Военна информация

Архив - от 1 до 15 октомври

 

 
Съкращават военната служба в Турция
15.10.2013, 23:42

Заместник-премиера на Турция обяви, че се съкращава задължителната военна служба в страната от 15 на 12 месеца, предаде tert.am.

От следващия месец, всички военнослужещи изпълнили 1 година служба ще бъдат освобождавани. Става дума за 40000 души, които ще бъдат освободени тогава.

Била е създадена и специална група за професионални войници за борба с тероризма по граничните райони с капацитет 50000 души, но поради липса на достатъчно кандидати е била попълнена само с 1500 души.

Членовете на професионалната армия са получили оферта за месечна заплата от 3100 турски лири и 7000 лири за всяка година. Отказът от военна служба в Турция се наказва със затвор.

http://news.ibox.bg/

 
Армията си купи и "котки" - да я пазят
15.10.2013, 23:02

 "Sand Cat" Скандалите, свързани с армията ни, не са изненада за никого.

Неизгодни финансови сделки, нагласени обществени поръчки и изградени обръчи от фирми са само част от корупционната среда.

През пролетта войската ни влезе в още един сериозен скандал. По време на февруарските протести срещу хората бяха извадени четири тежкобронирани машини "Пустинна котка" от Военна полиция. За да замажат положението, от военното министерство обясниха, че тази специализирана техника се вади винаги на обществени мероприятия, в които участват военни - заря, честване на годишнини, поднасяне на венци и др.

Истината е, че през 2008 г. МО купи чрез специална обществена поръчка 25 машини "Sand Cat" (пустинна котка). Цената им варира от 560 000 до 1 800 000 лв…….Прочети още

 
“Боинг” измамил Пентагона с 16 милиона долара
15.10.2013, 22:25

CH-47FАмериканската компания "Боинг" надвзела 16 милиона долара от Пентагона, след като завишила цената по договор с ведомството, пише в. "Вашингтон пост".

Контрактът бил за производство на нови десантно-транспортни хеликоптери " CH-47 F Chinook". При сглобяването на някои от машините били използвани стари части. Въпреки че това било предвидено в договора, тези части били заплащани като чисто нови.

Авиационният американски гигант е уличен в завишаване на цените за четвърти път за 5 г.

 
На 21 октомври в авиобаза Граф Игнатиево кацат италиански Eurofighter-и
15.10.2013, 21:44

EurofighterСпоред информация на сайта Pan.bg представители на Alenia Aermacchi на 21 октомври (понеделник) в авиобаза Граф Игнатиево ще кацнат от 2 до 4 броя италиански изтребители Eurofighter.

Те ще направят демонстрационни полети, като ще бъдат осъществени съвместни тренировки на земята и в небето с българските летци от авиобазата, които ще бъдат настанени в двуместните Eurofighter-и. Показното е най-вече заради конкурсът за нов изтребител в България.

Визитата се подготвя още от началото на септември, като е имало запитване от страна на италианската фирма към родните ВВС.

От наша страна са изпратили утвърдителен отговор и през миналата седмица в българската авиобаза са пристигнали специалисти от Alenia Aermacchi, които са огледали условията.

Засега е потвърдено и участието на медии на 22 октомври. Очаквайте още информация за хубавото събитие.

 
Безпилотните самолети и киберзащитата – приоритети за отбраната на ЕС
15.10.2013, 21:12

Катрин Аштън Безпилотните самолети, киберзащитата и сателитите са приоритети за отбраната на Европейския съюз. Това стана ясно, след като върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън представи доклад по повод Европейския съвет на 19 и 20 декември, който ще е посветен на сигурността и отбраната.

"Сътрудничеството е станало жизнено необходимо, ако ЕС иска да е в състояние да реагира бързо на предизвикателствата пред сигурността - киберзащита, Космос, енергетика, морска и гранична безопасност", посочва Аштън в доклада си за Общата политика по сигурността и отбраната, цитирана от Франс прес.

За постигане на конкретен напредък на форума през декември в доклада се открояват четири приоритета. Единият е разработването на безпилотни самолети за полет на средна височина с голям ресурс на автономност, каквито няма европейската отбрана.

Целта е на срещата в Брюксел държавните и правителствени ръководители "да насърчат европейски подход към развитието на този капацитет" до 2020 г.

Друг приоритет е развиването на обща сателитна комуникационна система с военно и цивилно предназначение до 2025 г.

Сега ЕС разполага с 12 сателита в пет групи, чийто срок на функциониране приключва между 2018 и 2025 г.

Предлага се и съвместен подход в киберзащитата, но този въпрос "е изключително деликатен, тъй като засяга сърцевината на суверенитета на страните членки", подчерта високопоставен представител на ЕС.

Последният приоритет е общото закупуване на самолети-цистерни, каквито не достигат на европейските въоръжени сили.

Европейската отбранителна индустрия е важен икономически сектор с над 730 000 преки служители и оборот от 172 милиарда евро за 2011 година.

http://www.mediapool.bg/

 
В 4548 паралелки ще се води т. нар. военно обучение
15.10.2013, 17:20

полковник Стоян СтаматовГражданите на Република България в девети и десети клас на средното си образование преминават подготовка за усвояване на знания, свързани със задълженията им по отбраната на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили, тоест т.нар. военно обучение.

Подготовката се осъществява в рамките на 5 учебни часа за девети клас и 5 учебни часа за десети клас от определените в учебните планове часове на класа. Това е регламентирано в Закона за резерва на Въоръжените сили. Началото е 1 декември тази година.

По този повод разговаряме с началника на ЦВО полковник Стоян Стаматов............Прочети още

 
Китай прие 8-ма корвета на въоръжение за тази година
15.10.2013, 14:58

Корветa Type 056 Китай прие тази година 8-ма корвета борд 585 Baise на въоръжение на 12 октомври 2013 година. Този клас кораби са нови за китайците. Те заемат междинно положение между фрегатите и малките ракетни катери. При пълно натоварване имат водоизместване 1440 тона. Дължината им е 89 метра, широчината 11,6 метра и газенето 4,4 метра. Разполагат с площадка за хеликоптер и хангар, като имат по окомлектовка един Z-9.  Имат мощно въоръжение. Два двойни контейнера за противокорабни ракети, зенитна установка с 8 ракети за близки разстояния Flying Leopard 3000 Naval (FL-3000N), зенитно 76мм оръдие H/PJ-26, копие на съветското AK-176 и 2 торпедни тръби. По някои данни разполагат с две зенитни установки с радар и 30мм оръдие, като противоракетна отбрана.

Чуждестранните специалисти са учудени от бързината, с която се строят корабите. Цялата поръчка ще бъде най-малко 60 корвети, първата партида от 20 съда (бордове от 580 до 599) е разделена между 4 корабостроителници. Hudong-Zhonghua Shipyard, Шанхай и Huangpu Shipyard Гуанджоу ще построят по 6 корвети, а Wuchang Shipyard, Ухап и Liaonan Shipyard, Далян по 4. Те ще бъдат предадени до края на следващата година. Другото, което прави впечатление, че започна да се формира, нещо като 4-и китайски флот база Хонг Конг. Пет от корветите ще бъдат предадени на тази база, колкото и на другите три флота.

Според някои специалисти китайския флот след години ще изглежда така:

- Малък ракетен катер Type 022 най-малко 160 съда водоизместване 225 тона, предадени около 110 (тази година 12);

- Среде ракетен катер Type   най-малко 80 съда водоизместване 700 тона, предадени ?;

- Корвети Type 056 най-малко 60 съда водоизместване 1440 тона, предадени 8 (тази година 8);

- Фрегати Type 054A най-малко 40 съда водоизместване 4050 тона, предадени 2 Type 054 и 15 Type 054A (тази година 2);

- Разрушители Type 052D най-малко 20 съда водоизместване 7500 тона, предадени 0 (тази година 0).

http://aeronews.alle.bg

 
Музеят на авиацията ще отбележи тържествено празника на българската авиация и ВВС
15.10.2013, 14:10

Музеят на авиацията ще отбележи тържествено 16 октомври – Празник на българската авиация и ВВС с Ден на отворени врати. Това съобщиха от пресцентъра на музея.

Посетителите ще могат да разгледат кабините на вертолет Ми-24 и Ми-2 и самолетите Ан-2 и Л-29. В салона на пътническия самолет Ан-24 са подготвени прожекция на филми, свързани с историята на българската авиация. В Центъра на град Пловдив до Градска художествена галерия на ул. “Александър Батенберг”, Музеят на авиацията ще представи изложбата „Четири съдби в четири войни” /125 години от рождението на майор Симеон Петров, 130 години от рождението на полковник Радул Милков, 100 години от рождението на генерал-майор Стоян Стоянов и 70 години от гибелта на полковник Димитър Списаревски.

Изложбата “Четири съдби в четири войни” проследява живота на четирима български пилоти, оставили значима следа в историята на военната ни авиация.

Майор Симеон Петров и полковник Радул Милков са сред авиаторите-пионери, воювали през Балканските и Първата световна войни.

Полковник Димитър Списаревски и генерал –майор Стоян Стоянов са част от плеядата защитници на България от англо-американските бомбардировки през Втората световна война.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 15 ноември 2013г.

 
Екипажите на руските десантни кораби тип „Мистрал” ще се обучават в Русия и Франция
15.10.2013, 13:22

десантен кораб тип „Мистрал” Екипажите на руските десантни вертолетоносни кораби-док (ДВКД) „Владивосток” и „Севастопол” ще бъдат съставени само от професионалисти и ще започнат да се подготвят в Санк Петербург през прелета на 2014 г., а през лятото ще се обучават във Франция, съобщава Интерфакс-АВН.

Церемонията по спускането на вода на ДВКД „Владивосток” се състоя днес в корабостроителница на компанията DCNS във френския град Сен-Назер. - (видео)

Това е първият ДВКД тип „Мистрал”, построен от Франция за руския ВМФ. По-късно корабът ще се отправи за петербургския завод "Северная верфь" за дооборудване и въоръжаване. В състава на ТОФ на Русия ДВКД "Владивосток" ще постъпи на 1 ноември 2014 година. 

Контракт на стойност 1,2 млрд евро за построяването на два френски ДВКД тип „Мистрал” за ВМФ на РФ бе подписан през юли 2011 година. Вторият кораб от серията получи името „Севастопол”. Той трябва да бъде предаден на Русия през 2015 година. Опция към договора предвиждаше още два кораба да бъдат построени по лиценз в Русия, но за сега този проект е отложен.

Общата дължина на корпуса на ДВКД „Мистрал” е 199 метра, а ширината - 32 метра. Височината на борда на нивото на полетната палуба е 27 метра. Газенето при водоизместимост 22,6 хиляди тона е 6,42 метра. Екипаж включва 177 военнослужещи, а пасажерите могат да бъдат до 481 човека. - Още за ДВКД "Мистрал"

 
Самолетоносачът Vikramaditya ще отплава за Индия на 30 ноември
15.10.2013, 12:43

INS VikramadityaРуският вицепремиер Рогозин е съобщил в понеделник, че самолетоносачът Vikramaditya ще отплава за Индия на 30 ноември т.г.

Според първоначалните планове корабът трябваше да бъде готов през 2008 г., впоследствие датата бе променена за декември 2012. Но тогава по време на изпитанията в открито море се констатираха проблеми със спомагателните системи на двигателната установка, които бяха отстранени през 2013 и проведени нови изпитания, включително и с полети на МиГ-29К/КУБ от палубата на самолетоносача. Междувременно стойността на модернизацията и дооборудването на самолетоносача нарасна двойно.

“Корабът е готов един месец преди официалната церемония по сдаването и ще напусне териториалните води на Русия на 30 ноември, заявява Рогозин.

През септември от руския оръжеен концерн „Рособоронекспорт” съобщиха, че Vikramaditya ще бъде предаден на индийските ВМС на 15 ноември и се очаква да пристигне в пристанище Мумбай през февруари 2014 г.

Корабът е построен по Проект 1143.4 и представлява модифициран вариант на самолетоносачите клас „Киев”. Приет е на въоръжение в съветския ВМФ през 1987 г. и изваден от експлоатация през 1996 г. През 2004 г. е сключен договор с Индия на стойност $947 милиона за преоборудване и модернизация на кораба, както и доставка на 12 палубни изтребители МиГ-29К/КУБ. Доставката на кораба е отлагана три пъти, като цената нараства на $2.3 милиарда. Междувременно индийските ВМС получиха поръчаните МиГ-29К/КУБ, като допълнително бе сключен договор за още 29 изтребителя от този тип.

От самолетоносача Vikramaditya могат да действат до 24 изтребителя МиГ-29К/КУБ.

http://www.pan.bg/

 
Продават военното издателство за 5 млн.
15.10.2013, 09:40

"Военно издателство" ще бъде предложено за приватизация. Това съобщи вчера министърът на отбраната Ангел Найденов. По негови думи вече се прави пълен икономически анализ на издателството и се преценява целесъобразността от продажбата му. "Очакваният икономически ефект е поне пет милиона лева", заяви още министър Найденов.

Приватизацията на търговското дружество, което е 100% собственост на военното ведомство, е записано в плана на правителството, свързан с оптимизацията на държавните структури и поисканото преди дни 10% съкращение на чиновници във всички ведомства, обясни Найденов. В началото на своя мандат военният министър спря приватизацията на дружеството, като тогава я обяви за нецелесъобразна.

 

 
Министерството на извънредните ситуации на Казахстан получи два ремонтирани вертолета Ми-26
14.10.2013, 22:54

Ми-26Авиоремонтният завод в Новосибирск е извършил ремонт на два казахски вертолета Ми-26, изпратени там през март 2012 година, съобщава KZinform.

Вертолетите са пристигнали на 12 октомври 2013 година в столицата Астана.

При капиталния ремонт е била извършена и частична модернизация с подмяна на средствата за комуникация и навигация. Освен това са доработени някои системи.

Благодарение на това машините вече ще могат да се изпълняват широк спектър задачи -  доставка на гориво и товари, гасене на пожари, евакуации на пострадали и други операции. За първи път в Казахстан вертолети от този тип ще се експлоатират от граждански служби (МИС).  – Още за Ми-26

 
Руската корвета „Сообразительный" се насочва към Ирландия
14.10.2013, 20:41

Корветата на Балтийския флот на ВМФ на Русия „Сообразительный" 531 (проект 20381) днес се отправи на неофициално посещение към ирландското пристанище Корк, за да участва м международен морски фестивал, съобщава РИА Новости.

На борда на корветата са сборният оркестър на Балтийския флот и подразделение морски пехотинци.

В Корк „Сообразительный" ще остане от 18 до 23 октомври. В програмата на руската корвета се предвижда участие в парада на корабите и протоколни срещи на командването на кораба с представители на ирландските ВС. Корабът ще бъде открит за жителите и гостите на града.

По време на прехода през Балтийско и Северно море екипажът на кораба ще отработи редица учебно-бойни задачи, включително и отразяване удари на въздушен противник.

 
Американски награди за наши военни медици
14.10.2013, 20:17

Високи отличия за участието си в мисии в Афганистан получиха четирима български военни медици от командването на Американската армия, съобщи за „Отбрана” пресаташето на ВМА Румяна Станимирова.  Наградата се връчва на 120 медици от цял свят, представители на държавите (43 членки и не-членки на НАТО), които участват в Международните стабилизиращи сили (ISAF).

Според началника на ВМА ген.майор проф. Стоян Тонев отличията са преди всичко висока оценка за приноса на Медицинската служба на Българската армия към участието на страната ни в мисии зад граница. По този начин  Военномедицинска академия издига не само международния авторитет на Българската армия и на държавата, но и с натрупания си опит от десетки  мисии в най-горещите точки на света гарантира сигурността на населението.

Четирите медала на Американската армия се връчват на българските медици за работа в съответствие с най-добрите практики на военномедицинската служба, за принос в развитието на  добрите взаимоотношения между Армията на САЩ и Българската армия, както и за утвърждаването им като медицински специалисти в областта, в която работят............. Прочети още

 
ВВС канят родолюбивите българи, приятелите и феновете на авиацията на празника
14.10.2013, 18:00

На 16 октомври Военновъздушните сили тържествено ще отбележат своя професионален празник. С почитане на паметта на загиналите във войните и при изпълнение на служебния си дълг в мирно време български летци ще започне честването в София.

Началото на ритуалите по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на площад "Народно събрание", в Алеята на летците на Централните софийски гробища и в квартал "Иван Вазов" е в 10:00 часа, съобщават от Щаба на ВВС.

Тържествена церемония с участието на представителни подразделения ще се проведе на площад "Авиационен" /4-ти километър/. Пред Монумента на авиацията и българските ВВС на командирите на авиационни бази и групи  ще бъде връчен новоучредения отличителен знак "Летец-пилот от Военновъздушните сили".......Прочети още

 
Завършиха тестовете на LPD-25 Somerset
14.10.2013, 17:15

Завършиха тестовете на корабът тип Amphibious Transport Dock (Landing Platform Dock) LPD-25 Somerset. Както съобщиха от NAVSEA (Naval Sea Systems Command) проверката е била извършена от INSURV (Board of Inspection and Survey). Корабът е 9-ят от клас San Antonio и до края на месеца ще бъде предаден на ВМС на САЩ, които планират постъпването му на въоръжение на 1 март 2014 година. Построен е в Ingalls Shipbuilding на компанията Huntington Ingalls Industries.

Главният кораб от класа LPD-17 San Antonio беше приет на въоръжение през 2005 година от ВМС на САЩ. От тогава се приема по един кораб средно годишно. През 2014 година ще бъде спуснат на вода 10-ят кораб LPD-26 John P. Murtha, а 11-ят LPD-27 е заложен.

Десантните док кораби от клас San Antonio имат дължина 208,4 м, ширина 31,9 м и газене 7 м. При пълно натоварване водоизместването е  24900 т, а силовата им установка е от 4 турбодизелови двигателя. Те осигуряват максималната скорост 24 възла. Площта на палубата за транспортна и амфибийна техника е 24000 кв. Фута (около 2300 квадратни метра), а обемът на хангарите е 34000 куб. Фута (962 кубически метра). Екипажът на кораба се състои от 360 души. Може да има до 800 човека десант на 14 бронирани амфибийни машини, натоварени на два LCAC от Корпуса на морската пехота MCEFV. За отбрана корабът разполага с RIM-7 Sea Sparrow, два ЗРК RAM и две зенитни 30 mm оръдия M46 Bushmaster, както и авиогрупа от 4 CH-46 Sea Knight или 2 MV-22 "Оспри". – Още за LPD

http://aeronews.alle.bg/

 
Защо Афганистан се кара със САЩ
14.10.2013, 15:40

Джон Кери отлетя от Кабул без да реши само един проблем – „имунитета на войските” на САЩ на територията на Афганистан срещу съдебно преследване от органите на правосъдието на тази страна. Именно този проблем ще решава афганистанският Съвет на старейшините през ноември.

Без положително решение от страна на Съвета на старейшините, САЩ ще трябва да изведат целия си военен контингент оттам през 2014 година. Това вече се е случвало – през 2011 година заради отказването на ръководството на Иран да даде „имунитет на войските” на САЩ в тази страна не беше подписано точно това съглашение и американците изтеглиха своите войски.

Още в събота на съвместна пресконференция с президента на Афганистан, Джон Кери заяви, че без решаването на този въпрос „двустранен договор за сигурност, за съжаление, няма да има”. По думите на Кери, навсякъде, където има войски на САЩ, включително Япония, Южна Корея, Европа и Африка, се действа по единен стандарт. И Афганистан просто не може да остане изключение. Друг е въпросът, че „имунитет” не означава безнаказаност. По думите на Кери, всеки гражданин на САЩ, намиращ се в състава на войските и нарушаващ закона, ще бъде преследван от закона и всеки нарушител на закона или престъпник ще бъде наказан. Но, разбира се, по законите на САЩ.

Тази общоприета практика и изисквания на САЩ по отношение „имунитета на войските” по нищо не се различават от условията за пребиваване на военни контингенти на всяка страна зад нейните граници, особено по време на бойни действия. Но афганистанската страна неизвестно защо дълго и трудно решава този толкова очевиден въпрос. Какъв е проблемът?

Разходите за сигурността сега надхвърлят бюджета на Афганистан, а неговите въоръжени сили още дълго време няма да могат да изпълняват всички задачи, свързани с воденето на бойни действия. Очевидно е, че ръководството на страната добре разбира това. Но да заяви открито за фактическата липса на суверенитет ще бъде самоубийство за днешния режим. Така че всички демонстративни „караници” на афганистанския президент със западните съюзници е само традиционната пропагандна „стока” на афганистанските власти, която е предназначена изключително за вътрешния пазар.

В събота Хамид Карзай вече заяви, че са успели да достигнат съгласие, според което САЩ след 2014 година ще провеждат само отделни военни действия против терористите. Американската страна също заяви, че заминаването на Кери от Кабул е останало само да се съгласуват отделни детайли от двустранния договор за сигурност (Bilateral Security Agreement). Така че афганистанските старейшини едва ли ще последват примера на своите иракски колеги. Още повече, виждайки неговия печален резултат.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Министърът на отбраната и командирът на ВВС наградиха ветерани от авиацията
14.10.2013, 15:28

Със заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов генерал-лейтенант от запаса Добрин Добрев бе награден с почетен знак на МО „Св. Георги”  - първа степен за офицери. Отличието на бившия командващ на ПВО и ВВС връчи командирът на Военновъздушните ни сили генерал-майор Константин Попов.

То се присъжда по повод на 90-годишнина на генерал-лейтенант от запаса Добрев, заради неговия значителен принос за развитието и укрепването на армията и отбраната на страната и Празника на авиацията и ВВС – 16 октомври.

Генерал-майор Попов награди 25 генерали и офицери ветерани ВВС, които през тази година навършиха кръгли годишнини – 90, 85, 80, 75, 70 и 65. Той приветства запасните и резервистите, запозна ги със състоянието и задачите на авиацията и ВВС и ги покани на тържественото честване на празника на 16 октомври в столицата............Прочети още

 
Русия ще предложи на Бразилия съвместно производство на изтребители Т-50
14.10.2013, 13:06

T-50Руската делегация начело с министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу ще посети на 14-17 октомври Перу и Бразилия. В състава на делегацията влизат и шефовете на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Александър Фомин и на „Рособоронекспорт” Анатолий Исайкин. На преговорите ще се обсъдят въпроси на военното и военнотехническото сътрудничество, съобщава РИА Новости.

„На преговорите в Бразилия ние сме готови не само да предложим закупуването на съвременни готови образци авиотехника от вида Су-35, но и съвместно производство на перспективни образци на авиационна техника от вида Т-50” – каза един от членовете на делегацията.

До момента Бразилия не е определила победителя в тендера за покупка на 36 изтребителя за националните ВВС на стойност 4 милиарда долара. В краткия списък останаха три самолета: „Рафал”, F/A-18E/F „Супер Хорнет” и JAS-39 „Грипен-NG”.

 
Китай е изнесъл повече от 50 хеликоптера Harbin Z-9 (AS 365N)
14.10.2013, 10:53

Harbin Z-9 (AS 365N)Китай е изнесъл повече от 50 четиритонни хеликоптера Harbin Z-9 (AC312) за повече от 10 страни в света. Те имат комплексна бордова електронна система, двигатели с компютърно управление и антиаварийни кресла. В конструкцията на машината масова се използват композиционни материали. Прилагайки компютърно моделирани, компанията в Харбин, част от държавната AVIC непрекъснато подобрява хеликоптера. Сега ударение се слага на развитието на сервизната мрежа и обслужване извън Китай.

Съобщението е на AVIC пуснато до китайските медии и според него машини са изнесени в следните страни:

- Мали - 2 Z-9А през юни 2000 година (TZ-393 катастрофа на 10/09/2001 и TZ-394 не лети, може да е катастрофирал) първи изнесени в чужбина;

- Мавритания - 2 Z-9 5T-MAN (235) и през 2003 година (2) договор за един е сключен през юли 2000 година;

- Лаос - 2 Z-9 B-807L  (397?) и B-808L (398?) през юни 2007 година и два H425 B-529L (529) и B-530L (530) през декември 2008 г.;

- Намибия - 2 Н-425 борд Н-700 (600) и Н-701 (601) доставени 20 април 2012 година в Grootfontein Air Base.

- Замбия - договор за 8, от тях 4 (АF741, AF742, AF743 и AF744) доставени през юни 2012 година. През декември са получени още 4 (АF745, AF746, AF747 и AF748). Имаше една катастрофа на 12 март 2013 година;

- Камерун - 3 Z-9;

- Камбоджа - 12 хеликоптера на кредит за 195 милиона долара 6 многоцелеви Z-9В, 4 ударни Z-9W и 2 ВИП вариант. Първите два ударни са получени на 19 юли 2013 година (бордове 6190 и 6191);

- Кения - договор за 12 Z-9WA, доставени 2 борд 582 (582);

- Пакистан - доставени 6 Z-9EС борд 20 (351), борд 21 (352), борд 22 (353), борд 40 и борд 41 поръчани през април 2005 за 4 фрегатите F-22P на всяка по един. Първата беше доставена на ВМС на Пакистан от Hudong Zhonghua Shipyard в Шанхай през юли 2009 година, втората и третата през януари и септември  2010 година и последната от пакистанска корабостроителница Karachi Shipyard & Engineering Works на 3 септември 2013 година. Договорът е за 700 милиона долара;

- Боливия - 6 Н-425;

- Бангладеш - 2 Z-9С;

- Венецуела - 8 Z-9С, първият през 2015 година.

http://aeronews.alle.bg/

 
Египетски МиГ-21 се разби край Луксор
14.10.2013, 09:25

МиГ-21На 13 октомври в 10:20 местно време при рутинен тренировъчен полет египетски изтребител МиГ-21се е разбил близо до град Луксор, съобщава Ahramonline.

Пилотът се е катапултирал успешно, но 35 годишен мъж е загинал на земята, а други трима са ранени от падналата машина.

Според представители на ВВС, по всяка вероятност причината за инцидента е технически проблем. Започнало е разследване на инцидента.

В момента Египет има около 40 самолета МиГ-21.

 
Кой в САЩ печелеше от оръжията за Египет?
14.10.2013, 08:50

САЩ често са били критикувани за военните помощи, оказвани на Египет. Сега обаче Вашингтон обяви, че замразява част от тях. Как ли ще реагира американската оръжейна индустрия - големият печеливш от помощите за Кайро?

 Когато по време на едно телевизионно интервю в края на август Барак Обама бе попитан защо Съединените щати продължават да оказват подкрепа на египтяните, президентът изпадна в доста затруднено положение. Той мереше внимателно всяка своя дума, докато обясняваше, че правителството му вече оценявало по съвършено нов начин американско-египетските отношения. "Трябва да преценим кое ще е от дългосрочен интерес за американците и египтяните", каза той тогава.

Месец и половина по-късно от Вашингтон дойде новината, че САЩ спират част от военната си помощ за Египет като сигнал за недоволство към безредиците в страната. "Докато в Египет не бъде постигнат напредък по пътя към демокрацията и спазването на човешките права, САЩ ще замрази част от военните доставки и паричните помощи за тази страна", обяви говорителка на Държавния департамент на САЩ. Според съобщението, Вашингтон ще спре доставките на танкове, изтребители, хеликоптери и ракети, както и парична помощ в размер на 260 милиона долара. Същевременно обаче САЩ ще продължи военната подкрепа за борбата срещу тероризма, както и за охраната и сигурността на Синайския полуостров, който граничи с Израел. Освен това ще продължи и помощта за сферите на образованието и здравеопазването, както и за развитието на частния сектор.

Годишната помощ, която САЩ предоставят на Египет, възлиза на 1,5 милиарда долара, от които 1,3 милиарда са предназначени за египетската армия. След като през юли същата тази армия свали президента Мурси, към оказваната американска помощ бяха отправени немалко критики. Съединените щати обаче обясняваха надълго и нашироко, че ако я прекратят, биха могли да загубят военните си привилегии в региона и американските интереси в сферата на сигурността биха били застрашени.

Ползите за американците

Досега обаче Обама не е споменавал нито дума за един по-малко известен аспект на отпусканите досега военни помощи - американската помощна програмата има не само политическо значение, тя е тясно свързана и с интересите на американската военна индустрия, зад която стои мощно лоби.

Парите за Египет всъщност така и не напускат САЩ. Какво означава това ли? Според споразумението, уреждащо военните помощи, подпомагането протича по следната процедура: щом Конгресът даде съгласието си за отпускането на средствата, те постъпват в сметка във Федералния резерв в Ню Йорк, който прехвърля парите в специален фонд на финансовото министерство, а оттам те се изплащат на партньорите по договора, т.е. на оръжейните фирми и доставчиците. Задължително е тези фирми да имат седалище в Съединените щати. Вярно, че в някои от случаите става дума за мултинационални концерни с филиали в Америка, но решаващото е, че те осигуряват трудова заетост на американските граждани. Казано с други думи: парите за финансовите помощи не заминават за Кайро, а за американската провинция, където с тяхна помощ се създават един вид държавно субсидирани работни места.

Американските военни помощи за Египет са заложени в египетско-израелския мирен договор от 1979 година. Египет се смята за един от най-важните стълбове на американската външна политика в арабския свят, не на последното място заради стратегически важния Суецки канал, контролиран именно от тази арабска страна.

"В своята над трийсетгодишна история помощите нееднократно са били поставяни под въпрос от Конгреса", казва политоложката Шана Маршал. Но при всеки такъв случай оръжейната индустрия е реагирала незабавно, изпращайки свои лобисти, които да убедят конгресмените, че помощите не трябва да бъдат спирани. "Аргументацията срещу спирането на военната подкрепа съвсем не се е ограничавала с интересите в сферата на сигурността, а и със спирането на производството и загубата на работни места в САЩ", обяснява Маршал.

Кой ще купи излишните американски оръжия?

Тази година в дискусията бе намесен и още един вътрешнополитически компонент: американските военни са сред най-силно засегнатите от влезлите в сила бюджетни съкращения. Един от резултатите от това е фактът, че производството на нови оръжия бе ограничено. От бранша обаче настояват, че за да се попречи на съкращенията на висококвалифицирани работници през този период, е необходимо поръчките да не секват.

И какво ще се случи сега, след като Вашингтон обяви, че замразява част от помощите за Египет? А ако това замразяване се окаже дълготрайно? Факт е, че договорите на египетската армия с американските фирми са подписани и от американското правителство. То гарантира, че оръжията ще бъдат откупени. Според политоложката Шана Маршал, американските оръжейни фирми, които са сключили тези изгодни договори с Египет, вероятно биха получили като компенсация сходни договори с други държави - например с Ирак, Афганистан, Пакистан или Сомалия.

Впрочем, в началото на октомври Вашингтон преведе и последния транш от помощите за Египет за 2013-та година.

http://www.dw.de/

 
Хамид Карзай и Джон Кери се споразумяха по основните въпроси за американските сили в Афганистан
14.10.2013, 08:15

Хамид Карзай и Джон Кери Държавният секретар на САЩ, Джон Кери, и президентът на Афганистан, Хамид Карзай, се споразумяха по основните условия за сделката по сигурността, пише руският в. „Независимая газета”.

Вариантът за нулево присъствие на американските сили отпадна. Американските войници няма да напуснат Афганистан. При условие обаче, че Лоя Джирга (съветът на старейшините и на представителите на различните племена) се съгласи да даде имунитет на съюзническите военнослужещи пред местните власти.

През последните седем дни няколко американски висши държавни служители заявиха пред медиите, че ако Карзай не се съгласи да сключи споразумение със САЩ, то Вашингтон ще трябва да оттегли всичките си части от Афганистан след 2014 г. Това означава повторение на сценария от Ирак, или около нула.

След последните разговори стана ясно, че този вариант е малко вероятен. Карзай и Кери, в резултат на преговори в Кабул, която продължиха почти цял ден, се споразумяха за ключови въпроси по споразумението за сигурността. Ако договорът бъде подписан, американските войски ще останат в Афганистан.

Единственият важен въпрос, който все още не е договорен, е предоставянето на имунитет на американските войници и офицери срещу съдебно преследване от страна на афганистанските правоприлагащи органи.

Американски войници се ползват с такъв имунитет във всички чужди страни, където са разположени, по-специално, в Германия и Япония. Ако в някоя от тези страни американски военнослужещ извърши престъпление, той ще бъде предаден на американски съд. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Сирия официално влиза в Организацията за забрана на химическото оръжие
14.10.2013, 08:09

OPCWОт днес, 14 октомври, Сирия официално става член на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), пише руският в. „Российская газета”. От този ден за близкоизточната република влиза в сила и Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Сирия ще бъде 190-та страна-членка на организацията. Към настоящия момент само шест държави в света остават извън споразумението.

Две от тях- Израел и Мианмар, още през 1993 г. подписаха документ, в който изразяват политическата си подкрепа към целите и принципите на конвенцията. Единствено Египет, Ангола, Северна Корея и Южен Судан още не са предприели никакви действия във връзка с основополагащия документ на ОЗХО.

 
Сливен победи Варна за обвинителите с пагони
14.10.2013, 00:15

Градът под Сините камъни победи морската ни столица за обвинителите с пагони. Ключова роля обаче са изиграли и двете бази, които американската армия използва на наша територия.

Военна прокуратура в Сливен остава, а тази във Варна ще бъде премахната.

Това е становището на Комисията към Висшия съдебен съвет, която отчита натовареността на обвинителите. То е огласено пред шефовете на военноокръжни прокуратури в края на седмицата, научи "Стандарт".

 

 
Японските авионосци
13.10.2013, 18:30

LST 4001 ŌsumiКонституцията на страната забранява на Япония да има самолетоносачи. През последните години, въпреки това се забелязва усилено разработване и строителство на кораби от този вид. Началото е през 1990 година, когато започва да се подготвя разработването на първите проекти. През 1993 година стартира проект на японските морски сили за самоотбрана (Japan Maritime Self-Defense Force). Той носи име LST (съкратено от Landing Ship Tank) и по международните стандарти е Аmphibious Тransport Dock за транспорт на амфибии. През 1993 година започва в корабостроителницата Mitsui,Tamano изработката на първият кораб LST 4001 Ōsumi. Той има водоизместване от 14000 тона при пълно натоварване, дължина 178 метра, ширина 25,4 метра и газене от 7 метра. На кърмата (задната част на кораба) има блиндирана врата. Тя се вход към помещение, в което могат да се съберат два апарата на въздушна възглавница Landing Craft Air Cushion (LCAC). Над тях има 2 големи площадки за кацане на два хеликоптера CH-47 Chinook. На кораба има и асансьор, но той е с малки размери и товароносимост. Може да побере един Mitsubishi H-60 в морски вариант. В предната част на кораба има помещения, в които могат да се съберат 2-4 такива хеликоптера

Корабът е заложен на 6 декември 1995 година, а е пуснат на вода на 18 ноември 1996 година и започват тестовете. Предаден е на 11 март 1998 година. След него са предадени още 2 кораба от същия клас на 12 март 2002 LST 4002 Shimokita и LST 4003 Kunisakiна 26 февруари 2003 година.

След експлоатацията на LST 4001 Ōsumi са преосмислени плановете и спира строителство на кораби от този клас. Започва проектирането нови авионосци специално за хеликоптери и други апарати с вертикално издигане. Започна проектирането на клас DDH (Destroyer Dockhelicopter) разрушител носач на хеликоптери. При него вече има два асансьора, с който в хангарите могат да свалят големи машини. При пълно натоварване водоизместването е 19000 тона. Дължината е 197 метра (20 метра повече), ширината вече е 33 метра и 7 метра газене. Променена е и палубата и вече на нея могат да кацат 4 големи хеликоптера. Няма точна информация за броя на хеликоптерите на кораба. Смята се, че техният брой може да достигне 11. Обичайната формация е три Mitsubishi H-60 и един MCH-101. Последният е хеликоптер от среден клас произвеждан от Kawasaki Heavy Industries (KHI) по лиценз на AgustaWestland и е копие на нейния EH-101. Предназначението му е за откриване на мини Airborne Mine Countermeasures (AMCM) и транспорт. От JMSDF са поръчани 14 машини през 2003 година, първата е сглобена през февруари 2005 и доставена през март 2006 година от AgustaWestland. Втората построена от KHI е предадена на купувача през март 2007 година. През октомври 2011 година компанията Northrop Grumman доставя на JMSDF първата система AQS-24A извън САЩ. През юли 2012 компанията получава поръчка за още три системи. Те са монтирани на MCH-101.

Първият кораб клас DDH Hyūga борд 181 е заложен 11 май 2006 година, а е пуснат на вода на 23 август 1998 година и започват тестовете. Предаден е на 18 март 2009 година. Базиран е в порт Yokosuka.Той посещава САЩ, където MV-22 Osprey каца на палубата му в Blitz Dawn Сан Диего, Калифорния на 14 юни 2013 година.

На 16 март 2011 година е предаден вторият кораб от клас Hyūga DDH-182 Ise.

След влизането в експлоатацията на DDH-181 Hyūga е направено ново изменение на плановете и започва строителство на още по-голям кораб. JDS Izumo DDH-183 има водоизместване 27000 тона при пълно натоварване. Дължината му е 248 метра и ширина 38 метра. Заложен е на 21 януари 2012 година, а е пуснат на вода на 6 август 2013 година. Очаква се да бъде предаден в началото на 2015 година. Разполага с два асансьора, на единият от които, може да свалят в хангар машини до 33 тона. Според съобщенията, може да носи до 14 хеликоптера. От размерите му се вижда, че неговата палуба е доста по-голяма от тази на американския USS Wasp. На него според мисията, може да се комбинират до 12 CH-46 Sea Knight, до 4 CH-53E Super Stallion, до 6 AV-8B Harrier attack aircraft, до 3 UH-1N Huey, до 4 AH-1Z Viper и MV-22 Osprey VTOL tiltrotor aircraft. Логично е японският кораб да има по-големи възможности.

Няма оповестени планове, но логично следва, че скоро ще започне строителството (ако не е започнало) на втори кораб клас Izumo. Япония доказа, че може да строи големи кораби и остава само поправка в конституцията и тя ще има истински самолетоносач.

Коментар:

Какво има Китай срещу японските авионосци?

Китай разполага с три кораба Type 071 (клас Yuzhao). Те са най-големите от този клас Аmphibious Тransport Дock кораби. Отстъпват им дори американските от клас San Antonio. За разлика от японските LST, те могат да поберат 3 Landing Craft Air Cushion (LCAC) китайско означение вероятно Type 733. За сега са забелязани само три апарата на въздушна възглавница бордове 3320, 3321 и 3322, но това не означава, че те не са повече. Някъде се среща информация за 12 построени, което е два пъти повече от същите японски. Според излезлите данни на палубата на китайските кораби, може да има до 4 хеликоптера Z-8 Super Frelon.

Излязоха данни, че Китай строи авионосец за хеликоптери от класа на USS Wasp. Твърде е вероятно много скоро, той да бъде пуснат на вода.

И накрая да не забравяме Ляонин!

http://aeronews.alle.bg/

 
Въздушният бой е нечовешко натоварване
13.10.2013, 17:36

Когато служех в авиобаза Равнец като заместник-командир, с майор Румен Радев, който в момента е генерал и е зам.- командир на ВВС, бяхме спрени от полети и отнесохме сурово наказание, че двамата първи в бойната авиация въведохме и проведохме свободни маневрени въздушни боеве с реално противоборство. Радев току-що бе завършил академия и през 1996 г. се върна в поделението като командир на ескадрила.

Само той от цялото поделение събра смелост да ме подкрепи. Лично мен ме дразнеше обстоятелството, че на големите началници не им пукаше, че обучението на летците се претупва. Бях възмутен - държавата, тоест данъкоплатците, дава заплати, за да има истински подготвени пилоти и боеготова авиация. А ние ги заблуждавахме. Реших, че това повече не може да продължава. Майор Радев тогава застана зад мен. Решихме, ще рискуваме и ще започнем целенасочена подготовка за маневрен въздушен бой с изненади и противоборство...........Прочети още

 
Какво противоспътниково оръжие разработва Китай?
13.10.2013, 13:21

САЩ смятат, че трите изстреляни през лятото китайски спътника, които извършват от август странни маневри на орбита, са част от програмата за разработване на противоспътниково оръжие. Това съобщава онлайн изданието "Washington Free Beacon". Трите спътника SY-7, CX-3 и SJ-15 са извършвали маневри за приближаване, а единият от тях, оборудван с ръка-манипулатор, е заловил друг спътник.

Китайските власти официално заявяваха, че спътниците SY-7, CX-3 и SJ-15 ще изпълняват научноизследователски задачи, свързани с обслужване на космически апарати. Тестването на ръката-манипулатор напълно съответства на това. Подобно устройство имаха американските космически кораби Space Shuttle.

Военно използване може да има самата технология за приближаването. Съветският съюз в миналото разработваше спътници-изтребители, чиято задача беше да се приближат към космически апарати на противника и да ги унищожат чрез взрив. Наред с вече изпитаните противоракетни комплекси на ракетите DF-21 и вероятно на DF-31, изстрелвани от земята и директно поразяващи космически противникови апарати, КНР може да разполага и със спътници-убийци по съветски образец. Такива спътници могат да се извеждат на орбита по време на нарастване на военното напрежение и дълго време да остава там в очакване на заповед за използване.

Същевременно унищожаването на спътник чрез противоспътниково оръжие може да бъде лесно доказано и от правна гледна точка е военен акт. Възможно е, Китай да разглежда по-гъвкави варианти за намаляване на ефективността на противникови спътници, нарушавайки функционирането им без унищожаване. Прихващането на противникови спътници чрез манипулатор, нарушаването на ориентирането им, повреждането на отделни части и създаване на повреди може да се окаже по-целесъобразно. В някои случаи противникът вероятно дори няма да може и да установи, че спътникът му е подложен на външна намеса.

Китай разглежда противоспътниковото оръжие като един от начините за противодействие срещу американското техническо превъзходство. Китайската военна доктрина предполага едновременно радиоелектронна борба, нанасяне на удари по комуникационните системи, разузнаване и управление, а също така и провеждане на атаки в компютърните мрежи. Особеното внимание към радиоелектронното подавяне и унищожаването на противниковите спътници в тези условия е естествено и неизбежно. В резултат Китай вече има най-мощната програма за създаване на противоспътниково оръжие в света.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Армията продала 236 жилища за 3 млн. лв
13.10.2013, 12:57

Армията е продала 236 жилища от ведомствения си фонд в периода август 2009 - март 2013 г., съобщиха от Министерството на отбраната. Приходите от сделките са 2 926 418 лв.

Апартаментите са продадени на цени от 7000 до 15 000 лв. От ведомството не дадоха примери за продажба на конкретни жилища според местоположението и квадратурата им, за да се прецени дали цената е много по-ниска от пазарната. "Според методиките продажната цена на жилищните имоти се формира от данъчна оценка, завишена с коефициент от 5 до 20%, в зависимост от типа населено място", поясниха експерти от МО.

Според наредба на военното министерство жилища от ведомствения фонд се продават по строги правила. Първото условие е имотите да са в райони, където поделенията на армията са закрити. За покупка може да кандидатства първо военният, който е живял първи там. Ако той не прояви желание, апартаментът се предлага на военен или пенсионер, служил в местния гарнизон. Едва след това жилището може да се предложи и на други служители от системата на отбраната.

Военното ведомство е подготвило за продажба през 2013 и 2014 г. още 412 жилища в областите Бургас, Хасково, Сливен и Пловдив. Кабинетът "Орешарски" прие нова методика за продажба на апартаменти на МО - цената да е не по-ниска от балансовите стойности на имота. Това ще рече, че към сумата ще се добавят и разходи за извършени ремонти и подобрения. Към момента МО притежава около 3000 жилища.

http://www.trud.bg/

 
Турция иска да закупи от Украйна РЛС 80К6М и кораби "Зубр"
13.10.2013, 10:28

РЛС 80К6М На проведените наскоро разговори между двете страни, Турция е поискала да закупи новата РЛС на Украйна 80К6М. – (видео)

Стартов клиент за нея беше Азербайджан. Той вероятно я е получил в края на миналата година. Като знаем близките отношения между Анкара и Баку, нормално е турците да са запознати с нея.

Азербайджан показа за първи път тази РЛС на парада на 26 юни 2013 година по случай 95 години от създаването на страната. 

В състава на ЗРК Бук БМ, влизат 6 самоходни огневи установки (СОУ) 9А310МБ, 3 пусково-зареждащи установки (ПЗУ) 9А39МБ, пункт за бойно управление (ПБУ) 9С470МБ и радиолокационна станция (РЛС) 80К6М. Модернизацията на комплекса е извършена в Белорусия. Не се съобщават, колко комплекса имат азерите.

Както е известно Гърция разполага с 4 кораба на въздушна възглавница "Зубр"-и. Турция иска да организира с Украйна съвместно предприятие на изцяло модернизирани такива кораби. - Още РЛС

http://aeronews.alle.bg/

 
Музей на авиацията: Приключи възстановяването на военнотранспортния десантен вертолет Ми-8Т
13.10.2013, 10:00

През лятото на 2013 г., съвместно с военнослужещите от 24-та авиобаза, започна работата по възстановяването на бойната машина. Благодарение на техния доброволен труд бяха ремонтирани повредените части на конструкцията, възстановено бе лаковото покритие, опознавателните знаци и надписи.

Вертолетът Ми-8Т с борден номер 302 и командир на екипажа Владимир Беленски изпълнява първия си полет на 15.10.1970 г. Бойната машина е в състава на 44-ти вертолетен полк (днес 24-та авиобаза), базиран в Пловдив. За 24 години служба, на вертолета са пролетени 4 374 часа. През 1994 г. вертолетът постъпва в Музея на авиацията.

Днес военнотранспортният десантен вертолет Ми-8Т е един от експонатите, предизвикващ най-голям интерес сред посетителите.

www.airmuseum-bg.com

 
Още един паметник в Родопите напомня за героизма на българския войник
13.10.2013, 09:54

Председателите на военно-патриотичните съюзи, командирът на 68 бригада „Специални сили” полковник Михаил Попов и представителите на БПЦ пред току-що открития в с. Стойките барелеф и плоча на героя от Балканската война редник Стефан Чернев.Паметна плоча  с баралеф и чешма на героя от Балканската война редник Стефан Чернев бе открита вчера в с. Стойките, община Смолян.

Инициативата бе на четирите военно-патриотични организации - Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Община Смолян, контраадмирал от запаса Дичо Узунов, който е дарил и лични средства,  и местната кооперация „Борика”..........Прочети още

 
Военни разузнавачи пишат на председателя на Народното събрание
13.10.2013, 09:50

Генерал-майор от запаса Чавдар Калайджиев, председател на Инициативен комитет за защита правата на военните разузнавачиДа се премахнат всички текстове в т.нар. Закон за досиетата, отнасящи се  до структури, които нямат връзка с репресивни, вътрешнополитически и престъпни действия. Това пише до председателя на Народното събрание Михаил Миков Инициативният комитет за защита правата на военните разузнавачи. Писмото, което бе предоставено на редакцията на „Отбрана”, е подписано от председателя на комитета генерал-майор Чавдар Калайджиев.

Вече стана ясно, че Парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност отхвърли законопроект за изменение и допълнение на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, внесен от Младен Червеняков и група народни представители. Той трябваше да предотврати последствията от сега действащите текстове  за разкриване на прикрития в чужди държави, използвани от служба “Военна информация” и Националната разузнавателна служба, както и данни, позволяващи да се установят лица, оказали или оказващи помощ в оперативно-разузнавателната дейност........Прочети още

 

 
Китай и Пакистан ще платят на Русия за разработката АЛ-31ФНМ
12.10.2013, 21:15

Китай и Пакистан ще платят на Русия за разработката АЛ-31ФНМ, с което въпроса за износа на J-10B ще бъде решен. Няма официални съобщения, дали се е стигнало до подписване на договор. Разговори са били водени на 15-то изложение Aviation Expo в Пекин.

Китай има подписан договор за доставка на 140 двигателя АЛ-31ФНМ с Русия за сумата от 700 милиона долара. Не е известно, колко е платил за разработка на двигателя. Още през 2010 година започнаха да се водят преговори за изработване за Китай на вариант на руския АЛ-31Ф серия 42 (известен още като АЛ-31Ф-М1). Беше произведена пробна серия и двигатели от нея (вероятно 5 и повече) се доставиха Китай. Те бяха монтирани на J-20 и един от тестовите J-10B за изпитания. Вече повече от година текат изпитанията.

Можем да правим аналогия с РД-93. Тогава за износ на 150 комплекта за Пакистан, той и Китай заплатиха за разработка на двигателя по 75 милиона долара или общо 150 милиона долара. Не е съобщено, колко е заплатено за модификацията РД-93М. Китай имаше договор за 100 двигателя за 238 милиона долара, но сигурно е платено допълнително за последните 43 от тях по нова спецификация. Тя стои и на J-31 с леки подобрения, а неговите двигатели ще бъдат РД-93МА.

През лятото Пакистан обяви, че сглобил 100 изтребителя JF-17 с руски двигатели РД-93. Би трябвало да са започнали сглобяването на последните 50 от договора.

http://aeronews.alle.bg/

 
Приключи визитата на китайски военни кораби в Чили
12.10.2013, 20:24

На 10 октомври групата кораби на Китайските военноморски сили, която е на обиколка в Южна Америка, приключи посещението си в Чили и напусна пристанището Валпарайсо, където бе в продължение на пет дни.

През това време офицерите и военнослужещите посетиха фрегатата „Уилямс" и други кораби на чилийските военноморски сили.

След отплаването им от Валпарайсо китайските и чилийски кораби проведоха съвместни учения в акваторията на южноамериканската страна.

След Чили китайските кораби ще посетят Бразилия.

 
Пакистан иска да купи 20 "летящи" катера Type 022
12.10.2013, 16:08

катер Type 022Пакистан е водил преговори да купи 20 "летящи" китайски катера Type 022 клас Houbei. Катерите са тип тримарани, въоръжени с противокорабни ракети. През 1993 година световно известната компания AMD Marine Consulting създава в Гуанчжоу съвместно с държавната China State Shipbuilding Corporation предприятие Seabus International Co. за разработка и производство на фериботи и скоростни катери. Китайците бързо виждат качествата на построените катери и създават военен вариант. Австралийската компания се разграничава от разработката и казва, че тя е незаконно копиране с помощта на китайски специалисти на патрулна версия на катера AMD350PB (Patrol boat).

Плановете на китайските военни са да бъдат произведени 120 кораба. От 2004 година флота започва да получава по 12 кораба годишно. Тази година би трябвало да са предадени последните.

Въоръжението на тримарана е едно шест цевно оръдие KBP AO-18, копие на руското AK-630 и 8 ракети. Те могат да бъдат противокорабни C-801/802/803, крилати ракети Hongniao или за въздушни цели FLS-1.

Непрекъснато се работи по модернизирането на катерите. Възможно е Китай да разработи и мащабно уголемен модел с още по-големи ударни възможности.

Двата дизелови двигателя с по 3500 конски сили осигуряват максимална скорост почти 70 километра в час на катера с водоизместване от 220 тона и размери дължина 42,6, ширина 12,5 и газене 1,5 метра.

До момента са произведени над 150 катера. Те са в спасителните служби, граничната охрана, ВМС и частни лица. Цените започват от 40 милиона долара.

Коментар:

Катамарани се произвеждат серийно в Китай и Хонг Конг от няколко компании. Една от тях е Afai Southern Shipyard. Очаквам тя вече да е произвела и по-голям кораб от Houbei.

Подобно развитие се очаква и при внесените от Украйна кораби на въздушна възглавница.

http://aeronews.alle.bg/

 
Румъния окончателно подписа за F-16
12.10.2013, 08:32

F-16Румънското правителство сключи дългоочакваната сделка за покупката на 12 употребявани изтребители F-16 от Португалия. Сделката е била подписана на 11 октомври, след получаване на одобрение от САЩ.

Сделката включва покупката на шест F-16A и три F-16B, всички модернизирани до стандарта MLU, от излишъците на португалските ВВС, плюс покупката и модернизирането на други три F-16A от САЩ. Според "Jane's Defence Weekly" стойността на тази част от сделката е €186,2 млн. В сумата влиза и доставката на резервни двигатели и обучение на персонал (девет пилота и 75 техници и инженери).

Чистият приход за Португалия ще е €78 млн., като останалата част от парите ще отидат за покупката на трите F-16 от САЩ, техния ремонт и модернизация, както и доставка на допълнително оборудване.

Според румънските медии стойността на цялата сделка е €628 млн., като от тях авансово са платени €100 млн., а останалите ще бъдат изплатени на годишни вноски. Разликата между €186,2 млн. платени за самите самолети и цялата стойност, идва от необходимостта за покупка на самолетообслужваща техника, подобряване на инфраструктурата, осигуряването на резервни части и консумативи. Не е ясно дали в тази сума влиза и покупката на въоръжение.

Румъния ще получи самолетите си през 2016 г. и трябва да достигне боеготовност с тях през 2017 г.

Сагата с покупката на F-16 в Румъния започна още през пролетта на 2010 г., когато страната обяви, че ще купи 24 употребявани F-16C/D Block 25 от САЩ за сумата от $1,3 млрд. През август същата година, обаче стана ясно, че румънското правителство няма пари за авансова вноска по сделката и идеята пропадна. През септември 2012 г. бе обявен нов план, този път за доставката на употребявани F-16A/B от Португалия, който и бе реализиран година по-късно. – Още за F-16

http://aeropress-bg.com/

 
Още два „Гепарда” за флота на Виетнам
12.10.2013, 08:17

В близко бъдеще Военноморските сили на Виетнам ще получат още две фрегати „Гепард” проект 11661Э от Русия. Те са предназначени за изпълнение на различни задачи: за защита на държавната морска граница и икономическата зона, за борба с контрабандата и пиратството, за съпровождане на конвои, за поставяне на минни заграждения. Оборудвани с модерни оръжия, „Гепардите” са построени с помощта на технологии, които ги правят трудно забележими. Фрегатите могат да развият скорост до 54 км/ч. На палубите е предвидена платформа за хеликоптери. Екипажът е около 80 души.

Фрегати „Гепард” се строят за Виетнам в Зеленодолската корабостроителница в руската република Татарстан от няколко години, каза ръководителят на отдела за мониторинг на завода Расис Фатихов:

   - Имаме голям опит на сътрудничество с другите страни. Ние сме доставяли добре доказали се кораби и в Либия, и в Алжир, и в Югославия.

Заводът има и опит в строителството на кораби за Виетнам. През 2011 г. морската патрулна служба на страната получи първите два „Гепарда 3.9” "Dinh Tien Hoang" (HQ-011) и "Ly Thay To" (HQ-012). Те се представиха добре, и още след първата година от експлоатацията им виетнамската страна повдигна въпроса за покупката на още две фрегати за флота, каза Расис Фатихов:

   - Тези „Гепарди са подобни на доставените по-рано. Разликата е, че новите фрегати ще бъдат оборудвани с оръжие срещу подводници, торпедни установки, уреди за откриване на подводни обекти на противника. На новите фрегати ще бъде използвана и по-модерна енергийна система с подобрени характеристики.

По този начин, новите фрегати „Гепард” могат еднакво ефективно да се борят с въздушни, наводни, както и подводни цели. Руските корабостроители планират да завършат строителството на двете нови фрегати „Гепард” за Виетнам за 2-2,5 години. – Още за проект 11661

 
Канада е започнала изтеглянето на своите инструктори от Афганистан
12.10.2013, 07:53

Канада е започнала поетапното изтегляне на своите инструктори от Афганистан, съобщиха представители на министерството на отбраната. Те отбелязаха, че първите 100 войници и офицери от контингента, наброяващ около 950 души, са пристигнали в петък в Едмънт и Уинипег, предаде ИТАР-ТАСС.

По-рано генерал-майор Дин Милнър, който командва канадския контингент, заяви, че до края на март 2014 година, когато мисията му трябва да завърши, в Афганистан трябва да са останали по-малко от 100 инструктори.

Канада прекрати участието си в бойните операции в Афганистан през юли 2011 г., а пет месеца по-късно върна в родината своята бригада с численост от 2800 души. Вместо тях на учебната база в Кабул, Херат, Мазари Шариф яха изпратени инструктори за подготовка на афганистанските военнослужещи и сътрудници на силите за сигурност. – Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 

 
Япония създаде нова бойна машина
11.10.2013, 22:27

MCV Фото: KyodoИнститута за технически изследвания и разработки (TRDI) на министерството на отбраната на Япония представи прототип на нова бойна машина MCV (Maneuver Combat Vehicle) с оръдие с калибър 105 милиметра, съобщава Jane's.

Демонстрацията на машината се е състоя на 9 октомври 2013 година в Изследователския център за наземни системи (GSRC) в Сагамихар в префектура Канагава. - (видео)

Бойната машина е с колесна формула 8x8 и съответства на изискванията на военните за висока мобилност, огнева мощ  и възможност за нейната доставка в нужната точка по въздух, суша и вода. В частност, MCV може да бъде транспортирана от военнотранспортен самолет Kawasaki C-2. Бойната машина е способна да развива скорост до сто километра в час при бойно тегло около 26 тона. Оръдейната купола е разположена в задната част на MCV. В нея е разположено нарезно танково оръдие с калибър 105 милиметра, сдвоено с 7,62-милиметрова картечница и крупнокалибрена 12,7 мм картечница. Машината има автоматизирана система за управление на огъня, в състава на която влизат системи за насочване и наблюдение на стрелеца и командира, работещи в дневен и инфрачервен режим. Екипажът се състои от 4 военнослужещи.

Jane's отбелязва, че не е изключено в перспектива Япония да използва MCV в качеството на основа за създаване на други бойни машини, включително и бойна машина с 120-милиметрово оръдие. Очаква се серийното производство на MCV да бъде възложено на японската компания Mitsubishi Heavy Industries. Приемането на въоръжение на новите машини е планирано за 2016 финансова година, която започва на 1 април 2016 година.

 
Американци идват за „машината на Цонев''
11.10.2013, 16:26

Николай ЦоневАмерикански експерти пристигат у нас, за да обучат бойци от инженерния батальон в Пловдив, където е зачислена универсалната машина за метални конструкции на компанията Mic industries, популярна като „машината на Цонев“.

Когато той бе министър, МО купи през 2008 г. уникалната технология за близо 10 млн. лв. Оттогава тя бездейства и не носи приходи на ведомството. Причината е, че експерти на фирмата не са обучили бойците, които ще я обслужват. Вината за това обаче си е у нас, по-точно на предишното ръководство на МО.

Така сегашният министър Ангел Найденов завари още един камък в градината си, който ще трябва да вади. Николай Младенов, който наследи Цонев, побърза да сигнализира прокуратурата, че сделката е престъпление, и през 2009 г. Цонев застана пред Темида. Три инстанции го оправдаха напълно и окончателно. Въпреки това технологията стоя над 2 г. на склад във Варненската митница. Така и не стана ясно защо ексминистър Аню Ангелов я държа толкова дълго време там. В крайна сметка военното ведомство се принуди да плати немалко средства, за да я освободи от запор. А това са грешни пари, хвърлени на вятъра...........Прочети още

 
Държавният секретар на САЩ замина за Кабул за преговори относно оставането на американски войски в Афганистан
11.10.2013, 16:04

Джон КериДържавният секретар на САЩ, Джон Кери, отлетя за Афганистан, където ще проведе спешни разговори с президента Хамид Карзай, относно постигането на споразумение, което ще позволи оставането на американски войници след края на натовската мисия следващата година, предаде „Вашингтон пост”.

Неочакваното посещение на Кери в Кабул идва след като преговорите по Двустранното споразумение за сигурност породиха въпроси относно суверенитета на Афганистан.

САЩ желаят да постигнат споразумение до края на месеца, но дискусиите преминаха в застой, след като Хамид Карзай поиска гаранции от страната на САЩ срещу бъдеща американска интервенция, а САЩ желаят всяка оставена след 2014 година военна сила да бъде способна да провежда контратерористични операции.

http://www.focus-news.net/

 
Най-големият шпионски център на АНС се подпали
11.10.2013, 15:08

Пожар избухна в най-новия гигантски шпионски център на американската Агенция за национална сигурност (АНС) в щата Юта. Комплексът струва 2 млрд. долара, пише БГНЕС.

Причина за инцидента е технически проблем в електроинсталацията. В резултат на инцидента е разрушено оборудване за стотици хиляди долари, съобщава в. "Фискал таймс".

Според изданието засега никой не обяснява как се е стигнало до развихрянето на огнената стихия. За страна, която твърди, че е технологичния лидер на света, е странно да няма експерти, които да могат да се справят с често повтарящ се проблем, коментира изданието. През последните 13 месеца комплексът страда от хронични инциденти – той е претърпял 10 токови удара, всеки от които е нанасял щети средно за по 100 000 долара, сочат документи, с които разполага "Уолстрийт джърнъл".

Експерти твърдят, че системата в Юта, която гълта всеки месец 64 мегавата електричество (само сметката за ток на месец е 1 млн. долара – бел. ред.), не е в състояние едновременно да включи безопасно всички налични компютри, без да се стигне до срив и пожар. Доколкото системата е дело на базираната в Пенсилвания компания Klingstubbins, от нейната централа излязоха с незадоволителното обяснение, че нейни експерти са запознати с проблема и работят за намирането на трайно решение за него.

Не такава е оценката на Армейския инженерен корпус (ACE), чийто служители отговарят за строителния надзор при изграждането на комплекса. Според военните колегите им от Klingstubbins не са наясно защо непрекъснато се стига до сривове в системата. Доклад на ACE, с който разполага "Уолстрийт джърнъл" показва, че на американското правителство не е била подадена изчерпателна информация за електрическата система на обекта, която е много уязвима по отношение на нови сривове. Според документа задължителните проверки на годността на системите в шпионския комплекс в хода на изграждането му не са извършвани в името на "бързото му пускане в употреба".

Шпионският център, известен като "База данни Юта", е най-големият подобен комплекс в системата на АНС, в които агенцията трупа информацията от глобалното подслушване, която беше разкрита пред световната общественост от Едуард Сноудън. Прихванати комуникации – имейли, телефонни обаждания и т. н. биват складирани в сървърите на комплекса. По оценка на специалисти обектът в Юта е многократно по-голям от най-голямата подобна инсталация на Google. Само че поради непрекъснатите проблеми с електроинсталацията, капацитетът на системата не може да бъде използван. А от АНС твърдят, че този комплекс е от изключително голямо значение за опазване на националната сигурност.

http://america.actualno.com/

 
Открит летателен ден ще се проведе на летище Долна Митрополия
11.10.2013, 14:55

РС-9М По повод празника на авиацията и Военновъздушните сили Учебната авиационна група „Георги Бенковски” в град Долна Митрополия ще отвори врати за посетители утре, 12 октомври, от 9:30 ч., като домакин на открит летателен ден.

Гостите ще имат възможност да наблюдават полети със самолети РС-9М и L-39 ZA. Подготвя се и статичен показ, с който посетителите ще могат да се запознаят с предназначението и летателните характеристики на авиационната, самолетообслужващата и специалната техника на въоръжение в Учебна авиационна група „Георги Бенковски”.

По време на летателния ден ще се проведе конкурс за дистанционно управляеми апарати с участието на курсантите от Факултет „Авиационен. Програмата ще завърши с полети на леката авиация.

Информираме любителите на авиацията и журналистите, че ще бъдат допускани на летище Долна Митрополия от 9:00 ч. през Контролно–пропускателен пункт (КПП-3) от източната страна на летището.

http://www.mod.bg/

 
Утвърдена е структурата на ВДВ на РФ
11.10.2013, 12:10

Министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу е утвърдил структурата на ВДВ. Командващият ги, генерал-полковник Владимир Шаманов съобщи за решението за създаване на втора отделна десантно-щурмова бригада. Тя ще бъде сформирана във Воронеж и ще носи името на 345-ти гвардейски Баграмски парашутно-десантен полк.

Така структурата на ВДВ става 4 дивизии - 106-а в Тула, 7-а в Новороссийск (планинска), 76-а в Псков, 98-а в Иваново и две отделни десантно-щурмови бригади - 31-а в Уляновск и 345-а в Воронеж. Последните ще имат по два десантно-щурмови батальона и един парашутно-десантен батальон.

Коментар:

Дивизиите имат по два полка, а те по два батальона. На практика дивизиите имат по един батальон повече от бригадата. До сега съставът на десантно-щурмовата бригада беше:

- 2 десантно-щурмови батальона;

- 1 парашутно-десантен батальон;

- самоходно-артилерийски дивизион;

- противотанкова батарея, зенитна батарея, разузнавателна рота, инженерно-сапьорна рота, свързочна рота, рота за десантно обезпечаване, тилова рота, ремонтна рота, взвод РХБЗ, ВУНА, комендантски взвод.

Личен състав около 1600 човека.

Според запознати, при новите бригади личния състав е същия, но техниката е в пъти повече. Така например във взводовете на разузнавателната рота ще има и по три БЛА. – Още за ВДВ

http://aeronews.alle.bg/

 
ООН удължи мандата на силите на НАТО в Афганистан за последен път
11.10.2013, 11:53

Съветът за сигурност на ООН удължи мандата на силите на НАТО в Афганистан за последен път преди предаването на контрола над сигурността на афганистанските сили в края на 2014 г., съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В единодушно приета резолюция се казва, че положението в Афганистан "продължава да е заплаха за международния мир и сигурност".

Международните сили в Афганистан преди две години бяха 130 000 души, а към 1 август т.г. вече са само 87 200 войници, от които 60 000 американци.

Съветът удължи мандата на коалиционните сили до 31 декември 2014 г.

 
НАТО се отказа от удар срещу Сирия
11.10.2013, 09:46

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че не би участвал в никакви бъдещи военни действия в Сирия, предаде АФП.

„Няма военен начин за разрешаване на конфликта в Сирия", каза Расмусен на пресконференция в Атина, на която бе заедно с външния министър на Гърция Евангелос Венизелос. Расмусен допълни, че е нужно политическо решение на конфликта, който вече навлезе в третата си година.

Ръководителят на НАТО подкрепи идеята за конференция, водена от САЩ и Русия, на която да се договори сделка между Башар Асад и опозиционните групи. Конференцията, която трябва да се казва „Женева - 2", би трябвало да осъществи споразумение между Великите сили за преходно правителство.

http://www.dnesplus.bg/

 
Гърция ще закупи десет вертолета Chinook
11.10.2013, 08:22

CH-47 Постоянният комитет по закупуване на въоръжение към парламента на Гърция е одобрил закупуването от САЩ на десет поддържани тежки вертолета CH-47D Chinook, съобщава Jane's.

С това решение МО на Гърция вече може официално да подаде заявка към САЩ за доставка на вертолетите. По всяка вероятност тези хеликоптера ще са от излишъците на СВ на САЩ и ще влязат в състава на гръцката армейска авиация.

Стойността на потенциалната сделка за сега е неизвестна. По оценка на Jane's, CH-47D могат да бъдат продадени по пет милиона бройката. В тази сума може да бъдат включени ремонт и техническото обслужване, както и на системите за самозащита. Точната сума ще бъде уточнена в процеса на преговори с Агенцията за военно сътрудничество на Пентагона (DSCA).

Преди време гръцкото МО води преговори със САЩ за закупуване на 30-40 хеликоптери „втора ръка” UH-60L Blackhawk. Разговорите са били прекратени, тъй като не е било постигнато съгласие за цената на вертолетите – САЩ са искали за партидата поддържани вертолета 500 милиона долара.

Към момента армейската авиация на Гърция разполага с девет вертолета CH-47DG и шест CH-47SD.

http://www.pan.bg/

 
Полските ВВС получиха последния модернизиран Orlik TC-II
11.10.2013, 08:15

Orlik TC-IIНа МО на Полша бе предаден последния от общо 16 модернизирани учебни самолета PZL-130 Orlik TC-II, съобщава Jane's.

Доставката на самолет с борден номер „052” се е състояла на 25 септември в базата на военновъздушното училище в Радом.

Модификацията TC-II се отличава от базовия вариант TC с нова авионика, двигател Pratt & Whitney Canada PT6A-25C и няколко изменения в конструкцията – по-здраво крило, усилен колесник и крилни накрайници. ВВС на Полша разполагат с 28 самолета PZL-130.

През 2011 Полша пристъпва към разработване на нова модернизация на учебните самолети Orlik - ТС-IIGC, характеризираща се с нова „стъклена” кабина.

http://www.pan.bg/

 

 
Следващата седмица Комисията по отбрана ще гледа промените в КСО
10.10.2013, 23:10

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов очаква подкрепата на народните представители от всички парламентарни групи за промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) във връзка с връщане на стария режим за пенсиониране на военнослужещите.

Това той заяви след заседанието на Комисията по отбрана към Народното събрание, съобщи Пресцентърът на МО. Предвижда се предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване да бъдат разгледани на заседанието на комисията през следващата седмица......... Прочети още

 
Изтребителите Rafale - 100000 часа във въздуха
10.10.2013, 21:36

Изтребител Rafale Изтребителите Rafale са достигнали общ нальот от 100 000 часа във въздуха. До момента са предадени 122 самолета от този вид. От тях 38 Rafale M едноместни са на флота, 40 двуместни Rafale B и 44 Rafale C едноместни за ВВС.

Първите десет серийни от транш 1(F1) са предадени на флота. Сега те са спрени от полети и чакат решение за модернизация или бракуване. Борд 2 беше предаден на компанията-производител и на него се тества новия радар.

Има данни за около 5 загубени самолета. Флотът на Франция е загубил бордове 18, 22, 24 и 25 всички от транш 3(F3) от който са му доставени 28 машини, а за ВВС имам данни за един борд 316. Така, че в момента ВС на Франция летят най-много 107 изтребителя.

http://aeronews.alle.bg/

 
Alenia ще достави скоро C-27J на двама нови клиента
10.10.2013, 21:13

C-27J Италианската компания Alenia Aermacchi ще достави скоро тактически транспортни самолети C-27J Spartan на двама нови клиента. Това са Чад и Австралия, като техните самолети са на краен етап на строеж.

Първият самолет за Чад е почти готов и се очаква да се достави на африканската страна в средата на декември 2013 г. Втората машина за Чад също се строи, а екипажите се обучават.

В същото време първият австралийски C-27J преминава през наземни изпитания и ще изпълни първия си полет към края на октомври с планирана доставка за началото на 2014 г. Австралия поръча през май 2012 г. 10 самолета от този тип.

От Alenia Aermacchi строят и самолети за неназован клиент, както и последните три машини от поръчката на ВВС на САЩ за 21 броя С-27J. Американските ВВС се отказаха от по-нататъчна експлоатация на типа още през 2012 г., но излишните машини ще се пренасочат към други правителствени агенции, като Бреговата охрана или Командването за Специални операции.

http://aeropress-bg.com/

 
Полетя първия сериен AW189
10.10.2013, 21:07

AW189Първият сериен вертолет AgustaWestland AW189 изпълни първия си полет днес, 10 октомври от заводското летище в Верджате, край Милано. Машината трябва да се достави на стартовия клиент Bristow Helicopters до края на годината.

Сертификацията на AW189, който изпълни първия си полет на 21 декември 2011 г., е към края си. Според компанията производител в края на септември е минала важна среща с европейските авиационни власти EASA, която е показала, че няма съществени проблеми за сертификацията. Предполага се, че тя ще стане факт през ноември или декември тази година.

В момента на линията за производство са заложени два AW189. Освен първия сериен са налични и два летателни прототипа, които ще продължат да се използват за изпитателна работа, включително и по специализирания вариант за търсене и спасяване.

AW189 е двудвигателен вертолет от 8-тонния клас, който е развитие на военната машина AW149. За момента за него има над 80 поръчки, включително и 11 вертолета за новата национална система за търсене и спасяване на Великобритания.

http://aeropress-bg.com/

 
Колумбия ще модернизира учебните Tucano
10.10.2013, 20:50

EMB-312 TucanoМинистерството на отбраната на Колумбия ще проведе модернизация на всички учебно-бойни самолети EMB-312 Tucano, съобщава Jane's.

Първия подобрен самолет колумбийските военни трябва да получат този месец, а доставката на последния е набелязана за 2015 г. С модернизацията на самолетите по лиценз на бразилската компания Embraer се занимава колумбийската CIAC. Общо през модернизация трябва да преминат 14 самолета Tucano, които ВВС на Колумбия използва като леки щурмовици, а също и за разузнаване, рекогносцировка, наблюдение и в операция срещу бунтовниците. Модернизираните самолети ще получат нови крила, бордово радиоелектронно оборудване и многофункционални дисплеи в пилотската кабина. Срокът на службата на Tucano ще бъде продължен до 2028-2030 г.

Двуместният турбовитлов самолет EMB-312 развива скорост до 458 километра в час и извършва полети на разстояние до 1,9 хиляди километра. Самолетът има четири точки на подкачване за оръдейни контейнери, неуправляеми ракети, бомби или горивни баки с обща маса до един тон.

Както предава Jane's, CIAC очаква получаването на сертификата от бразилската Embraer, който ще позволи на колумбийската компания да оказва техническо обслужване и модернизация на самолетите Tucano на международния пазар. В момента ВВС на 13 страни по света използват около 500 самолета Tucano.

http://www.duma.bg/

 
САЩ предложиха на Индия производството на противотанкови комплекси
10.10.2013, 20:33

FGM-148 Javelin Министерството на отбраната на САЩ е предложило на Индия съвместна разработка и производство на преносимите противотанкови ракетни комплекси FGM-148 Javelin. Съответното предложение, както съобщава Defense News, е направил заместник министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър. Източник на агенцията от посолството на САЩ в Индия е характеризирал това предложение като пробивна инициатива във взаимоотношенията между Делхи и Вашингтон.

В момента Индия и САЩ водят преговорите за доставката на американски противотанкови комплекси. Процесът се намира в начален стадий и подробности по възможната сделка засега са неизвестни. Съобщава се само, че САЩ планират да продадат на Индия не по-малко от шест хиляди единици нови противотанкови комплекси, като тяхната доставка трябва да бъде осъществена в рамките на една година след подписването на съответния договор.

Освен това САЩ са поставили условия, че Индия трябва отначало да придобие комплексите, да приеме всички купени Javelin, а след това американската страна ще разгледа възможните варианти за съвместно производство на въоръжения на индийска територия, а също и степента на участие на индийската страна в проекта за разработване на по-съвършени варианти на комплекса. - Още за FGM-148

http://www.duma.bg/

 
Празник на военно формирование 54060 – Шумен
10.10.2013, 17:06

Военно формирование 54060 – Шумен ще отбележи своя празник, на 11.10.2013 г. – 129 години, като наследник на 7-ми Пехотен Преславски полк. Командирът на военно формирование 54060 подполковник Веселин Христов ще произнесе слово и ще прочете заповед за награждаване на военнослужещите, постигнали високи успехи в учебната и бойната дейност.

От 09.30 – 12.30 ще се проведат спортни игри.

Военно формирование 54060 – Шумен е наследник на славния 7-ми Пехотен Преславски полк, създаден с указ на княз Фердинанд от 12 октомври 1884 г. Създадено преди повече от столетие формированието изминава дълъг и сложен път на развитие, претърпява множество промени и реоганизации, но продължава да носи достойно славното си име.

http://landforce.mod.bg/

 
Среща на началника на щаба на СКС с аташето по отбрана на Алжирската народно - демократична република
10.10.2013, 17:01

Днес 10.10.2013 г. началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Димитров проведе среща с полковник Халед Аиса Ел Бей, аташе по отбраната на Алжирската народно – демократична република, акредитиран за Република България по повод встъпването му в длъжност.

В хода на разговора бригаден генерал Димитров запозна полковник Ел Бей с мисията, функциите и задачите на Съвместното командване на силите произтичащи от трите мисии на Въоръжените сили на Р България и с участието на българските военни контингенти в операции и мисии извън територията на страната. Гостът прояви интерес и бе запознат с дейността на модулните формирования от Българската армия  при защита и подпомагане на населението при природни бедствия, аварии и екологични катастрофи.

Подчертано бе и традиционно доброто сътрудничество между армиите на България и Алжир, което може да бъде доразвито както в областта на съвместната подготовка, така и в областта на кодификацията, технологиите свързани с боеприпасите, въоръженията и С4I системи.

В края срещата бригаден генерал Димитров отправи пожелания към полковник Ел Бей за здраве успехи в личен и професионален план в бъдещата му дейност.

http://jfc.mod.bg/

 
В Безмер изпитваха нови образци авиационни средства за поразяване
10.10.2013, 16:45

На 8 октомври в База за предно разполагане – Безмер, бяха изпитани успешно нови образци авиационни средства за поразяване, съобщават от Командването на ВВС.

Задачите по бомбопускане от самолет Су-25 се изпълниха на авиацонен полигон „Елена” от командира на базата полковник Димитър Данев, подполковник Валентин Иванов – заместник-командир и майорите Милен Димитров и Радостин Люцканчев.

Комисията по изпитванията даде висока оценка на инженерно-техническия състав за перфектната подготовка на авиационната техника и въоръжението, и на летците за изпълнението на поставената задача. – Още за АБ Безмер

http://www.otbrana.com/

 
Открит ден в морска авиобаза "Чайка"
10.10.2013, 16:38

AS565MB Panther На 14 октомври 2013 г. (понеделник) от 9,30 часа вратите на единственото въздушно подразделение на българските ВМС ще се отворят, за да се отбележи 54-та годишнина от създаването на Отделната вертолетна ескадрила на ВМФ на НРБ през 1959 г.

Празникът ще бъде отбелязан с изложба на авиационна техника - вертолети Ми-14ПЛ и AS565MB Panther и други системи.

Входът за граждани е свободен. – Още за АБ „Чайка”

http://www.pan.bg/

 
Китай ще продължи да купува руски двигатели за авиоиндустрията
10.10.2013, 14:26

РД-93В края на септември по време на конференция представители на AVIC дадоха изявление по повод новите китайски изтребители. Беше съобщено, че J-31 (проект 310) е предназначен за чужбина. За това Китай е склонен да води разговори с Русия и да финансира разработката на двигатели за самолета. На прототипа стояха два опитни двигателя РД-93М.

Ако Русия се съгласи самолетите J-31 с нейни двигатели да изнасят за трети страни, Китай е готов да инвестира около 1 милиард долара за създаване на двигателя по неговите изисквания от руската компания Климов.

Двигателят РД-93 има тяга 50.0 kN и 81.3 kN при форсаж. Параметрите на РД-93М не са обявени, но се предполага, че са около 54.0 kN и 90.0 kN при форсаж. Специално доставените на китайците опитни образци, могат да развият и по-голяма, но за сметка на намален ресурс.

Според технически изисквания двигателите на J-31, трябва да имат тяга около 64.0 kN и 110.0 kN при форсаж.

На 15-то Aviation Expo в Пекин двигателят РД-93М беше изложен, но с закрити с плат вход и сопло, така, че не можеха да се видят входящият вентилатор и горивната камера.

Китайците признават, че още 5-8 години ще са зависими от руските двигатели и се подготвят за нови договори с Русия. – Още авиационни двигатели

http://aeronews.alle.bg/

 
Излетя Ту-214 ВПУ за ФСБ на Русия
10.10.2013, 10:48

Ту-214 ВПУ На 25 септември 2013 година в Казан започнаха летателните изпитания на самолета със специално предназначение Ту-214 ВПУ (сериен номер № 523, регистрационен номер RA-64523), построен ОАО "КАПО С.П. Горбунов" за ФСБ на РФ по държавна поръчка №13/А-2218-11 от 8 декември 2011 година.

Стойността на контракта е 2,7 милиарда рубли (83,5 милиона долара).

Самолетът Ту-214 ВПУ трябва да бъде предаден на клиента до края на 2013 година.

 
В НАТО българските военнослужещи са най-ощетени по отношение на пенсионирането
10.10.2013, 10:05

Ангел Найденов В последно време почти всяка моя първа дописка за деня започва с думите на Хасан Адемов, казани по някоя телевизия, че ранното пенсиониране, разбирайте на военните, е проблем. И следва неговата аргументация, че не бива да вървим срещу препоръките на Европейската комисия и експертите са против предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване. Става дума за онези промени, които са в предизборната програма на БСП и коалиция за отпадане на въведеното от ГЕРБ изискване военнослужещите да придобиват право на пенсия освен при 27 години осигурителен стаж и при навършване на определена възраст в зависимост от това дали са войници, старшини, младши или старши офицери.

Почти всеки ден коментар по тази тема има министърът на отбраната Ангел Найденов. Това се случи и тази сутрин по TV7. Ангел Найденов каза, че нееднократно са говорили с министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов по този въпрос. Оценява деликатното положение, в което се намира неговият колега, включително в НСТС, където е под натиска на синдикати и работодатели.

Тази сутрин министър Найденов акцентира на неравнопоставеността между българските военнослужещи към техните колеги в други страни. По негово разпореждане е била направена сравнителна таблица за пенсиониране на военнослужещите в 12 страни членки на НАТО и в други пет. От тези 17 държави само в Босна и Херцеговина и в Македония има такива изисквания, като в България от 1 януари т.г. Става дума за обвързване на правото за пенсиониране освен с осигурителния стаж и с навършване на определена възраст. Министърът не крие уважението си към тези държави и армии, но не мисли, че България трябва да следва техния пример.

Сред тези 12 държави, например САЩ, Великобритания, Франция, Гърция, Турция, Румъния, няма изискване за възраст, каза Ангел Найденов. Това се отнася и за Русия, и Сърбия. Нещо повече по отношение на осигурителния стаж най-висока си изискванията към българските военнослужещи. Справката показва, че в другите страни този стаж започва от 15 години и стига до 20 години, максимум 25 в Турция. У нас са 27 години?!

Тук веднага възниква един факт, по който може да се разсъждава. На 18 декември м.г. на заседание на Съвета по отбрана с участието на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов заяви „Беше направена промяна в условията за пенсиониране на военнослужещите – въвеждане на възраст за пенсиониране. Няма друга страна от НАТО и ЕС, в която военнослужещите да придобиват право на пенсия, само въз основа на изискване за стаж.” Фактът е от мен. Коментарът – от вас.

Освен това, продължи министър Найденов, българските военнослужещи отговарят на двете условия: изискване за определен осигурителен стаж и пределна възраст за военно звание, при навършване на която следва пенсиониране. По отношение на тези условия, отбеляза той, ние сме напълно еднакви с останалите страни в НАТО.

Един въпрос с четири основания зададе Ангел Найденов, чийто отговор предполага отпадане на изискването за навършване на определена възраст за пенсиониране на военнослужещите.

Ако имаме едно условие, въведено в края на 2012 г, което поставя военнослужещите в неравнопоставеност по отношение на 10 други категории, ако имаме условия, които абсолютно не съответстват на условията за ранно пенсиониране в другите страни, включително на съседните ни, ако имаме едно въведено условие, предизвикало напрежение и не се подкрепя в средите на военнослужещите, което доведе до напускане над 700 души, ако отмяната на това условие не натоварва финансово системата, не следва ли отмяната на това условие, попита Ангел Найденов.

Министър Найденов е категорично против породилата се сред експертите в Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда и социалната политика идея за въвеждане и за останалите 10 категории служители на изискването за пенсиониране, което ощети военнослужещите. Според Кодекса за социално осигуряване това са държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи, по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, държавните служители по чл. 11 от Закона за пощенските услуги, държавните служители, осъществяващи дейността по охрана на съдебната власт по чл. 391 от Закона за съдебната власт, следователите и младшите следователи, а с последните промени и балерините, балетистите и танцьорите.

Тези аргументи изложихме в пленарната зала на парламента и когато се въвеждаше това изискване от предишното Народно събрание, каза министър Найденов. Ако не се лъжа, допълни той, тогава д-р Адемов излезе с тази теза и не подкрепи предложението на ГЕРБ.

Аз ще припомня, че в изказванията си напоследък социалният министър огласява мнение на експертите, но в същото време не крие, че крайното решение ще бъде политическо. Така, както се случи в края на миналата година.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Министерството на отбраната публикува допълнение към регистъра

10.10.2013, 08:56

 

 

Допълнителен регистър на вакантните длъжности за офицери и офицерски кандидати към 30.09.2013 година

 
Bell ще изпита V-280 през 2017 г.
10.10.2013, 08:46

V-280 Компанията Bell Helicopter ще изпита новия си конвертоплан V-280 Valor през 2017 г. Машината се разработва по поръчка на Армията на САЩ за създаването на технологични демонстратори за следващо поколение вертикално излитащи и кацащи апарати Joint Multi-Role (JMR).

V-280 е конвертоплан от трето поколение. Той ще има крайсерска скорост от 520 km/h, боен радиус от близо 500 km, два двигателя, прибираемо шаси, електро-дистанционна система за управление, две широки врати от страни на борда и възможност за превозване на 11 напълно екипирани бойци. За разлика от V-22 Osprey, където целите двигатели се завъртат напред или нагоре, при V-22 ще се завъртат само винтовете, а самите двигатели ще са фиксирани към крилото.

В рамките на програмата за технологични демонстратори към JMR Пентагона даде договори на четири компании – Bell, Sikorsky, AVX Aircraft Company и Karem Aircraft.

http://aeropress-bg.com/

 
F-35 направи 10000 часа във въздуха
10.10.2013, 00:40

F-35От компанията Lockheed Martin съобщиха, че в края на миналия месец е мината границата от 10000 часа във въздуха за изтребителите F-35. При това повече от половината от часовете са направени за последните 10 месеца.

Първият полет беше на 15 декември 2006 година, а на 30 ноември 2012 година беше премината границата от 5000 часа при 3 464 полета. До 30 септември вече са извършени от F-35 6 492 полета с обща продължителност 10 077 часа.

Главен принос за тези повече от 5000 часа имат самолетите от оперативните бази, които летят много повече от тестовите.  За тези 10 месеца са реализирани 3 028 полета, което е средно по 300 полета на месец, въпреки двете прекъсвания в началото на тази година от 18 януари до 14 февруари и от 21 февруари до 1 март. През ноември се очаква полет № 7000 по програмата F-35.

http://aeronews.alle.bg/

 
Русия въоръжава Латинска Америка
10.10.2013, 00:21

Сергей ШойгуРусия продължава да завоюва оръжейните пазари на Латинска Америка, като следващите цели са Бразилия и Перу, информира вчера НТВ. Идната седмица министърът на отбраната Сергей Шойгу ще посети тези две страни, където ще води преговори по линия на военно-техническото сътрудничество.

Експертите придават на предстоящата визита и политическо значение, тъй като подписването на крупни договори за доставка на оръжие ще укрепят позициите на Русия в региона. По данни на в. „Комерсант“ в Бразилия ще се обсъжда покупката на преносими зенитни ракетни комплекси „Игла” и системи за противовъздушна отбрана (ПВО) „Панцир-С1”. В Перу Шойгу ще договаря доставката на 110 танка Т-90С и БТР-80А.

По предварителни данни общата стойност на контрактите ще надхвърли 1,7 млрд. долара. Началникът на Генералния щаб на Бразилия ген. Жозе Карлос Де Нарди вече обсъди с руския си колега Валерий Герасимов възможността за покупка на „Панцир-С1”. Източник на „Комерсант” от ръководството на руските въоръжени сили заяви, че Бразилия акцентира именно върху системите за ПВО, които трябва да обезпечат защита на обектите в страната по време на шампионата по футбол през 2014 г.

Тази тема бе обсъдена и по време на визитата на президента Дилма Русеф в Москва през декември м.г. Според пресата подписването на подобен договор ще отвори нови хоризонти за по-широко военнотехническо сътрудничество между двете страни. Още повече, че бразилската страна е заинтересувана не само в доставката на „Панцир-С1” и „Игла”, но и в бъдещото строителство на завод в латиноамериканската държава за тяхното производство. НТВ припомня, че досега сътрудничеството в оръжейната сфера между Москва и Бразилия беше незначително – през 2009 г. бе подписан договор за доставката на 12 хеликоптера Ми-35М на стойност 250 млн. долара.     

Перу пък проявява интерес към руската бронирана техника

Москва обаче се надява, че освен танкове и БТР Лима ще поръча на Русия и нови  системи за ПВО. Те ще заменят остарелите съветски системи „Печора”, които в момента са на въоръжение в перуанската армия. Нюзру съобщава, че за първото полугодие на тази година Русия е продала оръжие на стойност над 7 млрд. долара. 

http://www.monitor.bg/

 

 
САЩ успешно проведоха поредните изпитания на системата за ПРО с морско базиране "Иджис"
09.10.2013, 23:33

Тихоокеанското командване на американските въоръжени сили и Агенцията за противоракетна отбрана (Missile Defense agency) успешно проведоха изпитания на системата за ПРО "Иджис" (Aegis) от второ поколение. Това заявиха представители на компанията "Рейтеон" (Raytheon) – разработчик на влизащата в състава на комплекса модернизирана ракета "Стандард-3" "блок-IB" (SM-3 Block IB).

По време на изпитанията ракетата, запусната от борда на крайцера "Лейк Ери" (USS Lake Erie CG-70), е поразила учебна балистична ракета със среден обсег на действие, изстреляха от Хавайските острови.

Това е пето поредно успешно изпитание на ракетата SM-3 "блок-IB" от състава на комплекса от второ поколение "Иджис" версия 4.0.

Новата ракета ще се произвежда както в морски, така и в наземен вариант за базиране.

 
Израел допуска война на няколко фронта
09.10.2013, 20:38

генерал Бени Ганц Началникът на Генералния щаб на израелската армия генерал Бени Ганц в изказване, излъчено по държавното радио, прогнозира различни сценарии на евентуална война с няколко едновременни нападения срещу еврейската държава, съобщи Франс прес.

"Войната може да започне с удар с хирургическа точност в сърцето на Кирия (комплексът, в който се намира сградата на министерството на отбраната) в Тел Авив", предупреди ген. Ганц на конференция в Ерусалим.

"Възможна е кибератака срещу обект, обезпечаващ всекидневните нужди на израелските граждани, така че светофарите да спрат да работят или банките да бъдат парализирани", допълни той. Според началника на армията ливанското шиитско движение "Хизбула" продължава да представлява огромна заплаха. "Точността на техните ракети ще нарасне значително и ако "Хизбула" реши да нападне дадена цел почти навсякъде в Израел, може да го направи", заявил генералът според уебсайта на армията.

През юли 2006 г. избухна война между израелската армия и "Хизбула", която продължи 33 дни. От територията на Ливан срещу еврейската държава бяха изстреляни хиляди ракети. При конфликта загинаха 1200 души в Ливан, предимно цивилни. Израелската страна даде 160 жертви - 117 военни и 43 цивилни.

Бени Ганц се опасява и от нападения на ислямистки групировки срещу израелски патрули или отвличане на израелски войници край Голанските възвишения, окупирани от Израел. "Мирният пейзаж в Голан може изведнъж да се превърне в кърваво бойно поле", предупреди той.

 
Провежда се учението „Ramstein Guard”
09.10.2013, 17:46

Falcon 20Военновъздушните сили започнаха участието си в тренировката на НАТО „Ramstein Guard”. Тя се провежда от 7 до 11 октомври 2013 г. във въздушното пространство на България и Гърция.

Целта на „Ramstein Guard” е да се повиши подготовката на силите и средствата за противовъздушна отбрана на държавите от Алианса в условия на радиоелектронни смущения. Ученията от този тип се провеждат за трета поредна година в България. В тазгодишната тренировка вземат участие летателни екипажи, зенитно-ракетни дивизиони и радарни постове.

През настоящата година за първи път от българска страна ще бъдат включени екипажи от военнотранспортната авиация. Те ще изпълняват полети със самолет C-27J Spartan и ще отработват задачи в условия на смущения от източници за радиоелектронна борба. Специалната апаратура се осигурява по линия на НАТО.

По време на тренировката на наше военно летище ще се базира и самолет-смутител на НАТО. 3-та авиобаза е домакин и оказва логистична поддръжка на самолет за радиоелектронна борба Dassault Falcon 20 от 717-та ескадрила на Кралските норвежките ВВС. В рамките на учението той ще изпълнява полети от летище Граф Игнатиево. В ученията през предходните години силите и средствата за ПВО от състава на българските ВВС отработваха задачи със самолети-смутители, базирани в Румъния.

„Ramstein Guard” започна с провеждането на съвместни брифинги от специалисти по радиоелектронна борба. Активната фаза на тренировката, с реално изпълнение на задачите, стартира на 8 октомври. В последния ден в учението ще се включи и самолет-смутител, базиран в Гърция.

http://aeropress-bg.com/

 
Изтребители на Япония били вдигнати по тревога заради руски самолети
09.10.2013, 13:30

Ту-142Изтребители на военновъздушните сили за самоотбрана на Япония днес са били вдигнати по тревога поради това, че три руски самолета сa се появили близо до границата на страната.

Два самолета Ту-142 и един Ил-20 в сряда са извършили полет над Японско море. Японското въздушно пространство не е било нарушено. Ту-142 извършили полет от югозапад в североизточно направление покрай островите Хонсю и Хокайдо, а Ил-20 – в обратното направление.

 
САЩ вероятно ще замразят голяма част от военната си помощ за Египет
09.10.2013, 13:23

САЩ вероятно ще замразят по-голямата част от военната си помощ за Египет, като все пак ще продължат да оказват подкрепа в борбата срещу тероризма, в обезпечаването на сигурността на Синайския полуостров и в други приоритетни области, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на високопоставен служител на американската администрация.

Според анонимния източник Барак Обама не е взел окончателно решение по въпроса, което предизвиква раздразнение у много американски политици, които балансират между желанието за оказване на помощ за демокрацията в африканската страна и желанието за поддържане на известно сътрудничество с египетската армия.

 
Депутатите питат министър Найденов за летателната годност на военните ни пилоти
09.10.2013, 13:18

Янко Янков, председател на Комиисята по отбрана в Народното събраниеКомисията по отбрана в Народното събрание с председател Янко Янков е поискала да се запознае със състоянието на летателната годност на пилотите от Военновъздушните ни сили. По този повод на утрешното заседание ще участват министърът на отбраната Ангел Найденов и други представители на ръководството на МО.

Известно е, че проблем има. Той бе повдигнат преди около месец от журналистически публикации. Проблемът, имаше възможност преди около месец да заяви министър Найденов, е от 2006 г. Той не отрича, че барокамерата и центрофугата не могат да се ползват. Те са доста стари, но много скъпи  - над 30 млн.лв., и засега не могат да се купят нови. Това обаче не означава, че пилотите ни стоят на земята. Проблемът е за младите. Всички опитни пилоти в бойната ни авиация са минали през барокамера и центрофуга, за да бъдат допуснати до полети. В хода на проверката е било  установено, че има проблем след сливането на звената за експертиза, като авиомедицинската е „потънала” в общата медицинска експертиза. В резултат на това в момента се обсъждат варианти за възстановяване на отделно звено за авиомедицинска експертиза.

Очаква се депутатите от комисията да се заинтересуват и от друг показател за летателната годност на военните ни пилоти. Става дума за техническото състояние на авиационната техника, което от министър Найденов, се определя, като критично. Ако самолетите и вертолетите стоят на земята, няма начин пилотите да са във въздуха. В този смисъл точно Комисията по отбрана би трябвало да направи своите предложения към бюджета за следващата година, който да гарантира летателната годност както на техниката, така и на пилотите.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Ще има ли кръгом за пенсиите в армията?
09.10.2013, 13:10

“В социалната политика трудно се вземат справедливи решения, защото справедливостта за един означава несправедливост за друг. Затова търсим най-малко несправедливото решение”.

Напоследък това е любимият отговор на социалния министър Хасан Адемов на въпросите за предстоящите промени в пенсионната система.

БСП обаче явно си е поставила невъзможната цел да търси справедливост за една категория работещи, която се възприема като несправедливост от останалите............Прочети още

 
Турция проведе изпитания на собствен ЗРК
09.10.2013, 12:42

 Hisar-A,  Фото: SSMНа 6 октомври 2013 година се проведоха изпитания на турския зенитно-ракетния компклекс с малък обсег на действие Hisar-A, съобщава Jane's. - (видео)

Изпитанията са проведени на полигона „Туз” в Мала Азия. Според получените данни от телеметрията, запуска на зенитната ракета е бил успешен и съответства на всички разчетни параметри.

С разработката на комплекса Hisar-A от 2008 година се занимават турските компании Aselsan и Roketsan. Първата е създала радиолокационната станция, системите за бойно управление и управление на огъня, а втората – управляемата зенитна ракета и пусковата установка. Според действащия план, новия зенитен комплекс трябва да постъпи на въоръжение във ВС на Турция през 2017 година. Контракта от 2011 година предвижда доставката на 18 зенитни системи Hisar-A за 717,5 милиона турски лири (447,6 милиона долара)  и още 27 – като допълнителна опция.

Jane's отбелязва, че конструкцията на Hisar-A предвижда вертикален пуск на ракетите, но по време на изпитателния пуск пусковата установка се е намирала под определен ъгъл. Освен с Hisar-A турската военна промишленост се занимават и със създаването на ракетния комплекс със среден обсег на действие Hisar-B. Не се съобщава на какъв стадий се намира тази разработка.

 
Русия увеличава разходите за ядрено оръжие
09.10.2013, 10:14

През близките 3 години годишните разходи на Русия за ядрено-оръжейния комплекс ще се увеличат над 1,5 пъти.

През 2016 година за финансиране на ядрено-оръжейния комплекс се планират 46,26 милиарда рубли ($1,42 милиарда) против 29,29 милиарда рубли ($0,9 милиарда) тази година.

Като цяло, както съобщават от комитета по отбраната на Държавната Дума, от 2013 до 2016 година се планира растеж от примерно 1,6 пъти на разходите за националната отбрана.

Например, през 2014 за отбраната се планират 2,49 трилиона рубли ($76,62 милиарда), през 2015 – 3,03 трилиона рубли ($93,23 милиарда), през 2016 – 3,38 трилиона рубли ($104 милиарда).

През текущата година за отбраната ще бъдат изхарчени 2,1 трилиона рубли ($64,61 милиарда).

 
Произведен е първият двигател за израелските M- 346 " Lavi "
09.10.2013, 10:02

F124 - GA- 200 На 17 септември 2013 година от производствената линия на ITEC (съобщение от 4 ноември) в Phoenix, САЩ е слязъл първият двигател F124 - GA- 200 (с тяга 2,8 kN), предназначен за израелските учебно тренировъчни самолети M- 346 " Lavi ". Той е вариант на F124 - GA- 100 (тегло 536 килограма), но с 13 килограма по-лек, за сметка на модернизираните агрегати.

Произвежда се от ITEC, която е Joint Venture между американската Honeywell Aerospace и тайванската Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC). Тя има договор с МО на Израел за 735 милиона долара. От септември 2013 година до ноември 2015 година трябва да доставят 68 двигателя за 30 самолета Alenia Aermacchi M-346 “Lavi”. Първият от тях трябва да бъде доставен на купувача през юли 2014 година.

Коментар:

Прави впечатление високата цена на договора. Едни двигател F124 - GA- 200 струва максимиум 3 милиона долара. За 68 двигателя сумата би трябвало да е около 190-195 милиона долара, а тя е 735 милиона долара. Следователно има и още нещо в договора.

До момента от семейството F124/125 са произведени повече от 600 двигателя, които имат 700 000 часа безпроблемна работа. – Още авиационни двигатели

http://aeronews.alle.bg/

 
Конференция анализира модернизацията на армията
09.10.2013, 09:36

Проектите чакат...финансиране. Липсва съгласуваност и обвързаност. Във флота са загубени ключови способности. Необходимо е да се възстанови Военновъздушното училище. 540 млн.лв. за модернизация на 12 МиГ-29А, плащането за 10 години.

Днес е вторият ден от конференцията на тема „Мястото на отбранителната индустриално-технологична база на България в новия Инвестиционен план на Министерството на отбраната - очаквания, резултати и перспективи”. Форумът се провежда под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов и се организира от Асоциацията на Сухопътните войски на България съвместно със сдружение „Българска отбранителна индустрия” и Националния институт за стратегически изследвания. Какво се случи вчера?..........Прочети още

 
Чисто нови С-27J Spartan ще отидат в „гробището” за самолети
09.10.2013, 08:30

C-27J SpartanПет чисто нови транспортни самолета C-27J Spartan, които са предвидени за доставка на американските ВВС през следващата година, директно ще отидат във военновъздушната база Davis-Monthan (наречена „гробище” за самолети) в Аризона, предназначена за съхранение на самолети, които не се използват. Според информация на Dayton Daily News досега в базата са изпратени около дузина нови C-27J Spartan.

Транспортните самолети са едни от първите жертви на съкращенията във военния бюджет на САЩ. Преди няколко месеца ВВС на САЩ обявиха решението си да се откажат от поръчаните вече 21 самолета C-27J. Първоначалният план е бил за закупуване на общо 38 самолета в рамките на програмата за общ транспортен самолет (“Joint Cargo Aircraft Program”) на стойност 1,6 милиарда долара. До сега са доставени 16, а през следващата година се предвиждат още 5 (последните са пред окончателно сглобяване и не е икономически изгодно да бъде преустановено производството им). 209-та Аерокосмическа група за техническо обслужване и възстановяване ще поддържа самолетите до тогава, когато им се намери друго приложение или друг купувач. Според официална информация един летателен час с C-27J струва около 9000 щ.д., докато с по-тежките С-130 – 10400 щ.д.Според Националната въздушна гвардия на Охайо (за която са били предвидени самолетите) тези цифри са по-различни – 2100 щ.д. за един летателен час с C-27J и 7000 щ.д. за С-130.

Обсъжда се и алтернативен вариант самолетите C-27J да се предадат на Бреговата охрана или на на Агенцията по горите (могат да бъдат дооборудвани за потушаване на пожари в горските масиви).

http://www.pan.bg/

 

 
Най-после започва истинската модернизация на Ту-160
08.10.2013, 23:01

Tu-160След много дезинформация по въпроса, най-започва истинската модернизация на стратегическия бомбардировач Ту-160. Това личи от договорите сключени за ремонт на три самолета № 605,  № 602 и № 601, като общата сума е 3,4 милиарда рубли (105 милиона долара) и трябва да бъдат предадени до края на 2015 година.

Цената е сериозна, 35 милиона долара на самолет, като машините сигурно ще получат стъклена кабина с нов радар и нова оръжейна система. Сумата е недостатъчна за смяна на двигателите и предполагам на тях ще бъде извършен основен ремонт. Според изказванията Русия трябва да има най-малко 10 самолета в модификация Ту-160М, което означава, че през 2016-2017, 2018-2019 и 2020 ще има още най-малко две такива тройки.

Паралелно с модернизацията на Ту-160 ще започне и модернизацията на Ту-22МЗ. Ще се ползват общи решения и това ще намали разходите. От следващата година трябва да започне предаването по 4 бомбардировача годишно и до края на 2020 година трябва да бъдат модернизирани около 30 машини от общо около 40 във ВВС на Русия. – Още за Ту-160

http://aeronews.alle.bg/

 
Сааб с поръчка за компоненти за системата „Карл-Густаф”
08.10.2013, 22:31

Компанията Сааб, работеща в областта на отбраната и сигурността, подписа договор за доставка на компоненти за портативната оръжейна система „Карл-Густаф” (Carl-Gustaf).

Поръчката е на стойност 434 милиона шведски крони (49.9 милиона евро) и включва доставка на компоненти за амуниции за най-новата версия на системата, съобщиха от компанията. Договорът включва и опция за допълнителни поръчки на обща стойност 114 милиона шведски крони (13.1 милиона евро).

„Карл-Густаф” е световнен лидер в този тип системи и е ключов елемент от въоръжените сили на държави в цял свят. С всеки нов модел на системата търсенето се увеличава на много стратегически пазари. Системата „Карл-Густаф” е продадена в над 40 държави по света,” каза Гьорген Йохансон, ръководител на бизнес звено Dynamics в Сааб.

„Карл-Густаф” е модерна наземна стрелкова система с дълга и успешна история зад гърба си. Тя успешно се модернизира и адаптира, за да посрещне новите изисквания. С последната версия на системата M3 Сааб предлага най-модерните способности на клиенти, които изискват  сигурност и надеждност във всякакви конфликтни ситуации.

Доставките по договора ще започнат през 2013 и ще продължат през 2014 г.

http://www.otbrana.com/

 
Излетя първият модернизиран индийски „Mirage 2000ТH“
08.10.2013, 17:17

На 5 декември 2011 година два изтребителя на ВВС на Индия Dassault Mirage 2000TH борд КТ201 и Dassault Mirage 2000H борд KF107, пристигнаха в завода на компанията Thales в Истр, Франция за модернизация според сключен договор. Той беше за модернизацията на 51 френски изтребителя 42 едноместни и 9 двуместни на стойност 1,5 милиарда евро или по 29,5 милиона евро на машина. Срещу тези пари самолетите трябва да получат ново бордово оборудване състоящо се от нови компютри с цветни дисплей, нова нашлемна система, нова навигационна система, нов радар, нова оръжейна система и възможности за удари по земни цели, нова опознавателна система и всичко това под Link 16. Ще бъде ремонтиран основно планера с замяна на части по нови технологии. За двигателите няма информация, но вероятно и те ще бъдат сменени. Първите два едноместен и двуместен, трябваше да бъдат модернизирани във Франция до края на 2013 година. Следващите два едноместен и двуместен, трябва да бъдат модернизирани от Hindustan Aeronautics Limited (HAL) в Бангалор, Индия с участието на френски специалисти до края на 2014 година, останалите 47 до края на 2020 година или по около 8 средно годишно. Предвижда се експлоатацията да се продължи с 25 години (или 4000 часа) или общо 50 години.

При подписването на окончателния договор през 2011 година бяха проведени допълнителни разговори. На тях беше уточнено, че Индия ще закупи още 493 френски ракети MICA въздух-въздух със среден радиус на действие за 950 милиона евро според подписан договор през януари 2012 година. Франция от своя страна прие да добави допълнителни неща към стандарта Mirage 2000-5 Mk 2. Едно от тях е новата система Link 16 и възможността за интеграция на руски ракети към самолета.

На 5 октомври 2013 година първи полет е направил модернизираният Dassault Mirage 2000TH борд КТ201.

Справка

На три пъти са доставени общо 59 самолета. От тях 46 са „Mirage 2000H“ индийски вариант на „Mirage 2000-5“ и 13 двуместни тренировъчни „Mirage 2000ТH“ от 1985 до 2007 година. Поради внасяне на „МиГ-29“ през 1989 година са прекратени разговорите с французите за още доставки и сглобяване на самолети в Индия. През 2007 се внасят допълнителни самолети за попълване на загубите и увеличаване на тренировъчните машини.

Първоначално са внесени през 1987 година 30 самолета, като 26 са „Mirage 2000H“ (бордове от KF101 до KF126) и 4 броя „Mirage 2000ТH“ (бордове от KT201 до KT204). През 1987 и 1988 година са внесени още 16 Mirage 2000H“ (бордове от KF127 до KF142) и 3 броя „Mirage 2000ТH“(бордове от KT205 до KT207). От всички внесени до 1989 година са загубени 4 самолета до 1995 година. През 2007 година са внесени и последните 10 самолета, от тях 4 са „Mirage 2000H“ (бордове от KF143 до KF146) да заместят загубени „Mirage 2000H“ и 6 броя „Mirage 2000ТH".

Според неофициална информация в момента Индия разполага с 49 самолета от тях 42 „Mirage 2000H“ и 7 „Mirage 2000ТH“. Загубени до сега са около 10 самолета: - KF102 Mirage 2000H - 08 октомври 1989 година; KT207 Mirage 2000ТH; KF1 Mirage 2000H - 09 ноември 2004 година; KT202 Mirage 2000ТH - 24 февруари 2012 година; KT203 Mirage 2000ТH - 05 март 2012 година; KF106? ; KF114? ; KF120? и KT209?

Коментар:

Индийците протестират, защото според тях ще трябват още 500 милиона евро за модернизиране на заводите на HAL, а в цената не е включен и труда по сглобяването на изтребителите в Индия от индийци. Съгласно направените изчисления, страната ще бъде принудена да заплати, най-малко 3 милиарда евро за 49 самолета или 61 милиона евро (82 милиона долара) за стари 18-20 годишни самолети. Противниците на тях пък казват, че Индия ще получи технологии, които ще тласнат напред индийската промишленост.

http://aeronews.alle.bg/

 
За по-малки инвестиционни проекти МО планира от 50 до 200 милиона за 2014 г.
08.10.2013, 16:37

В условия на ограничения на бюджета ръководството на Министерството на отбраната търси нови подходи и решения за запазване и повишаване способностите на Въоръжените сили. Това каза началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков при откриването на конференция на тема „Мястото на отбранителната индустриално-технологична база на България в новия Инвестиционен план на Министерството на отбраната - очаквания, резултати и перспективи”.

Форумът се провежда под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов и се организира от Асоциацията на Сухопътните войски на България съвместно със сдружение „Българска отбранителна индустрия” и Националния институт за стратегически изследвания. - Прочети още

 
Модернизирани С-300 за Иран
08.10.2013, 14:46

S-300Русия и Иран ще подновят преговорите за износ на зенитно-ракетни комплекси, съобщава руската преса.

Твърди се, че вместо С-300ПМУ-1, контрактът за които беше подписан, но не беше изпълнен, Русия можа да предостави на Иран по-модерни системи.

Става дума за 5 дивизиона С-300ВМ „Антей-2500”. За подновяване на преговорите Техеран е готов да се откаже от финансовите си претенции към Русия, появили се след анулирането на предишния контракт.

Аналогична информация вече имаше в медиите, но Кремъл практически нито веднъж не я е опровергавал. – Още за С-300

 
Успешно завършиха първите заводски ходови изпитания в Бяло море на руската атомна подводница „Владимир Мономах”
08.10.2013, 13:48

проект 955Успешно завършиха първите заводски ходови изпитания в Бяло море на ракетния подводен ракетоносец „Владимир Мономах” проект 955. Субмарината се е намирала 25 денонощия в открито море, съобщава пресслужбата на компанията „Севмаш”.

Според думите на представител на „Севмаш”, през това време са били изпълнени голям обем работи, напълно е отработена заложената програма. В морето е била извършена проверка на всички корабни устройства и основни системи на подводницата.

Атомната подводница „Владимир Мономах” е вторият кораб от серията „Борей”.

След отстраняване на редица забележки, открити в процеса на изпитания, субмарината отново ще излезе в открито море. Според графика до края на годината предстои провеждането на заводски и държавни изпитания.. – Още за проект 955

 
Операцията на НАТО се провали
08.10.2013, 12:40

Хамид Карзай Президентът на Афганистан Хамид Карзай стовари критика върху НАТО, като обвини командването на Северноатлантическия алианс в това, че за 10 години военна операция Западът така и не осигури стабилност в страната.

„От гледна точка на безопасността цялата операция на НАТО коства на Афганистан огромни страдания, хиляди жертви и не донесе никакви резултати, тъй като страната все още не е в безопасност” – заяви Карзай.

Според него, ръководството на НАТО е направило грешка, като е съсредоточило усилията си в афганистанските села, вместо да отдели внимание на убежищата на "Талибан" в Пакистан.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Да върнем ли Генералния щаб?
08.10.2013, 09:50

Да се възстанови Генералният щаб на Българската армия. Гражданска защита да излезе от МВР и да се структурира, като държавна агенция. Да се въведе доброволческа служба към Българската армия. Охраната на границата да се поеме от армията. Да се формира комисия от експерти, която да посочи виновните за унищожаването на Българската армия през последните 23 години.

Това са част от по-радикалните предложения, които се чуха на вчерашното заседание  на Обществения съвет по отбранителна политика.

Tе бяха направени от представители на Национална инициатива „Социална солидарност”, Национален фронт „България” и Национално движение „Свобода”. Какво казаха другите?.........Прочети още

 
Северна Корея се готви за война
08.10.2013, 09:25

Северна Корея е привела войската си в бойна готовност, за да може във всеки момент да отвърне със огън на съвместните учения между САЩ и Южна Корея, които трябва да започнат тази седмица, съобщава РИА Новости, позовавайки се на корейски медии. Военните подразделения на Северна Корея са получили заповед от върховното командване „в извънреден порядък да преразгледат установените планове за провеждане на операции и да бъдат напълно готови по всяко време да ударят, наблюдавайки американските и японски агресори и техните марионетки”.

Решението на Пхенян е предизвикано от съвместни военноморски учения, които трябваше да започнат във вторник и да продължат до четвъртък, но бяха отложени поради опасността от тайфун.

„Твърденията на САЩ, че Вашингтон никога не е провеждал враждебна политика спрямо Северна Корея и няма намерение да нападне, са пълна лъжа”, твърдят севернокорейските власти в разпространено от медиите прессъобщение.

http://www.blitz.bg/

 
Вертолетът Harbin Z-9C
08.10.2013, 08:59

Harbin Z-9CРешихме да направим едно по-широко изследване по темата. От първите 50 получени от Франция комплекта, флотът на Китай получава 8 машини. Две от тях, едната със сериен номер 29, са отделени за създаване на хеликоптер за борба с подводници. Според някои източници съществува и трета машина, която е собственост на завода-производител. Те са завършени през 1991 година. Предадени са на флота през 1992 година, а една година по-късно започва работата по проекта. Работа продължава няколко години. След това двата хеликоптера са зачислени към флота и получават бордове 9606 и 9616 в самостоятелна ескадрила към 6-а дивизия на източния флот към ВМС на Китай. Най-малко два пъти машините са доработвани с нови системи.

След усвояване на производството на вертолета в Китай ескадрилата получава още 8 машини. Те получават регистрации от 9626 до 9696. Съществува неофициална информация, че до момента има една пълна ескадрила към 7-а дивизия  и още по една непълни към 6-а и 7-а дивизии. Сега общо флота на Китай разполага най-малко със следните хеликоптери за борба с подводници: 2 преработени от френските комплекти AS 365N и 32 Harbin Z-9C. До края на годината техният брой ще надхвърли 40 и ще започне формирането на нови две ескадрили. Не е известно, дали те ще бъдат към нова дивизия или ще станат 3-ти ескадрили на вече сформираните. Възможно е броя на хеликоптерите в ескадрила да бъде увеличен от 10 на 20. По вероятно е да следват фрегатите и разрушителите, за които са предназначени.

Така още в началото на 2013 година Китай се нареди на 2-ро място след САЩ по този вид хеликоптери.

Освен тези специализирани машини във флота има още най-малко 24 Harbin Z-9. От тях 6 са от френските комплекти и 20 са напълно китайски.

Коментар:

Принципът на образуване на номерата по старата система във флота е следния, между кода на дивизията, който е двуцифрен например 97 за седма дивизия се поставя бордовия номер на хеликоптерите или общият вид е 9 (бордови номер)7.

Първите доставени през 1977-78 година Super Frelon SA321 получават бордове 9017, 9027, 9037 и 9047. Те са общо 4 от общо 13 доставени, като 4 са във вариант за търсене и спасяване и 9 за борба с подводници.

Harbin Z-9C в 7-ма дивизия получават бордове от 20 нагоре, а в 6-та от 60 нагоре. Както се вижда системата е предвидена най-много за 99 машини в една дивизия. Може първоначално да се е смятало, че всички машини за борба с подводници ще бъдат само 99.

http://aeronews.alle.bg/

 
Кризата се пренесе във ВМФ на САЩ
08.10.2013, 08:51

Американският военноморски флот ще продължи да осигурява националната сигурност, въпреки развиващата се криза в САЩ. Това заяви командирът на ВМФ адмирал Бил Гортни.

По думите му дейностите ще бъдат сведени до минимум за да се пестят средства. Вероятно някои от настоящите задгранични мисии на флота ще бъдат съкратени, а други прекратени изцяло.

Засега е сигурно, че флотът ще поддържа мисията на САЩ в Афганистан.

“Много други операции също ще имат поддръжката на флота, ние ще продължим да осигуряваме и безопасността на човешкия живот и собственост на нашата страна”, каза още адмиралът.

Той изпрати съобщение до командирите на отделните подразделения на флота, изтъквайки липсата на средства. От ВМФ на щатите съобщиха, че предвидените учебни плавания и занятия няма да бъдат засегнати от ситуацията.

Вече започна втората седмица на бюджетната криза в САЩ, в която всички второстепенни държавни служби остават затворени, информира Ройтерс. Заедно с това изтича и срокът, в който Конгресът трябва да увеличи тавана на националния дълг, за да не изпадне в неплатежоспособност.

 
Нов полк на С-400 ще бъде разположен край Москва
08.10.2013, 08:36

Поредният полк на зенитно-ракетната система С-400 ще постъпи на въоръжение във войските на въздушно-космическата отбрана до края на тази година и ще бъде дислоциран в Московска област.

Този полк ще стане шестият във въоръжените сили на Русия. Сега руската армия разполага с пет полка С-400, от които два са дислоцирани в Краймосковието, един в Балтийския флот, един в Далечния изток и един в Южния военен окръг.

Зенитно-ракетната система С-400 „Триумф” е система със среден и далечен радиус на действие от ново поколение. Тя е предназначена за унищожение на всички съвременни и перспективни средства за въздушно-космическо нападение. – Още за С-400

 
121 курсанти влязоха за първи път в Националния военен университет
08.10.2013, 08:10

Първокурсниците в НВУ „Васил Левски” са 121 курсанти и три пъти повече студенти – 417. Данните са за трите факултета – „Общовойскови” във Велико Търново, „Артилерия, ПВО и КИС” в Шумен и „Авиационен” в Долна Митрополия. Това стана ясно вчера на откриването на новата учебна година, в което участваха президентът Росен Плевнелиев и заместник-министърът на отбраната Иван Иванов. Професионалният сержантски колеж е приел 109 кадети.

На тържествения ритуал в гр. Велико Търново са присъствали още депутати от 42-то Народно събрание на Република България, великотърновският митрополит Григорий, представители на местната власт и на други висши учебни заведения. В словото си началникът на университета бригаден генерал Цветан Харизанов подчертал значението на академичната клетва и поздравил първокурсниците с нейното полагане.

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев подчертал повтаряната от години теза, че „мисията на университета е да изгражда личности, възпитани в дух на родолюбие, дълг и чест, военни и цивилни ръководители, с формирани лидерски качества, способни да развиват и прилагат научни знания, да управляват обществени и специални структури в мирно време и в условията на кризи, както и да участват в национални и многонационални проекти за поддържане на сигурността, опазване на мира и развитие на обществото“.

Първокурсниците на НВУ „Васил Левски“ са били поздравени и от името на министъра на отбраната Ангел Найденов. Националният военен университет „В.Левски“ съчетава духа на Българската армия, традициите, изградени на базата на историята на военно-образователната ни система с модерните методи на преподаване за придобиване на съвременни знания“, се посочва в приветствието на министъра.

Националният военен университет, съобщава Пресцентърът на МО, посреща новата учебна година с модернизирана учебно-материална база, обогатена с три нови кабинета – кабинет по изучаване на стрелковото оръжие, артилерийската материална част и реактивната артилерия, кабинет на интелектуалните средства за защита и противодействие, и кабинет по оптични уреди и системи. Трите нови кабинета са оборудвани с дарения на „ТЕРЕМ Ивайло ЕООД“ - В. Търново, Института по металознание, съоръжения и технологии “Акад. Ангел Балевски“ към БАН и „Оптикс“-АД, Панагюрище.

http://www.otbrana.com/

 

 
135 години от Кресненско-Разложкото въстание
07.10.2013, 22:46

Още ненарадвал се на избавлението си, след петте века робство,  българският народ  посреща с покруса  решенията на Берлинския конгрес на Великите сили . Опиянението от свободата преминава в горест и омраза към всички онези титулувани особи, които  разиграват  с лека ръка съдбата на България.

Берлинския договор е наречен от френските историци Лавис и Рамбо - „паметник на егоизма, дело на завист, акт неморален и позорен на Великите сили”. Той е  своего рода споразумение между разбойници във фракове, които се погавриха със съдбата на България и разкъсаха  българското етническо пространство на няколко части, като екзекутираха  величавата снага на Сан Стефанска България, наречена от тях “мнима държава”, “изкуствено създание с раздути граници”. Така според руският общественик и славянофил Иван Аксаков те погребаха свободата на България , а също така честта и славата на Русия!........Прочети още

 
Нова система за палубни изтребители е създадена в Русия
07.10.2013, 22:32

В Русия ФГУП "Пилотажно-изследователски център"(ФГУП "Пилотажно-исследовательский центр") започна работа по нова разработка "Спутникового радионавигационного комплекса (СРНК)". Главен конструктор  на центъра е Анатолий Квочур бивш пилот, заслужил летец-изпитател на СССР, герой на РФ. Целта е създаване на руска навигационна система, която да работи без наличието на навигационни системи от рода на GPS. Предназначена е за пилоти от морската авиация, а целта й е да облекчи най-трудната част от полета-кацането на борда на самолетосач. Действията на пилота са събрани в няколко секунди, в които движещият се с 300 километра в час самолет, трябва да кацне на движещия се с 55 километра в час кораб и разстоянието за това е само 6 метра.

Как действа системата? Компютър на борда изчислява и постоянно предава координатите на кораба към спътник. Той от своя страна праща информацията на изтребителя. На дисплеи пред пилота с размери 15Х21,5 инча се показва цялата информация с всички необходими данни и пилотът, може да кацне без да отделя поглед от тях. Точността на координати е 10 сантиметра, нещо което ГЛОНАСС и GPS не могат да достигнат и е напълно достатъчно за безопасно кацане.

До момента системата се изпитва на употребявани самолети Су-30 (борд 597) и Су-27. Извършени са 86 полета по време на които са извършени 730 захода за кацане с 400 докосвания. От тях 6 полета през нощта без включени фарове с 67 захода и 35 докосвания, 16 полета в закрита кабина със 118 захода и 62 докосвания, 2 полета при видимост под 40 метра в Раменское и Северноморск 3, 10 полета при сложен пилотаж, 7 полета на над ТАКР "Адмирал Кузнецов" с 53 захода и две кацания с последващо излитане.

От направените тестове можем да заключим, че е намерено ново кардинално решение за палубната авиация.

Това накратко и със съкращение описание е дадено от Анатолий Квочур.

Коментар:

Следващата стъпка, може би е автоматизирана система за кацане.

http://aeronews.alle.bg/

 
Трябва ли й на Европа американската ПРО?
07.10.2013, 21:50

Москва вярва, че САЩ трябва да ревизират отношението си към разполагането на системата за противоракетна защита в Европа, ако ядрената заплаха от Иран като основна причина отпадне, съобщава "Гласът на Русия".

"След като държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че плановете за противоракетна отбрана няма да се променят, докато има заплаха от Иран, аз смея да приема, че ако достигнем до споразумение, че няма заплаха от Иран, тези планове могат да бъдат ревизирани", каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговорите си с Кери в Бали, Индонезия. "Противоракетната отбрана е важен проблем от дневния ред в отношенията между Русия и САЩ и ние искаме да бъде разрешен по начин, който няма да увеличи подозренията относно стратегическата стабилност и сигурност", подчерта Лавров.

По-рано Кери заяви, че ракетната заплаха от страна на Иран, причината САЩ да изградят ПРО в Европа, все още съществува, въпреки опитите на Техеран за подобряване на отношенията с международната общност.

"Не е време да говорим по конкретни заключения или конкретни стъпки по отношение на разполагането на противоракетната система в Европа, заплахата все още съществува, не е напълно елиминирана", подчерта Кери.

Кери призова Иран да излезе с нови предложения. Той се позова на изказването на външния министър на Ислямската република Мохамед Зариф, който заяви в неделя, че предишното предложение на международната общност, направено на двете срещи в Казахстан преди изборите през юни в Иран, вече не е валидно.

Американският държавен секретар посочи, че Иран все още не е изпълнил напълно предложението от Алмати, което включва замразяване обогатяването на уран над 5%; обектът "Фордо" да бъде в статут на готовност за редуциране обогатяването на уран; да се изземе част от обогатения уран над 5%, подобряване на отношенията на МААЕ с Иран. "След като бъдат изпълнени тези неща, ще започне гражданско ядрено сътрудничество с международната общност; санкциите ще бъдат облекчени и допълнителни отстъпки ще бъдат предоставени", подчерта Кери.

Руският външен министър Сергей Лавров изрази увереност, че няма прекъсване на двустранните отношения между Москва и Вашингтон. "Подписаното преди малко споразумение беше подготвено за Руско-американската среща в Москва на 4 септември, която за съжаление не се проведе. Но е много важно, че нашите интензивни взаимодействия, включващи сключване на нови важни споразумения, убедително доказаха, че няма и не може да има прекъсване на нашите двустранни отношения", подчерта Лавров.

http://www.duma.bg/

 
Цистерната на базата на Ил-476 ще се появи в 2015 г.
07.10.2013, 21:04

Първият прототип на новата летяща цистерна на базата на Ил-476 (Ил-76МД-90А) ще се появи в 2015 г. Това е съобщил техническия директор на „Авиастар-СП” Виктор Кулаков, цитиран от „РИА Новости”.

Проектирането на цистерната на базата на Ил-476 ще се осъществява от „Илюшин”, а производството ще е отговорност на „Авиастар-СП”. За създаването на самолета има държавна поръчка, но не са известни неговите технически характеристики.

Командващият руските ВВС генерал-лейтенант Виктор Бондарев заяви, че поверените му войски имат намерение да придобият до 40 броя от новите цистерни, които ще получат новия индекс Ил-478. Самолетът трябва да има запазени възможности за хвърляне на десант и извършване на товарни превози.

В момента руските ВВС експлоатират около 21 бройки от по-старата цистерна Ил-78 (на базата на Ил-76МД).

http://aeropress-bg.com/

 
Поне една година ще продължи Стратегическият преглед на сигурността и отбраната
07.10.2013, 15:34

Министърът на отбраната Ангел Найденов, неговият съветник полковник от запаса Георги Хараланов и директорът на дирекция „Връзки с обществеността на МО” Григори Недялков участваха в заседанието на Обществения съвет по отбранителна политика на тема  „Параметри и рамка на Стратегическия преглед на сигурността и отбраната на Република България“.  Снимка Димитър БебеновЗамисленият от правителството Стратегически преглед на сигурността и отбраната е на път да се сдобие с широка подкрепа. Това е първият извод от проведеното днес ЦВК заседание на Обществения съвет по отбранителна политика. Нямаше нито едно изказване, включително и от тези, които бяха силно емоционални, което да оспори неговото провеждане.

От последния Стратегически преглед на отбраната са минали 10 години. Той си изпълни мисията. Изпълнението на плана за развитие на Въоръжените сили приключва в края на 2014 г. Не бива да стоим на едно място, а да гледаме напред и да търсим решения на новите предизвикателство, които се пораждат от динамичната среда за сигурност. Това са част от аргументите, които изложи в началото на заседанието министърът на отбраната Ангел Найденов по темата „Параметри и рамка на Стратегическия преглед на сигурността и отбраната на Република България“. Прегледът ще продължи най-малко една година. Очертава се да бъде с хоризонт 15-20 години. Предвижда се преглед на структурата на Въоръжените сили и разработване на нова програма за инвестиции в отбраната.

Новият момент, който прави прегледа много по-всеобхватен и от тук по-сложен, е включването не само на отбраната, както бе досега, но и на цялата система за сигурност. Във връзка с това се налага ефективното използване на междуинституционалния подход. От анализ и съответно решения се нуждаят отбраната и вътрешната сигурност, при задължителното използване експертизата на неправителствените организации (НПО), стана ясно от думите на министъра. В работните групи ще бъдат включени представители на членуващите в Обществения съвет по отбранителна политика, като на негови заседания поетапно ще се обсъжда ходът на самия преглед.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
В Русия започнаха военни учения „Нерушимо братство-2013”
07.10.2013, 15:13

Миротворческите учения са страните-участнички в ОДКС „Нерушимо братство-2013” започнаха в Челябинска област

Основният етап от ученията ще бъде от 7 до 11 октомври.

По време на ученията ще бъде оценена способността на колективното командва на колективните миротворчески сили ОДКС да ръководят миротворчески контингенти по време на провеждане на операции.

В провеждането на практически действия в операцията по план ще вземат участие повече от 2500 военнослужещи и повече от 500 единици въоръжение, военна и специална техника: вертолети, бронетранспортьори, патрулни коли и други.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Във Великобритания започва работа нова спецслужба
07.10.2013, 15:06

Във Великобритания започва работа Национална антикриминална агенция (NCA).

Основна задача на организацията ще стане противодействието на престъпни организирани групировки, които в страната наброяват около 6000.

NCA ще има доста широки пълномощия: тя ще се бори с търговията с роби, сексуалната експлоатация, незаконната емиграция и насилието над деца, с контрабандата на наркотици и оръжия, а така също и с киберпрестъпността. Броят на сътрудниците в новата спецслужба ще бъде около 4500.

Това е третата агенция за последните 15 години. Критиците говорят, че NCA не е нищо повече от повторение на съществуващите спецслужби, но с по-малко количество ресурси.

 
Испания съкращава военният си бюджет с 3,2%
07.10.2013, 14:54

Испания съкращава военния си бюджет с 3,2% за следващата 2014 година. Вече бяха извадени от употреба (както съобщихме) 18 изтребителя Мираж F.1M през юни тази година. Те бяха последните от закупените общо 90 самолета от този вид.

Съкращенията ще бъдат главно при закупуването на нова техника. За последните 5 години (от началото на кризата в страната през 2009 година) Испания по план трябваше да закупи оръжия за над 2,5 милиарда долара, а са закупени само за около 650 милиона долара.

Коментар:

Все пак съкращението е по-малко в сравнение с това преди година, когато беше двуцифрено число. Сред отложените доставки са и тези за самолетите Typhoon (още 39 самолета) и 27 военнотранспортни А400М.

http://aeronews.alle.bg/

 
Центърът за подготовка на специалисти - Сливен чества своя празник
07.10.2013, 14:38

Вчера, 06.10.2013 г. се навършиха 63 години от зачисляване на бойно знаме с указ № 532 на Президиума на Народното събрание на военното формирование, чийто приемник сега е „Център за подготовка на специалисти” (ЦПС) – Сливен. Във връзка с 63-тата годишнина бяха прочетени заповеди за награждаване от името на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, а след това и от името на командира на „Център за подготовка на специалисти” полковник Христо Стаматов който поздрави отличените. За личния състав на ЦПС в петък в голямата зала на Военния клуб имаше празничен концерт, включващ изпълнители от Военен клуб Сливен, Военен клуб – Айтос, и Детски комплекс – Сливен.

Поредица от промени в своето развитие има военното формирование, което води началото си от 1948 г., когато в края на месец октомври в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини и с това са поставени основите на организационното сформиране на ново танково съединение. По-късно става известно с името „13-та танкова бригада”, като до 1998 г. е част от Трета армия. От 1998 г. формированието носи знаковото име „13-та Сливенска танкова бригада”. От 2002 г., след организационно-щатна структурна промяна, продължава своя път като „13-та бронетанкова бригада”. От 01.06.2008 г. след реорганизация е „Център за подготовка на танкови подразделения”. Последната промяна е от  01.12.2012 г., и формированието вече е „Център за подготовка на специалисти”.

На подчинение на ЦПС – Сливен е дислоцираният в Русе „Център за подготовка на водачи и логистични специалисти” (ЦПВЛС) – Русе. През настоящата година в ЦПС – Сливен, като и в ЦПВЛС – Русе продължават обученията на военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски.

В ЦПС новоприети военнослужещи преминават начална военна подготовка. Други, с натрупан вече опит повишават своята квалификация съгласно утвърдената „Програма за подготовка на военнослужещи от Сухопътните войски за придобиване на първо сержантско звание – Първи модул”. Провеждат се обучения и по втори модул – за специалност. Освен текущото оценяване, в края на всяко обучение се провеждат и изпити по тактическа, огнева, физическа и строева подготовка, оценявани от комисии. Освен това военнослужещите от ЦПС преминават и „индивидуална подготовка”, което е в изпълнение на заповед на командира на Сухопътните войски като част от модела за планиране, организиране, провеждане и анализиране на подготовката на формированията в СВ. Тренировките, упражненията и изпитите преминават в учебните зали, на плацовете и спорните площадки, на танкодрум „Камен” и на огневи комплекс „Батмиш”.

http://landforce.mod.bg/

 
Израел е предложил изтребители Kfir на България
07.10.2013, 13:43

Kfir Израелската компания Israel Aerospace Industries (IAI) предлага модернизирана версия на изтребителите от 1970-те години Kfir. Според IAI тези самолети, оборудвани с нови системи и авионика, достигат нивото на изтребителите от „четвърто поколение”. Според източници от компанията, Israel Aerospace Industries може да достави до 50 модернизирани изтребители Kfir, включително и най-новата модификация ‘Block 60’ на базата на самолетите, които са извадени от въоръжение през 1990-те години. Те са консервирани и се намират на съхранение в южната част на пустинята Негев. Израел е предложил тези самолети на България, имайки предвид плановете на страната да замени своите МиГ-21 и МиГ-29 с изтребители, които да отговарят на западните стандарти.

България възнамерява да закупи десет броя изтребители, включително и ‘втора ръка’, с които да може да участва в съвместни операции със силите на НАТО. Между проучените възможности са придобиването на използвани F-16 Block 15 от Португалия на стойност 464 милиона долара и Eurofighter Typhoon от италианските ВВС, при които цената е по-голяма. Проучва се варианта и за закупуване на нови SAAB 39 Gripen от Швеция. Според IAI придобиването на Kfir Block 60 ще е на около една трета от цената, предлагана за португалските F-16.

Kfir „Block 60” е многоцелеви изтребител, който може да носи боен товар до 5 тона на девет точки за окачване и да лети със скорост Mach 2+. Тази модификация може да използва и управляемите ракети Python 5 и Derby. Завършено е и интегрирането за използване на управляемите бомби RAFAEL Spice. Kfir Block 60 поддържа и стандарта Link-16 за обмен на данни. Бойният радиус на Kfir Block 60 е 1000 км, а с дозареждане във въздуха – до 2030 км.

Според генералният директор на IAI Lahav Melamed, компанията може да достави първия Kfir „Block 60” 12 месеца след сключване на договор, като цената на един такъв изтребител ще е една трета от тази на други самолети с подобно възможности. Тази оценка е на базата на опита на IAI Lahav , придобит при модернизирането на над 1200 изтребителя различни типове - Kfir, F-4E, F-16, A-4M, МиГ-21, МиГ-27, МиГ-29 и Су-22. „В период на финансови ограничения, когато ВВС търсят възможности за намаляване на разходите, без това да се отразява на оперативните възможности, модернизираният Kfir демонстрира отлични характеристики и надеждност при оперативно използване и по време на учения”, заключава Melamed. – Още за Kfir

http://www.pan.bg/

 
Индия успешно тества ракета, която е способна да носи ядрен заряд
07.10.2013, 12:56

„Притхви-ІІ” Въоръжените сили на Индия днес осъществиха успешно изпитание на балистичната ракета „Притхви-ІІ” с обсег около 350 километра, която е способна да носи ядрен заряд, предаде РИА Новости.

Източник в индийската Организация за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) съобщи, че тези изпитания се провеждат, „за да демонстрират ясно оперативната готовност на Индия да реагира при всякакви събития”.

Стартът бе осъществен от полигона „Чандипур” в западния щат Ориса. „Ракетата бе избрана от арсенала на случаен принцип, всички операции, свързани със старта, се осъществиха от група специалисти от Командването на стратегическите сили под наблюдението на учените от DRDO”, отбеляза източникът. – Още ракети на Индия

 
Военнослужещите отговарят на условията за осигурителен стаж и възраст за пенсиониране
07.10.2013, 12:50

Ангел НайденовВоеннослужещите отговарят на условията за осигурителен стаж и възраст за пенсиониране. Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Ангел Найденов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не разбирам тезите, които звучат от страна на синдикати и работодатели, за това, че трябва да има равнопоставеност при условията за пенсиониране на гражданите от една страна и от друга страна хората в сектор Сигурност, в частност военнослужещите. Твърдят, че военнослужещите трябва да отговарят на двете условия – за осигурителен стаж и за възраст. Те, ако не знаят, че военнослужещите отговарят и на двете условия, нека да им го напомня. Има изискване за осигурителен стаж – 27 години, от които две трети в армията; има пределна възраст, която започва от 45 години за войниците, 52 години за сержантите и младшите офицери, 54 години за старшите офицери и нагоре”, обясни военният министър..

„Ние настояваме да бъде премахнатата една норма, въведена в края на 2012 г. за допълнително изискване за навършване на възраст за придобиване на право на пенсиониране. Това, че военнослужещите ще придобият право на пенсиониране, не означава, че те ще го ползват. Следователно няма как да се разглежда това условие или неговото премахване като натоварващо осигурителната система”, посочи Найденов. „Става дума за една несправедливост и аз ще се боря докрай, за да бъде премахната. Има пълна подкрепа сред военнослужещите за премахване на това условие, което беше продукт на една изключително срамна сделка, при която министърът на отбраната прие условие от страна на министъра на финансите да въведе това условие единствено и само за военнослужещите от десет други категории и да вдигне заплатите на базата на спестените средства в Министерството на отбраната. Но мислите ли, че това е справедливо - едно дължимо условие по отношение на военнослужещите за повишаване на заплащането да бъде продукт на подобна сделка?”, коментира Ангел Найденов.

http://www.focus-news.net/

 
Как да сертифицираме нашите МиГ-29 като бойна ескадрила на НАТО?
07.10.2013, 12:43

МиГ-29Ако искате да научите отговорите на този и други въпроси, участвайте в конференцията-семинар на тема „Мястото на отбранителната индустриално-технологична база на България в новия Инвестиционен план на Министерствоно на отбраната-очаквания, резултати и перспективи”.

Организатор на проявата е Асоциацията на Сухопътните войски на България съвместно със Сдружение „Българска отбранителна индустрия” и Националиня институт за стратегически изследвание (НИСИ), с подкрепата на Министерството на отбраната и Обществения съвет по въпросите на отбраната.

Конференцията ще бъде открита на 8 октомври във Военна академия „Георги С. Раковски”, а на 9 и 10 октомври ще продължи в залата на НИСИ, бул. Янко Сакъзов №3. Акцент на обсъжданията ще бъде Инвестиционният план на МО и участието на българския бизнес в неговото изпълнение. Един от съдокладите на Стоян Николов, финансов консултант на Uniglobe Capital Trust е: "Модернизация на 12 броя налични МиГ-29А от състава на ВВС до ниво 4++ изтребители и сертифицирането им като бойна ескадрила по стандартите на НАТО".

Целта на мероприятието ни е, посочва генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков – председател на Асоциацията на Сухопътните войски и на Обществения съвет по въпросите на отбраната, да се демонстрират още веднъж възможностите на българските фирми, работещи в сферата на отбраната за работа по национални проекти и съвместни проекти по инициативите „Интелигентна отбрана” и „Обединяване и споделяне”, които да се имат в предвид при актуализирането на Инвестиционния план на МО и изпълнението на програмите за превъоръжаване и модернизация на армията. – Още за МиГ-29

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
С изтребител жънах пшеница със 700 км/ч
07.10.2013, 12:38

полк. Илия МилушевПо мое време в авиобаза Равнец, преди това бе Пети изтребителен авиационен полк, имаше две ескадрили МиГ-21, после станаха три. През 1989 г. базата започна да се превъоръжава с нови самолети и запристигаха първите изтребители МиГ-29. Летището бе на 18 км от Бургас. Бяхме в състава на 2-ра дивизия ПВО на страната. Авиобазата имаше за задача да прикрива от въздуха административни и промишлени обекти във Варна и Бургас, пристанищата и „Нефтохим“. Поделението бе на 3 км от рафинерията. Дори имаше директна подземна тръба от нас до „Нефтохим“, по която получавахме керосин. През 2000 г. заради провеждащата се реформа в армията закриха авиобазата.

А с нея е свързан почти целият ми съзнателен живот като офицер. Там ми премина младостта и почти цялата кариера - от младши пилот до командир. Веднъж провеждахме полети по маршрут на малка височина със скорост 700 км/ч. И аз вместо на 200 м височина в една отсечка на маршрута минах на 0 метра. Няма грешка - на нула метра по авиационните стандарти. Тогава с тази бясна скорост

изтребителят опря в посевите с пшеница на едно възвишение. Това бе баир, засят с жито. Исках да мина максимално ниско, но явно съм снижил под предела. И самолетът започна да „бръсне“ посевите със 700 км/ч. При такава скорост всичко пред погледа се събира в една точка. Датата бе 29 май 1984 г. През май пшеницата изкласява около 50 см. Изобщо не усетих удар, а само леко разклащане. После, като кацнах, видяхме, че балките (контейнери, в които се слагат неуправляеми реактивни снаряди - б.а.) под изтребителя МиГ-21 бяха пълни с жито. Те бяха празни, без снаряди, но се бяха запушили с житни класове. Дойдоха техниците и започнаха да оглеждат машината.........Прочети още

 
Франция ще модернизира самолетите Dassault Atlantique 2
07.10.2013, 08:53

Агенцията по търговия с оръжия DGA към МО на Франция съобщи, че на 4 октомври 2013 година е сключен договор за модернизацията на 15 патрулни самолета с компанията Dassault Atlantique 2 на стойност 400 милиона евро. От тях 200 милиона евро ще получи Dassault Aviation за модернизация на самолетите и 130 милиона евро компанията Thales за допълнителните електронни системи.

От 1989 до 1997 година Dassault Aviation построява 28 самолета Atlantique 2 (ATL2) по спецификации на френските ВМС. Тя е развитие на Br.1150 Atlantic на компанията Breguet, погълната от Dassault през 1971 година.

В обявата за търга беше съобщено за 18 самолета и се получиха предложения за варианти на модернизацията от 330 до 700 милиона евро. Сега избрания вариант е среден по възможности около 500-510 милиона евро. Консорциума е намалил малко цената, а държавата е намалила самолетите с 3. Така се стигна до крайното решение от 15 машини от общо 22 налични във флота към момента за 400 милиона евро, като работите трябва да се извършат между 2016 и 2019 година.

Самолетите ще получат основен ремонт, нова прицелна система Thales AMASCOS, нова РЛС (вариант на РЛС Thales RBE2-AESA с АФАР с повишени възможности), нова система за опознаване на Thales, система за обработка на информацията от акустичните буйове STAN. Всичките данни ще се обработват на основа на DCNS от информационно- управляващо програмно осигуряване  LOTI (Logiciel Opérationnel de Traitement de l’Information). Разбира се, това не са всички новости.

http://aeronews.alle.bg/

 
Съвместно учение на ВВС на Гърция и Израел
07.10.2013, 08:43

Израелските и гръцките ВВС ще проведат съвместно учение над Егейско море и Пелопонес в рамките на Програмата за военно сътрудничество между двете страни.

По информация от гръцките ВВС първият етап ще е на 8 и 9 октомври, като в него ще участват израелски изтребители F-16 и F-15, гръцки F-16, както и кораби от ВМС.

Вторият етап ще се проведе на 16 октомври над западната част на Пелопонес, като в учението ще се включат и самолети-цистерни от ВВС на Израел.

http://www.pan.bg/

 

 
Пентагонът върна на работа хиляди свои служители
06.10.2013, 20:10

Пентагонът нареди на по-голямата част от своите около 400 000 служители, пратени в принудителен неплатен отпуск, да се върнат утре на работа, съобщиха агенциите. Това решение е взето въз основа на тълкуване на закон, приет от Конгреса и подписан от президента Барак Обама малко преди американското правителство да спре частично работа заради бюджетната криза, чийто край засега не се вижда.

Общо около 900 000 държавни служители в САЩ бяха пратени в принудителен неплатен отпуск. През уикенда Камарата на представителите на САЩ, в която мнозинство имат републиканците, прие единодушно законопроект, според който възнагражденията на служителите на спрелите работа държавни органи ще бъдат изплатени със задна дата, когато бюджетът бъде разблокиран. Текстът бе изпратен в Сената, в който преобладават демократите, а от Белия дом вече обявиха, че президентът Обама ще подпише закона, за да влезе в сила възможно най-бързо. Бюджетната криза в САЩ прекъсна и преговорите за свободна търговия с ЕС.

 
Русия и Германия провеждат съвместни учения във Финландския залив
06.10.2013, 16:10

корветата „Бойкий” Руската корвета „Бойкий” и фрегатата „Карлсруе” на немските ВМС ще проведат съвместните учения „Пассекс” на морския полигон на Ленинградската военноморска база на руския Балтийски флот.

Корабите ще отработят комуникацията и елементи от съвместно маневриране.

Съвместните морски маневри ще са финален етап в мероприятието на неофициалното посещение на немската фрегата в Санкт Петербург.

Посещението на немския кораб се провежда от 2 до 7 октомври в рамките на развитието на военното сътрудничество между Въоръжените сили на Русия и Германия и е посветено на Деня на единството на Германия, който се отбелязва на 3 октомври.

 
Германските войници се изтеглят от афганистанската област Кундуз
06.10.2013, 15:00

Германските войници се изтеглят от Кундуз, пише германският в. „Ди Цайт”. На специална церемония във военната база присъстваха външният министър на Германия Гидо Вестервеле и министърът на отбраната Томас де Мезиер. В момента на мисия в Афганистан са все още около четири хиляди германски войници.

Близо десет години Бундесверът беше разположен в опасната северна афганистанска област. Сега местната полиция и армия ще трябва сами да се грижат за сигурността.

Щабът на Бундесвера в отдалечения на двеста километра Мазар-и-Шариф ще продължи да съществува. Резервните единици, разположени там, ще трябва да се намесват само в извънредни ситуации. Това означава, че афганистанските сили за сигурност ще трябва сами да се справят. Не всички са убедени дали местните органи на реда ще успеят да се справят, въпреки че в продължение на години бяха обучавани от чуждестранните войници.

„Аз съм песимистично настроен. Твърде рано е за изтегляне на чуждестранните войници”, заяви кметът на Кундуз Омар Кхел.

http://www.focus-news.net/

 
US командоси удариха терористи в Либия и Сомалия
06.10.14:37

Американски спецчасти проведоха две отделни операции в Африка, насочени срещу високопоставени ислямски екстремисти, съобщава Би Би Си.

Заловени са двама от най-издирваните терористи в Африка. В Либия американските командоси са заловили лидер на Ал Кайда, който е обвинен за бомбените атентати в американските посолства в Кения и Танзания през 1998 година. Абу Анас ал-Либи е хванат в столицата Триполи. Той е спипан докато паркирал колата си пред жилището си. Абу Либи е бил обграден от три автомобила. Един от прозорците на автомобила е бил счупен и пехотинците му иззели оръжието преди да го използва и преди да избяга, разказал неговият брат Набих, цитиран от АП. По думите на брат му жената на Либи също е видяла атаката, описвайки нападателите като „командоси" от чужбина.

Операцията е проведена с позволението на либийското правителство, заяви американски източник за Си Ен Ен.

Повече от 220 души загинаха при атаките в Кения и Танзания през 1998 година. 49-годишният Либи се смята за човека, който е подготвил атаките. Той е издирван от съд в Ню Йорк. Истинското му име е Назих Абдул-Хамед ал-Рукай. Той е един от най-издирваните от повече от десетилетие. ФБР даваше 5 милиона долара за главата му.

В Южна Сомалия пък е заловен лидер на „Ал-Шабаб", но операцията изглежда, че се е провалила. Си Ен Ен отбелязва, че не е ясна съдбата на лидера на групировката. „Фокс Нюз" пък потвърждава, че американските пехотинци са убили ръководител на групировката „Ал-Шабаб", който е свързан с атаката на търговския мол миналият месец в Кения, при която загинаха 67 души. Той не е идентифициран.

Във връзка с действията на спецчастите Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че операциите в Либия и Сомалия показват, че САЩ никога няма да спрат усилията си да държат отговорни тези, които са извършили актове на терор.

Той заяви пред журналисти в Индонезия, където се провежда Азиатско-тихоокеанският икономически форум, че тези, които са атакували американските интереси, „могат да бягат, но не могат да се скрият".

http://www.blitz.bg/

 
Индия ще продължи да експлоатира MiG-21 Bison до 2025 година
06.10.2013, 14:01

Както беше обявено по-рано след изработване на ресурса, самолетите от останалите модификации на МиГ-21 ще се бракуват. Според данни от Индия от 1964 година индийските ВВС са получили 874 изтребителя от този тип. В момента има годни за експлоатация 261. До 1987 година от завода HAL в Насик са излезли 220 MiG-21bis сглобени от съветски комплекти. През 1993 година Индия поисква да бъдат модернизирани 125 от тях. Компанията МиГ се заема с модернизацията през януари 2001 година в Индия пристига първият модернизиран изтребител MiG-21 Bison. През 2005 година руската компания изпълнява задълженията си по договора и изпраща последните комплекти за модернизация в Индия, където още 2-3 години продължава работата. Срокът на експлоатация е удължен до 40 години или първите трябва да бъдат свалени през 2021 година, а последните през 2027 година.

Индийците имат строги изисквания. По тяхно желание на модернизираните самолети са поставени БРЛС «Супер Копие», френска инерционна система „Totem 221 G“, нашлемна система и други. Има данни, че от 2001 година до сега са загубени около 17 машини MiG-21 Bison, следователно индийските ВВС могат до имат най-много 108 годни за полети или около 6 ескадрили. От другите модификации на самолета има още 9 ескадрили. – Още за МиГ-21

http://aeronews.alle.bg/

 
Руски военни с наблюдателни полети над Португалия и Испания
06.10.2013, 13:32

Ту-154МРуски военни инспектори ще започнат наблюдателни полети над Португалия и Испания в понеделник според международния договор „Открито небе”, съобщиха от руското военно министерство, предаде РИА Новости.

Експерти от Русия ще проведат полетите със самолет Tу-154M Лк-1 между 7 и 11 октомври от летище Лисабон в Португалия и военновъздушната база в Хетафe, Испания. Маршрутът с максимална дължина съответно е съгласуван 1200 и 1800 километра.

Договорът „Открито небе”, който влезе в сила на 1 януари 2002 година, установява режим за извършване на невъоръжени наблюдателни полети над териториите на 34-те страни, подписали договора, с цел откритост и прозрачност на въоръжените сили и действията на военните. Русия ратифицира договора през май 2001 година.

Това ще са 31-ят и 32-ят наблюдателни полети на руските инспектори през 2013 година.

Всеки самолет, който участва в програмата, е оборудван с оптични, инфрачервени и радарни сензори за събиране на изображения, които могат да бъдат споделяни между всички страни, участващи в договора.

 
Преди 40 г. израелтяните за четвърти път натупват арабите във войната на Йом Кипур
06.10.2013, 12:47

На 6 октомври 1973 г. започва четвъртата арабско-израелска война, известна като войната на Йом Кипур, и продължава до 25 октомври. Тя се води между Израел и коалиция от арабски държави, водени от Египет и Сирия. В основата на причините за войната е стремежът на арабските държави, преди всичко на Египет, за реванш след позорно загубената Шестдневна война през 1967 г.

Следва да се отбележи, че войната е против волята на САЩ (подпомагащи Израел) и СССР (подкрепящ арабите), тъй като неизбежно ще ги противопостави и освен това и на тях ще им струва колосални разходи.

На среща с Никсън през юни 1973 г. Леонид Брежнев изразява тревога от възможна война - според него ако Израел не се изтегли в границите от преди 1967 г., египетската атака ще е въпрос на време. Това е ясна индикация, че СССР не е в състояние да попречи на планове на Садат за реванш............Прочети още

 
Четири войници на НАТО убити в Афганистан
06.10.2013, 09:25

Четирима войници от контингента на НАТО в Афганистан са убити от бунтовници по време на операция днес, докато пети беше застрелян от охранител в южната част на страната през уикенда, предаде Ройтерс.

Талибаните си възвръщат територии в южната част на страната след като опериращи бази бяха затворени като част от плана за изтегляне на международните войски от страната в края на 2014 година.

„Четирима...бяха убити от вражески сили по време на операция", отбелязва се в съвместно съобщение на командването. Не се съобщава националността на убитите.

Също в южен Афганистан беше убит при друг инцидент един войник от нает охранител. Говорител на коалицията в страната обяви, че националността на охранителя се разследва.

Така наречените „вътрешни атаки" срещу чуждестранни войници от техните афганистански колеги ескалираха миналата година, което накара коалиционните сили да затегнат мерките за сигурност и да намалят сътрудничеството си с афганистанските сили.

Ако убийството в събота се потвърди, че е „вътрешна атака", то това ще бъде деветият случай през тази година. 14 войници през 2013 година са убити така. – Още за Афганистан

 

 
Наборната военна служба в Турция се съкращава с 3 месеца
05.10.2013, 23:46

Правителството и генералният щаб на въоръжените сили в Турция се споразумяха наборната военна служба да бъде намалена с три месеца - от 15 на 12 месеца, съобщи телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Предвижда се решението да влезе в сила в началото на следващата година. От него ще се възползват 280 000 военнослужещи, които ще се уволнят поетапно, на първо време 40 000 от тях.

Срокът на военната служба за младежите висшисти остава, както е досега, 6 месеца. За да влезе в сила, решението трябва да бъде одобрено от турския парламент.

 
Северният флот на РФ проведе учения в Баренцево море
05.10.2013, 21:50

брегови оперативно-тактически комплекс "Редут" Силите на Северния флот на 4.10.2013 г, по време на учения са извършили пускове на крилати ракети с морско и наземно базиране по мишени в централната част на Баренцево море, съобщава пресслужбата на МО на Русия.

"В съответствие с плана за бойна подготовка са извършени осем пуска, като целите, които се намираха на разстояние от 60 до 400 километра, успешно са поразени", - уточняват от военното ведомство.

"Ракетните пускове са изпълнени с цел проверка на готовността на корабните и бреговите ракетни комплекси от различни типове да поразят надводни цели, намиращи се на различни разстояния", - пояснява източника.

Два пуска с крилати ракети "Гранит" са били извършени от акваторията на Баренцево море от екипажите на атомните подводници К-266 "Орёл" и К-119 "Воронеж" (проект 949А) от подводно положение. Още един пуск на крилата ракета "Гранит" е изпълнил екипажа на тежкия атомен ракетен крайцер "Петър Велики" (проект 11442).

Четири пуска на противокорабни ракети е извършила корабна ударна група, в т.ч. два пуска на ракети "Москит" извърши ескадрения миноносец "Адмирал Ушаков", и по един пуск пуск на ракети "Малахит" – малките ракетни кораби "Айсберг" и "Рассвет".

Един ракетен пуск от крайбрежието на полуостров Рыбачий по морска цел е извършил брегови оперативно-тактически комплекс "Редут" на бреговата ракетно-артилерийска бригада на Северния флот.

"Всички ракетни пускове са успешни", - подчертава МО на РФ.

 
САЩ и Русия молят Норвегия да унищожи химическия арсенал на Сирия
05.10.2013, 16:30

Норвегия е била помолена да помогне за унищожаването на сирийския химически арсенал като част от опитите на ООН да премахне оръжията за масово поразяване на близкоизточната страна, съобщава норвежката телевизия NRK, цитирана от „Франс прес".

Американски и руски официални лица са излезли с устна молба към Норвегия да помогне в унищожаването на оръжията, отбелязва на страницата си телевизията.

Двете страни смятат Норвегия за подходящо място за приключване на опасната работа, тъй като е политически стабилна и има големи количества вода, които са нужни за изпълнението на задачата, според NRK.

Според Резолюция 2118 на Съвета за сигурност на ООН, приета миналата седмица, Сирия трябва да унищожи всички химически оръжия до юни 2014 година.

Норвежкото външно министерство не разкри подробности, но подчерта, че скандинавската страна е готова да помогне.

„Мога да потвърдя, че Норвегия е насочила поглед към прилагането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН", каза говорителят на министерството Рагнхилд Имерслунд.

„Точно как ще бъде свършена работата твърде рано е да се каже. Не знаем какъв принос да дадем, но ние разглеждаме няколко различни опции", допълни говорителят.

Според NRK Норвегия трябва да средата на ноември да отговори на молбата на САЩ и Русия.

Най-вероятно решението ще бъде взето от новото дясноцентристко правителство на 14 октомври.

Скандинавската страна за момента няма нужното оборудване за унищожаването на химическите оръжия, но САЩ може да предостави мобилно такова за изпълнението на задачата, завършват от телевизията.

http://news.ibox.bg/

 
За Rafale
05.10.2013, 14:32

На 11 септември 2013 година президентът на Dassault Aviation, Eric Trappier беше извикан във Френския парламент, където в Комисията по националната отбраната отговаряше на въпроси на депутати. Той съобщи, че 70% продукцията на компанията е гражданска, а 30% военна. От цялата продукция 75% е за износ, а 25% за Франция. В компанията работят 12000 души, като 8000 са във Франция.

Като цяло програмата е надхвърлила определените разходи с 4% и това няма прецедент в досегашната практика.

За запазване на военното производството е необходимо да бъдат произвеждани минимум по 11 изтребителя Rafale или по един на месец. Този темп трябва да бъде задържан до изпълнение на държавната поръчка, от от която остават 26 изтребителя до 2016 година, 4 до края на тази година и по 11 през следващите две. В това време е необходимо да се активират усилията и да се осигури външен договор. Това ще позволи да се запазят поддоставчиците. ВМС на Франция трябва да получат своите Mirage, за да заменят Super Etendard. ВВС са готови да продължат срока на Mirage 2000, но само в очакване на Rafale

Към настоящият момент са доставени 120 (след срещата беше доставен първия от 4-ти и 121-и по ред) от 180 поръчани (от последните 60 са платени са само 26). В случай на подписване на договора с Индия до края на годината първите самолети ще бъдат произведени през 2017-2018 година.

Относно конкуренцията Eric Trappier заяви, че Су-35/Т-50 по принцип не се продава на „френските пазари“ на оръжие, изключение на Индия, където 90% от техниката е съветска/руска и 10% френска (тук имаме малко възражение по цифрите). За Eurofighter Typhoon каза, че не може да се мери с френската елегантност на Rafale. Saab Gripen ние не разглеждаме, като реален конкурент поради ограничените възможности. Единствената реална заплаха е F-35. Американците ползват милиарди долари от бюджета. Допълнителни преимущества са слабия долар, ниската цена на работната сила и големият брой поръчки.

http://aeronews.alle.bg/

 
Авиошоу в Долна Митрополия
05.10.2013, 14:26

PC-9МПо случай Празника на Военновъздушните сили Учебната авиационна група „Георги Бенковски” и факултет „Авиационен” към НВУ „Васил Левски” организират авиошоу, което ще се проведе на 12 октомври на летище Долна Митрополия.

Празникът се открива в 09,30 часа. В 09,50 часа ще има  прелитане на дистанционно пилотируеми летателни апарати (ДПЛА) с националното знаме на България. За 10,00 часа е планиране на маневриране в двойка на малка височина с PC-9М, последвано от същото в 10,30 часа от двойка L-39ZA.

В 11,00 часа ще бъде показан сложен пилотаж на малка височина от PC-9M. След което ще започне конкурс за ДПЛА и свободни полети с тях. От 13,00 до 13,30 часа са планирани полети на леката авиация.

На летище Бохот от 14,00 часа ще има мотивационни полети за желаещите да полетят с леката авиация.

Входът за всички мероприятия е безплатен.

 
Във Виетнам почина „архитектът на победата” над САЩ
05.10.2013, 14:21

генерал Во Нгуен Зиап В Ханой на възраст 102 години почина генерал Во Нгуен Зиап - създателят на Народната армия на страната. Именно той е един от архитектите на победата във войната срещу САЩ.

Под командването на Во Нгуен Зиап отрядите на виетнамските комунисти нанасят сериозни удари по американските позиции. През 1973 г. САЩ са принудени да признаят своя провал и да евакуират войските си от Виетнам.

Към генерала се отнасяха почтително дори противниците. През 1995 г. с него се срещна бившият министър на отбраната на САЩ Робърт Макнамара, за да уточни някои нюанси на събитията от виетнамската война.

 
Поздравления за Безмерци!
05.10.2013, 14:11
С разрешение на автора о.р. подп Иван Лазаров
 
Британски войници затвориха последната си патрулна база в Афганистан
05.10.2013, 11:55

На фона на продължаващото изтегляне на войските от Афганистан, британските военни закриха в страната последната си патрулна база в район, който някога бе разсадник на тероризма, но сега е значително обезопасен. „Патрулна база 2” се намира в афганистанския район Нахр-е Сарадж, който през годините е бил свидетел на тежки сражения, при които екстремистите са се опитвали да поемат контрол върху района, пише „Ивнинг стандарт”.

Това е последната патрулна база, която ще бъде закрита през тази година. В Афганистан през следващата година ще продължат да функционират само четири бази плюс основната военна база на Великобритания в Афганистан Кемп Бастион.

„Патрулна база 2” ще бъде предадена напълно на афганистанските сили, които демонстрираха, че могат да се грижат за сигурността. Преди три седмици те успяха да отблъснат опит на екстремисти да нахлуят в местно селище.

http://www.focus-news.net/

 
ЦРУ продължава да обучава бунтовниците
05.10.2013, 11:48

Независимо от сближаването на позициите на САЩ и Русия по сирийската криза ЦРУ ударно продължава секретната си програма за обучение на сирийски бунтовници, съобщава в. „Вашингтон пост“. Причина за вниманието са пораженията, които търпи умереното крило на опозиционните сили спрямо крайните ислямистки фракции и проправителствените сили.

ЦРУ ще изпрати нови екипи от специалисти в тайните лагери в Йордания в опит да увеличи най-малко два пъти броя на обучените бунтовници. По информация на вестника от началото на годината американските служби са обучили поне 1000 души. Разузнаването на Вашингтон, от друга страна, е установило, че подготовка в бойни центрове на „Хизбула“ са получили над 20 000 души, биещи се в подкрепа на Асад.

Според „Вашингтон пост“ главната причина за незначителния брой обучавани бунтовници е желанието на Белия дом да търси политическо, а не военно решение на конфликта в Сирия. В крайна сметка умерените бунтовници получават от САЩ толкова подкрепа, колкото да не загубят напълно позиции, но недостатъчна, за да победят, коментира медията.

Ограниченията са станали причина и за критики от страна и на ЦРУ, и на републикански сенатори, известни като ястреби. „Има огромно разочарование сред водещите фигури и оперативните работници в агенцията - заявява председателят на комисията по разузнаването в Конгреса Майк Роджърс. - Ситуацията в Сирия се променя по-бързо, отколкото администрацията може да реагира. Американската подкрепа за умерената опозиция е по-скромна, отколкото трябва и е подкопана от непостоянство и размити цели.“

Пред изданието ветерани от ЦРУ изразяват съмнения, че дори и при увеличените ресурси програмата ще може да подготви достатъчно кадри. По данни на агенцията от 100 000 опозиционни бойци 20 000 се сражават във радикални ислямистки фракции.

http://pressadaily.bg/

 
Northrop Grumman достави централната част от тялото на 1-я австралийски Ф-35
05.10.2013, 00:29

F-35Компанията "Northrop Grumman" съобщи официално вчера 3 октомври, че на 23 септември 2013 година е доставила централната част от тялото на първия австралийски Ф-35.

Работата е започнала миналият октомври, когато беше съобщено, че започва изработката му на Integrated Assembly Line(IAL) в Palmdale. – (видео)

Тя е максимално автоматизирана и роботизирана, осигурява допълнителни възможности за монтаж, като същевременно се осигуряват предписаните допуски, които не могат да се  постигнат чрез използването на ръчни методи. IAL започна работа на 1 март 2011 година и първите готови тела зопочнаха да слизат от нея в началото на 2012 година. До започването на нейната работа, компанията е произвела 42 тела на старата линия(общо около 60 тела) и тя работи до слизането на първото тяло от новата линия. Паралелно с тях заработи линия на Lockheed Martin в град Мариетта, щат Джорджия. Първото тяло нейно производство беше на самолет BF-25, който направи първи полет на 6 март тази година.

В момента на линията се сглобяват 35 такива тела, включително и вторите за Италия AL-2 и Австралия AU-2. През лятото от тук беше изпратено тялото на първият италиански Ф-35 AL-1 за FACO(Final Assembly and Check Out) на F-35 на компания Alenia Aermacchi на летището в Cameri, Novara. През миналата година "Northrop Grumman" е доставила 32 такива тела на компанията Lockheed Martin. Тази година количеството ще бъде по-голямо. Общо от трите линии до предаването на тяло за AU-1(23 септември 2013 година) са направени над 120 такива.

Самолетът ще бъде готов през следващата година и на него ще започнат тренировъчни полети австралийските пилоти.

http://aeronews.alle.bg/

 
Първият руски "Мистрал"
05.10.2013, 00:15

МистралПървият руски хеликоптероносач тип "Мистрал" ще бъде пуснат на водата на 15 октомври след сглобяване във Франция.

В течение на една година той ще мине тестиране, след което ще бъде предаден на Военноморските сили на 1 ноември идната година, съобщи високопоставен представител на отбранително-промишления комплекс на Русия.

След това, според него, корабът ще дойде в Санкт Петербург за дооборудване и въоръжаване. Първите два руски кораба "Мистрал" се строят във Франция, двата други ще се правят в Русия по френски технологии.

 

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в заседание на Обществения съвет по отбранителна политика на тема „Параметри и рамка на Стратегическия преглед на сигурността и отбраната на Република България“
04.10.2013, 18:33

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще открие и ще участва в заседание на Обществения съвет по отбранителна политика (ОСОП), което ще се проведе в понеделник, 7 октомври, в Централния военен клуб. Поредното от серията обществени обсъждания ще се фокусира върху темата: „Параметри и рамка на Стратегическия преглед на сигурността и отбраната на Република България“. Основна цел е да се представят и вземат под внимание обществените очаквания, свързани със Стратегическия преглед, обявен от министър Ангел Найденов като приоритет в отбранителната политика на страната.

По време на заседанието на ОСОП ще бъдат обсъдени обхватът на предстоящия Преглед, подходите и организацията за неговото провеждане, както и възможният принос на неправителствения и академичния сектор. В рамките на дискусиите ще могат да изложат своите становища членове на Съвета и гости на форума.

http://www.mod.bg/

 
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов закри двустепенното командно-щабно учение „Щит – 2013”
04.10.2013, 16:02

генерал-лейтенант Атанас СамандовКомандващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов закри днес, 4 октомври, двустепенното командно-щабно учение „Щит – 2013”.

В своя разбор той посочи, че са усъвършенствани уменията на военнослужещите по планирането, ръководството, управлението и взаимодействието на оперативно и тактическо ниво. По думите му проведеното тактико-строево учение от военно формирование 22970 – София по развръщане на полевите пунктове за управление на Съвместното командване на силите, тяхната охрана и битовото устройване на личния състав се е извършило качествено и в срок.

„Изградената комуникационно-информационна система, предоставила единна среда за обмен на информация между участниците от полевите пунктове за управление и формированията в районите на полигоните за реални действия, работеше устойчиво. Мрежовите WEB приложения допринесоха за единно разбиране на обстановката и повишаване надеждността на системата за командване и управление“, каза генерал-лейтенант Атанас Самандов.

В проведените съвместни действия с бойна стрелба между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили и между Сухопътните войски и Военноморските сили по товарене и стоварване на необорудван бряг на морски десант за борба с паравоенни формирования военнослужещите показаха висок професионализъм.

„Задачите и целите на „Щит – 2013” са изпълнени успешно. Предстои изготвянето на окончателен анализ и разбор на учението“, каза при закриването командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов.

**********

В учението участваха над 1500 души личен състав от щабовете на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, формирования, подчинени на видовете Въоръжени сили и на Съвместното командване на силите и около 385 единици различна бойна и специална техника.

http://www.mod.bg/

 
Италия ще замени учебните самолети MB-339 с M-345
04.10.2013, 15:54

М-345НЕТВВС на Италия възнамеряват да заменят остарелите учебни самолети МВ-339 с новите М-345НЕТ, които се разработват от компанията Alenia Aermacchi в рамките на договор с МО от юли 2013.

По предварителни данни M-345 ще постъпи на въоръжение в италианските ВВС в периода 2017-2020. Разработването на реактивния учебен самолет е започнато преди около 10 години. До 2012 г. самолетът е имал обозначението М-311.

Първият полет се е състоял през юни 2005 г. Двуместният М-345 може да лети със скорост до 749 км/ч на разстояние до 1800 км.

С приемането му на въоръжение ще се допълни авиационния парк с учебно-бойни самолети M-346 Master, използвани за напреднала подготовка на летците.

http://www.pan.bg/

 
Нови машини за австралийския Спецназ
04.10.2013, 14:32

Surveillance Reconnaissance Vehicles (SRV) Австралийската армия в близките дни трябва да получи първата партида автомобили Mercedes-Benz G-Wagen 300 CDI във вариант патрулно-разузнавателна машина със специално назначение Surveillance Reconnaissance Vehicles (SRV) с колестна формула 6х6. Машината има бойно тегло до 6,5 тона и носи два турела на австралийската компания W&E Platt с 5,56-мм картечници FN Minimi или 7,62-мм картечници FN MAG 58.

До края на 2014 година австралийската армия трябва да получи около 200 машини G-Wagen 300 CDI 6х6 SRV, които ще постъпят на въоръжение в три дислоцирани в северната част на страната части на 6-та бригада - полка "Пилбара" (Pilbara Regiment), полка на Северозападните мобилни сили (NORFORCE) и 51-ви батальон (51st Battalion, Far North Queensland Regiment). Планирано е такива машини да получат и ВВС на Австралия за частите за охрана на военновъздушните бази.

Според контракт от 2007 година и допълнения от 2012 и 2013 година въоръжените сили на Австралия ще получат 2146 автомобила Mercedes-Benz G-Wagen в осем различни варианта с колестни формули 4х4 и 6х6, които ще трябва да заменят старите машини Land Rover. Доставките на G-Wagen за военното ведомство на Австралия започнаха в края на 2009 година. Австралия стана първата страна, официално закупила военен вариант на машините G-Wagen с колестна формула 6х6.

 
Разсекретена е нова руска междуконтинентална ракета
04.10.2013, 13:25

Разсекретена е нова руска стратегическа междуконтинентална балистична ракета (МБР) РС-26 "Рубеж", която ще замени в бъдеще мобилните ракетни комплекси „Тополь” (предполага се, че те ще бъдат снети от въоръжение до края на това десетилетие). За това става ясно по данни на обявена обществена поръчка за застраховане на изпитателните пускове на МБР за 2013-2014 година. Търгът е спечелен от компанията "Ингосстрах", която освен РС-26 (за първи път обозначението на новата МБР се появява открито), застрахова и пусковете на РС-20В (Р-36М2 "Воевода" или обозначена от НАТО като SS-18 Satan), РС-24 "Ярс", РС-18 (УР-100Н УТТХ) и РС-12М "Тополь М". В случай на провал при някоя от експерименталните пускове с РС-26 застраховката е 180 милиона рубли.

По информация на „Ведомости” първият пуск с РС-26 се е състоял на полигон край Астрахан миналото лято. Други източници твърдят, че досега е имало общо три експериментални пуска, като първият е бил през 2011 и е завършил с неуспех. От МО има потвърждение само за един тест с новата МБР.

Вицепремиерът на Русия Рогозин нарича ракетата „убиец на всяка ПРО”, казвайки още, че „Нито сегашните, нито перспективните американски средства за ПРО могат да противодействат на тази ракета да порази дадена цел”. - Още за РС-26 Рубеж/Авангард KY-26.

/www.pan.bg/

 
Президентът Росен Плевнелиев ще открие учебната 2013/2014 година в НВУ „Васил Левски”
04.10.2013, 12:58

Росен Плевнелиев Президентът Росен Плевнелиев ще открие учебната 2013/2014 година в Националния военен университет „Васил Левски” в понеделник, 07 октомври 2013 година, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Държавният глава ще произнесе приветствено слово. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще разгледа учебно-материалната база на НВУ „Васил Левски“ и ще се запознае с нововъведенията във висшето учебно заведение.

 
Вторите съвместни учения на специалните части на Русия и САЩ бяха отменени
04.10.2013, 12:52

Вторите съвместни учения на специалните части на Русия и САЩ, които трябваше да се проведат тази есен в Подмосковието, бяха отменени по искане на американската страна. Представител на американската армия съобщи, че американските войници и офицери, ще трябва да „изпълняват други задачи по това време”.

Вчера се появиха съобщения, че част от персонала на щаба на НАТО в Европа е изпратена в технически отпуск заради бюджетната криза в Съединените щати.

Първите руско-американските учения на морската пехота на САЩ се проведоха през май миналата година и получиха висока оценка от двете страни.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Saab ще оборудва с бойни и радарни системи нова фрегата на Тайландските военноморски сили
04.10.2013, 11:55

Шведската компания за отбрана и сигурност Saab подписа договор с Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering Koрea, за развитието и интегрирането на системи за управление на бойните действия и радарни системи, с които да бъде оборудвана новата фрегата на Кралските военноморски сили на Тайланд. Поръчката е на стойност 850 млн. шведски крони (близо 100 млн. евро).

В договора са включени системи за управление на бойни действия и радарни системи.

Saab ще има ангажимент за интегрирането на бойните системи. В допълнение към доставката на свои бойни системи, компанията има ангажимент също да закупува и интегрира и системи от трети страни.

Доставките на корабното оборудване се предвижда да започнат през 2016 година. Производството ще се извършва в Швеция, Дания, Тайланд и Австралия.

http://www.airgroup2000.com/

 
Китай е направил нов опит с противоспътниково оръжие
04.10.2013, 10:00

Американските медии съобщиха, че по данни на Пентагона, Китай е извършил нов опит с противоспътникова ракета. Тя се нарича Dong Ning 2 (DN-2).

На 11 януари 2007 година Китай проведе първия опит с противоспътниково оръжие. Тогава с ракета бе унищожен метеорологичен спътник намиращ се на стационарна орбита на височина 558 километра. Отломките от него представляват опасност за другите апарати. Има данни, че те са унищожили руски спътник през миналата година.

Второто изпитание на ракета (SC-19 означение на НАТО) разработена на база балистичната ракета КТ-2, беше проведено на 11 януари 2010 година. Сега в края на септември 2013 година имаме трети опит с нова ракета или модификация на използваната в първите два опита.

http://aeronews.alle.bg/

 
Британската армия ще съкрати още почти 3000 войници
04.10.2013, 09:42

Дейвид Камерън Британската армия предлага да съкрати почти 3000 войници при ново редуциране на състава през януари. Закриването на работни места е изготвено въпреки опасенията, че активизирането на разширяването на Териториалната армия (резервисти на доброволческа активна служба) не успява да постигне зададените нива на набиране на хора, пише вестник “Таймс”. Повече съкращения несъмнено ще затруднят британския премиер, който попадна под сериозни критики за размера на съкращенията.

Документи на въоръжените сили разкриват търканията между Министерството на отбраната и „Даунинг стрийт” относно това, как редовната армия да бъде свита до приемливи размери.

Дейвид Камерън е все по-чувствителен към лошата публичност, обгръщаща губещите работата си войници.

http://www.focus-news.net/

 
Експертите: Да има възраст за пенсиониране в МО, МВР и другите специални ведомства
04.10.2013, 09:35

Експертите от Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система при министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов се обединиха около идеята да се въведе изискването за възраст за пенсиониране за всички специални ведомства, става ясно от съобщение на ведомството.  Те са разгледали и предложение за създаването на професионални пенсионни фондове за тях.

Това означава, че експертите са против внесения в парламента от левицата законопроект за промяна на Кодекса на труда, с който се връща старият режим за пенсиониране на военнослужещите, т.е. придобиване право на пенсия при 27 години осигурителен стаж, независимо от възрастта. И второ – настояват за въвеждане на изискването за възраст при пенсиониране на другите категории служители в сектор „Сигурност”.

Дискусията за промени в условията за ранно пенсиониране цели да защити всички осигурени лица, е казал министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов при откриването на  вчерашното заседанието. Още от аргументите на експертите: „Трябва да се даде възможност на заетите в специалните ведомства на МВР и МО да упражняват професията си по-дълго време на пазара на труда. Те са квалифицирани кадри, които трябва да могат да реализират потенциала си, отбелязаха експертите. Според специалистите е необходимо да се спазва принципът за равнопоставеност на всички членове на осигурителната система. Те отбелязаха, че рискът старост се измерва с възраст, не със стаж.”

Ако се приеме предложението на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, освен военнослужещите, с възраст за пенсиониране ще бъдат „зарадвани” държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи, по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, държавните служители по чл. 11 от Закона за пощенските услуги, държавните служители, осъществяващи дейността по охрана на съдебната власт по чл. 391 от Закона за съдебната власт, следователите и младшите следователи, а с последните промени и балерините, балетистите и танцьорите.

Не е трудно да се прогнозира, че подобно решение ще създаде кадрови проблем в изброените ведомства. Не малка част от служителите ще си помислят дали да не се пенсионират при сега действащите условия. Горчив опит в това отношение имаме. Той е от миналата есен. Прибързаното и взето без задълбочен анализ решение бе причината около 700 военнослужещи, основно със звание „майор” („капитан III ранг”) и „подполковник” („капитан II ранг”) да напуснат въоръжените сили преждевременно, което доведе и до кадрови проблеми във въоръжените сили.

Подобно решение ще разочарова и голяма част от военнослужещите. 90 на сто от тях в проведеното социологическо изследване приветстваха категоричното намерение на министъра на отбраната Ангел Найденов да върне стария режим за пенсиониране, т.е. да премахне изискването за навършена възраст. Би трябвало да се помисли повече. Не е необходимо да се създава допълнително напрежение в армията и другите структури в сектор „Сигурност”.

БСП и коалиционните й партньори са длъжни да отстояват заявената в предизборна кампания и потвърдена с внасянето на проекта на промени в Кодекса за социално осигуряване позиция. Логично е това да направят и депутатите от ПГ на Атака. Най-вероятно и от ГЕРБ би трябвало да не подкрепят експертите от въпросния консултативен съвет. Сред техните депутати са бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и неговият заместник Веселин Вучков, които в края на миналата година, за разлика от тогавашния министър на отбраната Аню Ангелов, недопуснаха въвеждането на възраст за пенсиониране на техните служители.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Безмер отбелязва празника си
03.10.2013, 21:03

Su-25На 4 октомври 2013 г. тържествено ще бъде отбелязана 62-годинишнината от създаването на База за предно разполагане Безмер. Началото на тържествената e в 09,30 часа.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов и командирът на базата полковник Димитър Данев ще наградят отличили се военнослужещи и цивилни служители. На летателния състав от базата ще бъде връчен отличителният знак „Пилот от Военновъздушните сили”. С ритуал по поднасяне на венци и цветя ще бъде почетена паметта на загиналите пилоти от Безмер.

На 5 октомври 1951 година, с Указ на Президиума на Народното събрание се създава ново авиационно поделение – 22-ри изтребителен авиополк, въоръжен с реактивните изтребители Як-23.

В края на ноември същата година личният състав и бойната техника на полка се пребазира за по-нататъшно изпълнение на ежедневните и бойни задачи на новопостроеното летище край Толбухин.

Започват дни на усилена подготовка на младия летателен и инженерно-технически състав. Положено е едно успешно начало, а първият сериозен успех е отбелязан още в края на 1952 година, когато личният състав получава оценка „отличен” по летателна, техническа и обща подготовка.

През 1955 г. поделението се пребазира окончателно в Безмер. Същата година пристигат и първите три от дългоочакваните МиГ-15.

През годините на изграждане и усъвършенстване полкът е превъоръжен и е летял на няколко типа самолети – Як-23, МиГ-15, МиГ-17, L-29, L-39, Су-25 и Су-22.

Първите щурмови самолети Су-25 пристигат в Безмер през 1986 г.Първият полет се провежда на 23 октомври 1986 г. от полковник Тома Ковачев. През февруари 1987 г. е завършен курсът за усвояване на самолета.

През 1993 г. полкът е реорганизиран в 22-ра щурмова авиационна база, като този опит служи за основа при провеждането на реформата и в другите авиационни поделения на ВВС.

През 2005 година завърши модернизирането на летището в комуникационно, информационно и навигационно отношение и неговото сертифициране. – Още за АБ Безмер

http://aeropress-bg.com/

 
Заключителният етап на двустепенното командно-щабно учение „Щит – 2013 г.” беше наблюдаван от президента на Република България Росен Плевнелиев и заместник-министъра на отбраната Неджми Али
03.10.2013, 20:53

Росен Плевнелиев Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев и заместник-министърът на отбраната Неджми Али наблюдаваха днес, 3 октомври, заключителния етап на двустепенното командно-щабно учение „Щит – 2013 г.”. В края на учението президентът Росен Плевнелиев даде висока оценка на демонстрираните реални бойни действия и обърна специално внимание на използването на специализирана техника, произведена в България.

Командно-щабното учение се проведе под ръководството на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, планиращ учението, и на командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, провеждащ учението. В него участваха над 1500 военнослужещи и повече от 380 единици бойна и специализирана техника.

В рамките на „Щит – 2013 г.” бяха постигнати необходимите оперативни способности и оперативната съвместимост на военните формирования при подготовка и провеждане на операция по прикритие на държавната граница на едно направление.

В хода на учението военнослужещите демонстрираха своята висока подготовка при провеждане на ротно тактическо учение с механизирана рота, усилена със самоходен артилерийски и самоходен минохвъргачен взводове, зенитен взвод, медицински екип, отделения за инженерни заграждения, група за взривяване на боеприпаси и импровизирани взривни устройства.

Гостите наблюдаваха всички елементи на учението, сред които визуално въздушно разузнаване със Су-25, изпълнение със съсредоточени огньове от артилерията от временни огневи позиции, миниране на участъци в направленията за настъпление на противника, действия по обезвреждане на импровизирани взривни устройства, стрелба със ЗУ 23-2 по въздушна цел, медицинска евакуация на ранен с хеликоптер Ми-17.

На Деня за високопоставени гости, който се проведе на Полеви учебен полигон „Корен”, присъстваха и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирите на видовете въоръжени сили, висши офицери от Българската армия, военни аташета, акредитирани за България и представители на местната власт.

http://www.mod.bg/

 
Щабът на бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) ще бъде разположен в България за 6 години след 2017 година
03.10.2013, 20:50

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов участва в eжегодната среща на министрите на отбраната от SEDM (Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа), която се проведе на 2 и 3 октомври в Бърдо, Словения.

На заседанието във формат SEDM министрите на отбраната обсъдиха въпроси, свързани с регионалната сигурност в Югоизточна Европа, приоритетите за сътрудничество в рамките на Процеса, както и бъдещото развитие на многонационалната Бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) с цел повишаване на нейната оперативна ефективност.

„Трябва да се изпълняват пълният капацитет на бригадата, оперативната съвместимост и нейният потенциал за разполагане в мисии“, заяви на срещата

министърът на отбраната на Република България Ангел Найденов. Целта е многонационалната Бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) да стане по-оперативно ориентирана, адаптивна, постоянно налична и използваема.

На заседанието беше договорено решение многонационалният щаб на Бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) да бъде разположен в България след 2017 година, когато изтича срокът на домакинство на Гърция. Щабът ще бъде разположен на територията на страната ни за срок от 6 години.

На заседанието беше отбелязано и значението на два проекта – „Изграждане на интегритет“ и „Жените в отбраната“, както и компютърно-подпомаганото учение SEESIM – част от инициативата на министрите от SEDM, на което България е съпредседател заедно с Хърватия.

Министър Ангел Найденов проведе срещи с министъра на отбраната на Черна гора Милица Дуришич и с алтернативния министър на отбраната на Гърция Фофи Генимата, на които бяха обсъдени въпроси на двустранното сътрудничество. Министър Найденов изрази подкрепата на страната ни за евроатлантическата интеграция на Черна гора. Обсъдено е и предстоящото посещение в България на министъра на националната отбрана на Гърция Димитрис Аврамопулос.

Срещата в Бърдо е част от Обща регионална среща на министрите на отбраната (Regional Comprehensive Defence Ministerial). В четири последователни дни в периода 30 септември – 3 октомври се проведоха заседания на Директорите по отбранителна политика от Западните Балкани, Американско-Адриатическата харта (А5) и Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). Това бе първа по рода си обща среща на трите регионални инициативи, на която министрите на отбраната на страните-участнички обсъдиха в по-широк формат развитието на регионалното сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната.

http://www.mod.bg/

 
Военните ще получат опитна партида „скорпиони”
03.10.2013, 20:19

Министерството на отбраната на Русия се е заинтересувало от възможността да закупи специалните транспортни машини „Скорпион-2М” и е поръчало опитно-промишлена партида от тези автомобили. Това, както съобщава РИА „Новости”, на изложбата RAE-2013 в Нижни Тагил е заявил Дмитрий Митряев, главен конструктор на корпорацията «Защита», произвеждаща „скорпионите”.

„По повод на доставката е било изказани обещание и желание. Заместник-министърът на отбраната Юрий Борисов се е заинтересувал  от машините и в даден момент той потвърди своите намерения”, е заявил Митряев, като е отбелязал, че пускането на опитно-промишлената партида „Скорпион-2М” и тяхната предварителна експлоатация ще бъде осъществена през 2014 г. Броят машини от опитната партида не се уточнява. Машините „Скорпион-2М” са предназначени за превоз на военнослужещи и товари с маса до 1 тон по различни видове пътища и пресечени местности. Салонът на автомобила побира осем души. По думите на Митряев, военните са се заинтересували от варианта на машината с боен модул, производство на ковровския завод на името на Дегтярьов. «Скорпион» е с дизелов двигател с мощност 116 к.с. и развива до 130 километра в час.

 
"Бодигард 380" е широк само 19 мм
03.10.2013, 18:16

Пистолетът "Бодигард 380" на "Смит и Уесън"На изложението "Наслука - лов, риболов, спорт", което се проведе миналата седмица, за първи път в България бе показан един от най-тънките пистолети в света - "Бодигард 380". Той е разработен от легендарната американска фирма "Смит и Уесън".

Уникалното оръжие е широко само 19 мм, като с него може да се конкурира единствено руският пистолет ПСМ (Пистолет самозарядный малогабаритный - б.р.). Според някои справочници дебелината на руското джобно оръжие е 16,8 мм, други обаче са категорични, че на практика то е широко 20 мм.

Общата дължина на щатския пищов е 133 мм, височината - 104 мм, а теглото му е едва 336 грама. Пълнителят му побира 6 патрона, като един допълнителен може да бъде вкаран предварително в цевта.

Полуавтоматичният "Бодигард 380" е предназначен изключително за самозащита. Той спокойно се побира в малка дамска чанта, мъжете често го харесват за второ оръжие. Калибърът 380 Auto е известен по-скоро като "къса девятка". Той е широко разпространен при пищови на почти всички големи оръжейни фирми.

Автоматиката на пистолета работи на принципа на отката при къс ход на цевта. Ударно-спусковият му механизъм е с двойно действие. Мерникът и мушката са ниско фиксирани.

Оръжието е с изчистени линии, като всички командни детайли са разположени от лявата страна на рамата в специални гнезда. Става дума за механичния предпазител, затворната задръжка, лостчето за разглобяване и бутона за освобождаване на пълнителя.

Под цевта механично е вграден лазерен целеуказател "Инсайт", който е изключително подходящ за точна стрелба на къси и средни разстояния. Рамата и ръкохватката на пищова са от черна синтетика, изработени в едно цяло, като ръкохватката е ергономична, със специални вдлъбнатини за пръстите на ръката.

Цевта на пистолета е дълга 70 мм, изработена е от неръждаема стомана. От същия материал са и мерните прибори, и направляващите елементи. Затворният блок и останалите метални части са с черно мелонирано покритие.

Всъщност "Смит и Уесън" пуска не само пистолет, но и револвер от типа "Бодигард". Двете оръжия са показани за първи път на едно от най-големите оръжейни изложения в света - Shot Show в Лас Вегас, САЩ през пролетта на 2011 г.

Револверът "Бодигард 38" е изключително компактен. Той е предназначен за популярните в Щатите патрони 38 "Смит и Уесън Спешъл+Р" и тежи само 405 г.

Заради барабана оръжието е доста по-широко от пистолета - 35 мм, общата му дължина е 168 мм, като само цевта е дълга 48 мм. Барабанът побира 5 патрона.

Цевта и барабанът на револвера са изработени от неръждаема стомана, а рамата и кожухът на цевта - от алуминиева сплав. Всички метални части са с черно матирано покритие, което не отразява светлина.

Ударно-спусковият механизъм е само с двойно действие, като ударникът е скрит. Ръкохватката се състои от метална основа и е облечена в гума с грапави странични повърхности. Мерните прибори са фиксирана мушка с нисък профил и U-образен профил в горната част на рамата.

И револверът, и пистолетът са снабдени с интегриран лазерен целеуказател "Инсайт". Той значително повишава точността на стрелбата и то на достъпна цена.

Спусъкът на револвера е с класическо петле и с плавен ход. За разлика от повечето оръжия от този тип бутонът за освобождаване не е от лявата страна на рамата, а в горната част. Така става удобен както за десняци, така и за левичари.

По-различни от стандартните са и лостчето за избутване на празните гилзи, и отворът в кожуха, в който той се намира. - Още пистолети.

http://www.24chasa.bg/

 
MBDA започва поредните изпитания на малоразмерната високоточна авиационна бомба SABER
03.10.2013, 17:50

SABER – Small Air Bomb Extended Range Компанията MBDA в близките месеци планира да извърши управляеми изпитателни пускове на разработваната от нея малоразмерна високоточна авиобомба „Сейбр” (SABER – Small Air Bomb Extended Range), съобщава „Джейнс миссайлз енд рокетс”.

По-рано компанията вече проведе пускове на „Сейбр” от борда на вертолети и безпилотния летателен апарат T-20 „Арктур”. – (видео)

По време на следващия етап на изпитанията се планира да се проверят  възможностите на системата за полуактивно лазерно насочване. В конструкцията на боеприпаса се използва полуактивна лазерна система за насочване и система за GPS навигация, което осигурява висока вероятност за поразяване на движещи се цели.

Стартовото тегло на боеприпаса „Сейбр” е 5,9 кг (включително комплекта прибиращи се крила „ДаймондБак”; DiamondBack), което позволява боеприпаса да се използва за въоръжаване на тактически БЛА, преди всичко на БЛА RQ-7B „Шедоу” на КМП на САЩ.

MBDA предлага „Сейбр” в качеството на най-лекия от новото семейство боеприпаси, което включва 19-кг „Вайпер-E” (също използващ полуактивна лазерна/GPS система за насочване) и 49-кг „Бримстоун DM” (Dual-Mode Brimstone с  милиметрова радиолокационна/полуактивна лазерна глава за насочване ГСН).

И трите боеприпаса могат да бъдат усъвършенствани в перспектива, включително и тяхното оборудване с канал за предаване на данни „Линк-16”.

 
Полагане на военна клетва
03.10.2013, 14:59

На 05.10.2013 г. в 10.00 ч. в района на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” ще се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва на курсантите от “Випуск 2018г.”

Младите курсанти са общо 15, от които 9 младежи и 6 девойки, прекрачили прага на ВВМУ на 23 август. Те ще се обучават по специалността “Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, в три специализации: “Корабоводене за ВМС”, “Корабни машини и механизми за ВМС” и “Корабна радиоелектроника за ВМС”.

Курсантите са от всички краища на страната - Варна, Бургас, Ловеч, Казанлък, Плевен, Разград, Силистра, Стара Загора, Ямбол и др.

Ритуалът по полагане на военна клетва ще започне с посрещане бойното знаме на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”. Клетвата ще бъде ръководена от командира на втора рота в батальона за подготовка на курсанти.

След приемането на строя от старшия началник курсантите ще положат военна клетва и поединично ще преминат под знамената. Следва приветствие на старшия началник и изпълнение на химна на Р. България. Положилите военна клетва ще бъдат поздравени от началника на ВВМУ “Н.Й.Вапцаров” – к-н I р., проф. д. в. н. Боян Медникаров. От името на положилите военна клетва, слово ще произнесе курсант Владислав Урумов.

Ритуалът ще завърши с тържествен марш и изпращане на бойното знаме на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.

http://www.naval-acad.bg/

 
Ударен БЛА „Су” ще се появи през 2018 г
03.10.2013, 14:30

Първият летателен образец на нов ударен БЛА с маса 20 тона, с разработването на който се занимава компанията „Сухой”, ще се появи през 2018 г..

Създаваният от «Сокол» и «Транзас» ударен БЛА с маса 5 тона се очаква по-рано – 2005-2016 г.

Ударният БЛА на „Сухой” се разработва на основа на техническите решения, използвани при перспективния изтребител Т-50 (ПАК ФА). През 2012 г. компаниите „Сухой” и РСК „МиГ” подписват договор за сътрудничество при разработването на тежкия ударен БЛА. За сега няма данни за техническите характеристики на двата перспективни БЛА.

За финансиране на двете програми за нови БЛА са отделени около три милиарда рубли (210 милиона евро).

http://www.pan.bg/

 
САЩ увеличават мощта на Япония с нов радар и дронове
03.10.2013, 13:55

Американски и японски официални представители обявиха, че ще бъде разположен втори радар за ранно предупреждение в Япония през следващата година. Също така ще бъдат разположени разузнавателни безпилотни самолети с далечен обсег на действие, за да подпомагат наблюдението на спорните острови в Източнокитайско море следващата пролет - ход, който може да увеличи разногласията с Китай, отбелязва АП.

Външните и военните министри на двете страни също за първи път се договориха колко да плати Япония за изтегляне на американски пехотинци от Окинава към Гуан и в други райони на Тихия океан. Япония ще плати 3.1 милиарда долара за преместването им, което включва създаване на нови бази в Гуам и Северните Мариански острови.

САЩ имат около 50 хиляди войници в Япония

Информацията идва след среща при затворени врата между американския Държавен секретар Джон Кери, военния министър на САЩ Чък Хейгъл и японските им колеги, съответно Фумио Кишида и Ицунори Онодера. Разговорите се проведоха преди визитата на Обама в Индонезия и Бруней следващата седмица, която има за цел да подобри американо-японския съюз, който се разглежда от двете страни като крайъгълен камък за мира и стабилността в Северна Азия.

Новата радарна система X-band ще укрепи възможностите на Япония да проследява и прихваща ракети в Японско море. Тя ще бъде разположена в западната част на Япония. Според официални лица системата ще има за цел да предпазва от заплаха от Северна Корея и не е пряко насочена към Китай.

По отношение на безпилотните самолети, те ще бъдат два или три, които ще летят от американска база. Самолетите ще имат за цел да наблюдават островите Сенкаку. В документите от споразумението не се споменава пряко, че ще наблюдават островите Сенкаку. Официален представител поясни, че детайлите около разполагането на американските безпилотни самолети Global Hawk се обсъждат. Плановете включват и разполагане на самолети Ф-35 за пехотинците около 2017 година.

Китайското външно министерство не е коментирало информацията. Пекин критикува разполагането на първата военна радарна система.

Увеличаването на мощта на съюзниците на САЩ в Азия е част от новата стратегия на Обама да засили позициите на Вашингтон в този регион.

http://news.ibox.bg/

 
ВВС на Индия ще модернизират 40 Dornier 228
03.10.2013, 13:05

Do 228ВВС на Индия получиха около 57 самолета от този тип, като налични в момента са около 43.

В момента се осъществява модернизация на първата партида от тях.

През януари 2013 година индийската HAL обяви, че възобновява производството на Dornier 228 прекратено през 1998 година, като през 2013-14 година ще бъдат построени 20 машини. От тях 14 ще бъдат за ВВС и 6 ВМС на Индия, като самолетите ще бъдат за специални операции.

През целия период на производство от 1981 до 1998 година от самолета в Германия и Индия са построени 270 машини, като в момента индийците използват над 100 самолета(само 12 граждански, другите са на ВВС, флота и гранична служба(данни за над 10 унищожени)), от всички летящи над 200. Има данни за над 40 унищожени.

Европейската компания RUAG Aviation желае да закупи от индийската HAL 40 модернизирани самолета Dornier 228NG. Те са с  монтирани нови по-мощни двигатели и въздушни винтове за тях, нова "стъклена кабина" с нови системи за свръзка.

Индийците ще модернизират и граждански самолети на страни от югоизточна Азия.

http://aeronews.alle.bg/

 
Елитното ни военно формирование в Карлово чества 21 години
03.10.2013, 11:50

На 2 октомври 2013 година карловската 61-ва бригада отбелязва 21 година от своето създаване. Събитията свързани с празника се състояха в района на бригадата. Честването започна 10,30 часа на 2 октомври, с тържествено приемане на строя . Слова произнесоха командира на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков, кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и бригаден генерал Красимир Кънев - заместник командир на Сухопътните войски, който награди по повод празника отличи ли се военнослужещи. За тяхното здраве и за успехите на поделението и Българската армия бе отслужен водосвет от Архиерейският наместник на карловската духовна околия - отец Марко.

Гости на празника бяха още: Зам. кмета на Община Карлово Антон Минев, председателя на Общински съвет - Карлово Стойо Карагенски, секретаря на Общината Стефан Стефанов, родители на загинали военнослужещи в мисиите зад граница и представители на медиите.

Венци и цветя в знак на признателност пред паметника на загиналите през войните и при изпълнение на служебния си дълг положиха Командването на бригадата, кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и зам. кмета Антон Минев.

По късно бе направена демонстрация на оръжие, екипировка и бойна техника на въоръжение в бригадата. Най-новата придобивка е първият и единствен в Българската армия Център за мобилно управление на тактическите действия на подразделенията

Той се състои от четири палатки, оборудвани с необходимата апаратура и постоянна връзка с полевата интегрирана комуникационно-информационна система /ПИКИС/.

61-ва механизирана бригада е създадена на 02 октомври 1992 година.

На 19 ноември 1998 година, на празника на Сухопътните войски, й е присвоено наименованието Стрямска механизирана бригада, като наследник на бойните традиции на 28-ми Стремски полк, 21-ви Средногорски полк и 11-та танкова бригада. Първото бойно знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада е връчено на полковник Йордан Йорданов, тогава командир на бригадата, от началника на ГЩ на БА ген. Михо Михов на 27 април 1999 година. Две години по-късно отново ген. Михов връчва на полк. Йорданов и второто бойно знаме. От ноември 2012 г. командир на 61-ва механизирана бригада е бригаден генерал Димитър Шивиков. На 06 декември 1995 година в бригадата е сформиран Специализиран учебен център (СУЦ) за подготовка на войски за участие в умиротворителни операции и учения по инициативата „Партньорство за мир”. Малко по-късно там започват работа първите кадрови войници в Българската армия. Първите жени войници в Българската армия също тръгват от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Те полагат военна клетва на площад „20-ти юли” в град Карлово през есента на 2000 година.

http://www.pan.bg/

 
ВМС на САЩ: Активирана е първата ескадрила с F-35C
03.10.2013, 09:42

ВМС на САЩ активираха първата ескадрила, въоръжена с F-35C. Основна задача пред ескадрилата VF-101 е обучение на пилоти за най-новия изтребител на флота. Първоначално на въоръжение са само шест изтребителя F-35 – два в базата в Еглин и още четири други, които в момента са на летателни изпитания във военноморския център Patuxent River.

Общо ескадрилата ще получи 15 изтребителя F-35С. Оперативно формированието е подчинено на 33-то изтребително авиокрило (33 FW), разположено във военновъздушната база Еглин (Флорида), където се извършва съвместно обучение на пилотите на F-35 А/В/С за нуждите на ВВС, Корпуса на морската пехота и ВМС на САЩ. – Още за F-35

http://www.pan.bg/

 
Президентът Росен Плевнелиев ще наблюдава заключителния етап на командно-щабното учение „Щит-2013“
03.10.2013, 09:06

Президентът Росен Плевнелиев Президентът Росен Плевнелиев ще наблюдава заключителния етап на командно-щабното учение „Щит-2013“, което се провежда на полевия учебен полигон „Корен“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще наблюдава възстановка на реални бойни действия. Военни формирования от Българската армия ще демонстрират и възможностите за управление от тактически оперативен център на механизирана бригада.

В учението участват над 1500 военнослужещи с 385 единици различна бойна техника и представители на Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Военноморските и Военновъздушните сили на Българската армия.

Учението ще наблюдават министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, висши военни от родовете войски и от Съвместното командване на силите.

 
Вдигат заплатите на полицаите от 1 януари
03.10.2013, 08:40

министър Цветлин Йовчев Полицаите ще са с 5% по-високи заплати от 1 януари, твърди "Стандарт". Вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че сметките вече са вкарани в проектобюджета за следващата година и се очаква да бъдат дебатирани до края на месеца.

От Нова година обаче ще започнат и съкращенията в системата, които няма да надхвърлят 15%, както министърът вече съобщи. Именно с тези съкращения МВР ще може да си позволи да увеличи заплатите на униформените служители.

Междувременно стана ясно, че над 50 служители на ГДБОП не отговарят на изискванията за назначаване в ДАНС и ще бъдат преназначени в МВР. На въпрос дали е приключило назначаването на антимафиотите в агенцията министърът Йовчев обясни, че заповедите ще бъдат връчени до 2-3 дни.

Йовчев уточни, че служителите, които не са издържали изследването с полиграф, ще бъдат преназначени на длъжности, за които не се изисква боравене с класифицирана информация и разследване.

 
Индийската армия води боеве с пакистански размирници в Кашмир
03.10.2013, 08:07

В индийския щат Кашмир, граничещ с Пакистан, се водят боеве между индийската армия и въоръжена група, проникнала в страната от пакистанска територия, предаде Би Би Си.

Високопоставен представител на въоръжените сили на Индия уточнява, че боевете продължават от  седмица.

По думите на генерал-лейтенант Гурмита Сингха, размирниците наброяват към 40 души.

Той смята, че не е изключено сред тях да има и военни от редовната армия на Пакистан.

Засега пакистанските власти не са коментирали изявлението му.

Съобщението на индийските военни идва дни след като премиерите на двете страни се срещнаха в Ню Йорк в кулоарите на генералната асамблея на ООН.

Те се договориха да положат съвместни усилия за намаляване на напрежението в Кашмир.

Пограничната област е предмет на териториални спорове между Индия и Пакистан от 1947 г., след придобиването на независимост от Великобритания.

http://news.ibox.bg/

 
Частна компания купи 25 броя МиГ-21
03.10.2013, 07:59

МиГ-21Частната американска компания Draken International купи 25 изтребителя МиГ-21. Самолетите ще се използват за предоставяне на широк кръг услуги в областта на отбраната и сигурността.

Това са първите свръхзвукови бойни самолети на компанията. Изтребителите от модификациите бис и УМ са купени от Полша и са преминали през капитално-възстановителен ремонт в неназовано място.

Draken International има флот от над 50 бивши военни самолета, сред които са моделите А-4К, MB-339CB и L-39. Компанията е базирана във Флорида и предоставя самолетите си за тренировки, учения, изпитания, обучения и прочие задачи свързани с отбранителната индустрия и въоръжените сили.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Авария с вертолет на финландските ВВС
02.10.2013, 21:31

Hugnes MD 500 Днес в 10:40 местно време вертолет Hugnes MD 500 на финландските военновъздушни сили е извършил твърдо кацане в район близо до военното летище Utti, където се базира вертолетния батальон на Егерския полк "Utti", съобщава Italehti.fi

Жертви и разрушения няма. По предварителна информация причината е технически проблем в двигателя. Назначена е комисия за разследване на инцидента.

 

Няма да уволнявам безпринципно

02.10.2013, 20:45

министър Ангел Найденов

 

 

Интервю на министъра на отбраната Ангел Найденов за вестник „Преса”, 2 октомври 2013 г.

 
ВВС на САЩ получиха 17 модернизирани самолета за специални операции
02.10.2013, 20:28

AFSOC (Командването за специални операции към ВВС на САЩ) получи последният от 17-те самолета Dornier Do.328 (C-146A).

Те бяха подложени на ремонт и модернизация в компанията  Sierra Nevada Corporation (SNC) на стойност 200 милиона долара за 4 години. Всички транспортни самолети постъпиха в 27-мо крило за специални операции (27th Special Operations Wing) в Cannon AF of Clovis, New Mexico.

Те получиха допълнително интерцептори на крилата, които съкращават разбега и пробега, допълнително спомагателни установки за пускане на двигателите, защитно покритие за кацане на земни писти, навигационно и специално оборудване за свръзка. На основен ремонт бяха подложени двигателите и винтовете. Машините бяха закупени от транспортни компании по целия свят.

http://aeronews.alle.bg/

 
Ниската цена отличава изтребителите „Грипен” от конкурентите им
02.10.2013, 17:25

GRIPENСлужителите по продажбите обичат да преувеличават способностите на изтребителите, които продават – тяхната свръхскорост, отлична способност да избягват радарите, както и многообразните оръжия на борда им.

Но Хокан Буске (Hоkan Buskhe), президент на шведската фирма Сааб, производител на единствения изтребител, произвеждан извън групата на петте страни постоянни членки на Съвета за Сигурност на ООН, има доста нетрадиционен подход: Цената.

Той е убеден, че е икономически обосновано да произведе дори само 82 изтребителя – 60 за Швеция и останалите – за Швейцария.

“Когато Швеция ни поръча новите изтребители „Грипен Е”, много хора от нашия бранш казаха, че трябва да имаме поръчани поне 400 изтребителя, за да имаме икономическа изгода, сподели в интервю г-н Буске. „Но аз им отговорих, че дори да произведем само тези 82 изтребителя, ние пак няма да имаме причина да променяме финансовите си цели в негативен аспект”, добавя той.

В повечето индустрии такава ефективност би дала на фирмата Сааб огромно предимство пред конкурентите й. Но в областта на отбраната често представянето, създаването на работни места и политиката значат повече от цената. Има правителства, които редовно заделят милиарди евро, за да поддържат големи проекти като например транспортния самолет Airbus A400M в Европа или изтребителя Lockheed Martin F-35 в САЩ.

Отбранителната индустрия страда от виждането, че „не е хубаво, ако не е скъпо”, признава г-н Буске. Но според него тази гледна точка се променя заради трудната икономическа и финансова ситуация на Запад.

“Мисля, че тече пълна промяна на парадигмата както в Европа, така вероятно и в САЩ, където военната индустрия трябва да произвежда повече за по-малко пари”.

Колегите му от другите фирми са съгласни с това твърдение. Големите съкращения на бюджета, по-трудното подписване на договори, споделянето на инвестиционния риск и тежестта на разходите, които понасят големите купувачи, в това число и Пентагона, се отразяват и в поръчките на техните доставчици.

Това принуждава производителите да станат по-търговски ориентирани, реалност, в която според г-н Буске Сааб работи от години, като се има предвид по-малко щедрата позиция на шведското правителство.

Това, че Сааб е шведска компания, може и да помага за ниските производствени разходи, но може да направи износа на изтребителите по-труден, тъй като продажбата зависи в еднаква степен както от самото оборудване, така и от политически и военни взаимоотношения.

Като шведска компания Сааб не може да се възползва от значителната подкрепа, на която американските, британските, френските и руските й конкуренти разчитат.

Независимо от това, ниската цена, предложена от Сааб, убеди миналата година швейцарското правителство да избере Gripen пред Eurofighter (произвеждан от европейски консорциум между EADS, BAE Systems, Finmeccanica и Dassault Rafale). Въпреки че покупката на Gripen все още предстои да бъде одобрена и от референдум сред швейцарците, повечето специалисти очакват сделката да бъде одобрена.

Като цяло г-н Буске очаква смята, че Сааб може да продаде 450 изтребителя Gripen през следващите 10-15 години – амбициозен план при условие, че компанията е произвела едва 279 изтребителя през последните 25 години.

Новият изтребител Gripen с един двигател вече е в серийно производство и новото при него е новият двигател, нов радар, нови сензори, точки за подкачване на оръжейни системи и по-голяма продължителност на полета, с което той е абсолютно равностоен на съперниците си, казва г-н Буске, звучейки като типичен продавач на изтребители, преди да добави нещо, което променя нещата: „Но оперативните разходи са много по-ниски”.

http://www.pan.bg/

 
Турция ядоса САЩ с купуване на китайски оръжия
02.10.2013, 15:21

Турция защити решението си да получи първата противоракетна система с далечен обсег на действие от Китай, въпреки протестите от страна на съюзника САЩ, предаде „Франс прес".

„Китайците ни дадоха най-добрата цена", каза военният министър Исмет Йълмаз за вестник „Ватан".

Китайската Precision Machinery Export-Import Corp (CPMIEC) се конкурира с американските компании Raytheon и Lockheed Martin, руската Rosoboronexport и френско-италианския консорциум Eurosamrs за оферта от 4 милиарда долара.

САЩ реагира с предупреждение на новината, че Анкара е избрала китайската компания, която е засегната от американски санкции заради доставки на оръжия за Иран и Сирия.

„Поискахме съвместно производство и трансфер на технология", каза турският министър и добави, че „ако други страни не могат да ни го гарантират, то ние ще се обърнем към онези, които могат".

Турция е член на НАТО и ключов регионален съюзник на САЩ. В момента в страната има разположена изградената в САЩ противоракетна система „Пейтриът" за спиране на евентуални атаки от Сирия.

НАТО също изрази притеснение от съвместимостта на китайската система и използваните от съюзниците. Турският премиер поясни, че не съществува такъв проблем.

http://news.ibox.bg

 
43 години "Тихина"! Честит празник!
02.10.2013, 14:40

Със заповед на министъра на отбраната № 00110 от 08.08.1970 г. се сформира военно формирование 22580 - Варна- "Тихина" на 01.10.1970 г.

1 октомври 1970 г. се счита за рожден ден на поделението на ВМС за специални операции. То обаче има дълга и трудна предистория. През периода 1958-1959 г. във флота се обсъжда възможността и се отработват отделни задачи, които през 1960 г. влизат във функциите на специализирано поделение, което започва организирана водолазна и парашутна подготовки. Набират се кадри, усвоява се новопостъпваща техника и имущества, създават се учебни програми и пособия, сменят се райони, активна бойна подготовка се води на място и в други поделения на армията. През 1961 г. се провеждат първите учебно-тренировъчни парашутни скокове, а през 1962 г. поделението вече заема ІІІ място в Общоармейския парашутен многобой. Едва създало организация на службата и усвоило кръг от свойствени задачи, но вече съизмерващо се с колегите си по света и у нас, поделението е закрито за около 7 години. Съкращават му щата...

През 1970 г. поделението се ражда повторно и окончателно. Но отново започва с изграждане на района, набиране на кадри, организиране на учебния процес и службата и всички други перипетии, съпътстващи стремежа на ентусиазирания личен състав към мъжество, отговорност и професионализъм. Първи командир на поделението е капитан ІІІ ранг (в последствие І) Веселин Цветков. Началото на въздушно-десантната подготовка е поставено с помощта и в района на парашутния полк в Пловдив. Първите парашутни скокове от вертолет са на летище Калиманци. Сериозни грижи се полагат и за водолазната подготовка. При цялата им секретност командосите се разчуват във флота защото в ученията обикновено играят чуждите диверсанти, а способността им да се появяват изненадващо от суша, въздух, вода и под вода материализира необходимостта от едно важно направление в самоотбраната на корабите и бреговите поделения. Днес то има ново име, отговаря на съвременни рискове и заплахи, а силите за специални операции, много повече „свои” решават отговорни задачи в системата на националната и коалиционна сигурност. В антитерористичната им компонента се въплътени дръзновението и опита на стотици момчета, бързо превърнали се в мъже, за които „Тихина” не е толкова име на един от районите, в който са служили на родината, а по-скоро парола за мъжество и другарство.

Обявено през 1980 г. за „брегово поделение – първенец на флота”, от 1987 г. то ежегодно се включва с отбор в общоармейските състезания по парашутен многобой, завоюва призови места, мерейки майсторство през последните години и с представителните отбори на други държави. Проплавали достоен 35-годишен фарватер, днес „Черноморските акули” участват във всички крупни национални (на военноморските бази и флота), двустранни и многонационални военноморски учения и операции, а техните мъжествени, рискови и професионални действия са белязани както с всеобщото флотско уважение (по празници – от възхищението на гражданството), така и от два войнски паметника. - Още за "Тихина".

http://www.pan.bg

 
Военен хеликоптер катастрофира в Ирак, екипажът е загинал
02.10.2013, 14:33

Военен хеликоптер вчера катастрофира в иракската провинция Салах ед Дин (130 км северно от Багдад), съобщава телевизия „Скай нюз Арабия”.

По предварителна информация петчленният екипаж съставен от иракски военнослужещи е загинал. Подробностите около инцидента се уточняват.

 
САЩ подписа договор с Южна Корея срещу евентуална атака от Северна Корея
02.10.2013, 11:40

Южна Корея и САЩ подписаха нов стратегически договор за възпиране на заплахата с ядрена атака от страна на Северна Корея, предаде БГНЕС.

Оперативният план определя "стратегическа рамка" за справяне на военния съюз между двете страни със "сценарии за ядрена заплаха" от страна на Северна Корея както в сегашния момент, така и в случай на война, се казва в съвместно изявление.

Планът беше подписан в Сеул от американския министър на отбраната Чък Хейгъл, който подчерта готовността на САЩ да използват всички свои военни способности - конвенционални и ядрени, за да осигурят на Южна Корея възможност за възпиране.

В съвместната декларация не се посочват никакви конкретни подробности за мерките, предвидени в новата стратегия, която се очаква да бъде осъдена от Северна Корея като предизвикателство.

 
Аржентина потвърди, че закупува от Испания 16 изтребителя Mirage F 1
02.10.2013, 09:08

Mirage-F1Аржентина потвърди, че закупува от Испания 16 изтребителя Mirage F1 на стойност 170 милиона евро, като половината от тях имат система за дозареждане във въздуха.. Финансовите средства са предвидени в бюджета за 2014 г., одобрен от Долната камера, предстои обсъждане в Сената.

С тържествена церемония през месец юни т.г. изтребителите Mirage F 1 са извадени от въоръжение от испанските ВВС след 22 години експлоатация. Аржентина планира да замени с тях остарелите вече 25 изтребителя Mirage 5 and Mirage III, част от които са участвали във военния конфликт с Великобритания за спорните Фолклендски острови.

Mirage F 1 е изтребител от трето поколение, като първо е приет на въоръжение във френските ВВС в началото на 1970-те години. Произведени са над 700 самолета от този тип в различни модификации и е изнесен в дузина страни, сред които са ЮАР, Либия, Ирак, Испания, Мароко, Еквадор.

http://www.pan.bg/

 
САЩ ще разположат антиракетната си система в Румъния
02.10.2013, 08:33

Румънският министър на отбраната Мирча Дуса заяви, че през м. октомври ще стартира разполагането на антиракетната система в Румъния, която е част от глобалната антиракетна система на САЩ. Чрез нея САЩ ще подкрепят военното си присъствие в Черноморския регион и ще създадат трамплин за влизането си в Близкия Изток, Кавказ и Средна Азия.

Това е важна крачка на правителството на Обама за развитие на антиракетния щит в Европа. През 2009 г. американският президент обяви, че ще регулира изработената от правителството на Джордж Буш програма за антиракетна система в Европа и ще обяви новия вариант за нея. Новата програма е разделена на четири етапа. Според първия, преди 2011г. трябва да се разположат ракети прехвщачи с морско базиране „Ейджис"; през втория, преди 2015г. да се разположат наземни прехващачи и да се разшири обсега за защита от ракети с къс и среден обсег; през третия, преди 2018г. трябва да приключи разполагането на прехващачи за ракети със среден и далечен обсег и накрая, преди 2020г. да се реши проблема със заплахи от ракети със среден и далечен обсег и международни балистични ракети срещу американската територия. Разполагането на системата в Румъния е включено към втория етап.

Антиракетната система в Европа има за цел да защити ЕС, НАТО и САЩ и да се справи със заплахи отправени от Близкия Изток и Иран.

Членството на Румъния в антиракетната програма на САЩ отговаря на интересите на страната. В процеса на изграждането на системата, Румъния е първата държава, в която се разполагат наземни прехващачи. Тя ще бъде последвана от Полша и Чехия. Това повишава статута на Румъния в световната отбранителна система на САЩ. Разширяването на военните сили в Източна Европа и Черноморския регион предизвика протеста на Русия. Но от реакцията й през последните дни, има надежда проблемът с антиракетната система да се разреши чрез диалог, което няма да повлияе върху отношенията със САЩ.

http://cri.cn/

 
Първото военно училище на България
02.10.2013, 08:23

Първият град, в който е било отворено военно училище у нас след Освобождението, не е бил Велико Търново, нито пък София. Малко известен факт в историята е, че първият випуск офицери получават нашивките си в Пловдив.

Това става в един горещ ден на 30 август 1878 г., на хълма Джамбаз тепе, където въпреки жегата се насъбрало хилядно множество. От железопътната гара се появили група конници, водени от самия княз Александър Дондуков-Корсаков.

Заедно със свитата си, той дошъл не за да празнува именния си ден, който се чествал на същата дата, а за да произведе в звание първите български офицери.

На практика, още преди да са известни решенията и постановленията на Берлинския конгрес за бъдещата съдба на току-що учреденото според Сан-Стефанския договор Българско княжество, императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, опасявайки се от политически изненади по въпроса с окупационния период на руските войски, решава като временна мярка да формира в Пловдив учебна военна част от български младежи, които имат поне четирикласно образование..............Прочети още

 
Ще пият ли военните една студена вода?
02.10.2013, 08:07

Комисията за защита от дискриминация привика в открито заседание Пламен Орешарски, Ангел Найденов и Хасан Адемов. Поводът е производството, образувано по инициатива на Николай Цонев, председател на НОВА АЛТЕРНАТИВА и министър на отбраната в периода 2008 – 2009 г. Сигналът на бившия военен министър беше подаден в края на 2012 г., относно въвеждането на пенсионна възраст единствено за военнослужещите. Цонев поиска Комисията да се произнесе дали това представлява дискриминация спрямо военните, тъй като пенсионна възраст не се изисква за останалите лица, работещи в сектор „Сигурност”.

Заемайки най-високия пост в Министерството на отбраната, Ангел Найденов бе категоричен, че ще промени това положение. Той настоява за законова промяна, с която да отпадне, въведеното от ГЕРБ, изискване военнослужещите да придобиват право на пенсия не само при 27 години осигурителен стаж, но и при навършване на определена възраст. По негово искане бе проведено социологическо проучване, което показа, че 90 на сто от военнослужещите искат промяната, т.е. връщане на режима за пенсиониране, който бе в сила до края на миналата година. Така както е в МВР и службите за сигурност.

Министърът на труда и социалната политика заема особена позиция. Според Хасан Адемов не бива да се върви срещу препоръките на Европейската комисия за максимално ограничаване на ранното пенсиониране. В същото време той отчита неравнопоставеността между военнослужещите и останалите служители в сектор „Сигурност”.

По всичко личи, че премиерът Пламен Орешарски ще трябва да търси най-вярната позиция по отношение и на двамата министри. Подкрепата дойде от парламента. Група народни представители от левицата начело с Атанас Мерджанов внесоха законопроект за изменение на Кодекса за социално осигуряване, т.е. за връщане на старите правила за пенсиониране на военнослужещите. Очакванията, че този въпрос ще се реши със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2014 г., не се оправдаха. Депутатите отнеха инициативата на правителството.

ГЕРБ, по време на чието управление бе създадена тази ненормални ситуация в сектор „Сигурност”, заема недостатъчно ясна позиция. Бившият министър на отбраната Аню Ангелов е категоричен, че въвеждането за възраст за пенсиониране е в полза на кариерното развитие на военнослужещите. В същото време от парламентарната група се заканиха и те да внесат поправки на социалния кодекс. Разликата с БСП обаче е в искането, независимо от възрастта, да имат право да се пенсионират само тези, чието уволнение е настъпило при съкращения с акт на правителството и парламента. Това е същото предложение, което ГЕРБ внесе в Народното събрание в края на февруари т. г., когато разбра, че има проблем, предизвикан от недостатъчна преценка на последствията. Известно е, че стотици подготвени офицери си подадоха рапорти за напускане.

Дали военните ще пият една студена вода, предстои да видим. Показателно е, че Николай Цонев сезира Комисията за защита от дискриминация, още когато тази промяна в Кодекса за социално осигуряване беше само законопроект. До приемането на измененията Комисията не даде становище дали военните са дискриминирани по признаците „лично положение“ и „възраст“. Все пак заседание вече е насрочено. Не там обаче ще се реши въпросът. Мястото му е в пленарната зала на Народното събрание.

http://argumenti-bg.com, Спирдон Спирдонов

 
Вдигаме бройката на бойните самолети от 16 на 35
02.10.2013, 07:50

МиГ-21След 2014 г. да имаме в оперативна готовност не 16, а 35 бойни самолета. МО предлага на правителството да направи промени в Плана за развитие на Въоръжените сили.

По сега действащия документ, приет в края на 2010 г. до 31 декември 2014 г България трябва да има 16 бойни самолета. Новото ръководството на министерството обаче смята, че могат да бъдат оставени самолетите МиГ-21 и Су-25. Това е едно от предложенията за промяна на плана.

Предстои да настъпят промени и в структурата на видовете въоръжени сили. В Сухопътни войски вместо полк „Специални сили” ще има бригада „Специални сили и вместо един отделен механизиран батальон – два. В структурата на ВВС близа авиационен полигон, а на ВМС - база за съхранение на въоръжение и бойни припаси.

В съотношенията по категории военнослужещи и на офицерите по звания да не се включват военнослужещите от служба „Военна информация“ и служба „Военна полиция“, предлага МО.

Предвижда се през второто полугодие на 2014 г. основно да се преструктурира бригада „Логистика”, като складовете и базите за съхранение на въоръжение, техника и материални средства се консолидират в единна структура. Складовете и базите, съхраняващи излишни за Въоръжените сили въоръжение, техника и бойни припаси ще се разформират след освобождаването (реализиране или утилизация) им от материалните средства.

Запазват се военни формирования, които притежават способности за:

   - адекватно противовъздушно прикритие на обекти от критичната инфраструктура, за неутрализиране на земни и морски заплахи и авиационна поддръжка на видовете въоръжени сили, защита на критичната инфраструктура, борба с тероризма и гарантиране на въздушния и морския суверенитет;

   - разузнаване и въздействие на основни обекти от оперативното построение на противостоящите сили. Същите могат да бъдат използвани при търсене, спасяване и евакуиране на хора, осигуряване охраната на важни инфраструктурни обекти, както и участие в операции срещу терористични заплахи, организирана престъпност, незаконен трафик на наркотици, оръжие и хора, провеждани съвместно с други ведомства;

   - оказване на помощ на населението при бедствия на територията на Северозападна България. С формирането на отделен механизиран батальон ще бъде преодолян получения дисбаланс в териториалното разположение на военните формирования и ще бъдат осигурени минимално необходимите способности за оказване на помощ на населението в тази част на страната;

   - осигуряване на транзитно преминаване и разполагане на войски и материални средства на НАТО и осъществяване на контрол на придвижването на собствени сили и средства;

   - развръщане на Комуникационен модул за целите на НАТО и осигуряване на задачи по комуникационно и информационно осигуряване на територията на страната;

   - охрана, опазване и съхранение на материални средства.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Китай строи амфибии
01.10.2013, 23:08

JL-600На 15-то китайско авиоизложение "Aviation Expo" в Пекин бяха представени и две амфибии "Цзяолун-600"(JL-600) /"Воден дракон-600"/ и "Хайоу-300" /"Чайка-300"/. За JL-600 бяха съобщени следните технически характеристики дължина около 30 метра, разпереност на крилата около 34 метра и максимална маса 60 тона (в противопожарния вариант ще носи до 12 тона вода). Машината има 4 двигателя Zhuzhou (SMPMC) Wojiang-6С (FWJ-6C) с мощност 5100 конски сили, които ще осигуряват максимална скорост от около 560 километра в час.  Разработена е в China Special Aircraft Institute (Institute 605) на корпорацията AVIC (Aviation Industry Corporation of China). През следващите 3 петилетки от 2016 до 2030 година се предвижда да бъдат построени около 60 граждански самолета и 12-24 за нуждите на силовите ведомства. Първият полет на прототипа трябва да се състои до края на тази година. Компанията, която ще произвежда самолетите е регистрирана на 19 юни 2009 година в Чжухай /провинция Гуандун, Южнен Китай/. От 2015 година трябва да започне серийното производство с 6 самолета годишно и първите няколко самолета със сигурност ще са за НОАК.

Първият полет на "Хайоу-300" се състоя на 10 ноември 2010 година в Шицзячжуан, административен център на провинция Хебей /Северен Китай/. Самолета-амфибия има размери дължина 8,9 метра, разпереност на крилете 12,46 метра и максимална полета маса от 1689 килограма. Двигателят Lycoming TIO-540-A2C с мощност 310 конски сили осигурява максимална скорост от 231 километра в час на височини до 6000 метра и разстояния до 1300 километра. Предвиждат се няколко варианта на самолета, включително и като спасителен и патрулен. До сега за ВМФ на Китай са доставени най-малко 6 самолета. Цените на моделите започват от 4 милиона юана (около 653 000 долара). През 2011 година завършиха изпитанията на самолета и през 2012 година стартира серийното производство. В средата на 12-та петилетка (2011-2015) или през тази година трябваше да произвеждат серийно по 50 самолета годишно. Ще видим, дали ще бъде изпълнен плана в края на годината.

Коментар:

Китайска компания има сключен договор със Сухой за 6 самолета-амфибии Бе-103 от 2007 година. Друга китайска компания вече получи в Китай през есента на 2010 година две машини. Те са от трета серия(серия 35) заводски номера 3504 и 3505 и китайски регистрации B-3659 и B-3650. В завода в Комосомолск на Амур, където е линията за производство са сглобени 27 машини. От тях две са за наземни изпитания, 2 са унищожени при катастрофи, по две се експлоатират в Китай и от ТАНТК Г.М. Бериева (Beriev Sea Airlines), по три са САЩ и прототипи и има още 13 готови, осем от които са по договори с Китай. От ръководството не бързат с производството на самолета, като се оправдават с прекалена заетост по Су-35 и ПАК ФА. На хидросалон "Геленджик-2012" провел се от 6 до 9 септември 2012 година Китай искаше да сключи договор за 17 машини за НОАК и лицензно производство.

http://aeronews.alle.bg/

 
"Навантия" е сключила контракт за обслужване на четири есминци УРО клас "Арли Берк" на американските ВМС
01.10.2013, 22:54

Компанията "Навантия" (Navantia) е подписала с ВМС на САЩ контракт за обслужване на четирите въоръжени със системата "Иджис" ескадрени миноносеца, които ще бъдат разположени във военноморската база "Рота" от  2014 година в рамките на създаването на система за ПРО.

Контракта, разчетен за една година, включва обслужване на корабите по време на престоя в база "Рота" и съдържа шест опции, в рамките на които съглашението може да бъде удължено с 6 години.

Стойността на контракта не се споменава, но доскоро се говореше, че сумата е около 200 млн евро (261 млн долара).

Според двустранен американо-испански междуправителствен договор, два есминеца УРО клас "Арли Берк" ("Росс" и "Доналд Кук") ще пристигнат в Испания през 2014 година, и още два ("Портер" и "Карни") – през 2015 година.

Корабите, оборудвани със системата "Иджис", са предназначени за откриване, съпровождане и прехват на балистични ракети. Разполагането на четири кораба в района ще позволи на два от тях постоянно да патрулират в Източното Средиземноморие.

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в ежегодната среща на министрите на отбраната от SEDM в Словения
01.10.2013, 20:22

Министърът на отбраната Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в eжегодната среща на министрите на отбраната от SEDM (Процес на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа), която ще се проведе на 2-3 октомври в Бърдо, Словения.

На заседанието във формат SEDM министрите на отбраната ще обсъдят въпроси, свързани с регионалната сигурност в Югоизточна Европа, приоритетите за сътрудничество в рамките на Процеса, както и бъдещото развитие на многонационалната Бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) с цел повишаване на нейната оперативна ефективност.

Срещата е част от Обща регионална среща на министрите на отбраната (Regional Comprehensive Defence Ministerial). В четири последователни дни в периода 30 септември – 3 октомври се провеждат заседания на Директорите по отбранителна политика от Западните Балкани, Американско-Адриатическата харта (А5) и Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). Това е първа по рода си обща среща на трите регионални инициативи, която има за цел министрите на отбраната на страните-участнички да обсъдят в по-широк формат развитието на регионалното сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната.

Предвидени са двустранни срещи с Черна гора и Гърция.

http://www.mod.bg/

 
Турция иска да продаде ударен хеликоптер Т-129 на Пакистан
01.10.2013, 17:58

Т-129Турция иска да продаде произвеждания от нея ударен хеликоптер Т-129 на Пакистан. Разговори по въпроса са се водили при посещението на пакистанския премиер Nawaz Sharif в Истанбул от 16 до 18 септември 2013 година.

Турция е готова да предложи изгодни финансови условия, за да направи първата си сделка на международния пазар. Тя използва добрите си контакти създадени при модернизацията на пакистанските Ф-16 и нейното пакистанското лоби вероятно ще окаже натиск. През 2009 година тя дори подари на Пакистан,  батарея от произвежданите от турската MKEK(Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu) 155mm гаубици Panter.

Сега те се произвеждат в пакистанската Heavy Industries Taxila по турски лиценз. Говори се, че Турция е приложила същия подход и е предложила 3 хеликоптера безплатно, заедно с резервни части. Може би Pakistan Aeronautical Complex (PAC) ще произвежда след време Т-129. Единственото усложнение е в двигателите LHTEC CTS800 - 4N. Те са внос от САЩ и те трябва да дадат съгласие за реекспорт.

Според последните съобщения Пакистан е склонен да подпише за 9 машини до края на тази година. Те плюс подарените три ще образуват една ескадрила. Понеже Русия отказа Ка-52 и Ми-28Н на Азербайджан, той се е насочил към покупка на 60 машини от Турция. – Още за Т-129

http://aeronews.alle.bg/

 
Russia Arms Expo 2013: основните изводи
01.10.2013, 17:50

Завършилото изложение в град Нижни Новгород Russia Arms Expo 2013 (RAE 2013) стана един от централните военни форуми на годината. Главното съдържание на салона не е толкова в демонстрирането на съвременна военна техника и разработки, колкото в промяната на деловия климат: руската отбранителна промишленост се отказва от стратегията за оцеляване и строи планове за дългосрочно развитие.

Един от най-големите контракти на RAE 2013 засяга модернизирането на производството – Военнопромишлената компания на Русия (ВПК) Внешекономбанка (ВЕБ) подписаха споразумение за взаимно сътрудничество, подразбиращо създаване на специализиран технологически център за интегриране и създаване на бойна бронирана техника. Споразумението на сума 7,3 милиарда рубли бе подписано при личното присъствие на вицепремиера Дмитрий Рогозин и е предвидено за срок от 10 години.

Главната новост на RAE 2013 – новият боен танк, създаден на основата на гъсеничната платформа „Армата” – за съжаление, не беше показана на широката публика. Въпреки това, на изложението бяха демонстрирани немалко интересни образци. Тенденциите в развитието могат да се оценят по проекта за бойната машина на пехотата „Атом” (с колела) и бойната машина за поддръжка на танковете „Терминатор-2”. Първата е създадена в кооперация с френските компании Renault Trucks Defense и Nexter Systems и е пример за стремежа на холдинга «Уралвагонзавод” да овладее нов за себе си пазар – обемът на продажбите на бронирана техника на колела през последните години стабилно надхвърля обемите на продажбите на танкове и машини на тяхна база.

Наред с това на танковия пазар голям доход носят работите по модернизиране на съществуващите бойни машини, и „Терминатор-2” е солидна заявка за успех. За разлика от първата версия на серийната бойна машина за поддръжка на танковете (БМПТ), създадена на шасито на Т-90, „Терминатор-2” използва в качеството на базова платформа танка Т-72, който е на въоръжение в 43 страни по света. Основният ремонт на остарелите шасита и тяхното модернизиране позволяват срещу относително ниска цена да се получи качествена бойна машина, способна рязко да съкрати загубите на танковите поделения, особено по време на бойни действия в градски условия.

Но и „Терминатор” не е всичко. Танк Т-72 с „комплект за оцеляване” за градски бой, с нова модификация на комплекса за активна защита „Арена”, с нова система за управление на огъня и други варианти – решенията за усъвършенстване на танковия парк могат да се намерят за всеки вкус и кесия, и това вече използва министерството на отбраната на Русия. Идната година ще бъде приет на въоръжение танкът Т-72Б3 – модернизирана машина, снабдена със система за управление на огъня и друго оборудване от най-новия Т-90АМ. Подобно усъвършенстване на съществуващите танкове позволява да не се бърза със закупуването на „Армата”, като се изчака довършването й и пускането й в серия.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Днес започна командно-щабното учение „Щит – 2013 г.“
01.10.2013, 17:43

генерал-лейтенант Самандов Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов откри днес  в района на Националния военен учебен комплекс „Чаралица” двустепенното командно-щабно учение „Щит – 2013 г.”, съобщи Пресцентърът на МО.

В приветствието си към участниците генерал-лейтенант Самандов изрази своята увереност, че успешното изпълнение на поставените задачи зависи от съвместните усилия на ръководителите и участниците в него, от личната и колективна отговорност на военнослужещите, тяхната професионална подготовка и чувство за отговорност.

В учението „Щит-2013 г.” участват над 1500 военнослужещи и около 385 единици различна бойна и специална техника от състава на Съвместното командване на силите и видовете въоръжени сили. В хода на учението реално ще бъдат проведени съвместни действия между Сухопътните войски и Военноморските сили, между Сухопътните войски и Военновъздушните сили.

Действията на военните подразделения по време на „Щит – 2013 г.“ ще бъдат наблюдавани от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев.

На 3 октомври в 10.00 ч. на Полеви учебен полигон „Корен” ще се проведе Ден за високопоставени гости, на който са поканени и представители на медиите. Те ще могат да наблюдават заключителния етап на учението с реални действия на формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили.

 
Тържествена церемония по сдаване и приемане на поста „Директор“ на Служба „Военна полиция“ се състоя днес в Министерството на отбраната
01.10.2013, 15:38

полковник Борислав СертовМинистърът на отбраната Ангел Найденов присъства днес, 1 октомври, на тържествената церемония по сдаване и приемане на длъжността „Директор” на служба „Военна полиция”. Досегашният директор на службата бригаден генерал Данчо Дяков сдаде поста на полковник Борислав Сертов, досегашен неин заместник-директор.

„Ценя вашите усилия и вашия принос, авторитета на службата и вашата амбиция да бъдете част от елита на въоръжените сили“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов в обръщението си към личния състав на служба „Военна полиция“. Той даде добра оценка на бригаден генерал Дяков като изтъкна неговите заслуги не само по отношение на организирането и ръководството на службата, но и към създаването на Закона за военната полиция, който регламентира дейността като очертава функциите, задачите и перспективите за развитие на службата и дава гаранции по отношение на реда, законността и дисциплината. „Амбицията на ръководството на Министерството на отбраната е да продължи в тази посока на регламентиране, включително с усилията да бъде приет закон за военното разузнаване , както и с разработването на рамков закон за отбраната и закон за кадровата военна служба“, посочи министър Найденов. Той подчерта приемствеността в ръководството на служба „Военна полиция“ и изрази увереност, че със своята професионална подготовка, теоретични и практическите познания полковник Борислав Сертов ще очертае нов хоризонт в развитието и дейността на Военна полиция.

„Очаквам службата да има своите практически ефективни резултати, както по отношение на дейността, свързана с превенция на престъпността, предотвратяване, разследване и разкриване на престъпленията, така и по отношение на дейността на военнополицейските части, за които трябва да бъде положена повече грижа, за да бъдат те една присъща част, както от службата, така и от въоръжените сили“, заяви министър Найденов и пожела успех, добра професионална реализация и практически резултати на новоназначения директор на служба „Военна полиция“.

Бригаден генерал Дяков благодари за съвместната работа на колегите си и изрази увереност, че добрите практики и традиции ще се развиват и в бъдеще. „Най – важното е, че създадохме екипност, разчитаме един на друг, станахме добър колектив и имаме професионална сигурност, осигурена ни от нормативната база”, каза той.

Новоназначеният директор полковник Сертов изтъкна, че ще продължи да надгражда и да работи в посока на утвърждаване на службата като значима структура, част от националната сигурност.

Церемонията завърши с приемане и предаване на знамето на Служба „Военна полиция“ от бригаден генерал Дяков на полковник Сертов с пожелание да го пази чисто и неопетнено.

http://www.mod.bg/

 
Изтребители F-22 Raptor от Аляска на път за Близкия Изток
01.10.2013, 12:02

F-22Шест “стелт” изтребителя F-22 Raptor от 3-то авиокрило, дислоцирано в обединената база Elmendorf-Richardson (Аляска), направиха междинно кацане на летище Lajes на Азорските острови. Крайната дестинация е неназована база в Близкия Изток, като това е най-вероятно Al Dhafra ОАЕ), където американците поддържат голямо военно присъствие.

Преди няколко дни командващият американските ВВС генерал Марк Уелш бе съобщил за инцидент над Персийския залив с участието на изтребител Raptor. F-22 е изпълнявал мисия HVAAE (High Value Air Asset Escort – Ескортиране на ценен летателен апарат), когато е засякъл два ирански изтребителя F-4. Американският самолет е минал под тях незабелязан за проверка дали имат въоръжение, след което се е появил отляво над тях, давайки им знак да „да се прибират”, тъй като те са преследвали американски БЛА MQ-1 Predator.

В 3-то авиокрило е разработена нова концепция за пребазиране на четворка F-22 в която и да е точка на света и да са готови за бойни действия в рамките на 24 часа. Изтребителите Raptor от обединената база Elmendorf-Richardson (Аляска) са между тези, които са доработени до стандарта Block 3.1, което им позволява да откриват и да нанасят удари по земни цели със 110 килограмови бомби с малък диаметър GBU-39.

http://www.pan.bg/

 
USS George Washington ще проведе учения с ВМС на Южна Корея
01.10.2013, 11:15

CVN-73Атомния самолетоносач на ВМС на САЩ George Washington CVN-73 в края на тази седмица ще посети южнокорейското пристанище Бусан за участие в планови съвместни учения в Японско море, съобщи вчера агенция Yonhap.

Ученията, в които ще вземат участие и южнокорейски бойни кораби, в т.ч. и есминци УРО, ще се проведат в продължение на 2-3 денонощия в началото на следващата седмица.

"Ще се отработват маневри с участието на самолетоносача, борба с подводници и други учебно-бойни задачи, - отбелязва източника на агенцията. Това е планово мероприятие, което вече се е провеждало 2-3 пъти, когато самолетоносача пристига тук на посещение".

Самолетоносачът George Washington се базира в американската военноморска база Йокосука в Япония. – Още за CVN-73

 
Пореден инцидент с KC-135 Stratotanker
01.10.2013, 10:37

KC-135 StratotankerСамолет-цистерна от американските ВВС KC-135 Stratotanker е направил аварийно кацане на летището на Палма де Майорка поради теч на гориво. Няма пострадали от екипажа. Самолетът е от военновъздушната база McConnell (щат Канзас) и е излетял за рутинна задача от испанскката база Морон, разположена до Севиля.

Самолетите KC-135 Stratotanker са на въоръжение от повече от 50 години и напоследък зачестиха инцидентите с тях, Само тази година самолети от този тип са извършили четири аварийни кацания на територията на САЩ поради проблеми, свързани с колесници и двигатели.

ВВС ще заменят KC-135 Stratotanker с ново поколение самолети-цистерни KC-46, доставката на които ще започне през 2017 г.

http://www.pan.bg/

 
Празник на зенитно-ракетните войски
01.10.2013, 09:03

Генерал-майор Константин ПоповНа 1 октомври се навършват 53 години от изстрелването на първата зенитна управляема ракета при полигонни условия.

На тази дата Зенитно-ракетните войски от състава на Военновъздушните сили честват своя професионален празник и 53-годишнината от създаването си.

 

До командването и личния състав на военно формирование 22320 – Божурище

 

Уважаеми дами и господа офицери, сержанти, войници и цивилни служители,

За мен е чест от името на Военновъздушните сили и лично от свое име да Ви поздравя по случай Празника на зенитно-ракетните войски и 52-та годишнина от създаването на Първа зенитно-ракетна база.

Като командир на Военновъздушните сили аз съм особено горд и удовлетворен от високото ниво на подготовката на личния състав и поддържането на техниката! Отличните Ви резултати по време на съвместното учение с формирования за ПВО на въоръжените сили на Република България и Република Сърбия – „Шабла 2013” го доказаха! Там, на полигона, Вие защитихте достойно името на рода войски и показахте готовността ни за работа в Интегрираната система за ПВО на НАТО!

Благодаря Ви за положения труд, за вярата и амбицията, за сърцатостта и себеотдаването, с които работите!

Желая на всички крепко здраве, бодър дух, неизчерпаеми сили и енергия в защита на въздушните простори на Родината.

Честит празник!

Командир на военновъздушните сили

Генерал-майор Константин Попов
 
Индия ще купи още 7 ВТС С-17
01.10.2013, 07:59

С-17Индийците са решили да се възползват от предложението на САЩ, за което ви информирахме и ще закупят още 7 ВТС С-17. Индийците вече получиха 3 самолета от този вид. До края на тази година ще получат още 2, а през следващата година още 5. След 3-4 години индийските ВВС ще имат 17 ВТС С-17 Globemaster III.

Коментар:

САЩ са предложи самолета и на други страни. Както ви информирахме от капацитета за 2014 и 2015 година има свободни 13 машини. Индия вероятно ще вземе пет през 2015 година и 2 през следващата 2016 година, ако има все още производство.

http://aeronews.alle.bg/

 
Новобранци ще служат с кучетата си
01.10.2013, 00:27

Руското министерство на отбраната реши, че новобранците ще могат да се явяват на военна служба със собствените си кучета.

Това е съобщил заместник-началникът на организационно-мобилизационното управление на руския Генерален щаб Евгений Бурдински. „Ако наборникът заедно с кучето си е преминал през специални курсове и има определени навици, то такива специалисти са нужни на въоръжените сили.

Ще обръщаме внимание на молбите на наборници да постъпят на служба заедно с любимците си”, е заявил Бурдински и е уточнил, че четириногият редник също ще бъде зачислен на котлова храна. Бурдински все пак е напомнил, че не всички кучета са годни за военна служба.

 
Армията продава 8 имота и иска да получи за тях 5 150 834 лева
01.10.2013, 00:25

Армията продава осем имота, за които общо иска да получи 5 150 834 лв. Недвижимите имоти са пуснати на търгове с тайно наддаване. Документите за участие в конкурсите могат да се закупуват от 10 октомври до 8 ноември, пише "Труд".

Самите търгове ще се проведат на 12 и 13 ноември. Най-скъпо е оценен имот в пазарджишкото село Черногорово. Той е с площ от 1200 дка и върху него има застроени 7 броя сгради. Първоначалната му цена е определена на 3 293 075 лв.

 
С какво натоварване лети J-15?
01.10.2013, 00:15

J-15 Китайски медии съобщават за успешната програма за полети на изтребителя J-15 от палубата на самолетоносача „Ляонин” с оръжие на борда. Без съмнение, началото на полетите на самолети с оръжие е важен етап в развитието на самолетоносачите на Китай.

Но без допълнителни данни е невъзможно да се съди за бойните възможности на китайския самолетоносач. В открития печат се споменават различни варианти на окаченото на самолета оръжие: ракети „въздух-въздух” в различни комбинации; ракети въздух-въздух” и две противокорабни ракети YJ-83K; две ракети „въздух-въздух” малка далечина на полета и четири бомби по 500 килограма. По този начин теглото на оръжието надхвърля 2 тона.

Ограниченията върху масата при излитане на самолетите е „болно място” на съветската схема на самолетоносачи с трамплина и без катапулти. Самолетът може да разчита само на своите двигатели, при това рязко се повишава значението на такива фактори, като собствената скорост на самолетоносача и скоростта на вятъра и направлението му. Колкото натоварването е по-голямо, толкова по-трудно е на двигателите да ускорят самолета до необходимата скорост до момента на откъсването му от трамплина. Задачата може да се улесни, ако самолетоносачът набира относително висока скорост и се движи срещу вятъра, но по едни или други причини това е възможно далеч не винаги.

Тъй като J-15 е общо взето развитие на съветския палубен изтребител Су-33, може да се предположи, че и той има същите ограничения. На хартия Су-33 е имал максимална маса при излитане 32200 килограма и е бил способен да носи 6000 килограма оръжия. При това максималното количество гориво била 9500 килограма. На практика самолетът никога не е бил зареждан с гориво до край, а за максималното бойно натоварване при полети от палубата на самолетоносач и дума не е ставало.

Китайският самолетоносач „Ляонин” е докаран до край съветски „Варяг”, който пък беше втория кораб в серията след единствения сегашен руски „Адмирал Кузнецов”. Тези самолетоносачи имат три стартови позиции. Две от тях осигуряват дължина на пистата при излитане 90 метра и едва третата – 180 метра.

Излитането на Су-33 с маса, близка до максималната, е технически възможно само от третата стартова позиция при достатъчно висока скорост на кораба и при изгодно направление на вятъра. Необходимо условие е и високата квалификация на пилота. По този начин, вдигането във въздуха на група машини с тежко ударно оръжие или много гориво може да поиска допълнително време. Като правило, самолетите излитат с непълни цистерни за гориво и ракети „въздух-въздух”.

За отбелязване е, че руските Су-33 така и не станаха многоцелеви изтребители: те не са способни да носят управляемо оръжие „въздух-земя”. Основното им оръжие са относително леките ракети „въздух-въздух” и във вариант прехващач Су-33 е способен да излита с приемлив резерв гориво. Напротив, J-15 е създаван в качеството на усъвършенстван многоцелеви изтребител, който да носи високо точно оръжие, по-специално управляеми авиационни бомби и крилати ракети. По тази причина за него ограниченията на масата са доста по-болезнени. В самата Русия палубната авиация се прехвърля към леките многоцелеви изтребители МиГ-29К.

По този начин, в състоялите се изпитания основни неизвестни са количеството гориво в цистерните на J-15 и следователно масата при излитане, както и данните за скоростта на самолетоносача и времето. От сумата на всички тези показатели зависи изводът относно реалните бойни възможности на „Ляонин”. В същото време, съдейки по известните данни, в перспектива Китай ще строи самолетоносачи с катапулти, което премахва ограниченията върху J-15.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}