Военна информация

Архив - от 1 до 15 октомври
 

 
Германският флот ще бъде попълнен с нови корвети на стойност 1,5 млрд. евро
15.10.2016, 21:37
Германският флот ще бъде попълнен с пет нови корвети на обща стойност от 1,5 млрд. евро, съобщава националният ежедневник Die Zeit. Червено-черната управляваща коалиция в Берлин се споразумя изненадващо за сделката, коментират от редакцията.
Закупуването на новите плавателни съдове е свързано с "новите предизвикателства пред сигурността в региона на Балтийско море, Средиземно море и в световен мащаб", поясниха депутатите от Бундестага Екхард Рееберг (ХДС) и Йоханес Каарс (ГСДП).
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Полша вероятно ще поръча подводници А26 на шведскта компания Saab след скандала за вертолетите с Франция
15.10.2016, 21:22
След скандалът избухнал между Полша и Франция след прекратяването на договора за доставка на вертолетите EC725 Caracal от Airbus Helicopters, най-вероятно полското министерство на отбраната ще закупи подводници А26 от шведската компания Saab.
Френската компания DCNS, която предлагаше свой модел подводница Scorpene, вече не е смятана за фаворит от полското МО, съобщи източник от институцията на проправителствения вестник Nasz Dziennik. Германската компания ThyssenKrupp Marine Systems, която предлага модел от гамата на подразделението си HDW, също се счита че има ниски шансове за спечелване на договора за нови подводници на полските ВМС. Очакваната сума на договора е около 10 милиарда злоти (2,6 милиарда долара).
В началото на октомври 2016 г. полското министерство на икономическото развитие спря преговорите с Airbus Helicopters, чийто модел Caracal бе избран от предишното правителство на Полша по проекта за транспортни вертолети за ВВС, ВМС и СВ. От този момент взаимоотношенията между Полша и Франция са силно обтегнати.
След решението на Полша за вертолетите, френският президент Франсоа Оланд отмени официалното си посещение в Полша насрочено за 13 октомври 2016 г., а френското МО оттегли поканата си към полската официална делегация за изложението Euronaval.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
The National Interest представи най-смъртоносните оръжия, които Русия и САЩ биха използвали при война!
15.10.2016, 21:11
През последните години между Русия и САЩ прехвърчаха и продължават да прехвърчат искри. На картата няма изгледи за директен въоръжен конфликт, но отношенията между Москва и Вашингтон достигнаха най-ниската си точка от края на Студената война.
The National Interest представи 10-те най-смъртоносни оръжия, които двете армии биха използвали при започване на война. Изданието посочва кои са стратегическите козове и на двете страни.
Сайтът пише, че продължаващият конфликт в Украйна е разпалил страстите, но едва ли американците ще искат да влязат в пряк дуел срещу Русия, която в момента като потенциал се различава от СССР и потенциала от отминалите десетилетия.
Нека първо погледнем кои са оръжията, които биха използвали руснаците.
На първо място е многоцелевият изтребител Су-35. Самолетът е истинска гордост в арсенала на руските военновъздушни сили. Той е предназначен за завоюване на превъзходство по въздух с голям радиус на действие. Су-35 е изключително маневрен и подходящ за различен вид операции.
Руснаците трябва да бъдат подготвени и за морски битки. Подводниците от клас „Амур“ дават самочувствие на руснаците. Те са въоръжени с ядрени глави. В сравнение със своите предшественици, те са много по-тихи и по-добре въоръжени.
Т-90 пък ще бъде използван по земя от руснаците. Бойният танк е на въоръжение от 1993 година и е смятан за основния в армията на Москва. Танкът е използван и от военнослужещите на Индия, Алжир, Азербайджан, Туркменистан и Уганда.
Впечатление в руската военна мощ прави П-800 „Оникс“. Свръхзвуковата ракета може да бъде изстреляна от кораби, подводници и от наземни системи. Обсегът й е близо 300 километра, с което превъзхожда американските ракети от този тип. Няколко страни вече изразиха желание да притежават „Оникс“ в арсенала си.
На въоръжение в руските военноморски сили е и торпедото „53-56“. Експертите посочват, че торпедата са голяма заплаха за US корабите. Техните сензори са изключително модерни, а прецизното самонасочване буди тревога в американския флот. Освен това „53-56“ игнорира примамките, пуснати от вражеските кораби, и се насочва директно към зададената цел.
В технологично отношение САЩ също се развиват.
Военните потенциал на американските е огромен, а пет от техните оръжия също респектират противника.
На първо място са подводниците от клас „Охайо“. Това са американски стратегически атомни подводници от трето поколение. В 68% от времето те са в открито море и са основен коз на военноморските сили на страната. Подводниците могат да достигнат скорост от близо 50 км/ч и да носят десетки ядрени бойни глави.
По въздух американците – при въоръжен конфликт – ще се надяват да придобият преимущество със своя стелт бомбардировач Б-2. Самолетът може да прелети близо 10 000 км без презареждане, а дизайнът и системите му го правят труден за проследяване от вражеските радари. Интересно е, че последните модификации на Б-2с му позволяват той да получи директна заповед от президента на Щатите. Бомбардировачът е въоръжен и с ядрени глави.
Няма как да минем и без Ф-22. Изтребителят може да бъде използван за различни цели от американските ВВС, включително атака и разузнаване. Изтребителят съчетава стелт технология и висока маневреност.
Противоракетната отбрана ще играе ключова роля в американската военна стратегия. По-голямата част от ядрения арсенал на руснаците е на балистични ракети, поради което САЩ се нуждаят от системи за противоракетна отбрана, които да защитят страната.
Петият най-силен коз в ръцете на американците са техните съюзници. Ако Русия нападне САЩ, тя не напада само тях, но и всички страни от НАТО. Въпреки че Вашингтон е движещата и най-голяма сила в алианса, техните съюзници могат да осигурят нужната подкрепа за справяне с врага. Изключвайки Китай, Индия и Бразилия, по-големите световни военни сили са съюзници на САЩ. В това число влизат Германия, Франция и Великобритания.
Източник: http://www.klassa.bg/
 
Русия ще достави на Индия ракетни системи С-400 и фрегати
15.10.2016, 19:54
Русия и Индия подписаха няколко споразумения във военно-техническата сфера след днешната среща на руския президент Владимир Путин и индийския премиер Нарендра Моди в морския курорт Гоа, в кулоарите на срещата на върха на БРИКС, предаде ТАСС в събота (15 октомври).
Русия ще достави на Индия ракетни системи С-400 "Триумф" и фрегати проект 11356. Първите два кораба ще се строят в руска корабостроителница, а останалите ще се произвеждат в Индия с руско участие.
Освен това, двете страни ще създадат смесено дружество за производство на хеликоптери К-226Т в Индия. Предвижда се да бъдат произведени най-малко 200 хеликоптера (първите 60 ще бъдат сглобени в Русия) за индийските въоръжени сили, казаха индийски военни.
Създаването на тази компания е в програмата на Моди за изграждане в Индия на индустриална база за отбраната, посочва ТАСС.
 
Започва свободна разпродажба на незаплатените карти за почивка сезон “ЗИМА 2016/2017”
15.10.2016, 17:02
На 20.10.2016 г. от 09.00 часа в сградата на хотел “Шипка” – гр. София, бул. “Ген. Тотлебен” № 34А стартира свободната продажба на неусвоените карти за почивка за страната за сезон “ЗИМА 2016/2017”, съобщава МО.
Резервации ще бъдат приемани на място и на следните телефони:  02/92 21 705, 92 21 757, 92 21 759,
Сименс: 21 705, 21 757, 21 759; 0892606898, 0879942671.
Мобилните линии ще бъдат активни от 09.00 часа на 20.10.2016 г., като резервации на тях ще бъдат приемани всеки работен ден от 09.00 часа до 17.30 часа.
Военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, и членовете на техните семейства могат да ползват почивка по социална програма за страната и чужбина, като общият брой на дните не трябва да надвишава 20 календарни дни в рамките на една календарна година. В общия брой не се включват ползваните дни за специализирания детски и младежки лагер в страната.
Правото за ползване на почивка по социална програма в страната в рамките на една календарна година е до 10 дни за летния сезон и до 10 дни за зимния сезон.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Египет получи китайски безпилотни летателни апарати Pterodactyl I
15.10.2016, 13:40
На неофициалната страница "Egyptian Armed Forces" във www.facebook.com бе публикувана информация, че в пуснатия от военното ведомство на Египет документален филм "Принос за защита на Родината" се говори за наличието във ВС на Египет на китайски разузнавателно-ударни безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие Pterodactyl-1 (Yilong-1, Wing Long), като се демонстрират и съответните кадри.
БЛА Pterodactyl-1 (Yilong-1, Wing Long) е разработен и се произвежда от 2009 година от китайската самолетостроителна компания Chengdu Aircraft Industry Group (влизаща в състава на китайската авиационна корпорация AVIC) в Ченду. Апаратът е приет на въоръжение в НОАК (под обозначението GJ-1 - Gongji-1), а също така се предлага и за износ. Освен на Египет, той е доставен още на редица страни, включително Саудитска Арабия, ОАЕ, Пакистан и Казахстан. - Още БЛА
 
"Адмирал Кузнецов" е готов за поход към Средиземно море
15.10.2016, 13:23

Тежкия авионосещ крайцер "Адмирал Флота Советского Союза Кузнецов" 063 проект 11435 на Северния флот на ВМФ на Русия вчера (14.10.2016) се намираше на рейда край  Североморск и завършваше подготовката си за далечен поход към Средиземно море.

*********

Днес пресслужбата на Северния флот съобщи, че корабната авионосна група е започнала поход към районите на Североизточния Атлантик и Средиземно море.
„В състава на групата влизат авионосния крайцер "Адмирал Кузнецов", атомния ракетен крайцер "Петр Великий", големите противолодъчни кораби "Североморск" и "Вицеадмирал Кулаков" и кораб за осигуряване“ - се казва в съобщението.
Снимки: Лев Федосеев

 
DCNS ще представи върхови технологии на EURONAVAL 2016
15.10.2016, 11:04
Френския корабостроителен и кораборемонтен концерн ще представи от 17 до 21 октомври 2016 г. в изложбеният център Le Bourget край Париж дигитални и високотехнологични решения във военноморска област. Компанията е корабостроител, системен интегратор, производител на системи и въоръжение, кораборемонт и системи за интегрирана логистична поддръжка. Сред акцентите на щанда на DCNS са:
• SMX® 3.0 копцептуална подводница
Тя е съобразена с изискванията на Generation Z. На борда на подводницата им подобрено управление на енергията, отлични оперативни способности насочени за действие в цифрова мрежово центрична среда. Концепцията на конструкцията и оборудването позволява непрекъсната модернизация с най-нови оръжия и системи.
• Новата 4,000 t фрегата на DCNS
Тя се базира на постиженията на проекта за фрегати FREMM строени за ВМС на Франция, Марко и Египет.
• Горивна клетка FC2G AIP
Второ поколение въздушно назависимо енергетична система за подводници с използване на технологията "горивна клетка". FC2G AIP гарантира необходимата автономност при максимална сигурност и лесна поддръжка.
• Киберсигурност
Цифровите системи на бъдещите бойни съдове на DCNS ще имат киберзащита заложена още на етапа на проектирането. DCNS, като проектен мениджър и интегратор на продукти и услуги за бойни съдове, кораби и подводници, интегрира киберсигурност по време на целия жизнен цикъл - от проектирането, през производството, през поддръжката и модернизацията по средата на жизнения цикъл до края на експлоатацията.
• Военноморско интегриране на безпилотни апарати и морски центрове за данни
Като системен интегратор на военноморски системи, DCNS предлага нова система за интеграция на безпилотни апарати за разширяване на способностите за намеса чрез по-добър интерфейс с платформата-носител. Компанията предлага нова архитектура за управление на данни чрез бордовата инфраструктура наречена Access, като така повишава информационната защитеност на дрона. По отношение на поддръжката на място по време на експлоатацията, DCNS е разработила програма за прогнизуруема поддръжка, свързана със системата за управление на борда на кораба, която позволява да се предвидят откази и повреди и да се извърши ремонт преди техното настъпване.
• Команден информационен център (CIC) на бъдещето
DCNS интегрира в командните информационни центрове от следващо поколение NextGen CIC решения, които опростяват и правят по-интуативно управлението на системите. Системите за подпомагане вземането на решения са базирани на алгоритми и позволяват по-добра ситуационна информираност и ситуационен анализ.
• Контролен център Control Room
В партньорство с френските ВМС, DCNS е разработила Control Room с подобрена интеграция на подсистемите, по-висока степен на автоматизация, даваща по-адекватни решения на задачите и по-опростен интерфейс "човек-машина".
Australian Future Submarine Program
Ще бъде представена също така програмата на ВМС на Австралия за подводници на бъдещето, значителна стъпка към подписването на първи договор за новите конвенционални подводници от нов тип на DCNS, базарина на проекта за ударни атомни подводници на френските ВМС Baracuda. Новите австралийски подводници трябва да осигурят разнообразни подводни способносит на Австралия в следващите 50 години.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Нови инициативи в дарителската кампания за паметника на Шести артилерийски полк
15.10.2016, 10:33
До момента в кампанията за събиране на средства за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен са събрани общо 724.91 лева. Постъпилата сума в дарителската сметка на Община Сливен е 587.42 лева, а в дарителските кутии – 137.49 лева. Това съобщи заместник-кметът Пепа Чиликова по време на заседание на Инициативния комитет за възстановяване на паметника, което се проведе днес в общината.
На работната среща беше приет план за работа на комитета. Бяха обсъдени и конкретни дарителски акции - „Първите хиляда”, „Новите 100 войводи”, „Родолюбци”, благотворителни концерт и изложба-базар. Предвижда се седмица на отворени врати - между 8 и 12 ноември, когато гражданите ще могат да влязат в бившия Зенитен полк и да видят паметника. В момента се изработва клип за паметника, който ще бъде показан пред ученици и излъчен в местните медии.
На централния вход на сградата на общинската администрация е поставена дарителска кутия, в която всеки може да се включи в инициативата „Първите хиляда”. Тя е насочена към частни лица, даряващи 10 и повече от 10 лева. Акцията „Новите 100 войводи” има за цел да привлече представители на бизнеса, а в „Родолюбци” - сливенските ученици. Всички участници в кампанията ще получат грамоти, а имената на дарители със сума над 1000 лева ще бъдат изписани на плоча, която ще бъде вградена в прилежащата на паметника паркова среда.
Инициативният комитет излезе с решение благотворителният концерт да се състои в края на ноември. Датата не е избрана случайно - паметникът е открит официално на 23 ноември 1924 година. В концерта ще вземат участие художествени състави и спортни клубове от общината.
Вече има създадена страница в социалната мрежа Фейсбук - „Да спасим паметника на Шести артилерийски полк в Сливен”. Там ще бъде публикувана актуална информация за дарителската кампания и снимки.
Днес единодушно бе решено председател на Инициативния комитет да бъде Пепа Чиликова. В комитета членуват журналисти, представители на военни и патриотични организации, историци, експерти от Община Сливен и други.
Дарителската сметка за набиране на средства е:
IBAN: BG73FINV91508416216422
BIC: FINVBGSF
Код: 445100
Първа инвестиционна банка АД – клон Сливен
 
Русия ще достави на САЩ 14 ракетни двигателя
15.10.2016, 09:35
Руската фирма „Енергомаш” ще достави на частната американска компания Orbital ATK от 2017 до 2018 г. 14 двигателя РД-181 за инсталиране на ракетите-носители Аntares, съобщил за РИА Новости генералният директор на предприятието Игор Арбузов. Очаква се многократно отлаганият първи старт на Аntares, снабден с два РД-181 за първата степен, да се състои на 16 октомври. С него към МКС ще бъде изпратен космическият товарен кораб Cygnus (Лебед).
Според Арбузов, американците няма да ги заменят с други двигатели. „Времето за експериментите изтече и алтернатива не е намерена”.
Той изразил надежда, че за реализацията на международната програма за стартове на американските носители Antares с руски двигатели няма да окаже „не простата геополитическа обстановка в света”.
Разработката на двигателите РК-181 започна през 2014 г. за модернизираната ракета-носител Antares. В началото на 2015 г. е проведено първото огнево изпитание на двигателя, а през май 2015 г. успешно е завършена неговата сертификация.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Русия може да обсъди доставка на системи за ПРО за Турция
15.10.2016, 09:06.
Русия може да разгледа възможностите за доставка на системи за противовъздушна отбрана /ПВО/ в Турция, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, отговаряйки на въпроси на журналисти в Ереван за посещението в понеделник на руския държавен глава в Турция, предаде ТАСС. Руският президент Владимир Путин присъства в понеделник на откриването на Световен енергиен конгрес в Истанбул и се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.
Действително въпроси, свързани със сътрудничеството във военно-техническата област, фигурираха в дневния ред на контактите на Путин и Ердоган, посочи Песков. Бяха споменати различни системи за ПВО. В случай на желание от турска страна, Русия може да разгледа възможност за доставката им в Турция в различни варианти, изтъкна Песков.
Но това е чисто търговски въпрос, много чувствителна област в сътрудничеството, добави говорителят.
Самият руски президент заяви пред журналисти след преговорите в понеделник, че Русия е готова да продължи взаимодействието с Турция в сферата на военно-техническото сътрудничество и за изпълването му със сериозни проекти, които представляват взаимен интерес. По думите му предложения и от двете страни се проучват и имат всички основания да бъдат осъществени.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 

 
Нова идея: Подводница „Слава” да бъде изложена на Втора буна
14.10.2016, 22:21
Единствената ненарязана българска подводница да бъде разположена на Втора буна. Това е един от възможните варианти за превръщане на пенсионираната „Слава" в музей, според Съюза на подводничарите в България.
На втора буна подводницата може да бъде поставена от страната на Офицерския плаж. Част от подводната лодка може да бъде вкопана в сушата, като с времето течението ще насипе около нея пясък и тя ще легне на дъното, обясни доц. инж. Николай Трънулов от Организационния комитет за превръщане на „Слава" в музей.
Втора буна е по-защитена от ветровете и вълните. Там тежащата 1000 тона (без оборудването) подводница ще бъде и закрепена към дъното. От брега към нея ще има лесен достъп. Освен това ще изглежда, че е на вода и ще прилича на подводница, спряла на брега.
„Почти навсякъде подводниците, превърнати в музеи, са на вода. И те изглеждат по-добре на вода", изтъкна доц. инж. Трънулов. Според него възстановяването и позиционирането на подводницата на Втора буна може да струва около 1,2 милиона лева.
Вариант за поставяне на „Слава" на сушата е и атракционната зона на пристанището, но там тя би била много доминираща, тъй като е висока колкото Морска гара. Другите възможни варианти за музея на подводното дело са в Морската градина (до Военноморския музей) и в „Аспарухово".
Според председателя на Съюза на подводничарите кап. I ранг Станко Станков, превръщането на „Слава" в музей на вода би било по-скъпо и по-трудно, тъй като ще влезе в разпоредбите на Морска администрация, ще трябва да се поддържа и да се докува. Музей на сушата пък би осигурил повече възможности за достъп до вътрешността на подводната лодка, чрез специален подход, не само през трите люка.
Технически няма пречка „Слава" да бъде възстановена и превърната в музей. Няма и проблем да бъде изкарана на сушата. Конструктивно е пригодена да бъде вдигната от кран, обясниха специалистите.
По света има над 150 подводници, изведени на брега като музеи. На Балканския полуостров са много малко, като последно Черна гора е изложила за туристи двете си пенсионирани подводни лодки.
Ако Община Варна няма намерение да превърне подводницата в музей, от Съюза на подводничарите са готови те да поемат нещата в сви ръце. Според тях най-лошият възможен вариант е Общината да върне пенсионираната подводна лодка на Военното министерство и тя да бъде продадена за скрап.
„Слава" е единствената ненарязана българска подводница. Има дължина 76 и широчина 7 метра. Дълбочината й на газене е 6 метра, като с пълно оборудване тежи около 1700 тона. Произведена е през 1959 г. в Съветския съюз и допреди няколко години беше част от състава на Военноморските сили. На официална церемония през ноември 2011 г. подводницата бе извадена от състава на Военноморските сили. В момента се намира във Военноморска база Варна.
Източник: www.dariknews.bg
 
НАТО не планира военна намеса в Сирия
14.10.2016, 21:26
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът не планира да се намесва в разрешаването на конфликта в Сирия, предаде ТАСС в петък (14 октомври).
"НАТО ще продължава да подкрепя усилията на международната коалиция начело със САЩ в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия, но не се планира присъствие на Алианса в страната", заяви Столтенберг. Той се обяви за разрешаване на кризата в Сирия по дипломатичен път. "Първа стъпка би било постигането на прекратяване на огъня и споразумение за доставка на хуманитарна помощ", заяви Столтенберг.
Той изрази надежда за успех на предстоящата тази събота среща в Лозана между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери. "Трябва да се намери начин за преодоляване на застоя и за връщане на масата за преговори", смята генералният секретар на НАТО.
 
Руски спецназовци излетяха за Египет
14.10.2016, 21:20
Руското министерство на отбраната изпрати в Египет бойци от силите със специално предназначение, които да обучат египетските си колеги и местните правоохранителни органи на методи за борба с тероризма, предаде "Известия" в петък (14 октомври). Според експерти обучението на руските специални бойци е нужно на Кайро за борбата с "Ислямска държава" и "Мюсюлмански братя" на Синайския полуостров и по западната граница на страната.
Общият брой на командированите в Египет "вежливи хора" не се съобщава. Според източници на изданието те няма да участват непосредствено в бойните действия и в антитерористичните операции.
Разговорите между Москва и Кайро за евентуалното обучение на специалисти са започнали още в края на миналата година след терористичното нападение на борда на руския пътнически лайнер А321, както и на фона на рязкото изостряне на обстановката на Синайския полуостров, където египетските силови структури водят операции срещу ислямските бойци.
Според бившия офицер от генералния щаб на Египет генерал-майор Таллат Мусалям подготвените от руските инструктори египетски бойци биха могли да участват в борбата с терористите на Синайския полуостров и по западната граница на страната, където е концентрирана дейността на поддръжниците на "Ислямска държава" и "Мюсюлмански братя".
"Египет има интерес от подобно сътрудничество с Москва по военна линия  и се нуждае от подготовка на силите си за специални операции с цел борба с тероризма", смята Мусалям. "В същото време не изключвам в бъдеще обучените от руските бойци египетски спецназовци да бъдат задействани и отвъд пределите на Египет в рамките на военното сътрудничество с арабските страни при провеждането на съвместни операции. Като такъв пример може да се посочи Либия", допълни експерта.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Путин ратифицира споразумението за разполагане на авиогрупата в Сирия
14.10.2016, 15:49
Президентът на Русия Владимир Путин в петък (14 октомври) подписа закон за ратификация на споразумението между Москва и Дамаск за разполагане на авиационна група на руските въоръжени сили на територията на Сирийската арабска република, предаде Рамблер.
На 12 октомври документът бе одобрен от Съвета на федерацията. Съответното споразумение между Русия и Сирия бе подписано в Дамаск на 26 август 2015 година. Според него съставът на руската авиационна група се определя след съгласуване между руската и сирийската страна. Въоръжението, боеприпасите, оборудването и материалите, необходими за изпълнение поставените ѝ задачи и за обезпечаване на сигурността и живота на личния състав, се внасят на територията на Сирия без такси и мита.
Споразумението е безсрочно. Действието му се прекратява след едногодишно предизвестие на една от двете страни.
Реализацията му не изисква отпускането на допълнителни средства от федералния бюджет, извън предвидените разходи в годишния бюджет на министерството на отбраната на Русия, се уточнява в пояснителните бележки към споразумението.
 
Празнуват флотските авиатори
14.10.2016, 15:37
На 14 октомври 2016 г., по случай 57-та годишнина от създаването на Военноморското вертолетно формирование, в Морската вертолетна авиобаза „Чайка” се състоя военен ритуал за отбелязване на годишнината.
Строя на личния състав бе приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. На отличилите се военнослужещи и цивилни служители бяха връчени награди и с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг авиатори от базата.
Гости на тържеството – командири на военни формирования от ВМС, роднини и близки, много ветерани  служили в авиобазата – бяха поздравени от контраадмирал Митко Петев и командира на военното формирование подполковник Спас Спасов и имаха възможност да разгледат въоръжението и техниката.
Условно историята на Военноморската авиация може да бъде разделена на два периода: първия – от 1917 г. до края на 50-те години, свързван с използването на водосамолети, и втори такъв – с начало 14.10.1959 г., в който на въоръжение са военноморски вертолети.
На днешния ден се отбелязват 57 години от деня, в който със заповед № 0651 на Министъра на народната отбрана на НРБ е сформирана отделна противолодъчна ескадрила /ОПЛЕ/ в състав от три екипажа.
От създаването на ескадрилата до 1978 г. на въоръжение са вертолети Ми-4 и Ми-4М.
В края на 1978 година е утвърден нов щат, включващ две звена Ми-14 и едно звено Ми-4.
На 30.01.1979 г. от СССР са пребазирани в „Чайка” първите 4 бр. вертолети Ми-14 ПЛ. Започва усвояването на нови видове подготовки и още по–убедително се утвърждава авторитета на ескадрилата във Военноморските сили.
В началото на 80-те години е доставен и един Ка-25Ц уникален със своите способности за отвъд хоризонтно целеуказване в интерес на ударните ни сили.
Ескадрилата заема полагащото й се място в редиците на Военноморските ни сили и затвърждава авторитета си изпълнявайки широк кръг от задачи.
Апогеят в развитието на Военноморската авиация е в края на 80-те и началото на 90-те години – 11 вертолета от три типа Ми-14 ПЛ, Ми-14 БТ и Ка-25Ц на щат, значителен процент на изправна техника и широк кръг от изпълнявани задачи.
Следват трудни години за Военноморската авиация.
На 9 октомври 2011 г. в  авиобаза „Чайка” с тържествен ритуал е приет първия вертолет AS 565 MB “Panther” в състава на Военноморските сили. Веднага след това постъпват още два.
До средата на 2012 година целият летателен и инженерно-технически състав е допуснат до експлоатация на вертолетите Panther.
След проведено обучение по аварийно – спасителни операции екипажите на вертолетите AS 565 MB “Panther бяха сертифицирани от тренировъчния център на „Eurocopter”.
От 1 август 2012 г., същите носят денонощно дежурство за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ: за спасяване човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати.
Задачите по време на дежурството включват и оказване на помощ и съдействие на държавната и местна власт, институции и организации при природни бедствия, катастрофи и промишлени аварии на територията на Варненска, Бургаска, Добричка, Шуменска, Русенска, Силистренска, Разградска и Търговищка области.
През 2016 г. морските авиатори завършиха усвояването на бордовото артилерийско въоръжение, като проведоха успешни стрелби по морска цел. Напълно са усвоени възможностите за аварийно-спасителни операции, поддръжка на специалните сили, оказване поддръжка на патрулните сили и извършване на медицинска евакуация от плаващи средства на море. - Още морска авиация
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
170 курсанти от Националния военен университет „Васил Левски” положиха военна клетва
14.10.2016, 15:30
170 курсанти от Националния военен университет „Васил Левски” положиха военна клетва днес, 14 октомври 2016 г. Тържественият ритуал се проведе на Ритуалния плац на Университета. „Очакват ви предизвикателствата на военната служба. Очаква ви тръпката от успеха и възможните разочарования от трудните страни на войнския живот. Колкото по-големи са изпитанията, толкова по-голямо ще е удовлетворението и самочувствието от изпълнените задачи“ - това каза в словото си към първокурсниците началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов. Той им пожела никога да не забравят, че са част от един от символите и гарантите на държавността – армията. Сред гостите на тържеството бяха народни представители, областният управител на Област Велико Търново проф. Пенчо Пенчев, заместник-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев, родители и близки на курсантите, 240 ученици от средни училища в област Габрово и др. - (видео)
14 октомври беше и „Ден на отворените врати” в Националния военен университет „Васил Левски”. Направен бе показ на въоръжение и бойна техника, изучавани от обучаемите по военни специалности в университета.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Какво търси в Черно море флагманът на 6-и флот на САЩ?
14.10.2016, 12:43
В началото на тази седмица флагманският кораб на 6-и флот на САЩ USS Mount Whitney (LCC-20) влезе в акваторията на Черно море. Преди това на 7 октомври корабът напусна базата си в италианското пристанище Гаета, за да проведе учение в Черно море учение с ВМС и ВВС на Румъния по борба с надводни кораби и подводници на вероятния противник. Екипажът на щабния кораб ще отработва взаимодействие по осигуряване на безопасността. Флагманът обаче, дори без съпровождане на ударните кораби от своя флот, остава източник на военна опасност и регионално напрежение, счита РИА Новости.
Руското издание пише, че докато американският кораб се намира в западната част на Черно море, руските моряци ще следят маневрите му с помощта на бреговите средства за наблюдение. Ако обаче Mount Whitney приближи към морските граници на РФ, ще го срещнат кораби и авиация на Черноморския флот.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
И Виетнам отказа на Москва разполагане на руска база
14.10.2016, 09:50

Виетнам отказва да предостави своя територия за разполагане на руска военна база, съобщи Дойче веле.
В изявление на виетнамското външно министерство от днес се посочва, че политиката на Ханой не допуска участие във военни съюзи и сключване на споразумение с която и да е държава срещу трета страна.
"Няма да позволим на никоя държава да разположи военна база на наша територия", подчерта официалният представител на министерството Ле Хай Бин.

Припомняме, че виетнамската база Камран беше най-голямата задгранична база на ВМФ на Русия от 1979 г. до 1991 г. Сега в залива Камран функционира международно търговско пристанище, което приема всякакви чужди съдове, включително и военни.
В началото на октомври руското военно министерство заяви намерение да възстанови базите си във Виетнам и Куба. Беше декларирано и желание за разполагане на руска база в Египет. Кайро обаче реагира с категоричен отказ на руските намерения.

 
САЩ обявиха конкурс за разработка на нова междуконтинентална балистична ракета
14.10.2016, 09:15
„Боинг” ще участва в конкурса за разработка на нова междуконтинентална балистична ракета за замяна на Minuteman III, която компанията разработи още преди 50 г., съобщи Washington Examiner. Освен „Боинг” в конкурса ще участва Northrop Grumman и възможно Lockheed Martin. Експертите оценяват проекта на няколко десетки милиарда долара.
В съобщението си „Боинг” заявява, че е готова да създаде ракета, която ще служи на ВС на САЩ поне до 2075 – Компанията се позовава на своя достатъчен опит в разработката, създаването и производството на ракети.
Според Центъра за стратегически бюджетни проучвания, ВВС на САЩ, на които е подчинено Командването на глобалния удар (Global Strike Command), планират към края на 2020-те години да поставят на дежурство около 600 ракети на стойност над 50 млрд долара, но секретарят на ВВС през август тази година заяви, че се опасява от раздуване на стойността на контракта.
„Лайф” напомня, че по-рано Обама заяви, че се планира замяна на трите компонента на ядрената триада. Разходите се оценяват на 1 трилион долара за период от 30 г. Този план е подкрепен и от двете партии, представени в Конгреса. - Още ракети
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Председателите на ветеранските организации на Русия и САЩ станаха почетни членове на СОСЗР
14.10.2016, 08:52
На проведената днес в ЦВК среща председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов обяви решението, че ръководителите на ветеранските организации на Русия и САЩ са одобрени за почетни членове на съюза. Той връчи почетна карта, грамота и по една бутилка българска ракия на армейски генерал от запаса  Михаил Мойсеев – председател на Руския съюз на ветераните и на генерал-майор от резерва Джефри Филипс – изпълнителен директор на Асоциацията на ветераните от запаса на САЩ. Двамата изразиха задоволство, че София им е дала възможност да се срещнат и да обсъдят съвместната си работа за укрепване на мира.
Двамата председатели и техните заместници генерал-майор от запаса Промоненко и бригаден генерал от резерва Рей участваха в дискусия на тема „Организациите на ветерните за опазването на сигурността в света“. Единодушно бе становището, че днес има нови заплахи, като тероризма, фашизма и неофашизма, а една бъдеща война с употреба на ядрено оръжие ще бъде много по-страшна и разрушителна от последната. Съорганизатори на проявата бяха СОСЗР и Националният съюз за безопасност и охрана. В началото бяха положени венци пред Паметника на Незнайния воин.
В срещата участваха още председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов, почетният председател на съюза д-р Тодор Анастасов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, който връчи на гостите сертификати, заместник-председателят на СОСЗР и председател на Столичната организация на съюза генерал от резерва Златан Стойков, както и представители на други обществени организации.     
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Колко страни оперират в турската база „Инджирлик“?
14.10.2016, 08:45
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отговори на парламентарен въпрос колко чужди страни оперират от авиобазата „Инджирлик“, съобщи „Хюриет“.
Дипломатът заяви, че военнослужещи от пет държави (освен Турция) – САЩ, Германия, Дания, Катар и Саудитска Арабия - работят във военновъздушната база.
„Инджирлик“ играе ключово значение за водената от САЩ коалиция в борбата срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“.
Изданието припомня, че вчера кабинетът на Ангела Меркел одобри изпращането на допълнителни военни сили в Турция, които да подпомогнат военнослужещите, управляващи разузнавателните самолети на НАТО.
Летателните машини, оборудвани с AWACS – система за радиолокационно откриване и управление – бяха изпратени в Турция, откъдето ще ударят рамо на коалицията срещу джихадистката групировка.
Преди дни турските власти разрешиха на германски депутати да посетят „Инджирлик“ - след месеци на дипломатическо напрежение. То бе породено от приетата в Бундестага резолюция, признаваща арменския геноцид.
Източник: https://fakti.bg/world/
 

 
Завърши ремонта на американския самолетоносач "Нимиц"
13.10.2016, 21:36
Атомния самолетоносач на ВМС на САЩ "Нимиц" (USS Nimitz, CVN-68) се завърна във военноморската база в Сан Диего (щат Калифорния) след успешно завършване на ходовите изпитания. На море са били проверени работата на корабното оборудване и обновеното програмно осигуряване, както и готовността на екипажа за изпълнение на служебните задължения. С това завършва и ремонта на кораба, продължил 20 месеца.
През близките месеци "Нимиц" ще вземе участие в учения в рамките на подготовката на кораба за предстоящия през 2017 година продължителен поход. - Още за CVN-68
 
Защо все пак руският авионосец „Адмирал Кузнецов” отива в Сирия?
13.10.2016, 21:20
Руският авионосец „Адмирал Кузнецов” 063 привършва натоварването си в ремонтния завод край Мурманск и се стяга за поход след броени дни в Средиземно море след ремонт на най-належащите системи, преди всичко на енергетичната установка. Руският портал „Лента.ру” се опита да надникне в плановете на флота и възможната съдба на кораба.
Кораб на вечния ремонт
„Адмирал Кузнецов”, официално издигнал съветския военноморски флаг на 20 януари 1991 г., влязъл във флота, когато започнало разпадането на ВМФ и неговата система за базиране и обслужване – на първо място той не получил своята авиационна група и съответната брегова инфраструктура.
Следващите три години флотът останал само с „Адмирал Кузнецов” като единствен авионосен крайцер – неговите предшественици „Киев”, „Минск” и „Новоросийск” били изведени от строя, а четвъртият „Баку”, преименуван на „Адмирал Горшков”, след ремонт се оказал в Индия под името „Викрамадитя”.
Останалият единствен „Кузнецов” скоро придобил неофициален статут едва ли не на най-проблемния кораб във флота – силовата установка останала без грижи и скоро престанала да отговаря на строгите изисквания.
Многобройните ремонти на авионосеца (1994–1995, 1996–1998, 2001–2004, 2008 г.) не изправили ситуацията заради недостатъчно финансиране.
Главен проблем на „Кузнецов” е неговата енергетична установка, поддържана основно за сметка на „канибализация” – необходимите агрегати са снемани от ескадрените миноносци (разрушители) от проекта 956 „Сарыч”, които поради тази причина са бракувани.
Авионосците са твърде взискателни към възможностите на своите ходови системи и скоростта на плаването, която облекчава излитането с пълна полетна маса, осигурявайки допълнително 50-60 км/час. В противен случай самолетите получават сериозни ограничения по взетия запас от гориво и бойно натоварване. Този проблем определя и главното изискване към модернизацията на кораба.
След многобройни отлагания и трудно намиране на изпълнител накрая е определено „Кузнецов” да застане на стапелите за модернизация през 2017 г., след като се върне от похода в Средиземно море.
Между възможностите и потребностите
Повече от 20 г. походите на „Кузнецов” играха по-скоро учебно-демонстративна роля, но всичко се промени след началото на въоръжения конфликт в Сирия и украинската криза. През февруари-март 2014 г. присъствието едновременно в Средиземно море на „Адмирал Кузнецов” и „Пьотр Велики” стана определящ превантивен фактор за предотвратяване на възможна намеса на ВМС на САЩ в кримската криза.
Сега при усложнената ситуация в Сирия относно възможни атаки на САЩ по правителствени сирийски летища, на „Кузнецов” отново се отрежда превантивна роля: неговата групировка от над 50 летателни апарата, включително 36-40 многоцелеви изтребителя, сериозно се допълват с групировката в авиобазата Хмеймим.
В хангарите на „Кузнецов” ще се намират новите палубни изтребители МиГ-29К и бойните вертолети Ка-52К. Там ще бъдат и работещите на авионосеца през почти цялата му служба изтребители Су-33 (вече снабдени с нови прицелно-навигационни комплекси „въздух-повърхност”) и спасителните палубни вертолети Ка-27.
Палубната перспектива
Вече никой не поставя под въпрос необходимостта от руски авионосец. Свиващият се военен бюджет на РФ не дава надежди за реализацията на плановете за построяване на нови авионосци през близките години. Така ремонтът и модернизацията на „Кузнецов” остават единствен шанс за палубната авиация.
Нещо повече, ремонтът на „Кузнецов” е единственият шанс за продължаване на проекта за палубния изтребител ПАК-КА (перспективен авиационен комплекс на палубната авиация), създаван на основата на изтребителя пето поколение Т-50 на КБ „Сухой”.
Това в крайна сметка е и въпрос на конкурентоспособността на Русия на оръжейния пазар – ако за първите два авионосеца „Викрамадитя” и „Викрант” Индия избра МиГ-29, то едва ли този самолет ще задоволи индийските адмирали при избора на група за своя перспективен трети кораб, който трябва да бъде построен през следващото десетилетие. Ще бъде обидно за Русия сама да отстъпи пазара за палубна авиация, на който тя успешно се конкурира със САЩ.
По публикация в „Лента.ру”
 
Военно формирование 54060 – Шумен отбеляза своя празник
13.10.2016, 20:42
132 години от създаването на славния 7-ми Преславски пехотен полк чества вчера, 12.10.2016 г., неговият наследник - военно формирование 54060 – Шумен.
Пред строя бяха прочетени поздравителни адреси от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов и командири на формирования от Сухопътните войски.
В тържественото си слово командирът на военно формирование 54060  подполковник Митко Митев изказа благодарност на офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители, които не се оправдават с трудностите, а служат честно и добросъвестно на армията и държавата.
Той припомни добродетелите, завещани от 7 Преславски пехотен полк – добродетели, родени в огъня на войните за обединение на отечеството и положили основите на ценностна система, която да прилагаме и в мирно време.  „Нашите деди  ни завещаха понятията дълг, чест и доблест, дързост и смелост, скромност и себераздаване. Там, в окопите и атаките на нож, те изпълниха със съдържание думи като родолюбие и отечество.  Тези добродетели крепиха преславци в изпитанията и битките през Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втора световни войни”.
Честването бе отбелязано и с провеждането на спортни игри.
Заедно с празника беше проверено и качеството на периодичното техническо обслужване от комисия от щаба на 2 механизирана бригада.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
МО оглежда изтребители трета ръка, с кратък живот и "осакатени"
13.10.2016, 20:38
Министерството на отбраната е започнало тихомълком да променя критериите, по които ще се оценяват офертите за доставка на западни изтребители за армията. Институтът по отбрана към МО е предложил промяна в изискванията, с които при бъдещия избор се дава преимущество на употребявани американски изтребители, научи "Сега" от източници от МО. Предложението на института е направено в края на миналия месец, а задачата му е възложена от МО веднага след като ген. Румен Радев напусна поста си. Така е използвано времето, в което ВВС бяха без командващ. В момента този пост се заема от бившия ни военен аташе в САЩ ген. Цанко Стойков. От щаба на Радев, който е кандидат-президент на БСП, казаха, че той няма да коментира въпроса засега. Заради подмяната на критериите вчера възникна скандал в парламентарната комисия по отбраната, която изслушваше министър Николай Ненчев.
Предложенията на института, който в момента се ръководи от бившия служебен министър Тодор Тагарев, изменят изцяло разработките, направени от борда по избор на нов западен изтребител, който се водеше от ген. Радев. Работната група беше подготвила специална формула по предварително зададени критерии, с която щяха да се оценяват офертите на производителите. Въпреки че е много трудно да се сравняват нови със стари изтребители, екипът на ВВС беше успял да предложи формула, която да оцени реално офертите. Основните претенденти да доставят самолети на ВВС са САЩ, Португалия и Израел с употребявани F-16, Италия - с втора употреба "Юрофайтер", и Швеция с нови "Грипен". Според плановете на министерството трябва да бъдат купени общо 16 изтребителя на два транша. За първите осем от тях, съответната инфраструктура и оборудване са предвидени 1.5 млрд. лв.
Новите промени в критериите обаче дават превес на употребяваните щатски изтребители. Едно от измененията е свързано с критерия "Очакван живот". Ако във варианта на ВВС се дава сериозно предимство на този показател - 25%, в този на института е само 5%. Така почти няма да има значение дали се купува нов изтребител, който ще бъде използван следващите 30-40 години, или трета употреба самолет, на който ще се лети само 10 години. Точно толкова се очаква да бъдат използвани португалските F-16, за които има най-голям натиск да бъдат купени.
Втората промяна е свързана с въвеждане на нов критерий "Военно сътрудничество". От ВВС не са искали той да има тежест при избора, тъй като България си сътрудничи основно със САЩ във военната област. Докато Швеция е в губеща позиция, тъй като тя не е страна - член на НАТО, и на практика такова сътрудничество липсва. Предложението на института обаче е този показател да има сериозна тежест в оценката на офертата.
Третото предложение на института е да отпадне изискването изтребителят да изпълнява мисии "въздух-земя". Така вместо многоцелеви изтребител ВВС ще си купят "осакатен" боен самолет и ще трябва да продължат да поддържат руските Су-25 в Безмер. Това пък противоречи на плановете на МО да се освободи от съветското въоръжение. Също така ще се наложи армията да отделя повече пари, за да поддържа различни видове бойни самолети, и така да прахосва средства.
Желанието на МО да купи употребявани изтребители не е от вчера. По време на предишното правителство на ГЕРБ почти се стигна до сделка за португалските F-16, които са трета употреба. В крайна сметка самолетите бяха купени от Румъния. Миналата седмица първите от тях кацнаха в северната ни съседка, след като бяха ремонтирани и модернизирани. Сегашната португалска оферта предвижда продажба на останалите свободни F-16. В същото време Израел предлага на България доста по-нови F-16, но в МО се правят, че не виждат офертата. За покупка на неупотребявани изтребители засега не става и дума. От министерството все още не са направили официално запитване за оферта от производителя на "Грипен" - СААБ.
Все още не е ясно дали новото ръководство на ВВС ще се съгласи с предложените от Института по отбрана промени. Работната група по избора на изтребител най-вероятно няма да се съгласи с подобни промени. Ген. Цанко Стойков обясни в сряда, че се е запознал с проекта, който вече е "допълнен от специалисти". "На този етап мога да кажа, че сме направили предложение, което очакваме да бъде разгледано и да бъде утвърдено", посочи вчера ген. Стойков, но не стана ясно дали предложението включва измененията на Института по отбрана.
По време на вчерашното заседание на комисията по отбрана въпросът за подменените критерии беше повдигнат от депутата от БСП Атанас Зафиров. Той попита дали е вярно, че продължителността на експлоатацията на бъдещия изтребител, който е най-важният критерий, е била сведена до нула в проекта за избора.
"С назначаването на правилния човек сте сложили кой да направи тази промяна", каза Зафиров, цитиран от "Канал 3" по повод назначаването на Тагарев за шеф на Института по отбрана. Има ли промяна в критериите за покупката на новия изтребител, попитаха Ангел Найденов от БСП, Валентин Радев от ГЕРБ и шефът на комисията по отбрана ген. Михо Михов от АБВ. През цялото време министърът увърташе, не отговори директно на въпроса и се оправда, че не бил оказвал натиск нито на работната комисия, нито на Института по отбрана, които трябвало да постигнат консенсус по проекта.
"Аз не казвам, че сте оказали натиск. Питам - вярно ли е, че има променени критерии", настоя Найденов. "Чувам, че някой променя критерии", не скри неприятната си изненада и Валентин Радев, който напомни на Ненчев, че нищо не се е променило от заложените критерии през 2012 г., и предупреди: "Никой няма право да пипа критерии, не би трябвало никой да си позволи такова нещо!". Радев изказа и недоволство, че министерството е загубило 6 месеца, след като парламентът гласува 1.5 милиарда за покупката на нов многоцелеви изтребител.
Ненчев призна, че лично е виновен за протакането, но държал новият началник на ВВС да се запознае подробно с проекта. От своя страна командващият обясни, че следобед щели да му докладват за параметрите, и се направи, че нищичко не знае. Попитан дали е възможно смяната на критериите да промени методиката за оценка, тоест да наклони везните към едната фирма, Ненчев отговори: "Твърде вероятно е. Те са от изключително важно значение".
Проектът за купуването на нов тип боен самолет ще бъде разгледан следващата седмица в Съвета по отбрана към МО.
Източник: http://www.segabg.com, Панайот Ангарев
 
Министър Ненчев: Ген. Радев не е саботирал проекта за нов изтребител
13.10.2016, 19:26
Бившият командир на ВВС генерал-майор Румен Радев не е саботирал проекта за придобиване на нов боен самолет. Напротив, почти ежедневно имахме разговори по този въпрос, каза министърът на отбраната Николай Ненчев по време на днешната си среща с Комисията по отбрана.
Ето и думите на министъра „Би било некоректно, ако кажа, че съм имал усещането за, едва ли не, саботаж. Не е било така, имали сме редица заседания. Почти ежедневни срещи и разговори. Винаги съм застъпвал идеята, че възможно най-бързо трябва да бъде затворен този въпрос, за да минем към следващата фаза. Може би смяната на генерал Радев с генерал Стойков създаде впечатление, че се забавя проектът. Аз наистина настоях новият командир на ВВС да се запознае подробно с проекта и той да го преподпише и внесе, защото от тук насетне той ще носи отговорност. Така че в рамките на този месец аз приема изцяло вината. Настоявах това да бъде така. Благодаря на генерал Стойков, че действително свърши тази работа, която никак не беше малко.“
Самият проект е готов, стана ясно от думите на министра, ще бъде обсъден от Съвета по отбрана в сряда. След това ще бъде изпратено писмото с намерения до Италия, Португалия и Швеция.
Депутатите се интересуваха дали са променени критериите за избор на самолет с намесата на Института по отбрана. По-конкретно ставаше дума за критерия „остатъчен живот“ и дали той е сведен до нула, като са въведени два нови. Вярно ли е това, министърът не можа да отговори и обеща да го направи в късния следобяд в писмен вид до комисията. Той обаче твърдеше, че не е оказвал натиск на работната група.
Относно проекта за бойна машина за Сухопътни войски, Ненчев каза, че е готов, преработен е и ще е за около 1,2 млрд. лв. Преди да го внесе в Министерски съвет, Ненчев ще проведе разговор с финансовия министър.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Важно: Задвижват проекта за нов изтребител след седмица
13.10.2016, 14:20
Проектът за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител ще влезе за разглеждане в Съвета по отбрана следващата седмица - в петък. Това съобщи новият командир на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков на честването на 104-тата годишнина на бойната ни авиация. Той уточни, че проектът, който бе изготвен под ръководството на предшественика му Румен Радев, сега е допълнен от специалисти. Етапите на придобиване и финансовите параметри оставали същите, но авиационните експерти са заложили критериите, по които ще бъдат оценявани предложенията, пише "Монитор".
Проектът за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител за ВВС се влачи вече години наред. През юни тази година той си проби път през Народното събрание, но оттогава до момента покани за отправяне на оферти не са изпратени. Проектът предвижда два етапа на доставка, като първата порция 8 летателни машини се очаква да пристигнат между 2018 г. и 2021 г. За тях ще се платят 1,5 млрд. лв., в която сума влиза и пълното въоръжение, оборудване и обучение. Останалите 8 самолета трябва да дойдат до 2023 г.
Шортлистата е за две оферти - за втора ръка Ф-16 от Португалия, но с логистичен пакет от САЩ, и за нов Грипен от Швеция.
„Според мен ще бъде най-добрият“, отклони ген. Стойков въпроса дали смята, че ВВС трябва да се спре на нови изтребители, или на втора ръка.
Той подчерта, че приоритетите му ще бъдат свързани най-вече с личния състав. „С осигуряване на достатъчно подготвени летци, инженери, технически състав, логистици и не на последно място представители на зенитно-ракетни войски“, изтъкна ген. Стойков.
 
Русия приключи доставката на ПВО системата С-300 на Иран
13.10.2016, 13:46
Русия е завършила изпълнението на договора за доставка на зенитна ракетна система С-300 на Иран, съобщава РИА „Новости".
Всички дивизиони са доставени на Техеран, като не се уточнява за колко подразделения става дума.
Иран и Русия през 2007 г. подписаха договор за доставка на С-300, но изпълнението му беше спряно заради резолюция на Съвета за сигурност на ООН за забрана на доставка на съвременно въоръжение на Иран. Споразумението на шестте световни сили с Техеран по ядрената му програма обаче доведе до отмяна на забраната за доставката на С-300.
Зенитната ракетна система С-300 се смята за една от най-мощните системи за противовъздушна отбрана в света. С-300 е способна да унищожава балистични и аеродинамични цели, предназначена е за защита на големи промишлени и административни обекти, военни бази и командни постове от въздушно-космически удари на противника. - Още за С-300
Източник: http://www.cross.bg/
 
„Кинтекс“ повишило със 100% договорите през 2016 г.
13.10.2016, 13:27
„За 50 години от създаването си „Кинтекс“ се утвърди като конкурентоспособно търговско предприятие на еднин динамично развиващ се пазар, каквато е този на отбранителната индустрия. Дружеството затвърди позициите си на лидер и установи традиции на пазарите на специална продукция“. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на церемония вчера, на която беше отбелязана 50-тата годишнина от основаването на „Кинтекс“.
Лукарски отбеляза добрите резултати на дружеството, което е повишило със 100% подписаните договори през 2016 година спрямо предходната. Изпълнителният директор на „Кинтекс“ ЕАД Иван Досков заяви от своя страна, че през 2015 г. предприятието е осигурило поръчки на българските производители на военна продукция в размер на близо 60 млн. лева или с 14% повече от предходната година.
Министърът на икономиката напомни, че в средата на тази година дружеството е включено в забранителния списък за приватизация, което гарантира, че „Кинтекс“ ще бъде запазено като държавно търговско предприятие, тъй като играе важна роля за развитие на пазарните позиции на българския военнопромишлен комплекс.
Божидар Лукарски отчете още, че последните няколко години българската отбранителна индустрия развива сериозно технологичните си способности и потенциал. „Тя разполага със значителен производствен капацитет – в сектора са заети около 15 000 висококвалифицирани работници, а годишният оборот на дружествата нараства и е близо 600 млн. лв. Обемът на износа постоянно расте, което се дължи най-вече на провежданата от българските компании активна маркетингова политика“, допълни той. И подчерта, че Министерство на икономиката подкрепя отбранителния сектор в усилията му за повишаване на неговата конкурентоспособност, въвеждане на иновации и разширяване на пазарните му позиции. - Още ВПК на България
Източник: http://fakti.bg/
 
Военен кораб „Промие Метр Л’ер” от състава на ВМС на Република Франция е на неофициално рутинно посещение във Варна
13.10.2016, 12:55
От 12 октомври до 15 октомври на неофициално рутинно посещение в гр. Варна е военен кораб „Промие Метр Л’ер” (FS Premier Maitre L’Her, F792) от състава на ВМС на Република Франция. Това съобщиха от пресцентъра на ВМС.
Командир на кораба е капитан-лейтенант Никола де Буве.
На 15 октомври ще се проведе съвместно учение PASSEX с участието на френския кораб „Промие Метр Л’ер” (FS Premier Maitre L’Her) фрегата “Смели” от българските ВМС с командир капитан II ранг Борислав Великов и вертолет „Пантер” от Морската вертолетна авиобаза „Чайка”. По време на учението ще се отработят елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана, учение по отразяване на атаките на надводен противник, приемане и предаване на леки товари и поща по траверсен способ и трансфер на товари от хеликоптер по вертикален способ.
Ученията от типа PASSEX са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Подготвихме стратегически лидери за Виетнамската народна армия
13.10.2016, 12:34
Курсът „Стратегическо лидерство“ на български език с офицери от Виетнамската народна армия във Военна академия „Георги С. Раковски” завърши с успех. Това бе констатирано на церемонията в сряда при връчване на удостоверенията на виетнамски офицери, включително на трима генерали. Двамата лейтенанти, които са и преводачи, са завършили и НВУ „Васил Левски” във Велико Търново, когато началник бе ген. Тодор Дочев. Вчера той ги поздрави вече като началник на академията.
Началникът на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев подчерта, че това е вторият курс през 2016 г., който се провежда за обучение на виетнамски офицери и се надява тази тенденция за продължи и в бъдеще и сътрудничеството да придобие още по-големи мащаби. Удостоверението от завършването на този курс, каза той, ще даде възможност на полковниците да бъдат повишени в първо генералско звание, а генералите да се чувстват още по-уверени в своята кариера. По време на обучението във факултет „Национална сигурност и отбрана”, отбеляза началникът на академията, използвахме най-добрите преподаватели от катедра „Лидерство”, като главен архитект на учебната програма е бил полковник професор Георги Карастоянов. Като пример той посочи още преподавателите подполковник д-р Сашо Воденичарски, подполковник  д-р Димитър Димитров и асистент Елица Николова.
За десет дни получихме много полезни за по-нататъшната ни служба в армията знания, каза старшият на групата генерал-лейтенант Фан Чунг. За нас е чест, че се обучавахме във Военна академия „Георги С. Раковски”, заяви той, като даде висока оценка не само на преподавателите, но и на създадените условия за живот и посещения на културни и исторически обекти. Генерал Чунг подари на генерал Дочев ръчно изработена картина, на която е изобразен създаденият преди хиляда години университет във Виетнам.  
Курсът бе двуседмичен, обхваща основната тематика в съкратен вид на това, което изучават офицерите в Генералщабния факултет, каза полковник професор Георги Карастоянов, началник на катедра „Лидерство”. Включиха се с огромно желание, посочи още той, проявяват големи различия, задават много въпроси, включително за прилики и разлики между нашето и тяхното общество. Имат и много висока подготовка в областта на военното дело. Те, отбелязва полковникът, са невероятно точни по отношение на поетите ангажименти.
Няма да е пресилено да кажа, че толкова мотивирани обучаеми виждам за първи път от времето, когато аз съм бил курсант, каза подполковник д-р Сашо Воденичарски. Той е категоричен, че те могат да служат за пример на нашите офицери и студенти. Освен това, продължи подполковник Воденичарски, искаха да видят и опитат всичко българско. За тези дни, например, се отказали от ориза и минали само на българска кухня. За нас, посочи той, остана тайна кога се готвеха толкова добре за семинари и занятия, особено за тренинга по медийно поведение.
Прави впечатление, че 18 от виетнамските офицери са с докторски степени, а старшият на групата генерал-лейтенант Чунг е стигнал в кариерата си до началник на химически войски, а сега е ректор на военна академия. Показателно е, че в техните визитни картички, както се изрази генерал Дочев, ще пише, че са се обучавали в страна членка на НАТО и ЕС. Генералът изрази надежда, че ще дойде време, когато в академията ще има и слушатели от Виетнам. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Русия извърши успешни изпитания на междуконтинентални балистични ракети
13.10.2016, 08:50
Русия съобщи, че в рамките на бойната подготовка на ВС на страната вчера успешно е извършила три пуска на междуконтинентални балистични ракети, предаде Франс прес.
Първата ракета е била Р-29Р (SS-N-18) и е изстреляна от подводно положение от атомната подводница К-433 „Георгий Победоносец“ проект 667БДР на ТОФ от Охотско море (в Далечния изток на Русия) към ракетния полигон Чижа в Архангелска област, посочи в комюнике руското министерство на отбраната, цитирано от обществената информационна агенция РИА Новости и ТАСС.
Втората ракета е РС-12М „Тополь“ и е изстреляна от космодрума в Плесецк към полигона Кура в Камчатка (Далечния изток), където бойната част с необходимата точност е поразила условна цел.
Третата ракета е Р-29РМУ2 „Синева“ и е изстреляна от подводно положение от атомната субмарина на Северния флот К-407 „Новомосковск“ проект 667БРДМ от акваторията на Баренцово море (Северозападна Русия) към полигона Кура в Камчатка, се казва в комюникето.
 
На военновъздушната база „Зокняй“ в Литва ще пристигне разузнавателен самолет на НАТО
13.10.2016, 08:25
Литовското министерство на отбраната съобщи, че разузнавателен самолет на НАТО Е-3А, снабден със системи „АУАКС“, ще пристигне на летището на ВВС на страната „Зокняй“, предаде ТАСС.
„Това е символично посещение в рамките на повече от 1000-та полета, изпълнени от екипажа на самолета за засилване на сигурността на източните граници на НАТО“, пише в официално заявление на министерството. Плановите полети на самолета в сътрудничество със наземните служби на ПВО на Литва , Латвия и Естония станаха част от интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО, а също така, според оценките на военните от трите държави, е гаранция за въздушното им пространство.
Самолетът Е-3А е базиран постоянно в базата на НАТО в град Гайленкирхен в Германия. От пролетта на 2014 г. е извършил повече от хиляда операционни полети за осигуряване на сигурността на източните граници на НАТО. На 11 октомври той пристигна и на естонското летище „Емари“. - Още за Е-3А
http://www.focus-news.net/
 

 
Модернизирания вариант на ударния вертолет Ми-28НМ извърши първи полет
12.10.2016, 21:45

В Московския вертолетен завод започнаха летателните изпитания на опитния образец на модернизирания вариант на ударния вертолет Ми-28. Вертолетът Ми-28НМ (бордови номер 701 "жълт") е извършил днес първи изпитателен полет (първото висене машината изпълни на 9 септември). - (видео)

Полетът е преминал успешно, системите на машината са функционирали нормално. - Още за Ми-28

 
Как България обяви война на САЩ и Англия
12.10.2016, 19:57
По всякакъв повод властващи политици ни напомнят, че през 2007 г. влязохме в НАТО и че евроатлантическите ценности са нашият идеал. Дали днешното НАТО е идеалът на народа ни не може да се каже, понеже никой не го е питал по този въпрос. По същия начин никой не е питал народа ни и през 1941 г. дали неговият идеал е нацизмът и дали негов дълг е сляпо да се подчинява на мераците на Хитлер. Стенограмата за обявяването на война на САЩ и Великобритания от страна на България, която публикуваме днес, е един от най-значимите и красноречиви документи от новата ни история, свидетелстващи за лекотата, с която властта хвърля страната ни в гибелни приключения в подчинение на едната конюнктура на деня. Несъгласните депутати по това време или вече са изхвърлени от парламента, или не им се дава думата...........Прочети още
 
Командирът на Сухопътните войски генерал–майор Андрей Боцев е на официално посещение в Република Гърция
12.10.2016, 19:23
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев замина днес, 12 октомври 2016 г., на официално посещение в Република Гърция.
Визитата ще продължи до 14 октомври и е в изпълнение на Програмата за двустранно сътрудничество между Министерствата на отбраната на Република България и на Република Гърция за 2016 година.
Целта на посещението е да се затвърдят добрите взаимоотношения между Сухопътните войски на двете страни. Ще се дискутират и въпроси, касаещи съвместното участие на военнослужещи и формирования в дейности по регионалната сигурност, международни учения, обучения и тренировки, а също така и насоките за развитие на двустранното военно сътрудничество през следващите години.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Военновъздушните сили отбелязват 104-та годишнина от своето създаване
12.10.2016, 19:17
Празникът на авиацията и на Военновъздушните сили ще бъде отбелязан утре, 13 октомври, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца на пл. „Народно събрание” в София. В ритуала ще участват министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, военнослужещи и цивилни служители от състава на военната ни авиация, ветерани.
По-късно същия ден на тържествено събрание в столицата личният състав на ВВС ще бъде поздравен за успешното изпълнение на задачите по време на учения, охрана на въздушното пространство на страната, в издирвателно-спасителни операции, погасяване на пожари, при транспортиране на медицински екипи за донорски операции. За проявен висок професионализъм ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на ВВС.
По повод празника на авиацията и на Военновъздушните сили Националният военноисторически музей (НВИМ) организира Седмица на авиацията. В работните дни на музея от днес, 12 октомври, до 16 октомври (неделя) посетителите на музея ще имат възможност да видят непоказвани експонати, свързани с живота на българските летци, оставили ярка следа в историята на България.
Музеят на авиацията в Крумово също ще отбележи празника с Ден на отворени врати от 10.00 до 17.00 ч. на 16 октомври (неделя).
Тържественият ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца на пл. „Народно събрание” в София ще започне в 10.00 ч. на 13 октомври 2016 г.
*********
Преди 104 години, на 16 октомври 1912 г., пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев със своя самолет „Албатрос” изпълняват разузнавателен полет над Одринската крепост и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач. Това е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация. Датата на първия боен полет в историята не само на нашата, но и на Европейската авиация - 16 октомври, е приета за официален празник на Военновъздушните сили на Република България.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Фокусът в нашата работа е модернизацията, приемствеността и надеждната въздушна охрана
12.10.2016, 19:13
Това подчерта командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков на днешната си среща с ветераните от авиацията. Проявата бе традиционна в навечерието на 16 октомври – Празник на Българските ВВС. Тя се проведе във Военна академия „Георги С. Раковски”. Сред ветераните бе председателят на Комисията по отбрана ген. Михо Михов. Срещата уважиха още началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Анатолий Кръстев, командирът на 24-та авиобаза в Крумово бригаден генерал Петьо Мирчев, генерали, офицери и сержанти от запаса и резерва, слушатели и ученици.
Генерал-майор Стойков благодари на ветераните, че са отдали сили и знания, за да има България Военновъздушни сили. В цялата 104-годишна история на ВВС не е било лесно, но важното е, че никой не се е предал, подчерта командирът. Днес, каза той, имам отговорността да продължа тази мисия и не си правя илюзии, че ще ми бъде лесно.
Благодарение на екипа в командването, отбеляза генералът, на подкрепата на командирите, на Министерството на отбраната, на началника на отбраната, на Щаба на отбраната и на ветераните, разбира се, аз съм уверен, че ще продължим напред и нагоре. Той изрази удовлетвореност, че на срещата участваха не само слушатели от академията, но и ученици. Привличането на млади хора във ВВС е една от приоритетните ни задачи, каза още командирът.
Фокусът в нашата работа, заяви генерал-майор Стойков е към модернизацията, приемствеността и надеждната охрана, която трябва да осигурим. В същото време, продължи той, сме длъжни да отговорим на поетите ангажименти, като надежден коалиционен партньор на страните от НАТО. Затова е много важно да се съхранят хората, стана ясно още от неговите думи.
В знак на признателност генерал-майор Стойков връчи грамоти на ветерани от ВВС, които тази година навършват кръгли годишнини. Участниците бяха поздравени от полковник проф. Димитър Недялков, началник на катедра „ВВС и ПВО” в академията и от председателя на Българската авиационна асоциация полковник от резерва Ангел Георгиев. Те имаха удоволствието да изгледат документалния филм на полковник Недялков и ВТК във връзка със 100-годишнината от рождението на капитан Димитър Списаревски.  
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Западът представя руските планови учения като нова студена война
12.10.2016, 16:42
Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу в сряда (12 октомври) разкритикува стратегията на поведение на западните партньори, които се опитват да представят плановите мероприятия по бойната подготовка на руската армия като заплаха за съседните страни, съобщава lifenews.ru. Изявлението бе направено на съвещание, на което бяха обсъдени резултатите от стратегическите командно-щабни учения "Кавказ 2016".
"Напоследък чуваме много упреци от нашите западни партньори, които се опасяват от нарасналото през последните години ниво на бойната готовност и боеспособността на нашите въоръжени сили. Правят се опити плановите мероприятия по нашата оперативна и бойна подготовка да бъдат представени като застрашителни сигнали към съседните страни. Развива се тезата за военна заплаха, за нова студена война, поредна надпревара във въоръжаването", отбеляза Шойгу.
Според него тези изявления нямат отношение към действителността, а мащабните мероприятия по оперативната и бойна подготовка на руските въоръжени сили целят да гарантират опазването на сигурността на Русия.
 
Започват празниците за Деня на парашутиста!
12.10.2016, 15:55
ПОКАНА
за участие в тържественото честване на 18.10.2016 г. „Ден на парашутиста и 72 години на първия боен ден на Парашутната дружина – първото парашутно поделение в БА”
Управителният съвет на Сдружение „Съюз на българските парашутисти” има честта и удоволствието да покани своите членове и симпатизанти да участват в мероприятията по повод 18.10.2016 г. „Ден на парашутиста” и 72–та годишнина от Първия боен ден на Парашутната дружина – Първото парашутно поделение в
БА”.
С цел своевременното осведомяване и необходимостта от предварителна заявка за участие в част от предвидените мероприятия и във връзка с появяващите се дезинформации, считаме за необходимо да предложим на Вашето внимание ПЛАН - СЦЕНАРИЯ на съвместното честване на празника с военно формирование 32990 –
Пловдив.
1.Празник на парашутиста – 17.10.2016 г. - Пловдив
09.00 – 09.30 ч. Тържествен строй и поднасяне на венци и цветя в район №2 на бригадата на адрес ул. „Ген. Р. Димитриев” №2;
10.00 – 10.30 ч. Тържествен строй с приветствия и награждаване на площад „Централен”, гр. Пловдив;
10.30 – 10.35ч. Поднасяне на венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг;
10.35 – 10.55 ч. Благодарствен молебен;
10.55 – 11.30 ч. Демонстрации на способности (демонстративен парашутен скок и техники от ръкопашния бой), въоръжение и снаряжение на площад „Централен”;
11.30 – 12.30 ч. Празничен концерт във Военния клуб;
13.00 ч. Празничен обяд.
2.Празник на парашутиста – 18.10.2016 г. - София
10.00 – 10.30 ч. Военен ритуал и заупокойна молитва на алеята на парашутиста в Софийски Централни гробища;
11.30 – 12.00 ч. Тържествен военен ритуал пред паметната плоча на загиналите парашутисти на пл. „Народното събрание”;
12.00 – 12.30 ч. Демонстрации на способности (демонстративен парашутен скок и техники от ръкопашния бой);
12.40 – 13.40 ч. Празничен концерт в Централен военен клуб;
3. Приятелска среща на 18.10.2016г. в ресторант ”Шармант” (бившият Белите брези) в гр. Пловдив ул.”Скопие -23” от 19,00ч. – свободна консумация.
Заявка за участие може да се направи на GSM 0888383578 – Сирмо Сирмов.
4. За желаещите от регион Пловдив да посетят мероприятията в гр.София на 18.10.2016г. ще бъде осигурен транспорт. Заявка за участие може да се направи на GSM 0888383578 – Сирмо
Източник: http://www.pan.bg/
 
Откриха паметник на летците герои Бошнаков, Йорданов и Русев
12.10.2016, 15:44
Броени дни преди празника на авиацията и българските военновъздушни сили, който отбелязваме на 16 октомври, на 92-я километър на магистрала „Марица“ в посока София в близост до Любимец, днес бе открит мемориал на летците герои, участвали във въздушната отбрана на България в периода 1941-1944 г. Това стана в присъствието на почетен караул на българските военновъздушни сили, на събитието присъстваха и Директора на дирекция "Социална политика" Иво Антонов и Манол Тенчев, главен експерт в МО.
Паметникът е издигнат в чест на трима пилоти, изпълнили воинския си дълг да бранят своя народ и родина от вражеските бомбардировки над България през Втората световна война – командира на 2/6 изтребителен орляк, 6-ти изтребителен полк майор Николай Стоянов Бошнаков, командира на 1/6 изтребителен орляк, 6-ти изтребителен полк капитан Руси Иванов Русев и поручик Йордан Георгиев Йорданов.
Тримата асове оцеляват под вражеския огън, но не успяват да избегнат съдбата на повечето достойни български офицери след 9 септември 1944 г. Заради бягството от страната на двама техни колеги авиатори, те незаслужено са подложени на дълги репресии по затвори и следствия.
Въпреки че са оправдани на съдебния процес, впоследствие са уволнени от армията и семействата им остават без препитание.
Подложени и след това на непрекъснат тормоз от властта, без да могат да започнат работа, решават да напуснат България. Но са предадени от информатор и са убити при опит за нелегално преминаване на българо-турската граница в нощта срещу 16-ти август 1948 г. в местността Голямата чешма до с. Георги Добрево, недалеч от мястото, където е издигнат мемориалът им.
И до днес остава неизвестно мястото, където са погребани.
Идеята за изграждането на техен паметник се ражда през 2011 г., когато в архивите са намерени автентични доказателства за разигралата се трагедия. Много са родолюбивите българи, отдали сили и енергия за реализирането на този мемориал, съобщават от Клуба на летците „Капитан Димитър Списаревски”, които са основни инициатори на проявата.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Отворени врати в авиобаза Враждебна на 16 октомври
12.10.2016, 09:40
По случай Празник на авиацията и Военновъздушните сили - 16 октомври, Командването на ВВС организира ден на отворени врати в авиобаза Враждебна на 16 октомври 2016 г. (неделя) от 12,00 до 17,30 часа. По това време посетителите ще могат да видят кацането на пътническия самолет Airbus A380 на Lufthansa.
Присъстващите ще могат да разгледат статичен показ на авиационна техника – транспортни самолети C-27J Spartan, Ан-30, L-410 и Ан-26, както и да наблюдават прелитането и кацането на самолет A380 с добра видимост към пистата на летище София.
Посетителите ще бъдат приблизително на 250 m от полосата. Прелитането се очаква към 12,30 часа, а кацането около 12,50. Излитането на A380 ще стане около 17,00 часа.
Авиобаза Враждебна ще отвори врати за посетители в 11,45 часа.
Присъстващите на деня на отворени врати няма да имат достъп до самолета Airbus A380, уточняват от ВВС. Машината ще бъде представена на затворено събитие, което ще бъде на правителствения терминал на летището.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Провалена ли е идеята за превръщане на последната българска подводница в музей?
12.10.2016, 09:35
В редакцията на „Морски вестник” е получено писмо от Управителния съвет на Съюза на подводничарите в Република България (УС на СПРБ) в отговор на публикации в медиите, насочени към проваляне на идеята за превръщане на последната българска подводница „Слава” в музей.
Писмото е открито, адресирано е до министър-председателя Бойко Борисов с копия до редица личности, заемащи важни места в административни институции и обществени организации.......Прочети още (pdf)
 
Русия и Китай готвят отпор на противоракетния щит на САЩ
12.10.2016, 09:13
Русия и Китай ще обмислят съвместен отговор на американската противоракетна система, за която смятат, че ще подкопае световната сигурност.
Руската армия заяви днес, че ще си сътрудничи с Пекин за минимизиране на заплахата от противоракетната отбрана на САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Генерал-лейтенант Виктор Познихир, представител на Генералния щаб на руските въоръжени сили, посочи пред форум по сигурността в Китай, че американската система за противоракетна отбрана ще бъде в състояние да прехваща руските и китайските балистични ракети.
Той заяви, че противоракетният щит ще наруши ядрения баланс и ще подкопае световната сигурност.
Както и други представители на руската държава преди него, Познихир отхвърли американските твърдения, че системата за противоракетна отбрана има за цел да парира заплахи от Северна Корея и Иран.
Той заяви, че САЩ искат този щит, за да могат първи да нанасят удар, без да се опасяват от ответна реакция.
Познихир каза, че Русия и Китай са провели съвместни учения за противоракетна отбрана тази година и че през 2017 г. ще ги повторят.
Източник: http://www.cross.bg/
 

 
Българската армия осигурява втора кариера на елитни спортисти
11.10.2016, 23:40
Осем изявени български спортисти получиха днес на тържествена церемония почетния знак на МО и право като военнослужещи и цивилни служители да влязат в Българската армия. Те са назначени в Центъра за елитен спорт в Съвместното командване на силите. Това са Георги Вангелов – борба; Джанан Манолова – борба; Мирослав Киров – борба; Владимир Илиев – биатлон; Даниел Асенов – бокс; Станимира Петрова – бокс; Йордан Йовчев – спортна гимнастика; Момчил Караилиев – лека атлетика.
Вярвам, че това ще бъде допълнителен стимул за Вас да продължите да влагате всичко от себе си, за да представяте достойно България на световни и европейски първенства и на олимпийски игри, каза  министърът на отбраната Николай Ненчев. Радвам се, че Българската армия предоставя за нашите елитни спортисти, както по-добри условия за подготовка, така и възможност да продължат кариерата си в нейните редици, след като приключат състезателната си дейност, посочи министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Центърът ще ви даде допълнително спокойствие и възможности за подготовка, подчерта старши лейтенант Евгения Раданова.
В церемонията се включиха още началникът на отбраната генерал Константин Попов, заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Михаил Попов, началникът на Щаба на СКС комодор Димитър Йорданов, генерали, офицери и служители от МО и Щаба на отбраната.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Вицеадмирал Георгиос Якумакис гостува на българските ВМС
11.10.2016, 23:37
На посещение във Военноморските сили e вицеадмирал Георгиос Якумакис – началник на Главния Щаб на Военноморските сили на Гърция.
Днес вицеадмирал Якумакис беше посрещнат с официална церемония пред Щаба на Военноморските сили.
След подписване на двустранно споразумение между ВМС на двете страни за участие на личен състав от ВМС на Р. България в многонационални операции на НАТО, ЕС и/или операции на ООН на борда на съдове на Р. Гърция, командирът на ВМС на България контраадмирал Митко Петев и началникът на Главния Щаб на ВМС на Гърция вицеадмирал Георгиос Якумакис посетиха Пункт за базиране Варна и ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”.
Утре вицеадмирал Якумакис ще посети Флотилия бойни и спомагателни кораби и Пункт за базиране Бургас.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Предаването на новия самолетоносач на ВМС на САЩ отново е отложено
11.10.2016, 21:55
Самолетоносачът „Джералд Форд“ няма да бъде предаден и тази година на американския флот заради технически проблеми с турбините, задвижващи електрическите генератори, информира ВПК.
Първоначално се планираше USS Gerald R. Ford (CVN-78) да бъде предаден на флота през 2014 г, след това този срок бе отложен за септември 2016 г, а по-късно – за ноември. Преди дни стана известно, че самолетоносачът още известно време ще се намира в корабостроителницата на компанията Huntington Ingalls Industries (Нюпорт Нюз, щат Вирджиния).
„В самолетоносача има проблеми с две от четирите електрогенериращи турбини. По време на изпитанията, проведени през юни и юли тази година, са излезли от строя регулаторите на напрежение и до момента този проблем не е решен“ - съобщава източник на изданието.
По-рано задръжките с предаването на кораба са били свързани с „някои бордови системи, които са излизали от строя по-често, от колкото допускат нормативите.
„Джералд Форд“ е най-скъпия самолетоносач в света. Неговото строителство възлезе на около $ 13 млрд. Корабът беше заложен през 2009 година и спуснат на вода през 2013-та. - Още за CVN-78
 
Оланд отмени посещение в Полша заради спряна сделка за военни хеликоптери
11.10.2016, 20:54
Президентът Франсоа Оланд отмени визита във Варшава, която трябваше да се състои в четвъртък, има и предупреждение за преразглеждане на сътрудничеството в отбраната. Причината е, че правителството на Полша анулира сделка за доставка на военни хеликоптери за милиарди евро, с което раздразни компанията Airbus и допълнително влоши отношенията с Франция, съобщи "Ройтерс".
"Асошиейтед прес" коментира, че случилото се поставя под въпрос репутацията на Полша в подобни преговори за мащабни сделки. Част от поръчката отива към разположените в Полша предприятия на Sikorsky Aircraft, поделение на американската Lockheed Martin.
Премиерът Беата Шидло и министърът на отбраната Антони Мачиеревич заявиха, че искат машините да са произведени и обслужвани в Полша.
Още през април 2015 г. предишният кабинет във Варшава, победен на изборите през октомври от сегашната дясноцентристка партия "Право и справедливост", сключи предварително споразумение с Airbus да закупи 50 многоцелеви хеликоптера H225M Caracal за обновяване на авиационния си парк. Но на 4 октомври новото правителство каза, че няма да финализира сделката заради непреодолими разминавания за офсетната програма.
Според кабинета тя би трябвало да е равна по стойност на полската поръчка от 13 млрд. злоти (3.14 млрд. евро, или 3.4 млрд. долара). Гийом Фори, главен изпълнителен директор на Airbus Helicopters, твърдеше, че тяхното предложение ще създаде 3800 работни места в Полша и ще донесе на страната повече икономическа полза, отколкото на Франция. Остри критики имаше и от полски профсъюзи в двата авиационни завода – в PZL Mielec, където за износ са сглобяват S-70i Black Hawk на Sikorsky, и в PZL Swidnik на италианската Leonardo, където лобират за покупка на AgustaWestland AW149.
Airbus Helicopters разпространи отворено писмо до премиера, като обвини Варшава, че условията на конкурса непрекъснато са били променяни и са правени опити да бъдат заобиколени регулации на Европейския съюз.
Том Ендерс, главен изпълнителен директор на Airbus Group, обвини Полша, че е подвела компанията по време на преговорите, и заплаши, че ще предприеме допълнителни действия за компенсиране на направените разходи, но без да уточнява какви. "Никога правителство не се е отнасяло към нас по този начин", допълва той в отделно съобщение. В него се казва, че Варшава е затръшнала врата в лицето на французите.
"Противоречивите и спорни декларации на полското правителство в хода на тази обществена поръчка създадоха впечатление за безпрецедентно объркване", казва още Ендерс. Източници на Reuters от авиационните среди смятат, че компанията е вложила за реклама и промоция на продуктите си десетки милиони евро.
"Правим това, което всички останали държави правят в защита на националните си интереси. За Полша е важно да закупува оборудване тук, в страната", каза премиерът Шидло в ремонтния завод за хеликоптери в Лодз, който щеше да бъде придобит от Airbus.
Източник: http://www.dnevnik.bg/
 
Русия ще достави на Сирия голяма партида зенитно-ракетни комплекси "Панцирь"
11.10.2016, 20:05
Руските власти разглеждат възможността да изпратят в Сирия партида зенитни ракетно-оръдейни комплекси (ЗРОК) "Панцирь", съобщава "Известия" във вторник (11 октомври), като се позовава на осведомени източници от военно-дипломатическите среди.
Сделката за продажбата, сключена още преди няколко години, е реализирана само частично поради финансови причини. Сега е решено на Дамаск да бъдат предадени останалите „Панцири” без изискване за незабавно плащане на доставката.
Източникът, цитиран от "Известия", не е посочил конкретния брой на ПВО комплексите, които ще бъдат предоставени на сирийските военни, но най-вероятно става дума за поне 10 установки. Заедно със ЗРОК в Сирия ще бъдат изпратени командни пунктове и допълнителни радиолокационни станции, които ще позволят "побатарейното" задействане на зенитно-ракетните системи и така ще се повиши ефективността им в случай на масирано нападение, се казва в статията.
Според експерти, цитирани от изданието, решението на Москва е повлияно от напрегнатата ситуация около Сирия и заплахата от американски удари по войски на Асад.
Договорът за доставка на ЗРОК "Панцирь" между Русия и Сирия бе подписан през 2008 година, припомня изданието. Въпреки, че параметрите на сделката са тайна, според различни оценки става дума за закупуването на 36 до 50 зенитни комплекси и поне 700 ракети към тях за сумата от $730 млн.  
Последната партида "Панцири" беше предадена на Дамаск през 2013 година.
ЗРОК "Панцирь С-1" е предназначен за близка отбрана на граждански и военни обекти от всички съвременни средства за въздушно нападение. Бойните му възможности гарантират ефективна борба с всички видове пилотирани и безпилотни средства за въздушно нападение, в това число и на авиационни сили с високоточни оръжия. - Още за ЗРОК "Панцирь С-1"
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Започват проявите за празника на Военновъздушните сили
11.10.2016, 15:40
По повод празника на  ВВС Националният военноисторически музей (НВИМ) организира Седмица на авиацията. В работните дни на музея от сряда (12 октомври) до неделя (16 октомври) всички посетители ще могат да разгледат не само постоянната хронологична експозиция и временните изложби, но и специална витрина, посветена на големите български военни авиатори.
Гостите на НВИМ ще имат възможност да видят непоказвани експонати, свързани с живота на българските летци, оставили ярка следа в историята на България, като първия български летец Симеон Петров,  участниците във Втората световна война Димитър Списаревски и Петър Манолев и един от първите военни парашутисти Никола Костадинов. Сред експонатите ще бъдат и измервателен уред Авиохоризонт за самолет Л-29 и самолетно витло на изтребител Фокер Д7 от Първата световна война. НВИМ ще изненада посетителите си и с разпънат военен парашут УП-9, конструиран от авиационния учен и летец Георги Йовчев.
********
По случай 16 октомври – Празник на авиацията и Военновъздушните сили Командването на ВВС организира ден на отворени врати в авиобаза Враждебна на 16 октомври от 12:00 до 17:30 часа.
Присъстващите ще могат да разгледат статичен показ на авиационна техника – самолети Спартан, Ан-30, Л-410 и Ан-26, както и да наблюдават прелитането и кацането на самолет Airbus A380 с добра видимост към пистата на летище София.
Авиобазата ще отвори врати за посетители в 11:45 часа
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Русия и Армения създават единна система за ПВО в Кавказ
11.10.2016, 13:32
Арменският парламент ратифицира договор между Москва и Ереван за създаването на единна система за противовъздушна отбрана (ПВО). Така Ереван узакони споразумението за създаването на Обединена регионална система за ПВО в Кавказкия регион, подписано през декември миналата година от министрите на отбраната на двете страни Сергей Шойгу и Сейран Оганян. Остава и Русия да стори същото.
Документът е за период от пет години, като има възможност да бъде удължен със същия срок, ако нито една от страните не пожелае той да бъде прекратен. Ако това се случи, според правилата в международните отношения, съответната страна трябва да подаде предизвестие от половин година преди изтичането на договора.
Генерали и военни анализатори не се съмняват, че и през 2021 г. договорът ще бъде удължен автоматично, тъй като той е много изгоден за Армения.
Какво получава Армения
"В рамките на споразумението, при изпълнението на регионални задачи, свързани с ПВО, ще можем да използвам руски многофункционални изтребители от четвърто поколение, системите С-300, техните противоракетни възможности, както и възможностите на радиолокационните станции в хода на въздушното разузнаване", каза в ефира на арменската национална телевизия министърът на отбраната Сейран Оганян.
На територията на Армения е разположена 102-а руска военна база, в чийто състав, освен танкисти, мотострелковаци и артилеристи, влиза и 988-и зенитно-ракетен полк, въоръжен със зенитно-ракетни комплекси С-300В и съответните радиолокационни станции за засичане на въздушни цели, тяхното съпровождане и ракетно насочване.
В региона са разположени и три ескадрили изтребители МиГ-29, които при нужда изпълняват ролята на прехващачи на чужди летателни апарати и заедно със зенитчиците пазят небето над Армения.
Ереван, на свой ред, разполага със солидни средства за противовъздушна отбрана. Сред тях има зенитно-ракетни комплекси, които са още съветско производство, като например С-125 "Нева" с обсег на поразяване на цели на разстояние до 20 км, както и ЗРК "Круг" с обсег до 50 км. Армения разполага и с по-новите и съвременни системи ЗРК С-300ПС с обсег до 150 км и системите с близък радиус на действие "Оса-АКМ", "Шилка", "Стрела-10" и "Игла".
На разположение на ПВО войските на републиката, след обединението на системата им с руската, ще постъпва цялата информация, която получават военните от Южния военен окръг на Русия и руската ПРО/ПВО войска.
В същото време въпросите, свързани със сигурността на въздушното пространство над Нагорни Карабах, ще останат прерогатив на министерството на отбраната на Армения. Руските системи за ПВО няма да отговарят за този въпрос.
Какво получава Русия
Арменската граница е и образно казано преден окоп на цялата система за ПРО/ПВО на Русия и всички страни от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС). Освен обединена система за ПВО на Кавказкия регион (Армения-Русия), съществува и обединена система за ПВО на Западния регион (Беларус-Русия) и Обединена система за ПВО на Централно-азиатския регион (Казахстан, Таджикистан, Киргизстан, Русия).
Генерал-лейтенант в оставка Норат Тер-Григорянц, който в миналото е работил като заместник-началник на Главния щаб на Сухопътните войски на СССР и е един от създателите на Въоръжените сили на Армения, смята, че "създаването на единна система за противовъздушна отбрана на ОДКС е стратегическо важно решение. Между Русия, Армения, Беларус и другите страни от Организацията се създава единно радиолокационно поле, чиято цел е да прикрива небето над нас от заплахи от страна на държавите от НАТО и особено Турция".
"Русия и Армения нямат единно въздушно пространство – между нас е Грузия. Обединението на системите за ПВО ще позволи на Москва да създаде допълнителен "противовъздушен чадър" отвъд пределите на своите граници", твърди генерал-лейтенантът в оставка Александър Лузан, бивш заместник-командир на ПВО войските към Сухопътните войски на Русия.
Според него 102-а военна база на територията на Армения много силно отслабва възможностите на Турция, като член на НАТО и като най-силната въоръжена държава в този регион.
"А ние от собствен опит знаем какво може да направи Анкара, дори без съгласието на Брюксел или въпреки неговото желание. А единната система за ПВО на Русия и Армения ще бъде сериозно предупреждение за нея", отбелязва генерал-лейтенантът. - Още ПВО на Русия
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Кораби на НАТО в черноморските ни пристанища
11.10.2016, 11:45

Кораби на НАТО ще посетят българските черноморски пристанища във Варна и Бургас. Във варненското пристанище утре се очаква да застане патрулният кораб от състава на ВМС на Франция Premier Maitre L'Her F792, а по информация на Maritime.bg Бургас ще бъде посетен от флагмана на Шести американски флот USS Mount Whitney, който навлезе във водите на Черно море.
Междувременно до 13 октомври на посещение в българските ВМС е вицеадмирал Георгиос Якумакис, началник на Главния щаб на Военноморските сили на Гърция. Якумакис ще подпише споразумение с българските ВМС.
Според официалната информация френският кораб ще посети българския порт в рамките на сътрудничеството между българските и френските ВМС. По всичко обаче личи, че става дума за поредната мащабна операция и маневри на НАТО, прикрити с това обяснение.
USS Mount Whitney (LCC-20) е преминал на 10 октомври през проливите на Турция и е навлязъл в Черно море, съобщава сайта на 6-ти флот.

Поредната прикрита операция на НАТО в български черноморски пристанища, ще завърши с опознавателни огледи на инфраструктурата им, научи Maritime.bg.
Припомняме, че при последното посещение на злополучния американски миноносец USS Porter (DDG-78), граждани издигнаха огромен надпис „НАТО вън!„.
Източник: https://www.maritime.bg/

 
В Мексико катастрофира военен хеликоптер, има жертви
11.10.2016, 08:34

Вертолет MD-530F (369F, reg. 1134, 00877FF) на военновъздушните сили на Мексико се е разбил вчера в 14:21 местно време района на град Сюдад Виктория в щата Тамаулипас в североизточната част на страната. Двама души, членове на екипажа са загинали, предаде ТАСС.
„Екипажът се е състоял от трима души – двама лейтенанти пилоти и подполковник в качеството на наблюдател“, пише в съобщение на министерството на отбраната на страната.

„Жертвите са станали единият пилот и наблюдателят, другият пилот е бил ранен и е бил закаран в болница“, пише още там. - (видео)
Не са обнародвани причините за катастрофата. Започнало е разследване на инцидента.
В началото на юли военен вертолет Augusta се разби в централната част на Мексико, всички членове на екипажа – двамата пилоти и механика – загинаха.

 

 
Американския супересминец най-накрая е готов да бъде въведен в строя
10.10.2016, 23:04
Главния есминец от ново поколение на ВМС на САЩ "Зумвалт" (Zumwalt, DDG 1000) успешно приключи с ремонта след попадането на морска вода в горивната му система и пристигна в Балтимор, където в петък, 14 октомври, ще се състои нееднократно отлаганата церемония по въвеждането на кораба в експлоатация.
Според информация на Usni News, заради извънредния ремонт екипажа на кораба не е успял да премине нужната подготовка и обучение на море. Да напомним, че тези проблеми бяха открити на 19 септември при последните приготовления за въвеждане на кораба в строя.
След тържествената церемония в Балтимор  DDG 1000 ще замине към постоянната си база – Сан Диего, щат Калифорния. Участие на екипажа в бойни операции се очаква не по-рано от 2018 г.
Строителството на есминеца от ново поколение струва на Пентагона около 3,8 млрд долара. При водоизместимост от 14,5 хиляди тона DDG 1000 има дължина 183 метра. Това е най-големият кораб от този клас. - Още за Zumwalt
 
Скоро новата руска фрегата „Адмирал Макаров“ ще пристигне в Черно море
10.10.2016, 22:21
Държавните изпитания на третият стражеви кораб проект 11356 започнаха на 7 октомври 2016 г. Решението е взето от председателя на държавната комисия, работеща на борда на фрегатата „Адмирал Макаров“ 799, съобщи пресслужбата на корабостроителния завод „Янтарь“.
„Днес екип от завода и екипажа на кораба трябва да завършат първото излизане в открито море, по време на което започна програмата на държавните изпитания. В средата на октомври е планирано преминаването на кораба на полигоните на Северния флот за извършване на изпитания на ракетното, зенитното и артилерийското въоръжение, след което „Адмирал Макаров“ ще се върне в Балтийск", - се казва в съобщението.
Предаването на фрегатата на ВМФ на Русия е планирано да стане през ноември 2016 г., като това ще бъде третият кораб от проект 11356, който завода предава на клиента през тази година. Първите два кораба от серията, „Адмирал Григорович“ 494 и „Адмирал Эссен“ 751, бяха сдадени на 11 март и 7 юни съответно. Трите фрегати ще действат съвместно в състава на 30-та дивизия надводни кораби на ЧФ на Русия. - Още за проект 11356
 
Смолянските алпийци честваха празника на гр. Девин
10.10.2016, 16:06
104-ата годишнина от Балканската война и Освобождението на град Девин бе отбелязана от военнослужещите от състава на 101-ви Алпийски батальон град Смолян заедно с Представителния духов оркестър на ВВС град Пловдив и ученически блок от СУ ''Христо Ботев'' на 8 октомври  на централният площад в град Девин, съобщава КСВ. Тържествената заря-проверка бе командвана от заместник-командира на 3-та алпийска рота капитан Иван Славчев, който е родом от града. Строят бе приет от командира на 101-ви Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров, а приветствено слово по повод празника произнесе кметът на град Девин Красимир Даскалов. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите герои.
*******
Церемония по тържествено посрещане на военнослужещите от 31-ия български военен контингент за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”
Утре от 11.00 часа на площад „Васил Левски“ в град Карлово ще се проведе тържествена церемония по посрещането на 31-ия български военен контингент за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”.
Контингентът е в състав от близо 110 военнослужещи и включва  национален команден елемент, екип от съветници и взвод за охрана на летище Кандахар.
Национален командир на контингента е полковник Руси  Русев от Командването на Сухопътните войски, командир на екипа от съветници е подполковник Марин Господинов от военно формирование 24150-Стара Загора, а командир на взвода за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е лейтенант Славена Желязкова от състава на 61 Стрямска механизирана бригада.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
САЩ дислоцират 300 морски пехотинци в Норвегия
10.10.2016, 15:32
Норвежките въоръжени сили се подготвят да посрещнат 300 американски морски пехотинци, съобщава норвежката редакция на The Local. Те ще бъдат разположени във военната база близо до град Тронхайм, Централна Норвегия.
Министърът на отбраната на Норвегия Ине Ериксен Сорейде заяви, че дислоцирането на бойните части е по инициатива на Съединените американски щати и че в момента се водят военни дискусии относно засилено обучение в Норвегия.
„Работата е в ход, но инициативата все още не е обсъдена политически в Министерството на отбраната, затова нямаме по-подробни отговори засега. Всички конкретни предложения ще бъдат обработени от правителството и парламента по обичайния начин“, добави Сорейде в писмено изявление.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Русия прави постоянна военноморска база в Сирия
10.10.2016, 15:25
Министерството на отбраната на Руската федерация подготвя документи, които ще позволят създаването на постоянна военноморска база в град Тартус, западна Сирия, съобщава Интерфакс, позовавайки се на руския заместник-министър на отбраната Николай Панков.
„На територията на Сирия ще имаме постоянна военноморска база в Тартус. Съответните документи в момента са подготвени, те преминават процедура по междуведомствената координация", заяви Панков на заседание на Съветът на Федерацията - горната камара на руския парламент.
„Надяваме се, че скоро ще искаме от вас да ратифицирате тези документи така, както ние правим днес", добави той.
Тартус е вторият по големина пристанищен град в Сирия след Лакатия, припомня агенцията. В него е разположен единственият руски пункт за материално-техническо обслужване на Военноморския флот на Русия.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Стягат тежкия авионосещ крайцер „Адмирал Кузнецов” за продължителна мисия в Средиземно море
10.10.2016, 15:11
На кея на 35-ти кораборемонтен завод в Мурманск се водят активни работи по натоварването на тежкия авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов” 063 (проект 1143.5) на СФ преди излизането му на бойна служба в Средиземно море край бреговете на Сирия.
Според ”Интерфакс” това ще стане от 15 до 20 октомври. Корабът се намираше на ремонт в 35-ти КРЗ от 12 август, където в продължение на месец премина втория етап от сервизното обслужване и възстановяване на техническата готовност.
Според съществуващата информация, авионосецът ще отиде на поход за 4-5 месеца, като ще го съпровожда голям противолодъчен кораб, голям морски танкер и спасителен буксир.
 
ВМС на Норвегия за пореден път модернизират своите подводници клас "Ула"
10.10.2016, 14:20
Норвежката компания "Кенсберг дифенс системз" обяви, че е подписала контракт за извършване на модернизация на основните оръжейни системи на дизеловите подводници клас "Ула" на ВМС на Норвегия. Договора е на стойност 27,3 млн долара и трябва да бъде изпълнен за четири години.
"Кенсберг дифенс системз" е доставчик на системите за бойно управление на субмарините клас "Ула", като през последните години е реализирала няколко програми за модернизацията им. Сега компанията ще усъвършенства радиоелектронните системи и механизми, използвани от торпедното въоръжение на подводницата. Това ще позволи да се осигури боеспособността на намиращите се на въоръжение подводни лодки до въвеждането в бойния състав флота на неатомни подводници от ново поколение.
Единствените за момента във ВМС на Норвегия подводници клас "Ула" са съвместна норвежко-германска разработка, известна като проект 210. Договора за тяхната постройка бе подписан през септември 1982 година. Главната субмарина от серията влезе в състава на ВМС на Норвегия на 27 април 1989 г. , а последната от поръчаните шест подводници бе предадена на 30 април 1992 г.
Подводните лодки клас "Ула" имат подводна водоизместимост до 1150 тона. Дължината им е 59 м, а ширината - 5,4 м. Развиват скорост до 23 възла и могат да се потапят на дълбочина до 250 метра. Екипаж – 21 човека. Въоръжението включва осем 533-мм торпедни апарата за 14 управляеми по проводник универсални торпеда DM2A3 "Seehecht". - Още подводници
 
Става ли ядрената война вероятна?
10.10.2016, 13:35
Ако имате късмет да се намирате близо до длъжностни лица от Пентагона, говорещи по време на прием, ще отбележите, че техният език е пълен с акроними, свързани с проекти за неясни държавни агенции, стратегически системи и концепции, включително и за ядрено възпиране.
Това пише Филип Джиралди в свой анализ за The American Conservative. Той е бивш офицер от ЦРУ и офицер от разузнаването.
Според „тройната“ концепция, ако една държава има ядрени оръжия, базирани по земя, въздух и вода, това значително увеличава нейния шанс да отвърне при евентуален ядрен удар. По времето на Студената война например, ако Съветският съюз или САЩ унищожат мощностите по земя и въздух на другата страна, винаги ще останат подводниците, които могат да отвърнат на удара......Прочети още
 
Китайските военни пилоти ще учат руски език
10.10.2016, 12:10
Както съобщи RusVesna.su, след серия консултации и преговори е прието окончателното решение Китай да получи 24 броя изтребители Су-35 във вида, както се доставят за руските ВКС. Единственото различие на китайската версия ще бъде интегрирането на бордовия комплекс с китайската спътникова навигационна система BeiDou. Процедурите обаче за изобразяване на данните ще останат руски. Първите Су-35 ще заминат за Китай до края на тази година.
Адаптацията на бордното оборудване според националните изисквания на възложителя е една от най-важните технически процедури – обяснил за вестник „Известия” Гиви Джанджгава от Концерна за радиоелектронни технологии.
„Цяла година работихме, за да преведем изобразената информация в кабината на пилота на китайски език. За разлика от надписите на кирилица или на латиница, йероглифите се оказаха лошо читаеми на течнокристалните дисплеи. В резултат китайската страна помоли всичко да бъде оставено както си е. Още повече, че китайските пилоти имат опит в полетите на руските Су-27, където кабината също не е адаптирана на китайски език и пилотите четат бордовата информация на руски език” – казал Джанджгава.
Кабината на Су-35 е напълно „стъклена”, като панелите с многобройни сензори и механични указатели са заменени с няколко дисплея. Обаче поясненията към показанията и командите, дублирани с йероглифи, се оказали твърде дребно написани и практически не могат да се четат.
Проблемът можел да бъде решен като дисплеите бъдат на правени по-големи, но това щяла да е друга кабина, изискваща пари и време за разработка и изпитания. Това не било изгодно за китайците и след консултация с пилотите било окончателно решено да бъдат оставени дисплеите с кирилица.
Сега в руските ВКС има 48 изтребителя Су-35. Машината беше изпитана в Сирия, като напълно са потвърдени нейните високи технически характеристики. Затова ВКС са поръчали още 50 изтребителя. - Още за Су-35
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Египет ще предостави на Русия бивша съветска военна база
10.10.2016, 11:50
Русия води преговори с Египет за използването на египетски военни обекти, включително на съветската военновъздушна база в град Сиди Барани, пише "Известия" в понеделник (10 октомври).
Възстановяването на базата ще отбележи нов етап на сътрудничество между двете страни, а също така ще помогне за решаването на определени геополитически задачи в Близкия Изток и Северна Африка. Ако страните постигнат съгласие, се очаква работата по възстановяването да бъде завършена до 2019 г., пише изданието.
„Преговорите за участието на Русия във възстановяването на египетски военни обекти по крайбрежието на Средиземно море в района на Сиди Барани вървят доста успешно. При постигане на съгласие между двете страни относно условията базата ще започне работа през 2019 г. Кайро е готов да предостави на Москва базата с цел решаване на първостепенни геополитически задачи, които отговарят и на интересите на египетската страна.
Според постигнатите на този етап договорености Русия ще достави оборудването по морски път. Освен това в базата ще има постоянен руски военен контингент, макар че броят на военнослужещите на първоначалния етап няма да бъде особено голям“, заяви източник от външнополитическите кръгове.
„Целесъобразността на военновъздушната база в района на Сиди Барани е очевидна за Москва. Независимо, че Русия вече има подобна база в сирийския град Хмеймим, присъствието на руски военновъздушни сили в Египет ще даде на Москва възможност да решава военни задачи в западната част на Средиземно море. А като вероятно место за действие може да се разгледа, например, Либия, където в момента обстановката е нестабилна“, заяви бивш член на египетския генерален щаб Талат Мусалям.
До 1972 г. съветският военноморски флот използва базата в Сиди Барани за наблюдение на американските военноморски сили, припомня руският експерт по история на арабските страни от Близкия Изток и Североизточна Африка Сергей Серегичев пред изданието. Той обаче уточнява, че там никога не са разполагани силни военни подразделения, тъй като не е било финансово изгодно за руската страна.
Понастоящем единствената руска военно-въздушна база извън територията на бившия СССР е тази в Хмеймим.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Началникът на Главния Щаб на ВМС на Гърция вицеадмирал Георгиос Якумакис ще бъде на посещение у нас
10.10.2016, 10:37
До 13 октомври на посещение във Военноморските сили ще бъде вицеадмирал Георгиос Якумакис (Georgios Giakoumakis), началник на Главния Щаб на Военноморските сили на Гърция. Това съобщиха от пресцентъра на ВМС.
На 11 октомври, в 09.00 часа, вицеадмирал Якумакис ще бъде посрещнат с официална церемония пред Щаба на Военноморските сили. В програмата на визитата са предвидени подписване на двустранно споразумение между ВМС на двете страни и изявления за представителите на медиите от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев и началника на Главния Щаб на ВМС на Гърция вицеадмирал Георгиос Якумакис.
 
Английската първа пехотна дивизия при Буюк Аладън – скица на полковник Хамилтън
10.10.2016, 10:20
По време на Кримската война (1853-1856 г.) при Буюк Аладън (днес с. Страшимирово, община Белослав, област Варна) лагеруват две английски пехотни дивизии: Леката дивизия (Light Division) с командир 64-годишния шотландски генерал-лейтенант сър Джордж Браун (Lieutenant-General Sir George Brown) и 1-ва пехотна дивизия (1st Division of Infantry) с командир 35-годишния братовчед на кралица Виктория генерал-лейтенант принц Джордж, херцог на Кембридж (Lieutenant-General George William Frederick Charles, 2nd duke of Cambridge).
Леката дивизия на генерал Браун лагерува при Буюк Аладън от 5 юни 1854 г. На 30 юни дивизията напуска Буюк Аладън и изгражда нов лагер при Девня (Река Девня).......Прочети още (pdf)
 

 
Противоракетна отбрана на Русия
09.10.2016, 20:44

 

„Противоядерный удар“ - програма „Военная приемка“ на руския военен канал „Звезда“

 
В Казанлък вдигат паметник на марша "Велик е нашият войник"
09.10.2016, 20:17

Вторият паметник на песен в света след монумента на "Марсилезата" във Франция ще бъде издигнат в Казанлък в прослава на военния марш "Велик е нашият войник".

Тази година се навършват 100 години от написването на песента. Маршът е дело на военнослужещи от 23 пехотен шипченски полк, мобилизирани заради войната. Стиховете написал за една нощ по време на бойно дежурство казанлъчанинът подпоручик Константин Георгиев, а музиката сътворил след това редник Михаил Шекерджиев от Габрово.

Със заповед на военния министър Бойко Ноев от 31 май 2001 г. тя е определена и за официален химн на Българската армия.
Автор на идейния проект за паметника е художничката Таня Узунова. Той предвижда монументът да е във формата на паче перо, извито като арка. Единият му край е потопен в мастилница, другият опира в земята. Върху всяка перушинка от перото е надяната гилза, отдолу има пергамент, върху който е изписан текстът на марша. Художничката предлага паметникът да не е вдигнат на пиедестал, а да се разположи направо на земята и под арката да се минава свободно. Той ще е висок около 3 метра. На всеки кръгъл час от него ще звучи началото на песента. Все още община Казанлък не е определила място за паметника, но се предполага, че ще бъде в центъра на града.
http://www.duma.bg/

 
Самолет на САЩ отново се приближи до руското крайбрежие на Черно море
09.10.2016, 19:45
Американски Р-8А Poseidon, с бордови номер 168852, е прелетял близо до южното крайбрежие на Крим, съобщи вестник "Комсомольская правда“ в неделя (9 октомври).
Съдейки по данни на западни сайтове, следящи движението на военната авиация, американски военен самолет в утрото на 9 октомври е излетял от авиобаза Сигонела в Сицилия и е провел разузнавателна акция на юг от Кримския полуостров. Към въздушното пространство в акваторията на Черно море той долетял от Гърция и България, предава "Интерфакс“.
В последно време, разузнавателните самолети на САЩ, отбелязва "Комсомольская правда“, започнали регулярно да летят около руските граници на Черно море. Така на 7 септември Р-8A Poseidon се опита два пъти да се приближи до границите на Русия без включени транспордери.
Според „Интерфакс“, практически дневно се случват по 2-3 подобни полета, които най-често са около Крим, базите на РФ в Сирия и районите с дислоцирани руски кораби в източната част на Средиземно море. Вчера, на 8 октомври, патрулен противоподводен самолет на Военноморските сили на САЩ P-8A Poseidon е извършил разузнавателен полет в източната част на Средиземно море, където се предполага, че се намират кораби на постоянното оперативно съединение на Военноморския флот на Русия в региона. Още един такъв американски самолет е извършил полет до Крим. - Още за Р-8А
 
Последната двойка Су-30МК2 за ВВС на Виетнам
09.10.2016, 15:23

Самолетите с бордови номера 8593 и 8594 са вероятно последните изтребители Су-30МК2, произведени в авиозавод Ю. Гагарин в Комсомолск на Амур. Сега там ще се произвеждат само Су-35С и Т-50. - Още за Су-30

Снимка: www.forums.airforce.ru

 
САЩ губят ролята на едноличен гарант за световната сигурност
09.10.2016, 14:22
САЩ губят ролята на едноличен гарант за международната сигурност, заявил германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.
„В обхванатия от кризи свят е важна ролята на страните, готови да поемат върху себе си отговорността за мира и сигурността извън пределите на своите граници. Съществува усещането, че САЩ са все по-малко готови или способни да играят тази роля сами” – цитира сайтът на МВнР неговото изказване.
Щайнмайер отбелязал, че Германия е готова да поеме такава външнополитическа отговорност.
Преди това германското МВнР призова НАТО и Русия към диалог за сигурността в Балтийско море.
 
„По-стари” войници ще могат да кандидатстват в сержантските колежи
09.10.2016, 13:30
Това ще важи до 30 септември 2019 г. Стана факт с публикуването в Държавен вестник на промяната в  Наредба № Н-17 от 2015 г. за условията и реда за приемане на сержанти (старшини) и войници (матроси) за обучение в професионалните сержантски (старшински) колежи.
С поправката отпада изискването до обучение в професионалните сержантски (старшински) колежи да се допускат да кандидатстват сержанти (старшини) и войници (матроси), които не са минали границата от 32 години за редовна форма и 37 години за задочна форма на обучение в годината на кандидатстване.
Промяната влиза в сила от 1 ноември т.г.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Blue Origin успешно проведе изпитание на системата за аварийно спасяване на космическият кораб New Shephard
09.10.2016, 09:50
На 5 октомври компанията Blue Origin проведе успешно изпитание на системата за екстремно евакуиране на екипажа на суборбиталния кораб New Shephard.
New Shephard бе изстрелян от тестова площадка в щата Тексас. 50 секунди след старта, капсулата, в която при това изпитание нямаше екипаж, се е отделила от носителя и била отдалечена от него на безопасно разстояние с помощта на специалните двигатели. 10 секунди по късно, са се отворили трите парашута и капсулата се е приземила с тяхна помощ, 4 мин и 19 секунди след старта. - (видео)
"Ако на бора имаше астронавти, то те щяха да изпитат претоварване, но щяха безопасно да се завърнат на Земята", са съобщили водещите на пряката транслация на тестовия полет. Според мнение на специалисти, изпитанието е било успешно.
След отделянето на капсулата, носителят New Shephard благополучно е продължил полета и след 7.5 мин е направил планово вертикално кацане. - Още Космос
 
Осем души са загинали при катастрофа на военен хеликоптер в Афганистан, талибаните поеха отговорност за атаката
09.10.2016, 09:17
Афганистанските власти съобщават, че осем военнослужещи на Кабул са загинали днес след катастрофа на военен хеликоптер Ми-17 в северната провинция Баглан рано тази сутрин (в 04:00 местно време) предава телевизионният канал FOX News.
Говорител на Министерството на отбраната на Афганистан заяви, че петима от жертвите са били членове на екипажа, докато останалите трима са били войници от армията. Като причина за катастрофата беше посочен технически проблем с хеликоптера.
Но в изявление за медиите говорител на талибаните пое отговорност за инцидента, пояснявайки, че машината е свалена от бойците на ислямското фундаменталистко военно движение.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
На днешната дата започва Лозенградското сражение
09.10.2016, 09:03
На 9 октомври 1912 г. е поставено е началото на Лозенградското сражение на I и III армия и Източната турска армия.
В първите дни на октомври 1912 г. в хода на Балканската война е извършена една от най-успешните военни операции на българската армия - превземането на крепостта Лозенград. Лозенград е превзет в движение. Губим 532 души и са ранени 1420, докато при Одрин даваме 2600 убити и над 6000 ранени. Лозенградската крепост започва да се изгражда в годините преди войната от германски инженери и е далеч по-модерна от Одринската. Фортовете, бункерите и укритията за бойци, артилерия и картечници са от железобетон, докато в преобладаващата част в Одрин са землено-дървени.
Германският генерал Фон дер Голц, ръководил строежа, заявява: "Тази крепост може да бъде превзета само след шестмесечна обсада, и то от прусаци". Именно заради тези думи след превземането й от българската армия в европейския печат започват да ни наричат "прусаците на Балканите".
 

 
Украйна ще получи още 40 санитарни автомобила M1152 HMMWV
08.10.2016, 22:13
Американската корпорация АМ General на 3 октомври 2016 г съобщи, че е получила контракти от военното ведомство на САЩ на стойност 151,051 млн долара за производството на нови автомобили тип HMMWV за Афганистан, Украйна и националната гвардия и резерв на САЩ. Производството на машините за Афганистан и Украйна става за сметка на министерството на отбраната на САЩ.
На Афганистан трябва да бъдат доставени 360 автомобила M1152A1B2 HMMWV и 73 M1151A1B1 HMMWV, на Украйна - 40 медицински машини M1152 HMMWV, а на националната гвардия и резерва на САЩ - 237 медицински автомобила M997A3 HMMWV.
Преди време американците вече доставиха на въоръжените сили на Украйна под формата на „нелетална“ военна помощ 40 употребявани санитарни автомобила М1152 HMMWV, оборудвани с медицински фургони-модули Burtek В4731, както и 30 употребявани бронирани (M1114) и 200 небронирани (основно M998) автомобила HMMWV.
 
Коректиран е планът за полети към МКС
08.10.2016, 21:08
Руската държавна комисия, след разглеждането на материалите за проведените дейности по отстраняване на техническите проблеми с транспортно пилотираният кораб 'Съюз МС-2' е решила стартът да бъде на 19 октомври 2016 г. в 11:05.
Причина за забавянето бе проблем с кабел в системата за приземяване. Той е бил притиснат по време на изпитанията, което е предизвикало сработване на контролно измервателната апаратура, която е открила грешката. След отстраняването на проблемите, повторно е проведен пълен пакет изпитания на целия кораб.
До края на 2016 г Роскосмос ще проведе всички запланирани стартове по пилотираната програма към МКС:
  - Старт на 'Съюз МС-02' - 19 октомври.
  - Старт на 'Съюз МС-03' - 16 ноември.
  - Старт на 'Прогресс МС-04' - 1 декември.
Завръщането на Земята на намиращият се в момента на МКС екипаж в състава Анатолий Иванишин, японеца Такуя Ониси и американката Катлин Рубинс ще се състои на 30 октомври, както и бе планирано по рано.
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 
Русия пак "прехвана" МиГ-овете ни
08.10.2016, 20:54
Злополучната сага с възстановяването на изтребителната ни авиация навлезе в още по-фарсова фаза, след като тази седмица Министерството на отбраната реши да прекрати и без това съмнителния търг на стойност 30 млн. лв. за доставка на 10 реактивни двигателя за МиГ-29, но само за да премине към процедура с пряко договаряне с една от фирмите участнички. По-притеснителното в случая е, че във финалния доклад на тръжната комисия отчетливо става дума за подготвяно нарушение на оръжейните санкции на Европейския съюз срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим. А още по-лошото е, че българското военно ведомство вече като че ли няма особен проблем с този факт, като по този начин тотално поставя под съмнение геостратегичската ни ориентация в рамките на НАТО и ЕС.
Само преди година в опит да намали зависимостта на бойната авиация от руски оръжейни системи министърът на отбраната Николай Ненчев почти церемониално отказа да удължи рамковия договор за логистична поддръжка на изтребителите ни с авиостроителната корпорация РСК МиГ. Уж за да реши проблема, след това той подписа меморандум с Полша за ремонт на шест двигателя за МиГ-29 за 12 млн. лв. и шумно се зарече, че оттук нататък систематично ще продължи да работи за прекъсване на пъпната връв между нашите въоръжени сили и руския военнопромишлен комплекс. За целта с Полша трябваше да бъде сключено второ споразумение, което да гарантира цялостното ремонтно обслужване на изтребителите ни. Дванайсет месеца по-късно обаче това още не се е случило, а военното ведомство не дава смислено обяснение точно какви са пречките. И като че ли сега доскоро войнствено настроеният министър е на път да развее бялото знаме пред портите на Кремъл.
Ни чул, ни видял
"С цел постигане на по-добри условия преминаваме към процедура на договаряне без публикуване на обявление. Това означава, че ще преминем към договаряне с участника, който до този момент в най-голяма степен отговаря на изискванията", обяви Ненчев пред журналисти в сряда, след като няколко часа по-рано спирането на обществената поръчка все пак беше станало достояние на медиите. И опитвайки се да разсее съмненията, че се готви нещо нередно, той добави, че никога не се е интересувал кои са фирмите и с кого са свързани, стига да се спазва законът.
Смущаващото в случая е, че прякото договаряне отново ще се води с българската фирма "Авиостарт", която всъщност и без това беше единственият класиран участник в търга. За нея няколко независими източника потвърдиха пред "Капитал", че е фактическият представител на интересите на руската РСК МиГ у нас. Индиректни доказателства за този факт присъстват и във финалния доклад на тръжната комисия, с който военният министър със сигурност се е запознал.
Всъщност няма друго логично обяснение за промяната на процедурата, освен че двете страни се готвят да скрият бъдещите си действия. Защото прякото договаряне в общи линии означава три неща: че преговорите вече няма да са публични, че други компании няма да могат да обжалват и че техническите спецификации и финансовите параметри ще могат да се променят – както надолу, така и нагоре. Каквото и да твърди Ненчев, последното е твърде вероятно да се случи, тъй като предвидените от МО средства за целта са 30 млн. без ДДС, а крайната и неподлежаща да промяна оферта на "Авиостарт" е за 42.7 млн. лв. без ДДС (като фирмата твърди, че няма да бъде обложена с ДДС и мито, но това всъщност е доста спорно). Тоест поне 12.7 млн. повече, без да броим евентуални мита, което е горе-долу толкова, колкото струваше ремонтът на шестте двигателя за МиГ в Полша.
Всички пътища водят към... РСК МиГ
Най-интересната част от доклада на тръжната комисия е тази, която осветява връзките между българската компания "Авиостарт" и руската РСК МиГ. Това е ключов момент, защото при обявяването на обществената поръчка Ненчев се кълнеше, че самолетните двигатели ще дойдат от страна - членка на ЕС. От офертата на компанията победител обаче се разбира, че тя се готви да достави четири нови и шест "втора ръка" самолетни двигателя, които предстои да бъдат произведени и ремонтирани, и то чак през есента на 2017 г. А единственият производител на двигателите РД-33 съвсем логично е руската РСК МиГ. Пред журналисти в сряда военният министър видимо се затрудни да каже има ли вариант нови двигатели за МиГ-29 да дойдат от държава, различна от Русия.
"Участникът заяви, че е предоставил оферта, пряко произлизаща от производителя/конструктора на самолети МиГ-29 (ОАО "РСК МиГ"), който е посочил в коя ремонтна организация ще бъде изпълнен капитално-възстановителният ремонт на използваните двигатели (Чернишевският завод за производство на всички серии двигатели РД-33 за самолети МиГ-29) и кой ще произведе новите двигатели", буквално се казва в доклада. В крайна сметка комисията е преценила, че офертата на "Авиостарт" не отговаря на техническата спецификация и условията на тръжната процедура "въпреки допълнително представените доказателства, че същият е изготвил своята оферта, която е пряко обвързана с договорености между него и производителя/конструктора ОАО "РСК МиГ". Всичко това обаче няма да е пречка, когато се премине към засекретената процедурата по пряко договаряне, тъй като всички параметри (технически, финансови и времеви) ще могат да бъдат дискутирани и коригирани.
От "Авиостарт" са уточнили, че срокът на доставката все пак може да бъде съкратен, като в този случай посочените новопроизведени двигатели ще бъдат с други серийни номера, но със същите параметри. Ускоряването на доставките е от критична важност за бойната ни авиация, тъй като според обявлението на обществената поръчка до края на 2016 г. би трябвало да изтече ресурсът на всички мотори на изтребители с изключение на шестте, ремонтирани в Полша. Това обаче може и да се окаже малко попресилено твърдение: в сряда министър Ненчев обяви, че поне до март 2017 г. авиацията ще разполага с 9 технически годни изтребителя, така че няма непосредствена заплаха за охраната на въздушното ни пространство.
В крайна сметка обясненията на военния министър защо се минава към пряко договаряне с компания, която декларира преки взаимоотношения с руската отбранителна индустрия, са откровено объркани и гузни. "Винаги съм се стремял в качеството си на министър на отбраната да се придържам строго към правилата и нормите на НАТО. Много ясно е записано, че страните членки трябва да се стремят да избягват всяка (оръжейна) зависимост от страни извън алианса. На този етап ние нямаме друга възможност – трябва да подсигурим летателната годност на МиГ-29, така че тази забрана, струва ми се, не е съотносима към този казус", коментира Ненчев в отговор на въпрос как ще действа подопечното му ведомство, ако се окаже, че фирмата посредник внася двигателите в нарушение на оръжейните санкции спрямо Русия. В случая военният министър неловко се опитва да се измъкне като смеси два несъотносими казуса: решението от срещата на върха на НАТО в Уелс от 2014 г., която препоръчва оръжие да се купува приоритетно от съюзници, и директната забрана на ЕС за търговия с руската военна промишленост заради военния конфликт в Украйна.
И така на финала, след всички тези словесни и юридически лупинги, най-вероятно ще се окаже, че армията ни не само не е премахнала зависимостта си от РСК МиГ, но и се е обзавела с още една фирма комисионер по веригата. А западните ни съюзници вероятно пак ще си припомнят, че до падането на желязната завеса България се славеше като най-покорния сателит на Москва.
Източник: http://www.capital.bg, Момчил Милев
 
В Сърбия се провеждат учения на руски и сръбски летци
08.10.2016, 20:20
Летци от Въздушно-космическите сили на Русия и Военно-въздушните сили на Сърбия за първи път провеждат съвместни летателно-тактически учения "Барс-2016“ на територията на Сърбия, съобщи Департаментът за информация и масови комуникации на МО на Русия, цитиран от "Взгляд“ в събота (8 октомври).
"В мероприятието ще вземат участие съвместни екипажи на двете страни от изтребителната и армейската авиация на самолети МиГ-29 и хеликоптери Ми-8. Ще бъдат задействани до 10 единици авиационна техника на ВВС и войските ПВО на Сърбия“, предава РИА "Новости“ съобщението на ведомството.
Според информация на Министерството на отбраната, в рамките на ученията летателният състав ще извърши прихват на въздушни цели, ще изпълни елементи от въздушен бой, фигури от висшия пилотаж, тактически удари по наземни цели, също ще бъдат изпълнени десантни и издирвателно-спасителни задачи.
Както се казва в съобщението на руското военно ведомство, "Барс-2016“ се провежда в съответствие с плана за международно военно сътрудничество.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
МО на Русия потвърди прехвърлянето на "Искандер“ край Калининград
08.10.2016, 19:30
Министерството на отбраната на Русия потвърди прехвърлянето на ракетния комплекс 9М72 "Искандер“ (SS-26 Stone) в Калининградска област, съобщи ТАСС, като се позова на официалния говорител на министерството Игор Конашенков. Руските военни използват прехвърлянето на ракетния комплекс за уточняване параметрите на един от спътниците-шпиони на САЩ. Генерал Конашенков заяви, че МО на РФ не е правило нещо особено секретно при преместването на "Искандер“ край Калининград.
„Никой не е възнамерявал да прави голяма тайна от транспортирането на комплекса с товарния кораб "Амбал“. Един "Искандер" беше специално поставен още преди натоварването на "Амбал“ под прелитащия американски разузнавателен спътник, за уточняване на параметрите на работата на този космически апарат“, заяви руският генерал.
"Не ни се наложи да чакаме дълго – американските ни партньори потвърдиха всичко в „разобличителен порив“, добави той.
Официалният говорител на Министерството на отбраната на РФ подчерта, че руските военни не веднъж са местили оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер“ в Калининградска област и ще правят това и в бъдеще, в рамките на бойната подготовка.
"Оперативно-тактическият комплекс "Искандер“ е мобилен. В рамките на плана за бойна подготовка, подразделенията на ракетните войски целогодишно извършват маршова подготовка, преодолявайки значителни разстояния по територията Руската Федерация с различни способи: въздушни, морски и пехотни“, добави генералът. - Още за ОТРК „Искандер“
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Навършиха се 64 години от създаването на Свързочния полк на флота
08.10.2016, 09:34
На 7 октомври 2016 г. тържествено беше отбелязана 64-та годишнина от създаването на Свързочния полк на Военноморския флот, чийто правоприемник е военно формирование 26800 - Варна.
На тържественото мероприятие, което започна с издигане на националното знаме, присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, директорът на РС „Военна полиция” - Варна полковник Любомир Дучев, началникът на отдел „Комуникационни и информационни системи” в Щаба на ВМС капитан І ранг Петко Петков, командири на военни формирования от гарнизона, офицери от Щаба на ВМС. В строя отново застанаха, макар и символично, бивши командири на полка, офицери и старшини от запаса, служили в славното поделение през годините.
В словото си по случай празника командирът на формированието капитан І ранг Тенчо Стоев подчерта, че днешните флотски свързочници достойно и с чест носят своята непрекъсната вахта, изпълнявайки завещания от техните предшественици завет „В мир и в бой - никога отбой!”
Контраадмирал Петев приветства военнослужещите и цивилните служители с празника и пожела успешно изпълнение на стоящите пред формированието задачи. Обръщайки се към присъстващите ветерани, той подчерта приемствеността и съхранените воински традиции, с които свързочниците във флота заслужено се гордеят.
Паметен ще остане този ден и за петима матроси от последното попълнение на формированието. Те положиха военна клетва и се заклеха да служат на Отечеството пред своите командири и колегите си от строя. След преминаването в тържествен марш и изпращането на бойното знаме, гостите на тържеството разгледаха богатата музейна сбирка на Свързочния полк.
Връзки с обществеността на ВМС
Източник: http://morskivestnik.com/
 
Във Варна честваха 46 години от създаването на Трети дивизион миночистачни кораби
08.10.2016, 09:27
На 7 октомври 2016 г. в Пункт за базиране Варна се състоя ритуал по отбелязване празника на Отряд противоминни кораби с командир капитан ІІ ранг Петър Димитров и бе чествана 46-та годишнина от създаване на Трети дивизион миночистачни кораби. Гости на тържеството бяха заместник-командирът на ВМС комодор Никола Каранов - бивш командир на дивизиона, началникът на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС капитан І ранг Георги Пенев, вицеадмирал о.з. Петър Панчев Петров, бивш командир на дивизиона, командирът на Дивизион миночистачни кораби капитан I ранг Павлин Щерев, членове на клуб „За чисти и безопасни фарватери”, офицери и старшини, служили на миночистачните кораби.
По случай празника, за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати, със заповеди на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС комодор Мален Чубенков и командира на дивизион миночистачни кораби капитан I ранг Павлин Щерев бяха наградени офицери, старшини и матроси от формированието.  
Ритуалът завърши с отдаване на почит и поднасяне на цветя на „Монумента на морската слава на формированието”.
Връзки с обществеността на ВМС
 
Контингентът от Афганистан стъпи на родна земя
08.10.2016, 09:13
Военнослужещи от 31-вия контингент от Въоръжените сили на Република България се завърнаха в нашата страна след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан. Тридесет и първият контингент от Въоръжените сили на Република България се завърна на 7 октомври около 21.30 часа в нашата страна, след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.На летище „София“ военнослужещите бяха посрещнати от началника на щаба на Съвместното командване на силите комодор Димитър Йорданов.
Контингентът е в състав от близо 110 военнослужещи, включени в национален команден елемент, екип от съветници и взвод за охрана на летище Кандахар.
По време на шестмесечното си участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ военнослужещите бяха дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняваха ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, механизирани и пеши патрули, контрол на автомобилен и пешеходен трафик, както и обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия, съобщиха от Министерство на отбраната.
 

 
Новият гранатомет на САЩ е модернизирано копие на съветския РПГ-7
07.10.2016, 23:04
РПГ-7 е най-масовият тип противотанков гранатомет в света, намиращ се на въоръжение в много армии по света, включително и в БА.
Гранатометът Precision Shoulder-Fired Rocket Launcher (PSRL-1), представен от компанията AirTronics USA на Конференцията на сухопътните войски на САЩ във Вашингтон, е модернизирано копие на съветския РПГ-7. За това съобщава анализатори от портала "Военное обозрение".
Както следва от описанието, PSRL-1 може да използва всички типове боеприпаси за РПГ, снабден е с ръкохватка на М4/М16 и фиксатори за планки Пикатини, върху които могат да се закрепват допълнителни аксесоари.
Масата на изделието е 6,35 кг. Както твърдят разработчиците, колиматорният мерник позволява на гранатомета да поразява цели на разстояние до 800 м, а оптичните мерници увеличават тази дистанция до 2 км. Първата информация за разработката на PSRL-1 се появи през януари 2015 г.
 
Франсоа Оланд отложи посещението си в Полша след неуспешно споразумение в областта на отбраната
07.10.2016, 22:20
Френският президент Франсоа Оланд отложи посещението си в Полша, след като Варшава отхвърли важно споразумение в областта на отбраната, съобщава BBC, цитиран от "Фокус".
Полша прекрати преговорите с френската компания „Еърбъс“ за покупка на 50 от нейните хеликоптери „Каракал“, чиято обща цена се очакваше да възлезе на 3,14 млрд. евро. Доводът, с който Варшава прекрати преговорите, беше, че подготвяният договор не отговаря на икономическите и отбранителни интереси на страната.
Оланд съобщи, че вместо него на посещение в Полша ще отиде външният министър Жан-Марк Еро.
 
Владимир Путин уволни 10 генерали от МВР на Русия
07.10.2016, 22:06
Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за освобождаването на 10 генерали от МВР. Документът е публикуван на официалния интернет-портал за правна информация, предаде в петък (7 октомври) "КомерсантЪ".
От длъжност са освободени ръководителят на управлението по организационно-разрешителна работа на МВР на РФ Леонид Веденов, началникът на Главното управление за извънведомствена охрана на МВР на РФ Сергей Лебедев и заместникът му Александър Гришченко, ръководителят на Центъра със специално назначение на извънведомствената охрана Александър Жилкин, началникът на Центъра със специално назначение на силите за оперативно реагиране на ГУ на МВР за Москва Дмитрий Дейниченко, както и ръководителят на Центъра със специално назначение на силите за оперативно реагиране и авиация на МВР на РФ Вячеслав Хаустов и началникът на управлението по транспорта на МВР на РФ за Далекоизточния федерален окръг Сергей Сериков.
Според съобщения на ТАСС, практически всички уволнени, с изключение на Сергей Сериков, са ръководили подразделения, които са прехвърлени към Федералната служба на войските на националната гвардия на Руската федерация (Росгвардия).  
Както съобщи "КомерсантЪ", мащабната реформа на силовите структури започна през април. Тогава бяха ликвидирани Федералната служба за контрол на трафика на наркотици и Федералната миграционна служба. Функциите им бяха предадени на МВР, където вече са създадени главни управления за контрол на трафика на наркотици и миграционните въпроси. Едновременно с това бе създадена Росгвардия, към която бяха прехвърлени не само вътрешните войски на МВР, но също така извънведомствената охрана, спецназ, ОМОН, авиацията и водния транспорт.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Сертифициране на 2-ри механизиран батальон от състава на 61 Стрямска механизирана бригада
07.10.2016, 21:19
Във войскови район Казанлък от 04 до 06.10.2016 г. се проведе сертифициране на 2-ри механизиран батальон от състава на 61 Стрямска механизирана бригада, което се извърши по документи.
Целта бе проверка и оценка на бойната способност и оперативната съвместимост на батальона като декларирано формирование за силите на НАТО с по-ниска степен на готовност, съгласно стандартите и критериите, заложени в Стандартите на Силите на Съюзното командване по операциите (ACO FS) – CREVAL и Ръководството за оценка на бойната способност на Сухопътните щабове и формирования.
Комисията оценители от Командването на Сухопътните войски беше водена от полковник Николай Киров от отдел „Бойна подготовка на войските”.
Сертификацията започна с брифинг на командира на 2-ри механизиран батальон подполковник Мирослав Костадинов, на който присъстваха и заместник-командирът на 61 мбр полковник Пламен Йорданов, както и наблюдатели от бригадата.
Комисията провери цялостната готовност и способностите на щаба и формированията от батальона. Отчетено беше и нивото на натренираност на личния състав.
В мероприятията взе участие и контролна група от Сухопътното командване на НАТО (LANDCOM) в Измир, Република Турция.
По време на заключителния анализ бяха отчетени резултатите от сертификацията. Комисията даде положителна оценка на подготовката на батальона.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Над 90 български граждани ще се обучават във втория курс по начална военна подготовка
07.10.2016, 21:12
На 10 октомври стартира вторият курс „Начална военна подготовка“ за български граждани. Той ще се проведе в Единен център за начална военна подготовка – военно формирование 22160 в град Плевен в периода 10 октомври – 25 ноември 2016 г.
За обучение по начална военна подготовка са записани 92-ма български граждани, от които 70 момчета и 22 момичета. Броят на кандидатите за обучение във втория по рода си курс „Начална военна подготовка“ за български граждани в сравнение с този, проведен за първи път през април месец 2016 г., се е увеличил два пъти. Това налага разпределението на обучаемите в две групи за периодите 10-28 октомври и 7-25 ноември.
До тази година за курсовете по начална военна подготовка кандидатстваха само студенти. Вече всички български граждани без военна подготовка, желаещи да получат начална военна подготовка, могат да преминат курс, организиран от Министерството на отбраната.
Обучението по начална военна подготовка за български граждани завършва с полагане на изпити по учебната програма на съответния курс и военна клетва по реда на уставите на въоръжените сили в съответния специализиран учебен център. На успешно завършилите обучението български граждани се издава свидетелство/удостоверение, връчва им се значка „Начална военна подготовка“ и им се присвоява военно звание „редник”, след което се вписват на военен отчет.
**********
Курсът „Начална военна подготовка” за български граждани се реализира съгласно чл. 31, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и в изпълнение на чл. 59 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.
Всеки български гражданин без военна подготовка може да се информира за предстоящите курсове по начална военна подготовка на интернет страниците на Министерството на отбраната и на Централното военно окръжие (военните окръжия, областните военни отдели и офисите за военен отчет в общините/районите). Курсовете за начална военна подготовка се обявяват ежегодно със заповед на министъра на отбраната в Каталог на курсовете по начална и специална военна подготовка.
Обучението се провежда в специализирани учебни центрове. Определените по реда кандидати се зачисляват в курс за начална военна подготовка със заповед на министъра на отбраната. Приетите за обучение кандидати сключват договори като за времето на провеждането му се осигурява настаняване, изхранване, униформа, безплатно медицинско обслужване, застраховка.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва се проведе във военните формирования в Белене и Смолян
07.10.2016, 21:00
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва на новоназначени военнослужещи се проведе в 55-ти инженерен полк – Белене и в 101-ви алпийски батальон – Смолян днес, 7 октомври 2016 г. В град Белене, в присъствието на роднини, близки и приятели, 23-ма новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си. Командирът на полка полковник Росен Арабаджиев поздрави военнослужещите и им пожела търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи.
В град Смолян ритуалът по полагане на военна клетва за вярност пред Родината се проведе в района на формированието. В обръщението си към новоназначените военнослужещи командирът на 101-ви алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров заяви, че за месец, откакто са постъпили в редовете на Българската армия, са вложили голямо старание и отговорност за доброто изпълнение на поставените задачи. „Убеден съм, че ще продължите по същия достоен начин да се справяте с трудностите и предизвикателствата пред вас”, отбеляза той.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Русия разполага безсрочно авиационна група в Сирия
07.10.2016, 20:50
Държавната дума ратифицира днес руско-сирийското споразумение за безсрочно разполагане на авиационна група на Руската федерация на територията на Сирия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.
Документът беше подписан на 26 август 2015 г. в Дамаск, а близо година по-късно, на 9 август 2016 г., руският президент Владимир Путин го внесе за разглеждане в долната камара на парламента.
В споразумението се посочва, че руската авиационна група се разполага на територията на Сирия по молба на сирийската страна и се дислоцира на летище Хмеймим, в провинция Латакия, на безвъзмездна основа.
Наличието на руска военновъздушна групировка в Сирия "отговаря на целите за поддържане на мир и стабилност в региона", включително борбата с международния тероризъм и съдействието за вътрешнополитическия диалог, заяви председателят на комисията по международните въпроси към Държавната дума Леонид Слуцки.
Съгласно споразумението авиационната група се използва по решение на командира й според планове, съгласувани със Сирия, отбелязва ТАСС. Нейният състав се определя от Русия.
Руските военни получават право да внасят в Сирия всякакви оръжия, боеприпаси и материали, без да плащат мита и такси. Личният състав на групата пресича границата безпрепятствено и не подлежи на проверки в Сирия. На военните и семействата им се гарантира имунитет по аналогия с дипломатическия персонал на чуждестранните мисии в страната.
"Споразумението е безсрочно и временно се прилага от датата на подписване", се казва в обяснителна бележка към текста.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Готвят 55-и рожден ден на 24 Айтоска танкова бригада, която остана на 37
07.10.2016, 19:33
На 22 октомври т.г. Военен клуб - Айтос организира тържества по повод 55 години от създаването на 24-та Айтоска танкова бригада. Въпреки че бригадата не съществува от 1998 година, военната културна институция продължава да организира кръглите годишнини, на които кани всички служили в поделението и техните семейства. И войните без армия идват, и пак ще дойдат, за да се видят, да разговарят, да си спомнят...
На 1-ви април 2016 година 24 Танкова бригада - Айтос щеше да навърши 55, макар че завинаги остана на 37. Бригадата беше най-млада, но приключи своя път една от първите. Без да е пленена в бой, трябваше да сдаде знамето си на склад.
Бригадата е история! Но нейното лице са нейните хора - от първия командир на бригада, до последния неин войник. Затова празнува 55-ти рожден ден, който ще сгрее сърцата на всички преминали през бойния й строй.
От 1998 г., гостите на кръглите годишнини не посещават руините на отдавна заключената казарма. Няма какво да видят на територията на бившето поделение 26200 – 24-та танкова бригада, освен буйна растителност и свличащите се покриви на стари сгради на площ от близо 100 дка. Събират се във Военния клуб, за да видят фото изложбите и филмите, които ги връщат едно към едно в спомените, отпреди 18 години.
Танковата бригада е пряка наследница на един от най-старите полкове в България - 19 Разградски пехотен полк. Поделението в Айтос е открито през 1951 г. със сформирането на 21-ви стрелкови полк. Настанен е в сградата на бившето девическо училище в града, край което започва изграждането на различни специализирани сгради. Казармената сграда в границите на поделението е построена през 1954 г.
Със заповед на военния министър, през 1960 г. полкът е разформирован. А с разпореждане на Началника на ГЩ на БА, от февруари 1961 г. започва сформирането на бригадата, на базата на старото мотострелково поделение.
Раждането на новата танкова бригада е отбелязано с Министерска заповед № 042/ 01.04.1961 г. За пръв командир на новосъздаденото поделение е назначен полк. Христо Кузманов Христов. С указ на Президиума на Народното събрание № 460/ 26.10.1962 г., на бригадата и полковете са връчени бойни знамена. Първи знаменосец е старшина Тодор Ненов Георгиев.
Последователни „златни години” за бригадата са 1972, 1973, когато тя е на първо място сред сродните танкови бригади от Българската армия, под командването на полк. Гочо ГОЧЕВ. През 1983 г. този успех е завоюван и под командването на полк. Иванов. Отлична оценка е дадена на бригадата, командвана от полк. Петър Калпакчиев на комплексната проверка през 1994 г. Най- голям ръст в строителството и новата техника, поделението бележи под командването на полк. Вълков.
24 танкова бригада е взела участие в ученията „Плиска- 68”, „Тракия- 70”, „Сакар- 86”, „Щит- 82” и в ученията на НАТО „Съвместно решение- 95”. Поделението в Айтос става трамплин за професионалната реализация на 11 генерали. Четирима офицери, служили в редовете на танковата бригада са носители на знака „За вярна служба под знамената”.
Със заповед на министъра на отбраната № 0Х- 00515/ 07.07.1998 г. танковата бригада престава да съществува. Следва заповед на Министъра на отбраната № 0Х- 857/ 19.11.1998 г. , с която, на 24 танкова бригада се присвоява наименованието 24 Айтоска танкова бригада. След 1998 г., със заповед на Министъра на отбраната на територията на поделението остава да съществува Учебен център за подготовка на новобранци, който е закрит през 2003 г.
От тогава до днес, местната изпълнителна и законодателна власти са използвали всички възможности, написали са стотици писма и са информирали политици, депутати и управляващи от всички политически сили за желанието на Айтос и айтозлии да стопанисват огромния имот на своя територия. И досега, в продължение на цели 13 години, откакто хлопнаха вратите на казармата, претенциите на Айтос и айтозлии не са уважени.
 "Времето е безмилостно, то върти годините само напред! Сменят се поколения, факти и събития размиват своите контури... Единствен път за пресичане на забравата са усилията на хората да уважават, съхраняват и пренесат напред важното и стойностното от миналото на своята държава и армия, от които и те са частица. Бригадата и хората, които й дадоха живот не заслужават да бъдат забравени - ей така - лекомислено и вовек! Затова, макар й в историята, рождените дни на бригадата са гордост и поука за идните! - Още за 24 тбр
Йото Йотов
Източник: http://www.faragency.bg/
 
Генерал Константин Попов: На 61-ва механизирана бригада предстоят победи
07.10.2016, 15:40
Началникът на отбраната генерал Константин Попов бе в гарнизон Казанлък на тържественото отбелязване на 100-годишнината от написването на химна на Българската армия „Велик е нашият войник” и 24 години от създаването на 61-ва механизирана бригада. - (видео)
Преди 100 и повече години българският войник е бил символ на единството на народ и армия, подчерта той в приветственото си слово. Днес, продължи генералът, обществото е обърнато към Българската армия, в която служат достойни мъже и жени, готови да защитят сигурността на всеки гражданин. Той благодари на военнослужещите и заяви „На 61-ва механизирана бригада предстоят победи!“ ......Прочети още
 
Русия обмисля да възстанови базите си в Куба и Виетнам
07.10.2016, 13:45
Русия обмисля възможността да възстанови военното си присъствие във Виетнам и Куба, предаде Ройтерс, като се позова на руски медии.
"Обмисляме този въпрос", каза руският заместник-министър на отбраната Николай Панков в Държавната дума.
Той заяви, че Министерството на отбраната "преосмисля" миналите решения за закриване на военните бази в Куба и Виетнам.
Заместник-председателят на комисията по международни въпроси на Държавната дума Алексей Чепа предложи да бъдат възстановени военните бази на Русия в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка, посочва ТАСС.
"Необходимо е да се разгледа въпросът за присъствието ни и в други региони на света", заяви той при обсъждане на ратифицирането на руско-сирийско споразумение за безсрочно разполагане на руски военновъздушни сили в Сирия.
"Смятам, че е в национален интерес на Русия да бъдат възстановени закритите по-рано наши военни бази в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка", каза депутатът на заседание на долната камара на руския парламент.
Виетнам бе дал право на Русия да използва базата му в Камран безвъзмездно от 1979 до 2004 г., но след този срок искаше 10-годишно споразумение и такса от 2 млрд. долара.
В Куба руснаците ползваха 40 г. разузнавателната база в град Лурдес, недалеч от Хавана до 2002 г.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
САЩ тестват ядрените си бомби
07.10.2016, 10:23
За първи път американската Администрация за ядрена сигурност, съвместно с Военновъздушните сили за глобални удари, извършиха успешни полети с тестови бомби B61-7 и B61-11, съобщи NISA.
Използвани са оръжия, съдържащи сензори и измервателни уреди. Те позволяват на учените и инженерите да направят оценка на тяхната издръжливост и ефективност. В тях не се съдържат ядрени материали. Инсталирани са и устройства, които извличат данни за ефективността на отделните бомби при всеки тест.
Тестовете са част от програма за удължаването на живота на различни оръжейни системи. Данните се използват за симулации, с които се проверяват издръжливостта и ефективността на системите. Бомбите са били пренасяни от два бомбардировача B-2A Spirit.
Тестовете са се провели по-рано през този месец. Това е станало в Невада. Американската армия смята B61-7 и B61-11 за основни в своето въоръжение.
Източник: http://fakti.bg/
 
Защо Русия трябваше да прехвърли в Сирия ПВО комплекс С-300В4
07.10.2016, 09:50
Русия допълнително прехвърли в Сирия комплекс за противовъздушна отбрана С-300В4 „Антей-2500“ (по класификацията на НАТО - SA-23 Gladiator), съобщи телевизия Fox News, позовавайки се на свои източници в разузнаването на САЩ.
Както пише изданието, американските шпиони няколко седмици са следили придвижването на комплекса и в момента елементите на системата са достигнали до руската военноморска база в Тартус.
Комплексът С-300В4 засега не е разгърнат и, според думите на източниците на Fox News, все още се намира в контейнери. От Министерството на отбраната отказаха да коментират тази информация за „Руски дневник“.
Източникът на „Руски дневник“ във военно-промишления комплекс смята, че разгръщането на новата техника е в отговор на заявлението на САЩ, че в Сирия Вашингтон преминава към план „Б“ – увеличаване броя на бойните полети, прехвърляне на подразделения на специалните части в региона и допълнителни доставки на оръжие за умерената опозиция.
„Новите системи за ПВО и ПРО в района на бойните действия ще спомогнат да се избегнат инциденти, аналогични на тези в Дейр ез-Зор, когато американските ВВС по погрешка нанесоха ракетно-бомбен удар по позициите на сирийските военни“, каза събеседникът на „Руски дневник“.
Тогава в резултат на въздушния удар загинаха 62 сирийски военни и над 100 бяха ранени.
Какво представлява С-300В4 и за какво е необходим?
Това е модифициран вариант на комплекса за противовъздушна и противоракетна отбрана С-300.
За разлика от събрата си, системата разполага с верижно, а не с колесно шаси и е предназначена за прикритие на войските в района на бойните действия.
„Те са пригодени да се придвижват по пресечена местност в колона от бронирана техника – танкове, БТР-и и т.н. Задачата на С-300В4 е да прикрива сухопътните войски в района на бойните действия от ракетни и въздушни атаки“, каза за „Руски дневник“ военният експерт на ТАСС Виктор Литовкин.
Според думите му неслучайно „второто име“ на комплекса С-300В4 е „Антей-2500“ – той може да унищожава балистичните ракети на противника, които летят към целта със скорост от 2,5 км/сек на разстояние до 150 км.
Усилване на сирийската групировка
Според съобщенията на редица руски медии няколко дена по-рано Русия е прехвърлила в Сирия и фронтови бомбардировачи Су-24 и Су-34. За предислокация се подготвят и щурмовите Су-25. - Още за С-300
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Германски изтребители в базата „Инджирлик“ са излезли от строя
07.10.2016, 09:35
Шест разузнавателни самолета „Торнадо“ от военновъздушните сили на Германия не могат да излетят от база „Инджирлик“ в Турция заради технически неизправности, съобщи вчера агенция ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на ВВС на Германия.
Според съобщението, изтребителите са извън строя още от пети октомври, когато се появяват технически проблеми в един от немските самолети. Всички машини са спрени от полети, докато не бъдат доставени нужните нови части от фирмата производител.
В авиобазата в провинция Адана се намират около 200 германски военнослужещи,  шест разузнавателни самолета „Торнадо“ и самолет-цистерна. Този немски контингент участва в международната коалиция за борба с ИД в Сирия и Ирак.
 

 
Утре се провежда открит летателен ден в Безмер
06.10.2016, 23:50
Авиобазата за предно разполагане Безмер ще отбележи утре, 7 октомври 2016 г., 65-тата годишнина от създаването си и 30 години от въвеждането на въоръжение у нас на щурмовика Су-25 с ден на отворените врати.
Гостите ще имат възможност да наблюдават въздушни демонстрации с бойни самолети Су-25, самолети и вертолети от леката авиация, а също и парашутни скокове. Организиран статичен показ на авиационна техника, специална техника и въоръжение. Военният духов оркестър на Военновъздушните сили ще се представи с празнична програма.
Вратите на базата ще бъдат отворени за посетители в 09,00 часа.
Входът е свободен. - Още за АБ Безмер
 
Депутатите не са склонни да пипат 20-те заплати
06.10.2016, 23:02
Притесненията, които не са без основания, защото се подхранват от министъра на финансите, че т.нар. 20 заплати, които се получават, като обезщетение при уволнение от военнослужещите, би трябвало да отпаднат.
Първо, в промените на Закона за отбраната и Въоръжените сили, които чакат второ четене, такова предложение, поне на този етап, няма.
Второ, в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г., която бе приета миналата година от същото това Народно събрание, е записано „при освобождаване от военна служба военнослужещите да запазят право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от двадесет“.
Трето, днес парламентът прие окончателно поправките в Закона за МВР. Депутатите решиха, че при напускане служителите ще продължават да получават еднократно обезщетение до 20 заплати, както досега. Преди второто четене Министерството на вътрешните работи оттегли няколко от основните си предложения, включително и за намаляване броя на тези заплати. Освен това платеният годишен отпуск остава в размер на 30 дни и няма да бъде намаляван с 5 дни, както беше предвидено.
Днес по предварителен план Комисията по отбрана трябваше да обсъди на второ четене предложените от правителството изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Според депутати все още няма готовност с проектодоклада за второто четене.  
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Военната намеса в Сирия доказа надеждността на руските оръжия, заяви руският военен министър
06.10.2016, 22:03
Военната намеса в Сирия доказа надеждността и ефикасността на руските оръжия, изрази задоволство руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, който подчерта, че някои оръжия са били изпробвани за пръв път в Сирия, предаде Франс прес.
"Редица оръжия руско производство бяха изпробвани в тежките пустинни условия и като цяло показаха своята надеждност и ефикасност", заяви Шойгу на конференция за използването на руските оръжия в Сирия.
"Руските стратегически бомбардировачи например за пръв път използваха нови крилати ракети Х-101 с обсег до 4500 км", уточни той.
Шойгу изрази задоволство и от "придобития практически опит при изстрелването на високоточни ракети с дълъг обсег от кораби и подводници в Каспийско и Средиземно море".
Руските ВВС "са успели да стабилизират ситуацията в Сирия и да освободят голяма част от територията й от международните терористи", заяви той. - (видео)
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Откриват паметник на трима пилоти герои
06.10.2016, 21:46
Броени дни преди празника на авиацията и българските военновъздушни сили, който отбелязваме на 16 октомври, на 92-я километър на магистрала „Марица“ в посока София в близост до Любимец, ще бъде открит мемориал на летците герои, участвали във въздушната отбрана на България в периода 1941-1944 г. Това ще стане на 12 октомври от 12 ч.  в присъствието на почетен караул на българските военновъздушни сили.
Паметникът е издигнат в чест на трима пилоти, изпълнили воинския си дълг да бранят своя народ и родина от вражеските бомбардировки над България през Втората световна война – командира на 2/6 изтребителен орляк, 6-ти изтребителен полк майор Николай Стоянов Бошнаков, командира на 1/6 изтребителен орляк, 6-ти изтребителен полк капитан Руси Иванов Русев и поручик Йордан Георгиев Йорданов.
Тримата асове оцеляват под вражеския огън, но не успяват да избегнат съдбата на повечето достойни български офицери след 9 септември 1944 г. Заради бягството от страната на двама техни колеги авиатори, те незаслужено са подложени на дълги репресии по затвори и следствия.
Въпреки че са оправдани на съдебния процес, впоследствие са уволнени от армията и семействата им остават без препитание.
Подложени и след това на непрекъснат тормоз от властта, без да могат да започнат работа, решават да напуснат България. Но са предадени от информатор и са убити при опит за нелегално преминаване на българо-турската граница в нощта срещу 16-ти август 1948 г. в местността Голямата чешма до с. Георги Добрево, недалеч от мястото, където е издигнат мемориалът им.
И до днес остава неизвестно мястото, където са погребани.
Идеята за изграждането на техен паметник се ражда през 2011 г., когато в архивите са намерени автентични доказателства за разигралата се трагедия. Много са родолюбивите българи, отдали сили и енергия за реализирането на този мемориал, съобщават от Клуба на летците „Капитан Димитър Списаревски”, които са основни инициатори на проявата.
Източник: http://www.desant.net/
 
Да помогнем на редник Методи Минчев!
06.10.2016, 19:47
От военното формирование в Белене призовават за помощ. Редник Методи Минчев се нуждаe от 30 хиляди лева за своето лечение. Помогнете!
Уважаеми колеги,
Необходима ни е Вашата помощ и съдействие, за да помогнем на редник Методи Павлов Минчев от военно формирование 28880 – Белене, който страда от тежко заболяване, лечението на което се извършва в специализирана клиника в чужбина.
Поради характера на заболяването и спецификата на лечението е необходимо да бъде събрана сумата от 30 000 лв до 14.10.2016 г.
Разчитаме на Вашата доброта и съпричастност, за да помогнем на един прекрасен млад човек да живее!
Средствата се събират на следната дарителска сметка BGN:
BG22FINV91501316834773, BIC/SWIFT код: FINVBGSF, Банка: ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА – Методи Павлов Минчев
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Началникът на отбраната и постоянният секретар на отбраната ще присъстват на празника на 61-ва механизирана бригада
06.10.2016, 19:42
Началникът на отбраната генерал Константин Попов и постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев ще се включат в отбелязването на 24-та годишнина от създаването на 61-ва механизирана бригада. Те ще присъстват утре, 7 октомври, на честването на празника на военното формирование, което ще се проведе на територията на гарнизон Казанлък.
В рамките на тържествата в гарнизонен учебен център „Тюлбето“ е обявен Ден на отворени врати от 9.00 до 12.00 ч. Посетителите ще могат да наблюдават демонстрация на съвместни действия при антитерористична операция от военнослужещи от 61-ва механизирана бригада и представители на областна дирекция „Полиция“ – Стара Загора, статичен показ на въоръжение и техника, както и динамичен показ, включващ стрелби с различни видове оръжия и водене на наблюдение от въздуха с разузнавателен безпилотен летателен апарат.
От 10.30 ч. на площада пред Дом на културата „Арсенал“ в Казанлък ще се състои тържествен водосвет на реплика на Самарското знаме, а от 11.00 ч. в Дома на културата ще се проведе тържествено събрание-концерт. От 13.15 ч. в района на военното формирование в града е предвидено откриване на реновирана зала за хранене.
Честванията ще завършат с празничен концерт на Военния духов оркестър на 61-ва механизирана бригада и хорови състави от Казанлък от 17.30 ч. на площад „Севтополис“, както и с прожекция на филм за бригадата.
Източник: https://www.mod.bg/
 
В Русия е сформирана нова авиодивизия от тежки бомбардировачи
06.10.2016, 16:35
Задачите на новото авиосъединение, в частност, ще включват патрулиране над Тихия океан в районите на Япония, Хавайските острови и Гуам, пише в "Известия"
Руското МО е завършва с формирането на нова тежкобомбардировъчна авиодивизия (ТБАД) в Далечния Изток. Новото авиосъединение има на въоръжение стратегически бомбардировачи-ракетоносци Ту-95МС и бомбардировачите с голям обсег на действие Ту-22М3. В състава влизат няколко ескадрили от Далечната авиация, дислоцирани в Източния и Централния военни окръзи.
Новата ТБАД ще стане второто авиационно съединение с тежки бомбардировачи в руските ВКС. Миналата година бе сформирана 22-ра тежкобомбардировъчна дивизия, в чийто състав влизат на въоръжение бомбардировачите Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3, базирани на летищата Моздок, Енгелс и Шайковка.
По данни на "Известия", новата дивизия се формира на основа на 6953-та гвардейска авиационна база, като в състава и ще влязат няколко десетки бомбардировачи, които ще се базират на летищата Белая (Иркутска област) и Украинка (Амурска област).
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Десетки афганистански войници са изчезнали в САЩ
06.10.2016, 14:30
Десетки афганистански войници, посетили Съединените щати за военно обучение, са изчезнали от януари 2015 г. Тези данни бяха оповестени от Пентагона, като се предполага, че бегълците вероятно живеят и работят нелегално в Америка, съобщава Радио Свободно Европа.
Говорителят на министерството на отбраната Адам Стъмп заяви пред Ройтерс, че местонахождението на 44 афганистански войници е неизвестно.
От 1 септември осем афганистански войници са напуснали американски военни бази без разрешение.
Неназован официален източник от министерството на отбраната на САЩ заяви, че високият брой изчезнали афганистански войници е обезпокоителен и "необичаен".
Пентагонът е започнал "оценка на начините за укрепване на" скрининговите процедури в програмата за обучение, каза Стъмп.
Около 2200 афганистански войници са получили военна подготовка в САЩ от 2007 г. насам. От 2002 г. страната е отделила повече от 60 милиарда долара за обучение и оборудване на афганистанските сили за сигурност.
Петнадесет години след началото на американската инвазия, която свали режима на талибаните, Афганистан остава една от най-бедните и политически нестабилни страни в света.
Източник: http://fakti.bg/
 
САЩ нямат пари за нови танкове
06.10.2016, 10:12
Бюджетът не позволява въоръжените сили на САЩ да получат бронирана техника от ново поколение, пише National Interest.
Вече съществуват концепции за нови машини, има даже възможност за създаване на техни прототипи, обаче липсват планове за производство на техника от ново поколение.
„На мен ми се иска сега да има програми по замяната на Abrams и Bradley. Това обаче не се вписва в бюджетните условия” – заяви генерал Дейвид Басет, ръководител на програмата по закупуване на бойна техника.
Според него, има много варианти по модернизацията на танковете Abrams и БМП Bradley. При това е нужно да се разбере какви технологии може да се внедрят на тези платформи и какви са необходими за създаване на съвършено нови машини, казал Басет.
National Interest отбелязва, че Abrams и Bradley ще бъдат твърде мощни оръжия и при постепенна модернизация. Например сега американските военни работят над внедряването на система за активна защита на двете машини.
Засега не е известно дали този подход ще върви в крак с руските и китайските разработки, но друг изход американската армия няма, се казва в публикацията.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Германия ще разположи военни самолети във Франция
06.10.2016, 09:38
Властите на Германия и Франция са подписали споразумение за разполагането на германски военни самолети на френска територия, което се случва за пръв път от времето на Втората световна война /1939-1945 г./.
Това е станало възможно след решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, пише в днешния си брой вестник „Таймс“.
Става дума за германски военно-транспортни самолети C-130J Super Hercules, които до 2021 г. ще се разполагат на новата съвместна база в Орлеан. Договорът бе подписан от министрите на отбраната на двете страни Жан-Ив льо Дриан и Урсула фон дер Лайен.
„Ние сме убедени, че френско-германското сътрудничество е ядрото на европейското единство, двигателят на европейското сътрудничество“, каза френският министър на отбраната.
По-рано германският министър Урсула фон дел Лайен е заявявала, че Великобритания редовно е блокирала проектите за усилване на военното сътрудничество в рамките на ЕС, пише „Таймс“.
Според нея излизането на Лондон от Евросъюза във военно отношение ще изиграе положителна роля.
„Таймс“ отбелязва, че новото споразумение е свидетелство за стремежа на Берлин и Париж да усилят взаимодействието си в отбранителната област.
 
Катастрофа с израелски F-16 след бойна мисия
06.10.2016, 09:15
Двуместен изтребител F-16I Sufa (рег. 119, YD-21) се е разбил вчера в 17:00 местно време при кацане във военновъздушната база Рамон. Пилотът в първа кабина майор Охад Коен е загинал, а щурман-операторът във втора кабина е успял да се катапултира.
За сега няма информация каква е причината за катастрофата, но по данни на очевидци на борда на изтребителя е възникнал пожар.
Изтребителят е бил част от голяма група бойни самолети, които са извършили въздушна атака срещу цели в Ивицата Газа в отговор на изстреляна от палестинците ракета срещу израелско населено място. Ракетата с бойна глава с маса 20 кг е избухнала в близост до училище, ранени са двама души. Израелската бойна авиация е хвърлила 20 тона бомби в продължение на четири часа по обекти в Ивицата Газа.
Последната авария с F-16I е през юли 2013 г. по време на тренировъчен полет над Средиземно море – двамата пилоти успешно са се катапултирани и спасени.
През ноември 2010 г. двама пилоти загиват, когато техният изтребител F-16I се разбива в южната част на Израел.
През септември 2009 г. изтребител F-16 се разбива в околностите на Хеброн. Загива пилотът Асф Рамон, син на израелския астронавт полковник Илан Рамон, който загива при избухването във въздуха на космическата совалка „Колумбия” през 2003 г.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 

 
"Блазер Р-8" изключва неволен изстрел
05.10.2016, 22:43

Дойде времето на глиганския лов. В събота, 1 октомври, 120-хилядната авджийска армия потегли към безкрайните ловни полета. Падна и рекорд - 200-килограмова дивя свиня удари катаджия край ломското село Ковачица.

Кои са най-добрите карабини за лова на едър дивеч? Ценители на това изкуство недвусмислено сочат 2 немски марки - “Блазер” и “Меркел”. “Блазер” Р-8 е карабината, която в последните години обира овациите не само по изложения, но и в практиката. Тя е наследник на класиката “Блазер Р-93”, която бе избор на президента Георги Първанов Р-93 се отличава с иновативния праволинеен затвор. При него зареждането става доста по-бързо - само напред и назад, като така се избягва допълнително движение за “чупката” на затвора.
Моделът Р-93 обаче е вече в историята, почти е спрян от производство. На дневен ред е Р-8, който се отличава с доста иновации и подобрения. При него нивото на цевната кутия например е снижено доста спрямо гребена на приклада. Така се постига по-нисък ъгъл “стрелец-рамо”, което влияе положително на прицелването. Налице са и подобрения в заключването на затвора. Усилени са пластините за заключване, което позволява използването на по-тежки калибри. Най-голямото предимство на Р-8 е падащият блок - пълнител и спусков механизъм. Така де факто се изключва вероятността от неволен изстрел. Когато карабината не е в бойна готовност, модулът съвсем лесно се сваля и прибира в джоба. Даже и да остане патрон в цевта, изстрел не може да бъде произведен, тъй като липсва спусъкът. Когато пълнителят и спусковият механизъм се поставят отново, трябва само да се задейства затворът, за да се приведе оръжието в готовност за стрелба. Свалянето на модула става изключително бързо чрез едновременно стискане на два странични издатъка. Ако неволно се натисне само единият, модулът не може да се снеме. Това е гаранция против случайно изпускане на пълнителя по време на лов. Освен това е създадена възможност за блокиране на модула към карабината. Блокажът изключва случайното натискане на двата издатъка и изпадането на пълнителя при движение. Основен конкурент на “Блазер Р-8” е друга немска карабина - “Меркел- Хеликс”. Тя изобщо не ѝ отстъпва по качеството на изработката, особено на цевите. Също е взела на въоръжение праволинеен затвор, но той за разлика от “Блазер” е от закрит тип.
Това означава, че затворът се движи вътре в цевната кутия. Смисълът на иновацията е системата да е по-прибрана и при издърпване за зареждане затворът да не опира почти до лицето на стрелеца. И двете карабини - Р-8 и “Хеликс” са от типа “лего”. С един приклад и един затвор може да се сменят различни цеви. Това позволява при поява на по-едър или по-дребен дивеч в хода на лова да се избере цев с подходящ калибър Друга новост при “Меркел Хеликс” е нестандартната форма на затворната ръкохватка, набраздена от двете страни. При презареждане ръката на ловеца сама намира ръкохватката без отклоняване на вниманието от наблюдаваната цел. За бързото презареждане влияние оказва и едноредното разположение на патроните в пълнителя. Това позволява всеки следващ патрон да попадне непосредствено на една линия със затвора, който го вкарва плавно в патронника без излишни движения. Италианската алтернатива на “Блазер Р-8” и “Меркел Хеликс” се казва “Бенели Арго”. Тази карабина намери добър прием в родните ловни дружинки главно заради приемливия баланс - качество/цена. Механиката ѝ работи на принципа на газоотвода. При нея е налице възможост за бърза повторяемост на изстрела, което е особено полезно при лова на гонка - тогава, когато например пред стрелеца изненадващо излязат много диви прасета наведнъж. “Бенели Арго” се отличава с невероятно съчетание на качество и дизайн. За нея казват, че е оръжие за естети. За по-практичните авджии пазарът предлага една уникално лека карабина - “Сако карбонлайт”. Тя тежи само 2,2 кг за сметка на приклада от чист карбон - оплетени карбонови нишки, чиято здравина се доближава до стоманата. За ниското тегло допринася и късата оребрена цев. Цевта и цевната кутия са от неръждаема стомана, което прави оръжието идеално за лов при ниски температури. - Още ловно оръжие
Източник: https://www.24chasa.bg, Любослав Киров

 
ВМС на Италия получиха пета фрегата FREMM
05.10.2016, 21:44
В корабостроителницата на компанията "Финкантьери" в Специя на 30 септември се състоя церемония по предаване на италианския флот на петият кораб клас FREMM „Алпино“ F-594, съобщава Flotcom.
FREMM е мащабна европейска програма за строителство на фрегати, изпълнявана със съвместните усилия на Франция и Италия под егидата на Европейското управление за покупка на въоръжения.
ВМС на Италия в рамките на програмата са заложили постройката на 10 кораба: шест - в многоцелеви вариант (IT-GP) и четири – в противолодъчна версия (IT-ASW). Последните фрегати се очаква да бъдат предадени след 2020 г. Корабите FREMM трябва да заменят в състава на италианския флот фрегатите тип "Лупо" и "Маестралe", построени през 1970-е години.
Главната фрегата от многоцелевата версия „Карло Бергамини“ F-590 беше предадена на флота през май 2013 г (заложена през февруари 2008 г). Останалите 4 кораби са построени в противолодъчна версия. Четвъртата фрегата бе сдадена през пролетта на миналата година. С шестият кораб от серията Luigi Rizzo F-595
(IT-GP) в момента се провеждат всестранни изпитания. - Още за FREMM
 
Първи снимки на HSV-2 Swift след ракетната атака на хуситите на 1 октомври
05.10.2016, 21:02
 
Военнослужещи от КСВ показаха стрелковите си умения на полигон „Сливница”
05.10.2016, 19:44
Днес на полигон „Сливница”, военнослужещи от Командването на Сухопътните войски участваха в планирана огнева подготовка с 9-мм пистолет „Макаров”  и автомат „Калашников”, съобщава КСВ.
Под ръководството на полковник Маргарит Михайлов – началник на отдел „Бойна подготовка” в КСВ, офицерите, сержантите и войниците от щаба имаха възможността да премерят точния си мерник и бяха изключително доволни от постигнатите добри резултати.
Утре военнослужещите отново ще покажат своите възможности в надпревара по физическа натренираност.
 
Два руски военни кораба отплаваха към Средиземно море
05.10.2016, 17:13
Два малки ракетни кораба проект 21631 от Черноморския флот на Русия са напуснали базата си в Севастопол на полустров Крим, за да подсилят оперативната група бойни кораби на ВМФ на Русия в Средиземно море, информира РИА "Новости".
Корабите „Серпухов” 603 и „Зеленый дол” 602, които са оборудвани с крилати ракети с далечен обсег „Калибър", са потеглили от Севастопол във вторник, като вече са преминали през турските проливи и се очаква да достигнат Средиземно море днес вечерта, уточниха от Черноморския флот. - Още за проект 21631
 
104 години от началото на Балканската война
05.10.2016, 16:40
На тази дата през 1912 г. България и Гърция обявяват война на Турция. Започва Балканската война (1912 – 1913 г.). Това е война на България, Сърбия, Гърция и Черна гора (държавите от Балканския съюз 1912-1913 г.) против Османската империя. Предизвикана е от нерешения национален въпрос на Балканите през последната четвърт на XIX и началото на ХХ в. По волята на западните европейски велики сили значителни части от полуострова, населени с българско, гръцко, сръбско и албанско население, остават в пределите на империята след Руско-турската освободителна война. По този начин обществено-икономическото и културно развитие е възпрепятствано, както от съществуващите феодални порядки в Османската империя, така и от упражнявания национален и религиозен натиск
Конкретен повод за войната стават кланетата над българското население в Щип (ноември 1911 г.) и Кочани (юли 1912 г.). В отговор на жестокостите на османските власти правителствата на България, Гърция, Сърбия и Черна гора отправят до Високата порта искане за административни реформи в европейските предели на империята и след последвалия категоричен отказ от нейна страна те пристъпват към обща мобилизация на войските си.
Начало на военните действия поставя Черна гора. В края на септември 1912 г. нейните войски нахлуват в Северна Албания. Това става повод за прекратяване на дипломатическите отношения между Османската империя и четирите балкански правителства. На свой ред на 5 октомври същата година България и Гърция обявяват война на Турция. На 7 октомври към тях се присъединява и Сърбия. При започване на войната балканските съюзнички разполагат общо с 645 000 души войска и 1412 оръдия, а армията на Османската империя възлиза на 420 000 души и 930 оръдия.
 
Изграждането на паметника на Васил Левски в района на академията е пред завършване
05.10.2016, 14:23
Започна монтирането на фигурата на Васил Левски на строящия се в района на Военна академия „Г. С. Раковски” паметник на Апостола. По този повод на място дойдоха директорът на дирекция „Социална политика” на МО Иво Антонов, главният експерт в дирекцията подполковник от резерва Манол Тенчев, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на ЦКК на съюза генерал-майор от запаса Георги Кендеров, председателят на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов, почетният председател генерал-майор от запаса Петко Драгоев, членовете на комитета полковниците от запаса Илия Мандров и Емил Кузманов. Там бяха и изпълнителите инж. Стоян Шатов, арх. Венцислав Йочколовски, каменодецелът инж. Николай Нанков и др.
Радостно е, че този няколкогодишен проект върви към окончателното си завършване, каза за „Отбрана” директорът на дирекция „Социална политика” в МО Иво Антонов. Министерството на отбраната, отбеляза той, има своя скромен принос чрез осигуряването на гилзи, с които да бъде отлята скулптурната фигура на Апостола. Мястото, подчерта г-н Антонов, е историческо, намираме се в района на Военното на Негово Величество училище, което изкова всички онези национални герои – офицерите и генералите, които водиха нашата армия в победоносните битки на Балканските и Първата световна война. Апостолът на свободата Васил Левски е патрон на сегашния Национален военен университет, който е наследник на тази ковачница на герои. За това връзката с този паметник е свещена, смята той, днес във Военната академия се обучават командирите на днешната ни армия.
Стигнахме поредния етап от строителството на паметника, каза също за „Отбрана” бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председател на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски”, който е инициатор и организатор на самото изграждане. Според него изпълнението се движи в предварително определените срокове с намерението да бъде завършено около празника на Националния военен университет  – 26 ноември. По това време, посочи той, има и други празници, свързани с приключването на годината и промяната в интериора на района на академията ще привлече интереса на гражданите. В този период, съобщи ген. Стефанов, ще бъде проведено и общо събрание на Комитета на випуските на НВУ, свързано с отчитането на тригодишния период и избор на ново ръководство, което трябва да подготви тържественото отбелязване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.  Комитетът, стана ясно още от неговите думи, ще се включи активно в инициативата за обявяване на 2017 г. за година на Васил Левски.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Американци слагат мишени в "Ново село"
05.10.2016, 12:38
Американската армия инвестира в ново мишенно поле на база "Ново село" източно от Сливен, научи "Стандарт". Вече е готов проектът и очакваме да започне реализацията, довериха офицери от българското поделение на полигона. Очаква се да бъдат изградени нови мишени за стрелба на пехотинците и танкистите. В момента на "Ново село" се извършват стрелби с бронирани машини тип "Брадли". Стрелят US войници. Идната седмица в стрелбите ще се включат и танкисти от Сливен. Те ще използват нашите танкове Т-72. "Стандарт" научи още, че в понеделник в Ямбол са пристигнали специалисти по устройване на военни бази. Те ще се занимаят с база "Ново село" и авиобаза "Безмер". На база "Ново село" се очаква изцяло нова система да управлява мишенното поле. На практика ще се изхвърлят всички видове кабели, с които досега се движеха мишените. На тяхно място идва дистанционно управление както на мишените за пехотата, така и на тези за бронираната техника и танковете. Така е във всички натовски армии, увериха наши офицери. Според тях новата система ще подобри качеството на практическите обучения, които се извършват на най-големия учебен полигон, който от десет години е съвместно българо-американско отбранително съоръжение.
Източник: http://www.sliveninfo.com, Георги Мангинов
 
В САЩ отново се замислят за закупуване на места на руските 'Съюз'
05.10.2016, 12:27
НАСА се замисля за закупуване на места на руските пилотирани кораби "Съюз“ за полети до МКС за 2019 година, информира ArsTechnica
Дискусията за възможното закупуване на места на 'Съюз' се провежда в Космическият център Джонсън. От НАСА не са сигурни, че частните американски компании ще се справят със задачата да осигурят пилотирани кораби към 2019 г.
Песимизмът на ръководителите на НАСА е свързан с аварията при подготовката за старт на Фалкон 9 на SpaceX станала на 1 септември. Експертите отбелязват, че решението за закупуване на места на 'Съюз' може да бъде взето през декември, след президентските избори в САЩ.
От НАСА отбелязват, че засега не се водят директни преговори с Роскосмос. От Роскосмос потвърждават тази информация. От друга страна от НАСА отбелязват, че решението за полети на 'Съюз' трябва да се вземе своевременно, тъй като за производството на пилотиран кораб е нужно около три години.
От 2011г, американците летят до МКС с руските кораби 'Съюз'. Стойността на място за американски астронавт в руският пилотиран кораб в момента е около 81.7 млн долара.
Последният за момента договор за доставка на американски астронавти на МКС бе сключен през февруари 2015 г, когато НАСА закупи шест места за своите астронавти на 'Съюз'. Решението бе взето в качеството на застраховка - в случай, че компаниите Боинг и SpaceX срещнат трудности с изпитанията на своите пилотирани космически кораби. - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 
Авиобаза Безмер празнува 65 години
05.10.2016, 12:01

65 години от създаването на Авиобаза Безмер ще бъдат отбелязани в Ямбол. Предвидени са Ден на отворените врати и богата празнична програма, съобщава радио Бургас.
Освен 65 години от създаването си, базата отбелязва и  30 години от приемането на въоръжение на изтребителя Су-25 в Българската армия.
Тази вечер от 17,30 часа в центъра на Ямбол ще започне  церемонията-спектакъл „Искри" на Националната гвардейска част, както и Концерт на представителния ансамбъл на Въоръжените сили.
На 7 октомври авиобазата обявява Ден на отворени врати. Гостите ще наблюдават въздушни демонстрации със Су-25, самолети и хеликоптери от леката авиация и парашутни скокове. Ще бъдат показани образци от съвременната авиация, специална военна техника и въоръжение.
- Още за АБ Безмер

 
27 години от последния полет на старши лейтенант Валери Богданов
05.10.2016, 09:40
На 5 октомври 1989 г. загива старши лейтенант  Валери Лилов Богданов от 21 изтребителен авиационен полк при прелитане от Узунджово за летище Добрич с изтребител МиГ-21 ПФМ.  Причина за катастрофата е възникване на особен случай в полет в резултат на отказ в системата АРУ.
Старши лейтенант Валери Лилов Богданов e роден на 22.10.1961 г. в с. Габровница, обл. Монтана. Завършва ВНВВУ “Г. Бенковски” –Долна Митрополия през 1986 г. - специалност „Летец –пилот ВВС”, випуск „Ботевски”.
Служи в под. 34 060 (21 иап) на летище Узунджово от 1986 до 1989 г. като старши пилот в 1-ва ескадрила, 3 звено. Летец-пилот II клас.
Загива на 05.10.1989 г., 9ч.,52 мин,11 сек., със самолет МиГ-21 ПФМ  на летище Толбухин (Добрич).
Източник: http://www.otbrana.com, Маруся Богданова
 
Провали се процедурата за доставка на двигатели за МиГ-29
05.10.2016, 09:21
Процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на двигатели РД-33 за изтребителите ни МиГ-29 бе прекратена вчера, 4 октомври 2016 г. Това се вижда от документите публикувани на сайта за обществени поръчки на МО. В същото време, от военното министерство заявиха, че се минава на процедура за пряко договаряне за доставката на двигателите.
В доклада за дейността на комисията, който е публикуван на сайта за обществени поръчки на Министерство на отбраната, се четат причините за прекратяване на процедурата.
На 7 септември 2016 г. е била отворена първоначалната оферта и са проведени преговори с единствения допуснат участник – българската компания „Авиостарт” ООД, която се сочи за фактически представител на РСК „МиГ” за България.
По време на преговорите е установено, че компанията предлага четири новопроизведени двигателя РД-33 серия 2 и още шест употребявани мотора от същия тип, но преминали през КВР.
Срокът на доставка за новопроизведените двигатели е бил септември – октомври 2017 г., което означава, че моторите все още не са произведени. За шестте употребявани двигателя след ремонт е установено, че на същите не е извършен все още ремонт и срокът за неговото приключване е същият – септември – октомври 2017 г.
В доклада се казва, че комисията не е приела така дадената оферта за съответстваща на техническото задание, което изисква към момента на подаване на офертата двигателите да са или вече произведени (за новите) или с извършен ремонт (за употребяваните).
Офертата на „Авиостарт” ООД за четири нови и шест ремонтирани двигателя е била 42 721 202,5 лв. с ДДС, при планирани финансови средства по процедурата от 36 млн. лева с ДДС.
Освен това „Авиостарт” са направили 10 предложения за изменения или допълнения на проектодоговора, от които са били приети едва четири от комисията.
Във връзка с неотговарянето на дадената оферта от единствения участник в процедурата на заданието на възложителя се предлага прекратяването ѝ. Докладът за дейността на комисията е подписан на 28 септември 2016 г.
Пак днес, без да дава сведения за провалената процедура, на сайта на МО бе публикувано кратко съобщение, според което се преминава към пряко договаряне с участниците в процедурата за доставка на 10 двигателя за МиГ-29. Според съобщението, това се прави след заявено намерение от страна на ВВС за постигане на по-добри условия за доставка.
„Всичко това се прави, за да могат да се изпълнят заявените необходимости двигателите да бъдат доставени своевременно на ВВС.”, се казва в съобщението на МО.
Законът за обществените поръчки допуска преминаване към пряко договаряне при определени условия в случай на прекратена процедура заради неподходящи оферти и при условие, че изискванията не са съществено изменени.
При такава хипотеза, може да предположим, че прякото договаряне ще продължи с „Авиостарт” ООД, но при коригиране на условието за налични двигатели към момента на подаване на офертата. Също може да се очаква и разговори за цената, макар и в доклада на комисията да е записано, че фирмата не може да предложи по-ниски цени.
Ясно е, че от МО ще бързат да приключат с прякото договаряне до края на годината, за да бъдат усвоени отделените за целта пари в бюджета за 2016 г., но срокът за доставка при всички случаи ще бъде някъде през следващата година.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Германия купува C-130J
05.10.2016, 09:13
Германия ще купи няколко тактически транспортни самолети Lockheed Martin C-130J Super Hercules и ще ги оперира съвместно с Франция. Това са съобщили вчера, 4 октомври 2016 г., военните министри на двете страни.
Германия смята да купи от четири до шест броя C-130J и да ги използва за специални операции, тъй като могат да бъдат оперирани от по-къси летища в сравнение с A400M, които Луфтвафе получава в момента. Сделката за това ще бъде реализирана до 2021 г.
Франция подписа за четири машини от същия тип през януари тази година, като също обяви, че ще ги използва за специални операции.
Германия планира да разположи своите C-130J във френската авиобаза Орлеан, в Централна Франция, където се базират и френските Hercules, като съществувала идея и машините да бъдат управлявани от смесени екипажи.
Решението на Германия идва на фона на разочарованието от експлоатацията на A400M, който страда от сериозни забавяния, технически проблеми и оперативни ограничения. Германия ще получи 53 самолета от този тип, като до края на годината ще експлоатира девет бройки. - Още за С-130
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Полша прекрати разговорите за покупката на Caracal
05.10.2016, 09:07
Полша практически зачерква сделката за покупката на 50 вертолета Airbus Helicopters H225M Caracal. Това е заявил полският министър на икономиката, цитиран от Reuters.
“Преговорите за офсетното споразумение във връзка с покупката на вертолетите Caracal между Полша и Airbus Helicopters приключиха”, заяви полският министър.
През април 2015 г. Полша избра вертолета H225M Caracal за победител в конкурса за доставка на 50 вертолета за нуждите на ВВС, ВМС и Сухопътни войски. Стойността на сделката щеше да достигне $3,5 млрд. През октомври тогавашното центристко правителство загуби парламентарните избори и националистическата формация „Закон и ред”, която веднага атакува сделката.
Основната критика към сделката бе факта, че се печели от компания, която няма производствена линия в Полша. За разлика от загубилите кандидати Sikorsky и AgustaWestland (сега Leonardo).
Още през януари тази година полският министър на отбраната заяви, че е скептик, че преговорите по офсетното споразумение с Airbus Helicopters ще приключат успешно.
„За полското правителство основен приоритет е да подсигури сигурността на страната и да създаде условия за развитие на полската отбранителна индустрия. Различията в позициите на двете страни по офсетните преговори са непреодолими и заради това бъдещите разговори са безсмислени”, заявява още полският икономически министър.
Няма яснота какви ще са следващите ходове на полското правителство. Вероятно резултата от проведения през миналата година конкурс ще бъде анулиран и процедурата ще бъде стартирана отново.
За Airbus Helicopters това ще е сериозен удар, защото компанията има сериозни проблеми с модела H225, който страда от механични проблеми, спрени полети на цивилната версия в Европа и свити продажби.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Морски стратегически ядрени сили на ВМФ на Русия към 01.10.2016 г.
04.10.2016, 23:29
 
Испанския самолетоносач Principe de Asturias бе продаден за скрап
04.10.2016, 22:38

Според информация на испанския веб-ресурс www.infodefensa.com, изведения от състава на ВМС на Испания лек самолетоносач R 11 Principe de Asturias окончателно е продаден за вторични суровини.

Едва след четвърти пореден аукцион корабът е успешно продаден за 2,7 млн евро на консорциум в състав испанската компания Sirius Inversa и турската Leyal, като скоро той ще бъде отбуксиран в турското пристанище Алиага, където ще бъде скрапиран.
R 11 Principe de Asturias беше окончателно изведен от състава на испанските ВМС през февруари 2013 година след 25 години служба. Следва снемане на въоръжението и на 13 декември същата година той официално е снет от списъците на флота.
Основната причина за бракуването на Principe de Asturias е, че за извършването на неговия среден ремонт и модернизация са били необходими около 400 милиона евро, които не били осигурени от испанския военен бюджет. Заедно с това за ежегодната поддръжка на кораба се изисквало около 30 млн евро (без да се отчитат разходите за оперативна дейност, които се оценяват на 100 милиона евро на година). - Още за R 11

 
Русия потвърди изпращането на ПВО системи С-300 в Сирия
04.10.2016, 22:07
Руското министерство на отбраната потвърди изпращането на ПВО системи С-300B4 (SА-23) в руската военноморска база в Тартус в Сирия.
"Батарея от зенитно-ракетната система С-300 ще защитава руската военноморска база в сирийския град Тартус и руските бойни кораби в района", заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и БТА.
По-рано западни медии съобщиха, че ПВО система С-300 ще бъде разположена в Сирия.
"Действително, в Сирия бе доставена батарея от зенитно-ракетната система С-300. Тя е предназначена за обезпечаване сигурността от въздуха на военноморската база в Тартус и намиращите се в крайбрежната зона кораби от руските ВМС", заяви Конашенков.
Той отбеляза, че "не е съвсем разбираемо" защо решението за разполагане на С-300 в Сирия "е предизвикало такова вълнение у западните колеги".
"Напомням, че С-300 е изключително отбранителна система и не представлява никаква заплаха за никого. Освен това по-рано, както ви е известно, в района имаше аналогична система в морски вариант - комплексът "Форт", с който е оборудван ракетният крайцер "Москва" от Черноморския флот", добави генералът.
Днешното съобщение идва след като вчера САЩ решиха да преустановят преговорите си с Русия по примирие в Сирия заради пълното унищожение на най-голямата болница в държаната от бунтовниците част на Алепо при въздушни удари, отбелязва Франс прес.
Това е първият случай на развръщане от Русия на ЗРС от серията С-300 извън пределите на своята национална територия.
През ноември Русия разположи в Сирия най-новата си зенитно-ракетна система С-400 във военновъздушната си база в Хмеймим за обезпечаване сигурността на полетите на руската бойна авиация в страната.
Според информация на турски шипспотери, от 24 до 29 септември през турските проливи в южно направление са преминали четири големи десантни кораба на ВМС на Русия: 24 септември - "Георгий Победоносец", 25 септември - "Николай Фильченков", 27 септември - "Цезарь Куников" и 29 септември - "Александр Шабалин" проект 775. По-рано, на 22 септември, през проливите към Сирия е преминал военния транспорт "Двиница-50". - Още за С-300
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Мощен турски аскер тръгва за Ирак да щурмува Мосул
04.10.2016, 21:30
Турция е подготвила около 5 хиляди бойци за участие в операцията за освобождаване на Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава". Това съобщи днес говорителят на турския президент Ибрахим Калън пред телевизия Хабертюрк, цитирана от ТАСС и БТА.
"Ние от началото казвахме, че ще направим всичко зависещо от нас за освобождаването на Мосул от ИД. Точно за тази цел бе създаден лагерът в района на Башика /Северен Ирак/, където бяха подготвени 5 хиляди души", каза Калън.
Той добави, че планираната операция трябва да се води с отчитане на етническите и другите особености на Мосул.
Калън изтъкна, че операцията срещу "Ислямска държава" може да има успех, ако не се ограничи само с Мосул, а обхване и сирийския град Ракка, където Турция ще действа заедно с международната коалиция и арабските елементи.
Говорителят на президента още веднъж заяви, че Анкара няма претенции за чужди територии.
Иракският град Мосул и сирийският Ракка са смятани за "столици" на "Ислямска държава". Международната коалиция обсъжда планове за пълно прочистване на двата града от силите на терористичната групировка.
Грешки в Мосул могат да доведат до милион бежанци
По-рано турският министър на отбраната Фикри Ъшък предупреди, че ако операцията за освобождаване на Мосул не бъде планирана добре, около един милион души могат да избягат от града.
"От наша гледна точка, ако операцията в Мосул не е добре планирана, не е базирана на местните сили и не отчита демографската структура на региона, това ще означава заминаването на милион бежанци от Мосул. Нашите съюзници трябва много добре да пресметнат всичко", каза Ъшък, цитиран от турската агенция Доган.
Министърът отбеляза, че в случай на масово бягство на жители на Мосул бежанците трябва да бъдат приютени на иракска територия.
В противен случай те ще отидат в Турция, а това ще бъде много голям товар за нея, който ще се отрази и на Европа, каза Ъшък.
По думите на министъра, Турция се опасява от конфликт между шиити и сунити след операцията в Мосул.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Русия отбелязва Деня на Космическите войски
04.10.2016, 20:28
На 4 октомври Русия отбелязва Деня на Космическите войски. Този професионален празник е въведен в чест на изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята на 4 октомври 1957 година, съобщава Вести.ру. - (видео)
Преди няколко десетилетия Космическите войски влизат в състава на Министерството на отбраната на Русия, а през 2001 г. са обособени в отделен род войски. През 2015 г. Космическите войски се присъединиха към състава на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия, заедно с Военно-въздушните сили и Противовъздушната отбрана.
Космическите сили следят за заплахи срещу страната, идващи от безвъздушното пространство, предупреждават за ракетни нападения и осъществяват пускове на спътници.
Преди две години бе извършено успешно изпитание на първата руска тежка ракета-носител "Ангара". С времето тя трябва да замени напълно ракетите клас "Протон", припомня изданието.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Министърът на отбраната Николай Ненчев ще се срещне с холандския си колега Жанин Хенис-Плашарт
04.10.2016, 19:57

Министърът на отбраната на Кралство Нидерландия г-жа Жанин Хенис-Плашарт (на снимката) пристига на двудневно официално посещение в Република България по покана на министъра на отбраната Николай Ненчев.

Г-жа Хенис-Плашарт ще бъде посрещната с военен церемониал утре, 5 октомври, пред сградата на Министерството на отбраната.
След ритуала ще се проведе среща между делегациите на двете държави, по време на която ще бъдат обсъдени актуални въпроси от сферата на сигурността, както и перспективите за развитие на двустранното военно сътрудничество.

Разговорите ще бъдат последвани от изявления на министър Хенис-Плашарт и министър Ненчев пред представителите на медиите.
Източник: https://www.mod.bg/

 
Американски експерт назова най-опасните оръжия на руските ВМФ
04.10.2016, 17:13
Експерти от ВМС на САЩ смятат, че най-опасните системи от арсенала на руските ВМФ са подводниците "Ясен", фрегатите от проекта 22350 "Адмирал Горшков", както и ракетите "Циркон и Калибър". Това заяви директорът на американския Институт за изучаване на морския потенциал на Русия Майкъл Питърсън, цитиран от "Взгляд" във вторник (4 октомври).
"Надводният компонент на ВМФ на Русия решава предимно отбранителни задачи, докато появата на атомните подводници тип "Ясен" често се възприема от американските ВМС като причина за тревога", твърди професор Питърсън пред "Известия". "Това е много мощна и опасна подводница и ние не разбираме много добре за какви задачи е създадена", допълва той.
"Ясен" е тиха многоцелева атомна подводница от четвърто поколение, въоръжена с крилати ракети. Първата подводница от този проект "Северодвинск" беше приета на въоръжение в Северния флот на Русия през 2014 година. Благодарение на атомния реактор "Ясен" изпреварва значително своите предшественици. Тези подводници могат да се потапят на дълбочина до 600 метра, представлявайки още по-голяма заплаха за своите съперници, пише американското издание.
За хиперзвуковите ракети "Циркон" и крилатите ракети от семейството на "Калибър" Питърсън казва, че "това е мощно оръжие, което съчетава впечатляващи технологични постижения. От гледна точка на развитието на надводните сили, бих отбелязал и новите фрегати тип "Адмирал Горшков". Тези кораби имат много големи възможности".
Според Питърсън съвременният руски ВМФ е на качествено ново ниво в сравнение със съветския период. "Независимо от трудностите, които наблюдавахме в предишните десетилетия, руският ВМФ по ниво на подготовката на личния състав и технологичен потенциал е достигнал ниво, позволяващо му да си съперничи с всеки флот в света", смята американският експерт. "Ако го сравним с времената на СССР, вашият флот е много по-компактен, но остава много технологично напреднал".
Питърсън смята, че наличието на впечатляващи бойни платформи и системи за въоръжение в руския ВМФ навежда на мисли не само за неговия потенциал, но и за търсене на сфери, в които САЩ биха могли да си сътрудничат с Русия. Според него голям потенциал за сътрудничество има в борбата с пиратството, контрабандата на наркотици, тероризма.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
В предградията на Анкара ще бъде създаден „турският Пентагон“
04.10.2016, 13:01
Всички силови ведомства на Турция, за които след юлския опит за държавен преврат беше решено да бъдат изведени извън пределите на Анкара, ще бъдат преместени в единен комплекс извън столицата, предава TACC, като се позовава на информация от вестник Haber Turk.
Комплексът ще бъде създаден в предградието Етимесгут, където вече се намира Националната разузнавателна служба (MIT), и в него ще бъдат преместени още Министерството на отбраната, Генералният щаб и Командването на Въоръжените сили.
В турската столица ще остане само Министерството на вътрешните работи и командването на жандармерията. Сградите в Анкара, в които до този момент са заемани от военните, ще бъдат запазени и отстъпени на други държавни институции, пояснява турският вестник.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Хаосът във военното законодателство
04.10.2016, 11:51
Народното събрание е на път да установи странни разпоредби, които ще объркат повече кадровия състав на армията. Те ще бъдат още един неудачен принос към досегашното законодателство на парче в това отношение.
Поредният ремонт на Закона за отбраната и въоръжените сили чака второто си четене.
Правителството, което е и вносител, залага в него идеята за подмладяване на войската. И смъква от 32 на 28 години горната граница за прием на войници. Аргументът, който трябва да убеди депутатите, е, че дори 30-годишните младежи и девойки у нас не са годни за военна служба, особено що се отнася до тяхното физическо състояние. Много негативна оценка за сегашното и бъдещите поколения!........Прочети още
 
Германска делегация отива на посещение в „Инджирлик“
04.10.2016, 10:42
След месеци на напрежение и преговори в сряда германска делгация най-накрая ще бъде допусната в натовската база „Инджирлик“ в Турция, където са разположени около 250 военнослужещи на Бундесвера, съобщава изданието Der Spiegel.
Седмина депутати от всички парламентарно представени партии в Берлин получиха разрешение да направят тридневно посещение в Турция. Християндемократът Карл Ламерс, който ще води делегацията, изрази надежди, че в резултат на визитата напрежението в турско-германските отношения ще бъде отслабено, след като Берлин и Анкара си разменяха взаимни критики и остър тон в продължение на месеците, последвали приемането на т.нар. арменска резолюция от Бундестага.
От „Инджирлик“ германските военнослужещи подкрепят международната коалиция срещу „Ислямска държава“ с разузнавателни полети, припомнят от редакцията.
Източник: http://pik.bg/
 
Хеликоптер с 14 военни падна върху училище, няма жертви
04.10.2016, 10:07

Хеликоптер Sikorsky S-61A-4 Nuri на малайзийските ВВС с 14 души на борда падна върху покрив на училище в град Тавау в източната част на страната, предава китайската информационна агенция Xinhua.

Местната полиция уточни, че инцидентът се е случил днес в 09:45 местно време. Сред хората, които са били на борда на машината, е пострадал само пилотът, получил леки наранявания.
Седем ученици и местен жител също са ранени при произшествието. Те са откарани в болница за лечение.
До инцидента се е стигнало, след като пилотът е изгубил контрол над управлението, пояснява агенцията. Започнало е разследване на инцидента.

 
Изтребител-бомбардировач Jaguar се е разбил в Индия
04.10.2016, 09:37
Изтребител-бомбардировач Jaguar от ВВС на Индия се е разбил в околностите на Покхран, щат Раджастан. Двамата пилоти успешно са се катапултирали.
Екипажът е излетял за рутинен тренировъчен полет и се е разбил вчера в 13:45 часа местно време в близост до границата с Пакистан. Първоначалните сведения са, че причината за аварията е технически отказ.
За по-малко от месец това е второ произшествие със самолет от този тип. На 13 септември на едноместен Jaguar възниква пожар на етапа на излитане, пилотът също успява да се катапултира.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Ген. о.р. Радев: Защо не се реализират проектите за превъоръжаване?
04.10.2016, 00:25
„Премиерът Борисов гарантира парите за проектите за превъоръжаване. Защо те не се реализират? Той гарантира и 80 млн. лева за МиГ-29. Вече мина цяла година, а тези пари не се усвояват”, такива въпроси зададе бившия командир на ВВС генерал-майор о.р. Румен Радев в предаването „Денят на живо” по Канал 3.
Според Радев причината за липса на движение по модернизационните проекти е липсата на ефективна работа в МО, което практически блокира въпросните процеси и подкани журналистите да задават въпроси в тази насока на министъра на отбраната Николай Ненчев.
„В качеството си на ръководител на борда за управление на проекта за придобиване на нов изтребител съм изготвил и разписал RfP (Request for Proposal – запитване за предоставяне на оферта). Това стана на 1 август, в същия ден, в който си подадох рапорта за напускане. С този документ може да стартира реалния процес по избор. Този документ още не е изпратен на потенциалните доставчици. И аз не съм правил този документ сам, а работих с прекрасен екип”, каза още бившият командир на ВВС и настоящ кандидат за президент.
В последните няколко месеца министър Ненчев многократно заяви, че по документацията на изтребителния проект ще се правят някакви прегледи, като в последните си изказвания той заяви, че е натоварил с преглед на документа настоящия командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. За какви прегледи иде реч и кога ще приключат те е публично неясно.
„Загубихме две години, защото министърът на отбраната не се вслуша в експертизата си, дори в юристите на МО, а вместо това се лутахме заради неговите идеологически предпочитания. И в крайна сметка за две години имаме точно четири ремонтирани двигателя за МиГ-29 в Полша. В момента там е безпътица”, заяви Радев.
В същото време все още няма публикувано решение по двете големи обществени поръчки, които МО пусна в средата на април – за придобиване на двигатели РД-33 и КСА-2А. Ако тези проекти се провалят, то експлоатацията на МиГ-29 ще стане невъзможна в много близко бъдеще.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Сингапур ще вземе F-35 след 2030 г.
04.10.2016, 00:19
Сингапур все още планира да придобие изтребителя от пето поколение F-35, но не се планира това да стане преди 2030 г. Това е заявил министъра на страната Нг Енг Хен.
„Обмисляме придобиването на F-35 за след 2030 г. и поради това не бързаме и внимателно проучваме всичко. Това е добър самолет, но нямаме спешна нужда от него в точно този момент.”, заявява сингапурският военен министър.
Според Нг Енг Хен наличните сингапурски F-15 и F-16 са достатъчно добри за следващите едно – две десетилетия и освен това има договор за модернизацията на 60 броя F-16 за $914 млн., като тази работа ще приключи към 2023 г.
Сингапур е наблюдател в програмата JSF от 2003 г., но страната не е давала срокове за придобиването на изтребителя, нито евентуални бройки, като дори няма и яснота за варианта към който се е ориентирала.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Серийното производство на СР-10 започва в края на 2017 г.
04.10.2016, 00:13
Серийното производство на новия руски учебно-тренировъчен самолет СР-10 ще започне в края на 2017 г., а до 2020 г. за изпитания на руските ВКС ще бъдат предадени 20 самолета. Това съобщава ТАСС, цитирайки представители на конструкторското бюро "Современные авиационные технологии" (САТ).
„Производството на серийните машини ще започне в края на 2017 г. Съгласно плановете на МО към 2019 – 2020 г. ще бъдат произведени 20 самолета от опитна серия, която ще се използва за държавни изпитания. След това идва серийното производство”, казва събеседника на ТАСС.
В момента се лети с единствения наличен СР-10, който изпълни първия си полет през декември 2015 г. Производството на самолета ще става в самолетостроителния завод в Смоленск.
Опитната серия от СР-10 ще се задвижва от употребявани реактивни двигатели АИ-25ТЛ, използвани от L-39, които се намират на склад в Русия. Съхраняват се достатъчно двигатели от този тип за да се осигури производството на СР-10 в обозримо бъдеще.
В дългосрочен план се разглежда възможността за интегрирането на новия реактивен двигател АИ-55И, който изцяло се произвежда в Русия.
СР-10 е реактивен учебно-тренировъчен самолет проектиран от САТ. Машината е еднодвигателна, има максимална излетна маса малко над 3 тона, максималната скорост достига 800 km/h и има крило с отрицателна стреловидност.
Все още не е ясно къде точно ще се намести самолета в учебната система на руските ВКС.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Какво оръжие Русия изпробва най-напред в Сирия?
03.10.2016, 22:15
Започвайки сирийската кампания, Русия разчиташе не само да затвърди името си на миротворец, но и да изпробва в бойни условия най-новите образци военна техника и въоръжение. Нужно е уточнението, че ако обстрелът на терористите с крилати ракети „Калибр-НК” или „Калибр-ПЛ” беше планиран, то задействането на стратегическата авиация – Ту-22М3, Ту-95МС и Ту-160, разполагането в Сирия на зенитни ракетни системи С-400 „Триумф” или кратковременното прехвърляне на оперативно-тактическите комплекси „Искандер” стана реакция на печални събития. Може да се предположи, че заради тежкото състояние на сирийските войски това оръжие рано или късно все пак щеше да се окаже в Сирия, но е очевидна пряката връзка с инцидентите пред октомври-ноември 2015 г. (терористичният акт на руския Airbus-A321 от Шарм еш-Шейх и разстрелът на Су-24М).
На 7 октомври 2015 г. Русия използва в Сирия за първи път крилати ракети „Калибр”. Тогава четири кораба от Каспийската флотилия изстреляха 26 ракети по позиции на терористите от ИД. На 8 декември подводницата „Ростов на Дон”, намирайки се в Средиземно море, нанесе удар с „Калибр-ПЛ” от подводно положение по обекти на терористите в Сирия.
През ноември 2015 г. началникът на Генщаба на ВС на РФ Валерий Герасимов доложи за първото в историята бойно използване на руски стратегически ракетоносци. Тогава 12 далечни бомбардировача Ту-22М3, излетели от руски летища, нанесоха удари по обекти на терористите в провинция Рака и Дейр ез-Зор. След това ракетоносците Ту-160 и Ту-95МС изстреляха най-новите крилати ракети с въздушно базиране Х-101 по цели на терористите в провинции Алепо и Идлиб.
В операцията в Сирия за първи път бяха използвани в бойни условия изтребителите Су-30 и Су-35, както и щурмовите вертолети Ми-28 и Ка-52.
Тази операция стана първи опит за мащабно използване на безпилотни летателни апарати, които водели денонощно разузнаване и снимки на авиационните удари.
По данни на руското издание „Власть” процесът за навлизане и използване на новата бойна техника не минало без усложнения: Няколко пъти при изтребителите Су-35С са констатирани дефекти в бордовите системи, поне един път самолет не успял да изстреля крилата ракета тип „въздух-земя” заради дефект в окачването – всичко това обаче нямало критичен характер и било своевременно отстранено.
Представителите на промишлеността в Хмеймим, специализирани в областта на авиационното поражение, не се оплакват: с изявените и отстранени дефекти се изчистват родилните петна от новата техника, а това им гарантира поръчки за много години занапред. Например редица предприятия, влизащи в корпорация „Тактическо ракетно въоръжение” вече година работят практически денонощно.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
САЩ няма да продава F-16 на Бахрейн заради нарушения на човешките права
03.10.2016, 21:46
Администрацията на президента Обама няма да даде експортно разрешение за продажба на изтребителите F-16 за Бахрейн, поради системното нарушаване на правата на човека там. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.
Според Bloomberg администрацията на Барак Обама е съобщила на Конгреса на САЩ, че няма да дава експортно разрешение, докато Бахрейн не демонстрира напредък в областта на човешките права.
С арабската страна е било стигнато до споразумение за продажба на 19 броя новопроизведени F-16 и модернизация на наличните 19 броя F-16C/D. Стойността на евентуалната сделка е щяла да надхвърли $4 млрд.
Въпреки, че по-рано бе съобщено, че Белия дом е дал съгласие за експорт на F-16 в Бахрейн, заедно с други две изтребителни сделки – за Кувейт и Катар, но явно това не е било напълно точно и в момента Бахрейн ще трябва да доказва пред САЩ, че взима мерки за подобряване на човешките права в страната.
Между 2011 и 2014 г. Бахрейн бе арена на тежки протести срещу управляващата династия на крал Хамад, като срещу протестиращите и опозиционни лидери регулярно се използваше сила.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Посещение на военни аташета, акредитирани в Р България, във военно формирование 28610
03.10.2016, 21:30
Военни аташета, акредитирани у нас, бяха на посещение на 29.09.2016 г, във военно формирование 28610 - София. Визитата е в съответствие с „Плана за работа с Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Р България през 2016 г.”
Заместник-командирът на батальона майор Валери Витанов изнесе пред присъстващите брифинг с презентация, на който запозна аташетата с мисията и задачите, които изпълнява батальонът.
Гостите присъстваха и на тактическа демонстрация от представители на рота CIMIC на тема “CIMIC дейности в зоната на операциите“, след което се запознаха с образци въоръжение и техника, с които е окомплектован батальонът.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Николай Ненчев ще открие международна конференция на тема „Адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността“
03.10.2016, 21:25
Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва утре, 4 октомври, в откриването на международната конференция на тема „Адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността“. Тя е организирана от Софийския форум за сигурност, съвместно със Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“, фондация „Конрад Аденауер“, Полския институт за международни отношения и с подкрепата на Отдела за публична дипломация на НАТО.
Във форума ще участват експерти от международни изследователски центрове, представители на български министерства и ведомства, на дипломатическия корпус, експерти по сигурността от неправителствения сектор и академичните среди, както и журналисти от български и чуждестранни медии.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Путин извива ръцете на американците! Ето какви условия постави на САЩ
03.10.2016, 20:33
Русия иска от САЩ да отмени всички санкции и да изплати обезщетение за понесените щети като условие Москва да поднови ангажимента си към руско-американското споразумение за унищожаването на по 34 тона плутоний, обогатен за военни цели. Това гласи законопроект, внесен днес от президента Владимир Путин в Държавната дума и публикуван на уебсайта на руския парламент, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.
По-рано днес бе обнародван указ на Путин за денонсиране на договора с мотиви: "заплаха за стратегическата стабилност вследствие на неприятелски действия на САЩ спрямо Руската федерация", "неспособността на САЩ да изпълнят условията по унищожаването на излишния оръжеен плутоний", както и "необходимостта да се предприемат неотложни мерки по защита на сигурността на Руската федерация.
Във внесения в Думата проект се поставят няколко условия пред Вашингтон, за да се върне Москва към изпълнението на договора за утилизирането на обогатения плутоний.
Първото условие е американската страна да съкрати своята "военна инфраструктура и контингента войски" в държавите, станали членки на НАТО след 1 септември 2000 г. Съкращаването трябва да достигне нивата, на което е било военното присъствие на САЩ в тези страни в деня на влизане в сила на споразумението.
Договорът между САЩ и Русия за унищожаването на излишния плутоний с военно предназначение е подписан през 2000 г. и влязъл в сила през 2010 г.
Второто условие е САЩ да се откажат от неприятелската си политика към Русия, което да се изрази в отменяне на закона от 2012 г. (Закона "Сергей Магнитски") и насочените срещу Русия текстове в американския закон от 2014 г. в подкрепа на свободата в Украйна, както и в отменянето на всички санкции срещу руски юридически и физически лица. Освен това в руския законопроект се предвижда САЩ да изплатят на Русия обезщетения за понесените от нея щети от американските санкции и от принудителните руски контрасанкции.
Източник: http://pik.bg/
 
Изваден от експлоатация В-52 е приет отново на въоръжение
03.10.2016, 19:56
ВВС на САЩ са приели на въоръжение стратегически бомбардировач Boeing B-52H Stratofortress, който е бил в консервирано състояние в продължение на шест години във военновъздушната база Дейвис-Монтан, щат Аризона.
Възстановяването на самолета в боеготово състояние е отнело около 45 000 човеко-часове. 55-годишният бомбардировач 'Ghost Rider' (р.н. 61-007) ще се присъедини към състава на 5-то бомбардировъчно авиокрило.
На въоръжение през годините са били общо 744 стратегически бомбардировача В-52. Към момента в съответствие с Договора за намаляване на стратегическите въоръжения с Русия САЩ могат да имат общо 76 броя В-52 (техният брой е 75, след като преди година един В-52 бе загубен вследствие на катастрофа). - Още за B-52
Източник: http://www.pan.bg/
 
Катастрофа с изтребител North American P-51D Mustang
03.10.2016, 19:44
Изтребител P-51D Mustang (рег. G-MSTG, 124-48271) от времето на Втората световна война се е разбил вчера в 15:38 местно време при кацане на летище Хардуик (Великобритания), което е било преди това военновъздушна база. Намиращият се зад пилота пасажер е загинал – това е мъж на възраст 80 години. Пилотът е със сериозни наранявания и е транспортиран до болница за лечение.
Самолетът е произведен през 1945 г. Първоначално е бил в състава на ВВС на САЩ с р.н. 45-11518, а по-късно е бил на въоръжение в новозеландските ВВС с р.н. RNZAF NZ2427 до 1955 г. През май 1958 г. е продаден за 80 паунда на Barry North и Pete Colman.
Едва на 13 май 2001 изтребителят отново полита и започва да участва в авиошоута. - Още за Р-51
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
В Русия започнаха мащабни учения на ВДВ
03.10.2016, 16:25
В западните и централните части на Русия в понеделник (3 октомври) започнаха командно-щабни учения с участието на около 900 единици техника и над 5000 десантчици, съобщи военното министерство, цитирано от „Взгляд“.
„Във въздушно десантните войски (ВДВ) започнаха две полкови командно-щабни учения. В тях участват подразделения на 76-а десантно-щурмова дивизия (Псков) и 98-а въздушно-десантна дивизия (Иваново). Общо са задействани над 5000 военнослужещи и около 900 единици военна и специална техника“, съобщиха от министерството на отбраната. Ученията са от планов характер.
В ученията ще бъдат отработени парашутен десант в тила на условен противник, форсиране на водна преграда, маневрена отбрана и бойна стрелба денем и нощем. Военните и техниката ще бъдат транспортирани от над 20 самолета Ил-76.
Основните етапи на ученията ще се състоят от 5 до 7 октомври на войсковите полигони в Псковска, Ивановска, Костромска и Ярославска област. Ученията ще приключат на 10 октомври. - Още за ВДВ
 
Русия прекрати ядрен договор със САЩ
03.2016, 16:16
Руският президент Владимир Путин се подписа под указ за прекратяване на споразумение със САЩ за обезвреждане на плутоний от ядрени бойни глави, съобщава Ройтерс.
Това е още един показател за влошаващите се отношения между Вашингтон и Москва, отбелязва агенцията.
Сделката, която е подписана през 2000 година и влиза в сила през 2010 година, е прекратена заради „появилата се заплаха за стратегическата стабилност и като резултат от неприятелските действия на САЩ към Руската Федерация", се отбелязва в указа.
Допълва се, че САЩ са неспособни да покажат, че изпълняват задълженията си към договора.
Споразумението, подписано от руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Хилари Клинтън, призовава за унищожаване на 34 метрични тона плутоний чрез изгарянето им в ядрени реактори.
Клинтън заяви тогава, че това е достатъчно материал за 17 хиляди ядрени оръжия. Двете страни разглеждаха споразумението като знак за разширяване на сътрудничеството в съвместната цел да се предотврати разпространението на ядрени оръжия.
http://www.cross.bg/
 
Делегация на МО участва в международната възпоменателна церемония на Дойран
03.10.2016, 16:13
На английския военен мемориал в Дойран, Република Гърция, вчера се проведе възпоменателна церемония. Поводът бе 100-годишнината от боевете през Първата световна война на Солунския фронт. В международната проява участва и делегация на българското Министерство на отбраната, начело със съветника на министъра на отбраната Николай Василев и с участието на директора на дирекция „Социална политика“ Иво Антонов, главния експерт в дирекцията подполковник от резерва Манол Тенчев, Марина Христова от ЦВО и консула ни в Солун Симеон Мангъров.
За първи път такава церемония беше организирана през миналата година от CWGC, неправителствената организация на Британската общност, която се грижи за британските военни паметници и гробища по света.
В тържеството се включиха представители на държавите участнички в боевете на Солунския фронт. Те бяха представени от военните аташета на Великобритания, Франция, Италия, както и почетен караул   и военен духов оркестър от Гръцката армия. Лично участва генерал-лейтенант Стефанис Алкибиабис, командир на Трети корпус в Солун. Същият се включи и в честването на 100 години от битката на Българската армия на връх Каймакчалан на 20 септември т.г. с участието на официална българска делегация под ръководството на началника на отбраната генерал Константин Попов.
Организатор на възпоменателното тържество на Дойран бе Британската комисия по военните паметници - CWGC.  
Венци и цветя на признателност бяха поднесени от Великобритания, Гърция, Италия, Франция и България. От българска страна това сториха Николай Василев и Симеон Мангъров.
Церемонията продължи с отдаване на военни почести на гръцкото военно гробище, където бе почетена паметта на загиналите гръцки воини в Първата световна война.
********
На Дойранския фронт на 18-19 септември 1916 г. са най-тежките сражения между британската и гръцката армия  и 9-та пехотна българска дивизия. Британската армия дава 11 760 убити, а българската -  494. Критските и серските гръцки дивизии участвали в операцията са почти напълно унищожени.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Заместник-министър Запрянов откри учебните занятия за студентите от Военната академия
03.10.2016, 16:07
Заради качеството на обучението, постигнатите успехи в научно-изследователската дейност и благодарение на професионалните умения и стратегическата визия на ръководния ѝ състав, Академията е уважаван и търсен партньор на държавната и местна администрация. Това каза днес заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов в Аула „Раковски” на откриването на учебните занятия за студентите във Военната академия, съобщава Пресцентърът на МО.
„Днес е първият учебен ден за 183 новоприети студенти в професионално направление „Национална сигурност”, каза заместник-министър Запрянов. Той допълни, че за разлика от други учебни заведения Академията е неделима част от Въоръжените сили. От името на министъра на отбраната Николай Ненчев заместник-министър Атанас Запрянов приветства студентите и научно-преподавателския състав с откриването на новата 2016-2017 година.
„Експертизата на Военна академия и възможностите ѝ за обучение отдавна са надхвърлили националната си значимост и се ползват с авторитет и интерес и от страна на НАТО и ЕС”, отбеляза още заместник-министър Запрянов. Той пожела на новоприетите студенти да отстояват националните интереси и да изграждат у себе си нови качества, умения, ценности, защото това е най-голямата гаранция за израстване в професионалната кариера.
„Следвайки духа на своите традиции, Академията е и ще бъде водеща институция по въпросите на сигурността и отбраната, не само за Министерството на отбраната, но и за държавната администрация и структурите за сигурност в страната”, каза началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев. Той благодари на ръководството на Министерството на отбраната за подкрепата през последните години. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Бреговата охрана на Грузия получи два американски стражеви катера
03.10.2016, 14:07
На 30 септември 2016 година в Балтимор (САЩ) се състоя церемония по предаване на бреговата охрана на Грузия на два стражеви катера тип Island, изведени от състава на американската брегова охрана – бившите WPB 1340 Jefferson Island и WPB 1345 Staten Island (и двата построени през 1991 година).
Катерите са предадени безвъзмездно в рамките на оказване на военна помощ, като САЩ ще осигурят и десетседмичен курс за подготовка на грузинските екипажи.
49-те стражевите катери тип Island (WPB 1301 - WPB 1349) са построени за бреговата охрана на САЩ в корабостроителницата Bollinger Shipyards в Локпорт (щат Луизиана) в периода от 1985 до 1992 година. Те имат стоманен корпус и алуминиева надстройка, пълна водоизместимост 168 тона и дължина 110 фута (34 м). Силовата им установка е с мощност 6200 к.с. и осигурява скорост до 29,5 възла. Автономност – пет денонощия. Екипаж се състои от 16 човека (включително 2 офицера).
Катера е оборудван с РЛС AN/SPS-73 и спускаема моторна лодка, а въоръжението включва 25-мм автоматична артилерийска установка Mk 38 Mod 0 Bushmaster и две 12,7-мм картечници М2НВ (на предадените на Грузия катери се вижда, че въоръжението е демонтирано).
 
НАТО отказа да коментира заканата на Борисов да изтегли контингента от Афганистан
03.10.2016, 13:10
НАТО oтказа да коментира изявлението на премиера Бойко Борисов за евентуално изтегляне на българския контингент от Афганистан, съобщи БНР.
"България е ценен съюзник с важен принос за общата ни сигурност", заявиха от централата на НАТО в Брюксел.
"България допринася чрез значително участие на български войски в мисията на НАТО в Афганистан, която обучава, съветва и подпомага афганистанските сили за сигурност", уточни представител на организацията.
 
Пентагонът плащал милиони за пропаганда срещу "Ал Кайда"
03.10.2016, 12:54
Пентагонът е платил $ 500 млн. на скандално известна британска PR компания, за да разпространява секретна пропаганда в Ирак, съобщи „Дейли Бийст“.
Това беше обявено от Бюрото за разследваща журналистика. Според бивш служител става въпрос за телевизионни сегменти в стила на арабските новини и фалшиви бунтовнически клипове, които могат да се използват за проследяване на хора, които ги наблюдават.
Представители на агенцията са работили с висши американски офицери в тяхната база в Багдад. Мартин Уелс е един от най-изявените експерти по връзки с обществеността и по това време е работил със силите в Багдад.
За работата си той е докладвал на ЦРУ, Пентагона и Агенцията за национална сигурност. Създадена е била сложна схема, чрез която са били набелязвани цели на Ал Кайда чрез фалшивите новини. По време на акции, американски военни уж случайно изпускали подобни дискове. Те обаче можело да се гледат само на компютри с интернет. По този начин са се проследявали и евентуални цели.
Британците са създавали и пропагандни клипове за нагнетяване на омраза към групировката Ал Кайда. Най-често хората от компанията са отивали на място, където е бил извършен терористичен акт. На клиповете са се добавяли звук и говорител. След това те са се изпращали на местните телевизии.
Източник: http://fakti.bg/
 
Военни инспектори от САЩ и Турция ще извършат наблюдателен полет над Русия
03.10.2016, 09:43
Американски и турски военни инспектори ще изпълнят наблюдателен полет над територията на Руската федерация в рамките на Договора за установяване на режима „Открито небе” (ДОН), съобщава вестник „Российская газета“.
„В рамките на изпълнението на международния ДОН съвместна мисия на Турция и САЩ ще изпълни наблюдателен полет над територията на Руската федерация с турски самолет CASA СN-235 в периода 3-7 октомври 2016 г.“, информира директорът на руския национален Център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.
Полетът ще бъде извършен по предварително съгласуван маршрут, а работата на наблюдателите ще бъде контролирана от руски специалисти на борда.
Отново в рамките на ДОН руски инспектори ще прелетят над територията на Франция на борда на самолет Ан-30Б.
ДОН позволява на страните-членки да събират открито информация за въоръжените сили една на друга, припомнят от редакцията.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Иран представи своя безпилотен самолет „Мълния“
02.10.2016, 23:19
Иранските медии съобщават, че Техеран е създал нов атакуващ безпилотен летателен апарат, подобен на пленения след навлизане в иранското въздушно пространство преди пет години американски безпилотен самолет RQ-170, предаде радио Voice of America, цитирано от Фокус.
Апаратът за полети на дълги разстояния „Саекех“ (Мълния) може да порази четири цели с умни бомби с „прецизна точност“.
Официален коментар от Вашингтон по темата няма. - (видео)
 
Възкресението на КГБ
02.10.2016, 23:04
Малко след като беше назначен за първи път за министър-председател през 1999 г., Владимир Путин се пошегувал пред аудитория от високопоставени офицери от разузнаването, че група шпиони под прикритие, изпратени да проникнат в правителството, "успешно изпълнили задачата".
Излиза, че Путин не се е шегувал. През годините на властта на Путин не само Кремъл, но почти всяко разклонение на руската държава беше поето от стари кадри на КГБ, какъвто е самият той.......Прочети още
 
Защо Китай плаща на войниците си, за да напуснат армията?
02.10.2016, 22:52
Китайският президент Си Дзинпин плаща на войници, за да напуснат най-голямата армия в света. И да го направят тихо.
Военнослужещите получават щедри пакети, за да се пенсионират рано, коментират запознати източници за Bloomberg. Ходът показва както същественото значение e Народната освободителна армия (НОА) за Комунистическата партия, така и препятствията пред Си Дзинпин в реформирането ѝ.
Пакетите включват обезщетения за десетки хиляди долара и обещания към някои войници да получат още плащания на стойност до 80% от заплатите им преди пенсия, казват източниците, поискали анонимност, тъй като планът все още не е обявен публично.
Пакетите целят да ускорят инициативата на Си Дзинпин да освободи 300 хил. души от общо 2,3 млн. войници армия – централен елемент в най-голямата реформа на китайската Народна освободителна армия от началото на Студената война. Плащанията намаляват и риска демобилизирани войници да се надигнат недоволни по улиците, създавайки нов източник на вълнения в момент на отслабващ икономически растеж. Властите вече наредиха държавните предприятия да наемат бивши войници отчасти, за да се гарантира „социална хармония и стабилност“.
„Войниците имат възпираща и унищожителна сила, щом се обединят да направят нещо заедно, и могат лесно да доведат до проблеми със социалната стабилност“, казва Юе Ган, пенсиониран полковник от Генералния щаб на армията. „Войниците са по-малко адаптирани към обществото, тъй като може да нямат уменията, които пазарът на труда иска и не са запознати с културата на работното място. Ето защо те се нуждаят от повече подкрепа от правителството“.
Облекчаването на удара от съкращаването на работните места се явява и ключово опасение, докато партията пренасочва икономическия фокус от инвестиции и производство към иновациии услуги. Ходът заплашва да изостри работническите протести на фона на забавянето на Китай, като базираната в Хонконг активистка група China Labor Bulletin отчита ръст от 19% на протестни действия от служители през последната година.
Колко точно ще струват плащанията към военните и каква част от 300 хилядите демобилизирани войници ще се възползват от тях, все още не е ясно.
Съгласно военния план всеки високопоставен полковник, който се съгласи сам да си намери работа, може да получи еднократно плащане от около 1 млн. юана (150 хил. долара) в допълнение на 80% от заплатата си, твърдят запознати източници.
Щедростта на плащанията подчертава специалния статут на Народната освободителна армия, която гарантира управлението на партията от основаването на страната, премазвайки продемократичните протести на площад Тиенанмън през 1989 г. Тези връзки правят демонстрациите или недоволството с бивши военнослужещи особено чувствителна тема за правителството, като подобни проблеми рядко се обсъждат в обществото. - Още за НОАК
Източник: http://www.klassa.bg/
 
30 години от приемането на въоръжение на изтребителя Су-25 в БA ще отбележи личният състав на авиобаза „Безмер"
02.10.2016, 21:20
65 години от създаването на базата и 30 години от приемането на въоръжение на изтребителя Су-25 в Българската армия ще отбележи личният състав на авиобаза „Безмер" край Ямбол, предаде кореспондент на Радио „Фокус" - Сливен.
По повод празника на 5 октомври на централния площад в Ямбол Националната гвардейска част ще представи церемонията-спектакъл „Искри", след което Ансамбълът на въоръжените сили ще изнесе концерт. На 7 октомври в авиобазата ще се състои Ден на отворени врати. Гостите ще наблюдават въздушни демонстрации със самолети Су-25, самолети и вертолети от леката авиация и парашутни скокове. Ще бъдат изложени образци от съвременната авиация, специална военна техника и въоръжение. Духовият оркестър на Военновъздушните сили ще изнесе празнична програма. - Още за Су-25
 
В района на полигон „Тюлбето" край Казанлък ще се провеждат военни учения
02.10.2016, 20:20
В района на полигон „Тюлбето" край Казанлък ще се провеждат военни учения, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък. От Щаба на Военно формирование 22180 - гр. Казанлък информират, че през работните дни на идните две седмици, както и на 20 и 21 октомври, съответно четвъртък и петък, на „Тюлбето" ще се провеждат учебни стрелби във времето от 08:00 до 24:00 часа.
Конкретните дати са както следва: 3 - 7 октомври, 10 - 14 октомври, 20 и 21 октомври.
Достъпът в района няма да бъде позволен както за хора, така и за животни и машини. На нарушителите ще бъде търсена съдебна отговорност на основание чл.389, ал.1 от Наказателния кодекс.
 
Делегация на МО се поклони пред паметта на подпоручик Димчо Дебелянов
02.10.2016, 20:14
В двора на църквата „Св. Богородица”, днес „Св. Евангелистия” в гръцкия град Сидирокастро, окръг Серес, е бил погребан големият български поет подпоручик Димчо Дебелянов. Той загива на днешния ден по време на Първата световна война през 1916 г. . По този повод делегация на Министерството на отбраната, в която влизат съветникът на министъра Николай Василев, директорът на дирекция „Социална политика” Иво Антонов, главният експерт в дирекцията подполковник от резерва Манол Тенчев и Марина Христова от ЦВО, се поклони днес пред паметта и почетоха делото на Димчо Дебелянов. Поднесени са били цветя и на гробовете на още 7 офицери и 22 войници от 22-ри пехотен полк, които са били в двора на църквата, но след Втората световна война са заличени.
Визитата е във връзка с отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война. Председател на Националния инициативен комитет по този повод е министърът на отбраната Николай Ненчев.
*********
В края на октомври 1912 г. Димчо Дебелянов е мобилизиран в 22-ри пехотен тракийски полк в Самоков. През Балканската война е обикновен войник (редник) в Самоков. От септември 1913 г. е преместен в Школата за запасни офицери в Княжево. Две години по-късно е произведен в чин подпоручик. В началото на Първата световна война сам настоява да бъде изпратен на фронта, макар че не подлежал на мобилизация. В края на януари (29 януари) 1916 г. заминава като доброволец на Македонския фронт, където престоява около осем месеца. През нощта на 30 септември ротата, чието командване му е поверено от няколко дни, влиза в сражение с англичаните. Подпоручик Дебелянов пада убит в това сражение на 2 октомври 1916 г., около 10 часа сутринта в боя близо до Горно Караджово (днес Моноклисия), на 29 години и 6 месеца. Погребан е на следващия ден в двора на българската църква в Демирхисар (или Валовища, днес Сидирокастро).
През 1931 г. по инициатива на литературния кръг „Живо слово“ костите му са пренесени в родната му Копривщица. По-късно скулпторът Иван Лазаров е поканен да направи паметник на поета. При едно от посещенията си в Копривщица той видял баба Лила Паралеева (изгубила съпруг и син във войните) да седи на прага на портата си – подпряла глава на ръка и унесена в мисли. Това му дало идеята за паметника. Тъй като Лила Паралеева скоро след това починала, скулпторът използвал за модел баба Лала Душкова. Скулптурата „Майка“ е поставена на гроба на поета през 1934 г.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Борисов може да предложи изтегляне на военния ни контингент от Афганистан
02.10.2016, 16:45
Премиерът Бойко Борисов ще предложи на парламента България да изтегли контингента си в Афганистан. Това ще стане, ако на конференцията в Брюксел за бъдещето на Афганистан идната седмица няма трайно решение на проблемите, стана ясно от думите му, цитирани от БНР.
"С Даниел Митов и военния министър много ясно сме поставили темите в НАТО за Афганистан. Ние държим там контингент от много време. Дали сме досега над половин милиард. Ще внесем предложение в парламента да изтеглим българския контингент от Афганистан. Ние стоим там, за да налагаме мир и демокрация. Ако хората бягат от това, по-добре тези пари и военни да бъдат пренасочени към нашата граница. Ако не приемат реадмисията, да върнем военните ни от Афганистан", посочи българският премиер.
България има в Афганистан в момента около 110 души: съветнически екипи за подготовка на местните сили за сигурност в Кабул.
В Кандархар участваме в охраната на летището. Операциите са в рамките на мисията на НАТО "Решителна подкрепа".
Източник: http://www.cross.bg/
 
Поразен е американски скоростен катамаран
02.10.2016, 16:25
Вечерта на 1 октомври в Червено море (в района на пристанище Моха) хуситите са поразили с противокорабна ракета (вероятно ПКР Нур (Noor), копие на китайската YJ-82 и масов тип ПКР в иранските ВС) американския хибриден катамаран HSV-2 Swift, арендован от правителството на Обединените Арабски Емирства от лятото на 2015 година за участие в морската блокада на Йемен и превоз на войски, участващи в антихунитската коалиция. - видео
 
Адмирал Манушев влиза в битката, наречена президентски избори
02.10.2016, 14:22
Вицеадмирал от запаса Пламен Манушев е кандидат за вицепрезидент, излъчен от ПП ГЕРБ. Това съобщи днес в НДК премиерът и лидер на партията Бойко Борисов. Кандидат за президент е сегашният председател на Народното събрание Цецка Цачева.
От думите на премиера стана ясно, че адмиралът ще помага най-вече на президента в качеството му на върховен главнокомандващ. Вицеадмирал Манушев има 40 години военна служба. Той бе командващ ВМС и заместник-началник на отбраната, а по-рано – военен аташе в Лондон. След уволнението си бе заместник-областен управител на Варна. В момента е народен представител от ПП ГЕРБ и член на Комисията по отбрана.
Така след ВВС и ВМС се включват в битката, наречена президентски избори. Вече е известно, че Инициативен комитет, подкрепян от БСП издигна за кандидат за президент бившия командир на ВВС, военния пилот генерал-майор от запаса Румен Радев. Сега в надпреварата се включва моряк. Той също не е член на партия, както генерал Радев, предложен е от гражданската квота на ГЕРБ от Варна, стана ясно от думите на Цветан Цветанов.  
Ангажираме се с г-жа Цачева да изградим силна президентска институция в интерес на целия българския народ, каза непосредствено след обявяване на номинацията си адмирал Манушев. Като български адмирал и вицепрезидент, посочи той, ще помагам на върховния главнокомандващ за укрепване на сектор „Сигурност”. Ще работя, продължи адмиралът, за модернизацията на Българската армия, за издигне статута на жените и мъжете в униформа, за възраждане на славните традиции на Българската армия, за връщането на духа на българския войник и на българската нация.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Випуск 2021 положи военна клетва
02.10.2016, 09:07
Вчера, 1 октомври, в района на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва от курсантите от випуск 2021. В строя бяха 14 младежи и 3 девойки, родом от София, Варна, Плевен, Шумен, Добрич и Пазарджик, прекрачили прага на училището на 19 август т.г. Те се обучават по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” в три специализации: „Корабоводене за ВМС”, „Корабни машини и механизми за ВМС” и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС”.
Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Строят бе приет от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Първи произнесе слово началникът на училището комодор професор д.в.н. Боян Медникаров. След него младите курсанти повториха клетвените слова. После те последователно целунаха националното знаме и се подписаха в клетвения списък.
Прочетен бе поздравителен адрес от министъра на отбраната Николай Ненчев. Положилите военна клетва бяха поздравени от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, представители на по-рано завършили училището випуски, на БПЦ и на родителите.
От името на първокурсниците слово-отговор произнесе курсант Васил Марков. Ритуалът завърши с тържествен марш и изпращане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, В. Димитров
 

 
Ден на сухопътните войски на Русия
01.10.2016, 21:50
Министерството на отбраната на Русия поздрави военните с Деня на сухопътните войски, като публикува видеофилм с най-зрелищните моменти, заснети по време на учения, съобщава RT.
„За Деня на сухопътните войски Министерството на отбраната публикува на своя канал в YouTube най-зрелищните кадри от действията на мотострелковите, ракетно-артилерийските и разузнавателните подразделения, на войските за радиационна, химическа и биологическа защита, на свързочните части, противовъздушната отбрана, армейската авиация и танковите части, заснети по време на учения, тактико-специални занятия и изпълнение на специални задачи“, се казва в съобщение на ведомството.
На видеото за първи път се вижда как мотострелковите подразделения преодоляват щурмова полоса в новите индивидуални военни униформи „Ратник“. - Още за СВ на Русия
 
Морската версия на комплекса "Панцирь" ще започне да постъпва в руския флот през следващата година
01,10,2016, 21:47
Тежкия атомен ракетен крайцер проект 1144 "Адмирал Нахимов" 099 през следващата година първи от бойните кораби ще получи на въоръжение морската версия на ракетно-артилерийския зенитен комплекс "Панцирь-М". Това заяви пред ТАСС директора на КПБ „Шипунов“ (разработващо комплекса) Дмитрий Коноплев.
Според неговите думи, на крайцера ще има шест установки "Панцирь-М", серийното производство на които вече е започнало.
Корабната модификация на "Панцирь" ще може да използва ракети от сухопътния комплекс "Панцирь-С1", а също и перспективната ракета "Хермес-К", която ще може да се насочва с помоща на безпилотен летателен апарат. В перспектива се предвижда "Панцирь-М" да замени зенитния комплекс "Кортик".
 
Куп генерали за честването на Стрямската бригада
01.10.2016, 16:36
Празникът на 61-ва Стрямска бригада в Карлово събра вчера цяло съзвездие български генерали, командвали най-голямото и елитно съединение на Българската армия, съобщава Mariza.bg.
Честването бе посветено на 24 години от сформирането на бригадата, а да си припомнят славни моменти от нейната дейност в страната и зад граница дойдоха заместник-министърът на отбраната генерал от резерва Атанас Запрянов и генералите Йордан Йорданов, Атанас Самандов, Галимир Пехливанов, Тодор Вангелов, Кольо Милев, Красимир Кънев, Димитър Шивиков, които вече са в резерва, но са част от бойната слава на стремци.
Девизът на 61-ва Стрямска бригада е "Дълг, лоялност и всеодайност", всеки от нас, военнослужещите в съединението го носи в сърцата си. С него даваме пример на обществото и на нашите близки, заяви командирът на бригадата бригаден генерал Груди Ангелов. Пред нас обаче има нови предизвикателства - борбата тероризма и мигрантската криза и ние се готвим ежедневно да отговорим на тези предизвикателства заяви още бриг. ген. Ангелов.
Предстои оборудването на Сухопътни войски с нова бойна машина на пехотата, 61-ва Стрямска бригада е бойната част, която първо ще получи от новото оборудване, заяви в словото си заместник-министърът на отбраната ген. р. Атанас Запрянов.
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов също поздрави командването, офицерите, сержантите и войниците в бригадата.
Със заповеди на министъра на отбраната, на Началника на отбраната, на командира на Сухопътни войски и на командира на 61-ва Стрямска бригада бяха наградени офицери, сержанти и войници, които са отличници в подготовката.
Честването на 24-години от основаването на 61-ва Стрямска бригада ще продължи на 7 октомври в Казанлък, където има дислоцирано формирование.
Тогава за първи път ще бъде представена демонстрация на съвместни действия на военни подразделения с полицейски сили, заяви бриг. генерал Груди Ангелов.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Стрелби на "Батмиш" и през октомври
01.10.2016, 13:47
Планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш" край Сливен ще се провеждат до края на месец октомври. Това съобщи инж. Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност и управление при кризи" към община Сливен.
Стрелби с максимална височина на траекторията 2 000 м. ще има от 8 до 17 часа на 07, 10, 13, 14, 18, 20, 25 26 и 27 октомври, и от 8 до 24 часа на 03, 04, 11 и 12 октомври.
Учението ще се изпълнява от Военно формирование 22220.
За да не се допускат инциденти, живущите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони, съобщи още инж. Кънева и напомни на собствениците на ферми, че трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.
 
Руската морска авиация получи пореден Су-30СМ
01.10.2016, 13:15

Днес Иркутския авиационен завод е предал поредния двуместен многоцелеви изтребител Су-30СМ.
Самолетът с бордови номер 43 „син“ (сериен номер 10МК5 1317) ще попълни състава на 43-ти отделен щурмови авиополк на авиацията на Черноморския флот в авиобаза Саки (Новофёдоровка) в Крим. По-рано полка вече получи осем самолета Су-30СМ, като до края на годината трябва да пристигне още една машина, произведена съгласно контракта от 5 септември 2014 г.
 
Армията все още харчи от собствения си бюджет за охраната на границата
01.10.2016, 11:44
Над 7 млн. лева са общите прогнозни разходи за издръжката на военните и техниката по границата за 2016 г.
Това съобщи по време на парламентарния контрол вчера министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на въпрос от депутата от БСП Лява България и бивш военен министър Ангел Найденов за разходите на Министерството на отбраната (МО) за издръжка на личния състав и техниката, участващи в охраната на границата, предаде БТА.
Към момента Сухопътните войски и Военната полиция са изразходвали за резервни части, техника, акумулаторни батерии, автомобилни гуми, командировки, горива, масла и специални течности 3,4 млн. лева. По предварителни разчети необходимите до края на 2016 г. разходи ще възлизат на още близо 4,4 млн. лева, като така общо ще станат над 7 млн. лева.
Министърът посочи, че разходите действително нарастват многократно спрямо това, което е било заложено, и не са предвидени в бюджета на МО.
Ненчев припомни решението от заседанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС) в Братислава 108 млн. евро да бъдат отпуснати за нуждите на България, като целта е сумата да достигне 160 млн. евро.
Министърът посочи, че е водил разговори както с премиера, така и с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Той е получил тяхното уверение и е оптимист, че изразходваните средства от бюджета на МО ще бъдат възстановени и ще бъдат осигурени необходимите допълнителни средства още в рамките на тази година.
Надявам се в кратки срокове да изясним и механизма за предоставяне на тези средства, за да бъдем спокойни за финансовото осигуряване при изпълнението на тези задачи, отбеляза Ненчев.
Той заяви още, че със своя заповед ще увеличи разходите за извънреден труд на личния състав на Българската армия, който участва в охраната на държавната ни граница.
Ангел Найденов смята, че трябва да се настоява Министерството на финансите да гарантира възстановяването на средствата, а допълнителни да бъдат отпуснати за оборудване на МО с необходима техника.
Малък коментар
Припомняме, че на 25 февруари Народното събрание промени Закона за отбраната и Въоръжените сили и записа, че Въоръжените сили могат да изпълняват задачи и по участие в охраната и държавната граница.  И още от закона: „Изпълнението на задачите по ал. 1 се възлага на въоръжените сили с акт на Министерския съвет, с който се определя и финансовото и ресурсното осигуряване на участието им.” Вчера министър Ненчев каза: „Надявам се в кратки срокове да изясним и механизма за предоставяне на тези средства, за да бъдем спокойни за финансовото осигуряване при изпълнението на тези задачи”. Въпросът е дали от февруари насам все още не е решена механизмът за финансовото и ресурсно осигуряване на участието на армията в охраната на границата.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Операцията на ЦРУ QKSTAIR/BGCONVOY в България (1950 – 1955 г.)
01.10.2016, 10:15

Нелегалното прехвърляне на агенти и разузнавателно-диверсионни групи е характерно и за двата оформили се военнополитически блока в разгара на Студената война.

Особено показателна е осъществяваната в периода 1949-1955 от териториите на Германия, Франция, Италия, Австрия, Гърция и Турция свързана мащабна операция срещу държавите от „съветската сфера“ в Източна Европа.
Това е първата тайна паравоенна операция след създаването на Централното разузнавателно управление на САЩ и макар да приключва с неуспех придобитият опит е използван при операциите на ЦРУ срещу правителството на Мосадък в Иран през 1953 и на Арбенс в Гватемала през 1954.......Прочети още

 
Изпитано: Опустошителната сила на щурмовите самолети
01.10.2016, 09:58
Летящи високо, летящи бързо, летящи смъртоносно. Щурмовите самолети са финалният акорд във всяка армия, който може да спечели войната. Те са гордостта в арсенала и козът в ръцете на победителите.
Невинаги по време на бойни действия са били ефективни. Във Виетнам американците не успяват да превърнат въздушните бомбардировки в стратегическо предимство. В повечето случаи, обаче, щурмовите самолети са незаменими. 6 войни, в които те са доказали това:
Итало-турската война (1911 – 1912 г.)
Често наричана Триполитанската война, тя се води между Италия и Османската империя през 1911 – 1912 година. Първата по рода си атака по наземни войски от самолет е осъществена на 1 ноември 1911 година, пише War History Online. Младши лейтенант Джулио Гавоти със самолет „Етрих Таубе” атакува турските военни в Либия. Прави го, мятайки гранати от въздуха.
Задачата е повече от трудна, защото Гавоти трябва да пусне гранатите, управлявайки самолета. Опитът е неефективен – нито един войник не е убит. Офанзивата обаче остава в историята, защото дава началото на нова ера в бойната авиация. Военновъздушните сили на много страни осъзнават, че самолетът може да бъде използван за атака на вражески сили.
Първата световна война (1914 – 1918 г.)
По време на Първата световна война се разгръщат първите ефективни атаки. Увеличените усилия в проектирането довеждат на сцената Юнкерс J-1. Оборудван с допълнителна броня, той може да лети ниско и да атакува врага, а освен това да бъде защитен от прииждащите куршуми. J-1 показва, че атаките към наземни цели могат да бъдат както смъртоносни, така и опустошителни за духа на вражеските войски.
Гражданската война в Испания (1936 – 1939 г.)
Гражданската война се води между сили на Втората испанска република и опозиционната военна диктатура на Франсиско Франко. В този конфликт – с подкрепата и на германските сили – самолетите нанасят ефективни удари срещу републиканските сили. Технологичното превъзходство изиграва ключова роля във важни битки. Бойната авиация вече има и стратегическо значение. Тактическото значение на самолетите достига своя пик в най-опустошителната война...
Втората световна война (1939 – 1954 г.)
Ако до този момент щурмови самолети са били използвани в отделни атаки или поне не толкова масово, то по време на Втората световна война офанзивата по въздух придобива съвсем различно значение. На военната сцена се появяват самолети, всяващи страх и разрушения. Тактическото преимущество по въздух преминава в друго измерение.
Юнкерс Ju-87 е водещата сила в нацисткия блицкриг. „Щуките” деморализират вражеските войски, а при офанзивата в Полша през 1939 година нанасят огромни загуби на полските сили. Съюзническите сили също залагат на щурмовите самолети и тяхното тактическо значение, което им помага да победят нацистите през 1945 година.
Шестдневната война (1967 г.)
Шестдневната война се води между израелските сили и Египет, Йордания и Сирия. Затвърждава се репутацията на самолетите, използвани за офанзивни цели по време на военни действия. Победата на Израел до голяма степен се дължи на превъзходството по въздух.
Войната в Персийския залив (1990 – 1991 г.)
По време на операция „Пустинна буря” силите, водени от САЩ, извършват бомбардировки на няколко етапа срещу иракските системи за противовъздушна отбрана, командни пунктове и други военни съоръжения. Атаката по въздух печели огромно предимство, обезоръжава врага и позволява на наземните сили да вземат превъзходство.  За пореден път в реални бойни действия бива доказано, че самолетите – използвани за военна офанзива – са безценни.
Източник: http://fakti.bg/
 
Въздушната мишена на базата на F-16 бе обявена за оперативно готова
01.10.2016, 09:29
ВВС на САЩ обявиха, че QF-16, пълномащабна дистанционно управляема мишена на базата на изтребителя F-16, е достигнала до оперативна готовност и могат да се използват в учения или реални стрелби.
В момента са налични 15 броя QF-16, които са част от 82-ра ескадрила въздушни мишени, базирана в авиобаза Тиндал, Флорида. Досега използваните мишени QF-4 изпълниха последния си полет в средата на август и постепенно всичките им задачи се прехвърлят към новите QF-16.
ВВС на САЩ отчитат, че са им необходими пълномащабни въздушни мишени, които реалистично да симулират съвременните заплахи във въздуха, затова през 2010 г. Boeing бе натоварен със задачата да създаде мишена на база изтребителя F-16 и да започне да преработва съществуващи самолети.
QF-16 по същество е пенсиониран F-16C/D от Block 15/25/30. От самолетите се сваля всичко, които може да се използва, като например бордното оръдие и радарите, след което се поставя система, която позволява изтребителят да се управлява дистанционно. На самолета се поставя система за самоунищожение, която се задейства в случай на излизане от контрол.
QF-16 изпълнява първи пилотируем полет през май 2012 г. и първи безпилотен през септември 2013 г. Общо се планира преработката на 210 броя F-16 във въздушни мишени до 2025 г.
http://aeropress-bg.com/
 
Чехия изпрати изтребители за охрана на небето над Исландия
01.10.2016, 09:22
Чешките ВВС пребазираха пет изтребителя Saab Gripen за изпълнение на мирновременна операция по „ер полисинг” над Исландия. Мисията се изпълнява в рамките на НАТО.
Петте изтребителя са излетели от чешката база Чеслав и са били придружени от американски въздушен танкер KC-135. Първоначалният план е включвал дозареждане във въздуха и прелитане до исландското летище Кефлавик без междинни кацания, но лошото време по маршрута са направили дозареждането във въздуха невъзможно. Така чешките изтребители са се приземили в британската авиобаза Лосимаут в Шотландия. Прелитането, заедно с престоя за дозареждане, е отнело шест часа.
Чешките Gripen са направили прелитането с два допълнителни резервоара и по две ракети „въздух-въздух” AIM-9 и AIM-120. Чешките ВВС за първи път ще използват ракетата AIM-120 на задгранична мисия.
Петте изтребителя са придружени от 75 души летателен, инженерен и щабен персонал. Той е бил превозен до Исландия на борда на чешки военен A319.
Чешкият контингент ще остане в Исландия до началото на ноември, когато ще прелети обратно до базата си.
Мисията на НАТО над Исландия се нарича ASICIPPN (Airborne Surveillance and Interception Capabilities to meet Iceland's Peacetime Preparedness) и се състои в пребазиране на изтребители на НАТО в страната, която няма собствена армия, за изпълнение на „ер полисинг” и тренировки за полети в арктическите условия. Стандартно тези мисии се изпълняват по три пъти годишно за по три или четири седмици.
Чехия се включва за трети път в мисията на НАТО в Исландия. Предишните два бяха през 2014 и 2015 г. Освен това страната е участвала в мисията по „ер полисинг” над Балтийските републики два пъти – през 2009 и 2012 г.
Чешките ВВС оперират с 14 броя Saab Gripen C/D от 2005 г. - Още за Gripen
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Полският министър на отбраната съобщи за готовността на САЩ за разполагането на войски в страната
01.10.2016, 09:15
Полският министър на отбраната Антони Мачеревич заяви, че Вашингтон е готов в скоро време да разположи войски на територията на Полша, предаде РИА Новости.
„Знам, че от страна на САЩ съществува готовност и решимост войската им колкото се може по-скоро да бъде разположена на територията на Полша“, заяви Мачеревич.
Той заяви, че основните заплахи, пред които стои Полша и целия свят са „ислямският екстремизъм, руската агресия и експанзивната политика на Китай“.
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}