Военна информация

Архив - от 1 до 15 ноември

 

 

Пентагонът инспектира цялата отбранителна индустрия на Украйна

15.11.2019, 22:06

Екип от специалисти от Института за анализ на отбраната на САЩ пристигна в Украйна, за да се запознае с работата на всички ключови отбранителни предприятия на страната, съобщава от украинското издание "Страна", цитирано от ТАСС.
"В Украйна има сериозна американска военна инспекция. От 11 до 21 ноември представители на едно от подразделенията на Пентагона - Института за анализ на отбраната на САЩ - ще проведат поредица от срещи в предприятията на Укроборонпром. Всъщност ще им бъде показана цялата вътрешна кухня на нашата отбранителна индустрия."
Според изданието, позовавайки се на вътрешни разпореждания на "Укроборонпром", подписани от изпълнителния директор Айварас Абромавичус, всички ръководители на структурните отдели на концерна ще участват в срещи с американската делегация. А ръководителите на поделенията за бронирани превозни средства, оръжия и боеприпаси, радари, радиокомуникации и специални инструменти и други трябва да организират посещения в производствени предприятия.
Само за 9 дни американските военни ще обиколят почти всички ключови отбранителни предприятия на страната. Основните теми на дискусиите с директори на компании са "бъдещето на компаниите в контекста на планове за консолидация, промяна във формата на управление, както и планове за преминаване към нови производствени линии, проблеми във веригата на доставки, списък на компаниите, с които компанията си сътрудничи".
От мениджърите е поискано също така "да подготвят цялостен опис на персонал, оборудване, основни активи и дългове".
Експерти коментират пред "Страна", че случващото се е пряко свързано с опит на американците да блокират продажбата на завода в Мотор Сич на китайците. "След като стана известно, че технологията на това предприятие може да отплава към глобалния конкурент на САЩ, американците решиха да предотвратят подобни ситуации в бъдеще".
Американците вече са "инспектирали" киевските заводи "Генератор", автоматика, бронетанкови, изследователски институти "Квант" и "Квант-радиолокация", конструкторско бюро "Луч", Житомирският бронетанков, "Завод 410 гражданска авиация", Жулянски машиностроителен завод "Визар", "Меридиан тях Королева", завод "Артем", "Укроборонсервис", "Импулс" и други.
В бъдещите планове са Лвовският радиоремонтен, бронетанков, авиоремонтен завод , Харковски завод Малишев, бюро за проектиране на инструменти, бронетанкови, механични, машиностроителни заводи ФЕД и други предприятия.
"Всъщност властите просто пускат украинската отбранителна промишленост на американците", обяснява "Страна", позовавайки се на експерти.
"Службата за сигурност на Украйна трябваше да реагира по-добре на заповедта на Укроборонпром, тъй като засяга защитени съоръжения, посещенията в които са строго регламентирани и държавни тайни. Разгласяването на държавните тайни може да се окачестви като държавна измяна, за което може да бъде заплашен доживотен затвор", обяснява ръководителят на адвокатската кантора "Кравец и партньори" Ростислав Кравец.
Източник: https://news.bg/

 

Командването на СВ и гражданите на Сливница почетоха паметта на героите от Сръбско-българската война

15.11.2019, 21:29

Вчера, 14 ноември, традиционният пеши марш „По стъпките на Сливнишките герои” по повод празника на Сухопътните войски премина с участието на генералите, офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски, военнослужещи от военните формирования, представители на местната власт на община Сливница, на подофицерско дружество „Гургулят – потомци” и жители на града.
Началото на марша бе дадено пред Паметника на капитаните в района на бившето поделение в Сливница. Под звуците на военни маршове, участниците отдадоха почит на героите.
Гост-лекторът от Националния военноисторически музей професор Тодор Петров  припомни, че една от най-знаменитите победи на Българската войска и първата златна страница в българската военна история след Освобождението е именно тази при Сливница. В своето слово той проследи саможертвения път на българските войници и офицери, които без да жалят живота си, дават всичко от себе си, за да защитят Съединението на България.
След откриването и отзвучаването на последните звуци от Химна на Република България, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и кметът на град Сливница Васко Стоилков поднесоха цветя пред Паметника на капитаните.
Начело с представителния духов оркестър на Сухопътните войски, колоната продължи пътя си към Паметника на загиналите във войните в центъра на града,  където бе вторият етап от похода. Там професор Т. Петров отново припомни моменти от победата на българските войски над сръбската армия в защита на родното огнище и приносът на населението от региона за победата.
Пред паметника кметът на гр. Сливница г-н Васко Стоилков отново изказа своята благодарност към Командването на Сухопътните войски, че за пореден път провежда празника си  на територията на община Сливница, „където е най-подходящото място за почитане на подвига на нашите предци”, подчерта той и допълни: „Аз винаги с респект заставам заедно с всички вас и всяка година научавам по нещо ново“
Венци пред паметника бяха поднесени от името на министъра на отбраната, кмета на Сливница, началника на отбраната, командващия на Съвместното командване на силите, командира на Сухопътните войски, командира на Военно-въздушните сили.
Крайната цел на похода бе Пантеонът на загиналите край село Гургулят – един от символите на Сръбско-българската война. „Днес отбелязваме 134 години от епичните боеве при Гургулят. На това място в тридневни сражения отрядът на капитан Попов, в състав от 2000 души отблъскват частите от сръбската армия, състояща се от 7000 души, с което обръщат хода на Сръбско-българската война. В боевете вземат участие и около 600 доброволци от местното население“ – припомни професор Т. Петров. Лекторът разказа и за най-интересните моменти свързани с изграждането на Пантеона.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, след като изрази своята благодарност към всички военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски, награди отличили се със своята работа и показали високи професионални резултати през годината с предметни награди.
Тържественият ритуал приключи с поднасяне на цветя пред Пантеона на загиналите от генерал-майор Михаил Попов, заместник–командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов и началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.
Източник: www.landforce.armf.bg

 

122 години от създаването на Военноморска база Варна

15.11.2019, 21:17

Мероприятията по случай 122-та годишнина от създаването на Военноморска база Варна и Празника на Пункт за базиране Варна започнаха с провеждането на спортни състезания по футбол, тенис на корт, тенис на маса, щафета и теглене на въже в периода от 28 октомври до 14 ноември 2019 година. В първенствата участваха отбори на военните формирования от Варненски гарнизон. След оспорваната надпревара, на 14 ноември 2019 г., командирът Пункт за базиране Варна капитан І ранг Петко Якимов връчи наградите на победителите в отделните спортове, осигурени от Военноморски спортен клуб „Варна”, съобщават от ВМС.
Днес в Пункт за базиране Варна, се състоя военен ритуал на който тържествено беше вдигнато националното знаме. На тържеството присъстваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирът  на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, офицери от  командването на Военноморските сили, командири на военни формирования от Варненския гарнизон и много ветерани.
По случай празника военнослужещи и цивилни служители бяха наградени от  командира на Военноморските сили, командира  на Флотилия бойни и спомагателни кораби и командира на Пункт за базиране Варна. Тържествената част завърши с преминаване в тържествен марш. - Още ВМБ Варна
Източник: http://otbrana.com/

 

Версията на Су-57 за износ ще бъде представена пред потенциалните купувачи през ноември

15.11.2019, 16:27

Експортна версия на най-новия изтребител пето поколение Су-57 ще бъде представена на авиошоуто в Дубай, което ще се проведе от 17 до 21 ноември.
Това се съобщава в прессъобщение на “Рособоронекспорт”. „Правим всичко възможно да оправдаем вниманието на партньорите и да ги изненадаме с уникалните разработки на руските отбранителни предприятия“, заяви Александър Михеев (на снимката), генерален директор на компанията.
Според него потенциалните купувачи ще бъдат запознати и с вертолетите Ми-28НЕ, Ми-171Ш, и със зенитните комплекси “Панцир-С1М”, като се вземат предвид бойния опит от последните години. В Дубай ще се представи и новият радар “Сула” за наблюдение на космически обекти.
Су-57E, експортната версия на многоцелевия изтребител, беше представена на въздушното изложение MАКС-2019.
Със старта на доставките на този самолет в чужбина американският монопол върху международния оръжеен пазар в изтребителния сегмент от пето поколение ще бъде унищожен. Сега други страни, които нямат собствен самолет от този клас, имат на разположение само F-35.
Според редица американски експерти страни като Мианмар, Алжир, Индия, Китай и Турция могат да станат първите купувачи на Су-57Е. Последната страна вече преговаря по тази тема на най-високо равнище. - Още за Су-57
Източник: https://blitz.bg/

 

САЩ: Южна Корея е достатъчно богата да плаща повече за военното ни присъствие

15.11.2019, 11:59

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви днес, че Южна Корея е достатъчно богата да плаща по-голям дял от средствата за издръжка на американския военен контингент на нейна територия, предаде Асошиейтед прес.
Южна Корея е "богата страна, може и трябва да плаща повече", каза Еспър на съвместна пресконференция с южнокорейския си колега Джон Кьон-ду.
САЩ имат 28 000 войници в Южна Корея. Сеул плаща на година малко под 1 милиард евро за американската военна помощ, целяща да възпре евентуална агресия от страна на Северна Корея.
Според южнокорейски вестници Вашингтон иска Сеул да плаща около 4,7 милиарда долара. Американският и южнокорейският министър на отбраната не потвърдиха тази сума.
Джон каза на брифинга, че с Еспър са на мнение, че споразумението за поделяне на разходите, за което се водят преговори, трябва да бъде справедливо и приемливо и за двете страни, предаде Ройтерс.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

В търсене на врага: Kак НАТО се разпада

15.11.2019, 10:17

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг започна своята визита в САЩ, където ще се срещне с Доналд Тръмп. До юбилейната среща на върха на Алианса в Лондон има по-малко от месец, но ситуацията в НАТО не е най-добрата. Еманюел Макрон говори за действителната „мозъчна смърт“ на военния блок. Намеци, че организацията е остаряла, направи и държавният секретар на САЩ. Що се отнася до европейските съюзници, те чакат Тръмп да потвърди, че член пети от договора за колективната сигурност все още е валиден.
За генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг визитата в САЩ е възможност за сверяване на часовниците преди юбилейната среща на върха, която ще се проведе в Лондон в началото на декември. Тя ще бъде посветена на 70-годишния юбилей на съюза, възникнал като съюз на страните от Европа и САЩ по времето на Студената война........Прочети още

 

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

15.11.2019, 09:22

Тези, които защитават проектобюджета за отбрана за 2020 г., на първо място и преди всичко ще ви извадят за аргументи стотиците милиони, които ще се дават за техника. И за нова, и за стара. Прави са. Предплатихме самолетите Ф-16, ще дадем милиони и за инфракструктура за тях, но имаме да предвидим пари още и за кораби и бойни машини. Да ги има за всеки случай, макар че договори все още няма. А ако нещо не стане, ще ги прехвърлим в следващия бюджет. Впрочем, това вече сме го правили. Има обаче светлинка. Генералите вече са умерени оптимисти, което не е малко. Все пак от политиците сме свикнали да получаваме по-скоро обещания, а военните по традиция мълчат, но когато проговорят, не е напразно. Може би хубавото започва да се случва и за Сухопътните войски, и за Военноморските сили. Макар че изпуснахме възможността трите инвестиционни проекта, за които говорим от години, да стартират заедно......Прочети още

 

ВМС попълниха 71 от 100 обявени вакантни места

15.11.2019, 09:18

През месец август 2019 година със заповед на министъра на отбраната, беше обявен и проведен конкурс за комплектуване на 100 вакантни длъжности за военните формирования от състава на Военноморските сили, за приемане на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и чужбина. Разпределението на тези длъжности по териториален признак е съответно за формирования в гарнизон Варна – 80, а за гарнизон Бургас – 20.
За обявените 100 вакантни длъжности във военни формирования документи чрез военните окръжия подадоха 132 кандидати.
За провеждане на конкурса, със заповед на командира на ВМС, бяха назначени комисии. След приключването на медицинските прегледи, теста за проверка на общата култура и на изпита за проверка на физическата годност останаха 82 кандидати. От отпадналите 50 кандидати, 40 са по медицински показатели и 10 не издържаха изпита за физическа годност.
На 13 ноември 2019 година се проведе заключителния етап на конкурса. На 82 кандидати бяха предложени длъжности във военните формирования на Военноморските сили, като 71 от тях приеха и ще бъдат назначени на тях.

 

Airbus Helicopters изпита в полет безпилотен вертолет

15.11.2019, 09:10

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters тества за първи път в полет безпилотния вертолет VSR700. Това съобщава Flightglobal.
Изпитанията са в рамките на договор с френските ВМС. Полетът е бил изпълнен на 8 ноември 2019 г. край Екс ун Прованс, в южната част на Франция. По време на целия полет апаратът е бил привързан с въже, а изпитанията са траели около 10 минути.
От Airbus Helicopters съобщават, че ще последват полети без въже, след които параметрите на полета ще бъдат разширени сериозно. Планира се към 2021 г. апаратът да бъде качен на борда на кораб и тестван в открито море.
VSR700 се базира на лекия еднодвигателен двуместен вертолет Cabri G2 и има излетна маса от около 700 kg. Безпилотният апарат обаче има изцяло нова система за управление, което позволява напълно автономни операции. Той има и оборудване за мисията, както и аеродинамични подобрения.
Очаква се в перспектива VSR700 да бъде снабден с дизелов двигател, който да осигури продължителност на полета от 10 часа.
Концепцията на Airbus Helicopters е че VSR700 ще може да допълва пилотируемите вертолети по време на палубни операции, като безпилотникът ще поема по-продължителните и монотонни задачи, което ще позволи пилотируемите апарати да се съсредоточат в по-сложни мисии.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Двата американски катера тип Island официално станаха част от украинския флот

15.11.2019, 08:56

Американските патрулни катера Island станаха част от Военноморските сили на Украйна. Церемонията се е провела в Одеса в присъствието на представителя на НАТО Джоузеф Пенингтън, заместник-министъра на отбраната на Украйна Анатолий Петренко, представители на местната администрация и др. Това съобщи заместникът на кмета на Одеса Андрей Котляр.
"Днес (12.11) по покана на командващия Военноморските сили на Украйна Игор Воронченко, участвах в тържественото включване на патрулните катери „Славянск“, „Старобелск“ и кораба за търсене и спасяване „Александър Охрименко“ във ВМС на Въоръжените сили на Украйна" - написа Котляр на своята страница във Facebook . Джоузеф Пенингтън, временно изпълняващ длъжността посланик на САЩ в Украйна, който говорил на церемонията, обещал, че скоро САЩ ще предадат на Украйна още три изведени от строя катери от същия тип, въпреки че по-рано навсякъде се съобщаваше, че ВМС разчитат на четири.
Както бе съобщено по-рано в Министерството на отбраната на Украйна, катерите пристигнаха в пристанището на Одеса на 21 октомври на борда на американския контейнеровоз Ocean Freedom и след разтоварване на 23 октомври бяха доставени на военния пристан в пристанището на Одеса, където под ръководството на чуждестранни експерти екипажите на катерите ги подготвиха за експлоатация. На 10 ноември P191 "Старобелск" (Drummond WPB-1323) и P190 "Славянск" (Cushing WPB-1321) проведоха морските си изпитания в Черно море.
Както се посочва във ВМС, катерите скоро ще получат въоръжение. По-конкретно, това се отнася до монтирането на бойния модул "Катран-М" (БМ-5M01), оборудван с: 30-mm автоматично оръдие ЗТМ-1, 30-mm автоматичен гранатомет KБА-117, 7,62-mm картечница KT-7.62 и 2 ПТРК “Барьер”. Възможно е на Island да бъдат инсталирани: за откриване на цели на разстояние до 25-30 km и на височина до 3 km двукоординатен кохерентно-импулсен радар за кръгов обзор “Дельта-М” и ЗРК "Арбалет-К" от КБ "Луч". Те могат да бъдат оборудвани и с противокорабните ракети "Нептун".
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Rafale ще бъде развиван до 2070 г.

15.11.2019, 08:37

Франция има намерение да развива Dassault Rafale до около 2070 г., което значи и че той се планира да остане на въоръжение толкова време. Това съобщава Jane’s.
Планът за развитие на Rafale е бил представен от генерал-майор Фредерик Парисо, заместник-началник на щаба на френските ВВС, в рамките на презентация по време на конференция проведена в Берлин на 13 ноември 2019 г.
Според генерал Парисо, в момента се планират още четири големи ъпгрейда, след настоящия F3R, което ще позволи на Франция да експлоатира своите Rafale още дълги години, включително и след приемането на въоръжение на изтребителя NFG, който ще се създаде в рамките на програмата FCAS.
Настоящият стандарт F3R, включва сериозни софтуерни и хардуерни подобрения по изтребителя, включително интеграция на ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor, модулните управляеми боеприпаси за удари по земни цели AASM, радарът RBE2 с AESA антена, новият целеуказващ контейнер Thales TALIOS, система за избягване на сблъсък със земята Auto-GCAS, подобрения в системата за дозареждане във въздуха и в системата за самозащита Spectra.
Следващият ъпдейт F4 ще се появи след 2023 г. и планира да подобри още работата на радара Thales RBE2, контейнера TALIOS и да интегрира контейнера за разузнаване Reco NG. Ще има подобрения по системата за комуникация, нашлемната система за целеуказване и изобразяване, подобрения по двигателите, интеграция на новата ракета Mica NG и боеприпаси AASM с маса 1000 kg. Изтребителят ще получи система за сателитна комуникация, както и нова система за самодиагностика.
Ъпдейтът F5 ще се появи след 2030 г. и ще включва интеграция на ново перспективно въоръжение, подобрена система за комуникация и обмен на данни, подобрения във възможностите за нанасяне на ядрен удар, интеграция на изкуствен интелект и мерки за удължаване на жизнения цикъл.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Финансовата гвардия на Италия получи първия AW169

15.11.2019, 08:32

Италианската компания Leonardo достави първия вертолет AW169M предназначен за Финансовата гвардия на Италия (Guardia di Finanza). Събитието се е състояло на 12 ноември 2019 г. в завода на компанията във Верджате, информира FlightGlobal.
Машината е първата от общо 22, които гвардията поръча миналата година в рамките на сделка на стойност €280 млн. Освен самите вертолети, се договаря и обучение и пълна логистична поддръжка, като в бъдеще може да бъде сключен нов договор за логистика на стойност още €100 млн.
AW169M във Финансовата гвардия ще бъдaт използвани за морска охрана и патрулиране, митнически задачи, правоналагане и задачи по търсене и спасяване. Цялата сделка ще бъде изпълнена до 2024 г. По това време гвардията ще разполага и с 14 броя AW139.
Вертолетите AW169M предназначени за Финансовата гвардия са с военна сертификация (за това е и индекса им M) и са снабдени с лебедка, система TCAS II, възможност за използване на очила за нощно виждане, подобрена комуникация, прожектор и друго специфично оборудване.
Финансовата гвардия, която е на подчинение на италианското Министерство на финансите, е правоналагаща агенция, която изпълнява широк кръг задачи, включително и гранична охрана и борба с контрабандата.
Гвардията има близо 80 вертолета, повечето от които са остарели типове, като AB 412, A109 и NH-500, които трябва да се заменят в близките години.
AW169 има максимална излетна маса от 4,6 тона. До момента в експлоатация се намират 90 броя по света, а още 200 са поръчани.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

Правителството планира да вложи още 300 млн. в придобиването на F-16

14.11.2019, 21:59

Още 300 млн. лева ще бъдат вложени около придобиването на новия изтребител в рамките на следващите три години. Това става ясно от обсъждането на военния бюджет в Комисията по отбрана в Народното събрание.
Разходите за отбрана за 2020 г. бяха представени пред Комисията по отбрана на 7 ноември 2019 г. от заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.
Величков съобщава, че са предвидени 100 млн. лева „за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет”. Парите щели да дойдат от централния бюджет.
По-нататък Величков представя Средносрочната бюджетна прогноза, която покрива 2021 и 2022 г. И в тези години се планира да има отпуснати от централния бюджет разходи за отбрана, сред които ще са и такива по придобиването на новия изтребител.......Прочети още

 

Новите австралийски вертолетоносачи вече са боеготови

14.11.2019, 16:54

Австралийските десантни вертолетоносачи (LHD) "Канбера" L02 и "Аделаида" L01  са напълно боеготови и са способни да участват във всички операции на флота на страната и да предоставят хуманитарна помощ в случай на природни бедствия. Това се съобщава от Navy Recognition с позоваване на министъра на отбраната на Австралия Линда Рейнолдс. "Стратегията на нашия флот предполага наличието на сериозен десантен потенциал. Днес направихме още една стъпка в тази посока", каза Рейнолдс.
От своя страна командващият на ВМС вицеадмирал Майкъл Нунън отбеляза, че австралийският флот е близо до създаването на гъвкави и интегрирани формирования, способни да изпълняват широк спектър от задачи.
Вертолетоносачите "Канбера" и "Аделаида" са построени по поръчка на австралийския Кралски флот от компанията Navantia по модела на универсалния десантен кораб на испанския флот "Хуан Карлос I". Страните сключиха договора през 2007 г. Австралийците въведоха в строя "Канбера" през ноември 2014 г., а "Аделаида" - през декември 2015 г. Цената на всеки кораб надхвърли 1 милиард щатски долара. Корабите с водоизместимост 27500 t и дължина 230 m развиват скорост до 20 възела. Далечината на плаването им е до 9000 морски мили. Числеността на авиокрилото е до 18 хеликоптера. В бъдеще се обмисля изтребителите от пето поколение F-35B със скъсено излитане и вертикално кацане да се базират на двата споменати австралийски кораба. Освен това на борда може да се натоварят до 110 бронирани машини и повече от 1000 морски пехотинци. За десантиране могат да се използват четири десантни катера. Въоръжението на "Канбера" и "Аделаида" е съставено от дистанционно управляеми 25-mm артилерийски системи "Тайфун", 12,7- mm картечници и 20-mm зенитно-артилерийски системи "Фаланкс".
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Полковник Велко Атанасов ще оглави военното разузнаване

14.11.2019, 16:25

Новият директор на на служба „Военна информация“ ще бъде сега изпълняващият длъжността полковник Велко Атанасов. В момента тече съгласувателната процедура по Закона за военното разузнаване, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той е консултирал кандидатурата с председателите на комисиите по отбрана и контрол на спецслужбите, както и с Щаба по отбраната. Длъжността е генералска, полковник Атанасов ще получи пагоните, когато навърши необходимите години за сегашното си звание. Вариантът е същия, както за началник на НВУ „Васил Левски“ и там длъжността е за генерал, но засега се заема от полковник. Категорични сме, посочи министърът, че начело на военното разузнаване трябва да бъде човек с военно училище и военна кариера. Не сме мислили, продължи той, за друг вариант. През лятото Народното събрание промени Закона за военното разузнаване и даде възможност за началник на службата да се назначава и цивилно лице.    Тази схема, обаче няма да се приложи за началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, което започва да функционира от 1 януари 2020 г. Там, каза министърът, ще бъде назначен офицер, които веднага ще получи и генералско звание. Обсъждат се шест кандидатури. Проблемът е, че офицерите от ВВС, които летят, не са склонни да оглавят училището. Аз, подчерта министърът, искам на бъде летец. Вероятно до понеделник и този кадрови въпрос ще бъде изчистен.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Луфтвафе отказа да приеме два ВТС А400М

14.11.2019, 13:36

Командването на германските ВВС заяви, че няма да приемат от завода два ВТС А-400М поради технически проблеми с машините.
А400М в Луфтвафе са изпълнили до сега над 1700 мисии и са гръбнакът на военно-транспортната авиация при превоз на личен състав и товари, дозареждане във въздуха, хуманитарни операции.
Към момента ВВС са получили 31 от общо поръчаните 53 самолета, но техническите проблеми с тях остават, като например силовите болтове в областта на закрепване на витлата. За инспекцията им е необходимо допълнително време, което намалява бойната готовност на самолетите.
От Airbus са запознати с проблема, но според компанията това не засяга безопасността на полетите. Airbus работи съвместно с доставчика на двигателите Europrop International (EPI) и френската компания, произвеждаща витлата, за решаване на проблема, за да се избегнат допълнителните технически инспекции.
Германските ВВС извършват също допълнителни инспекции на окачването на двигателите и горивните камери, поради открити пукнатини на отделни части.
“Откритите технически дефекти и осъзнаването, че двата самолета, които трябва са бъдат доставени, не отговарят на параметрите от договора, не ни позволяват да приемем тези машини“, се казва в съобщение на Луфтвафе. - Още за А400М
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

НАТО не е в мозъчна смърт, но боледува

14.11.2019, 13:26

НАТО е в мозъчна смърт. Това каза френският президент Еманюел Макрон наскоро в интервю, пише Уолтър Ръсел Мийд за Wall Street Journal.
Той е донякъде прав. Едно поколение след краха на комунизма, западният съюз, който спечели Студената война, се носи объркан по течението. Трансатлантическата пропаст е по-широка от всякога, а пукнатините между ориентираната към Brexit Британия, голистката Франция и все по-мощната Германия изглежда се задълбочават и нарастват от година на година.
Описанието на Макрон за настоящото положение на Европа е брутално откровено. След като САЩ губят интерес към НАТО (промяна, която според Макрон предхожда администрацията на Тръмп), Европа вече не може да разчита на американската защита толкова, колкото преди. Засилването на конкуренцията между САЩ и Китай оставя Европа сама. Нито Китай, нито САЩ изглеждат особено заинтересовани от това, което Европа иска или мисли.
Макрон смята, че Европа е почти безпомощна пред съперничещи сили като Русия и Турция. Продължаващият неуспех на Стария континент да създаде своя Силициева долина означава, че той рискува да загуби контрол над собственото си бъдеще. Зависима от американските или китайските технологични гиганти, Европа няма да може да гарантира сигурността на своите данни или комуникации. Междувременно, дори когато твърдото придържане към остарелите идеи за фискална икономия ограничава растежа на икономиките в еврозоната, ЕС акцентира прекалено върху пазарната страна на европейския проект и отделя твърде малко внимание на концепцията за „общност“.
Ако диагнозата на Макрон за неволите на Европа е мрачна, неговите лекарства са традиционно френски. Още от времето на Шарл дьо Гол френските президенти твърдят, че Европа трябва да намали зависимостта си от НАТО, да постави развитието на европейските социални системи и индустриалните шампиони пред „прекомерното“ придържане към пазарната идеология, да даде предимство на задълбочаването на европейската интеграция за сметка на разширяването на съюза и да преобразува паянтовата, често неефективна управленска структура на ЕС в гладка и ефективна държавна машина, на която Луи XIV или Наполеон биха се възхищавали. Германия винаги се е съпротивлявала на тези идеи, но Макрон се надява, че шокът от антиевропейското, непредвидимо президентство на Тръмп ще накара Берлин най-накрая да подкрепи френския план за силна Европа.
Това изглежда не се случва. Усещането, че САЩ вече не са отговорната сила, на която Германия разчиташе в продължение на 70 години, разтърси до основата германската политика. Но дори шокът от Тръмп изглежда не е достатъчен, за да тласне германската върхушка да възприеме европейската визия на Франция. В реч пред университета на Бундесвера в Мюнхен, определената за наследник на канцлера Ангела Меркел министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (известна като AKK) даде да се разбере, че дори при тези нови и предизвикателни обстоятелства Германия остава ангажирана с НАТО и трансатлантическите отношения.
Това е отчасти така, защото много германски политици смятат, че администрацията на Тръмп няма последната дума за американската външна политика. Освен това всеки знак, че Германия подкрепя европейскo отдалечаване от НАТО, би предизвикал криза за Полша и балтийските държави. Франция може да е готова да игнорира безпокойството им в интерес на голямата европейска стратегия, но както по исторически, така и по практически причини Германия не може да се отнася толкова сурово с източните си съседи.
AKK представи по-скоро еволюционен, отколкото революционен възглед за германската външна политика. Промяната ще бъде постепенна, но реална. Разходите за отбрана ще се увеличат, но ще достигнат целта на НАТО от 2% от БВП едва през 2031 г. Германия трябва да осъзнае по-дълбоко своите стратегически интереси, заяви тя. Страната дори може да се наложи да използва по-често военна сила в чужбина и да участва в дейности по сигурността чак в индо-тихоокеанския басейн.
Истинският проблем на Европа не е, че французите или германците са в мозъчна смърт, а че не са на едно мнение за основната форма на ЕС, за неговата отбранителна политика и външнополитически приоритети. Тези разногласия не правят невъзможен напредъка по важни въпроси на ЕС, но правят процеса на реформиране на съюза болезнено бавен и ограничават това, което може да се направи. Нещата се усложняват, тъй като управляващите политически партии в двете страни трябва все по-често да парират популистки партии, които внасят много различни идеи във външнополитическия дебат.
От американска страна дебатът също е объркан. Двупартийната външнополитическа върхушка остава ангажирана с НАТО и европейската отбрана, но не е ясно колко силно кандидатът за президент и на двете партии през 2020 г. ще поддържа този консенсус. Какви роли ще играят НАТО и Европа в стратегията на САЩ на фона на нарастващата загриженост сред американския политически спектър относно Китай?
Докато президентът Макрон в известна степен се безпокои за съюз, който винаги е бил проблем за Франция, той е прав, че статуквото е поставено пред изпитание. Онези, които вярват във важността на Запада, не могат да приемат неговия интегритет за даденост. За да оцелее, трансатлантическият алианс трябва да се адаптира към бързо променящия се свят.
Източник: https://www.investor.bg/

 

76 години от първата американска бомбардировка на София

14.11.2019, 09:25

На 14 ноември 1943 г. София е подложена на първата американска бомбардировка със силите на 91 бомбардировача В-25 Мичъл, при която са дадени жертви. Тя е първата от поредицата нападения срещу София и други български селища от британските ВВС и ВВС на САЩ по време на Втората световна война в края на 1943 г. и първата половина на 1944 г.
На 13 декември 1941 г. България обявява война на Великобритания и САЩ. От 1943 г. авиацията на САЩ и Великобритания, базирана в Северна Африка, а по-късно в Южна Италия, започва да извършва допълнителни стратегически операции срещу германските съюзници, сред които е и Царство България.
По време на Втората световна война, въпреки че България не участва в бойни действия, Англо-американските въздушни сили извършват жестоки бомбардировки на София.
Ударени са най-вече граждански обекти, като Народния театър (тежко засегнат), църквата от ХІ век „Свети Спас” (силно разрушена в 1944 г.), Градската библиотека (напълно унищожена на 30.3.1944 г., изгарят 40 000 тома книги), Католическата катедрала Свети Йосиф (напълно унищожена на 30.3.1944 г.), голямата Софийска синагога (тежко засегната, изгаря и уникалната и широко известна юдейска библиотека на общността, съхранявала безценната колекция от средновековни равинистични трудове), Духовната академия (тежко засегната, изгорен е купола на храма вграден в нея), взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център, убити са над 2000 души от софийското население и са разрушени 12 657 сгради...........Прочети още

 

В Норфолк завърши спешният ремонт на самолетоносача "Хари Труман"

14.11.2019, 09:06

Военноморските сили на САЩ успяха да завършат ремонта на самолетоносача USS Harry S. Truman (CVN-75), който от август имаше проблеми с енергоснабдяването и не можеше да излезе в морето. Според Naval Today в ход е подготовката на кораба и неговото авиокрило за изпълнение на задачите по предназначение. Ремонтът на енергийните системи на кораба се извърши във Военноморската корабостроителница в Норфолк.
Пресслужбата на американския флот подчерта, че в съответствие със заключенията на инженерите проблемите с електрозахранването на борда на "Хари Труман" са изолиран случай и не може да се твърди, че това е "вроден" дефект на самолетоносачите от клас "Нимиц". Известно е, че поради необходимостта да отиде за ремонт, „Хари Труман“ не можа да излезе в следващото си развръщане през септември. В резултат на това ракетните разрушители и крайцерите, включени в неговата ударна група, тръгнаха да изпълняват задачи без него.
„Хари Труман“ е осмият самолетоносач в серията от десет кораба от класа „Нимиц“. Той беше въведен в строя през 1998 г. За 2024 г. е планиран основен ремонт на самолетоносача, включително модернизация на оборудването и въоръжението му, както и презареждане на ядрените му реактори. През март тази година обаче стана известно, че командването на ВМС на САЩ обмисля възможността да извади от експлоатация "Хари Труман" с цел икономии.
Водоизместимостта на самолетоносачите от типа "Нимиц" е 97 000 t, дължината - 333 m, ширината - 73 m. Силовата установка включва два реактора и четири турбини; мощността й е 260 000 к.с. Скоростта достига до 30 възела. Екипажът е от 3200 души, както и 2480 души авиационен персонал. Авиокрилото е в състав от 90 самолета и хеликоптера. - Още за клас „Нимиц“
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

14.11.2019, 08:41

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил вчера, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.
Никой от трите варианта, които са на въоръжение във ВВС на САЩ, ВМС на САЩ и Корпуса на морската пехота, не успяват да удовлетвори петте ключови показателя за изправност. Това заявява Робърт Белър, директор на отдела за оперативни изпитания в Пентагона, по време на изслушване пред комисиите по отбрана на двете камери на американския Конгрес.
Комисиите на Конгреса правят традиционния си преглед на мега програмата F-35.
„Изправността на F-35 продължава да е под очакваните нива. С две думи, самолетите се чупят по-често от очакваното и ремонтите им продължават твърде дълго”, обобщава Белър.
Изказването му идва няколко седмици, след като Пентагонът и Lockheed Martin се споразумяха за пакетна сделка за 478 броя F-35 на цената от $34 млрд. До момента САЩ са вложили в покупката на F-35 около $27 млрд., въпреки че все още изтребителят не е преминал през оперативните си изпитания и има сериозни проблеми с изправността.
Вече няколко години Пентагонът отказва да даде разрешение за стартиране на пълномащабното производство на типа, поради продължаващите проблеми с него. Предпоследният срок за това бе този декември, но сега решението е отложено за 2020 г.
Белър обаче заявява, че идващата 2020 г. не вещае достигане на желаните параметри, особено за моделите F-35B и F-35C. Той уточнява, че основният проблем в момента е в показателя „средно време между сериозни откази”, което било ключово за осигуряване на голям брой изправни самолети.
Освен това флотът F-35 имал проблеми да бъде напълно боеготов за продължителен период от време, тъй като поради откази често не можело отделните самолети да бъдат напълно боеготови, а били само частично боеготови или въобще не били боеготови.
Елън Лорд, отговаряща за аквазицията в Пентагона, е заявила на същото изслушване, че като цяло се наблюдават подобрения в процента изправна и боеготова техника. Според нея, като цяло флотът F-35 е показал изправност от 73% през октомври, на фона на 55% през октомври 2018 г. Не е обаче ясно дали този висок процент ще се запази.
Бившият секретар (министър) по отбраната на САЩ Джим Матис заповяда през септември 2018 г. всички основни типове изтребители на въоръжение в САЩ да достигнат изправност от 80% или повече в рамките на една година.
Сега от Пентагона се похвалиха, че процента неизправни F-35 поради липса на резервни части е намалял осезаемо, но все още е неприемливо висок.
От американското военно ведомство полагат и сериозни усилия за намаляване на цената за експлоатация на F-35, като целта е тя да достигне $25 000 за летателен час през 2025 г. Елън Лорд е посочила, че сегашните анализи на тази цена показват, че около $3000 от нея са неясно дефинирани и че се работи с Lockheed Martin за изясняване на тази ситуация. - Още за F-35
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Няма български военен разузнавач предател

14.01.2019, 08:08

Това се доказва във втория том от „История на българското военно разузнаване“, който обхваща периода 1955-2018 г., каза професор Трендафил Митев (на снимката). Книгата бе представена днес в СУ „Св. Клмент Охридски“. (Първият том с автори Станчо Станчев, Румен Николов и Йордан Баев излезе през 2017 г.) Авторът на втория професор Йордан Баев е специалист по съвременна дипломатическа, военна и разузнавателна история и военнополитически проблеми на сигурността. На презентацията дойдоха десетки ветерани военни разузнавачи, историци и изследователи. Между тях бяха бившите заместник-началници на службата генералите от запаса Стоимен Стоименов, Стефан Стефанов и Енислав Иванов и полковниците от запаса Николай Русатев и Иван Пенков
Проф. Трендафилов бе категоричен, че това изследване идва да запълни една голяма празнота в знанията на българската научна и експертна общност по разглежданото фундаментално направление на държавнотворното познание. Той определи книгата, като един отдавна очакван научен труд, който без никакво съмнение трябва да се оцени като положително събитие в развитието на българската военноисторическа наука. Професорът подчерта колосалната работа на автора с архивите. Книгата е резултат от седемгодишен изследователски проект, като са бяха проучени близо 50 000 страници от новоразкрити в последното десетилетие документални архиви. Това създава възможност да се коригират и някои твърдения в мемоарната литература в тази област. И още – книгата е полезно четиво за днешните и бъдещите военни разузнавачи, бе категоричен проф. Трендафил Митев. Той препоръча на автора на нейна основа да защити голяма докторска дисертация.
Според проф. Веселин Янчев, в чисто методологически план изследването е образцово и може да служи като наръчник. Постигната е максимална обективност и безпристрастност. Книгата, казва проф. Янчев,  представя историята на българското военно разузнаване на фона на глобалните и регионалните конфликти и промени, но го ситуира в контекста на българските условия, с оглед на националните цели и интереси.
Авторът благодари на тези, които дойдоха на представянето. Спомена имената на двама разузнавачи полковниците Методи Алексиев и Димитър Тосков, които са му помогнали много. Изрази надежда, че двата тома за историята на военното разузнаване са едно начало, което ще има продължение от неговите млади колеги.
Приветствие поднесе бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, бивш заместник-директор на Служба „Военна информация“ и председател на Столичната организация на СОСЗР. Той бе категоричен, че главна цел на всички разузнавачи са били външните заплахи. Всички държавни ръководители са били доволни от нашата работа, каза още генералът.
Вестта за смъртта на книгата е преувеличена, констатира Любен Козарев, имайки предвид втория том на „История на българското военно разузнаване“. Той е управител на издателството  „Изток-Запад“, което изведе на бял свят труда на проф. Йордан Баев.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Беларус получи първите два Су-30СМ

13.11.2019, 22:21

Първите два многоцелеви изтребителя Су-30СМ предназначени за беларуските ВВС бяха официално получени днес, 13 ноември 2019 г. Това съобщи беларуското МО. - (видео)
Двата изтребителя са пристигнали в 61-ва изтребителна авиобаза разположена в Барановичи. До края на годината се чакат още два самолета от същия тип.
През 2017 г. Беларус подписа договор за доставка на 12 броя Су-30СМ. Първоначално доставката им трябваше да стане между 2018 и 2020 г., но в последствие срока се измести с една година. Сега се очаква Беларус да получи още четири Су-30СМ през 2020 г., а последните четири да се доставят през 2021 г.
Двата самолета носят бордни номера 01 червен и 02 червен. Смята се, че серийните им номера са 10МК5 1607 и 10МК5 1608. Те са произведени в авиационния завод в Иркутск. Предполага се, че беларуските Су-30СМ не се различават от изтребителите от същия тип, които са на въоръжение в руските ВКС.
Су-30СМ е фактически вариация на индийския Су-30МКИ, като при първите серийни самолети за руските ВКС бе запазено голяма част от вносното оборудване от Франция, Индия и Израел, което се влага във варианта МКИ. В последствие то бе подменено до голяма степен. Беларус става третият клиент на Су-30СМ след Русия и Казахстан.
В последните години Беларус започна да подменя авиационното си оборудване останало от съветско време с ново такова, произведено в Русия. Вече са получени 12 учебно-тренировъчни самолети от висок клас Як-130, а преди това страната купи и още толкова новопроизведени вертолети Ми-8МТВ-5.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Откриха US подводница, изчезнала мистериозно с 80 души екипаж

13.11.2019, 21:59

На 28 януари 1944 година подводницата USS Grayback (SS-208) тръгва от Пърл Харбър към Източнокитайското море. Около месец по-късно, на 19 февруари, субмарината потапя два японски кораба.
Тъй като на борда си вече има само две торпеда, тя трябва да прекрати пътешествието си и да се върне обратно.
Очаква се Grayback да се върне в Мидуей на 7 март. Но минават повече от три седмици, а от подводницата няма никаква вест. На 30 март, една от най-успешните машини от Втората световна война е изгубена. На борда й има 80 души.
75 години по-късно организацията Lost 52, която търси потънали подводници от Втората световна война,  най-накрая открива лобното място на  Grayback. Машината се намира на 1427 фута във водите край Окинава, Япония.
Миналата година експертът Ютака Ивасаки открива, че ВМС правят грешка при превода на японските записи, които подробно описват къде най-вероятно е потънала Grayback.
Откривателят Тим Тейлър, заедно с тази информация и наново преведените записи от японците, тръгва да търси подводницата. С помощта на автономни подводни машини и такива с дистанционно управление, екипът открива Grayback на 100 мили от мястото, където се смятало, че е потънала.
Глория Хърней, племенница на Реймонд Паркс, който е един от моряците на борда на подводницата, не вярвала, че тя ще бъде открита. Когато чула новината, Паркс изпитала смесица от шок, тъга, неверие и мъка. По-късно тези чувства се превърнали в облекчение.
"Това откритие дава отговор на въпросите, които потъването на Grayback породи. Според мен ще позволи на роднините да си отдъхнат“, казва Паркс пред CNN.
Източник: https://blitz.bg/

 

Предлагат се промени в указа за утвърждаване на длъжностите във въоръжените сили и НСО, изискващи висши офицерски звания

13.11.2019, 20:18

Правителсвото предлага на Президента на Република България да издаде Указ за изменение и допълнение на Указ № 85 от 28 февруари 2012 г. за утвърждаване на длъжностите във въоръжените сили на Република България и Националната служба за охрана, изискващи висши офицерски звания.
Предлаганите промени се отнасят до приложението към т. 1, като се предвижда длъжността „Командир на 68-а бригада „Специални сили“ да се измени на „Командир на Съвместното командване на специалните операции“ с изискване за висше офицерско звание „генерал-майор“. В Приложението към т. 1 се допълва и длъжността „Началник на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ от 01.01.2020 г. с изискване за висше офицерско звание „бригаден генерал”.
С друго правителствено Решение се предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Явор Антонов Матеев от длъжността „Командир на 68-а бригада „Специални сили”, да го назначи на длъжността „Командир на Съвместното командване на специалните операции” и да го удостои с висше офицерско звание „генерал-майор“.

 

Стартира производството на бронирани бойни машини PIRANHA 5 за румънската армия

13.11.2019, 19:52

На 6 ноември General Dynamics European Land Systems (GDELS) стартира производството на бронираните бойни машини PIRANHA 5 във фабриката на стратегическия си румънски партньор – държавното предприятие Uzina Mecanică București (UMB), което отбелязва важен етап в програмата PIRANHA 5 за румънската армия. На церемонията присъстваха министър-председателят на Румъния Людовик Орбан, министърът на отбраната Николае Чука и министърът на икономиката, енергетиката, бизнес средата и туризма Виржил Попеску, както и посланикът на САЩ в Румъния Ханс Клем и посланикът на Швейцария в Румъния Артур Матли.
През януари 2018 г. като част от плана на румънската армия за модернизиране на остаряващите колесни машини на сухопътните си войски, GDELS подписа договор с румънската армия за доставка на до 227 бронирани бойни машини PIRANHA 5 в шест различни конфигурации, които ще бъдат произведени в Румъния в рамките на проекта за стратегическо сътрудничество и обмен на технологии между GDELS-Mowag и румънската компания Uzina Mecanică București (UMB).
„Стратегическото сътрудничество между GDELS и UMB е отличен пример за това как планираме да модернизираме нашите въоръжени сили със съвременни технологии. Освен това, то представлява чудесна възможност за румънската икономика да укрепи и поддържа нашата национална индустриална база в този важен сегмент, включително с възможностите за експорт. Горд съм да кажа, че 80% от инвестицията, която влагаме в този проект, ще се върне в полза на нашата местна икономика“, заяви премиерът на Румъния г-н Людовик Орбан, който отбеляза, че неслучайно е избрал именно това събитие за първата си официална публична изява след встъпването си в длъжност.
„За нас е изключителна чест и сме много признателни, че премиерът Орбан, министърът на икономиката Попеску и министърът на отбраната Чука присъстват на церемонията по откриването днес и бих искал да подчертая стабилния и ясен ангажимент на GDELS да стане стратегически доставчик на сухопътни системи за румънската армия.
Откриването на местната производствена линия в UMB бележи първата голяма стъпка към установяване на нашето устойчиво сътрудничество с надеждни румънски партньори“, коментира д-р Томас Кауфман, вицепрезидент на GDELS. „Големият обмен на технологии и местното производство на PIRANHA 5 също представлява огромна възможност за бъдещето на румънската индустрия“.
„Румъния отново доказа, че има капацитет да произвежда висококачествени военни продукти в рамките на собствените си граници. Заводът на UMB е модернизиран и приведен в съответствие с международните стандарти, благодарение на този договор, и сега е едно модерно производствено съоръжение за ключов проект от нашите програми за военни поръчки. Сътрудничеството с GDELS ще изведе UMB на водеща позиция сред румънската военна индустрия“ заяви Михай Рафиу, генерален директор на UMB.
General Dynamics European Land Systems (GDELS) е една от компаниите, поканени да участват в търга за придобиването на нови бронирани бойни машини за българските сухопътни войски и в предложението, което подготвя, също е отделено значително място на трансфера на технологии и дългосрочното партньорство с българската индустрия.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие паметника на Девета Плевенска дивизия

13.11.2019, 15:00

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия в Плевен на 16 ноември, събота. Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години и посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война – битката при Дойран.
На тържествената церемония ще присъстват и представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, представители на местната власт, депутати, дарители, членове на инициативния комитет за издигане на паметника.
Тържествата в Плевен ще започнат в 10,45 ч. на площад „Възраждане“ с изпълнения на военни духови оркестри и демонстрация на строеви хватки с оръжие. В 11,30 ч. участниците ще се отправят към площад „Свободата“, където в 12 ч. ще се състои официалният ритуал по откриване на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия.
Мемориалът представлява архитектурно художествена композиция от пет скулптури - на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите войници. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е патрон на инициативата за изграждането на паметника. Министерството на отбраната активно участва в осигуряването на финансови и материални средства за изработване на скулптурните композиции. С лични дарения се включиха и народни представители, общественици, политически партии и граждани, в това число и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
********
През годините са правени няколко опита да бъде изграден паметник за увековечаване на подвига на българския войник в битката при Дойран. През 1936 г. в гр. Плевен е учреден Инициативен комитет за изграждане на паметник на героите от 9-а пехотна Плевенска дивизия. Изготвен е проект, започва усилено събиране на средства. Военновременната обстановка в страната, както и последвалите драматични събития около и след 9 септември 1944 г. осуетяват намеренията на плевенската общественост. Събраните средства за паметника изчезват безследно.
През 2000 г. е взето решение за издигане на паметник, но липсата на достатъчно финансови средства принуждава организаторите да се задоволят само с поставянето на паметна плоча в района на паметника на 4-и пехотен Плевенски полк.
На 16 март 2018 г. под патронажа на министър Каракачанов бе създаден Инициативен комитет „Героите на Дойран“ за изграждането на паметник, във връзка със 100-годишнината от битката при Дойран и края на Първата Световна война. Проектът бе утвърден от Областната комисия „Военни паметници“, съгласно Закона за военните паметници. Макет на проекта мина и на обществено обсъждане в гр. Плевен, като получи пълно одобрение.
***********
Първата световна война (1914 – 1918) е кулминацията на усилията на българския народ за освобождение на останалите под чужда власт български земи и обединението на разпокъсаната ни Родина. От 1915 г. до 1918 г. Българската армия се сражава на два фронта срещу войските на световни империи като британската, френската,руската и повечето балкански страни. Извоювани бяха славни победи, не бе загубена нито една битка и не бе пленено нито едно българско бойно знаме. Едно от най-героичните сражения през Първата световна война, увенчано с категоричността на успеха и изписано със златни букви в световната военна история, е Дойранската епопея. Девета пехотна Плевенска дивизия, добре подготвена и изкусно ръководена от ген. Владимир Вазов, през 1918 г., извоюва блестяща победа, запазвайки честта на Родината в края на войната.
Подвизите на българските офицери и войници по фронтовете са безпримерни, но над 100 хиляди от тях никога не се завърнаха по родните места, а гробовете им са безкръстни, останали извън пределите на Отечеството. В памет на падналите герои българският народ веднага след войната започва да изгражда военни паметници и мемориали в градове и села, за да достигнат те над 3000 в наши дни.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Екипи от Сухопътните войски обезвреждаха боеприпаси, открити в различни населени места в страната

13.11.2019, 13:41

Четири специализирани екипа от военни формирования на Сухопътните войски в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца са задействани вчера за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната, съобщават от Пресцентъра на МО.
Военнослужещи от 55-и инженерен полк в Белене в 14.30 ч. предприеха разузнаване на корозирал снаряд, открит в землището на с. Черковица, община Никопол. При огледа е установено, че това е 152 мм бронебоен снаряд. В 16.25 ч. военнослужещите под ръководството на старши лейтенант Милен Сотиров извършиха унищожаване на снаряда на място при спазване на всички мерки за безопасност.
Специализиран екип от военно формирование 52 590 – Ямбол в 13.15 ч. се отправи към землището на с. Лозенец, област Ямбол, по сигнал за намерен невзривен боеприпас. Под ръководството на капитан Димитър Дренски военнослужещите извършиха разузнаване и установиха, че това е изстрел за ръчен противотанков гранатомет. В 16.36 ч. специализираният екип унищожи намерения боеприпас.
Военнослужещи от военно формирование 44 220 – Пловдив под ръководството на капитан Антон Делчев в 15.00 ч. предприеха разузнаване на невзривени боеприпаси, открити при почистване на помещение в кметството на с. Козарско, област Пазарджик. При огледа е установено, че това са 3 ръчни гранати. Военнослужещите транспортираха откритите боеприпаси и ги унищожиха в безопасен район извън населено място.
Специализиран екип от военно формирование 54 990-Враца с ръководител старши сержант Любомир Цветков към 15.00 ч. е задействан за изпълнение на задачи по обезвреждане на невзривен боеприпас, открит на брега на язовир „Огоста“, Монтанско. При огледа е установено, че това е ръчна граната F-1 със запалка. Военнослужещите извършиха унищожаване на боеприпаса при спазване на мерките за безопасност.
Източник: http://otbrana.com/

 

Правителството на Германия е одобрило износ на оръжие на стойност над 7 млрд. евро

13.11.2019, 12:28

Федералното правителство на Германия е одобрило износа на оръжие на стойност 7,42 милиарда евро през първите десет месеца на годината. Това става ясно от отговор на Министерството на икономиката на искане от вицепредседателя на фракцията на партията „Левица“ Севим Дагделен, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
От данните става ясно, че през 2019 г. Берлин е дал „зелена светлина“ за оръжеен износ на нива, приближаващите се до рекордните, отчетени през 2015 г.
Според подробния списък от 1 януари до 31 октомври са издадени 268 лиценза за износ на оръжие на стойност 2,33 милиарда евро и 9 590 лиценза за друга отбранителна техника на стойност 5,09 милиарда евро. В разглеждания период са отхвърлени само 56 заявления за сделки с обща стойност 15,7 милиона евро. Малкият брой обаче вероятно е свързан с факта, че заявления без шанс за успех обикновено дори не се предоставят.
До средата на годината разрешенията за износ са били на стойност 5,3 милиарда евро, като по този начин са надхвърлили тези от предходната година (4,8 милиарда). Министърът на икономиката Петър Алтмайер (ХДС) бе обяснил по-рано, че заради забавянето на формирането на правителството след изборите през есента на 2017 г. се е стигнало до „задръстване с молби за разрешения“. Следователно внезапно увеличения брой на лицензи е „само привидно изненадващ“.
През последните три години, от друга страна, обемът на износа намалява постоянно - през 2018 г. беше на нива от 4,8 милиарда евро. Най-високите стойности са от 2015 г., когато голямата коалиция в Берлин разреши износа на оръжие за 7,86 милиарда евро.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

„Семейното имущество“ е толкова голямо, че бракът остава като неизбежно зло

13.11.2019, 08:50

Последните събития около турската операция в Сирия „Извор на мира“ задълбочиха и без това сложните отношения между Турция и САЩ и някои западни съюзници. Камарата на представителите на американския Конгрес прие проектозакон, предвиждащ налагане на санкции на Турция заради операция „Извор на мира“ в Сирия, както и резолюция, определяща събитията от 1915 г. срещу арменското малцинство в Турция като „геноцид“. По времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити близо 1,5 милиона арменци. Турция отхвърля обвиненията и твърди, че става дума за гражданска война, в която са загинали между 300 000 и 500 000 арменци. Призиви за санкции срещу Анкара се чуха и сред западноевропейските държави. Бяха преустановени редица военни проекти от Германия, Франция, Италия, Холандия и Белгия от ЕС, впоследствие към тях се присъедини и Швеция. Италия, една от основните доставчици на въоръжение за турската армия, призова за въвеждането на „европейски мораториум върху оръжейните продажби за Турция“, Жозеп Борел, номиниран за ръководител на европейската дипломация в новата комисия на Урсула фон дер Лайнен, заяви нещо повече, че през декември Испания ще изтегли дивизиона си от противовъздушната система „Пейтриът“, разположен в рамките на договореност с НАТО в район до гр. Адана. Във Франция се постигна невиждан консенсус от президента Макрон и Марин Люпен. Опозиционната лидерка призова Турция да напусне НАТО, а група от шестдесет депутати от осем политически партии на френското национално събрание поискаха властите на републиката и Европейският съюз да наложат санкции и да обмислят спиране на членството на Турция в НАТО. Бундестагът постави под въпрос способността на Турция да остане член на НАТО. Съответното изявление бе направено в интервю с лидера на Социалдемократическата партия на Германия във вестник Funke Mediengruppe. Там той постави много въпросителни върху членството на Турция в НАТО, как ще се развиват отношенията и възможен ли е вариант за изключване на страна членка от пакта..........Прочети още

 

Ил-112В ще полети отново догодина

13.11.2019, 08:00

Двудвигателният турбовитлов военно-транспортен самолет Ил-112В ще възобнови летателните си изпитания догодина. Това са съобщили от „Илюшин” за ТАСС.
„Следващата година в експлоатация ще бъде въведен целия летищен комплекс, тогава и се планира да се продължи с летателните изпитания на самолета”, се казва в съобщението.
Ил-112В извърши първия си полет на 30 март 2019 г., като от тогава прототипът не е летял. Още тогава бе неофициално известно, че самолетът ще има нужда от серийно преконструиране за да може да отговори на зададените характеристики. Преди малко повече от месец, руският военен министър Сергей Шойгу призна за проблемите с Ил-112В, включително и това, че самолетът е твърде утежнен, което ще наложи преработката му.
Първият и единствен прототип на Ил-112В в момента се намира в авиационния завод във Воронеж, където преминава през въпросната програма за преработка, едва след което ще може да продължат изпитанията му.
Ил-112 се разработва от 90-те години на миналия век най-вече като заместник на Ан-24/26. През 2004 г. конструкцията е избрана за да бъде новия тактически транспортен самолет за руската военна авиация, но липсата на финанси не позволяват фактическото стартиране на работата. За кратко Русия смята да използва Ан-140 за тези роли, но след разрива на отношенията с Украйна, през декември 2014 г. е получено финансиране за проекта. Тогава се планираше първият полет да стане факт през 2016 г., но в последствие този срок бе многократно отлаган.
Ил-112В има полезен товар от около 5 тона и има максимална излетна маса от 21 тона. Далечината на полет с 3,5 тона товар е 2400 km, а всеки от двата ТВ7-117СТ, които го задвижват, има максимална мощност от 3000 hp.
Руските въоръжени сили смятат да поръчат около 50 – 60 подобни машини за замяна на Ан-24/26. Планира се разработката и на цивилна версия означена като Ил-112Т.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Китай вероятно модернизира своите J-11B

13.11.2019, 07:47

Китай най-вероятно подлага на сериозна модернизация част от наличните си изтребители J-11B (безлицензен вариант на Су-27СК). Това съобщава Jane’s.
Според изданието, най-вероятно се касае за подмяна на импулсно-доплеровите радари на J-11B с такива с електронна фазирана антенна решетка (AESA). Основание за тези предположения са кадри показани по китайския държавен телевизионен канал CCTV, на които се виждат J-11B с нов радиопрозрачен обтекал в светло сив цвят, който ясно се отличава от стандартния черен (на снимката).
Подозренията се засилват и от публикация в друга държавна китайска медия – сайтът Global Times, който публикува материал по тази тема. В него се цитира главният редактор на китайското списание Aerospace Knowledge, който директно заявява, че най-вероятно се касае за поставяне на AESA радар на старите J-11B.
Това е доста стандартен начин, по който Китай заявява новите си военни способности – чрез, уж случайни, кадри по официалните си телевизионни канали, последвани от коментари на външни анализатори, отново в държавни медии.
Global Times лансират и названието на този вариант – J-11BG, както и съобщава, че новият вариант носи ракетата за далечен въздушен бой PL-15, чиято далечина на полет надхвърля максималната далечина на откриване на противников изтребител, при стария радар на J-11B.
Смята се, че PL-15 може да достига цели на отдалечение от 150 km., докато радара на класическия Су-27 открива противников изтребител на далечина от около 100 – 120 km.
J-11B е развитие на лицензното копие на Су-27СК, което Китай произвеждаше под името J-11A. Изтребителят до голяма степен повтаря руския изтребител, но с компоненти, системи, агрегати и въоръжение изцяло китайско производство. Смята се, че са сглобени около 150 – 160 самолета от този тип, които служат, както в китайските ВВС, така и във флотската авиация на страната.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

Чехия ще купи 12 бойни хеликоптера от "Бел" за 631 млн. долара

12.11.2019, 20:17

Чехия ще сключи до края на годината договор с американската компания "Бел" за покупката на 12 бойни хеликоптера, съобщи днес чешкият министър на отбраната Лубомир Метнар, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС, предаде БТА.
Чешките ВВС ще се сдобият с осем многоцелеви машини UH-1Y "Venom" (Винъм) и четири щурмови AH-1Z "Viper" (Вайпър) от производителя "Бел хеликоптър", каза Метнар. Сделката е на стойност 14,4 милиарда чешки крони (631 млн долара) и машините ще бъдат доставени през 2023 г., за да заместят съветските Ми-24, каза министърът.
Той добави, че договорът включва оборудване, муниции, резервни части, сервиз и обучение на персонал.

 

Проектът за Ф-16: САЩ впечатлени от пилотите ни, на ред е инфраструктурата

12.11.2019, 19:47

В края октомври военни от САЩ бяха на среща с българските Военновъздушни сили (ВВС) по проекта за новия изтребител. Били са обсъдени възможностите за тренировка на летците. Тези дни се очаква американски специалисти да огледат и летище „Граф Игнатиево“, за да посочат и нужните дейности заради базирането на 8-те машини.
Групата, която е обсъдила тренировъчната програма за пилотите и поддръжката за изтребителите Ф-16, бил впечатлена от програмите, които България вече има, за да тренира своите пилоти, казва майор Александър Апосъл, който отговаря за сътрудничеството в областта на отбраната към американското посолство.
Според него съществуващите програми доста успешно може да бъдат преобразувани, независимо че сега българските пилоти летят на руски машини.
„Разбира се, трябва да се направят промени, когато се премине към новия изтребител. Но като цяло американската група беше впечатлен от начина, по който се тренира и сега. Ще има големи промени. Но купуването на изцяло нова платформа е голяма стъпка за българските военновъздушни сили. Самият изтребител ще дава големи бойни способности. Тренировъчната програма определено ще е доста трудна. И затова българските ВВС ги очаква доста интензивен избор на онези, които ще управляват новите изтребители. И онези,  които ще ги поддържат. Знаете, че придобиването на изтребителя Ф-16 ще се случва в продължение на няколко години. Затова сме заедно, за да се уверим че той ще бъде успешен. Програмата за обучение в момента се разработва. Един от елементите е да се направи график на тренировките“, каза м-р Апосъл.
Старт на обучението през 2021 г.
Изказвания от представители на фирмата-производител посочват, че обучението на пилотите, техниците и инженерите може да започне през 2021 г. и да приключи през 2023 г., за да е сигурно, че българските ВВС ще са готови да използват самолетите от самото им пристигане малко след това.
Майор Александър Апосъл обаче не посочи дали тези срокове са били дискутирани при сегашното посещение на групата от ВВС на САЩ.
„Бяха дискутирани разбира се и различните критерии, което трябва да се имат предвид когато се избират пилотите и поддържащия персонал.  Българските ВВС могат да кажат най-добре кого ще изберат. От една страна ще има нужда от пилоти, които са по-млади, от друга и такива, които вече имат известен опит. Ако говорим кой ще е знакът за старта на обучителната програма - това било най-очевидно, когато първите пилоти заминат за Съединените щати, за да започнат своето обучение. Обучението на пилотите ще започне преди обучението на поддържащия персонал. Не всички пилоти ще започнат по едно и също време. По време на посещението на групата беше отбелязано, че българските ВВС използват стандартите на НАТО за много от техните операции. Също така използват английски. Групата беше впечатлена от нивото на знание на английски. Особено сред пилотите. Това беше мисля, че една от първите препоръки - да се продължи да се използва английски възможно най-често в дневните операции. Това ще помогне на пилотите, които заминат за САЩ. Там може да управляват реален Ф-16.  А целта е да натрупат достатъчно опит, за да може да управляват тези изтребители и в България. България ще използва Ф-16  в продължение на много години, така че младите пилоти имат тази възможност да се присъединят във времето, когато българските военновъздушни сили ще ползват най-новия си самолет.
От командването на ВВС запазиха мълчание по разговорите.
Погледите са насочени към другото посещение. Това за пистите. То ще бъде вероятно тези дни. Консултациите трябва да изяснят нужните промени. И колко ще струват. По договор - изграждането на необходимата инфраструктура не е включена в цената от близо 2 милиарда и 200 милиона за новите машини.
100 млн. лв. за съоръжения догодина на „Граф Игнатиево“
Още при подписването на договора от Министерството на отбраната съобщиха, че Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. долара. Пари, които трябва да бъдат използвани за доизграждане на земната инфраструктура в авиобаза „Граф Игнатиево“.
Пред комисията по отбрана зам.-военният министър Анатолий Величков обяви, че за изграждане на съоръжения догодина ще има 100 млн. лева. А средносрочната рамка предвижда по още сто милиона лева допълнително в следващите две години. Парите не са в бюджета за отбрана, а са планирани като разходи в централния бюджет, уточнява Анатолий Величков. Без да посочва колко е общата сума.
До януари трябва да има яснота колко ще струва инфраструктурата за новия самолет, казва Величков, успокоявайки депутати от комисията, че няма точно число.
Очакваният тези дни оглед на съоръженията обаче вече е платен. Още с договора за купуването на самолетите зам. началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов коментира:
„Не започваме от нулата, тъй като на „Граф Игнатиево“ и „Безмер“ многократно са кацали натовски самолетни Ф-16. Имаме, но искаме заедно с американската страна да огледаме всички аспекти на инфраструктурата, за да може да излезем с един план за изграждане на необходимата инфраструктура, за да може да се почне проектиране…“.
Преди близо месец премиерът Бойко Борисов и представители на американската фирма производител също обсъдиха Програмата за индустриалното партньорство. Самолетите ще бъдат поддържани и ремонтирани в България от български специалисти. Очаква се първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а последните – в началото на 2024 г.
Източник: https://bnr.bg/

 

Специалните сили на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат съвместна подготовка

12.11.2019, 16:10

Формирования от Специалните сили на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще проведат от днес, 12 ноември, петдневна съвместна подготовка в района на Учебен полигон „Ново село“ и летище Пловдив. В нея ще участват до 8 вертолета UH-60 „Black Hawk“ и до 80 военнослужещи от военно формирование 32 990 – Пловдив с необходимата екипировка и оборудване.
По време на съвместната българо-американска подготовка военнослужещите ще повишат своите умения при изпълнение на задачи по инфилтриране и ексфилтриране по различни способи на групи за Специални операции и медицинска евакуация с хеликоптер.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Необходимо е интегрирано развитие на сектора за сигурност

12.11.2019, 15:56

Отбранителните способности на Българските въоръжени сили трябва да бъдет изграждани в синхрон с развитието на останалите инструменти на националната мощ – политическата, икономическата и информационната сфера, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов днес във Военна академия. Това, продължи той, поставя изискването за интегрирано развитие на сектор „Сигурност”, подобряване на междуведомствената координация и на взаимодействието, което е един от най-важните резултати, които очакваме от Стратегическия преглед на системата за национална сигурност.
Министърът приветства участниците  в традиционната международна научна конференция на тема: „Дългосрочни предизвикателства за развитие на средата на сигурност и изграждане на способности на Въоръжените сили“. В тридневния форум ще бъдат изслушани 90 доклада от 150 участници от 15 държави, стана ясно от думите на началника на академията генерал-майор д-р Груди Ангелов. Целта ни е, допълни той, да бъдат споделени теоретически и практически изследвания в сигурността и отбраната, които да бъдат в помощ на вземане на управленчески решение в тези области.
Темата е изключително актуална, каза още  министър Каракачанов. Особено, допълни той, във времето, когато провеждаме Стратегическия преглед на системата за национална сигурност. Научният потенциал на Военна академия „Георги С. Раковски”, подчерта министърът, намира реализация с научното осигуряване на всички значими области от изграждането на способности за отбрана и сигурност. Според него днес страната ни е изправена пред сериозни предизвикателства, произтичащи от изключителната динамика на стратегическата среда на сигурност и от процесите в региона. Той прогнозира, че в бъдеще ще бъде трудно идентифицирането на рисковете и заплахите.
Министърът смята, че главните рискове и заплахи пред националната сигурност - тероризмът, миграционните вълни, организираната престъпност и хибридните въздействия ще се запазят и в перспектива. От тук произтича и задачата пред България да води собствена политика за сигурност, в т. ч. отбранителна, която да е съобразена с пълноправното ни членство в НАТО и в ЕС.  С оглед на това, посочи министърът, нашата страна развива отбранителните способности на Въоръжените сили, които трябва да действат във взаимодействие със съюзниците. А правителството, заяви той, изпълнява ангажиментите си по трите инвестиционни проекта за модернизация на армията. Удължаване с 15 дни на срока за предоставяне на оферти по искане на две от трите фирми, кандидатстващи по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили, е подписал днес министърът. На 6 декември фирмите трябва да представят своите актуализирани оферти, след което ще се пристъпи към оценката им. За бойните машини министърът очаква подписване на договор през пролетта. - (видео)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

РИА Новости: Военни от Русия и Турция започнаха пети съвместен патрул в Североизточна Сирия

12.11.2019, 12:57

Военнослужещи от Русия и Турция започнаха петият пореден съвместен патрул в района на Айн ал-Араб (Кобани) в североизточната част на Сирия. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация, предава РИА Новости.
„От 12:10 часа на 12 ноември 2019 г. петият съвместен патрул на руската военна полиция и турските въоръжени сили започна работа в граничната зона, разположена на няколко километра северно от Кобани", се казва в съобщението от Министерството на отбраната в Москва.
От военното ведомство заявиха, че съвместният патрул се провежда по нов маршрут, който започва от митнически пункт Исличар и продължава по сирийско-турската граница. Общата дължина на маршрута на патрулирането ще бъде над 80 километра.
Общо в патрулирането участват около 50 военнослужещи от две държави и осем единици военна техника - бронираните машини „Тигър“ и „БТР-80“ на руската военна полиция и бронетанковите машини „Кирпи“ на турската гранична служба. Движението на колоната се контролира от руския дрон Орлан-10.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Перуанската полиция купува Ан-178

12.11.2019, 08:57

Украинската държавна компания „Спецтехноэкспорт” подписа вчера, 11 ноември 2019 г., договор с Министерство на вътрешните работи на Перу за доставката на един военно-транспортен самолет Ан-178.
Не се съобщават детайли по договора, като например неговата стойност и срока му за изпълнение. В официалното прессъобщение се казва само, че самолетът ще се използва за замяна на сега експлоатираните на Националната полиция на Перу военно-транспортни самолети Ан-32Б.
Самолетът ще се използва за широк кръг задачи, включително транспорт на товари и персонал, десантни операции и операции по търсене и спасяване.
Според публикации в украинските медии, Ан-178 е спечелил своеобразен конкурс срещу турбовитловите опции C-27J Spartan и C-295M. Няма обаче потвърждение на тази информация.
Националната полиция на Перу в момента използва четири броя Ан-32Б.
Ан-178, който полетя за първи път през май 2015 г., е част от семейството на Ан-148. Конструкцията му се базира на удължения Ан-158, като в задната част е поставена товарна рампа. Полезният товар на самолета ще достига 18 тона. Далечината на полет ще е 5500 km, при максимална скорост от 825 km/h. Машината се задвижва от два реактивни двигателя Д-436-148ФМ.
Ан-178 е предназначен за военни и цивилни клиенти, като основния му пазар са авиокомпании и въздушни армии, които днес експлоатират Ан-12. От „Антонов” оценяват, че до 2032 г. ще продадат 200 броя от този модел.
Не е кристално ясно колко са твърдите поръчки за Ан-178 в момента. Азербайджанската карго авиокомпания Silk Way Airlines има поръчка за 10 самолета, през това лято украинското МВР поръча 13 самолета и има индикации, че ВВС на Ирак са заявили един самолет. Отделно има подписани меморандуми за разбирателство с още няколко клиента.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Бъдещето на ВВС на Обединените арабски емирства все още е неясно

12.11.2019, 08:50

С наближаването на традиционното Дубайско авиошоу, отново изникват въпросите за това как изключително заможните Обединени арабски емирства (ОАЕ) смятат да развиват своите военновъздушни сили. За това пише Aviation Week.
Преди точно 10 години, на тогавашното издание на Дубайското авиошоу, командирът на ВВС на ОАЕ генерал Ибрахим Насер Алалави заяви, че се надява в най-скоро време страната му да се сдобие с изтребителя от пето поколение F-35. По онова време Lockheed Martin точно отбелязваха първия полет на първия сериен F-35A.
Десетилетие по-късно, след като вече са доставени близо 450 броя F-35 на осем страни, сделката за ОАЕ все още не изглежда близо, а за разлика от повечето страни от Близкия изток, ОАЕ изглеждат доста скромни в покупката на нови бойни самолети.
Вместо това, на миналото издание на Дубайското авиошоу бяха обявени две крупни модернизационни програми – за F-16 Block 60 и за Mirage 2000-9. Договорът за модернизация и поддръжка на американските изтребители достигна сумата от $1,6 млрд., а модернизационната програма за френските Mirage бе за сумата от €300 млн. ВВС на емирствата поддържат по три ескадрили от двата типа или общо около 130 модерни многоцелеви изтребителя.
„Определено изглежда, че ОАЕ се опитват да поддържат своите F-16 и Mirage 2000, докато успеят да си купят F-35, което най-вероятно ще стане след 2026 – 2027 г.”, казва Ричард Аболафи, анализатор в Teal Group, цитиран от Aviation Week.
Само до преди две години и малко, темата за продажбата на F-35 на ОАЕ изглеждаше немислима, но това се промени с идването на власт на президента Доналд Тръмп.
„Администрацията на президента Обама въобще не искаше да говори за придобиването на F-35 от някоя от страните от Близкия изток. Това явно се промени с идването на власт на Тръмп”, обяснява за Aviation Week Дерек Бизачио, аналитик в Forecast International.
По време на предишното издание на Дубайското авиошоу открито започна да се говори за това, че между САЩ и ОАЕ има вече начални разговори по темата за покупката на F-35.
Аболафи смята, че САЩ ще спазят основния си принцип да предоставят на Израел по-модерно оборудване от това на арабските им съседи, като ако се стигне до продажба на същото въоръжение, то това обикновено става минимум пет години, след като Израел го е придобил. Първите израелски F-35I бяха получени през декември 2016 г.
ОАЕ, обаче може би не гледа само към F-35, за потенциален изтребител от следващо поколение. През 2017 г. ОАЕ и Русия подписаха споразумение за разработка на лек еднодвигателен изтребител от следващо поколение. С работата е натоварен РСК „МиГ”, но две години по-късно, практически нищо не е известно за този проект.
Отново през 2017 г. се появиха новини, че ОАЕ сериозно гледа към покупката на една – две ескадрили Су-35, но отново по темата няма публично развитие.
Емираствата внимават да не купуват въоръжение от само един доставчик и се опитват да диверсифицират възможно най-много. Много е вероятно тази политика да продължи, дори и ако бъде осигурена доставка на F-35.
„Има вероятност ВВС на ОАЕ да продължат да пазаруват на принципа „по малко от всичко”. Дори и ако получат F-35 в близко бъдеще, не мисля че той ще бъде в голяма бройка. Вероятно 30 – 40 самолета и няма да заместят 1:1 своите F-16, които са 80 броя”, смята Майкъл Мерлузиа, цитиран от Aviation Week.
Една от най-логичните алтернативи на F-35 е Rafale, който може да замени сега използваните Mirage 2000. В момента Dassault работи по следващите му ъпдейти F4 и F5, при които възможностите на изтребителя ще нараснат неимоверно.
Не е за пренебрегване и факта, че преди няколко години ОАЕ гледаха сериозно на възможността да купят Eurofighter Typhoon, но в последствие се отказаха от сделката. Нямаше сделка и по американската оферта за още 30 броя F-16.
Въпреки, че всички искат дял от богатия пазар в Близкия изток, изглежда че ОАЕ не бързат да купуват бойни самолети. След модернизацията на своите Mirage 2000 те ще могат да продължат да служат до поне 2030 г., а флотът от F-16 има живот до 2040 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

„УЗИ“ – израелският красавец с чешки корени

12.11.2019, 08:45

В периода 1947–1949 г. получилият офицерско звание Узиел Гал взема участие в конкурса по създаване на нови стрелкови оръжия за нуждите на израелската армия. Представените идеи от талантливия лейтенант бързо привличат вниманието на армейското командване, което дава зелена светлина на изработването и изпитването на новия му картечен пистолет.
Като участник в боеве в различни условия на обстановката – близки престрелки, нощни операции, действия в населени места, лейтенант Гал успял да осъзнае важността на малките габаритни размери на оръжието и бързината на неговото презареждане. В това отношение той оценявал високо качествата на чешкия картечен пистолет Sa vz. 23, като в новата конструкция внедрил редица технически решения на чешкия си колега......Прочети още

 

134 години от рождението на Продан Таракчиев

12.11.2019, 08:42

На 12 ноември 1885 г. в Сливен е роден Продан Стоянов Таракчиев. Завършва гимназия в родния си град. След дипломирането си постъпва във Военното училище, произведен е в чин подпоручик през 1908 г. и назначен в 11-и пехотен сливенски полк. След конкурсен изпит през есента на 1911 г. е изпратен да изучава балонно дело във Въздухоплавателната школа в Санкт Петербург, Русия. Там усвоява теорията и техниката на въздухоплаването. Прекъсва обучението си и се завръща в България, за да участва в Балканската война. Лети като наблюдател в състава на 1-во аеропланно отделение. На 16 октомври 1912 г. поручик Радул Милков заедно с поручик Продан Таракчиев извършват първия разузнавателен боен полет със самолет „Албатрос-Ф2“ над Одрин – гара Караагач – Кадън кьой – Папаз тепе. До временното примирие на 17 ноември 1912 г. Продан Таракчиев изпълнява още два бойни полета. В началото на декември 1912 г. е доставен подареният от Русия змейков балон и се сформира втора балонна станция. За неин командир е назначен поручик Продан Таракчиев, който до края на войната участва в извършените въздушни наблюдения.
След края на Балканските войни завършва аеропланен курс в Русия и в началото на 1915 г. се дипломира като пилот. През Първата световна война е в състава на 1-во аеропланно отделение. На 21 април 1916 г. капитан Продан Таракчиев с наблюдател поручик Стефан Зарзанов излитат със самолет ЛВГ-Б2 от летище Белица и провеждат първия въздушен бой в историята на българската авиация.След войната за кратко време е началник на Аеропланното училище, а по-късно на Аеропланната работилница в Божурище. След уволнението си през 1920 г. работи в Дирекцията по въздухоплаване. Представител е на „Аерофлот“ в България. Произведен в чин полковник от ВВС на НРБ през 1948 г. Умира на 28 април 1957 г.
Музей на авиацията - Крумово

 

МиГ-21 в България - Началото

12.11.2019, 08:37

На 12 ноември 1963 г. майор Иван Бедрозов извършва първия полет с МиГ-21 в България. С това започва 52-годишната история на експлоатацията на типа у нас. С 227 доставени машини МиГ-21 е вторият по многобройност (след МиГ-15) боен самолет, който е бил на служба у нас. Да си спомним как започва историята на този знаменит изтребител у нас.
През 1961 г. българската военна авиация вече е изцяло реактивна. На въоръжение са около 288 бойни самолета (75 МиГ-19, 71 МиГ-17, 108 МиГ-15 и още 34 спарки МиГ-15). През 1962 г. идва ред и на България да получи един от най-съвременните самолети от арсенала на съветската военна авиация – МиГ-21. ........Прочети още

 

Ще увеличават пределната възраст за заемане на служба в ДАНС

12.11.2019, 08:34

Законопроектът за бюджета на държавното обществено осигуряване бе обсъден и в Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Защо? Заради два текста в преходните и заключителни разпоредби.
Първата промяна е свързана с т. нар. „пренос на осигурителни права“, придобити в друга държава-членка на ЕС от лица, които по действащото законодателство не се осигуряват за допълнителна пенсия в универсален фонд и касаят служители от службите за сигурност. Във връзка с това се предлага промяна на Кодекса за социално осигуряване.
Втората промяна се отнася до пределната възраст за служба на сержантите от НСО, която от 53 години се увеличава на 55. Поради това се предлага промяна на Закона за националната служба за охрана.
Интересно е, че при обсъждането е разгледан въпросът за пределната възраст за заемане на служба в службите за сигурност. Изложени били аргументирано мотиви от Димитър Георгиев - председател на ДАНС, за необходимостта от увеличаване на пределната възраст за заемане на служба в ДАНС от 60 на 63 години, така както е по Закона за държавна агенция „Разузнаване“. Народните представители са подкрепили това становище, става ясно от доклада на комисията.
В заседанието са участвали Лазар Лазаров – заместник-министър в Министерство на труда и социалната политика, Пламен Русев – началник на отдел „Държавни разходи“ към Министерство на финансите, Димитър Георгиев – председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), бригаден генерал Красимир Станчев – началник на „Национална служба за охрана“ (НСО), Атанас Атанасов – председател на Държавна агенция „Разузнаване“, Борис Димитров – председател на Държавна комисия по сигурността на информацията, Бисер Борисов – заместник-председател на Държавна агенция „Технически операции“ и полковник Велко Атанасов – изпълняващ длъжността директор на Служба „Военна информация“.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Путин обясни намаляването на военните разходи на Русия

11.11.2019, 22:10

Намаляването на разходите за отбрана и сигурност се дължи на преминаването на "пика на модернизацията". Това обяви руският президент Владимир Путин на заседание на правителството.
"Това не се дължи на факта, че се отнасяме несериозно към тези въпроси, а на това, че основното запланирано и свързано с необходимостта от засилване на работата за осигуряване на сигурността на страната (...) и необходимостта от смяна на военно оборудване и военна техника, ние все пак преминахме основния пик в тази работа", обясни държавният глава на Русия.
Путин също така отбелязал, че колективите от военнопромишления комплекс трябва да работят допълнително, да създават високотехнологична продукция и конкурентноспособна техника, а не да "произвеждат тенджери", както е било в края на 1990-те години.
Освен това Путин разпоредил да се подготвят "ясни и разбираеми" планове за включване на отбранителни предприятия в изпълнението на национални проекти и да се докладва за необходимите нормативно-правни и организационни решения.
"Необходимо е да се гарантира стриктно целево използване на средствата, отпуснати за закупуване на техника и оборудване. Необходимо е да се постигне абсолютна прозрачност в тази област, искам да подчертая това. Потокът от средства трябва да е ясно проследим на всички равнища на управлението и за всички видове бюджетни разходи", настоял той.
През октомври Путин обяви, че Русия заема едва седмо място в света по разходи за отбрана, въпреки че вече била създала оръжия, които нямат аналози в света. Тогава той отбеляза, че не възнамерява да се впуска в прекомерни бюджетни разходи заради съперничеството с други страни, тъй като "надпреварата във въоръжаването не предвещава нищо добро".
Путин обаче подчерта, че Русия няма да допусне крах на отбранителните си предприятия и ще продължи да развива потенциал в тази област, за да гарантира сигурността на страната.
Източник: http://www.cross.bg/

 

Военноморското училище с 6 медала от Олимпиада по компютърна математика

11.11.2019, 21:27

2 сребърни и 4 бронзови медала завоюва ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ в VIII национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“. Тя се проведе в Техническия университет в София от 8 до 10 ноември 2019 г. 13 университета от цялата страна участваха в научната надпревара.
Отборът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе представен от петима студенти и един курсант. Всички участници от отбора на Военноморското училище се завърнаха като медалисти от Олимпиадата. Сребърни медали спечелиха Дамян Димов и Петър Попов. С бронзови се отличиха Георги Язмаджиян, Радослав Момчилов, Светослав Хаджитодев и гл. с-на Илиян Илиев. Медалистите от Морско училище са подготвени от доц. Мария Николова и ас. д-р Емилия Колева.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военният музей припомня бомбардировките на София

11.11.2019, 21:24

В 11.00 часа на 14 ноември – денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война, в Националния военноисторически музей ще бъде открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“.
Със сетивни стимули, автентични видео кадри, фотоархивен материал и емблематични експонати посетителят ще се „потопи“ в периода преди и по време на бомбардировките, ще се разходи из спокойна и красива предвоенна София, ще види съкрушителния удар, който войната нанася върху облика на града, и ще съпреживее съдбата на стотиците, останали без дом. Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български актьори като Стефан Мавродиев, Руси Чанев, Меглена Караламбова, Валентин Ганев и Асен Блатечки, допълват картината на едни от най-драматичните дни за българската столица.
За първи път пред публика ще бъде представен двигателят от самолет Месершмит 109 Г6, намерен в землището на село Марица през 2018 г., който припомня за българските пилоти, записали имената си в историята със своята жертвоготовност и направили възможното, за да спасят столицата.
Специално подготвени интерактивни приложения проследяват съдбата на обществени и административни сгради, частни домове, църкви и паметници – материален символ на тясното обвързване на столицата с европейските културни процеси в предвоенните години, част от които са безвъзвратно разрушени от бомбардировките и представят историческите факти за най-големите въздушни нападения на София.
„Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ е проект, реализиран в партньорство с Българската национална филмотека, и се финансира  от програма „Култура“ на Столична община.
Източник: http://otbrana.com/

 

Черна гора сключени договор със САЩ за доставка на тактически автомобили

11.11.2019, 20:36

Черна гора на 7 ноември сключи договор със САЩ в рамките на програмата Foreign Military Sales (FMS) за доставката на 67 бронирани тактически автомобила JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) с колесна формула 4х4 на компанията Oshkosh Defence на стойност 36,2 млн. долара, съобщава електронното издание Vijesti.me.
Това е първата покупка на военни превозни средства за черногорската армия през последните 40 години. Очаква се първата партида от 20 броя JLTV да бъде доставена през следващата година, а останалите машини - през 2021-2022 година. Планирано с тях да бъдат въоръжени две механизирани роти.

Според редакцията Черна гора ще бъде първата държава в Европа, чиято армия разполага с подобни машини. Те ще бъдат закупени на кредит, стана ясно от публикации в медиите.
Според средствата за масова информация САЩ са одобрили отпускането на 110 млн. долара помощ за четири страни в региона като част от програма за замяна на бойни системи от съветско време с оръжие от западен произход. Пентагонът ще плати за закупуване на изтребители за армиите на Хърватия и Северна Македония, и за хеликоптери за военните на Босна и Херцеговина и Албания. Инвестициите в модернизацията на черногорските военни обаче са скромни в сравнение с това, което правят съседните страни през последните години, коментира изданието. Сърбия и Хърватия инвестират стотици милиони в нови самолети, хеликоптери и други оръжия.
След влизането си в НАТО военният бюджет на Черна гора непрекъснато се увеличава и ще продължи да нараства, докато не бъде изпълнено изискването за отделянето на 2% от БВП на страната за нуждите на отбраната. Очаква се това да бъде постигнато през 2024 г.

 

Още един Tу-22M3 е с възстановена летателна годност след съхранение

11.11.2019, 20:30

Още един бомбардировач Ту-22М3 Backfire е във въздуха след продължителен престой на земята. Самолетът е бил съхраняван на летище Советская Гаван/Каменни Ручай в близост до авиобаза Монгокто, Хабаровски край.
Самолетът Ту-22М3 (с.н. 20107910, борден номер „70") е прелетял до казанския авиозавод „Горбунов“, къде ще му бъде извършен КВР и модернизиран до стандарта Tу22M-3M.
„Каменни ручей“ се намира в източната част на РФ и е едно от големите летища на руските ВКС и ВМФ на Русия. Там е дислоцирана 7062-ра военно-морска авиобаза, в чийто състав са 143-та военно-морска авиационна дивизия (въоръжена с Ту-22М-3) и 310-ти отделен далечен противолодъчен авиополк, въоръжен с Ту-142МР.
От направените през 2019 г. сателитни снимки се виждат между 15 и 17 Ту-142МР и седем Ту-22М3. Сега трябва да са останали шест Ту-22М3.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Утре започва международна научна конференция във Военна академия

11.11.2019, 20:07

Във Военна академия „Г. С. Раковски” от 12 до 14 ноември ще се проведе традиционната международна научна конференция на тема: „Дългосрочни предизвикателства за развитие на средата на сигурност и изграждане на способности на Въоръжените сили“.

Конференцията е организирана от Военна академия „Г. С. Раковски“ и ще бъде открита от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
Във форума ще участват над 150 представители на повече от 15 държави.  С доклад в конференцията ще се включи и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

 

Турция е дарила 15 милиона евро за отбраната на Черна гора

11.11.2019, 16:15

Министерството на отбраната на Черна гора е получило донация от Турция на стойност 15 милиона евро, които ще бъдат използвани за закупуването на 80 превозни средства, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на материал от Sputnik.
Съответното е договорено в рамките на посещението на черногорския министър на отбраната Предраг Бошкович в Турция за среща с колегата му Хулуси Акар в началото на октомври. Тогава е било подписано споразумение за военно-финансова подкрепа за Черна гора от страна на Турция.
Споразумението предвижда дарение от 100 млн. турски лири (15 млн. евро) и оборудване от турски производители в отбранителна промишленост, съобщават медиите в Подгорица, позовавайки се на източници в черногорското военно министерство.
„Прогнозите са, че парите ще бъдат достатъчни за осигуряване на 80 превозни средства. Проектът ще бъде поетапно изпълнен през следващите пет години, а темпът на закупуване на машините ще зависи от одобрения годишен фонд от Турция", поясняват представители на военното ведомство в Подгорица.
Засега няма точна информация за това какви превозни средства ще бъдат доставяни, но според портала Balkan Security Network може да става въпрос за машини от турската фирма BMC. Черна гора очаква също дарение от 30 автоматични винтовки, произведени от Турция, 15 MPT-55 и 15 MPT-76 на стойност 38 477 евро.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Германия продава изтребителите си EF2000 от първата модификация Tranche 1

11.11.2019, 14:23

Германското правителство и концернът Airbus Defence and Space Force industries започват нов проект Quadriga за замяна на всичките изтребители EF2000 Tranche 1, които сега са на въоръжение в Луфтвафе, с по-новата модификация Tranche 3. Очаква се договорът да бъде подписен до няколко седмици.
Самолетите от серията Tranche 1 ще бъдат продадени преди да бъдат заменени от EF2000 Tranche 3. За продажба ще бъдат обявени седем двуместни EF2000T и 26 едноместни EF2000 с опция за още пет самолета.
Според Jane's Defense Weekly един от потенциалните купувачи може да с ВВС на Швейцария, които планират да заменят сега намиращите се на въоръжение F/A-18C/D и F-5 (заб,ред. Едва ли това е възможно, тъй като берн възнамерява да придобие нови изтребители, а не втора ръка).
Германските ВВС (Luftwaffe) имат на въоръжение общо 33 изтребителя EF2000 Tranche и те основно са в състава на тактическо авиокрило TLG73, дислоцирано във военновъздушната база Laage, намираща се на територията на бившата ГДР. След обединението на Германия единствено в това авиокрило остават изтребители от бившата Източна Германия – МиГ-29, които през 2004 г. са заменени с EF2000.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Индия ще произведе още 464 танка Т-90

11.11.2019, 14:05

МО на Индия е сключило договор с държавната компания Heavy Vehicles Factory (HVF) в Авади договор на стойност 2.8 милиарда долара за противосредството на 464 танка Т-90МС за индийската армия. За това съобщава индийският вестник "The Times of India" в материала на Chethan Kumar "Bhishma tanks to made in Tamil Nadu’s Avadi". Производството на танковете ще се осъществи за не по-малко от четири години.
Заб.ред. В началото на месец април 2019 г. Комитетът по сигурност на Индия (Cabinet Committee on Security - CCS) утвърждава закупуването на 464 руски танкове Т-90МС. Съответен договор се сключва с АО "Рособоронэкспорт" за изготвяне на комплектите, а самото сглобяване трябва да се осъществи в завода HVF в Авади. С тези машини трябва да се въоръжат десет танкови полка от индийската армия.
Към момента по лиценз от 2006 г. HVF е произвел не повече от 500 танка Т-90С (Bhishma) .
По силата на предишни договори в периода 2001 до 2007 г. в завода в Авади са сглобени 409 танков Т-90С, а други 248 танка Т-90С са доставени готови от Русия. - Още за Т-90
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

САЩ към Украйна: Не очаквайте вечна помощ от нас

11.11.2019, 09:03

Вашингтон се надява да постигне споразумение в бъдеще между Киев и Москва. Това заяви помощникът на президента на Съединените щати за национална сигурност Робърт О'Брайън пред Си Би Ес.
"Няма да правя никакви предположения за това какво ще се случи по-нататък. Надявам се, че Русия и Украйна ще се разберат, ще има някакъв мирен договор или споразумение.
Не мога да обещая, че САЩ ще правят нещо завинаги, но засега ние сме първата администрация, който изпрати оръжие в Украйна и мисля, че това е много важно", каза той, отговаряйки на въпроса дали САЩ ще продължат да доставят оръжие в Украйна, докато "Русия не престане да подкрепя сепаратистите".
Източник: https://fakti.bg/

 

Русия, Китай и Иран могат да предизвикат световна война, притеснени в Лондон

11.11.2019, 08:31

Действията на Русия, Китай и Иран могат "лесно" да доведат до инцидентна война. Това предупреждение отправи началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Великобритания генерал Ник Картър, цитиран от АП.
Според него действията на трите държави могат "лесно да доведат до грешка, породена от неправилна преценка" и да увеличат риска от война.
"Нашите конкуренти се превърнаха в майстори в експлоатирането на шефовете между мира и войната", пише генералът в статия за вестник "Сънди телеграф" по повод Деня на паметта в Англия.
"Енергията, парите като подкупи, корупционните бизнес практики, кибератаките, убийствата, фалшивите новини, пропагандата, войниците в униформи без нашивки и опровергавани компании за сигурност и отбрана, присвояване на веригата на доставките, кражбата на интелектуална собственост и старомодни военни заплахи - всичко това са примери от нова епоха на алтернативни "оръжия", които се използват за спечелване на предимство, всяване на разногласия, подкопаване на нашето политическо единство и коварно унищожаване на нашия начин на живот", предупреждава Ник Картър.
Генералът даде като примери разпространението на дезинформация в Африка чрез "Фейсбук" от руски държавни компании и разширяващото се медийно присъствие на Москва на континента.
"Не намеквам, че опонентите ни искат да тръгнат на война според традиционното определение на термина, но безразсъдното поведение и неспазването на международното право, изразяващо се в използването на тези нови видове "оръжия", създава опасност от ескалация, която лесно може да доведе до грешка, породена от неправилна преценка", пише той.
Източник: https://news.bg/

 

 

"Коммерсантъ“: Сърбия ще продължи военното си сътрудничество и с Русия, и с НАТО

10.11.2019, 22:18

Сърбия ще продължи военното си сътрудничество и с Русия, и с НАТО, пише руският вестник “Коммерсантъ“
САЩ все още няма да налагат санкции на Сърбия за нейното военно-техническо сътрудничество с Русия. Това съобщи министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич (на снимката) след преговорите, проведени в Белград в края на миналата седмица с висшия служител на Държавния департамент, който отговаря за политиката за санкции, Томас Заржецки. Един ден преди посещението му Сърбия прие нов Индивидуален план за партньорство с НАТО Преговорите бяха добри и коректни. Няма да има американски санкции ", обобщи ръководителят на сръбското външно министерство Ивица Дачич в края на срещата с представителя на Държавния департамент, отговарящ за санкциите Томас Заржецки. „САЩ приветстват прозрачността, която сръбското правителство показа по отношение на своите планове и действия“, посочва американското посолство в Белград, като изрази надежда за продължаване на тясното сътрудничество със сръбските власти „за да се избегнат недоразумения“ и „с цел да се осигури пълна яснота при прилагането на Закона за противопоставяне на противниците. САЩ чрез санкции (CAATSA). "
Посещението на американския емисар, който отговаря за политиката на санкции в Държавния департамент, се очакваше с подозрение в Белград. Преди няколко дни специалният представител на САЩ за Балканите Матю Палмър изрази загриженост относно сръбско-руското военно-техническо сътрудничество и всъщност заплаши Белград със санкции. „Разбира се, ние сме загрижени не само за разполагането на руска военна техника на сръбска територия, но и за възможността Сърбия да придобие големи руски оръжейни системи“, заяви Палмър в интервю за македонската телевизия „Алсат М“
Предупреждението на американския специален представител последва съвместните сръбско-руски военни учения в края на октомври. В тях взеха участие руските системи за противовъздушна отбрана С-400 и „Панцир-С“. В същото време руското Министерство на отбраната подчерта, че това е първият път, когато системите С-400 участват в учения извън Руската федерация. Сръбският президент Александър Вучич, който посети ученията, заяви, че Сърбия ще придобие една система „Панцир-С“ от Русия, а с две С-400 ще реши всички проблеми със защитата на въздушното си пространство.
Американското предупреждение в Белград беше взето насериозно. Изданията, близки до властите, бяха пълни със заглавия, че Съединените щати могат да наложат санкции срещу Сърбия и че това е смисълът от посещението на Томас Заржецки. Александър Вучич лично се опита да разсее страховете. В интервю за сръбската телевизия Pink той заяви, че населението не трябва да се тревожи от възможното налагане на американски санкции, защото властите на страната ще могат да разрешат всички недоразумения с американските партньори, "както бе досега". В друго телевизионно интервю Вучич увери, че Сърбия няма да придобие руските С-400 - тя просто няма пари за това - но ще продължи да купува оръжие, което не е обект на американски санкции.
Сръбските експерти обаче предполагат, че основната цел на посещението на емисаря на Държавния департамент в Белград може да бъде не толкова обявяването на налагането на санкции срещу Сърбия, а по-скоро получаването на отговор от нея, от чия страна е в продължаващата конфронтация между Русия и Запада. "Когато руснаците разположиха зад тила на НАТО ракетната система С-400, това се счита за символично потвърждение на руското присъствие на сръбска територия", заяви водещият сръбски военен експерт Александър Радич. "Това дава повод за въпроса: Какво означава това?"
Според източници на „Коммерсантъ“, близки до сръбските власти, Белград възнамерява да продължи да поддържа баланс между Русия и НАТО (и Запада като цяло), следователно, той непрекъснато ще се опитва да неутрализира твърденията, които се появяват от време на време от някоя от страните. Въпреки това експертите смятат това балансиране за рисковано. „Позицията на президента Вучич е доста деликатна", обясни известния сръбски политолог Миливой Бешлин." Седенето на два стола все повече дразни основните играчи и в Москва, и на Запад."
Източник: http://focus-militarynews.net, Юлиян Марков

 

Министър Кaракачанов: Увеличаваме способностите си за военноморска минна война

10.11.2019, 22:02

Към трите базови миночистачи „Шквал“, „Бриз“ и „Прибой“, които са произведени в бившия Съветски съюз и са в експлоатация в нашия Военноморски флот от 1982 г., ще се присъединят още два - минен ловец „Мааслуис“, клас „Трипарти“, с бордови № М856 и минен ловец „Хелевутслайс“, клас „Трипарти“, с бордови № М859. Те ще притежават 10 броя  подводни апарати за унищожаване на открита мина, 1 брой подводен апарат „Seafox – Inspection“ за обследване на мини за учебни цели, става ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на последното заседание на Министерския съвет, който одобри проекта на Договор за покупка и доставка между правителството на Република България и правителството на Държавата Нидерландия. Сумата 1 996 хиляди евро без ДДС е от бюджета на МО.
Според министъра на отбраната развитието на противоминните способности на Военноморските сили на Република България е важно не само за националната отбрана, но и с оглед на ангажиментите, които сме поели към НАТО. Двата кораба, продължава той, ще допринесат за повишаване на способностите в следните посоки: гарантиране на изпълнение в пълен обем на задълженията за провеждане на противоминни операции в мирно време за осигуряване на безопасност на корабоплаването и националните морски пространства, в изпълненията на изискванията на Цел на способности М 6204 „Военноморска минна война – противоминни действия“ и за по-пълно осигуряване с информация за база данни за минната обстановка, провеждане на ротация в състава на декларираните за НАТО и ЕС формирования и др.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

САЩ възнамеряват да запазят до 600 военни в Сирия

10.11.2019, 19:28

Вашингтон възнамерява да остави около 500 или 600 американски военни в Сирия, заяви генерал Марк Мили, председател на Комитета на началниците на щабовете на американските въоръжени сили, в интервю пред американския телевизионен канал ABC, цитиран от TACC.
На въпроса дали е вярно, че над 700 американски войници ще останат в Сирия, той отговори: "Ще има по-малко от хиляда, това е сигурно. Може би около 500. Може би 600. Около тази цифра. Но няма да съобщим точния брой, защото не сме завършили анализа."
"Бойците от "Ислямска държава" все още са в региона. Ако не се оказва натиск върху тази група, тогава ще възникнат ... условия за възстановяването на „Ислямска държава“", добави той. Мили отбеляза, че Вашингтон възнамерява да поддържа малко военно присъствие в Сирия. „Предизвикателството ще продължи да бъде победата на „Ислямска държава“ в дългосрочен план“, обясни Мили.

 

В Сухопътни войски тренираха прикритие на държавната граница

10.11.2019, 19:21

Oт 4 до 7 ноември 2019 г. в района на 61 механизирана бригада-Карлово се проведе компютърно-подпомагано командно-щабно учение на тема „Участие на механизираната бригада в операция по прикритие на държавната граница в състава на Сухопътния компонент”. То се проведе под ръководството на началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.
Участие взеха военнослужещи от щаба на 61 механизирана бригада, Център за подготовка на специалисти-Сливен и Национален военен учебен комплекс „Чаралица”.
Целта на командно-щабното учение бе да се сглобят действията на офицерите от щаба на бригадата по събиране, обобщаване и анализиране на информацията при управление на формированията в хода на операцията, съобщават от Карловската бригада.
Източник: http://otbrana.com/

 

Отбелязаха с военен ритуал 575-тата годишнина от Битката при Варна

10.11.2019, 19:07

С военен ритуал и заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей, отбеляза 575-тата годишнина от Битката при Варна.
„Битката на народите не се измерва с броя на загиналите в нея, но днес сме тук да им отдадем почит“, каза в приветствието си доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей. Тя допълни още, че днес, гледайки назад във времето и претегляйки героизма и безразсъдството, политиката и икономическия интерес, предателството и приятелството, на нас остава да работим не за онова, което ни разделя, а за това, което ни обединява.
Марияна Николова, вицепремиер по икономическата и демографската политика, изтъкна, че сражението от 10 ноември 1444 г. обединява християнските народи и е пример за това как трябва да бъдем единни.
Партньорството между държавите е начин за постигане на мира – това подчертаха Миклош Шолтес, държавен секретар за връзките с църквата и етническите общности в кабинета на министър-председателя на Република Унгария, Петер Старай, заместник-министър на външните работи на Република Унгария и Ярослав Годун, директор на Полския институт в България.
Почит на загиналите герои отдадоха още представители на държавната и местната власт, висши офицери и военнослужещи от Военноморските сили, неправителствени организации и граждани.
Честванията за годишнината от Битката при Варна продължават с двудневна международна конференция „Походите на Владислав Варненчик (1443 – 1444)“, в която учени от четири страни ще представят най-новите изследвания и открития по темата.
В рамките на отбелязването на годишнината в Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. се организира „Работилница за славни рицари“, по време, на която малчуганите рисуваха и оцветяваха елементи от рицарското въоръжение и снаряжение. Най-добрите произведения на децата ще бъдат подредени в музея до края на месеца. До тогава посетителите ще могат да разгледат и изложба с експонати на Националния военноисторически  музей – София с оръжия от епохата на последния кръстоносен поход.
Форумът и изложбата се организират с финансовото съдействие на Община Варна – Фонд „Култура“.
Програмата за честванията продължава с вход свободен и на 11 ноември.
Източник: http://otbrana.com, Марин Костов

 

Германия отново се разграничи от френския президент за НАТО

10.11.2019, 16:29

Германската канцлерка Ангела Меркел и външният й министър Хайко Маас отново се разграничиха от мнението на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в състояние на мозъчна смърт, предаде Франс прес.
"НАТО, Атлантическият алианс е централният стълб на отбраната ни", увери Меркел в седмичния си подкаст, посветен на 64-ата годишнина на германските въоръжени сили.
"Става обаче все по-ясно, че ние европейците, страните членки на ЕС в НАТО, ще трябва да поемем повече отговорности в бъдеще", добави Меркел, която днес ще вечеря в Берлин заедно с Макрон и германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.
"Това означава, че трябва да подсилим ръководството на европейската част на НАТО. За целта имаме структурното сътрудничество в политиката на отбраната на ЕС (ПЕСКО)", заяви Меркел.
Хайко Маас пък заяви в статия в седмичника "Шпигел": "Искаме и се нуждаем от НАТО."
"Ще е грешка да допуснем НАТО да се раздроби. Без САЩ нито Германия, нито Европа са в състояние да се защитят ефикасно", написа Маас.
В четвъртък Еманюел Макрон заяви, че НАТО е в състояние на мозъчна смърт и изтъкна липсата на координация със САЩ и военната намеса на натовската членка Турция в Северна Сирия.
"Трябва да си изясним кои са стратегическите цели на НАТО", заяви френският президент.
Ангела Меркел още тогава реагира с думите, че не споделя "радикалното" становище на Макрон. "Не смятам, че такова неуместно мнение е необходимо", каза тя.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Kongsberg ще достави на Норвегия нови самоходни системи за ПВО

10.11.2019, 15:50

Компанията Kongsberg обяви подписването на договор с Норвежката агенция за отбранителни продукти (NDMA) за доставка на мобилна наземна система за противовъздушна отбрана за сухопътните сили на страната. Стойността на договора възлиза на 583 милиона крони (64,13 милиона долара).
През февруари 2017 г. тогавашният норвежки министър на отбраната Ине Ериксен Серейде (на снимката) обяви за първи път решението за изпълнение на проект за снабдяване на сухопътните сили с мобилна система за противовъздушна отбрана чрез пряк договор с Kongsberg. NDMA бе инструктирана да преговаря с Kongsberg за определяне на окончателната конфигурация на системата и условията за доставка, след което да подпише споразумението. Планирано е доставките да бъдат извършени през 2018-2021 година.
Предполага се, че мобилната наземна система за противовъздушна отбрана на армията ще бъде самоходен ЗРК с малък обсег на действие, който ще се комбинира с редица стоящи на въоръжение елементи. По-специално се планира използването на съществуващия компонент за командване и управление на ЗРК NASAMS и неговите уникални мрежови решения.
В допълнение към елементите на NASAMS, комплексът ще включва ракетите-прехващачи IRIS-T от компанията Diehl Defense GmbH и радар, произведен от Weibel Scientific A/S.
Според Ейрик Лие, директор на Kongsberg Defense & Aerospace AS, наземната самоходна система за противовъздушна отбрана ще предостави на норвежките въоръжени сили възможност за противовъздушна отбрана и при марш. По този начин системите за противовъздушна отбрана на Kongsberg вече ще бъдат на въоръжение както във ВВС, така и в норвежките сухопътни войски.
Решението за доставка на системи за противовъздушна отбрана на сухопътните сили е „нова тенденция“ в норвежките въоръжени сили. Преди това наземните системи за противовъздушна отбрана бяха част от ВВС. Вероятно мобилната версия ще бъде на верижно шаси и ще получи радар, пускови контейнери с ракети и дистанционно управляем оръжеен модул за самоотбрана. Въпреки че NDMA не разкрива на коя платформа ще бъде качена новата система за противовъздушна отбрана, известно е, че Норвегия работи по модификацията на верижните бронетранспортьори M-113 във версия на машина за ПВО.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

ВМС на САЩ ще получат нови океански влекачи тип T-ATS

10.11.2019, 08:50

В корабостроителницата Gulf Island Shipyard се проведе церемония по залагане на кила на новия тип морски спасителен влекач USNS Navajo (T-ATS 6) за ВМС на САЩ. Церемонията се състоя на 30 октомври в Houma Terrebonne Civic Center в Хоума (Луизиана). Залагането на кила е официалното начало на процеса на изграждането на кораба и свързването на модулните компоненти.
Корабите от клас Navajo ще предоставят на ВМС на САЩ възможност да се теглят, евакуират и спасяват кораби в океанската зона, за поддръжка на флотските операции. В момента тези задачи се изпълняват от три океански влекача от клас Pouhatan (T-ATF-166) и два спасителни кораба T-ARS 50, на които срокът на службата ще изтече през 2020 г.
Планира се, че дължината на кораба от клас Navajo ще бъде 80,13 m (263 ft), максималната ширина е 59 ft (17,98 m), а товароносимостта е 1796 t. Около 6000 кв. ft (557,42 кв. м) от палубното пространство са проектирани да побират подемното и спасителното оборудване. В допълнение към изграждането на (T-ATS 6) с корабостроителницата Gulf Island Shipyard бяха подписани договори за изработването на подробен проект и изграждането на още два кораба от този тип: (T-ATS 7) Cherokee Nation и (T-ATS 8) Saginaw Ojibwe Anishinabek.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

В Уганда отбелязаха дипломирането на нов пилотски випуск

10.11.2019, 08:20

18 нови военни пилоти се дипломираха във ВВС на Уганда, като страната демонстрира нараснали възможности за обучение на пилотски състав, което става с помощта на българската компания „Йотов и син”. Това съобщава южноафриканския сайт defenceWeb.
Угандийският президент Йовери Мусевени, който също така е и върховен главнокомандващ на страната, е посетил угандийкста авиобаза Гули на 6 ноември, където е присъствал на дипломирането на 18 пилота и 20 техника, които се обучават в страната по програма стартирала през 2011 г. През юли 2016 г. се дипломира първите 34 пилоти и техници.
В рамките на церемонията бяха направени и демонстрационни полети с витловите самолети Cessna 172 и реактивните L-39, които се използват за обучение в африканската страна. Компанията „Йотов и син” твърди, че експлоатира в Уганда общо 10 броя L-39, от които два са от версията ZO, a останалите са ZA.
Новообучените пилоти преминават основно на тежкия двудвигателен изтребител Су-30МК2, който се експлоатира от Уганда.
По време на церемонията бе открит и нов учебен център, който включва симулатор. Центърът е предоставен от българската компания „Йотов и син”, която в последните години осигурява цялостно решение за учебните нужди на Уганда, включително поддръжка за наличните самолети, учебни планове, инструкторски състав и други. Открита бе и нова навигационна система VOR/DME.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

Масова модернизация на автоматите "Калашников" започна във Виетнам

09.11.2019, 22:31

Според виетнамския интернет ресурс Soha.vn, в оръжейното предприятие Z111 на Министерството на отбраната на Виетнам в Тан Хоа е започнала масова модернизация на автоматите от семейството "Калашников" в арсенала на Виетнамската народна армия. Модернизацията на автомата се основава на внедряването на нови аксесоари и приклади. Също така активно се използват композитни материали, пластмаса и алуминий. Автоматът е получил механични планки за монтиране на оптични и електронни мерници.
Най-голямата оръжейна компания във Виетнам, заводът Z111 е известна с това, че през 2014 г. пусна модерна производствена линия за производство на израелските автоматични пушки Galil ACE 31 (скъсен вариант) и Galil ACE 32 по лиценз на израелската частна компания Israel Weapon Industries (IWI). И двата образеца се произвеждат за съветския патрон 7,62х39 mm и са предназначени да заменят "Калашников" от същия калибър във Виетнамската народна армия. През 2018 г. компанията започна лицензирано производство на руската 12,7 мм снайперска пушка ОСВ-96 "Взломщик". - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Появи се първото изображение на свръхтежкия транспортен самолет “Слон”

09.11.2019, 16:28

ЦАГИ публикува снимка на модел на перспективния тежкотоварен военен транспортен самолет “Слон”, създаден да замени Ан-124 “Руслан”. Моделът е направен за изпитване в аеродинамичния тунел на Института.
Дължината на модела е 1,63 метра, размах на крилата 1,75 м, тегло 120 килограма, пише "Поглед инфо".
За да се намали теглото, по-голямата част е направена от алуминиеви сплави, а най-натоварените елементи са направени от конструкционни стомани.
„Най-отнемащата време работа беше по крилото, то има сложна пространствена форма, за да осигури високи аеродинамични характеристики при летене”, заяви Андрей Сидоров, заместник-началник на технологичния отдел на опитното производство.
Моделът ще бъде изпитан в свръхзвуковата тръба Т-106. Изпитанията са планирани за 2020 г. на Т-106 и Т-102, като в допълнение към характеристиките при полетни режими ще се изучава поведението на самолета по време на излитане и кацане.
Външно „Слонът“ прилича на Ан-124, докато има редица сериозни разлики от предшественика си. Първо, той може да превозва 180 тона вместо 120.
Товарното отделение е почти с метър по-високо, на тавана му ще се поставят релси за два телфера с обща товароносимост 30 тона. Над товарното отделение се намира пътническо с капацитет до 100 души. "Слонът" може да вземе на борда 400 десантчици и 14 бронирани машини "Тигър" или пет самоходни оръдия "Октопод".
Самолетът е проектиран за перспективните двигатели ПД-35. За по-лесно вкарване в хангар, върховете на 88-метровите крила се сгъват.
При проектирането на транспортния самолет са използвани много технологии от Ан-124: носови и кърмови товарни рампи, възможност за поставяне на допълнителна палуба и шаси с регулируем клиренс.

 

Министърът на отбраната на Германия заяви за силовото отстояване интересите на страната зад граница

09.11.2019, 09:30

Бундесверът трябва да участва повече във военни операции в чужбина, заяви министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер (на снимката) пред репортери на Süddeutsche Zeitung. Според нея Берлин трябва да поема инициативата по-често и да поема повече отговорност в международните мисии. Германия трябва открито да декларира стратегическите си интереси и да бъде готова да понесе съответните разходи и загуби, каза немският министър.
Министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер иска Бундесвера да участва в чуждестранни мисии повече от всякога. В разговор с репортери от немския Süddeutsche Zeitung министърът заяви, че в бъдеще Германия трябва открито да каже, че тя - „като всяка друга страна на този свят - има свои стратегически интереси“.
Германия, повече от която и да е друга страна, е обвързана със „свободната търговия, основана на правила“ и наличието на „отворени търговски пътища“. Според Крамп-Каренбауер консенсус е постигнат на конференцията по сигурността в Мюнхен през 2014 г. Тогава високопоставени представители на Германия в унисон казаха, че Германия трябва да поеме повече отговорност. Германия обаче все още не е оправдала тези очаквания. „Често не действахме достатъчно активно: участвахме в операции, когато ни питаха за това, понякога повече, понякога по-малко“, каза министърът на отбраната на Германия.
В бъдеще Германия трябва „сама да поеме инициативата, да даде импулси, да покаже опции“, казва Крамп-Каренбауер. В същото време тя припомни на репортерите неотдавнашно изявление на президента на Бундестага Волфганг Шойбле за факта, че Германия трябва да е готова „да поеме разходите, свързани с това – във финансово, политическо и морално отношение“.
Само така Германия ще може да „защити и формира международна среда, която отговаря на нашите ценности и интереси“, каза немският министър на отбраната в интервю за Süddeutsche Zeitung. В същото време трябва да сте готови да „осигурите редица възможности, с които разполагаме“, убедена е Крамп-Каренбауер.
Според нея тя знае "колко е трудно, колко жертви изисква". Въпреки това е необходимо да се „настроим на факта, че в бъдеще по-често ще се сблъскваме с въпроса: какво постига Германия?“ Самата Крамп-Каренбауер се придържа към позицията, че Берлин не може постоянно да се отклонява.
На упрека, че в този случай германските войски често ще се връщат от операции в цинкови ковчези, министърът на отбраната отбеляза, че всякакви военни операции са изпълнени с опасност. Трябва обаче да помним такива примери като африканския регион Сахел. Там се намира един от най-големите центрове на ислямския тероризъм и става въпрос за предотвратяване на разпространението му в Европа, обясни Крамп-Каренбауер. От своя страна, Мали е един от регионите с най-висок дял на нелегална миграция и организирана престъпност. „Сигурността в Сахел е част от нашата собствена сигурност“, заяви министърът на отбраната на Германия.
В момента около 2400 войници на Бундесвера участват в чуждестранни операции. Основни мисии се смятат тези в Мали и Афганистан, всяка от които включва около хиляда германски войници. Само до днес в Афганистан са загинали 58 военни от Бундесвера, се казва в статията.
Общо сега въоръжените сили на Германия са представени в 17 операции и мисии. Освен това хиляди войници трябва да са в готовност да участват в операциите на НАТО, подчертава Süddeutsche Zeitung.
Източник: https://pogled.info/

 

ООН: Турция, Йордания и ОАЕ са нарушавали оръжейното ембарго срещу Либия

09.11.2019, 08:50

Турция, Йордания и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са нарушавали оръжейното ембарго, наложено от ООН спрямо Либия, се казва в поверителен доклад на световната организация, съобщи ДПА.
Тези страни "рутинно и понякога явно са доставяли оръжия с незначителни усилия да прикрият източника", пише в доклада, предава БТА.
По-конкретно Турция е обвинена, че подкрепя правителството в Триполи, а ОАЕ и Йордания - в подкрепа на източнолибийския военачалник Халифа Хафтар, въпреки че цялата страна е под оръжейно ембарго от ООН от 2011 г.
В доклада се казва, че по време на военните операции са използвани муниции с прецизно насочване от безпилотни летателни апарати.
Установено е още, че изтребител на чужда страна е участвал в удар по бежанския лагер Таджура край Триполи през юли, са казали дипломатически източници пред ДПА. Експертите на ООН не обвиняват никого конкретно за атаката, при която загинаха около 50 мигранти, но намекват за потенциална връзка с щурмови самолети, използвани от ОАЕ и Египет. Според източниците на агенцията въздушният удар е нанесен в "активна подкрепа на Хафтар".
Експертите са установили още, че въоръжени групи от Чад и Судан са действали в подкрепа на сили, свързани с премиера Файез ел Сарадж и с Халифа Хафтар, но тяхното въздействие е било ограничено.
Подробният годишен доклад трябва да бъде обсъден в Съвета за сигурност на ООН в края на ноември. Очаква се той да бъде публикуван през декември, ако публикуването му бъде одобрено.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Руските ВКС получиха десет броя Су-35

09.11.2019, 08:30

Руските Въздушно-космически сили (ВКС) са получили през настоящата 2019 г. десет броя многоцелеви изтребители Су-35, с което е изпълнена държавната поръчка за тази година. Това е съобщил заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко (на снимката).
„КнААЗ напълно е изпълнил държавната поръчка за 2019 г., като предсрочно достави десет изтребителя Су-35С. Последните десет машини от настоящия договор ще бъдат доставени догодина”, заявява Криворучко, цитиран от ТАСС.
Заместник-министърът на отбраната е казал още, че четири от десетте Су-35, които са получени през тази година ще бъдат дадени на демонстрационната група на руските ВКС "Русские витязи". Това беше вече известно, защото от няколко дни са налични снимки на Су-35 в окраската на групата.
Интересно е, че "Русские витязи" бяха превъоръжени с чисто нови Су-30СМ само преди три години. До тогава групата летеше със Су-27.
В момента се изпълнява втория договор за доставката на Су-35 за руските ВКС. Първият, който бе за 48 самолета, бе реализиран между 2011 и 2016 г. През 2015 г. бе подписан нов договор, този път за 50 машини, които трябва да се доставят по 10 на година между 2016 и 2020 г.
Криворучко е казал пред ТАСС, че в перспектива руското МО ще подпише договор за още Су-35, но не е дал детайли по тези бъдещи договори. - Още за Су-35
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

ОАЕ поиска да купи Chinook

09.11.2019, 08:12

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на тежките транспортни вертолети CH-47F Chinook за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това се чете в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.
Арабската страна иска да купи 10 броя CH-47F, като очакваната стойност на сделката е $830,3 млн.
За последните две години, това е 10-тото разрешение за експорт на военна техника за ОАЕ, като общата стойност на разрешенията до момента надхвърлят $10 млрд.
Освен 10-те вертолета се иска доставката и на шест резервни двигателя T55-GA-714A, четири резервни навигационни системи, 20 бордни картечници M134D-H и още толкова бордни картечници M240H. Поръчва се и съпътстващи оборудване, логистика и услуги.
Въоръжените сили на ОАЕ и в момента разполагат с тежки вертолети CH-47, част от които са купени втора ръка от Либия през 2003 г.
CH-47F е най-новото развитие на Chinook. Вариантът е поръчан още от САЩ, Холандия, Канада, Великобритания, Австралия, Индия и Сингапур, а други страни, като например Испания доработват по-старите си варианти до стандарта F. - Още за CH-47
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

На фокус: Първият сериен Су-57 за руските ВКС

08.11.2019, 22:47

В КнААЗ  (филиал на ПАО "Компания "Сухой") завършва сглобяването на първият сериен самолет от пето поколение Су-57 (Т-50, ПАК ФА) с  номер  Т-50С-1. (сериен номер 51001, бордови номер "01 син"). Първите доставки на самолетите във войските ще започнат през 2020 г. - (видео)

 

Помпео: НАТО трябва да се промени или ще се превърне в отживелица

08.11.2019, 21:30

НАТО трябва да расте и да се променя, или в противен случай алиансът рискува да се превърне в отживелица. Това обяви американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от "Ройтерс".
"Вече 70 години НАТО трябва да расте и да се променя. Трябва да посрещне реалностите и предизвикателствата на днешния ден", коментира той, след като изнесе реч в Берлин по повод падането на Берлинската стена преди 30 години.
"Ако страните смятат, че могат да получат полза за сигурността, без да осигурят на НАТО необходимите ресурси, ако не изпълнят ангажиментите си, съществува риск НАТО да стане неефективен или да се превърне в отживелица", добави Помпео.
Източник: news.bg

 

На учебен център „Анево“ се проведе курс за обучение на инструктори по тактическа стрелба

08.11.2019, 21:26

От 4 до 8 ноември. на учебен център „Анево” се проведе курс за обучение на инструктори по тактическа стрелба в динамична среда.
Общ координатор на курса беше майор Марин Цаловски – заместник-командир на щабен батальон с помощник майор Димитър Димитров - началник на щаба на 3-ти механизиран батальон от състава на 61-ва механизирана бригада.
В курса взеха участие офицери, сержанти и войници от видовете въоръжени сили, Военна академия „Георги С.Раковски”, НВУ „Васил Левски”, ВВМУ ”Н.Й. Вапцаров” и Служба „Военна полиция“.
В края на курса участниците положиха теоретичен и практически изпит, като успешно преминалите обучението получиха сертификат за инструктор по тактическа стрелба.
Обучението се проведе под ръководството на инструктори от състава на 61-ва механизирана бригада, 68-ма бригада специални сили и председателя на Българската Федерация по динамична стрелба Т-клас господин Иван Бързилов.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Greek Reporter: Американски бомбардировач B-52 за първи път се приземи в Гърция

08.11.2019, 21:18

Бомбардировач B-52 на Американските военновъздушни сили за първи път се приземи в Гърция, според съобщение от военноморската и военновъздушна база „Суда Бей“ на остров Крит, информира гръцкото електронно англоезично издание Greek Reporter.
Самолетът е кацнал там поради неблагоприятни атмосферни условия, се казва в съобщението на базата.
Военноморската база „Суда Бей“ е основна военноморска база на Гръцкия военноморски флот и на НАТО в залива Суда на гръцкия остров Крит.
Тя е втората по големина военноморска база на гръцкия флот по брой базирани там бойни кораби и е най-голямата и най-известната военноморска база за Съединените щати и НАТО в източното Средиземно море.
Базата разполага с единственото дълбоководно пристанище в Южна Европа и Средиземно море, което е подходящо за ремонт и поддръжка на най-големите самолетоносачи, наречени „суперсамолетоносачи“.
Единствените други възможности за ВМС на САЩ за поддържане на този тип кораби са базата в Норфолк в САЩ и в Дубай в Персийския залив.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Почетоха паметта на загиналите във войите от с. Върбяне, Община Каспичан

08.11.2019, 19:44

Днес с поднасяне на венци, цветя и минута мълчание бе почетена паметта на загиналите във войните жители на село Върбяне. Военно окръжие - Шумен и курсанти от факултет “Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „Васил Левски“ се присъединиха към жителите и се преклониха пред паметта на загиналите и участвалите във войните, съобщават от Военното окръжие.
Възпоменателната церемония се състоя пред Паметника на участниците във войната 1941-1945 г., загиналите във войните1912-1918 г. и орденоносци. 14 са загиналите във войните от 1912-1918 г. жители на село Върбяне. Представители на двете вероизповедания- свещеник Андрей Стефанов и заместник - районният мюфтия на гр. Шумен Ариф Мехмед се включиха в ритуала по каноните на християнската и мюсюлманска религия. На ритуала присъстваха представители на местната власт в общината, жители и гости на село Върбяне, както и единственият жив ветеран от войните в община Каспичан - Никола Пенчев от село Златна нива.
Източник: http://otbrana.com/

 

Politico: Германия ще харчи по 2% за отбрана през 2031 година

08.11.2019, 16:38

Германия възнамерява да изпълни целта на НАТО да харчи по 2% от брутния си вътрешен продукт до 2031 година, заяви министърът на отбраната на страната Анегрет Крамп-Каренбауер (АКК), цитирана от Politico.
Според разходните планове Германия ще отпусне 1,5 процента от БВП за отбрана през 2024 г., като ще стигне до 2 процента - установената цел за членовете на съюза - седем години по-късно. Това е увеличение на краткосрочния ангажимент и за първи път АКК посочва дата за постигане на общата цел от 2 процента.
В момента най-богатата страна в ЕС харчи около 1,3 процента за отбрана. Но президентът на САЩ Доналд Тръмп постоянно критикува Берлин за военните разходи и многократно призовава Германия намали времето за постигане на целта.
Но Крамп-Каренбауер, която също така е начело на управляващия Християндемократически съюз (ХДС) и претендент да наследи канцлера Ангела Меркел, заяви, че този ход „не се прави заради американския президент - и не само сегашният изисква това, а защото е в нашият собствен интерес към сигурността“.
Тя също подкрепи създаването на Съвет за национална сигурност, който да се използва за координиране на политиките в рамките на правителството.
„Страна с нашите размери и икономическа и технологична мощ, страна с геостратегическото си положение и нашите глобални интереси, просто не може да стои в кулоарите и да наблюдава“, каза Крамп-Каренбауер по време на реч във военен университет в Мюнхен.
В петък сутринта тя ще се срещне с държавния секретар на САЩ Майк Помпео за разговори в нейното министерство в Берлин. Нейният предшественик като министър на отбраната, бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, също ще бъде в Берлин в петък.
Крамп-Каренбауер също така заяви, че възнамерява да стимулира отбранителното сътрудничество по време на мандата на Германия начело на ротационния съвет на председателството на ЕС през втората половина на 2020 г. и ще предложи министрите на отбраната на Франция, Великобритания и Германия да се срещнат за редовни разговори в тристранен формат.
Ангажиментът идва, тъй като френският президент Еманюел Макрон заяви: „Това, което в момента преживяваме, е мозъчната смърт на НАТО“, по време на интервю за The Economist, публикувано в четвъртък.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Дават нов тласък на европейската сигурност и отбраната чрез укрепване на сътрудничеството

08.11.2019, 16:33

„Неминуемо в днешната ситуация за сигурност е необходимо все по-силно взаимодействие между НАТО и Европейския съюз, особено когато говорим за киберсигурност и хибридни заплахи“. Това заяви заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов вчера в изказването си на международната конференция „Европейска отбрана - една цел, много предизвикателства“. Конференцията бе организирана от Софийския форум за сигурност, фондация „Конрад Аденауер“ и Центъра за европейски изследвания „Вилфред Мартенс“.
Вицеадмирал Ефтимов посочи, че с приемането на новата Глобална стратегия на ЕС и плана за нейното прилагане лидерите от Съюза са решили да дадат нов тласък на европейската сигурност и отбраната чрез укрепване на сътрудничеството в тази област. Той поясни, че в рамките на европейската сигурност и отбрана и на икономическия потенциал на ЕС много важен акцент се поставя върху изграждането на съвременни способности в областта на иновациите и изкуствения интелект.
Заместник-началникът на отбраната очерта националния принос за подобряване на възможностите за коопериране и изграждане на ефективни съюзни структури в контекста на Европейската рамка за сигурност и отбрана, както и участието на страната ни в новите механизми за координирано изграждане на военни способности и съвместното им използване в европейски контекст – Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (ПССО), Координирания годишен преглед на отбраната и Европейския фонд за отбрана, съобщава Пресцентърът на МО.
Във форума участва и директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев, който представи доклад на тема: „Как България вижда европейската отбрана и в кои проекти участваме, какво следва да се подобри от следващата Комисия в областта на Европейската отбрана“. В него се посочва, че България като държава-членка на ЕС и НАТО изгражда адекватен комплект от военни сили за изпълнение на поетите ангажименти към колективната отбрана и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Стратегическа задача е страната ни да поддържа непрекъсната свързаност между националните усилия и подходи с тези на нейните съюзници за гарантиране на оперативната съвместимост и готовността на Въоръжените ни сили. Изпълнението на тези цели в съвременните условия изисква задълбочено планиране и адекватно финансово осигуряване.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военните моряци отбелязаха 107 години от първата българска победа

08.11.2019, 16:15

На 8 ноември 2019 г. по случай 107 години от първата българска морска победа – успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”, пред Военноморския музей в гр. Варна се проведе военен ритуал.
Строя на почетния караул бе приет от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев.
След словото на директора на Военноморския музей доктор Мариана Кръстева бяха поднесени венци и цветя на Кораба-музей „Дръзки” и пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 година.
- (видео)

По същия повод на Централните софийски гробища се проведе военен ритуал и бяха поднесени венци и цветя на гроба на капитан І ранг Георги Купов – командвал миноносеца „Дръзки” при атаката му срещу крайцера „Хамидие” по време на Балканската война.  
Слово произнесе заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Присъстваха офицери от командването на ВМС, Щаба на отбраната както и представители на „Клуб военни моряци” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. София. - (видео)
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

14 години Асоциация на Сухопътните войски на България

08.11.2019, 11:36

 Генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председател на асоциациятаПреди 14 години на 8 ноември 2005 г. група генерали и офицери от Сухопътните войски създадоха сдружение от нов тип, обединяващо запасни и кадрови чинове, колективни и корпоративни членове. Така се роди Сдружение " Асоциация на Сухопътните войски на България” (АСВБ). Подобна структура има в много страни по света, но за модел бе избрана Асоциацията на Сухопътните войски на САЩ (US Army Association), която най-добре съответстваше на целите и задачите на сдружението.
Новото сдружение бе посрещнато резервирано от съществуващите съюзи, но радушно от обществото и членовете му, които нарастваха с годините. Програмата на сдружението бе ясна и чиста: подкрепа на мисията на Сухопътните войски и българския отбранителен бизнес; съхраняване и развитие на военноисторическото наследство, защита на членовете му; единение на военнопатриотичните организации и подкрепа на усилията в областта на отбраната. Тази цел и задачи бе следвана неотклонно тези 14 години;
Сдружението организира и проведе над 20 мероприятия  от различен характер: симпозиуми, семинари и конференции в това число и четири международни. Организира написването и издаването  на четиритомната История на Сухопътните войски на България. Издаде историята на 79 пехотни полка и 15 бойни пехотни дивизии, носителите на военната слава и чест на България, обединени в поредицата „Българска пехота” от Алманах на Сухопътните войски на България. Изданията бяха предоставени безвъзмездно на регионалните библиотеки и музеи, организации и формирования от Сухопътните войски. Асоциацията бе основен организатор на инициативите „Да наречем една  улица на нашия полк и дивизия” и на „Една детска сълза-една усмивка”, опора на дейността на Обществения съвет по въпросите на отбраната, председателят на който бе Председателя на Асоциацията и написването на проект на Национална доктрина на Република България.
Асоциацията бе активен поддръжник на единението на запасното войнство в единен съюз, който активно да работи за защита на интересите му и воюваше непрестанно с опитите за неговото разединение. В името на това тя беше в основите на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната, а след отказа на последната да работи за единението на запасното войнство стана член на Съюза на офицерите от запаса и резерва-единствената организация със структури в цялата страна, която може да бъде в основата на обединението на запасното войнство. Асоциацията остана вярна на етичния си кодекс  и устав и поддържаше здрави връзки с повечето военнородолюбиви организации в България, работи активно в подкрепа на усилията за възстановяване на отбранителния потенциал на държавата.
Всички успехи Асоциацията дължи на своите членове, запасни и кадрови чинове, генерали, офицери и войници, на всички колективни и корпоративни членове, на своите приятели и съмишленици.
Честит празник!
Източник: http://otbrana.com/

 

Академична подкрепа

08.11.2019, 08:25

Две български академии подкрепят предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването.
1. Академия за иновации и развитие (АИР)
Предложение от проф. д-р инж. Иван Величков Иванов, Председател на Управителния и Академичния съвет на Академията за иновации и развитие гр. София, 07.11.2019 г.
Относно: подкрепа на Предложението за учредяване на президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” по случай 110-годишнината от рождението на поета Никола Йонков Вапцаров – 7 декември 2019 г.
2. Обществена Академия за Наука, Образование, Култура (ОАНОК)
Академик, проф., Grand PhD Асен Богданов, Председател на ОАНОК и Главен редактор на Международното научно списание за световния елит “E&M Smart Education”.
Решение на ОАНОК от 20.09.2019 г. за Подкрепа на Предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия «Морето и машините» по случай 110 годишнината от рождението на поета Никола Йонков Вапцаров – 7 декември 2019 г.

 

Норвегия достигна първоначално ниво на бойна готовност с F-35

08.11.2019, 08:20

Кралските норвежки ВВС обявиха, че са достигнали до първоначално ниво на бойна готовност (IOC) със своите изтребители F-35A. Това стана на 6 ноември 2019 г.
Това бе постигнато, след като норвежките F-35 бяха разположени в предната авиобаза Риге, което трябваше да демонстрира, че типът може да се оперира и извън основната му база в Орланд.
Норвегия става третата европейска държава, която достига първоначално ниво на бойна готовност. Другите две са Италия (през ноември 2018 г.) и Великобритания (през януари 2019 г.).
Норвежките въоръжени сили две години правят вътрешни изпитания на F-35, за да са сигурни, че типа може да оперира в екстремните арктически условия на Северна Норвегия. Норвежките F-35A са и единствените снабдени със спирачни парашути.
Кралските норвежки ВВС разполагат с 22 броя F-35A, от които седем са в САЩ и се използват за обучение, а останалите 15 са разположени в страната. Първите норвежки F-35 бяха получени през ноември 2017 г.
Норвегия планира да разположи част от своите F-35 в Исландия, където да извърши мисия по „ер полисинг”. През тази есен Италия направи същото със своите F-35. Кралските норвежки ВВС планират да започнат изпълнение на мисията „ер полисинг” в страната с F-35 от 2022 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Премиерът Борисов обяви, че „градската десница” се е озлобила заради покупката на F-16

08:11.2019, 08:17

Премиерът Бойко Борисов заяви, че т.нар. „градска десница” се е озлобила, тъй като правителството му купило изтребители F-16 от САЩ. Това заяви той днес, 7 ноември 2019 г., по време на националната работна среща на ГЕРБ, което се проведе в София.
„Кога те (т.нар. „градска десница” – бел. ред.) се озложиха най-много? Когато, въпреки цялото усилие на служебното правителство (на президента Радев – бел. ред.) и почти купиха Gripen-ите. Ние обърнахме и дадохме геостратегическото направление за първи път реално на България с купуването на новите F-16 Block 70, с които не само, че ставаме сила, а почват да ни броят по друг начин в НАТО. Това най ги вбеси”, каза министър-председателя.
Борисов се отдаде на дълга тирада пред новоизбраните кметове от ГЕРБ, както и политически съюзници на партията. Т.нар. „градска десница” беше сред основните мишени на гнева на премиера, който я обвини, че се е съюзила с БСП, тъй като произхожда от бившата БКП номенклатура.
Думите на премиера, обаче са меко казано абсурдни, дори без да се стига до тезата, че почти бил купен Gripen, защото именно функционери и приближени до партиите, които изграждат „Демократична България” бяха едни от най-яростните защитници на покупката на F-16.
Велизар Шаламанов, експерт в „Демократична България” в областта на отбраната и бивш служебен военен министър назначен от президента Плевнелиев, многократно озвучаваше тезата, че трябва да се купи точно F-16. Съби Събев, бивш кандидат за вицепрезидент излъчен от някогашния „Реформаторски блок” пък се превърна в говорител на всякакви тези около изтребителния проект.
Не е за пренебрегване, че неправителствената организация „Атлантически съвет на България” бе най-яростния привърженик на F-16 и многократно атакува опцията за покупката на Gripen, включително и с, меко казано, чисто пропагандни тези. В управителния съвет на организацията влизаха дейци от „градската десница”, като Димитрин Вичев, Трайчо Трайков и Съби Събев, а сред членовете имаше имена, като Асен Генов, Бетина Жотева, Бойко Станкушев, Валерия Кардашевска, Велизар Шаламанов, Даниел Митов, Манол Глишев, Пламен Даракчиев и доста други.
Борисов не за първи път атакува т.нар. „градска десница” по въпроса за F-16. На 31 юли 2019 г., когато премиерът похвали министрите си за успешно проведената сделка, той заяви, че не е получил никаква подкрепа от „нашите партньори в дясно”. Това предизвика бързата реакция на „Демократична България”, като един от лидерите ѝ, Атанас Атанасов, с право заяви, че обединението подкрепя сделката.
Тирадата на министър-председателя и лидер на ГЕРБ, обаче трябва да се разглежда най-вече в контекста на цялостната му атака срещу "Демократична България", но вероятно той се опитва да препише и всички заслуги за осъществяването на сделката на собственото си име, което всъщност не е далеч от истината.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Подкрепят проекта на бюджет за отбрана

06.11.2019, 08:15

Това стана на вчерашното заседание на Комисията по отбрана с 11 гласа „за“, 6 „против“ и 3 „въздържали се“. Депутатите от ГЕРБ и ВМРО бяха категорични, че такъв бюджет за отбрана не е имало от години. От „БСП за България“ бяха против, а от ДПС и Воля се въздържаха.
МО има положително становище по отношение на проекта, каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Според него заложените разходи са в съответствие с Националния план за постепенно повишаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП до 2024 г.  Увеличението спрямо тази година е със 103,237 млн. лв., като повечето от тях ще отидат за заплати и осигуровки.
Предвидени са 28, 9 млн. лв. за назначаване на още 800 войници. Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов смята, че ще се запази темпът на преодоляване на големия некомплект от личен състав. От тези средства ще се изплащат и обезщетенията на 150 войници и матроси, които през 2020 г. навършват пределна възраст за уволнение. Според него намаляването на средствата за издръжка с около 42 млн. лв. няма да се отрази на подготовката на войските, още повече, че през следващата година няма да бъдем домакини на големи международни учения. Увеличават се батальонните учения, летателните часове – с 10-15 процента, ще продължи ремонтът на наличната техника и инфраструктурата.
Кольо Милев и Николай Цонков от „БСП за България“, ген. Симеон Симеонов от ДПС и Слави Нецов от Воля поставиха въпроса за повишаване базата за определяне възнагражденията на военнослужещите, която е 380 лв. от 2009 г. Заместник-министър Величков изрази мнение, че това би трябвало да стане. Дори определи запазването на размера на базата, като дефект на проекта на бюджет. От управляващите бяха изразени мнения, че това не е толкова важно, с оглед на предвидените 10 процента увеличение на заплатите, което ще стане за трета поредна година. Въпреки това, обаче, отбеляза вицеадмирал Ефтимов, на пазара на труда армията продължава да бъде в неизгодна позиция. Подсказано бе нещо кога може да се реши въпросът със социалния статус на военнослужещите. Очаква се след Стратегическия преглед на отбраната да се преразгледа организационната структура на Въоръжените сили, с което да се освободят средства, за да се насочат към хората в отбраната.    
Разходите на Министерството на отбраната за следващата година ще бъдат 1, 514 065 млрд. лв. Тазгодишните бяха 1, 414 211 млрд. лв., които след актуализацията през юли заради сделката със САЩ за закупуване на осем самолета Ф-16 станаха 3, 514 2011 млрд. лв. За персонал през 2020 г. се отделят 1, 095 514 млрд. лв. срещу 995,922 хил. лв. за тази година.
В централния бюджет има заложени още 495,5 млн. лв., каза заместник-министър Величков. Те са за проектите за корабите и бойните машини, съответно 171 млн. лв. и 100 млн. лв., за подобряване инфраструктурата на авиобаза „Граф Игнатиево“ във връзка с приемането на новите изтребители Ф-16 и 124 млн. лв. за попълване на некомплекта от личен състав, за горива, по проекта за 3D радарите, ремонта на ЗРК С-300 и модернизацията на трите фрегати. За следващите две години също се планират по 100 млн. лв. за инфраструктурата на авиобазата.
В средносрочната бюджетна прогноза има несъответствие на предвидените разходи за отбрана за 2021 и 2022 г. спрямо националния план за 2 процента. Заместник-министърът на финансите Росица Велкова каза, че това ще бъде коригирано през март-април следващата година. Ще се изчака одитът на Министерството на отбраната от Сметната палата във връзка с невключването в информацията за разходите за отбрана на средствата за пенсии на военнослужещите и цивилните лица от състава на Въоръжените сили.
Председателят на комисията ген. Константин Попов охлади малко еуфорията от проекта на колегите си от управляващото мнозинство. Ние, продължи той, отчитаме, че предложеният бюджет за отбрана е положителен, философията му е правилна, но в абсолютна стойност може да се искат повече средства. Мнението му е, че това е бюджет на развитието и растежа на отбранителните ни способности.
*********
В мотивите към законопроекта се посочва, че са осигурени средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия, а именно: придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС и основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Допълнително са предвидени средства за изпълнение на международните договори във връзка с придобиването на нов тип боен самолет (транспорт и застраховки) и за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет.
В Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза в разходите за отбрана не са включени съответно 100,0 млн. лв. за 2020 г., 260,0 млн. лв. за 2021 г. и 240,0 млн. лв. за 2022 г., съгласно посоченото разпределение на плащанията по години за реализацията на Актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, приет с Решение на Народното събрание от 8.06.2018 г. (обн., ДВ, бр. 51 от 19.06.2018 г.), предвид извършения през 2019 г. еднократен първоначален депозит за цялата сума по договорите, свързани с придобиването на нов тип боен самолет.
Общо разходите по функционален принцип за група „Отбрана” в проекта за 2020 г. са в размер на 1 791,9 млн. лв., което представлява 1,4 % от БВП. За целите на представяне на финансова информация за разходите за отбрана към НАТО, Министерството на отбраната включва разходите по бюджета на Министерството на отбраната и трансферите на държавните висши военни училища, които са предвидени освен по група „Отбрана“ и по други функции. В проекта за 2020 г. общо разходите за отбрана възлизат на 1 941,0 млн. лв., което представлява 1,53% от БВП, след приспадане на авансово предоставените 100,0 млн. лв. за 2020 г. във връзка с изпълнението на договора за придобиването на новия тип боен самолет. Съгласно класификацията на НАТО в разходите за отбрана следва да се включват и разходите за пенсии, но същите не са включени във финансовата информация, предоставяна към НАТО, е отбелязано в мотивите.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

В САЩ се притесниха от руски дронове-камикадзета

08.11.2019, 08:00

Американски военни анализатори съобщават с тревога за потенциалната заплаха от руските дронове и техните бойни способности, пише вестник „Российская Газета“, цитиран от Агенция "Фокус".
Както отбелязва изданието Popular Mechanics, нова концепция предвижда масова атака със стотици дронове-камикадзе. За атаките ще бъдат използвани евтини безпилотни летателни апарати с формата „летящи крила“, които имат система за вертикално излитане и могат да носят около 2 килограма взрив. Цели за безпилотното ято ще са камиони и машини с лека броня. Освен това дроновете могат да бъдат ефективни при унищожаването на въздушни и надводни цели, както и радарни станции.
„Руснаците считат, че това ято ще бъде ефективно оръжие в борбата с терористите и високотехнологични противници. Изхождайки от това, което руснаците са видели и узнали в Сирия – това е най-важният военен опит към днешна дата – роякът дронове може да нанесе сериозни щети“, обяснява американският военен анализатор Самюел Бендет пред изданието S4ISRNet. Експертите отбелязват, че в момента практически е невъзможно да бъде обезвреден вдигнал се във въздуха рояк дронове-камикадзета. Ако главният апарат бъде унищожен от противника или се загуби по някаква причина, неговите функции се предават на друг дрон. След това се прави реконфигурация и така до загубата на последните две устройства.
"Познатите защитни средства, като ракети, оръдия и картечници, няма да бъдат ефективни против ято безпилотни апарати“, пише Popular Mechanics. „Защитна система, която може да свали 90 процента от дроновете, а това е много добър показател, все пак пропуска останалите 10% от апаратите“, пише в статията. Ефективни средства за противодействие биха били „заглушителите“, но те ще бъдат безполезни срещу автономни дронове, които не приемат радиосигнали.
Източник: https://fakti.bg/

 

 

В Япония спуснаха на вода последната подводница клас Soryu

07.11.2019, 23:08

В сряда, 6 ноември, в корабостроителницата Kawasaki Heavy Industries (KHI) в Кобе бе спусната на вода подводницата Toryu, дванадесетата и последна дизел-електрическа подводница от клас Soryu, предназначена за японския флот. Според изданието Naval News тази подводница е втора в серията, получила литиево-йонни батерии. На церемонията присъства началникът на щаба на флота адмирал Хироши Ямамура.
Toryu е шестата подводница от клас Soryu, слязла от стапелите на Kawasaki Heavy Industries. Останалите шест подводници от серията са изградени от Mitsubishi Heavy Industries. Името Toryu в превод от японски означава "Сражаващ се дракон" (Fighting Dragon).
Последната подводница от серията бе заложена в корабостроителницата в Кобе през януари 2017 г. Доставката й на клиента е планирана за март 2021 г. Първата подводница Sorya беше заложена през март 2005 г., спусната на вода през декември 2007 г. и тя усили японския флот през март 2009 г. Оттогава са въведени в строя още девет подводници. Десетата дизелелектрическа подводница Shoryu беше предадена на ВМС през март 2019 г. Всички тези подводници са оборудвани с традиционните оловни батерии. Единадесетата и дванадесетата подводници Oryu и Toryu вече са получили литиево-йонни батерии, които според разработчиците имат два пъти по-голяма мощност.
Подводниците от клас Soryu са оборудвани с два дизелови двигателя Kawasaki 12V 25 / 25SB и четири въздушнонезависими енергийни установки V4-275R. Използването на въздушнонезависимите енергийни установки позволява да се намали видимостта на подводницата за сонарите и тя да остане под вода за около 14 дни. Водоизместването на подводниците Soryu е 4100 t, дължината - 84 m, ширината - 9,1 m. Подводната скорост е до 20 възела, а в надводно положение - 12 възела. Екипажът е от 65 души. Подводниците са въоръжени с шест 533-mm торпедни тръби предназначени за изстрелване на свръхтежките торпеда Тип-89 и противокорабни ракети със среден обсег на действие Harpoon.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Сливен ще бъде домакин на кампанията „Бъди войник“

07.11.2019, 19:57

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще участват в събитията от националната информационна кампания „Бъди войник“ в Сливен утре, 8 ноември.
От 16.00 ч. на площад „Хаджи Димитър” ще бъде подредена информационна борса за набиране на кандидати за войници и матроси. В нея ще участват Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Националната гвардейска част, Централно военно окръжие, служба „Военна полиция“, Специалните сили. На място младите хора ще могат да се запознаят с вакантните места за служба в Българската армия, условията и начините за кандидатстване, като и да научат подробности за особеностите на отделните длъжности.
По същото време в района ще бъде разположена военна техника и образци въоръжение на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен и Регионална служба „Военна полиция“.
С експозиция от униформи, нагръдни знаци и военни символи в събитието се включват и регионален клуб „Хаджи Димитър” – гр. Сливен, към НД „Традиция” – гр. Нова Загора, и клуб „Родолюбие“.
Присъстващите ще могат да наблюдават още динамичен показ на Регионална служба „Военна полиция“. Ще бъдат демонстрирани действия на специализираната тактическа група по съпровождане на ВИП лице и обезвреждане на нападатели.
От 18.30 часа във Военния клуб ще започне концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, Гвардейски представителен духов оркестър. На сцената ще излязат и Клуб по спортни танци – Сливен, Детски фолклорен състав „Бисерче“, клуб по спортни танци „Барби“ и школа за поп и рок изпълнители. Входът е свободен.
Заместник-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще дадат брифинг за присъстващите медии в 16.00 ч. на 8 ноември на мястото на събитието.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Курсанти от НВУ „Васил Левски” стреляха с танк Т-72 на „Батмиш“

07.11.2019, 19:50

Двадесет  курсанти от специализация ”Мотопехотни и танкови войски” проведоха през тази седмица стрелби на oгневи комплекс „Батмиш”- Сливен. В изпълнение на учебния план на НВУ „Васил Левски” по дисциплината „Теория на стрелбата и огнева подготовка” във вторник и сряда те проведоха огневи тренировки и изпълниха подготвителни упражнения, а в четвъртък изпълниха 1-во контролно упражнение с вкладна цев денем с танк Т-72.
Осигуряването на стрелбите беше организирано от Центъра за подготовка на специалисти от състава на Сухопътни войски.
Старши ръководител на стрелбите беше техният преподавател подполковник Милко Стефанов, главен асистент в катедра „Военни науки” в НВУ „Васил Левски”, който посочи, че съвместните подготовки на курсантите  заедно с военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти е една добра традиция.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Новият контейнер EAJP за РЕБ на Saab с първи полетни изпитания

07.11.2019, 16:33

Saab извърши първите полетни тестове на новия усъвършенстван контейнер за РЕБ Electronic Attack Jammer Pod (EAJP). Тестовете завършиха с успех на 4 ноември 2019 г. По време на полета са тествани интерфейсите на контейнера с хардуера и софтуера на самолета, както и контрола и мониторинга на процесите в пилотската кабина.
Целта на новия контейнер EAJP на Saab е да предпазва самолетите от радарно облъчване чрез сложни функции за заглушаване, като по този начин се блокира способността на противника да ги атакува. Първият полет е важна стъпка от програмата за развитие на контейнера.
Saab усилва своите възможности за РЕБ и новият усъвършенстван контейнер е важен елемент от това развитие. EAJP е силно допълнение към вградените възможности за РЕБ на високо усъвършенстваната бордова система за електронна война на новия изтребител Saab Gripen E/F. Контейнерът може да се използва и от други видове въздухоплавателни средства. Контейнерът представлява част от Arexis - семейството на електронните военни системи на Saab .
„Извършихме летателните изпитания с изтребител Gripen и този нов контейнер е важна част от развитието на новата ни способност за РЕБ“ заяви Андерс Карп, старши вицепрезидент и ръководител на на бизнес зоната Saab Surveillance.
Системите за РЕБ се използват и за самозащита чрез пасивно откриване на враждебни радарни системи и ракети, за защита на самолета или платформата чрез използване на активни и пасивни противодействия. Офанзивната електронна война, позната още като електронна атака, включва активно изпращане на заглушаващи сигнали за нарушаване на сензорите в системите за ПВО на противника, така че те вече да не представляват заплаха.
Saab е водещ доставчик на системи за РЕБ, включително усъвършенствана технология на заглушаване и доставя съвременни решения за повече от 50 години.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт, Европа е на ръба на пропастта

07.11.2019, 12:48

Френският президент Еманюел Макрон предупреди европейските страни в интервю за The Economist, че вече не могат да разчитат на САЩ да защитава съюзниците по НАТО.
"Това, което в момента преживяваме е мозъчната смърт на НАТО", обяснява той.
Европа стои на "ръба на пропастта" и трябва да започне да мисли за себе си стратегически като геополитическа сила, в противен случай ние "вече няма да контролираме съдбата си."
По време на едночасовото интервю в Елисейския дворец в Париж, президентът коментира, че е крайно време Европа да се "събуди".
Той е попитан дали вярва в ефективността на член 5 на НАТО, идеята, че ако един член на НАТО бъде атакуван, всички ще му помогнат, което според мнозина анализатори подкрепя възпиращия ефект на алианса. "Не знам", отговаря той, "какво ще означава член 5 утре?"
"Няма координация относно стратегическото вземане на решения между САЩ и техните съюзници в НАТО. Няма. Има некоординирани агресивни действия на друг съюзник в НАТО, Турция, в област, в която нашите интереси са застрашени", допълва той.
Източник: https://news.bg/

 

Американските ВВС спряха полети над Япония след изпусната от Ф-16 ракета

07.11.2019, 12:41

Американските ВВС преустановиха тренировъчните полети в района на авиобаза Мисава (японската префектура Аомори) след като техен изтребител Ф-16 изпусна учебна ракета по време на тренировка. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на командването на ВВС на САЩ в Япония, които публикуваха решението си в Twitter.
"Провеждането на подобни учения в района на авиоабаза Мисава се преустановяват", се казва в съобщението. От американска страна подчертават, че се отнасят сериозно към въпроса за осигуряване на безопасността при провеждане на учения.
По-рано стана известно, че изтребител Ф-16 на американските ВВС по време на тренировъчен полет над японската префектура Аомори е изпуснал учебна ракета извън установената зона за провеждане на учебни полети.
Информация за пострадали в резултат на инцидента не е постъпвала. Властите в Япония изискаха от американска страна да направи всичко необходимо за да не допусне повтаряне на подобни инциденти.
В Япония в последните години бе забелязано участие на малките авиопроизшествия, които предизвикват сериозно безпокойство в местното население. Често те са свързани с техника на американските ВВС, дислоцирана на японска територия, но се случват и инциденти с авиацията на Силите за самоотбрана на страната.
Източник: https://news.bg/

 

Сериозен спад в износа на оръжие

07.11.2019, 12:15

Износът на българско оръжие и боеприпаси сериозно намаля през първите девет месеца на годината. Износът на специална продукция от “Кинтекс” от януари до септември е на стойност 70,88 млн. лв., при 231,3 млн. лв. за същия период на миналата година, пише във финансовия отчет на дружеството. Това представлява спад на реализирания износ с близо 70%. Дружеството е осъществило доставки на военна продукция за Индия, Алжир и Нигерия. Депозирани са и оферти в отговор на отправени запитвания и обявени тръжни процедури за боеприпаси и въоръжение от Министерствата на отбраната на Нигерия и на Алжир. Печалбата на “Кинтекс” от януари до септември е 8,791 млн. лв., което е спад със 70% на годишна база.
В същото време финансовият резултат на ВМЗ-Сопот нараства. За деветмесечието печалбата на “Вазовски Машиностроителни заводи” е 14,888 млн. лв., при 2,241 млн. лв. година по-рано. Това представлява над 6,6 пъти ръст на печалбата. Приходи от продажби на ВМЗ-Сопот от януари до септември са 177 млн. лв., което е с 66 млн. лв. повече спрямо приходите от 111 млн. лв. за същия период на миналата година. През последното тримесечие на годината се очаква дружеството да изпълни поръчки на стойност 50-60 млн. лв.
Освен, че ВМЗ-Сопот реализира по-големи приходи спрямо миналата година, дружеството работи значително по-ефективно. За деветмесечието на 100 лв. разходи компанията е реализирала 108 лв. приходи, при 101 лв. година по-рано.
Държавното дружеството НИТИ, което също произвежда военна продукция, има загуба от 85 хил. лв. за деветмесечието, при загуба от 12 хил. лв. година по-рано.
Държавното “Авионамс” е специализирано в ремонт и модернизация на хеликоптери с военно и гражданско предназначение, както и на самолети от типовете МиГ и Су. До края на септември дружеството има печалба от 2 млн. лв., при 6,5 млн. лв. година по-рано.
Източник: https://trud.bg/

 

В Москва се състоя тържествено шествие по случай годишнината от военния парад през ноември 1941 г.

07.11.2019, 11:52

Близо 4000 души дефилираха днес по Червения площад на тържествено шествие по случай 78-ата годишнина от военния парад, посветен на Октомврийската революция, на 7 ноември 1941 г. - по време на битката за Москва в разгара на Втората световна война, съобщиха руски информационни агенции. - (видео)
Участваха почетен караул от трите вида въоръжени сили, военнослужещи от армията и военен оркестър, кавалерийска група от президентския полк към Федералната служба за охрана, курсанти от различни военни училища, 600 артисти и 250 доброволци. Сред гостите бяха 1200 ветерани от войната. По площада минаха и 40 бойни коли от военно време. - (видео)
Кметът на Москва Сергей Собянин поздрави ветераните по случай празника и им благодари за мирното небе над днешна Русия. Безценният опит на героите от войната ни учи да вярваме в правото дело и да се сражаваме до победа, колкото и да ни е тежко, каза той, цитиран от ТАСС.
Днес на Червения площад ще работи музей под открито небе, където ще бъдат изложени образци бойна техника от времето на Втората световна война, включително прочутите "катюши". Организирани са тематични интерактивни пространства и фотоизложби, ще бъдат показани военни кинохроники и руски филми за войната, съобщи агенция Интерфакс.

 

Индия внесе аванс от $850 млн. и помоли Русия да ускори доставките на С-400

07.11.2019, 08:45

Индия вече е направила първата си вноска от $850 млн. за системите С-400 "Триумф" и иска Русия да ускори графика за доставка, съобщи в сряда The Economic Times, позовавайки се на свои източници.
Ускорената доставка на пет полкови комплекта С-400 по споразумение на обща стойност $5,43 млрд., подписано през октомври 2018 г., трябваше да бъде обсъдена по време на 19-тата руско-индийска междуправителствена комисия по военно и военнотехническо сътрудничество, която се проведе в сряда под съпредседателството на министъра на отбраната на Индия Раджнат Сингх и неговия руски колега Сергей Шойгу, съобщиха източници, цитирани от "Интерфакс".
Според тях Сингх в четвъртък може дори да посети завода, който произвежда С-400 в Санкт Петербург. Делхи реши да ускори графика на доставките, след като наскоро Индия и Русия разработиха механизъм за плащане, за да заобиколят режима на санкции на САЩ срещу придобиване на руски оръжейни системи, твърдят източници.
"Първата вноска от 15% по сделката за закупуване на С-400 беше отложена с няколко месеца. Но сега тя е платена, а останалите плащания са свързани с доставките. Русия увери Индия, че ще се придържа към първоначалния график на доставките. Индия обаче се опитва да го ускори", каза източникът.
Както бе съобщено, в началото на октомври 2018 г. беше подписан договор на руско-индийските преговори на високо ниво за доставката на системи за ПВО "Триумф" в Индия. Индия ще получи пет полкови комплекта С-400.
През юни официалният представител на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) Мария Воробьова заяви пред "Интерфакс", че доставките на С-400 до Индия ще започнат след 2020 година.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Може ли Москва да унищожи САЩ без милиони жертви

07.11.2019, 08:31

Преди 70 години, през 1949 г., в казахската степ е изпитана първата съветска атомна бомба – „РДС-1“. Но четири години по-рано, през 1945-а, в недрата на стратегическото управление на Обединения комитет на началник-щабовете на армията на САЩ се ражда документът, наречен „Стратегическа уязвимост на Русия в условията на ограничена въздушна атака“.
В платформата на този конкретен военен „опус“ в края на същата година американците разработват първия план за ядрената атака срещу СССР. Тя се нарича „Тоталити“ (директива J432/D) и предвижда бомбардировка от стратегически бомбардировачи с ядрени заряди на двадесетте най-големи съветски града.
И 4 месеца по-късно, вече през 1946-а, отвъдморските стратези „приготвят“ следващия „проект“ на същата ядрена атака („Пинчер“) с разширен списък на съветските промишлени и военни центрове на СССР, които трябва да бъдат бомбардирани. И този „безумен пай“ е изпечен по време на речта на Чърчил във Фултън......Прочети още

 

Foreign Policy: Русия е единственият победител в Сирия

07.11.2019, 08:10

Настоящата криза в Сирия се характеризира с много губещи и само един основен победител – Русия, коментират в редакцията на американското списание Foreign Policy.
Докато държавният глава на САЩ Доналд Тръмп попадна под критиката, както в собствената си страна, така и извън нея заради прибързаното изтегляне на американските войски от Сирия, Турция изпрати армията си в близкоизточната страна. Резултатът бе смъртта на поне 250 кюрди и превръщането на около 300 хиляди души в бежанци. Междувременно Русия увеличи своето влияние върху Анкара и Дамаск.
На 22 октомври турският президент Реджеп Ердоган и държавният глава на Руската федерация Владимир Путин постигнаха споразумение за изтласкване на Сирийските демократични сили (СДС), състоящи се предимно от кюрди, от Северна Сирия. Руските и турските сили ще патрулират заедно в зоните в непосредствена близост до границата. В съответствие с постигнатото по-рано споразумение кюрдите ще се присъединят към Пети корпус на сирийската армия. Този корпус включва чуждестранни доброволци и се контролира от Русия.......Прочети още

 

„Взгляд“: Как промени руската армия Сергей Шойгу

07.11.2019, 07:54

Преди седем години, на 6 ноември 2012 година, Сергей Шойгу стана министър на отбраната на Русия. За разлика от поздравленията, които всеки държавен деятел получава на рождения си ден, годишнината от встъпването в длъжност обикновено се оценява съвсем по друг начин – според успехите или неудачите на човека като ръководител. Какви са резултатите от дейността на армейски генерал Шойгу, пише руското издание „Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.
Формално реформата на руската армия започна четири години преди издигането на Шойгу на поста министър на отбраната на страната.
След военния конфликт в Абхазия и Южна Осетия през август 2008 година стана ясно, че руската армия като цяло може да се бори с външни заплахи, произтичащи от някои съседи. Но в същото време войната от 08/08/08 разкри много проблеми, свързани с недостатъците на все още съветската система за командване и контрол, с остарелите оръжия, техника и комуникации. Стигна се до смешен момент- офицерите контролираха войските чрез отворени мобилни комуникации, което би било равнозначно на самоубийство, ако врагът разполага с достатъчно оборудване за радиоелектронна борба и радиоприхващане. Всъщност победата във войната през август 2008 г. на руската армия в никакъв случай не беше осигурена от нейната сила, а от откровената слабост на грузинските въоръжени сили и грубите грешки на грузинската страна.
Първоначалният етап на военната реформа протичаше по традиционно руския начин за справяне с проблема - мобилизиране на всички сили, наливане на пари в проблема, объркване, както и връчване на награди на тези, които не бяха замесени и наказание за невинните. По руски маниер принудително на острието на военната реформа се оказа Анатолий Сердюков на принципа „трябва да сърбаш това, което си надробил“. Тъй като с непредубеден анализ на събитията в Южна Осетия става ясно, че неговата отрицателна роля за многото загуби и жертви е била решаваща.
Формулировките, които бяха озвучени през 2012 г., с оставката на Сердюков, вече бяха напълно адекватни. Министърът изобщо не беше отстранен заради грешки в първата година и половина от мандата си, а заради откровен срив и хаос в организирането на работа по започналата в резултат от конфликта реформа.
Има основание да се смята, че тогавашният скандал с „Оборонсервис“ беше само удобна причина за оставката на Сердюков, а истинските причини бяха много по-сериозни.
За четири години Сердюков така и не успя да организира превъоръжаването на армията, макар че от края на 2008 година държавата започна да отделя за руската войска и нейната реформа действително прилични пари. Именно в този процес министърът на отбраната трябваше да стане свързващото звено между реалните потребностите на армията, исканията на войската, ограниченията на бюджета и възможностите на предприятията от военно-промишления комплекс. Но Сердюков, както се оказа, не подхождаше за тази роля.
Вместо това военното ведомство изпадна в ситуация на непрекъснато нарушаване на сроковете на поръчките, вечни кавги между клиентите от армията и представители на „отбранителната промишленост”, а също така бяха направени необясними покупки на чуждестранна военна техника. Погрешността на този подход стана очевиден много бързо, през 2014 година, когато конфликтът с Украйна доведе до това, че придобиването на вертолетоносците „Мистрал“ от Франция и италианските бронирани автомобили Lynx, които бяха поръчани при Сердюков вместо руските „Тигри“, внезапно станаха недостъпни за Русия.
Гигантските пари, около 20 трилиона рубли, които би трябвало да бъдат изразходвани за превъоръжаване на армията, всъщност влязоха в един вид „черна дупка“. Разбира се, такъв министър на отбраната не би могъл да задоволи руското политическо ръководство.
Какво реши Шойгу?
За да се анализират настъпилите през последните 7 години промени в руската армия ще са нужни доста цифри. Ще се постараем да ги придружим с максимално разбираем коментар.
Като начало, именно при Шойгу руската армия най-накрая стана до голяма степен професионална. Призивната армия е добра за голяма война, но масата конфликти с ниска интензивност, с които е изпълнен съвременният свят, изискват съвсем различна армия - мобилна и постоянно мобилизирана. Освен това призивната армия има още един недостатък - за всеки следващ конфликт успешно „забравя“ всички постижения на предишния и следователно прави същите грешки. Хората винаги се бият с различни противници, а „генетическата“ памет на армията трябва да бъде обезпечена от офицерите, които просто не могат да предават ефективно своя опит чрез такива „зелени“, като редовите, сержантите и старшините.
Броят на призивните военнослужещи през 2012 година беше 280 хиляди души, а тези по договор бяха 160 хиляди. Към 2018 година ситуацията се промени кардинално – по призив в армията са били 245 хиляди души, а 380 хиляди са дошли да служат във войската по договор. По този начин числеността на военнослужещите по контракт се е увеличила практически два и половина пъти.
Най-накрая се справихме и с добре известните проблеми с щаба и организационната структура на управление на войските. Дори през 2012 година структурата на армията, както и по-рано, бе ориентирана към „индустриални“ конфликти – с тотална мобилизация, дълга фронтова линия и многомилионни армии. В същото време новите конфликти подразбираха „по-плоска“ система за управление на войските, с превеждането им на бригадна основа и с премахването на дивизионните и полковите звена, разположени „по-високо“ и „по-ниско“ от мобилната бригада.
За да не се изпусне контролируемостта на войските при такова съкращаване на структурите на управление, вместо шест военни окръга бяха създадени пет оперативно-стратегически командвания (ОСК): „Запад“, „Изток“, „Център“, „Юг“ и „Север“ („Северният флот“). Например, на базата на Северния флот, както и някои части и подразделения от Западния, Централния, Южния и Северния военни окръзи, се формира ОСК „Север“. В неговия състав влезе общовойскова армия, танкова армия, армия на ВВС и ПВО, четири армейски корпуса, 25 съединения, повече от 150 военни части и организации, както и 38 военни части и подразделения от безпилотната авиация. Ако до този момент флотът бе принуден да „моли“ за поддръжка бреговата ПВО, а армейците – да искат удар по брегови цели от командването на флота, то сега взаимодействието се осъществява в рамките на единна структура.
При това тази, както изглежда на пръв поглед, доста тромава и сложна структура на ОСК, но създадена на основата на географията на разполагане на войските, се оказа много ефективна. Например, през 2014 година в Крим на основата на ОСК „Юг“ бе създадена оперативно самодостатъчна групировка от войски, която гарантира защитата на територията на полуострова и интересите на Русия в Черно море, а тромавата украинска армия на практика не успя да противопостави нищо на бързите действия на руската армия. В резултат конфликтът в Крим („Кримската пролет“) завърши практически безкръвно – украинската страна просто загуби управлението над войските в бързо променящата се обстановка.
Впоследствие същата ефективност на ОСК беше демонстрирана по време на конфликта в Сирия, когато беше сформирано Оперативното командване в далечната морска зона, което осигуряваше контрола над корабите, самолетите и войските, изпълняващи мисии в Средиземно море.
Важно е да се подчертае, че реформата на армията премина своя „пик“ именно при Шойгу. Това се вижда нагледно при анализ на военния бюджет. През 2012 година в постоянни цени той беше около 54 милиарда долара. Към 2016 година бяха достигнати максималните военни разходи: бюджетът за отбрана беше 69,2 милиарда долара, което се равняваше на 5,3% от руския БВП. Оттогава разходите за армията постоянно намаляват. Фактически днес се изразходват повече усилия за превъоръжаване на армията и поддържане на бойната готовност, отколкото за нейните структурни реформи, които вече до голяма степен са завършени.
В цифри и в нови модели военна техника този процес също изглежда внушително: за периода бяха разработени и/или приети на въоръжение абсолютно нови модели, като универсалната бойна платформа „Армата“, изтребителите от пето поколение Су-57, крилатата ракета „Калибър“, междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“, авиационната хиперзвукова противокорабна ракета „Кинжал“, хиперзвуковите системи „Авангард“ и „Циркон“.
Нивото на оборудване с нови модели военна техника е нараснало драстично - от 15–52% през 2012 г. до почти 70–90% през 2018 г.
Но в същото време никой не забрави и за формално старата техника. Например, споменатата „Армата“ и досега не е постъпила масово в армията, а това не се отрази на бойната готовност на армията – модернизацията на танковете Т-72Б3, Т-80 и Т-90 обезпечава съответствието на танковите подразделения на руската армия на най-съвременното ниво. Същото се отнася и за стратегическата бомбардировъчна авиация. Независимо от това, че разработката на новия бомбардировач ПАК-ДА върви с пълна сила, основата на стратегическата авиация и днес остават самолетите Ту-95 и Ту-160 , но те са подложени на постоянна модернизация, което поддържа бойните им способности и ги прави страхотни оръжия. По-специално, заслужава да се спомене модернизацията на тези самолети за използването на новата крилата ракета X-101.
Глобалното сдържане, както и преди, е в основата на руската военна доктрина. За тази цел се използват както ядрени, така и неядрени сили. В допълнение към стратегическата авиация, ракетните подводници изпълняват непрекъснато бойно дежурство, включително под леда на Арктика.
Неядреното възпиране се осъществява от високоточни оръжия с голям обсег, заради което за войските започна серийна доставка на оперативно-тактически ракетни системи „Искандер-М“, както и подводни и надводни кораби с ракетни системи „Калибър“. Броят на носителите с наземно, морско и въздушно базиране се увеличи десетки пъти от 2012 година, което позволи да бъдат създадени пълноценни групировки от носители на високоточно оръжие, които са способни да използват ракети срещу цели на разстояние до четири хиляди километра. Нова реалност в това отношение създава излизането на САЩ от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), но засега Русия не се е отказала от доктрината за предимно неядрено сдържане на всички локални театри на бойните действия.
В същото време глобалното ядрено възпиране също се прилага изцяло. По-специално, през последните години в резултат на модернизацията окончателно бяха ликвидирани дупките в полето на радарите в северната и южната част на страната. Днес във всички стратегически аерокосмически направления се осигурява уверено откриване на балистични ракети по всякакви траектории на полета.
Защо на Русия й е нужна армия
Необходимостта Русия да има съвременна армия се потвърди от развитието на събитията. За последните 10 години Русия вече три пъти практически бе принудена да участва във военни конфликти – с Грузия, Украйна в Крим и по време на операцията в Сирия.
Въпреки многостранния характер на тези конфронтации, геополитическите оценки на резултатите от които могат да бъдат диаметрално различни, всичко е съвсем ясно от гледна точка на военното дело. И през 2008 г. в Южна Осетия и Абхазия, и през 2014 г. в Крим, и през 2015-2019 г. в Сирия, руската армия показа най-добрата си страна. Всички тези конфликти бяха спечелени от Русия военно - и, което емного показателно, с възможно най-малки загуби.
Най-накрая руската армия се научи да воюва, пaзейки максимално живота на своите войници и офицери. Днес руските военнослужещи отиват на война, на първо място, за да побеждават, а да умират само при крайна и неизбежна необходимост. Този нов подход към военното строителство и участието на Русия във военни конфликти може само да бъде приветстван: тоталната война днес не е нужна никому, а за Русия тя е изцяло противопоказна.
Източник: http://focus-militarynews.net, Иван Христов

 

 

Владимир Путин: Русия притежава оръжия без аналози в света, но няма да заплашваме никого

06.11.2019, 20:44

Русия ще продължи да надгражда своя отбранителен потенциал, но е готова да направи всичко, за да подпомогне „процеса на разоръжаване“. Това заяви държавният глава на страната Владимир Путин на среща с висши офицери и прокурори по повод назначаването им на по-високи длъжности и отличаването им с най-високите за тях звания, предава TACC.
„Нашата армия и флот доказаха готовността си, възнамеряваме да надградим своя отбранителен потенциал и да поставим на бойно дежурство системи за сигнализация от хиперзвукови, лазерни и други съвременни оръжия, които другите държави все още нямат", поясни Путин. Но това, отбеляза президентът, „не е причина Русия да заплашва никого“.
„Напротив, ние сме готови да направим всичко по силите си, за да прокараме процеса на разоръжаване, като вземем предвид най-новите ни оръжейни системи, чиято задача е единствено да гарантира сигурността, като отчита нарастващите заплахи за нас", подчерта държавният глава на Руската федерация. - (видео)
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Airbus предлага вариант на Eurofighter за РЕБ и подавяне на противниково ПВО

06.11.2019, 20:02

Airbus Defence and Space ще предложи на Германия версия на Eurofighter оптимизирана за радиоелектронна борба (РЕБ) и огнево подавяне на противниковото ПВО. Това съобщава Jane’s.
Версията ще бъде предложена за замяна на версията на Tornado, която има сходни задачи в Луфтвафе днес.
Информация за проекта е била дадена от Курт Роснер, началник на отдела за въздушни бойни средства на Airbus Defence and Space, по време на брифинг проведен на 5 ноември 2019 г.
В момента Германия проучва как да замести своите 85 изтребители-бомбардировачи Tornado. Почти половината от тях са от версията ECR, която е предназначена за РЕБ и унищожаване на противниковото ПВО. Германското правителство в момента разглежда два варианта за замяната – Eurofighter и Super Hornet. Последният има специализиран вариант Growler, който точно покрива ролите на Tornado ECR.
Роснер е посочил, че добавянето на подобни функции на Eurofighter е част от плана за бъдеще развитие на изтребителя. В тази си роля бойният самолет ще може да се използва за ескорт на ударни групи, осигурявайки им радиоелектронни смущения и пробив на противниковото ПВО. Първоначално тези способности ще се осигуряват чрез контейнери на външно окачване, но в последствие ще се търси по-интегрирано решение.
По време на презентацията Airbus Defence and Space са показали примерна конфигурация на Eurofighter за РЕБ и подавяне на ПВО. Самолетът е бил снабден с два контейнера за смущения, три 1000-литрови резервоари, шест боеприпаса за унищожаване на противникови радари SPEAR-EW, четири ракети „въздух-въздух” Meteor за далечен бой и две ракети IRIS-T за близък бой.
Според Роснер Eurofighter в тази конфигурация почти сигурно ще бъде двуместен, като втората пилотска кабина ще е отделена за работно място на оператора по РЕБ и подавяне на ПВО.
По време на същата презентация Роснер е обявил, че компанията му е много близо до подписване на договор с германското правителство за подписване на договор за подмяната на 38-те броя Eurofighter Tranche 1, които се използват днес от Луфтвафе с новопроизведени изтребители от същия тип, но снабдени с AESA радари E-Scan Mk 1.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Приключи участието на фрегатата „Верни” в операция на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”

06.11.2019, 19:52

На 5 ноември 2019 г. приключи участието на фрегата „Верни” в операцията на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”.
По време на операцията фрегата „Верни” изпълни поставените задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани както с осигуряване безопасността на корабоплаването в района на операцията, така и с отработване на тактическото взаимодействие в групата.
На 31 октомври 2019 г. тактическата група проведе медицинско учение MEDEX „CRYSTAL SEA 2019“ съвместно с ВМС на Израел. Екипажът на „Верни“ е участвал в учението със симулация на пострадал военнослужещ по време на корабно бойно учение „Борба за живучест” –  пожар на борда кораба.
След подаден сигнал към флагмана на тактическата група фрегата „Наваринон” от ВМС на Гърция, че на борда на кораба има пострадал военнослужещ, екип от военна болница в град Хайфа, Израел е пристигнал с бързоходен патрулен катер и оказал специализирана медицинска помощ. Целта на учението е била да се провери взаимодействието и отработване на процедурите между страни-членки на НАТО и  държава, която не е член на Алианса. По-късно през същия ден от командването на военноморския компонент на НАТО (MARCOM) е получено писмо с благодарност към командването и екипажа на фрегата „Верни“, в което бе дадена висока оценка за действията по време на учението.
Едновременно с това са проведени корабни бойни учения по „Борба за живучест”, включващи борба с пожари и взривове, учения по използване на оръжието по въздушен, подводен и надводен противник, практически занятия по отработване на различни разписания, както и тренировки по приемане и предаване на товари на ход. Групата за проверка на кораби от екипажа на „Верни” е провела тренировка и съвместно с групата от Морския специален разузнавателен отряд е изпълнила практически стрелби по морска цел с картечници и леко стрелково оръжие.
По време на участието си в операцията българската фрегата наблюдава 130 кораба, установи комуникация и разпита 38 кораба от търговския трафик, опозна над 482 въздушни цели, повечето от които бяха цивилни.
От 4 до 6 ноември фрегатите „Верни“, „Наваринон” и „Реджеле Фердинанд“ от ВМС на Румъния застанаха в пристанище Хайфа, където се проведе разбор на участието им в операцията.
От 9 до 20 ноември 2019 г. на екипажа на „Верни” предстои да се включи в националното военноморско учение на ВМС на Турция с международно участие „DOGU AKDENIZ 19”.
Източник:  http://www.navy.mod.bg/

 

Одобрен е проект на договор между България и Нидерландия за закупуване на два кораба минни ловци

06.11.2019, 19:45

Министерският съвет одобри проект на договор между правителството на Република България и правителството на Кралство Нидерландия за закупуване на два кораба минни ловци за сумата от 1 996 000 евро без ДДС. Придобиването на минните ловци ще допринесе за повишаване на способностите на българските Военноморски сили за изпълнение в пълен обем на задълженията за провеждане на противоминни операции за осигуряване безопасността на корабоплаването в морското ни пространство в мирно време, както и за успешно изпълнение на военновременните задачи в национален и съюзнически формат в НАТО и ЕС.
Съгласно Закона за международните договори на Република България, с одобряването на проекта на договор за закупуване на двата кораба, правителството упълномощава министъра на отбраната да проведе преговори и да подпише договора, при условие на последваща ратификация от Народното събрание на Република България.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Матрос почина при извършване на медицински прегледи с имитационни водолазни спускания в барокамера

06.11.2019, 19:40

При извършване на годишни медицински прегледи на водолазния състав от Военноморските сили с имитационни водолазни спускания в барокамера днес, 6 ноември, във Военноморската болница в гр. Варна почина матрос III клас Спас Стоилов Пенчев от военно формирование 34 590-Бургас.
Матрос Спас Пенчев е на 36 годни. На служба в Българската армия е от 2014 г. Той е семеен с едно дете.
По случая се води досъдебно производство и повече информация може да се получи след разрешение от наблюдаващия прокурор.
Ръководството на Министерството на отбраната и Българската армия изказва съболезнования на семейството и близките на матрос Спас Пенчев.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Откриха паметната плоча на родоначалника на Българските Военновъздушни сили

06.11.2019, 19:35

Паметна плоча в чест на първия командир на Въздухоплавателното отделение полковник Васил Златаров бе открита в столицата на ул. „Цар Иван Асен II” 30. Днес се навършват 150 години от рождението на този изключителен български офицер.
Честването продължи вечерта в ЦВК. То е под патронажа на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. Организирано е от Българската авиационна асоциация с председател полк. Ангел Георгиев със съдействието на Министерството на отбраната, Българските Военновъздушни сили, Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и националния превозвач „България Ер”. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов участва в конференция по отбрана и сигурност в Грузия

06.11.2019, 16:43

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов участва в 13-то издание на Грузинската конференция по отбрана и сигурност в Батуми, Грузия. Форумът се провежда на 6-7 ноември. Той се утвърди като платформа за обмен на мнения по актуални въпроси в сферата на сигурността и отбраната. В конференцията традиционно участват представители от правителствения и неправителствения сектор на страни-членки на НАТО и партньори. В програмата на събитието са включени теми, свързани с предизвикателствата пред сигурността в Черноморския регион, реформите, които провежда Грузия по пътя към членството в НАТО и ЕС, както и хибридните заплахи.
Заместник–министър Запрянов говори пред участниците в конференцията в рамките на панела, посветен на възможностите за подобряване на средата за сигурност в Черноморския регион. Останалите участници в този панел са министърът на отбраната на Република Армения Давит Тоноян, заместник-министърът на националната отбрана на Република Турция Юнус Емре Караосманоглу и командващият на Сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Кристофър Каволи.
В рамките на форума заместник-министър Запрянов проведе среща с първия заместник-министър на отбраната на Грузия Лела Чиковани.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Завърши обучението на II модул „Специална подготовка“ за придобиване на звание „младши сержанти“

06.11.2019, 16:40

На 05.11.2019 г. в  учебния център на военно формирование 28860 – Горна Малина, след успешно полагане на изпити, завърши обучението на II модул „Специална подготовка“ за придобиване на звание „младши сержанти“.
В продължение на четири седмици  12  специалисти по КИС усвояваха знания, умения и навици по самостоятелно изпълнение на функции, като ръководители на учебно място с повишаване и затвърждаване на лидерската си позиция със занятия по тактико-специална, техническа и специална подготовка за комуникационно-информационна поддръжка на формированията.
Председател на комисията, беше полковник Марин Иванов от Съвместното командване на силите.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Турция все пак преговаря за Су-35

06.11.2019, 16:02

Турция все пак води преговори за покупката на изтребители Су-35, това стана ясно от думите на турски официални лица в последните дни. Новината идва на фона на противоречащите си слухове, които витаят около темата в последните месеци.
„Има оферта (за Су-35 – бел. ред.) и ние я проучване. Не може да говорим за това, че утре ще направим сделка. Финансовите и стратегическите измерения на сделката също се проучват, заради това не може да имаме бързо решение”, това е заявил Исмаил Демир, председател на Съвета за отбранителната индустрия (SBB) на Турция, цитиран на 4 ноември 2019 г. от местната телевизия NTV.
SBB е орган директно подчинен на турския президент, който има широк спектър от правомощия, включително да договаря покупката на въоръжение.
„Не е правилно да кажем, че приключихме с F-35 и се ориентираме към Су-35. Има оферта и ние в момента я проучваме”, казва още Демир.
В същото време, на 5 ноември турският президент Реджеп Тайп Ергоган е заявил, че страната му няма да иска разрешение от никого, ако реши да купи руски бойни самолети.
„Както не питахме никого за разрешение да купим С-400, така и няма да искаме разрешение да купим руски бойни самолети. Ако въпросът с F-35 не бъде разрешен, ще предприемем съответните стъпки”, казва Ергоган, цитиран от проправителствения турски вестник Star.
Има индикации, че Ердоган ще посети САЩ през ноември, като въпросът за изваждането на Турция от програмата F-35 ще бъде един от основните. Така явно флиртът със Су-35 е част от играта на турския президент за връщането на страната му в проекта F-35.
Само преди седмица турският военен министър отрече да се водят преговори за покупката на руския Су-35, въпреки че тази информация се появи в множество турски и западни медии.
Участието на Турция в програмата F-35 бе официално замразено през това лято, като основната причина за това бе доставката на руския зенитно-ракетен комплекс С-400, но геополитическите спорове между САЩ и Турция са доста по-комплексни.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

101-ви Алпийски полк спечели военно-приложния многобой за празника на Сухопътни войски

06.11.2019, 15:50

Отборът на 101-ви Алпийски полк в Смолян се оказа най-добър  и спечели военно-приложния многобой в чест на Празника на Сухопътни войски – 19 ноември. Днес на учебен център „Сливница” се проведе финалният етап на състезанието. Втори и трети се наредиха военнослужещите от 55-ти инженерен полк в Белене и Центъра за подготовка на специалисти в Сливен.
Включиха се 12 отбора от всички формирования на Сухопътни войски. Купите и медалите връчи командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. Той поздрави участниците и отчете ръст в сравнение с миналата година, когато многобоят се проведе за първи път.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военни аташета стреляха на учебен център „Сливница”

06.11.2019, 15:47

Военни аташета, акредитирани у нас, участваха днес в турнира по стрелба с 9-мм пистолет „Макаров”. Състезанието, което бе в рамките на военно-приложния многобой се проведе на учебен център „Сливница”. То бе посветено на бойния празник на Сухопътни войски – 19 ноември.
На първо място се класира полковник Дмитру Лукашук от Украйна, втори бе подполковник Олександър Баджук също от Украйна, а трети подполковник Алексей Брежник от Руската федерация. Купите и медалите връчи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. В турнира участваха още военни аташета от САЩ, Сърбия и КНДР.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Въоръжените сили на РФ през миналата седмица

06.11.2019, 13:02
 

ТАСС: Индия ще изпрати свои военни на парада в Москва по случай 75-тата годишнина от Победата във ВСВ

06.11.2019, 12:50

Индия ще изпрати свои военнослужещи за участие в парада, който ще се състои на Червения площад в Москва на 9 май 2020 година по случай 75-тата годишнина от Победата на Съветския съюз над Нацистка Германия, съобщи министърът на отбраната на азиатската страна Раджнатх Сингх, цитиран от ТАСС.
„Благодаря ви за поканата да изпратиминдийския контингент за участие във военния парад на 9 май догодина. С удоволствие ще изпратим наши войници и ще участваме в парада“, заяви Сингх, обръщайки се към руския министър на отбраната Сергей Шойгу на среща на руско-индийската военна междуправителствена комисия и военно-техническо сътрудничество в Москва в сряда.
Началникът на военното ведомство на Индия подчерта, че страната му има „дългогодишно сътрудничество“ с Русия. „Имаме особено привилегировано партньорство, което се основава на взаимен интерес за осигуряване на мир и просперитет по целия свят“, отбеляза индийският министър.
Той заяви, че честите срещи между лидерите на Индия и Русия свидетелстват за дълбочината на двустранните отношения. „Нашите отношения не са насочени срещу никого“, подчерта Сингх.
По неговите думи военното сътрудничество е основната част от стратегическото партньорство между Индия и Русия. Сингх нарече междуправителствената комисия по военно и военно-техническо сътрудничество добър механизъм, който функционира от около 20 години. Той отбеляза личния принос на Шойгу за развитието на двустранните отношения.
Министърът каза още, че това е първото му посещение в Русия като началник на отбраната на Индия. Той е посещавал Руската Федерация като ръководител на Министерството на вътрешните работи на републиката.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Шефът на Пентагона: Армията на САЩ ще използва изкуствения интелект по законен и етичен начин

06.11.2019, 09:08

Шефът на Пентагона Марк Еспър увери вчера, че американската армия ще използва изкуствения интелект по законен и етичен начин и че само хора ще решават дали да се напада дадена цел, предаде Франс прес.
"Ще използваме потенциала на изкуствения интелект, за да създадем сила, адаптирана към нашата епоха", каза министърът на отбраната пред експертна комисия. Тя е натоварена от Конгреса със задачата да оцени потенциала и рисковете от използването на изкуствен интелект за националната сигурност, предава БТА.
В публикуван в понеделник доклад комисията заяви, че е необходимо САЩ да ускорят разработването на автономни оръжия, способни да локализират мишена, да оценят сами опасността, която тя представлява, и да я елиминират без човешка намеса.
Въпросът с автономните оръжия остава тема на дебати в Пентагона, където основният принцип е, че човекът трябва да вземе окончателното решение и че машината не може сама да решава дали да стреля по дадена цел.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Системата за доставки в американското корабостроене е уязвима

06.11.2019, 08:56

Системата за доставки на компоненти за военните кораби на ВМС на САЩ се отличава с „ненадеждността си“. Това каза в интервю за британското издание на Financial Times, американският министър на ВМС Ричард Спенсър.
Според него много изпълнители на Министерството на отбраната на САЩ работят само с един доставчик на високотехнологични и високоточни части и възли, което прави системата уязвима. Поради това Пентагонът може да се окаже в опасна ситуация, когато трябва да се обърне към Русия и Китай за необходимите части и оборудване, добавил той. Както министърът отбелязва, сега САЩ мерят сила и влияние с други световни конкуренти, а някои от тях - „предимно Русия и Китай“, „изведнъж се оказват в нашата система на доставки и това не съответства на интересите" на страната ни.
Министърът е особено притеснен от тази ситуация по отношение на Китай. Според Ричард Спенсър, Китай се опитва да използва „капиталите като оръжие“ като част от програмата си „Един пояс - един път“. Китай твърди, че предлага заеми на развиващите се страни, които след това те не могат да изплащат и го прави (Китай), за да получи контрол върху важни активи. „Те идват в нуждаещата се страна, помагат й и тя им е благодарна. Но в един момент китайците казват: Така, знаете ли какво, всички вън оттука, сега ще използваме ние това, имаме ключовете". И нищо няма да им попречи да го направят, а и го правят“, казал министърът.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

ThyssenKrupp Marine Systems ще инвестира 250 милиона евро в производството на подводници

06.11.2019, 08:48

Германската корабостроителна компания ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) обяви, че до 2023 г. ще инвестира 250 милиона евро в развитието на корабостроителницата си в Кил. Според изданието Naval Today с позоваване на пресслужбата на компанията, модернизацията на предприятието е насочена към превръщането на корабостроителницата в международен център за компетентност в изграждането на неядрени подводници.
Представители на TKMS допълниха, че до края на 2020 г. се планира да бъдат наети около 500 нови служители благодарение на новите поръчки. "Ние се стремим да се превърнем в най-напредналата европейска компания в областта на военноморското корабостроене. Тези значителни инвестиции трябва да гарантират бъдещите ни дейности", заяви изпълнителният директор на ThyssenKrupp Marine Systems Ролф Вирц.
Компанията възнамерява да създаде корабостроителен цех в Кил за широкомащабно производство на секции за подводни лодки, втора линия за оборудване, нов плаващ кей, както и да модернизира цеха за сервизно обслужване и комплексът за спускане във водата.
Освен това пресслужбата на TKMS потвърди, че компанията е получила договор за изграждане на четири фрегати за неназована африканска държава. Както се отбелязва от Naval Today, най-вероятно става дума за поръчка за египетския флот. Според германската преса сделката може да възлиза на няколко милиарда евро. Потребители на дизелелектрически подводници от ThyssenKrupp Marine Systems са около 14 държави, включително Турция, Израел, Египет, Индия, Южна Корея и Бразилия.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Airbus показа нискозабележима изпитателна платформа

06.11.2019, 07:55

Европейската компания Airbus Defence & Space изненадващо разкри вчера, 5 ноември 2019 г., че е изработила изпитателна платформа, която в последните години е преминала през задълбочени изследвания с цел намаляване на радарната, акустична, инфрачервена и визуална сигнатура.
Програмата, в рамките на които е създадена платформата, се нарича LOUT (Low Observable UAV Testbed) и датира от 2007 г. Апаратът, който има форма на ромб, има размери приблизително 12 х 12 m и тежи около 4 тона. Той не е предназначен да лети, но конструктивно е изпълнен като реален летателен апарат – има въздухозаборници, механизация на крилото, колесник, пилотска кабина и други.
В рамките на изпитанията са били проверени различни концепции и технологии, включително плоско управляемо сопло, материали за намаляване на радарната сигнатура, материали за намаляване на топлинното излъчване, конструкцията на въздухозаборниците, както и на първите степени на компресорите на двигателите.
Airbus показа нискозабележима изпитателна платформа
Според Airbus Defence & Space работата по LOUT е започнала през 2007 г., а през 2010 г. е сключен договор с германското правителство за създаването на изпитателната платформа. Тя е била готова през 2014 г., след което са започнали изпитания, продължаващи до днес.
С LOUT се цели имитацията на дозвуков летателен апарат предназначен за удари по земни цели, чието въоръжение е във вътрешни отсеци. Основната оптимизация на конструкцията е за предпазване от наземно базирани радари и зенитни средства, но като цяло LOUT се стреми да постигне всерекурсно намаляване на забележимостта. Преди Airbus Defence & Space да се спре на тази компановка, са били проучени и други варианти.
От компанията не са пожелали да дадат повече детайли по конкретните приложения на LOUT, като например, дали от него ще се създаде латящ технологичен демонстратор или дали ще постави основа на реален боен летателен апарат, бил той пилотируем или безпилотен. Все пак е било посочено, че наученото ще се използва в създаването на бъдещия FCAS и при бъдещите модернизации на Eurofighter.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

С военен ритуал и богата програма парк-музей „Владислав Варненчик“ отбелязва 575 години от битката при Варна

05.11.2019, 23:02

С вход свободен и богата програма на 10 и 11 ноември Парк-музей на бойната дружба - 1444 г. „Владислав Варненчик“, филиал на Националния военноисторически музей, ще отбележи 575 години от битката при Варна.
Честванията ще започнат на 10 ноември от 10.30 часа с военен ритуал на Военноморските сили на Република България и отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини.
Между 11.00 и 15.00 часа всички деца ще могат да се включат в „Работилница за славни рицари“, където с помощта на Сдружение „Арт - Визия“ ще рисуват на тема „Битката при Варна“ или ще оцветяват елементи от рицарското въоръжение и снаряжение.
Оръжие от епохата - боздугани, брадви, бомбарда, копия, мечове и други, ще видят посетителите в изложба с експонати от фонда на Националния военноисторически музей, посветена на битката при Варна.
Програмата ще продължи с двудневна международна научна конференция „Походите на Владислав Варненчик (1443 - 1444), в която български и чуждестранни специалисти ще представят най-новите научни разработки по темата. Заседанията са отворени за публика, като е осигурен превод на български и английски език.
Провеждането на международната конференция се финансира със средства от фонд „Култура“ на община Варна.
Програма на отбелязването на 575 години от битката при Варна
10 ноември
10.30 ч. - Официална церемония (военен ритуал, заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя);
11.00 - 15.00 ч. - Работилница за смели рицари - ателие за рисуване със Сдружение „Арт - Визия“;
13.30 ч. - Откриване на изложба, посветена на годишнина от битката при Варна;
14.30 - 17.00 ч. - Международна научна конференция: „Походите на Владислав Варненчик (1443 - 1444) в контекста на историята на Централна и Източна Европа“
11 ноември
9.30 ч. - Международна научна конференция „Походите на Владислав Варненчик (1443 - 1444) в контекста на историята на Централна и Източна Европа“.
Източник: http://morskivestnik.com/

 

Yeni Safak: Турция проведе успешни изпитания на крилата ракета с морско базиране

05.11.2019, 22:27

Турция проведе успешни тестови стрелби с първата изцяло домашно разработена крилата ракета с морско базиране. Това съобщиха от управлението на военната промишленост на страната, цитирани от вестник Yeni Safak.
„Атмака“ е изстреляна от военния кораб „Киналида“, четвъртият противоподводен корвет клас "Ада", произведен в рамките на турската национална програма за военни кораби, заяви Исмаел Демир.
Произведена от производителя на ракети Roketsan, Атмака се очаква да влезе на въоръжение в турската армия през втората половина на 2020 година.
„Атмака“ трябва да замени американската противокорабна ракета Harpoon. Според Roketsan Атмака е високоточна, далекобойна, прецизна ударна противокорабна ракета, която може да бъде интегрирана за патрулни катери, фрегати и корвети. Противокорабната ракета е устойчива на атмосферни влияния и средства за РЕБ. Има обсег на действие до 200 километра, като представлява заплаха за цели извън линията на пряката видимост. - (видео)
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

ТАСС: „Руските витязи“ се качват на Су-35

05.11.2019, 22:19

Пилотажната група „Руските витязи“ ще получат четири нови свръхманеврени изтребителя Су-35С в началото на ноември, съобщиха пред журналистите от компанията-производител „Сухой“, предава ТАСС.
„По време на съществуването си, „Руските витязи“ са летяли на Су-27 и Су-30. Дойде време и за нашите Су-35“, заявиха от компанията.
Основната разлика на машините на пилотажната група от строевите изтребители е фирмена разцветка в цветовете на знамето на Русия.
Су-35С (Flanker-E+, по класификацията на НАТО) е силно модернизиран свръхманеврен многоцелеви изтребител от поколение 4++, създаден с технологии от пето поколение, отбелязва руската агенция. Отличителни характеристики на Су-35С са новата система за авионика на базата на цифрова информационно-управляваща система, нов радар с пасивна фазирана решетка, двигатели с плазмена система за запалване с повишена мощност и управляем вектор на тягата. - Още за "Руските витязи"
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

„Корреспондент“ (Украйна): Киев ще получи сериозна военна помощ от Канада

05.11.2019, 22:11

Канада се готви да достави първата партида снайпериски пушки в Украйна. Съответното обяви заместник-министърът на външните работи на страната Василий Боднар, като обясни, че забавянето не е заради канадската страна, а заради партньори, доставящи компоненти. За първи път информация за подготовката за изпращане на снайпериски пушки от Канада се появи през лятото на 2018 година, отбелязва украинското седмично списание „Корреспондент“.
„Сега сме на последния етап, документацията за доставката на снайпериските пушки. Забавянето е не заради канадската страна, а идва от партньори, които доставят компоненти. Надяваме се, че през следващите дни или седмици пушките ще бъдат доставени в Украйна“, цитира изданието думите на Боднар. Съгласно думите му, „това ще отвори вратата за разширяване на спектъра на сътрудничество".
„Обсъдихме и основите на специален механизъм за консултации на ниво министри на отбраната, в рамките на който може по същество да се обсъждат нуждите на украинската армия с цел да се предаде съответната информация на канадската страна и веднага да стане ясно кое е възможно и какво не. Надявам се първият такъв контакт да се осъществи в края на ноември“, сподели украинският дипломат.
Припмня се, че миналата година Канада включи Украйна в т.нар. Контролен списък на страните, в които е разрешена доставката на автоматични оръжия, като по този начин премахна фактическото оръжейно ембарго за страната. За първи път информация за предполагаемата подготовка за изпращане на снайпериски пушки от Канада в Украйна се появи през лятото на 2018 г., но такава все още не е направена.
По-рано, по време на посещение в Канада, Василий Боднар се срещна със заместник-министрите на външните работи и отбраната на страната, както и със съветника на премиера по външната политика, припомнят от редакцията.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145

05.11.2019, 20:19

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес със своя двудвигателен модел H145, като и се предвижда моделът да продължи да се развива. Това съобщава Flightglobal.
Стартовият клиент на военния модел H145M бе Германия, която заяви 15 броя, предназначени за силите ѝ за специални операции. Всички те са вече доставени. Сърбия, от своя страна, е получила над половината от поръчаните девет броя. Те са предназначени за ВВС и МВР на страната (на снимката е екземпляр за военновъздушните сили).
Наскоро люксембургската полиция е приела първия си H145M, като втората бройка ще бъде получена до края на годината. Доставките за Унгария ще започнат през декември. ВВС на страната ще се сдобият с 20 броя от H145M, които ще са оборудвани с оръжейния модул HForce.
Освен това германската армия вече е получила свои първи два H145, който е предназначен за операции по търсене и спасяване, както и медицинска евакуация. Те обаче се използват в момента за обучение. Освен спасително оборудване, те разполагат с прожектор Trakka, система за наблюдение MX-15, както и специална система за локалиризане на мобилните телефони на пострадалите.
Освен това Airbus Helicopters възнамерява да продължи тестовете на безпилотни технологии с H145M в края на 2020 г. Вече бяха проведени тестове, които показаха, че екипаж на H145M може успешно да управлява безпилотен вертолет Schiebel Camcopter. Новият цикъл на изпитания се прави по заявка на двама съществуващи клиенти на типа.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Индонезия иска нови F-16, но ще купи и Су-35

05.11.2019, 20:12

Индонезия възнамерява да поръча до две ескадрили новопроизведени F-16, но не се отказва от амбициите си да придобие и една ескадрила Су-35. Това е заявил командирът на индонезийските ВВС, цитиран от Defense News.
Според генерал Юиу Сутсина (на снимката), страната му възнамерява да поиска оферта за две ескадрили Lockheed Martin F-16 Block 72 в най-скоро време, тъй като това е залегнало в програмата за превъоръжаване на страната в периода 2020 – 2024 г. Генералът е заявил това по време на визита в местна авиобаза.
Финалното решение за точния брой на поръчаните F-16 ще зависи от американската оферта и от наличните финансови средства, които няма да дойдат от военния, а от централния бюджет.
Генерал Сутсина е потвърдил, че страната му ще се сдобие и със Су-35, нищо че сделката среща забавяния. Руските изтребители трябва да заменят вече пенсионираните леки изтребители F-5E/F.
Индонезия иска да купи 11 броя Су-35, като параметрите на сделката бяха финализирани още през лятото на 2017 г. До реализирането ѝ, обаче все още не се е стигнало, като една от причините е американската съпротива.
Индонезия има политика да диверсифицара въоръжението си, като в момента ВВС на страната в момента се изгражда от Су-27/30, F-16, въоръжени Hawk и Super Tucano.
Индонезийските ВВС в момента оперират с 18 броя F-16C, пет двуместни F-16D, доставени втора ръка след 2011 г., както и осем F-16A/B, доставени още през 80-те години на миналия век.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Китай изстреля нов сателит от навигационната система „Бейдоу"

05.11.2019, 13:38

Днес Китай изстреля още един сателит от системата за глобално позициониране „Бейдоу" (BeiDou-3) от Центъра за изстрелване на сателити Сичан в 01:43 ч. местно време. - (видео)
Това е 49-ият спътник от серията сателити „Бейдоу" и 24-ият от системата „Бейдоу-3". Той бе изстрелян с ракетата-носител „Чанджън-3В". Това бе 317-та мисия на ракетите от серията „Чанджън", предава bulgarian.cri.cn.
Новият сателит е разработен от Китайската академия за космически технологии, Китайския изследователски институт за ракетни технологии, и двата към Китайската корпорация за космически науки и технологии.
Китай ще изстреля още 6 сателита от „Бейдоу-3", за да завърши глобалната мрежа на навигационната система „Бейдоу". - Още за "Бейдоу"

 

"Разкрива бойния потенциал": какво може новата руска автоматизирана система за управление на ПВО

05.11.2019, 12:41

На руско-египетските учения на ПВО "Стрела на дружбата 2019", които се провеждат недалеч от Кайро, ще бъде използвана нова автоматизирана система за управление (АСУ) "Поляна-Д4М1", съобщава пресслужбата на Южния военен окръг. Тя подсигурява оперативното взаимодействие на различните сили и средства при отразяване на въздушно нападение. Едно от преимуществата на системата е интервалът на предаване на целеуказанията към огневите установки на зенитните комплекси, който е от една до три секунди, отбелязва RT. Освен това АСУ е съвместима с чуждестранни образци на военна техника.
Руската АСУ "Поляна-Д4М1" за първи път ще бъде изпитана в условията на африканската пустиня.
"Бойните възможности на АСУ "Поляна-Д4М1" подсигуряват събирането и обработката на радиолокационната информация, уведомяване за въздушната и наземната обстановка, управление на дежурните сили и средства за ПВО, безопасни полети на своята авиация, автоматизирано целеразпределение и целеуказание, координация на бойните действия при отразяване на удари от въздуха", гласи съобщението на руското МО. Според разработчиците системата е способна да обработва информация за 500 цели и да съпровожда до половината от тях, като може да работи без прекъсване до 48 часа.
"Управлението на войските в хода на ученията ще се осъществява с помощта на мобилната автоматизирана система за управление "Поляна-Д4М1", чиито широки възможности позволяват да се ръководи смесена група от средства за ПВО", отбелязва началникът на командния пункт на руското подразделение на войските за ПВО майор Сергей Мясницков, цитиран от пресслужбата на ЮВО.
В "Стрела на дружбата 2019" участват разчети на зенитните ракетни комплекси "Бук-М2Э", "Тор-М2Э", ПЗРК "Игла-С", както и екипажи на самоходни установки "Шилка-М4". От страна на Русия в маневрите участие вземат над 100 зенитчици от Волгоградска област, Краснодарския край, Северна Осетия и Крим.
По време на ученията военнослужещите на двете страни отработват организацията на противовъздушната отбрана, както и съвместни действия по отразяването на въздушни удари от условен противник. Ученията "Стрела на дружбата" целят укрепване и развитие на военното сътрудничество между Москва и Кайро. Ученията в Египет се провеждат от 26 октомври до 7 ноември.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

„Анадолска агенция“: САЩ строят нови военни бази край нефтените находища в Сирия

05.11.2019, 12:11

САЩ са започнали да строят две нови военни бази в богатата на петрол сирийска провинция Дейр-ез-Зор, съобщава „Анадолската агенция“.
Базите се изграждат в района на 113-та бригада, в близост до района ал Сур, твърдят местни източници.
Видеозапис, попаднал в редакцията на турската държавна агенция, показва, че са задействани множество строителни машини, а освен това преди това стана ясно, че САЩ са изпратили от 250 до 300 допълнителни военнослужещи в района, заедно с бронирани автомобили, тежки оръжия и амуниции.

 

Дарихме икона на църквата „Свети Георги“ в битолското село Цапари

05.11.2019, 08:39

На Архангелова задушница Съюзът на ветераните то войните на България дари на църквата „Свети Георги“ в с. Цапари, Република Северна Македония, икона „Свети Георги“. Отец Горан освети и благослови иконата пред българската делегация, ръководена от заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов, военните аташета на САЩ, Унгария, Италия, Турция и Сърбия и българската общност в Битоля.
„Свети Георги“е възрожденска манастирска православна църква в битолското село Цапари, Северна Македония, част от Преспанско-Пелагонийската епархия на Македонската православна църква – Охридска архиепископия.
Църквата е гробищен храм, разположен в северозападната част на селото. Основният камък на храма е поставен на 11 май 1888 година, денят на Свети Братя Кирил и Методий. Храмът е изписан в 1890 година от дебърския майстор Йосиф Мажовски от село Лазарополе.
През Първата световна война Цапари е на фронтовата линия и край селото са погребани 214 български войници и офицери. През 2004 година гробището в Цапари става първото официално признато българско военно гробище на територията на Северна Македония. Седемте паметника на български офицери, погребани в двора на църквата „Свети Георги“, са единствените запазени от хилядите български офицерски паметници на територията на днешна Северна Македония.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ЕС се готви да разреши на САЩ участие във военни проекти на блока

05.11.2019, 08:30

Европейският съюз е близо до постигането на споразумение, което ще позволи на американското правителство и американски компании да участват в съвместни отбранителни проекти на съюза. Ако това бъде постигнато, ще се премахне ключова конфликтна точка в трансатлантическите взаимоотношения.
Администрацията на президента Доналд Тръмп многократно предупреждава ЕС за дискриминация срещу американски компании на фона на задълбочаващите се планове за засилване на сътрудничеството в сферата на отбраната на Стария континент.
След месеци на преговори пратениците на държавите членки в Брюксел ще се опитат да договорят споразумение в сряда върху предложение за правилник, който ще позволява на трети държави да се присъединят към отбранителни проекти. Това обаче ще става само ако тяхното присъединяване има „добавена стойност“, става ясно от текста, видян от Bloomberg.
Достъп до участие ще имат държави извън ЕС, които имат демократична система на управление, уважаваща човешките права, и добри съседски отношения с блока, става ясно от документа. Тези условия изключват Китай и вероятно Турция, но дават възможност за присъединяване на САЩ и Великобритания след Brexit.
Страните извън ЕС няма да имат думата върху това как ЕС ще използва средствата и възможностите, с които ще разполага. Участието във всеки проект ще е само по необходимост, като за присъединяване ще се изисква единодушното одобрение на държавите членки, които го ръководят. Една-единствена държава членка ще има правото да прекрати участието на трета страна в проекти, ако има съществени „опасения“, става ясно от проекта, който се обсъжда между дипломатите в ЕС.
И макар европейският бюджет за съвместни военни проекти да е минимален в сравнение с този на САЩ, то Вашингтон иска да има право да участва както на принципна основа, така и с надеждата, че инициативата ще се разрасне в бъдеще.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Днес е празникът на Военната полиция

05.11.2019, 08:05

Служба "Военна полиция" е структура специализирана за опазване на реда и сигурността в Министерството на отбраната, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия и за гарантиране на сигурността на техния личен състав.

Тя е част от въоръжените сили, на пряко подчинение на министъра на отбраната. Тя действа самостоятелно или съвместно с други служби за сигурност и за опазване на обществения ред.
Със заповед на министъра на отбраната № ОХ – 708/10.10.2008 г. 5 ноември е обявен за празник на служба "Военна полиция".............Прочети още

 

 

Boeing тества спасителната система на Starliner

04.11.2019, 23:38

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.
Тестът се проведе на полигона Уайт Сандс в Ню Мексико и стартира точно в 07,15 часа местно време. Целта на изпитанието бе да симулира отказ в ракетата-носител, докато тя се намира още на стартовата площадка, което да наложи аварийно отделяне на космическия кораб Starliner.
Корабът задейства своите малки ракетни двигатели, които са предназначени за работа в подобни аварийни ситуации, както и двигателите си за орбитални маневри. Първите работеха пет секунди, а вторите 10.
Starliner се отдели от стенда, който симулира ракетата-носител, разгони до скорост от близо 1000 km/h и достигна височина от 1350 m. Там се отдели сервизния модул и топлинния щит.
По програма спускаемата капсула трябваше да отвори три парашута, които да ѝ помогнат да се приземи меко, но вместо това се отвориха два. Въпреки това, капсулата на космическия кораб се приземи успешно.
От NASA и Boeing признаха, че отварянето на само два от трите парашута е технически проблем, но и заявиха, че Starliner е конструиран да се приземява успешно и при задействане на само два парашута. Предстои разследване на причините за този отказ.
Не е ясно дали този технически проблем ще повлияе на следващото планирано изпитание за Starliner. За 17 декември 2019 г. се предвижда безпилотен старт на Starliner за Международната космическа станция (МКС). От NASA и Boeing са казали за Reuters, че за момента очакват графика да бъде спазен.
В рамките на програмата Commercial Crew Development (CCDev) NASA финансира създаването на двата космически кораба (Starliner и Crew Dragon) с цел наличие на способности за превоз на астронавти до космически станции на ниска земна орбита. Работата по Starliner върви с доста забавяния. До лятото на миналата година се планираше първия изпитателен старт с астронавти на борда да стане през януари 2019 г., но сега се очаква това да стане факт през първата половина на 2020 г. - (видео)
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

39-ти български контингент в Афганистан встъпи в изпълнение на своите задължения

04.11.2019, 19:38

Официална церемония по предаване и приемане на отговорностите между 38-ми и 39-ти български контингенти, участващи в мисията на НАТО „Resolute Support“ и награждаване на отличилите се проведе в лагера на българския контингент на 02.11.2019 г.
Командирите на 38-ми и 39-ти контингент полк. Иван Иванов и полк. Красимир Горанов в присъствието на комисия по ротация подписаха акта за сдаване и приемане на длъжността национален командир на контингента.
От името на командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, председателят на комисията полк. Димитър Андонов, началник на сектор в отдел „КИС” на Съвместното командване на силите, изказа благодарност към военнослужещите от 38-ми контингент за отличното и достойно изпълнение на задачите.
Към личния състав на 39-ти контингент, полковник Димитър Андонов се обърна с пожелание за борбеност, войнски дух и професионализъм при изпълнение на функционалните им задължения в района на мисията.
Официално сдаването и приемането на задачите приключи с тържествена церемония в база KAF, на която полк. Иван Иванов сдаде националния флаг на командира на 39-ти контингент и със своя заповед награди военнослужещи от контингента за проявен висок професионализъм при изпълнение на поставени задачи.
Военнослужещите от 38-ми контингент бяхa наградени c „Мeдaл нa НAТO“ зa участие в мeждунaрoднaтa миcия.
Официани гости на събитието бяха полк. Селърс – командир на KAF, главен сержант Тикъл, полк. Кожухару – национален командир на Румънския контингент, военнослужещи и контрактори от коалиционните партньори, които са подпомагали българския контингент при изпълнение на задачите.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

ТАСС: В Литва започнаха учения на НАТО с участието на 4000 военни от 11 държави

04.11.2019, 16:40

В Литва започнаха мащабните военни учения „Железен вълк-2019 - II" (Gelezinis Vilkas 2019 - II) с участието на около 4 000 военни от 11 държави от НАТО и над хиляда единици военна техника, предава TACC, като се позовава на съобщение от командването на армията на балтийската страна.
„Целта на маневрите, в които участват литовските части, както и персоналът и оборудването на съюзниците от НАТО, е да се развие взаимодействието на тези сили и средствата за ефективно планиране и изпълнение на бойните мисии“, се казва в съобщението.
Започналото обучение е втора част от най-големите маневри за Литва тази година. Първата се проведе през юни месец, припомня агенцията. Освен литовските военни, в маневрите участват военнослужещи от Белгия, Великобритания, Германия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, САЩ, Чешката република и Естония.
Ученията ще се проведат близо до град Пабраде (до границата с Беларус), където през октомври пристигна батальон на въоръжените сили на САЩ, който включваше около 500 военни, 30 танка "Abrams" и 25 бойни машини на пехотата „Брадли“. Основната част от ученията ще продължат до 18 ноември.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Kathimerini: Гърция демонстрира засилено военно присъствие в Източното Средиземноморие с ученията „Медуза 9“ и „Син флаг“

04.11.2019, 16:32

В знак на демонстрация на нарастващото си военно присъствие в Източното Средиземноморие, миналата седмица Гърция започна учението „Медуза 9" съвместно с армията на Египет южно от остров Крит и Пелопонес. Междувременно гръцките изтребители се подготвяха за участие в многонационалните маневри „Син флаг", старт на който бе даден в неделя в Южен Израел, отбелязват от редакцията на атинския ежедневник Kathimerini|.
„Нещо повече, в петък, в един доста рядък ход, два гръцки изтребителя F-16 придружиха американски бомбардировач B-52 от район над Западна Гърция до Източен Кипър, където се разделиха“, отбелязва вестникът, като пояснява, че след това самолетът от ВВС на САЩ е продължил по посока на изток към Сирия, докато гръцките изтребители са се върнали в базата си в Суда на остров Крит.
В-52 бе излетял от база в Англия, където в предходните дни бяха вдигнати във въздуха и други бомбардировачи като част от американското учение Global Thunder.
Междувременно съвместното учение между Гърция и Египет, с участието на Кипър, ще продължи до 8 ноември. В него са включени наблюдатели от 15 страни, включително САЩ, Франция, Германия, Италия, Йордания, Южна Корея, Саудитска Арабия и други.
Гърция участва с три фрегати, две ракетни установки, подводница, десантен кораб, осем F-16, три вертолета Chinook, четири хеликоптера Apache и специални части. Египет се включва с хеликоптороносач, фрегата, подводница, шест F-16 и спецчасти.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

862, 947 млн. лв. разходи за пенсии на военни и полицаи през 2020 г.

04.11.2019, 16:01

Проектът на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година предвижда разходи в размер на 862, 947 млн. лв. по фонд „Пенсии за лицата по чл. 69” от КСО. Това са пенсионирани военнослужещи, полицаи, служители в МВР и службите за сигурност. За тази година бяха отделени 796, 488 млн. лв.
По данни на НОИ в края на тази година у нас 89 762 души получават лични пенсии по чл. 69 на КСО. Запазва се тенденцията от последните години броят на прекратените пенсии да бъде чувствително по-голям от този на новоотпуснатите. За първите шест месеца на 2019 г., например, новоотпуснатите пенсии по чл. 69 на КСО са 464, но прекратените – 1473! През 2018 г. новоотпуснатите пенсии за първата половина са 492, но прекратените са 1402 , т.е. близо три пъти. За същия период на 2017 г. са прекратени 1366 пенсии. Тенденцията се потвърждава от факта, че в периода 2016-2018 г. прекратените пенсии по чл. 69 на КСО са 10 711, а новоотпуснатите - 12 098. Като се правят изводи, обаче, трябва да се има предвид, че бумът на новоотпуснати пенсии по чл. 69 на КСО е 2016 г. – 7864, което бе породено от промяната на режима за придобиване на пенсия.
За 2020 г. правителството запазва размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” и фонд „Пенсии за лицата по чл. 69” на ДОО на нивото от 2019 г. Запазват се и размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО, а също и съотношенията между осигурителите и осигурените лица. Повишават се изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд и минималната възраст за пенсиониране на лицата по чл. 69, чл. 69а и чл. 69б от КСО.  чл. 69, ал.1, 2, 3, 5, 5а и 6 на КСО. През 2020 г. необходимите условия за пенсиониране за лицата от сектор „Отбрана и сигурност” са 53 години и 6 месеца навършена възраст и 27 години осигурителен стаж и за двата пола.
Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва на достигнатото през 2019 г. ниво от 1,2 на сто. От 1 юли 2020 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7 на сто - процент, определен по чл.100 от КСО. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 1 200 лв. (40 на сто от размера на максималния осигурителен доход за същата календарна година – 3 000 лв.).
Съгласно КСО служителите в Държавна агенция „Разузнаване“, служба „Военна информация" на Министерството на отбраната и Държавна агенция „Национална сигурност“ не се осигуряват за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд.
Предложена е промяна на Закона за Националната служба за охрана (ЗНСО). На основание чл. 69, ал. 5а във връзка с ал. 9 от КСО от 1 януари 2019 г. офицерите и сержантите от НСО придобиват право на пенсия при навършване на възраст 53 години и четири месеца и наличието на изискване за осигурителен стаж. Всяка следваща година възрастта се увеличава с по два месеца до достигане на 55-годишна възраст. Съгласно ЗНСО служебното правоотношение на офицерите и сержантите от НСО се прекратява при навършване на пределна възраст за служба: 55 години за офицери със звание „полковник“ и по-ниско, а за сержанти - 53 години. Така от 1 януари 2019 г. сержантите от НСО, които са освобождавани от служба поради навършване на пределна възраст, към момента на освобождаването нямат придобито право на пенсия. Пределната възраст за военна служба за сержантите, офицерските кандидати, младшите офицери, офицерите със звание „майор“ и за офицерите със звание „подполковник“ от Министерството на отбраната (МО) е 55 години (чл. 160, ал. 1, т. 2-4 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България).
С цел да се определи такава пределна възраст за сержантите от НСО за работа във ведомството, която да позволява след прекратяване на служебното им правоотношение да отговарят на изискването за възраст за право на пенсия по чл. 69 от КСО, както и да се осигури равнопоставеност между сержантите от НСО и сержантите от МО, като се изравни пределната възраст за службата - 55 години, е направено предложението за промяна в ЗНСО.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия извършва инспекционен полет над Германия и Италия

04.11.2019, 15:34

Полетите ще се извършат в периода от 4 до 8 ноември.
Руски наблюдатели ще извършват инспекционен полет над определени обекти на територията на Германия в рамките на договора „Открито небе“.
Полетът ще се осъществят с руски самолет Ту-154м ЛК-1, за това съобщава началникът на Националният център по намаляване опасността от ядени оръжия Сергей Рыжков.Полетът ще е с максимална дължина 1300 км, като самолетът ще излети от летище Кьолн.
В рамките на същия договор Русия планира да извърши наблюдателен полет с Ан-30Б над Италия. Полетът ще се изпълни в периода 4-8 ноември от летище Чампино. Максималната далечина на полета ще е 2015 км.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Ветеран от войната, бивш фиинансист на артилерийското училище в Шумен, навърши 100 години

04.11.2019, 13:02

На 1ноември  ветеранът от Втората световна войнат Васил Дечков Марков навърши достолепните 100 години. Почти целият му живот е преминал в град Шумен, а от няколко години живее в Пловдив при сина си. Бил е финансист дълги години на ВНВАУ в Шумен.
В чест на юбилея, председателят на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България в град Пловдив - майор от запаса Атанас Хаджиев му връчи юбилеен медал "75 години от Втората световна воина", плакет на СВВБ и на кмета на община Шумен, както и поздравителни адреси.
Източник: http://otbrana.com/

 

На 31 декември Индия изважда от въоръжение МиГ-27

04.11.2019, 11:22

В последния ден на 2019 г. индийските ВВС ще извършат последния полет с изтребител-бомбардировач Миг-27, слагайки край на ерата на изтребители в Индия с променлива стреловидност на крилото.
Формалното изваждане на МиГ-27 от въоръжение ще се състои в авиобаза Jodhpur, където е дислоцирана последната ескадрила с този тип изтребител-бомбардировач – 29-та иаб „Scorpions“. На церемонията ще присъстват официални лица, представители на командването на ВВС на Индия, ветерани.
МиГ-27 Bahadur е приет на въоръжение в индийските ВВС през 1984 г. и се експлоатирал в седем бойни ескадрили, както и в центрове за обучение и бойна подготовка. Индийската компания е сглобила 165 самолета от този тип, а през 2004 г. започва модернизацията на част от тях до стандарта МиГ-27 UPG. Предните версии Миг-27М и Миг-27 са извадени от въоръжение преди две години.
Индия е една от последните държави, които имат на въоръжение Миг-27 и МиГ-21. Миг-21 Bison ще остане на служба още четири години. - Още за МиГ-27
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Корабен състав на ВМФ на РФ към 01.11.2019 година

04.11.2019, 09:41
 

51 години от първия полет на L-39

04.11.2019, 08:35

Преди повече от половин век, на 4 ноември 1968 г., първи полет изпълнява първия прототип на реактивния учебно-тренировъчен самолет L-39.
Първият прототип на самолета, получил звучното име „Албатрос” и означение L-39 X-01, остава за наземни изпитания. Вторият прототип е заложен през пролетта 1968 г. Събитията от Пражката пролет и нахлуването на армиите на страните членки на Варшавският договор през 1968 г., колкото и странно да е, не се отразяват върху темповете на работата. Това което се оказва реална пречка е закъснението в доставката на двигателя АИ-24ТЛ от СССР. За да не се бавят летателните изпитания, на първият летателен прототип L-39 X-02 e решено да се постави двигател местно производство AI-25W.
На 25 октомври започват наземните изпитания на прототипа на заводското летище. На 4 ноември 1968 г. в 9 часа и 15 минути местно време летецът-изпитател Рудолф Духон, за първи път издига във въздуха L-39. При излитането задкрилките не са спускани и са изпробвани едва на височина 1000 m. За качествата на самолета говори факта, че след спускането им пилотът поддържа минимална устойчива скорост на хоризонтален полет от 160 km/h. След 35 минути във въздуха първият полет приключва успешно.
Общо в изпитанията са задействани пет летящи и два наземни прототипа. Серийното производство стартира през 1972 г.
L-39 е строен в две основни версии – базовата учебно-тренировъчна версия L-39C и по-сериозно въоръженият учебно-тренировъчен L-39ZO/ZA. В края на 80-те години на миналия век конструкцията е развита в подобрения L-59, а през 90-те се появява и чисто бойната едноместна версия L-159. Построените самолети от фамилията L-39 са над 3000.
Компанията Aero Vodochody наскоро рестартира производството на типа и започна да предлага усилено най-новото развитие на самолета L-39NG.
Повече за създаването на L-39 може да прочетете ТУК.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

Военните моряци почетоха паметта на загиналите за свободата на България

03.11.2019, 22:23

Всяка година на Архангелова /мъжка/ задушница Българската армия провежда военни ритуали /панихиди/ в памет на загиналите във войните български воини.
На 2 ноември 2019 г. представителни части на Военноморските сили участваха в ритуали в общините Варна и Бургас.
На ритуала в град Варна, организиран съвместно от Варненска и Великопреславска Света митрополия и командването на Военноморските сили, участваха Представителният духов оркестър и почетен караул от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, представители на държавната и местна власт.
В района на Старите гробища пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.” строят на почетен караул на Военноморските сили бе приет от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва и бяха бъдат поднесени венци и цветя.
В град Бургас, пред Паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк, в района на Военния клуб, се проведе военен ритуал – панихида и полагане на венци и цветя с участие на военнослужещи от военните формирования от гарнизон Бургас.
Пред паметника бяха построени представителни блокове от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби с бойно знаме, Съвместното командване на силите и Военновъздушните сили.
Представители на Българската православна църква от град Бургас отслужиха панихида /възпоменание/ в памет на загиналите във войните български воини.
Представители на държавната и местна власт, граждани и гости на града отдадоха почит и поднесоха венци и цветя към хилядите знайни и незнайни герои, загинали за свободата на родината.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

На фокус: Нови изпитания на севернокорейска крупнокалибрена РСЗО

03.11.2019, 22:05

Академията за национална отбрана на КНДР на 31 октомври успешно е провела поредна изпитателна стрелба с крупнокалибрена РСЗО.
Според информация на южнокорейските военни, запуснатите управляеми реактивни снаряди са прелетели около 370 километра, достигайки максимална височина от 90 километра.
(кликни за по-висока резолюция)

 

„Рособоронэкспорт“ предсрочно завърши доставките на С-400 в Турция

03.11.2019, 21:20

Русия е завършила доставките на четири дивизиона на комплекса С-400 в Турция, съобщи генералния директор на „Рособоротэкспорт“ Александър Михеев за РИА Новости.
Той е отбелязал, че всички компоненти на ЗРС са доставени предсрочно, независими от наложените от САЩ санкции.
Освен това, „Рособоронэкспорт“ е създал и открил първото в света съвместно предприятие за производство на автомати Калашников от „двестната“ серия в Индия, добави Михеев.
Контракта за доставка на ЗРС С-400 „Триумф“ с Турция компанията подписа през април 2017 година. Той е на стойност около 2.5 милиарда долара и стана най-голямото експортно съглашение на Москва със страна – членка на НАТО.

Министъра на отбраната на Турция генерал Хулуси Акар заяви наскоро, че С-400 се подготвят за въвеждане в строя през пролетта на следващата година. - (видео)

 

Войната в Босна и Херцеговина

03.11.2019, 18:14

Гражданската война в Босна е най-големият въоръжен конфликт  на територията на Европа след 1945 г. Преди да се спрем подробно на кървавия междуетнически конфликт ще направим кратък исторически екскурс за тази многострадална земя.
В античните времена територията на съвременна Босна и Херцеговина е част от Илирийската провинция на Римската империя. През VII век в Западните Балкани се заселват славянски племена, от които постепенно се формират две нации – сърби и хървати. Хърватите са силно повлияни от западната християнска традиция и постепенно се интегрират в католическия свят. От друга страна, сърбите, които се намират в сферата на влияние на Византия и източнохристиянската традиция, приемат православието.......Прочети още

 

Мерилин Хюсън – Богинята на войната

03.11.2019, 18:10

На 30.07.2019 г. в „Държавен вестник” е обнародван Закон за ратифициране на Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и Lockheed Martin Global INC относно програма за индустриално сътрудничество F-16 блок 70. Според параметрите на сделката България ще купи 8 изтребителя F-16 на стойност 2,2 милиарда лева.
Президент, CEO и председател на Съвета на директорите на американската корпорация „Локхийд Мартин”, доставяща оръжие и военни технологии на Департамента на отбраната на САЩ, е Мерилин Хюсън. Мнозина я считат за най-могъщата жена на планетата. За историята на нейния успех ще разберете от статията.......Прочети още

 

Държавите с най-голям бюджет за отбрана

03.11.2019, 17:38

Отбранителната индустрия е една от най-големите в света. Много държави отделят голяма част от бюджета си за военни разходи, което може да окаже голямо влияние върху икономиките им. Интересното относно бюджетите за отбрана на САЩ и Китай е, че те представляват почти половината от световните.
Общите военни разходи достигат 1,78 трилиона долара през 2018 г., което е с 2,6% повече спрямо миналата. Така с бюджета от 649 млрд. долара, САЩ се нареждат на първо място. Това е повече от два пъти спрямо следващата страна даваща най-много - Китай, но въпреки това, Индия има над два пъти повече въоръжени сили от САЩ. Хаити е с най-ниските военни разходи от едва $79 691 и няма въоръжени сили.
При България военните разходи към 2018 г. възлизат на $1,1 млрд., а в съседните страни са съответно Румъния - $4,61 млрд., Северна Македония - $117 млн., Сърбия - $904 млн., Черна гора - $83,8 млн., Гърция - $5,23 млрд.,Турция - $19 млрд.
Използвайки данни на Световната банка, от HowMuch компилират сумите, свързани с въоръжените сили и военните разходи за държави по целия свят. Съответно в графиката не се включват страни, които не са предоставили данни.
Страни с най-високи военни разходи: САЩ: $649 млрд., Китай: $250 млрд., Саудитска Арабия: $67,6 млрд., Индия: $66,5 млрд., Франция: $63,8 млрд.
Страни с най-ниски военни разходи: Хаити: $79,7 хиляди, Кабо Верде: $10,7 млн., Гамбия: $11,5 млн., Либерия: $15,8 млн., Източен Тимор: $20,6 млн.
Страни с най-много въоръжени сили: Индия: 3 031 000, Китай: 2 595 000, Русия: 1 454 000, Съединени щати: 1 359 000, Пакистан: 936 000.
Страни с най-малко въоръжени сили: Хаити: 0, Сейшели: 0, Гамбия: 1000, Кабо Верде: 1000, Люксембург: 2000
С увеличаването на военните разходи в страните по света, не е учудващо, че отбранителната индустрия продължава да процъфтява. Въпреки че държави като САЩ планират да намалят военните си разходи, е ясно, че отбраната е основен приоритет за много страни по света.
Източник: https://money.bg/

 

ТАСС: Генералният секретар на НАТО коментира призивите за преразглеждане на членството на Турция в Алианса

03.11.2019, 15:14

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли призивите за проверка на законността на членството на Турция в Алианса заради операцията й в Северна Сирия, предава TACC.
Той заяви, че това няма как да се случи, понеже в НАТО няма такива механизми.
Столтенберг каза това в интервю за Bild am Sonntag.
Според него станите-членки в НАТО са обединени от ангажимента към демокрацията и закона.
"Ние винаги напомняме за това (…) В НАТО обаче, за разлика от Европейския съюз, няма механизми за предприемане на мерки по отношение на участниците. НАТО е платформа, на която съюзниците могат да обменят мнения честно и открито", каза Столтенберг, коментирайки призивите от страна германски политици да бъде преосмислено членството на Турция в Алианса.
Генералният секретар на НАТО нарече Анкара "важен съюзник", който е дал значителен принос в борбата срещу "Ислямска държава" и също така се грижи за 3,6 млн. бежанци.
"Сега е много важно да не рискуваме големия напредък, който постигнахме в борбата срещу нашия общ враг – „Ислямска държава", каза той. Според него групировката все още е заплаха, въпреки, че наскоро беше ликвидиран нейният лидер Абу Бакр ал-Багдади.
Според проучване на института „YouGov“, по-голямата част от германските жители или 58%, биха подкрепили евентуалното изключване на Турция от НАТО на фона на нейните операции в Сирия, като 18% са против такъв ход.
Източник: http://m.focus-news.net/

 

37 години от придобиването на българските МиГ-25

03.11.2019, 08:15

На 3 ноември 1982 г. на летище Толбухин (Добрич) кацат закупените за България три броя самолети МиГ-25РБ и един МиГ-25У (учебен). Предназначението на самолета е за изпълнение на фото и радиотехническо оперативно разузнаване и в качеството си на бомбардировач. С основни ешелони на летене от 19 000 до 24 000 м и скорости до 3000 км/час самолетът е недосегаем за противниковите противовъздушни средства по това време. Освен разузнавателното оборудване той може да носи и бомбов товар до пет тона. Самолетите са в състава на 26 разузнавателен авиополк в сформираното звено за оперативно разузнаване, пряко подчинено на Генералния щаб на БНА (Българската народна армия). Бордни номера: за МиГ-25РБ – 731, 736, 754 за МиГ 25У – 51.
Първият полет се осъществява на 8 декември 1982 г. с учебния МиГ-25У. Самолетът е пилотиран от полк. Влаю Генов и руския изпитател майор Мироненко. В рамките на 30-35 минути екипажът извършва полет над България на височина 22 000 м и скорост до 2500 км/ч.
Самолетите МиГ-25РБ и МиГ-25У в България изпълняват преди всичко разузнавателни задачи за нуждите на българската армия и Варшавския договор. Те са най- скъпата авиационна техника на Балканския театър на войната. На 12 април 1984 г. губим МиГ-25РБ с борден номер 736. Експлоатацията на самолетите продължава до месец май 1991 г. В резултат на настъпилите промени през 1990 г. и скъпата поддръжка се взема решение МиГ-25 да бъдат разменени със СССР за пет самолета МиГ-23МЛД. - Още за МиГ-25

 

 

В Цапари, Република Северна Македония, почетохме паметта на загиналите български воини

02.11.2019, 22:24

Днес на българското  военно гробище край с. Цапари, Република Македония, за поредна година се проведе възпоменателно тържество по повод Архангелова (мъжка) задушница. От представители на седем държави бяха положени венци и цветя  на гробовете на 196 български воини от 15-ти пехотен Ломски полк и 3-ти пехотен Бдински полк, загинали преди повече от сто години за Майка България. Тук, посочи при откриването на церемонията директорът на дирекция „Социална политика и полиика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов тези мъже показаха как се служи на Родината и как се мре за нея.
Българската делегация се водеше от заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов. Дойдоха военните дипломати, акредитирани в Скопие, на САЩ,  Сърбия, Италия, Унгария и Турция, както и началникът на заместник-началникът на канцеларията на НАТО в Скопие полковник Зоран Янкович и неговият заместник  полковник Емил Шипочки.
Присъствието на военни аташета на други страни е един изключително важен европейски жест и израз, че не делим загиналите войници на нации и фронтове, каза в словото си заместник-министър Запрянов. Войниците, които са отдали живота си, отбеляза той, отиват в друг строй, където няма фронт и бойни части. Те са герои на съответните народи и заслужават нашето уважение, бе категоричен ген. Запрянов. За мен е чест да бъда тук, каза посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов. Ние, подчерта той, почитаме паметта на всички български воини, загинали през последните 14 века. Именно тази почит към жертвите ни показва колко важен е мирът и колко е важно да го пазим, посочи посланикът. Тук, на Архангелова задушница, се покланяме пред подвига и саможертвата на всички български войници и офицери, загубили живота си в името на България, отбеляза генералният ни консул в Битоля Димитър Димитров. За да останат войните в миналото, допълни той, е необходимо да работим още по усърдно и да полагаме обединени усилия за укрепване на отбранителната мощ на НАТО, като реалния и единствен източник на сигурност, да подпомагаме нашите приятели от Република Северна Македония и Западните Балкани за пълноправно членство в ЕС, което ще даде възможност за мир и просперитет на народите ни.
Във възпоменателното тържество участваха още представителят на Община Битоля Владко Серовски, военният ни аташе в Скопие подполковник Пламен Николов и неговият заместник майор Росен Янев, Радослав Симеонов от дирекция Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание, полковник от запаса Петър Пандурски – заместник-председател на Съюза на ветераните от войните на България и ген. Стоян Топалов – член на ръководството на Съюза, полковник от запаса Любен Миланов – заместник-председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, полковник от запаса Младен Младенов от Столичната организация на СОСЗР , представители на Културния център „Иван Михайлов“ от Битоля и на Сдружение „Братство хайдути“, както и от много други граждани от Република Северна Македония и Република България.
Всички почетоха с едноминутно мълчание и свеждане на глави загиналите български воини. Поднесени бяха венци и цветя от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал Андрей Боцев, от посолството ни в Скопие, от военните аташета, от Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, СОСЗР и от всички останали участници.
В църквата „Св. Георги“, в чийто двор са единствените запазени седем паметника на загинали български офицери, бе отслужена панихида. Отец Горан благослови икона „Свети Георги“, която бе подарена на църквата от Съюза на ветераните от войните на България. Иконата връчиха полк. Петър Пандурски, ген. Атанас Запрянов и ген. Стоян Топалов.  
През Първата световна война Цапари е на фронтовата линия. През 2004 г. гробището в селото стана първото официално признато българско военно гробище на територията на Република Македония. Вълнението беше много голямо, спомни си полк. Младен Младенов, който тогава е бил военен аташе. По призива на Иво Антонов бе почетна паметта на Лука Станчев, който е с големи заслуги за възстановяване на гробището.
Венци и цветя на днешната Архангелова или войнишка задушница полагаме на всички военни паметници в Република Северна Македония, каза посланикът ни Ангел Ангелов.
Снощи заместник-министър Запрянов взе пръст от завоя на р. Черна при с. Скочивир в Република Северна Македония, където през Първата световна война българската войска проявява чудеса от героизъм.  Той припомни, че неговите съселяни от Драгойново, Първомайско, се сражавали в състава на Осма Тунджанска дивизия. Решихме, каза ген. Запрянов, да изградим паметник на 87 души, загинали от нашето малко село. Затова, отбеляза той, взехме пръст от брега на река Черна, където са проливали кръвта си всички български воини, включително и моите съселяни. Проектът е изготвен, финансирането е от правителството, очаква се на 6 май следващата година паметникът да бъде открит. Там ще бъде поставена, както тази пръст, така и друга, взета от Добруджанския фронт. Преди това бяха положиха венци и цветя на паметника на загиналите воини в Първата световна война до с. Брод, Община Новици, който е открит през миналата година.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

USS John S. McCain се завръща в морето

02.11.2019, 21:54

Американският флот се попълни с модернизиран разрушител. Наскоро пресслужбата на ВМС на САЩ обяви, че американският разрушител USS John S. McCain (DDG-56) се е върнал в морето след модернизация и ремонт.
През юни 2017 г. разрушителят USS Fitzgerald (DDG-62) се сблъска с филипинския контейнеровоз ACX Crystal. В резултат на инцидента 7 американски моряци загинаха, а корабът бе сериозно повреден. - (видео)
Два месеца по-късно еднотипният разрушител USS John S. McCain не успя да се размине с танкера Alnic MC (10 души загинаха). И в двата случая гражданските кораби получиха минимални щети. Миналия ноември американският разрушител John S. McCain бе спуснат на вода, а екипажът му започна да тества корабните системи. На 29.10 стана известно, че корабът отново е в морето. В рамките на няколко дни екипажът ще провери работата на всички системи, след което ще може да се пристъпи към бойно дежурство.
Корабите от типа Arleigh Burke са единствените разрушители в американския флот (без да се включва експерименталните от типа Zumwalt). Тяхната водоизместимост е над 9000 t, дължината - повече от 150 m, а ширината - 20 m. Корабите от този клас са оборудвани с артилерийски и ракетни установки, зенитна артилерия, както и минно-торпедно въоръжение. Освен това всеки от разрушителите може да носи един или два хеликоптера (в зависимост от поколението, към което принадлежи този или онзи кораб). Към днешна дата американският флот е въоръжен с повече от 60 кораба от този тип.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

От Роскосмос са заявили, че не се отказват от ракетата-носител „Ангара“

02.11.2019, 20:30

Тестовите полети на РН „Ангара“ ще продължат, а серийното производство ще започне през 2023 г. Това са съобщили за ТАСС от пресслужбата на Роскосмос.
"В съответствие с производствените планове на държавната корпорация Роскосмос, на ПО „Полет“ (Омск) се работи и през 2023 ще започне серийно производство на ракетите-носител „Ангара“ . В момента се подготвя възобновяване на полетните изпитания на тази перспективна ракета, са казали от пресслужбата.
По рано бе съобщено, че поредния старт на „Ангара“ от космодрум Плесецк е запланиран за декември 2019 г. Първите изпитателни стартове на леката и тежка ракети „Ангара“ бяха проведени през 2014 г. - (видео)
"Ръководството на Роскосмос смята пускането на производство на универсалните ракетни модули Ангара на омската производствена площадка за приоритетна задача на корпорацията" са подчертали от корпорацията.
От Роскосмос също така са съобщили , че извеждането в космоса на три спътника от серията „Гонец“ през 2021 г. ще бъде осъществено с РН „Съюз-2.1“, а не с „Ангара“. През 2024 „Ангара“ трябва напълно да замени носителите „Протон“. - Още Космос
Източник: ttp://www.spacenewsbg.com/

 

Поставянето на ракети “Ярс” в пусковите им установки попадна на видео

02.11.2019, 19:10

Руското министерство на отбраната пусна видео на зареждането на най-новата междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво Р-24 “Ярс” във фиксирана шахта. Действието според военното министерство се развива в района на Калуга.
Във видеото може да се наблюдава транспортирането на ракетата “Ярс” на уникален влекач, който може да превозва до 85 тона товари. Машината има уникална маневреност, огромният влекач може да се завърти почти на място. При зареждане на МКБР платформата на автомобила заема вертикално положение, след което 50-тонната ракета Р-24 влиза в шахтата.
"Приемането на комплекса" Ярс ", включително неговите модернизирани версии, има за цел да укрепи бойните възможности на ударната група на Стратегическите ракетни сили за преодоляване на системите за противоракетна отбрана и засилване на ядреното възпиране", се казва в съобщение на руското министерство на отбраната.
Уникалната операция продължава няколко часа. - Още за Р-24
https://pogled.info/

 

Хърватска купува два UH-60 Black Hawk

02.11.2019, 16:27

Хърватска има намерение да купи два транспортни вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това се вижда в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.
Съобщението, публикувано на 30 октомври 2019 г., фактически дава разрешение за сделката от страна на Държавния департамент и следва запознаване с нея от Конгреса. Официалното искане за оферта е било пуснато през юни тази година.
Стойността на сделката е $115 млн. и включва доставката на два вертолета UH-60M, както и девет двигателя T700-GE-70 (четири монтирани на вертолетите и пет резервни).
През октомври 2018 г. хърватското МО съобщи, че САЩ ще дари на страната два вертолета UH-60M оптимизирани за специални операции. Вертолетите трябва да пристигнат догодина. Покупката на още два UH-60 показват, че страната се е ориентирала към Black Hawk за нов тип транспортен вертолет. Вероятно това е и причината за поръчване на голям брой допълнителни двигатели към двата UH-60.
Вече почти пет години различни хърватски политици заявяват, че страната ще купи голям брой UH-60 за подмяна на наличните вертолети от фамилията Ми-8. Беше направен и опит да се поискат употребявани UH-60A като подарък.
Според хърватския портал за отбрана Orbis, след получаването на официална оферта от САЩ, сделката трябва да премине през одобрение от парламента на страната, едва след което може да се подпише сделката. Orbis съобщава още, че планът на хърватското МО е да се купят 10 броя UH-60M.
Хърватска става втората държава в Източна Европа, която купува UH-60M. Вертолетът вече е на въоръжение в Словакия. Произвежданата в Полша вариация S-70i бе поръчана и за полските ВВС, където ще се използва за специални операции.
Хърватските ВВС днес разполагат с една ескадрила Ми-171Ш и още една ескадрила с Ми-17, или общо 21 вертолета. Ми-171Ш са доставени чисто нови през 2008 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Вече е юридически фaкт СКСО, остава да назначат командването

02.11.2019, 12:23

Постановлението за изменение и допълнение на Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. е публикувано в Държавен вестник, с което се създава Съвместно командване за специални операции (СКСО) в състава на Българската армия, е публикувано в Държавен вестник. То влиза в сила от 1 ноември т.г. Все още, обаче, няма информация за предложение на Министерския съвет до президента за издаване на указ за назначаване на командир на СКСО, както и за други назначения в командния състав.
Промяната става на базата на съществуващата бригада „Специални сили”. Целта е да се синхронизират архитектурата и системата за командване и управление на силите за специални операции на Р България с тази на страните членки на НАТО, като ще се даде и възможност за бързо адаптиране на командната верига към рязко променящата се военно-политическата обстановка при кризи, конфликти и непредвидени обстоятелства.
В същото време военнослужещи от Специалните сили на България и Гърция провеждат съвместна подготовка в района на Ексохи, Република Гърция. Участват тридесет и двама военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили“. Ръководител на формированието е подполковник Тодор Даков, командир на 3-и батальон Специални сили.
По време на съвместната подготовка военнослужещите ще доработват процедурите по планиране на специалните операции, ще изпълнят инфилтриране по различни способи и парашутни скокове, ще проведат специално разузнаване и директни акции за освобождаване на заложници.
Източник: http://otbrana.com/

 

Армията на САЩ въвежда нови патрони

02.11.2019, 10:04

Въоръжените сили на САЩ са на път да назначат пълно превъоръжаване на войската от стандартните патрони от калибър 5,56 мм, задължителни за държавите членки на НАТО, към нов 6,8 мм калибър, който да е съобразен с новите параметри на бронежилетките и униформите, които са въвели въоръжените сили на Русия.
Това твърдят руски информационни сайтове, като цитират публикация в американския портал за съвременни технологии “Попюлар Мехиникс”.
Според експертите в сайта, действащият стандарт за бойни и бронебойни патрони за страните от НАТО е остарял и не е съобразен с напредъка в новите униформи и изисквания, които са въвели Русия и Китай в последните години. Подобна ревизия не се е налагала от времето войната във Виетнам, когато експертите на Пентагона решават, че калибър 5,56 мм ще позволява на американските войници да носят по-леки на тежест муниции срещу тези от калибър 7,62 мм.
Интегрирането на новите патрони във вече съществуващите огнестрелни оръжия ще е по себе си отделно предизвикателство, цитира медията източници от компанията “Зиг-Зауер”.
Източник: https://trud.bg/

 

Путин заяви, че корветата „Гремящий” ще бъде оборудвана с хиперзвукови ракети "Циркон"

02.11.2019, 09:25

Корветата „Гремящий” 337, проект 20385, ще бъде оборудвана с най-новите хиперзвукови ракети "Циркон". Това заяви на 31 октомври руският президент Владимир Путин по време на посещение на кораба в Калининград, където завършват заводските и държавни изпитания.
Изкачвайки се на борда на корветата, президентът разгледа помещенията и също се запозна с оръжейните системи и оборудване. На главния команден пункт на кораба командирът на „Гремящий “, капитан втори ранг Роман Довгаилов, разказа на държавния глава за особеностите на управлението на последния кораб. Командирът насочи вниманието на президента към носа на „Гремящий “, където са разположени пусковите контейнери на ракетите „Калибър“, и каза, че в бъдеще ракетите „Циркон“ могат да бъдат поставени тук.
"Циркон”  определено ще го има, каза президентът, обръщайки се към министъра на отбраната Сергей Шойгу в този момент. Министърът кимна с глава. Тогава президентът пожела на командира щастливо предстоящо плаване и успешни държавни изпитания. По план корветата трябва да влезе в строя на 26.12.2019 г. - (видео)
Путин обяви перспективите за създаване на противокорабни ракети със специални характеристики "Циркон" през февруари по време на съобщението си до Федералното събрание. Проектът "Циркон" предвижда създаването на ракета със скорост на полета 9000 км/ч и обхват над 1000 км. Носители на такава ракета ще бъдат надводни кораби и подводници, оборудвани с комплекси "Калибър". Според експерти е невъзможно да се прихване такава ракета със съществуващите защитни сили.
Източник: https://pogled.info/

 

ТАСС: Франция нанесе въздушни удари по тунели на „Ислямска държава“ в Ирак

02.11.2019, 08:51

Изтребители на „Рафал“ на Френските военновъздушни сили атакуваха тунели, използвани от терористичната групировка "Ислямска държава" в североизточен Ирак, съобщиха от френското Министерство на въоръжените сили, цитирано от TACC.
Както се отбелязва в комюнике, целта на операцията, която е определена като "съвместна и координирана с други членове на международната коалиция" е било унищожаването на няколко тунела, използвани от терористите. Освен това ударът е довел до отслабване на материално-техническия и военния потенциал на групировката в този регион.
Министерството също така подчертава, че преди операцията, както и по време на операцията, в района не е имало "цивилно население".
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

 

Още две "Варшавянки" за Тихоокеанския флот заложиха в Санкт Петербург

01.11.2019, 20:46

Днес в 16:00 московско време в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи“ за ТОФ тържествено бяха заложени третата и четвъртата дизелови подводници от проект 636.3. Субмарините ще носят имената Уфа (зав. номер №01617) и Магадан (зав. номер №01616). - (видео)
Генералния директор на предприятието Александър Бузаков е заявил, че по план "Магадан" трябва да бъде спусната на вода през декември 2020 година, а "Уфа" - през 2021. 

Контракта за строителството на шест дизел-електрически подводни лодки по проект 636.3 "Варшавянка" за Тихоокеанския флот бе подписан през септември 2016 година по време на международния военно-технически форум "Армия-2016", като последната подводница трябва да постъпи на въоръжение в ТОФ през 2025 г.
Подводниците от проект 636.3 са разработени в ЦКБ МТ "Рубин" за борба със субмарини и надводни кораби на противника, а също за отбрана на военноморски бази, морски и крайбрежни комуникации.
Въоръжението им включва 6х533-мм торпедни апарата, мини и ударен ракетен комплекс "Калибр". Боекомплект - 18 торпеда и ракети. - Още за проект 636.3

 

Започна опитната експлоатация на руските ударни БЛА «Орион»

01.11.2019, 20:05

ВКС на РФ започнаха опитна експлоатация на перспективните ударни БЛА «Орион». По-рано ударният дрон е минал бойни изпитания в Сирия, където не само е извършвал разузнавателни мисии, а също и ракетни удари по позиции на терористите от ИД.
БЛА «Орион» се разработва по проекта «Иноходец» от 2011 година Максималната маса при излитане е 1200 кг, максимален полезен товар – до 450 кг, максималната продължителност на полета е 30 часа, височина – около 8 000 метра. При бойните изпитания в Сирия „Орион“ е бил въоръжен с четири ракети. В един комплекс „Орион“ може да влизат от 3 до 6 БЛА.
До края на 2019 г. компанията «Кронштадт», която разработва БЛА „Орион“, е готова да започне предсерийното производство на дрона.
В края на август 2019 г. първи полет е извършил и перспективният руски БЛА «Альтиус-У». - (видео)

Максималната маса при излитане е 5 тона, дължина – 12 и размах на крилото - около 30 метра. БЛА може да се намира във въздуха около 48 часа и да води разузнаване от височина 12 000 метра. - Още БЛА
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов

 

Откриха отново Авиационната библиотека

01.11.2019, 19:53

Днес, 1 ноември 2019 г., се проведе тържественото откриване на обновената Авиационната библиотека на ВВС. Това съобщават от Военновъздушните сили.
Идеята за създаването ѝ преди 26 години принадлежи на ветераните от авиацията. През годините тя няколко пъти променя местонахождението си, а през последните четири години не функционираше. През този период Командването на ВВС търсеше подходящо място, където да бъдат разположени хилядите томове специализирана и обща литература, и да бъдат достъпни не само за служителите от ВВС, но и за обществеността.
След обсъждане на предложенията беше определено библиотеката да бъде на ул. „Гео Милев“ 112А в жк Христо Смирненски, къде днес тържествено беше сложено новото ѝ начало.
Мероприятието премина със военен ритуал и църковно освещаване на новия обект от представител на Българска православна църква. Бяха удостоени със свидетелства за дарение и последните дарители на библиотеката, които бяха връчени лично от командира на българските ВВС генерал-майор Цанко Стойков.
Сред високопоставените гости на мероприятието бяха председателят на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание о.з. генерал Константин Попов, народният представител о.з. генерал Симеон Симеонов, о.з. генерал Михо Михов, о.з. генерал-лейтенант Стефан Попов, заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, Началникът на В.А „Г.С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, съветникът на президента по военната сигурността бригаден генерал Васил Лазаров, директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова, директорът на Американската търговска камара Петър Иванов, председателят на Българската авиационна асоциация о.з. полковник Ангел Георгиев и много други.
Библиотеката ще работи с читатели в дните вторник и петък от 10 до 17 часа.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Взехме пръст от завоя на река Черна

01.11.2019, 19:37

Заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов взе тази вечер пръст от завоя на р. Черна при с. Скочивир в Република Северна Македония, където през Първата световна война българската войска проявява чудеса от героизъм. Водената от него делегация ще участва утре в панихида по повод Архангелова задушница на българското военно гробище в района на с. Цапари, недалеч от Битоля.
На 1 ноември – Денят на народните будители, трябва да си припомним, че нашата славна военна история е написана от българската войска, посочи заместник-министърът. Той припомни, че неговите съселяни от Драгойново, Първомайско, се сражавали в състава на Осма Тунджанска дивизия. Решихме, каза ген. Запрянов, да изградим паметник на 87 души, загинали от нашето малко село. Затова, отбеляза той, взехме пръст от брега на река Черна, където са проливали кръвта си всички български воини, включително и моите съселяни. Проектът е изготвен, финансирането е от правителството, очаква се на 6 май следващата година паметникът да бъде открит. Там ще бъде поставена, както тази пръст, така и друга, взета от Добруджанския фронт.
Заедно със заместник-министър Запрянов бяха директорът на дирекция „Социална политика и политика п военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов, Радослав Симеонов от дирекцията, аташето ни по отбрана в Скопие подполковник Пламен Николов и неговият помощник майор Румен Янев, генералният ни консул в Битоля Димитър Иванов, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните полковник от запаса Петър Пандурски, генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – член на ръководството на Съюза, полковник Любо Миланов – заместник-председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и други членове на военно-патриотичните съюзи, както и представители на българската общност в Република Северна Македония. Преди това те положиха венци и цветя на паметника на загиналите воини в Първата световна война до с. Брод, Община Новици, който е открит през миналата година. - (видео) 
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ТАСС: Началниците на Генералните щабове на Русия и Турция са обсъдили ситуацията в Сирия

01.11.2019, 16:42

Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия армейски генерал Валерий Герасимов в петък е провел преговори с турския си колега генерал Яшар Гюлер. Това се казва в разпространено от турската страна заявление, предава ТАСС.
„Началникът на Генералния щаб генерал Яшар Гюлер е провел телефонни преговори с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов. В хода на преговорите се е състоял обмен на мнения за развитието на събитията в Сирия“, се отбелязва в съобщението.
Очаква се в петък да започнат съвместните руско-турски патрули в арабската република.
На 22 октомври президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Тайип Ердоган на среща в Сочи приеха меморандум за съвместни действия за разрешаване на ситуацията в Североизточна Сирия. Според документа от 23 октомври руската военна полиция и сирийските войски са разположени в райони, граничещи с турската зона на операция в Арабската република. Кюрдските групи получиха 150 часа, за да освободят напълно зона с широчина 30 км по протежение на турската граница, след което военните на Русия и Турция трябва да започнат съвместни патрули.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Хутите в Йемен свалиха американския дрон до саудитската граница

01.11.2019, 13:12

Йеменското движение Хути заяви в петък, че нейната противовъздушна отбрана е свалила американски дрон ScanEagle близо до саудитската граница, заяви военният говорител на групата, цитиран от "Ройтерс". Дронът е събирал разузнавателна информация, заяви Яхия Сареа, говорител на военните на хутите.
Припомняме, че безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в Саудитска Арабия на 14 септември, което предизвика частично спиране на производството на петрол.

Въпреки че отговорност поеха шиитските бунтовници хути, САЩ обвиняват Иран за инцидента, но Техеран категорично ги отхвърля като "безпочвени".
Източник: https://www.actualno.com/

 

Гръцки F-16 ескортираха американски В-52, действащ над Сирия

01.11.2019, 12:55

Двойка гръцки изтребители F-16 придружиха американски бомбардировач B-52, опериращ в Сирия, докато прелиташе над Кипър, съобщи в. "Катимерини".
Трите самолета летяха в региона за полетна информация на Никозия, преди да се разделят. B-52 продължи своя път на изток към Сирия. Гръцките изтребители се върнаха в базата в залива Суда в Крит, предаде БГНЕС.
Бомбардировачът с голям обсег е излетял от британската база Феърфорд в Глостършир, Англия, преди към него да се присъединят двата F-16, когато навлиза в гръцкото пространство над Йонийско море.
Не става известно дали полетът е част от натовска или чисто американска операция.

 

САЩ опитват да изместят с 4 кораба оферта за 2 фрегати на Франция за Гърция

01.11.2019, 09:47

САЩ предлагат 4 кораба MMSC на гръцкия флот като алтернатива на двете фрегати, предложени от Франция, съобщават местни медии, цитирани от "Навал нюз".
Според гръцкото списание за отбрана "Троянският кон", гръцкото правителство е получи официален отговор на писмо си за заявка за информация за цените и наличността на корабите MMSC. Съобщава се, че отговорът е изпратен от правителството на САЩ след подписване на писмо за намерение между Гърция и Франция в средата на октомври за закупуването на две фрегати Belharra/FDI.
Разходите 4-те Multi Mission Surface Combatant (MMSC), дизайн на Lockheed Martin, биха били по-малко от 2 милиарда евро, включително всички оръжейни системи и ракети, плюс първоначален пакет за поддръжка.
Конфигурацията на MMSC би била подобна на корабите, избрани от Саудитска Арабия, с изключение на това, че пакетът оръжия ще включва СМ-2 земя-въздух, ракети със среден обсег, поискани от Гърция (саудитските кораби разполагат с 8x VLS ESSM с малък обхват).
Изданието съобщава, че предложението на САЩ ще включва изграждането на MMSC в Гърция под надзора на Lockheed Martin и ще има разпоредби за финансиране чрез схемата за чуждестранна продажба на военни стоки (FMS).
Източник: https://news.bg/

 

Foreign Policy: Американската армия е лошо подготвена за противопоставянето с Русия и Китай

01.11.2019, 09:31

Пентагонът се опитва да сдържа Русия и Китай, които "представляват сериозна заплаха" за интересите и съюзниците на САЩ в различни части на планетата - но американската армия е слабо подготвена да преодолее тези предизвикателства, предупреждава Foreign Policy. Русия и Китай създадоха мощни мрежи от ракети и радарни станции, като сериозно ограничиха възможностите на американците и продължават да изграждат своя флот и боен потенциал.
В момента въоръжените сили на САЩ активно се опитват да се подготвят за "ерата на съперничеството на великите сили", според Foreign Policy. И това е „съвсем оправдано“, отбелязва статията - неслучайно Националната военна стратегия на САЩ за 2018 г. показва, че усилията на Пентагона са фокусирани върху „заплахите“, които Русия и Китай създават за „интересите, съюзниците и надеждните партньори“ на САЩ. Проблемът е, че американските военни сега са "слабо подготвени за преодоляване на тези предизвикателства", обяснява авторът......Прочети още

 

Саудитска Арабия закупи полската система Ctrl+Sky за защита от дронове

01.11.2019, 08:09

Саудитска Арабия продължава да полага усилия за изграждане на система за защита от дронове. Известно е, че преди няколко седмици рафинериите на компанията Saudi Aramco бяха атакувани от дронове и ракети.
Полски медии съобщават, че Рияд е придобил системата за откриване на дронове Ctrl + Sky. Това е система, разработена в Полша от компанията APS (Advanced Protection Systems). Според някои данни саудитското разузнаване е получило информация за възможни атаки срещу комуникационните системи на страната. Посочено е, че дроновете могат да бъдат използвани срещу техническата инфраструктура на Saudi Telecom. За да осигури тази техническа инфраструктура, Саудитска Арабия ще разположи полските средства за откриване на дронове в съоръженията на Saudi Telecom.
Ръководителят на полския APS и един от разработчиците на Ctrl + Sky Мачей Клем казва: "Никой не се съмнява, че дори малък дрон може да бъде използван като изключително ефективно оръжие и това може да има пагубни последици за икономиката и сигурността." Клем припомня, че преди това полската Ctrl + Sky е бил придобита от Норвегия. Системата се използва на няколко летища в тази скандинавска страна. Тя позволява да се откриват дронове с помощта на мултисензор, работещ в широк диапазон от дължина на вълните. Софтуерът дешифрира получения сигнал и позволява да се направи заключение относно вида и характеристиките на БЛА, открити във въздуха. Понастоящем стойността на сделката не се оповестява.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

На този ден

01.11.2019, 00:20

На 1 ноември 1911 г. италианският младши лейтенант Джулио Гавоти (Julius Gavotti) извършва първата в световната авиационна история бомбардировка от въздуха с моноплан "Етрих Таубе” (Etrich Taube), като хвърля 4 ръчни гранати Cipelli в района на Триполи (3 по турския лагер Аин Зара и 1 по оазиса Таджера, където са съсредоточени около 1500 турски войници. Това става по време на започналата на 29 септември итало-турска война в Северна Африка.
Първопроходците
Запазено е писмото на Джулио Гавоти до баща му, в което той подробно описва този полет /преразказано със съкращения/: Решава да експериментира хвърляне на бомби от самолет, тъй като нямало други. Близо до седалката си приковава кутия, облицована с кожа и вата. В нея слага три сферични бомби с тегло по около 1,5 кг. Четвъртата бомба Гавоти поставя в джоба на коженото си яке. В другия джоб пъха малка картонена кутия с 4 детонатора с гърмящ живак. Излита успешно и се насочва право към морето. Минава над кораба „Сицилия”, закотвен западно от Триполи. Когато набира 700 м. се отправя към линията на италианските предни постове. Взема курс към оазиса Аин Зара, където предишните дни е видял вражески лагер с около 2000 войници. Когато оазисът се появява пред погледа му, той поема управлението на самолета само с една ръка. Отваря кутията, изважда бомба и я полага на коленете си. Изважда кутията с детонаторите, измъква един и го захапва. Затваря кутията, поставя детонатора в бомбата и поглежда надолу към земята. От оазиса го разделя само една миля, вече перфектно наблюдава двата лагера, вижда арабските палатки. Взема бомбата с дясната си ръка, със зъби издърпва предпазителя и хвърля бомбата пред крилото. Следи я с поглед няколко секунди, докато изчезне. След това съзира в средата на малкия лагер тъмен облак от взрива. Оттам отива над оазиса на Триполи. Командването отчита резултатите като отлични...............Прочети още

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}