Военна информация

Архив - от 1 дo 15 октомври 2011 година

 
15 октомври
 
15.10.2011, 21:06

Руска фирма с изненадващо предложение за закупуване на вертолети от МО

Руска фирма е направила изненадващо предложение за закупуване на вертолети от Министерството на отбраната през изминалата седмица.

Фирмата проявява интерес към всички вертолети на въоръжение във Военновъздушните и Военноморските ни сили. Според експерти става дума за вертолетите Ми-17, Ми-24 и дори за Ми-14. Руснаците са готови да предложат добра цена за вертолетите, както и сътрудничество със завод ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ ЕООД, София за последващия им ремонт и усъвършенстване. Твърди се, че зад тях стои руската държава, както и големи руски банки.

/Pan.bg/

 
15.10.2011, 17:52

В резултат на нападение на талибани в Афганистан загина естонски войник

В Афганистан при изпълнение на бойна задача 25-годишният участник в мисията Estcoy-12 младши сержант Агрис Хутров загина, и още трима естонски войници са ранени, съобщават от пресслужбата на главният щаб за отбрана на републиката, съобщава Интерфакс.

По данни на пресслужбата, в рамките на военна операция в провинцията Гелменд, войниците били нападнати по време на осъществяване на патрул в зоната на тяхната операция.

Оказана е незабавна медицинска помощ на ранените войници, които бяха евакуирани с хеликоптер в болницата на база Камп Бастиони. Има риск за живота им.

Съболезнования към близките и роднините на загиналия изказа президентът Томас Хендрик Илвес, говорителят на парламента и премиерът Андрус Ансип.

/ИА „Фокус”/

 
15.10.2011, 16:31
От 2012 година увеличават с три пъти заплатите в руската армия
Владимир Путин

От следващата година заплатите на военнослужещите от армията на РФ ще нараснат 2,5-3 пъти, заяви днес по време на заседание на правителството премиерът на страната Владимир Путин.

Като пример той посочи бъдещата заплата на лейтенант, която от 2012 година ще бъде 50 хиляди рубли (около 2300 лева).

Възнагражденията на войниците на контрактна служба ще се увеличат от сегашните 7-10 хиляди на 25 хиляди рубли ежемесечно.

Голяма ще бъде разликата и при висшите офицери. Командващ на армия ще може да разчита на 54 хиляди „базови” рубли, а четиризвезден заместник на министъра на отбраната ще стартира от 67 хиляди рубли.

Като се отчетат различните добавки може да се очакват следните месечни възнаграждения: лейтенант - 50 хиляди, полковник – над 60, генерал-майор – над 73, генерал-лейтенант – над 90 и армейски генерал - около 112 хиляди рубли.

Освен това се актуализират и изплащанията за служба при особени условия, класна специалност, работа със секретна информация и др. Така например лейтенант изпратен да служи в Крайния Север може да получава и до 80 хиляди рубли в месец.

Планира се от следващата година да бъдат увеличени с 1,5 пъти и военните пенсии.

 
15.10.2011, 15:45

Sikorsky е получила допълнителен контракт от Пентагона за вертолети за Обединените Арабски Емирства

Компанията Sikorskyе получила контракт от министерството на отбраната на САЩ за вертолети за Обединените Арабски Емирства. Този договор на стойност 38,268 милиона долара допълва по-рано дадения на компанията Sikorsky контракт за покупка на 14 вертолета за ОАЕ.

Работите по контракта трябва да завършат до 31 декември 2012 г., като контролът за неговото изпълнение е възложен на командването за сключените контракти на Сухопътните войски на САЩ в Редстоунския арсенал (щат Алабама).

 
15.10.2011, 15:14

Оръжието на СССР: Пе-2

Фронтови бомбардировач Пе-2

Фронтовият бомбардировач Пе-2, наричан още „Пешка”, изиграл водеща роля в периода на Втората световна война, представлява малко необичайно явления в съветското самолетостроене. Измислен и проектиран като височинен изтребител, този самолет за по-малко от половин година е преправен в бойна машина със съвършенно  друго предназначение – в пикиращ бомбардировач.

Новият самолет, скоро наречен Пе-2, преминава изпитания през есента на 1940 година, а масовото му производство  започва през 1941 година. Пе-2 представлява свободноносещ се метален нископлан с разгърнато вертикално оперение. Екипажът се състои от трима души – летец, щурман и стрелец-радист. Благодарение на отличната аеродинамика Пе-2 развива почти същата скорост, като изтребителите от онова време.

Въоръжението на Пе-2 включва фюзелажено и две малки отделения за бомби в мотогондолите, където е монтиран по един бомбодържател ДЗ-40. Във всяка от вътрешните му точки може да се разположи една бомба с калибър 100 кг. Отвън на четирите държателя ДЗ-40 може да се окачат 4 бомби, като максималното бомбено натоварване е 1000 кг, а нормалното – 600 кг. Хвърлянето на бомбите от вътрешните отделения може да се осъществи само в хоризонтален полет. Хвърлянето на бомби с пикиране се изпълнява само от външните отделения. Пе-2 може да носи всички типове бомби, намиращи се на въоръжение в съветските ВВС. Стрелковото въоръжение на всички ранни самолети Пе-2 се състои от 4 картечници ШКАС с калибър 7,62 мм. През първите години на войната са построени 1700 бомбардировача Пе-2. Това позволява новата машина да бъде внедрена по целия фронт от Баренцово до Черно море. Пе-2 се използва не само от полковете на ВВС, но и от частите на авиацията в Северния, Балтийския и Черноморския флот. – Още за Пе-2

 
15.10.2011, 10:29

Централна и Източна Европа: стимул за отбраната

Днес, когато много страни намаляват бюджетите си за отбрана, няколко планирани покупки на изтребители в Европа през следващите години са добре дошли за военната индустрия.

Около осем държави планират за закупят самолети в следващите 10 години, а военната индустрия очаква да продаде до 250 машини. Според източници България планира да закупи 16 самолета, Румъния 24-48, Хърватия 12-24, Словакия 12-15, Полша 32 и Турция 40-80............. Прочети още

 
15.10.2011, 10:08

Сухопътните войски на САЩ се отказват от универсални радиостанции


Командването на американските Сухопътни войски планира да се откаже от покупката на радиостанции и радиокомплекти, разработвани от концерна Boeing в рамките на програмата за създаване и производство на перспективните комуникационни системи JTRS GMR (Joint Tactical Radio System Ground Mobile Radio). Според информация на Defense News, вместо универсалните радиостанции военните смятат да закупят по-евтини двуканални радиокоплекти.

Уведомление до концерна Boeing за прекратяване на контракта за разработка на JTRS GMR, подписано от ръководителя на отдела за покупки на Пентагона Frank Kendall, се очаква да бъде изпратено за разглеждане от Конгреса на САЩ в близките няколко дни. Повод за решението за прекратяване на разработката на JTRS GMR стана необходимостта от икономии на средства от военния бюджет – през близките десет години Пентагона е задължен да съкрати военните разходи с 450 милиарда долара.

В средата на август вече стана известно, че министерството на отбраната на САЩ е взело решение за съкращаване на обема на закупуваните радиостанции и радиокомплекти JTRS GMR от 86956 на 11030 единици. Благодарение на тази стъпка военните смятат да икономисат до 15 милиарда долара. Същевременно, създаването на системи JTRS AMF (Airborne & Maritime/Fixed Station) за ВВС и ВМС на САЩ ще продължи.

Основната задача на JTRS ще бъде замяната на 30 различни типове военни радиосистеми с една система, способна да работи в по-голям честотен диапазон. Използваните в момента военни радиостанции от различни типове доста често не могат да влязат във връзка между себе си. Очаква се, че JTRS ще позволи на военните да обменят информация по каналите на съществуващите военни и граждански радиосистеми. По всяка вероятност JTRS ще работи в диапазона от 2 мегахерца до 2 гигахерца. – Още КИС

 
15.10.2011, 09:05

Британски министър подаде оставка заради кума си

Британският министър на отбраната Лиам Фокс подаде оставка. 50-годишният Фокс от 10 дни е замесен в скандал заради конфликт на интереси, свързан с участието на кума му в работата на оглавяваното от него ведомство...... Прочети още

 
15.10.2011, 08:47

Лоша комуникация е станала причина за смъртта на двама американски войници, убити от приятелски огън в Афганистан

Лоша комуникация между различните звена на американската армия е станала причина за смъртта на двама американски войници, убити през април от безпилотен самолет в Афганистан, предаде АФП.

Двамата мъже, загинали на 6 април, бяха първите жертви на приятелски огън от безпилотен самолет в размирната страна. Двамата са били изолирани от групата си по време на битка с талибаните в провинция Хелманд. Контролният център на самолетите е взел войниците за вражески бойци, след което командващият морската пехота е дал нареждане за стрелба. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
15.10.2011, 00:14

Орлите на България

През своята 100-годишна история бойната ни авиация е написала много славни страници, но една от тях несъмнено е битката за родното небе през Втората световна война

 
15.10.2011, 00:05

Търсят се откраднати 85 мм снаряди от Челопечене

В хода на последния етап от операция „Горещо лято” за прочистване на района на бившето поделение в с. Челопечене днес, 14 октомври, е установена липса на 14 броя невзривени боеприпаси - 85 мм изстрели с кумулативни снаряди. При установяване на липсата им са уведомени незабавно органите на Военна полиция и МВР.

По случая работят съвместни екипи на Военна полиция и органите на МВР в сътрудничество с Военноокръжна прокуратура –София. По случая е образувано военно досъдебно производство за кражба. Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели. Извършена е проверка на всички пунктове за изкупуване на черни и цветни метали в района и са уведомени представители на местните власти.

При прочистването на района на 13 октомври, 14 броя изстрели са оставени на мястото на откриването им за обезвреждане на следващия ден, съгласно инструкцията за действие.

Призоваваме да се проявява бдителност, защото тези стари боеприпаси са опасни за пренасяне, транспортиране и разглобяване. При намиране на стар боеприпас незабавно да се подаде сигнал на дежурните телефони на Военна полиция 922 11 00 и 922 12 00. За действие са подготвени модулни екипи за обезвреждане на боеприпаси.

За информация можете да се обаждате в Пресцентъра на Министерството на отбраната на тел.: 02 92 20 953 или 02 98 85 885

/Otbrana.com/

 
14 октомври
 
14.10.2011, 23:58

САЩ изпращат 100 войници в Уганда

Американският президент Барак Обама обяви, че САЩ ще изпратят 100 войници в Уганда за подкрепление на частите, които се борят в региона срещу екстремистката групировка „Божията армия за съпротива”, която е обвинена в извършването на редица зверства, предаде АФП.

По този начин САЩ ще помогнат на страните от региона в борбата срещу групировката. Американските войници ще бъдат разположени и в съседни на Уганда държави, в които действат екстремистите.

/ИА „Фокус”/

 
14.10.2011, 19:00

ВМФ на Русия прие на въоръжение нова корвета

проект 20380,

Балтийския флот на ВМФ на Русия прие на въоръжение корветата "Сообразительный", първият сериен кораб, построен по проект 20380, съобщава ИТАР-ТАСС.

Андреевския флаг на корветата е бил вдигнат днес (в 12:00 часа българско време). Преди това "Сообразительный" премина през серия заводски и държавни изпитания, които са били признати за успешни.

"Сообразительный" е втората корвета от проекта 20380 и първият сериен такъв кораб. Той бе спуснат на вода на 31 март 2010 година, а през април 2011 година той пристъпи към ходовите изпитания. Първият кораб от проект 20380 ("Стерегущий") влезе в състава на Балтийския флот през 2008 г. Серийния кораб се отличава от главния кораб на проекта с изменения в конструкцията на корпуса и надстройките.

В момента корабостроителницата "Северная верфь" е заета със строителството и на третата и четвъртата корвета от същия проект. Едната от тях ("Бойкий") беше заложена на 27 май 2005 г. и спусната на вода на 15 април 2011 г. Очаква се тя да влезе в състава на Балтийския флот през 2012 г. Четвъртият кораб от проект 20380 ("Совершенный") беше заложен на 30 юни 2006 г. Той ще бъде спуснат на вода през 2012 г., като трябва да влезе в състава на Тихоокеанския флот.

Потребностите на ВМФ на Русия от корвети от типа на „Стерегущий” се оценяват на 30 единици. В момента в Министерството на отбраната на РФ предвиждат строителството на 20 корвети. Трябва да се отбележи, че съдовете по проект 20380 са първите бойни кораби, построени в Русия с официално наименование клас „корвет”. До сега в съветските и руските ВМС корветите не се отделяха в отделен клас.

Корветата от проект 20380 има водоизместимост 2000 т и дължина 105 метра. Максималната и скорост е 27 възла, далечината на морския преход (при скорост 14 възла) е 4 хиляди морски мили. На кораба е предвидено базирането на един вертолет Ка-27ПЛ. – Още за проект 20380

 
14.10.2011, 17:04

Тонове бомби спокойно си цъкат в България

Взривове като тези при колата на Сашо Диков или пред редакцията на "Галерия" може да ни се сторят съвсем безобидни

 
14.10.2011, 16:49

Церемония по повод празника на авиацията и Военновъздушните сили ще се състои пред Паметника на летеца в София

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще участват утре, 15 октомври, в церемонията по поднасянето на венци на Паметника на летеца в София. Ритуалът се провежда по повод празника на авиацията и Военновъздушните сили.

Началото на церемонията е в 10:30 часа на 15 октомври 2011 г. на площад „Народно събрание” в София.

/МО/

 
14.10.2011, 16:40

Голяма част от американските подкрепления ще останат в Афганистан и догодина

Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета заяви, че голяма част от американските военнослужещи, които бяха изпратени през миналата година в Афганистан за подсилване на международния контингент в страната, ще остане там и през следващата година, предаде радио „Свобода”.

Пред комисията по отбрана на камарата на представителите в конгреса на САЩ Панета подчерта, че 10 хиляди военнослужещи ще се завърнат у дома още през тази година, но останалите 23 хиляди ще продължат да водят бойни действия срещу талибаните най-вероятно до края на следващата година.

В момента в Афганистан се намират около 90 хиляди американски военнослужещи. Според плановете на НАТО всички бойни части на международните сили могат да бъдат изтеглени от страната до края на 2014 г. Но известен брой военнослужещи могат да останат в Афганистан и след този срок, за да обучават афганистанската армия. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
14.10.2011, 16:27

Пълна мъгла около СРС-тата на военна полиция

На фона на публично огласените през февруари от Върховния касационен съд данни за все по-увеличаващия се брой на подслушванията след идването на ГЕРБ на власт (от 5598 през 2008 г. до 15 946 през 2010 г.), службата, призвана да събира данни за престъпления и да арестува в армията (а от скоро и сред цивилното население) – военната полиция (ВП), пази в пълна тайна броя на реализираните от нея специални разузнавателни средства (СРС)........... Прочети още

 
14.10.2011, 16:21

Да спрем да оцеляваме, а да градим ВВС, България има нужда от тях!

Откровен разговор с командирът на българските ВВС генерал-майор Константин Попов за българската авиацията ден след като навърши 50 години, между стрелбите в Шабла и авиофестивала БИАФ 2011

 
14.10.2011, 16:14

Самолетоносачът „Викрамадитя” ще излезе в морето през пролетта

Ходовите изпитания на модернизираната в Русия по поръчка на Индия самолетоносач „Викрамадитя” (бившия „Адмирал Горшков) ще се проведат с половин година по-късно - през пролетта на следващата година, а не както беше планирано в края на тази година. Но срокът на подписване на приемния акт остава непроменен - декември следващата година.

Контрактът по модернизацията на плавателния съд беше подписан от Русия и Индия през 2004 година. Стойността на сделката се оценява на 2,3 млрд. долара.

 
14.10.2011, 16:11

Венецуела ще сваля самолети

Президентът на Венецуела Уго Чавес предложи на депутатите от Националната асамблея да обсъдят закон, позволяващ на въоръжените сили на страната да свалят самолетите, използващи се за транспортиране на наркотици. Президентът е уверен, че тези мерки ще помогнат за по-ефективна борба с международния наркотрафик.

Венецуела служи за транзитна територия за контрабандистите, които прехвърлят наркотици от Перу и Колумбия в страните от Централна Америка, а оттам в САЩ. От началото на годината армията и полицията на Венецуела са конфискували над 35 тона наркотици, по-голямата част от които кокаин.

 
14.10.2011, 10:02

Съвместните руско-американски учения „Тихоокеански орел” навлязоха в активна фаза

Отряд от кораби на руския Тихоокеански флот днес ще вземе участие в руско-американските военни учения „Тихоокеански орел”. От руска страна в ученията ще вземат участие крайцерът „Варяг” и средният морски танкер „Иркут”, а от американска страна – ракетните ескадрени миноносци „Маккембъл” и „Фицджералд”, предаде ИТАР-ТАСС.

Днес сутринта започна активната фаза на маневрите, в чиято програма са включени редица различни сценарии, включително освобождаване на кораб и екипаж, отвлечени от условни терористи, съобщиха от руската армия.

Според замисъла на ученията десантни групи от американски ракетен ескадрен миноносец трябва да извършат оглед на руския танкер „Иркут”, а руски моряци от своя страна да извършат десант на американския кораб „Фицджералд”, които условно са отвлечени от пирати.

През втората част на деня руските и американски моряци ще проведат артилерийски стрелби по морска мишена.

/ИА „Фокус”/

 
14.10.2011, 09:43

Министерството на отбраната на Русия до 2018 година ще закупи 65 самолета Як-130

Як-130

Руското военно ведомство ще закупи от Обединената авиостроителна корпорация /ОАК/ до 2018 година 65 учебно-бойни самолета (УБС) Як-130, съобщи днес първият заместник на министъра на отбраната на РФ Александър Сухоруков.

„В държавната програма за въоръженията до 2020 година е планирано сключване на дългосрочен контракт за доставка на УБС Як-130 през периода от 2011 по 2018 година чрез кредитна схема с държавна гаранция", - заяви той. "През текущата година Министерството извърши консултации свързани с цената на самолета. В резултат на това през септември 2011 г. с ОАК бе достигната договореност за покупка на самолети на средна цена от 444 милиона рубли за една машина. Отчитайки дългите преговори и технологичния цикъл на производство на самолетите Министерството на отбраната се съгласи с пренасянето на начало на срока за доставка на Як-130 през 2012 година", - уточни зам. министъра.

"Общо по този контракт се планира покупката (до 2018 г.) на 65 самолета", - уточни Сухоруков. – Още за Як-130

 
14.10.2011, 08:44

Да си главнокомандващ, не е като да строиш магистрали

Президентската институция не е училище, сега му е времето да се четат документите

 
14.10.2011, 08:14
Военен самолет се разби на китайско авиационно шоу
Изтребител-бомбардировач Xian JH-7 Flying Leopard

 

Боен самолет се е разбил днес по време на авиационно шоу в северната част на Китай, предава АФП, позовавайки се на китайски държавни медии. До момента не е ясно дали има жертви вследствие на инцидента. (видео)

Синхуа съобщава, че свидетели са видели човек с парашут, което индикира, че пилотът е успял да се катапултира от произведения в Китай изтребител-бомбардировач Xian JH-7 Flying Leopard (Летящ леопард).

По неофициална информация, на въоръжение в китайските ВВС има около 70 самолета JH-7 и неговата модификация JH-7A.Още за JH-7

 
13 октомври
 
13.10.2011, 22:54

В САЩ са проведени успешни изпитания за използване на високоточни боеприпаси

В САЩ са проведени успешни изпитания за използване на високоточни боеприпаси от лекия ударно-разузнавателен самолет AT-6 LAAR (Light Attack and Armed Reconnaissance), съобщава компанията „Хоукер бичкрафт дифенс компани” HBDC (Hawker Beechcraft Defense Company).

Изпитанията са проведени в южната част на щата Аризона. От самолет AT-6 пилоти на компанията HBDC са пуснали четири управляеми авиобомби (УАБ) GBU-12 "Пейвуей II" (Paveway II) с маса 226 кг и четири УАБ на компанията "Рейтеон" GBU-58 "Пейвуей II" с маса 113 кг с лазерна система за насочване. Всичките осем бомби са поразили целите.

 
13.10.2011, 22:00

Бюджетните съкращения завеждат американската армия на "ръба"

Американският министър на отбраната Леон Панета заяви, че бюджетните съкращения на стойност 450 долара в разходите за сигурност през следващото десетилетие ще отведат Пентагона на ръба, предава Ройтерс. Панета призова американските законодатели да избягват по-нататъшни съкращения на разходите в сферата на националната сигурност.

Изявлението на Панета идва на фона на работата на Пентагона за изпълнение на намаление на разходите за национална сигурност. Съкращенията бяха съгласувани между конгреса и американския президент Барак Обама през август. Споразумението изисква извършването на 350 милиарда долара или 450 милиарда долара за 10 години.

Официални представители са казвали, че съкращенията ще бъдат извършени трудно, но са възможни. Въпреки това те изразяват опасения за допълнение, в което се призовава за автоматични съкращения на други 600 милиарда, ако специален конгресен съвет не успее да постигне споразумение за по-нататъшно намаляване на федералните разходи.

/ИА „Фокус”/

 
13.10.2011, 21:38

Руската морска пехота ще получи гъсенична амфибия

Министерството на отбраната на Русия е поръчало разработката на гъсенична бойна машина, която ще бъде създадена специално за флота, а няма да бъде преработена от сухопътна техника. Както пише в. "Известия", новата машина ще може да се придвижва по суша и по вода и да плава даже при силно морско вълнение. Със създаването на флотската БМП се занимава Курганмашзавод. Новата машина ще бъде базирана на универсална гъсенична платформа, която ще се използва също и при сглобяване на други видове техника - бойни машини на пехотата за сухопътните войски, бойни машини за десант или зенитни установки. Морската версия на БМП ще бъде оборудвана със специален гребен винт с привод от двигателя, който ще й позволи да развива на вода скорост до 25-30 километра в час. По предварителна оценка флотските гъсенични бойни машини ще се появят към 2015-2016 г. Военните очакват новата амфибия да позволи да се разшири спектърът от решими задачи. В частност, както отбелязва източник на "Известия" от отбранително-промишления комплекс, при хоризонтален десант с новата машина ще може да се достигне брегът за половин час. Използваните днес БМП-1 и БМП-2 са слабо устойчиви на морското вълнение и произвеждането на десант с тяхна помощ се провежда рядко. В момента десант на морската пехота се извършва преимуществено с използването на модифицирани за флота бронетранспортьори БТР-80, десантни кораби или катери. Последните, отбелязва източникът на изданието, министерството на отбраната не поръчва, като се е съсредоточило на покупката на френските десантни вертолетоносачи кораби-докове от типа "Мистрал", способни да обезпечат хоризонтален десант. В края на 2009 г. бе съобщено, че всички съединения и воински части от морската пехота на ВМФ на Русия изцяло ще се превъоръжат до 2015 г. Закупуването на нова техника ще се провежда в рамките на държавната програма за въоръжение за периода 2011-2020 г. Документът разглежда доставянето на морската пехота на танкове Т-90, БМП-3, БТР-82А, бойни разузнавателно-десантни машини БРДМ-3, 120-милиметрови самоходни оръдия 2СЗ1 "Вена" и модернизирано стрелково оръжие, гранатомети и средства на ПВО.

/Дума/

 
13.10.2011, 17:53

Договор между турската компания АСЕЛСАН и Саудитска Арабия

Турската компания АСЕЛСАН ще произведе за Саудитска Арабия електронни тактически системи за защитени комуникации в размер на 8 милиона 057 хиляди долара.

Потребностите от термоустойчиви бинокли и уреди за нощно виждане на саудитската армия ще бъдат посрещнати също от АСЕЛСАН. Саудитска Арабия даде поръчка за производството на уреди за нощно виждане на стойност 5 милиона 778 хиляди долара. Доставката на уредите за нощно виждане ще бъде приключена до края на настоящата година.

Междувременно бе взето решение миротворните поделения на ООН да използват произведените от АСЕЛСАН системи за тактически комуникации в операциите си в Хаити и Конго. В тази връзка ООН даде поръчка на АСЕЛСАН на стойност 4 милиона 084 хиляди долара. Доставките ще започнат тази година и ще приключат през 2012 година.

Компанията АСЕЛСАН подписа редица договори и в самата Турция. В рамките на проекта JEMUS за интегрирани безжични системи за военни цели бе подписан договор на стойност 173 милиона долара с Главното командване на жандармерията. Доставките ще започнат през следващата година и ще приключат през 2014 година.

/TRT/

 
13.10.2011, 15:21

СВ на САЩ купуват 155 "Чинук"-а

Американският авиостроителен концерн Boeing подготви предложение към сухопътните войски на САЩ за доставка на 155 тежки транспортни вертолети CH-47F Chinook. Пакетът с документите ще бъде официално предаден на 1 ноември 2011 г.

По думите на ръководителя на отдела на Boeing по програмата Chinook Патрик Донъли, контрактът ще бъде подписан в началото на 2013 г.

Донъли каза, че тези 155 броя ще бъдат доставени модернизирани.

В момента специалистите от Boeing разработват модернизираната версията на Chinook - CH-47G.

Тези машини ще получат нов винт, благодарение на което с 30 процента ще се повиши товароподемността. Вертолетът може да получи и нови двигатели. Все още е неизвестно кога ще бъде завършена новата версия на "Чинук". Още за CH-47

/Pan.bg/

 
13.10.2011, 14:40

Ще правим с Израел съвместно военни тренировски и игри

Правителството упълномощи министъра на отбраната Аню Ангелов да подпише споразумението между отбранителните ведомства на България и Израел за военно сътрудничество във връзка с провеждане на военни тренировки и учения и Меморандума за разбирателство за сътрудничество в отбранителната промишленост между българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на отбраната на Израел.

Проектът на споразумение беше одобрен от кабинета в края на м. август т. г. Той регламентира взаимодействието на двете страни при планиране на съвместните тренировъчни дейности, статута на силите на територията на приемащата страна, въпросите, свързани с околната среда, с юрисдикцията, митническите и финансовите въпроси, отговорности при инциденти, искове, задължения на страните за спазването на международни договори и др.

Провеждането на съвместни тренировъчни дейности на територията на всяка от страните ще доведе до повишаване на оперативната съвместимост и разширяване на сътрудничеството между въоръжените сили на България и Израел, както и до усъвършенстване на подготовката на българските подразделения за работа в международна среда.

Меморандумът, одобрен от кабинета през м. юни, регламентира сътрудничеството в производството и търговията на продукти с отбранително предназначение между двете страни. Предвижда се разширяване на съвместната научна, изследователска, проектна и експериментална дейност, обмен на опит, технологии и информация.

/Otbrana.com/

 
13.10.2011, 13:38

ПРО на Европа: кредит на доверие

Кооперирането с Русия в сферата на противоракетната отбрана (ПРО) е в списъка на приоритетните цели на политиката на САЩ. Такова заявление направи в сряда представител на Държавния департамент. Виктория Нуланд не вижда причини поради които Вашингтон и Москва не биха могли да обединят усилията си в борбата против общите заплахи.

Вашингтон предлага на Москва повече от гаранции - той й предлага сътрудничество. Така коментира Нуланд исканията на руската страна за юридически гаранции, че проектът на ПРО не е насочен против Русия. Според представителя на Държавния департамент тази система има изключително отбранителен характер.

През септември 2009 година администрацията на Барак Обама реши да се откаже от първоначалния си план за „ракетен щит” - разполагане в Чехия и Полша на елементи на системата за ПРО. Вашингтон предполага да се ограничи с разполагането на противоракети на кораби. Година по-късно на срещата в Лисабон президентът на Русия Медведев предложи на НАТО да бъде създадена единна система за ПРО с две различни зони на отговорност. Алиансът не подкрепи предложението ограничавайки се с обещания „да бъдат продължени преговорите” и с уверенията, че системата е щит от иранска и севернокорейска заплаха. А докато се водят преговори Вашингтон подписва споразумения за разполагане на елементи на ПРО. Такъв договор вече има с Румъния и Турция, станция за следене може да се появи и в Грузия.

Тогава какво означават последните заявления на Държавния департамент - промяна на настроенията в Белия дом? Според някои експерти, и този път не беше казано нищо ново.

По-скоро във Вашингтон лукавстват. С подобни заявления те печелят време, задействайки собствения си план за ПРО, отбеляза в интервю за „Гласът на Русия” директорът на Центъра за политически изследвания Владимир Евсеев:

 - САЩ биха искали да създават впечатление, че са готови да сътрудничат с Русия. Държавният департамент иска да покаже готовност за преговори. В същото време документът, който беше съгласуван преди Довил, така и не беше подписан. И дава позволява да се усъмним, че САЩ са готови за сериозни преговори. Процесът на „презареждане” на руско-американските отношения върви достатъчно сложно. Мисля, че на първо място става дума за това, че равнището на доверие между Русия и САЩ не е достатъчен за да можем да сътрудничим в такива сфери, каквато е ПРО.

/ruvr.ru/

 
13.10.2011, 10:18

„Тихоокеански орел” - защита от терористи

Руски и американски бойни кораби провеждат съвместни антитерористични учения „Тихоокеански орел” в района на Марианските острови в Тихи океан. Те ще продължат няколко денонощия. Днес корабите провеждат съвместно маневриране.

Основната фаза на ученията е планирана за петък. В програмата са включени редица различни сценарии, в това число освобождаване на плавателни съдове, завзети от условни терористи. Ще бъдат проведени и учебни стрелби. В отряда на руските кораби са флагмана на Тихоокеанския флот крайцерът „Варяг”, танкерът „Иркут” и морски спасителен буксир.

 
13.10.2011, 09:58

Ден на отворени врати в авиобаза Безмер

Авиобаза Безмер ще отвори врати за посетители от 10.00 до 13.30 ч. на 17 октомври 2011г.

На статичния показ на авиационна техника приятелите и феновете на авиацията ще имат възможност да разгледат самолети Су-25 К, Су-25 УБК, УМиГ-15 и вертолети АW-139R и АW-109 от състава на СОВН на ГД „Гранична полиция” на МВР.

От 13.00 ч. в конферентната зала на КДП на летището, ще се прожектира филма „В спиралата на времето”, посветен на 60 годишнината от създаването на авиобаза Безмер. – Още за АБ Безмер

/Pan.bg/

 
13.10.2011, 09:25

362 миротворци са изявили желание да гласуват в Афганистан, съобщава външно министерство

В сайта на Министерството на външните работи може да се получи информация колко наши военнослужещи в Афганистан са изразили до 4 октомври желание да гласуват за президент и вицепрезидент на 23 октомври. 362 имена има в огласения списък. С решение на ЦИК е определено да има две секции, т.е. миротворците ни ще гласуват в Кабул – база „Феникс” и в Кандахар – военновъздушна база.

Повече от половината, заявили желание, са от контингента в Кабул. Това е обяснимо, като имаме предвид, че започна ротацията на ротата ни в Кандахар. Още преди две седмици министърът на отбраната Аню Ангелов изрази готовност десета рота, която в момента се намира в Кандахар, да се върне в България, което предполага, че на военнослужещите ще се даде възможност да гласуват в родината си. Въпреки това външно министерство съобщава, че почти половината от тях са се записали в списъка за гласуване в Афганистан. По всичко личи, че се налага актуализация на този списък, включително и заради имената на новопристигналите. Не би могло да се допусне да държим два контингента в Кандахар в продължение на две седмици.

Контингентът ни в Босна и Херцеговина ще гласува в посолството в Сараево, а в Косово – в Прищина. Министерството на отбраната все още не е разпространило информация как ще гласуват военнослужещите ни зад граница.

/Otbrana.com/

 
13.10.2011, 08:18

Преговорите между САЩ и Русия за ПРО са в безизходица, смята американският посланик в Москва

Руско-американските преговори за възможностите за сътрудничество в сферата на противоракетната отбрана (ПВО) фактически са в безизходица. Това призна новият американски посланик в Русия Майкъл Макфол по време на изявление пред комисията по външни работи в Сената на американския Конгрес, предаде ИТАР-ТАСС.

Според оценката на дипломата диалогът за ПРО между Русия и САЩ тече трудно. На практика към момента преговорите са „развалени”, коментира Макфол. Причина за това е изискването на Москва да получи юридически обвързващи гаранции, че системата за ПРО не е насочена срещу Русия.

/ИА „Фокус”/

 
12 октомври
 
12.10.2011, 20:20

Международните сили ще останат в Афганистан още една година

Съветът за сигурност на ООН продължи с една година престоя на Международните сили за подпомагане на сигурността (ISAF) - техните пълномощия се запазват до 13 октомври 2012 година. Съветът за сигурност призова ISAF да продължи усилията си по подготовката на афганистанските сили за сигурност и да помогне за планираното увеличение на числеността на афганистанската национална армия и полиция.

В момента афганистанската армия наброява 170 хиляди души, а полицията - 135 хиляди. Процесът по предаването на отговорността за осигуряването на безопасност в Афганистан трябва да бъде завършен до края на 2014 година.

/ruvr.ru/

 
12.10.2011, 18:17

Засилване на военното присъствие на Курилските острови

Министерството на отбраната на Русия разположи на Курилските острови (Далечния Изток на Русия) чисто нови зенитно-ракетни комплекси „Бук-М1”, съвременни средства за връзка, а също и тежка военна техника, включително и батальон от танкове Т-80. Информацията за това в сряда потвърдиха от Министерството на отбраната, като добавиха, че в скоро към острова ще се отправи нова партида техника.

На Курилите ще бъде разположено и подразделение с новите ударни хеликоптери Ми-28Н „Нощен ловец”.

 
12.10.2011, 18:09

Щикът остава в руската армия

Министерството на отбраната на Русия реши да не се отказва от щика, като обсъди този въпрос на едно от последните съвещания на Генералния щаб на Въоръжените сили. Основен аргумент против ножа, който се крепи на цевта на автомата, беше низката вероятност на неговото използване в съвременния бой. Но решаващ стана доводът, че „щикът остава последен аргумент, когато свършват патроните”. По тази причина фиксиращите елементи за него са включени в списъка от задължителни изисквания към новия автомат, който се създава вместо АК-74.

Тренировките по ръкопашен бой са включени в задължителната програма по физическа подготовка на руските бойци. Учат ги да бият врага не само с щик, но и с приклада на автомата.

 
12.10.2011, 14:28

България и Румъния подписаха двустранно Споразумение по Air Policing

Споразумение между правителствата на България и Румъния относно презгранични операции за Air Policing подписаха днес, 12 октомври, министрите на отбраната на двете страни Аню Ангелов и Габриел Опря в Букурещ.

Споразумението има за цел да определи основните принципи, условията и процедурите за изпълнение на презгранични операции за Air Policing от дежурни изтребители на двете страни в националното въздушно пространство на двете държави, както и да осигури безопасност и координация на техните полети. Air Policing е мирновременна мисия за защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО, осъществявана в Интегрираната система за противовъздушната отбрана на Алианса. Двустранните споразумения по Air policing между съседни страни са обичайна практика за регулиране на отговорностите и задълженията по охрана на въздушното пространство на НАТО.

Споразумението между България и Румъния беше подписано по време на съвместно заседание на правителствата на двете държави, проведено в Букурещ, и предстои да бъде ратифицирано от Народното събрание. На двустранната среща, проведена по-рано същия ден, министър Ангелов и неговият румънски колега Габриел Опря изразиха задоволство от подписването на Споразумението, което допринася за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави, и набелязаха други възможни сфери за взаимодействие в областта на отбраната. Те обсъдиха въпроси от сферата на регионалната сигурност и обмениха мнения по ключови за двете държави теми от дневния ред на НАТО и ЕС, като хода на операциите, развитието на ПРО в Европа и др.

/МО/

 
12.10.2011, 14:27

„Роствертол” предаде на руските ВВС поредната партида вертолети Ми-28Н

Ми-28Н

Фирмата „Роствертол” (влизаща в състава на холдинга „Вертолеты России”) на 8 октомври предаде на ВВС на РФ шест вертолета Ми-28Н, съобщава агенция „РИА Новости”.

Доставката е реализирана в рамките на държавните отбранителни поръчки.

Според данни на ЦАМТО, през 2005 година е подписан дългосрочен контракт за покупка на 67 вертолета Ми-28Н (доставка до 2012-2013 г.). До края на 2010 година за нуждите на военното ведомство на РФ са били доставени 38 машини (в т.ч. 15 единици през 2010 г.). През 2010 г. бе сключен втори контракт за допълнително закупуване на 30 Ми-28Н (ориентировъчен срок за доставка - 2013-2014 г.)

Ми-28Н е избран от Министерството на отбраната на Русия за основен боен вертолет на ВВС.

„Роствертол” в момента сглобяват и първите шест бойни вертолета Ми-35М за руските ВВС. Тези вертолети ще бъдат допълнение към Ми-28Н.

Общото количество Ми-35М, което планира да закупи МО на РФ , не е известно, но се предполага се, че става въпрос за 30 вертолета Ми-35М. – Още за Ми-28Н

 
12.10.2011, 14:20

Руски самолети над Северно море

Два стратегически бомбардировача Ту-95МС изпълниха полет съгласно плана за въздушно патрулиране над неутралните води в района на Северно море. Те бяха съпровождани от изтребители „Тайфун” и F-16 на Военновъздушните сили на Великобритания, Холандия и Дания. Продължителността на полета беше близо 17 часа. Руските екипажи тренираха навици за полети над море, изпълниха дозареждане във въздуха.

Екипажи на Далечната авиация редовно изпълняват полети над неутрални води на Арктика, Атлантика, Черно море, Тихия океан. Всички полети се изпълняват строго съгласно международните правила.

 
12.10.2011, 11:44

ВВС на Аржентина ще получат два вертолета Ми-171 през ноември

Ми-171

Очаква се два руски вертолета Ми-171Е, поръчани от ВВС на Аржентина, да пристигнат в страната през ноември т.г.

Според информация на Defensa.com, началникът на щаба на ВВС на Аржентина бригаден генерал Нормандо Костантино наскоро е посетил Русия за да се запознае с хода на изготвянето на машините.

Контракта за доставка на два вертолета Ми-171Е за аржентинските ВВС беше подписан с „Рособоронэкспорт” в края на август 2010 година в Буенос Айрес и е на стойност 20 милиона евро.

Програмата за покупка е била съгласувана по време на визитата в Аржентина на президента на Русия Дмитрий Медведев. Това е първата покупка от Аржентина на руска военна техника.

Планира се вертолетите Ми-171Е да бъдат използвани от ВВС при изпълнение на спасителни задачи и снабдяване на аржентинските станции в Антарктика.

По време на провеждането на авиосалона МАКС-2011 от „Рособоронэкспорт” заявиха, че се планира още три машини Ми-171 да бъдат доставени на Аржентина в рамките на отпуснат от Русия държавен кредит.

Руски специалисти ще окажат на аржентинската страна помощ в създаването на инфраструктура за обслужване и подготовка на персонала. Първата група аржентински пилоти и техници вече се подготвят в Русия.

Освен от вертолетите, Аржентина проявява интерес за получаване от Русия и на друга военна техника, в т.ч. авиационна и автомобилна техника, както и на системи за ПВО. – Още за Ми-171

 
12.10.2011, 10:44

Поредни изпитания на „Булава”

Поредните изпитания на руската междуконтинентална балистична ракета „Булава” са  насрочени за 20-22 октомври. Тя ще бъде изстреляна от борда на атомния подводен ракетоносец „Юрий Долгорукий”, съобщиха в Главния щаб на ВМФ на Русия. Предишното изпитателно изстрелване на „Булава” беше успешно извършено на 27 август. Ракетата прелетя 9,3 хиляди км.

 „Булава” е най-новата руска тристепенна ракета с твърдо гориво, способна да носи до 10 свръхзвукови  маневриращи ядрени блокове с индивидуално насочване, променящи траекторията на полета по височина и по курс. – Още за „Булава”

 
12.10.2011, 10:11

Сините барети от Сливен ще отбележат празника на военния парашутист

Военните парашутисти от Сливен ще отбележат своя празник тази събота-15 октомври. Ежегодно Денят на военния парашутист се отбелязва на 18 октомври, когато е бойното кръщение на първата българска парашутна дружина.

В събота сините барети ще поднесат цветя на паметника “Орлето”. Ще се почете почетат паметта на починалите военни парашутисти. През последните години починаха полковник Франчешков, бивш началник на разузнавателния отдел в трета армия и полковник Кунев, който бе шеф на парашутистите в трета армия.

Парашутният полк в Сливен бе закрит преди 6 години. Днес военни парашутисти има само в Пловдив, където е дислоцирана 68-ма бригада Специални сили.

Първата българска парашутна дружина е формирана с указ на негово величество цар Борис III на 18 март 1943 г. Неин пръв ръководител е началникът на въздушните на негово величество войски ген. майор Айранов. А първи командир на дружината е кап. Ноев.

Бойното си кръщение българката парашутна дружина получава на 18 октомври 1944 г. В Страцин-кумановската настъпателна операция на българската армия при овладяването на укрепената стражинска позиция. Парашутната дружина атакува смятания за непревземаем връх Стражин и го превзема в първата атака с цената на 54 убити. Действията й са оценени високо от българското командване и командването на 3-ти украински фронт. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на парашутната дружина е повишен в звание, а телата на парашутистите герои със заповед на командващ 1-а българска армия ген. Стойчев са пренесени в София и погребани в алеята на парашутистите в централните софийски гробища. След военния период парашутната дружина претърпява различни организационни промени, за да се стигне до 1964 г. когато са формирани 2 парашутно-разузнавателни бази. Едната в Пловдив , а другата в Мусачево близо до София. На 18 октомври 1963 г. с указ на държавния съвет днешният ден е обявен за ден на военния парашутист, променен в последствие с указ на МО от 17 март 1994 г. като ден на парашутиста в Българската армия. Военнослужещите със сини барети винаги ще останат верни на традициите и поверите, наследени от техните предшественици. Ще бъдат верни до смърт на девиза: "Там, където другите не могат". – Още специални сили

/Sliveninfo/

 
12.10.2011, 09:37

Правителството иска връщане на славното време на армейския спорт

Тренировъчната и състезателната дейност се провежда във войскови спортни клубове, в които могат да членуват деца, младежи и граждани, които не са служители на МО, се посочва в Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в Република България през 2011-2020....... Прочети още

 
12.10.2011, 09:33

За кучето Лайка, министър "ноу хау" и за гражданския контрол в армията

С  идването на власт на двама полицаи  и с назначаването на бивш генерал за министър на отбраната, в България  беше поставен края на гражданския контрол над Въоръжените сили. Нека бъдем  точни  и обективни, началото на този край беше поставено от Тройната коалиция с безпрецедентното назначаване на офицера от резерва Николай Цонев на военния министерски пост. Но докато това беше една чисто комерсиална авантюра на Негово Величество Царя, обречена да продължи само десетина месеца и достойно неизпълнена  от Цонев, без никакви поражения за БА, то назначаването на Аню Ангелов за министър е равнозначно на преминаването на цяла турска армия от Свиленград до София.......... Прочети още

 
12.10.2011, 08:27

Калфин ще ни изтегли от Афганистан до края на 2012 г., а Плевнелиев до края на 2014 г.

Както се и очакваше в дебата между кандидатите за президенти Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, който се проведе тази вечер по TV7, бе отделено твърде малко на въпросите на националната сигурност, отбраната и Въоръжените сили. Тази част от дискусията водещият Николай Бареков започна с въпросите „Какво ще се случи с разузнаването под ваша опека? Какво ще правите с т.нар. закон за българското разузнаване? И бързам да поставя другия въпрос за Българската армия. Ще вървим ли към нейното закриване?” Какви бяха отговорите? Ето как реагираха кандидатите за президент от ГЕРБ – Росен Плевнелиев и от БСП – Ивайло Калфин. ....... Прочети още

 
11 октомври
 
11.10.2011, 21:38

ВВС на Индия ще получат първият транспортен самолет Globemaster през 2013 година

C-17 Globemaster III

ВВС на Индия ще приемат на въоръжение първият военнотранспортен самолет (ВТС) C-17 Globemaster III през юни 2013 година. Това е съобщил за ZeeNews командващият на индийските ВВС Норман Анил Кумар Браун (Norman Anil Kumar Browne). Според неговите думи всичките десет поръчани самолета ще бъдат доставени на военните до края на 2014 година, като ВВС имат опция за покупка и на още шест такива машини.

Според Браун, първоначално индийските ВВС са планирали да приемат на въоръжение 20 американски ВТС, но за сега са получили одобрение от военното ведомство за покупката само на 16 такива машини. По всяка вероятност, контракта за доставка на допълнителните шест самолета ще бъде подписан през 2013 година. Интересното е, че в началото на август 2011 г. министъра на отбраната на Индия Аракапармбил Куриан Ентони заяви, че министерството не планира покупка на допълнителна партида ВТС Globemaster.

Съглашението за доставка на първите десет самолета бе подписано през юни 2011 г. и е на стойност 4,1 милиарда долара. В рамките на контракта, ВВС на Индия ще получат и неземно оборудване за обслужване на C-17. Новите самолети трябва постепенно да заменят намиращите се на въоръжение остарели Ил-76. В момента индийските ВВС извършват полети с 25 ВТС Ил-76. – Още за C-17 Globemaster III

 
11.10.2011, 18:02

Американския космически безпилотен апарат ще бъде преработен за пилотиран

Компанията 'Боинг' е започнала разработка на товарна и пилотирана версия на безпилотния апарат X-37. Това е разказал Арт Гранц - директор на подразделението на компанията Боинг на конференция на Американския институт по авиация и космонавтика.

По думи на Гранц, на първият етап се планира да е създаде 14 метрова версия на кораба , която ще може да доставя товари до МКС и да осъществява меко кацане и да връща товари от МКС. Към товарите които се нуждаят от такова меко кацане с отнасят например кристали произведени на МКС , или биологически образци. Предварително новия апарат е получил названието X-37C.

Ако този етап на мисията се окаже успешен, то ще бъде създадена още една версия на апарата, предназначена да може да превозва пътници. 6 пътника ще се разполагат в преоборудваният товарен отсек. Седалките ще бъдат разположени една зад друга от едната страна на кораба, за да може екипажа да може да се предвижва вътре в апарата.

Проекта X-37 представлява не голям (с дължина около 9 метра ) безпилотен апарат за многократно използване. На орбита се извежда с помощта на ракета носител Атлас 5 (Atlas V). Апарата е снабден с двигатели за маневриране и се приземява като совалките.

Първият старт на системата бе проведен през април 2010 г, като тогава X-37 престоя на орбита над осем месеца (апарата се завърна на Земята в края на декември 2010г) . В момента на орбита работи втори апарат от серията X-37B, който бе изведен в космоса през март 2011г. Още космос

/Space News/

 
11.10.2011, 17:40

Министерството на отбраната на България предостави безвъзмездно на Черна гора кодифицирана система „Булкод”

Заместник-министърът на отбраната на Черна гора по развитие на комуникационните системи и защита на информацията Мира Церович и директорът на дирекция „Инвестиции в отбраната” полковник Станимир Георгиев подписаха, днес 11 октомври 2011 г., споразумение за безвъзмездно предоставяне на право на ползване на софтуерен продукт „Национален кодификационен инструмент „Булкод”. На церемонията по подписването присъстваха заместник-министърът на отбраната Валентин Радев и президентът на фирма „Технологика”, разработила продукта, Огнян Траянов.

„С подписването на споразумението нашата страна съдейства пълноценно на Черна гора в усилията й за изграждането на Национална кодификационна система, съвместима с Кодификационната система на НАТО. Това е едно от необходимите и задължителни условия за постигане на пълна оперативна и техническа съвместимост със страните-членки и страните-партньори на НАТО в процеса на управление на материалните средства за отбрана и оптимизиране на разходите за доставка на необходимото въоръжение и техника при участие на въоръжените сили в многонационални операции и програми”, подчерта заместник-министър Валентин Радев на церемонията в Министерството на отбраната. „Черна гора е четвъртата страна след България, Македония и Сърбия, която ще използва "Национален кодификационен инструмент "Булкод". Това води до повишаване на авторитета и утвърждаване на лидерската позиция на нашата страна в областта на софтуерната индустрия”, допълни заместник-министър Радев.

В разговор между заместник-министрите на отбраната на България и на Черна гора бяха обсъдени двустранните отношения между двете министерства.

Заместник-министър Мира Церович благодари за безвъзмездното предоставяне на кодификационната система, както и за подкрепата, която нашата страна оказва в процеса на интеграция на Черна гора в евроатлантическите структури.

/МО/

 
11.10.2011, 17:37

България ще бъде домакин на учението на страните от Югоизточна Европа "SEESIM 12"

Конференция за спецификация на компютърно подпомагано учение на страните от Югоизточна Европа "SEESIM 12" се провежда в резиденция „Бояна”. Във форума участват над 90 наши и чуждестранни военнослужещи и цивилни експерти в областта на отбраната. Учението ще се проведе през 2012 г. в България.

Компютърно подпомаганите учения „SEESIM“ (South Eastern Europe Simulation) са част от инициативата на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM Initiative). Те са с двегодишен цикъл на подготовка и досега са проведени общо пет учения от този тип. Нашата страна е била домакин на „SEESIM” през 2008 година.

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова приветства днес, 11 октомври, участниците в конференцията. Тя подчерта, че ученията SEESIM на инициативата SEDM имат ключово значение за унифицирането на стандартите на страните-участници в борбата с хуманитарните кризи и оказването на помощ на населението при бедствия и аварии.

Основната цел на ученията „SEESIM“ е да се установи и експериментира система от взаимни връзки и процедури между държавите от региона за улесняване и ускоряване на процеса по искане и оказване на помощ в случай на природни бедствия и други хуманитарни катастрофи.

В тези учения вземат участие страните-членки на инициативата SEDM, САЩ, Швеция, както и страните-наблюдателки Грузия и Молдова. През 2012 г. в учението ще участват и структури от НАТО - ACT, JWC, JFTC и NC3A, правителствени и неправителствени организации. Предвижда се в експерименталната част на учението да се тестват възможностите на последните постижения на информационните технологии за повишаване на ефективността при подготовката на граждански и военни структури от региона за участие в операции по ликвидирането на последствията от кризи от невоенен характер, както и предложението на Република България за изграждане на мрежа за подготовка и учения в Югоизточна Европа.

Ръководител на групата за подготовка и провеждане на учението в България е бригаден генерал Марин Начев, директор на дирекция „Операции и подготовка“.

/МО/

 
11.10.2011, 17:31

Русия и Норвегия ще проведат съвместни учения

Въоръжените сили  на Русия и Норвегия през 2012 година ще проведат редица съвместни учения. За това заяви началникът на руския генерален щаб Николай Макаров след срещата в Москва с главнокомандващия въоръжените сили на Норвегия Харалд Сюнде. Освен традиционните вече за двете страни съвместни флотски учения, ще се състоят също така мероприятия по бойна подготовка на сухопътните войски.

На срещата генералите също така са обсъдили въпроси на съвместното създаване на демилитаризирана зона в Арктика и проблеми на риболова в Баренцово море. Те са отделили голямо внимание и на въпросите на сигурността в Европа във връзка с неотдавнашните събития в Северна Африка и Близкия изток.

 
11.10.2011, 17:25

Четирима генерали са с шансове за общински съветници

Поне четирима генерали, доскоро служили в редиците на Българската армия, са със сериозни шансове да станат общински съветници след изборите за местна власт. Не са малко и останалите офицери, които намериха място в листите на партиите и коалициите. Много от тях са доста напред в подреждането, което говори за сериозни очаквания към бъдещата им дейност в съответните общински съвети....... Прочети още

 
11.10.2011, 11:31

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще присъства на ВИП-ден на учението на Специалните сили в Хохенфелс, Германия

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва утре, 12 октомври, в Деня за високопоставени гости на учението на Специалните сили в Съвместния многонационален център за подготовка в Хохенфелс, Германия.

Генерал Симеонов ще наблюдава демонстрации на български и американски военнослужещи, които ще изпълнят широк спектър от задачи за подготовка за мисии.

Учението се провежда в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка за 2011 г.

/МО/

 
11.10.2011, 11:29

Руски военни кораби се движат към Суецкия канал

Отряд от кораби от Тихоокеанския флот на Русия начело с големият противолодъчен кораб „Адмирал Пантелеев”, пристигнал във вторник от Владивосток в Аденския залив, започна съпровождането на първия керван от 9 търговски кораба към Суецкия канал.

Край Сомалийския полуостров отрядът ще формира и съпровожда през Аденския залив международни кервани от търговски съдове, защитавайки ги от нападенията на сомалийските пирати. Борбата с пиратите се води в рамките на провеждащата се  от 2008 година военноморска мисия на ЕС „Аталанта” и започнатата през 2009 година операция на НАТО „Ocean Shield”.

 
11.10.2011, 10:15

Виктор Янукович подписа закон „За числеността на Въоръжените сили на Украйна през 2012 година”

Президентът на Украйна Виктор Янукович подписа Закон № 3742-VI „За числеността на Въоръжените сили на Украйна през 2012 година”, съобщава пресслужбата на президента.

Законът предвижда числеността на Въоръжените сили на Украйна към 31 декември 2012 година да бъде 184 хиляди човека, ч т.ч до 139 хиляди военнослужещи. От това следва, че от ВС на Украйна през 2012 година трябва да бъдат съкратени 8 хиляди човека, в т.ч. 5 хиляди военнослужещи.

 
11.10.2011, 09:35

Китай прие на въоръжение новите ЗРК HQ-16А

ЗРК HQ-16А

В Китай са приети на въоръжение ЗРК HQ-16А в количество не по-малко от един дивизион, съобщава Strategypage.com.

Този комплекс се явява наземна версия на корабния ЗРК HQ-16, ракетите на който се изстрелват от УВП (установки с вертикален пуск).

HQ-16A е разработен на базата на лицензния руски комплекс „Бук-М2”. От своя страна „Бук-М2” пък е развитие на ЗРК SAM-6 (2К12 „Куб”(експортна версия „Квадрат”), който показа висока бойна ефективност по време на арабо-израелската война през 1973 г.

HQ-16A е снабден със зенитни ракети тип М2Э с тегло 328 кг и  далечина на стрелбата до 40 км. Самоходната ПУ има 4-6 ракети в транспортно-пускови контейнери. РЛС на комплекса е способна да открива въздушни цели на разстояние до 150 км. Експортния вариант на ЗРК има обозначението LY-80. Системата може да унищожава цели на височина от 100 метра до 10 километра. Елементите на ЗРК са разположени на автомобили с повишена проходимост и колесна формула 8x8. Ракетите стартират вертикално.

Сайта club.mil.news.sina.com.cn публикува за първи път официални снимки на ЗРК HQ-16A. Предполага се, че тези комплекси ще постъпят на въоръжение в частите за ПВО на Шенянския военен окръг.

 
11.10.2011, 09:01

Трето посещение на Simultec в България

През изминалата седмица румънската фирма Simultec S.R.L. е посетила България за трети път. Румънците са осъществили работни срещи с представители на Министерството на отбраната. Предмет на разговорите са били системите за обучение и тренажори, предлагани от Simultec. По време на срещите екипът на Simultec е бил придружаван от експерти в областта на авиационното обучение от Lockheed Martin.

Simultec S.R.L. е базирана в Букурещ и към настоящия момент е собственост на Elbit Systems (закупена е през 1999 г.). Компанията предлага системи за обучение и тренажори за самолети и вертолети, някои от които се намират на въоръжение и в българските ВВС.

/Pan.bg/

 
11.10.2011, 08:15

Аню подарява имоти в Търговище като бащиния

Бъдете сигурни, след две-три години ще бъдат продадени за милиони. Кой печели !?

 
11.10.2011, 08:05

Руски военен кораб пристига в Черна гора

Големият десантен кораб на руския Черноморски флот „Цезар Куников” във вторник ще пристигне в черногорското пристанище Котор за участие в редица културни мероприятия, съобщи посолството на Русия в Черна гора, цитирано от РИА Новости.

Посещението е по повод 300-годишния юбилей от установяването на политически отношения между Русия и Черна гора, уточниха от посолството.

На кораба се намира ансамбълът за песни и танци на руския Черноморски флот, който във вторник ще изнесе концерт в Котор. Още една изява на ансамбъла е планирана за четвъртък в град Херцег Нови.

В сряда и четвъртък военният кораб ще бъде отворен за обикновени посетители. В петък „Цезар Куников” ще напусне Черна гора.

/ИА „Фокус”/

 
11.10.2011, 00:38

На 17 октомври - Ден на отворени врати в авиобаза Враждебна!

На 17.10.2011 г. (понеделник) от 9:30 часа до 15:00 часа в 16 –та транспортна авиационна база ще се проведе Ден на отворени врати.

Командването на авиобазата има удоволствието да покани всички приятели и фенове на авиацията и авиационната идея да присъстват на статичния показ на авиационна техника.

Вие ще имате възможност да разгледате най-новият и най-модерен самолет на българските ВВС - C-27J „Спартан”, самолетите Л-410, Ан-30 и Ан-2, както и да наблюдавате излитащите и кацащи самолети на летище София. Още за 16 АБ

/Facebook/

 
10 октомври
 
10.10.2011, 23:20

Саудитска Арабия ще закупи от САЩ оръжие на стойност 186 млн. долара

Саудитска Арабия планира да сключи договор със САЩ за закупуването на американски артилерийски системи на стойност 186 милиона долара, съобщи арабското електронно издание „Елаф”, позовавайки се на високопоставен източник в саудитското правителство.

По информация на източника, пожелал анонимност, през миналия месец страните са съгласували последните детайли около предстоящата сделка, според която САЩ ще доставят на Саудитска Арабия 36 155-милиметрови и 54 105-милиметрови оръдия.

/ИА „Фокус”/

 
10.10.2011, 23:15

Ранен в Афганистан чешки войник почина в болница

Чешки военнослужещ, който бе тежко ранен през юли в Афганистан, почина от раните си във военна болница в град Оломоуц, съобщи говорителят на чешкия генерален щаб Яна Ружичкова, цитирана от РИА Новости.

Тя посочи, че „медиците не са успели да спасят 32-годишния капитан Адриан Вернер”. Той получи огнестрелна рана по време на нападение на афганистански екстремисти срещу миротворческа база в провинцията Вардак. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
10.10.2011, 19:48

Балистичните ракети на Южна Корея

По време на предстоящото посещение на президента на Южна Корея в САЩ, Вашингтон може да задоволи молбата на Сеул и да увеличи далечината на полета на разрешените за производство балистични ракети. Това ще стане отговор на нарастващата заплаха от страна на КНДР, която планира провеждане на поредни стрелби с използване на ракети с малка далечина на полета.

Навремето Сеул под натиска на САЩ бе подписал задължение, което лишава Южна Корея от правото да произвежда балистични ракети с радиус на действие над 300 километра и полезно натоварване повече от 500 килограма. Сеул настоява за внасяне на поправки, които да му позволят да произвежда ракети, способни „да обхващат” цялата територия на Корейския полуостров.

 
10.10.2011, 19:42

Едностранните крачки на НАТО

Зад паравана на разговорите за създаване на ЕвроПРО, НАТО в пълен ход води нейното разгръщане, каза началник Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия генерал Николай Макаров след преговори с Върховния главнокомандващ на обединените Въоръжени сили на НАТО в Европа американски адмирал Джеймс Ставридис.

Според Макаров, „тези едностранни крачки, предприемани от Северноатлантическия алианс, не добавят стабилност в региона”. Генералът оцени положително факта, че адмирал Ставридис „е чул тези проблеми, възприел ги е, и в бъдеще работата по укрепване на мерките за доверие в сферата на ПРО ще бъде продължена”.

 
10.10.2011, 18:45

Чили ще получат норвежките зенитни комплекси NASAMS

NASAMS

Чили ще приемат на въоръжение в своите ВВС норвежки зенитно-ракетни комплекси  NASAMS, съобщава Defensa.com.

Контракт за покупка на ЗРК NASAMS, според данни на изданието, е бил подписан още през февруари 2011 г., но за това стана известно едва сега. Информацията за съглашението за доставка на ЗРК е потвърдена от норвежките СМИ след визитата на военния министъра на отбраната на Чили Адрес Аляманд (Andres Allamand) в Норвегия в края на септември.

За желанието си да закупи ЗРК за нуждите на ВВС военното ведомство на Чили заяви още през 2002-2003 г. По това време, в хода на визитата на шефа на военното ведомство Мишел Башелет (Michelle Bachelet) в Норвегия, Чили прояви заинтересованост от получаването на норвежкия комплекс NASAMS.

Подвижния зенитно-ракетен комплекс NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) е съвместна разработка на норвежката компания Kongsberg и американската Raytheon от 1994 г. и постъпва на въоръжение в норвежките ВВС през 1998 г. Освен в Норвегия комплекса NASAMS е на въоръжение и във ВВС на Испания, Холандия, Финландия и САЩ.

Комплексите използват наземната модификация на управляемата ракета със среден обсег на действие AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile), Която е способна да поразява различни цели в радиус до 30 км и на височина до 21 км. – Още ЗРК

 
10.10.2011, 16:43

Авария с изтребител А-5 от ВВС на Бангладеш

Изтребител А-5 на ВВС на Бангладеш се е разбил днес по време на кацане на международното летище Shah Amanat. Пилотът е изваден от кабината без сериозни наранявания. Според очевидци самолетът се е запалил секунди преди да колесникът да докосне пистата. Пожарът е овладян от колите на летищната противопожарна охрана.

/Pan.bg/

 
10.10.2011, 16:05

Армията на САЩ - нови оръжия, нова стратегия след Афганистан

Американската армия промени начина на водене на бойни действия, откакто преди десет години поведе борба с бунтовниците, започнала с нападение срещу талибаните на 7 октомври 2001 г....... Прочети още

 
10.10.2011, 15:56

НАТО свърши парите

Кризата сериозно удари Организацията на Северноатлантическия договор. НАТО не помни други времена, в които да се е изправяла пред невъзможността да изпълни своите ангажименти. Подобна ситуация би била невъзможно в годините на Студената война. И днес пактът е стъпил в редица горещи точки на света, но с тази разлика, че е пред риска да обяви предсрочно края на някои от операциите си......... Прочети още

 
10.10.2011, 15:50

В бъдещето: ТЕРЕМ строи яхти

В бъдеще време в ТЕРЕМ Флотски арсенал ще строим яхти. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов. По думите на Ангелов, се очаква и скорошно размразяване на корабостроителната програма. „Правителството на ГЕРБ замрази тази програма. Предходното правителство я е имало”, заяви още Ангелов. Според него в настоящата икономическа ситуация тази програма не е приоритетна.

?Maritime.bg/

 
10.10.2011, 14:41

Участие на военни формирования от Българската армия в учения на територията на страната, международни учения и учения на НАТО

До 23 октомври 2011 г. в районите на летище Пловдив, авиобаза Крумово и летище Чешнигирово се провежда съвместната българо-американска подготовка „Тракийска есен – 2011”. В нея от българска страна участват сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Съвместното командване на силите и формирования от Силите за Специални операции на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили.

В подготовката участват близо 600 български военнослужещи с военнотранспортен самолет С-27 „Спартан” и два вертолета AS 532 AL „Кугър”. За първи път в „Тракийска есен – 2011” се включва и формирование от Министерството на вътрешните работи. От американска страна в съвместната подготовка участват до 150 военнослужещи от Военновъздушните сили на САЩ в Европа, с четири военнотранспортни самолета С-130 „Херкулес” и един С – 21.

/МО/

 
10.10.2011, 14:35

Текущи учения и бойни стрелби на Българската армия на 10 октомври 2011 г.

Сухопътните войски

Стрелби:

 - формирование 22270 (Сливен)-стрелкова тренировка на полигон “Батмиш”;

 - формирование 54100 (Ямбол)-стрелкова тренировка на полигон “Победа”;

 - формирование 52740 (Хасково)-стрелкова тренировка на полигон “Добрич”;

 - формирование 44200 (Ст.Загора)-стрелкова тренировка на полигон “Люляк”;

 - формирование 52380 (Враца)-стрелкова тренировка на полигон “Бутов дол”.

Военновъздушните сили

 - формирование 28000 (Граф Игнатиево) – дневни полети при прости и сложни метеорологични условия и дневни и нощни полети при прости и сложни метеорологични условия.

/МО/

 
10.10.2011, 14:30
Су-34: 20-годишна история
Су-34

 

На 20 септември 2011 година ВВС на Русия официално приеха на въоръжение бомбардировача Су-34, който извърши своя първи полет на 13 април 1990 година.

За 21 години самолетът успя да смени индекса от Су-27ИБ на Су-32, а след това на Су-34, да добави 6 тона максимален товар на излитане /до 45/, да внедри съвременен комплекс на радиоелектронно оборудване и да се превърне в истински боен самолет.

В средата на август 2011 година ръководителят на ВВС на Русия Александър Зелин обяви, че ВВС имат намерение да купят 120 фронтови бомбардировачи Су-34, от които ще бъдат формирани 5 ескадрили по 24 самолета всяка от тях. Самолетите вече постъпват на въоръжение във войските. От 2012 година ВВС трябва да получат 12 бомбардировача Су-34, такива темпове на производство ще се поддържат и в бъдеще. При това те могат да бъдат увеличени - смята се, че новосибирският авиозавод има капацитет да произвежда до 24 самолета от този модел годишно. Такъв запас осигурява и възможност за износни доставки на Су-34.

На основата на планираните темпове на производство може да се предположи, че към 2025 година числеността на Су-34 ще достигне 180 самолета и той напълно ще замени в състава на ВВС бомбардировачите Су-24М и М2, най-новите от които ще  бъдат изведени в резервни бази.

Сравнявайки Су-34 с неговия предшественик може да се кажи, че новият самолет притежава значително по-големи възможности по използване на високоточно оръжие и освен това се отличава с голяма издръжливост за сметка на бронирането на жизнено важни възли. По-икономични са двигателите и в съчетание с голям запас от гориво осигуряват на Су-34 радиус на действие повече от 2,000 км. с крайцерска скорост и повече от 1,100 км. - при свръхзвукова скорост, срещу 1,000 и 560 км. за предшественика Су-24. С дозареждане радиусът на Су-34 се увеличава до 3,000 км. и повече, което дава възможност на тези самолети да унищожават от територията на Русия всякакви цели в Евразия, Северна Африка и граничните с тях морета. – Още за Су-34

 
10.10.2011, 14:16

Въпросите около европейската ПРО са основният проблем в отношенията между НАТО и Русия

Най-сложният въпрос във взаимоотношенията между НАТО и Русия са проблемите около европейската противоракетна отбрана, съобщи в Москва началникът на Генщаба на ВС на Русия генерал Николай Макаров при откриването на срещата с командващия обединените въоръжени сили на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис, предаде РИА Новости.

Основният въпрос в настоящия контекст е, че Русия иска от НАТО да гарантира че системата няма да е насочена срещу руския стратегически потенциал, и предлага създаването на секторна система на европейската ПРО.

Представители на Алианса нееднократно са заявявали, че системата не е насочена към Русия, но юридически гаранции за това Русия все още не е получила.

/ИА „Фокус”/

 
10.10.2011, 09:58

Знае ли Америка колко изгуби?

В Ирак американците изгубиха не само хиляди войници и билиони долари, но и самата война. Но кой е победителят в нея? Например Иран, пише американският публицист Томас Е. Рикс в статия за германския Зюддойче Цайтунг......... Прочети още

 
10.10.2011, 09:41

Военният министър ликвидира и гражданския контрол в армията

Финансовият министър успя да намали военния бюджет за две години от 2,4 до 1,3 от  БВП, достоен  е  за държавно отличие от Турция и другите съседи. Премиерът никога не е харесвал армията. Аню е най-постоянен в зашита не на армията, а на интереса си. ...........Прочети още

 
10.10.2011, 09:00

Депутати от БСП предлагат промени в Закона за ветераните от войните

Народните представители от ПГ „Коалиция за България” Ангел Найденов и д-р Евгений Желев внесоха в парламента предложения за промени в закона за ветераните от войните. Целта ни е, посочват те в мотивите си към законопроекта, да се усъвършенства законовата основа за осъществяване на държавната политика и подобряване  условията на живот на ветераните от войните.

Депутатите настояват въвеждане на  безплатни медицински и дентални дейности на ветераните извън основния пакет от здравни дейности, гарантирани от националната здравно-осигурителна каса. И второ - при смърт на ветеран от войните наследниците да имат право на еднократна целева помощ за погребение  в размер 500лв.

Законът за ветераните от войните е приет в края на 1998 г. От тогава е поправян три пъти. Днес средната възраст на ветераните у нас е 85 г., което налага държавата да полага още по-големи грижи за тях, посочват вносителите.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е изпратила проекта в три парламентарни комисии – по труда и социалната политика, като водеща и по здравеопазването и по бюджет и финанси. Все още комисиите не са обсъждали предложенията.

/Otbrana.com/

 
9 октомври
 
09.10.2011, 22:20

И "Пантер" с много въпросителни

Честито на българските ВМС за новата придобивка! Това наистина е един от най-добрите вертолети в света и той ще даде нови възможности на Военноморските ни сили. Като изразители на мнението на данъкоплатеца обаче ние винаги сме държали той да бъде точно информиран, за да знае къде и за какво дава парите си.

Един вертолет "Пантер" не струва 20 млн. евро, а между 23 и 24 млн. евра. Тоест три вертолета ще струват не 60 млн. евро, а над 70.

Интересно защо в изказванията на политиците при пристигането на френския красавец не се спомена и дума за офсетните ползи, които дължи производителя на българската държава. Тук става въпрос както за директния офсет в армията, така и за индиректния в българската икономика. Никъде досега не е отчетено как се изпълняват двата офсета на "Юрокоптър", който е вносител както на "Пантер"-ите, така и на "Кугър"-ите, от които имаме 12 броя.

Обществото трябва да знае каква е цената за индиректните офсети за българската икономика. Според нас за цялостния проект на "Юрокоптър" те трябва да са няколко стотин милиона офсетни лева. Премълчава се и въпросът за следгаранционната поддръжка на вертолетите на френската фирма. Както е известно от 12 внесени "Кугър"-а 5 години по-късно летят едва една трета от тях. С това темпо след 5 години от трите "Пантер"-а би трябвало да лети само един. Нужно е още едно уточнение - тези вертолети нямат нищо общо нито с Шенгенското пространство, нито с парите на ЕС по европрограма "Шенген". По тях бяха внесени едни други вертолети - AW109 и AW139 на италианската фирма "Аугуста", с един друг конкурс, в който основни играчи бяха МВР. В момента летят само част от тези вертолети, а поради сериозни нарушения в конкурсната документация се налага да се дооборудват с нови пари чрез нови "уж" конкурси.

Интересно ни е и как ще се осъществява борбата на "Пантер"-ите с пирати, които в Черно море не съществуват поне от 200 години. Ако ще ходим да се борим със сомалийските пирати, това е друг въпрос.

Формулата да се продадат вертолети втора ръка, а с парите да се ремонтират останалите Ми-14 не работи. Както е известно вече 2 пъти търгът за Ми-24 се проваля, поради доста високите цени. А ниските цени, на които вероятно след третия кръг ще бъдат продадени за предвидения ремонт на 6 броя Ми-24 (по цели на силите на НАТО) няма да стигнат. Търгът за продажба на Ми-17 все още е в необозримото бъдеще, но и той вероятно ще последва съдбата на Ми-24.

Иначе Българската армия наистина има добро количество вертолети, но процентът на боеготовите, като се има предвид и тежкото състояние на Бел-206 е нищожен. Едва ли и много по-богатите държави си позволяват лукса да има толкова много приземени хеликоптери.

/Pan.bg/

 
09.10.2011, 21:46

Приятел на път да провали кариерата на британския военен министър

Британският военен министър е на път да загуби работата си заради свой близък приятел. В петък британските медии писаха, че в редица пътувания в чужбина министър Лиъм Фокс е бил придружаван от своя приятел и кум Адам Уърити, който не заема никаква длъжност във военното министерство, а се представял за съветник на Фокс. Британският премиер Дейвид Камерън нареди в събота вечер да му се представи доклад в понеделник относно скандала, в който се оказа замесен военният министър Лиъм Фокс. Той направи това, след като стана ясно, че Уърити е посещавал министерството на отбраната 14 пъти през последните 16 месеца, без да се е водил на щат към институцията.

Уърити бил замесен и в дейността на правителството, засягаща отношенията му с Либия, Шри Ланка и Афганистан. Британските медии съобщават, че Уърити например е организирал за Фокс неофициална среща в Дубай с представители на компании от оръжейната индустрия. Министърът бе обсипан от град от въпроси, най-вече от политическите противници на консерваторите. Преди да замине за Либия, Фокс нареди да се направи разследване дали отношенията му Уърити не са в разрез с официалния кодекс на британските министри и заяви, че ще се съобрази с решението на премиера, каквото и да е то. Премиерът Камерън обаче заяви, че не може да чака две седмици за този доклад и желае още днес първите резултати от разследването.

/Сега/

 
09.10.2011, 20:18

И легендарният джип УАЗ преминава в резерва

Руското министерство на отбраната е взело решение да се откаже от услугите на ветерана УАЗ 3151. Тази информация изнесе изданието "Известия", позовавайки се на висшестоящ източник от генералния щаб на руската армия. Според нея легендарните всъдеходи са вече морално остарели и военните се нуждаят от по-съвременни командирски превозни средства.

Взето е решение до 2015 година да се използва сега съществуващата техника, като единственото възможно обновяване на военния транспортен парк за период от три години ще включва ограничено количество специализирани всъдеходи УАЗ 3151.

Руските военни са в етап на разглеждане и избор за нов всъдеход, който ще обслужва армията. Възможните варианти са няколко, като не е изключено новите войскови автомобили с повишена проходимост пак да са дело на Уляновския автомобилен завод.

Ако този вариант бъде приет обаче, новите "джипки" ще са от моделите Hunter или Patriot. Не се изключва и възможността някой от руските заводи да проектира специален армейски всъдеход по подобие на този, използван в американската армия.

Ръководителят на Военния център за прогнозиране Анатоли Цъйганок заяви, че при смяната на Hummer с новите машини, американците са допуснали една основна грешка - новите армейски возила на САЩ не са защитени от евентуален взрив под колата.

Тази грешка американците осъзнаха в Афганистан, където от взривове под автомобилите загинаха немалко военни. Цъйганок добави, че бъдещият руски военен автомобил с повишена проходимост трябва задължително да бъде брониран.

От Уляновският автомобилен завод казаха, че не са получавали никакви документи от Министерство на отбраната и разбират за "пенсионирането" на УАЗ 3151 от медиите. От поточните линии на УАЗ все още продължават да слизат старите военни всъдеходи. – Още за УАЗ

/Fakti.bg/

 
09.10.2011, 16:32

Подготовката на българските пилоти е на много високо ниво

Подготовката на българските пилоти е на много високо ниво. Това заяви пилотът подполковник Милен Хинтоларски по време на приемането на първия от общо трите вертолета „Пантер” на морската авиобаза „Чайка”, предаде репортер на Радио „Фокус”-Варна. По думите на пилота този вертолет е с 30 години по-нов от предишните, които се експлоатират – Ми-14 и добави, че новите вертолети „Пантер” са изключително съвременни и усъвършенствани машини. От понеделник започва практически летателното обучение. „Аз мога да ви уверя, че вертолетът не е труден за пилотиране, тъй като имах честа да летя с него от Франция до тук”, каза още подполковник Милен Хинтоларски. Самият полет е продължил два дни, с първо кацане в италианския град Тренто и след това в Любляна. Той добави, че машината разполага с изключителен четириканален автопилот, което е изключително важно при мисии с търсене и спасяване, която е сред най-популярните платформи за търсене и спасяване в света. По отношение подготовката на българските пилоти, които ще летят с вертолета, Хинтоларски заяви, че обучението, което са преминали във Франция е било много добро, а резултатите на българите са изключително високи. „От 100 възможни точки, моите техници и пилоти получиха средно между 93-94 точки”, каза още пилотът. По думите на експерти другите два вертолета „Пантер” се очаква да пристигнат до края на годината. Те ще могат да бъдат ползвани от всички ведомства, тъй като машините имат много големи способности, в сравнение с хеликоптери, които са чисто бойни, както Ми-14. Вертолетите „Пантер” могат да се използват и за антитероризъм, за наблюдение над населено място, дори за борба с пиратството. Във вертолета могат да се возят до десет души. Цената на един вертолет е около 20 млн. евро, като отделно ще се дадат средства и за логистичната подготовка.

По време на церемонията по приемането на първия вертолет „Пантер“ стана ясно, че от 2012 година ще бъдат възстановени три хеликоптера Ми-14, като по този начин ще бъде възстановен съставът им. По този начин ще има три вертолета „Пантер” и три Ми-14. - Снимки и видео

/ИА „Фокус”/

 
09.10.2011, 12:50

Иран осъди решението за разполагане на натовски радари в Турция

Техеран определи като „стратегическа грешка” решението на Анкара да разреши на НАТО да разположи радиолокационни станции с далечен обсег по границата между Турицяи Иран, заяви съветникът на върховния ирански лидер аятолах Али Хаменей генерал Яхия Рахим. Според генерала Турция се движи в грешна посока като си сътрудничи със Северноатлантическия алианс и като разполага негови бази на своя територия, предаде РБК.

От Анкара посочват, че радарите на НАТО не са насочени срещу която и да е конкретна страна. При това турските власти подчертават, че ако радарите представляваха заплаха за Иран, тогава договорът с НАТО незабавно би бил анулиран.

/ИА "Фокус"/

 
09.10.2011, 12:45

Алжирско участие в учения на НАТО

Су-30МКА

Независимо от изострянето през 2011 г. на отношенията със Запада и страните от НАТО във връзка със събитията в Либия, алжирските власти не смятат в бъдеще да прекратят своето участие в ежегодните военни учения „Отбрана 5+5” на НАТО.

Така например, през септември се проведоха маневри, в които участие взеха ВВС на осем държави, в т.ч. и на Алжир. Франция бе представена с три „Миража”, Испания с два F-18, а Алжир предостави два Су-30 МКА, един МиГ-29 и един МиГ-25. В хода на учението френски и испански самолети са отработвани задачи по откриване и прехват на въздушни цели над френска територия. Аналогични задачи са решавали и алжирските ВВС в района на Оран.

Алжирските ВВС са създадени през 1962 г. веднага след обявяване на независимостта на страната. Те вземат незначително участие в арабо-израелските войни през 1967 и 1973 г. Алжир закупува авиационната си техника от СССР, затова всички бойни самолети и болшинството вертолети са руско производство. И в момента Алжир продължава военно-техническото сътрудничество с Русия, като преди време бе закупена нова партида многоцелеви изтребители Су-30МКА (16 единици).

Основата на ВВС на Алжир в момента са: 65 многоцелеви изтребителя МиГ-29СМТ (заедно с учебно-бойните), 28 многоцелеви изтребителя Су-30МКА, 22 Су-24 (фронтови бомбардировачи и разузнавачи), 11 МиГ-25, има и няколко многоцелеви изтребителя МиГ-23.

В техническо отношение ВВС на Алжир са едни от най-силните на Черния континент. Освен това, вече има планове за тяхното усилване, алжирските военни смятат да закупят и най-новите руски самолети МиГ-35 и Су-35. За сега основния проблем е ниското ниво на подготовка на летателния състав (50 летателни часа на година), което е характерно за арабските страни.

 
09.10.2011, 11:05

Двама военнослужещи на НАТО загинаха в Южен Афганистан

Двама военнослужещи от международните сили в Афганистан (ИСАФ) загинаха в южната част на страната при нападение на екстремисти, съобщи пресслужбата на контингента, без да споменава националността на убитите и точното място на инцидента, предаде РИА Новости.

От началото на 2011 г. с оглед на последните загуби международната антитерористична коалиция е изгубила в Афганистан 475 войници и офицери, 365 от тях са американци, 34 британци и 76 военнослужещи от други военни контингенти.

/ИА "Фокус"/

 
09.10.2011, 10:15

Вирус удари US безпилотни бомбардировачи

Вирус е проникнал в системата на управление на американските безпилотни бомбардировачи Predator и Reaper, предаде РИА "Новости".

За първи път, вирусът е атакувал машините преди 2 седмици, но не е нанесъл сериозни вреди. Все още не е ясно дали става въпрос за хакерска атака, или за случайно попаднал вирус. Няма данни за изтичане на класифицирана информация.

Засега, от командването на американските въздушни сили не дават коментар.

Агенцията припомня, че същите безпилотни бомбардировачи са били успешно използвани при мисиите в Афганистан и Пакистан. Още БЛА

/News.bg/

 
09.10.2011, 08:51

САЩ преразглеждат плановете за подготовка на иракските войски

САЩ спешно преразглеждат програмата за подготовка на иракските въоръжени сили във връзка с отказа на правителството в Багдад да предостави имунитет от съдебно преследване на американските военни, които ще останат в Ирак след изтеглянето на основната част от войските до края на тази година. Разглеждат се алтернативни възможности за обучение на иракчаните от частни наемници или от силите на НАТО, пише „Вашингтон пост”.

От вторник, 4 октомври, когато иракското ръководство официално се обърна към САЩ с молба да продължи подготовката на войските през следващата година, военните и дипломатите във Вашингтон и Багдад разглеждат нови алтернативни предложения, според които тази подготовка може да бъде прехвърлена на частни наемници или на НАТО, както и на юридически лица, които ще бъдат по някакъв друг начин юридически защитени. Изданието посочва, че иракчаните са помолили САЩ да оставят американските инструктори в страната, но при това отказаха да им предоставят имунитет от иракското законодателство. От своя страна министърът на отбраната на САЩ Леон Панета заяви, че Америка настоява за юридическа неприкосновеност на своите военнослужещи в Ирак.

/ИА "Фокус"/

 
09.10.2011, 00:20

Българският пилот за PC-12 заминава за Швейцария в края на октомври

Българския пилот за самолет PC-12 ще замине за Швейцария в края на октомври. В Станс той ще премине теоретичен и практически курс на обучение на самолета под ръководството на инструктори от Pilatus Aircraft Ltd. Обучението ще се проведе в периода 24 октомври - 10 ноември 2011 г. в учебно-тренировъчния център на фирмата. Курсът е част от Плана за възстановяване на самолет PC-12, чието изпълнение е безплатно за ВВС и се финансира от стойността на бонуса по Годишен договор-2009 между Министерството на отбраната и Pilatus Aircraft Ltd.

/Pan.bg/

 
8 октомври
 
08.10.2011, 17:47

Плевнелиев лъскал с четка за зъби спалното в казармата

3 ч след полунощ. В спално помещение, където спокойно спят 20-ина младежи, нахлува мъж на средна възраст и без никакво притеснение издава бойна команда: Да ви видя всички прави, до 15 секунди всички легла да са оправени! По-живо, по-живо!

Какво ми хъркате като баби! Стани бързо, ей ти, не се завивай през глава, тук не е курорт, ами казарма!

Това не е част от екшън филм, а част от истинските истории на школата за запасни офицери в Плевен с главно действащо лице - вероятният бъдещ главнокомандващ на армията редник Росен Плевнелиев. ........ Прочети още

 
08.10.2011, 17:02

Безпилотен самолет на НАТО се разби в Афганистан

Безпилотен летателен апарат на НАТО се разби в северната афганистанска провинция Кундуз, съобщи пресслужбата на международните сили за съдействие в сферата на сигурността в Афганистан ИСАФ, предаде РИА Новости.

По данни на ИСАФ самолетът се е разбил „във връзка с възникнали на борда технически неизправности”. В същото време говорителят на талибаните Забиула Моджахед съобщи, че въздушната цел е свалена с огън от земята.

/ИА "Фокус"/

 
08.10.2011, 13:05

ВМС ще осигурят първото плаване на курсантите от Випуск 2016 на ВВМУ

Военноморските сили ще осигурят плаване на новопостъпилите курсанти във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. Това съобщи контраадмирал Пламен Манушев, по време на церемонията по полагане на военна клетва от Випуск 2016.

На церемонията присъстваха вицеадмирал Минко Кавалджиев, Николай Апостолов – председател на Общинския съвет, к.д.п. инж. Сергей Църнаклийски – директор на ИАМА, к.д.п. Валентин Енчев – директор на ДМА – Варна, к.д.п. Димитър Димитров – председател на БАМК, иконом Иван Илчев от Варненската и Великопреславската Света Митрополия и десетки роднини на курсантите.

/Maritime.bg/

 
08.10.2011, 13:00

Предстояща презентация на фирма Airborne Systems в България

Институтът по отбрана съвместно с фирмите Airborne Systems и „Ломини” ООД организират презентация на парашутни системи за десант на войскови подразделения с кръгъл купол, както и управляеми парашути тип „летящо крило” за извършване на доцелни скокове и специални операции. Ще бъдат представени системите за десантиране на личния състав и парашутни системи за доставки на товари по въздух с приложно поле, свързано с дейностите на армията.

Мероприятието ще се проведе в Информационен център на МО с адрес: 1080 гр. София ул. Раковски № 106 на 11 октомври 2011 г. от 10.00 часа.

/Pan.bg/

 
08.10.2011, 11:23

„Дженерал дайнемикс” ще достави на американските СВ 115 БМ „Страйкър” с подобрена конструкция на корпуса

Командването за автобронетанковата техника и въоръжение на Сухопътните войски на САЩ е сключило с компанията „Дженерал дайнемикс ленд системз” контракт за допълнителна доставка на 115 БМ „Страйкър”, оборудвани с двоен корпус и V-образно дъно. Стойността на контракта е 243 милиона долара.

 
08.10.2011, 09:08

„Дженерал дайнемикс NASSCO” е предала на ВМС на САЩ 12-тият транспортен кораб за осигуряване тип T-AKE

Транспортен кораб тип T-AKE

В корабостроителницата на компанията „Нешнл стил енд шипбилдинг” (NASSCO, влиза в състава на „Дженерал дайнемикс”) в Сан Диего (щат Калифорния) се е състояла церемония по предаване на американските ВМС на морския транспорт с общо назначение тип T-AKE „Уилям Маклин”.

Корабът „Уилям Маклин” е дванадесетият транспортен съд тип T-AKE. Неговото строителство започна през септември 2009 година. Церемонията по спускането му на вода се състоя през април 2011 г. След въвеждането в състава на флота „Уилям Маклин” ще се използва основно за поддръжка на операции на Корпуса морска пехота на САЩ зад граница.

Транспортните кораби тип T-AKE са предназначени за снабдяване на корабите на ВМС с боеприпаси, продоволствия, гориво, резервни части и материални средства.

Корабите имат пълна водоизместимост от 41000 т и са разчетени да превозват до 6600 тона сухи товари, 3242 тона гориво и 200 тона вода за пиене.

Максималната им скорост достига до 20 възла. Корабите имат ветолетна площадка и хангар за два вертолета MH-60S „Найтхоук” или един SA-330 „Супер Пума”.

Общо за командването за военноморски превози на ВМС на САЩ и Силите за предварително складиране (MPF) се планира да бъдат построени 14 транспорта клас T-AKE. Главния кораб от серията „Люис и Кларк” беше спуснат на вода през май 2005 година и влезе в състава на ВМС през юни 2006 година. До момента „Дженерал дайнемикс” е предала 11 кораба от серията, като в корабостроителницата в Сан Диего се строи тринадесетият кораб „Медгар Еверс” (T-AKE 13) и четиринадесетият „Сизар Чавез” (T-AKE 14). T-AKE 14 трябва да бъде предаден на ВМС през ноември 2014 година.

 
08.10.2011, 08:10

Ген. Макристъл не вижда напредък в Афганистан

САЩ и НАТО са далеч от това да постигнат целите си

 
7 октомври
 
07.10.2011, 22:20

Испания предостави своя база за американската система за ПРО

Съветът на министрите на Испания утвърди на заседание в петък решението за разполагане на четири кораба от Военноморските сили на САЩ, снабдени със зенитно-ракетни комплекси „Иджис”, и на 1100 американски военнослужещи в испанската военноморска база в Рота. Представителят на правителството Хосе Бланко, обяснявайки бързината с която бе взето това решение, заяви, че „съгласието на Мадрид е нужно за внасянето на необходимите разходи в бюджета на САЩ за следващата година”.

Москва смята за неприемливо използването на испанската база за разполагане на система за Противоракетна отбрана на американски кораби, защото тя не е получила гаранции, че тази система няма да бъде използвана срещу руските ракети.

 
07.10.2011, 22:15

Индийски летец изпълни полет на модернизиран МиГ-29

Руската самолетостроителна корпорация „МиГ” успешно изпълнява договора за модернизация на изтребители МиГ-29 за ВВС на Индия. Както съобщава пресслужбата на корпорацията, в петък летец от индийските ВВС за първи път е изпълнил полет на обновен МиГ-29 в градчето Жуковски в Подмосковието.

Първият модернизиран за Индия МиГ-29UPG направи дебютният си полет на 4 февруари 2011 г.. Полетът е изпълнен от летеца-изпитател Михаил Беляев и е продължил един час.

Програмата МиГ-29UPG е стартирана през 2008 г., когато Индия и Русия подписват договор на стойност $960 млн. В рамките на договора трябва да се модернизират пет ескадрили МиГ-29 от състава на индийските ВВС или общо около 69 самолета. Модернизацията представлява поставяне на нов радар „Жук-МЕ”, нов борден компютър, многофункционални дисплеи в кабината и други подобрения по самолета. След модернизацията изтребителите трябва да придобият многоцелеви възможности. Програмата включва и удължаване на техническия ресурс от 25 на 40 години.

Работата по първите шест самолета трябва да бъде извършена в Русия, а останалите ще преминат модернизация и ремонт в завода на HAL в Насик, Индия. Част от договора е и изграждане на логистичен и тренировъчен център в Индия.

 
07.10.2011, 20:35

Официална церемония по приемането на въоръжение във ВМС на първия хеликоптер „Пантер”ще се състои в база „Чайка” - Варна

На 9 октомври 2011 г. от 12.00 часа в Морската вертолетна авиобаза „Чайка” ще се състои тържествен ритуал по приемане на първия вертолет PANTHER в състава на Военноморските сили. На ритуала ще присъстват министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на отбраната, министри от кабинета, представители на посолството на Република Франция, на Министерство на отбраната, на фирмата доставчик EUROCOPTER, на местната власт, командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, генерали, адмирали и офицери от Българската армия.

Доставката на първия вертолет PANTHER е началото на края на една страница от българско-френските военноморски отношения, която двете държави започнаха да пишат още от 2004 г. През октомври 2004 г. френската компания EUROCOPTER спечелва конкурс за доставката на шест вертолета за българските ВМС. В този конкурс тя изпреварва американската компания „Сикорски” и италианската „Аугуста Уестланд”. На 28 януари 2005 г. е подписан договор за доставката на 6 вертолета AS565 МВ PANTHER между българското Министерство на отбраната и EUROCOPTER. Това е първият договор за доставка на бойна техника от Франция за българските ВМС за период от около 100 години след доставката на кораби, брегова артилерия, мини и боеприпаси от Франция за България в началото на ХХ век. През следващите години имаше посещения от групи наши офицери във Франция по този повод. Договорът бе преразглеждан с цел намаляването на първоначално договореното количество вертолети. Колко окончателно ще бъдат те, вероятно ще научим тази неделя.

Вертолети PANTHER има още във въоръжените сили на Бразилия, Великобритания, Гърция, Израел, Китай, Мексико, Обединените арабски емирства, САЩ и Франция.

/Морски вестник/

 
07.10.2011, 20:30

Започва съвместната българо-американска подготовка „Тракийска есен – 2011”

От 8 до 23 октомври 2011 г. в районите на летище Пловдив, авиобаза Крумово и летище Чешнигирово ще се проведе съвместната българо-американска подготовка „Тракийска есен – 2011”. В нея от българска страна ще участват сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Съвместното командване на силите и формирования от Силите за Специални операции на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили.

В подготовката ще участват близо 600 български военнослужещи с военнотранспортен самолет С-27 „Спартан” и два вертолета AS 532 AL „Кугър”. За първи път в „Тракийска есен – 2011” ще се включи и формирование от Министерството на вътрешните работи. От американска страна в съвместната подготовка ще участват до 150 военнослужещи от Военновъздушните сили на САЩ в Европа, с четири военнотранспортни самолета С-130 „Херкулес” и един С – 21.

По време на „Тракийска есен - 2011” ще се провеждат дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолетите С-130 и С-27„Спартан”. Ще бъдат изпълнявани тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти, изпълнение на задачи по авиомедицинска евакуация, търсене и спасяване и различни способи за доставяне на хуманитарна помощ за бедстващо население.

„Тракийска есен – 2011” ще даде възможност да бъдат отработени елементи от подготовката на личен състав и подразделения от декларираните формирования на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили за участие в мисии, както и за повишаване на оперативната съвместимост при работа в международна среда.

Общ ръководител на съвместната българо-американска подготовка „Тракийска есен – 2011” от българска страна е полковник Явор Матеев – началник на отдел „Съвместни съоръжения” в Министерството на отбраната. Помощник-ръководители на подготовката са подполковник Йордан Йорданов от Министерството на отбраната, подполковник Иван Райков от Сухопътните войски, майор Томи Бутров от Военновъздушните сили и капитан ІІІ ранг Станчо Димитров от Военноморските сили.

„Тракийска есен – 2011” се провежда в изпълнение на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и Плана за съвместната българо-американска подготовка и учения за 2011 г.

/МО/

 
07.10.2011, 18:13

САЩ не знаят как да решат конфликта в Афганистан

След 10 години в Афганистан САЩ все още не знаят как да доведат конфликта до успешен край, смята бившият командващ международните войски в страната генерал Стенли Маккристъл, цитиран от ВВС........ Прочети още

 
07.10.2011, 17:27

В Индия се разби пети за годината МиГ-21

MiG-21

Изтребител МиГ-21 на индийските ВВС се е разбил днес близо до базата Уттарлай (Uttarlai) в провинция Раджастхан (Rajasthan), съобщава The Times of India.

Самолетът е претърпял катастрофа по време на учебен полет, когато вече е подхождал за кацане. Пилотът е успял да се катапултира и не е пострадал.

Започнало е разследване на инцидента.

От началото на годината в Индия се разбиха шест самолета, като пет от тях са МиГ-21. Във връзка с високата аварийност правителството на страната взе решение за пълен отказ от експлоатацията на този тип изтребители до 2017 година. До тогава управлението на МиГ-21 ще се поверява само на опитни пилоти от ВВС, способни да намерят изход при сложни ситуации във въздуха.

Този тип самолети са се произвеждали в Индия по лиценз от средата на 1960-те години. Освен тях във ВВС на страната са постъпвали и машини от СССР. Общо в Индия са се експлоатирали 976 МиГ-21, като повече от половината са били загубени в резултат на авиокатастрофи. - Още за МиГ-21

 
07.10.2011, 16:41

Хамид Карзай призна, че има провал в сигурността на Афганистан от десетилетие

Афганистанският президент Хамид Карзай призна, че правителството му и оглавяването от САЩ мисия на НАТО са се провалили в осигуряването на сигурността на Афганистан. Той направи изказването си в интервю пред Би Би Си, по повод на 10 години от началото на войната.

„Справихме се ужасно зле в оказването на сигурност за афганистанския народ и това е най-големият недостиг на правителството и на международните ни партньори”, заяви Карзай.

Той дойде на власт малко, след като оглавяваната от САЩ инвазия събаря режима на талибаните.

/ИА „Фокус”/

 
07.10.2011, 15:28

Задава се очакван провал на плановете на МО за продажба на имоти и утилизация

14 140 тона излишни боеприпаси се съхраняват във военни складове към септември тази година, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов по време на парламентарния контрол в петък.

Той обяви, че според план на МО до края на 2014 година МО трябва да се освободи от ненужните муниции. И след 2014 години да се съхраняват едва 2-3 хил. тона.......... Прочети още

 
07.10.2011, 14:50

100 милиарда долара за ВПК на Русия

За модернизиране на предприятията на военно-промишления комплекс (ВПК) на Русия през 2012-2014 година ще бъдат отделени 15 милиарда долара, а в течение на 10 години – 100 милиарда, съобщи Владимир Путин на съвещание в петък.

Според министър-председателя на Русия, абсолютно е очевидно, че при превъоръжаването на армията и флота ще се акцентира върху собственото отбранително производство, а за целта е необходимо на отрасъла да се отдели дължимото внимание. До 2021 година предстои модернизирането на 1700 предприятия. – Още за ВПК на Русия

 
07.10.2011, 14:31

Втора зенитно-ракетна бригада отбелязва 50-годишнината си

Втора зенитно-ракетна бригада, чийто команден щаб е бил в Пловдив, отбелязва 50-годишнината от създаването си, съобщиха от БСП – Пловдив. На 8 октомври в 10.30 часа във Военния клуб ще се съберат офицери и сержанти от запаса, за да припомнят службата си в различните поделения на бригадата. Ще бъде прожектиран и филмът за славните години на Зенитно-ракетни войски.

Сред инициаторите на събитието е и настоящият съветник от ППГОС „Коалиция за Пловдив” и кандидат от БСП за нов мандат в местния парламент Стефчо Таушанов – офицер от запаса, служил във Втора зенитно-ракетна бригада.

/ИА „Фокус”/

 
07.10.2011, 13:48

Текущи учения и бойни стрелби на Българската армия на 7 октомври 2011 г.

Сухопътните войски

  - формирование 48650 (Пловдив) – полево обучение на полигон “Црънча”

Стрелби:

 - формирование 22220 (Сливен) - стрелкова тренировка на полигон “Батмиш”;

 - формирование 22270 (Сливен) - стрелкова тренировка на полигон “Батмиш”;

 - формирование 46700 (Сливен) - стрелкова тренировка на полигон “Батмиш”.

Военновъздушните сили

 - формирование 32040 (Крумово) – дневни полети при прости метеорологични условия;

 - формирование 52090 (Долна Митрополия) – дневни и нощни полети при прости метеорологични условия;

/МО/

 
07.10.2011, 13:44

Нови ракети за руските подводници

В Русия успешно приключиха изпитанията на новата стратегическа ракета „Лайнер”. В най-близко време тя ще бъде приета на въоръжение на Военноморския флот (ВМФ). Както съобщи източник в главния щаб на ВМФ, с ракетните комплекси „Лайнер” ще бъдат въоръжени подводниците от проекта „Делфин” на Северния флот.

Това ще позволи на Северозападната групировка атомни подводници да поддържат високо равнище на бойната готовност най-малкото до 2030 година. Двете изстрелвания на междуконтиненталната балистична ракета „Лайнер”, извършени тази година от борда на атомните подводници „Екатеринбург” и „Тула”, минаха успешно. Както е известно, в Русия продължават изпитанията на другата междуконтинентална тристепенна ракета – „Булава”. Засега от 15 изстрелвания само 8 бяха успешни. „Лайнер” и „Булава” не са конкуренти. Първата е с течно, а втората – с твърдо гориво. Те добре се допълват взаимно, казва адмирал Владимир Комоедов, член на комитета по отбраната на Държавната Дума:

 - Идеално оръжие не съществува. И затова отделните видове оръжие, така да се каже, взаимно компенсират недостатъците си. Ракетата с твърдо гориво е по-лесна в експлоатиране и по-безопасна при складиране. И може да се жертва малко далечината на полета, само и само точността й да е висока. А ракетата с течно гориво изисква по-щателно обслужване.

Мнозина експерти отбелязват, че „Лайнер” има нови в сравнение със „Синева” възможности за преодоляване на противоракетната отбрана (ПРО). Съгласно информация на източник от ВМФ, полетните изпитания на „Лайнер” са приключени през 2011 година. По техните резултати е взето решението за серийно производство и експлоатиране на ракетата. Не е ли прекалено бързо? Адмирал Комоедов смята, че не е:

 - Най-главното са резултатите от изпитанията, телеметричните записи, техническото състояние на самата ракета, готовността на производството. Мисля, че всичко това е взето предвид.

Приемането на „Лайнер” за въоръжение ще укрепи стратегическите ядрени сили на Русия. Наличието на многовариантно бойно обзавеждане ще позволи оперативно да се реагира на възникването на евентуална военна заплаха.

 
07.10.2011, 10:50

След инцидент в Япония са спрени всички полети на изтребителите F-15

Японски изтребители F-15

Командването на ВВС на Япония е забранило всички полети с бойни самолети F-15 след днес по време на тренировъчен полет са се откъснали подкачващ се горивен резервоар (тегло 115 кг., дължина 6,6 метра) и учебна ракета. Инцидента е станал в района на град Номи в префектура Исикава в централната част на остров Хонсю. Фрагменти от резервоара и ракетата за паднали в населен район, но пострадали няма. Не се съобщава и за разрушения.

Министерството на отбраната днес се е извинило за случилото се.

Изтребителите F-15 произвеждат в Япония по американски лиценз, като в момента на въоръжение във ВВС на страната има около 200 такива машини.

 
07.10.2011, 10:23

Москва отпуска $4 милиарда на Чавес за отбрана

Русия отпусна на Венецуела заем от 4 милиарда долара в рамките на двустранното военнотехническо сътрудничество, заяви в четвъртък вечерта венецуелският президент Уго Чавес, цитиран от Франс прес.

Новият кредит се добавя към предишните заеми, благодарение на които Венецуела успя да укрепи националната отбрана. Дотогава Венецуела беше обезоръжена, заяви Чавес при подписването на споразумения с руския вицепремиер Игор Сечин в Каракас.

Между 2005 и 2007 г. венецуелското правителство подписа договори за покупка на руски оръжия на стойност над 4 милиарда долара - по-специално изтребители "Сухой", бойни хеликоптери и автомати, напомня БТА. През 2010 г. Венецуела получи от Москва заем в размер на 2,2 милиарда долара за покупка на танкове Т-72 и неуточнен брой ракети С-300, припомня АФП.

/Стандарт/

 
07.10.2011, 07:44

Варна е домакин на кръгла маса за отбранителната политика на страната

Постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков ще участва днес, 7 октомври, в кръгла маса на тема „Отбранителната политика на България през второто десетилетие на 21 век”. Тя е организирана от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик” и ще започне в 9.30 ч. в Дома на офицерите и сержантите от резерва и запаса в гр. Варна. Д-р Милков ще приветства участниците във форума от името на министъра на отбраната Аню Ангелов.

Дискусиите ще се проведат в два панела: „Съвременен мениджмънт на отбраната” и „Изграждане на способности в условията на фискални и ресурсни ограничения”. Форумът ще бъде открит от председателя на СОР „Атлантик” генерал-майор о. р. д-р Стефан Димитров.

В кръглата маса ще участват още командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев, началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров, управителят на „ТЕРЕМ-КРЗ Флотски арсенал” - Варна ЕООД капитан I ранг о. р. Румен Иванов, членове на военнопатриотичните съюзи..

/БГНЕС/

 
07.10.2011, 07:23

Армията като инкубатор на местната власт

Партиите залагат на офицери за общинари и кметове

 
6 октомври
 
06.10.2011, 22:09

Черна гора създаде собствени пистолет и автомат

Държавната военна фабрика на Черна гора "Тара" е произвела първите партиди стрелково оръжие местно производство, съобщи черногорското министерство на отбраната. Демонстрацията на новите оръжия се е провела в град Мойковац. Били са показани 9-мм пистолети ТМ-9 и автомати ТМ-4, калибър 5,56-мм. На представянето са присъствали министърът на отбраната Боро Вучинич и вицепремиерът Душко Маркович.

Новото стрелково въоръжение вече е постъпило в черногорската армия в опитна експлоатация. Компанията "Тара" е предоставила безвъзмездно в спецчастите на черногорската армия 120 пистолета и десет автомата, а във ВМФ 30 пистолета и 30 автомата, на полицията още 100 пистолета и 10 автомата. Освен това, за да ускори бъдещите доставки, "Тара" е обещала 50% отстъпка на министерството на отбраната.

По време на представянето на новите оръжия министър Вучинич е разказал, че черногорският военно-промишлен комплекс вече е усвоил производството на реактивни двигатели за чешките учебни самолети L-39 "Албатрос" и над 30 други вида военна продукция. - Още пистолети

/Дума/

 
06.10.2011, 22:02

Русия завърши изпитанията на "Лайнер"-а

Русия е вече завършила изпитанията на новата стратегическа балистична ракета с морско базиране "Лайнер", съобщи днес агенция "Интерфакс", като се позова на свой източник в Главния щаб на руския ВМФ. Изпитанията са били признати за успешни и в скоро време с ракетите тип "Лайнер" ще бъдат въоръжени подводните ракетоносци клас 667БДРМ "Делфин".

"Лайнер" има сходни летателни характеристики с балистичната ракета "Синева", но се отличава от нея с по-съвършените си системи за преодоляване на противоракетната отбрана. Новата балистична ракета може да носи до 12 ядрени заряда с малка мощност или до четири със средна мощност. Освен това "Лайнер" може да закара до целта и комбинация от различни по мощност ядрени заряди. Преди време се появиха съобщения, че приемането на въоръжение на "Лайнер"-а ще позволи да бъде удължен срокът на експлоатация на подводниците клас 667БДРМ "Делфин" до 2015-2030 г.

За пръв път за изпитанията на "ракетата "Лайнер" се разбра на 20 май т.г., когато тя бе изстреляна от борда на подводницата К-84 "Екатеринбург".

Според някои експерти "Лайнер" е дълбока модернизация на "Синева", приета на въоръжение в руския ВМФ през 2007 г. Р-29РМУ2 "Синева" има дължина от 15 метра, диаметър - 1,9 м, а стартовата й маса е над 40 тона. Ракетният комплекс позволява залпов или единичен старт на ракетите при дълбочина на потапяне на подводницата от 55 метра и скорост до 7 възела. "Синева" може да носи от 4 до 8 бойни заряда, а далечината на полета й е 8,3 хиляди километра. Според плановете на руското министерство на отбраната "Синева" ще бъде на въоръжение във ВМФ до 2030 година.

/Дума/

 
06.10.2011, 18:39

Британската подводница Ambush извърши първо потапяне

Емблема на S120

Подводницата HMS Ambush S120 – втората от серията подводници тип Astute, извършвайки пробно потапяне, преодоля един от ключовите етапи на строителството и продемонстрира готовност за начало на заводските изпитания, които трябва да се състоят в началото на следващата година, съобщава сайта на компанията BAE Systems.

Първото потапяне е предназначено за потвърждаване на стабилността, устойчивостта и безопасността на подводницата и за замерване на някои нейни характеристики на стандартна дълбочина от 16 метра.

Под вода субмарината се е намирала две денонощия, имайки на борда си екипаж от 70 човека, в който са влизали представители на компанията BAE Systems, Министерството на отбраната и ВМС на Великобритания.

Пробното потапяне е извършено в специално оборудван дълбоководен басейн на корабостроителница на BAE Systems в Барроу ин Фернес.

Подводницата Astute (главната от този тип) формално е приета в състава на ВМС на Великобритания през ноември 2010 г. и се намира в опитна експлоатация.

Още две подводници от този тип - Artful и Audacious – се намират в различна степен на готовност в корабостроителниците, а строителството на петата – Anson, трябва да започне на 13 октомври, а на шестата – през 2012 година. Още подводници

 
06.10.2011, 15:17

Руски десантен кораб пристигна на остров Корфу

Руският десантен кораб „Цезар Куников” пристигна на гръцкия остров Корфу за участие в традиционната „Руска седмица”. В продължение на два дни корабът ще бъде открит за свободно посещение.

Екипажът на кораба ще положи венец на паметниците на двама руски и гръцки герои - Фьодор Ушаков, чиято ескадра освобождава острова от войските на Наполеон през 1799 година, и първия президент на Гърция Йоанис Каподистрин, който през 1815 година е един от ръководителите на Министерството на външните работи на Руската Империя. На разположения срещу Корфу остров Видо ще бъде поставен паметник на руснаците и гърците, паднали за свободата и православната вяра.

„Руската седмица” се провежда ежегодно на остров Корфу в памет на това, че в началото на 19 век Русия помага на Гърция да се освободи от османско иго.

 
06.10.2011, 14:54

ВВС на Бразилия провеждат изпитания на въоръжението на руските вертолети Ми-35

АН-2

Бразилските ВВС са провели първите огневи изпитания на ударните вертолети Ми-35М (бразилско обозначение AH-2 „Сейбър”, Sabre).

Вертолети от състава на 2-ра ескадрила „Поти” от 8-ма авиационна група, дислоцирана в Порту Велю, на 28 септември са пристигнали за изпълнение на стрелби на полигона „Качимба”. Там са прилетели и вертолети H-60 „Блек Хоук” от състава на 7-ма ескадрила „Харпиа” от 8-ма авиационна група.

Целта на изпитанията е оценка на възможностите на вертолетите AH-2 „Сейбър” при поразяване на неземни цели, а също и проверка на взаимодействието между руските и американските машини.

Планира се вертолетите AH-2 „Сейбър” да се използват за осигуряване на поддръжка и ескорт на H-60L по време на спасителни операции в бойни условия, а също и за десантиране на подразделения от силите със специално назначение.

Контракт за покупка за ВВС на Бразилия на руски ударни вертолета Ми-35М беше подписан през 2008 година след проведен международен тендер, като сделката се оценява на 150 милиона долара. Първите три вертолета АH-2 „Сейбър” бяха официално приети на въоръжение във ВВС на страната по време на церемония, състояла се в авиобаза Порту Велю на 17 април 2010 година.

До момента в рамките на този контракт бразилските ВВС са получили 6 машини.

 
06.10.2011, 13:59

Пентагонът успешно тества нова ПРО

Пентагонът успешно тества близо до Хаваите новата система “Terminal High Altitude Air Defence” (THAAD), която ще залегне като част от глобалната система за противоракетна отбрана ПРО, предаде АФП. Системата прихваща балистични ракети на голяма височина в последната фаза от полета им. По време на теста са били прихванати две ракети. Това е 12-ият тест за THAAD. Първата такава система е използвана от американската армия през 2008. Очаква се през 2013 те да бъдат шест. Обединените арабски емирства са сред проявилите интерес към закупуването й. Цената е на стойност около 7 млрд. долара.

/News.bg/

 
06.10.2011, 13:48

Освен боен самолет, обсъждаме придобиване на безпилотни летателни апарати, радари и друга техника

Придобиване на нов модел основен боен самолет е първото направление, в което бихме могли да приложим идеята за интелигентната отбрана. Това каза командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов. Той говори на международната конференция „Развитие на българските ВВС в контекста на интелигентната отрана”. В началото на форума заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова подчерта актуалността на темата на проявата за отбраната на страната, свързвайки я със снощните обсъждания на военните министри на страните членки на НАТО. Интелигентната отбрана, посочи тя, е интензивно международно сътрудничество и тясна координация между съюзници и партньори за придобиване на скъпа техника и въоръжение.  Тя бе категорична, че до края на годината МО ще изпълни ангажимента си да предложи на Народното събрание за одобряване на инвестиционен проект за закупуване на многоцелеви изтребител....... Прочети още

 
06.10.2011, 13:37

Многоцелевата атомна подводница от ново поколение „Северодвинск” е провела успешни изпитания

Многоцелевата атомна подводница от ново поколение К-329 „Северодвинск” (проект 885 „Ясен”), изградена в заводите „Севмаш” в град Северодвинск, се е завърнала в пристанището след първото си изпитание в открити води, предаде ИТАР-ТАСС.

Всички проведени изпитания са протекли по план.

Проектът за подводницата е бил предаден в „Севмаш” през 1993 г. Съдът беше спуснат на вода едва през 2010 г., като продължителният период на строителство се дължи както на икономически трудности, така и на принципно новата архитектура на корпуса и въоръжението на „Северодвинск”.

/ИА „Фокус”/

 
06.10.2011, 07:25

Русия ще увеличи броя на професионалните военнослужещи

В близките пет години броят на професионалните военнослужещи във въоръжените сили на Русия ще се увеличи над два пъти, което ще даде възможност съществено да се намали набора на редовни войници, съобщи заместник-министърът на отбраната на Русия Николай Панков, цитиран от „Российская газета”.

Той уточни, че към днешните 200 хиляди професионални военнослужещи министерството на отбраната е готово да добави още 225 хиляди, които ще бъдат подбирани по нови, още по-строги правила, разработени от ведомството.

„Надяваме се тези правила да ни позволят сериозно да подходим към оценката на кандидатите за такава служба. А в същото време да повишим качеството на подбора на новобранци в армията. Що се отнася до тези, които вече са професионални военнослужещи, то тяхното съответствие или несъответствие с новите изисквания ще бъде определено по време на задължителната ежегодна атестация”, отбеляза заместник-министърът.

/ИА „Фокус”/

 
06.10.2011, 07:20

Руска ракета „Зенит” с американски комуникационен спътник стартира от космодрума Байконур

Руската ракета-носител „Зенит-2SБ” с американския комуникационен спътник „Интелсат-18” стартира от космодрума Байконур, съобщи руската Федерална космическа агенция (Роскосмос), цитирана от ИТАР-ТАСС.

Космическият апарат „Интелсат-18” ще попълни орбиталната групировка на американската компания „Интелсат”, която е доставчик на фиксирана спътникова връзка.

/ИА „Фокус”/

 
5 октомври
 
05.10.2011, 22:00

Парламентът на Турция удължи мандата на военната операция в Северен Ирак

Парламентът на Турция удължи с една година мандата за провеждане на трансграничните военни операции в Северен Ирак, предаде РИА Новости.

Парламентът на Турция от 2007 г. насам предоставя на правителството пълномощия за провеждането на трансгранични операции на територията на съседен Ирак. През това време турската армия нееднократно провеждаше военни операции, основно въздушни, в Северен Ирак срещу базираните там екстремисти от сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК), която е призната за терористична организация от ООН и Европейския съюз.

/ИА „Фокус”/

 
05.10.2011, 21:30

Полша ще купи 21 хиляди пистолета

P-83 Wanad калибър 9 милиметра

Министерството на отбраната на Полша планира да закупи 21 хиляди самозарядни пистолета калибър 9 милиметра, съобщава Defense News. Новите пистолети ще бъдат доставени във войските в периода 2012-2018 година, заяви заместникът на министъра на отбраната на Полша Czeslaw Mroczek.

Новите пистолети ще трябва да заменят във войските остарелите P-64 Czak и P-83 Wanad калибър 9 милиметра. За покупката на стрелковото оръжие военното ведомство ще обяви конкурс.

Освен това, в близко време МО планира да закупи и автомати калибър 5,56 милиметра с 30-милиметрови подцевни гранатомети и снайперски винтовки калибър 7,62 милиметра. Съглашението за покупка на това оръжие трябва да бъде сключено до края на 2015 година.

Покупката на стрелковото оръжие ще се извършва в рамките на програмата на министерството на отбраната за модернизация на въоръжените сили в периода 2009-2018 г. За целта са заделени 30 милиарда злоти (около девет милиарда долара) – Още пистолети

 
05.10.2011, 20:55

Министрите на отбраната на НАТО дискутираха в Брюксел ключови въпроси за Алианса

Срещата на министрите на отбраната на НАТО започна днес, 5 октомври, със сесия на Североатлантическия съвет (САС), посветена на операциите на НАТО - „Обединен защитник”, „Ocean Shield” и KFOR.

В изказването си министърът на отбраната Аню Ангелов отбеляза позитивното развитие на обстановката в Либия и успешното осъществяване на операция „Обединен защитник”. Той обърна внимание на натрупания опит и необходимостта от структуриране в НАТО на процеса на анализ на извлечените поуки.

Министър Ангелов подчерта загрижеността на България от повишаване на напрежението в Косово и посочи необходимостта Белград и Прищина да възобновят конструктивния диалог помежду си. Той изтъкна, че действията на силите на КФОР са в съответствие с дадения им мандат и са насочени към възстановяване и поддържане на обстановката на сигурност в Косово.

Втората сесия на САС бе посветена на въпроса за развитие на отбранителните способности. Централна тема на дискусиите бе придобиването на система за Съюзно земно наблюдение. Министър Ангелов потвърди участието на България в този проект, който е приоритетен за НАТО и ще осигури ключова способност за наблюдение и разузнаване.

Министър Ангелов проведе и работни срещи с министъра на отбраната на Португалия и с върховния главнокомандващ на НАТО по операциите, на които бе обсъдено участието на България в операцията на НАТО в Афганистан.

Срещата продължава с обсъждане на напредъка в изпълнението на Инициативата за многонационални проекти и иновативни подходи, стартирана от министрите на отбраната през месец март тази година.

/MO/

 
05.10.2011, 20:52

Воини от СВ ще обменят опит в италиански центрове за обучение

Италианска военна делегация, водена от началника на Главния щаб на Сухопътните войски на Италианската република генерал-лейтенант Джузепе Валото, бе на тридневно посещение в България.

Днес делегацията бе приета от командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

От българска страна на срещата присъства Ръководството на Командването и екип от офицери.

В своето обръщение към италианската делегация, генерал-майор Стефан Василев очерта насоките на дългогодишното сътрудничество между Сухопътните войски на Италианската и Българската армии. От 1995 г. до днес Сухопътните войски на двете армии са участвали в съвместни проекти като изграждането на „Полева интегрирана комуникационно-информационна система” (ПИКИС), открития във ВА Център за разработване и тестване на Оперативни концепции за използване на системите С4І, както и осъществения проект за използване на ПУП "Корен" за подготовка на подразделения от ВС на Италия. Провеждани са съвместни учения с подразделения от двете страни.

Генерал-майор Василев и генерал-лейтенант Валото подчертаха успешното взаимодействие на подразделения от Сухопътните войски на двете армии в операцията на Международните сили на НАТО за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF, където българска механизирана рота бе в състава на италианската бойна група в регионално командване „Столица” в Кабул, а български офицери работиха в щаба на групата в продължение на две години (май 2007г. – октомври 2009 г.).

По време на срещата бяха обсъдени въпроси за насоките за задълбочаване на двустранното сътрудничество между Сухопътните войски на Р България и Италианската република в конкретни области. Италианската страна предложи да приеме български инженерни, свързочни и други специалисти в своите обучителни центрове, които да се запознаят с опита на италианските си колеги.

Генерал – лейтенант Валото изрази официалното становище на Италия в подкрепа на препотвърденото от министър Ангелов предложение за постоянен щаб на бригада "Югоизточна Европа в България".

По традиция, в края на срещата, генерал-лейтенант Джузепе Валото се подписа в почетната книга на Сухопътните войски.

Посещението приключи с размяна на плакети.

/Otbrana.com/

 
05.10.2011, 18:13

Първият български "Пантер" е във Варна!

Припомняме, че досега 3 български групи от ОМВАБ "Чайка" се подготвяха във Франция. Както е известно, по време на посещението на министър Аню Ангелов на международното авиационно изложение в Бурже през юни т.г. бе договорено намаляване на броя на вертолетите „Пантер” за българските ВМС от шест на три.

Бъдещият борд 901 в момента носи временната френска цивилна регистрация F-ZWBI. Церемонията по формалното предаване на вертолета на ВМС ще се състои на 9 октомври, а се очаква новият вертолет да бъде представен на широката публика и медиите около празникът на авиобаза Чайка на 16 октомври.

До края на ноември трябва да пристигнат и другите два AS 565 Panther. След, което предстои практически курс по усвояване на вертолета от летателно-техническия състав на база Чайка. Очаква се активните полети с новия тип да започнат в самият край на годината или в началото на следващата.

/Снимка на машината на летище Варна/

 
05.10.2011, 17:32

ВВС на Шри Ланка получиха два самолета MA-60

Военновъздушните сили на Шри Ланка обявиха, че на 30 септември в авиобаза „Ратмалана” се е състояла церемония по приемането на двата закупени от Китай военнотранспортни самолета Xian MA-60.

 
05.10.2011, 15:12

Испания ще се присъедини към системата за ПРО на НАТО

Испания ще се присъедини към проекта за система за противоракетна отбрана на НАТО (ПРО). Това съобщиха дипломати преди началото на срещата на министрите на отбраната на Алианса в Брюксел, предаде агенция АПА.

Очаква се в белгийската столица да пристигне испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро, който ще съобщи подробности на пресконференция заедно с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и с американския министър на отбраната Леон Панета.

Според вестник „Ел Паис” Испания най-вероятно ще предложи военноморската си база в Рота, в южния регион Андалусия.

Турция, Румъния, Полша, Чехия и Холандия вече се съгласиха да приемат на своя територия елементи от системата за ПРО.

/ИА „Фокус”/

 
05.10.2011, 12:33

Доставките на ЗРС С-500 във войските ще започнат не по-рано от 2017 година

Доставките за ВС на Русия на ЗРС С-500 ще започнат не по-рано от 2017 г., т.е. с две години по-късно от планирания срок, съобщава вестник „Известия”.

Доскоро ръководството на Министерството на отбраната на РФ нееднократно заявяваше, че доставките на ЗРС С-500 за войските ще започнат през 2015 г.  Според информацията на „Известия” се разбира, че „утвърдения график за производство предвижда, че през 2013 г. ще завърши само производствения цикъл на няколко опитни образци, след което ще започва 4–5-годишен цикъл на държавни изпитания. И чак след тяхното успешно завършване системата ще постъпи във войските”.

Затова, даже и ако работите по създаването и изпитанията на опитните образци бъдат завършени до 2015 г., то серийните системи ще могат да се появят във войските не по-рано от 2017 г. – Още ПВО

 
05.10.2011, 10:54

Респект пред юбилея, длъжни сме да умножим годините!

Интервю с полковник Данев, командир на авиобаза Безмер

 
05.10.2011, 10:00

Радарът в Турция е голяма грешка

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад окачестви като „голяма грешка” решението на Турция да разположи на своя територия радара на НАТО. Въпреки заявленията на представители на САЩ и Турция, че радарът е предназначен за откриване на ракети, заплашващи Европа, Махмуд Ахмадинеджад е сигурен, че той е нужен изключително за защита на Израел.

Техеран смята, че в случай на военни действия на Израел против Иран, ответните ракети на последния няма да стигнат до целта си именно заради този радар. Предполага се, че той ще започне да действа в края на текущата година.

 
05.10.2011, 09:47

Военен хеликоптер падна в Турция

Военен хеликоптер падна в Мардин, Турция. Трима военнослужещи са ранени. Според първите данни катастрофата се дължи на техническа неизправност.

След пристигането на новината за катастрофата на хеликоптера в община Йомерли, окръг Мардин, към мястото на произшествието бяха изпратени голям брой помощни екипи.

Съобщено бе, че хеликоптера е паднал при излитането си от община Йомерли. Пилотът на хеликоптера старши лейтенат Ясин Шахин, старши лейтенант Ерхан Мустафа Ок и подофицер Угур Гюрджан бяха ранени по време на инцидента.

Здравословното състояние на ранените, които бяха приети на лечение във военната болница в Диярбакър е стабилно.

RТ/

 
05.10.2011, 09:42

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще вземе участие в среща на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО

Министърът на отбраната Аню Ангелов заминава днес, 5 октомври, за Брюксел, Белгия, където ще вземе участие в двудневната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на НАТО.

На форума ще бъдат обсъдени перспективите пред операциите на НАТО - по налагане на резолюциите на ООН спрямо режима в Либия „Обединен защитник”, по поддържане на мира в Косово KFOR и за борба с пиратството “Ocean Shield”. Ще бъде разгледан напредъкът на операцията на НАТО в Афганистан ISAF и досегашните резултати от поемането на отговорността за сигурността от афганистанските сили за сигурност в първата група провинции и градове на страната.

Министрите на отбраната ще обсъждат също и въпроси, свързани с процесите на трансформация и реформа на структурите на Алианса и перспективите пред новите концепции за интелигентна отбрана и многонационално сътрудничество.

/МО/

 
05.10.2011, 09:40

Лидерите на пазара за оръжия

САЩ и Русия продължават да лидират на световния пазар за оръжия, въпреки неговото значително съкращаване през последните години. В полза на това свидетелства отчетът за търговията на оръжия в света, подготвен от Конгреса и опиращ се върху оценки на американските власти.

Съгласно документа, делът на САЩ в световната търговия на оръжия съставлява почти 53%, на Русия – 19%. Общата стойност на всички споразумения за продажба на оръжия в света през 2010 година съставляваше над 40 милиарда долара против 64 милиарда през 2009. Толкова рязкото намаляване на пазара е предизвикано от световната икономическа криза.

 
05.10.2011, 09:31

„Локхид Мартин” започна да модернизира деветият самолет C-5 до версията „Супер Галакси”

С-5

Компанията „Локхид Мартин” обяви, че е започнала модернизация в завода в Мариетт до версията C-5M „Супер Галакси” на деветият стратегически военнотранспортен самолет (ВТС) C-5B „Галакси” (б/н 0045).

Усъвършенстването на самолетите C-5 до версията C-5M „Супер Галакси” започна през 2010 г. след завършване на изпитанията на три опитни образеца, които вече са предадени на американските ВВС. Първият сериен C-5M „Супер Галакси” беше доставен на ВВС на САЩ на 19 януари 2011 година.

Целта на модернизацията на намиращите се на въоръжение във ВВС на САЩ ВТС C-5 е да се увеличи експлоатационния ресурс и да се подобрят летателно-техническите характеристики за тяхното използване за стратегически въздушни превози до 2040 година.

C-5B „Галакси” (б/н 0045) от ноември 1986 г. е базиран в авиобаза „Довер”, като по време на експлоатацията му е доставял товари в Афганистан, Ирак, Катар, Киргизия, Джибути, Кувейт, Сингапур, Испания и Турция. Общия нальот на машината е 18 хиляди часа /4200 полета/.

До 2016 година „Локхид Мартин” ще върне на ВВС на САЩ 52 преминали през модернизация самолета C-5M „Супер Галакси” (49 C-5B, два C-5C и един C-5A). До края на 2011 г. ще започне усъвършенстването на още два самолета. – Още за С-5

 
05.10.2011, 07:54

Британските сили са причинили смъртта на 30 цивилни афганистанци от 2005 година насам

Най-малко 30 цивилни афганистанци, сред които жени и деца, са били убити в Афганистан от 2005 година насам при инциденти, в които са участвали британски части. Това се казва в официални военни документи, цитирани от вестник „Гардиън”.

Кралската военна полиция е регистрирала около 100 инцидента, при които британските части са ранили или убили цивилни афганистанци. Освен 30-те жертви, 42 афганистанци са пострадали в периода януари 2005 година - март 2011 година при инциденти, свързани с престрелки, пътни инциденти и бомбардировки, които са били предизвикани от британци.

Запитан относно тези данни, говорител на британското министерство на отбраната заяви, че „закрилата на цивилното население в Афганистан е в центъра на британската военна стратегия”. Той увери, че при инциденти, в които са участвали британски войници, британската армия следва стриктната процедура на НАТО за разследване на случаите.

/ИА „Фокус”/

 
4 октомври
 
04.10.2011, 22:29

НАТО няма да се меси на Турция за ПКК

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че алиансът няма да се намесва в борбата на Турция против кюрдските бунтовници и призова Анкара да се опита по мирен начин да реши този конфликт, съобщи Танюг.

НАТО няма да се намесва в турската борба против забранената Кюрдска работническа партия /ПКК/, тъй като това е вътрешен въпрос, заяви Расмусен в интервю за истанбулския вестник "Хюриет".

Същевременно той приветства сътрудничеството между страните членки на НАТО и обмена на разузнавателни данни с Турция.

Говорейки за евентуална турска интервенция в Северен Ирак, където членове на ПКК имат свои бази, Расмусен изрази солидарност с Турция, но добави, че алиансът няма да ангажира свои сили.

В Анкара през последните дни се твърди, че турската армия подготвя трансгранична операция, за да се разправи с кюрдските бунтовници в Северен Ирак.

/Монитор/

 
04.10.2011, 21:11

Военни със социално мислене влизат в политиката

Драстичните съкращения на личен състав в Министерството на отбраната (МО) и Българската армия (БА) засегнаха и корпуса на висшите офицери. Това се почувства най-осезателно след влизането в МО на назначения от ГЕРБ първоначално като заместник-министър, а по-късно и като министър Аню Ангелов. Дори и млади генерали, които можеха още много да дадат на отбраната, неочаквано се озоваха в запаса. За радост, част от тях решиха, че все още е много рано за писане на мемоари и отказ от активно участие в обществения живот....... Прочети още

 
04.10.2011, 17:34

Компанията Cessna е доставила на ВВС на Афганистан първата партида самолети T-128T

Първите три самолета T-128T, които се планира да бъдат използвани като учебно-тренировъчни самолети за начална подготовка за обучение на пилоти от възстановяващите се ВВС на Афганистан, пристигнаха в авиобаза Шинданд.

 
04.10.2011, 17:25

САЩ предлагат на Унгария до 30 вертолета UH-1N “Huey”

Администрацията на САЩ е предложила да бъдат доставени на Въоръжените сили на Унгария до 30 многоцелеви вертолета  UH/HH-1N „Huey” на компанията „Белл”, които се снемат от въоръжение от Корпуса морска пехота и ВВС на САЩ.

 
04.10.2011, 16:50

Русия създава обща въздушно-космическа отбрана

Към 1-ви декември 2011 година в Русия ще бъде създаден нов вид войски - Въздушно-космическа отбрана. Новите войски ще представляват интегрирана система за космическо разузнаване и ракетно-космическа и противовъздушна отбрана, насочена към предотвратяването на външни заплахи.

Експертите, като цяло подкрепят  идеята за създаването на такива войски, но се съмняват дали е възможно всички те да бъдат обединени бързо под общо командване. Всички са съгласни, че на 1-ви декември ще може да се говори за въздушно-космическа отбрана само в общи черти. Мнение на военния експерт Александър Храмчихин:

  - Изолираща, истинска отбрана на територията на страната, смятам, че не може да бъде създадена дори за 20 години. Даже при най-оптималното развитие на събитията.  При това, е крайно съмнителен фактът, че тези войски ще бъдат създадени на базата на Космическите войски, които съществуват само от 10 години. Освен това, те никога не са имали средства за поразяване, а сега изведнъж ще имат много. Не съм сигурен, че ще могат да ги управляват адекватно.

Ръководителят на Центъра за военно прогнозиране Анатолий Циганок признава, че има проблеми, но, той смята, че има и начини за тяхното решаване:

  - Първо, трябва да подготвим специалисти. Военната академия трябва да подготви офицерски състав. Трябва да се подготви оръжие, да се намерят кадри. До последно въпросът за създаването на Въздушно-космически войски не беше решен, чак сега беше взето решение. За превръщането му в реалност, ще са нужни, струва ми се, не по-малко от 2-3 години.

Формирането на новия вид войски става в сложни външнополитически условия - преговорите със САЩ за създаването на обща глобална система за Противоракетна отбрана буксуват. Главното препятствие е отказът на Вашингтон да приеме юридически задължаващи договорености за ненасоченост на изграждащата се на Запад система за Противоракетна отбрана срещу Русия.

Експертите са на мнение, че Русия трябва да създаде собствена отбранителна космическа групировка. Във всеки случай, засега не е постигнат никакъв компромис с американците. Създаването на Въздушно-космическата отбрана е принудителна стъпка, смята постоянният представител на Русия при НАТО Дмитрий Рогозин, но тя ще даде на страната чувство за собствена сигурност.

/ruvr.ru/

 
04.10.2011, 14:37

„БАе системз” ще достави на американските СВ още 155-мм гаубици M-777A

М-777

Компанията „БАе системз” обяви, че е сключила контракт за допълнителна доставка на МО на САЩ на 70 леки буксируеми гаубици 155-мм гаубици M-777A за въоръжаване на бойните бригадни групи на Сухопътните войски.

Стойността на съглашението се оценява на 134 млн долара. Дози контракт ще позволи да се удължи програмата за производство на гаубиците до октомври 2013 г. До момента, включвайки и тази сделка, компанията „БАе системз” е получила контракти за производство на 1071 гаубици M-777.

През юли т.г. с компанията бе подписан договор на стойност 21 млн долара за проектиране, провеждане на изпитания и производство на модула за управление PCCM, който представлява система за зарядка на акумулаторите, осигуряващи устойчиво захранване на цифровата система за управление на огъня. През следващите четири години 1049 модула ще бъдат произведени за оборудване в по-рано поръчаните гаубици.

155-мм гаубица M-777 е разработена от „БАе системз” за да замени остарелите M-198. Намаляването на теглото до 4200 кг я прави по-мобилна и позволява да се транспортира не само с ВТС C-130 „Херкулес”, но и с вертолети. – Още за М-777

 
04.10.2011, 14:20

АП К-152 „Нерпа” проект 971У „Щука-Б” ще бъде предадена на ВМС на Индия в средата на ноември

След заседание на държавната комисия, което се е състояло в Комсомолск на Амур в края на август, е било взето решение за предаване на индийските ВМС на лизинг на атомната подводница (АП) К-152 „Нерпа” проект 971У „Щука-Б” през втората половина на ноември, съобщава „РИА Новости”.

Предаването на подводницата на Индия бе планирано още за 2008 година, но заради ред технически проблеми, срокът за предаването и трябваше да бъде удължен. През ноември 2008 година по време на изпитанията на подводницата сработи системата за аварийно потушаване на пожар, и от задушаване с отровен газ загинаха 20 моряци и работници в корабостроителницата.

През периода 2010-2011 г. на АП е работел индийски екипаж заедно с руски инструктори.

Атомната субмарина ще бъде предадена в аренда на ВМС на Индия за срок от 10 години. Стойността на контракта е 650 милиона долара. – Още за проект 971

 
04.10.2011, 13:10

F-35B извърши успешно първото си вертикално приземяване на борда на кораб

4 октомври 2011 г., Бордът на десантния кораб-док USS WASP. Съвместният екип на ВМС и Корпуса на морската пехота на САЩ прибавиха нова значима страница в историята на морската авиация, след като изпитателната машина BF-2 на новия изтребител F-35B Joint Strike Fighter (JSF) се приземи успешно на полетната палуба на десантния кораб-док USS WASP (LHD-1), като това бе първото вертикално приземяване в морски условия на „В“ варианта на JSF, разработен за нуждите на Корпуса на морската пехота.

Пилотът изпитател от Корпуса на морската пехота подполковник Фред Щенк приземи BF-2 в 15,12 часа на 3 октомври 2011 г. Веднага след полета той сподели: „Всичко бе така, както бяхме предвидили. Но то стана възможно благодарение на усилената работа и обширните приготовления от страна на екипажа на WASP и екипа по програмата JSF“.

Първото вертикално приземяване е част от началните корабни изпитания на F-35B, които стартираха на 3 октомври 2011 г. и се очаква да продължат 2 седмици. Тестовете са предназначени за събиране на данни за способността на самолета да осъществява излитания със съкратен разбег и вертикални приземявания на борда на кораб в морски условия, за това как машината се интегрира в корабните системи за приземяване, както и за операции в хангара.

През този изпитателен период, който е първият от предвидените три в хода на програмата за разработване на новия изтребител, ще се събират и данни за околната среда чрез специално монтирани уреди, като целта е да се установи влиянието на F-35B върху полетните операции на борда на кораба.

„Първото вертикално приземяване в морски условия е важен жалон“, заяви полковникът от Корпуса на морската пехота Роджър Кордел, военен директор по изпитанията и оценката на F-35 в морската въздушна станция „Патексън ривър“. „Ние сме още в началото на изпитателния период и се надяваме да научим много повече, но днешното събитие е голяма крачка по пътя за осигуряване на нови способности на флота “.

Десантният кораб-док WASP бе известно време в корабостроителница по-рано тази година, за да бъде подготвен за изпитанията на F-35, като в този период на борда бяха монтирани уреди за измерване на параметрите на околната среда и влиянието върху нея от полетите на новия самолет.

Вицеадмирал Дейвид Венлет, изпълнителен директор на програмата F-35, заяви: „Никак не е лесно да планираш изпитания на море. Днешният тест бе планиран за 3 октомври още през ранната пролет и както видяхте, екипът ни успя да го проведе по план. Програмата JSF се развива добре и непрекъснато получаваме потвърждения за различни аспекти от нея. Професионалистите от ВМС, Корпуса на морската пехота и индустриалния тим на Lockheed Martin, Northrop Grumman, BAE Systems, Pratt & Whitney и Rolls Royce продължават да работят неуморно, за да доставят този самолет на флота.

Всеки път когато един самолет провежда изпитания за първи път на море, ние научаваме много неща и данните, събрани по време на този полет, ще ни дадат база за това какво е необходимо по време на бъдещето развитие, за да може F-35B да се интегрира успешно на борда на големите десантни кораби. Без никакво съмнение днес дадохме един голям старт на това”, заяви в заключение вицеадмирал Венлет.

F-35B е вариант на JSF (Joint Strike Fighter), разработен за нуждите на Корпуса на морската пехота, и е способен да осъществява излитания със съкратен разбег и вертикални кацания на борда на десантни кораби или полеви летища. Целта е да се осигури въздушна мощ за експедиционните формирования на Корпуса на морската пехота при въздушно-наземни операции. F-35B ще замени използваните сега от Корпуса на морската пехота самолети AV-8B Harrier и F-18 Hornet и в момента преминава тестове и оценка на способностите в морската въздушна станция „Патексън ривър”, преди да започнат доставките за флота.

Освен че стана първият кораб, на който успешно се е приземил изтребител F-35B, десантният кораб-док USS Wasp бе и първият, който прие на борда си конвертоплана V-22 Osprey по време на морските му изпитания през октомври 2007.

Обобщена информация относно развитието на морските изпитания на F-35B ще бъде предоставена след завършването на настоящия изпитателен период. – Още за F-35

/Airgroup2000.com/

 
04.10.2011, 12:44

Текущи учения и бойни стрелби на Българската армия на 4 октомври 2011 г.

Сухопътните войски

 - формирование 52590 (Ямбол) - тържествено изпращане на 11 рота за действие в зоната за отбрана на летище Кандахар;

 - формирование 48650 (Пловдив) – полево обучение на полигон “Црънча” от 03 до 07 октомври 2011г.

Стрелби:

 - формирование 48650 (Пловдив)-стрелкова тренировка на полигон “Црънча”;

 - формирование 26260 (Сливен)-стрелкова тренировка на полигон “Батмиш”;

 - формирование 28880 (Белене)-стрелкова тренировка на полигон “Драгомирово”;

 - формирование 54060 (Шумен)-стрелкова тренировка на полигон “Дивдядово”;

 - формирование 38220 (Плевен)-стрелкова тренировка на полигон “Николаево”;

 - формирование 34750 (Карлово)-стрелкова тренировка на полигон “Анево”.

Военновъздушните сили

 - формирование 32040 (Крумово) – дневни полети при прости метеорологични условия;

 - формирование 24900 (Враждебна) – дневни и нощни полети при прости и сложни метеорологични условия;

 - формирование 52090 (Долна Митрополия) – дневни полети при прости и сложни метеорологични условия.

/МО/

 
04.10.2011, 12:40

Военнослужещите от Базата за предно разполагане Безмер празнуват 60-годишния юбилей от създаването й

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще присъстват утре, 5 октомври, на тържествата по случай 60-та годишнина от създаването на Базата за предно разполагане Безмер.

В чест на юбилейната годишнина, в базата се организира открит летателен ден с полети на щурмовия самолет Су-25, самолети на леката авиация и вертолети на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на МВР.

Гостите на празника ще имат възможност да разгледат статичния показ на самолети Су-25 и УМиГ-15, самолети от леката авиация и вертолети АW-139R и АW-109 на Гранична полиция.

Началото на открития летателен ден е 09.00 часа на 5 октомври 2011 г. – Още за АБ Безмер

/МО/

 
04.10.2011, 12:31

Есминецът „Фицджералд” напусна Владивосток

Ракетният есминец от военноморските сили на САЩ „Фицджералд” (USS Fitzgerald, DDG-62) завърши деловата си визита и напусна главната база на руския Тихоокеански флот - пристанище Владивосток. За 4 дена американските моряци посетиха забележителностите и известните места в града, запознаха се със своите руски колеги и си примериха сили с тях в различни спортни състезания.

Това е втората визита на американски моряци в столицата на Приморието тази година - в началото на юли базата на Тихоокеанския флот беше посетена от фрегатата „Форд”.

 
04.10.2011, 09:04

Американски войници остават в Афганистан и след 2014 г.

Американски войници ще останат в Афганистан и след 2014 г., въпреки споразумението.

Това заяви генерал Джон Алън командващ международните сили за сигурност в Афганистан.

„Ние планираме победа. Планът трябва да бъде изпълнен успешно. Въпреки взетите решения в Лисабон, ако не изпълним напълно плана ще останем и след 2014 г", обясни Алън, цитиран от РИА Новости.

Той допълни още, че трябва с ново споразумение да се реши колко чуждестранни войници ще останат.

По думите му тези военнослужещи, които останат в Афганистан ще сформират специален корпус в борба срещу тероризма и корпус като военни инструктори.

Припомняме, че на срещата на НАТО в Лисабон през ноември 2010 г. бе взето решение афганистанските сили да поемат изцяло контрола над сигурността в страната през 2014 г.

/News.bg/

 
04.10.2011, 08:44

За какъв главнокомандващ се гласи Калфин

На първо време червеният кандидат за президент ще подхване нова деполитизация на армията

 
04.10.2011, 08:33

Морски антитерористични учения между САЩ и Русия ще се проведат в Тихия океан

Морски антитерористични учения между САЩ и Русия ще се проведат в Тихия океан. Договорено е ученията да се проведат в края на този месец край Марианските острови, предаде РИА Новости.

В рамките на маневрите ще бъдат разиграни няколко сценария, включително освобождаването на екипажа на граждански плавателен съд, отвлечен от предполагаеми терористи.

В момента военни кораби на САЩ и Русия участват в международната антипиратска мисия в Аденския залив.

/ИА „Фокус”/

 
3 октомври
 
03.10.2011, 21:34

САЩ и Русия търсят компромис за ПРО

Вашингтон предлага създаването на два центъра за обработка на данни и съвместни действия

 
03.10.2011, 21:15

Русия унищожи половината от химическото си оръжие

Русия вече унищожи над половината от запасите си от химическо оръжие, се казва в изявление на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, публикувано на сайта на министерството. Той увери, че руската страна ще приложи максимални усилия за по-скорошно решаване на тази трудоемка и технически сложна задача.

В изявлението се подчертава, че Москва отдава първостепенно значение за въпросите на разоръжаването и неразпространението на оръжие за масово унищожение. „Русия е сред основателите на Конвенцията за забраната на химическо оръжие, активно участва в нейната разработка, и изхожда от това, че главната цел за всички държави-участнички е избавяне на света от опасното химическо оръжие”, - подчерта Лавров. – Още химическо оръжие

 
03.10.2011, 20:40

Компанията „Аграле” води преговори с Уругвай за доставка на БМ AM200CD

Бразилската компания „Аграле” обсъжда с Уругвай възможността за продажба на бронеавтомобили AM200CD с колесна формула 4x4, които през последните години вече са доставяни на ВС на Еквадор и Бразилия.

„Аграле Марруа” (Agrale Marruá) са семейство бронеавтомобили, произвеждани от компанията „Аграле”. Машините са с маса от 2,5 до 4,5 т, снабдени с дизелов двигател и са разчетени за превозване на 4-6 военнослужещи.

Версията AM200CD е с тегло 4,3 т, има двигател с мощност 103 кВт и може да превозва до 1,5 т полезен товар. На машината може да се разполагат различни видове въоръжения, включително картечница М2, противотанкови управляеми ракети и ПЗРК.

Трябва да се отбележи, че Уругвай стана първата южноамериканска държава, която през май т.г. взе решение да закупи руски многофункционални тактически автомобили ГАЗ-2330 „Тигър” за подразделенията на МВР.

 
03.10.2011, 18:04

Прикритие на държавната граница

В Карлово приключи тридневното командно-щабно учение „Стряма 2011” на тема „Участие на механизирана бригада в операция по прикритие на държавната граница”. В него участват щабът и част от щабните формирования на 61-ва Стрямска механизирана бригада, както и привлечени СИМИК модул, модул за психооперации и разузнавателен елемент. Провеждащ учението е командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев, ръководител на учението е заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Нейко Ненов, директор на учението е полковник Гошо Мерджанов – заместник-началник щаб на Сухопътните войски....... Прочети още

 
03.10.2011, 18:01

Инженерна рота с оценка „боеготова”

Изграждане на защитни съоръжения на външния параметър на оперативна база, разширяване на път за автомобили, оборудване на пунктове за проверка на личен състав и на опасни предмети. Това бяха основните задачи на взвода на старши лейтенант Стоян Атанасов по време на сертификацията на инженерната рота за вертикални конструкции от 91-ви батальон на 55-и полк, командвана от старши лейтенант Калоян Рашков……… Прочети още

 
03.10.2011, 17:57

ВВС на Бразилия прие на въоръжение първия модернизиран P-3AM Orion

ВВС на Бразилия приеха на въоръжение първия възстановен и модернизиран патрулен самолет P-3AM Orion FAB 7203, съобщи Flightglobal.

Самолетът ще се използва за патрулиране над бреговата линия, както и за откриване на подводници. Така Бразилия за първи път от 15 години насам ще възстанови пълните задачи по противоподводна отбрана.

P-3AM премина ремонт и модернизация в Хетафе, Испания. В момента е зачислен в авиогрупа 1º/7º GAv, която се базира в Салвадор. Според информацията до края на 2012 г. ВВС на Бразилия трябва да получи още 5 бройки.

Договорът за ремонт и модернизация на P-3AM е сключен между Министерството на отбраната и испанската компания CASA през 2005 г. Според условията му трябва да бъдат модернизирани 12 броя самолети.

/Pan.bg/

 
03.10.2011, 14:15

В Ямбол ще се състои церемония за изпращане на единадесета рота от Българската армия за участие в операцията на Международните сили за подържане на сигурността в Афганистан

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на Сухопътни войски генерал-лейтенант Стефан Василев ще участват утре, 4 октомври, в церемонията по тържественото изпращане на 11-та рота от Българската армия за участие в операция на НАТО в Афганистан.

Ротата, в състав до 300 военнослужещи, ще изпълнява задачи по охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” в състава на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF).

Командир на ротата е майор Божидар Божилов от военно формирование 52590 – Ямбол. Национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Милчо Начев.

Ритуалът ще се проведе на централния площад в град Ямбол от 11.00 часа на 4 октомври.

/МО/

 
03.10.2011, 14:14

61-ва Стрямска механизирана бригада отбелязва своя празник

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на Сухопътни войски генерал-лейтенант Стефан Василев ще присъстват днес, 3 октомври, на тържествено събрание-концерт по повод отбелязването на деветнадесетата годишнина от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Бригадата е сформирана с заповед на министъра на отбраната № 00400 от 2 октомври 1990 г. През 1998 г. на 61 –ва бригада е присвоено името Стрямска механизирана бригада. Военното формирование е наследник на 28-ми Стрямски полк, 21-ви Средногорски полк и 11-та танкова бригада.

/МО/

 
03.10.2011, 14:03

Продължава постъпването на експонати за Музея на бойната слава в Ямбол

Продължава постъпването на експонати за Музея на бойната слава в Ямбол, съобщиха от пресцентъра на общината. На територията на бившите пионерски казарми вече се намират ценни образци на различен тип стрелково оръжие. Сред последно доставените за нуждите на музея са уникално 85 мм немско зенитно оръдие, каквито има само две в страната, 82 мм минохвъргачка, както и 82 мм безоткатно оръдие Б-10. За нуждите на музея са осигурени още 130 мм ракетна установка Р – 2,85 мм противотанково оръдие ЗИС – С – 53 и други.

Паралелно с доставянето на различни оръжия, върви и реставрирането на уникалните образци от немска бронетанкова техника, които ще бъдат сред акцентите в Музея на бойната слава. С напълно реставриран външен вид са станалите популярни като танкове „Майбах” експонати. Ямбол е сред привилегированите градове по света да имат един от малкото останали танкове от този тип. Възстановените машини ще бъдат транспортирани на територията на музея в близките дни.

Музеят на бойната слава се изгражда на територия от 8961 квадратни метра с прилежащи постройки – част от бившите пионерски казарми. Кампанията по събиране и реставриране на експонати продължава. За попълване колекцията на музея се разчита и на граждани, бивши военнослужещи, колекционери. Могат да бъдат дарявани всякакъв вид оръжие и военно оборудване, както и снимков материал. Структурата на музея предвижда той да обхване периодите от създаването на българската държава до наши дни, като отделните акценти ще се попълват в зависимост от постъпленията на експонатите.

/ИА „Фокус”/

 
03.10.2011, 13:35

Колко скъпа може да излезе логистичната поддръжка на транспортния самолет C-27J в Румъния?

Логистичната поддръжка на румънските транспортни самолети C-27J Spartan е поставена под въпрос след изтичането на гаранционния срок на експлоатация на първите самолети, доставени по договор с италианската фирма Alenia Aeronautica. Както е известно на 7 декември 2007 г. Румъния подписа договор с Alenia за доставка на 7 транспортни самолета C-27J Spartan, които да заменят транспортните самолети Ан-24 и Ан-26. Първите два C-27J Spartan, борд 2701 и борд 2702 бяха доставени на 12 април 2010 г. Според договора фирмата се задължава да достави резервни части, оборудване за поддръжката на самолетите, техническа документация и разбира се трябва да обучи пилоти, инженери по авиониката и техници за поддръжка на двигателите.

За съжаление още при провеждането на конкурса за транспортен самолет в Румъния са били допуснати редица неточности и нередности, които впоследствие довеждат до затруднения при изпълнението на договора. На самия конкурс офертата на Alenia за самолет C-27J е оценена като по-добра от тази на EADS за самолет CASA C-295…при положение, че офертата за CASA е по-евтина с 12 млн. евро! От друга страна критериите за избор, обявени официално от Министерството на отбраната на Румъния са най-ниска цена, безопасност и сигурност при експлоатацията, възможност за логистична поддръжка през целия жизнен цикъл, най-ниска цена на разходите за летателен час и др. Въпреки тези критерии комисията по избора на самолета предпочита C-27J Spartan и оправдава избора му с това, че CASA C-295 не отговаря напълно на техническите изисквания на румънските ВВС. Това становище поддържа и тогавашния министър на отбраната на страната. Румънският анализатор Анка Падурару впоследствие обаче разкрива нелицеприятния факт, че Alenia се опитва да намали цената на офертата си като предоставя неверни данни за разходите по логистичната поддръжка и цената на експлоатационните разходи за летателен час. Тези стойности са многократно занижени като от тях са били извадени целенасочено разходите за гориво и консумативи. От друга страна, за да намали цената на логистичната поддръжка и да падне под тази на CASA C-295, фирма Alenia предлага да поддържа самолетите за период от 28 години, а не 30 години, както е според първоначалните изисквания на румънските ВВС.

Сега, 4 години след като румънските власти и съд не уважиха официалния протест на EADS, подаден през февруари 2007 г. за липса на честност и прозрачност в конкурса за транспортен самолет, назрява и парещия въпрос колко всъщност ще струва логистичната поддръжка на C-27J на Румъния през следващите 28 години? Защото гаранционния срок на експлоатация на първите доставени самолети изтича и идва време за извънгарантийната поддръжка. И защото цените оферирани по време на конкурс с желанието да се спечели на всяка цена са едни, а цените в годишните каталози за резервни части и услуги на фирмите-производители съвсем други.

/Pan.bg/

 
03.10.2011, 12:54

Медии: Пари за армията или предизборен рекет ?

Преди броени дни военният министър Аню Ангелов изненадващо обяви, че са предвидени бонуси за определени служители на МО и военнослужещи от Българската армия. Имало икономии във фонд "Работна заплата". И как няма да има, като той лично и абсолютно неправомерно уволни стотици служители от МО и структурите на пряко подчинение. Прекъсна професионалното развитие на десетки доказани експерти и се опита да прекърши съдбите им. Предизвика десетки дела срещу МО, включително в Страсбург. Нещо, което никой от предшествениците му не си е позволявал. Като компенсация всички военни пенсионери със статут "приятели на министъра" безпроблемно бяха назначени в подчинената му администрация. Но да спрем дотук с кадровата политика на Аню - бумеранговата му игра рано или късно ще приключи безславно.

По-важното е, че никой не обяснява по какви критерии ще се раздават въпросните бонуси. Засега се знае само, че "няма да бъдат еднакви за всички" и нямало да се раздават в края на годината, а веднага след президентските и местните избори. Това май понамирисва на предизборен рекет и обещания при евентуално щастливо стечение на обстоятелствата. "Ще стимулираме онези, които работят", заяви Ангелов. Разгеле! Най-после ще разберем кои са мързеливците в министерството, които не се кланят на една партия. Вероятно те ще са останалите без бонуси.

 Според министъра обаче отсега е ясно кои няма да получат въпросните бонуси. Това са "допусналите произшествия, включително авиационни". Ясно е, че такива в министерството няма. Там освен някой да се подхлъзне по стълбите между етажите или да го свие лумбагото, друго по-сериозно произшествие едва ли би могло да възникне.

Впрочем, къде са парите от собствени приходи? Нали щеше да има прозрачност? През 2010 г. МО е преотстъпило безвъзмездно 31 имота на общини и държавни ведомства. Познайте на кои общини? Естествено на ръководените от ГЕРБ. Наскоро само от три имота в Шумен БА загуби около 15 милиона лева... Но така е, когато министърът е изправен пред дилемата "Пари или предизборни подаръци?". Впрочем Ангелов страстно критикуваше предшественика си Николай Цонев, че МО се занимавало с "откровено брокерска дейност". Запознати твърдят, че при него тази дейност е нараснала в пъти. Така че очакваме бонусите да са сериозни!

/Otbrana.com, Манол Тенчев/

 
03.10.2011, 12:47

Международна конференция на AFCEA в Пловдив

На 6 октомври 2011г. от 9,00 часа в хотел Санкт Петербург – Пловдив ще се проведе международна конференция, организирана от Военновъздушните сили и Асоциацията по електроника и комуникационни технологии във въоръжените сили (AFCEA) на тема «Развитие на българските Военновъздушни сили в контекста на интелигентната отбрана».

Събитието ще се фокусира върху модернизацията на Военновъздушните сили на страните–членки на Алианса в контекста на интелигентната отбрана, оперативните изисквания към модернизацията и ролята на безпилотните летателни системи.

В Конференцията ще вземат участие командира на българските ВВС генерал-майор Константин Попов и началникът на ВВС на Унгария генерал-майор Золтан Пинтер, представители на агенции на НАТО, международната авиационна индустрия, Министерство на отбраната, Българска академия на науките, Военна академия „Г.С. Раковски” и командването на ВВС.

Конференцията е открита за представители на медиите.

/Pan.bg/

 
03.10.2011, 10:54

Военно формирование от 68-ма бригада Специални сили започва полево обучение на полигон „Црънча”

Военно формирование от състава на 68-ма бригада Специални сили започва от днес, 3 октомври 2011 г., петдневно полево обучение на полигон „Црънча”.

Целта на обучението е да се повиши полевата натренираност и физическата подготовка на личния състав, както и действията на подразделенията при изпълнение на задачи в операции за поддържане на мира. В обучението ще вземат участие около 100 военнослужещи с командир – подполковник Ганчо Ганчев.

/МО/

 
03.10.2011, 10:50

Текущи учения и бойни стрелби на Българската армия на 3 октомври 2011 г.

Сухопътните войски

Стрелби:

 - формирование 48650 (Пловдив)-стрелкова тренировка на полигон “Црънча”;

 - формирование 26260 (Сливен)-стрелкова тренировка на полигон “Батмиш”;

 - формирование 28880 (Белене)-стрелкова тренировка на полигон “Драгомирово”;

 - формирование 52380 (Враца)-стрелкова тренировка на полигон “Бутов дол”;

 - формирование 44200 (Стара Загора)-стрелкова тренировка на полигон “Люляк”;

Военновъздушните сили

 - формирование 32040 (Крумово) – дневни полети при прости метеорологични условия;

 - формирование 24900 (Враждебна) – дневни и нощни полети при прости и сложни метеорологични условия.

/МО/

 
03.10.2011, 10:41

25 години от гибелта на подводницата К-219

Днес се навършват 25 години от гибелта на руската атомна подводница К-219. В Санкт-Петербург ще се състои панихида по загиналите моряци.

Сутринта на 3 октомври  1986 година на борда на подводницата, намирала се в Саргасово море, стана взрив в ракетната шахта, след това възникна пожар, продължил три дни. К-219 потъна на 6 октомври  на дълбочина близо 5500 метра. Екипажът й направи всичко възможно за да избегне взрив на ядрените боеприпаси и възникване на радиационна катастрофа край бреговете на Америка, но не успя да спаси самата подводница. На борда й загинаха четирима членове на екипажа. Останалите живи бяха вдигнати на борда надошлите им на помощ руски кораби „Красногвардейск” и „Анатолий Василиев”. Причините на катастрофата и до сега окончателно не са изяснени. – Още за К-219

 
03.10.2011, 10:30

Франция увеличава през 2012 г. бюджета си за отбрана с 1,6 процента

ВС на Франция

Проектът за отбранителния бюджет на Франция за 2012 финансова година на 28 септември бе представен за разглеждане от правителството

Според публикувания на сайта на МО на Франция проект, през 2012 г. Франция ще увеличи разходите за отбрана с 1,6% - до 31,7 млрд евро (43,1 млрд дол) от 31,1 млрд евро през 2011 година за сметка на получени приходи в размер на 1,1 млрд евро от продажба на радиочестоти и излишна собственост на МО. Общите разходи по статията „Отбрана”, включваща и пенсионното осигуряване, трябва да бъдат 39,37 млрд евро или около 1,9% от БВП на страната.

Разходите за покупка на оборудване се увеличават с 3% - до 16,5 млрд евро (16 млрд евро през 2011 г), включително обслужване и инфраструктура. За ядрените средства за сдържане са планирани 3,4 млрд евро (увеличение с 21%). За покупка на въоръжения са планирани около 10 млрд евро.

В частност, през 2012 г. за ВС на Франция се планира да бъдат доставени:

 - 1 модернизиран самолет за РТР С-160 „Габриел”;

 - 7 контейнерни системи за разузнаване от ново поколение;

 - 12 комплекта на морската мрежова система за обмен на информация RIFAN Етап.2;

 - 51 станции ASTRID Фаза.2;

 - 11 морски и 1 наземни станции за спътникова свръзка TELCOMARSAT;

 -  10 наземни и морски станции за спътникова свръзка „Сиракуз-3”;

 - 11 изтребителя „Рафал”;

 - 228 модулни боеприпаса „въздух-зема” AASM;

 - 3 вертолета ЕС-725 „Каракал”;

 - 6 ударни вертолета „Тигър”;

 - 4036 комплекта индивидуална екипировка на военнослужещия FELIN;

 - 100 колесни бойни бронемашини VBCI;

 - 38 машини BvS-10 Mk.2 (Vehicules haute mobilite - VHM);

 - 16 противокорабни ракети MM-40 „Екзосет” „блок-3”;

 - 1 многоцелева фрегата клас FREMM;

 - 2 самолета FALCON 2000 LX държавното ръководство;

 - 1 УДК клас „Мистрал”;

 - 5 военнотранспортни самолета С-295;

 - 4 модернизирани вертолета „Кугар”;

 - 1500 комплекта парашути за бойни операции (EPC);

 - 8 вертолета NH-90;

 - 200 леки бронирани машини PVP (Petits vehicule protege);

 - 3 понтонно-мостови системи SPRAT;

 - 2 ЗРК SAMP/T;

 - 61 ЗУР „Астер”;

 - 10 управляеми ракети „Мика” клас „въздух-въздух”;

 - 15 усъвършенствани ЗУР „Мистрал”.

За финансиране на научно-изследователски и конструкторски работи са планирани 3,5 млрд евро.

 
03.10.2011, 09:47

Москва настоява за гаранции по ПРО

Москва остава загрижена от разполагането на американската система за ПРО в Европа и настоява за предоставянето й на гаранции, че тя няма да бъде насочена срещу Русия. Това следва да бъдат юридически задължаващи гаранции, оформени по съответния начин, каза в интервю за вестник „Российская газета” заместник министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Той уточни, че става дума за параметрите, по които ще може да се съди, че тази ненасоченост е реална, а не декларативна.

В рамките на разполагането на ПРО в Европа САЩ разгръщат радиолокационна станция в Турция и база наземни ракети-прехващачи в Румъния. От 2018 година такива наземни ракети ще има и в Полша.

 
03.10.2011, 09:45

Руски наблюдатели над Турция

Група руски инспектори от 3 до 7 октомври  изпълняват наблюдателен полет над територията на Турция в рамките на реализирането на международния договор за Открито небе, съобщиха в министерството на отбраната на Руската Федерация.

Полетът ще се изпълнява от турското летище Ескишехир по съгласуван маршрут, дължината на който съставлява 1500 километра. На борда на руския самолет има специалисти от Русия и Турция, които съвместно ще контролират реда на използването на техническите средства за наблюдение.

 
03.10.2011, 09:05

Дипломатическа изолация

Американският министър на отбраната Леон Панета заяви, че Арабската пролет е оставила Израел "все по-изолиран" в Близкия изток, като военната мощ на еврейската държава не може да компенсира отслабената й дипломатическа позиция. На път към Израел за обиколка в Близкия изток Панета заяви, че е от ключово значение Израел да подобри отношенията си с Египет и други страни в региона, които са се доказали като ценни партньори в миналото. "За мен няма съмнение, че те остават начело във военен план. Но въпросът, който трябва да си зададем, е дали е достатъчно да водиш във военно отношение, ако се изолираш на дипломатическата сцена?", коментира Панета.

/Wall Street Journal/

 
03.10.2011, 08:53

Пакистан изчерпва търпението на САЩ

Сваленият от власт военен диктатор на Пакистан Первез Мушараф заяви вчера пред “Дейли Телеграф”, че САЩ трябва да приемат, “принудата на Пакистан” да използва терористични групи като инструменти във външната си политика...... Прочети още

 
03.10.2011, 08:28

Съветниците в МО получиха право на служебни жилища

Увеличиха се лицата в МО с право за настаняване в служебните жилища. Това стана с промените в наредбата за ползване под наем на имоти от жилищния фонд на МО, които бяха публикувани в петъчния брой на Държавен вестник....... Прочети още

 
03.10.2011, 08:16

Военните решиха да не търсят милионна армия

Есенният набор показа действителната нужда на въоръжените сили от личен състав. Само от съкращения в набора, след една година в руската армия ще има с една четвърт по-малко военнослужещи, коментира в-к „Известия”.

Истинската причина за това е занижаването на есенния набор на войници – през тази година ще постъпят 135 хил. новобранци, докато през миналата година броят им е бил 270 хил. души, а през пролетта – 218 хил.

По думите на началника на управлението за набор на войници Василий Смирнов проблемът не е в недостиг на кадри, а в това, че армията няма нужда от повече войници. Това означава, че армията се отказва и от едномилионния праг, заради който бяха уволнени 340 хил. офицери и войници.

По официални данни към момента в руската армия служат 220 хил. офицери, около 200 хил. професионални войници, 50 хил. курсанти и почти 490 хил. донаборници. Сумарно това са около 960 хил. войници. Ако тенденцията за свиване на набора продължи, през пролетта на 2012 г. руската армия ще наброява около 740 хил. души.

/ИА „Фокус”/

 
03.10.2011, 00:25

От космодрума Плесецк е изстреляна ракета-носител „Съюз-2” със спътник от системата ГЛОНАСС

Руските космически войски са осъществили изстрелване на навигационния спътник ГЛОНАСС-М от космодрума Плесецк в Архангелска област, съобщава агенция Интерфакс, позовавайки се на говорителя на Космически войски Алексей Золотухин.

Изстрелването е осъществено в 23:15 часа българско време.

Русия възстановява щатния брой на орбиталната групировка на системата ГЛОНАСС – 24 спътника. Когато спътникът влезе в строя, във всички международни организации Русия ще се нареди наравно със САЩ, които имат системата GPS, каза пред журналисти заместник ръководителят на Федералната космическа агенция на Руската Федерация Анатолий Шилов.

През 1996 година в състава на групировката на ГЛОНАСС вече имаше 24 спътника. Но след това системата деградира. С днешното изстрелване щатната й численост беше възстановена. Групировката от 24 апарата позволява да се приемат сигнали на ГЛОНАСС без ограничения по целия свят. – Още за ГЛОНАСС

 
2 октомври
 
02.10.2011, 22:40

ДАНС спря конкурса за продавач на армейското оръжие

Министерството на отбраната ще отстрани частните фирми от участие в търга за доходния бизнес

 
02.10.2011, 21:20

В Анталия обсъждат сигурността в региона

Министърът на отбраната Аню Ангелов заминава днес за Анталия, Турция, където ще вземе участие в шестнадесетата годишна среща на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа.

Във форума ще участва и Августина Цветкова, заместник-министър на отбраната и досегашен председател на Координационния комитет и на  Политико-военния направляващ комитет на Многонационалните мирни сили на Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа  (SEDM).

В Анталия министрите ще разгледат актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, свързани с повишаване на оперативните способности на многонационалното военно формирование Бригада Югоизточна Европа  (SEEBRIG) и готовността й за участие в операции по поддържане на мира.

На срещата ще бъдат обсъждани още оптимизирането на дейностите по проектите на SEDM, ръководени от България – „Изграждане на интегритет в областта на отбраната” и „Ръководната роля на жените в областта на сигурността и отбраната”.

/Пресцентър на МО/

 
02.10.2011, 19:35

Проведоха първи изпитания на двигателя на морския вариант на бойния самолета Tejas

В Индия проведоха първите изпитания на земя на двигателя на морския вариант на Tejas - лек боен самолет. За това съобщиха от индийското МО.

Индия планира да създаде палубен самолет и вече е започнала да реализира програмата си за морски вариант. В рамките на тази програма за първия морски прототип LCA NP1 се проведоха изпитания на двигатели EGR.

В проекта участват съвместно индийските ВВС и ВМС, компанията ХАЛ, индийската агенция по изследвания на отбраната, компаниите CEMILAC, DGAQA, CSIR Labs, висши учебни заведения и ред други фирми.

Целта на наземното състезание на двигателите е била проверка за това как се интегрира в самолета и работата му в различни условия на борда - система за управление на полета, хидравлическа, топлинна и електрическа система и др.

Преди първия полет предстоят серии от контролни проверки, а след това и наземни изпитания.

/Pan.bg/

 
02.10.2011, 19:30

Турските ВВС прехванаха израелски F-15

На 30 септември турските ВВС прехванаха израелски F-15. Изтребители F-16 съпроводиха 2 израелски F-15, които прелетяха над Кипър. Както се съобщава в прессъобщението от lenta.ru, няколко израелски изтребители са отлетели от базата в Тел Авив и са поели курс към Кипър. На предупреждението от турските ПВО, да не ги допуснат да преминат през северното въздушно пространство над Кипър, израилтяните не реагират. След това веднага са вдигнати във въздуха турски F-16, които са прихванали израелските изтребители и са ги съпроводили до излизането им от турска територия.

/Pan.bg/

 
02.10.2011, 19:25

AHRLAC – южноафриканският боен самолет

На 27 септември т.г. две южноафрикански компании - Paramount Group и Aerosud, на авиационния салон Centurion Aerospace в Претория (РЮА) представиха лекия ударен боен самолет AHRLAC.

Припомняме, че по време на най-голямото авиокосмическо изложение в света - Бурже 2011, главният разработчик на AHRLAC - компанията Aerosud, разказа за самолета. Това е проект от типа на безпилотните самолети и служи за проучване, патрулиране, наблюдение и борба с терористите. Предвидено е самолетът да е двуместен, дълъг 10, 5 м., с размах на крилата 12 м., оборудван с турбовитлов двигател Pratt & Whitney PT6A-66 с мощност 950 к.с.

Бойното въоръжение включва 6 управляеми и неуправляеми ракети.

Построяването на първия AHRLAC е планирано да започне в началото на следващата година. Серийно производство на самолети на компанията ще се осъществява от Aerosud, а Paramount Group ще търси клиенти на световния пазар. Цената на самолета ще бъде малко по-малко от десет милиона долара.

/Pan.bg/

 
02.10.2011, 17:03

Преминаха тестовите изпитания на обновения брониран автомобил с повишена проходимост "Тигр А6"

На полигон в град Арзамас се проведоха тестовите изпитания на обновената бронемашина "Тигр А6", разработена от специалистите на Арзамаския машиностроителен завод.

„Тигр А6” се явява най-големия и мощен автомобил от този клас, произвеждани в Русия. Машината се отличава от базовата версия с подобрената балистична защита, допълнителното брониране и укрепване на пода, което обаче е довело до увеличаване на теглото. Предназначена е за използване в подразделенията със специално назначение на МО и МВР на РФ. По предварителна информация държавната поръчка за 2012 година включва 40 машини „Тигр А6”. Всеки автомобил ще струва по 100 хиляди долара. – Още за „Тигр”

 
02.10.2011, 10:04

Хамид Карзай преразглежда мирната стратегия спрямо талибаните

Президентът на Афганистан Хамид Карзай преразглежда стратегията си за постигане на мир с талибаните, предава АФП, позовавайки се на говорител. Карзай ще направи обръщение към нацията за следващите стъпки "много скоро".

Хосът дойде след убийството на високопоставения мирен пратеник на Карзай Бурханудин Рабани от бомбен атентатор миналия месец. Афганистански официални представители казват, че убийството е планирано от ръководния съвет на талибаните, Кета Шура, в Пакистан. Екстремистите обаче до момента не са поели отговорност за случилото се. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
02.10.2011, 08:37

Военен хеликоптер се разби в щата Мисури, един човек е пострадал

Военен хеликоптер се е разбил на летището в град Джеферсън Сити. административна столица на щата Мисури. Пострадал е един човек, съобщават местните власти, цитирани от РИА Новости.

Хеликоптерът се издигнал на шест метра, след което паднал на пистата.

На борда му е имало трима души. Пострадал е пътник, намирал се в най-силно пострадалата задна част на машината.

Хеликоптерът SH-60 Seahawk е имал до този момент само 20 летателни часа. Извършва се разследване на инцидента.

/ИА „Фокус”/

 
1 октомври
 
01.10.2011, 22:27

Застрашена е етническата толерантност

„Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и за недопускане на етническо напрежение”. Това бе темата на днешния извънреден Консултивен съвет за национална сигурност. Доклади изнесоха зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, изпълняващ длъжността министър на вътрешните работи и Калин Георгиев, главен секретар на МВР. На заседанието бе поканен за участие и главният прокурор Борис Велчев. Изводите са, че у нас има риск за етническата толерантност, омразата в обществото е стигнала крайния си предел, възможно е компрометиране на предстоящите избори, сериозно е накърнен международния имидж на България...... Прочети още

 
01.10.2011, 20:11

САЩ започнаха да търсят „Игли” в пустинята

САЩ изпращат в Либия военни специалисти, основната задача на които ще бъде да намерят и унищожат 20 хиляди преносими зенитно-ракетни комплекси. Според данни на Пентагона, ПЗРК „Стрела-2” и „Игла” (закупени от СССР), които са се съхранявали на територията на изоставени армейски складове, са попаднали в ръцете на отрядите на опозицията, като по-нататък има вероятност те да попаднат и в ръцете на терористи. И макар САЩ постоянно и настойчиво да напомнят за това, представителите на Либийския ПНС не са открили следите на изчезналия арсенал. – Още ПЗРК

 
01.10.2011, 15:22

Руски военен самолет извърши аварийно кацане в Челябинск

Вчера през деня на военното летище в Челябинск извърши аварийно кацане военен самолет Ил-76.

Около 13 часа (местно време) военнотранспортен самолет Ил-76 е излетял от летище Шагол. Във въздуха единият от двигателите е отказал да работи и след като самолетът се е намирал около 40 минути във въздуха за да отработи горивото, в 13:43 е кацнал на военното летище.

На борда са се намирали шест члена на екипажа, няма пострадали.

 
01.10.2011, 13:03

Самолет за ДРЛОиУ E-2D „Усъвършенстван Хоукай” е излетял с помощта на електромагнитен катапулт

EMALS (Electromagnetic Aircraft Launch System)

Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОиУ) E-2D "Усъвършенстван Хоукай" (Advanced Hawkeye) е запуснат с помощта на електромагнитен катапулт EMALS (Electromagnetic Aircraft Launch System) на ВМС на САЩ. Запуска е бил извършен в Лейкхарст от натурален изпитателен стенд, имитиращ палубата на самолетоносач, съобщава командването на ВМС.

Според експерти, успешния изпитателен запуск на самолета E-2D потвърждава правилността на концепцията на системата EMALS. При всяко изпитания на тази система инженерите получават данни, реализиращи се след това в технологията за електромагнитен запуск на летателни апарати от палубата на самолетоносач.

Установката EMALS е предназначена за монтиране на всички перспективни самолетоносачи клас „Джералд Форд", започвайки от кораба CVN-78. Назначението на EMALS е същото, както и на традиционните парни катапулти от предното поколение, но с използване на други технологии.

EMALS ще осигури запуска на всички съществуващи и перспективни летателни апарати, влизащи в състава на авиокрилата – от леките безпилотни летателни апарати до тежките ударни изтребители.

Наред със самолета E-2D в рамките на програмата EMALS са проведени изпитания и със самолети F/A-18E „Супер Хорнет”, T-45 „Госхоук” и C-2A „Грейхаунд”, като за всеки тип летателен апарат са планирани от 63 до 65 запуска.

Демонстрационните изпитания на системата ще продължат до края на 2011 г., а в началото на следващата година ще започне вторият етап на изпитанията за съвместимост на системата с архитектурата на самолетоносача. Изпитанията за надеждност ще продължат до 2013 г., след което ще започнат палубните изпитания с получаване на сертификат през 2015 година.

 
01.10.2011, 10:31

В Китай е спуснат на вода третият десантен кораб-док проект 071

Десантен кораб-док проект 071

В Китай е спуснат на вода третият десантен кораб-док (ДКД) проект 071 (клас "Yuzhao") LPD (landing platform dock). Корабът е построен в корабостроителницата Hudong-Zhonghua Shipyard в Шанхай.

Главния кораб от проект 071 бе спуснат на вода през 2006 г., а през 2008 г. беше сдаден на ВМС на НОАК. Вторият кораб от този проект беше спуснат на вода на 18 ноември 2010 г., като ходовите му изпитания започнаха през септември 2011 г.

Според експерти, темпа на строителство на третият ДКД свидетелства за това, че програмата за строителство на корабите от този проект е осигурена във всяко едно отношение.

При водоизместимост от 17 до 20 хиляди тона корабите от проекта ще бъдат най-големите надводни кораби в състава на ВМС на страната до въвеждането в строя на възстановения съветски самолетоносач "Варяг".

Според предварителните планове, НОАК може да получи до 6 ДКД проект 071. Освен това, в Китай може да започне и производството на аналогичен по размери десантно-вертолетен кораб-док LHD (landing helicopter dock) проект 081.

 
01.10.2011, 09:50

1 октомври, Ден на руската пехота

Днес в Русия отбелязват Денят на сухопътните войски на РФ. Тази паметна дата е установена с указ на президента на РФ от 31 май 2006 година.

Историята на СВ започва от 1550 г., когато с указ на зар Иван Грозни са били заложени основите на първите постоянни сухопътни войски. Това събитие става важен етап в укрепването на руската държавност, полага началото на нов етап във военното дело на Русия. – Още за руската пехота

 
01.10.2011, 09:00

НАСА проведе изпитания на новия ракетен двигател J-2X

От НАСА са съобщили за провеждането на успешно 40 секундно огнево изпитание на новия ракетен двигател J-2X, който в бъдеще трябва да заеме място в новите тежки ракети носители в проекта Space Launch System.

Ракетите SLS ще извеждат на околоземна орбита пилотираните капсули за междупланетни полети.

Съобщава се, че в рамките на изпитанието водородно-кислородния двигател е работил с 99% от тягата си, което е позволило на експертите да оценят системата за запалване и спиране, а също така да оценят конструктивните иновации, добавени след разработката на първоначалния вариант.

Напомняме, че J-2X ще работи в горната степен на SLS , а на долната степен ще работят двигателите RS-25 D/E. Разработката на двата двигателя се води от специалисти от Центъра за космически полети на НАСА 'Маршалл', а също така от компанията Pratt&Whitney Rocketdyne.

/Space news/

 
01.10.2011, 08:39

Присъствието на Черноморския флот на Русия в Севастопол не е проблем

Присъствието на Черноморския флот на Русия в Севастопол не е проблем. Това е заявил украинският министър на външните работи Константин Гришченко, цитиран от агенция Интерфакс.

„Не виждаме проблеми с присъствието на Черноморския флот в Севастопол, тъй като руската страна плаща наем. Това правят и други държави в други райони по света”, е казал Гришченко.

Министърът е напомнил, че Украйна е получила отстъпки при подписването на договора за удължаване на срока на дислокация на Черноморския флот на Русия в Севастопол до 2042 година. – Още за ЧФ

/ИА „Фокус”/

 
01.10.2011, 01:02

Руския крайцер "Адмирал Кузнецов" се подготвя за поход

Руския крайцер "Адмирал Кузнецов"

Тежкият авионосещ крайцер "Адмирал Кузнецов" начело на отряд кораби на Северния флот на РФ през ноември 2011 година ще се отправи на бойна служба в Средиземно море и Североизточния Атлантик, съобщава ИТАР-ТАСС.

На 13 ноември "Адмирал Кузнецов" ще излезе в Баренцово море и ще застане на рейд, където ще приеме на борда авиокрило от 8 изтребителя Су-33, няколко МиГ-29К и два противолодъчни вертолета Ка-27. Една седмица авиокрилото ще отработва задачи по излитане и кацане на палубата на кораба.

На 19 ноември "Адмирал Кузнецов" ще замине на тримесечен поход, като заедно с него в състава на авионосната група ще бъде и големия противолодъчен кораб "Адмирал Чабаненко".

В момента се уточняват чуждестранните пристанища, които руските кораби ще посетят, както и участието им в съвместни учения с ВМС на страни от региона. – Още за "Адмирал Кузнецов"

 
01.10.2011, 00:35

Барак Обама планира да изтегли от Афганистан 33 000 военнослужещи през 2012 година

Президентът на САЩ Барак Обама потвърди пред Конгреса намерението си да изтегли 33 000 американски военнослужещи от Афганистан през следващата година, предаде РИА Новости.

„Постигнахме значителен прогрес в Афганистан и успяхме да пречупим ситуацията, като отнехме инициативата от талибаните. Това ще ни позволи да изтеглим 33 000 военнослужещи, изпратени в централноазиатската страна с решение от декември 2009 година”, се посочва в писмо на американския президент до Конгреса.

В момента в Афганистан има малко над 100 000 американски войници. Вашингтон планира постепенно да започне да предава пълномощия на местните сили за сигурност през 2014 година.

/ИА „Фокус”/

 
01.10.2011, 00:30

Новият председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ има опит в Близкия изток

Генерал Мартин Демпси, новият председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, има опит в Близкия изток, но не толкова в Афганистан, където предстои предаване на властта на афганистанските сили, съобщи радио „Гласът на Америка”.

Демпси положи клетва в петък. Той е смятан за екстровертен лидер, който се гордее с произхода си от работническата класа и с наследството си на ирландски католик.

Демпси е завършил военната академия в Уест Пойнт през 1974 година. По-късно завършва и университета „Дюк” и става преподавател по английски в Уест Пойт.

През 1991 година служи в Ирак по време на „Пустинна буря”.

/ИА „Фокус”/

 
 
 

Още военна информация - архив

 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}