Военна информация

Архив - от 1 до 15 ноември
 

 
МНС обвини Пентагона и ЦРУ за военни престъпления в Афганистан
15.11.2016, 23:10
Американските сили са извършили военни престъпления в Афганистан от 2003 до 2004 година с изтезаването на затворници, което очевидно е било целенасочена политика. Това обяви главният прокурор на Международния наказателен съд в публикуван вчера годишен доклад на Фату Бенсуда, цитирана от Франс прес.
Разкривайки резултатите от продължително предварително разследване на извършвани жестокости в Афганистан, прокурорът поясни, че ще реши дали да поиска започване на пълно разследване. Тя подчерта, че талибаните и свързаната с тях групировка "Хакани", афганистанското правителство, американски войници и ЦРУ, изглежда, са извършвали военни престъпления от 2001 година. Прокурорът обвини талибаните и съюзниците им за смъртта на около 17 хиляди цивилни граждани от 2007 година до декември 2015 година при "редица нападения" срещу училища, болници и джамии.
Но за първи път Бенсуда разкри, че американските въоръжени сили и ЦРУ в Афганистан може да са свързани с "военни престъпления и мъчения". Те са извършвали престъпленията в секретни затвори. "Има логична база да се вярва, че по време на разпити на задържани "членове на въоръжените сили на САЩ и ЦРУ са прибягвали до техники, граничещи с извършване на военни престъпления и изтезания", както и жестокости, и изнасилвания", добави тя. Все още се очаква Бенсуда да потърси отговорност и за въздушните удари на американските сили върху организацията "Лекари без граници" в Кундуз, при които загинаха няколко десетки хора.
Ако прокурорът поиска съдии да разрешат пълно разследване, трибуналът ще бъде замесен в най-сложното и политически спорно разследване до днес. Но САЩ не са ратифицирали Римския статут на международния съд и най-вероятно Вашингтон няма да сътрудничи при евентуално разследване, което за първи път може да изобличи американски войници във военни престъпления.
В доклада се посочва още, че и действията на британските военнослужещи в Ирак могат да влязат в определението военни престъпления. Предполагаемите престъпления се отнасят за 1390 човека - от тях 319 са били незаконно убити от британски военнослужещи, а 1071 са станали жертва на малтретиране.
Припомняме, че Ирак не е държава членка на МНС. Според разпоредбите на Римския статут под юрисдикцията на съда попадат престъпления на територията на държави, които не са членки на МНС, но са извършени от граждани на страни членки на съда. В случая Великобритания подписва Римския статут на 4 октомври 2001 г. и той обхваща дейности в държавата или на нейни граждани от 1 юли 2002 г.
 
Министър Ненчев: Можех да пусна RfP още днес, но искам обществено обсъждане
15.11.2016, 19:38
Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви днес, 15 ноември 2016 г., че още днес е можел да пусне запитването за даване на оферта за новия изтребител (RfP), но иска всичко да мине през обществено обсъждане за най-голяма прозрачност.
„Стремя се на първо място към пълна прозрачност, тъй като имаше много съмнения и продължава да има, бих искал и настоявам те да минат през много сериозно публично обсъждане”, заяви министър Ненчев.
Той каза още, че и двата големи проекта за модернизация на армията (този за нов изтребител и този за придобиване на корвети за ВМС) са финализирани.
„RfP-то също е готово. Можех да го пусна без каквото и да е колебание днес, вчера или миналата седмица. Но се стремя към много широко публично обсъждане. За да няма никакво съмнение, а аз вярвам, че няма такава база, защото никога не съм се месил на екипите и не съм оказвал въздействие да се насочват проектите към една или друга страна, ще направим тези обсъждания”, казва още Ненчев.
Според министъра на отбраната би било безумие ако следващият кабинет не продължи инвестиционните проекти в областта на отбраната.
Министър Ненчев пласира публично идеята за „обществено обсъждане” на изтребителния проект през миналата седмица, а според източници на АЕРО тя витае из етажите на МО от повече от две седмици. Теоретично, ако на въпросното обсъждане масово (и разбира се, организирано) се застъпва една и съща теза от редица, уж независими експерти, то военният министър би имал извинение да се намеси във вече изготвения RfP.
Но предвид оставката на кабинета „Борисов 2” е много малко вероятно да видим подобно развитие и явно министър Ненчев просто бави топката с изтребителния конкурс за пореден път. - (видео)
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
"Адмирал Кузнецов" влезе в боя срещу терористите в Сирия
15.11.2016, 19:25
Въоръжените сили на Русия във вторник (15 ноември) започнаха мащабна операция срещу терористите в сирийските провинции Идлиб и Хомс, включително с помощта на крайцера "Адмирал Кузнецов". Това съобщи военният министър на страната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.
"Днес в 10:30 и в 11:00 ч започна голяма операция по нанасяне на масирано огнево поражение по позиции на "Ислямска държава" (ИД) и "Джебхат ан-Нусра" в провинциите Идлиб и Хомс", рапортува Шойгу на заседание на министерството на отбраната и представители на ОПК, водено от руския президент Владимир Путин. По думите му в операцията участват "Адмирал Григорович", който пуска крилати ракети "Калибър", брегови ракетни комплекси "Бастион" и "за първи път в историята на ВМФ в бойните действия започна да взема участие и авионосецът "Адмирал Кузнецов".
Шойгу поясни, че руските въоръжени сили нанасят масирани удари по заводи на терористите в Сирия.
"Основните цели на нанасяните удари са складове с боеприпаси, струпвания и центрове за подготовка на терористите, както и заводи за производство за различни видове средства за масово поразяване на населението", заяви той.
По-рано Путин постави задача за надеждно въздушно прикритие на руските въоръжени сили в Сирия. В тази връзка на заседанието във вторник Шойгу докладва, че направено много за "организацията на добра ешелонирана система за отбрана" и спомена работата на системите С-400, С-300, комплексите "Бастион" и др. - (видео)
Източник: http://bg.rbth.com/
 
125 години от рождението фелдмаршал Ромел
15.11.2016, 16:08

На 15 ноември 1891 г. е роден е Ервин Ромел - немски генерал - фелдмаршал. Ромел служи в армията от 1910 г. и участва в Първата световна война.
От 1919 г. е в Райхсвера, а по-късно - във Вермахта.
През 30-те години е преподавател във Военната академия. През 1939 г. влиза в най-близкото обкръжение на А. Хитлер. От февруари 1940 г. е командир на седма танкова дивизия, с която навлиза във Франция.
От 1941 г. до март 1943 г. командва Германския експедиционен корпус в Северна Африка.
През периода юли - ноември 1943 г. командва групата армии "Б" в Северна Италия.
През декември 1943 г. изпълнява функциите на военен инспектор във върховното командване на Дания, след което е командващ на групата армии "Б" във Франция. Тежко ранен, на 17 юли изоставя този пост.

Уличен е като участник в заговора от 20 юли 1944 г. за убийството на Хитлер и е принуден да избира между съд с последствия за семейството си или самоубийство. Самоубива се на 14 октомври 1944 г.

 
Проектобюджетът за отбрана не осигурява Въоръжените сили
15.11.2016, 15:37
Финансовите параметри на проекта на бюджет за МО през следващата година и трансферът за висшите военни училища са в размер общо на 1, 106 003 млрд. лв.  Увеличението в сравнение с тазгодишния бюджет е 78, 8 млн. лв. Това каза днес на заседание на Комисията по отбрана заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова.
Тези средства се разпределят основно в три направления.  72, 5 млн. лв. са предназначени за нарастването на осигурителните вноски на военнослужещите от 46 на 66 процента.  На практика тези пари, които са основната част в увеличението не постъпват пряко в бюджета на МО. 5,5 млн. лв. са предназначени за промените в размера на минималната работна заплата за страната от 420 на 460 лв. 300 хил. лв. са за осигурителни вноски във фонд „Пенсии” на ДОО..........Прочети още
 
Много лоша новина за заплатите на военните, ситуацията станала „шизофренна” заради хората на Ненчев
15.11.2016, 13:07
Базата за определяне на възнагражденията за най-ниските длъжности в структурите на армията и въоръжените сили няма да се увеличава догодина и остава 380 лв. Това е записано в проекта за държавния бюджет за 2017 г., който получи одобрение в Комисията по отбрана. Против текстовете бяха депутатите от БСП и ДПС, а АБВ се въздържаха, но гласовете „за” на ГЕРБ и РБ бяха повече.
Преди това зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова обяви, че ниските възнаграждения задълбочават проблема с некомплекта, който вече бил достигнал 5500 души, и подчерта, че МО настоява базата за заплатите да се увеличи и обвърже с планираната за 2017 г. минимална работна заплата в страната - 460 лв., съобщава "Монитор".
В дебатите обаче от Министерството на финансите подчертаха, че рамката със средствата вече е определена и няма откъде да се направи пренасочване. Депутатите също разкритикуваха МО, че е трябвало по-категорично да се бори пред финансовото министерство за средства за заплати, като вече в НС било късно за такава генерална промяна.
Зам.-председателят на Комисията по отбрана Валентин Радев от ГЕРБ определи ситуацията като „шизофренна” и попита представителите на МО защо при изготвянето на бюджета не са дали като приоритетен проблем некомплекта, вместо проектите за придобиване на нов тип боен самолет и кораб. Той нарече раздвояване и позицията на БСП, като припомни, че подкрепеният от червените новоизбран президент Румен Радев също приоритизира проектите, а в пленарната зала соцдепутатите не са ги подкрепили.
Така, единственият вариант за известен ръст във възнагражденията на военнослужещите остава през увеличаването на коефициентите през предстоящите окончателни промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, което обаче ще засяга само офицерските длъжности. Зам.-министър Йосифова иначе изтъкна пред депутатите и проблема с осигуряването на армията с гориво, боеприпаси и други, което било едва на 14%. - (видео)
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Пентагонът към НАТО: Разговаряйте с Тръмп
15.11.2016, 10:03
Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър посъветва страните от НАТО, притеснени от избирането на новия президент, да разговарят с Доналд Тръмп и неговия екип, пише „Бизнес стандарт“.
По време на кампанията си за президент републиканецът заяви, че ако бъде избран, може да преосмисли защитата на съюзниците от алианса. Това предизвика тревога в някои европейски страни.
Аштън Картър заяви, че не може да разговаря по този въпрос с Доналд Тръмп, който все още не е встъпил в длъжност, но призова НАТО да проведе разговори с него.
„Единственото нещо, което бих казал, е да влязат в контакт с него. Да работят с новата президентска администрация, да останат ангажирани към ценностите и принципите, зад които сме стояли“, заяви Аштън Картър.
Според него всеки ще е защитен по-добре, ако бъде намерен начин за съвместна работа.
„Политико“ написа наскоро, че четири европейски военни сили – Франция, Германия, Италия и Испания – ще ускорят взаимното си сътрудничество след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.
Френско-германската инициатива за по-засилено сътрудничество сега придобива нови измерения. Европейските военни ще ускорят процеса. И въпреки че все още не може да се говори за единна европейска армия, то големите сили мислят за мисии, които попадат извън сферата на НАТО.
 
Тодор Тагарев: Изтребителният проект е твърде сериозен за генералите
15.11.2016, 09:40
„Ако трябва да перифризирам една стара максима, че войната е твърде сложно нещо за да се остави в ръцете на генералите, то и може да кажем, че управлението на един голям проект за модернизация на армията е твърде сложно за да се остави на генералите”, това заявява Тодор Тагарев, директор на Института по отбрана на МО, в предаването „Денят” по TV+. -(видео)
Тагарев направи този коментар в контекста на обясненията му, че покупката на нов изтребител за ВВС е мащабен и комплексен проект, който трябва да се оглежда внимателно, то всички страни и да се управлява по-възможно най-добрия начин.
Забележката на Тагарев изглежда пусната в нищото, но явно е насочена срещу генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС, който в момента е председател на борда за управление на проекта за покупка на нов боен самолет.
„За съжаление, ние нямаме дебат в момента. В момента в МО върви една дискусия, готвят се едни документи, които още се обсъждат, но за съжаление част от тези документи отиват в една партийна централа и те се използват за да се прокарват определени тези. Не може и да имаме дебат в предизборна обстановка, а профанизацията идва пак от тази партийна централа”, казва още Тагарев в интервюто, което е било излъчено преди първия тур на президентските избори.
Тагарев явно има предвид тежките критики на които той бе подложен от депутати, включително и такива от БСП, във връзка с предложенията на Института по отбрана за промяна в методиката за оценка и изискванията към проекта за нов боен самолет. Тагарев обаче не навлезе в детайли относно дейността по проекта, като се ограничи, че се водят обсъждания.
„Предизборното време не е подходящо да се обсъжда този проект. След това може да се погледне експертно на този въпрос и да се види кое е най-подходящия набор от изисквания за България. Още не говорим за самолети, а за един набор от критерии, как ще сравняваме самолетите”, казва още Тодор Тагарев.
Интересно е как кореспондират думите на директора на Института по отбрана със заявленията на министъра на отбраната Николай Ненчев от 13 октомври, че проектът е готов. От казаното от Тагарев излиза, че тепърва се разглеждат базови неща, което изискванията към новия изтребител. В същото време генерал о.р. Радев многократно е казвал, че още на 1 август е дал на МО готов за изпращане до потенциалните доставчици RfP (запитване за даване на оферта).
„Не само, че политическото влияние е неизбежно в проекта, то е и абсолютно задължително. Формулирането и изпълнението на един такъв мащабен проект за модернизация е важен политически въпрос”, казва в заключение Тагарев.
http://aeropress-bg.com/
 
ЕС прие план за отбрана
15.11.2016, 09:28
Европейският съюз е приел план за отбрана, който за първи път предвижда изпращането на сили за бързо реагиране в чужбина, предава Euronews.
Министрите на отбраната и външните работи, които се срещнаха в Брюксел заявиха, че тяхната обновена стратегия, която включва по-голяма координация между мироопазващите мисии, водени от ЕС, отразяват желанието да се действа независимо от САЩ. Същевременно обаче не се предвижда тези сили да конкурират НАТО, нито да прераснат в европейска армия.
Според Върховния представител на блока по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини планът е бил обсъждан още преди победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.
 
Русия продава оръжие за $10 млрд. на Иран
15.11.2016, 09:12
Русия и Иран се договориха за доставка на оръжия от Москва за Техеран на стойност 10 милиарда долара. Персите са останали изключително доволни от доставката на зенитно-ракетни системи С-300, които се прославиха на бойните полета на Сирия през последната година. Миналия месец Русия продаде неизвестно засега количество на Иран.
Виктор Озеров – шеф на комисията по сигурността на горната камара на парламента в Москва, е съобщил за сделките при визитата си в Техеран. Той е споменал, че в новата поръчка за Иран се включват танкове Т-90, артилерийски системи, „различни самолети”.  Той е подчертал, че до 2020 г. доставките са подконтролни на Съвета за сигурност на ООН. Същевременно Русия обяви, че планира завършването на АЕЦ в Иран до 2019.   
Източник: http://19min.bg/
 
Ударни самолети на САЩ А-10 и F-15 за първи път са забелязани над сирийската Идлиб
15.11.2016, 09:05
Ударни самолети от ВВС на САЩ са забелязани по време на полет над сирийската провинция Идлиб, западно от Алепо и на границата с Турция.
Полетът на щурмовик A-10 „Тъндърболт” и на изтребител-бомбардировач F-15Е е заснет в селска местност в северозападната сирийска провинция Идлиб. Една от водещите медии на „умерената опозиция” „Новинарска агенция Степ” обаче погрешно ги определи като британски бойни самолети.
F-15 „Ийгъл” (McDonnell Douglas F-15 Eagle) е американски изтребител 4-то поколение. Разработен е през 1972 г. Създаден е с цел осигуряване на превъзходство във въздуха над театъра на бойните действия. След това е пусната модификацията F-15E „Страйк Игл” (Strike Eagle - Ударен орел) – двуместен изтребител-бомбардировач, проектиран на базата на учебно-бойния изтребител F-15D.
A-10 „Тъндърболт” II (Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II) е американски едноместен двудвигателен щурмовик, предназначен за унищожаване на танкове, бронирана и друга техника. Има 6-цевно оръдие с дължина 4,8 м, което практически забива снарядите един в друг. Получил името си в чест на прочутия изтребител-бомбардировач от времето на Втората световна война P-47 „Тъндърболт”.
Преди това „Русская весна” съобщи, че американски бомбардировачи В-52 за първи път са забелязани в небето над Алепо.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Забравените герои на България: Генерал-майор Иван Атанасов Русев
15.11.2016, 00:15
Навършват се 144 години от рождението на генерал-майор Иван Атанасов Русев, роден на 15 ноември 1872 г. в Шумен. Завършва Военното училище в София (1892) и Николаевската Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1900). Като младши офицер е зачислен в 7- ми пехотен Преславски полк (1892). На 2 август 1895 г. е произведен в чин поручик, на 18 май 1900 г. в чин капитан, а в 1905 г. в чин майор. Работи в оперативната секция в Щаба на армията (1900-1901). Заема последователно длъжността началник-щаб на 2- ра бригада в 9-та пехотна дивизия (1904-1906), командир на дружина в 33- ти пехотен Свищовски полк (1907), началник на мобилизационните части и отделения (1908-1909) и началник на Школата за запасни подпоручици (1910- март 1912).
През Балканската война (1912-1913)е началник-щаб на 8- ма пехотна дивизия. На 1 ноември 1913 г. е произведен в чин полковник и заема длъжността началник-щаб на 2- ра военноинспекционна област.
По време на Първата световна война (1915-1918)е началник-щаб на 2- ра армия (1914- август 1915). След това е началник на 7- ма пехотна Рилска дивизия (септември 1916- юни 1917) и на 2- ра пехотна Тракийска дивизия (юли 1918- краят на войната). На 30 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор. След демобилизацията се уволнява от армията. Той е първият директор на Трудовата повинност (1920-1921), а от юни 1923 до 1927 г. е министър на вътрешните работи. През 1945 г. е осъден на смърт за противонародна дейност и разстрелян на 1 февруари.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” III ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие, 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” II ст. на обикновена лента.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
106 години от първия полет със самолет в България
15.11.2016, 00:10
На 15 ноември 1910 г. руският пилот Борис Маслеников изпълнява първи полет със самолет в България. Полетите се провеждат със самолет „Фарман“-VІІ от Хиподрума край София в продължение на десет дни. Те са краткотрайни – около 10–15 минути и на височина до 100 м.
Едни от пасажерите са българският цар, князете Борис и Кирил, капитан Васил Златаров.
Първият резултат от полетите е учредяването на 20 ноември на Български аероклуб. Приходите от входните такси руският пилот подарява на аероклуба.
Основната задача на новото сдружение е да популяризира и разпространява „всред народа чрез всякакви форми на въздухоплаването“.
В Музея на авиацията се съхранява учредителната книга на Аероклуба.
/Музей на авиацията – Крумово/
 
Преди 28 години, на 15 ноември 1988 година стартира съветската совалкова космическа система „Енергия-Буран”
15.11.2016, 00:05
„Буран“ (на руски език означава „снежна буря“) е космически кораб за многократно използване, създаден в СССР в средата на 80-те години на 20-ти век. За пръв и единствен път Буран е изстрелян в орбита на 15 ноември 1988 г. с помощта на ракетата-носител „Енергия“, без екипаж на борда — корабът се управлява от земята. Програмата е прекратена през 1993, а корабът е унищожен през 2002 г. при инцидент с хангара, в който се съхранявал.
Първият полет е осъществен в 3:00 UTC на 15 ноември 1988 г. Корабът е изведен в орбита с помощта на ракета-носител Енергия. Живото-подържаща система не е поставена, нито е инсталиран софтуер, с който да функционират компютрите.
Буран обикаля Земята два пъти за 206 минутен полет. При връщането си изпълнява автоматично кацане на площадката до космодрума Байконур, където въпреки скоростта на странично духащия вятър от 17 м/сек. каца само на 3 метра встрани и 10 м по-напред от обозначеното за кацане място.
След разпадането на СССР проектът „Буран“ първоначално е замразен, а към 1993 г. е прекратен. По план е трябвало да бъдат построени 5 орбитални кораба, от които са построени само два, а третият е недостроен. Първият кораб-изделие 1.01 е единственият летял в космоса. На 12 май 2002 г. е унищожен, в резултат на разрушаване на покрива на зданието, в което е съхраняван, като при това загиват осем работници.
Вторият кораб-изделие 1.02 се намира в Казахстан на космодрума Байконур и се явява собственост на тази република. В началото на 1993 г. готовността му за полет е 95-97%. Третият кораб-изделие 2.01 е недостроен. Степента му на готовност се е оценявала различно - от 30 до 50%. Продаден е на авиационен музей в Германия. – Още за „Буран”
 

 
Генерал Мирчев е новият заместник-командир на ВВС
14.11.2016, 23:04
Бригаден генерал Петьо Мирчев е новият заместник-командир на Военновъздушните сили. Той е встъпил в новата си длъжност днес, 14 ноември 2016 г., на церемония проведена в командването на ВВС.
„Ще използвам всички мои знания и умения, които съм натрупал през годините, за да оправдая това ваше доверие и да бъдат от помощ на командването на ВВС”, заяви генерал Мирчев.
Досегашният заместник-командир на ВВС бригаден генерал Анатолий Кръстев ще замине за САЩ, където ще заеме поста аташе по отбраната в нашето посолство във Вашингтон.
„Генерал Мирчев е пилот с голям опит и е изминал цялата командна линия от младши пилот до командир на база”, отбеляза генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС.
Бригаден генерал Петьо Мирчев е роден на 14 февруари 1966 г. в Карлово. Завършва Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия през 1990 г. като вертолетен пилот. Започва службата си в 44-ти вертолетен авиополк в Стара Загора. Завършва военната академия „Георги Стойков Раковски” в София и военновъздушния колеж на ВВС на САЩ в Максуел.
Генерал Мирчев бе командир на 24-та авиобаза от февруари 2015 г. до 10 ноември 2016 г., когато сдаде длъжността на бригаден генерал Димитър Иванов. - (видео)
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Министерството на отбраната на Русия потвърди катастрофата на МиГ-29К в Средиземно море, пилотът е невредим
14.11.2016, 19:20

Министерството на отбраната на Руската федерация потвърди информацията за разбиването в 17:30 (мск) на палубен изтребител тип МиГ-29К във водите на Средиземно море в близост до Сирия, предава РИА Новости. Пилотът е катапултирал и е извън опасност.
От ведомството поясняват, че машината на 13 ноември е изпълнявала тренировъчен полет, а причината за произшествието е станала техническа неизправност, възнинала при заход за кацане на самолетоносача "Адмирал Кузнецов".
Подчертава се, че инцидентът не е повлиял на графика на останалите полети. Авиационната група в Средиземно море продължава работата си по план.

Руският самолетоносач (официално водещ се като „тежък авионосен крайцер”) „Адмирал Кузнецов” се намира в района на Източно Средиземно море от 8 ноември. Смята се, че на борда си носи поне десет Су-33, около четири МиГ-29КР/КУБР, вертолети от различен тип и вероятно един Ка-52К.
Палубните операции със серийни руски МиГ-29КР/КУБР са новост, като за първи път руски МиГ-29КР се приземи на борда на „Кузнецов” в началото на август 2016 г. - Още за МиГ-29К

 
Чествахме 185 години от рождението на генерал Столетов
14.11.2016, 15:20
В село Столетово, община Карлово, Пловдивска област днес тържествено бе отбелязана 185-годишнина от рождението на един от най-забележителните герои на Руско-турската война от 1877-1878 г. –  генерал Николай Г. Столетов –  един от символите на руско-българското бойно братство.
Честването се проведе пред паметника на Н. Столетов. На него присъстваха Н.Пр. Посланикът на Руската Федерация в Република България Анатолий  А. Макаров, представители на Посолството, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов,  кметът на Община Сопот Деян Дойнов, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Областната организация на СОСЗР бригаден генерал от резерва Янко Янев, председателят на Общинската организация на СОСЗР в Карлово полковник от запаса Антон Мерудийски, офицери и сержанти от запаса и резерва от Раковски и Брезово, партии, неправителствени организации и много граждани. За участие в събитието пристигна делегация от Владимирска област на Русия – родината на героя, в състава на която бе един от потомците на Н. Г. Столетов – Анатолий Леонидович Столетов заедно със своята съпруга Зинаида.
Слово за живота и делото на генерала произнесе директорът на Историческия музей в Карлово Мария Деянова. Участниците бяха приветствани от посланик Макаров и д-р Кабаиванов. От името на родствениците поздрав отправи Анатолий Столетов. Преветствие отправи и Анатолий Памфилов, заместник-ректор на университета във Владимирск, който носи името на ген. Столетов.  Имаше музикален поздрав от руски деца, ученици в София и от фолклорна формация „Розова долина” при НЧ „Васил Левски – 1861” в Карлово. Песента за нашето село Столетово изпълни женската певческа група „Жалба по младост”.
Кметът на Община Карлово отбеляза, е това е първото посещение на новоназначения руски посланик у нас. Той подчерта, че Николай Столетов е най-обичания руски генерал у нас, който има сериозен принос а възстановяването не само на българската държава, но и на нейната армия. Николай Столетов, подчерта посланик Макаров, помогна на българския народ да реши своето бъдеще.
На въпрос на журналисти Негово Превъзходителство отговори, че ще има пълно взаимодействие с новоизбрания президент на Република България ген. Румен Радев. Ние сме, подчерта той, за равноправни и взаимноизгодни отношения между двете страни.
********
Николай Столетов  е руски офицер, генерал от инфантерията,  който участва в завоюването на Средна Азия и Руско-турската война. Командир на Българското опълчение.
Николай Столетов е роден на 13 ноември 1834 година  в град Владимир, Русия.  През 1854 г.  завършва Физикоматематическия факултет на Московския университет и става кандидат на математическите науки. Постъпва доброволец в руската армия и участва в Кримската война.
Столетов се  проявява  в боевете при Севастопол и Инкерман.  Произведен  е в офицерски чин. Завършва Николаевската военна академия  и е изпратен  в Кавказ.  Служи под командването на бъдещия военен министър Дмитрий Милютин, с когото остават в близки отношения и по-късно. През 1865 година  Столетов е прехвърлен в Ташкент  и играе активна роля при руските завоевания в Средна Азия. Като началник на Закаспийския отряд основава град Красноводск. Ръководи научна експедиция по старото корито на река Амударя и е повишен във военно звание генерал-майор.
В навечерието на Руско-турската война  Николай Столетов е назначен за командир на новосформираното Българско опълчение, което е  включено  в състава на Предния отряд. Столетов участва  в боевете при Стара Загора, командир е и на Шипченския отряд.   Лично командва защитата на Шипка  през август  1877 година  срещу Западната османска армия.  Заменен  е на шипченската позиция от генерал-лейтенант Фьодор Радецки.
Столетов е командир на Българското опълчение до края на войната. Командва руския авангард при зимното преминаване на Стара планина  от дясната колона на Южния отряд. Участва и в решителната победа при Шейново. Столетов е награден  с Орден „Свети Георги“ IV ст., Орден „Свети Владимир“ I ст. и Орден „Света Ана“ I ст.
След края на Руско-турската война, Столетов е изпратен с дипломатическа мисия в Афганистан, която постига успех и провокира Втората англо-афганистанска война. След смъртта на император Александър II  и отстраняването на военния министър Милютин, Столетов изпада временно в немилост. Продължава да заема висши военни длъжности: началник на 18-а Пехотна дивизия и корпус, а през 1886 година  е повишен в звание генерал-лейтенант.  Николай Столетов умира на 10 юли 1912 година в Царско село.
Столетов е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово.  На негово име е наречен връх Столетов (1951-1977 г.), сега Шипка, в Стара планина, булевард в София,  улици  в Стара Загора, Варна, Ловеч и Плевен.
*******
Село Столетово (област Пловдив) се намира в Централна южна България в региона на община Карлово. Старото име на селото е било Карасарлий (споменава се в документи още от 1577г. и е било изцяло турско). Разположено е между Стара планина и Средна гора, в близост до река Стряма, която извира от връх "Вежен". На 2км северно от селото минава жп линия София – Карлово – Бургас. Село Столетово е богато на житни, овошни, етерични и маслодайни култури. От назапомнени времена селото има минерален извор (температура на водата 37 градуса), който има лечебни свойства, и се използва за лекуване на кожни и нервни болести.
Забележителности: църковният храм Св.Димитрий, построен през 1895 г. с колони от дялан камък; паметникът на генерал Столетов (открит на 25.11. 2005 г)
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
73 години от първата американска бомбардировка на София
14.11.2016, 10:10
На 14 ноември 1943 г. София е подложена на първата американска бомбардировка със силите на 91 бомбардировача В-25 Мичъл, при която са дадени жертви. Тя е първата от поредицата нападения срещу София и други български селища от британските ВВС и ВВС на САЩ по време на Втората световна война в края на 1943 г. и първата половина на 1944 г.
На 13 декември 1941 г. България обявява война на Великобритания и САЩ. От 1943 г. авиацията на САЩ и Великобритания, базирана в Северна Африка, а по-късно в Южна Италия, започва да извършва допълнителни стратегически операции срещу германските съюзници, сред които е и Царство България.
По време на Втората световна война, въпреки че България не участва в бойни действия, Англо-американските въздушни сили извършват жестоки бомбардировки на София.
Ударени са най-вече граждански обекти, като Народния театър (тежко засегнат), църквата от ХІ век „Свети Спас” (силно разрушена в 1944 г.), Градската библиотека (напълно унищожена на 30.3.1944 г., изгарят 40 000 тома книги), Католическата катедрала Свети Йосиф (напълно унищожена на 30.3.1944 г.), голямата Софийска синагога (тежко засегната, изгаря и уникалната и широко известна юдейска библиотека на общността, съхранявала безценната колекция от средновековни равинистични трудове), Духовната академия (тежко засегната, изгорен е купола на храма вграден в нея), взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център, убити са над 2000 души от софийското население и са разрушени 12 657 сгради...........Прочети още
 
Натовски бойци ще почиват евтино у нас
14.11.2016, 09:33
Министерството на отбраната наскоро обяви сред военните продажбата на седем карти за ски ваканция в Гармиш-Партенкирхен, Бавария. Цената на почивката е 1292 лв. за седем нощувки, плюс самолетните билети до Мюнхен, трансфера до хотела, застраховка, закуска и вечеря, ползване на ски гардероб, ски учител, ски карта за 5 дни, както и еднодневна екскурзия до Мюнхен с включен обяд и преводач с руски език.
Новината е любопитна с оглед на предстоящите промени в наредбата за почивното дело, които ще позволят на чужди военнослужещи от НАТО и техните семейства да почиват у нас на цени като за българските им колеги. Документът е публикуван за обществено обсъждане.
Причината за промяната е фактът, че у нас вече действат два постоянни щаба на алианса, където служат натовски военни от други армии. Става дума за щабния елемент за интегриране силите на НАТО и центъра за реагиране при кризи и бедствия. Чуждите военни ще имат право да почиват по 10 дни лятото и зимата в българските военнопочивни станции по морето и планината. Според наредбата 65% от цената на картата за почивка се поемат от Министерството на отбраната, а останалите 35% - от почиващите.
До този момент българските и чуждите военни можеха да почиват на преференциални цени на разменни начала. Агенцията "Военни клубове и военнопочивно дело" членува в организацията на НАТО за социални дейности и може да договаря почивки на бартер с други страни от НАТО. Това позволява на българските военнослужещи и семействата им да отиват на прилични цени на почивка в Испания, Унгария, Гърция, Турция и Полша.
Източник: http://www.segabg.com/
 
Една от първите жени-пилоти на Chengdu J-10S загина при катастрофа във въздуха
14.11.2016, 09:13
На 12 ноември по време на рутинни тренировъчни полети на китайската пилотажна група на ВВС "1-ви август" (Bayi aerobatic team) във въздуха се сблъскват два изтребителя J-10S. При инцидента загива капитан Yu Xu (30 г.), една от четирите жени-пилоти на съвременния китайски боен самолет. - (видео)
Тя участва във въздушния парад парад през 2009 г. по случай 60 годишнината от създаването на КНР, а последната й изява е по време на въздушните демонстрация на наскоро завършилото авиоизложение „Zhuhai 2016”.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Кой е ген. Румен Радев, новият президент на България?
13.11.2016, 22:25

Румен Георгиев Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. През 1982 г. завършва със златен медал математическа гимназия в Хасково. Завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1987 г., като първенец на випуска. През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“, САЩ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия – ВА – „Г. С. Раковски“, където завършва като първенец на випуска. Доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой. През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушен колеж „Максуел“, САЩ – магистър „Стратегически проучвания“.
Военната му кариера започва през 1987 г. като младши пилот в 15-ти изтребителен авиополк – Равнец, като след две години вече е заместник-командир на авиополка, а в периода 1990-1994 г. – командир. От 1996 до 1998 г. е командир на ескадрила Миг-29 в 5-та изтребителна авиобаза – Равнец, след това заместник-командир по летателната подготовка на 5-та изтребителна авиобаза – Равнец, а по-късно и заместник-командир по летателната подготовка на 3-та изтребителна авиобаза – Граф Игнатиево. В периодите 2000 – 2002 г. и 2003 – 2005 г. е началник щаб на 3-та изтребителна авиобаза – Граф Игнатиево, а от 2005 до 2009 г. е командир на 3-та изтребителна авиобаза – Граф Игнатиево. През 2009 г. става заместник-командир на Военновъздушните сили, като заема поста до 2014 г. В периода 2014 – 2016 г. е командир на Военновъздушните сили.
Румен Радев е летец-пилот I-ви клас и има над 1400 пролетени часа.
Летателен стаж на L-29, L-39 и изтребители УТИМиг-15, Миг-17, Миг-21, Миг-29.
Опознавателни полети на изтребители F-15, F-16, F/A-18 Hornet, Eurofighter Typhoon, SAAB Gripen.
Румен Радев е награден с множество медали и предметни награди, сред които знак „За вярна служба под знамената“ – ІII степен и Почетен знак на Министерство на отбраната „Свети Георги“ – ІI степен.

Днес, 13 ноември 2016 година, Румен Радев беше избран категорично за петия български президент с огромно предимство.

 
Нови изтребители Су-35С за ВВС на Русия
13.11.2016, 19:00

Авиационния завод „Гагарин“ в гр. Комсомолск на Амур е предал на руските ВВС поредните четири многофункционални изтребителя Су-35С, които имат бордови номера 50, 51, 52, 53 „червени“. Това са първите самолети, произведени в рамките на вторият контракт, предвиждащ доставката на ВВС на 48 самолета Су-35С (по 10 машини до 2020 година). Първият контракт бе завършен през февруари 2016 година.
С тази последна доставка общото количество на Су-35С във ВВС на Русия достигна 52 единици.

Предполага се че новите изтребители трябва да постъпят на въоръжение в 159-ти гвардейски изтребителен авиополк, базиран на летище Бесовец в Карелия. Полкът е от състава на 105-та смесена авиодивизия на 6-та Ленинградска краснознаменна армия от ВВС и ПВО на Западния военен окръг.
Су-35 е последният клонинг, създаден на база на платформата Т-10С, на чиято основа се роди семейството изтребители Су-27/Су-30. Части от авиониката на Су-35С са от пето поколение.
- Още за Су-35С

Су-35 е последният клонинг създадена на база платформата Т-10С, на чията основа се роди семейството изтребители Су-27/Су-30. Части от авионикат на Су-35С са от пето поколение. - See more at: http://www.pan.bg/view_article-1-359585-VKS-na-Rusiya-poluchiha-pyrvite-4-iztrebitelya-Su-35-po-noviya-dogovor.html#sthash.CQApKQQ9.dpuf
 
Путин: Нашата армия не застрашава никого, но е в състояние да гарантира сигурността на страната ни
13.11.2016, 09:43
Руският президент Владимир Путин днес отново изрази недоумение по повод неспокойните реакции на Запада към военните учения на руската армия, предаде ТАСС. Путин говори на среща с трудещи се от завода „Автодизел" в Ярославл, където откри серийно производство на газови двигатели.
„Нашата армия не застрашава никого - заяви Путин. - Искам още веднъж да подчертая това, за да чуят всички. Тя е боеспособна, станала е съвременна и високоефективна. В пъти са увеличени тренировките и ученията, включително внезапните проверки, които по някаква причина безпокоят нашите партньори, условно наречени така. Когато те провеждат учение, ние не се безпокоим, а те незнайно защо веднага започват да нервничат. Стават едни такива нервни. Ние трябва надеждно да гарантираме сигурността на собствената си страна и народ. Армията ни е в състояние да го направи."
Путин разкритикува и политиката на санкции срещу Русия: „Всички тези санкционни ограничения не се формулират от гиганти на мисълта. Не са големи интелектуалци тези, които предлагат такава форма на взаимодействие в световната икономика. Но те и не страдат от пълна идиотия. Затова ако ние произвеждаме високотехнологични и конкурентоспособни стоки за световния пазар, никакви ограничения няма да помогнат на никого", каза руският президент, цитиран от БНР.
 
Сцени от възстановката на битката край Варна
13.11.2016, 09:00
За девети пореден път бяха разиграни сцени от възстановката на битката край Варна между кръстоносците на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело и османските войски на султан Мурад ІІ. И отново организатори и основни участници в начинанието бяха от варненското сдружение за исторически възстановки „Чигот”. Имаше гости от Сърбия, Румъния и Чехия. И най-важното - имаше много млади хора. Традицията ще продължи!
Снимки: Ивелин Калоянов
 
НАТО отлага среща на върха заради Тръмп
13.11.2016, 08:50
Ръководството на НАТО е решило да пренесе за следващото лято срещата на върха, която трябваше да се състои през пролетта, за да се спечели повече време администрацията на президента Доналд Тръмп да изясни отношението си към алианса. Това съобщава германското списание "Шпигел" като се позовава на източници от обкръжението на генералния секретар Йенс Столтенберг.
 В централата в Брюксел се опасявали, че Тръмп, който по време на кампанията си наричаше алианса "демоде" и призоваваше да се заеме с "Ислямска държава", може да се появи със сходна позиция на срещата на държавните и правителствени ръководители само няколко седмици, след като е встъпил в дръжност.
На срещата на върха във Варшава през юли бе решено следващото подобно събиране да е в новата централа на алианса, но конкретна дата не бе посочена.
Ръководството на НАТО разполага с няколко сценария за предстоящите събития като в повечето от тях се предвижда намаляване ангажиментите на Вашингтон в Европа.
Във варианта със значително намаляване на американското присъствие, разходи и отговорности се предвижда отказ от подсилване с допълнителни американски части на източния фланг на НАТО. Става дума за т.нар. Европейска инициатива за потвърждаване на ангажиментите, която скача от 800 милиона долара на 3.4 млрд. долара с цел складирането на тежко въоръжение и разполагането на ротационен принцип на допълнителни американски части в Източна Европа.
Възможно е и общо съкращаване на американския военен контингент в Европа.
Оптимистичният сценарий предвиждал само съкращаване на американските разходи за НАТО и настояване европейците да увеличат своите.
В кампанията си Тръмп каза, че партньорите на САЩ по света трябва да започнат да си плащат за сигурността, която им осигуряват САЩ. През юли той заяви в интервю за "Ню Йорк таймс", че се съмнява, че като президент би продължил автоматичните гаранции на САЩ за сигурността на страните от НАТО при сегашните обстоятелства. Според него става дума за гаранциите, "даващи на 27 страни от алианса увереност, че САЩ с всичките си военни ресурси ще им пазят гърба".
След победата му на борсите акциите на компаниите за въоръжение поскъпнаха заради очакване на инвеститорите, че сега за тях ще има повече поръчки в Европа.
"Шпигел" припомня, че европейците в НАТО вече се договориха да увеличат разходите за отбрана под натиска на администрацията на президента Барак Обама. Според изданието неотдавна в централата в Брюксел е била приета строго секретен документ, известен като "Синята книга", в който по повод разпределението на разходите се посочвало, че постепенно разходите трябва да се повишат от неформалните 2% на 3% от БВП.
В момента само Великобритания, Полша, Естония и Гърция спазват прага от 2%. Ако всички европейски членове и Канада достигнат 2% от БВП за отбрана, това би означавало допълнителни 100 милиарда долара за НАТО.
В сряда, броени часове след изборната победа на Тръмп, НАТО декларира, че независимо от промяната във Вашингтон, всички членове ще бъдат защитени. Столтенберг заяви пред журналисти, че ангажиментът на съюзниците според Вашингтонския договор от 1949г. са абсолютни и безусловни.
"Ангажиментът на САЩ към НАТО и колективната отбрана на Европа са били непоклатими почти 70 години и съм абсолютно уверен, че това няма да се промени", добави той и напомни, че двете световни войни са показали, че стабилността на Европа е важна и за сигурността на САЩ.
Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл каза по същото време, че НАТО "е толкова важен съюз, колкото винаги е бил, а Член 5 (от договора) означава, че ако нападнеш член на НАТО, ще си имаш работа с нас и искам руснаците изцяло да осъзнават това".
Но дипломати, цитирани от "Ройтерс", се съмняват колко дълго Столтенберг ще може да поддържа впечатлените, че нищо особено не се е случило с алианса.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 

 
Tugas Anda представи бронетранспортьора Turangga
12.11.2016, 20:42
Индонезийската компания PT Karya Tugas Anda е създала новия лек колесен бронетранспортьор Turangga 4х4, който тя представи на изложението Indo Defence Expo & Forum 2016 в Джакарта (Индонезия).
Бронетранспортьора Turangga 4х4 се базира на шасито на автомобила с повишена проходимост Ford 550, който е снабден с нов брониран стоманен корпус.
Turangga е разработен специално за силите за бързо реагиране, а също и за съпровождане на конвои. Имайки висока товароподемност, машината може да носи боен модул с дистанционно управление, което позволява използването на Turangga в качеството на машина за огнева поддръжка.
Бронята осигурява на машината защита на ниво B6. Екипаж – двама човека, а десанта включва до десет военнослужещи.
Теглото на Turangga е десет тона, като двигател Ford V8-6 с обем 7 л осигурява движение със скорост до 110 км / ч по пътища с твърдо покритие. Запас на хода - до 800 км.
 
Русия към Тръмп: Изтегли войските на НАТО от границата ни, за да си имаме доверие
12.11.2016, 11:46
Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп може да помогне за установяване на доверие с Русия, ако убеди НАТО да забави своето разширяване или да изтегли войските си от нейните граници. Това заяви Дмитрий Песков, прессекретариат на руския президент Владимир Путин, цитиран от Асошиейтед прес.
В интервю за агенцията Песков отбеляза, че това би довело до намаляване на напрежението в Европа. За жалост обаче „мускулите на НАТО стават все по-големи и идват все по-близо до границите на Русия“.
На срещата си на върха през юли във Варшава Алиансът реши да разположи допълнителни сили в Полша, Литва, Латвия и Естония, на фона на ескалацията на напрежението с Москва, припомня АП. По време на предизборната кампания в САЩ Тръмп похвали Путин като силен лидер и намекна, че Вашингтон може да се откаже от някои свои ангажименти като член на НАТО.
Песков увери, че руският президент е направил всичко възможно, за да запази неутралитет към кандидатите на изборите в Съединените щати, предаде ТАСС. Това заяви Песков в интервю за CNN, в коментар на твърденията,че Тръмп е имал подкрепата на Русия.
Путин никога не каза кой от кандидатите за президент на САЩ предпочита и прояви голяма предпазливост, казвайки, че Русия ще приветства всеки избор на американския народ, отбеляза Песков. „Ние не можем да си позволим да се месим във вътрешните работи“ на Съединените щати, подчерта прессекретариат на руския президент.
Песков даде да се разбере, че никой не очаква бързо подобряване на американско-руските отношения, след като Тръмп влезе в Белия дом през януари. Той наблегна на въпроса за санкциите, наложени от Запада на Русия, като подчерта, че те са ударили и по двете страни.
Русия никога няма да обсъди въпроса за териториалната принадлежност на Крим и е готова да чака, докато в Европа и САЩ разберат това, подчерта прессекретариатт на Путин.
Източник: http://trud.bg/
 
Великобритания иска повече пари за НАТО
12.11.2016, 10:38
Британският министър на отбраната Майкъл Фалън на предстоящата среща на върха на ЕС в Брюксел може да призове европейските страни да се откажат от идеята за създаване на европейска армия в подкрепа на финансирането на НАТО, опасявайки се че САЩ новоизбрания президент Доналд Тръмп ще сложи край на подкрепата на Америка за Алианса. Това съобщава в. "Дейли Телеграф". Изданието се позовава на източник от британското правителство.
По време на предизборната си кампания Тръмп заложи на намаляване на ролята на САЩ в НАТО.
Разходите за отбрана на Алианса са спаднали от $ 1 трилион през 2008 г. до $ 871 милиарда през 2015 г..
Днес Европа е изправена пред големи проблеми със сигурността, има повече глобални предизвикателства, отколкото беше след края на Студената война, пише в. "Дейли Телеграф".
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг репликира позицията Тръмп за НАТО, като обясни, че "гаранциите за сигурност, предвидени по силата на Договора за НАТО Вашингтон. Те са абсолютна и безусловна. Те са много важни за Европа, но и те са важни и за САЩ."
В четвъртък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че американците "няма да гарантират безопасността на европейците в дългосрочен план. Ние трябва да го направим сами".
Източник: https://news.bg/
 
Пентагонът не иска сътрудничество с Русия в Сирия
12.11.2016, 10:28
Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър смята, че с Москва не трябва да се поддържат отношения, докато те не се научат да "постъпват правилно", предаде Вести.ru в петък (11 ноември).
По негови думи в хода на борбата с терористите, руснаците обещали да отстранят от власт президента на Сирия Башар Асад, а не спазили обещанието си.
Министърът се оплака, че, напротив, Русия помага на ръководителя на Сирийската арабска република. И това, според него, само подбужда пламъците на гражданската война в страната. "Те не правят това, което трябва", обобщи ръководителят на Пентагона.
По-рано Вашингтон съобщи за преустановяване на двустранното сътрудничество с Москва по въпроса за сирийската криза.
Кремъл, от своя страна, отбеляза, че споразумението за уреждане на конфликта в Сирия не се реализира поради невъзможността на Съединените щати и техните съюзници да изпълнява ключова позиция.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Русия все пак ще даде на Сърбия употребявани МиГ-29 на цената на ремонта им
12.11.2016, 10:12
Сърбия и Русия преговарят за доставката на шест употребявани изтребители МиГ-29, като сръбската страна ще плати само цената на ремонта им. Това съобщава сръбския вестник Vecernje Novosti, позовавайки се на собствен източник в МО на страната.
Според вестникът ремонта и модернизацията (явно до стандарт сходен с този на сега наличните и модернизирани сръбски МиГ-29) ще са нужни около $50 млн. Въпросът е бил обсъждан на скорошното заседание на руско-сръбската съвместна комисия по търговско-икономическите въпроси.
Освен въпросът за придобиване на МиГ-29 е разисквана и темата за доставка на ЗРК Бук, отново втора ръка. Също така е бил поставен и въпроса за ремонт на наличната авиационна техника съветско производство, която е на въоръжение в момента в Сърбия.
Темата за доставката на още МиГ-29 за сръбските ВВС витае вече няколко години. Първоначално Сърбия искаше доставката на нови МиГ-29М/М2, но се оказа, че няма пари за тях и в момента актуалната тема е получаването на употребявани изтребители. - Още за МиГ-29
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Експлозия в най-голямата американска военна база в Афганистан
12.11.2016, 10:03
Най-малко трима души бяха убити и 13 - ранени, при експлозия в най-голямата американска военна база в Афганистан тази сутрин, предаде Ройтерс, като се позова на мисията на НАТО в страната и местните власти.
Взривът във военновъздушната база "Баграм", в източната провинция Парван, отекнал малко след 5.30 ч. (3.00 ч. българско време).
Причината за експлозията за момента не е ясна. Досега никоя групировка не е обявила, че е извършила атака.
Съединените щати имат около 10 000 войници в Афганистан, отбелязва ДПА. Най-големият американски контингент в страната е разположен именно в базата "Баграм", на петдесетина километра северно от столицата Кабул.
В четвъртък вечерта четирима души загинаха и 128 бяха ранени, когато атентатор самоубиец вряза управлявания от него камион с експлозиви в германското консулство в северния афганистанския град Мазари Шариф. Отговорност за нападението поеха талибаните.
Източник: http://www.webcafe.bg/
 
60 000 бойци участват в мащабни военни учения в Азербайджан
12.11.2016, 09:51
Въоръжените сили на Азербайджан започнаха мащабни военни учения, в които участват 60 000 бойци, съобщи ТАСС. По утвърдения от президента на страната Илхам Алиев план от 12 до 18 ноември въоръжените сили ще проведат занятията, чиято цел е проверка на системата за управление на войските и употребата на оръжие, гласи съобщението за ученията.
В тях участват 60 000 войници, 50 самолети и вертолети, 150 танка и други бронирани машини, а също 700 единици от ракетните войски и артилерията. Армията на Азербайджан ще отработи отбранителни действия, прегрупиране и привеждане на войските в бойна готовност, подготовка и провеждане на операции по контранастъпление. При провеждането на въздушно разузнаване ще бъдат използвани безпилотни самолети.
Източник: http://www.cross.bg/
 
САЩ остават ангажирани с НАТО
12.11.2016, 09:42
САЩ остават обвързани със своите задължения пред съюзниците от НАТО, заяви Бен Родс, заместник на съветника на президента по въпросите на националната сигурност.
В отговор на въпрос по време на телефонно интервю той заяви: „Има редица моменти, които продължават десетилетия наред при различните администрации, включително и нашия алианс с НАТО“, посочи Родс. Той припомни, че САЩ „предприемат стъпки за укрепването на съюзниците в тази организация, изпращат военен персонал и техника на източния фланг“.
„Работим с НАТО в борбата срещу тероризма и за решаването на бежанския проблем. Има много въпроси, по които продължаваме сътрудничеството“, добави той.
Родс отбеляза, че това е „базовата линия“, която в миналото е била следвана от всички президенти, „въпреки различията във възгледите им“.
 
Италия ще създава заместник на AW129
12.11.2016, 00:08
Италия ще инвестира €487 млн. в създаването на заместник на щурмовия вертолет AW129 Mangusta. Това е решил италианският парламент, който е и гласувал отпускането на сумата.
Новият италиански боен вертолет трябва да бъде в седем тонния клас, като прототипа трябва да полети към 2020 г. Негов основен изпълнител ще е компанията Leonardo, но в работата по машината ще бъде използвана цялата възможна италианска индустрия.
Планира се да се построи един прототип, три предсерийни вертолета и поне 45 серийни машини, които да заместят сега използваните вертолети AW129.
Няма информация за общата стойност на проекта, нито дали той ще стъпва на съществуваща конструкция на италианската компания Leonardo. Извънредно успешният модел AW139 има също излетна маса от седем тона и може да бъде използван за основа на новата бойна машина.
Италианската армейска авиация имат на въоръжение 59 броя AW129 (под означението AH-129). Турция експлоатира силно модифицираната версия T-129, която се произвежда от местната компания TAI.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Авионамс все още е частна собственост
12.11.2016, 00:04
Авиоремонтният завод „Авионамс” е все още частна собственост и не е приключила процедурата по неговата национализация. Това заявява представител на фактическият настоящ собственик, изпълнителният директор на „Хедж Инвестмънтс България” АД Асен Бабански”, цитиран от Фрогнюз.
Бабински заявява, че компанията му обжалва търга на частния съдебен изпълнител и докато това обжалване е факт, не може да има смяна на собствеността, което фактически оставя „Авионамс” в частни ръце.
Бабински заявява също, че оценката на акциите на компанията му в „Авионамс” е за малко над 38 млн. лева, докато частният съдебен изпълнител я продава за 29 млн., а според него реалната оценка е за поне 40 – 44 млн. лева. Изпълнителният директор на „Хедж Инвестмънтс България” твърди, че за последните четири години са направени инвестиции за над 60 млн. лева в завода, под форма на модернизация и оправяне на стари дългове.
В последните дни премиерът Бойко Борисов заяви поне два пъти, че заводът „Авионамс” е вече държавна собственост и даже там се ремонтирали МиГ-29.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
МО е пълно с пари, а все плаче
11.11.2016, 16:17

Залисани в проточилата се процедура по избор и покупка на нови западни изтребители за армията - как ще протече и дали не е нагласена за някой от участниците, на заден план останаха останалите обществените поръчки в Министерството на отбраната. Тези търгове винаги са предизвиквали особен интерес поради големите финансови ресурси, с които МО разполага.
Капиталовите разходи за 2016 г. са 54.335 млн. лв. Тук не влизат онези 80 млн. лв., които правителството отпусна специално за ремонта на МиГ-29.

Затова апетитите към поръчките на МО винаги са големи, а често се стига до скандали и сезиране на прокуратурата. Не че това нещо е променяло........Прочети още

 
Германското разузнаване ще има свои шпионски спътници
11.11.2016, 15:50

Германското разузнаване (BND) ще се сдобие със свои собствени шпионски сателити, съобщава в. "Зюддойче Цайтунг". Бюджетната комисия на Бундестага, по предложението на правителството, тази седмица одобри отпускането на първите средства за проекта. Отбелязва се, че разузнавателната служба ще работи върху развитието на спътниковата система съвместно с Бундесвера и Германския аерокосмически център.

Прогнозната стойност за този проект ще бъде в размер на най-малко 400 милиона евро. Първите сателитни изображения се очаква да бъдат получени най-късно през 2022 година. Сега BND трябва да представи техническа концепция и да намери подходяща компания-разработчик. Сега германското разузнаване получава данни или от Бундесвера, който разполага със собствена сателитна система, или от партньорски служби, например от САЩ.
Източник: http://www.bgnes.com/

 
Командващият на СКС връчи награди на участници в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа”
11.11.2016, 14:48
Днес, 11.11.2016 година, командващият на Съвместното командване силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров посрещна и награди военнослужещи участвали в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа” през последните шест месеца.
Със заповед на министъра на отбраната бяха наградени с награден знак за участие в мисия полковник Зинови Зиновиев - заместник-началник на щаба по поддръжката на операцията, той и национален командир на българския  контингент и подполковник д-р Любина Веселинова – офицер по планиране на медицинското осигуряване, той и медицински съветник на командващия на силите на EUFOR.
От свое име генерал-лейтенант Тодоров връчи предметни награди на двамата военнослужещи с благодарност за успешното изпълнение на задачите и достойното им представяне в операцията. Той им пожела да бъдат здрави, изпълнени със сили и ентусиазъм за нови професионални и лични успехи, издигайки авторитета на военните структури, които представляват – Съвместното командване на силите и Военномедицинска академия.
Българските военнослужещи, под ръководството на новия национален командир капитан І ранг Георги Георгиев продължават участието си в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина, давайки своя принос за поддържане на силите в операция „Алтеа” в цялата зона на отговорност и участвайки в изграждането на способности на военни формирования от въоръжените сили на Босна и Херцеговина.
Източник: http://jfc.armf.bg/
 
МО пак предлага промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили
11.11.2016, 14:07
Измененията и допълненията на Закона за отбраната и Въоръжените сили, които правителството внесе в парламента в края на юни, все още не са готови за второ четене в пленарна зала, но Министерството на отбраната обяви нови намерения за поправки.
Основната идея е изграждането и развитието на въоръжените сили да се извършва въз основа на Йерархичен класификатор на структурите и военните формирования. Т.е. на практика връщане на старото положение, когато военните заплати се даваха за звание и длъжност. Целта е въвеждане на по-големи разлики в заплащането между отделните степени/длъжности, като се използва принципът за заплащане, според поеманите отговорности и конкретните функционални задължения, изпълнявани от военнослужещите на заеманите от тях длъжности и създаване на нова йерархична структура. Това ще стане, се посочва в предложенията на работната група,  „с изготвяне на нов Класификатор на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, след въвеждане на Йерархичен класификатор на структурите и военните формирования и Методика за определяне на основното месечно възнаграждение на военнослужещите в зависимост от военното звание и длъжността”. Разбира се, освен в закона, се предлагат промени и в правилника за неговото прилагане.
Обсъжда се и въвеждане на допълнително възнаграждение за изпълнение на военна служба в обхвата на едно военно звание на различни нива на управление: тактическо (до батальон/дивизион); тактическо (бригада/база); оперативно и стратегическо, както и за специфични условия на дефицитна за Въоръжените сили професия.
Предстоят някои промени и във военното образование. Заличава се, например, Генералщабния курс. На негово място се въвежда курс Стратегическо ръководство на отбраната и ВС”, който е необходимо условие за повишаване във висше военно звание.  Изискването: „Офицерите могат да се обучават по специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ от професионално направление „Военно дело“ в редовна форма не по-късно от навършване на 49-годишна възраст и ако притежават военно звание "подполковник" ("капитан II ранг"), в което са прослужили не по-малко от три години и най-малко една година към момента на приемане за обучение да са на длъжности, изискващи военно звание минимум „подполковник 2 степен“ („капитан II ранг 2 степен“) или ако притежават военно звание „полковник“ („капитан I ранг“).”
Още едно старо положение ще се върне с промяна на закона. Военнослужещите, е друго предложение, от Министерството на отбраната, от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и от Българската армия, могат еднократно да закупят жилище от жилищния фонд на МО при действително прослужени осемнадесет години, като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Китаец оглави Интерпол
11.11.2016, 12:47
Високопоставен китайски правителствен представител бе избран за председател на Интерпол, съобщи държавната агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.
Новият ръководител на Интерпол ще е досегашният китайски заместник-министър на обществената сигурност Мън Хунвей.
За заместник-председател беше избран началникът на Националното централно бюро на Интерпол в Москва генерал-майор от полицията Александър Прокопчук, предаде ТАСС.
Прокопчук стана първият руснак, избиран на толкова висок пост в международната полицейска организация, отбелязва агенцията.
 
Дебатът: Ген. Румен Радев и Цецка Цачева за армията
11.11.2016, 12:15
"Тази авиация лети с моя подпис". Това заяви ген. Румен Радев по темата за българската армия по време на дебата с кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева по БНТ.
"По-високият“ бюджет на армията е илюзорен. Милионите в повече са за осигурителни вноски", заяви ген. Радев, който, преди да се кандидатира, беше командир на Военновъздушните сили. Той обясни, че по времето на Николай Младенов като военен министър бюджетът по предложение на Министерство на отбраната е бил орязан повече с една четвърт. Според него оттам са започнали големите проблеми на българската армия, посочва epicenter.
„Президентът Плевнелиев опита, свика КСНС настоя, но премиерът каза, който е обещал, да си го изпълнява“, каза ген. Радев и посочи, че проблемът с възможностите на българската армия и състоянието на въоръжените сили е много сериозен. Според него новината за новия многофункционален изтребител е прекрасна, както и със закупуването на двата многоцелеви патрулни кораби.
„Проблемите са в ежедневието. Хората напускат, те са демотивирани, обезверени, необорудвани. Не могат да водят нормална подготовка. Тук трябва президентът да има много ясни позиции как да запази боеспособността на въоръжените ни сили“, коментира той. Според него нормативната база в момента е разхвърлян двор.
"После гражданският контрол се превърна в гражданско управление. Трябва да се върне военната експертиза", заяви ген. Румен Радев и посочи, че липсата й позволява безхаберен некомпетентен министър да управлява.
По отношение на това защо се е кандидатирал за президент, а не е останал да се бори за модернизацията въоръжените сили, ген. Радев заяви, че за отстояването на националния интерес на България има две възможности - да се примириш или да се бориш на друго ниво.
"Ако бях президент и трябваше да реша дали да пусна Закона за държавния бюджет без да се предвиждат средства за сухопътните сили, нямаше да го направя", каза Цецка Цачева.
„Безспорно повече от 25 години не са инвестирани достатъчно средства в обновяването и модернизирането на българската армия. Бюджетът за настоящата 2016 е 1, 35 % от общия бюджет на България. За 2017 се предлага повече това е 1,63 %“, каза Цачева и посочи, че това е при поет ангажимент той да стигне до 2 %. По думите й това ще бъде постигнато.
Тя обяви, че я тревожи друг момент и разказа ,че в срещите по време на кампанията чувства тревогата ,която има сред служителите. Според нея обновяването на сухопътните сили трябва да върви успоредно с ВВС и ВМС.
Ген. Радев й напомни, че е била председател на Народното събрание и защо не е поставила този въпрос, а Цачева отговори, че разликата между нея и него е, че когато не може да убеди колегите си от мнозинството, не напуска, а остава и продължава.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
За честта на пагона
11.11.2016, 12:10
Не веднъж съм изразявал мнението си за това, което се случва с българската армия, полиция и специални служби през последните 26 години. Унижавани, обругавани, лъгани и манипулирани десетки хиляди военни и полицаи днес виждат, че има надежда. Политическата класа в продължение на десетилетия умишлено унищожаваше армията, полицията и специалните служби, за да може да се вихрят корупция, организирана престъпност, трафик на наркотици и хора, контрабанда, да нямаме боеспособни въоръжени сили, които да защитят родната ни земя, небе и брегове.
Част от нас симпатизират на различни политически сили, други са отвратени от политиците, но сме намерили един отдушник – обединявайки се в различни военно-патриотични организации, където независимо от политическите си възгледи сме единни в едно – ние работихме за Родината честно и почтено и искаме Майка България да не бъде мащеха за своите чада!
Ние виждаме какво се случва – демографска криза, децата ни бягат в чужбина, опростачване на нацията, тотален упадък на обикновения човешки морал и безхаберие към нас и нашите родители, които броят дните до мизерните си пенсии...
И ето, че един от нас, един истински генерал, а не измислен, каквито напоследък се навъдиха доста, получи шанса да стане президент.
И надеждата възкръсна. За пръв път се обединихме истински около една кауза, каузата да изберем достоен човек за президент. Резултатите от първия тур показаха, че не само ние от запаса и резерва, но и стотици хиляди българи мислят като нас.
И какво се случи – десетки министри, во главе с този на отбраната заляха екраните с истеричните си гласове. Разтреперани, уплашени, истеризирани и чудовищно неаргументирани, бълваха апокалиптични картини.
Не уважаеми, ние сме образовани, знаем езици, участвали сме в международни учения, били сме на дипломатическа работа, ние сме хора с опит, ръководили сме различни структури – да продължавам ли?
А вие?  Откъде идвате и накъде сте тръгнали?
Нас НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗЛЪЖЕТЕ! Не можете и да ни пречупите, защото ние винаги сме поставяли България над всичко!
Затова от името на хилядите членове на военнопатриотични организации Ви казвам. Ще гласуваме!
Източник: http://www.otbrana.com, бригаден генерал от резерва Иван Мечков (авторът е председател на Съюза на парашутистите в България и на Българската военно-полицейска асоциация и член на СОСЗР, НАС, КООСО и НД „Традиция”)
 
Пентагонът: Самолетите започнаха да излизат от „Адмирал Кузнецов” за Сирия
11.11.2016, 08:31
В Пентагона очакват скорошно начало на руски масирани авио-ракетни удари по цели в Сирия с използването на палубната авиация на авионосеца „Адмирал Кузнецов”, полетите над Сирия вече са започнали. Това заявиха от отбранителното ведомство на САЩ. - (видео)
По данни на американски военни източници, базираните на самолетоносача палубни изтребители Су-33 и МиГ-29К с боекомплекти вече са започнали да летят над територията на Сирия, но все още не са участвали във военни действия, съобщава Интерфакс.
По данни на Пентагона, авионосната група се намира югоизточно от Кипър „на далечина, достатъчна за нанасяне на удари по Алепо”.
По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът с цялата си отговорност осъществяват мониторинг на действията на руската авиационна група в Средиземно море.
Преди това източник съобщи, че самолетите на „Адмирал Кузнецов” и корабите на ВМФ на Русия, намиращи се в Средиземно море, през идните часове ще нанесат удари по терористите в околностите на Алепо. Удари обаче нямаше.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
FAZ: Бундестагът удължи мисията на германските военнослужещи срещу „Ислямска държава“
11.11.2016, 08:26
Въпреки вълната от арести на опозиционни политици и журналисти в Турция, Германия ще продължи с усилията да търси по-близки контакти със страната: всички партии в Бундестаха отправят солидна критика към Анкара, но подкрепиха удължаването на мандата на германските военнослужещи, дислоцирани в натовската база „Инджирлик“ за участие в мисии срещу „Ислямска държава“, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Германският външен министър Франк-Валтер Шайнмайер съобщи, че ще посети Турция другата седмица и добави, че е важно да не се „затръшва вратата“ пред Анкара, въпреки недоволството на Берлин относно репресиите от страна на турските власти след неуспешния опит за преврат.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Военни: Ген. Радев е почтен човек с визия и стратегическа мисъл за държавата
11.11.2016, 08:20
„Изправени сме пред изключително важен за отечеството ни избор, а именно изборът на Президент на Република България. След броени дни всички ние трябва да изберем не просто "един фигурант с ограничени пълномощия", а лицето на държавата ни пред света и върховен главнокомандващ въоръжените сили на Републиката.
Президентът има и още много други отговорности и задължения, но мисля, че тези са достатъчни, за да можем да направим нашия категоричен избор – генерал Румен Радев“.
Това се казва в декларация на Военния съюз по повод на балотажа, който ще се проведе на 13 ноември.
„Призовавам цялото войнство на Съюза, всички наши симпатизанти, хората, които милеят за Родината да дадем подкрепата си за един честен, почтен и достоен човек с визия и стратегическа мисъл за държавата.
Ние от Военния Съюз виждаме тези качества на истински държавник в лицето на ген. Румен Радев. Няма да ни уплашат заклинанията на властващата политическа върхушка и техните слуги за регионален апокалипсис в държавата ни. Напротив, знак е, че тази корумпирана, арогантна, нагла и безскрупулна политическа класа, възприела себе си погрешно за елит, е силно притеснена. Това ни дава още повече увереност в успеха на Генерала.
Постъпките и решенията на българското войнство винаги са били повод за гордост за народа ни, а не за срам, за разлика от тези на родните политици. Колеги, моментът за промяната дойде и тя отново е в нашите ръце!
Признавам, ако трябваше да избера, кой да сготви пълнени чушки или мусака, не бих се спрял на Румен Радев. Но на 13 ноември 2016 г. избираме Президент на Република България. Вярвам в мъдростта на народа и смятам, че през следващите години няма да имаме поводи да се срамуваме от нашия държавен глава, каквито имахме през изминалите 5 години“, се казва в декларацията на Военния съюз с председател о.р. полковник Ангел Тюфекчиев.
Източник: БГНЕС
 
САЩ не откриват нарушения на ядреното споразумение с Иран
11.11.2016, 08:13
САЩ не смятат, че има допуснати нарушения на ядреното споразумение с Иран. Това заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, цитиран от ТАСС.
Припомняме, че преди дни стана ясно, че запасите на Иран от тежка вода са надхвърлили предела от 130 тона, заложен в споразумението с шестте държави - международни посредници.
Информацията е част от поверителен доклад на Международната агенция за атомна енергия.
По думите на Тонър, фактът, че МААЕ знае за това и Техеран не го крие, показва, че договореното се спазва - всички виждат какво се случва и могат да реагират.
Иран иска всички страни да останат ангажирани за изпълнението на сключеното миналата година ядрено споразумение, но Техеран има варианти, ако не се случи.
Това заяви иранският външен министър Мохамад Джават Зариф след президентските избори в САЩ, които бяха спечелени от Доналд Тръмп. Магнатът се закани да прекрати ядреното споразумение.
Припомняме, споразумението между Иран и шесторката международни посредници беше сключено през юли 2015 г.
Източник: https://news.bg/
 
Руските военни откриха доказателства за използването на химически оръжия в Алепо
11.11.2016, 07:54
Офицери от войските за радиационна, химическа и биологическа защита (РХБЗ) към Въоръжените сили на Руската федерация са открили в югозападната част на сирийския град Алепо доказателства за използване на химически оръжия. Това съобщи говорителят на Министерството на отбраната в Москва генерал-майор Игор Конашенков, предава РИА Новости. - (видео)
Съгласно информацията, представена от Конашенко, руските военнослужещи са се натъкнали на неразрушен артилерийски снаряд и са взели проба от него.
„След провеждането на анализ в мобилна лаборатория е установено, че отровните вещества, с които бяха пълни артилерийски снаряди на бунтовниците, с висока степен на вероятност са хлор и бял фосфор“, отбеляза Коношенко.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
На 26 ноември ще откриват паметника на Васил Левски във Военната академия
11.11.2016, 07:47
Инициативният комитет за изграждане на паметник на Васил Левски в района на Военна академия Георги С. Раковски“ под ръководството на ген. Михо Михов проведе днес едно от последните си заседания. Докладвано бе, че има готовност паметникът на Васил Левски да бъде открит на 26 ноември т.г., т.е. в деня на създаването на НВУ.
Уточнени бяха редица въпроси по откриването. Паметникът се изгражда по инициатива и под ръководството на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски“ с председател бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов и почетен председател генерал-майор от запаса Петко Драгоев. За хода на подготовката докладва секретарят на комитета полковник от запаса Емил Кузманов. 51 са дарителите до този момент, посочи заместник-председателят полковник от запаса Илия Мандров.
В заседанието участваха още заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев, началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов, началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов и изпълнителите на проекта.
След ритуала по откриването и освещаването на паметника се предвижда в киносалона на академията голям концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжение сили и връчване на награди. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Посещение на Началника отбраната генерла Константин Попов в 2-ра механизирана бригада
10.11.2016, 19:49
Днес, 10.11.2016 г., на посещение във 2-ра механизирана бригада бе началникът на отбраната генерал Константин Попов, който бе посрещнат от почетен караул.
Бригаден генерал Костадин Кузмов - командир на 2 механизирана бригада, изнесе брифинг, на който запозна генерал Попов с дислокацията, структурата, задачите на бригадата по трите мисии на Въоръжените сили , както и с подготовката през 2016 година.
Началникът на отбраната се срещна с офицерите от състава на 2 механизирана бригада от гарнизон Стара Загора и ги запозна със своите приоритети – личен състав, интеграция и модернизация.
Той благодари за отлично изпълняваните задължения от военнослужещите от бригадата, които участват в съвместната стратегическа дейност с органите на МВР по охрана на българо-турската граница за противодействие на миграционния натиск в зоните за отговорност на ГПУ – Звездец, Болярово, Средец, Малко Търново, Свиленград и Резово.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Ротно тактическо учение бе проведено на УП „Ново село”
10.11.2016, 19:40
На 8 и 9 ноември 2016 година на УП „Ново село” се проведе ротно тактическо учение с 2-ра танкова рота от военно формирование 26240 – Сливен на тема „Настъпление на танкова рота без съприкосновение с противник”. Ръководител на учението бе командирът на формированието подполковник Ангел Атанасов, а началник щаб – майор Евтим Максимов.
Личният състав на ротата се справи отлично с поставените задачи и показа много добра предварителна подготовка.
Ротните тактически учения продължават и през следващата седмица.
 
Край Тбилиси започна военно учение "НАТО-Грузия 2016"
10.11.2016, 17:08
В Центъра за тренировки и оценки на Северноатлантическия съюз и Грузия край Тбилиси днес започна командно-щабно учение "НАТО-Грузия 2016", предаде ТАСС. Участва и България.
Десетдневната проява е планирана в рамките на мерките за сътрудничество между Грузия и алианса, одобрени от срещата на върха на пакта през 2014 г. в Уелс. Това е първото съвместно учение на Грузия и НАТО, планирано и подготвено изцяло от Центъра за тренировки и оценки, изтъкна пред журналисти г-жа Лела Чиковани, първи зам.-министър на отбраната.
Основна цел на учението е повишаване на взаимната съвместимост на грузинските въоръжени сили с войските на страните членки и партньори на НАТО. Наред с грузинските военни в него участват 250 офицери от 11 страни, членуващи в пакта - Белгия, България, Великобритания, Унгария, Латвия, Литва, Холандия, Словения, Румъния, Турция и САЩ. Представени са освен това Македония и Украйна като партньори на алианса.
Центърът за тренировки и оценки на НАТО и Грузия е създаден през 2015 г. на територията на учебен център на грузинското военно ведомство. Грузия сътрудничи с алианса от края на 90-те. Част от местните политици се обявяват за неприсъединяване на Грузия към военнополитически блокове, напомня ТАСС.
Учението демонстрира курса на НАТО към дестабилизация на обстановката в Закавказието, заяви по-рано дипломатическото ведомство на сепаратистка Южна Осетия - проруска грузинска територия.
Източник: БТА
 
Смяна на командването на 24-та авиобаза
10.11.2016, 16:44
На 10 ноември от 11 ч. във военно формирование 32040 – Крумово се проведе официална церемония по сдаване и приемане на длъжността командир на 24-та авиационна база.
С указ № 337 от 26 октомври 2016 г. на Президента на Република България досегашният командир на авиобазата бригаден генерал Петьо Мирчев беше назначен за заместник-командир на Военновъздушните сили. Като нов командир на 24-та авиационна база с указ № 338 беше назначен и встъпи в длъжност досегашният заместник-командир полковник Димитър Иванов, който беше удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал”.
На церемонията присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, гости от командването на ВВС и представители на средствата за масова информация.
Бригаден генерал Димитър Иванов е роден на 12 септември 1966 г. в гр. Съединение. Завършил е ВНВВУ "Г. Бенковски" през 1989 г. и ВА „Г.С. Раковски” през 1997 г., а през 2009 г. завършва „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” отново във Военна академия. През военната си кариера е заемал различни длъжности в 25-та ИБАБ и Командване Тактическа Авиация. След 2005 г. беше последователно началник на щаба и командир на 16-та ТРАГР – Враждебна, а от 2015 г. беше заместник-командир на 24-та авиационна база.
Бригаден генерал Димитър Иванов е награждаван с „Кристална купа” на Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили и флагче за І място в авиационните състезания „Висини-98”, Почетен знак „Свети Георги” – ІІ-ра степен от Министъра на отбраната, Награден знак „За вярна служба под знамената” – ІІ-ра степен от Министъра на отбраната и предметни награди. Той е летец-пилот І клас и е летял на L-29, L-39, МиГ-23БН, Су-25, Ан-26, Ан-30, Ан-2 и РС-12. - Oще за 24 AБ.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Седми модернизиран Ил-38Н
10.11.2016, 14:08
На летището до Жуковски завършват летателните изпитания след модернизация на противолодъчния самолет Ил-38Н от състава на Морската авиация на ВМФ на Русия (б.н. ”11 жълт”, з.н. 880010308, с.н. 103-08, р.н. RF-75308 и носещ името "Михаил Вербицкий"). Това е седмият модернизиран самолет Ил-38Н и първият по новия договор от 2015. Самолетът е построен през 1968 г. и е от състава на Северния флот.
Модернизираните самолети са с новата обзорно-прицелна система "Новелла-П-38", производство на АО "Ленинец".
В периода от 2012 до 2015 г. Морската авиация на руския ВМФ е получила шест модернизирани самолета Ил-38Н с жълти бордни номера "15", "19", "23", "24", "27" и "78").
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Честваме 572 години от битката при Варна
10.11.2016, 13:48
572 години от битката при Варна бяха отбелязани днес, 10 ноември, с тържествена церемония в парк музея „Владислав Варненчик“.
На тази дата през 1444 г. османската армия разгромява при стените на Варна съюзените християнски войски. Кръстоносният поход, ръководен от полско-унгарския крал Владислав III Ягело и унгарския пълководец Янош Хуняди е последен в историята. Заради разнородния състав на армиите участвали в сражението, то е наричано „битката на народите”. В сражението край стените на Варна е убит крал Владислав III, който остава в историята като Варненчик.
„Тази дата трябва да се помни, защото ако Европа не е обединена, ще загуби своята цивилизационна стойност. Европа може само единна да се опази и да съхрани своите древни устои. Пример за тази обединеност е точно последният кръстоносен поход от Среновековието – походът на Владислав Варненчик.  Международната конюктура е такава, че това послание действително е актуално и в настоящия момент. Хората се страхуват от бежанците, които прииждат, но аз мисля, че не трябва да изпадаме в крайности. Според мен не трябва да правим аналогия между двете събития обаче. В единия случай имаме инвазия от страна на Османската империя,  докато днес става въпрос за изплашени, подгонени от войната хора, които търсят убежище. Разликата е огромна и не би трябвало да има подобен тип сравнения. Казвам го, защото тези страхове биха могли да доведат до сериозни последици. Обикновено страхът води до зло. Не би трябвало да се страхуваме, трябва да помогнем! Това е вярното решение – помощта, но тя трябва да бъде адекватна“ – каза директорът на парк-музея на бойната дружба Марин Костов.
С нова статуя на Владислав Варненчик във фонда си, посрещна годишнината от битката при Варна музеят.  Тя е експонирана в коридора на музея преди около месец и е достъпна за варненската публика. Вече има и указателни табели с подробна информация. Тази скулптура е окачвана близо 40 години. „Дело е на професор Мариан Конечни. Той и архитектът на музея Камен Горанов са обсъждали преди около 40 години да бъде изграден 11-метров паметник – конна статуя на крал Владислав Варненчик. Идеята по всяка вероятност е била да бъде поставен в средата на стълбището, разцепвайки стълбището на две. Тази идея обаче се оказва изключително скъпоструваща и някак замира във времето. През 2015 г., по време на честването на 80-годишнината на професор Конечни, организирано от българския културен институт във Варшава, се решава да бъде направено умалено копие на тази мечтана 11-метрова скулптура, изработена от бронз. Българският културен институт предоставя материала.
Проф. Конечни прави паметника и го дарява на Българския културен институт във Варшава, а той го предостави на нас, за да го експонираме. Транспортирахме го благодарение на Военноморските сили на Република България и ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, за което сме им признателни“ – каза още Марин Костов.
На тържествената церемония по повод 572 години от битката при Варна присъстваха командирът на ВМС Митко Петев, областният управител Стоян Пасев, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, директорът на Военноисторическия музей Мариана Кръстева, началникът на РУО-Варна Венцеслава Генова, районни кметове.
Източник: http://www.chernomore.bg/
 
България купува четири нови и шест ремонтирани двигатели за МиГ-29 от Русия
10.11.2016, 12:30
Договор за доставка на десет двигателя за самолети МиГ-29 е бил подписан вчера, съобщиха от Министерството на отбраната. Четири от тях са нови, а шест са ремонтирани.
Първите два ремонтирани двигателя ще бъдат доставени до 30 април 2017 г., а следващите ще идват по двойки всеки следващ месец.
Сключеният вчера договор ще даде възможност да се възстанови летателната годност на още пет самолета МиГ-29 през следващата година, се казва в съобщението на МО.
Първоначално за доставката на моторите беше обявена обществена поръчка, но тя беше спряна, тъй като се яви само един участник. Така се премина към пряко договаряне.
При обявяването на поръчката посочената сума беше до 30 млн. лева, но министърът на отбраната изрази надежда, че при преките преговори с доставчика тя може да бъде намалена.
В интервюто си пред Би Ти Ви вчера премиерът Бойко Борисов обяви обаче, че договорът е за 42 млн. лева и е сключен с руска компания. При лансирането на идеята за покупка на нови двигатели в началото на годината министърът уточни, че ако се изберат нови агрегати, те ще са руски, но няма да се вземат от Русия.
Според "Капитал" моторите ще се доставят от българската фирма "Авиостарт" - единствената, подала оферта и при обществената поръчка, като ще бъдат купени от РСК МИГ.
Преди почти година беше окончателно финализиран и договорът за ремонт на шест двигателя за МиГ-29 с Полша. Контрактът е за 6.138 млн. евро, а моторите вече са доставени. Вчера премиерът Борисов обяви, че до края на следващата година ВВС ще имат 16 изправни самолета МиГ-29.
Все още се окачва доклада на комисията в Министерството на отбраната, която анализира вариантите за покупка на нови самолети за бойната авиация. Плановете са да се купят поне 12 машини, като още не е решено дали ще са нови или втора употреба.
Те обаче могат да поемат охраната на българското небе най-рано в средата на 2020 година. "Ако сключим договора до края на тази година, ще са нужни минимум три години и половина, докато ги получим", каза наскоро военният министър Николай Ненчев.
Източник: http://www.dnevnik.bg/
 
Военни имоти за 4.5 млн. лв. в Русе отиват на търг
10.11.2016, 10:08
Имоти на Министерството на отбраната и на Българската армия в Русе, оценени общо за около 4.5 млн. лв., ще бъдат продадени, реши правителството на редовното си заседание в сряда.
Става въпрос за поземлен с площ 18.8 дка и застроен със сгради и съоръжения, както и сгради и съоръжения в горска територия. Те вече не са необходими на военните и затова ще бъдат предложени на търг. Данъчните им оценки са съответно 3 680 039,10 лв. и 829 140,10 лв., но началната им тръжна цена ще бъде по-висока.
Стартовата стойност, от която ще тръгне наддаването на потенциалните кандидати, ще бъде определена като данъчната оценка на имота се завиши с 10 на сто и се прибави балансовата стойност на съоръженията, които са част от имота и не подлежат на данъчно деклариране, също увеличена с 10 на сто.
С друго решение правителството отне от Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело” правото на управление върху 14 помещения в сградата на Военния клуб в Чирпан. Това също се прави заради отпаднала необходимост.
Помещенията ще бъдат предоставени на Висшия съдебен съвет за задоволяване на административните потребности на регионалната структура в Чирпан на Прокуратурата на Република България. Сградата е в непосредствена близост до Съдебната палата в града.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Единна европейска армия е неизбежна
10.11.2016, 09:20
Създаването на единна европейска армия е неизбежно.“ Това заяви председателят на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер, цитиран от РИА Новости.
„Ние трябва да дадем нов ход на въпросите, свързани с европейския отбранителен съюз и създаването на единна армия. Това е музиката на бъдещето и тя вече звучи“, заяви Юнкер. Той обаче отбеляза, че ЕС все още е обвързан с Вашингтон.
През септември Германия и Франция направиха предложение за създаването на обща военна сила, което трябва да бъде официализирано през декември.
В същото време британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Великобритания ще се обяви срещу подобен акт. Според някои експерти това е причината, поради която Брюксел бърза да задвижи процедурата по излизане на Обединеното кралство от ЕС.  
Източник: http://fakti.bg/
 
F-15 получават нова система за самозащита
10.11.2016, 08:51
Бойните самолети F-15 от състава на ВВС на САЩ ще получат нова система за самозащита, като Boeing вече е получил договор на стойност $478 млн. за стартиране на пълномащабната работа по интегриране на системата.
Новата система за самозащита се нарича Eagle Passive/Active Warning and Survivability System (Epawss) и се разработва от BAE Systems, които бяха избрани през октомври 2015 г. за подизпълнители на програмата за модернизация. Новата система ще замени остарялата Tactical Electronic Warfare Suite, която е разработена през 80-те.
До 2021 г. ВВС на САЩ ще вложат малко под $1,2 млрд. в разработката на Epawss, като целта е да се оборудват със системата всички над 400 бойни самолета F-15C/D/E на въоръжение във ВВС на САЩ.
Основното предназначение на системата ще е да се бори със заплахи, които имат радар или оптично/инфрачервено насочване, чрез тяхното сриване, забиване или заблуждаване. Базовата версия на Epawss ще замести едно към едно функционалността на наличната Tactical Electronic Warfare Suite, но с добавяне на дигитална система за предупреждение за облъчване и нова система за РЕБ. Следващата версия (Increment 2) ще добави нова система за изхвърляне на топлинни капани и диполни отражатели, както и поставянето на буксируема примамка.
Планира се наличните F-15C/D/E да останат на въоръжение във ВВС на САЩ до около 2045 г., поради което ще преминат през редица допълнителни модернизации. - Още за F-15
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Два изтребителя от КМП на САЩ са се сблъскали край бреговете на Калифорния, няма жертви
10.11.2016, 08:16

Два изтребителя на KMП на САЩ (база Мирамар), които са били на тренировъчна мисия, са се сблъскали в сряда в 24:00 местно време над тихоокеанското крайбрежие на САЩ край калифорнийския град Сан Сиего, като единият е успял да се приземи безопасно, а вторият успешно се е катапултирал, предаде Voice of America.
Пилотите на изтребителите Ф/А-18 „Хорнет“ са били откарани в близки болници и са в добро състояние. Пилотът, който се е катапултирал е успял да се приземи в океана и е бил спасен от боен кораб на САЩ. Вторият е успял да се приземи на военновъздушна база „Норт Айлънд“ край Сан Диего.
В момента причините за сблъсъка се разследват.

F/A-18 е палубен свръхзвуков изтребител бомбардировач. Самолетът е конструиран през 70-те години на миналия век. Използван е при операцията в Либия през 1986 г., войната в Персийския залив и войната в Ирак през 2003 година. - Още за Ф/А-18

 

 
Невралгична ситуация в Средиземноморието! Руски кораби прогониха подводница-шпионин на НАТО 
09.11.2016, 21:59
Подводници на НАТО шпионират похода на руската корабна авионосна ударна група в Средиземно море. Руските кораби редовно ги откриват на своя път. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.
Той разказа, че опитите на надводните кораби, подводници и авиация на ВМС на НАТО да се приближат до корабната група на ВМФ на Русия се следят в режим на реално време. Например, днес сутринта издирвателно-ударната група в състав големите кораби за борба с подводници „Североморск” 619 (проект 1155, СФ) и „Вицеадмирал Кулаков” 543 (проект 1155, СФ) е открила холандска подводница (вероятно "Валрус", S 802), която опасно е маневрирала близо до руските съдове. Това е могло да доведе до тежки навигационни последствия, затова руските кораби са я принудили да напусне района на преминаването на авионосната група, съобщава НТВ.
„Въпреки опитите за маневриране на подводницата, с нея бе установен устойчив хидроакустичен контакт. Корабите я следиха над час и я принудиха да напусне района на корабната авионосна група”, каза Конашенков.
Отбелязва се, че подводницата на ВМС на Холандия е била открита на дистанция 20 километра в източната част на Средиземно море. По-рано в началото на ноември корабната група на ВМФ на Русия регистрира подводницата „Вирджиния”, която също се опита да следи руските съдове.
Трябва да се отбележи, че по време на движение по утвърдения маршрут авионосната група на ВМФ на Русия осъществява всичките видове отбрана – против подводници, противовъздушна, против кораби и против диверсии.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Бившият шеф на Пентагона посъветва Тръмп да намери път към Русия
09.11.2016, 20:34
Един от приоритетите на новия президент на САЩ трябва да е "рестартът" на отношенията с Русия, заяви бившият военен министър на САЩ Чък Хейгъл, цитиран от "Взгляд" в сряда (9 ноември).
"Един от приоритетите на новия президент на САЩ трябва да е "рестартът" на отношенията с Русия. Знам, че няма да е лесно. Антируските настроения са много силни в САЩ, включително сред конгресмените, в Русия също антиамериканските настроения са силни – по-зле не е било от времето на Втората световна война", каза Хейгъл в интервю за немското издание Handelsblatt, предава ТАСС.
"Мисля, че следващият президент няма друг избор. Това не е признак на слабост, държавите трябва да се разбират помежду си. Новият президент трябва в най-скоро време да посети Европа и Азия и да потвърди подкрепата си за нашите съюзници, след което да намери подходящата форма за диалог с президента Владимир Путин. За целта е нужна ясна програма", каза бившият шеф на Пентагона.
"Няма друг път, в противен случай ще поемем по опасен конфронтационен курс", препоръча Хейгъл.
"Алтернативата е продължаване на войните, увеличаване на страданието на хората и засилване на натиска върху Европа. Мисля, че Брекзитът беше до голяма степен реакция на проблема с бежанците", добави той. "Затова бих предложил на новия президент незабавно да сформира експертна комисия, която да изработи подробни препоръки по отношение на политиката в Сирия, в Близкия Изток и Русия", продължи Хейгъл.
Същевременно бившият шеф на Пентагона отбеляза, че новият президент трябва да издигне в свой приоритет не вътрешната, а външната политика.
По отношение на събитията в Сирия той изтъкна необходимостта от установяване на действително примирие. "Бих приветствал, ако новият президент на САЩ се опита да намери път за спиране на разрушаването на Сирия като протегне ръка на руснаци, иранци и турци", каза още Хейгъл. Според него трябва да се предприемат действия в името на общия интерес. " А "Ислямска държава" и "Ал Кайда" са заплаха за всички", подчерта той.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
НАТО започна операцията ”Морски страж” в Средиземно море
09.11.2016, 19:54
НАТО започна днес своята операция "Морски страж" (Sea Guardian) за борба с тероризма и трафика на мигранти в Средиземно море.
Решението за нейното създаване беше взето през юли на срещата на върха на организацията във Варшава.
"Днес НАТО започна нова постоянна операция по обезпечаване на сигурността в Средиземно море "Морски страж", съобщи пресслужбата на алианса, цитирана от ТАСС и БТА.
В операцията участват три кораба и подводници от военноморските сили на НАТО: италианската фрегата "Авиере", българската "Верни", турската "Гемлик", гръцката подводница "Папаниколис" и испанската "Мистрал".
Морски патрулни самолети на Гърция, Турция, Италия, Испания и Португалия също участват в "Морски страж".
На срещата на върха във Варшава беше решено операцията "Морски страж" да замени провеждащата се от 2001 г. операция "Активни усилия", която започна след терористичните нападения от 11 септември 2001 г. в САЩ, с цел противодействие на тероризма и борба с разпространението на оръжия за масово унищожаване.
На практика тя се използваше за тренировка на военните моряци от алианса, отбелязва агенцията.
Операция "Морски страж" има три основни задачи: мониторинг на обстановката в Средиземно море, борба с тероризма и укрепване на военно-морския потенциал на НАТО.
Също по решение на Съвета на НАТО военните кораби на алианса може да бъдат натоварени със задачи по осигуряване на свободата на корабоплаването и противодействие на разпространението на оръжията за масово унищожение, както и за защита на "критично важни инфраструктури".
На практика военните моряци от алианса ще се занимават със следене на миграционните потоци, спасяване на потъващи съдове с мигранти и наблюдение на руските кораби, подкрепящи действията на Въздушнокосмическите сили на Русия в Сирия, посочва ТАСС.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Силите за специални операции респектират на границата
09.11.2016, 19:29
Силите за специални операции се оказаха най-подходящото средство на държавата за противодействие на заплахата от нелегално преминаване на границата. Разбира се, във взаимодействие с останалите формирования от армията, спецслужбите и МВР. В това е категоричен командирът им бригаден генерал Явор Матеев.  В последно време, продължи той, изпълняваме задачи в широкия периметър на границата и сме неутрализирали стотици нарушители. Във връзка с това постоянно се ротира една тактическа група, стана ясно от неговите думи по време на публичната му лекция “Хибридните заплахи и ролята на Специалните сили в противодействието на тероризма” в Американския център (American corner).
Задачите ни на границата, докладва бригаден генерал Матеев, са водене на специално разузнаване в района на приграничната полоса; недопускане на лица и групи от мигранти нелегално да навлязат на територията на страната и демонстриране на присъствие.
По-интересни са резултатите. Те се обособяват във възпрепятстване на нелегалното навлизане на стотици мигранти на територията на страната; огромен психологически ефект и въздействие, включително на съседната територия от присъствието на сили за специални операции в района на държавната граница; подобряваща се координация със служба “Гранична полиция” и ДАНС; създаване на чувство за сигурност и увереност в местното население и доказване , че Силите за специални операции са най-ефекасното средство на въоръжените сили на Република България за противодействие на този тип заплахи.
Командосите вече притежават добра подготовка, която проличава и в съвместните тренировки.
Внезапната проверка на началника на отбраната генерал Константин Попов в Специализирания учебен център „Црънча” подсказва, че на тях ще се разчита много сега и за в бъдеще, както, впрочем е в страните от НАТО, а и не само в тях. Предстоящата промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили, с която бригада „Специални сили” ще мине на пряко подчинение на началника на отбраната, се коментира от бригаден генерал Матеев като създаване на условия за по-ефективно изпълнение на поставените задачи.  Според генерал Попов със законовите промени се цели по-добра и по-чиста структура на управление, бързо и ефективно поставяне и изпълнение на задачите и по-добро управление на финансите. „Командирът на бригадата ще може да съпостави своите приоритети със своя бюджет, така че да може да осъществява намеренията си за закупуване на специално оборудване, по необходимите изисквания. Бригадата за специални операции ще бъде приоритет за развитие в бъдеще“, посочи преди време генерал Попов и подчерта, че колкото повече способности има Българската армия, толкова по-добре.
Днес охраната на границата е видимата част от дневния ред на бригадата. Неутрализирали сме стотици мигранти, посочва командирът. След по-малко от два месеца обаче тя ще застъпи в бойно дежурство в Силите за отговор на НАТО, което е не по-малко отговорна задача.
В началото на лятото също на „Црънча” се проведе заключителният етап на учение „Inflexible Courage“, по време на което беше сертифицирана Тактическата група за специални операции от състава на 68-ма бригада „Специални сили“. Тактическата група е в състав от близо 150 военнослужещи и от 1 януари 2017 г. ще застъпи 12-месечно бойно дежурство в състава на Компонентното командване за специални операции на Силите за отговор на НАТО (NRF - NATO Response Force). Формированието ще бъде в готовност да изпълнява задачи по: водене на специално разузнаване и наблюдение, неутрализиране на терористи и освобождаване на заложници, провеждане на контратерористични операции и др. Командир на тактическата група за специални операции е подполковник Божидар Бойков. По време на учението комисия от представители на Щаба на отбраната, командването на Сухопътните войски и щаба на бригадата направи оценка на нейните способности.
На фона на всичко това буди тревога недостигът на личен състав, особено на войници. На практика близо от десет години няма обновление. Картинката е същата, както за цялата армия. Разликата е в по-големите изисквания, които има към кандидатите за командоси. Особено до физическото и здравословното състояние, където не могат да се правят компромиси, подчертава бригаден генерал Матеев. Другата причина е заплащането. 608 лв. месечно възнаграждение не може да привлече хора във военната професия. Дори едно абсурдно сравнение показва, че държавата отделя доста повече за мигрантите. Абсурдът е в това, че за носителите на заплахата се харчат повече средства, от колкото на тези, които я неутрализират?!
Бригаден генерал Матеев смята, че за сегашните военнослужещи във формированието заплащането не е мотив номер едно за носене на службата. На първо място при тях са обичта към професията и готовността за преодоляване на предизвикателствата. Въпреки всичко с 600 лв. се живее трудно, особено в град като Пловдив, където свободният наем за квартира е не по-малко от 300 лв. В този смисъл командирът е склонен да приеме радикалното решение на генералите да не се пипат заплатите, но да се увеличат на войниците. Точно обратното смятат депутатите. Във времето между двете четения на Закона за отбраната и Въоръжените сили Комисията по отбрана вече подкрепи повишаване само на офицерските заплати. От своя страна и началникът на отбраната поиска повишаване на възнагражденията на всички категории военнослужещи. И е прав, защото в противен случай военната професия ще продължава да не бъде конкурентна на пазара на труда и недостигът от войници да расте. А това е проблем не само за Силите за специални операции.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Генерал Попов бе на внезапна проверка на Специализирания учебен център „Црънча”
09.11.2016, 19:25
Началникът на отбраната генерал Константин Попов посети Специализирания учебен център „Црънча” на 68 бригада Специални сили, съобщават от формированието.
Замисълът на посещението бе внезапна проверка на провежданата съвместна подготовка (JCET) между военнослужещи от 2-и батальон специални сили на бригадата и представители на специалните сили на САЩ.
Проверката имаше за цел два основни момента – контрол на съвместно провеждащата се българо-американска подготовка (JCET) и заслушване доклада по изпълнение на задачите по възпрепятстване нелегалното навлизане на бежанци в района на държавната граница.
Бяха поканени да присъстват и отразяват събитието и представители на национални и регионални медии.
В изнесения доклад от командира на 68-а бригада Специални сили бяха представени задачите, които се изпълняват от формирования на бригадата по оказване на съдействие на органите на МВР и възпрепятстване нелегалното навлизане на мигранти на територията на страната, както и постигнатите резултати и взаимодействие с другите институции за национална сигурност и техните представители.
Докладът на командира на бригадата бе последван от този на командира на 2-и батальон Специални сили подполковник Иван Райков, относно провеждащата се съвместна българо-американска подготовка (JCET) в района на СУЦ „Црънча”, както и на други места извън този район, състава на участващите, поставените задачи пред тях и етапите на подготовката, последният от които включва провеждането на учение.
Началникът на отбраната, командването на бригадата и присъстващите журналисти имаха възможност да наблюдават и заснемат действията на Специалните сили в изпълнението на различни специализирани упражнения за водене на стрелба.
Генерал Попов оцени високо подготовката на военнослужещите от 68-а бригада Специални сили и изключителната натовареност в ежедневието им като посочи като пример завръщането им преди седмица от двуседмично изпълнение на задачи в района на държавната граница край гр. Малко Търново и настоящото участие в провеждащата се съвместна подготовка в СУЦ „Црънча”. Началникът на отбраната подчерта също така, че основната цел на съвместната българо-американска подготовка е изграждането на действаща армия, която може да издържи на сериозно темпо, при различни условия и да изпълни всички задачи, които са й поставени. - (видео)
За тази гъвкавост може да способства предстоящото разглеждане на предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили в Комисията по отбрана, с които да се разширят правомощията и отговорностите на началника на отбраната и което да има незабавен ефект върху Силите за специални операции.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Британските AWACS-и са спрени от полети
09.11.2016, 16:14
Британските самолети за ДРЛОиУ Boeing E-3D Sentry са спрени временно от полети поради „сериозни” проблеми с бордното електроборудване и противопожарното оборудване. Тези проблеми са установени при започнатите планирани рутинни техничеки инспекции, довели до категоризирането на всички самолети от този тип, намиращи се на въоръжение в кралските ВВС на Великобритания, като „неизправни”. Това води и до временното им спиране от полети.
“При рутинни технически инспекции на британските E-3D Sentry бе установен проблем, свързан с окабеляването и климатичната система на кабината. Безопасността на полетите е от първостепенно значение и до отстраняване на проблема британските Е-3 се спират от полети”, съобщават от ВВС.
Не се дават повече подробности, но според изтекла информация, е било установено, че сноповете кабели под пода на кабината са с нарушена изолация и стари, което може да доведе до пожар. Противопожарните одеяла също са се оказали несигурни.
Според ВВС отстраняването на проблемите ще отнеме „седмици”.
E-3D участват в операциите срещи ИД в Сирия и Ирак. Общо на въоръжение във ВС на Великобритания са шест самолета отр този тип, като тяхната възраст е между 25 и 27 години. През 2017 г. ще започне програма за тяхната модернизация, както и увеличаване на ресурса им до 2035 г.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Одобрено е техническо споразумение за провеждането на конференция на НАТО в България
09.11.2016, 13:47
Правителството одобри проекта на Техническо споразумение между Министерството на отбраната и Съюзното командване на НАТО по трансформацията относно домакинството на Международна конференция и Работна група по разработване на концепции и експериментиране. Форумите ще се проведат през ноември т. г. като част от инициативата „Многонационална кампания за развитие на способности”.
Инициативата е насочена към сътрудничество в областта на разработването на концепции за справяне с предизвикателства, възникнали при провеждането на многонационални и коалиционни операции, както и в подкрепа на процеса по тяхното експериментиране в НАТО.
Основната цел на конференцията е да създаде благоприятна среда за обмен на информация, изграждане на взаимовръзки, споделяне на методологии и обсъждане на актуални проблеми и предизвикателства. Събитието е отворено за участие на всички страни-членки, агенции и организации на НАТО, както и на страните-партньори.
Одобреното техническо споразумение има за цел да улесни планирането и провеждането на конференцията като определя ролята и ангажиментите на организаторите и страната-домакин.
Източник: Пресцентър МС
 
Gripen E/F се сдобива с израелска нашлемна система
09.11.2016, 09:22
Шведските и бразилските ВВС ще използват нашлемната система за изобразяване и целеуказване Elbit Systems Targo. Това бе съобщено от представители на ВВС на двете страни, цитирани от IHS Jane’s.
Шведската администрация за доставки във военната сфера FMV вече е поръчала неназован брой системи на обща стойност $13 млн., които трябва да бъдат доставени между 2022 и 2026 г.
Бразилската компания AEL Sistemas, която е собственост на Elbit Systems ще доставя системите за ВВС на двете държави.
Показана за първи път през 2009 г. системата Targo се слави, като лесна за интеграция към съществуващи бойни самолети, поради поставяне на основна част от софтуера в самия шлем. Targo изобразява летателна и тактическа информация, както през деня, така и през нощта. Шлемът може да се използва и за целеуказване на оръжия „възду-въздух” и „въздух-земя”.
Шведските ВВС ще получат между 2019 и 2026 г. 60 едноместни Gripen E, а бразилските ВВС ще се сдобият с 28 едноместни Gripen E и осем двуместни Gripen F между 2019 и 2024 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Индия поръчва 83 броя Tejas
09.11.2016, 09:15
Индийското Министерство на отбраната даде зелена светлина за покупката на 83 еднодвигателни изтребителя HAL Tejas Mk 1A. Стойността на покупката се изчислява на приблизително $7,5 млрд.
Лекият еднодвигателен индийски изтребител Tejas се разработва повече от 25 години и макар формално изтребителят да е вече на въоръжение, фактически първата и единствена строева ескадрила разполага към момента с едва два самолета от този тип. Попълването на ескадрилата с 20 серийни изтребителя се чакат чак през 2018 г.
С решението си, индийското МО не само, че продължава строителството на този тип, но и финансира разработката на подобрения вариант Mk 1A. Заявените 83 броя Tejas трябва да се доставят между 2020 и 2026 г.
Вариантът Mk 1A има редица подобрения от базовия Mk 1, включително нов радар EL/M-2052, система за РЕБ и щанга за дозареждане във въздуха.
Към момента са произведени 13 прототипа, включително и от палубната версия на самолета, осем предсерийни машини и само две серийни машини. Към момента има поръчка за 40 самолета, без да се брои новата за 83.
Tejas е индийска разработка, но изтребителя се задвижва от американския реактивен двигател General Electric F404-GE-IN20 и основно израелска авионика. Машината прави своя пръв полет през януари 2001 г.
Освен изтребителите Tejas, индийското МО поръча и 15 леки бойни вертолета HAL LCH. Стойността на поръчката е за около $300 млн. LCH е двудвигателен боен вертолет по индийски проект. Машината полита през март 2010 г. и за индийските ВВС и сухопътни войски, трябва да се поръчат близо 200 машини от този тип. - Още за Tejas
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Държавните военни заводи увеличават продажбите си
09.11.2016, 09:06
Държавните оръжейни компании са повишили продажбите си през първите девет месеца на годината, като продължават тенденцията от предходните тримесечия. Заради зачестилите конфликти в света военната индустрия увеличава производството, което се отразява на резултатите на всички фирми в сектора.
Най-силен ръст отбелязва ВМЗ – Сопот, който допреди няколко години беше на ръба на фалита. Търговецът "Кинтекс" също успява да повиши продажбите и да излезе на печалба, след като към средата на годината резултатите му намаляваха. Към края на септември на практика всички военни заводи под шапката на Министерството на икономиката вече са собственост на Държавната консолидационна компания. Единствено предприятията от групата ТЕРЕМ се контролират от Министерството на отбраната........Прочети още
 
Във Военноморския музей завърши форумът „Голямата война - сто години по-късно“
09.11.2016, 09:01
От 1 до 4 ноември т.г. Военноморският музей беше домакин на серия от прояви, посветени на 100 годишнината от Първата световна война. Те бяха обединени в научно-практическия форум „Голямата война - сто години по-късно“. Началото беше дадено с изложбата „Художникът на фронта“, която представя картини на видни български военни художници, мобилизирани през Първата световна война. Те са от фондовете на Националния военноисторически музей - София и на Военноморския музей.
Програмата продължи с научната конференция „България и войната на море“. Гости на откриването на конференцията бяха кметът на Варна Иван Портних и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. На конференцията присъства и взе участие и директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова. По време на двудневната среща бяха изнесени научни съобщения и доклади по теми, които засягат отбраната на българските брегове по време на големия световен конфликт: аспекти от политиката на Великите сили в региона; бойните действия, в които участва флотът; проблемите, които са тревожели обществото във военновременните години; отражението на войната в изкуството и литературата. Участие взеха утвърдени учени в своите области, преподаватели от университети в страната, музейни работници, изследователи от наши и чуждестранни научни центрове. Присъстващите обмениха мнения, засегнаха спорни тези, представиха новоиздирени факти.
Най-младите участници във форума бяха ученици от Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”. Те подготвиха два открити урока, които се проведоха на 3 и 4 ноември в атмосферата, създадена от творбите на Вл. Димитров Майстора, Ал. Мутафов, К. Щъркелов и другите майстори на четката, включени в откритата дни по-рано изложба. Гимназистите срещнаха присъстващите с най-вълнуващите епизоди от участието на флота в Първата световна война и с изкуството по време на войната.
Инициаторът на събитията - Военноморският музей, благодари на своите партньори: Институт за исторически изследвания при БАН, Македонски научен институт, Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуство „Константин Преславски” - Варна, ИК „Морски свят - Морски вестник” - Варна, както и за финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна.
Изложбата може да бъде посетена до края на 2016 г.
Източник: http://morskivestnik.com/
 
Опасен инцидент с F-35B – пожар в отсека с въоръжение по време на полет
09.11.2016, 08:42

По време на полет е възникнал пожар в оръжеен отсек на изтребител F-35B от ескадрилата VMFAT-501 от Корпуса на морската пехота на САЩ (КМП) , съобщава Мilitary.com.

Говорителят на 2-о авиационно крило на КМП старши лейтенант Самуел Кинг е потвърдил за инцидента, добавяйки, че „пилотът е приземил успешно изтребителя и няма пострадали”.
Авиационното произшествие е класифицирано от клас „А” – това означава, че нанесените щети се оценяват на най-малко 2 милиона долара. - Още за F-35
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов

 
България и още 8 от НАТО ”свериха часовниците си”
09.11.2016, 08:32
Представители на девет страни от НАТО, сред които и България, "свериха часовниците си" на среща в Букурещ. Основна тема бе състоянието на източния фланг.
Министри и ръководители на делегации от България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония направиха днес на среща в Букурещ преглед на изпълнението на решенията от срещата на върха на НАТО във Варшава, съобщава агенция ТАСС, цитирана от БТА.
Срещата бе организирана по инициатива на Румъния и Полша. В нея участва и заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемьолер.
На пресконференция след срещата министърът на външните работи на Румъния Лазар Команеску посочи, че изпълнението на решенията от срещата на високо равнище в областта на мерките за възпиране и отбрана се движи в правилна посока.
Команеску подчерта необходимостта от "внимателно проследяване на развоя на ситуацията със сигурността в източния фланг от Балтийско до Черно море".
Полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че една от обсъжданите теми е била Русия, особено в контекста на конфликта в Украйна.
"Тъй като Минските споразумения не се изпълняват, ние одобрихме нови санкции срещу Руската федерация, но каналите за диалог с нея остават отворени с цел мирно решение на конфликта", отбеляза Вашчиковски.
Участниците в срещата обсъдиха възможните последици от резултатите от изборите в САЩ за трансатлантическото сътрудничество. Команеску изрази увереност, че американският народ "ще направи правилния избор" и "трансатлантическите отношения ще станат по-силни, защото нямат алтернатива".
"Ние ще работим с този, когото избере американският народ", каза Вашчиковски, като отказа да назове предпочитан кандидат, тъй като "предизборната реторика по правило се различава от действията на президента след изборите".
Участниците в срещата бяха приети от президента на Румъния Клаус Йоханис, който подчерта, че тя се е състояла в "сложен контекст от гледна точка на сигурността, който продължава да бъде белязан от липсата на напредък в решаването на огнищата на криза, но и на нови напрежения".
Йоханис се срещна и със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемьолер, допълва Аджерпрес. В разговора им бе отделено внимание на теми, свързани с подсилването на постовете за възпиране и отбрана на НАТО по източния фланг, най-вече тези в Румъния, съобщава Аджерпрес.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 

 
DDG 1000 Zumwalt на път да остане без снаряди!?
08.11.2016, 22:09
Само 2 седмици след като разрушителят DDG 1000 Zumwalt бе приет на въоръжение във ВМС на САЩ, флотът е на път да спре финансирането на производството на снаряди за основния калибър на кораба. Двете голямокалибрени 155/62 mm оръдия могат да поразяват цели на цели 148 km (80 морски мили). Причината е прозаична - те се твърде скъпи. Цената на един снаряд е над 800 000 долара.
Списание "Клуб Океан" напомня, че снарядът Long Range Land-Attack Projectile (LRLAP) е с основна роля за способността на разрушителя да има способност за удар и по брегови цели с изключителна прецизност, при това с минимални съпътващи щети извън целта.
LRLAP е единственият боеприпас предвиден да бъде изстрелват от 155/62 mm оръдия на DDG 1000 Zumwalt. Те са най-голямокалибрените оръдия монтирани на боен кораб от края на Втората световна война. - Още за DDG 1000
Източник: http://www.pan.bg/
 
Бившото военно летище на Добрич става общинска собственост
08.11.2016, 19:34
Бившото военно летище на Добрич ще стане собственост на общината, съобщи кметът Йордан Йорданов. Голяма част от обекта вече е прехвърлена от Министерството на отбраната и предстои да бъде включена в Общия устройствен план на града, който ще бъде готов през 2017 г. Започнала е процедура по деактуване като публична общинска собственост.
Предназначението на бившото летище ще бъде за интермодален терминал, каза Йорданов. Това означава, че ще се търсят инвеститори за създаване на модерен логистичен център. За това има много добри предпоставки - близост на ЖП линия, както и до околовръстния път и трасетата към Варна, Балчик и границата с Румъния, обясниха от кметския екип.
 
Москва може да достави ПВО системи в Турция
08.11.2016, 15:25
Русия и Турция планират да създадат междуправителствена комисия за военно-техническо сътрудничество преди края на тази година. Това обяви пред Интерфакс в понеделник (7 ноември) директорът на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Александър Фомин, цитиран от "Дейли Сабах".
По думите му най-важната тема в дневния ред на комисията ще бъдат евентуални доставки на големи ПВО системи в Турция. Фомин подчерта, че решението по този въпрос съседка може да бъде взето на срещата на комисията.
През октомври източници от турското външно министерство съобщиха, че Анкара е готова да приеме оферта от Русия за търг за доставка на ПВО системи в страната. Миналата година Турция отмени предварителен договор  за подобни доставки с Китай заради опасенията на натовските ѝ съюзници, припомня "Дейли Сабах".
 
Военното министерство на Индия одобри сделката с Русия за 500 танка Т-90
08.11.2016, 15:17
Сделката с Русия за 464 танка Т-90МС беше одобрена от ресорната комисия към военното министерство на Индия, съобщи "Взгляд" във вторник (8 ноември), като цитира източници от индийското ведомство.
Сделката се оценява на близо $2 милиарда и е придружена с офсетна програма за сглобяване на машините в Индия, пише Times of India.
Одобрението на комисията за закупуване на военна техника е междинен етап от държавната поръчка, което не гарантира сключването на сделката, но позволява да се пристъпи към директни преговори с потенциални доставчици.
Комисията одобри още няколко сделки, включително за закупуването на 83 изтребители Tejas Mark-1A индийско производство за близо $7 милиарда., както и на 598 индийски безпилотни самолета и 15 леки бойни хеликоптери също индийско производство. Общата сума на сделките възлиза на $12 милиарда.
През 2015 г. бе съобщено, че Русия води преговори с Индия за сключването на договор за доставка на най-новите руски танкове Т-90МС. Това е експортната версия на танка Т-90, която използва същите боеприпаси. В боекомплекта са включени и осколъчни снаряди с дистанционно взривяване, които гарантират по-ефективна борба срещу пехотата на противника. - Още за Т-90
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Китай продава бойни самолети зад граница
08.11.2016, 09:56
В дните около китайското авиационно изложение в Джухай стана ясно, че страната е реализирала две експортни сделки – една за FTC-2000 и друга за FC-1 (JF-17).
Судан става първия експортен клиент на учебно-бойния свръхзвуков самолет FTC-2000. Страната ще придобие шест броя от този тип. Сроковете за доставка и сумата по договора не се съобщават.
FTC-2000 e далечно развитие на J-7 (китайското копие на МиГ-21). Самолетът се използва в китайските ВВС за напреднало изтребително обучение на летците, които ще преминават на J-7 и J-8. Машината има вградено 23-mm оръдие и пет точки за окачване на боен товар.
Втората експортна сделка е за лекия еднодвигателен изтребител FC-1 (известен в Пакистан, като JF-17) и е с Мианмар. Страната се спряга за клиент на типа от доста време, но сега се потвърждава, че е закупила 16 изтребителя за по $35 млн. всеки.
Мианмар в момента експлоатира голям брой F-7M и МиГ-29, както и изтребителите-бомбардировачи A-5. Не е известно, кога страната ще получи официално новия изтребител.
FC-1 е конструиран в Китай по пакистанска поръчка еднодвигателен изтребител. Основен оператор в момента е Пакистан, но в последните години е налична информация за експорта на самолета в страни, като Нигерия и Шри Ланка.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Сингапур купува H225M и CH-47F
08.11.2016, 09:53
Сингапур ще закупи неназован брой транспортни вертолети Airbus Helicopters H225M и Boeing CH-47F, в рамките на програма за модернизация на вертолетната си авиация.
Вертолетите Caracal и Chinook ще заменят съответно сега използваните от сигнапурските ВВС машини AS332 Super Puma и CH-47SD. Сигнапур използва първия тип от 1983 г., а втория от 1994 г. и са определени от министъра на отбраната на страната, като остаряващи.
Според официално съобщение на сингапурското МО двата нови типа вертолети имат по-високи технически характеристики и ще дадат нужните способности на въоръжените сили на страната. Не се дава информация за сроковете на доставка.
В момента Сингапур разполага с 32 броя AS332 и 16 CH-47SD.
Сделката е важна за H225M, чийто цивилен вариант страда от съмнения за безопасността му, поради серия катастрофи и скорошната анулирана сделка за 50 машини в Полша.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Генерал Попов: До седмица пускаме RfP за новия изтребител
08.11.2016, 09:50
„За да бъде изпратено т.нар. RfP, трябва да има съгласувателен подпис и на министъра на икономиката, както и да бъде обсъдено с МВнР, МФ и други. Надявам се до седмица този процес да бъде завършен и RfP да бъде изпратено”, това заявява пред вестник „Монитор” началникът на отбраната генерал Константин Попов.
Генерал Попов отказва да назове какъв боен самолет ни трябва.
„На този въпрос никога не съм отговарял, защото аз съм началник на отбраната и моята дума ще означава заповед, както и че съм взел еднолично решение. А в този случай едноличните решения не са правилни, ние разчитаме на екипната работа във ВВС и взаимодействието с другите институции. Освен това, ако от сега се обявява кой за какъв тип самолет е, се създава вътрешно напрежение. Предварително обявени позиции могат да доведат дори до нереализация на проекта. За мен целта е България да има добър изтребител, който да може да служи и на ВВС, и на Сухопътните войски и на ВМС, нещо, което добре се вписва в цялостната ни концепция и визия за българската армия”, заявява генерал Попов.
Началникът на отбраната, че е възможно да се купи боен самолет за под 1,5 млрд. лева, но подчертава, че за да е ефективен той се нуждае от много съпътстващи разходи.
„Надявам се, че ще постигнем максимално добра цена за максимално бойни способности. Защото всеки вложен лев трябва да носи бойна способност”, подчертава генерал Попов.
Генерал Константин Попов защитава и увеличаването на разходите по проекта в сравнение с планираните 700 млн. лева през 2012 г. Според него това се налагало поради усложената международна обстановка.
Това е един от редките коментари на генерал Попов по въпроса за новия боен самолет, като най-сериозната новина идва от заявлението му, че в рамките на тази седмица ще бъде приключено съгласуването на RfP и най-накрая той ще бъде пуснат до потенциалните доставчици.
Дали това ще стане е неясно. Министър Ненчев за сега не дава публична информация по темата, макар и формално всичко в момента да опира до неговия подпис.
Друга голяма неизвестна е вътрешно-политическата обстановка в страната и заплахите на премиера Борисов да подаде оставка ако ГЕРБ загубят втория тур на президентските избори. При такъв сценарии е възможно страната да остане без правителство точно в най-ключовия момент за процеса по избор на нов боен самолет.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
8 ноември - Ден на българската полиция
08.11.2016, 09:33

На 8 ноември, Архангелов ден, българската полиция отбелязва своя празник. За първи път празникът на българската полиция се чества на 21 ноември 1924 г. (ст. стил св. Архангел Михаил). Прекъснат е след 1943 г. По предложение на Националния полицейски синдикат през 1994 г. църковният празник Архангеловден - 8 ноември, е обявен за празник на Националната полиция.

С Решение 38 на Министерски съвет от 29 януари 1999 г. църковният празник св. Архангел Михаил е обявен за Професионален празник на служителите от Национална служба "Полиция" на МВР. Със Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, приет от 40-ото Народно събрание на 22 юли 2008 г.

Тържествената церемония по отбелязване на празника ще започне в 10 часа в сградата на Академията на МВР, пред паметника на загиналите служители на Министерството на вътрешните работи, където в знак на почит към колегите си, полицаите ще положат венци и ще издигнат българския флаг, ще бъде отслужен и водосвет за здраве. Празникът ще продължи с тържествена церемония, на която ръководството на вътрешното министерство ще награди полицаи, проявили висок професионализъм и дали съществен принос при изпълнението на професионалните си задачи.

Празникът ще бъде отбелязан и в областните дирекции на полицията в страната с "Ден на отворените врати", предвидени са и различни други инициативи. Дирекция "Специализирани полицейски сили" към ГД "Охранителна полиция" също ще отвори врати за гражданите и в 10 часа на 8 ноември ще посрещне деца от няколко столични училища.
Източник: http://www.bgnes.com/

 
Поклон пред паметта на командира на торпедоносеца "Дръзки" кап. I ранг Георги Купов
08.11.2016, 08:20
Група моряци от клуба "Военни моряци" при Столичната организация на СОСЗР начело с председателя на клуба капитан I ранг о.з. Георги Методиев, заедно със заместник - началника на отбраната вицеадмирал Евтим Евтимов, офицери от МО и офицери, старшини и матроси от Първи дивизион патрулни кораби, Варна, се събрахме вчера пред гроба на командира на торпедоносеца "Дръзки", успешно атакувал турския крайцер "Хамидие" по времето на Балканската война преди 104 години. Тук присъства и председателят на Обществената академия за наука, образование и култура акад. проф. д-р Асен Богданов.
В началото свещеник отслужи опело в памет на капитан I ранг Георги Купов. След това вицеадмирал Евтимов говори за значението на победоносната атака на отряда торпедоносци под командването на капитан II ранг Димитър Добрев и поразяването на крайцера "Хамидие" с торпедото изстреляно от "Дръзки". И отбеляза, че отдаването на почит към героите от изминалите войни, е чест и задължение на всички нас. След него говори акад. Богданов, който отбеляза геройската атака на един малък отряд срещу многократно по-силния противник. - (видео)
Всички почетохме паметта на героите и най-вече на командира на "Дръзки" капитан I ранг Купов със сваляне на шапки и падане на колене. Сигналист изсвири траурен сигнал, а матроси взеха автоматите "За почест". След това бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на гроба на Георги Купов. - Още за „Дръзки“
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Daily Mail: Барак Обама е решил да уволни директора на ФБР след изборите
08.11.2016, 08:05
След като президентът на САЩ беше настоятелно подтикван от своя висш съветник Валери Джарет да отстрани Джейм Коми от поста директор на ФБР, Барак Обама се е съгласил, че е дошло време да бъде уволнено топ ченгето на Америка, съобщава британският вестник Daily Mail. Според започнат с решението на Обама източник от Белия дом, Джарет и държавният глава са водили дълги разговори през последните няколко дни относно политическите и правни последици от уволняването на директора на ФБР.
Обама се вбеси на Коми заради подновяването на разследването на ФБР за имейлите на Хилари Клинтън 11 дни преди изборите, а след това признавайки два дни преди вота, че не може да намери никакви причини за предприемане на действия срещу кандидата на демократите за президент на страната.
Но президентът не беше съгласен на действия срещу Коми, за да не бъде обвинен във възпрепятстване на правосъдието.
Все пак Джарет е убедила президент, е в правомощията му е да отстрани директора на ФБР за неговата необмислена и хаотична намеса в президентските избори.
 
Ракетчик номер едно на Българската армия стана на 95 години
08.11.2016, 08:00

Днес генерал-лейтенант от запаса Димитър Ж. Тодоров навършва достойните 95 години. Специални поздрави и пожелания за дълголетие и благодарности за службата в интерес на Родината му изпращат председателите на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов, на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ  капитан далечно плаване Атанас Илев и на клуб „Ракетни войски и артилерия” към Столичната организация на СОСЗР генерал-майор от запаса Вълчо Фотев.
********
От  септември 1941 г. ген. Тодоров е  войник в  12 пехотен полк в Ст. Загора.  Следва  арест  за  антифашистка  дейност  и  15-годишна  присъда в  Сливенския  затвор. След две  години  и  четири  месеца  в  затвора  на  09.09. 1944 г.  е  освободен.  От  29  ноември 1944 г.  е  доброволец  във  Втората  фаза  на  Втората  световна  война  като  помощник командир на  1-во  артилерийско  отделение  от  8-ми  дивизионен  артилерийски  полк  с  чин  капитан. Така  започват  43 –те години  служба  в  БА.  За  да  завършат  на  31  март 1987 г., след  като  15  години  е  начело  на  българските  Ракетни  войски  и  артилерия и  близо  10 години  главен  инспектор  в  МО  по  РВиА.
След  войната  започва  като  командир  на  гаубичен  артилерийски  полк.  По - късно  е  началник  на  артилерията  на  2  мсд,  началник  щаба  на  артилерията  на  3-та  армия.  През  1059-60год.  е  началник  катедра ,,Артилерия“  във  ВА ,,Г.С. Раковски“.  От  1960 г.  е  началник  щаба  на  Командването  на  артилерията  в  МО.  По-късно  е  слушател  във  Военнотехническата  академия, ВА ,,Г.С.Раковски, и  ВАГЩ ,,Ворошилов“.  От  19 октомври  1964 г. до 1978 г.  е  Командващ  РВиА  на  БА. През  1965 г.  му  е  присвоено  званието  генерал- майор  а  през  1974 – генерал- лейтенант.
От  31  март 1987 г. преминава  в  запаса.
Ген.  Тодоров  е  безспорен  Ракетчик  номер  едно. Участва  активно  във  формирането  на  трите  армейски  ракетни  бригади  в  Карлово, Ямбол  и  Самоков и  фронтовата  ракетна  бригада в Телиш,  армейските  ракетно-технически  бази  и  голямата  част  от  ракетните  дивизиони  на  общовойсковите  съединения. Той  организира  и  Първия  боен  пуск  от  Първата  ракетна  бригада  на  28  август  1962 г. на  полигона  Капустин  Яр – Русия  и  първия  боен  пуск  на  7 ордн – Бояново  на  11  май  1963 г. на  полигона  ,,Ново  село“.  Почетен  член  е  на  Съюза  на  ветераните  от  войните  и  на  СОСЗР и почетен  председател  е  на  Клуб ,,РВиА Олимпий  Панов“. -
Още ракетни войски

 

 
Руски брониран автомобил Скорпион
07.11.2016, 21:34

 

 

„Скорпион - новое созвездие бронемашин“ - програма „Военная приемка“ на руския военен телевизионен канал „Звезда“

 
НАТО пак скача срещу Русия
07.11.2016, 21:12
Стотици хиляди военни от НАТО ще бъдат поставени в състояние на повишена бойна готовност на фона на растящо напрежение с Русия, съобщи британският вестник "Таймс", позовавайки се на думи на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.
Той не посочва конкретни данни, но според британския постоянен представител в НАТО сър Адам Томсън става дума за до 300 000 военни. При криза те трябва да са в състояние да се разположат в срок до 2 месеца. В момента разгръщането на сила с подобна численост изисква до 180 дни, уточнява изданието.
"Напоследък наблюдаваме, че Русия значително се е активизирала в много посоки. Видяхме, че Русия стана по-напориста, значително укрепи военната си мощ, утрои военните си разходи от 2000 г. досега, създаде нови военни възможности и използва войските си срещу съседи", заявил Столтенберг. Тъй като е Русия използвала пропаганда в страните на НАТО, Алиансът трябвало да отговори на това, категоричен бил шефът на НАОТ. По думите му в близките седмици можело да се проведе среща във формата Съвет Русия-НАТО.
Командващите в НАТО искат да подготвят значителна сухопътна сила, способна да предотврати руска агресия, пише още "Таймс". Тази сила ще се задейства след силите на НАТО за бързо реагиране, които могат да се разположат в зона на бойни действия в рамките на 5 дни. Те наброяват около 5000 души и разполагат с подкрепа по въздух и вода, а веднага след тях идват силите за подсилване от около 40 000 души. Алиансът разполага с близо 3 милиона военни от сухопътни, военноморски, военновъздушни и десантни части.
Военните, предвидени за повишена бойна готовност, ще дойдат от различни държави в Алианса, включително Великобритания.
"Не съм убеден, че всички осъзнават колко трудно и скъпо ще е това за реализиране, но то е част от концепцията, която договорихме през февруари", казва сър Адам Томпъсн, който обяви в четвъртък, че напуска поста си в НАТО.
"НАТО предприе курс към Студена война и всяко заявление на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг потвърждава това", реагира междувременно в туитър сенаторът Алексей Пушков, цитиран от РИА "Новости".
По-рано говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви по повод публикацията, че действията на Русия по обезпечавана на националната безопасност не представляват заплаха за когото и да е, но да се изкорени агресивният характер на НАТО, който продължава движението си към границите на Русия, е невъзможно.
Източник: http://www.duma.bg/
 
Фрегатата „Верни” участва в операция на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”
07.11.2016, 19:40
Приключи първия етап от участието на фрегата „Верни” в операция на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”.
По време на прехода от Пункт за базиране Бургас до военноморска база Суда, на остров Крит, Гърция, фрегата „Верни” изпълни задачи по наблюдение и на морските превози и другите дейности в района на плаване. По време на престоя на кораба във военноморска база Суда от 30 октомври до 6 ноември 2016 г. екипажа извърши непосредствена подготовка за следващият етап, включваща отработване на действия свързани с конкретната обстановка в района на операцията.
Важна част от подготовката бе и специализираното обучение на групата за проверка на кораб-нарушител, което се проведе в „Учебен центъра на НАТО за контрол на корабоплаването” (NMIOTC) за времето от 31 октомври до 04 ноември 2016 г. Основен акцент бе поставен на темите: анализи и поуки от практиката; психологически аспекти, включващи народо-психология и етически особености на екипажа на проверявания кораб и аспекти на международното морско право, свързани с участието в морски операции. Освен теоретичната част, групата премина практически занятия по боравене с оръжие в тесни пространства, техники за претърсване на кораб и членове от екипажа на кораб-нарушител.
След завършване на подготовката комодор Георгиус Цокас, командир на „Учебен центъра на НАТО за контрол на корабоплаването”, поздрави обучаемите за положеното старание и връчи сертификат за преминатото обучение на командира на фрегата „Верни”.
На 6 ноември 2016 г. екипажът на фрегата „Верни” се възползва от възможността да упражни правото си на глас в откритата в град Ханя секция за провеждане на избори за президент, вицепрезидент на Р България и национален референдум.
На 7 ноември 2016 г. започна вторият етап от участието на фрегата „Верни” в операция на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”. Пред екипажа са поставени конкретни задачи по наблюдение на надводната обстановка и свързани с осигуряване на безопасността на корабоплаването в района на операцията. Тези задачи ще бъдат изпълнявани съвместно с други кораби от съюзни държави. За съгласуване на действията на море, на 5 ноември, се проведе работна среща с основния команден състав на участващите кораби.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Чешките ВВС проявяват интерес към L-39NG
07.11.2016, 19:25
Чешките ВВС биха искали да са първите оператори на модернизираните тренировъчни самолети L-39NG, производство на Aero Vodochody, информира командирът на бойната авиация генерал-майор Яромир Шебеста. Според него новият самолет може успешно да се експлоатира съвместно с по-старите модификации L-39 Albatros, дислоцирани във военновъздушната база Пардубице. Базата там може да стане регионален център за напреднало обучение на пилоти през следващите години.
Чешките ВВС са „дългодишен партньор на Aero” и тяхната подкрепа „ ще е ключов елемент за бъдещия успех на проекта”, споделя изпълнителният директор на Aero. „А интересът към Летателно-тренировъчния център в Пардубице е важен сигнал за другите потенциални купувачи”.
L-39NG е снабден с по-мощен двигател Williams International FJ44-4M и нова авионика на Genesys Aerosystems.
Летателните изпитания на новата модификация са запланувани за средата на 2017 г., а получаването на сертификациите за летателна годност – следващата година. Целта е производството да достигне до 15 самолета годишно, като първите доставки се очакват да започнат през 2019-20.
Разработването на L-39NG се финансира съвместно с бившата държавна агенция Omnipol, която отговаряше за продажбите на L-39 в пиковия период от 1968 до 1997 г., когато са продадени общо 2957 самолета L-39.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Украинските бойни катери "Аккерман" и "Бердянск" преминават държавни изпитания
07.11.2016, 16:40
Двата най-нови катера тип «Гюрза-М», U174 «Аккерман» и U175 «Бердянск», са излезли в открито море за преминаване на държавни изпитания. Преди това през февруари т.г. те са преминали заводските изпитания и сега предстои приемането им от ВМС на Украйна.
Катерите са построени в киевския завод «Ленинская кузница» и са пуснати на вода преди почти година, след което са прехвърлени в Одеса. В киевското предприятие към момента се строят още 4 катера от този тип.
Тези бронирани катери са предназначени за защита на морски пристанища, териториалните води и за участие в специални операции.
Катерите тип «Гюрза-М» са с дължина - 23 метра, ширина - 4,8 метра, максимална скорост - 25 възла и далечина на плаване - 700 морски мили. Въоръжението им се състои от два дистанционно управляеми бойни модула «Катран», които включват 30 мм оръди, 7.62 мм картечница КТ и два гранотомета. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg/
 
Утре отбелязваме 104 години от първата българска морска победа
07.11.2016, 15:57
На 8 ноември 2016 г. от 11.00 часа, по случай 104 години от първата българска морска победа, пред Военноморския музей в гр. Варна ще се проведе военен ритуал и ще бъдат поднесени венци и цветя на Кораба-музей „Дръзки” и пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев – командир на отряда торпедоносци, извършили атаката срещу крайцера „Хамидие”.
През Балканската война, на 7 (20) ноември 1912 г., след съобщението за движението на турски транспортни и военни кораби капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход. На 32 мили от Варна забелязват силуета на крайцера „Хамидие”. В първите часове на 8 (21) ноември отрядът атакува неприятеля. Последен от дистанция под 100 м. атакува „Дръзки”. Оглушителен взрив показва, че целта е поразена. „Хамидие” е изваден от строя и са сериозно нарушени комуникациите на противника по море. Атаката доказва ролята на флота за защита на бреговете и е един от примерите за успехите на Българската армия в Балканската война. - Още за „Дръзки“
 
72 години от смъртта на Рихард Зорге
07.11.2016, 15:08
На днешната дата през 1944 г. е обесен Рихард Зорге - руски разузнавач и журналист.
Внук е на Фр. Зорге - ученик и съратник на К. Маркс и Фр. Енгелс. Зорге е мобилизиран в немската армия през 1914 г. и участва в Първата световна война. Член е на Независимата социалдемократическа партия от 1917 до 1919 г., членува в Германската комунистическа партия от 1919 г. Пропагандист е във Вупертал и Франкфурт на Майн, редактор на комунистическия вестник в Солинген. От 1924 г. е в СССР. Член е на КПСС от 1925 г.
През 30-те и 40-те години на миналия век е разузнавач на СССР в Германия, Япония и други страни. Успява да получи сравнително точна информация за броя на немските дивизии, съсредоточени през лятото на 1941 г. на границите на СССР, за датата на нахлуването на войските и за планираните военни действия.
През октомври 1941 г. е арестуван от японската полиция, през септември 1943 г. осъден на смърт и обесен. Погребан е в Токио.
 
Полша планира да закупи още брегови ракетни комплекси NSM
07.11.2016, 14:59
МО на Полша може да закупи допълнително количество противокорабни ракети (ПКР) (Naval Strike Missile), производство на компанията Kongsberg. Според министъра на отбраната Бартош Ковнаски трябва също да нарастват и възможностите на морското разузнаване. ПКР NSM имат далечина на стрелбата от 200 км, докато радарите са с по-малък обхват. Един от вариантите е придобиване на разузнавателни БЛА.
Първата ескадрила ракети NSM е била развърната през 2013 г., а втората – през 2014 г.
Противокорабната ракета със средна далечина на действие NSM е предназначена за поразяване на широк спектър от цели в открито море, проливи, фиорди и пристанища. Може да се използва и по наземни цели.
Ракетата е разработена от компанията Kongsberg Defence & Aerospace за ВМС на Норвегия като замяна на остарелите ПКР Penguin. NSM може да се използва от корабни, сухопътни и авиационни комплекси.
Източник: http://www.pan.bg/
 
В Москва започна маршът в чест на военния парад на 7 ноември 1941 г.
07.11.2016, 12:08
На Червения площад в Москва започна тържественият марш, посветен на 75-годишнината от легендарния парад на 7 ноември 1941 година, пише "Российская газета" в понеделник (7 ноември). - (видео)
По паветата на централния площад ще преминат над 5 хиляди души. Зрителите ще имат възможност да видят възстановка на епизоди от войната и парад на военна техника от времето на Великата Отечествена война.
На Червения площад ще бъдат изложени най-малко 40 образци на военна техника от времето на Втората световна война, които московчани и гости на столицата ще могат да разгледат и да снимат.
На 7 ноември 1941 година на Червения площад в центъра на Москва се провежда парадът в чест на поредната годишнина от Октомврийската революция, докато хитлеристите са на прага на столицата. 28 000 войници преминават по площада, след което директно се отправят към фронта, за да участват в битката за Москва. - Oще военни паради
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Русия орязва сериозно разходите за отбрана
07.11.2016, 12:02
Руските власти ще съкратят разходите за отбрана с 1 трлн. рубли ($15,89 млрд.) или с около 30%. Този извод може да се направи от проекта за федерален бюджет, който бе внесен от правителството в долната камара на руския парламент (Държавната дума) в края на ноември, пише "КоммерсантЪ".
В общи линии разходите за "национална отбрана", заложени в проекта за федерален бюджет за 2017 г. са 2,84 трлн. рубли ($45,14 млрд.) или 3,3% от БВП. "В условията на спад на приходната част, задачата да се постигне компромис между получателите на бюджета отива на заден план; важното е да се запази, макар и в съкратен вид, функционирането на народното стопанство и държавата по всички основни направления", коментира експертът-анализатор от "Финам" Алексей Калачов. Според него на фона на спада на цените на петрола би било странно увеличаването на военните разходи да продължи, докато финансирането в социалното направление пада.
Затова делът на военните разходи постепенно ще се съкращава. Така през 2018 г. за отбрана ще бъдат отделени 3% от БВП, а през 2019 г. този дял ще се понижи до 2,8%.
Общо съкращение
До голяма степен решението на правителството бе продиктувано от примера на късния Съветски съюз: в условията на поевтиняващ петрол съветските власти продължиха да увеличават военните разходи, което бе една от причините за дълбоката криза, довела до разпада на страната. "Главният урок за бюджетното планиране, който може да се извлече от бюджета на късния СССР, е опасността от прекомерни военни разходи", смята съветникът по макроикономическите въпроси на "Откритие Брокер" Сергей Хестанов. Според него именно затова правителството е решило да намали военните разходи с цяла 1/3, независимо от факта, че подобно съкращение ще бъде особено болезнено за компаниите от военно-промишления сектор.
В проекта за бюджет се свиват не само разходите за национална отбрана – съкращенията засягат почти всички пера, но при военните разходи намаляването е най-голямо. "Изключение през 2017 г. прави рязкото повишение на разходите за социална политика, което е обяснимо на фона на предизборния президентски цикъл – преди избори маслото на масата е по-важно от оръжията", обяснява Алексей Калачов.
В същото време от 2017 г. започва планирано покачване на разходите за обслужване на държавния дълг. Причината е, че тогава фондът, в който се съхраняват свръхприходите от петрол, ще бъде изразходван напълно за покриване на бюджетния дефицит и така основният източник за покриване на този дефицит ще бъдат заемите.
Икономичен подход
Размерът на бюджетния дефицит зависи на първо място от цената на петрола: през 2016 г. правителството планира да го задържи на равнище от 3% от БВП. "Към момента в проектобюджета за следващата година са заложени относително консервативни цифри за цените на петрола, което води до необходимост разходите да се съкратят сериозно", коментира анализаторът от ГК "ТелТрейд" (TeleTrade) Михаил Поддубски. Освен това, според него, в бъдеще разходите ще трябва да се орежат още по-драстично.
В условията на недостиг на държавни средства правителството вече се отказа от стартирането на нови големи проекти, включително намали финансирането за реконструкцията на главните ж.п. връзки до страни от Европа и Далечния Изток – Транссибирската магистрала и БАМ. Като цяло се предвижда номиналните разходи в бюджета да се съкратят от 19,8% през 2016 г. до 16,2% от БВП през 2019 година. Според дългосрочния план до 2034 г. министерството на финансите ще намали държавните разходи до 13,1% от БВП. - Още руски ВПК
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Завърши първото полувреме в мача на министър Ненчев
07.11.2016, 10:09
Изборите за нов президент и резултатите – очаквани или не, от първия тур засенчиха „празниците” по повод втората годишнина на второто правителство на Бойко Борисов. На 7 ноември 2014 г. премиерът и министрите му приеха със сериозни обещания своите държавни постове. Днес би трябвало да се отчетат за свършеното. Както стана ясно от среднощното изявление на министър-председателя, ще трябва да изчакаме резултатите от втория тур и след това ще видим.
Все пак две години съвсем не са малко. Достатъчен период, за да се направи много.
Какво се случи на 7 ноември 2014 г. в МО?
С изключително кратки и конкретни слова в зала „Тържествена” на МО бе извършена смяната на министрите на отбраната. Служебният военен министър Велизар Шаламанов сдаде властта на лидера на БЗНС от Реформаторския блок Николай Ненчев. По утвърдена традиция новият министър получи от предшественика си специално осветена за него икона на „Св. Георги Победоносец”.
За мен е изключителна чест да бъда министър на отбраната, каза пред генералите, адмиралите, офицерите и служителите Николай Ненчев. По възможно най-ясен и категоричен начин ще защитавам всеки от вас, продължи той, честта на пагона и честта на Министерството на отбраната. Министър Ненчев съобщи, че на проведеното малко преди това първо заседание на правителството, е поставил приоритетите на министър-председателя Бойко Борисов, който „прояви особено отношение към всичко онова, което аз предварително имах като информация и споделих с него”.
Надявам се и вярвам, че ще бъдем екип, заяви новият министър, заставам зад всеки от вас персонално и разчитам на вас. Ще бъда, отбеляза той, последователен и предвидим в политиката, която ще водим по-нататък.
Николай Ненчев благодари на г-н Шаламанов, който „направи толкова много за тези три месеца, дава ми едно изключително добро наследство, към което по най-ясен и категоричен начин ще се придържам.”
Приоритетите в бъдеще време и след две години
Основните приоритети пред Въоръжените ни сили остават в бъдеще време и след две години. Дали ще имат време Борисов и Ненчев да ги постигнат, е друг въпрос. Все пак да си припомним някои от тях. Чакат големите модернизационни проекти, а по край тях дори не говорим за малките. Новите самолети и кораби минаха през парламента, но до тук. Бронираните бойни машини са все още единствено теория за Сухопътни войски. Вакантните места във военните формирование не само, че не намаляват, но и растат. Конкурси се обявяват, но кандидати няма. Не само за войници, но и за курсанти. Подполковниците и майорите се чудят кой ще дойде след тях. Това, че хората са най-важният ресурс в отбраната, продължава да бъде само на думи, които, оказва се, че не решават въпроса с недостига на личен състав. Министърът на отбраната не успя да се пребори за повишаване на военните заплати. Между двете четения на промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили Комисията по отбрана успокои министърът, предлагайки единствено повишаване коефициента за изчисление на възнагражденията на офицерите. Но само за тях, защото така било по Закона за МВР. Интересно, защо трябва да приравняваме армията с полицията?!
Завърши първото полувреме в мача на министър Ненчев. Време за почивка до следващото няма. Бюджет - 2017 и средносрочната прогноза за следващите три години обаче не предвещават добър краен резултат. Ако бъде приет, разбира се.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Забравените герои на България: Генерал-майор Йордан Тимофеев Венедиков
07.11.2016, 10:03
Навършват се 59 години от смъртта на генерал-майор Йордан Тимофеев Венедиков. Той е роден на 15 януари 1871 г. в с. Баня, Петричко. Завършва Военното училище в София (1892) и Генаралщабна академия в Торино, Италия (1908). На 2 август 1892 г. е произведен в чин подпоручик. През 1895 г. участва във въстание в Македония, а през 1896 г. в арменското въстание в Цариград, а по-късно и в Илинденското (1903). На военна служба постъпва отново през 1896 г. На 2 август е произведен в чин поручик, на 30 декември 1908 г. в чин майор. Служи в кавалерията: в 3- ти конен полк (1900) и в Кавалерийската школа в София (1904). Става адютант в Кавалерийска инспекция (1909) и командир на ескадрон в 1- ви конен полк (1910).
През Балканската война (1912-1913) с чин майор командва ескадрон в Кавалерийската дивизия, взема участие в сраженията около Лозенград и Люлебургас. През 1914 г. е произведен в чин подполковник.
По време на Първата световна война (1915-1918) командва 4- ти конен полк от Кавалерийската дивизия, с който се сражава в Македония и Добруджа. През март 1917 г. до юли 1918 г. е Главен редактор на военните издания, след това командва пехотна бригада. През 1918 г. е произведен в чин полковник. От армията се уволнява през 1919 г., като работи във Военно-историческата комисия. Изследва войните през 1885 и 1912- 1913 г. През 1936 г. е произведен в чин генерал-майор (о.з.). Член е на Историческото дружество. Умира на 7 ноември 1957 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст.; орден „Св.Александър” III ст.; народния ордена „За военна заслуга” III ст. и IV ст.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Военното ведомство изостава с усвояването на капиталовите разходи
06.11.2016, 20:56
Министерството на отбраната е усвоило само 21, 66 на сто от предвидените средства за капиталови разходи за деветмесечието на годината. Според отчета на ведомството става дума едва за 12, 877 млн. лв. До края на годината министерството трябва да се справи с оставащите около 46.5 млн. лв.
Усвоените средства по основни функции и дейности за деветмесечието на 2016 г. възлизат на 724 420 хил. лв., от които за МО – 698 416,17 хил. лв. и за ВВУ – 26 003,83 хил.лв., се посочва в отчета на МО. При планирани 1, 085 439 млрд.лв. до 30 септември са изразходвани 66,74 процента. Най-голям процент изпълнение има при функциите „Образование” и „Социално осигуряване, подпомаагне и грижи”, а най-малък е при функция „Отбрана и сигурност”.
********
Уточненият план за разходи по бюджета на Министерството на отбраната, към 30.09.2016 г., възлиза на 1 085 439,84 хил. лв. или 1,22% от БВП, в т.ч. 1 046 324,97 хил. лв. (1,17 % от БВП) за МО и 39 114,87 хил. лв. за Висшите военни училища и ВА „Г.С.Раковски“, в т.ч. трансфер – 25 218,51 хил. лв., собствени приходи – 6 549,90 хил. лв. и преходен остатък – 7 346,46 хил. лв.
Уточненият бюджет на МО е формиран от следните източници:
1. Бюджетна рамка за разходи на Министерството на отбраната (МО), утвърдена в Закона за държавния бюджет на Република България за 2016 г. - 1 027 173,0 хил. лв., в т. ч:  Разходи на МО - 1 003 089,0 хил. лв.,·  Трансфер от бюджета на МО за· Висшите военни училища и ВА (ВВУ и ВА) - 24 084,0 хил. лв.
2. Допълнително предоставени средства в размер на 44 370,48 хил. лв. от други министерства и/или ведомства по отделните функции и дейности на основание чл. 109 и чл. 110 от Закона за публичните финанси, нормативни актове на Министерския съвет и уведомителни писма от Министерството на финансите до 30.09.2016 г., за което са извършени корекции по бюджета на Министерството на отбраната в размер на 43 235,97 хил. лв. за МО и 1 134,51 хил. лв. за ВВУ и ВА.
3. План за собствени приходи и преходен остатък на ВВУ и ВА – 13 896,36 хил. лв.
Реализираните приходи до 30.09.2016 г. са в размер на 24 285,74 хил. лв. или 54,83% за МО и 7 607,84 хил. лв. за ВВУ и ВА или 116,15 % от уточнените планове.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
В Канада май намерили изгубена атомна бомба
06.11.2016, 15:54
Военноморският флот на Канада проверява съобщенията, че водолаз е намерил на бряг в Британска Колумбия изгубената през 50-те години на миналия ХХ в. атомна бомба Mark IV, съобщава в. "Гардиън".
Първоначално Шон Смиричински смятал, че се натъкнал на НЛО. Все пак местни жители предполагат, че това може да е загубената атомна бомба.
През 1950 г., бомбардировачът B-36 от ВВС САЩ е извършвал тренировъчен полет, когато са му се запалил три от шестте двигатели. Екипажът решил да изхвърли бомбата, на която нямало плутониев заряд, след което е напуснал машината.
 
Разсекретиха изображението на ЗРК "Панцирь-СА"
06.11.2016, 15:29
Арктическия вариант на ЗРАК "Панцирь" е лишен от оръдията, но е получил нова станция за откриване на целите и увеличен ракетен БК – сега той има 18 ракети.
Зелият комплекс е монтиран на шасито на двузвенен транспортьор тип ДТ-30 "Витязь", производство на Ишимбайския машиностроителен завод, влизащ сега в корпорацията "Уралвагонзавод". - Още за ЗРАК „Панцирь“
 
Австрийската армия не допуска ислямисти в редиците си
06.11.2016, 12:00
Присъствието на привърженици на терористични групировки в армията на Австрия е невъзможно, тъй като всеки новобранец преминава специална проверка преди да бъде приет във въоръжените сили. Това обяви в събота официалният представител на Министерството на отбраната на Австрия полковник Михаел Бауер.
„Подробната проверка ни помага да се предпазим от инфилтрирането на ислямисти”, казва Бауер за вестник „Кронен цайтунг”. Както подчертават от австрийското военно контраразузнаване, в Австрия е невъзможна ситуация като тази в съседна Германия.
В армията на Австрия в момента има 30 мюсюлмани, но те не представляват и най-малката опасност. В елитните подразделения също не е открита и следа от потенциални терористи, добавят от отбранителното ведомство. Темата стана актуална, след като военното контраразузнаване в Германия разкри във въоръжените сили 20 ислямисти, други 60 са заподозрени. Според данните на германските специални служби ислямистите се стремят целенасочено в Бундесвера, за да преминат военна подготовка и да получат умения за работа с оръжие. Проверката на новобранците в Германия сега е възможна едва след влизането им в състава на въоръжените сили.
Източник: http://www.bgnes.com/
 
Т-14 "Армата" е най-революционният танк
06.11.2016, 10:09
Британското разузнаване определя новият руски танк Т-14 Армата като най-революционния в производството на танкове през последните 50 години, съобщи „Sunday Telegraph“.
„Без съмнение „Армата“ е най-революционния танк за последния половин век. Пълното снаряжение на танка си струва цената, като това е оръжие от ново поколение“, се казва в официален документ на службите.
В същото време британските военни експерти преразглеждат концепцията, в която употребата на танка Challenger 2 трябва бъде удължена до 2035 г.
От изданието отбелязват, че документът не може да се определи като официално изявление на британското министерство на отбраната. - Още за Т-14
Източник: http://fakti.bg/
 
Почетоха паметта на германските моряци, загинали на подводницата UB-45
06.11.2016, 08:45
На 6 ноември 2016 г. се навършват 100 години от гибелта на екипажа на германската подводница UB-45, потънала пред Златни пясъци след взрив на неприятелска мина. Подводницата излиза от пристанището на Евксиноград за бойно патрулиране вместо българската подводница УБ-18, която остава в базата поради повреда на двигателя за надводен ход. 14 германски военни моряци загиват, за да защитят бреговете на България по време на Първата световна война.
По този повод на гроба на загиналите немски подводничари в Централните гробища във Варна се състоя траурна церемония. Диригентът на Представителния духов оркестър на ВМС капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов издири и аранжира специалният траурен немски сигнал от това време. Оркестранти го изпълниха преди полагането на венците и цветята. Церемонията бе уважена от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев и от представители на Съюза на подводничарите в Република България. Венец поднесе и доц. д-р Илко Щирков - командир на научно изследователската подводница РС - 8В на Института по океанология към БАН. - Още немски подводници
Източник: http://morskivestnik.com, снимки: майор Иван Савов
 
Военните моряци почетоха паметта на загиналите за свободата на България
06.11.2016, 08:37
Както всяка година, и на тази Архангелова (мъжка) задушница Българската армия провежда военни ритуали (панихиди) в памет на загиналите във войните български воини. На ритуала в град Варна, организиран съвместно от Варненската и Великопреславска Света митрополия и командването на Военноморските сили, участваха Представителният духов оркестър и почетен караул от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, представители на държавната и местна власт. В района на Старите гробища пред Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г. бе отслужена панихида и бяха поднесени венци и цветя. Строят бе приет от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов. Тук бяха също командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев и началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” комодор проф. двн Боян Медникаров, офицери от строя и флотски ветерани.
Източник: http://morskivestnik.com, снимки: майор Иван Савов
 

 
С-500: Върховният щит на Русия
05.11.2016, 22:44
Русия отдавна е притеснена от военновъздушните сили на НАТО и разработва разнообразие от далекобойни ракетни системи земя – въздух, за да може да им противодейства.
Разработването на най-новата система Almaz-Antey S-500 “Triumfator“ бележи опитите на Русия да разработи собствен щит срещу балистични ракети, пише The National Interests.
Имаше планове S-500 да бъде приета на въоръжение до края на тази и началото на следващата година. Предполага се, че ракетите ще имат максимална вертикална височина от 185 до 200 км., което им позволява да пресичат междуконтинентални балистични ракети и космически спътници с ниска орбита.
Разработват се още ракети – прихващачи 776N-N и 776N-N1. Те унищожават целта си чрез физическо въздействие, а не, разчитайки на фрагментация на бойната глава. Те развиват скорост от между 5 и 6 км. в секунда, което им позволява да пресичат свръхзвукови крилати ракети.
В момента системата се тества, но не се съобщават резултатите от тези тестове. В крайна сметка трябва да се има в предвид, че американската ПРО система THAAD претърпя множество неуспехи в периода на разработването си.
S-500 ще бъде много по-мобилна система, като ще може да избягва атаки, предназначени за потискането на противовъздушната отбрана. В нея ще се включват четири различни радарни превозни средства и едно или две командни такива.
Изготвят се специални контейнери, които ще попречат системата да се забелязва от сателити. Използват се обезопасени комуникационни връзки на променливи честоти, които могат да предпазват оръжието от електронни атаки.
Има информации, че S-500 би била по-ефективна срещу стелт самолет. Системата ще разполага с радар, който ще може да открива такива системи, но няма да предоставя възможност за стрелба от голямо разстояние по тях.
Все пак според някои анализатори системата ще бъде готова чак през 2023 г. - Още за С-500
Източник: https://fakti.bg/
 
Разработиха нов снайпер за руските специални служби
05.11.2016, 21:42
Новият снайперски комплекс „Точность“, разработен специално за нуждите на руските специални служби, премина държавните изпитания и е готов за серийно производство, съобщи директорът на машиностроителния завод в Климовск Дмитрий Семизоров по време на презентацията, в присъствието на вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин, съобщи ТАСС в събота (5 ноември).
„Новите винтовки преминаха успешно държавните изпитания“, заяви  Семизоров. Първата доставка ще бъде за нуждите на Федералната служба за охрана на Русия. Семизоров съобщи още, че предстои да започне  серийно производство в края на 2017 г.
„Това ще бъдат два комплекса с калибър 7,62 мм и два комплекса с калибър 8,6 мм", разказа той.
Семизоров обясни, че серийното производство ще бъде организирано „много интересно“ – работата ще се извършва от пет завода, но доставката ще се прави „през един прозорец“.
Новата пушка не отстъпва по точност и далекобойност на чуждестранните аналози. Произвежда се в комплект с термо визьор за дневно и нощно виждане, както и лазерен мерник. Най-уникалното в новото оръжие е това, че то е разработено заедно с патроните.
Всяка винтовка има два вида патрони – обикновени и бронебойни, които са с 25-30% по-добри от чуждестранните аналози. Калибрите им са 7,62 на 51 и 8,6 на 68, а самите патрони се произвеждат в Тулския и Уляновския оръжейни заводи. Снайперският комплекс е оборудван с оптичен мерник и лазерен далекомер до 2 км.
Дмитрий Семизоров подчерта, че оръжието е изработено изцяло с руски материали, с изключение на електронно-компонентната база в мерника. За основа е използван Т-5000. - Още снайпери
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Нова китайска бордова РЛС с АФАР
05.11.2016, 21:22

Поместената в списанието „Air&Cosmos“ статия „Nouveau radar chinois AESA“ информира, че китайската компания CETC International е представила нова бордова самолетна РЛС с активна фазирана антенна решетка (АФАР.)

Тя е получила обозначението KLJ-7A, и трябва да се монтира на китайско-пакистанския изтребител JF-17 в перспективната модификация Block 3.

Според информация на производителя, далечината на откриване на РЛС е 170 км, като може да съпровожда до 15 въздушни цели и да насочва ракети по четири. РЛС има 11 режима на работа, включително картографиране на местността и режимите “въздух-въздух“, въздух-земя“ и „въздух-море“.

 
Събраха 3000 лв. за паметника на Шести артилерийски полк, нужни са още 7000
05.11.2016, 16:52
Инициативата на община Сливен за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в града досега е събрала 3 000 лева, съобщи БНР.
Целта да бъдат събрани 10 000 лева, необходими за най-належащи дейности по опазване на паметника през зимата.
Общината излезе с призив към гражданите да подкрепят инициативата за възстановяване на разрушения от времето войнишки паметник - символ на българската бойна слава.
От осем месеца местната община провежда дарителска кампания за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк. Постъпленията досега са от благотворителна изложба и дарения. С 1350 лева е подкрепил инициативата носителят на наградата "Добри Желязков" - Иван Начев. Заедно с легендарните Единайсети пехотен и Седми конен полк, сливенският Шести артилерийски полк участва в най-епичните победи на българската армия в зората на 20 век - превземането на Одринската крепост и битката при Каймакчалан.
След Ньойския договор, завърналите се в мизерия от фронта войници и офицери вдигат паметник в чест на загиналите си другари, за който 232-ма души даряват по 100 лева. Централна фигура в 8-метровата внушителна композиция, дело на арх. Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов, е изправен артилерист, чиято протегната ръка сочи към Одрин. Оръдието му с пречупена ос и разбито колело е символ на народната покруса.
Паметникът с имената на 380 загинали командири и войници от полка е открит на ноември 1924 г. 92 години по-късно, дарителските имена ще се изпишат на пергамент, положен в капсула в основите на паметника.
Източник: https://news.bg/
 
В Цапари се помолихме за покой на душите на загиналите български воини
05.11.2016, 16:15
Днес, на Архангелова задушница, се помолихме за вечен покой на душите на загиналите български воини в Първата световна война. Това стана на българското военно гробище край с. Цапари, Република Македония и в местната църква „Св. Георги“.
На военното гробище, където лежат костите на български офицери, подофицери и войници от 15-ти пехотен Ломски полк и 3-ти пехотен Бдински полк, се проведе възпоменателна церемония, която се ръководеше от Иво Антонов – началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в МО. Дойдоха военните аташета в Скопие на САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Сърбия. Домакините бяха представени от офицери от гарнизона в Прилеп, жителите на с. Цапари и Българския културен клуб в Скопие.
В българската група бяха още директорът на дирекция „КИС“ в Щаба на отбраната бригаден генерал Емил Шошев, военното ни аташе в Скопие полковник Илиян Кръстев, заместник-началникът на офиса на НАТО в Скопие подполковник Ивайло Таширов, генералният консул в Скопие Теодор Русинов, консулът ни в Битоля Чавдар Младенов, дипломатите Петър Вълков и Ивайло Кашканов, главният експерт в  отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ подполковник от резерва Манол Тенчев, почетният председател на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Анастасов, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев (двамата са участници във Втората световна война), председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Българската авиационна асоциация полковник от резерва Ангел Георгиев, заместник-председателят на Сдружението на сините каски д-р Румен Белберов и други представители на военно-патриотичните организации.
За героизма на българските воини преди 100 години по тези земи, необходимостта все по-често да си спомняме за тях и да не забравяме, че от войната няма нищо по-лошо говориха Иво Антонов, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и председателят на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов.
Във военното гробище, където почиват 196 наши герои, бяха положени венци и цветя от министерствата на отбраната на България и Македония, Щаба на отбраната, военните аташета, нашето консулство, военно-патриотичните съюзи, Българския културен клуб в Скопие, дружеството за българо-македонска дружба и местните жители. В църквата „Св. Георги“, в чийто двор са единствените запазени седем паметника на загинали български офицер, панихида отслужи свещеник Михаел. През Първата световна война Цапари е на фронтовата линия. През 2004 година гробището в Цапари стана първото официално признато българско военно гробище на територията на Република Македония.
Вчера българската делегация посети района, известен в историята ни, ката Завоят на р. Черна, където преди сто години армията ни води една от най-големите си битки. Преди тръгване от Битоля генерал-лейтенант от запаса Топалов връчи плакети и грамоти на военното ни аташе полковник Илиян Кръстев, на генералния консул в Скопие Теодор Русинов и консула ни в Битоля Чавдар Младенов в знак на благодарност за техните усилия за опазване на военната ни памет.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Иракските военни успешно използват руски ракетни комплекси
05.11.2016, 14:10
Използваните от иракската армия руски ракетни комплекси 9М133 "Корнет" доведоха до "коренен прелом в хода на операцията за освобождението на Мосул". Това пише американското издание "Уол Стрийт Джърнъл" (The Wall Street Journal) в статия, цитирана от "Аргументи и факти" в събота (5 ноември).
Настъплението в Мосул от 17 октомври се води от иракските военни, кюрдски сили и опълченци с подкрепата на оглавяваната от САЩ международна коалиция. Преди това лидерът на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади призова бойците да не напускат града.
Само за седмица военните са унищожили 120 коли-бомби, посочва изданието. Според един от командирите им единствено "Корнет" може да спре заредените с експлозиви коли и да пробие дебелия им пласт метал.
Според изданието Ирак е получил комплексите още през 2003 г. и ги е използвал включително и срещу американска техника. - Още за ПТРК „Корнет“
Източнок: http://bg.rbth.com/
 
Германското разузнаване откри 20 ислямисти в армията, други 60 са заподозрени
05.11.2016, 11:54
Германската служба за военно контраразузнаване откри 20 ислямисти в армията, а още 60 души са заподозряни, съобщи вестник "Берлинер моргенпост", позовавайки се на данни на службата. Особено привлекателно за терористите се оказа интензивното обучение по военно дело, по-специално боравенето с оръжие и военна техника. Изданието уточнява, е проверките в германската армия са започнали заради терористичните нападения в Брюксел и Париж. Съгласно по-рано взето решение на правителството проверката на новобранците от контраразузнавателната служба ще се извършва още преди постъпването им в армията. Това решение влиза в сила от 1 януари 2017 година. В момента тази проверка се извършва след приемането на новобранците в армията.
Източник: http://www.bgnes.com/
 
Китайци внедряват нестандартен патрон с калибър 5,8 мм
05.11.2016, 09:27
Новите автомати на китайската армия стрелят с нов малоимпулсен патрон с нестандартния калибър 5,8х42 мм. Той е създаден още през 1980 г. и е приет официално на въоръжение през 1987 г., но се появява на сцената едва днес. Новият патрон има бутилкообразна форма. Конструкторите са я избрали за по-удобно снарядяване с барутен заряд, който да осигури висока начална скорост на куршума и респективно за получаване на висока кинетична енергия. 5,8-милиметровият куршум с тегло 4,1 г. се изстрелва с начална скорост 930 м/сек и дулна енергия от 1790 джаула.
За сравнение куршумът на натовския патрон с близък калибър от 5,56 мм се изстрелва с начална скорост около 1000 м/сек и дулна енергия около 1790 джаула. А куршумът на руския патрон с калибър 5,45 мм излита с начална скорост 900 м/с и дулна енергия около 1316 джаула. Китайски конструктори са разработили специален патрон от същия калибър, предназначен за картечници, който има тежък далекобоен куршум с бронебоен сърдечник от закалена стомана с маса 5 г. Той се изстрелва с начална скорост 895 м/с и получава дулна енергия около 2000 джаула. По данни на производителите китайският патрон притежава по-висок балистичен коефициент на изстреляния куршум, който му осигурява по-плоска траектория, по-висока пробивна способност и по-дълго запазване на кинетичната енергия на средни разстояния.
Новият автомат е разработен по системата “бул-пап”, при която част от ударно-спусковия механизъм е разположен в приклада, а пълнителят влиза в гнездо зад ръкохватката. В резултат на продължителни изпитания китайците са създали комплекс оръжия с обозначение QBZ-95 То е абревиатура от Qing Buqiang Zu, което се превежда от китайски като “Семейство леки пушки”. Комплексът включва стандартен и компактен автомат, лека картечница и снайперова пушка. И четирите варианта на оръжието използват патрона с калибър 5,8х42 и все по-широко навлизат в китайската армия. Корпусът на оръжието е изработен от високоустойчива пластмаса, а цевната кутия - от алуминиева сплав. Това е позволило на създателите на оръжието да сведат теглото му до 3,35 кг без патрони, което се счита за много добро постижение за стандартен автомат. Принципът на работа на автоматиката се базира на отвеждането на част от барутните газове от цевта и насочването им за задействане на газово бутало с къс ход, свързано със затвора. Някои оръжейни специалисти виждат в конструкцията на автоматиката на китайското оръжие доста прилики с руския снайпер “Драгунов”. Ударно-спусковият механизъм позволява воденето на единична и автоматична стрелба. Превключването става с помощта на комбиниран предпазител-превключвател, разположен в задната лява част на цевната кутия близо до задтилъка на приклада.
Съвременните изисквания към персоналните автоматични оръжия за армията и полицията изискват осигуряване на удобство при еднакво използване с лява и дясна ръка и с ръкавица на дланите. За да отговорят на тези изисквания конструкторите са удължили предната част на спусковата скоба, като пред нея са монтирали къса допълнителна ръкохватка. Мерникът е разположен на ръкохватката за пренасяне на оръжието по подобие на американската щурмова пушка М-16. Такава преносима ръкохватка създава условия за удобно примерване, тъй като правият приклад не позволява разполагането на мерника върху корпуса на оръжието, за разлика от мерниците при руския автомат АК-47, чийто приклад е силно наклонен надолу и назад. Мерникът се регулира за стрелба на дистанции от 100, 300 и 500 м. Върху ръкохватката може да се монтират оптични мерници. Мушката е силно издадена нагоре, за да може да се използва удобно с високо разположения мерник. За разширяване на тактическите възможности на автомата е предвидена възможност за монтиране на подцевен гранатомет с калибър 40 мм. Осигурена е и възможност за изхвърляне на специални гранати чрез поставянето им върху цевта на автомата. Там може да се поставя къс нож-щик с възможности за водене на ръкопашен бой, за рязане на телени заграждения, за сечене на клони на дървета и храсти.
Отчитайки някои недостатъци в процеса на експлоатация, конструкторите са усъвършенствали редица възли на оръжието. Така се появява нова модификация с обозначение QBZ-95-1. При новия вариант превключвателят-предпазител е преместен на по-удобно място над пистолетната ръкохватка. Увеличен е ресурсът на цевта чрез внедряване на стомана с по-високи износоустойчиви свойства. В новия вариант се поставя затворна задръжка. Новост е газовият регулатор, който увеличава количеството на отвежданите газове от цевта. Той се използва, когато оръжието работи в екстремални условия - интензивна стрелба и обилно замърсяване. Цевта на автомата е дълга 490 мм, а общата дължина на оръжието достига до 760 мм. Променено е направлението за изхвърляне на изстреляните гилзи, което при системите “бул-пап” е особен проблем. Той е свързан с разположението на отвора за изстреляните гилзи в непосредствена близост до лицето на стрелеца, което създава редица неудобства, предизвикващи разсейване на вниманието, опасност от нараняване, неудобство при ползване на оръжието от левичари. При усъвършенствания вариант направлението за изхвърляне на гилзите е на 45 градуса напред по посока на стрелбата, с което неудобствата са преодолени. Към автомата може да се закрепва нов подцевен гранатомет с калибър 35 мм. - Още оръжие
Източник: https://www.24chasa.bg, доц. д-р Георги Маринов
 
Афганистан – войната, за която мълчат и Клинтън, и Тръмп
05.11.2016, 09:03
Доналд Тръмп и Хилари Клинтън не казват почти нищо за това как ще се справят с войната в Афганистан. Това е забележително, като се имат предвид огромните жертви и средства, които САЩ дадоха през последните 15 години - в това число двама загинали американци вчера, издръжливостта на бунта на талибаните и риска от разпадане на афганистанското правителство. Това може да засили позициите на екстремистите и да тласне следващия президент към прибързани действия, пише Асошиейтед прес.
Освен двамата американски военни, загинали вчера, още четирима бяха ранени, докато оказвали помощ на афганистанските сили в северния град Кундуз, пише dnes.bg.
Президентът Барак Обама засили войната скоро след като встъпи в длъжност, но не успя да постигне целта си да застави талибаните и афганистанското правителство да постигнат политическо споразумение. Следващият президент ще се изправи пред нова поредица от трудни решения за Афганистан още в началото на неговия или нейния мандат, включително дали да увеличи или намали броя на американските войски и в по-широк план дали да продължи определяната като минималистична военна стратегия на Обама.
Трудният характер на тези решения може поне до известна степен да обясни защо Тръмп и Клинтън не коментират много темата Афганистан. Те я игнорират в предизборната кампания; тя бе спомената само мимоходом в първия дебат между Тръмп и Клинтън и изобщо не бе повдигната във втория и третия дебат.
Провалената мисия на Обама
Ако можем да съдим по осемгодишната борба на Обама, на приемника му няма да бъде никак лесно да измъкне американските войски от Афганистан. Нито има ясен начин, по който по-широка американска военна намеса може да сложи край на войната.
Нито Тръмп, нито Клинтън са предложили нещо повече от общи идеи за намеренията си към Афганистан. Тръмп призова да бъдат прекратени усилията на САЩ за "изграждане на държавност". Клинтън каза, че "ще се справи" с клона на "Ислямска държава" в Афганистан и "ще пресече потока джихадисти" към и от страната. В интернет страниците на нито един от двамата кандидати, където обикновено се представят подробно различни политически проблеми, не се споменава американското военно присъствие в Афганистан, нито каква да е политиката към него.
Скоро след като влезе в Белия дом през 2009 г., Обама се зае с продължителен преглед на американската политика към Афганистан и Пакистан с цел да поправи онова, което смяташе за провали на САЩ там. Той увеличи американските войски в Афганистан до 100 000 души, но това не доведе талибаните на масата за преговори. Войната се проточи.
Обама сложи край на бойната мисия на САЩ през декември 2014 г. и каза, че до януари 2017 г. войските ще бъдат намалени само до "нормално посолско присъствие". През октомври 2015 г. обаче той отмени пълното изтегляне и заяви, че 5500 военни ще останат, за да подкрепят афганистанските сили и да продължат антитерористичните операции срещу Ал Кайда. През юли, когато там все още се намираха 10 000 американски военни, той се отказа и от числото 5500 и пое ангажимент да остави 8400 войници до края на мандата си, които да продължат да обучават и съветват афганистанските сили и да поддържат антитерористична мисия.
Афганистан "в риск"
Вашингтон оцени положително афганистанския президент Ашраф Гани като по-ефективен партньор на САЩ от предшественика си Хамид Карзай. Политическите измерения на проблемите в Афганистан обаче са толкова тревожни в някои отношения, колкото тези от сферите на отбраната и сигурността.
Така нареченото правителство на националното единство, формирано през 2014 г., е водено от Гани и ръководителя на изпълнителната власт Абдула Абдула, между които съществуват разногласия, откакто встъпиха в длъжност. Тези разминавания могат да потопят страната в още по-голям хаос. Афганистанците все повече се убеждават, че правителство, ръководено от двама души, не може да просъществува дълго.
По-рано тази година директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър каза пред Конгреса, че Афганистан е изложен на "сериозен риск от политическа криза през 2016 г.". От друга страна, афганистански държавни служители твърдят, че напредъкът на страната от 2001 г. е често пренебрегван и подценяван.
Афганистанският посланик във Вашингтон Хамдула Мохиб посочи няколко примера през септември: повече жени от когато и да било в историята на страната заемат държавни постове, мерките срещу корупцията са довели до 22-процентно увеличение на националните приходи и повече семейства в селата ползват електричество.
Без изгледи за край
Едно от доказателствата за неконтролируемия характер на войната е езикът, който използват американските държавни служители, за да я опишат. През февруари 2009 г. висш американски командир в Афганистан каза, че САЩ и афганистанските им партньори са "в най-добрия случай в патово положение" в битката срещу талибаните. Седем години по-късно, през септември 2016 г., председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд заяви пред комисия на Конгреса, че войната е "в задънена улица".
Само няколко дни след изказването на Дънфорд сегашният главнокомандващ на силите на САЩ в Афганистан генерал Джон Никълсън каза, че правителството и талибаните "са постигнали някакво равновесие" на бойното поле. "Това е позитив", каза Никълсън, в смисъл, че правителството контролира близо 70% от населението. Но някои могат да твърдят, че е негатив от гледна точка на това, че почти една трета от гражданите НЕ са под контрола на правителството, дори след години битки срещу талибаните, които изглеждаха победени през декември 2001 г.
Няма единодушие за това колко дълго още САЩ ще трябва да държат войски там, за да помагат на афганистанските сили да не претърпят поражение.
Липсата на внимание към Афганистан през президентската кампания се оценява от Стивън Уолт, професор по международни отношения от Университета в Харвард, като симптоматична за "амнезията на американците към войната". В статия за интернет страницата на сп. "Форин полиси" Уолт описа Афганистан като конфликт, който "сме по-склонни да забравим, отколкото да прекратим".
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Министър Ненчeв признава, че не е успял да увеличи заплатите на военнослужещите
05.11.2016, 08:36
Доволен съм, че бюджетът ни за отбрана е увеличен и то не с малко, в тази тежка ситуация. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев, който посети вчера военни формирования от гарнизон Плевен, цитиран от Пресцентъра на МО. „Основна грижа ще остане личният състав и търсенето на възможности за увеличение на заплатите на българските военнослужещи“, допълни министър Николай Ненчев. Във военно формирование 22 160 – Единен център за начална подготовка министърът на отбраната Николай Ненчев се запозна с условията, в които живеят, учат и се подготвят военнослужещи за Българската армия и български граждани за доброволния резерв. „Радвам се, че има повишен интерес към военната служба“, отбеляза министърът на отбраната Николай Ненчев.
Командирът на военно формирование 22 160 полковник Николай Бешев запозна министъра на отбраната с целите и задачите на формированието, както и с текущата подготовка на военнослужещи, която се провежда в него.
Пред присъстващите беше демонстрирано занятие по строева подготовка. Известният наш състезател по спортна гимнастика Йордан Йовчев, сега цивилен служител в Центъра за елитен спорт към Съвместното командване на силите, проведе открита тренировка с военнослужещи.
По-късно министърът на отбраната Николай Ненчев посети военно формирование 52 090 – Долна Митрополия. Временно изпълняващият длъжността командир на военното формирование подполковник Ангел Николов изнесе брифинг за целите, задачите и структурата на авиационната група. „Има добро осигуряване с летателна техника, а интензивната летателна подготовка, която се провежда, дава по-голяма увереност при изпълнението на задачите“, отбеляза той. Подчертано беше доброто сътрудничество и координация с Военновъздушните сили и с Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново. Заедно с полковник Ивайло Ангелов, заместник-началник на университета по ВВС, и полковник доц. д-р Марин Маринов, декан на факултет „Авиационен“, министърът на отбраната Николай Ненчев присъства на летателен ден, в който се провеждат регулярни полети.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Днес е Архангелова задушница, отдаваме почит на загиналите български военнослужещи
05.11.2016, 08:32
Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена днес от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Заупокойната молитва ще отслужи Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
На ритуала в София ще присъстват президентът Росен Плевнелиев,  министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Цанко Стойков, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, членове на военнопатриотичните съюзи.
Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена в градовете Пловдив, Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас. На ритуала ще присъстват представителни части от видовете въоръжени сили.
Панихидата в Пловдив ще започне в 11.00 ч. в Централния гробищен парк пред паметника на опълченците. Заупокойната молитва в Плевен ще започне в 11.00 ч. пред паметника на загиналите от Четвърти пехотен полк в Сръбско-българската война 1885 г. Панихидата в Асеновград ще започне в 11.00 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912-1913 г. в района на военно формирование 24 490.
Във Варна ритуалът ще започне в 11.00 часа пред паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г. в района на Старите гробища. Военнослужещи от Военноморските сили и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите. В ритуала ще участват Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от състава на висшето морско училище.
Панихидата в Бургас ще започне в 11.30 ч. пред паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участва почетен караул от представителни части в бургаския регион.
Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
Панихида ще бъде отслужена и на българското военно гробище в с. Цапари, Македония.
Източник: http://www.otbrana.com/
 

 
Поднасяне на венци по повод 25-тата годишнина на служба „Военна полиция”
04.11.2016, 16:52
С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин в София бе почетена 25-та годишнината от възстановяването на служба Военната полиция.
Служба „Военна полиция” е структура, специализирана за опазване на реда и сигурността в страната  и е на пряко подчинение на Министъра на отбраната. През годините на своето съществуване службата е преминала през много трансформации, но в сегашния си вид е извоювала твърди позиции и място в състава на Въоръжените сили. „Военна полиция” е първата служба, свързана със сигурността и отбраната, със собствен закон, който регламентира функциите, задачите и перспективите на развитие.    
В края на октомври парламентът разреши на служителите на „Военна полиция“ да използват физическа сила и помощни средства в случай на абсолютна необходимост.
 
Ген. о.р. Радев: Има лобистки натиск за подмяна на критериите за новия изтребител
04.11.2016, 12:30
„След като си тръгнах започнаха всякакви опити да се въздейства на проекта за нов изтребител под формата на подмяна на военно-техническите критерии с политически критерии, за което отговарят определени лобистки кръгове”, заяви на 2 ноември 2016 г., бившият командир на ВВС генерал-майор о.р. Румен Радев в ефира на телевизия BiT. - (видео)
Радев, който в момента е кандидат за президент заяви, в отговор на въпрос на водещите, че като президент би следял изкъсо процеса на избор на нов боен самолет. Той обаче отказа да дава информация за въпросните лобистки кръгове, като заяви, че сега не е момента за това.
„Има много добра и обективна методика за оценка. Надявам се тя да не се изопачава, каквито опити има в момента”, заяви още бившият командир на ВВС.
Ген. о.р. Радев каза, че екипът, който е работил под негово ръководство, е направил въпросната методика за оценка на изтребителите, които могат да бъдат предложени на България – независимо дали са нови или употребявани и според него тя е много успешна.
„Този проект е важен не само за въоръжените сили, ВВС или МО, той е важен за България! И не е въпрос само за придобиване на адекватни военни способности. Той е важен и за икономическото и технологичното развитие на България. Защото при определени условия този проект ще донесе нови работни места и то в областта на високите технологии”, не пропусна да отбележи кандидатът за президент.
Изказването на Радев идва само няколко дни, след като действащият президент Росен Плевнелиев призова за прозрачна и честна процедура за избор на нов боен самолет за ВВС.
Всичко това идва на фона на мъглата, която обвива процеса на избор на нов изтребител. Според военният министър Николай Ненчев проектът е готов, но не е ясно защо не се изпращат запитванията за предоставяне на оферти (RfP) до потенциалните участници. В същото време витае информация за подмяна на ключови критерии при оценка на офертите, като МО се опитва да омаловажи тези слухове, но за сега това е неуспешно.
Пред BiT генерал о.р. Радев не пропусна да заяви, че още на 1 август е изготвил готовия RfP и го е предал на МО, като не разбира защо нищо не се върши по него.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Lockheed Martin получи поръчка за още 57 броя F-35
04.11.2016, 12:24
Lockheed Martin получи поръчка за доставка на 57 изтребителя F-35 на обща стойност от $6,1 млрд. Това е деветия лот от малосерийното първоначално производство на типа.
Договорът идва след близо 15 месеца преговори между Lockheed Martin и Единния програмен офис за F-35 към Пентагона. При този лот има намаление в средната цена на изтребителя от 3,7% в сравнение с предишната групова поръчка, която бе дадена през декември 2014 г.
Договорът, обаче не покрива доставката на двигателите Pratt & Whitney F135. В отделен договор подписан през април 2016 г., се поръчват 66 мотора за $1,4 млрд.
Единния програмен офис за F-35 започна преговори преди 15 месеца с Lockheed Martin с цел да бъдат подписани едновременно договорите за лотове 9 и 10, които колективно покриват 151 самолета.
Интересно е, че Lockheed Martin публикува съобщение до пресата, в което се заявява, че договорът е приет по задължение от компанията, а не защото е счетен за изгоден. Според Lockheed условията наложени от Пентагона са разочароващи.
Lockheed Martin може да обжалва наложения им договор, но въпреки това е задължена да работи по поръчаните 57 изтребителя.
В рамките на лота ще се доставят 42 броя F-35A, 13 изтребителя F-35B и два палубни F-35C. Те са предназначени не само за въоръжените сили на САЩ, но и за експортни клиенти. В предишните осем лота са били поръчани 209 машини от този тип. - Още за F-35
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Египет получава първите си Ка-52К догодина
04.11.2016, 12:08
Първата партида щурмови вертолети Ка-52 "Катран" предназначена за експорт ще бъде готова през 2017 г. Това е заявил заместник генералния директор на „Вертолеты России” Игорь Чечиков, цитиран от РИА Новости.
„Заводите ни са натоварени с експортни поръчки за Ка-52 до 2020 г. Първата партида се планира за предаване в началото на следващата година”, заявява Чечиков.
Макар да не се заявява в прав текст е известно, че в момента единственият експортен клиент за Ка-52 е Египет. За сега не е ясно какво количество е поръчала близкоизточната държава, като се споменават количества между 30 и 50. Смята се, че цената на сделката надхвърля $1,5 млрд.
Предполага се, че египтяните ще се сдобият с палубната версия на типа Ка-52К, която бе създадена за опериране от десантните кораби тип Mistral. Русия трябваше да се сдобие с четири такива съда, като първите два бяха построени, но поради кризата в Украйна бе отказано да се доставят на крайния клиент. В крайна сметка Египет ги купи и те вече са на въоръжение във ВМС на страната.
През октомври 2016 г. стана ясно, че на база на опита от Сирия Ка-52 ще бъде доработен за продължителна експлоатация в горещ климат, което се прави и заради съществуващ експортен клиент. - Още за Ка-52
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Държавният департамент на САЩ отпуска близо $1 млн за разминиране на Донбас
04.11.2016, 11:54
Държавният департамент на САЩ ще отпусне $900 хиляди за разминиране на територията на Донбас, съобщи "Регнум" в петък (4 ноември). Решението е публикувано на правителствения сайт за ползвателите на държавна финансова помощ.
Според документа, до 11 ноември 2016 г. Бюрото по военно-политически въпроси на Америка и Центърът по унищожаване на оръжията, влизащи в състава на Държавния департамент, трябва да намерят организация-изпълнител, която да започне обезвреждането на взривните устройства на територията на Донбас.
Съобщава се, че всички действия на организацията, която ще получи средствата за реализация на проекта, ще бъдат съгласувани директно с Пентагона. "Националната комисия по отбрана трябва да изготви план за привличане на украинските длъжностни лица или учреждения" с цел постигане на договореност за разминиране на териториите на Донецка и Луганска народни републики, се казва в техническото задание.
На срещата на тристранната контактна група за урегулиране на конфликта в Украйна през март бе сключено споразумение за разминирането на тези територии. По-късно представителят на ОССЕ в контактната група Мартин Сайдик отбеляза, че процесът по разминиране тече изключително бавно, а воюващите страни минират все повече нови територии. От Генщаба на Въоръжените сили на Украйна заявиха, че пълното разминиране на конфликтния район ще отнеме поне 20 години.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Пентагонът праща в Европа близо 6000 военни тази зима
04.11.2016, 10:17
Числеността на допълнителната бронетанкова бригада на САЩ, която тази зима ще бъде изпратена в Европа, ще бъде 4000 души. Става въпрос за Трета бронетанкова бригада от Четвърта пехотна дивизия, разположена във Форт Карсън в Колорадо.
В Европа ще бъдат изпратени около 4000 военнослужещи. Освен това Пентагонът ще изпрати в района 1750 войници, числящи се към Десета авиационна бригада от Десета планинска дивизия. По-рано секретарят по отбраната на САЩ Аштън Картър обяви, че допълнителната бронетанкова бригада ще пристигне през февруари от Колорадо.
"Първоначално тя ще проведе учения в Полша. След това бригадата ще изпрати подразделения с размера на рота в България, Румъния и балтийските страни", каза Картър. Според него, в бившите съветски балтийски републики тези части ще останат "до пристигането на батальони на НАТО", а след това - през юни и юли бригадата ще проведе ученията "Сейбър страйк" в Полша, Латвия, Литва и Естония, както и маневрите "Суифг риспонс" "Сейбър Гардиън" и "Ноубъл партнър" в България, Румъния и Грузия. Един батальон от бригадата ще бъде изпратен и в Румъния. Както обясни Аштън Къртър, този батальон ще влезе в състава на тренировъчната бригада на НАТО, която алиансът реши да сформира в Румъния да засилване на позициите си в Черно море.
Източник: http://pik.bg/
 
US боен кораб, струващ $360 млн., няма късмет
04.11.2016, 09:25
Американският кораб USS „Монтгомъри” (LCS-8) на 29 октомври претърпя инцидент при преминаването си през Панамския канал, съобщи Си Ен Ен.
Бойната машина, струваща 360 милиона щатски долара, се е ударила в стена на един от шлюзовете, докато се е прибирала към пристанището в Сан Диего.
При инцидента се е образувала пукнатина от близо 40 сантиметра по корпуса на кораба на американските военноморски сили.
Щетата по корпуса обаче не е извадила от строя плавателния съд и той е продължил пътешествието си към дома.
Това не е първият инцидент USS „Монтгомъри”. Наскоро американският кораб и буксир се „целунаха“, а по-рано пък бойният кораб имаше и проблем с хидравличната система за охлаждане.
Източник: https://fakti.bg/
 

 
Българските и гръцките Сили за специални операции обсъдждат съвместни тренировки
03.11.2016, 21:03
Гръцка делегация, начело с командира на Съвместното командване на Силите за Специални операции на Гърция бригаден генерал Николаос Фларис, беше на тридневно посещение в 68-ма бригада Специални сили. Визитата е в резултат на постигнатите договорености между двете страни на срещите през първата половина на тази година на министрите на отбраната Николай Ненчев и Панайотис Каменос и началниците на отбраната генерал Константин Попов и адмирал Евангелос Апостолакис.
Командирът на гръцките Сили за Специални операции посети специализирания учебен център „Црънча”, където се запозна с въоръжение, снаряжение и специална екипировка, използвани в нашите специални сили. Формирования от втори и трети батальон Специални сили демонстрираха способности при организиране и провеждане на директна акция по неутрализиране на терористи в сграда и освобождаване на заложник, алпийска подготовка, снайперска подготовка и огнева подготовка и др. Демонстрирани бяха способности, при използването за обучение на оборудвания с камери кабинет, за водене на бой в затворени пространства със симулативни боеприпаси.
По време на разговорите са постигнати споразумения за взаимно сътрудничество, обмяна на опит и участие в различни съвместни тренировки и учения на реципрочна основа между гръцките и българските Сили за Специални операции. Първото от поредицата мероприятия, договорени между бригаден генерал Николаос Фларис и командира на 68-ма бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, ще бъде съвместно учение с гръцките Сили за Специални операции през пролетта на 2017 година на българска територия, а през 2018 г. се предвижда да има друго такова учение на гръцка територия.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Специалните сили грабнаха купата на командира на Сухопътни войски
03.11.2016, 20:56
Отборът на 68-а бригада „Специални сили“ стана комплексен първенец на турнира по стрелба със стрелково оръжие за купата на Командира на Сухопътните войски. Финалът на надпреварата, която е посветена на Празника на Сухопътни войски – 19 ноември,  бе днес на учебен център „Люляк” - Стара Загора. Второто място бе за отбора на 2-а механизирана бригада – Стара Загора, а на трето остана отборът на 61-а Стрямска механизирана бригада  - Карлово.
„За мен е чест да връча наградите на победителите и да благодаря на всички за това, че участваха в днешния турнир. Благодаря ви за професионализма и доброто представяне. Искам да поздравя първенците за усилията, които проявиха! Благодаря на всички, че сте тук и споделяте нашите делници и празници!” каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
Преди започването на турнира, ген. Боцев и командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов откриха възстановения учебен център за стрелба от движещ се вертолет-тренажор по земни цели.
В спортната надпревара участваха 12 отбора от формированията на Сухопътните войски, журналисти от национални и регионални медии и представители на общонароден съюз „Бойна дружба”.
В комплексното класиране при журналистите първо място зае Тодор Русев – журналист от телевизия Стара Загора, второто място бе за Димитър Ставрев – журналист от Клуб „Оръжие”, а на трето място се класира Дима Тонева – редактор от „Национална бизнес поща” – Ст. Загора.
От представителите на общонароден съюз „Бойна дружба” и СОСЗР първо място убедително зае Спас Тошков, второ – Христо Трифонов, а на трето се класира Гено Тодоров.
Генерал-майор Андрей Боцев награди със специално изработени статуетки и грамоти журналистите, отразявали най-активно и безпристрастно дейността на Сухопътните войски през годината – екипите на вестник „Българска армия” и Военния телевизионен канал; Дима Тонева – редактор в старозагорския вестник „Национална бизнес поща” и главния редактор на в-к „Българско воинство”, сп. „Военен глас” и електронния вестник „Отбрана.com” Спирдон Спирдонов.
Наградата за цялостен принос в отразяване на събитията във войските бе присъдена на Евгени Генов – журналист във вестник „Телеграф”.
От Общонародния съюз „Бойна дружба” и СОСЗР в София и Стара Загора в стрелбите се включиха полковник от запаса Явор Генов, който връчи награди на организаторите, полковник от запаса Христо Трифонов, подполковник от запаса Гено Тодоров, подполковник от запаса Георги Георгиев, майор от запаса Неделчо Генев, капитан от запаса Димитър Желев, старши лейтенант от запаса Владимир Томов, Николай П. Николов, Атанас Лечев, Валери Данаилов, Боряна Генова, сержант от запаса Павел Стефанов, офицерски кандидат от запаса Радослав Филипов, Никола Р. Филипов и Том Вл. Томов.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Китай успешно изстреля най-мощната си ракета "Великият поход-5"
03.11.2016, 20:00
Китай осъществи в космодрума Вънчан, провинция Хайнан първи успешен старт на най-мощната си ракета "Чанчжън-5" (Великият поход-5, CZ-5), предадоха ТАСС и Франс прес. Двигателите на ракетата използваха нискотоксичен течен водород за гориво и течен кислород като окислител според информацията, цитирана от БТА. - (видео)
Товароподемността на "Чанчжън-5" е 25 тона за полет на ниска околоземна орбита и 14 тона при извеждане на спътник в геостационарна преходна орбита.
Предвидено е ракетите носителите от тази серия е да бъдат използвани при осъществяването на заключителната част от китайската програма за изследване на Луната.
Китай възнамерява да отправи на Луната апаратите "Чанъе-5" и "Чанъе-6", чиято основна задача ще бъде получаването на образци от лунната повърхност. Стартът на "Чанъе-5" е планиран за 2017 година.
Ракетата "Чанчжън-5" ще бъде използвана също при строежа на китайската орбитална станция, който ще започне през 2018 година. - Още Космос
Източник: http://www.blitz.bg/
 
34 години от придобиването на българските МиГ-25
03.11.2016, 19:50
На 3 ноември 1982 г. на летище Толбухин (Добрич) кацат закупените за България три броя самолети МиГ-25РБ и един МиГ-25У (учебен). Предназначението на самолета е за изпълнение на фото и радиотехническо оперативно разузнаване и в качеството си на бомбардировач. С основни ешелони на летене от 19 000 до 24 000 м и скорости до 3000 км/час самолетът е недосегаем за противниковите противовъздушни средства по това време. Освен разузнавателното оборудване той може да носи и бомбов товар до пет тона. Самолетите са в състава на 26 разузнавателен авиополк в сформираното звено за оперативно разузнаване, пряко подчинено на Генералния щаб на БНА (Българската народна армия). Бордни номера: за МиГ-25РБ – 731, 736, 754 за МиГ 25У – 51. Първият полет се осъществява на 8 декември 1982 г. с учебния МиГ-25У. Самолетът е пилотиран от полк. Влаю Генов и руския изпитател майор Мироненко. В рамките на 30-35 минути екипажът извършва полет над България на височина 22 000 м и скорост до 2500 км/ч.
Самолетите МиГ-25РБ и МиГ-25У в България изпълняват преди всичко разузнавателни задачи за нуждите на българската армия и Варшавския договор. Те са най- скъпата авиационна техника на Балканския театър на войната . На 12 април 1984 г. губим МиГ-25РБ с борден номер 736. Експлоатацията на самолетите продължава до месец май 1991 г. В резултат на настъпилите промени през 1990 г. и скъпата поддръжка се взема решение МиГ-25 да бъдат разменени със СССР за пет самолета МиГ-23МЛД. - Още за МиГ-25
 
Българската военна индустрия записва силни резултати към края на септември
03.11.2016, 19:34
Двете структуроопределящи за военнопромишления комплекс държавни предприятия - ВМЗ ЕАД - Сопот и Кинтекс ЕАД, показват оптимистични резултати към края на третото тримесечие на 2016 година.
Дружествата са в добро финансово състояние, бележат значителен ръст в приходите от продажби и реализират печалба. Това става ясно от финансовите отчети на дружествата, публикувани на сайта на финансовото министерство.
За деветмесечието на 2016 година ВМЗ ЕАД е реализирало приходи от продажби и услуги на специална продукция на обща стойност от 303 млн. лв. Брутната печалба за периода е в размер на 135 млн. лева при 14,9 млн. лв. за съответния период на 2015 година.
Добрите резултати на ВМЗ бяха отчетени още към полугодието, когато дружеството отбеляза печалба от 70,3 млн. лв. спрямо загуба от почти 1,2 млн. лв. за същия период на 2015 г.
До края на годината се очаква да бъдат изпълнени договори за реализация на готова продукция в приблизителен размер на 120 млн. лв.
След като за първото тримесечие на годината печалбата на държавния търговец на оръжие „Кинтекс“ се понижи до 2,84 млн. лева, към края на третото тримесечие тенденцията вече е към ръст. Печалбата след данъци е 6,7 млн. лева, посочва се в отчета.
В отчета на „Кинтекс“ за първите девет месеца на годината пише още, че е изнесена стока за над 14 млн. евро, като основната дейност е по изпълнение на сключените договори с военните министерства на Алжир и Индия. Реализираните доставки за отбранителната промишленост на Индия са за 7 млн. евро, а за Алжир – за 8 млн. евро. За Алжир се очаква до края на годината да бъде извършен износ на въоръжение, боеприпаси и резервни части за около 14 млн. долара и 8 млн. евро. Очакваният износ за първото тримесечие на 2017 година в изпълнение на договори с Индия е за около 23 млн. евро.
През третото тримесечие държавният търговец на оръжие е работил и по разширяване на позициите на посочените два пазара и е положил усилия за диверсифициране на пазарите и предлаганите изделия. Изготвени са оферти за нови изделия за доставка освен за Алжир и Индия, и за Бангадеш и Шри Ланка.
През пролетта на тази година правителството одобри промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които се забранява продажбата на „Кинтекс“ ЕАД и „ВМЗ“ ЕАД. През лятото двете дружества влязоха в забранителния списък за приватизация.
Двете компании са търговски дружества с изцяло държавно участие. Те са структуроопределящи за военнопромишления комплекс и са важен елемент в националната сигурност, икономиката и присъствието на държавата ни на стратегически пазари. - Още български ВПК
Източник: http://www.investor.bg, Евгения Маринова
 
Състезанието за новия изтребител на армията започва в мъгла и съмнения
03.11.2016, 16:38
Сектор "Отбрана и сигурност" става приоритет №1 за държавата от догодина. В проектобюджета за 2017 г. е предвидено средствата да се увеличат с 825 млн. лв., което е рекордно на фона на постоянното намаляване на парите за армията през последните 10 години.
За какво обаче ще се изразходват тези пари? Според проекта 231 млн. лв. от увеличението ще се отделят за първата вноска по договора за покупка на западни изтребители, а 171 млн. лв. - за придобиване на многофункционални патрулни кораби..........Прочети още
 
Гръцки изтребител F-16 се е запалил при кацане на остров Крит
03.11.2016, 16:06
Изтребител F-16 на гръцките ВВС се е запалил при кацане в Крит, съобщава местното издание «Ханотика неа».
Инцидентът е станал на 2 ноември около 15:30 местно време на летище Акротири в Ханя. Причина за пожара на изтребителя F-16 Block 52+ е изтичане на гориво от резервоара в лявото крило. Пилотът е хоспитализиран с минимални изгаряния, животът му е вън от опасност.
Пожарът е бил потушен от четири противопожарни машини.
Изтребителят не е унищожен напълно, има силни повреди по крилото, съобщават от командването на 155-та авиоескадрила, от чийто състав е самолетът.
Започнато е разследване за установяване причините за произшествието.
 
Руска фрегата ”Адмирал Григорович” се отправи от Севастопол към бреговете на Сирия
03.11.2016, 15:42

Най-новият стражеви кораб (фрегата) „Адмирал Григорович” (494, проект 11356) на ЧФ на Русия, въоръжен с крилати ракети „Калибр-НК”, днес (четвъртък) се отправи в далечен поход в Средиземно море, съобщиха „Интерфакс” и „РИА Новости”. - (видео)

Очаква се в събота той вече да е в състава на оперативното корабно съединение. Тази фрегата представлява бойна единица, която е способна да нанася ракетни удари на големи разстояния по надводни и наземни цели. Корабът ще бъде интегриран в общата система за ПВО на руската оперативна групировка в Средиземно море..
„Адмирал Григорович” носи името на последния царски военноморски министър преди революцията от 1917 г. Фрегатата се намира в състава на 30-та дивизия надводни кораби на Черноморския флот от юни тази година. Това е главният стражеви кораб от този проект за далечните морски зони. Той е дълъг 125 м, има пълна водоизместимост малко над 4000 тона и максимална скорост до 30 възла (55 км/час). Екипаж -  200 човека. Плава автономно до 30 денонощия.
Освен крилати ракети „Калибр-НК”, фрегатата е въоръжена и с ракетен комплекс за ПВО „Штиль-1” (морска версия на ЗРК „Бук“), 100-мм артилерийска установка А-190, зенитна артилерия, торпеда и палубен вертолет Ка-27 или Ка-31, отбелязва РБК.
Остава обаче открит въпросът каква е действителната необходимост от тази морска армада край сирийските брегове. Наистина какво ли крои Путин? - Още за проект 11356
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Анализ: Генерал в президентството? А защо не?!
03.11.2016, 15:12

На 23 август БЛИЦ предложи на читателите публикация под заглавие „Защо политиците по света и у нас не обичат генералите”. Прегледът нямаше претенции за изчерпателност, но подзаглавието беше красноречиво – „Всеки седми американски президент е бил с лампази”.
Материалът беше изложен почти академично сухо, но предизвика интерес у читателите, отразен във форума.

Няма да коментираме неграмотните постове, обаче един от тях предизвика интереса на редакцията – според него „фуражките” не трябвало да се допускат до висшите етажи на държавата.

БЛИЦ излага своя версия за какво се подготвят военните и за какво стават.........Прочети още

 
Новият бюджет не позволява стартиране на проекта за закупуване на бойни машини на пехотата
03.11.2016, 15:00
Предложеният бюджет за 2017 г. няма да бъде достатъчен за стартиране на проекта за модернизацията на Сухопътни войски. Това каза генерал-майор Андрей Боцев. Командирът на Сухопътните войски поздрави и награди участниците в турнир по стрелба със стрелково оръжие на учебен център „Люляк” - Стара Загора. Проведе се и турнир по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, ветерани и представители на общонароден съюз „Бойна дружба”. С това започнаха проявите за празника на Сухопътни войски – 19 ноември.
От 28 август със заповед на министъра на отбраната е създадена работна група под ръководството на заместник-директор на Института по отбрана с участие на специалисти от Сухопътни войски, която трябва да анализира и да предложи най-добрия вариант за придобиване на нова бойна бронирана машина, посочи генералът. Срокът е 30 декември. Засега, уточни командирът, нямаме информация за понижаване на критериите за избор на машините.
Във връзка с публикации, че едва ли не ще купуваме музейна техника, ген. Боцев подчерта, че всички параметри, които се заложени в проекта са за съвременна бойна машина. „Машината, която ще придобием по проект няма нищо общо с „Гардиън“,  а е съвременна бойна машина“, заяви той. Основното в нея са огневата мощ, добрата защита на личния състав, маневреността и още 4-5 показателя.
От Сухопътни войски даваме нашите изисквания, след което Институтът по отбрана определя спецификациите, отговори на въпрос ген. Боцев. За нас, допълни той, е важно да бъде съвместно производство с отбранителната индустрия у нас. - (видео)
Над 23 процента е недостигът от кадрови състав, отбеляза командирът. Очаква се всеки момент да започне производството и на новите дрехи за военнослужещите. Има проблем и при транспортните средства на войските. Имаме само четири нови автобуса, които вече са на повече от десет години и няколко микробуса, каза още ген. Боцев. Всичко останало е 40 години. Проблемът с придвижването на личния състав е голям, вече шест години се чака процедурата по закупуване на нови автобуси.
В момента на границата от Сухопътни войски има около 350 човека. Те са за двете операции – логистичната, която  от година и половина и новата – за подпомагане на Гранична полиция. На тези военнослужещи е осигурена възможност да гласуват на предстоящите избори, което ще стане с ротиране на контингентите. В Афганистан няма да има секция, потвърди генералът, т.е. нашите миротворци са лишени от правото на глас. Причината, според ЦИК, е високият риск за живота на хората. Това се случва за първи път, откакто Българската армия има мисии зад граница.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
САЩ обмислят участие на Турция в отвоюването на сирийския град Ракка
03.11.2016, 14:17
Съединените щати продължават да обсъждат с Турция ролята, която ще изиграе в операцията по превземането на град Ракка - главния бастион на "Ислямска държава" в Сирия, каза американският министър на отбраната Аш Картър, цитиран от Ройтерс.
"Ще продължим да разговаряме с Турция за ролята й в бъдещото превземане на Ракка, но засега действаме според своя план", каза Картър на пресконференция, няколко дни след като Анкара заяви, че иска операцията в Ракка да започне, след като приключат операция "Ефратски щит" и кампанията за отвоюването на Мосул.
Картър каза миналата седмица, че операцията в Ракка може да се застъпи с битката за Мосул.
Очаква се превземането на Ракка да бъде извършено само арабски сили, но кюрдските милиции "Сили за защита на народа" също ще вземат участие в кампанията, отбеляза Ройтерс.
Турция настоява операцията да бъде извършена само от местни бойци и не иска в нея да бъдат включвани кюрдите.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Френският министър на отбраната разкритикува полския си колега
03.11.2016, 14:13
Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан изрази възмущение заради решението на Варшава да анулира голяма поръчка за хеликоптери и слуховете, разгласени от полския му колега, за съдбата на двата хеликоптероносача "Мистрал", предаде Франс прес.
"Наистина сме много ядосани. Не е редно да се прави така", каза Льо Диан по време на обсъждане в Националното събрание на бюджета за 2017 г.
"Не е редно, особено когато моят полски колега казва пред своя парламент, че корабите, които продадохме на Египет, били препродадени символично за едно евро на Русия", допълни той.
Полският министър на отбраната Антони Мачеревич каза на 20 октомври, че двата хеликоптероносача от типа "Мистрал", които Франция не продаде на Русия заради украинската криза, а вместо това ги достави на Египет, са били в крайна сметка препродадени на Москва.
Льо Дриан каза, че наскоро е присъствал на военно учение на двата военни кораба в Александрийския залив.
В началото на октомври Полша се отказа от закупуването на 50 военни хеликоптера от европейския концерн "Еърбъс", заради което отношенията между Париж и Варшава охладняха, а френският президент Франсоа Оланд отмени планирано посещение във Варшава.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Сърбия, Русия и Беларус в "Славянско братство"
03.11.2016, 09:21

Днес започват военните учения в Сърбия, в които участие ще вземат военни от Русия и Беларус, съобщи b92.
В ученията ще участват 212 руски военни, 56 белоруски военни и 460 сръбски военни. Те са известни като „Славянско братство“. От руска страна ще участват представители на 98-ма въздушнодесантната дивизия в Иваново и парашутисти от мироопазващото звено Витебск.
От Беларус са изпратени представители на силите за специални операции и три самолета Ил-76МД. Русия участва с три бойни десантни машини БМД-2, безпилотен самолет "Тахион" и четири високопроходими ATV.
Ученията целят да се подобрят уменията за решаване тактически и бойни задачи в международни акции, като ще се проведат между 3-ти и 9-ти ноември.

Първите учения „Славянско братство“ се състояха миналата година на полигона Раевский край Новоросийск, припомня ТАСС.

 
Путин смени Леонид Решетников с Фрадков
03.11.2016, 09:11

Руският президент Владимир Путин уволни директора на Института за стратегически изследвания при администрацията на президента на Руската федерация ген. Леонид Решетников. На негово място е назначен бившият ръководител на Службата за външно разузнаване (СВР) Михаил Фрадков. Самият Фрадков, който оглавяваше СВР почти девет години, бе освободен от поста през месец септември.

Генерал Леонид Решетников официално ще предаде поста си на 4-ти януари 2017 година. Решетников работи в България в периода 1991-1994 година, а преди това в периода 1971-1974 година е аспирант в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Работата на Института за стратегически изследвания трябва да се превърне в основа за работата на правителствените органи, които достигат до медиите и обществеността", каза Путин при обявяването на новината за смяната на Решетников. 70-годишният Решетников е историк и генерал от външното разузнаване. През 1970г. завършва Харковския държавен университет, работи в Академията на науките на СССР до 1976г. До 2009 г. служи във външното разузнаване на Русия. От 2009 г. оглавяваше Института за стратегически изследвания на Русия. В началото на миналата година Решетников заяви, че "Русия е предала България през 90-те години на миналия век". "България не е предала Русия, а по-скоро Русия я изостави след разпада на СССР", каза още той.
Източник: http://www.bgnes.com/

 
Военното формирование 28330 ще проведе планирани стрелби на гарнизонното стрелбище на поделението
03.11.2016, 08:47

Военните ще проведат планирани стрелби, гражданите да не навлизат в забранените зони. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Военното формирование 28330 предупреждава, че на 3, 10, 22, 23, 24 и 27 ноември от 8.00 до 13.30 ч. на гарнизонното стрелбище на поделението ще се проведат планирани стрелби.

За да не се допускат инциденти, хората трябва се съобразяват с поставените предупредителни табели и да не навлизат в забранените зони.

При намиране на невзривени боеприпаси, незабавно да се уведоми дежурният по формирование на телефон: 0301/ 6 30 71.

 
Във Военноморския музей продължава форумът „Голямата война - сто години по-късно“
03.11.2016, 08:33
Продължава работата на Научно-практическия форум „Голямата война - сто години по-късно“. Той бе открит на 1 ноември - Денят на народните будители, във Военноморския музей (ВММ) във Варна. Началото беше дадено с изложбата „Художникът на фронта“, която представя картини на военни художници, мобилизирани през Първата световна война.
Програмата продължи с научната конференция „България и войната на море“. Поздравление към участниците отправиха кметът на Варна Иван Портних и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Г-н Портних изрази сериозната ангажираност на общинската администрация към съхраняването на историческата памет и адмирира избора конференцията, посветена на 100-годишнината от Първата световна война, да започне именно в деня, в който почитаме народните будители.
„Измерението на Голямата война е фундаментално както за света, така и за България“, заяви контраадмирал Петев. Той подчерта, че именно тогава българският военен гений става известен в целия свят и много от сегашните традиции, които военноморските сили следват, са писани от българските моряци по време на Първата световна война.
Директорът на ВММ д-р Мариана Кръстева бе приятно изненадана от един от приятелите на музея Христо Раев, който подари на институцията книга с подробна информация за военноморските сили - участници в Първата световна война, издадена в Германия през 1917 г.
На конференцията присъства и директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова, която изнесе доклад на тема „Българските художници в Първата световна война“.
По време на двудневната среща бяха изнесени научни съобщения и доклади по теми, които обхващат многообразието на понятието „война”: аспекти от политиката на Великите сили в региона; бойните действия, в които участва флотът по време на войната; проблемите, които са тревожели обществото във военновременните години; отражението на войната в изкуството и литературата. Участие взеха преподаватели от университети в страната, музейни работници, изследователи от наши и чуждестранни научни центрове.
Форумът продължава на 3 и 4 ноември с откритите уроци на учениците от НГХНИ „К. Преславски”, Варна. Те ще се проведат във Военноморския музей от 11.00 ч. в зала „Морски сговор”.  
Източник: http://morskivestnik.com/
 

 
МО се договори за 10 двигателя РД-33
02.11.2016, 22:33
Министерство на отбраната приключи процедурата по пряко договаряне за доставката на 10 двигателя РД-33 и възлага изпълнението на поръчката на българската компания „Авиостарт” ООД.
На сайта на МО посветен на обществените поръчки е публикуван доклад на комисията, която е работила по прякото договаряне. От него става ясно, че на 24 октомври 2016 г. е била дадена оферта от „Авиостарт” ООД.
Преговорите с българската компания са били проведени на 25 и 26 октомври. Фактически договореното слабо се различава от това, което „Авиостарт” е предложила в предишната прекратена процедура за възлагане на обществена поръчка.
Фирмата предлага четири новопроизведени двигатели РД-33 серия 2 и шест броя употребявани двигатели след КВР от същия тип. От доклада става ясно, че цялата работа ще бъде извършена в Московското машиностроително предприятие „Чернишов“.
Било е договорена отстъпка от цената на един ремонтиран двигател от €1000. Така цената на един ремонтиран двигател е €1 319 048, а на новопроизведените двигатели е €3 480 679 или общо €21 837 004 (42 709 467,5 лв.), при планирани финансови средства от 36 млн. лева. В цената влиза и доставка на актуални бюлетини и ръководство за техническа експлоатация.
„Авиостарт” ООД е гарантирал, че първите два ремонтирани двигатели ще бъдат доставени преди 30 април 2017 г. От доклада не става ясно какви са сроковете за доставка на останалите мотори.
В заключение, комисията препоръчва сключване на договор с „Авиостарт” ООД.
На 4 октомври 2016 г. бе прекратена процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставката на 1- броя РД-33, която бе стартирана на 15 април. Причината за провал бе основно заради изискването на МО двигателите (били те нови или не) да са налични към момента на подписване на договора.
На 5 октомври министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че ще се премине към пряко договаряне. Тази процедура бе обявена на 18 октомври и от мотивите за обявяването на пряко договаряне се вижда, че основната причина за това бързане е сключване на договор в рамките на тази година, поради спешната необходимост от осигуряване на двигатели за МиГ-29.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Индия закупува 464 танка Т-90МС!
02.11.2016, 22:07
Министерството на отбраната на Индия планира допълнително да закупи в близките три – четири години 464 танка Т-90 от последната модификация Т-90МС на "Уралвагонзавод", съобщи във вторник индийското издание Mail Today, което се позовава на „високопоставен военен източник“.
Според неговите данни, при предстоящото сключване на контракта за доставка на тези танкове „ще бъде реализиран принципа Make in India, т.е бойните машини ще бъдат дооборудвани с определени системи в завода Heavy Vehicles Factory в Авади близо до Ченнаи (административен център на щата Тамилнад)".
Условията по сделката вероятно ще бъдат обявени в близко време.
Предполага се, че с тези машини ще бъдат окомплектовани 10 танкови батальона, които ще бъдат развърнати на границата с Пакистан. В момента Сухопътните войски на Индия имат 18 танкови батальона, които са въоръжени с доставените по-рано 850 танка Т-90 от предната модификация.
По данни на изданието, към 2020 година Индия планира да има на въоръжение около 1700 танка Т-90 в различни модификации. - Още за Т-90
 
Нов китайски ‘стелт’ БЛА «Cloud Shadow»
02.11.2016, 19:22
На тазгодишното издание на авиационното изложение "Airshow China 2016" бе показан новият китайски ударен ‘стелт’ БЛА «Cloud Shadow» („Сянка на облака”). - (видео)
Новият китайски дрон има крейсерска скорост на висоина 14 000 метра, като максималната скорост е до 620 км\ч.
Ударният БЛА «Cloud Shadow» може да носи голямо количество въоръжение, включително ракети „въздух-повърхност”. Максималният полезен товар е 400 кг при нормална маса при излитане от 3000 кг. Продължителността на полета е до 6 часа. - Още БЛА
Източник: http://www.pan.bg/
 
Продажбите на оръжия в САЩ скачат преди президентските избори
02.11.2016, 17:08
Голям оръжеен производител в САЩ отчита, че продажбите на оръжия преди президентските избори в страната са скочили. Sturm, Ruger & Co. регистрира скок в продажбите до 161,4 млн. долара, което е повишение в размер на една трета през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, съобщава CNN Money.
Печалбата скача с 66%.
Според компанията продажбите са нагоре в цялата индустрия, като тя се позовава на данни от ФБР за проверките, необходими при закупуването на оръжие, които са пряко свързани с продажбите.
От Sturm, Ruger & Co. обясняват повишението и с въвеждането на нови модели оръжия, сред които полуавтоматичния модел AR-556, както и компактните полуавтоматични пистолети LCP II и LC9.
И двата модели са били популярни през последните години. Компактните пистолети се купуват основно за самозащита, защото са подходящи за т.нар. скрито носене, тоест когато не се виждат.
Различните модели AR-15, или т.нар. бойни оръжия, са популярни сред оръжейните ентусиасти, които се опасяват, че ако Хилари Клинтън стане президент, ще има по-големи ограничения при закупуването на оръжия.
CNN Money посочва, че именно модели AR-15 са били използвани при едни от най-кървавите инциденти в САЩ, включително при стрелбата в училището в Нютаун, Кънектикът през 2012 г., както и при стрелбата в нощен клуб Pulse в Орландо, Флорида, през юни тази година.
През август тази година изпълнителният директор на Sturm, Ruger & Co. Майкъл Файфър заяви, че „живеем в интересни време, защото кандидат за президент води активна кампания срещу законната търговия с оръжия“.
Хилари Клинтън иска да върне забраната за използване на бойни оръжия, която изтече през 2004 г., да разшири проверките преди покупка и да подведе под правна отговорност производителите и търговците на оръжия при случаи на насилие с оръжия.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Нови назначения във висшето военно командване
02.11.2016, 16:32
Правителството предлага на президента на Република България да издаде указ, с който да назначи генерал-майор Тодор Дочев за заместник-командващ на Съвместното командване на силите.
За длъжността, която ген. Дочев заема в момента – началник на ВА „Г. С. Раковски”, е предложен сегашният командир на 61-а механизирана бригада бригаден генерал Груди Ангелов. Предлага се той да бъде удостоен със звание генерал-майор.
За командир на 61-а механизирана бригада е определен полк. Пламен Йорданов, като предложението до президента включва и удостояването му със звание бригаден генерал.
 
Русия въвежда нова хуманитарна пауза в Алепо от 4 ноември
02.11.2016, 15:54
Президентът на Русия Владимир Путин разпореди на руските военни да въведат хуманитарна пауза в сирийския глад Алепо на 4 ноември от 9 до 19 часа. Решението е съгласувано с ръководството на Сирия. Това съобщи пред журналисти началникът на Генщаба на руските Въоръжени сили, генерал Валерий Герасимов, предава ТАСС в сряда (2 ноември).
Той съобщи, че решението е взето от министъра на отбраната Сергей Шойгу по поръчение на президента "заради избягването на безсмислени жертви".
Герасимов уточни, че създадените по-рано от руския Център по примирието хуманитарни коридори в Алепо, продължават да действат за извеждане на мирното население и бойците от града.
Генщабът на руската армия призова въоръжените формирования да прекратят боевете в Алепо и да напуснат града с оръжието си пред двата коридора по време на новата хуманитарна пауза.
Герасимов посочи, че терористите са понесли големи загуби и нямат друг шанс да се измъкнат от града. "Всички опити за пробив от страна на бунтовниците в Алепо досега се провалиха", каза той.
"Предвид неспособността на нашите американски колеги да отделят опозицията от терористите, се обръщаме директно към лидерите на въоръжени групировки с призив да прекратят военните действия и да напуснат Алепо заедно с оръжието си", заяви шефът на руския Генщаб.
Генералът уточни, че за целта са създадени два коридора – единият води към сирийско-турската граница, а вторият – към Идлиб. "Останалите шест коридора са предназначени за напускане на мирни жители, за евакуация на болните и ранените. Руският Център по примирието и правителствените войски гарантират безопасността на въоръжените групировки и мирните жители при напускането на града", увери Герасимов.  
По информация на ТАСС терористите в Алепо са наложили на мирните жители такса за напускане на града през хуманитарните коридори. В листовки, разпространени от името на "Върховния военен съвет "Джаиш ал Фатах", посочената тарифа е 150 хиляди сирийски лири (около $300) на човек.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Правителството одобри допълнителни разходи в размер до 15 395 000 лв. по бюджета на МО
02.11.2016, 14:56

Правителството одобри допълнителни разходи в размер до 15 395 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната, в съответствие с приетия с РМС 232/2016 Проект за инвестиционен разход „Осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29". Средствата са предвидени в централния бюджет.
С изпълнението на проекта ще се създадат необходимите условия ВВС да поддържат и развиват способности за контрол на въздухоплаването и за гарантиране на въздушния суверенитет, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Освен това кабинетът е одобрил и промени по бюджета на военното министерство, с които ще се обезпечи увеличение с 1 млн. лв. на капитала на Многопрофилната болница за продължително лечение и рехабилитация "Вита" ЕООД - Велинград.
Правата в двужеството упражнява министърът на отбраната. В болницата се осъществява рехабилитация, лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателната, периферната нервна и дихателната системи.

 
Командирът на Специалните сили на Гърция гостува у нас
02.11.2016, 14:41
На тридневно посещение в Република България е гръцка делегация, начело с командира на Силите за специални операции на Гърция бригаден генерал Николаос Фларис. Той е гост на командира на 68-ма бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев в гр. Пловдив, съобщават от формированието.
Програмата на посещението включва срещи с командването на бригадата, запознаване със способностите на българските сили за Специални операции посредством презентации и покази, както и обсъждане на въпроси от взаимен интерес, свързани с обучението и подготовката, обмяната на опит и взаимното сътрудничество.
Бригаден генерал Николаос Фларис ще има възможността да наблюдава статичен показ на въоръжение, снаряжение и парашутно оборудване, както и демонстрации на действия на българските сили за специални операции в района на специализирания учебен център на бригадата „Црънча”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Русия възражда изоставените военни бази в Крим
02.11.2016, 09;30
Изоставените военни бункери, разположени по южното крайбрежие на Крим, доскоро бяха популярни сред туристите, но сега руското Министерство на отбраната ги връща към прякото им предназначение, пише "Взгляд" на 1 ноември, като се позовава на публикация в "Ройтерс".
Ракетните бункери, с които са осеяни зелените хълмове по южното крайбрежие на Крим, са известни на полуострова като "обект 100". Доскоро туристите можеха да посетят срещу 50 долара изоставените съветски бази, служили по време на Студената война за предотвратяване на атаки откъм Черно море, пише "Ройтерс".
Сега бункерите се връщат към предишния си живот. Посетителите са посрещнати от предупредителен надпис, че това е "забранена зона на Министерството на отбраната на Русия". Жител от съседното село обяснил пред агенцията, че миналата година работел в базата, но сега руските военни са се върнали по тези места и са блокирали пътищата, водещи към бункерите. По думите на друг жител "това е действаща военна база с ракетна противокорабна система". - (видео)
По данни на "Ройтерс" някои от обектите са възобновени, построени са и нови бази.
Кореспондентът на агенцията съобщава, че за едноседмичния си престой на полуострова е преброил 18 обекта, в това число военноморски бази, радиолокационни станции и летища. Някои от тях били съвършено нови, други - ремонтирани стари военни обекти, трети били в процес на ремонт.
Агенцията отбелязва, че една от целите на Русия в Крим е да изгради мрежа от радиолокационни станции по каменистите брегове, които да следят ситуацията в Черно море.
Една от станциите, според агенцията, се намира недалеч от кримския град Фидосия. Построена още в съветско време, станцията била завещана на руските военни. Сега обаче руските военни създават тук своя база, твърди "Ройтерс", като цитира местни жители.
Друга подобна станция се намира в покрайнините на Севастопол, тя се нарича "Днепър" и е построена от съветски инженери. Станцията била изоставена няколко години преди присъединяването на Крим към Русия. Кореспондентът на агенцията обаче твърди, че е забелязал десетки войници във военна униформа във вътрешността на базата и около нея.
Още един крупен военен обект е забелязан в село Перевалное, близо до Симферопол, където има голяма строителна площадка и според информация на "Ройтерс" там ще бъде построено общежитие за над 1000 войници и хангари за над 500 военни машини. Планира се и строителството на ново училище, на детска градина с басейн и казарма за военния оркестър.
"Ройтерс" твърди, че ще бъдат възродени още много бази, включително и учебен център за водолази на ВМФ с прилежащо летище, които не са използвани от 20 години. Бившето гражданско летище Белбек също ще бъде превърнато в база на руските ВВС. Същото се говори и за аеропорта в Джанкое на 40 км от границата с Украйна, където репортерът на "Ройтерс" забелязал седем хеликоптера Ми-24.
Източник; http://bg.rbth.com/
 
Плановете на Анкара за закупуване на изтребители предизвика безпокойство в Атина
02.11.2016, 08:51
Плановете на Анкара за закупуването на нови изтребители предизвикаха безпокойство в Атина, пише електронното издание Ekathimerini.
Съответното съобщение бе направено от турския министър на отбраната Фикри Ъшък, който в интервю за национална медия обяви, че страната планира покупката на 24 изтребителя F-35 от американската компания „Локхийд Мартин“. Съгласно думите на Ъшък стелт-машините от пето поколение ще бъдат на разположение на турските военни през 2018 г.
Източник твърди, че Анкара има намерение да придобие 116 изтребителя F-35, с които да замени старите F-16.
Новината бе разпространена в момент, в който между Турция и Гърция има напрежение заради коментарите на президента Реджеп Тайип Ердоган за суверенитета на гръцките острови в Егейско море. - Още за F-35
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Турция струпва войски по границата с Ирак
02.11.2016, 08:45
Напрежението между Турция и Ирак се засили заради струпването на турски войски на границата, северозападно от Мосул, където иракската армия се бори с джихадистите от „Ислямска държава". Иракският премиер Хайдер ал Абади предупреди, че турско нахлуване в страната му ще доведе до „разпадане" на Турция.
Въпреки предупреждението, Анкара продължи прехвърлянето на бронирани колони към граничния град Силопи, започнало миналата седмица.
Турският министър на отбраната Фикри Ъшък заяви, че разполагането на турските военни близо до иракската граница е свързано с борбата срещу тероризма.
Отвъд границата в Ирак има развития, които предизвикват тревога и ние трябва да бъдем готови за всякакви предизвикателства, каза той, цитиран от БНР.
По думите на министъра продължават разговорите с ръководството в Багдад и с коалицията по въпроса за турското военно присъствие в Ирак.
Анкара счита за „червена черта" евентуалното навлизане на шиитски групировки в Мосул, където има сунитско население, опасявайки се, че ще се промени демографската картина.
Битката за Мосул навлезе вчера в решителната си фаза, след като специални части на иракската армия проникнаха в източната част на града. Там са се укрепили между 4 и 7 хиляди бойци на групировката „Ислямска държава". Положението на местното население се влоши рязко заради използването му като жив щит от джихадистите.
Специалният съветник на генералния секретар на ООН за превенция на геноцида - Адама Диенг, заклейми групировката заради екзекуциите на цивилни и за опита й да пресели насилствено 25 хиляди души. Диенг предупреди, че нараства рискът от актове на отмъщение на въоръжени групи срещу сунитската общност.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Висши военни от Русия и Турция обсъдиха обстановката около Алепо
02.11.2016, 08:29
Началникът Генщаба на руската армия армейски генерал Валери Герасимов обсъди с турския си колега генерал Хулуси Акар обстановката около Алепо и на сирийско- иракската граница в контекста на операцията за освобождаването на Мосул.
„По време на срещата бе продължено обсъждането на взаимодействието по регулирането на сирийския конфликт, включително въпроса за нормализирането на обстановката около град Алепо“, съобщиха пред журналисти от руското Министерство на отбраната. Валери Герасимов е подчертал важността на разделянето на бунтовниците от терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра“.
Постигнато е разбиране за продължаване на контактите между генералните щабове, включително на експертно равнище, казаха още от ведомството.
 

 
Китай официално показа J-20
01.11.2016, 23:37
Китай официално демонстрира своя изтребител от пето поколение J-20. Това стана днес, 1 ноември 2016 г., по време на авиосалона в китайския град Джухай, който се провежда в момента.
Двойка J-20 прелетя в стегнат строй по време на церемонията за откриването на авиосалона. Двойката се разпусна и двата самолета по отделно отново прелетяха над официалните гости на събитието, преди да изпълнят набор на височина и да отлетят. Цялото представяне бе в рамките на минута. - (видео)
Китай не крие, че разработва изтребител от пето поколение, но това бе първото официално и публично демонстриране на J-20.
J-20 изпълни първия си полет на 11 януари 2011 г. До сега са облетени осем прототипа и вече тече предсерийното производство на изтребителя. Смята се, че са налични поне четири предсерийни образци.
Въпреки кратката летателна демонстрация на J-20 все още има минимална официална информация за него. - Още за J-20
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Ненчев готви ново скандално назначение
01.11.2016, 20:58
Ново супер скандално назначение гласят подчинените на министър Ненчев в елитното някога „Военно издателство”, научи Фрог от свои източници в министерството.
В последния ден на октомври от „Военно издателство” е освободен доскорошният му шеф Драгомир Петков и на негово място до броени дни трябва да застане скандално известният в миналото Николй Гусев – бивш изпълнителен директор на издателство „Демокрация”, бивш служител в община „Витоша”......Прочети още
 
Започват честванията по повод празника на Сухопътните войски
01.11.2016, 19:25
На 19 ноември по традиция Сухопътните войски ще честват своя боен празник. През тази година той съвпада с отбелязването на 131-ата годишнина от Сръбско-българската война. По този повод са организирани поредица от мероприятия.
На 2 и 3 ноември 2016 г. на учебен център „Люляк” - гр. Стара Загора ще се проведат турнир по стрелба със стрелково оръжие за купата на командира на Сухопътните войски и турнир по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, представители на общонароден съюз „Бойна дружба“ и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България.
На 8 и 9 ноември е турнирът по тенис „Генерал-майор Нейко Ненов”.
На 15 ноември командването на Сухопътните войски ще проведе традиционния поход до Сливница и Гургулят. Ще бъдат посетени местата, на които през 1885 г. са се провели най-решителните боеве от Сръбско - българската война.
Празникът на Сухопътните войски ще бъде отбелязан на 17 ноември 2016 г. с „Ден на отворени врати с показ на въоръжение и бойна техника” във военните формирования, а в гарнизон Плевен мероприятието ще се проведе на 18 ноември 2016 г.
На този ден от 10.00 ч. в киносалона на Военна академия „Г.С. Раковски” ще започне тържествено събрание-концерт, на което военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски ще бъдат отличени с награди от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната за проявен професионализъм. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев ще поздрави личния състав. - Още за СВ на България
Източник: https://www.mod.bg/
 
Пентагонът ще започне операцията в Ракка до седмици
01.11.2016, 16:56
Водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ планира до седмици да започне операции за изолирането на сирийския град Ракка, докато продължава офанзивата срещу граф Мосул. Това съобщи Вашингтон часове след като Анкара каза, че операцията за Ракка трябва да започне след края на военните действия в Мосул и турската операция „Щит Ефрат“ в Северна Сирия, съобщава вестник Нurriyet.
„Ние всички смятаме, че е важно да поддържаме натиска над „Ислямска държава“ точно в този отрязък от време, докато те усещат жегата в Мосул“, каза говорителят на Пентагона Питър Кук в понеделник на ежедневния брифинг за пресата. „Усилията по освобождаването на Ракка ще започнат когато министърът на отбраната (Аштън КАртър) каже, което ще бъде до няколко седмици“, каза още говорителя.
„Идеята на Турция за операцията в Ракка е ясна. Ние сме за това, операцията в Ракка да се състои от хората на Ракка. Според нас така е правилно тя да се проведе – както военно, така и стратегически – след края на операциите в Мосул и „Щит Ефрат“, каза турският вицепремиер Нуман Куртулмуш.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
И армията издирва изчезналия мъж в Калоферския балкан
01.11.2016, 16:40
Военнослужещи от Сухопътните войски и хеликоптер „Кугър“ от 24-та авиобаза Крумово се включиха и днес в издирването на изчезналия 34-годишен мъж в Калоферския балкан, съобщава Пресцентърът на МО. Действията на Кризисния щаб се координират на място лично от началника на отбраната генерал Константин Попов. „Военнослужещите действат съвместно със служителите на МВР, Планинската спасителна служба, служители на Парк „Централен Балкан“ и доброволци. Общо над 400 души са включени в издирването“, каза началникът на отбраната генерал Константин Попов.
Днес около 300 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада с техника и безпилотен летателен апарат участват в издирването на 34-годишния Мирослав Късовски. Те ще действат в две направления - местността „Паниците” над гр. Калофер и с. Александрово, община Павел Баня. Търсенето продължава в направление връх Ботев, където се предполага, че е изчезнал Мирослав Късовски, който е в неизвестност от 26 октомври 2016 г.
 
Да върнем командващите начело на Видовете въоръжени сили!
01.11.2016, 16:37
Да възстановим старото положение и начело на трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски, ВВС и ВМС, да има командващи, а не командири, както е в момента. Това предложение правят ген. Михо Михов, председател на Комисията по отбрана и други народни представители от  ПГ на АБВ. Очаква се след изборите за президент и вицепрезидент депутатите да гласуват на второ четене в пленарна зала поправките на Закона за отбраната и Въоръжените сили.
Подмяната на „командващи” с „командири”, за тези най-отговорни във военната йерархия длъжностни лица, се отбелязва в мотивите на вносителите, ги поставя в неравностойно положение в НАТО. Има се предвид, че в много страни техните звания са приравнени към това на началника на отбраната.
Смята се, че сегашното положение у нас поражда неадекватни отношения при взаимни посещения и обмен на мнения. Изтъква се аргументът, че такива срещи се осъществяват на ниво „равни звания”, което се определя от равните им длъжности. Според вносителите на предложението срещата между тризвездни и четиризвездни военноначалници с по-нисък по звание техен колега, поражда проблеми от нормативен и психически характер. Понякога, посочват те, се стига до отказ от срещи или до замяна в преговорите с друг представител, притежаващ званието на нашите командири. В някои страни това дори опирало до чувството на чест.
Терминът „командир” е общоприет за началници на тактически военни формирования от командир на отделение до командир на бригада, е другият аргумент на депутатите от АБВ.  Уточнява се, че „командир” се използва и за командир на корпус, но там званията са „генерал-лейтенант” или „вицеадмирал”.
Независимо, че нашите видове въоръжени сили са малки по състав, по ранг са над корпусите и незаслужено се приравняват към командири на бригади, смятат вносителите на промяната.  Според тях, те са командващи  по длъжност, минималното им звание трябва да бъде „генерал-лейтенант” или „вицеадмирал”, равностойно на заместник-началниците на отбраната и на командващия Съвместното командване на силите, а заместниците им – генерал-майор или контраадмирал.
*******
Според действащия Закон за отбраната и Въоръжените сили у нас президентът е върховен главнокомандващ Въоръжените сили. При обявяване на война или военно положение началникът на отбраната става главнокомандващ Въоръжените сили. Имаме и един командващ – командващият на Съвместното командване на силите. Всички останали са командири.  
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Механизмите за ръчно управление на КК „Федерация“ са преминали ергономична оценка
01.11.2016, 13:22

Специалисти от РКК „Енергия“ и космонавти са провели серия експерименти на ергономичния макет на пилотираният кораб от ново поколение „Федерация“ и са подготвили изисквания към образците на средствата за ръчно управление.
Началникът на полетно-изпитателния отдел на РКК „Енергия“ Марк Серов заяви: "Дейностите се провеждат в рамките на ергономичното проектиране на работните места на екипажа. По резултатите са формирани изходни данни с изисквания за разработката на перспективни средства за ръчно управление, „човеко-машинен“ интерфейс и алгоритми за ръчни динамически режими на пилотиране на транспортния кораб"
В изпитанията на макета са участвали опитни космонавти, млади инженери-изпитатели на РКК „Енергия“, разработчици на бордови системи и режими.

Изискванията ще бъдат изпратени към разработчиците и ще легнат в основата на разработката на удобна ръчка за управляването на ПТК в различни режими на полет. - Още Космос
Източник: ttp://www.spacenewsbg.com/

 
Компания «Сухой» предаде на ВКС на Русия поредната серия фронтови бомбардировачи Су-34
01.11.2016, 11:48
На 31 октомври 2016 г. руската самолетостроителна компания «Сухой» предаде на Министерството на отбраната на Русия поредните три фронтови бомбардировача Су-34 (б.н. 11, 12 и 14 "червени") в рамките на държавната поръчка за 2016 г. Самолетите са излетели от летището на Новосибирския авиостроителен завод "В. П. Чкалов" в посока летището на постоянна дислокация.
Държавната поръчка за строителството на фронтови бомбардировачи до 2020 г. дава стабилно натоварване на мощностите на завода в дългосрочна перспектива.
Новосибирсият авиостроителен завод "В. П. Чкалов" е част от концерна "Сухой", а той от своя страна е част от ПАО «Обединена авиастроителна корпорация». - Още за Су-34
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Авиационният музей се мести в Пловдив срещу 15 млн. лева
01.11.2016, 09:30
„Между 3 и 15 млн. лева може да струва преместването на авиационния музей от Крумово в Пловдив., като все още се уточняват нужните средства", заяви вчера, 31 октомври 2016 г., министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от „24 часа”.
10 000 експоната ще бъдат изложени в бившия корпус "Тактическа авиация". Със своя заповед министърът е прехвърлил имота на пловдивската община.
"Иска ми се по по най-бързия начин да започне. Пловдив заслужава този уникален музей. Имаме и пълната подкрепа на премиера", допълни военният министър.
Необходимо е да се направят и алеи и постаменти за самолетите, коментира директорът на музея Рада Банялиева. Идейният проект на стойност около 240 000 лева ще бъде финансиран от общината. Очаква се музеят да се разпростира на площ от 50 декара.
Няма яснота кога ще бъде преведен в изпълнение този план и дали има отпуснати пари за него в бюджета за 2017 г.
 
Русия ще изпробва нови ракети в Сирия
01.11.2016, 08:59
Руските бойни вертолети Ка-52К ще изпробват за първи път в сраженията с "Ислямска държава" в Сирия противотанковите управляеми ракети (ПТУР) "Хермес-А", съобщава вестник "Известия".
"Изпитанията в реален бой ще помогнат да се доработи ракетният комплекс, който трябва да се приеме на щатно въоръжение за руските бойни вертолети "Алигатор". Взето е решение "Хермес" да бъдат изпитани в по-сложните условия на корабното базиране", пише изданието, позовавайки се на свой източник във военно-промишления комплекс на РФ.
Какво представлява "Хермес" и за какво ще се използва
Съгласно данните от "Известия", благодарение на новото оръжие вертолетите Ка-52К ще могат да унищожават танкове на противника, укрепления и жива сила на дистанция до 30 километра. При това далекобойността на аналогичните руски и чужди системи ("Атака", "Вихър", Hellfire и др.) е по-малка от 10 километра.
Според думите на полковника от запаса и военен експерт на ТАСС Виктор Литовкин "Хермес" ще се използва за удари по добре защитени обекти на екстремистите – предприятия за производство на оръжие и самоделни взривни устройства, а също така командни пунктове и временни огневи съоръжения.
"Според резултатите от бойното използване ще бъде взето решение: да се доработва ли комплексът или да бъде приет на въоръжение", отбелязва експертът.
Особеностите на "Хермес"
Както отбелязват експертите, до които се допита "Руски дневник", ключовата особеност на новата ракета е нейната възможност да поразява "оттатък хоризонта". Благодарение на комбинираната си глава за самонасочване с инфрачервен датчик и лазерен канал за прицелване тя може самостоятелно да порази бронирани машини на противника, дори те да се намират извън зоната на видимост на екипажа на вертолета.
"Аналогични тактически задачи може да изпълнява и израелският комплекс Spike-NLOS, който се монтира на колесно шаси. Но руският "Хермес" може да се ползва както със сухопътна верижна техника, така и с вертолети и кораби. Нашият е по-универсален", каза в интервю за "Руски дневник" източник от Министерството на отбраната на РФ.
Той казва, че официалните данни на ракетата ще бъдат предоставени, когато тя бъде приета на въоръжение. "В момента може да се каже само, че нейната далекобойност съществено превишава тази на чуждите противотанкови комплекси, поразяващи максимално на 10 километра", отбелязва събеседникът на "Руски дневник".
Както той допълва, в бойната част на ракетата може да бъде монтиран както комулативен, така и осколъчно-фугасен заряд.
Корабните Ка-52
Бойните вертолети Ка-52 "Катран" са създавани за френските десантни кораби от типа "Мистрал".
Но според думите на професора от Академията за военни науки Вадим Козюлин, под натиска на съюзниците от НАТО Франсоа Оланд бе принуден да разтрогне договора за доставка на корабите в Русия. В крайна сметка "Мистралите" заминаха за Египет, а веднага след това Кайро закупи от Москва партида от 50 руски "Катрана".
Бе взето решение с останалите вертолети да бъде въоръжен самолетоносачът "Адмирал Кузнецов", и в края на годината те ще приемат "бойното си кръщение".
Както отбелязва експертът, "сухопътните" версии на Ка-52 удачно се представиха в хода на сирийската кампания. Освен това новите машини трябва да демонстрират бойните си възможности на бъдещите купувачи. - Още за К-52
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Путин уволни четирима генерали от МВР
01.11.2016, 08:50
Четирима генерали от руското МВР бяха уволнени в понеделник (31 октомври) по решение на президента Владимир Путин, предаде Рамблер. Указът за освобождаването им бе публикуван на официалния портал за правова информация на Русия.
"Освобождават се от заеманите длъжности генерал-майор от полицията Гранкин Андрей Викторович, помощник-министър на вътрешните работи на Руската федерация; генерал-лейтенант от полицията Закомалдин Михаил Иванович, министър на вътрешните работи по република Башкортостан; генерал-лейтенант от полицията Мартинов Евгений Владимирович, главен инспектор в МВР на Руската федерация", се посочва в документа.
От длъжност и от военна служба бе освободен и генерал Александър Бутин, заместник-главнокомандващ на вътрешните войски. Уволнен е и прокурорът на Ленинградска област Станислав Иванов.
Уволненията са част от мащабна реформа, чиято цел е да повиши ефективността на управлението на силовите и правоохранителните структури и да изкорени корупцията от тях, отбелязва Рамблер.
 
Американски самолет-шпионин се доближи до Калининградска област
01.11.2016, 08:45
Разузнавателен самолет RC-135W на американските ВВС, излетял от авиобаза във Великобритания, е извършил пореден полет до границите на Калининградска област. Информацията, цитирана от "Взгляд" в понеделник (31 октомври), бе публикувана на сайтовете, които следят придвижването на военната авиация.
По техни данни самолетът с бордови номер 64-4139 и позивна ARGIL81, излетял от авиобаза Милдънхол във Великобритания в 15:30 ч московско време, се е приближил до Калининградска област след 17:15 ч от страната на Балтийско море.
По-рано в понеделник патрулен самолет на ВМС на САЩ P-8A Poseidon, следящ за подводници, прелетя в района на Средиземно море, където се смята, че плава корабна авионосна група на ВМФ на Русия, оглавявана от крайцера "Адмирал Кузнецов".
Миналата седмица разузнавателен самолет на ВМС на Швеция Gulfstream 4 също за пореден път се приближи до границите на Калининградска област, припомня "Взгляд".
Напоследък интензитетът на полетите на американски разузнавателни самолети близо до руските граници нарасна рязко, отбелязва изданието. По-специално, засилена дейност се наблюдава около крайбрежието на Крим, близо до руските бази в Сирия и в районите, където са дислоцирани бойни кораби на руските ВМФ в Източното Средиземноморие.  На практика ежедневно се засичат до два-три и повече такива полета.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Два самолета на Бундесвера са кацнали в Ирак заради „извънредна ситуация“
01.11.2016, 08:37
Заради технически дефект два самолета „Юрофайтър Торнадо“ на германските военни, задействани в операциите на международната коалиция срещу „Ислямска държава“, са кацнали принудително в Ирак, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgmeine Zeitung.
От Бундесвера говорят за „извънредна ситуация“, възникнала в резултат на турболенция при рутинно презареждане във въздуха, която е наложила машините да бъдат незабавно приземени.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Военен паметник откриха в село Зетьово, община Чирпан
01.11.2016, 08:25
Обновеният паметник на загиналите във войните от село Зетьово, община Чирпан бе открит вчера. На събитието присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, Георги Ранов - областен управител на Стара Загора, бригаден генерал Костадин Кузмов - командир на Втора Тунджанска механизирана бригада, Иво Антонов – началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” в МО, представители на местната власт от Община Чирпан, на военнопатриотичните и родолюбиви организации.
******
Паметникът е издигнат през 1974 г . в памет на 77 жители на с. Зетьово, загинали във войните за национално освобождение и обединение. Той е ремонтиран със средства, отпуснати по Националния план за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея.
Лентата на монумента отрязаха Николай Ненчев и кметът на Зетьово Иван Ганев. След това официалните лица поднесоха венци и цветя.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
На този ден
01.11.2016, 08:15
На 1 ноември 1911 г. италианският младши лейтенант Джулио Гавоти (Julius Gavotti) извършва първата в световната авиационна история бомбардировка от въздуха с моноплан "Етрих Таубе” (Etrich Taube), като хвърля 4 ръчни гранати Cipelli в района на Триполи (3 по турския лагер Аин Зара и 1 по оазиса Таджера, където са съсредоточени около 1500 турски войници. Това става по време на започналата на 29 септември италотурска война в Северна Африка.
Първопроходците
Запазено е писмото на Джулио Гавоти до баща му, в което той подробно описва този полет /преразказано със съкращения/: Решава да експериментира хвърляне на бомби от самолет, тъй като нямало други. Близо до седалката си приковава кутия, облицована с кожа и вата. В нея слага три сферични бомби с тегло по около 1,5 кг. Четвъртата бомба Гавоти поставя в джоба на коженото си яке. В другия джоб пъха малка картонена кутия с 4 детонатора с гърмящ живак. Излита успешно и се насочва право към морето. Минава над кораба „Сицилия”, закотвен западно от Триполи. Когато набира 700 м. се отправя към линията на италианските предни постове. Взема курс към оазиса Аин Зара, където предишните дни е видял вражески лагер с около 2000 войници. Когато оазисът се появява пред погледа му, той поема управлението на самолета само с една ръка. Отваря кутията, изважда бомба и я полага на коленете си. Изважда кутията с детонаторите, измъква един и го захапва. Затваря кутията, поставя детонатора в бомбата и поглежда надолу към земята. От оазиса го разделя само една миля, вече перфектно наблюдава двата лагера, вижда арабските палатки. Взема бомбата с дясната си ръка, със зъби издърпва предпазителя и хвърля бомбата пред крилото. Следи я с поглед няколко секунди, докато изчезне. След това съзира в средата на малкия лагер тъмен облак от взрива. Оттам отива над оазиса на Триполи. Командването отчита резултатите като отлични...............Прочети още
 
„България и войната на море” е темата на конференция във Варна
01.11.2016, 08:05
От 1 до 4 ноември Военноморският музей във Варна организира Научно-практически форум „Голямата война – сто години по-късно“ по повод 100-годишнината от Първата световна война, който включва и научна конференция на тема „България и войната на море“, съобщават от НВИМ.
Началото на Форума ще бъде дадено на 1-ви ноември, от 11.00 часа в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей с откриването на изложбата „Художникът на фронта“, в която се представят творби на видни наши художници от първата половина на ХХ век. Картините са създадени от художници, мобилизирани по време на войната, за да пресъздадат на художественото платно епизоди, лица и битки през очите на твореца. Произведенията са част от фонда на Националния военноисторически музей и на неговия филиал Военноморския музей. Изложбата може да бъде посетена от 3 ноември до края на 2016 г. в обичайното работно време на музея от 9.30 до 17.30 ч., от вторник до събота.
Националната научна конференцията „България и войната на море“ започва работа в 13.00 ч. на 1 ноември и ще продължи  два дни.  На нея ще бъдат представени вижданията на изследователи от различни научни звена по въпроси на отбраната на българските брегове през Първата световна война и отражението й върху политическите, стопанските и обществени процеси на морска България.
На 3 и 4 ноември в два открити урока, подготвени от ученици и преподаватели от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна, ще бъдат представени темите „Участието на Българския военноморски флот в Първата световна война“ и „Първата световна война и българското изкуство“.
Форумът се организира в партньорство с Институт за исторически изследвания при БАН, Македонски научен институт, Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуство „Константин Преславски“ – Варна, ИК „Морски свят – Морски вестник“ – Варна и с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Стрелби на "Батмиш" и през ноември
01.11.2016, 08:00
Планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш" край Сливен ще се провеждат до края на месец ноември. Това съобщи инж. Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност и управление при кризи" към община Сливен.
Стрелби с максимална височина на траекторията 2 000 м. ще има на 02, 03, 09, 15, 16, 17, 22, 23, 24, 28, 29 и 30 ноември от 08.00 до 14.00 часа. Занятията по огнева подготовка ще се изпълняват от военно формирование 22 220.
„За да не се допускат инциденти, живущите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Препоръчително е и не е излишно да споделим информацията, която сме чули с близки, съседи. Трябва да насърчаваме бдителността си по отношение на потенциална заплаха или риск“, съобщи още инж. Кънева и напомни на собствениците на ферми, че трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}