Военна информация

Архив - от 16 до 30 ноември

 

 

Арктически ЗРК „Тор-М2ДТ“ застъпи на бойно дежурство в Мурманска област

30.11.2019, 21:03

Арктическия дивизион със ЗРК „Тор-М2ДТ“ на отделната мотострелкова бригада на Северния флот на РФ застъпи на бойно дежурство в Мурманска област, съобщи днес пред журналисти началникът на пресслужбата на СФ капитан I-ви ранг Вадим Серга.
ЗРК „Тор-М2ДТ“ на базата на двузвенния верижен транспортьор „Витязь“ е предназначен за прикритие на важни административни, промишлени и военни обекти, както и сухопътни съединения от атаки на средствата за въздушно нападение на противника в суровите арктически условия. Комплекса осигурява контрол на въздушното пространство и поразяването на крилати ракети, авиобомби, самолети, вертолети и големи безпилотни летателни апарати на разстояние до 15 и височина до 10 километра. - Още за ЗРК „Тор“

 

ТАСС: В Арктика за първи път изпробват комплекса „Кинжал“

30.11.2019, 19:53

В Арктика за първи път изпробват комплекса „Кинжал“, предава TACC.
"Тестовете бяха извършени в средата на ноември. Ракетата беше изстреляна по наземна цел, разположена на тренировъчния полигон" Пембой "от самолет МиГ-31К, излетял от летището в Оленегорск", каза един от събеседниците на агенцията.
Друг източник потвърди факта, че комплексът е бил изпробван, отбелязвайки, че "скоростта на ракетата достига 10 Мах". Руските военнокосмически сили не коментират информацията, предоставена от източниците на ТАСС.
„Кинжал“ е най-новият руски авиокомплекс, който включва самолетоносач МиГ-31К и хиперзвукова ракета. Според съобщения в медиите, ракетата „Кинжал“ е авиационна версия на ракетния комплекс "Искандер". В момента една ескадра МиГ-31К с хиперзвукови ракети е дислоцирана в Южния военен окръг на пилотно бойно дежурство.
За първи път руският президент Владимир Путин представи комплекса „Кинжал“ в изказване пред Федералното събрание през март 2018 г. Тогава той показа видео кадри на тестване на хиперзвукови ракети от състава му.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Американският флот се видя в чудо с новите униформи

30.11.2019, 09:18

Военните моряци на щатите вече ще носят „горски“ камуфлаж, въведен с модел униформа NWY тип 3, който ползват и други родове войски.
Големият проблем, според моряци от флота, е преместването на вензелите, показващи рода войска, в централната част на униформата между гърдите.
Това създава проблеми за жените във флота, които твърдят, че им е неудобно да бъдат гледани именно между гърдите, за да бъде установен рангът им, коментира вицеадмирал Джон Ноуел.
Според американските военни моряци, новата униформа е с такъв дизайн, който дори не позволява установяване на ранга от метър разстояние.
Друг проблем на униформата е, че е лесногорима и флотът практически е забранил носенето й при действия на море.
Моряците в САЩ дори се шегуват, че цветът й се слива толкова добре с този на океана, когато се изпълняват задачи на море, че „моряците стават практически невидими“.
Освен това, според NavyTimes, флотът е премахнал и други отличителни знаци, посочващи ранга, заменяйки ги с трудноразличимо лого, представляващо котва и орел. Причината за тази мярка е да се пестят средства.
От командването на флота заявяват, че към момента не могат да решат проблема и все още се търси решение, за което ще е необходимо време.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Подводницата „Слава“ отплава за Белослав.....

30.11.2019, 09:10

Вчера, 29 ноември 2019 г. подводницата „Слава“ се отлепи от пирса, където се е прибирала след всяко плаване в продължение на няколко десетилетия. Този път вече не на самостоятелен ход, а с помощта на влекачи. - Още български подводници
(снимки: Иво Танев, видео)

 

САЩ между Стената, трансджендърите и импийчмънта

30.11.2019, 08:57

Камарата на представителите и Сенатът на Конгреса на САЩ не могат да се споразумеят за проектозакона за бюджета на страната за отбрана, който трябва да бъде около $ 738 млрд. Споровете между двете камари на парламента са свързани с редица остри въпроси, в които републиканците и демократите се разминават.
Последният законопроект на бюджета за отбрана бе одобрен за фискалната година преди 1 октомври и сега ведомството работи под временно финансиране вече почти два месеца. По-нататъшното забавяне на бюджета ще замрази изграждането на военни съоръжения, плащанията на заплати и ще забави обслужването на армията.
И двете камари на Конгреса имат собствено виждане за законопроекта. Демократическата партия има мнозинството в Камарата на представителите и не са съгласни с републиканците, които контролират Сената. Преговорите за бюджета за отбрана трябваше да приключат в средата на ноември, но законодателите все още не могат да се споразумеят.
Девет основни противоречия. Основният спор е по инициативата на президента на САЩ Доналд Тръмп, подкрепена от републиканците и това е стената на границата с Мексико. Тръмп в началото на есента инициира отпускането на $ 3,6 млрд. от бюджета на Пентагона и със законопроекта за бюджет за 2020-а той очаква да получи $ 8 млрд.
Законодателите настояват за включване в законопроекта за бюджета за отбрана разпоредби, които да забранят използването на средствата за отбрана за изграждането на Стената на Тръмп. Републиканците в Сената отказват да приемат тези изменения и така лишават проекта на президента на САЩ от финанси.
Стената е построена при президента Джордж Буш-младши, но с големи дупки и тези участъци все още не са затворени. Тръмп предлага да се завърши изграждането на стената, но проблемът е в ландшафта, който увеличава цената на проекта.
Решението на президента да създаде Космически сили също предизвиква противоречия. Според плана на Тръмп тази структура трябва да бъде като част от Министерството на ВВС на САЩ, но Камарата на представителите и Сенатът гледат на тази инициатива различно.
Долната камара предлага да се разделят ВВС на два вида въоръжени сили: авиация и космическа. Горната е за организирането на отделни космически сили, но без пренаписване на федералните закони за официалното създаване на нов военен клон. И двете предложения обаче не отразяват това, което Тръмп поиска.
Законодателите също не могат да се споразумеят и за така наречения данък за вдовици, който е свързан с обезщетението на съпругите на починалите военни. В САЩ има две програми за обезщетение на семейства на военни – програмата DOD на МО и програмата VA на отдела по въпросите на ветераните. Първата обезщетява семействата на загиналите при изпълнение на военните им задължения. Втората включва и част от разпоредбите на програмата DOD, но също така помага на ветераните от войните.
При това сумата по програмата VA намалява плащанията по DOD и например, ако семейството на военния трябва да получи $ 2000 от МО и $ 500 от отдела на ветераните, то общо ще получи само $ 2000. Именно това намаление на обезщетението се нарича „данък вдовица“. Камарата на представителите предлага да се отделят $ 5,7 млрд. от бюджета на САЩ за осигуряване на обезщетение на семействата на военните, а Сенатът е уверен в необходимостта от промени, но не е съгласен с инициативата на Долната камара.
Спор има и по ситуацията, свързана с използването на химикали, съдържащи перфлуороалкилови съединения (ПФАС) във военните бази на САЩ. Демократите в Камарата на представителите призовават за ограничаване на разпространението на ПФАС, за да се спре замърсяването на водата на военните съоръжения в САЩ, но републиканците в Сената отказаха да включат тези разпоредби в законопроекта за бюджета за отбрана.
Републиканците и демократите не могат да се споразумеят и по въпроси, свързани с ядрените оръжия. Камарата на представителите е против финансирането на варианта с ниска мощност на бойната глава W76-2 за подводници, което ще спести почти $30 млн., а Сенатът е против това изключване и настоява за необходимостта от нови разработки.
За демократите критичен въпрос е и защитата на правата на транссексуалните в армията на САЩ.
Камарата на представителите иска да отмени указа на Тръмп за ограниченията за приемане на транссексуални хора, като демократите твърдят, че разпоредбите на закона нарушават правата на малцинствата, но републиканците в Сената не споделят техните притеснения.
Последният спорен момент е около доктрината „Ферес“, демократите искат да включат разпоредби в бюджета за отбрана, които ще позволят на военните да съдят правителството за медицинска небрежност по време на службата. В момента тази доктрина осигурява имунитет на армията в случай на деликатни съдебни дела, заведени срещу нея. Републиканците обаче не виждат необходимост от промяна.
Ситуацията около бюджета за отбрана е наистина в безизходица. Освен това демократите са готови да одобрят бюджет от $ 733 млрд., който е с $ 5 млрд. по-малък от заявения от Белият дом.
Засега страните не са се отказали от преговорите и търсенето на компромисни решения. Демократите предлагат на републиканците да направят отстъпки по въпросите на ПФАС, ако искат споразумение за Стената на Тръмп или за космическите сили.
Републиканците са по-радикални и подготвиха орязан вариант на законопроекта, в който по принцип елиминираха спорните въпроси и разчитаха на първоначалната цифра от $ 738 млрд. В тяхното предложение са включени мерки, необходими за продължаване на функционирането на американската армия и позволяващи безпроблемното функциониране на най-важните програми.
По-конкретно, законопроектът включва и специалните плащания на военнослужещите под формата на различни бонуси за вербуване, обезщетения за цивилните в зоната на бойните действия и преференции за специални видове войски. В документа е гарантирана подкрепата за операциите на американската армия в Близкия изток и Афганистан.
В републиканския законопроект е отчетена необходимостта от купуване на F-35 за ВВС, а също така включва разпоредби за различни продукти за поддържане на изтребителите. Освен това се подкрепя изграждането на американски военни съоръжения в чужбина – разширяването на базата в Сингапур.
Компромисния вариант може да е единственият изход, ако страните не са в състояние да се споразумеят за основната версия на документа. Но демократите могат да го игнорират, което ще доведе американската армия към временно финансиране до одобряването на бюджета.
Борбата за бюджета винаги е политика и вътрешнополитическата борба винаги е свързана с нея. Но за демократите сега не им е до бюджета. Те са обсебени от импийчмънта на Тръмп.
Източник: https://trud.bg, Павел Павлов

 

37 години от първия полет на Як-38М

30.11.2019, 08:29

На 30 ноември 1982 г. се е състоял първият полет (свободно висене) на модернизирания самолет с вертикално излитане и кацане (СВИК) Як-38М, пилотиран от летец-изпитателят Ю.И. Митиков.
Як-38М (вътрешно обозначение изделие ВММ, заводско обозначение: изделие 82, по кодификация на НАТО: Forger-A) е палубен щурмовик, разработен от ОКБ „Яковлев”. Той се явява по-нататъшното развитие на Як-38, произвежда се серийно - 2 прототипа + 50 серийни машини.
Двата прототипа Як-38М са построени през 1982. По-голямата тяга на двигателя позволява да се повиши масата при излитане с 500 кг, което дава възможност да се увеличи бойния потенциал. На първо място – далечината на полета с възможността да се носят два подвесни резервоара. Има промяна и в конструкцията, най-вече в областта на въздухозаборниците. Предната стойка на колесника става управляема, инсталира се ново оборудване и се увеличава арсенала въоръжение –Як-38М може вече да използва касетъчни бомби РБК-500 и ракети „въздух-повърхност” Х-25МР.
Системата за спасение на летеца е без аналог в света. Имайки предвид, че при вертикалното излитане и кацане аварийната ситуация може да възникне практически мигновено, то Як-38М е оборудван със система за принудително катапултиране СК-3М. Тя сработва при достигане на определени ъгли на крен, тангаж и кабриране, както и при съчетания на определени стойности на тези параметри и ъгловите скорости по крен, пикиране и кабриране.
Системата се изключва автоматично, ако ъгълът на соплото на ПМД превиши 67° от вертикалата. - Още за Як-38

 

Преди 166 г. ескадрата на Нахимов унищожава турски флот край Синоп

30.11.2019, 08:24

Синопското сражение е последната морска битка на ветроходи, състояло се на 18 (30) ноември 1853 г. и представляващо начало на Кримската война (1853 - 1856), обявена от султана на 11 (23) октомври.
Руският флот, ръководен от вицеадмирал Павел Нахимов, разгромява и унищожава османския флот в течение само на няколко часа. Битката дава повод на Великобритания и на Франция да обявят война на Руската империя.
Важен момент е, че 13 дни преди сражението при Синоп, на 5 (17) ноември е проведен бой между руската парна фрегата „Владимир“ (адмирал Владимир Корнилов) и турския боен параход „Перваз Бахри“, завършил с пленяване на турския кораб. Тази битка и последвалото я Синопско сражение стават първите военни сблъсъци от Кримската война...........Прочети още

 

 

С колко оперативни балистични ракети "Ярс" към момента разполага Русия?

29.11.2019, 22:53

На разположение на руските Ракетни войски със специално предназначение има поне 162 междуконтинентални балистични ракети "Ярс" в мобилни и шахтови пускови установки, съобщи командващият РСВП генерал-полковник Сергей Каракаев, цитиран от "Российская газета".
"Устойчивите темпове на превъоръжение позволиха да превъоръжим с ракетни комплекси от пето поколение "Ярс" 18 ракетни полка. С мобилни комплекси са въоръжени Йошкар-Олинското, Нижнетагилското, Новосибирското и Тейковското подразделение на РВСН. Тази година ще завърши поставянето на бойно дежурство на последния ракетен полк в Иркутското съединение. Активно се превъоръжава с ракетни комплекси "Ярс" Козелското и Барнауслото съединение. В първото ракетите са в шахти, а във второто – на мобилни пускови установки", отбеляза Каракаев в интервю за "Красная звезда". Той отбеляза, че благодарение на доставките на ново въоръжение от бойния състав на РВСН се извеждат последните ракетни комплекси от съветско производство.
В РВСН е създадена "строева система" на бойно дежурство, а стоящите на въоръжение ракетни комплекси позволяват активно да се преодолява противоракетната отбрана и да се поразяват зададени цели, отбеляза генералът.
В щатния състав на ракетния полк влизат девет мобилни пускови установки за МБР "Ярск" или 20 шахтови. Така че реалното количество ракети, стоящи на бойно дежурство, вероятно е по-голямо. Освен това на въоръжение в РВСП има и МБР "Тополь-М" и тежка балистична ракета РС-36М3 "Воевода". До края на годината се планира поставянето на бойно дежурство и на първия полк балистични ракети с хиперзвукови планиращи бойни глави "Авангард". - Още за РС-24
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Саудитски вертолет AH-64A Apache е свален до границата с Йемен

29.11.2019, 19:55

Бунтовниците-хусити са заявили, че днес са свалили с ракета „земя-въздух“ саудитски вертолет Boeing AH-64A Apache до границата с Йемен. Двамата пилоти са загинали в горящия вертолет. - (видео)
За сега няма официално потвърдени от саудитска страна, информира Aljazeera.

 

България е начело в НАТО по разходи за отбрана Столтенберг: Постоянното повишение ни прави по-силни

29.11.2019, 17:00

Сделката за F-16 изстреля България начело в НАТО по разходи за отбрана. Това показват данните на Алианса за повишението на разноските, представени от генералния секретар Йенс Столтенберг в навечерието на Срещата на върха в Лондон, с която ще бъде отбелязана 70-та годишнина на пакта.
Реалното повишение на разходите за отбрана на европейските държави и Канада през 2019 г. възлиза на 4,6%, става ясно от доклада на НАТО. Тази година 9 съюзници достигат поставената цел да отделят 2% от БВП за отбрана, за разлика от едва 3 държави, които можеха да се похвалят с това преди няколко години.
С 3,25 на сто от БВП България има вторият най-голям военен бюджет в Алианса, след САЩ. Съотношението на разноските за оборудване спрямо общите разходи за отбрана извежда страната ни начело в класацията с 59%. Причината за възхода е покупката на изтребителите F-16, отбелязват чуждестранни журналисти. Помолен да коментира дали догодина, при липсата на подобна крупна сделка, България отново ще падне под чертата от 2% и как това ще се отрази на НАТО, Столтенберг коментира, че никой не очаква бюджетите за отбрана да са константна величина и подчерта, че е нормално тяхното повишение да варира както от година за година, така и между съюзниците.
Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:
„Естествено, че ако имате по-големи инвестиции в отбрана разходите ви ще се повишат и може да се окажат малко по-ниски през следващата година. нормално е да се случва, но важното е, че тенденцията е към постоянно увеличение. Година след година увеличаваме бюджета и добавяме милиарди за отбрана.
Не мога да коментирам конкретните цифри за България през 2020 г., тъй като тя предстои. Това, което искам да кажа е, че сега те сред държавите над 2% и не просто стигнахме от 3 до 9 страни, но и тези, които харчат по-малко започнаха да инвестират повече.“
Имаме нещо, което доскоро нямахме – увеличение, а не свиване на разходите, и то се запазва пета поредна година, припомни генералният секретар. До края на 2020 г. съюзниците ще инвестират в отбрана 130 млрд. долара повече спрямо 2016. Според последните оценки повишението на разходите ще достигне 400 милиарда след 5 години. Това е безпрецедентен напредък, който ще направи Алианса още по-силен, допълни Столтенберг.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Австралийският P-8A Poseidon се завърна в родината си след мисия в Близкия Изток

29.11.2019, 15:39

От 15 октомври 2019 г. морският патрулен самолет P-8A Poseidon от 11-та ескадрила "Shepherd or Destroy" на ВВС на Австралия (с.н. A47-006) е осигурявал наблюдение и разузнаване в интерес на коалиционните партньори от водената от САЩ международна операция IMSC за осигуряване на свободно корабоплаване през персийския залив, Ормузкия пролив, Оманския залив и Северно-арабското море.
Това е първата мисия на австралийския P-8A в Близкия Изток. Самолетът е действал от военновъздушната база Ал Дахра в ОАЕ.
От месец януари 2020 г. австралийска фрегата Anzac ще действа в региона на Близкия Изток в продължение на шест месеца. Тя ще поддържа операцията IMSC и Обединените военноморски сили CMF.
CMF са водени от САЩ коалиционни сили, които се борят с тероризма, пиратството и наркотрафика в Близкия Изток.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Германия обмисля връщане на наборната служба

29.11.2019, 13:58

Управляващата партия в Германия планира да върне наборната армия в страната, съобщи Дойче Веле.
Идеята се подкрепя от Анегрет Крамп – Каренбаурер. Тя е министър на отбраната и фаворит за следващ канцлер.
Според нея сред консерваторите има подкрепа за идеята. Въпросът е бил разгледан в четвъртък.
„Това е важен фактор, без който обществото не може да продължава за постоянно. Говорихме по този въпрос и вече обсъждаме задължителна военна служба“, заяви Каренбауер.
Германия отмени наборната служба през 2011 г. Тогава целта беше да армията да реформира в професионална.
На този етап обаче страната се затруднява в привличането на кадри. Някои европейски държави също обмислят подобно решение.
Източник: https://m.fakti.bg/

 

RAFAEL ще участва активно в модернизацията на българските въоръжени сили

29.11.2019, 12:51

RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd., която е 100% собственост на израелското правителство и е сред водещите в света в отбранителната индустрия, възнамерява да участва активно в процеса на модернизация на Българската армия, в това число в проекта за доставката на 150 нови колесни бронирани машини за превъоръжаването на Сухопътни войски.
RAFAEL планира също да работи съвместно с български компании и доверени партньори с цел разработването на нови проекти в областта на отбранителната индустрия и насърчаване на местното производство и трансфера на технологии и знание към България.
RAFAEL вече си партнира с една от четирите компании-доставчици, одобрени от българското Министерство на отбраната за участие в търга за доставката на новите бойни машини за българската пехота. RAFAEL ще участва в процедурата като ключов поддоставчик.
RAFAEL е глобален лидер в производството на широк набор от решения за нуждите на сухопътните въоръжени сили, сред които уникалните в своя клас хибридни оръжейни системи SAMSON, противотанковите ракети SPIKE, защитни системи, комуникационно-информационните решения BNET, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана и други. RAFAEL е един от основните стратегически доставчици на Израелските отбранителни сили и важен глобален партньор в отбраната и сигурността на редица държави по света, много от които членове на ЕС и НАТО, включително страни от Централна и Югоизточна Европа. Компанията осигурява различни решения и продукти от сферата на отбраната, сигурността, включително киберсигурността, които намират приложение във военновъздушните, сухопътните, военноморските и космическите операции.
“Стратегическото сътрудничество, което сме разработили специално във връзка с плана на България да модернизира въоръжените си сили, е чудесна възможност за страната да превъоръжи пехотата си с модерни технологии,” коментира Моше Елазар, вицепрезидент и директор “Сухопътни и военноморски сили” на RAFAEL. “Нещо повече, това стратегическо партньорство предоставя конкретни ползи и нови възможности в подкрепа на българската икономика и индустрия, в това число ще създаде нов експортен потенциал. Допълнително, решенията, които RAFAEL е в състояние да достави на българските въоръжени сили далеч надхвърлят обхвата на проекта за бойните машини и покриват целия спектър от стратегически решения за нуждите на отбраната и сигурността, от които се нуждае всяка една модерна армия днес,” допълни Елазар.
Източник: https://fakti.bg/

 

Румъния залага твърдо на F-16

29.11.2019, 11:56

Министърът на националната отбрана на Румъния Габриел Леш съобщи, че парламентът е дал зелена светлина за закупуването на още пет изтребителя F-16 от Португалия, предаде агенция Медиафакс.
Леш посочи, че парламентът е разрешил на министерството да започне процедура по сключване на договор за закупуване на пет самолета F-16 от правителството на Португалия, както и за пакет от допълнителни услуги от правителството на САЩ, необходими за продължаване на развитието на оперативните способности на военновъздушните сили.
През 2013 г. Румъния купи 12 използвани многоцелеви изтребителя F-16 от Португалия за сумата от 628 милиона евро. Първите самолети пристигнаха в страната през 2016 г. - (видео)
Източник: https://fakti.bg/

 

Китай, Иран и Русия с мащабни учения

29.11.2019, 09:26

Китай, Иран и Русия подготвят първи съвместни военни учения, съобщи The Washington Free Beacon.
Страните искат да покажат до какъв етап е достигнало сътрудничеството по между им. Това беше обявено от командващия на иранските военноморски сили контраадмирал Хосейн Ханзади (на снимката).
„Военните учения между няколко държави показват висока степен на сътрудничество между тях. Тези учения, които може да се проведат през следващия месец, показват докъде е достигнало партньорството между тези три страни“, заяви Ханзади.
Той обяви, че всяка страна има уважение към националния интерес на останалите. Възможно е да се реализират морски военни учения.
Все още не е ясно къде ще се проведат те. Очаква се потвърждение от Русия.
Източник: https://fakti.bg/

 

Доналд Тръмп направи неочаквано посещение на американски войници в Афганистан

29.11.2019, 09:22

Американският президент Доналд Тръмп пристигна на изненадващо посещение на американските бойни части в Афганистан по повод Деня на благодарността и изрази увереност, че талибанските бунтовници ще се съгласят на примирие в най-дългата война на САЩ, предава Ройтерс.
Посещението на Тръмп е първото му в Афганистан, откакто стана президент, и се случва една седмица след размяната на затворници между Вашингтон и Кабул, която засили надеждите за съживяване на мирното споразумение.
„Талибаните искат да постигнат сделка и ние се срещаме с тях“, каза Тръмп пред репортери след пристигането си в Афганистан след нощен полет от САЩ, който беше пазен в тайна по съображения за сигурност.
„Ние казваме, че е необходимо спиране на огъня, а те не искаха и сега мисля, че те искат примирие. Вероятно ще стане по този начин“, заяви Тръмп.
Лидери на талибаните заявиха пред Ройтерс, че групировката отново провежда срещи с високопоставени американски представители в Доха след миналия уикенд, като допълниха, че може скоро да възобновят официалните мирни преговори.
Президентският самолет Air Force One се приземи във военновъздушната база Баграм, а на борда му бяха съветникът по въпросите на сигурността на Белия дом Робърт О’Брайън, малка група съветници, агенти на Сикрет сървис, както и група журналисти.
Тръмп се срещна с афганистанския президент Ашраф Гани и поднесе пуйка на някои американски военни, преди да сподели с тях вечерята за Деня на благодарността. Той поговори с някои от американските военни, които се намират в Афганистан, и си направи снимки с тях.
„Вършите страхотна работа. За мен е чест да съм тук“, заяви Тръмп.
Американският президент беше посрещнат от генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ. Мили заяви в сряда, че шансовете за успешен изход от мирните преговори за прекратяване на 18-годишната война в Афганистан са по-високи, отколкото преди и той може да стане факт в „близко бъдеще“.
Тръмп отдавна иска прекратяване на американското участие в Афганистан и в други продължителни конфликти в чужбина. Той настоява също така съюзниците на САЩ да поемат по-голяма част от разходите, които според него се падат непропорционално на американските данъкоплатци.
В момента в Афганистан има около 13 хил. американски сили, както и хиляди други военни от силите на НАТО, 18 години след нашествието на ръководената от САЩ коалиция след атентатите от 11 септември 2001 г. на „Ал-Кайда“ в Ню Йорк.
Проектоспоразумение, договорено през септември, предвижда около 5 хил. американски военни да бъдат изтеглени през идните месеци в замяна на гаранции, че Афганистан няма да бъде използван като база за нападения на бунтовници срещу САЩ или техни съюзници.
Американската армия съобщи, че може да сведе броя на военните до 8600 и все пак да продължи мисията си за борба с тероризма в страната, в която както „Ал-Кайда“, така и „Ислямска държава“ ще продължат да създават заплаха дори след споразумение за примирие с талибаните.
Тръмп призна, че нивото на американските бойни части ще бъде значително занижено, но не обяви конкретен брой. „Ще останем, докато имаме сделка или пълна победа, а те искат отчаяно да постигнат сделка“, заяви Тръмп.
По-рано този месец афганистанските талибани освободиха американски и австралийски университетски преподаватели, държани за заложници над три години, като засилиха надеждите за мир, който самият Тръмп определи като „мъртъв“ по-рано тази година.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Третият национален събор на запасното войнство ще бъде в Ямбол

29.11.2019, 09:03

Снимка: Димитър БебеновНа последното заседание за годината на ЦС на СОСЗР стана ясно, че Третият национален събор на запасното войнство ще бъде в Ямбол  на 19 и 20 септември. По традиция той ще се предхожда от научна конференция на тема „Ролята на запасното войнство за изграждане и поддържане на системата за национална сигурност на страната“.  Първите два събора, които получават високи оценки, се проведоха през септември 2018 и 2019 г. в местността „Крънска кория“ край Казанлък. Председателят на Регионалния СОСЗР в Ямбол подполковник от запаса Иван Тодоров информира членовете на ЦС, че е получил писмо от кмета на Общината Валентин Ревански и от председателя на Общинския съвет Антон Шиков за подкрепа на подготовката и провеждането на събора.
На вниманието на членовете на ЦС бе предложен от Управителния съвет проект на закон за запасното войнство. След обсъждане бе решено да се допълнят и презицират някои от текстовете, за да се придвижи по-нататък неговото приемане от парламента чрез министъра на отбраната и правителството. Целта на бъдещия закон е да се уредят обществените отношения, свързани със статута на запасното войнство. Проектът бе подготвен от работна група под ръководството на генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков на основата на три текста.
Председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков информира за хода на процеса по обединението на запасното войнство, който започна през януари с подписване на споразумение. Предстои сформираният Координационен съвет на запасното войнство да приема план за подготовката на Национален обединителен конгрес.
За колективен член на СОСЗР единодушно бе прието НД „Традиция”. То бе представено от председателя подполковник от запаса Огнян Маринов и почетния председател полковник от запаса Станчо Джумалиев. Посочено бе, че НД „Традиция” е доброволна неполитическа, патриотична и културно-просветна общност от граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите във Въоръжените сили и в силите за вътрешна сигурност на Р България по отношение на моралните ценности, воинските ритуали, униформените облекла и нагръдните знаци, историческото оръжие и военните символи. Целите на дружеството са издирване, съхраняване и популяризиране на националните традиции във Въоръжените сили и силите за вътрешна сигурност.
За времето на своето 28-годишно съществуване, са изградени 39 регионални клона в страната с около 1300 члена. НД „Традиция” организира възстановки на най-известните исторически събития у нас и в чужбина, провежда беседи с ученици и студенти. В момента поддържа 18 военни паметника. От 2008 г. НД „Традиция” е член на Съюза на Европейските военноисторически групи и по този начин представлява страната ни в Европейския съюз. ЦС бе запознат с проблемите, свързани с акциите на МВР и ГДБОП по изземването на исторически оръжия от членове на дружеството.
Утвърдени бяха нови почетни членове на СОСЗР. Това са майор от запаса Стефан Груев от Карлово, полковник от запаса Райчо Василев от Пловдив, младши лейтенант от запаса д-р Кирил Добрев от Стара Загора и старши сержант от запаса Марчо Запрянов от с. Конуш, Хасковска област.  Председателят на Областната организация на СОСЗР в Пазарджик майор от запаса Костадин Златев бе удостоен от Сдружението на Обединените българи с грамота във връзка с Деня на народните будители, връчена от Дочо Шипковенски.   Заместник-председателя на Съюза генерал-майор от запаса Васил Въранов информира, че в местните избори СОСЗР е участвал с 95 независими наблюдатели, чийто действия бяха оценени като авторитетни. Такова участие на организацията ще има и в следващи избори. Председателят на Сдружение „Българско войнство 21“ полковник от запаса Яни Янев информира за хода на абонаментната кампания за 2020 г. за в. „Българско войнство“. Препоръчано бе организациите по места да активизират своята дейност в това отношение. Приета бе и Инструкция за деловодната дейност и архива на документите на органите за управление и контролните комисии на организационните структури на СОСЗР, съгласно Закона за Националния  архивен фонд.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

16 класирани за военна служба в гарнизон Шумен

29.11.2019, 08:58

Вчера беше проведен заключителният етап от конкурса за военнослужещи в гарнизон Шумен. С 16 класирани кандидати бяха проведени беседи, 8 приемат длъжности във военно формирование 34200 и 8 във военно формирование 54060 в Шумен. Военната им служба ще започне от първия работен ден на 2020 година. Те ще бъдат назначени на длъжностите: младши специалист по съхранение на въоръжение и техника, електромеханик-акумулаторист, помощник-гранатометчик, младши изчислител, автоматчик и номер от разчет на тежка противотанкова гранатохвъргачка. Спечелилите конкурса ще сключат тригодишен договор, към месечното си възнаграждение ще получават допълнителни средства и социални придобивки, съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
На 25 ноември бяха проведени изпит по физическа подготовка и тест за проверка на общата култура на кандидатите. След приключването медицинските прегледи, теста за проверка на общата култура и изпита за определяне на физическата годност бяха класирани 16 кандидати. Те кандидатстваха по конкурс, обявен през месец август 2019 г., със заповед на министъра на отбраната, за комплектуване на 198 вакантни длъжности за военните формирования от състава на Сухопътни войски. За гарнизон Шумен бяха обявени 22 места, съобщават от Военното окръжие в Шумен.

 

Заблуди за автомат "Калашников"

29.11.2019, 08:34

АК-47 е копие на "Щурмгевер"
Понякога се подчертава, че като основа за създаване на автомата е използвана немската щурмова винтовка StG-44 ("Щурмгевер"). Но това в никакъв случай не е така. Въпросът за създаването на комплекс стрелково въоръжение (автомат, карабина, картечница) с междинен патрон е повдигнат за първи път в СССР още през юли 1943 г., след като в качеството ѝ на трофей е изучена немската карабина Mkb-42(H).
По-късно на съветските конструктори e поставена задачата да създадат автоматично оръжие за междинен патрон модел 1943 г. В крайна сметка на състоялия се през 1944 г. конкурс побеждава автоматът на Судаев (АС-44).
Взето е решение, като се вземат предвид забележките и предложенията, автоматът на Судаев да се доработи и да бъде приет на въоръжение.
През 1946 г. обаче Судаев умира на 34 години. И, за съжаление, няма кой да довърши тази разработка. Въпросът за създаването на автомат остава отворен. Затова е обявен нов конкурс, в който техническото задание е базирано преди всичко върху характеристиките на вече преминалия изпитания автомат на Судаев, а не на немския Stg-44 ("Щурмгевер"), който, между другото, тогава се използва за сравнителните стрелби. По-късно, след поредица от сложни и продължителни конкурсни изпитания, на въоръжение е приет 7,62-милиметров автомат "Калашников" (АК) или АК-47.
АК-47 се появява през 1947 година
Често срещано мнение е, че автомат "Калашников" се появява в армията през 1947 година. Много често обаче годината на приемане на въоръжение, началото на масовото производство и времето, когато даден образец реално постъпва в армията, са различни. Такава е историята на ППШ-41, СКС-45 и много други модели стрелково оръжие.
В това отношение и автомат "Калашников" не е изключение. Независимо от маркировката "автомат "Калашников" образец 1947 година", приемането му на въоръжение, масовото му производство и съответно появата му във войските започват едва през 1949 година.
Първата бойна употреба на АК-47 е в операция "Вихър" в Унгария през 1956 г., а за първи път пред широката публика автомат "Калашников" е представен година по-рано, в съветската кинокомедия "Максим Перепелица".
"Калашникът" е обичан заради простата си сглобка
Често, когато става дума за достойнствата на автомат "Калашников", се отбелязват простотата и надеждността на оръжието. Но това съвсем не е така в началото. Реалното превъплъщение на това оръжие става приетият на въоръжение през 1959 г. модернизиран автомат "Калашников" или АКМ.
Проблемът е в това, че АК-47 се оказва извънредно сложен и скъп за производство, защото се налага връщане към по-сложната за производство фрезована цевна кутия.
Производството на автомата не върви гладко и се налага недостигът на стрелково оръжие в армията да се попълва с карабината "Симонов". Налага се производството на автомат "Калашников" да бъде опростено, като за целта в употреба влизат нови марки стомана и технологии за производство.
В конструкцията на оръжието са внесени редица промени. Тежестта на автомата е намалена с 600 грама, за първи път вместо "щик-меч" се въвежда тип "щик-нож". Едно от главните му достойнства в сравнение с АК-47 стават високата технологичност и относително ниската себестойност на производство на оръжието.
Известният съветски конструктор, създател на пистолетите ТТ и СВТ-40 Фьодор Токарев дава на АКМ следната характеристика: "Този образец се отличава с надлежната си работа, висока точност и далекобойност на стрелбата, относително ниско тегло".
АКМ се произвежда от 1960 до 1976 г. и се превръща във вероятно най-масовата модификация на автомат "Калашников" в Съветската армия. И в наши дни той остава на въоръжение във Въздушнодесантните войски в качеството си на безшумно оръжие (поставя се заглушител, за което с АК-47 по-рано е имало много проблеми).
"Калашникът" е уникален
Има ли в други страни модели стрелково оръжие, подобно на автомат Калашников, които обаче да не са негово копие?
Такъв образец е създаден в следвоенна Чехословакия.
Въпросът е, че понякога страните от Варшавския договор приемат на въоръжение не само разработено в СССР оръжие, но и свои собствени разработки. В това отношение Чехословакия, която има богати традиции в създаването и производството на стрелково оръжие, не е изключение. Така, през 1958 г., на въоръжение в чехословашката армия е приет автоматът на Чермак CZ SA Vz.58, който външно много прилича на "Калашников", но значително се различава в конструкцията си. Автоматът се отличава с високото качество на производство си, макар че по надеждност все пак отстъпва на "Калашника“.
АКС74У — оръжие за десант
Често се говори, че АКС74У, който има два пъти по-къса цев и сгъваем приклад, е предназначен за въоръжение на десантните войски. Но това не е така. Този модел е разработен като оръжие на екипажите в бойните машини, артилеристите, свързочните части – тоест, за тези военнослужещи, на които, поради спецификата на службата им, не им се налага продължително време да се намират на предната линия.
В този смисъл по-компактния образец е напълно оправдан. Но се случва така, че за изпитания в бойна обстановка новият автомат АКС74У е изпратен през 1982-83 г. в десантните войски, които тогава водят бойни действия в Афганистан.
И всичките неласкави отзиви и доста неприятни прозвища, които тази модификация получава, са свързани именно с опитите този автомат да се използва в части, водещи интензивни бойни действия.
В случая си казват думата основните недостатъци на скъсената версия: слабо групиране на попаденията, по-ниска прицелна далекобойност и бързо прегряване на цевта. След изтеглянето на съветските войски от Афганистан през 1989 г. са направени съответните изводи: АКС74У е снет от въоръжение, прибран в складовете, а след това, във връзка с изострената криминогенна обстановка, предаден на личния състав на МВР, където се използва и до ден днешен.
Това е и единственият вариант на автомат "Калашников", който се прави в Тула, производството на останалите модификации винаги е било съсредоточено в Ижевск. - Още за АК

 

 

Последната българска подводница "Слава" ще бъде превърната в музей край Варна

28.11.2019, 22:16

Готов е теренът в Белославското езеро, където последната българска подводница "Слава" ще бъде превърната в музей. В момента плавателният съд е Военноморската база във Варна и ще бъде изтеглен по вода до новия си дом. Очаква се сложната морска операция да се извърши до дни.
За укрепването на мястото за бъдещия музей са използвани дървени материали от Държавния военен резерв в Самоков, както и бетонни пилоти с много добра якост, произведени преди 20 години. От няколко дни теренът, на който ще бъде поставена подводницата, се удълбочава с 6 метра.
Данко Калчев, фондация "Белославско стъкло": "След като бъде провлачена до тук, тя ще бъде на вода. Подготвили сме специални отпадъчни материали от селскостопанска продукция, върху тях тя ще легне. И по този начин да можем да я издигнем на по-високо ниво."
След изтеглянето на 76-метровата подводница до Белослав, реставрацията ще започне с укрепване на външния корпус. След това ще се изчисти ръждата и ще се премахне мухълът. Едва накрая ще бъде възстановен автентичният вид на плавателния съд.
Данко Калчев, фондация "Белославско стъкло": "Но самото възстановяване ще бъде много по-дълъг процес. И ние много се надяваме обществеността на Варна, подводничарите, военните да ни помогнат в нейното автентично възстановяване, а това ще бъде доста по-продължителен процес."
Подводницата "Слава", която ще бъде превърната в музей, ще остане в Белославското езеро през следващите 9 години. - Още български подводници
Източник: http://www.dnesplus.bg/

 

Честито! От следващата година "доброволна" казарма, някой ден - задължителна

28.11.2019, 21:11

От догодина се очаква да се възстанови доброволната казарма, като за издръжка на войниците и за ремонти на базите в бюджета на Министерството на отбраната са планирани 4 млн. лева, съобщи военният министър Красимир Каракачанов.
"Ние сме го замислили в три модула – три, шест и девет месеца доброволно. Има опция, ако след това имаш желание, веднага можеш да постъпиш в армията, ако желаеш“, разясни Каракачанов.
Той припомни, че въвеждането на доброволната казарма е в управленската програма на правителството. Процесът обаче се бавел, за да бъде уточнена финансовата част.
Каракачанов уточни, че в началото на следващата година се очаква да бъдат приети промените в Закона за отбраната и въоръжените сили за въвеждането на доброволната казарма.
По думите му решението на проблема с липсата на желаещи да бъдат войници е само едно – връщането на задължителната казарма.
"Един ден, при достатъчно воля и консенсус в обществото, да се възстанови задължителната военна служба“, посочи Каракачанов, който присъства на празника на Националния военен университет във Велико Търново.
Каракачанов посочи, цитиран от БНР, че има трудности в преговорите с Министерството на образованието за въвеждането на задължително военно обучение в средните училища.
Каракачанов от години обещава връщането на наборната казарма, но в ГЕРБ не приемат насериозно идеята и за да излезе от неудобното положение, че не изпълнява предизборните си обещания, в управленската програма влезе само доброволната служба.
Вече повече от две години той периодично обявява въвеждането ѝ, но засега малко е направено по въпроса.
По-рано Каракачанов мотивира необходимостта ѝ с това, че сегашните младежи от 18 до 30 години биха били "пушечно месо”, ако се наложи да бъдат мобилизирани за бой, защото нямат подготовка.
На този фон професионалната армия е в невероятен кадрови колапс. Най-малко 5000 места са незаети и то според официалните данни. На конкурсите не се явяват достатъчно кандидати. Публична тайна е, че част от поделенията съществуват само на хартия, а военните открито се оплакват, че заради недостига на хора, вече рискуват живота си при изпълнение на задълженията си.
Освен ниските заплати има и други проблеми, които отблъскват хората от професионалната военна служба. Това са неясните критерии за израстване в йерархията, липсата на предвидимост, намаляващият авторитет в сектора и други.
Каракачанов предприе мащабна информационна кампания под мотото "Бъди войник", която обикаля из градовете с пищни спектакли с участието на звезди като Роси Кирилова, Райко Кирилов, Орлин Горанов, ведомствените състави и други.
Твърди се, че кампанията давала добри резултати и вече има повече желаещи да станат войници. С подобни темпове обаче кадровата криза няма как да се реши поне още няколко десетилетия.
Въпреки че няма достатъчно кандидати за професионални войници, Каракачанов е на мнение, че ще има достатъчно доброволци.
Официални финансови разчети липсват, на според ВМРО издръжката на един "доброволец" щяла да е една трета от тази на един професионален войник,
Дори да приемем, че ще има достатъчно доброволци за такава служба, идеята има много минуси. Вместо в професионалните войници, средства ще се инвестират в хора, които ще преминават "транзитно" през армията, Ще има проблеми с работодателите, които вече дадоха сигнал, че не са склонни да пускат служителите си по поделенията.
Предвид лошите спомени от края на наборната казарма, МО ще трябва да опровергае скептиците, които се съмняват в ресурсите му да организира доброволците. 
На този фон да се говори за връщането на задължителната казарма не е много сериозно, въпреки че разпалените дебати по телевизионните студия вече започнаха. За пореден път.
Наборната казарма бе отменена през 2008 година, като в последните години на съществуването си се бе превърнала в истинска агония както за войниците, така и за Министерството на отбраната.
МО нямаше възможност да осигури навременното влизане на всички подлежащи на военна служба. Това доведе до абсурдната ситуация да се търсят връзки за влизане, а не за скатаване от казармата, тъй като определени държавни позиции в сектора за сигурност изискваха отбиване на военната служба.
"Късметлиите" да се доредят до служба пък не получаваха качествена военна подготовка заради липсата на средства за муниции, военна техника и др. За сметка на това прекарваха по-голямата част от службата си в даването на наряди, основно по опазване на огромното армейско имущество, останало от времето на соца.
Така наборните войници излизаха от казармата без базови умения и с усещането, че са изгубили няколко месеца от живота си.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Щабът на Съвместното командване на силите повишава своите оперативни способности

28.11.2019, 20:12

Съвместна щабна тренировка за усъвършенстване на дейността на Съвместния оперативен център (СОЦ) с участието на военнослужещи от СКС, видовете въоръжени сили и служба „Военна полиция” се проведе на 26 и 27.11.2019 г. в НВУК „Чаралица”.
По време на щабната тренировка, под ръководството на полковник Христо Христов - началник на отдел „Операции”  в Съвместното командване на силите се отработиха въпросите по управление на съвместните сили при провеждане на операция по защита на териториалната цялост на страната. Синхронизира се бойния ритъм в СОЦ с оперативните центрове на компонентните командвания.
Тренировката спомогна за усъвършенстване на действията на длъжностните лица в СОЦ за водене на операция от съвместни сили и се приложиха на практика разработените стандартизиращи оперативни процедури на Съвместното командване на силите.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Макрон е потвърдил в писмо до Путин готовността си да обсъди неразполагането на ракети в Европа

28.11.2019, 16:55

Френският президент Еманюел Макрон е отговорил на послание на руския си колега Владимир Путин за неразполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа и е изразил готовност за диалог по тази тема. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
"Макрон действително е отговорил на посланието на Путин. Отговорът му естествено не е подробен, но изразява разбиране за безпокойството на Русия и готовност за диалог по въпроса", каза Песков пред журналисти.
Той допусна възможността руският и френският президент да се срещнат на четири очи в рамките на срещата на върха на "нормандската четворка" на 9 декември в Париж.
Германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", който се позовава на писмото на Макрон до Путин, пише, че френският лидер е готов да обсъди предложението за мораториум върху разполагането в Европа на ракети със среден и малък обсег, след като през август официално бе денонсиран забраняващият такова разполагане Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Германия е готова да поема по-голям дял от разходите за НАТО

28.11.2019, 14:55

В бъдеще Германия ще поеме също толкова висок дял от разходите за НАТО, колкото и САЩ. За това се договориха 29 държави членки малко преди юбилейната среща на върха в Лондон в началото през следващата седмица. Говорител на НАТО официално потвърди, че страните са се съгласили да променят механизма на разпределение на разходите от 2021 г. Това пише германското издание Die Zeit, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.
Първоначално НАТО не пожела да коментира подробностите за бъдещото разпределение на разходите. По данни на германската информационна агенция dpa новият механизъм на разпределение предвижда американският дял за покриване разходите на общността да бъде намален от сегашните 22,1 на 16,35% от 2021 г., а германският дял да бъде увеличен от 14,8 на 16,35%.
Останалата липса във финансирането ще се запълни от другите страни от НАТО с изключение на Франция. Френското правителство отхвърли плана с мотива, че е нецелесъобразен и изразявайки предположението, че той е в услуга на американския президент Доналд Тръмп.
За Германия промяната би изискала допълнителна годишна тежест от над 33 млн. евро. САЩ, от своя страна, пък биха могли да спестят повече от 120 млн. евро. През тази година САЩ поемат почти 470 млн. евро от разходите на НАТО от около общо 2,12 млрд. евро. Германия ще отделя само около 313 млн. евро.
С парите от общия фонд се финансират централата на Алианса в Брюксел и генералният военен щаб. Част от помощта е насочена и към инвестиции в споделена инфраструктура. Количеството средства, с които една държава трябва да допринесе, зависят от брутния национален доход. За САЩ обаче има горна граница, в противен случай те би трябвало да поемат около половината от разходите на общността.
Франция - "неудобната сила"
Германските разходи за отбрана в момента възлизат на около 47 млрд. евро, което се изчислява на 1,29% от БВП през 2019 г. През 2014 г. разходите са възлизали на около 35 млрд. евро (1,18%). САЩ са отчели разходи на НАТО разходи за отбрана на стойност от над 730 млрд. щатски долара (660 млрд. евро) през 2019 г., съответно 3,42%.
На двудневната среща на върха на НАТО в Лондон във вторник ще присъстват всички 29 държавни и правителствени ръководители, сред които е и френският президент Еманюел Макрон, който наскоро заяви, че НАТО е в "мозъчна смърт". Париж също ще вземе отношение по темата за новия механизъм на разпределение на разходите. Отделно, на фокус в дискусиите ще бъдат въпросите за трансатлантическите отношения и отношенията с Турция.
Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мейр подкрепи критичните коментари на Макрон относно НАТО в интервю. „Възнамеряваме да превърнем ЕС фундаментално от общ пазар в истински суверенна световна сила“, заяви Льо Мейр пред медията Süddeutsche Zeitung. Министърът описа ролята на Франция в Европа по следния начин: "Ние сме силата, която е неудобна и смущава."
Източник: https://www.investor.bg
/

 

Той е първият българин, летял с балон, с планер и с аероплан

28.11.2019, 14:45

Книгата “150 години от рождението на полковник Васил Златарев, основоположник на българското въздухоплаване и пръв командир на родните ВВС” излиза в навечерието на неговата кръгла годишнина. Полковник Златарев е български офицер от инженерни войски, един от основателите, организатор и радетел за създаването на българското въздухоплаване.
Той е първият българин, летял с балон, с планер и с аероплан. Участник е в първото бомбардиране на противников обект от български самолет, извършено на 17 ноември 1912 г. над Одрин от самолет “Блерио” XI, пилотиран от италианския доброволец в българската войска Джовани Сабелии.

С него майор Васил Златарев, командир на Въздухоплавателния парк, прави първата аеропланна бомбардировка на Балканите. Това е кратка характеристика от богатата биография на полковник В. Златарев.

Полковник Васил Златарев е една емблематична личност, която освен високите постове, които заема в структурите на новосъздадения Въздухоплавателен парк, проявява неподозирано желание за придобиване на знания в областта на въздухоплаването, които да приложи при формиране на новата организация и структура на въздухоплавателното отделение, сформирано на 28 февруари 1906 г........Прочети още

 

Монголия активира отново своите ВВС

28.11.2019, 14:07

Монголия активира отново своите ВВС с приемането на самолети МиГ-29УБ. Церемонията по приемането се състоя на 26 ноември, деня на независимостта на страната, на военната база, разположена в близост до международното летище "Чингис Хан" (Chinggis Khaan), което обслужва столицата на страната, Улан-Батор.
Монголия получи една първа партида, състояща се от два учебно-бойни изтребителя МиГ-29УБ, дарени от Русия, съгласно нареждане, дадено от президента Путин. Тези първи самолети ще бъдат използвани за обучение на първите нови пилоти и след това постепенно ще започнат служба за възобновяване на охраната на въздушното пространство на страната. Очаква се други доставки на МиГ-29 да последват и изтребителите да се интегрират във ВВС, но нито броят, нито датите на доставките все още не са обсъждани.
Изказвайки се по време на церемонията, командващият на монголските военновъздушни сили бригаден генерал Енкбаяр определи операцията като "отваряне на нова страница за монголската авиация". Той добави, че двата самолета, получени като дарение, ще подобрят бойната ефективност на ВВС и ще им позволят да изпълняват основната си задача за патрулиране на монголското въздушно пространство и да поддържат мисията за контрол на границите на страната. Говорейки пред персонала на ескадрилите 303-а и 337-а, той подчерта, че двата изтребителя МиГ-29 трябва да бъдат смятани за „символи на нашето сътрудничество с Русия“. - (видео)
Самолетите най-вероятно се предоставят на Монголия безвъзмездно, в рамките на подновеното наскоро споразумение за военно-техническа помощ между двете страни, което предвижда и предоставяне на безплатно въоръжение.
Монголските ВВС днес не разполагат с бойна авиация и имат на въоръжение три Ан-26 и една ескадрила Ми-17.
Монголия последно експлоатираше изтребители Ми-21ПФМ и спарки МиГ-21УС, които спряха да летят през 90-те години на миналия век, а след това значителен брой резервни части за тях бяха продадени на Северна Корея, което предизвика криминални разследвания.
За придобиването на МиГ-29 от Монголия се говори от 7 – 8 години, но до сега тези планове не се бяха материализирали.

Източник: http://www.pan.bg/

 

Сухопътните войски обезвредиха невзривени боеприпаси, открити в различни райони в страната

28.11.2019, 13:02

Специализиран екип от военно формирование 32 890 – Бургас от състава на Военноморските сили беше задействан днес, 27 ноември, след получен сигнал за открит метален предмет в морето на един метър от брега между Ахелой и Поморие. Военнослужещите от състава на Военноморските сили извършиха разузнаване на открития предмет, при което беше установено, че това е противотанкова мина ТМ 57 (на снимката). Екипът извърши унищожаване на мината при спазване на всички мерки за безопасност.
Военнослужещи от 78-ми батальон – София от състава на Сухопътните войски днес извършиха разузнаване на невзривен 122-мм боеприпас, открит в района на Учебен полигон „Сливница“. Боеприпасът ще бъде унищожен при спазване на всички необходими мерки за безопасност. Ръководител на специализирания екип е капитан Александър Цветков.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военноинвалидите с над 90% увреждания да получават по-висока социална пенсия, предлагат патриотите

28.11.2019, 12:58

Военноинвалидите с над 90% инвалидност да получават социална пенсия в размер на 57 на сто от линията на бедност. Такова предложение за законодателни промени ще внесат от групата на “Обединени патриоти”, обяви днес зам-шефът на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти.
Предложението е военноинвалидите да бъдат включени в чл. 70 т. 5 на Закона за хората с увреждания. Предвижда се месечна финансова подкрепа в размер 57 на сто от линията на бедност в случаите, когато военноинвалидите имат над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ. В момента те имат право на такава, но по т. 3 от чл. 70, която се равнява на едва 20 на сто от линията на бедност.
“Промените са свързани с пари и с бюджета на държавата. Става въпрос за корекция в доста ограничен размер на 230 хил. лв., с които да бъде поправена една несправедливост в Закона за хората с увреждания, в чл. 70 т. 5 трябва да влязат и категория и военноинвалидите. Има една група военноинвалиди, които са с над 90 % инвалидност, които са лишени от възможността да взимат, колкото останалите. С добавката в т. 5 можем да осигурим на 173 човека да бъдат изравнени с останалите. Просто една несправедливост, която е от години и която няма обяснение според нас. Редно е да ги подкрепим, те са една патриотична организация”, обясни Симеонов.
Източник: https://m.24chasa.bg

 

Турски вестник: Сбогом, НАТО

28.11.2019, 12:48

„Сбогом, НАТО“. С такова заглавие излезе турският вестник „Ортадогу“ преди срещата на върха на НАТО, на която ще се обсъди бъдещето на алианса и основните предизвикателства пред него.
Според вестника Анкара е дала отпор на НАТО, блокирайки плана на алианса за защита на балтийските страни и Полша. Турция е направила това, защото не е получила подкрепа от своите съюзници в борбата срещу кюрдските бойни милиции в Сирия, срещу които започна военната операция „Извор на мира“.
В НАТО са останали безчувствени към борбата на Турция срещу терористичните организации. Преди срещата на върха по повод 70 години от основаването на НАТО, Анкара нанесе критичен удар, пише вестникът.
Според анализаторите Турция няма да подкрепи плана за защита на балтийските страни, докато не получи подкрепа в битката си срещу кюрдските милиции, които разглежда като крила на терористичната Кюрдска работническа партия. Алиансът е имал два плана за сигурност – единият от тях за защита на балтийските държави, докато другият за заплахи, идващи от юг. Турция обаче ще продължава да блокира първия план, докато САЩ и другите страни не публикуват официално стратегията си за защита на Турция от юг. Вторият план е бил принципно одобрен, но САЩ са изказали възражения по него, поради което планът не е официално публикуван.
Източник: https://fakti.bg/

 

CNN: Тръмп възнамерява да намали плащанията на САЩ към бюджета на НАТО

28.11.2019, 09:00

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да намали размера на плащанията към бюджета на НАТО, съобщи CNN.
Телевизията цитира източници от Пентагона, според които доскоро около 22% от бюджета на НАТО идвали от средства, осигурени от Вашингтон. Администрацията на Тръмп възнамерявала да намали тази цифра до 16%.
Един от източниците на CNN отбелязва, че САЩ ще насочат спестените пари за финансиране на редица програми за сигурност в Европа. Сред тях са програми в Украйна и Грузия.
Телевизията отбелязва, че съкращаването на разходите на Вашингтон е символична стъпка, тъй като бюджетът на НАТО от 2,5 млрд. долара не отразява всички военни разходи на държавите, които са част от Алианса. По-специално от този бюджет се отделят средства за обслужване на базите на НАТО, за провеждане на определени операции, както и за съвместни инвестиции в отбранителния сектор.
Източник: https://blitz.bg/

 

Още по-мощен: увеличен е обсегът на поразяване на руския снайпер Т-5000

28.11.2019, 08:40

Руската снайперска винтовка Т-5000 увеличи обсега си на поразяване от 1500 на 2000 метра, съобщи "Российская газета". Стрелковите изпитания на снайперския комплекс вече преминаха успешно.
Работното название на новата винтовка е ORSIS-375CT.
Както заяви пред РИА "Новости" генералният директор на предприятието-разработчик на оръжието Владимир Злобин, новата версия на винтовката е разработена за патрон от калибър .376 Cheytac (9,5х77 мм). Серийното производство на новата модификация на Т-500 започва през 2020 г., като компанията вече е получила предварителни поръчки от различни страни.
Високоточната снайперска винтовка ORSIS Т-5000 няма нужда от представяне. Сред професионалистите тя с право се смята за "хирургически инструмент". Разработена е през 2011 г., а едва след година знаменитата група "Алфа" от Центъра за спецназначения на руската Федерална служба за безопасност спечели с нейна помощ международните съревнования за полицейски и военни снайперисти. И това далеч не е първото отборно злато, завоювано от руските силоваци с "петхилядника" на престижни състезания.
Характерни особености на ORSIS Т-5000 са високата точност на големи разстояния, както и добрата прецизност на стрелбата: само 0,5 МОА. Това оръжейниците успяха да постигнат благодарение на съвременните технологии за сглобяване, обработка, подбор на детайлите един за друг и пр. Освен това винтовката е много ергономична: снабдена е с регулируем приклад, удобна анатомична дръжка, лека основа от алуминиева сплав. Всеки снайперист също може да приспособи към себе си спусъка, за да не хаби излишни усилия при стрелба.
ORSIS Т-5000 се предлага в няколко версии: с патрон .308 Winchester (7,62х51), .300 Winchester Magnum (7,62х67) и.338 Lapua Magnum (8,6х70 милиметра). Обемът на пълнителя е от 5 или 10 патрона. Прицелният обсег е до 1650 м, макар че опитният стрелец след предварителна подготовка може да стреля и по-далеч. Недостатъците на винтовката са следствие от нейните достойнства. На първо място ORSIS Т-5000 е много скъпа. В гражданския си вариант стойността ѝ превишава 400 хил. рубли (близо 5570 евро). Второ – използва доста редки за Русия патрони. Въпреки това е особено популярна в спецподразделенията. - Още снайпери
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Крим, Балаклава: подземната база за подводници

8.11.2019, 08:18

Но какво е Balaklava (Балаклава) според Гугъл? Балаклава е шапка от времето на Кримската война! В първата Кримска война 1853 -1856 г. англичаните воювали на страната на Турция. Когато завзели Балаклава, се наложило да презимуват заради обсадата на Севастопол. Зимата се оказала много сурова със смразяващи студове и силен морски вятър, които водели нощем до измръзване и окапване на ушите и носа.
Развалините на генуезката крепост Чембало са отгоре на склона. Следват останките на отбранителни съоръжения издигнати от татарите, турците, гърците, англичаните и руснаците.
Името ,,Балаклава“ се превежда от турски като ,,рибен чувал“ и това е свързано с факта, че наесен делфините погвали рибното ято от морето в Балаклавския залив и там го вкарвали в клопка. Рибите се мятат между скалите и делфините докато им станат лесна плячка. Местните рибари знаейки тази особеност, умело разполагали мрежите на таляна, че в сътрудничество с делфините си осигурявали богат улов.
Но какво се крие днес под маската Балаклава? ........Още за Балаклава

 

 

Въведоха в строя подводницата Б-274 „Петропавловск-Камчатский“

27.11.2019, 22:52

На 25 ноември 2019 година се състоя тържествена церемония по вдигането на флага на голямата подводна лодка Б-274 „Петропавловск-Камчатский“ проект 636.3 (заводски номер 01614), построена в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“ в Санкт Петербург за Тихоокеанския флот на РФ. - (видео)
Строителството на първите две (от планираните шест) субмарини Б-274 „Петропавловск-Камчатский“ и Б-603 „Волхов“ (заводски номера 01614 и 01615) проект 636.3 за ТОФ започна на 28 юли 2017 година.
Главната подводница Б-274 бе спусната на вода на 28 март 2019 година, а първото й излизане в открито море се състоя на 16 август 2019 г. - Още за проект 636.3

 

Русия тества Ту-95МСМ, който ще може да носи 22 ракети с ядрени бойни глави

27.11.2019, 22:05

Държавните изпитания на стратегическия ракетоносец Ту-95 с модернизирани двигатели ще приключат в средата на следващата година.
"Изпълнихме около половината от полетите с модернизирани двигатели НК-12МПМ по програмата на държавните изпитания. Програмата трябва да завърши в средата на 2020-те години", отбеляза пред "Интерфакс" генералният директор на ПАО "Туполев" Александър Конюхов (на снимката).
Изпитанията на самолета с обновената силова установка започнаха през пролетта на 2018 година. През август Конюхов съобщи пред агенцията, че НК-12МПМ потвърждават заявените характеристики. Според данни на източник на "Интерфакс" модернизираният двигател значително е разширил радиуса на действие на ракетоносеца и е позволил двойно да се увеличи количеството оръжия на борда.
В щатния си вариант Ту-95МС носи шест стратегически крилати ракети Х-55 в барабанна пускова установка. Модернизираната версия Ту-95МСМ може да носи новите ракети Х-101 – те доказаха възможностите си в Сирия, като при това, освен пусковите установки във фюзелажа, под крилата на самолета са монтирани и държачи за 16 ракети.
Паралелно "Туполев" готви договор с военното министерство за дълбоката модернизация на наличните на въоръжение Ту-95.
Ракетоносецът е част от въздушната ядрена триада на Русия. Предназначен е за поразяване на стратегически важни цели в дълбокия тил на противника. Най-мощните в света турбовитлови двигатели и осем огромни витла с висок КПД правят Ту-95 рекордьор в своя клас по скорост и продължителност на полета, отбелязва "Российская газета". - Още за Ту-95
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Авария с израелски военен хеликоптер CH-53

27.11.2019, 20:44

Вчера по време на полет се е запалил единият двигател на израелски военен хеликоптер Sikorsky CH-53 Yas'ur 2025 (S-65C-3, р.н. 042, 65-399).  Екипажът е успял аварийно да приземи вертолета западно от кибука Бейт Кама, намиращ се в северната част на пустинята Негев. Тричленният екипаж и 11-те командоси от елитната част Shaldag, намиращи се на борда, са успели да напуснат горящата машина невредими.
Първите хеликоптери Yas'ur влизат на въоръжение в израелските ВВС през 1969 г. и става основна машина за транспортиране на войници и оборудване. Взема участие в широк диапазон от мисии, включително и в секретни операции.
Многократно е модернизиран, оборудван е с 20 нови системи, включително и за самозащита от ракети.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Руски бомбардировачи пак вдигат по тревога

27.11.2019, 20:14

Два руски стратегически ракетоносеца Ту-95МС осъществиха в течение на 10 часа планов полет над неутрални води в Японско и Източнокитайско море, придружени от изтребители Су-35С и самолет за радиолокационно разузнаване и управление А-50 от Въздушно-космическите сили на Русия.
Това съобщи министерството на отбраната в Москва, предаде ТАСС.
На някои етапи от полета руските бомбардировачи са били придружавани от южнокорейски самолети F-15 и F-16, както и от японски F-2.
Руската далечна авиация редовно изпълнява полети, строго спазвайки международните правила за използване на въздушното пространство, без да нарушава границите на други държави, напомни министерството.

 

Красимир Каракачанов: Срещата в Белия дом отваря много изгодни възможности за България

27.11.2019, 19:55

Срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп, която се състоя в Белия дом, отваря много изгодни възможности за България. Това каза в „Сутрешния блок“ на БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Той обясни, че срещата отваря отношенията между България и САЩ в много отношения:
„Усилията на България в областта на модернизацията на армията и сигурността бяха оценени високо и това трябва да се каже. От това произтича, че отношенията между двете страни на базата на оценките, които бяха дадени от президента Тръмп и от неговата администрация за България, отварят възможността за едни много по-изгодни взаимоотношения за страната ни. Дори вземете най-елементарния битов въпрос с визите. Над 200 000 българи живеят в САЩ. Тези 200 000 българи имат роднини в България. Той се е поставял, но за пръв път американски президент вследствие на разговорите и отношението, което той придобива към България, го поставя”.
Красимир Каракачанов разкри какви въпроси, свързани с отбраната, са били засегнати по време на срещата:
„Ние коментирахме интереса, който имат американски компании, да инвестират в България в подобен вид производство - военнопромишленият комплекс. И по отношение на бронирана техника, и по отношение на много други аспекти във военнопромишления комплекс. Тоест интересът е към инвестиция. И ние като страна имаме интерес да се инвестира във военнопромишления комплекс. Вие помните, че България беше шеста в света по производство и експорт на оръжие и въоръжение. Сега е на едно от добрите места, но има какво да се желае”.
Разговор за закупуване на друга техника не е имало, заяви Каракачанов, по отношение на разкриване на координационен център в страната ни той обясни:
„Морският координационен център въобще не представлява военна база, както се опитват някои хора да плашат обществото. Този процес започна през 2014 г., когато беше правителството на Орешарски. Аз го заварих като министър на отбраната. То е въпрос и на престиж коя от страните членки на НАТО в Черноморския регион ще бъдат определени да изведат подобен център.
Най-простото нещо, което може да бъде обяснено, е че създаването на някаква американска или друга военна база е невъзможно, поради една причина - конвенцията от Монтрьо от 20-те години на миналия век регламентира присъствието на чужд военен флот извън страните от Черноморския регион. Там се регламентира, че повече от 3 седмици не могат да присъстват подобни кораби”.
Източник: http://otbrana.com/

 

Тържествено откриване на система за комуникации във Военновъздушните сили

27.11.2019, 16:06

Днес, 27.11.2019 г. (сряда) в Базата за командване,управление и наблюдение (БКУН) се проведе тържествен ритуал по откриване на изградената система за гласови комуникации (Voice communication systems).
„Системата за гласови комуникации ще разкрие нови възможности за гласови комуникации с летателни апарати, както и с центровете за командване и управление на ВВС на НАТО. Тази система неминуемо ще способства за така желания процес на модернизацията на българските ВВС и изпълнението на комплексни задачи и мисии, както в регионален, така и в глобален мащаб.
С включването си в Проекта 2012-та и последващото му реализиране през настоящата година, Република България все повече затвърждава позицията си на надежден, безапелационно доказал качествата си, солиден партньор сред страните-членки в голямото семейство на Алианса.“ – каза командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков в своето приветствено обръщение към гостите на мероприятието и пожела ползотворна работа на личния състав, който ще оперира със системата.
По време на мероприятието командирът на БКУН полковник Христо Ганецовски лично направи презентация за новопридобитата комуникационна техника, след което екип под ръководството на подполковник Румен Гайдаров извърши демонстрация на новите способности в системата за командване и управление във ВВС при управление на военната авиация и носене на дежурство в интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО – NATINAMDS.
В края на тържеството командирът на ВВС генерал-майор Стойков и генералният мениджър на Агенцията по комуникации и информация на НАТО си размениха плакети в знак на признателност и уважение между двете институции.
Гости на мероприятието днес бяха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, генералният мениджър на Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCIA) господин Кевин Шеид, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев, съветникът по сигурността на президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров, директорът на дирекция КИС бригаден генерал Емил Шошев, председателят на надзорния съвет на NCIA д-р Велизар Шаламанов, генералният директор на фирма CS-Франция господин Кхалед Драз, като и други военнослужещи и представители на индустриални партньори.
Източник: http://af.armf.bg/

 

Руската авиация разширява обхвата си в Сирия

27.11.2019, 11:52

Руските военни пилоти разширяват зоната на полети над Сирия и започват да патрулират в нови райони на северните и североизточните провинции на страната. Екипажите на хеликоптери казаха на репортерите, че техните задачи включват не само подпомагане на военни полицейски части в близост до сирийско-турската граница, но и осигуряване на безопасността на пунктовете за разпространение на хуманитарна помощ в провинциите Хашек и Алепо, съобщи ТАСС.
В определени райони пилотите трябва да летят на височина 30-50 м над земята от съображения за безопасност.
Продължителността на патрула отнема около два часа. Руски въздушен патрул минава над райони на река Ефрат, където се намират най-големите водни електроцентрали в Сирия: Табка (провинция Рака) и Тишрин (провинция Алепо). - (видео)
На 22 октомври президентите на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Тайип Ердоган на среща в Сочи приеха меморандум за съвместни действия за разрешаване на ситуацията в североизточна Сирия.
Според документа руската военна полиция и сирийските гранични служители от обяд на 23 октомври са били въведени в райони, граничещи с 30-километровата зона за сигурност, създадена от Турция. На 1 ноември руските и турските военни провеждат първия съвместен патрул на изток от река Ефрат.
Източник: https://news.bg/

 

Срещата на върха на НАТО – празненството свърши

27.11.2019, 10:04

И преди избирането на Доналд Тръмп за държавен глава на САЩ срещите на върха на НАТО бяха преди всичко празник на трансатлантическото единство. Всичко беше обсъждано предварително и сценарият на събитието беше внимателно писан. Нищо не можеше да съсипе празненството на организация, която описваше себе си като „най-успешния съюз" в историята. В края на краищата, нали тъкмо тя спечели Студената война? САЩ бяха приветствани като основен акционер в борда на директорите (техният бюджет за отбрана все още представляваше повече от две трети от военните разходи на 28-те съюзници). Но празненството свърши, предупреждават в редакцията на френския национален ежедневник Le Point.
70 години след подписването на Вашингтонския договор (4 април 1949 г.), предстоящата среща на върха в Лондон (3-4 декември) трябваше да следва същия сценарий. За страната домакин тази среща е важна по две причини. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън се стреми да докаже - седмица преди парламентарните избори (12 декември), че е истински държавник: сега малцина признават това, дори в собствената му Консервативна партия. За Великобритания тази среща на върха е отлично средство за доказване, че дори и да напусне Общността, тя все още активно участва в европейския живот в рамките на НАТО. От самото начало на преговорите за Брекзит Лондон се опитва да използва аргументите на армията и специалните си служби, за да направи ЕС по-отворен за бъдещите търговски отношения.
Всъщност, както на предишните две срещи на върха (май 2017 г. и юли 2018 г.), атмосферата в кулоарите на събитието вече не изглежда съвсем празнична. Да, НАТО вече е имало периоди на сътресения, може би и по вина на Франция. Независимо от това, организацията още не е виждала подобно на това, което й се случва в днешно време. От 2017 г. държавните и правителствените ръководители, които отиват на срещата на върха, не знаят – образно казани - в какъв сос ще бъдат сервирани. Фактът, че САЩ, стълбът на организацията, страна, от която се очакват гаранции за сигурност (особено за Източна Европа), публично изразява съмнения относно значението на НАТО – нещо, което вече се превърна в голям удар наред с ексцентричното и непредсказуемо поведение на президента.
Нито един политик не харесва изненадите. Доналд Тръмп напомня на дядо, който не може да бъде поканен на сватба, макар да плаща за нея, защото всички знаят, че може да предизвика скандал по всяко време. Освен това не може да се предвиди мащабът на кризата. Във Вашингтон никой не може правилно да инструктира посланици какво ще каже или иска да каже Тръмп. По една проста причина: само той знае това. През 2017 и 2018 г. американският президент упрекна съюзниците, че не са изпълнили обещанието си да увеличат бюджета за отбрана до 2% от БВП. Освен това Тръмп не пропуска шанса да се усъмни в полезността на съюза за САЩ и по този начин поражда съмнения относно американските задължения за защита на Европа. „Защо да защитаваме Черна гора?", попита той открито преди време.
Съюз между Тръмп и Макрон?
В такава трудна ситуация изявлението на френския президент Еманюел Макрон за „мозъчната смърт“ на НАТО не постигна най-добрия ефект. Меко казано, то неприятно изненада съюзниците. Отначало атакуваха еретика: по-лесно е, отколкото да критикуват Тръмп. Но когато президентът на републиката заяви, че е имал положителен телефонен разговор за НАТО с американския си колега, гневът към него бе заменен от объркване. Нашите съюзници днес са в ступор при мисълта за това какво оста Тръмп-Макрон може да сътвори за Алианса. Единият иска да се отърве от Европа, а другият се стреми да се възползва от това. Тук може да лежат основите на един договор, който изобщо няма да се хареса на съюзниците, обвързани с американските гаранции. Някои се нуждаят от тях на фона на руските провокации, докато други разчитат на НАТО, за да не увеличават собствения си бюджет за отбрана.
С други думи, на срещата на върха в Лондон може и да ни очакват изненади. Едно от най-добрите заключения би бил определянето на взаимното допълване на НАТО и ЕС. Нека НАТО участва в колективна отбрана, което е толкова важно за нашите източноевропейски партньори, но да не се иска нищо друго от САЩ. Нека ЕС има средства да гарантира сигурността на нашия континент във всички останали случаи, включително в периферията. Това означава, че нашите основни съюзници, Германия, Италия и Испания, ще трябва да допринесат за отбраната на континента, като същевременно поддържат надеждата, че Великобритания няма да загуби близките си връзки с европейските инструменти за отбрана. Това е основната задача на Еманюел Макрон във връзка с Тръмп и неговите европейски колеги. Освен това американският лидер ще бъде по-лесен за убеждаване от останалите.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

FAZ: Германските граждани се застъпват за европейски „ядрен щит"

27.11.2019, 09:20

30 години след падането на Берлинската стена мнозинството от германските граждани са убедени, че отново е необходимо ядрено възпиране, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, позовавайки се на данни от скорошно проучване. Резултатите от него показват, че над две трети от германците се застъпват за идеята родината им да бъде отбранявана посредством ядрен щит. Налице са обаче различни възгледи по отношение на това как идеята може да бъде реализирана.
Класическият вариант - използването на американския ядрен „чадър“ - се предпочита само от 22% от анкетираните. Европейската опция се оказа най-популярна, като Франция и Великобритания са посочени като основните закрилници. 40% от анкетираните смятат, че Берлин трябва да се съсредоточи върху обединяване на усилията с тези две държави, въпреки факта, че техният ядрен арсенал е значително по-ограничен от този на САЩ. Само 7% от анкетираните смятат, че Германия трябва да се защитава сама и да създаде собствено ядрено оръжие.
Според проучването, в очите на германските граждани, САЩ вече нямат статут на основен съюзник, отбелязва изданието. На първо място в списъка на важните съюзници е Франция, следвана от САЩ, Китай и Русия. В същото време почти две трети от анкетираните определят германско-американските отношения като „лоши“.
Повечето германци смятат ситуацията в страната си за „сигурна" (14%) или „сравнително сигурна" (62%). Германските граждани виждат сътрудничеството с важни държави като Франция, Япония, Русия, Полша, Италия и Китай като основна посока на външната политика на ФРГ.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Морската пехота на САЩ си поръчва бойни машини

27.11.2019, 07:54

Компанията BAE Systems получи от Корпуса на американската морска пехота договор за 120 милиона долара за допълнителни десантни бойни машини. Този последен договор е за транспортния вариант на ACV (ACV-P), осемколесна десантна машина, способна да транспортира морски пехотинци от десантния кораб до брега и да извършва сухопътни операции. Всяка машина ще превозва до 13 морски пехотинци в допълнение към екипажа от трима души. „Тази сделка потвърждава увереността на морската пехота в доказаната способност на машината да изпълнява своите амфибийни задачи и представлява важна стъпка към развръщането на машината в морската пехота. ACV е изключително мобилна, устойчива и адаптивна платформа, с възможности да се усъвършенства, да посреща предизвикателствата на бъдещите си роли в решаваните задачи и да осигурява повишена бойна мощ на бойното поле“, заяви Джон Суифт, директор на програмите за морските десантни средства в BAE Systems. Текущото дребносерийно производство е фокусирано върху опцията ACV-P. Като част от широкомащабното серийно производство ще бъдат добавени още опции, включително машини за управление и командване (ACV-C), с купола с 30-mm оръдие със среден калибър (ACV-30) и опции за ремонтно-възстановителни машини (ACV-R). Всички те са в рамките на програмата ACV Family of Car.
Морската пехота избра BAE Systems, заедно с Iveco Defense Vehicles за програмата ACV през 2018 г., за да замени остарелия си парк от десантни машини, които функционират вече от десетилетия и също са произведени от BAE Systems. Производството и поддръжката на ACV се осигурява от съоръженията на BAE Systems във Вирджиния, Калифорния, Мичиган, Южна Каролина и Пенсилвания.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Навършват се 100 години от подписването на Ньойския мирен договор

27.11.2019, 07:22

Навършват се 100 години от подписването на Ньойския мирен договор. Той е наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война (1914 г.-1918 г.). Подписан е на 27 ноември в парижкото предградие Ньой от министър-председателя Александър Стамболийски, а от страната на силите победителки - от ръководителите на техните делегации на Парижката мирна конференция (1919-1920 г.). Според него България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години след влизането му в сила с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години. Освен това България е задължена да предаде на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки) - Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия), Румъния и Гърция, определено число добитък, както и 250 000 т. въглища. Наред с това тя губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната ни е лишена от значителни територии, населени с компактно българско население. Пак по силата на Ньойския мирен договор на България е отнето правото да има своя наборна армия, като на нейно място й се разрешава рекрутирането на платена войска в размер на 33 000 души войници и офицери, с които да охранява границите си и да пази вътрешния ред. Като неделима част от договора по искане на Гърция е приложена и т. нар. конвенция за доброволна размяна на малцинствата между двете съседни държави, която впоследствие е използвана от атинските управляващи среди за насилствено прогонване на българското население от неговите родни огнища в Западна Тракия. Ньойският мирен договор просъществува до началото на Втората световна война 1939-1945 г. През този период България изплаща на съглашенските сили и техните балкански съюзници репарации в размер на 65 000 000 златни франка.

Ньойският договор влиза в сила на 9 август 1920 година.

 

 

Индия ще закупи американските 127-mm корабни артилерийски системи Mk 45 Mod 4

26.11.2019, 22:07

На 19 ноември 2019 г. Агенцията за сътрудничество в отбраната (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) към Министерството на отбраната на САЩ изпрати уведомление до Конгреса на САЩ за планираната предстояща продажба на Индия чрез американската програма за междуправителствени чуждестранни военни продажби (FMS) на 13 корабни универсални артилерийски установки Mk 45 Mod 4 калибър 127 mm/62. Тази доставка е одобрена от Държавния департамент на САЩ. Общата стойност на предполагаемата сделка ще бъде 1,021 милиарда долара, включително обучение и пакети за техническа поддръжка.
Генералният изпълнител на доставката ще бъде производителят на тези установки, корпорацията BAE Systems (тя произвежда тези артилерийски системи в предприятието си в Луисвил, Кентъки).
Според уведомлението, доставката ще включва и 3500 снаряда D349 с калибър 127 mm. Най-вероятно 127 mm / 62 артилерийски Mk 45 Mod 4 ще бъдат монтирани върху индийските фрегати Проект 17A (тип Nilgirn, седем единици) и разрушителите по Проект 15B (тип Visakhapatnam, четири единици). Въвеждането в експлоатация на лидерния кораб от двата типа е планирано за 2021-2022 г.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Дания ще оглави мисията на НАТО в Ирак

26.11.2019, 21:31

От 2020 г. Дания ще оглави мисията на НАТО за обучение на иракските сили за сигурност и ще изпрати поне 200 военнослужещи в близкоизточната страна. Това обяви външният министър на скандинавското кралство Еп Куфуд в ефира на местно радио, предава TACC.
„Това е важна тренировъчна мисия, чиято цел е да се провежда обучение на най-високо ниво в Ирак, да се развие инфраструктура и да се гарантира продължаването на борбата срещу „Ислямска държава“, заяви датският министър.
Към настоящия момент около 200 датски миротворци вече са в Ирак. От началото на мисията през 2003 г. в страната са служили 4870 датски войници. В момента мисията на НАТО се ръководи от представителя на Канада генерал-майор Джени Каринян.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Турция отказва да подкрепи план на НАТО за отбраната на Прибалтика и Полша

26.11.2019, 21:17

Турция отказва да подкрепи план на НАТО за отбраната на балтийските републики и Полша, докато алиансът не предложи повече политическа подкрепа на Анкара в борбата с кюрдските бойци в Северна Сирия, заявиха за Ройтерс четири източника от пакта.
Анкара е заявила на посланика си в НАТО да не подписва плана и да заеме твърда позиция в срещи и частни разговори с искане алиансът официално да признае кюрдските Отряди за народна защита за терористи.
Спорът идва преди отбелязването на 70-годишнината на Северноатлантическия пакт следващата седмица в Лондон и е знак за различията между Анкара и Вашингтон относно турската офанзива срещу кюрдите в Сирия, припомня БНР.
НАТО се нуждае от официално одобрение от всички 29 страни членки за военния план за защита на Полша, Литва, Латвия и Естония в случай на руска атака.
Без турска подкрепа за НАТО ще бъде трудно бързо да се задейства в отбрана на тези страни.
"Турците вземат за заложник източноевропейците, блокират одобрението на това военно планиране, докато не получат отстъпки", заяви един от дипломатическите източници на Ройтерс.
Източник: https://frognews.bg/

 

Седмия национален събор на граничарите, действащи и запасни, ще се проведе на 27 юни 2020 година в град Гоце Делчев

26.11.2019, 20:37

На 22.11.2019 г. в гр. Гоце Делчев се проведе среща на председателя на СОСЗР генерал Златан Стойков с кмета на общината г-н Владимир Москов. Целта на срещата бе определяне датата на провеждане на Седмия национален събор на граничарите през 2020 г. и създаване на организация за подготовката и провеждането на събора. Генерал Стойков поздрави Вл. Москов с преизбирането му за седми пореден път за кмет на града и му благодари за доброто отношение, което има към общинската организация на Съюза в града, както и за съгласието и готовността за провеждането на Седмия национален събор на граничарите в гр. Гоце Делчев.
След проведения разговор, се взе решение Седмия национален събор да се проведе на 27 юни 2020 г. в гр. Гоце Делчев. В срещата взеха участие и генерал майор В. Върбанов, зам.-председател на Съюза, полк. о.з. П. Станев, гл. секретар и председател на клуб „Граничари” – София, комисар Илия Сораджиев, н-к на Гранично полицейско управление в Г. Делчев и майор о.з. Бойко Гърнев, председател на СОСЗР-Г. Делчев.
От 13.00 до 15.00 ч. същия ден в обновения клуб на Съюза в гр. Банско се проведе среща на ген. Златан Стойков и придружаващите го лица с полк. о.з. Костадин Ушев, председател на областния съвет на СОСЗР-Благоевград и представители на областната организация от Банско, Благоевград и Симитли. На срещата присъства и новоизбрания кмет на гр. Банско полк. о.з. Г. Кадев. Срещата премина в дружески разговор.
Източник: http://soszr.bg/

 

Ракета „Союз-2.1в“ успешно стартира от космодрума Плесецк

26.11.2019, 20:17

Въздушно-космическите сили на Русия извършиха пуск на ракета-носител „Союз-2.1в“ с военен спътник (вероятно спътник-инспектор Космос-2542, 14Ф150 N2) на борда от космодрума Плесецк.

Старта е извършен успешно вчера в 20:52 мск и е протекъл без забележки. - (видео)
В планираното време космическия апарат е бил изведен на целева орбита и е поет за управление от наземните средства на ВКС.

 

Москва готви ново споразумение с Анкара за С-400 – договорът се очаква през първата половина на 2020 г.

26.11.2019, 19:55

Москва планира да подпише ново споразумение с Анкара за доставка на полкови комплект С-400. Договорът трябва да стане факт през първата половина на следващата година, съобщи генералният директор на държавната оръжейна търговска компания „Рособоронекспорт“ – Александър Михеев (на снимката), цитиран от турски медии.
Докато траят преговорите за нова партида от системите за противоракетна отбрана, по силата на сключеното през 2017 г. споразумение в Турция вече пристигнаха четири батареи С-400. Припомняме, че сделката на стойност 2,5 млрд. долара предвижда частично предаване на производствената технология на турската страна. Доставките започнаха през юли, а Белият дом реагира мигновено, прекратявайки договора за американските изтребители F-35.
В понеделник Анкара организира тестове на радиолокационния елемент на руските зенитно-ракетни системи. По този повод турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира, че страната му никога не е обещавала да не разполага или използва С-400. Купихме системите, защото имаме нужда от противовъздушна отбрана, подчерта турският първи дипломат.
Междувременно турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че Анкара смята до април 2020 г. да уреди разногласията си с САЩ заради покупката на С-400. Задачата е възложена на министрите на отбраната и на външните работи на двете държави. Това е въпрос, свързан с НАТО и съвсем не означава, че системите няма да се използват, просто трябва да предприемем определени стъпки според правилата на Алианса, уточни Ердоган.
Източник: https://armymedia.bg/

 

70 години Инженерно-авиационна служба на ВВС

26.11.2019, 19:48

На 27.11.2019 г. от  18:30 часа в зала „Концертна“ на Централен военен клуб ще се проведе тържествено честване на 70-годишнината от създаването на инженерно-авиационна служба на Военновъздушните сили.
Каним всички представители на средствата за масова информация да посетят и отразят събитието.
Българската военна авиация се създава в началото на XX век и преминава изпитания през Балканската, Първата и Втората световна война. Тя постига апогея на своето развитие в края на века. В годините на нейното израстване в България се създават технически кадри, които, организирани във военно-техническите, а по-късно в инженерно-авиационните служби, изиграват съществена роля в развитието на авиацията и родното самолетостроене. Създават се самолетни фабрики в Божурище, Казанлък и Ловеч за производство на нови самолети и ремонт, самолетна фабрика за ремонт на самолети и самолетни мотори в Карлово, самолетни работилници в Пловдив, Горна Оряховица, Ямбол, Граф Игнатиево, Телиш, Враждебна, „Чайка"- Варна и др.
Създават се авиационни поделения първоначално в Ихтиман, Пловдив, Ямбол, Ловеч, Божурище, а по-късно и на други летища, които със своите технически служби влизат в състава на Въздушни войски. Впоследствие те многократно изменят организационната си структура и структурата на техническите си служби.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Русия демонстрира пред експерти от САЩ ракетната система "Авангард"

26.11.2019, 17:10

Русия показа на американските инспектори ракетната система "Авангард" с хиперзвуков крилат блок, посочва в изявление руското Министерство на отбраната, цитирано от руските медии.
Комплексът е показан като част от прилагането на Договора между Русия и Съединените щати относно мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия.
"На територията на Русия, пред американския екип за проверка е проведена демонстрация на ракетната система "Авангард" с хиперзвуков крилат блок".
Подчертава се, че Русия провежда демонстрацията, за да осигури жизнеспособността и ефективността на Договора Нов СТАРТ. Американски инспектори са в Русия от 24 до 26 ноември.
По-рано руското външно министерство коментира, че ракетните системи "Сармат" и "Авангард" не противоречат на договора СТАРТ.
В средата на май бе съобщено, че стратегическите ракетни сили започват да получават комплекси "Авангард". Министерството на отбраната отбелязва, че инсталирането на комплекса на бойно дежурство е предвидено за декември.
Показаната УР-100Н УТТХ е ядрена междуконтинентална балистична ракета, стратегическо оръжие, което влиза във въоръжените сили на Русия първоначално с 2 полка, всеки от които ще разполага с 6 МБР базирани в силози.  Хиперзвуковият блок е в състояние да достигне скорост над 20 M (скорост на звука).
Руските медии питат, готова ли е американската страна да приеме руски инспектори в своите съоръжения, където се разработват най-новите оръжия.
Те допълват, че Русия е единствената държава в света, която официално е обявила, че разполага с хиперзвуково оръжие. През февруари тя обяви пускането на стратегически ракетен комплекс "Авангард" и успешни изпитания на хиперзвуковата противокорабна ракета "Циркон".
Договорът за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3), подписан през 2010 г., остава единственото настоящо споразумение между Русия и САЩ за ограничаване на военната мощ.
Споразумението изтича през февруари 2021 г. и засега Вашингтон не обявява дали възнамерява да го удължи. Доналд Тръмп обяснява за желанието да се изработи ново тристранно ядрено споразумение между Русия, Китай и САЩ. Пекин отхвърля тази идея.
Източник: http://www.cross.bg/

 

13 френски военнослужещи са загинали в Мали при сблъсък на два вертолета

26.11.2019, 14:03

Два хеликоптера на леката авиация на сухопътните сили (ALAT) на Франция, Eurocopter EC 665 Tiger HAP и Aérospatiale AS532 Cougar, се сблъскаха в полет по време на изпълнение на бойна мисия в рамките на операция Barkhane в Мали. Жертвите от сблъсъка на двете машини са общо 13 души, информира RTL.fr.

В комюникето на Генералния щаб на въоръжените сили на Франция, публикувано днес сутринта (26 ноември 2019 г.), се уточнява, че катастрофата е станала вчера понеделник, 25 ноември 2019 г., малко преди 20,00 часа. Следователно в пълна тъмнина, в нощ без луна и полупустинна среда.
Двата хеликоптера, Cougar и Tigre се сблъскаха по време на "операция за подкрепа на командоси от силите Barkhane, които бяха в контакт (престрелка) с терористични въоръжени групировки (GAT)", се съобщава в комюникето на генерални. Операцията се провежда в малийския регион на Липтако, в зона, където се срещат границите на Мали, Нигер и Буркина Фасо, която е добре известна като район на действие на GAT. Това също се уточнява в комюникето на френския Генерален щаб.
„Ангажирани в региона от няколко дни, командосите проследяват група терористи, идентифицирани няколко часа по-рано, които се придвижват с пикапи и мотоциклети. Много бързо командосите получиха подкрепа от хеликоптери и звено Mirage 2000.
След това хеликоптер Cougar, с шест души командоси и шеф на мисията, беше ангажиран да координира всички средства, като в същото време беше в състояние да се намеси, за да осигури "незабавното извеждане" на бойна група на земята.
Към 19,40 часа, по време на маневрата, за да се подготви за атака на противника, хеликоптери Cougar и Tigre се сблъскаха, като се разбиха недалеч един до друг. Никой от военните на борда не оцелява в този сблъсък.
В момента се изпълнява спасителна и обезопасителна операция в зоната на произшествието. Множество средства на силите Barkhane все още са ангажирани. Сред 13-те, загинали в катастрофата, са двамата членове на екипажа на хеликоптера Tigre от 5-ти боен вертолетен полк (5e RHC), петимата членове на екипажа на Cougar (също от 5e RHC), четирима оператори на групата на планинските командоси (GCM) ) от 4-ти полк на Специалните сили (4е RCH), оператор на GCM на 93-и планински артилерийски полк (93e RAM) и оператор от 2-ри чуждестранен инженерен полк (2e REG) на Чуждестранния легион (LE).
"В рамките на операция Barkhane, ALAT поддържа "Тактическа пустинна бойна група" (GTDA) в Гао с около 370 души и около 20 летателни апарата. Този авиационен парк включва пет NH90, два Cougar, 9 разузнавателни щурмови хеликоптери (Tigre и Gazelle) и един самолет Pilatus PC6. Британско подразделение с три CH-47 Chinook и 90 души също действа заедно с френските сили в Гао.
Последната загуба на ALAT по време на военните операции в Мали датира от 24 юни 2019 г., когато хеликоптер Gazelle беше свален по време на операции от обстрел от земята. След аварийно кацане хеликоптерът се запали. Командосите на борда успяват да извлечат двамата ранени пилоти и организират бързата им евакуация. Това е вече истинска война, която продължава в Мали от януари 2013 г. Повече от 4500 френски войници са постоянно ангажирани във войната срещу GAT и от началото на операциите през януари 2013 г. са убити 41 от тях.

Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Президентът подписа Указ №260

26.11.2019, 11:37

Чакат се новите генералски назначения. Засега правителството има само едно предложение, което е за командир на Съвместното командване на специалните операции. Министерският съвет предлага на тази длъжност да бъде назначен бригаден генерал Явор Матеев със звание „генерал-майор”. Все още няма за началник на Висшето военновъздушно училище.
С подписването на този указ и публикуването му в днешния брой на Държавен вестник  президентът променя Указ № 85 от 28 февруари 2012 г. за утвърждаване на длъжностите във въоръжените сили на Република България и Националната служба за охрана, изискващи висши офицерски звания. Новият момент се състои в създаването на още една длъжност, която изисква висше военно звание. Тя е за началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски”, което съгласно решението на Народното събрание трябва да започне да функционира от 1 януари 2020 г. Времето тече, а от МО все още няма предложение за началник. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов няколко пъти заявяваше, че скоро ще се реши този въпрос, но все още няма информация.
Очаква се още едно генералско назначение. То е за директор на Служба „Военна информация”. Министърът заяви, че това ще бъде сегашният и.д. директор полковник Велко Атанасов. Засега, обаче, няма предложение от правителството до президента за издаване на указ. Там, според Закона за военното разузнаване, има възможност да бъде назначено и цивилно лице, но министър Каракачанов вече каза, че не е склонен да я използва.   
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ВКС на РФ ще получи първия изцяло нов Ту-160М през 2021 г.

26.11.2019, 08:35

Първият построен „от нула“ дълбоко модернизиран стратегически бомбардировач-ракетоносец Ту-160М ще бъде предаден на руските ВКС през 2021 г., съобщава за Интерфакс генералният директор на "Туполев" Александър Конюхов.
Успоредно с началото на строителството на новия самолет се извършва дълбока модернизация на сега намиращите се на въоръжение шестнадесет Ту-160 до стандарта Ту-160М.
Така след десет годишно прекъсване в Казансия авиационен завод се възобновява производството на стратегическите ракетоносци.
Външно новият Ту-160М няма да се различава от от базовия модел, но бойните му възможности значително ще се увеличат, включително и за сметка на въоръжението. Отделно за новия самолет ще се произведат нова серия двигатели НК-32, които ще позволят да се увеличи далечината на полета с 1000 км.
На 25 януари 2018 г. е подписан договор между МО на РФ и компанията „Туполев“ за производство на десет нови Ту-160М, като всеки от тях ще струва 15 милиарда рубли (около 238 млн. долара). - Още за Ту-160
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Министерска награда за майор от запаса Атанас Хаджиев

26.11.2019, 07:52

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов майор от запаса Атанас Хаджиев бе удостоен с почетен знак на МО „Свети Георги“ – трета степен за офицери. Отличието се присъжда за принос към националната сигурност и отбраната и за активна военно-патриотична дейност на майор от запаса Хаджиев като председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) в Пловдив. Поводът бе неговият 60-ти рожден ден.
Наградата връчи директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов. Председателят на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов удостои майор от запаса Хаджиев с почетен плакет на Съюза. Церемонията се проведе в централата на СВВБ в рамките на заседание на Изпълнителното бюро на Съюза, чийто член е и майор от запаса Хаджиев.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Какво се случи на 25 ноември 2007 г.?

25.11.2019, 23:00

С тържествена церемония пред Паметника на незнайния воин на 25 ноември 2007 г. се провежда ритуалът по зачисляване в резерва (запаса) на последната смяна срочнослужещи. С него е сложен край на задължителната наборна военна служба в България.
От 1 декември 2007 г. армията на България е напълно професионална. Приключва задължителната наборна военна служба в България, чието начало е положено със Закона за вземане на новобранци в българската войска от 1880 година. Последните 2413 наборни войници в българската армия са изпратени с тържествени ритуали не само в София, но и в Плевен, Пловдив, Сливен и Банско.
Министърът на отбраната Веселин Близнаков заяви, че това е исторически ден за България, защото от 1 декември българската армия става изцяло професионална. За бъдещите поколения на България наборната служба ще бъде непознат факт, за който ще четат в учебниците, но за Вас последните войници тя е школа за мъжество, каза още военният министър. Въпреки че по думите му последният набор си е мислил като влиза да служи, че е извадил лош късмет.
И министърът на отбраната, и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков благодариха на последния набор войници, че са изпълнили дълга си.
Ще има носталгия във всички по казармата и по традицията да се изпращат войници независимо от политическите решения, които изпълняваме, каза след церемонията министърът на отбраната.
Тържествен ритуал по изпращането на последния набор войници, отбили службата си в 13-та бронетанкова бригада, се проведе и в Сливен. 137 момчета от набор 88- трета смяна ще се уволнят от армията на 30 ноември. Те получават похвални грамоти, подписани от министъра на отбраната Веселин Близнаков и от началника на Генералния щаб генерал Златан Стойков.
При напускането си от казармата войниците от последния набор получиха ползвания по време на службата си комплект войнишка униформа, заради участието им във важен исторически момент от развитието на Българската армия.
Сред гостите на тържествената церемония бяха заместник-командващият на Сухопътни войски генерал-майор Кирчо Куртев и началникът на управление личен състав в Генералния щаб на Българската армия бригаден генерал Спас Спасов.
„В продължение на много години наборните войници бяха гръбнакът на БА. Днешният ден е особено вълнуващ и емоционален. Макар че ще преминете в резерва, вие ще продължите да бъдете добри български войници”, каза в словото си генерал-майор Кирчо Куртев. Той пожела на войниците здраве и успешна реализация в живота.
Последните наборни войници от Пета  Шипченска механизирана бригада и УБ
" Христо Ботев " се уволниха на тържествена церемония в Плевен. За достойна служба към родината младежите получиха похвална грамота от министъра на отбраната. На тържествения ритуал по на площад „Възраждане" присъства бригаден генерал Стефан Василев, помощник-началник в Главния щаб на Сухопътните войски. Последните 281 наборни войници, които служеха в Пета  бригада в поделенията в Плевен, Шумен и Враца, получиха за спомен от армията и комплект камуфлажно облекло.
На 12 май 2007 г. на централния площад “Възраждане” в Плевен се състоя последната клетва на наборниците и на новоназначените кадрови войници от Учебна база “Христо Ботев”. 1500-те момчета са от набор 1988 г. - трета смяна, а професионалните войници бяха от първия модул на обучение по попълването на съвременната армия. На клетвата в Плевен присъстваха министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генералния щаб ген. Златан Стойков.
Министърът на отбраната на България Веселин Близнаков обяви тогава, че професионализацията на българската армия в момента върви по график и ако бъдат попълнени останалите свободни 1 520 места за професионални кадрови войници, в сухопътните войски последният набор ще бъде уволнен предсрочно с един месец с решение на Министерския съвет. Така и се случи.
Министър Близнаков определи този ден като исторически за българската армия, защото това е последната военна клетва. И допълни още, че във всички предизвикателства пред държавата българската армия е имала ключова роля, тя е символ на сила, мъдрост и съхранение на държавността
Според него тогава най-голямото предизвикателство пред политиците и Генералния щаб беше да създадат на бъдещите кадрови войници добри условия за професионална реализация и благоприятна социална среда за военнослужещите.
Пълната професионализация на армията от 1 януари и 2008 г. стана по волята на Народното събрание, коетопромени  Закона за отбраната и въоръжените сили. Съгласно поправките мъжете, които изпълняваха наборна или алтернативна служба и не бяха отслужили пълния й срок на 31 декември 2007 г., трябваше да се уволнят на 1 януари 2008 г.
Даваше се възможност на военнослужещите на наборна военна служба да могат да кандидатстват за приемане на кадрова военна служба след полагане на военната клетва. Дотогава това можеше да става само след изслужване на две трети от наборната военна служба.
С промените се повиши и пределната възраст за изпълнение на кадрова военна служба в Националната разузнавателна служба. Освен това към началника на Генералния щаб се създаде Военен съвет, като съвещателен орган.
Източник: http://otbrana.com/

 

От каква руска авиационна техника се интересува арабският свят

25.11.2019, 22:20

Военнотехническото сътрудничество на Русия със страните от Близкия изток и Северна Африка е в подем — наред с традиционните видове техника и въоръжения се наблюдава растящ интерес към авиацията и средствата за ПВО. Техният дял в близкоизточния портфейл с поръчки на руска техника достига 80%. Експортният потенциал се е повишил и благодарение на успешното им използване в състава на групировката Въздушно-космически сили в Сирия. Възможността на руските самолети и вертолети да извоюват господство във въздуха и нанасянето на високоточни удари по наземни цели станаха добре известни не само в арабските страни, но и в целия свят.
На проведеното от 11 до 21 ноември в Дубай Международно авиационно-космическо изложение Dubai Airshow 2019 за първи път в най-новата история на Русия са представени и граждански вертолети Ми-38 и „Ансат”. Компанията специален експортьор „Рособоронэкспорт” показа новите Ми-28НЭ и Ми-171Ш. За първи път в изложението участва учебно-бойният самолет Як-130, към който расте интересът в близкоизточния регион. Тази машина е способна да осигури подготовката на пилоти на самолети четвърто и пето поколение. Също така стана известно, че Обединената авиационно-строителна корпорация е започнала дълбока модернизация на Як-130, в резултат на която той ще стане в значителна степен боен.
Освен него голям експортен потенциал в арабските страни имат и многофункционалните изтребители Су-30 и МиГ-29 от различни модификации. Сред винтокрилите машини — разузнавателно-ударният Ка-52, ударният Ми-28, траспортно-бойният Ми-24 и военните транспортни от типа Ми-17. Именно тази руска авиационна техника най-често се придобива от страните от Близкия изток и Северна Африка през настоящия век.
Северноафриканският интерес
Алжир е сред основните партньори на Русия, част от доставките представляват авиационна техника. Най-големият договор — за 7,5 млрд. долара — беше подписан през 2006 г. за 28 изтребители Су-30МКИ(А), МиГ-29СМТ, шест МиГ-29УБ и 16 учебно-бойни самолети Як-130. Всички доставки са осъществени, освен партида МиГ-29, тъй като Алжир е отказал да ги закупи.
Други 16 Су-30МКИ(А) по договор от 2009 г. на сума около 900 млн. долара бяха доставени през 2011 – 2012 г. През 2015 г. бяха допълнително поръчани още 14 такива изтребители, които бяха предадени през следващите две години. Сега общият брой машини от този тип във ВВС на Алжир са 58.
През 2013 г. беше сключен договор за доставка на 42 ударни вертолета Ми-28Н и шест траспортни вертолета Ми-26Т2, както и модернизация на транспортните вертолети Ми-17. Общата сума на сделката беше 2,7 млрд. долара.
Алжирските медии писаха, че по време на изложението МАКС-2019 в Жуковски е подписано споразумение за закупуване на 14 изтребители МиГ-29М/М2 и 16 изтребители Су-30МКИ(А), но тази информация не е коментирана от руски официални източници.
Друга голяма африканска страна — Египет — придоби 20 военнотранспортни вертолета Ми-17 – 1В и няколко пътнически вертолета Ми-172 през 1997 г.
Девет години по-късно Египет и Русия постигнаха договореност за доставка на изтребители МиГ-29 СЭ. Договорът се оценяваше на 1,5 млрд. долара, но той остана нереализиран заради натиск от страна на САЩ. През 2008 г. беше подписан договор за доставка на 14 вертолета Ми-17, които бяха доставени през 2010-​11 г.
През 2014 г. Русия и Египет постигнаха договореност в областта на военнотехническото сътрудничество на стойност около 3,5 млрд. долара. Договорът включваше доставка на Кайро до 2020 г. на 46 изтребители МиГ-29 и на 46 разузнавателно-ударни вертолета Ка-52 „Алигатор”. Досега са предадени 40 машини.
През 2004 г. 15 руски изтребители МиГ29С получи Судан. Стойността на сключения през 2002 г. договор надвишаваше 200 млн. долара. По споразумение от 2007 г. тази страна получи десет вертолета Ми-17. През 2011 г. „Рособоронэкспорт” сключи договор за доставка на Судан на 12 бойни вертолета Ми-24П и 6 транспортни вертолета Ми-8МТ, изведени от състава на руските ВВС. Доставката беше осъществена през следващата година.
През 2010 г. беше сключено пакетно споразумение за доставка на Либия на въоръжения на сума 1,8 млрд. долара. В него влизаха 6 учебно-бойни самолета Як-130. Година по-късно във връзка с началото на гражданската война Съветът за сигурност на ООН въведе ембарго за тази страна и договорите останаха нереализирани.
Близкоизточният интерес
През 2007 г. с Ирак беше подписан договор за доставка на 22 многоцелеви вертолета Ми-17. Машините бяха получени до края на 2011 г. Стойността на договора беше оценена на 345 млн. долара. През 2012 г. беше сключен друг голям договор за над 4,2 млрд. долара. Година по-късно Русия пристъпи към доставките на въоръженията, включващи 24 бойни вертолета Ми-35М и 19 Ми-28НЭ „Нощен ловец”, които след това се използваха в операции срещу „Ислямска държава”. През пролетта на 2014 г. Москва и Багдад сключиха допълнителен пакет договори, сред които и за доставка на Су-25.
В средата на 90-​те години Сирия имаше намерение да се сдобие с руски бомбардировачи Су-24, изтребители Су-27 и МиГ-29, но доставките на тази техника така и не се състояха. Договор за продажба на изтребители МиГ-31Э беше подписан през 2007 г. През август 2015 г. турски медии съобщиха за доставка на шест от осемте самолета от този тип. Друг договор, подписан през 2015 г. за доставка на 12 изтребители МиГ-29М също не беше изпълнен. През януари 2012 г. между „Рособоронэкспорт” и Сирия беше подписан договор за доставка на 36 учебно-бойни самолета Як-130 на сума около 550 млн. долара. Заради въоръжения конфликт в страната обаче той също не беше реализиран.
През 2011 г. руската страна достави за ВВС на Йордания два военнотранспортни самолета Ил-76МФ. На 17 април 2016 г. между холдинга „Вертолеты Риссии” и правителственото Бюро за проектиране и развитие на Йордания беше сключено споразумение за доставка на 4 вертолета Ми-26Т2. Сумата на сделката не се огласи, а доставките започнаха през януари миналата година.
През февруари 2017 г. Русия и ОАЕ подписаха споразумение за развитие на промишленото коопериране в областта на военнотехническата продукция. В рамките на него беше договорена съвместна разработка на лек изтребител от пето поколение на основата на МиГ-29. Разработването започна през миналата година. Съобщаваше се също така, че Емиратите имат намерение да закупят от Русия изтребители Су-35. Преговорите продължават.
Dubai Airshow е един от най-големите и авторитетни авиационни салони в света. Русия е участвала във всички изложения от 1993 г. насам.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/

 

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев се срещна със своя сръбски колега генерал-майор Петър Цветкович

25.11.2019, 22:05

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев проведе работна среща днес, 25 ноември, със своя сръбски колега - заместник-началника на Генералния щаб на Армията на Република Сърбия генерал-майор Петър Цветкович, в Димитровград, Сърбия.
Договореност за провеждането на работната погранична визита бе постигната през юни на годишната среща на заместник-началниците на отбраната в рамките на Процеса от срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM) в гр. Скопие, Република Северна Македония.
На срещата днес двамата заместник-началници обсъдиха актуални въпроси, свързани с двустранното и регионалното военно сътрудничество с фокус върху съвместните тренировки и учения, в които участие традиционно вземат формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Разгледани бяха възможностите за провеждането на бъдещи съвместни двустранни подготовки и учения между силите за специални операции и военно-полицейските формирования на двете държави.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Следващата заплаха за НАТО са собствените му лидери

25.11.2019, 21:40

Има две НАТО. Има гладка военна машина, която планира, обучава и координира, за да се адаптира към новите заплахи за сигурността за Европа и Северна Америка. И там е политическият съюз, който зависи от единството и решителността на лидерите от двете страни на Атлантическия океан, пише "Политико".
Първият, нека го наречем НАТО1, се справя сравнително добре. Бюджетите за отбрана се увеличават отново след 25-годишен спад, военната готовност бавно се подобрява и в прибалтийските държави и Полша се създават многонационални сили, за да възпират потенциалната руска агресия. В момента се работи за противодействие на кибер, хибридни и космически заплахи и улесняване на по-бързото подкрепление......Прочети още

 

Холандия ще участва в мисията под френско командване в Ормузкия проток

25.11.2019, 20:47

Холандия ще участва във военноморска мисия в Ормузкия проток под френско командване, съобщиха холандски медии, цитирани от Ройтерс.
За мисия, която ще закриля корабоплаването от и за Персийския залив, се заговори през лятото след поредица от атаки срещу танкери.
Френският военен министър Флоранс Парли съобщи, че мисията ще започне в началото на 2020 година. Командването ѝ ще се намира във френската военноморска база в Абу Даби. В състава ѝ се очаква да се включат със свои кораби десетина европейски и неевропейски държави.
Днес Холандия потвърди, че ще изпрати в Абу Даби един свой кораб на 6-месечна мисия, която ще започне през януари.
Отделна мисия за защита на танкерите ще бъде базирана край Бахрейн под американско командване. Катар и Кувейт потвърдиха днес, че ще се включат в нея.

 

Die Welt: Европа харчи все повече за отбрана, а основните печеливши са САЩ

25.11.2019, 20:17

Европа харчи все повече пари за отбрана, а американските корпорации са най-големите печеливши от ситуацията, пише германският национален ежедневник Die Welt, като се позовава на резултатите от проучване на консултантската компания AlixPartners. В момента европейците купуват повече оръжия в чужбина, отколкото произвеждат те самите, подчертава изданието.
„Или европейските продукти са твърде скъпи, или това е знак за липса на доверие в собствената им отбранителна индустрия“, цитира изданието експертът на AlixPartners Щефан Ол. През 2018 г. общият бюджет за отбрана на европейските държави възлиза на около 256 милиарда евро: 38,5 милиарда евро са от Германия, една от десетте държави с най-големи военни разходи в света. Освен това миналата година 7 от 26 европейски държави, които са членки на НАТО, са изразходвали за отбрана 2% от БВП, което е заложената цел от Алианса. През 2017 г. имаше само 3 такива държави, припомнят от редакцията.
Според експертите на AlixPartners, за да увеличат пазарния си дял, европейските компании трябва на първо място да намалят разходите си. По-специално, проблемите на отбраната трябва да бъдат съсредоточавани по-малко върху специални поръчки на отделни държави. Пример е многофункционалният транспортен самолет „Еърбъс“ A400М. Освен това консолидирането на индустрията може да помогне на предприятията.
Експертите демонстрират необходимостта от консолидация в следните цифри, пише Die Welt: например европейските армии използват 37 различни типа танкове и бойни превозни средства на пехотата, докато в американската армия има само 3 вида. Във флота европейците използват 29 вида разрушители и фрегати, а американците - 4.
„Европа трябва да намали броя на своите бойни системи. В противен случай финансирането им ще бъде невъзможно в бъдеще“, предупреди Ол.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

ТАСС: Полша реши да възобнови експлоатацията на изтребителите МиГ-29

25.11.2019, 20:06

Генералното командване на въоръжените сили на Полша реши да възобнови експлоатацията на изтребителите МиГ-29, която беше спряна заради катастрофа на такъв тип самолет в Мазовиецкото воеводство в централната част на страната тази пролет, предава TACC.
"Командването, след като анализира въведените в сила препоръки, реши да възобнови експлоатацията на самолетите МиГ-29", се казва в съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“. Командването подчертава, че през периода на забрана на полетите изтребителите са преминали поддръжка и са приведени в готовност.
Освен катастрофата тази година, в началото на юли миналата година, още един МиГ-29 катастрофира в околностите на град Пасленк. Пилотът катапултира, но загина.
На служба в полските ВВС остават 27 самолета МиГ-29, които властите на страната искат постепенно да свалят от въоръжение. - Още за МиГ-29
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Южнокорейският изтребител KF-X ще има на въоръжение ракетата Meteor

25.11.2019, 19:34

МО на Република Корея е избрало новата ракета Meteor (клас „въздух-въздух“ със среден и далечен обсег на действие, производство на MBDA) да бъде част от въоръжението на перспективния изтребител KF-X, съобщава френското издание "La Tribune".
Корпорацията Korea Aerospace Industries (KAI), която разработва KF-X, е сключила договор с MBDA за интегриране на ракетата с изтребителя. Освен това корпорацията ще получи технологии и оборудване за изпитания на ракетата.
Южна Корея е стратегически партньор на MBDA – Сеул е закупил около 300 авиационни оперативно-тактически крилати ракети Taurus KEPD 350K.
Според MBDA, Meteor е най-добрата в своя клас ракета – тя е снабдена с активна радиолокационна глава за самонасочване и с правоточен въздушно-реактивен двигател (ПВРД) с изменяем вектор на тягата.
Разходите по разработването на ракетата са поделени между Великобритания (34,6%), ФРГ (21%), Франция (12,4%), Италия (12%), Испания (10%) и Швеция (10%).
Ракетата Meteor вече е на въоръжение на изтребителите Dassault Rafale, Saab Gripen и Eurofighter Typhoon. Скоро ще бъде и на британските Lockheed Martin F-35В, а в бъдеще и на италианските F-35.
Първият полет на KF-X е планиран за 2022 г., а изпитанията трябва да бъдат завършени в началото на 2026 г.. В същата година от завода трябва да излязат и първите пет серийни машини. Проектът се финансира от правителствата на Южна Корея и Индонезия, съответно 60% и 20%, а останалите 20% - от южнокорейския ВПК.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Австралийските ВВС получиха последните три УТС РС-21

25.11.2019, 14:54

На 23 ноември 2019 г. ВВС на Австралия получиха последните три УТС Pilatus PC-21 от общо 49 закупени. Трите самолета (с.н.A54-047, A54-048 и A54-049), всичките в сива окраска и със знаците на 4-та ескадрила, кацнаха на летището на военновъздушната база Дарвин.
Първият PC-21 (A54-001/HB-HWA) каца също в авиобаза Дарвин на 18 февруари 2017 г. Всеки полет от Швейцария до Австралия трае над 30+ часа, прелитайки над 19 000 км над 10 държави.
Pilatus PC-21 ще замени Pacific Aerospace Corporation (PAC) CT/4B Airtrainer Pilatus PC-9/A. Всичките 49 нови самолета са облетени за приемане в авиобаза Ийст Сейл.
От 49-те самолета 42 (включително и тези на пилотажната група Roulettes) са дислоцирани в авиобазите Ийст Сейл (там е военновъздушното училище на Австралия) и Пиърс, четири в авиобаза Уйлиямтаун и три в авиобаза Единбърг.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

„Независимая газета“: Непотопяемия „самолетоносач Крим“ плаши Украйна

25.11.2019, 10:10

Москва разглежда Крим като военна база, която е предназначена да „плаши” цяла Европа и Северна Африка. Това мнение беше изразено от началника на Генералния щаб на ВС на Украйна генерал-лейтенант Руслан Хомчак, цитирано от руския вестник ”Независимая газета”.
„Трябва да ви стане ясно, Русия изобщо не се нуждае от Крим като място за отдих на руснаците“, подчерта той. Според Хомчак Русия в момента се опитва да направи Азовско и Черно море „почти като руски вътрешни води“, а също така очаква да установи своето господство в Средиземно море благодарение на притежанието на Крим. "Не греша, Средиземно море", казва той.
По някакъв начин генерал-лейтенант Хомчак, между другото, завършил през 1988 г. Московското висше военно командно училище, със сигурност е прав, коментира вестникът. След присъединяването на Крим Русия създава мощна военна група на полуострова, като значително укрепва Черноморския флот. Но относно „господството в Средиземноморието“ - това вече е твърде много. И какво общо има Северна Африка?
Средиземно море, както знаете, се контролира от Шести американски флот. Корабите във флота се разполагат на ротационна основа. В момента там има най-малко един щабен кораб на десантните сили, два ракетни крайцера, две фрегати, три разрушителя и десантен кораб. Освен това, броят на крилатите ракети „Томахоук“, превозвани от корабите на Шести американски флот, е с пъти по-голям от броя на ракетите „Калибър“ на кораби не само в Черноморския флот, но и в руския флот изобщо, припомня изданието.
Между другото, Хомчак подчертава, че Украйна ще може да върне полуострова под свой контрол, само ако западните партньори й помогнат. По-рано беше съобщено, че екипът на президента на Украйна Владимир Зеленски активно разработва стратегия за връщането на Крим в страната. Освен това украинското правителство планира да направи всичко, за да гарантира, че въпросът за Крим няма да изчезне от дневния ред както на вътрешно, така и на международно ниво.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Шефът на Пентагона уволни министъра на военноморските сили

25.11.2019, 08:42

Американският министър на отбраната Марк Еспър поиска и получи вчера оставката на министъра на военноморските сили Ричард Спенсър (на снимката), съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.
Причината за поисканата оставка е, че Спенсър е направил тайно предложение на Белия дом за уреждане на полемичен случай с "морски тюлен", обвинен, че е извършил военни престъпления в Ирак.
Пентагонът каза в комюнике, че Еспър е загубил доверие в Спенсър заради неговата "липса на откровеност" в случая със служителя на специалните части на ВМС Едуард Галахър.
Галахър бе признат тази година за невинен по няколко обвинения, включително за два опита за убийство на цивилни иракчани и за убийството на пленен боец на "Ислямска държава" по време на мисия през 2017 г.
Той обаче бе признат за виновен от военен съдебен състав и бе понижен, защото е позирал за снимка с трупа на джихадиста.
Президентът Доналд Тръмп публично се застъпи за Галахър и използва пълномощията си, за да възстанови отнетото му звание и да му позволи да се пенсионира по-късно тази година с пенсия в пълен размер.
Пентагонът обвини Спенсър, че е предложил тайно на Белия дом да не се меси в предприетите срещу Галахър процедури, а в замяна военният ще може да се пенсионира, без да бъде отстраняван от специалните части. Спенсър не е обсъдил предложението си с Еспър. - Още за ВМС на САЩ
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Преди 76 г. е основан лагер за пленени англоамерикански летци край Шумен

25.11.2019, 09:29

На 25 ноември 1943 г. е основан лагер за военнопленници на 2,5 км. край Шумен в почивна станция.
Той функционира до 25 септември 1944 г., но военнопленниците са освободени още на 8 септември. За времето на съществуване на лагера в него са приети 32 групи военнопленници с обща численост 329 души. В този брой не влизат летците, които попадат в партизански отряди в България, Сърбия и Гърция.
В лагера са концентрирани основно оцелелите екипажи на свалени бомбардировачи, както над България, така и в окупираните от нея територии в Гърция и Югославия – общо 120 самолета заедно с изтребителите от ескорта. Някои от самолетите са свалени от български и немски пилоти, други са засегнати от ПВО на румънска територия (нефтените рафинерии край Плоещ), технически неизправности и др.
По правило екипажите на засегнатите самолети правят всичко възможно да излязат извън пределите на Румъния и се стремят към територията на неутрална Турция, но не всички успяват.........Прочети още

 

 

Русия ще продаде на Турция Су-35, ако...

24.11.2019, 20:54

Русия е готова да продаде изтребители Су-35 четвърто поколение на Турция, при условие, че Анкара закупи и самолети пето поколение Су-57.
“Турция е много заинтересована да придобие съвременни въздушно-космически технологии. Те работят над собствен изтребител и са готови да купят чужди. Текат предварителни преговори по отношение на Су-35, при условие, че Турция планира да придобие и Су-57. Защо не?”, заяви директорът по международно сътрудничество в корпорация “Ростех” Виктор Кладов. Той отбеляза, че Анкара е проявила интерес към руските самолетни технологии след отмяната на американските доставки на изтребители от пето поколение Ф-35 в Турция.
Кладов добави, че Москва може да помогне на турските колеги за развитието на техния собствен изтребител пето поколение TF-X: например, при създаването на двигателя или на самолета като цяло. За да се направи това, трябва да се познават специфичните изисквания към изтребителя и "размера на пазара", предаде "Поглед Инфо".
Говорейки за противовъздушните системи С-400, представителят на “Ростех” отбеляза, че вторият етап на сътрудничество между Русия и Турция по тази тема вече е започнал. Първият етап - доставката на готови системи за ПВО - е завършен. На второ място Анкара иска да получи технологиите, необходими за производството на основно и допълнително оборудване у дома. Тези въпроси се обсъждат.
Източник: https://fakti.bg/

 

РИА Новости: Ракетният крайцер „Маршал Устинов“ е акостирал в РЮА за военни учения

24.11.2019, 16:24

Руски ракетен крайцер "Маршал Устинов" 055 пристигна в Кейптаун, за да участва във военноморски учения с участието на Китай и Република Южна Африка (РЮА), заяви капитан първи ранг Вадим Серга, ръководител на пресслужбата на Северния флот на Русия, цитиран от РИА Новости.
В хода на ученията руските моряци в сътрудничество със своите чуждестранни колеги ще тренират операции за борба с пиратството и тероризма в морето, както и действия за оказване на помощ на жертвите на морско бедствие.
"Преди да влезе в пристанището, корабът е поздравил домакините със залп от 21 артилерийски салюта", каза Серга.
Екипажът на крайцера бе посрещнат от моряците на Южна Африка. Предвижда се руските моряци да останат в Република Южна Африка няколко дни. Те ще попълнят запасите от прясна вода и храна.
Средният морски танкер „Вязьма“ и спасителният влекач СБ-406, придружаващ крайцера в Атлантическия океан, ще акостират в Кейптаун в неделя вечерта.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

ТАСС: Числеността на британската армия може да бъде значително намалена

24.11.2019, 14:38

Броят на британските сухопътни сили може да бъде значително намален и се планира един от двата самолетоносача да бъде отдаден под наем на съюзническа армия, предава TACC, като се позовава на лондонското издание The Times.
Правителството в Лондон е било информирано по-рано за това от военното ръководство в страната.
Според информацията Лондон възнамерява да продължи да отделя поне 2% от своя БВП за отбранителни цели, но въпреки това планира да намали броя на сухопътните си войски до 60-65 хил. души. Според изданието, в предизборната си програма, която трябва да бъде представена по-късно, лидерът на управляващата Консервативна партия и премиер Борис Джонсън няма да обещае да запази армията на Обединеното кралство в сегашния и вид.
Такава точка имаше в предишният манифест на консерваторите от 2017 г., когато при предшественикът на Джонсън начело на партията Тереза Мей партията обеща да запази числеността на армията на Великобритания. Това обещание всъщност не беше спазено, като тя все пак беше намалена от 82 до 73 хил. души.
Както се казва в статията, дискусиите са в начален етап в съответствие с инструкциите на министъра на отбраната Бен Уолъс към генералите, които трябва да намалят нуждите си в съответствие с наличните средства. По-конкретно, според вестника, министърът не изключи възможността за прехвърляне на един от най-новите самолетоносачи на Великобритания за използване от страна от НАТО или на САЩ, за да се намалят разходите на Лондон.
"(Британските) военни мразят самолетоносачите, които те считат за безполезни, но американците ги обожават. Те (британските самолетоносачи) спестяват пари, защото се нуждаят от много по-малък екипаж, който да ги обслужва, отколкото американските самолетоносачи", твърди източник от въоръжените сили на Великобритания.
Великобритания притежава два самолетоносача – „Принца на Уелс“ и „Кралица Елизабет“.
Те са с водоизместимост 65 хил. тона и дължина 280 метра и струват на британския бюджет 3,1 млрд. британски паунда (около 3,6 млрд. евро).
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Специалните части „камикадзе”

24.11.2019, 13:45

Преди Втората световна война Япония е вече първа сила във военно- икономическо отношение в Далечния Изток. Поела по пътя на милитаризма и експанзионизма, улеснявана от събитията в Европа, до началото на 1942 г. нейната империя се разпростира над Корея, Манджурия, Тайван, Френски Индокитай. През 1937 г. след инцидента на моста Марко Поло избухва широкомащабен конфликт в Китай, където силите на Гоминдана и комунистите, водени от Мао Дзедун, се обединяват срещу японците, но независимо от това японците завладяват значителни територии по китайското крайбрежие и на североизток.
Тази агресивна политика се посреща изключително остро от САЩ, които предприемат серия от икономически стъпки за сдържане на японското настаняване в региона. Най-значимата от тях е прекратяване на износа на нефт, стомана и железен скрап. В резултат на това островната държава губи 88% от вносния си петрол, което ѝ позволява да издържи около година и половина, ако води активни военни действия по море и суша......Прочети още

 

Amazon съди Пентагона

24.11.2019, 12:03

Amazon съди Пентагона заради договора за облачни услуги на стойност 10 милиарда долара, спечелен в края на октомври от Microsoft, предаде АР.
Жалбата, оспорваща сделката, е внесена във федерален съд вчера. Търгът за огромния проект, известен като JEDI - Joint Enterprise Defense Infrastructure), изправи един срещу друг водещите технологични гиганти  Microsoft, Amazon, Oracle и IBM.
Огромната поръчка привлече обществено внимание и в ранните етапи на процеса имаше спекулации, че победителят ще бъде Amazon. Oracle и IBM оттеглиха офертите си и официално оспориха тръжната процедура миналата година. По-късно Оракъл оспори процедурата и в съда, но загуби делото. Новата система ще съхранява и обработва големи количества класифицирани данни, давайки възможност на въоръжените сили на САЩ да използват изкуствен интелект, за да ускорят планирането на военни действия и да повишат боеспособността си. Сделката бе победа за облачната платформа на Microsoft Azure, която отдавна се опитва да настигне пазарния лидер Amazon.
Източник: https://www.investor.bg/

 

САЩ посякоха Украйна за НАТО

24.11.2019, 09:40

Въпросът за влизането на Украйна в НАТО не е в дневния ред на организацията, тъй като страната е в конфликт с Русия. Това изявление направи в събота помощникът на президента на САЩ за национална сигурност Робърт О'Брайън.
Той говори на Международния форум за сигурност в Халифакс. "Що се отнася до Украйна и НАТО, не мисля, че влизането на Украйна в Алианса е на дневен ред", каза той, отговаряйки на въпроса дали е време да се покани Киев в организацията.
"Не мисля, че привличането на Украйна да бъде в момента ... при конфликт с Русия," каза помощникът на ръководителя на Белия дом. "Не искаме конфликт, война с Русия. Идеята на НАТО е да предотврати и възпира война с Русия ", каза Робърт О'Брайън.
Източник: https://blitz.bg/

 

 

Поради натиска на САЩ купувачите на оръжие започнаха да "поглеждат" все повече към Русия

23.11.2019, 22:04

Американците се опитват да запазят своята "поразклатила се" напоследък позиция на пазара на оръжия, пречейки на напредъка на руските разработки. Това заяви главният редактор на портала Segodnya.ru и военен експерт Юрий Котьоенок (на снимката), коментирайки новината за намерението на САЩ да обсъдят с Турция закупените от Русия комплекси С-400.
Делегация на американците в петък 29.11 ще се срещне с представители на Турция, за да разговарят за придобиването от Анкара на руските занитноракетни системи С-400. Тази история отдавна притеснява Вашингтон, поради което отношенията между двете страни се влошиха донякъде.
Експертът в интервю за сайта PolitExpert отбелязва, че Съединените щати започнаха да губят позициите си на пазара на оръжията, след като американската система за противовъздушна отбрана Patriot се провали в Саудитска Арабия. Тогава бяха нанесени удари по петролни съоръжения, които не бяха отразени от американската система. В резултат властите на много страни започнаха да разглеждат по-внимателно разработките на САЩ и по-често да ги сравняват с руските, които са по-евтини и по-качествени.
Експертът припомня, че в допълнение към Турция, Индия и Китай също придобиха С-400. В бъдеще този списък ще бъде разширен.
За Пентагона, ревностно отнасящ се към търговията с оръжие, тази тенденция дойде като шок. „Факт е, че американците започват да губят позициите си на пазара на оръжия. И сега те полагат титанични усилия, за да обърнат тази тенденция и да предотвратят "настъплението" на руските оръжия “, казва Котьоенок.
Експертът отбелязва, че САЩ често правят "постановки", за да "изтикат" от пазара конкурентите си. Един такъв пример бяха някои съвместни изпитания с Израел, по време на които самолет F-35 уж разработваше маньоври, за да избегне ударите на С-400. Американците обявиха успех, но в Руската федерация припомниха, че тестовете са проведени не с руския комплекс, а с някакъв друг. Котьоенок подчертава, че С-400 е много по-ефективен от Patriot, тъй като обхваща пространството фактически на 360 градуса, захващайки дори изключително нисколетящи цели. По-важното е, че руският комплекс има самостоятелна радарна станция. Американците имат единна система, свързана с техните сателити. Тоест, ако решат, САЩ могат да парализират работата на всичките продадени системи за ПВО. Следователно Турция при никакви обстоятелства няма да се откаже от вече придобитите оръжия, дори под заплахата от санкции. По-рано Държавният департамент призова Анкара да се "избави" от С-400 и я заплаши със санкции в случай на отказ. Според Вашингтон, чрез действията си турците заплашват отбранителните способности на НАТО.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Военните на САЩ загубили дрон над Триполи

23.11.2019, 21:46

Американските военни обявиха, че са загубили безпилотен самолет над либийската столица Триполи, където вражески въоръжени групировки се сражават в продължение на месеци за контрола над града, съобщава "Асошиейтед прес".
Командването на САЩ в Африка (АФРИКОМ) уточни, че дронът е бил изгубен в четвъртък, докато е оценявал положението със сигурността и е правил мониторинг на активността на екстремистите.
АФРИКОМ не са дали причина за загубата на дрона, но отбелязаха, че провеждали разследване. Според командването операциите с дрони в Либия били "изцяло координирани с подходящите правителствени служители".
От 2015 г. Либия е разделена между две правителства, като едното е със седалище в Триполи, а другото в източната част на страната. Силите, лоялни на източното правителство, ръководени от ген. Халифа Хафтар, се опитват да придобият контрол над столицата от април насам.
Италиански дрон MQ-9A Predator B беше свален в сряда югоизточно от Триполи от сили, лоялни към източното правителство.
През септември американските военни съобщиха, че са извършили няколко въздушни удара срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в Либия, като били убити повече от 40 екстремисти. Това бяха първите американски удари в северноафриканската страна от повече от година.
Богатата на петрол Либия изпадна в хаос през 2011 г., когато международна военна коалиция, водена от САЩ и Франция, помогна на бунтовниците да свалят от власт дългогодишния диктатор Муамар Кадафи. Ислямски екстремисти използваха хаоса, за да увеличат влиянието си в страната.
Източник: https://news.bg/

 

Сибирски староверци учат спецназа да оцелява в планината през зимата

23.11.2019, 20:52

Военни инструктори и староверци обучават спецназа на Централния военен окръг как да оцеляват в зимните планини на Западните Саяни, съобщиха в петък от пресслужбата на Централния военен окръг.
Военнослужещи от съединения със специално назначение, разположени в Новосибирска област, преминават курс за обучение в центъра за военно-спортна подготовка "Ергаки", разположен в подножието на Западните Саяни (Красноярски край). По време на практическата част военнослужещите се учат да оцеляват в специални климатични условия без кибрит, брадви и палатки, предаде РИА "Новости".
"Изкуството на оцеляване при ниски температури на специални сили се преподава от военни инструктори и староверци, специално поканени да провеждат уроци по оцеляване", се казва в изявлението.
По време на обучението командосите ще трябва да изграждат зимни убежища от импровизирани средства, да палят огън и да учат правилата за камуфлаж в тайгата.
Военнослужещите ще бъдат обучени и в правилата за транспортиране на въоръжение, боеприпаси и крупногабаритни товари, придвижване на група по заснежени склонове, хълмове и скали. Освен това ще бъдат отработени въпроси за безопасността по време на катерене, оказване на първа помощ, евакуация на ранени от планински райони и т.н. В обучението участват общо над 50 военнослужещи  от спецназа от Новосибирск.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Удар от "Комета": Как първата съветска крилата ракета изненадва своите конструктори

23.11.2019, 20:47

През ноември 1952 г. във водите край Феодосия крайцерът "Чевен Кавказ" е пратен на дъното на морето. Легендарният съд се разпада на две в резултат на удар от първата руска серийна противокорабна крилата ракета с въздушно базиране КС-1 "Комета" – един от първообразите на съвременните крилати ракети.
Работата по "самолета-снаряд" започва пет години по-рано в Специалното бюро № 1 на Народния комисариат на вътрешните работи (НКВД). Съкращението на СБ-1 съвпада случайно с инициалите на Сергей (Серго) Берия, син на Лаврентийний Берия. Именно неговата дипломна работа, защитена с отличие в Ленинградската военна академия по комуникации "Буден", става основата на проекта за бъдещ ракетен комплекс, иновативен за СССР от този период......Прочети още

 

Американският вицепрезидент посети американски войниците в Ирак и разговаря по телефона с иракския премиер

23.11.2019, 20:24

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс посети днес американските войници във военновъздушната база "Айн ал Асад" в Западен Ирак, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Пенс бе придружен от съпругата си Карън. Визитата е предприета преди празниците за Деня на благодарността в САЩ, които са другата седмица.
След като бе съобщено за пристигането на Пенс в Ирак, иракски източници заявиха, че се очаква той да се срещне с премиера Адел Абдел Махди. По-късно обаче бе съобщено, че Пенс е разговарял с него по телефона, а ще се срещне с президента на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани. Целта е да бъдат уверени съюзниците на САЩ в борбата с "Ислямска държава", че Америка ги подкрепя. Миналия месец сирийските кюрди пострадаха от турската офанзива в Северна Сирия след изтеглянето оттам на американските войски, отбелязва Асошиейтед прес.
"Айн ал Асад" е базата, от която американските сили са предприели операцията в Сирия миналия месец, при която бе убит лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.
Източник: http://www.bta.bg/

 

РИА Новости: Руските и турските сили започнаха десетия пореден патрул по границата на Сирия

23.11.2019, 20:00

Десетият съвместен патрул на руската военна полиция и турските въоръжени сили започна работа в Сирия, предава РИА Новости, като се позовава на информация на министерство на отбраната в Москва.
"От 10 ч. (9:00 часа българско време) на 23 ноември 2019 г. десетият съвместен патрул на руската военна полиция и турските въоръжени сили започна работа в граничната зона, разположена на няколко десетки километра северозападно от село Ел Камишли", се казва в съобщението на министерството.
Отбелязва се, че патрулът се извършва по съответния маршрут, който е започнал от митническия пропуск в село Шейрек и минава на изток по сирийско-турската граница. Патрулът следи за безопасността в региона и в сирийските селища.
Съвместният патрул включва осем единици военна техника - бронетанкови машини „Тигър“ и „БТР-80“ на руската военна полиция. В състава на турските въоръжени сили влизат бронирани машини „Кирпи“, както и около 50 военнослужещи от двете държави. В допълнение, мониторингът в реално време на ситуацията по маршрута на конвоя се осигурява от дрон „Орлан-10“ на руската военна полиция.
На 22 октомври на среща в Сочи държавните глави на двете страни – Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин - приеха меморандум за съвместни действия за разрешаване на ситуацията в североизточната част на Сирия. Според документа руската военна полиция и сирийските гранични служители от обяд на 23 октомври влязоха в районите, граничещи с 30-километровата „зона за сигурност“, която Турция иска да създаде в Северна Сирия. Анкара смята да засели там 2 млн. сирийски бежанци, намиращи се в момента в Турция. Кюрдите имаха няколко дни да се изтеглят от зоната. От 1 ноември също така започнаха и съвместните патрули на руската военна полиция и турските сили, които също бяха част от споразумението.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Войска с прекършен гръбнак

23.11.2019, 12:40

Една от популярните сентенции във военното изкуство гласи: "Никоя територия не е завоювана, докато там не стъпи войнишки крак." Това бе нагледно демонстрирано при последните кампании на глобалната суперсила САЩ в Афганистан, Ирак и Сирия. Колкото и крилати ракети да бяха изстрелвани, колкото и модерните самолети да засипваха вражеските позиции с умни (и не чак толкова) боеприпаси, колкото и дронове да нанасяха хирургически удари, балансът на силите не се променяше, докато на терен не отиде пехотата, за да свърши "черната работа". Дори в епохата на "умните" бомби и кибероперациите, сухопътните войски си остават "гръбнакът" на всяка една армия.
Гореописаното важи с още по-голяма сила за не толкова модерна армия, каквато за жалост е българската. Именно пехотата е онази част от въоръжените ни сили, която участва в реални операции зад граница, съответно трябва да е добре защитена и да отговаря на стандартите на НАТО. Въпреки това политическото ръководство на държавата от години оставят извън приоритетите си преоборудването й с надеждна и адекватна на реалностите бойна техника.
"Секси" ли е да си пехотинец
За съжаление през последните няколко дни получаваме поредната порция косвени индикации, че обещаното въоръжаване на сухопътните войски с нов западни бронирани машини за почти 1.5 млрд. лв. отново може да се окаже в режим на изчакване.
Първата "червена лампа" беше внесеният в парламента закон за държавния бюджет за 2020 г. Въпреки доскорошните политически ангажименти от страна на управляващите, че програмата за превъоръжаване на пехотата ще бъде финализирана догодина, в проекта за нормативен акт пари за тази цел не фигурират. Единственият ясно разписан инвестиционен разход за отбрана е сумата от 100 млн. лв. за подобряване на авиобаза "Граф Игнатиево" за използване на изтребителите F-16.
Следващият тревожен сигнал беше едномесечното отлагане срока за подаване на обвързващи оферти (RfP) от страна на четирите финалиста в наддаването: ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics European Land Systems – MOWAG (САЩ/Швейцария). Първоначално те трябваше да депозират своите документи до 20 ноември, но военното министерство изтегли финалната дата на 16 декември.
В началото на месеца пък съвсем между другото изтече новината, че тръжната комисия всъщност няма да излъчи един победител, а... два. "Оптимистичната ми прогноза е до средата на февруари офертите да бъдат оценени и да преминем към втория етап на оценката. На втория етап от двата избрани изпълнителя ще се поиска да представят поне основната машина и някои от системите, които да бъдат тествани дали покриват качествата, които са декларирани от фирмите", коментира командирът на Сухопътни войски и бивш началник на Специалните сили ген.-майор Михаил Попов пред otbrana.com. Или, казано с други думи - в края на зимата (ако няма забавяния) ще стартират нови, този път полеви изпитания. Така че до започване на финални преговори с избрания фаворит на теория може да се стигне не по-рано от началото на лятото.
Интересната подробност тук е, че по информация на "Капитал" бойните машини ще бъдат подложени на тестове, правени по времето на "Варшавския договор" за БМП-1 и които закономерно са със занижени изисквания. Това вероятно ще направи полевите изпитания по-скоро формални, ще позволи на всички фирми безпроблемно да ги преминат и така ще бъдат стимулирани онези участници, които използват най-евтината техника и съответно предложат най-ниската цена. Това обаче потенциално излага на риск живота на българските военнослужещи, ако попаднат в бойни действия срещу противник, използващ технологии от 21-ви век.
Косвените индикатори, че нещата не отиват към оптимистичния сценарий, обаче продължиха да идват и през изминалата седмица. Същият този ген. Попов, който в началото на месеца изразяваше умерен оптимизъм, произнесе във вторник изненадващо остра и критична реч по повод професионалния празник на пехотата. В някаква степен тя наподобяваше речта на президента Румен Радев, преди да хвърли оставка като началник на авиацията. "Когато очаквах високотехнологично обновление на Сухопътни войски в средата на годината, виждах светлина в тунела. Оказа се, че светлина имаше, но не беше тази, която очаквахме. И сега пак сме в тунела, светим си с газения фенер и се надяваме", обяви той пред политици и офицери във Военна академия. И добави: "Надеждата на Сухопътни войски е като котката – с девет живота. Дано да ни стигнат, че не останаха много."
"На сухо" ли са Сухопътните войски
Острият тон на генерала вероятно има връзка с неофициалната информация, която бе потвърдена пред "Капитал" от няколко независими източника, че проектът за 150-те бронирани бойни машини вероятно ще претърпи поредно отлагане след 16 декември. Един от много вероятните сценарии, които хората от отбранителния бранш коментират, е, че и четирите участника в надпреварата ще направят оферти, надвишаващи пределната сума от 1.46 млрд. лв. Причината според източници на "Капитал" е, че военното министерство е вкарало в заданието всевъзможни неща и екзотични екстри (например картечница със "съветски" тип боеприпаси), като най-оскъпяваща е била частта за комуникационно-информационните системи. Няколко независими източника твърдят, че заданието е написано така, че в крайна сметка комуникациите да доставяни от щатската фирма "Харис", чийто местен представител "Електро Прогрес" е собственост на известния бизнесмен и бивш управляващ партньор в "Икуест" Георги Крумов.
Оттук нататък отбранителното ведомство ще има няколко варианта за действие, всеки от които е свързан с процедурно забавяне и/или целенасочено "тупане на топката". Военното министерство би могло да поиска увеличаване на бюджета (което изисква ново гласуване в парламента) и рестартиране на процедурата, орязване на по-амбициозните изисквания в RfP документацията и/или пък допускане на още фирми. Последното би удовлетворило протестите на турската OTOKAR, италианската IVECO и щатската Textron, които не бяха включени в "късия списък" за участие, както и на мистериозната американска The Armored Group (TAG), която изненадващо се самопредложи в края на септември, въпреки че процедурата вече беше в напреднал стадий.
Made in USA
Тук е мястото да се отбележи един ключов детайл - в настоящия къс списък от потенциални изпълнители на проекта не присъства 100% американска компания. Дори General Dynamics Land Systems (GDELS), която заедно с финландската Patria в момента минава за фаворит, всъщност е европейско подразделение на мултинационална корпорация с преобладаващо щатско участие. Показателно е, че GDELS до момента не е получавала директна и нееднозначна подкрепа от посолството на САЩ у нас по начина, по който това се случваше при покупката на изтребителите F-16.
В този контекст е важно да се проследи как ще протече посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон в края на месеца и срещата му с щатския президент Доналд Тръмп. Ако по време на разговорите въпросът с модернизацията на българските сухопътни войски бъде пряко засегнат, настоящата процедура едва ли ще продължи без участието на чисто американска отбранителна фирма. Което вероятно ще върне проекта в изходната му точка.
След всичко това горчивият и гневен тон на пехотинец номер едно ген. Михаил Попов е някак си закономерен и оправдан. "Чувал съм, че ние сме гръбнакът на българската армия. Но кога се грижим за него? Когато стане късно. Сухопътни войски сме първи по проведени учения, по участници в тях, първи сме по участие в мисии, първи сме при оказване помощ на населението. В другите области, особено свързани с финансирането, често не може да се класираме дори в челната тройка", метафорично обобщи ситуацията генералът. И с нетипична откровеност отсече: "Това е може би защото не сме атрактивни. Може би защото не мога да правя вятър на този или онзи. Може би причината е, че не пълня ушите на хората, че сме най-важни, най-ценни, най-най."
Източник: https://www.capital.bg/

 

Турският военен министър: Ще активираме С-400

23.11.2019, 08:15

Турция ще активира по план руските зенитно-ракетни системи С-400, веднага щом персоналът завърши обучението си. Това заяви министърът на отбраната на страната Хулуси Акар, цитиран от електронното издание на турския вестник Yeni Safak и от Агенция Фокус.
Обучението за използване на ракетните системи е в ход, заяви министърът пред парламентарната комисия по планиране и бюджет.
„След като този процес бъде завършен, ние ще изпълним планираните действия (с С-400)“, увери той.
Турция работи по въпроса за съвместимостта между руските зенитно-ракетни системи С-400 и изтребителите от пето поколение F-35. Това съобщава ТАСС като се позовава също на министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар. „Процесът на разполагане на С-400 на турска територия продължава, както и обучението на турски военни специалисти в Русия. Работи се по въпроса за съвместимостта на С-400 и F-35. Надявам се, че тези усилия ще доведат до положителен резултат", подчерта министърът.
Акар подчерта, че Анкара няма намерение да „изостави едно (от видовете оръжия) в полза на друго“. „Дори ако руските системи не могат да работят паралелно с F-35, тогава ще намерим най-удобната формула за действие", добави ръководителят на военното ведомство в Анкара.
Турският министър също увери, че републиката „не възнамерява да преразгледа договора за С-400 с Руската федерация". „Тези системи ще влязат на бойно дежурство. Всичко върви по план, нека никой не се съмнява в това", увери Акар.
В рамките на деня в Анкара трябва да се проведат преговори между турски и американски служители, по време на които страните ще разгледат възможността за разрешаване на разногласията по отношение на доставката на руските системи за ПВО в страната.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Пристигна първият военен дрон Global Hawk, който ще използва и България

23.11.2019, 07:15

Първият от петте модерни дрона за разузнаване на НАТО, който ще може да използва и България, пристигна в Италия и би трябвало да се използва от алианса от първата половина на 2020 г.
В съобщението на алианса се посочва, че това е RQ-4D Global Hawk на компанията Northrop Grumman, за който се твърди, че може за денонощие да извърши наблюдение и разузнаване на територия почти с размерите на България.
Той ще бъде разположен във военноморската база Сигонела в Италия и цялата система, от която е част, ще бъде предадена на НАТО след тестове и потвърждение, че изпълнява целите, за които е предназначен след адаптирането по поръчка на командването на обединените сили на алианса в Европа. Машината пристигна след 22-часов полет от военно-въздушната база "Палмдейл" в Калифорния.
От дрона ще се ползват 14 държави, освен САЩ. Това са България, Чехия, Дания, Германия, трите балтийски републики, Италия, Люксембург, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия и Словения. RQ-4D Global Hawk ще е колективна собственост и всички участници ще имат достъп до събраната информация.
- (видео)

Източник: http://www.pan.bg/

 

На този ден през 1944 г. - Последен въздушен удар на българските ВВС по време на Втората световна война

23.11.2019, 07:04

На 23 ноември 1944 г. българската авиация нанася последния въздушен удар по време на Втората световна война. За изпълнение на мисията са изпратени 6 Дo-17M от 1/5 бомбардировъчен орляк, прикривани от 12 Ме-109Г-6. Те успешно бомбардират немска моторизирана колона, движеща се по шосето Митровица - Рашка. Унищожени са 20 вражески машини.
На следващият ден – 24 ноември, е получена заповед от Главното командване бойните авиационни сили да се разположат за зимуване. Така до 5 декември 1944 г. задачи изпълнява само 73-то ято. То извършва 12 успешни разузнавателни полета.
/Музей на авиацията – Крумово/

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Янко Драганов Драганов

23.11.2019, 07:02

Навършват се 87 години от смъртта на генерал-лейтенант Янко Драганов Драганов, роден на 29 март 1859 г. в Тулча, Северна Добруджа. Участва в Руско-турската война (1877-1878) като доброволец в 12- та дружина на Българското опълчение. Завършва юнкерското пехотно училище в Одеса (1880). Като младши офицер е зачислен в 15- та пехотна Свищовска дружина. На 30 август 1883 г. е произведен в чин поручик. През Сръбско-българската война (1885) е началник на общия резерв при отбраната на Видин.
След войната е произведен в чин капитан (24 март 1886), в чин майор (2 август 1889), в чин полковник (2 май 1902). Командир е на 3- ти пехотен Бдински полк и 24- ти пехотен Черноморски полк, началник е на 2- ра бригада от 1- ва пехотна Софийска дивизия (1905), офицер от свитата на Н. В. цар Фердинанд и маршал на двореца (1909-1911). На 18 януари 1912 г. е произведен в чин генерал-майор. През 1913 г. е началник на 1- ва пехотна Софийска дивизия.
През Първата световна война (1915-1918) със своята дивизия се сражава срещу сръбската армия при настъплението на 1- ва армия към Пирот, Бела Паланка, Морава, Лесковац, Козница (1915). През 1916 г. с 1- ва Софийска дивизия участва във войната срещу Румъния и се проявява в боевете при Тутракан, Силистра и овладяването на Кубадинската укрепена линия. След разгрома на Румъния е назначен за началник на Главното интендантство в Министерството на войната. На 15 август 1917 г. е повишен в чин генерал-лейтенант. След демобилизацията излиза в запаса. Умира на 23 ноември 1932 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” II, III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” IV и V ст. без мечове и народния орден „За военна заслуга” III ст. на военна лента.

 

 

Алпийският полк участва в тържествата за освобожднието на Златоград

22.11.2019, 22:41

Тържествено честване на 107 години от освобождението на Родопите и Празник на Община Златоград се проведе вчера. През деня бяха поднесени венци и цветя пред паметните плочи на почитаните от местната общност герои, допринесли за освобождението на Родопите.
Вечерта беше проведена тържествена проверка-заря от представителни блокове на 101- ви алпийски полк-Смолян, духовия оркестър на Военновъздушните сили и ученически блокове от Средно училище “Антим I“ и Основно училище „Васил Левски“- гр. Златоград.
Тържествената проверка беше под командването началника на отделение в 101-ви алпийски полк майор Веселин Стоянов. Строят прие командирът на полка полковник Димитър Кацаров.
На мероприятието присъстваха областният управител на област Смолян Недялко Славов, кметът на Община Златоград Мирослав Янчев, представители от държавни институции, жители и гости на Община Златоград, съобщават от КСВ.
Източник: http://otbrana.com/

 

Dubai Airshow 2019 - Calidus подписа първия договор за лекия щурмови самолет B-250

22.11.2019, 21:28

Аерокосмическата компания от ОАЕ Calidus постигна първия си договор за новия си лек щурмови самолети B-250. На 20 ноември 2019 г. МО на Обединените арабски емирства по време на авиошоуто в Дубай сключиха договор за 24 самолета, с пълен цикъл на поддръжка и обучение, на стойност 2,227 милиарда дирхама на ОАЕ (около 260 милиона долара). Въоръжените сили на ОАЕ за първи път закупуват самолет, произведен в страната.
Първият прототипен B-250 бе показан по време на Dubai Airshow 2017, а след това бе показан на изложбата IDEX през февруари 2018 г. и Bahrain International Airshow 2018.
В-250 е самолет с турбовитлов двигател, създаден за непосредствена въздушна поддръжка, антитерористични дейности, обучение и наблюдение и разузнаване. Той е проектиран от бразилската фирма Novaer и има цена на оперативните разходи от около 1200 долара на час полет, според Calidus. Той има продължителност на полета до 10 часа и максимална скорост 648 km/h.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Путин: Армията ни трябва да е снабдена с най-модерните технологии в света

22.11.2019, 16:47

Русия трябва адекватно и точно да прогнозира възможните изменения в международното положение след разпадането на договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег и да укрепва своя военен потенциал. Това заяви днес руският президент Владимир Путин на заседание на Съвета за сигурност на Русия, състояло се в Ново Огарьово край Москва, предаде ТАСС. - (видео)
"Излизането на САЩ от този договор под измислен предлог нанесе осезаем удар по системата за контрол над въоръженията", каза Путин. "Опасността от разпространение на ракети от този клас в различни части на света още повече засили глобалното напрежение", добави той.
Президентът настоя да се осигури балансирано развитие на военния потенциал на страната, като се имат предвид "не чак толкова големите ресурси", които се влагат в изпълнението на тази задача, предаде БТА.
"Нашата задача през предстоящите десетилетия е да продължим линията на укрепване и развитие на военния, техническия, кадровия потенциал на военната организация на страната", каза Путин на заседанието.
Целта, според него, следва бъде "балансираното развитие на всички компоненти на военната организация, преди всичко чрез грамотно и рационално използване на бюджетните средства и материално-технически ресурси", които не са особено големи, ако бъдат сравнени с онова, което отделят за тези цели другите водещи държани в света.
Президентът отбеляза, че успешно се реализира държавна програма за въоръжаване, която е позволила да се пристъпи към "кардинално техническо преоборудване на военната организация". Той изтъкна, че делът на съвременното оръжие и техника в армията и флота сега вече надвишава 68 процента, а "някои образци (от новите руски въоръжения) по своите характеристики изпреварват чуждестранните аналози с години напред".
Путин посочи, че делът на съвременните оръжия в руската армия и другите силови структури трябва да достигне 70 процента и да не пада под това равнище. Според него въпреки всички бурни технологични промени в света, руските въоръжени сили "трябва да бъдат снабдени по последната дума на науката и техниката".
Путин посочи, че в подготвящата се нова държавна програма за въоръжаване до 2033 г. ще се залага на "съвременни и перспективни образци на високоточни оръжия и средства за въздушно-космическа отбрана с активно използване на технологии за изкуствен интелект при създаването на военната продукция". В новия руски арсенал по-широко ще се използват "безпилотни разузнавателни и ударни летателни апарати, лазерни и хиперзвукови системи, оръжия, основани на нови физически принципи, както и роботизирани комплекси, способни да изпълняват разнопланови задачи на бойното поле", подчерта руският президент.
Путин се спря на руското военно участие в Сирия и констатира, че личният състав на Въздушно-космическите сили, Военноморските сили, Силите за специални операции, военната полиция и други ведомства и служби са изпълнили в пълен обем поставените задачи, "действали са мъжествено, грамотно и професионално". Като голям успех на руските сили там той посочи, че е било предотвратено масовото прехвърляне на джихадисти от Сирия в Русия.
Вчера Путин говори за ядрения инцидент в Северозападна Русия преди три месеца. Според него там е ставало дума за разработване на уникално оръжие, предаде ДПА.
При инцидента в пристанището Северодвинск загинаха няколко души. Според правителственото съобщение избухнало е експериментално устройство на военен полигон. Руските власти първоначално отрекоха съобщенията, че на полигона е било измерено повишено равнище на радиация, но по-късно друга федерална агенция съобщи, че е било отчетено гама излъчване, превишаващо до 16 пъти нормалните фонови стойности.
Източник: https://www.24chasa.bg
/

 

Литва купува 200 бронирани машини от САЩ

22.11.2019, 16:19

Членката на ЕС и НАТО Литва възнамерява да придобие 200 бронирани машини от САЩ за сумата от 145 милиона евро, съобщи министерството на отбраната във Вилнюс, цитирано от ДПА и БТА.
Машината, Джей Ел Ти Ви (JLTV), се доставя от американския производител "Ошкош".
"Новите тактически машини ще увеличат способностите на литовските въоръжени сили, ще подобрят мобилността им, защитата на личния състав и бойната мощ", каза пред журналисти литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис след сключването на споразумението, цитиран от агенция БНС.
Техниката ще бъде адаптирана към изискванията на литовската армия и ще бъде доставена до 2024 г.
Машините ще се използват за нуждите на отбраната, както и в международни мисии.
Споразумението предвижда, ако е нужно, Литва да закупи още 300 машини. Според Кароблис дали това ще стане, ще се реши след края на първия етап от договора през 2024 г.
Това е втората най-голяма поръчка за отбраната в литовската история след покупката на германските бойни машини на пехотата от типа "Боксер" за 385,6 млн. евро, отбелязва ДПА.
Източник: Dir.bg

 

Началниците на отбраната на страните от ЕС обсъдиха военните операции и мисии на Европейския съюз, сътрудничеството с НАТО и с държавите-партньори

22.11.2019, 16:15

Военните операции и мисии на ЕС, сътрудничеството с НАТО и развитието на военните способности на съюза бяха сред основните теми на есенната сесия на Военния комитет на ЕС. В заседанията, които се проведоха на 20 и 21 ноември в Брюксел, участва началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.
Участниците във форума подчертаха необходимостта от продължаване на усилията по осигуряване на нужните ресурси за постигането на целите на операциите и мисиите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Поставен беше акцент върху засилването на сътрудничеството и взаимната помощ с международните организации и партньори като ООН, НАТО и Африканския съюз, с цел синхронизиране на действията на терен.
Началниците на отбраната потвърдиха своята ангажираност към процесите по планиране и развитие на военните способности на ЕС за постигане нивото на амбиция на съюза. Те приветстваха съвместните усилия на Алианса и ЕС по изграждане на капацитет и устойчивост на партньорите от Западните Балкани, което да доведе до постигането на стабилност в региона. Участниците се обединиха, че трябва да продължи работата по дигитализацията и внедряването на изкуствен интелект в отбраната.
Източник: https://www.mod.bg/

 

ТАСС: Русия ще проведе нови изпитания на хиперзвуковата ракета „Циркон“ до края на годината

22.11.2019, 11:48

Поредните изпитания на най-новата хиперзвукова противокорабна ракета „Циркон“ ще бъдат проведени на морски полигон на Северния флот до края на годината. Това съобщи пред ТАСС източник от силовите структури на Северозападния федерален окръг.
„Изстрелването ще бъде изпълнено в акваторията на Бяло море до края на годината“, заяви събеседникът на агенцията.
Източникът добави, че се подготвя специален стенд на базата на понтон, от който ще бъде изстреляна най-новата ракета.
В послание пред Федералното събрание през февруари, руският президент Владимир Путин съобщи, че работата по ракетата „Циркон“ върви по график и, по неговите думи, тя развива скорост около 9 М и може да поразява както надводни, така и наземни цели на разстояние повече от хиляда километра.
В края на 2018 година източник от военно-промишления комплекс съобщи пред ТАСС, че от началото на изпитанията на „Циркон“ по морски мишени на разстояние няколко стотин километра са проведени повече от десет пуска, съответно през 2016, 2017 и 2018 г.
Предполага се, че „Цирконите“ ще бъдат поставени на кораби и подводници, които в момента имат на въоръжение крилати ракети „Калибър“ или „Оникс“.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Двама пилоти са загинали при инцидент с два американски реактивни УТС T-38 Talon II

22.11.2019, 08:20

Двама пилоти са загинали при фатален инцидент с два тренировъчни реактивни самолета за напреднало обучение T-38 Talon II от състава на ВВС на САЩ. Катастрофата е станала на летището на военновъздушната база „Ванс“ в щат Оклахома, на която е дислоцирано 71-во учебно авиокрило. - (видео)
На снимките се виждат два T-38 Talon II извън пистата, като единият самолет е обърнат. Другият Т-38 е с два отворени фанара и без видими повреди.
На страницата на авиобазата във Фейсбук се съобщава, че „катастрофата е станала вчера в 09:10 местно време (17:10 наше време) при изпълнение на рутинна тренировъчна мисия. Във всеки от самолетите е имало по двама пилоти“.
За сега няма информация какво е състоянието на другите двама летци.
Веднага след катастрофата е наложена забрана за полети в зона от 5 мили около летището и височина под 5000 фута.
От 2017 г. до сега е имало четири аварии и три катастрофи с Т-38 Talon II (последната преди вчерашната е от 14 ноември 2018 г.), при които са загинали четирима пилоти.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Генерал-майор Цанко Стойков бе на официално посещение в Обединните арабски емирства

22.11.2019, 07:45

По покана на командира на ВВС и ПВО на Обединените арабски емирства (ОАЕ) генерал-майор Ибрахим Насър Мохамед Ал Алауи, командирът на българските ВВС генерал-майор Цанко Стойков беше на официална визита в Обединените арабски емирства за времето от 16 до 21 ноември 2019 г.
Командирът на българските ВВС присъства на Международната конференция за авиация – Дубай „Изграждане на по-бързи и адаптивни бойни сили: балансиране на високите и нискотехнологични решения“ (16 ноември 2019 г.), както и на Международното изложение за авиация и авиотехнологии „Dubai Airshow 2019” на летище “Ал Мактум“ (17-21 ноември 2019 г.).
Международната конференция на Командващите на Военновъздушните сили в Дубай е една от най-големите и най-важните срещи на военновъздушните лидери и индустрия, предоставяща уникална възможност както за регионалните, така и на международните общности на ВВС и ПВО, които се събраха и обсъдиха последните разработки в стратегията, операциите, тактиките и технологиите.
Под патронажа на Негово величество Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, вицепрезидент, министър-председател и министър на отбраната на ОАЕ, както и емир на Дубай и водена от ВВС и ПВО на ОАЕ, деветата международна конференция на Командващите на Военновъздушните сили 2019 се проведе в х-л Мариот Маркиз, на 16 ноември 2019.
Конференцията бе фокусирана върху необходимостта на ВВС да бъдат по-ловки и адаптивни относно своите способности и в отговора си към нарастващите и постоянно  променящи се регионални и глобални заплахи.
Конференцията приключи със огромен успех и събра на едно място високопоставени лица от ОАЕ, представители на индустриални партньори, както и делегации от десетки страни включващи Афганистан, Австралия, Бахрейн, Бангладеш, Беларус, България, Канада, Китай, Чехия, Дания, Египет, Франция, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Йордания, Казахстан, Кувейт, Малайзия, Мавритания, Мексико, Мароко, Холандия, Нигерия, Оман, Пакистан, Казахстан, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, ЮАР, Судан, Швеция, Швейцария, Тунис, Обединено Кралство, Украйна и САЩ.
Източник: http://af.armf.bg/

 

 

Мароко купува 36 американски бойни вертолети AH-64E Apache

21.11.2019, 21:23

Агенцията по военно сътрудничество към МО на САЩ е уведомила Конгреса за потенциална сделка с Мароко за продажба на 36 бойни вертолета AH-64E Apache Guardian (с опция за още 12), която ще се извърши по линия на програмата FMS. Половината от тези вертолети ще са оборудвани с РЛС AN/APG-78 Longbow.
Общата стойност на потенциалната сделка е 4.25 милиарда долара, като в нея се включва също доставка и на въоръжение: 551 управляеми ракети AGM-114R Hellfire (с опция за още 110); 60 управляеми ракети AGM-114L Hellfire; 72 учебни ракети M36E9 Hellfire (CATM); 53 управляеми ракети AIM-92H Stinger клас "въздух-въздух", 588 70 мм ракети Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS); 5216 70 мм НУРС и 93 000 снаряда за 30 мм оръдие.
При подписване на междуправителствено споразумение доставката на вертолетите АН-64Е за Мароко може да започнат през 2021 г.
Понастоящем ВВС на Мароко разполагат с около 24 остарели френски вертолети Aérospatiale SA 342М/L Gazelle, доставени през 1978 г. и снабдени с ПТУР НОТ.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

ТАСС: Пентагонът опроверга медийните доклади за намаляване на контингента на САЩ на Корейския полуостров

21.11.2019, 20:37

Пентагонът отрече докладите в южнокорейските медии за плановете на Вашингтон да изтегли 4000 американски военнослужещи от полуострова, предава TACC.
„Докладът на „Чосун Илбо“, че Министерството на отбраната на САЩ обмисля изтеглянето на част от войските от Корейския полуостров, е напълно неверен", увери говорителят на Пентагона Джонатан Хофман .
На 21 ноември южнокорейският вестник, позовавайки се на дипломатически източник, съобщи, че „Пентагонът се готви да изтегли една бригада от Южна Корея, ако преговорите (за разходите за поддържане на американските военни) не продължат, както би искал президентът (на САЩ Доналд) Тръмп".
От миналата година Вашингтон настоява за увеличаване на приноса на Сеул за американския контингент в Република Корея. В резултат разходите на Сеул за съвместна отбрана със САЩ през 2019 г. бяха увеличени с 8,2%, до 915 милиона долара. На 7 ноември бе съобщено, че Вашингтон е поискал от Сеул да увеличи вноските си за отбрана с почти пет пъти до 4,7 милиарда долара. Отбелязано беше също, че САЩ настояват Южна Корея да заплати разходите за поддържане на редица единици на американските въоръжените сили извън полуострова.
Войските на САЩ са в Южна Корея след войната от 1950-1953 г. Условията на престоя им се уреждат от споразумение за помощ, подписано на 26 януари 1950 г. от двете страни.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Jutarnji List (Хърватия): Скандал в хърватската армия – разследват пилоти за контрабанда на оръжия

21.11.2019, 20:25

Трима пилоти от ВВС на Хърватия са разследвани за контрабанда на оръжие, съобщава електронното издание на загребския ежедневник Jutarnji List.
Съгласно разпространената информация преди около два месеца пилотите на хеликоптер, които са били разположени във въенна база край град Задар, са превозили цивилно лице, свързано с незаконна продажба на оръжие. Към настоящия момент е известно, че и четиримата са на възраст 40, 41 и 42 г. Цивилното лице е на 36 г. Командирът на хърватските ВВС бригаден генерал Мато Микич потвърди за случая.
Уточнява се, че цивилният е допуснат във военната база, облечен в униформа на военен пилот. Тя му е била предоставена от тримата пилоти. След това четиримата са се качили на военен хеликоптер и са потеглили на планиран учебен полет. Засега не е известно дали са кацнали някъде. След като е установено нарушението, разследването е поето от криминалната и военната полиция на страната.Претърсени са жилищата, автомобилите и кабинетите на заподозрените. При обиските в района на Задар и околностите, членове на гражданската полиция и Отдел „Организирана престъпност“ на полицейското управление в Задар са открили 7948 единици военни боеприпаси. Предполага се, че са продавани на черния пазар.
Според изявление на полицията в Задар са намерени 6593 куршума с размери 5,56х45 мм, 908 куршума „Калашников", 31 боеприпаси с калибър 7,7-мм, както и боеприпаси, използвани за превозните средства на хърватската армия MRAP и Humvee. Установени са и други нарушения.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Die Welt: Франция ще представи предложение за намаляване зависимостта на ЕС от НАТО

21.11.2019, 20:22

Франция планира да предложи сериозни изменения в онази част от Вашингтонския договор, в която се определят задълженията по оказване на военна помощ, съобщава германският национален ежедневник Die Welt.
По-специално Париж смята, че всяка страна от Европейския съюз, която дори не е член на НАТО, трябва да получи помощ от Алианса в случай на нападение срещу територията й. Това важи и за държави като Швеция и Финландия, които не са част от отбранителния съюз на Запада. Освен това европейските държави трябва да получават военна помощ, дори ако САЩ или Турция налагат вето и с това възпрепятстват активирането на клаузата за колективна сигурност.
Целта на Франция е страните-членки на Общността да допринесат за отбранителния капацитет на ЕС и да го направят по-малко зависим от НАТО. Именно поради тази причина в Париж подготвят предложения за промени във Вашингтонския договор.
„Франция, наред с други неща, казва, че европейците трябва да са готови да гарантират сигурността си при извънредни ситуации“, цитира Die Welt европейски дипломат, пожелал анонимност.
Според френското предложение, в случай на нападение над някоя от страните от ЕС, Европейската служба за външни отношения трябва да се превърне в своеобразен център за съдействие. Освен това всички държави от ЕС ще трябва да повишат нивото си на готовност, в случай че нападнатата държава се нуждае от военна или гражданска помощ. Париж предлага да се изясни в договора на ЕС дали специални случаи като кибератаки или т.нар. „хибридни войни“ изискват задействането на клаузата.
Според изданието Франция е възнамерявала да отправи своите предложения миналата седмица на срещата на върха на министрите на отбраната на ЕС. По-късно обаче е преценено, че за обсъждане на предложенията е необходимо и включването на министрите на външните работи на страните-членки.
Die Welt припомня, че наскоро френският президент Еманюел Макрон призова Европа да засили своите отбранителни способности, тъй като на НАТО вече не може да се разчита. Той определи състоянието на организацията като еквивалентно на „мозъчна смърт“.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Депутати от БСП предлагат базата на военните заплати да се увеличи от 380 на 430 лева

21.11.2019, 20:05

В предложенията си към второто четене на проекта на Закон за държавния бюджет за 2020 г. ПГ „БСП за България”  предлага базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите, полицаите и служителите в спецслужбите да се увеличи от 380 на 430 лв. Във внесения от правителството проект базата остава 380 лв., т.е. непроменена от десетина години насам.
Освен това от „БСП за България” настояват разходната част в бюджета на МО  да бъде увеличена от 1, 514 065 млрд. лв.  на 1,618 611 млрд. лева.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Как се възпитава любов към авиацията

21.11.2019, 20:00

Когато призванието ти е да си „авиационен инженер“, а ежедневието ти е да вдъхваш живот в металическите сърца на изтребителите МиГ-29, нищо от света около теб не може да бъде сиво и обикновено. Един от тези докоснати от чудото, наречено „военна авиация“ е капитан Мария Вашкова. Тя пренася своя плам и в срещите си с малчуганите от основно училище “Граф Николай Игнатиев” в село Граф Игнатиево. За нея това не е просто работно задължение, да посетиш някое учебно заведение и кратичко да разкажеш нещо. В открития урок на 19 ноември 2019 г. с капитан Вашкова, децата имаха възможност не само да се запознаят с военната професия, но и с многобройни дейности, които съпътстват подготовката на самолетите за полет. Тя разказа интересни моменти от авиационната ни история, която е гордост за всеки българин. Разясни им какви са задачите, които се изпълняват в авиобаза Граф Игнатиево и за хората, които пазят небето на България. Нейните увлекателни и изпълнени с емоция и заряд истории и харизмата на личността й докоснаха момчетата и момичета и показаха достойното лице на Военновъздушните сили. Може би за някои от тях тази среща беше насока към бъдещия им избор за професия в живота. И както самата капитан Мария Вашкова се обърна към децата: „Благодарна съм за емоцията и за пламъчетата в очите на децата, които ме стоплиха. Добре дошли в семейството на влюбените в небе.
(Информацията е на Командването на ВВС)

 

Удължиха срока за одит на разходите за отбраната на страната, заявени пред НАТО

21.11.2019, 16:00

Парламентът удължи срока, в който Сметната палата следва да извърши одит за съответствието на предоставената от Министерството на отбраната към НАТО информация, свързана с разходите за отбрана на България, съгласно класификацията и изискванията на НАТО.
Срокът на извършване на одита е до 10 февруари 2020 г., а окончателният доклад на Сметната палата трябва да бъде внесен в Народното събрание до 28 февруари 2020 г.
Първоначалният срок за извършване на одита беше 30 ноември 2019 г.

 

Пък бързаме да сме първи?!

21.11.2019, 13:05

„Умря циганката, дето те хвалеше.“ Това във фолклора ни е шеговито подхвърляне на някой, който обича сам да се хвали. Сетих се за тази приказка, когато научих какво е казал премиерът по телефона на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбрг. Той отбелязал, че от началото на 2018 г. България успешно прилага националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2 процента то БВП до 2024 г. „С авансовото плащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел вече е постигната и в края на настоящата 2019 г. разходите се очаква да достигнат 3,1% от БВП.“ Това е похвалата.
Няма начин шефът на Алианса да не ни ръкопляска. Ако, разбира се, не е чел гласувания вече на първо четене бюджет за следващата година.  Там е записано, че общо разходите за отбрана възлизат на 1941,0 млн. лв., което представлява 1,53% от БВП. А средносрочната прогноза предвижда през 2021 и 2022 г. спадът да е съответно с 0,19 и 0,17 процента. Така през следващите три години ще трябва да вдигаме телефона и да обясняваме на Столтенберг как отстъпваме от изпълнението на плана за 2-та процента.
Тия подробности вероятно ги остави на президента. Нали той ще води делегацията ни на Срещата на върха между държавните и правителствени ръководители на страните - членки от НАТО, която ще се проведе на 3 и 4 декември 2019 г. в Лондон. Как например при този висок процент, цитиран от премиера, некомплектът на войнишките длъжности в Сухопътни войски достига до 32 процента? И други такива неща.
Но важното е, че се похвалихме. И то в навечерието на форума. И ангажименти поехме. Закрепихме единството на Европа и Северна Америка, за което, казахме, че е по-важно от всякога. Става дума за трансатлантическата връзка, разбира се, което си е от значение преди срещата с президента Тръмп. Дадохме и висока оценка на темите, които ще бъдат във фокуса на Срещата на върха на НАТО в Лондон, отнасящи се до всички ключови елементи от архитектурата на сигурността в Евро-атлантическия регион.
Пак „улеснихме“ президента, както за двата процента. А се говори, че между държавния глава и премиера нямало разбирателство. От НАТО са наясно и само могат да ни адмирират. Макар че ние си знаем хала. Тя, циганката, май наистина не е умряла.
(Публикувано във в. „Земя”, 21.11.2019 г.)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Италиански разузнавателен БЛА MQ-9A Predator B се е разбил в Либия

21.11.2019, 09:02

Италиански разузнавателен БЛА MQ-9A Predator B се е разбил вчера около 12:00 ч в Либия на около 60 км югоизточно от столицата Триполи, се казва в съобщение на ГЩ на ВС на Италия. Летателният апарат не е бил въоръжен.
Дронът е изпълнявал разузнавателна мисия в рамките на операцията Mare Sicuro, целяща ограничаване на нелегалния трафик на емигранти през Средиземно море.
СМИ от Либия твърдят, че БЛА е бил свален от силите на Либийската национална армия (ЛНА).
Разбилият се MQ-9A Predator B е от 28-ма ескадрила (28° Gruppo) от състава на 32-во авиокрило (32° Stormo), дислоцирано във военновъздушната база Амендола.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Договорът за демонстратора в рамките на проекта FCAS ще бъде подписан през януари 2020

21.11.2019, 08:49

Франция и Германия са се договорили за детайлите по съвместната им програма за създаване на боен самолет от следващо поколение, в рамките на проекта FCAS (Future Combat Air System) и през януари се очаква сключване на договор за създаване на технологичен демонстратор. Това е заявил изпълнителният директор на Dassault, цитиран от Reuters.
„Няма повече никакви проблеми между френското и германското правителство по отношение на проекта FCAS. Има постигната договорка на високо ниво, че трябва да се премине към следващата стъпка, а именно подписване на договор за технологичен демонстратор в рамките на януари 2020 г.”, това заявява Ерик Трапие, изпълнителен директор на Dassault.
Договорът трябваше да се сключи през тази година, но заради различни спорове между двете страни, той бе отлаган. Това принуди Dassault и Airbus на няколко пъти да напомнят на правителствата на Германия и Франция, че всяко забавяне може да е фатално за проекта.
Трапие е заявил за Reuters, че се очаква технологичният демонстратор да полети през 2026 г. и няма отстъпления от предварително определения за това срок. Той е казал още, че разговорите между Safran и MTU Aero Engines, по отношение създаването на двигатели за новия изтребител, вървят добре и се очаква скорошно споразумение и там.
FCAS е изключително амбициозен проект за създаване на система от система за осигуряване на въздушна доминация. Системата трябва да заработи от 2040 г. и включва в себе си боен самолет от следващо поколение (NGF - New Generation Fighter), широк спектър от безпилотни платформи и ново поколение въоръжение.
Франция и Германия са водещи страни във FCAS, като Испания се присъедини в проекта в началото на годината.
„Ние не се готвим за бъдещето, което ни предстои утре, а за бъдещето, което ще дойде след утре”, обобщава Трапие.
Той е отбелязал, че няма проблем с това, че Великобритания разработва сама сходен проект под името Tempest и смята, че е напълно възможно на по-късен етап страната да се присъедини към FCAS.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

ВМС получиха употребяван вертолет AS 365N3+

21.11.2019, 08:40

Българските ВМС са получили вчера, 20 ноември 2019 г., употребяван двудвигателен вертолет AS 365N3+ Dauphin, който трябва да замести катастрофиралия през 2017 г. борд 902.
Вертолетът е прелетял от румънския град Брашов, където европейския вертолетостроител Airbus Helicopters има голям сервизен център, до вертолетната авиобаза "Чайка", край Варна. В Брашов машината е преминала през техническо обслужване. Новият хеликоптер е пристигнал вчера преди обед, носейки временна румънска цивилна регистрация YR-ANX.
Очаква се на 6 декември 2019 г. да се състои официалната церемония по приемането на въоръжение на машината. Вертолетът ще носи борден номер 905. По неофициална информация, полученият днес Dauphin е на около 10 години.
По същество пристигналият AS 365N3+ цивилен вариант на наличните AS 565MB Panther, които се експлоатират от ВМС на България. През май 2018 г. МО се споразумя с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу вертолетостроителя, което се водеше заради неизпълнени ангажименти по офсетното споразумение. Част от договора от миналата година включва доставката на употребяван вертолет AS 365N3+, на мястото на катастрофиралия през юни 2017 г. борд 902. Българският иск към Airbus Helicopters бе за €20 млн., а по арбитражното дело, започнато по време на министър Николай Ненчев, бяха платени над 2 млн. лева адвокатски хонорари.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Монголия получи МиГ-29

21.11.2019, 08:31

Монголия получи два МиГ-29. Машините са предназначени за ВВС на страната и са употребявани преди това от руските ВКС. Двете спарки МиГ-29УБ са се приземили на монголското летище Налайх, край столицата Улан Батор на 15 ноември 2019 г. - (видео)

Новината бе съобщена от редица монголски медии, но за сега няма никакво официално потвърждение от монголските или руските власти. Предполага се, че повече информация ще бъде налична около официалното приемане на двата изтребителя, което се планира за 26 ноември.
От разпространените снимки се вижда, че и двата изтребителя са дошли с руски опознавателни знаци, а на един от самолетите се вижда борден номер 50 червен.
Самолетите най-вероятно се предоставят на Монголия безвъзмездно, в рамките на подновеното наскоро споразумение за военно-техническа помощ между двете страни, което предвижда и предоставяне на безплатно въоръжение.
Монголските ВВС днес не разполагат с бойна авиация и имат на въоръжение три Ан-26 и една ескадрила Ми-17.
Монголия последно експлоатираше изтребители Ми-21ПФМ и спарки МиГ-21УС, които спряха да летят през 90-те години на миналия век, а след това значителен брой резервни части за тях бяха продадени на Северна Корея, което предизвика криминални разследвания.
За придобиването на МиГ-29 от Монголия се говори от 7 – 8 години, но до сега тези планове не се бяха материализирали.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Петър Георгиев Лолов

21.11.2019, 08:14

Навършват се 155 години от рождението на генерал-майор Петър Георгиев Лолов, роден на 21 ноември 1864 г. в с. Медвен, Сливенско.
Завършва Военното училище в София (1887). Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец в 6-та пехотна дружина на 1- ви пехотен полк. На 18 май 1890 г. е произведен в чин поручик, на 2 август 1894 г. в чин капитан, а на 1 януари 1905 г. в чин подполковник.
Завършва военноинженерната апликационна школа в Торино, Италия. Като военен инженер служи в инженерните части като командир на 2- ра пионерна дружина (1900), командир на жп рота към Инженерната инспекция и командир на жп дружина (1909). На 2 юли 1912 г. е произведен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) заема длъжност заместник-инспектор на Инженерните войски. На 30 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор. От армията се уволнява след края на войната (1918). Умира при атентата в църквата „Св. Неделя” в София на 25 април 1925 г.
Награден е с ордена „Св. Александър” III ст. с мечове по средата , IV и V ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” III ст. на военна лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

Какво знаем за най-способния снайпер на планетата

20.11.2019, 22:21

Историята на може би най-мощният и най-ефективният снайпер в света започва през 80-те години на миналия век. Предприемачът Рони Барет решава да експериментира в създаването на високоточна пушка с голям калибър.
Барет първоначално нямал опит в производството на оръжия, но започнал да се самообучава. Скоро той нарисувал на ръка опростени скици и чертежи на оръжието, което построил в гаража си. Това се превърнало в прототипа на неговият снайпер и калибърът Barrett .50 BMG.
Макар да тръгва от гаража си, разработките на Барет бързо предизвикват интереса на специалните части на САЩ и дори на ЦРУ.
Така на бял свят през 1982 година се появява Barrett M82. Снайперът използва голямокалибрени боеприпаси с калибър 12,7 x 99 мм. Те са изключително мощни. Куршумът развива максимална скорост от 928 м/с и може да носи кинетична енергия до приблизително 20 200 J. Той пробива метал, броня и бетон, без проблеми от километър и половина. Доказано е, че може да проникне през бронята на военни камиони и джипове. Тестове показват, че подобен куршум има бойна ефективност и след 2 километра.
Началната скорост на куршума при снайпера на Барет е 853 м/с. Дължината на цевта е 737 милиметра, а самият снайпер е дълъг повече от метър - 1220 мм.
Пълнителят побира 10 патрона, а цялостното тегло на снайпера е 14 килограма. Тук обаче е включена и оптиката, която стандартно предлага 10-кратно увеличение.
Най-далечното потвърдено убийство, направено със снайпера, е от Войната в Афганистан. През 2012 година австралийски войник поразява цел на 2815 метра разстояние. Служещите са доволни от снайпера, тъй като Рони Барет полага големи усилия в намаляването на отката до приемливи нива. Като недостатък се посочва малката мобилност на оръжието, тежащо 14 килограма.
Американската брегова охрана използва М82 за възможен обстрел на бързи лодки с незаконни търговци на наркотици и други. Някои полицейски части като NYPD също са закупили винтовката. Когато бърза кола трябва да се спре също така бързо, .50 BMG пробива и спира двигателя без проблеми. Ако се налага да се прониква през препятствия, М82 лесно пробива повечето тухлени стени и бетонни плочи. Пушката на Рони Барет е била използвана в многобройни конфликти и изглежда, че няма бронежилетка или каквато и да е защита на тялото, която да не може да пробие.
Особено ефективна, винтовката се оказва в Афганистан, Ирак и местата, където преобладава открит или планински терен.
Barrett М82 е била закупена от военни и полицейски части на над 30 страни.
Барет обаче не спира работата си, създавайки по-късно друга винтовка. Снайперът M107 може да поразява цели на 4 километра разстояние, но за него ще ви разкажем по-късно. - Още снайпери
Източник: https://it.dir.bg, Стоян Гогов

 

Първата серийна фрегата „Адмирал Касатонов“ излезе в Бяло море за поредните изпитания

20.11.2019, 21:51

Първата руска серийна фрегата проект 22350 „Адмирал Касатонов“ 431, построена в корабостроителницата „Северная верфь“ в Санкт Петербург, пристъпи към поредния етап от изпитания в Бяло море. Днес корабът излезе от Беломорската военноморска база на Северния флот на РФ.
В морето екипажа на фрегатата ще отработва въпроси по взаимодействие с авиацията, ще бъдат извършени редица замервания на физическите полета на кораба.
Заводските ходови изпитания ще продължат няколко дни, като ще бъдат обезпечени със сили и средства на Беломорската военноморска база. - Още за проект 22350

 

Показан бе прототипът на бронетранспортьора Mitsubishi

20.11.2019, 21:21

Японската компания Mitsubishi Heavy Industries (MHI) представи демонстратор на бронетранспортьора с колесна формула 8 × 8 по време на изложението за отбрана DSEI Japan 2019 в Чиба (18-20 ноември). Демонстраторът с дължина 8 m и ширина 2,8 m ще бъде използван като основа за бронетранспортьор, който ще се състезава с бронираната модулна машина Patria и лекобронираната машина GDLS (LAV) 6.0 в серията от тестове, насочени към намиране на заместител на БТР Тип 96 (8 × 8) за Японските сухопътни сили за самоотбрана.
Очаква се бронетранспортьорът, който ще има височина приблизително 2,2 m и бруто тегло 28 t, да се управлява от екипаж в състав от двама души и да е способен да превозва поне девет военнослужещи в пълно бойно снаряжение, в зависимост от изискванията, се казва в съобщението на компанията MHI. Очаква се платформата с пълно задвижване на всички колела и независима система за окачване, оборудвана с 4-цилиндров дизелов двигател на компанията 4MA, способен да генерира мощност повече от 400 Kw (545 к.с.), да достигне максимална скорост над 100 km/h.
Представител на компанията казал пред изданието Jane's, че демонстраторът на бронетранспортьора Mitsubishi, чийто модел за пръв път бе показан на изложението за отбрана Eurosatory 2014 в Париж, е предназначен да покаже мобилността и живучестта на платформата. БТР-ът може да получи допълнителна броня, например динамична броня, решетки срещу кумулативните боеприпаси и повишена защита от мини. Транспортното средство може да бъде оборудвано с противоминни седалки и дистанционно управляема оръжейна система, въпреки че досега няма представени подробности за последната. Бронетранспортьорът Mitsubishi, който има тегло празен около 18 t, ще се предлага и в други версии, включително медицинска и командно-щабна.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Церемония по тържественото посрещане на 38-ия контингент от Въоръжените сили, участвал в мисията на НАТО в Афганистан, ще се проведе в Хасково

20.11.2019, 21:09

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще участват в тържествения ритуал по посрещане на военнослужещите от 38-ия контингент, участвали в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Церемонията ще се проведе утре, 21 ноември, от 11.00 ч. на площад „Свобода“ в Хасково.
По време на ритуала ще бъдат наградени военнослужещи от състава на контингента за проявен висок професионализъм и отговорност при изпълнение на задачите.
Източник: https://www.mod.bg/

 

ТАСС: Русия и Турция започват девето съвместно патрулиране в Северозападна Сирия

20.11.2019, 20:53

Военни сили на Русия и Турция започнаха девето съвместно патрулиране в граничната зона на Северозападна Сирия с участието на руските ВВС. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация пред журналисти, предава ТАСС.
„От 10:15 часа на 20 ноември деветият съвместен патрул на руската военна полиция и въоръжените сили на Турция започва работа в граничната зона, която се намира на няколко десетки километра северозападно от населеното място Ел-Камишли. Екипажите на хеликоптери от военната авиация на ВВС на Русия осъществяват въздушно патрулиране на района“, заявиха от министерството.
По данни на Министерството на отбраната, маршрутът на патрулиране започва от населения пункт Арада-Кабира и продължава на изток по сирийско-турската граница. Задачата на този патрул е да проучи обстановката в сирийските населени места. В патрулирането участват осем единици от военната техника – бронираните машини „Тигър“ и „Тайфун“ на руската военна полиция и бронираните машини Kirpi на турската гранична служба, както и 50 военнослужещи от двете държави. Наблюдението в реално време се осъществява от руския безпилотен летателен апарат „Орлан-10“.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Фрегатата „Верни” се завръща от мащабно военно учение в Турция

20.11.2019, 17:03

Националното военноморско учение на ВМС на Турция с международно участие „Dogu Akdeniz -2019” завърши днес. В него участва фрегатата „Верни“ 42 от състава на българските ВМС, заедно с над 50 военни платформи (кораби, подводници, самолети и вертолети) от 8 различни държави – България, Гърция, Италия, Испания, Канада, Пакистан, Румъния и домакина на учението Турция, съобщиха от МО.
Двете постоянни групи на НАТО в Средиземно море, също се включиха в учението с пълния си състав.
По време на учението бяха изпълнени задачи от пълния спектър на бойните действия като: осигуряване на видовете отбрана на съединение надводни кораби по време на прехода на море и в назначен район; артилерийски стрелби по въздушна, морска и брегова цел; отбрана от въздушен противник; придвижване на група кораби през миниран район; противоминни и противоподводни действия, тактическо маневриране и др.
За пореден път екипажът на фрегатата „Верни” показа своето високо ниво на подготовка, подчертават от военното министерство. Големият брой участващи сили, състоящи се от надводни кораби, подводници и авиация, разнообразието от упражнения, сериали и тактически действия допринесоха за повишаването на натренираността и професионалната подготовка на екипажа и за утвърждаване авторитета на българските Военноморски сили в международна среда.
Източник: https://trud.bg/

 

Столтенберг: НАТО ще превъоръжи системата за наблюдение на въздушното пространство за 1 млрд. долара

20.11.2019, 16:45

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че алиансът ще превъоръжи системата си за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS), съобщава БТА. Според генералния секретар предстои алиансът да подпише договор за доставка на летателни средства на стойност един милиард долара.
Системата AWACS служи за наблюдение на въздушното пространство и се използва в отбрана и нападение. НАТО разполага с десетки самолети, произведени през миналия век и снабдени с радари с голямо покритие, осигуряващи работата на системата.
Столтенберг съобщи, че днес външните министри от алианса ще се запознаят с предложението на Германия за съставянето на група за обсъждане на стратегически въпроси. Според европейски медии целта със създаването на подобна група би била да се реагира на критиките на френския президент Еманюел Макрон за работата на пакта. Германското предложение има стойност, целта е да се прецени как можем да укрепим НАТО като място за решаване на предизвикателствата, пред които сме изправени, посочи генералният секретар.
По неговите думи е много важно, когато има поводи за тревога, съюзниците да могат да ги обсъждат. В повечето време постигаме съгласие и приемаме решения, а понякога имаме разногласия, посочи Столтенберг. Трябва да преодолеем различията, много е важно за Европа и Северна Америка да останат единни, добави той преди началото на днешната министерска среща.
Източник: https://trud.bg/

 

Американски хеликоптер АH-64D Apache се е разбил в Афганистан, има жертви

20.11.2019, 13:30

Американски ударен хеликоптер AH-64D Apache се е разбил днес в Афганистан, при което двучленния екипаж е загинал. За това съобщава командването на американския контингент в Афганистан.
Започнато е разследване на причините за катастрофата. По първоначална информация причината не е вражески огън.
От своя страна талибаните са съобщили, че са свалили военен хеликоптер в източната провинция Логар, при което са загинали много войници.
Говорителят на движението на талибаните Zabiullah Mujahid е заявил в съобщение до медиите, че в сряда около 13 часа бунтовниците са свалили американски хеликоптер Chinook по време на сражение с „окупаторите и техните наемници“.
Понастоящем в Афганистан САЩ са разположили около 13000 военнослужещи. В началото на ноември председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили заяви, че американските войски ще останат в Афганистан „още няколко години“.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Пекин и Рияд със съвместни военни учения заради нападенията в Персийския залив

20.11.2019, 12:21

Военноморските сили на Китай и Саудитска Арабия започнаха триседмични учения в град Джеда на брега на Червено море, съобщи днес китайската централна телевизия, цитирана от ТАСС.
Съвместните маневри под наименованието "Лазурен меч" в саудитска военноморска база са организирани заради зачестилите случаи на нападения срещу петролни танкери в Персийския залив и срещу петролни обекти в Саудитска Арабия, предава БТА.
Кралството е един от най-големите доставчици на петрол за Китай. Сътрудничеството между военноморските сили на двете страни е насочено към укрепване на взаимното доверие и предотвратяване на случаи на морски тероризъм и пиратство.
Големи петролни обекти на саудитската компания Сауди Арамко (Saudi Aramco), където се преработва и съхранява петрол от няколко близки находища, бяха атакувани с дронове на 14 септември.
Отговорност за нападението поеха йеменските бунтовници хуси. Саудитска Арабия обаче обвини за атаката Иран.

 

Ген. Кирил Цветков с награда от миинистъра на отбраната

20.11.2019, 08:46

За високи постижения, заслуги към отбраната, дългогодишна безупречна служба със заповед на министъра на отбраната с почетен знак на МО „Свети Георги” – първа степен за офицери, бе награден о.з. генерал-лейтенант Кирил Цветков – началник на Главния щаб на Сухопътните войски в периода от 2001 г. до 2003 г. и председател на Асоциацията на Сухопътните войски.
Това стана вчера на тържественото честване на бойния празник на Сухопътни войски – 19 ноември. Отличието връчи заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. Така бе спазена традицията на всеки празник да бъдат удостоявани бивши командири на Сухопътни войски.

 

Пускови установки Spike-ER ще бъдат монтирани на новите филипински катери MPAC

20.11.2019, 08:31

Според агенция PNA, ракетните пускови установки Spike-ER (Spike Extended Range) ще бъдат инсталирани през следващата годинана борда на трите многоцелеви ударни катери MPAC (Multi-purpose Attack Crafts), които бяха въведени в строя на филипинския флот през миналия месец.
Както каза за агенцията представителят на Филипинските ВМС капитан Хенри Куинто, пусковите установки Spike-ER ще бъдат разположени на катерите в началото на 2020 г. Работата по тяхното инсталиране ще се извърши във Филипините. Spike-ER ще получат и трите доставени по-рано катери MPAC.
Системите Spike-ER, които бяха доставени на Филипините през април 2018 г., са първите ракетни оръжия за тези ВМС, способни да пробият 1000 mm хомогенна броня от разстояние 8 km. Пусковата установка Typhoon MLS-ER може да побере до четири ракети. Установката е снабдена с електронно-оптична система за управление на огъня и може да изстрелва ракети в режимите: "fire-and-forget", "fire, observe and update" и "fire-and-steer", последният от които позволява да се изстреля ракета, без да се вижда целта. В допълнение към поразяването на цели, пусковата установка може да се използва като денонощна система за наблюдение при военноморско патрулиране.
След инсталиране на пусковите установки на трите нови катери MPAC, общо шест въоръжени със Spike-ER платформи ще има във филипинския флот. Общо флотът на Филипините разполага с 12 катера MPAC.
По-рано командващият на Военноморските сили на Филипините вицеадмирал Робърт Емпедрад заяви, че се предвижда да бъдат закупени поне още 12 катера MPAC, като част от третата фаза на програмата за модернизация на въоръжените сили на страната, която ще бъде изпълнена от 2023 до 2028 година.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Anadolu Agency: Турция ще "търси другаде", ако спорът за F-35 продължи

20.11.2019, 08:07

Турция ще бъде принудена да "търси другаде", за да задоволи нуждите си в отбраната, ако настоящият спор около изтребителите F-35 от САЩ продължи, заяви че е казал на американския си колега Доналд Тръмп турският президент по време на неотдавнашна им среща, предава Anadolu Agency
"Казахме, че ако настоящото разногласие относно изтребителите F-35 продължи, Турция трябва да потърси другаде, за да отговори на средносрочните си нужди", каза Реджеп Тайип Ердоган пред парламентарната група на управляващата партия Справедливост и развитие (ПСР) относно срещата, която той проведе с президента на САЩ Доналд Тръмп във Вашингтон на 13 ноември.
Подчертавайки, че Турция е партньор в производството на изтребителите F-35, Ердоган каза: "Ние не сме клиент, ние сме партньор."
Придобиването от Турция на усъвършенстваната руска система за противовъздушна отбрана С-400 накара администрацията на Тръмп да отстрани Турция от програмата за изтребители от пето поколение F-35 през юли.
САЩ твърди, че системата може да бъде използвана от Русия за скрито получаване на класифицирани данни за самолета и е несъвместима със системите на НАТО.
Турция обаче заяви, че С-400 няма да бъде интегрирана в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за съюза.
Ердоган също така отхвърли обвиненията срещу Турция в САЩ, че Анкара е враждебна към кюрдите.
"Ние не сме срещу нашите кюрдски братя, ние сме срещу Кюрдската работническа партия, и Отрядите за народна самоотбрана които са терористични групировки“, каза Ердоган.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Орязани пари за старини направиха офицери метачи

20.11.2019, 07:40

Първият скандал с българските пенсии избухна в края на ХІХ век. Тогавашният военен министър полк. Рачо Петров прати в запаса стотици офицери с орязани пари за старини. А някои остави и без стотинка. Поруганите армейци обявиха, че честта на мундира е опетнена. В знак на протест те излязоха на трудовата борса като метачи и пъдари.
По онова време подполковникът взема 7200 лв. годишна заплата, полковникът прибира 9900 лв., а генералът пълни фуражката с 12 000 лв. Срокът за пълна пенсия е 35-годишна служба, като сумата е равна на кръглата заплата на запасняка. Това обаче е химера, защото службата започва от 25 април 1878 г., когато е създадена Българската земска войска. Армейците трябва да чакат до 1913 г., за да се докопат до пачките.
За 15 години под пагон законът предвижда пенсия в размер на 50% от заплатата. Тоест един полковник може да бъде осигурен с 412 лв. и 50 ст. месечно. Сумата е солидна, като се има предвид, че хлябът и млякото са по 20 стотинки. Месото струва 60 ст. килото, а наемът за жилище от 2-3 стаи е 40 лв. Месечният бюджет на едно средно семейство се движи около 150 лв.......Прочети още

 

Иран най-вероятно ще купи танкове и самолети от Русия и Китай догодина

20.11.2019, 07:30

Иран вероятно ще купи нови модерни изтребители и танкове следващата година, когато е планирано да бъде вдигнато оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на пожелал анонимност източник от американското разузнаване.
Разузнавателното управление на американското министерство на отбраната публикува нова оценка на военните способности на Иран, според която Техеран се опитва да се превърне в доминираща сила в Близкия Изток. В доклада се предупреждава, че Ислямската република отбелязва бърз напредък в разработването на атакуващи дронове и ракетни системи.
Пред репортери източникът от разузнаването е казал, че Иран най-вероятно ще купи танкове и самолети от Русия и Китай. САЩ имат строги икономически санкции срещу Техеран и те най-вероятно ще се запазят и след вдигането на ембаргото на ООН. В момента Иран разполага със съветски танкове от 70-те години на 20-и век и известен брой по-стари изтребители, се казва в доклада.
По силата на ядрената сделка от 2015 г. оръжейното ембарго на ООН срещу Иран трябва да бъде вдигнато през октомври 2020 г. Правителството на американския президент Доналд Тръмп се оттегли от сделката миналата година и наложи нови санкции срещу Иран. Другите пет страни по сделката – Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия – продължават да я подкрепят.
„Въпреки че все още изостава технологично от повечето си конкуренти, иранската армия е напреднала значително през последните няколко десетилетия“, се казва в доклада.
Източник: https://trud.bg/

 

 

Посмъртно признание за една от легендите на българското военно разузнаване

19.11.2019, 20:08

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов българският военен разузнавач полковник Пеньо Пенев бе награден посмъртно с почетния знак на МО „Свети Георги” – първа степен за офицери. Лично министърът връчи отличието на дъщерята на полк. Пенев арх. Валентина Върбанова. Тържествената цермония се проведе в МО под ръководството на директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” Иво Антонов. Идеята за това заслужено признание 55 години след освобождаването на полк. Пенев от турския затвор възникна след разговор с Любо Денов, каза министърът. Наградата се присъжда за изключителни заслуги на полк. Пенев (1926 - 2015) към националната сигурност и отбраната на страната и към военното разузнаване.
„Един срещу девет” е филмът на ВТК, който разказва за драматичната съдба на разузнавача.   Негов автор е Силвия Сиракова – Гвозден, а режисьор – Зоя Касамакова. Част от филма бе представен на участниците в церемонията.
Полковник Пенев казваше, че датите 3.1.1953 г., когато отива на дипломатическа работа в Турция, 29.6.1956 г., когато го задържат и 8.4.1964 г., когато се завръща в България, ще помни и когато го "заровят", пише полковник от запаса Иван Пенков. „Нищо друго не желае да помни. А от това, че политиците не му отредиха място в паметта на държавата, не го заболя. Саможертвата си е велика и сред глупостта на политиците.” Днес признанието се случи. Тази награда и филмът на ВТК са малко за това, което полк. Пенев е направил за България, каза министър Каракачанов. Той подчерта, че никога не е делил българските офицери в зависимост от времето, в което са служили. Министърът получи препоръка от друг голям разузнавач Димитър Вандов да предложи полк. Пенев за най-високата държавна награда. Дъщерята на полк. Пенев благодари на ръководството на МО, на служба „Военна информация” и на екипа от ВТК, който подготви филма за баща й. Тя обеща да даде отличието на музейната експозиция в Служба „Военна информация”, където има експозиция на полк. Пенев.
На церемонията бяха поканени председателят на СОСЗР ген. Златан Стойков и офицери от запаса от военното и външнополитическото разузнаване. Участваха още директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев, заместник-командващият СКС генерал-майор Иван Лалов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране” бригаден генерал Радослав Илиев, директорът на Служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов, полк. Илиян Кръстев от Служба „Военна информация” и др. - (видео)
*******
Силвия Сиракова – Гвозден от ВТК ни предостави кратка и популярно написана справка по повод церемонаията за награждаване.
Пеньо Върбанов Пенев е роден на 31.1. 1926 г. в село Дългач, Търговищко. Целият му съзнателен живот е свързан с редовете на Българската армия. След завършване на средното си образование (1945) постъпва като юнкер във Военното училище, а след него е произведен в чин подпоручик, в Танкови войски. По-късно (1973) завършва висше образование по „Ориенталистика“. Владее безупречно турски език, поради спесификата и на родното си място.
Офицерската му служба започва в Танковата бригада в Казанлък, после служи в Стара Загора. От 1 януари 1951 година е назначен за оперативен работник в Разузнавателното управление на Генералния щаб. Като основен познавач на Турция работи във Външно министерство по Турция.
Под прикритието на вицеконсул в Генералното консулство на България в Истанбул е изпратен в резидентурата на българското Военно разузнаване в Истанбул през 1953 г.
Двете години, в които изпълнява задачите, поставени от Центъра са едни от най- жестоките години на Студената война и на Блоковото противопоставяне. Военното разузнаване и българското правителство придобиват много ценни масиви с информация от капитан Пенев през този период.
Арестуван е от турските органи за сигурност в района на Златния рог, на Египетския пазар в Истанбул по обвинение в шпионаж на 29 юни 1955 г. За задържането му дълго време не е уведомена българската страна – нито дипломатическите мисии в страната (посолството в Анкара и генералните консулства в Истанбул и Одрин), нито Външното министерство в София. Жестоко е измъчван в продължение на повече от 20 дни за да признае принадлежността си към българското военно разузнаване и за може да използвано това за пропагандни цели от Турция, както и за сплашване. Пенев не признава нито принадлежността си, нито многобройната си агентура, нито колегите си. Геройски издържа на всички издевателства - както физически, така и психологически.
Процесът срещу него трае 5 години. Държи се достойно. Защитава се сам; макар че отказва да ползва турски адвокат, му е назначен служебно турски държавен адвокат. Успява да избегне готвената първоначално смъртна присъда, като получава 3 присъди: затвор 24 години, намалена на затвор 20 години с трудов лагер 3 години, накрая затвор 12 години. Прекарва 9 години в турски затвори, където не е третиран като политически затворник, а е с криминалните престъпници, при нечовешки условия.
Българските власти първоначално не реагират официално по никакъв начин, не правят постъпки за издирването и освобождаването му. Министър-председателят по онова време Вълко Червенков заявява по случая Пеньо Пенев: „Не можем заради бълхата да изгорим юргана. Трябва да държим сметка за нашите българо-турски отношения.“ В крайна сметка П. Пенев е разменен на ГКПП Капъкуле срещу 9 турски агенти в България – български граждани от турски произход, на 8 април 1964 година. (Договаряният десети е пожелал да остане в България и е осъден за шпионаж.) Когато напуска турската територия, турският граничен караул е построен и взема оръжието „за почест“. Изпратен е от Турция с военни почести, строен е целият караул.
Завърнал се в родината си, полк. Пенев отново работи в структурата на РУ-ГЩ, включително и като преподавател в нейната школа (със статут на Факултет по стратегическо разузнаване на ВА „Г. Раковски“).
В България, в структурата на Военното разузнаване полковник Пенев е със статут на национален герой, макар, че извън разузнаването почти никой не знае за неговата съдба. Полковник Пенев е единствения пример, при който се нарушава правилото, че някой задържан, дори и за няколко часа, не можа да бъда връщан отново на оператимна служба. Гласувано му е доверие и отново е изпратен на задгранична дипломатическа работа, като консул в Посолството на НРБ в Източен Берлин, ГДР (1978 – 1983). След това е назначен в РУ-ГЩ за началник на отделение.
Автор е на 2 книги: „Темида с пагони“ и „Прекършена младост“.
Награден е от военния министър с почетен знак за принос към Министерството на отбраната на 4 април 2014 г.
Източник: http://otbrana.com/

 

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов: Бюджетът за отбрана през следващите години ще нараства, както е планирано

19.11.2019, 20:03

„Националният план за нарастване на бюджета за отбрана се изпълнява и разходите по проекта за придобиване на нов боен самолет през тази финансова година по никакъв начин няма да засегнат бюджета за отбрана през следващите години и той ще нараства, както е планирано. Това означава, че от ресурсна гледна точка развитието на модернизацията както на Сухопътните войски, така и на останалите видове въоръжени сили, е осигурено“. Това каза заместник-министър Атанас Запрянов в слово от името на министъра на отбраната по случай бойния празник на Сухопътните войски днес, 19 ноември.
Тържественото честване се състоя във Военната академия „Г. С. Раковски“ в присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, председателя на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов, началника на отбраната генерал Андрей Боцев, висши военни, дипломати, офицери от резерва. - (видео)
Заместник-министър Запрянов подчерта, че политическото ръководство на Министерството на отбраната споделя загрижеността на командира на Сухопътните войски, за това че модернизацията е неизбежна, много важна, но се забавя. „Това забавяне не се дължи нито на политически, нито на военни фактори, а на сложността на процедурите по превъоръжаване“, увери той.
“Благодаря Ви за усърдието и че не се огъвате пред трудностите. Запазихте своите способности и работихте настойчиво за тяхното надграждане. Разчитам на вас, не само като на най-големия вид въоръжени сили, но и като екип от професионалисти, от достойни воини и личности“. Това заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев в своето поздравление към личния състав на Сухопътните войски.
Генерал Боцев акцентира върху повишаването на възнагражденията на военнослужещите и цивилните служители във Въоръжените сили в три поредни години, както и на увеличения брой конкурси за военнослужещи и улеснените условия за назначаването им.
Началникът на отбраната припомни извършващите се ремонти и преустрояване на сградния фонд в редица военни формирования. Той заяви, че очаква сключване на договора за новите бойни машини през 2020 г. „Отворихме пътя за реализация и на други ключови, макар по-малки проекти за ремонт, модернизация и закупуване на нова техника и въоръжение – като ремонта на танкове Т-72 и танковия мерник-далекоглед ТПД-К1“.
„Днес ние сме достойни наследници на тези, които защитаваха България. Ние тренирахме по полигоните, ние сме на мисии, ние помагахме на населението. Бяхме там, където трябва. Днес заставаме с гордо вдигната глава пред обществото. Първи сме по проведени учения и участници в тях, първи по участия в мисиите, както и по оказване на помощ на населението“, каза в словото си командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
На тържеството от името на министъра на отбраната с почетен знак на МО „Св. Георги“ I степен бе награден о.з. генерал-лейтенант Кирил Цветков, началник на Главния щаб на Сухопътните войски (2001 г. – 2003г). Награди от името на министъра на отбраната получиха и седем военнослужещи.
За отлични резултати и висок професионализъм началникът на отбраната генерал Андрей Боцев награди седем военнослужещи от Сухопътните войски.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Черна гора купува Bell 505

19.11.2019, 19:52

ВВС на Черна гора ще се сдобият с четири леки еднодвигателни вертолета Bell 505. Това съобщава сръбския авиационен портал Tango Six.
Новината е била съобщена от черногорския военен министър Предраг Бошкович пред депутати от комисията по отбрана към черногорския парламент. Не се съобщават детайли по сделката, като например нейната стойност и срока за доставка.
През този април Bell 505 бе официално презентиран пред въоръжените сили на Черна гора, като потенциален заместник на еднодвигателните газотурбинни вертолети SA341 Gazelle, които се експлоатират от ВВС на страната.
Черна гора ще се превърне в първия военен оператор на новия лек вертолет на Bell. Моделът 505 полетя за първи път през ноември 2014 г. и влезе в търговска експлоатация през март 2017 г. До момента са произведени над 200 броя от тази машина.
ВВС на Черна гора днес разполагат само с вертолети. През миналата година бяха получени три Bell 412 – два новопроизведени от модификацията EPI и един употребяван EP. Трите машини, които се използват за разнообразни операции, включително транспортни задачи, търсене и спасяване, пожарогасене от въздуха и други, струваха €30 млн. Освен това се разполага с около пет изправни Gazelle.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Решено: Як-130 ще бъде превърнат в боен самолет

19.11.2019, 16:49

Започна дълбока модернизация на учебно-бойния самолет Як-130, той ще се превърне в боен , заяви ръководителят на Обединена авиостроителна корпорация Юрий Слюсар по време на въздушното изложение “Дубай Еършоу- 2019”.
„По отношение на бойния компонент, основното ни събитие е, че докарахме самолет Як-130 тук. Тук представяме началото на проекта за неговата дълбока модернизация - значително разширяваме бойните му възможности. Той става не просто учебно-боен самолет, а до голяма степен боен самолет”, заяви той.
Той отбеляза, че на Як-130 ще бъде възможно да се изпълняват голям брой задачи, включително той ще бъде адаптиран към региона на употреба и към конкретния клиент, пише "Поглед инфо".
„Персонализирахме тези увеличени бойни възможности според клиентите тук, в Близкия изток, като взехме предвид задачите, които те трябва да решат тук”, допълни ръководителят на ОАК.
На изложението е представена номенклатурата на авиационните оръжия на Як-130: управлявани ракети въздух-въздух, блокове неуправляеми реактивни снаряди с различни калибри, контейнери за радио-електронна борба и висящ контейнер с 30-милиметрово сдвоено авиационно оръдие.
“Учебната му функция също е засилена. Този самолет е в състояние да осигури обучение на пилоти на самолети от четвърто и пето поколение”, добави Слюсар. - Още за Як-130
Източник: https://blitz.bg/

 

САЩ не се разбра с Южна Корея за до $5 млрд. военни разходи и прекрати преговорите

19.11.2019, 16:17

САЩ прекъснаха разговорите за увеличаване на дела на Южна Корея в разходите за приемане на американския военен контингент, след като двете страни не успяха да се разберат за различията си, които предизвикаха въпроси за разполагането на САЩ, съобщава "Ройтерс".
Прекъсването на преговорите е рядко обществено несъгласие в техния 66-годишен съюз, като всяка страна обвинява другата, че не е подготвена да направи компромис за споделяне на разходите за поддържане на 28 500 американски войски в Южна Корея като възпиращ ефект за Северна Корея.
"Вярно е, че има съществена разлика между цялостното предложение на САЩ и принципите, които следваме. Разговорите не можеха да продължат по план, тъй като САЩ напуснаха първи", заяви на пресконференция южнокорейският преговарящ Йонг Юн-бо.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява, че Южна Корея трябва да плаща повече за американските войски - той също предложи да ги изтегли напълно - тествайки съюз, който от десетилетия е буфер срещу севернокорейска агресия.
Двете Кореи остават в техническо състояние на война с примирие, а не с мирен договор, след войната в Корея през 1950-53 г.
Южнокорейските депутати заявиха, че САЩ искат до 5 милиарда долара годишно. Нито една от страните не е потвърдила публично числата, но Тръмп обяснява, че американското военно присъствие в и около Южна Корея е "защита на стойност 5 милиарда долара".
Йонг заяви, че САЩ са поискали рязко увеличение на приноса на Южна Корея, докато Южна Корея се стреми към "взаимно приемливо" споделяне на тежестта. Срещата им в Сеул приключи бързо, за около час.
Американският преговарящ Джеймс Дехарт заяви, че американците прекратиха преговорите, за да дадат на южнокорейската страна "време за преосмисляне".
"За съжаление, предложенията, внесени от корейския екип за преговори, не отговарят на искането ни за справедливо споделяне на тежестта. Очакваме с нетърпение да възобновим нашите преговори, когато корейската страна е готова да работи на базата на партньорство на базата на взаимно доверие", коментира Дехарт.
Спорът предизвиква бурни дебати в Южна Корея относно присъствието на САЩ, някои активистки групи, призовават за голямо намаляване или дори изтегляне на силите. 47 южнокорейски депутати миналата седмица обвини Съединените щати, че заплашват да изтеглят войските си.
"Силите на САЩ са тук и заради собствените си интереси, като аванпост, насочено към Китай и Русия. Те не могат просто да се изтеглят с изненадващ туит от Тръмп", допълват депутатите.
Йонг заяви, че САЩ не са повдигнали въпроса за намаляване или изтегляне на войските си.
Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър, попитан дали е готов да изтегли сили, ако не бъде постигнато споразумение с Южна Корея, отказва да каже какво могат да направят САЩ, като отбеляза, че Държавният департамент ръководи преговорите. "Южна Корея е богата държава. Те могат и трябва да допринесат повече", обясни той от Филипините.
Йонг отказва да влезе в подробности за преговорите, но "Йонхап" съобщава, че САЩ искат Южна Корея да плати за повече категории разходи. В миналото Южна Корея е плащала само за три категории, включително разходите за южнокорейски работници, наети от американските военни.
Преговорите се водят, след като усилията на САЩ за постигане на споразумение със Северна Корея изглеждат в застой.
Според южнокорейското законодателство, военната сделка трябва да бъде одобрена от парламента. Депутатите на управляващите партии заявиха, че тази седмица ще откажат да ратифицират "прекомерен резултат".
Източник: https://news.bg/

 

ТАСС: Първите танкове „Армата“ влизат на въоръжение в края на 2019 – началото на 2020 година

19.11.2019, 13:58

Първата експериментално-индустриална партида на танковете от ново поколение Т-14 „Армата“ ще влезе на въоръжение в руската армия в края на 2019 г. - началото на 2020 г., заяви ръководителят на „Ростех“ Сергей Чемезов пред ТАСС в кулоарите на авиоизложението Dubai Airshow 2019.
„Армата“ е тежка верижна унифицирана платформа, разработена от корпорация „Уралвагонзавод“ (част от „Ростех“). На основата на платформата се създават основен танк, бойна машина на пехотата, бронетранспортьор и редица други бронирани машини. Танкът Т-14, създаден на платформа „Армата“ бе показан публично за първи път на Парада на победата в Москва на 9 май 2015 година. Новата бойна машина има изцяло цифрово оборудване, необитаем купол, изолирана бронирана капсула за екипажа. - Още за Т-14
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Сирийски вертолет Ми-8/17 се е взривил във въздуха малко след излитане

19.11.2019, 09:54

На 17 ноември сирийски военен вертолет Ми-8/17, който е носел т.н. ‚варелни‘ бомби, се е взривил във въздуха малко след излитане от военновъздушната база Хама.
Намиращият се на борда 3-членен екипаж е загинал (по информация от други източници загиналите са четирима).
От МО са потвърдили за катастрофата, като изтъкната причина е технически отказ.
По време на 8-годишната гражданска война в Сирия броят на загиналите правителствени войници са около 100 000, за това е заявил президентът Асад пред руския ТВ канал Russia Today.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 
 

77 г. от съветското контранастъпление при Сталинград

19.11.2019, 08:10

На 19 ноември 1942 г. Съветската армия започва контранастъпление при Сталинград (днешния Волгоград) в Южна Русия. Резултатите от тази операция оказват решително влияние върху хода на войната, като дават началото на постепенното изтласкване на Вермахта от окупираните съветски територии.
Това е най-кървавото сражение на съветско-германския фронт по време на цялата война. По приблизителни изчисления в него войските на Германия и съюзниците ѝ Румъния, Италия и Унгария губят около ¼ от личния си състав, воюващ на Източния фронт – загуба, от която те така и не успяват да възстановят.
Съветският съюз, от своя страна, губи над един милион убити, ранени, пленени или депортирани войници и мирни жители......... Прочети още

 

Днес пехотата празнува!

19.11.2019, 08:04

Днес по традиция Сухопътните войски честват своя боен празник. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Тази година той съвпада с отбелязването на 134-ата годишнина от Сръбско-българската война.
19 ноември е определен за Празник на сухопътните войски на българската армия с Решение 477 на Министерския съвет от 16 ноември 1992 г. по повод блестящата победа на младата българска войска при Сливница на по време на Сръбско-българската война. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен. - Още за СВ на България

 

Русия все още преговаря с ОАЕ за различни изтребителни програми

19.11.2019, 08:00

Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) продължават с преговорите за покупката на тежките изтребители Су-35, както и за създаването на нов лек изтребител от следващо поколение. Това съобщава РИА Новости, цитирайки Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.
„Преговорите с ОАЕ по доставката на самолетите Су-35 и за създаване на лек изтребител от пето поколение, продължават”, заявява Шугаев, по време на традиционното авиационно изложение, което се провежда в момента в Дубай.
Други детайли по въпросните преговори, за сега няма.
Преговорите за евентуалната покупка на Су-35 от страна на ОАЕ вървят вече повече от две години и датират от началото на 2017 г., когато близкоизточната страна официално прояви интерес към покупката на руския изтребител. През есента на същата година изтече информация, че се касае за преговори за повече от една ескадрила, но друга публична информация оттогава няма.
Пак през 2017 г. бе подписан и договор за предварителна разработка на лек изтребител от следващо поколение. ОАЕ работи по него с РСК „МиГ”, като по темата има противоречива информация, дали се касае за дълбока преработка на МиГ-29/35 или за създаване на изцяло нова конструкция. Но и тук практически липсва официална информация.
ОАЕ разполагат с шест ескадрили модерни многоцелеви изтребители в лицето на F-16 Block 60 и Mirage 2000-9, но страната активно проучва всякакви опции за обновяване и разширяване на изтребителния си потенциал.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

41 години от първия полет на F/A-18

18.11.2019, 22:40

Днес, 18 ноември, се навършиха точно 41 години от първия полет на многоцелевия изтребител F/A-18.
Първият прототип на F/A-18A Hornet (сериен номер 160775) излита от летището Ламбърт Фийлд, край Сейнт Луис на 18 ноември 1978 г. Машината се управлява от шеф-пилота на McDonnell Douglas Джон Крингс. Самият полет продължава 50 минути и приключва без забележки. - (видео)
Общо в изпитанията на Hornet са задействани девет едноместни машини и два двуместни. Изпитанията на машината вървят бързо и относително безболезнено, макар и ВМС на САЩ да имат сериозни забележки към тактико-техническите способности на типа. Първият сериен F/A-18 е предаден на американския флот през май 1980 г., а първата тренировъчна ескадрила започва да лети с него в началото на 1981 г.
Hornet се ражда от програмата Navy Air Combat Fighter (NACF), която цели създаване на заместник на палубните самолети F-4, A-4 и A-7. Макар, че първоначално се е целяло проектирането на изцяло нов тип, Конгресът на САЩ задължава ВМС на страната да избере един от двата изтребителя, които се създават в рамките на програмата LWF/ACF за нов лек боен самолет за ВВС на САЩ.
През май 1975 г. ВМС на САЩ избират палубното развитие на YF-17. Типът губи от бъдещия F-16 конкурсът на Военновъздушните сили, но заради двудвигателната си конструкция и перспективата за растеж е харесан от Флота.
YF-17 е преработен в бъдещия F/A-18 чрез усилване на конструкцията и шасито, добавянето на повече гориво, преработка на крилната механизация и увеличаване площта на крилото и вертикалните стабилизатори. Механичната система за управление е подменена с електро-дистанционна. Двигателите YJ101 на YF-17 са преработени в серийните F404.
Първоначално се е планирало да има три варианта на конструкцията – F-18A – изтребител, A-18A – ударен самолет и TF-18A – двуместен учебно-боен. Разликата между изтребителя и ударния е щяла да бъде основно в авиониката. Бързо става ясно, че един самолет ще може да изпълнява и двете задачи и още през 1980 г. машината започва да се нарича F/A-18A в едноместната версия и F/A-18B в двуместната.
Общо до края на производството през август 2000 г. са сглобени 1480 броя F/A-18 от двете основни версии A/B и C/D (която влиза в производство в средата на 80-те). Освен във ВМС и Корпуса на морската пехота на САЩ, типът е приет на въоръжение и в Канада, Испания, Швейцария, Финландия, Кувейт, Малайзия и Австралия.
В началото на 90-те Hornet е основно преработен в модела Super Hornet, който макар и да има същия индекс (F/A-18) се отличава значително от него и може да се разглежда, като отделна конструкция.
Първият прототип на F/A-18 е изложен в авиобазата Чайна Лейк в Калифорния. - Още за F/A-18
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Завърши първият етап на доставките за Ирак на руски танкове Т-90С

18.11.2019, 22:35

Първият етап на доставките за Ирак на руски танкове Т-90С завърши, страните водят преговори за реда и условията за изпълнението на втория. Това са заявили днес пред ТАСС представители на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС), участващи в авиосалона Dubai Airshow 2019.
Контракта от 2017 година предвижда доставката на 73 машини, като около 39 единици са доставени през миналата година, а не по-малко от 29 танка – през тази. Вече се водят преговори за покупката на допълнително количество танкове Т-90С.

 

Американската армия закупува 350 броя нови сапьорни роботи FLIR Kobra по програмата CRS-H

18.11.2019, 21:52

На 14 ноември 2019 г. американската армия даде на компанията Endeavor Robotics Inc. (от началото на 2019 г. собственост на FLIR Systems Corporation) договор на стойност 109,045 милиона долара за доставка на 350 многофункционални инженерни роботи FLIR Kobra по програмата CRS-H (Common Robotic System - Heavy).
Доставката трябва да започне през третото тримесечие на фискалната 2020 година и да приключи до 12 ноември 2024 г. Като се вземат предвид предлаганите допълнителни покупки, американската армия планира да закупи CRS-H сапьорни роботи на обща стойност 248 млн долара.
Изборът на системата FLIR Kobra, разработена от Endeavor Robotics Inc. (FLIR) беше направен според резултатите от двата етапа на сравнителните тестове, проведени от края на 2018 г. по програмата CRS-H на три образеца от различни производители. Разработен от Endeavor Robotics Inc., многофункционалният сапьорен робот FLIR Kobra с тегло от 166,4 kg (без оборудване) е дистанционно управляема система с електрическо задвижване, която може да превозва товари до 150 kg. Максимална скорост 8 мили в час, а продължителността на работата е до 10 h. Роботът е оборудван с няколко камери с висока разделителна способност, манипулатор (с тегло 60 kg) и система за дистанционно радиоуправление с подобрена киберзащита и защита от смущения. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Въоръжените сили на РФ през миналата седмица

18.11.2019, 20:50
 

Eгипет купува Су-35 независимо от заплахата от санкции от САЩ

18.11.2019, 20:20

Египет купува 20 многофункционални руски изтребители Су-35 за два милиарда долара. Според руска държавна медия Русия ще започне доставките на самолетите през 2020 г. Така ВВС на Египет най-после ще придобият тежък изтребител, нещо което те търсят от 1970-те години, когато искаха да закупят F-15 Eagle, информира Fighter Jets World.
Вашингтон отказа достъпа на Кайро до този високо технологичен и способен изтребител, като дори по-леките и с по-малко възможности F-16 Fighting Falcon бе доставен без съвременните ракети AIM-120 AMRAAM.
Руските изтребители ще бъдат доставени заедно с най-съвременната хиперзвукова ракета Р-37М, която има далечина на действие почти два пъти по-голям от тази на AIM-120 AMRAAM.
Су-35 е изтребител от „4++“, по-тежък е от поколение F-15 и има боен радиус достатъчен да поразява цели в Близкия Изток, Южна Европа и в голяма част от Африка.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Откриха военен паметник в село Махалата, община Струмяни

18.11.2019, 20:03

Военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград,  участваха в събота в ритуал по тържественото откриване на паметник на загиналите в Балканската война, Първата и Втората световни войни в село Махалата, община Струмяни, съобщава КСВ. Паметникът е изграден със съвместните усилия и упорит труд на инициативен комитет, наследниците на загиналите и участниците във войните, гражданите на община Струмяни, както и със съдействието на общинската администрация и има за цел да увековечи паметта на участниците и геройски загиналите във войните за национално обединение.
Паметникът бе осветен от свещенослужители от община Струмяни и бе открит от кмета на общината Емил Илиев и председателя на инициативния комитет Костадин Стоянов.
Венци и цветя в знак на признателност пред новооткрития паметник положиха кмета на община Струмяни Емил Илиев, командира на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев, граждани и гости на общината.

 

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

18.11.2019, 16:23

„Високо оценявам ролята на Алианса за защита на сигурността, свободата и демократичните ни ценности. За нас – националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО“, изтъкна премиерът Борисов пред Столтенберг.
Двамата разговаряха в навечерието на Срещата на върха между държавните и правителствени ръководители на страните членки от НАТО, която ще се проведе на 3 и 4 декември 2019 г. в Лондон.
Българският министър-председател посочи, че отчитайки днешните рискове и предизвикателства пред международната среда за сигурност, страната ни разглежда единството на Европа и Северна Америка като по-важно от всякога. „За България трансатлантическата връзка е в основата на нашата колективна отбрана“, акцентира Бойко Борисов. Той даде висока оценка на темите, които ще бъдат във фокуса на Срещата на върха на НАТО в Лондон, касаещи всички ключови елементи от архитектурата на сигурността в Евроатлантическия регион.
„Вярвам, че решенията на висшия форум ще доведат до по-нататъшно укрепване както на възможностите за възпиране и отбрана, така и на трансатлантическата връзка между Европа и Северна Америка“, заяви премиерът Борисов пред генералния секретар на НАТО.
В хода на разговора си със Столтенберг министър-председателят отбеляза, че от началото на 2018 г. България успешно прилага националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2024 г. „С авансовото плащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел вече е постигната и в края на настоящата 2019-а година разходите се очаква да достигнат 3,1% от БВП“, очерта премиерът Борисов. Той посочи пред Столтенберг, че целите на страната ни са фокусирани в три основни области – повишаване на разходите за отбрана, модернизация и превъоръжаване, и преодоляване на дефицита на личен състав във Въоръжените сили. По приоритетите се работи активно и в следващите години ще продължи реализацията на ключовите проекти по модернизацията (придобиването на нови бойни самолети, кораби и бойни машини).
„България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност. Разглеждаме участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамеряваме да запазим ангажимента и приноса си към тях“, каза още Борисов в телефонния си разговор със Столтенберг. Премиерът специално обърна внимание върху ролята на съвместните военни учения, които допринасят за подобряването на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на други държави членки на НАТО.
Борисов и Столтенберг обсъдиха още укрепването на сътрудничеството между НАТО и ЕС, тъй като именно Алиансът е фундаментът на колективната отбрана в Европа. „Само заедно, обединени в НАТО, можем да се справим с предизвикателствата и заплахите пред сигурността на нашите общества“, изтъкна премиерът Борисов.
Министър-председателят и генералният секретар на Алианса бяха категорични, че заедно трябва да защитаваме нашите споделени ценности и принципи – свобода, човешки права, демокрация, върховенство на закона, което ни прави силни и способни.
Столтенберг бе на посещение у нас само преди няколко месеца – през пролетта т.г. по покана на премиера Борисов, която бе отправена към генералния секретар на НАТО по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през 2018-а на приема на американския президент Доналд Тръмп.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Сухопътните войски отбелязват своя боен празник

18.11.2019, 16:18

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участват утре, 19 ноември, в събранието по повод празника на Сухопътните войски. Тържеството ще започне в 10.00 ч. в киносалона на Военна академия „Г.С. Раковски”. Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще наградят военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски, отличени за проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения.
Преди 134 години – на 19 ноември 1885 г., българската пехота провежда решително победно сражение при Сливница по време на Сръбско-българската война. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава през 1878 г. С победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.
Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет през 1992 г.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Началникът на френския Генерален щаб: Армията ни е на границата на възможностите си

18.11.2019, 16:09

В изданието La Tribune началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Франция генерал Франсоа Льокоантр е публикувал материал, в който изразява мнението, че текущият модел на Френската армия не отговаря на потребностите. Това се отнася предимно за фрегатите от първи ранг, при които флотът е доближил границата на своите възможности.
Според него френската програма за въоръжение за периода 2019-2025 г. позволява "да се закърпят" дупките и ограниченията, наследени от предишната програма, да се модернизира армията и да се отговори на предизвикателствата на програмата Ambition 2030. Той отбелязва също, че бюджетът за модернизация на въоръжените сили до 2020 г. предвижда допълнителни 1,7 милиарда евро, което довежда обема на разходите за отбрана до 37,5 милиарда евро, а това ще възлезе на 1,86% от БВП за следващата година.
В същото време той обръща внимание на две програми, които се изпълняват твърде активно. Това е програмата за изграждане на фрегати и закупуване на бронираните машини Scorpion.
Относно фрегатите той заявява следното: „Днес трябва да дам гаранция на президента на страната относно постоянното присъствие в Персийския залив. Към това се добавя и наблюдението на пролива Баб ел-Мандеб, патрулирането в сирийския регион, както и защитата на нашия бастион в Гасконския залив и наблюдението на излизането на руските подводници от техните бази в Северния Атлантически океан. Аз съм на границата на възможностите си (Je suis au bout de mes capacités)." А началникът на щаба на флота адмирал Кристоф Працук казва, че в протока Ормуз в идеалния случай трябва да има не една, а две фрегати, което ще позволи да се присъства там постоянно. През 2008 г. бе одобрена потребността от 24 единици (17 FREMM, две фрегати за противовъздушна отбрана и пет фрегати тип Lafayette) фрегати първи клас. През 2015 г. бе одобрен нов щат до 2030 г. - 15 единици, което според експертите е твърде малко.
По отношение на бронираните машини се отбелязва, че през 2008 г., когато ситуацията не беше толкова сложна, както сега, френската армия е разполагала с 452 бронирани машини от среден клас, а днес до 2030 г. се планира да бъдат закупени 300 единици Jaguar. И въпреки че те са по-съвършени от своите предшественици, броят на театрите на военните операции запазва своето напрежение и натиск.
Същото важи и за ВВС. През 2007 г. те включваха 420 бойни самолета, а до 2030 г. се планира да се запазят 185 многофункционални самолети. Льокоантр отбелязва също, че в момента 8 000 военнослужещи са на операции в чужбина. Според него такова ниво на напрежение, което се поддържа от няколко години, няма прецедент и не следва да бъде понижено в следващите години. А източниците на кризи са многобройни и началникът на Генералния щаб изразява опасения, че те могат да се увеличат.
Според оценките на военните експерти Франция реално може да си позволи да държи не повече от 5000 войници в чужбина. И това напрежение се поддържа за сметка на факта, че войските се прехвърлят от Мали в Афганистан. Самите военни понякога са принудени сами да си купуват униформи и екипировка, както и бронежилетки. Стигна се до там, че военните от едно подразделение да носят различни нестандартни обувки.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

„Независимая газета“: В Израел се проведоха учения за борба с руските ракетни системи С-400

18.11.2019, 09:04

Военновъздушните сили на Израел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха мащабни военни учения, в рамките на които, наред с други задачи,отработваха противодействието срещу руските системи за противовъздушна отбрана С-300 и С-400, пише руският вестник “Независимая газета“.
Военновъздушната база „Увда“, разположена близо до град Беер Шева, в пустинята Негев, беше използвана за разполагане на самолетите на страните от НАТО. Маневрите, наричани „Син флаг“, се проведоха в продължение на почти две седмици - от 3 до 14 ноември. В тях участваха 800 войници и около 100 самолета, включително изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35. Тъй като пилотите на израелските и натовските военновъздушни сили трябваше да усъвършенстват уменията си да проникват във вражеското въздушно пространство и да противодействат на системите за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“ и С-300 „Фаворит“, а страните от Алианса не разполагат със системата С-400, ролята на последната по време на ученията се изпълнявала от американската зенитно-ракетна система „Пейтриът“ . Експертите отбелязват, че тази замяна на руските системи за противоракетна отбрана с американски прави тези военни учения безсмислени. Това ниво на условност не дава възможност за реално обучение на пилоти за противодействие на системите за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана на потенциален враг, коментират военни експерти.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Карабината Ruger AR-556 300 Blackout

18.11.2019, 08:47

Компанията Sturm, Ruger & Company, Inc. добави в каталога си пълноразмерна версия на полуавтоматичната карабина AR-556 с калибър .300 Blackout. Оръжието е оборудвано с „тежка“ 40,8 cm цев, изработена от хром-молибденовата стомана марка 4140 със стъпка на нарезите на канала от 177 mm, направена чрез студено коване и завършваща с фирмен подвижен огнегасител на резба 5/8" -24.
Направляващите на патроните М4 повишат надеждността на подаването на такива дори с различна форма на куршумите. На капака на цевната кутия от кован алуминий марка 7075-T6 е интегрирана планка Пикатини за мерниците, а отстрани са добавени отражател на гилзите и спомагателен водач на затвора. Главата (болта) на затвора, изработена от стомана марка 9310 и тестван под налягане е монтиран в тялото на затвора изработен от стомана марка 8620 с хромиран вътрешен канал и газов ключ/бутало. Свободно монтираната 27,9- cm алуминиева вентилираща цевна кутия с монтажни слотове M-Lok и дълга релса Пикатини отгоре затваря "пистолетната" газоотводна система за съвместимост дори с най-леките дозвукови патрони, както с използване на заглушител, така и без него. Телескопичният приклад формат M4 на буферна военен стандарт тръба позволява на стрелеца да конфигурира оръжието според собствените си изисквания и необходимото оборудване. Стандартната полимерна ръкохватка с наклон има нарези против приплъзване от всичките си страни и на и е на сравнително по-голямо разстояние от обикновеното от спусковия лост заради спусковата скоба с по-голям размер. Снемаемият метален пълнител с 30 патрона и капачето на прозореца за изхвърляне на гилзите са маркирани с препоръчвания калибър на патроните за безопасност.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

На този ден преди 103 години спират боевете край Сома

18.11.2019, 08:33

На 18 ноември 1916 г. приключват сраженията при река Сома в Северна Франция. Те започват на 1 юли 1916 г.
Битката е една от най-мащабните и кървави по време на Първата световна война. Най-често споменавани цифри за загубите са за 623 907 британци и французи, а за Германия се счита, че загубите й възлизат на 434 500 души.
Известно е също, че Британският въздушен корпус загубва 782 самолета и 576 пилоти.
В битката при река Сома няма категоричен победител от стратегически мащаб. Съюзниците завладяват едва 8-километрова ивица, а това е доста по-малко от очакваното. Същевременно Германия загубва много високо квалифицирани военни кадри.
В началото на битката съюзниците разполагат с 24 дивизии - 13 британски и 11 френски, а към края на битката те нарастват до 99 - 51 британски и 48 френски дивизии. Германците съответно започват бойните действия при Сома с 10 дивизии, а към края те вече са 50.
На 15 септември 1916 г. започва последната битка при Флерс-Корселе, когато е дебютът на танка. Първите танкове са много бавни (максимална скорост 3,2 км/час), често се повреждат и са уязвими от артилерията. От 49 английски танка, едва 32 достигат до мястото на сражението, а от тях само 21 успяват да влязат в битката – останалите имат технически проблеми или засядат в окопите. По-късно се присъединяват и танкове D-17, което вдъхва кураж на Съюзниците, но не променя чувствително развоя на бойните действия. Унищожени са 100 танка. - (видео)

 

 

Четвърта международна седмица на морското корабоплаване, морските и пристанищните технологии - London International Shipping Week ‘2019 (LISW19)

17.11.2019, 22:05

Интересно проучване на професор д.пс.н. Илия Пеев от 2018 година включващо две части:

1. Психо-соматичното здраве и благополучието на моряците и корабните екипажи придобиват първостепенно значение в корабоплаването и морската индустрия през XXI век........Прочети още
2. Херменевтика на моряшкия синдром „Хвана го желязото” и програмите за благосъстоянието, психическото и физическо здраве на корабните екипажи в продължителните плавания (welfare & wellness at sea).
.........Прочети още

Изследването спечели конкурс "Обясни науката ‘2018” на Списание „Българска наука”, Брой 110. С., юни 2018, стр. 64-85. ISSN:1314-1031.
Актуалността на това изследване нараства и е в хармония с тематиката на Четвъртата международната седмица на морското корабоплаване, морските и пристанищните технологии - London International Shipping Week ‘2019 (LISW19), от 9 до 13 септември 2019 г.

 

Британската армия е прикрила военни престъпления в Афганистан и Ирак

17.11.2019, 22:00

Доказателства, уличаващи британски войници в убийство на деца и изтезания на цивилни, са били прикрити от военни командири, според изтекли документи, пазени в тайна от правителството, пише британският вестник The Times.
Военните детективи откриха смущаващи твърдения, че висши командири са се опитали да прикрият военни престъпления от британските войски в Афганистан и Ирак, установило дългогодишно разследване на The Times и програмата на BBC Panorama.
Бяха открити доказателства за убийства, извършени от войник от Специалните въздушни сили (СВС) и смърт в ареста, побои, изтезания и унизително сексуално насилие над задържани от страна на военнослужещи от специалния батальон „Черния страж“. Военните детективи откриха също твърденията за фалшифицирането на документи, достатъчно сериозни, за да заслужават разследването на висши офицери.
Един от командирите на СВС е бил предаден на прокуратурата за опит за осуетяване на правосъдието.
Източник: https://trud.bg/

 

Курсантите-випускници получиха персонални задания

17.11.2019, 20:14

Началникът на Националния военен университет „Васил Левски” полковник Иван Маламов е връчил на курсантите-випускници персонални задания.  Идеята е обучаемите да се включат в изпълнението на служебната ежедневната дейност в Университета. Това ще им послужи за допълнителен стаж и ще им помогне в практическото изпълнение на служебните задължения като бъдещи офицери, става ясно от съобщение на НВУ.
Прочетена е била заповед за назначаване на командири дубльори на курсантските взводове и роти. Назначения получили курсанти в отделение „Логистика”, служба КИС, служба „Военно обучение” и в Ротата за осигуряване на учебния процес и логистика.
Особено внимание полковник Маламов обърнал випускниците от специализация „Военна полиция”, на които поставената задача е проверка на личните автомобили на всички курсанти за експлоатация в зимния сезон. Решението му да им възложи персонални задания, с които да се включат в ежедневната дейност в Университета, е продиктувано от идеята те да бъдат подготвени за практическото изпълнение на задълженията им като офицери.
Източник: http://otbrana.com

 

Годишно Русия изнася оръжие за над 2 млрд. долара за Средния Изток

17.11.2019, 19:37

Всяка година Русия изнася за страни от Средния Изток оръжия и военно оборудване за над 2 млрд. долара. Това заяви за "Спутник" директорът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев. Той посочи, че това е годишният обем на износа на военно оборудване към този регион за последните 5 години, което е между 10% и 20% от общия износ.
Относно бъдещите планове на Русия за региона Шугаев изтъкна възможната доставка на руски изтребители Су-35, както и строежа на лек изтребител от пето поколение на основата на руския самолет МиГ-29 за Обединените арабски емирства.
Той спомена и подготовката за влизането в сила на споразумението между Москва и Рияд, подписано през 2017 г., за доставка на системите за противовъздушна отбрана С-400.
За доставките на С-400 за Турция Шугаев подчерта, че те се осъществяват съгласно предвидения график. Той заяви и че Русия е готова да помогне на Анкара за разработването на национален самолет от пето поколение.

 

ТАСС: Русия ще предаде задържаните украински кораби на 18 ноември

17.11.2019, 16:11

Русия ще предаде украинските военни кораби, задържани миналата година в Керченския проток, на 18 ноември, предава TACC.
В съответствие с постигнатите споразумения с украинската страна, трите украински кораба - влекачът „Яна Капу“ и малките бронирани артилерийски катери „Никопол“ и „Бердянск“, се изтеглят от пристанището на Керч до договорения пункт за прехвърляне на украинската страна, което ще се проведе на 18 ноември “, заявиха от пресслужбата на Федералната служба за сигурност. - (видео)
На 25 ноември 2018 г. трите кораба на украинския флот нарушиха реда на преминаване на военни кораби през териториалните води на Руската федерация при движение от Черно море към Азовско море. За принудителното им спиране в Керченския проток руската страна използва оръжия. Корабите бяха задържани, а 24-мата моряци, намиращи се на тях, бяха арестувани. Те бяха обвинени в нарушаване на държавната граница.
През лятото на 2019 г. Русия предложи на Украйна да прехвърли задържаните моряци под писмени гаранции за участието им в процеса и корабите под гаранции за тяхната безопасност. По-късно моряците бяха върнати в Украйна като част от размяната на задържани лица.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Русия е готова да вземе участие в разработката на турски изтребители от най-ново поколение

17.11.2019, 13:05

Русия е готова да вземе участие в разработката на турски изтребители от така нареченото 4++ поколение и от 5 поколение, като предложи редица технологии. Това заяви днес пред журналисти ръководителят на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев (на снимката), предаде ТАСС, цитирана от БТА. Той направи това изявление на шестнадесетото международно авиационно изложение, което се откри днес в Дубай,.
Шугаев каза, че на този етап се водят технически преговори за самолет от 4++ поколение и първи пробни консултации за самолет от 5 поколение, но допълни, че е преждевременно да се говори за съдържателни преговори по въпроса за създаване на нов самолет от Русия и Турция.
Шугаев заяви, че Русия ще достави на Турция руски изтребители от 5-о поколение Су-57 едва след като бъдат задоволени първоначалните потребности на самата руска армия. Русия е готова да обмисли въпроса и за доставки на Турция на Су-35, ако Анкара прояви интерес към него.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прояви интерес към руските бойни самолети Су по време на посещение на авиосалона МАКС-2019 г. заедно с русия президент Владимир Путин през лятото. Тогава двамата имаха и разговори. След това Ердоган заяви, че не изключва възможност за покупка на Су-35 и Су-57 в случай на отказ от САЩ на доставките на F-35.
На изложението в Дубай днес Шугаев каза също така, че договорът със Саудитска Арабия за доставката на системи С-400 все още не е влязъл в сила. Той беше подписан през 2017 г.
Русия също така работи по въпроса за модернизацията на комплексите Панцир на армията на ОАЕ, допълни той. Комплексите на въоръжение там са 50.
Шугаев съобщи и, че Русия е получила над 15 заявки за покупката на комплекси Панцир, включително няколко от страни от Близкия изток. Става дума за зенитни ракетно-артилерийски комплекси Панцир - C1.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Стартира Dubai Airshow (17-21 ноември)

17.11.2019, 13:00
 

САЩ и Южна Корея отлагат военни учения в опит за мир с Пхенян

17.11.2019, 08:40

САЩ и Южна Корея обявиха вчера, че ще отложат съвместните си военни учения, насрочени по-късно този месец, в опит да се насърчат изпадналите в застой усилия за мир със Северна Корея, предаде Ройтерс.
Не разглеждам това като отстъпка, виждам в него добронамерено усилие за постигане на мир, заяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър (на снимката), докато обявяваше решението в компанията на южнокорейския си колега в Банкок, съобщава БТА.
Еспър е в тайландската столица за среща на министрите на отбраната от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

 

Министър Каракачанов: Искам енергичен и корпоративен началник на Военновъздушното училище

17.11.2019, 08:35

Във вторник ще има Съвет по отбрана, който ще обсъжда номинацият за началник на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“, което трябва да функционира от 1 януари 2020 г. Разглеждам шест кандидатури, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес пред журналисти в Плевен. Двама от тях обаче вече се отказали. Това били по-млади офицери от ВВС, както ги нарича министърът летящи. Предпочитали да летят и да си обучават личния състав. Обсъждал съм този въпрос предварително и с президента, уточни министърът. Правителството вече предложи на президента да издаде указ, с който длъжността началник на училището трябва да се заеме от офицер със звание „бригаден генерал“. 
Началникът на ВВВУ, посочи министърът, трябва да е добре подготвен и най-важното много енергичен. Едновременно с това да е корпоративен, защото училището и ВВУБ ще ползват една и съща структура. Т.е. да бъде корпоративен и диалогичен с ръководството на въздушната база. Министърът не са ангажира с имена, но посочи „Слава богу, че има повече от един човек!“.
Създаването на ВВВУ няма да се отрази на НВУ с неговите два факултета във Велико Търново и Шумен, смята министърът. Няма проблем, каза той
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Георги Николов Бошнаков

17.11.2019, 08:21

Навършват се 157 години от рождението на генерал-майор Георги Николов Бошнаков, роден на 17 ноември 1862 г. в Горна Оряховица. Завършва Военното училище в София (1885). Участва в Сръбско-българската война (1885) като дружинен адютант в отряда на капитан Кисов.
След войната служи в пехотата. На 1 януари 1887 г. е произведен в чин поручик, в 1890 г. в чин капитан, а на 18 май 1906 г. в чин подполковник. Служи във военното училище като ротен командир и помощник- командир на 10- ти Родопски полк (1909).
През Балканската война (1912-1913) е командир на 35-ти пехотен Врачански полк. На 27 януари 1913 г. е произведен в чин полковник.
През Първата световна война (1915-1918) е началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия (1916), а след това началник на 9- та дивизионна област. На 27 февруари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст., 1 и 2 кл.; ордена „Св.Александър” V ст. без мечове, IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на военна лента и на обикновена лента.

 

17 ноември 1912: Първи целенасочен боен полет в Европа

17.11.2019, 08:17

На 17 ноември 1912 г. по време на Първата балканска война в бойния дневник на I-во аеропланно отделение е фиксиран и описан първият боен полет в Европа с целенасочено и признато използване на боеприпаси от въздуха.
Задачата за нанасяне на бомбен удар се изпълнява с двуместния „Блерио“ XI-2. Джовани Сабели е пилот, а майор Златаров – наблюдател. Заедно с прокламациите за предаване на гарнизона майор Златаров хвърля над Одрин и две ръчни бомби.
На тази дата поручик Радул Милков с Албатрос Ф2 с помощта на британския кореспондент Гор прави първото фотозаснемане от самолет в бойни условия в Европа и поставя началото на нов способ за въздушно разузнаване.
Музей на авиацията – Крумово

 

 

Славянска ярост – подразделение „Гром”

16.11.2019, 21:22

20 военнослужещи от ръководената от САЩ коалиция попадат на засада организирана от 80 талибани по време на антитерористична операция. Групата коалиционни войници демонстрира невероятно хладнокръвие и професионализъм – по време на 3-часовото стълкновение те унищожават 20 талибани (включително и техния командир) и раняват 14 афганистански бойци. Бруталната непримиримост, която демонстрират 20-те войници поразява американското командване, което за сетен път се убеждава, че европейското подразделение, освен висок боен дух, показва и солидна бойна подготовка.
Бойците са от войскова част 2305 широко известна като «ГРОМ» – елитно специализирано подразделение от въоръжените сили на Полша. Пълното наименование е Jednostka Wojskowa Grom im. Cichociemnych Spadochroniarzy Armii Krajowej – «Войскова единица „Гром” наречена в чест на „Тихотъмните” десантчици от Армия Крайова». Самият акроним ГРОМ (Grupa Reagowania Operacyjino Mobiilnego) означава Оперативна група за мобилно реагиране......Прочети още

 

Тръмп иска $8 млрд. от Япония, за да не изтегля американските войски

16.11.2019, 21:16

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от Токио 8 млрд. долара, за да задържи намиращите се в Япония 54 000 американските войски, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на служители от японското министерство на отбраната.
Това е близо четворно увеличение на годишните плащания, които в момента възлизат на около 2 милиарда долара. Настоящото споразумение изтича през март 2021 г.
Искането е било отправено по време на визитата през юли на Джон Болтън - тогавашен съветник на Тръмп по националната сигурност, както и на Мат Потингър, който тогава беше директор на Азия в Съвета за национална сигурност.
Говорител на японското външно министерство заяви, че все още не са се провеждали преговори между САЩ и Япония за ново споразумение.
Вашингтон подлага много от своите съюзници на натиск по отношение на разходите им за отбрана. Тръмп настоя и Сеул да поеме повече от разходите за американското военно присъствие в Южна Корея, където то действа като възпиращ фактор за Северна Корея.
Източник: https://news.bg/

 

Доставката на "новите" военни кораби до България ще струва поне колкото тях

16.11.2019, 20:32

Транспортирането на двата кораба втора ръка, които България закупува от Нидерландия, може да излезе по-скъпо от самите тях, съобщиха изтoчници на Mediapool.
Правителството реши да закупи двата кораба от типа "минен ловец" за общо 4 млн. лева, но транспортът им до български води ще бъде за наша сметка. Според различни оценки той ще излезе най-малко, колкото струват самите кораби.
Те трябва да бъдат доставени до България със специален кораб, тъй като няма обучен екипаж за тях. Корабите са свалени от въоръжение преди години и българският военен флот ще ги усвоява сам на място.
Корабите са от същия клас като минния ловец “Цибър”, който България придоби от Белгия през 2004 година. Идеята е единият от тях да се ползва за резервни части.
В същото време военният флот има и нов проект, който е на основата на стар кораб. Военноморските сили ще инвестират около 3 млн. лева в преоборудването на стар военен кораб в минен заградител.
Поръчката, която вече е пусната, поражда някои въпроси най-вече заради сериозната възраст на корабът, които ще бъдат модифициран. В рамките на поръчката трябва да бъде възстановен и корпусът му.
Ако проектът се реализира, България ще възстанови способностите за минопоставяне и минозаградни действия. Това ще стане в момент, в който тенденцията е да се преминава към безпилотни апарати.
Военноморските сили на България обаче продължават да са далеч от стандартите на партньорските държави и да разчитат предимно на съветски кораби и трите стари фрегати, закупени преди повече от десетилетие от Белгия. Съветските кораби вече са морално остарели и има сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части за тях, а белгийските фрегати се нуждаят от сериозна модернизация.
Правителството иска приоритетно да реши техническия проблем във военния флот, като закупи два патрулни кораба за 1 млрд. лева. Проектът обаче се бави и няма да има сделка до края на годината. Дори когато бъдат доставени обаче, тези два кораба няма да са достатъчни.
МО получи три оферти, като се очаква фирмите да ги подобрят. Те са българската компания "МТГ – Делфин", германската "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ и италианската "FINCANTIERI" (Италия). За фаворит се смята българската компания. Тя беше на крачка от договора в предишното издание на конкурса, но тогава в последния момент се отказа.
Към средата на декември се очаква да има повече яснота за офертите. В момента и трите фирми се опитват да подобрят първоначалните си предложения.
Покупката на патрулните кораби измести на заден план модернизацията на старите фрегати "Дръзки", "Верни" и "Горди" , която се очакваше да струва около 100 млн. лева. Фрегатите ще бъдат само ремонтирани, а в съветските кораби няма смисъл да се "наливат" пари.
Освен с корабите, ВМС имат проблеми и с радарите и комуникациите. На този фон от години ВМС настояват България да придобие отново и подводница, но засега управляващите не взимат на сериозно това искане. Според експерти липсата на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели рязко и специфичните възможности за разузнаване, които се осигуряват от подводния флот.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Очаква се до средата на декември да бъдат получени оферти от четирите фирми за придобиване на нова бойна машина за пехотата

16.11.2019, 19:15

Очаква се до средата на декември да бъдат получени оферти от четирите фирми за придобиване на нова бойна машина за пехотата. Това каза предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ генерал-майор Михаил Попов командир на Сухопътните войски.

„Незабавно след това ще започне оценката на тези оферти с техническа и финансова част. Надявам се това да завърши до края на февруари, след което министърът на отбраната ще изправи доклад с резултати до министър-председателя и ще продължим работа по определяне на победител в проекта. Сигурен съм, че той ще донесе на Сухопътни войски нови способности. Вярно е, че пълните способности ще бъдат постигнати след 8 години, тъй като това е срокът за придобиване. Ние сме наясно, че в областта на военно строителство не могат да се получат бързи резултати. Този процес е бавен, но необратим“, каза той.

Генерал-майор Михаил Попов припомни, че проектът беше забавен с 5-6 години. За щастие в последните две години започна да се движи и отлепи от мъртвата точка. Министерството на отбраната има още няколко проекта, които ще позволят на Сухопътни войски да бъдат окомплектовани с близки до най-добрите екипировка и въоръжение. По думите му това ще направи въоръжените ни сили адекватни на бъдещите заплахи.

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Паметникът на Девета пехотна Плевенска дивизия увековечава силата на българския дух

16.11.2019, 16:08

Хиляди наши герои от войните за освобождение и обединение през миналия век останаха в безкръстни гробове в Македония, Добруджа, Поморавието, Тракия. Тук е мястото, където всеки българин може да сложи цвете на признателност в памет на своя дядо, отдал живота си за защитата на България и обединението на българския народ. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 16 ноември 2019 г., в Плевен на тържествената церемония за откриването на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия и героите от Дойранската епопея от Първата световна война, начело с техния командир генерал Владимир Вазов. „Предимството на генерал Вазов пред неговите противници беше, че те бяха в чужда земя, а той бранеше своята“, подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В словото си той припомни величави моменти от защитата на Дойран от българската войска и командирските и личностни качества на пълководеца генерал Вазов, спечелил уважението на свои и чужди на бойното поле.
Този паметник увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите деди, служили в българската войска и днес България има нужда от такива паметници – посочи министър Каракачанов. „Българският народ е успявал тогава, когато се е борил, и тогава, когато е бил единен. В окопите всички имаха една мисъл – защитата на България и обединението на българските земи“, каза още министърът на отбраната и подчерта: „Това е изводът – имаме своето бъдеще като нация и народ, ако сме единни“.
Той благодари на Министерството на отбраната за дарените средства за отливане на монумента, на Инициативен комитет „Героите на Дойран“, Община Плевен, както и на всички, които подкрепиха със средства и усилия изграждането на паметника, включително и военнослужещите от формированията в гарнизон Плевен, родолюбиви и патриотични организации и съюзи.
Изграждането на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия се реализира за около година и половина, след като патрон на Инициативния комитет през март 2018 г. стана министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Идеята за него обаче е на близо 100 години. От Инициативния комитет „Героите на Дойран“ благодариха на всички дарители, сред които с лични средства е и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Сред тях са също и Съюзът на ветераните от войните в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, личният състав на гарнизон Плевен, народни представители и много други.
Многохилядното събитие събра в центъра на Плевен представители на държавната и местната власт, неправителствени организации, бизнеса, родолюбиви българи от различни краища на страната, много ученици, жители на Плевен и региона. Присъстваха и председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов, народни представители, командири и началници на военни формирования и други. Голям интерес предизвика и празничната програма с участието на представителния оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, Националната гвардейска част и ученическия гвардейски отряд от Плевен. - (видео)
********
Централната фигура в паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия е на генерал Владимир Вазов, бележит наш командир и военачалник, командир на Девета пехотна Плевенска дивизия в състава на Първа българска армия през Първата световна война. Наред със забележителната му военна кариера, името му се свързва и със случая със „свалянето на бойните знамена“ пред него в Лондон, лично описан в неговите спомени. През 1936 г. ген. Владимир Вазов като член на ръководството и дългогодишен председател на Съюза на запасните офицери посещава Лондон като специален гост на Британския легион – организация на ветераните от Обединеното кралство. При посрещането му на гара Виктория бойните знамена са наведени при преминаването му в знак на почит. Сред посрещачите му там е и фелдмаршал лорд Милн, който командва английските войски, участвали в атаката на Дойран през Първата световна война.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Изтребител МиГ-29КУБ се е разбил в Индия

16.11.2019, 13:33

Изтребител МиГ-29КУБ (IN67) от ВМС на Индия се е разбил днес малко след излитане от летището на военноморската база Гоа. Двамата пилоти са успели да се катапултират, след като са извели самолета в безопасна посока.
По първоначална информация причина за аварията е удар с птица, която попада в десния двигател и възникване на пожар е него. - (видео)
Екипажът е изпълнявал рутинен тренировъчен полет. Имената на пилотите са оповестени от МО на Индия – това са капитан М Sheokhand и подполковник Deepak Yadav.
Индийските изтребителите МиГ-29К/КУБ са палубните версии на МиГ-29М и са дислоцирани в авиобазата на ВМС INS Hansa Dabolim, когато не са на борда на самолетоносача INS Vikramaditya.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Newsweek: Русия разгърна нова база в Северна Сирия

16.11.2019, 08:34

Разширявайки военното си влияние в региона, Русия е разположила нова въздушна база в Северна Сирия в град Камишли, пише pogled.info, позовавайки се на Newsweek.
Според списанието преди всичко на нея ще бъдат разположени хеликоптери, което ще позволи на Москва да разшири зоната си на въздушен патрул в граничния регион, където Русия и Турция играят главната роля след напускането на САЩ.
Русия е разположила нова въздушна база в Северна Сирия в град Камишли в опит да разшири военното си влияние в региона. Така Москва запълва вакуума, оставен след американските сили, които миналия месец напуснаха зоните, граничещи с турската граница.
Ръководителят на новата база Тимур Ходжаев заяви, че на нея ще бъдат базирани вертолети, което ще позволи на руските войски да разширят зоната на патрулиране в граничния регион, в който сега управляват Москва и Турция.
До последния месец Камишли практически беше под тотален контрол на проамериканските сирийски демократични сили (СДС), докато в ръцете на частите, верни на сирийския президент Башар Асад, беше само летището на този град.
Въпреки това, след напускането на САЩ и турската инвазия, СДС бяха принудени да потърсят помощ от Асад и неговите руски покровители. В замяна те им дадоха контрол над няколко ключови града и други области, завзети обратно от "Ислямска държава" по време на кървавата кампания срещу екстремистите.
Американските войски минаха през Камишли миналия месец, насочвайки се към Ирак. Тогава местните жители бомбардираха американските конвои със зеленчуци и камъни, обвинявайки ги, че ги оставят на милостта на турците и протурското опълчение.
Напускането на САЩ беше „безценна стратегическа победа“ за Асад и Русия. На практика без нито един изстрел "режимът" установи контрол над по-голямата част от източната част на страната и успя да удуши ефективно кюрдската квази държава в зародиш.
Междувременно Русия стана централен играч на територията на тази опустошена от войната държава. Според Ходжаев новата база в Камишли - официално известна като авиационна коментадура - ще осигури „непрекъснати полети, безопасността на хеликоптери и охрана и отбрана на тази територия“.
Предполага се, че на базата ще се появят системи за противовъздушна отбрана, център за контрол на полетите и места за медицински прегледи и предполетна подготовка на летателния състав. Първата група хеликоптери вече е пристигнала в базата. Едно от видеата показва как пристига там вертолетът Ми-8, придружен от транспортер и два ударни вертолета Ми-35.
Въпреки изтеглянето на американските войски от региона, в сряда американски войници бяха забелязани близо до Камишли. Хаотичната турска операция доведе до доста несигурна ситуация на земята и САЩ, Русия, СДС и сирийският „режим“ постоянно се засичат помежду си.
Източник: https://blitz.bg/

 

Столтенберг: Членките на НАТО трябва да осигурят безопасни канали за комуникация

16.11.2019, 08:20

Членките на НАТО и тези, които имат аспирации да се присъединят, като Северна Македония, трябва да изпълнят всички стандарти, включително отнасящите се за безопасни и сигурни комуникации, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за "Гласът на Америка", цитирано от МИА.
Тези страни трябва да изпълнят определени изисквания когато става въпрос за гражданската инфраструктура и телекомуникации като например 5 Джи технология, заяви Столтенберг, загрижен за ролята на Китай в региона във връзка с използването на 5 Джи технология, предава БТА.

 

Турция няма да се откаже от руските системи С-400

16.11.2019, 08:06

Турция няма да се откаже от руските зенитно-ракетни системи С-400. Това съобщи днес турският президентски говорител Ибрахим Калън пред турската държавна телевизия ТРТ.
Турция няма да отстъпи по въпроса за С-400, системите ще бъдат въведени в експлоатация, подчерта той.
Освен това Калън съобщи, че Анкара и Вашингтон са пристъпили към работа за създаване на съвместен механизъм за установяване на влиянието на С-400 върху изтребителите от пето поколение Ф-35. Той обаче не уточни какво точно включват тези работи и с какво ще се занимават специалистите от двете страни.
Той също така напомни, че С-400 няма да бъдат интегрирани в системата за сигурност на НАТО.
На 13 ноември във Вашингтон се състояха преговори между президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган. След преговорите Тръмп заяви, че двамата са наредили на ключови министри да предприемат действия за разрешаването на ситуацията около купуването от Анкара на системите С-400, посочва ТАСС.

 

В рамките на PESCO ще се създаде европейска система за РЕБ

16.11.2019, 07:58

В рамките на програмата на ЕС за Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO) ще бъде създадена въздушна система за радиоелектронна борба (РЕБ). Това бе съобщено на 12 ноември 2019 г.
Според съобщението на Европейската комисия в програмата влизат Испания, Франция и Италия. Основната задача е създаване на система, която може да осигурява ВВС на страните от Европейския съюз, по време на военни операции.
Jane’s обаче съобщава, че реално в проекта участват и още две страни – Швеция и Германия. Водеща в проекта ще е испанската компания Indra, която ще е подкрепена от шведската Saab, италианската Eletronicca, френската Thales и германската Hensoldt. Сключването на конкретния договор се очаква в първите месеци на 2020 г.
Системата трябва да бъде съвместима с наличните и планираните бойни самолети в Европейския съюз и да осигурява операции по въздух, вода и земя. Проектът ще покрие проектирането, разработката и тестването на системата за РЕБ, която трябва да осигурява, както смущения от сериозна дистанция, така и при ескорт на приятелски сили.
Интересно е, че само преди седмица Saab обявиха, че са започнали изпитанията на нов контейнер за РЕБ, който може да бъде използван както на изтребителя Gripen, така и на други бойни самолети. Контейнерът е наречен EAJP и се базира на технологии разработени за новия Gripen E/F, като той трябва да осигурява смущения в диапазона 1 – 2 GHz, 2 – 4 GHz, 30 – 300 MHz и 300 – 1000 MHz. Масата на контейнера е 350 kg.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Преди 94 години: първи полет на ДАР-1

16.11.2019, 07:15

На 16 ноември 1925 г. Марко Първанов – началник на работилницата в ДАР – Божурище, заедно с конструктора Херман Винтер облитат първия български самолет, заложен за индустриално производство в България – ДАР-У-1 (Узунов-1). Самолетът носи името на загиналия при катастрофа през 1925 г. пилот Иван Узунов.
Машината е копие на известния по това време в Германия самолет ДФВ-CV. Произведени са седем машини. При построяването на У-1 са използвани двигателите „Бенц“- 220 к. с. и металическите схватки от самолетите ДФВ. Конструкцията му е дървено-платнена, тялото се състои от дървени надлъжници и обшивка от напластено дърво.
Музей на авиацията - Крумово

 

Преди 145 г. е роден адмирал Колчак - командващ антиболшевишката Бяла гвардия

16.11.2019, 07:00

На 16 ноември 1874 г. е роден Александър Василевич Колчак - руски адмирал, полярен изследовател, учен-океанограф, участник в Руско-японската война, в Първата световна война и в Гражданска война в Русия като неин Върховен управител и главнокомандващ антиболшевишките сили (т.нар. Бяла гвардия) през 1918-1920 г.
След всяка гражданска война само победителите имат герои и мъченици. Победените са низвергнати, обречени на позор и забрава.
Но ако в Русия е нямало братоубийствена Гражданска война, като какъв щеше да остане Колчак в паметта на поколенията?
Дали нямаше да е героят от няколко войни с външни врагове на Русия, известен полярен изследовател и дори като военен философ и теоретик?........Прочети още

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}