Военна информация

Архив - месец ноември 2009 година
 

Заклевам се в името на Република България да служа честно на народа си, да спазвам Конституцията, законите на страната и военните устави, да изпълнявам безпрекословно заповедите на своите командири и началници, храбро да защитавам целостта и независимостта на моята Родина и ако се наложи, да дам живота си за нея, за воинската чест и за славата на бойното знаме. Заклех се!

(чл. 89 ал.2 от Закона за отбраната и въоръжените сили)
 
30.11.2009, 21:50

Венецуела посочи сроковете за доставка на китайски изтребители K-8

Военновъздушните сили на Венецуела ще получат първите учебно-бойни изтребители K-8 Karakorum, китайско-пакистанска разработка, през 2010 година, съобщава AFP позовавайки се на думите на главнокомандващия на ВВС на страната генерал Хорхе Аревало (Jorge Arevalo). Става въпрос за шест машини, като общо Венецуела е поръчала на Китай 18 изтребителя.

Очаква се, че венецуелската поръчка ще бъде изпълнена до края на 2010 година. Изтребителите ще бъдат предадени на страната на три партии. Размера на втората и третата партия не се уточняват. Контракта за покупка на самолетите бе сключен през 2008 година.

Двуместните самолети K-8 са способни да развиват скорост до 800 километра в час и да извършват полети с далечина до 2,2 хиляди километра. Машините са въоръжени с 23-мм оръдие. Освен това самолета има пет точки за подкачване на ракети клас ъздух-въздух", бомби или горивни баки. – Още учебни самолети

 
30.11.2009, 21:26

В Индия се разби изтребител Су-30МКИ

Днес близо до индийския град Джатегаон (Jathegaon), разположен на около 40 километра от Джаисалмер (Jaisalmer) се разби изтребител на военновъздушните сили на страната Су-30МКИ, съобщава India Today. Пилотите са катапултирали успешно. Според уточнение на The Times of India, машината е извършвала обикновен полет.

Това не е първата катастрофа на изтребител Су-30МКИ в Индия. На 30 април 2009 година в същия район на щата се разби такъв изтребител. В резултат на катастрофата загина един пилот. Резултатите от разследването официално не бяха разкрити. – Още за Су-30МКИ

 
30.11.2009, 21:02

Обама запозна Медведев, Саркози и Браун с US плановете за Афганистан

Американският президент Обама е информирал Дмитрий Медведев, Никола Саркози и Гордън Браун за новите моменти на американската политика по отношение на Афганистан.

Това съобщи, цитиран от агенциите, официалният представител на Белия дом Робърт Гибс.

Припомняме, утре - 1 декември, ще бъде официално оповестено решението за изпращане на допълнителни войски в района.

В момента US силите наброяват 68 хил. души, като Вашингтон може да изпрати още 30 хиляди военни.

Днес Обама е имал кратка среща със съветника си по националната сигурност Джеймс Джонс, началник щаба на армията Майк Мълън и шефът на US командването в централния регион Дейвид Петреус. /news.bg/

 
30.11.2009, 20:56

България губи от липсата на научно-техническо разузнаване

НТР работеше рамо до рамо с науката единствено в полза на страната ни, категоричен е шефът на Асоциацията на разузнавачите.... Още

 
30.11.2009, 17:17

През 2010 година Русия ще получи повече от 30 балистични ракети

През 2010 година въоръжените сили на Русия ще получат повече от 30 балистични ракети и 11 космически комплекса. За това съобщи премиерът Владимир Путин на съвещание по въпросите на отбранително-промишления комплекс в краймосковския град Химки. Според него, „най-новата ракетна и космическа техника е основен елемент на осигуряването на отбраната и безопасността на страната, в това число с ефективното средство на ядрено сдържане. За решаване на задачите по осигуряване на войските с най-нова техника, отбранително-промишленият комплекс трябва значително да повиши ефективността си, смята Путин.

 
30.11.2009, 16:57

Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков ще подпише заповед за създаване на военна полиция

Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков се очаква да подпише на 1 декември заповед за създаването на военна полиция в руските въоръжени сили, предаде Интерфакс. Новината разпространи началникът на главното управление по бойната подготовка и служба на въоръжените сили генерал-лейтенант Валерий Евневич.

Целта на създаването на военна полиция е укрепване на правовата дисциплина на всички категории военнослужещи - от редника до генерала. Според Евневич, вече е разработена програма за подготовка на военна полиция във военните окръзи и флотите.

 
30.11.2009, 14:57

Руски кораби срещу пиратите

Руски кораби започнаха охраняването на съдове от сомалийските пирати в района на Африканския Рог и Аденския залив, съобщават от главния щаб на Военно-морския Флот. Тук по ред ще се изпращат кораби от всичките четири руски флота. За 9 месеца на 2009 година в района на Африканския Рог и Аденския залив са извършени 160 нападения срещу граждански кораби.

 
30.11.2009, 14:25

Южнокорейската армия ще получи най-мощните БМП в света

Очаква се наскоро във въоръжените сили на Южна Корея ще започнат да постъпват новите бойни машини на пехотата (БМП) K21 с противотанкови ракети, което в съчетание с 40 мм. автоматично оръдие и 7,62 мм. картечница, ще ги направи най-мощните БМП в света, съобщава DefPro.

С производството на K21 се занимава южнокорейската компания Doosan, която по-рано предаде на въоръжените сили първата партия БМП без ракети. Серийното производство на K21 започна през тази година.

K21 е снабден с ДВГ, водометно задвижване и бордови въздушни възглавници. Максималната скорост на машината на суша достига до 70 километра в час, а на вода – седем километра в час. БМП е оборудвана със съвременни комуникационни средства, които позволяват бърза обмяна на видео-аудио информация с други подобни машини.

Разработката на K21 беше започната през 1999 г.. Първоначално серийното производство на машината бе планирано да започне през 2008 година, но по-късно сроковете бяха удължени с година. Счита се, че огневата мощ на K21 значително превъзхожда другите БМП, включително и считаните до момента лидери в тази област – американската M2A3 и руската БМП-3. Още БМП

 
30.11.2009, 09:08

По повод Договора за европейска безопасност

Участниците в Договора за европейска безопасност имат право да разглеждат въоръженото нападение срещу други, като нападение срещу самите тях и да оказват един на друг военна помощ. Тази точка се съдържа в подготвения от руската страна проект на документа, публикуван на сайта на президента на Русия. По-рано Дмитрий Медведев беше направил инициативата за изработване на такъв договор с предложение за фиксиране в международното право на принципа на неделимост на безопасността. Договорът е открит за подписване от всички държави на евроатлантическото и евразийското пространство и от международни организации, такива като ЕС, ОССЕ, ОДКС, НАТО и ОНД.

 
 
 
29.11.2009, 20:35

Завършена е модернизацията на американския самолетоносач CVN 70 „Carl Vinson”

Компанията Northrop Grumman е предала на ВМС на САЩ атомния многоцелеви самолетоносач CVN-70 „Carl Vinson”  след 3,5 годишен капитален ремонт и презарядка на ядрените реактори Westinghouse A4W. Всички ремонтни работи са извършени в срок в корабостроителницата на Northrop Grumman в Newport News (щат Вирджиния) в рамките на контрактната стойност.

Капитален ремонт със замяна на активната зона на реакторите се извършва един път в течение на определения за експлоатация срок (50 години). „Carl Vinson” е третия самолетоносач тип „Нимиц”, преминал през такъв ремонт. Корабът е пристигнал в Newport News на 11 ноември 2005 година. По време на капиталния ремонт и модернизация двете островни палубни надстройки за били преоборудвани с монтирането на нова мачта. Работите са включвали и подмяна на витлата и рулевите устройства, тръбопроводите, катапултите за запуск на изтребители, монтирани са усъвършенствани бойни и осигуряващи системи на кораба. Стойността на капиталния ремонт е повече от 2,89 милиарда долара.

След ремонта и модернизацията „Carl Vinson” ще може да се експлоатира още в продължение на 25 години. Следващия подлежащ на капитален ремонт е самолетоносача CVN-71 „Theodore Roosevelt”. За 2013 година е планиран да започне капиталния ремонт и на самолетоносача CVN-72  Abraham Lincoln”. – Още  самолетоносачи

 
29.11.2009, 13:57

Осама бин Ладен е бил „в ръцете” на американската армия в края на 2001 г.

Американската армия е държала Осама бин Ладен „в ръцете си” в Афганистан в края на 2001 г., се посочва в доклад на американския Сенат, съобщава Би Би Си.

В документа се посочва, че призивите за изпращане на подкрепления са били изхвърлени, което е позволило на лидера на терористичната мрежа „Ал Кайда” да „премине необезпокояван” в пакистанските племенни региони.

Докладът е изготвен от представителите на демократите в комисията за международни отношения в Сената.

Според документа провала в опита бин Леден да бъде убит или заловен има дълготрайни последствия и е положил основата на продължаващата оттогава афганистанска съпротива. Докладът е много критичен към администрацията на бившия американски президент Джордж Буш и военните командири през разглеждания период. /ИА „Фокус”/

 
 Войната си е война, но по разписание е време за сън!
 http://forum.exler.ru/uploads/127/post-1258505232.jpg
 
29.11.2009, 13:00

„Сухой” и „МиГ” ще представят в Малайзия перспективни самолети

Руските компании „Сухой” и „МиГ” на откриващото се на 1 декември на остров Лангкави в Малайзия 10-то международно аерокосмическо изложение LIMA-2009 ще представят своите достижения в сферата на военното и гражданското самолетостроене, предаде Интерфакс.

„В експозицията са включени изтребителите Су-30МКМ и МиГ-29, които са на въоръжение във ВВС на страната, представени са и перспективните разработки – многофункционалният изтребител Су-35 и фронтовият изтребител МиГ-35. Също така е представен проектът за регионален пътнически самолет „Сухой Суперджет-100”, се посочва в съобщение на пресслужбата на компанията „Сухой”.

 
 
 
28.11.2009, 23:21

Барак Обама иска още войници

Президентът на САЩ Барак Обама се очаква да поиска от Австралия да изпрати още войници в Афганистан, когато той се срещне с австралийския премиер Кевин Ръд, съобщава австралийският вестник „Сидни Морнинг хералд”.

Обама ще отправи призива независимо от това, че австралийските официални лица заявиха, че 1 550-те войника, изпратени от Австралия в Афганистан, са достатъчни и признанието на САЩ на значимия австралийски миротворчески принос в Тихоокеанския регион.

При това само преди три седмици австралийският министър на отбраната Джон Фолкнър изключи възможността страната му да изпрати още войници. Говорител на премиера потвърди, че позицията на страната по въпроса остава непроменена. /ИА „Фокус”/

 
28.11.2009, 20:30

Посочена е нова дата за първият полет на самолета A400M

Военното подразделение на европейския авиостроителен концерн Airbus обяви, че първият полет на военнотранспортния самолет A400M ще се състои в периода от 7 до 13 декември 2009 година, съобщава Reuters. Според последната информация, самолетът успешно е преминал няколко наземни теста.

По-рано се съобщаваше, че първият полет на самолета ще бъде на 30 ноември 2009 година, а според първоначалния план, първият полет на A400M трябваше да бъде извършен още на 1 април 2009 година.

Първите доставки на самолети трябваше да започнат през 2009 година, но по-късно те бяха отложени за периода 2012-2013 година. Според последна информация на Airbus, компанията смята да започне доставката на A400M на купувачите през 2012 година.

Разработката на четиримоторния турбовитлов транспортен самолет A400M се извършва от 1980-те години. Товароподемността на машината е 37 тона. A400M е способен да лети със скорост около 790 километра в час, като далечината на полета достига до 9,3 хиляди километра.

Портфейла от поръчки за A400M се оценява на 20 милиарда евро. Германия се надява да получи 60 самолета, Франция - 50, Испания - 27, Великобритания - 25, Турция - 10, Белгия - 7, Малайзия - 4 и Люксембург - 1. В началото на ноември 2009 година от покупката на A400M се отказа ЮАР. Още за A400M

 
28.11.2009, 17:21

Япония днес изстреля нов шпионски спътник

Днес от космодрума на японския остров Танегасима бе изстреляна ракетата „Н-2А” с пети шпионски спътник. Стартът е преминал успешно, предаде агенция Делфи.

Спътникът ще събира информация за отбранителни и дипломатически цели, поясниха от правителството на страната. Той ще предава висококачествени изображения от орбита от няколкостотин километра. Космическият апарат ще остане в космоса около пет години.

 
28.11.2009, 13:22

Американските ВВС купуват 2200 PlayStation 3s

ВВС на САЩ купуват 2200 PlayStation 3s, но за съжаление на военнослужещите те изобщо не са за да играят "Call Of Duty 4", съобщава Military Times.

Игралните конзоли ще бъдат обединени в мрежа за създаване на няколко клъстерни изчислителни системи, които ще се използват за специални проекти в Air Force Research Laboratory's Rome Laboratory в град Рим, щат Ню Йорк

Марк Барнелл, директор на AFRL, е заявил, че общата стойност на покупката е 650 хиляди долара, а целия проект ще струва около 2 милиона долара.

Новият клъстер PlayStation ще бъде готов през май или юни и ще се използва при моделиране на работата на мозъка.

 
 
 
27.11.2009, 23:48

Ваксинират американските моряци

Абсолютно всички военнослужещи и граждански лица от ВМС на САЩ ще бъдат ваксинирани срещу свински грип до 1 март, съобщава Military Times.

Вече са подготвени повече от 74 хиляди ваксини.

Най-проблематично ще бъде ваксиниране на подразделенията в Ирак и Афганистан и проблема е не толкова в бойните действия, а е по-скоро технически – за съхранение на ваксините са необходими специални условия.

И малко статистика: съотношението на болните от свински и обикновен грип е 8:100 000; регистрирани починали от H1N1 - 6770, а от сезонен грип  - около 500 000 човека.

 
27.11.2009, 22:55

Полша съгласува правилата за разполагане на американски ракети „Пейтриът” на полска територия

Полша и САЩ са съгласували юридическите детайли около разполагането на полска територия на американски ракетен комплекс „Пейтриът”, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на източник от министерството на отбраната на Полша. Според договореностите, в случай, че американски военнослужещ извърши престъпление извън територията на военната база, то той ще подлежи на полска юрисдикция. Споразумението определя реда на данъчно облагане на военната база. Подразделение на американската армия трябва да бъде разположено в Полша през следващата година. Още за ЗРК „Пейтриът”

 
27.11.2009, 17:35

Завършиха морските изпитания на вертолета MRH90 за ВМС на Австралия

Военноморските сили на Австралия са първите в света провели морски изпитания на европейския вертолет MRH90, съобщава Defense Aerospace. Изпитания в продължение на месец са се провеждали на вертолетоносача Manoora. По време на морските тестове е била проверявана способността на машината на каца и излита от палубата. Освен това, военните са извършили проверка на системите за товарене и транспортиране на боеприпаси, а също и подемните характеристики на машината. Всичките изпитани са преминали без проблеми.

Сега вертолета трябва да получи сертификат, който позволява ВМС на Австралия да експлоатират тези машини. Вертолетите MRH90 трябва напълно да заменят използваните в армията и ВМС на Австралия машини UH-60 Black Hawk и SH-3 Sea King. Планирано в ВМС да получат 46 MRH90.

Вертолетът MRH90 е способен да превозва до 20 войника и да развива скорост до 300 километра в час, като далечината на полета достига 800 километра. На MRH90 е монтирана метеорологична радиолокационна станция, инфрачервени сензори и прибори за нощно виждане. Въоръжението на машината включва противолодъчни ракети и ракети "въздух-земя". Още вертолети

 
27.11.2009, 16:28

От какви чуждестранни въоръжения е заинтересувана Руската Федерация?

Президентът на Русия Дмитрий Медведев в посланието си до Федералното Събрание беше заявил, че през 2010 година на нашите войски са им необходими повече от 30 балистични ракети с наземно и морско базиране, 5 ракетни комплекса „Искандер” ,близо 30 единици съвременна бронетехника, 30 хеликоптера, 28 бойни самолета, 3 атомни подводници. един боен кораб от класа на „Корвет” и 11 космически апарата. Всичко това е произведено у нас и по наши технологии. В същото време Русия има намерение да похарчи определена сума от бюджета за закупуване на въоръжения от чужбина.

Какви и защо? ....... Още

 
27.11.2009, 13:44

Преговорите САЩ-Русия за нов СНВ ще продължат и след 5 декември

Следващата седмица, най-вероятно, няма да бъде последна за руско-американските преговори в Женева за изработването на нов договор, който да замени изтичащия на 5 декември Договор за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия /СНВ-1/, заяви за Интерфакс информиран източник.

"До 5 декември, когато изтича срока на действие на договора СНВ-1, руската и американската страни, най-вероятно, няма да подпишат договор и преговорите в Женева, както изглежда, ще продължат и след тази дата", заяви източникът. /БГНЕС/

 
27.11.2009, 13:04

Боен хеликоптер се е разбил в южната част на Шри Ланка

Боен хеликоптер Ми-24 на ВВС на Шри Ланка се е разбил в южната част на острова, предаде РИА Новости, цитирайки министерството на отбраната.

Хеликоптерът е изпълнявал учебен полет и се е разбил поради „технически проблем”, съобщава военното ведомство. Данни за пострадали няма.

Шри Ланка е закупила за своите ВВС партия употребявани Ми-24 от Украйна през 1995 г. и активно  ги е използвала по време на бойните операции срещу тамилските сепаратисти. – Още за Ми-24

 
27.11.2009, 12:47

Индия ще започне да разработва собствен БЛА

Индия планира да започне собствен безпилотен боен летящ апарат, съобщава IBN.

С разработката ще се заеме института за авиационно развитие (Aeronautical Development Establishment) към организацията за отбранителни изследвания и разработки (Defence Research and Development Organisation).

Вероятно индийският ББЛА ще се управлява от двe или повече наземни станции, с което ще се избегне загубата на контрол над апарата по време на полет. Ще бъдат допуснати и частни компании до участие в разработките, като се предвиждат три версии на апарата – за сухопътните войски, ВВС и ВМС.

Сега ADE разработва ББЛА Rustom с помощта на израелски компании. Преди три дни при първият си полет апарата катастрофира. Още безпилотни апарати

 
27.11.2009, 09:20

Морската пехота в Русия е създадена на този ден

През 1698 година, Петър I е сформирал специална група морска пехота от екипажа на кораба „Орел”. А след бойните действия с шведите, на 27 ноември 1705 година, Петър е издал Указ за формиране на „полк морски войници”. Паметната дата е установена със заповед на Главнокомандващия на ВМФ на Русия от 19 ноември 1995 г.  - Още за руската морска пехота

 
 
 
26.11.2009, 22:40

Австралия получи летящи радари Boeing

Управлението за материално-техническо осигуряване на министерството на отбраната на Австралия получи първите два самолета за ранно радиолокационно откриване и управление на базата на Boeing 737, съобщава Defense Aerospace. Модифицираните B 737 ще се използват в Австралия по програмата Wedgetail. Общо страната трябва да получи четири такива самолета. Срока за доставка на останалите машини за сега не се споменава.

Поръчката за летящите радари Boeing 737 AEW&C за австралийските ВВС бе сключена през 2000 година. Според първоначалния график първите самолети трябваше да постъпят във ВВС през 2006 година. Съгласно клаузите в контракта Австралия получи два самолета, сглобени на територията на САЩ. Останалите B737 ще се сглобяват на територията на Австралия, като с тяхното техническо обслужване ще се занимава компанията Wanras Airways.

Поръчки за Boeing 737 AEW&C, освен Австралия, са направили Турция и Южна Корея. Не е изключено покупка да направи и Италия.

B 737 AEW&C Wedgetail е създаден на основата на един от най-популярните самолети на концерна Boeing - 737. Този самолет е способен да развие максимална скорост до 910 километра в час и да извършва патрулиране със скорост от 310 километра в час. Още специални самолети

 
26.11.2009, 20:35

Първият полет на руския изтребител от пето поколение ще бъде през декември

Главнокомандващият на ВВС на Русия генерал-полковник Александър Зелин не може да назове точна дата за първия полет на руския изтребител пето поколение, но се надява това да стане през декември, предаде РИА Новости.

По-рано Селин нееднократно е заявявал, че във всички случаи първия полет на новия самолет ще е преди Нова година. По време на авиосалона МАКС-2009 той каза, че вече има три готови машини от новото пето поколение.

Изтребителят от пето поколение, който в Русия се нарича още перспективен авиационен комплекс на фронтовата авиация (ПАК ФА), се разработва от 1990-те години.

 
26.11.2009, 17:35

БАЕ Системс закрива към 642 работни места във Великобритания

Британската оръжейна компания БАЕ Системс (BAE Systems - British Aerospace Systems) съобщи днес, че планира да закрие към 642 работни места в осем завода във Великобритания в резултат на отслабващото търсене на продукцията на едно от подразделенията й, предаде Ройтерс.

Засегнатите обекти са част от подразделението Инсайт (Insyte), което доставя на клиентите от сферата на отбраната и сигурността системи за радарно наблюдение, командни и информационни системи и програми за обучение на участници в

мисии.

Общо 220 позиции биха могли да изчезнат от завода в Портсмут, а други 125 съкращения са предложени на съседния остров Уайт. За БАЕ Системс работят около 105 000 души в целия свят, посочва Ройтерс. /БТА/

 
26.11.2009, 17:15

"Северная верфь" заложи нова фрегата за ВМФ на Русия

В корабостроителния завод "Северная верфь" в Санкт Петербург бе заложен кила на серийната фрегата "Адмирал флота Касатонов" проект 22350 за военноморския флот на Русия.

Фрегата "Адмирал флота Касатонов", която се очаква да бъде сдадена през 2012 година, ще стане втората фрегата от проекта 22350. От 2006 година в "Северная верфь" се строи главния кораб от проекта "Адмирал флота Советского Союза Горшков". Тази фрегата трябва да бъде готова през 2011 година. Фрегатите от проект 22350 са предназначени за водене на бойни действия в далечната и близка морска зона.

Те имат водоизместимост 4,5 хиляди тона и дължина около 130 метра. Далечината на плаване е повече от 4000 мили. Въоръжението на кораба включва 130 мм. артилерийска установка, 16 противокорабни и противолодъчни ракети, а също и зенитно ракетно въоръжение. Фрегатите от този проект ще могат да носят и един вертолет.

Очаква се в близките 15 години да бъдат построени 20 фрегати на базата на проект 22350. Тези кораби ще влязат в състава на всичките четири флота на Русия. Стойността на първата фрегата от проекта се оценява на 400 милиона долара. – Още фрегати

 
26.11.2009, 16:18

Американски военен самолет принудително кацна в Прага

Американски военен самолет с 200 войници на борда направи принудително кацане в Прага няколко минути след полунощ  поради съмнение, че се е появил дим в кабината, информира агенция МИА.

Самолетът е летял от Ирак за САЩ, когато пилотът усетил дим в кабината и поискал да кацне на летището в Прага.

"Непланираното приземяване е довело до пълна мобилизация на летището в Прага, като са били подготвени екипи на пожарната и медицински екип",  заяви говорителят на летището.

Американските войници би трябвало да отлетят за САЩ утре следобед. /news.bg/

 
26.11.2009, 14:57

САЩ ще са изтеглили силите си от Афганистан до 2017 г., обявиха от Белия дом

САЩ няма да имат свои войски в Афганистан след осем години, съобщиха от Белия дом, докато президентът Барак Обама се подготвя да обясни на американците следващата седмица защо разширява мащабите на кампанията в страната, коментира агенция Ройтерс.

След месеци на обмисляне и отклоняване на обвиненията на републиканците в нерешителност докато насилието в страната ескалира, Обама ще направи обръщение към нацията за бъдещето на скъпата и непопулярна война.

Очаква се президентът да обяви, че ще изпрати около 30 хил. нови войници като част от антитерористичната стратегия, която ще постави ударение върху ускоряването на обучението на афганистанските сили за сигурност, така че американските сили да могат постепенно да се изтеглят. /ИА „Фокус”/

 
26.11.2009, 14:52

Началникът на генералния щаб на германската армия подаде оставка заради въздушния удар в Кундуз

Началникът на генералния щаб на германската армия подаде оставка заради въздушния удар в Северен Афганистан през септември, при който бяха убити десетки цивилни афганистанци, предаде АФП, позовавайки се на германския министър на отбраната. Волфганг Шнайдерхан се оттеглил след съобщенията, че част от информацията за операцията в провинция Кундуз, оторизирана от германски офицер и изпълнена от американски самолет, е била укрита, каза в парламента министър Карл-Теодор цу Гутенберг. /ИА „Фокус”/

 
26.11.2009, 14:45

Човешка грешка е причина за катастрофата на два френски изтребителя от 24 септември

Катастрофата, при която на 24 септември два френски изтребителя „Рафал” се разбиха над Средиземно море, „почти със сигурност се дължи на човешка грешка”, заяви френският министър на отбраната Ерве Морен, цитиран от АФП.

Морен подчерта, че разследването е почти приключило и доказателствата свидетелстват за човешка грешка, а не за неизправност в самолетите.

 
26.11.2009, 14:10

Русия ще обслужва съветската военна техника

Русия ще обслужва съветската военна техника на страни на НАТО, влизали по-рано в Организацията на Варшавския договор, заяви постоянният представител на Русия при Северноатлантическия алианс Дмитрий Рогозин в интервю за вестник „Комерсант”.

Според него, в тези страни се използват повече от 400 съветски военни и военно-транспортни хеликоптера. Договорът ще се обсъжда на заседание на Съвета "Русия-НАТО" на равнище министри на външните работи на 4-ти декември и евентуално ще бъде подписан през 2010 година.

 
 
 
25.11.2009, 23:01

Афганистан получи четири вертолета Ми-17

Флота на САЩ е предал на въздушния корпус на националната армия на Афганистан четири нови вертолета Ми-17, съобщава Flightglobal.com.

Вертолетите ще се използват за превозване на товари, евакуация на болни и ранени и за „превоз на правителствени чиновници”.

Машините са били купени от Русия от американската компания Defense Technology Inc. сключила контракт с командването на авиационните системи на флота на САЩ NAVAIR (US Naval Air Systems Command).

Представителят на NAVAIR е заявил, че "целият процес по контракта е бил завършен за 65 дни". Още вертолети Ми-17

 
25.11.2009, 20:35

САЩ няма да забранят противопехотните мини

САЩ няма да подпишат договора за забрана на противопехотните мини. Това на практика означава, че няма да променят политиката си от времето на бившия президент Джордж Буш. Новината идва дни преди конференцията за преглед на договора от Отава от 1997 г...... - Подробности

 
25.11.2009, 17:26

Иран създава нови видове оръжия

По време на мащабни военни учения в Иран е изпитана нова система за ПВО със среден радиус на действие. Министърът на отбраната на Иран Ахмад Вахиди съобщи, че в момента се създават редица нови видове въоръжения. Засягайки въпроса с доставките от Русия на зенитния комплекс С-300, Вахиди заяви, че засега Техеран не е получавал уведомяване за отказ от изпълнение на задълженията по този контракт. „Става дума само за отлагане на доставките, но ние разчитаме, че Русия няма много да протака и ще ни го достави в най-близко време” – каза министърът.

 
25.11.2009, 15:47

Американците ще продадат зад граница бронетранспортьори за над два милиарда долара

Американската компания General Dynamics е получила контракт от Командването за автобронетанкова техника и въоръжение (TACOM) на САЩ за доставката на 724 леки бронетранспортьора (Light Armored Vehicles, LAV), които впоследствие ще бъдат продадени на чуждестранни купувачи, съобщава DefPro. Стойността на контракта е 2,2 милиарда долара.

Според условията на договора, General Dynamics ще започне доставките през април 2011 година. Контракта предвижда производството на LAV версия II на платформа 8x8 с двигатели с мощност 300 конски сили. Теглото на тези бронемашини е 14,5 тона.

Компанията General Dynamics е един от най-големите производители в света на военна и аерокосмическа техника. През 2008 година тя заема пето място в света по стойност на сключените контракти за доставка на военна техника. General Dynamics произвежда танкове Abrams, а също и бронетранспортьори LAV, LAV II и LAV III. Още бронетранспортьори

 
25.11.2009, 14:50

Одобриха промените в Закона за отбраната и въоръжените сили

Правителството одобри промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и предлага на Народното събрание да разгледа законопроекта, съобщиха от правителствената информационна служба. Борбата с корупцията и мерките за предотвратяване на конфликта на интереси в системата на отбраната са сред основните акценти в предлаганите промени. С тях се създават правни условия за практическата реализация на интегрирания модел и се възстановяват договорните отношения между държавата и военнослужещите...... – Още

 
25.11.2009, 14:20

Русия вече унищожи почти половината запаси от химическо оръжие

Русия вече унищожи 45% от запасите си от химическо оръжие, предсрочно изпълнявайки третия етап от международните задължения по Конвенцията за неговата забрана. За това заяви началникът на Федералното управление по безопасно съхраняване и унищожаване на химическото оръжие Валерий Капашин. Русия трябва да завърши етапа до края на година, но задействаните мощности на специалните обекти дават възможност това да се направи по-рано, подчерта той. По такъв начин, у Русия останаха около 22 хиляди тона химическо оръжие. Още химическо оръжие

 
25.11.2009, 10:55

Президентът на Индия летя с изтребител Су-30

Президентът на Индия Пратибха Патил летя с руски изтребител Су-30МКИ. 74-годишната Патил стана първата жена президент, летяла с руския изтребител, предаде  ИТАР-ТАСС.

Преди полета тя премина специални медицински изследвания. Патил призна, че да лети с изтребител е била стара нейна мечта.

През 2006 година полет с изтребител Су-30МКИ извърши и бившият индийски президент Абдул Калам, който е сред бащите на индийската ракетнокосмическа програма. Още за Су-30МКИ

 
25.11.2009, 09:25

Командващият на чешките сили в КФОР беше отстранен от длъжност

Командващият на чешкия контингент в Косово Иржи Кивала беше отстранен от длъжност за неопределен период след инциденти с участието на чешки войници, съобщи в понеделник (23 ноември) вътрешното министерство в Прага. Изявлението бе направено след съобщения, че чешки войник е бил ранен след стрелба по него в събота. Специална комисия от Чехия ще посети Косово, за да разследва инцидента. /SETimes/

 

25.11.2009, 08:25

Thales ще достави хидроакустични станции за италианските миночистачи

Компанията Thales получи поръчка от военноморските сили на Италия за доставка на сонари от типа 2093,  съобщава DefPro. Тези сонари ще бъдат поставени на миночистачите от типа Gaeta.

Според договора, Thales ще достави на Италия осем сонара от типа 2093.

Сонарите от типа 2093 - представляват хидроакустични системи с промяна на дълбочината, което позволява да се откриват и квалифицират дънни и закотвени мини. Използването на системата е възможно както в крайбрежните, така и в открити води.

Подписания контракт се явява допълнение към договора подписан през август 2009 година, според който Thales ще се занимава с модернизацията на бордовото оборудване на миничистачите от клас Gaeta.

На въоръжение във военноморските сили на Италия има осем миночистача от клас Gaeta: Gaeta, Termoli, Alghero, Numana, Crotone, Viareggio, Chioggia и Rimini. Корабите са с дължина 50 метра. Максималната им скорост е до 14 възла, а при тралене - шест възла. Те са въоръжени с по две 20мм. оръдия. - Още миночистачи 

 
25.11.2009, 08:10

Еквадор ще закупи бойни самолети от Китай

Еквадор и Китай подписаха три споразумения за сътрудничество в различни сфери, на стойност 442 милиона долара, предаде АФП. Споразуменията бяха подписани по време на посещение на Джия Кинглин, представител на правителството на Китай в Еквадор. Кинглин се срещна с президента на страната Рафаел Кореа, с когото подписа договор за продажба на четири бойни самолета за авиацията на Еквадор.

 
25.11.2009, 00:10

Генералният секретар на НАТО ще посети Подгорица

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Рамсусен пристига днес на двудневно посещение в Подгорица, съобщава черногорското електронно издание pcnen.com.

Очаква се черногорската кандидатура за Плана за действие за членство в НАТО ще бъде обсъдена на 3 и 4 декември в Брюксел, отбелязва медията.

 
 
 
24.11.2009, 20:56

DCNS ще се заеме с обслужването на френските атомни подводници

Френската корабостроителна компания DCNS (Direction des Constructions Navales Services) е получила от военноморските сили на Франция два контракта за пожизнено обслужване на атомните подводници клас Rubis и Triomphant, съобщават от пресслужбата на компанията.

Стойността на всеки контракт е 500 милиона евро. Първият контракт, разчетен за периода 2010-2014 година, предвижда техническо обслужване и презареждане на атомните реактори на подводниците Rubis, Saphir, Casablanca, Emeraude, Amethycte и Perle. Освен това, компанията се ангажира с модернизацията на тези подводници през целия срок на службата им.

Вторият контракт, срокът на действието на който е разчетен за периода ноември 2009 - декември 2015 година, включва техническо обслужване на ракетните подводни крайцери със стратегическо назначение Triomphant, Temeraire, Vigilant и Terrible. В рамките на този договор DCNS ще се заеме с поставянето в подводниците на новите пускови системи за балистични ракети M51 и нови радари.

Наскоро стана известно, че DCNS е получила и контракт за доставката на десет противоторпедни системи Nemesis за френските подводници. Сделката е за няколко милиона евро. – Още подводници

 
24.11.2009, 16:46

Въвежда се задължително военно обучение за албанците в Косово

Всички мъже, навършили 18 години от албанското население на Косово и Метохия, са получили през последните дни повиквателни за двумесечно военно обучение, съобщиха днес за БТА дипломатически източници в Рим.

Призованите от Северно Косово са се явили във военния център в Урошевац, където се е състояло тържество.

Инструкторите са чуждестранни военнослужещи. Новобранците ще получават заплата от 90 евро месечно за срока на обучение, след което ще им бъде предложено да преминат на професионална военна служба, поясниха източниците.

Очаква се Белград да внесе официален протест в ООН, изтъквайки че формирането на армия в Косово е нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност.

 
24.11.2009, 16:39

Малайзия е закупила от Русия въоръжение за над 1 млрд. долара

Русия е доставила в Малайзия оръжие на стойност над 1 млрд. долара и възнамерява да развива сътрудничеството с тази страна, съобщи първият заместник-директор на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Александър Фомин, цитиран от агенция Интерфакс.

„Малайзия е един от най-големите партньори на Русия в Югоизточна Азия в областта на военнотехническото сътрудничество. В момента общата сума на изпълнените договорни задължения надвишава 1 млрд. долара”, заяви Фомин.

 
24.11.2009, 12:42

Нощните изпитания на индийска балистична ракета се провалиха

Нощните изпитания на индийската балистична ракета със среден обсег на действие Agni-II, проведени тази сутрин, завършиха с провал, пише вестник The Times of India. Това бе първото нощно изпитания на ракетата.

Първият етап на ракетата, включващ пуск и отделяне на първата степен, е преминал без проблеми. Обаче след отделянето на втората степен е станало значително отклонение на Agni-II от зададената траектория. Сега се извършва анализ на произшествието. Всички предишни пускове на ракетата са се провеждали денем, като не е имало сериозни проблеми.

Далечината на полета на Agni-II е около две хиляди километра. Ракетата е способна да носи както обикновени, така и ядрени бойни глави с тегло до 1000 килограма.

Сега на въоръжение в индийската армия се намират балистичните ракети с малък обсег на действие Prithvi, ракетите със среден обсег на действие Akash и свръхзвуковите Brahmos. Още индийски ракети

 
24.11.2009, 10:15

САЩ увеличават присъствието си в Афганистан

За по-малко от една година САЩ три пъти, от 300 до 1,000 увеличили числеността на гражданските специалисти в Афганистан, съобщи специалният представител на САЩ по Афганистан и Пакистан Ричард Холбрук. Процесът на набиране и проверка на персонала продължава, подчертал той. Обсъжда се също така въпроса за изпращането в Афганистан на допълнително от 30 до 40 хиляди войници. Всеки от тях ще струва на американския бюджет 1 млн. долара. Общо конгресът ще предостави около 100 млрд. долара за войната в Афганистан. Това е около два пъти повече в сравнение с миналата година.

 
24.11.2009, 08:05

Договорът между САЩ у Русия за стратегическите нападателни оръжия може да е готов през декември

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Ян Кели съобщи, че се предприемат усилия за подготвянето на проекта за нов договор за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СНВ) за началото на декември, предаде Интерфакс.

„Екипът преговарящи от американска и руска страна се стремят за приключат преговорите по проекта за нов договор за СНВ около началото на декември”, каза Кели пред журналисти.

Срока на сегашния договор за СНВ изтича на 5 декември.

 
24.11.2009, 07:50

Русия и Белорусия ще развиват военните си отношения

Русия и Белорусия са длъжни да развиват военния компонент на отношенията си, заяви Дмитрий Медведев. „В крайна сметка, военно-стратегическата съставляваща на сътрудничеството на Русия и Белорусия спомага за укрепване на безопасността в Европа” – подчерта президентът. „Щом страни на НАТО провеждат военни учения, ние също сме длъжни да тренираме военни навици” – каза Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ученията на Русия и Белорусия имат отбранителен характер и не са насочени против когото и да е.

 
 
 
23.11.2009, 23:45

Френският хеликоптероносач Мистрал пристигна в Санкт Петербург

Френският хеликоптероносач Мистрал пристигна днес в Санкт Петербург, съобщи говорител на френското посолство в Москва, цитиран от Франс прес.

Въпреки опасенията, времето се оказа благоприятно и корабът акостира успешно на кея Лейтенант Шмит, на около километър от Ермитажа, където ще остане до 26 ноември.

Представители на министерството на отбраната и на руския военно-промишлен комплекс, които планират да купят такъв плавателен съд, ще могат да се запознаят на място с неговите технически възможности, посочи висш представител на Балтийския флот, цитиран от агенция РИА Новости.

През август Русия обяви намеренията си да купи хеликоптероносач от клас Мистрал и лиценз за построяване на още четири такива съда от членуваща в НАТО Франция, с което ще наруши дългата традиция да се дава предимство на руската военна промишленост.

На 19 септември руското министерство на отбраната официално потвърди, че се водят преговори с Париж за сделката. С дължина 200 метра и широчина 32 м Мистрал е вторият по-големина френски военен кораб след самолетоносача Шарл де Гол.

Хеликоптерната група на Мистрал включва 16 машини, като шест могат да бъдат разположени на палубата за излитане едновременно. Товарната палуба може да поеме над 40 танка и 70 автомобила. Корабът е с екипаж от 160 души, но той може да поеме още 450, а за кратък период и до 900 души, уточнява ИТАР-ТАСС. На борда на Мистрал има също болница с 69 легла, допълва АФП.

Според медийна информация, цитирана от Асошиейтед прес, покупката на универсален десантен хеликоптероносач ще струва на Москва около 500 милиона евро.

Два съда от този клас - собственост на френския военноморски флот - кръстосват понастоящем океаните: Мистрал и Тонер (Гръм).

Според военни експерти, въоръжавайки се с такъв кораб, Москва възнамерява да повиши боеспособността на силите си за бързо нападение, което буди безпокойство в Грузия след краткия й въоръжен конфликт с Русия през август 2008 г. /БА/

 
23.11.2009, 23:24

Ирак е поръчал на САЩ вертолети за 1,2 милиарда долара

Управлението за военно сътрудничество към Министерството на отбраната на САЩ е уведомило Конгреса за възможна сделка, свързана с продажбата на вертолети с общо назначение на правителството на Ирак, съобщават от пресслужбата на ведомството. Ирак смята да получи 27 леки и средни вертолети на обща стойност около 1,2 милиарда долара.

Правителството на Ирак е подало заявка за получаването на 15 леки вертолета с общо назначение AgustaWestland AW109 или същото количество Bell 429, или EADS UH-72A Lakota. Освен това, властите на Ирак искат да получат и 12 вертолета AgustaWestland AW139 или толкова Bell 412, или Sikorsky UH-60M Black Hawk.

Контракта за доставката на вертолети за Ирак трябва да получи одобрението на Конгреса. Ако това се случи, Ирак може да получи освен вертолетите и необходимото техническо обслужване, резервни части, техническа документация, а също и специалисти за подготовка на техническия персонал.

През март 2009 година стана известно, че американската компания Aeronautical Radio Incorporated е получила контракт за покупката от Русия и последваща доставка на иракската армия на 22 вертолета Ми-17. Стойността на контракта е 80 милиона долара. Очаква се доставките да завършат през 2010 година.

 
23.11.2009, 22:54

ВВС на САЩ са купили безпилотни апарати за 300 милиона долара

Военновъздушните сили на САЩ са закупили от компанията Northrop Grumman пет безпилотни летателни апарата RQ-4 Global Hawk, съобщава DefPro. Стойността на контракта е 302,9 милиона долара.

В рамките на договора, Northrop Grumman ще произведе две модификации RQ-4 Block 30 и три Block 40. Първите БЛА ще бъдат доставени на ВВС на САЩ през 2010 година, а контракта ще бъде изпълнен напълно в края на 2011 година. На RQ-4 ще бъдат монтирани допълнително сензори за електрооптическо и инфрачервено наблюдение, а също и радари с антена с фазирана решетка.

Освен самите безпилотни апарати армията ще получи и наземно оборудване за тяхното управление.

Стратегическите разузнавателни БЛА RQ-4 Global Hawk постъпиха на въоръжение във ВВС на САЩ през 2004 година, а бойното им използване започна през 2006 година. RQ-4 е способен да патрулира във въздуха повече от 30 часа, на максимална височина до 18 хиляди метра. Базовата стойност на един БЛА е около 35 милиона долара, като при пълното му оборудване може да достигне до 130 милиона долара. – Още за RQ-4 Global Hawk

 
23.11.2009, 20:33

Военен самолет се разби в Италия

Военнотранспортен самолет С-130J се разби по време на тренировъчен полет близо до летището в Пиза, област Тоскана.

Всички петима души от екипажа са загинали, съобщават световните агенции.

Инцидентът станал непосредствено след излитането на машината от базата на Военновъздушните сили на НАТО, посочва пресслужбата на италианските ВВС.

Командирът на самолета се опитал да кацне отново, но при приземяването на борда избухнал пожар.

Военната прокуратурата и командването на ВВС са започнали веднага разследване на инцидента. Още за С-130

 
23.11.2009, 16:09

На руските военни участвали в конфликта в Южна Осетия ще бъде даден статут на участници в бойни действия

Руският президент Дмитрий Медведев съобщи, че на руските военнослужещи, участвали в конфликта в Южна Осетия през август 2008 година, ще бъде даден статут на участници в бойни действия, предаде агенция Интерфакс.

Медведев заяви, че е наредил на правителството да реши въпроса за статута на руските военнослужещи, участвали в бойни действия срещу грузинските въоръжени сили, „независимо, че за това ще бъдат необходими допълнителни финансови средства”.

 
23.11.2009, 13:05

Индия ще замени остарели МиГ-21 със собствени изтребители

Индийските военновъздушни сили са започнали процедура по замяна на остарели руски изтребители МиГ-21 със самолети Tejas местно производство, съобщи изданието „Бизнес Стандарт”. Главнокомандващият на индийските ВВС съобщи, че армията вече е поръчала 20 изтребителя.

„Втората поръчка на министерството на отбраната за 20 самолета вече е получена и се намира в стадий на производство”, заяви представител на компанията „Hindustan Aeronautics Ltd”.

 
23.11.2009, 08:42

Tурция даде на Израел 50 дни, за да достави забавените безпилотни самолети

Турция даде на Израел 50 дни в събота (21 ноември), за да приключи дълго отлаганата сделка за доставката на пет безпилотни самолети за армията. Сделката ще бъде анулирана, ако Израел не спази крайния срок, заяви министърът на отбраната Вежди Гонул. Преговорите продължават, добави министърът. Израелски официални представители отхвърлят спекулациите, че зад забалянето на доставката стоят политически мотиви и твърдят, че проектът среща технически проблеми, тъй като турското оборудване се е оказало твърде тежко за самолетите. Още безпилотни апарати

 
23.11.2009, 08:34

Нова военна база ще бъде официално открита днес в Южна Сърбия

В Южна Сърбия в близост до границата с Косово днес официално ще бъде открита нова сръбска военна база, съобщава РТС. Базата, по-известна под името „Цепотина”, официално ще се казва „Юг”. На събитието ще присъстват сръбският президент Борис Тадич, премиерът Мирко Цветкович, министърът на отбраната Драган Шутановац и началникът на Генералния щаб на сръбската армия генерал Милое Милетич, както и представители на дипломатическия корпус.

Военната база „Юг” е най-голямата и най-модерната в региона. Сръбските медии, често я наричат „сръбският Бондстийл”, сравнявайки я с американската база „Бондстийл” в Косово.

 
 
 
22.11.2009, 17:44

Първият радар AN/TPQ-46B е доставен на американската морска пехота

Компанията Thales Raytheon Systems е доставила на корпуса на ВМС на САЩ първият радар AN/TPQ-46B от общо 21-те поръчани.

Преносимия радар AN/TPQ-46B представлява модификация на аналогичния радар AN/TPQ-36(V)10 използван в сухопътните войски на САЩ. Предназначен е за автоматично разузнаване на минометни, артилерийски и ракетни позиции.

Оборудван е със сигнален процесор (V)10.

До сега повече от 250 радари AN/TPQ-36 са доставени в сухопътните войски и морската пехота на САЩ, а също и в армиите на 14 страни – съюзници. Новата поръчка за преносимите радари за корпуса морска пехота ще позволи общото им количество да стигне до 50 единици в рамките на програмата за увеличаване на корпуса от 175 до 202 хиляди човека. – Още за морската пехота на САЩ

 
22.11.2009, 14:40

НАТО поема командването на обучението на афганистанската армия

НАТО поема командването на обучението на афганистанската армия и полиция, съобщи Ройтерс. Така се консолидират усилията за изграждане на ефективни сили за сигурност в Афганистан, което е жизненоважна предпоставка за изтегляне на чуждите войски от страната, се посочва в съобщението.

Съществуващата до момента мисия на САЩ за обучение - CSTC-А се слива с новата програма `Обучение на мисията на НАТО-Афганистан` (NTM-А), в рамките на една команда на НАТО, заявиха днес командири на церемония в Кабул.

В Афганистан сега има 110 000 чуждестранни войници, от които американците са 68 000. Афганистанската армия пък има 95 000 бойци, а полицаите са около 93 000, като целта е до октомври 2010 г. техният брой да достигне съответно 134 000 и 96 800 души. Командващият силите на САЩ в Афганистан генерал Стенли Маккристъл препоръча местните сили за сигурност в Афганистан впоследствие да нараснат до общо 400 000 войници и полицаи.

 
22.11.2009, 14:05

Мащабни военни учения започват в Куба през следващата седмица 

Мащабни военни учения започват в Куба през следващата седмица, предаде  АФП.

Очаква се ученията „Бастион-2009” да са най-мащабните, провеждани на Острова на свободата, през последните пет години. Те ще започнат във вторник, 24 ноември, и ще продължат до събота. В неделя Куба ще отбележи деня на въоръжените си сили.

 
22.11.2009, 13:55

Широкомащабни военни учения започват днес в Иран

Широкомащабни военни учения започват днес в Иран, съобщава радио „Ехото на Москва”. Иранските въоръжени сили ще отработват отразяването на евентуална атака срещу ядрените обекти на страната. В ученията ще участва военновъздушните сили на Иран, както и елитни армейски части.

Военните учения ще продължат пет дни.

В момента Иран не разполага с модерна система за противоракетна отбрана, като Русия бави доставката на ракети С-300.

 
 
 
21.11.2009, 06:34

Армията на Колумбия е в „пълна бойна готовност”

Колумбия предупреди, че армията на страната е в „пълна бойна готовност” и е готова да отбранява страната срещу всяко нападение, на фона на засилващото се напрежение със съседна Венецуела, предаде АФП.

Колумбийският министър на отбраната Габриел Силва отправи предупреждението след среща със съвета за национална сигурност на страната.

Силва съобщи, че президентът Алваро Урибе и въоръжените сили на Колумбия ще запазят хладнокръвие „защото знаят, че има провокативни сили на границата, които трябва да бъдат избегнати на всяка цена”.

Но това „не означава, че не сме подготвени или не сме в пълна готовност да предотвратим всякаква агресия срещу Колумбия, колумбийците или територията ни”.

 
 
 
20.11.2009, 23:05

На Boeing е поръчано да разработи мини-оръжие за БЛА

Военновъздушните сили на САЩ ще изхарчат седем милиона долара за разработката и създаването на "миниатюрно" оръжие за бойните роботи, съобщава The Register. С реализацията на проекта ще се заеме американската корпорация Boeing, която вече е получила за целта 500 хиляди долара. Останалите пари компанията ще получи, ако успее да разработи приемлива концепция.

ВВС на САЩ планират да използват миниатюрното оръжие в безпилотните летателни апарати. Сега въоръжението на БЛА включва стандартни ракети, използвани в обикновените летателни апарати. Например, на БЛА често се поставят ракети клас ъздух-земя" AGM-114 Hellfire, ефективни срещу танкове и други наземни бронирани обекти.

Според изискванията на ВВС, новото "миниатюрното" оръжие трябва да бъде по-леко, по-малко и евтино. Освен това, допълнителните загуби, нанасяни от него, трябва да бъдат по-малки от стандартните ракети.

 
20.11.2009, 17:10

Изтребителят Typhoon ще получи РЛС с АФАР

Консорциума Eurofighter и компанията Selex Galileo в близките 2-3 месеца ще подпишат договор за монтирането на РЛС с активна фазирана антенна решетка (АФАР) на изтребителите Typhoon серия Tranche 3A, съобщава Flight International.

Днес изтребителите се оборудват с РЛС Captor с механично сканиране. Монтирането на нова РЛС с АФАР ще осигури на самолета по-голям пазарен дял, уверяват специалистите от компанията Selex Galileo.

Най-големият експортен успех на Eurofighter стана продажбата на 72 самолета на Саудитска Арабия. Конкурентите на консорциума на този пазар също предлагаха свои изтребители - Boeing F/A-18E/F Super Hornet и Dassault Rafale, които вече са оборудвани с РЛС с АФАР. Ако Тайфун не получи нова РЛС, сделката може да не се състои. – Още за Typhoon

 
20.11.2009, 16:35

Австралийската армия получи първите „Мерцедеси”

Немската компания Mercedes-Benz е доставила на въоръжените сили на Австралия първите 11 автомобила с повишена проходимост G-класа в рамките на контракт, подписан през ноември 2008 година, съобщава DefPro.

Според договора, австралийските въоръжени сили трябва да получат 1200 такива автомобила. Сега Австралия реализира проект Land 121, в рамките на който е планирана поетапна подмяна на тактическия автотранспорт, намиращ се на въоръжение в армията на тази страна.

Контракта, стойността на който се оценява на 200 милиона долара, ще бъде изпълнен в пълен обем през 2014 година. Доставените автомобили ще бъдат в девет различни модификации.

Първите автомобили G-класа на Mercedes-Benz са били произведени през 1979 година. Сега такива машини се намират на въоръжение в армиите на много страни, а също се експлоатират и от различни граждански организации. – Още тактически автомобили

 
20.11.2009, 13:30

Кипър с оръжейна програма за около 200 млн. евро

Правителството на Република Кипър има оръжейна програма на стойност около 200 милиона евро, която ще изпълнява в следващите две години, съобщават днес кипърските гръцки вестници.

Програмата е в ход и предвижда да бъдат купени хеликоптери, бронирани машини и коли за нуждите на армията, казал министърът на отбраната Костас Папакостас, цитиран от в. "Филелефтерос".

Оръжейните доставки се налагат заради оперативните нужди на Националната гвардия на Кипър, допълнил министърът. Той подчертал, че бюджетът на военното министерство на Република Кипър за следващата година е намален с 29,5 млн. евро.

 
20.11.2009, 12:35

САЩ доставили на Грузия оръжие на стойност 80 млн. долара

През 2008 финансова година САЩ доставили в Грузия оръжие за почти 80 млн. долара. Тези данни се съдържат в бюджетното запитване на администрацията на Барак Обама в Конгреса на САЩ. Според документа, следващата година доставките на американско оръжие за Тбилиси ще бъдат увеличени с още 14 милиона долара.

 
20.11.2009, 09:40

Проектът за новата Военна доктрина на Русия е готов

Проектът за новата Военна доктрина на Русия е готов, съобщи секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев. В документа са отразени новите военни заплахи; борбата за горивно-енергийните и други ресурси, придвижването на НАТО към границите на Русия, разпространението на оръжието за масово унищожение, в това число ядреното, международният тероризъм. Според Патрушев, в критически за националната сигурност ситуации, Русия може да нанесе срещу агресора изпреварващ ядрен удар. В същото време секретарят на Съвета за сигурност подчерта, че Русия категорично против решаването на каквито и да било конфликти по военен път.

 
20.11.2009, 08:50

Пентагонът дава ход на мащабно разследване на трагедията във Форт Хууд

Пентагонът ще даде ход на мащабно разследване на стрелбата в базата Форт Худ в щата Тексас на 5 ноември, при която бяха убити 13 души, съобщи министърът на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от световните агенции.

Разследването, което трябва да продължи 45 дни, цели да установи дали армията не е пропуснала "сигнали", предшестващи трагедията във Форт Хууд, и дали продължава да бъде уязвима за вътрешни атаки. "Трябва да разберем какво можем да направим, за да избегнем подобни инциденти в бъдеще", посочи Гейтс на пресконференция във Вашингтон, цитиран от АФП.

За целта ще бъде създадена специална комисия начело с бившия министър по въпросите на ветераните Того Уест и бившия началник-щаб на ВМС на САЩ Върнън Кларк, съобщава АП. Комисията ще има задачата да проучи военния персонал и медицинските програми на американската армия, както и да установи готовността на армията да реагира при инциденти с голям брой жертви.

На 5 ноември американският военен психиатър майор Нидал Малик Хасан откри огън във военната база Форт Хууд, отнемайки живота на 13 военнослужещи.

 
20.11.2009, 08:09

Изтеглянето на американските войски от Ирак върви по план, заяви Робърт Гейтс

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс увери, че политическата криза около новия изборен закон в Ирак няма да повлияе на плановете за изтегляне на войските на САЩ от страната, съобщават американските медии. Споровете на иракските политически среди около изборния закон, които могат да доведат до отлагане на общите избори, планирани за януари, 2010 г., няма да попречат на изпълнението на стратегията по изтегляне на американските войски, също обявено за началото на следващата година. Това каза Гейтс, по време на пресконференция в Пентагона. Междувременно, стана ясно, че иракските депутати ще гласуват в събота предложение за разрешаване на кризата. /ИА „Фокус”/

 
 
 

Сухопътните войски на САЩ пуснаха каталог за оръжията и военната техника, намиращи се на въоръжение в страната през 2010 г.

 Кликни за каталога

 
19.11.2009, 21:48

Небесни сили

Руската Дума се готви да ратифицира внесеното от президента Медведев междудържавно споразумение, което ще придаде официален статус на Единната система за противовъздушна отбрана на Русия и Белорусия. Документът санкционира съвместната охрана на "небесната" граница на Съюзната държава.... - Още

 
19.11.2009, 17:23

Kockums ще удължи срока за експлоатация на шведския разузнавателен кораб Orion

Шведската корабостроителница Kockums е получила контракт, който предвижда техническо обслужване на шведския кораб за радиотехническо разузнаване Orion, построен през 1984 году, съобщава DefPro. В рамките на реализация на контракта се предвижда удължаване на срока за експлоатация на Orion.

Работите по ремонта и модернизацията на кораба ще започнат в близко време и ще трябва да завършат до пролетта на 2010 година.

В бъдеще шведските военноморски сили планират да заменят Orion с по-съвременен разузнавателен кораб, но за сега точни срокове не са определени. До тогава Orion остава на служба.

Разузнавателния кораб Orion се използва от ВМС на Швеция в Балтийско море. Оборудването му позволява прослужване на ефира в голям диапазон и на големи разстояния. Корабът е зачислен към първи дивизион подводници.

 
19.11.2009, 17:00

НАТО ще прекрати бойните операции в Афганистан през 2013 г.

Висшето политическо и военно ръководство на САЩ и Великобритания довършва разработката на новата стратегия за Афганистан, която очертава условията за изтегляне на силите на НАТО, съобщава излизащият в Лондон в. Уолстрийт джърнъл Юръп.

В окончателния документ, който се очаква да бъде приет през следващите 10 дена, едва ли ще фигурира точна дата и график за изтегляне, но в него ще бъдат набелязани конкретни цели, чието постигане ще позволи постепенно ограничаване на бойните действия на силите на алианса, отбелязва американският вестник, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В НАТО вече посочват 2013 г. като срок, когато натовските сили в Афганистан ще прекратят бойните операции и ще се съсредоточат главно върху подготовката и обучението на афганистанската армия и сили за сигурност, допълва Уолстрийт

джърнъл Юръп.

 
19.11.2009, 14:01

Сключен е договор за сътрудничество с австрийския военноморски съюз

През 2009 година по инициатива на Австрийския военноморски съюз, представен от о.з.. полк. д-р проф. Карл Скриванек се проведоха ред срещи и консултации в България и Виена, в резултат на които в деня на националния празник на Република Австрия 26 октомври 2009 г. българска делегация от СПРБ присъства на тържествата по случай празника. В състава на делегацията бяха заместник председателят на СПРБ Тихомир Димитров, почетният член на съюза, адмирал Христо Контров и членът на съюза Тодор Димитров.

Организирани бяха срещи с ветерани и представители на Военноморския съюз на Австрия, посещения на музеи и празнични мероприятия.

Беше подписан договор за сътрудничество и съвместна дейност между Съюза на подводничарите на Република България и Военноморския съюз на Република Австрия. Договорът предвижда като непосредствена задача през 2010 г. по предложение на Австрийския Военноморски съюз СПРБ да бъде приет за член на Международната морска конфедерация (International Maritime Confederation - IMC).

Върху основата на това споразумение и възможности за реализация в бъдеще да се изгради Български Военноморски съюз, в който да се привлекат и други сродни военноморски организации.

Като частна задача предстои да се предложи на община Варна и други ведомства проектиране и изграждане на база за морско лятно обучение на подрастващи и юноши с финансиране от Международната морска конфедерация. /submariners-bg.com/

 
19.11.2009, 12:30

„Калиакра“ вече се готви за регата „Гарибалди“

Вярвам, че за пореден път морската общественост на България ще помогне в края на март „Калиакра“ да отплава за участие в традиционната регата „Гарибалди“ в Средиземно море, коментира за „Народно дело“ капитанът на ветрохода Тома Томов. Макар че в момента щатният екипаж е намален до десетина души, подготовката за регатата е започнала. Той се надява, че на борда ще се качат и практиканти от Военноморското училище, което ще облекчи финансирането на плаването. По традиция почти винаги морски фирми са спонсорирали участието на „Калиакра“ в различните международни състезания. Стартът на международната регата „Гарибалди“ ще бъде даден в началото на май в Генуа. Финалът е на остров Сицилия. След края на състезанието повечето от ветроходите и яхтите ще се включат в регатата „Исторически морета“.

 
19.11.2009, 12:21

Европейските миротворци ще останат в Босна и Херцеговина

СС на ООН продължи мандата на многонационалните сили на Европейския съюз по стабилизация/СЕС/ в Босна и Херцеговина още с една година. СЕС е наследник на Силите за стабилизация/СПС/, които до ноември 2004 година действаха под егидата на НАТО. Сега в Босна и Херцеговина се намират няколко хиляди военнослужещи на ЕС. Те следят за изпълнение на Дейтънските мирни споразумения, които преди 10 години осигуриха завършването на кървавата гражданска война.

 
19.11.2009, 12:05

Сингапур ще получи от САЩ системи за насочване на авиобомби

Правителството на Сингапур е поръчало 2600 американски комплекта със системи за високоточно насочване на авиационни бомби, съобщава Defence Talk. Бъдещия контракт се оценява на 40 милиона долара.

В частност, Сингапур е включил в поръчката 1340 системи за насочване KMU-572B/B, които се монтират на авиобомбите GBU-28B(V)1/B, а също приблизително такова количество лазерни високоточни системи за насочване DSU-38/B за бомбите GBU-54(V)1/B. Сингапур е съюзна за САЩ държава, затова предстоящата сделка не трябва да получава одобрение от какъвто и да било правителствен орган.

Наскоро стана известно, че САЩ са одобрили сделка за доставка на Чили на въоръжение за 655 милиона долара. Става въпрос за ракети "Стингер" за 445 милиона долара, ракети със среден обсег на действие за 145 милиона долара и радари AN/MPQ-64F1 Sentinel за 65 милиона долара. Сега чилийските контракти се разпределят между компаниите – производители: Boeing, Raytheon, AZ и Fullerton.

 
19.11.2009, 11:29

Трето писмо от военен източник покачи напрежението в Турция

Трето писмо, изпратено до гражданските прокурори, работещи по т.нар. дело "Ергенекон", покачи напрежението. С появяването във вторник (17 ноември) на подробности от писмото - изпратено миналата неделя - обществеността научи още за предполагаемите планове за унищожаване на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Неназованият военен офицер е приложил и компактдиск с 590 папки с конфиденциални военни документи. Писмото е било изпратено до президента Адбула Гюл, министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия Дениз Байкал и лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели. Смята се, че предишните писма, изпратени през октомври до прокурорите, работещи по делото "Ергенекон", са били от военен, който е различен от автора на последното писмо. /SETimes/

 
19.11.2009, 09:37

Полша окончателно се отказа от модернизацията на своите БМП Puma

Министърът на националната отбрана на Полша Богдан Клич е потвърдил отмяната на програмата за модернизация на БМП  Puma BWP-1M.

Източник от военното ведомство е съобщил, че машините BWP-1M ще бъдат заменени с нова верижна платформа. Шасито, изготвяно в Полша, ще се произвежда или по лиценз или ще се разработва със собствени сили, като ГЩ разглежда и двата потенциални варианта.

През 2008 г. при поддръжка на правителството научно-изследователския център OBRUM, влизащ в обединението Bumar, заедно с WAT Military Academy of Technology и Wojskowe Zaklady Mechaniczne (WZM) започнаха разработката на многоцелева верижна платформа (WBP). Освен това, през 2007 г. ZM Bumar-Labedy е обсъждала с BAE Systems възможността за производство на усвоеното семейство CV90.

Средства за новото верижно шаси до 2013-2014 г, обаче не са предвидени.

Проекта Puma, контролиран от Департамента за развитие на въоръженията, е бил реализиран от консорциума Bumar Group и разположената в гр. Познан фирма Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne.

Контракта на стойност 13,8 млн. долара бе подписан през март 2009. Очакваше се, че договора за производство ще бъде подписан след март 2011 г.

Съществен фактор за отмяната на проекта е бил куполата. Според представител на МО, резултатите от изпитанията на дистанционно управляемите куполи RCWS-30 на израелската фирма Rafael Advanced Defense Systems и UT-30 на другата израелска фирма Elbit Systems са били „абсолютно негодни”. Двете управляеми куполи са покрили приблизително само 40% от необходимите условия. Главния проблем според експертите е била надеждността им при студено време. – Още бронетехника

 
 
 
18.11.2009, 21:40

Първи полет за СААБ 340 АЕW на Тайланд

Първият самолет СААБ 340 Erieye AEW, Airborne Early Warning, за Тайланд направи началния си полет на 13 ноември, който продължи два часа и 14 минути и беше изпълнен от пилотите Магнус Фредриксон и Аке Варг от СААБ.

„Полетът премина съгласно очакванията и ние тествахме всички основни самолетни системи. Сега очакваме с нетърпение да продължим тестовете, за да можем да доставим самолета на Тайнанд”, каза Магнус Фредриксон.

Цялостна самолетна система и система за командване и контрол

През 2008 г. Тайланд поръча цялостна самолетна система и система за командване и контрол от шведската агенция за отбранително имущество FMV в междуправителствена сделка. Поръчката включва шест изтребителя „Грипен” C/D със съответното оборудване и обслужване, един самолет SAAB 340 AEW с радар Eriey и системи за предаване на данни, един СААБ 340 за транспорт и обучение плюс командна и контролна система за предаване на данни.

През ноември и през пролетта ще бъдат проведени още полети, тестове за интероперативност, както и другите елементи от поръчката на Тайланд. Самолетът СААБ 340 AEW за Кралските ВВС на Тайланд ще бъде доставен през 2010 г. /gripen.com/

 
18.11.2009, 20:34

Ion Tiger - самолетът, който лети 23 часа без презареждане

Американските военни от Naval Research Laboratory (NRL) установиха неофициален световен рекорд по продължителност на полет на безпилотен самолет с водородно гориво, като техният Ion Tiger успя да се задържи във въздуха 23 часа и 17 минути при изпитанията през октомври.... – Още  

 
18.11.2009, 17:40

Учение „Анадолски сокол-2009” се провежда в Истанбул и в турската провинция Хатай

Продължава военното учение „Анадолски сокол- 2009”, което се провежда от 2 ноември едновременно в Истанбул и в околия Искендерун на провинция Хатай, Южна Турция, съобщава електронното издание на вестник „Заман”. В учението участват 953 души личен състав, от които 103 военни от 18 страни. Сценарият на учението е осигуряване на хуманитарна помощ и принос за установяването на мира в размирен район в изпълнение на дадени пълномощия от ООН на 3-ти армейски корпус на Турция в рамките на мироопазваща операция на НАТО. В учението се използват специални криптиращи телефони, разработени от турската фирма Аселсан, които съответстват на стандартите на НАТО за защита на класифицираната информация.

Учението ще продължи до 20 ноември, посочва изданието. /ИА „Фокус”/

 
18.11.2009, 17:33

Владимир Путин се запозна със съвременни образци на военната техника в град Коломна

Премиерът на Русия Владимир Путин посети полигона на „Конструкторското бюро по машиностроене” в град Коломна, където му бе демонстриран хеликоптерът Ка-52, съвременният противотанков комплекс „Хризантема”, танкът Т-80 с активна система за защита на бронята „Арена”, предаде Интерфакс. Руският премиер ще проведе съвещание в „Конструкторското бюро по машиностроене, на което ще бъде разгледан въпросът за осигуряването на нов облик на Въоръжените сили на Русия със съвременни образци на ракетноартилерийското въоръжение и боеприпаси от страна на отбранително-промишления комплекс на страната. Още руски ВПК

 
18.11.2009, 13:50

Турция поиска по-голямо участие в отбранителните механизми на ЕС

Министърът на отбраната на Турция Вежди Гьонюл взе участие в срещата на министрите на отбраната на тройката на ЕС с министрите на отбраната на европейските съюзници в НАТО и на страните кандидати за член в ЕС. На срещата министър Гьонюл припомни, че Турция е страната извън ЕС, която оказва най-голяма подкрепа на умиротворителните мисии на съюза и поиска на Туpция да бъде осигурено по-активно участие в Европейската политика за сигурност и отбрана.

Министърът на отбраната на Труция Вежду Гьонюл каза, че подкрепят разгръщането на сътрудничеството между НАТО и ЕС, като поиска да се спазват постигнатите договореност и да се изпълнят дадените на Турция обещания. Той каза, че в тези рамки от голямо значение е приемането на Турция за член на Европейската Агенция за Отбрана.

Турция се противопоставя на споделянето на секретни документи на НАТО с Кипърската Гръцка Част с довода, че тази страна няма подписани с алианса договори за сигурност и не е включена в програмата Партньорство за Мир.

Същевременно на заседанието на министрите на отбраната на страните членки на ЕС бе прието рeшение идната година в Уганда да бъдат изпратени 100 военни инструктори за обучването на 2 хиляди сомалийски военнослужещи. Очаква се в мисията на ЕС, която ще бъде командвана от Испния да се включат военни инструктори от Франция, Великобритания, Гърция, Унгария и Словения.RТ/

 
18.11.2009, 13:38

ВВС на ОАЕ поръчаха 25 учебни самолета PC-21

Военновъздушните сили на Обединените Арабски Емирати по време на авиосалона Dubai Airshow 2009 са поръчали на швейцарската компания Pilatus Aircraft 25 турбовитлови тренировъчни самолета PC-21, съобщава пресслужбата на компанията. Стойността на сделката е 500 милиона швейцарски франка (495 милиона долара).

Според набелязания график, доставката на самолетите трябва да завърши през 2011 година. ОАЕ е третата страна, след Швейцария и Сингапур, поръчали PC-21. Сега в тренировъчния парк на ВВС на ОАЕ влизат турбовитловите самолети на Pilatus Aircraft - PC-7. С обслужването на тези самолети се занимава швейцарска компания.

Двуместния учебен самолет PC-21 е способен да развива максимална скорост до 685 километра в час. Далечината на полета на самолета достига до 1300 километра. Машината има пет точки за подкачване на оръжие тип ъздух-земя". Още за Pilatus

 
18.11.2009, 12:23

Британски военни се обвиняват в насилие

Десетки бивши затворници на секретния британски военен център за разпити „Шайба” в Ирак заявяват, че са подлагани на психологическо и физическо насилие, подобно на това, което е прилагано от американци против затворници в Гуантанамо. Както съобщава британският вестник „Таймс”, затворниците били лишавани от сън, не им давали вода и храна. Адвокатите на затворниците отбелязват, че британските военни са били подлагани на натиск от страна на САЩ, искали от тях повече информация за арестуваните. Министерството на отбраната на Великобритания е принудено да провежда разследване на тези факти.

 
18.11.2009, 12:15

Русия ще достави на Ливан изтребители МиГ-29 в края на 2010 г.

Десетте изтребителя МиГ-29, които Русия планира да достави на Ливан, ще бъдат изпратени в страната не по-рано от края на 2010 г., предаде агенция Интерфакс.

„Ако всичко бъде наред, то доставката може да се състои в края на следващата година”, съобщи заместник-директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Вячеслав Дзиркалн. „Определено забавяне на доставката на самолетите има, тъй като в Ливан в момента е разрушена цялата инфраструктура”, отбеляза той. Още за МиГ-29

 
18.11.2009, 10:11

Нов пик на самоубийствата в армията на САЩ

Самоубийствата в американската армия ще достигнат новото си най-високо равнище тази година, предаде Ройтерс. Заявлението на генерал Петер Чиарели вероятно ще увеличи загрижеността за стреса, на който са изложени американските сили преди очакваното изпращане в Афганистан. Разкритията са огласени, докато американският президент Барак Обама се приближава до решението да изпрати до 40 хиляди допълнителни войници в Афганистан. Самоубийствата на активните военнослужещи тази година вече са достигнали рекордните 140 случая през 2009 г.

„Това е ужасно и не искам да намалявам значимостта на тези цифри по никакъв начин“, заяви Чиарели на брифинг в Пентагона. Още 71 войници са извършили самоубийство след като са били освободени от активна служба, някои само седмици след връщането по домовете си. Засега няма информация от другите клонове на въоръжените сили. Чиарели предупреди, че не бива да се приема, че самоубийствата са свързани с бойния стрес върху силите, участвали във военните действия. Той посочи, че близо една трета от самоубийците никога не са били изпращани в чужбина.

Армията наскоро разкри, че близо един от всеки петима войници от нисък ранг страда от проблеми с психическото здраве, като депресия. /БГНЕС/

 
18.11.2009, 09:37

Русия е предала на Алжир всичките обещани Су-30МКА

Иркутския авиационен завод, влизащ в състава на корпорацията "Иркут", напълно завърши доставката на изтребители Су-30МКА за военновъздушните сили на Алжир, съобщава ИТАР-ТАСС. В рамките на договора, сключен през 2006 година, на Алжир са предадени 28 самолета марка "Су".

Първите четири изтребителя Алжир получи през 2007 г. През март 2008 година страната получи още два Су-30, а през юни миналата година – още два. Тогава стана ясно, че Алжир смята да получи допълнително количество изтребители Су-30 вместо отказаните МиГ-29. Още за Су-30

 
18.11.2009, 08:37

САЩ няма да разполагат ПРО в Украйна

САЩ не планират да разполагат елементи на ПРО на територията на Украйна, заяви посланикът на САЩ в Русия Джон Байърли. Според него, Вашингтон е заинтересуван от обсъждане с Русия на глобалната система, в която да влизат съществуващите елементи на руската ПРО. Относно ПРО в Европа, САЩ не са се отказали от тези планове, а само са ги отложили до 2015 година. До тогава край бреговете на Европа ще патрулират американски военни кораби с ракети-прехващачи на борда. Русия на свой ред потвърди готовността си да участва в създаването на колективна система за ПРО със САЩ и НАТО.

 
 
 
17.11.2009, 23:30

Литва, Полша и Украйна ще създадат съвместна армия”

Литва, Полша и Украйна ще създадат съвместно военно формирование – бригада, която ще получи названието „ЛитПолУкрбриг”, съобщи РИА Новости.

Участието в съвместното съединение, по мнението на специалистите, трябва да помогне на Украйна да доближи своите въоръжени сили до стандартите на НАТО. Тази договореност бе постигната на преговори в Брюксел, в които участваха временно изпълняващият длъжността министър на отбраната на Украйна Валерий Ивашченко, министърът на охраната на Литва Раса Юкнявичене и държавният секретар на министерството на отбраната на Полша Станислав Комаровский.

 
17.11.2009, 22:40

Оптимизирания изтребител F-35А извърши първият си полет

Оптимизирания самолет F-35А (AF-1) изпълни първият си полет на 14 ноември, съобщават от американската компания Lockheed Martin.

По време на полета самолета е набрал височина около 6000 метра и е развил скорост М=0,6. Полета е продължил 89 минути.

Това е четвъртият самолет F-35, започнал летателни изпитания. До момента изпитания се проведоха със самолета АА-1 с обикновено излитане и кацане и два самолета с кратко излитане и вертикално кацане. AF-1 е построен на същата производствена линия, където се изработват предсерийните самолети. – Още за F-35

 
17.11.2009, 22:22

Обама на крачка от своето Ватерло

След Нобеловата награда за мир го очаква поражение на фронта в Афганистан.... Още

 
17.11.2009, 20:33

Заседание на БЛЕКСИФОР във Варна

На заседание на групата за планиране на Черноморската група за военноморско сътрудничество БЛЕКСИФОР, което започна във Варна, участват представители на флотите на България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна. Те трябва да анализират сегашната активация на международното съединение и да обсъдят програмата за дейност на „БЛЕКСИФОР” за следващата, 2010 година. Първото разгръщане на сегашната активация на съединенията на групировката се проведе през август. Тогава екипажите на кораби отработиха задачите на контрол над корабоплаването със задържане на условни кораби-нарушители и десантиране на групи за проверка, участваха в операции по спасяване на бедстващи в морето хора.

 
17.11.2009, 20:11

Saab продаде на ОАЕ два летящи радара

Обединените Арабски Емирати са сключили с шведската авиостроителна компания Saab контракт за доставката на самолети Saab 340 със система за далечно радиолокационно откриване и управление Erieye, съобщават от пресслужбата на компанията. Стойността на контракта е 1,5 милиарда шведски крони (219 милиона долара).

Контракта предвижда и доставка на необходимото наземно оборудване. ОАЕ предвижда да използва летящите радари за наблюдение на държавната граница.

Популярността на радарите Saab Erieye в последно време нараства. Радари от този тип вече се използват от въоръжените сили на Тайланд. В Бразилия, Мексико и Гърция Erieye е монтирана на самолети Embraer-145. В близко време се очаква Пакистан да получи Erieye на платформа самолета Saab 2000.

В базовата си комплектация, като правило тя се монтира на самолети Saab 340. Тези самолети са способни да развиват максимална скорост от 530 километра в час и да патрулират със скорост 300 километра в час в продължение до седем часа. – Още самолети за ДРЛО

 
17.11.2009, 16:46

Турски военни кораби за страните от региона

Турция е на път да се превърне в доставчик на военни кораби за Близкия Изток, Кавказ и Далечния Изток.

След турската фирма „Йонджа Онук”, която изнася катери за бреговата охрана на Пакистан, Обединените Арабски Емирства и Малайзия, фирмата „Арес Гемиджилик” изнасяща катери за Грузия, сега и корабостроителницата „Дюзгит” произведе два военни катера за Сирия.

Патрулните катери, които бяха символично предадени на Сирия, ще отпътуват за страната през идните дни. Двата кораба бяха подложени на изпитания неколкократно в трудните условия на Черно море.

 
17.11.2009, 15:23

Руски Ми-17 за коалицията в Афганистан

Русия ще достави на силите на контратерористичната коалиция в Афганистан 20 хеликоптера Ми-17. Първите 10 машини ще бъдат доставени през декември. Съответният контракт е подписан на международния салон в Дубай. До 2015 година в региона на Близкия и Средния Изток се планира изпращането на 120 машини. В момента в Ирак, Афганистан и Пакистан се експлоатират повече от 600 хеликоптера. За следполетно обслужване на руска хеликоптерна техника в Обединените Арабски Емирства е създадено съвместно сервизно предприятие. Още за Ми-17

 
17.11.2009, 14:40

В САЩ завършиха изпитанията на модернизирани бронежилетки

Сухопътните войски на САЩ са провели изпитания на подобрената версия на бронежилетката (IOTV), съобщава Defence Talk. IOTV осигурява защита на по-голяма част от тялото на боеца, притежава нова система за преразпределяне на теглото и пълна съвместимост с допълнителното оборудване, използвано и при старите жилетки (отделенията за аптечка, фенер, боеприпаси).

Бронежилетките IOTV позволяват на бойците по-бързо да ги свалят, ако възникне такава необходимост.

Новите IOTV тежат почти с 2,7 килограма по-малко от старите версии на бронежилетките. Пластините, използвани в IOTV, осигуряват защита от куршум с калибър 7,62. С производството на бронежилетките се занимава британската корпорация BAE Systems. Наскоро бе съобщено, че американските сухопътни войски смятат да получат 75 хиляди бронежилетки IOTV. Още бронежилетки

 
17.11.2009, 12:52

Първите серийни Су-35 ще бъдат сглобени през 2010 година

Компанията "Сухой" е започнала работите за изпълнение на подписания през август 2009 година контракт с министерството на отбраната на Русия за доставката на многофункционални изтребители Су-35С. Това се казва в информация на пресслужбата на фирмата. Сглобяването на първите серийни самолети ще започне през 2010 година.

Сега в авиационното обединение „Гагарин” в Комсомолск на Амур се занимават с производството на детайли и комплектуващи за бъдещите серийни Су-35. Освен това "Сухой" вече е сключил договори с други предприятия за доставката на възли, механизми и оборудване.

Предвижда се до 2015 година руското военно ведомство да получи 48 изтребителя от поколение "4++" Су-35. Наскоро излезе информация, че Либия води преговори с Русия за закупуване на най-нови изтребители за около милиард долара. – Още за Су-35

 
17.11.2009, 10:50

Русия е за временно споразумение със САЩ

След 5-ти декември, когато изтича срокът на сегашния договор по стратегическите настъпателни оръжия, може да бъде намерено решение, предвиждащо временно действие на новите договорености между Русия и САЩ по проблема. Но не става дума за удължаване на договора СНО-1, каза представител на департамент „информация и печат” на руското МВнР. Според него, дори ако до 5-ти декември бъде подписан новият договор, ще се поискат минимум няколко месеца за ратифицирането му в САЩ и в Русия. Така той коментира заявлението на помощника на президента на САЩ по Русия и Евразия Майкъл Макфол, че на Москва и Вашингтон им е необходимо междинно споразумение по въпроса.

 
17.11.2009, 10:45

Британците ще поставят брони на американски машини

Британската корпорация BAE Systems е получила контракт от Сухопътните войски на САЩ (Командването за автобронетанкова техника и въоръжения - TACOM) за монтирането на допълнителна броня L-ROD на американските бронемашини RG-31 и Cougar, съобщава DefPro. Стойността на контракта е 42 милиона долара.

Бронята L-ROD представлява щит от алуминиеви пръчки, поставящ се върху бронетехниката на определено разстояние от корпуса. Тези щитове ще осигуряват ефективна защита от реактивни гранати, без да се намалява боеспособността на техниката.

Сухопътните войски на САЩ използват около 2020 бронемашини RG-31 почти три хиляди Cougar.  Още бронемашини

 
17.11.2009,09:37

Стратегически военни учения ще се проведат в Куба в края на месец ноември

Стратегическите военни учения „Бастион-2009” ще се проведат в Куба в края на месец ноември, предаде  РИА Новости, позовавайки се на съобщение на кубинското министерство на въоръжените революционни сили.

Мащабните учения бяха планирани за есента на миналата година, но кубинските власти бяха принудени да ги отложат заради трите опустошителни урагана, които връхлетяха Острова на свободата през 2008 година.

В съобщение на министерството се посочва, че стратегическите учения ще се проведат от 26 до 28 ноември на територията на цялата страна.

 
Кликни за изложението

DUBAI AIRSHOW 2009
Дубай, ОАЕ, 15 – 19 ноември 2009
11-та международна аерокосмическа изложба

 
 
 
16.11.2009, 20:57

ЕС трябва да има собствена армия, заяви италианският външен министър

Италианският външен министър Франко Фратини се обяви за създаване на европейска армия след ратификацията на Договора от Лисабон. Той каза това в интервю за британския в. "Таймс", цитирано от Франс прес.

Фратини отбелязва, че е необходимо да има европейска армия и че "ако някои страни искат да имат засилено сътрудничество помежду си, може да го правят". Това вече се прави с еврото и Шенгенските споразумения за свободно придвижване и този принцип сега ще може да се прилага и при общата европейска политиката за отбрана, подчертава министърът.

"Ако не водим обща европейска външна политика, има опасност Европа да бъде маргинализирана. Тя ще бъде задмината от Г-2 на Америка и Китай, тоест от тихоокеанската ос, а атлантическата ос ще потъне в забрава". След Лисабон вече нямаме оправдание, заявява италианският външен министър.

Фратини подчертава, че по този начин европейските страни ще могат по-добре да координират усилията си и дава за пример Афганистан. "Сега всяка страна дава еднакъв военен принос, всяка страна осигурява за Афганистан бронирана техника, хора, танкове, самолети. Ако имаме европейска армия, Италия би могла да изпраща самолети, Франция - танкове, Великобритания - бронирани машини и по този начин бихме могли да оптимизираме ресурсите си", казва италианският външен министър пред "Таймс".

Италия подкрепя кандидатурата на бившия премиер Масимо д' Алема за поста върховен представител на ЕС за външната политика. Кой ще заеме новите висши постове в ЕС ще се реши на извънредна среща на върха на 19 ноември в Брюксел. - аудио

 
16.11.2009, 20:47

Грузия изпрати свои военни в Афганистан

Група грузински военни с обща численост от 173 души отпътува за Афганистан, за да се включи в операцията на НАТО за поддържане на мира в централноазиатската страна, предаде информационната агенция Новости-Грузия.

Според информацията, грузинските военнослужещи ще бъдат базирани в зоната на отговорност на френския контингент. В състава на подразделението е включен и военен свещеник.

На тържествената церемония по изпращането на грузинските военни присъстваха представители на министерството на обраната и Обединения щаб на Въоръжените сили на Грузия.

В близко бъдеще в Афганистан ще бъде изпратено още едно грузинско подразделение.

„Това е много важна операция, включително и за Грузия, защото тя се провежда под егидата на НАТО”, заяви командващият грузинските сухопътни войски Николоз Джанджгава. /ИА „Фокус”/

 
16.11.2009, 20:15

Ден на отворени врати ще се проведе в Пета механизирана бригада

От 9.00 до 11.00 часа на 19 ноември на строевия плац на бригадата ще бъдат показани различните видове техника, която е на въоръжение в съединението. По-късно военнослужещи от Пета бригада ще участват в тържествен ритуал по случай празника на Сухопътни войски, който започва от 12.00 часа на площад "Възраждане" пред Мавзолея - костница "Св. Георги Победоносец".

 
16.11.2009, 17:33

Преминаха първите летателни изпитания на новия британски безпилотен летателен апарат

Завърши първият етап от изпитанията на новия британски безпилотен летателен апарат (БЛА) Mantis, съобщава Lep. Първият полет на БЛА се състоя през октомври 2009 г. на ракетния полигон Вумера в Южна Австралия.

Сътрудниците на компанията BAE Systems, представящи Mantis на международното авиоизложение Dubai Airshow 2009, уточняват, че БЛА е извършил пет тестови полета, по време на които са били проверявани системите за автономен полет, аеродинамичната компановка и различни сензори. Последният от полетите на първият изпитателен етап се е състоял в средата на октомври 2009 г.

Разработката на Mantis започна в края на 2007 г., като финансирането на проекта бе осигурено от военното ведомство на Великобритания и консорциум от компаниите BAE, Rolls-Royce, QinetiQ, Selex Galileo и други. Първоначално бе планирано предаването на Mantis на въоръжените сили на Великобритания да стане в края на 2009 г., но по-късно тези срокове бяха изтеглени назад. Новата дата за предаване на БЛА не се споменава. – Още безпилотни апарати

 
16.11.2009, 16:28

Британска подводница от ново поколение излезе на ходови изпитания

Първата британска атомна подводница Astute, построена по едноименния проект, излезе в открито море за ходови изпитания, съобщава Your Shipping News. Подводницата слезе от стапелите на корабостроителницата в Barrow-in-Furness и след изпитателното плаване трябва да пристигне в морската база Clyde в шотландския Faslane. След пристигането си, атомната субмарина ще бъде включена в състава на ВМС на Великобритания. Очаква се самите изпитания да продължат няколко месеца.

Според уточнение на вестник The Daily Telegraph, британските ВМС ще получат Astute четиригодишно закъснение. Подводницата е била заложена през 2001 година и по първоначалния график трябваше да бъде готова през 2005 г.. В момента се строят още три подводници от този клас - Ambush, Artful и Audacious. Строителството на последната започна в началото на тази година.

Водоизместимостта на атомните подводници клас Astute е 7,8 хиляди тона при дължина 97 метра. Astute е способна да развива скорост до 29 възла и да се потапя на дълбочина до 300 метра. Екипажа на тези подводници се състои от 98 човека. Astute трябва да заменят подводниците от проект Trafalgar. ВМС на великобритания имат намерение да закупят 7-8 подводници от новия клас. – Още подводници

 
16.11.2009, 16:01

"Топол-М" и "Булава" спират преговорите за стратегическите оръжия

Преговорите за нов договор, който да ограничи стратегическите въоръжения на Русия и на САЩ, се бавят заради нежеланието на Москва да продължат американските проверки във водещото руско предприятие за производство на междуконтинентални балистични ракети. Освен това, федерацията не желае повече да предоставя на американците информация за техническите данни на своите оръжия, както правеше досега. Тези сведения за хода на двустранните конфиденциални преговори изтекоха в блога на известен американски експерт по неразпространението........ – Още

 
16.11.2009, 13:25

Купуват американски ракети AIM-120C-7

Кувейт, Мароко и Йордания са изпратили до американското правителство писмо с предложение за покупката на управляеми ракети ъздух-въздух" AIM-120C-7 AMRAAM. Според информация на DefPro това е станало известно по време на провеждащото се в момента изложение Dubai Airshow 2009. Сделката е получила предварително одобрение, но не се съобщава нейната стойност, както и за какво количество ракети става въпрос.

Ракетите AMRAAM се произвеждат от американската компания Raytheon. Стойността на една ракета е около 386 хиляди долара. AMRAAM бе приета на въоръжение в американските ВВС през 1991 година. Тя се използва и от Великобритания, Германия, Испания и други страни-членки на НАТО. AIM-120 може да се подкачва към изтребителите F-15, F-16, F/A-18C/DE/F, F-22 и Eurofighter Typhoon.

През февруари 2009 година Обединените Арабски Емирати станаха първата държава в региона, купила ракети AIM-120C-7. ОАЕ сключи със САЩ контракт за доставката на 220 ракети, на стойност 173 милиона долара. С тях ще бъдат въоръжени изтребителите F-16 Block 60, които в момента в страната са около 60 единици. – Още за ракетите „въздух-въздух”

 
16.11.2009, 10:31

Tурски съд освободи полковник до започването на съдебния процес

Високопоставен служител от военноморските сили, който бе арестуван по подозрения в участие в заговор за дестабилизиране на правителството на управляващата Партия на справедливостта и развитието, бе освободен под гаранция в петък (13 ноември).

Полковник Дурсун Чичек бе обвинен в сряда, че "принадлежи към терористична организация", след като секретен документ, за който се твърди, че е изготвен от него и в който се описват начини за дестабилизиране на правителството, стигна до медиите през юни. Той бе задържан за кратко през юли, но бе освободен. /SETimes/

 
16.11.2009, 10:20

Дмитрий Медведев посети ракетния крайцер „Варяг”, който е на посещение в Сингапур

Руският президент Дмитрий Медведев посети гвардейския ракетен крайцер „Варяг”, който в момента се намира на посещение в сингапурската военноморска база „Чанги”, предаде ИТАР-ТАСС.

На палубата на флагмана на руския Тихоокеански флот държавният глава на Русия бе посрещнат от командващия на Приморската флотилия на ТОФ Сергей Авакянц и от командира на крайцера Едуард Москалев.

 
 
 
15.11.2009, 23:35

САЩ ще осигурят на Афганистан 20 ремонтирани транспортни самолета

Американската армия ще осигури на афганистанските сили за сигурност 20 ремонтирани транспортни самолета, които ще бъдат доставени през следващите две години. Информацията беше съобщена на съвместна пресконференция на висши военни представители от САЩ и Афганистан. Новите попълнения ще удвоят броя на и без това застаряващата в техническо отношение флотилия от летателни машини на размирната държава.

Два от самолетите C-27A, произведени от италианската компания Аления Аеронавтика, вече са доставени, потвърди началник щабът на афганистанските сили за сигурност генерал Абдул Уахаб Вардак. Командващият силите на НАТО и САЩ в Афганистан генерал Стенли Маккристъл заяви, че останалите машини ще пристигнат до края на 2011 година.

В периода 1980 – 1992 година по време на съветската окупация афганистанските военновъздушни сили са разполагали с около 500 летателни машини – в това число 200 хеликоптера и 100 бойни самолета.

След като управлението на страната е поето от талибаните обаче, военната флотилия започва да изостава в техническо отношение и е почти изцяло разрушена след американската офанзива срещу бунтовниците през 2001 година. Територията на Афганистан е почти изцяло планинска и затруднява сухопътния транспорт, което прави придвижването по въздух по-предпочитано. /ekipnews.com/

 
15.11.2009, 22:54

Пентагонът забрани снимки от мъчения

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс забрани публикуването на снимки от мъченията на пленници, в които са участвали американски граждани, предаде АП.

Публикуването на тези снимки може да постави под заплаха сигурността на военнослужещите в САЩ и извън пределите на страната, се казва в заповед на Пентагона. Заповедта се отнася до всички снимки, свързани с разпити на задържани в хода на антитерористични операции през периода от 11 септември 2001 г. до 22 януари 2009 г.

Същевременно стана известно, че администрацията на президента Барак Обама възнамерява до прехвърли много затворници от базата Гуантанамо в почти безлюден затвор в щата Илинойс. Строго охраняваният държавен затвор "Томсън", намиращ се на около 240 км западно от Чикаго, е първата опция на администрацията за държане на затворници от Гуантанамо. /Монитор/

 
15.11.2009, 22:37

Китайските ВВС отбелязаха 60-годишнината от основаването си с въздушно шоу

Днес преди обед на летището в Шахъ, Пекин бе организирана демонстрация на полети и въздушен десант, посветена на 60-годишнината от основаването на Китайските военновъздушни сили.

 
15.11.2009, 22:20

Съвместни военноморски учения

Утре под домакинството на Турция започват съвместните военни учения на Турция и Египет под кодовото название "Море на Приятелството 2009".

Целта на маневрите, които ще се проведат в Източното Средиземноморие е укрепването на сътрудничеството и координацията между военноморските сили на двете страни.

От турска страна в маневрите ще участват една фрегата, два щурмови катера, една подводница, една корвета, два патрулни катера, един отряд на специалните сили (морски котки) и самолети на военновъздушните и военноморските сили.

Египет ще участва в маневрите с две фрегати, два щурмови катера, един спомагателен кораб, един хеликоптер и един специален отряд орски котки). Ученията ще приключат на 21-ви ноември.

 
15.11.2009, 21:16

Руски бойни кораби преминаха през Босфора

Двата кораба "Азов 151" и "Новочеркаск 142" на руския вонноморски флот преминаха през Босфора на път от пролива Чанаккале към Черно море. Крайцерите, които бяха ескортирани от катери на турската брегова охрана, плават към Украйна, предаде БНР.

Руските кораби и екипажите им охранявали търговските кораби срещу нападенията на пиратите в Аденския залив Сомалия.

Според договора Монтрьо от 1936 година, който е единственият документ, уреждащ статута на Черноморските проливи и който е подписан и от България, Босфорът и Чанаккале са под контрола на Турция. Търговските кораби имат право да преминават свободно, но за военните кораби турската страна се уведомява предварително. Този договор се счита за гарант на стабилността в Черноморския регион.

 
15.11.2009, 14;30

Либия планира да закупи от Русия изтребители Су и самолети Ил-76

Либия се интересува от закупуването на руска авиационна техника. Това съобщи ръководителят на делегацията на „Оборонекспорт” на авиационното изложение в Дубай Михаил Завалий, предаде Интерфакс.

Той посочи, че либийската страна има интерес към изтребителите Су и военнотранспортните самолети Ил-76. Според неговите думи в момента се водят преговори за техническия облик на предлаганите за доставка машини.

 
15.11.2009, 13:56

Иран може да създаде собствена система за ПРО, ако Русия откаже да достави ракети С-300

Иран скоро може да създаде собствена система за противоракетна отбрана, ако Русия не достави на ислямската република ракети С-300. Това заяви председателят на комисията по национална сигурност и външна политика в иранския парламент Алаедин Боруджерди, предаде  РИА Новости.

„Иран няма да се спре, ако други страни откажат да сътрудничат. Ислямската република е в състояние да започне масовото производство на подобна ракетна система, при това в близко бъдеще”, каза Боруджерди.

В петък началникът на Генералния щат на въоръжените сили на Иран генерал Саед Фирузабад заяви, че Техеран е недоволен от това, че руските партньори не спазват условията на договора за доставка на ракетните системи С-300.

 
 
 
14.11.2009, 23:45

По-добрата военна техника няма да спечели войната в Афганистан, заяви командир от НАТО

Най-високопоставеният британски главнокомандващ и заместник-генерален секретар на НАТО Ник Паркър заяви днес, че по-добрата военна техника и екипировка няма да спечелят войната в Афганистан, предадоха световните медии. Според него военната техника няма да окаже сериозно въздействие върху ефекта от войната срещу талибаните. Паркър уточни, че държи на тази позиция, въпреки че неговият син пострада тежко при атентат в Афганистан.

 
14.11.2009, 20:52

Израел и Бразилия са сключили най-големият в своята история военен контракт

Израелската държавна компания Israel Aerospace Industries ще започне да доставя безпилотни летателни апарати (БЛА) на Бразилия, съобщават израелските медии. Стойността на контракта е 350 милиона долара, което го прави най-големият, сключен между двете страни до сега.

Контракта ще бъде реализиран на два етапа. През първият Бразилия ще получи три БЛА заедно с необходимото оборудване, включващо системи за управление и базови станции. През вторият етап израелската компания ще предаде на Бразилия още 11 апарата. Точните модели на поръчаните от Бразилия БЛА не се посочват.

Преди три месеца Israel Aerospace Industries завърши изпитанията на БЛА IAI Heron, който ще бъде доставен на бразилската полиция.

Според Globes Online, Бразилия смята да използва безпилотните апарати за контрол на държавната граница. Освен това, БЛА ще бъдат използвани за осигуряване на безопасността на Световната купа през 2014-та и Олимпийските игри през 2016 година. – Още безпилотни апарати

 
14.11.2009, 19:38

Започна строителството на самолетоносача Gerald R. Ford (CVN 78)

Днес бе заложен кила на самолетоносача Gerald R. Ford (CVN 78), 38-ми президент на САЩ, съобщава Military Times.

Това е първият самолетоносач, строящ се по нов проект. Спуска на кораба е предвидено да стане през 2015 година. – Още самолетоносачи

 
14.11.2009, 18:05

Oshkosh Defense обяви за контракт на стойност $20 милиона за доставката на тежки транспортьори на Египет

Фирмата Oshkosh Defense, подразделение на Oshkosh Corporation, е получила контракт от американското командване за управление на жизнения цикъл на автобронетанковото управление (TACOM LCMC) за доставката на повече от 40 тежки транспортьора (HET) M1070 и прицепи 635NL на Египет.

Oshkosh HET® е предназначен за бързо прехвърляне на бойни танкове М1А1, бойни бронирани машини и САУ, а също и до шест човека от екипажа. По този начин техника и военнослужещите пристигат до мястото за провеждане на мисията заедно.

Освен резервните части, контракта включва и обучение на специалисти, които да осигурят в полеви условия техническото обслужване на машините.

Подизпълнител на прицепите ще бъде египетския танков завод на министерството на отбраната край Кайро, който участва и в производството на средния тактически влекач Oshkosh МТТ. Още влекачи

 
14.11.2009, 17:43

Британски изтребител се разбива на авиошоу в ЮАР

Изтребител English Electric Lightning  (регистрация ZU-BEW / XR773/BR сериен номер cn 95238) се е разбил на авиошоу в южноафриканския град Бредасдорп, на около 200 км от Кеейптаун, предаде News 24.

Самолетът се разцепил от удара в земята, пилотът Dave Stock (1963 г.) е загинал. Техническа повреда се смята за причина за инцидента. Би могло отказ на двигателя да е довел до трагедията със самолета на компанията Thunder City, която организира полети с бойни самолети, снети от въоръжение. Компанията твърди, че на нейно разположение са последните годни за експлоатация образци на English Electric Lightning. Британският свръхзвуков изтребител-прехващач е разработен в средата на 50-те години на миналия век. Той е на въоръжение в Кралските военновъздушни сили на Великобритания до 1988 и е смятан за един от най-интересните и запомнящи се образци на британското самолетостроене.

 
14.11.2009, 17:35

Израел се отказа от V-22

Въоръжените сили на Израел се отказаха от възможността за покупка на конвертоплани Bell Boeing V-22 Osprey, съобщава Flight International.

През 2007 година Израел заяви за намерението си да оцени преимуществата на машините V-22 и в частност да ги използва за прехвърляни на своите сили със специално назначение в тила на противника. Днес обаче ВВС на тази страна са се отказали от тази идея, утвърждава Flight International.

В средата на миналата година високопоставена делегация на израелското военно ведомство посети завод на компанията Boeing, в който се извършва сглобяването на V-22 Osprey. Тогава представителите на ВВС на Израел, изказаха мнение, че конвертопланите притежават редица преимущества пред десантните вертолети, като по-високо скоростни характеристики, които повишават шансовете за преодоляване на противовъздушната отбрана на противника.

V-22 Osprey е съвместна разработка на компаниите Boeing и Bell Helicopter. Максималната му скорост в самолетен режим е 638 км/час, а радиусът на действие достига до 950 км. В товарния отсек могат да се разположат 24 десантника. Стойността на една такава машина е около 70 милиона долара. – Още за V-22 Osprey

 
14.11.2009, 17:00

Гърция няма да увеличава военния си контингент в Кабул

Гръцките сили в Кабул няма да бъдат увеличавани, нито местени в по-рисков район, съобщи гръцкият вестник „Вима”. Националният съвет по външна политика и отбрана (КИСЕА) реши да отмени решение на предишното правителство за увеличаване на военния контингент на страната в Афганистан и преместването му в район на военни действия. На заседанието на КИСЕА, председателствано от премиера Георгиос Папандреу, беше решено още да бъде подновен военният контингент на Гърция в Сомалия.

 
14.11.2009, 13:00

Назначен е нов началник на генералния щаб на Украйна

Президентът на Украйна Виктор Юшченко подписа указ за назначаването на генерал-полковник Иван Свида за началник на генералния щаб, който досега заемаше длъжността командващ на Сухопътните войски, предаде ИТАР-ТАСС.

Свида замени на поста Сергей Кириченко, който през октомври подаде оставка поради здравословни причини. За командващ на Сухопътните сили е назначен генерал-полковник Генадий Воробьов, който досега бе първи заместник на началника на генералния щаб.

 
14.11.2009, 12:42

Американската ПРО с морско базиране

Щаба на ВМС на САЩ посочи следващите 6 есминеца УРО, които ще бъдат оборудвани със системата за противоракетна отбрана Aegis, съобщава Navy Times.

Това са корабите USS Ross, Donald Cook и Carney (до 2012 г), Cole, McFaul и Porter (до 2013 г.).

Според плановете на Пентагона до края на 2010 година в строя трябва да има 21 кораба със системи за ПРО, към края на 2012 г. – 24 и към края на 2013 г. – 27 кораба.

По-рано се планираше за създаването на ефективна ПРО със системата Aegis да бъдат оборудвани 22 крайцера и 62 есминеца.

 
14.11.2009, 10"40

Пазарът на оръжия в Близкия изток е важен за Русия

Пазарът на оръжия на Близкия изток е твърде обемен и затова остава важен за Русия, съобщи в навечерието на откриването на изложбата „Дубай еър шоу-2009” представителят на Рособоронекспорт Михаил Завалий. „Спектърът на нашите взаимни отношения с арабските партньори е извънредно широк — от авиотехника и средства за ПВО, до проекти в космическата сфера”, каза Завалий. Той отбеляза, че на пазара на оръжия на Близкия изток днес съществува остра конкурентна борба, но въпреки това, делът на Русия на него нараства.

 
14.11.2009, 10:07

Техеран поиска от Москва полагащите му се ракети

Иранските власти обвиниха Русия в това, че не изпълнява договорите за доставка на ракетнозенитните комплекси С-300, пише руският вестник „Коммерсант”.

Вчера началник генералния щаб на въоръжените сили на Иран Сеид Хасан Фирузабади заяви, че Техеран е изключително недоволен от „поведението на руските приятели”. В Русия обясняват забавянето с технически причини, но неофициално признават: проблемът е чисто политически. През почивните дни в Сингапур ще се срещнат президентите на Русия и САЩ – Дмитрий Медведев и Барак Обама, които не само ще обсъдят ситуацията около иранската ядрена програма, но може и да решат, кога трябва да бъдат наложени нови санкции на тази страна. – Още за С-300

 
 
 
13.11.2009, 22:50

Вашингтон и Токио все още в спор за закриването на военните бази

Американският президент Барак Обама и японският министър-председател Юкио Хатояма все още имат спорове около американската военноморска база в префектурата Окинава, предаде РИА "Новости". Обама пристигна днес в Токио, стартирайки обиколката си в Азия. Новоназначеният японски премиер заяви по-рано по време на предизборната си кампания, че не само би затворил американската военна база в град Футенма, но и цялата префектура Окинава, където са разположени около 37 000 души американски военен персонал. "Факт е, че направихме кампания по този въпрос и жителите на Окинава имат големи очаквания", заяви Хатояма на обща пресконференция с Обама след тяхната среща. Засега Вашингтон се е съгласил единствено на разговори за "изпълнението" на споразумението от Окинава, което е свързано с преместването на 8 000 души американски военнослужещи на о-в Гуам, но не очаква големи промени в самото споразумение. По време на пресконференцията Обама похвали японския си колега по въпросите на международната сигурност, най-вече за това, което Япония е направила за войната в Афганистан. Хатояма обеща 5 милиарда долара за образование и хуманитарни помощи в раздираната от военни конфликти страна. Американският държавен глава заяви, че поетите ангажименти "подчертават важната роля на Япония" за големите международни усилия в Афганистан. /БГНЕС/

 
13.11.2009, 20:35

Канадската пехота е препълнена от желаещи да заминат за Афганистан

Толкова много канадски младежи желаят да участват в операцията в Афганистан, че в момента канадската армия спира приема на новобранци, съобщи генерал-лейтенант Андрю Лесли, цитиран от „Нешънъл пост”.

За да коригира този необичаен дисбаланс, армията „ще намали приема на новобранци в пехотата за следващата година или две и окуражава желаещите да се насочат към други позиции в армията, допълни генералът. /ИА „Фокус”/

 
13.11.2009, 17:35

АСЕЛСАН усъвършенства Леопард-1

Турската фирма АСЕЛСАН усъвършенства танковете Леопард-1 на турските сухопътни войски посредством новата системата за огневи контрол „Волкан”, която разработи.

По този начин танковете Леопард-1 вече ще може да откриват цели не само при дневни, но и при нощни условия, ще бъде възможно автоматичното съпровождане и поразяването на движещи се цели.

Последният танк Леопард-1 от общо 171-те модернизирани танка бе предаден на турските сухопътни воиски с церемония в Адапазаръ.Още за Леопард 1

 
13.11.2009, 16:09

Northrop Grumman e получила поръчка по програмата TLPS за щурмовиците А-10

Американската корпорация Northrop Grumman е получила поръчка от ВВС на САЩ по програмата TLPS (Thunderbolt Life-Сycle Program Support) за поддържане на жизнения цикъл на щурмовите самолети А-10 Thunderbolt, съобщават от пресслужбата на компанията.

Програмата предвижда разработка и изпитания на защитени от смущения GPS приемник и инерциален навигационен блок EGI за самолетите А-10С.

Контракта с фиксирана печалба от $3,3 милиона е разчетен за 18 месеца. За това време корпорацията трябва да създаде интегрирана архитектура на системите за поддържане на жизнения цикъл на щурмовиците, да проанализира стойността на жизнения цикъл на самолетите и да извърши временна модификация на самолетите. След това е планирано да се разработи програма за осигуряване на безопасността на полетите и извършване на летателни експлоатационни изпитания на EGI.

В качеството на подизпълнител корпорацията смята да използва услугите на компаниите BAE Systems Control Inc. и Borsight Aerospace.

Корпорацията има намерение да минимизира доработките по оборудването на самолетите и програмното обезпечение, и е уверена, че щурмовиците А-10 ще останат в експлоатация до 2030 година. – Още за А-10

 
13.11.2009, 18:10

Индонезия ще получи последният от поръчаните „Су” през 2010 година

Последният руски изтребител Су-27СК, поръчан от Индонезия, ще бъде предаден на страната през 2010 година. Това е заявил заместника на директора на Федерална служба за военнотехническо сътрудничество на Русия  Константин Бирюлин. Общо Индонезия трябва да получи три самолета Су-27СК – два от тях ще бъдат предадени на страната до края на тази година.

Контракта за доставката на руски изтребители "Су" е бил сключен с Индонезия през август 2007 година по време на авиосалона МАКС-2007. Общата стойност на сделката е почти 300 милиона долара, като тя включва три изтребителя Су-30МК2 и три Су-27СК. Последният от поръчаните Су-30МК2 е бил доставен на страната през януари 2009 година.

Всичките нови руски изтребители ще влязат в състава на военната база "Хасануддин", разположена на остров Сулавеси. Там се намират и по-рано получените два Су-27СК и два Су-30МК, поръчани през 2003 година. След последната доставка ВВС на Индонезия ще имат на въоръжение десет изтребителя марка "Су".

В Индонезия вече е създадена необходимата инфраструктура за руските изтребители, подготвени са необходимите пилоти и техници. – Още за Су-27СК

 
13.11.2009, 11:46

Командващият силите на ИСАФ в Афганистан е поискал подкрепления от 40 хиляди военнослужещи

Командващият силите на ИСАФ в Афганистан американският генерал Стенли Маккристъл е поискал страните от НАТО да изпратят подкрепления от 40 хиляди военнослужещи в азиатската страна, предаде РИА Новости, позовавайки се на белгийски медии. В момента общата численост на многонационалния контингент под командването на НАТО в Афганистан е около 100 хиляди военнослужещи, предимно от САЩ. Общите загуби на силите на ИСАФ, в състава на които има военни от повече от 40 страни, към началото на ноември са около 1516 души, в това число 916 американски военни. Министърът на отбраната на Белгия Питър де Крем заяви, че САЩ не са се обръщали към Брюксел с искане да бъдат изпратени допълнителни военни части в Афганистан, където са разположени около 500 белгийски военни. /ИА „Фокус”/

 
13.11.2009, 11:19

Германия ще изпрати допълнително рота в Афганистан 

Германия ще изпрати допълнително около 120 военнослужещи в Афганистан, предаде РИА Новости, позовавайки се на германски медии. Министърът на отбраната на Германия Карл-Теодор цу Гутенберг заяви, че рота от силите за бързо реагиране на Бундесвера, с численост около 120 души, ще бъде изпратена в афганистанската провинция Кундуз към средата на януари 2010 година. В момента в Кундуз се намират около 1 100 германски военнослужещи, от които около 450 военни са в състава на подразделенията за бързо реагиране.

 
 
 
12.11.2009, 22:49

Индия ще получи първите МиГ-29К до края на ноември

Военноморските вили на Индия ще получат първите руски палубни изтребители МиГ-29К до края на ноември 2009 г., съобщава Bharat-Rakshak.

За сега Индия ще получи само четири изтребителя от поръчаните 16. Руските машини временно ще бъдат в състава на военноморската база Гоа, след което те ще постъпят на въоръжение на тежкия авионосещ крайцер "Vikramaditya" (бивш "Адмирал Горшков").

Изтребителите ще бъдат зачислени към „Vikramaditya”, след като крайцера пристигне в Индия. Точните срокове за сега не са известни. Индия сключи с Русия контракт за модернизация и доставка на "Адмирал Горшков" през 2004 година. Сделката се оценява на 1,5 милиарда долара, като половината от тези пари са предназначени за покупката на палубни изтребители МиГ-29К и МиГ-29КУБ. Завършването на модернизация бе планирано за края на 2008 г., но по-късно руската страна поиска допълнително финансиране.

Според Bharat-Rakshak, крайната стойност на модернизацията на "Адмирал Горшков" може да се удвои и да превиши три милиарда долара. – Още за МиГ-29К

 
12.11.2009,21:28

Navistar Defense получи нова поръчка за машини MRAP

Фирмата Navistar Defense, LLC обяви, че е получила $348 милиона за изпълнение на поръчка за 1928 допълнителни средни тактически транспортни средства (MTV) от американското автобронетанково управление (TACOM).

Компанията е получила също и четиригодишен контракт за техническа им поддръжка, на стойност $78 милиона, според който тя ще трябва да осигури инженерната поддръжка на своите машини International® MaxxPro® клас MRAP (със защита от мини и самоделни взривни устройства). С това общото количество на машините, които Navistar ще трябва да достави за американската армия става 7577 единици, като общата стойност на контракта се оценява на 1,65 милиарда долара.

Доставките трябва да завършат до декември 2010 година. Доставяните машини ще бъдат в различни варианти: за превозване на войски с общо назначение, цистерни за ГСМ и вода, товарни автомобили и машини за техническа помощ. - Още военни автомобили

 
12.11.2009, 17:29

Афганистан иска да закупи въоръжение за армията си от Германия

Афганистански официално лица са провели преговори с германския министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг днес с искане към Берлин да достави на националната армия тежко въоръжение, съобщи днес министерство на отбраната на Афганистан, предаде АФП.

Гутенберг, който е министър на отбраната на Германия от миналия месец, се срещна с афганистанския си колега Абдул Рахим Вардак по време на визита в Кабул.

Вардак е поискал от Гутенберг доставка на тежко въоръжение за афганистанската армия. Германският министър „е обещал страната му да се ангажира с подкрепа за Афганистан”, посочват от министерството.

Германия има контингент от над 4300 военнослужещи в Афганистан, като това е третият по-големина участник в силите на НАТО в страната след САЩ и Великобритания. /ИА „Фокус”/

 
12.11.2009, 14:09

През 2010 г. на армията трябва да бъдат доставени над 30 балистични ракети, каза руският президент

През 2010 г. на министерството на отбраната на Русия трябва да бъдат доставени над 30 балистични ракети с морско и наземно базиране, 5 зенитно-ракетни комплекса „Искандер” и 3 атомни подводници, каза руският президент Дмитрий Медведев в обръщението си към Федералното събрание на страната, предаде РИА Новости.

По неговите думи, до 2012 г. трябва да бъдат заменени аналоговите средства за комуникация на армията с цифрови такива. На първо място с новите цифрови свързочни средства ще бъдат оборудвани войските в Северно-Кавказкия военен окръг.

Руският президент същи подчерта необходимостта от създаването на модерни образци на въоръжения, „който да осигурят превъзходство над всеки един противник”.

 
12.11.2009, 10:17

GDELS получава контракт за 20 машини за бърза медицинска помощ EAGLE

General Dynamics European Land Systems е сключила контракт с немската армия (BWB) за доставката на 20 бронирани машини за бърза медицинска помощ EAGLE. Този договор, който включва и съответните логистични услуги, е допълнение към съглашението подписано през 2008 г., предвиждащо доставката на 198 автомобила EAGLE за BWB. Доставките ще бъдат извършени през 2010 година. – Още бронирани машини

 
12.11.2009, 09:30

Рамзан Кадиров стана генерал

Чеченският президент Рамзан Кадиров стана генерал. С указ на руския държавен глава Дмитрий Медведев Кадиров получи званието генерал-майор на милицията, съобщава радио  „Ехото на Москва”.

До момента чеченският лидер беше старши лейтенант. Той е повишен в генерал заради организирането и провеждането на специални операции срещу екстремистки групи в Чечня.

 
12.11.2009, 09:23

Боен вертолет изчезна над южната част на Еквадор

Боен вертолет на Военновъздушните сили на Еквадор изчезна над южната част на страната близо до границата с Перу, съобщиха от еквадорското министерство на отбраната, предаде РИА Новости.

„Връзката с вертолета Lama”, който е изпълнявал задачи по разминирането на южната граница в провинция Морона Сантяго, бе прекъсната в 10:45 часа в сряда. В момента на възможното аварийно кацане на машината на борда на и са се намирали нейния пилот и неговия помощник”, се казва в комюнике на министерството. В него също се отбелязва, че към мястото на предполагаемата авария са били изпратени патрули на сухопътните сили и вертолет Ми-17.

Изчезналата машина Aerospatiale SA315 Lama е закупена от Франция през 70-те години.

В провинция Морона Сантяго въоръжените сили на Еквадор разминират границата с Перу, която бе минирана по време на въоръжения конфликт между двете страни от 1995 г.

 
 
 
11.11.2009, 22:54

Русия не свързва доставките на С-300 в Иран с военното сътрудничество със Саудитска Арабия

Русия не свързва въпроса за продажбата на зенитно-ракетните комплексни системи С-300 на Иран с преговорите със Саудитска Арабия за закупуване на оръжие и военна техника. Това заяви за РИА Новости заместникът на генералния директор на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия Константин Бирюлин.

Той определи като спекулации информацията, че Русия възнамерява вместо договора с Иран за доставка на комплексите С-300 да сключи аналогичен договор със Саудитска Арабия.

„Не мога да разбера в дадения случай думата „вместо”, Защо „вместо”. Ако саудитската страна се обърне към нас с молба да доставим С-300, то ние сме готови да разгледаме този въпрос без да свързваме това с някоя друга страна. Русия никога не е отказвала да достави техника на някоя страна, защото трябва да достави техника на друга”, каза Бирюлин.

Той също определи като некоректна постановката за това, че Русия е отказала да достави комплекси С-300” на Иран в знак на благодарност към САЩ за отказа им да не създават противоракетен щит в Европа.

Той също подчерта, че въпросът за доставянето на комплексите С-300 на Иран се „намира във фаза обсъждане”. „Има технически проблеми по договора, има и други въпроси”, добави Бирюлин.

На уточняващия въпрос, дали е подписан някакъв договор между Русия и Иран, Бирюлин каза: „Не мога да коментирам”. – Още за С-300

 
11.11.2009, 13:40

ВВС на Италия купуват шест самолета M-346

Компанията Alenia Aermacchi е подписала контракт на стойност 220 милиона евро с ВВС на Италия за доставката на шест учебно-тренировъчни самолета M-346 Masters, съобщават от пресслужбата на компанията.

Контракта предвижда доставката на всичко необходимо за подготовката на пилотите (наземни средства за обучение, тренажори и самолет, получил обозначението Т-436А). Този контракт се явява част от съглашение за доставката на италианските военновъздушни сили на 15 самолета M-346.

Първите два самолета трябва да бъдат предадени до края на 2010 година. Те ще постъпят в изпитателния център (Flight Testing Department) в авиобазата Пратика ди Мааре (Pratica di Mare), където ще се проведат експлоатационни изпитания. Следващите четири машини ВВС на Италия планират да получат до края на 2011 г.

Самолетът М-346 бе избран също и от Обединените Арабски Емирства. Оформянето на договор за доставката на 48 такива машини се намира в завършващ етап. – Още за самолета M-346

 
11.11.2009, 13:22

Общо 16 000 нови полицаи ще бъдат назначени в Турция през 2010 година

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай заяви, че през 2010 година в Турция ще бъдат назначени 16 000 нови полицаи, съобщи електронното издание на вестник „Хюриет”. 6 500 от тях ще бъдат избрани сред випускниците на висшите полицейски професионални училища, а останалите 9 500 – от випускници на университети със срок на обучение най-малко 4 години. Новите 16 000 полицаи ще преминат обучение в полицейските професионални учебни центрове, след което ще бъдат разпределени на работа в полицейските структури на територията на цялата страна.

Бешир Аталай информира, че през 2009 г. броят на висшите полицейски професионални училища в Турция е нараснал на 30. През последните шест години от тях са излезли общо 61 974 випускници, а процентът на завършилите висше полицейско или университетско образование полицаи се е увеличил от 21% на 80%. Всяка година в страната се извършва обучение на близо 105 000 полицаи по 250 различни теми. /ИА „Фокус”/

 
11.11.2009, 10:55

Южна Корея е изпратила два военни кораба на морската си граница със Северна Корея

Южна Корея днес е изпратила два военни кораба в Жълто море, за да подсили защитата на морската си граница със Северна Корея, ден след инцидента, при който възникна престрелка между кораби на двете държави, предаде АФП.

Сеул е изпратил два патрулиращи кораба с цел „повишаване на готовността” по общата граница. Спорната граница е повод за много инциденти през последните 10 години, припомня агенцията.

 
11.11.2009, 09:40

Безстопанствен изтребител краси Околовръстното

Близо 65 години след приключването на Втората световна война и пет години след присъединяването на страната ни към НАТО изоставен изтребител МиГ-21 може да бъде видян на по-малко от 10 км от центъра на София, съобщи БГНЕС.

Изтребителят се намира край Околовръстния път между Герман и Лозен. Край него няма никаква охрана, нито пък надпис, за да се разбере кой го е поставил и защо се намира тук.

По неофициална информация самолетът е бил подарен на бизнесмен, за да изгради атракцион. Впоследствие бизнесменът фалирал и сега общината търси начин да организира поставянето на изтребителя на постамент.

 
11.11.2009, 09:26

Командващият на КФОР Бентлер направи оценка на състоянието на сигурността в Косово

В понеделник (9 ноември) командващият на КФОР Маркус Бентлер определи състоянието на сигурността в Косово като стабилно, но отбеляза три фактора, които представляват потенциална заплаха: различните групи, действащи в Митровица, предстоящото решение на Международния съд по въпроса за независимостта и икономическата ситуация в Косово. Той добави, че КФОР няма индикации, че местните избори на 15 ноември ще предизвикат каквито и да било проблеми със сигурността. КФОР ще намали числеността на своя военен контингент до 10 000 военнослужещи през следващите седмици.

 
11.11.2009, 09:22

Русия и САЩ могат да сътрудничат по новата система за ПРО

Русия и САЩ имат възможност да сътрудничат по новата конфигурация на американската система за ПРО, предложена от администрацията на Обама. Това потвърди заместник-държавния секретар на САЩ Елен Тошер. Тя признала обосноваността на предишните решителни възражения на Москва срещу първоначалните планове на САЩ по разполагане на система за ПРО в Европа. Тошер отбелязала, че в зоната на следене на радара, който се планираше да бъде разположен в Чехия, биха се оказали руски ракетни бази. В същото време Тошер посочила, че Вашингтон не се отказва от намерението си да разположи в перспектива — след 2015 година, на ракети-прехващачи „Ес-Ем-3” на територията на Полша и Чехия.

 

Thank you

 

Veterans Day – официален празник на САЩ, отбелязва се ежегодно на 11 ноември.

 
11.11.2009, 09:17

САЩ ще поискат страните от НАТО да изпратят още войски в Афганистан

Американският президент Барак Обама ще помоли страните-членки на НАТО да изпратят до 4 000 допълнителни военнослужещи, които да помогнат за прекратяването на кризата в Афганистан, съобщава в-к „Таймс”.

Очаква се Обама да потвърди изпращането на повече от 30 хил. американски войници, съобщават военни източници. Американският държавен глава ще помоли и за още войници, които да участват в обучението на Афганистанската национална армия. Очаква се повечето страни да игнорират призива на Обама. Към момента само две страни са обещали да изпратят още войски – Великобритания и Турция, като не се очаква никоя от другите страни от НАТО да се ангажира. Подобен развой би застрашил позициите на Алианса в Афганистан и ще се окаже сериозна пречка пред Обама, който беше приеман за добре дошла промяна от политиката на предишния американски президент Джордж Буш.

Военните лидери на НАТО ще се срещнат в Брюксел на 23 ноември на конференция, на която ще трябва да осигурят помощ за афганистанската армия, или чрез отпускането на обучаващ персонал, или посредством финансово подпомагане. /ИА „Фокус”/

 
11.11.2009, 00:05

ВВС на Индия получиха последния самолет Hawk AJT

Индийските военновъздушни сили са получили последния от 24-те самолета Hawk AJT (Hawk 132), произведени във Великобритания, съобщава Flight International.

Самолетът е извършил полет от завода на компанията BAE Systems във Вартон (графство Ланкашир) до авиобазата Бидар. Това е 860-я учебно-тренировъчен самолет от този тип, произведени във Великобритания.

Първият самолет Hawk (HT001) за ВВС на Индия бе построен в завод на компанията BAE Systems в Бро (Brough) (графство Йоркшир). Той извърши първият си полет през декември 2006 година и бе използван след това за създаването на самолета Hawk 132 и обучение на индийските летци-инструктори.

Още 42 самолета Hawk AJT за ВВС на Индия трябва да бъдат произведени от индийската корпорация Hindustan Aeronautics. Още за самолетите Hawk

 
 
 
10.11.2009, 23:22

Boeing ще достави на американските ВВС повече от 2900 комплекта JDAM за $72 милиона

Американската компания Boeing е получила контракт от ВВС на САЩ на стойност $72 млн. за производството на повече от 2900 комплекта Joint Direct Attack Munition (JDAM), се казва в съобщение на компанията.

Според контракта Boeing трябва да предаде комплектите през 2011-2012 години.

Това е втората част на шестгодишен контракт, подписан от компанията през януари 2008 г. Ако всички опции на контракта бъдат реализирани, Boeing ще получи за производството на комплектите JDAM $590 милиона, доставките на които ще продължат до 2015 г.

ВВС и ВМС на САЩ вече активно са използвали комплектите JDAM в Афганистан и Ирак. От 1998 г. Boeing е произвела повече от 210 хиляди такива комплекта.

Комплектите JDAM представляват отсек с апаратура и крила, които са способни да превърнат обикновените своднопадащи боеприпаси калибър 225, 450 и 900 кг в управляеми планиращи авиобомби. – Още за JDAM

 
10.11.2009, 23:03

Седми самолет С-130J пристигна в Германия

Седмият военнотранспортен самолет С-130J Super Hercules пристигна в германската авиобаза "Рамщайн", съобщават от пресслужбата на американската компания Lockheed Martin.

Този самолет ще влезе в състава на европейската групировка на ВВС на САЩ. Общо са планирани доставките на 14 такива машини, които ще обезпечават транспортните операции на американските ВВС.

През тази година компанията Lockheed Martin планира доставката в "Рамщайн" 1на 10 самолета С-130J, а останалите 4 машини ще пристигнат в Германия през 2010 г. Те ще постъпят на въоръжение в 37-ма военнотранспортна ескадрила, която досега експлоатираше самолети C-130E. – Още за С-130

 
10.11.2009, 21:20

General Dynamics UK предлага за FRES бойната машина ASCOD SV и избира Lockheed Martin UK INSYS за доставчик на нейната купола

General Dynamics UK, подразделения на фирмата General Dynamics предлага за програмата Future Rapid Effect System (FRES SV – Перспективни системи за бързо реагиране – Специални машини) своята бойна машина на пехотата ASCOD. Реализирането на програмата ASCOD CV е с ниско ново на риска, тази машина вече се използва от испанската и австрийката армии.

Машината ASCOD SV може да обезпечи най-добрите показатели за мобилност в своя клас. General Dynamics има варианти за интегриране в своите машини на куполи на всички водещи производители, но за сега се избрала Lockheed Martin UK INSYS в качеството на доставчик на куполи за разузнавателния вариант FRES SV.

В съответствие с отбранително-промишлената стратегия и стратегията за развитието на бронетехниката, General Dynamics UK залага на пълното използване на местните възможности, основани на производствените мощности на Южен Уелс и Глостършир, които имат опит в интеграцията на водеща електронна архитектура в повече от 1300 машини за Британската армия. – Още бронемашини

 
10.11.2009, 18:40

Началникът на Генералния щаб на унгарската армия пристигна на посещение в Сърбия

Началникът на Генералния щаб на унгарската армия генерал Ласло Тембел пристигна на двудневно посещение в Сърбия, предаде Радио Телевизия Сърбия /РТС/.

След пристигането си в Белград генерал Тембел се срещна със сръбския си колега генерал-полковник Милое Милетич.

Генерал Тембел изрази увереност, че армиите на Унгария и Сърбия в бъдеще ще имат възможност да разширят всички видове сътрудничество и оцени, че това сътрудничество трябва да се развива постепенно. Според него Сърбия има и ще продължи да има и в следващия период изтъкната роля в запазването на мира в региона. /ИА „Фокус”/

 
10.11.2009, 18:30

Следващата година в Русия ще се появи военна полиция

В структурата на въоръжените сили на Русия се планира да бъде създаден Институт на военна полиция за укрепване на законността и правния ред във войските през 2010 година.

Както съобщиха на „Интерфакс” от руското военно ведомство, численият й състав ще възлиза на около 5 хиляди души. Днес военна полиция действа в повече от 40 армии в света, в това число в САЩ, Германия, Франция, Англия, Грузия, Китай.

 
10.11.2009, 18:26

Грузия получава оръжия от чужбина

Доставките на оръжия за Грузия от чужбина вървят с пълен ход, заяви на пресконференция в Москва началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия армейски генерал Николай Макаров. Според него, „военният потенциал на днешна Грузия е значително по-висок от този през август миналата година”. Той не смята, че оръжието идва в Грузия от САЩ, макар и да не изключи, че американско оръжие може да минава през ръцете на посредници.

 
10.11.2009, 11:40

Барак Обама призова Япония да запази американските бази

Американският президент Барак Обама призова новото лявоцентристко правителство на Япония днес да запази споразумението за разполагане на американски бази на нейна територия, предаде АФП.

Обама заяви също, че иска един ден да стане първият действащ президент на САЩ, който ще посети бомбардираните с атомни бомби градове Хирошима и Нагасаки, докато Япония обяви, че ще помогне на Америка в борбата в Афганистан с 5 млрд. долара помощи.

Американският президент каза, че разбира, че правителството на премиера Юкио Хатояма иска да преразгледа поствоенния алианс за сигурност на двете държави, но настоя, че е в интерес на Япония да запази базите. „Премиерът Хатояма оглавява правителство на промени в Япония, които наистина са безпрецедентни. Става въпрос за политическо земетресение”, отбеляза Обама в интервю за японска телевизия. /ИА „Фокус”/

 
10.11.2009, 09:48

Създателят на автомат „Калашников” навършва 90 години

На 10 ноември 1919 г. е роден Михаил Тимофеевич Калашников - конструктор-оръжейник, създател на редица модели стрелково оръжие за Съветската армия (автомати и миномети), които служат за образец на чуждестранни армии. Той е главен оръжеен конструктор на Съветската армия, генерал-майор, доктор на техническите науки. Награден е със Сталинска и Ленинска награди. – Още за АК

 
10.11.2009, 01:09

Създаден е военноморският корпус към флота на САЩ – 10 ноември 1775 г.

На 10 ноември 1775 година е създаден е военноморският корпус към флота на САЩ. Военноморският корпус на САЩ е звено, което е формирано самостоятелно в рамките на американското Министерство на флота. Комендантът на Военноморския корпус е член на Обединения щаб на главнокомандващите. По време на конфликти Корпусът е натоварен със задачата да провежда всички наземни операции от съществено значение за успешното осъществяване на морските кампании, а в мирно време първият приоритет е бойната готовност. Корпусът набляга на физическата подготовка и интензивните тренировки. През 1775 г. Континенталният конгрес създава два федерални батальона моряци на служба във военния флот, които да служат като морска пехота. През 1798 г. Военноморският корпус на САЩ е основан и е поставен под контрола на секретаря на Флота. Морските пехотинци участват във всяка голяма война - Мексиканската война, Първата световна, Втората световна, войните в Корея и Виетнам. Постигната е специализация в борбата със сепаратизма и партизанските тактики, както и във воденето на морски операции и операции с командоси. Военноморските части разполагат със собствени танкове и бронетранспортьори, артилерия и въздушни сили. – Още за Морската пехота на САЩ

 
 
 
09.11.2009, 23:30

Успешно завършиха съвместните американско-израелски военни учения

Съвместните американско-израелски учения, които продължиха три седмици в Израел завършиха успешно, пише израелският вестник „Йедиот Ахронот”. Учението, което бе с кодовото наименование „Юнипер кобра” с участието на военновъздушни сили на двете държави, бе обявено за „задоволително”.

Основната цел на маневрите бе подобряването на координацията между двете армии при евентуално въздушно нападение от няколко страни. Според главнокомандващия военновъздушните сили на Израел Дорон Гавиш учението е било „крачка напред в нивото на подготовката на двете армии”. В маневрите участваха 1400 американски войници от различни дивизии на армията на САЩ и стотици израелски военнослужещи. В ученията бяха използвани за първи път няколко вида системи за противовъздушна защита, сред които най-новите технологични постижения на САЩ и Израел. /ИА „Фокус”/

 
09.11.2009, 22:37

Индия яко пазарува израелско оръжие

Командващият индийските въоръжени сили генерал Дипак Капур пристигна в Израел за преговори за укрепване на военните връзки и износа на израелска военна техника за Индия. През четирите дни на визитата си генерал Капур ще се срещне с началника на генералния щаб на израелската армия Габи Ешкенази и с министъра на отбраната Ехуд Барак. Индийският главнокомандващ ще посети подразделения на израелската армия в Южния военен окръг. Миналата година Израел изпревари Русия и се превърна във военен доставчик номер едно за Индия. В момента Индия е готова да купи от израелските военни заводи крилати ракети, системи за противоракетна отбрана, системи с лазерно и спътниково управление, спътници и безпилотни летателни апарати. /Монитор/

 
09.11.2009, 21:40

Northrop Grumman ще създават нова система за радиоелектронно подавяне

Американската компания Northrop Grumman взема участие в конкурс за разработката и доставката на система за радиоелектронно подавяне от ново поколение (Next Generation Jammer, NGJ) за военноморските сили на САЩ.

Съобщава се, че през първото тримесечие на 2010 година ВМС на САЩ планират да изберат до четири компании, които ще се заемат със създаването на концепцията на новата система. През 2011 година две от тях ще получат контракт за разработката на демонстрационната версия NGJ. В края на 2012 г. ВМС на САЩ ще подпишат съглашение за създаване и производство на новата система с тази компания, чиято разработка се окаже най-съвършена.

По оценка на Northrop Grumman, победителят в конкурса може да получи "стотици милиони долара" за разработката. От компанията отбелязват, че тяхната система NGJ ще замени ALQ-99, която в момента се монтира на самолетите EA-18G Growler.

Изпитанията на самолетите EA-18G Growler, които продължиха няколко месеца, завършиха през ноември миналата година. След това ВМС на САЩ започнаха етап на оценки на бойните възможности на новите машини. Съобщава се , че самолетите EA-18G Growler, които трябва да заменят EA-6B Prowler, ще постъпят на въоръжение тази година. До 2013 година се планираше да бъдат произведени 88 такива машини. – Още за EA-18G Growler

 
09.11.2009, 17:23

Леонид Кучма предложи да бъде удължен договорът за Черноморския флот на Русия

Украйна би могла да се съгласи на удължаване на срока на базиране на Черноморския флот на Русия в Крим, ако Москва предложи на Киев изгодни програми в сферата на военнотехническото сътрудничество, заяви бившият украински президент Леонид Кучма в интервю за руски медии.

„Трябва да се погледна по-широко: във високотехнологични отрасли, условно казано, военната промишленост, авиацията, ракетнокосмическия отрасъл, корабостроене. За да може сега Русия да не поръчва кораби във Франция или някъде другаде. Има ясни програми, не става въпрос просто за славянска дружба”, отбелязва бившият държавен глава.

 
09.11.2009, 17:19

САЩ искат да въоръжават Грузия

В отговор на молбата на официален Тбилиси за оказване на военна помощ, САЩ предложиха доставки на Грузия на голяма партида военна техника и боеприпаси на сума над 100 милиона долара, съобщaват руските специални служби. При това, както и в случая с Украйна, тези доставки ще бъдат осъществявани не по държавна линия, но с одобрението на ръководството на САЩ.

 
09.11.2009, 17:13

Утвърдени са поправките към закона за използване на въоръжените сили в чужбина

Президентът на Русия Дмитрий Медведев утвърди поправките към закона „За отбрана”, засягащи използването на въоръжените сили на Русия в чужбина, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Въоръжените сили могат да бъдат използвани в чужбина за отразяване на въоръжено нападение срещу военни групировки на Русия, дислокирани извън границите на страната, за отразяване или предотвратяване на въоръжено нападение срещу друга държава, обърнала се към Русия с молба за защита на граждани на Русия, намиращи се в чужбина, от въоръжено нападение срещу тях, а също за борба с пиратството и осигуряването на безопасност за корабоплаването.

 
09.11.2009, 13:25

Нов самолет за националната гвардия на САЩ

В американската гвардия започва да постъпва на въоръжение нов транспортен самолет, съобщава Air Force Times.

Това е самолета C-27J Spartan, който ще трябва да облекчи работата на самолетите C-130. Имайки по-малък разбег, той ще може да действа там, където „Херкулесите” се затрудняват.

Първите два C-27J вече се използват за обучение в авиобазата Robins, Ga. Планирано е да бъдат закупени 40 такива машини. – Още за C-27J

 
09.11.2009, 09:29

Британските войски ще останат в Афганистан още пет години, заяви Джок Стиръп

Началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Великобритания Джок Стиръп заяви, че британските военни не могат да предадат контрола на афганистанските сили в течение на още 4-5 години. Той също така съобщи, че според наличната информация всички екстремисти и структури на „Ал Кайда” са напуснали територията на Афганистан и в момента се намират в малък район на Пакистан, съобщава руската телевизия „Вести”.

 
09.11.2009, 09:26

Турските ВМС ще бъдат оборудвани с десантни средства на въздушни възглавници

Турските ВМС ще бъдат оборудвани със съвременни десантни средства на въздушни възглавници, предаде Анадолската агенция. Приключи първият етап на търга за закупуване на десантни средства на въздушни възглавници, който влиза в програмата за тази година на Съветничеството по военната промишленост. Интерес са проявили общо 21 месни и чуждестранни фирми, които са закупили тръжната документация и са започнали подготовката на оферти. Проектът за търга включва разработката, производството и/или техническото обслужване и поддръжка на десантните средства с участието на местни фирми и организации. /ИА „Фокус”/

 
09.11.2009, 09:21

На разбилия се самолет Ту-142 не е имало ядрено оръжие

На борда на разбилия се в Татарския пролив противолодъчен самолет Ту-142М3 на руския Тихоокеански флот не е имало ядрено оръжие, съобщи началникът на пресслужбата на руското министерство на отбраната полковник Алексей Кузнецов, цитиран от Интерфакс.

„На самолета Ту-142, който катастрофира в петък, не е имало нито ядрено, нито обикновено въоръжение”, уточни говорителят. – Още за Ту-142

 
09.11.2009, 09:14

Двама пилоти от САЩ загинаха при принудително кацане в Ирак

По информация на командването на многонационалните сили в Ирак вчера в една от частите на сухопътни войски в провинция Салах ед Дин, намираща се в зоната за отговорност на многонационалната дивизия „Север”,  двама военни пилоти от САЩ са загинали при принудително кацане на военен вертолет, предаде РИА Новости.

Причините за инцидента и модела на машината за сега не се уточняват.

 
 
 
08.11.2009, 17:36

Започнаха ученията "Нусрат 2009"

В северно Егейско море започнаха военните учения "Нусрат 2009". В ученията участват осем миноносци, два спасителни кораба, 1 миночистач, 1 хеликоптер и бойни самолети от Турция. Участват и военни кораби от  България, Гърция, Германия, Италия и Испания.

В рамките на маневрите, които ще продължат до 16-ти ноември, специални сили ще осъществяват операции по прочистването на минирани зони. /ТРТ/

 
08.11.2009, 14:15

По неофициални данни, САЩ може да изпратят още 30 хиляди военнослужещи в Афганистан

По неофициални данни, САЩ може да изпратят още 30 хиляди военнослужещи в Афганистан, предаде радио „Ехото на Москва”. Окончателното решение все още не е взето, но Обама вероятно ще вземе решение за изпращане на допълнителни войски. Това съобщиха анонимни представители на администрацията на американския президент. При всички случаи Обама ще обяви решението си след като се завърне от турнето в Азия и проведе консултации със съюзниците в НАТО, тоест не по-рано от 23 ноември. /ИА „Фокус”/

 
08.11.2009, 14:08

В Грузия завършиха грузинско-американски военни учения

В Грузия завършиха грузинско-американските военни учения „Незабавен отговор” (Immediate Response), които се провеждаха на територията на Крцанинския учебен център в продължение на две седмици. От министерството на отбраната на Грузия съобщиха, че тези учения са част от програмата за подготовка на грузински военнослужещи преди изпращането им в Афганистан, предаде агенция Интерфакс.

 
08.11.2009, 09:57

САЩ приеха на въоръжение военен кораб построен с метал от отломките на Световния търговски център

Военноморският флот на САЩ прие на въоръжение десантния кораб USS New York (LPD-21), съобщи Би Би Си. При изготвянето на носовата част на кораба са използвани 7,5 тона метал, изготвен от отломките на разрушения Световен търговски център. В тържествената церемония по спускане на вода на кораба, състояла се в Ню Йорк, взеха участие военни и роднини на загинали в резултат на нападението срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 година. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че кораба символизира твърдостта на американската нация.

„Няма значения, колко пъти ще ни нападат. Ние ще устоим”, ръководителят на департамента на американския воене флот Рей Мабус.

Плавателният съд е с дължина 208 м и е съоръжен с площадкa за излитане на хеликоптери. На него служи екипаж от 361 моряци, повечето родени в Ню Йорк. Корабът ще остане в града до 11 ноември за празненствата по случай деня на ветераните, след което ще се отправи за Норфолк (щата Вирджиния) за подготовка на екипажа за учения. – Още десантни кораби

 
08.11.2009, 09:46

GMLRS с рекорд за далечина на полета

Според съобщение на пресслужбата на компанията Lockheed Martin, по време на проведените наскоро на полигона Уайт Сендз изпитания с управляема ракета GMLRS, запусната с помощта на система за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), е поставен нов рекорд за далечина на полета – 92 километра.

 
08.11.2009, 09:02

Британската армия иска изтегляне от част от базите в Афганистан

Британските военнокомандващи обмислят план за изтегляне на войските от военните бази в Афганистан, коментира британският вестник „Сънди таймс” актуалната тема за чуждестранното присъствие в размирната страна.

Една от най-значителните промени в стратегията срещу нарастващата сила на талибаните е изтеглянето от редица бази, като частите ще бъдат запазени само в най-големите градове в провинция Хелманд. Това обаче е само стратегия на армията, а премиерът Гордън Браун ще има последната дума. Британските министри пък се безпокоят, че тези планове ще бъдат определени като пораженчески. От командването на британската армия заявиха, че новата стратегия ще бъде обмислена внимателно. „Но все пак не можем да бъдем навсякъде и по всяко време. Трябва да концентрираме усилията си в няколко географски области. Трябва да изберем конкретни зони и да действаме внимателно”, заяви високопоставен източник от британската армия. /ИА „Фокус”/

 
 
 
07.11.2009, 22:30

Военен парад на Червения площад

Руски войници в парадни униформи маршируваха на Червения площад в шествие, напомнящо парада от 1941 г., когато от площада войниците отиват направо на фронта, за да защитят подстъпите към Москва от нацистките нашественици, предаде Асошиейтед прес. - фотогалерия

 
07.11.2009, 21:47

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак започва посещението си в САЩ

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак трябва да отпътува тази вечер за САЩ, където ще се срещне с американския си колега Робърт Гейтс, предаде АФП.

Очаква се по време на визитата си в САЩ Барак да се срещне и с американския пратеник за Близкия изток Джордж Мичъл. В понеделник израелският министър ще произнесе реч по случай годишната среща на основните еврейски организации в Северна Америка.

Утре за САЩ ще отпътува и израелският премиер Бенямин Нетаняху.

 
07.11.2009, 17:45

Иранските военновъздушни сили ще проведат мащабно учение

Иранските военновъздушни сили ще проведат скоро мащабно военно учение, което бе обявено от местните власти като най-голямото в историята на страната, предаде израелското радио „Решет Далет”, позовавайки се на ирански източници. Сред мотивите на Техеран за провеждането на маневрите е „необходимост за повишаване на готовността при евентуално нападение и подобряване на тактическата подготовка на ВВС”.

 
07.11.2009, 14:56

Украйна одобри споразумението с Русия за обмен на информация за преносимите зенитно-ракетни комплекси

Министерски съвет на Украйна одобри споразумението на правителството с Русия за обмен на информация за преносимите зенитно-ракетни комплекси „Игла” и „Стрела” при техен внос или износ за и от трети държави, подписан на 22 май 2009 г. Tова съобщи пресслужбата на премиера Юлия Тимошенко, предаде ИТАР-ТАСС. целта на споразумението е спазване на международните изисквания за ограничаване разпространението на обикновените видове оръжия, в частност за преносимите ракетно-зенитни системи. – Още за ПЗРК „Стрела” и „Игла”

 
07.11.2009, 14:52

С 4,7 на сто са нараснали междуправителствените продажби на оръжия на САЩ

Междуправителствените продажби на оръжия на Съединените американски щати са нараснали с 4,7 процента. Те са достигнали рекордната сума от 38,1 милиарда долара през миналата финансова година, която изтича на 30 септември, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни на Пентагона.

 
07.11.2009, 00:15

Самолет на руската армия е катастрофирал в Хабаровски край

Противолодъчен самолет на руския Тихоокеански флот Ту-142М3 е катастрофирал в Татарския пролив в Хабаровски край на страната, съобщиха от пресслужбата на министерството на отбраната на страната, предаде РИА Новости.

Самолетът е изпълнявал тренировъчен полет в съответствие с плановете за боева подготовка. В момента се осъществява операция по издирване на членовете на екипажа. По последни данни на борда на летателния апарат са пътували девет души. Според източник от руското военно ведомство причината за инцидента е техническа неизправност. – Още за Ту-142

 
 
 
06.11.2009, 22:34

Отложена е доставката на 4 самолета A400M за Малайзия

Малайзия днес обяви, че не се отказва от поръчката за 4 военни самолета „Еърбъс” A400M на Европейската авиационна, отбранителна и космическа компания (ЕАДС), но доставката ще бъде забавена с 3 години и ще бъде осъществена през 2016 година, предаде АФП.

„Еърбъс” вече претърпя загуби, след като вчера ЮАР анулира поръчката на 8 самолета A400M. През 2005 година Малайзия сключи с Европейската авиационна, отбранителна и космическа компания договор за 4 военни самолета, които трябваше да бъдат доставени през 2013 година. Според властите на Малайзия забавянето не е предизвикано от тяхна страна. – Още за А400М

 
06.11.2009, 21:50

Гръцката армия ще отмени задължителната военна служба във ВВС и ВМС

Гръцката армия ще прекрати набирането на донаборници за редовна военна служба във ВВС и ВМС от 2012 г. Това съобщи министъра на отбраната на Гърция Евангелос Венизелос, цитиран от РИА Новости. По думите му, местата във военноморските и военновъздушните сили ще бъдат попълнени със специалисти, които ще получават заплата.

 
06.11.2009, 17:00

Президентът на Парагвай свали от длъжност командващия на армията

Президентът Фернандо Луго освободи от длъжност командващият на армията на Парагвай контраадмирал Кибер Бенитес, предаде АФП.

Тази седмица президентът с леви убеждения Луго уволни командващите на армията, военноморските сили и военновъздушните сили, поради появили се слухове за подготвян преврат.

Генерал Хуан Оскар Веласкес, бивш командир от сухопътните войски и довереник на президента, ще замени Бенитес на поста.

 
06.11.2009, 15:38

Boeing предаде на Австралия трети изтребител F/A-18F

Компанията Boeing (САЩ) предаде на австралийските ВВС трети изтребители F/A-18F Block II Super Hornet три месеца предсрочно, съобщават от компанията.

Споменава се, че всеки от трите самолета е бил доставян три месеца преди планирания срок. Първият самолет F/A-18F за австралийски ВВС компанията Boeing публично демонстрира на 8 юли тази година.

Останалите самолети Boeing планира да достави на ВВС на Австралия до 2011 г. Всеки от тях ще бъде оборудван с РЛС Raytheon APG-79 с антена с активна фазирана решетка. Австралия стана първият чуждестранен клиент на F/A-18F през март 2007 г., подписвайки контракт за доставката на 24 самолета от този тип.

ВМС на САЩ до момента са получили 410 изтребителя F/A-18F. При това всяка машина е доставяна по график или преди посочения в контракта срок. – Още за F/A-18F

 
06.11.2009, 14:54

Появи се нова информация за "заговора" в турската армия

Късно вечерта във вторник (3 ноември) беше изпратено ново писмо до гражданската прокуратура, разследваща група в редовете на турските въоръжени сили (ТВС), за която се твърди, че е планирала преврат, насочен срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Телевизионните канали разпространиха новината като извънредно съобщение. За втори път същият неназован източник от ТВС, който изпрати първото писмо преди две седмици, предоставя допълнителна информация за групата в редовете на ТВС и тяхната незаконна дейност. Източникът твърди, че подобна дейност във въоръжените сили не се е ограничавала само до полковник Дурсун Чичек, чийто подпис стои под документите, а е включвала директно военни с висок ранг. Министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган призова армията да сътрудничи на следствието. "Ако там има заподозрени, те трябва да бъдат разобличени и предадени на правосъдието", заяви той. /SETimes/

 
06.11.2009, 14:03

НАТО ще помогне на Армения да охранява границата с Грузия

НАТО ще окаже на Армения техническа помощ за охрана на държавната граница. Както съобщи специалният представител на генералния секретар на НАТО в Южен Кавказ Робърт Симонс, с такава молба към ръководството на алианса се обърнало ръководството на Армения. Симонс уточнил, че тя засяга армено-грузинската граница и добавил, че подобно сътрудничество НАТО осъществява и с други страни. Охраната на армено-грузинската граница се извършва съвместно от арменски и руски граничари.

 
06.11.2009, 13:40

Дирекция „Жандармерия” получи техника от Белгийската федерална полиция

Дирекция „Жандармерия” получи техника от Федерална полиция на Кралство Белгия по повод 130-годишнината от създаването на българската полиция. Четирите щабни машини и десетте специални автомобила „Ивеко Дейли” бяха осветени на официална церемония на площад „Александър Невски” в столицата, предаде Агенция Фокус. На площада бяха изпълнени химните на двете страни и се отслужи тържествен молебен.

 
06.11.2009, 13:34

Военен хеликоптер е катастрофирал в провинция Сиирт, Югоизточна Турция

Военен хеликоптер е паднал в околия Ерух, провинция Сиирт, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Йени шафак”. При катастрофата е бил ранен един войник. Засега не се съобщават повече подробности.

 
06.11.2009, 09:02

Стрелецът от военната база в Тексас е жив, заяви командирът на базата

Майор Нидал Хасан, стрелецът, който уби 12 души във военна база в Тексас, все още е жив. Той се намира в болница и в момента претърпява операция, съобщи командирът на базата, цитиран от АФП.

„Стрелецът бе прострелян няколко пъти на мястото на инцидента”, съобщи генерал-лейтенант Боб Кон. „Той не бе убит, както бе съобщено по-рано. Той е задържан и състоянието му е стабилно”, уточни командирът.

 
06.11.2009, 08:57

Изпитанията на руската атомна подводница „Нерпа” могат да започнат през ноември

Държавните изпитания на руската атомна подводница „Нерпа”, след които тя ще бъде приета в състава на военноморските сили на Русия, могат да започнат на 15 ноември и да продължат две седмици, съобщи говорител на Амурския корабостроителен завод, цитиран от РИА Новости.

По време на първите морски изпитания на „Нерпа” на 8 ноември 2008 г. в резултат на извънредно сработване на системата за потушаване на пожар загинаха 20 души, а още 21 бяха хоспитализирани с натравяния. Общо на борда на подводницата тогава имаше 208 души.

Повторните заводски ходови изпитания на подводницата, които се проведоха това лято, преминаха успешно. Предполага се, че „Нерпа” ще влезе в състава на ВМФ на РФ през декември 2009 г. – Още руски подводници

 
06.11.2009, 00:05

Седем души са убити и 12 са ранени в престрелка във военна база в Тексас

Седем души са убити и 12 са ранени при престрелка в американската военна Хорт Худ в Тексас, предаде АФП.

Официален представител на американската армия съобщи пред местните медии, че двама души във военна униформа са открили стрелба на територията на базата. Единият от нападателите е задържан.

Форт Худ е най-голямата американска военна база по света и в нея се възстановяват много военнослужещи, страдащи от пост-травматичен стрес. /ИА „Фокус”/

 
 
 
05.11.2009, 23:12

Продължават летателните изпитания с Gripen NG

С доработения изтребител Gripen NG Demonstrator започнаха да се провеждат летателни изпитания отново от 27 октомври, съобщават от компанията Saab.

Целта на летателните изпитания – демонстриране на възможностите на изтребителя Gripen от ново поколение.

Доработката на самолета включва монтиране на РЛС с антена с фазирана решетка, система за спътникова свръзка и електронно-оптическа система за предупреждаване на екипажа за ракетна атака MAW (Missile Approach Warning). Освен това, на самолета е увеличен обема на вътрешните горивни резервоари. – Още за Gripen

 
05.11.2009, 22:01

ВВС на Полша получиха втори самолет С-130Е

Полските ВВС получиха вторият военнотранспортен самолет Lockheed Martin C-130E на лизинг, съобщава Flight International.

Самолетът е кацнал във варшавското летище „Окиш” на 2 ноември. През следващите дни машината трябва да получи временна маркировка на полските военновъздушни сили и тактически номер 1506. Той ще се използва за обучение на персонала на 14-та военнотранспортна ескадрила, дислоцирана в авиобаза Повидзе.

Първият от петте самолети "втора ръка" C-130E Полша получи през март 2009. Закъснението в доставките на останалите машини принудиха САЩ да даде на своя съюзник от НАТО в безплатна аренда за 11 месеца един C-130E от групата на ВВС на САЩ в Европа. САЩ се надяват, че този самолет ще позволи на Полша да подобри доставките за своите сили в Афганистан.

Самолета С-130E с бордови номер 1299 е служил от 2007 г. в Германия, в 86-та спомагателна ескадрила в авиобазата Рамщайн, добавя Military.com. Това е последният самолет C-130E, който е летял в Германия. Новите машини, които ще постъпят на въоръжение ще бъдат подобрения модел на този самолет - C-130J. В базата Рамщайн ще има 14 такива самолета. – Още за С-130

 
05.11.2009, 21:00

USS Thach (FFG-43) се завръща в Сан Диего

За пет месеца развръщане фрегатата е извършила околосветско пътешествие, преминавайки през Панамския и Суецкия канал, съобщава Navy Times.

По време на прехода фрегатата USS Thach (FFG-43) е изпълнявала задачи по контрол на акваторията на северната част на персийския залив, охранявала е иракските нефтени платформи, действала е в интерес на антипиратската операция, участвала е в учения с ВМС на Ирак.

Фрегатата е действала в състава на авионосната ударна групировка начело с USS Ronald Reagan CVN-76. – Още фрегати

 
05.11.2009, 20:24

Усъвършенстваният безпилотник RAVEN

В края на декември армията на САЩ в Афганистан ще получи новия усъвършенстван модел на безпилотния летателен апарат Raven.

Новият безпилотник ще има цифрова система за предаване на данни и секретна информация, вместо аналогова. Raven е модернизиран, защото ако със стария модел можеха да се засичат до 4 обекта едновременно във въздуха, с новия те нарастват до 16.

До 2015 г. се планира да бъдат оставени 780 модернизирани модела на новия безпилотник. /pan.bg/

 
05.11.2009, 17:19

Чешките депутати подкрепиха промените във въоръжените сили на страната

Депутатите от долната камара на чешкия парламент одобриха на първо четене поправката на правителството в закона за въоръжените сили на страната, предаде радио „Прага”. Промяната на законодателството е необходима за бъдеща трансформация на армията, в която продължава съкращаването на броя на военнослужещите и реализацията на следващия етап от преминаването към професионални въоръжени сили.

Поправката ще позволи на армията да бъдат обучавани на военно дело не само военнослужещи, но и волнонаемни граждански лица, които сътрудничат при изпълнение на военни задачи.

 
05.11.2009, 17:03

Има вероятност САЩ и Русия да подпишат Договора по стратегическите нападателни оръжия до 5 декември

В Москва се надяват, че новият договор със САЩ за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия/СНО/ ще бъде подписан към 5 декември, когато изтича срока на предишния Договор. На 9 ноември в Женева започва поредния рунд на консултациите по СНО. В Москва предполагат, че той ще стане завършващ и ще даде възможност да бъде разработен документ, отговарящ на интересите на двете страни, който ще спомогне за укрепване на международната сигурност, заяви официалният представител на външното министерство на Русия Андрей Нестеренко. Той подчерта, че в новия договор трябва да бъде фиксиран по-ниско равнище на стратегическите носители.

 
05.11.2009, 12:55

ЮАР отмени сделка за закупуването на осем военни самолета A400M

Правителството на ЮАР е отменило сделка за закупуването на осем военни самолета Еърбъс А400М заради увеличаване на стойността на самолетите и забавяне при доставката им, съобщи днес правителствен говорител, цитиран от АФП.

Според изявлението нарасналата цента на самолетите би поставила допълнителна тежест върху данъкоплатците в момент на икономическа криза.

Сделката на стойност 830 млн. евро беше сключена преди пет години. – Още за А400М

 
05.11.2009, 10:11

Руски вертолети за НАТО в Афганистан

Русия е готова да предостави на НАТО хеликоптерна техника, за да подпомогне усилията на алианса в Афганистан. На търговска основа. Това заяви миналата седмица в Брюксел заместник-генералният директор на държавната корпорация "Ростехнологии" Дмитрий Шугаев, предади РИА "Новости"......Още

 
05.11.2009, 09:52

Генералният щаб на ВС на Русия не изключва нова въоръжена агресия на Грузия в Кавказ

Генералният щаб не изключва нова въоръжена агресия на Грузия срещу Южна Осетия и Абхазия, съобщава Newsland, позовавайки се на думите на ръководителя на главното разузнавателно управление на генералния щаб на въоръжените сили на страната генерал-лейтенант Александър Шляхтуров.

"Ситуацията с Грузия остава напрегната предвид това, че сегашните грузински власти не само се отказват от признаване на суверенитета на Абхазия и на Южна Осетия, но и по всякакъв начин се опитват да върнат тези независими страни под своя юрисдикция", каза той.

"Към това трябва да се добави непредсказуемата политика на грузинското ръководство начело със Саакашвили, което може да използва сила за укротяване на непокорните републики, както стана през миналия август. Ние не изключваме подобно развитие на нещата", подчерта Шляхтуров.

Днес в руската армия се отбелязва Деня на военния разузнавач. – Още за военното разузнаване на Русия

 
05.11.2009, 09:40

Полша иска да разположи на своя територия американски военни, които да я защитят от руската агресия

Полският външен министър Радослав Сикорски призова САЩ да разположат подразделения на въоръжените си сили на територията на страната, съобщава Интерфакс. Изнасяйки реч в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, дипломатът отбеляза:

„Бихме искали на наша територия да бъдат разположени американски военни, като щит срещу руската агресия”.

 
05.11.2009 09:28

Шведски генерал оглави военния комитет на ЕС

Церемонията по смяната на ръководителя на военния комитет на Евросъюза беше проведена в сряда в Брюксел, където френският генерал Анри Бентежа предаде пълномощията си на шведския генерал Хакан Сирен. От 2004 до 2009 година Сирен беше главнокомандващ въоръжените сили на Швеция, а преди това ръководеше военното разузнаване. В състава на военния комитет на ЕС влизат министрите на отбраната на 27-те страни на ЕС, имащи в Брюксел свои постоянни представители. В задачите на комитета влиза изработването на препоръки по военните въпроси за комитета на ЕС по външната политика и сигурността.

 
05.11.2009, 00:44

КФОР ще проведе военно учение в Северно Косово 

КФОР ще проведе днес и утре редовното военно учение „Силни порти” в Северно Косово, предаде сръбската агенция Танюг. Учението ще бъде проведено в сътрудничество с ЕУЛКЕС и Косовската полицейска служба. Основната цел на учението е съвместното бучение на войници от състава на Тактически сили Север и войниците от състава на Резервните оперативни сили.

 
 
 
04.11.2009, 22:47

Началникът на Генералния щаб на молдовската армия е освободен от длъжност

Правителството на Молдова е освободило от длъжност началника на Генералния щаб на Националната армия Йоан Коробчану. Това съобщи Игор Волницкий, съветник на молдовския премиер Влад Филат, предаде Интерфакс.

Временно изпълняващ длъжността началник на Генералния щаб ще бъде Юрий Доменти.

 
04.11.2009, 22:40

Бедни, бедни ми „Принц"-е!...

Англичаните се отказват от построяването на „Принс ъф Уелс” - един от двата планирани самолетоносача, поради липсата на средства. ..... Още

 
04.11.2009, 19:57

Производството на нови БТР в Арзамас ще започне през 2010 г.

Машиностроителния завод в Арзамас ще започне серийното производство на бронетранспортьорите БТР-82 и БТР-82А през 2010 година, информира Интерфакс.

Изпитанията на новите бронетранспортьори, които представляват модификация на БТР-80, ще завършат през февруари 2010. Тогава ще бъде взето и решението за началото на серийното производство на бронемашините.

Новите бронетранспортьори се различават значително от БТР-80, така че руското министерство на отбраната им е просвоило нови индекси. БТР-82А е оборудван с 30-мм оръдия, и БТР-82 - 14,5-мм картечница. Куполите са оборудвани с механизми за стабилизация на оръжието и нови прицели.

Серийно производство на БТР-80 започва през 1984 година. По-късно са създадени още три модификации на този бронетранспортьор. Машината може да достигне скорост до 80 километра в час и да измине до 600 километра е едно зареждане.  БТР-80 се намират на въоръжение в повече от двадесет страни. - Още за БТР-80

 
04.11.2009, 16:46

Грузия и Швеция ще си сътрудничат във военната сфера

Министерствата на отбраната на Грузия и Швеция са разработили план за сътрудничество във военната сфера, предаде агенция Регнум. Военният аташе на Швеция Пар Блид се е срещнал със заместник-министъра на отбраната Николоз Вашакидзе. Страните са обсъдили перспективите на военното сътрудничество между Грузия и Швеция, а също така са разгледали съществуващата в Грузия система за сигурност.

 
04.11.2009, 10:53

САЩ и балтийските републики ще проведат съвместни военни учения през 2010 година

Първите съвместни учения между САЩ и балтийските републики ще се проведат на територията на Латвия през септември-октомври 2010 година, съобщава РИА Новости, позовавайки се на изказване на командващия американските въоръжените сили в Европа генерал Картър Хам, който е на посещение в Литва.

Вашингтон планира да изпрати на ученията две роти. Какви сили и средства ще участва в маневрите от страна на Балтийските държави за сега не се съобщава.

 
04.11.2009, 10:03

Изтребителите „Грипен” на чешките ВВС успешно участваха в учението Tiger Meet на НАТО

Повече от 70 самолета участваха в 43-то учение на НАТО Tiger Meet, включително и изтребители „Грипен” от 211 тактическа ескадрила на базата Чеслав в Чехия. Чешките ВВС са член на асоциацията Tiger от 1991 г. и миналата година участваха за първи път в учението Tiger Meet на НАТО с „Грипен”.

Учението се проведе на белгийската авиобаза „Клайне Брьогел” и през десетте дни на полети чешкият екип извърши 37 мисии. Командирът на 211-та тактическа ескадрила в базата Чеслав, Ярослав Мика, оцени упражнението като много полезно и определи Tiger Meet 2009 като ползотворно за чешката ескадрила в близко и далечно бъдеще.

Чешките изтребители „Грипен” имаха натоварена година, по време на която изпълняваха мисията по Еър полисинг на НАТО над балтийските държави, защитаваха своето въздушно пространство, участваха в международни военни учения и се представяха на публиката на много авиошоута. Участието в учението Tiger Meet 2009 ще им даде възможността за кандидатстване за пълно членство в асоциацията следващата година. Още за самолетите Грипен

 
 
 
03.11.2009, 20:39

На базата на Ми-28Н създават учебно-боен вертолет

Московския вертолетен завод ще създаде нов учебно-боен вертолет на базата на Ми-28Н "Нощен ловец", съобщава Lenta.ru.

Разработката ще бъде финансирана от компанията "Роствертол", която реши да не чака финансиране от страна на руското военно ведомство.

Новия вертолет Ми-28УБ ще се създава в рамките на проекта за модернизация на Ми-28Н. Освен това фирмата "Роствертол", влизаща в състава на холдинга "Вертолеты России", планира към 2015 година да удвои производството на Ми-28Н. Това е съобщил генералния директор на компанията Борис Слюсар. Според неговите думи, в момента ежегодно се произвежда само 8-10 такива машини. - Още за Ми-28Н

 
03.11.2009, 20:00

Серийното производство на вертолета Ми-38 ще започне през 2015 година

Конструктори разработват два варианта на новия руски вертолет Ми-38 – с руски двигател за вътрешния пазар и с канадски – за износ, съобщава РИА Новости.

Сроковете за начало на серийно производство на новата машина се променят, този път за 2015 година. Още вертолети Ми

 
03.11.2009, 15:50

Италия ще изтегли допълнителните си военни части от Афганистан

Италия ще изтегли допълнителните си военни части от Афганистан, изпратени заради президентските избори в централноазиатската страна, предаде  АФП.

Заради изборите в Афганистан на 20 август Италия изпрати допълнително 400 души. След като балотажът беше отменен, войниците ще бъдат изтеглени.

В момента в Афганистан има 3 250 военнослужещи, като италианският контингент е шести по численост.

 
03.11.2009, 12:12

Пентагонът представи новите бронирани машини, предназначени за използване в Афганистан

Пентагонът представи новата си версия на бронираната машина MRAP, устойчива на крайпътни взривни устройства, предаде Франс прес.

Машината М-ATV е подобрен вариант на използвания във войната в Ирак MRAP и е разработена специално за Афганистан, където релефът не е толкова равнинен.

Подобрената версия е създадена по искане на американските генерали в Афганистан. Тежи около 11 тона, тоест със 7 тона по-малко от версията, използвана в Ирак.

Засега в Афганистан са доставени 41 от новите бронирани машини. До март 2010 г. те трябва да са около 5000.

Крайпътните мини и самоделни бомби са главната причина за смъртта на чуждите войници в Афганистан. В последно време нападенията с този тип взривни устройства зачестиха. – Още бронемашини

 
03.11.2009, 11:27

Северна Корея обяви, че е създала оръжеен плутоний

Северна Корея обяви, че е извършила успешна преработка на използвано ядрено гориво от ядрения реактор в Йонбьон и е получила оръжеен плутоний. Количеството на получения плутоний не се съобщава, предаде РИА Новости, позовавайки се на официални севернокорейски медии.

 
03.11.2009, 09:19

Украинците са против влизането в НАТО

Повечето украинци не искат страната им през близките 10 години да влиза в НАТО. Тази перспектива посреща решителна съпротива в Русия и самите членки на НАТО. В полза на казаното говорят резултатите от допитване до общественото мнение, проведено в САЩ, Русия и други 12 страни от Европа от американски изследователски център. Сред западните страни идеята на украинските власти я поддържат най-малко жителите на Германия. Там против това се изказаха повече от 50% от респондентите.

 
03.11.2009, 00:36

Войните

Към 2 ноември 2009 година във военната операция в Ирак са загинали 4677 военнослужещи, от които 4360 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN. Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 179, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 31545 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г –  2 ноември 2009 година, са загинали 1491 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 9097, австралийци - 11, белгици – 1, англичани – 224, канадци – 133, чехи – 3, датчани – 26, холандци - 21, естонци – 6, финландци – 1, французи – 36, германци – 31, унгарци – 2;  италианци – 22, латвийци – 3, литовци – 1, норвежци – 4, поляци – 15, португалци – 2, румънци – 11, южно корейци – 1, испанци – 26, шведи – 2 и турци - 2.

За периода 4399 американски военнослужещи са били ранени.

 
 
 
02.11.2009, 22:59

С първият пакистански SAAB 2000 AEW започнаха заключителните изпитания

Първият самолет за ранно радиолокационно откриване и управление SAAB 2000 AEW, предназначен за Пакистан, в началото на октомври навлезе в заключителния етап на летателни тестове, съобщава Flight International.

Исламабад стана първият и за сега единствен клиент за този самолет. Контрактa за доставката на SAAB 2000 AEW с РЛС Saab Microwave Systems Erieye е бил подписан през юни 2006 г.. Първият такъв самолет полетя в средата на 2008 г.

Машината трябва да пристигне в Пакистан до края на тази година.

Конфигурацията на самолета Saab 2000 AEW включва пет работни места за операторите. Самолетът може да остане във въздуха около 10 часа и да лети на височина до 9000 метра. – Още специални самолети

 
02.11.2009, 22:31

Northrop Grumman започна сглобката на първият самолет F-35 за Великобритания

Компанията Northrop Grumman (САЩ) започна монтажа на централната част на корпуса на първия самолет F-35B за Великобритания - BК-1, съобщават от пресслужбата на  компанията.

Сглобяването на самолета е започнало на 26 октомври, три дни по-рано от графика. След монтажа на централната част на корпуса той ще отиде в завод на компанията Lockheed Martin във Форт Уърт (Тексас), където към него ще бъде пристикована част от опашката на фюзелажа, изготвена от британската компания BAE Systems, както и носовата част на фюзелажа и крилата, направени от Lockheed Martin. Така BK-1 ще стане първият самолет F-35, построен за чуждестранен клиент.

Първите три британски самолета F-35B ще бъдат използвани за изпитания.

Великобритания е единственият партньор на първото ниво по програмата JSF. Първоначално тя планираше да закупи 138 самолета F-35 за своите ВВС и ВМС, но след сериозен натиск върху отбранителните разходи на Великобритания може да се говори за възможно намаление на количеството самолети, предназначени да заменят щурмовиците с вертикално излитане и кацане BAE Harrier GR.7 I GR.9. – Още за F-35

 
02.11.2009, 17:40

Американските сухопътни войски заделят 13 милиона долара за гранатомети

Компанията General Dynamics е получила поръчка от командването за автобронетанкова техника и въоръжение (TACOM) и центъра за изследвания, разработка и поддръжка на оръжие (ARDEC) за производството на автоматични гранатомети MK19 за американската армия, съобщават от пресслужбата на компанията.

Там се съобщава, че доставките на гранатометите ще започнат през юни 2010 г. и ще завършат в края на 2011 г.

За производството на новите гранатомети от компанията General Dynamics са заделени 13 милиона долара. При това не се уточнява колко MK19 ще бъдат доставени на американските военни. Поръчката е оформена в рамките на контракт, който страните сключиха през септември 2008 г. Сега неговата стойност се изчислява на 81 милиона долара.

Серийното производство на 40 мм. автоматичните гранатомети MK19 започва в средата на 1960-те  години. До сега са създадени четири модификации на това оръжие. В момента с MK19 са въоръжени армиите на повече от 20 страни.

С гранатомета може да се води прицелен огън по цели, намира на разстояние до 1500 метра. Максимална налечина на стрелба на MK19 надхвърля 2200 метра, като скорострелността му е повече от 300 изстрела в минута. Още гранатомети

 
02.11.2009, 16:36

Китай се готви за космически войни

Командващият военновъздушните сили на Китай Сюй Цилян смята, че милитаризацията на космическото пространство е „историческа неизбежност”. Това той заяви в интервю за държавните китайски медии, предаде МИГнюз. Сюй посочва, че китайската армия трябва да започне разработката на настъпателни и отбранителни операции в космоса.

Превъзходството в космическото пространство може да даде на страната контрол върху военни зони на суша и море, а също така предполагаемо стратегическо преимущество, посочи командващият ВВС на Китай, отбелязвайки, че подобно господство е необходимо за защита на нацията и държавата.

Тези коментари явно свидетелстват за очевидната промяна на позицията на Китай за милитаризацията на космоса.

 
02.11.2009, 12:48

Индия ще закупи пет свръхмалки подводници

Индийските военноморски сили планират да закупят пет свръхмалки подводници за провеждане на спецоперации, предаде РИА Новости.

Спецчастите на индийските военноморски сили също така имат намерение да използват подводниците за следене на подозрителни плавателни съдове в крайбрежните води. Източници в министерството на отбраната на страната съобщиха, че военноморските сили вече са поръчали на местните корабостроителни предприятия да изготвят търговски предложения за строителството на пет подобни подводници.

 
02.11.2009, 10:21

Русия и САЩ са близо до сключване на ядрено споразумение

Русия и САЩ са близо до сключване на ново споразумение за съкращаване на ядрените си арсенали, тъй като предишната договорка изтича следващия месеца, съобщи представител на Кремъл, пише „Айриш таймс”.

Договорът за съкращаване на стратегическите оръжия, известен като СТАРТ-1 изтича на 5 декември и в момента преговарящите работят по ново детайлно споразумение.

Американският президент Барак Обама и руският му колега Дмитрий Медведев се споразумяха през юли за основните моменти в споразумението, което ще замени договора от 1991 г, но преговорите продължават по няколко технически въпроса.

 
02.11.2009, 09:53

Започват военните маневри "Анадолски Сокол 2009"

Днес в Истанбул и Искендерун започват военните учения "Анадолски Сокол 2009". Подготовките на плановете за ученията започнаха през декември 2008 година.

В ученията, в които ще участват единици на сухопътните, военноморските и военновъздушни сили ще се разработят методите за прехвърляне на военни сили по морски и въздушен път, а също така и методите за бърза намеса при операции в подкрепа на мира. В ученията участват 992 офицера от щабовете на НАТО.

Генералният щаб на Турция опроверга публикуваните в някои вестници новини, че маневрите имат връзка с изтеглянето на американските сили от Ирак. Ученията ще могат да се проследят от представителите на медиите.

 
02.11.2009, 09:11

Фрегата „Дръзки” се завръща в България след участие в операцията на НАТО „Актив Индевър”

Тържествен ритуал по посрещането на фрегата „Дръзки”, която се завръща след участие в операцията на НАТО в Средиземно море „Актив Индевър”, ще се състои днес във Военноморска база – Бургас, съобщиха от Министерството на отбраната. Екипажът ще бъде посрещнат от началника на Щаба по подготовката на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев.

Фрегатата „Дръзки”, с командир капитан II ранг Панчо Панчев, се включи на 4 октомври 2009 г. в операция на НАТО с щатното си въоръжение и екипаж от 152 души. До 31 октомври тя участва в състава на постоянната тактическа група на НАТО, която провежда операцията под командването на контраадмирал Да Куня от Португалските ВМС. Основните задачи са: наблюдение и контрол на корабоплаването, ескортиране, спиране и претърсване на отказали да се идентифицират морски съдове. – Още фрегати

 
 
 
01.11.2009, 14:52

Подводницата „Брянск” е изстреляла успешно балистична ракета

Атомната подводница „Брянск” на Военноморските сили на Русия ивърши успешен пуск на междуконтинентална балистична ракета, съобщиха от руското министерство на отбраната, предаде РИА Новости.

„На 1 ноември атомната подводница на Северния флот „Брянск” извърши успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от акваторията на Баренцово море от подводно положение”, се казва в съобщение на министерството. По всяка вероятност ракетата е РСМ-54 "Синева"

„Бойните блокове на ракетата са пристигнали на бойното поле в разчетеното време”, се добавя в съобщението. 

Подводницата К-117 "Брянск" е проект 667 БДРМ "Делфин" и е спусната на вода през 1988 г. Още руски подводници

 
01.11.2009, 14:42

На територията на Беларус е открит разбил се хеликоптер на полската Гранична полиция

На територията на Беларус е открит разбил се хеликоптер на полската Гранична полиция, екипажът от трима души е загинал, съобщи говорителят на беларуския Държавен пограничен комитет Александър Тищенко, цитиран от РИА Новости.

„В 4.48 ч местно време в района на селището Високое, Каменецки район, на 200 м от граничната полоса е открит претърпелият инцидент хеликоптер”, съобщава Тищенко.

Хеликоптерът Kania (произведен през 2006 г.) на полската гранична служба е извършвал редовен полет по границата с Беларус. За последно контакт с него е имало в събота, в 17.38 ч местно време. Десет минути по-късно жител на селището Клуковиче се обадил в граничната служба и съобщил, че чул прелитащ хеликоптер и силен трясък.

От полската гранична служба съобщават, че хеликоптерът е бил управляван от опитен пилот, с 15 години стаж.

 
01.11.2009, 08:54

В Русия се разби транспортен самолет Ил-76

Транспортен самолет Ил-76 на министерството на вътрешните работи на Русия се разби при излитане от летище Мирни в Република Саха (Якутия), съобщи ИТАР-ТАСС. При катастрофата загинаха всичките 11 души на борда - членове на основния и резервния екипаж.

Самолетът пристигнал от летище Ермолино, Калужка област, с 25 тона дизелово гориво и след разтоварването излетял отново около 02,00 ч. московско време (01,00 ч. българско време), но се отклонил от курса и паднал на 25 км от пистата.

Пожарът на мястото е потушен. Катастрофата станала в безлюдна местност, (снимки -1, 2) поради което жертви на земята няма. Комисия на главното командване на войските на министерството на вътрешните работи на Русия излетя за Мирни, за да разследва причините. Още за Ил-76

 
 
 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Още военна информация




{START_COUNTER}