Военна информация

Архив - месец ноември 2008 г.

 

На бавен ход през януари

Третата фрегата от класа на „Дръзки“ и „Горди“, която купихме от Белгия, ще пристигне у нас в края на януари, научи „Народно дело“. Тя ще плава със скорост едва около 12 морски мили в час, защото заедно с нея ще бъде и новият минен ловец, който бе включен в сделката при купуването на последните две фрегати. За да пристигнат от Атлантическия океан в Черно море, на двата бойни кораба при добро време са необходими най-малко две седмици. Минният ловец ще бъде зачислен в база Варна. В началото на януари 40 матроси и офицери ще отлетят за Белгия, за да се включат в нашия екипаж, който се обучава там. Преди това те ще повишават квалификацията си на борда на фрегатата „Горди“, която ще извърши учебни плавания в Черно море.

Още фрегати

30.11.2008, 21:05
 

Русия покани венецуелските кораби на учение в Северно море

Русия покани корабите на Военноморските сили на Венецуела да вземат участие в антитерористичните маневри в Северно Море, съобщи венецуелската агенция АБН, позовавайки се на заместник-командващия Северния флот на Русия вицеадмирал Владимир Корольов.

“Наистина искаме следващите съвместни военни маневри между Русия и Венецуела да се проведат в Северно море, в руски води. Това е официална покана, която отправяме към венецуелските ВМС с цел укрепване на борбата с тероризма и наркотрафика,” заяви Корольов при подписването на оперативния план за учението “Venrus 2008”, започващо на 1 декември в акваторията на Карибско море, предаде РИА Новости.

30.11.2008, 07:25
 

Отлагат Грузия и Украйна за НАТО

Потвърдиха се информациите за отлагане приемането на Грузия и Украйна в НАТО.

В украинската редакция на „Интерфакс" се е получил коментарът на Курт Волкър, постоянен представител на САЩ в НАТО.

Според него Вашингтон предлага Алиансът да отложи преговорите за предоставяне на двете бивши съветски републики на план за действия за членство (ПДЧ) в НАТО.

Усилията по думите на посланик Волкър трябва да бъдат насочени към оказване помощ на двете държави за провеждане на необходимите реформи.

Припомняме, Украйна и Грузия се ползваха с подкрепата на САЩ и на президента Бушпо време на предишната среща на върха на НАТО, която се проведе през април месец в Букурещ.

Тогава обаче те не получиха План за действие за членство, най-вече поради позицията на изчакване на европейските страни.

След Букурещ обаче и в двете държави, бивши съветски републики, обстановката се оказа политически и икономически нестабилна. В Украйна управляващото мнозинство се разпадна и предстоят поредните предсрочни избори.

Грузия от своя страна стана арена на въоръжен конфликт с руските войски, при което двете непризнати републики Южна Осетия и Абхазия обявиха независимост.

Категорично срещу членство на Украйна и Грузия в Северноатлантическия алианс застава Русия. /news.bg/

29.11.2008, 22:02
 

Германски вертолет се разби в Алпите

Вчера в Швейцарските Алпи в района на град Титлис  се разби вертолет на германските ВВС, информира Взгляд.

Леко ранен е пилотът, докато другите петима пасажери не са пострадали сериозно. Машината е загубила управление заради влошената видимост и е паднала върху заснежен склон, по който се е пързаляла цели 500 м. като е останала блокирана на височина 2400 метра. По предварителни данни, тя не подлежи на възстановяване.

Според швейцарските авиодиспечерски служби, през последните две седмици два транспортни вертолета тип Sikorsky СН-53 на германските ВВС са извършвали тренировъчни полети в Швейцарските Алпи.

Предстои да бъде установено дали катастрофата е причинена от грешка на пилота или поради технически проблем.

Още вертолети

29.11.2008, 13:35
 

В София ще се проведе практически учебен сбор на Специализирания учебен батальон „В.Левски”

Практически учебен сбор със средношколци от Специализирания учебен батальон „Васил Левски” – гр. Стрелча ще бъде проведен от 29 ноември до 1 декември 2008 г. в София, съобщиха от Министерството на отбраната. Той е организиран от Дирекция „Връзки с обществеността” на МО в изпълнение на програмата на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. Участниците ще бъдат запознати с основни въпроси на Европейската политика за сигурност и отбрана, участието на България в нея, както и ролята и мястото на Българската армия в тази политика. Ще бъдат проведени практически занятия./ИА "Фокус"/

28.11.2008, 22:40
 

Пакистан ще закупи три германски подводници

Пакистан се е съгласил да закипи от Германия подводници от проект U-214, разработени от немската компания Howaldtswerke-Deutsche Werft, съобщава Defense Aerospace. Договора за доставка на подводниците ще бъде подписан в близките няколко месеца.

Конкурса за покупка на подводниците бе обявен на 10 май 2006 година и според СМИ предложението на германския производител напълно е съответствало на условията. В момента потенциални клиенти за покупката на U-214 в различни модификации са Гърция, Южна Корея, Португалия и Турция.

Според постигнатите договорености, 64 месеца след подписването на договора пакистанските ВМС ще получат първата субмарина, а през следващите 12 месеца – останалите. Общата стойност на контракта е около 1 милиард долара. Във въоръжението им ще бъдат включени и американски противокорабни крилати ракети Harpoon.

28.11.2008, 20:25
 

Успешен пуск на ракетата “Булава”

Днес атомната подводница със стратегическо предназначение на Северния флот на Русия “Дмитрий Донский” проведе изпитателен пуск на междуконтиненталната балистична ракета “Булава”, съобщи за РИА Новости източник от руското министерство на отбраната.

Пускът на “Булава” бе осъществен от подводно положение в акваторията на Бяло море, като бойната част на ракетата порази успешно цел на полигона Кура в Камчатка.

Междуконтиненталната балистична ракета с морско базиране Р30 3М30 “Булава-30 (РСМ-56, SS-NX-30) е най-новата руска тристепенна твърдогоривна ракета, разполагана на подводници.

Двигателите на първата и втората степени работят с твърдо гориво, а двигателят на третата степен с течно гориво, което осигурява необходимите скорост и маневреност в етапа на отделянето на бойните блокове.

Ракетата позволява да бъде изстрелвана и по време на движение под вода. Тя може да носи между 6 и 10 хиперзвукови ядрени бойни глави с мощност от по 100-150 килотона всеки, с индивидуално насочване, способни да променят своята траектория на полет. Максималната далечина на полета на ракетата е 8000 километра. Дължината й в пусковия контейнер е 12,1 метра.

Носители на ракетите “Булава” ще бъдат модернизираната стратегическа подводница “Дмитрий Донский”, проект 941 УМ Акула (по класификация на НАТО “Тайфун”) и атомни подводници проект 955 "Борей" - "Юрий Долгорукий", "Александр Невский", "Владимир Мономах" и др.

До 2015 г. Русия планира да построи осем такива атомни подводници. Приемането на въоръжение на “Булава” се планира за 2009 г. заедно с подводницата "Юрий Долгорукий".

Още подводници

28.11.2008, 19:55
 

Япония ще се изтегли от Ирак до края на годината

Японското правителство взе решение до края на годината японския военен контингент да се изтегли от Ирак, пише испанският вестник “А Бе Се”.

Японският контингент осъществява логическа подкрепа на международните военновъздушни сили от 2004 г. Контингентът наброява 210 войници. Премиерът Таро Асо съобщи, че Япония ще участва активно във възстановяването на Ирак и ще участва във всички международни инициативи в тази посока. /ИА „Фокус”/

28.11.2008, 13:00
 

На този ден

На 28 ноември 1943 г. в Техеран започва срещата на тримата големи - Сталин, Чърчил и Рузвелт. На конференцията, завършила на 1 декември, съюзниците от антихитлеристката коалиция СССР, Великобритания и САЩ обсъждат стратегията си във Втората световна война и решават в Европа да бъде открит втори фронт срещу Германия. Приети са и декларации за съвместни действия във войната срещу Германия и за следвоенно сътрудничество на трите държави, като е подписана декларация за запазване на независимостта на Иран и за следвоенните граници на Полша. СССР се ангажира три месеца след края на войната в Европа да се включи в разгрома на Япония.

28.11.2008, 09:08
 

Русия ще проведе изпитания на междуконтинентална ракета “Булава”

Русия обяви днес, че в петък ще бъдат извършени изпитания с междуконтинентална балистична ракета “Булава”, които ще бъдат осъществени от подводницата със стратегическо предназначение на Северния флот „Дмитрий Донской”, предаде “Интерфакс”.

Пускът на “Булава” ще бъде осъществен от подводно положение от акваторията на Бяло море по полигона Кура на полуостров Камчатка. Предстоящото изпитание ще е седмото по ред, след като от предишните шест пуска, четири бяха неуспешни.

Още подводници

27.11.2008, 17:15
 

BAE Systems демонстрира опитен образец на Caiman Light

Леката бронирана машина Caiman Light се отнася към новия вариант на семейството на средните бойни машини за широко използване (FMTV).

Тя е направена на базата на произвежданата в момента модификация на Caiman – машината с противоминна защита и защита от внезапно нападение (MRAP).

Корпуса на американската морска пехота проявява повишен интерес към създаването на такава лека и маневрена машина. След разработването на машинните MRAP са изпитани и проверени допълнителни технологии, които са реализирани в конструкцията на новата машина.

Към основните конструктивни изменения спадат по-големите гуми Michelin 475/80R20XML за движение по пресечена местност, дисковите спирачки на всички колела и модернизираните мостове на машината.

Полезния товар на машината (с горивото), имаща колесна формула 4х4, е 12,7 тона при общо тегло на машината 20,9 тона. Трябва да се отбележи, че към полезно тегло е включен и комплекта на допълнителната броня.

Опитния образец е изработен по собствена инициатива на фирмата, която е финансирала научноизследователските работи. Били са изработени допълнително и два корпуса за проверка живучестта на машината при взрив. По късно тези с корпуси ще се проведат и полигонни изпитания. /Army Guide/

Още бронирани машини
27.11.2008, 16:48
 

Разрешиха на кораб от ВМС на САЩ да посети пристанище Варна

Правителството даде разрешение корабът „Barry” от състава на Военноморските сили (ВМС) на САЩ да пребивава във вътрешните морски води на България и да посети пристанище Варна на 2 декември т. г. Визитата няма военен характер. Нейната цел е логистично осигуряване на плавателния съд, съобщиха от правителствената информационна служба.

27.11.2008, 15:40
 

Канада ще изпрати осем военни хеликоптера в Афганистан

Канадското министерство на отбраната съобщи, че правителството е взело решение за изпращане на осем военни хеликоптери CH-146 Griffon в Афганистан в началото на 2009 г., за да подкрепят операциите на канадските войници в размирната страна, предаде испанската агенция ЕФЕ.

В Афганистан са разположени около 2 500 войници, като по-голямата част от тях са в най-конфликтната зона – Кандахар. От 2002 г. до днес там са загинали 97 канадски войници. /ИА „Фокус”/

Още вертолети

27.11.2008, 10:00
 

Нова балистична ракета изстреляна от космодрума Плесецк

От космодрума Плесецк беше извършено изпитателно изстрелване на най-новата междуконтинентална балистична ракета РС-24 с разделяща се бойна глава.

Началникът на службата за информация и връзки с обществеността на Ракетните войски със стратегическо предназначение полковник Александър Вовк съобщи, че “изпитателното изстрелване на новата междуконтинентална балистична ракета РС-24, оборудвана с разделяща се бойна глава, беше осъществено от космодрума Плесецк от мобилна пускова установка в 16,20 ч.“ “Това е вече трето изстрелване на ракета РС-24. Проведените през май и декември 2007 г. изстрелвания бяха успешни“, припомни Вовк, цитиран от АРМС-ТАСС. /Dir.bg/

26.11.2008, 16:55
 

Британците получиха модернизирани вертолети Apache

Компанията AgustaWestland е предала на военното ведомство на Великобритания първите два модернизирани вертолета Apache AH Mk1, оборудвани с усъвършенствани системи за откриване, целеуказване и пилотиране нощем, съобщава Defense Aerospace.

Решението за монтирането на вертолетите на модернизираните системи е било взето през 2005 година, а работите трябва да завършат до края на 2010 година. С такива системи вече са снабдени много от вертолетите на американските сухопътни войски. Контракта, подписан с AgustaWestland, предвижда монтирането и тестването на оборудването и се оценява на около 300 милиона долара. Модернизацията се извършва в рамките на програмата за усъвършенстване на 67 ударни вертолета.

26.11.2008, 15:50
 

Виртуални учения в американската армия

Американските генерали са убедени, че видеоигрите ще им помогнат да подготвят по-добре войниците си.

Ето защо въоръжените сили на САЩ инвестират 50 милиона долара в разработката на собствени игри, съобщава военното електронно издание Stars & Stripes, цитирано от HiComm.bg.

Подполковник Гари Стивънс от подразделението PEO-STRI, което разработва военни симулатори, заяви, че армията не смята да се конкурира с търговските разработчици, а игровите технологии ще бъдат използвани изключително за тренировка на личния състав.

Американските въоръжени сили в момента използват за виртуални учения модифицирани комерсиални игри от първо лице, като Operation Flashpoint.

В рамките на новата програма армейските разработчици подготвят играта Game After Ambush, която позволява на военните да проиграят бойни сценарии с отчитане на различни фактори - местност, съотношение на силите и т. н.

Една от ключовите функции на тренировъчните игри ще бъде възможността за възпроизвеждане на цялата последователност на операцията, с цел да се анализира хода на учението.

Американските военни планират да създадат 70 виртуални тренировъчни центрове в базите в САЩ и зад граница.

Всеки от тях ще бъде снабден с по около 50 компютъра с пълен набор контролери и аксесоари.

Един център ще може да подсигури едновременна подготовка на цял взвод, а за по-мащабни учения ресурсите на няколко виртуални тренировъчни бази биха могли да се обединят чрез интернет. /News.bg/

26.11.2008, 12:30
 

В съвместните учения с ВМФ на Русия участие ще вземат 12 венецуелски кораба

В съвместните учения с ВМФ на Русия, които ще започнат на 1 декември, участие ще вземат 12 венецуелски кораба, съобщи пред журналисти контраадмирал Салватор Камарата от ВМС на Венецуела, предаде Газета ру.

„От венецуелска страна в съвместните военноморски учения ще участват три фрегати, транспортен кораб-амфибия, четири патрулни кораба, четири катера на бреговата охрана. Освен това ще бъдат включени подразделения на венецуелската военноморска авиация и ескадрила изтребители СУ-30МК2 на ВВС, както и 700 военнослужещи”, каза той. /ИА „Фокус”/

26.11.2008, 09:29
 

Агенцията на Пентагона за ПРО бе оглавена от Патрик О’Райли

Ръководството на Агенцията на Пентагона за противоракетната отбрана (ПРО) бе сменено. Директорският пост вече се заема от генерал-лейтенант Патрик О’Райли, който досега бе заместник на излезлия в оставка генерал-лейтенант Хенри Оберинг, предаде ИТАР-ТАСС.

Също така стана известно, че избраният за президент на САЩ Барак Обама има намерение да остави най-малко за една година настоящия министър на отбраната Робърт Гейтс. /ИА „Фокус”/

26.11.2008, 09:20
 

Днес националния военен университет "Васил Левски" има празник

Празник на националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново - най-голямото висше военно учебно заведение, е наследник на традициите на първото българско военно училище, създадено през 1878 г. в Пловдив със заповед на императорския комисар на временното руско управление в България княз Дондуков-Корсаков. Първи началник на военно-учебната част от 80 души е капитан Н. Флейшер. През ноември учебната рота се премества в София, където на 26 ноември официално е открито военно училище, в което обучението се води по изменен курс на руските юнкерски училища. То подготвя офицерски кадри за четирите рода войски, които се оформят в младата българска армия - пехота, кавалерия, артилерия и инженерни войски. Датата е определена за официален празник на университета с решение на Народното събрание от 14.VI.2002 г. - по предложение на правителството парламентът решава военните училища във Велико Търново, Долна Митрополия и Шумен да бъдат преобразувани в Национален военен университет със седалище във Велико Търново.

Още военноучебни заведения

26.11.2008, 00:10
 

Чешки депутати блокират заседанието за ПРО

Сагата с противоракетната система за отбрана в Чехия продължава. Влиятелни депутати в чешкия парламент заявиха, че са сигурни, че радарът, планиран да бъде разположен в тяхната страна, никога няма да бъде изграден, предаде РИА „Новости".

Тези дни, около 30-тина кметове в Чехия, които се противопоставят на разполагането на елементи от американския противоракетен щит близо до общините им, призоваха новоизбрания президент на САЩ Барак Обама да спре този опасен от тяхна гледна точка проект.

Русия се почувства заплашена от американските планове и заплаши с ответна реакция - „Искандар", в случай, че ПРО действително се реализира. /News.bg/

25.11.2008, 22:50
 

Американски противоракетен спътник е излязъл от строя

Американски военен спътник, следящ за пусковете на противникови ракети, е излязъл от строя в средата на септември, съобщава Reuters. Това са заявили вчера, 24 ноември, представители на военното ведомство на САЩ.

Спътника е създаден от компанията Northrop Grumman. Според експерти, загубата на един спътник не е довела до нарушаване на работата на американската система за предупреждаване за ракетни удари.

От Пентагона вече са изпратили меморандум до Конгреса с молба за отпускане на 117 милиона долара за закупката на нов спътник, които трябва да замени излезлия от строя през 2014 година.

Засега не са ясни причините за прекратяване на работата на спътника.

Започвайки от 1970 година американците са изстреляли 23 такива спътника.

25.11.2008, 21:00
 

Гърция и България започнаха съвместни въздушни учения в гръцко въздушно пространство

От днес Гърция и България започнаха съвместни въздушни учения, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

Съвместните авиоучения от български и гръцки бойни самолети в гръцко въздушно пространство са в рамките на програмата за военно сътрудничество между двете страни за 2008 г.

Целта на ученията са да се подобри оперативната съвместимост на военните процедури, да се повиши нивото на взаимно сътрудничество и да се приложат натовските процедури за провеждане на учения. /ИА "Фокус"/

25.11.2008, 19:45
 

Saab ще помага за модернизацията на канадския флот

Компанията Saab е обявила за подписването на контракт с канадското представителство на компанията Lockheed Martin, според което шведския производител ще вземе участие в модернизацията на 12 фрегати клас Halifax, съобщава DefenceTalk.

Saab ще достави системи за управление и контрол за канадските фрегати, а също и прибори за управление на артилерийския огън.

Представител на Lockheed Martin Canada е заявил, че съвместната подготвителна работа за подписването на контракта е продължила около 18 месеца и Saab, имащ репутацията на производител на световно ниво в областта на подобни системи, е предложил оптимално техническо решение за модернизация на фрегатите.

За тази модернизация правителството на Канада е заделило 1,4 милиарда долара.

Още фрегати

25.11.2008, 19:05
 

Испания изпраща фрегата и 200 войници в Сомалия

Испанският министър на отбраната Карме Чакон съобщи, че в началото на януари 2009 г. фрегата от военния флот на Испания ще отплава към Сомалия, където ще се включи в мисията на ЕС за борба с пиратството, предаде агенция Еуропа Прес.

В мисията на ЕС, която започва на 8 декември, ще участват 1 000 войници от осем страни. Испанското участие включва фрегатата “Виктория” и 200 войници, 170 от които ще бъдат екипажа на кораба, а 17 ще се включат във военновъздушните сили, които ще охраняват в хеликоптери сомалийските брегове. /ИА „Фокус”/

25.11.2008, 16:27
 

Норвежците предпочетоха F-35 пред европейски самолет

Премиера на Норвегия Йенс Столтенберг е препоръчал на парламента на страната изтребител-бомбардировача от пето поколение F-35 Lightning II, известен като Joint Strike Fighter, в качеството на нов самолет на ВВС, съобщава Defense Aerospace. Като друг формален кандидат за замяна на намиращите се на въоръжение в норвежката армия бойни самолети F-16 се смяташе шведския JAS 39 Gripen.

Норвегия, заедно с други страни, е един от участниците в програмата за разработка на F-35 Lightning II и е инвестирала в този проект повече от 100 милиона долара. Тази страна е подписала меморандум за сътрудничество с Lockheed Martin на 20 юни 2002 година, но в началото на март 2006 година стана известно, че Норвегия може да излезе от консорциума за разработка и производство на новия многоцелеви изтребител. Като една от причините се посочва факта, че в конструкцията на F-35 не били използвани норвежки технологии.

Съобщава се, че определящи при избора са станали не само бойните качества, но и по-изгодната цена на американския самолет. За сега Норвегия планира да закупи 48 F-35 Lightning II. Първите от тях трябва да бъдат доставени през 2016 година.

Трите различни варианта на Joint Strike Fighter в бъдеще трябва да заменят 13 типа самолети в 11 страни, което, според мнение на експерти, може да направи F-35 един от най-печелившите в историята на военната авиация многоцелеви изтребител.

Още F-35

24.11.2008, 22:00
 

Подписват меморандум между нашата гранична полиция и турската брегова охрана

Утре - 25 ноември, в сградата на Регионален граничен сектор - Бургас ще бъде подписан протокол за сътрудничество между българската гранична полиция и турската брегова охрана. Той щебъде отбелязан с провеждане на тържествена церемония. Подписване на протокола за сътрудничество по линия но Черноморското сътрудничество ще бъде между Директорът на Главна дирекция "Гранична Полиция" - главен комисар Красимир Петров и новия Началник на Бреговата охрана на Република Турция - вицеадмирал Атила Кезек. /Burgas24.bg/

24.11.2008, 18:50
 

Руски кораби от Северния флот ще проведат съвместно учение с ВМС на Венецуела

От 25 ноември до 1 декември 2008 година в пристанището Ла Гуейра във Венецуела ще се състои визите на отряд бойни кораба от Северния флот на Русия, съобщи Интерфакс.

“В състава на групата кораби са атомния ракетен крайцер “Петър Велики”, корабът за борба с подводници “Адмирал Чабаненко”, както и кораби за осигуряване”, съобщи началника на информационната служба на руския ВМФ Игор Дигало.

След приключване на посещението, от 1 декември, руските бойни кораби ще проведат съвместни учения с ВМС на Венецуела в акваторията на Карибско море.

Още военноморски сили

24.11.2008, 11:00
 

Кораби от всички флотове на Русия ще участват в борбата с пиратството в Аденския залив

Кораби от всички флотове на Русия – Черноморския, Балтийския, Северния и Тихоокеанския – ще участват в борбата с пиратството в района на Африканския рог, заяви днес главнокомандващият на руския Военноморски флот Владимир Висоцки, цитиран от РИА Новости.

“Първият опит с бойния кораб “Неустрашимий” показва необходимостта от редовно присъствие в този район и решителни действия на Военноморските сили. Размерите на това присъствие ще се определят от текущата обстановка в района на Сомалия”, посочи Владимир Висоцки.

23.11.2008, 18:29
 

Американски ракетен крайцер идва у нас

Американският ракетен крайцер "Бари" от Шести американски флот ще посети България в близките дни. Вчера той акостира в грузинското пристанище Батуми, предаде АП. Корабът не носи нито хуманитарна, нито военна помощ, посочи говорител на посолството на САЩ в Тбилиси. Той обаче отхвърли твърденията, че визитата е нагласена да съвпадне с пристигането на руски бойни кораби във Венецуела следващата седмица. / Стандарт/

Още крайцери

23.11.2008, 15:56
 
 

Кюрдите в Ирак получили три самолета с оръжие от България

Кюрдски официални представители са получили тази есен три самолетни пратки с въоръжение и амуниции от България.

Това твърдят трима американски военни представители, цитирани от в. Washington Post.

България не попада в страните, производителите на оръжие, одобрени от централното иракско правителство за търговия с оръжие, припомня вестникът.

Американските власти алармират, че голямото количество оръжие и времето на доставката представлява опасност от продължаване на въоръжения конфликт между кюрдите и правителството и на опитите на кюрдите да установят контрол над части от северен Ирак.

Оръжията са пристигнали в северния град Сюлеймания през септември с три товарни самолета C-130, посочват още тримата американски военни, пожелали анонимност.

Кюрдски официални представители не пожелаха да отговорят на въпроси за доставката, но разпространиха съобщение, в което се качава, че "Регионалното правителство на Кюрдистан продължава да бъде на предната линия във войната с тероризма в Ирак. Поради продължаващата заплаха, нищо в конституцията не забранява на местните власти да получават оръжия за отбраната на своя регион".

Иракския вътрешен министър Джауад ал Болани заявява, че централното правителство не е разрешавало покупката на оръжия от България.

Той подчерава, че подобни покупки са в нарушение на иракските закони, защото само министерствата на вътрешните работи и на отбраната са оторизирани да внасят оръжия. /News.bg/

23.11.2008, 14:58
 

Гръцката фрегата “Темистоклис” патрулира в опасните води около Сомалия

Гръцката фрегата “Темистоклис” патрулира в опасните води в района на Сомалия, пише гръцкият “Етнос”. Целта на операцията е да се спрат нападенията на пирати над кораби. Екипажът на фрегатата наброява 150 души и участва в силите на НАТО за защита на корабите, превозващи хуманитарна помощ и доставки.

Целият район около Аденския залив и Керас, Африка е пълен с пиратски кораби. Само през миналата седмица бяха похитени четири кораба, сред които и супертанкера Sirius Star, превозващ петрол на стойност 100 млн.долара, за когото беше поискан откуп в размер на 250 млн.долара.

През октомври присъствието на фрегатата е спасило гръцкия търговски кораб “Херон”, пътуващ към пристанището на Индия. /ИА „Фокус”/

Още фрегати

23.11.2008, 14:46
 

До края на месеца трябва да запуснат реактора на подводницата "Юрий Долгорукий"

Новата руска стратегическа подводница "Юрий Долгорукий" до края на годината трябва да излезе в морето на изпитания, като през ноември е планирано да бъде запуснат ядреният и реактор, съобщава РИА Новости. "Юрий Долгорукий" е първата чисто руска стратегическа подводница, която ще бъде спусната на вода през последните 17 години.

Субмарината, която е от проекта 955 "Борей", беше заложена на стапелите на "Севмаш" през 1996 година. Подводницата има водоизместимост 14720/24000 тона, максимална дълбочина на потапяне - 450 метра, екипаж - 107 военнослужещи, включително 55 офицера, а скоростта и е 15/29 възла. Продължителността на автономното плаване под вода може да достигне до 100 денонощия.

Според откритата информация, подводницата ще бъде въоръжена със стратегическите ракетни комплекси "Булава-М" с ядрени блокове с индивидуално насочване, способни да поразяват цели на разстояние до 8 хиляди километра. На борда на "Юрий Долгорукий" ще има до 12 такива ракети, а на следващите подводници от тази серия – до 16.

В рамките на проекта 955 "Борей" се планира да бъдат построени 8 аналогични субмарини.

Още подводници

20.11.2008, 17:45
 

Русия отпусна 1 млрд. долара кредит за доставка на оръжие за Индонезия

Русия отпусна кредит в размер 1 млрд. долара за доставка на оръжие за Индонезия, предаде ИТАР-ТАСС.

Новината съобщи на пресконференция директорът по специалните поръчки на държавната оръжейна компания “Рособоронекспорт” Николай Демедюк. /ИА „Фокус”/

20.11.2008, 09:12
 

В Русия завършват изпитанията на уникален гранатомет

Държавното научно-изследователско предприятие "Базальт" е приключило с  разработването и тестването на новия реактивен противотанков гранатомет РПГ-30, съобщава ИТАР-ТАСС.

Новия гранатомет е за еднократна употреба и е снабден с тандемна комулативна противотанкова 105 мм. граната. В допълнителен контейнер към РПГ-30 се намира лъжлива цел, която е способна да активира средствата за активна защита на противника и да създаде условия за безпрепятсвено поразяване на целта.

Според експерти, изстрела на РПГ-30 пробива до 650 мм  от най-модерните брони след преодоляване на динамичната им защита, повече от 1,5 м стоманобетонни прегради, 2 м тухлена и почти 4 метра земна преграда. В бойни условия гранатомета е способен да поразява всички типове намиращи се на въоръжение и перспективни танкове и други бронирани и небронирани цели.

Очаква се, че освен за руската армия, гранатомета ще се предлага и за износ.

Още ръчни гранатомети

19.11.2008, 23:00
 

Подводницата „Северодвинск” ще бъде сдадена на руския ВМФ през 2010 година

Многофункционалната ядрена подводница "Северодвинск" ще влезе в състава на Военноморските сили на Русия през 2010 г., съобщава РИА Новости, позовавайки се на генералния директор на завода "Севмаш" Николай Калистратов. Според него, на подводницата все още трябва да се монтира доста електронно оборудване, което по принцип се поставя последно.

Подводницата е била заложена на стапелите на "Севмаш" през 1993 г. и става главен кораб на проект 855 "Ясень", като се предвижда строителството на пет такива субмарини за руския флот. "Северодвинск ще има водоизместимост 8600/13800 тона, размерите и са 119х13,5х9, 4 м, скорост 16/31 възла и ще може да се потапя на дълбочина до 600 метра. Екипажа на подводницата ще се състои от 90 души, включително 32 офицера.

"Северодвинск", според мнение на военните експерти, ще бъде в състояние да решава всички задачи, които държавата поставя пред военноморските сили на страната.

Още подводници

19.11.2008, 16:25
 

Индийски боен кораб атакува и унищожи съд на сомалийските пирати

Индийски военен кораб, дислоциран в Аденския залив, е атакувал сомалийски пирати и е унищожил техен плавателен съд след кратък сблъсък, предаде Ройтерс, позовавайки се източник от индийския флот. Две моторници с пирати се отдалечили бързо, след като главният им кораб бил ударен късно във вторник, каза в Делхи високопоставен официален представител на индийските военноморски сили. /ИА „Фокус”/

19.11.2008, 11:10
 

Откриват монумент на МиГ-21БИС в Граф Игнатиево

Монумент на изтребител МиГ-21БИС ще бъде открит на официална церемония в петък от 11 часа в 3 изтребителна авиобаза Граф Игнатиево. Монументът се посвещава на поколенията летци-пилоти и авиационни специалисти, свързани с неговата експлоатация в българските ВВС.

На 12 ноември 1963 г. се осъществява първият полет със самолет МиГ-21 в България. На тази дата 2008 г. се навършват 45 години, през които изтребителят е бил гарант на въздушния суверенитет на страната ни.

За тържеството са поканени всички, които са имали професионален достъп до МиГ-21. Очаква се да присъстват около 200 ветерани, сред които и трима, от общо 12-те летци, които са докарали първите машини в България през 1963 г. Самолетът е летял на всички 8 военни летища в България и продължава да бъде на въоръжение в авиобаза Граф Игнатиево. Това е една от причините той да бъде определен като самолетът-символ, наричан е още самолетът-войник, самолет-епоха и според ген. Радев си заслужава пиедестал. Монументът е издигнат пред новия щаб на базата и от него се усеща уважение и респект. Той е с номер 502 и е бил на въоръжение в авиобаза Узунджово. /News.Plovdiv24.bg/

Още за МиГ-21

19.11.2008, 09:35
 

INDO DEFENCE 2008 Expo & Forum

Международно оръжейно изложение

Индонезия, Джакарта,19-22 ноември 2008 г

 

F-35 преодоля звуковата бариера

Според съобщение на пресслужбата на компанията Lockheed Мартин, изтребител F-35А Лайтнинг II с бордови номер АА-1 (CTOL, модификация със стандартно „самолетно” излитане и кацане) по време на 69-я изпитателен полет на 14-ти ноември 2008 година е преодолял скоростта на звука, достигайки скорост 1,05 Мах.

По време на полета, продължил един час, самолета е носел във вътрешните си отсеци пълен комплект масо-габаритни имитатори на щатното въоръжение с общо тегло 2450 кг.

F-35, пилотиран от главния летец-изпитател на компанията Lockheed Мартин Йон Бизли, е набрал височина около 9000 метра, след което четири пъти е преминавал звуковата бариера. Общия полет на свръхзвукова скорост е бил 8 минути.

В бъдеще се предполага да се достигне и разчетната за F-35 скорост (с пълно бойно натоварване) от 1,6 Мах.

В момента, освен с F-35А CTOL, се провеждат изпитания и с F-35б модификация STOVL (кратко излитане и вертикално кацане). До момента двете машини са изпълнили 83 изпитателни полета.

Още за F-35

18.11.2008, 22:25
 

Русия създава автоматизирана система за управление на артилерията превъзхождаща чуждите аналози

Русия създава автоматизирана система за управление (АСУ) на ракетните войски и артилерията, която по своите параметри превъзхожда чуждите аналози, съобщи днес началникът на Ракетните войски и артилерията на въоръжените сили на Русия генерал Сергей Богатинов, предаде РИА Новости.

По думите на Богатинов, в момента се работи по създаването и усъвършенстването на системата за автоматизирано управление на артилерията на армиите на развитите чуждестранни държави.

“Анализирайки възможностите на чуждите АСУ на полевата артилерия, мога да кажа, че създаваната в нашата страна автоматизирана система, по основните си параметри не отстъпва на аналогичните системи на чуждите страни, а по отделни параметри ги превъзхожда”, заяви Богатинов. /ИА „Фокус”/

Още полева артилерия

18.11.2008, 16:45
 
 

Руска къртица в "сърцето" на НАТО

Руски шпионин в "сърцето на НАТО" вероятно е издавал сведения за американския противоракетен щит (ПРО) и киберотбраната.

61-годишният Херман Сим, министър на отбраната на Естония, е отговарял за цялата класифицирана информация на страната си и е имал достъп до всякакви свръхсекретни документи на останалите членове на асоциацията.

Сим е арестуван през септември, след поредица от няколко "груби грешки".

Първо си купил няколко скъпи имота и къщи, включително ферма край Балтийско море и вила в покрайнините на Талин. Второ, опитал да вербува втори агент, който го издал на службите за сигурност.

По данни на "Times" военният министър на Естония е вербуван от руснаците в края на 1980 г. и е натоварен с мисията да ги снабдява с информация за чуждестранните сили.

Представители на разузнаването от ЕС и НАТО са пристигнали в Талин, за да оценят какъв е спектърът на видяното.

Изтичането на информация се определя като най-сериозният случай на шпионаж срещу НАТО след края на Студената война.

Германските власти определят случая с руското проникване като „катастрофално".

Правят се и сравнения със случая на Олдрич Еймс, бившия шеф на контраразузнаването в ЦРУ, който всъщност е най-големият шпионин на Русия в САЩ. /news.bg/

Още специални служби

18.11.2008, 13:30
 

Словения съкращава разходите за отбрана

Новото правителство на Словения с министър-председател Борут Пахор обеща да съкрати бюджета за отбрана на страната до 1,5% от брутния вътрешен продукт, въпреки задълженията на страните-членки на НАТО да отделят минимум 2% от БВП за отбраната, предаде агенция СТА.

Мярката е част от изграждането на “икономическа армия”, която също ще може да осигурява висока степен на сигурност и да изпълнява различни роли, включително отговор на кризи.

По официални данни бюджетът за отбрана на Словения за 2007 г. е бил 1,6% от БВП. /ИА „Фокус”/

18.11.2008, 13:20
 

Кипър планира да закупи крупна партия руско оръжие

Кипър планира да закупи голямо количество руско оръжие на стойност над 200 милиона евро (256 млн. долара), предаде АРМС-ТАСС.

Планира се купуване на танкове, шест противовъздушни системи Tор M2 и противотанкови ракети. И трите системи са руско производство и купуването им ще стане през „Рособоронекспорт”, пише кипърският вестник “Политис”.

В момента националната гвардия на Кипър има на въоръжение 27 танка Т-80У и 14 Т-80УК, 52 френски танка АМХ-30В2 и 60 АМХ-30G.

За намаляване на стойността на сделката и съкращаване на сроковете за доставка кипърските военни са разглеждали само танкове, които в момента са на въоръжение в кипърската армия.

17.11.2008, 22:20
 

Руския атомен крайцер „Петър Велики” е провел артилерийски стрелби в Атлантика

Във водите на Атлантическия океан тежкия ядрен ракетен крайцер "Петър Велики" е провел артилерийски стрелби.

Според Interfax, морската стрелба е извършено в съответствие с плана за бойна подготовка на корабния екипаж.

По време на ученията са се отработвали елементи от използването на артилерийското въоръжение на крайцера в качеството на оръжие за отбрана, като практическа стрелба по надводна цел са извършили комплекса АК-130 и артилерийските установки АК-630.

Още крайцери

17.11.2008, 17:03
 

Италия ще строи патрулни катери за Ирак

Италиански корабостроители ще доставят на иракската армия 4 патрулни катера, на стойност 105 милиона долара, съобщава Strategypage.

Тяхната конструкция е подобна на катерите Saettia Мк. 4, които са на въоръжение в бреговата охрана на Италия. В момента на обучение в тази страна се намират иракските екипажи, които ще служат на новите съдове.

На борда на патрулния катер, с тегло около 400 тона, ще могат да се намират 38 души, включително 12 членове на екипажа. Максималната скорост на плавателния съд ще достига до 70 км / ч, а автономността му ще е 7 денонощия. Иракските катери ще бъдат въоръжени с 30 мм автоматични оръдия и картечници. Построяването на един от тях вече е завършено.

В момента във ВМС на Ирак има 5 аналогични катера от клас Predator, построени в Тайван.

Още патрулни катери

17.11.2008, 16:00
 

Обсъждат за американска военна база в Айтос

Асоциацията на завършилите Колежа по отбрана на НАТО и кметът на Айтос, заедно с представители на българското Министерство на отбраната и Американското посолство у нас, ще обсъдят на 20 ноември възможността американски войски да бъдат дислоцирани в Айтос.

 

Срещата с жителите на града по този въпрос ще бъде от 17 часа в Гарнизонния военен клуб. Тема на дискусията ще бъдат произтичащите от този факт перспективи за развитието на община Айтос и използването на бившите военни поделения за настаняване на въоръжените сили на САЩ. /Дарик радио/

17.11.2008, 13:09
 

Австралийската армия се качва на „Мерцедеси”

Министерството на отбраната на Австралия обяви за подписването на договор с регионалното представителство на Mercedes-Benz Australia/Pacific, според който компанията ще предостави на австралийските военни 1200 автомобила с повишена проходимост G-Class, съобщава Defencetalk.

Проекта Land 121 предвижда поетапна подмяна на тактическия автотранспорт, намиращ се на въоръжение в тази страна.

Подготовката на конкурсите и тяхното провеждане е отнело около 5 години, а избора  точно на Мерцедес-Бенц е станало, понеже компанията е извършила значителна работа за участие в проекта Land 121.

Доставките на автомобили ще започнат през 2009 г. и ще завършат през 2014 г.  Те ще бъдат в девет различни версии - както на платформи 4x4, така и на 6х6. Сглобяването на машините ще се извършва в завод в австралийския град Грац. Договора е за повече от 200 милиона долара и включва и доставката на резервни части и техническа поддръжка.

Още тактически автомобили

17.11.2008, 12:50
 

Турските ВМС ще получат нови скоростни бойни амфибийни кораби

Съветничеството по военната промишленост оповести списъка на турските фирми, които са допуснати до участие в търга за изграждането на осем скоростни амфибийни кораба за нуждите на турските ВМС, предава Анадолската агенция. Това са седем фирми или групи от фирми, сред които са и известните фирми Аселсан и Хавелсан.

Търгът за скоростните кораби за ВМС е сред приоритетните проекти на Съветничеството по военната промишленост и предвижда всичките осем или най-малко четири кораба да бъдат построени в турски частни корабостроителници. Ако това бъдат всичките кораби, към фирмата, спечелила търга, няма да се предявява изискването да има собствена корабостроителница. Изискванията към новите скоростни кораби е да могат да превозват на палубата личния състав на две роти – общо 260 души, включително 8 офицери, 8 подофицери и 244 войници; или като товарен вариант – 18 тежки превозни средства от типа “додж”, или 8 големи камиона “МАН”, или два ТИР-а. Корабите трябва да могат да носят общ товар от 200 тона и да имат капацитет допълнително да носят 3 тона различни боеприпаси. /ИА "Фокус"/

17.11.2008, 11:08
 

Китай се надява да изгради собствен самолетоносач

Високопоставен представител на военната администрация на Китай съобщи днес за вестник “Файненшъл Таймс”, че всяка велика сила би желала да притежава самолетоносач, предаде Би Би Си.

Генерал-майор Ксян Лихуа е заявил, че ако Китай разполага със самолетоносач, той няма да бъде използван за “глобален обхват”. Коментарите на генерала бяха предизвикани от слуховете, че Китай строи първия си самолетоносач, въпреки че китайският дипломат не потвърди информацията.

Нарастващата военна мощ на Китай е от особен интерес за Тайван и други страни в Южнокитайско море, където Пекин предявява териториални претенции.

“Военноморските сили на всяка велика сила ... мечтаят да разполагат с един или повече самолетоносачи”, коментира още китайският военен. /ИА "Фокус"/

17.11.2008, 08:43
 

Американският военен кораб „Маунт Уитни" пристигна в пристанище Варна

Флагманът на шести американски флот „Маунт Уитни", който е най-големият кораб на Военноморските сили на САЩ, плавал във водите на Черно море от подписването на Конвенцията от Монтрьо пристигна на пристанище Варна. Посещението е последната спирка във втория годишен круиз „Черноморско партньорство". Учението спомага за развитието на оперативната съвместимост на военноморските сили на страните-партньори в НАТО, чрез прозрачност на операциите и обмен на информация и насърчава участието в черноморски инициативи. /News.Varna24.bg/

16.11.2008, 23:00
 

Американски вертолет се е разбил в Северен Ирак

Вертолет ОН-58 „Кайова” на американските ВВС се е разбил в Ирак, в близост до северния град Мосул, предаде Reuters.

Загинали са двама военнослужещи, намиращи се на борда на машината.

“Вертолета катастрофира в събота в източната част на Мосул. Изглежда инцидентът не е свързан с бойни действия”, заяви говорител на американската армия, като съобщи, че американски военнослужещи разследват произшествието на място.

Според информация на Reuters машината се е блъснала в електропровод.

Още вертолети

15.11.2008, 19:50
 

Трима военнослужещи са загинали при катастрофа на вертолет в Бразилия

Трима военнослужещи са загинали, в резултат на катастрофа на вертолет от военновъздушните сили на Бразилия, съобщава Взгляд.

Машината е участвала в учение и е летяла от базата в град Натал за базата в град Форталеза. Според очевидци, вертолета е летял много ниско, след което е рухнал на земята. 

Още трима военни са били ранени при инцидента, двама от тях са получили изгаряния и има опасност за живота им. ВВС на Бразилия са потвърдили инцидента и са започнали разследване за изясняване на причините за катастрофата.

Още вертолети

15.11.2008, 10:05
 

Жена получи най-високия чин в американската армия

Вчера Ан Дънууди, която от 33 години служи в американската армия, бе повишена в генерал с 4 звезди и така става първата жена с най-високия чин в армията на САЩ, предаде АФП.

Ан Дънууди получи четвъртата си звезда на церемония в присъствието на министъра на отбраната Робърт Гейтс и на главнокомандващия на операциите в Ирак и Афганистан генерал Дейвид Петреъс. /ИА „Фокус”/

14.11.2008, 23:55
 

Французите проведоха първи подводен пуск на ракетата М51

На 13 ноември е бил извършен успешен пуск на стратегическа ракета M51, съобщава Defense news.

Третия пуск на ракета от този тип, която в бъдеще трябва да бъде приета на въоръжение във френската армия, за първи път е извършен от подводна установка.

Разработката на балистичната ракета M51 за подводници, която в бъдеще трябва да замени M45, е започната в началото на 1990 година. Първоначално бе планирано тя да бъде приета на въоръжение през 2008 година, но заради технически трудности този срок постепенно се отлагаше. Сега френските военни планират новите ракети да постъпят на въоръжение в подводния флот на страната през 2010 година.

Ракетите M51 имат далечина на полета около 9 хиляди километра, което е 1,5 пъти повече от ракетите M45. Ракета е способна да носи разделящи се бойни глави с индивидуално насочване.

Още ракети

14.11.2008, 22:10
 

Русия изведе в отбита нов военен спътник

Ракета-носител „Союз-У” изведе в орбита руски космически апарат за военни цели, предаде Интерфакс. Ракетата бе изстреляна днес в 18:50 м.вр. от космодрума Плесецк.

След 10 минути спътника е бил приет за управление от средствата на Командно-измерителния комплекс на Космическите войски на РФ.

Военният сателит ще носи номер „Космос-2445”.

Говорителят на космическите войски на Русия Алексей Золотухин каза, че целта на извеждането на апарата в орбита е увеличаване руския военен потенциал в космоса.

Още космически апарати

14.11.2008, 20:04
 

Судан купи 12 руски изтребителя “МиГ 29”

Суданският министър на отбраната Абдел Рахим Мохамед Хусеин (Abdul Rahim Mohammed Hussein)

заяви, че Русия е доставила в африканската държава 12 бойни самолети “МиГ 29” в рамките на по-рано сключен договор, съобщава АРМС-ТАСС.

“Да, самолетите бяха закупени”, каза той на пресконференция в Москва.

Подробна информация за закупуването на изстребителите не се съобщава.

Още за Миг-29

14.11.2008, 17:00
 

Гърция намалява разходите за оръжия с 15%

С 15% се намаляват разходите за оръжия в Гърция. Това е заложено в проектобюджета за 2009 г., съобщи премиерът Костас Караманлис, съобщават медиите. По думите на Караманлис разходите на министерството на отбраната е бъдат увеличени само с 4,2% като увеличението е най-ниското, сравнено с останалите министерства.

Целта на намаляване на оръжейните разходи е израз на уважение на парите гражданите и цели осигуряване на средства за социалните дейности на държавата, посочи премиерът.

От опозицията посочиха, че Гърция е на четвърто място в света по разходи за оръжия. /ИА „Фокус”/

14.11.2008, 13:40
 

Посещение на българска военна делегация в Пекин

Днес, 13 ноември в Пекин пристигна на посещение делегация от български висши военнослужещи, начело с началника на Генералния щаб на българската армия Златан Стойков. Делегацията включва също Симеон Симеонов – заместник-главнокомандващ българските Военновъздушни сили, Петър Молов – директор на кабинета на началника на Генералния щаб на Българската армия и Славчо Узунов – адютант на началника на Генералния щаб. Делегацията беше посрещната на международното летище в Пекин от китайска страна от бригаден адмирал Гуан Йоуфей.

Следобед в 17.30 часа българската делегация проведе среща със заместник началника на генералния щаб на Китайската Народноосвободителна армия Ма Сяотиен. На срещата домакините представиха отбранителната политика и стратегията за развитие на китайската армия. Като главна задача беше посочена необходимостта от съвместното прилагане на информационните технологии и механизирането в дейността на КНОА. Към българската страна бяха отправени 5 предложения за сътрудничество в областта на военното дело, част от което е обмен на кадри и формиране на механизъм за дългосрочен диалог между двете армии.

На свой ред българската делегация представи ситуацията с реформата на българската армия, която получава финансова подкрепа от парламента и правителството на България. Домакините бяха запознати и с дейността на българските умиротворителни мисии в различни точки на света. /CRI/

13.11.2008, 23:18
 

Русия ще купува безпилотни самолети от Израел

През близките 2-3 години Въоръжените сили на Руската федерация ще закупят от Израел безпилотни самолети, съобщава РИА Новости.

Руските военни са принудени да направят тази стъпка, понеже в момента в страната не се произвеждат аналогични разузнавателни самолети.

Не се съобщава точно за какви безпилотни апарати става въпрос, но може да се предположи, че това ще бъдат самолетите Heron, известни като Machatz-1. Те са разработени от израелската компания Israel Aerospace Industries в началото на 1990-те години съвместно с американската компания TRW Inc. Разузнавателните самолети Heron вече са доставяни на Турция и Индия, а Франция притежава модифицирани версии на тези апарати, получили името Eagle. През август 2008 година представители на канадската армия заявиха, че през 2009 година смятат да вземат на лизинг такива безпилотни самолети за своя контингент в Афганистан.

Още безпилотни апарати

13.11.2008, 19:53
 

Испанците изпробваха норвежки ЗРК

Първите бойни стрелби със зенитноракетни комплекси NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) клас "земя-въздух" проведоха разчети на испанската армия, съобщават от пресслужбата на компанията Raytheon Company. Изстрелите по безпилотни самолетни мишени са били с ракети Surfaced Launched AMRAAM, които са били разработени от Raytheon съвместно с конструктори от ВВС и ВМС на САЩ.

Съобщава се, че в подготовката на стрелбите са участвали представители на норвежката компания-производител Kongsberg Defence and Aerospace и американската Raytheon Company, които, в частност се е занимавала с планиране на бойното задание. Четири разчета NASAMS се появиха в испанската армия през 2003 година, но в такива стрелби те участват за първи път. За проверка на боеготовността им са били разработени два  различни сценария.

Мобилният ЗРК NASAMS със среден обсег на действие се е разработвал за да замени комплексите "Improved Hawk" на въоръжените сили на Норвегия. За новите ЗРК конструкторите са решили да използват американските ракети AMRAAM.

Първите полигонни изпитания с този ЗРК са проведени през 1993 година, а през 1994 година той е постъпва на въоръжение в норвежката армия. Освен на Испания, ЗРК NASAMS са се доставяли и на Холандия. В края на 2008 – началото на 2009 година окончателно решение за тяхната покупка трябва да вземе Финландия. Ориентировъчната стойност на контракта е за около 500 милиона евро.

Още зенитноракетни комплекси

13.11.2008, 15:15
 

Китайски военен кораб за първи път ще посети Виетнам

Китайски военен кораб следващата седмица за първи път ще посети Виетнам, съобщиха от китайското външно министерство, предаде електронното издание “Газета ру”.

Корабът ще пристигне във виетнамското пристанище Дананг във вторник, а престоят му там ще продължи пет дни.

През 1979 г. между Китай и Виетнам избухва краткотрайна, но кръвопролитна, война. Страните нормализираха отношенията си едва през 1991 г., до момента те се запазват достатъчно стабилни. /ИА "Фокус"/

13.11.2008, 14:30
 

Пентагонът пусна аналог на YouTube

Пентагонът обяви, че с помощта на младата компания от Сиатъл Delve Networks стартира специална видеоуслуга за военни, техните семейства и цивилни служители от Министерството на отбраната.

В новата услуга TroopTube, която е по подбие на YouTube, военнослужещите ще могат да публикуват видеозаписи от всяка точка на света, където има достъп до интернет, дори от фронтовата линия, съобщава Associated Press.

От Пентагона обаче подчертават, че съдържанието на видеозаписите ще бъде проверявано преди те да получат достъп до сайта.

Цензуриращите ще махат сцените на насилие, възможни опити за разкриване на застрашаващи националната сигурност тайни, а също така ще селектират клиповете и от естетическа гледна точка.

Разработчиците са създали система, която позволява бърз преглед, подобряване и систематизиране на постъпващите видеоматериали.

От компанията Delve отбелязват, че независимо от приликите с популярния портал, новата услуга има няколко неоспорими предимства.

Така например, качените на сайта файлове автоматично ще се отварят и ще се виждат в разширен формат, което е подходящо за хора, които ползват интернет с по-ниска скорост.

Освен това, според думите на служители на компанията, в създаването на сервиза в била използвана нова технология за аудио търсене - системата разпознава речта, записана във видеото, което позволява да се търси файла не само по името му, но и по неговата звукова пътека (например по фрагмент от диалога).

Припомняме, през май 2007 година Пентагонът забрани на военнослужещите и служителите на министерството достъпа до сайтовете YouTube и MySpace и още 9 подобни услуги от съображения за сигурност.

Ръководството на  Министерството на отбраната на САЩ бе обезпокоено от това, че войници от горещите точки разказваха в блогове за военни операции и дори качваха видеоклипове. /news.bg/  

13.11.2008, 10:57
 

В Ирак се е запалил американски F-16

Многофункционален лек изтребител F-16 на американските военновъздушни сили се е запалил днес в 5;40 м.вр. при излитане от летище северно от Багдад, съобщава Air Force Link.

Пилотът е бил принуден да напусне машината, след което е бил доставен в близката болница. Пожарът е бил потушен.

Военните за сега не са коментирали причините за инцидента, отбелязвайки, че в момента се провежда разследване. Съобщава се, че изтребителя е бил от състава на 332-ро експедиционно авиационно крило на ВВС на САЩ. Машините F-16 Fighting Falcon са постъпили на въоръжение в тази войскова част през 2003 година. В момента тя е дислоцирана в Ирак.

Още за F-16

12.11.2008, 21:18
 

Ново поколение ракети "земя-земя" изстреля Иран

Иран тества успешно ново поколение ракети „земя-земя", наречени „Сейджил", съобщи иранският министър на отбраната Мустафа Мохамед Наджар.

Той се похвали, че ракетите са конструирани и произведени от експерти от въоръжените сили на Иран.

"Двустепенната ракета използва комбинирано твърдо гориво и достига изключително висока скорост", добави министърът, цитиран от ИРНА.

От Техеран заявиха още, че „Сейджил" са произведени по политическата линия за подобряване на международните отношения на страната.

Целта им е единствено отбранителна и е тясно свързана със стремежа за засилване мира и стабилността в региона.

Наджар също така подчерта, че ракетите показват способността на Иран да защитава територията си.

Обсегът на ракетите е около 1,200 мили (над 1900 км), което означава, че те могат спокойно да достигнат територията на Израел, както и България и Гърция.

Според официалната позиция на Вашингтон САЩ не могат да приемат подобни тестове, тъй като те нарушават поетите от Иран ангажименти към Съвета за сигурност на ООН.

„Иран трябва да се откаже от всякакви по-нататъшни подобни опити, ако наистина иска да спечели доверието на света", коментира говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Гордън Джондроу. /news.bg/

Още ракети

12.11.2008, 20:55
 

Около 2000 войници от 20 страни от ЕС започват съвместна мисия във Франция

Щабът на армията на ЕС ще разположи около 2 000 войници от 20 страни във френския град Реймс, за да работят заедно върху подобряване на организирането и планирането на военни мисии на ЕС, предаде Еуропа Прес.

Операцията, която започва днес и ще продължи до 28 ноември, бе наречена “Общо усилие”. Сред участниците са Германия, Франция, България, Турция, Гърция, Испания, Белгия, Полша, Австрия, Великобритания, Люксембург, Словения, Словакия, Холандия, Швеция, Румъния, Италия, Чехия.

Сред участниците извън ЕС са САЩ и Канада. Войниците ще проведат съвместни военни, морски и сухопътни учения, чрез които да проверят аналитичните и координационните си умения. /ИА „Фокус”/

12.11.2008, 20:50
 

Saab демонстрираха РПГ от ново поколение NLAW

На един от шведските полигони бяха проведени показни изпитания на противотанково въоръжение от ново поколение РПГ NLAW (Next-generation Light Anti-tank Weapon), разработено от компанията Saab със съдействието на компанията Thales, съобщава Defencetalk. На стрелбите са присъствали повече от 50 представители от 13 страни.

Съобщава се, че са били извършени 62 изстрела от ръчни противотанкови гранатомети от ново поколение и от тях само един не е попаднал в целта. Стрелбата е била както по движещи се мишени, както и по стационарни, имитиращи противникова бронетехника.

Теглото на гранатомета е около 12 килограма, а далечината на стрелба - от 20 до 600 метра. Гранатата е снабдена с инерциална система за насочване и работи в режими "попадение отгоре" срещу танкове и друга тежка техника, а също и „пряко попадение” – срещу леко бронирана техника.

Доставката на новите гранатомети във Великобритания ще започне през този месец. Швеция и Финландия ще получат първите NLAW през 2009 година. Сглобяването на въоръжението ще се извършва в един от заводите на Thales в Северна Ирландия.

Още РПГ

12.11.2008, 18:00
 

Румънски кораб се завърна от международно учение

Румънският военен кораб „Лейтенант Димитрие Николаеску”, със 70 членен екипаж, акостира днес сутринта във военното пристанище в Констанца, след като участва в международно морско учение в Турция, съобщава румънското електронно издание Зиаре.ком.

Корабът трябваше да пристигне в понеделник в Констанца, но това стана със закъснение заради морска буря в района на Босфора.

Според командира на флотата в Констанца, плавателният съд, който е част от 146 военноморска дивизия, е пристигнал днес във военното пристанище в Констанца, след като е участвал десет дни в международното учение „Нусрет 2008”, организирано от военноморските сили на Турция. По време на мисията си румънският кораб е участвал в ученията заедно с кораби от Турция, Германия, Великобритания и Гърция.

През 2000 г. „Лейтенант Димитрие Николаеску” беше първият румънски кораб, който участваше в ученията на НАТО, в което взеха участие общо четири бойни кораба, посочва изданието. / ИА „Фокус”/

12.11.2008, 17:00
 

Вицеадмирал Жан Тандоне пристига на двудневно посещение в България

Командващият Средиземноморските Военноморски сили и морски префект на средиземноморската зона на Френската Република вицеадмирал Жан Тандоне пристига днес на двудневно посещение у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Визитата е в изпълнение на плана за двустранно военно сътрудничество през 2008 г. Вицеадмирал Тандоне ще се срещне със зам.-министъра на отбраната Камелия Нейкова и зам.-началника на Генералния щаб вицеадмирал Емил Люцканов. В София той ще има срещи и в Министерството на вътрешните работи и в Министерството на транспорта.

В рамките на визитата вицеадмирал Жан Тандоне ще отпътува за Варна, където ще посети щаба на Военноморските сили. По време на посещението ще бъдат обсъждани въпроси от взаимен интерес - приоритетите в българо-френското сътрудничество в областта на военноморските сили, участието в международни операции и новите предизвикателства пред Европейската политика за сигурност и отбрана. /ИА "Фокус"/

12.11.2008, 13:55
 

Изтребител Миг-21 се е разбил в Индия

Изтребител Миг-21 на военновъздушните сили на Индия се е разбил днес в щата Ассам, в североизточната част на страната, предаде РИА Новости.

Катастрофаста е станала по време на планов полет. Това съобщиха от министерството на отбраната на Индия. Пилотите на изтребителя са катапултирали и не са пострадали. Инцидентът се разследва. На въоръжение във военновъздушните сили на Индия се намират около 200 изтребителя Миг-21, допълва агенцията.

Още за МиГ-21

12.11.2008, 12:30
 

Днес се навършват 111 години от създаването на ВМБ Варна

Днес се навършват 111 години от създаването на морска част във Варна, която слага началото на Военноморската база в града.

Това става през 1897 г. с Указ 40 на княз Александър I Батенберг. За неин командир е назначен капитан II ранг Пол Пишон. Военният флот се разделя на Дунавска флотилия, с щаб в Русе, и Морска част, с щаб във Варна.

Още военноморски сили

12.11.2008, 09:15
 

Американските Apache ще получат нови "очи"

Американските вертолети AH-64 Apache ще получат нови електронно-оптически системи за целеуказване и нощно пилотиране, съобщава Strategy page. Системите Arrowhead ще започнат да постъпват на въоръжение в Сухопътните войски на САЩ през следващата година.

Arrowhead, разработена от специалистите на корпорацията Lockheed Martin, е значително по-чувствителна от системите, с които в момента са оборудвани американските вертолети. Освен това, новите системи са по-надеждни и евтини в обслужването. Те са снабдени с видеокамери с висока разделителна способност и топловизионните системи FLIR, които могат да откриват цели на разстояние по-голямо от 20 километра и имат функция за 100-кратно увеличение на изображението. FLIR са достатъчно ефективни как през деня, така и нощем, независимо от метеорологичните условия.

Съобщава се, че 266-те комплекта Arrowhead, които са поръчали американските военни, ще стигнат за модернизация на всички намиращи се на въоръжение в СВ на САЩ последни модификации вертолети Apache.

Още за AH-64 Apache

11.11.2008, 17:10
 

Военноморските сили на Канада модернизират 12 фрегати

Правителството на Канада е заделило 1,4 милиарда долара за модернизацията на 12 фрегати клас Halifax, намиращи се на въоръжение във ВМС на тази страна, съобщава Defense Aerospace. Контракта, предвиждащ и експлоатационна поддръжка на бойните системи на корабите, е сключен с канадски представител на компанията Lockheed Martin.

Модернизацията, в частност, предвижда усъвършенстване на системата на управление и командните пунктове, а също и монтирането на нови радиолокационни системи. За целта е избрано най-съвременното оборудване намиращо се в момента на пазара.

Фрегатите клас Halifax са били конструирани от канадски специалисти и приети на въоръжение в началото на 1990 година. Радарните системи за тях са разработени съвместно със специалисти на компаниите Thales и Lockheed Martin Canada. На въоръжение на корабите има и противокорабни ракети клас Harpoon, способни да поразяват цели на разстояние до 130 километра с 227 килограмова бойна глава. Всички фрегати носят имена на крупни канадски градове и се намират на въоръжение във ВМС само на тази страна.

Още фрегати

11.11.2008, 13:10
 

САЩ са изгубили атомна бомба под ледовете на Гренландия

Съединените щати са изгубили атомна бомба под ледовете на северна Гренландия, разкрива разследване на БиБиСи.

Това е станало още през 1968 година.

Материалите, с които БиБиСи разполага, са свалени от списъка на секретните сведения на американското правителство.

След като стратегически бомбардировач Б-52 с четири атомни бомби на борда се разбил, американските военни така и не успели да намерят една от тях, сочи информацията на БиБиСи.

Гренландия е автономна провинция на Дания, но пренасянето на атомни оръжия над територията на Дания е било пазено в тайна.

На 21 януари 1968 година една от тези мисии се провалила.

Пентагонът настоява, че всички четири атомни бомби са били „ унищожени".

Технически това може да е вярно, тъй като бомбата не е била завършена.

Но документите разкриват една по-мрачна история, потвърдена от хората, участващи в разследването.

От диаграмите и бележките става ясно, не е възможно да се претърси целият район, където останки от катастрофата  са се разпилели. /news.bg/

11.11.2008, 12:48
 

На този ден

90 години от края на Първата световна война (15(28).VII.1914 - 11.XI.1918) - завършва в 5,12 часа, след като главнокомандващият армиите на Антантата френският маршал Фердинанд Фош (вторият от дясно на ляво) и представлавящият Берлин Матиас Ерцбергер подписват в жп вагон при Компиен, Франция, условията за капитулация на Германия. Прекратяването на бойните действия влиза в сила шест часа по-късно, като е отбелязано със 101 артилерийски залпа - последните изстрели във войната, в която се включват 34 държави и отнела пряко и косвено живота на над 20 милиона души, проехтяват в 11 часа на 11.11.1918 г. По традиция за последна жертва във войната се смята канадският войник Джордж Лоурънс Прайс, който е прострелян от германски снайперист и умира в 10 часа и 58 минути в малко белгийско градче. Година по-късно на тази дата във Великобритания за първи път е изпълнен ритуалът за двеминутно мълчание в памет на жертвите от войните. Самият Ерцбергер, който е виден деец на т.нар. Партия на центъра, е убит заради подписа си под капитулацията на 26.VIII.1921 г. от хора на ултранационалистически наказателен отряд.

11.11.2008, 09:08
 

Американците ще ъпдейтват  своите  „Хамъри”

Около 5 хиляди тактически автомобила „Хамър" M1151, намиращи се на въоръжение в американските сухопътни войски, ще бъдат преоборудвани с нови стъкла, позволяващи бързо напускане на машината в случай на опасност, съобщава Strategypage.

Стойността на едно стъкло е около 3,7 хиляди долара, а процеса за неговата замяна не превишава един час.

Въпроса с безопасността при тези автомобили стои отдавна пред американските военни, понеже обикновените бронирани стъкла на автомобилите не позволява тяхното бързо напускане, ако машината се обърнала, паднала във вода или се е запалила, а вратите са се оказали блокирани. За да може да напусне модернизирания автомобил, ще е нужно само да се завърти нужната ключалка и да се натисне стъклото. Тази операция се извършва за около 5 секунди.

Според американските военни експерти, новите стъкла, които са били представени от конструкторите през миналата година, ще повишат оцеляването на войниците в критични ситуации.

В момента на въоръжение в американската армия се намират повече от 100 хиляди „Хамъра”.

Още за автомобилите Хамър

10.11.2008, 20:15
 

ЕС започва военноморска операция срещу сомалийските пирати

Европейският съюз официално одобри военноморска операция срещу сомалийските пирати.

Това съобщи представител на френското председателство, цитиран от АФП.  

Военноморската мисия наречена Операция Аталанта, получи подкрепата на военните министри на страните от ЕС по време на разговори в Брюксел.

Корабите на ЕС ще помагат на мисии на ООН и други уязвими морски съдове, превозващи хуманитарна помощ. /news.bg/

10.11.2008, 15:00
 

Военен вестник на Израел, ежемесечно аналитично издание на руски език - брой 15 и 16

Още военна литература  

09.11.2008, 22:10
 

САЩ и НАТО губят войната с талибаните

Въоръжените сили на САЩ и НАТО губят войната с талибаните и подкрепящите ги от чужбина терористи, се сочи в таен американски  доклад, до който е стигнала Си Ен Ен. Автор на доклада с дата 20 септември е ген. Дъглас Лют, заместник на президентския съветник по въпросите на националната сигурност, отговарящ за Афганистан и Ирак.

Според него равнището на насилие в Афганистан през последните 5 години се е увеличило с 543%, а производството на наркотици се е удвоило. Подкрепата за коалицията сред местното население намалява и сега е едва  33%.

Според ген. Лют в момента американците не разполагат с достатъчно войски в Афганистан, за да приложат тактика, аналогична на тази, която миналата година им донесе успех в Ирак, където актовете на насилие намаляха с 50%. Изводът е, че в най-близките седмици в Афганистан трябва да бъдат изпратени още няколко хиляди войници, за да не се стигне до дестабилизация на страната. Генералът сочи, че дори новоизбраният президент Барак Обама да изтегли част от войските от Ирак, за да ги изпрати в Афганистан, това ще бъде закъсняла стъпка, тъй като по логистични причини войниците ще могат да бъдат дислоцирани там едва през юни 2009 г. Тъй като се очаква засилване на сраженията идната пролет, новото попълнение рискува да завари в Афганистан стотици убити и разрушения, се сочи в доклада. /Монитор/

09.11.2008, 21:48
 

20 души загинаха при инцидент на руска атомна подводница

20 души загинаха на борда на руска атомна подводница, съобщава Интерфакс.

На 8 ноември в 20:30 далекоизточно време на нова подводница, излязла от базата „Большой Камень” за извършване на ходови изпитания, е станало несанкционирано задействане на противопожарната система с изхвърляне на фреон във въздуха. В резултат на това са загинали 6 военнослужещи и 14 граждански лица, още 22 човека са в болницата с различни степени на нараняване.

Според АФП инцидента е станал на подводницата "Нерпа". Субмарината е известна като К-152, проект 971, класс "Щука-Б" от трето поколение, разработена през 90-те години на XX век. Водоизместимостта е 8 140/12 770 т. , максимална скорост - 30 възла, максимална дълбочина на потапяне - 600 м., автономност - 100 денонощия, екипаж - 73 души, въоръжение - 8 торпедни апарата.

На подводницата са се намирали 208 души, като 81 от тях са били военнослужещи, а останалите са представители на руския военно-промишлен комплекс.

Инцидентът е станал в носа, реакторът работи нормално, а радиационният фон е в норма. Няма нанесени щети. Подводницата трябваще да влезе в състава на Тихоокеанския флот в края на тази година.

Още руски подводници

09.11.2008, 10:25
 

Два руски батальона в Чечня са разформировани

Разформировани са батальоните „Восток” и „Запад” от 42-ра мотострелкова дивизия на руското министерство на отбраната, съобщи заместник-главнокомандващият руските сухопътни войски генерал-полковник Владимир Молтенски, цитиран от Интерфакс.

Той посочи, че от днес личният състав на подразделенията, които ще бъдат преобразувани в мотострелкови роти, е изпратен в отпуск. Новите подразделения също ще бъдат в състава на 42 -ра мсд.

Расформированные "Восток" и "Запад" (Интерфакс)

08.11.2008, 17:14
 

Да си спомним!

През 1912 г., на този ден българските военноморски сили извоюват първата си голяма победа - отрядът от торпедоносци "Летящи" (флагман), "Смели", "Строги" и "Дръзки" атакува на 32 морски мили от Варна турския флагмански крайцер "Хамидие", който предвожда голяма бойна флотилия, охраняваща египетски товарни кораби на път от Кюстенджа за Цариград. Малко преди 1 часа след полунощ на 7 срещу 8 ноември първи започва торпедна атака "Летящи", последван от "Смели" (получава повреда на руля, отстранена под непрекъснатия огън на притекли се на помощ турски кораби) и "Строги". Решаващият удар нанася командваният от 24-годишния мичман I ранг Георги Купов "Дръзки", който успява да изстреля торпедото си от наистина дръзкото разстояние 50-60 м - в резултат от прякото попадение в носовата част "Хамидие" получава пробойна от около 10 кв. м и само тихото море го спасява от потъване (загиват 8 убити и са ранени 30 турски моряци). "Дръзки" се разминава само с шрапнел в димохода си, а в битката е ранен само един български моряк - подофицер-артилерист от "Смели". Полупотънал, "Хамидие" е провлачен до Цариград, а френските и английските вестници не щадят суперлативи за българския удар.

08.11.2008, 12:10
 

В Сухопътните войски на Русия ликвидират 23 дивизии – остава само една

В Сухопътните войски на Русия през периода 2009 - 2012 година ще бъдат ликвидирани 23 общовойскови дивизии и пререформирани 12 мотострелкови бригади, съобщава "Интерфакс".

На базата на разформираните съединения в СВ се планира да се създадат повече от 80 бригади на различните родове войски, в т.ч. около 40 общовойскови, 20 на ракетните войски и артилерия, повече от 10 на свързочните войски, а също и бригади на войсковата ПВО и за радиолектронната борба. В Сухопътните войски ще остане само една дивизия – картечно-артилерийска, която е дислоцирана в района на Далечния Изток.

Числеността на СВ на Русия към 2012 година ще бъде съкратена до 270 хиляди военнослужещи, ще останат 6-те военни окръга, в състава на които ще влязат 7 оперативни командвания.

От 1 декември в Сухопътните войски се пристъпва към изпълнение на план-графика, утвърден от началника на ГЩ.

Главата на Военното ведомство на РФ Анатолий Сердюков по-рано съобщи, че Въоръжените сили на Русия ще преминат от четиристепенна на тристепенна структура на управление: военен окръг – оперативно командване – бригада.

Още за СВ на Русия

07.11.2008, 22:54
 

Австралия ще обновява подводния си парк след 2020 година

След 2020 година ВМС на Австралия смята за започне да обновява подводния си флот с подводници от ново поколение, които  ще се произвеждат на територията на страната, съобщава The Australian. През миналия месец правителството задели повече от 2 милиона долара за провеждане на начални изследвания за възможността за замяна на подводниците клас "Коллинз". Вместо тях австралийците смятат да построят 12 нови субмарини.

Планира се подводниците да бъдат въоръжени с крилати ракети с голям обсег на действие и по-съвършени силови установки за продължителни мисии.

Подводниците клас "Коллинз" са проектирани в края на 1980-те години от шведската фирма Kockums по поръчка на Австралия с цел замяна на остарелите субмарини тип "Оберон". От 1990 до 2003 година в държавната корабостроителница в Аделаида (столица на щата Южна Австралия), частично от произведени в Швеция корпусни секции са били построени шест подводници от този клас. Подводниците "Коллинз" се явяват най-големите неатомни подводници, а също и единствените, намиращи се на въоръжение във ВМС на Австралия.

Още подводници

07.11.2008, 21:44
 

Щабният кораб на Шести американски флот „US Mount Whitney” ще акостира на пристанище Варна

Щабният кораб на Шести американски флот „US Mount Whitney” ще акостира утре, 8 ноември, на пристанище Варна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Корабът ще проведе учебно плаване в периода 10-18 ноември 2008 г. в акваторията на Черно море, по време на което на борда ще се проведат семинарни занятия на различни теми с офицери и старшини от военноморските сили на България, Румъния, Азербайджан, Турция, Украйна, Грузия и Русия. От българските военноморски сили участие ще вземат 14 военнослужещи.

Военноморските сили организираха днес панихида пред паметника-барелеф на капитан І ранг Георги Купов, командвал торпедоносеца “Дръзки” по време на Балканската война. Ритуалът, който се състоя на Централните софийски гробища, е по повод 96-та годишнина от Балканската война. /ИА "Фокус"/

Още военноморски сили

07.11.2008, 17:00
 

Венецуела ще продължава да закупува въоръжения от Русия и Китай

Ръководителят на оперативното командване на венецуелските войски – генерал Йесус Гонсалес, заяви, че в близките пет години Каракас ще продължи да закупува руско и китайско въоръжение за предотвратяване на заплахи от страна на САЩ, съобщава Ройтерс.

“Врагове на Венецуела са всички тези, които искат да дойдат и да се утвърдят при нас. Не се и съмнявам, че САЩ са заинтересовани от нашия петрол и биха искали да го вземат под свой контрол. Трябва да бъдем готови – Ако искате мир, подгответе се за война”, каза той. /ИА „Фокус”/

07.11.2008, 09:25
 

Турците избраха нова щурмова винтовка

Новата щурмова винтовка на турската армия ще бъде Mehmetcik-1 – модифицирана модулна карабина HK416, заимстваща характеристиките на M4 и XM8, съобщава Strategy Page. Двете винтовки преди време се разглеждаха в качеството си на оръжие на Сухопътните войски на САЩ, но американците се отказаха от масовото им използване. Винтовката е разработена съвместно с германската фирма Heckler & Koch.

5,56-милиметровата щурмова винтовка Mehmetcik-1, както и нейния прародител XM8, е  получила предимство пред М16 заради използването на система с газови бутала, имаща къс работен ход. Тази конструкция не води към бързо износване на частите. Според специалисти, винтовката не е капризна към обслужването, тя е по-надеждна и здрава.

Съобщава се, че турските военни са получили около 9 хиляди щурмови винтовки Mehmetcik-1, които са били произведени в едно от местните предприятия, и са останали доволни от резултатите от проведените изпитания. Планира се производството им да бъде увеличено, а превъоръжаването на турската армия с новите винтовки да започне през 2009 година.

Още щурмови винтовки

07.11.2008, 08:50
 

Започват съвместни полети на екипажи от Военновъздушните сили на България и на САЩ

Съвместни полети на екипажи от Военновъздушните сили на България и на САЩ ще се проведат в периода 10-25 ноември 2008 г. в нашата страна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. В тях участват сили и средства от 555-та авиационна ескадрила от Военновъздушните сили на САЩ в Европа и от авиобаза Граф Игнатиево. Полетите ще се изпълняват със самолети F- 16, МиГ-21 и МиГ-29. Целта на съвместните полети е подобряване взаимодействието и усъвършенстването на летателната и тактическата подготовка на американските и българските пилоти. По време на съвместните полети ще се отработят тактически прихвати на средни и малки височини и маневрен въздушен бой. Посланикът на САЩ в Република България Нанси Макълдауни ще посети утре, 7 ноември, авиационна база Граф Игнатиево. В програмата на посещението са предвидени среща с ръководството на учението и полет на посланика със самолет F-16. /ИА "Фокус"/

06.11.2008, 14:35
 

Войните

Към 5 ноември 2008 година във военната операция в Ирак са загинали 4505 военнослужещи, от които 4191 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 176, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 30774 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г – 5 ноември 2008 година, са загинали 995 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 621, австралийци - 6, англичани – 121, канадци – 97, чехи – 3, датчани – 16, холандци - 17, естонци – 3, финландци – 1, французи – 22, германци – 25, унгарци – 2;  италианци – 12, литовци – 1, норвежци – 3, поляци – 8, португалци – 2, румънци – 8, южно корейци – 1, испанци – 23 и шведи – 2.

За периода 2581 американски военнослужещи са били ранени.

06.11.2008, 13:05
 

Швеция и Норвегия заедно доработват САУ "Archer"

Военни специалисти от Швеция и Норвегия заедно ще работят над усъвършенстването на артилерийската система "Archer", съобщава Defense Aerospace.

Съглашението, което са подписали представители на отбранителните структури на двете страни, предвижда и покупката на бойни дистанционно управляеми модули "Протектор" производство на норвежката компания Kongsberg. Те ще се използват не само в САУ "Archer", ни и в други образци военна техника.

Швеция и Норвегия вместе доработают САУ "Арчер" (Lenta.ru)

Още артилерийски системи

06.11.2008, 12:20
 

Военен хеликоптер „Апачи” се е разбил в Гръция

Военен хеликоптер „Апачи”, с двама души екипаж на борда, се е разбил в Гръция, предаде РИА Новости.

Военният хеликоптер е изчезнал от радарите, при изпълнение на полет на остров Евбея. Подразделения на гръцката армия провеждат спасителна операция, в която участват два хеликоптера и военно-транспортен самолет. Първите индикации сочат, че хеликоптерът е паднал след погрешна маневра в дефиле в района.

Това е първият боен хеликоптер “Апачи”, който губят гръцките военновъздушни сили от общо 20, получени през 1995 г. /ИА "Фокус"/

Още вертолети АН-64

05.11.2008, 22:29
 

Венецуела ще купува 18 учебно-бойни самолета

Китай ще продаде на Венецуела 18 учебно-бойни самолета Hongdu JL-8, които авиоконструкторите на тази страна са разработили заедно с колегите си от Пакистан, съобщава Strategy Page. По-рано се съобщаваше, че президента Уго Чавес е обявил за покупката на 24 такива самолета.

Учебно-бойния самолет Hongdu JL-8, известен още и като K-8 Karokorum, е бил разработен от китайската корпорация Hongdu съвместно с Пакистанския авиационен комплекс през 1980-те години, а първият полет се е състоял през 1990 г. Този тип самолети се използва основно за подготовка на пилоти, но в бойна обстановка може да воюва като щурмови самолет.

Първоначално машината е комплектувана с американски двигатели, но заради политически разногласия през 1989 г., САЩ забраниха техния експорт в Китай. Авиоконструкторите на КНР са разработили собствени двигатели WS-11, но заради трудности с тяхното производство са били принудени да се откажат от тях, и да преминат на украинските AI-25TLK.

Днес Hongdu JL-8 се намира на въоръжение в повече от 10 страни, като най-много имат ВВС на Китай, Пакистан и Египет.

Общо китайските производители са произвели повече от 500 такива машини.

Още учебно-бойни самолети

05.11.2008, 21:10
 

Медведев обеща отговор на американското ПРО

Президентът на Русия Дмитрий Медведев обеща отговор на разполагането на американско ПРО в Източна Европа.

Изказването си той направи в рамките на годишното обръщение на президента пред събранието на Руската федерация, съобщават руските медии.

Медведев заяви, че във връзка с плановете на Америка Русия се отказва от ликвидацията на трите ракетни полка и е готова да инсталира ракетни комплекси „Искандер" в Калининград.

За неутрализация - при необходимост – на системата за ПРО в Калининградска област ще се разгърне ракетни комплекси „Искандер", казва Медведев и допълва, че се предвижда и използването на целия ресурс на военноморския флот.

По думите на Дмитрий Медведев тази мярка е нужна:

„Ние не веднъж казвахме на нашите партньори, че желаем позитивно сътрудничество, че искаме общи действия срещу общата опасност, че желаем съвместни действия. Но, за съжаление, не ни чуха."

Урокът на 2008 година показа на всички отговорни нации, че вече е необходимо да се действа. Нужно е радикално да се реформира съществуващата политическа и икономическа система", подчерта Медведев. /news.bg/ 

05.11.2008, 13:59
 

Airshow China 2008

7-ма международна авиокосмическа изложба

Zhuhai, Guangdong, China, 04.11 - 09.11.2008 г.

 

Северна Корея строи база за балистични ракети

Нова севернокорейска ракетна база се строи в близост до границата с Китай. Тя вече предизвиква безпокойство в съседите на Северна Корея.

Според изказване на министъра на отбраната на Южна Корея новата база е по-голяма и с повече възможности от съществуващите до този момент.

По всички налични данни до този момент базата е предназначена за пуск на междуконтинентални балистични ракети.

Ракетната програма на КНДР се явява един от настоящите проблеми в световен мащаб и на Корейския полуостров.

По данни на експерти тайният арсенал на Северна Корея съставлява 800 балистични ракети с възможности да нанесат удари по Южна Корея и Япония.

Според публикацията на MIGnews базата може да служи и за атака срещу САЩ.

След дълги преговори преди четири месеца Северна Корея се съгласи за затвори ядрения си реактор Йонбьон срещу отстъпки в политически аспект и икономически помощи. /news.bg/

Северная Корея строит новый ракетный полигон (Lenta.ru)

Още ракети

04.11.2008, 16:24
 

Американските сухопътни войски ще получат нови камиони

Повече от 6 хиляди единици усъвършенствани войскови средства с голяма товароподемност ще бъдат доставени на американската армия от крупния производител на специална техника, корпорацията Corporation Oshkosh, съобщава Defense Aerospace.

Първата партида от машините,  които в частност, ще бъдат оборудвани с по-мощни двигатели, ще струват на Пентагона 1,2 милиарда долара и ще бъдат изпратени във войските до края на ноември. Останалите автомобили Oshkosh ще достави през следващите три години.

Армия США получит новые грузовики (Lenta.ru)

Още войскови автомобили

04.11.2008, 15:00
 

По неофициални данни военен самолет е катастрофирал в Южна Корея

Военен самолет е катастрофирал в Южна Корея, предаде агенция РБК. Изтребител Ф-5Ф е паднал на земята на 46 км. северно от столицата Сеул.

По данни на местните медии, двамата пилоти са катапултирали малко преди катастрофата. Засега не се съобщават допълнителни подробности. От министерството на отбраната на Южна Корея съобщиха, че информацията се проверява. /ИА "Фокус"/

Заигрались (Lenta.ru)
04.11.2008, 08:36
 

Германия изпрати фрегата до бреговете на Сомалия

Днес германската фрегата “Мехленбург-Предна Померания” с 238-членен екипаж на борда напусна пристанището Вилхелмсхафен и пое към Сомалийския полуостров, предаде радио “Дойче веле”.

Корабът ще участва в борбата с международния тероризъм по източноафриканското крайбрежие. През май следващата година фрегатата ще се завърне в Германия. /ИА "Фокус"/

03.11.2008, 23:05
 

Сухопътни войски на Франция ще получат бинокли за нощно виждане Minie D

Компанията Sagem Defense Securite, основен изпълнител на програмата FELIN, избра биноклите за нощно виждане Minie D, производството на Thales, за оборудване на каските на пехотните подразделения на Сухопътните войски на Франция, съобщава пресслужба на  Safran. Биноклите Minie D се отличават с висококачествена оптика, относителна лекота и компактност.

Целта на програмата FELIN е модернизация на снаряжението на войника от сухопътните войски. Агенцията DGA е назначила компания Sagem Defense Securite за основен изпълнител на програма след проведен конкурс./R&D/

Още за интегрираните бойни системи FELIN

03.11.2008, 20:35
 

Американският военен кораб “Маунт Уитни” ще проведе учения в румънски териториални води

Американският военен кораб “Маунт Уитни”, който се намира от няколко дни в Констанца, напуска днес пристанището заедно с румънската фрегата Марашещ, съобщава електронното издание на румънския вестник “Евениментул зилей”.

Двата военни кораба ще участват до средата на месеца в най-широкомащабното учение в Черно море тази година. Командирът на учението Джон Мур заяви вчера на пресконференция, организирана на борда на американския кораб, че в мероприятието участват 65 души от 11 държави, 80 инструктори от САЩ и НАТО.

Упражнението включва операции с хеликоптери, сценарий за намеса в случай на замърсяване, мисии за хуманитарна помощ, борба с пиратството, трафика на наркотици и разговори за морското сътрудничество, посочва изданието. /ИА "Фокус"/

03.11.2008, 19:55
 

Boeing произведе първият F-15SG за Сингапур

F-15SG, първият тактическия изтребител, произведен от компанията Boeing специално за военновъздушните сили на Сингапур, слезе на 3 ноември от конвейра на завод на компанията в САЩ, съобщава Channel News Asia. Договора за доставка на самолетите бе подписан през 2005 г., а през 2007 г. започна и производството им.

Предвижда се, че 24-те нови тактически изтребителя ще сменят в състава на военновъздушните сили на Сингапур ударните самолети A-4SU Skyhawk, разработени от сингапурски конструктори специално за своята армия в средата на 1980 година.

Самолетите F-15SG са оборудвани с най-новото електронно оборудване и въоръжение, аналогично с това на самолетите F-15. Стойността на договора за доставка на самолетите е около 1 милиард щатски долара. Освен това се предвижда сингапурски пилотите и механици да  преминат преподготовка в една от въздушните бази в САЩ, щат Айдахо.

F-15SG се смята за една от най-успешните и съвременни модификации на бойни самолети от серията на F-15. До сега Boeing е произвел повече от 1500 различни версии на F-15.

Такива самолети се намират на въоръжение в пет страни - САЩ, Саудитска Арабия, Израел, Южна Корея и Япония. Сингапур ще стане първата страна в Югоизточна Азия, която получава F-15.

Още за F-15

03.11.2008, 19:50
 

Щатите подаряват на армията ни 52 Хамър-а

Министърът на отбраната Николай Цонев и посланикът на САЩ Нанси Макълдауни ще участват днес в церемония по връчването на дарение от 52 транспортни машини („Хамър“) за Българската армия (БА), съобщиха от военното ведомство.

На церемонията, която ще се състои във Варна, ще присъстват началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков, командващият Сухопътните войски генерал-лейтенант Иван Добрев, висши военни.

Част от дарението е предназначено за окомплектоването на пехотата с 30 бронирани автомобила, 20 - с повишена бронезащита, и две линейки. То е на стойност около 16 млн. долара и е от Фонда за солидарност на правителството на САЩ за страните, участващи в коалиционни операции в Ирак и в Афганистан.

По време на българско-американското съвместно обучение „Българска пантера - 2008“, което се състоя от 1 до 30 септември на учебния полигон „Ново село“, български военни бяха обучени за управление на транспортните автомобили. Четирима военнослужещи от Сухопътните войски са завършили курс по техническа поддръжка и ремонт на машините в САЩ.

От 1993 г. досега Министерството на отбраната е получило повече от 130 млн. долара по програмите за чуждестранно военно финансиране и за международно военно обучение на САЩ.

Получените средства са насочени към подготовка на личния състав на БА, за изпълнение на Целите на силите и за повишаване на оперативната съвместимост с армиите на страните-членки на НАТО. /Investor.bg/

Още за автомобилите Хамър

03.11.2008, 09:16
 

Учението на армията на Македония “Македонски блесок 4” завърши

Завърши военното учение на македонската армия “Македонски блесок 4“, което имаше за цел да повиши професионализма на участниците, както и да бъде оценено от 70 представители на НАТО, пристигнали в Македония, предава македонската телевизия Алсат-М.

В 15-дневното учение, което се състоя в базата Криволак, участваха около хиляда войници. Източници от армията са посочили, че планирането на това най-масово военно учение е в съответствие със стандартите на НАТО.

Министърът на отбраната Зоран Коняновски заяви, че е впечатлен от онова, което е видял и чул по време на учението. Началникът на Генералния щаб Мирослав Стояновски изтъкна увереността си, че македонските войници ще дават винаги всичко от себе си и ще постигат високи резултати. /ИА "Фокус"/

02.11.2008, 16:40
 

Уволнен е главнокомандващия на ВВС на Япония

На 31-ви октомври министърът на отбраната на Япония Хамада Ясукузу заяви, че главнокомандващият на Военновъздушните сили Тошио Тамогами е уволнен, защото той отрича нападенията на Япония срещу Китай и Корейския полуостров по време на Втората световна война и оправдава агресията на Япония срещу други страни в миналото. /CRI/

01.11.2008, 23:55
 

Руските военни кораби след Венецуела ще заминат за Индийския океан

Групата кораби от Северния военноморски флот на Русия, начело с крайцера „Петър Велики”, след завършването на ученията с военния флот на Венецуела, ще заминат за Индийския океан, където ще проведе учения с кораби от руския Тихоокеански флот, предаде РИА Новости. Това съобщиха от главния щаб на военноморския флот на Русия. Друга група кораби от Северния флот през декември ще проведе учения в Средиземно море, съвместно с група кораби от руския Черноморски флот.

„След ученията именно тези кораби от Северния флот, начело с „Петър Велики”, ще заобиколят африканския континент и ще се срещнат с кораби от Тихоокеанския флот в Индийския океан, където ще проведат учения”, съобщиха от главния щаб на военноморския флот на Русия. /ИА "Фокус"/

Още за ВМФ на Русия

01.11.2008, 17:30
 

Холандски генерал пое командването на силите на НАТО в Южен Афганистан

Холандски генерал пое днес командването на контингента от около 19 хил. военнослужещи в Южен Афганистан, предаде АФП.

Холандският ген.-майор Март де Кройф пое командването на ИСАФ на официална церемония във военновъздушната база в Кандахар. Той отбеляза, че предстоящата година ще бъде динамична и възможностите на афганистанските сили ще се увеличават, заедно с числеността на многонационалните сили в Афганистан. /ИА "Фокус"/

01.11.2008, 17:25
 

Широкият фронт на Буш срещу тероризма се стопи

С изтеглянето на полския контингент от Ирак тази седмица продължи да се стопява и това, което някога американският президент Джордж Буш гордо наричаше "Коалиция на желаещите".

Това отбелязва в свой коментар радио "Дойче веле".

През 2003-та година Белият дом оповести в прессъобщение, че към "Коалицията на желаещите" са се присъединили 49 държави с население от 1 млрд 230 млн души.

Какво обаче остана от коалицията?

Изтеглянето на полските войски превръща широката коалиция във фикция. Определянето й като коалиция на държави от различни континенти се изпразни от съдържание. Още по време на войната в Ирак и непосредствено след това бойните части бяха от не повече от 10 държави.

Почти всички от тях вече са се изтеглили от Ирак. Днес там наред със 150-те хиляди американски войници има още само 4100 британци, разположени във военно-въздушна база край южноиракския град Басра.

Иракският министър-председател Нури ал-Малики заяви неотдавна пред лондонския "Таймс", че е дошло времето за изтегляне и на тези военни части. Премиерът Гордън Браун обаче говори засега само за намаляване на броя на войниците през 2009 г.

Окончателното изтегляне изобщо не се дискутира публично, макар британският контингент да бе сведен от 45 000 в началото до по-малко от една десета част днес.

Наред с американците и британците в инвазията взеха участие австралийци и поляци. Останалите страни изпратиха свои представители чак след края на войната, за да се включат в различните задачи, свързани с очакваното ново пламване на бойните действия. Те бяха водени и от надеждата, че ще имат полза от това.

След войната Варшава, например, увеличи контингента си от 194 на 2 500 души надявайки се, че така ще получи поръчки за големи строителни проекти в Ирак или пък ще може да сключи сделки за доставка на оръжие с Багдад.

Това обаче така и не стана. А и Вашингтон не отвърна по никакъв начин на жеста на поляците - визовият режим за Полша не бе премахнат.

Официално в Ирак все още би трябвало да се намират военни от 18 държави наред с американците и британците. Но като цяло това са малко повече от 2000 души, чието изпращане има по-скоро символично, отколкото военно значение.

Най-големият контингент от 600 души е на Южна Корея, най-малкият - на Сингапур се състои от 1 човек. При това не е изобщо ясно с какво се занимават тези контингенти - вероятно по линия на военната или пък на политическата тайна.

Така или иначе времената, в които наред с американците и британците коалиционните контингенти все още играеха активна роля при контрола над иракските провинции, са отминали отдавна. /news.bg/

01.11.2008, 14:03
 

Началникът на специалните британски части в Афганистан подаде оставка

Началникът на специалните британски части в Афганистан Себастиан Морли подаде оставка, пише британският вестник АФП. Както съобщава ежедневникът в писмото с оставката си майор Морли обвинява правителството в “хронично недостатъчно инвестиране” във въоръжението и екипировката на войските. Това според него е довело до смъртта на четирима войници през юни. От министерството на отбраната в Лондон потвърдиха оставката на Морли и заявиха, че решението му е взето по “лични причини”. /ИА "Фокус"/

Още специални части

01.11.2008, 13:15

 

Още военна информация




{START_COUNTER}