокойство, че е възможно сключване на договори за покупка на военни самолети без да бъдат проведени търгове. ЕК обяви, че процедурата за покупка трябва да бъде отворена, за да се предотврати дискриминация на компаниите от държави членки. Проектът се движи от работна група в Министерството на отбраната, която пряко се следи от министъра.

Румъния обяви миналия месец, че смята да плати около 600 милиона долара в рамките на пет години за 12 самолета F-16 втора ръка, които ще купи от Португалия.

България може да избира втора ръка самолети от Португалия, Белгия и други страни, които разполагат с F-16, с Германия, която има Eurofighter Typhoon и други варианти. Шведският концерн СААБ пък обяви, че предлага нови изтребители "Грипен" на цената на втора употреба F-16.

Проектът за закупуването на нови изтребители премина през няколко етапа по време на управлението на ГЕРБ, включително и с опцията да остане за следващото правителство. В крайна сметка обаче договорът вероятно ще бъде подписан до края на мандата.

След като дълго време представяше разчети за проекта доста под пазарната му цена и влизаше в спорове, че той нямало да достигне 1 млрд. лева, Аню Ангелов призна, че различните оферти са били между 600 млн. долара и 1.4 млрд. долара за осем изтребителя.

След това обаче министърът съобщи, че водил "неофициални разговори", за да може държавите и фирмите, които проявяват интерес към поръчката, да си "коригират" предложенията, така че да станат по-поносими за ресурсите на страната.

Ангелов обясни още миналата година, че купуването на изтребител ще е "по-скоро с политическо решение, отколкото с конкурс".

http://www.mediapool.bg/

 
Най-новият В-52 Stratofortress е на 50 години
27.10.2012, 09:14

B-52 Компанията Boeing отбеляза на 26 октомври 50 години от доставянето на ВВС на САЩ на последния стратегически бомбардировач B-52 Stratofortress - това В-52H с регистрационен номер 61-040, който още е на въоръжение във военновъздушната база Minot.

Boeing е произвела общо 744 B-52 в осем различни модификации в периода 1952-1962 година. Днес на въоръжение в американските ВВС са 76 В-H – два в изпитателния център във военновъздушната база - Edwards и 74 в базите Minot и Barksdale.

B-52 са в основата на американската стратегическа бомбардировъчна авиация в продължение вече на 60 години. Според извършените изследвания те може да останат в експлоатация и след 2040 година. – Още за В-52

http://www.pan.bg/

 

 
Аню Ангелов: Парите за увеличение на военните заплати са осигурени
26.10.2012, 18:14

Аню АнгеловНяма проблем с осигуряването на финансовите средства за изпълнение на обещаното 9-процентно увеличение на възнагражденията на военнослужещите, каза днес министърът на отбраната Аню Ангелов. Също от 1 януари със 7 на сто повече ще получават на месец и цивилните служители, които са на трудово правоотношение. Пари ще има и за еднократните парични обезщетения на всички, които се уволнят до края на годината. Компенсационните суми за военнослужещите и цивилните служители, които живеят на свободен наем, ще бъдат увеличени от 1 декември с 10-15 процента.

Министърът говори пред журналисти на пресконференция във ВПК „Рибарица”, който отваря врати от 1 ноември след повече от двегодишно прекъсване. В момента пречиствателната станция е на 72-часово изпитание.

Бяха представени и някои от офицерите, на които предстои кадрово развитие от 1 ноември. Указите им вече са подписани от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев става заместник-началник на отбраната със звание „генерал-лейтенант”. На негово място идва заместникът му бригаден генерал Нейко Ненов, но вече като генерал-майор. Сегашният началник на отдел „Специални сили” в Сухопътните войски полковник, а след 1 ноември бригаден генерал, Димитър Шивиков ще бъде командир на 61 механизирана бригада. Командир на 2 механизирана бригада става полковник Любчо Тодоров, който е началник на офиса на командира на Сухопътните войски. Той също получава първо генералско звание – бригаден генерал.

Предстои в понеделник Съветът по отбрана да обсъди и съответно да се направи предложение другата длъжност на заместник-началник на отбраната да бъде заета от 1 декември от контраадмирал Георги Георгиев, който в момента е на международна длъжност в командването на НАТО. Освен това на Съвета по отбрана му предстои да отчете изпълнението на задачите от третото тримесечие и на бюджета за първите девет месеца на годината.

От както е обявено предложението за въвеждане на възраст за придобиване право на пенсия за военнослужещите плюс 27 години осигурителен стаж, което е около месец и половина, рапорти за уволнение са подали 90 офицери и сержанти, каза министър Ангелов. Той не очаква да има вълна от желаещи да напуснат армията. 80 на сто от подалите рапорти били полковници и подполковници. Сред тях имало един заместник-командир на център, щабни офицери, началници на отдели в Щаба на отбраната и в съвместното командване на силите. Според министъра подобно движение им оздравителен ефект за армията, дава възможност за навлизане на млади хора в по-старшите щабове и нива на управление и командване.

До края на този месец министърът ще внесе в правителството инвестиционния проект за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС. Той очаква в началото на следващата година да получи мандат от Народното събрание за водене на преговори за доставка на многоцелеви изтребител. Имало различни варианти – както за самолети втора ръка, така и за нови, където става дума единствено за шведския Грипен. Ако всичко върви нормално, от началото на 2014 г. може да започне изплащането на доставката самолети. Ориентировъчната сума е за близо половин милиард долара.

В срещата с журналисти участваха още заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков, началникът на политическия кабинет на МО Йордан Божилов и изпълнителният директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” Петър Манолов.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
26.10.2012, 18:06

Черноморско крайбрежие. Четите на войводите Михаил Герджиков и подпоручик Димо Аянов, дружините на подполковник Близнаков и капитан Сотиров остават в Мидия.

Трета и Първа армии. Българските полкове от двете армии достигнаха линията Странджа – Черкезкьой. 1-ва Конна бригада, 2,5 дружини и 2 картечници от 28-ми пехотен Стремски полк, под командването на полковник Салабашев образуват Хайреболски отряд със задача да завладее територията на юг от Еркене до Галиполи.

Втора армия. Рано сутринта турците организират контраатака при Папаз-Тепе, която се превръща в упорит бой с участието наартилерия. За дасе облекчи положението на 8-ма пехотна Тунджанскаа дивизия, в секторите на Тимошката дивизия и на 11-та пехотна дивизия били предприети демонстративни действия. В тези действия 11-та пехотна дивизия /23-ти пехотен Шипченски полк и 10-ти пехотен Родопски полк/ достигнали до река Сазлъ-дере, Мусубейли, Гадера и Еникьой. Загубите – убит 1 войник, ранени 1 офицер и 50 войници. Загубите на сърбите, включително и миналите дни – 26 убити войници, ранени – 1 офицер и 134 войници.

Конната бригада остава на позиците си. Един ескадрон атакувал гара Кулели-Бургас в спешен и в конен строй, но бил принуден да отстъпи. Загуби от 3-ти Конен полк, убити – 1 офицер и 5 войници, ранени – 7 войници. Всичките паднали при гара Урли.......... Прочети още

 
Великобритания отхвърли искането на САЩ да използват нейни военни бази при евентуален удар срещу Иран
26.10.2012, 17:04

Великобритания отхвърли исканията на САЩ да използват военни бази на нейна почва, за да подкрепят силите в Персийския залив, пише австралийският в. „Сидни морнинг хералд”, позовавайки се на вътрешни източници. Според информацията, в отговора си Лондон се е позовал на твърдението на експерти, че превантивен военен удар срещу Иран би нарушил международното право.

Американски дипломати също така са се опитали да повлияят на правителството за използване на британски бази в Кипър.

Лондон се е посъветвал с правни специалисти, според които Иран, който отрича, че има планове да създаде ядрено оръжие, към настоящия момент не представлява „явна заплаха”.

„Лондон би действал в разрез с международното право, ако улесни нанасянето на превантивен удар срещу Иран. Британското правителство е използвало този аргумент, за да се противопостави на американците”, съобщава висш длъжностен служител на Великобритания.

 
Турция създаде нова ракета с малък обсег на действие
26.10.2012, 16:54

В Турция завърши разработката на ракета от клас „земя-земя” с радиус на действие 200 км. Новата ракета вече постъпи на въоръжение в Сухопътните войски на страната, съобщава Defense News.

По думите на министъра на науката, промишлеността и технологиите Нихат Ергюн, турска научно-изследователска организация Tubitak разработва ракета с радиус от 500 км. „Имаме всички необходими технологии за разработката на ракетата. Тя се насочва към целта с помощта на GPS и електронна карта на местността”, - поясни министърът.

Разработката на нападателните ракетни въоръжения в Турция се води на фона на изострянето на отношенията със съседна Сирия, където продължава гражданската война.

 
Иранската армия ще проведе мащабни учения в края на октомври
26.10.2012, 16:18

Иранската армия планира да проведе мащабни учения в западната част на страната в края на месец октомври, пише китайският в. „Чайна дейли”.

„Маневрите ще бъдат единствени по рода си и ще са сред най-зрелищните тренировки, които са били провеждани някога от иранската армия”, заяви бригаден генерал Саед Араблу.

Иранският военен командир пояснява, че въздушни сили и части от сухопътните сили на армията ще вземат участие в маневрите.

Учението ще бъде проведено в периода 29-31 октомври в западната провинция Керманшах и има за цел да подобри бойните умения на силите на армията и да покаже отбранителните способности на различните части.

http://www.focus-news.net/

 
Военните в САЩ създадоха ЕМП от "Матрицата"
26.10.2012, 13:26

Компанията "Боинг", заедно с експерти на Военновъздушните сили на САЩ тестваха нова ракета, способна да блокира електронните устройства на противника с електромагнитен импулс, съобщава UPI.

Проектът е наричен CHAMP (съкратено от Counter-electronics High-powered Advanced Missile).

Изпитанията са проведени на полигон в щата Юта. По време на тестовете е осъществен пуск на ракета CHAMP, която постепенно е блокирала електрониката в седем двуетажни къщи. (видео)

http://www.factor-news.net/

 
"Атланта" и пиратите на XXI век
26.10.2012, 12:55

Преди няколко години новините бяха пълни с отвличания на търговски кораби в Аденския залив край Сомалия в Африка. Това възроди славата на морските пирати и припомни историите за последователите на "Веселия Роджър" (известното черно знаме с черепа и двете кости). Почти всяка седмица се съобщаваше за поредния отвлечен танкер или друг морски съд, който е бил пленен от жилави чернокожи мъже, въоръжени с автомати и картечници. През пролива минават над 20 000 кораба годишно. Племенните и военните лидери в раздираната от няколко десетилетия от гражданска война страна разбраха, че могат да действат безнаказано, защото никой не им пречеше.

Пикът на техните атаки беше през 2010 г., когато бяха отвлечени рекордният брой от 47 кораба, като откупите за тях възлизат на стотици милиони долари. Но както историята показва, че когато предизвикаш по такъв начин интересите на силните на деня, то неминуемо ще ти бъде отговорено. Както преди няколко века Великобритания и други държави в буквалния смисъл изкорениха карибските пирати и техните събратя в други места по света........... Прочети още

 
Кога Русия ще предаде „Викрамадитя”?
26.10.2012, 12:32

Анатолий Сердюков Русия и Индия ще уредят проблемите във военно-техническото сътрудничество, каза министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков по резултатите от среща с индийски колеги.

Руският министър изтъкна, че Индия е стратегически партньор на Русия и заема челно място по обем на военния износ.

Главен въпрос на преговорите станаха сроковете на предаването на Военноморските сили на Индия на самолетоносача „Викрамадитя”, казва директорът на Центъра за анализ на световната търговия на оръжия Игор Коротченко:

   - Визитата на министъра на отбраната и заседанието на междуправителствената комисия позволи да се решат редица въпроси. По-специално – пренасянето на сроковете за предаване на индийската страна на самолетоносача „Викрамадитя”, по причина на открити по време на изпитанията нередности.

Анатолий Сердюков каза, че Русия фактически е построила нов кораб, като е използвала само корпуса на крайцер „Адмирал Горшков”. Самолетоносачът ще бъде предаден на Индия през 4-то тримесечие на 2013 година.

По време на срещата страните обсъдиха и строителство на фрегати за Военноморските сили на Индия, производството в Индия на самолети Су-30МКИ и танкове Т-90С, продажбата на хеликоптери Ми-17В-5. Засягайки производството на крилати ракети BrahMos, Анатолий Сердюков отбеляза, че тази програма е пример за успешна съвместна работа в сферата на ракетните оръжия. Съгласно оценки на специалисти, в света в момента няма аналог на тази ракета.

Министрите на отбраната на двете страни обсъдиха редица проекти за съвместно създаване на многофункционален изтребител и многоцелеви транспортен самолет. „Решени са голямо количество организационни въпроси относно създаването на самолет от пето поколение. Характеристиките на самолета са съгласувани, утвърдена е тактико-техническата поръчка. Предполага се към 2020 година да се започне серийното му производство” – съобщи Анатолий Сердюков.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
5 милиона на МО за казармите на 4-ти км, но реалната цена е по-висока
26.10.2012, 09:12

Президентът Росен Плевнелиев, чиято идея е изграждането на технологичния парк, още на 18 май обходи терена, който армията трябва да освободи срещу 5 млн.лв.На МО ще бъдат отпуснати допълнително 5 млн.лв., за да освободи имотите си в района на т.нар. 4-ти км. в София. Причината е изграждането на "София Тех Парк”.

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с „оглед необходимостта от осигуряване на извънредни финансови средства за покриване на разходите по дислоциране на действащите структури на Българската армия с цел освобождаване на описаните по-горе имоти през първата половина на 2013 г., е записано в доклада и в решението, че ще бъдат предоставени 5 млн.лв. допълнително на МО за извършване на тези дейности.” Това, уточнява министърът, ще стане на един по-късен етап с процедура по уреждане на съсобственост след придобиването на имотите съгласно закона.

Теренът е с обща площ от около 300 дка. Реалната цена на земята е по-висока, затова бих искал да благодаря на министър Ангелов, че ни предоставя терена срещу тази сума, с която ще се финансира преместването на поделенията и архива, каза в средата на май т.г. Делян Добрев.

На последното си заседание в сряда правителството отне от МО поради отпаднала нужда имоти в София, промени статута им от публична в частна държавна собственост и реши да бъдат внесени като непарична вноска в капитала на „София Тех Парк” ЕАД.

Целта на „София Тех Парк” е създаване на екосистема за подкрепа и развитие на иновациите и високите технологии в сферата на информационните и комуникационните технологии, природните науки и зелената енергия, като ще подпомага създаването на партньорства и инициирането на съвместни проекти между бизнеса и науката. Паркът ще предостави платформа за развитие на водещи иновативни компании, инкубатор за стимулиране създаването на нови предприятия в приоритетните области, обучителни програми, лабораторно оборудване в подкрепа на приложни изследвания от страна на бизнеса и научните среди, интерактивна среда за среща на децата с постиженията на науката и високите технологии и др.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Американските военни изгубиха ракета
26.10.2012, 08:34

THAADСАЩ проведоха най-мащабните в историята на въоръжените си сили изпитания на системите за противоракетна отбрана. По време на ученията едновременно са били прихванати пет балистични и крилати ракети, но какво е станало с шестата ракета с малък обсег на действие американското военно командваме мълчи, пише вестник "Российская газета".

Ученията са се провели на полигон на атола Куаджалин, авиобазата „Хикем” на Хавайските острови и в западната част на Тихия океан.

Системата THAAD за първи път успешно е открила и прихванала балистична ракета, хвърлена от товарен самолет. Едновременно системата „Пейтриът” е прихванала ракета с малък обсег. Крайцерът „Фицджерълд” с противоракетната система „Aegis” успешно е поразил нисколетяща крилата ракета.

Но, все пак ученията не могат да се нарекат успешни. Имало е още една учебна цел – балистична ракета със среден радиус на действие, но данни за поразяването й не се съобщават. Според експерти, това свидетелства за уязвимостта на разгръщаната от САЩ система за ПРО. В случай на реална опасност пропускането на дори и една ракета ще доведе до трагични последствия.

http://www.focus-news.net/

 

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
25.10.2012, 18:11

Трета и Първа армии. Българските части достигат линията Сарай-Чорлу със слаби престрелки с ариегардните отреди от кавалерия на турските войски.

Втора армия. Полковете и дивизиите остават по местата си. 8-ма пехотна Тунджанска дивизия води бой при Картал-Тепе и Папаз-Тепе. 30-типехотен Шейновски полк след 5 часово сражение заема Картал-Тепе по десния бряг на река Арда. 12-ти пехотен Балкански полк, след пладне, след артилерийска подготовка заема Папаз-Тепе. Загубите в този ден и в последващите дни при отбиване на турските контраатаки срещу Картал-Тепе и Папаз-Тепе за 1-ти пехотен Балкански, 30-ти пехотен Шейновски, 51-ви и 52-ри полкове са : Офицери – 2 убити, 13 ранени, Войници – 140 убити, 1198 ранени.

Кърджалийският отряд. Извършва се реорганизация в 2 сборни полка.

Родопският отряд. 21-ви пехотен Средногорски полк остава на позициите си. Основните сили на 2-ра пехотна Тракийска дивизия се разполагат в село Зиляхово, другите части достигат линията Порна – Торос. Дружината на подполковник Раев от 27-ми пехотен Чепински полк влиза в Сяр.

7-ма пехотна Рилска дивизия. 3-та Бригада от Рилската дивизия /49-ти и 50-ти пехотни полкове/ заема Негован.

2-ра Бригада от дивизията /14-ти пехотен Македонски и 22-ри пехотен Тракийски полкове/ заема Балаоглулари на Круша планина.

1-ва Бригада от Рилската дивизия /13-ти пехотен Рилски и 26-ти пехотен Пернишки полкове/ достига село Владая, южно от Дойран. .......... Прочети още

 
През 2014 година във ВВС на Русия ще постъпят на въоръжение изтребители МиГ-35
25.10.2012, 17:59

МиГ-35През 2014 година във ВВС на Русия ще започнат да постъпват на въоръжение изтребители МиГ-35 , съобщава РИА Новости. Това е залегнало в държавната програма на Русия за въоръженията 2011-2020 г.

През 2009 г. бе съобщено, че в състава на руските ВВС до 2015 г. ще се сформират две ескадрили с МиГ-35. Очакваше се договорът да се сключи същата година, но това не се случи.

МиГ-35 ще се произвежда в два варианта – едноместен (МиГ-35) и двуместен (МиГ-35Д). Изтребителят има максимална скорост до 2400 км/ч и практическа далечина на полета до 3000 км. Въоръжен е с 30 мм оръдие, има десет точки на окачване за ракети, бомби и контейнери с общо тегло до 6500 кг.

МиГ-35 ще е с РЛС "Жук-А" с АФАР, способна да открива въздушни цели на разстояние до 200 км, а наземни цели – до 60 км., може да съпровожда до 30 цели и да осигури стрелба по осем от тях. – Още за МиГ-35

http://www.pan.bg/

 
Още един нов Ми-26 е готов за доставка на руските ВВС
25.10.2012, 17:26

На 23 октомври от цех № 39 на ОАО "Роствертол" (Ростов на Дон) беше изкаран още един нов тежък транспортен вертолет Ми-26, произведен от предприятието по поръчка на Министерството на отбраната на Русия.

С този вертолет с вероятен сериен номер 32-01 се провеждат летателни изпитания от 6 септември 2012 година и сега след боядисване с цветовете на руските ВВС, се подготвя за сдаване на клиента.

Според контракт от 2010 година за доставка на 18 вертолета Ми-26, "Роствертол" вече е предал на военното ведомство четири машини през 2011 година и две през 2012 година. – Още за Ми-26

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се срещна с аташето по отбраната на Република Кипър
25.10.2012, 16:43

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се срещна днес, 25 октомври, с аташето по отбрана на Република Кипър подполковник Андреас Зониас. По време на срещата бяха обсъдени обстановката в региона и беше изразена загриженост от продължаващия конфликт в Сирия.

Генерал Симеонов и подполковник Зониас изтъкнаха значението на военното сътрудничество между Република България и Република Кипър и изразиха желание в бъдеще да продължават да се търсят възможности за установяване на трайно военно-икономическо и военнотехническо сътрудничество между двете страни.

 http://www.mod.bg/

 
Първите шест модернизирани МиГ-29 за ВВС на Индия са готови
25.10.2012, 16:33

МиГ-29 UPG Първите шест МиГ-29 за ВВС на Индия са минали модернизация в РСК „МиГ”. Те са модернизирани до стандарта МиГ-29 UPG в рамките на договор на стойност 850 милиона долара, подписан през март 2008 г. Над 90% от предвидените за модернизация МиГ-29 ще се извърши в Индия.

Изтребителите получават съвременен комплекс радиоелектронно оборудваме, аналогично на това на палубните МиГ-29К/КУБ на ВМС на Индия.

Според Jane's ВВС на Индия може да закупят за своите МиГ-29 новата РЛС с АФАР , разработвана на основа на "Жук-А". РЛС "Жук-А" може да открива до 60 цели на разстояние 200 км.

По данни на Flightglobal MiliCAS индийските ВВС разполагат с 68 изтребители МиГ-29, а ВМС с 11 броя МиГ-29К/КУБ. – Още за МиГ-29

http://www.pan.bg/

 
ОАЕ спират преговорите за Rafale
25.10.2012, 13:53

RafaleОбединените арабски емирства (ОАЕ) спират преговорите за закупуване на френски изтребители Rafale, пише френският вестник Le Parisien, цитирайки френския министър на отбраната Le Drian. Според него посещението му в арабската страна миналата седмица не е било свързано с изтребителите. „Изтребителите Rafale ще изчакат, разговорите ще продължат по-късно”.

Според Le Parisien ОАЕ намаляват дялът за закупуване на френско оръжие на 10% от предишните 70%. Модернизирането на ВВС на страната ще струва около 10 милиарда евро.

Предишният френски министър на отбраната Gerard Longuet бе заявил, че има голяма вероятност ОАЕ да закупи 60 изтребителя Rafale.

http://www.pan.bg

 
Парламентарна комисия подкрепи въвеждането на възраст за пенсиониране на военните
25.10.2012, 13:33

Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание е подкрепила на вчерашното си заседание внесения от правителството Законопроект на бюджета на ДОО за 2013 г.

С това депутатите са одобрили и промените в чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване, чрез които ще се регламентира нов режим за придобиване право на пенсия от офицерите и сержантите от Въоръжените сили. Освен 27 години осигурителен стаж ще бъде необходимо и навършване на възраст – 52 години за сержантите и младшите офицери и 54 години за старшите и висшите офицери.

Предстои законопроектът за бъде обсъден и гласуване на първо четене в пленарна зала. В периода между двете четения депутатите ще имат право на писмени предложения.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Пентагонът: САЩ продължава да разполага системи за ПРО в Азия
25.10.2012, 12:20

Леон ПанетаСАЩ продължава да оборудва глобалната си система за Противоракетна отбрана и да разполага обекти от нея в Азия, в това число и в Южна Корея. Това каза ръководителят на Пентагона Леон Панета.

„Република Корея и САЩ продължават диалога по въпросите на ракетната отбрана, за да осигурят защитата, съответстваща на ракетната заплаха от страна на Северна Корея”, - заяви Панета.

Той също така отбеляза, че САЩ и Южна Корея са се договорили да продължат „старателното наблюдение” на Северна Корея и възнамеряват да предотвратят всички провокации от нейна страна.

 
Русия проведе изпитания на нова междуконтинентална балистична ракета
25.10.2012, 12:15

Прототипът на нова междуконтинентална балистична ракета премина успешно изпитанията на полигона „Капустин Яр” в Астраханска област в южна Русия. Тази информация беше разпространена от представител на Министерството на отбраната на Русия.

Основните цели и задачи на изпитанията са били получаването на експериментални данни, а също и проверката на технологичните решения и работоспособността на системите и агрегатите на прототипа.

Ракетата е изстреляна на 24 октомври в 22:28 московско време, като учебната бойна част е поразила условна цел на полигона "Сары-Шаган" в Казахстан.

Първият пуск на новата МБР, който се проведе на 27 септември 2011 година на космодрума „Плисецк”, завърши неуспешно.

 
Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще участва в отбелязването на празника на 24-та авиационна база Крумово
25.10.2012, 10:27

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще участва утре, 26 октомври, в отбелязването на празника на 24-та авиационна база Крумово. Тържественото честване на 51-та годишнина от създаването на базата ще започне в 10:00 ч. в района на военно формирование 32040 – Крумово. На тържеството ще присъстват ветерани от авиацията, представители на военно-патриотичните организации и на местната власт.

На 27 октомври 1961 г., с разпореждане на началника на Генералния щаб на Българската армия, е създаден 44-ти вертолетен авиационен полк - първият такъв в България. През 1980 г. той е пребазиран в Крумово.

От средата на тази година 24-та вертолетна авиационна база приема в своя състав и транспортната авиационна група във Враждебна. Екипажите на вертолетите от авиационната база участват активно в търсене и евакуация на бедстващи хора, гасене на пожари, хуманитарни и спасителни операции, ликвидиране на последствия от бедствия и аварии и извършване на авиомедицинска евакуация на пострадали.

http://www.mod.bg/

 
Заедно с МВР Военната полиция ще се бори с тероризма
25.10.2012, 10:21

Министерство на вътрешните работи и  служба „Военна полиция”  могат да извършват съвместни специализирани операции с цел  предотвратяване  и  разкриване на подготвяни, извършващи се или извършени терористични актове, задържане на извършителите и техните съучастници, както и освобождаване на заложници. Това е записано в проекта на инструкция, в която се регламентират условията, редът и организацията на взаимодействието между  Военната полиция и структурите на Министерството на вътрешните работи, при изпълнение на дейностите, възложени им по Закона за военната  полиция и Закона за министерство на вътрешните работи.

Разрешение за участие в антитерористични действия се дава от главния секретар на МВР и от директора на Служба „Военна полиция”, се посочва в проекта.

Общодържавно издирване на военнослужещи се обявява въз основа на мотивирано писмено предложение, което ведно с документите даващи основание за издирване, се изпраща чрез директора на Служба „Военна полиция” на Главна дирекция „Национална полиция”, се изяснява в документа.

Взаимодействието между органите на МВР и Служба „Военна полиция”, е записано в проекта на инструкцията,  се осъществява  съобразно законовите им правомощия при осъществяване на : оперативно-издирвателна дейност (ОИД) за превенция, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления; разследване на престъпления от общ характер по реда на НПК; антитерористична дейност; издирване на лица и вещи; полицейска регистрация на лица; идентификация на лица; задържане на лица до 24 часа; охранителна дейност;  контрол за спазването на правилата за движение по пътищата съгласно Закона за движението по пътищата и  разследване на авиационни произшествия и инциденти с въздухоплавателни средства.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Ал Каида в Афганистан се опитва да си върне старата слава
25.10.2012, 09:47

Отслабената, но издръжлива Ал Каида, чиито атентати от 11 септември 2001 г. вкараха Америка в най-дългата война в историята й, се опитва да си върне славата в планинския афганистански изток, докато американските и съюзническите сили постепенно ограничават бойната си мисия и признават, че терористичната организация бавно и неотклонно е успяла да възстанови част от изгубените си позиции.

Това буди тревога у американските командири, които засилиха ударите срещу клетките на Ал Каида през последните месеци. То също така противоречи на твърденията на администрацията на Обама, в които терористичната групировка се представя дотолкова отслабена, че в началото на изтеглянето на западните части се била превърнала в маргинален проблем за Афганистан.......... Прочети още

 
На този ден през 1922 година в Съветска Русия завършва гражданската война
25.10.2012, 09:00

На 25 октомври 1922 г. в 4 ч. сутринта частите на Народнореволюционната армия на Далекоизточната република (НРА ДИР) под командването на 26-годишния Иероним Уборевич влизат във Владивосток. Корабите с остатъците от японските и белогвардейски войски два часа преди това са напуснали града. Есента на 1922 г. Тече последният етап от петгодишната Гражданска война. През ноември 1921 г. Беловъстаническата армия в Приморието предприема настъпление на север. На 22 декември белогвардейските войски превземат Хабаровск и се придвижват на запад до гара Волочаевка на Амурската железопътна линия. Заради недостиг на сили и средства настъплението е преустановено и се преминава към отбрана на линията Волочаевка – Верхнеспаская, изграждайки укрепен район.

През февруари 1922 г. частите на Червената армия под командването на Василий Блюхер преминават в настъпление, отхвърлят предните части на противника, излизат пред укрепения район и на 10 февруари предприемат щурм на Волочаевската позиция.

Три денонощия при 35-градусов студ и дълбока снежна покривка червеноармейците непрекъснато атакуват противника. Накрая отбраната му е сломена. На 14 февруари Червената армия заема Хабаровск. Белогвардейците отстъпват зад неутралната зона под прикритието на японски войски. През септември 1922 г. те отново се опитват да преминат в настъпление.

От 4 до 25 октомври е проведена Приморската операция – последната голяма операция в Гражданската война. Отразявайки настъплението на белогвардейската Земска рат под командването на ген. Дитерихс, в началото на октомври войските на Червената армия преминават в настъпление. На 8-9 октомври с щурм е превзет Спаския укрепен район.

На 13-14 октомври във взаимодействие с партизаните в подстъпите на Николск-Усурийск са разгромени основните сили на белогвардейците, а на 19 октомври войските на Червената армия излизат пред Владивосток, където все още се намират 20 хиляди японски военнослужещи.

На 24 октомври японското командване е принудено да сключи споразумение с правителството на ДИР за извеждане на своите войски от Далечния изток.

Страната е освободена от чуждестранни интервенти и завършва Гражданската война. След три седмици Далечният изток става съставна част на Съветската република.

http://www.blitz.bg/

 
Сомалийски пирати са обстреляли флагмански кораб на силите на НАТО
25.10.2012, 08:15

Сомалийски пирати са обстреляли флагмански кораб на силите на НАТО – фрегатата „Ротердам”, принадлежаща на Холандия, съобщава РБК, като се позова на американските медии.

Инцидентът е станал на 24 октомври по време на проверка на лек моторен плавателен съд. „Ротердам” е изпратил екип на надуваема лодка за проверка, след което екипажът на моторния съд е открил огън. „Ротердам” е открил ответен огън, в резултат на което е възникнал пожар на борда на малкия плавателен съд, чийто екипаж се е опитал да се спаси чрез плуване. По съда на НАТО е бил открит огън и от брега, в резултат на което е била повредена надуваемата лодка.

В резултат на операцията е загинал един от пиратите. От страна на „Ротердам” няма загинали или пострадали. 25 души са били спасени на борда на холандския кораб, които по-късно ще бъдат предадени на властите на страната.

 
Покана за ветераните от Втора зенитно-ракетна бригада
25.10.2012, 08:00

Уважаеми колеги и приятели, служили и работили, съпричастни на 2 ЗРБР и подчинените и поделения. В тази юбилейна година, 100 години от началото на Балканската война и 100 години ВВС на България, ще отбележим и 51 години от създаването на 2 ЗРБР и подчинените и поделения.

Инициативен комитет под председателството на бригаден генерал о.р. Йохан Петков има честта и удоволствието да Ви покани на поредната традиционна среща-обяд в приятна обстановка извън град Пловдив. Като спазваме традицията, решихме да Ви поканим да празнуваме, защото в бригадата и поделенията сме се трудили, там премина голяма част от съзнателния ни живот. За нас ще бъде удоволствие отново да се видим, да си спомним хубави моменти и да се откъснем часове от днешното, забързано и съпроводено с радост и грижи ежедневие.

Ще се съберем пред Централна ЖП гара-Пловдив /под часовника/ на 24.11.2012 година /събота/ в 11,00 часа откъдето с осигурен транспорт отпътуване до ресторантски комплекс ”Сарай” до село Калояново, област Пловдив.

Заявки за участие може да направите във Фейсбук на страницата на бригадата- „Ветерани на 2 ЗРБР” , както и на моб.тел. 0898 735873-Петър Михайлов и 0899 853010- Делчо Раленков.

Цената на куверта за участие в срещата-обяд е на стойност 25 /двадесет и пет/ лева и се надяваме, че включеното меню ще съдейства за традиционното приятно настроение на участниците.

http://www.otbrana.com, Делчо Раленков

 
Армията, която крепи държавността
25.10.2012, 07:43

Изграждането на модерната турска армия съвпада с разпада на Османската империя. Тогава Балканските войни почти изтикват империята извън Европа, а след Първата световна война тя престава да съществува. Младите държави на Балканите укрепват, а Русия и Западът елиминират заплахата от османско проникване към сърцето на континента.

Преди това летописите с гордост разказват за разгрома на армията на великия везир Кара Мустафа паша от обединените християнски сили край Виена от 1683 г. Тази битка спира османския напор към Европа. После Руско-турската война от 1878-79 г. праща Великата порта в тежък нокдаун.

Днес турската армия отново е една от най-мощните и модерните в света. Турция е смятана за един от основните крепители на стратегическия баланс в Близкия изток наравно със сили като САЩ, Русия и Израел. Армията е втора по големина в НАТО след американската с численост от над 560 000 бойци.......... Прочети още

 

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
24.10.2012, 17:28

Черноморско крайбрежие. Четата на войводата Михаил Герджиков, Опълченската дружина на подполковник Близнаков и планинската батарея, без бой завладяват Мидия. В града пристига и четата на подпоручик Димо Аянов.

Трета и Първа армии. Полковете и дивизиите започват маршовете си към Цариград. До вечерта колоните достигат линията Виза – Каръщъран. Конната дивизия настъпва от Севендекли към Родосто и Ерекли, за да ги завладее.

Втора армия. 8-ма пехотна Тунджанска дивизия запазва позициите си. Сръбската Тимошка дивизия с 1-ва Бригада на 11-та пехотна дивизия поемат Северозападния сектор около крепостта Одрин между Тунджа и Марица. Източният сектор – от река Тунджа до Оглу Паша се поема от 11-та пехотна дивизия. Конната бригада на полковник Танев охранява пространството между река Марица, Димотика и Ортакьой, северно от Димотика. Лейбгвардейският конен полк при село Оглу Паша прекъсва сношенията на крепостта на юг и югоизток. През деня, след пладне, турците направили един излаз с 2 роти по посока на Карабулут срещу една сръбска рота в охранение и се завързал бой до мръкване. Сръбските загуби убити – 3 войници , ранени - 1 офицер и 27 войници.

Кърджалийският отряд. Няма изменение на позициите........... Прочети още

 
Верижен Stryker
24.10.2012, 16:20

На провеждащата се от 22 до 24 октомври ежегодна конференция на Асоциацията на сухопътните войски на САЩ (Association of the U.S. Army) AUSA американската корпорация General Dynamics за първи път е представила образец на бронираната машина Stryker+Tr – верижен вариант на известния колесен бронетранспортьор Stryker DVH.

Според изданието "Jane's Defence Weekly", машината Stryker+Tr използва бронекорпуса на Stryker DVH (Double-V Hull), т.е последната модификация на Stryker, оборудвана с усилена противоминна защита, включително дъно на корпуса с V-образна форма.

Бойното тегло на Stryker+Tr в базова конфигурация е от 29483 до 31751 кг. Мощността на дизеловия двигател е 675 к.с., която осигурява на Stryker+Tr високо ниво на подвижност, превъзхождащо нивото на подвижност на БМП М2 Bradley и съпоставимо с подвижността на танка М1 Abrams.

Машината Stryker+Tr заедно с "оригиналния" колесен вариант Stryker DVH ще се предложат от General Dynamics за бъдещия конкурс на американските сухопътни войски по програмата Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV), предвиждаща покупка на 2900 машини бронирани машини от ново поколение за замяна на старите верижни БТР М113.  Техническите изисквания по програмата AMPV се очаква да бъдат обявени през второто тримесечие на 2013 финансова година. - Още за БМП Stryker

 
Великобритания разкрива колко крилати ракети са използвани в конфликта с Либия
24.10.2012, 14:58

Министерството на отбраната на Великобритания разкрива нови подробности относно използваните прецизно насочвани оръжия през 2011 в кампания срещу Либия, включително и изстрелваните от самолети и подводници крилати ракети. „По време на операцията Ellamy въоръжените сили на Великобритания са изстреляли общо около 80 крилати ракети от типа Storm Shadow /MBDA/ and Tomahawk /Raytheon/”, е заявил министърът на отбраната в отговор на питане в Парламента. Той е отклонил да отговори по колко от всеки тип са използвани, тъй като това би „разкрило възможностите, ефективността или повлияло на сигурността на въоръжените сили”.

Освен споменатите по-горе крилати ракети във военния конфликт са използвани и около 250 управляеми ракети „Brimstone” , които се отличават с два режима на насочване и с голяма прецизност, позволяваща да бъдат използвани и в гъсто населени райони.

/Pan.bg/

 
На ГУЦ „Тюлбето” утре ще се провеждат стрелби с нещатна материална част
24.10.2012, 14:45

Щабът на Военно формирование 38640 – Казанлък, уведомява гражданите, че на 25 октомври 2012 г. ще се проведат стрелби с нещатна материална част на ГУЦ „Тюлбето” от 8.00 до 17.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на община Казанлък.

Преди стрелбата ще бъдат разставени постове на отцепление, за да не се допускат хора, машини и животни в района, с цел предотвратяване на нещастни случаи. На хората, преминаващи през постовете и неизпълняващи техните законни искания, ще бъде потърсена съдебна отговорност на основание чл. 389, ал. 1 от Наказателния кодекс.

 
Конкурсите за доброволния резерв – до 26 октомври
24.10.2012, 14:17

Със заповед на министъра на отбраната до 26 октомври 2012 година е удължен срокът за провеждане на конкурси за длъжностите във военните формирования на видовете въоръжени сили за приемане на служба в доброволния резерв, съобщават от Централното военно окръжие.

По време на кампанията 1812 граждани са посетили военните окръжия и областните военни отдели и са получили документи за кандидатстване. От подалите документи 852-ма желаещи, 445 са преминали медицински прегледи. Резултатът е - 304 са годни за военна служба в доброволния резерв.

Комисиите за приемане, набиране и изпращане на документите от военните окръжия и областните военни отдели са получили, комплектували и изпратили във военните формирования документите на 272-ма кандидати.

http://www.otbrana.com/

 
Вицеадмирал от резерва Пламен Манушев е назначен за заместник-областен управител на Варна
24.10.2012, 14:13

Пламен Манушев Със заповед на министър-председателя от длъжност днес бяха освободени заместник-областните управители на Варна Славчо Славов и Николай Няголов. За заместник-областен управител е назначен вицеадмирал от резерва Пламен Манушев, съобщи правителствената информационна служба.

Правителството освободи Данчо Симеонов като областен управител на Варна и реши длъжността да бъде заета от Коста Базитов.

Коста Базитов е роден през 1952 г. Завършил е българска филология в ПУ „П. Хилендарски” и има магистратура по организация и управление на средното образование в СУ „Св. Климент Охридски”. Дълги години е работил като учител, бил е началник отдел „Образование” и директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” в Община Варна. От декември 2007 г. е заместник-кмет в Община Варна.

На мястото на вицеадмирал Манушев, които досега бе заместник-началник на отбраната, идва генерал-майор Стефан Василев – командир на Сухопътните войски, който получава звание „генерал-лейтенант”. Другият заместник-началник на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов минава в резерва от утре. Неговата длъжност остава вакантна.

http://www.otbrana.com/

 
Румъния в сблъсък с ЕС за плана за закупуването на изтребители Ф-16
24.10.2012, 11:40

F-16С решение, което със сигурност ще разгневи Европейския съюз, Върховният съвет по отбрана на Румъния за втори път одобри план за закупуване на употребявани изтребители Ф-16 чрез директна сделка, а не чрез открит търг.

Министърът на отбраната Коренлиу Добриту беше цитиран да казва пред hotnews.ro на 27 септември, че правителството ще плати за до 12 самолета Ф-16 от Португалия, произведени от „Локхийд Мартин”. Парите ще бъдат плащани от сега до 2016 година, а стойността на сделката ще е около 600 милиона долара. „Намерихме пари в бюджета за придобиване на тези Ф-16,” каза той. „Ще започнем да плащаме от следващата година до 2016 г, когато ще ги получим.”

Заявлението идва след като „Бизнес Ню Юръп” разкри, че Европейската комисия е изпратила писма до правителствата на Румъния, България и Чехия, за да припомни европейското законодателство, след като от Брюксел са били разтревожени, че някои страни членки планират да осъществят значими военни сделки за закупуване на изтребители без открита тръжна процедура.

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, който отговаря за обществените поръчки в ЕС, е изпратил писма с дата 15 май до министерствата на отбраната на България, Румъния, Словакия и Чехия, напомняйки им европейските директиви, засягащи обществените поръчки и нуждата от прозрачност.

„Решението за придобиване на бойни самолети е суверенно решение на вашата държава. Но тъй като изтребителите са военно оборудване по смисъла на директива 2009/81/EC на ЕС, страните членки трябва да спазват правилата на директивата при покупка на такива самолети. Това означава, че държавите трябва да публикуват обявление в официалния журнал на ЕС и да открият процедура за придобиване, която да е отворена за всички потенциални доставчици в ЕС."

Това е вторият път в рамките на две години, в който Румъния се опитва да прокара сделката за Ф-16 без търг. През март 2010 г. румънският президент обяви след заседание на Върховния съвет по отбрана - съвет, който няма изпълнителски функции, но е много влиятелен по силата на това, че е избиран от президента на страната – че съветът е решил да предложи на парламента план за придобиване на 24 употребявани изтребителя Ф-16 от ВВС на САЩ. В последващи интервюта президентът Басеску каза, че това е изцяло икономическо решение, но това му твърдение не издържа, след като Сааб разкриха, че могат да предложат същия брой изтребители - 24 новопроизведени многоцелеви „Грипен” - за същата цена или около 1 милиард евро.

Съобщението за планове за закупуване на стари Ф-16 предизвика силна критика от европейските производители на самолетите „Еврофайтър” и „Грипен”, които също искат да продадат изтребителите си на държави като Румъния. Те подчертаха нуждата от тръжна процедура по европейските правила. След разгорещени дебати в парламента и медиите решението бе отменено няколко месеца по-късно, а президентът посочи като причина за това липсата на средства.

Министърът на отбраната Добриту каза на 24 септември, че правителството смята, че Румъния се е съобразила с европейското законодателство в плановете за покупка на изтребители. От Брюксел обаче не са съгласни.

http://www.pan.bg/

 
През 1912 г. бием турците не само с висок дух, но и с военно изкуство
24.10.2012, 10:29

Турската армия панически отстъпва към Чаталджа.Армията ни стряска света с победите си в Балканската война не само благодарение на чутовния дух и саможертва на българския войник. А най-вече заради модерния за онова време стил на водене на бойните действия.

До 1910 г. държавата все още е слаба за водене на война. Затова и плановете са главно отбранителни. След това обаче планирането се лидира от един от най-свежите умове в нашата войска - генерал-майор Иван Фичев. Този наследник на майстор Кольо Фичето, учил във Военното училище и в италианската военна академия в Торино, е член на БАН от 1900 г. Уникално, но факт: за първи път във военната история именно ген. Фичев залага воденето на бойни действия на група армии под единно командване. Така защитава съвременния принцип на централизираната система за управление........ Прочети още

 
Архив на екс министър на отбраната на САЩ е продаден за 1 млн. долара
24.10.2012, 10:11

Робърт МакнамараЛичният архив на Робърт Макнамара, заемащ поста министър на отбраната на САЩ в администрацията на президентите Джон Кенеди и Линдън Джонсън, във вторник e бил продаден на аукцион за над 1 млн. долара.

Разпродажбата на колекцията, включваща писма, документи, снимки и лични вещи на Макнамара, е била организирана по случай 50-годишнината на Карибската криза, поставила света на ръба на ядрената война.

 
В Русия започнаха учения с изтребители МиГ-29 на ЮВО
24.10.2012, 08:00

МиГ-29Около 10 изтребителя МиГ-29 на Южния военен окръг (ЮВО) започнаха учения с бойни стрелби на полигона Ашулук в Астраханска област, съобщи пред журналисти във вторник началникът на пресслужбата на ЮВО полковник Игор Горбул.

За имитация на средствата за въздушно нападение на условния противник по време на ученията ще се използват светещи авиобомби и авиационни управляеми мишени "Дань", като по тях екипажите ще изпълнят практическа стрелба с над 20 управляеми авиационни ракети.

В ученията, които ще продължат пет дни, ще вземат участие около 300 пилоти, бордови специалисти и специалисти от наземните служби за осигуряване на полетите. – Още за МиГ-29

 
Още една италианска ескадрила с Eurofighter в оперативна готовност
24.10.2012, 07:53

Eurofighter18-а иае (изтребителна авиационна ескадрила) от 37 авиокрило, разположена във военновъздушната база Trapani-Birgi в Сицилия, от 18 октомври е в оперативна готовност и започва да носи бойно дежурство по охрана на въздушното пространство на Италия. Ескадрилата е въоръжена с изтребители Eurofighter, заменили през месец май взетите на лизинг от САЩ F-16.

Въздушното пространство на Италия (и Словения) се охранява от три авиокрила – 37-о, 4-то (разположено в Grosseto) и 36-то авикрила (Gioia del Colle).

Изтребителите Eurofighter от 18-та ескадрила са най-малко осем, като поне четири са взети от останалите авиокрила, които експлоатират този тип самолет. Летци от ескадрилата вече са участвали в редица учения, включително през септември и на немски полигон за РЕБ.

http://www.pan.bg/

 

 
Корабът „Союз ТМА-06М” излетя от космодрума в Байконур
23.10.2012, 17:47

Корабът „Союз ТМА-06М” с новия екипаж на Международната космическа станция (МКС) излетя от космодрума в Байконур. (видео)

На борда са руските космонавти Олег Новицкий и Евгений Тарелкин, и астронавтът от НАСА Кевин Форд, предаде РИА Новости.

Първоначално се планираше изстрелването да се състои на 15 октомври. Стартът обаче бе отложен с девет дни, тъй като се наложи да бъде заменен един от приборите на спускащата се капсула на кораба.

Представител на „Роскосмос” е съобщил, че „Съюз ТМА-06М” се е отделил от ракетата-носител „Съюз-ФГ” и е излязъл в орбита за далечно сближаване с МКС в 15.00 московско време.

Автоматичното скачване на „Съюза ТМА-06М” с МКС е планирано за 25 октомври в 16.35 московско време.

 
Япония ще започне разработката на нов изтребител
23.10.2012, 17:10

ATD-X ShinshinМинистерството на отбраната на Япония възнамерява в близките 5 години да започне разработката на проект за нов изтребител, който ще бъде кръстен F-3. Серийното производство на самолета трябва да започне през 2027 година.

Предполага се, че по възможностите си той ще превъзхожда изтребителите от пето поколение F -22 Raptor и F-35 Lightning II. В рамките на проекта ще се наблегне на разработката на технологии за трудно откриване и мощна силова установка.

 
Хидросамолетите SH-5 още летят
23.10.2012, 16:15

SH-5 Китайския Северен флот привлече своите самолети-анфибии SH-5 в учения, отработващи спасителни операции в открито море.

SH-5 са разработвани от 1968 година с цел замяна на съветските летящи лодки Бе-6. Първият SH-5 беше произведен в Харбинскиа авиационен завод (сега Harbin Aircraft Manufacturing Corporation - HAMC) още през 1971 година, но летателните изпитания на вода започнаха едва през 1976 г.

Първоначално се предполагаше, че самолетът ще може да носи противокорабната ракета C-101 – първата китайска ПКР с проточен въздушно-реактивен двигател. Но както самолетът, така и ракетата не показаха нужните технически характеристики.

Общо до 1986 година са били произведени само шест машини SH-5, като на флота са предадени четири от тях (бордови  номера 9113, 9123, 9133 и 9143).

 
В „Льо Бурже” беше открит салон на военноморски оръжия Euronaval-2012
23.10.2012, 15:06

Отбранителни компании на 32 държави представиха своя продукция на открилия се днес в „Льо Бурже” военноморски салон Euronaval-2012. Значително място в експозицията заема Русия – в изложбата участват 35 руски компании, съобщи "Голос России"

Общо на изложбата ще представят своя продукция 400 участници, очаква се пристигането на официални делегации от около 60 страни. Салонът Euronaval-2012 обхваща целия спектър от задачи, които днес се решават от военноморските сили в света.

 
Третият старт на X-37B е отложен
23.10.2012, 15:00

X-37BТретият полет на американската мини совалка X-37B е отложен с няколко седмици. Първоначално планове на ВВС на САЩ бяха стартът да се състои на 25 октомври 2012, по не назовани причини е отложен за 13 ноември.

За факта на отлагането са съобщили от компанията United Launch Alliance, която трябваше да изведе в космоса X-37B с помощта на ракета носител Delta-4.

По непотвърдени данни, проблемите предизвикали отлагането са - необходимост за допълнителни проверки на ракетата носител. На 5 октомври, такава ракета изведе на орбита апарата GPS 2F-3, който трябва да попълни редовете на спътниковата групировка GPS. И макар самият спътник да достигна планираната орбита, по време на извеждането е имало проблеми в работата на двигателите на ракетата. В резултат на това е взето решение да се препровери ракетата преди старта.

По рано по време на извеждането на спътника GPS в двигателя RL-10 на втората степен на ракетата носител е било зафиксирано падане на налягането на горивото, което е довело до падане на тягата. Системата за компютърно управление се е справила с изравняване на тягата, но разработчиците са решили да изучат причината за проблема.

Разработчик на двигателя RL-10 е американската компания Pratt&Whitney Rocketdyne, която активно доставя различни комплектуващи по поръчка на ВВС на САЩ.

Компанията United Launch Alliance - това е съвместно предприятие на Lockheed Martin и Boeing Co. ULA осигурява старт на ракетите носители Altas и Delta.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Генерал Делов заслужава нашето уважение
23.10.2012, 14:28

Генерал Делов Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП) винаги е подкрепял всички военнопатриотични и родолюбиви инициативи и дейности, свързани с военната ни история, националната сигурност и отбраната на страната. Чрез своя председател мл. лейт. о.з. инж. Петър Велчев Съюзът активно участва и в Националния инициативен комитет за честването на 100-годишнината от Балканската война 1912-1913 г. Нашият съюз е рожба на участието на Българската армия в тази справедлива, прогресивна и освободителна война. Според Карнегиевата анкета, човешките загуби на България само в Балканската война възлизат на около 87 000 души, в т.ч. 14000 убити в сражения, 19000 починали от болести, 50000 ранени, над 3000 безследно изчезнали и др. 

В тази връзка изказваме своето възмущение по повод решението на общинските съветници в Кърджали, отказали да удостоят посмъртно със званието „почетен гражданин” освободителят на града генерал Васил Делов. Отказали заслуженото признание за делото на човека, допринесъл най-много за освобождаването на тази исконно българска територия. По този начин въпросните съветници опорочиха славния юбилей и празника на града и предизвикаха скандал от национално значение. СВВП разглежда това решение като опит за пренаписване на най-славните страници от военната ни история и като първа стъпка към създаването на сепаратистки настроения в Източните Родопи.

Напомняме на общинските съветници в Кърджали, че Република България е унитарна държава, а не някаква хлабава федерация или конфедерация. Настояваме решението да бъде прегласувано и ако отново се стигне до отказ, ще призовем областния управител на област Кърджали да разпусне Общинския съвет в града.

Заявяваме, че СВВП няма да толерира преразглеждането и преоценката на факти и събития, свързани с войните за освобождение и национално обединение на българския народ. Няма да допуснем късането на страниците с най-величавите подвизи на Българската армия от историческата памет на българската нация и държава. Защото тези страници са написани с кръвта на българските воини и са пропити със сълзите и мъката на хилядите вдовици, сираци и родители, загубили децата си по фронтовете на Балканите. Голяма част от тях са сред учредителите и първите членове на СВВП.

Призоваваме Президента и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили, които е и Патрон на СВВП, Председателя на Народното събрание и Министър-председателя на Република България, да се присъединят към позицията ни, за да възтържествува държавата и държавността.

http://www.otbrana.com, ръководство на СВВП

 
Мянма я чака „Златната кобра”
23.10.2012, 12:27

САЩ искат да поканят наблюдатели от Мянма (Бирма) за американско-тайландските учения „Златната кобра” (Cobra Gold), най-големите маневри с участието на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион. Това говори за стремежа на САЩ да формират нови алианси за сдържане на Китай.

През последните 20 години Мянма беше фактически в изолация. САЩ и Западът като цяло всъщност бяха обявили мораториум върху всякакви контакти с хунтата, критикувайки режима за преследване на дисидентите. На свой ред, военните на Мянма се отнасяха резервирано към всякакви намеци за евентуални контакти. Когато през 2008 година по Мянма удари разрушителния циклон, военни кораби на САЩ, участвали в ученията „Златната кобра”, бяха готови да се притекат на помощ. Но правителството на Мянма отклони това предложение.

Сегашното сближаване става под предлог за развитие на хуманитарния диалог с полугражданското правителство на Мянма. След изборите, състояли се миналата година, в страната започна политическа и икономическа либерализация. Немислими по-рано неща станаха възможни. Лидерът на опозицията, Нобелов лауреат Аун Сан Су Чжи, провела много години в затвора, за първи път се изказа по държавната телевизия и дори победи кандидата от управляващата партия на допълнителните избори за парламента.

Но положението с гражданските права в Мянма не се промени силно. Аун Сан Су Чжи, по-специално, сочеше на натиска върху опозиционните кандидати от страна на властите. Международни правозащитни организации съобщават за жестоки действия спрямо мюсюлманското малцинство. Според правозащитниците, военните продължават да извършват престъпления против човечността.

САЩ реагират на тези обвинения с необикновено за тях спокойствие. Поканата на наблюдатели от Мянма за ученията „Златната кобра” е свързана не с някакъв прогрес в сферата на правата на човека (всъщност достатъчно скромни), а преди всичко с повишеното внимание на САЩ към своя военно-политически статус в Азиатско-тихоокеанския регион. Това сигнализира за засилващата се тревога на САЩ по повод позициите си в Юго-Източна Азия в условията на нарастването на влиянието на Китай. И Вашингтон, и редица други страни, които се страхуват от Китай, са готови към по-тясно коопериране. Не се изключва сценарият за създаване на малки военно-политически съюзи, главна цел на които да стане сдържането на Китай. Един от тези съюзи може да се формира в Юго-Източна Азия,където страните, разтревожени от икономическата експанзия на Пекин с неговата непримирима позиция в териториалните спорове, могат да се съгласят с по-тясно сътрудничество с Вашингтон.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
23.10.2012, 12:15

Черноморско крайбрежие. Четата на войводата Михаил Герджиков и Опълченската дружина на подполковник Близнаков с планинската батарея достигат село Пинека, където получават сведения, че стоварените турски войски при Мидия са се отправили една част към Сарай, а друга – към Цариград по море.

Трета и Първа армии. Полковете и дивизиите от двете български армии получават вечерта заповед да продължат марш-маневрите и преследването на турците към Цариград.

Втора армия. Полковете и дивизиите запазват позициите си. 9-та пехотна Плевенска дивизия с двете си бригади - 1-ва Бригада / 4-ти пехотен Плевенски и 17-ти пехотен Доростолски полкове/ и 3-та Бригада / 53-ти и 54-ти пехотни полкове, отпътува за Лозенград. Хасковският отряд достига до село Хаскьой. Конната бригада остава в Сейменли.

Кърджалийският отряд. Частите на отряда не променят позициите си.

Родопският отряд. 21-ви пехотен Средногорски полк остава на позицията си. Турските части се оттеглят към Шахин. ......... Прочети още

 
Нови лекционни зали изградени с помощта на „K“ Line откриват във ВВМУ
23.10.2012, 11:34

ВВМУДве нови лекционни зали ще бъдат открити във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ в края на седмицата. Те са изградени с помощта на „K“ Line, в тях ще имат възможност да се обучават съответно 140 и 170 студенти, съобщиха за Maritime.bg от училището.

Залите ще бъдат открити от Шинсей Наканиши – управляващ директор в Таийо Нипон Кисен Къмпани, част от групата на „K“ Line, която, в момента менажира 111 кораба. Чуждестранни гости на откриването ще бъдат Такухо Икеда – управляващ директор на Старгейт Шипмениджмънт, разположена в Бремен, Германия, гости от Кобе,  Бремен и Лондон.

 
Първо освобождаване на УР AIM-120 Amraam от F-35A
23.10.2012, 11:23

Ф-35На 19 октомври от изпитателен образец на конвенционалния (CTOL) изтребител F-35A (AF-1), пилотиран от майор Мафю Филипс, за първи път от вътрешен отсек е пусната учебна УР клас „въздух-въздух” AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile).

Опитното освобождаване на ракетата е извършено над полигона Чайна лейк. Това е втори подобен експеримент през последните три дни – на 16 октомври от същият изтребител AF-1 от вътрешния оръжеен отсек бе 900 килограмова управляема бомба GBU-31 BLU-109 Joint Direct Attack Munition (JDAM).

F-35A може да носи до 8100 кг боен товар и има общо 10 подвесни точки. – Още за F-35A

http://www.pan.bg/

 
Крайно време е България да придобие нов боен самолет
23.10.2012, 11:10

генерал-лейтенант Стефан Попов

 

 

 

Интервю с о.р. генерал-лейтенант Стефан Попов, командващ ВВС на Република България 1997-2002 г.

 
ТЕРЕМ реже три ракети за 237 000 лева
23.10.2012, 08:43

ТЕРЕМ ЕАД Армията сключи скандален договор за унищожаването на три стари френски противокорабни ракети EXOCET MМ 38. Преди близо три месеца "Труд" се опита да предотврати източването на бюджетни средства. Тогава съобщихме информацията, че ръководството на Министерството на отбраната (МО) е избрало фирма ТЕРЕМ ЕАД да утилизира ракетите срещу 237 хил. лв.

Вестникът разполага обаче с официално писмо от фирма ТЕРЕМ ЕАД до зам. военния министър Валентин Радев, в което компанията предлага да унищожи същите тези ракети на цена само 49 000 лв.

Писмото от фирмата е с регистрационен номер от 26 май 2011 г. и е подписано от изпълнителния директор на ТЕРЕМ ЕАД доц. д-р инж. Станчо Петков.

На 28 юни т.г. "Труд" поиска становище от МО за това защо се е получила такава разлика в цената за извършване на една и съща дейност от страна на една и съща фирма. От МО реагираха и спряха подписването на контракта, а обяснението беше, че се водят все още преговори с изпълнителите на поръчката. Имаше идея да се обяви и нов конкурс.

Междувременно на 3 октомври МО е сключило договор с ТЕРЕМ ЕАД. Той е на стойност 237 000 лв., потвърдиха от ведомството. Като оправдание за по-високата цена те са посочили следните причини: включени са финансови средства за изграждане на временен пункт за утилизация с необходимите защити - мълниезащита, защитно заземяване, противопожарна защита, обучение на персонала и специално защитно облекло. Запознати с конкурса твърдят, че военният министър Аню Ангелов на няколко пъти е отказвал да подпише договора, тъй като също е изразил съмнения. Той е изискал да му бъде представено и писмото от ТЕРЕМ ЕАД до зам.-министър Валентин Радев, но се оказало, че е... унищожено.

В началото на годината МО обяви специална обществена поръчка за унищожаването на старите френски ракети, които са произведени през 1973 г. от френската компания МBDA. В момента с тях е въоръжена фрегатата ни "Дръзки". Документи за конкурса са били купени от три фирми, но само ТЕРЕМ ЕАД е подала оферта до конкурсната комисия.

http://www.trud.bg/

 
Казаците превземат Париж
23.10.2012, 08:30

Уникалният двумесечен конен преход от Москва в Париж, посветен на 200-годишнината от победата на Русия в Отечествената война през 1812 година, приключи тържествено. Наскоро жителите на малкото селище Бланш-Еглиз посрещнаха донския отряд от 23 ездачи. Когато на единствената улица на Бланш-Еглиз гръмна руска музика, а казаците направиха малък конен парад с елементи на бой със саби, дори най-заетите местни трактористи спряха работа.

Казаците тръгнаха от Москва на 12 август с коне от донската порода. Те преодоляха близо три хиляди километра до крайната точка на маршрута - Фонтенбло, бившата резиденция на Наполеон. Походът завърши на 20 октомври с грандиозно представление, в което участваха не само казаците, но и академичния ансамбъл за песни и танци "Александров" и съвместният отбор на Кавалерийския почетен ескорт на Президентския полк и на Кремълската школа за езда.

Преди тръгването в Подмосковието на журналистите показаха онова, с което кремълските ездачи учудиха французите в Париж. А в това, че те умеят да учудват, се убеди дори английската кралица Елизебат Втора, на чийто юбилей отборът се прояви през май. Акробатични номера и каскади с бойни мечове и копия - това са само малко от способностите на възпитаниците на Кремълската школа. Представете си кон, който при команда на ръката си сяда на задните крака, просто като обучено куче. Или пада "мъртъв" заедно с ездача, а миг по-късно "оживява" и се впуска в битка.

А за членовете на екипа това, което правят, е не просто шоу, а истинско възраждане на казашките бойни традиции и невероятната конна езда.

   - Всичко, което показваме, са реални трикове, които казаците са използвали по време на бой - каза пред "Российская газета" капитанът на отбора Павел Поляков.

В състава на отбора има 13 души, при това двама от тях са крехки девойки. Между другото оръжието на кремълските джигити е бойно. Всичките саби са добре заточени, а с тях секат не само лози и бутилки с вода, а и жонглират във въздуха, при това стоейки върху буквално летящи коне. Кулминацията на представлението е конна пирамида, когато шестима ездачи и три коня правят пирамида, а участникът най-отгоре не се държи за никой, но пък развява две знамена - на Русия и Франция. В края на програмата във Фонтенбло имаше аукцион, на който бяха представени коне от донската порода, преминали целия този път. Всички събрани пари отиват за възраждането на тези уникални руски коне.

http://www.duma.bg/

 
Таджикистан разглежда въпроса за транзит на товари на НАТО
23.10.2012, 08:19

Таджикистан разглежда въпроса за транзита на военно оборудване на НАТО от Афганистан. За това е заявил командващият граничните войски на Таджикистан генерал-лейтенант Шерали Мирзо след преговори с командващия транспортното командване на САЩ генерал Уйлям Фрейзер.

Това е третата визита на командващия транспортното командване на САЩ в Таджикистан през тази година. НАТО ще започне изтегляне на войските и техниката от Афганистан в края на следващата година.

 
Военна кибернетична група на Иран се окопала в Ливан
23.10.2012, 08:15

Секретният център на Иран за провеждане на кибератаки се намира в подземния щаб на силите за сигурност на „Хизбула” в Бейрут, съобщава порталът DEBKAfile с позоваване на свои източници в структурите на разузнаването.

Хакери, които неотдавна атакували американски банки и нефтени предприятия на Саудитска Арабия, а също онези, които управлявали иранския безпилотен апарат, нахлул във въздушното пространство на Израел на 6 октомври, работят именно от този център.

Експерти в областта на електронното разузнаване обясняват, че Техеран използва Ливан като база за своя кибернетичен център, първо, за да скрие източника на виртуални атаки и да отклони обвиненията от Иран, и, второ, защото обектът на „Хизбула” е защитен от електронни прониквания изключително с ефективни системи.

 
Перу получи модернизирани Ми-25
23.10.2012, 08:05

Ми-25ДПеруанските ВВС са получили четири ударни хеликоптери Ми-25Д, модернизирани в Русия. Вертолетите се използват успешно в борбата срещу тероризма и наркотрафика.

Хеликоптерите са сглобени в Перу от руски специалисти след транспортирането им от Русия. Модернизацията включва общо седем хеликоптера Ми-25, като техният срок на служба се увеличава със седем години. Договорът е на стойност 20 милиона долара.

Модернизираните Ми-25Д ще бъдат дислоцирани в Valle de los Rios Apurimac, Ene и Mantaro (Vraem), където боевете срещу военизираните групи и наркотрафикантите се възпрепятства от трудния терен, джунглата и високопланинските условия.

Перуанските ВВС разполагат с общо 16 вертолета Ми-25 и Ми-35П. – Още за Ми-25 (Ми-24)

http://www.pan.bg/

 
Новите условия в армията гонят специалистите
23.10.2012, 07:58

Иван Милов

 

 

Интервю с Иван Милов, председател на Българската офицерска легия "Раковски"

 
Европейците представиха нов безпилотен вертолет
23.10.2012, 07:48

БЛА TANAN 300 Европейската компания Cassidian представи новия безпилотен вертолет TANAN 300, който може да изпълнява широк спектър от разузнавателни задачи както над суша, така и над вода.

TANAN 300 има радиус на действие до 180 км и полезен товар до 50 кг. БЛА е снабден с комплект фото и видео камери с висока разрешителна способност (full HD), както и ИЧ датчици. Хеликоптерът може да бъде оборудван и с морски радар и система „свой-чужд”.

Полетът се осигурява от дизелов двигател, като TANAN 300 лети при температури -20 до +50 градуса.

Cassidian е подразделение на концерна EADS, в който влизат също и компаниите Airbus, Astrium и Eurocopter. На сметката на Cassidian са редица военни разработки, включително и бойния безпилотен самолет Barracuda.Още БЛА

 

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
22.10.2012, 16:52

Черноморско крайбрежие

Четата на войводата Михаил Герджиков и Опълченската дружина на подполковник Близнаков получават една планинска батарея с една рота прикритие.

Трета и Първа армии. Полковете и дивизиите на двете армии остават на позициите си.

Втора армия. Полковете и дивизиите остават на позициите си. 2-ра Бригада от 9-та пехотна Плевенска дивизия (33-ти пехотен Свищовски и 34-ти пехотен Троянски полкове) и Хасковският отряд, достигат село Етапкьой по пътя за Бунар-Хисар и Лозенград.

Сръбската Тимошка дивизия вече има два полка на позиция на линията Ахъркьой – Кемал.

Четите на войводите Апостол Дограмаджиев и Димо Николов получават сведения, че Софлу не е зает от турците, но турските войски са около село Карабунар. Вечерта четите отново заемат Софлу и пристъпват към организация на местна милиция и управление. Голяма част от жителите, напуснали града се завръщат........ Прочети още

 
На територията на Турция има около 70 американски ядрени бомби
22.10.2012, 16:47

На територията на Турция има около 70 ядрени бомби В-61, разположени в турско-американската авиобаза в Инджирлик в южната провинция Адана, съобщава турското издание „Хабертюрк”.

Бомбите, поне голяма част от тях, са собственост на армията на САЩ и Вашингтон си запазва правото да ги използва в случай на необходимост. Според запознати източници до 1995 година е имало ядрени бомби в още две бази на ВВС – Акънджи и Балъкесир, но в момента всички са преместени в Инджирлик.

Наличието на ядрено оръжие в Турция се обяснява с интересите на САЩ в случай на извънредна ситуация в региона. При появата на сериозна конфликтна ситуация американските военни биха могли да транспортират бомбите по-близо до центъра на събитията. В същото време Турция отказва в базата в Инджирлик да бъдат разположени американски самолети, способни да носят ядрените бомби.

http://www.focus-news.net/

 
Русия приема две подводници от клас „Борей“ през следващите две години
22.10.2012, 16:23

АП "Юрий Долгорукий". Фото от сайта sevmash.ruРуската ядрена подводница от проект 955 „Юрий Долгорукий“, първата от клас „Борей“ ще влезе в състава на руския ВМФ през следващата година.

През 2014г. подводницата от същия клас „Александър Невски“ също ще влезе в експлоатация, съобщи днес министърът на отбраната на Руската федерация Анатоли Сердюков.

По-рано се очакваше първата подводница от клас „Борей“ да влезе в състава на флота през тази година, а следващата през 2013 година. Командването на флота не съобщава причините за забавянето.

До 2020 година руския флот трябва да получи осем нови стратегически субмарини.

Въоръжението на първите две подводници от проект 955 включва по 16 ракети „Булава” всяка и по шест 533 мм торпедни апарата за запуск на торпеда, торпеда-ракети и крилати ракети. Те имат водоизместимост 24 хиляди тона и могат да развиват скорост до 29 възла и да се потапят на дълбочина до 480 метра. – Още за проект 955

 
Възможна ли е Швейцария без армия?
22.10.2012, 15:21

Облаците над швейцарската армия отново се сгъстяват. Обществената организация „Група за Швейцария без армия” (GSoA - Group for a Switzerland without Army) активизира кампанията си за пълно разоръжаване на страната. Главните аргументи на пацифистите са: швейцарските спални не трябва да бъдат превръщани в арсенали и след края на „студената война” няма никакъв смисъл цялото мъжко население да ходи в казармата.

Швейцарската конфедерация е една от страните на Европа, където се запазва всеобщата военна повинност. Тук всеки мъж от 20 до 30 години (а жените - по желание) трябва задължително да отслужи 260 дни. Даже след реформата от 2004 година, намалила броя на войниците почти двойно, пропорционално на общата численост на населението, алпийската република остава най-милитаризираната държава в Европа. В момента числеността на армията и е 200 хиляди души, при население от 7,7 милиона.

Швейцарската армия, всъщност, е винаги готово за действие народно опълчение. Според статистиката, в ръцете на швейцарците, в момента се намират 2,5 милиона оръжия. При това 1,7 милиона са автоматични пушки и автомати, които се раздават на войниците и резерва, и се съхраняват по къщите.

За провеждането на референдум в единствената в Европа страна с пряка демокрация е достатъчно да бъдат събрани 100 хиляди подписа. „Групата за Швейцария без армия” вече два пъти провежда референдуми. За първи път тя инициира това през 1989 година, а за втори - през 2001 година. Тогава швейцарците с мнозинство от 22 до 30% отхвърлиха предложението. Но след всеки референдум правителството прави реформи в армията, като намалява числеността на въоръжените сили.

Резервът, засега е необходимост и никой не иска да се отказва от него сега, уверен е руският експерт Иван Коновалов:

   - Всички признават, включително и военните в европейските страни, че те сега се сблъскват със сериозен проблем. Даже доброволните армии не могат да предложат тези финансови условия, които искат да получат младите. Младежите виждат прекрасна възможност да спечелят пари в търговската област и не искат да ходят в армията.

Този път, борците срещу повинността имат много силен съюзник - шефовете на швейцарската индустрия и банковия сектор, на които е дотегнало да пускат служителите си „на война” за 9 месеца. Особено в сегашната финансова криза. Швейцарците ежегодно харчат за армията си около 3 милиарда долара. – Още за армията на Швейцария

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
От  23 до 25 октомври в гр. Стара Загора ще се проведе учение „Самарско знаме 2012”.
22.10.2012, 14:03

От 23.10 до 25.10.2012 г.  в гр. Стара Загора ще се проведе учение „Самарско знаме 2012”. Учението ще се проведе в пункта за постоянна дислокация на военно формирование 48430 – Стара Загора и ГУЦ „Люляк”.

В учението участва батальонна бойна  група  на основата на 38 механизиран батальон от 2 мбр с командир подполковник Тихомир ДИМЧЕВ. Целта на учението е провеждане на национална сертификация на ББГр в съответствие с изискванията на методиката за проверка и оценка боеготовността на формированията от Сухопътните войски на НАТО (CREVAL).

Участие ще вземат около 900 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски.

Сертификацията ще се проведе от комисия от Командването на Сухопътните войски с председател полковник Светослав Теодосиев ХАЛВАДЖИЕВ – началник на сектор „Подготовка и сертифициране на декларирани формирования” в отдел ''Бойна подготовка на войските'' в Командването на Сухопътните войски.

Учението „Самарско знаме 2012” е завършек на подготовката на ББГр на основата на 38 механизиран батальон от 2 мбр за покриване на способности по цели на силите.

http://landforce.mod.bg/

 
Спусната е на вода втората френска фрегата проект FREMM
22.10.2012, 13:06

"Нормандия". Фото на пресслужбата на DCNSФренската корабостроителна компания DCNS е спуснала на вода втората фрегата от проект FREMM, строяща се за ВМС на Франция, съобщава Defense Aerospace.

Церемонията се е състояла на 18 октомври 2012 година. Втората серийна фрегата от този проект е получила името "Нормандия" (първата серийна и втората по проекта "Мохаммед VI” се построи за ВМС на Мароко). Главната фрегата от проекта  FREMM  ("Аквитания") бе спусната на вода 29 април 2010 година.

В близко време DCNS ще започне да монтира на "Нормандия" мачтовото оборудване, включително радари, антени, камери и системи за радиоелектронна борба. Строителството на фрегатата се извършва във Франция от октомври 2009 година. Общо френските ВМС трябва да получат 11 фрегати от проект FREMM.

В момента продължава строителството на четвъртият кораб от този проект, който получи името "Прованс". Наскоро се появи информация, че той трябва да постъпи на въоръжение във ВМС на Франция през май 2015 година.

Фрегата от проект FREMM има водоизместимост шест хиляди тона и може да развива скорост до 27 възла. Въоръжението включва торпедни апарати MU-90, ракети MM-40 Exocet Block 3 и MBDA Aster, а също и 76-милиметрово оръдие. Френските кораби ще имат и по един противолодъчен вертолет NHI NH90 NFH. – Още за фрегатите FREMM

 
От далаверата с изтребителите ще спечелят мнозина. Ние не сме сред тях
22.10.2012, 12:10

"Юрофайтер Тайфун" е един от вариантите за нов изтребител на армиятаЕдно от безспорните правила за успешен бизнес е да накараш купувача да стане зависим от твоя продукт. Така, ако с години си клиент на някой технологичен гигант, ще продължиш да си купуваш и най-новите му продукти, без да се замисляш да ги заменяш с тези на конкурентите му.

Причина е проста - първо, трябва да се учиш да работиш с нови и непознати системи и второ - подмяната ще струва скъпо. Това е в сила особено за бизнеса с военна техника, където смяната на една оръжейна система с друга струва милиарди........... Прочети още

 
Франция се изтегля по-рано от Афганистан
22.10.2012, 08:45

Френският военен контингент може да бъде изтеглен от Афганистан малко по-бързо от предвиденото - преди края на декември 2012 г., заяви министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс по време на посещение в Кабул, предаде АФП.

“Мисля, че всичко се случва по-бързо от предвиденото. Говорехме за изтегляне до края на декември, но може да стане и по-рано”, каза министърът. Фабиюс добави, че след изтеглянето на бойните сили в Афганистан ще остане малка военна част, която да се погрижи за прехвърлянето във Франция на оборудването и да помага за обучението на афганистанските войници. “Но бойни подразделения няма да има повече. Чуждите войски не могат да стоят вечно. Афганистанците трябва да поемат вече щафетата”, посочи той. В момента френският контингент в ИСАФ наброява около 2550 войници, докато в началото на военната операция той се състоеше от 4000 военнослужещи. От 2001 г. досега французите изгубиха в Афганистан 88 човека.

Шефът на френската дипломация бе вчера на посещение в Кабул, където разговаря с президента Хамид Карзай и с генерал Оливие дьо Бавиншов, шеф на генералния щаб на силите на НАТО. – Още за Афганистан

http://www.monitor.bg/

 
Генерали на трудовата борса
22.10.2012, 08:25

Управлението на ГЕРБ е на път да създаде сериозни проблеми на бюрата по труда. Какво биха предложили от Агенцията по заетостта на безработни генерали? Още една българска атракция за пред света, която едва ли ще работи за имиджа на държавата ни. Каква програма за социална адаптация ще напише Министерството на отбраната за току-що напусналия армията генерал, който е служил по върховете на военната йерархия?

Тази атракция – безработен генерал с осигурителен стаж за пенсия, но за съжаление млад, който всеки месец ходи да се подписва в бюрото по труда, е напълно реална. Достатъчно е Народното събрание да приеме предложените от кабинета „Борисов”, като компенсация за 9-процентното увеличение на военните заплати, промени в режима за пенсиониране на военнослужещите. На генерала ще му трябва да навърши 54 години, за да излезе от армията с пенсия. Ако не е изпълнил това изискване, отива на борсата на труда. Да си получава обезщетението за безработица и да се подписва всеки месец в определена дата и час.

Това е за благодарност, че е служил по най-добрия начин и е изпреварил годините в кариерното си развитие. За нашите въоръжени сили не става дума за хипотези, а за реални казуси. Кой ще гарантира на един 47-годишен бригаден генерал, стигнал върха на своето кариерно развитие, че ще остане на служба още 7 години, за да придобие право на пенсия? Това правителство? Възможно е, но най-много още за една година. След това? В бюрото по труда или в сивата икономика. Или в избирателните списъци на някоя партия. Защото размерът на заплатата ще бъде от значение, когато дойде времето да си подава документи за пенсия.

Ако генерал или полковник без право на пенсия в бюрото по труда ще бъде атракция, включително и за служителите на тази институция, то за останалите военнослужещи подобно положение на безработни за по-няколко години, няма да прави чак такова впечатление. Губи си смисъла и определението, че военната служба е държавна служба от особено значение. Важното е да си научат добре правата. Кое е по-малкото зло например – по собствено желание ли да напуснеш или да чакаш да те съкратят?

Впрочем това за българските генерали няма да бъде нещо ново. През последните 15 години на всеки три политиците променяха в закона възрастта им за военна служба. Сега ще ги пуснат по правата и който изпревари ще дочака възрастта за пенсиониране. Само че в армията тази права става все по-тясна и на края има място само за един.

Но да оставим генералите. Те ще се оправят някакси, както се говори във войската. Най-вече войниците трябва да изучат какво се прави в качеството на безработен, защото държавата ще им отнеме правото да се пенсионират, като такива. Дори и на теория. Сержантите и офицерите също имат не едно наум. Сега ли да напуснат, за да са сигурни за пенсията или да се надяват след време на други законови промени. Може и това да се случи. Българската парламентарна практика дава и такива шансове.

Все пак обаче голямата атракция си остава генерал с натрупан осигурителен стаж за пенсия, но млад и на опашка в бюрото по труда…

http://argumenti-bg.com, Спирдон Спирдонов

 
Военни учения готвят НАТО за кибератака на Русия, Иран и Китай
22.10.2012, 08:15

НАТО включи Русия, Иран и Китай в групата на основните киберврагове на Алианса. Това пише руският вестник "Комерсант", позовавайки се на неназовани източници.

От 13 до 16 ноември страните членки щели да проведат военното учение Cyber Coalition 2012, на което ще се разиграва сценарий за кибератака и ответен удар. Агресор по време на кибер маневрите ще бъде “африканска страна, влязла в конфликт с НАТО”, но източници на изданието от щабквартирата на Алианса признават: за основната заплаха се смятат Русия, Китай и Иран.

Русия на свой ред също не крие плановете си за разработване на кибер оръжия: министерството на отбраната е обявило вътрешен търг за изследване на потенциала на настъпателните информационни оръжия, разработване на методи за преодоляване на антивирусните щитове и за защита на операционните компютърни системи.

В събота пък приключиха най-мащабните за последните години учения на стратегическите ядрени сили на Русия. Те бяха наблюдавани лично от президента Путин като върховен главнокомандващ.

/www.blitz.bg/

 
Календар: На 22.10.1925 г. гръцката армия нахлува в България и окупира 10 села
22.10.2012, 08:07

Бежанци от района на петричкия инцидент, 12.11.1925 г.На 22 октомври 1925 г. гръцки войски нахлуват в демилитаризирана след Първата световна война България в района на Петрич. Те преминават границата на фронт от 40 км и превземат десет български крайгранични села: Кулата, Чучулигово, Марино поле, Марикостиново, Долно Спанчево, Ново Ходжово, Пиперица, Лехово (източно от река Струма) и Тополница и Картечно (западно от реката).......... Прочети още

 
Президентът на СИОР гостува у нас
22.10.2012, 07:52

Министърът на отбраната Аню Ангелов приветства президентът на СИОР капитан ІІ ранг от резерва Ришар Рол в Смолян по време на тържественото отбелязване на празника на града и 100 години от Балканската война.Капитан ІІ ранг от резерва на френските ВМС Ришар Рол ще има срещи днес в България. Президентът на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО (СИОР) е на визита у нас по покана на председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов. Снощи той беше в Смолян където участва в тържествата по повод 100-годишнината от освобождението на града и региона през Балканската война. Там се срещна с министъра на отбраната Аню Ангелов.

Гостът приветства най-добрите в Националния ученически конкурс по повод 100 години от Балканската война, чийто финален етап – награждаването, бе в Смолян. Той наблюдава и спектакъла на Националната гвардейска част „Искри”. Бе приет от заместник-областния управител Чавдар Фурлански.

Днес президентът на СИОР ще има разговори с началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, директора на дирекция „Управление на човешките ресурси” в МО Иван Иванов, началника на ЦВО полковник Стоян Стаматов, председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, кмета на столичния район „Младост” д-р Цвета Авджиева и ръководството на СОСЗР в район „Младост”.

Капитан ІІ ранг Рол пристигна в България от  Лептокария, Гърция, където от 16 до 21 октомври се проведе ежегодният семинар на Комитета „Партньорство за мир и развитие“ на СИОР, чийто председател е майор от резерва Димитър Попов от СОСЗР. Всичко беше организирано много добре, премина на високо ниво, каза президентът на СИОР.

Франция пое президентството на СИОР за следващите две години в края на август. 47-годишният Ришар Рол е от оперативния резерв. Той е ръководител и собственик на голяма инженерингова компания, която има интереси в много страни, включително и в Югоизточна Европа. Президентският му екип наброява 15 души, чиято възраст е от 22 до 65 години. В СИОР членуват резервисти от високо качество, каза при срещата си в Областната управа в Смолян капитан ІІ ранг Рол, които са активни в бизнеса и администрацията. Това според ще бъде много полезно и за България при предстоящото президентство на конфедерацията от СОСЗР през 2014-2016 г.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
21.10.2012, 18:10

Черноморско крайбрежие

Четата на войводата Михаил Герджиков и опълченската дружина на подполковник Близнаков достигат село Ятрос.

Първа и Трета армии. Частите и дивизиите на двете български армии запазват позициите си от предходния ден. След разгрома на 20 октомври, българските полкове преследват отстъпващите в бягство турци само на тактическото поле на полесражението. След това преследването е спряно. В анализа на германския Генерален щаб за сраженията при Люле-Бургас – Бунар-Хисар е записано: ”Така разбитата войска беше пощадена от най-страшния бич – стремителното настъпление, което спира чак тогава, когато се пръсне и последната войскова единица и изгасне дори и мисълта за съпротивление”.

Конната дивизия. Полковете и ескадроните остават на достигнатите позиции.

Втора армия. Полковете и дивизиите на армията остават на позициите си. Бригадата от 3-та пехотна Балканска дивизия, намираща се срещу Източния сектор, заминава за Бунар-Хисар. 20-ти пехотен Сръбски полк поема участъка и сменя 33-ти пехотен Свищовски полк по левия бряг на река Марица.

Конната бригада. Остава при село Сейменли. – Прочети още

 
О.р. ген. Иван Мечков: Младенов се изгаври с президентски указ
21.10.2012, 17:54

Службата в армията е велика школа за живота. Мен ме научи на много неща, като ми преподаде истински уроци. Един от тях го помня и до днес. Като млад лейтенант служех в 68-и полк „Спецназ“. Бях командир на парашутно-разузнавателна група и ми предстоеше първото тежко учение. Занятието се провеждаше в Родопите и трябваше да изминем 15 км от точка А до точка Б по карта. Като условието бе да го вземем за три часа по най-краткия маршрут. Бяхме общо четири разузнавателни групи. Аз бях най-младият командир, другите трима колеги бяха по-стари и с опит. Преди да се разделим в планината, те казаха: „Хайде да тръгнем по черните пътища.“ Този вариант обаче бе по-дълъг, защото пътищата заобикаляха и разстоянието се удвояваше. Аз настоях да спазим указанията на ротния да се движим по картата по най-краткия  маршрут. А те пак настояха на своето: „Не се занимавай с глупости, това сме го правили десетки пъти.“ Аз пък държах на заповедта на командира. Както и да е, разпръснахме се и поведох моите войници, общо четирима, по карта. Близо половин час се движехме бързо, но изведнъж пред нас изскочи много стръмен и дълбок дол, обрасъл с храсти. Отне ни един час, докато го преодолеем. Продължихме и се наложи да преодоляваме още два такива дола. Пристигнахме до крайната цел не на третия, а чак на петия час. Другите колеги бяха отдавна там. Наближих и видях отдалече, че ми се смеят. Това беше първият ми житейски урок. Разбрах, че прекият път невинаги е най-кратък. Урок, който и до днес ми е обеца на ухото.......... Прочети още

 
На фокус: Афганистан

A NATO soldier carries a sniffing dog after a gun battle in Kabul on April 16, 2012. A brazen, 18-hour Taliban attack on the capital ended when insurgents were overcome by heavy gunfire from Afghan-led forces and pre-dawn air assaults from coalition helicopters. (Musadeq Sadeq/Associated Press)

 
Израел и САЩ започват мащабни съвместни учения
21.10.2012, 13:40

Израел и САЩ започват днес най-големите в историята двустранни военни учения на силите за ПРО и ПВО под кодовото име „Сурово предизвикателство 12”. Пресслужбата на израелската армия съобщи, цитирана от ИТАР-ТАСС, че „планирането на маневрите е започнало още преди две години и те не са свързани с конкретно събитие в региона’.

Местната преса съобщава, че в няколкодневните тренировки участие ще вземат 1000 израелски и 3500 американски военнослужещи. Ученията ще струват на американската страна 30 млн. долара, а на израелската 7,85 млн. долара.

http://www.focus-news.net/

 
Народът срещу решението на министъра: Без търг е незаконно да се купуват втора ръка изтребители
21.10.2012, 13:27

Ф-16В петък в телевизионното студио на телевизия "Алфа" в предаването "Приемна - АТАКА" с водещ депутатът Венцислав Лаков бе разисквана темата "Далаверата F-16".

В предаването гост бе ген.Калчо Танев. Бе публикувана и телевизионна анкета, в която абсолютно всички интервюирани заявиха, че са против закупуването на стари самолети, особено F-16. Някои от хората заявиха: "Без търг е незаконно да се купуват втора ръка изтребители". – Видео на предаването

 
Аварийно кацане с L-39
21.10.2012, 13:12

Л-39В петък по време на редовни тренировъчни полети на летището на 114-а бригада от тактическата авиация на ВВС на Украйна самолет Л-39 е извършил аварийно кацане поради отказ на лявата основна стойка.

След изпълнение на всички задачи във въздуха самолетът с екипажът е поел курс към летището. При пускане на колесника се установява, че лявата основна стойка остава в обрано положение. След няколко несполучливи опити тя да бъде задействана екипажът решава да извърши аварийно кацане на запасната грунтова писта с убран колесник.

Благодарение на умелите действия на екипажа и запазеното самообладание кацането е успешно, като няма поражения и по самолета. Започнато е разследване за установяване причините за отказа. – Още за L-39

http://www.pan.bg/

 

 
На този ден през 1951 г. в Германия е сформирана българска рота към армията на САЩ
20.10.2012, 17:53

Командния състав на българската рота към НАТОНа 20 октомври 1951 г. е сформирана Българската национална доброволческа рота 4093 в състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия. Кодовото й название е Cteator Hesse и е зачислена към 112 Военен център, САЩ (112 Military center).Самото съществуване на ротата 4093 показва, че мнозина българи не приемат управлението на Българската комунистическа партия и ненавиждат наложената в страната обществено-политическа система.

През 1951 г. американските власти се обръщат към намиращия се в емиграция д-р Г. М. Димитров, тогава председател на Българския национален комитет, с молба да им съдейства за организиране на доброволческо военно формирование от български политически емигранти в Западна Европа. Г. М. Димитров откликва с голям ентусиазъм. Той заявява на сънародниците си, че "ние ще бъдем съюзници, а не наемници". За три седмици д-р Г. М. Димитров успява да убеди над 200 емигранти да кандидатстват за служба в американската армия. Доброволци дълбоко вярват, че това е техният личен принос за освобождаване на България от комунистите.

Основните изисквания към доброволците са политическа и военна благонадеждност. Кандидатите попълват специални формуляри, разработени в Главната квартира на Северното командване на 7-ма Американска армия в Западна Германия. Успешно преминалите теста са събрани през октомври 1951 г. в гарнизона Цайлсхайм край Франкфурт на Майн.

На 7 април 1953 г. ротата се пребазира от Цайлсхайм в Ешборн, също недалеч от Франкфурт на Майн, съгласно заповед на Главната квартира на Северното командване.

Впоследствие Рота 4093 се предислоцира от Ешборн в Депото за муниции на Рейн (Мизау) със заповед на Главната квартира на Северното командване от 20 юни 1953 г. На 22 юни 1953 г. ротата щатно е прехвърлена от Северното командване (112 Военен център) към Западното командване (110 Военен център) и 6950 Трудов център.

На 20 октомври 1953 г. ротата се мести от Мизау в Оръжейното депо в Гермерсхайм. Тук подразделението остава до разформироването си на 30 юни 1964 г.

След смъртта на Сталин (5.3.1953 г.) контактите между новия лидер на СССР Никита Хрушчов и лидерите на западните държави стават все по-чести. Хрушчов непрекъснато настоява президентът на САЩ да разформирова националните роти от политически емигранти от държавите от Източна Европа. САЩ решават да изпълнят искането на съветския лидер, за да запазят затоплянето в отношенията между СССР и Запада. На 30 юни 1964 г. ротата е разформирана.

Личният състав на рота 4093 винаги наброява около 200 души. Те са организирани като типично пехотно подразделение от американската армия - 4 взвода по 40 човека за охрана на обекти и един административен взвод. Националните роти са организирани в отделен полк, със собствена главна квартира и командир. На рота 4093 е възложено да охранява важни обекти на НАТО в Западна Германия, складове с муниции, оръжия, ракети, военно оборудване и други.

Първият командир на ротата е лейтенант Стефан Бойдев, син на ген. Васил Бойдев - командващ Въздушните войски (1936-1941 г.) и 5-та армия (1942-1944 г.). Той командва подразделението от основаването му до 17 април 1952 г.

Втори командир е лейтенант Борислав Байчев, бивш летец от българските ВВС. Той ръководи подразделението до март 1957 г.

Трети и последен командир е капитан Димитър Кръстев до разформироването на ротата през 1964 г.

Първите доброволци, постъпили на служба през 1951 г., са настанени в триетажна сграда, а през пролетта на 1952 г. личният състав е преместен в новопостроени специално за американската армия бараки. Те са със широки стаи, отделни административни офиси, медицински и продоволствен отдел, както и отделна транспортна част. Рота 4093 притежава отлично уредена библиотека, която освен личния състав на подразделението обслужва и българските емигранти от близките околности.

От 1951 г. започва издаването на месечното циклостилно списание "Идейни насоки". То отразява обществено-политическия живот в България и останалите източноевропейски страни.

От октомври 1953 г. ротата има фонд и клуб, чиито средства се използват за благотворителност, за организиране на тържества, издаване на сертификати и значки.

През 2002 г. трима ветерани от рота 4093 посещават Националния военноисторически музей в София. Те даряват униформи, лични вещи и други, които са приети във фондовете на музея.

http://www.blitz.bg/

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
20.10.2012, 16:49

Черноморски бряг

Четата на войводата Михаил Герджиков и опълченската дружина на подполковник Близнаков, достигат северно от село Ятрос.

10-та погранична дружина остава на позициите си.

Трета и Първа армии. Разбиване на дясното турско крило при Бунар-Хисар. 3-та Бригада от 5-та пехотна Дунавска дивизия / 45-ти и 46-ти пехотни полкове/ и 1-ва Бригада от 3-та пехотна Балканска дивизия / 11-ти пехотен Сливенски и 32-ри пехотен Загорски полкове / настъпват от сутринта срещу Трети турски корпус при Пуралия. Турците след вчерашния неуспех, са успели да организират отстъплението си. Ударът на българските полкове е толкова силен, че неприятелят, дивизията на Джемал бей, назначена да прикрива отстъплението, не удържа на напора и отстъпва в безумно бягство.

Още по-лошо става положението на Седемнадесети турски корпус и 5-та Низамска дивизия, срещу които настъпва 4-та пехотна Преславска дивизия. Левият фланг на българите преследва по петите неприятеля и достига Соуджак-дере, по средата на пътя между Бунар-Хисар и Виза. Турските корпуси от десния фланг са разбити напълно. Цялата турска армия преминава в паническо отстъпление. 5-та пехотна Дунавска дивизия прекарва нощта на десния бряг на Соуджак-Дере, от двете страни на шосето Бунар-Хисар – Виза. 4-та пехотна Преславска дивизия заема позиции западно от Чонгора. 6-та пехотна Бдинска дивизия заема линията Имранли – Сатъкьой. 1-ва пехотна Софийска дивизия и 10-та пехотна Сборна дивизия запазват позициите си от предходния ден.

Това е краят на боевете на линията Люле-Бургас – Бунар-Хисар. Боеве кръвопролитни и решителни, които заставят турската армия да бърза да се оттегли итърси щит в укрепленията на Чаталджа.

В четиридневните боеве при Бунар-Хисар и Люле-Бургас Първа и Трета Български армии дават следните загуби:

Офицери – 47 убити, 295 ранени и 3 пропаднали без вест.

Войници – 2 877 убити, 13 342 ранени, 2 958 пропаднали без вест.

Общо убити и ранени – 16 561 войници и офицери и 2 961 пропаднали без вест. – Прочети още

 
Командирът на ВВС летял нелегално още на 16 години
20.10.2012, 14:25

Генерал-майор Константин Попов Едно момче, израсло на столичния булевард "Витоша", става генерал и вече трета година командва българските Военновъздушни сили.

Генерал-майор Константин Попов се ражда през 1961 г. на пъпа на София, но почти цялата му кариера минава по военни летища и бази. През 1979 г. заминава за Военновъздушното училище и едва през 2008 г. се връща в родния град - този път със съпругата Лили, дъщерята Роза и близнаците Калоян и Веселин.

Единият му дядо е роден в Истанбул, а другият - в Серес, но в началото на миналия век се преселват в София. Константин завършва 127-о училище "Денкоглу" и елитната 22-а гимназия до НДК. Абсолютно всички ученици от класа били приети във висши училища, от тях само той избрал военната професия.......... Прочети още

 
На 27 юли 1990 г. исках да си тегля куршума, но да не викам баретите в парламента
20.10.2012, 14:20

.Атанас Семерджиев

 

 

Интервю с о.р. ген. Атанас Семерджиев

 
Употребени ли са Вапцаров и другарите му през 1942 г.?
20.10.2012, 14:13

ВапцаровВеднага след започване на войната на Германия срещу СССР Сталин, Берия и Комунистическият интернационал с неговия ръководител в Москва Георги Димитров вземат решение да се организират саботажни групи в тила на немците в цяла Европа.

В тях трябва да има хора както от съответните страни, така и преминали военна подготовка руснаци и емигранти в Москва. Дейността ще се ръководи от т. нар. Мотострелкова бригада за особени поръчения начело с ген. Павел Судоплатов, който има дълъг опит в саботажите и през 1940 г. е организирал убийството на Лев Троцки в Мексико.

През юни 1941 г. Георги Димитров пише писмо до секретаря на ЦК на КПСС А. Андреев, в което го моли да се преразгледат делата на 130 български комунисти, които са попаднали в лагерите ГУЛаг. Димитров се обосновава, че те са честни, предани на каузата, не са нарушавали партийната дисциплина и съвсем не са извършили делата, за които са обвинявани.

Желанието му е удовлетворено и част от тях, най-известният е по-късно генерал Константин Лагадинов, се включват в редовия състав на изпратените в България парашутисти и подводничари през август 1941 г.......... Прочети още

 
Палестинските бунтовници с белгийско оръжие
20.10.2012, 13:36

F2000С щурмови винтовки F2000, произведени в белгийския оръжеен концерн FN Herstal, се оказаха въоръжени бунтовниците от „Бригадите на Ал Кудс“ – въоръженото крило на радикалното палестинско движение Ислямски джихад, съобщава вестник Libre Belgique. Снимките на палестинските бунтовници с белгийското оръжие в ръце са публикувани в сайта на джихадистите.

Между другото отбелязват белгийските СМИ в ежегодния доклад на правителството за оръжейния износ липсва каквито и да било информация за доставки на оръжие в Палестина. FN Herstal също отрича да е доставял оръжия в региона.

Пресата обобщава, че щурмовите винтовки белгийско производство са могли да попаднат в Палестина от Либия, където са били продадени през 2009 година.

 
Индия ще закупи десет хиляди руски противотанкови ракети
20.10.2012, 13:09

Изтрел 3УБК20 с управляема ракета 9М119М. Фото от сайта warcyb.org.ruПравителството на Индия е одобрило за купуването за 80 милиарда рупии (1,5 милиарда долара) на руски противотанкови ракети "Инвар" и свръхзвукови крилати ракети с въздушно базиране "БраМос", съобщава Deccan Herald. Военното ведомство на страната планира да получи десет хиляди ракети "Инвар" за танковете Т-90 и 200 "БраМос" за изтребителите Су-30МКИ.

За покупката на ракети "БраМос" Индия планира да изхарчи 60 милиарда рупии. Очаква се първите изпитания на въздушната версия на "БраМос" да се състоят до края на 2012 година на два изтребителя Су-30МКИ.

Новата ракета Индия планира да приеме на въоръжение през 2013 година, като в перспектива тя ще влезе в номенклатурата на въоръжението на всички изтребители  

За покупката на противотанкови ракети "Инвар" са заделени 20 милиарда рупии. Всичките десет хиляди закупени ракети ще бъдат доставени от Русия, след което страните имат намерение да подпишат съглашение за лицензно производство в Индия на още 15 хиляди ракети "Инвар". По всяка вероятност с тяхното производство ще се занимава индийското предприятие Bharat Dynamics Limited.

В Русия са разработени две версии на ракетата "Инвар" - 9М119М и 9М119М1 "Инвар-М". Това са боеприпаси с твърдо гориво, които се управляват по лазерен лъч в получактивен режим. Бойната част е тандемна комулативна. Ракетите "Инвар", влизащи в състава на комплекса управляемо танково ракетно въоръжение  "Рефлекс-М", са способни да поразяват обекти на противника на разстояние до 5 километра. – Още танкови боеприпаси

 
Американска фрегата хвана кокаин за 26 млн. долара в Тихия океан
20.10.2012, 10:41

US Carr (FFG 52) Базираната във Вирджиния фрегата от състава на ВМФ на САЩ US Carr (FFG 52) изтегли от водите на Тихия океан кокаин на стойност 26 млн. щ. долара. Иззетото количество е превишавало 300 килограма.

Според информация на ВМФ, самолет е бил изпратен за наблюдение на съмнителна лодка. По време на въздушното наблюдение, трафикантите са изхвърлили кокаина във водите и са изчезнали.

По-късно към района е бил изпратен USS Carr. Корабът участва в мисия „Мартило”, която има за цел да прекърши опитите за трафик на наркотици по бреговете на Централна Америка.

http://www.maritime.port.bg/

 
Командирът на ВВС ще участва в конференцията на командващите на ВВС на НАТО
20.10.2012, 10:33

генерал-майор Константин Попов Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще вземе участие в Конференцията на командващите на ВВС на НАТО (NACC 2012).

Събитието се провежда на всеки две години, като домакин на предстоящата Конференцията са ВВС на САЩ.

По време на форума ще се обсъждат системата за командване и управление на ВВС на НАТО в процеса на преход към нова командна структура, системата за противоракетна отбрана, съвместното наблюдение и разузнаване, модернизацията и трансформацията на Военновъздушните сили, операциите на НАТО в Афганистан, и изграждането на партньорство и съвместимост в НАТО.

http://airforce.mod.bg/

 
Ирак подписа за още 18 изтребителя F-16
20.10.2012, 10:27

F-16Наскоро иракското правителство е подписало сделка за доставката на 18 многоцелеви изтребителя F-16IQ. Това е втората сделка за доставката на F-16 за Ирак и така общото количество на поръчаните самолети достига 36.

През септември 2011 г. Ирак подписа сделка за 18 бройки F-16IQ на обща стойност около $3 млрд. , като доставката трябва да стане през септември 2014 г. Според обявеното от официалните иракски лица, новата сделка не се различава от предходната и доставките по нея трябва да приключат през 2018 г.

През изминалите дни Ирак договори и 28 леки бойни самолета L-159 от Чехия и бойни вертолети Ми-28Н и друго оръжие от Русия.

Версията на F-16, която ще бъде купена от Ирак е особена. По същество това ще са новопостроени машини F-16C/D, но лишени от най-модерното въоръжение и авионика.

Освен остарялото въоръжение иракските F-16 няма да притежават военни GPS системи (тоест няма да притежават военните кодове за системата), системата им „свой-чужд” също ще е с ограничени параметри. – Още за F-16

http://aeropress-bg.com/

 
Министерски Съвет Русия-НАТО може да се състои в началото на декември
20.10.2012, 10:22

Заседанието на Съвета Русия-НАТО на ниво министри на външните работи може да бъде координирано със срещата на външните министри на страните-членки на Северноатлантическия алианс в Брюксел, която ще се проведе на 4-5 декември в щабквартирата на организацията, съобщи пред Интерфакс европейски дипломатически източник.

Друг информиран източник потвърди пред агенцията тази възможност, като отбеляза, че към момента не може да се уточни в кой от двата дни ще се състои заседанието, тъй като дневният ред все още се съгласува.

 
Добри Джуров спаси прехода от кръв и размирици
20.10.2012, 09:47

Аксиния Джурова

 

 

Интервю с Аксиния Джурова

 

 
Президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Аню Ангелов наблюдаваха учение с български военнослужещи в Хоенфелц, Германия
19.10.2012, 17:52

Президентът на Република България и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Аню Ангелов наблюдаваха днес, 19 октомври, действията нa български военнослужещи в рамките на заключителния етап от учение, което се провежда в американския център за съвместна многонационална подготовка в Хоенфелц, Германия (US Joint Multinational Readiness Center - JMRC).

В съвместната подготовка участват формирования от Сухопътните войски на САЩ в Европа, военнослужещи от 12 държави-членки на НАТО и от 6 държави наблюдатели.

От българска страна участват 260 военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и 2 вертолета „Кугър“. Основният компонент от Българската армия – близо 200 военнослужещи, е от състава на 61-ва механизирана бригада - Карлово, чийто командир, бригаден генерал Красимир Кънев, също присъства на ВИП-деня.

С това учение завършва четвъртата съвместна ротационна подготовка в Хоенфелц от Плана за съвместните българо-американски учения за 2012 година, като за годината броят на участвалите български военнослужещи надхвърля 1700.

В Центъра в Хоенфелц подготовка са преминали подразделения от състава на първата батальонна бойна група на Сухопътните войски. Нейното сертифициране предстои през ноември 2012 година.

През 2013 г. са планирани седем ротационни подготовки, в които ще вземат участие военнослужещи от Българската армия.

В Центъра за съвместна многонационална подготовка в Хоенфелц, Германия, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев бе отличен с награда от министъра на отбраната на САЩ Леон Панета, за приноса му в съвместните подготовки.

На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Аню Ангелов, Командващият Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Марк Хертлинг, Командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, дипломати и делегации от администрацията на президента и на министъра на отбраната.

http://www.mod.bg/

 
ЦРУ иска да разшири флота си от безпилотни самолети
19.10.2012, 17:47

MQ-9 ReaperЦентралното разузнавателно управление на САЩ призова Белия дом да одобри значително разширяване на флота на агенцията от въоръжени безпилотни самолети – ход, който може да удължи трансформацията на разузнавателната агенция в полувоенна сила, казаха американски официални лица. Предложението на директора на ЦРУ Дейвид Петреъс ще укрепи възможността на агенцията да поддържа операциите си от смъртоносни удари в Пакистан и Йемен и ще й даде възможност да пренасочи летателни апарати към зараждащите се заплахи, идващи от „Ал Кайда” в Северна Африка или други проблемни места, пише „Вашингтон пост”.

Ако предложението бъде одобрено, ЦРУ ще може да добави до 10 нови радиоуправляеми самолета към своя флот, който през последните години наброява между 30 и 35 апарата.

Резултатът ще има широки последици за политиката на борба с тероризма и върху постепенното превръщане на ЦРУ в организация, фокусирана основно върху събирането на разузнавателна информация, или запазването на нейната роля на централна сила в ликвидирането на предполагаеми терористи. – Още БЛА

/Агенция "Фокус"/

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
19.10.2012, 16:57

Черноморско крайбрежие.

Четата на войводата Михаил Герджиков и опълченската дружина на подполковник Близнаков тръгват за Мидия през Ятрос.

10-та дружина остава на позициите си.

Боят на 5-та пехотна Дунавска дивизия при река Пуралия. 3-та Бригада от 5-та пехотна Дунавска дивизия /45-ти и 46-ти пехотни полкове/ през деня устоявана най-яростнитетурски атаки, които остават без успех. Около пладне на позицията пристигнала 1-ва Бригада на 3-та пехотна Балканска дивизия /11-ти пехотен Сливенски и 24-ри пехотен Черноморски полкове/, която се вляла в бойния ред на Дунавската дивизия. Надвечер, двете бригади започват атака срещу село Пуралия, заемат го с бой и прогонват неприятеля. 1-ва Бригада на Дунавската дивизя / 2-ри пехотен Искърски и 5-ти пехотен Дунавски полкове/ и 2-ра Бригада на дивизията / 18-ти пехотен Етърски и 20-ти пехотен Долруджански полкове / най-напред подкрепят със страничен огън тази атака, а впоследствие тръгват в настъпление и до вечерта достигат до река Караагач-Дере. В това сражение неприятелят е разбит, въпреки че в него той има всички добри шансове за спечелването на решителна победа. Загубите на полковете от 5-та пехотна Дунавска дивизия в четиридневните боеве при Бунар-Хисар в убити и ранени са – 107 офицери, 4 658 войници, 1 632 войници пропаднали без вест. Офицери – 26 убити, 81 ранени. Войници – 1 192 убити, 3 466 ранени. Загубите на 1-ва Бригада от 3-та пехотна Балканска дивизия в последния ден на сраженията при Бунар-Хисар в убити и ранени са 3 офицери, 297 войници. Офицери – 3 ранени. Войници – 62 убити, 235 ранени.......... Прочети още

 
Успешно изстрелване на РС-12М „Тополь”
19.10.2012, 16:43

РС-12М „Тополь”Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) на Русия днес в 13.12 ч по московско време извършиха успешно учебно-бойно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета „Тополь” от космодрума „Плесецк” (Архангелска област). - (видео)

Целите на това изстрелване бяха потвърждение на стабилността на основните летателно-технически характеристики на ракетите от тази класа в периода на удължаване до 24 години на срока за експлоатация и оценка на възможностите за тяхното удължаване за експлоатация до 25 години. Първоначалния гаранционен срок за експлоатация на комплекса беше 10 години.

Учебно-бойната част на ракетата е поразила условната цел на полигон Кура на полуостров Камчатка.

През юни тази година РВСН също успешно извършиха учебно-бойно изстрелване на „Тополь”. Тогава изстреляната от полигона „Капустин Яр” в Астраханска област ракета унищожи условната цел на полигона „Сари-Шаган” (Казахстан). – Още за РС-12М „Тополь”

 
Британия изпрати в Персийския залив още една фрегата
19.10.2012, 14:45

На 17 октомври фрегатата F 235 Monmouth тип 23 напусна базата в Плимут и се отправи на 7-месечна бойна служба в района на Персийския залив, съобщава официалния сайт на британското военно ведомство.

Корабът ще изпълнява две основни задачи – защита на морските търговски пътища и осигуряване на морска безопасност в акваторията на региона.

На кораба се намират екипаж от 210 човека, включително и подразделение на морската пехота, предназначено за десантиране и проверка на кораби-нарушители.

 
Държавите от региона тренират у нас взаимодействие при природни бедствия и терористични атаки
19.10.2012, 13:54

Днес в Националния военен учебен комплекс "Чаралица" се провежда Ден за високопоставени гости и представители на медиите.

Република България е домакин на разпределеното компютърно подпомагано учение на страните от Югоизточна Европа „SEESIM 12” (Southeastern Europe Simulation).  Съорганизатор на учението е Европейското командване на САЩ.

В „SEESIM 12“ участват десет страни от Югоизточна Европа: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Италия, Черна гора, Сърбия, Македония, Украйна, и щабът на Многонационалната бригада "Югоизточна Европа" (SEEBRIG), съобщиха от ръководството на учението. Други участници са Швеция, като поддържаща страна; Грузия като наблюдател; редица неправителствени и международни организации, като INTERPOL, EUROPOL, EADRDCC и др. От страна на НАТО участват щабът на Съюзното командване по трансформациите (HQ SACT) - Норфолк, щата Вирджиния, Съвместният военен център (JWC-Ставангер, Норвегия), Съвместният център за подготовка на силите (JFTC-Бидгошч, Полша) и Центърът за усъвършенстване по моделиране и симулации на НАТО (M&S COE-Рим, Италия).

Учението се провежда от 15 до 19 октомври в Националния военен учебен комплекс “Чаралица”, във ВА “Г.С.Раковски” и в Оперативния център за извънредни ситуации, формиран под ръководството на МВР. Ежедневно се осъщестява видеотелеконферентна връзка с националните центрове, разположени в столиците: Белград, Киев, Подгорица, Рим, Сараево, Скопие, София - Военна академия “Г.С.Раковски”, Тирана и Загреб, както и щаба на SEEBRIG в Лариса, Гърция.

Директор на учението е директорът на дирекция „Операции и подготовка” в Министерството на отбраната, бригаден генерал Марин Начев.

„SEESIM 12“ е шестото по ред учение в такъв формат и първото, в което се използват средства, предоставени от НАТО, включително компютърни модели за планиране и провеждане на учения от този тип. По време на учението България изпитва нови информационни технологии и тества симулационни системи, предназначени да повишат ефективността на гражданските и военните структури в региона в отговор на природни и причинени от човека бедствия.

Целта на „SEESIM 12“ е установяване и експериментиране на система от взаимни връзки и процедури между държавите от региона за улесняване и ускоряване на процеса по искане и оказване на помощ в случай на природни бедствия и терористични атаки.

Сценарият на учението е фиктивен и се основава на поредица от кибератаки срещу правителствата на страните в Югоизточна Европа, последвана от биологична и химическа терористични атаки, както и големи природни бедствия. Като резултат тези събития водят до срив на комуникациите и причиняват много човешки жертви. В отговор се активират националните кризисни центрове на страните-участнички и инженерното подразделение на Многонационалната бригада "Югоизточна Европа" (SEEBRIG).

От българска страна, сценарият е разработен от експерти в отдел „Учения и тренировки” на дирекция “Операции и подготовка” в Министерството на отбраната, с активното участие и на специалисти от различни министерства и ведомства, става ясно от съобщението.

Съгласно учебния сценарий (без реални действия на войски и хора) в подпомагане на населението и за ликвидиране на последствията от причинените бедствия, от Въоръжените сили на Република България са участвали към 300 военнослужещи и цивилни служители, техника - към 50 единици.

Включили са се два медицински екипа от Военномедицинския отряд за бързо реагиране към ВМА. Участвала е тежка пътно-строителна техника за осигуряване на достъп до аварирали далекопроводи за нуждите на ЧЕЗ. Вертолети са извършвали въздушно разузнаване над бедстващи райони. Развърнати са били полева болница и палаткови лагери. Извършени са действия на кораби от ВМС за подпомагане на аварирал пътнически кораб.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
НАТО няма да изостави Афганистан
19.10.2012, 09:00

Андерс Фог РасмусенГенералният секретар на НАТО заяви, че Алиансът ще продължава да помага на афганистанските сили да поемат изцяло отговорността за сигурността в страната след 2014 г., когато е предвидено да приключат бойните операции на коалиционните сили, предаде АП.

Андерс Фог Расмусен, който е на необявено посещение в Кабул за разговори с президента Хамид Карзай, командващия коалиционните сили ген. Джон Алън и афганистански висши военни подчерта, че целта на НАТО е “Афганистан да може да стои твърдо на краката си”. Шефът на Алианса обеща също, че Кабул “няма да бъде оставен сам”.

НАТО се съгласи след 2014 г. в страната да остане нейна немногобройна мисия, която да помага на афганистанските сили с обучение, съвети и материално. Алиансът започна тази година да изтегля войските си от Афганистан. Сега там има 104 000 натовски военнослужещи - 68 000 от тях са американци.

“Афганистанските сили за сигурност постигнаха много. Те вече поеха отговорност за сигурността на три четвърти от населението”, посочи Расмусен на обща пресконференция с президента Хамид Карзай в президентския дворец в Кабул.

Афганистанците са готови и биха искали да ускорят процеса на преход, заяви президентът Карзай. Той увери, че преходът върви по график и много добре, както и че страната му е вече готова да поеме отговорностите си.

Расмусен, който пристигна в Кабул, придружаван от целия Съвет на НАТО на равнище посланици, заяви, че един от сериозните проблеми за коалиционните сили остават така наречените “вътрешни нападения”, при които афганистански войници и полицаи убиват военнослужещи на Алианса. Най-малко 53-ма са през тази година жертвите на тези нападения.

“Но нека да кажем ясно, че враговете на Афганистан може да сменят тактиките си, но няма да успеят. Те няма да ни разделят от нашите афганистански партньори и приятели. Нито ще ни отклонят от нашата мисия, стратегия и график”, каза Расмусен.

http://www.monitor.bg/

 
Офицер на НАТО призна: Бомбардирахме Югославия без причина
19.10.2012, 08:52

Норвежкият журналист и офицер за връзки с мироопазващите сили на НАТО в Косово Кристиан Карс заяви, че през 1999 г. Югославия е била бомбардирана, без да има достатъчно основания за това, съобщава белградският "Телеграф". "Ние влязохме във война без причина. Югославия бе пред избор: окупация или бомбардировка. Никоя друга държава не би реагирала по-различно от Югославия. Нито една няма да приеме окупацията", признава журналистът.

Карс пристига в Косово през 2000 г. като офицер. След един месец, на 16 февруари 2001 г., албански сепаратисти хвърлят бомба в градски автобус в Ниш и убиват 12 души. "Бях на мястото на трагедията. Още помня този мирис и тази гледка на части от човешкото тяло. Кръвта бе навсякъде. Тогава усетих отговорност за това, което се случва там", признава Карс.

По думите му войниците на КФОР са пристигнали в Сърбия с напълно погрешна представа за страната и случващото се там.

 
Русия разработва нова универсална САУ
19.10.2012, 08:42

САУ ВенаЦентралният научно-изследователски институт по точно машиностроене е пристъпил към разработката на нова универсална самоходна артилерийска установка за Въздушнодесантните войски на Русия.

Това е разказал временно изпълняващият длъжността генерален директор на ЦНИИТОЧМАШ Дмитрий Семизоров. По думите му създаването на установката се води в рамките на опитно-конструкторските работи по проект "Зауралец". "Тя трябва да се превозва по въздуха и да бъде спускана от самолети. Трябва да преминава навсякъде като всяка бронирана машина и да води огън на същата далечина, която изискват и обикновените сухопътни войски. Сложете всички тези елементи в едно, и ето, това ни предстои", е разказал Семизоров. Установката ще обединява възможностите на миномет, гаубица и оръдие. Това вече е било използвано в артилерийските системи "Нона" и "Вена". Те могат да водят огън както със 120-милиметрови снаряди за артилерийските установки, така и с всички видове мини от този калибър, включително и с боеприпаси, стандарт на НАТО.

В номенклатурата на въоръженията на "Вена" също влиза корегируем снаряд "Китолов-2М", способен да поразява наземни бронирани цели, движещи се със скорост до 40 километра в час.

http://www.duma.bg/

 
Доставиха корпуса на най-големия кораб в историята на ВМС на Австралия
19.10.2012, 08:34

Извършиха операция по транспортиране на първия корпус за серия от два съда за Военноморските сили на Австралия. Корпусът на HMAS CANBERRA бе доставен на борда на BLUE MARLIN, след плаване от 13 000 nm от Испания.

Първият кораб от серията ще се превърне в най-голям съд в историята, от състава на ВМС на Австралия. Корпусът има дължина от 230m и широчина 32. Точно 40 сантиметра е клиренсът между моста на Сидни Харбър и кораба.

Съдовете са от клас LHD (Landing Helicopter Dock), палубата им е с размери на 24 тенис корта. Водоизместването на бъдещия кораб е 27,851 t.

Строителството започна през 2008г. Корпусът е съставен от три секции, които бяха спуснати в цялост на вода през миналата година.

Първият кораб от клас LHD – HMAS CANBERRA, ще влезе в състава на австралийския флот през 2014-а година, а година по-късно вторият кораб от серията – HMAS ADELAIDE, ще влезе в строя

http://www.maritime.port.bg/

 
Генералите ни трябва да излязат от анонимност
19.10.2012, 08:06

 

Интервю с генерала от резерва Михо Михов, летец пилот първи клас, бивш командващ ВВС (1992-1997 г.), началник на Генералния щаб на Българската армия (1997-2002 г.), бивш съветник на президента на България и посланик в Република Македония.

 

 
Привилегиите за военните – отживелица от соца или оправдани, но за по-тесен кръг
18.10.2012, 18:07

Въпреки че според социологическите изследвания армията традиционно е сред най-одобряваните институции, съпротивата на военните срещу ограничаването на някои техни привилегии срещу по-високи заплати не среща особени симпатии сред гражданите. Това поне показват читателски коментари във форума на Mediapool покрай първото "мирно шествие", с което военни протестираха срещу готвените промени.

Военните са възприемани като скъпоплатени чиновници и едно от най-често срещаните мнения е, че трябва да има разделение между военнослужещите и чиновниците под пагон, които сега се ползват наравно от различни привилегии и компенсации.

Като цяло липсва ясна представа в обществото с какво точно се занимават военнослужещите в мирно време. Това може да се обясни и с пасивността на висшите военните от Щаба по отбрана, които изцяло оставили обществения образ на войника на политическото ръководство, не изразяват мнения и нямат позиция по важните армейски въпроси.

Меdiapool публикува някои мнения от форума си.

Военният не може да е склададжия или чиновник

"Масова девоенизация на длъжностите. Не е военен склададжията, личен състав, говорителя и хилядите чиновници, които си седят на бюрата. Военен е само който служи в бойна част и преките му началници. Тоест остават 10% военизирани и тогава да се говори за привилегии".

"Не мислите ли, че твърде много са привилегиите, останали още от соца? По такива "правила" се пенсионират и работещите в БДЖ. Жалко е, че всъщност няма диференциране на позициите, които подлежат на ранно пенсиониране. Защото не е все едно да си в действащата армия, да ходиш на мисии, и да седиш на столчето в МО. Това се отнася и за всички такива "млади пенсионери", които бъкат из цялата страна. Ясно е, че трябва промяна и то колкото може по-драстична, защото несправедливостта спрямо останалите професии е твърде неприятна. Учителите, например, се пенсионират на 60 и 65 години и не получават 20 заплати. И докато военните на 52 г. със здрав дух в здраво тяло:) са пенсионери, то учителите в малка част са способни да работят".

"Всичко, което трябва да се направи, е една малка и ефективна администрация. Към нея са полицията и армията. Всички братовчеди и шуранайки на пазара. Но без право на пенсия особено тези които са с поддържащ режим – тиловаци".

Привилегиите за военните – отживелица от соца

"Не работя без да зная почивен ден, национален празник и отпуска, за да храня хора, които се препичат по цял ден с ръцете в джобовете, разказват си вицове и се пенсионират с 20 години по-рано от мен".

"Господине, ние не сме срещу военните и знаем, че наистина те се лишават от доста от свободите, полагащи се на цивилния гражданин. Но, кажете ми, справедливо ли е ваши колеги да се пенсионират (с най-високата пенсия), да си получат компенсациите в размер на 20 заплати, когато всички останали получаваме до 6, след което да останат на същата си държавна служба и да получават едновременно и най-висока пенсия и висока заплата?! Нямаше да реагирам така, ако не знаех колко пенсия получава моята майка, бивша учителка".

"Много смешно се получава, на практика големите патриоти се борят само за благинки. Каква дейност се върши сега в армията, че за какво се готвят. Май само с политика и с стачки".

"Ето сега е моментът и да ги накарат да си плащат и осигуровките С нищо не трябва да се различават от обикновените хора. Затова е подал молба, държавата го е издържала безплатно, а другите си плащаха обучението. Накрая вземат и по 20 заплати, най високите пенсии, не са ли малко нахални!!!!!!!!"

"Ако един военен се пенсионира на 40, може спокойно да работи като млад специалист в БАН".

Няма ясна визия за армията

"Мисля, че ние - гражданите на България - просто трябва да решим, дали да има армия или не. Ако искаме да има - да искаме от нея да бъде "нормална", но и да й плащаме "нормално" - и двете, напр. като в Германия, Франция, Англия или дори - в Русия. Ако решим, че не ни трябва или не можем да си я позволим - да я разпуснем. Ще се уповаваме на МВР - и без това полицията, жандармерията и гранична полиция са 3 пъти по-големи от армията".

"Въпросът е, ако ще има питане към нас за това каква да бъде армията ни. Преди това трябва да има доклад за оценка на риска".

"Разбира се, армия трябва да има, и тя трябва да е професионално направена, а не да е пълно с мърди, които нищо никога не са правили и няма шанс да направят. Но погледнете разпределението по проценти на бюджета: Ние си оставаме военно-полицейска държава. Какво става ???".

"Наглост. Да съкратят ненужните хора и институции вътре в системата и да вдигнат заплатите си. Всички те знаят за ненужните длъжности и структури, но било от страх или интерес си мълчат и искат повишаване на заплатите от парите на пенсионерите и учителите".

"В криза насила вдигане на заплатата, та това е блъф, за да махнете след това 20 -те заплати. И на децата им е ясно, че е номер. Но при свършен факт не можеш да мърдаш до 52-54 - годишна възраст. Супер номер. От деца са започнали военен живот и накрая провал на всичките военни мъки и лишения за мечта на спокойни старини".

Няма привилегии, а компенсации

"Многото недоволни, сравнете имотното си състояние с обикновените военни и ще установите, че сте по-добре въпреки "големите" им заплати".

"Ало, Ангелов, стига с тези манипулации! Това, което отнемате не са привилегии, това са компенсации за отнети граждански права на военните, за разлика от полиция (право на стачки, синдикати, упражняване и на друга дейност извън полицията), без да противопоставям 2-те групи, защото сега са едните, после другите...

"Защо в силовия сектор условията за пенсиониране на полицаите се запазват а тези на военните търпят рестрикции ? Цинично е това да се прави по предложение на министър- офицер от кариерата, който се е пенсионирал при облегчените условия! какво ще каже за това върховният главнокомандващ!?".

http://www.mediapool.bg/

 
Вземаме Ф-16 втора ръка от Португалия
18.10.2012, 14:47

Ф-16България смята да купи американски изтребители Ф-16 втора ръка от Португалия, научи „Преса“ от бизнесмени в оръжейния бранш. Сделката била изгодна и трябвало да изпреварим Румъния, която имала апетити към тях. Това била причината военният министър Аню Ангелов да форсира внасянето на проекта за модернизация на ВВС за разглеждане в правителството. След това документът трябва да се гласува от парламента.

На 5 април т.г. министърът обяви, че до края на тази година или най-късно в началото на другата ще внесе проекта в правителството. В неделя обаче МО шефът изненадващо съобщи, че до края на октомври министрите ще обсъдят предложението на МО и ако решат, че ще купуваме употребявани бойни самолети, ще има пряко договаряне, като преговорите ще се водят с отделни държави, а не с компании. Причината според министъра е, че старите самолети са държавна собственост, а новите - на отделни компании, и тогава се прави конкретен конкурс.

Стойността на вероятната сделка с Португалия е за  $400, но не за 8, какъвто бе първоначалният вариант, а за 9 самолета. Изтребителите са Ф-16, блок 15, MLU. Те са от 80-те години, но всичко от тях е изтърбушено и са обновени. Всъщност само корубата им е стара. Според запознати тези изтребители са модернизирани до такава степен, че в някои отношения превъзхождали по-мощните Ф-18. Системите им за наблюдение позволявали да се вижда отделен човек от 40 км разстояние. В пакета, който ни предлагали, влизало и обучението на пилотите.  „Независимо от това абсурд е да няма конкурс за такава сделка. Трябва да има състезание между отделни държави, защото може да ни дадат и по-добра оферта“, коментираха юристи.

„Българските ВВС са сигурен гарант на въздушния суверенитет на страната“, заяви пък президентът Росен Плевнелиев, след като откри Монумента на авиацията в София по повод 100-годишнината на ВВС. Държавният глава награди въздушните войски с „Почетен знак на президента“.

http://pressadaily.bg/

 
Израел изпитва нова система за защита от ПЗРК
18.10.2012, 12:37

C-MusicВВС на Израел са завършил успешно изпитанията на система за защита на самолети от ракети с топлинно насочване, използвани в преносимите зенитноракетни комплекси (ПЗРК). Новата система за самозащита, изпробвана на един от самолетите на ВВС е разработена от компанията Elbit Systems и е получила названието C-MUSIC (Multi-Spectral Infrared Countermeasure).

Взети са мерки за по-бързото внедряване на системата в самолетите от гражданската и военна авиация след като неотдавна по израелски летателен апарат бе изстреляна ракета „Стрела-2М” от Ивицата Газа и и след като от Либия са изчезнали над 1000 ракети от този тип, част от които са попаднали в ръцете на Хамас.

Системата C-MUSIC е разработена на основата на MUSIC, предназначен за защита на големи самолети ( C-27J и Boeing 737 и 767) и вертолети (UH-60, EH-101 и Mи-17) от ПЗРК. Системата може да открива едновременно няколко ракети с ИЧ насочване и да ги отклонява от курса с помощна на насочен лазерен лъч.

http://www.pan.bg/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов заминава на посещение в Федерална република Германия
18.10.2012, 10:45

Министърът на отбраната Аню Ангелов Министърът на отбраната Аню Ангелов заминава днес, 18 октомври, на двудневно посещение във Федерална република Германия.

В първия ден от визитата си той ще изнесе лекция на тема „Изграждане на отбранителни способности в един по-сложен свят” в Европейския център за изследване на сигурността "Джордж Маршал" в Гармиш-Партенкирхен. В Центъра министърът Ангелов ще се срещне и с група парламентаристи от Скупщината на Сърбия, с които ще сподели опита от реформата в българските въоръжени сили и ще дискутират въпроси за регионалната сигурност и двустранните отношения между България и Сърбия.

На 19 октомври министър Ангелов ще наблюдава действията на близо 260 български военнослужещи и 2 вертолета „Кугър“ от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили в рамките на заключителния етап от учението „Пълен спектър операции“ (Full spectrum operation), което се провежда в Центъра за съвместна многонационална подготовка Хохенфелс, Германия (US Joint Multinational Readiness Center - JMRC). В съвместната подготовка участват формирования от Сухопътните войски на САЩ в Европа, военнослужещи от 12 държави-членки на НАТО и от 6 държави наблюдатели.

Ротационните подготовки се провеждат в изпълнение на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и на „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и в чужбина за 2012 г.”

http://www.mod.bg/

 
След победата: „Марш, марш, Лозенград е наш”
18.10.2012, 10:28

Ген. Радко Димитриев пред Чаталджа Преди да започне сражението при Лозенград, пруският стратегически съветник на турския султан – генерал Колмар фон дер Голц, лично обучавал до неотдавна османската армия, самодоволно заявява: „За завладяването на Къркларели ще са нужни три месеца време и армия, три пъти надвишаваща българската войска както по численост, така и по качество”.

На седмия ден от началото на Балканската война и след 3-дневни бойни действия обаче градът пада в български ръце.

При това, заради проливния дъжд, който се изсипва над полесражението, така и в боя не се включва артилерията. Военният кореспондент на в. “Дейли Телеграф” Луи Бързина възкликва: „Това е един от най-големите триумфи, каквито въобще военната история познава”! А френският военен министър Етиен Милеран обявява нашата армия за „най-добрата в Европа” и публично заявява, че „би предпочел за съюзници 100 000 българи, пред която да е друга европейска армия, колкото и многобройна да е тя”.

Настъплението на нашите воини от 22 до 24 октомври (9 до 11 октомври по стар стил) 1912 г. хвърля в дива паника противника. Цялата войска на Османската империя, разположена по десния фланг, се скрива в града. След нея като обезумели зарязват позициите си и останалите турски войници, смъквайки и хвърляйки на земята всичко от себе си, което им пречи да бягат по-бързо. Както отбелязва германският военен кореспондент Курт Арам: „Тук има само един закон: спасявай се, ако ще и светът да загине”!

Суматохата при отстъплението на османците е толкова голяма, че на бойното поле се изоставят оръдия, огромно количество боеприпаси, пушки... ....... Прочети още

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
18.10.2012, 10:13

Черноморско крайбрежие. Четата на войводата Михаил Герджиков остава в Малък Самоков, където пристига и опълченската дружина на подполковник Близнаков, изпратена в помощ на четата.

10-та погранична дружина и четата на подпоручик димо Аянов се оттеглят в Урумбейли, като през целия ден се сражават срещу кавалерия и турски разезди.

Трета и Първа армии. Боят на 5-та пехотна Дунавска дивизия при Бунар-Хисар. Втори ден. През този ден турците съсредоточават срещу 5-та Дунавска дивизия освен трети корпус, още 8 табора и 3 батареи от Десети корпус, а на юг, по посока на Чонгора – инджеклер, следвало да настъпи и целия Седемнадесети турски корпус. Турците настъпват около пладне и в устрема си успяват на някои места да преминат през река Караагч-Дере. Преустроените през нощта български полкове, дали много жертви през предния ден - /5-ти пехотен Дунавски, 18-ти пехотен Етърски и 20-ти пехотен добруджански/, както и останалите на първоначалните си позиции / 2-ри пехотен Искърски, 45-ти и 46-ти полкове/ отбиват турската атака и връщат турската вълна назад. Турците повтарят атаките си няколко пъти без успех, докато надвечер цялата 5-та пехотна Дунавска дивизия преминава в настъпление и гони противника чак до височината между Караагач-Дере и Соуджак-Дере, където турците се оттеглили на старите си позиции.......... Прочети още

 
Кубинската ракетна криза - и след 50 години заблудите са живи
18.10.2012, 09:42

Американски самолет патрулира над съветски товарен кораб през октомври 1962 г. Снимка: Национален архив на САЩСветът беше на ръба на Армагедон в продължение на 13 дни през октомври, след като президентът Джон Ф. Кенеди начерта символична граница в Атлантика и предупреди за ужасни последици, ако съветският премиер Никита Хрушчов се осмели да я премине.

Американски шпионски самолет Ю-2, прелитайки високо над Куба, направи снимки от въздуха на площадки със съветски балистични ракети, от които можеха за нула време да бъдат изстреляни ядрени бойни глави срещу САЩ само на 90 мили разстояние. Беше разгарът на Студената война и много хора се страхуваха, че ядрена война ще унищожи човешката цивилизация.

Съветски кораби, превозващи ядрени оръжия, се понесоха към “карантинната” зона на Кенеди около острова, но се върнаха, преди да достигнат границата. “Гледаме се очи в очи и аз смятам, че другата страна току-що мигна” - тази прочута фраза, изречена от тогавашния държавен секретар Дийн Ръск, до голяма степен бе възприета като определяща за кризата....... Прочети още

 
Русия разполага С-400 в отговор на радар на ПРО на НАТО
18.10.2012, 09:26

С-400В турските медии се появи информация, че Въоръжените сили на Русия са започнали разполагането по южната граница на страната на нови комплекси за ПВО. При това се твърди, че Русия е предприела тази стъпка в отговор на работата в Турция на обект на системата за противоракетна отбрана на НАТО.

Изданието “Хюриет” пише, че комплексите ще бъдат нацелени по посока Турция. Но руските военни заявиха, че С-400 трябва да укрепят границата на Русия в Грузия и Азербайджан, като системата за ПРО в Европа не се споменава.

Агенция Росбалт по-рано съобщи, че Южният военен окръг до края на годината ще получи на въоръжение зенитно-ракетни комплекси С-400, които трябва да заменят наличните С-300.

С-400 (Триумф) е руска зенитно-ракетна система от ново поколение с голям и среден обсег на действие. Всяка оперативна система на комплекса позволява едновременна стрелба до 36 цели с 72 управляеми ракети. – Още за ЗРК С-400

http://www.blitz.bg/

 
Швейцария с армия срещу разпада на еврозоната
18.10.2012, 09:18

Въпреки, че Швейцария не е страна-членка на Европейския съюз, армията на тази централноевропейска държава се подготвя за безредици, предизвикани от задълбочаващата се финансова криза и многобройните демонстрации срещу мерките за строги икономии. Това пише на своята електронна страница виенския вестник "Стандарт".

Военното учение "Stabilo Due", което миналия месец се проведе с участието на около 2000 войници, трябваше да подготви военнослужещите за възможни безредици в страната, породени от бежански поток от Гърция, Испания, Италия, Франция и Португалия.

В маневрите участваха както членове на сухопътните войски, така и представители на авиацията и спецсилите.

Министерството на отбраната на Швейцария смята, че през следващите години армията на страната трябва да бъде подготвена за защита на сигурността на гражданите, независимо от вероятното намаление на нейната численост.

"Ако тези държави не могат да се защитават, ситуацията в цяла Европа ще се изостри", заяви министърът на отбраната Ули Марер пред местни печатни медии.

"Началникът на Генералният щаб Андре Блатман обяви, че възнамерява до декември т.г. да отправи искане за разполагане на допълнителни 1600 войници по летищата, промишлените зони и пред международни организации", твърди още "Стандарт", цитиран от МИА.

Партията на зелените остро разкритикува тези действия отбелязвайки, че Министерството използва нестабилността в Европа като "параван за укрепване на ролята на армията в страната".

Според мнозина, през следващите години се очаква да се проведе референдум за премахване на задължителната военна служба. Към момента всички швейцарски граждани от мъжки пол имат задължението да служат по 5 месеца, като това прави швейцарската войска най-многобройната в Европа на глава от населението.

http://www.blitz.bg/

 
Южна Корея ще проведе военни учения за защита от севернокорейска заплаха
18.10.2012, 08:45

Властите в Южна Корея съобщиха, че през следващата седмица ще започне провеждането на мащабни военни учения, които имат за цел да се отработят действията при евентуална севернокорейска заплаха. Те ще се проведат на фона на нарастващото напрежение по границата между двете корейски държави, предаде АФП.

Едноседмичните учения „Хогук” ще започнат на 25 октомври и в тях ще вземат участие 240 хиляди военнослужещи от всички родове войски, както и полицаи, съобщи говорител на генералния щаб на страната. Във военните маневри също така ще се включат около 500 американски военнослужещи.

http://www.focus-news.net/

 
Русия изважда две потопени ядрени подводници
18.10.2012, 07:59

Докато в целия свят бурно се обсъждат въпросите свързани с рециклирането на кораби в страни от Третия свят, природозащитници съобщиха за друг много по-голям проблем.

Става дума за потопяването на изведени от строя атомни подводници от флота на Русия.

Според руски медии правителството ще инициира изваждането на две ядрени подводни лодки, които лежат на дъното на море Кара и Баренцово море. Там са подводниците K-27 и K-159. След изваждане съдовете ще бъдат нарязани.

По непотвърдена информация предстоящата операция е свързана с ревизираните планове на Руската федерация за развитие на арктическата зона и очакваното в бъдеще разработване на находищата на нефт и газ, срещу което се противопоставят редица организации.

 
Военноморски „тюлени” скочиха с парашути от „Пантер”-а
18.10.2012, 07:52

В навечерието на Деня на военния парашутист – 18 октомври, на който отбелязваме годишнината от първия боен ден на парашутната дружина в състава на Първа българска армия през 1944 г., военнослужещите от Морския специален отряд на Военноморските сили добавиха още една страница в летописа на своето военно формирование.

На 16 октомври 2012 г. главен старшина Николай Николов, главен старшина Радостин Велев и главен старшина Георги Георгиев извършиха за пръв път парашутен скок от борда на вертолет AS 565 MB „Panther” от морската вертолетна авиобаза „Чайка”. При скокът, извършен от височина 1600 метра, военнослужещите използваха парашут тип „Летящо крило”.

Преди повече от четиридесет и една години, на 6 юни 1971 година, предшествениците на днешните военноморски „тюлени” извършват първите парашутни скокове от вертолет Ми–4, който тогава е на въоръжение във Военноморските сили. Днес тази славна бойна машина е сред експонатите в парковата експозиция на Военноморския музей във Варна.

Провеждането на скокове от вертолет ще доведе до придобиване на нови способности, оптимизиране на парашутната подготовка във Военноморските сили през следващата година, както и икономия на финансови средства и материални ресурси, съобщиха от „Връзки с обществеността” на ВМС.

 
Двама сътрудници на американското разузнаване са загинали при самоубийствен атентат в Афганистан
18.10.2012, 07:31

Двама сътрудници на американското разузнаване са загинали при нападение от страна на терорист-самоубиец в Кандахар, Афганистан, съобщава ИТАР-ТАСС.

Атентатор-самоубиец се е самовзривил в сграда, принадлежаща на афганистанските служби за сигурност. Загинал е един агент на ЦРУ и 24-годишната Британи Гордън, аналитик към ЦРУ.

Загинали са и четирима афганистанци.

По данни на НАТО, атентаторът е бил на служба към афганистанското разузнаване. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Вземат от безработните съпруги на военните по 40 лева на месец
18.10.2012, 07:28

През следващата година безработните съпруги на военнослужещите ще вземат по 270 лв. на месец. Това предвижда проектът на Закон за държавния бюджет за 2013 г., който правителството внесе в парламента. Няма промяна в сумата в сравнение с тази година.

До 2011 г. включително това обезщетение беше равно на минималната работна заплата за страната. За съжаление правителството го „отвърза” от минималната работна заплата и вече втора година по ред определя сумата в Закона за държавния бюджет.

Вече е ясно, че през 2013 г. минималната работна заплата ще бъде 310 лв. Това предполага, че от безработните съпруги на военнослужещите всеки месец държавата ще взема по 40 лв. в сравнение с предишните години. За тези, които пишат законите 40 лв. сигурно са почти нищо. За напусналата работата си обаче поради това, че трябва да последва съпруга си в друг гарнизон, съвсем не са малко пари.

Това е още едно орязване на социалните придобивки на военнослужещите. Напоследък то е характерно за правителствената политика.

От Закона за отбраната и Въоръжените сили

   Чл. 230. (1) (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 1.01.2012 г.) На съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място и поради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения, се изплаща обезщетение в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България.

   (2) Обезщетението по ал. 1 се изплаща от Националния осигурителен институт за сметка на държавния бюджет за периода, през който лицата са останали без работа, но не повече от 12 месеца, ако са се регистрирали в съответното териториално поделение на Агенцията по заетостта в едномесечен срок от преместването.

   (3) Времето, през което се получава обезщетението, се зачита за трудов или служебен стаж в зависимост от характера на прекратеното правоотношение по ал. 1.

   (4) (Нова - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) Обезщетението по ал. 1 се изплаща при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет.

   Чл. 231. (1) (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 1.01.2012 г.) На безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии, се изплаща обезщетение в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за периода на операцията или мисията.

   (2) Обезщетението по ал. 1 се изплаща от Националния осигурителен институт за сметка на държавния бюджет при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Военният парашутист полковник Костадинов дари униформата си на НВИМ
18.10.2012, 07:23

полковник Костадинов Живата легенда на военните парашутисти полковник от запаса Никола Костадинов подари на Националния военноисторически музей свои лични вещи и снимки в навечерието на Празника на парашутистите в България.

Идеята по този начин да започнат тържествата за отбелязване на Празника и 68-та годишнина от първия боен ден на Парашутната дружина е на полковник Димитър Шивиков, началник на отдел „Специални сили” в Командването на Сухопътни войски, и Съюза на парашутистите в България. Полковник Шивиков подчерта, че мястото на тези реликви е именно в НВИМ, защото тук се „съхранява и поддържа българската патриотична идея.”

Дарението включва униформа, снимки, плакети, възпоменателен боен лист, издаден по случай 40-годишнината от боевете в заключителната фаза на Втората световна война. На снимките могат да се видят: ефрейтор Никола Паскалев, картечар от 1-ва рота на Парашутната дружина, геройски загинал в боя при Стражин, Асен Шарков и Петко Йотов – основатели на парашутния спорт у нас, отделението на подпоручик Никола Костадинов след тренировъчен десант на летище Враждебна (1943 г.).

Дарението беше прието с благодарности от заместник-директора на музея д-р Даниела Цанкова-Ганчева.

„От сърце и душа го давам” – сподели полковник от запаса Никола Костадинов и разказа за първия бой на Парашутната дружина на 18 октомври 1944 г. при Стражин. В този бой дружината в състав 429 души претърпява загуби от 35 убити и 65 ранени. Тази дата се чества в годините като Празник на парашутистите в България.

Полковник от запаса Никола Костадинов е роден през 1922 г. в Казичене. На 21 години постъпва в Парашутната дружина и първоначално служи на летище Враждебна. През 1942 г. постъпва в Парашутното училище в Брауншвайг, Германия. През Втората световна война е поручик, адютант на Щаба на Парашутната дружина. Участва в боевете при Стражин, Страцин и Куманово. Кавалер на ордена „За храброст”, дългогодишен председател, а сега почетен председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и член на изпълнителното бюро на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните.

http://www.otbrana.com/

 

 
Русия е изнесла военна продукция за 10,7 млрд. долара
17.10.2012, 17:37

Владимир ПутинРусия през тази година по данни към 1 октомври е реализирала износ на военна продукция на стойност 10,7 милиарда долара, съобщи руският президент Владимир Путин на заседание на Комисията по военнотехническо сътрудничество, предаде РИА Новости.

„Планът за износ през тази година се изпълнява точно. Към 1 октомври е изнесена военна продукция на стойност 10,7 милиарда долара. Това е около 80% от общия план за работа през тази година”, посочи той и допълни: „Може да се прогнозира, че в известна степен ще увеличим доставките в чужбина на техника и въоръжение в сравнение с 2011 г.”.

 
Бялата книга за отбраната – елегия за Българската армия
17.10.2012, 17:24

Близо две години и половина след приемането на Бялата книга за отбраната опасността тя да последва съдбата на предишната Бяла книга, от 2002 г., и пак да се превърне в черна за Българската армия, вече е повече от реална. Черна, защото за осемгодишното си действие досегашната бяла книга, освен ликвидиране на цели съединения и подразделения на БА, драстични съкращения на военнослужещи, корупция, кражби и продажби, друго не постигна. За голямо съжаление такива са нещата и сега.

Шумно лансирана и приета с парламентарното мнозинство на ГЕРБ през октомври 2010 г., новата Бяла книга, според декларациите на нейните вносители, трябваше да сложи край на тази практика и както помпозно заяви премиерът, „да спомогне за изграждане на модерни и подготвени български въоръжени сили”. И понеже всичко започва от ГЕРБ и всички преди ГЕРБ нищо не са правили, а министърът на отбраната и експертните му екипи са паднали от Марс, в увода към Бялата книга безапелационно се констатира: „Въпреки безпрецедентните съкращения на Въоръжените сили целите на предишната Бяла книга не бяха постигнати”. Констатацията, както се казва, е неоспорима, друг е въпросът, че е повърхностна. Обяснението, че планираната модернизация на БА не била съобразена с възможностите на държавата „да осигури необходимия ресурс за нейното реализиране”, увисва. Увисва, защото не дава отговор на два взаимно свързани въпроса, които отдавна си задаваме. Първо: защо след толкова съкращения (от 1990 г. досега армията ни е намаляла пет пъти!), продажби на имоти, рязане и харизване на бойна техника, пари за армията все няма? Второ: защо нашите съседи Гърция и Турция, които са членове на НАТО и наши съюзници, не предприемат драстични съкращения на своите въоръжени сили, отделят въпреки кризата значителни средства за въоръжаване и имат такива големи армии?........... Прочети още

 
Нова стрелба с ПКР "Яхонт" на индонезийския флот
17.10.2012, 15:55

По време на провеждащите се от 22 септември до 22 октомври 2012 г ежегодни учения на ВМС на Индонезия Armada Jaya XXXI/2012 е бил извършен пореден успешен пуск на руската свръхзвукова противокорабна ракета 3М55Э "Яхонт" от модифицираната индонезийска фрегата Oswald Siahaan (бордови номер 354, бившата холандска фрегата Van Nes тип Van Speijk/Leander). Ракетата в бойно снаряжение е била изстреляна от вертикална пускова установка от фрегатата от морето край остров Сулавеси на 13 октомври 2012 г в 21.58 по местно време. (видео)

В 22.06 ракетата, пикираща под ъгъл 45 градуса, успешно е поразила кораб-мишена (бракувания на 28 септември танкодесантен кораб Teluk Berau, бордови номер 534, бивш десантен кораб на флота на ГДР Eberswalde Finow проект 108), който след поразяването е потънал за няколко минути. Съобщава се, че ракетата е извършила полет на който маршевия участък на траекторията е бил на височина 4200 метра.

Това са втори бойни стрелби на ПКР "Яхонт" на индонезийския флот. Първият пуск на "Яхонт" от борда на фрегатата Oswald Siahaan е извършен на 20 април 2011 година, като за мишена беше използван бракувания голям десантен кораб Teluk Bayur (бордови номер 502, бивш американски LST 616).

Фрегатата Oswald Siahaan беше снабдена с четири вертикални пускови установки на ракетния комплекс "Яхонт" по време на работи, извършени в Сурабае в началото на 2011 година. – Още за ПКР "Яхонт"

 
На фокус: Брониран автомобил КрАЗ-01-1-11/SLDSL

Украинската компания „АвтоКрАЗ” заедно със своя индийски партньор – компанията Shri Lakshmi Defence Solutions LTD (SLDSL) ще вземат участие в изложението „IFSEC India”. Там те ще представят бронирания автомобил КрАЗ-01-1-11/SLDSL, създаден на базата на автомобил КрАЗ-5233ВЕL с колесна формула 4х4 и снабден с двигател ЯМЗ-238ДЕ2 с мощност 330 к.с. Машината има защита, съответстваща на ниво 3А и 2А по STANAG 4569.

 
Индия ще закупи по-малко изтребители пето поколение FGFA
17.10.2012, 14:23

Т-50. Фото Александър Качкаев, "Лента.ру"Командването на ВВС на Индия е решило да за купи по-малко от първоначално предвидените 214 перспективни изтребители пето поколение FGFA, създавани в сътрудничество с Русия на базата на Т-50 (ПАК ФА), като намалява бройката на 144. Освен това Индия се отказва изцяло от придобиването на двуместния вариант, тъй като самото разработване ще утежни програмата с два милиарда долара, както и поради това, че ефективната площ на радиолокационна откриваемост във фронтална проекция е с 15% повече в сравнение с едноместния вариант.

Според командващият ВВС на Индия FGFA ще се отличава от руската версия само по бордното оборудване. Общата стойност по създаването на индийският вариант е 11 милиарда долара, като цялата програма се оценява на 35 милиарда долара (разработване и закупуване на самолети). Първият прототип на FGFA се очаква да е готов през 2014 година, а вторият и третият през 2017 и 2019.

Дължината на FGFA е 22,6 м, височина - 5,9 м, а максимално тегло на излитане - 34 тона. Изтребителят ще е с двигатели с променлив вектор на тягата и ще лети на разстояние до 3880 км. с максимална скорост до 2300 км/ч. FGFA ще може да се изнася и за други страни.

http://www.pan.bg/

 
Русия и пазарите за оръжия в Африка
17.10.2012, 14:14

Су-30МК2 През близките години Русия планира да увеличи износа на свои оръжия за страни на Африка, каза ръководителят на делегацията на Руската агенция по износ на оръжия Александър Михеев на оръжейното изложение в ЮАР. Сега износът на руски оръжия за тези страни наближава 1 милиард долара годишно.

Наш основен конкурент в сферата на военнотехническата продукция в региона може да стане Китай. Африканските страни южно от Сахара са обект на нарастващо внимание за износителите на оръжия от целия свят. В общественото мнение образът на Африка се асоциира с беднотията, но през 21 век общият брутен вътрешен продукт на страните на юг от Сахара нараства с устойчиви темпове, при това те изпреварват темповете на световната икономика. Международния валутен фонд очаква, че през 2012 година брутният вътрешен продукт на африканските страни ще нарасне с 5,5% - при това в условията на продължаващата световна икономическа криза.

Сега на Африка се падат близо 7% от общия обем изнесени от Русия оръжия – това са повече от 900 милиона долара. Голям пробив за руските производители на оръжия през последните години стана сключването на пакет контракти за доставки на оръжия за Уганда.

През май 2011 година Уганда сключи с Русия контракт за доставка на 6 тежки изтребителя Су-30МК2 на сума над 740 милиона долара. Освен това, Уганда получава от Русия и други оръжия, в това число партида танкове Т-90С. Русия продължава да доставя на африкански страни бойни и транспортни хеликоптери, лека бронирана техника, коли, средства за свръзка. С най-голямата страна от региона – ЮАР – се обсъждат проекти за съвместно производство на различни видове бойна техника за пазарите на трети страни, а за Ангола се създават системи за спътникова връзка.

Главен конкурент на Русия на африканския пазар е Китай, който е най-големият търговски партньор на африканските страни. Това оказва голямо влияние върху неговите военнотехнически връзки със страните от региона. Наред с това, Китай често пъти ползва преференции при доставките на оръжия, с цел да лансира интересите си и в други сфери, например, при реализиране на петролни контракти.

Това кара редица страни от Африка да се замислят по въпроса за прекалената зависимост от Китай в икономиката и политиката. А закупуването на оръжия от Русия, присъствието на която в Африка е ограничено, позволява на африканските страни да избягват необходимостта да избират между Запада и Китай. – Още руски ВПК

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
89 годишният летец-легенда Чарлз Йегър отново преодолява свръхзвуковата бариера
17.10.2012, 10:55

Чарлз Йегър На 14 октомври, когато австриецът Феликс Баумгартнер извърши уникалния скок от „ръба на Космоса”, 89 годишният летец-легенда Чарлз Йегър (бригаден генерал Charles Elwood "Chuck" Yeager) отново преодоля свръхзвуковата бариера, отбелязвайки 65 годишнината от първият документиран свръхзвуков полет в света, извършен от него с експериментален самолет Bell X-1 през 1947 година. Този път Чарлз Йегър летя в задната кабина на F-15D, като през по-голямата част от полета той е пилотирал изтребителя. Самолетът е излетял от военновъздушната база Нелис и точно в 10:24 часа (часът, в който преди 65 години, тогава летец-изпитател, Чарлз Йегър сътворява история) преодолява свръхзвуковата бариера.

Бригаден генерал Чарлз Йегър е летял на над 350 типа самолети през своята кариера и дори на тази възраст продължава да пилотира витлови самолети.

http://www.pan.bg/

 
Американски тюлени арестувани в Япония за изнасилване
17.10.2012, 09:23

Двама американски военнослужещи, морски пехотинци, са арестувани в Окинава по подозрения в изнасилване на японка, съобщи БиБиСи.

Японският министър на отбраната Сатоши Моримото нарече случилото се “много тежък инцидент”, а американското посолство в Япония заяви, че проучва случилото се с “голяма отговорност”.

Според първите информации, единият от пехотинците се е признал за виновен в изнасилването. Разследващите съобщиха , че двамата морски пехотинци не принадлежат към постоянния американски контингент от 26 хиляди души, а са се намирали в командировка в Япония.

Ние няма да се примирим със случилото се, то е крайно сериозно, заявиха официално представители на японското правителство. Подобни инциденти стават често, последният бе през 2006 година, когато за изнасилване сътрудник, работещ в една от американските бази, получи 9 години затвор.

http://www.blitz.bg/

 
Военните парашутисти се готвят за празника си
17.10.2012, 09:03

Военните парашутисти от Сливен ще отбележат своя празник на 18 октомври, четвъртък, научи Sliveninfo. Денят на военния парашутист се отбелязва ежегодно на тази дата, когато е бойното кръщение на първата българска парашутна дружина.

В четвъртък вечерта някогашните сини барети ще поднесат цветя на паметника “Орлето”. Ще почетат и паметта на починалите военни парашутисти.

Парашутният полк в Сливен бе закрит преди 7 години. Днес военни парашутисти има основно в Пловдив, където е дислоцирана 68-ма бригада Специални сили. Бившите военни десантчици обаче са навсякъде. Има ги и в Сливен.

Първата българска парашутна дружина е формирана с указ на негово величество цар Борис III на 18 март 1943 г. Неин пръв ръководител е началникът на въздушните на негово величество войски ген. майор Айранов. А първи командир на дружината е кап. Ноев.

Бойното си кръщение българката парашутна дружина получава на 18 октомври 1944 г. В Страцин-кумановската настъпателна операция на българската армия при овладяването на укрепената стражинска позиция. Парашутната дружина атакува смятания за непревземаем връх Стражин и го превзема в първата атака с цената на 54 убити. Действията й са оценени високо от българското командване и командването на 3-ти украински фронт. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на парашутната дружина е повишен в звание, а телата на парашутистите герои със заповед на командващ 1-а българска армия ген. Стойчев са пренесени в София и погребани в алеята на парашутистите в централните софийски гробища. След военния период парашутната дружина претърпява различни организационни промени, за да се стигне до 1964 г. когато са формирани 2 парашутно-разузнавателни бази. Едната в Пловдив , а другата в Мусачево близо до София. На 18 октомври 1963 г. с указ на държавния съвет днешният ден е обявен за ден на военния парашутист, променен в последствие с указ на МО от 17 март 1994 г. като ден на парашутиста в Българската армия. Военнослужещите със сини барети винаги ще останат верни на традициите и поверите, наследени от техните предшественици. Ще бъдат верни до смърт на девиза: "Там, където другите не могат". - Още за сините барети

 
Чавдар Джуров - българският Баумгартнер
17.10.2012, 08:58

Чавдар Джуров Покрай уникалния скок на Феликс Баумгартнер от Космоса, който почти съвпадна с празника на военната ни авиация, пилоти си спомниха, че български парашутисти са правили подобни изпълнения още преди 45-50 г. Е, не от колосалните 39 км, но също от стратосферни височини, и то при много по-висок риск за живота.

По-старото поколение знае състезанията по парашутизъм за купата "Калъпчиев, Крумов, Джуров", които събираха състезатели от цял свят. С тези три имена са свързани серия от световни рекорди, които прославят България

далече зад нейните предели. Подреждането е по старшинство. Полк. Стефан Калъпчиев е първият, той е и най-възрастният. Още през 1951 г. пробва скок от 3500 м със свободно падане, като отваря парашута едва на 500 м от земята......... Прочети още

 
Въпроси с пагони
17.10.2012, 08:43

В електронната поща на Sliveninfo идват писма от сливенски военнослужещи, които не искат да съобщават имената си. Други ги съобщават, но пък не искат да ги оповестяваме. Разбираемо. Някои от сигналите са за скандални нарушения от страна на военни шефове. Проверките ни показват, че голяма част от написаното е вярно. Военните обаче се страхуват да говорят публично. И заради идващите съкращения в армията. Това затруднява работата ни.

Поради трудната комуникация с шефовете на подаващите сигнали военнослужещи, решихме да зададем въпросите си публично. Надявайки се на отговори.

Нека ги наречем въпроси с пагони.

Организират ли се походи в Центъра за подготовка на танкисти в Сливен?

Под каква форма се провеждат? Ако има походи, разбира се.

Има ли в походите банкетна част? Ако изобщо има походи, разбира се.

Пие ли се алкохол по време на банкетната част? Ако има такава, разбира се.

Играе ли се кючек по време на банкетната част? Ако има такава, разбира се.

Играят ли кючек дами с пагони? Ако изобщо се играе нещо, разбира се.

Качват ли се тези дами с пагони на столове и маси? Ако изобщо се танцува, разбира се.

Пред кого играят? Ако изобщо се играе, разбира се.

Добрата игра на кючек ли е определяща за кариерното развитие на даден военнослужещ? Ако изобщо се играе, разбира се.

Има ли в Центъра офицери, сержанти и войници с присъди, след споразумения с прокуратурата?

Колко са те? Ако има такива, разбира се.

Кои са те? Ако изобщо има такива, разбира се.

Какви са критериите за да станеш управител на военния стол в Сливен?

Държал ли е конкурс управителят на военния стол в Сливен?

Какви са критериите за да работиш във военната вила на Минералните бани?

Колко дълго може някой да работи на тази вила?

Може ли семейство да работи в тази вила?

Има ли в Сливен новоназначен военен полицай, чийто баща е офицер от Военна полиция в Пловдив?

Държал ли е конкурс този военен полицай? Ако има такъв, разбира се.

Как се е представил на конкурса? Ако изобщо има такъв военен полицай, разбира се.

http://www.sliveninfo.com/

 

 
Военни блокове в Горна Малина се рушат и разграбват
16.10.2012, 18:02

Военните блокове в Горна Малина от години се рушат и разграбват, а военното министерство не отпуска средства за ремонт, съобщи БНР.

Повечето жители в блоковете са под наем и нямат възможност сами да извършат обновяването. Един от блоковете ще бъде съборен, окаяно е състоянието и на другите. Паднали са покриви, таваните са протекли.

Някои от наемодателите са възрастни хора, работили за поделението и останали да живеят в блоковете и след пенсия.

От МО пък са подготвяли отговора си какви действия предприемат в продължение на месец и половина, като в крайна сметка са обяснили, че имат тригодишен план за развитие на жилищния фонд. Предвижда се при осигуряване на средства, да започнат ремонти.

 
Американският самолетоносач „Enterprise” се връща от последния си поход
16.10.2012, 17:56

„Enterprise” (CVN 65) Ударната група на ВМС на САЩ, оглавявана от атомния самолетоносач „Enterprise” (CVN 65), напусна района на Близкия Изток, преминавайки през Суецкия канал. Корабите от групата се насочиха към военноморската база в Норфолк (щат Вирджиния).

Това беше последният поход на 51 годишния „Enterprise”. Той ще бъде изведен от бойния състав на ВМС на САЩ на тържествена церемония на 1 декември 2012 година. „Enterprise” е първия в света атомен самолетоносач и най-дългия кораб в света (342 м).

В момента в Близкия Изток остават 2 самолетоносача на ВМС на САЩ - "Dwight D. Eisenhower" и "John C. Stennis". – Още за CVN 65

 
Плевнелиев, гвардейци и Миг-ове откриха паметник на ВВС
16.10.2012, 17:18

Паметник на авиацията и военновъздушните сили (ВВС) откри президентът Росен Плевнелиев по повод 100-годишния юбилей на военната ни авиация.

Паметникът е на площад „Авиация" и представлява орел на висок пиедестал. Непосредствено след като държавният глава преряза лентата, над площад „Авиация" прелетяха три изтребителя МиГ-29. В церемонията участваха и гвардейските части, имаше и тържествено освещаване.

Президентът припомни подвига на поручик Радул Милков и поручик Продан Таракчиев, които на днешния ден преди 100 години поставят началото на военната авиация (по време на Балканската война, при разузнавателен полет над Одринската крепост, те пускат над гара Караагач две бомби).

Военните ни летци проявяват високо бойно майсторство и изключителен героизъм. Българският народ вечно ще помни и тачи подвига на летци като поручик Димитър Списаревски, които дадоха живота си в защита на родината, каза още държавният глава.

Той подчерта, че и днес военните летци следват традициите на своите предшественици и свято изпълняват своя дълг да служат на отечеството и своя народ.

„Независимо от трудностите, въпреки кризата, нашите военновъздушни сили успешно изпълняват своята главна задача - да защитават въздушното пространство на Република България, достойнството и суверенитета на една от първите държавности в Европа", заяви Плевнелиев.

Можем да се гордеем с бойното майсторство и високия професионализъм на българските летци, посочи още той. „В името на героизма им днес откриваме този впечатляващ монумент на авиацията и ВВС", каза още той.

Държавният глава връчи на началника на ВВС ген. Константин Попов почетния знак на президента. Отличието се присъжда на ВВС за значимия им принос за защитата на родината и изграждането на модерна и силна българска армия, съобщи държавният глава.

От ВВС също бяха подготвили малък подарък за върховния главнокомандващ - ген. Попов връчи на президента Плевнелиев умалено копие на орела от паметника.

Автор е младият скулптор Димитър Чонов.

Орелът за президента е в мащаб едно към пет, каза скулпторът Димитър Чонов. Държавният глава обеща да го сложи на видно място в президентската институция. „В дните на отворени врати всички, които ни посещават ще го виждат и ще знаят, че нашите ВВС винаги пазят българската държавност и българските граждани", добави Плевнелиев.

http://news.ibox.bg/

 
Военнослужещи от 101 алпийски батальон ще вземат участие в мероприятия, посветени на 100 годишнината от Балканската война
16.10.2012, 14:58

Военнослужещите от 101 алпийски батальон ще вземат активно  участие в мероприятията в гр. Смолян, посветени на 100 годишнината от балканската война.

На 17.10.2012г. от 10.00 часа във военното формирование ще се проведе „Ден на отворените врати” .

На 19.10.2012г., когато е и празника на военното формирование от 11.00 часа в гарнизонен военен клуб град Смолян е прожекцията на документалния филм „Балканската война”.

В деня на празника на град Смолян 21.10.2012 г., представителни подразделения ще вземат участие в Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец и поднасяне на венци от 15.00 часа на връх Средногорец, в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметка на полковник Владимир СЕРАФИМОВ от 18.45 ч. в нов център на град Смолян, а от 19.00 часа, съвместно с националната гвардейска част, в тържествената проверка-заря, посветена на 100 години от Освобождението на Родопите.

http://landforce.mod.bg/

 
Русия проведе изпитания на ракета-прехващач от системата за ПРО
16.10.2012, 14:22

РЛС Дон-2НВойските за въздушно-космическа отбрана на Русия проведоха успешни изпитания на ракета с близък радиус на действие на полигона Сары-Шаган в Казахстан. Това съобщи днес за  РИА Новости официалния представител на МО полковник Алексей Золотухин. (видео)

Според думите на Золотухин, пускът се е състоял в 12:01 по московско време. Цел на изпитанията са били потвърждаване на тактико-техническите характеристики на противоракета от системата за противоракетна отбрана (ПРО). Ракетата е поразила условната цел в установеното време.

За каква точно ракета става въпрос, представителят на МО не е пояснил. През декември 2011 г на същия полигон се проведоха изпитания на ракета 53Т6. Ракетата 53Т6 влиза в състава на системата А-135 "Амур", осигуряваща противоракетната отбрана на Москва. В състава на А-135 влизат радиолокационна станция Дон-2Н, работеща в сантиметровия диапазон, 68 противоракети 53Т6 и 32 ракети 51Т6.

Ракетата 53Т6 е способна да поразява цели на разстояние до 80 километра и височина до 30 километра. – Още за А-135

 
Писмо от маймунарника
16.10.2012, 13:49

Аню АнгеловБай Янко, бай Янко, защо не си гледаш лозенцето с десертното грозде и розовия шопар в кочината, ами си се захванал да мътиш водата на политиците? Какво е това опако „обаче”, с което си се нахвърлил на господин министера на войната? Не знаеш ли, че е твърд воин от старата школа и ако нещо не го засяга лично – „ни шагу назад!” Нашата войска е градена по тертипа на старата руска царска армия, а там едничката привилегия на офицера е била да се жертва за цар и отечество. И заплатките им са били мижави, и животецът им – кучешки, та са ги поощрявали да си търсят богати моми за женене. И при нас било така, офицерът е имал право да пътува във влака единствено в първокласно купе, само слугинята и ординарецът – в третокласно. Това с една заплатка можеш ли си го позволи, ако не е бабалъкът насреща? А войникът – „измокрен, гладен, уморен”, забрави ли? И как няма да е разярен с такъв хал, на това му се вика психологическа закалка, мене питай! Като го изтърват от казармата и той одма „простора цепи разярен”, ако не на бойното поле, то пред някоя дискотека.

Малка ни била армията, ами ако е по-голяма, какво ще я правим? Я по-добре вземи да попиташ колко български левчета са дадени през 2011 г. за бойна подготовка на фрегатата „Смели”, например, колко моточаса е навъртял зад чекръка средностатистическият механик-водач на танк и колко часа полети се падат на един летец-ентусиаст от ВВС-то! Няма да се притесняваш, дори ти с килийното си образование ще можеш да ги пресметнеш, едноцифрени числа, само нема да се плашиш! И  да не вземеш да питаш за левчетата, похарчени за други иширети, защото това си е живо заяждане.

Питай и кой им навива ключетата, джанъм, на тези наши пусти министри? Преди има-няма месеци Аню твърдеше, че военните нямат привилегии – имали, мама му стара! Ама той кога казва истината, сега ли или друг път? Ех, ако знаехме кой държи ключето, перваме го през ръцете и толкоз, ама като не ни казват! Обаче, (виж ми акъла, повлякох се и аз по тебе!) ситуацията в България зорко се следяла от „Евромил”, даже щели да информират световната общественост, а нашите викат, че въвеждали европейска практика. На маймуни ни обърнаха пак, да знаеш!

Ръка МАРИНОВА

http://morskivestnik.com/

 
Балканската война на днешния ден преди 100 години
16.10.2012, 13:26

Черноморско крайбрежие. Четата на войводата Михаил Герджиков остава на позиции в село Малък Самоков.

10-та погранична дружина настъпва към Виза и достига село Евренджик. Четата на подпоручик Димо Аянов достига село Сергин, където води бой с едно турско отделение.

Трета и Първа армии. Настъплението на Българската армия към Караагач-Дере води до серия боеве от село Соуджак до Люле-Бургас.

Боят при Соуджак-Дере. 2-ра Бригада /18-ти пехотен Етърски и 20-ти пехотен Добруджански полкове/ от 5-та пехотна Дунавска дивизия сутринта заела височината на левия бряг на Соуджак-Дере от двете страни на пътя Бунар-Хисар – Виза. Тук настъпва, идващия от Виза Трети турски корпус в три колони – средната по шосето, другите две колони – от двете страни на пътя. Боят започва най-напред с прединте български части по левия бряг на Соуджак-Дере и бързо станал ожесточен. Положението на полковете от 2-ра Бригада ставало все по-тежко, поради смазващото превъзходство на турците в жива сила. В това време в село Тузаклия пристигнала 1-ва Бригада / 2-ри пехотен Искърски и 5-ти пехотен Дунавски полкове/ от 5-та пехотна Дунавска дивизия. Бригадата се развърнала в боен ред и вляла частите си на българските позиции. Настъплението на турците било спряно. Двете Бригади останали на през нощта на позициите си по височините между Соуджак-Дере и Караагач-Дере. Обходът на дясната турска колона, която се опитала да се яви на левия фланг и в тила на 1-ва Бригада, е бил отбит от 3-та Бригада /45-ти и 46-ти пехотни полкове/, която останала на позиции край река Пуралия.......... Прочети още

 
Кой ще замени ветераните от „студената война”?
16.10.2012, 13:08

F-35Бойните самолети от четвърто поколение, които летят още от 70-те години, ще служат във ВВС на различни страни още много десетки години, но тяхното време постепенно отминава. Водещите авиационни държави залагат на нови изтребители от пето поколение.

Развитието на авиационната техника, обаче, е възпрепятствано от постоянното увеличаване на стойността на новите системи. В началото на новия век серийния изтребител F-22 струваше около 300 милиона долара, което е 10 пъти повече от цената на изтребителя F-15 от средата на 70-те години. Повече от 2 пъти нараснаха и съпътстващите разходи.

Ако по време на студента война финансовата и времената издръжка бяха оправдавани с надпреварата за въоръжаване, след разпадането на СССР нуждата от разработване на F-22 предизвика съмнения. Изчезването на главния враг доведе до това, че вместо 1000 бяха построени само 200 самолета F-22. Тогава тази стъпка изглеждаше напълно оправдана: състоянието на ВВС на САЩ осигуряваше технологично превъзходство над всеки противник.

Но още в началото на новия век ситуацията започна да се променя. Разпространението на изтребителите от четвърто поколение, в това число доставките на самолети Су-27 и Су-30 за Китай, Индия и други страни, стана потенциална заплаха за американското господство във въздуха.

Да се реши проблема с увеличаване на серията на F-22 беше трудно - тяхната цена е прекалено висока. И на самите САЩ, и на техните съюзници беше нужна нова машина, способна да стане съперник на изтребителите Су и да им съответства по цена.

Такава машина стана F-35, но стойността на разработката му надвиши повече от 2 пъти първоначалните планове. Впрочем, производството на голяма серия може да намали цената до по-приемливи стойности.

Работата по F-35 получи явен импулс с появата на руския Т-50. Сега конкурентоспособността на F-35 се подлага на съмнение даже в задочния спор със Су-27 и Су-30, а Т-50, според много експерти, ще бъде значително по-сериозен противник.

Плановете на ВВС на Русия и Индия да купят към 2030 година по 200-250 машини от този клас и потенциалната поява на Т-50 във ВВС на Алжир, Виетнам и страните от Близкия Изток, може да стане много сериозно предизвикателство за военната авиация на САЩ и техните съюзници. – Още за Ф-35

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
В чест на 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация ще бъде открит Монумент на авиацията на българските Военновъздушни сили
16.10.2012, 10:13

Росен Плевнелиев Президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще открие днес от 14.00 ч. Монумент на авиацията и българските Военновъздушни сили. На събитието ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Монументът е съвместна инициатива на Военновъздушните сили, Министерството на отбраната и Столичната община.

Той е символ на признателността към поколенията, които поставиха началото, развиваха и усъвършенстваха военната ни авиация.

Монументът се издига на площад „Авиационен“ в района на булевардите, които носят имената на легендарните български авиатори – Асен Йорданов и капитан Димитър Списаревски.

 
НАТО редовно ни праща „нарушители“
16.10.2012, 08:07

генерал-майор Константин Попов

 

 

Интервю с генерал-майор Константин Попов, командир на ВВС

 
Израел въвежда система за разпознаване на „свой-чужд” за всички самолети
16.10.2012, 07:55

Израел въвежда нови изисквания за системата „свой-чужд” на малките и леки летателни апарати, а също и авиацията за общо предназначение. Според новия законопроект, с тази система трябва да бъдат снабдени всички апарати, включително и безпилотните, изпълняващи полети над територията на Израел.

Освен това, диспечерските служби на гражданските летища трябва да поддържат постоянна връзка с ВВС на Израел. Така военните възнамеряват да формират пълна картина на движенията на всички летателни апарати над територията на страната си.

Подготовката на новите правила се провежда след като на 6 октомври ирански безпилотен разузнавателен самолет, излетял от Ливан, проникна във въздушното пространство на Израел.

 
В Пентагона мечтаят за евтин космос
16.10.2012, 07:48

Американските военни се замислят за евтини космически системи за многократно използване от ново поколение. Тяхната разработка не трябва да се прекратява даже в условията на ограничен бюджет, заявяват от Пентагона. И все пак, нови проекти от този вид в САЩ сега не се финансират.

Стойността на извеждането на килограм товар в околоземна орбита остава много висока - десетки хиляди долари. Разходите могат да се намалят чрез използването на космически совалки за многократно използване. Но цената на стартовете стигна невероятни стойности - вместо 20 милиона долара, тя надвиши 1,5 милиарда. Военни задачи на 100-тонните совалки като свалянето на спътници от орбита - така и не бяха поставени. Вече през новия век се появи 5-тонният космоплан Бойнг X-37B, разработка на НАСА, който бе предаден на Пентагона. И двата му екземпляра извършиха по една секретна мисия, свързана с отработката на някакви спътникови технологии.

X-37B не е този апарат, който би открил на Пентагона пътя към евтините стартове. Неговата разработка започна преди 13 години. Концепцията остарява, макар и да даде опит за построяването на малки космоплани. Други проекти военните нямат, смята академикът от Руската академия по космонавтика Александър Железняков:

   - Граждански системи от подобен клас съществуват само на книга. Освен космически туризъм, засега не виждам възможности за използването на многократни космоплани.

   Освен космическите совалки за многократно използване, има само един път към намаляването на стойността на стартовете - създаването на завръщащи се ракети. За тяхното командване ВВС на САЩ проведе конкурс с участието на редица фирми, включително Бойнг и Локхид Мартин. То хареса една от разработките, но така и не последва конкретна поръчка. Така че военните нямат нищо и в това направление. Но над подобен граждански проект сега работи Елон Маск: неговата фирма „Space-X” конструира шасито за кацане на ракетата си „Falcon-9”.

   Пентагонът в близко време няма да има нито нови евтини космоплани, нито, най-вероятно, ще се появят ракети, способни да кацат на аеродрома. Търсенето на подобни апарати в бъдеще ще расте, преди всичко, от страна на гражданския сектор. Така че, най-вероятно, те ще бъдат създадено от частни фирми, отколкото от Локхид Мартин или други стари предприемачи на Пентагона. При силно намаления си бюджет военните започнаха да гледат опита на Елон Маск, без да разбират, как е успял за сравнително малко пари да създаде пълноценен и вече летящ кораб и ракета за многократно използване.

Експертите на „Гласът на Русия” посочват, че съдбата на военно-космически разработки до голяма степен зависи от политиците - в каква посока ще тръгне усвояването на космоса. Ще се запази ли сегашната тенденция за гражданското му използване или елементите на милитаризацията му ще стане по-явни.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Насред кризата армията купува ненужни самолети за $400 млн.
16.10.2012, 07:40

Аню Ангелов Докато правителството обмисля въвеждането на нов данък, за да осигури 120 млн. лв. за увеличението на пенсиите, военното министерство смята да изхарчи без конкурс и без никаква необходимост близо 400 млн. долара за изтребители. Бъдещата сделка, за която в бюджета за 2013 г. няма предвидени пари, вероятно ще натовари следващото правителство.

Военният министър Аню Ангелов потвърди вчера, че ако бъдат купени употребявани самолети, състезателна процедура няма да има, а ще се тръгне към директно договаряне с продавачите. Става дума за осем бойни самолета втора употреба, които трябва да заменят руските МиГ-29. Решението ще бъде взето от правителството до края на месеца, след което ще се произнесе и парламентът, който одобрява военни сделки над 100 млн. лв....... Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}