Оперативна информация

 
Вашите телефони

080016700 - безплатен телефон за информация за постъпване на кадрова военна служба.

0292-21199 - телефон на Служба "Сигурност - ВП и ВКР". Звънете по всяко време за нередности и нарушения в поделенията и гарнизоните на БА.

0292-22122 и 0292-22126 - телефони на управление "Личен състав" на Генералния щаб. Те са отворени за вас всеки работен ден от 9.00 до 17,30 ч.

__________________________________________________________________________________________________

 Архив - ноември 2007 г.

___________________________________________________________________________________________________ 

  

   30.11.2007, 22:25
Ядрената подводница "Брянск"

Ядрената подводница "Брянск" извърши първо излизане в морето след модернизация

Подводния крайцер на руския Северен флот К-117 "Брянск" извърши първо изпитателно излизане в морето след модернизация в корабостроителницата "Звездочка" в Северодвинск. На 30 ноември субмарината се завърна в завода, съобщиха от пресслужбата на предприятието.

Според нейна информация, "изпитанията са преминали съгласно регламента". "След няколко дни подводницата отново ще се Планира се бойния кораб да бъде предаден на флота до края на годината", - уточняват от пресслужбата.

В завода "Звездочка" подводницата е постъпила през юли 2002 година. По време на средния ремонт и модернизацията на "Брянск" са били направени 83 подобрения, повишаващи тактико-техническите характеристики на кораба. Понижен е шумът, увеличена е възможността за откриване на подводници на противника, значително е увеличена живучестта и ядрената безопасност на подводницата. След ремонта подводната лодка ще може да изпълнява бойни задачи в продължение на 10 години.

"Брянск" е ракетен подводен крайцер със стратегическо назначение от проект 667БДРМ "Делфин" ("Делта-4" по класификациите на  НАТО). Подводниците от този проект имат дължина 167 и ширина 12 м, водоизместимостта е около 12 хиляди тона. Максималната дълбочина на потапяне достига до 400 м, крайцерска скорост под вода - 24 възла (44 км/ч), екипаж - 140 човека. Въоръжението се състои от 16 балистични ракети.

К-117 е построена в корабостроителница на Севмаш в Северодвинск през 1989 година. За периода 1985 до 1992 г. предприятието Севмаш е сдало на ВМФ на Русия седем такива подводници. По-рано в "Звездочка" вече бяха отремонтирани три подводници от тази серия  - "Верхотурье", "Екатеринбург" и "Тула". Тези подводници са основата на стратегическите ядрени сили на Русия.

Още подводници

__________________________________________________________________________________________________ 

   30.11.2007, 09:10
Владимир Путин

Владимир Путин подписа закона за преустановяване действието на ДОВСЕ на територията на Русия

Президентът на Русия Владимир Путин подписа Федералния закон за преустановяване действието на територията на Руската федерация на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл.

Законът бе приет от Държавната дума на 7 ноември 2007 г. и одобрен от Съвета на федерацията на 16 ноември 2007 г.

С този закон се прекратява действането на ДОВСЕ, подписано с Париж на 19 ноември 1990 г.

В Основата на ДОВСЕ е заложена система за количествено ограничение на пет основни категории обикновени въоръжения и техника в обикновените въоръжени сили на страните-участници в района на прилагане на Договора – танкове, бронетранспортьори, артилерия, щурмови хеликоптери и бойни самолети.

___________________________________________________________________________________________________   

   29.11.2007, 19:50
Приемането на МиГ-29, снимка: Димитър Ставрев

Днес се проведе демонстрационен полет на първия ремонтиран изтребител Миг 29 по договора сключен между МО и РСК "МиГ" - борд 32

Вчера самолетът е изпълнил 2 приемателни полета от летци изпитатели на "Терем - Георги Бенковски", а днес сутринта - още един, от пилот на ВВС, с което Миг 29 официално е приет.

Според зам. министърът на отбраната Спас Панчев до края на годината ще бъдат готови още 2 самолета - спарките 11 и 14, следващите 6 броя ще са готови до края на февруари 2008 г., а цялото количество от 16 изтребителя ще бъде в строя до края на 2008 г.

Представителите на РСК "Миг" дават уверение че крайният срок от 36 месеца не само че ще бъде спазен, но има вероятност работите да завършат 3 месеца предсрочно.

Както казаха пилотите от 3 ИАБ Граф Игнатиево: "За 2008 г. не знаем каква ще е, но 2009 година ще е супер!"

Днешният демонстративен полет бе изпълнен от пилота Николай Недев, чийто кратък коментар след края на полета бе: "Никога не съм летял на толкова добър самолет, това е като да караш Ферари, но много по-интересно!" /клуб „Криле”/

__________________________________________________________________________________________________ 

   29.11.2007, 17:05
военнотранспортен самолет C-130

Boeing модернизира самолетите C-130 

Компанията Boeing извършва модернизация на авиониката на военнотранспортните самолети C-130, съобщава Defencetalk.

Транспортните машини, модернизирани по програмата AMP (Avionics Modernization Program), ще получат ново оборудване на пилотската кабина, включващо индикатори на течни кристали и очила за нощно виждане, което ще облекчи пилотирането на самолета, особено в сложни метеорологични условия и нощем.

Според програмата AMP се планира да бъдат модернизирани около 200 самолета за ВВС и националната гвардия на САЩ.

С-130 е военнотранспортен самолет от среден клас. Товароподемността на версията C-130J е 20 тона, далечината на полета е 5400 километра, а крайцерската скорост - 680 километра в час. Самолетът може да се експлоатира и на полеви летища. Цената на една машина е около 60 милиона долара.

__________________________________________________________________________________________________ 

   28.11.2007, 21:00
Бронирана машина PIRANHA IIIC 8x8

Швейцария ще купи още 26 машини PIRANHA IIIC 8x8 от компанията MOWAG 

Компанията General Dynamics European Land Systems е получила поръчка от армията на Швейцария за доставката на 26 машини PIRANHA IIIC с колесна формула 8х8

Тези машини ще бъдат използвани като платформи за системи за управление на боя и свързочни машини. Доставките трябва да бъдат извършени през периода 2010-2011 година.

От поръчаните машини 6 ще бъдат в модификацията командирски машини и на тях ще бъде монтирана система за управление на бойните действия, 8 ще бъдат свързочните машини, а 12 машини ще бъдат с монтирани в тях радиостанции (Armored Radio Access Point).

Швейцарската армия отдавна си сътрудничи с компаниите MOWAG и GD ELS Group и е добре запозната с машините от семейството PIRANHA. Швейцария вече разполага с парк от почти 900 машини от този тип в различни модификации.

Дължината на PIRANHA IIIC с колесна формула 8х8 е 7,3 м., ширина е 2,66 м., а общото тегло на машината е 22 тона. Машината може да развие по шосе до 100 км/ч. Двигателят е с мощност от 400 к.с. , използва се 7-степенна автоматична трансмисия, съвременно независимо окачване и система за контрол на налягането в гумите. Бронята осигурява висока балистична и противоминна защита.

Още бронирана техника

__________________________________________________________________________________________________ 

   28.11.2007, 22:25
 Руски корабен газотурбинен двигател М70ФРУ

Провеждат се изпитания с нов двигател за бойни кораби

Руското НПО "Сатурн" е провело поредното изпитание на газотурбинния корабен двигател М70ФРУ, съобщава ИТАР-ТАСС.

По време на тези изпитания двигателя от ново поколение е преминал през проверка на устойчивост към високотемпературни солени ерозии, задължителна за морски силови установки, пропускащи през себе си голям обем солен въздух.

Двигателите М-70ФРУ са предназначени за използване като енергетически установки в корабите от 2 ранг (фрегати). Те ще бъдат монтирани на фрегатите от ново поколение, които ще бъдат строени за ВМФ на Русия.

Мощността на М-70ФРУ е 14 хиляди конски сили, а междуремонтния ресурс е 20 хиляди ходови часа.

___________________________________________________________________________________________________ 

    27.11.2007, 16:50
 Бригаден генерал Стоян Генков

Генeрал Стоян Генков пое командването на щаба на НАТО в Скопие

На официална церемония в Скопие генерал Стоян Генков пое командването на щаба на НАТО в македонската столица.
Присъствали са министърът на отбраната на Македония Лазар Еленовски, началникът на Генералния щаб на армията на Република Македония генерал-подполковник Мирослав Стояновски, ръководители на дипломатически мисии и други гости
.

По време на церемонията министър Еленовски е отправил добри думи към българския си колега Веселин Близнаков, към България и лидерството ни по пътя на Македония към НАТО.
 
Предшественик на генерал Стоян Генков е британският му колега Джон Дюранс. “Стоян Генков е български генерал, който прави прецедент - НАТО е гласувал на МО и България доверие да поеме ръководството на този щаб. Това е прецедент - български генерал да ръководи щаба на НАТО в Скопие.
 
Бригаден генерал Стоян Генков е роден на 20. 08. 1953 г. в с. Факия, област Бургас. Женен, има син и дъщеря.
 
Завършва Техникум по механизация в гр. Карнобат през 1972 г., а през 1976 г. - ВНВУ – „В.Левски” – гр. Велико Търново, магистър, специалност – тилови войски. През 1985 г. завършва ВА за тил и транспорт в Москва, а през 1997г. - Генерал-щабен факултет на ВА „Г.С.Раковски”.
 
Преминати длъжности:
Началник на продоволствено снабдяване на полк;
Заместник-командир по тила на самостоятелен батальон;
Старши помощник-началник на продоволствена и вещева служба в щаба на 3 армия;
Старши помощник-началник на отдел в командване на Сухопътните войски;
Началник на отдел в командване на Сухопътните войски;
Началник на отдел в ГЩ-БА;
Заместник-командир на Командване на материално-техническото осигуряване;
Заместник-началник на Главно управление „МТМО” – ГЩ;
Командир на Командване на материално-техническото осигуряване.

Награди: Лично оръжие – пистолет „Макаров” – 1998 г.; Лично оръжие – пистолет „Марголин” – 2003 г.; Награден знак за вярна служба под знамената – ІІ ст. – 2005г.; парични, предметни и морални награди.

Произвеждане в звания: 1976 - лейтенант, 1979 - старши лейтенант, 1983 - капитан, 1988 - майор, 1993 - подполковник, 1996 - полковник, 2003 - бригаден генерал.

__________________________________________________________________________________________________ 

   27.11.2007, 10:00
Първата снимка на релефа на Луната

Първата снимка на релефа на Луната, предадена от китайския спътник на Луната"Чанъ -1" 

Вчера, 26 ноември, преди обед Китайското космическо управление официално представи първата снимка на релефа на Луната, предадена от китайския спътник на Луната „Чанъ – 1". Това означава пълен успех на първото изследване на Луната.

Първата снимка на релефа на Луната, предоставена от Китайското космическо управление, е за площ с координати 83 - 57 градуса източна дължина и 70 – 54 градуса южна ширина на Луната. Снимката е за възвишенията на Луната, по които са разположени различни по големина, форма и структура, сформирани от сблъсквания през различните години кратери. Площта е широка 280 км. и е с дължина 460 км.

На проведеното същия ден в Пекин представяне на снимката китайският премиер Уън Дзябао заяви, че изследването на Луната е третият жалон за китайската космонавтика след изстрелването на първия китайски спътник на Земята и пилотирания полет в космическото пространство. С успешното изследване на Луната Китай влиза в редиците на малък брой страни в света, които разполагат с потенциал за изследване на дълбокото космическо пространство.

___________________________________________________________________________________________________ 

   27.11.2007, 08:55
 Морски пехотинци от Черноморския флот

Руската морска пехота чества 302 години от своето създаване

Днес в Москва тържествено се честват 302 години от създаването на елитните подразделения на руския военноморски флот – морската пехота, съобщава РИА Новости.

Говорителят на военноморските сили заяви, че празникът ще бъде отбелязан още и от Северните, Тихоокеанските, Черноморските и Каспийските флотилии. Именно в техния състав се намират и подразделенията на морската пехота, които на този ден се дават за пример със своя образцов професионализъм и боен дух.

Първият полк „морски войници”, който се явява първообраз на морската пехота, е създаден на 16 ноември 1705 година по заповед на Петър Велики.

Своето бойно кръщение полка получава през октомври 1706 година, когато 51 войника в абордажен бой с лодки атакуват два шведски бота (с по 100 човека във всеки) и след неравна схватка вземат единия на абордаж.

Още за морската пехота

__________________________________________________________________________________________________ 

   26.11.2007, 17:02
Президента Путин след полет с ТУ-160

Излишни войски не са нужни на Русия, заяви руският президент

На Русия са й необходими такива Въоръжени сили, които ще могат да се грижат за сигурността на страната, но не повече, смята руският президент Владимир Путин, предаде РИА Новости.

По време на среща с лауреатите на проекта “Професионален екип на страната”, Путин каза, че в миналото в съветско време за отбранителната промишленост са се отделяли големи средства, но това е било излишно.
 
“Много пари се харчеха за самата промишленост, много бяха изразходвани неефективно, и бе ясно, че положението не може да продължава така. На нас ни е необходимо толкова въоръжение и такива Въоръжени сили, каквито ще са достатъчни за осигуряването на сигурността, но не повече. Ако ние искаме да водим мирна политика, ако не пъхаме носа си в чуждите работи, на нас това ще ни е достатъчно, но ние трябва да създадем такива ВС, които няма да допуснат, някога някой чужденец да заиска да си пъха своя сополив нос при нас”, каза Путин.
 
Руският президент отбеляза, че в Русия се укрепва военната триада – въздушните, сухопътните и подводните въоръжени сили, създадена е програма за преоборудване на армията.
 
“Ще има такива предприятия, които ще работят само за отбраната. Но повечето все пак ще са длъжни да създават продукция, която би могла да се реализира и на мирното поприще и да бъде широко търсена не само на нашия, но и на световния пазар. Всичко върви към това”, каза още руският държавен глава. /Фокус/

__________________________________________________________________________________________________ 

    26.11.2007, 14:36
 Изтребител F-4 на иранските ВВС

Изтребител на иранските ВВС се е разбил в Оманския залив

Изтребител F-4 на ВВС на Иран днес е претърпял крушение в Оманския залив, съобщава информационната агенция ИРНА.

Според нея, изтребител F-4, американско производство е паднал във водата по време на маневри в района на град Чахбехар (югозападната част на страната) в 12:45, местно време.

За причините за катастрофата и възможните жертви за сега не се съобщава нищо.

Основната част на иранските ВВС са изтребители F-4, F-5 и F-14, закупени от САЩ преди ислямската революция от 1979 година.

__________________________________________________________________________________________________ 

   25.11.2007, 17:00
Флага на Иран

ВМС на Иран планират широкомащабни учения в Персийския залив в началото на 2008 г.

Военноморските сили (ВМС) на Иран планират да проведат широкомащабни учения с кодово название “Единство 86” през февруари 2008 г., предаде РБК.

По думите на адмирал Хабибола Сайяри ученията в Персийския залив ще продължат седмица. “Ние сме готови да защитаваме интересите на Иран и взимаме всички необходими мерки за това. Разполагаме с различни ракети, които са напълно достатъчни за изпълнение на нашите задачи”, каза адмиралът.

Той допълни, че иранските войски “внимателно следят” движението на войските на потенциални противници в района на Персийския залив. /Фокус/

___________________________________________________________________________________________________ 

   24.11.2007, 14:45
Най-новата ядрена подводница на Великобритания "Astute"

Най-новата ядрена подводница на Великобритания бе спусната под вода

Astute, най-модерният и мощен клас подводница, построявана някога за Кралската флота, бе спусната под вода за първи път в корабостроителницата, намираща се в град Бароу, Северозападна Англия.
 
Astute е снабдена с едни от най-усъвършенстваните технологии в света, включващи последно поколение ядрен реактор, хидролокатор, оптична мачта, системи за бойно управление, както и оръжейни системи.
 
"Въпреки че производството на ядрени подводници изисква специална база от умения, BAE Systems продължава да доказва, че разполага с нужния интелектуален и технологичен ресурс, съответстващ на правителствената отбранителна стратегия на Великобритания", заяви Мъри Истън, управляващ директор на сектор "Подводници" в BAE Systems.
 
"Подводниците от типа Astute ще изиграят ключова роля за отбраната на Великобритания през следващото десетилетие. Тези плавателни съдове разполагат с много по-голям потенциал в сравнение със своите предшественици", добави Истън.
 
По време на двудневните тестове 60-членен екипаж с представители на BAE Systems и Кралската флота тества възможностите на Astute и функциите за безопасност на плавателното средство, сред които аварийни изходи, хидравлика и електрооборудване.
 
След края на първите подводни изпитания, Astute се завърна на сушата и акостира на пристанище Девоншир в град Бароу. Там ще бъдат извършени последващи довършителни работи и инженерни дейности. Подводницата от ново поколение ще бъде предадена на Кралската флота през есента на 2008 г. и ще бъде пусната в експлоатация през 2009 г.
 
Astute е проектирана така, че да не се нуждае от презареждане през целия си експлоатационен живот, който надвишава 25 години. Подводницата е в състояние да патрулира 90 дни, без да бъде засечена, дори когато се намира на хиляди мили от своята база и на стотици метри под вода.
 
BAE Systems, като единствената компания-производител на подводници във Великобритания, е ангажирана с проектирането, конструирането и първоначалната поддръжка на четири подводници клас Astute. Всяка от тях тежи 7 400 тона и е в различен етап на конструиране и тестови дейности./aktualno.com/

Още подводници

__________________________________________________________________________________________________ 

   24.11.2007, 09:37
Безпилотен летателен апарат "Scan Eagle" в полет

Безпилотен биоразузнавач

Управлението по въпросите за намаляване на заплахите DTRA (US Defense Threat Reduction Agency) към министерството на отбраната на САЩ е сключило контракт за 8,2 млн. долара с фирмата Boeing за оборудване на безпилотния летателен апарат (БЛА) Scan Eagle с датчици за събиране на данни за производство на бойни биологични материали. Този БЛА ще бъде предназначен за водене на въздушно и биологично разузнаване в район с разположени предприятия и лаборатории, заподозрени в производството или разработката на средства за водене на биологическа война.

Създавания комплекс се състои от два летателни апарата и блок с наземна апаратура. Първият апарат извършва метео разузнаване, определяйки преди всичко силата и посоката на вятъра, за да може да се прогнозира разнасянето на биоматериалите. След огневи удар по обекта той се обследва с втория Scan Eagle, който взема проби от въздуха.

Първият изпитателен полет на БЛА Scan Eagleе е планиран за края на 2007 година.

В зависимост от резултатите от изпитанията е планирано да бъдат закупени от четири до осем оборудвани с виодатчици БЛА на стойност от 10 до 20 млн. долара.

__________________________________________________________________________________________________  

   23.11.2007, 19:55
Военнотранспортен самолет C-130J

В базата на ВВС на САЩ в Рамщайн пристигна първият модернизиран военнотранспортен самолет C-130J

В базата на ВВС на САЩ в Рамщайн (Германия) пристигна първият модернизиран военнотранспортен самолет(ВТС) C-130J „Супер Херкулес”. Самолетите от новата модификация в периода от 2009 до 2011 година ще заменят намиращите се на въоръжение 17 транспортни самолета от по-старо поколение C-130E "Херкулес".
 
Самолета С-130J е снабден с по-мощни двигатели и съвременно радиоелектронно оборудване. Увеличен е обема на товарния отсек. Конструкцията на самолета предвижда възможността за нейната промяна за изпълнение на широк спектър от задачи. Увеличената остъклена площ на кабината и монтирането на усъвършенствани РЛС значително повишават владеенето от пилота на въздушната обстановка и е опростило управлението на самолета, което от своя страна е довело до съкращаване на екипажа от 6 на 4 човека

Крейцерската скорост на самолета е 645 км/ч, максималното тегло при излизане е 79380 кг, таванът на полета достига 8535 м, а далечината на полета с товар 15876 кг е 5244 км. C-130J може да превозва 92 военнослужещи с пълно бойно снаряжение или 64 десантника.

През 2003 година ВВС на САЩ взеха решение за покупката на 60 самолета C-130J на сума 4,1 млрд долара. Освен ВВС, КМП, Бреговата охрана и Националната гвардия на САЩ ВТС C-130J се използват от ВВС на Великобритания, Австралия, Италия и Дания. В близко време се очаква да бъде сключен контракт и с Индия за доставката на шест самолета C-130J.

Още военнотранспортни самолети
___________________________________________________________________________________________________ 

    23.11.2007, 16:20
 МиГ-29 на германските ВВС

РСК "МиГ" получи поръчки за над 4 милиарда долара

Около 1600 изтребителя МиГ-29 от различни варианти се експлоатират към момента от ВВС на 29 страни по света. През 90-те години МАПО "МиГ" успя да реализира няколко продажби на МиГ-29. Беларус и Украйна продадоха много от своите вече експлоатирани МиГ-29 от базовите варианти.

Най-значителната продажба, реализирана по онова време, е тази за Малайзия с общо 16 едноместни и двуместни MiG-29N/UB, която разби традиционното западно присъствие на пазара за бойна авиационна техника в тази страна. Изтребителите за ВВС на Малайзия могат да се дозареждат в полет.

Модернизираният МиГ-29СМТ беше представен на изложението в Дубай през 2005 г. Този вариант включва модернизирана кабина и авионика (радар "Фазотрон Жук-МЕ") и ново управляемо ракетно въоръжение преди всичко "въздух-земя". С варианта МиГ-29СМ се предлага модернизация за многоцелеви изтребител, изискваща по-нисък бюджет.

Военновъздушните сили на Русия планират да модернизират 200 изтребителя от базовия вариант до стандарта на МиГ-29СМТ. РСК "МиГ" е получила поръчки за подобна модернизация от някои бивши съветски републики и от Сърбия. Първият чужд оператор на МиГ-29СМТ е Йемен с 20 самолета. Алжир е направил поръчка за 34 МиГ-29СМТ, от които шест двуместни с опция за още 20 машини. Очаква се финализиране на поръчка за 12 от Либия. За някои страни от Източна Европа се предлага модернизационна програма на авиониката с варианта МиГ-29СД. В тази програма участват BAE Systems от Великобритания и Rockwell Collins от САЩ, които ще модернизират самолетите по изискванията на НАТО.
 
Друг търговски успех на РСК "МиГ" е първата поръчка на индийските ВМС за 16 (от планирани 46) палубни МиГ-29К/КУБ с маса 24,5 тона, увеличени размери на крилото, двигатели "Климов" РД-33-3МК с тяга 88,3 kN. На базата на палубния МиГ-29К/КУБ е разработен вариант за наземно базиране - МиГ-29М/М2 с маса съответно 22,4/23,7 тона. Шестият прототип МиГ-29М е доработен за технологичен демонстратор на технологията за отклоняем вектор на тягата - МиГ-29М ОВТ.
 
След демонстрациите на МиГ-29ОВТ на МАКС 2005 край Москва този самолет (технологичен демонстратор) стана традиционен участник в различни изложения по света. Огромният интерес към самолета и неговите въздушни демонстрации на Dubai Airshow 2007 не направиха изключение. Технологията ОВТ ще бъде включена като опция при серийното производство на МиГ-35 (префигуриран от МиГ-29ОВТ). Авиониката на МиГ-35 включва радар "Фазотрон Жук-АЕ" с активна антена, по-модерна оптическа електронна система, намалена радиолокационна забележимост, удължен технически ресурс на планера и двигателите. Някои източници сочат, че във въоръжението на МиГ-35 фигурира и крилатата ракета "Новатор 3М-14АЕ" с маса 1770 кг. По оценка на Сергей Цивилев, генерален директор и главен конструктор на РСК "МиГ" до 2020 г., компанията ще достави между 250 и 350 нови изтребителя МиГ-29К/КУБ, МиГ-29М/М2 и МиГ-35 на обща сума, възлизаща от 10 до 12 милиарда долара./БА/

___________________________________________________________________________________________________ 

   23.11.2007, 10:40
Полски изтребител F-16 block 52

Полша получи поредните изтребители F-16

Според съобщение на F-16.net, Полша е получи поредната партия (4 машини) изтребители F-16 block 52.

За първи път една от машините до мястото за базиране е управлявана не от американски, а от полски пилот  - майор Вишневски.

Прелитането на изтребителите от САЩ в Полша е станало за около седмица заради неблагоприятните метеорологични условия и строгите изисквания за такива полети.

В момента 31 машини F-16 от поръчаните общо 48 са базирани в авиобазата Кржесини край Познан, а останалите ще бъдат базирани в авиобазата Ласк край Лодз.

___________________________________________________________________________________________________ 

   23.11.2007, 10:15
 (Strategic Unmanned Air Vehicle (Experiment) (SUAV(E))

Започна изработването на стратегическия ударен БЛА Taranis

Според съобщение на изданието Defence Talk, което се позовава на министерството на отбраната на Великобритания, в предприятието на компанията BAE Systems в Ланкашир е започнало изготвянето на елементи на фюзелажа на тежкия ударен безпилотен летателен апарат (БЛА) Taranis.

През октомври 2007 година компанията вече обяви за завършване на работите по създаването на автономната система за управление, която ще позволи апарата да работи напълно автономно, както във въздуха, така и на земята, включително и да рулира.

БЛА Taranis е с размери на учебно-тренировъчен самолет Hawk и ще бъде най-големия БЛА в света. Предполага се, че той ще може да нанася удари в стратегическа дълбочина на противника, самостоятелно ще открива цели и ще предава координатите и изображенията им в центъра за управление. Поразяването на целите ще се извършва от оръжейния комплекс на БПЛА след потвърждение от оператора на комплекса.

Апаратът се създава в рамките на изследователската програма на министерството на отбраната на Великобритания за създаване на БЛА със стратегическо назначение (Strategic Unmanned Air Vehicle (Experiment) (SUAV(E)) която е на стойност £124 млн. Началото на летателните изпитания на Taranis са планирани за 2010 г.

___________________________________________________________________________________________________ 

   22.11.2007, 19:00
М 359 PGMM (Precision Guided Mortar Munition)

Армията на САЩ е започнала доставката на високоточни минометни боеприпаси в Ирак и Афганистан

Армията на САЩ е започнала да доставя високоточни боеприпаси М 359 PGMM (Precision Guided Mortar Munition) за подразделенията си в Ирак и Афганистан. Това съобщи министерството на отбраната на САЩ.

Боеприпаса PGMM представлява 120мм високоточна мина, която е предназначена за унищожаване на защитени цели с незначителни странични разрушения. Тези боеприпаси не се нуждаят от качествено ново обслужване в полеви условия.

Според оценка на експерти, използването на мините PGMM в локални конфликти, ще позволи с 40 процента да се намали количеството на боеприпасите, необходими за унищожаването на определена цел.

Боеприпаса PGMM се изстрелва стандартно, като след излизането от ствола на минохвъргачката се отваря опашен стабилизатор. В апогея на траекторията на мината се отваря крило, което осигурява планиране на боеприпаса с цел увеличаване на неговата далечина на действие. Бордовите жироскопи определят местоположението на боеприпаса по време на полет. Траекторията на полета се корегира с цел насочването на PGMM в предварително определена зона на земята която е с размери 500 х 500 м. И понеже избраната за поразяване цел се подсветва с лазерен целеуказател, боеприпаса сканира зоната за отразения лазерен лъч и маневрира така, че да порази целта в най-уязвимата точка под оптимален ъгъл.

Според публикувани данни, точността на поразяване на наземна цел е в рамките на един метър, на разстояние до 15 километра. Стойността на един боеприпас PGMM е 15 хиляди долара.

Още артилерийски боеприпаси

__________________________________________________________________________________________________ 

    22.11.2007, 12:20
 американския самолетоносач „Кити Хоук”

Не пуснаха американски самолетоносач в Хонконг

Днес китайските власти забраниха на американския самолетоносач „Кити Хоук” и съпровождащите го кораби да акостират в Хонконг, където екипажът да отбележи Денят на благодарността. Това съобщи представител на държавния департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс. Очакваше се 8000 американски пилоти и моряци да пристигнат в Хонконг в сряда, но сега ще отбележат празника в Южно Китайско море. Американските власти са поискали обяснени от Китай, но външното министерство в Пекин е отказало да коментара.

Самолетоносачът "Кити Хоук" е с водоизместимост 82 хиляди тона и е спуснат на вода през 1961 година. Той е базиран в Йокосука, Япония.

Това е единственият неатомен самолетоносач от подобен клас в целия американски флот. Очаква се, че в близко време той ще бъде снет от въоръжение.

Още самолетоносачи

___________________________________________________________________________________________________ 

    21.11.2007, 11:50
 Генерал-лейтенант Валерий Евтухович

Назначен е нов командващ на руските въздушно-десантни войски

Днес стана известно името на командващия въздушно-десантните войски на руската армия, съобщава РИА Новости. Източник от силовите структури заяви, че за командващ е бил назначен генерал-лейтенант Валерий Евтухович, който до този момент заемаше поста на първи помощник на командващия въздушно-десантните войски. На настоящия си пост Евтухович замени генерал-полковник Александър Колмаков, който стана първи заместник-министър на отбраната на РФ.

Валерий Евтухович е роден през април 1954 година в град Вязма Смоленска област, завършва Рязанското висше въздушнодесантно училище и две академии – Фрунзе и на Генералния щаб. Служил е в Белорусия, Афганистан, Азърбейджан, Литва. Преминал е през всички степени на военната кариера, започвайки от командир на взвод. Следващите длъжности които е заемал са командир на парашутно-десантен полк (три години) и ръководител на 242-ри учебен център на ВДВ (две години).

През 1999 година генерал Евтухович е командвал руската групировка на миротворческите сили в зоната на конфликта в Косово, а след това оперативната група на ВДВ към руската десантна бригада в Босна.

Още за ВДВ на Русия

__________________________________________________________________________________________________ 

 Кликни
 

1-ва Международна изложба на военни технологии

"SITDEF-2007", Лима, Перу, 21-25 ноември 2007 година 

____________________________________________________________________________________________________

   20.11.2007, 23:15
Американски вертолет

В Ирак се е разбил американски вертолет

Днес в Ирак се разби американски вертолет, съобщава AFP.

Инцидента е станал в района на град Салман-Пак, разположен на около 25 километра югоизточно от Багдад.

Военното командване на САЩ не е уточнило за сега модела на разбилата се машина. Според сведения на Reuters, при крушението са загинали двама и са ранени 12 военнослужещи. Военните са подчертали, че причината за аварията не е обстрел от земята. Провежда се разследване на инцидента.

Последния инцидент с американски вертолет в Ирак стана на 22 август тази година, напомня агенцията. Тогава в резултат на обстрел на бунтовниците военен вертолет UH-60 Black Hawk претърпя крушение в северната част на страната при което загинаха 14 американски военнослужещи.

___________________________________________________________________________________________________ 

   20.11.2007, 20:50
Винтовката L115F3

Снайперистите на британската армия преминават на нов калибър

Според съобщение на Defence Talk, Сухопътните части, ВВС и частите на морската пехота на Британската армия ще получат нова снайперска винтовка с калибър 8,59 мм, производство на компанията Accuracy International.

Винтовката L115F3 има тегло 6,8 кг, дължина 1300 мм и осигурява начална скорост на куршума 936 м/с и прицелна далечина на стрелбата повече от 1100 м.

Сключения договор предвижда доставката на 580 снайперски винтовки.

Още снайперски винтовки
___________________________________________________________________________________________________ 

    20.11.2007, 10:50
 Френския вариант на самолетоносача РА2

Франция и Великобритания ще си помагат при строителството на самолетоносачи

Френски и британски корабостроители ще си сътрудничат при строителството на самолетоносачи от ново поколение, съобщава Defense Aerospace.

Споразумение за сътрудничество е било подписано от представители на крупните британски и френски корабостроителници - BAE Systems, VT Shipbuilding, Thales Naval и Babcock Support Services от британска и DKNS и Aker Yards от френска страна.

Проектът на новия самолетоносач, който във Великобритания получи индекса CVF а във Франция - PA2, е резултат на съвместна разработка. Френския вариант на самолетоносача, разчетен за базиране на изтребители с нормално излитане/кацане, се отличава с по-големите си размери в сравнение с британския, на който се планира на бъдат базирани самолетите с вертикално излитане и кацане F-35.

Строителството на новите кораби за ВМС на Франция и Великобритания ще започне през 2008 година. До 2015 година британския флот трябва да получи два, а френския – един самолетоносач от ново поколение.

___________________________________________________________________________________________________ 

   19.11.2007, 10:52
японски есминец за ПРО JS Kongo

Японски есминец Aegis успешно проведе противоракетни изпитания

Според съобщение от 16 ноември 2007 година на пресслужбата на агенцията за противоракетна отбрана на САЩ, японския есминец за ПРО JS Kongo от американския проект Arleigh Burke успешно е изпълнил на ракетния полигон Баркин Сендз (Кауаи, Хавайски острови) учебна задача по откриване на балистична цел, класифицирането и, съпровождане и вземане на решение за нейното поразяване с имитация на пуск на прехващаща ракета SM-3 Block IA.

Есминецът Kongo е снабден със системата Aegis модификация 3.6.

Наскоро американски есминец Aegis CG70 Lake Erie от същия проект успешно изпълни първата в историята на системата задача по прехват на групова балистична цел.

Според данни на агенцията по тази програма са извършени 11 успешни пуска от общо 13 проведени до сега.

___________________________________________________________________________________________________ 

    18.11.2007, 10:36
 ЗРК ТОР-М1 на ВС на Гърция

Руските военни ще помогнат за организирането на ПВО на Кипър

Представители на войсковата противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Русия ще проведат консултации и ще помогнат за организирането на противовъздушната отбрана на Кипър, съобщи помощникът на главнокомандващия на СВ по информационното осигуряване полковник Игов Конашенков, цитиран от РИА Новости.

Военната делегация на войсковата противовъздушна отбрана на сухопътните войски на Въоръжените сили на Русия ще пристигне на официално посещение в Кипър на 19 ноември. Визитата на руските военни ще продължи до 23 ноември.

“Руската военна делегация, която ще бъде оглавена от началникът на Военната академия на войсковата противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Анатолий Гаврилов, ще окаже помощ при решаването на въпроса за бойното използване и експлоатация на зенитни ракетни системи и комплекси руско производство, намиращи се на въоръжение в Кипър”, каза още Конашенков.

В момента на въоръжение в кипърските въоръжени сили се намират руски ЗРК "Бук М-1" и "Бук М 1-2", "Тор М-1", които по своите основни характеристики превъзхождат близките чуждестранни аналози.

Зенитно ракетната система С-300, която се планираше да бъдат доставена на Кипър, в момента се намира на територията на Гърция и вече е собственост на тази страна. В замяна на това Кипър получи от гърците ЗРК "Тор" и вертолети "Пума".

__________________________________________________________________________________________________ 

 17.11.2007, 22:50
 Емблема на ГЩ на Полша

Полша се реши, изтегля войските си от Ирак

Полша ще сложи край през 2008 г. на мисията на своите войници в Ирак, където сега има около 900 полски военнослужещи. Това предаде АФП, цитирайки изявление на новия полски министър на отбраната Богдан Клих.

Мога да повторя, че през 2008, следващата година, полският военен контингент в Ирак ще бъде изтеглен, заяви по общественото радио министърът, който пое поста в петък като член на новото либерално правителство на премиера Доналд Туск.

Подробности за изтеглянето ще бъдат огласени следващия петък, когато министър-председателят Туск ще представи пред парламента основните линии на управлението си, добави Клих.

Либералната партия Гражданска реформа, която спечели предсрочните парламентарни избори в Полша на 21 октомври, обеща бързо изтегляне на полския контингент от Ирак./dnes.bg/

___________________________________________________________________________________________________ 

    17.11.2007, 09:10
 Бившия кореспондент на ABC News и настоящ говорител на Пентагона Geoff Morrell

Пентагонът се готви за финансова криза

Пентагонът започна подготовка за финансова криза след като Конгресът на САЩ не успя да приеме никакви решения за отделянето на средства за военни нужди, предаде ИТАР-ТАСС.

Както съобщи говорителят на Пентагона Джеф Морел, американският министър на отбраната Робърт Гейтс е наредил армията да състави планове за радикално съкращаване на разходите. Те трябва да включват уволняването на до 100 хиляди цивилни, които служат във въоръжените сили и още толкова цивилни наемници.

Според Джеф Морел още през януари е възможно да започнат уволненията. Тази мярка “отразява спешния характер на ситуацията, в която се оказахме”, заяви говорителят и добави, че “това е истинска криза”. /Фокус/

___________________________________________________________________________________________________ 

   16.11.2007, 21:47
началникът на генералния щаб Джон Кейси

През 2007 г. от американската армия са дезертирали над 4500 души

Дезертьорите от американската армия са се увеличили с почти 80%, откакто Вашингтон започна своята офанзива срещу Ирак през 2003 г., съобщава днес телевизия "Ен Би Си".

Въпреки че все още броят на бегълците е значително по-малък от този по време на войната във Виетнам, е било отчетено увеличение с почти 42% от предходните години.

Според източник от армията около девет на всеки 1000 войници са дезертирали през отчетната 2007 г., която завърши на 30 септември, в сравнение с 2006 г., когато отцепниците са били около седем на 1000. Обобщено за тази година дезертьорите са 4698. Този скок идва, след като армията продължава да се сблъсква с трудностите на военните кампании в Афганистан и Ирак. Командващите кадри на войската, между които и началникът на генералния щаб Джон Кейси, признаха, че американката армия е разпъната почти до краен предел. С цел да се облекчи положението е започнало увеличение състава на войската./Фокус/

___________________________________________________________________________________________________ 

   16.11.2007, 09:40
 Схема на Family of Advanced Beyond line-of-sight Terminals

Демонстрирана бе съвместимостта на свързочните станции FAB-T 

Компанията Boeing обяви за успешно проведени демонстрации на съвместимостта на военни свързочни станции от различни модификации на фамилията Family of Advanced Beyond line-of-sight Terminals (FAB-T).

Терминалите на FAB-T представляват програмно управляеми цифрови радиостанции, работещи в мрежа със спътниците MilStar и AEHF и са предназначени за монтиране на сухопътни мобилни, морски и въздушни платформи.

FAB-T има открита архитектура и позволява предаване на данни със скорост повече от 300 мегабита в секунда.

Още войскови комуникации

__________________________________________________________________________________________________ 

   15.11.2007, 22:45
 Служебно куче на руските ВВ

Бронежилетки за руските служебни кучета

Във вътрешните войски на МВР на Русия са проведени изпитания на специални бронежилетки за служебни кучета. Тази техническа новост е била изпробвана по време на шампионата на вътрешните войски по многобой със служебни кучета, проведен в Тюмен и в Ленинградска област.  На специалистите е била представена бронежилетка за защита на кучетата от осколки.

Резултатите от изпитанията са показали, че при правилна прогонка на бронежилетката животните не изпитват трудност при изпълнение на упражненията.

Според специалистите, бронежилетките за служебните кучета могат да бъдат използвани при изпълнение на служебно-бойни задачи при охрана на обществения ред, провеждане на инженерно разузнаване на местността и при други условия на минновзривна опасност.

В момента киноложката служба на вътрешните войски на МВР на Русия води преговори с производителите за перспективите за постъпване на бронежилетките за служебни кучета на въоръжение в руските вътрешни войски.

___________________________________________________________________________________________________ 

    15.11.2007, 20:53
 Военен свързочен спътникW

Френска ракета изведе в космоса британски военен спътник

Великобритания изстреля последният си спътник за новата си военна свързочна система, съобщава BBC News.

Спътника Skynet 5B беше изведен в орбита от френската ракета-носител Ariane 5 от космодрума Куру. За около месец спътника трябва да заеме позиция над Индийския океан, което ще позволи да се затвори глобалната спътникова свързочна система на британските въоръжени сили.

Програмата Skynet, струваща около 3,6 милиарда фунта стерлинги, се явява един от най-скъпите британски космически проекти. Спътниците от тази серия са разработвани специално за военната свързочна система. Те притежават повишена устойчивост към лазерни излъчвания, електромагнитни импулси и други видове въздействия, способни да изведат от строя космическия апарат.

Изведения през март 2007 година в орбита апарат Skynet 5A и сега изстреляния 5B трябва да работят до 2020 година.

Още за космоса
___________________________________________________________________________________________________ 

   15.11.2007, 12:53
БПЛА Hermes 900

Армия на Израел ще закупи голяма партия безпилотни летателни апарати

Компанията Elbit Systems е получила поръчка от армията за отбрана на Израел за разработката и доставката на нови комплекси безпилотни разузнавателни апарати и модернизация на вече съществуващите.

Общата стойност на сделка се оценява на 30 милиона долара, съобщава Space Daily.

Основна платформа за безпилотните апарати, серийно произвеждащи се в момента от Elbit Systems, е апарата Hermes 450.

В момента се подготвя за летателни изпитания, планирани за близките месеци, следващата им разработка - БПЛА Hermes 900.

Още безпилотни разузнавателни апарати

___________________________________________________________________________________________________ 

   15.11.2007, 09:12
Британски самолет Tornado GR4

Британски щурман загина по време на полет

Щурман на самолет Tornado GR4 на ВВС на Великобритания загина, катапултирайки по време на тренировъчен полет, съобщава BBC News.

Тялото на щурмана е било открито вчера вечерта край Сандрингхем (Sandringham) в Норфолк. По данни на предварителното разследване, механизмът за екстрено катапултиране се е задействал в момента, когато Tornado GR4 е изпълнявал фигура от висшия пилотаж.

Според думите на пилота на Торнадото, полетът е преминавал нормално и неговият колега не е имал причина да катапултира. Той също е уточнил, че парашутът на щурмана не се е отворил.

Представители на ВВС на Великобритания са потвърдили смъртта на щурмана, отказвайки да съобщават каквито и да било версии за случилото се до завършване на разследването на инцидента.

___________________________________________________________________________________________________ 

    14.11.2007, 22:35
 Адмирал Джампаоло ди Паола

НАТО е с нов шеф на Военния комитет

Адмирал Джампаоло ди Паола, началник-щаб на въоръжените сили на Италия, ще е новият председател на Военния комитет на НАТО. Това беше гласувано на закрита среща на ВК, съобщи Пресслужбата на НАТО.

Адмирал Джампаоло ди Паола ще поеме новия си пост през юни 2008 година.

Другите двама кандидати за поста бяха генерал Франтишек Гагор от Полша и генерал Феликс Санс Ролдан от Испания.

Председателят на Военния комитет е главният военен съветник на генералния секретар на НАТО. Чрез него взетите с консенсус решения на началниците на генерални щабове стигат до вземащите решения органи.

___________________________________________________________________________________________________ 

    14.11.2007, 17:20
 Безпилотния Boeing е признат за изобретение на годината

Безпилотния самолет на Boeing е признат за изобретение на годината 

Експерименталния безпилотен самолет X-48B на компанията Boeing, според списание Time, е признат за изобретение на 2007 година, съобщава Cnews.

Самолетът X-48B за първи път се е вдигнал във въздуха на 20 юли 2007 година в авиобазата Едвардс в Калифорния като е извършил 31 – минутен полет. Машината се управлява по радиоканал от земята. Главната особеност на машината е нейната конструкция – особена геометрия на крилата, които плавно преминават във фюзелаж

Х-48B представлява дванадесет кратно умален модел на бъдещия междуконтинентален авиолайнер със същата форма и размах на крилата 75 метра, разчетен да превозва 450 пасажера.

Експерименталния самолет е бил създаден от компанията Boeing Phantom Works заедно с NASA и изследователската лаборатория на ВВС на САЩ за изучаване на особеностите на аеродинамичните схеми BWB – предимно при излитане и кацане.

Според разчети на експерти, машини, подобаващи на Х-48B, ще могат да извършват полети на разстояние около 10 000 километра без да кацат, като ще консумират с 20% по-малко гориво в сравнение със сегашните лайнери от този клас.

Още експериментални самолети

__________________________________________________________________________________________________ 

    14.11.2007, 16:25
 учебния самолет Як-130

Руските ВВС ще получат модерни учебно-бойни самолети “Як-130”

Руските Военновъздушни сили ще закупят над десет учебно-бойни самолета “Як-130”, съобщи за РИА Новости помощника на главнокомандващият на руските ВВС Александър Дробишевски.

“Взето е решение Военновъздушните сили да закупят първоначална партида “Як-130” (над десет машини), които ще постъпят в авиационните центрове на ВВС, за провеждане на бъдещи опитно-войскови изпитания”, каза Дробишевски.
По неговите думи, създаването на учебно-бойния “Як-130” ще приключи през 2008-2009 г.
Двуместният учебно-боен “Як-130” се разработва от предприятието “ОКБ А.С. Яковлев”, влизащо в структурите на Корпорацията “Иркут”, италианската фирма Aermacchi SpA и словашката фирма  Povazske Strojarne L.M., участваща в разработката на двигателите. Сумарните темпове на производство ще бъдат 25-28 машини на година, като част от тях ще бъдат предназначени за износ. Общите потребности на ВВС на Русия от този самолет, според мнение на специалистите, е около 200-250. Самолетите, които се произвеждат от италианска страна са с обозначението AEM-130.
 
“Як-130” е избран за базов самолет за основна подготовка на летците на ВВС на Русия, като опитната експлоатация е започнала през 1997 година.

Машината е двуместна, с два двигателя и тристоечно шаси. Конструкцията на самолета позволява той да се използва както на полеви летища, така и на бетонни къси писти (дължина не повече от 1000 метра). Дължината на разбега при излитане е 380 метра, а при кацане достига до 670 метра.

Самолетът може да носи боен товар до три тона на шест външни подвески (бомби, управляеми ракети „въздух-въздух”, контейнери с 23 или 30 милиметрови оръдия, пускови установки за неуправляени реактивни снаряди и друго въоръжение).

“До момента “Як-130” е единственият от новото поколение учебно-бойни самолети, за които има поръчки както от руските, така и от чуждестранни ВВС”, подчерта руският военен.

Още учебно-бойни самолети

____________________________________________________________________________________________________ 

  13.11.2007, 22:00
 Символа на демократите в САЩ

Скрити разходи удвояват цената на войните в Ирак и Афганистан

Ново проучване на демократите в Конгреса на САЩ твърди, че скрити разходи ще удвоят цената на войните в Ирак и Афганистан до около 1,5 трилиона долара, съобщи в. "Вашингтон пост".

Това е почти два пъти сумата от 804 милиарда долара, изразходвани или поискани от Белия дом, твърди докладът на демократите от Общата икономическа комисия на Конгреса, цитиран от вестника, който трябваше да бъде представен на Капитолия вчера. Скритите разходи включват увеличените цени на петрола, разходите за лечение на ранените и лихвите по заемите за финансиране на войните. Според доклада от 21 страници, с който разполага "Вашингтон пост", войните досега са стрували на едно средно четиричленно американско семейство над 20 000 долара. Прогнозата е, че тази цена може да скочи до 46 300 долара през следващото десетилетие, а икономическите разходи за САЩ да достигнат 3,5 трилиона долара, ако конфликтите продължат със сегашното темпо. Медицинските и социални грижи за ранените ветерани ще добавят още над 30 милиарда долара, включвайки и пропуснатите приходи за ветераните, неспособни да работят поради постравматичен стрес.

Някои от числата може да бъдат посрещнати с известен скептицизъм, предупреждават финансови експерти. Според тях е трудно да се пресметне точният ефект от иракската война върху глобалните цени на петрола и е спекулативно да се преценява колко ще струва войната след време, защото ситуацията на бойното поле всекидневно се променя, продължава "Вашингтон пост", цитиран от Ройтерс./БА/

___________________________________________________________________________________________________ 

    13.11.2007, 16:37
 Стоварване на десант от вертолет UH-60L "Black Hawk"

Йорданския „спецназ” се въоръжава с "Черни ястреби" 

Йорданските сили със специално назначение са получили вертолети UH-60L Black Hawk, съобщава Defense Aerospace.

Осем вертолета ще се използват в състава на отделната вертолетна бригада за специални операции на въоръжените сили на Йордания.

Машините от този тип са предназначени за превозване на товари, стоварване на десанти, поиск и евакуация на ранени и търпящи бедствие хора.

Оборудването на "Черните ястреби" позволява тяхното използване нощем и при лоши метеорологични условия, могат да извършват полети на свръхмалка височина.

Машините UH-60L представляват модернизирани и с нова силова установка базови вертолети UH-60A произведени през 70-80-те години. Полезния товар на машините достига 1200 килограма при превозване на товара в кабината и 3700 килограма когато е на външна подвеска. Вертолета може да превозва до 14 десантника или 6 ранени на носилки. Максималната скорост достига 300 километра в час, а далечината на полета до 600 километра.

____________________________________________________________________________________________________ 

    13.11.2007, 16:15
 перспективната корвета LCS

Lockheed Martin разработва перспективна корвета за Израел

Компанията Lockheed Martin разработва вариант на перспективната корвета LCS за ВМС на Израел, съобщава Defencetalk.

В момента разработката на кораба LCS-I (Littoral Combat Ship - Israeli) се намира в стадий на предварително проектиране. Близките месеци Lockheed Martin трябва да разработи конфигурацията на корабното въоръжение и радиоелектронното оборудване. Трябва да се реши и въпроса с основния радар на кораба – дали ще бъде американския SPY-1F или негов израелски аналог.

На новата корвета вероятно ще се използват както американски системи въоръжения – пускови установки Mk-41, така и израелски оръдия "Тайфун" и ракети "Барак". Според изискванията на Израел, корабът трябва да поразява всички типове цели – надводни, подводни, въздушни и наземни, което предполага съхраняване на модулната конструкция на базовата платформа LCS.

Корветите от клас LCS представлява ниско забележима бойна единица, предназначена за действие в крайбрежната зона. На основата на базовата конструкция се предвижда да се създават кораби в различни варианти за решаване на задачи за борба с въздушни цели, надводни цели и подводници, поддръжка на десанти.

Още корвети
___________________________________________________________________________________________________ 

   12.11.2007, 21:40
БЛА тип "Reaper"

Великобритания започна да използва в Афганистан нови безпилотни апарати

Според съобщения на афганистански средства за масова информация, Великобритания е започнала да използва в Афганистан нови безпилотни летателни апарати от типа Reaper. Според информацията, в средата на тази година министерството на отбраната на Великобритания е закупило три апарата от този тип от САЩ, един от които е бил пренесен в Афганистан.

Според данни на афганистански журналисти в момента на територията на Афганистан с безпилотни летателни апарати разполагат само американските и британските сили.

Наскоро властите на САЩ съобщиха, че имат намерение до края на тази година да удвоят количеството на полетите на безпилотните апарати.

Още безпилотни апарати

___________________________________________________________________________________________________ 

   12.11.2007, 17:45
САЩ разработват орбителен бомбардировач

САЩ разработват орбителен бомбардировач

САЩ създават орбитална ударна система, съобщава Washington Post.

Конгреса на САЩ се е съгласил да отдели 100 милиона долара за разработка на нова космическа оръжейна система, способна да порази всяка цел на земното кълбо.

Финансирането на системата ще става за сметка на съкращенията на средства, отделени за разработката на неядрена бойна част за балистичните ракети "Трайдънт" и нов ударен самолет за ВВС на САЩ.

Проекта на новото оръжие предвижда създаване на спътник от които ще бъде запускана хиперзвукова ракета с неядрена бойна глава с обсег на действие около 17 хиляди километра.  

Апарата-носител на ракетата след запуска трябва да има възможност да се върне на земята с цел повторно използване.

___________________________________________________________________________________________________ 

   12.11.2007, 13:50
Руска атомна подводница от проект 971

Индия смята да вземе под аренда руска атомна подводница

Индия и Русия водят преговори за даване на лизинг на атомна подводница от проект 971, съобщава ИТАР-ТАСС.

Индийското ръководство разглежда атомните подводници като перспективно средство, способно значително да повиши бойната мощ на ВМС. ВМС на Индия вече имат опит при експлоатацията на съветската атомна ракетоносна подводница от проект 670. Атомната подводница К-43, получила в индийския флот името "Чакра", бе взета под аренда от 1988 до 1991 година.

В момента, според наличната информация, Индия смята да вземе на лизинг недостроената многоцелева подводница К-152 "Нерпа", намираща се в завода в Комсомолск-на-Амур във висока степен на готовност. Това ще позволи на Индия да подготви екипажи, предназначени да служат в индийските атомни подводници тип ATV, които трябва да постъпят на въоръжение през следващото десетилетие.

Водоизместимостта на субмарините от проект 971 превишава 10000 тона, дължината им е 114 метра, скоростта при пълен подводен ход достига 33-34 възла, а дълбочината на потапяне е до 600 метра. Подводниците от този тип имат мощно въоръжение – шест 533-милиметрови и четири 650-милиметрови торпедни апарата. По своята скритост те не отстъпват на американските им аналози.

Още подводници

___________________________________________________________________________________________________ 

   12.11.2007, 11:05
Изтребител Ф-16

Америка ще подари на Хърватия самолети F-16

Според съобщение на F-16.net, който се позовава на хърватското издание National, САЩ са готови да подарят на Хърватия (да доставят безплатно) изтребители F-16 от базите си за продължително съхранение.

Този акция ще изрази удовлетвореността на САЩ от действията на частите на хърватската армия в Афганистан, а също ще бъде и добра маркетингова акция – малката балканска страна ще трябва да изразходи доста средства не само за създаване на летищна инфраструктура, но и за подготовка на пилотите, закупка на въоръжения, резервни части, а също и за модернизация на доставените F-16 до някакво адекватно на съвременните условия ново.

Има надежда и да се принуди Хърватия в перспектива да закупи американските изтребители F-35.

В момента, съобщава изданието, на въоръжение във ВВС на Хърватия се намират закупените в средата на 1990-те години самолети МиГ-21, от които само 3-4 са способни да бъдат вдигнати във въздуха.

___________________________________________________________________________________________________ 

   11.11.2007, 21:45
Спускаем телеуправляем подводен апарат "Пантера Плюс”

За военноморския флот на Русия е закупен втори телеуправляем подводен апарат

За спасително-издирвателните сили на военноморския флот на Русия е закупен и изпитан втори работен телеуправляем подводен апарат “Пантера Плюс” от състава на мобилния поводен комплекс, съобщи пресслужбата на руския военноморски флот, предаде РИА Новости.

В акваторията на дълбоководния полигон в Черно море в района на Геленджик, от борда на морския съд “Навигатор”, са проведени успешни изпитания на работния телеуправляем подводен апарат “Пантера Плюс”.

Апаратът се е потопил на дълбочина 1,002 метра. Всички системи на апарата са функционирали нормално, се казва в документа.

___________________________________________________________________________________________________ 

   11.11.2007, 09:10
Корабите "Jarrett" и "Ford" в сух док на компанията "National Steel and Shipbuilding”

Шестима души са пострадали при взрив на кораб на американските военноморски сили

Шестима души са ранени при взрив, избухнал на кораб на американските военноморски сили в щата Калифорния, предаде РИА Новости, позовавайки се на местните власти.

Инцидентът е станал в отделението за гориво на кораба “Lake Champlain”, докато се е намирал на сухия док в Сан Диего за ремонт.

По време на взрива на кораба са се намирали работници от “National Steel and Shipbuilding”. Двама от тях са откарани в болница в Сан Диего със силни изгаряния.

Причината за взрива все още не е известна, но според представител на пожарната охрана в града причината е лесновъзпламеним газ./Фокус/

Още корабостроителни фирми

___________________________________________________________________________________________________ 

    11.11.2007, 09:00
 МиГ-29 с изменяем вектор на тягата

Руски изтребители “МиГ-29М” ще извършват ежедневни демонстрационни полети по време на изложението “Дубай Еър Шоу-2007”

Руски изтребители “МиГ-29М” с уникални аеродинамични способности ежедневно ще изпълняват полети по време на започващото днес авио-космическото изложение “Дубай Еър Шоу-2007”, съобщава днес РИА Новости.

В Обединените Арабски емирства от 11 до 15 ноември ще се проведе десетото юбилейно издание на изложението за авиационна и космическа техника “Дубай Аир Шоу-2007”.

Централно място при руските експонати заемат многофункционалните изтребители марка “Сухой” и “МиГ”. Освен с “Миг-29М” посетителите на изложението ще имат възможност да се запознаят с останалите машини от това “семейство” “МиГ-29 СМТ”, предназначения за кораби модел, “МиГ-29К”, както и учебните “МиГ-29КУБ” и “МиГ-АТ”./Фокус/ 

Още изтребители
 __________________________________________________________________________________________________

Международно авиационно изложение и шоу (кликни)

Международно авиационно изложение и шоу

 

____________________________________________________________________________________________________  

   10.11.2007, 17:50
Украйнският президент Виктор Юшченко

Виктор Юшченко: Украйна ще има изцяло професионална армия до 2010 г.

Украинският президент Виктор Юшченко заяви днес, че страната му ще има изцяло професионална армия до 2010 г., предаде АФП. “Последната година на задължителна военна служба ще бъде 2009 г., а числеността на армията ще бъде намалена до 100 000 военнослужещи до 2015 г.”, каза президентът по време на военна церемония в Киев. Той допълни, че цената за професионализация на армията ще бъде около 6,5 милиарда евро.

През март 2005 г. украинският парламент одобри намаляване на числеността на армията, която в момента наброява 285 000 военнослужещи, с 40 000. Тогава срокът на военна служба също беше съкратен от 18 на 12 месеца, припомня АФП. /Фокус/

____________________________________________________________________________________________________ 

   10.11.2007, 17:30
Началника на руските РВСН генерал-полковник Николай Соловцов

Балистичната ракета РС-24 ще постъпи на въоръжение в руските РВСН след три години

„В продължение на три години трябва да завършат изпитателните работи на мобилния  ракетен комплекс РС-24, след което той ще започне да постъпва на въоръжение”, - заяви командващия на РВСН, генерал-полковник Николай Соловцов, който днес взе участие в траурна церемония на Троекуровското гробище, посветена на годишнина от смъртта на бившия министър на отбраната на РФ маршал Игор Сергеев.

На 29 май 2007 година от космодрума Плесецк бе извършен първия изпитателен пуск на прототипа на новата междуконтинентална балистична ракета РС-24, снабдена с разделяща се бойна част.

Планира се новата ракета РС-24 да замени остарелите ракети РС-18 („Стилет” по класификациите на  НАТО) и РС-20 („Сатана” по класификациите на НАТО), способни да носят по 6 и 10 ядрени бойни блока, съответно.

Освен това, според Соловцов, през декември тази година на бойно дежурство ще застъпи още един ракетен дивизион, въоръжен с мобилните комплекси „Тополь-М”.

По план върви подготовката за поставяне на бойно дежурство и на ракетен полк с шахтно базиране в Татищевското ракетно съединение, е казал той.

___________________________________________________________________________________________________ 

    10.11.2007, 17:00
 Новия шлем за английските пилоти

Британските военни измислиха нов боен шлем за пилотите

Министерството на отбраната на Великобритания вчера, 9 ноември, представи експериментален шлем за пилотите на F-35 Joint Strike Fighter. Вместо на обикновен дисплей синтезираното от компютъра изображение се подава направо на визьора на пилота.

Освен това, шлема позволява на пилота да вижда изображение на обработените данни от топловизирите, може да подсказва на пилота данни, необходими за полета, навигацията и воденето на боя.

Според пилоти, изпробвали новия шлем, важността му за цялата програма Joint Strike Fighter е сложно да се оцени. Средствата за масово осведомяване, на свой ред, нееднозначно са възприели новата разработка. Някои журналисти са сравнили фотографии с шлема с кадри от филма "Терминатор", а други са отбелязали, че неговия външен вид сам по себе си е способен да изплаши до смърт врага.

Изтребителите JSF бяха избрани от британското правителство като замяна на намиращите се на въоръжение Harrier още през 2001г.

____________________________________________________________________________________________________ 

   10.11.2007, 09:10
 Русия изпревари САЩ по износ на оръжие

Русия изпревари САЩ по износ на оръжие

Експертите на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на света (SIPRI) всяка година издава справочник, който силно дразни нервите със грозни сензации. В него се представят данните за количеството военни разходи в страните и друга любопитна информация. В току що излязлото ново издание на годишния сборник има цифри, които най-вероятно ще утешат “националната гордост на великите руснаци”: оказва се, че през периода 2001 – 2005 г. Русия е натрила носа на САЩ по износ на оръжие – през този период Москва е изнесла на световните пазари 31% от закупената военна техника, а американците 30%. Както се казва дреболия, но приятна, пише в днешния си брой руският вестник “Комсомолская правда”.

Макар, че и в Русия и в САЩ ще се намерят специалисти, които “по традиция” да поставят под съмнение заключенията на SIPRI: работата е там, че шведското издание черпи данните си от официални източници, макар, че до голяма степен те са засекретени. Затова някои изводи са правят на око. Но като цяло цифрите не са далеч от истината.

Ето някои интересни факти:

Общият брой на ядрените войни заряди в света – 12 100 единици
Най-големите износители на въоръжение през последните 5 г. са се наредили в следващия ред: Русия, САЩ, Франция, Германия и Великобритания.
Съвкупните военни разходи в света през 2005 г. са около 1,0001 трилиона долара; успехите на Русия в износа SIPRI обеснява с това, че тя “продава много оръжие по-евтино от другите крупни доставчици”; в периода през 2001 – 2005 г. делът на износа в Индия и Китай е възлизал съответно на 25% и 43% от руските доставки./Фокус/

____________________________________________________________________________________________________  

    10.11.2007, 08:10
 Автоматичния танк Black Knight по време на изпитания

"Черния рицар": танк-робот 

Компанията BAE Systems е представила първата информация за автоматичния танк Black Knight („Черен рицар”).

„Черния рицар” се разработва в рамките на концепцията Unmanned Combat Vehicle (роботизирана бойна машина). Става въпрос за изследователски прототип, който ще позволи да се отработи конструкцията на роботизиран танк и принципите му за бойно използване и който ще стане важен етап по пътя за създаване на серийни танкове – роботи.

В разработката на танка широко се използват компоненти на бойната машина на пехотата (БМП) Bradley.

Black Knight има тегло от 9,5 т и може да се транспортира с военнотранспортния самолет С-130 Hercules. Мощността на двигателната установка на танка е 300 к.с.

Танка може да се управлява от мобилен пулт за управление, или от специализирана БМП Bradley. При това се осигурява двустранен обмен на информация – оператора получава информация от визуалните средства на танка.

Редица технологии за автоматично управление на танка, според информация на компанията, вече са отработени по време на изпитанията през 2006 година. Отработен е например принципа на планиране на маршрута за движение по пресечена местност, маневриране при движение по зададен маршрут, а също заобикаляне на препятствия. Конструкторите подчертават, че при създаването на танка Black Knight широко се използват вече съществуващи технологии в робототехниката.

През януари 2007 година вече са били проведени няколко изпитания на танка на полигона на ВС на САЩ Форт-Нокс (щат Кентъки). Там е била демонстрирана възможността за самостоятелно изнасяне на Black Knight на огнева позиция, контрол на целите и тяхното поразяване. Отбелязва се, че решението за водене на огън винаги се е вземало от оператор с ПУ в БМП Bradley, която се разполага в укритие.

За сега информация за вида на въоръжението разположено на танка и принципиалните възможности за самостоятелно вземане на решение от танка-робот за водене на огън не се съобщават.

Още бронетехника
____________________________________________________________________________________________________ 

    09.11.2007, 21:00
 Спътник на компанията Northrop Grumman - DSP Flight 23

Спътник на американската СПРН е готов за старт

Според съобщение на Space Daily, разработения от компанията Northrop Grumman спътник за американската система за предупреждаване за ракетно нападение (СПРН) DSP Flight 23 е готов за старт.

Той е планиран за утре, 10 ноември 2007 година.

Спътникът ще бъде разположен на геостационарна орбита.

Монтираната в него апаратура ще позволи да бъдат регистрирани пускове на балистични ракети от наземни пускови комплекси и атомни подводници.

____________________________________________________________________________________________________ 

    09.11.2007, 20:30
 Вертолетен двигател ВК-800

Нов руски двигател премина първи етап на сертификация

Руския вертолетен двигател от ново поколение ВК-800 премина първи етап на сертификация, съобщава ИТАР-ТАСС.

Новия турбовитлов двигател трябва да попълни диапазона на мощност от 600-800 конски сили. До сега двигатели в този диапазон в Русия не се произвеждаха. ВК-800 ще се монтира на вертолети от типа „Ансат”, Ми-54, Ка-126, Ка-226. ВК-800 ще може да се използва както в еднодвигателни, така и в двидвигателни машини.

В момента на вертолетите "Ансат" се планира да бъдат поставени американски двигатели PW-207K.

____________________________________________________________________________________________________ 

   09.11.2007, 16:40
Занятие по ЗОМП

От април 1997 г. досега Русия е унищожила 24% от химическото си оръжие

Към настоящия момент в Русия са унищожени повече от 9.5 хиляди тона химическо оръжие или 24% от всички запаси, които бяха обявени по време на подписването на Конвенцията за химическото оръжие през април 1997 година, обяви днес ръководителят на Федералната промишлена агенция Виктор Холстов. Той взе участие в 12-та среща на страните-участници в Конвенцията за забрана на химическите оръжия. По думите на Холстов сега на руска територия функционират две фабрики занимаващи се с унищожаването на химически оръжия. До 2008 г. се планира пускането на още два подобни обекта.

Информацията е на ИТАР-ТАСС.

Още за химическото оръжие
____________________________________________________________________________________________________ 

   09.11.2007, 09:05
Самолети S-1000 "Ериай и JAS-39 Gripen

ВВС на Тайланд ще приемат на въоръжение летящи радари

Правителството на Тайланд има намерение да закупи самолети за далечно радиолокационно откриване, съобщава Defense Industry Daily.

Те са се спрели на самолетите S-1000 "Ериай", които представляват турбовитлови двумоторни машини с разположена над фюзелажа фиксирана антена с фазирана решетка.

Новите летящи радари са предназначени за управление и координация на действията на изтребители от типа JAS-39 Gripen, които трябва да бъдат доставени в Тайланд през близките 10 години.

Като платформа за радара се използва самолета SAAB-340. Максималната скорост на машината достига до 530 километра в час, като скоростта на патрулиране е около 300 км/ч. Продължителността на патрулиране е в рамките на 6-7 часа. Екипажът се състои от пет човека.

____________________________________________________________________________________________________ 

    09.11.2007, 08:30
 Sвръхтежка бомба )Massive Ordnance Penetrator (MOP))

САЩ отделиха 10 млн. долара за приемане на въоръжение на  MOP

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ окончателно утвърди бюджета за отбрана за 2008 г. в размер на 469,3 млрд. долара, като отдели 10 млн. долара за проектни работи по инсталирането на свръхтежка бомба (Massive Ordnance Penetrator (MOP)) на борда на бомбардировача Б2, използващ технологията “Стелт”, съобщи РИА Новости.

Супербомбата e предназначена за унищожаване на силно защитени цели, такива като желязобетонни бункери и ядрени обекти разположени дълбоко под земята. Тя представлява снаряд с дължина от 7 метра и тегло 13,6 тона и може да бъде вдигната само с помощта на кран. Бойната част е с 2,5 тона взривно вещество, което превишава 10 пъти мощността на намиращите се на въоръжение „бункерни” бомби  BLU-109. При това, за разлика от BLU-109, MOP  е управляема, използвайки системата за глобално позициониране GPS. Бомбата може да пробие укрепен бетон на дълбочина 60 м. и скален грунт на дълбочина до 40 м.

____________________________________________________________________________________________________ 

    08.11.2007, 17:30
 Катастрофата на UH-60 в Италия

Петима души загинаха при катастрофа на американски военен хеликоптер в Италия 

По предварителни данни петима души са загинали при катастрофа на американски военен транспортен хеликоптер UH-60 "Блек хоук"  в Северна Италия, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на италианската осведомителна агенция АНСА.

Други петима от пътуващите са пострадали в резултат на инцидента.

Транспортния вертолет е излетял от базата на САЩ в Авиано и е паднал край северния град Тревизо.

____________________________________________________________________________________________________ 

   08.11.2007, 11:15
Wоеннотранспортen самолет CASA С-295

Полша закупува два нови военнотранспортни самолета CASA С-295

Според съобщение на пресслужбата на компанията EADS, Полша е закупила два нови средни военнотранспортни самолета EADS CASA C-295, увеличавайки общото количество на машините от този тип до 12 единици (8 са получени през 2001 година, още 2 – през 2006 година). Закупените машини ще бъдат доставени до края на 2008 година.

В момента числото на поръчки за EADS CASA C-295 достигнаха до 60 единици, като от тях 39 машини вече са доставени на Полша, Бразилия, Португалия, Финландия, Йордания, Испания и Чили. Общия налет на машините превишава 38 хиляди часа.

Самолетите се използват за доставката на хуманитарна помощ, оперативно развръщане на сили за бързо реагиране, патрулиране на акватории, а също и за осигуряване действията на силови ведомства.

Още транспортни самолети

____________________________________________________________________________________________________ 

    08.11.2007, 08:10
 Израелска система за ПРО

САЩ дават на Израел $155 милиона за собствената ПРО 

Конгреса на САЩ вчера утвърдиха сумата от 155 милиона долара за Израел, които са предназначени за развитие и усъвършенстване на противоракетните системи "Хец" и Давид".

Сега това решение трябва да се утвърди от Сената и президента на Джордж Буш.

Министерството на отбраната на Израел е изразило удовлетворение от решението на Конгреса, което ще увеличи бюджета за израелската ПРО с 30%.

Да напомним, че през август тази година ръководството на Армията за отбрана на Израел взе решение за изменение на доктрината за противовъздушна и противоракетна отбрана и предислокация на системата за ПРО "Хец" (Arrow, "Стрела").

Тези решения и действия са свързани с високата вероятност от ракетни удари от страна на Иран и Сирия. Военните заявяват, че системата "Хец" е способна да прехваща и унищожава всякакви балистични ракети, намиращи се на въоръжение в иранската и сирийската армии.

Още за ПРО
___________________________________________________________________________________________________ 

  07.11.2007, 23:30
Вертолет на румънските ВВС AR-330 Puma SOCAT

При крушение на вертолет на румънските ВВС са загинали 3 човека

Вертолет на румънските ВВС е претърпял авария в района на град Унген близо до Букурещ. По предварителни данни, загинали са 3 члена на екипажа.

Бойния вертолет „Пума” е излетял от военната база Отопен, където е разположено и международното летище на румънската столица. По неизяснени причини скоро след излитането си машината е рухнала на земята. Военни и прокуратурата разследват причините за инцидента.

Инциденти с бойни вертолети чуждестранно производство в Румъния стават почти всяка година. Основната причина е отсъствието на добре подготвен обслужващ технически персонал и резервни части за техниката, намираща се на въоръжение в румънските ВВС, съобщава ИТАР-ТАСС.

____________________________________________________________________________________________________ 

    07.11.2007, 22:40
 Американският Сенат

Конгресът на САЩ отряза парите за базата за ПРО в Полша

Конгресмени в САЩ намалиха парите, които президентът Джордж Буш поиска за изграждане на европейски елементи от системата за противоракетна отбрана (ПРО). Премахнати бяха средствата за строеж на база за ракети прехващачи в Полша, предаде Асошиейтед прес. От поисканите 310 милиона долара за базите от ПРО в Европа преговарящите по въпроса от Камарата на представителите и от Сената отрязаха 85 милиона долара, които бяха специално предназначени за изграждане на базата в Полша. Това съобщи демократът от долната камара на Конгреса Джон Мърта, който е влиятелен конгресмен и участва в преговорите.

Не е ясно как решението на конгресмените ще повлияе върху осъществяването на проекта за елементи от ПРО в Европа, който предвижда силози за десет ракети прехващачи в Полша и радарна система в Чехия. Парите за ракетите и радарната система са в пълния си размер. Инициативата на САЩ да разположи елементи от ПРО в Европа обтегна отношенията с Русия, която възприема проекта като заплаха за нея. САЩ твърдят, че системата има за цел да отклонява заплахи от Иран.

Междувременно стана известно, че Чехия и САЩ се приближават към споразумение за изграждане на чешка земя на радарна база от системата за противоракетна отбрана. Помощник-държавният секретар на САЩ Джон Руд и чешкият заместник външен министър Томаш Пояр договориха няколко раздела от споразумението за базата, но редица въпроси все още трябва да се обсъдят./БА/

____________________________________________________________________________________________________ 

    07.11.2007, 16:55
 Спътник Skynet 5B

На 9 ноември стартира британски военен спътник 

Според информация на Space Daily, на 9 ноември 2007 година е планиран запуск на военния свързочен спътник на министерството на отбраната на Великобритания Skynet 5B, производство на компанията Astrium – втори от тази модификация.

Изтрелването ще бъде извършено от космодрума Куру с ракета – носител Ariane 5, като спътникът ще бъде изведен на геостационарна орбита (точка на стоене 53 градуса източна дължина).

Спътника Skynet 5B е изпълнен на базата на платформата Eurostar E3000, има стартова маса от 4,65 т и размах на слънчевите панели 34 м.

____________________________________________________________________________________________________ 

    07.11.2007, 13:50
 EF-2000 Typhoon IPA 6 по време на изпитателен полет

В Англия полетя усъвършенстван "Тайфун" 

Корпорацията BAE Systems вдигна във въздуха първият екземпляр на усъвършенстван изтребител EF-2000 Typhoon, съобщава Defense Aerospace.

Новия "Еврофайтер", получил обозначението IPA 6, е снабден с въоръжения и електроника от ново поколение, включително оптико-локационна станция, която значително повишава възможностите на изтребителя във въздушен бой на близки и средни дистанции.

Доставката на самолети за ВВС на Австрия започнаха през март тази година. В състава на ВВС, самолетите EF-2000 трябва да заменят остарелите изтребители F-105, закупени по-рано от Швейцария.  

Още изтребители

____________________________________________________________________________________________________ 

   07.11.2007, 13:00
 Тестово изпитание на системата Aegis

Aegis: за първи път е осъществен кинетичен прехват на групова цел 

Система за противоракетна отбрана (Aegis) на САЩ по време на успешно изпитание е свалила две балистични ракети над Тихия океан, съобщава радио “Ехото на Москва”.

Както обяви Пентагонът, ракетите са били изстреляни във вторник от полигон на един от Хавайските острови и са били унищожени от ракети-прихващачи, които са изстреляни от военния кораб “Лейк Ери”.
В съобщението се отбелязва, че за пръв път са поразени едновременно две ракети, които са летели с много по-висока скорост от крилатата ракета, използвана през април.
 
В същото време Пентагонът отново поиска от Сената на САЩ да възстанови финансирането на ПРО в Европа. В писмо, подписано от министъра на отбраната Робърт Гейтс, се споменава за необходимостта да се възобнови финансирането на третия позиционен район на ПРО в Полша и Чехия. /Фокус/

___________________________________________________________________________________________________ 

   06.11.2007, 21:10
 Изтребител Ф-16

EADS са провели изпитания на система за откриване на пускове на ракети

Според съобщение на F-16.net, компанията EADS е обявила за успешно проведена първа фаза на летателните изпитания на системата за предупреждаване за пускове на ракети MILDS F Missile Warning System (AN/AAR-60(V)2) за изтребителите F-16 на датските ВВС. Системата е била изпитана в пет полета, осъществени с различни профили и с използване на различни потенциални заплахи.

Системата MILDS F (Missile Launch Detection System, Fighter) позволява да се открива пуск на ракети с инфрачервени глави за насочване и да се проследи тяхната траектория.

Система включва шест датчика, осигуряващи пълен сферичен обзор, и централен процесор. До края на 2008 година ВВС на Дания трябва да получат 30 системи MILDS F.

____________________________________________________________________________________________________ 

   06.11.2007, 17:00
Израелски катер "Супер Двора". Снимка: www.israeli-weapons.com

Израел усилва флота си със седем патрулни катера

Военноморските сили на Израел планират да увеличат числеността на патрулните си катери, съобщава Defense News.

Планирано е израелския флот да получи четири катера тип "Супер Двора III" и три катера тип "Кингфишер".

Всички бойни единици ще бъдат построени в израелски корабостроителници. Стойността на програмата е около 35 милиона долара, 19 от които ще бъдат дадени от САЩ в рамките на договора за военна помощ за Израел.

Водоизместимостта на катерите от тип "Супер Двора" е 72 тона, а на "Кингфишер" - 56 тона. Максималната им скорост превишава 50 възла, крайцерската 32 възла, а далечината на плаване с крайцерска скорост достига до 700 мили.

Катерите ще бъдат въоръжени с 20-милиметрови оръдия и крупнокалибрени картечници. Освен това, възможно е и монтирането на перспективните оръдия "Тайфун" на фирмата Rafael.  

Още патрулни катери
__________________________________________________________________________________________________ 

   06.11.2007, 11:32
Руски боен вертолет Ми-35

Саудитска Арабия закупува руски вертолети за 2,2 милиарда долара

Саудитска Арабия е решила да закупи 150 руски бойни и транспортни вертолета за 2,2 милиарда долара, съобщава американския седмичник "Дифенс нюз".

Според мнения на аналитици, тази сделка е пробив на Москва на пазара на богатите нефтени арабски държави в Залива.

Според изявления на "военни официални лица" от региона, според условията на сделката, Русия ще достави на саудитското кралство ударни вертолети Ми-35 и транспортни Ми-8 и Ми-17. Предполага се, че Риад ще закупи и резервни части, оръжия и съответните услуги.

Според публикацията, военните са предпочели руските вертолети пред машините на корпорацията "Еврокоптер". "Дифенс нюз" отбелязва, че успешната за Москва сделка е станала след посещението в Саудитска Арабия на президента на Русия Владимир Путин. В статията се споменава, че Риад продължава да разглежда и възможността за покупка на крупна партия руска бронетехника.

__________________________________________________________________________________________________ 

   06.11.2007, 09:15
 Войните

                                   Войните

Към 5 ноември 2007 година във военната операция в Ирак са загинали 4155 военнослужещи, от които 3852 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.com.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военното командване на Великобритания е съобщило за гибелта на 171 свои войника и офицера, Италия е загубила 33 военнослужещи, Украйна – 18, Полша - 22, България – 13, Испания – 11, Дания – 7, Салвадор - 5, Словакия – 4, Латвия и Румъния  – 3, Австралия, Естония, Тайланд и Холандия – по двама, Казахстан, Корея, Фиджи, Чехия и Унгария – по един.

Американските военни съобщават и за 28327 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври, 2001 г – 5 ноември 2007 година, са загинали 710 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 454, австралийци - 3, англичани – 82, канадци – 71, чехи – 1, датчани – 7, холандци - 11, естонци – 2, финландци – 1, французи – 12, германци – 22, италианци – 9, норвежци – 2, поляци – 1, португалци – 1, румънци – 4, южно корейци – 1, испанци – 23 и шведи – 2.

За периода 1708 американски военнослужещи са били ранени.

___________________________________________________________________________________________________ 

   05.11.2007, 22:05
 Изображението „http://images20.snimka.bg/004436627-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

Китай и САЩ установяват "червен телефон"

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс поиска от Китай повече прозрачност във военната област, предаде АФП.

На пресконференция след среща с китайския си колега Цао Ганчуан ръководителят на Пентагона подчерта необходимостта от по-голяма прозрачност във военната модернизация на Китай, която предизвиква опасения у международната общност. "Нарастващата мощ на Китай в политическата и икономическата област задължава страната да поеме и по-голяма отговорност за по-доброто състояние на международната система", изтъкна Гейтс. Той съобщи, че двете страни са се споразумели да установят директна телефонна линия между военните си ведомства и да засилят военното сътрудничество във всички области.

Американският министър на отбраната пристигна снощи в Пекин за двудневни разговори, които ще бъдат посветени предимно на китайската военна програма, но също така за Северна Корея, Иран и Судан. Утре Гейтс ще се срещне с президента Ху Цзинтао, шеф на Комунистическата партия и на армията. /БA/

__________________________________________________________________________________________________ 

    05.11.2007, 20:55
 Вертолет UH-60 Black Hawk

Военни вертолета се сблъскаха в Южна Корея

Два южнокорейски военни вертолета UH-60 Black Hawk се сблъскаха в северната част на страната, един пилот е загинал, 13 човека са ранени.

Извънредното произшествие е станало непосредствено след излитане на височина около 15 метра над земята при изпълнение на нощни маневри край град Индже (провинция Канвондо).

Пилотът на едната машина е бил смъртоносно ранен, другите пострадали са доставени във военна болница.

Причините за сега не са ясни, води се разследване, съобщава РИА Новости.

Още бойни вертолети

__________________________________________________________________________________________________ 

   05.11.2007, 19:40
Патрулен самолет "Орион" на норвежките ВВС

До 2025 година в норвежката армия ще останат само граничарите

През близките 25 години Норвегия напълно ще се откаже от въоръжените си сили, съобщава Aftenposten.

В хода на съкращенията Норвегия ще се лиши от повечето свои военни бази, напълно ще ликвидира тежката артилерия, танковете и ракетните си катери.

Реактивните изтребители и патрулните самолети "Орион" ще се използват за нуждите на бреговата охрана.

В пълен обем се планира да бъдат съхранени подразделенията за брегова охрана и частите на граничната стража на норвежко-руската граница.

В резултат на тези реформи Норвегия фактически ще ликвидира своите въоръжени сили.

В момента числеността на норвежките въоръжени сили е около 30 хиляди човека. Колко ще останат след завършване на реформата, за сега не се съобщава.

__________________________________________________________________________________________________ 

   05.11.2007, 17:15
Руската дизелова подводница "Санкт-Петербург

Руската подводницата "Санкт-Петербург" ще влезе в строя до края на годината

Дизеловата подводница "Санкт-Петербург" от проект 677 ще влезе в състава на флота на Русия до края на 2007 година, съобщава ИТАР-ТАСС.

Първата субмарина от новия проект в момента преминава изпитания в Балтика. От подводниците от предното поколение тя се отличава с повишената си скритост и далечина на плаване. Подводницата е предназначена за унищожаване на подводни, надводни и брегови цели с помощта на торпеда и крилати ракети.

Подводниците от проект 677 се строят в предприятието "Адмиралтейские верфи". Там в момента на различни стадии на строителството се намират три подводници от този тип. Според различна информация, до 2015 година флота ще получи от 4 до 6 подводници от този тип.

Водоизместимостта на подводницата е 1765 тона, скоростта под вода - 21 възла, въоръжението – шест торпедни тръби с калибър 533 милиметра.

Още подводници

__________________________________________________________________________________________________ 

   05.11.2007, 17:00
Изтребители Ф-15

ВВС на САЩ са забранили полетите с изтребители F-15

ВВС на САЩ са преустановили всички полети на изтребителите F-15 с изключение на тези извършващи бойни излитания, съобщава Defencetalk.

Причина за забраната е станала катастрофа с F-15 от Националната гвардия на САЩ, разбил се на 2 ноември 2007 година в щата Мисури. Като най-вероятна причина за аварията се посочва разрушаване на конструкцията на планера.

В момента ВВС на САЩ разполагат с около 700 самолета F-15. Машините от този тип започнаха да постъпват на въоръжение през 1975 година. Средната възраст на основната част на изтребители F-15, намиращи се в строя, е около 23-24 години.

Още изтребители

___________________________________________________________________________________________________ 

    04.11.2007, 05:45
 Военно-транспортен самолет "Спартан" C27J

Посрещаме първия "Спартан" C27J

Първият тактически военно-транспортен самолет "Спартан" C27J пристига у нас на 5 ноември. На официална церемония в авиобаза Враждебна той ще бъде приет на въоръжение в българските ВВС.

Това ще е първият съвременен самолет на българските ВВС, който ще замени остарелия авиопарк от руски Ан-26. Договорът с България, подписан на 24 февруари 2006 година, е за 5 самолета на обща стойност 91 милиона евро.

Конфигурацията на самолетите за българските ВВС има няколко по-специфични характеристики, сред които са система за защита в условия на електронна война, както и система за защита на резервоара за горивото от експлозия, което увеличава многократно способността за оцеляване на самолета.

C-27J е единственият товарен военен самолет от среден клас от най-ново поколение на пазара. C-27J е съвместим и взаимозаменяем с по-тежки военни транспортни самолети. Абсолютно съвместим с НАТО.

Голямото товарно отделение на самолета (с височина 2,60 м и ширина 3,33 м) и голяма товароемкост на (4 900 кг на метър) позволява транспортирането на обемно военно оборудване, без да се налага то да бъде разглобявано,транспортирано и разтоварвано на части.

C-27J е единственият тактически военен самолет от среден клас, който разполага със същите характеристики за обем и товароспособност като тези на "Херкулес" C-130 - за превозване на палети 463L HCU-6/E по натовските стандарти, всяка от които е натоварена с над 5000 кг товар на височина 2,2 метра. /news.bg/

__________________________________________________________________________________________________ 

   03.11.2007, 20:10
БМП-3 с нова динамична защита

На изложбата Интерполитех-2007 руската фирма НИИ Стали представи своите нови разработки

Водещата руска организация в областта на технологиите свързани с защита на бронетехниката - НИИ Стали представи свои разработки на изложбата Интерполитех-2007, която се проведе в Москва от 31 октомври до 2 ноември.

Основните направления на съвременните разработки на НИИ Стали в момента са насочени към създаването на динамична защита на леко бронираната бойна техника. Постигнатите сега резултати впечатляват. Така, например, по ниво бронепробиваемост НИИ Стали са достигнали показател от 650 мм, което е по-добре от израелските и американски аналози, които обезпечават само 450-500 мм.

Комплекса от допълнителна динамична защита за лека бронетехника е приет на въоръжение в руската армия.

Друг актуален въпрос е повишаване на противоминната защита. Работите в това направление, както и в други страни, започнаха след като загубите на коалиционните сили в Ирак и Афганистан от този вид оръжие започнаха катастрофално да растат.

Още бронетехника

__________________________________________________________________________________________________ 

    03.11.2007, 16:40
 Кучето Лайка - първото живо същество в Космоса

Навършват се 50 години от полета на първото живо същество в Космоса - кучето Лайка

Навършват се 50 години от полета на първото живо същество в Космоса - кучето Лайка. На 3 ноември 1957 г. Съветският съюз изстрелва космическия кораб “Спутник-2”, на борда на който се намира кучето Лайка. “Спутник 2” е вторият космически съд, изпратен в земна орбита и първият с живо същество на борда. Отделна херметизирана кабина е пригодена за кучето Лайка, като е поставена и телевизионна камера за наблюдение наред с всички биометрични уреди. Осигурена е и система за снабдяване с въздух, вода и храна. Мисията дава първата информация за поведението на живите организми в космическа среда.
Лайка била намерена скитаща по улиците на Москва. Била 3-годишна, от смесена порода самоед-териер и тежала почти 6 кг. Името й било сменено от Кудрявка (къдрава). Наричана е още Жучка (бръмбарче) и Лимончик. Американската преса я нарича Мутник (съчетание от англ."mutt"-пес от смесена порода и Спутник)
.

Предполага се, че Лайка е умряла от стрес и прегряване няколко часа след изстрелването. Истинската причина за смъртта й не била оповестена веднага, а няколко години след полета. Въпреки че Лайка не оцеляла, експериментът доказал, че жив пасажер може да бъде изстрелян в орбита и да издържи на безтегловността. Това отворило пътя за полет на човек и осигурило на учените първите данни за това как живите организми понасят полет в космоса.

Днес в Москва ще бъде открит паметник на Лайка, първия космонавт, съобщава РИА „Новости”. Паметникът представлява ръка-ракета, в дланта на която се намира бронзовата фигура на кучето.

Юрий Гагарин вече след своя полет на някакъв банкет, произнася фраза която започна да се печата едва в наше време. „И до сега не мога да разбера, - казал той, - кой съм аз: „първият човек” или „последното куче”. /Фокус/

Още за космоса

__________________________________________________________________________________________________ 

    03.11.2007, 08:00
 Лого на компанията Боинг

Boeing изпита водороден двигател предназначен за безпилотен разузнавателен самолет

Компанията Boeing съобщи за успешно завършени изпитания на четири цилиндров двигател с вътрешно горене, работещ с водород.

Двигателя, изработен от компанията Ford, ще бъде монтиран на разработвания от Boeing безпилотен разузнавателен самолет, който ще лети в стратосферата на височина около 20 километра с товар до 910 кг.

Двигателят е бил подложен на непрекъснати тестове в продължение на три дни в камера, моделираща условия на разреден въздух. Изпитанията са показали, че разхода на гориво е по-малък от предвиденото. Всички системи на двигателя са работели нормално.

Boeing смята скоро да представи новата машина на широката публика. Неговите технически характеристики ще му позволят да води непрекъснато наблюдение в продължение на 7 дни.

__________________________________________________________________________________________________ 

   02.11.2007, 23:35
Безпилотен летателен апарат "Lipan M3

Армията на Аржентина се снабдява с безпилотни летателни апарати

Аржентинската армия през декември ще получи първата тактическа безпилотна летателна система. Тя се състои от три безпилотни летателни апарата "Lipan M3", наземна станция за управление и поддържащи компоненти.

Според "К2Капитал", безпилотниците "Lipan" са резултат на започналата през 1996 г. програма.  Главната задача на апаратите е събиране на разузнавателна информация. Радиусът на действие на апарата е 40 километра, а максималното тегло на "Lipan M3" е 60 кг.

Той може да вземе на борда си 20 килограмов товар и да лети в продължение на 3 часа. Обикновеното оборудване се състои от телекамера и термовизионна камера с преден обзор.

___________________________________________________________________________________________________ 

   02.11.2007, 17:40
 Национален флаг на Турция

Ежегодните разходи за отбрана на Турция достигнаха 9,9 милиарда долара

Турция заема 4-то място сред десетте страни в района на Близкия Изток и 5-то сред европейските страни по обема на военните си разходи.

Според информация на английски СМИ, Иран има най-висок отбранителен бюджет в Близкия Изток. След него се нареждат Саудитска Арабия, Израел и Турция (9,9 млрд дол).

В Европа Анкара се намира на 5-то място. Първа е Великобритания, след нея следват Франция, Германия и Италия. Според информацията, в момента Секретариата на отбранителната промишленост (SSM) на Турция разработва 176 проекта, свързани с осигуряване на отбраната на страната.

__________________________________________________________________________________________________  

   02.11.2007, 17:20
Вертолет Future Lynx - рисунка от сайта на Augusta Westland

Великобритания разработва боен вертолет от ново поколение

Компанията Augusta Westland разработва нов вертолет за въоръжените сили на Великобритания, съобщава Defense Aerospace.

Вертолетът, получил обозначението Future Lynx, е предназначен за използване в частите на армейската и морската авиация. В армейския вариант машината ще се използва за разузнаване на бойното поле, целеуказване, стоварване на десанти, спасяване и евакуация на ранени . В морския вариант – за търсене и унищожаване на подводници и кораби, поддръжка на десанти, ликвидация на минни заграждения, спасяване на търпящи бедствие.

Първият полет на новата машина трябва да се състои през 2009 година. Въоръжените сили на Великобритания планират да получат 40 машини във вариант за сухопътните войски и 30 – за флота.

Още за бойните вертолети

__________________________________________________________________________________________________ 

   02.11.2007, 07:55
Самолетоносач "Illustrious"

Британски самолетоносач заминава за Персийския залив

Британски самолетоносач ще бъде изпратен в района на Персийския залив напролет, потвърди британското министерство на отбраната, съобщи в. “Телеграф”.

Самолетоносачът “Илъстриъс” ще отплава за водите в близост до Иран, където ще бъде придружен от есминеца “Единбург”, чиято задача е да осигурява противовъздушна защита.

Два миноносеца и три обслужващи съда също са в групата за операцията с кодово название “Орион 08”. Британските военни кораби ще прекарат около шест месеца в Персийския залив, Индийския океан и Червено море.

Наблюдателите са на мнение, че пролетта е последният възможен момент, в който американският президент Джордж Буш ще има възможност да предприеме военен удар срещу иранската ядрена програма. /Фокус/

Още за самолетоносачите

___________________________________________________________________________________________________ 

   01.11.2007, 21.45
 Самолет Ил-114

Русия и Узбекистан сключиха договор за доставката на над 30 самолета “Ил”

Русия и Узбекистан сключиха договор за доставката на над 30 самолета “Ил” с различна модификация от Ташкенското авиопроизводствено обединение “Чкалов” по поръчка на руското министерство на отбраната, съобщава РБК, позовавайки се на изявление на узбекския премиер Шабкат Мирзиеев.

По думите му, става дума за доставката на 28 самолета “Ил – 114”, два самолета “Ил – 76” и два “Ил – 78”.

Той добави, че целият комплекс въпроси, свързани с доставките, е разрешен, като е “останала само формалната част”.
 
Руският премиер Виктор Зубков е на работно посещение в Узбекистан, добавя агенцията./Фокус/

__________________________________________________________________________________________________ 

   01.11.2007, 19:42
 Калин Попеску Търичану - премиер на Румъния

Армията на Румъния ще получи 1,9% от БВП или 8,3 млрд. леи през 2008 г., заяви премиерът Търичану

Румънските въоръжени сили ще получат през 2008 г. средства в размер на 1,9% от Брутния вътрешен продукт на страната или 8,304 млрд. леи /1 евро = 3,3 леи/, съобщават румънските медии. Премиерът Калин Попеску Търичану е заявил след вчерашното правителствено заседание, че министерството на отбраната няма да получи допълнителни пари през следващата година, тъй като 60% от предвидените средства ще бъдат изразходвани за заплати, а парите, предвидени за инвестиции, са били изразходвани през 2007 г.

Същевременно министър-председателят е посочил, че предвидените за следващата година средства за отбрана са с 13% повече в сравнение с тази година./Фокус/

__________________________________________________________________________________________________ 

   01.11.2007, 17:50
Претоварване на снаряди М 107

САЩ ще продадат на Израел боеприпаси за 1,3 милиарда долара 

Агенцията за международно военно сътрудничество на САЩ е одобрила проект на договор за доставката на американски ракети и други боеприпаси на Израел, съобщава Defencetalk.

Предвижда се Израел да получи боеприпаси от различни типове за около 1,33 милиарда долара. Това ще бъдат: 2014 ракети TOW-2 с радиолокационно насочване (14 от тях ще бъдат предназначени за изпитателни пускове), 1700 ракети AGM-114 Hellfire от три модификации, 100 ракети за ЗРК "Патриот", повече от 150 хиляди  40-милиметрови патрони за зенитните скорострелни установки, осем хиляди осветителни мини за 120-милиметрови миномети, 30 хиляди мини за 81-милиметрови миномети, 100 хиляди 155-милиметрови снаряда и пет хиляди реактивни гранати М-141 за разрушаване на бункери.

Освен боеприпасите израелската армия ще получи значително количество резервни части и принадлежности за обслужване на доставеното оръжие. Проекта на съглашението предвижда също и обучение на израелски технически персонал.

__________________________________________________________________________________________________ 

  01.11.2007, 17:30
Безпилотен летателен апарат "Типчак"

Руската армия получава нов безпилотник

Безпилотния летателен апарат "Типчак" се намира в завършващ стадий на приемането му на въоръжение, съобщава ИТАР-ТАСС.

В момента апаратът, разработван от компанията "Вега", е преминал държавни изпитания. Фирмата производител завършва оформянето на разрешителната документация, необходима за запускане на БПЛА в серийно производство.

БПЛА "Типчак" е предназначен за използване в бригадното и полково звено. Той ще осигурява разузнаване на наземни обекти в радиус от 40 км. от мястото на пуска. За откриване на целите машината е оборудвана с камера с висока разрешаваща способност работеща в инфрачервения и видимия диапазон. Теглото на апарата е 50 килограма.

"Типчак" влиза в състава на комплекс, включващ четири товарни машини – антенна, операторска, транспортно-пускова и техническа и шест летателни апарата, като едновременно могат да се управляват две машини.

Още безпилотни апарати
_________________________________________________________________________________________________ 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет





{START_COUNTER}